Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τηλε-

Posted by sarant στο 18 Μαρτίου, 2020


Συζητούσα με έναν φίλο και μου λέει «Πάντως, δεν έχω καμιά αμφιβολία για το ποιες θα είναι οι λέξεις της χρονιάς. Ο κορονοϊός πρώτος, και «καραντίνα» και «ευπαθείς ομάδες» μετά».

Ε, τουλάχιστον για την πρώτη θέση η πρόβλεψη μοιάζει αυτονόητη, έτσι ανεξίτηλα που έχει σφραγίσει τη ζωή μας ο αφιλότιμος ο κορονοϊός, αν και για τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης φοβάμαι πως είναι ακόμα πολύ νωρίς.

Από την άλλη, ένα πρόθεμα που θα ακουστεί πολύ φέτος είναι το πρόθεμα του τίτλου. Και επειδή διαγωνισμός για προθέματα δεν μπορεί να γίνει, ας του αφιερώσουμε το σημερινό άρθρο.

Το τηλε- είναι ένα πρόθεμα που ακούγεται πολύ στη σημερινή κρίση. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα και τους ηγέτες των άλλων πολιτικών κομμάτων, ενώ με τηλεδιάσκεψη γίνονται και οι συνελεύσεις κάθε λογής φορέων και σωμάτων: έτσι επικοινώνησε η UEFA με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, έτσι οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ, το ίδιο και η συνεδρίαση Μέρκελ-Μακρόν-Ερντογάν για το προσφυγικό (φαίνεται δεν θα ειχαν τέταρτη σύνδεση γι’ αυτό και δεν εκλήθη ο κυρίως ενδιαφερόμενος, ο Έλληνας πρωθυπουργός).

Φυσικα, τηλεδιασκέψεις γίνονταν και παλιότερα -για παράδειγμα, η συνεδρίαση του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας, στο οποίο συμμετέχω, γίνεται με τηλεδιάσκεψη από τέσσερις αίθουσες σε Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, αφού θα ήταν απαγορευτικό το κόστος να βρεθούν τόσοι άνθρωποι στον ίδιο χώρο. Αλλά με την πανδημία το βασικό πρόβλημα δεν είναι πια το κόστος κι έτσι όλες οι συναντήσεις κορυφής, τουλάχιστο στην Ευρωπη, γίνονται εξ αποστάσεως, εξ ου και το τηλε-.

Άλλος όρος που ακούγεται πολύ μέσα στην πανδημία, η τηλεργασία, teleworking, télétravail. Αυτές τις μέρες, τηλεργάζομαι, όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου, οπως και εκατομμύρια ίσως εργαζόμενοι στην Ευρωπη. Κάποιες φορές δεν καταφέρνω να συνδεθώ με την πρώτη -φαντάζομαι παρόμοια προβλήματα θα έχουν και άλλοι. Κατά τα άλλα όμως η δουλειά γίνεται όπως πριν (με κάποιες πολύ δευτερεύουσες αλλαγές). Αλλά βέβαια δεν προσφέρονται όλες οι δουλειές για να τις κάνεις από απόσταση.

Το πρόθεμα τηλε- λοιπόν, ήδη αρχαίο, προέρχεται από το επίρρημα «τήλε» (με περισπωμένη), που σημαίνει «μακριά», «από απόσταση», «μακριά από». Eίναι συχνό στον Όμηρο πχ στην Οδύσσεια «τήλε φίλων και πατρίδος αίης» (16.817) και γενικά ανήκε στο λεξιλόγιο του έπους. Μία φορά μόνο απαντά σε τραγωδία, μία φορά στον Πίνδαρο και ποτέ σε πεζό έργο.

Το ετυμολογικό λεξικό του Μπαμπινιώτη λέει ότι το λεξικό πρόθεμα «τηλε-» χρησιμοποιήθηκε περιορισμένα στην αρχαία ελληνική σύνθεση. Πράγματι, έχουμε λέξεις όπως τηλαυγής (που λάμπει από μακριά), τηλεβόας (και κύριο όνομα), τηλεβόλος, τηλεδαπός (που έρχεται από μακρινό μέρος), τηλέκλειτος (που η δόξα του ακούγεται μακριά), τηλέπομπος, τηλέπορος (που ταξιδεύει μακριά), τηλέπυλος, τηλεσκόπος, τηλεφαής, τηλεφανής, τηλεφόρος και μερικές άλλες. Υπάρχουν βέβαια και τα κύρια ονόματα, με γνωστότερο τον Τηλέμαχο, αλλά και τον Τηλέγονο και μερικά ακόμα.

Περισσότερες όμως, και διαρκώς αυξανόμενες, είναι οι νεότερες λέξεις με το πρόθεμα «τηλε-» που έχει επανακάμψει στη γλώσσα μας τα νεότερα χρόνια μέσω ελληνογενών και υβριδικών επιστημονικών όρων που πλάστηκαν σε ξένες γλώσσες. (Ελληνογενή λέμε τον ξένο όρο όταν και τα δυο του στοιχεία είναι ελληνικής προέλευσης, πχ telephone. Υβριδικός όταν έχει και λατινικό στοιχείο, πχ television).

Aπό το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας βρίσκω τους εξής νεότερους όρους με το πρόθεμα «τηλε-«: τηλαισθησία, τηλεαγορά, τηλεακτινολογία, τηλεανάγνωση, τηλεανίχνευση, τηλεαντίγραφο, τηλεαστέρας, τηλεβαρόμετρο, τηλεγραμματεία, τηλεγραφείο, τηλεγράφημα, τηλεγραφητής, τηλεγραφία, τηλεγραφικός, τηλεγραφόξυλο, τηλέγραφος, τηλεγραφώ, τηλεδημοκρατία, τηλεδημοσιογράφος, τηλεδιάγνωση, τηλεδιάσκεψη, τηλεδιαχείριση, τηλεδιδασκαλία, τηλεδικαστής, τηλεδικείο, τηλεδίκη, τηλεδιόδια, τηλεδιοίκηση, τηλεειδοποίηση, τηλεεικονογραφία, τηλεεισαγγελέας,…..

βαρέθηκα ομως να γράφω, είναι πέντε σελίδες του λεξικού και ακόμα βρίσκομαι στην πρώτη.

Θα προσέξατε ότι συχνά το πρόθεμα διατηρείται ακέραιο στους νεότατους σχηματισμούς, δηλ. λέμε τηλεαγορά, τηλεανάγνωση κτλ. ενώ οι αρχαίοι έλεγαν τηλαυγής. Όταν όμως το β’ συνθετικό αρχίζει από έψιλον τότε συνήθως αποφεύγονται τα δύο ε, δηλ. συνήθως λέμε τηλεργασία και όχι τηλεεργασία, τηλεμπόριο και όχι τηλεεμπόριο, αν και το λεξικό καταγράφει και τη λ. τηλεέλεγχος.

Υπάρχουν και λιγοστοί όροι που έχουν εισαχθεί ως ασυμμόρφωτα δάνεια και έτσι διατηρούν το πρόθεμα στην ξενική του μορφή, τελε-: τέλεφαξ, τελετέξτ, τελεφερίκ. Για τους δυο πρώτους υπάρχει και εξελληνισμένος όρος (τηλεομοιοτυπία, τηλεκείμενο), όχι για τον τρίτο. Να θυμηθούμε εδώ την κωμική αγανάκτηση κάποιου σε τηλεοπτικό πάνελ που διαμαρτυρόταν για τον όρο «τελεσίγραφο» νομίζοντας ότι το τελε- είναι ξενικό, «γιατί δεν λέμε το ελληνικό ‘τηλεσίγραφο’;»

Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις πλέον το τηλε- δεν σημαίνει «από μακριά» αλλά «σχετικό με την τηλεόραση» (πχ τηλεπαράθυρο, τηλεμαραθώνιος, τηλεαστέρας, τηλεθέαση κτλ.) ή, σπανιότερα, «σχετικό με το τηλέφωνο» (πχ τηλεκάρτα).

Την εποχή του Διαδικτύου, πέρα από το πρόθεμα tele- που υπήρχε ήδη εμφανίστηκε και το e-, για όλες τις διαδικασίες και τις ενέργειες που γίνονται ηλεκτρονικά και κυρίως διαδικτυακά, ή τα αντικείμενα που αποτελούν ηλεκτρονική μορφή ενός υλικού αντικειμένου: e-banking, e-voting, e-shop, e-book. Αυτό στα ελληνικά έχει αποδοθεί η-, που όμως έχει το μειονέκτημα οτι μπερδεύεται με το θηλυκό άρθρο, γι’ αυτό και παλιότερα είχα ταχθεί υπέρ του να το λέμε «ηλε-» πχ ηλεμήνυμα, ηλεψηφοφορία, ηλεκατάστημα, ηλεβιβλίο, ηλενημέρωση (σχετική συζήτηση σε παλιό άρθρο). Κάποιοι βάζουν και παύλα, πχ ηλε-διακυβέρνηση. Προς το παρόν, μόνο το Βικιλεξικό καταγράφει το πρόθεμα αυτό.

Το ηλε- βοηθάει στο τηλε- αφού η τηλεργασία, η τηλεδιδασκαλία και όλα τα άλλα θα ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς το Διαδίκτυο -που ήδη έχει παραφορτωθεί. Να δούμε αν τις επόμενες εβδομάδες θα φτιαχτούν και άλλοι τηλε-όροι, καθώς με την ολοένα και πιο αυστηρή εφαρμογή μέτρων τήρησης αποστάσεων (πώς θα το πούμε το social distancing;) θα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο μακριά από τους άλλους.

 

 

 

Advertisement

219 Σχόλια προς “Τηλε-”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  …καμιά αμφιβολία για το ποιες θα είναι οι λέξεις της χρονιάς…

  Χμ, ποιός ξέρει τι μας επιφυλάσσει το 2020, έχουμε ακόμα προσφυγικό, ΑΟΖ, κάτι γεωλογικά στη Σαντορίνη…, α και τον Κυριάκο. το λαγοπόδαρο!
  Άσε, αποκάλυψη σκέτη. Αλλά έχουμε και το γαμ%#@$@%# το DNA…

 2. Γιάννης Ιατρού said

  για να μην παρερμηνευτώ, εννοώ εκείνο του «δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη.. 👍👍😂😂)

 3. tryfev said

  Νίκο μου, εξαιρετικό άρθρο. Συνεισφέρω τη λέξη τηλεμαχία, εκτός αν την έχεις γράψει και δεν μου την έβγαλε το «ψαχτήρι».

 4. rizes said

  Άκου πώς χορεύουνοι λέξεις
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/11/14/%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/

 5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτοί που μαδάνε κοτόπουλα τιλλεργάζονται?

 6. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > σε πολλές περιπτώσεις πλέον το τηλε- δεν σημαίνει «από μακριά» αλλά […] «σχετικό με το τηλέφωνο» (πχ τηλεκάρτα).

  Την εποχή που οι τηλεκάρτες και τα καρτοτηλέφωνα ήταν είδη κοινότατης χρήσης και καθημερινής ανάγκης, είχα σκεφτεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ονομασίες τους.

  Τι είναι η τηλεκάρτα; Κάρτα για τηλέφωνο. Άρα, τηλεφωνοκάρτα.
  Κάρτα για κάθε τηλέφωνο; Όχι, μόνο για καρτοτηλέφωνο. Άρα, καρτοτηλεφωνοκάρτα.
  Και το καρτοτηλέφωνο τι είναι; Τηλέφωνο που δουλεύει με κάρτα, αλλά όχι με κάθε κάρτα: με καρτοτηλεφωνοκάρτα. Άρα, καρτοτηλεφωνοκαρτοτηλέφωνο.
  -Γεια σας, μια κάρτα παρακαλώ.
  -Τι κάρτα;
  -Κάρτα για καρτοτηλεφωνοκαρτοτηλέφωνο.
  -Α, καρτοτηλεφωνοκαρτοτηλεφωνοκάρτα θέλετε.
  ………………
  -Έχει πουθενά εδώ τηλέφωνο;
  -Τι τηλέφωνο;
  -Τηλέφωνο για καρτοτηλεφωνοκαρτοτηλεφωνοκάρτα.
  -Α, εννοείτε καρτοτηλεφωνοκαρτοτηλεφωνοκαρτοτηλέφωνο; Να, εκεί έχει. Καρτοτηλεφωνοκαρτοτηλεφωνοκαρτοτηλεφωνοκάρτα έχετε;

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Ήδη, στο σπίτι μας μπήκε για τα καλά η τηλεκπαίδευση. Ο γιος μου δύο μέρες μετά το κλείσιμο (και) των πανεπιστημίων κάνει το μεταπτυχιακό του μέσω των πλατφορμών του e-class και της Cisco, με αποτέλεσμα για 3-4 ώρες το απόγευμα να μην μπαίνουμε οι υπόλοιποι γιατί κολλάει το Skype.
  Γονάτισαν τα ιντερνέτια λέμε!

 8. Πάνος με πεζά said

  Till-εργασία, σημαίνει ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα… Καλημέρα !

 9. atheofobos said

  Υπάρχει και το τηλεσέξ που εισήγαγε προ 10ετιας η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ!
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=134547

 10. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  7 – Ο Λάμπρος ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ, να τα λέμε αυτά. 🙂

  Kαλημέρα

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Στη συνέχεια της συνωμοσιολογίας, είναι σχεδόν σίγουρο πως τον ιό τον μετέδωσαν οι εταιρείες δικτύων. Με ADSL που υποτίθεται πως έχει μέγιστη 24 αλλά δουλεύει στα 5-6, τηλε(ε)ργασία γονέων και τηλεμαθήματα παιδιών, το VDSL είναι μονόδρομος,,,
  Χώρια που και τα περίπτερα σε λίγο θα ανοίξουν e-shop.
  Κομπιουτεράδες λοιπόν και δικτυάδες τον έφτιαξαν τον ιό. Πήραν τον δυνατότερο που βρήκαν από Κασπέρσκι, Αβάστ και Μακάφι, το μετέγραψαν σε DNA και βουαλά! Αυτά μας κρύβουν…

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Σπειροειδή, πού το βρίσκεις αυτό το διάγραμμα, να κάνω κι εγώ τη δοκιμή; Και τι σημαίνει;

 13. Πέπε said

  11

  > > Χώρια που και τα περίπτερα σε λίγο θα ανοίξουν e-shop.

  Ένας απλός και ασφαλής τρόπος τηλεεργασίας για ορισμένους κλάδους είναι το φουρνόξυλο. Στο φαρμακείο για παράδειγμα: στέκω απέξω, φωνάζω τι θέλω, φουρνίζω τα λεφτά, μου ξεφουρνίζουν το προϊόν και την απόδειξη με τα ρέστα, κι όλα αυτά κρατώντας ικανοποιητικές αποστάσεις. Σε συνδυασμό με γάντια και με απολύμανση μετά από κάθε χρήση, είναι ασφαλές και …εύχρηστο.

  Βέβαια η απόκτηση του πρώτου φουρνόξυλου θα πρέπει να γίνεται με ηλεπαραγγελία (να σ’ το αφήνει ο ντελιβεράς έξω από την πόρτα και αφού επιστρέψει στο μηχανάκι του να κορνάρει για να ‘ρθεις να το πάρεις).

  Προβλέπω ότι θα γίνει το απόλυτο γκάτζετ μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύντομα θα λέμε «μα πώς ζούσαμε παλιά χωρίς φουρνόξυλα;» Οι φουρνοξυλάδες θα θησαυρίσουν. Όσοι ήδη διαθέτουν κουπί θα είναι οι προνομιούχοι που θα γλιτώσουν το έξοδο.

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, γκούγκλαρε speetest 🙂

 15. Γιάννης Ιατρού said

  14: https://www.speedtest.net/

 16. Γιάννης Ιατρού said

  7: ρε σπειροειδή, σαν λίγα μου φαίνονται, adsl έχεις; (βλ. 11 🙂 )

 17. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Γιατί ο ανθέλληνας χριστιανομπολσεβίκος Σαραντάκος, αποκρύπτει την μεγάλη ανακάλυψη του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ Έλληνα αοιδού, ΛΕ.ΠΑ που λύνει το μεγάλο σεξουαλικό πρόβλημα που έχει προκύψει λόγο του κορονοϊού που έχουν ρίξει οι σκοτεινές δυνάμεις του σκότους; 🙂 🙂 🙂

  Ούτε καν την λέξη δεν ανέφερε ο σκοτεινός συνεργάτης των σκοτεινών δυνάμεων του σκότους. 🙂

  O ΛΕ.ΠΑ προτείνει στο έθνος, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΝΤΕ ΑΦΟΒΑ ΕΡΩΤΑ, ΜΕ ΤΗΛΕΠΑΘΕΙΑ!!!

  Άντε σας αφήνω.

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  ΟΤΕ, Vdsl50 συμβολαιοποιημένη, υπό ΚΣ ~20/8Mbps, τώρα αυτό που βλέπετε. Έχω κάνει αίτηση για οπτική ίνα (πσσσσ!) και περιμένω το συνεργείο παροχών του ΟΤΕ να κάνει το εσωτερικό δίκτυο ως την καινούργια πρίζα.
  Το εργαλείο για έλεγχο ταχύτητας είναι το Fing app:

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.overlook.android.fing&hl=el

  για κινητά με το τεστ να γίνεται δίπλα από το ρούτερ.

 19. nwjsj said

  Τηλεκαλημέρες σε όλες και όλους!

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τηλεμάθημα στο δημοτικό σχολείο 😂.
  Οι γονείς σε δημοτικό σχολείο της Γλυφάδας ειδοποιήθηκαν να στείλουν στο σχολείο τα mail τους, ώστε να οργανωθεί η τηλεεκπαίδευση. Περιμένω να γίνει το ίδιο και στα σχολεία της περιοχής μας, για να σπάσουμε πλάκα. Να παίρνουμε τηλέφωνο τους πρόσφυγες γονείς και να προσπαθούμε, μέσω διερμηνέα, να τους δώσουμε να καταλάβουν για ποιο σκοπό θα πρέπει να μας στείλουν τα …mail τους.

 21. # 10

  Γιατί;

  Εδωσε ο Αρειος Πάγος το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ ;; 🙂

 22. Dong-ho Spiros Merimanis said

  (πώς θα το πούμε το social distancing;)
  κοινωνική απόσταση, ή κοινωνική αποσατασιοποίηση ή κοινωνική απομόνωση
  το πιο πιθανό όμως είναι να παραμείνει ο εγγλέζικος όρος, εννοείται γραμμένος με λατινικά γράμματα

 23. # 13

  Κάπου στα χρόονια του 60 και του 70 θυμάμαι φουρνόξυλα είχαν κάποια περίπτερα σε κεντρικούς δρόμους στην Βάρη και την Βουλιαγμένη για να μην βγαίνουν έξω από τα αυτοκίνητα οι πελάτες.

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου δασκάλων «Αριστοτέλης» που είδα μόλις τώρα:

  ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ

  Γνωστοποιούμε στους συναδέλφους ότι η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στα σχολεία καλώντας τους εκπαιδευτικούς να συγκεντρώσουν στο my school τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των γονέων των μαθητών για να προχωρήσει στην τηλεκπαίδευση!

  Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για την προχειρότητα με την οποία ανακοινώνονται νέα εκπαιδευτικά μέτρα και για τη χρησιμοποίησή τους στην κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική σε δύσκολες στιγμές καθώς και για την έλλειψη γνώσης των υλικών συνθηκών των μαθητών μας, από τη μεριά των αρμοδίων του Υπουργείου. Μέχρι την πιο αναλυτική ανακοίνωση:

  ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

  Διαβάστε περισσότερα: http://m.sylaristotelis.com/

 25. Πέπε said

  22

  Νομίζω ότι πρώτα άκουσα (διάβασα για την ακρίβεια) κάποια από αυτές τις ελληνικές αποδόσεις και αργότερα το αγγλικό. Για να μην πω ότι το αγγλικό το πρωτοδιάβασα τώρα, εδώ, στην ερώτηση του Νίκου (πώς θα το πούμε…).

  Βέβαια το τι πρωτοδιάβασε ο καθένας είναι συγκυριακό.

 26. Στα κύρια ονόματα υπάρχει και ο Τηλεκλής, ο παιδικός μου φίλος.

 27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τηλέφασσα ! μπρε αγόρια
  αυτή που λάμπει ή φαίνεται από μακριά

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CF%86%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1

 28. leonicos said

  6 Πέπε

  ευρηματικό

  και εις το διηνεκές

 29. ΓιώργοςΜ said

  17 Πριν τον ΛεΠα, μ@λ@κία το λέγαμε, αλλά στην ορολογία θα κολλήσουμε τώρα; 😛

 30. leonicos said

  Καλημέρα

  μπήκα αργά καθυστέρησε γιατί διαβαζα το τεραστιο άρθρο του Δύτη

 31. Γιάννης Ιατρού said

  18: αγύρτες είναι, έχω φύγει εδώ και 5 χρόνια, από τότε που τους πήρε η γερμανική…
  Καλά πόσο απέχεις από το KV; Να μου πείς, κι εσύ της δουλειάς είσαι, θα τό ΄χεις κοιτάξει…
  Εγώ, με 85μ από το KV, με 50άρα sync στα 49.9/4,9, speedtest 41/4,8 συνήθως, 38+/4,7 τώρα

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  Αυτά τα χαρωπά, τα social distancing κλπ ήρθαν για να μείνουν. Και καλά οι φοιτητές και οι μαθητές, αλλά οι εργαζόμενοι;
  Σε γνωστό μαγαζί που κάνει ανακατασκευές υπολογιστών στο Περιστέρι (με υποκατάστημα και στη Στουρνάρη 😉 ) αυτές τις μέρες γινόταν το «έλα να δεις» και τα refurbished laptop ξεπουλήθηκαν εντός λίγων ημερών με παραγγελίες ακόμα να εκκρεμούν. Οι παραγγελίες ήταν από εργοδότες που φόρτωσαν τα πισί στους εργαζόμενους για τηλεργασία.
  Τηλεργασία με οκτάωρο; Όοοοχι αγορίνα μου (ή κοριτσάρα μου) αφού κάθεστε στο σπίτι πάρε κι αυτό, και κείνο και τ’ άλλο και σου κάνω κι εκτροπή το τηλέφωνο του γραφείου στο σπίτι, για να βαράει ακόμα και στις ιδιαίτερες στιγμές σου!

  Τροφή για σκέψη και δράση. 😉

 33. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἐγὼ πάντως ἕνα τηλεκούρεμα τὸ χρειάζομαι. Ἂν περιμένω μήνα θὰ βγάλω τὴ μπέμπελη

 34. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραιότατη η σημερινή ανάρτηση!

  Για να συνεννοούμαστε!
  Ωραίο δεν είναι μόνο το πρωτότυπο, το ανεπάντεχο, το εν πολλοίς άγνωστο στους περισσότερους. Ωραίο είναι και αυτό που βάζει τα πράγματα στη σειρά και τα αποσαφηνίζει.
  Μέγας διδάξας ο Ευκλείδης. Μάζεψε ό,τι υπήρχε στην εποχή του περί Γεωμετρίας έβαλε και τις δικές του επεξεργασίες και μας έδωσε το…αγλάισμα που το λέμε Ευκλείδεια Γεωμετρία.
  Κάτι ανάλογο έκαναν στα Ανώτερα Μαθηματικά οι Μπουρμπακί.

  Πάμε τώρα στο θέμα μας.
  Στις λέξεις, «κορονοϊός», «ευπαθείς ομάδες» και «καραντίνα» να προστεθεί και το «υποκείμενο νόσημα».
  Αυτές οι λέξεις θα…χτυπηθούν για την μεταξύ τους σειρά 🙂 όταν θα ψηφίζουμε για τη λέξη της χρονιάς. 🙂

 35. Παναγιώτης K. said

  Τώρα που οι ηγέτες μας θα τηλεδιασκέπτονται, δεν θα απολαμβάνουν τα ακριβά γεύματα και τα πανάκριβα κρασιά. 🙂
  Χώρια που χάνουν όλα αυτά τα χαϊλίδικα events «αι σύζυγοι». 🙂

 36. Μερικά ακόμα για το τηλε

  τηλότερος, συγκριτικός βαθμός και τηλοτέρω επίρρημα εκ του τήλε

  τηλοτάτω και τήλιστα, επίρρημα υπερθετικός βαθμός

  τηλόθι και τηλού ( με περισπωμένη) επιρρήματα με το εννοούμενον από, » Τροίην τηλού φασιν Αχαιίδος έμμεναι αίης» (Οδ.) συναντάται και με χρονική ενίοτε έννοια, ουδέ τι τηλού, δλδ μετ’ου πολύ

  ενδιαφέρον έχει και το τηλύγετος (τήλε+γίνομαι), ο γεννηθείς τελευταίος, το στερνοπαίδι και εξ αυτού ο χαϊδεμένος, το μοναχοπαίδι, πολλά αγαπητός, Φαίοπος υίε, άμφω τηλυγέτω (Ιλ.Ε), Ουκ Ιδομενήα φόβος λάβε,τηλύγετον ως, αλλ’ έμεινεν (Ιλ Ν)
  Το τηλύγετος έχει και την εννοιαν αυτού που γεννήθηκε πολύ μακριά, Τηληγέτων υπερβορέων και Τηλύγετον χθονός από πατρίδος (Ευρ)

  (τι κάνει η κλεισούρα, μέχρι και λεξικά ανοίγω !! )

 37. leonicos said

  3 τηλεμαχία

  οι ΑΗΠ και ΑΥΠ διέκριναν τα όπλα σε αγχέμαχα και τηλέμαχα.

  Όταν κτέβηκαν τη δεύτερη φορά οι Ηρακλείδες από το Ρίο-Αντίρριο, με καθοδηγητή τον Αιτωλό Όξυλο (δέκατο απόγονο του Αιτωλού, γιου του Ενδυμίνος) αντιμετώπισαν τους Επειούς (Ηλείους περίπου) που πήγαν να τους αναχαιτίσουν. Η μάχη κρίθηκε με μονομαχία, όπως και την πρώτη αλλά αποτυχημένη απόπειρά τους από τον ισθμό. Οι Επειοί όρισαν έναν τοξότη πολύ σπουδαίο αλλά οι Ηρακλείδες εκμεταλλεύτηκαν μια νέα εφεύρεση, τη σφενδόνη. Ο σφενδονίτης τους δεν ήταν σπουδαίος μαχητής, αλλά η σφενδόνη είχε μακρύτερη βολή, κι έτσι νίκησαν οι Ηρακλείδες. [Την πρώτη φορα κατέβηκαν με ηγέτη τον Ύλλο, τον οποίο αντιμετώπισε ο βασιλιάς των Αρκάδων Έχεμος, πάλι σε μονομαχία, και τον νίκησε, οπότε οι Ηρακλείδες υποχρεώθηκαν σε συμφωνία ότι δεν θα ζητήσουν να επιστρέψουν στην Πελοπόννησο για τα επόμενα εκατό χρόνια.]

 38. 30 🙂

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Ο οδοντογιατρός μου 45-άρης.
  «Πως περνάς» με ρωτάει;
  Του είπα για τα διαβάσματα μου, τα γραψίματά μου, το…Σαραντάκειο…Πανεπιστήμιο, τις βόλτες στην παραλία της Αρετσούς όπου δεν έχει κόσμο.
  Τα άκουσε όλα αυτά και σχολίασε: » Αλίμονο σε αυτόν που είναι εκτός παραγωγής και δεν έχει πνευματικά ενδιαφέροντα».
  Εμμέσως δηλαδή μου απένειμε…εύσημα;

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τηλεπωλητές!

  Τηλεταινίες, τηλεχειριστήριο/τηλεκοντρόλ, τηλεματική, τηλεμεταφορά, τηλεθέρμανση, τηλεκατευθυνόμενα

 41. leonicos said

  Μα θημηθούμε το τον υνώνυμο ἑκάς (δασεία, δεν ξέρω αν φαίνεται)

  Το μόνο που θυμάμαι αυτή τη στιγμή είναι το πυθαγόρειο ‘ἑκὰς οἱ βέβηλοι’ και το προσωνύμιο του Απόλλωνα, ¨Εκηβόλος.

  Ως πρόσφημα στο ἕκαστος και ἑκάτερος

  Συμπληρώστε ελεύθερα

 42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  32 Όταν η τηλεργασία γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται κατ’ οίκον.

 43. leonicos said

  πρόσφυμα

 44. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  37 Λεώνικε, αγχέμαχα και εκηβόλα αν δεν κάνω λάθος.

 45. leonicos said

  39 Παναγιώτης

  τα διαβάσματα μου, τα γραψίματά μου, το…Σαραντάκειο…Πανεπιστήμιο,

  δηλαδή τι άλλο ήθελε ο οδοντίατρος; να γίνεις ψάλτης τώρα που άδειασαν και οι εκκλησίες ή να πας να μονάσεις;

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  33 Ευτυχώς, πρόλαβα να κουρευτώ και να τελειώσω και κάτι μακρόχρονες διαδικασίες με τον οδοντίατρο.

 47. leonicos said

  44

  Λεώνικε, αγχέμαχα και εκηβόλα αν δεν κάνω λάθος.

  Είδες που χρειάζεται η παρέα;

 48. Λ said

  Καλημέρα, προτείνω τον όρο εθελούσιος εγκλεισμός για το social distancing. Κάθε σπίτι και εγκλείστρα.

 49. Avonidas said

  Καλημέρα.

  (πώς θα το πούμε το social distancing;)

  Τηλεκοινωνία 😜

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Ξανά μανά στο τραπέζι των (ανα)στοχασμών μας οι διάφορες έννοιες όπως:
  Ελευθερία, ελευθερία των μετακινήσεων, η αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας που πάει να σπάσει αν ήδη δεν έσπασε, ηλικιωμένοι-νέοι.

  Το πρόταγμα «μαζί με τους ανθρώπους» τώρα έγινε «σε απόσταση δύο μέτρα». 😦 :).

 51. leonicos said

  Τηλε

  πρέπει να είναι ο συντομότερος τίτλος άρθρου

  36 είχα κουρευτεί πρόσφατα, πριν πάω Ζυρίχη Στρασβούργο και δεν συμμαζεύεται. Ευτυχώς τη βγαλαμε καθαρή.

  Τρεις ή τέσσερεις μέρες αξύριστος….. (δενξ ξυρίζομαι σε κουρέα) και η Φωτεινή δεν έχει πει λέξη

  Κάτασπρο πλέον και το μουστάκι, που αντιστεκόταν κάποτε

  έτσι δεν φαίνεται πολύ

  ελπίζω να επιζήσω και να ξυρίσω μια μεγαλοπρεπή γενειάδα.

  Αν προσβληθώ… ποιος θα με ξυρίσει;

 52. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Εγώ θυμάμαι και το Τήλεκρος (όνομα), αλλά δεν γκουγκλίζεται.
  Αν σημαίνει αυτός που κάνει μοτο κρος από μακριά χαζομάρα ιδέα 🙂
  Είχα ακούσει πάντως ότι αν αρχίζει το ονομά σου από τήλε είσαι πολύ μπροστά από τους αλλους (τους βλέπεις από μακριά 🙂)

 53. Παναγιώτης Κ. said

  @45.Λεώ, εγώ ως καλοτύχισμα δικό μου εισέπραξα την παρατήρησή του! 🙂

 54. ΓιώργοςΜ said

  32 Είναι που είμαστε πίσω από τας Ευρώπας (και όχι μόνο) στο θέμα αυτό.

  Το τελευταίο συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ είχε άξονα τις νέες μορφές εργασίας και τους κινδύνους από αυτές.
  Σουμάροντας: Η νομοθεσία είναι πίσω από τις εξελίξεις, παγκοσμίως. Οι εργαζόμενοι, όχι αυτοί που δουλεύουν «σαν στο γραφείο», όπως εγώ αυτές τις μέρες, δηλαδή με ωράριο, αλλά οι ντεμέκ «εργολάβοι», που δουλεύουν με το κομμάτι:
  -Δεν έχουν ασφάλιση
  -Δεν έχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας, δηλαδή εργονομικές θέσεις εργασίας, φωτισμό, θέρμανση κλπ που οφείλει να παρέχει ο εργοδότης, ούτε γιατρό εργασίας κλπ.
  -Δεν έχουν ωράριο.
  -Δεν έχουν άδεια.
  -Δεν έχουν μέρες άδειας.

  Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι κυρίως ψυχοκοινωνικά, αλλά και μυοσκελετικά.
  Ψυχοκοινωνικά, επειδή ανακατεύεται η επαγγελματική με την προσωπική ζωή, και δεν ξέρει κανείς πότε δουλεύει και πότε όχι, πότε ασχολείται με την οικογένεια ή με τον εαυτό του κλπ., και καταλήγει ουσιαστικά να δουλεύει 24/7, με αποτέλεσμα την εργασιακή εξουθένωση. Επιπλέον, δεν υπάρχει φυσική επαφή με συναδέλφους, πελάτες κλπ.
  Μυοσκελετικά, επειδή πολλοί δουλεύουν από ένα λάπτοπ ή τάμπλετ στην καφετέρια, με (επιεικώς) ακατάλληλη θέση εργασίας.
  Τα ψυχοκοινωνικά είναι από τα πιο σοβαρά. Έμαθα εκ των υστέρων για περίπτωση στελέχους μεγάλης εταιρείας που επέλεξε να δουλεύει στο σπίτι, με όλα τα κομφόρ πληρωμένα από την εταιρεία (γραφείο, καρέκλα, υπολογιστής, τα πάντα), με πάρα πολύ καλά λεφτά, η οποία τα παράτησε μετά από 6 μήνες για να μη λαλήσει.

  Για όσους βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση με την παρούσα κατάσταση, καλό είναι
  -Να ετοιμαζόμαστε κάθε μέρα σαν να πηγαίνουμε στο γραφείο, ντύσιμο, περιποίηση κλπ
  -Να έχουμε μια θέση-γραφείο όταν δουλεύουμε
  -Να τηρούμε το ωράριο

 55. Λ said

  Σχολίασα πριν λίγο προτείνοντας τον όρο εθελούσιος εγκλεισμός (ή αυτοεγκελισμός ίσως) για το social distancing αλλά δεν εμφανίστηκε το σχόλιο μου

 56. nikiplos said

  Καλή η πολιτική των τηλεδιασκέψεων, τηλε κλπ, αλλά ας αλλάξουν και τους νόμους λιγάκι, γιατί για πολλά παρεμβαίνουν οι νομολάτρες και απαιτούν φυσική παρουσία…

 57. spyridos said

  Μεγάλη χαρά σήμερα για πολλούς γονείς και παιδιά στην πόλη μας.
  Και για εμάς και την κόρη μας.
  Το μυαλό της κόντευε να γίνει βραστό κουνουπίδι από το πολύ ιντερνετ και οι προσπάθειές μας να οργανώσουμε τη μέρα της δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες.
  Αφού κι εμείς είμαστε απασχολημένοι με τηλεεργασία.
  Το σχολείο μέσης εκπαίδευσης άρχισε σήμερα παραδόσεις τηλεμαθημάτων για τους κοινωνικά αποστασιοποιημένους μαθητές.
  9-12 κάθε πρωί, πολύ μικρές παραδόσεις αλλά και επαναλήψεις μαθημάτων. Αρκετή δουλειά. Κάθε καθηγητής δίνει δουλειά που θα πρέπει να παραδοθεί ως τις 12¨00 κάθε Παρασκευής.

  Εφτιαξαν κι ένα μικρό σάιτ με το όνομα ‘Ξεκίνα την ημέρα σου’.
  Κάθε πρωί μια μικρή εισαγωγή για την ημέρα γραμμένη από έναν καθηγητή και ένα φιλμάκι.
  Σήμερα η εισαγωγή από την κυρία Ιρις που κάνει Levensbeschouwing (Φιλοσοφία Ζωής) αυτό που κάνουν εδώ αντι για θρησκευτικά, δηλαδή θρησκειολογία και εισαγωγή στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

  Ο τίτλος του σημερινού είναι «Μην βιάζεσαι να κρίνεις» και έχει να κάνει με τις αντιδράσεις μας των τελευταίων ημερών.
  Και το φιλμάκι μου άρεσε.

  https://startvanjedag.nl

  Η αλήθεια είναι ότι μετά από αυτό αισθάνομαι πολύ χαλαρός.

  Την Δευτέρα πήγα τις μέλισσές μου στις κερασιές (οι αγροτικές εργασίες θεωρούνται κινήσεις ανάγκης)
  Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
  Τα λουλούδια μπορεί να σκάσουν σήμερα κιόλας.

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  (Δεν έχω το ΧΛΑ)
  Διαφοροι ,παροδικοί και μη, όροι με το τηλε

  Τηλεντρόγκες,τηλεπερσόνες, τηλεβλήματα
  τηλεκόντρες, τηλεμάνια, τηλεμπόρα

  Τηλέτυπος, Τηλέραμα, Τηλεσίτυ,Τηλεάστυ, Τηλετώρα

  Τηλεπαιχνίδια, τηλεπεριοδικά,

 59. Πέπε said

  Τηλεβιβλιοπώλης. Δεν αναφέρθηκε.

 60. Νέο Kid said

  Ο «αυτοεγκελισμός» ακούγεται πολά κομμουνιστικόν, σιορ! Σιγά μην πάθουμε και αυτομαρξισμό!…

 61. sarant said

  Για το social distancing, που το έβαλα στη Λεξιλογία, ο Ν. Λίγγρης προτείνει «αποφυγή κοινωνικών επαφών».

  59 A γεια σου!

 62. Νέο Kid said

  61. «Αποφυγή κοινωνικών επαφών» ;; 3 λεξεις δημοσιογραφικά περιγράφουσες ;Και δε γράφουμε και μια πραγματεία!… πφφ…!
  Προτείνω , τιμώντας και τον τρισχιλιετισμό μας , το «διογενισμός»
  Δεν υπήρχε πιο ακοινώνητος από τον Διογένη, και λέγεται ότι ήταν και σοφός. Problem ingeniously solved, pussycats!

 63. ΓιώργοςΜ said

  61 Αποκοινωνικοποίηση δεν κάνει; Μακρυνάρι, αλλά ακριβές νομίζω.

 64. voulagx said

  «κοινωνική απομάκρυνση» ή κοινωνική αποστασιοποίηση

 65. Μυλοπέτρος said

  Η γιαγιά μου και άλλοι παλιοί λέγανε τελέφωνο, αλλά και κουράγιο, στουπόχαρτο και θεωρία. Αυτό το τελευταίο για μας τα εγγόνια της.
  Η ερώτησή μου έχει να κάνει με το αν η προφορά αυτή αποτελεί επιβίωση στις μέρες μας της αρχαίας.

 66. Μαρία said

  65
  Το τελέφωνο το άκουγα απο τουρκόφωνους Μικρασιάτες.

 67. Μυλοπέτρος said

  Θεωρία = θερία

 68. Μυλοπέτρος said

  Κουράγιο = ξουράφι

 69. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  61/63/64

  Σκαντζοχύρωση (σφαιρική άμυνα) ή πισωγορίλωση (https://www.slang.gr/definition/12449-piso-gorila)

 70. Αγγελος said

  To άτονο ι πριν από το ρ συχνά τρέπεται σε ε στη λαϊκή γλώσσα: θεριό, πλερώνω, μερί… Παρατηρώ πως και τα τρία αυτά παραδείγματα ιστορικά έχουν η, οπότε δεν είναι αδιανόητο να έχει κάποια σχέση το φαινόμενο με την αρχαία προφορά του η, αν και η φωνητική τροπή του η σε ι χρονολογείται από πολύ παλιά (3ο αι. μ.Χ.)
  Ο Ψυχάρης αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στα Ρόδα και Μήλα για τη μελέτη του φαινομένου, αν και κυρίως προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν συμβαίνει πάντοτε. Επισημαίνει και την ανάλογη αλλά πολύ σπανιότερη τροπή πριν από το λ.

  Αντίθετα, το υ, που ξέρουμε θετικά ότι τουλάχιστον μέχρι τον ΙΑ’ αι. προφερόταν διαφορετικά, σε ορισμένα ιδιώματα (τα κουμιώτικα π.χ.) προφέρεται και σήμερα ου, και σε πάμπολλες λέξεις της κοινής νεοελληνικής (σούρνω, ξουράφι, κουτί, κουλός…) επίσης. Εκεί σαφώς πρόκειται για επιβίωση της αρχαίας προφοράς.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  37: Λεώ, γιατί αποσιωπάς πως για να πάνε οι ΜεραΗρακλήείδες με τον Όξυλο, στο Αντίρριο, πρώτα πέρασαν από το Γαλαξίδι, όπου τους υποδέχτηκε κατάλληλα ο άρχοντας Τζιπόντιος 🙂

  Δεν είδα να αναφέρει κάποιος το τηλεδαπός (απαντάται ήδη επί Ομήρου, όπως και το τηλεθεάω), επίκαιρο με τους ημεδαπούς, αλλοδαπούς και το μεταναστευτικό…
  Έχουμε και τους τύπους τήλου, τήλοθι κλπ., ακόμα και πήλοι / πήλυι (στη Βοιωτία αλλά και στη Λέσβο/Σαπφώ βλ. ύμνο για την Αφροδίτη [1,1-7] => .. ἀλλὰ τυίδʼ ἔλθʼ, αἴ ποτα κἀτέρωτα / τὰς ἔμας αὔδας ἀίοισα πήλοι / ἔκλυες…, που την ρωτάει, αν ακουσε από μακρυά την φωνή της), τύπους που αναφέρει ο γνωστός Ούγγρος γλωσσολόγος Szemerényi, (St. Mic. 1, 1966, 41-42) που εξετάζει την τροπή πήλοι / τήλοι

  Α, και το όνομα Τηλεκλείδης (άλλος, όχι ο δικός μας, ο Ευκλείδης, σε τηλεδιάσκεψη 🙂 )

 72. Νέο Kid said

  Ο Διογενισμός που πρότεινε ο αναμφισβήτητα σοφότερος του ιστολογίου είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο για τη συγκεκριμένη χρήση που το θελουμε , γιατί εμπεριέχει τη συνιστώσα της αποστροφής /αηδίας/ μισανθρωπίας/εαυτουλικισμού. Δεν πρόκειται για ένα γενικό και αόριστο social distancing αλλά πρέπει ας πούμε όταν φτερνίζεται ο μπροστινός σου στο διάδρομο του Σκλαβενίτη στα 5 μέτρα απόσταση, να κανείς αμέσως μεταβολή και να αλλάξεις διάδρομο (αν όχι όροφο…) βρίζοντας παράλληλα από μέσα σου. Ήτοι «Διογενισμός»!

 73. dryhammer said

  Η Τήλος πέφτει μακριά;

 74. Νέο Kid said

  73. Μόλις 4 -4μιση ωρίτσες με την Gulf air! Καλό φαΐ και κρασί που στοιχειωδως πίνεται on board.
  Αν πας , να σου στείλω τα contact details του Ντίνου και του Θύμιου …να σε περπατήσουν στα καλά στέκια του Τζουφαίρ 😋

 75. loukretia50 said

  73. Δύσκολο να έχει σήμα, είναι «Το χαμένο νησί»!

 76. loukretia50 said

  ΝεοΚιντ, μάλλον ΔιΑγενισμός είναι!

 77. Μανούσος said

  Νομίζω ὅτι τὰ ἐκφέρουμε κανονικὰ τὰ διπλὰ ἔψιλα στὸν προφορικὸ λόγο. Στὸν γραπτὸ χτυποῦν ἄσχημα δύο συνεχόμενα ὅμοια φωνήεντα καθότι σπάνια (ὄγδοος, ἀντίθετα ὁ Βελζεβούλης ἐπικρατεῖ ἀπέναντι στὸν Βεελζεβοῦλ).
  Ἔχω τὴν ἐντύπωση ἄλλωστε ὅτι ἡ δημοτικὴ ἀποφεύγει τοὺς συνῃρημένους τύπους καὶ τείνει πρὸς τὴν χασμῳδία.

 78. Λοζετσινός said

  Γεια σας
  Τηλυκράτης Λευκάδας
  (Αφού κρατεί μακρύ δόρυ είναι μακριά)🙂

  Από τη Βικιπαίδεια
  «ο Τηλυκράτης», με χρώματα κόκκινο-μπλε και έμβλημα τα κεφαλαία γράμματα ΤΛ (Τηλυκράτης Λευκάδας) στο αριστερό μέρος της φανέλας. Το όνομα (αρχ. εκείνος που κρατεί μακρύ δόρυ) ανάγει σε ιστορικό πρόσωπο του νησιού, με δράση κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πιθανολογείται, με το Λευκαδίτη ιστορικό Πάνο Ροντογιάννη να εκφράζει αμφιβολίες, ότι πρόκειται για πλοίαρχο, διακρινόμενο στη ναυμαχία των Αιγός Ποταμών (τέλη Αυγούστου 405 π.Χ) στην οποία καταστράφηκε οριστικά η Αθηναϊκή δύναμη. Τον Τηλυκράτη εικόνιζε ο ένας από τους λαμπρούς ανδριάντες των ναυάρχων, αφιέρωμα των νικητών στους Δελφούς μετά τη ναυμαχία (Παυσανίας 10.9,4):

  «Λακεδαιμονίων δε απαντικρύ τούτων αναθήματα εστίν επ’ Αθηναίων, Διόσκουροι και Ζεύς και Απόλλων τε και Αρτεμις… Ανάκεινται δε και όπισθεν των κατειλεγμένων, όσοι συγκατειργάσαντο τω Λυσάνδρω τα εν Αιγός ποταμοίς ή αυτών Σπαρτιατών ή από των συμμαχησάντων εισί δε οίδε εκ δε Αμβρακίας και Κορίνθου τε και Λευκάδος Τηλυκράτης και Πυθόδοτος Κορίνθιος και Αμβρακιώτης Ευαντίδας…».

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τήλεφος

 80. Nestanaios said

  70.
  Αν είχε σημασία τι γίνεται και όχι τι πρέπει να γίνεται, θα κρατούσαμε τα παιδιά μας έξω από τα σχολεία.

 81. Τελικά πολλοί θεωρούν το τηλεσίγραφο ορθή γραφή του τελεσίγραφου.
  https://www.google.com/search?q=%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF&client=firefox-b-d&nfpr=1&sxsrf=ALeKk01Mu6IUpOS09s_Rcv0hWbyGZuXV-w:1584519791864&ei=b9pxXs22NIKV1fAP5q2_2AI&start=0&sa=N&ved=2ahUKEwiNqtWazKPoAhWCShUIHebWDys4ChDy0wN6BAgLEDI&biw=1536&bih=752

 82. dryhammer said

  74,75. Για το όνομα σε σχέση με το τηλε- λέω.

  [Ποτέ δεν βάζω φατσούλες. Το πολύ πολύ να παρεξηγηθώ]

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  72Κιντ >>όταν φτερνίζεται ο μπροστινός σου

 84. leonicos said

  70 Έφη που Είπες = Ἔφη ἡ ἔφας

  Τήλεφος, αν το όνομα είναι ελληνικό και δεν είναι ‘ελληνοφωνημένη’ χιττιτική ή λουβική λέξη (όπως Πρίαμος, Αλέξανδρος, Απόλλων, Ίλιον, Τροία, Έφεσσος κοκ) ασφαλώς σχετίζεται με το τήλε, μολονότι αυτό το -φος είναι πολύ περιεργο. Επειδή σε καθε περίπτωση το μύθευμά του περιλαμβάνει κάποιον που έρχεται από μακριά, θα μπορούσε να είναι συναλοιφή του τηλε – φῶρ. Αλλά και αυτό είναι παρακινδυνευμένο

  Αλλά υπάρχει μια πιο διασκεδαστική παρετυμολογία. Η Αύγη, η μητέρα του (από τον Ηρακλή), τον ξέθεσε στο Παρθένιον όρος. Ταυτόχρονα όμως εξέθεσε και το δικό της μωρό η Αταλάντη (του Προίτου) που έκανε με τον Μελέαγρο, ενώ κυνηγούσαν τον Καλυδώνιο κάπρο. Τον γιο της Αύγης τον θήλασε μια ελαφίνα ενώ τον γιο της Αταλάντης μια αρκούδα. Τελικά, οι βοσκοί που βρήκαν τα έκθετα, ονόμασαν εκείνο πουθήλασε η ελαφίνα Τήλεφο και το άλλο Παρθενοπαίο

 85. spiral architect 🇰🇵 said

  Τελετάμπις 😀

 86. 17,
  Οπότε ΤηΛΕ.ΠΑ. τώρα;

 87. loukretia50 said

  Μήπως η διαδικτυακή πλατφόρμα ΕΠΑΦΟΣ να γίνει Τηλέπαφος?

 88. 61, … Για το social distancing, που το έβαλα στη Λεξιλογία, ο Ν. Λίγγρης προτείνει «αποφυγή κοινωνικών επαφών». …

  Το λες και «τήρηση ανίσων αποστάσεων».

 89. leonicos said

  70 και 84

  Μια διευκρίνιση, πριν μας προλάβει ο Πέπε

  Η ταυτόχρονη έκθεση των δύο αυτών βρεφών ούτε μυθολογικά είναι δυνατή, διότι ο Παρθενοπαίος συμμετείχε στους Επτά επί Θήβαις, ενώ ο Τήλεφος συνάντησε τους Αχαιούς την πρώτη φορά που εξεστράτευσαν, και αντί της Τρωάδας επιτέθηκαν στη Μυσία. Επομένως διαφέρουν τουλάχιστον κατ΄μία γενεά.

  Και η υποτιθέμενη λανθασμένη επίθεση κατά της Μυσίας, μπάζει νερά. Διότι για να φτάσουν στη Μυσία, επρεπε να περάσουν τον Ελλήσποντο, δηλαδή να περάσουν μπροστά από την Τροία.

  Αν δούμε το πράγμα ιστορικά, θα πούμε ότι λεηλάτησαν τη Μυσία ως Μυσία και μετά από δέκα χρόνια πήγαν για την Τροία. Αλλιώς η Ωραία Ελένη θα είχε μείνει επί 20 χρόνια στην αγκαλιά του Πάρη, και θα είχε ασκημύνει όσο νά’ναι

 90. sarant said

  71 Τον τηλεδαπό τον αναφέρει το άρθρο 🙂

  78 Μπράβο, ο ένδοξος Τηλυκράτης!

  88 🙂

 91. gbaloglou said

  «τηλανθρωπία»

 92. Γιάννης Ιατρού said

  90α: Α, ναι, τώρα το είδα🙄. Νίκο, φαίνεται ότι με το να βάζεις άλλες, κακές λέξεις κοντά, το μάτι «πηδάει» αυτόματα όλη την πρόταση… 🙂 🙂

 93. Εκτός από τηλεβόα, τώρα και τηλεπύθων

 94. ΓΤ said

  Το τηλε- είναι πρόθημα, ένα από τα τρία προσφύματα (ένθημα, επίθημα τα άλλα), δεν είναι σκέτο γράμμα, ώστε να είναι πρόθεμα. Ανάποδα διαβάζοντας, η γάζα είναι αφ’ εαυτού της επίθεμα, αφού κάπου την ακουμπάμε, δεν είναι παραγωγική κατάληξη, επίθημα 🙂

 95. ΣΠ said

  Το ΛΚΝ έχει 55 λήμματα από τηλε-
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5*&dq=

 96. ΓΤ said

  #95 Άσε που το ΛΚΝ εξηγεί το πρόθημα, που είναι αρκτικό παράθημα… 🙂 http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1&dq=

 97. Pedis said

  # 57 – Σπύρο και λοιποί γονείς: υπάρχουν κι άλλες λυσεις για τα όλα τα παιδιά που είναι γεμάτα ενέργεια κλπ κλπ …

  (abbioco: υπνηλία λ.χ. εκείνη μετά το μεσημεριανό φαγητό)

 98. Pedis said

  -> διόρθωση τάιπο: abbiocco, πληθ. abbiocchi

 99. H. Mandragoras said

  Στον ακαδημαϊκό χώρο η τηλεεργασία είναι κοινή πρακτική αν όχι απαραίτητη. Πολλοί κάνουμε το πολύ γράψιμό μας μακριά από το Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις μικρές ανούσιες διακοπές που όμως διακόπτουν τον ειρμό.

  Προτιμώ τους δημόσιους χώρους και όχι το σπίτι. Δουλειά με πυτζάμες, αξύριστος, σε τέσσερις τοίχους, και με τη στοίβα τα πιάτα στο νεροχύτη δε λέει. Όπως κάποιος προανέφερε αν είναι να δουλευουμε σπίτι, πρέπει να βάζουμε στον εαυτό μας τα στάνταρ που θα είχαμε και στο γραφείο. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς… Η μείωση της εντροπίας απαιτεί έργο.

  Μεγάλη επιτυχία είναι τα πλοία. Χωρίς ίντερνετ κανένας περισπασμός. Εστιάζουμε στο αντικείμενο και πάμε. Βάλε και το γαλάζιο τριγύρω να σου φτιάχνει τη διάθεση. Αστειευόμενος λέω ότι αν ήμουν από την Τήλο, θα ήμουν κοντά στο Νόμπελ.
  Αλλά το δεύτερο αγαπημένο μου μέρος είναι οι καφετέριες. Άλλος φέρνει τον καφέ, άλλος πλένει τα πιάτα, μπορείς να σκάσεις κι ένα τσιγαράκι όπου επιτρέπεται, έχεις και λίγη απλωσιά να ανοίξει το μάτι σου όταν χρειάζεται. Ορισμένως, μια μέρα θα βάλω στα acknowledgements μου τους σερβιτορους της αγαπημένης καφετεριας, αλλά όχι πριν ένας από αυτούς μου φέρει τον καπουτσίνο μου πριν τον ζητήσω.

 100. Nα θυμηθούμε και το ιστορικής σημασίας telex, στην προ-φαξ εποχή, το teleprompter, στην χρήση του οποίου ήταν εξαιρετικός, μεταξύ άλλων και ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως και τις telenovelas των ισπανόφωνων καναλιών (πχ Telemundo), δημοφιλείς και στην Ελλάδα, αν καταλαβαίνω καλά. Σε όλα το ελληνικό δάνειο tele- χρησιμοποιείται για να δηλώσει απόσταση απ’ ευθείας ή σχέση με τηλεόραση.

  Εξαιρείται ο telemes.

 101. ΓΤ said

  #99 Δουλειά στο σπίτι, πιτζάμα, αξυρισιά, σπέσιαλ νεροχύτης, κάποιον μου θυμίζεις 🙂
  Εκείνο το μαγκούφικο νεροπότηρο που πάει από τα χείλια στον νεροχύτη και τούμπαλιν, μου έφερε φλασιά το λογοπαικτικό του Θέμου Αναστασιάδη: απλυτήρι. Με Νόμπελ και από Τήλο όντως τηλαυγής. Έρρωσο!

 102. 23,
  Τζι, ναι, πού το θυμήθηκες! Ένα απ’ αυτά τα περίπτερα – όπου έβγαινε ξύλινο φτιαράκι για παράδοση (συνήθως τσιγάρων) στο αυτοκίνητο – ήταν στην παραλιακή, στο φανάρι που ίσια πάει για Καβούρι/Βουλιαγμένη και αριστερά για Βάρη. Όταν εμείς είχαμε drive-through, οι άλλοι βελανίδια!

 103. Για το τελεσίγραφο: ήταν άποψη που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο μακαρίτης (και καλός ηθοποιός) Γιώργος Μούτσιος.

 104. sarant said

  103 Aκριβώς

  94 Κι εγώ έτσι ήξερα, αλλά βλέπω στο ετυμολογικό του Μπαμπι που το λέει πρόθεμα.

 105. ΓΤ said

  Όταν ο Χάρρυ Κλυνν ενσάρκωνε τον τύπο που έγερνε από τη μαγκιά, έλεγε τα κιάλια «τηλεμπάνιστρα».

 106. ΓΤ said

  104β Μέχρι και φρεσκαδούρες σχολικές γραμματικές μιλούν για «προθήματα». Το ΛΚΝ (και άλλα) δεν συμφωνούν με το #0. 🙂

 107. ΓΤ said

  #104β Αυτά που ήξερες να μην τα ξεχάσεις 🙂

 108. Teleportation αλά Ελληνικά

 109. ΓΤ said

  Η σχέση Σαραντάκου και Πολυώνυμου οδηγεί σε νεότερους «ωσμωτικούς» συμφυρμούς: τηλεμπανάρω

 110. ΣΠ said

  104, 106
  Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη:

  πρόθεμα (το) {προθέμ-ατος | -ατα, -άτων} 1. ΓΛΩΣΣ. (α) το φωνήεν (προκειμένου για τη Νέα Ελληνική συνήθως το α), που τίθεται στην αρχή λέξεων οι οποίες αρχίζουν από σύμφωνο, χωρίς να επιφέρει αλλαγές στη σημασία τους, π.χ. α-μάχη, α-βδέλλα κ.ά. (β) το πρόθημα (βλ.λ.) · 2. κωδικός αριθμός που τίθεται μπροστά από τηλεφωνικό αριθμό και δηλώνει την περιοχή στην οποία ανήκει ο αριθμός που καλεί κάποιος, π.χ. το 01 είναι το ~ τής Αθήνας, το 031 τής Θεσσαλονίκης κ.λπ. [ΕΤΥΜ. Μετάφρ. δάνειο από γερμ. Präfix].

 111. 99,
  Ακριβώς!
  Έχει ένα πρόσφατο πόντκαστ το Freakonomics, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι

  «…people always joke the three great enemies of working from home is [are] the fridge, the bed, and the television.»

 112. Pedis said

  http://www.treccani.it/enciclopedia/tele_%28La-grammatica-italiana%29/

  teleselezione (δυνατότητα για υπεραστικές κλήσεις χωρίς ενδιάμεσο τηλεφωνικό χειριστή – στην παλαιολοθική εποχή )

  telespia ( ο «κοριός»)

  telesportello ( γκισέ σε τηλ. κέντρο)

  telecronista (ο σπίκερ σε τηλ. ή ραδ. αγώνες)

  telediffusione (τηλε(οπτική) μεταδοση)

  telefilm (φιλμ για την τηλεόραση)

  telegiornale (δελτίο ειδήσεων)

  telechirurgia (τηλε-χειρουργική)

  teledialisi (αιμοκάθαρση από το σπίτι με τη βοήθεια τηλεματικώς συνδεδεμένων ιατρικών συσκευών που επικοινωνούν με την κλινική)

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84 Λεώνικος >>Τήλεφος
  και τα Τηλέφεια τραύματα («ο τρώσας και ιάσεται»)
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  Τηλέφη υφίσταται επίσης 🙂

 114. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή εδώ λεξικολογούμε, να προσθέσουμε και τον τηλεμαϊντανό… Είδος που αυτές τις μέρες τουλάχιστον ζούμε τη χαρά της (προσωρινής) έλλειψής του…

 115. Πέπε said

  Το social distancing προσωπικά το αντιλαμβάνομαι -μπορεί να κάνω λάθος- ως αντίθετο του antisocial distancing, και όχι του social kolos_kai-vraki. Ότι δηλαδή εννοεί: να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας, παραμένοντας ωστόσο κοινωνικοί. Με μια τέτοια ανάγνωση, «κοινωνικές αποστάσεις» – «κοινωνική αποστασιοποίηση» μου φαίνονται καλύτερες μεταφράσεις απ’ ό,τι, λ.χ., το (θεϊκό ωστόσο) σκαντζοχύρωση.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «…τηλεβαφτίσια, τηλεγάμους και τηλεκηδείες»

  http://news.kozaninet.gr/?p=8307

 117. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Τηλέμαχος και Τηλέγονος αδέρφια. Μάλλον ο Οδυσσέας έκανε τη «ζημιά» και την κοπάναγε για μακριά!

 118. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τον εμπλουτισμό του τηλελεξιλογίου (τηλεξιλογίου με απλολογία)

  115 Χμ… εύλογο.

 119. aerosol said

  Θυμίζω τον Τηλεβόα, το μικρό τηλεοπτικό στο «Παρά Πέντε».
  Σκέφτηκα και το κοινωνική απομάκρυνση -αλλά κάπως μου φέρνει στο μάτια που δεν βλέπονται.

 120. aerosol said

  Μικρό τηλεοπτικό κανάλι.

 121. leonicos said

  113

  Ορκίζομαι! Δεν πόζαρα εγώ!

  Εννοώ ότι έχω λιγότερα γένια

 122. Konstantinos said

  Γιαννη σε ποιο σχολείο είσαι?
  Γιατί τα mail των γονιών και όχι τα φεισμπουκια των μαθητών;)

  Το τηλεφως, το κανάλι του επικού Παπανικόλα το είπαμε?

 123. nwjsj said

  1. Social distancing ή αλλιώς «μακριά κι αγαπημένοι»…

  2. Η τηλεματική προαναφέρθηκε;

  3. Και πώς θα μεταφράσουμε το άλλο επίκαιρο σύνθημα ‘flatten the curve’; Επιπεδοποίηση της καμπύλης; Συνηθίζεται αυτό το ουσιαστικό και το ρήμα ‘επιπεδοποιώ’;

 124. aerosol said

  Ισιώνω την καμπύλη; Λιγότερο σοβαροφανές αλλά πιο άμεσο.

 125. Νέο Kid said

  Η επιπέδωση (όχι επιπεδοποίηση) της καμπύλης είναι παλιός όρος σε τεχνικά-μαθηματικά κείμενα.

 126. Νέο Kid said

  125. Όπως και το «άνοιγμα» της καμπύλης ( δηλαδή, μαθηματικά μιλώντας η αύξηση της τυπικής απόκλισης σ , μιας και μιλάμε για γκαουσιανη καμπάνα …)

 127. Konstantinos said

  Ασχετο και σχετικό : τηλεβιβλια σήμερα στο άρθρο του Πάσχου στην καθημερινή

  https://www.kathimerini.gr/1069700/article/politismos/vivlio/h-k-proteinei-dwrean-vivlia-sthn-epoxh-toy-korwnoioy

  Και αριστερή στροφή στην αρχή του άρθρου.
  Πως λέει το τραγούδι: ,»Προσοχή στο Μανδραβελη, ήτανε παλιά τραβελι»

 128. dryhammer said

  flatten the curve Στην πλαστική χειρουργική ονομάζεται «αφαίρεση ενθεμάτων»

 129. sarant said

  125 Ναι, επιπέδωση

 130. Υπερωρίες έρχονται… Μάκβεθ στο Μέτσο στις εννιάμισυ, αύριο Τροβατόρε με την Αννούλα και τον αξέχαστο Δημήτρη … έχει και κάποια καλά η κλεισούρα !

 131. Αιμ said

  Επιπέδωση του συναισθήματος, χρησιμοποιείται ευρέως ( και παλαιστινίως ενίοτε )

 132. spiral architect 🇰🇵 said

  Την ισιώνεις την καμπύλη; 😉

  (τα αποτελέσματα της μελέτης των Σαραντακείων αναρτήσεων)

 133. LandS said

  Αποστασιοποίηση με τίποτα. Φέρνει στο μυαλό Μπρεχτ και τέτοια. Ούτε το κοινωνική απομάκρυνση. Δεν απομακρύνεσαι κοινωνικά αν μιλάς με τους φίλους σου στο τηλέφωνο και στα διαδικτυακά. Και βέβαια όχι μέσω των κοινωνικών (υπογράμμιση) δικτύων.
  Εγώ λέω να το αφήσουμε. Όχι αμετάφραστο. Να το εγκαταλείψουμε ολτουγκέδερ. Να λέμε αποφυγή άμεσης επαφής ή κάτι τέτοιο ή τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

  Γιατί ο κ. Πρωθυπουργός στο χτεσινό διάγγελμα μίλησε για cocooning; Το κουκούλιασμα, ας πούμε, λίγο του πέφτει; Κουκούλιασμα όχι χουχούλιασμα.

 134. LandS said

  Και καβούκιασμα παίζει.

 135. nwjsj said

  Και μία έκκληση από τους εργαζόμενους στην Teleperformance:
  https://www.efsyn.gr/node/235576

  Διότι όταν συμβεί αυτό θα είναι ήδη πολύ αργά:
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-thetikoi-80-apo-208-ypalliloys-tilefonikoy-kentroy-seoyl

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τηλεδικεία

  131 Αιμ.
  και επιπέδωση στην εισπνευστική/εκπνευστική καμπύλη (επί σπιρομέτρησης)

 137. sarant said

  133 Μόλις μάντεψες το θέμα του αυριανού άρθρου 🙂

 138. Πέτρος said

  Αυτή η ανοσία αγέλης (herd immunity) που εφαρμόζουν οι Άγγλοι, τί σόι πράμα είναι; Δεν θα γράψετε κάποιο άρθρο;

 139. Νέο Kid said

  Η ανο(η)σία αγέλης επιπεδούται… οι Εγγλέζοι , επιτέλους, κλείνουν τα σχολεία.

 140. Alexis said

  τηλεπερσόνα, τηλοψία, Τηλεάστυ (το πάλαι ποτέ κανάλι του Καρατζαφέρη)

 141. Τιλερεμάγκα πιάνεται?

 142. Y. G. said

 143. sarant said

  142 !!

 144. aerosol said

  Ανοσία αγέλης είναι αυτό που παθαίνεις άμα είσαι Μπόρις και αντί να μιλήσεις με κάποιον σύμβουλό σου λες ότι θυμάσαι από κάτι γιουτουμπάκια που χάζευες πρόπερσι. Εμένα πάντως μου πήρε κάτι δευτερόλεπτα να υπολογίσω την εκατόμβη νεκρών που θα συνέβαινε αν εννοούσε τις μαλακίες που νόμιζε πως εννοούσε. Για λίγο ακούστηκαν και στη Γερμανία κάτι τέτοια. Το μάζεψαν αλλά ακόμα χαλαροί είναι. Μακάρι να μην τους τσούξει.

 145. venios said

  123 (3) Πλακούτσωμα της καμπύλης (η επιπέδωση ισχύει για επιφάνειες, για καμπύλες είναι άστοχη λέξη).

 146. aerosol said

  Στις δε ΗΠΑ η χαλαρότητα έχει σοκάρει και μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ειδικά η Νέα Υόρκη πιθανόν να εξελιχθεί σε βόμβα. Μέχρι που άρχισαν να συζητάνε πως μια σωστή δημόσια Υγεία για όλους δεν είναι και τόσο… κομμουνιστική τελικά!

 147. Νέο Kid said

  Γάμησέ τα Αεροζόλ…
  Και φυσικά η καραμέλα που πιπιλάνε οι ημιμαθείς fans του herd immunity ξεχνά (ή απλά δεν το ξέρουν) να πει ότι η μόνη σύγχρονη αποδεκτή (όταν δε μιλάμε για ιλαρά , αλλά για έμπολα και κορωνο …) μέθοδος για herd immunity είναι φυσικά ο εμβολιασμός!

 148. aerosol said

  Ασφαλώς! Ή καταλήγεις να μιλάς γι αυτό ως φαινόμενο που συμβαίνει όταν δεν μπορείς να αντιδράσεις με άλλους τρόπους. Αλλά και στη χειρότερη περίπτωση αγωνίζεσαι να ελέγξεις την καμπύλη για την οποία μιλάμε όλοι. Αλλιώς τα θύματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που σου δίνει ο «ξερός» υπολογισμός θνησιμότητας, λόγω της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνεις χύμα μια ασθένεια με σκοπό να φτάσεις σε ανοσία αγέλης, εκτός ίσως αν είναι κάτι πολύ ελαφρύ.
  Το πώς πρωθυπουργοί και υπουργοί έφτασαν να λένε τέτοια… με ξεπερνάει.

 149. sarant said

  147-8 Μα φυσικά….

 150. Πέπε said

  138

  Η ανοσία αγέλης σχετίζεται, όπως λέει ο Κιντ (#147), με τον εμβολιασμό. Χονδρικά η ιδέα είναι ότι αν κάποιος δεν μπορεί για διάφορους αντικειμενικούς λόγους να εμβολιαστεί, αλλά όλοι όσοι δεν έχουν τέτοιους λόγους εμβολιάζονται κανονικά, τότε ο ένας είναι προστατευμένος (υποθέτω, γιατί δε θα συναντήσει ποτέ τον ιό). Η αγέλη έχει ανοσία στο σύνολό της όταν η συντριπτική πλειονότητα των μελών της έχει ατομική ανοσία. Ίσως ορίζονται και συγκεκριμένα ποσοστά, δεν ξέρω λεπτομέρειες.

  Για την περίπτωση της ΜΒ με τον κορονοϊό, που δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν ξέρω τι σημαίνει. Δεν τολμώ να πιστέψω ότι πρόκειται έτσι απλά για παπαριές κάποιου που είδε μερικά βιντεάκια.

 151. spiral architect 🇰🇵 said

  Η βιολόγος σύζυγος που συζητήσαμε μαζί την έννοια της ανοσίας αγέλης τις προάλλες λέει ότι, αυτή ισχύει για ένα κανονικά εμβολιασμένο ποσοστό γύρω στο 70% με επίσης κανονικό εμβόλιο από εξασθενημένα αντισώματα. Ανοσία αγέλης με εξαναγκασμό σε ασθένεια θα οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό της αγέλης σε θάνατο.
  Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία, άσε που δεν ξέρει κανείς ακόμα πως θα συμπεριφερθεί το εμβόλιο όχι του χρόνου που θα βγει (αν βγει) αλλά αντίχρονα.

 152. Georgios Bartzoudis said

  Σπαζοκεφάλιασα αλλά δεν βρήκα λέξεις …τελεμακεδινικές! Έχουμε βέβαια το τυρί τελεμές αλλά σαν τούρκικο μου φαίνεται. Ελληνικώτατα είναι τα τ’λίγω, τ’λιγάδ(ι) αλλά αυτά γράφονται χαμουτζιστί τυλίγω, τυλιγάδι (τί το θέλουν το «υ», μας χαλάει τη σούπα). Σας αφήνω και πάω να πιω κανένα ζεστό τίλιο. Δεν βγαίνω έξω, μη με ζαμουτυλίξ(ει) κανένας κουρουνουγιός!

 153. spiral architect 🇰🇵 said

  Ένας από τους λόγους που βρίζουν τους αντιεμβολιαστές είναι ότι, μην κάνοντας στα παιδιά τους τα ενδεδειγμένα παιδικά εμβόλια, σταδιακά πέφτει το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών με αποτέλεσμα η ανοσία αγέλης να εξασθενεί με κίνδυνο να επιστρέψουν αρρώστιες που πια είναι σπάνιες, π.χ. κοκκύτης.
  (εδώ, όπου αγέλη = σχολείο)

 154. Pedis said

  Αυτό εδώ εννοούν με το flatten the curve;

  Αν ναι, τότε έχει αξία αν τα τρέχοντα δεδομένα είναι ακόμη κάτω από το όριο μέσης αντοχής του συστήματος. Ράιτ;

  Κι αν η καμπύλη πιάσει το μέγιστο «εγκαίρως» για ποιό λόγο να είναι ικανοποιητική ή *αναμενόμενη* η συμμετρική συμπεριφορά και να μην είναι αναμενόμενη, λόγω τοων περιοριστικών μέτρων διάδοσης στον πληθυσμό, μια καμπύλη που να δείχνει μεγάλη αρνητική κλίση κι άντε να έχει μακριά αλλά χαμηλή ουρά …;

  Προσωπικά δεν πολυκαταλαβαίνω. Αν κάποιος έχει τύχει να τα έχει μελετήσει αυτά ας μας πει τη γνώμη του.

 155. spiral architect 🇰🇵 said

  Γηράσκω αεί τηλεδιδασκόμενος. 🙂

 156. Νέο Kid said

  154. Η διάδοση των ιών ακουλουθει την logistic equation (που προκύπτει από τη λύση μιας απλής σχετικά διαφορική εξίσωσης ) και ως εκ τούτου η συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας είναι η logistic distribution ( δηλαδή η κανονική κατανομή)

 157. Μαρία said

  154
  Δες και Μιχάλη https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/16/koloxarto/#comment-639106

 158. Λοζετσινός said

  23.102
  Και στα Γιάννινα -πριν 40 χρόνια περίπου- υπήρχε περίπτερο με φτυαράκι ξύλινο (κοντά στη Λιμνοπούλα)
  Μετά από λίγο καιρό έκλεισε γιατί δεν πουλούσε μόνο τσιγάρα!

 159. Μαρία said

  144 κεπ.
  Δείτε και αυτό https://www.japantimes.co.jp/news/2020/02/28/national/coronavirus-reinfection/#.XnKdfPSYPIU
  με αφορμή την Γιαπωνέζα ξεναγό που φάνηκε να ξανακόλλησε. Η ερμηνεία που δόθηκε θυμίζει την περίπτωση του επιχείλιου έρπητα. Έχει κανείς τον ιό σε λανθάνουσα κατάσταση και κάποια στιγμή διακόπτει τον ύπνο του και μας ξαναταλαιπωρεί.

  Οι Κινέζοι πάντως φοβούνται δεύτερο εισαγόμενο αυτή τη φορά κύμα και παίρνουν τα μέτρα τους https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-en-chine-les-autorites-prennent-de-nouvelles-mesures-sanitaires-par-peur-d-une-deuxieme-vague-de-contaminations_3873061.html

 160. Pedis said

  Όχι ότι τον κατασκεύασαν ή τον διέσπειραν επίτηδες που λένε οι ηλίθιοι, αλλά η τύχη ευνοεί τους ισχυρούς …

  Με την πολιτική της κοινωνικής επιλογής των Βρετανών θα τα πάνε πολύ καλύτερα από τους Ιταλούς οι οποίοι, τουλάχιστον, δεν μπορούν να μην το παλέψουν, λόγω διαφορετικής παράδοσης και θρησκευτικών αισθημάτων κα υποχρεώσεων, με τα λίγα μέσα που τους έχουν απομείνει λόγω νεοφιλελευθερισμού.

  Click to access Infografica_18marzo%20ITA.pdf

  Στις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 αντιστοιχεί το 74% των *επιβεβαιωμένων* κρουσμάτων και το 98.1% όσων υπεκυψαν.

  Τα ποσοστά επιβίωσης, μέχρι σήμερα, θα μεταβληθούν προς το χειρότερο καθώς περνούν οι μέρες, αλλά είναι ακόμη σχετικά αισιόδοξα (π.χ. 80% για τους άνω των 80 ετών ), ακριβώς επειδή παρέχεται στους ασθενείς κάποια βοήθεια με τα χίλια ζόρια. Δηλαδή χάρη στην ιατρική φροντίδα σώζονται 4 στους 5 παππούδες!

  Φανταστείτε να αφήσουν τους γέροντες και τους υποψήφιους γέροντες δηλ. > 50 που δεν έχουν ικανοποιητικό εισόδημα και τα μέσα και ζουν στις βρωμογειτονιές της εργατικής και λούμπεν Βρετανίας χωρίς τη στοιχειώδη βοήθεια τι θα γίνει … πόσα καλά θα έχει για την οικονομία!

 161. Pedis said

  # 157 – κατάλαβα ότι αναφέρεται σε αυτό αλλά δεν βλέπω τα γραφικά του … οπότε δεν εχω πιάσει τι λέει.

 162. antonislaw said

  Ξέχασαμε το τελεσινέ, που μεταφράζεται και ως τηλεκινηματογράφος
  Μια συσκευή που μετέτρεπε/μετέφερε το κινηματογραφικό φιλμ σε βιντεοταινία.

  https://el.glosbe.com/en/el/telecine

  65 «Η γιαγιά μου και άλλοι παλιοί λέγανε τελέφωνο».
  Και εμένα μια συντέκνισσά μου στην Κρήτη, γριά ήδη τη δεκαετία του 80, έλεγε τελέφωνο (και τσικολάτα) κι εμείς τα κοπελάκια την κοροϊδεύαμε πίσω της.
  Πάντως «τελέφωνο»πρέπει να ήταν και στα μάγκικα γιατί θυμάμαι σε ελληνική ταινία του 1960 ( σε σενάριο των Πολύβιου Βασιλειάδη και Νίκου Τσιφόρου-Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη) λέει ο Αθηνόδωρος Προύσαλης-ιδιοκτήτης μπουζουξίδικου στον Γιώργο Γαβριηλίδη-πρόξενο-τζιτζιφιόγκο όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε»Σσσ παρακαλώ κύριε, είμαι ένας τζέντλμαν!-Ναι, το γράφει στον τελεφωνικό κατάλογο»

  Ο απολαυστικός διά χειρός Τσιφόρου διάλογος (στο 3,00 η ατάκα)

 163. Pedis said

  # 160 – Τα συμπεράσματα που μπορεί κάποιος να διακινδυνεύσει από το πεντέφι του 160 είναι ότι τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο άσχημα, ούτε θα ειχε γίνει ο χαμός αν υπήρχε Σύστημα Υγείας που να μπορεί να ανταπεξέλθει με υποδομές, ανασχεδιασμό και ανεξαρτησία σε φάρμακα και υλικά.

  Δηλαδή είκοσι χιλιάδες έξτρα νοσηλευόμενοι σε ένα μήνα (το 60% των κρουσμάτων της Ιταλίας νοσηλεύεται , σε άλλες χώρες πολλοί λιγότεροι – άσχετο: δεν έχω καταλάβει το λόγο) σε μια χώρα των εξηντα εκ κατοίκων των πάλαι ποτέ G7 δικαιολογούνται να εχουν γονατίσει το συστημα γονατίσoυν υγείας;

  Που όχι μόνο έχει τεράστια κενά αλλά δεν έχει καν περιθώρια γαι εφεδρείες (παρακαλάνε τους συνταξιούχους γιατρούς να επιστρέψουν στα νοσοκομεία … για να είναι οι πρωτοι που θα κολλησουν; )

  Απλά είναι ντροπή για όλους και όλα τα μοντέρνα ισχυρά, πλην, νεοφιλελεύθερα καπιταλιστικά κράτη.

 164. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @81.Τηλεσίγραφο τό ᾿λεγε καὶ ὁ Μάρκος στὸ «Ὄνειρο τοῦ Μπενίτο», τραγοῦδι τοῦ 1941 πάνω στὸ σκοπό τοῦ Ἀντώνη τοῦ βαρκάρη τοῦ σερέτη.

 165. βασιλης said

  επιτρεπονται διαφορετικες αποψεις;

  https://thevaccinereaction.org/2018/06/the-theory-of-herd-immunity-has-nothing-to-do-with-vaccination-2/

  https://www.sciencenews.dk/en/vaccines-an-unresolved-story-in-many-ways?fbclid=IwAR0COF9k2mIoeexv0jS6pzyu1L5zB2gRITGH31geSR2f54yXWkbVEupg-7c

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 167. eran said

  44. «Ο πόλεμος άρχισε να χάνει ένα μέρος απ’ την ομορφιά του από τότε που ο άνθρωπος μπόρεσε να αντικαταστήσει τα αγχέμαχα με τα εκηβόλα όπλα.»
  γράφει ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος στο δοκίμιό του ΄Το τέλος του ηρωισμού»

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  τηλεπαρουσιαστής, τηλεμάγειρας, τηλεοικονομολόγος
  https://www.slang.gr/lemma/20974-tile

 169. Pedis said

  https://www.repubblica.it/cronaca/2020/03/18/foto/bergamo_non_c_e_piu_posto_70_mezzi_militari_portano_le_salme_fuori_dalla_regione-251650969/1/?ref=RHPPTP-BH-I251519435-C12-P2-S1.12-T1#1

  Φορτηγά του στρατου μεταφέρουν τα φέρετρα των θυμάτων του κορονοιού από το Μπέργκαμο, του οποίου το αποτεφρωτήριο αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στο φόρτο, σε άλλες επαρχίες.

  Ο στραός αναμένεται να βγει στους δρόμους των Ιταλικών πολεων με καθήκοντα διατήρησης της τάξης και των μέτρων της καραντίνας.

 170. Pedis said

  Εδώ κι άλλος από την ισχυρή ΕΕ που παρακαλάει να του δώσουν μερικές χιλιάδες μάσκες ελεημοσύνη επειδή στη χωρα του είναι αδύνατο να παραχθουν σε ικανή ποσότητα και το χειρότερο απ’ όλα, δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να δοθεί εντολή να αναδιαμορφωθεί μια γραμμή παραγωγής για σώβρακα, ξερωγώ, και να το γυρίσει σε μάσκες …

  Κικίλιας: Παρέλαβε 50.000 μάσκες από την πρέσβειρα της Κίνας
  https://www.tanea.gr/2020/03/18/greece/kikilias-parelave-50-000-maskes-apo-tin-presvi-tis-kinas/

 171. aerosol said

  #165
  Επιτρέπονται αλλά και κριτικάρονται:
  Το πρώτο άρθρο το θεωρώ ύπουλα ξεφτιλισμένο. Ψάχνοντας για την ιστοσελίδα κατάλαβα καλά το γιατί -είναι από τους βασικούς διασπορείς εμβολιοτρόμου.
  Επί της ουσίας λέει το εξής απίστευτο:
  Επειδή ο άνθρωπος που πρωτομελέτησε την ανοσία αγέλης προ εμβολίων μιλούσε με όρους προ εμβολίων, η θεωρία του αργότερα «κατάντησε», «αλλοιώθηκε» και άλλα γραφικά, επειδή η εξέλιξη της επιστήμης δεν έμεινε στο ’30 και έφταξε τα σατανικά εμβόλια. Και… πείραξε την αρχική θεωρία (λες και ήταν Ευαγγέλιο που δεν πρέπει να αγγίξει κανείς), κάνοντας «λαθροχειρία» (sleight of hand) για να την φέρει στις νέες εξελίξεις.

  Το ότι ο όρος «ανοσία αγέλης» έχει εφαρμογή εκτός εμβολίων εννοούσα λέγοντας πιο πριν πως «καταλήγεις να μιλάς γι αυτό ως φαινόμενο που συμβαίνει όταν δεν μπορείς να αντιδράσεις με άλλους τρόπους». Αν πεθάνουν οι 7 στους 10 ενός κοπαδιού, αυτοί που μένουν έχουν όντως ανοσία αγέλης. Το οποίο δεν λέει τίποτα στους 7 που πέθαναν αλλά ούτε και πολλά καλά στους 3 που επέζησαν σε μια τσακισμένη αγέλη! Και δεν είναι λαθροχειρία μιας θεωρίας, είναι εξέλιξη της επιστήμης όταν καταφέρνει να δημιουργεί πλέον ανοσία αγέλης μέσω εμβολίων, μειώνοντας απίστευτα την θνησιμότητα στην αγέλη -σε σύγκριση με τη μάνα φύσης, που μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρους πολιτισμούς.

  Το δεύτερο λινκ είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο. Αλλά σίγουρα δεν είναι αντίθετη άποψη, ούτε στη σημερινή κουβέντα, ούτε στην εμπιστοσύνη στα εμβόλια -την οποία δείχνει και η ίδια η επιστήμονας της οποίας οι απόψεις περιγράφονται (Christine Stabell Benn). Κυρίως αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις τα εμβόλια μπορεί να έχουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, σε θέματα άσχετα από την ασθένεια για την οποία εμβολιάζουν. Γενικά μιλώντας δεν θα μου έκανε εντύπωση, καθώς τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, μελετώνται σε βάθος χρόνου κατά την χρήση τους, και ενίοτε εντοπίζονται έξτρα οφέλη ή άγνωστα προβλήματα που μπορεί να κρύβουν.
  Γι αυτό υπάρχει μια τεράστια, διεθνής κοινότητα χιλιάδων επιστημόνων να τα μελετούν -και βέβαια να προσπαθούν να πιάσουν και τυχόν επικίνδυνες πονηριές φαρμακευτικών εταιριών.

  Υπάρχει κι εδώ ένα πρόβλημα: το άρθρο παρουσιάζει ως απόλυτη αλήθεια την γνώμη της συγκεκριμένης ερευνήτριας και της ομάδας της. Χωρίς αντίλογο, και με την επαναλαμβανόμενη νύξη πως «ξέρουν την αλήθεια αλλά ο ΠΟΥ δεν κάνει τίποτα». Παραλείποντας πως ΙΣΩΣ (δεν ξέρω, δεν είμαι βιολόγος ή γιατρός) να υπάρχουν άλλες 100 ερευνητικές ομάδες στον κόσμο που δεν συμφωνούν με αυτή την αλήθεια! Κατά σύμπτωση (not…) το άρθρο είναι στη σελίδα του Novo Nordisk Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί την κυρία Benn με τεράστια ποσά. Καλά κάνει το ίδρυμα, φαίνεται ικανή, αλλά αν το λάβουμε υπόψη μοιάζει και να ευλογούν τα γένεια τους, με την «αλήθεια» που ξέρουν οι Δανοί επιστήμονες και όχι οι υπόλοιποι, και υποστηρίζει το σεβαστό δανέζικο ίδρυμα.

  Το οποίο Novo Nordisk Foundation είναι όντως μεγάλο και σημαντικό. Αλλά κι εγώ είμαι παλιά πουτάνα στη συνομωσιολογία και βρήκα πως το ίδρυμα αυτό έχει δυο φαρμακευτικές πολυθνικές δικές του και συμμετοχή σε 75 άλλες. Δηλαδή κάθε άλλο παρά αμέτοχος παίχτης είναι στην αγορά. Και πώς αν η κυρια καθηγήτρια έχει επιφυλάξεις για κάποια non live εμβόλια, προτιμώντας τα αντίστοιχα live, εγώ πιθανολογώ πως οι εταιρίες του ιδρύματος παράγουν τα εμβόλια που η κυρία καθηγήτρια προτιμά και οι ανταγωνιστές τα υποτιθέμενα ύποπτα. Δεν θα ρίξω άλλες εργατώρες να επιβεβαιώσω την υποψία μου αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνουμε παρόμοια λαυράκια.
  Δηλαδή καλό το άρθρο, εκτιμώ την γυναίκα και το έργο της, αλλά εδώ κάποιος κάτι πουλάει και τα γράφει λίγο… περίεργα τα πράγματα.

 172. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  171: Έτσι, 👍
  ΥΓ: άσε ρε συ και κανένα να βγάλει το ψωμί του… 😉

  στο μεταξύ διαβάζουμε:
  .. Ο κρατικός προϋπολογισμό εμφάνισες πρωτογενές έλλειμμα 383 εκ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 832 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι!
  Δηλαδή πριν ξεσπάσει στην Ελλάδα η επιδημία…

  Ε ρε τι έχουν να κρύψουν μέσα στην αναμπουμπούλα με την επιδημία..😡

 173. Γιάννης Ιατρού said

  172: κουκουλώματα => cocoon => κοκουνινγκ, έτσι για προετοιμασία/εισαγωγή για το σημερινό νήμα 🙂

 174. Alexis said

  #170: Φυσικά αυτό που λες δεν στέκει ως επιχείρημα.
  Καμία χώρα δεν παράγει τα πάντα και ούτε πρέπει να παράγει τα πάντα γιατί τότε θα καταλήξει να μην παράγει τίποτα σε επαρκή ποσότητα και σε ανεκτή ποιότητα.
  Σε συνθήκες πολέμου παίζει αυτό το σενάριο που λες: επιτάσσω ένα εργοστάσιο που παράγει π.χ. μπλουζάκια και το βάζω να φτιάχνει αποκλειστικά μάσκες ή κάλτσες για το στρατό ή γάζες για τους τραυματίες.
  Σε καιρό ειρήνης τα κράτη συνήθως συνεργάζονται μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν τέτοιες κρίσεις, γιατί και πολύ πιο απλό είναι και κοστίζει και πολύ λιγότερο.
  Αν αύριο γίνει κάπου ένας μεγάλος σεισμός και υποχρεωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα κατηγορήσεις την κυβέρνηση (την όποια κυβέρνηση του όποιου κράτους) ότι δεν έχει επαρκή παραγωγή σε …αντίσκηνα;

 175. Γιάννης Ιατρού said

  174: Αλέξη, μόνο μην γίνει ο σεισμός σε όλα τα κράτη, κάπως σαν ντόμινο …

 176. Πάνος με πεζά said

  «Να το στείλεις το παιδί μ’ τηλεφωνικώς στην Πάτρα…»

 177. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 178. Pedis said

  # 174 – Κοίτα, Αεροζόλ μιλάμε για μάσκες και γάντια και ρόμπες από πλαστικούλι … όχι τίποτα χάι τεκ.

  # 175 – Ιωάννη, μέχρι τώρα, δεν πρόκειται για σεισμό … Στην Ελλάδα φερειπείν δέκα άνθρωποι στην εντατική και μερικές δεκάδες έξτρα στα νοσοκομεία σε ειδικές συνθήκες νοσηλείας (καραντίνας) γονάτισαν το σύστημα.

  Η κατάσταση είναι σοβαρή, μεν, ως μακρινή προοπτική, αλλά μην τρελλαθούμε κιόλας.

  Κάλμα … στη σκέψη και παρ’ αλλιώς … Θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για όνειδος.

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μήπως η τηλεκπαίδευση αποκλείει κάποιος μαθητές ασθενέστερων οικονομικά τάξεων;
  Η απάντηση του υπουργείου (μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα του):
  «Επ’ ουδενί. Κατ’ αρχάς, σχεδόν όλες οι οικογένειες με παιδιά έχουν πρόσβαση σε σταθερή σύνδεση ίντερνετ και χωρίς περιορισμό δεδομένων. Επιπλέον, όμως, μπορεί κανείς να συνδεθεί με την εικονική τάξη και μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο.»
  Προφανώς δεν έχουν ακουστά για την πλατεία Βάθης και άλλες, πολλές, συναφείς περιοχές ανά την Ελλάδα οι κολλεγιόπαιδες που διοικούν τα υπουργεία.

 180. βασιλης said

  *171:

  »Επιτρέπονται αλλά και κριτικάρονται:»

  Ας επιτραπει και η ελευθερια της επιλογης (μεσα απο την ερευνα και την πληροφορηση).

  »Το πρώτο άρθρο το θεωρώ ύπουλα ξεφτιλισμένο.»

  herd immunity – wiki, history

  »Ψάχνοντας για την ιστοσελίδα κατάλαβα καλά το γιατί -είναι από τους βασικούς διασπορείς εμβολιοτρόμου.»

  Εν μεσω γριπης βιωνουμε την διασπορα της λογικης.

  »Το ότι ο όρος «ανοσία αγέλης» έχει εφαρμογή εκτός εμβολίων εννοούσα λέγοντας πιο πριν πως «καταλήγεις να μιλάς γι αυτό ως φαινόμενο που συμβαίνει όταν δεν μπορείς να αντιδράσεις με άλλους τρόπους». Αν πεθάνουν οι 7 στους 10 ενός κοπαδιού, αυτοί που μένουν έχουν όντως ανοσία αγέλης. Το οποίο δεν λέει τίποτα στους 7 που πέθαναν αλλά ούτε και πολλά καλά στους 3 που επέζησαν σε μια τσακισμένη αγέλη!»

  herd immunity – wiki, history

  »Και δεν είναι λαθροχειρία μιας θεωρίας, είναι εξέλιξη της επιστήμης όταν καταφέρνει να δημιουργεί πλέον ανοσία αγέλης μέσω εμβολίων, μειώνοντας απίστευτα την θνησιμότητα στην αγέλη -σε σύγκριση με τη μάνα φύσης, που μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρους πολιτισμούς.»

  η θνησιμοτητα μειωθηκε λογω των εμβολιων?
  θα πρεπει να ελεγξουμε τα ποσοστα πριν και μετα την εναρξη των μαζικων εμβολιασμων.

  »Γενικά μιλώντας δεν θα μου έκανε εντύπωση, καθώς τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, μελετώνται σε βάθος χρόνου κατά την χρήση τους, και ενίοτε εντοπίζονται έξτρα οφέλη ή άγνωστα προβλήματα που μπορεί να κρύβουν.»

  πανω σε ποιους μελετωνται?

  »Γι αυτό υπάρχει μια τεράστια, διεθνής κοινότητα χιλιάδων επιστημόνων να τα μελετούν -και βέβαια να προσπαθούν να πιάσουν και τυχόν επικίνδυνες πονηριές φαρμακευτικών εταιριών.»

  τυχόν επικίνδυνες πονηριές φαρμακευτικών εταιριών.

  »Παραλείποντας πως ΙΣΩΣ (δεν ξέρω, δεν είμαι βιολόγος ή γιατρός) να υπάρχουν άλλες 100 ερευνητικές ομάδες στον κόσμο που δεν συμφωνούν με αυτή την αλήθεια!»

  οι επιστημονες δεν συμφωνουν μεταξυ τους και εμεις δεν πρεπει να γνωριζουμε τα υπερ και κατα.

  »Το οποίο Novo Nordisk Foundation είναι όντως μεγάλο και σημαντικό. Αλλά κι εγώ είμαι παλιά πουτάνα στη συνομωσιολογία και βρήκα πως το ίδρυμα αυτό έχει δυο φαρμακευτικές πολυθνικές δικές του και συμμετοχή σε 75 άλλες. Δηλαδή κάθε άλλο παρά αμέτοχος παίχτης είναι στην αγορά. Και πώς αν η κυρια καθηγήτρια έχει επιφυλάξεις για κάποια non live εμβόλια, προτιμώντας τα αντίστοιχα live, εγώ πιθανολογώ πως οι εταιρίες του ιδρύματος παράγουν τα εμβόλια που η κυρία καθηγήτρια προτιμά και οι ανταγωνιστές τα υποτιθέμενα ύποπτα.»

  θεωριες συνομωσιας και τυχόν επικίνδυνες πονηριές φαρμακευτικών εταιριών.

 181. Νέο Kid said

  180. Ρωτάτε αν μειώθηκε η θνησιμότητα λόγω εμβολίων;
  Ναι. Πολλές τάξεις μεγέθους! Ειδικά η παιδική θνησιμότητα.

 182. βασιλης said

  ποιον να πιστεψει κανεις;

  https://physiciansforinformedconsent.org/measles/

  για αυτο λεμε χρειαζεται ερευνα και πληροφορηση. εχουμε κριτικη και απαξιωτικη διαθεση μονο για οτι δεν συμφωνει με την κυριαρχη ιδεολογια.

 183. βασιλης said

  182 στο 181

 184. Νέο Kid said

  182. Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτει η ανάγκη της «πίστης» κάπου, εκτός της κοινής γνώσης αναγνωσης αριθμών. Η θνησιμότητα παγκοσμίως βαίνει μειούμενη λόγω και των εμβολίων ( ανάμεσα σε αλλά φάρμακα). Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό . Σωστά;

 185. ΣΠ said

  Ε, ναι. Αυτό το διάγραμμα τα λέει όλα.

 186. Pedis said

  -> 178 Τώρα που το ξαναβλέπω : # 174 – Κοίτα, Αεροζόλ μιλάμε για μάσκες και γάντια και ρόμπες από πλαστικούλι … όχι τίποτα χάι τεκ.

  Δεν είναι ο Αεροζόλ (σόρρυ) αλλά ο Αλέξης.

  Επιμένω: πάρτε το αλλιώς και δείτε ότι δεν πρόκειται για καμιά φυσική καταστροφη κολοσσιαιων διαστάσεων που συνέβη σε μερικα λεπτά ή μια πυρηνική βόμβα ή έστω μια ανθρωπιστική επέμβαση των ΗΠΑ και εχει αφήσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λ.χ. δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλαπλάσιους τραυματίες, πόλεις ολόκληρες και υποδομές κατεστραμμένες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, τον κόσμο σε πανικό, άστεγο και πεινασμένο για να πούμε ότι χρειάζεται η βοήθεια του ΟΗΕ.

  Μερικές δεκάδες ασθενείς παραπάνω, έστω και σε καθεστώς ειδικής νοσηλείας είναι το «μεγάλο» πρόβλημα που μπορεί να γίνουν, αφού έχει επιβληθεί καραντίνα, περισσότεροι, μεν, αλλα θα ήταν ευκόλως διαχειρίσμοι από οποιοδήποτε σύστημα υγείας με τα σημερινά διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, το νόου χάου και την παραγωγή δεκάδων χιλιάδων γιατρών και νοσοκόμων από τις αντίστοιχες Σχολές!

  Αλλού είναι το πρόβλημα.

  Το νού σας: Θινκ γκλομπαλ, ακτ λοκαλ.

 187. Pedis said

  Σε λίγο, αν ξεφύγει ο αριθμός των θυμάτων, και σημειωθούν πολλά περισσότερα θύματα (επειδή το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα έχει καταρρεύσει εντελώς) να μου το θυμηθείτε,

  το φταίξιμο θα είναι αποκλειστικά του ενός ή του άλλου μαλάκα (που κάτα πάσα πιθανότητα -εννοώ στατιστικως με βάσητα εκλογικά αποτελέσματα- έχει υπερψηφίσει την διάλυση του Συστήματος Υγείας ) που δεν τηρησε τους κανόνες της καραντίνας!

 188. Νέο Kid said

  Οι Κύπριοι επιτάσσουν ιδιώτες γιατρούς ( η πλειοψηφία των οποίων ξέρουν μόνο να κόφκουν κκελέ στους καλούς καιρούς …και τώρα στα ζόρια εξαφανίστηκαν!)
  Καλά τούς κάνουν!

 189. Triant said

  Κίντ, μια προσωπική ερώτηση, άν θέλεις απαντάς. Είσαι καλαμαράς στην Κύπρο ή κουμπάρος γέννημα θρέμμα;

 190. ΣΠ said

  τηλεμετάληψη

 191. Marina Rodia said

  «θα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο μακριά από τους άλλους.» γράφει η κατακλείδα του ενδιαφέροντος άρθρου, «μόνο σωματικά» συμπληρώνω, και τη βρίσκω καλή αυτή την απομάκρυνση: καιρός να αναπτυχθούν οι νοητικές μας επικοινωνιακές ικανότητες!

 192. aerosol said

  #180

  Εχω κριτική διάθεση απέναντι στα πάντα.
  Έχω απαξιωτική απέναντι σε ότι κρίνω πως μου λέει ψέμματα ή μπαρούφες.
  Ελπίζω να κάνεις το ίδιο.

  Έγραψα κάθε λέξη μου με προσοχή και την υποστηρίζω. Κάνεις quote και βάζεις κάποια ασαφή σχόλια, δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς. Το πρώτο άρθρο λέει σαφώς βλακείες, παίζοντας με τις λέξεις και δημιουργώντας εντυπώσεις. Το λήμμα της wiki για την ανοσία αγέλης στο οποίο παραπέμπεις φυσικά και το διάβασα (πριν καν γραψω) και δεν επιβεβαιώνει το άρθρο. Όπως διάβασα και πολλές από τις πηγές της wiki. Οι οποίες επίσης διαψεύδουν την δικολαβική στάση του άρθρου αυτού. Αν αυτή είναι η ποιότητα του εν λόγω ιστότοπου (και φαίνεται πως είναι) κάνει κακό στους ανθρώπους. Θα οδηγήσει αναπόφευκτα αναγνώστες του σε λάθος αποφάσεις, ασθένεια και, ίσως, θάνατο.

  Τα ποσοστά θνησιμότητας πριν και μετά τους εμβολιασμούς έχουν μελετηθεί σε βάθος δεκαετιών από χιλιάδες επιστήμονες και είναι σαφή. Τα σχετικά άρθρα και έρευνες είναι άπειρα. Αν οι αντιεμβολιαστές κάνουν τον κόπο να βγουν έξω από το bubble των λίγων πηγών που προτιμούν θα τα βρουν και θα έχουν υλικό να διαβάζουν για χρόνια.

  Πάμε στο ζουμί:
  Και οι φαρμακευτικές κάνουν ενίοτε πονηριές, αλλά και δεν υπάρχει πάντα πλήρης ομοφωνία σε κανένα τομέα της επιστήμης, Αυτό είναι δεδομένο. Αν ψάχνεις «πίστη», με την λογική του πιστού μιας θρησκείας που ψάχνει δόγμα, τότε μάλλον η ανασφάλεια θα σε οδηγήσει να προτιμήσεις καφετζούδες και ιερείς -συχνά μιλάνε πιο ανακουφιστικά.

  Τα τελικά προϊόντα του τομέα της υγείας παρακολουθούνται και αφού βγουν στην αγορά. Το οποίο σημαίνει αναπόφευκτα πως μελετιούνται πάνω σε εμάς τους ίδιους -το οποίο φυσικά περιλαμβάνει και τους επιστήμονες που τα έψαξαν. Εξ αποκαλύψεως αλήθεια δεν υπάρχει, ούτε απόλυτα μαγικά ζουμιά που μας κάνουν άτρωτους και αθάνατους. Η όποια πίστη είναι πως ένα τεράστιο πλέγμα που αποτελείται από τους πιο ειδικούς στον τομέα τους αγωνίζεται να δώσει τα καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα, έχοντας τα μέσα να ελέγχει και να κριτικάρει συνεχώς ο ένας τη δουλειά του άλλου -συχνά δημόσια και καταγεγραμένα. Κάτι που λείπει τελείως από τις άγνωστης φύσης ομάδες, παρέες, ιδρύματα και ενώσεις οι οποίες υποστηρίζουν απόψεις που επανειλλημένα αδυνατούν να σταθούν στο κριτικό μάτι. Που δεν έχουν πρωτογενείς έρευνες αλλά από τις υπάρχουσες (άλλων!) επιλέγουν μια δυο φράσεις ή τη μία στις 100 που τυχόν συμφωνεί με τις προειλλημένες απόψεις τους.

  «οι επιστημονες δεν συμφωνουν μεταξυ τους και εμεις δεν πρεπει να γνωριζουμε τα υπερ και κατα»
  Αυτό είναι δικιά σου πονηριά, καθώς δεν το υποστηρίζω ούτε εγώ ούτε κανείς. Είναι απλά μια μπηχτή απέναντι σε όσους θεωρείς πως δεν θέλουν να γνωρίζουμε. Οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι. Απόδειξη γι αυτό είναι ο κτηνώδης όγκος υλικού που υπάρχει προς μελέτη δωρεάν. Υλικό που το κάθε μέλος των «Ανήσυχων Γονιών του Κεντάκυ Εναντίων των Εμβολίων και Υπέρ της Ιεράς Βίβλου» δεν θα μελετήσει ποτέ.

  Η ανθρωπότητα δεν είναι κοινωνία αγγέλων. Το να το εντοπίζεις αυτό δεν μετατρέπει μαγικά κάποια μικρή ομάδα ανθρώπων σε μαχητές της κρυμμένης (?) αλήθειας. Είναι απλά ένα πολύ μικρότερο κομμάτι ανθρωπότητας που αποφεύγει και τους όποιους τρόπους ελέγχου της αντικειμενικότητας έχουμε βρει.
  Το γλιφιτζούρι της «κυρίαρχης ιδεολογίας» είναι μια γενικότητα που δεν λέει απολύτως τίποτα για την αλήθεια της μη κυρίαρχης ιδεολογίας. Συνήθως είναι μη κυρίαρχη γιατί δεν κατάφερε να πείσει. Και τις πιο πολλές φορές δεν είναι κυρίαρχη «ιδεολογία», αλλά βασισμένη σε στοιχεία. Τα οποία μπορεί να αλλάξουν στον χρόνο και να βρούμε λάθη -αλλά δεν υπάρχει αλήθεια εξ αποκαλύψεως, έτσι πάει.

  #182
  Ίσως δεν ξέρεις πως για κάθε τέτοιου τύπου λινκ υπάρχουν 100 που δείχνουν πως ερμηνεύει λάθος τα στοιχεία του. Εσύ πίστεψε ότι θέλεις. Πάντως:
  Physicians for Informed Consent – another radical anti-vaccine group

 193. ΓιώργοςΜ said

  192 Χαρά στο κουράγιο σου…
  Δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες οι Λερναίες ερωτήσεις, αλλά θέλει πολλή υπομονή να ανασκευάζει κανείς «το οποίο σκουληκάκι» κάθε φορά. Πόσο μάλλον με τόσο συγκρατημένο τρόπο.

 194. Pedis said

  # 190 – Θεία τηλε-λειτουργία και μετάληψη με ντιλίβερι.

  Και τα δύο προυπήρχαν, σωστά; Και το δεύτερο για εξαιρετικές περιπτώσεις, έτσι ;

  Αυτό που δεν γνωριζω είναι αν στην ορθοδοξία προβλέπεται ότι μπορεί να γινει η μετάληψη από εγκεκριμένο πληρεξούσιο του παπά.

  Για να δούμε ποιος εχει κάνει παπαδοπαίδι δωμέσα … να μας πληροφορήσει σχετικά.

  Αν ναι, τότε και η Εκκλησία πρέπει να προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις και για την προετοιμασία των ατομικών μερίδων και για τη διανομή τους.

 195. Μαρία said

  Χατζηιωσήφ:το τηλεσίγραφο στο 1:37:42

 196. sarant said

  195 Πραγματι, το λέει.

 197. aerosol said

  #193
  Όταν υπάρχει ενέργεια κάνεις μια προσπάθεια…
  Ιδανικά, έχοντας στο νου πως και ο άλλος, ένας άνθρωπος που ψάχνει να βρει άκρη είναι.

 198. Αιμ said

  Συζητήσεις περί επίπεδης γης, για το αν τα εμβόλια μειώνουν την θνησιμότητα, αν η ζωή δημιουργήθηκε πριν 8 ή 10 χιλ. χρόνια και συναφή δεν έχουν νόημα και δέον όπως αποφεύγονται. Παρ’ όλα αυτά θαυμάζω την υπομονή, την νηφαλιότητα, την διεξοδικότητα και τις υπόλοιπες αρετές 🙂 που επιδεικνύουν όσοι αντικρούουν τέτοιες απόψεις σοβαρά και γελάω μόνος μου σκεπτόμενος πώς θα το χειριζότανε ο Κιντ, το Χτήνος και άλλα ανήσυχα πνεύματα αν ασχολούνταν μαζί τους

 199. 193 Προσυπογράφω. Αν θυμάμαι καλά ο εκατονογδόντας έχει ξανασκάσει μύτη με τις ίδιες απόψεις, απέναντι στις οποίες η υπερβολικά καλή προαίρεση του 197 είναι μάταιη.

 200. Κι έχω και τον Αιμ εδώ από πάνω να με λέει καβγατζή 🙂

 201. Μαρία said

  Ανανήψαντες κομμουνιστές, η πιο σιχαμένη φάρα. https://pbs.twimg.com/media/ETeywizXkAcFU7M?format=png&name=small

 202. ΓιώργοςΜ said

  Οι αποκλεισμένοι εκτός ψωροκωσταίνης το έχουν πάρει σίγουρα είδηση, αλλά καλού-κακού:
  https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-ektaktes-ptiseis-epistrofi-ellinon-ispania-polonia.7606070.html

 203. Και τελοσπάντων ας επιχειρήσω μια ψύχραιμη προσέγγιση, αν και δεν έχω τις αρετές του Αεροζόλ:

  Έχω υπόψη μου μία και μοναδική περίπτωση που το εμβόλιο προξένησε σοβαρή, μόνιμη βλάβη, χωρίς να ξέρω τα περιφερειακά (ποιότητα/έλεγχος της συγκεκριμένης παρτίδας, πιθανές ιδιαιτερότητες του παιδιού, επιστημονική επάρκεια του γιατρού και ό,τι άλλο). Αδυνατώ να κάνω τη συγκεκριμένη περίπτωση σημαία, παραβλέποντας χαλαρά τις αμέτρητες ζωές που αποδεδειγμένα έχουν σώσει τα εμβόλια. Το διάγραμμα του 185 όντως τα λέει όλα.

  Όμως: Οι αντιοφικοί οροί που κυκλοφορούν παγκοσμίως έχουν σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρές παρενέργειες, συνήθως υπό μορφήν αλλεργικού σοκ που μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Το ποσοστό αυτών των παρενεργειών, αν και μικρό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των αντίστοιχων που μπορεί να προκύψουν από κάποιο εμβόλιο. Προσωπικά, αν με δάγκωνε κάνας φίδης, ξέροντας για τα πιθανά προβλήματα θα έλεγα στον γιατρό να μου ρίξει όσο κρίνει απαραίτητο, κι άμα του σωθεί να πάει να βρει, να δανειστεί, να κλέψει όσο χρειάζεται για να γίνω καλά. Αν κάποιοι γουστάρουνε να βλέπουνε το παιδί τους σακατεμένο από την πολιομυελίτιδα, ας κάνουν όπως νομίζουν. Στην τελική, μπορεί να γίνει ακόμα και πρόεδρος των ΗΠΑ. Νισάφι πιά.

 204. Pedis said

  # 201 – Αυτός δεν είναι ούτε να τον φτύσεις.

  Η Κούβα έχει γιατρούς να στείλει στις πληγείσες από την επιδημία περιοχες, η ΕΕ όχι.

  (Αλλά από βδέλλες να κουνάνε το δάκτυλο, να βγάζουν ντιρεκτίβες και να κλέβουν τον πλούτο του κόσμου έχει με τη σέσουλα.)

  Εξηνταπέντε γιατροί και νοσοκόμοι αναμένεται να φτάσουν το Σάββατο το απόγευμα στο Μιλάνο για να ενισχύσουν το νοσηλευτικό προσωπικό στην πόλη Κρέμα της Λομβαρδίας.

  Ore 17

  Lombardia, vittime salgono a 2168, +209 in un giorno

  A Crema 65 medici e infermieri da Cuba
  «Sabato pomeriggio arriveranno a Milano 65 tra medici e infermieri cubani che hanno combattuto l’ebola e sono quindi esperti nel trattamento di malattie virali». Lo ha annunciato l’assessore al Welfare della Regione Lombardia Giulio Gallera. «Questa brigata» ha aggiunto Gallera, andrà a rinforzare uno dei presidi più in difficoltà, quello di Crema.

  https://www.repubblica.it/cronaca/2020/03/15/news/coronavirus_le_ultime_notizie_in_italia-251329565/

 205. Pedis said

  Α προπό: είδατε να έχει βγει μια ντιρεκτίβα της ΕΕ που να αναφέρεται στον ανασχεδιασμό της παραγωγής στις χώρες της ΕΕ ώστε να μπορούν να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες σε χρήσιμο για την περίπτωση ιατρικό εξοπλισμό και μέσα πρόληψης; Εγώ, όχι.

  Αν αντί για υγειονομική κρίση επρόκειτο για καμιά κριση των τραπεζών ή πώς να κατακλέψουν πλεονάσματα από τις χώρες-μέλη ή να επιβάλλουν επειγόντως και χωρίς καμιά χρονοτριβή μνημόνια και μέτρα λιτότητας η ΕΕ και οι μηχανισμοί της θα δούλευαν πυρετωδώς και θα ήταν στην πρωτη γραμμή.

 206. ΓΤ said

  #191 Μαρίνα! Θυμάσαι τον Ίστρο; 🙂

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  202 και από τη Γερμανία
  https://www.lifo.gr/now/world/274617/koronoios-elliniki-presveia-pros-ellines-sti-germania-epistrepste-to-syntomotero

  Αλήθεια Νικοκύρη, τί μέτρα εφαρμόζουν εκεί στις υπηρεσίες; Εδώ το δημόσιο, ανά υπηρεσία εκδίδει αποφάσεις για εκ περιτροπής παρουσία των εργαζόμενων ή και εξ αποστάσεως εργασία.

 208. ΓιώργοςΜ said

  Μια λεπτομέρεια: Η επιχειρηματολογία γύρω από τον εμβολιασμό κακώς επικεντρώνεται αποκλειστικά στους θανάτους. Η αποφυγή της νόσου και των μη θανατηφόρων επιπλοκών δεν αναφέρεται.

  Η ευλογιά πχ, με τη γνωστή φωτογραφία των διδύμων, του εμβολιασμένου και μη

  Πολλές από τις παιδικές ασθένειες ονομάζονται έτσι επειδή στην παιδική ηλικία έχουν μικρότερες παρενέργειες, ενώ στους ενήλικες είναι πολύ πιο επικίνδυνες έως θανατηφόρες. Την ανοσία αγέλης την αποκτούσαν παλιότερα επιδιώκοντας τη νόσηση σε ηλικία Δημοτικού, ελλείψει εμβολίων.
  Εγώ ο ίδιος κόντεψα να πεθάνω από κοκκύτη όντας νήπιο, πέρασα ανεμοβλογιά στα 16 μου, ενώ δεν πέρασα ποτέ μαγουλάδες και έτρεμα το ενδεχόμενο να κολλήσω μεγάλος. Η κόρη μου κόλλησε ανεμοβλογιά όταν ο γιος μου ήταν νεογέννητο, και τρέχαμε πανικόβλητοι να απομονώσουμε τον ένα από τον άλλο. Όταν βγήκε το εμβόλιο καναδυό χρόνια μετά, φυσικά και το έκανε κι ο μικρός.

  Επειδή έχω ζήσει και την προ εμβολίων εποχή (εν μέρει), κι έχω δει σκηνές από το έργο, θυμώνω πολύ με τη νέα μόδα των μη χέσω «εναλλακτικών». Η συμπεριφορά τους είναι εγκληματική, κι αυτό είναι το πρόβλημα, δεν αφορά μόνο εκείνους. Εγκληματική απέναντι σε όλη την κοινωνία, που τη θέτουν σε κίνδυνο, αλλά και απέναντι στα παιδιά τους, τα οποία δεν είναι ιδιοκτησία, αλλά ευθύνη τους.

  Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να μην κούρασα.

 209. 208 τέλος

  Eκείνο το «ας κάνουν όπως νομίζουν» στο 203 το έγραψα εν βρασμώ. Η πραγματική μου άποψη επί του θέματος είναι: Στάλιν και τα βυζιά στα κάρβουνα.

 210. Pedis said

  -> 204 – Να προτείνουμε στην Κούβα ανταλλαγή: να μας στείλει γιατρούς και να την πληρώσουμε σε παπάδες που έχουμε περίσσευμα:

  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 36333

  ΙΑΤΡΟΙ Ε.Σ.Υ 7271

  ΚΛΗΡΙΚΟΙ 9298

  Click to access 20160318_analisi_metabolon_taktikou_prosopikou2015.pdf

  [στοιχεία 2015]

 211. sarant said

  207 Τηλεργαζόμαστε εδώ και κάμποσες μέρες. Και οι δημόσιες υπηρεσίες του Λουξ, σε κάποιο βαθμό.

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  208,209
  Σ΄αυτό το παραμύθι κατά των εμβολίων, αντιτείνω απλά και κοφτά: όπως σε όλα ακολουθώ τις επιταγές της επιστήμης, ακολούθησα και σ΄αυτό. Αν κάτι πήγαινε στραβά, θα πέφταμε στο ελάχιστο ποσοστό της ατυχίας, καμιά ατομική ευθύνη, την οποία θα είχα ολόκληρη κι ασήκωτη αν κάτι πήγαινε στραβά από τον μη εμβολιασμό.

  211 Βέβαια, τί άλλο έτσι που πάει το πράμα…
  Τηλεργάτης του πνεύματος 🙂

 213. aerosol said

  #199
  Στην ουσία τέτοιοι δημόσιοι διάλογοι έχουν στόχο να δώσουν πληροφόρηση στους άλλους αναγνώστες. Οι «πιστοί» δεν αλλάζουν γνώμη. Με αυτό κατά νου, έχει νόημα η καλή προαίρεση -όπου είναι εφικτή: ούτε εγώ είμαι κανάς άγγελος, όπως ξέρετε!

 214. βασιλης said

  192

  ξεκινησα να γραφω απαντηση στο 208 και μετα ειδα το 192. ειδα και δυο τρια αντιστοιχα με το 208 και απογοητευτηκα.

  επιπροσθετως, το να γραφω-ουμε σεντονια για καθε ενα σχολιο δεν αξιζει τον κοπο.

  παρακαλω – το λεω ειλικρινα – μπορεις να βαλεις μερικα λινκ τα οποια δεν επιδεχονται αμφισβητησης οσον αφορα την αποτελεσματικοτητα και ασφαλεια των εμβολιων; μακροχρονιες μελετες ή για συσχετισμο με αλλες ασθενειες στην ενηλικη ζωη;

  αν δεν εχεις χρονο παρακαλω οποιος αλλος γνωριζει και εχει την διαθεση.

  με μια παρακληση: να μην επιδεχονται αμφισβητησης γιατι θα παιζουμε τις κουμπαρες με τα λινκ.

 215. βασιλης said

  213

  περι πιστεως

 216. ΓΤ said

  #212β Όλα εξελίσσονται: τηλεργατιά

 217. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  213 Μα, αγαπητέ Αεροζόλ, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θαυμάζω τη νηφαλιότητα, συγκρότηση και ευπρέπεια του λόγου σου. Απλά εγώ δεν έχω τα κουράγια, και κάποιες φορές σκέφτομαι να καταφύγω στο χρηστώνυμό μου ως απάντηση σε αρλούμπες 🙂

 218. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ωχ! Καλημέρα δεν είπα ο αγενέστατος.

 219. […] μαθητών και των καθηγητών τους από μακριά με εργαλεία Τηλέ – […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: