Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τεστ, περισσότερα τεστ

Posted by sarant στο 27 Μαρτίου, 2020


Δεν χρειάζεται εξήγηση για να καταλάβετε ότι δεν εννοώ σχολικά τεστ, ούτε δοκιμές για την καλή λειτουργία κάποιας μηχανής -τις μέρες της πανδημίας, τα μόνα σχεδόν τεστ για τα οποία συζητάμε ειναι τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.

Έχουμε συζητήσει διά μακρών στα διάφορα κορονοϊικά μας άρθρα τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά τα τεστ που διενεργούν στον πληθυσμό τους -άλλες, όπως η Γερμανία κάνουν πάρα πολλά τεστ, άλλες λιγότερα. [Προσθήκη: Για τον αριθμό των τεστ που κάνει η Γερμανία υπάρχουν αμφιβολίες, δείτε π.χ. το σχόλιο 200 και, για ενημέρωση, το σχόλιο 292].

Η γενική εντύπωση είναι ότι η Ελλάδα κάνει λίγα τεστ και ότι για τον λόγο αυτό ανακοινώνονται και λίγα κρούσματα. Χαρακτηριστικά, η σαραντάχρονη μητέρα που πέθανε σε χωριό της Καστοριάς, δεν είχε κάνει τεστ. Βέβαια, οι πλούσιοι και διάσημοι δεν δυσκολεύονται ούτε να βρουν σειρά για να κάνουν τεστ  ούτε να πληρώσουν το τσουχτερό αντίτιμο της εξέτασης σε ιδιωτικό ιατρείο.

Βέβαια, έχει υποστηριχτεί ότι στην πανδημική φάση της νόσου τα τεστ δεν έχουν πολύ μεγάλη αξία, ότι η αξία τους φαίνεται περισσότερο στην αρχική φάση, ώστε να κρατηθεί ο ιός έξω από τη χώρα και ότι η Ελλάδα, αφού πέρασε πια αυτή η φάση, δεν έχει τα οικονομικά μέσα να κάνει πολλά τεστ και πρέπει να χρησιμοποιεί με φειδώ το σπάνιο αυτό αγαθό. (Όμως και πάλι έχουν μεγάλη αξία για την άντληση διδαγμάτων, και οχι μόνο ακαδημαϊκά αλλά και για την εξαγωγή άμεσα εφαρμόσιμων πορισμάτων).

Στο Λουξεμβούργο, πάντως, που είναι πλούσια χώρα, γίνονται αρκετά τεστ. Μεταξύ άλλων έχουν φτιάξει τρία ντράιβ-ιν για να κάνεις τεστ, σε τρεις κωμοπόλεις (Bascharage στον νότο, Junglinster στο κέντρο, Marnach στον βορρά) όπου πας με συνταγή γιατρού, μένεις μέσα στο αυτοκίνητο, σου παίρνουν δείγμα, φεύγεις και μετά σε ειδοποιούν με μέιλ για το αποτέλεσμα. Mια φίλη, που είχε συμπτώματα, το έκανε -βγήκε αρνητική.

Το να κάνεις πολλά τεστ, σημαίνει ότι βρίσκεις και πολλά κρούσματα, έτσι το μικρό Λουξεμβούργο έχει (χτεσινοί αριθμοί) 1443 κρούσματα και 9 νεκρους. O λόγος νεκρών προς κρούσματα είναι πολύ χαμηλός.

Ο χρήστης JoDi στο Τουίτερ επεξεργάζεται πληθώρα στατιστικών στοιχείων για τον ιό και ανέβασε χτες αυτόν τον συγκριτικό πίνακα για τα τεστ σε διάφορες χώρες:

Tα τεστ δείχνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση (από τις 20 χώρες του πίνακα). Ίσως τα στοιχεία δεν είναι απόλυτα ενημερωμένα, αφού χτες στο σάιτ του ΕΟΔΥ δινόταν αριθμός 10495 τεστ, οπότε η κατάσταση είναι κάπως (αλλά οχι πολύ) καλύτερη.

Όμως εδώ λεξιλογούμε, ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Το τεστ στα ελληνικά είναι ασυμμόρφωτο δάνειο, από τα γαλλικά ή από τα αγγλικά. Πότε μπήκε στη γλώσσα μας; Δεν ξέρω, πάντως το βρίσκω στο λεξικό της Πρωίας, που κυκλοφόρησε περί το 1933, με την ερμηνεία «Είδος δοκιμασίας προς εξακρίβωσιν της πνευματικής ή σωματικής ικανότητος ατομου τινός». Και πράγματι, φαίνεται πιθανότερο να πέρασε η λέξη «τεστ» στην ελληνική γλώσσα από τα αγγλικά και από επιστημονική ορολογία (ψυχολογία, παιδαγωγικά). Μπορούμε να υποθέσουμε πως αυτό θα έγινε στη δεκαετία του 1920.

Το 1947 ο αγαπημένος μου ποιητής Γιώργος Κοτζιούλας κρατούσε μια στήλη στον (ακόμα νόμιμο) Ριζοσπάστη με Γλωσσικά σχόλια, κάτι σαν τα δικά μας μεζεδάκια (βδομαδιάτικη ήταν και η στήλη του). Και σε σχόλιό του στις 14.8.1947 σημειώνει: Συγχρονισμένος παιδαγωγός γράφοντας για θέμα του κλάδου του (Βήμα 7 Αυγ.) χρησιμοποιεί τη λέξη «τεστς» στον πληθυντικό. Τεστ είναι διεθνής όρος και σημαίνει δείχτης, προκειμένου για τη μέτρηση της αντίληψης των παιδιών. Αλλά πρέπει να μείνει αμετάβλητος και στον πληθυντικό, γιατί αλλιώς τέτοιος συνδυασμός συμφώνων σε μονοσύλλαβη κιόλας λέξη (τεστς) δε μπορεί να προφερθεί από στόμα ελληνικό.

Για την ιστορία, ο συγχρονισμένος (δηλ. μοντέρνος) παιδαγωγός είναι ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο οποίος στο άρθρο του εκείνο είχε ταχθεί κατά της νοομετρίας και των ψυχοτεχνικών μεθόδων για τη μέτρηση της ευφυΐας. Και βέβαια θα συμφωνήσω με τον Κοτζιούλα ότι ο πληθυντικός «τεστς» είναι σχεδόν απρόφερτος, αλλά βέβαια αμετάβλητο μένει το «τεστ» στον πληθυντικό όχι (μόνο) επειδή είναι δυσκολοπρόφερτο αλλά και επειδή είναι ξένη λέξη ασυμμόρφωτη.

Η λέξη test ετυμολογείται από το παλαιό γαλλικό test που ήταν ένα δοχείο που είχαν οι αλχημιστές για να ελέγχουν την περιεκτικότητα των πολύτιμων μετάλλων, που προέρχεται από το λατινικό testum, που σημαίνει πήλινο αγγείο. Aπό εκεί, μεταφορικά, και πρώτα στα αγγλικά, η σημασία επεκτάθηκε στη δοκιμασία της καθαρότητας γενικώς -και το 1673 ψηφίστηκε ο Test Act, ο νόμος που απέκλειε από δημοσια αξιώματα τους καθολικούς.

Eνδιαφέρον έχει, αν και θα άξιζε να το πούμε σε άλλο άρθρο, ότι το γαλλικό tête (ιταλ. και ισπ. testa) που είναι η λέξη για το κεφάλι προέρχεται από την ίδια λατινική ρίζα, από το υστερολατινικό testa που σήμαινε πήλινο αγγείο  / κέλυφος και περί τον 10ο αιώνα πήρε τη σημασία του κρανίου και τελικά του κεφαλιού, εκτοπίζοντας τις λέξεις που προέρχονται από το κλασικό λατινικό caput.

Όσο για το τεστ, τις τελευταίες δεκαετίες προσέλαβε μια σειρά από σημασίες, από τις οποίες η συχνότερη σε χρήση ασφαλώς ήταν στο σχολείο, όπου το τεστ ήταν σύντομη εξέταση, συνήθως μικρότερης διάρκειας ή/και βαρύτητας από το διαγώνισμα. Και «τεστάκι» το λένε οι μαθητές. Εμφανίστηκαν επίσης και διάφοροι σύμπλοκοι όροι, που έχουν ελληνικό αντίστοιχο αλλά συνηθως τους χρησιμοποιούμε αμετάφραστους όπως τα κρας τεστ ή τα στρες τεστ.

Τώρα όμως με την πανδημία τα σχολεία έκλεισαν και τα διαγνωστικά τεστ υπερφαλάγγισαν τα σχολικά σε συχνότητα χρήσης. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα, πολύ περισσότερα τεστ!

Και είναι εγκληματικό σε μια χώρα με περιορισμένα μέσα, όπως είναι η Ελλάδα, να σκορπάει το κράτος 11 εκατ. ευρώ για «επικοινωνιακή διαχείριση» της πανδημίας, δηλαδή για δωράκια σε ημέτερους λυμεώνες, αντί να διαθέτει τα ποσά αυτά σε είδη πρώτης ανάγκης που λείπουν, όπως μάσκες και τεστ. Χρειαζόμαστε τεστ, περισσότερα τεστ!

 

 

Advertisement

293 Σχόλια προς “Τεστ, περισσότερα τεστ”

  1. gbaloglou said

    Κάποτε στη Δύση … στέλνοντας μήνυμα σε μια συνάδελφο σχετικά με ένα test … πάτησα κατά λάθος το πλήκτρο αριστερά του s 🙂

  2. MoD said

    Καλημέρα!
    Μια και είμαι άσχετος με τα της υγείας να κάνω μια ερώτηη μήπως κάποιος από τους συμποσιαστές εδώ μπορεί να με φωτίσει: Ας πούμε ότι νόσησα με ήπια συμπτώματα. Δεν μου κάνουν τεστ γιατί τα συμπτώματα είναι πράγματι ήπια και δεν είμαι στην ομάδα κινδύνου. Περνάν 15 μέρες. Θεωρητικά νομίζω έχω ανοσία. Ναι, αλλά χωρίς τεστ δεν ξέρω αν αυτό που πέρασα με ήπια συμπτώματα ήταν κορονοϊός ή αν ήταν κάτι άλλο (μια εποχιακή γρίπη π.χ.)

  3. Γς said

    τεστ καρατσεκαρισμένο

  4. spiridione said

    Κάποια κείμενα του Θ. Καμπαγιάννη χτες:

    Η σημερινή ενημέρωση του Τσιόδρα είχε μια ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μην αρθούν τα μέτρα της καραντίνας. Είναι λογικό: ο αριθμός των κρουσμάτων που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση είναι τόσο χαμηλός, που μπορεί να γεννήσει τον «πειρασμό Τραμπ», δηλαδή μια πρόωρη άρση των μέτρων καραντίνας ενόψει της οικονομικής καταστροφής που αυτά προκαλούν. Ο Τσιόδρας λοιπόν έδωσε έμφαση στα ευρωπαϊκά νούμερα για να τονίσει την ανάγκη μη άρσης. Αυτό είναι σωστό και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει γιατρός που θα βάλει τα οικονομικά νούμερα πάνω από τις ζωές.
    Όμως, η απάντηση για την άρση των μέτρων καραντίνας στην Κίνα ήταν απογοητευτική. Ο Τσιόδρας είπε ότι χρειάστηκαν 11 εβδομάδες καραντίνας στην Χουμπέι και ΜΕΤΑ μαζικά τεστ και απομόνωση των κρουσμάτων. Δεν ξέρω αν ήταν lapsus linguae αλλά σίγουρα αυτή η χρονική διαδοχή δεν είναι σωστή: η Κίνα αξιοποίησε το χρονικό διάστημα της καραντίνας για να κάνει τεστ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Αυτό ήταν που της έδωσε τη δυνατότητα να άρει την καραντίνα σε 11 εβδομάδες. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου τη σύσταση 500 συνεργείων του ΕΟΔΥ που θα κάνουν τεστ. Η διαδικασία είναι ακόμα στα σκαριά, να φανταστείτε είναι έργο ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει ουδεμία αίσθηση κατεπείγοντος! Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τη στροφή που κάνουν πλέον πολλές χώρες (χτες και η Βρετανία) στην προτεραιοποίηση των μαζικών τεστ σε ύποπτα κρούσματα. Ελπίζω η στροφή να μην γίνει μέσα στον πανικό που θα δημιουργήσει το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης, ακόμα δε περισσότερο ελπίζω η στροφή στα τεστ να μην συνδυαστεί με πίεση στους ειδικούς να άρουν πρόωρα την καραντίνα…
    Αλλά για να μην λέμε πολλά, ακούμε χτεσινό χαρακτηριστικό απόσπασμα καπετάνιου Τέντρος Γεμπρεγέσους: σας επισημαίνω ότι η χτεσινή ενημέρωση του WHO ξεκίνησε με αυτό: αξιοποιήστε τον χρόνο που κερδίζετε με τις καραντίνες για μαζικά τεστ, οι καραντίνες δεν σας λύνουν το πρόβλημα! Ούτε σάλτσες πλέον ούτε μισόλογα! Ο ΕρυθραιοΑιθίοπας ξεκίνησε μ’ αυτό.
    Να δούμε πότε θα πιάσει επαφή η ελληνική κυβέρνηση με το διαστημόπλοιο του Πλανήτη Γη.
    «To slow the spread of COVID-19, many countries introduced «lockdown» measures. But on their own, these measures will not extinguish epidemics. We call on all countries to use this time to attack the coronavirus. You’ve created a second window of opportunity.
    Aggressive measures to find, isolate, test, treat and trace are not only the best and fastest way out of extreme social and economic restrictions – but also to prevent them. This is especially relevant for many countries with vulnerable health systems. »

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρίψει
    Μετά από δύο εβδομάδες κορονο-δίνης, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σκεφτεί την επόμενη μέρα. Στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης είχε τάξει επιδόματα για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και λεφτά για ολους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα ο Πέτσας έκανε τη χαρακτηριστική δήλωση: «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». Πρώτα θύματα ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και οι επιστήμονες που δεν θα πάρουν τελικά το επίδομα των 800 ευρώ.
    Η πολιτική που επιλέγεται είναι: «Όλα για τις επιχειρήσεις». Μείωση μισθών στο 50% με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, πάρτυ εργοδοτικής αυθαιρεσίας με δήλωση του ωραρίου εκ των υστέρων (στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα!), ανάληψη κόστους μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, κλπ.
    Η στροφή αυτή – αργά ή γρήγορα – θα εκφραστεί και στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Η καραντίνα επιβλήθηκε γρήγορα λόγω του φόβου της Ιταλίας, μαζί και η απαγόρευση κυκλοφορίας και η αναστολή πλήθους συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Όμως τώρα γίνεται κατανοητό ότι η καραντίνα κοστίζει. Η Λαγκάρντ πριν αρκετές εβδομάδες υπολόγισε το κόστος κάθε κλειστού μήνα σε -2,1% του ΑΕΠ. Τώρα τα νούμερα έχουν απογειωθεί, οι υπολογισμοί είναι για έως και μείον 10% στην ευρωζώνη, τα σενάρια του Σταϊκούρα για μείον 3% είναι αστεία.
    Έτσι, θα ακούμε σύντομα γελώντας τις δηλώσεις του καθηγητη Σύψα (από τους επικεφαλής με τον Τσιόδρα της ιατρικής ομάδας ειδικών): «Το τεστ δεν είναι το κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας… Αν υποθέσουμε ότι κάνουμε τεστ σε 10.000 ανθρώπους και βρίσκουμε 30 θετικούς. Τι θα τους πούμε; Μείνετε σπίτι. Εμείς λέμε και στους 10.000 μείνετε σπίτι».
    Για να μείνουν σπίτι οι 10.000 πρέπει το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάσει δέσμη μέτρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αν ο Απρίλιος είναι βέβαιο ότι θα περάσει κλειστός, ο Μάιος θα είναι πιο αμφισβητούμενος: σύντομα λοιπόν, μαζί με την οικονομική στροφή του «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», θα υπάρξει στροφή και στην ιατρική διαχείριση της επιδημίας.
    Γιατί πώς να το κάνουμε; Τίποτα δεν είναι έξω από την πολιτική.

  5. Γς said

    2:

    >Θεωρητικά νομίζω έχω ανοσία

    Τι ανοσία;

    https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/21/meze-419/#comment-641449

  6. nikiplos said

    Καλημέρα… Πράγματι αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα προβληματικό.
    Λογικά τα τεστ έχουν νόημα την αποτροπή της διασποράς. Αυτή όμως η αποτροπή της διασποράς είναι πρακτικά αδύνατη για τεχνικούς λόγους. Έστω ότι μας περίσσευαν τα τεστ και όταν οι νοσούμενοι ήταν 50, να τους είχαμε απόμονώσει. Γλυτώναμε? Όχι αρκούσε ένας ακόμη να μπεί σε ανεξέλεγκτο σημείο (Λιμάνια, Εμπόρευμα κλπ), με πλημμελή επιτήρηση για να δώσει ξανά την έναυση. Ένα άλλο πρόβλημα στο παράδειγμα της ανάρτησης, είναι η γυναίκα που έκανε το τεστ, μετά από αυτό να έρθει κατά λάθος σε επαφή με άτομο που επίσης έκανε και βγήκε κι αυτό αρνητικό, αλλά πλημμελώς ήρθε σε επαφή με φορέα που το αγνοεί και δεν έχει κάνει το τεστ. Πάλι διασπείρεται… Η διασπορά εν μέσω πανδημιας, ίσως να είναι και αναπότρεπτη.
    Ένα τρίτο πρόβλημα είναι η ποιότητα των τεστ. Είδαμε τι έγινε στην Ισπανία με τα κινεζικά τεστ.

    Πριν από αυτό και πάνω από οτιδήποτε μεσούντος του κορωνοϊού βάζω ως προτεραιότητα να αντικατασταθούν τα άθλια προστατευτικά μέσα των διακονούντων την δημόσια υγεία.
    Στο θέμα της επικοινωνιακής προσφοράς των 11μυρίων, πρέπει κάποιοι αναμφισβήτητα να λογοδοτήσουν για αυτό και να δώσουν πειστικές εξηγήσεις, ακόμη κι αν δεν είχαμε πανδημία.

  7. Καλημέρα

    Απορία, απόρροια κυβερνητικής πρακτικής λογικής

    Εστω πως τεστάρουμε τον μισό πληθυσμό 5 000 000

    Εστω πως βγαίνει ένα 2% θετικοί, δηλαδής 100 000

    Τι τους κάνουμε ;;

    Πάπαλα !

    Αρα … μην τα σκαλίζεις σου λέω !!

  8. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    » Η λέξη test ετυμολογείται από το παλαιό γαλλικό test που ήταν ένα δοχείο που είχαν οι αλχημιστές για να ελέγχουν την περιεκτικότητα των πολύτιμων μετάλλων, που προέρχεται από το λατινικό testum, που σημαίνει πήλινο αγγείο. »

    Ψάχνοντας στὸ Online Etymology Dictinary βρῆκα κάποια συσχέτιση τοῦ test μὲ τὸ testicle>testis:

    OED, meanwhile, points to Walde’s suggestion of a connection between testis and testa «pot, shell, etc.

  9. Άσχετο, αλλά καμαρώστε τη σοβαρή Μεγάλη Βρετανία: https://www.naftemporiki.gr/story/1581737/bretania-mperdepsan-e-mails-kai-exasan-promitheia-anapneustiron-apo-tin-ee

  10. Georgios Bartzoudis said

    (α) «οι πλούσιοι και διάσημοι δεν δυσκολεύονται ούτε να βρουν σειρά για να κάνουν τεστ ούτε να πληρώσουν το τσουχτερό αντίτιμο της εξέτασης σε ιδιωτικό ιατρείο».
    # Κακά τα ψέμματα: Το περίφημο δημόσιο σύστημα υγείας είναι για τους προβεβλημένους (πλούσιους ή μη) και (κάπου-κάπου) για τους πολύ φτωχούς (όπως οι γύφτοι) που …κάνουν κατάληψη στα δημόσια θεραπευτήρια! Όσες φορές χρειάστηκαν σοβαρή νοσηλεία άνθρωποι από τον περίγυρό μου (ταξινομούμενοι κάτω από τη μεσαία τάξη), «έκοψαν το κεφάλι τους» και τα σκάσανε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. [αναφέρομαι στο διάστημα από ΠΑΣΟΚ του …αειμνήστου, μέχρι της Συριζο-λαίλαπας και ΝΔ-καταιγίδας]

    (β) Τεστ «Είδος δοκιμασίας προς εξακρίβωσιν της πνευματικής ή σωματικής ικανότητος ατομου τινός» ή «Τεστ είναι διεθνής όρος και σημαίνει δείχτης, προκειμένου για τη μέτρηση της αντίληψης των παιδιών»
    # Πρωτογνώρισα τα τεστ «προς εξακρίβωσιν της πνευματικής ή σωματικής ικανότητος ατομου τινός», προκειμένου να επιλεγεί έφεδρος αξιωματικός [και … φόρεσα πλάκα τα γαλόνια!]

    (γ) «είναι εγκληματικό σε μια χώρα με περιορισμένα μέσα, όπως είναι η Ελλάδα, να σκορπάει το κράτος 11 εκατ. ευρώ για «επικοινωνιακή διαχείριση» της πανδημίας, δηλαδή για δωράκια σε ημέτερους λυμεώνες, αντί να διαθέτει τα ποσά αυτά σε είδη πρώτης ανάγκης που λείπουν».
    # Τί καλά που είναι να είσαι αντιπολίτευση! [έλεγε κάποτε ένας «πολυβουλευτής»]

  11. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Τεστάκι σήμερα; για την άλλη βδομαδα βλέπω πρόχειρο διαγώνισμα!

  12. Alexis said

    #6: Έτσι είναι.
    Χρήσιμα τα τεστ για να ξέρουμε τι μας γίνεται αλλά χωρίς άλλα μέτρα δεν περιορίζουν τη διασπορά.
    Ούτε η επιλεκτική απομόνωση των θετικών μπορεί να περιορίσει την διασπορά, γιατί:
    1) Δεν μπορείς να τεστάρεις τους πάντες.
    2) Ο σημερινός αρνητικός είναι αύριο θετικός είτε λόγω επώασης είτε επειδή ήρθε σε επαφή με απροσδιόριστη πηγή μόλυνσης (π.χ. θετικό φορέα που δεν έχει τσεκαριστεί, άρα δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος)

  13. VASILEIOS VLACHOS said

    Ωστόσο, παρατηρούμε ότι την Ισπανία και την Ιταλία δεν τις βοήθησαν και ιδιαίτερα τα πολύ περισσότερα tests που έκαναν στους πολίτες τους.
    The proof of the pudding is the eating.

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Καλά τα λέει ο Καμπαγιάννης νομίζω

    8 Μπράβο, ίσως τα πούμε κάποτε και πιο αναλυτικά.

  15. ΓΤ said

    Μην ξεχνάμε και το ομώνυμο θρυλικό περιοδικό σταυρολέξων

  16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Η εκδίκηση των πτωμάτων, έστω και δια της πλαγίας. Όχι σοροσακούλες αλλά…

    Την σορό την καλύψαμε με δύο πτωματοσακούλες, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ μπήκε σε ειδικό σιδερένιο φέρετρο και σφραγίστηκε αεροστεγώς.
    https://www.enikos.gr/society/710075/koronoios-se-metalliko-feretro-kideftike-o-germanos-kathigitis-po

    Αβέκ λ’ εφκερί, κορονομόλογο ή κορονοομόλογο? 6 ή 7 όμικρα?

  17. Κόκκινος Πλανήτης said

    Καλημέρα,
    δηλαδή οι όρχεις και το κεφάλι συνδέονται; Οσοι/όσες μιλούν για κάτω κεφάλι τώρα δικαιώνονται!

  18. Κόκκινος Πλανήτης said

    16
    με 2 σάκους πτώματος

  19. Πέπε said

    17

    Κορονοομόλογο. Η σημερινή τάση είναι να διατηρούνται όλα τα φωνήεντα μου συναντώνται κατά τη σύνθεση. Όπως αντιιικό. Από τη στιγμή που δεν πρόκειται για παλιότερο καθιερωμένο όρο (από την εποχή που η τάση ήταν άλλη), αν πεις κορονομόλογο θα γίνει αντιληπτό ως κορονο – μόλογο και θα απορεί ο κόσμος τι είναι το μόλογο.

    Γι’ αυτό, μολόγα τα 7 όμικρα. 🙂 Μη σου πω και κορονοϊοομόλογο. (Σπάει το σερί των όμικρον, αλλά έχει πρωτιά σε άλλη σειρά φωνηέντων.)

  20. Πέπε said

    19 *που* συναντώνται

  21. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Στη συζήτηση «γιατί να μην επιτάξει ιδιωτικα νοσοκομεία, για τον κορονοϊό», που όλο και περισσότερο ακούω τώρα τελευταία, νομίζω ότι η απάντηση είναι εύκολη…
    Ένα νοσοκομείο ποτέ «δεν πάει μόνο του», ως κτιριακή υποδομή δηλαδή… Θέλει και κόσμο να το δουλέψει, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δηλαδή. Και δεδομένου ότι τέτοιο προσωπικό δεν περισσεύει από πουθενά, τα νοσοκομεία θα έπρεπε να επιταχθούν μαζί με το προσωπικό τους, τους γιατρούς δηλαδή των παχυλών μισθών (8 χιλιάρικα ζήτησαν στη μάνα μου για δεξιά κολεκτομή, που κάναμε στον Άγιο Σάββα τσάμπα…).
    Οι γιατροί λοιπόν, ακόμα και ως μετόχους να τοθς πάρεις -που είναι οι περισσότεροι-, αποκλείεται να συμφωνήσουν ποτέ…

    Φυσικά για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας, δεν το πάω παραπέρα : αν θα είχαν την εμπειρία, δηλαδή, να ανταποκριθούν στη δεδομένη κατάσταση, ακόμα κι αν συμφωνούσαν στην επίταξη… Άλλο ο γιατρός που περιμένει να κάνει την εχγείρηση των 8 χιλιάρικων, άλλο ο γιατρός που κάνει 8 εγχειρήσεις τη βδομάδα…

  22. Πέπε said

    Έχω την εντύπωση ότι τα τεστ, για να αποδώσουν το μάξιμουμ της χρησιμότητάς τους, θα έπρεπε όχι απλώς να γίνονται στο 100% του πληθυσμού αλλά επιπλέον να επαναλαμβάνονται τακτικά σε όσους βγαίνουν αρνητικοί.

  23. ΚΑΒ said

    Τι τεστ και κουρο(α)φέξαλα. Εμείς έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, όχι μπάχαλο!

    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/236775_lagoniko

  24. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Νὰ ποῦμε ἐπίσης ὅτι στὰ δικά μου σχολικὰ χρόνια, δὲν ξέρω στὰ ἑπόμενα, ὑπῆρχε διαφορὰ ἀνάμεσα στὸ τὲστ καὶ στὸ διαγώνισμα. Τὸ τὲστ ἦταν ἀπροειδοποίητο καὶ ἀφοροῦσε τὸ μάθημα τῆς ἡμέρας, ἐνὼ τὸ διαγώνισμα προειδοποιημένο καὶ περιλάμβανε περισσότερα τοῦ ἑνὸς κεφάλαια.

  25. sarant said

    15 Ναι μπράβο, και ήθελα να το αναφέρω

    16 Στην αρχή εφτάρι και μετά εξάρι, όσο θα λέγεται: κορονομόλογο. Βέβαια, κι αυτό που λέει ο Πέπε πιο κάτω σωστό είναι. Αλλά ενώ λέγαμε «τηλε-εργασία», τώρα που τρίφτηκε πολύ στον λόγο καθιερώθηκε η «τηλεργασία»

    17 🙂

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα μέτρα, το είπαμε, είναι σπασμωδικά και αναποτελεσματικά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταβαράθρωση της οικονομίας. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να αποκομίσει πολιτικό κέρδος, προβάλλοντας τον επικεφαλής της ως στιβαρό ηγέτη. Μια κοινωνία καθημαγμένη από δέκα χρόνων μνημόνια δέχεται τώρα τη χαριστική βολή και οι ταγοί της μετράνε ψηφαλάκια και στήνουν επικοινωνιακά παιχνίδια.

  27. # 16, 19

    πόσα όμικρα κάνουν ένα ωμέγα ;;

  28. dryhammer said

    19. Τι είναι το μόλογο;

    Μολόγα τα, μολόγα τα, τα φράγκα μοιρολόγα τα…


    Μια ζωή ποντάρουμε σε κουτσά άλογα (που θά ‘λεγε κι ο Λάμπρος)…

  29. π2 said

    Αν καταλαβαίνω καλά, είναι άλλη η επιδημιολογική λογική και τα οικονομοτεχνικά προβλήματα των κανονικών τεστ PCR (που ελέγχουν αν έχει κάποιος τον ιό τώρα) και άλλη η λογική των γρήγορων τεστ (που ελέγχουν αν κάποιος είχε τον ιό και έχει αναπτύξει αντισώματα, είναι δηλαδή, «καθαρός») που τώρα κατακλύζουν την αγορά.

    Τα πρώτα είναι εξαιρετικά αξιόπιστα, αλλά απαιτούν εργαστήρια, εκπαίδευση, μάκτρα (στα οποία, όσο κι αν ακούγεται κουλό, υπάρχει παγκόσμια έλλειψη), χειρισμό από άνθρωπο, και είναι αργά. Τα δεύτερα είναι φτηνά, γρήγορα, εύκολα στη χρήση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, αλλά με τελείως κυμαινόμενη ακρίβεια. Επιπλέον, τα δεύτερα είναι περισσότερο χρήσιμα για την επιδημιολογική μελέτη, για τη μελέτη της πορείας της νόσου στο σύνολο του πληθυσμού, και όχι για το άμεσο ζητούμενο, ποιος πρέπει να μπει καραντίνα τώρα, πόσοι είναι πιθανόν να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

    Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα και από τα δύο είδη. Τα πρώτα είναι καθοριστικά για να σωθούν ζωές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις συφοριασμένες δομές υγείας μας. Τα δεύτερα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφαση λήξης της καραντίνας, γι’ αυτό και παίζονται τρελά παιχνίδια και θα πρέπει να έχουμε όλοι τον νου μας. Όλες οι εταιρίες, όλα τα ερευνητικά κέντρα αναπτύσσουν ταυτόχρονα τα δικά τους γρήγορα τεστ (ακόμη και το ΙΤΕ έφτιαξε δικό του) και γίνεται το έλα να δεις με συμφέροντα δισεκατομμυρίων. Στην Αγγλία πρώτα τα αγόρασαν και μετά τα ελέγχουν για αξιοπιστία. Στην Ισπανία πήραν κάτι κινέζικα που τα επέστρεψαν ως απαράδεκτα, επειδή είχαν 30% αξιοπιστία (είναι η ίδια εταιρία που αναφέρεται σε αυτό το δημοσίευμα, που θα μου επιτρέψετε να το θεωρήσω ύποπτο: https://www.documentonews.gr/article/asxhma-paixnidia-me-ta-diagnwstika-test-gia-ton-koronoio).

  30. ΚΑΒ said

    Γι’ αυτό ο άλλος το γράφει κορονο-ομόλογο και είναι ωραίος!

    https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/236763_yper-toy-korono-omologoy-o-mitsotakis-sti-synodo-koryfis

  31. Alexis said

    Όσες φορές χρειάστηκαν σοβαρή νοσηλεία άνθρωποι από τον περίγυρό μου (ταξινομούμενοι κάτω από τη μεσαία τάξη), «έκοψαν το κεφάλι τους» και τα σκάσανε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

    Επειδή είναι ωραίο και της μόδας να πετροβολάμε όλοι το κακό δημόσιο και τους …φακελολήπτες (!) γιατρούς του, ας μεταφέρω κι εγώ την προσωπική μου εμπειρία των 6 τελευταίων χρόνων.
    Όχι από δικές μου περιπτώσεις (ευτυχώς 🙂 ) αλλά από περιπτώσεις πολύ στενών συγγενικών μου προσώπων.

    Τέσσερις (4) χειρουργικές επεμβάσεις, όλες σε κρατικά νοσοκομεία, και μάλιστα σε 4 διαφορετικά.

    Οι 2 ήταν απλές περιπτώσεις και έγιναν με προγραμματισμένο ραντεβού τακτικού χειρουργείου.
    Χρόνος αναμονής: 1-3 μήνες
    Κόστος: Μηδέν (0)
    Σημειωτέον η μία από τις δύο αφορούσε άτομο ανασφάλιστο

    Οι άλλες 2 ήταν μετρίως σοβαρές περιπτώσεις (κάταγμα ισχίου σε ηλικιωμένο) και έγιναν με τη διαδικασία του έκτακτου (επείγοντος ; ) χειρουργείου.
    Χρόνος αναμονής: 2-7 ημέρες
    Κόστος: Εκατό (100) ευρώ, τα οποία δόθηκαν οικειοθελώς στον γιατρό της δεύτερης επέμβασης μετά το χειρουργείο, χωρίς ο ίδιος να έχει ζητήσει τίποτα.

    Φυσικά δεν υπολογίζω στις δύο τελευταίες περιπτώσεις το παράπλευρο κόστος (βλέπε αποκλειστικές νοσοκόμες) το οποίο ήταν σεβαστό.

    Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…

  32. sarant said

    31 Κι εγώ εχω μια ανάλογη θετική εμπειρία τον τελευταίο καιρό.

  33. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Ψάχνοντας στὸ Online Etymology Dictinary βρῆκα κάποια συσχέτιση τοῦ test μὲ τὸ testicle>testis

    Εγω ηθελα να το πω αυτό!! Αυτά παθαίνω για να ξυπνάω αργά 😋

    δηλαδή οι όρχεις και το κεφάλι συνδέονται; Οσοι/όσες μιλούν για κάτω κεφάλι τώρα δικαιώνονται!

    Μόνο που κάτω κεφάλι λέμε το 3ο το μακρύτερο.

    Tα τεστ δείχνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση

    Από τεστ πήραμε τα τετοια μας.

  34. # 31

    Οι δικές μου εμπειρίες είναι λίγο παλιές, αναφέρονται πριν 15έως 25 χρόνια

    Βασικά προτιμητέο το χειρότερο νοσοκομείο από το καλύτερο ξενοδοχείο την καλύτερη κλινική

    Αν ζητήσεις συγκεκριμμένο γιατρό θα πρέπει να δώσεις κάτι, αν πας με τον γιατρό της βάρδιας δεν είναι απαραίτητο.

    Η αμοιβή του αναισθησιολόγου ήταν τραγικά χαμηλή, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα

    Το ταμείο δημοσίου τότε κάλυπτε ένα σεβαστό τμήμα της αμοιβής της αποκλειστικής, με την δέουσα χρονοκαθυστέρηση φυσικά, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα

    όποιος ξέρει με πληροφορεί αν ισχύουν ακόμα.

  35. Μαρία said

    29
    Ναι. Λέγεται ορολογικό τεστ αντισωμάτων, test sérologique d’anticorps. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο φαγοπότι.
    Για τα PCR οι Γάλλοι τουλάχιστον που παρακολουθώ θέλουν να αυξήσουν κατα πολύ τα καθημερινά δείγματα, απο 9.000 να πάνε στα 25.000 αλλά τους λείπουν τα αντιδραστήρια. Η Αμερική τα θέλει για τον εαυτό της και το κινέζικο εργοστάσιο υπολειτουργεί.

  36. Καλημέρα
    «λατινικό testum, που σημαίνει πήλινο αγγείο» Στο χωριό μου η θεια μου η Αμερσούδα (γεννημένη το 1886 και λιγότερο η κατά 14 χρόνια μικρότερή της γιαγιά μου) πάντα σε τέστο μαγείρευε. Ακόμα κι όταν έφυγαν τα πήλινα κι έγιναν αλουμινένια. Και σήμερα ακούγεται αλλά πολύ πιο λίγο. Συνήθως είναι κατσαρόλια (αλλά η εγγονή της και συνομήλική μου ξαδέρφη το χρησιμοποιεί ακόμα καμιά φορά, ειδικά όταν βιάζεται 🙂 ).

    Το τεστ είναι απ’ τις ξένες λέξεις που έχουν περάσει στην ελληνική γλώσσα τόσο που δεν έχω δει κανέναν να το γράφει test μέσα σε ελληνικό κείμενο (όπως τα project που έχουν γεμίσει τα αναλυτικά προγράμματα αλλά και τους ελέγχους των μαθητών κι εμένα μου γυρίζουν τ’ άντερα) αλλά και κανέναν να γράφει τεστς (που κι ο κορέκτορας το κοκκινίζει). Παράδειγμα: ΠΔ 126/2016 αξιολόγηση μαθητών Γυμνασίου (το τελευταίο) άρθρο 3 παράγραφος 1 «δ) οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, ε) οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).
    Β. Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι:
    α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης και καλύπτουν ευρύτερη διδακτική ενότητα για την οποία έχουν διατεθεί μέχρι τέσσερις (4) διδακτικές ώρες ή
    β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.»
    Τα έντονα δικά μου, η συνέχεια σε σχέση με κάποια που αναφέρθηκαν παραπάνω κι ο διαχωρισμός είναι ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται και, ναι, το τεστ είναι πάντα σύντομο.

  37. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    @17 κλπ: κορονομόλογο, το διπλό «ο» φέρνει σε χασμωδία.

  38. LandS said

    27 Να μια καλή ιδέα. Κορονωμόλογο. Και γιατί όχι κορων-ωμέγα υπογεγραμμένη-ος.
    Θα μας φάει η κλεισούρα μου φαίνεται.

    Αυτό με τα 1000 τεστ την ημέρα που μπορεί να κάνει το συριζοκατασκεύασμα που λέγεται Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τα 100 την ημέρα που μπορεί να κάνει κάθε ένα από τα τρία περιφερειακά πανεπιστήμια που λέγεται ότι εστειλαν γράμμα στου Μαξίμου και ούτε γραφή ούτε απόκριση, λέτε να είναι μούφα; Υποψιάζομαι κάτι τέτοιο γιατί δεν το λένε τα κανάλια.

  39. dryhammer said

    Άσχετο:
    27 Μαρτίου Θανή Φώτη Αγγουλέ

    https://www.alithia.gr/koinonia/afieroma-sti-mnimi-toy-foti-aggoyle

  40. Ανδρέας Τ said

    @29. Έτσι μπράβο για να ξέρουμε για τι μιλάμε. Υπάρχουν στο διεθνή χώρο προτάσεις για γρηγορώτερα τεστ (Βέλγιο) που τους ξεφεύγει όμως το 40% των μολυσμένων. Όλος ο κόσμος περιμένει το τεστ που ανακοίνωσε η εταιρία Roche, αποτέλεσμα συνεργασίας 15 εργαστηρίων από όλο το κόσμο καθώς κι αυτό της Bosch. Το πρώτο χρειάζεται τρεις ώρες επώαση και το δεύτερο δύο ώρες. Θα χρειαστούν εκατομμύρια δόσεις. Θα περάσει καιρός για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Όσο για το αν όσοι μολύνθηκαν και γιατρεύτηκαν έχουν αντισώματα η απάντηση είναι ότι για την ώρα δεν ξέρουμε με ακρίβεια γιατί βρέθηκαν και οι δύο περιπτώσεις, και με αντισώματα και χωρίς αντισώματα. Και μένει ανοικτό ακόμη το θέμα αν η ανοσία είναι πρόσκαιρη η διαρκείας.
    Κατά την απόψη μου καλό είναι να αποφεύγονται αυτά τα αρχαιομαρξιστικά για τους πλούσιους που έφεραν την αρρώστια, και που δεν έχουν ανάγκη οι πλούσιοι γιατί μπορούν να κάνουν το τεστ. Το τεστ δεν γλυτώνει από τη μόλυνση ούτε από την πιθανή άσχημη εξέλιξη της αρώστιας.Παράδειγμα ο πρόσφατος θάνατος του γιατρού Τζον Murray που είχε πρώτος περιγράψει το Οξύ πνευμονικό σύνδρομο. Μολύνθηκε από τον κορονοϊό και παρ’ όλο που βρισκόταν στα καλλίτερα χέρια, δεν απέφυγε το θάνατο.

  41. Pedis said

    Η … παραλογική της Βούλτεψη για την επιδημία στην Ισπανία και την Ιταλία σχολιάστηκε;

    Ρε, τι καθυστερημένους εκλέγει ο κόσμος!

  42. 31 Συμφωνώ κι εγώ μ’ αυτά. Πολλές επεμβάσεις στην οικογένεια, χωρίς καθόλου κόστος (είτε μικρές είτε μεγάλες) σε δημόσια νοσοκομεία, και τώρα και παλιότερα. Τα 100€ που αναφέρεις για μετά είναι δώρο ευχαριστίας νομίζω, εμείς συνηθίζουμε υλικά δώρα κι όχι χρηματικά (από ένα μπουκάλι ούζο το πιο απλό μέχρι κάποιο χειροποίητο εργόχειρο που είναι άγνωστο αν θα εκτιμηθεί και πώς). Ούτε συμφωνία έγινε ούτε απαίτηση ήταν.

  43. Πάνος με πεζά said

    Τεστ, περισσότερα τεστ !

  44. LandS said

    21 Δεν θα επιτάξει ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Αυτό δεν το λέει κανείς. Εργαστήρια και ΜΕΘ.
    Και το «έκανε». 1600 ευρώ για κάθε ΜΕΘ αντί για 800 είναι «επίταξη»

  45. Νέο Kid said

    Κι άλλο ένα τεστ, για να ξεφύγουμε λίγο από τη ζοφερή πραγματικότητα.
    Καλή επιτυχία!
    https://zollysite.com/iqtests/oldschool/revolutioniqtest/index.htm

  46. nikiplos said

    Δεν υφίσταται σύγκριση ιδιωτικού δημόσιου. Όποιος έχει χρήματα πηγαίνει στο ιδιωτικό. Όποιος έχει μέσον πηγαίνει στο δημόσιο και τη βγάζει με λιγότερα. Όποιος δεν έχει ούτε χρήματα ούτε μέσον, πηγαίνει στο δημόσιο και παίρνει τα βασικά, με μέση ποιότητα, ανάλογα βέβαια και το πόσο τυχερός είναι. Η ανάλυση σε περιπτωσιολογία δεν νομίζω πως πέρα από ανεκδοτολογικό χαρακτήρα θα συμβάλει σε αυτό που ζούμε τώρα.

    Εκείνο που μάλλον διαφαίνεται ως λογικό, είναι πως τα μέτρα της Κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, το ίδιο και της ΕΕ προς ώρας. Εικάζω πως από ένα σημείο και ύστερα θα πρέπει να αρθούν, όπως έγινε και στην Κίνα και να περάσουμε στο μοντέλο ανοσίας αγέλης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι σαν το contagion ή τη μέρα της αποκαλύψεως. Και αυτό, γιατί αν τα μέτρα κρατήσουν πάνω από 2 μήνες, τότε τη μέρα της αποκαλύψεως θα την ζήσουμε όλοι μας, βολεμμένοι και αβόλευτοι παρά τη θέλησή μας.

    Κάτι που προς ώρας μας διαφεύγει (και σωστά), αλλά εμείς οι μηχανικοί πάντοτε προσπαθούμε να λαμβάνουμε υπόψη μας. Τις εξωτερικές συνθήκες. Το τμήμα της Ιταλίας που επλήγη περισσότερο από τον ιό, είναι το παραδοσιακό, εκείνο που κατά το 70-80% έχει διατηρητέες και μεσαιωνικές (γι’ αυτό και κατά τεκμήριο ανθυγιεινές) κατοικίες. Ίσως και η υγρασία, που όμοιά της μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ή των Ιωαννίνων να έπαιξε ρόλο (Καστοριά δεν έχω πάει, ίσως να ομοιάζει). Και η Γουχάν είναι υγρή σχετικά περιοχή. Και για να ξεφύγω λίγο από το ζήτημα αυτό της δομής των πόλεων, ο καλός αερισμός στα κτήρια είναι συνώνυμο της υγείας. Το τσιμέντο ασχημίζει τη ζωή μας, την κάνει δυσβίωτη (όχι καθεαυτό το υλικό, αλλά η πυκνή δόμηση), αλλά ευτυχώς τα σπίτια μας έχουν μεγάλα ανοίγματα. Κι επειδή το κλίμα μας είναι ως επί το πλείστον ξηρό, ο αερισμός και η ξηρότητα ίσως να βοηθάει. Ιστορικά πάντως βοήθησε με τις προηγούμενες πανδημίες*

    [*] αν και ο κυρίως ειπείν ρόλος για το ότι γλυτώσαμε την πανούκλα, φαίνεται να ήταν το γεγονός ότι οι γάτες προστατεύονταν από τους Οθωμανούς και στο Μπαλκάν δεν τις θεωρήσαμε πλάσματα του σατανά, ώστε να τις εξοντώσουμε μαζικά.

  47. Pedis said

    Νικοκύρη,

    -άλλες, όπως η Γερμανία κάνουν πάρα πολλά τεστ

    εσύ έχεις υπόψην σου λεπτομερή στοιχεία για τη Γερμανία;

  48. Μαρία said

    μαρμάγκα Σιγά σιγά δεν θα μπορούμε να γράψουμε γυναικείο όνομα.

  49. atheofobos said

    Δυστυχώς το τεστ δεν είναι πανάκεια στο πρόβλημα.
    Ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας, Μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε και στον δειγματοληπτικό έλεγχο που θα ξεκινήσει, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι που θα αρχίσουν να γίνονται θα είναι τυχαίοι. «Μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε ένα πολύ καλό εργαλείο για να την παρακολουθούμε». Πάντως, έδωσε και την απάντηση σε κάτι που μας τρομάζει: «Μπορεί εγώ σήμερα να μολυνθώ από τον ιό και αν κάνω τον τεστ αύριο θα είναι αρνητικό. Για να θετικοποιηθεί πρέπει να περάσουν τρεις, τέσσερις ή και πέντε μέρες. Επομένως, ένα αρνητικό τεστ δεν εξασφαλίζει ότι δεν έχω μολυνθεί»
    https://www.ethnos.gr/ygeia/94900_koronoios-xekinoyn-oi-tyhaioi-eleghoi-giati-test-den-eggyatai-ehoyme-nosisei

  50. Μαρία said

    8
    H τέλεια συσχέτιση στη θρυλούμενη δοκιμασία του υποψήφιου πάπα. Και η απόφανση testiculos duo habet et bene pendentes, όσα και η πάπισσα Ιωάννα 🙂

  51. τελος_το_γαρ said

    1. Τα τεστ δεν είναι εμβόλιο.
    2. Κιόλας από την εποχή του Τζορτζ Γκάλλοπ (1930) ξέρουμε, είτε κάνεις τεστ σε 1 εκ. δείγματα, είτε μόνο σε 1000, αν γίνουν τα τεστ με μεθοδικότητα και επιστημονικό τρόπο, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια. Πολλές φορές δε, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ακριβέστερα.
    3. Τα αποτελέσματα έχουν αξία μόνο για στατιστική χρήση, απολύτως καμιά άλλη.
    4. Τα τεστ καθρεφτίζουν μόνο την στιγμή της δειγματοληψίας, ούτε 5 λεπτά πριν, ούτε 5 λεπτά της ώρας μετά. Όλα τα άλλα είναι εκτιμήσεις που απορρέουν από τα τεστ.

  52. nikiplos said

    Όσοι βρίζετε τι δική μας κυβέρνηση (και εγώ το κάνω για χίλιους πλείστους λόγους), σκεφτείτε την Ισπανική, που και γνώριζαν και δεν απέτρεψαν και τελικά κόλλησαν από το ποδόσφαιρο. Από τον αγώνα με την Μίλαν… Ενώ τόσοι και τόσοι έβριζαν, φώναζαν, ο Ισπανός Τσιόδρας μουντζωνε με χέρια και με πόδια κλπ…
    (Α ρε Κρόνη λείπεις… και για τις ανταποκρίσεις έχουμε μόνο τη Μαρία, τα δικά μου γαλλικά ήταν ανέκαθεν της πλάκας)

  53. leonicos said

    ο πληθυντικός «τεστς» είναι σχεδόν απρόφερτος, αλλά βέβαια αμετάβλητο μένει το «τεστ» στον πληθυντικό όχι (μόνο) επειδή είναι δυσκολοπρόφερτο αλλά και επειδή είναι ξένη λέξη ασυμμόρφωτη.

    Πρέπει να το έχω ξαναπεί

    Με ρωτάει ο τότε, γελοία επαιρόμενος για το τίποτα, καθηγητής μου, με ήξεραν πάντα γα γλωσσο-μουρλό, «»κομπιούτερ… στον πληθυντικό κομπιούτερς. Έτσι δεν είναι κ Κ…..; Με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση.

    κ. Κ…: Όχι κύριε καθηγητά. Γιατί καμιά κλίση ουσιαστικού στα ελληνικά δεν σχηματίζει τον πληθυντικό με μια απλή επένθεση ενός σίγμα

    Πήγε στο γραφείο του και φώναξε κάποιον να του εξηγήσει τι είπα

  54. 34 «Βασικά προτιμητέο το χειρότερο νοσοκομείο από το καλύτερο ξενοδοχείο την καλύτερη κλινική» Έγραψες.
    Το διαπίστωσα πριν 30 χρόνια χοντρικά όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου. Εκεί υπακούς το γιατρό που έχεις. Κι έτσι (με τον ίδιο γιατρό) το ένα γεννήθηκε σε ιδιωτικό ξενοδοχείο στην Αθήνα και το άλλο σε περιφερειακό νοσοκομείο. Πού να σου λέω για διαφορές (κατά τον τοκετό αλλά και κατά τις μέρες που έμειναν μέσα).

  55. Pedis said

    Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι δυστυχώς θα υπάρξουν και άλλα θύματα στη χώρα,

    τα οποία δεν θα καταλήξουν από τον κορωνοϊό, αλλά από άλλα νοσήματα και η διάγνωση ενδέχεται να γίνει μετά θάνατον.

    Αναφερόμενος στη διασπορά του ιού στη χώρα, εκτίμησε ότι τα κρούσματα δεν υπερβαίνουν τα 15.000 άτομα

    Αν είναι 15 χιλ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα υπάρξουν 6-8 χιλ. νοσηλευόμενοι εκ των οποίων 500-700 σε ΜΕΘ.

    Εννοώ αν βρουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν, να πείσουν τον ΕΟΔΥ κλπ και να τους κανουν δεκτούς σε νοσοκομείο ..

    Ο συνολικός αριθμος των ΜΕΘ στη χώρα μαζί με τις χρυσοπληρωμένες 80 είναι 685 (προχτεσινές δηλώσεις Κικίλια).

  56. ΣοφίαΟ said

    Σοαβρολογείς τώρα, Νίκο; Δηλαδή δεν χρειάζεται επικοινωνιακή πολιτική για τον κορονοϊό, δεν χρειάζεται να υπάρχουν διαφημίσεις, φυλλάδια κλπ για την ενημέρωση του κόσμου; Μάλιστα ότι δεν αρκεί να τα πεις μία φορά, χρειάζεται συνεχώς να θυμίζεις τί πρέπει να γίνεται, γιατί όσο περνάει ο καιρός θα υπάρχει τάση χαλάρωσης των προλήψεων.
    Όσο για τα τεστ, υπάρχουν ιδιωτικά εργαστήρια στην Ελλάδα που κάνουν το τεστ ιδιωτικά, επι πληρωμή, αυτή τη στιγμή; Είχα την εντύπωση ότι όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό έχει επιστρατευτεί και τα κιτ διατίθενται στους κρατικούς φορείς.

  57. sarant said

    36 Τέστο λοιπόν, καλό

    39 Α μπράβο!

    43 🙂

    47 Είχα δει πιο παλιά, τώρα δεν βρίσκω

    48 Δικιο έχεις, το απελευθέρωσα και τώρα πια μπορείς να το γραψεις, υπάρχει άλλος τρόπος αποκλεισμού

  58. Πάνος με πεζά said

    Και μια ακόμα απάντηση σε αυτούς που τάχα «κόβουν το λαιμό τους» να πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο… (Μαζί με τις ευχές μας, βεβαίως)
    https://www.zougla.gr/greece/article/ston-evagelismo-me-koronoio-o-dimitris-kremastinos

  59. Μαρία said

    41
    Αλίμονο. https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/21/meze-419/#comment-641442

  60. ΣοφίαΟ said

    2: Δεν είναι σίγουρο ότι αποκτάς ανοσία ακόμα. Γνωστή μου στο Παρίσι βγήκε απο το νοσοκομείο ύστερα απο τέσσερεις εβδομάδες αρρώστιας χτες. Είχε όλα τα συμπτώματα σε βαθμό που χρειάστηκε νοσηλία, ευτυχώς όχι στην εντατική. Της έκαναν τεστ για να αποφασίσουν αν θα της δώσουν εξητήριο και βρήκαν ότι έχει θεραπευτεί αλλά την προειδοποίησαν ότι δεν είναι σίγουρο ότι έχει ανοσία και συστησαν να καθίσει σπιτι (ο βήχας όπως με όλες τις αρρώστιες του αναπνευστικού μπορεί να κρατήσει μήνες χωρίς αν είσαι αρρωστος).

    9: Καλά, εντάξει, αυτές είναι δικαιολογίες. Στην πραγμτικόττηα ο Μπόρις ανάθεσε τη κατασκευή 10000 αναπνευστήρων στον συνμπρεξιτικό και μεγάλο δωρητή του τον Ντάισον. Η εταιρία Ντάισον δεν έχει τεχνογνωσία σε ιατρικά μηχανήματα και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μην μπορέσει να εκπληρώσει την παραγγελία και (πιο σίγουρο) ότι θα αργήσει πολύ η παράδοση των συσκευών, μιλάμε για δυο-τρεις μήνες από τώρα. Στο μεταξύ εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων του ΗΒ που προσφέραν τις υπηρεσίες τους στο κράτος αγνοήθηκαν, όπως έγινε και με την προταση της ΕΕ να συμμετέχει το ΗΒ στη συνολική παραγγελία που θα κανουν οι 27 που θα εξασφαλίσει καλύτερη τιμή για όλους.
    Κατά τα άλλα ο τύπος και η αντιπολίτευση μιλάνε για γκάφα ή για ιδεολογική απόφαση (λόγω Μπρέξιτ), ενώ κανει νιάου νιάου στα κεραμίδια ότι προκειται για ξεκάθαρη, απλή, αγνή κι άδολη διαφθορά. Απο αυτή που λένε ότι βρίθει στις χώρες του Νότου. Ενώ εδώ είμαστε όλοι άσπιλοι.
    Και καλά η κυβένρηση, ο τυπος κι η αντιπολιτευση γιατί δεν λένε τίποτα;

  61. Pedis said

    # 57 – 47 Είχα δει πιο παλιά, τώρα δεν βρίσκω

    Το πιο ενημερωμένο μα ήδη παλιό, ίσως το μοναδικό που περιέχει σχετικά στοιχεία για τη Γερμανία, είναι εδώ:

    https://ourworldindata.org/covid-testing

    Με τελευταία ημερομηνία 15/3 δεν νομίζω ότι βγαίνει το συμπέρασμα πως έχουν γίνει τα «άπειρα» τεστ, όπως αναφέρεται στη μια μετά την αλλη, σχεδόν κυπαστωτά, δημοσιεύσεις που συναντούμε στο ίντερνετ.

    Θα δούμε μόλις έχουμε περισσότερα και απιο αξιόπιστα στοιχεία.

  62. Μαρία said

    Επίσης ο κ. Πέτσας παρέλειψε να αναφερθεί στο αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Βιοπαθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής με το οποίο ζητεί να επανακοστολογηθεί το τεστ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε στη συνέχεια να συνταγογραφείται και να καλύπτεται το κόστος του από τον ΕΟΠΥΥ.
    Η ίδια εταιρεία είχε αναφέρει πως «οι τιμές αποζημίωσης που αναφέρονται στην κοινή υπουργική απόφαση είναι μη τεκμηριωμένες και εξαιρετικά υψηλές και δίνεται η δυνατότητα σε λίγα διαγνωστικά κέντρα να διαχειριστούν καταρχήν την κρίση και στη συνέχεια να θεωρούνται τα μόνα διαπιστευμένα για μία εξέταση που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι εξέταση ρουτίνας, όπως είναι και για τους άλλους ιούς».
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/236781_mystika-kai-psemata-toy-k-stelioy-petsa

  63. spyridos said

    46 52
    Νίκιπλε όλες οι υποθέσεις μας μπορεί να είναι λάθος.
    Ηδη δυό πανεπιστημιακές σχολές της Ιταλίας υποστηρίζουν ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο.
    Επίσης τώρα ξεκαθαρίζει ότι οι ναυτικές βάσεις του Γκουαμ και του Σαν Ντιέγκο είναι μολυσμένες. Αρκετά δύσκολο να εξηγηθεί με τα μέχρι τώρα μοντέλα.
    Ολα τα φτηνά τεστ που θα αρχίσουν να γίνονται, είναι διάγνωσης αντισωμάτων αν δεν κάνω λάθος, επομένως θα υπάρχει ένα ποσοστό λάθους.

    49 , 51
    Αν κατάλαβα καλά στην Κορέα έκαναν διαστρωματωμένα (γεωγραφικά και κοινωνικά) δειγματοληπτικά τεστ.

    34 , 54
    αυτά τα μαιευτήρια ξενοδοχεία βιομηχανίες είναι επιεικώς απαράδεκτα.

    31
    Στην Ολλανδία το χειρότερο νοσοκομείο είναι σαν ξενοδοχείο 4 αστέρων.
    Με πανέμορφους διαδρόμους και αίθουσες αναμονής γεμάτους έργα τέχνης.
    Εσωτερικούς κήπους και λιμνούλες.
    Με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.
    Επειδή έτυχε να τα ζήσω και δυστυχώς έχω επισκεφθεί και και κάμποσα νοσοκομεία τρώγλες στην Ελλάδα
    μπορώ να σου πω ότι το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.
    Παρόλο που οι γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν σε σχεδόν τριτοκοσμικές συνθήκες.

  64. Pedis said

    Εως τώρα όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά που διαφημίζουν ότι κάνουν το τεστ, παίρνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή.

    Δεν έχουν δικά τους εργαστήρια και αντιδραστήρια.

    Δηλαδή χρεώνουν απλώς τη λήψη του φαρυγγικού επιχρίσματος και μετά το υλικό δουλεύεται εκεί που στέλνουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα έχουν και υψηλή ταρίφα, αλλά και… «φιλική τιμή» για το ίδιο το προσωπικό τους.

  65. Pedis said

    Πόσο επιβαρύνονται τα 2 πιστοποιημένα εργαστήρια διενέργειας pcr για τον SARS-CoV-2 (Παστέρ και Ιατρική Σχολή) όταν δέχονται χιλιάδες δείγματα από τον ιδιωτικό τομέα; Αλόγιστη χρήση δηλαδή, με βασική ένδειξη την ταρίφα που πληρώνει ο κόσμος.

    Οι ιδιώτες πληρώνονται αδρά και προκαλούν συμφόρηση στα ίδια εργαστήρια που στέλνει και το ΕΣΥ.

    Δεν λειτουργούν απλά παράλληλα στο ΕΣΥ, λειτουργούν ενάντια στον συλλογικό σχεδιασμό.

    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/219297/ta-idiotika-megathiria-tis-ygeias-kerdoskopoyn-anenohlita-akoma-kai?fbclid=IwAR2EoUb0S2b7hSAagmlXFoG6nV9dxaZpKrjD7oL9cwGWEpCxKSKTTzzveF0

  66. # 54

    Γιάννη, το πρώτο μου παιδί γεννήθηκε στο «Αλεξάνδρα» γιατί ο καθηγητής που ανέλαβε την γυναίκα μου είχε κάποια υποχρέωση στον πεθερό μου, με αμοιβή το πενιχρό τότε επίδομα τοκετού. Στο δεύτερο παιδί ο ίδιος έλεγε μόνο στο Υγεία, με καισαρική (για να μην πληρώσω νοσήλεια, θεωρείται εγχείριση και την κάλυπτε το δημόσιο) και αμοιβή τρία επιδόματα. Επειδή το θέμα ήταν λεπτό αφορούσε την εμπιστοσύνη της εγκύου στον γιατρό της είχα δεχθεί. Τελικά ένας φίλος συμψαράς μου ακτινολόγος μου άνοιξε τα μάτια (να κονομήσει θέλει ρεεε !), της σύστησε τον γυναικολόγο της γυναίκας του και την γλύτωσε ένα μαχαίρι. Η πρώην μου γέννησε μια χαρά στο Αρεταίειον και δώρο ένα Σίβας ήταν το μόνο που δέχθηκε ο γιατρός

  67. Μυλοπέτρος said

    Στη Χίο, στα Μαστιχοχωρα, έχουμε το τεστάκι. Μεταλλικό δοχείο φαγητού. Η καστανιά. Ελυσα το μυστήριο της προέλευσης της λέξης αυτής. Είμαι ευγνώμων. Κυριολεκτώ.

  68. sarant said

    65 Μάλιστα…

  69. Pedis said

    Εδώ η Βιβ λα Φγανς αντιμετωπίζει την επιδημία μέσα σε σκηνές για τα στελέχη κατά τις στρατιωτικές ασκήσεις …

  70. leonicos said

    10 Georgios Bartzoudis

    Πολλοί μπορούν να το πουν αυτό, αλλά και πολλοί να το διαψεύσουν.

    Συμβαίνει, όπως υπάρχει και εκμετάλλευση, μέσα κι έξω από το δημόσιο.

    Αλλά δεν είναι η μαναδική εικόνα. Έζησα 41 χρόνα πρακτικά στην ιδια κλινικη (εκτός 2 ετών Αγγλίας και εννεαμηνου Δανίας) Και δεν συνέβη αυτό. Υπήρχαν κάποιοι που είχαν ιδιωτικό ιατρείο και έφερναντους αρρωστους τυς από εκεί. Αλλά οι πιο πολλοί είχαμε αρρώστους από την εφημερία. Δυστυχώς ηεβδομάδα καλύπτεται συνήθως από την εφημερία. Η μόνηλύση είναι διπλή βάρδια χειρουργείων, αλλά αυτό σημαίνει διπλά κρεβάτια και γιατρούς

    Δώσε μου καράβια και κανόνια, κι εγώ σου παίρνω την Περσέπολη

  71. # 63

    …Επειδή έτυχε να τα ζήσω και δυστυχώς έχω επισκεφθεί και και κάμποσα νοσοκομεία τρώγλες στην Ελλάδα
    μπορώ να σου πω ότι το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.
    Παρόλο που οι γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν σε σχεδόν τριτοκοσμικές συνθήκες….

    Λογικό. Ο γιατρός που επιλέγει να δουλέψει σε νοσοκομείο είναι (στην πλειοψηφία) λειτουργός. Ο γιατρός που δουλεύει σε κλινική είναι (στην πλειοψηφία) ή υπάλληλος ή μέτοχος

  72. leonicos said

    64 πέδις

    «φιλική τιμή» για το ίδιο το προσωπικό τους.

    Γνωστή μου, με μηνιάτικο 350 Ε πλήρωσε 700 Ε σε ιδιωτικό για να βγάλει ένα λίπωμα από το μπράτσο 0,5Χ0,8 (με τη βιοψία), και ήταν κι ευγνώμων, γιατί της έκαναν έκπτωση 50% επειδή δουλευει ο γιός της μέσα. Μου το είπε και της έβγαλα ένα άλλο στο μικρό χειρουργείο, 2,2Χ3,6 με 0 Ε και 50 Ε για τη βιοψία (προ ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνες τη βιοψία και 5 Ε την εξέταση στο ταμείο.

  73. leonicos said

    71 Τζι

    Λογικό. Ο γιατρός που επιλέγει να δουλέψει σε νοσοκομείο είναι (στην πλειοψηφία) λειτουργός.
    Ο γιατρός που δουλεύει σε κλινική είναι (στην πλειοψηφία) ή υπάλληλος ή μέτοχος

    Από το στόμα σου και στου Θεού το αφτί

    Το βρίσκω πολύ αποφθεγματικό

    λειτουργός ΔΕΝ πρέπει να σημαίνει ταλαίπωρος, γιατί κάποια στιγμή θα πάψει να είναι. Πληρώνεται ένα μισθό ό,τι και αν συμβεί
    Ο ιδιώτης πάει με το κομμάτι. Και πολλές φορες πρέπει να το ‘γεννήσει’ το κομμάτι, για να τα έχει καλά με τον κλινικάρχη.

    Πρεπει να ξέρουε πού βαδίζουμε και τι να περιμένουμε από τον καθένα

  74. Μαρία said

    65
    Μα αυτό είναι πασίγνωστο. Μόνο ένα εργαστήριο τα κάνει μόνο του.

  75. Pedis said

    # 74 – πασίγνωστο για ποιον;

    Αν και η υπόθεση μοιάζει με τη σειρά προτεραιότητας για χειρουργείο στο ΕΣΥ (υποτίθεται, τώρα με τις λίστες δεν γίνεται … καααλά) όπου,

    όποιος κάνει ιδιωτική επίσκεψη στο χειρουργό τα σκάσει, του ζητηθούν ή μάθει «πλαγίως» πόσα παίρνουν έξτρα χειρουργός και αναισθησιολόγος (πλην λίγων εξαιρέσεων), έχει και την ημερομηνία για το χειρουργείο κλεισμένη.

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    65 Pedis >> Εως τώρα όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά που διαφημίζουν ότι κάνουν το τεστ, παίρνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή.
    Δεν έχουν δικά τους εργαστήρια και αντιδραστήρια.

    Αυτό που φώναξε από την αρχή και ο Πολάκης : Πού τα βρήκαν τα αντιδραστήρια τα ιδιωτικά θεραπευτήρια

    >>από το υστερολατινικό testa που σήμαινε πήλινο αγγείο / κέλυφος
    67 Μυλό >> Τεστάκι …Μεταλλικό δοχείο φαγητού.

    Τέστα στην Κυνουρία ο κουβάς, συγκεκριμένα ο πλατύς και χαμηλός κουβάς

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και ο Μπόρις Τζόνσον! τσυρίες και τσύριοι!!

  78. ΓιώργοςΜ said

    Δικαιούμαστε να θυμώνουμε, δε δικαιούμαστε να εκπλησσόμαστε, εκτός ίσως από την έκταση του θράσους. Ο Κούλης και οι συν αυτώ κάνουν αυτό που ήξεραν και έκαναν πάντα, αρπαχτές. Αυτό το «ο λαός έχει μνήμη και κρίση», το ακούω βερεσέ, σαράντα χρόνια τώρα που καταλαβαίνω τον κόσμο…

    Η επίταξη είναι επίταξη, δε σηκώνει διαπραγμάτευση. Το Δημόσιο παίρνει αυτό που απαιτεί η έκτακτη ανάγκη (μονάδες ΜΕΘ, χωματουργικά μηχανήματα, αγροτικά αυτοκίνητα, οτιδήποτε), πληρώνοντας το ελάχιστο τίμημα, ακόμη και τα 800€ ίσως είναι πολλά. Όσο για το εξοργιστικό επιχείρημα που ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη, πως 800 τα κρεββάτια και 800 το προσωπικό, είναι για πολλές κλωτσιές. Κρεββάτι ίσον η πλήρης υπηρεσία. Είναι σαν να πηγαίνεις σε ξενοδοχείο και να σου νοικιάζουν το δωμάτιο, αλλά την καθαρίστρια, το ρεύμα, το νερό κλπ να τα πληρώνεις έξτρα. Αλλιώς, με 800€ κλείνεις σουίτα σε πεντάστερο…

    Για την ταμπακιέρα, ακόμα και μόνο για στατιστικούς λόγους είναι απαραίτητος ικανός αριθμός τεστ. Όχι 500 ή 1000, αρκετά περισσότερα (κάποιες χιλιάδες), με μεθοδική επιλογή, ώστε να αξιολογείται η κατάσταση με ακρίβεια, και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
    Αν δε το κόστος είναι μικρό, της τάξης των 10-20€ ίσως έχει νόημα η μαζική εξέταση μιας ομάδας ατόμων (πχ ενός χωριού ή οποιαδήποτε ομάδας σε καραντίνα), ώστε να αρθούν τοπικά τα αυστηρά μέτρα και να επανέλθει, έστω τοπικά, στην κανονικότητα ο κόσμος. Τα λεφτά για ψυχοφάρμακα λόγω μακρόχρονου εγκλεισμού θα είναι περισσότερα…

  79. Γς said

    Κι ο Μπόρις Τζόνσον

  80. Pedis said

    # 77 – Γκιβ θρι τσιρς φορ δε ασχοολ …

  81. ΣΠ said

    77

  82. ΓΤ said

    #80 o Μπόρις είναι πολυάσχοολος 🙂

  83. Γς said

    Αγόρι μου!

    «Κάνε κάτι παρανοϊκέ δικτάτορα, άνθρωποι πεθαίνουν»

    https://www.in.gr/2020/03/26/sports/basketball/orgi-kanter-gia-erntogan-kane-kati-paranoike-diktatora-anthropoi-pethainoun/

  84. LandS said

    80 Οι εγγλέζοι δεν χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη

  85. Μαρία said

    75
    Για όποιον ζει στη μαμά Ελλάς και ενημερώνεται.

  86. Καθένας το κατά δύναμη… μένουμε σπίτι

  87. Pedis said

    # 84 – Σόου γουάτ;

    Δηλ. παλι@ρχίδι δεν μπορείς να τον πεις επειδή δεν αποκαλει έτσι τον ευατό του;

    # 85 – Ναι, είναι πολύ ενημερωμένος ο ελληνικος λαός …

  88. Γς said

    79:

    Next, Please

  89. Γ-Κ said

    19.
    «Η σημερινή τάση είναι…»

    Επιτρέψτε μου να διορθώσω την έκφραση.
    Οι γλωσσική νόμοι έχουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα* που ισχύουν. Εχτές ίσχυε (λειτουργούσε) ο νόμος Α. Σήμερα λειτουργεί ο νόμος Β.

    Βέβαια:
    – Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις έναν νόμο που ισχύει σήμερα και σου υποδείχνει να αλλάζεις πράγματα που τα ξέρεις αλλιώς. (Δεν θα το αναπτύξω, ελπίζω να είναι κατανοητό.)
    – Μας έχουν συνηθίσει ότι η Ελληνική Γλώσσα έχει νόμους αιώνιους και αναλλοίωτους. (Ομοίως.)
    – Γλωσσικοί νόμοι υπάρχουν και στον προφορικό λόγο, όχι μόνο στον γραφτό. Και, όπως λένε οι ειδικοί, ο προφορικός λόγος έχει «προτεραιότητα» σε σχέση με τον γραφτό.
    – Εκεί που γίνομαι Τούρκος είναι όταν οι ελληνόφωνοι σκόπιμα παραβιάζουν τους γλωσσικούς νόμους. Δηλαδή, όταν αυτοδιορθώνονται επειδή νομίζουν ότι «γλωσσικό φαινόμενο» = «γλωσσικό λάθος». (Ειδικά, όταν κάνουν «ορθογραφική διόρθωση».)
    Π.χ, ενώ προφέρουν «τον μπατέρα μου», «την Μπαναγία μου», αυτοδιορθώνονται και λένε ή γράφουν «Πανπελοποννησιακός» ή «Πανποντιακός».

    * «παράθυρα» που λένε οι μοντέρνοι…

    Επιπλέον δεν είναι καθόλου παράδοξο να υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι για την προφορική και διαφορετικοί για τη γραφτή γλώσσα.

  90. LandS said

    87 Τότε γιατί τον λες γαϊδουρότρυπα; Είναι βρισιά;

  91. Γ-Κ said

    #αμένσιωτο
    «πόσα όμικρα κάνουν ένα ωμέγα ;;»

    Όσες καταγγελίες κάνουν έναν αριστερό.
    (Έμπνευση της στιγμής.)

  92. ΣΠ said

    90
    Δεν είναι βρισιά το arsehole;

  93. Πέπε said

    89

    Είμαι επιφυλακτικός στο να ονομάσω «νόμο» κάτι που δεν έχει επικρατήσει απόλυτα, ανεξαίρετα και με την αποδοχή του συνόλου των ομιλητών, παρά απλώς κερδίζει έδαφος έναντι του παλιότερου «νόμου». Νομίζω ότι η απόφανση περί του τι είναι νόμος απαιτεί κάποια χρονική απόσταση.

    Κανείς νόμος (ή όπως αλλιώς κι αν το ονομάσουμε) δε σου υποδεικνύει πώς να το πεις. Το φαινόμενο που θα ονομάσουμε είτε νόμο είτε όπως αλλιώς θέλουμε είναι η αυθόρμητη τάση της πλειοψηφίας των ομιλητών να το πουν έτσι ή αλλιώς. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι έχουν την τάση να λένε και να γράφουν «κορονοϊός», υπάρχουν και αρκετοί που κυρίως θα γράψουν και δευτερευόντως θα πουν «κορωναϊός» αλλά κυρίως σε πιο επίσημο ύφος (ιατρικά κείμενα, διοικητικά κείμενα κλπ.), και δεν υπάρχει κανείς που να λέει «κορονιός» όπως θα απαιτούσαν παλιότεροι νόμοι. Άρα, σε κανέναν δεν υποδείχθηκε να πει αλλο από αυτό που ήξερε παλιότερα (άλλο δηλαδή από το *κορονιός): όλοι, αυθόρμητα, θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να κρατήσουν το συνδετικό φωνήεν, έστω και με κάποια πολυτυπία ως προς το ποιο είναι αυτό το φωνήεν.

    Πιθανόν κάποιοι νόμοι της ελληνικής να έχουν μείνει αναλλοίωτοι από τότε που έχουμε στοιχεία μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, οι τρεις όμοιες πτώσεις των ουδετέρων νομίζω ότι πάντα όμοιες ήταν (και δεδομένης της διαχρονικής τάσης για οικονομικότερη γραμματική, δε μου φαίνεται πιθανό να πάψουν ποτέ να είναι όμοιες). Φυσικά είναι αστείο να πει κανείς πως όλοι οι νόμοι της γλώσσας είναι αναλλοίωτοι, γιατί τότε θα ήταν αναλλοίωτη και η γλώσσα, η οποία αντ’ αυτού εξελίσσεται.

    Το «Πανπελοποννησιακός» δεν είναι παραβίαση νόμου. Είναι εφαρμογή νεότερου νόμου (τάσης, θα έλεγα και πάλι), για διαφάνεια στη σύνθεση. Το ίδιο ακριβώς όπως με τη διατήρηση του συνδετικού φωνήεντος προ άλλου φωνήεντος, που λέγαμε αμέσως πριν, και όπως με το «αντιαρματικό», «αποανάπτυξη» κλπ.. Εσένα σ’ ενοχλεί, άρα δεν είναι η αυθόρμητη τάση όλων των φυσικών ομιλητών, και γι’ αυτό προτιμώ να μην το πούμε νόμο, όσο δεν έχει κριθεί το αν θα επικρατήσει.

  94. Περιονουσκιας said

    «πόσα όμικρα κάνουν ένα ωμέγα ;;»

    Η σωστή απάντηση στο τεστ είναι: ενάμισι.

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  96. Περιονουσκιας said

    89. Δεν πρόκειται περί αυτοδιόρθωσης. ΚΑΝΕΙΣ δεν λέει παbοdιακός. Το «παν-» δεν έχει την ίδια συμπεριφορά με το άρθρο. Το «ν» του τείνει να μη γίνεται ένα με το επόμενο σύμφωνο. Γι’αυτό και, παρά τη γραφή, προφέρουμε επίσης πανμακεδονικός, πανλαϊκός…

  97. Nestanaios said

    89.
    Δυστυχώς όλα αυτά που γράφεις είναι ανυπόστατα. Υπάρχουν αθάνατοι νόμοι στην ελληνική και για παράδειγμα αναφέρομαι στις αρετές και κακίες της γλώσσας. Ψάξε, κάπου θα τις βρεις. Και κάτι άλλο. Άλλοι λαοί όπως οι Γάλλοι δεν έχουν πρόβλημα να γράφουν «πανπελοποννησιακός» και να προφέρουν «παμπελοποννησιακός» σεβόμενοι τον γραπτό λόγο και την ετυμολογία διότι ο γραπτός λόγος είναι αυτός που μεταφέρει πολιτισμό από μια γενιά στην άλλη. Ο προφορικό λόγος εν πολλοίς μεταφέρει ανοησίες και για τον λόγο αυτό έχει επικρατήσει εκεί που δεν θα έπρεπε.

  98. voulagx said

    Περισσότερο λάσπη πεθαίνεις κ.Χασαπόπουλε!
    Αυτος ειναι, υποτιθεται, δημοσιογραφος

  99. Nestanaios said

    19.
    Μπορούμε να πούμε «κορονωμόλογο» όπως λέμε «Λεωνίδας» αλλά αυτά είναι μικρά γράμματα για σένα και ας είσαι «φιλόλογος».

  100. # 89, 97

    Dura lex, sed lex !

    Duralex !

  101. spiridione said

  102. Pedis said

    # 90 – Συγνωμη Λανδς, τι λες; Εσύ για συνώνυμο του Κwλοτρυπίδα έχεις τον Γαιδουρότρυπα; Τι σόι αισωπικό-φρουδικό σύνδρομο είναι και τούτο;!

  103. Μαρία said

    Σύμφωνα με την πρόταση του Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Κοιμητηρίων προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, «οι θανόντες για τους οποίους στη ληξιαρχική πράξη ή στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως αιτία θανάτου, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη κορονοϊού Covid-19 ή λοιπών λοιμωδών νοσημάτων που υπάγονται στον διεθνή υγειονομικό κανονισμό θα ενταφιάζονται αποκλειστικά στους τάφους που θα ονομάζονται «ταφώνες ειδικού σκοπού»» στα νεκροταφεία της Θέρμης.
    Πηγή: cityportal.gr

  104. Περιονουσκιας said

    Νομίζω ότι είναι γνωστό αλλά στα βρετανικά αγγλικά: arse =κώλος, ass = γάιδαρος.

  105. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Αρνήθηκαν να περιθάλψουν τον πρώτο ανήλικο νεκρό κορονοϊού στην Καλιφόρνια επειδή ήταν ανασφάλιστος. Όταν το παιδί αρρώστησε, οι γονείς του το πήγαν σε ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης, αλλά εκεί τον απέρριψαν επειδή δεν είχε ασφάλιση υγείας. http://www.katiousa.gr/politika/diethni/arnithikan-na-perithalpsoun-ton-proto-aniliko-nekro-koronoiou-stin-kalifornia-epeidi-itan-anasfalistos/

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και ο Ματ Χανκοκ του Μπόρις κορονιασμένος

  107. Pedis said

    # 104 – Αααααα, πολύ πνευματώδης ο Λανδς, σήμερα …

    εκ του όνος o άνους

    Τι λέμε;!

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ατεστάριστα:

    Μια εταιρεία,συγκεκριμένων συμφερόντων λέει, ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά θκατς τεστ γι΄αυτό χρονοτριβούν.

    Παιδγιά, φόβοι και για την κυρα βασίλισσα τς Εγγλεζίας μην κορονιάστηκε γιατί συναντήθηκε και με τον Κα…μήλο και με επίφοβους κυβερνητικούς. Θα έχουμε τότε πράγματι «κορΩνοϊό» αν ο μη γένοιτο.

    Κάπου άκουσα φήμες περί συζήτησης για Ιταλ-εξιτ

  109. Περιονουσκιας said

    107. Δεν έχει δίκιο, όμως, νομίζω – και με το συμπάθειο. Η λέξη στο 80# γράφτηκε «ασχοολ», όπως είναι και η προφορά του αγγλικού arsehole.

  110. Περιονουσκιας said

    108. Τα αποτελέσματα του Μπρεξιτ: από δω κι εμπρός, όποιος είναι δυσαρεστημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λεει: άμα είναι έτσι, εγώ φεύγω!

  111. Pedis said

    # 109 – δεν τόγραψα όπως θα τόλεγε ο Γάλλος … Το αμερικάνικο χρησιμοποίησα, αλλά στα ελληνικά θα τον έλεγα κwλόπαιδο.

  112. Πέπε said

    @99

    > > ας είσαι «φιλόλογος».

    Νεσταναίε, σου απηύθυνε κανείς τον λόγο; Με ποια αφορμή και με ποιο δικαίωμα μου την πέφτεις έτσι; Πάρε πίσω την απρέπειά σου γιατί βρίσκεσαι εν πλήρει αδίκω.

  113. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    50 Δλδ εκειός ο γονατιστός μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί πως έχει πιάσει τον πάπα απ’ τα ρχίδια.

  114. spyridos said

    108

    Ιταλέξιτ μόνο του δεν μπορεί να γίνει ===> Ιταλέξιτ = Πανέξιτ (Registered)

  115. Χαρούλα said

    Απορώ πως μετά από έξι ώρες, τόσοι διαπρεπείς επιστήμονες, δεν αναφέρθηκαν στην πραγματική ρίζα της λέξης τεστ. Αλλού τυρβάζετε! Οι αρχαίοι μας πρόγονοι όταν ήθελαν να ελέγξουν κάτι, έλεγαν : τι εστί. Τι εστί, στα γνήσια Μακεδονικά μεταφέρθηκε ως τ-εστ. Τόσο απλό!!!
    Μα όλα ελληνικά πχιά!😉😊

    Συμφωνώ και επαυξάνω για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών από εμπειρίες στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης μου. Τεράστιο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές. Δυστυχώς η ξενοδοχειακές υπηρεσίες υστερούν πολύ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
    …στα μικρά νησιά μας, στα Άγραφα τι γίνεται; Περίθαλψη μηδέν από μηδέν, μηδέν. Δυστυχώς

  116. π2 said

    Ξέρω, δεν είναι σωστό να γελάμε με θέματα υγείας, αλλά ομολογώ ότι γέλασα με αυτό:

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    46 – «Εκείνο που μάλλον διαφαίνεται ως λογικό, είναι πως τα μέτρα της Κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, το ίδιο και της ΕΕ προς ώρας.»

    Εκείνο που διαφαίνεται μέχρι τώρα, είναι πως τα μέτρα που έχουν πάρει όλες οι χώρες (και η Κίνα) είναι εγκληματικά καθυστερημένα και κατόπιν πανικού, στερούνται κάποιου σχεδίου, δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, (ας μου εξηγήσει κάποιος γιατρός την επιστημονικότητα του μένουμε στο σπίτι αλλά μπορούμε να βγαίνουμε όποτε θέλουμε, ή κλείνουμε τα σχολεία αλλά όχι τις εκκλησίες, μετά κλείνουμε τις εκκλησίες αλλά όχι τις επιχειρήσεις, μετά τις μικρές, αλλά όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αεροδρόμια λιμάνια και χερσαία σύνορα είναι ανοιχτά) και μοναδικό στόχο έχουν να καλύψουν την ανικανότητα και ανευθυνότητα των κυβερνήσεων (ή δεν ξέρω τι άλλο) να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα να γίνει κάτι δραστικό, και να μεταθέσουν την ευθύνη στους ανεύθυνους πολίτες, που βγαίνουν έξω στον δρόμο και στον αέρα, (όλοι ξέρουν πως στον δρόμο, είναι πιο δύσκολο να κολλήσει κανείς απ΄ότι σε μια πολυκατοικία που οι κάτοικοι μαζεύονται στους διαδρόμους και τα λένε) που σκουπίζουν το πρόσωπό τους (μεγαλύτερη μαλακία από αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ίσως και που αναπνέουν.

    Κατά τα φαινόμενα, ο ιός έχει τετράμηνο κύκλο και δεν μεταδίδεται εύκολα σε ζεστό κλίμα, και όλοι ελπίζουν να κερδίσουν χρόνο ώσπου να ζεστάνει ο καιρός και να σταματήσει μόνος του. Αυτά τα μέτρα, πέρα από τα καθημερινά και αυτονόητα,(πλένουμε τα χέρια, δεν βγαίνουμε έξω αν είμαστε αδιάθετοι, κρατάμε αποστάσεις από τους αρρώστους και στην προκειμένη περίπτωση, αφού δεν ξέρουμε ποιοί είναι, απ΄όλους) εκ των πραγμάτων δεν κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ.
    Η επιδημία θα κάνει ούτως η άλλως τον κύκλο της, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε πέρα από τα αυτονόητα, είναι να ελπίζουμε σε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα, και σωστή αξιολόγηση και πληροφόρηση μετά, για το δεύτερο πολύ αμφιβάλλω.

  118. Γ-Κ said

    «Παμπελοποννησιακός» και «παμποντιακός»:
    (Εγώ «podios» λέω κανονικά. Τα «pontios» και «pondios» τα λέω παιριπαιχτικά.)

    Η γνώμη μου είναι ότι οι περισσότεροι ελληνόφωνοι αυθόρμητα θα έλεγαν «pambondiakos». αλλά αυτοδιορθώνονται για διάφορους λόγους (που ευχαρίστως να τους συζητήσουμε), ένας από τους οποίους είναι η προσπάθεια να έχει η λέξη ετυμολογική διαφάνεια, αντί για «φυσικότητα».

    Όποιος καταφέρει να αποδείξει το ένα ή το άλλο, μαγκιά του!

    ——————

    – Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις έναν νόμο που ισχύει σήμερα και σου υποδείχνει να αλλάζεις πράγματα που τα ξέρεις αλλιώς. (Δεν θα το αναπτύξω, ελπίζω να είναι κατανοητό.)

    Είμαι επιφυλακτικός στο να ονομάσω «νόμο» κάτι που δεν έχει επικρατήσει απόλυτα, ανεξαίρετα και με την αποδοχή του συνόλου των ομιλητών, παρά απλώς κερδίζει έδαφος έναντι του παλιότερου «νόμου». Νομίζω ότι η απόφανση περί του τι είναι νόμος απαιτεί κάποια χρονική απόσταση.

    Το ίδιο λέμε.

    ——————-

    σου υποδείχνει

    αυθόρμητη τάση

    Το ίδιο εννοούμε.

    ————————

    – Μας έχουν συνηθίσει ότι η Ελληνική Γλώσσα έχει νόμους αιώνιους και αναλλοίωτους. (Ομοίως.)

    Δέχομαι ότι ήθελε καλύτερη διατύπωση, αλλά μη φέρουμε τη συζήτηση εκεί.

  119. Γ-Κ said

    Ιταλέξιτ μόνο του δεν μπορεί να γίνει ===> Ιταλέξιτ = Πανέξιτ (Registered)

    Omnexit ή omniexit.

  120. Περιονουσκιας said

    118. Μα δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι την ίδια προφορά, έτσι δεν είναι; Και οι γλώσσες αλλάζουν, όπως κάθε τι ανθρώπειον.

  121. Alexis said

    #96: Πανλαϊκός δεν λέμε όμως…

  122. Γ-Κ said

    Επιτρέψτε μου μια επιπλέον διατύπωση.
    Η γνώμη μου είναι ότι όποιος λέει (και γράφει) «πανποντιακός», «πανκυκλαδικός» δεν το κάνει αυθόρμητα / φυσικά, αλλά σπρώχνει τον ευατό του να το κάνει επειδή «του φαίνεται» πιο σωστό. (Και σιγά-σιγά το συνηθίζει.)

    Θα μου πεις: «Δεν είναι κι αυτό ένα ακόμα γλωσσικό φαινόμενο;» Ναι, είναι. Όπως και η τάση να πει κανείς «βαρίδιο» (τετρασύλλαβο). (…. η συνέχεια θέλει κατεβατό)

    Εκείνο που συμφωνούμε (ή «συΝφωνούμε», που το βλέπω όλο και συχνότερα) είναι ότι δεν θα ζήσουμε να μάθουμε ποιος έχει δίκιο. Το συμπέρασμα θα το βγάλουν οι φιλόλογοι μετά από αρκετές δεκαετίες.

  123. Μαρία said

    116
    Κι εγώ μ’ αυτό.

  124. … φαίνεται πιθανότερο να πέρασε η λέξη «τεστ» στην ελληνική γλώσσα από τα αγγλικά και από επιστημονική ορολογία (ψυχολογία, παιδαγωγικά). Μπορούμε να υποθέσουμε πως αυτό θα έγινε στη δεκαετία του 1920. …

    Η Βίκη λέει ότι το τεστ Παπανικολάου εφευρέθηκε στην δεκαετία του 20, και υποθέτω έγινε σύντομα γνωστό μ’ αυτό το όνομα και στην Ελλάδα.
    Πιστεύω σχετική αναζήτηση μπορεί να εντοπίσει τις πρώτες εμφανίσεις του όρου στα ελληνικά.

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    103 >>ταφώνες ειδικού σκοπού

    @Linagreek
    Δε φτιάχνουν ΜΕΘ.
    Σκάβουν τάφους.
    Αυτό.
    1:30 μ.μ. · 26 Μαρ 2020

  126. Γ-Κ said

    120.

    118. Μα δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι την ίδια προφορά, έτσι δεν είναι; Και οι γλώσσες αλλάζουν, όπως κάθε τι ανθρώπειον.

    Χρειαζόμαστε όμως μια Κοινή (με κεφαλαίο) μορφή της γλώσσας, για να τη χρησιμοποιούμε στην εκπαίδευση και στη διοίκηση. Και να τη διδάσκουμε και στους αλλοδαπούς (ως δεύτερη).

    Η διαφορετική προφορά δεν είναι πρόβλημα, Μπορείς να είσαι από την Αμφιλοχία, να προφέρεις «πδι» και να γράφεις «παιδί».

    (Δες και το 122.)

    ————————————-

    Μια γενική παρατήρηση: Δεν είμαι φιλόλογος. Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις. Ούτε ξέρω να απαντήσω, ούτε έχω τον χρόνο.

    Ένα συγκεκριμένο (ή συΝκεκριμένο) θέμα έβαλα. Ότι η «ετυμολογική διόρθωση» είναι φαινόμενο ανάλογο της «ορθογραφικής διόρθωσης». Ίσως και της «ανακατασκευής» κάποιων λέξεων (όπως άνδρον, βαρίδιο κλπ).

    Είναι και τα τρία γλωσικά φαινόμενα, αλλά… τελεία.

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    @kyrosgranazis_

    Πηραν τηλ τον Μητσοτάκη απο τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και του λένε «τεστ τεστ τεστ».
    Απαντάει κι αυτός «έλα, μια χαρά δουλεύει, κρύσταλλο ο ήχος»
    10:42 μ.μ. · 20 Μαρ 2020

  128. Μαρία said

    124
    Τα τεστ νοημοσύνης είναι παλιότερα.

  129. Γς said

    Ευαγγελάτος στο MEGA τώρα:

    Στην Ιταλία λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών του κορωνοϊού γίνεται λόγος για κενοτάφια

  130. Πέπε said

    @126:

    Βασικά με κάλυψε ήδη ο Γ-Κ στο #124 (βασικά σπάνια μου συμβαίνει σε τόσο έντονο βαθμό να διαφωνώ και ταυτόχρονα να συμφωνώ με το ίδιο πρόσωπο στο ίδιο θέμα!), μόνο μια διευκρινιστική προσθήκη:

    Το «μπ» (παμποντιακός) αντιπροσωπεύει ένα φώνημα που, ανάλογα με την ντοπιολαλιά και την ιδιόλεκτο, άλλος το προφέρει [mb], άλλος [b], άλλος κάπου ανάμεσα (κυρίως ως [b] αλλά και μ’ ένα φευγαλέο ένρινο μπροστά), ενώ υπάρχουν και πολλοί που εναλλάσσουν τις διάφορες προφορές, με μεγαλύτερη ή μικρότερη προτίμηση σε κάποια, αναλόγως ή ανεξαρτήτως του αν μιλούν πιο προσεκτικά ή πιο εμφατικά κλπ. κλπ.. Οπότε, η συνθήκη του να μην προφέρουμε όλοι ίδια ισχύει.

    Το «νπ» όμως (πανποντιακός) είναι άλλο πράγμα, είναι δύο ξεχωριστά φωνήματα, και μάλιστα συμβαίνει να είναι από κείνα που όλοι ανεξαρτήτως συνθηκών τα προφέρουν πάντοτε ίδια: [n] + [p], άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Επομένως το αν θα πεις παμποντιακός ή πανποντιακός δεν είναι θέμα προφοράς, είναι θέμα επιλογής τύπου ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς.

    ___________________

    Υπάρχει ένας όρος, «συντέλεια». Συντέλεια ενός γλωσσικού νόμου είναι η φάση κατά την οποία ο νόμος έχει πάψει πλέον να είναι ενεργός, να εφαρμόζεται, δηλαδή η χρήση και η εξέλιξη της γλώσσας γίνονται χωρίς πλέον να τον ακολουθούν. Υπήρχε π.χ. νόμος στα αρχαία ελληνικά ότι δύο συνεχόμενα άφωνα θα είναι και τα δύο είτε ψιλά είτε δασέα είτε μέσα, όχι το ένα έτσι και το άλλο αλλιώς: σκέπτομαι και όχι σκέφτομαι, εσκέφθην και όχι εσκέφτην. Αυτός ο νόμος έχει πλέον συντελεστεί, δηλαδή είναι πλέον απολύτως αποδεκτό (στις πιο πολλές μάλιστα περιπτώσεις προτιμότερο) να λέμε φτ παρά φθ / πτ, αλλά από τον καιρό που ήταν εν ενεργεία μάς έχει κληροδοτήσει ένα σωρό λέξεις και τύπους που τους κρατάμε όπως τότε. (Καλά, χώρια ότι δεν έχουμε ψιλά και δασέα σήμερα.)

    Έτσι και με τη σύνθεση: έχουμε άπειρα σύνθετα σχηματισμένα σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν τον καιρό του σχηματισμού τους, π.χ. παμπάλαιος (που κι αυτό ακόμα αρκετοί το προφέρουν καινοφανώς με [mp] αλλά τέλος πάντων), όμως όταν φτιάχνουμε καινούργια σύνθετα υπάρχει η τάση να τα σχηματίζουμε αλλιώς.

  131. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    89-93 Θα συμφωνήσω με Πέπε για τον Πανπελοποννησιακό, παρόλο που λέω «τον μπατέρα»

    86 Ε, δεν προφέρουμε πανλαϊκός!

    101 🙂

    124 Δεν είναι κακή ιδέα αυτή

    128 Ναι, αλλά τα είχαμε εδώ με αυτό το όνομα;

  132. 128,
    Ήταν θετικά;

  133. Nestanaios said

    112.
    Εγώ πιστεύω ότι κανένας πατέρας που έχει παιδιά στο σχολείο και γνωρίζει ότι είσαι φιλόλογος δεν θα ανεχόταν αυτά που γράφεις στο σχόλιο 19. Νομίζω ότι αντέδρασες με οργή επειδή το κατάλαβες.

  134. Μαρία said

    131
    Μάλλον όχι. Κοίταξα τα «Ανώμαλα και καθυστερημένα παιδιά» της Ιμβριώτη του 1939 όπου το τεστ Binet-Simon-Terman το αναφέρει σαν εξέταση B.S.

  135. Νέο Kid said

    134. 131.
    Αυτή ήταν η αρχική ιδέα πίσω από τα τεστ νοημοσύνης. Ιδέα βασικά του Γάλλου Μπινέ . Να διαγνώσει νοητική υστέρηση σε παιδια ,με σκοπό να τους προσφερθεί ειδική/χωριστή εκπαίδευση. Η λέξη «test» υπάρχει επίσης στο πρώτο paper ( κάποιου Γερμανού. Δε θυμάμαι το όνομα) στο οποίο πρωτοεισήχθη ο όρος IQ inteligenz quotient.

  136. ΓιώργοςΜ said

    133 > …να ανεχτεί…

    Ώπα ρε μεγάλε! Μάζεψε το σπαθί, θα κοπείς…
    Εγώ μια χαρά ανέχομαι τη γνώμη καθενός, της δικής σου συμπεριλαμβανομένης…

  137. Pedis said

    H ατομική ευθύνη του κορονοιού

  138. Nestanaios said

    130.
    Νομίζεις ότι έχει επέλθει η συντέλεια αυτού του νόμου επειδή νομίζεις ότι πρέπει να μιλάμε όπως γράφουμε. Οι Γάλλοι δεν το νομίζουν αυτό και διδάσκουν τα παιδιά τους αρχαία ελληνικά. Δεν υπάρχει λόγος να γράφουμε όπως μιλούσαμε επί τουρκοκρατίας. Εδώ είναι ο νόμος και δεν αναφέρεται στην προφορική γλώσσα. Αναφέρεται στην γραπτή γλώσσα και κατ’ επέκταση στην ετυμολογία. «Ποῖα στοιχεῖα ποίων προηγοῦνται; Ψιλὰ ψιλῶν ἡγοῦνται καὶ δασέα δασέων καὶ μέσα μέσων κατὰ σύλληψιν· ψιλὰ μὲν ψιλῶν, οἷον κτύπος, δασέα δὲ δασέων, οἷον ἰχθύς, μέσα δὲ μέσων, οἷον ἕβδομος ὄγδοος.».
    Όταν λέμε «κατὰ σύλληψιν» μιλάμε για αυτό που αναφέρεις εσύ αλλά δεν το έχεις καταλάβει. Η σύλληψη αναφέρεται στο περιεχόμενο μίας συν λαβής. Δεν υπάρχουν συλλαβές μικτές. Η ετυμολογία δεν το επιτρέπει. Τα ψιλά, δασέα και μέσα δεν έχουν σχέση με την φωνή αλλά με την έννοια. Η έννοια ενυπάρχει στο θέμα και η ετυμολογία αποκαλύπτει το θέμα.

  139. Pedis said

    Απιστευτο ακούγεται:

    ΠΟΕΔΗΝ: 52 φορές ακριβότερα αναγκάζονται να αγοράζουν τις μάσκες τα νοσοκομεία

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Ζακύνθου προμηθεύτηκε μάσκες υψηλές προστασίας προς 21 ευρώ τη μία από 0,40λεπτά του ευρώ που πωλούνταν πριν τρεις μήνες.

    Σχεδόν πια όλα τα Νοσοκομεία ετοιμάζονται να ράψουν μάσκες. Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να διαθέσουν 5.000ευρώ από το ταμείο του Συλλόγου και αγόρασαν μάσκες για τη προστασία των εργαζομένων.

    To Σαράντα έραβαν τη φανέλλα του φαντάρου, σήμερα θωρακισμένα και δομημένα ράβουν τη μάσκα του γιατρού και το νοσοκόμου.

  140. Γς said

    Κάι-σκουέρ τεστ

  141. Γιάννης Ιατρού said

    Προφανώς έχουμε θέμα 🙂

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο James McKeen Cattel χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «νοητικό τεστ» το 1890 στη δημοσίευση του με τίτλο: «Mental Tests and Measurements».
    http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/4453/Morfaki.pdf?sequence=2&isAllowed=y

  143. Πάνος με πεζά said

    Ο Αστερίξ θα έλεγε «Είναι τρελλοί αυτοί…και οι δύο !»

  144. Γς said

    Fisher’s Exact test

    https://sarantakos.wordpress.com/2013/09/30/bouzou/#comment-188346

  145. Πάνος με πεζά said

    @ 139 : Καλά, δε λογοδοτεί πουθενά αυτός ο Διοικητής; Κι από μόνος του, δεν έχει καμιά ισχύ; Δε θα μπορούσε π.χ. να πει στον προμηθευτή «Θα σε πληρώσω σε 20 μήνες, και θα είναι και η τελευταία φορά», να ξαναπάει η τιμή εκεί που ήταν; (εκτός βεβαίως, αν η τιμή της μάσκας αυτής καθαυτήν, δεν «κονήθηκε» από τα 40 λεπτά, και τα υπόλοιπα είναι «δαπάνες υπορεσιών»…)

  146. Georgios Bartzoudis said

    31 Alexis said….., 32 sarant said…, 34 gpointofview said…, 42 και 54 Γιάννης Μαλλιαρός said…, 46 nikiplos said…. (πολύ ορθώς), 58 Πάνος με πεζά said (έπιασες διάνα. Είπαμε: Οι κάθε είδους Κρεμαστινοί ποτέ …δεν κόβουν το λαιμό τους!), 70 leonicos said….

    # Εύχομαι (31 και λοιποί) να μην συμβεί ούτε σε σένα ούτε σε κανέναν: Να έχεις ανεύρυσμα αορτής και να σου δώσουν ραντεβού μετά από 10 μήνες. Θα «κόψεις το κεφάλι» σου και θα τα σκάσεις, είτε σε «φακελλάκι» είτε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Ένας (επίσης από τον περίγυρό μου) που …δεν έκοψε το κεφάλι του (αν και μπορούσε να το κάνει!), το έχει βάλει δυο μέτρα κάτω (κατά την πολάκειον ρήσιν) κάπου εδώ και 17 χρόνια! Ένας (πάλι από τον περίγυρό μου), μπάτσος με τον γνωστό … πλουσιοπάροχο μισθό, ΕΧΕΙ την ίδια καρδιακή νόσο. Του ακύρωσαν προγραμματισμένο ραντεβού (λόγω κορονοϊού) και αναμένει. Μου λεει ότι προσπαθεί να κινητοποιήσει έναν γνωστό του στο Νοσοκομείο. Αλλιώς θα «κόψει το κεφάλι του» και θα τα σκάσει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο (τί λαίλαπα, τί καταιγίδα; Το ίδιο δεν είναι;;)
    Δεν …μαθαίνω για πρώτη φορά ότι στα δημόσια νοσοκομεία γίνονται πάρα πολλές επεμβάσεις. Έκανα και γω εγχείρηση καταρράκτη μετά από αναμονή κάποιων μηνών. Μπορούσα να περιμένω και γω και η πάθησή μου. Το πρόβλημα είναι όταν κάποιος χρειάζεται επείγουσα επέμβαση. Τότε δυστυχώς συμβαίνει «κατά γράμμα» αυτό που περιέγραψα στο αρχικό μου σχόλιο.
    Στον γιατρό (σχ.70) θα πω επιπλέον, ότι δεν μίλησα ούτε για «μέσα κι έξω από το δημόσιο», ούτε για φακελάκια. Και θα προσθέσω ότι ΠΟΛΛΑ περιστατικά, και από τα έκτακτα, δεν μπορούν να φτάσουν ούτε καν μέχρι τους γιατρούς. Πως να «ανακαλύψει» η κυρία της ρεσεψιόν το πράγματι επείγον ή υπερεπείγον, όταν βρίσκεται ενώπιον μιας ουράς 100 ωρυομένων, δικαίως ή αδίκως;;

  147. Γς said

    Φου, φου. Ενα, δύο Ενα ένα …,φου, τεστ

  148. π2 said

    Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Πολάκη για τα τεστ. Θεωρεί ότι η λογική των σαρωτικά περισσότερων τεστ θα είχε νόημα πριν από είκοσι μέρες αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα τώρα.

  149. Γ-Κ said

    @126:

    Βασικά με κάλυψε ήδη ο Γ-Κ στο #124

    Εδώ χρειάζεται κάποια διευκρίνηση.

    ————————–

    Ξαναλέω: «Ένα συγκεκριμένο (ή συΝκεκριμένο) θέμα έβαλα. Ότι η «ετυμολογική διόρθωση» είναι φαινόμενο ανάλογο της «ορθογραφικής διόρθωσης». Ίσως και της «ανακατασκευής» κάποιων λέξεων (όπως άνδρον, βαρίδιο κλπ).»
    Δεν ασχολήθηκα με b και mb.

    Και ξαναρωτάω: Αν είναι φυσιολογικο και αυθόρμητο το «πανπελοποννησιακός», δεν είναι και το «συνφωνώ» ή το «συνφέρω»; Μήπως πρόκειται για υπερδιορθώσεις κατά το «τηλεσίγραφο»; Ή το «βραδιόφωνο»; (Ή το «υποδήλατο» που έλεγε η γιαγιά μου κοροϊδεύοντας τους λογιοτατισμούς; )

    (ΣυΝγνώμη, δεν μού ‘ρχονται καλύτερα παραδείγματα.)

  150. Alexis said

    #139: Μάσκες υψηλής προστασίας με 40 λεπτά;
    Κάτι δεν πάει καλά εδώ.
    Μήπως εννοούν τις απλές χειρουργικές;
    Οι οποίες, σημειωτέον, δεν παρέχουν καμιά προστασία από τον ιό.

  151. Alexis said

    Ο Τσιόδρας είπε προ ολίγου ότι το να γίνουν μαζικά τεστ αντισωμάτων σ’ αυτή τη φάση της επιδημίας δεν έχει κανένα νόημα γιατί δεν είναι αξιόπιστα.
    Τα θετικά μπορεί να είναι ψευδώς θετικά (!) και τα αρνητικά ψευδώς αρνητικά.

    Υψηλή αξιοπιστία έχουν μόνο τα τεστ μοριακής ανίχνευσης (PCR)

  152. Νέο Kid said

    150. Αλέξη, πώς δεν παρέχουν «καμία» προστασία; Το ίδιο είναι να περάσει το προσωπό σου μέσα από ένα νεφέλωμα (πχ κάποιον που έχει φταρνιστεί πριν λίγα δευτερόλεπτα) απροστάτευτο και με μάσκα; Και η χειρουργική μάσκα σε προστατεύει σε μεγάλο βαθμό. Αν δεν έκοβε κάτι -ενθεν κι ενθεν- δεν θα τις φοράγανε οι χειρουργοί.

  153. Νέο Kid said

    150. Το ότι δεν είναι «υψηλής προστασίας» είναι αναμφισβήτητο. Όπως και το ότι οι επαγγελματίες υγείας που κουραρουν κορωνοασθενεις πρέπει μα έχουν «σκάφανδρο» για να είναι ασφαλείς.

  154. Μαρία said

    148
    Και ο Ξανθός που είναι ιολόγος την ίδια γνώμη έχει. Οτι με τα πολλά τεστ πρακτικά δεν αλλάζει κάτι, οτι έχουν επιδημιολογικό ενδιαφέρον. Πρέπει όμως να γίνουν π.χ. στην Καστοριά ή στην Ξάνθη.

  155. Κουτρούφι said

    Το τεστ για τον covid-2019 στηρίζεται στη μέθοδο PCR. Το PCR προέρχεται από το Polymerase Reaction Chain που στα ελληνικά έχει περάσει ως Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης. Πληροφορίες για τη μέθοδο PCR υπάρχουν άφθονες (wiki και αλλού). H μέθοδος βρέθηκε το 1983 περίπου, στην Αμερική, από τον βιοχημικό Karry Mullis ο οποίος εργαζόταν σε εταιρία (Cetus Corporation) και όχι σε ερευνητικό εργαστήριο ακαδημαϊκού ή ερευνητικού φορέα. H μέθοδος PCR είναι στην ουσία ένας τυφλοσούρτης. Ανακατεύουμε κάτι ζουμιά, παίζουμε με τη θερμοκρασία και μετά από μερικές ώρες παίρνουμε συγκεκριμένο DNA σε τεράστιες ποσότητες. Οι εφαρμογές της είναι τεράστιες (από την Ιατρική μέχρι την Εγκληματολογία (τεστ DNA) και Αρχαιολογία). Γι αυτό, ο Mullis πήρε το Nobel Χημείας to 1993. Ένας φοιτητής Βιολογίας και συναφών αντικειμένων (π.χ. Ιατρικής) της δεκαετίας του 1980 δεν την ήξερε. Σήμερα, έχει μπει σε εργαστηριακές ασκήσεις.

    Ο Mullis ήταν ενδιαφέρον τύπος. Λέγεται ότι τη δεκαετία του 60 και 70 (προ- και μετα-πτυχιακός φοιτητής) είχε καταναλώσει μπόλικο LSD. Στα οράματά του, έβλεπε διπλές έλικες και ψαλίδια να τις κόβουν. Οπωσδήποτε είχε φαντασία. Πέθανε τον Αύγουστο του 2019.

  156. Μαρία said

    154
    «Πρέπει όμως να υπάρχει και η προοπτική δεξαμενής δειγμάτων από όλη την χώρα, για να έχουμε εικόνα επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας στον γενικό πληθυσμό», προσέθεσε ο κ. Ξανθός. «Στην φροντίδα των αρρώστων δεν αλλάζει κάτι», ξεκαθάρισε, «το να ξέρουμε ότι πέραν των 600 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα υπάρχουν 6.000 ή παραπάνω. Έχει αξία κυρίως για μέτρα πολιτικής δημόσιας Υγείας … πρέπει να ενισχυθεί αυτό το κομμάτι», από το οποίο αναμένονται και νέα εργαλεία και τεστ που αναπτύσσονται αυτή την στιγμή διεθνώς. https://www.stokokkino.gr/article/2721/Andr.-KSanthos:-Zhtame-kathhmerinh-enhmerwsh-kai-gia-thn-enischysh-toy-systhmatos-Ygeias.html

  157. spiridione said

  158. Πάνος με πεζά said

    Δεν έχω καταλάβει καλά ρε παιδιά; Η χειρουργική μάσκα, τον ανοιγμένο δεν προστατεύει; Από τα πιθανά μικρόβια των γιατρών; Και δεν είναι «αντεπίστροφη»;

  159. Νέο Kid said

    154. Τα δειγματοληπτικά τεστ σε ΟΛΟΝ τον πληθυσμό έχουν την έννοια κυρίως να ανιχνεύσουν σε ένα διάστημα εμπιστοσύνης το ΑΣΥΠΤΩΜΑΤΙΚΟ ποσοστό του πληθυσμού.
    Δηλαδή αυτούς που μπορεί να έχουν τον ιο χωρίς να έχουν νοσήσει.
    Μεσομακροπρόθεσμα , αυτοί μπορεί να είναι ο κρίσιμος παράγοντας…
    Ο Ιωανιδης το πρότεινε αυτό στους Κύπριους ( όπου γίνεται σχετικά εύκολα.700-800 χιλιαρικα νοματαίοι είμαστε όλοι κι όλοι , και η δηγματοληπτικη σούπα μαγειρεύεται εύκολα λόγω ομογένειας. Δεν υπάρχουν ας πούμε μέσα μαζικής μεταφοράς, οι συνθήκες οικισης , κλίμα,πάνω κάτω οι ίδιες κλπ) αλλά ο Νίκαρος αγρόν ηγορασε.

  160. atheofobos said

    124
    Για την ακρίβεια την 10ετια του 20 ο Παπανικολάου έκανε την πρώτη του ανακοίνωση για την χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και το 1928, αυτή έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό,
    Το 1943 από κοινού μετά του καθηγητή γυναικολογίας Έρμπερτ Τράουστ σε ειδική μονογραφία υπό τον τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων» κέντρισε το ενδιαφέρον για να χρησιμοποιηθεί αυτή η εξέταση δοκιμαστικά σε διάφορα νοσοκομεία.
    Οργανωμένος πληθυσμιακός έλεγχος ξεκίνησε στις αρχές της 10ετιας του 60. Κάπου εκεί λοιπόν πρέπει να ονομάστηκε το Παπ τεστ.

  161. Νέο Kid said

    Ρε συ Πάνε , αν βηξει ή φταρνιστει κάποιος πάνω σου, τα σταγονίδια του θα πάνε στη μάσκα κι όχι στις αναπνευστικές σου οδούς. Τώρα , αν είσαι τόσο άτυχος και περάσουν από το πλάι, πέρασαν! Κάτι κόβει όμως όσο να πεις.

  162. Μαρία said

    Κι ο Βρετανός Τσιόρδας.

  163. ΣΠ said

    135
    https://en.wikipedia.org/wiki/William_Stern_(psychologist)

  164. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    143 Χωρισμένο ήταν πάντοτε το χωριό, βέβαια

    155 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

    160 Σωστό κι αυτό

    162 Ετσι που το διατυπώνει, δεν φαίνεται να έκανε τεστ

  165. Pedis said

    Κι αν γίνουν τεστ σε εκτεταμένη βάση

    – ποια υπηρεσία είναι ήδη προετοιμασμένη (μέσα + προσωπικό) να τα διενεργήσει;

    Κι αν γίνουν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο

    – ποια υπηρεσία είναι σε θέση να διαχειριστεί μερικά εκατομμύρια αποτελέσματα και να επικοινωνήσει με όσους έχουν βρεθεί θετικοί;

    – Κι αν βρεθει ένας σχετικά μικρός αριθμός θετικών, ας πούμε 50 χιλιάδες άνθρωποι

    – ποια υπηρεσία θα τους θέσει σε καραντίνα ανά πόλη και νομό παρέχοντάς τους τα απαραίτητα για να ζήσουν κατά τη διάρκεια;

    – ποια υπηρεσία θα αναλάβει την τροφοδοσία των μελών των οικογενειών τους αφού θα μπουν κι αυτά σε καραντινα στο σπίτι τους (πιθανά 150 με 200 χιλ άνθρωποι);

    – ποια πρωτοβάθμια υπηρεσία υγείας θα αναλάβει την ιατρική παρακόλουθησή όλων αυτών;

  166. Pedis said

    Γι αυτό λοιπόν, έτσι όπως στρώσαμε … έτσι θα κοιμηθούμε τον αιώνιο υπνο αλλά με επικήδειο πολύ τιμητικό από τύπους κούουλ σαν τον Ιωαννίδη …

    Έτσι:

    Να μην είμαστε εγωιστές.

    Να δείξουμε υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης.

    Να μην φορτώσουμε χωρίς λόγο την οικονομία.

    Να σκεφτούμε το μέλλον της χώρας.

    Και πολύ μάς είναι τέτοια τιμή!

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για την επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης περί «τηλεκπαίδευσης». Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι:
    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο διαφημίζουν και κοκορεύονται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ στο όνομα της “ατομικής ευθύνης”, φορτώνουν τα προβλήματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές. Την ίδια στιγμή που στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της πανδημίας δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, απαξιώνει προκλητικά το δημόσιο σχολείο, τις υποδομές και τους εκπαιδευτικούς.

    Η πρώτη «επίσημη» έναρξη (;) της εξ αποστάσεως διδασκαλίας αποκάλυψε τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές της Δημόσιας Εκπαίδευσης! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς άδικα προσπαθούν να μπουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο! Το σύστημα του Υπουργείου δε λειτουργεί, συνεχώς “πέφτει” ή “σέρνεται” ή δεν ανταποκρίνεται.

    Φαίνεται ότι το Υπουργείο μας εμπαίζει και προφανώς παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους μαθητές μας σε αυτές τις συνθήκες, καμία πρωτοβουλία από τους αρμόδιους δεν έχει παρθεί για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή στην όποια εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    Επιπλέον, καμία πρακτική στήριξη δεν υπάρχει σε εκπαιδευτικούς, που κλεισμένοι στα σπίτια τους, έχουν και οι ίδιοι παιδιά σε σχολική ηλικία ή συζύγους που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Ή ακόμη κάποια στήριξη για συναδέλφους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχουν τα μέσα για όλα αυτά.

    Όσον αφορά, δε, το διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό επικρατεί χάος! Δεν υπάρχει καμία οργάνωση από το Υπουργείο. Καθένας κάνει ό,τι μπορεί!»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/316657_pame-ekpaideytikon-edo-kai-tora-metra-stirixis-gia-ti-dimosia%3Famp&ved=2ahUKEwiI3I62r7voAhURxoUKHZ1XCggQFjAAegQIBhAC&usg=AOvVaw1ckhNK4y36gNSoVSf4BXSl&ampcf=1

  168. nikiplos said

    Ποιός ξέρει τώρα πια τι είναι σωστό και τι λάθος… Το πρόβλημα είναι εν εξελίξει. Ίδωμεν.
    «ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι».

    Πάντως τα πράγματα δεν μπορούν να πορευτούν χωρίς ανάδραση. Τα τεστ πρέπει να γίνουν δειγματοληπτικά, ώστε να έχουμε ένα μέτρο ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ, αλλά πολλά στιγμιαία μέτρα δίνουν ένα νόημα.

    Ας μην κοροϊδεύουμε τον Ιωαννίδη, γιατί έχω τη διαίσθηση, ότι στο μέλλον θα τον μνημονεύουμε πλειστάκις…

  169. mitsos said

    Καλησπέρα

    Νίκο πολύ ωραίο άρθρο το σημερινό για τα τέστ και τις γωσσικές του καταβολές και συγγένειες.

    Θα μου συγχωρέσετε ένα άσχετο σχόλιο , σχετικό όμως με ένα επίκαιρο τεστ ….
    Χθες μετά από πολλές ημέρες άνοιξα τηλεόραση από τις 18.30 ως τις 20.30 . Ψυχοπλακώθηκα
    Τα συμπεράσματά μου συνοπτικά :

    α) Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι

    β) Μείνετε σπίτι και Κλείστε τις τηλεοράσεις . Βάλτε μουσική, διαβάστε βιβλία , χορέψτε, μαγειρέψτε κάντε κάτι δημιουργικό. Αλλά μην ανοίξετε τηλεοράσεις. είναι πιο επικίνδυνο και από βόλτα χωρίς μάσκα και γάντια.

    γ) Όταν όλα αυτά τελειώσουν πρέπει να ξαναγράψουμε την Ιστορία της συνάντησης των πιο άχρηστων ηγετών όλων των εποχών : Τράμπ , Τζόνσον . Πούτιν , Μέρκελ , Μπολσονάρο, Ερντογάν , …. Μητσοτάκης.

    Αυτά και καρατσεκαριασμένα
    Μα τον Τουτατή
    ή μάλλον όχι
    Μα την Αγία Κορώνα του Μονάχου ( Στεφανίδα για τους Ορθοδόξους ) προστάτιδα των νοσούντων από επιδημίες !

  170. Πέπε said

    133:

    > > Εγώ πιστεύω ότι κανένας πατέρας που έχει παιδιά στο σχολείο και γνωρίζει ότι είσαι φιλόλογος δεν θα ανεχόταν αυτά που γράφεις στο σχόλιο 19. Νομίζω ότι αντέδρασες με οργή επειδή το κατάλαβες.

    Αντέδρασα όπως αντέδρασα για τον λόγο που περιέγραψα με σαφήνεια: ότι ήσουν απρεπής.

    Αν θες να συζητήσουμε την ορθότητα των όσων έγραψα, είναι ένα άλλο θέμα. Η ευπρέπεια όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε συζήτηση.

    @149:

    > > Αν είναι φυσιολογικο και αυθόρμητο το «πανπελοποννησιακός», δεν είναι και το «συνφωνώ» ή το «συνφέρω»;

    Πρώτα απ’ όλα, όχι, δεν είναι, γιατί απλούστατα δεν είναι! Κανείς δε λέει αυθόρμητα συνφωνώ. Παρατηρεί κανείς τον κόσμο γύρω του και διαπιστώνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε πανπελοποννησιακός αλλά όχι άνθρωποι που να λένε συνφωνώ, οπότε το ζήτημα έτσι ακριβώς όπως το θέτεις έχει λυθεί.

    Τώρα, γιατί αντιμετωπίζουμε ορισμένα σύνθετα διαφορετικά από άλλα; Αυτό είναι διαφορετικό ερώτημα. Θα έλεγα προχείρως:

    α) Το συμφωνώ και το συμφέρω είναι κληρονομημένες λέξεις. Ναι μεν αν κάτσεις να τις αναλύσεις είναι σύνθετες, όμως δεν αποτελούν προϊόν σύνθεσης την οποία να έκανε πρωτογενώς ο κάθε σύγχρονός μας ομιλητής που τις χρησιμοποιεί. Αντίθετα το πανπελοποννησιακός κάθεται κάποιος και το φτιάχνει. (Θα μου πεις – γιατί, καινούργια λέξη είναι; Και όμως ναι, είναι καινούργια! Το ότι στο παρελθόν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί -ως παμπελοποννησιακός βέβαια- είναι μια ιστορική πληροφορία που μάλλον αγνοεί ο δεύτερος ευρετής του όρου, ο οποίος ξαναανακαλύπτει την Αμερική. Δεν την ήξερε τη λέξη όπως ξέρει το συμφωνώ, κι όταν του χρειάστηκε έκατσε και την έφτιαξε.) Άλλα λοιόν ισχύτουν τώρα που φτιάχνει κάποιος μία λέξη, και άλλα ίσχυαν παλιά που κάποιος άλλος έφτιαξε μιαν άλλη.

    β) Σε κληρονομημένα σύνθετα, ως επί το πλείστον το νόημα δεν περιορίζεται στο άθροισμα του νοήματος των συνθετικών. Συμφωνώ δεν σημαίνει «φωνώ μαζί», πρώτα απ’ όλα γιατί δεν υπάρχει ρήμα φωνώ στη σημερινή γλώσσα, και δεύτερον γιατί από τότε που υπάρχει η λέξη έχει διαγράψει τη δική της σημασιολογική πορεία, φτάνοντας τελικά να σημαίνει αυτό που όλοι ξέρουμε.

    Κατά συνέπεια, δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να δώσει στη λέξη τέτοια μορφή ώστε η ετυμολογία της να είναι διαφανέστερη: όσο διαφανής και να ήταν, δε θα μας βόηθαγε να καταλάβουμε. «Συμφωνώ» είναι μια λέξη που είτε ξέρεις τι σημαίνει είτε (θεωρητικά) δεν ξέρεις. Αν δεν ξέρεις (που δεν παίζει), δε θα σε βοηθήσει η ετυμολογία.

    Αντίθετα, όταν κάνει κανείς έναν ευκαιριακό σχηματισμό, θέλει να είναι σαφής. Ακόμη και υπέρ το δέον σαφής. Ας αφήσουμε τον παμπελοποννησιακό κι ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα: Σε φόρουμ συχνά εμφανίζεται η λέξη «συν-φορουμίτης». Με νι και με παύλα. (Καλά, όχι αποκλειστικά έτσι – μπορεί και χωρίς παύλα, μπορεί και με μι, μπορεί και «συν-forumίτης», αλλά ας δούμε μια σχετικά ακραία περίπτωση.) Το γράφει κάποιος που αισθάνεται ότι δεν πρόκειται για λέξη που τη γνωρίζουμε ούτως ή άλλως αλλά για δικό του ευκαιριακό σχηματισμό, ο οποίος πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει άμεσα αντιληπτός, αφού, αν είναι να δίνουμε εξηγήσεις, μπορούσαμε εξ αρχής να το πούμε περιφραστικά «το μέλος του φόρουμ μας». Φυσικά, ο ίδιος άνθρωπος θα πει χωρίς δεύτερη σκέψη «συμφοιτητής», γιατί έτσι το έμαθε από πριν να κάτσει να αναρωτηθεί οτιδήποτε.

  171. Γιάννης Ιατρού said

    161: κι απ΄τα μάτια Κίντο! Γι αυτό 😎 🙂

  172. # 170

    … αλλά όχι άνθρωποι που να λένε συνφωνώ …

    Δηλαδή οι Ιταλοί που λένe sinfonia την συμφωνία, δεν είναι άνθρωποι ;; 🙂

  173. Κουτρούφι said

    #155. «ενδιαφέρον τύπος». πω πω λάθος! Ντροπή μου.

  174. Triant said

    161,171 Χώρια που αν έχεις τα σταγονίδια μισό εκατοστό από το στόμα σου, δεν θεωρώ πιθανό με την εισπνοή ο ιός να μην περάσει τη μάσκα.

  175. Pedis said

    Στο μεταξύ οι νεκροί γιατροί στην Ιταλία έφτασαν τους 51.

    Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τα θύματα μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού.

    Με στοιχεία μερικών ημερών το ποσοστό του προσωπικού που έχει τεθεί εκτός μάχης ήταν 10%.

    Στην Ιταλία, συνολικά 7145 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν βρεθεί θετικά στον ιό σε σύνολο κρουσμάτων 79968 (ποσοστό: 8.9%).

    Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 7590, ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων, 9.5!

    Εδώ περιληπτική αναφορά σετα αγγλικά:

    Click to access Infografica_27marzo%20ENG.pdf

    Κι εδώ μια περιληπτική αναφορά για την κατάσταση στην Ισπανία (στα Ισπανικά)

    Με στοιχεία μερικών ημερών το ποσοστό του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού που έχει τεθεί εκτός μάχης ήταν 12%.

    4858 θύματα σε συνολικό αριθμό 64059 κρουσμάτων, ποσοστό 7.6%.

    https://covid19.isciii.es/

  176. Παναγιώτης Κ. said

    Ενώ στα προφορικά λέει «στο θκο μ΄ το χουργιό», κανονικότατα γράφει «στο δικό μου το χωριό»;

    Να υποθέσουμε άραγε ότι συμβαίνει αυτό που συμβαίνει με το νέο μέλος της οικογένειάς μου που ζει στην Αγγλία; (Το ρωτάς στα Ελληνικά και σου απαντάει στα Αγγλικά επειδή τα έχει συνηθίσει καθότι 10 ώρες στον παιδικό σταθμό, 2 ώρες με τους γονείς του! (Μετά…κοιμάται) )
    Τα προφορικά είναι μία γλώσσα και στα γραπτά…μια άλλη; 🙂

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μήτσο, το πόσο με εκφράζουν και το α και το β και το γ δε λέγεται. Την τηλεόραση την έχω βγάλει εδώ και δύο μέρες από την πρίζα. Μελέτη, μουσική και συνεχής επικοινωνία με τα μαθητούδια μου, επικοινωνία ουσιαστική και όχι …επικοινωνιακή και πομφολυγώδης όπως θέλουν μερικοί-μερικοί, αφού τυχαίνει εμείς οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουμε τους μαθητές μας και να ενδιαφερόμαστε πραγματικά γι’ αυτούς, εν αντιθέσει με τους όνομα και μη χωριό. 😉👍

  178. Alexis said

    #152: Τρόπος του λέγειν το «καμία προστασία». Προστατεύει κυρίως τους άλλους από τα σταγονίδια (βήχα, φτέρνισμα, ομιλία) αυτού που τη φοράει.
    Η προστασία που παρέχει στα εισερχόμενα σωματίδια είναι μικρή γιατί μετά από λίγη ώρα χρήσης μουσκεύει από τους υδρατμούς της εκπνοής και γίνεται σχεδόν διαπερατή.

  179. nikiplos said

    Πάντως εγω στα 80ς που περνούσαν οι ντουντούκες και τα πανώ κρεμιόντουσαν στου Κωστάρα, θυμάμαι παλλαϊκό μέτωπο. Πουθενά δεν είχα δει γραμμένο το πανλαϊκό, ίσως μετά το μιλένιουμ να γύρισε το πράμα.

  180. sarant said

    170α Προφανώς

    177 Κι εγώ έχω να ανοίξω την τηλεόραση κάτι μήνες.

  181. Μαρία said

    Montreux Jazz Festival would like to bring a little magic into your home! We have made over 50 Festival concerts available to stream for free, including performances by Ray Charles, Wu-Tang Clan, Johnny Cash, Nina Simone, Marvin Gaye, Deep Purple, Carlos Santana, and more. We hope that a little music and soul will brighten up your day! https://www.montreuxjazzfestival.com/en/50-concerts-to-stream/

  182. Alexis said

    Πλήρη προστασία παρέχει μόνο η ολόσωμη στολή (ναι, το λεγόμενο «σκάφανδρο») η οποία διαθέτει πλαστικό ολοπρόσωπο κάλυμμα, που προστατεύει και τα μάτια.
    Αυτές οι στολές όμως είναι σε έλλειψη στα κρατικά νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο που δουλεύει η κόρη μου π.χ. υπάρχουν μόνο 5 τέτοιες στολές.
    Άρα τη στολή αυτή θα την βάλεις (αν τη βρεις) μόνο όταν πας να χειριστείς διαπιστωμένο κρούσμα.
    Στους υπόλοιπους ασθενείς που έρχεσαι σε επαφή και που δεν ξέρεις αν έχουν ή όχι κορονοϊό παίζεις με πιθανότητες.
    Εκεί ο χειρισμός γίνεται με γάντια, χειρουργική μάσκα και ενίοτε πλαστικά γυαλιά.

  183. Πάνος με πεζά said

    @ 161 : Ναι ρε φίλε, το καταλαβαίνω ότι προστατεύει. Αλλά η χειρουργική, (γι αυτη μιλάμε) δε κινδυνεύει από «κόντρα φτάρνισμα» ! Κλ@νει ο πεθ…εεε, φταρνίζεται ο αναίσθητος;

  184. Alexis said

    #180β: Τιιι;;; Δηλαδή θες να πεις ότι δεν παρακολούθησες τα διαγγέλματα Κούλη; 😆

  185. mitsos said

    @177
    Γιάννη, να ‘σαι καλά.
    Και που να ήξερες πόσα με εκφράζουν από αυτά που γράφεις εσύ κάθε μέρα . Κάποιες φορές πρέπει να το επισημαίνω !

    @155 Το PCR είναι στην διδασκόμενη ύλη της Βιολογίας Γ Λυκείου Κατεύθυνσης ( και εξεταστέα για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες του κλάδου Υγείας )

    Και μια απάντηση εκπαιδευτικού στους Χασαπόπουλο και Τελογλου :
    http://www.fresh-education.gr/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89/

  186. Γ-Κ said

    @170

    1. Συγγνώμη για τα κεφαλαία, αλλά μου είναι περίπλοκο να τονίσω αλλιώς κάποια πράγματα.
    2. Συγγνώμη αν δεν καταλαβαίνετε τι γράφω, θα προσπαθήσω να βελτιώσω τα Ελληνικά μου. Δεν ξέρω αν θα βρω τον χρόνο να βελτιωθώ στην ορολογία και να εντοπίσω κατάλληλα παραδείγματα.

    ———————

    «Πρώτα απ’ όλα, όχι, δεν είναι, γιατί απλούστατα δεν είναι! Κανείς δε λέει αυθόρμητα συνφωνώ. Παρατηρεί κανείς τον κόσμο γύρω του και διαπιστώνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε πανπελοποννησιακός αλλά όχι άνθρωποι που να λένε συνφωνώ, οπότε το ζήτημα έτσι ακριβώς όπως το θέτεις έχει λυθεί.»

    Δεν έθεσα έτσι το ζήτημα. Θα το έθετα ως εξής:
    – ‘Εχω δει πολλές φορές γραμμένο «συνφωνώ». Αν θέλεις, να προσπαθήσω να τα μαζέψω. Εκείνο που δεν μπορώ να πω είναι αν το λέει κιόλας ή μόνο το γράφει. Η αίσθησή μου είναι ότι όταν μιλάει «γρήγορα και άνετα» λέει «συμφωνώ», αλλά όταν προσπαθεί να μιλήσει ή να γράψει «κυριλέ» ή «προσεχτικά» του βγαίνει ένα «συνφωνώ».
    – Δύο Πατρινοί σκέφτονται να πάνε στο γήπεδο. Θα πουν «Πάμ’ Παμπελοποννησιακό» και θα ακουστεί «pambabeloponisiako». Εσύ που ζεις στην Κρήτη, υπάρχει άνθρωπος που θα πει «Πανκρήτειο Στάδιο»; Και υπάρχει άνθρωπος που δεν θα πει «To Pagkritio ine sti Griti»;

    ———————–

    «το πανπελοποννησιακός κάθεται κάποιος και το φτιάχνει. (Θα μου πεις – γιατί, καινούργια λέξη είναι; Και όμως ναι, είναι καινούργια! Το ότι στο παρελθόν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί -ως παμπελοποννησιακός βέβαια- είναι μια ιστορική πληροφορία που μάλλον αγνοεί ο δεύτερος ευρετής του όρου, ο οποίος ξαναανακαλύπτει την Αμερική»

    Εξαρτάται πού κοιτάει.
    http://peakpatras.gr/
    http://www.pampeloponisiako.gr/
    http://www.stadia.gr/pankritio/pankritio-gr.html
    https://www.poe.org.gr/

    Το ότι χρειάζεται να ξαναφτιάξει τη λέξη κάπου αλλού οφείλεται. Όχι στο ότι δεν τη βλέπει κάθε μέρα.

    (Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έχει προσέξει πώς γράφεται και για αυτό προσπαθεί να την ξαναφτιάξει. Επιπλέον, δεν του έχει τονιστεί αρκετά στο σχολείο. Και καταλήγει να φτιάξει κάτι σαν «πυρανάλωμα» ή «τηλεσίγραφο», επειδή αυτό του φαίνεται λογικό.)

    Και για να μη βγάζω τον εαυτό μου απόξω: Αρχικά έγραψα «Παγκρήτειο» και μετά είδα ότι η επίσημη ονομασία είναι με σκέτο γιώτα.

    ————————–

    Άρα, μέχρι εδώ διαφωνούμε στα δεδομένα. Λογικό είναι να διαφωνούμε και στα συμπεράσματα.

    ————————–

    Το β) έχει ψωμί.

    Θα έχεις ακούσει εκφράσεις του τύπου «όπως και δήποτε», «συν και φωνώ». Πριν πούμε ο,τιδήποτε άλλο, να δούμε μερικά πράγματα.

    – Είναι «συν και φωνώ» ή «συμ και φωνώ»; Σίγουρα δεν είναι «sin ge fono».
    – Η ανάλυση των λέξεων δεν γίνεται μόνο για να βρούμε το νόημά τους.

    Μάλλον αρχίζω να αναρωτιέμαι. Το «συνφορουμίτης» είναι αρκετά σύνηθες.
    Αν ήμουν δάσκαλος σε σχολείο, θα το χρησιμοποιούσα ως παράδειγμα

    (στον πίνακα)
    – συνφορουμίτης
    – συμφοιτητής
    – συμφωνώ
    «Μήπως σας έρχεται στη γλώσσα πιο εύκολο το συμφορουμίτης; Τι λέτε;»

    Το β) έχει ψωμί (ξαναλέω).

  187. Νίκος Κ. said

    Greek corona-statistics

    Η Ελλάδα ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τα στατιστικά στοιχεία, τώρα θα τα πάει;
    Και να χαλάσει και το ίματζ;
    Αυτά είναι για τους κουτόφραγκους.

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    185: Να ‘σαι και συ καλά, Μήτσο. Να σου αφιερώσω κι ένα τραγούδι που άκουγα προ ολίγου και με συγκινεί πολύ. Έχει γράψει διεξοδικά στο ιστολόγιό του ο Ρογήρος σχετικά:

  189. Γ-Κ said

    Κάποτε χρησιμοποιούσαμε ονόματα ομάδων για να μας βοηθήσουν στη Γεωγραφία. Π.χ. Αλμωπός Αριδαίας > Η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμωπίας είναι η Αριδαία.

    Μήπως θα μας βοηθούσαν και στη γλώσσα;

  190. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    126 Οι πληροφορίες μου λένε ότι στην Αμφιλοχία λέγανε πιδί κι όχι πδι. Η συνηθισμένη κλιτική ήτανε πιδάκιμ’.
    Τώρα μιλάνε όπως διαβάζουν, αν γράφει πανπελοποννησιακός προφέρουν πανπελοποννησιακός, είναι πειθαρχημένοι (μένουνε και στο σπίτι!). Εντάξει το Πανκρήτειο το λένε Παγκρήτειο.

    Τι είναι ο συνφορουμίτης;

  191. ΓιώργοςΜ said

    Περί μασκών, είχα βρει τις προάλλες (αλλά δεν το έχω κρατήσει, ίσως το ξαναβρώ αργότερα) μια αναφορά για την απόδοσή τους. Αναφερόταν σε Ν95 και surgical N95. Το ζουμί είναι πως οι χειρουργικές Ν95 όταν φορεθούν με καλή εφαρμογή, δηλαδή δεν εισπνέει κανείς από τα πλάγια, φιλτράρουν το ίδιο μέγεθος σωματιδίων. Μπορεί να μην είναι απόλυτη προστασία όπως η στολή, αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα, ενώ κάποιες άλλες προστατεύουν μόνο από την εκπνοή αυτού που την φοράει.
    Κάποιες μάσκες πάνινες μπορούν να φτάσουν αυτό το επίπεδο, είναι λύση ανάγκης, αλλά και η κατάσταση όπως την καταφέραμε είναι κατάσταση ανάγκης.
    Ήρωες πάντως οι υγειονομικοί, όπως και να το δει κανείς.

  192. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, μπράβο Γιάννη για την Καρμέλα!

  193. Γιάννης Κουβάτσος said

    192: Ένα κι ένα για τη χαλύβδωση του ηθικού η Καρμέλα, Νικοκύρη. Να ακούγεται δυνατά, να τρίζουν τα ντουβάρια. ☺

  194. mitsos said

    @188 Ευχαρισούμε Γιάννη
    Άντε να πάρουμε λίγο τα πάνω μας
    ( Ανέτερξα λίγο και στην παρουσίαση στο μπλόγκ του Ρογήρου )

  195. Πέπε said

    @186

    > > ‘Εχω δει πολλές φορές γραμμένο «συνφωνώ». Αν θέλεις, να προσπαθήσω να τα μαζέψω.

    Δε σε αμφισβητώ, αφού λες ότι το είδες το είδες. Αλλά εγώ δε θυμάμαι να έχω δει ούτε αυτό ούτε τίποτε άλλο ανάλογο. Οπότε, όπως ακριβώς λες,

    > > διαφωνούμε στα δεδομένα.

    «Παγκρήτιο» λένε φυσικά. Με [(n)g]. Αλλά δεν εννοούν «όλης της Κρήτης», εννοούν «εκείνο το μεγάλο στάδιο στο Ηράκλειο». Είναι μια λέξη που ναι μεν όλο και κάποιοι θα την είχαν πει / ακούσει, σε χρήσεις όπως «παγκρήτιος διαγωνισμός» ή «σε παγκρήτιο επίπεδο», αλλά βασικά έγινε κοινό κτήμα ως ονομασία του συγκεκριμένου σταδίου. Επομένως πρωτόγινε γνωστή μια συγκεκριμένη περίοδο, και υποθέτω ότι πρώτα θα ακούστηκε πολύ από επίσημα χείλη, από ειδήσεις κλπ., θα διαβάστηκε πολύ, και μετά θα πέρασε στο λεξιλόγιο – θέλω να πω, δεν πρόλαβε κανείς να αναρωτηθεί «πώς να το πω άραγε;».

    Νομίζω όμως ότι όποιος θελήσει κάποια στιγμή να πει ή να γράψει, μονολεκτικά, «όλου του νομού», για τους τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού θα κοντοσταθεί μια στιγμούλα. Πανχανιωτικός ή παγχανιωτικός; Ή μήπως παν-χανιώτικος; Πανλασιθιώτικος, παν-λασιθιακός, ή μήπως με -λλ-, και εδώ που τα λέμε με -σι- ή με -ση-; Μη φανταζόμαστε ότι αυτά είναι λυμένα ζητήματα. Λυμένα ήταν στα αρχαία, λυμένα ήταν επί καθαρεύουσας (για όσους ήξεραν καθαρεύουσα), λυμένο είναι το Παγκρήτιο επειδή έτσι βαφτίστηκε από τον νονό του, λυμένο είναι το πανθεσσαλικό γιατί δεν παρουσιάζει διλήμματα, αλλά σε πολλές άλλες περιπτώσεις δεν είναι λυμένα.

    ____________________

    Αφού έγραψα τα παραπάνω και πριν τα στείλω, είχα την περιέργεια να γκουγκλάρω τις διάφορες εκδοχές για «όλο το Λασίθι» και «όλα τα Χανιά». Έχει ενδιαφέρον να το κάνεις, και μ’ αυτή την ευκαιρία έμαθα ότι η πάλαι ποτέ μοναδική σωστή επιλογή για «όλα τα Χανιά», δηλ. «παγχανιακός» (που ούτε και σκέφτηκα να το βάλω μεταξύ των πιθανών εκδοχών), υπάρχει. Φυσικά, είναι όνομα ομάδας. Και φυσικά, όλα τα ευρήματα αφορούν την ομάδα – παναπεί, κανείς δε σκέφτεται «για όλα τα Χανιά λέγεται παγχανιακό», όλοι σκέφτονται «Παγχανιακός είναι το όνομα της ομάδας και τίποτε άλλο».

    Αν δεν υπήρχε η ομάδα και ιδρυόταν τώρα, φαντάζομαι ότι και πάλι Παγχανιακό θα την έλεγαν. Αλλά για σκέψου, λέει κανείς «παναθηναϊκό» για οτιδήποτε άλλο εκτός από την ομάδα; Ντάξει, είναι και λίγοι που θυμούνται ακόμη ότι έτσι -και όχι Καλλιμάρμαρο- λέγεται και το Στάδιο, αλλά κι αυτή ακόμη η άτυπη μετονομασία πώς προέκυψε; Επειδή ακούει κανείς «καλλιμάρμαρο» και δε σκέφτεται «κοσμητικό επίθετο για κάτι που έχει ωραία μάρμαρα», σκέφτεται «μάλλον έτσι θα το λένε το στάδιο». Μια μοναδική φορά στη ζωή μου έχω ακούσει «μια καλλιμάρμαρη αίθουσα», και φυσικά ήταν από άνθρωπο που επιμένει στο «Παναθηναϊκό Στάδιο».

  196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Αν θα μείνει κάτι καλό από αυτόν τον χαμό, είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ιταλία.

    ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ!

  197. ΓΤ said

    189@ Εράνη Φιλιατρών, απ΄ όπου ξεκίνησε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

  198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    195 Πέπε >> «συνφωνώ»…εγώ δε θυμάμαι να έχω δει

    Συφφωνώ λέμε μεις εκειά κάτω απού ζεις 🙂

  199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  200. Pedis said

    Αριθμός τεστ Covid 19 (ανά 100 χιλ. άτομα)
    ===================================

    Ιταλία -> 657

    Click to access dpc-covid19-ita-scheda-regioni-20200327.pdf

    (δες τελευταία στήλη «tamponi» ; πηγή Υπ. Υγείας Ιταλίας)

    Γερμανία -> 513

    https://www.en24.news/n24/2020/03/corona-in-germany-new-infection-numbers-known-medical-president-calls-for-mouth-protection-for-everyone.html

    σύμφωνα με εκτίμηση του chairman of the National Association of Statutory Health Insurance Physicians, Andreas Gassen

    (εκπληκτικό: Γερμανοί και δεν ξέρουν να πουν με ακρίβεια ενός τεστ πόσα έχουν διενεργηθεί!)

    Αυτά είναι τα δεδομένα.

    Αν τα δεδομένα, λοιπόν, σχετικά με τον αριθμό των τεστ στη Γερμανία είναι ακριβή, (για κείνα της Ιταλίας δεν έχω μεγάλες αμφιβολίες για την ακρίβεια τους επειδή οι Ιταλικές πηγές παρέχουν επίσημα στοιχεία με συστηματικό τρόπο)

    τότε τα (δεκάδες) δημοσιεύματα που βρίσκω στο διαδίκτυο εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες, τα οποία διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι στη Γερμανία έχει διενεργηθεί ένας τεράστιος αριθμός τεστ είναι υπερβολικά.

  201. Pedis said

    -> 200 δεν εμφανίζεται το πεντέφι;

    FFhttps://github.com/pcm-dpc/COVID-19/blob/master/schede-riepilogative/regioni/dpc-covid19-ita-scheda-regioni-20200327.pdf

    Ετσι;

    (Αφαιρέστε τα αρχικά FF)

  202. Γ-Κ said

    195.
    Μήπως το θέμα είναι η κριτική σκέψη των μαθητών;

    Βάλ’ τους ένα τέτοιο τεστ (για να κλείσουμε και κύκλο).
    Μετά θα το γκουγκλάρουν και μόνοι τους.

    ——————–

    «Παναθηναϊκό συλλαλητήριο» δεν θα μπορούσαμε να πούμε; Θα πήγαινε το μυαλό σου ειδικά σε βάζελους (περιπαιιχτικά το λέω); Ή σε κίνηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας;

    ———————

    Κάποτε με ρώτησε ένας συνάδελφος:
    _Πώς θα πούμε παν-Κορινθιακός, εσύ που ασχολείσαι με τα γλωσσικά;
    _ «Παγκορασίδα», δε λέμε; Άρα «Παγκορινθιακός».
    _ Α! Και «Παμπατραϊκός» κατά το «παμπαίδας» (sic)!
    _ Ε, ναι.
    Το ‘μαθε….
    (Πώς κάποτε ψάχναμε τις δασυνόμενες λέξεις…)

  203. Παναγιώτης Κ. said

    Δημόσιας περίθαλψης εγκώμιο και άλλα τινά…(τηλεγραφικώς)

    Πτώση από μοτό. Εξάρθρωση ώμου. Πόνος!!! (τρία τα ερωτηματικά για να εκφράσουν το μέγεθός του).
    Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης: Ο…μετρ με ξαπλώνει στο κρεβάτι, κάνει την κατάλληλη κίνηση και ώ του θαύματος! από την κατάσταση πόνου περνάω στον μη πόνο. Στο φυσιολογικό! Και με πιάνουν τα κλάματα από τη συγκίνηση λόγω επαφής μου με τον…Θεό που μου πήρε τον πόνο!

    Έξι μήνες αργότερα. Στη θάλασσα. Κολυμπάω χωρίς να πατώνω. Κάνω τον…άνετο, δεν προσέχω και ξαναβγαίνει το χέρι από τον ώμο. ( Όχι δεν διέτρεξα κίνδυνο για πνιγμό. Κάτι για αρνητική πλεύση και τέτοια μου εξήγησε φίλος βουτηχτής. Εκείνο που ξέρω για μένα είναι πως είναι αδύνατο να πάω στον πάτο ακόμη και αν το θελήσω! Πρέπει να κρατάω πέτρα αναλόγου βάρους !)
    Υπήρχε κάποιος ορθοπ(*)δικός συμπαραθεριστής και με σχετική ταλαιπωρία του και μου (με αυτή τη σειρά) μπαίνει το χέρι στη θέση του. Χρησιμοποίησε, καθώς μου εξήγησε, την τεχνική του Ιπποκράτη!

    Τρίτη εξάρθρωση αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Θυμάμαι πως ξαναβγήκε αλλά δεν θυμάμαι πως και τι έκανα για να μου το βάλουν στη θέση του.

    Είμαι ανήσυχος για την κατάστασή μου και πηγαίνω σε ορθοπ(*)δικό. (Αστέρι! και όχι…παραδόπιστος) για να με διαφωτίσει. Πρέπει να κάνεις εγχείρηση, μου λέει, διότι χαλάρωσαν οι τένοντες. Όμως μη βιάζεσαι. Υπάρχει μια καινούργια μέθοδος όπου γίνεται καλή δουλειά. Άσε όμως να περάσουν πέντε-έξι μήνες για να την μάθουν οι χειρουργοί κάπως καλύτερα και μετά πας! Μέχρι τότε κάνε κάποια γυμναστική με βαράκια μήπως δυναμώσει το σημείο εκείνο και αποφύγεις το μαχαίρι!
    Εκεί πρωτάκουσα τον σύμπλοκο όρο «καθ΄έξιν εξάρθρωσις». ( Τον διάβασα και ως καθ΄έξιν εξάρθρημα )
    Έχουν μια…γλωσσική μαγεία οι ιατρικοί όροι! 🙂 Και ν έχουν για να…οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και πολλά ακόμη…

    Πάλι ξεχάστηκα εγώ και πάλι βγήκε. Επειδή μένω στην Ανατ. Θεσσαλονίκη πήγα σε ένα (μεγαλο) ιδιωτικό ιατρικό κέντρο που βρίσκεται σχετικά κοντά. Ένας γιατρός ορθοπ(*)δικός μου έκανε πρώτα μια ηρεμιστική (έτσι συνήθως κάνουν για να χαλαρώσει ο ασθενής) και μετά άρχισε την προσπάθεια! ( Ένα πράμα όπως εγώ όταν πρωτοβγήκα στο επάγγελμα και μου έφερναν άγνωστη άσκηση να τη λύσω.) 🙂 Ζήτησε βοήθεια πρώτα από έναν νοσοκόμο και μετά και από έναν…οδηγό. Δεν κάνω πλάκα.
    Και επειδή έπρεπε να σώσει τα προσχήματα μου λέει. Θα πρέπει να σου κάνω νάρκωση και να γίνει…εγχείρηση!
    Άσε θα δώσω εγώ τη λύση του λέω εννοώντας ότι θα φύγω .Παρ΄ολίγο να με χρεώσει αυτό που δεν κατάφερε να κάνει! Πλήρωσα μόνο την ηρεμιστική και πήγα στου Παπανικολάου που εφημέρευε. με τις ακτινογραφίες στο χέρι (το καλό…) (εφαρμογή πρωτοκόλλων) πηγαίνω στους γιατρούς και ένας νεαρός γιατρός με έβαλε να ξαπλώσω βάζει το χέρι μου στην ανάταση και ήρεμα μου λέει: Περίμενε λίγο διότι μπορεί να μπήκε κιόλας! Έτσι και έγινε. Μετά από λίγο όρθιος εγώ και, επιστροφή στο σπίτι!

    Αυτή ήταν και η τελευταία μου… εξάρθρωση! Είτε γιατί έμαθα να φυλάγομαι είτε γιατί βρήκα την κίνηση που μπαίνει στη θέση του (να σου το πάρει κάποιος και να σου το φέρει στην ανάταση αφού έχεις ξαπλώσει), δεν επαναλήφθηκε η ταλαιπωρία…
    Όλα αυτά πριν είκοσι περίπου χρόνια.
    Μέσα σε τρία χρόνια είχα τέσσερις δοκιμασίες. Τόσο κράτησε το…φροντιστήριο! Εννοώ να μάθω να το βάζω στη θέση του!

    Αυτή ήταν μια από τις εμπειρίες μου από την δημόσια και την ιδιωτική περίθαλψη.

    Παρενθετικά, δεν ξανα-ανέβηκα σε μηχανή και αυτό κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια.(Τι γρήγορα περνούν!) .
    Επειδή είχαν προηγηθεί άλλες δύο πτώσεις, …επαναπρογραμματίστηκα 🙂 και δεν έχω πια επιθυμία να ανεβώ!
    Τις… θαυμάζω όμως καθώς στέκουν στα πεζοδρόμια. 🙂

  204. Γ-Κ said

    Στο τεστ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πόλεις. «Παμμοιραϊκός» που μου ήρθε τώρα.

  205. Πέπε said

    203

    Δεν το βγάζεις τελείως να μην παιδεύεσαι; Άσ’ το σε κάνα ντουλάπι, και όποτε σου χρειαστεί το κρεμάς στη θέση του (τώρα που έμαθες), κάνεις τη δουλειά σου, και μετά το ξανατυλίγεις.

    Αρκεί να μην ξεχνάς να το παίρνεις μαζί σου στα ταξίδια.

  206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πανκερκυραϊκός

    Παγχανιακός
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F.%CE%A6.%CE%A7._%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82

  207. Πέπε said

    204

    Και χωριά.

    Στο Οροπέδιο λ.χ. έχουμε:Παμμαρμακετιακός, Παλλαγικός (Παλλαγουδιανός;), Παμψυχριακός, Παγκατωμετοχικός, Παναγιοκωνσταντινικός, Παμμεσαλασιθιακός, Παμμεσαλασιθακιακός… (Σ’ αυτά τα δύο τελευταία δεν ξέρω και οι κάτοικοι πώς λέγονται: μεσαλασιθιώτες και μεσαλασιθακιώτες; Μπα, μεσαλασιθακιανοί ίσως…)

  208. 33, … βρῆκα κάποια συσχέτιση τοῦ test μὲ τὸ testicle>testis

    Εγω ηθελα να το πω αυτό!! Αυτά παθαίνω για να ξυπνάω αργά 😋 …

    Έλλειψη τεστοστερόνης
    ( 🙂 εννοείται)

  209. Γ-Κ said

    Να δω πότε θα κάνει κάποιος τη μεταφορά από τους Μεσαλασιθιώτες στους Μεσαμογγόλους (όταν θα ψάχνουμε πώς λέγονται οι κάτοικοι της Εσωτερικής Μογγολίας).

  210. 181,
    Πολύ καλό!

  211. Γ-Κ said

    Ανάταξη ώμου:

    https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7+%CF%8E%CE%BC%CE%BF%CF%85&client=firefox-b&sxsrf=ALeKk00ze-VfBP79DjHh2NPmFKiuDbsw9g:1585356445280&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwijnI3–LvoAhX5isMKHVRsBNsQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1280&bih=895

    https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7+%CF%8E%CE%BC%CE%BF%CF%85&source=lmns&tbm=vid&bih=895&biw=1280&client=firefox-b&hl=el&ved=2ahUKEwi8oYaC-bvoAhUK3KQKHZ2fBp4Q_AUoAnoECAEQAg

  212. spyridos said

    Για Πεντις και όποιον άλλο θέλει να ψάξει αριθμάκια

    Η Ισλανδία έχει κάνει μέχρι στιγμής 13.613 τεστ, αυτό είναι 3,7% του πληθυσμού της χώρας (στην Ελλάδα αναλογικά θα ήταν περίπου 400.000).
    Έτσι προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την εξάπλωση.

    https://www.covid.is/data

    Τα στοιχεία ανανεώνονται καθημερινά και μπορεί οποιοσδήποτε να τα κατεβάσει σε μορφή csv για να τα χρησιμοποιήσει σε εξελ ή SPSS κτλ.

  213. Γς said

    Θα φανεί στις 8:30 π.μ. και σιγά μη νοιαστεί τι γίνεται εδώ κάτω

  214. Γς said

    Εχουμε Πόλεμο!

    1944 Γερμανοκρατούμενη Ελλάδα:

    Ο Γς-πατήρ βρίσκει στη μαύρη αγορά ένα μπετονάκι βενζίνα και το πάει στον Ερυθρό Σταυρό. Είναι για το ασθενοφόρο που θα στείλουν για το μαιευτήριο στα γεννητούρια του Γς

    2020 Κορονοϊοκρατούμενη Αθήνα:

    Κι η κόρη μου ετοιμάζει τη φόρμα για τη δήλωση μετακίνησης:
    28/3/2020, ώρα 10:00 π.μ. Μετάβαση στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρας για μεταφορά της κόρης μου από τη θερμοκοιτίδα στο σπίτι μας

    ——–
    Κι ο Γς τους έδιωξε τους Γερμανούς
    Κι η Γουσούλα [2 κιλά προς το παρόν ] τον ιό

    [οικογενειακό το χάρισμα]

  215. Γς said

    212:

    >μπορεί οποιοσδήποτε να τα κατεβάσει σε μορφή csv για να τα χρησιμοποιήσει σε εξελ ή SPSS κτλ.

    Σε dBASE ;

    https://caktos.blogspot.com/2013/12/blog-post_27.html

  216. Γς said

    213Q

    Δεν ξέρω για το Φεγγάρι αλλά βλέπω τον Ηλιο ν ανατέλλει τώρα σ έναν πεντακάθαρο ουρανό.

    Για το καλωσόρισμα της Γουσούλας !

  217. Περιονουσκιας said

    Να σας ζήσει!

  218. Περιονουσκιας said

    Διευκρινίσεις: τα έρρινα πριν από το f/Φ στη sinfonia και στη συμφωνία προφέρονται πανομοιότυπα: ⟨ɱ⟩ το οποίο σχηματίζεται με το κάτω χείλος να πλησιάζει τα πάνω δόντια και φυσικά τη φωνή να βγαίνει από τη μύτη.

    Επίσης, νομίζω ότι έχει παρεξηγηθεί κάτι: η διαφορά πανπελοποννησιακού και παμπελοποννησιακού είναι στο αν είναι ηχηρό ή άηχο το π. Το έρρινο παραμένει ακριβώς ίδιο.

    Στον παγχανιακό και στον πανχανιακό το έρρινο προφέρεται ίδιο. Θυμάστε το «άγμα» από παλιότερο άρθρο του Νικοκύρη μας; (εκτός αν προφέρετε άΝ-χος ή και άΓ-χος, τα έχω ακούσει αμφότερα-ΑΥΤΑ είναι υπερδιόρθωση)
    Και ούτω καθεξής: πανκρήτιος παγκρήτιος. η διαφορά είναι στο στιγμιαίο, όχι στο έρρινο.
    Το θέμα του παλλαϊκού -που ανέφερα- είναι άλλο. Εδώ υπάρχει προσωπική επιλογή: προφέρεται παλαϊκός, παλ-λαϊκός ή πανλαϊκός, αλλά γράφεται παλλαϊκός κατά τα ειωθότα.
    Η γραφή είναι σύμβαση. Μην το ξεχνάμε.
    Καλό ξημέρωμα

  219. Να σου ζήσει Γιάννη
    προκοπή να κάνει !

  220. Γς να σας ζήσει!

  221. spiridione said

    Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Μπορεί να κάνει μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό σε 1.000 δείγματα ημερησίως! Σε τιμές κόστους.
    Τι είπε η επί πενταετία πρόεδρος του, αιματολόγος Χάρις Ματσούκα, η οποία απομακρύνθηκε εσπευσμένως το περασμένο Σάββατο:
    «Στο ΕΚΕΑ είμαστε σε θέση να αναλύουμε τουλάχιστον 1.000 δείγματα για κορωνοϊό, τα δύο Κέντρα Αίματος στην Ελλάδα (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν εξοπλισμό και μεθόδους μεγάλης δυναμικότητας και ταχύτητας. Η ρουτίνα μας είναι 1.300 δείγματα την ημέρα για AIDS, Ηπατίτιδα Β και Ηπατίτιδα C.
    Για την εξέταση δειγμάτων για κορωνοϊό απαιτούνται τα αντιδραστήρια (μπορούν να εξασφαλιστούν), προσαρμογή πρωτοκόλλου και μεγαλύτερο επίπεδο βιοασφάλειας, ενώ μπορούν να εμπλακούν και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια που έχουν τμήματα περιφερειακού ελέγχου, όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκρίνει την τακτική της Νότιας Κορέας για επέκταση των τεστ στον γενικό πληθυσμό.
    Την ώρα που στην Ευρώπη τα αντίστοιχα Κέντρα Αίματος επιστρατεύονται για αυτές τις αναλύσεις, στην Ελλάδα τα ιδιωτικά ας κάνουν τεστ, αλλά χωρίς δημόσια επιχορήγηση για να εισπράττει σε δημοσιότητα τα 300 ευρώ που θα πληρώσει η τηλεπερσόνα. Αυτοί που θα κριθεί από τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονες, να μπορούν να το κάνουν στο Δημόσιο με πλήρη αποζημίωση ΕΟΠΥΥ και διατίμηση, τόνισε η ίδια.»
    https://www.stokokkino.gr/article/2772/Toylachiston-1.000-deigmata-hmerhsiws-chwris…-epichorhghsh-mporei-na-analyei-to-EKEA.html?fbclid=IwAR10nZVhDzmeQd0QdWwh7enPRrFqzv9MkiLDcTjeaq06v4Kc9fI1e1KH4bU

  222. Nestanaios said

    170.
    Η απρέπεια και ευπρέπεια περιορίζονται σε πράξεις και όχι σε εκφράσεις. Όταν λες ότι η ευπρέπεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε συζήτηση, σκέπτομαι την «δωροδοκία». Η δωροδοκία είναι μια πράξη. Η υποταγή είναι και αυτή μια άλλη πράξη.

  223. Μαρία said

    Μπορεί το Εθνικό Θέατρο, όπως όλοι οι πολιτιστικοί φορείς, αυτή την περίοδο να είναι κλειστό, οι ραπτομηχανές του όμως έχουν πάρει φωτιά. Σε μια αξιομνημόνευτη κίνηση ευαισθησίας και αλληλεγγύης οι μοδίστρες και οι ενδύτριες του θεάτρου πήραν τα «όπλα» τους και επιτίθενται με τον δικό τους τρόπο στον κορωνοϊό.
    Μετέφεραν φορητές ραπτομηχανές του Εθνικού στο σπίτι τους και, αντί να μελαγχολούν από τον εγκλεισμό, ράβουν μάσκες, όχι θεατρικές, αλλά ιατρικές, για την προστασία των ασθενών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου.
    https://www.avgi.gr/article/10812/10873346/oi-modistres-tou-ethnikou-theatrou-kata-tou-koronoiou

  224. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Ἡ μέρα ξημέρωσε μὲ λαμπρόν ἥλιο καὶ πεντακάθαρην ἀτμόσφαιρα. Ἀπὸ τὸ μπαλκόνι μου βλέπω μιὰ τζούρα θάλασσα καὶ τὴ νότια Εὔβοια, κάμποσα μίλια μακριά.

    Γιὰ τὸν Γς. Γιάννη, μὲ καλοὺς οἰωνοὺς πάει στὸ σπίτι ἡ καινουργιοφερμένη. Νὰ σᾶς ζήσει καὶ νὰ εἶναι φωτεινὴ ἡ ζωή της. Σὰν τὴ μέρα ποὺ ξημέρωσε.

  225. Γς said

    217, 219, 220:

  226. ΓιώργοςΜ said

    Γς, καλώς τα δέχτηκες! Καλότυχη να ‘ναι

  227. α said

    224:

    >Ἡ μέρα ξημέρωσε μὲ λαμπρόν ἥλιο καὶ πεντακάθαρην ἀτμόσφαιρα. Ἀπὸ τὸ μπαλκόνι μου βλέπω μιὰ τζούρα θάλασσα καὶ τὴ νότια Εὔβοια, κάμποσα μίλια μακριά.

    Η θάλασσά μας Δημήτρη. Μα από που την βλέπεις εσύ;

    Κι ευχαριστώ σε!

  228. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @227. Ἀπὸ τὴν Κάντζα τῆς Παλλήνης, Γιάννη μου.

  229. dryhammer said

    206. Κι εδώ έχουμε ομάδα Παν-Χιακό (όπως και επίθετο πχ Παν-Χιακά Σωματεία Αττικής ) που γράφεται ΠαΓχιακός και προφέρεται ΠαΝχιακός ή συχνότατα Παχιακός κατά το πρότυπο των Χανίων.*
    ————-
    * Εδώ θυμήθηκα όταν ξεναγούσα κάποια σύζυγο στρατιωτικού, άρτι αφιχθείσα εκ Κρήτης, και της δείχνω το ταμείο της ΔΕΥΑΧ λέγοντας «Κι εδώ θα πληρώνετε το νερό» που ενθουσιασμένη αναφώνησε: «Α! τι ωραία! Την ίδια είχαμε και στα Χανιά…»

  230. nwjsj said

    Παππούς κι εγγόνα ήρθαν για να φωτίσουν το πολεμικό σκηνικό, ο καθένας της εποχής του.

    Γς, να την χαίρεστε, γερή και καλότυχη να είναι με χαρές κι επιτυχίες στη ζωή της! Καλή δύναμη στους γονείς της!

  231. sarant said

    203 Κι ο Καρυωτάκης, όταν δοκίμασε να αυτοκτονησει με πνιγμό διαπίστωσε πως του ήταν αδύνατο. Υποσχέθηκε μάλιστα πως θα γράψει και τις εντυπώσεις του κάποτε.

    207 Δεν τα βγάζεις από το μυαλό σου αυτά, ε;

    214 Μπράβο, καλώς να τη δεχτείτε τη μικρή, χαρούμενη και καλότυχη να είναι -και να μη δει άλλη καραντίνα.

  232. Γς said

    228:

    Η ΜάρεΝοστρουμ της Αραφήνος και πάσης Μεσογαίας

  233. dryhammer said

    Γς, Καλώς να τη δεχτείτε, γερή και σιδερένια και τυχερή

  234. π2 said

    Ένα επιδημιολογικά αισιόδοξο σενάριο, που όμως προβλέπει μαζικά τεστ (και μαζική παρακολούθηση) στον δεύτερο γύρο: https://twitter.com/trvrb/status/1240444842829688832

  235. Pedis said

    Νικοκύρη, ίσως θα ήταν χρήσιμο αν ενσωμάτωνες στο άρθρο τις πληροφορίες του # 200 σχετικά με τον

    – όχι τόσο υψηλό όσο διαδίδεται-

    αριθμό τεστ Covid-19 που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Γερμανία.

  236. Πάνος με πεζά said

    @ 214 : Πανάθεμά σε, βούρκωσα …! Να σας ζήσει, ίως σε ένα καλύτερο κόσμο · ίσως, λέω…

  237. Γς said

    236:

    Και να δεις Πάνο μου που θα ζήσω να την φέρω στη μαθητική παρέλαση της Ραφήνας που θα είσαι ο μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου

  238. Γς said

    233:

    Φοβερή φωτό. Σ ευχαριστώ.
    Μου θύμισες και τη μακαρίτισσα [Νο 2}

    https://caktos.blogspot.com/2014/09/blog-post_13.html

  239. Γιάννης Ιατρού said

    Γς, τώρα είδα τα χαρούμενα νέα!
    Καλώς να την δεχτείτε, να ευτυχήσει. Φιλιά στην Αννούλα, κι απ΄τους δυό μας εδώ!

  240. Theo said

    Καλημέρα σε όλες και όλους 🙂

    Γς, να σας ζήσει και να τη χαίρεστε!

    (Προχθές ξαναμπήκα στο ιστολόγιο, μετά από μήνες, και για κανά δεκάωρο διάβαζα τις τελευταίες αναρτήσεις και τα σχόλια.
    Περνάμε μια δοκιμασία που παρόμοιά της είχε κανάν αιώνα να φανεί. Κι ενώ ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα σκεφτόταν και θα ευχόταν να επιζήσει ο ίδιος, η δε χώρα μας να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες, κύριο μέλημα κάποιων φαίνεται πως είναι ξερωγώ να επιτεθούν στα «χειμερινά ανάκτορα» ή να λασπολογήσουν κατά της Εκκλησίας και των κληρικών. Συγγνώμη, αλλ’ άλλη δουλειά δεν είχα από το να ασχολούμαι μαζί τουςΙ)

  241. Χαρούλα said

    Ευχές έστειλα. Ζήλεψε η μαρμάγκα και τις κράτησε για τον εαυτό της;;;🤣
    Όταν γυρίσεις Νικοκύρη, ρίξε μια …απελευθέρωση.

    Επανάληψη λοιπον
    Γς να την χαίρεστε την Γσούλα σας.

    Theo, λείπεις.

  242. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να σας ζήσει, Γς, να ‘ναι στη ζωή της υγιής και δημιουργική.

  243. Γιάννης Ιατρού said

    Για τους ασχολούμενους με τα στατιστικά του ιού, στην Ελλάδα:
    Εδώ, ένα ενδιαφέρον μπλογκ, προφανώς φυσικού (PhD…)
    COVID-19 outbreak in Greece: Evolving trends

  244. Theo said

    @241:
    Κάποιες φορές νιώθω το νήμα να έχει κιτρινίσει από την πολλή χολή ορισμένων και ενστικτωδώς αποφεύγω να εκτίθεμαι σε τοξικά περιβάλλοντα.
    Να με συμπαθάς!

  245. Pedis said

    # 243 – Έχεις πετύχει κανένα επίσημο/ημιεπίσημο γερμανικό ιστότοπο που να δημοσιεύει αναλυτικά δεδομένα για την επιδημία στη Γερμανία;

  246. Χαρούλα said

    Καλημέρα!

    Χαζοπαππού γερή και ευτυχισμένη πάντα η Γς-σούλα σας! Χαρές να παίρνετε απ’αυτήν!

    Theo αν και διαφωνούμε στα θεολογικά, λείπει ο ψύχραιμος λόγος σου. Βγες λοιπόν από την «καραντίνα» σου. Περιμένουμε

  247. […] Δεν χρειάζεται εξήγηση για να καταλάβετε ότι δεν εννοώ σχολικά τεστ, ούτε δοκιμές για την καλή λειτουργία κάποιας μηχανής -τις μέρες της πανδημίας, τα μόνα σχεδόν τεστ για τα οποία συζητάμε ειναι τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Έχουμε συζητήσει διά μακρών στα διάφορα κορονοϊικά μας άρθρα τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά τα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/27/test/ […]

  248. Γιάννης Ιατρού said

    245: Δες αυτό https://de.statista.com/themen/6018/corona/

  249. sarant said

    241-246 Δευτερωνω την έκκληση!

  250. mitsos said

    Γς Γερή και καλότυχη
    Να φέρει χαρά σε όλους σας
    και την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο

  251. Γιάννης Ιατρού said

    244: Theo, να προσέχεις και να δίνεις, έστω που και που, στίγμα, να ξέρουμε πως είσαι καλά. 👍
    Σχετικά με «περιβάλλον», όντως πολλά βλεπουν τα μάτια μας και πολλά ακούμε αυτήν την περίοδο, άλλα είναι τοξικά, άλλα είναι μολυσμένα…

  252. Pedis said

    ποσοστό θανάτων -> 6.0

    (και είναι ακόμη στην αρχή της η καμπύλη τους και σιγα μην κάνουν αξιόπιστη καταμέτρηση)

  253. Pedis said

    Νικοκύρη, είδες το # 235;

  254. Pedis said

    # 248 – Ντάνκε, Γιόχαν.

    Παρατηρώ στις στατιστικές τους ότι:

    – αρχίζει να τσιμπάει όλο και περισσότερο το ποσοστό των ηλικιωμένων όβερ-60 που είναι θετικοί στον ιό, την προηγούμενη εβδομάδα ήτα 15.5 πήγε στο 17-18% και με χθεσινά ενσωματωμένα δεδομένα πάτησε το 20%.

    – το ποσοστό τνω καταγραφόμενων πνευμονιών είναι μόλις 2%!

    Αυτό ειναι όντως εντυπωσιακό και παράξενο μαζί.

    (Αριθμό τεστ δεν είδα. Μου διέφυγε, άραγε, λόγω ελάχιστης κατανόησης από μέρους μου των τευτονικών γλωσσών;)

  255. ΣΠ said

  256. Νέο Kid said

    Νικοκύρη, μην τολμήσεις να μολύνεις το άρθρο με τον βλακοϊό Pedis Deutsch 200 !

  257. nikiplos said

    Theo, κι εγώ να προσθέσω τη δική μου εκκληση και σε σένα και στον Blog, καίτοι το λέω ως απλός αναγνώστης. Οι καιροί ου μενετοί.

  258. Γιάννης Ιατρού said

    Μάθημα ανθρωπιάς και κυρίως σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Πορτογαλία
    «Μόνιμοι κάτοικοι» λόγω πανδημίας πρόσφυγες και μετανάστες στην Πορτογαλία

  259. Γιάννης Ιατρού said

    254: Τι Γιόχαν; Μάλλον Fra Giovanni misericordioso 😉😜

  260. sarant said

    240 Γεια σου Τέο, καλά κάνεις και δίνεις σημεία ζωής!

    235 Θα βάλω αναφορά

  261. Pedis said

    # 259 – Ε, ν’ ανταποδώσω:

  262. Pedis said

    # 260 – Καλώς, μερσί.

  263. Theo said

    @241, 246, 249, 251, 257:
    Χαρούλα, Γιάννη, Νικοκύρη, Νίκιπλε, ευχαριστώ.
    Θα προσπαθήσω να δίνω στίγμα πιο συχνά.

  264. Γιάννης Ιατρού said

    261: Α, πολύ καλό! 🙂

  265. Ανοσία αγέλης said

    Υπάρχει ένα λάθος στο άρθρο. Το test δε μπήκε στα ελληνικά το 1900. Υπάρχει στο 4ο τόμο των Ατάκτων του Κοραή από το 1832:

    https://books.google.gr/books?id=8fJPAAAAcAAJ&pg=PA110&dq=%22%CF%84%CE%BF+%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%84%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj_4KeDjrvoAhWj2aYKHf60Dn04ChDoAQh0MAk#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%BF%20%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%84%22&f=false

  266. sarant said

    265 Mόνο που ο Κοραής δεν εισήγαγε το τεστ στη γλώσσα αλλά επιχείρησε να βρει αντίστοιχο στην αγγλική λέξη (με την παλιά της σημασία)

  267. Γς, να σάς ζήσει!

  268. Τεστ για τις ώρες μοναξιάς στην καπαρντίνα:

  269. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Υπερασπίσου το παιδί
    γιατί αν γλιτώσει το παιδί
    υπάρχει ελπίδα

  270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Theo για σένα

    Άσπρα περιστέρια στον ήλιο πετώντας λαμποκοπούν.
    Ο καιρός ανοίγει, τα δέντρα ετοιμάζουν το πρώτο φόρεμά τους
    και περιμένουν ήσυχα, μετά το περσινό κούρσεμά τους
    τον νέο ποιητή να τα περιγράψει πάλι.

    (Ίσως τίποτε δεν θα ΄πρεπε προστατευτικά να ειπωθεί
    ν΄ακουστούνε μόνο τα φτερά των άγραφων ποιημάτων στον αέρα!)
    Μάρκος Μέσκος

  271. dryhammer said

    265,266. Αν δεν απατώμαι, οι αγέλες εξασφαλίζουν την ανοσία, αποβάλλοντας το άρρωστο μέλος τους για να γίνει βορά στους θηρευτές…

  272. dryhammer said

    271. Εδώ είναι ασυμπτωματικό. Ακόμα.

  273. nwjsj said

    Καλημέρα!

    Κορονοπροβλέψεις, τεστ & πώς προετοιμάζεται η Κίνα για το δεύτερο κύμα μολύνσεων
    https://www.iefimerida.gr/stories/koronoios-tha-glitosoyme-pote-apo-ton-efialti

  274. sarant said

    272 Περιμένω να δω πώς θα εξελιχθεί

  275. dryhammer said

    274. Είμαστε στο στάδιο της επώασης. Αλλά με τους ρυθμούς που ακολουθεί, θα αδειάσει το λεξικό σ’ ένα μήνα και θα γράφουμε σε γλ*σσ@ @κ@τ@ληπ+η.

  276. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @274. Εἶναι ἀνίατος.

    Ὅπως ἔχω ξαναγράψει

    Τὸν δάκτυλον τοῦ Ἰατροῦ ἐπιθυμεῖ ἐντόνως
    δι᾿ αὐτὸ καὶ ἐπανέρχεται καὶ μάλιστα ἐπιμόνως.

    Θέλει δακτυλοσκόπησιν χωρὶς νὰ ὑπάρχῃ πόνος
    προστάτου ἢ ἄλλο σύμπτωμα· τὴν θέλει ἐπιμόνως.

    Μὲ μέτρον νὰ τὰς κάμνωμεν τὰς δακτυλοσκοπήσεις·
    τὸ εἶπον οἱ ἀρχαῖοι ἡμῶν: «Ἕξις δευτέρα φύσις».

  277. Γιάννης Ιατρού said

    271, 272, 274, 276: καραντίνα, αυστηρή 🙂

  278. 271 και μετά:

    Πρώτη μου βολά βλέπω ένα μόνο άτομο να έχει ανοησία αγέλης, όλη δική του.

    Άσχετο: Οι διαρρήκτες εντάσσονται στα πληττόμενα επαγγέλματα? Με όλο τον κόσμο σπίτι του θα πούνε το ψωμί ψωμάκι. Ληστές θα γίνουνε? Τι κάνει η κυβέρνηση? Τόσους και τόσους συναφών επαγγελμάτων έχει βολέψει στα πούπουλα, για τον συμπαθή διαρρήκτη της γειτονιάς τίποτα?

    Γουσού, να σου ζήσει η εγγόνα, να την καμαρώσεις κοπελάρα.

  279. Theo said

    @270:
    Ευχαριστώ, Έφη 🙂

  280. spiridione said

    154. Ο Ξανθός
    Η επιτυχία ή όχι της μάχης και η αντοχή του ΕΣΥ θα κριθεί από τη διατήρηση της συμμόρφωσης των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα, την επιτάχυνση και την πληρότητα της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με επιπλέον προσωπικό (επικουρικό αλλά και μόνιμο), την επάρκεια των μέτρων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, τη γρήγορη ανάπτυξη όλων διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ και την αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ και την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό».
    Σε ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε;
    «Θα δρομολογούσε 4000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, για να έχουν κίνητρο (με ειδική μοριοδότηση) να έρθουν τώρα συμβασιούχοι να στηρίξουν το ΕΣΥ και να αντιστραφεί κάποια στιγμή η ιατρική μετανάστευση
    Θα έκανε κεντρική διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου της πανδημίας και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ , ενισχύοντας τα Δημόσια Εργαστήρια και βάζοντας κοινούς κανόνες και κριτήρια στη συνταγογράφηση και δωρεάν κάλυψη αυτής της εξέτασης (τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα).
    Θα ενσωμάτωνε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και θα έδινε βάρος στην αξιοποίηση των γιατρών και λοιπών υγειονομικών της ΠΦΥ στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’ οίκον φροντίδα χρονίως πασχόντων που «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση. Αυτό χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη φάση και όχι αποδυνάμωση της ΠΦΥ από γιατρούς για να συμβάλλουν στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων. »
    https://www.documentonews.gr/article/koronoios-xanthos-anoixte-oles-tis-diathesimes-meo-ayxhste-ta-diagnwstika-test

  281. Μαρία said

    280
    Αυτοί αποδυναμώνουν τα κέντρα υγείας, λες και δεν υπάρχουν άλλες αρρώστιες. Τους τα ‘ψαλε χτες ο γιατρός απ’ την Κρήτη. https://left.gr/news/orgi-giatron-kata-toy-yp-ygeias-mas-empaizoyn-nomizoyn-pos-apeythynontai-se-kretinoys-vinteo

    Και στην Καστοριά το ίδιο έκαναν. «Για την ακρίβεια αυτούς που λένε ότι έφεραν στην Καστοριά είναι οι γιατροί μας από τα Κέντρα Υγείας Καστοριάς και Άργους Ορεστικού (τα οποία πλέον υπολειτουργούν) καθώς και από τα αγροτικά ιατρεία της Καστοριάς, που ήδη δούλευαν στην περιοχή και βοηθούσαν ούτως ή άλλως το νοσοκομείο.» https://left.gr/news/teligioridoy-kata-kikilia-den-efere-oyte-enan-giatro-stin-kastoria-fernoyn-giatroys-apo-topika

  282. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ με τον Νίκιπλο και με τους άλλους σχολιαστές: Theo και Blog, όχι άλλες κοπάνες. Η παρουσία σας πρέπει να είναι καθημερινή, αν αυτό είναι εφικτό. Γιατί ευκταίο είναι. ☺

  283. spiridione said

    281. Ναι ακριβώς. Αλλά το έβαλα και γι’ αυτά που λέει για τεστ.
    Στο μεταξύ χτες διάβασα ότι είπε ο Τσιόδρας (δεν είδα τη συνέντευξη) περίπου ότι «αν είχαμε κάνει δέκα εκατομμύρια Έλληνες το τεστ, θα είχαμε καλύτερη εικόνα για τον ιό στη χώρα;»! Είπανε ότι θα ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ μετά την άρση της καραντίνας! τη στιγμή που ο ΠΟΥ ανοιχτά λέει εκμεταλλευτείτε τον χρόνο της καραντίνας για να κάνετε τεστ. Και οι πιο πολλές χώρες αυτό κάνουν, η Γαλλία λέει απ’ τον Απρίλιο σκοπεύει να κάνει 60.000 τεστ ημερησίως και μέχρι τον Ιούνιο 100.000 τεστ ημερησίως.
    Γι’ αυτά τα 500 κινητά συνεργεία που ανακοίνωσαν δεν έχουμε κανένα νέο, τα κάνουν άλλωστε και με πρόγραμμα ΕΣΠΑ! Τα γρήγορα τεστ λένε δεν είναι έγκυρα, αλλά και για τα μοριακά τεστ δεν τους βλέπω να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Έχουμε κάνει 15.000 τεστ, όσα και το Λουξεμβούργο περίπου δηλαδή. Λένε διάφοροι ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σκόπιμα, δεν είναι χρήσιμα, αφού άλλωστε είμαστε σε καραντίνα. Μα πέραν του ότι το λέει ο ΠΟΥ και το κάνουν και οι πιο πολλές χώρες, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε καθολική καραντίνα, ένα 30% τουλάχιστον του κόσμου δουλεύει και κυκλοφορεί έξω, εκτός από λαικές, σουπερμάρκετ κλπ. Δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει να εντοπίσουμε νοσούντες με ήπια συμπτώματα ώστε να απομονωθούν πλήρως; Και βέβαια να έχουμε και καλύτερη εικόνα των κρουσμάτων; Δεν ξέρω τι να πω, ας ελπίσω ότι έχουν σχέδιο και να μη φτάσουμε καλοκαίρι να λήξουν οι περιορισμοί. Τέλος πάντων, βάζω και αυτό το άρθρο εδώ
    https://www.efsyn.gr/politiki/237136_ta-panepistimia-mporoyn-na-kanoyn-diagnostika-test-grigora-kai-ftina

  284. sarant said

    275 Όχι, δεν κινδυνεύει να αδειάσει το λεξικό, τώρα πια ο αποκλεισμός γίνεται αλλιώς.

  285. Theo said

    @282:
    Εντάξει, δάσκαλε, κάνε και τα στραβά μάτια αν κάπου ξεφεύγουμε απ’ τις νόρμες σου 🙂
    (Σε κόβω, πάντως, επιεική με τις κοπάνες των μαθητών σου.)

  286. Γιάννης Ιατρού said

    284: Τι νομίζεις ρε Ξεροσφύρη (275), η επιστήμη κάνει αλματώδη πρόοδο πλέον, δεν πρόσεξες τις παρατηρήσεις του Νίκου, του τύπου «…και η λέξη ΧΥ μπορεί να χρησιμοποιηθεί …»; 🙂

  287. Pedis said

    Γερμανία (δεδομένα 30/3): αυξάνεται το ποσοστό των άνω των 60 που ενσωματώνεται στις βάσεις δεδομένων τους: από 15.5% την προηγούμενη εβδομάδα στο 22%.

    https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1103904/umfrage/corona-infektionen-covid-19-in-deutschland-nach-altersgruppe/

    Στη βάση ενός συντηρητικού μέοσυ ποσοστού θανάτων σε αυτές τις ηλικίες τα στοιχέια τους θα έπρεπε να παρουσιάζουν τουλάχιστον διπλάσιο των τρεχόντων αριθμό θανάτων.

    Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό θνητότητας (αρ. θανάτων διά συνολ. αρ. κρουσμάτων) φαίνεται ότι αρχίζει, δυστυχως, να «εξομαλύνεται» όλο και περισσότερο, σε σχέση με τις στατιστικές στις άλλες ευρωπαικές χώρες: έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

  288. dryhammer said

    286. Άμα με το που σχολιάσει κόβεται πριν δημοσιευτεί, θα την παραδεχτώ την επιστήμη.

    [Όπως κι όταν βγουν χρηστικά αντικείμενα που να σου λένε πού είναι όταν τα ψάχνεις, και να γυρίζουν μόνα τους στη θέση τους]

  289. 288 Απαράδεκτα χαλαρό σε βρίσκω. Εγώ θα την παραδεχτώ άμα το σχόλιο κόβεται πριν πληκτρολογηθεί.

  290. dryhammer said

    289. Χρειάζεται πληκτρολόγιο με δόντια.

  291. Ε, τώρα και συ πήγες στην άλλη άκρη. Μια υψηλών στροφών κατραπακιέρα αρκεί.

  292. Pedis said

    Νικοκύρη, ενημερώνω τα στοιχεία του # 200 (κρίνε αν θες να τα ενσωματώσεις).

    Επίσημα στοιχεία για τoν αριθμό των διαγνωστικών τεστ όπως δημοσιεύονται από την αρμόδια Γερμανική Αρχή:

    https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-02-en.pdf?__blob=publicationFile

    Σύνολο τεστ: 918460

    εκ των οποίων τα 830597 διενεργήθηκαν μετά τις 9 Μάρτη (και 703140 τεστ μετά τις 16 Μάρτη).

    Το μέσο ποσοστό θετικότητας τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι 7.8% περίπου.

    Επομένως, Γερμανία:

    Αριθμός τεστ Covid 19 (ανά 100 χιλ. άτομα) = 1105

    Σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των τεστ που διενεργούνται στην Ιταλία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ήταν 300000 περίπου (ο μισός των γερμανικών την ίδια περίοδο).

    Ο μέσος αριθμός θετικότητας από την πρώτη μέρα της επιδημίας είναι 19.8%.

    Ο συνολικός αριθμός των τεστ είναι: 581232.

    Επομένως, Ιταλία:

    Αριθμός τεστ Covid 19 (ανά 100 χιλ. άτομα) = 969

  293. […] περίεργα παιχνίδια. Πριν από ένα χρόνο και δυο μέρες, είχαμε λεξιλογήσει για τη λέξη «τεστ» – σήμερα θα πούμε για το σελφ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: