Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κυκλοφορώντας με το Έντυπο στην τσέπη

Posted by sarant στο 24 Μαρτίου, 2020


Ή στην τσάντα, για τις γυναίκες ή στο σακίδιο για όλους.

Ποιο έντυπο; Μα βέβαια το εικονιζόμενο «Έντυπο δήλωσης μετακίνησης», που πρέπει από χτες να το έχει ο καθένας μαζί του σε κάθε έξοδο από το σπίτι του.

Σε αυτό η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοιο σύστημα αυστηρά ελεγχόμενης κυκλοφορίας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία και το ελληνικό έντυπο φαίνεται να έχει βασιστεί στο αντίστοιχο γαλλικό.

Όπως βλέπετε, η κυκλοφορία επιτρέπεται εφόσον μετακινείται κάποιος προς και από τον τόπο εργασίας, για να προμηθευτεί αναγκαία είδη από σουπερμάρκετ, φαρμακεία κτλ., για να επισκεφτεί γιατρό ή ευπαθή άτομα ή δημόσια υπηρεσία και, τέλος, για σύντομες μετακινήσεις κοντά στην κατοικία για ατομική σωματική άσκηση ή για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο ζώο του.

Βέβαια, επειδή δεν έχουν όλοι εκτυπωτή να κατεβάσουν το έντυπο, μπορούν να έχουν χειρόγραφη δήλωση μαζί τους, ενώ μπορούν επίσης, αντί για τη δήλωση να στείλουν sms στο 13033 δηλώνοντας τη μετακίνηση.

(Όπως ήταν αναμενόμενο, κυκλοφόρησε ήδη ο πρώτος χόακας. Πήρα το εξής μήνυμα: Αν βγεις έξω μη κάνεις το λάθος να στείλεις στο 13033.Θα έχεις «καρφωθεί» μόνος σου. Αυτό περίμεναν αυτοί τόσο καιρό Να τους δώσεις προσωπικά σου δεδομένα όπως αριθμό κινητού (μιας κ οι εταιρίες δε τους το δίνουν) αριθμό ταυτότητας κ τόπο διαμονης ώστε να συμπληρώσουν στη βάση δεδομένων τους το τελευταίο στοιχείο που τους λείπει για να σε φακελωσουν πλήρως. Εφόσον θα ξέρουν το κινητό σου θα γνωρίζουν κ το σήμα GPS σου που βρίσκεσαι κάθε στιγμή οπότε όταν θα κατέβεις να διαμαρτειρηθεις για ότιδηποτε δε μπορείς να αρνηθείς πως δεν ήσουν εκεί η πως δεν ήσουν εσύ. Αφού θα ξέρουν το κινητό σου θα ξέρουν κ τον λογαριασμό σου στο Fb Insta κλπ. Θα μπλοκάρουν όλους τους λογαριασμού σου όπως κ της κάρτας σου μέχρι να κάτσεις «φρόνιμα» στο σπίτι σου.

Μη δίνετε καμιά σημασία, είναι μια ακόμα συνωμοσιολογία).

Για τους παραβάτες, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο μάλλον τσουχτερό, 150 ευρώ. Χτες που ήταν και η πρώτη μέρα του νέου μέτρου κυρίως έγιναν συστάσεις, αν και διαβάζω ότι έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα -για παράδειγμα, εδώ βλέπω ότι στη Χίο έπεσαν δύο πρόστιμα για άσκοπη κυκλοφορία, επιβεβαιώνοντας το ρητό για τους Χιώτες που πάνε δυο-δυο.

Στη Γαλλία, προχτές Κυριακή δόθηκαν 22574 κλήσεις σε πολίτες που παράβαιναν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Χτες διάβασα ότι το τελευταίο εξαήμερο (που ισχύουν τα μέτρα) έχουν γίνει 1.738.907 έλεγχοι και έχουν δοθεί 91824 κλήσεις.

Τη λογική των μέτρων την καταλαβαίνω και συμφωνώ με την ανάγκη να περιοριστεί η άσκοπη κυκλοφορία, σε συνδυασμό βέβαια με άλλα μέτρα όπως η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας. Όμως, επειδή εγώ προσωπικά δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα αλλά σε χώρα όπου ακόμα δεν έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο, περιμένω να ακούσω τις δικές σας απόψεις, αν και πώς βρίσκετε ότι περιορίζει την ήδη περιορισμένη μας ελευθερία κινήσεων.

Διότι βέβαια, το Σύνταγμα, στο άρθρο 5 παρ. 3, εγγυάται την ελευθερία μετακίνησης στην ελληνική επικράτεια. Για το θέμα αυτό, βρήκα ενδιαφέρον το άρθρο του νομικού Χαράλαμπου Κουρουνδή, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απόφαση στερείται συνταγματικής νομιμότητας.

Αλλά και ο φίλος μου Θανάσης Αναγνωστόπουλος έγραψε στο Φέισμπουκ ότι: … η απαγόρευση κάθε σχεδόν κοινωνικής συνάντησης, έστω με διοικητικό πρόστιμο, έστω μετά από αρκετές ημέρες συστάσεων, συνιστά βαρύτατο μέτρο κατά της προσωπικής ελευθερίας. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τέτοιου είδους *καθολικά* διοικητικά μέτρα καλύπτονται από το άρ. 5 Σ και είναι βέβαιο ότι δεν καλύπτονται από την ελευθερία του συνέρχεσθαι σε μη υπαίθριους χώρους.

Θα μπορούσε ν’ αντιτάξει καποιος ότι τα μέτρα δεν συνιστούν απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά «υποχρέωση γνωστοποίησης», αν και ο Κουρουνδής παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «Ατομικά δικαιώματα» του καθηγητή Π. Δαγτόγλου, που είναι βέβαια γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο, όπου υποστηρίζεται ότι

«Αντισυνταγματική θα ήταν και η επιβολή υποχρεώσεως δηλώσεως (αναγγελίας, γνωστοποιήσεως) κάθε κινήσεως, γιατί θα κατέληγε στην πράξη σε τέτοια συρρίκνωση και εξασθένηση του δικαιώματος, ώστε θα έθιγε τον ίδιο τον πυρήνα μιας ελευθερίας που το Σύνταγμα διακηρύσσει ως απαραβίαστη»

Yποστηρίζουν πολλοί ότι τα μέτρα φαίνεται να είναι αποδεκτά από το ευρύ κοινό, που μάλιστα ίσως ζητάει ακόμα πιο αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας. Αυτό πιθανώς να αληθεύει (δεν το ξέρω, αλλά το δέχομαι χάρη της συζήτησης) ωστόσο κριτήριο της συνταγματικότητας μιας διάταξης δεν είναι η αποδοχή της από την κοινή γνώμη, αποδοχή που άλλωστε μπορεί να γνωρίζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Aξίζει να συζητηθεί λοιπόν αν το μέτρο της «δήλωσης μετακίνησης» είναι συνταγματικό ή όχι, έστω κι αν συμφωνούμε στην πράξη με το μέτρο.

Ξαναλέω όμως ότι, επειδή εγώ προσωπικά δεν θίγομαι (προς το παρόν) από το μέτρο δεν θέλω να γράψω περισσότερα γι’ αυτό. Ούτε μπορώ να επισημάνω στοιχεία που θα χρειάζονταν τροποποίηση -αυτό το περιμένω στα σχόλιά σας.

Όμως εδώ λεξιλογούμε. Και από λεξιλογική άποψη αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ιστότοπος από τον οποίο κατεβάζουμε το έντυπο έχει τη διεύθυνση forma.gov.gr, και το έντυπο αυτό πολλοί το λένε και «φόρμα».

Η λέξη φόρμα έχει πολλές και πολύ ποικίλες σημασίες, θα άξιζε να γράψουμε κάποτε ένα άρθρο. Στα παλιότερα λεξικά όπως το ΛΚΝ, αλλά περιέργως και την πρόσφατη 5η έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη λείπει η σημασία «έντυπο προς συμπλήρωση, ιδίως ηλεκτρονικό». Τη σημασία αυτή την καταγράφει μόνο το Χρηστικό Λεξικό.

Καλά έκαναν όμως οι αρμόδιοι που το είπαν Έντυπο, διότι αν έλεγαν «Απαγορεύεται να μετακινηθείτε χωρίς τη φόρμα», τότε όλοι θα φορούσαν φόρμες και θα έβγαιναν έξω -ή απλώς θα ισχυρίζονταν ότι βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα τον τελευταίο καιρό!

Advertisement

454 Σχόλια προς “Κυκλοφορώντας με το Έντυπο στην τσέπη”

 1. Εγώ δεν θα κάνω τον συνταγματολόγο. Φαντάζομαι όμως ότι ούτε το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων είναι συνταγματικό. Στην Ιταλία έκλεισαν τα εργοστάσια μόλις προχτές! φαντάζομαι όχι επειδή είχαν συνταγματικούς δισταγμούς αλλά χάριν της οικονομίας. Όπως ειπώθηκε και στις ΗΠΑ, grandparents would be willing to die to save the economy for their grandchildren.

  Επί της φόρμας, πραγματικά απορώ γιατί κάποιος θα προτιμήσει να τυπώσει κλπ αντί να στείλει το SMS: γρήγορο, πρακτικό και τζάμπα (χτες που το δοκίμασα, η απάντηση ήρθε σχεδόν πριν φύγει το μήνυμά μου!)

 2. MoD said

  Καλημέρα! Πιθανώς αντισυνταγματικό … ειδικός δεν είμαι… αλλά αναγκαίο. Παρά τις υπερβολές των ΜΜΕ για «απείθαρχους» νομίζω ότι δεν σταθήκαμε (συνολικά) στο ύψος των περιστάσεων. «Έλα μωρέ …» για άλλη μια φορά…

 3. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Καλά τα λες Νίκο. Πάντως η επικαιρότητα σχολιάζετε στον μπλογκ αρκετά, δεν μπορώ να πω. Μία η Μάσκα, μετά τα Γάντια, τώρα αυτό. Και απ΄όλες τις πλευρές. 👍😍🤩

  Πάντως, επειδή το έγγραφο θα το πιάσουν σε τυχόντα έλεγχο οι αστυνομικοί (πιθανώς και με τα γάντια τους, μ΄αυτά που έχουν πιάσει κι άλλα 100 έγγραφα…), μην το βάλετε μετά στην τσέπη σας, τσάντα σας κλπ.
  Να έχετε έτοιμο ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει καλά ή ένα πλαστικό δοχειάκι (π.χ. έχουν κάτι μικρά ταπεράκια που χωρούν ένα τοστ και κλεινουν καλά) και να τους παρακαλέσετε να το βάλουν/επιστρέψουν εκεί μέσα. Το ίδιο και με την ταυτότητά σας κλπ. Όταν γυρίσετε σπίτι, το πετάτε και απολυμαίνετε την ταυτότητά σας.

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Δεν είναι κακή η ιδέα με το δοχειάκι.

 5. nikiplos said

  Καλημέρα. Σχετικά με τον χόακα, μια ωραία απάντηση εδώ:

 6. rizes said

  Θουκυδίδης Περί κλέους
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/06/03/%ce%b8%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%85%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%ba%ce%bb%ce%ad%ce%bf%cf%85%cf%82/

 7. Γς said

  Καλημέρα

  Και η βεβαίωση σε απλό χαρτί:

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/21/meze-419/#comment-640116

  Με πήρε κι η κόρη μου που πηγαίνει κάθε μέρα στο μαιευτήριο τι`πρέπει να κάνει

  -Θα πάρεις ένα χαρτί και θα γράψεις: Εγώ η Αννα Σ. πηγαίνω το γάλα που μάζεψα στην κόρη μου που είναι στην θερμοκοιτίδα του Αλεξάνδρας. Ωρα τάδε.

  -Φτάνουν αυτά;

  -Βάλε στο αυτοκίνητο και τη συσκευή που σε αρμέγει. Δείξε τους και λίγο βυζί

 8. Κιγκέρι said

  Ξέρετε τι άλλο θίγει βαρύτατα την προσωπική ελευθερία του ατόμου; Ένας σωλήνας χωμένος στην τραχεία του.

 9. ndmushroom said

  Σε μία χώρα όπου κορυφαίοι υπουργοί κοκορεύονται για το ρόλο τους στη διάλυση του ΕΣΥ και ταυτόχρονα ψάχνουν εθελοντές γιατρούς και νοσοκόμους, σε μία χώρα όπου ακόμα και σήμερα οι ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό για τους (ελάχιστους) γιατρούς και νοσηλευτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιδημία είναι τεράστιες -παρά τις χιλιοδιαφημισμένες δωρεές άλλων χωρών, που προφανώς κατέληξαν, όπως τόσες άλλες, σε λάθος χέρια-, σε μία χώρα όπου ο λοιμωξιολόγος υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης καλεί τα κανάλια να τον καμαρώσουν την ώρα που ψέλνει σε λειτουργία (από αυτές που απαγόρεψε, υποτίθεται, η κυβέρνησή του) και μετά μέμφεται όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες, σε μία χώρα που, ακόμα και σήμερα, διεξάγει τεστ για τον ιό με το σταγονόμετρο στους έχοντες συμπτώματα (ενίοτε μετά θάνατον), ενώ ταυτόχρονα επώνυμοι και wannabe επώνυμοι μας δημοσιοποιούν, μέσω σόσιαλ, τα αποτελέσματα του δικού τους τεστ, σε μία χώρα όπου ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του ιού (ο τηλεψάλτης ντε!) κλαίει on camera για τα θύματα που θα έρθουν την στιγμή που η κυβέρνησή του πανηγυρίζει στο διαδίκτυο για τη «συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων», σε μία χώρα όπου η βασική μας έγνοια είναι και παραμένει η διάσωση της οικονομίας και όχι των πολιτών της (σε αυτό βέβαια δεν διεκδικούμε δάφνες πρωτοτυπίας, όλος ο δυτικός κόσμος το ίδιο κάνει), σε αυτή τη χώρα, λοιπόν, τα μέτρα για την άρση του δικαιώματος στη μετακίνηση (γιατί οι υποχρεωτικές μετακινήσεις μια χαρά επιτρέπονται) δεν μπορούν παρά να είναι στάχτη στα μάτια, δεν μπορούν παρά να εξυπηρετούν (και) άλλους, σαφώς σκοτεινότερους σκοπούς (ακροδεξιά κυβέρνηση έχουμε, διάολε!), και δεν μπορούν, εν τέλει, παρά να είναι πλήρως αναποτελεσματικά.

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πολύτιμα μαθήματα διαχείρισης πλήθους δια πάσα μελλοντική χρήση.

  Αν θέλεις μάγκα να σωθείς από τον μαύρο Χάρο / θα πρέπει σαν αντάλλαγμα να σου τόνε φορμάρω
  (που λέει κι η Ψωλιάδα).

 11. Νέο Kid said

  Ο Νίκαρος στην Κύπρο (που παρεμπιπτόντως χτες στο διάγγελμα του έμοιαζε να μην είναι πιωμένος, πράγμα που δείχνει ότι τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά …) έκανε κόπυ-πέηστ τον γύψο του Κυριάκου ( ακόμα και στο πρόστιμο! 150 ευρώ) κι από σήμερα στις 6 το απόγευμα θα κυκλοφοραμε με φόρμες …( που ακόμα δεν έχουν βγει)

 12. Νέο Kid said

  Μπάτσοι γουρούνια τσεκαδόροι!

 13. Πουλ-πουλ said

  Συνταγματολόγοι στα χρόνια της χολέρας; Άμπα, θα επιμείνω στον έρωτα.

 14. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ τὴν «καθαρὴ» ἀκόμα Ρόδο.
  Τὰ μέτρα, ὅπως ὅλα τὰ ἐν Ἑλλάδι μέτρα, πάσχουν ἀπὸ παραλογισμοὺς καὶ ἀπὸ μιὰ γενικότητα ποὺ ἐπιτρέπει στὸν κάθε ἔνστολο «φύλακα τῆς τάξης» νὰ τὰ ἑρμηνεύει ὅπως θέλει. Παράδειγμα παραλογισμοῦ: Μπορῶ νὰ πάρω τὴ γυναίκα μου καὶ νὰ κάνω βόλτα μὲ τὸ αὐτοκίνητο, ὅπου ἡ μεγαλύτερη ἀπόσταση μεταξὺ δύο ἐπιβατῶν εἶναι σίγουρα μικρότερη ἀπὸ 1,5 μέτρα, ἀλλὰ δὲν μποροῦμε νὰ περπατήσουμε μαζὶ στὸν ἥλιο, ἀφοῦ ἡ μεταξύ μας ἀπόσταση πρέπει νὰ εἶναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Τὸ ἂν θὰ πληρώσουμε πρόστιμο ἢ ὄχι στὴν περίπτωση τοῦ περιπάτου ἐπαφίεται στὴν ὅποια ἑρμηνεία τοῦ ἀστυνομικοῦ. Πληροφοριακά, οἱ ὁδηγίες ποὺ δόθηκαν στοὺς ἀστυνομικοὺς ποὺ θὰ βγοῦν σὲ περιπολία εἶναι μνημεῖα ἀσάφειας καὶ γενικότητας.
  Καὶ φυσικὰ πολὺ θὰ ἤθελα νὰ δῶ πῶς θὰ ἐφαρμοστοῦν τὰ μέτρα π.χ. στὸ Καστελόριζο ἢ στὴν Ἀνάφη, σὲ μιὰ κουτσουλιὰ τόπους δηλαδή. Ἀλλὰ αὐτὰ ὀφείλονται στὴ γνωστὴ ἀθηνοκεντρικὴ νοοτροπία τῶν κυβερνώντων, ποὺ δὲν ἔχουν ζήσει σὲ μικρὲς κοινότητες ἀνθρώπων παρὰ μόνο στὶς διακοπές τους, ὅπου θαυμάζουν τὸ κουλὲρ λοκάλ, χωρὶς νὰ συναισθάνονται τίποτε ἀπὸ τὴν πραγματικὴ ζωὴ τῶν ιθαγενῶν.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Θυμήθηκα τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γ.Κασιμάτη και την μαχητικότητά του στο να αναδείξει την αντισυνταγματικότητα πολλών πραγμάτων όταν μπήκαμε στα μνημόνια.
  Παραβιάσεις η μία δίπλα στην άλλη!

  Όπως τότε έτσι και σήμερα αλλά και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις κατάλαβα ότι τα δικαιώματα, όποια και αν είναι αυτά, έχουν κάποιο νόημα σε καιρούς νηνεμίας αφενός και αφετέρου, μεταξύ ισοδυνάμων μερών.

  Όταν η κατάσταση ξεφεύγει, τα δικαιώματα πάνε…περίπατο!

  Προσωπικώς και στην παρούσα κατάσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να τηρώ τις οδηγίες και να εύχομαι τα καλύτερα.

  Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά είναι μουντός και το θερμόμετρο δείχνει 7 βαθμούς. Προοπτικά όμως, η θερμοκρασία θα ανέβει οπότε θα έχουμε υποχώρηση αυτής της ιδιότυπης ίωσης. Αυτή είναι η ελπίδα μου.

 16. Γς said

  3:

  >ένα πλαστικό δοχειάκι (π.χ. έχουν κάτι μικρά ταπεράκια που χωρούν ένα τοστ και κλεινουν καλά) και να τους παρακαλέσετε να το βάλουν/επιστρέψουν εκεί μέσα.

  Βάλτε και καμιά ελίτσα στο ταπεράκι και νά’ χετε και κανέν καραφάκι ούζο.

 17. Λεύκιππος said

  Μόλις γύρισα από τον ψαρά και η κίνηση ελάχιστη. By the way που λένε και οι γλωσσομαθείς, όταν τηγανίσεις τα ψάρια, ο ιός πάπαλα; Ή ……

 18. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  17 Ψυχραιμία, λέω…

 19. atheofobos said

  Ξέρετε τι άλλο θίγει βαρύτατα την προσωπική ελευθερία του ατόμου; Ένας σωλήνας χωμένος στην τραχεία του.

  Νομίζω πως την συζήτηση για την συνταγματικότητα των μέτρων θα μπορέσουμε να την κάνουμε με ηρεμία μετά την αφαίρεση του σωλήνα από την τραχεία μας, θα έλεγαν όλοι οι διασωληνωμένοι που δεν μπορούν τώρα κωλυόμενοι να συμμετέχουν!

 20. # 14

  Πάντως αν αυτή η απόσταση του ενάμισυ μέτρου ήταν υποχρεωτική και μέσα στο σπίτι, πολλοί παντρεμένοι θα ευλογούσαν τα μέτρα !! 🙂

  Αυτά που γράφεις για το αθηνοκεντρικό κατεστημένο εμείς οι ασπρόμαυροι οπαδοί το έχουμε νοιώσει βαθιά στο πετσί μας !

 21. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας είναι μέτρο αντισυνταγματικό αλλά επεβλήθη επαναστατικώ δικαίω. Ελπίζω μετά την αποκατάσταση ο Κούλης και οι αρμόδιοι υπουγοί να λογοδοτήσουν σε σσυνταγματικό δικαστήριο όπως οι χουνταίοι.

 22. […] Ή στην τσάντα, για τις γυναίκες ή στο σακίδιο για όλους. Ποιο έντυπο; Μα βέβαια το εικονιζόμενο “Έντυπο δήλωσης μετακίνησης”, που πρέπει από χτες να το έχει ο καθένας μαζί του σε κάθε έξοδο από το σπίτι του. Σε αυτό η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοιο σύστημα αυστηρά… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/24/form/ […]

 23. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  11 Αναρωτιέμαι αν και ποιες αλλαγές θα έχουν οι δικές σας φόρμες

 24. Λεύκιππος said

  Ακριβώς έτσι. Αλλες είναι οι προτεραιότητες στις παρούσες συνθήκες και όχι η συνταγματικότητα των μέτρων. Ωρα είναι να μου πει ο ιος ότι τηγανίζοντας τα ψάρια, προσβάλλω και περιορίζω τα δικαιώματά του. Ο καθένας με το πρόβλημά του.

 25. π2 said

  3: Η νέα εντολή είναι να μην το πιάνουν οι αστυνομικοί το έγγραφο καθόλου. Στους ελέγχους σε αυτοκίνητα, ζητούν την επίδειξη του εγγράφου και της ταυτότητας μέσα από κλειστά παράθυρα.

 26. dryhammer said

  Πάει κι αυτός… εκ του ιού

 27. Στο forma.gov.gr το έγγραφο που υπάρχει είναι αυτό https://forma.gov.gr/docs/vevaiosi-metakinisis.pdf
  Αυτό που έχετε στην φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, από πού είναι;

 28. dryhammer said

  28. Υπάρχει μια αμφισβήτηση ακόμα γι αυτόν (κάποιοι λένε πως ζει – αλλά το κοντέρ του γράφει 92)

 29. sarant said

  27 Δίκιο έχετε. Αυτό που έβαλα εγώ ήταν μια αρχική μορφή,
  https://www.cnn.gr/news/politiki/story/212289/apagoreysi-kykloforias-ayto-tha-einai-to-entypo-dilosis-metakinisis

  26-28-29 Το γαλλικό ραδιόφωνο προ ολίγου είπε και για τον Ουντερζό.

 30. sarant said

  H οικογένεια του Ουντερζό λέει πως πέθανε από την καρδιά του, όχι από τον ιό

  https://www.francetvinfo.fr/culture/bd/albert-uderzo-le-dessinateur-d-asterix-est-mort-a-l-age-de-92-ans_3882261.html

 31. dryhammer said

  Κι άν, λέγω άν, το μετανιώσεις και δεν βγεις τελικά, πρέπει να κάνεις και δήλωση μετανοίας;

 32. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Σε καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε, ο κόσμος μπορεί να καταλάβει την ανάγκη σημαντικών περιορισμών, έστω και χοντροφτιαγμένων, έστω και υπερβολικών.
  Άλλωστε, επαφίεται η τήρηση στην (περίφημη; διαβόητη;) «φιλοτιμία των Ελλήνων».
  Εκ των πραγμάτων, για να είναι εφαρμόσιμοι κάποιοι κανόνες, πρέπει να είναι απλοί. Ειδικά με κόσμο όπως ο δικός μας που είναι απείθαρχος σε βαθμό κακουργήματος μερικές φορές.

  Όμως ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
  Ακόμη κι αν όλα τα μέτρα παίρνονται με τεχνοκρατικά κριτήρια, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν αργεί μια κατάσταση που τραβάει δύο, τρεις μήνες να αφήσει πίσω της ξέφτια νομικής φύσεως, που να επιτρέπουν σε κάποιους περιορισμούς να επιζήσουν αργότερα. Δεν θα τα έψαχνα στα πολύ προβεβλημένα και χοντροκομμένα, αλλά στα πιο ψιλά, εργατικές νομοθεσίες, φορολογικές, και τέτοια.

  Το ότι είναι πολύ χοντροκομμένα τα μέτρα δε σηκώνει αμφισβήτηση. Εγώ που όπως πολλοί έχω ένα πατρικό στην επαρχία, δε μπορώ τώρα να πάω για να δω τι γίνεται, αν υπάρχουν ζημιές από το χειμώνα, να καθαρίσω, να το συντηρήσω κλπ, ακόμη κι αν έχω είκοσι κιλά κονσέρβες μαζί μου, ούτε με κάποια ειδική άδεια με αυστηρούς περιορισμούς που θα πάρω μετά από έλεγχο. Ούτε να πάω να «μονάσω» εκεί μπορώ, ώστε να είμαι αποκομμένος από την πολυπληθή πρωτεύουσα.
  Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για πιο καθημερινά πράγματα, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν από τη μια μέρα στην άλλη για μια κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη. Εκπαίδευση όμως και ασκήσεις γίνονται απ’ όσο ξέρω, θα έπρεπε μερικά πράγματα να είναι λυμένα από τις προσομοιώσεις.

  Από την άλλη, έχουμε και αλλοπρόσαλλες καταστάσεις, όπου κλείνουν οι εστίες και οι φοιτητές πρέπει να βρουν κάπου να μείνουν. Δεν σκέφτηκε κανείς πως στη γενική περίπτωση διασπείρεται τυχόν μόλυνση σε όλη τη χώρα, αντί να γίνει μια επί τόπου διαχείριση σε έναν εύκολα ελεγχόμενο χώρο. Ούτε την πιθανότητα να υπάρχουν οσοδήποτε λίγοι φοιτητές που δεν έχουν πού αλλού να μείνουν; Κάποιοι μπορεί να μην έχουν γονείς εν ζωή, ή για οποιονδήποτε λόγο να μην έχουν σπίτι να μείνουν, ή να μην έχουν καν τα εισιτήριά τους για κάπου μακριά. Ένα αγροτόπαιδο ξερωγώ από τη Ρόδο ή την Κρήτη που φοιτά στα Γιάννενα ή την Αλεξανδρούπολη, θα πρέπει να κόψει το λαιμό του να πάει στο πατρικό του, να στήσει υποδομές για τηλεφοίτηση, όλα αυτά με δικά του μέσα.
  Στου κασίδη το κεφάλι πειράματα…

 33. Μεταφέρω κι εδώ ερωτήματά μου επί των διευκρινίσεων Χαρδαλιά:

  1. Σύζυγοι και σύντροφοι έχουν τον 1ο βαθμό συγγένειας, εξ αγχιστείας;
  2. Αδελφός μπορεί να μεταφέρει τον άλλο στη δουλειά του, έχοντας 2ο βαθμό συγγένειας;
  3. Γιατί μόνο στη δουλειά, και όχι για όλους τους λόγους Β1-Β5;
  4. Από πού κι ως πού, ο εργοδότης βεβαιώνει τον οδηγό του εργαζόμενου;

 34. ΓιώργοςΜ said

  Για τον ανεκδιήγητο χόακα δεν το συζητάω… Όποιος έχει κινητό, έχει δώσει διεύθυνση, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας, ενδεχομένως και πρόσφατη ανάλυση ούρων στην εταιρεία κινητής. Χωρίς GPS μπορεί να εντοπιστεί με απόκλιση μερικών μέτρων, με GPS με απόκλιση ακόμη και εκατοστών, υπό συνθήκες, στείλει δε στείλει SMS. Το οποίο SMS μπορεί να το στείλει από το κινητό που κρατάει, δεν είναι απαραίτητο να είναι το δικό του.

 35. Και κάπιταλ κοντρόλ(ς). Ξεκινάμε από το 400άρι

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Πράγματι τι θα γίνουν οι αλλοδαποί που μένουν στις φοιτητικές εστίες;
  Και στις ΗΠΑ έγινε το ίδιο. Δηλαδή έκλεισαν τις εστίες. Για την τύχη των αλλοδαπών φοιτητών δεν διάβασα κάτι σχετικό.

 37. LandS said

  Να πω και γω τη γνώμη μου. «Παρθένα» δηλ. χωρίς να έχω διαβάσει τα 19 σχόλια των προηγούμενων (10:59)

  ΠΡΏΤΟΝ. Χόακας ξεχόακας πολλοί έχουν επηρεαστεί και τον υποστηρίζουν μετά παρρησίας. Λες και αυτό περιμένανε οι κακοί για να μας κλέψουν τα προσωπικά μας. Στο ίδιο το χοακομήνυμα γράφεται «αυτό περίμεναν»!
  Φέισμπουκ, Τουίτερ, Τζιμέιλ, Λάιβμέιλ, Ίνσταγκραμ, Λίνκντιν, Άμαζον και λοιπές διαδικτυακές αγορές, υπογραφές για τον Άσανζ και τα τόσα άλλα που βαριέμαι να αναφέρω, δεν υπάρχουν;. Ο Γκούκγης μου στέλνει κάθε μήνα το χάρτη με τα μέρη που επισκέφτηκα, ακόμα και αυτά που δεν χρησιμοποίησα το Γκούγκλμάπς. Άσε ρε μεγάλε, δεν άκουσες τίποτα για την Βόνταφον και το παιδί που βρέθηκε αυτοκτονημένο πριν λίγα χρόνια, αραβωνιασμένος άνθρωπος; Ούτε για της δίκες της Άπλ στις ΗΠΑ; Το έχουν (αν θέλουν) όλα και από τους πάροχους.

  ΔΕΎΤΕΡΟΝ. Το λόκντάουν δεν έκανε τη κυβέρνηση περισσότερο αυταρχική. Κάθε κυβέρνηση, στις συνθήκες που ζούμε, θα αναγκαζόταν να κάνει το ίδιο. Και εδώ μπαίνει η συζήτηση για τη συνταγματικότητα ή μη. Το Σύνταγμα προβλέπει προσωρινή αναστολή κάποιων δικαιωμάτων. Μετά από αυστηρές διαδικασίες και με έγκριση της Βουλής. Και όταν η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει, η απόφαση μπαίνει στην έγκρισή της μόλις μπορέσει. Αν αυτό που εγκρίνεται αναδρομικά είναι ΠΝΠ ή ΚΥΑ ή αν είναι στις αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου ή κάποιων συναρμόδιων υπουργών πρόκειται για θέμα καθαρά της Συνταγματολογίας και όχι αυτών τα δικαιώματα των οποίων κατοχυρώνουν τα Συντάγματα.

  ΤΡΊΤΟΝ. Μπορεί να μην έγινε η Κυβέρνηση πιο αυταρχική με το λόκντάουν αλλά την έκανε πιο επικοινωνιακομανή. Όταν βγαίνεις κύριε τη περασμένη Πέμπτη και διαγγελίζεσαι «δεν θα το επιτρέψω» και αμέσως ακολουθούν οι ειδήσεις στα κανάλια και δείχνουν γεμάτα καράβια στον Πειραιά (ένας Θεός ξέρει με ποιας ημέρας εικόνας – δεν μπορώ να λειτουργηθώ για να τον ρωτήσω)με καπάκι τους καθηγητάδες να επισημαίνουν πόσο ανεύθυνο είναι αυτό περιμένεις να σκεφτώ, εγώ που ήμουν στη 10η μέρα αυτοπεριορισμού, ότι ικανός αριθμός ατόμων θα σκεφτεί «κάτσε να τη κάνω πριν δεν το επιτρέψει» και θα πεις «καλά τους κάνει το παλικάρι τους μαλάκες». Βέβαια κλείνεις τις φοιτητικές εστίες για να πάνε τα παιδιά εκεί που θα δοκιμαστούν οι ισχνές υποδομές.
  Αλλά για αυτά #θαλογαριαστούμεμετά

 38. nwjsj said

  Καλημέρες και να είστε όλες και όλοι καλά!

  Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζομαι από το σπίτι. Δεν είμαι ιδιαιτέρως κοινωνική ως άνθρωπος και γενικώς η κλεισούρα είναι κάτι γνώριμο πλέον σε μένα. Τις πολλές εξόδους, έστω και για ψώνια, τις αποφεύγω. Προτιμώ να παραγγέλνω από το ίντερνετ και να μου τα φέρνουν στην πόρτα. Ο χρόνος είναι κάτι πολύτιμο για να χάνεται στις ουρές του ταμείου ενός σούπερ μάρκετ, ειδικά όταν προσπαθείς να τον εξοικονομήσεις για να κάνεις κάτι που σου αρέσει και σ’ ενδιαφέρει. Έτσι, όταν άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου, διότι η καθημερινότητά μου δεν άλλαξε ιδιαίτερα επί της ουσίας, πέρα βέβαια από το φόβο που προστέθηκε για τους υπερήλικες γονείς μου, τους ευάλωτους συγγενείς και φίλους και μένα.

  Με ενοχλεί, όμως, βαθύτατα που τώρα πρέπει να έχω ειδική άδεια και ταυτότητα για να βγω να ταΐσω τις 5 γάτες της γειτονιάς και ανά πάσα στιγμή μπορεί να με σταματήσει η αστυνομία για να μου κάνει έλεγχο. Με αναστατώνει που κάθε λίγο ακούω τα ελικόπτερα να πετάνε από πάνω. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να περιφρουρηθεί το μέτρο για το καλό της δημόσιας υγείας, αλλά η αστυνομοκρατία δεν είναι κάτι που μπορώ εύκολα να καταπιώ, έστω και κάτω από αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Ίσως φταίει που τους προηγούμενους μήνες έβλεπα αυτή τη λαίλαπα οπισθοδρομικών αντιλήψεων να φουντώνει και να μας κυκλώνει και να χρειάζεται να ξανασυζητάμε για θέματα αυτονόητα. Είναι και η αστυνομία ένας μικρόκοσμος που εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα πάει χέρι χέρι με πολύ επικίνδυνες ιδεολογίες και εμπνέει πλέον ελάχιστη εμπιστοσύνη.

  Για μένα αποτελεί μεγάλη ψυχολογική θυσία να τρώω στη μάπα αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό περιμένω και απαιτώ η θυσία όλων μας να μην πάει χαμένη. Περιμένω από ‘δω και στο εξής μαζί με το καθημερινό ανακοινωθέν των νεκρών και των κρουσμάτων να μας λένε πόσες παραπάνω κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ κατάφεραν να ενεργοποιήσουν, πόσους παραπάνω αναπνευστήρες αγόρασαν και έχουν σε ετοιμότητα και πόσα παραπάνω εργαστήρια ανίχνευσης SARS-CoV-2 άνοιξαν και όλα αυτά πανελλαδικά. Μένουμε σπίτι για να τους δίνουμε χρόνο, ας τον εκμεταλλευτούν. Δεν είναι ώρα ούτε για ψαλτήρια, ούτε για να καλεί ο υπουργός Υγείας εθελοντές.

  Σήμερα το πρωί λάβαμε ιμέιλ από έναν προμηθευτή μας στη Vicenza, η οποία βρίσκεται στην επαρχία του Veneto, δηλαδή στο κέντρο της τραγωδίας. Ο Michele, ο διευθυντής πωλήσεων, είναι συνήθως ολιγόλογος, μετρημένος, χωρίς ‘μεσογειακές’ εξάρσεις. Τα γραφόμενά του, οι περιγραφές που έκανε μας συγκλόνισαν, αν και κάποια σημεία έχουν αρχίσει να μοιάζουν γνώριμα. Αν θέλετε και δίνει την άδεια ο Νικοκύρης, μπορώ να το κοπυπαστώσω. Είναι στ’ Αγγλικά, αλλά όποιος δυσκολευτεί γκουγκλιζει τη μετάφραση. Δεν επιθυμώ να σας ψυχοπλακώσω άλλο. Θέλω όμως να κινητοποιηθούμε όλες και όλοι όπως μπορούμε, δίνοντας έναυσμα στους πολιτικούς που μας κυβερνούν για να κάνουν αυτά που έχουν χρέος να κάνουν. Δεν αρκεί να μας δείχνουν με το δάχτυλο και να μας λένε «εσείς φταίτε που δεν κάθεστε μέσα». Φταίνε κι εκείνοι που αποδυνάμωσαν το ΕΣΥ και τώρα προσποιούνται ότι κινητοποιούνται. Έχουμε 2-3 βδομάδες καιρό και πλέον απαιτούμε αποτελέσματα.

 39. LandS said

  επικοινωνιακομανής

 40. Avonidas said

  Καλημέρα από Κρακοβία, όπου ακόμα μετακινουμαστε ελευθερα (αλλα εμμένουμε εις τας θεσεις μας 😉 )

  Η απαγόρευση μετακινήσεων ειναι ευλογο μέτρο, κατα τη γνωμη μου, εφοσον εφαρμοστεί με μπολικη δοση κοινης λογικής, η οποία δυστυχώς σπανίζει στους κυβερνώντες και τα όργανα της τάξης.

  Ένα άλλο πρόσφατο μέτρο, όμως, το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών, ειναι εγκληματικό: κόντρα στο πνεύμα του συνόλου των υπόλοιπων μέτρων που οι ίδιοι εισηγήθηκαν, η κυβέρνηση πετά τους φοιτητές των εστιών στο δρόμο, τους υποχρεώνει να μετακινηθούν με δικά τους μέσα στον τόπο καταγωγής τους, στη συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή στην επαρχία, κι ολα αυτα ΧΩΡΙΣ να τους κανει τεστ για τον ιο! Παίρνει δηλαδή μια ομάδα σχετικά χαμηλού κινδύνου, που ηταν ηδη συγκεντρωμένη και απομονωμένη και το προβλημα της τροφοδοσίας και στήριξής της θα μπορουσε να λυθει σχετικά απλά, τη μετακινεί ασκοπα και τη διασπείρει αναμεσα σε ομαδες υψηλοτατου κινδυνου.

  Αν αναλογιστούμε ακόμα οτι κάποιοι από τους φοιτητές ειναι ορφανοί από γονείς, ή ξένοι που δεν μπορουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μιλάμε για ανθρωπιστική καταστροφή. Αναφέρθηκε, βέβαια, οτι θα γίνουν εξαιρέσεις για καποιες κατηγορίες, κατι αναφέρθηκε για ξενοδοχεία (αυτό το ρόλο δεν παίζουν ηδη οι εστίες; ), αλλά ολα αυτά είναι αδύνατον να εφαρμοστούν σωστά και ακριβοδικαια, εφοσον το μετρο προκειται να ισχύσει απο αύριο.

  Ας ελπίσουμε να τους φωτίσει και να το πάρουν πίσω, έστω κατω απο την πιεση των αντιδράσεων. Αλλά κι οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις λίγο ωφελούν απέναντι σε μια καραδεξιά κυβέρνηση που σχεδόν έχει εφαρμόσει στρατιωτικό νόμο ☹

 41. Avonidas said

  Και στις ΗΠΑ έγινε το ίδιο. Δηλαδή έκλεισαν τις εστίες. Για την τύχη των αλλοδαπών φοιτητών δεν διάβασα κάτι σχετικό.

  Εκεί δε νοιάζονται ούτε για την τύχη των δικών τους. Και τότε με την Κατρίνα το χαμε δει, κοφτε το λαιμό σας αν χτυπήσει τυφώνας, σεισμός, πλημμύρα ή η Δευτερα Παρουσία, και τα σωστικά μέσα θα σας τα πουλήσουμε με το αζημίωτο.

 42. leonicos said

  Για να μπω στο κλίμα,ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΩ

  Το να συζητάμε ΑΝ τ μέτρα που θα έπρεπε α πάρουμε οικειοθελώς αποτελουν παραβίαση των δικαιωμάτων μας

  είναι εθελοτύφλωση ή υποκρισία.

  Μένω μέσα επειδή φοβάμαι.

  Το αν στους ακατανόητους το επιβάλλουν δια της βίας, το κάνουν επειδή δεν μπορώ να το κάνω εγώ. Και συμφωνώ

  Αυτό προτατεύει κι εμένα και δεν θα διαμαρτυρηθώ για τα δικαιώματα αυτών που δεν λογαριάζουν τίποτα.

  Και μην ρωτάτε πόσοι πέθαναν αλλά πόοι βγήκαν από τον αναπνευστήρα.
  Υποπτεύομαι, ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ, ότι δεν βγαίνει κανείς.
  Οι βλάβες είναι τέτοιεες, που δεν επιτρέπου επιβίωση.

 43. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα από τα ωραία που έχω διαβάσει :
  – Αιτούμαι 10ωρη άδεια, για να βγάλω βόλτα το κατοικίδιο !
  – Μα τί κατοικίδιο είναι αυτό;
  – Μια γεροχελώνα, μωρε…

 44. Γιάννης Ιατρού said

  25: Αλλά μέχρι να το μάθουν και τα όργανα😂…. και γενικά, καλού κακού, να φυλάμε τα ρούχα μας πιδύο…, σχεδόν κυριολεκτικά 😂

 45. Αὐγουστῖνος said

  Το τελευταίο τεύχος των ιστοριών που σχεδίασε ήταν «Οι δάφνες του Καίσαρα» το 2017

  Περὶ Uderzo ὁ λόγος στὴν ΕφΣυν καὶ μὲ αὐτὴ τὴ φράση μὲ κάνουν νὰ ἀναρωτιέμαι ἂν πρόκειται γιὰ ρημέικ ἢ ἂν οἱ δύο μεταφράσεις ποὺ ἔχω στὴ βιβλιοθήκη μου, μία τοῦ Χιόνη καὶ μία τῆς Μαραντέι (ἂν δὲν κάνω λάθος) εἶναι ὀφθαλμαπάτη.

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε κρίσιμες καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών, τα μέτρα αυτά, συνταγματικά ή όχι, δεν φαίνονται παράλογα. Είναι, όμως, και αποτελεσματικά; Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο με την επιβολή τους, αλλά πώς τον χρησιμοποιεί; Ενισχύει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ΕΣΥ ή περιορίζεται σε ευχολόγια και κινήσεις εντυπωσιασμού; Μας κλειδαμπάρωσε όλους, αλλά, όταν λήξει ο συναγερμός, ο κορονοϊός δεν θα μας περιμένει εκεί έξω; Και στις ευπαθείς ομάδες- μην το ξεχνάμε- περιλαμβάνεται και η οικονομία μας. Πολύ φοβάμαι ότι θα τη βρούμε στη μακάβρια λίστα που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

 47. LandS said

  3 Σύμφωνα με το ρεπόρτ που μου έδωσε ο γιος μου, πας να τους το δώσεις και σου λένε ευγενικά «κρατήστε το να το δούμε». Κρατάνε και την απόσταση ασφαλείας και με το παραπάνω. Αχ ρε νιάτα με το βιονικό μάτι σας.

 48. nikiplos said

  Δεν ξέρω αν συμβαίνει και αλλού. Φίλος από Καλαμάτα μου αναφέρει πως η νέα μαλακία μόδα είναι παράνομα κουτούκια και λέσχες με συνθηματικά για να περάσεις. Τα παλαιά μαγαζιά δλδ αλλά με θεόκλειστα τα φώτα. Και το ανάλογο μπαξίσι στον καπετάνιο, γιατί μικρή κοινωνία είμαστε όλοι μας…

 49. leonicos said

  Καλά που ξανδείδα τα χτεσινά

  και είδα το 177 του Νίκου (με την ανάρτηση)

  ο Κόρτο μού απάντησε και τον ευχαριστώ.

  Η Λουκρητία δενμου απάντησε

  ότι »τ πέφτω μόνη μου» δενθα το δείξω στη Φωτεινή.

 50. sarant said

  39 Θα μας ενδιέφερε ιδιαίτερα το γράμμα από τη Βιτσέντσα

  46 Περίεργο αυτό

 51. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 52. leonicos said

  Σχετικά με τη χθεσινή ἐκκληση περί Πανθόου

  Η έκκληση παραμένει

  Εν τούτοις

  Ο Λουκιανός στο Ὄνειρος ἤ Ἀλεκτρυών· γράφει
  «ὁ δὲ Ἡρακλῆς πρότερον εἷλε Τροίαν κατὰ τοὺς πατέρας ἡμῶν τοὺς τότε μάλιστα. διηγεῖτο γάρ μοι ὁ Πάνθους ταῦτα, κομιδῇ μειράκιον ὢν ἑωρακέναι λέγων τὸν Ἡρακλέα.»

  Επομένως, ο όποιος θρύλος έλεγε ότι » ο Πάνθοος, μικρο παιδί ήταν στην Τροία.»

  Απορώ πού βρήκε όλα αυτά τα ερωτικά ο Κρούσιος.

  Και τον ενστερνίζονται όλοι.

  Βάλτε τα συνεργεία σας να ψάξυν μηπως βρείτε / βρήτε (θα μετρελάνετε) κάτι άλλο.

 53. ΓιώργοςΜ said

  39 >Τα τελευταία 4 χρόνια (…)
  Τι μου θυμίζει… τι μου θυμίζει…. 🙂

 54. ΓιώργοςΜ said

  Ωχ, τεράστια η εικόνα, παρντόν…. Γουσίτιδα…

 55. leonicos said

  Θα έγραφα βρείτε. αλλά αποκτήστε

  Πέπε

  μπορείς να με βοη΄θήσεις άλλη ια φορά να το ξεδιαλύνω με περισσότερα παραδείγματα;

  Θενκ(ς)

 56. Avonidas said

  Μας κλειδαμπάρωσε όλους, αλλά, όταν λήξει ο συναγερμός, ο κορονοϊός δεν θα μας περιμένει εκεί έξω;

  Το σκεπτικό, ή μάλλον η ελπίδα, είναι οτι ο κορονοϊός δεν μπορεί να επιζήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα έξω απ’ το ανθρώπινο σώμα, ιδίως αν οι χωροι απολυμανθουν σχολαστικά. Αν λοιπόν απομονωθουμε για αρκετό χρονο ωστε να εκδηλωθούν τα συμπτώματα στους ασθενείς και (ισως) να παψουν να ειναι φορεις οι ασυμπτωματικοι, θα μειώσουμε την πυκνοτητα του ιου στο περιβαλλον και την πιθανοτητα επιμόλυνσης σε (πιθανως) διαχειρισιμα ποσοστα.

  Και στις ευπαθείς ομάδες- μην το ξεχνάμε- περιλαμβάνεται και η οικονομία μας.

  Δεν αρνούμαι ότι η οικονομία έχει δεχτεί φοβερο πληγμα, αλλα και παλι αυτο ειναι το μικρότερο κακό συγκριτικά. Ειναι σαν τον γαγγραινιασμενο που του λενε οτι πρεπει να τον ακρωτηριασουν για να ζησει, κι αυτος λεει «μα γιατρέ, πώς θα παίζω μπάλα; «. Θα ευχόμουν να μπορουσα να πω οτι, μιας και προκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, θα υπάρξει συλλογική προσπάθεια διεθνώς για την ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά δυστυχώς ξέρουμε πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός σε τετοιες περιστάσεις…

 57. Γιάννης Ιατρού said

  Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή ο Αλμπέρ Ουντερζό – Ορφανός ο Αστερίξ

 58. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα

  Δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας. Η κο(νο)μισιόν φροντίζει για μας:

  (πίσω από μια ακατάληπτη φρασεολογία κρύβεται κάποια λομογιά)

 59. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είδα το σχετικό με το θέμα σήμερα άσμα…

 60. voulagx said

  ώστε να μην υπάρξει μια νέα κρίση χρέους όταν εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης.
  Όλο εξερχόμεθα γενικώς, ποτέ δεν βγαίνουμε.

 61. odinmac said

  Εδώ ένα λινκ για την λάιβ ενημέρωση σχετικά με τον ιό παγκόσμια
  (εάν έχει αναφερθεί και δεν το είδα ζητώ συγγνώμη):

 62. voulagx said

  Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε η υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Βασιλική Γιαβή,
  Νικοκύρη, ο αγώνας σου τώρα δικαιώνεται! 🙂

 63. Γιάννης Ιατρού said

  58: Τώρα είδα το δικό σου Νίκο, δεν απέδωσε το ff προηγουμένως 🙄

 64. Γιάννης Ιατρού said

 65. Pedis said

  # 1 – Δύτη Στην Ιταλία έκλεισαν τα εργοστάσια μόλις προχτές!

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/21/meze-419/#comment-640310

 66. Γς said

  17:

  >όταν τηγανίσεις τα ψάρια, ο ιός πάπαλα; Ή ……

  … όταν τηγαμήσεις

 67. sarant said

  62 Ευχαριστούμε!

  63 Έτσι. Συγχαρητήρια για τον ορισμό της γραμματέας, λοιπόν!

 68. Pedis said

  Ο κορονοιός, όπως και κάθε άλλη καταστροφή,

  φυσικο-καπιταλιστική και καπιταλιστικο-φυσική συμπεριλαμβανομένων,

  έρχεται όπως ΠΑΝΤΑ κουτί!

  Διάφορα μαζικά κοινωνικά και πολιτικά πειράματα που ήτα στα σχέδια θα γίνουν

  ιν σιτου & άντερ ρίαλ κοντίτισιονς

  και με την υποχρεωτική συναίνεση των «πολιτών».

 69. William T. Riker said

  Πολύ δυσάρεστα τα νέα για το θάνατο του Ουντερζό…

  53 Τα σχόλια στον Όμηρο και ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι όντως ο Πάνθους (= ὁ πάντοτε τρέχων!) μεταφέρθηκε στην Τροία για να ερμηνεύσει τον δελφικό χρησμό στον Πρίαμο και έκτοτε παρέμεινε εκεί κλπ. Το ερωτικό στοιχείο που αναφέρει ο Κρούσιος δε φαίνεται να υπάρχει στις πηγές πάντως.

  Ευστ. Θεσ/νίκης (van der Valk, τ. 3, σ. 379): «Φασὶ γὰρ Πάνθοον τὸν Πολυδάμαντος πατέρα Δελφὸν εἶναι, Τρῶας δέ ποτε θεοπρόπους ἐλθόντας αὐτόσε καὶ χρησμὸν περί τινων ἀναγκαίων λαβόντας ἀγαγεῖν αὐτὸν πρὸς Πρίαμον ἐξηγητὴν τοῦ χρησμοῦ, καὶ οὕτως αὐτὸν ἐν Τροίᾳ καταμεῖναι, γήμαντα τὴν Κλυτίου Προνόμην, ἐξ ἧς ὁ Πολυδάμας».

  Scholia D (σε Ιλ. M.231): «Ἡρακλέους πορθήσαντος Ἴλιον, Πρίαμος ὁ Λαομέδοντος, παραλαβὼν τὴν βασιλείαν, ἔπεμψεν εἰς Δελφοὺς, μαντευσόμενος περὶ τῶν ἐνεστώτων. Οἱ δὲ πορευθέντες, χρησμόν τε λαμβάνουσι, καὶ Πάνθουν, ἕνα τῶν Δελφῶν, ἄγουσι, ὅπως κατὰ τὸ συνεχὲς μαντεύηται Πριάμῳ. Γήμας δὲ οὗτος θυγατέρα Κλυτίου Προνόμην, Πολυδάμαντα γεννᾷ, τήν τε μαντικὴν ἀναδιδάσκει».

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντωμεταξύ, σε πολλά μπαλκόνια έχουν αναρτηθεί ελληνικές σημαίες. Δεν πίστευα ότι μένουν τόσοι Έλληνες στη γειτονιά μου. ☺

 71. Πέπε said

  @14:

  > > αὐτὰ ὀφείλονται στὴ γνωστὴ ἀθηνοκεντρικὴ νοοτροπία τῶν κυβερνώντων, ποὺ δὲν ἔχουν ζήσει σὲ μικρὲς κοινότητες ἀνθρώπων παρὰ μόνο στὶς διακοπές τους, ὅπου θαυμάζουν τὸ κουλὲρ λοκάλ, χωρὶς νὰ συναισθάνονται τίποτε ἀπὸ τὴν πραγματικὴ ζωὴ τῶν ιθαγενῶν.

  (Μέχρι αυτό το σχόλιο έχω διαβάσει προς το παρόν.) Παρατηρήσατε ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση για αγροτικές εργασίες;

  Και άσε τα χωριά. Εδώ στο Ηράκλειο, που είναι πόλη, παραπάνω από τις μισές οικογένειες έχουν κάποιο χτήμα στο χωριό καταγωγης τους, στο οποίο κάποιος πηγαίνει κάθε τόσο κάνοντας όχι μικρή αλλά μεγάλη μετακίνηση.

  Με 150 ευρώ (300 για να γυρίσεις κιόλας) αυτό είναι εύκολο όσο και πριν.

 72. Πέπε said

  @56, Λεώ:

  Θα / να βρω, βρεις, βρει. Θα/να βρείτε. Προστακτική βρείτε. Όπως θα δεθώ, -είς, -εί, -είτε, προστακτική δεθείτε. (Άλλη φωνή, αλλά ίδια κλίση – σε όλα, όχι μόνο σ’ έναν τύπο).

  Το άλλο:

  Απόκτησα, απόκτησες (εσύ μάλλον θα προτιμήσεις τον τύπο με εσωτ. αύξηση, απέκτησα, αλλά το θέμα παραμένει ίδιο, -κτησ-), θα / να αποκτήσω, προστ. απόκτησε, αποκτήστε.

 73. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντα υπάρχουν οι μαλάκες, αλλά τέτοιοι σπάνια!

 74. Pedis said

  Νaomi Klein: (14/3/2020)

  I don’t think that’s a conspiracy, that’s just the way the U.S. government and Trump have utterly mismanaged this crisis. Trump has so far treated this not as a public health crisis but as a crisis of perception, and a potential problem for his reelection.

  It’s the worst-case scenario, especially combined with the fact that the U.S. doesn’t have a national health care program and its protections for workers are abysmal.

  This combination of forces has delivered a maximum shock. It’s going to be exploited to bail out industries that are at the heart of most extreme crises that we face, like the climate crisis: the airline industry, the gas and oil industry, the cruise industry—they want to prop all of this up.

  ”’I’ll take care of me and my own, we can get the best insurance there is, and if you don’t have good insurance it’s probably your fault, that’s not my problem”:

  This is what this sort of winners-take-all economy does to our brains.

  What a moment of crisis like this unveils is our porousness to one another. We’re seeing in real time that we are so much more interconnected to one another than our quite brutal economic system would have us believe.

  We might think we’ll be safe if we have good health care, but if the person making our food, or delivering our food, or packing our boxes doesn’t have health care and can’t afford to get tested—let alone stay home from work because they don’t have paid sick leave—we won’t be safe. If we don’t take care of each other, none of us is cared for. We are enmeshed.

  Different ways of organizing society light up different parts of ourselves.

  If you’re in a system you know isn’t taking care of people and isn’t distributing resources in an equitable way, then the hoarding part of you is going to be lit up.

  So be aware of that and think about how, instead of hoarding and thinking about how you can take care of yourself and your family, you can pivot to sharing with your neighbors and checking in on the people who are most vulnerable.

 75. voulagx said

  #72 @Pepe: Για μετακίνηση για αγροτικές εργασίες κατι λεει εδω: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/236366_oi-12-dieykriniseis-stoys-oroys-metakinisis-ton-politon

 76. mitsos said

  Καλημέρα.

  Εγώ κάθομαι σπίτι ( άνω των 60 και ευπαθής ομάδα γαρ )

  Γυναίκα και κόρη με sms σε μικρές αποστάσεις

  Μάνα , θειές και μπαρμπάδες ( άνω των 80 ) με έντυπα που τυπώνω εγώ. Για να μην τελειώσουν τα μελάνια του εκτυπωτή, δίνω οδηγία να συμληρώνουν την ημερομηνία και ώρα με μολύβι για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε έντυπο μερικές φορές.

  Ναι η εξαγγελία της ελεγχόμενης κτκλοφορίας έχει συμβάλλει πολύ στην μείωση της κίνησης σε όλη τη κωμόπολη.
  Και όλα αυτά επειδή είμαι πια συνειδητοποι-ημένος εξηντάρης +.
  Επειδή ξέρω πως και η τήρησης του συντάγματος δεν επιβάλλεται αλλά επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών, πως πρέπει να σκέφτομαστε πλέον σαν κοιωνία μυρμηγκιών.
  Οι επιλογές μας καθορίζουν τις επιλογές όλων.
  ΑΛΛΑ
  Με στεναχωρούν πολλά
  1) Με στενοχωρεί που τα μέτρα λαμβάνονται με πρόθεση να καλυφθούν οι ευθύνες των κυβερνώντων πίσω από τις ατομικές ευθύνες των πολιτών
  2) με στεναχωρεί που όλα αυτά αποτελουν την ευκαιρία για κάποιους ( λίγους ελπίζω ) να βγάλουν όλο τον μισανθρωπισμό τους όπως η κ. Λιένια Λιώση …
  https://tinyurl.com/rhhw5tv

  μα πιο πολύ απ΄όλα
  3) με στεναχωρεί που οι έφηβοι είναι τόσο πειθαρχημένοι. Δεν θα έπρεπε να έχουν γεμίσει οι πόλεις με γκράφιτι ανάντια στον κόσμο που τους ετοίμασαν κάποιοι εξηντάρηδες + σαν και μένα ;
  Εγώ αν ήταν αυτό να γίνει το 75 θα φώναζα παντού αυτό :

 77. Avonidas said

  La Pologne interdit à l’aide russe se dirigeant vers l’Italie de passer par son espace aérien

  Όχι, ρε γαμ… 😟

 78. Alexis said

  #60: Μπράβο Γιάννη! Καλά έκανες και το έβαλες. Μας έφτιαξες τη διάθεση, και μας γύρισε πολλά-πολλά χρόνια πίσω! 🙂

  Ως προς το ερώτημα για τη συνταγματικότητα των μέτρων θα συμφωνήσω με Αβονίδα, Λεώνικο, Λεύκιππο, Παναγιώτη Κ., και Nwjsj.
  Τα είπαν πριν από μένα για μένα! 🙂
  Να θυμίσω μόνο ότι περιορισμοί στην κυκλοφορία (πολύ πιο ήπιοι βέβαια) επιβάλλονται χρόνια τώρα, χωρίς να έχει κανείς αναρωτηθεί αν καταπατάται το Σύνταγμα και τα ατομικά δικαιώματα.
  Παραδείγματα: Μονά-ζυγά και δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, απαγόρευση ντιζελοκίνητων ΙΧ (παλιότερα) στην Αθήνα, απαγόρευση κίνησης φορτηγών στις Εθνικές Οδούς για κάποιες ώρες τα Σαββατοκύριακα, απαγόρευση εισόδου σε κάποιους δημόσιους χώρους για λόγους «ασφαλείας» κλπ. κλπ.
  Επομένως είναι τουλάχιστον περίεργο, αν όχι υποκριτικό, να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας ΤΩΡΑ, εν μέσω της πανδημίας, για καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων.
  Το δικαίωμα στη ΖΩΗ είναι πάνω από όλα!

  #0: Μη δίνετε καμιά σημασία, είναι μια ακόμα συνωμοσιολογία

  Όχι, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η μαλακία έχει χτυπήσει κόκκινο! 😡

  #57: …αλλά δυστυχώς ξέρουμε πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός σε τετοιες περιστάσεις…

  Βεβαίως. Με το διαχρονικό ρητό «όλοι για τον εαυτό τους κι ο καθένας για την πάρτη του!» 😆

 79. nwjsj said

  — Γράμμα από τη Vincenza —

  (Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 – ώρα 9:34 π.μ.)

  Thank you for the message; yes… situation is quite heavy in Italy.
  Today is Tuesday, March the 24th- 2020; I am in smart working since 14 days. No one knows how long it will last still…
  Company is closed since yesterday (we are allowed only today/tomorrow to load/unload goods that were on the way, but then we stop).
  We close officially for two weeks, but can be more. We will see…
  Economically is quite heavy, for all Italy.

  In Italy the situation with coronavirus COVID-19 is affecting all the aspects of the life: business, family, schools, freetime…
  Most of Italians have understood this; most… not all. As you said, not all the people understand the situation. They think is nothing happening…
  But I want to tell you how is life here, so that If you still think that coronavirus is just a fever (as we were thinking as well just 3 weeks ago…), you can reconsider your position and take the adequate measures.

  Now in Italy everything is complicated since you can’t go out of home unless in extreme necessity and these allowed necessities are very few:

  – to buy food (better no more than once per week)
  – to buy medicines
  – health problems
  – need to go to work, if not possible to work from home (and if you go to work, they check your temperature. If more than 37,5 degrees you go back home. In the workplace must stay away from collegues at least 2 meters, wear mask… and drink coffee one by one… and last but not least where do you go to eat that all restaurants are closed???)
  If you want to leave home, you must fulfill a certificate declaring the reason of the movement. If you declare false things you can be arrested and risk up to 6 years of jail.
  If you are found outside home without permission, you are subject to heavy fine and penal judgement
  And in case that you are positive to coronavirus and you go outside (risking to infect other people!) you risk to be condemned up to 21 years of jail.

  If you are positive or you get in touch with a positive person, you must declare it and contact health authorities.
  You must stay in quarantine for 14 days avoiding also contacts with all people around you.
  In family this means to live in a separate room, eat alone, use separate bathroom (when possible…) and separate linen.
  Why the quarantine is of 14 days? Because the median incubation period was estimated to be 5.1 days (in the 95% of the cases) and the 97,5% of those who develop symptoms will do so within 11,5 days of the infection.

  In Italy all bars, pub, restaurants, cinemas, sporthalls, swimming pools, museums, public gardens, churchs, shops (excluded groceries, supermarket, pharmacies) ARE CLOSED. Many companies are closed.
  Transport bus, trains, planes have drastically reduced.
  No social life.
  No permissions to go out of home for jogging; best you can do, you are allowed to walk not more than 200 metres from home: alone, without other persons, without meeting people; meetings of people (2 or more people) are forbidden.
  Municipality started to disinfect the roads regularly.

  It is not easy.

  And what is worst, there is still people (mostly young…) that do not think the coronavirus is so dangerous and they go out and some of them had fights with police or military forces just because they want “to stay outside, to have fun”…! (this is happening mostly in South Italy, where situation is not so heavy as in North Italy).

  Italy today has 63000 cases of coronavirus; more than 6000 people already died.

  Died people are mainly over 60 years, most of them had other health diseases. But not only and not exclusively.
  Are dying doctors, are dying 40 years old people, are dying not only the old ones.
  In the hospital of Rovereto (near Trento) where my cousin is doctor, they have intubated a girl born in 2004.
  People are arriving in hospital with breathing difficulties but still with a good general health situation and one hour later (ONE HOUR LATER) they are intubated and looks like zombie.
  With Coronavirus happens that the oxygen can not reach the lungs because in the pulmonary interstice the vital exchange oxygen into the blood does not take place anymore.
  And at that point the patient can no longer breathe autonomously and must be intubated.
  In practice, the air spaces in the lungs of the patients is filled with liquid, usually pus, blood or water.

  Then… you can recover (in Italy until now 7400 people recovered), but you can also die.
  And what is terrible, you die alone: no one of your relatives can visit you. Never.

  So, my dear friend, take care, reduce movements, STAY AT HOME, wash your hands, maintain distances from other people. One day all this will finish.

 80. Pedis said

  N. Klein (16/03/2020):

  In times of crisis seemingly impossible ideas, suddenly become possible.

  But whose ideas?

  “Only a crisis – actual or perceived – produces real change. When that crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around.

  That, I believe, is our basic function: to develop alternatives to existing policies, to keep them alive and available until the politically impossible becomes the politically inevitable.”

  Milton Friedman

 81. Αγγελος said

  Ο Ουντερζό πέθανε στον ύπνο του, 92 ετών και «πολύ κουρασμένος» (όχι τίποτε χειρότερο) τις τελευταίες εβδομάδες. Αξιομακάριστος — αντίθετα από τον φουκαρά τον Γκοσινί, που πέθανε στα 51 του κατά τη διάρκεια καρδιολογικής εξέτασης…

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  «#0: Μη δίνετε καμιά σημασία, είναι μια ακόμα συνωμοσιολογία

  Όχι, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η μαλακία έχει χτυπήσει κόκκινο! 😡»

  Ε, προφανώς. Λες και το κράτος δεν έχει το κινητό μας από χίλιες μεριές. Αλλά πολύ γουστάρω την αστείρευτη και πολύ δημιουργική φαντασία των συνωμοσιολόγων. ✌

 83. spyridos said

  Οι κερασιές αντιστέκονται ακόμα
  Οι επισκέπτες απομακρύνονται από το πάρκο
  Αμστερνταμ σήμερα

 84. nikiplos said

  80@ είμαι λίγο sceptical σχετικά με όλα αυτά τα γράμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Περισσότερο, συνειδητοποιώντας την δική μου μικρή ενόραση των καταστάσεων που συμβαίνουν γύρω μου: γνωρίζω μόνο ένα ελάχιστο και όλα τα υπόλοιπα τα μαθαίνω από τους υπόλοιπους, περασμένα από τα παράσιτα της υποκειμενικής συναισθηματικής φόρτισης, της δημοσιογραφικής στράτευσης, της οπτικής γωνίας του γράφοντος. Ανέκαθεν πίστευα και ουκ ολίγες φορές έχω δικαιωθεί, πως οι πραγματικές ειδήσεις περνάνε στα ψιλά, αρκεί να είσαι παρατηρητικός.

  Σχετικά με ΜΕΘ μια παλιά ιστορία του 2012: Ο κουμπάρος μου αλλά προπάντων φίλος μου, έσπασε το πόδι του, συντριπτικό κάταγμα στον σφυρό. 10ετία μεγαλύτερός μου, καλοβαλμένος επαγγελματικά, εκείνο το απόγευμα ήταν σε απόγνωση. Μετά από διάφορα τηλέφωνα (που ήταν πολλά) τον πήγαμε στο ΚΑΤ για χειρουργείο. Θυμάμαι έντονα έναν αναγνωρίσιμο δημοσιοκάφρο, που μιλούσε με κοστούμι στο τηλέφωνο συνεχώς. Δίπλα του, ένας μεγαλόσχημος και μεγαλόσημος Ιατρός, συνεχής παραστάτης. Τελικά ο δημοσιογράφος (ανθρώπινο γαρ) βρήκε ΜΕΘ για τον συγγενή-γνωστό του. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν και στα καλύτερά του, πάντως είχε το 10λεπτο τέταρτό του σε γυαλί πρώτης βιτρίνας. Κάτω στα εξωτερικά γέρων έψαχνε ΜΕΘ απεγνωσμένα, οι γιοί του, δυό θεόρατοι Αρβανίτες από τα Σκούρτα, πάσχιζαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Τους έσπρωχναν με τον τρόπο τους σε ιδιωτικό, λέγοντάς τους τη μισή αλήθεια, περί σύμπραξης κλπ, αλλά ο πράκτωρ του ιδιωτικού τα είπε χύμα και τσουβαλάτα: Τα παιδιά έπρεπε να σκάβουν με τις αξίνες τους 10 χρόνια για να ξεπληρώσουν την εβδομάδα στην ΜΕΘ του ιδιωτικού. Προτίμησαν να μπει σε ένα πρόχειρο κρεβάτι με «υψηλή» παρακολούθηση.

  Έτυχε και γνώρισα τον άνθρωπο που έβαλε ο δημοσιογράφος με το κύρος του στη ΜΕΘ. Δεν ήταν ούτε εκείνος πλούσιος, ούτε απόμαχος της ζωής, αλλά ίσως και να μπορούσε να πληρώσει τη ΜΕΘ του ιδιωτικού.

  Την ιστορία δεν την λέω για να κάνω κάποιο πολιτικό ή κομματικό αναστοχασμό. Είμαι σίγουρος πως θα μπορούσε να συμβεί με όποια κυβέρνηση να ήταν επάνω.

  Αυτό που φοβάμαι είναι πως οι πιιο ανεύθυνοι (εκείνοι που θα μολυνθούν και θα νοσήσουν πρώτοι) θα γεμίσουν τις ΜΕΘ και θα οδηγήσουν στο θάνατο τους πιο συνετούς πολίτες που δεν ήθελαν να μολυνθούν, πρόσεξαν, αλλά δεν μπόρεσαν τελικά να γλυτώσουν.

 85. ΓΤ said

  #27 #0 Ακριβώς
  Και έπρεπε αυτό το έντυπο (https://forma.gov.gr/docs/vevaiosi-metakinisis.pdf) να βγει στον αέρα και για έναν άλλο λόγο:

  Όπως παρατηρούμε (Μέρος Α, αράδα 1) έχουμε «ο υπογράφων/η υπογραφΟΥσα», κάτι «ορθότατο» και σύμφωνο με τη μετά ιόν κυβερνητική γραμματική, αφού στην τελευταία αράδα του εντύπου διαβάζουμε «ο δηλών/η δηλΟΥσα», έτσι το θυμόταν από παλιά όποιος συνέταξε την ιόφορμα, αυτονοήτως έπαιξε έλξη…

  Στο Β2 διαβάζουμε «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα […]», θαρρείς και θα πήγαινες εάν ήταν κλειστό…

  Κάποιος να ανοίξει ένα #gamotaentypasas παρακαλώ

 86. Alexis said

  Αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

 87. Αγγελος said

  Aν είναι αλήθεια, ίσως οι Πολωνοί θυμούνται πως οι Σοβιετικοί δεν επέτρεψαν σε βρετανικά αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν σοβιετικά αεροδρόμια το 1944 για να βοηθήσουν την εξέγερση της Βαρσοβίας — μόνο που τώρα το θύμα είναι η Ιταλία…

 88. Αγγελος said

  (86) Φυσικά, «ο υπογράφων/η υπογραφΟΥσα», τι άλλο περίμενες, ΓΤ;

 89. Avonidas said

  Οι κερασιές αντιστέκονται ακόμα
  Οι επισκέπτες απομακρύνονται από το πάρκο
  Αμστερνταμ σήμερα

  Το λες και haiku 😜

  (Αν δουλέψουμε λιγο το μέτρο. Οι κερασιές, πάντως, ειναι πολλα υποσχόμενες ποιητικα)

 90. ΓΤ said

  #89 Τίποτα άλλο, όλα κατά το «δηλόω» 🙂

 91. Alexis said

  #86: Σωστά είναι είναι και τα δύο…

 92. Αγγελος said

  (59) Η «ανταπόκριση» είναι πράγματι άστοχη μετάφραση του αγγλικού response — «αντίδραση» θα ήταν σαφώς καλύτερο — αλλά ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση για την ουσία του μηνύματος; Φυσικά χρειάζεται «κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση» στην πανδημία, και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές αρχές είναι να τη «συντονίσουν», αφού μόνο ρόλος ενημερωσης και συντονισμού προβλέπεται για την ΕΕ σε θέματα υγείας από τις Συνθήκες.

 93. Πέπε said

  Ξέρετε βέβαια γιατί μέσα στις επιτρεπόμενες περιπτώσεις μετακίνησης είναι η βόλτα «κατοικιδίου ζώου»: γιατί θα ήταν άκομψο να γράφουν μέσα τέτοιες εκφράσεις του χύδην όχλου όπως «σκύλος», που είναι το μοναδικό κατοικίδιο με σοβαρές πιθανότητες να το έχεις σπίτι και να το βγάλεις και βόλτα. Έτσι γράψανε «κατοικίδιο ζώο», κι ο καθένας μπορεί να βγάλει την γκαμήλα του, το χρυσόψαρό του, τον βροντόσαυρό του, το καναρίνι του, την καρέτα του καρέτα του, κλπ..

  Κατοικιδίου… Τις προάλλες λέγαμε στην Α’ γυμνασίου ότι τα επίθετα δεν κατεβάζουν τον τόνο, και περίπου οι μισοί το είχαν ξανακούσει, έστω και χωρίς πλήρη εμπέδωση.

 94. Αγγελος said

  Δεν είναι κατά το «δηλόω», ΓΤ, αν και συμβαίνει να συμπίπτει η κατάληξη. Η άρχουσα τάξη, η παράγουσα (στα μαθηματικά), η περιβάλλουσα (ομοίως), η κρατούσα άποψη, η Γλυκοφιλούσα… Μόνη εξαίρεση αποτελούν κανονικά τα συνηρημένα σε -αω (η κυβερνώσα παράταξη — που κι αυτό οι περισσότεροι θα το έκαναν λάθος ή πάντως θα έπρεπε να σκεφτούν πριν το πουν σωστά — ή η συνιστώσα.)

 95. Avonidas said

  Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή ο Αλμπέρ Ουντερζό – Ορφανός ο Αστερίξ

  Και να βρεθεί, λέει, κάνας σκιτσογράφος με κλασική παιδεία, και να γράψει μια ιστορία όπου ο Αστερίξ κι ο Οβελιξ κατεβαίνουν στον Κατω Κόσμο να ξαναφέρουν τον Γκοσινύ και τον Ουντερζό, γιατί δε γράφονται πια καλές περιπέτειες.

  Πώς θα την ονομάσει; Μα, «Ο Αστερίξ και οι Βάτραχοι», φυσικά! 🤗

 96. … Η λέξη φόρμα …

  Μα όλα από εμάς, πάλι;

  form (n.)
  c. 1200, forme, fourme, «semblance, image, likeness,» from Old French forme, fourme, «physical form, appearance; pleasing looks; shape, image; way, manner» (12c.), from Latin forma «form, contour, figure, shape; appearance, looks; a fine form, beauty; an outline, a model, pattern, design; sort, kind condition,» a word of unknown origin. One theory holds that it is from or cognate with Greek morphe «form, beauty, outward appearance» (see Morpheus) via Etruscan [Klein].

 97. voulagx said

  #89 @Αγγελος: Γράφει « Ο/Ηυπογράφων-ούσα: » λάθος ο τόνος στο θηλυκό.

 98. ΣΠ said

  Νικοκύρη, αν θέλεις μπορείς να αλλάξεις την εικόνα με την σωστή.

 99. ΓΤ said

  (Με τον ιό να θερίζει, ζωντανά ακόμη:

  Ποδόσφαιρο: Λευκορωσία, Φιλικά σε: Μποτσουάνα, Ρωσία, Σουηδία
  Μπάσκετ: Ρωσία
  Χόκεϊ: Λευκορωσία, Ρωσία (θέλετε όνομα ομάδας; Proletarians of Hockey https://777score.com/hockey/teams/proletarians-of-hockey-5571)
  Μπέιζμπολ: Ταϊπέι
  Βόλεϊ: Μπαχρέιν, Ρωσία
  Ιπποδρομίες: Ιρλανδία, Νότιος Αφρική
  Κρίκετ: Ινδία
  Κυνοδρομίες: Φλόριντα
  Πινγκ πονγκ: Ρωσία

  Από εσωτερική πληροφόρηση, για κάθε ενδιαφερόμενο: o ΟΠΑΠ δηλώνει προσώρας ότι κανένα πρακτορείο δεν θα ανοίξει πριν από τις 31.03, και 06.04 ες γην εναλίαν. Μόνο που δεν θα ανοίξει πριν από τις 02.05.)

 100. ΓΤ said

  #95 🙂 To ξέρω, επίτηδες το διέστρεψα 🙂

 101. ΓΤ said

  #101 #95 Υπονοώντας, πάλι, πώς σκέφτηκαν «οι άλλοι», οι… το έντυπον συντάξαντες…

 102. 49, … μόδα … και λέσχες με συνθηματικά για να περάσεις …

  Πολύ δημοφιλή αυτά και τον καλό καιρό, έμπνευση από παράνομο Speakeasy τα χρόνια της ποταπαγόρευσης. Για να μπεις πρέπει να πεις το σύνθημα στην είσοδο.

 103. Αγγελος said

  Α, μάλιστα. Αυτό ναι, είναι λάθος. Αλλά όποιος (86) επισημαίνει λάθη, ας κάνει τον κόπο να τα αντιγράφει σωστά 🙂

 104. ΓΤ said

  #104 🙂

 105. Avonidas said

  Απαγορεύουν/περιορίζουν κι εδώ την κυκλοφορία. Μπαίνουμε κι εμείς στο γύψο…

 106. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Βλέπω στη βεβαίωση να υπονοείται μια διάκριση ανάμεσα στον υπογράφοντα (μέρος Α) και στον δηλούντα (μέρος Β).

 107. Γς said

  74:

  Ενώ εμείς

  https://www.defence-point.gr/news/perasan-apo-to-f

 108. ΓΤ said

  Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
  Ιερώνυμος και Αμβρόσιος στην κουρσάρα, και, μπροστά, παπάδες (σε ντατσουνοκαρότσα) να αγιάζουν τους δρόμους… Απολαύστε υπεύθυνα της σάχλας το κομβόι στο https://www.iefimerida.gr/ellada/aigio-papades-rantisan-agiasmo-gia-koronoio

 109. Pedis said

  Οι Ρώσσοι κομμουνιστές είναι από πίσω:

  No Facebook, Olavo de Carvalho tem compartilhado links com críticas à China e à Rússia e, na live, disse ver a pandemia de coronavírus como parte do que chama de «esquema russo-chinês». Ele se fundamenta na divulgação – que de fato aconteceu – de um documento da União Europeia analisado pela agência Reuters em que a mídia russa é acusada de divulgar fake news sobre o coronavírus. «A onda de pânico veio de Moscou», disse Olavo.

  Olavo de Carvalho – Meet the Intellectual Founder of Brazil’s Far Right

  As I walked into his house for an interview recently, he was sitting behind his desk, his gray hair neatly combed back. More than 100 smoking pipes were lined up on a rack, and thousands of books were stacked on the shelves of his home office alongside at least 20 rifles.

  He greeted me with a deep frown and wide eyes before pointing at a printout of a recent article I had written and bellowing,

  “What the fuck is that?”

  So began our second meeting.

  Sitting across from him, I saw that he had already set up his computer to film our exchange, his laptop camera framing my face. (He records all his interviews with reporters, whom he calls “enemies of the people,” often releasing them on YouTube.

  These are then spread by his followers, with titles such as “Olavo humiliates journalist.”)

  His wife, daughter, and a handful of other relatives and friends sat on a couch behind me, eating Burger King and smoking cigarettes, like an audience waiting for a show.

  I had been trying for months to get back in touch with him, and just two hours earlier, he had agreed to meet. He had read my story about him and wanted a chance to respond.

  Before long, he was extending his right arm and pointing his index finger at my face. “You’re very malicious, naughty, a liar—you are defaming me!” he shouted.

  “You’re a slut,” he went on, wagging his finger. “You come to my house with this cynical smile … You’re worth nothing, woman!”

 110. Λεύκιππος said

  Στο CNN Greece αναγράφεται το σχολιο του Τομ Χανκς στο twitter που είναι ως εξης¨

  …Sheltering in place works like this: You don’t give it to anyone. You don’t get it from anyone.Common sense, no?

  Και ακολουθούσε η μετάφραση.

  Η αυτοαπομόνωση λειτουργεί ως εξής: Δεν το δίνετε σε κανέναν – Δεν το παίρνετε από κανέναν. Κοινή λογική έτσι;

  Δεν υπονοεί αυτό που νομίζω. Ετσι;

 111. Aghapi D said

  Με τη θλιβερή αφορμή τού θανάτου τού Ουντερζό για να κατεβάζουμε τεύχη

  http://eranistis.net/wordpress/2018/02/17/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF-2/?fbclid=IwAR0GgEI9cQSw6WS2vxJd5rGux3ozxf7lKrtT_d48jK_qvazHenDQOIzdWoc

 112. ΓΤ said

  Σε συνέχεια του #507_Κορονομεζεδάκια, ζευγάρι στην Αριζόνα, για να οχυρωθεί απέναντι στον ιό, ήπιε καθαριστικό για ενυδρεία, που περιέχει χλωροκινίνη. Νεκρός ο άντρας…

 113. nwjsj said

  @85 – Nikiplos
  Νομίζω ότι το γράμμα του Ιταλού συνεργάτη μου, που παρέθεσα πιο πάνω, εμπίπτει στην ίδια κατηγορία της εμπειρίας που μας μεταφέρατε περί της αναζήτησης κλίνης ΜΕΘ στο ΚΑΤ πριν λίγα χρόνια. Αυτό που με ενοχλεί εμένα προσωπικά σε όλα αυτά είναι ότι τα αντιμετωπίζουμε ως συνήθη φαινόμενα. Τα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας ή και σε εμάς χωρίς να αντιδρούμε αυτοστιγμεί καθώς οφείλουμε, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να δημιουργούνται και να παγιώνονται δίπλα μας διάφορες Λερναίες Ύδρες, οι οποίες υπηρετούν διάφορα σκοτεινά συμφέροντα και ιδεολογίες. Το κειμενάκι αυτό δεν το έβαλα εδώ για να στεναχωρήσω ή για να φοβερίσω κανέναν, αλλά για ν’ αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι εμείς πλέον κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και ταυτόχρονα απαιτούμε από την πολιτεία να πράξει το δικό της χρέος. Αν δεν αντισταθούμε, στο τέλος θα χρησιμοποιήσουν το φόβο μας εναντίον μας. Κανένας μας δεν θέλει να πάνε οι αγαπημένοι του μόνοι, αβοήθητοι και άκλαυτοι, γι’ αυτό καθόμαστε σπίτι κι όταν βγαίνουμε τρώμε στη μάπα τον αστυνομικό που θα μας κάνει έλεγχο για το λόγο της εξόδου. Για πόσο όμως θα υπομένουμε την παραμύθα του ‘ότι δεν υπάρχουν ΜΕΘ, αναπνευστήρες, τεστ’; Ε, όχι για πολύ ακόμα. Ατομική ευθύνη ναι, κρατική όχι;

  @84 – Spyridos
  Άντε τώρα να περιμένεις μια ολόκληρη χρονιά ν’ ανθίσουν οι κερασιές για να πας ν’ απλώσεις από κάτω την κουρελού σου για hanami και να σου χαλάει τα σχέδια ο κοροναϊός. Τρελαίνεσαι ή όχι;

 114. … επειδή δεν έχουν όλοι εκτυπωτή να κατεβάσουν το έντυπο, … [πολλοί το λένε και «φόρμα»]. … μπορούν να έχουν χειρόγραφη δήλωση μαζί τους, …

  Οι αντικονφορμιστές

 115. Nestanaios said

  95.
  Παλαιότερα τα ξέραμε σε «εω», «αω» και «οω». Οι γνωστές πρώτη, δευτέρα και τρίτη συζυγία των περισπωμένων από την έκτη των βαρυτόνων. Μετά τα ισοπεδώσαμε όλα και τώρα έχουμε διλήμματα.

 116. ΓΤ said

  #115 Δεν χρειάζεσαι φόρμα, είσαι σε φόρμα

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Διάγγελμα της Προέδρου της Δημοκρατίας – Τι θα πει για την απαγόρευση κυκλοφορίας
  https://www.ethnos.gr/politiki/96091_diaggelma-tis-proedroy-tis-dimokratias-ti-tha-pei-gia-tin-apagoreysi-kykloforias

 118. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  77 Γεια σου Μήτσο!

  80 Ευχαριστούμε

  82 ..και ενώ στην αρχή ο γιατρός νόμιζε πως ο Γκοσινί του έκανε πλάκα

  96 Χαχά, καλό!

  97 Η θεωρία αυτή υπάρχει αλλά τα πιο πρόσφατα λεξικά δεν την πολυαποδέχονται.

  99 Το σκέφτηκα, αλλά ο τίτλος έχει αλλάξει από Έντυπο… σε Βεβαίωση

  100 Καλά, τρία ματς τη μέρα παίζουν οι Προλετάριοι; Αυτοί είναι σταχανοβίτες, για!

  115 🙂

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σήμερα στον Σκλαβενίτη, απέναντι από το μετρό του σταθμού Λαρίσης, μπαίνουν δύο αστυνομικοί, αμφοτέρων των φύλων. Όλων μας τα χέρια πήγαν στην τσέπη, αλλά τα παιδιά απλώς πήγαν για καφέ και σάντουιτς στο συστεγαζόμενο τέικ αγουέι. Λήξη συναγερμού. ☺

 120. spyridos said

  109

  τριτοκοσμικοί με ντατσούνια
  αλλού είναι αερομεταφερόμενοι

 121. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  117: Όποιος δεν είναι σε φόρμα, τη φοράει και κάθεται στον πάγκο…

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέει ο κος Τσιόδρας για » 20 θανάτους, 14 άνδρες και 3 γυναίκες »

  «Ανοσμία» δεν ήξερα την πάθηση

  109 >>μπροστά, παπάδες (σε ντατσουνοκαρότσα)
  Συμπούρμπουλοι,
  κι εγώ επειδή δεν καταδέχομαι να γράψω δήλωση για μέχρι το περίπτερο, δεν πάω να πάρω μπύρα για το κουρκούτι του μπακαλιάρου. 😦

 123. dryhammer said

  109. Άν υπήρχαν νοήμονες άρχοντες (τι γυρεύω κι εγώ τέτοια ώρα…), θα έπρεπε μερικά μέτρα πίσω από το κομβόι, να περνά το όχημα του Δήμου και να κάνει απολύμανση με το ψεκαστήρι.

 124. ap8938 said

  τα μέτρα -συνταγματικά ή όχι, ετεροχρονισμένα ή όχι, αποτελεσματικά ή όχι- που, σημειωτέον, τα πήραν άτομα παντελώς αναξιόπιστα αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, έχουν αναστείλει την οικονομική, πολιτική, κοινωνική, καλλιτεχνική κλπ ζωή όλων μας και μάλιστα χωρίς την οποιαδήποτε διαβούλευση. εάν, μετά από αυτό, επιμένουμε ότι ζούμε ακόμη, τότε γιατί δεν αποδεχόμαστε ότι η ζωή μας δεν διαφέρει από αυτή της αμοιβάδας; ήρεμα ρωτάω.

 125. leonicos said

  Βέβαια, το 80 μάς διέλυσε

 126. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 127. leonicos said

  Αλλά γα τον Πάνθοο επιμένω

  Συνεργεία δεν εχετε;

 128. 128. Αυτά που σας έβαλε Λεώνικε, ο William T. Riker στο 70 τα είδατε και δεν σας βοηθούν;

 129. aerosol said

  Ανήκω κι εγώ σ’ αυτούς που ήταν λίγο πιο προετοιμασμένοι ψυχολογικά για παραμονή στο σπίτι, λόγω τρόπου ζωής και εργασίας.
  Με προβληματίζουν τα μέτρα αλλά δεδομένης της κατάστασης προτιμώ να υπάρχουν από το να μην υπάρχουν. Μπορεί οι κρίσεις να μετατρέπονται από τις εξουσίες σε τρόπους περιορισμού; Μπορεί. Αυτό από μόνο του δεν αλλάζει πως τα μέτρα μοιάζουν απαραίτητα αυτή τη στιγμή. Και σε τέτοιες καταστάσεις είναι δεδομένο πως δεν θα έχουν λυθεί εξαρχής όλες οι υποπεριπτώσεις που συζητάμε. Σε εξαιρετικές περιόδους δεν συζητάνε επιτροπές και πολίτες επί 6μηνο, για να ξέρουμε τι θα γίνει αν πρέπει να πας τον βαφτισιμιό σου στο αμπέλι στη Σαντορίνη αλλά το αμάξι είναι του μπατζανάκη σου που ήρθε από την Αγγλία.

  Με προβληματίζει και το ότι υπό πίεση στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου. Ο Νίκιπλος (#85) βάζει την τρομακτική παράμετρο του να θεωρήσουμε τους νοσούντες επικίνδυνα επιπόλαιους -με παγώνει αυτή η λογική. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για πλήρη συμμόρφωση και υποταγή, ούτε όλων το μυαλό δουλεύει με τους ίδιους τρόπους. Αυτό, υπό συνθήκες σαν τις τωρινές, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αλλά υπάρχει ένα όριο πέρα από το θεωρώ συναισθηματικό σφάλμα (και νεοφιλελευθεριστί: αντιπαραγωγικό!) να μουτζώνουμε εαυτούς και αλλήλους. Δεν είναι καν ελληνικό φαινόμενο: ανά τον κόσμο έγιναν συναυλίες έως και 15.000 ατόμων, οι Σουηδοί οργανώνουν εξορμήσεις σκι 499 ατόμων (διότι απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις από 500 και πάνω) και οι Ολλανδοί το βράδυ πριν τα μέτρα διοργάνωναν ομαδικές μπαρότσαρκες.

  Συμφωνώ με Νwjsj (#39) πως υπάρχει σαφές καθήκον της κυβέρνησης απέναντι στον λαό που κυβερνά να κινηθεί με γνώμονα την ασφάλειά του -κι αυτό δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ένα ψευδο-πατρικό μάλωμα»είστε επιπόλαιοι και διασπείρετε τον ιό»! Γίνονται ελάχιστα τεστ ενώ το σύστημα υγείας μας έχει μείνει τραγικά αποδυναμωμένο, κι αυτά είναι πολύ σημαντικότερα από το να φάνε πρόστιμο οι δυο Χιώτες.

  Όσο για τον Τσιόδρα, εγώ αντιλαμβάνομαι πως παίζει τον ρόλο που είχε ο Βαρουφάκης επί Σύριζα. Φορτώνονται όλα πάνω του, του ασκείται κριτική για τα πιο άσχετα (με ενδιαφέρει αν ψέλνει; μα… πιο καθόλου δεν γίνεται!) και αν βγει καλά η ιστορία του ιού στην κυβέρνηση θα θεωρηθεί καλή της επιλογή, αν δεν της βγει θα είναι «ο επιστήμονας που τον πιστέψαμε αλλά απέτυχε», λες και δεν υπάρχει κυβερνητικό έργο περί Υγείας για το οποίο ο Τσιόδρας δεν έχει καμία ευθύνη.

 130. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 131. spiridione said

  Και εγώ είμαι υπέρ των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, αλλά δεν είναι ούτε κακό ούτε υποκριτικό να συζητάμε αν αυτά είναι συνταγματικά ή όχι. Συμφωνώ και εγώ ότι υπάρχει εν προκειμένω νομικό κενό στο Σύνταγμα. Δεν έχει προβλεφθεί δηλαδή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας καθολική απαγόρευση συναθροίσεων ή καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα δικαστήρια αν τεθεί θέμα θα βρουν σίγουρα τρόπο να το καλύψουν, αλλά καλό είναι να ρυθμισθεί και συνταγματικά για να μην υπάρχουν σκιές στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Αλλά καλό επίσης είναι να γίνεται αυτή η συζήτηση ώστε να επαγρυπνούμε, γιατί με αυτή την κατάσταση πολέμου κατά του «αόρατου εχθρού» που δημιουργείται, μπορεί να δούμε και άλλες διασταλτικές ερμηνείες του Συντάγματος το επόμενο διάστημα.

 132. sarant said

  132 Έτσι!

 133. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  90.
  Οι κερασιές αντιστέκονται ακόμα
  Οι επισκέπτες απομακρύνονται από το πάρκο
  Αμστερνταμ σήμερα

  Το λες και haiku 😜

  Ο κανονας ειναι 5-7-5 ( συλλαβες)*

  Στα ελληνικα ειναι δυσκολοτερο απο τα αγγλικα (1-2 συλλαβες λεξεις)

  Κερασιές ανθη
  το πάρκο ο’ αδειασει
  Αμστερνταμ τωρα

  Cherries resist
  in the desert park
  Amsterdam now

  *Traditional haiku often consist of 17 on (also known as morae though often loosely translated as «syllables»), in three phrases of 5, 7, and 5 on, respectively

 134. nwjsj said

  @ 126 – Leonicos
  Ελπίζω να γελάσετε λιγάκι με αυτό:

 135. Γς said

  120:

  >μπαίνουν δύο αστυνομικοί, αμφοτέρων των φύλων. Όλων μας τα χέρια πήγαν στην τσέπη

  \https://www.youtube.com/watch?v=h1PfrmCGFnk

 136. Γς said

 137. Pedis said

  Για το μισό εκατομμύριο τεστ covid19 με παραγγελία από τις ΗΠΑ, ελεύθερη αγορά και τα σκυλιά δεμένα:

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/20/masks/#comment-639538

  για τους αναπνευστήρες με παραγγελία από την Ελλαδα, μπλοκ στην Ανκόνα και κατάσχεση:

 138. Avonidas said

  #135. https://www.youtube.com/watch?v=c6T1e0Fr2NM

  (Έτος Ολυμπιακών είναι, άλλωστε… χωρίς Ολυμπιακούς)

 139. Pedis said

  24 οι νεκροί γιατροί στην Ιταλία (χτεσινά στοιχεία).

  Ένας ακόμη συνταξιούχος γιατρός εθελοντής, σήμερα.

  Το γεγονός ότι όχι μόνο δέχονται αλλά προσκάλεσαν συνταξιούχους (μπράβο τους, βέβαια!) να βοηθήσουν στα νοσοκομεία είναι μια ηλίθια και εγκληματική ενέργεια της γραφειοκρατίας που πνίγεται και πιάνεται από τα μαλλιά της.

  Κάτι σαν τον Χίτλερ και τους ηλίθιους που τον περιστοίχιζαν που προετοίμαζαν την άμυνα του Βερολίνου με δεκαπεντάχρονα και παππούδες.

  Θα τα δούμε και δω αυτά τα ηρωικά. Να μου το θυμηθείτε. Μόνο που δεν θάχουν μεγάλη διαφορά στην ηλικία ο συνταξιούχος εθελοντής με τον μέσο μόνιμο γιατρό του ΕΣΥ.

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Olga Kosmopoulou
  March 22 at 10:10 AM ·
  Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι για καλό. Και δεν είναι για τον περιορισμό της επιδημίας. Αν ήθελαν να περιορίσουν την επιδημία θα έβρισκαν τρόπο να κάνουν εκτεταμένους ελέγχους και να υλοποιήσουν όσα ζητάει η ΟΕΝΓΕ. Το πρώτο τουλάχιστον, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Έλεος! Ούτως ή άλλως, η τυφλή καραντίνα και η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι επιστημονικά απαραίτητα μέτρα (θα μπορούσε να είναι στοχευμένη καραντίνα είτε για τις ευπαθείς ομάδες είτε για βεβαιωμένες περιπτώσεις μετά από ελέγχους), ειδικά όταν ο πληθυσμός, στην μεγάλη του πλειοψηφία υπακούει ως τώρα στα μέτρα. Είτε η κυβέρνηση το κάνει επειδή βρίσκεται σε πανικό, είτε επειδή με την αφορμή επενδύει στο μέλλον, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μια πραγματικά επικίνδυνη εξέλιξη. Πόσω μάλλον, όταν πλήθος εργαζομένων δεν έχει σταματήσει να εργάζεται. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

  130 Aerosol >>την τρομακτική παράμετρο του να θεωρήσουμε τους νοσούντες επικίνδυνα επιπόλαιους -με παγώνει αυτή η λογική.
  Ο τρόπος Χαρδαλιά (εκφράσεις «όλοι αυτοί» αν τους αφήναμε… «υγιειονομική βόμβα» ) είναι εντελώς απεχθές δείγμα τέτοιας αντιμετώπισης, Δεν μπορούσε να εκφραστεί διαφορετικά; Τέτοια επιθετική γλώσσα; Να που το λεξιλόγιο για τους πρόσφυγες υιοθετήθηκε και για άλλη κοινωνική ομάδα και μάλιστα για νεαρά άτομα (φοιτητές κλπ) που επαναπατρίστηκαν κάτω από τέτοιες συνθήκες.
  132 Spiridione >> μπορεί να δούμε και άλλες διασταλτικές ερμηνείες του Συντάγματος το επόμενο διάστημα.
  Για να δούμε τί θα πει σε λίγο η ΠτΔ, ο ύπατος ρυθμιστής (η ύπατη ρυθμίστρια 🙂 ) του πολιτεύματος.

 141. sarant said

  140 Και στην Αγγλία προσκάλεσαν φρεσκοσυνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές.

 142. Γς said

  Και μέσα στο γενικό χαμό τα μαλακισμένα μεμέτια απέναντι μας προκαλούν στην Αγιά Σοφιά
  και στο Αιγαίο παραμονές της Εθνικής μας Γιορτής

 143. LandS said

  132 Όχι να μη ρυθμιστεί συνταγματικά. Και δεν χρειάζεται και δεν πρέπει. Ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να προβλέπει και την τελευταία λεπτομέρεια, ούτε ο Συντάκτης του να κάνει προβλέψεις για πιθανά συμβάντα.

  Αντίθετα με τους νομικούς*, εμείς (οι κοινοί θνητοί)θεωρούμε την ανθρώπινη ζωή και τη προστασία του κοινωνικού συνόλου από επικίνδυνους για τη ζωή λοιμούς, τον λόγο, μαζί με άλλους σημαντικούς λόγους, για να καταστρώνονται οι νόμοι και τα συντάγματα. Και όχι το αντίστροφο. Εξάλλου πάντα η Βουλή μπορεί να ανακαλέσει την όποια ΠΝΠ
  Αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα σωστά, τα αποτελεσματικά και πάρθηκαν έγκαιρα ή όχι δεν είναι Συνταγματικό θέμα.

  Το κόβω για να δω την Κυρία Κατερίνα

 144. Pedis said

  # 142 – … για να τους φάνε τις συντάξεις …

  Είπαμε αυτό είναι έγκλημα!

 145. Jane said

  Για την απαγόρευση κυκλοφορίας είχα γράψει στα «μεζεδάκια του π».
  Ότι πρέπει δηλαδή να εφαρμοστεί άμεσα και αυστηρά.
  Αν κατάλαβα καλά, δεν άρεσε η άποψή μου στον κ. Σαραντάκο, που απάντησε στο σχόλιό μου «Δεν είμαστε καλά!» Εεε; 😉

  Εμπάση περιπτώσει ορθώς εφαρμόστηκε, αν και αργά και πολύ χαλαρά κατά τη γνώμη μου.
  Δηλαδή μπορώ εγώ ας πούμε με ένα μήνυμα να βγαίνω τη μια μέρα για να πάρω βαφή μαλλιών, την άλλη για να πάρω μουστάρδα μπας και τη χρειαστώ κλπ.

  Σχετικά με τη συνταγματικότητα του μέτρου , τι να πω…αστεία πράγματα.
  Που ζουν τα τελευταία 10 χρόνια που το σύνταγμα έγινε κουρέλι , όσοι τα λένε αυτά;
  Τελοσπάντων , πιστεύω πως κάθε κυβέρνηση το ίδιο θα έκανε για λόγους δημόσιας υγείας και γι αυτό κανένα κόμμα δεν αντέδρασε αρνητικά.

 146. LandS said

  144 Ο αστερίσκος (νομικοί* ) ήταν για να γράψω υποσημείωση.

  * Της Ηπειρωτικής Ευρώπης, της Σκωτίας και της πλειοψηφίας των Κρατών της Οικουμένης που είναι κολλημένοι στο Ρωμαϊκό Δίκαιο

 147. Γς said

  141:

  >Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι για καλό. Και δεν είναι για τον περιορισμό της επιδημίας.

  Να την ακούτε τη θεία Ολγα

  http://diktiospartakos.blogspot.com/2020/03/blog-post_146.html

 148. Νέο Kid said

  Μιας και είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο… το λοκντάουν ελληνικού τύπου που εφαρμόστηκε εδώ και δυο ώρες στην Κύπρο , οι κουμπάροι το λένε «κερφιού» Και το γράφουν έτσι με ελληνικά στις ειδήσεις κλπ
  Αποικιοκρατικές από τους εγγλεζους μνήμες …
  Γαλλικής απώτατης ετυμολογίας, λέει εδώ.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Curfew

 149. spiridione said

  144. Είναι σοβαρό θέμα, αφορά πυρήνα ατομικών δικαιωμάτων και πιστεύω ότι πρέπει να ρυθμιστεί συνταγματικά. Ο νόμος σίγουρα δεν μπορεί να τα προβλέπει όλα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έρχεται εκ των υστέρων και ρυθμίζει ανάγκες που δεν είχαν προκύψει προηγουμένως.

 150. nwjsj said

  Όσες/-οι στείλατε χθες και σήμερα sms στο 13033, πήρατε κάποια απάντηση σαν άδεια, ας πούμε;

  Στο άρθρο που παρέθεσε ο Νικοκύρης σήμερα, ο Κουρουνδής αναφέρει:
  «Αντισυνταγματική θα ήταν και η επιβολή υποχρεώσεως δηλώσεως (αναγγελίας, γνωστοποιήσεως) κάθε κινήσεως, γιατί θα κατέληγε στην πράξη σε τέτοια συρρίκνωση και εξασθένηση του δικαιώματος, ώστε θα έθιγε τον ίδιο τον πυρήνα μιας ελευθερίας που το Σύνταγμα διακηρύσσει ως απαραβίαστη».

  Εντάξει το χαρτί, αν σου το ζητήσουν, να το δείχνεις, όπως όταν σε σταματάει η τροχαία για έλεγχο και δείχνεις άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης, το να κάνεις όμως προαναγγελία στο σύστημα ότι βγαίνεις όξω και να σου δίνει την άδεια, νομίζω ότι ούτε ο Όργουελ δεν το είχε φανταστεί. Αυτό το εφιαλτικό με το sms υπάρχει κι αλλού ή είναι αποκλειστική πατέντα Πιερρακάκη;

 151. 150. Συμφωνώ.
  Νομίζω ότι με προβληματίζει η υπερβολή. Σήμερα στη Χαλκίδα το λιμεναρχείο έδιωχνε (δεν ξέρω να έριχνε και πρόστιμα) σε μικρές βαρκούλες που ψάρευαν μέσα στον πορθμό του Ευρίπου, ένας ψαράς ανά βάρκα. Λες και θα ταξίδευε με την … παντόφλα σε κάποιο νησί να πάει να μεταφέρει τον ιό.

 152. Pedis said

  # 150 – Θεωρητικά υπάρχει κίνδυνος να βγεί αντισυνταγματικό το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας από τότε που με θυμάμαι.

  Συγκεκριμένα, ΟΛΕΣ οι αποφάσεις που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κοινωνική κατάσταση από το 2009 και δώθε.

  Ιδιάιτερα, οσον αφορά το υγειονομικό έγκλημα η μέιωση κατά 40% των (ήδη ανεπαρκέστατων) δημόσιων δαπανών για την υγεία από το 2009 μέχρι σήμερα.

  Αν, όμως, πρόκειται για διαμαρτυρία με στόχο να διατηρηθεί στη συνείδηση των «πολιτών» ένα στοιχειωδες υπόλοιπο ηθικής αντίστασης μπροστά στην επερχόμενη, διαρκή και χωρίς ψευτοσυνταγματικούς φερετζέδες παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων τους τότε καλώς. Πάσο.

  Το μέτρο τoυ sms είναι για προπόνηση του πληθυσμού.

  Δεν έχει καμιά πρακτική αξία.

  Ίσως, να παιζει και καμιά μίζα στην εταιρεία που έχει αναλάβει το σοφτγουέαρ, αλλα αυτό είναι δευτερεύον.

  Όπως στρώσαμε … θα τα δούμε όλα. Υπομονή.

 153. nikiplos said

  130@ Το σκώμα μου, δεν ήταν τόσο στο ηθικο δικαίωμα του ατόμου σε προσωπικής ανυπακοή, επομένως δεν πρότεινα ούτε έμμεσα την τυφλή πειθαρχία και υπακοή.

  Τα βέλη πάνε απευθείας στον μέσο ανεύθυνο παρτάκια, που δεν νοιάζεται ούτε για τον διπλανό του, ούτε για το σύνολο. Και ναι εκεί θέλει παρέμβαση, γιατί άμα βασιστείς στο τι έχει έκαστος στο κεφάλι του, ας το καλύτερα. Παράδειγμα: Από εχθές που επιβλήθηκε το μέτρο 2πακέτα (γάντι, αντισηπτικό, μάσκα) ανά άτομο maximum και που το τηρούν τα σούπερμάρκετ, σήμερα βρήκα από όλα. Πήγα σε δύο σούπερμάρκετ, αλλά βρήκα. Την Παρασκευή πήγα σε 8 και δεν βρήκα τίποτε…

  Η ομαδική ευθύνη, η συναίσθηση δηλαδή της ομαδικής προσπάθειας δεν είναι κάτι που το έχουμε και πολύ ανεπτυγμένο στον τόπο μας. Δεν έχουμε κοινοτικό πολιτισμό, ενώ τον όποιον πρωτόγονο είχαμε τον χάσαμε με τον εμφύλιο. Σήμερα είμαστα σαν μια κακή Ηνωμένη Πολιτεία, χωρίς όμως τον τρομερό κοινοτικό πολιτισμό που έχουν αυτοί ακόμη και στις υποβαθμισμένες πολιτείες. Πχ Στον τυφώνα Κατρίνα, ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνα (δεν θυμάμαι τώρα ποιά είχε πληγεί), είχε δηλώσει, όντας με φόρμα αγκαρίας και κουβαλώντας σακκιά με άμμο: «Να αφήσουν αυτά που ξέρουν εκεί στην Ουάσιγκτον και να πάρουν τον κώλο τους και να έρθουν εδώ να δουλέψουν».

  Λοιπόν δεν μπαίνω ενάντια στον ανυπάκουο, αλλά στον ανεύθυνο και στον εαυτούλη, που είναι πιθανώς ο ίδιος που πήγε και σήκωσε ό,τι αντισηπτικό και γάντι υπήρχε στο σούπερ από την πρώτη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε για δείγμα, αδιαφορώντας φυσικά για το διπλανό του.

 154. Παναγιώτης K. said

  Να βρεθεί το αντιικό (για να μη έχουμε λοίμωξη του αναπνευστικού) και να το βρουν επιστήμονες στην Ευρώπη. Μιλώ για…νταμπλ!
  Εκτός από την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα ήταν και τόνωση σε μια Ευρώπη που παραπαίει… 😦

 155. dryhammer said

  134. Μια δοκιμή haiku

  Άνθη κερασιάς
  πάρκα αποκλεισμένα
  έρμο Άμστερνταμ

 156. Γς said

  153:

  >Όπως στρώσαμε … θα τα δούμε όλα. Υπομονή.

  Μα τα είδαμε όλα. Το τερματίσετε!

  Μπορείτε όμως να συνεχίσετε να [μπιπ]

 157. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  149 Κερφιού το λένε, και όχι το ελληνικότατο λοκντάουν;

  146 Παρεξήγηση έγινε. Το «δεν είμαστε καλά!» που είχα γράψει αφορούσε τις καφετέριες που δεν έχουν κλείσει αλλά δίνουν καφέ δήθεν να τον πάρεις και να φύγεις

 158. ΓιώργοςΜ said

  Για τη συνταγματικότητα και τις προβλέψεις, είναι όντως επικίνδυνο να προβλέπει κάπου το Σύνταγμα την κατάλυσή του. Ένας νόμος μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικός χωρίς να ανοίξουν πολλές μύτες, έχει γίνει πολλές φορές. Μια ΠΝΠ φαντάζομαι το ίδιο. Σε μια τόσο έκτακτη κατάσταση, η υποστήριξη των μέτρων ή η ανοχή σε αυτά από το σύνολο της αντιπολίτευσης δίνει ένα επαρκές έρεισμα, προς το παρόν. Πρέπει όμως να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, έστω εκ των υστέρων. Και πρέπει η χοντροκοπιά των μέτρων να διορθωθεί μέρα με τη μέρα.
  Για παράδειγμα, τα παιδιά ενός ζευγαριού που έχει χωρίσει ή είναι σε διάσταση, με ποιον τυπικά νόμιμο τρόπο μπορούν να επισκεφθούν τον δεύτερο γονέα, ή πώς μπορεί αυτός να τα επισκεφθεί; Ένα ζευγάρι που δεν έχει ακόμη παντρευτεί ή επιλέγει να μένει σε δύο σπίτια, πώς θα βρίσκεται; Για μια βδομάδα δεν χαλάει ο κόσμος, αλλά σε δύο; Σε τρεις; Ακόμη και οι φυλακισμένοι παίρνουν άδειες, ή δέχονται επισκέπτες. Η βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη, πώς καθορίζεται, και πώς ελέγχεται; Αν είναι κάποιος καταθλιπτικός, ή περνάει μια δύσκολη κατάσταση (πένθος, χωρισμό, οικονομική στεναχώρια, οτιδήποτε) και χρειάζεται συμπαράσταση, πώς θα την έχει;
  Να επιβιώσουν τα μέλη της κοινωνίας και να πεθάνει η κοινωνία δεν είναι λύση. Habeas Corpus δεν το λέγανε στα Λατινικά; Τα κατάργησαν κι αυτά και να τι παθαίνουμε…

 159. Νέο Kid said

  158. Ναι, κερφιού το λένε. Το είχαν εφαρμόσει οι Εγγλέζοι επί αγγλοκρατιας και οι Οθωμανοί πιο πριν.

 160. Alexis said

  #141: Σόρρυ αλλά η κυρία Κοσμοπούλου δεν έχει δίκιο.

  Πρώτον, δεν πρόκειται για απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες.
  Κάτι σαν το «μένουμε σπίτι» αλλά όχι πλέον οικειοθελώς αλλά υποχρεωτικώς, και με την απειλή προστίμων.
  Δεύτερον, μπορεί να είναι λοιμωξιολόγος αλλά δεν είναι ειδική να αποφανθεί για το αν είναι αποτελεσματική ή όχι αυτού του είδους η καραντίνα. Ειδικός σ’ αυτή την περίπτωση είναι ο επιδημιολόγος και μάλιστα ο επιδημιολόγος ο ειδικευμένος στην επιδημιολογική στατιστική ανάλυση.

  #153: Ίσως, να παιζει και καμιά μίζα στην εταιρεία που έχει αναλάβει το σοφτγουέαρ, αλλα αυτό είναι δευτερεύον.

  OK, τότε να μη γίνει τίποτα και ποτέ σ’ αυτή τη ρημαδοχώρα μην τυχόν και υπάρξουν μίζες από πίσω.
  Να γράφουμε σε …πέτρινες πλάκες με τον κονδυλοφόρο και να κινούμαστε με …άλογα.

 161. Fremder said

  Πως πάμε εκκλησία;

  https://photos.app.goo.gl/NCM3Xpp2CBDAq4xZ8

 162. leonicos said

  Γιά να δω αν αντοπικρίθηκε κανείς, έστω και αρνητικά στις εκκλήσεις μου για τον Πάθοο

 163. nikiplos said

  https://hellasjournal.com/2020/03/o-protos-thanatos-pali-stin-kina-apo-ton-hantavirus-o-neos-fonikos-ios-pou-tromazi-ton-kosmo

 164. Pedis said

  #161 – Αλέξη, πολλοστή φορά που δεν συνεννούμαστε, δεν με πειράζει, απορώ, όμως, με τον τρόπο της σκέψης σου …

  Έγραψα ότι το μέτρο του sms είναι άχρηστο. Αυτό, αν θες, σχολίασε.

  Υπέθεσα, δε, αλλά ως δευτεροτριτεύοντα λόγο, ότι, όπως συνήθως γίνεται σε αυτά, τη δουλειά θα την έχει πάρει ημέτερος.

  Στην Ιταλία που είναι η χώρα της μίζας, το sms κανείς ηλίθιος ή και πονηρός γραφειοκράτης δεν άκουσα να το έχει προτείνει, επειδή θα το παίρνανε με τις ντομάτες. Πρόκειται για τεράστιο όγκο δεδομένων των οποίων η επεξεργασία είναι προβληματική. Άλλωστε στο μπλόκο της αστηυνομίας αυτό που μετράει είναι η ερμηνεία που θα δώσει το όργανο. Η υπεύθυνη δήλωση θα αρκούσε.

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84,90,134/156 Για να τιμήσουμε (και θρηνήσουμε), την εικόνα του έρημου πάρκου με τις πανέμορφες μα ολομόναχες τις ανθισμένες κερασιές κι από μένα:

  Κλειστό το πάρκο
  Λοιμός πέφτει στην πόλη
  Άνθη κερασιάς

  Φραγή εμπασιάς
  Στην πόλη φτάνει λοιμός
  Ανθοί κερασιάς

  Ανθοί κερασιάς
  ο λοιμός κλει το πάρκο
  Αμάν Αμστερντάμ

  Άλσος κλειστό
  Ανθισμένες κερασιές
  πόλη-καραντίνα

 166. mitsos said

  Αχ
  καλή μου προέδρισα
  αυτός ο επίλογος
  με την επόμενη μέρα
  την ανασυγκρότηση …
  γιατί δεν μ΄αρέσει;

  όχι δεν είναι τα οικονομικά που με τρομάζουν
  είναι η κυριαρχία των χωροφυλάκων
  η άρση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

  είναι πάλι μια μυρωδιά πνευματικού σκοταδισμού μια υποψία Οργουελικού και Χαξλεϊκού μείγματος κοινωνικού «προγραμματισμού»

 167. sarant said

  164 Τουλάχιστον αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, λέει.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι σωστό να προβλέπει το σύνταγμα λήψη τόσο αυταρχικών και ανελεύθερων μέτρων με το πρόσχημα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος; Για σκεφτείτε τι ανεχόμαστε αυτές τις ημέρες. Το θέλουμε και συνταγματικά κατοχυρωμένο; Και καλά, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός λόγος. Αλλά αν έχουν τέτοιο όπλο στα χέρια τους οι κυβερνήσεις, εύκολα βρίσκονται και προπαγανδίζονται, και με τη συνδρομή των δημοσιοπαπαγάλων, «λόγοι δημοσίου συμφέροντος».

 169. ΚΩΣΤΑΣ said

  141
  «Olga Kosmopoulou
  March 22 at 10:10 AM ·
  Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι για καλό. Και δεν είναι για τον περιορισμό της επιδημίας….»

  Προχθές επαίνεσα την κυρία, κινούμενος στη λογική ότι οι πολίτες πρέπει να ζητούν από την πολιτεία το ιδεατό σε κάθε περίπτωση, ώστε να πετύχουν τουλάχιστον το κοινώς αποδεκτό και εφικτό.

  Σήμερα η κυρία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Διαισθάνομαι ότι το μόνο συναίσθημα που κυριαρχεί μέσα της είναι μην πετύχει ο ΚΜ και η κυβέρνησή του με τα μέτρα που παίρνει και τότε «τί θα κάνουμε χωρίς Βαρβάρους; ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση»…

  Δεν ξέρω αν πάλι προκαλώ, αυτή είναι καθαρά η άποψή μου.

 170. leonicos said

  Alexis

  #141: Σόρρυ αλλά η κυρία Κοσμοπούλου δεν έχει δίκιο

  Επειδή την γνωρίζω πολύ καλά έχοντας εργαστεί στο ίδιο νοσοκομείο επί χρόνια

  το »δεν έχει δίκιο» ειναι ΚΑΙ σωστό ΚΑΙ μη σωστό.

  Πρέπει να την ερμηνευσεις

  Αυτό που μπορώ να βεβαιωσω είναι ότι: ό,τι κι αν πει, ακόμα και (φαινομενικά) κοτσανα, είναι τίμια και ειλικρινής

  Ειναι όμως απόλυτη και απότομη. Δεν μιάει σταράτα. Φτύνει σταράτα και αυτό είναι ενοχλητικό. Και όπως όλοι οι απόλυτοι και ακραίοι, είναι και συνωμοσιολόγος. Εντούτοις είναι μια γνήσια φωνή και καλό είναι ν’ ακούγεται

  Αυτά που γρ΄φω, δεν τα λέω για να σε ‘αντικρούσω’ αλλά απλά για να σ’ ενημερώσω.

  Όπως ένα λιοντάρι βρυχάται αλλά δεν μπορεί να νιαουρίσει, έτσι είναικι αυτή. Αλλά κάθε βρυχηθμός δεν είανι για κακό.

 171. spiridione said

  159. Συγγνώμη, αλλά το Σύνταγμα σε δεκάδες σημεία του περιγράφει την κατάλυσή του, δηλαδή περιορισμό ατομικών και λοιπών δικαιωμάτων. Το θέμα είναι ότι ιδιαίτερα για ατομικές ελευθερίες αντίθετα είναι επικίνδυνο να μην είναι ξεκάθαρο πότε περιορίζονται και πότε όχι και να γίνεται λάστιχο η ερμηνεία του Συντάγματος. Ας πούμε το άρθρο 48 για την κατάσταση πολιορκίας είναι ξεκάθαρο πότε εφαρμόζεται (έστω και οριακά σε κάποιες περιπτώσεις). Θα μπορούσε να βγει κάποιος και να πει, όχι εγώ το ερμηνεύω ευρύτερα και το εφαρμόζω και στην πανδημία γιατί κινδυνεύει η πατρίδα; Suprema lex κλπ, που λέει και ο Άδωνης.
  Να βάλω και αυτό το λινκ
  http://anamorfosis.net/blog/

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Δεν μπορούσε να εκφραστεί διαφορετικά; Τέτοια επιθετική γλώσσα;»
  Μα, Έφη μου, νομίζω ότι ο Χαρδαλιάς γι’ αυτό επιλέχθηκε: για το επιθετικό και βλοσυρό ύφος του, που δένει ταμάμ με τη φάτσα του.

 173. leonicos said

  179 Κώστα

  Σήμερα η κυρία είναι εκτός τόπου και χρόνου.

  Ερμήνευσέ την καλύτερα. Άκουσον μεν, πάταξον δε

  Είναι δύσκολος άνθρωπος όντως, αλλά ευθύς και κοφτερη

  Και απολυτα δουλυταρού

  Και έχει γραμμένο στα αούτσια της είτε πετυχει η κυβέρνηση είτε όχι. Γι’ αυτήν όλοι είναιεξίσου βάρβαροι

  Αλλά πιστευει αυτό που,λέει

 174. Δρυός Πεσούσης said

  @100.
  24 Μαρτίου 2020 μ.Χ. και όλες οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις έχουν διακοπεί… όλες; Όχι! Μια ομάδα οχτώ ανυπότακτων σκακιστών, γνωστοί και ως Διεκδικητές, αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται μέχρι το τέλος του τουρνουά/μέχρι να βρουν κανένα θετικό κρούσμα γύρω τους. Κλειδωμένοι στο οχυρό τους στο Γιεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας και αψηφώντας την παγκόσμια ανησυχία για τον ιό, παίζουν αντιμέτωποι όλοι μεταξύ τους για να αναδειχτεί ο ένας, ο οποίος θα διεκδικήσει τον θρόνο από τον Νορμανδό Μάγκνους Κάρλσεν που έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει τι θα πει φόβος.

  Βέβαια ένας από τους οχτώ δεν πήγε εξ αρχής για τον προφανή λόγο και αντικαταστάθηκε, δυο τρεις ήδη λένε ότι καλύτερα να μην ξεκινούσε ποτέ το τουρνουά με αυτές τις συνθήκες και μάλλον παίζουν στοιχήματα για το πότε θα σταματήσει κι ο μέχρι στιγμής πρωτοπόρος χθες έβηχε κι έλεγε πως είναι κρυωμένος. Και το καλύτερο, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα ασφάλειας στους παίχτες και τους συνοδούς τους (καραντίνα 15 μέρες στη Ρωσία πριν την έναρξη του τουρνουά, σχετική απομόνωση στα ξενοδοχεία τους κατά τη διάρκεια κλπ.) και εννοείται πως δεν επιτρέπονται θεατές στο χώρο διεξαγωγής, η FIDE (Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού) σαν να μην τρέχει τίποτα κανόνισε τελετή έναρξης με μερικές εκατοντάδες καλεσμένους, κάποιοι από τους οποίους έχουν νευραλγικές θέσεις στη διοργάνωση και άρα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους παίχτες. Να ΄ναι καλά οι άνθρωποι, έχουμε και κάτι να μας απασχολεί, αλλά είναι κάπως κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει.

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή άδικο η Κοσμοπούλου. Αυτή είναι λοιμωξιολόγος, εγώ δεν είμαι. Προσωπικά, τηρώ τα μέτρα και θα συνεχίσω να τα τηρώ και όχι μόνο δια τον φόβον των Ιουδαίων. Αλλά συμφωνώ απολύτως με την κατακλείδα της δήλωσής της:Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

 176. nikiplos said

  168@… ευτυχώς…

  The #Hantavirus first emerged in 1950s in the American-Korean war in Korea (Hantan river). It spreads from rat/mice if humans injest their body fluids. Human-human transmission is rare. There were even vaccines developed for it. Please do not panic, unless you plan to eat rats.

 177. Avonidas said

  Ας δοκιμάσουμε κι ενα φραντσέζικο haiku:

  L’ Europe covidiote,
  du Netflix, des flics dehors
  ça c’est l avenir

 178. nikiplos said

  174@ Αγαπητέ Λεώ, δεν έχω κανέναν λόγο να μην σε πιστέψω… πολλώ δε μάλλον που το «παιχνίδι» το κάνουν οι δημοσιοκάφροι, που αφορμή ψάχνουν να κάνουν την τρίχα τριχιά…

  Συνετό είναι να μείνει εκτός δημοσιότητας και φωταύγειας των τηλεοπτικών προβολέων… γιατί θα την κατασπαράξουν…

 179. Pedis said

  Άκου τι καημό έχει ο μέσος ψηφοφόρος της νδ όταν γίνεται της πουτάνας από όλες τις απόψεις, της υγείας, της περίθαλψης, της ακόμη μεγαλύτερης φτωχοποίησης του κόσμου και της πρόβας τζενεράλε για γενικευμενο γύψο:

  Να πετύχει ο Κούλης!;

 180. ΚΩΣΤΑΣ said

  174 Λεώνικε, αφού την ξέρεις προσωπικά, δέχομαι την εξήγησή σου. Κρατώ την δική σου ρήση: » Γι’ αυτήν όλοι είναιεξίσου βάρβαροι»

 181. leonicos said

  Βρε παιδιά! Έλεος! Τι ε΄πε;

  Το ίδιο δεν είπε και ο συνταγματολογος;

  Που είπε ότι δεν είναι για καλό;

  Όλα τα άλλα; Αποκλεισμο των ευπαθών ομάδων δεν κανουνε στην Αγγλία, και μαντρώσανε όλα τα γερόντια;

  Να νοσήσουν οι νέοι, και όταν περάει η επιδημία, θα βγάλουμε και τους γέρους.

 182. leonicos said

  Πα΄ρτε το χαμπαρι

  Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΌΤΕΡΟΙ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΝΟΣΟΥΣ

  Μέχρι να συμβεία αυτό, μέχρι δηλαδή το 70% του πληθυσμού να είναι άνοσοι, η επιδημία θα σοβεί και θα σέρνεται.

  Και μιλάε μόνο για επιζώντες. Γιτί αν πεθάνουν πολλοί οι ευπαθείς θα έρχονται πάλι σ’ επαφή με φορείς

  ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ γι να γίνεικ κατανοητό

 183. leonicos said

  179 Νικι

  Έχεις δίκιο, και πρέπει να είναιεπιρρεπής γιατί βρέθηκε παράθυρο να μιλήσει σε περισσότερου αθρώπους

  Και αυτό θέλει δυστυχώς. είναι η αχίλλειος πτέρνη της

 184. Pedis said

  Καταγγελία Πολάκη

  Οπως επισημαίνει η κυβέρνηση συμφώνησε και πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση – δηλαδή από 800 ευρώ 1.600 € ημερησίως «στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού»!

  1. Τι άλλο περίμενε;

  2. Αυτός θα κατέβαζε τις τιμές;

  3. Κι αν ναι, για ποιο λόγο να ορίσει αποζημείωση;

  4. Αργότερα, κι αν διαπιστωθεί ότι όντως έχουν τον εξοπλισμό που κάνει για τη δουλειά, βλέπουμε. Να τους αποζημειώσει λ.χ. σε ομόλογα (κουρεμένα).

 185. leonicos said

  179 και 181

  Έχουμε την πιο απίθανη σχέση που μπορεί να υπάρξει

  Εκείνη με σιχαίνεται ως σιωνιστή και φασίστα

  Κι εγώ την εκτιμώ βαθιά

  Η διαφορά μας είναι ότι εγώ την ξέρω ενώ εκείνη δεν μπορεί να με μάθει

 186. leonicos said

  176

  Σύμφωνα με όσα έγραψα στο 183

  Τα μέτρα, όντως, δεν είναι για να σταματήσει η επιδημία, αλλά για να επιβραδύνει0 την εξάπλωση, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα. σιγά σιγάκαι με ρέγουλα, όλοι σχεδόν θα νοσήσουμε, εκτός αν προλάβει κι βγει αντιιικό ή εμβόλιο και αλλάξει το προφίλ της

  Και πάλι θα βγει κανένας @@@@κας σαν τον Αυτιά στην τηλεοραση καιθα γ=βγάλει καμιά γριά να πει ότι έπαθε από το εμβόλιο, όπως έγινε με τον Η1Ν1

  Απορώ γιατί δεν έχει διωχθεί αυτό το ελεεινό άτομο

 187. Avonidas said

  Πα΄ρτε το χαμπαρι
  Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΌΤΕΡΟΙ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΝΟΣΟΥΣ
  Μέχρι να συμβεία αυτό, μέχρι δηλαδή το 70% του πληθυσμού να είναι άνοσοι, η επιδημία θα σοβεί και θα σέρνεται.

  Όμως, Λεωνικε, δεν ξέρουμε καν ποιοι και πώς και ποσο εύκολα θα αποκτήσουν ανοσία. Δεν ξέρουμε ακόμη αν η ανοσία θα ναι πλήρης, ή μόνιμη.

  Υπό το φάσμα αυτό της αβεβαιότητας , κι οταν σου λένε ουσιαστικά, οπως ο BoJo, «έλα μ@λ@κα να κολλήσεις ν’ αποκτήσεις ανοσία», γινε δηλαδή πειραματόζωο: ε, κάθεσαι; Ακομα κι αν δεν εισαι ομαδα υψηλού κινδύνου; Εγω σου λεω δεν καθεσαι.

  Και στην ουσια, Βρετανια και ΗΠΑ έπαιξαν αυτο το βρώμικο παιχνίδι με τους πολίτες τους, ότι δηλαδή πες τους τα ολα ρόδινα να μην τους τρομάξεις, να δουλεύει κι η οικονομία, να γίνουν πειραματόζωα οι βλακες χωρις να χρειαστεί να τους αναγκάσουμε…

 188. angelos said

  Νομιζω οτι καθε καλοπροαιρετος καταλαβαινει οτι δεν ειναι η στιγμη να συζητησουμε για την συνταγματικοτητα του μετρου, ποσο μαλλον να βγουμε στα καγκελα να διαμαρτυρηθουμε. Και ειναι ντροπη να χρησιμοποιειται η κατασταση για πολιτικη σπεκουλα.
  Αντιθετα, θεωρω οτι ενας Ηγετης με @@, θα τα ειχε παρει 1-2 βδομαδες νωριτερα. Με πιθανο κινδυνο να γελοιοποιηθει (εως να πεσει η Κυβερνηση), αλλα με εξισου πιθανο κερδος να μεινει στην ιστορια, αν π.χ. η Ελλαδα ειχε τελικα 5-10 νεκρους και η Αγγλια π.χ. 100.000 κτλ κτλ.
  Ολους μας ενοχλουν τα μετρα, και προσωπικα θα εβγαινα πρωτος στους δρομους σε οποιαδηποτε προσπαθεια κακοβουλης εκμεταλευσης της καταστασης ή διατηρησης της μετα το περας της καταιγιδας. Αλλα, αν ειναι να σωσουν π.χ. 10.000 ζωες (μπορει να ειναι πολλες παραπανω), εχουν υποχρεωση να τα δεχτουμε και μαλιστα με χαρα, απο σεβασμο σε αυτους τους 10.000.
  Ενα αλλο θεμα, περαν της νομιμοτητας, των προσωπικων ελευθεριων κτλ, ειναι ο οικονομικος αντικτυπος των μετρων, που και αυτος, εμμεσα, θα φερει θυματα, ουσιαστικα και νεκρους. Αλλα, 1ον αυτο ειναι σε καποιον βαθμο στο χερι μας να το «μαλακωσουμε» (και ΚΑΙ εκει θα κριθει αργοτερα ο Μητσοτακης), 2ον ειναι πιο δυσκολα μετρησιμο και 3ον ειναι μια αλλη κουβεντα.

  Ας εχουμε, τελος, υποψη μας οτι ενα worst-case scenario (εκατομυρια κρουσματα και 10αδες ή και 100αδες χιλιαδες νεκροι σε λιγους μηνες), θα ειχε τεραστιες επιπτωσεις, ΕΚΤΟΣ των παραπανω νεκρων. Χιλιαδες αλλοι θα πεθαιναν απο αλλες αιτιες (ενω θα μπορουσαν να ειχαν σωθει). Επισης, μαλλον θα κατερρεε εντελως ο κοινωνικος και οικονομικος ιστος, με τεραστιες παραπλευρες συνεπειες ΚΑΙ στην οικονομια (για την οποια, δηθεν, κοπτονται καποιοι τωρα). Κατα πασα πιθανοτητα, μαλλον θα διαλυοταν, μεταξυ αλλων, η εφοδιαστικη αλυσιδα, τα σωματα ασφαλειας κ.α.
  Ολα αυτα, ΜΑΛΛΟΝ, δεν θα τα ζησουμε και πολλοι θα τα θεωρησουν, απιθανο, καταστροφολογικο σεναριο. Ισως τα δουμε σε αλλες χωρες, ισως οχι. Αλλα η πιθανοτητα και μονο, δικαιολογει τα μετρα.
  Παντα imho.

 189. spyridos said

  171

  182

  Του Λεώνικου τα σχόλια δεν τα χάνω ποτέ.

  Είναι χαικού

  ή συλλογές χαικού

  επαινετικά ή επικριτικά

  γλυκομίλητα ή θυμωμένα

  συχνά συμφωνώ

  ακόμα συχνότερα διαφωνώ

  πάντα όμως εθιστικά και μεταδοτικά

  κυρίως ο ρυθμός τους

  Να σαι καλά Λεώνικε

  Γράψτε τώρα ότι θέλετε

  Θα σας απαντήσω στο αυριανό

 190. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ο μέσος ψηφοφόρος της νδ όπως και του σύριζα και των άλλων κομμάτων στη Βουλή το μόνο που σκέφτονται είναι να περάσει όσο το δυνατόν ανώδυνα αυτή η μπόρα. Όλα τα κόμματα συστρατεύονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης και το καλό αν έρθει θα είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας όλων. Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι που σκέφτονται διαφορετικά. Με λίγη προσπάθεια το καταλαβαίνει κανείς από το λόγο τους.

 191. Γς said

  149:

  >εφαρμόστηκε εδώ και δυο ώρες στην Κύπρο , οι κουμπάροι το λένε «κερφιού» Και το γράφουν έτσι με ελληνικά στις ειδήσεις κλπ

  Κέρφιου τον καιρό της Χούντας:

  Εκανε κοπάνα απ το φροντιστήριο και πήγαμε σ ένα παρακείμενο φιλεύσπλαχνο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

  Κι όταν πήγαμε να φύγουμε μετά κάνα δυο ώρες…

  -Στοπ! Που πάτε; Κηρύχθηκε πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι το πρωί.

  Και να τηλέφωνα η δικιά μου να εξηγήσει στη μάνα της ότι είναι στην [κάποια] Τασία και δεν την αφήνουν οι μπάτσοι να γυρίσει σπίτι και τέτοια.

  Και δεν της έδωσε το τλφ της φανταστικής Τασίας. Κι ούτε υπήρχαν κινητά τλφ τότε

  Μέγκλα τω καιρώ εκείνω που ήμασταν πολυβόλα με βολές ανά ριπάς

 192. sarant said

  172 Να προσδιορίσω το λινκ προς το μπλογκ του Θανάση
  http://anamorfosis.net/blog/?p=13850

  175 Δεν είναι σε απόσταση 2 μέτρων οι παίκτες, υποθέτω;

 193. spyridos said

  Ο Damian από την Πολωνία
  κλάδεψε 200 στρέμματα κερασιές
  εδω στο διπλανό χωράφι
  φρόντισε να βγάλουν τα καλύτερα κεράσια πάλι φέτος

  Η Viola η αγάπη του φρόντιζε το έμβρυο
  Αυτές τις μέρες θα γεννήσει
  Τα σύνορα κλείσαν

  5 χρόνια
  πρώτη φορά
  τον είδα αγέλαστο

 194. spiridione said

  Και από την άλλη πλευρά, ενώ είμαστε σε πολεμικό κλίμα με τον αόρατο εχθρό, ενώ δεχόμαστε αγόγγυστα να περιορίζονται οι ατομικές μας ελευθερίες για το κοινό καλό, η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το άλλο πολεμικό όπλο, τις επιτάξεις, επιτάξεις ιδιωτικών εργαστηρίων και υλικού για τεστ, να δουλεύουν όλα το 24ώρο (παρά βλέπουμε τους διάσημους να μας ανακοινώνουν τα τεστ που έκαναν και τους παπαγάλους δημοσιογράφους να διαφημίζουν τα εργαστήρια) και επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ.

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  «η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το άλλο πολεμικό όπλο, τις επιτάξεις,»
  Ακριβώς. Φαίνεται πως οι ατομικές ελευθερίες μπορούν να αναστέλλονται, αλλά η ιδιωτική μεγαλοπεριουσία είναι ιερή.

 196. Alexis said

  #165: Έγραψα ότι το μέτρο του sms είναι άχρηστο. Αυτό, αν θες, σχολίασε.

  Αντιθέτως εγώ το βρίσκω χρησιμότατο. Και για να ακριβολογώ είναι ο πιο εύκολος, ο πιο απλός και ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνεις με τα χαρτιά.
  Το απόγευμα έστειλα SMS και πήγα σούπερ μάρκετ. Γυρνώντας θυμήθηκα ότι θέλω κάτι και από το φαρμακείο. Ψάχνοντας για το εφημερεύον έστειλα και δεύτερο SMS για φαρμακείο. Θα μπορούσα να στείλω και τρίτο αν έπρεπε να πάω και αλλού. Όλα αυτά σε μηδέν χρόνο. Η απάντηση έρχεται αστραπιαία.
  Με φαντάζεσαι να συμπληρώνω χαρτιά και να τα υπογράφω στη μέση του δρόμου;
  Με την προϋπόθεση ότι είχα προνοήσει να πάρω έντυπα μαζί μου… Και να ψάχνω για στυλό μες στο αυτοκίνητο.
  Πέραν αυτού υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κάν υπολογιστή ούτε εκτυπωτή.
  Κινητό έχουν όλοι και το έχουν πάντα μαζί τους.

  Τώρα για ποια μίζα μιλάς και για ποιον ημέτερο πραγματικά δεν καταλαβαίνω. SMS στέλνεις μέσα από το υπάρχον δίκτυο κινητής. Μία υπηρεσία που ήδη υπάρχει χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό. Δεν υπάρχει σόφτγουερ, δεν υπάρχει κάποιος που να πουλάει κάτι, ο καθένας χρησιμοποιεί το δικό του δίκτυο, τον δικό του πάροχο και κάνει χρήση μιας υπηρεσίας που είναι δωρεάν.
  Για τις εταιρείες κινητής δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα.
  Όπως δεν στοιχίζουν τίποτα και τα SMS που στέλνεις για να ακούσεις το υπόλοιπο του χρόνου ομιλίας σου.

 197. Pedis said

  Μην δράτε αντεθνικώς. Συστρατευτείτε με τον Κούλη κι όλους όσοι έχουν σχεδιάσει στα πλαίσια της πολιτικής τα χάλια και τη μιζέρια για τον πολύ τον κόσμο.

  «‘Ολοι μαζί ευθυνόμαστε»!

 198. Pedis said

  # 197 – A μπραβο. Τώρα, τουλάχιστον, λες τη γνώμη σου για το sms. Σεβαστή αλλά δεν με πείθει. Νόου πρόμπλεμ.

  Για το άλλο: δεν ξέρω. Το μυρίστηκα από εμπειρία. Μωρέ πίνατς θα είναι σε σχέση με άλλα που τρώνε οι ημέτεροι,

  αλλά σε αυτή τη ζωή καμια υπηρεσία που σκαρφίζεται ή έχει ανάγκη το κράτος δεν είναι δωρεάν για τους φορολογούμενους (γενικό αξίωμα).

 199. spiridione said

  165. Ούτε στη Γαλλία νομίζω έχουν χρησιμοποιηθεί τα sms. Ίσως για λόγους προστασίας δεδομένων.

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176 Γιάννης Κ. ακριβώς η κατακλείδα!
  Ούτε που τη γνώριζα πριν τον κορονοϊό τη γιατρίνα αυτή. Λέει το νήμα >>περιμένω να ακούσω τις δικές σας απόψεις, αν και πώς βρίσκετε ότι περιορίζει την ήδη περιορισμένη μας ελευθερία κινήσεων, κι έτυχε πάλι να δω την ανάρτηση της και την πρόσθεσα εδώ επειδή, προϊούσης της κλεισούρας ένιωσα κι εγώ στο (πολύ ευαίσθητο μάλλον) πετσί μου τη βαρύτητα του μέτρου. Για το περίπτερο στα 500 μέτρα, επειδή είναι πλατεία, να πρέπει «δήλωση».
  Το μυαλό μου ναι μεν μου λέει, πέρα απ το αν οι κυβερνώντες πήραν έγκαιρα μέτρα κι αν ήταν τα σωστά ή όχι κλπ, ότι αυτή την ώρα αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε ως άμυνα και τελοσπάτων και προσωρινό είναι και όχι απόλυτα απαγορευτικό, κι όμως ένιωσα να με αγκυλώνει η απαγόρευση, η δήλωση, ο αστυνομικός στη γωνία (δεν ξέρω -δε βγήκα-δε θέλω να το δω).
  Στο κεφάλι μου έχει σφηνωθεί ώρες τώρα εκείνο το
  Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
  πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
  είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει.

 201. Πέπε said

  Από το πρωί ήθελα να γράψω δύο πράγματα:

  α) Διαφωνώ να κάτσουμε να συζητήσουμε περί της συνταγματικότητας των μέτρων. Υπάρχουν ειδικοί.

  β) Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας δείχνει να σημαίνει ότι τα προηγούμενα μέτρα δεν ήταν επαρκή. Γιατί;

  i. Γιατί χρειάστηκε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις μας και τις επαφές μας απ’ όσο προβλεπόταν να τις περιορίσουμε με τα μέχρι πρότινος μέτρα: Δεν το πιστεύω. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων δε θυμίζει Ιταλία ή άλλες χώρες που δεν πήραν εγκαίρως μέτρα.

  ii. Γιατί οι Έλληνες δε συμμορφώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα και χρειάζονταν πιο δραστικά; Αυτό είναι εντελώς γελοίο. Βγάλε μπάτσους να επιβάλουν την εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων. Τώρα με τη γενική απαγόρευση, αν οι Έλληνες ήταν πριν ανυπάκουοι θα είναι και τώρα, και θα χρειαστείς περισσότερους μπάτσους, που σημαίνει ότι πηδάς δύο σκαλοπάτια στην αυστηροποίηση των μέτρων (από τα πιο χαλαρά που δεν επιβλέπεται/επιβάλλεται η τήρησή τους, στα πιο αυστηρά που επιπλέον επιβάλλονται και με τον βούρδουλα). Ή αλλιώς, βάλε όσο αυστηρά μέτρα θέλεις -να μη βγαίνει κανείς για κανέναν λόγο και να πεθάνουμε από ασιτία σπίτι μας- χωρίς να ελέγξεις αν εφαρμόζονται ή όχι. Κοροϊδευόμαστε…

 202. tryfev said

  Το sms είναι σωτήριο και αντιγραφειοκρατικό. Εγώ το πρωί ήθελα να πάω για ψώνια. Λίγο πριν φύγω λοιπόν έστειλα sms και σε δευτερόλεπτα έλαβα την απάντηση την οποία θα έδειχνα αν με σταματούσε κάποιο εντεταλμένο όργανο. ΄Αντε να κάθεσαι να συμπληρώνεις έντυπα και να τα κουβαλάς μαζί σου.

 203. Alexis said

  #199: Στο έκανα όσο πιο λιανά γίνεται.
  Δεν υπάρχει τρόπος να πειστείς αν δεν θέλεις…

 204. Από τις ειδήσεις…

  Άλμα 11,3% ο Dow Jones – Tο υψηλότερο από το 1933

  Τι έγινε ρε παιδιά ; ξεφούσκωσε, δηλαδή ξαναφούσκωσε το ξεφούσκωμα της φούσκας ;; ή μάθανε στο Αμέρικα τα μέτρα του Κούλη κι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτά ;;

  – Πόσα σου χρωστάω ;

  – 50

  -Πιάσε, 1,2,3 , τι ώρα είναι ;

  – 12

  -12 ;; 13, 14, 15, πόσο ετών είναι γυναίκα σου ;

  – 32

  -32 ;; 33,34, 35 και πόσο είσαι εσύ ;

  -47

  -47 ; 48, 49, 50, ΞΟΦΛΗΣΑΜΕ !!

 205. Alexis said

  #202: Βγάλε μπάτσους να επιβάλουν την εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων.

  Τι ακριβώς να επιβάλλουν Πέπε; Τα υποχρεωτικά μέτρα (κλείσιμο σχολείων, μαγαζιών κλπ.) εφαρμόστηκαν.
  Τα μη υποχρεωτικά, όπως το να μη βγαίνει ο άλλος για πλάκα στο πάρκο μαζί με άλλους 500, δεν μπορούσαν να τα επιβάλλουν ακριβώς γιατί δεν ήταν υποχρεωτικά.
  Βγαίναν με ντουντούκες και καλούσαν τον κόσμο να μη συνωστίζεται κι αυτοί τους γράφανε στα παπάρια τους!

 206. nwjsj said

  Κάποιος ψυχίατρος ας βγει να αναλύσει τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά η υποχρέωση να προαναγγέλουμε στο κράτος μέσω sms το πού θα πάμε και πότε, περιμένοντας απάντηση/άδεια.

  Το φακέλωμα είναι γελοίο να το φοβάσαι. Το μαζικό infantilism όμως που θα χαραχτεί στον εγκέφαλό μας το τρέμω.

 207. Γιώργος said

  Και μόνο ότι έστησαν fake news (στα διόδια μείωσαν τις λωρίδες από 7 σε 2 με αποτέλεσμα την Παρασκευή και το Σάββατο να σχηματιστεί μικρή ουρά ενώ τα αυτοκίνητα στην έξοδο ήταν 30% λιγότερα και τα κανάλια να φωνάζουν για την κίνηση) και ενώ ο κόσμος έμενε γενικά σπίτι του και αυτοί φωνάζανε για απαγόρευση κυκλοφορίας, ε δεν το περνάω έτσι και περιμένω να δω πού θα το πάνε.
  Φυσικά και δεν θέλω να αρρωστήσω ούτε εγώ ούτε οι δικοί μου

 208. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και μπήκαμε στην 25/3 να πούμε κι ένα Χρόνια Πολλά σ΄ όσους κι όσες γιορτάζουν σήμερα, Ευάγγελους κι Ευαγγελίες με όλα τα εξ αυτών απορρέοντα χαϊδευτικά, υποκοριστικά ή άλλα ονόματα, π.χ. Βαγγέλης ΄ή το γνωστό «Βαγγέλας» 😂… κλπ.

 209. Γιάννης Ιατρού said

  209: Ωχ, ξέφυγαν τα bold, σόρρυ!

 210. ΣΠ said

  Θέλησα να πάω στην τουαλέτα και η γυναίκα μου με ρώτησε: «δεν θα συμπληρώσεις την φόρμα;»

 211. spyridos said

  PRIVATE HOSPITALS WILL act as part of the public health system for the duration of the coronavirus pandemic, the government has announced.
  Some 2,000 beds, nine laboratories and thousands of staff have been drafted into the public system, Leo Varadkar said at a press conference today.

  https://www.thejournal.ie/private-hospitals-ireland-coronavirus-5056334-Mar2020/

 212. Αυτό με τα στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν από το 13033 αν το χρησιμοποιήσουμε για να μας φακελλώσουν και διάφορα άλλα μου θυμίζει λούστρους την εποχή που υπήρχανε και ήταν όλοι (αλλιώς δεν έπαιρνες άδεια) «εθνικόφρονες» κι αντικομμουνιστές.
  Είχε ο καθένας τους μια περιουσία, το κασελάκι του και φοβότανε μην έρθουν οι κομμουνιστές και του το πάρουνε …

 213. Alexis said

  #205: Έκανε μαζικές αγορές ο Λάμπρος 😆

 214. Pedis said

  # 204 – Εγώ έκρινα σεβαστή την άποψή σου, εσύ τη δική μου όχι, μα γιατί;

  Δεδομένου ότι στο sms δεν υποχρεώνεται ο πολίτης να δηλώσει λ.χ. σε ποιο ακριβώς φαρμακείο ακριβώς θέλει να πάει (ευτυχώς, για την ώρα), δεδομενου οτι δεν υπάρχει περίπτωση να του αρνηθούν τη μετάβαση και δεδομένου ότι σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του θα υπάρχουν τουλάχιστον πενήντα φαρμακεία, έχει το ελεύθερο, να γυρίζει, αν είναι κόπανος και ακόμη περισσότερο αν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να μείνει εκτός σπιτιού για κάνα δίωρο και, ψάχνοντας, δήθεν, για το φάρμακο.

  Το όργανο, σε περίπτωση ελέγχου, στατιστικώς 1 τοις χιλίοις κι αν

  (και πάλι καλά, μέχρι να παραγγείλουν καμιά εκατοστή χιλιάδες κινέζικα δρόνια να έχει απόνα ο καθένας στο ώμο του κολλημένο σαν παπαγάλο μολις ξεμυτάει)

  έχει, πάντα την ευχέρεια να μην πειστεί, είτε δωσει στον πολίτη επιτόπου να υπογράψει τη φόρμα είτε ζητήσει να του επιδειχτεί το περίφημο sms και να του κόψει το πρόστιμο.

  Πές μου σε ποιο σημείο ο συλλογισμός μου μπορεί να χάνει.

  # 200 – Ούτε στην Ισπανία.

  Πρέπει να είναι ελληνική πατέντα. Μπράααβο.

 215. Πέπε said

  206

  > > Βγαίναν με ντουντούκες και καλούσαν τον κόσμο να μη συνωστίζεται κι αυτοί τους γράφανε στα παπάρια τους!

  Ρε τα καημένα τα μπατσάκια! Τι καημός κι αυτός, να λες μια κουβέντα και να μην την προσέχει κανείς!

  Ναι, φυσικά Αλέξη, αυτό γινόταν. Το είδα σε βίντεο (ίσως και ανεβασμένο εδώ στο μπλογκ) με κυρίες σε εκκλησία ή έξω από εκκλησία, κάτι τέτοιο. Οι μπάτσοι πήγαν να τις διαλύσουν αλλά η αντίστασή τους ήταν ισχυρότερη από τη δύναμη των επιτιθεμένων – μιλάμε για υποκρισία μεγαλύτερη απ’ ό,τι μπορώ να περιγράψω. Αφού είχε εξαγγελθεί ότι «αν δε συμμορφωθείτε θα σας κλείσω σπίτια σας». Δηλαδή, το μόνο που δεν έκανε ήταν να στείλει μπάτσους να μας φέρουν σηκωτούς στην εκκλησία για να ‘χει μετά να λέει ότι πήγαμε στην εκκλησία και άρα φταίμε εμείς για την απαγόρευση.

  Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον γυψ…συγγνώμη, πάσχει από κορονοϊό ήθελα να πω, είναι απλώς μια εξυπηρετική συγκυρία για να βγάλει ο Κυριάκος τα εξουσιαστικά του κόμπλεξ.

 216. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Εδώ στο μικρό Δουκάτο έχουμε 1099 κρούσματα….!

 217. ΣΠ said

 218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  217 Ωχ! Την 1η του Μάρτη είχε 1 κρούσμα! Πρόλαβες τα ανάλογα προστατευτικά;

  Πάντως θα δώσουν λέει μπόνους στους υπαλλήλους των σουπ.μάρκετ εκεί, σα να κατάλαβα 700 ευρώ
  …………………………………………………………………..
  Ακούω στο ράδιο έναν φοιτητή που ήρθε με το αεροπλάνο από Βαρκελώνη που τώρα τον άφησαν και πάει στο χωριό του ,όπως κι άλλους από το ξενοδοχείο, αφού του έκαναν το τεστ και βγήκε αρνητικό! Ήταν έξω φρενών γιατί στην Ισπανία ήταν σε ατομική καραντίνα 10 μέρες, μπήκε στο αεροπλάνο όπου ήταν γεμάτο και χωρίς μέτρα προστασίας. Μπήκαν στο πούλμαν, τους έκαναν βόλτες βόλτες μέχρι ν΄αποφασίσουν, κατουριόταν ο κόσμος, δράμα λέει. Δεν τους είχαν καθόλου προϊδεάσει για την υποχρεωτική καραντίνα, δεν είχαν κάποιον ψυχοϋποστηρικτή που χρειαζόταν, είπε το παιδί αυτό καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα ψυχολογικά επεισόδια. Ήταν σε ένταση κι έλεγε ότι δεν του είπαν για το ρίσκο που θα έπαιρνε. Μπορεί να έχει κολλήσει ήδη από κάποιον φορέα και μπορεί να το πάει και στο σπίτι του, άσχετα αν προς στιγμήν βγήκε αρνητικό το τεστ. Τον ρώτησε ο δημοσιογράφος αν του είπαν να ξαναπάει για τεστ σε λίγες μέρες ή κάτι σχετικό και είπε όχι. Στο ξενοδοχείο πάντως τους φέρθηκαν σωστά, ήταν καλή η όλη κατάσταση είπε.

 219. spiridione said

  217. Μας περάσατε δηλαδή.

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα δεν είναι ότι βγάζει τα εξουσιστικά του κόμπλεξ ο Κυριάκος, αλλά ότι εθιζόμαστε στην ιδέα πως η βαρβάτη εξουσία και ο γύψος είναι για το καλό μας, ότι η ελευθερία και τα αυτονόητα δικαιώματα βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Τουλάχιστον τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σκλαβώνουν μόνο το σώμα σου, όχι το φρόνημά σου, μπορείς να αγωνιστείς εναντίον τους, ανάλογα με τις ιδέες και τα κότσια σου, βέβαια. Ενώ τώρα, εδώ, και όσο περνάνε οι μέρες, θα συνηθίζουμε τον απολυταρχισμό, θα βρίσκουμε λογικό να ζητάμε άδεια για να ξεμυτίσουμε, να καθόμαστε σαν στρατιωτάκια στην ουρά σεβόμενοι γραμμές στο πάτωμα, να ακούμε τον κάθε Χαρδαλιά να μας κατσαδιάζει για την ανευθυνότητά μας…Τι άλλο θα δεχτούμε για το καλό μας, σε τι είδους κοινωνίες οδηγούμαστε για το καλό μας; Τον κορονοϊό δεν τον φοβάμαι, το πολύ-πολύ να με σκοτώσει, αλλά αυτά τα εξευτελιστικά που υφίσταμαι για να τον αποφύγω, πραγματικά με τρομάζουν. Και τρομάζω περισσότερο που σκέφτομαι ότι όλα αυτά μπορεί όντως να είναι για το ρημάδι το καλό μου. Δυστυχώς, ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, πλήρεις πολυπλοκότητας και αντιφάσεων.

 221. venios said

  Aπ’ ότι έχω διαβάσει, τουλάχιστον 3 χώρες (Νότια Κορέα, Κούβα, Σιγκαπούρη και ίσως Ισλανδία) έχουν ελαχιστοποιήσει τα κρούσματα χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά με συστηματική χρήση των διαγνωστικών τεστ και καραντίνα στους φορείς και ασθενείς καθώς και στις ευπαθείς ομάδες (και στην Κορέα την απομόνωση της πόλης που θέρισε ο ιός λόγω της αίρεσης).
  Γίνεται επίσης λόγος για αντιικά φάρμακα παραθέτω ένα μεγάλο άρθρο δυστυχώς στα γαλλικά): http://jdmichel.blog.tdg.ch/archive/2020/03/18/covid-19-fin-de-partie-305096.html?fbclid=IwAR2yYZeL3rUa0GyQjpxKZLnGtDHKll3VHMv_FetVmZfDTZUjHUUbJoUNktg
  Από την άλλη, εφόσον η ιατρική αντιμετώπιση του ιού στη χώρα μας είναι ανεπαρκής, ο περιορισμός της κυκλοφορίας είναι απαραίτητος, όσο κι αν χωλαίνει σττην υλοποίησή του. Αλλά απλώς θα αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας, και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Και όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος του κατακερματισμού της κοινωνίας σε άτομα-εαυτούληδες – όπως επί δεκαετίες μας διδάσκουν οι αμερικάνικες ταινίες που πραγαματεύονται το τέλος του κόσμου.

 222. Μπετατζής said

  1) Ο προβληματισμός για την αντισυνταγματικότητα των έκτακτων μέτρων δεν είναι το πρώτο που θα έπρεπε να προβληματίζει.

  Το βασικό πεδίο (όπως πάντα) είναι η οικονομία και η εργασία, αφού πλέον διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Ήδη συμβαίνουν τα εξής :

  α) Εργασιακό πογκρόμ απολύσεων, μετατροπής συμβάσεων πλήρους εργασίας σε εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση (με αντίστοιχη μείωση μισθού φυσικά), διαθεσιμότητες, αναγκαστικές άδειες (με εκβίαση υπογραφής του εργαζόμενου), δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Όλα αυτά συνέβησαν άμεσα σαν τσουνάμι, ήδη από 1/3/2020 και για όλα αυτά ΔΕΝ χρειάστηκε καν έκτακτη νομοθεσία, αφού αρκούσαν οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι που ψηφίστηκαν και διατηρήθηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνησεις.

  β) Με έκτακτη νομοθεσία (ΚΥΑ), επιτρέπεται πλέον οι εργοδότες μονομερώς να μειώνουν τον χρόνο εργασίας (και αντίστοιχα το μισθό) έως 50 % για 6 μήνες.

  Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με τους ανωτέρω όρους. (μιλάω φυσικά για ανθρώπους που ζουν από την εργασία τους).

  Για όλα αυτά, η απάντηση ΔΕΝ μπορεί να είναι απλά μένουμε σπίτι και περιμένουμε να πεθάνουμε αθόρυβα είτε από πείνα είτε από τον ιό. Η απάντηση και η μάχη πρέπει να δοθεί ΤΩΡΑ. Θα δούμε με ποιούς τρόπους μπορεί αυτό να γίνει.

  Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, και εγώ είμαι υπέρ της άποψης περί αντισυνταγματικότητας, κυρίως επειδή δεν θεσπίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας με την απαραίτητη ψυχραιμία και ανάλυση δεδομένων (η οποία πλέον μπορεί να γίνει ταχύτατα). Συντέλεσε στην θέσπισή της, πιθανώς μετά από κυβερνητική παραγγελία, ορυμαγδός των καναλιών ότι δήθεν δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού, ενώ η κοινωνική εμπειρία έδειχνε ότι κατά μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα τηρήθηκαν. Τα κανάλια όμως έψαχναν μετά μανίας και εντόπιζαν (αν δεν δημιουργούσαν κιόλας) περιπτώσεις παραβάσεων, τις οποίες διόγκωναν, εις βάρος της σιωπηλής πλειοψηφίας που τηρούσε τα μέτρα.

  Η εκτίμησή μου είναι ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θεσπίστηκε για να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως εμπόδιο σε διαμαρτυρίες που θα αφορούν τα εργασιακά, οικονομικά μέτρα που ανέφερα παραπάνω, και τα οποία είναι πραγματικά εξοντωτικά για την μεγάλη πλειοψηφία και αυτό σύντομα θα αποδειχθεί στο πετσί μας. ενώ θα ενταθούν και οι αρνητικές συνέπειες από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, συνέπειες τις οποίες συνηθίζεται να πληρώνει πάντα ο λαός, οι εργαζόμενοι, εμείς, ό,τι θέλετε βάλετε.

  2) Ούτε για την συγκέντρωση δεδομένων και το φακέλωμα είμαι τόσο σίγουρος ότι πρόκειται για χόακα. Φυσικά δεν γίνεται με τον απλοϊκό τρόπο που ισχυρίζονται οι κάθε λογής ψεκασμένοι, σίγουρα γίνεται με κάποια μορφή επίκλησης νομιμότητας. Eκτός και αν το Reuters ανήκει και αυτό στους συνωμοσιολόγους. Την απαξίωση περί ψεκασμένων συνωμοσιολόγων, στρέψτε τη στο Ρόιτερ, όχι σε μένα.

  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-telecoms/european-mobile-operators-share-data-for-coronavirus-fight-idUSKBN2152C2

  Εκείνος ο ναζί νομικός έλεγε ότι κυρίαρχος είναι εκείνος που αποφασίζει για την κατάσταση εξαίρεσης. Καρλ Σμιτ τον έλεγαν.

 223. # 215

  To sms έχει την ώρα που εκδόθηκε η άδεια και συνεπώς μπορεί το όργανο να ελέγξει αν κάποιος κάνει κατάχρηση χρόνου η όχι, αντίθετα στο χαρτί μπορεί να μην το γράψει ισχυριζόμενος πως το ξέχασε ή να παραποιήσει την ώρα ή να φιάχνει συνεχώς τέτοια χαρτιά ενω αν στέλνει συνεχώς sms αφήνει ίχνη και μπορεί να εντοπισθεί σαν παραβάτης.

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ΦΥΛΑΚΗ (Κώστας Μόντης)

  Το χειρότερο δεν είναι
  που μ’ έκλεισαν σ’ αυτή τη φυλακή
  και πήραν τα κλειδιά κι έφυγαν,
  μα που δεν ξέρω ως πού φτάνει η φυλακή μου,
  που δεν ξέρω το περίγραμμά της,
  για να κάνω επιτέλους
  σαν άνθρωπος κι εγώ
  μιαν απόπειρα αποδράσεως.

 225. Pedis said

  # 224 – Το γνωρίζω ότι έχει την ώρα. Και θα κρίνει το όργανο αν φτάνει μια ώρα για να πας στο φαρμακειο, δύο ώρες μαζί με την ουρά, τρεις αν γύρισες δέκα φαρμακεία και δεν το βρήκες ακόμη(;)

  Το όργανο ή με sms ή με φόρμα αν σε δει να γυρίζεις πεζός στην τεράστια απόσταση του ενός χιλιόμετρου από το σπίτι σου (μιλάμε για την ελλάδα που δεν έχει τείχη στη σειρά από πολυκατοικίες κοιμηστώνες που βρίσκεις στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία κλπ και στου διαόλου τη μάνα) έχει την ευχέρεια να σου κόψει το πρόστιμο, χαλαρά.

  Το όργανο έτσι κι αλλιώς έχει την εξουσία να σου κόψει πρόστιμο επειδή του γουστάρει, και με τις νέες εξουσίες, θα το διασκεδάσει κι από πάνω, πάνε μετά να βγάλεις άκρη, το sms θα σε σώσει;

 226. Pedis said

  # 223 – Έτσι είναι Μπετατζή.

  Εσύ θα συστρατευτείς, τώρα τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα με τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργο για να επιτύχουν στα σχέδιά τους ; 🙂

 227. Μαρία said

  220
  Έχουν όμως και 8 θανάτους. Τα κρούσματα τα μετράει ή δεν τα μετράει κανείς όπως τον βολεύει. Η Ελβετία με μικρότερο πληθυσμό απ’ της Ελλάδας έχει 122 νεκρούς.

 228. Παναγιώτης Κ. said

  Διάβασα πριν λίγο το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
  Είναι το πρώτο της;
  Κτγμ καλά τα πήγε!

 229. Μπετατζής said

  227 άλλη δουλειά δεν είχα 🙂 Αλλά ειναι θέμα πώς μπορείς να αντιδράσεις με τέτοιες συνθήκες. Κάτι θα βρεθεί όμως, αργά ή γρήγορα. Το σίγουρο είναι ότι σε αργή δολοφονία, δεν πρέπει κανείς να συναινέσει, αλλά να την αντιπαλέψει και να μην χαρίσει ούτε ψίχουλο συναίνεσης. .

 230. Παναγιώτης K. said

  @225. Μπράβο Γιάννη για τις επιλογές σου!
  Βοηθάς να βελτιωθεί η σχέση μου με την ποίηση! 🙂

 231. Μπετατζής said

  Κουίζ : Αρχίζει από – κ – , τελειώνει σε – ός και ξεσκίζει τους εργαζόμενους και το λαό, τι είναι ;;;

  https://atexnos.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b9/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=twitter&utm_source=socialnetwork

 232. leonicos said

  ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΜΗ ΣΩΣΩ ΝΑ ΠΑΩ ΑΠΠ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

  Θέλω να πάω στη γκόμενά μου. Μπορώ;

  Πόσων ετών είστε;

  70

  Αστειεύεστε κύριες 70 ετών κι έχετε γκόμενα;

  Κι όμως έχω!

  Μα είναι δυνατόν;Και τι της κάνετε;

  Μα πώς να σου το δείξω;

  Βγάλτε μας φωτογρφία την στύση σας, και προωθήστε τη να κρίνουμε. Ἰσως κα να μην το χρειάζεστε όσο το νομίζετε!

  Μα θα με πιάσουν για άσεμνες αναρτήσεις η ηλεκτρονκή αστυνομία

  Δεν γίνεται αλλιώς! Καλύτερα μείνετε μέσα

  Κι η γκόμενά μου; Με περιμένει!

  Μην ανησυχείτε! Θα βρει κάποιον….

  Μα μένει πολύ κοντά στο σπίτι μου….

  πορείτε να μας δώσετε διεύθηνση;

  Μάλιστα. Λαγού Περιτραχήλη και Εθνικής Κυβέρνησης

  Ωραία, θα την επισκεφθούμε, να την ειδοποιήσουμε προσωπικώς

  Ευχαριστώ!

 233. Pedis said

  # 232 – Δυστυχώς, ήταν αναμενόμενα αυτά. Έχουνε πόλεμο με τους εργαζομένους. Διαρκή. Είτε από πείνα είτε από τον ιό: νόου πρίζονερς!

 234. ΓιώργοςΜ said

  224 Το sms εγώ δεν το χρησιμοποιώ επειδή ακριβώς δεν ζητάω από κάποιον την άδεια για να βγω έξω. Γράφω ένα χαρτί, και μάλιστα μικρό, κόβω το Α4 στα 4, για να μην πηγαίνει χαμένο. Όσο για τον ξεχασιάρη, αν πληρώσει το εκατονπενηντάρι, θα θεραπευτεί αμέσως.

  Όλη αυτή η ιστορία, όλο και περισσότερο πιστεύω πως είναι ένα πείραμα για να εμπεδωθεί η έννοια της υποταγής, με εργαλείο το φόβο.

  Τι εμπόδιζε αλήθεια τη νομοθέτηση προστίμου και μόνο; Τι περισσότερο προσφέρει το χαρτί; Μήπως είναι το πρώτο βήμα ώστε να χρειάζεται μεθαύριο έγκριση για οτιδήποτε σήμερα είναι αυτονόητο δικαίωμα; Στο κάτω της γραφής, τι με εμποδίζει εμένα να γράψω πως πάω βόλτα 20 φορές τη μέρα, ακόμη και τώρα;
  Το μόνο που εμποδίζεται είναι η κοινωνική επαφή, στο φινάλε.
  Διαίρει και βασίλευε.
  Είμαι περίεργος, αν δεν σταματήσει κάποιος σε έναν έλεγχο, θα τον πυροβολήσουν μήπως, για να μην αρρωστήσει;
  Ο δάσκαλος μια χαρά τα λέει στο 221.

  Αν είναι να περάσω τους επόμενους έξι μήνες με τέτοιο έλεγχο, δε θα περιμένω τον ιό, θα κρεμαστώ από το πολύφωτο…

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  231: Ωραία φιλοφρόνηση, Παναγιώτη, σ’ ευχαριστώ. Και βέβαια στις καφκικές ημέρες που διάγουμε ταιριάζουν και τα πασίγνωστα «Τείχη» του Καβάφη:

  «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
  μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

  Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
  Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

  διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
  A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

  Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
  Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.»
  Ανεπαισθήτως μας έκλεισαν από τον κόσμο έξω…Μέσα σε λίγες μέρες…Για το καλό μας…

 236. Avonidas said

  εθιζόμαστε στην ιδέα πως η βαρβάτη εξουσία και ο γύψος είναι για το καλό μας, ότι η ελευθερία και τα αυτονόητα δικαιώματα βλάπτουν σοβαρά την υγεία. […]Ενώ τώρα, εδώ, και όσο περνάνε οι μέρες, θα συνηθίζουμε τον απολυταρχισμό, θα βρίσκουμε λογικό να ζητάμε άδεια για να ξεμυτίσουμε, να καθόμαστε σαν στρατιωτάκια στην ουρά σεβόμενοι γραμμές στο πάτωμα, να ακούμε τον κάθε Χαρδαλιά να μας κατσαδιάζει για την ανευθυνότητά μας…Τι άλλο θα δεχτούμε για το καλό μας, σε τι είδους κοινωνίες οδηγούμαστε για το καλό μας;

  Όταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε την παρομοίωση του γύψου, ο αντίλογος ήταν προφανής και αυτονόητος: η έκτακτη κατάσταση που επικαλούνταν ηταν πρόσχημα, ο κίνδυνος για τον «ασθενή» πρακτικώς ανύπαρκτος, και πάνω απ’ όλα, η νομιμοποίηση της εξουσίας του μηδενική. Οι Συνταγματάρχες δημιούργησαν την έκτακτη κατάσταση που τους επέτρεψε να μας «σώσουν».

  Στην προκειμένη περίπτωση συμφωνούμε, νομίζω, ότι ο κίνδυνος είναι χειροπιαστός, η έκτακτη κατάσταση πραγματική, και η κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα δημοκρατικά εκλεγμένη. Η μόνη λοιπόν ένσταση που μπορούμε λογικά να προβάλουμε είναι να ζητήσουμε εγγυήσεις οτι η έκτακτη κατάσταση δεν θα γίνει μόνιμη, κι ότι οι ελευθερίες που έχουν προσωρινά ανασταλεί θα αποκατασταθούν στο ακέραιο αμέσως μόλις ομαλοποιηθει η κατάσταση. Αλλά να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση χωρις να θιγούν καθόλου οι ελευθερίες μας δυστυχώς δεν γίνεται.

  Δεν νομίζω οτι θα συνηθίσουμε στον «απολυταρχισμό» περισσότερο απ’ οσο συνηθίζουμε στο γύψο. Έχω βαλει στο παρελθόν γύψο και τον έβγαλα, και πέρα από το παροδικό μούδιασμα δεν είχα καμιά σοβαρή ή μόνιμη παρενέργεια. Απαιτώ, όμως, να μου φοράει τον γύψο πιστοποιημένος γιατρός κι όχι σκιτζής, και να τον βγάζω όταν κρίνει ο γιατρός ότι δεν μου χρειάζεται πια.

 237. Pedis said

  # 235 – Η φόρμα, αντικειμενικά, έτσι δουλεύει στη συνείδηση του ατόμου.

  Σε κάθε περίπτωση, σε ενδεχόμενο έλεγχο από το όργανο, το άτομο πρέπει να το πείσει ότι πάει στο φαρμακείο (έχει επάνω του συνταγή;) στο σουπερμαρκετ (έχει σακούλες πολλαπλής χρήσης), πάει επίσκεψη στα γερόντια του (πού μένουν, πόση ώρα θα καθίσεις, έχεις γάντια και μάσκα;), πας στη δουλειά (απόδειξε ότι είσαι εργαζόμενος εκεί και ότι δεν έχεις πάρει άδεια για τηλεργασία).

  Το sms, που δεν βλέπω να το έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες πολύ πιο δραστήριες και εξελιγμενες από χρόνια (πολύ πριν μπει η Ελλάδα στο χορό των προσωπικών κωδικών) στον έλεγχο διαφόρων τύπων κινήσεων των πολιτών στο χώρο της οικονομίας και της κρατικής-δημόσιας γραφειοκρατίας, υποπτεύομαι ότι είναι μια μοναδική συνεισφορά της κυβέρνησης Κούλη στην μαζική προπόνηση ενός πληθυσμού.

  Ακριβώς να ζητάς ποροκαταβολικά την άδεια από τις αρχές αν μπορείς να κάνεις κάτι κι όχι, μια στις χίλιες, αν σε σταματήσουν τα όργανα.

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  221 Γιάννη Κ.
  (κοντά στο Κ. είναι και το Ι. και έκανα πριν, λάθος) :

  » Ελευθερία is θάνατος » τουιτερικόν.

  225 Δυνατός ποιητής ο Μόντης. Μου υπογράμμισε την αγριάδα της κατάστασης. Για να παλέψουμε τον εγκλεισμό, δεν ξέρω αν έμαθες για τα θέατρα που διαθέτουν ανοιχτές στο διαδίκτυο παραστάσεις τους. π.χ το Θέατρο Πορεία https://poreiatheatre.com/
  ή το Θέατρο Τέχνης
  http://www.theatro-technis.gr/theatro-technis-kai-sto-spiti/

 239. Pedis said

  # 237 – Αντικειμενική και δικαιολογημένη ή μη η ανάγκη για τον αυτοπεριορισμό λόγω της επιδημίας, τα μέτρα περιορισμού των πολιτών στη σημερινή κοινωνία ολων των καπιταλιστικών χωρών θα ενισχύσουν τους κανόνες λειτουργίας της, και στην κοινωνία και στην οικονομία.

  Ο κόσμος που καλείται να υπακούσει στα μέτρα, δικαιολογημένα από την κατάσταση ή μη, και να μείνει κλεισμένος στο σπίτι ασκεί, πλέον, μηδαμινό έλεγχο στη δημόσια ζωή.

  Επιπλέον, δεν του απομένει, πια, ούτε καν η στοιχειωδης εγγύηση ότι δεν θα χάσει τη δουλειά του και ότι θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί (έστω για το ονόρε), αν είναι δηλαδή από τους «τυχερούς» που έχουν δουλειά.

  Όσοι, δε, κάνουν μαύρες ή δουλειές του ποδαριού τις έχουν ήδη χάσει.

  Πρόσεξε το επιχειρημα: είναι άσχετο με το αν τα μέτρα είναι δικαιολογημένα από τη βαρύτητα των συνεπειών της επιδημίας ή όχι.

  Αν βρισκόμασταν σε πραγματικό πόλεμο, μέρος του λαού και μάλιστα το πιο δραστηριο, εκ των πραγμάτων, θα ήταν οπλισμένο. Θεωρητικά (και εμπειρικά) σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχε μη μηδενική πιθανότητα οι προοπτικές να εμφανίστούν αμυδρά πιο αισιόδοξες για το μέλλον …

 240. Pedis said

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό και τη διαχείρισή του.

  Covid19 – Τελικά τι κάνουμε??

  Μετά από 1 μήνα που εγώ και το τμήμα μου είμαστε μέσα στη φωτιά θεώρησα ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή μου και οι υπεύθυνοι να αφήσουν τα ευχολόγια και να ξεκινήσουν να διορθώνουν και να λύνουν προβλήματα όσο είναι ακόμα καιρός.

  Ιστορικό:

  Πριν 1,5 μήνα χωρίς να είμαι ειδικός λοιμωξιολόγος και ενώ ο WHO έδινε χαμηλό ρίσκο (low risk) κατάλαβα με τους συναδέλφους μου ότι ο ΙΟΣ θα έλθει στη χώρα μας.

  Παρόλα αυτά επετράπησαν τα ταξίδια, Καταλάβαμε νωρίς ότι το παιχνίδι έχει χαθεί και ξεκίνησα τα πρώτα μέτρα για να θωρακίσω το τμήμα μου (στολές εκπαίδευση κλπ) ευτυχώς η Διοίκηση με άκουσε και προμηθευτήκαμε με υλικό (τουλάχιστον παραγγείλαμε) που τώρα βέβαια είναι σαφώς ανεπαρκές αφού δόθηκε σε άλλους υγειονομικούς σχηματισμούς που δεν είχαν.

  Ξεκινώντας τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη ενεργοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο έναντι βιολογικών απειλών του τμήματός μου και πάλι χάρη στη στήριξη της Διοίκησης, βρεθήκαμε έτη φωτός μπροστά αφού είμαστε το Μοναδικό Νοσοκομείο αναφοράς που δεν επιμολύνθηκε το προσωπικό του και φυσικά οι ασθενείς του (ευαίσθητες ομάδες).

  Σήμερα διαχείριση κρίσης κεντρικά:

  Σεβαστοί επιστήμονες ορθά ενημερώνουν για την πορεία της νόσου τον κόσμο, ορθά παίρνουν μέτρα κατά της διασποράς με το Υγειονομικό Σύστημα αυτής της χώρας δεν υπάρχει κεντρικά ΚΑΝΕΝΑΣ να το κρατήσει όρθιο.

  Τόσοι Λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν να δούν ότι το Υγειονομικό σύστημα και γενικότερα η χώρα θα θρηνήσει Θύματα.

  Αναλυτικότερα:

  Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ ο γιατρός να χειριστεί COVID19 κρούσμα χωρίς σκούφο – ο γιατρός αυτός θα μολυνθεί στην πρώτη επαφή με COVID19 και τις επόμενες 3-4 μέρες θα σκορπάει θάνατο μέσα στο νοσοκομείο μέχρι να λυγίσει και ο ίδιος.

  Με σχετική μου επιστολή το επεσήμανα στον ΕΟΔΥ πριν 15 ημέρες οι οδηγίες δεν άλλαξαν.

  Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ στο τμήμα μου όπως και σε όλα τα ΤΕΠ της χώρας εξετάζουμε ύποπτα περιστατικά που βήχουν με απλές μάσκες (σαν αυτές που κυκλοφορούν στον δρόμο).

  Οι υψηλής προστασίας μάσκες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τις φυλάμε για τις ανανήψεις/διασωληνώσεις.

  Οι σοφοί λοιμωξιολόγοι έδωσαν αυτές τις οδηγίες όταν βλέπετε τις εικόνες από τα νοσοκομεία τις Κίνας Ισπανίας Ιταλίας. Μεγάλα λόγια να μην πέσει το Υγειονομικό σύστημα γιατί οι πολίτες θα πεθάνουν.

  Πως ΔΙΑΦΥΛΑΤΟΥΝ οι λοιμωξιολόγοι το Υγειονομικό σύστημα?? Η ερώτησή μου μάλλον θα μείνει ΑΝΑΠΑΝΤΥΤΗ και στο τέλος θα μιλάμε για ΗΡΩΕΣ γιατρούς και Νοσηλευτές και όχι ανεπαρκείς ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.

  Φυσικά θα φταίει ο κορωνοϊός και όχι οι υπεύθυνοι λοιμωξιολόγοι στα κέντρα αποφάσεων.

  Εγώ και το τμήμα μου ξέρουμε τι μας περιμένει και κρατάμε Θερμοπύλες, θα πέσουμε ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ για τους συνανθρώπους μας, το μόνο που σας παρακαλώ όταν όλα τελειώσουν ΤΣΑΚΙΣΤΕ αυτούς που μας σκότωσαν. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 241. Avonidas said

  Ο κόσμος που καλείται να υπακούσει στα μέτρα, δικαιολογημένα από την κατάσταση ή μη, και να μείνει κλεισμένος στο σπίτι ασκεί, πλέον, μηδαμινό έλεγχο στη δημόσια ζωή.

  Υποθέτεις σιωπηρά πως ο κόσμος θα συνεχίσει στον ίδιο παθητικό ρόλο και μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης, κι οτι δεν θα ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση για το πώς και τι έπραξε.

  Το πιθανότερο ειναι πως έτσι ακριβώς θα γίνει, αλλά ειναι στο χέρι μας να μην γίνει καθόλου έτσι. Βλέπεις, το πρόβλημα δεν ειναι πως δεν μπορούμε να αντιδράσουμε εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης, το πρόβλημα ειναι πως ΓΕΝΙΚΑ δεν έχουμε μάθει να αντιδρούμε, και να μεριμνουμε, και να ειμαστε σε εγρήγορση. Ή μαλλον, είμαστε μανούλες στο να κάνουμε ενας ενας χωριστά αντάρτικο, αλλά σκραπες στη συλλογική δράση.

  Το ότι καποια απο τα μετρα ειναι καταστροφικά για πολλες κατηγορίες πολιτών ειναι προφανώς ενα άλλο ζητημα, πολύ σοβαρό και πολύ επείγον. Αναφερθηκα ηδη στο κλείσιμο των φοιτητικών εστιών. Συμφωνώ οτι ειναι δυσκολο να υπαρξει οργανωμένη αντίδραση και διαμαρτυρία σε μια περίσταση που οι ιδιες οι συναθροίσεις ειναι απαγορευμένες, αλλα σ’ αυτο τουλάχιστον η τεχνολογία ειναι με το μερος μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κανουμε ειναι να ενημερώσουμε τους κοινοβουλευτικους εκπροσωπους μας, είτε της κυβερνησης ειτε της αντιπολίτευσης, οτι διαφωνούμε με τέτοιου είδους μέτρα. Μια διαμαρτυρια τεκμηριωμένη με ισχυρα επιχειρηματα, που γινεται με τροπο που δεν παραβιαζει την καραντινα, ειναι δυσκολότερο να αγνοηθεί.

 242. Μαρία said

 243. Γς said

  Eρωτας στα χρόνια του Κορωνοιού.😊.
  Στην Αθήνα κοντά στο ΤΕΙ Πειραιά.
  Η σπουδάζουσα νεολαία επιμένει.
  Μαζί της και εμείς

 244. Pedis said

  Χτες απευθύνθηκα στη συλλογική σοφία και ρώτησα να μάθω πόσα «σκάφανδρα» έχουν στοκ τα ελληνικά νοσοκομεία και πόσα έχουν παραγγελθεί.

  Σημερινή ερώτηση:

  ο συνολικός αριθμός των ΜΕΘ (δημόσιος+ ιδιωτικός τομέας) στη χώρα είναι 685 (δηλώσεις Κικίλια).

  Υποθέτοντας, χάρην συζητησεως, ότι κάποια στιγμή οι μισές από αυτές (ομόνον οι μισές, επειδή, δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες σοβαρές παθήσεις στον κόσμο) πρέπει να διατεθούν σε ασθενείς με επιπλοκές από τον κορονοιό

  (υποθέτοντας αποτελεσματική και ταχεία μεταφορά ασθενών προς τις κενές θέσεις) και

  δεδομένου ότι, όπως δείχνουν τα παραδείγματα από την Ιταλία και την Ισπανία ένα 5-10% περίπου των ενεργών επιβεβαιωμένων κρουσματων καταλήγουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τότε

  μαθηματικώς, οι υπάρχουσες διαθέσιμες για τον κορονοιό ΜΕΘ φτάνουν μέχρι να σημειωθούν περί τα 7000-3500 ενεργά κρουσματα, αντιστοίχως.

  Το οποίο σημαίνει, όπως συνάγεται εμπειρικά από τα στατιστικά στοιχείων άλλων χωρών, περί τα 8500-4200 κρούσματα συνολικά.

  Δηλαδή, αν συνεχιστεί η ίδια σούζα της καμπύλης των κρουσμάτων αυτή η κρισιμη κατάσταση ανάγκης θα παρουσιαστεί σε κάποιες εβδομάδες, ίσως και λιγότερο.

  Να ρωτήσω αν υπάρχει ρεαλιστικός σχεδιασμός για ταχεία δημιουργια νέων εξοπλισμένων ΜΕΘ ή να μην ρωτήσω;

 245. Γς said

  240:

  >Αν βρισκόμασταν σε πραγματικό πόλεμο, μέρος του λαού και μάλιστα το πιο δραστηριο, εκ των πραγμάτων, θα ήταν οπλισμένο. Θεωρητικά (και εμπειρικά) σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχε μη μηδενική πιθανότητα οι προοπτικές να εμφανίστούν αμυδρά πιο αισιόδοξες για το μέλλον …

 246. Pedis said

  # 242 – δεν είχα αμφιβολια ότι θα συμφωνούσαμε ότι οι συνέπειες προβλέπονται σοβαρές.

  Για τα μέτρα διαμαρτυρίας που προτείνεις στο τέλος, άσχημα δεν είναι για την εκπαίδευση του κόσμου που πλήττεται να διαμαρτυρηθεί έστω και στοιχειωδώς, αλλά, φοβάμαι, θα είναι εντελώς ανώφελα.

 247. aerosol said

  Δεν ξέρω πόσο παιδιά θεωρείτε τους άλλους (γιατί πάντα για κάποιους άλλους πρόκειται, όχι για εμάς που «ξέρουμε»), πως θα συνηθίσουμε τέτοιους περιορισμούς και θα χρησιμοποιηθούν αργότερα με την ανοχή μας για ψύλλου πήδημα(!). Εγώ προσωπικά μπορώ να τους δεχτώ όσο είναι πιθανό να φτάσει η Ελλάδα (που υγειονομικά είναι σε χάλι) να γίνει failed state σε λίγες εβδομάδες. Το βρίσκω ικανοποιητικό λόγο για μικρό χρονικό διάστημα. Το θέμα δεν είναι η συμμόρφωση με τον φίλο μας τον Κούλη. Όπως και οι κομμουνιστές που ζητούσαν το ’40 να βγουν από τις φυλακές για να πάνε στο μέτωπο δεν πείστηκαν από τον «φίλο τους τον Μεταξά». Το ΜΟΝΟ θέμα είναι το πόσο επικίνδυνη είναι όντως η κατάσταση (αν μπορεί να συγκριθεί με τέτοιους κινδύνους ή όχι) και το αν και πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα μέτρα.

  Πραγματική απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπάρχει. Ούτε 800.000 μπάτσοι να ελέγχουν τα πάντα. Υπάρχει ένα επικοινωνιακό, βασικά, παιχνίδι για να δημιουργήσει το κλίμα να μην κάνουν ανοησίες οι πιο αμέριμνοι. Όποιος θέλει μπορεί να κυκλοφορεί για ώρες έξω, εννοείται. Κι αυτό δεν κάνει το μέτρο άχρηστο, απλά κάνει τον πατέρα μου επιτέλους να μην πάει κάθε λίγο σουπερ μάρκετ. Απεγνωσμένος Κινέζος γιατρός έδωσε συνέντευξη για το πώς στη Β.Ιταλία κάποιοι ακόμα μαζεύονται σε ταβέρνες και ξενοδοχεία! Φυσικά η άνωθεν ευθύνη, συστημάτων που καταρρέουν γιατί ποτέ δεν φτιάχτηκαν να προστατέψουν τους πολλούς στα δύσκολα, δεν γίνεται να φύγει. Και όντως συμβαίνει μια προσπάθεια η ευθύνη να μετετεθεί στον κόσμο. Το οποίο δεν αναιρεί την πιθανή χρησιμότητα του μέτρου όμως.

  Γι αυτόν που βρίσκεται σε ψυχολογική κρίση θα γράψω χαρτάκι πως πάω να βοηθήσω άνθρωπο με ανάγκη και αν χρειαστεί θα τον δω. Το παληκάρι που περίμενε ψυχο-υποστηρικτή επειδή δεν του πήγαινε το μυαλό πως έχει να αντιμετωπίσει σκατά, πετώντας εν μέσω παγκόσμιου πανικού από Ισπανία-Ελλάδα το συμπονώ αλλά… ίσως πέρασαμε πολύ καιρό στο Ίνσταγκραμ και στο twitter να συζητάμε πώς βασανιζόμαστε από το social anxiety που έχουμε, ενώ ο κόσμος καίγεται (εδώ και πολλά χρόνια). Λίγη επαφή με την πραγματικότητα βοηθά να τελειώσει και η εφηβεία, έστω και με κάποια ταλαιπωρία.

  Στο μεταξύ… γιατί επιτέλους δεν γίνονται μαζικά τεστ όπως προτείνει και ο ΠΟΥ; Μόνο 8000 τεστ σε ένα μήνα;
  Αυτοί εδώ προτείνουν πρωτόκολλο θεραπείας άμεσα με την (μάλλον φτηνή) υδροξυχλωροκίνη, ιδανικά ΠΡΙΝ προκύψει πνευμονία -δηλαδή με άμεσο τεστάρισμα. Πιθανή επιπλοκή βρήκα κάποια καρδιακή αρρυθμία, αλλά αυτό είναι καλά καταγεγραμμένο και φαντάζομαι υπό έλεγχο σε όσους δεν έχουν σχετικό πρόβλημα. Βρήκα πως έχουμε παραγγείλει 5 τόνους από την Ινδία.

  Για όποιον αντέχει το διάβασμα, αυτό είναι καλή εικόνα για τον ιό και τα διάφορα σενάρια των επόμενων μηνών:
  Coronavirus: The Hammer and the Dance

  #140
  Οι νεκροί στα καμμιόνια δεν ήταν η γραφειοκρατία, ήταν άνθρωποι. Έρχεται η ώρα που σταματάει το «μα πού είναι το Κράτος!» του τσαντίλα στο μικρόφωνο και περνάμε στο ότι το σύμπαν γύρω μας καταρρέει. Αν πρέπει να βοηθήσουν όλοι για να μην πεθάνει η μισή Λομβαρδία, πρέπει. Κι αν είχες παιδί διασωληνομένο θα χαιρόσουν να ζητήσει ο γραφειοκράτης βοήθεια από όπου μπορεί.
  [Πριν λίγες μέρες μόλις δεν ήταν η γκρίνια που ακυρώθηκε το Καρναβάλι, γιατί τάχα αυτό συνέβει για μην… κινδυνεύσει η κυβέρνηση από την σάτιρα; Γρήγορα δεν περνάει ο καιρός;]

  #154
  Κατάλαβα το σκεπτικό σου Νίκιπλε, δεν ήταν μομφή. Αλλά ίσως νιώθεις κι εσύ πως και λιγότερο υπεύθυνα μυαλά και ψύχραιμες προσωπικότητες μπορεί να πάρουν αυτό τον δρόμο σκέψης, με περίεργα αποτελέσματα. Το ψιλοβλέπουμε γύρω μας.

  #223
  Το Reuters μιλάει για ανώνυμα στοιχεία και καταγράφει κάποιες αντιρρήσεις, το συνομωσιολογικό σκέλος δεν είναι δικό του. Δυνατό είναι, το γουστάρω, δεν το αποκλείω καν, αλλά… πάρε την ευθύνη του ρε φίλε. 😀
  Η Νότια Κορέα και η Κίνα (που στο θέμα αντιμετώπισης ιού τις ζηλεύουμε, έστω κατά κάποιον τρόπο) κατάγραφαν ονομαστικά από το GPS το πού κινούνταν ο κόσμος. Κομμουνιστές και καπιταλιστές τα ίδια, πού να βρεις άκρη… Βασικά δεν βλέπω πώς θα ενισχυθεί η Σιδερένια Φτέρνα της εξουσίας αν μάθει πως πήγα Σκλαβενίτη το μεσημέρι κι όχι Βασιλόπουλο το βράδυ, και πώς είναι ανήμπορη η θεία Κούλα. Αλλά προτιμώ -έστω και αταβιστικά- χαρτάκι. Πάντως το SMS βολεύει.
  Η μάχη για αυτά που παθαίνουμε με αφορμή τον ιό, δεν βλέπω πώς μπορεί να δοθεί τώρα. Και μιλώ ως χτυπημένος άσχημα εδώ και χρόνια οικονομικά, και διπλά χτυπημένος τώρα.

 248. Παναγιώτης K. said

  Στο παρόν ιστολόγιο «αφήνονται όλα τα λουλούδια να ανθήσουν».
  Κάποιοι εξ ημών προμηνύουν ένα ζοφερό μέλλον και μάλλον έχουν κατά νου καταπιεστικούς μηχανισμούς σαν και αυτούς π.χ της δικτατορίας.
  Το μέλλον είναι ζοφερό εξαιτίας της απόλυτης εξάρτησής μας από το τραπεζικό σύστημα και εξαιτίας της εύθραυστης οικονομίας μας.
  Μας ελέγχουν πλήρως από χίλιες μεριές.
  Κάποτε είχε κάποιο νόημα όταν έλεγες: Έχω δέκα χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα. Είχες την αίσθηση ότι τα όριζες. Τώρα είμαστε σίγουροι ότι τα ορίζουμε;
  Η καθυπόταξη λοιπόν με αυτό τον τρόπο θα επέλθει.

  Για ρεαλιστικό γράφω το παρακάτω και δεν είναι μοιρολατρία.
  Τα ισχυρά κράτη στον πλανήτη θα διαμορφώσουν την αντζέντα και της δικής μας ζωής.

 249. Pedis said

  # 248 – Tα κάτω από το #140 είναι για δικό μου σχόλιο;

  Αν, ναι, επιμένω να θεωρώ εγκληματική την πρόσκληση για εθελοντική σφαγή των υπερ-εξηνταπεντάχρονων συνταξιούχων, αρκετοί από τους οποίους δεν εχουν δει νοσοκομείο από την ειδίκευσή τους, αφού είναι οικογενειακοί γιατροί κι άλλοι πολλοί είναι άσχετων ειδικοτήτων, όσο κι αν σέβομαι την προσφορά τους.

  Και η κατακλείδα; [Πριν λίγες μέρες μόλις δεν ήταν η γκρίνια που ακυρώθηκε το Καρναβάλι, γιατί τάχα αυτό συνέβει για μην… κινδυνεύσει η κυβέρνηση από την σάτιρα; Γρήγορα δεν περνάει ο καιρός;]

 250. Γς said

  245:

  >Δηλαδή, αν συνεχιστεί η ίδια σούζα της καμπύλης των κρουσμάτων αυτή η κρισιμη κατάσταση ανάγκης θα παρουσιαστεί σε κάποιες εβδομάδες, ίσως και λιγότερο.

 251. Pedis said

  # 248 – Κι εσύ Αεροζόλ υπέρ του sms; Προκαταβολικά και πριν καν σε σταματήσουν κι ενώ σου παρέχουν ακόμη την άδεια να το κάνεις επιτόπου, όπου έτσι κι αλλιώς οφείλεις να αναφερθεις; Δεν το περίμενα.

 252. aerosol said

  «Αλλά προτιμώ -έστω και αταβιστικά- χαρτάκι. »
  Πάντως δεν το βρίσκω μείζον θέμα.

 253. Avonidas said

  Βασικά δεν βλέπω πώς θα ενισχυθεί η Σιδερένια Φτέρνα της εξουσίας αν μάθει πως πήγα Σκλαβενίτη το μεσημέρι κι όχι Βασιλόπουλο το βράδυ, και πώς είναι ανήμπορη η θεία Κούλα.

  Έτσι ελεγα κι εγω κάποτε. Μεχρι που μου είπαν για data science, και κατάλαβα ότι υπάρχει ένας ολόκληρος (δι)επιστημονικός κλάδος με σκοπό του να βλέπει αυτό ακριβώς που αδυνατείς να δεις, και να μετατρέπει μια μάζα «άχρηστων» προσωπικών δεδομένων σε φραγκα και χειραγώγηση.

 254. aerosol said

  Ξέρω φίλε avo.. Αλλά τους δίνουμε τόσα πολλά στοιχεία εκούσια, που δεν περιμένουν να τα πάρουν από τις κυβερνήσεις με τα SMS των μέτρων

 255. Pedis said

  # 253 – ‘Οχι, δεν το προτιμώ το χαρτάκι. Είναι υποχρεωτικό αν συμβεί να χρειαστεί να βγω έξω και με σταματήσουν. Όλον τον υπόλοιπο καιρό τηρώ την καραντίνα.

  Δεν απάντησες στο τέλος του # 250 αν αναφερόσουν σε σχόλιο που έκανα εγώ ή τα έμπλεξες κατά λάθος …

 256. Pedis said

  Ξέρεις Αεροζόλ, το ιταλικό «ΕΣΥ» είναι λίγο πιο σύνθετο απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζεται κάποιος. Δεν είναι εθνικό αλλά περιφερειακό σύστημα. Η κάθε περιφέρεια έχει δικους της κανόνες λειτουργίας, κόστη, και καθεστώς. Κι αν θέλεις ποιότητα στην εκπαίδευση του προσωπικού.

  Μόλις πριν από μια εβδομάδα κατάφεραν οι αρμόδιοι να βάλουν μπροστά τη μεταφορά ασθενών από τη Λομβαρδία στη Νότια Ιταλία της οποιας το συστημα δεν έχει ακομη κορεστεί.

  Όσο για ενδεχόμενη μεταφορά ιατρο-νοσηλευτικου προσωπικού προς τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλη ανάγκη σε άλλες περιφέρειες, μόλις χτες ή προχτές πήρε το μάτι μου ότι έγιναν οι πρώτες κινήσεις.

  Όσο για τους συνταξιούχους οικογενειακούς γιατρούς που έχουν κληθελι να συνδράμουν κι αυτοί στην προσπάθεια, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ανατποκριθούν, από αυταπάρνηση, ναι, οι οικογεινειακοί γιατροί που είχαν ειδικότητα οδοντογιατρού …

 257. Avonidas said

  Pedis & aerosol:

  Μη μαλωνετε για το χαρτάκι και το sms. Μερικοί από μας, αν τους τρακαρει όργανο στο δρόμο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν παντομίμα και να κάνουν το σταυρό τους 😋

 258. Γς said

  Χρόνια Πολλά

  [και μια Τουρκοπούλα αγκαλιά]

 259. Pedis said

  # 258 – για πες μου φίλε βλέπεις κάνα μπαγκ στις εκτιμήσεις που κανω στο #245 που να οδηγεί σε σφάλμα ;

 260. Περιονουσκιας said

  Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι τι κάνουν σωστό οι Γερμανοί: πέμπτοι σε κρούσματα στον κόσμο, αλλά ελάχιστοι νεκροί. Νομίζω ότι έχουν το μικρότερο ποσοστό με διαφορά

 261. Περιονουσκιας said

  Και χέστηκα για τον ιό, σιγά μη φοβηθώ. Έχασε η Βενετιά βελόνι… Για χάρη των άλλων έχω φυλακιστεί. Αυτό που με φοβίζει όμως είναι πόσα βιβλιοπωλεία (κυρίως), ή κινηματοθέατρα ή άλλα τέτοια μέρη θα κλείσουν και δεν θα ξανανοίξουν ποτέ με τα μέτρα αυτά ως χαριστική βολή

 262. aerosol said

  #250
  Ναι Pedis, βάζω νούμερο σχολίου και μετά τις δικές μου σκέψεις.
  Όμως από σύμπτωση είδα πως ρωτάς, συνήθως δεν μένω πολύ ώρα στη σελίδα, οπότε μπορεί να μην δω κάτι γρήγορα.
  Εγώ θεωρώ πως όταν η κοινότητά σου συντρίβεται είναι η ώρα για να σώσεις όποιους μπορείς. Και δεν πιστεύω πως η ιταλική γραφειοκρατία ευνοεί τους φτωχούς νότιους εις βάρος των πλούσιων βορείων. Αν είχαν τώρα καλύτερη λύση θα την έκαναν πράξη.
  Η κατακλείδα είναι για το πόσο πυκνά και οδυνηρά γράφει ο χρόνος μέσα στην πανδημία και μας αλλάζει τα δεδομένα.

 263. 261 Οι Γερμανοί, αν θυμάμαι καλά, παίζει απλά να κάνουν πολύ περισσότερα τεστ οπότε να δείχνουν πολύ περισσότερα κρούσματα – πιο κοντά στον πραγματικό αριθμό απ’ όσο εμείς, ας πούμε, που δείχνουμε γύρω στο 1/10 ίσως επειδή δεν έχουμε τεστ.

 264. Και αν με ρωτάτε, οι απόψεις μου για την απαγόρευση είναι κοντά στον Αεροζόλ. Το τι γίνεται με την ευκαιρία, αυτά που λέει ο Μπετατζής, είναι άλλο θέμα και διόλου ασήμαντο.

 265. Alexis said

  #215: Μα φυσικά και σέβομαι την άποψή σου. Αλλά δεν την κατανοώ. Και δεν την κατανοώ γιατί έγραψες τόσα σχόλια και πουθενά δεν εξήγησες γιατί «το μέτρο του sms είναι άχρηστο».
  Κάτι αοριστολογίες είδα μόνο περί φακελώματος, περί προπόνησης για γενικευμένο γύψο, κλπ.
  Τα σενάρια που γράφεις με τους αστυνομικούς που σε σταματάνε στο δρόμο, είναι εξωπραγματικά, μάλλον δεν ζεις στην Ελλάδα. Κανείς μπάτσος δεν θα ασχοληθεί με το πόση ώρα είσαι στο δρόμο και σε ποιο μαγαζί πηγαίνεις. Αγγαρεία κάνουν, ένα χαρτί ζητάνε να τους δείξεις ή ένα sms και γειά σας.

  #216: Να συμφωνήσω μαζί σου ότι δημιουργήθηκε υπερβολικός ντόρος από τα κανάλια με τους «απείθαρχους». Αν και γνωρίζω προσωπικά πολλές περιπτώσεις άσκοπων έως και βλακωδών μετακινήσεων το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τα μέτρα.

 266. Alexis said

  #243: Κόντεψα να πνιγώ από τα γέλια! Κλαίω λέμε… 😆

  #265: Κι εγώ πιο κοντά με τις απόψεις του Αεροζόλ και του Αβονίδα είμαι.
  Ωστόσο διάβασα με πολλή προσοχή και τις καίριες επισημάνσεις του Μπετατζή, του Γ. Κουβάτσου και του Παναγιώτη Κ.

 267. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα!

  Η συγκίνηση είναι διάχυτη, λόγω της ημέρας σήμερα, της 25η Μαρτίου.

  Κάτι πισώπλατες τουφεκιές που ‘φαγε ο Καραϊσκάκης στην μάχη του Φαλήρου προήλθαν απ’ τα καριοφίλια των προ-προ-προ παππούδων κάποιων σημερινών νοικοκυραίων, που θεώρησαν τον αθυρόστομο οπλαρχηγό προδότη, ταραξία κλπ. επειδή προφανώς «…ήθελε να ταράξει τις καλές σχέσεις που είχαμε με την οθωμανική αυτοκρατορία και να φύγουμε απ’ αυτήν και το κοινό μας νόμισμα, το γρόσι…».

  Ειδικά χαίρομαι για τις πρωτοβουλίες του «Ελλάδα 2021» κλπ. και τις σχετικές δηλώσεις των Προεδρίνων μας … Να μη ξεχνιόμαστε, το «Ελλάδα 2021» βέβαια χρηματοδοτείται αυστηρά μόνο από δωρεές, χορηγούς κλπ., ιδιωτικά. Όπως ιδιωτική είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος, που έκανε και τα αρμόζοντα βήματα. Όχι για καμιά ενίσχυση για κανένα κρεβάτι ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό κλπ., εκεί προφανώς φροντίζει ο αρμόδιος υπουργός.

  Έχει (να) πέσει πολύ ξέπλυμα…

 268. # 237, τέλος

  Μπα, μην το λες, όταν είχε σπάσει η κόρη μου τον αγκώνα της σε 18 μέρη της είχαν βάλει γύψο. Σε δυο ή τρεις μέρες τον έβγαλε μόνη της κι έμεινε με τον ειδικό νάρθηκα που ρύθμιζε τα όρια των κινήσεων (300+ ευρώ έκανε). Δεν είχε κάποιο πρόβλημα που τον έβγαλε, ίσως ήταν τυχερή.

 269. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είδα (ακόμα) κάτι σε δικά μας ειδησεογραφικά, μερικά ξένα το αναφέρουν.
  Κάτι τέτοια μας λείπανε τώρα…
  https://www.volcanodiscovery.com/app/earthquakes/quake-info/2726576/M7-Wed-25-Mar-East-of-Kuril-Islands-Russia.html

 270. spyridos said

  Μιά απορία

  Αυτόν το Τσιόρδα Τσιόδρα πως τον λένε
  αυτόν που ψέλνει και γέρνει
  κατευθείαν απο τη ΔΑΠ τον πήρανε ή πέρασε από παλιά ελληνική ταινία?
  Καλά αυτοί οι άνθρωποι έξω από τη γυάλα δεν έχουν συνεχή επικοινωνία με το γιατρό τους?
  Όπως εμείς οι ΑχΡΙΣΤΟΙ!!!!

 271. # 262

  Μπα μην το λες για τα θέατρα. Θυμάμαι προ ετών σύζυγο πρωταγωνίστριας που μουέλεγε πως το θέατρο του στοίχιζε 3 χιλιάρικα ευρώ μηνιαίως όταν ήταν κλειστό και μέσο όρο 11 όταν λειτουργούσε !!

 272. spyridos said

 273. π2 said

  202: Ο λόγος είναι απλός. Η Ελλάδα πήρε μέτρα πιο γρήγορα από πολλές άλλες χώρες και ανέβηκε σκαλοπάτια αυστηρότητας επίσης πιο γρήγορα, ακριβώς επειδή έχει διαλυμένες δομές υγείας. Σε όλον τον κόσμο αυτό είναι το κρίσιμο μέτρο, το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή.

  Μην κοιτάτε τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι τελείως παραπλανητικός. Η Γερμανία, όπως είπε ο Δύτης, κάνει μαζικά τεστ. Η Ισλανδία το ίδιο, κι ας έχει μια από τις μικρότερες διασπορές στον κόσμο, επειδή είναι ψηλά στον δείκτη των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. (Παρεμπιπτόντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με τα τεστ. Υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας και στα ακριβά, αργά και ακριβή και στα φτηνά, γρήγορα και λιγότερο ακριβή. Η Ισλανδία, που έχει τον υψηλότερο ίσως αριθμό τεστ ανά πληθυσμό παγκοσμίως, έχει πλέον έλλειψη στα μάκτρα.)

  Τα στοιχεία που έχουν σημασία είναι η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων, η καμπύλη αύξησης των θανάτων και ο αριθμός των ανανηψάντων. Σε χώρες με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων το στοιχείο που μετράει είναι το πόσο νωρίς πήραν μέτρα από ένα σημείο αύξησης του αριθμού των νεκρών και μετά, σε συνδυασμό με τις αντοχές των δομών υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες χώρες της Αφρικής, ακόμη κι οι λίγες που δεν έχουν ακόμη καταγεγραμμένα κρούσματα, παίρνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα, κλείνουν σύνορα κλπ.

  Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα έχουμε όλα καλώς καμωμένα. Το αντίθετο. Η «επιτυχία» μας να έχουν κρατηθεί πολύ χαμηλά οι αριθμοί οφείλεται στην αποτυχία μας σε όλα τα άλλα (αδύναμες και απροετοίμαστες δομές υγείας, πολύ λίγα τεστ και, πλέον, σαφής υποεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών νοσούντων).

 274. Περιονουσκιας said

  Καλημέρα.
  Μη συγκρίνετε την Γερμανία με την Ελλάδα. Με την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία κτλ να την συγκρίνετε.
  Δηλαδή εννοείτε ότι αυτές οι χώρες έχουν στην πραγματικότητα δεκαπλάσια κρούσματα από όσα δηλώνουν; Περισσότερα από την Κίνα;

 275. Georgios Bartzoudis said

  Για την συνταγματικότητα ή μη των «κορονομέτρων», έχω να πω τα εξής:
  (α) Οι πεθαμένοι …δεν έχουν ατομικά δικαιώματα, ή αλλιώς, παραφράζοντας την Πατριαρχική ρήση, «Δεν κινδυνεύουν τα ατομικά δικαιώματα. Κινδυνεύουν τα άτομα»!
  (β) Το Σύνταγμα, όπως και όλα τα κείμενα, πρέπει να το διαβάζουμε τί λεει «κάτω από τα γράμματα». Και βεβαίως πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τους βασικούς κανόνες της Επιστήμης του Δικαίου. Το ερώτημα που αντιμετωπίζεται είναι τί κάνουμε όταν από την προστασία ενός δικαιώματος κινδυνεύει κάποιο άλλο δικαίωμα.
  (γ) Χρόνια Πολλά σε όλους! Αιωνία η Μνήμη Αυτών που αγωνίστηκαν για να μας εξασφαλίσουν το δικαίωμα της Ελευθερίας!

 276. nikiplos said

  223@ μια ένσταση στην ανάλυσή σου. γράφεις «και ανάλυση δεδομένων «.
  Ακόμη κι όταν η Ιταλία μετρούσε 1000 νεκρούς, αλλά είχε αναλυτικό μέτρημα τα μοντέλα ανάλυσης έδιναν κι έπαιρναν. Οι στατιστικολόγοι, επιδημιολόγοι (πχ βλέπε Ferguson Αγγλία), άρπαξαν τα βελάκια από τους δείκτες και πλακώθηκαν μεταξύ τους σε μια άνευ προηγούμενου διαμάχη.

  Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι πιο απαισιόδοξοι. Αλήθεια με «ανάλυση δεδομένων» εν εξελίξει, που δεν έχουμε όλο το δείγμα, ούτε ξέρουμε που θα πάει το πράγμα, τι μέτρα να πάρει κανείς?

 277. spyridos said

  275

  Οι Γερμανοί κάνουν 160.000 τεστ την εβδομάδα και τώρα θα κάνουν περισσότερα.
  Οι Ισλανδοί επίσης πήραν 340.000 τεστ για 340.000 πληθυσμό (βάρεσαν φαλιμέντο με την κρίση, φτιάχνουν δικό τους νόμισμα και πουλάνε μπακαλιάρους)

  Ολοι οι άλλοι στην Ευρώπη ΜΑΖΙ εχουν κάνει εως τώρα λιγότερα από 200.000 τεστ
  Πολλαπλασίασε όλους τους αριθμούς κρουσμάτων Χ5 και Χ10 και είσαι μέσα.

 278. sarant said

  262 Ελα ντε, η ζημιά αυτή θα είναι επίσης πολύ σοβαρή.

 279. Περιονουσκιας said

  278. Συγνώμη, αλλά δεν στέκει. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ισπανία έχει 200.000-400.000 κρούσματα, η Γαλλία 100.000-200.000 και η Γερμανία 33.000 !

 280. spyridos said

  278

  Η Γερμανία τεστάρει πολύ γιαυτό πάει 1Χ εως 3Χ δηλαδή 33.000 – 100.000 στη χειρότερη.

  Η θεωρία του ΠΟΥ λέει ότι αν κάνεις πολλά τεστ σταματάς τη διάδοση.

  Για δες και την Κορέα

  9.000 κρούσματα 126 νεκροί

  Εκεί άρχισε ένα μήνα νωρίτερα (μικρή χρονική διαφορά από την Ιταλία) αλλά έκαναν τεστ προληπτικά στον πληθυσμό πριν αρχίσει η εξάπλωση.

 281. Pedis said

  # 263 – Αεροζόλ: Και δεν πιστεύω πως η ιταλική γραφειοκρατία ευνοεί τους φτωχούς νότιους εις βάρος των πλούσιων βορείων.

  Από που συνάγεις ότι εννόησα κάτι τέτοιο; Δεν καταλαβαίνω τίποτα.

  Επίσης πότε έγραψα κατι για το καρναβάλι, την κυβέρνηση και η σάτυρα που μου το φόρτωσες;

  # 266 – Αλέξη, εξηγήθηκαν επαρκως οι λόγοι για το sms. Ενώ σου δίνουν ακόμη τη άδεια να δικαιολογηθείς αν σε σταματήσουν εσύ επιλέγεις να το κανεις προκαταβολικά ακόμη κι αν δεν σε σταματήσουν. Δεν πείθεσαι και γουστάρεις να δίνεις αναφορά, ε κάντο! Τι με νοιάζει εμένα.

 282. LandS said

  Δεν ξέρω με τι συντελεστή πολλαπλασίασαν στην Ινδία αλλά κήρυξαν λοκντάουν (κερφιού μάλλον).
  Κρούσματα 650, θάνατοι 11, πληθυσμός 1,6 δισεκατομμύρια!

 283. Περιονουσκιας said

  281.

  Συνεπώς βρήκαμε τι κάνει σωστά η Γερμανία και έχει λίγους νεκρούς: πολλά τεστ!
  Και έτσι φαίνεται να επιβεβαιώνει σιγά-σιγά την θεωρία της ΠΟΥ.

 284. nikiplos said

  Πάντως η όλη ιστορία μου θύμισε αυτό το τέλος:

  (βέβεια τότε είχαν πόνο για τα πυρηνικά… )

 285. Pedis said

  Σπυρίδο και λοιποί,

  1. εδώ θα βρείτε τα στοιχεία για τα «άπειρα» τεστ που έχουν κάνει στη Γερμανία.

  https://ourworldindata.org/covid-testing

  Τα ενσωματωμένα δεδομένα δεν εμφανίζουν την υποτιθέμενη διαφορά «τάξης μεγεθους» όπως διαδίδεται, σχεδόν κοπυπαστά όπως αντιλήφθηκα, σε διάφορες δημοσιεύσεις.

  2. Για τον αριθμό των θανάτων στη Γερμανία έχουν εγερθεί πολλές αμφιβολίες

  α. για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι νεκροί από κορονοιό στη Γερμανία

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/19/cocooning/#comment-639641

  β. για την ταχύτητα ενσωμάτωσης των υπαρχόντων περιφερειακών δεδομένων στις κεντρικές βάσεις δεδομένων. Η εκτίμηση είναι ότι θα παουσιασθεί σύγκλιση στα διεθνή ποσοστά.

  Lothar Wieler, the president of the Robert Koch Institute (RKI), the government’s central public health body, has said he does not expect there to be a significant difference in mortality rates between Italy and Germany in the long run.

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/19/cocooning/#comment-640054

  https://www.theguardian.com/world/2020/mar/22/germany-low-coronavirus-mortality-rate-puzzles-experts

 286. Pedis said

  3. Το ότι η πολύ παράδοξη διαφορά στα ποσοστά θανάτου από τον ιό στη Γερμανια σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες (από 3 εώς 30 φορές!) δεν είναι ευκολα πιστευτή, συνάγεται κι από το ακόλουθο επιχείρημα/εκτίμηση:

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/19/cocooning/#comment-640345

  -> 236 – Γερμανια: τα δεδομένα είναι τα εξης (22/3):

  1.

  Κρούσματα -> 21463

  θάνατοι -> 67

  ποσοστό -> 0.31% (ή ~ 3 τοις χιλίοις)

  2.

  ποσοστό κρουσμάτων όβερ-65 -> 15.5% (εκτίμηση μιας τουλάχιστον εβδομάδας)

  μέσο ποσοστό ασθενών οβερ-65 που καταλήγουν (εμπειρικό δεδομένο απο Ιταλία, Ισπανία κι αλλού λίγο πολύ) -> ~ 10% (το ελάχιστο)

  3.

  Επομένως: ο αριθμός των νεκρών προερχόμενων μόνον από τους όβερ-65 ασθενείς θα ήταν: ~ 330 (το ελάχιστο)

  δηλ. ποσοστό θανάτων επί των συνολικών κρουσμάτων θα έπρεπε να είναι

  ~ 1.5 % (το ελάχιστο)

  η οποία είναι ήδη μια εκτίμηση 5 φορές μεγαλύτερη (το ελάχιστο) από συναγεται από τις πληροφορίες που οι Γερμανικές Αρχές δημοσιεύουν.

 287. LandS said

  Ξέρω δεν σας νοιάζει ουάν μπιτ, μα ο Ο Πρίγκηπας Κάρολος της Ουαλίας διαγνώστηκε θετικός στο κορονοιό. Μην ανησυχείτε, τα συμπτώματα είναι ελαφριά. Η Πριγκήπισσα είναι ΟΚ

 288. Pedis said

  Λεφτά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, για όποιον του παίρνει το σπίτι η τράπεζα …

  αλλά όποτε είναι να βρουν αφορμή για bail out λεφτά υπάρχουν και παραυπάρχουν, με τη σέσουλα!

  Ανακοίνωσαν 2 τρις οι ΗΠΑ, 1 τρις η Γερμανία κλπ.

  Φαγοπότι.

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/24/form/#comment-640677

 289. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  241 Pedis >>Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό και τη διαχείρισή του.
  Δεν σε είδα και το έβαλα σήμερα στο νήμα «Κορονομεζεδάκια». Σόρι.

  Ενας κρητικός σε καραντίνα στη Γαλλία (Νάντη). » Ολοι νομίζουν οτι θα συμβεί στους άλλους»

 290. Pedis said

  # 290 – Πολύ καλά έκανες. Να διαδίδονται αυτά κλπ. 🙂

  Με την ευκαιρία να θυμίσω στη συλλογική σοφία τα δύο ερωτήματά μου στο # 245 αν πάρει το μάτι κανενός κάποιο σχετικό δημοσίευμα …

  και ιδιαίτερα το ερώτημα σχετικά με το όριο των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα (μερικές χιλιάδες και σαφώς λιγότερα από 10000) πέραν του οποίου η θεραπεία στις ΜΕΘ είναι αδύνατη.

 291. Spyros said

  Καλησπέρα σε όλους και καλή δύναμη!
  Το Σύνταγμα δεν προβλέπει πουθενά την κατάλυσή του. Στις διατάξεις για τα συνταγματικά δικαιώματα (άρθρα 4 επ. Συντάγματος) προβλέπονται περιορισμοί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται περιορισμοί και με απλό νόμο, σε όσες περιπτώσεις υπάρχει επιφύλαξη νόμου (βλ. άρθρο 25 παρ. 1 Συντ.).
  Το άρθρο 5 παρ. 3 Συντ. περιέχει μια τέτοια επιφύλαξη, λέει ότι κανείς δεν περιορίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, παρά μόνο «όταν και όπως ορίζει ο νόμος». Υπαινίσσεται κυρίως τη σύλληψη και κράτηση για ποινικό αδίκημα, όπου πράγματι ο νόμος (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) ορίζει τις λεπτομέρειες του περιορισμού της ελευθερίας του προσώπου.
  Δεν φαίνεται το άρθρο να αποκλείει και λόγους άσχετους με την τέλεση ποινικών αδικημάτων, όπως π.χ. όταν κάποιος είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του ή τους άλλους λόγω ψυχικής νόσου και χρειάζεται εγκλεισμός του στο ψυχιατρείο.
  Το άρθρο 5 παρ. 4 Συντ. μιλάει για ατομικά διοικητικά μέτρα που απαγορεύουν την ελεύθερη κίνηση Έλληνα πολίτη στη χώρα, τα οποία απαγορεύονται και μπορούν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή από ποινικό δικαστήριο. Εδώ πράγματι αναφερόμαστε μόνο σε ποινικά αδικήματα.
  Στη σημερινή συγκυρία δεν ασχολούμαστε με το άρθρο 5 παρ. 4 Συντ., γιατί αυτό αναφέρεται σε ατομικά μέτρα σε βάρος μεμονωμένου ατόμου, όπως πολύ σωστά γράφει ο Κουρουνδής.
  Σήμερα υπάρχει νόμος (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) που επιβάλλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλους και όχι σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο θέλει να προστατεύσει το άρθρο 5 παρ. 4.
  Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτός ο (γενικός και καθολικός) νομοθετικός περιορισμός έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 5 παρ. 3, αν δηλαδή η υποχρέωσή μου να δηλώνω που πηγαίνω κάθε φορά που βγαίνω έξω από το σπίτι μου, θίγει τον πυρήνα της ελευθερίας κίνησης στη χώρα, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.
  Μάλλον τον θίγει, γιατί περιορίζει υπέρμετρα το δικαίωμά μου να μεταβώ όπου θέλω. Θα μπορούσε π.χ. να με υποχρεώνει να δηλώνω μόνο τις περιπτώσεις που πρόκειται να έρθω σε επαφή με ευπαθές άτομο και στην περίπτωση αυτή να μου επιτρέπει να το συναντώ σε ανοιχτό χώρο. Πολύ πρόχειρες σκέψεις αυτές, με δεδομένο ότι δεν έχω εξοικείωση με το συνταγματικό δίκαιο.
  Όσο για τη διατύπωση του ΠΘ: «όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία», μάλλον η σκέψη του πήγε στην κατάχρηση δικαιώματος, όπως σωστά και πάλι γράφει ο Κουρουνδής, ή στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, όπου γίνεται λόγος για την προσβολή των δικαιωμάτων των άλλων ως ορίου της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.
  Δεν καταλαβαίνω πώς θα μπορούσε η μετακίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων οπουδήποτε στην χώρα να «απειλεί την κοινωνία». Γιατί π.χ. να μην πάω με την κοπέλα μου μια βόλτα οπουδήποτε και να περπατήσουμε μόνοι για αναψυχή;
  Κοντολογίς και με κάθε επιφύλαξη λόγω της χαμηλής εξοικείωσής μου με το Συνταγματικό Δίκαιο, νομίζω ότι μια διαφορετική διατύπωση στο έντυπο, που να απαγορεύει κατ’ εξαίρεση την ελευθερία κίνησης και να μην κάνει την εξαίρεση κανόνα (π.χ. «δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν θα έρθω σε επαφή με άτομο ευπαθούς ομάδας, ότι δεν θα συναντηθώ με πάνω από τρία άτομα, ότι έχω λάβει τα μέτρα υγιεινής, ότι φοράω μάσκα, γάντια» κλπ.), θα ήταν πιο συμβατή με το Σύνταγμα και επιτρεπτή βάσει του άρθρου 5 παρ. 3.
  Όχι δηλαδή να σου επιβάλλει να δηλώσεις πού θα πας απαγορεύοντας ουσιαστικά να πας αλλού, αλλά να σε υποχρεώνει να δηλώσεις ότι θα τηρήσεις τα μέτρα προφύλαξης από τη διάδοση της νόσου Covid19, στο βαθμό που αυτά είναι γνωστά και αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα στην παρούσα φάση.

  Αυτά με λίγα λόγια… το θέμα θέλει πάντως περισσότερη σκέψη…

 292. nwjsj said

  Στα δύο ανοιχτά ερωτήματα του Pedis, να προστεθεί και το πόσα νέα πιστοποιημένα εργαστήρια ανίχνευσης κοροναϊού προστίθενται καθημερινά ανά την Ελλάδα.

  Ένα άλλο θέμα που επηρεάζει τις στατιστικές είναι η καταγραφή θανάτων.
  Πάντως οι Γάλλοι παραδέχονται ανοιχτά ότι στη λίστα των νεκρών μπαίνουν μόνο όσοι πεθαίνουν στα νοσοκομεία. Όσοι πεθαίνουν στα σπίτια τους ή σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν προσμετρώνται, έστω κι αν είναι θετικοί στον κοροναϊό:
  http://www.leparisien.fr/societe/sante/coronavirus-240-nouveaux-deces-en-france-le-seuil-du-millier-de-morts-franchi-24-03-2020-8287212.php?xtor=EREC-361-&utm_medium=email&utm_source=internal&utm_campaign=newsletter_covid19&_ope=eyJndWlkIjoiMzM4MWIzMDA2NzAwMDY4OThlNTRmNDJhZjBlMjIzMjgifQ%3D%3D

  «A noter que les décès dans les Ehpad, qui se multiplient ces derniers jours, ne sont pas comptabilisés ici. Comme d’ailleurs toutes les disparitions recensées en dehors du milieu hospitalier.»

 293. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είτε με sms είτε με έγγραφο, η ξεφτίλα είναι ξεφτίλα.

 294. Pedis said

  # 293 – Ενδιαφέρουσα ειδηση, ευχαριστώ.

  Η υποψία είναι ότι η καταμέτρηση των θανάτων λόγω κορονοιού δεν περιλαμβάνει, πάντα, ασθενείς που υπέφεραν από άλλες παθολογίες.

  Κι αυτή η υποψία αφορά εν μέρει και τη στάση της Κίνας στην καταμέτρηση των νεκρών.

 295. Δρυός Πεσούσης said

  @193:
  Φυσικά και όχι, κάθονται με τις ώρες πάνω από τη σκακιέρα ο ένας απέναντι από τον άλλον, πιάνουν τα ίδια κομμάτια και μερικοί κάνουν και χειραψία. Σίγουρα βοηθάει το γεγονός πως είναι κάπου στη Σιβηρία, αν ήταν π.χ. στη Νέα Υόρκη το τουρνουά αποκλείεται να συμπεριφέρονταν τόσο ανέμελα ή μάλλον δεν θα συνέβαινε καν.

  @ 261, 264, 278, 287
  Η Γερμανία είναι μόνο φαινομενικά σε καλύτερη στατιστική θέση επειδή τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα και καταγεγραμμένα κρούσματα βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα στο Βερολίνο υπήρχαν δύο τουλάχιστον περιπτώσεις φορέων που πήγαν σε κάποιο κλαμπ, όσο ήταν ακόμα ανοιχτά, και δημιούργησαν νέο κύκλο δεδκάδων κρουσμάτων που πολλαπλασιάζονταν για μέρες, ενώ από την άλλη, σε έναν οίκο ευγηρίας στο Βίρτζμπουργκ πέθαναν 9 και νόσησαν καμιά 30αριά από το προσωπικό, δηλαδή δεν κάνει εξαίρεση στη Γερμανία, απλά δεν έχει χτυπήσει ακόμα μαζικά τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό είναι εν μέρει συμπτωματικό, αλλά υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι: Η Ιταλία, εκτός από τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, είναι και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών στα οποία μένουν και οι τρεις γενιές, σε αντίθεση με την σχετική οικογενειακή ανεξαρτησία/αποξένωση στη Γερμανία.

  Όσον αφορά τα μέτρα εδώ το κάθε κρατίδιο κάνει τα δικά του, γεγονός κάπως λογικό αφού δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα μέχρι στιγμής, αλλά αυτό έχει οδηγήσει σε ασυνεννοησίες και παρανοήσεις για το τι πραγματικά ισχύει με φοβερά γραφειοκρατικά κωλύματα και μπόλικη ευθυνοφοβία. Τα τεστ μπορεί να είναι περισσότερα και να γίνονται μάλλον πιο στοχευμένα όπως φαίνεται, αλλά καμία σχέση με Ν. Κορέα, ειδικά σε νέους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς ή που έχουν ήπια συμπτώματα η οδηγία είναι καθίστε σπίτι και πάρτε μας ξανά όταν σας το γυρίσει σε πνευμονία. Όπως αναφέρθηκε και οι ίδοι οι Γερμανοί λένε πως περιμένουν το ποσοστό θνησιμότητας να ανέβει όσο εξαπλώνεται ο ιός. Το ότι ποντάρουν στα σχεδόν 30 χιλιάδες κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν δεν σημαίνει πως δεν θα δημιουργηθεί κι εδώ πρόβλημα κάποια στιγμή, απλά ο συνδυασμός μέτρων, κρατικής προετοιμασίας και άφθονου ρευστού μετά το πλεόνασμα 3δις της προηγούμενης χρονιάς, μέρος του οποίου ήδη έριξαν στην αγορά, φέρνουν τη Γερμανία σε σχετικά πλεονεκτική θέση.

  Φυσικά τα παραπάνω είναι μια υποσημείωση στο γεγονός πως όπως παντού στην Ευρώπη κοιτάγανε τους αριθμούς και τις καμπύλες από την Κίνα για εβδομάδες μέχρι να αποφασίσουν να κάνουν κάτι (βλ. μέχρι να βρουν τρόπο να εκμεταλλευτούν οικονομικά την κατάσταση και να προωθήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, όπως ο πρωθυπουργός της Βαβαρίας πχ.). Γιατί εμείς εδώ δεν είμαστε σαν τους δεσποτικούς Ασιάτες να καταλύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα εν μία νυκτί, και ειδικά στη Γερμανία υπάρχει η εμπειρία της DDR και δεν μπορείς να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους το περίφημο Ausgangssperre (απαγόρευση εξόδου), οπότε απαγορεύσανε τις συγκεντρώσεις άνω των δύο και η Μέρκελ έκανε έκκληση στον κοινό νου και την κατηγορική προστακτική των αυτόβουλων και υπεύθυνων υποκειμένων που απαρτίζουν τις δυτικές δημοκρατίες. Τουλάχιστον αν είναι να μας βρει, θα έχουμε τον Ντεκάρτ και τον Καντ ανά χείρας, όχι το κόκινο βιβλιαράκι του Μάο.

  @ Μπετατζή:
  Πολύ λογικό η κάθε κυβέρνηση να βρίσκει ευκαιρία να περάσει αντεργατικά μέτρα σε αυτή την κατάσταση εξαίρεσης, αλλά ο λαός τους περιμένει στη γωνία. Το σύνθημα «όταν αυτό τελειώσει θα λογαριαστούμε» ακούγεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, ο ταξικός τρόπος οργάνωσης του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και κυρίως με την καταφανώς ξεδιάντρωπη διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης θα φανεί στο πώς θα αντιδράσει η κοινωνία, ειδικά σε όσους άτυχους χρειαστούν περίθαλψη. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα, σκεφτείτε μόνο τι θα γίνει αν χτυπήσει για τα καλά Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ και αντίστοιχες χώρες που έχουν ήδη υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα ελάχιστα μέχρι στιγμής κρούσματα.

  Κι επειδή ανέφερες τον Σμιτ, ο κατ’ εξοχήν θεωρητικός της κατάστασης εξαίρεσης τις τελευταίες δεκαετίες νόμιζω φάνηκε για μια ακόμη φορά κατώτερος των προσδοκιών.
  http://bookhaven.stanford.edu/2020/03/giorgio-agamben-on-coronavirus-the-enemy-is-not-outside-it-is-within-us/

 296. Γιάννης Κουβάτσος said

  «όταν αυτό τελειώσει θα λογαριαστούμε» ακούγεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη»
  Μακάρι! Ας βγει και κάτι καλό απ’ αυτή την ιστορία.

 297. Pedis said

  Απαντώ κατ’ εξαίρεση στο υποπτο Βάταλο-σχόλιο:

  Η Ιταλία, εκτός από τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, είναι και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών στα οποία μένουν και οι τρεις γενιές,

  1. ποσοστό πληθυσμού άνω τω 65 ετών:

  Γερμανία -> 21.5 %

  Ιταλία -> 22.8 %

  Ισπανία -> 19.5 %

  Γαλλία -> 20.0%

  Συμπέρασμα: επουσιώδεις διαφορές!

  Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία η οποία όμως έχει κτυπηθει το ίδιο με την Ιταλία. Το «επιχείρημα», ως καθοριστικό, όπως παρουσιάζεται και διαδίδεται παπαγαλιστί στο ίντερνετ από «ειδικούς» και ειδικούς, στη βάση των δεδομένων, δεν έχει καμιά αξία ή τουλάχιστον οση που να συνεισφέρει σημαντικά στην τεράστια διαφορά (30 φορές) θνητότητας αναμεσα στις δύο χώρες.

  2. Στην Ιταλία το ποσοστό ίδιας κατοικίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Οι γονείς, μεγάλοι μεταπολεμικοί οικονόμοι και εκμεταλλευόμενοι την εργασιακή σταθερότητα από το 1965-70 και μετά, έχουν κάνει το κουμαντο τους και έχουν συνεισφέρει στο να έχουν τα παιδιά τους ιδιόκτητα σπίτια. Έτσι, δεν ζουν κάτω από την ίδια στεγη οι τρεις γενιές αλλά, βέβαια, έχουν πολλές και στενές σχέσεις.

 298. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  291 Pedis >>σχετικά με το όριο των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα (μερικές χιλιάδες και σαφώς λιγότερα από 10000) πέραν του οποίου η θεραπεία στις ΜΕΘ είναι αδύνατη.

  Μια ,από την ανάποδη, εικόνα που προσωπικά σχημάτισα από τις φωνές των γιατρών που ακούω όλες αυτές τις μέρες, είναι ότι χοντρικά το ιδανικό θα ήταν ακόμη 2.000 ΜΕΘ.
  Είναι σημαντικές και οι ΜΕΦ (Μονάδες εντατικής φροντίδας)

 299. nwjsj said

  Κι ενώ οι δικοί μας υποχρεώνουν τους πολίτες να δίνουν αναφορά μέσω sms για το πού πάνε και πότε, η Ιρλανδία και η Αλβανία κάνουν αυτά:

  https://www.thejournal.ie/private-hospitals-ireland-coronavirus-5056334-Mar2020/

  https://balkaninsight.com/2020/03/16/albania-mounts-millionaire-fines-against-co

  Α, ξέχασα… Ο Κικί αύξησε την αποζημίωση που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές ΜΕΘ από τα 800 στα 1600 ευρώ.

 300. Pedis said

  # 299 – Οι 2000 ΜΕΘ για την αποκλειστική θεραπεία ασθενών από τον κορονοιό (δηλ. σε καθεστως καραντίνας από τις υπόλοιπες για τα άλλα τρέχοντα περιστατικά) θα ήταν αρκετές μέχρι τα *ενεργά* κρούσματα να ανέλθουν στις 25000 – 50000.

  Σε αυτό το σενάριο οι 2000 ΜΕΘ θα ήταν πολύ πιθανό να επαρκούσαν.

 301. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όμως στην αλγοριθμοποιημένη εποχή της καταμέτρησης θυμάτων και κρουσμάτων έννοιες όπως αλληλεγγύη, φροντίδα, απώλεια ελευθερίας, αβεβαιότητα, (αυτό-)φροντίδα από την στιγμή που δεν είναι αριθμοί στην ατζέντα των μίντια δεν προσμετρώνται, τουλάχιστον, όχι μέχρι να γίνουν αυτοκτονία, διάγνωση ψυχιατρική κοκ.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/236561_sto-myalo-einai-o-stohos-ena-sholio-sto-pedio-tis-nekropolitikis

 302. Pedis said

  -> 301 – θα επαρκούσαν αν, βέβαια, έχει ληφθεί μέριμνα στην οργάνωση της ταχείας μεταφοράς των ασθενών από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, δηλ. όπου θα προκύπτουν ελεύθερες θέσεις σε ΜΕΘ.

 303. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αν θέλουμε να πάρει στα σοβαρά η κυβέρνηση τις προειδοποιήσεις των #θα_λογαριαστούμε_μετά, ας ξεκινήσουμε πείθοντας εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας, προετοιμαζόμενοι συλλογικά από τώρα γι’ αυτό το περιβόητο «μετά».»
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/236515_o-zikos-kai-oi-thalogariastoymemeta

 304. spiridione said

  Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων σήμερα:
  Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, ενέταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, όπως συνέβη ήδη, άλλωστε, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ). Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα μέτρα αφορούν ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και κορυφαίοι Υπουργοί, όπως και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
  Και ξαφνικά, όπως φαίνεται, με την άνω ανακοίνωση, σε αντίθεση με τα προρρηθέντα, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημόσια για τη στήριξη όλων των πληττόμενων κλάδων.
  https://www.dsa.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5

  Η μεσαία τάξη που θα θα φρόντιζε η ΝΔ. Εδώ η ανακοίνωση τύπου: εξαιρούνται από το επίδομα οι επιστημονικοί κλάδοι (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές),και αντ’ αυτού θα πάρουμε ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα. Ούτε αναστολή των δόσεων δανείων, ούτε μείωση του ενοικίου.
  https://www.amna.gr/pr-view/209091

 305. Γς said

  296 a:

 306. π2 said

  300: Επειδή διάβασα πολλά σχόλια στα ΜΚΔ για την Ιρλανδία που «εθνικοποιεί την υγεία», δεν είναι ακριβώς έτσι:

  https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/private-hospitals-in-state-to-cater-for-covid-19-cases-only-as-pandemic-spreads-1.4211349

  Πρόκειται για τμήμα συμφωνίας των ιδιωτικών νοσοκομείων με το δημόσιο, συμφωνία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς «several items remained to be finalised, including the exact nature of the financial agreement between the hospitals and the State, which will be done on a not-for-profit basis, but will still be a significant sum.»

 307. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μέσα δύο μέρες ο αριθμός των επίσημων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν διασωληνωθεί τριπλασιάστηκε φτάνοντας τους 45. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται καθώς ο πρώην Αν. Υπουργος Υγείας Π. Πολλάκης αναφέρει ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι 218 και όχι 135 που ανακοίνωσε το υπουργείο και ο αριθμός των διασωλημένων 48 αντί για 45 με βάση την πηγή του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ . Επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η ανερχόμενη καμπύλη των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνει τον πραγματικό κίνδυνο και το ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
  https://tvxs.gr/news/ellada/sobara-erotimata-gia-tin-katagrafi-ton-kroysmaton-kai-toys-thanatoys

 308. spyridos said

  287

  από που προκύπτει το 2 ????

  Το έχεις βρει σε πίνακα ή είναι δική σου εκτίμηση?

  Εδώ οι Γερμανοί λένε ότι δεν πρόλαβε να μεταδοδεί ο ιος σε ηλικιωμένους
  επειδή βρήκαν πολύ γρήγορα τους νέους που τον έφερναν αππο τα χιονοδρομικά των Αλπεων

  http://www.nomisma.com.cy/index.php?id=99672

  και εδώ ένα για την ετοιμότητα σε κλίνες και λένε ότι θα περιθάλψουν τώρα και Ιταλούς

  https://tinyurl.com/vfm4lgh

 309. aerosol said

  #274
  Συμφωνώ απολύτως

  #282
  Ίσως ο γραπτός λόγος μας προδίδει και αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε. Δεν ξέρω γιατί, πάντως σταματώ εδώ και το ξαναπιάνουμε άλλη στιγμή.

  #297
  Μπορεί να έχω γίνει κυνικός και απαισιόδοξος. Θα ήθελα αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω πως τους περιμένει κανείς στη γωνία ή πως «θα λογαριαστούμε μετά». Άντε σε τρία χρόνια να αλλάξει κυβέρνηση και να βγει, ξερω γω, Σύριζα, μπας και ψιλομαζέψει το 1/3 από όσα γίνουν. Ή να γλιτώσουμε τα χειρότερα, να ξεχαστούν οι κυβερνητικές ρεμούλες και να εγγραφεί μόνο η «έγκαιρη στάση της κυβέρνησης που μπλα, μπλα…». Τι να πω, δεν συγκλονίζομαι με κανένα σενάριο.

  #305
  Είναι και μια ειρωνία που παραδοσιακά στους δικηγόρους υπερισχύει η ΝΔ.

 310. nwjsj said

  @ 307 – Π2
  Δεν ξέρω τι σχόλια διαβάσατε στα ΜΚΔ και πώς ερμηνεύει ο καθένας αυτά που διαβάζει. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Ιρλανδίας ήταν ξεκάθαρες και πρόκειται για προσωρινή επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε λόγω κοροναϊού. Το ότι θα γίνει επίταξη δεν σημαίνει ασφαλώς ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν θα πληρωθούν από το κράτος για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν, τα χρήματα όμως που θα πάρουν δεν θα είναι σύμφωνα με τον συνήθη τσιμπημένο τιμοκατάλογό τους, αλλά σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του δημοσίου τομέα. Αυτό είναι εξ άλλου το νόημα του αποσπάσματος που παραθέσατε.

  Αντιλαμβάνομαι ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία μάλλον θα προσπαθούν να διαπραγματευτούν κάτι καλύτερο, όμως η Ιρλανδική κυβέρνηση δεν βγήκε στο παρά δέκα της επίταξης ν’ αυξήσει κατά 100% το ποσό της κρατικής συμμετοχής στις ιδιωτικές ΜΕΘ, όπως έσπευσαν να κάνουν οι δικοί μας.

 311. # 310 β

  Είναι γεγονός πως ο λαός χρειάζεται χρόνια για να πάρει (και αν…) πίσω αυτά που του παίρνουν οι κυβερνήσεις σε στιγμές…

  Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αντιπολίτευση και ούτε φαίνεται πιθανό να υπάρξει, πιο πιθανό σενάριο αλλαγής είναι να αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες της Νουδούλας (επιχείρηση είναι, μην εκπλήσσεσαι γι’ αυτό κι έχει συνεργασθεί από Φλωράκη μέχει Πλεύρη ) να αλλάξουν ηγέτη εκτελεστικό σύμβουλο.
  Δεν έχουμε κομματα αρχών -με εξαίρεση το ΚΚΕ που ίσως έχει αρχές αλλά δεν είναι κόμμα- η σωτηρία μας ήταν η ΕΕ όπου κάνει κουμάντο στα σοβαρά που επηρεάζουν και τους εταίρους κι αφήνει την διαχείριση στην κυβέρνηση στα υπόλοιπα όπως παιδεία και υγεία με τα γνωστά κατορθώματα.
  Αν αμφισβητεις- και καλά θα κάνεις- αυτά που γράφω σκέψου τις περιπτώσεις Παπαδήμα και Στουρνάρα και βρες εξήγηση για την καθολική αποδοχή που έτυχαν.

 312. π2 said

  311: Συμφωνούμε. Απλώς είδα σχόλια (αλλού) που έδιναν την εντύπωση ότι, περίπου, τους τα πήραν τζάμπα τα νοσοκομεία και σκέφτηκα να το διευκρινίσω.

  Μια που λέμε για «ευκαιρίες», η πιο εντυπωσιακή που έχω δει είναι αυτή:
  https://theintercept.com/2020/03/23/gilead-sciences-coronavirus-treatment-orphan-drug-status/

 313. Pedis said

  # 309 – Spyridos 287

  από που προκύπτει το 2 ????

  Πριν το ξαναβρώ (σε λινκ επειδή δεν το έσωσα παρά κράτησα το νούμερο στις σημειώσεις μου) δες το καταγεγγραμένο ποσοστό των άνω-των-60 (όχι ενημερωμένο ακόμη και για την ημερομηνία 23/3)

  https://www.statista.com/statistics/1105465/coronavirus-covid-19-cases-age-group-germany/

  το οποίο ανέρχεται σε 17.5%.

  Το μέσο ποσοστό θνητότητας από τις επιπλοκές του ιού σε ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ιταλία είναι (https://www.statista.com/statistics/1105465/coronavirus-covid-19-cases-age-group-germany/)

  60-69 -> 5.0%

  70-79 -> 15.3%

  80-89 -> 23.3

  > 90 -> 24.1

  Με την όλως χονδρική αλλά λογική υπόθεση για ένα ελάχιστο μέσο ποσοστό θνητότητας 10% ( «χαριστικά»)

  εφαρμοζόμενο στον αριθμό των άνω-των-60 που είναι 3240 (δες ανωτέρω λινκ) θα έδινε:

  324 θανάτους

  σε φανερή αντίθεση με το καταγεγγραμένο αριθμό των

  λιγότερων από 100 θανάτους (για τις 23/10).

 314. Γς said

  Να’ τανε το 21

 315. Pedis said

  # 310 – #282
  Ίσως ο γραπτός λόγος μας προδίδει και αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε. Δεν ξέρω γιατί, πάντως σταματώ εδώ και το ξαναπιάνουμε άλλη στιγμή.

  Καλά, δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας.

  Όμως μού απέδωσες άποψη που δεν έγραψα (εκτός κι αν έχω αντενάουερ, οπότε ζητώ συγγνώμη προκαταβολικώς, αλλά αν όντως έχω δίκιο τότε θα έπρεπε απλά, από χτες που στο σημειώνω, να παραδεχτείς οτι, αν δεν έσφαλλες, έκανες τουλάχιστον σαν ενα λάθος.)

 316. Pedis said

  -> 316 έκανες τουλάχιστον σαν ενα λάθος. -> έκανες τουλάχιστον σαν ενα λάθος.

 317. Pedis said

  # 309 – Spyridos – Το # 286 το κοίταξες; Τι λες;

 318. aerosol said

  #316
  Ίσως δεν ήμουν εξαρχής σαφής. Δεν αποδίδω σε σένα την ιστορία με το καρναβάλι (βασικά δεν ήταν μπηχτή για κανέναν), απλά ήθελα να καταγράψω πως όσο κλιμακώνεται η πανδημία κάτι που φαίνεται ακραίο τώρα μπορεί σε 3 μέρες να θεωρείται λογικό ή και ασήμαντο.
  Στα της Ιταλίας μάλλον διαφωνούμε -αν και δεν έχω αντοχή να το ψάξω παραπάνω!
  Ξαναλέω πως δεν είμαι εδώ όλη την ώρα αλλά και δεν μπορώ πάντα να βλέπω ή να ανταποκρίνομαι άμεσα σε κάθε ερώτηση. Χαρακτηριστικά, το να γράψω μόνο το #248 μου πήρε 1,5 ώρα, μαζί με το τσεκάρισμα των λινκ που έδωσα.

 319. Pedis said

  # 309 – Επίσημα στοιχεία για τη Γερμανία (27/3) εδώ:

  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-03-24-en.pdf?__blob=publicationFile

  Συνολικός αρ. κρουσμάτων -> 27436

  Αριθμός θανάτων -> 114

  ποσοστό -> 0.42%

  Αριθμός κρουσμάτων άνω-60 -> 5165

  Ποσοστό επί του συνόλου -> 18.8%

  Με εφαρμογή της προσεγγιστικής εκτίμησης όπως εξηγείται στο # 314 (και ανωτέρω) θα οδηγούσε σε

  517 θανάτους

  δηλ. 4.5 φορές περισσότερους από τους δηλωμένους στα στοιχεία.

 320. Pedis said

  # 319 – ΟΚ, παρεξήγηση και δεκτή η εξήγηση.

 321. Pedis said

  -> 320 Επίσημα στοιχεία για τη Γερμανία (27/3) (24/3) (προφανώς 🙂 ) εδώ:

  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-03-24-en.pdf?__blob=publicationFile

 322. nwjsj said

  @ 313 – Π2
  Τα καμώματα Τραμπ δεν με εκπλήσσουν καθόλου. Οι ΗΠΑ είναι η απόλυτη ζούγκλα, κουμάντο κάνουν τα συμφέροντα των διαφόρων λόμπυ. Οι μη προνομιούχοι είναι παντελώς ανοχύρωτοι απέναντι στην επέλαση του κοροναϊού κι εύχομαι μόνο όσα θα τραβήξουν να μην πάνε χαμένα, αλλά να είναι το έναυσμα μαζικών διαμαρτυριών και διεκδικήσεων.

 323. Δρυός Πεσούσης said

  @ 298:
  «Έτσι, δεν ζουν κάτω από την ίδια στεγη οι τρεις γενιές αλλά, βέβαια, έχουν πολλές και στενές σχέσεις.»
  Όχι Γιάννης, Γιαννάκης, μία η άλλη οι ηλικιωμένοι ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε νεαρότερους φορείς από άλλες χώρες με όχι τόσο μεγάλη οικογενειακή συνοχή.

  Καταλαβαίνω πως οι αριθμοί στη Γερμανία φαίνονται περίεργοι, και για τους ειδικούς είναι, εγώ απλά προσπάθησα να πω πως η Γερμανία δεν είναι άτρωτη, ούτε διαφέρει τόσο πολύ στα μέτρα που πήρε από άλλες χώρες, παρά την πλεονεκτική της θέση λόγω συγκεκριμένων συνθηκών. Κάποιοι λόγοι που θα μπορούσαν εν μέρει να εξηγήσουν την μέχρι στιγμής χαμηλή θνησιμότητα είναι το καλύτερα προετοιμασμένο και αποκεντρωμένο σύστημα υγείας, ενώ στην Ιταλία πεθαίνουν εδώ και μέρες και από την υπερφόρτωση, μεγαλύτερη πειθαρχία του πληθυσμού στα μέτρα, περισσότερα και περισσότερο στοχευμένα τεστ, τα πρώτα ομαδικά κρούσματα ήταν νέοι άνθρωποι που είχαν πάει για σκι στις Άλπεις και οι γιατροί μπόρεσαν για κάποιες κρίσιμες μέρες να παρακολουθούν την αλυσίδα μετάδοσης και το βασικοτερο όλων νομίζω, σύμφωνα με το statista.com που παραθέσατε, ενώ στη Γερμανία πάνω από το 80% των νοσούντων είναι κάτω από 60 ετών, στην Ιταλία το 75% είναι πάνω από 50 ετών, χοντρικά μ.ο. 45 για Γερμανία, 60 για Ιταλία (ανάλογα την πηγή και την ημέρα οι αριθμοί παρουσιάζονται διαφοροποιημένοι, αλλά το επιχείρημα παραμένει).

  Επίσης, ενώ ο αντίστοιχος Γερμανός Τσιόδρας και οι λοιποί προφανώς συμφωνούν πως τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης και εκδήλωσης της ασθένειας, αρνούνται πως θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι από τον συγκεκριμένο ιό που τους ξέφυγαν, όταν κι ο τελευταίος γιατρός είναι ενημερωμένος. Παρ’ όλα αυτά κι επειδή ακριβώς δεν έχουν κάποια επιβεβαιωμένη εξήγηση, δεν μας καθησυχάζουν και μας λένε κάθε μέρα πως οι αριθμοί θα εναρμονιστούν με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών σε βάθος χρόνου και πως θα τα χρειαστούμε και εδώ κάποια στιγμή, γιατί πολύ απλά δεν τον ελέγχουν πλέον, τους ξέφυγε. Γι’ αυτό έδωσα και το παράδειγμα του γηροκομείου που είχε το 10% όλων των θανάτων στη Γερμανία μέχρι προχθές, αυτά είναι στατιστικά σφάλματα που, δυστυχώς όπως φαίνεται, θα «διορθωθούν».

 324. nwjsj said

  @ 324 – Δρυός Πεσούσης
  Αληθεύει ότι η Γερμανία στοχεύει στο να αυξήσει το διαθέσιμο αριθμό κλινών ΜΕΘ στις 50.000 έως το Μάιο; Το είχα διαβάσει σ’ ένα… ανδρικό ηλεκτρονικό περιοδικό προσφάτως, αλλά μου είχε φανεί κάπως έωλο, επειδή δεν αναφερόταν κάποια πηγή της πληροφορίας στο δημοσίευμα.

 325. loukretia50 said

  325,
  Nwjsj Με αφορμή τα αδέσποτα που αναφέρθηκαν σε προηγούμενο σχόλιο και που όντως έχουν πρόβλημα – αρκεί να δει κάποιος τα πεινασμένα ζωάκια έξω από τα κλειστά μαγαζιά και τα σημεία που συνήθως κάποιοι τα ταϊζουν- θα εκδίδεται βεβαίωση λένε από το δήμο.
  Τώρα βέβαια αν είσαι στο δήμο Αθηναίων άντε να κατεβαίνεις στο κέντρο για τή βεβαίωση!

  Click to access bebaiosi-kinisis-adespota.pdf

  ξέρω, ξέρω,υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα… αλλά μιλάμε για σημεία μακριά απ΄τ΄αγριεμένο πλήθος, οι τετράποδοι φίλοι μας δεν είναι φορείς.

 326. loukretia50 said

  παρντόν, βγήκε ολόκληρο

 327. Pedis said

  Για την ώρα, πρέπει να διαθέτει διπλάσιο αριθμό ανά δεδομενο αριθμό κατοίκων από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και σαφως μεγαλύτερο από τη Γαλλία.

  https://gateway.euro.who.int/en/indicators/hfa_478-5060-acute-care-hospital-beds-per-100-000/visualizations/#id=20057&tab=graph

  Τα στοιχεία δεν είναι φρέσκα-φρέσκα για όλες τις χώρες (και βασίζονται σε πηγές της κάθε χώρας …(;!) )

 328. Pedis said

  328 -> 325

 329. sarant said

  326 Μπράβο που το σκέφτηκαν

 330. nwjsj said

  @ 326 – Loukretia50
  Μ’ αυτό ακριβώς το θέμα είναι που ασχολούμαι τώρα και προβληματίζομαι πολύ για το αν θα βγάλω βεβαίωση ή όχι. Πάντως, το να κατέβω στο δημαρχείο του Π. Φαλήρου εν μέσω επιδημίας το αποκλείω κατηγορηματικά. Εκτός αυτού, ο αυστηρός κ. υπουργός Καραντίνας & Απαγορεύσεως Κυκλοφορίας, δεν έχει προβλέψει τη μετακίνηση από και προς το δημαρχείο… Θα το λύσω τηλεφωνικώς και μέσω ιμέιλ, αν και δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα μπω σε τέτοιο ψυχολογικό κόπο να ανοίξω διάλογο με το ασκέρι του Φωστηρόπουλου. Εκτός αυτού, σήμερα πληροφορήθηκα ότι στο κεντρικό ταχυδρομείο του Π. Φαλήρου βρέθηκε κορονιασμένος υπάλληλος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός ενδεχομένως να σέρνεται κάπου πολύ κοντά μας. Προσωπικά, έχω το πλεονέκτημα ότι τα 5 γατόνια συρρέουν στην αυλίτσα του διώροφου με το που με ακούνε να κατεβαίνω τις σκάλες και μασουλάνε τις κροκέτες τους επί τόπου, οπότε αυτό δεν λογίζεται σαν κυκλοφορία. Όμως όλα εξαρτώνται από την ερμηνεία που θα κάνει το κάθε όργανο…

  Γι’ αυτό λέω ότι η ζωή μας έχει πάρει πολύ περίεργη τροπή και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτή η άτυπη ομηρεία. Γιατί εντάξει, σπίτι μένουμε, αλλά όσο η πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να οχυρώσει και να ενδυναμώσει το σύστημα υγείας, πολύ φοβάμαι ότι θα μας απειλούν με την ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος μέχρι να βγει το εμβόλιο, δηλαδή για κανένα δίχρονο ακόμα, ενώ παράλληλα τα πάντα γύρω μας θα έχουν διαλυθεί με τους μισούς να είναι άνεργοι, άστεγοι και στο έλεος της κορώνας, ενώ οι άλλοι μισοί θα τρέχουν να βγάζουν δελτίο κυκλοφορίας για το πότε θα βγαίνουν όξω να πετάξουν τα σκουπίδια.

 331. Pedis said

  Κάτι σαν Κινέζικο Σχέδιο Μάρσαλ προς τις κατεστραμμένες από τον «νεοφιλελεύθερο πόλεμο» που δεν έχει αφήσει κολυμπηθρόξυλο πάει να γίνει:

  The Shanghai-based Fosun Foundation, in cooperation with companies at home and abroad, further donated a batch of medical supplies to Italy this week.

  The medical supplies including protective suits, medical goggles, gloves and over 20,000 N95 respirators arrived in Milan on Monday and were delivered directly to eight hospitals in cities hard hit by the novel coronavirus disease (COVID-19) such as Bergamo and Parma, according to the foundation.

  As of Monday, the Fosun Foundation, in cooperation with other companies, had coordinated the supply of nine batches of medical supplies to countries including Italy, Japan, the Republic of Korea and Britain.


  https://www.shine.cn/biz/company/2003255058/

 332. loukretia50 said

  331. …τουλάχιστον εσύ δεν έχεις το βήχα για συνθηματικό!! Κινδυνεύω να με μπουζουριάσουν!

 333. nwjsj said

  @ 333 – Loukretia50
  Είμαι αισιόδοξη πως ούτε εκείνοι θέλουν να πλακώσουν ξαφνικά στα γραφεία τους εκατοντάδες πολίτες, ειδικά αυτή τη στιγμή, Δεν είναι δα τόσο δύσκολο να στείλεις την ταυτότητά σου μέσω ιμέιλ και να σου επιστρέψουν ένα πιντιέφι με ένα υπογεγραμμένο και σφραγισμένο παλιόχαρτο ή να σου το ταχυδρομήσουν στο κάτω κάτω. Οι υπάλληλοι των δήμων είμαι βέβαιη ότι θα σιχτιρίζουν από μέσα τους που τους ανοίγουν τέτοιες δουλειές υπό αυτές τις συνθήκες.

 334. loukretia50 said

  334. έχεις δίκιο , αλλά…
  Η γραφειοκρατία μας είναι λιγάκι… δεν υπάρχει τρόπος να το πω κομψά δημόσια…
  και δυστυχώς, δεν είναι πολλοί που νοιάζονται, μακάρι να ήταν…

 335. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  331
  Έχω κι εγώ έξτρα αδέσποτους μουσαφίρηδες. Αύριο ένα από τα επείγοντα ψώνια που χω.

  Στο Σαντιάγο βολτάρουν πούμα (χωρίς φόρμα 🙂 )

  https://www.lifo.gr/now/world/275355/poyma-periplaniotan-stoys-dromoys-toy-santiago-poy-adeiasan-logo-koronoioy

 336. Μαρία said

  Μετακίνηση, σημειώσατε 6.

 337. Pedis said

  -> 332 – Με αμείωτο ζήλο και ως μια μικρή αποδειξη των ανθρωπιστικών αξιών του δυτικού πολιτισμού, η πολύτιμη βοήθεια αλληλεγγύης από την ΕΕ στην Ιταλία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αυτή τη φορά μέσω Ρωσίας:

 338. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 339. Pedis said

  # 339 – πάει στοίχημα ότι και η σημαία είναι μέιντ ιν τσάινα;

 340. Pedis said

  Θωρακισμένοι κα δομημένοι

  Πάτρα: Εννέα γιατροί θετικοί στον κορωνοϊό και στο νοσοκομείο του Ρίου

 341. ΓιώργοςΜ said

  336 και προηγούμενα σχετικά:
  Το γραφειοκρατικό λύνεται εύκολα αν υπάρχει θέληση από το Δήμο, υπάρχει η δυνατότητα ένα αίτημα να γίνει και να απαντηθεί ψηφιακά.
  Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η δυνατότητα, τα αδέσποτα δεν είναι και τόσο χαζά, ακολουθούν τη μύτη τους. Αν δε βρουν φαΐ σε ένα μέρος, θα πάνε παρακάτω. Νομίζω πως είναι υπερβολική η ανησυχία σας.

 342. Alexis said

  #300: Κι ενώ οι δικοί μας υποχρεώνουν τους πολίτες να δίνουν αναφορά μέσω sms για το πού πάνε και πότε,…

  Έλεος πια ρε παιδιά! Δεν μπορούμε να συννενοηθούμε ούτε στα στοιχειώδη, ελληνικά μιλάμε όλοι μας, τι διάολο…

  ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ οι αρχές να στείλει sms, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ τρόπος είναι για να δηλώσεις τη μετακίνησή σου, για όσους βαριούνται, δεν έχουν ή δεν βρίσκουν έντυπα, βιάζονται, δεν έχουν υπολογιστή ή εκτυπωτή κλπ.
  Εξήγησα παραπάνω πολύ καθαρά ότι το sms είναι πολύ πιο βολικό σε περιπτώσεις πολλαπλών μετακινήσεων, στην περίπτωση που είσαι ήδη εκτός σπιτιού και δεν έχεις πρόχειρο έντυπο, στην περίπτωση που αλλάζεις προορισμό ακόμα και εν κινήσει κλπ.
  Καταλαβαίνω ότι οι ενστάσεις για το sms έχουν κυρίως ψυχολογικό υπόβαθρο. Αυτό που ενοχλεί είναι ότι δηλώνεις σε κάποιο αόρατο «αφεντικό» την πρόθεσή σου να μετακινηθείς και αυτομάτως σου έρχεται μια απάντηση εν είδει «έγκρισης».
  Ενώ το χαρτί το φτιάχνεις μόνος σου, το βάζεις στην τσέπη κι αν δεν το χρειαστείς το σκίζεις μετά και κανένας δεν ξέρει τίποτα.
  Ε, εντάξει, κι εμένα με ενοχλεί ενδόμυχα αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι θα έρθει και το τέλος των ατομικών ελευθεριών αν το κάνω για να εξυπηρετηθώ σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  Και στο φινάλε ποια είναι αυτά τα τρομερά «προσωπικά δεδομένα» που γράφω στο sms και που θα αξιοποιήσουν κάποιοι κακοί για να με χειραγωγήσουν; Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνσή μου!
  Στοιχεία που είναι ήδη γνωστά:
  1)Στην εφορία
  2)Στον εργοδότη μου
  3)Σε 3 (τουλάχιστον) τράπεζες.
  4)Στο Δήμο της μόνιμης κατοικίας μου
  5)Στη ΔΕΗ
  6)Σε 3 εταιρείες τηλεφωνίας/ίντερνετ
  7)Στο ΓΕΩΤΕΕ όπου είμαι εγγεγραμμένος
  8)Στον ΕΦΚΑ (ή όπως αλλιώς λέγεται τώρα…)
  …και πιθανότατα σε πολλούς ακόμα «φορείς» ή «οργανισμούς» ή «εταιρείες».

  Φυσικά όλοι αυτοί έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία μου, όπως ΑΦΜ, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, τηλέφωνα κλπ.

  Ε, όποιος θεωρεί ότι πλήττεται βάναυσα η ατομική του ελευθερία με το sms σε σχέση με το έντυπο, ας πάρει ένα πακέτο έντυπα στο σπίτι και ας τα συμπληρώνει…

 343. Alexis said

  Ρε Pedis είπαμε «μένουμε σπίτι» αλλά δεν είπαμε και να λυώσουμε πάνω από το πληκτρολόγιο!
  Δεν έχεις κατοικίδιο να το πας καμιά βόλτα; 🙂

 344. Μαρία said

  343
  Εμένα με βόλεψε το sms α. γιατί δεν έχω εκτυπωτή και β. στη χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να γράψεις και τη διεύθυνση του προορισμού. Αν δηλαδή βγω για σούπερ μάρκετ, τσιγάρα και φούρνο πρέπει να γράψω 3 διευθύνσεις.

 345. ΣΠ said

  345
  Μαρία, δεν ζητάει διεύθυνση προορισμού. Δες το 99.

 346. Γς said

  https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/55523407_10213840675158563_7743435802549420032_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=17NclFlUeNgAX-t9BfD&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=30f2b97bb1949130e1e6fe98c7d78931&oe=5EA30657

 347. # 344

  μπορεί να γραφει από κινητο…

  Αλέξη να σε ρωτήσω κάτι : έχω βάλει μια βερυκοκια σε βαρελάκι γιατί μ’ αρέσει σαν δένδρο με τα καρδιόσχημα φύλλα της και σαν φρούτο. Πέρσι, στην τρίτη χρονιά της ζωής της, έκανε 10 άνθη κι έδεσε έναν καρπό οπότε φέτος είχα απαιτήσεις αλλά πριν 10 μέρες που σκάσανε τα μάτια – έρριξε τα φύλλα τον Γενάρη λόγω συνθηκών- έκανε ένα μόνο λουλούδι και δεν το έδεσε. Είναι φυσικό αυτό ή οφείλεται στο περίεργο κλίμα ή σε κάποια έλλειψη στοιχείου στον μικρό της χώρο ;

 348. ΓΤ said

  Νέας μορφής διασταυρώσεις: από σήμερα η Αστυνομία θα ελέγχει την εγκυρότητα των στοιχείων της χειρόγραφης δήλωσης (και της έντυπης φόρμας).
  Δεν ήταν λίγοι μέχρι σήμερα όσοι δήλωναν ότι μετακινούνταν για να πάνε πρόσωπο χρήζον βοηθείας, μόνο που το πρόσωπο αυτό ήταν ανύπαρκτο, η διεύθυνση ψευδής…

 349. ΓΤ said

  (για να πάνε ΣΕ πρόσωπο) 🙂

 350. sarant said

  349 Αν το πρόσωπο είναι υπαρκτό αλλά δεν χρήζει;

 351. Μαρία said

  346
  Σταύρο, στη χειρόγραφη ζητάει. Αυτή στο 99 είναι για εκτύπωση.
  https://forma.gov.gr/#written

 352. spiridione said

  352. Παλαβό. Μάλλον είναι αντικίνητρο για να χρησιμοποιούμε πιο πολύ σμσ για να έχουν εικόνα πόσες μετακινήσεις γίνονται.

 353. Pedis said

  Το ξέρουν ότι το γουστάρουμε το καψώνι, δεν λέω, και σε λίγο μαζί με το sms εξόδου θα απαιτείται και sms επιστροφής.

  Στην Ιταλία που είναι η χώρα της γραφειοκρατικής ληγούρας, μετάνοιας και (αυτο)τιμωρίας έχει ληφθεί η μέριμνα τη φόρμα να την παρεχει το όργανο, στο σημείο ελέγχου, και να συμπληρώνεται επιτόπου.

 354. Μαρία said

  354
  Το ξέρουμε. Μόνο που το επιτόπου απαιτεί … όργανα σε κάθε τετράγωνο. Στη γειτονιά μου ένστολοι είναι μόνο οι πυροσβέστες.
  Λέω να γράψω μία δηλώνοντας οτι πάω για άθληση που δεν χρειάζεται διεύθυνση προορισμού.

 355. Pedis said

  Καλά τα λες

  … αλλά θα τους κλ@σεις μια μάντρα και του λόγου σου!

 356. ΓΤ said

  #351 Μη βάζεις ιδέες για μπούκα στα σπίτια και διαπίστωση… 🙂 (δεν είναι για γέλια, αλλά τι να κάνουμε…)

 357. ΓΤ said

  #355 Τι άθληση; Κι άμα είσαι Ντiν Καρνάζαινα; : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%B6%CE%B7%CF%82
  Με sms επιστροφής πήξιμο, αφού για άθληση προβλέπεται «σύντομη μετακίνηση»…

 358. π2 said

  Προβλήματα ενός δηλωσία: βγήκα να πάρω ψωμί στον φούρνο και, κυρίως, να βάλω μπρος το αυτοκίνητο για να μη μείνει η μπαταρία. Έστειλα το sms μου (κατηγορία: ψώνια), αλλά μετά δεν έβρισκα το αυτοκίνητο γιατί είχα να βγω από το σπίτι μια βδομάδα και δεν θυμόμουν πού είχα παρκάρει. Είχα παρκάρει τελικά σ’ ένα στενάκι στου διαόλου τη μάνα, και μου πήρε είκοσι λεπτά να το βρω, κάνοντας κύκλους σε όλη τη γειτονιά. Κι αναρωτιόμουν τι θα γίνει αν με σταματήσουν για έλεγχο, καθώς δεν θα έμοιαζε πολύ πειστικό ότι βγήκα για ψώνια και είκοσι λεπτά μετά τριγυρνούσα στους δρόμους με άδεια χέρια.

  Θα έπρεπε να προβλέπεται και κατηγορία «για ψώνια βγήκα, αλλά άλλαξα γνώμη και το γύρισα σε άσκηση». 🙂

 359. Pedis said

  Δεν είναι η μoναδική εταιρεια τροφίμων στην Ιταλία που αυτές τις μέρες αυξάνει τον μισθό και δίνει δωράκια στους εργαζόμενους

  https://parma.repubblica.it/cronaca/2020/03/25/news/coronavirus_al_maggiore_arrivano_500mila_euro_dal_gruppo_mutti-252289593/?ref=RHPPTP-BH-I252189793-C12-P18-S7.4-T1

  Οι εταιρείες τροφίμων σημειώνουν τρελλές πωλήσεις. Οι εργαζόμενοι πάνε στη δουλειά με φόβο μην κολλήσουν.

  Ερώτηση: γιατί την Αγγλία (πληροφορία από περιφερεια Λονδίνου) σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις στα σουπερμάρκετ;

  Στήνουν μαύρη αγορά, είναι επειδή χέστηκαν για τον πολύ κόσμο ή έχουν αγορά just in time;

  Αν γνωρίζει κανείς, όχι αν και τι υποθέτει, ας μας πει.

 360. Pedis said

  # 355 – Δεν τόπιασα το επιχείρημα. Σόρρυ.

 361. Δρυός Πεσούσης said

  @325:
  Δεν έχω δει πουθενά τέτοιο αριθμό, αλλά πέρα από τις περίπου 30 χιλιάδες που ήδη έχουν, μιλάνε θεωρητικά για τη δυνατότητα μετατροπής κανονικών κλινών σε ΜΕΘ και φυσικά για την προετοιμασία που κάνουν σε προμήθειες υλικού και αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού.

 362. Alexis said

  #348: Στο περίεργο κλίμα. Συγκεκριμένα στον ήπιο χειμώνα.
  Τα μάτια όλων των καρποφόρων δέντρων είναι αρχικά «ξυλοφόρα» δηλ. προορισμένα να δώσουν βλάστηση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται η λεγόμενη διαφοροποίηση, δηλ. κάποια από αυτά γίνονται ανθοφόρα και δίνουν άνθη και καρπούς.
  Για να γίνει αυτό σωστά χρειάζονται αρκετές ώρες χαμηλών θερμοκρασιών οι οποίες ποικίλλουν στο κάθε είδος.
  Σε χρονιές με ζεστό χειμώνα η διαφοροποίηση δεν γίνεται σωστά και έχουμε μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία.

 363. Pedis said

  Όταν προκειται για ευκαιρίες για γερές μάσες … είμαστε όλοι Κευνσιανοί

  Επαίνους στο Δημόσιο και κριτική προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις διατυπώνει ο Στέφανος Μάνος

 364. Pedis said

  Επαναφέρω το # 245:

  Χτες απευθύνθηκα στη συλλογική σοφία και ρώτησα να μάθω πόσα «σκάφανδρα» έχουν στοκ τα ελληνικά νοσοκομεία και πόσα έχουν παραγγελθεί.

  Σημερινή ερώτηση:

  ο συνολικός αριθμός των ΜΕΘ (δημόσιος+ ιδιωτικός τομέας) στη χώρα είναι 685 (δηλώσεις Κικίλια).

  Υποθέτοντας, χάρην συζητησεως, ότι κάποια στιγμή οι μισές από αυτές (ομόνον οι μισές, επειδή, δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες σοβαρές παθήσεις στον κόσμο) πρέπει να διατεθούν σε ασθενείς με επιπλοκές από τον κορονοιό

  (υποθέτοντας αποτελεσματική και ταχεία μεταφορά ασθενών προς τις κενές θέσεις) και

  δεδομένου ότι, όπως δείχνουν τα παραδείγματα από την Ιταλία και την Ισπανία ένα 5-10% περίπου των ενεργών επιβεβαιωμένων κρουσματων καταλήγουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τότε

  μαθηματικώς, οι υπάρχουσες διαθέσιμες για τον κορονοιό ΜΕΘ φτάνουν μέχρι να σημειωθούν περί τα 7000-3500 ενεργά κρουσματα, αντιστοίχως.

  Το οποίο σημαίνει, όπως συνάγεται εμπειρικά από τα στατιστικά στοιχείων άλλων χωρών, περί τα 8500-4200 κρούσματα συνολικά.

  Δηλαδή, αν συνεχιστεί η ίδια σούζα της καμπύλης των κρουσμάτων αυτή η κρισιμη κατάσταση ανάγκης θα παρουσιαστεί σε κάποιες εβδομάδες, ίσως και λιγότερο.

  Να ρωτήσω αν υπάρχει ρεαλιστικός σχεδιασμός για ταχεία δημιουργια νέων εξοπλισμένων ΜΕΘ ή να μην ρωτήσω;

 365. Pedis said

  … και τσιτάρω Παπανικολάου:

 366. Νέο Kid said

  365. Να μη ρωτήσεις! Μας έχεις κουράσει με τις ερωτήσεις σου…

 367. Μαρία said

  359
  Το έχω πάθει παλιά κι έκτοτε, όταν πάρκαρα σε θέση που δεν είχα ξαναπαρκάρει, τη σημείωνα, μόλις γύριζα σπίτι.

  361
  Υπάρχει περίπτωση στην Ιταλία να μην συναντήσω μπάτσους κοντά στο σπίτι μου; Αν ναι, πώς διασφαλίζεται ο εγκλεισμός με την επιτόπου δήλωση;

 368. Triant said

  Καλημέρα.

  Έχω μια απορία. Χαρίζει ο ένας μάσκες ο άλλος αναπνευστήρες κ.ο.κ. Δηλαδή υπάρχουν υλικά αλλά το δημόσιο δεν έχει/δίνει λεφτά να αγοράσει; Δεν περίσεψαν από ατις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις καί τις ιδιωτικές κλινικές; Δεν το πιστεύω, γιατί αλλιώς πρέπει να στηθούν κρεμάλες. Δεν μιλάω καθόλου ήρεμα.

 369. Pedis said

  # 368 β – Πρέπει να πείσεις το όργανο για την αλήθεια των δηλώσεων σου. Π.χ. Πού μένεις και γιατι βρέθηκες τρία χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου μέσα στο αυτοκίνητο. Είπαμε όργανα είναι, καραμπινιέρεο είναι (κάτι σαν «Πόντιοι») αλλά μαλάκες δεν είναι …

  Οι υπόποιπες μετακινήσεις επαφίενται στην κοινή λογική και στα πρόστιμα. Απλό.

 370. Pedis said

  καραμπινιέρεο -> καραμπινιέροι

 371. ΓΤ said

  #359 Βγαίνεις, γυρνάς σαν «τερλός» (που λένε και στην Εύβοια) τα τετράγωνα να βρεις πού είχες παρκάρει το ρημάδι. Αυτό συνιστά άσκηση (χεσεμές κωδ. 6). Οπωσδήποτε θα πήγαινες στον φούρνο (χεσεμές 2). Δεν βρίσκεις το αυτοκίνητο, σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Χρειάζεσαι φαρμακείο, μια ασπιρίνη, ρε αδερφέ, να καλμάρεις (είχες στείλει χεσεμές 1; Ασφαλώς όχι). Στον φοὐρνο, και σε άλλα «εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης», υπάρχουν πειρασμοί, δεν σε φτάνουν τα λεφτά, χρειάζεσαι τράπεζα, είχες ενημερώσει το κράτος; (χεσεμές 3). Πόσες φορές δεν με σταμάτησε στη γειτονιά γιαγιαδάκι από λαϊκή; (Μού τα ανεβάζεις στα σκαλιά, την ευχή μου ‘να χεις). Μπορεί να σου τύχει. Είχες στείλει χεσεμές 4 για πρόσωπο χρήζον βοηθείας; (Γιατί βγήκατε έξω, κυρία Κούλα; Tέλος πάντων. Περιμένετε να το πω στον Κύριον Υπουργόν. -Τι υπουργό μού λες, παιδάκι μου; -Εντάξει, ενέκριναν να πάρω τις τσάντες με τα ψώνια. Μισό λεπτό, να βάλω γάντια, να τις πιάσω, να βάλω μάσκα, μην τύχουμε αρρώστους στην είσοδο…)

  Εκλεκτέ Π2, προτού βγεις, όλοι μας δηλαδή, πρέπει να στέλνουμε, καλού-κακού, πέντε διαφορετικά χεσεμές. Μάλλον έτσι σκέφτηκε ο κόσμος, και έπεσαν τρία εκατομμύρια sms τις πρώτες δύο ημέρες…

  Απαγορεύονται όλες οι παρελάσεις εκτός από την παρέλαση των απαγορεύσεων, στην Ισπανία απαγορεύτηκε ο διάλογος με τον συνάνθρωπο*, ανέπαφες συναλλαγές, ανέπαφη ζωή, δεν ακουμπάμε τίποτα, στόμα ραμμένο και μιλιά κομμένη στα μέτρα άλλων, δεν αγγίζουμε, τα χέρια μας πεθαίνουν, βλέμμα ακόμη ελεύθερο…

  * https://www.sport-fm.com.cy/2020/03/25/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD/

 372. Pedis said

  Μαρία, σύμπτωση, μόλις τώρα το έλαβα από φίλο:

  «The real death toll for Covid-19 is at least 4 times the official numbers»

  Nembro should have had – under normal conditions – about 35 deaths. 158 people were registered dead this year by the municipal offices.

  That is 123 more than the average.

  Not 31 more, as it should have been according to the official numbers of the coronavirus epidemic.

 373. ΓΤ said

  #372 εν λειτουργία καταστήματα 🙂

 374. Γιάννης Κουβάτσος said

  372:👍

 375. nwjsj said

  Καλημέρες / Καλησπέρες!

  @ 343 – Alexis
  Ελληνικά μιλάμε όλοι μας, αλλά για να συνεννοηθούμε δεν χρειάζεται να συμφωνούμε, ούτε να έχουμε την ίδια ποιλιτικοκοινωνική θεωρία. Ευτυχώς, έχουν περάσει κάποιες δεκαετίες από αυτή τη φάση της ελληνικής ιστορίας, γι’ αυτό ελπίζουμε να μην κατρακυλήσουμε πάλι εκεί.

  Βολικό και πρακτικό το sms, αυτό είναι και το «τυράκι» της υπόθεσης άλλωστε, το οποίο δεν είναι τυχαίο που σερβίρεται ακριβώς σε αυτή τη συγκυρία της έκτακτης ανάγκης. Το αστυνομικό σώμα υπέστει πολλές περικοπές στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, πόσες περιπολίες να κάνουν και πόσους ελέγχους; Ήδη όμως την πρώτη μέρα χρήσης του sms, ο πολύ προοδευτικός εμπνευστής του μέτρου, ο υπουργός Πιερρακάκης (https://el.wikipedia.org/wiki/Κυριάκος_Πιερρακάκης) ανακοίνωσε ότι δηλώθηκαν 1.000.000 μετακινήσεις. Για καραντίνα και κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω επιδημίας φονικού ιού πολλές είναι, ιδιαίτερα αν φανταστείς ότι άλλες τόσες θα έγιναν από τους χαρτάκηδες. Δεν ξέρω ποιό θα είναι το επόμενο στάδιο αυστηροποίησης, όταν κρίνουν ότι το έχουμε παρακάνει με τα σούρτα-φέρτα. Πάντως, όταν μας το σερβίρουν κι αυτό θα έχει μπόλικη σάλτσα δραματικών τόνων περί ανευθυνότητας διαφόρων ασυνείδητων και περί επικινδυνότητας της κατάστασης κι έτσι από ενοχές και φόβο θα το καταπιούμε και αυτό, κάποιοι αμάσητο, κάποιοι με δυσκολία. Κι όσο εμείς θα προσαρμοζόμαστε σε όλο και πιο αυστηρά μέτρα επιτήρησης, εκείνοι δεν θα κάνουν τίποτα για να αυξήσουν τις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ούτε για να πιστοποιήσουν νέα εργαστήρια ανίχνευσης κοροναϊού. Εν τω μεταξύ, το σύστημα υγείας θα υποφέρει, οι γιατροί και νοσηλευτές θα ταβλιάζονται λόγω της έλλειψης μέσων προστασίας και το σκηνικό θα πλησιάζει όλο και πιο πολύ στο χάος. Και το χάος είναι βολικό, διότι εμπνέει φόβο και ο φόβος μας κάνει ελεγχόμενους.

  Το «τρομερά προσωπικό δεδομένο» στο sms δεν είναι τίποτα από αυτά που αναφέρετε στη λίστα σας. Είναι το ότι δίνουμε αναφορά σε ένα software, του οποίου τα δεδομένα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από την εξουσία, για το πού πάμε και πότε. Αν αυτό δεν είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε τι είναι; Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη περιφρούρησης της καραντίνας και εγώ ήμουν από τους πρώτους που φώναζε ότι πρέπει να περιοριστεί η κυκλοφορία για να μπορέσει να έχει χρόνο το σύστημα υγείας να οχυρωθεί. Όμως!!! Με περισσότερη νομιμοφροσύνη.

  Καταλαβαίνω και συμπονώ όσους δεν έχουν εκτυπωτή στο σπίτι. Εγώ που έχω όλα τα κονφόρ, τύπωσα μια φορά το παλιόχαρτο, πήρα κι ένα από τα πολύ ωραία ιαπωνικά στυλουδάκια που έχουν το σβηστήρι στην άλλη άκρη και σβήνω-γράφω την ώρα, την ημερομηνία και την αιτία για την οποία βγαίνω έξω. Θα κυκλοφορώ μ’ αυτό το παλιόχαρτο έως ότου γίνει πατσαβούρι, το προτιμώ από το να δίνω απ’ ευθείας αναφορά στην εξουσία. Δεν είναι ότι κυκλοφορώ πολύ, αλλά αν χρειαζόταν να κυκλοφορήσω περισσότερο και πάλι το ίδιο θα έκανα. Κι αν δεν ήταν τα γατόπουλα, δεν θα ξεμύτιζα διόλου, δεν έχω καμία όρεξη να κορονιαστώ και να πάω έτσι άδοξα.

  @ 335 – Λουκρητία
  Έτοιμη η βεβαίωση, μόλις την έλαβα στο ιμέιλ μου. Μου έστειλαν και της μητρός, διότι είναι μερικά χούγια που μας αρέσει να τα κληρονομούμε. Επικοινωνήστε με το δήμο σας, πιστεύω θα προτιμήσουν την ηλεκτρονική συναλλαγή από το να πλακώσουν ένα τσούρμο πολίτες στα γραφεία τους εν μέσω επιδημίας.

  @ 342 – ΓιώργοςΜ
  «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η δυνατότητα, τα αδέσποτα δεν είναι και τόσο χαζά, ακολουθούν τη μύτη τους. Αν δε βρουν φαΐ σε ένα μέρος, θα πάνε παρακάτω. Νομίζω πως είναι υπερβολική η ανησυχία σας.»
  Ξέρετε, μετά από ένα σημείο κι έπειτα, αναπτύσσεται ένα δέσιμο μ’ αυτά τα παλιόμουτρα. Δες θέλεις να τα βλέπεις να τριγυρνάνε πεινασμένα στους δρόμους και να τα κάνουν χαλκομανία οι ραλίστες των έρημων στενών.

 376. Πέπε said

  @355

  Μα το χαρτί έχει νόημα μόνον εφόσον υπάρχει όργανο τριγύρω.

  @372

  Κάνεις τη χ/φη δήλωση σ’ ένα χαρτί, με τα μόνιμα στοιχεία (τα ατομικά σου) με στυλό και τα μη μόνιμα (ημ/νία, ώρα, σκοπός…) με μολύβι. Το μολύβι το παίρνεις μαζί σου, και συμπληρώνεις κάθε φορά ό,τι προκύψει.

  @χαμένο παρκαρισμένο αυτοκίνητο:

  Εδώ στο Ηράκλειο, στη γειτονιά που μένω, δεν έχω πρόβλημα. Στο Παγκράτι που είχα, είχα κάνει την εξής πατέντα: Έφτιαξα με χαρτοκοπτική τον χάρτη των πιθανότερων τετραγώνων γύρω από το σπίτι μου όποου ενδέχεται να βρω θέση, την κόλλησα σ’ έναν μεταλλικό πίνακα που πουλάνε στα χαροπωλεία για να παίζεις σχολείο, έσπασα κάποιο πράγμα που είχε μαγνητάκι για να κολλάει στο ψυγείο, κράτησα το μαγνητάκι, του κόλλησα ένα χάρτινο αυτοκινητάκι, και μετά έβαζα το αυτοκινητάκι να μαγνητοκολλήσει στο εκάστοτε κατάλληλο σημείο του χάρτη. Το πρόβλημα είναι να θυμάσαι κάθε φορά να μετακινείς το αυτοκινητάκι, αλλιώς σου δείχνει πού είχες παρκάρει κάποιαν άλλη φορά, πληροφορία σημαντική βέβαια από μια ιστορική άποψη αλλά πρακτικώς μειωμένης αξιοποιησιμότητας. Το άλλο πρόβλημα είναι, εφόσον έχεις ενημερώσει τον πίνακα, να μην ξεχνάς να τον συμβουλευτείς πριν βγεις να ψάξεις το αυτοκίνητο.

  Μετά από κάμποσα χρόνια που το χρησιμοποιούσα, έτυχε μια αφορμή και επισκέφθηκα μια έκθεση ευρεσιτεχνιών στον ΟΛΠ. Ανάμεσα σε όλες τις πατέντες της τελευταίας χρονιάς, άλλες παλαβές, άλλες πρωτοποριακές, άλλες απλώς αδιάφορες, ήταν κι ένας που είχε κάνει αυτό που περιγράφω. Το είχε δε τελειοποιήσει, βάζοντας στο παιχνίδι και το ίδιο το κλειδί του αυτοκινήτου – κάπως είχε κάνει να μην μπορείς να το πάρεις αν πρώτα δε συμβουλευτείς τον χάρτη.

 377. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ στη γειτονιά μου δεν ψάχνω απλώς για θέσεις πάρκινγκ. Ψάχνω για θέσεις πάρκινγκ άπλετα φωτισμένες και σε κεντρικά σημεία, για ευνοήτους λόγους. Οπότε, δεν ξεχνάω που έχω παρκάρει.

 378. ΓΤ said

  #377β Προφανώς. Προφανώς ήθελα να το… διασκεδάσω λίγο. Πάντως, μολύβι δεν έχω 🙂

 379. Γιάννης Κουβάτσος said

  378: Πού έχω παρκάρει.

 380. Alexis said

  #376: Το ότι δεν συμφωνούμε είναι προφανές, έγραψα την άποψή μου, γράψατε τη δική σας, δεν έχει νόημα να το συνεχίσουμε άλλο.
  Απλώς εγώ απάντησα σε μια ανακρίβεια που γράψατε, ότι «κάποιοι μας υποχρεώνουν να στέλνουμε sms» και είπα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παρασύρθηκα όμως φαίνεται και έγραψα και κάποια πράγματα παραπάνω, κακώς ίσως…

  YΓ: Δεν ξέρω αν αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα αλλά 1 εκατομμύριο μετακινήσεις σε μια μέρα, ή 2 εκατομμύρια ή ακόμα και 3 εκατομμύρια είναι πολύ λίγες για έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Σημαίνει λιγότερο από μία μετακίνηση ανά άτομο και ανά ημέρα.

 381. # 363

  Ευχαριστώ για την απάντηση.

 382. sarant said

  377 Ωραία πατέντα. Τώρα κάτι ηλεκτρονικό πρέπει να έχουν σκαρφιστεί.

  373 Μπορεί κανείς να πάρει το Νέμπρο σαν case study και να δει τι ήταν αυτοί οι θανατοι που δηλώθηκαν ως άσχετοι με τον ιό, έναν προς έναν.

 383. ΓιώργοςΜ said

  377, 387 βαριέμαι να το ξαναψάξω, αλλά από το πρώτο μου εξυπνόφωνο, δεκαετία και βάλε, υπήρχε σχετικό απλικέισιο, findmycar ή κάπως έτσι, όπου πατούσες ένα κουμπί βγαίνοντας από το αυτοκίνητο και σημείωνε το στίγμα.

 384. ΓιώργοςΜ said

  Γιατί να βαριέμαι; Μήπως έχω τίποτα να κάνω;
  https://www.google.gr/search?safe=off&client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1&q=find+my+car+application&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwjIjpPTkbjoAhVXRxUIHQbqD-cQBSgAegQICRAC&biw=360&bih=581#fpstate=aig
  Δγιαλιέχτε…

 385. spiridione said

  Μπαίνουμε σιγά σιγά σε μουντ και φρασεολογία μνημονίου

 386. Μαρία said

  Επιχειρηματίες στην Πάτρα κατα σύμπτωση με κοινό λογιστή ζητούν απ’ τους εργαζόμενους μίζα 100 ευρώ, προκειμένου να τους δηλώσουν στην εργανη, για να πάρουν τα 800 ευρώ. Τα 99 π δικαιώνονται.

 387. Μαρία said

  386
  Όλοι;
  Χειρότερα. Μνημόνιο θα λέμε και θα κλαίμε.

 388. sarant said

  388 Ε ναι, έτσι πάει.

 389. spiridione said

  388. Σε πρώτη φάση λέει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλ. μνημόνιο. Τα ταμειακά διαθέσιμα διαβάζω φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο. Και για πάρουμε από το μαξιλάρι των 37 δισ χρειαζόμαστε άδεια
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/236650_epispeydontai-oi-foroelafrynseis

 390. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, όχι και όλοι, ρε Πέτσα! Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, αλλά κουτόχορτο βρίσκεις να μας ταΐσεις, έτσι;

 391. spiridione said

  Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την εργασία εκ περιτροπής ….. «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. ….. Δεν γίνεται χωρίς να αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ΕΥΘΥΝΗΣ»
  Του ξέφυγε αυτό ή κολλάει με το κόνσεπτ της ατομικής ευθύνης;

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει «δώρο» στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών μονάδων υγείας με τα 1.600 ευρώ που προβλέπεται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για κάθε κλίνη σε ιδιωτική ΜΕΘ. 
  «Υπάρχει στενή συνεργασία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία. Είναι δύσκολο να το καταλάβουν όσοι έχουν ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ. Ενδέχεται να φτάσουμε στην επίταξη γι’ αυτό και έχουμε προβλέψει τις αποζημιώσεις λαμβάνοντας πάντα υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων»,

  Το κωμικοτραγικό να βλέπεις το κόνσεπτ της «ιδεοληψίας» να γίνεται μπούμερανγκ.

 392. Pedis said

  # 383 β – Δεν επιτρέπεται να γενικεύσεις από ένα τόσο υπερ-τοπικό δείγμα.

  (Εκτός κι αν είσαι Ιωαννίδης και αμολάς ό,τι γουστάρεις για μεγάλη σοφία … )

  Η εντύπωση μου, έχοντας μελέτησει τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθημερινά τα σχετικά στοιχεία σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία

  και από τη δήλωση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοχ (στο έγραψα κα στο άλλο νήμα) δημοσιευμένη στον Guardian ότι τα ποσοστά θνητότητας στην Ιταλία και στη Γερμανία θα συγκλίνουν,

  έχω, πλέον, την πεποίθηση οτι η Ιταλική γραφειοκρατία έχει βάλει τα γυαλιά σε αξιοπιστία και ταχύτητα ενημέρωσης σε πολλούς αλλους που έχουν τη φήμη της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστιας.

 393. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ναι, η ατομική ευθύνη είναι η βάση του φιλελεύθερου οικοδομήματος; Είσαι άνεργος; Φταις, επειδή είσαι τεμπέλης; Αρρώστησες; Φταις, δεν προσέχεις την υγεία σου. Έκανες ένα σωρό ηλιθιότητες ή δολιότητες και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει η τράπεζά σου; Καλά, τι να γίνει, διατήρησε την προσωπική σου περιουσία και τα υπόλοιπα αναλαμβάνουν να τα πληρώσουν τα κορόιδα.

 394. π2 said

  394: Χτες διάβαζα μια εκτενή βιβλιοκρισία του τελευταίου βιβλίου του Πικετί, του οποίου το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες.
  http://bostonreview.net/class-inequality/marshall-steinbaum-thomas-piketty-takes-ideology-inequality

 395. Μαρία said

  392
  Απο επαγγελματική διαστροφή διαβάζω τις αποφάσεις.
  Η επίμαχη
  2.Σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, η τιμή ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ, για την εφαρμογή της παρούσας, αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β 4898/2018)*, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.105494 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’3096/2012). https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/koine-upourgike-apophase-oik-1542-2020.html

  Στην απόφαση του 2012 (η τελευταία στο πεντέφι) http://www.ippokratio.gr/wp-content/uploads/%CE%A6%CE%95%CE%9A-3096-%CE%92-20121123-%CE%9A%CE%95%CE%9D.pdf ο συντελεστής ισχύει μόνο για τους αλλοδαπούς. Γι’ αυτό και περίμενα ο Κοντοζαμάνης σήμερα στη βουλή ή ο Πέτσας να διαψεύσουν το διπλασιασμό της αποζημίωσης.
  Φαίνεται όμως οτι αντί «για τις περιπτώσεις που προβλέπονται» μπαίνει ένα «όπως προβλέπεται» που καλύπτει ημεδαπούς κι αλλοδαπούς.

  *https://www.ispatras.gr/wp-content/uploads/2018/11/%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%A5-%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5-%CE%95%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%93.%CE%A0.801572018-%CE%A6%CE%95%CE%9A-4898_%CF%84%CE%92_1-11-2018-1.pdf σ.16-17

 396. Pedis said

  Στην ίδια λογική κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζει την κριτική του στο ποσό της αποζημίωσης και στο ποιοι όμιλοι ευνοούνται,

  προσπερνώντας αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, όπως διεκδικούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό:

  Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας τώρα! Κι όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη!».

 397. Μαρία said

  α χα, χα

 398. Triant said

  Σχετικά με τους αναμενόμενους φυσιολογικούς θανάτους, μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς από το https://worldpopulationreview.com.
  Ενδεικτικά, ο μέσος αριθμός θανάτων την ημέρα στην Ελλάδα είναι 315 και στην Ιταλία 1.762.

 399. Μαρία said

  398

 400. π2 said

  396. Επειδή δεν πολυκατάλαβα, ποιος έχει δίκιο τελικά;

 401. nwjsj said

  @ 381 – Alexis
  Ναι, συγγνώμη που τους αδίκησα με την ανακρίβειά μου. Δεν μας υποχρεώνουν. Μας διευκολύνουν προβάλλοντας το sms ως εξυπηρέτηση. Πρέπει να τους ευγνωμονούμε κιόλας που μας σκέφτονται τόσο και κυρίως που είναι οι μόνοι σ’ όλο τον κόσμο που σκαρφίστηκαν αυτό το τόσο καινοτόμο σύστημα.

  Το αν είναι λίγες ή πολλές οι 1.000.000 μετακινήσεις που δηλώθηκαν μέσω sms σε μια μέρα όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, θα το κρίνει η εξουσία. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Έκτακτη ανάγκη είναι, όλοι πρέπει να κάνουμε υπομονή, να θυσιαστούμε και να βάλουμε πλάτη.

 402. Μαρία said

  401
  Μα δεν το διέψευσαν οτι ο συντελεστής που προβλέπονταν για τους αλλοδαπούς θα ισχύσει για όλους.
  Ο κανονισμός του εοπυ προβλέπει για τις ιδιωτικές ΜΕΘ την παρακάτω αποζημίωση:
  α. 800 ευρώ για τις τρείς (3) πρώτες ημέρες νοσηλείας,
  β. 550 ευρώ από την τέταρτη (4) ως την δέκατη πέμπτη (15) ημέρα νοσηλείας,
  γ. 400 ευρώ για υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας.

 403. spyridos said

 404. Pedis said

  Spyridos, μια που πέρασες, σου απάντησα στο # 314 και στο # 320.

  Για δες και πες μου.

 405. Μαρία said

 406. Pedis said

  # 406 – Ε, μωρέ, μεγάλος σε ηλικία που θάλεγε και κάνας ειδικός, δεν πειράζει, έτσι είναι η ζωή, δεν ανησυχούμε …

 407. spiridione said

  401. 403. Όταν είχε δημοσιευτεί η απόφαση, το 2012-2013

  Όπως λένε, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά αποκλειστικά τους τουρίστες και ελήφθη στα πλαίσια του λεγόμενου «ιατρικού τουρισμού» κατόπιν Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου δεν διαψεύδουν ότι τα νοσήλεια για τους τουρίστες είναι 2,09 φορές μεγαλύτερα από ότι για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο εξηγούν ότι το ύψος των νοσηλείων είναι μεγαλύτερο προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ούτως ή άλλως.
  https://www.iefimerida.gr/news/86087/%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%AE%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82

 408. Μαρία said

  408
  Ότι να ‘ναι. Δεν διπλασίασε αλλά διπλασίασε. Για κάτι τέτοια διαβάζω τις αποφάσεις. Αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν βιβλιογραφία 🙂

  Και λίγα δώσαμε για τις ιδιωτικές ΜΕΘ ισχυρίζεται ο Πέτσας
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/236682_kai-liga-dosame-gia-tis-idiotikes-meth-ishyrizetai-o-petsas
  «Διπλασίασε η κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει κατηγορηματικά «όχι».
  «Η αξιωματική αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια. Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ)» είπε και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;»
  Μίλησε μάλιστα για επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική, ενώ για να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης επκαλέστηκε τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία. Όπως είπε, με βάση αυτή το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ «ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη».
  Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι «για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.»

 409. sarant said

  407: 77 είναι

 410. Pedis said

  # 410 – Ε, εγώ δεν ξέρω, ακούω σε στάση απόλυτου σεβασμού τις γνώμες των εκάστοτε ειδικών μεχρι ποια ηλικία και υπό ποιες συνθήκες καθορίζονται

  οι ζωές που δεν αξίζουν να τις ζει κανείς

  δεν ξέρω αν γίνομαι καταληπτός …

 411. spiridione said

  Τώρα ο Κοντζαμάνης είπε αυτό που έλεγε και ο Πολάκης, ότι όσες κλίνες ΜΕΘ είχαν ήδη διατεθεί από τον ιδ. τομέα παραμένουν με την παλιά ταρίφα, όσες θα μπουν τώρα διπλασιάζονται
  http://www.avgi.gr/article/10842/10862591/p-polakes-anti-epitaxes-dinoun-emeresia-apozemiose-1-600-euro-stis-idiotikes-meth

 412. spiridione said

  Και σημερινή ανάρτηση του Πολάκη

  Η σημερινή «απάντηση» του κυρίου Πέτσα για το σκανδαλώδη διπλασιασμό της αμοιβής των ιδιωτικών κλινικών που έδωσαν ΤΩΡΑ κρεββατια Μεθ λόγω κορωναϊού θα αποτελέσει μνημείο διαστρέβλωσης,μνημείο άγνοιας και πρωτοφανης συγκάλυψη αρπαχτης για τον ιστορικό του μέλλοντος!!!
  Δηλαδή:(ακούστε το βίντεο και μετά διαβάστε τα παρακάτω )
  1) η διεθνής αναλογία νοσηλευτριών ανά κρεββάτι ΜΕΘ σε ιδανική κατάσταση είναι 1 κρεββάτι -τρεις νοσηλεύτριες .ΚΑΜΙΑ ιδιωτική κλινική δεν έχει αυτή την αναλογία του του 1:3 ,ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την αναλογία 1:5 που αναίσχυντα αναφέρει πως έχουν !!!
  2) Ποτέ (ούτε και τώρα) δεν υπήρχε πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές που είχαν σύμβαση ξεχωριστά για τα υλικά και ξεχωριστά για το προσωπικό! Με το ημερήσιο νοσηλειο ΜΕΘ που εμείς αυξήσαμε με τον ΕΚΠΥ (ενιαίος κανονισμός παροχών Υγειας) που ψηφίστηκε το 2018 και μπήκε σε εφαρμογή το 2019 οι κλινικαρχες πλήρωναν και το προσωπικό που υπηρετεί στις ΜΕΘ!!(γιατρους και νοσηλεύτριες)
  3) Προσπαθούν να καλύψουν το προκλητικό «δώρο-αρπαχτή» σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ κλινικαρχες οι οποίοι μέχρι τώρα ΔΕΝ είχαν δώσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΜΕΘ για δωρεάν νοσηλεία ασθενών που δεν έβρισκαν κρεββάτι σε δημόσιο νοσοκομείο ,παίζοντας το και καλά «φιλεργατικοι»που καλύπτουν το εργατικό κόστος .Την ίδια στιγμή που ο Βρούτσης επιτρέπει τη μείωση μισθών έως 50% στον ιδιωτικό τομεα λόγω μείωσης τζίρου !!ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΕΤΣΑ;;;
  4) Αφού είστε τόσο large (ψεύτες, αλλά ας πάω με τη λογική σας ) γιατί αυτό το διπλασιασμό της αμοιβής του ημερήσιου νοσηλειου ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΝΕΤΕ και στις κλινικές που μέχρι τώρα,προ κορωναϊού ,έδιναν 70 κρεββατια στον Εοπυυ και στο Εκαβ για δωρεάν νοσηλεία ασθενών;;Αυτοί δεν έχουν εργατικό κόστος που σας έπιασε ο καυμος τώρα;;;Γιατί επιβραβεύετε αυτούς τους ιδιοκτήτες των ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ που μέχρι τώρα ΔΕΝ έδιναν κανένα κρεββάτι ΜΕΘ γιατί οικονομουσαν χοντρά χρεώνοντας 3-4-5000 ευρώ τη μέρα το κρεββάτι με ιδιωτική τιμή και τις πολλές μικρομεσαίες κλινικές που έδιναν κρεββατια τα προηγούμενα χρόνια τους έχετε με το σύστημα που ισχύει ;;;Μια χαρά κερδίζουν και αυτοί με το ΙΣΧΥΟΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (που μάλιστα ΕΜΕΙΣ εξαιρεσαμε από το clawback ) γιατί αν δεν κέρδιζαν δεν θα έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ .
  5) Αφήστε κατά μέρος τις ψευτιές για να καλύψετε την απερίγραπτη αρπαχτή που θέλουν να κάνουν οι Κλινικαρχες που μυρίστηκαν ψητό την ώρα της κρίσης και της πανδημίας και ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (210 περίπου) ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΥ !! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΞΗ !
  6) Όσο γι αυτό που σας γράψανε να πείτε για το συντελεστή 2,09 των υπηκόων ξένων χωρών και να το μπερδέψετε με τα ιδιωτικά κρεββατια ΜΕΘ ,δυστυχώς Κύριε Πέτσα μου μάλλον εσείς μπερδεύετε τα αγγούρια με τις αντζούγιες!! ΑΣΤΟ ΔΕΝ ΤΟΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ …/

  ΥΓ Έχω πει σε άλλη ανάρτηση πως θα μπορούσαμε να δεχτούμε λόγω μείωσης του τζίρου και των κλινικών, με την απαγόρευση κυκλοφορίας την αναβολή των χειρουργείων κλπκλπ ,για το διάστημα μόνο που διαρκεί η κρίση από τον κορωναϊό ,μια αύξηση του ημερήσιου νοσηλειου για τις ιδιωτικές ΜΕΘ της τάξης του 20-25% ως βοήθεια προς τις επιχειρήσεις αυτές.Για ΟΛΟΥΣ όμως και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ,όχι για συγκεκριμένους και με όσα κρεββατια θέλουν να δώσουν!!

  Ελπίζω να συνεχιστεί η ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας στη χώρα μας .

  Για τα τεστ σε άλλη ανάρτηση σύντομα, γιατί μαθαίνω για «μεγάλο ντιλ» σε εξέλιξη …με μια διαγνωστικη αλυσιδα σημερα για το τεστ με την pcr (το τεστ που γινεται σημερα δηλαδη με μοριακη τεχνικη) και με μια εταιρεια – παλαια γνωριμη φαρμακευτικη- που θα φερει «γρηγορο τεστ» αυριο και εχει μπλοκαρει την αγορα των τεστ που υπαρχουν τωρα διαθεσιμα απο τους κινεζους …..ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ…κυριε Πετσα μου…

 413. Μαρία said

  412
  Και στην ερώτηση της Βέργου για τις ψευτιές του Πέτσα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

  413
  Το μεγάλο φαγοπότι.

 414. Μαρία said

  «Με απόφαση του πρωθυπουργού»: ΣΔΙΤ με άρωμα αδιαφάνειας για το Κέντρο Αποκατάστασης «Attica»
  Σοβαρά ερωτήματα για τη μίσθωση ενός ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας ως κέντρου αναφοράς για τον κορωνοϊό
  https://left.gr/news/me-apofasi-toy-prothypoyrgoy-sdit-me-aroma-arpahtis-gia-kentro-apokatastasis-attica

 415. spiridione said

  414. Δεν άκουσα να είπε ο Τσιόδρας πόσοι νοσηλεύονται συνολικά, όπως έλεγε μέχρι τώρα. Είπε 57 πιο σοβαρά και 54 διασωληνωμένοι.

 416. spiridione said

  400. Παρέμβαση Εισαγγελίας για δημοσιεύματα περί πτήσης τουρκικού F16 σε Έβρο, Καβάλα
  https://www.efsyn.gr/node/236729
  Αφού το είπανε ότι έκανε λάθος αυτός του ΑΠΕ, τι ψάχνουν;

 417. π2 said

  Φαντάζομαι αύριο θα ερωτηθούν και γι’ αυτό: https://tvxs.gr/news/ellada/tvxs-apokleistiko-i-epistoli-ston-mitsotaki-gia-dorean-test-apo-panepistimia-prin-dosei-

 418. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  416 Σύνολο νοσηλευόμενων, δεν είπε:
  Σύνολο κρουσμάτων 892, 71 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά. 57 σε ΜΕΘ, οι 54 διασωληνωμένοι. 42 πήραν εξιτήριο, 26 θάνατοι
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/236721_26-oi-nekroi-54-oi-diasolinomenoi

 419. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν στερείς τους πολίτες από τα στοιχειωδέστερα δικαιώματά τους, όταν οι επιχειρήσεις απολύουν μαζικά τους εργαζομένους τους με sms, όταν δυατυμπανίζεις ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε προφανώς και η άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ είναι μονόδρομος. Οι προτάσεις του ΚΚΕ που διάβασα παραπάνω είναι απολύτως λογικές. Δεν πειράζει, έχουν κονομήσει αρκετά και θα κονομήσουν και στο μέλλον οι μεγαλοκλινικάρχες. Όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες δεν είπε ο Πέτσας;

 420. spiridione said

  419. Ευχαριστώ. Μου έκανε εντύπωση.

 421. Pedis said

  # 419 – οι νοσηλευόμενοι, χτες ήταν 134. Ποσοστό απί των τρεχόντων κρουσμάτων περί το 17%.

  (Πιο χαμηλό κι από το μεσο αντίστοιχο της Ν. Κορέας.

  Παράξενο … ή η κατανομή έχει ακόμη παραμορφώσεις επειδή είμαστε στην αρχή και οι νοσούντες δεν έχουν φτάσει στο αμήν για να πάνε στο νοσοκομειο.

  Παρόμοιο τρεντ έτεινα να διαπιστώσω από τα τότε φτωχά στοιχεία της Ισπανίας και της Γαλλίας πριν πάρει τα πάνω της η καμπύλη.

 422. Pedis said

  -> 422 ξέχασα: https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ygeias-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-kai-diacheirisis-kriseon-niko-chardalia-kai-ton-ekprosopo-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-to-neo-koronoio-kathigiti-sotiri/

  με χτεσινή ημερομηνία

 423. Μαρία said

  420
  Γι΄αυτό και επανέφεραν τη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

 424. spiridione said

  422. Προχθές, 24-3, ο Πολάκης είπε ότι από στοιχεία του ΕΚΑΒ οι νοσηλευόμενοι ήταν 218 και όχι 135 που ανακοίνωσαν.

 425. Μαρία said

  Εποχές ΚΕΕΛΠΝΟ θυμίζει η απόφαση που υπογράφει ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη, Γρ. Δημητριάδης, για τη δέσμευση πίστωσης 11 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν -χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- στην υλοποίηση επικοινωνιακής εκστρατείας αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης έναντι του νέου κορονοϊού. https://www.documentonews.gr/article/me-ypografh-dhmhtriadh-desmeysh-pistwshs-11-ekat-gia-yphresies-epikoinwnias-kata-ths-pandhmias

 426. Pedis said

  # 425 – ακόμη χειρότερα, ποσοστό 28%, αν είναι έτσι (και είναι ακόμη στην αρχή).

 427. sarant said

  Τελικά δεν είναι εύκολο να μάθουμε πόσοι είναι οι νοσηλευόμενοι.

 428. Μαρία said

  425
  Μπορεί να δώσουν αύριο το σωστό. Και τις προάλλες που τους ρώτησε ο Πολ. γιατί δίνουν 18 έναντι 33 του εκαβ, την επομένη τσουπ εμφάνισαν 34.

  427
  Μην είσαι γουρσούζης. Δες πόσοι πεθαίνουν καθημερινά στο Βέλγιο και στην Ελβετία.

 429. Pedis said

  # 429 β – αν εξαρτιόταν από μένα να κατάπινα τη γλώσσα μου.

  Αλλά το 50% και 60% των ενεργών κρουσμάτων που είναι νοσηλευόμενα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, που είναι αντικειμενικά και αναμενόμενα το μέλλον της καμπύλης και στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζονται με εξορκισμούς.

  Αντιμετωπίζονται με νέα εκτεταμένα τμήματα για την επιδημία σε ΚΑΘΕ νοσομομείο, τουλάχιστον τριπλασιες σε σύνολο από τις σημερινές ΜΕΘ και μέσα προστασίας, όχι α λά ΕΟΔΥ-Τσιόδρα (πάρτε και κάντε χαρτο-κοπτική α δεν έχετε),

  για να μην βγει το 10-15% του ιατρο-νοσηλευτκού προσωπικού νοκ-άουτ όπως εχει γίνει στην Ισπανία και στην Ιταλία.

 430. nwjsj said

  @ Pedis
  Αυτό εδώ το ‘χετε υπόψη;
  COVID-19: Number of tests per country per 100,000 people: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_WihbCriZ9E5GovFnWE1J8vMNcdfI66FPfGZ-UVKWiM/edit#gid=0
  87/100,000 η Ελλάδα. Είναι μάλλον επειδή δεν έχουμε λεφτόδεντρα…

  Αλλά λίγη θέληση να υπάρχει και λεφτόδεντρα βρίσκονται:

 431. Pedis said

  # 431 – Φαίνονται να είναι λιγο πιο ενημερωμένα από αυτά

  https://ourworldindata.org/covid-testing

  που εχουν μείνει στις 20/3.

  Ποιος να τα συλλέγει (δεν κατάλαβα);

  Όσο για το 87/100,000 της Ελλάδας, ε, θα πούνε κάνα «Αυτή είναι η Ελλάδα» και καθάρισαν.

 432. voulagx said

  Οι παράγοντες που κρατούν χαμηλά τον αριθμό θυμάτων στη Γερμανία
  https://www.efsyn.gr/node/236751

 433. sarant said

  431 Κάτι σχετικό θα πούμε και αύριο!

 434. Νέο Kid said

  434. Oh shit! Lord o merciful, have pity on us!!…

 435. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Καταγγελία για εργαζόμενους που κόλλησαν τον ιό στη “Βιοϊατρική” που διαφήμιζε ο Πορτοσάλτε. Πληροφορίες κάνουν λόγο για “αιφνιδιαστικό” έλεγχο στην επιχείρηση από πλευράς Περιφέρεια, αλλά … αύριο. http://www.katiousa.gr/epikairotita/katangelia-gia-ergazomenous-pou-kollisan-ton-io-sti-vioiatriki-pou-diafimize-o-portosalte/

 436. Γιάννης Ιατρού said

  325: (τώρα το είδα) nwjsj
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν μεν γύρω στις 23.000 ΜΕΘ ( με δυνατότητα να φτάσουν 35.000) αλλά δεν έχουν προσωπικό να τις στελεχώσει. Όχι γιατί δεν κάνουν προσλήψεις, αλλά γιατί δεν υπάρχουν άλλοι. Σκέπτονται να αξιοποιήσουν ακόμα και κτηνιάτρους…

 437. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  437 Όπως το σκέφτηκα το ξεφουρνίζω : Αλλά άμα η πρόβλεψη/το σχέδιο είναι για το επόμενο στάδιο, δηλαδή και που θα νοσήσουν πολλοί, θα επιβιώσουν λόγω ΜΕΘ, χαιρετίσματα αν αφήνει κουσούρια ο ιός.Δε θα τινάζουν προσώρας τα πέταλα μεν αλλά μετά, τα ταμεία.(Επειδή οικονομοκεντρικά τους βλέπω να το πηγαίνουν γενικά).
  Γι αυτό, τεστ και ξανα τεστ.

 438. nwjsj said

  @ 432 – Pedis
  Last edit was made x minutes ago by Jo Di

 439. Pedis said

  Εδώ το καλύτερο σύστημα οργάνωσης Υγείας στον κόσμο

  ΗΠΑ: 78000 κρούσματα τουλάχιστον 1135 θάνατοι (ούτε ξέρουν πόσοι είναι)

  … ούτε τους ενδιαφέρει (γέροι θάναι, τελειωμένοι, μωρέ, σιγά τώρα …)

 440. Pedis said

  # 439 – Δεν βλέπω τα γερμανικά τεστ.

 441. ΚΑΒ said

  https://www.candiadoc.gr/2020/03/26/ta-metra-stirixis-poy-pairnoyn/#.Xn0g1XJS9PY

  και οι Έλληνες;

 442. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πολλή μαυρίλα και απελπισία ρε παιδιά! Πάρτε και μια αισιόδοξη είδηση! 😉

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/koronios-emfanistike-o-gerontas-kyrillos-ke-ipe-oti-syntoma-tha-eklipsi-to-thema-me-ton-io/

 443. nwjsj said

  @ 441 – Pedis
  Κι άλλοι έχουν διατυπώσει αυτή την απορία. Η απάντησή του είναι ότι δεν έχει βρει ακόμα κάποια επίσημη πηγή για τη Γερμανία κι αν γνωρίζει κάποιος να τον ενημερώσει. Το νούμερο της Ελλάδας το παίρνει από τον ΕΟΔΥ.

 444. Pedis said

  # 437 – Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν μεν γύρω στις 23.000 ΜΕΘ

  Επομένως, τέσσερις φορές περισσότερες από την Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού

  (αν προσθέσω και τις 80 ιδιωτικές ΜΕΘ, πού ποιος ξέρει τι γουρούνι στο σακί διπλοπληρώνουν).

  Είναι πολλές οι ΜΕΘ στη Γερμανια; Λίγες (για τις δυνατότητες της Γερμανίας σε σχέση με το προτεκτοράτο);

  Δεν έχω ιδέα. Τι λες;

 445. Pedis said

  # 444 – Παρατηρείται μια γενική δυσκοιλιότητα στα γερμανικά στοιχεία για τον covid19, γενικώς.

 446. Pedis said

  https://pbs.twimg.com/media/EUB8JnnXgAIFVfm?format=jpg

 447. Pedis said

  Στην Κίνα:

  Στην Ελλάδα:

 448. ΓΤ said

  #443 Κωστάουα, έχεις μείνει πολύ πίσω. Μπορείτε να απολαύσετε, πάντα υπεύθυνα, ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο…
  https://homo-naturalis.gr/%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%B7%CE%BB-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CE%BE/

 449. «Is that the correct form in your pocket, or are you just happy to see me?»

 450. nikiplos said

  448@ Don’t believe everything you see.

 451. Pedis said

  # 451 – Σωστά! Τι είμαι Νίκιπλος!;

  🙂

 452. Pedis said

  Κραυγή απελπισίας από την Περιφερειακή Ενότητα και τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο που ζητούν από τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και ιδιώτες που μπορεί να έχουν μάσκες υψηλής προστασίας προσώπου

  «να τις διαθέσουν για τις ανάγκες του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ Καστοριάς προκειμένου να διευκολύνουν το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

  Στην ανακοίνωση της η αντιπεριφέρεια Καστοριάς τονίζει ότι

  «οι ανάγκες είναι τεράστιες και ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι προστατεύοντας τις δομές υγείας, προστατεύουμε τον εαυτό μας».

  Τέλος τονίζεται ότι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν το παραπάνω υγειονομικό υλικό μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 09:00 το βράδυ, στα τηλέφωνα: 24673 50200/1.

 453. ΓΤ said

  Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Αίτηση Έγκρισης Μετακἰνησης σε app https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aitisiegkrisis.thit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: