Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καραντινιασμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 28 Μαρτίου, 2020


Ίσως ο όρος «καραντίνα» που χρησιμοποιώ να είναι ελαφρώς ανακριβής αφού σε καραντίνα με την κανονική σημασία της λέξης βρισκονται μόνο μερικές χιλιάδες στην πατρίδα μας, οι κάτοικοι κάποιων χωριών στην Ξάνθη και στην Καστοριά καθώς και οι πρόσφατα επαναπατρισθέντες.

Oι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε καθεστώς περιορισμού κινήσεων, με απαγόρευση συναθροίσεων. Δεν είναι το ίδιο με την καραντίνα, αλλά δεν είναι και πολύ διαφορετικό, οπότε ας μην αλλάξουμε τον τίτλο.

Πόσοι είμαστε σε όλον τον κόσμο που υπαγόμαστε σε αυτό το καθεστώς;

Κάποιος υπολόγισε πως 2,6 δισεκ. άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμού σε όλον τον πλανήτη, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού -αν δεν το πήρατε είδηση, έχουμε γίνει 7,8 δισεκ. ζωή νάχουμε.

Ως εδώ καλά τα έγραφε η κάρτα στο δημόσιο κανάλι, προχτές.

Στο σημείο εκείνο έσπασε ένα τηλέφωνο, κι έτσι ο υπάλληλος που έφτιαχνε το σουπεράκι άκουσε «ένα τρίτο του πληθυσμού» και έγραψε «1,3 τρις πολίτες σε περιορισμό».

Αλλα τόσο πολλοί δεν έχουμε γίνει!

* Ένα μεταφραστικό από τη Λάιφο, σε άρθρο για την αντιμετώπιση του ιού στη Μεγάλη Βρετανία (πριν διαγνωσθεί θετικός ο Μπόρις Τζόνσον):

Ο καγκελάριος του θησαυροφυλακίου εξήγγειλε επίσης κονδύλι έξι δισεκατομμυρίων λιρών για την οικονομική στήριξη του συστήματος πρόνοιας….

Προφανώς το πρωτότυπο έλεγε Chancellor of the Exchequer, όμως είναι ο υπουργός Οικονομικών, δεν το μεταφράζουμε κατά λέξη.

* Από τα πάμπολλα μιμίδια που έχουν βγει για την πανδημία και την ανάγκη να τηρούνται αποστάσεις, ιδού μια σκακιέρα με προδιαγραφές αντι-Covid 19, που τη βρήκα από τον πρωταθλητή και δάσκαλο του σκακιού Ηλία Κουρκουνάκη.

Το σχέδιο είναι ακόμα υπό επεξεργασία, διότι όπως βλέπετε έχει διάφορα προβλήματα, πχ με τη βασίλισσα να μη βρίσκεται στο χρώμα της ή με τους αξιωματικούς να είναι κι οι δυο στο ίδιο χρώμα -για να μην πούμε για το κάτω δεξιά τετραγωνάκι!

* Μαργαριτάρι του Κωστή Χατζηδάκη στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο της Χαράς Τζαναβάρα:

Θα τη θυμόμαστε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, τη διεισδυτικότητα της γραφής της, για την άκοπη και άοκνη δημοσιογραφική της έρευνα.

Όμως, «άκοπος» στα ελληνικά σημαίνει δύο πράγματα: α) αυτός που δεν έχει κοπεί και β) αυτός που γίνεται χωρίς κόπο.

Ο κ. υπουργός μάλλον θα ήθελε να παινέψει την ακάματη ή την ακαταπόνητη έρευνά της ή έστω την αδιάκοπη -πάντως όχι την άκοπη.

Και στο ίδιο άρθρο, οι συντάκτες της εφημερίδας ανταπέδωσαν το μαργαριτάρι, αφού έγραψαν ότι ο κ. υπουργός έστειλε μήνυμα «εξαιρώντας το δημοσιογραφικό ήθος και την ευγένειά της». Μα γιατί να το εξαιρέσει; Προφανώς «εξαίροντας»!

* Ακόμα ένα μεταφραστικό. Διαβάζω στο in.gr ότι οι Βραζιλιάνοι βγαίνουν στα παράθυρα (αφού δεν μπορούν να βγουν στο δρόμο) και χτυπάνε κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν για τον πρόεδρό τους, τον Μπολσονάρο.

Το σύνθημά τους, που το βλέπει κανείς γραμμένο παντού, είναι Fora Bolsonaro, που το in.gr το αποδίδει «Βγες έξω, Μπολσονάρο!»

Αυτό θα είχε ίσως νόημα αν οι διαδηλωτές βρίσκονταν, ας πούμε, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και καλούσαν τον Πρόεδρο να βγει στο μπαλκόνι για να ακούσει την οργή τους. Αλλά εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο.

Το αγγλικό αντίστοιχο άρθρο, στη Γκάρντιαν, μεταφράζει το Fora, Bolsonaro ως Get out, Bolsonaro.

Ωστόσο, αυτό το fora που είναι το ισπανικό fuera, νομίζω πως αποδίδεται «έξω», με τη σημασία «Φύγε». Οπότε εγώ θα απέδιδα το βραζιλιάνικο σύνθημα «Φύγε, Μπολσονάρο» ή «Έξω, Μπολσονάρο».

* Στο ίδιο άρθρο, διαβάζουμε πως οι αγανακρισμένοι Βραζιλιάνοι «κτύπησαν αγγεία». Πολύς ευπρεπισμός. Εγώ θα έγραφα ότι «χτυπούσαν κατσαρόλες» ή έστω «μαγειρικά σκεύη».

* Και μια επιστημονική εξήγηση για τον κορονοϊό, γιατί ονομάστηκε Covid και για ποιο λόγο (υποτίθεται ότι) δεν προσβάλλει τους Αφρικανούς.

Θα μπορούσε να τρολάρει ο άνθρωπος, οπότε θα του έβγαζα το καπέλο -και δεν το αποκλείω να τρολάρει, ιδίως εξαιτίας της αριστουργηματικής τελευταίας πρότασης.

Φοβάμαι όμως πως το εννοεί.

* Κι ένα από τον κ. Χαρδαλιά, από την προχτεσινή ενημέρωση.

Δεν έχω πρόχειρο το βιντεάκι, αλλά το άκουσα με τ’ αυτιά μου και το σχολίασαν κι άλλοι πολλοί, οπότε σωστά άκουσα.

Μιλώντας λοιπόν για τα Ι.Χ είπε ότι «υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανηλίκων τεκνών«.

Φαντάζομαι οτι τόνιζε λάθος.

* Είπαμε πιο πριν για κορονοσκάκι, ιδού και μια κορονομονόπολη:

Aντί για οδούς και οικόπεδα, έχει νοσοκομεία και δεν του λείπουν οι μακάβριες αναφορές.

* Εδώ ο κόσμος χάνεται κι άλλος στέλνει γράμμα στην Καθημερινή για να διαμαρτυρηθεί για το take away.

Κύριε διευθυντά
Με δυσάρεστη έκπληξη αλλά και με ιδιαίτερη ανησυχία για την υποβάθμιση της γλώσσας μας, διαβάσαμε σε έγκριτες εφημερίδες και ακούσαμε από τα ΜΜΕ σχετική ανακοίνωση για την πανδημία του κορωνοϊού. «Καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, όλα τα καταστήματα εστίασης, πλην των delivery και των take away θα παραμείνουν κλειστά για 15 ημέρες».

Οσον αφορά τη λέξη ντελίβερι (delivery), αυτή, δυστυχώς, έχει πολιτογραφηθεί στη γλώσσα μας (βλ. Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, του Χριστόφ. Χαραλαμπάκη) και δηλώνει την παράδοση προϊόντων κατ’ οίκον, κυρίως έτοιμου φαγητού (πρβλ. ντελιβεράς = διανομέας).

Η ανεπίτρεπτη, όμως, χρήση της κακόηχης αγγλικής λέξης take away (πάρ’ το και φύγε, αυτό σημαίνει, κατά λέξη), ακατανόητης στο ευρύτερο κοινό, αντί της ελληνικής «φαγητό σε πακέτο» (φαγητοπακέτο, φαγητοδοχείο, φαγητοφορμός) γίνεται ανεξέλεγκτα από τον Τύπο, χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ, προσβάλλοντας βάναυσα το γλωσσικό μας αίσθημα. Αιδώς Αργείοι!

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Και ενώ έχει κάποιο δίκιο ο κ. Στέφος -ότι δηλαδή ο ξένος όρος take away μπορεί να μην είναι γνωστός σε όλους- το χάνει όταν προτείνει ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις το «φαγητοφορμός» που το ξέρουν ακόμα λιγότεροι.

Και δοκιμάστε να διατυπώσετε την πρόταση χωρίς να χρησιμοποιήσετε τον ξένο όρο -μάλλον θα σας βγει πιο φλύαρη.

* Πολλοί φίλοι εκπαιδευτικοί μου έχουν πει την εμπειρία τους από την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τις «ηλεκτρονικές τάξεις» που προσκρούει σε πολλά προβλήματα ως τώρα.

Συχνά, όσοι προσπαθούν να συνδεθούν βλέπουν αυτό το μήνυμα, που είναι απογοητευτικό από δυο απόψεις.

Και επί της ουσίας, αφού αναγγέλλει ότι δεν είναι δυνατή η σύνδεση, αλλά και στη μορφή, αφού «η ομάδα … καταβάλει κάθε προσπάθεια», που είναι συνηθισμένο λαθάκι, βέβαια, αλλά ελαφρώς αποκαρδιωτικό όταν προέρχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Καταβάλλει, αδέρφια.

* Βρήκαν, λέει, μάσκες ξεχασμένες στα υπόγεια μιας εκκλησίας στην Ουάσινγκτον. Και διαβάζουμε ότι οι μάσκες είχαν αγοραστεί σε μια προηγούμενη επιδημια για τη χρήση των ιερωμένων, «πριν ξεχαστούν στο υπόγειο του αχανούς ναού νεογκοθικού ρυθμού.»

Όπως σχολιάζει ο φίλος που το έστειλε, μάλλον ο συντάκτης είναι απελπισμένος θαυμαστής των Bauhaus που όπως φαίνεται δεν θα τους δει το καλοκαίρι που ήταν να παίξουν στην Αθήνα.

* Ο κορονοϊός πλήττει και το ποδόσφαιρο, αφού δεν γινονται αγώνες (εκτός ίσως από τη Λευκορωσία όπως μας είχε πληροφορήσει προ καιρού φίλος του ιστολογίου) και οι πρόεδροι των ομάδων ζήτησαν να πάρουν και οι ποδοσφαιριστές το επίδομα των 800 ευρώ.

Σε σελίδα με απάνθισμα αθλητικών σχολίων διαβάζω ότι ο Αντώνης Καρπετόπουλος έγραψε:

Για τη Super League 2  το καταλαβαίνω, αλλά η Σούπερ Λίγκα δεν γίνεται να έχει τέτοιες απαιτήσεις. Αν δεν έχουν οι ομάδες να δώσουν 800 ευρώ τον μήνα στους παίκτες τους ας το κλείσουμε το μαγαζί. Αν έχουν παρατηρηθεί αργήσεις καταβολών μισθών η λίγκα πρέπει απλώς να κάνει γνωστό ποιοι δεν πληρώνουν. Για να γελάσει το πανελλήνιο μαζί τους…

Οι… «αργήσεις» καταβολών μισθών είναι μια συμβολή του γνωστού αθλητικογράφου στην προσπάθεια να φτάσει η ελληνική γλώσσα τα 5 εκατομμύρια λέξεις, οπότε θα μηδενιστεί το δημόσιο χρέος μας. Πράγματι, εκεί που ένας ανέμπνευστος και πεζός γραφιάς θα έγραφε κάτι κοινότοπο όπως «καθυστερήσεις καταβολής μισθών», ο γλωσσοπλάστης Κάρπετ έπλασε την «άργηση».

* Στο ίδιο άρθρο, στο τέλος, βλέπουμε ότι Δεν είναι πρωτεύων θέμα το ποδόσφαιρο. Πρωτεύων είναι το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής.

Και αφού είναι «πρωτεύων» το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής, η ορθογραφία είναι δευτερεύων!

Καλό σαββατοκύριακο, κι αν μπει κορονοϊός στο δωμάτιο κυνηγήστε τον με την παντόφλα!

 

396 Σχόλια προς “Καραντινιασμένα μεζεδάκια”

 1. Πολύ χαμηλά τα πρόστιμα στην ιοΜονόπολη – θα φταίει που είναι σε δραχμές 🙂

 2. α said

  Καλημέρα

  >εγώ θα απέδιδα το βραζιλιάνικο σύνθημα «Φύγε, Μπολσονάρο» ή «Έξω, Μπολσονάρο»

  Οξω [μπιπ] απ την παράγκα!

 3. Γς said

  2:

  Α = Γς

 4. Γς said

  Κι η Ανοσία των Αγγέλων

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/21/meze-419/#comment-641449

 5. Θρασύμαχος said

  Fora Bolsonaro = ουστ Μπολσονάρο

 6. Γς said

  και κοινά κενοτάφια

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/27/test/#comment-641603

 7. ndmushroom said

  πλην των delivery και των take away
  πλην των ντελιβεράδικων και των πακετάδικων
  πλην των καταστημάτων διανομής και συσκευασμένου φαγητού

  (προσωπικά προτιμώ το δεύτερο)

 8. Μαρία said

  φορμός (λεξικό Δημητράκου) 1. κόφινος 2. ψάθα 3. είδος ενδύματος ναυτών 4. μέτρον σιτηρών σχεδόν ισοδύναμον προς τον μέδιμνον.

  Κλαίω. Ξέρω μόνο τον φωριαμό 🙂

 9. atheofobos said

  Και το πάντα έγκυρο Documento κάνοντας κόπι πάστε την ανάρτηση του Πολάκη δεν πήρε χαμπάρι τον εξελληνισμό του ονόματος του Μίλτον Φρίντμαν σε Μίλτο!
  https://www.documentonews.gr/article/polakhs-h-petaloyda-toy-koronoioy-poy-petaxe-ap-thn-kina-tha-kapsei-ta-sparta-toy-neofileleytherismoy

 10. Γς said

  6:

  Και τα ξαναβρίσκω σε κάτι παλιά μεζεδάκια

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/11/23/meze-402/

  >Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα οστά των πεσόντων καλυμμένα με την εθνική σημαία τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά κενοτάφια για να αναπαυθούν εν΄ ειρήνη ύστερα από 79 χρόνια «προσμονής» στις γύρω πλαγιές και χαράδρες.

 11. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα καραντινοσχόλια!

  5 Το ουστ μοιάζει στο νοημα με το αγγλικό oust, αλλά είναι συμπτωση.

 12. Νέο Kid said

  Το σκάκι covid δεν είναι κακή ιδέα! Μπορεί να παιχτεί μια χαρά. Απαραίτητος κανόνας όμως το «εξ αποστάσεως» Δηλαδή να απαγορεύεται σε πεσσό μετά την ολοκλήρωση της κίνησης του να σταθεί δίπλα (δηλαδή σε ακτίνα =1 κουτάκι) σε άλλο πεσσό.
  Πολύ αργό παιχνίδι προκύπτει (τα πιόνια ας πούμε, έτσι μπορούν να φαγωθούν μόνο από κομμάτια) , ότι πρέπει για να κρατάει μια παρτίδα μέρες…

 13. Μαρία said

  Η καραντίνα τελείωσε για το Χουμπέι, όχι όμως και οι διακρίσεις εναντίον των πολιτών του, γεγονός που πυροδότησε μια σύγκρουση στη γέφυρα του Γαλάζιου Ποταμού με πολίτες και αστυνομικούς του Χουμπέι εναντίον της αστυνομίας της γειτονικής επαρχίας.
  http://www.avgi.gr/article/10937/10879001/choumpei-petropolemos-me-ten-astynomia-ste-gephyra-tou-galaziou-potamou-exaitias-ton-diakriseon-gia-ton-io-video-

 14. LandS said

  2 Απ’ τη φαβέλα

 15. konos said

  Καλημέρα! Υπάρχει και προηγούμενο για το Μπολσονάρο, ουστ, από τη θητεία του Μπέου στον Πανιώνιο…

  Το είχα δει και ανάποδα σε τοίχο, δηλάδη Ουστ Μπέο και για λίγα δευτερόλεπτα προσπαθούσα να καταλάβω τί ήθελε να πει ο ποιητής.

 16. Alexis said

  #0: Και δοκιμάστε να διατυπώσετε την πρόταση χωρίς να χρησιμοποιήσετε τον ξένο όρο -μάλλον θα σας βγει πιο φλύαρη.

  «Καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, όλα τα καταστήματα εστίασης, πλην όσων διανέμουν προϊόντα σε πακέτο, θα παραμείνουν κλειστά για 15 ημέρες».

  Το «διανέμουν» καλύπτει και την επί τόπου παράδοση και την παράδοση κατ’ οίκον.

 17. Alexis said

  #0: Καλό σαββατοκύριακο, κι αν μπει κορονοϊός στο δωμάτιο κυνηγήστε τον με την παντόφλα!

  Εναλλακτικά οι κυρίες μπορούν να τον χτυπήσουν και με το τακούνι της γόβας τους! 🙂

 18. LandS said

  12 και η σκακιέρα να είναι 16Χ16 (όχι 15Χ8 που είναι αυτή – ξέφυγε το 15 από τον Νικοκύρη) . Θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες αλλαγές στις κινήσεις πχ τα στρατιωτάκια να κινούνται αντί 1 ή 2 νταμάκια, να κινούνται 2 ή 4 και να κόβουν όχι το εφαπτόμενο στη διαγώνιο αλλά αυτό που απέχει 2 διαγώνια.
  Φυσικά όποιος φέρει κομμάτι σε επαφή με δικό του τρώει πρόστιμο μια κίνηση. Αν το κάνει δυο φορές ή φέρει δικό του κομμάτι σε επαφή με αντίπαλου χάνει το κομμάτι (Schachrotesundgelbeskartensystem)
  Όχι για να μη λέτε ότι οι μέτριοι σκακιστές (οθντκ) και οι γερμανο-αμαθείς είναι για πέταμα.

 19. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > Εδώ ο κόσμος χάνεται κι άλλος στέλνει γράμμα στην Καθημερινή για να διαμαρτυρηθεί για το take away…

  Θεούλης!!!

  (Αν και δε θα ‘πρεπε να το γελάμε. Η ζωή συνεχίζεται, αλίμονο αν ήταν αστείο να ασχολείται κανείς με οτιδήποτε άλλο εκτός από την επιδημία.)

  > > Bolsonaro…

  Έξω ο Μπολσονάρο.

  Για την ακρίβεια το κλασικό ελληνικό είναι Κάτω ο Μπολσονάρο.

 20. sarant said

  13 !!

  18 Ωραίο το γερμανικό!

 21. dryhammer said

  19α. Γιατί όχι;
  Κι όταν ο Λεμπέσης έγραφε το (εσαεί επίκαιρο) για τους βλάκες ήτανε ντάλα Κατοχή…

 22. Γς said

  2, 14:

  >εγώ θα απέδιδα το βραζιλιάνικο σύνθημα «Φύγε, Μπολσονάρο» ή «Έξω, Μπολσονάρο»

  Οξω [μπιπ] απ τη φαβέλα!

 23. dryhammer said

  22. ‘Έτσι κι αλλιώς οι φαβέλες δεν είναι του επιπέδου του …καρααρίστου κι αυτουνού…

 24. leonicos said

  Αναρωτιέμαι από τότε που βγήκε, τι περίμεναν ότι θα κάνει και τον ψήφισαν. Νομζω ότι στη Βραζιλία δεν είναι πάνω από 50% οι πλουτοκράτες και οι επιχειρηματίες

 25. sarant said

  24 Για να «πατάξει την εγκληματικότητα».

  Θα λείψω για μερικές ώρες, πάω να περπατήσω όσο ακόμα επιτρέπεται.

 26. Γς said

  Πέτσας: Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα

  https://caktos.blogspot.com/2015/05/blog-post_30.html

 27. leonicos said

  ντάλα Κατοχή

  και για μας ντάλα καραντινα

  Παρακαλείται η ποιήτρια του ιστολογίου, ονοματα δε λέμε για να δούμε πόσες θα βγουν, να συντάξει τουλάχιστον επίγραμμα

 28. leonicos said

  π.χ. για να βοηθήσω με τα πενιχρά ου μέσα

  Ντάλα Καραντίνα
  έπιασε και την Ντίνα
  πώς θα πάει στην Αθήνα
  να ταϊσε την ψιψινα;

  Μικρά συνεισφορά

 29. Παναγιώτης Κ. said

  Σκέφτηκες τον Μανόλη τον Καραντίνη να σου ζητήσει… εξηγήσεις; 🙂

 30. Λ said

  26. Πως, υπάρχουν
  https://images.app.goo.gl/FYMdkyoJbXtDC2jW8

 31. dryhammer said

  28.
  Η κα Καρρά Ντίνα
  δεν στενάζει στην κουζίνα
  έστειλε τη δούλα May
  στο γκουρμέ take away

 32. Παναγιώτης Κ. said

  Το αλίευσα μόλις τώρα! 🙂
  -Μου έλεγε η μάνα μου αλλά εγώ δεν άκουγα.
  -Τι σου έλεγε;
  -Δεν άκουγα…

  Τα διάφορα παράδοξα στη Θεωρία των Συνόλων είναι παράδοξα του λόγου (και ως λογική και ως ομιλία).
  Η παρατήρηση λοιπόν του Ράσελ ήταν κάπως έτσι:
  Η γλώσσα φτιάχτηκε για να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες των ανθρώπων.
  Τα παιχνίδια με τη γλώσσα ήρθαν αργότερα προσθέτω εγώ.

 33. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Φύγε, Μπολσονάρο!, κοινώς Παραιτηθείτε 😉

  Το Ρεμπελιό των Μπολσονάρων.

  Καλό κουράγιο, και μην ξεχάσετε να πάτε τα ρολογια σας 1 ωρα μπροστά τα ξημερώματα της Κυριακής… αλλιως θ’ αργήσετε τη Δευτέρα στο γραφείο 🤗

 34. Γς said

  30:
  Αν σου πω ότι ότι έχω περίπου 1000 [χίλια] γλαστράκια μ αυτό το παχύφυτο στους κάθετους κήπους μου εδώ.

  Και μ αυτά καταγίνομαι τώρα στη λιακάδα.

  Crassula ovata

 35. Παναγιώτης Κ. said

  Τηλεφωνικές επικοινωνίες μακράς διαρκείας…
  Ήμουν καλός στα Μαθηματικά μου είπε ο συνομιλητής και τον άφησα να ξετυλίξει αυτά που θυμόταν ως μαθηματική αίσθηση.
  Το συμπέρασμα: Από μεν το Δημοτικό η απλή μέθοδος των τριών (όχι η αναγωγή στη μονάδα) από δε το Γυμνάσιο (Β΄Γυμνασίου) οι πρωτοβάθμιες εξισώσεις με κλάσματα. Αυτές που κάνουμε απαλοιφή παρονομαστών κ.λπ και αν τις ξέρουμε είναι ένα εισιτήριο διαρκείας και για τις άλλες τάξεις…
  Από τα Μαθηματικά όμως των δώδεκα χρόνων έμεινε ως γνώση μόνο η πρόσθεση, η αφαίρεση, ο πολλαπλασιασμός και η απλή μέθοδος των τριών.

 36. Dong-ho Spiros Merimanis said

  Αν έχουν παρατηρηθεί αργήσεις
  άργητες ήθελε να πει αλλά θέλησε να το εξευγενήσει γιατί όποως λέει κα το Λκν η άργητα είναι λαϊκότροπη

 37. Λοζετσινός said

  Νέο Kid 12, LandS 18
  Καλημέρα σας
  Δεν γίνεται να παιχτεί παρτίδα σκάκι με δύο λευκούς αλλά μαυροτετράγωνους αξιωματικούς. Τα μαύρα έχουν δύο λευκοτετράγωνους.

 38. Κακημέρα καθυστερημένη

  Καλά είναι τα μεζεδάκια-δελέω- αλλά όταν το Μέτσο έχει Νόρμα προηγείται. Ωραίος ο Μπελίνι λίγο η sinfonia (πουλέγαμε χτές) δεν πολυταίριαζε, πέθανε όμως νέος (τριάντα και κάτι ψιλά) και δεν πρόλαβε να την αλλάξει όπως έκανε ο Ροσσίνι στον κουρέα του. Πασίγνωστη η Κάστα Ντίβα από την Κάλλας αλλά υπάρχουν κι άλλα καλά μέρη, ξεχωρίζω ένα εμβατήριο :

 39. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα σε όλους !
  Δεν είναι ακριβώς μεζεδάκι, αλλά συμφωνείτε με την προσφώνηση Μητσοτάκη στα διαγγέλματα «Συμπολίτες μου»; Συμπολίτες και στον Εχίνο, και στην Καστοριά και αμουγέπου, που έλεγαν οι αρχαίοι,
  Μέχρι που πεθύμια Εθναρχη, «Ελλ’νίδεsch Έλλ’νεsch !»

 40. Νέο Kid said

  37. Γίνεται. Γιατί όχι; Απλά τα λευκά ή τα μαύρα ,αν βγάλουν επίθεση στα μαύρα ή τα λευκά τετράγωνα αντίστοιχα ,θα είναι ακαταμάχητη η επίθεσή τους . Τα δε φιναλε με αξιωματικούς όλα νουλα! 😃

 41. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ωραίο το πείραμα με το σκάκι.
  Φυσικά φτιάχτηκε για την εικόνα μόνο, αλλά αν προσθέσουμε μια στήλη ανάμεσα σε βασιλιά και βασίλισσα λύνεται το πρόβλημα των αξιωματικών.
  Είχα άλλη μια ιδέα για καραντινόσκακο😛, αλλά θα τη δοκιμάσω πρώτα.

 42. Pedis said

  Αυτό σου διέφυγε Νοκοκύρη.

  Και φέρνει ευχάριστα νέα για όλον τον κόσμο!

  Mexican governor prompts outrage with claim poor are immune to coronavirus

  Miguel Barbosa, the governor of Puebla, was apparently commenting on reports that a significant proportion of Mexico’s coronavirus cases is made up of wealthy people who had travelled abroad.

  “If you are rich you are at risk. If you are poor you are not. The poor, we’re immune.”

 43. ΓιώργοςΜ said

  Μωρέ καλά τα έλεγα τις προάλλες, υπάρχει και άνω όριο στις ηλικίες υψηλής ευαισθησίας, μάλλον είναι 65-95
  https://www.news247.gr/kosmos/koronoios-elvetia-den-fovithika-95chroni-nikise-ton-io.7611122.html?utm_source=News247&utm_medium=goodnews_mob&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos6

 44. Λοζετσινός said

  40
  Ναι αγαπητέ Νεοκιντ αλλά έτσι το άρθρο του Ηλία Kουρκουνάκη (γεια σου Ηλία ) που λέει » η αξία του μαυτοτετράγωνου Αξιωματικού η7″ πάει περίπατο.😃

 45. Pedis said

  Μπολσονάρο: «Ο ιός κτυπάει ανθρώπους άνω των 60. Γιατί να κλείσουμε τα σχολεία;»

  (κυκλοφορεί σε βίντεο-διάγγελμα του Μπολσ. μάλλον, μη πειραγμένο)

 46. Pedis said

  Γεωργιάδης: Εξετάζονται μονοδρομήσεις στα σούπερ μάρκετ

  Να υποχρεωθούν να βγάζουν και φλας!

  Αλλού παίρνουν δραστικότερα μέτρα: Ψώνια κατ’ αλφαβητική σειρά στο Ερκολάνο, κοντά στη Νάπολη:

  https://www.repubblica.it/dossier/politica/virus-in-comune-sindaci/2020/03/28/news/ciro_buonajuto_ercolano_coronavirus-252507723/?ref=RHPPLF-BH-I252538519-C8-P3-S1.8-T1

 47. Αιμ said

  Έξω τώρα οι Αμερικάνοι, έξω οι βάσεις του θανάτου δεν λέγαμε κάποτε ;
  Βέβαια οι Πορτογάλοι το «έξω» έχω την εντύπωση ότι θα το έλεγαν rua δηλ. δρόμο όπως και μεις. Έχουν και τα βραζιλιάνικα ιδιαιτερότητες όμως. Θα μάθω
  Επίσης λέγαμε και «εμπρός» : δεν σε θέλει ο λαός παρ’ την … σου κ’ εμπρός

  Ο Καρπετόπουλος μήπως εννοούσε απλώς αρΝήσεις ;

  Καλημέρα σας και μην ακούσω πως είναι 12+

 48. LandS said

  37 Αν σχεδιάσεις τη σκακιέρα πονηρά το ξεπέρασες

 49. Pedis said

 50. Μαρία said

  35
  Απο άλγεβρα Γ Γυμνασίου ξέρω και παραγοντοποίηση. Περνάω;

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Καραντινιασμένα
  και καραντινάτα, άλλος σχηματισμός

  36 >>η άργητα είναι λαϊκότροπη
  όπως και η όργητα που λέμε μεις

 52. LandS said

  Έτσι ξέρουν οι πραγματικοί Ευρωπαίοι ότι έπλυναν τα χέρια τους σωστά και αρκετά.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για την επικοινωνιακή φούσκα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ακολουθεί τη γνωστή όσο και αυτοαπαλλακτικη συνταγή της «ατομικής ευθύνης». Αλλά γιατί, ρε συνάδελφοι, «εξ’ αποστάσεως»; Χάσαμε κάποιο γράμμα εξαιτίας του κορονοϊού;
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/316782_doe-terastia-i-eythyni-toy-ypoyrgeioy-paideias-gia-ti-stohopoiisi

 54. LandS said

  36

  Άργητα είναι η λαϊκότροπη καθυστέρηση. Άργηση είναι η σφαλματότροπη.

 55. Pedis said

  Trump :

  “I don’t believe you need 40,000 or 30,000 ventilators. You go into major hospitals sometimes, and they’ll have two ventilators. And now all of a sudden they’re saying, ‘Can we order 30,000 ventilators?’”

 56. nikiplos said

  38 σε ποιό «Μέτσο» ακούς Τζή? Πραγματικά με ενδιαφέρει. Εχθές και το Τρίτο έπαιζε όπερα.

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι δύσκολο, κάποιες φορές, να ξεχωρίσεις το τρολάρισμα από τα πραγματικά γεγονότα και δηλώσεις. Την έχω πατήσει κι εγώ με Τζήμερο και Γαϊτάνο και δικαιολογημένα: οι «δηλώσεις» τους στα τρολαρίσματα είναι πιο ήπιες και πιο σοβαρές από τις συνήθεις πραγματικές δηλώσεις τους.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, ρε, να μη ζει ο Ταλ! Ακόμα και με έτσι στημένα τα κομμάτια, θα έκανε δυο-τρεις από τις δικές του θυσίες και θα πετύχαινε ματ σε παρτίδα-μινιατούρα. 😎

 59. Pedis said

  Artist: Mattia Preti (Il Cavalier Calabrese) (Italian, Taverna 1613–1699 Valletta)

  Date: 1663

  Medium: Oil on canvas

  Dimensions: 81 1/8 x 72 3/4 in. (206.1 x 184.8 cm)

 60. dryhammer said

  54. It’s the wrong carpet

 61. Νίκος Κ. said

  Εγκληματική απόφαση Μπολσονάρο – Κρατάει ανοικτές τις εκκλησίες: https://www.news247.gr/kosmos/koronoios-vrazilia-egklimatiki-apofasi-mpolsonaro-krataei-anoiktes-tis-ekklisies.7611368.html?utm_source=News247&utm_medium=Covid_desk&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

 62. # 56

  Δεν ακούωμόνο, βλέπω. Mezzo, δορυφορικό γαλλικό κανάλι, το έχει η κοσμοτέ στο μπουκέττο της, δεν ξέρω πως αλλιώς μπορείς να το δεις Για ραδιόφωνο καλή κλασσική μουσική έχει το Audacity, μπορείς να το κατεβάσεις στον υπολογιστή σου δωρεάν.

 63. LandS said

  53 Ο εγγονός μου (β Δημοτικού) τις ασκήσεις τις παίρνει με μέιλ από τη δασκάλα του που τις στέλνει στη κόρη μου και αυτή το προωθεί στον εκτυπωτή μου. Κατεβαίνει και τις παίρνει.
  Η δασκάλα τους έχει δώσει και καναδυό σάιτ να μπαίνει ο πιτσιρικάς.
  Στη πλατφόρμα δεν έχει καταφέρει να μπει κανείς. Ούτε γονιός ούτε δάσκαλος. Έμαθα για ένα διευθυντή δημοτικού στο Μπραχάμι ( ; ) που έφτιαξε κάτι σαν πλατφόρμα στη σελίδα του σχολείου του και κάνουν ότι μπορούν αυτός και οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους.

 64. Costas X said

  «Ίσως ο όρος «καραντίνα» που χρησιμοποιώ να είναι ελαφρώς ανακριβής…»

  Σίγουρα, αφού σύμφωνα με απαισιόδοξες προβλέψεις μπορεί η «quarantina» να γίνει «sessantina» και βάλε… 🙂

 65. Περιονουσκιας said

  Το «fora» το είχα δει σε τοίχο στην Κορσική: «Arabi fora!»

 66. Παναγιώτης K. said

  @50. Άξια! 🙂
  Από τώρα να το κανονίσουμε!
  Όταν αποχωρήσουν οι… Γερμανοί λάθος…ο κ@λοϊός υποχωρήσει να το γιορτάσουμε στο Ανθέων! 🙂

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Τα ίδια κι εμείς εδώ.Δουλεύουν αβέρτα το mail και το viber. Έχω φτιάξει και μια σελίδα στο padlet.com, όπου ανεβάζω καθημερινά υλικό. Δυστυχώς, όμως, ούτε τα μισά παιδιά μας δεν έχουν σταθερό ίντερνετ στο σπίτι. Αλλά πού να ξέρουν τα κολεγιόπαιδα του υπουργείου τι συνθήκες επικρατούν στα σχολεία και στα σπίτια του Αγίου Παντελεήμονα και της περιοχής περί τη Βάθης…

 68. # 54, 60 και αλλαχού

  προτιμώ το καλλιτεχνικό του, Ερπετόπουλος …

 69. ΚΩΣΤΑΣ said

  Η κόρη μου, που προσλήφθηκε πρόσφατα ως αναπληρώτρια, δεν μπορεί να γραφτεί στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο γιατί ο διορισμός της δεν περάστηκε ακόμη στο myschool και δεν μπορεί να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων από την αυτόματη φόρμα εγγραφής. Δεν διασταυρώνονται τα στοιχεία, γράφει.

  Έκανε ηλεκτρονική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά εγγραφή ακόμη, πάπαλα. Επικοινωνεί με τους μαθητές της μέσω μέιλ και βάιμπερ.

  Οι χασαπ…ηδες τη δουλειά τους, άστους να λένε…

 70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @68,60,54. Ὑπάρχει καὶ τὸ συμεριληπτικὸ Καρποῦτσος.

 71. Μαρία said

  66
  Μέσα.
  Και οι τρεις παιδικές μου φίλες είναι μαθηματικοί.

  67
  Πρόβλημα πρόσβασης στην πλατφόρμα λόγω υπερφόρτωσης διάβασα οτι είχαν και Γάλλοι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου. Κατέφυγαν στα μκδ.

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  69: Και να γραφτεί, Κώστα, τι θα κερδίσει; Χαμένες ώρες και σπασμένα νεύρα. Υπάρχει πολύ υλικό στο διαδίκτυο, δόξα τω Θεώ. Πες της να φτιάξει και μια σελίδα στο padlet.com, (όπου θα μπορεί να αναρτά υλικό, όχι μόνο ασκήσεις αλλά και βιντεάκια) και να κοινοποιήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση στους μαθητές της. Είναι πολύ εύκολο.

 73. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  42. Στο Μεξικο (βλ. ΥΓ) και σε αλλες χωρες της Κεντρικης και Νοτιας Αμερικης, υπαρχει ο μονιμος «ιος» της εγκληματικοτητας με χιλιαδες δολοφονιες ετησιως.

  Για τις δυτικες χωρες η επιδημια του κορονοϊου θα παρελθει σε λιγες βδομαδες, στην Ελλαδα με θανατους συγκρισιμους με αυτους απο αλλες ιωσεις (εποχιακη γριπη).

  ΥΓ Mexico murder rate hits record high in 2019

  Official data shows an average of 95 murders each day last year, as violence continues to rise in the country.A record high of nearly 35,000 people were murdered in Mexico in 2019, according to official data, as President Andres Manuel Lopez Obrador struggled to rein in violent crime in his first year in office.

  A report released by the Secretariat of Public Security on Monday showed there were a total 34,582 murders last year, a 2.5 percent increase from 2018, when 33,743 victims were recorded.

  It was the highest rate since 1997, the first year for which there is an official record.

  The 2019 rate equals an average of 95 murders per day in Mexico a country that has been plagued with violence since 2006, when the government deployed the military to wage the so-called war on drugs.»

  https://www.aljazeera.com/news/2020/01/mexico-murder-rate-hits-record-high-2019-200121053841365.html

 74. dryhammer said

  70.

 75. Georgios Bartzoudis said

  Με την ευκαιρία των επιφωνημάτων κατά του Μπολσονάρο (γιατί λέγεται έτσι; Μήπως είναι πρώην …μπολσεβίκος, λάικ μι;;), να πω ότι το βραζιλιάνικο «φόρα Μπολσονάρο» μπορεί να εκφραστεί με πλείονα του ενός …ζωολογικά επιφωνήματα εις την καθ’ ημάς Μακεδονικήν γλώσσαν:
  – Λέμε ούστ(ι) στο γαδούρ(ι) για να φύγει, και ούγξ(ι) [ενίοτε, τσιούγξ(ι)] για να μείνει
  (ειδικώς για τα π’λάρια-άτινα εισίν οι πώλοι όνου-λέμε πρρρέι! για να φύγουν)
  – Λέμε ιού (μονοσυλλάβως και σερραϊστί) στο σκ’λί για να φύγει, και κουτσ(ι)- κουτσ(ι)- κουτσ(ι) για να έρθει. [Δεν ξέρω πως το πρόφεραν ο Αισχύλος, και ο Θουκιδίδης το «ιου», πάντως …συνήθιζαν να το λένε].
  – Λέμε μπισ(ι)-μπίσ(ι)-μπίσ(ι) το γ΄ρούν(ι) για να έρθει και ούου! για να φύγει.
  – Λέμε στ’ αρνίθια, πρρ-πρρ-πρρ για να έρθουν και ξσςς για να φύγουν (όποιος καταφέρει να βάλει τους τόνους ακριβώς απάνω στο «π» και στο «ξ», θα πάρει άριστα!)
  – Λέμε στη γάτα, ψι-ψι-ψι για να έρθει και ψίτ! Για να φύγει.
  – Λέμε στο βόδ(ι) και στ’ άλογο, όου! για να σταματήσει και άι! για να ξεκινήσει.

 76. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  73. Το Μεξικο ερχεται μολις 19ο με 24,8 δολοφονιες/100000

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

  Προς το παρον

  As of 27 March, there had been 717 cases of COVID-19 in Mexico and 12 reported deaths. wiki

 77. # 70

  συμεριληπτικὸ ;;;;

  Λείπει ένα π ή μήπως ένα ομικρον και το πήρες από Σουμέριους ;;; 🙂 🙂

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  69: Για το δηλητήριο κατά των εκπαιδευτικών από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Τέλλογλου, Χασαπόπουλους, Βερύκιους και λοιπά φιντάνια της δημοσιογραφίας(ε,όχι δα!) ισχύει το γνωστό «Τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει».

 79. ΓΤ said

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που τα «καθιαυτό» με κουράζουν.

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  72 –> Πες της να φτιάξει και μια σελίδα στο padlet.com…

  Γιάννη, της το είπα, το ξέρει κι αυτό, αλλά μου είπε ότι προτιμά το μέιλ γιατί δίνει λίγη θεωρία και ασκήσεις επ΄ αυτής – σε φόρμα, σ.λ. ή πολλαπλής επιλογής.. – και ζητάει να επιστρέφουν τις απαντήσεις. Έτσι βλέπει αν τα παιδιά έχουν πραγματικό ενδιαφέρον ή απλώς κάνουν ότι μελέτησαν… 😉

  Με το βάιμπερ λειτουργεί αμφίδρομα. Ή εκείνα επικοινωνούν για απορίες ή η ίδια τους εξηγεί κάποια πράγματα για τυχόν λάθη τους που διαπίστωσε.

  Υπάρχουν και άλλα εργαλεία μου είπε, ξεκινάει με τα παραπάνω κι από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας…

 81. ΣΠ said

  Στα πανεπιστήμια η εξ αποστάσεως διδασκαλία λειτουργεί ικανοποιητικά. Η δική μου εμπειρία είναι θετική. Μόνο μία φορά είχα διακοπή στην σύνδεση, αλλά μπόρεσα να ξανασυνδεθώ αμέσως. Μάλιστα, τώρα η συμμετοχή των φοιτητών είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι όταν το μάθημα γινόταν στην αίθουσα. Παραμένει, βέβαια, το πρόβλημα των εργαστηριακών μαθημάτων.

 82. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @68, 70. 🙂 🙂 🙂 🙂

 83. Παναγιώτης Κ. said

  @71. Εννοείται ότι θα φέρεις και τις φίλες σου τις μαθηματικίνες.
  Ποιος μαθηματικός θα απεμπολούσε έναν τέτοιο ευνοϊκό για εκείνον συσχετισμό! 🙂

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  80: Μα τα δουλεύεις όλα, συνδυαστικά: τους τα στέλνω με μέιλ, όποιοι μπορούν τα μεταφέρουν στο word και μου τα στέλνουν για διόρθωση. Οι υπόλοιποι τα φωτογραφίζουν και μου τα στέλνουν στο βάιμπερ για διόρθωση. Στο padlet τα ανεβάζω, ώστε να υπάρχει όλο το υλικό συγκεντρωμένο και προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή. Εκπαιδευτικός που δεν αυτοσχεδιάζει, είναι τελειωμένος στο …υπέροχο εκπαιδευτικό μας σύστημα. 😉

 85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @70. !@#$%^&*! συμΠεριληπτικό.

 86. Γ-Κ said

  Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον ένα άρθρο για τα παραγγέλματα στα ζώα.

  Φόλος παντρεμένος με Ρωσίδα από αγροτική περιοχή. Κάποτε πήγαν στο χωριό του. Αυτή άνετη ανέβηκε στο άλογο να πάει βόλτα, όπως στο χωριό της. Έλα όμως που το άλογο δεν ήξερε τα ρώσικα παραγγέλματα!
  Ναι μεν της είπαν πώς να ξεκινήσει, αλλά μετά… το κουμαντάριζε με τα χάδια…

 87. ΣΠ said

  Ο Καρπετόπουλος δεν φημίζεται για τα ελληνικά του. Τον άκουσα να λέει περιγράφοντας μια φάση «με το πόδι παρατεταμένο» και τον Πανούτσο να τον διορθώνει «προτεταμένο». Αν σε διορθώνει και ο Πανούτσος…

 88. ΣΠ said

  Αυτά είναι προβλήματα.
  Condom shortage looms after coronavirus lockdown shuts world’s top producer

 89. Χαρούλα said

  Το ΕΑΠ ξεκίνησε στις σχολές του Υπ.Τουρισμού, μια πλατφόρμα όπου από την περασμένη βδομάδα, ονλάιν γίνεται κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα. Παρουσίασε κάποια προβλήματα, αλλά τώρα που σας διαβάζω για το Παιδείας, τέλειο του ΕΑΠ!🤭 Βέβαια ακόμη μένει να βρεθεί και τρόπος γραπτών εξετάσεων. Και επειδή είναι επαγγελματικές σχολές, χωλαίνει και στην …πρακτική. Αλλά τέτοιες μέρες, τέτοια λόγια! Ουδείς τέλειος.

 90. Μαρία said

  83
  Δεν μένουν εδώ.

  87
  Αν ο ποδοσφαιριστής παίζει στην παράταση.

 91. Παναγιώτης K. said

  @78.Φίλος εκπαιδευτικός, φουρκισμένος από μια τέτοια απαξιωτική στάση κάποιων συμπολιτών μας έλεγε στον…τιμητή.
  «Μέτρησες τη συμβολή σου στο ΑΕΠ (υποτίθεται ότι το ΑΕΠ καταγράφει τον παραγόμενο πλούτο) και η δική σου συμβολή είναι μεγαλύτερη από τη δική μου;».

  Πράγματι Γιάννη, η συμβολή των εκπαιδευτικών στην πρόοδο της κοινωνίας είναι καθοριστική και είναι ανόητος όποιος δεν το βλέπει.
  Δεν το λέω για να βλογήσω τα γένια μας. Είναι βαθύτατη πεποίθησή μου.
  Συνηθίζω να λέω το εξής γεγονός προς τους… ανόητους:
  Θέριζε το AIDS σε κάποια περιοχή της Αφρικής με υψηλό αναλφαβητισμό. Λειτούργησε σχολείο και τα παιδιά τελείωναν το Δημοτικό.
  Η μείωση των κρουσμάτων μέσα σε μια δεκαετία ήταν ραγδαία.

 92. Παναγιώτης Κ. said

  @87. Να δεις που οι Καρπετόπουλοι μπορεί να βγουν και να μας πουν ότι το πρόβλημα δεν το έχουν αυτοί αλλά εμείς που τα ψειρίζουμε! 🙂

 93. ΚΩΣΤΑΣ said

  84 Ο παλιός είναι αλλιώς, Γιάννη, 😉 εσύ ξέρεις καλύτερα.

  Δυο μέρες έχει που ξεκίνησε, βλέποντας και κάνοντας. Υπάρχουν και ιδιαίτερες συνθήκες. Κάνει εξατομικευμένη διδασκαλία σε τμήμα ένταξης. Έχει τρία μικρά γκρουπάκια των 2-3 μαθητών από Α΄, Β’ και Γ’ γυμνασίου. Σε πρώτο πλάνο έρχεται η προσωπική επικοινωνία. Έτσι μου λέει. Εγώ απλά, λόγω της κλεισούρας, επικοινωνούμε και τα συζητάω να περνάει η ώρα μου…

 94. Γιάννης Ιατρού said

  Νά ‘χετε τον νού σας… 🤗😍

 95. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  1. Αυτο που λειπει απο τον σχολιασμο, ειναι η οικολογικη θεωρηση των επιδημιων . Ο ανθρωπος ειναι απλως μερος της βιοσφαιρας και το εχει λησμονησει. Το πλεον κοντινο κειμενο που βρηκα ειναι προ 22 ετων (ΥΓ).

  2. Στην Ελλάδα με 3 θανατους/εκατ. προς το παρον*, αν η καμπυλη ειναι πλησιον της καθοδου, τηρωντας τα μετρα απομονωσης/περιορισμου (λογω της υψηλης μεταδοτικοτητας του ιου ) και εντατικοποιωντας την θεραπεια των νοσηλευομενων θα φθασουμε περι τους 6 θανατους/εκατ. δηλ. θανατους συγκρισιμους με αυτους απο αλλες ιωσεις (εποχιακη γριπη).
  *Πορτογαλλια 7, Αυστρια 8, …, Ελβετια 28

  ΥΓ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ (Ιούνιος 1998)

  ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝΟΣ, Δρ. Ν. – Δικηγόρος

  Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002

  […]

  II. Τα διεθνή δεδομένα: η επιδημική ανάκαμψη

  Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) σχετικά με τη διαπλοκή υγείας και περιβάλλοντος στην πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη, περιβαλλοντικοί παράγοντες συσχετίζονται άμεσα με το ένα τέταρτο σχεδόν του συνολικού παγκόσμιου «βάρους» ασθενείας[28]. Ο συσχετισμός αφορά σε μεγάλο βαθμό τα μεταδοτικά νοσήματα[29]. Τα νοσήματα αυτά συνιστούν την υπ΄ αριθμόν ένα αιτία ανθρώπινων θανάτων, με 17 εκατομμύρια θύματα ετησίως[30]. Έξι από τα δέκα πιό θανατηφόρα νοσήματα είναι μεταδοτικά[31], ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο ενδημικών νοσημάτων[32]. Το επιδημικό πρόβλημα δυσχεραίνεται από το γεγονός, ότι δίπλα στα σχετικά νέα νοσήματα -όπως το AIDS[33], την Ηπατίτιδα C[34] και τον αιμορραγικό πυρετό Ebola[35]– έρχονται να προστεθούν εκ νέου εμφανιζόμενα επιδημικά κρούσματα ασθενειών, τις οποίες θεωρούσε κανείς ως «νικημένες». Πρόκειται ιδίως για τις ασθένειες της φυματίωσης και της ελονοσίας.

  Όμως και άλλες μεταδοτικές ασθένειες -όπως η χολέρα, η δυσεντερία και η πνευμονία- έχουν πλέον αναπτύξει μηχανισμούς αντιμικροβιακής αντίστασης στα φάρμακα καταπολέμησής τους. Οι δε ιοί της ηπατίτιδας θεωρούνται αιτίες και για την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, που σε πολλά μέρη του κόσμου συνιστά τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου. Επιδημίες υδατογενών και τροφιμογενών μολύνσεων, οφειλόμενες σε νέους οργανισμούς, όπως στο κρυπτοσπορίδιο, έχουν εξαπλωθεί εξάλλου τόσο σε βιομηχανικές όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικά ιδιαίτερα κρίσιμες υδατογενείς και τροφιμογενείς ασθένειες είναι χαρακτηριστικό, ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης πάσχει από νόσους συσχετιζόμενες με την κατανάλωση-χρήση ακατάλληλου ή μολυσμένου ύδατος[36]. Οι ασθένειες αυτές, κυρίως τα διαρροϊκά νοσήματα, προκάλεσαν το 1995 το θάνατο 3,8 εκατομμυρίων παιδιών[37]. Οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς η μόλυνση των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων αποτελεί, ούτως ή άλλως, έναν από τους πλέον επίφοβους περιβαλλοντικούς κινδύνους του άμεσου μέλλοντος[38]. Για να τονισθεί μάλιστα η πιθανή έκταση των συνεπειών[39], επισημαίνεται πως ακόμη και μεταδοτικά νοσήματα, των οποίων οι διεγέρτες δεν αναπτύσσονται στο νερό -όπως η εγκεφαλική εγκεφαλονωτιαία μηνιγγίτιδα- βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξάπλωσης στα εξασθενημένα από την κατανάλωση πόσιμων υδάτων μικροβιοφόρου σύστασης (και προερχόμενης από τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα) ανοσοποιητικά συστήματα των πολιτών[40].

  Τα τελευταία είκοσι χρόνια 29 νέες μολυσματικές νόσοι έχουν προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, αξιοσημείωτο είναι δε ότι πλήρης καταπολέμηση (επιδημικής) μεταδοτικής νόσου επετεύχθη μόνο στην περίπτωση της ευλογιάς[41]. Αν και οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες είναι αναντίρρητα αυτές που πλήττονται κατά κόρον από τις εκάστοτε επιδημίες[42], η διαρκώς αυξανόμενη μετακίνηση (προσφυγικών) πληθυσμών και η παγκοσμιοποίηση του τουρισμού και του εμπορίου καθιστούν έκδηλη την αλήθεια της πρότασης πως οι ιοί -όπως ακριβώς και η περιβαλλοντική μόλυνση- δεν γνωρίζουν σύνορα. Όσον αφορά τις γειτονικές μας χώρες, αξίζει να σημειωθεί πως η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική στη Γιουγκοσλαβία και στη Ρουμανία[43], ενώ η Ηπατίτιδα Β είναι ενδημική στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
  […]

  https://nomosphysis.org.gr/7024/epidimies-periballon-kai-dikaio-iounios-1998/

 96. Παναγιώτης Κ. said

  @90. Αξίζει να κάνουν μια εκδρομή στη συμπρωτεύουσα.

 97. spiridione said

 98. ΣΠ said

  Δυστοπική εικόνα της Πάτρας πριν από τρεις μέρες.

 99. Περιονουσκιας said

  88. Προβλέπω μπέιμπι-μπουμ εντός εννεαμήνου!

  Άντε, καλή διασκέδαση όσες/οι είστε αποκλεισμένες/οι με τους/τις αγαπημένους/ες σας!

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Σε πρώτο πλάνο έρχεται η προσωπική επικοινωνία.»
  Ακριβώς. Το Α και το Ω στην εκπαίδευση. 👍

 101. spiridione said

  Το βάουτσερ είναι τραπεζική επιταγή

 102. # 86

  Τόχω ξαναγράψει αλλά …

  τουρίστριες συζητάνε μεταξύ τους αγγλικά σε χωριό στα τέλη του 50

  – Μιλάνε ξένα !, σχολιάζουν οι χωρικοί

  κάποια στιγμή το σκυλάκι της μιας έχει απομακρυνθηκαι το φωνάζει

  – Doggy, come here ! το σκυλάκι υπακούει

  -Βρε και το σκυλι τους ξέρει ξένα !

 103. Παναγιώτης Κ. said

  99.Fake πρέπει να είναι αυτό που (υποτίθεται) είπε μια υπουργός του Βελγίου; Συνέστησε τρία το πολύ άτομα στο κρεβάτι!

 104. Παναγιώτης Κ. said

  @98. Βλέποντας το βίντεο αναλογιζόμουν πως θα αποτυπωθεί η παράνοια που ζούμε στην τέχνη όταν αυτή η παράνοια θα είναι παρελθόν και θα έχουμε μπει στις ράγες της κανονικότητας ή τέλος πάντων, αυτό που θεωρούμε κανονικότητα.

 105. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Διαδραστικος ηλεκτρονικος πινακας με πολλα στοιχεια.
  θανατοι/εκατ. 1η εμφανιση

  San Marino 619 Feb 26
  Italy 151 Jan 29
  Spain 122 Jan 30
  Andorra 39 Mar 01
  Netherlands 32 Feb 26
  France 31 Jan 23
  Belgium 30 Feb 03
  Iran 30 Feb 18
  Switzerland 28 Feb 24
  […]
  Greece 3 Feb 25
  Confirmed Cases and Deaths by Country, Territory, or Conveyance

  The coronavirus COVID-19 is affecting 199 countries and territories around the world and 2 international conveyances: the Diamond Princess cruise ship harbored in Yokohama, Japan, and the Holland America’s MS Zaandam cruise ship. The day is reset after midnight GMT+0.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 106. Μαρία said

  103
  Το είχα βρει στα αγγλικά σε σάιτ σαν το κουλούρι. Δήλωσε υποτίθεται οτι επιτρέπεται το μοναχικό ή με ένα ακόμα άτομο. Όταν ρωτήθηκε αν επιτρέπεται η κτηνοβασία, απάντησε οτι επιτρέπεται το σεξ μόνο μεταξύ ανθρώπων.

  Για να καταλάβεις πόσο ηλίθιοι ήταν όσοι το διακίνησαν στα ελληνικά, στο ίδιο σάιτ υπήρχε η είδηση οτι οι Κινέζοι δήλωσαν πως ο ασθενής 0 είχε κάνει σεξ με νυχτερίδα.

 107. ΓΤ said

  (Αντιγράφοντας τη Δανία, ο τελεπλασιές υπουργός ετοιμάζεται για «μονοδρόμηση» στα σούπερ μάρκετ https://www.tovima.gr/2020/03/28/society/koronoios-monodromisi-sta-souper-market/)

 108. Μαρία said

 109. Γ-Κ said

  102.
  Να διακρίνουμε την έννοια του παραγγέλματος από την απλή κουβέντα.

  Ένας εκπαιδευμένος σκύλος υπακούει σε συγκεκριμένες εντολές / παραγγέλματα.
  Ένας ανεκπαίδευτος σκύλος αντιδρά και στο ύφος της φωνής, άσχετα από γλώσσα. Αν και συνήθως έχει μάθει κάποιες εκφράσεις.
  Τα άλογα / μουλάρια / γαϊδούρια, τα τσοπανόσκυλα κλπ έχουν εκπαιδευτεί με συγκεκριμένο τρόπο. Με παραδοσιακές μεθόδους συνήθως.

  Όλα αυτά θα είναι η εισαγωγή του άρθρου.

 110. ΣΠ said

  Ένα σκάκι που τηρεί τις αποστάσεις και είναι ισοδύναμο με το κανονικό είναι ένα που παίζεται σε σκακιέρα 15×15 και όλα τα κομμάτια βρίσκονται σε τετράγωνα ίδιου χρώματος. Οι κινήσεις προς όλες τις διευθύνσεις πρέπει να γίνονται κατά ζυγό αριθμό τετραγώνων.

 111. Περιονουσκιας said

  103. Γιατί; Συνήθως είναι τουλάχιστον τρία; Ωραία θα ήταν…

  Μακάρι η μετακορωναϊκή εποχή να επαναφέρει τις ωραίες επαγγελίες της εποχής των λουλουδιών ’60-’70.

 112. Μαρία said

  99
  Και διαζύγια και σακατεμένες γυναίκες, γιατί το ξύλο πάει σύννεφο.

 113. Γ-Κ said

  Θα ήθελα να αναρωτηθώ δημόσια σε τι είναι χειρότερη η «άργηση» από την «απεύθυνση».

  Το «παρατετεμένο» πόδι το κρατάω για άλλη σύγκριση. Αν και… δεν θα μπορούσε να σημαίνει «τεταμένο δίπλα»;;;

 114. Περιονουσκιας said

  112. Όσοι χτυπάνε γυναίκες να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα στην αναζήτηση εμβολίου για τον κορωνοϊό!

 115. dryhammer said

  Παρατεταμένο χέρι είναι του Καραγκιόζη. Παρατεταμένο πόδι είναι το πόδι στον παρατατικό.

 116. … χρήση της κακόηχης αγγλικής λέξης take away …

  Συνήθως «To go» το «Take away» στα αμερικάνικα.

  Όπου τρώω σε εστιατόριο με φίλο που πάσχει από την ίδια ανίατη ασθένεια με την δική μου, σε βαρύτερη μορφή, και αυτός διαπιστώνει πως ο σερβιτόρος – σύμφωνα με την καρτελίτσα στο στήθος του – είναι από το Togo. Αφήνω την φαντασία να συμπληρώσει τον διάλογο που διαμείφθηκε.

 117. Γ-Κ said

  75.

  – Λέμε ούστ(ι) στο γαδούρ(ι) για να φύγει, και ούγξ(ι) [ενίοτε, τσιούγξ(ι)] για να μείνει

  Κοίτα να δεις που πρέπει να υπάρχουν και τοπικισμοί. Δεν έχω ζήσει σε αγροτική περιοχή για να ξέρω, αλλά τα «ντε», «προυτ» και «κουτς-κουτς» έχουν περάσει και στην αστική γλώσσα. Αντίστοιχα «ξεκίνα», «σταμάτα» και «σιγά-σιγά» σε γαϊδούρι / μουλάρι / άλογο.

  – Λέμε στη γάτα, ψι-ψι-ψι για να έρθει και ψίτ! Για να φύγει.

  Αθήνησι λέμε ψιτ-ψιτ και ξουτ αντίστοιχα.
  (Ο πατέρας μου, γεννημένος στην Τριφυλία, το έλεγε «ξτ, ξτ, ξένη γάτα»)

  – Λέμε στ’ αρνίθια, πρρ-πρρ-πρρ για να έρθουν και ξσςς για να φύγουν (όποιος καταφέρει να βάλει τους τόνους ακριβώς απάνω στο «π» και στο «ξ», θα πάρει άριστα!)

  Αυτά τα έχω ακούσει και στον Μοριά (προφέρεται «στομμοριά»).

 118. 94,
  Τι ωραίο!

 119. ΣΠ said

  113
  Η απεύθυνση είναι υπαρκτή λέξη, η άργηση ανύπαρκτη.

 120. ves pa said

  🙂
  για τα τεκνά ρε γαμώτο

 121. […] Ίσως ο όρος “καραντίνα” που χρησιμοποιώ να είναι ελαφρώς ανακριβής αφού σε καραντίνα με την κανονική σημασία της λέξης βρισκονται μόνο μερικές χιλιάδες στην πατρίδα μας, οι κάτοικοι κάποιων χωριών στην Ξάνθη και στην Καστοριά καθώς και οι πρόσφατα επαναπατρισθέντες. Oι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε καθεστώς περιορισμού κινήσεων, με απαγόρευση συναθροίσεων. Δεν είναι το ίδιο με… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/28/meze-420/ […]

 122. Pedis said

  # 116 – Κόφι του γκόου χρησιμοποιείται και στη Γερμανία.

 123. Pedis said

 124. Γ-Κ said

  119.

  Και το «παΝπελοποννησιακός» είναι ανύπαρκτη λέξη, αλλά θεωρείται ότι η σύγχρονη τάση μπλα, μπλα, μπλα….

  Αντίστοιχα, και ο «φορμός» είναι υπαρκτή λέξη, αλλά… δε μου λέει και πολλά αυτό.

  Τέλος πάντων, ποιο είναι το κριτήριο με βάση το οποίο (απο)δεχόμαστε τις καινούριες λέξεις που δημιουργούνται;

 125. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  37 Αυτό με τους αξιωματικούς είναι προβλημα, όντως

  41 Κι άλλοι το έχουν πει αυτό πάντως

  47 Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι τόσο κοντά το Γ με το Ν

  53 Πες τα!

  55 Η Γαλλία μόλις παράγγειλε 1 δισεκατομμύριο μάσκες στην Κίνα

  63 Πράγματι, έχει μπει κανείς στην πλατφόρμα απ’ όσους μας διαβάζουν;

 126. sarant said

  Και συνεχίζω

  67 Πες τα (ξανά)

  69 Χασαπ…; Τι εννοείς;

  87 🙂

  88 Όλα συνωμοτούν για να έχουμε μπέιμπι μπουμ

  99 Με πρόλαβες

  112 Και στη Γαλλία

 127. Γιάννης Ιατρού said

  112: Όταν μάλιστα έχουμε φτάσει και στο σημείο που οι αστυνομικοί αρνούνται να παραλάβουν μήνυση γυναίκας που είχε υποστεί κακοποίηση από το σύζυγό της με την δικαιολογία τις νέες έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού…

 128. ΓιώργοςΜ said

  114 Ναι, μετά τα γουρούνια και πριν τους χιμπατζήδες…

 129. 45, … «Ο ιός κτυπάει ανθρώπους άνω των 60. Γιατί να κλείσουμε τα σχολεία;» …

  Η απάντηση στο ερώτημα είναι πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι φαίνεται.

  Είναι προφανές ότι για να θρηνήσουμε λιγότερα θύματα σημαντικό δεν είναι να μην εξαπλωθεί ο ιός γενικά. Σημαντικό είναι να μην μολύνει τους άνω των 60-65. Αλλά με ποιον πρακτικό τρόπο θα επιτευχθεί αυτό;

  Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση παγκοσμίως (εκτός, ίσως της Σουηδίας) είναι με γενική παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού: «Stay Home» to «Flatten the Curve«. (Γι’ αυτό, όταν τα παιδάκια πάνε στο σχολείο και φέρουν τον ιό στο σπίτι, που θα γίνει αργά ή γρήγορα ακόμα κι αν δεν πάνε σχολείο, πρέπει πάση θυσία (σχήμα λόγου) να μην φτάσει ο ιός στον παππού – αν γίνεται.)

  Ισχυρίζομαι ότι πολύ αποτελεσματικότερο θα ήταν να δοθεί έμφαση (όσο πρακτικά εφικτό) στην δραστική παρεμπόδιση του ιού στους ευπαθείς, πχ άτομα μεγάλης ηλικίας. Πριν πάω σε προσομοιώσεις, παράδειγμα: Φτάνω στο τέλος συνομιλίας μου ονλάιν με φίλο, και ετοιμάζεται να φύγει για να πάει στον 87χρονο πεθερό του, που μένει μαζί τους. Τού λέω «πρόσεχε, προστάτεψέ τον όσο μπορείς», «εντάξει, μην ανησυχείς», μού λέει, και το κλείνουμε. Προσέχει σίγουρα τον πεθερό του ο φίλος μου. Αλλά πώς; Δεν αρκεί καλή θέληση – χρειάζεται βομβαρδισμός του κοινού με επαγγελματικές οδηγίες κάθε μέρα, για δραστική προστασία. Και βοήθεια στους μεγάλους που ζουν μόνοι τους, κλπ κλπ. Γιατί η παραμικρή πιθανότητα μόλυνσης στην καθημερινή επαφή (πχ 1% καθημερινά) κάνει σε λίγον καιρό την μόλυνση αδυσώπητα πιο πιθανή από την αποφυγή της: 60% σε τρεις μήνες και 70% σε τέσσερις.

  Η πρακτική του γενικού περιορισμού κατεφεύγει σε όλο και αυστηρότερους περιορισμούς, με αντίστοιχες παράπλευρες απώλειες στην οικονομία. Αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με το εύλογο ερώτημα «Θα θυσίαζες ανθρώπους για να σώσεις την οικονομία;» Όχι φυσικά. Αλλά η πρακτική του περιορισμού σε δύο επίπεδα αποφεύγει αυτό το δίλημμα: Με το να προστατεύει δραστικά τους ευπαθείς (πχ ηλικιωμένους) ενώ παρέχει ευελιξία στις δραστηριότητες των υπολοίπων, σώζει και ανθρώπους και την οικονομία. Ποσοτικά στοιχεία με προσομοιώσεις (επειδή οι αριθμοί έχουν σημασία και δεν είναι φιλοσοφικό το θέμα) σε προηγούμενο σχόλιο. Μην δεχτείτε τα αποτελέσματα ως έχουν, δεν πρόκειται για την απόλυτη λύση – παίξτε κι εσείς με τις προσομοιώσεις ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

 130. ΓιώργοςΜ said

  125 τέλος: Θα δώσω ρεπορτάζ σε λίγο, αλλά κρίνοντας από τα μέιλ που παίρνω από τους καθηγητές του γιου μου (Α Λυκείου) για λογαριασμό του, ο,τι μπορεί ο καθένας. Μέιλ με ασκήσεις, διάφορες πλατφόρμες κλπ

 131. 19, … Έξω ο Μπολσονάρο.
  Για την ακρίβεια το κλασικό ελληνικό είναι Κάτω ο Μπολσονάρο. …

  Έτσι θα το απέδιδα κι εγώ. «Έξω οι/τα…» συνηθισμένη αρχή συνθημάτων.

 132. Pedis said

  # 129 – Μιχάλη, ο ιός δεν κτυπάει μόνον τους όβερ-65. Αντίθετα. Μόνο που είναι οι όβερ-65 που νοσούν στατιστικώς περισσότερο και πιο βαριά.

  Το «επιχείρημα» Μπολσονάρου είναι του ίδιου τύπου με κείνα των Τραμπ, Γεωργιάδη, Βελόπουλου, Σαλβίνι κοκ.

  Θέλει περισσότερη ανάλυση η μέθοδος που ακολουθούν οι σύμβουλοί τους για να κατασκευάσουν. Υπάρχει μια ολόκληρη θεωρία από πίσω. Εν ολίγοις, αυτά τα σλόγκαν κατασκευάζονται όπως τα σλόγκαν για τις διαφημίσεις.

  Νικοκύρη, ξεκαραντίνιασε ένα σχόλιό μου σε παρακαλω.

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  126 –> Χασαπ…; Τι εννοείς;

  Λογοπαίγνιο, Χασαπόπουλος στο ΟΠΕΝ ΤΙΒΙ, και άλλοι αλλού (Τέλλογλου, Βερύκιος…) έκαναν ανοίκεια επίθεση κατά των εκπαιδευτικών.

 134. π2 said

  125. Ναι, εγώ (δηλαδή η γυναίκα μου), μετά από άπειρες προσπάθειες. Όταν (μετά από άλλες άπειρες προσπάθειες) καταφέραμε να ξαναμπούμε, είχε εγγραφεί μόλις μία (1) συμμαθήτρια του γιου μου, και είχε στείλει ασκήσεις μία (1) καθηγήτρια.

 135. ΣΠ said

  124
  Το «πανπελοποννησιακός» μπορείς να πεις ότι είναι ανορθόγραφη λέξη, αλλά ανύπαρκτη δεν είναι.

 136. ΓιώργοςΜ said

  130 συνέχεια: Λειτουργεί κι άλλη μια πλατφόρμα για τη δημόσια διοίκηση, η epresence.gov.gr
  Τη διαχειρίζεται μια ΑΕ, και ζητάει κωδικούς taxis για εγγραφή, ενώ τραβάει ένα σκασμό δεδομένα ταυτοποίησης.
  Οι τηλεσυνεδριάσεις γίνονται με μια αμερικάνικη εφαρμογή και πλατφόρμα.
  Gdpr κατά τα λοιπά… Εντάξει, υπόσχονται τα δέοντα, αλλά…

 137. π2 said

 138. Γ-Κ said

  135.
  Το «πανπελοποννησιακός» μπορείς να πεις ότι είναι ανορθόγραφη λέξη, αλλά ανύπαρκτη δεν είναι.

  Αυτό δεν το κατάλαβα. Σημαίνει ότι μια ανορθόγραφη λέξη μπορεί να γίνει αποδεχτή, ενώ μια καινούρια όχι;

  (Το «συνφωνώ», που λέγαμε εχτές, μου βγάζει 104.000 αποτελέσματα* στο google. Σημαίνει τίποτα αυτό; )

  * μάλλον θέλει κάποιο φιλτράρισμα.

 139. Περιονουσκιας said

  Χτες δεν είχα καταλάβει τι λέγατε…

  «Πανπελοποννησιακός» φυσικά και δεν υπάρχει με την έννοια ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες γραφής της ελληνικής. Πρέπει να γράψεις «παμπελοποννησιακός» όπως και αν προφέρεις.
  Η προφορά είναι πιο ελεύθερη από τη γραφή.

 140. mitsos said

  Μια χαρά τα μεζεδάκια
  αλλά η ατμόσφαιρα ( που έλεγεκι ο Γλιόπουλος )
  καραντινιασμένη .

  Όσο για τα σουσούμια κάποιων …. δεν αλλάζουν :

  https://tvxs.gr/news/ellada/proklitikes-ayksiseis-gia-golden-boys-ton-deko-en-meso-pandimias

 141. 125. Εγώ τη χρησιμοποιώ σχετικά καλά, παράλληλα με το blog της τάξης που το έχω χρόνια, δουλεύαμε εκεί με τα παιδιά μου και ξέρουν. Στην πλατφόρμα του υπουργείου μπήκαμε όλο το σχολείο, καλά οργανωμένο, με τις τάξεις μας και τις ειδικότητες. Σε μένα μέχρι πριν λίγο είχαν γραφτεί τα 16 από τα 25 παιδιά. Έχουν δουλέψει ασκήσεις έχουν στείλει απαντήσεις και έχω διορθώσει. Κάθε φορά φορά που ανεβάζεις κάτι βλέπεις την εικόνα που πιο πάνω έβαλε στα μεζεδάκια ο Νικοκύρης. Όμως αμέσως πατώντας το ριφρές (πώς να το πω, δεν μου’ ρχεται…) , μια, δυο μπαίνεις και έχει πάρει τη μεταβολή που έστειλες. Το καλό που έχει είναι ότι μπορούν να βρουν οργανωμένη τη δουλειά σε ενότητες (στο δικό μου σχολείο έκανε σπουδαία δουλειά ο πληροφορικός με βιντεάκια που μας εξηγούσε και …συνεχίζουμε τις απορίες, αλλά και στην οργάνωση της διαδικασίας, να’ χουμε όλη την ίδια) και μπορούν να βρουν και ό, τι τους έχουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν στην τάξη μου. (Μιλάμε για δημοτικό).
  Το θέμα είναι με τα παιδιά που δεν έχουν υπολογιστή, με οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά και ένα μηχάνημα και κυρίως ότι έτσι θα μείνουμε στην επαφή και στις επαναλήψεις. Δεν πας παρακάτω έτσι.

  Στα Πανεπιστήμια είναι αλλιώς. Τα παιδιά ξέρουν τι να κάνουν και πώς να ακολουθήσουν οδηγίες. Στους γονείς του δημοτικού όλη η οικογένεια τρώει ζόρι. Η κόρη μου φοιτήτρια κάνει όλα τα μαθήματα με σύγχρονη εξ’ αποστάσεως, θα έλεγα χωρίς προβλήματα.
  Αυτά και πάω να συνεχίσω…..

 142. ΣΠ said

  138
  Ανορθόγραφη σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον στον προφορικό λόγο. Αν σταδιακά μεταβληθεί και ο κανόνας για το ν+π κατά την σύνθεση, θα πάψει να είναι και ανορθόγραφη. Αυτή την στιγμή, κατά την γνώμη μου, είναι.

  Ερώτηση: Ποιος είναι ο κανόνας για το ν+σ;

 143. 136 Το epresence είναι υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου, αν δεν κάνω χοντρό λάθος https://twitter.com/th_alys/status/1239611705233154048
  https://pyxida.grnet.gr/course/view.php?id=2

 144. Γ-Κ said

  139.

  Βασικά συμφωνούμε.

  Εχτές ξεκίνησα στο 89 τη θεωρητικολογία (sic), που θα μπορούσε να συνοψιστεί: Γιατί το google βγάζει 104.000 «συΝφωνώ»;

 145. Γ-Κ said

  142.
  Συγγνώμη, πώς βρεθήκαμε εκεί από την άργηση και την απεύθυνση;;;

  ΥΓ «Ανορθόγραφη σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον στον προφορικό λόγο.» Ούτε και με αυτό συμφωνώ, αλλά δεν θα ξαναπιάσω από την αρχή τη χτεσινή συζήτηση.

 146. Καλησπέρα
  125 τέλος Να απαντήσω. Ναι. Χρησιμοποίησα τη μια απ’ τις δυο πλατφόρμες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου την η-τάξη (e-class) Υπάρχει και η e-me που με δυσκόλεψε παλιότερα που προσπάθησα να την καταλάβω κι έτσι δεν το ξαναδοκίμασα.
  Μπήκα και ανέβασα μαθήματα τις δύσκολες μέρες (Δευτέρα – Τρίτη). Κι εγώ και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι από το σχολείο που είμαι φέτος. Έχουν γραφτεί στα μαθήματά μου λίγο πάνω από τους μισούς μαθητές μου και μούχουν στείλει απαντήσεις αρκετοί απ’ αυτούς.
  Μετά απ’ αυτά να περιγράψω και το πώς. Τις δύσκολες μέρες που λέω, για ν’ ανεβάσω τα τρία μαθήματα (δηλ. έξη κομμάτια, αλλ’ αυτό είναι άλλη ιστορία) μπορεί να έφαγα πάνω από 10 ώρες. Γιατί για κάθε δουλειά χρειαζόταν πολλή ώρα και στο τέλος μπορεί να βρισκόσουν έξω. Έγινε μια σημαντική παρέμβαση το βράδυ της Τετάρτης (το γεγονός πως ήταν αργία δεν έπαιξε ρόλο) και τώρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Μπήκε η οθόνη που έχει το άρθρο αλλά αυτό είναι για ομορφιά (κι ας είναι και λάθος). Τώρα λοιπόν, αν δεν τα καταφέρεις την πρώτη φορά πατάς ανανέωση, σε ρωτάει αν θέλεις να ξαναϋποβληθούν τα στοιχεία που είχες, λες ναι και κατά πάσα πιθανότητα θ’ ανέβουν. Με δυο το πολύ ανανεώσεις έχεις προχωρήσει, συνολικά δηλ. για να ανέβει το υλικό (μπορεί να είναι και μια απάντηση σε μαθητή) χρειάζονται περίπου δυο λεπτά. Είναι πολλά; Είναι και η διαδικασία ενοχλητική, αλλά είναι (καλή) μια αρχή.

  Κάποιοι κουράζονται με τα νούμερα και δεν θέλουν να τα βλέπουν. Όμως τα νούμερα έχουν κάποια σημασία. Για όσους ενδιαφέρονται λοιπόν (αναλυτικά από ρεπορτάζ): Πριν ξεκινήσει το εγχείρημα ήταν γραμμένοι (στο ΠΣΔ) 100 χιλιάδες μαθητές (πολλοί ίσως απ’ τα παλιά ή και ανενεργοί) και 158 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Πέφτει το σύνθημα «εγγραφείτε» και σε 10 μέρες οι 100 χιλιάδες μαθητές γίνονται 665 χιλιάδες και οι 158 χιλιάδες εκπαιδευτικοί γινόμαστε 167 (που σημαίνει πως οι περισσότεροι ήταν ήδη γραμμένοι).
  Οι εγγραφές αυτές δεν έγιναν έτσι. Έγιναν για δουλειά. Έτσι αρχίζουν κι ανεβαίνουν μαθήματα. Μέσα σε 5 μέρες (20 – 25 Μάρτη) από 35 χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν βάλει κάτι (23 χιλιάδες μαθήματα, λιγότερα από ένα ο καθένας) οι εκπαιδευτικοί είναι 107 χιλιάδες (τριπλάσιοι) και τα μαθήματα σχεδόν 160 χιλιάδες (7 – 8 φορές πάνω). Κι ενώ στην αρχή είχαν μπει 36 χιλιάδες μαθητές, στις 25 του μήνα ήταν κοντά 200. Λίγοι σε σχέση με τις 1.350 χιλιάδες που υπάρχουνε. Αλλά η αύξηση είναι αυτή που φέρνει τα προβλήματα.
  Το ΠΣΔ είναι δομημένο με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Κι όλες οι πλατφόρμες που υποστηρίζει (μαθήματα, αλληλογραφία, το περίφημο myschool – έτσι λατινογραμμένο πάντα – ιστολόγια, ιστοσελίδες, χώρο αποθήκευσης και δεν θυμάμαι τι άλλο) πιστοποιούνται από το ίδιο κέντρο. Οι σέρβερ του λοιπόν δεν ήταν φτιαγμένοι για τόση κίνηση. Υπάρχει μια διαρκής διαδικασία αναβάθμισης αυτές τις μέρες που δεν προλαβαίνει τη ζήτηση. Κι είναι σίγουρο πως όταν τελειώσει η κατάσταση αυτή πάλι δεν θα χρειάζεται (αλλά ας ελπίζουμε πως κάτι θα μείνει). Όλοι οι χρήστες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θέλουμε να γίνονται οι δουλειές μας άμεσα όπως έχουμε συνηθίσει. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο.

  (Έγινα και απολογητής του ΠΣΔ και του υπουργείου κατ’ επέκταση. Ποιος θα το φανταζόταν τέτοιο κατάντημα 🙂 ).

 147. Γ-Κ said

  142 bis

  «Ερώτηση: Ποιος είναι ο κανόνας για το ν+σ;»

  Αρχικά σκέφτηκα να μην μπω σ’ αυτή τη συζήτηση, αλλά θα το κάνω «προς επίρρωση» ενός από τα χτεσινά μου επιχειρήματα.

  Η απάντηση είναι «Πανσερραϊκός».

 148. Μαρία said

  142
  Πανσπουδαστική ή και πανσπερμία.

  Στη Μαδρίτη συγκεντρώνουν τους νεκρούς στο μεγάλο παγοδρόμιο. Δεν τους προλαβαίνουν ούτε οι κηδειάδες ούτε τα αποτεφρωτήρια.

 149. 132,
  Δεν έχω κοιτάξει καθόλου τα επιχειρήματα των πολιτικών που αναφέρονται.

  Με απλά νούμερα μόνο:


  Ενδεικτικά αποτελέσματα με δύο τακτικές για «Flatten the curve»:

  Με την τακτική «Όλοι περιορίζονται κατά 27%»

  Με την τακτική «Οι ευπαθείς (πχ >60) περιορίζονται κατά 67%, οι υπόλοιποι 0%»
  (Ακραίο, για έμφαση)

 150. spyridos said

  Να χαίρεσαι την εγγονή Γς.

  *********
  Τις τελευταίες ημέρες φεύγουν εδώ πάρα πολλοί διάσημοι κάποιας ηλικίας

  Πολιτικοί, Καλλιτέχνες Λογοτέχνες.
  Δεν έχει γραφτεί ούτε μία φορά ο λόγος θανάτου.

  Εχθές έφυγε η Liesbeth List
  Από το 1965 είχε ξεκινήσει ο Θεοδωράκης συνεργασία μαζί της για να εκδοθούν τα τραγούδια του Μάουτχαουζεν και Ο Όμηρος στα Ολλανδικά με τη φωνή της.
  Τελικά όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος το 1967 ο Μίκης ήταν φυλακή.

  Εδώ στο Άσμα Ασμάτων σε μετάφραση του Lennaert Nijgh

 151. ΣΠ said

  148 Πανσπουδαστική ή και πανσπερμία

  Αλλά και συστράτευση και συσσώρευση.

 152. Ο ιατρικός διευθυντής του NHS θα θεωρήσει λέει επιτυχία αν το ΗΒ έχει λιγότερους από 20.000 όχι ασθενείς… νεκρούς.
  https://www.news247.gr/kosmos/koronoios-vretania-kalo-apotelesma-an-oi-thanatoi-einai-ligoteroi-apo-20-000.7611602.html

 153. Γ-Κ said

  :trolling mode on
  «Συνσώρευση» και «πασσέληνος» θεωρούνται ανορθογραφίες, νέες τάσεις ή… άποψη;
  :trolling mode off

 154. Πάνος με πεζά said

  @ 87 : Το «με το πόδι παρατεταμένο» έχει ένοχο, το κόλλησε ο Βαρούχας, στους μισούς Έλληνες αθλητικογράφους… Σε αρκετούς ακόμα, κόλλησε και το μπέναλτι.

 155. Πάνος με πεζά said

  Μονο εγώ μεγάλωσα με τις «κατηγορίες παμπαίδων και παγκορασίδων»;

 156. Περιονουσκιας said

  144. 153. Το ότι γράφονται κατά κόρον δεν τα καθιστά ορθογραφικώς σωστά. Ξέρετε πόσα «εξ’ αποστάσεως» ε απόστροφο βρίσκεις γραμμένα στο διαδίκτυο και αλλού (και δη από υπουργεία και σχολεία);

 157. Pedis said

  # 149 – Κοιτάς διαφορετική κατανομή.

  Το επιχείρημά μου που απαντά στη γελοία σοφιστεία του Μπολσονάρου απαντιέται με την μελετη της ηλικιακής κατανομής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπου οι κάτω και πάνω από 60 ετών (εξαρτάται από τη χώρα και το πως συλλέγει τα στοιχεία) είναι στην χειρότερη περίπτωση φίφτυ-φίφτυ για τους άντερ-60.

  Τα επιχειρήματα των ακροδεξιών λαικιστών πολιτικών κυκλοφορούν παντού στα μμε. Αλλά δεν είναι της στιγμής η συζήτησ αυτή.

 158. ΣΠ said

  153
  Είναι υπαρκτές λέξεις γραμμένες λανθασμένα. Σε αντίθεση με την άργηση, που μόνο στο λεξιλόγιο κανενός εξάχρονου μπορεί να την βρεις.

 159. Γ-Κ said

  156.

  Συνοπτικά:

  Υποστήριξα εχτές ότι τα «συΝφωνώ» και «παΝπελοποννησιακός» (κλπ) οφείλονται σε υπερδιόρθωση ή σε κάτι ανάλογο με την «ορθογραφική διόρθωση».

  Ο Πέπε και ο Νικοκύρης υποστήριξαν ότι το «παΝπελοποννησιακός» είναι φυσιολογικό / αποδεχτό κλπ, αλλά κυρίως ότι είναι διαφορετικό φαινόμενο από το «συΝφωνώ».

 160. Περιονουσκιας said

  150. Οι περισσότεροι άνθρωποι -με διαφορά- πεθαίνουν από καρκίνο ή καρδιά. Δεν έχει αλλάξει αυτό επειδή ήρθε ο κορωνοϊός.
  Ο Μαξ Φον Σύντοφ έφυγε στα 90. Τί σημασία έχει από τι;

 161. ΣΠ said

  153
  Για το ν+σ έχω πραγματική απορία. Συχνά θέλω να αποδώσω στα ελληνικά το coauthor και δεν ξέρω αν το σωστό είναι συνσυγγραφέας, συσυγγραφέας ή συσσυγγραφέας.

 162. # 56, 62

  Νικιπλε το αίζενχάουερ καλά κρατεί…αντι για τον μόνιμο σταθμό σου έγραψα από που καεβάζω την μουσική του. Σταθμός προτεινόμενος radio swiss classic ( και χωρίς διαφημίσεις )

 163. Γ-Κ said

  158.
  «Σε αντίθεση με την άργηση, που μόνο στο λεξιλόγιο κανενός εξάχρονου μπορεί να την βρεις.»

  Επειδή το ίδιο θα υποστήριζα κι εγώ για την απεύθυνση, ας το κλείσουμε εδώ.

 164. Pedis said

 165. spyridos said

  160

  1. Δεν μου αρέσεις
  2. Εχω πολλά ν΄εύρα και δεν γουστάρω εξυπνάδες για κάτι τέτοιο αυτές τις στιγμές.
  3. Εδώ πεθαίνουν επίσημα 100 άνθρωποι την ημέρα τις τελευταίες ημέρες.
  Μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών από τη Γαλλία. Πήρα τηλ πρώην συναδέλφους μου στη στατιστική υπηρεσία (CBS) και μου είπαν ότι δεν καταγράφονατι ούτε τα μισά.

  Συνέχισε να κάνεις τον καραγκιόζη

 166. Περιονουσκιας said

  161. Αν θέλεις να δείξεις ότι ξέρεις ορθογραφία, τότε «συσσυγγραφέας» (αν και εδώ που τα λέμε δεν βάζεις κάτι άλλο; Συνδημιουργός, συνεργάτης στη συγγραφή π.χ.)

 167. voulagx said

  Ο Ερωτόκριτος στα… κορωνοϊκά

 168. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  64 Κώστα, κάτσε μήπως αποδειχτεί *αισιόδοξη πρόβλεψη* η sessantina

  132 –> 164

  133 A, κατάλαβα, ευχ!

  134 Τυχερή!

  140 Η ατμόσφαιρα (με την κυριολεκτική σημασία) πάντως λένε ότι καθάρισε.

  151 Και πανστρατιά. Μάλλον το «παν» διατηρεί πάντοτε το νι του και το «συν» το χάνει πάντα.

  161 Το co-author είναι πονοκέφαλος. Με βάση κάποιο επιχείρημα που είχε πει και ο Πέπε, το έχω γράψει «συνσυγγραφέας» επειδή τα άλλα δύο μού φαίνονται αφύσικα.

 169. nikiplos said

  163@, Πάντως θα συμφωνήσεις, ότι άλλο μια λέξη επακριβώς να υφίσταται σε ένα λεξικό, και άλλο να μην υπάρχει πουθενά πχ το «περπατοπετώ» του Μανώλη Ρασούλη.

  Δίνεις την εντύπωση, έκων άκων, ότι προσπαθείς σαν τον Στρεψιάδη να βρεις ψεγάδι σε έναν καλά εμπεριστατωμένο βιβλιογραφικό κανόνα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις το συναίσθημα.

 170. Γς said

  81:

  >Παραμένει, βέβαια, το πρόβλημα των εργαστηριακών μαθημάτων.

  Μόλις είχα τελειώσει ένα εργαστήριο αργά το απόγευμα και όλοι οι φοιτητές έφυγαν πλην μιας που αργούσε στον υπολογιστή.
  Την ώρα που πάει να ανοίξει την πόρτα (που κολλούσε συνήθως και ήθελε λίγο ζόρι) γυρίζει έντρομη και μου λέει:

  -Κλειδωμένη είναι;

  -Ναι την κλείδωσα και πέταξα και το κλειδί απ το παράθυρο…

 171. nikiplos said

  168@ το παλλαϊκός υπάρχει εδώ και 80 χρόνια.

  coauthor: αποφεύγω τον όρο. «ένας από τους συγγραφείς» ή το «συνδημιουργός». Δεν νομίζω εύκολα να μπει αυτή η λέξη στο λεξιλόγιό μας. Σε συνέδρια έχω ακούσει και από υπέργηρο μάλιστα ομιλητή, το κοώθορας…

 172. ΣΠ said

  163
  Θα το υποστήριζες, αλλά δεν θα είχες δίκιο. Δες εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/28/apefthinsi/
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/03/06/mpampiniotis-3/

 173. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κοινωνικες επιπτωσεις του κορονοϊού στην Ιταλια-1

  Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας, με επίκεντρο τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορονοϊού.
  news247
  10 Μαρτίου 2020 19:13

  https://www.news247.gr/kosmos/koronaios-italia-ayxanontai-oi-nekroi-apo-tis-taraches-stis-fylakes.7599457.html

 174. Μαρία said

  161
  Το ν του συν διαφέρει απ΄ το ν του παν. βλ. σύσκεψη, συστολή κλπ

  Για Πιδύο που ασχολείται με τα τεστ. Μόλις τελείωσε η συνέντευξη τύπου του Γάλλου υπουργού υγείας. Δεν υπάρχει ακόμα αξιόπιστο ορολογικό τεστ. Όσο για τα γρήγορα τα μελετάνε και τον Ιούνιο σκοπεύουν να κάνουν 100 χιλιάδες τη μέρα.

 175. Γς said

  88:

  και στα γάντια γενικώς

 176. Μαρία said

  151
  Τώρα το είδα και κατάλαβα τι σε μπερδεύει. Σκέφτεσαι το ν κι όχι τα διαφορετικά προθήματα.

 177. spyridos said

  Αυτός ακόμα δεν κατάλαβε ότι αποδέχτηκε πολιτική θέση
  https://www.koutipandoras.gr/article/kyrie-tsiodra-eisaste-epistimonas-ohi-dexios-psaltis

  Μου φαίνεται ότι το 0,4% που αναφέρει ο ψάλτης είναι εντελώς λάθος.

 178. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κοινωνικες επιπτωσεις του κορονοϊού στην Ιταλια-2

  COVID19 – ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΑΖΙΚΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ !!!
  Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ – ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  Οριζόντια επιδόματα σε όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ, εδώ & τώρα. Και οριζόντια αναστολή, για όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ, σε όλες τις πληρωμές σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Δεν υπάρχει δραστηριότητα σε αναστολή λειτουργίας που να μην είναι άμεσα πληττόμενη. Ούτε πρέπει να λογίζονται, οριζοντίως, ως δήθεν μη πληττόμενες, όλες οι δραστηριότητες που δεν είναι σε αναστολή λειτουργίας.
  Στην Ιταλία, για να αποφύγουν τον κίνδυνο μαζικών κοινωνικών ταραχών και εξεγέρσεων, σχεδιάζουν ήδη την χορήγηση επιδομάτων ακόμη και στους αδήλωτους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε καθεστώς μαύρης εργασίας, στον αγροτικό τομέα, στην εστίαση, τον τουρισμό, κλπ. https://www.kinima-ypervasi.gr/2020/03/covid19_28.html

 179. Μαρία said

  172
  Ο άνθρωπος είναι μέγας σπαζαρχίδης. Κουράγιο.

 180. Γς said

  71:

  >Και οι τρεις παιδικές μου φίλες είναι μαθηματικοί.

  Η μία είναι η Υπατία

 181. Pedis said

  # 179 – τι κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και τι θα δουν τα μάτια μας …

 182. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  179.Συνεχεια (μυθοπλασια)
  Μαλιστα, η ιταλικη κυβερνηση, μεσω των μυστικων υπηηρεσιων, ηλθε σε επαφη με την μετα-μαφια , η οποια συμφωνησε να δωσει κι αυτη επιπλεον μισο επιδομα 🙂 μηνιαιως , ως προκαταβολη εναντι μελλοντικων αμοιβων σε εργαζομενους στην μαυρη οικονομια , για την εργασια που θα παρασχουν οταν τελειωσουν οι απαγορευσεις κυκλοφοριας.

 183. Γ-Κ said

  169.

  Δεν λέω ότι δεν έχεις δίκιο. Δεν έχω το δικαίωμα να αντιπαθώ την «απεύθυνση» (και όσους τη χρησιμοποιούν);
  Απλός χρήστης της γλώσσας είμαι. Ούτε δάσκαλος, ούτε διορθωτής κειμένων.

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – «Πράγματι Γιάννη, η συμβολή των εκπαιδευτικών στην πρόοδο της κοινωνίας είναι καθοριστική και είναι ανόητος όποιος δεν το βλέπει.»

  Θα πρέπει να προσδιοριστεί όμως επακριβώς τι σημαίνει κοινωνική πρόοδος, γιατί ένα 80% δηλώνουν πως πιστεύουν σε κάποιον θρησκευτικό θεό, (είδες τι έγινε πρόσφατα με την θειά μας την κοινωνία, και δεν σχεδόν κανείς από αυτούς δεν είναι αγράμματος) ενώ από το άλλο 20% ένα 19% πιστεύει σε κάποιο ιδεολογικό ή οπαδικό θεό, ε δεν το λές και μεγάλη κοινωνική πρόοδο αυτό από τη νεολιθική εποχή.😎
  Ειδικά αν πάρουμε σαν κριτήριο το σκεπτικό με το οποίο αποφασίζουν την εκλογή των βουλευτικών αντιπροσώπων τους, δεν λέω, ΜΕΓΑΛΗ κοινωνική πρόοδος!!!😜

  Γι΄αυτό και καλύτερα για τους εκπαιδευτικούς, προσδιόρισε τι εννοείς κοινωνική πρόοδο.

 185. Γ-Κ said

  180.
  Αφού δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος ότι «ας το κλείσουμε εδώ» = «το παράκανες», μάλλον θα συνεχίσει μοναχός του…

 186. Γς said

  87:

  > Αν σε διορθώνει και ο Πανούτσος…

  Ο Παπανούτσος όμως;

 187. Γιάννης Ιατρού said

  167: Α Ξ Ι Ο Σ 🎸👍🤩😍🎈

 188. Περιονουσκιας said

  Κοιτάξτε, εδώ μπήκαμε και κάνουμε μια συζήτηση αφενός για να μάθουμε πέντε πράγματα και αφετέρου για να ξεσκάσουμε. Όλοι είμαστε πιεσμένοι, όλοι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας και μερικοί, μάλιστα, μακριά από τις οικογένειές μας και με συγγενείς ήδη χτυπημένους από τον ιό.
  Προσωπικώς, όπως και οι περισσότεροι συνομιλητές, δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανένα, ούτε έχω σκοπό να ειρωνευτώ και αντιλαμβάνομαι ακριβώς πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
  Κουβέντα κάνουμε, όμως, και προσπαθώ να μιλάω λίγο πιο ελαφρά για να μη σκάσω εδώ μέσα. Επειδή δεν θέλω να δυσαρεστώ κανένα, ευχαρίστως δεν θα σας ξαναπευθύνω τον λόγο για να μην παρεξηγούμαι αδίκως.

  Ο καραγκιόζης

 189. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 190. nwjsj said

  Καλησπέρα!

  Βγάζω στη φόρα ένα καλό νέο που πέτυχα:
  https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/kolchikini-richnetai-sti-machi-kata-toy-covid19-video/

 191. ΣΠ said

  177
  Νομίζω ότι κατάλαβα τι ισχύει. Έχεις δίκιο ότι εξαρτάται από το πρόθημα. Αν είναι παν ή εν, το ν διατηρείται (πάνσοφος, ένσημο). Αν είναι συν, το ν χάνεται όταν μετά το σ ακολουθεί σύμφωνο (σύσκεψη) ή μετατρέπεται σε σ όταν ακολουθεί φωνήεν (σύσσωμος). Άρα το coauthor πρέπει να αποδοθεί ως συσσυγγραφέας.

 192. # 185

  …ένα 80% δηλώνουν πως πιστεύουν σε κάποιον θρησκευτικό θεό, (είδες τι έγινε πρόσφατα με την θειά μας την κοινωνία, και δεν σχεδόν κανείς από αυτούς δεν είναι αγράμματος) ενώ από το άλλο 20% ένα 19% πιστεύει σε κάποιο ιδεολογικό ή οπαδικό θεό, ε δεν το λές και μεγάλη κοινωνική πρόοδο αυτό από τη νεολιθική εποχή.😎 …

  Το λες και τεράστια κοινωνική πρόοδο, κάποτε οι πρωτόγονοι θεοποιούσαν μαζικά τον πατέρα τους, τώρα λίγες οικογένειες δεν έχουν προοδεύσει σ’ αυτό το ζήτημα !

 193. Γ-Κ said

  192.

  «Αν είναι συν, το ν χάνεται όταν μετά το σ ακολουθεί σύμφωνο (σύσκεψη) ή μετατρέπεται σε σ όταν ακολουθεί φωνήεν (σύσσωμος).»

  Μια διόρθωση, αν μου επιτρέπεις.

  Το «ν» αφομοιώνεται και απλοποιείται. σύνσκεψη > σύσσκεψη > σύσκεψη

  Στον «συμπέθερο» π.χ. δεν χάνεται.

 194. Γ-Κ said

  Λάθος παράδειγμα. Το «σύντροφος» θα ήταν ακριβές.

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95 Αφώτιστος.Φ. >>η οικολογικη θεωρηση των επιδημιων

  σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν και στους τομείς της επιστήμης της περιβαλλοντικής διαχείρισης και της οικολογίας έτσι ώστε αφενός να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τους ζωτικούς οικοτύπους της άγριας ζωής και αφετέρου να κατανοήσουμε την οικολογία των μολύνσεων μέσα από την αποκωδικοποίηση αυτής της συμβίωσης παθογόνων και μη μικροοργανισμών με αυτή καθαυτή την άγρια ζωή. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη φύση ύστερα από τόσα χρόνια εξέλιξης, για κάθε «κλειδί» υπάρχει ταυτόχρονα και μια «κλειδαριά», μόνο γι αυτό, που ελέγχει την υπεραύξηση ειδών έναντι κάποιων άλλων…
  Όμως τίποτε απ’ όλα τα παραπάνω δεν δύναται να συμβεί αν πρώτα απ’ όλα δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, που ακολουθούμε έως τώρα, ως παγκόσμια κοινότητα. Αν δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε καταναλώνοντας λιγότερα, χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο ελάχιστους φυσικούς πόρους με σεβασμό πάντα ως προς την αδιατάρακτη λειτουργία των οικοσυστημάτων που μας περιβάλλουν. Γιατί το μέλλον του πλανήτη δεν είναι συνυφασμένο απαραίτητα με το μέλλον της ανθρωπότητας και η γη θα συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται ακόμη και χωρίς το ανθρώπινο είδος. Το θέμα είναι αν εμείς θέλουμε & μπορούμε να συνεχίσουμε ΜΑΖΙ της αυτό το υπέροχο, συναρπαστικό ταξίδι…
  https://ecopress.gr/?p=29406

  148β Στη Γαλλία σε ψυγεία-κοντέινερ

 196. Πέπε said

  @coauthor:

  Δε θυμάμαι το καταλυτικό επιχείρημα που είχα προβάλει, αλλά η ιδέα να βάλουμε μια σύνθετη λέξη από το συν + συγγραφέας είναι προβληματική. Εφόσον πρόκειται πραγματικά για ισότιμους συγγραφείς, όχι έναν author και έναν ή περισσότερους coauthors, μάλλον μπορεί να παρακαμφθεί με δειαφορετικές διατυπώσεις: «οι συγγραφείς του άρθρου» – «ο άλλος συγγραφέας του άρθρου» – «ένας από τους [άλλους (αν χρειάζεται)] συγγραφείς» – «ο συνεργάτης μου στη συγγραφή» κλπ.. Δε βλέπω γιατί πρέπει να βγει μια λέξη προς λέξη απόδοση του αγγλικού όταν γράφουμε πρωτότυπα ελληνικά.

  Νομίζω ότι με τα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά και γενικά με το διαδίκτυο η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει γίνει πολύ πιο σφιχτή, πιο «κοινότητα», απ’ ό,τι την εποχή του χαρτιού. Και τείνει να χρησιμοποιεί μια κοινή γλώσσα και ορολογία, ανεξαρτήτως της γλώσσας στην οποία γράφει ο κάθε συγγραφέας. Για παράδειγμα, το «πέιπερ» έχει γίνει κοινότατος όρος, ακόμη και «χαρτί» έχω ακούσει να το λένε (κι ο Γς το λέει, εμένα δεν ξέρω, μου φαίνεται κάπως υποτιμητικό). Έργα όμως από συνεργασία πολλών συγγραφέων θα υπήρχαν και παλιότερα, όταν οι ελληνόφωνοι σκέφτονταν ελληνικά. Τι έκαναν τότε; Προφανώς σκέφτονταν και εκφράζονταν όπως κάποιος που η γλώσσα του δε διαθέτει τέτοια λέξη.

  Κι άλλες φορές έχουμε συζητήσει πώς να αποδοθεί κάποιος ξένος όρος που στα ελληνικά ούτε υπάρχει ούτε δείχνει εύκολο να επινοηθεί. Προσωπικά είμαι υπέρ του να αποδεχόμαστε ότι δεν είναι όλες οι γλώσσες ίδιες, κάποιες διαθέτουν έννοιες (δεν είναι θέμα λέξης) που άλλες δεν τις διαθέτουν, και όταν μιλάμε σε μία από τις τελευταίες αυτές βρίσκουμε κάποιαν άλλη οδό.

 197. Πάνος με πεζά said

  @ 175 : Από τα ωραία που άκουσα, μέσα στο μαύρο χιούμορ των ημερών, «Μια φορά κι ένα καιρό φοβόσουν μη σκιστεί το προφυλακτικό, τώρα φοβάσαι μη σκιστεί το γάντι !»
  Γς, κόψε τις βόλτες από το λιμάνι, πήραν δύο ναυτικούς από το «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.» και τους πάνε για έλεγχο…

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκατό βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες θα παράγει 3D εκτυπωτής του ΑΠΘ
  https://www.amna.gr/home/article/444450/Ekato-balbides-anapneustiron-ana-duo-meres-i-paragogiki-ikanotita-tou-trisdiastatou-ektupoti-tou-APTh

 199. Παναγιώτης K. said

  185. Η παράγραφος αυτή συμπληρωνόταν και με το παράδειγμα της περιστολής του AIDS.
  Πρόοδος είναι που μαθαίνει το παιδί γραφή και ανάγνωση στο σχολείο, του παρέχει διάφορες χρήσιμες γνώσεις,ενδεχομένως και άχρηστες, και το σημαντικότερο, το κοινωνικοποιεί.
  Λάμπρο, μια κοινωνία χωρίς αυτά τα σχολεία για τα οποία έχεις ενστάσεις-και καλά κάνεις- την φαντάστηκες; Ή μάλλον, δεν χρειάζεται φαντασία. Δεν έχουμε παρά να ρωτήσουμε τους γονείς για την περίοδο που τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο!
  Δεν μιλώ για τώρα όπου έχουμε πλήρη ανατροπή της κανονικότητας.

  Ότι το σχολείο μπορεί να βελτιωθεί, κανένας δεν το αρνείται.

  Θα δοθεί η ευκαιρία-ποτέ δεν χάνεται κάποια ευκαιρία σε αυτό το ιστολόγιο-για να γράψω όλα αυτά που έλεγα στους μαθητές και να απαντήσω στις ενδόμυχες απορίες τους τις οποίες κρατούσαν μέσα τους. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτές τις απορίες τις έχουν κάποιοι και στην ωριμότητά τους.

  Δεν χρειάζεται να σε εκπλήσσει η πίστη του 80% στο Θεό.
  Εδώ έχεις σχεδόν το 100% που πιστεύει στο χρήμα! 🙂

 200. voulagx said

  Από το λινκ του #191:
  «“Σίγουρα η κολχικίνη δεν είναι ένα φάρμακο θεραπείας αλλά μπορεί να συνχορηγηθεί με τα αντιιικά φάρμακα έτσι ώστε να εμποδίσει τις επιπλοκες που κάνει ο ιός στην καρδιά και στους πνεύμονες” εξηγεί ο κ. Σιάσος.»

  και το ερώτημα: να συνχορηγηθεί ή να συγχορηγηθεί;

 201. sarant said

  201 Με τον κανόνα «συγχορηγηθεί». Αλλά…

 202. Pedis said

  Η λέξη αuthor είναι, χοντρικα και εν συντομία, ο δημιουργός.

  Οπότε το coauthor θα μεταφραζόταν συνδημιουργός.

 203. Pedis said

  Κοροναϊός : Εξεταζεται η μείωση μισθών στο Δημόσιο

  Οι αυξημένες δαπάνες που προκαλούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον κοροναϊό, προκαλούν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία, δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες.

  Θέλω αποζημείωση για το κοπυράιτ.

 204. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @191. Κρατήστε ένα μικρό (πολύ μικρό!.. μα πάρα πάρα πολύ μικρό! καλάθι) γι αυτήν την «ελπίδα». Δεν μπορώ να είμαι εδώ πιό αναλυτικός (κωλύομαι και από προσωπικούς λόγους..) αλλά όποιος έχει κάποια εξοικείωση με την μεθοδολογία της ιατρικής έρευνας, ας ρίξει μιά ματιά -ακόμη καλύτερα: ας μελετήσει τις λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου- στον παρακάτω σύνδεσμο κι ας κάνει κάποιες συγκρίσεις.

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04322682?term=%22CoViD%22+AND+%22Colchicin%22&cond=CoViD-19&draw=2&rank=2

  (Επίσης, όποιος ξέρει κάποια στοιχειώδη από τις τεχνικές της σπέκουλας στον χώρο της ιατρικής «‘ερευνας» που υποστηρίζουν και προωθούν συμφέροντα, ας ρίξει μιά ματια στην δημοσιογραφική «κάλυψη» του θέματος.. «Εγκρίθηκε νέο φάρμακο..»!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

  Υπομονή!

 205. Μαρία said

  Τα λυκόπουλα θυμάστε απ’ τη Φυτολογία το κολχικόν του φθινοπώρου; Το βάζαμε και στο φυτολόγιο.

 206. Πέπε said

  201, 202:

  Όχι, εδώ δεν έχει αλλά. Σε ορολογίες τέτοιων κλάδων οι λέξεις σχηματίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Διαβάζω ένα βιβλίο βιολογίας φυτών αυτές τις μέρες, ελληνικό, εκλαϊκευμένο μεν αλλά επιστημονικό πάντως, και είναι εντυπωσιακό πώς κάποιος που ξέρει το αντικείμενό του και ξέρει και ελληνικά μπορεί να παρεμβάλλει βαριά αρχαΐζοντες τύπους μέσα σε σημερινό νεοελληνικό λόγο χωρίς να δημιουργεί προβλήματα ύφους ή κατανόησης. Που στην τελική, το ν+χ>γχ δεν είναι και κάνας βαρύς αρχαϊσμός.

  Θα μου πεις: μα δίπλα δίπλα με το αντιιικό (αντί του «παραδοσιακού» αντιικό); Ε, εντάξει, πέσαμε στην περίπτωση λέξης.

 207. Spiridione said

  174.

 208. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  196.

  ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Εισαι η μοναδικη που προχωρησε τις σκεψεις μου και σ’ ευχαριστω.

  Οι «αριστερουληδες» αγνοουν αναλογα θεματα.

  Να μιλησεις για οικολογικη λιτοτητα σε ανθρωπους ηλικιας 65-75, ειναι αδυνατο. Ημασταν πολυ πεινασμενοι. ΑΕΠ 1960 500 δολ., 1973 2500.

  Οι δικοι μου (μηχανικοι) διαφερουν στο εξης :
  Οι πετυχημενοι «αριστεροι» εχουν κοκκινη Alfa romeo 🙂 και οι δεξιοι μπλε BMW.

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το εκθεσιακό κέντρο ExCel, στο Ανατολικό Λονδίνο, θα γίνει το νοσοκομείο, Nightingale NHS, όπου θα φιλοξενήσει 4.000 κρεβάτια.
  Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 1.019 και των ανθρώπων που έχουν επίσημα καταγραφεί ως μολυνθέντες από τον ιό στους 17.089.
  https://www.cnn.gr/eidhseis/tag/83321/koronaios

 210. ΚΑΒ said

  αντιγράφω από το ΕΛΝΕΓ Μπαμπινιώτη.

  Το συν εμφανίζεται με τις εξής μορφές:

  1.συν- προ φωνήεντος και προ των οδοντικών δ, θ ,ν, τ συνάγω, συνδέω, σύνθεσις, σύννομος, συντομία

  2.συμ- προ των χειλικών συμφώνων β, π, φ, ψ συμβαίνω, σύμπαν, συμφέρω, συμψηφίζω

  3. συγ- προ των ουρανικών συμφώνων γ, κ, χ συγγενής, συγκυρία, συγχαίρω

  4.συ- προ των φατνιακών συμφώνων ζ, ξ σύζυγος, σύξυλος και του σ- συσσωρεύω

  5. συλ- συρ- προ των λ, ρ αντιστοίχως σύλλογος, συρραφή

  Προσθέτω πριν από μ συμ- σύμμαχος, συμμιγής

  το παν απαντά με τις εξής μορφές:

  1. παν- προ φωνήεντος και προ οδοντικών και συριστικών συμφώνων τ, δ, θ, ζ, σ, ν πανάγαθος, πανδαιμόνιο, πανζουρλισμός, πάνσοφος

  2.παγ- προ των ουρανικών συμφώνων κ, γ, χ, ξ παγκόσμιος, παγχρονία, [ παγγένεση ]

  3.παμ- προ των χειλικών συμφώνων π, β, φ, ψ, μ παμπάλαιος, παμβαλκανικός, παμψηφεί, πάμφτωχος, παμμακεδονικός

  4. παλ-, παρ-προ των υγρών λ και ρ αντιστοίχως πάλλευκος, παρρησία

 211. Μαρία said

  208
  Αυτά θα είναι τα γρήγορα, σαν συμπληρωματικά στα κανονικά.

 212. Costas X said

  168. -> 64. Λέτε να πηγαίνουμε για «centina» και βάλε ;

  75. – 86. – 117. «παραγγέλματα ζώων», συνεισφέρω…

  Στην Κέρκυρα έχω ακούσει :

  Άλογο, γαϊδούρι ή μουλάρι : «άε», «άι» ή «άδο» γιά να ξεκινήσει, «σόοο» για να σταματήσει.

  Σκύλος : «πφ-πφ-πφ» (ρουφηχτά φιιλιά στον αέρα) για να έρθει, «όξω» για να φύγει.

  Γάτα (λέγεται «γάτος», όταν δεν ξέρουμε το φύλο) : «ψ-ψ-ψ» για να έρθει, «τσίτο» για να φύγει.

  Κότες : «νάαα τσούρια-τσούρια» για να μαζευτούν να τις ταίσουν, το άκουσα σε χωριά.

 213. Pedis said

  -> 208 κλπ Η Φγανς δεν διαθέτει τεστ, μάσκες, και ΜΕΘ

  La France face au coronavirus : davantage de masques, de tests de dépistages et de lits de réanimation… les annonces du gouvernement pour faire face à l’épidémie

  και τι διαθέτει;

  Πολλές σκηνές του Στρατού για τη θεραπεία ασθενών με πνευμονία.

  Καλά, δεν έχουν άδεια κτίρια, νοσοκομεία που τα έχουν στο μεταξύ κλείσει να βολευτούν;

 214. Pedis said

  Μαρία, τόχεις παρακολουθήσει;

  Mais depuis une semaine, c’est la personnalité du professeur Didier Raoult qui concentre l’attention des complotistes plus ou moins assumés. La médiatisation et les débats scientifiques autour du traitement à l’hydroxychloroquine, pratiqué par ce médecin à Marseille, ont provoqué un gigantesque appel d’air dans les sphères complotistes. Pourquoi donc ce traitement, soutenu par certaines figures politiques comme le maire de Nice, Christian Estrosi, n’est-il donc pas généralisé ?

 215. Pedis said

  -> 214 – Ππταίν! Ούτε και στα φάρμακα έχουν απόθεμα

  Vendredi, le directeur général de l’AP-HP Martin Hirsch a reconnu lors d’un point presse que les «stocks sont très courts sur certains médicaments.»

  Ce samedi soir, c’est Edouard Philippe qui admet l’existence de «tensions d’approvisionnement ici ou là». «Nous les réglerons en assurant la coordination de ces produits sur l’ensemble du territoire, en encourageant la production nationale et l’augmentation de la production mondiale» a complété le Premier ministre.

 216. Γιάννης Ιατρού said

 217. ΓΤ said

  211@ Για το πρόθημα συν- το ΛΚΝ συμφωνεί (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CF%83%CF%85%CE%BD-%22&dq=)

 218. Μαρία said

  214
  Η Μοντ διαφημίζει τη Μπασλό μόνο που είχε παραγγείλει και χιλιάδες εμβόλια σαν τον Αβραμόπουλο. Ίσως όμως αυτή να τα επέστρεψε προτού λήξουν. Έχει όμως μεγάλη πλάκα. Σε υπουργικό συμβούλιο το 2003 λόγω του καύσωνα που ξέκανε πολλούς γέρους και γριές πάσαρε σημείωμα στο υπουργό υγείας με την περίφημη κοντρπετρί «Est-ce que la canicule t’emballe ?»
  Παντού έχουν ελλείψεις. Προχτές που επικοινώνησα με φίλη νοσοκόμα σε νοσοκομείο γερμανόφωνου καντονιού μου είπε οτι τους λείπουν υλικά.

  215
  Το πρωί έστειλα μέιλ σε φίλους με το σχόλιο: Νέο νούμερο, αυτή τη φορά όχι με λαβαλιέρα αλλά με σεβαλιέρα (σφραγιδόλιθο) με νεκροκεφαλή.

 219. Pedis said

  # 219 – Παντού έχουν ελλείψεις. Προχτές που επικοινώνησα με φίλη νοσοκόμα σε νοσοκομείο γερμανόφωνου καντονιού μου είπε οτι τους λείπουν υλικά.

  Μου φαινεται ότι τα σημερινά «ισχυρά» κράτη έχουν απoθέματα μόνο σε οπλικά συστήματα.

 220. sarant said

  204 Αφού διαψεύστηκε χτες, σήμερα εξετάζεται.

 221. Pedis said

  -> 220 : Και φαίνεται ότι θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο απόθεμα σε … bid data:

  El Gobierno rastreará los teléfonos móviles para luchar contra el coronavirus

  Ισπανία: Πρόταση για παρακολούθηση των κινήσεων των πολιτων από το στίγμα του τηλεφώνου τους για την καλύτερη αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού τώρα και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.

  Στην εφαρμογή του μέτρου η Κομισιόν δείχνει την αμέριστη αλληλεγγύη της.

 222. Pedis said

  -> 222 – o λίκνος: https://www.lavanguardia.com/vida/20200328/48141359424/coronavirus-covid-19-telefonos-moviles-boe-gobierno-contagio-estado.html

 223. Όταν το δίλημμα α ή ο, παράγει ένα ωραιότατο Ⓐ…

 224. Pedis said

  -> 222 απόθεμα σε … bid big data ->

 225. Μαρία said

  220
  Αφού όλοι έκαναν εισαγωγές κυρίως απ’ την Κίνα. Οι Γάλλοι στη συνέντευξη είπαν οτι τα δικά τους εργοστάσια παράγουν 8 εκ. μάσκες τη βδομάδα, ενώ αυτή τη στιγμή χρειάζονται 40 εκ.

 226. Μαρία said

  226
  Α κι οτι κατάφεραν να διασώσουν και κάποιες ληγμένες. Γιατί και το πολύ στοκ έχει κι αυτό το μειονέκτημα.

 227. Pedis said

  # 226 – δηλ. έχουν ανάγκη 5.7 εκ μάσκες *την ημέρα* μόνο για τα νοσοκομεία και τα ιατρεία (νοσηλευτικό προσωπικό + ασθενείς);

  Πολλές δεν λέμε;

  (8 μάσκες κατανάλωση τη μέρα για καθέναν από τις 100 χιλ. προσωπικό (πολύ λέω) + 150 χιλ ασθενεις (πολύ λέω) κάνουν δύο εκατομμύρια).

 228. Pedis said

  https://theconversation.com/coronavirus-south-koreas-success-in-controlling-disease-is-due-to-its-acceptance-of-surveillance-134068

  Coronavirus: South Korea’s success in controlling disease is due to its acceptance of surveillance

  If these patients can’t be found, testing capacity doesn’t mean much. This is where smart city infrastructure comes in. The aim is to work out where known patients have been and test anyone who might have come into contact with them.

  There are three main ways people are tracked.

  First, credit and debit cards.

  South Korea has the highest proportion of cashless transactions in the world. By tracking transactions, it’s possible to draw a card user’s movements on the map.

  Second, mobile phones can be used for the same purpose.

  In 2019, South Korea had one of the world’s highest phone ownership rates (there are more phones than people). Phone locations are automatically recorded with complete accuracy because devices are connected to between one and three transceivers at any time. And there are approximately 860,000 4G and 5G transceivers densely covering the whole country.

  Crucially, phone companies require all customers to provide their real names and national registry numbers. This means it’s possible to track nearly everyone by following the location of their phones.

  Finally, CCTV cameras also enable authorities to identify people who have been in contact with COVID-19 patients.

  In 2014, South Korean cities had over 8 million CCTV cameras, or one camera per 6.3 people. In 2010, everyone was captured an average of 83.1 times per day and every nine seconds while travelling. These figures are likely to be much higher today. Considering the physical size of the country, it is safe to say South Korea has one of the highest densities of surveillance technology in the world.

 229. Μαρία said

  228
  Γηροκομεία, νοσηλεύτριες που δουλεύουν ιδιωτικά – τις προάλλες μιανής της διέρρηξαν το αυτοκίνητο, γυναίκες που προσέχουν ηλικιωμένους κλπ
  Αυτά είπαν, αυτά λέω. Έδειξαν και πίνακες με νούμερα.

 230. Μαρία said

  229
  Και στη Σιγκαπούρη υπάρχει μια εφαρμογή στο κινητό που, αν πλησιάσεις κάποιον στο μισό μέτρο, έρχονται και σε μαγκώνουν.

 231. Πέπε said

  211

  Σοβαρά αυτά γράφει ο Μπαμπινιώτης;

  Τελείως ισοπεδωτικό. Αν βάζει το σύξυλος ως παράδειγμα του ότι προ του ξ το -ν του συν χάνεται, τότε να βάλουμε και το σύδεντρο, το συθέμελα, τα συχαρίκια, τον σύγαμπρο, να αναιρέσουν όλους τους άλλους κανόνες.

  Σε άλλη εποχή και σε άλλο γλωσσικό επίπεδο συνέβησαν αυτά που λέει (όλα πλην του σύξυλος) και σε άλλη το σύξυλος και όσα δε λέει (συθέμελα κλπ.).

 232. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μειώσεις μισθών στο δημόσιο από κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ναι, παιδιά, ο κορονοϊός φταίει. 😜

 233. Pedis said

  # 230 – δεν ξερω, μπορεί και να μην είναι υπερβολική η πρόβλεψη ή επειδή τώρα φυσάνε και το γιαούρτι.

 234. Pedis said

  # 231 – Με ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας αυτά τα μπιγκμπραδερίστικα μέτρα είναι περιττά.

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στόχος του σημερινού και του επόμενου κειμένου είναι να υπερασπιστούν το αναφέρετο δικαίωμα στην ανθρώπινη ελευθερία ακόμη και σε περιόδους «έκτακτης υγειονομικής ανάγκης». Πόσω δε μάλλον όταν η επιστημονική τεκμηρίωση και άρα η πολιτική νομιμοποίηση της πλανητικά επιβεβλημένης κατάστασης εξαίρεσης ήταν και παραμένει επιτήδεια ασαφής.»
  https://www.efsyn.gr/epistimi/mihanes-toy-noy/236979_o-koronoios-tis-pandimias-toy-oloklirotismoy

 236. Pedis said

  # 231 – για ξήγατο αυτό καλύτερα.

 237. Spiridione said

  Η El Pais, προφανώς κατά παραγγελία της ισπανικής κυβέρνησης δημοσιοποίησε τους διαλόγους ανάμεσα στον Κόντε, τον Σάντσεζ, τη Μέρκελ και τον Ρούτε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.
  Ένα από τα καλύτερα στιγμιότυπα είναι όταν ο Σαντσεζ έκανε την (αριστερίστικη) πρόταση να γίνει μια επιτροπή των 5 θεσμών (Κομισιόν, κοινοβούλιο, ΕΚΤ, κλπ) που να εξετάσει ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν (δλδ και ευρω-ομόλογα), αλλά η Μέρκελ αρνήθηκε εκ των προτέρων γιατί «θα προτείνει πολιτικές που δεν μπορώ να αποδεχτώ». Αλλά το καλό είναι στην περιγραφή:
  «… Nein, δηλαδή «όχι» ακούστηκε η φωνή της Μέρκελ από τη γερμανική οθόνη χωρίς να φαίνεται η εικόνα της».
  Δεν θα τη βλέπετε πλέον την πολυχρονεμένη μας Καγκελάριο. Θα την ακούτε μόνο, και θα σας λέει Νάιν.
  Θ. Καμπ.
  https://elpais.com/espana/2020-03-27/michel-tenemos-acuerdo-pedro-sanchez-no-asi-es-inaceptable-asi-fue-la-tensa-cumbre-de-la-ue.html?fbclid=IwAR2FnID8dD7hSyKyXPfeX1JbvnitsAa8wOyMLkKgV8P9GwXWBSFMnS0Bzac

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  215 Pedis Ακουγα τη διαφήμιση της εφημερίδας το προηγούμενο Σ/Κ ότι μιλά ο στενός συνεργάτης του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ κλπ. Τώρα το αναζήτησα:

  Click to access 709377_f139b217fc-bfd0dcedb0007a10.pdf

 239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  239 ωχ μπήκε ολόσωμη η σελίδα
  κι εδώ για τον Ραούλ
  https://ygeiamou.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/78503/koronoios-ntintie-raoul-o-askitis-kathigitis-piso-apo-ti-therapia-me-chlorokini/

 240. ΓΤ said

  236@ ωραίο το «αναφέρετο» της ΕφΣυν…

 241. ΓΤ said

  Ακούγεται συνέχιση μέτρων μέχρι 10.05, και βλέπουμε… (με συγκεκριμένο ωράριο κυκλοφορίας)

 242. Pedis said

  # 239-240 – τι να πω … μέχρι να γίνει η επαλήθευση των αποτελεσμάτων των δοκιμών, να δούμε τι θα γραψουν τα ελληνικά χόαξιζ σχετικά … 🙂

 243. spiral architect 🇰🇵 said

  @238: Και όμως ένας ηγέτης του Νότου, ένας νέος Τσώρτσιλ των Βαλκανίων ξανάβαλε στη θέση της τη γερμαναρού:

 244. Μαρία said

  238
  To nein μάλιστα ακούστηκε στα γερμανικά με τη δικιά της φωνή, ενώ πριν χρησιμοποιούσε διερμηνέα.

  237
  Στη Σιγκαπούρη υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Απαγόρευση υπάρχει για τα κρούσματα που βρίσκονται σε καραντίνα, τα οποία και επιτηρούνται μέσω της εφαρμογής Trace Together. Οι υπόλοιποι κατεβάζουν την εφαρμογή και, μόλις τους πλησιάσει ένας απείθαρχος μολυσμένος, ειδοποιούνται να προσέλθουν για το τεστ. Ο απείθαρχος πληρώνει τσουχτερό πρόστιμο. https://www.ouest-france.fr/sante/virus/coronavirus/coronavirus-singapour-la-population-est-pistee-de-pres-6791007

  https://www.businessinsider.com/singapore-coronavirus-app-tracking-testing-no-shutdown-how-it-works-2020-3

  Το σύστημα υιοθετήθηκε απ’ το αγαπημένο μας Ισραήλ, που ανέθεσε την επιτήρηση στη Γενική Ασφάλεια λόγω της μακροχρόνιας πείρας της. https://fr.timesofisrael.com/coronavirus-le-gouvernement-israelien-autorise-la-surveillance-des-mobiles/

 245. Καλημέρα

  άργησε η κουρούνα κρα-κρα να φέρει το κρέας τσι-τσι …

 246. Καλημέρα
  Κι έλεγα να το γράψω χτες. Προσοχή: Το άρθρο αύριο θ’ ανέβει άλλη ώρα. Ξεχάστηκα, αλλά ακόμα υπάρχει καιρός!
  Η wordpress δεν τόχει με τις αλλαγές της ώρας. Ευτυχώς που θα σταματήσουν (λένε) οπότε δεν χρειάζεται να διορθώσει το κώδικά της.

 247. Μάλλον η κουρούνα ξέχασε ν’ αλλάξει την ώρα …

 248. Μαρία said

  239
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-qui-est-didier-raoult-la-star-mondiale-de-la-microbiologie-qui-assure-avoir-trouve-le-remede-contre-le-covid-19_3884387.html

  Κοκτέιλ χορηγεί
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-ce-que-l-on-sait-de-la-seconde-etude-du-professeur-raoult-qui-conclut-a-nouveau-que-la-chloroquine-est-efficace-contre-le-covid-19_3889183.html

 249. 246 Και o coauthor (άλλα της) κοιμάται ή έχει πάει για πρωινό περπάτημα – για εκδρομή δεν πιστεύω.

 250. 250 άλα της , αλλά άμα έχεις παρεμβάσεις από δίπλα και δεν σ’ αφήνει να εκφραστείς, αυτά παθαίνεις…

 251. ΓιώργοςΜ said

  245β Όταν ήμουν φοιτητής, το μακρινό 1991, ένας συμφοιτητής από τη Μαλαισία μας περιέγραψε το σύστημα παρακολούθησης των ναρκομανών που έχουν καταδικαστεί με αναστολή: Βραχιολάκι με gps, το οποίο παρακολουθεί η αστυνομία. Όταν μαζεύονταν κάμποσοι σ’ ένα μέρος, τους μαντρωνανε δια τα περαιτέρω… Κι αυτά το 91

 252. sarant said

  228-230 Άκουσα ότι το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό της Γαλλίας είναι κάπου 1 εκατ. άνθρωποι

  232 Έτσι

  246-7-8 Την ξέχασα εντελώς την αλλαγή ώρας!

 253. Χρηστάρας said

  Δεν αξιώθηκα ποτέ ως σκακιστής να κάτσω να διαβάσω κανένα άνοιγμα, αλλά χαίρομαι που μαθαίνω στην κόρη μου τις κινήσεις. Βλέποντας τη σκακιέρα αποστάσεων κατά Covid, προτείνω μια άλλη λύση: αντί να χαλάσουμε το 8×8, γιατί να μη μεγαλώσουμε την πλευρά κάθε τετραγώνου μιάμιση φορά; Χωρίς να γιγαντωθεί η σκακιέρα, το εμβαδόν κάθε τετραγώνου θα υπερδιπλασιαστεί (2,25 φορές), έτσι ώστε ακόμα και να φταρνιστεί ο τρελός, η κορώνα του ιού δεν θα φτάσει ούτε στην πλάτη του πιονιού!

 254. Pedis said

  # 245 – Μαρία: ευχαριστώ για τις εξηγήσεις.

  Αυτά τα συστήματα είναι τόσο αντβανσντ όσο και διεστραμένα!

  # 253 – 228-230 Άκουσα ότι το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό της Γαλλίας είναι κάπου 1 εκατ. άνθρωποι

  Σε 67 εκ. συνολικό πληθυσμό ! ??

  Τρεις ανά διακόσοι νοματαίοι ? !

 255. Pedis said

  # 245 – 238
  To nein μάλιστα ακούστηκε στα γερμανικά με τη δικιά της φωνή, ενώ πριν χρησιμοποιούσε διερμηνέα.

  Αλλά κι ο Πέδρο εκλιπαρούσε για να γίνει πιστευτός.

  Το βασικό πρόβλημα του Πέδρο είναι άλλο: βασίζεται σε Ιταλό.

  Τηn τελευταία φορά στην ιστορία που Ιταλός κοντοτιέρο δεν πούλησε συμμαχία -οποιαδήποτε συμμαχία- και δεν πήγε με τον αντίπαλο, έχω την υποψία ότι ήταν στο Λέπαντο :).

 256. ΣΠ said

  232
  Γράφει το ΛΚΝ:
  συν- [sin], πριν από φωνήεν ή οδοντικό σύμφωνο ή [n] & συμ- [sim], πριν από χειλικό σύμφωνο ή [m] & συγ- [siŋ], πριν από υπερωικό σύμφωνο & συλ- [sil], πριν από [l] & συρ- [sir], πριν από [r] & συσ- [sis], συχνά πριν από [s] & συ- [si], σε μερικές περιπτώσεις πριν από συριστικό σύμφωνο ή (προφ., λαϊκότρ.) και από [v, γ, δ, f, x, θ, ks, ps].

  Γράφει το Λεξικό Μπαμπινιώτη (β’ έκδοση) ότι το συν-:
  απαντά με τις εξής μορφές: (α) συν-, προ φωνήεντος και προ των συμφώνων δ, θ, ν, τ (λ.χ. συν-άγω, συν-δέω, σύν-θε-σις) (β) συμ-, προ των συμφώνων β, φ, π, ψ, λόγω αφομοιώσεως προς τον χειλικό τόπο αρθρώσεως (λ.χ. συμ-βαίνω, σύμ-παν, συμ-φέρω) (γ) συγ-, προ των συμφώνων γ, κ, ξ, χ, λόγω αφομοιώσεως προς τον ουρανικό τόπο αρθρώσεως (λ.χ. συγ-γενής, συγ-κυρία, συγ-χαίρώ) (δ) συ(σ)-, προ των συμφώνων ζ, σ (λ.χ. σύ-ζυγος, σύ-σπασις, συσ-σίτιον) (ε) συλ- | συρ-, προ των συμφώνων λ, ρ αντιστοίχως, λόγω αφομοιώσεως (λ.χ. σύλ-λογος, συρ-ραφή)].

  Πληρέστερο το ΛΚΝ. Όμως, για την περίπτωση του συν- πριν από σ, και τα δύο λεξικά δεν διευκρινίζουν πότε έχουμε συσ- και πότε συ-. Πρέπει να ισχύει αυτό που έγραψα στο #192: συν- + (σ + φωνήεν) = συσ-, συν- + (σ + σύμφωνο) = συ-.

 257. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  γιατρός Κέντρου Υγείας Κρήτης :

  «πετάνε νούμερα στον αέρα και στην πράξη στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας να μην έχει έρθει ούτε ένας μόνιμος »
  https://tvxs.gr/news/ellada/orgismenos-giatros-stin-ert-mas-empaizoyn-nomizoyn-pos-apeythynontai-se-kretinoys-binteo

  Μότο
  Μη μετράτε μόνο προσβληθέντες
  πείτε μας για προσληφθέντες

 258. ΣΠ said

  197
  Σε ανεπίσημο προφορικό λόγο μπορεί να πούμε και πέιπερ και κοώθορας, για ευκολία ή και για πλάκα. Όμως, δεν μπορώ να γράψω κάτι τέτοιο σε μιαν εισηγητική έκθεση. Μια λύση, που ακολουθώ, είναι να γράφω συν-συγγραφέας για το coauthor, αλλά δεν την βρίσκω απόλυτα ικανοποιητική.

 259. Γ-Κ said

  Δείτε κι αυτό
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/20/elora/#comment-125600

 260. Pedis said

  Jeffrey Sachs:

  It’s terrifying, this pandemic, which is spreading all over the world, as you’ve so comprehensively reported.

  And it’s doubly terrifying that we have a complete nitwit as president, who understands nothing, listens to nothing, judges nothing, except by the stock market, and is endangering the American people.

  So, it’s just hard to believe what a colossal mess our country is in, not only a virus to which the world population is immunologically naive — in other words, one that can spread wild and rapidly everywhere because there isn’t acquired immunity, there isn’t experience with this virus — but a president who is certainly the most incompetent president in the history of our country,

  who not only has personal incompetence but is completely unable to bring together and listen to qualified people, like Dr. Fauci and others, who should be helping to control this pandemic.

  Instead, we have one ignoramus after another, without guidance, without strategy, so every mayor and governor in this country is on the frontlines without federal support.

  And Congress, it’s just bewildering. There should have been money available immediately to the states and cities for every emergency step to actually fight the pandemic.

  Instead, they’re talking about the airline industry. They’re talking about which bailouts of which sectors, instead of fighting the spread of the virus.

  This is what our focus should be in the United States right now — stop the spread of the virus, protect the frontline health workers, contain the pandemic, help people who are in a desperate situation to get by.

  There’s not a lot of consumption to do right now other than our food and our basic provisioning. And, of course, nobody being evicted or losing shelter or otherwise losing the means for their survival right now. We’re not out partying. We don’t need large money for entertainment. We don’t need large money for travel, to say the least. We need survival mode.

  But what the East Asian experience shows is that if you are aggressive in the public health response, the lockdown isn’t for months and years; the lockdown is 60 or 90 days, depending on how well things are done.

  And then it’s possible to start going back to some kind of normalcy, with care, but then with a greatly expanded public health effort in place, which the U.S. didn’t have at the start of this epidemic, which Trump, in his idiocy, disdained.

  The man knows nothing. We should understand this. We need expertise right now. We lost the vital weeks. Now we need to build that capacity, so that after 60 or 90 days, we can start to lift the siege. And there’s plenty of experience now of how to do this, if we would only look, learn and act.

  https://www.democracynow.org/2020/3/24/jeffrey_sachs_congress_economic_relief_package

 261. Pedis said

  Έκκληση για βοήθεια προς τη μεταναστευτική κοινότητα έχουν ήδη απευθύνει η Σαξωνία και το Αμβούργο στη Γερμανία,

  καλώντας πρόσφυγες και μετανάστες υγειονομικούς να συνδράμουν εθελοντικά στο πεδίο της μάχης κατά του κορονοϊού,

  απευθυνόμενοι και σε εκείνους και εκείνες που ακόμα δεν έχουν λάβει άδεια εργασίας από το κράτος.

  Και μόλις περάσει η μπόρα η Γερμανία δεν θα τους ξεχάσει,

  οπως είπε κι ο Κούλης για τους υγειονομικούς

  όσοι από αυτούς ζήσουν, εννοείται,

  αλλά όλοι τους τον έχουν πίστεψει …

 262. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί κι αν είπε ο Τσιόδρας ότι μόνο τα μοριακά τεστ είναι αξιόπιστα;
  Στο Ρίαλ τώρα ένας κος Αποστολακόπουλος(δεν πρόλαβα ιδιότητα παρα μόνο τ΄όνομα) λέει για τεστ δυο λογιώ που από βδομάδα, αύριο-μεθαύριο, θα τα κάνουνε και στα ιδ. ιατρεία αλλά και κατ΄οίκον! με κόστος γύρω στα 30 ευρώ. Με μια σταγόνα αίματος λέει, όχι με επίχρισμα.
  Τί γίνεται; Ο καθένας βγαίνει και λέει τα δικά του;

 263. P said

  # 259 – Δοκίμασε συνεργάτης-συγγραφέας στη ταε δημοσίευση

  ή

  συγγραφέας από κοινού.

  Σκέψου το.

 264. Pedis said

  στη ταε δημοσίευση -> στη τάδε δημοσίευση

 265. Μαρία said

  262
  Ρε τον απατεώνα. Αυτός θα είναι https://www.apostolakopoulos.gr/epikoinwnia/

 266. Ασχετο, αλλά…

  πριν λίγες μέρες ο Λάμπρος έβαλε σαν κουίζ το παράδοξο φαινόμενο να μην πέφτει τουφεκιά σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και του έγραψα πως δεν είναι καλά πληροφορημένος γιατί ήξερα πως συνεχίζεται το ρωσοουκρανικό τουφεκίδι σε περιοχές διεκδικούμενες κι από τους δύο κι ας μην γράφουν τίποτε οι εφημερίδες γι αυτό.
  Το πρωί συνάντησα μια παλιά μου φίλη Ρωσίδα από τα εδάφη που δόθηκαν διοικητικά στην Ουκρανία επί ΕΣΣΔείχε έρθει στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια, παντρεμένη με έλληνα και τώρα χήρα σε περίεργη κατάσταση γιατί δεν βγαίνει στις νόμιμες ημερομηνίες η σύνταξη του μακαρίτη ανδρός της και μου έλεγε πως περιμένει να βγουν τα χαρτιά για να πάει 5-6 μήνες πίσω στην Ρωσία
  – Γιατί βρε καλή μου ;
  – Γιατί σε 2 χρόνια δεν θα ανήκω πουθενά ! Λήγει το ουκρανικό διαβατήριό μου και δεν μου βγάζουν καινούργιο.
  – Και η Ρωσία ;
  – Ούτε !
  – Τότε ;
  – Εκεί που πολεμάνε ακόμα ( κοντά στο Λουντάνσκ ) υπάρχει μια μικρή ασφαλής περιοχή όπου έχει ιδρυθεί ένα νέο κράτος (Ελερέν ή Ελενέρ, κάπως έτσι μου τόπε) όπου αν κάτσεις 5-6 μήνες σου βγάζουν διαβατήριο του κράτους και αμέσως μετά σου βγάζει και η Ρωσία !

  Οχι για την κρίση στο χρηματιστήριο δεν είχε ιδέα

 267. mitsos said

  Αυτό που δημοσίευσε ο Καρτερός γραμμένο από κάποιον γιατρό και διακινείται στο διαδίκτυο, δεν είναι βάβαια μεζαδάκι , αλλά αξίζει της προσοχής μας :
  https://www.avgi.gr/article/10811/10873124/den-einai-o-geros-kai-e-gria-anoete-

 268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  266 Αμάν αμαν!!
  Είπε και την κορώνα ότι είναι «μεγαλείο των Ελλήνων» που γεννά αισιοδοξία, κάτι τέτοιο!
  Εντωμεταξύ βλέπω ότι στην αρχή, 12/3, προμοτάριζε το άλλο τεστ με το επίχρισμα, τώρα που κύλισε νερό στ΄αυλάκι, το άλλαξε στα κατ΄οίκον τεστ. Έχει μόνιμο στασίδι στα μμε ως φαίνεται με τα παπαγάλια.

 269. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  266. Θελησε να αποσβεσει τις 11 χρονες σπουδες Ιατρικης στην Ιταλια.

 270. Μαρία said

 271. 271 Σχολιάστηκε πολύ αυτός ο τίτλος αλλά στην πραγματικότητα το άρθρο κάνει κριτική. Το ότι βέβαια για να κάνει κριτική χρειάστηκε να προηγηθούν δυο παράγραφοι μητσοτακικής ομοψυχίας, είναι κι αυτό ενδεικτικό.

 272. Pedis said

  Κάποιος έχει τα ίδια με τα κορονιαστά ερωτήματά μου …

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/14/meze-418/#comment-638067

  «Ακουσα με λύπη και οργή, θα έλεγα, τον κ. Κοντοζαμάνη στην τελευταία ενημέρωση, όταν ο κ. Τσιόδρας του απευθύνθηκε και είπε ότι ως πιο ειδικός θα εξηγήσει ποιος είναι ο ρόλος της πρωτοβάθμιας σε αυτή την κρίση, δεν είπε απολύτως τίποτα», επισήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος εξηγώντας πως

  «ενώ από την αρχή ο ΕΟΔΥ καλεί τον κόσμο να μένει στο σπίτι με ήπια συμπτώματα και να επικοινωνεί με τον γιατρό του κανείς δεν μας έχει εξηγήσει ποιος είναι αυτός ο γιατρός».

  Και τόνισε:

  «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για την πρωτοβάθμια εκτός από το να δουλέψει ως ένας χώρος εφεδρείας απ’ όπου θα αντλήσουν ανθρώπινο δυναμικό για να το στείλουν στα νοσοκομεία».

  Ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Κρήτης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα όπως:

  Ποιος θα φροντίσει αυτούς τους ασθενείς;

  Ποιος θα φροντίσει τους ανθρώπους που είναι περιορισμένοι ή κατακλιμένοι στο σπίτι τους;

  Ποιος θα φροντίσει όλους αυτούς που θα εξακολουθούν να πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα και είναι στην κοινότητα;

  …Δυστυχώς εκεί πέρα δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση».

  Μάλιστα την ώρα που ο γιατρός κατήγγειλε όλα αυτά η δημοσιογράφος επιχείρησε να κλείσει την επικοινωνία μέσω Skype, ωστόσο ο γιατρός επέμεινε:

  «Θέλω να εκφράσω τον θυμό μου, την οργή μου για τον εμπαιγμό που μας έχει επιφυλάξει το υπουργείο Υγείας όλο αυτόν τον καιρό.

  Ακούω από τον κ. Κοντοζαμάνη κάθε μέρα στην ενημέρωση και έχω την αίσθηση ότι μάλλον απευθύνεται σε κρετίνους.

  Όλοι εμείς οι υγειονομικοί δεν θέλουμε ούτε παλαμάκια, ούτε χτυπήματα στην πλάτη.

  Θέλουμε μόνιμες προσλήψεις.

  Πρέπει εσείς οι δημοσιογράφοι να ρωτάτε πόσες μόνιμες προσλήψεις έχουν γίνει.

  Κι όχι να πετάνε νούμερα στον αέρα και στην πράξη στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας να μην έχει έρθει ούτε ένας μόνιμος».

 273. Pedis said

  -> 273 – Ουπς πολλά μαύρα μπήκαν κατά λάθος …

 274. sarant said

  267 Δηλαδή είναι από την Κριμαία μάλλον

 275. Pedis said

  # 272 – Σιγά την κριτική βρε Δύτη!;

  Του γλύφει τον ανδριάντα με ξεραμένα σάλια και κάνει κριτική σε κείνους που κάνουν λάθη στο φωτισμό του.

 276. Γιάννης Κουβάτσος said

  271: Καταλαβαίνω το να αλλάζει κάποιος απόψεις, αλίμονο, μου συμβαίνει συνέχεια, αλλά το να βάζει κάποιος στην ίδια πρόταση τη λέξη λάμψη με τη λέξη Μητσοτάκης, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Τι έχουν πάθει οι διάφοροι Πετρουλάκηδες, τι κουλοκαψούρα είναι αυτή;

 277. Pedis said

  -> 229 & Μαρία (δεν είναι πλέον σατιρική υπερβολή – αν βρω χρόνο θα το μεταφράσω)

 278. Μαρία said

  273
  Γιατί το ξανάβαλες; Για εμπέδωση; 🙂

 279. Μαρία said

  279
  Έπαιξα και σ’ άλλο ταμπλό.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/27/test/#comment-642135

 280. rogerios said

  @267, 275: Καμία Κριμαία. Ο Τζη προφανέστατα αναφέρεται στην ντε φάκτο αυτονομημένη περιοχή του Ντονμπάς και ειδικότερα στο Λουχάνσκ (ουκρ.)/ Λουγκάνσκ (ρωσ.), όπου και η ЛНР (Ελ Εν Ερ), δηλαδή Луганская Народная Республика (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ).

 281. rogerios said

  Κι εδώ για περισσότερα. Το Λουγκάνσκ είναι το κάποτε Βοροσιλοφγκράντ, προς τιμήν του γνωστού κολλητού του Τζουγκασβίλι. Έχει επίσης ομάδα η οποία έχει κερδίσει πρωτάθλημα ΕΣΣΔ (η τρίτη ουκρανική εκτός από Ντινάμο ΚΙέβου και Ντιεπρ).

  Για το άρθρο του Πετρουλάκη, του οποίου το περιεχόμενο δεν έχει σχέση με τον τίτλο. Χτες έγραφα κάτι για την αυτολογοκρισία.

  [«Έχω διαβάσει αρκετά για την αυτολογοκρισία στα χρόνια της ΕΣΣΔ, είτε αφορούσε επαγγελματίες συγγραφείς είτε απλούς πολίτες που αισθάνονταν την επικίνδυνη ανάγκη να κρατούν ημερολόγια, και για τους περίπλοκους ψυχολογικούς μηχανισμούς που τη διέπουν. Νομίζω ότι τις παράξενες ημέρες αυτές αποκτώ σχετικώς και βιωματική εμπειρία και μάλιστα σε περιβάλλον πιο σύνθετο. Εάν ο homo sovieticus έπρεπε να γράψει έχοντας στο μυαλό τον εαυτό του, τα προσφιλή του πρόσωπα και ένα σύστημα αναφοράς (το σοβιετικό καθεστώς), εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη πολλαπλά συστήματα αναφοράς τα οποία πολύ συχνά έρχονται μεταξύ τους σε αντιπαράθεση, περιστασιακή ή περισσότερο διαρκή.

  Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω ότι φαινόμενα υπέρμετρου διδακτισμού, χυδαίας ηθικολογίας και αγιογραφικής προσωπολατρίας ούτε την υπευθυνότητα του πολίτη ενισχύουν ούτε βοηθούν το κοινό καλό. Δεν είμαστε νοτιοβαλκάνιοι γιδοβοσκοί, είμαστε άνθρωποι που περάσαμε Διαφωτισμό και αναμένουμε κάτι καλύτερο, κάτι πιο ορθολογικό σε επίπεδο παραινέσεων και καθοδήγησης. Το αυτό ακριβώς ελπίζω και για τους ταγούς μας.»]

  Το πετρουλάκειο κείμενο επαληθεύει τη θεωρία. Για να επισημάνει το ουσιώδες είναι υποχρεωμένος να αναλωθεί πρώτα σε ύμνους κ.λπ. Τώρα το γιατί φτάσαμε εδώ πέρα, έ, αυτό είναι θέμα πολύ μεγάλης συζήτησης που δεν μας παίρνει να κάνουμε τώρα. 😦

 282. Pedis said

  # 279 – Δεν το πρόσεξα, μαντάμ. Ντεσολέ.

 283. Μαρία said

  Διαβάσατε γι’ αυτόν τον τσόγλανο που μπορεί να κόλλησε κόσμο στην Ικαρία;

 284. rogerios said

  Αφού δεν μας βγήκε ο σύνδεσμος για τον Λουγκάνσκ, πάμε για μια δεύτερη προσπάθεια. 🙂

 285. Pedis said

  # 284 – Γιατί τον αποκαλείς τσόγλανο;

  Τα σοφά μέτρα και η πρόβλεψη για την λεπρομερέστατη εφαρμογή τους του ηγέτου Κούλoυ του Λαμπρού, που μόνο αυτός σε όλον τον πλανήτη πρώτος εμπνεύστηκε, σχεδίασε φρομ δε σκατς και υλοποίησε με άτεγκτη ακρίβεια, δεν απέτρεψαν τη μετακίνηση πολιτών σε άλλες πόλεις και νησιά;

 286. Μαρία said

  Ο άλλος ντύθηκε σκυλί!

 287. # 285

  Απ΄ όσα μούπε να συμπληρώσω πως ο τρόπος να φτάσει εκεί είναι με αεροπλάνο Μόσχα μετά αεροπλάνο Ροστόφ και μετά ταξί σε μια πόλη Σταυρούπολη νομίζω (ή Σεβαστούπολη 😉 Εκεί δουλεύει ο γιος της, αρχιτέκτων κι έχει πολλή δουλειά λόγω ερειπίων.

 288. nikiplos said

  Αλήθεια το γεγονός ότι δεν έχει διαρρεύσει ακόμη το όνομά του, που οφείλεται?

 289. nikiplos said

  Μέχρι και σούπερ πούμα θα βάλουν σήμερα για να τον πάρουν από το σπίτι του και να τον μεταφέρουν σε ένα από τα Νοσοκομεία αναφοράς. Λογικά στον Ευαγγελισμό…

  Πάντα έλεγα ότι ζω σε άλλη χώρα από τους πορφυρογέννητους… Ευτυχώς που στα χρόνια μου στο εξωτερικό δεν ήρθα σε επαφή μαζί τους…

 290. Νέο Kid said

  289. Μπορεί να είναι κουλόπαιδο…

 291. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αλλά δε βαριέσαι.

  Ένα ασήμαντο εκ πρώτης όψεως, αλλά πολύ σπουδαίο άρθρο κατά την γνώμη μου, με πολλά και μεγάλα νοήματα, ιδανικό για γονείς που έχουν μικρά παιδιά ή έστω στην αρχή της εφηβείας, για την κατανόηση του κόσμου που ζούν αλλά κυρίως που θα ζήσουν. Μόνο για ανοιχτά μυαλά, οι υπόλοιποι θα καταλάβουν ότι τους επιτρέπει η δογματική τους σκέψη, μιά από τα ίδια δηλαδή.

  https://www.newmoney.gr/roh/diethni/kinisi-mat-o-bezos-poulise-metoches-tis-amazon-axias-34-dis-ligo-prin-to-chrimatistiriako-krach/

 292. voulagx said

  #281 Ρογήρε, αυτή η Λουγκάνσκαγια Ναρότναγια Ρεσπούμπλικα είναι κομμουνιστική;

 293. voulagx said

  #292: Βρε τον Μπέζο! Και δεν του φαινότανε.

 294. rogerios said

  Voulagx (293): Ντεμέκ. Η ονομασία οφείλεται εν μέρει σε νοσταλγία περασμένων μεγαλείων και εν μέρει σε αντίδραση στην ουκρανική πολιτική διαγραφής του κομμουνιστικού παρελθόντος. Κι όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε ότι η επίμαχη λέξη στα ρώσικα σημαίνει και τον λαό και το έθνος.

  Τζη (288): Η απόσταση Ροστόφ-Λουγκάνσκ είναι 180 χλμ. περίπου (οπότε θεωρητικά μπορεί να γίνει με ταξί, πρακτικά δεν ξέρω). Η Σεβαστούπολη, που είναι στην Κριμαία, απέχει 600 χλ. από το Ροστόφ και το ταξίδι εκεί δεν θα είχε λογική. Η διαδρομή Ροστόφ-Σταυρούπολη είναι 300 χλμ. και στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Μπορεί να έχει μόνον την εξής λογική: βρίσκεται κοντά στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία της Νότιας Οσετίας-Αλανίας, η οποία έχει αποσχισθεί από τη Γεωργία. Η Νότια Οσετία-Αλανία αποτελεί το μοναδικό σχεδόν κρατικό μόρφωμα που έχει αναγνωρίσει πλήρως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ.

 295. Μαρία said

  392
  Η γερουσιαστής Κ. Λέφλερ παρέστη στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής για τον κορωνοϊό. Την ίδια ημέρα η Λέφλερ και ο σύζυγός της άρχισαν να ξεφορτώνονται μετοχές. Το ζεύγος έκανε 27 πωλήσεις και μόλις 2 αγορές. Η μία από τις αγορές που έκανε η γερουσιαστής αφορούσε μετοχές μιας εταιρείας που κατασκευάζει λογισμικό για εξ αποστάσεως εργασία. Στις βαριές κατηγορίες για εσωτερική πληροφόρηση η γερουσιαστής απάντησε υποστηρίζοντας πως δεν λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις για το δικό της χαρτοφυλάκιο…
  (…)
  Παραδόξως, τα αμερικανικά ΜΜΕ ασχολούνται περισσότερο με τη γερουσιαστή Λέφλερ παρά με τον σύζυγό της, που είναι πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι σύμπτωση, είναι σύμπτωμα. http://www.avgi.gr/article/10807/10857653/symptomata-kai-symptoseis

 296. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @294. Δὲν εἶναι αὐτὸς ὁ Μπέζος.

  Αὐτὸςεἶναι.

  Ποὺ εἶναι καὶ μάγκας. 😉

 297. nwjsj said

  Στην Ιταλία το πράμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει, καταστάσεις Jean Valjean, πεινασμένοι πολίτες μπουκάρουν στα σούπερ μάρκετ, ‘κλέβοντας’ τρόφιμα επειδή έχουν ξεμείνει από λεφτά εξ αιτίας της καραντίνας:
  https://news.sky.com/story/coronavirus-italy-becoming-impatient-with-lockdown-and-social-unrest-is-brewing-11965122

 298. Pedis said

  -> # 264 & Σταύρο,

  # 259 – Δοκίμασε συνεργάτης-συγγραφέας στη ταε δημοσίευση

  ή

  συγγραφέας από κοινού.

  Σκέψου το.

  Θα μπορούσες, ακόμη, να χρησιμοποιήσεις το απλούστερο και το ίδιο ακριβές:

  συνυπογράφων

 299. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  200 – «Πρόοδος είναι που μαθαίνει το παιδί γραφή και ανάγνωση στο σχολείο,»
  Πλάκα κάνεις!

  «του παρέχει διάφορες χρήσιμες γνώσεις,ενδεχομένως και άχρηστες,»
  Η αναλογία όμως ποιά είναι; η πραγματικότητα δείχνει σαφώς υπέρμετρα τις δεύτερες.

  «και το σημαντικότερο, το κοινωνικοποιεί.» Καλά αυτό μόνο σαν αστείο το εκλαμβάνω, μάλλον θα μιλάς για κάποιο ουτοπικό ή έστω φινλανδικού (;) τύπου σχολείο.

  «Λάμπρο, μια κοινωνία χωρίς αυτά τα σχολεία για τα οποία έχεις ενστάσεις-και καλά κάνεις- την φαντάστηκες;»
  Μα δεν κάνω και τίποτε άλλο, μια τέτοια υπέροχη κοινωνία φαντάζομαι και γι΄αυτήν προσπαθώ εδώ και 30 χρόνια με τις όποιες δυνάμεις μου, και θα συνεχίσω μέχρι να πεθάνω. Είναι δυνατόν να λείπει η χαρά και η δημιουργία από τα σχολεία; είναι δυνατόν στην συντριπτική τους πλειονότητα, τα παιδιά στο ερώτημα – σχολείο ή κοπάνα χωρίς απουσία, να επιλέγουν την κοπάνα; (το έχεις κάνει ποτέ το τέστ;😉).

  Για φαντάσου κι εσύ, αν βγεί μια απόφαση του υπουργείου που να λέει, από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου, εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να πάνε στο σχολείο, χωρίς μείωση μισθού και χωρίς απουσίες, πόσοι λές να μαζευτούν ένθεν κακείθεν την δεκάτη του μηνός; Ακόμη και με κορονοϊό περισσότεροι θα είναι.

  «Ή μάλλον, δεν χρειάζεται φαντασία. Δεν έχουμε παρά να ρωτήσουμε τους γονείς για την περίοδο που τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο!»
  Δεν αρνήθηκα ποτέ πως στην πλειονότητά τους, οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους, είναι από τραγικές έως φασιστικές, ούτε πως τα σχολεία, εκτός από εργοστάσια παραγωγής βολικών συνειδήσεων, λειτουργούν και ως πάρκινγκ παιδιών, μόνο που είναι πολύ ακριβό και οι φύλακες επεμβαίνουν στο λογισμικό τους, θα άφηνες το αυτοκίνητό σου σε τέτοιο πάρκινγκ; Το αυτοκίνητο θα μου πείς δεν είναι παιδί, και θα έχεις δίκιο.😊

  «Ότι το σχολείο μπορεί να βελτιωθεί, κανένας δεν το αρνείται.»
  Ούτε πως δεν έχει βελτιωθεί από τότε που το ίδρυσε η οικονομική ελίτ το αρνείται κανείς.

  «Δεν χρειάζεται να σε εκπλήσσει η πίστη του 80% στο Θεό.»
  Κατά αρχάς έγραψα 99% πιστούς σε διάφορους θεούς, ποιά η διαφορά των θρησκευτικών από τους άλλους; και σε καμία περίπτωση δεν με εκπλήσσει, υπάρχει εξήγηση γι΄αυτό.😊

  «Εδώ έχεις σχεδόν το 100% που πιστεύει στο χρήμα! 🙂»
  Όταν μαθαίνεις από μικρός να πιστεύεις τα παραμύθια για αληθινά, λογικό επόμενο, είναι να πιστεύεις και στις χαρτοπετσέτες και να ξοδεύεις όλη την ζωή σου γι΄αυτές, όπως μαθαίνει μικρός κανείς.😊

  Ας το πώ για άλλη μια φορά, η οικονομική ελίτ, δεν παίζει για να χάσει, και δεν έχει χάσει ΠΟΤΕ μέχρι τώρα.
  Μήπως ν΄αλλάξουμε γραμμή πλεύσεως ή είναι στραβός ο γιαλός! μάλλον στραβός ο γιαλός ε;😂

 300. ΣΠ said

  296
  Δεν ήταν η μόνη γερουσιάστρια.
  https://sports.yahoo.com/senators-stock-selloff-will-there-be-fallout-184807692.html

 301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  289 – Στο ότι δεν είναι πρόσφυγας ή γκέϊ.

 302. ΣΠ said

  299
  Πέδη, το «συγγραφέας από κοινού» είναι ακριβέστερο, το «συνυπογράφων» είναι μονολεκτικό αλλά πολύ γενικό. Ίσως «συνυπογράφων την δημοσίευση». Δεν είναι κακό. Ευχαριστώ.

 303. sarant said

  281 Ναι, αλλά ο Τζι είπε ότι η γνωστή του κατάγεται απο εδάφη που δόθηκαν επί ΕΣΣΔ με διοικητική απόφαση στην Ουκρανία κι αυτό σίγουρα έγινε με την Κριμαία, που την έδωσε ο Χρουστσόφ στην Ουκρανια στη δεκ του 1950. Δεν ξέρω να έγινε με το Λουγκάνσκ.

  Mπορει να πηγαίνει και στη Συμφερόπολη.

 304. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  296 – Δεν ξέρω, την τελευταία φορά που μίλησα εδώ για σχέση επιδημίας και χρηματιστηρίων, με είπαν συνωμοσιολόγο.😊
  Αυτό όμως, είναι μόνο ένα από τα ΠΟΛΛΑ νοήματα που μπορεί να βρεί ένας γονιός (και όχι μόνο) με ανοιχτό μυαλό και μάλλον το πιο ασήμαντο.

 305. # 295

  Οπως είναι φανερό, πάντα είχα μια αδυναμία στο να συγκρατήσω ονόματα ( εκτός από όσες ερωτευόμουνα ) 🙂

  Κατά μαίζονα λόγο στην πολιτική και την ιστορία που δεν είναι πρώτα στα ενδιαφέροντά μου

  Μόλις την ξαναδώ θα διευκρινίσω κάποια πράγματα και θα ενημερώσω. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες πάντως

 306. # 304

  πιθανόν Νίκο, μόνο για το αρχικό σίγμα και το πόλη είμαι σίγουρος.

  Επίσης δεν πάει στο Λουγκανσκ, έχουνε φύγει από κει, υπέθεσα κάπου κοντά.

 307. rogerios said

  Νικοκύρη, ο Τζη μίλησε με σαφήνεια για Λουγκάνσκ και Ελ Εν Ερ. Αν η γυναίκα ήταν από την Κριμαία θα είχε αυτοδίκαια ρωσική ιθαγένεια, όπως μπορείς κι ο ίδιος να τσεκάρεις.

 308. voulagx said

  #295 @Ρογηρος: Για την Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Νέας Ρωσίας δεν θα γραψεις κανενα αρθρο;
  Σχετικα με το Τζη, μηπως εννοει την Μαριουπολη; Ταιριαζει με τα δεδομενα που θετει.

 309. rogerios said

  @309: Η Νέα Ρωσία ανήκει ως σχέδιο στο παρελθόν. Οπότε, δεν είμαι βέβαιος για το αν αξίζει πλέον χρόνο. 😉

  Η Μαριούπολη δεν παίζει με την καμία, απλούστατα διότι ελέγχεται από το ουκρανικό κράτος.

 310. # 300

  …Λάμπρο, μια κοινωνία χωρίς αυτά τα σχολεία για τα οποία έχεις ενστάσεις-και καλά κάνεις- την φαντάστηκες;
  Μα δεν κάνω και τίποτε άλλο, μια τέτοια υπέροχη κοινωνία φαντάζομαι και γι΄αυτήν προσπαθώ εδώ και 30 χρόνια με τις όποιες δυνάμεις μου, και θα συνεχίσω μέχρι να πεθάνω.

  Λάμπρο έχεις δυο κόρες που κάνανε ανώτερες σπουδές και λες πως το προσπάθησες !! (σκέψου δηλαδή να μην το προσπαθούσες! )

  Δηλαδή τι να πω εγώ που άφησα την κόρη μου μετά το λύκειο να μην σπουδάσει και να γίνει ποδηλάτισσα, να ζει μόνη της από τα 19 της στο χωριό και να είναι μια χαρά (και δεν έχει ιδέα από χρηματιστήριο). Γιατί σαν άνθρωπος της εκπαίδευσης ξέρω πως η τριτοβάθμια πλέον ελάχιστα πράγματα προσφέρει αν ο φοιτητής δεν θέλει να μάθει,, θα τόχεις δει σε τόσους που έχουν (ε)π(ι)τυχίον

  Γιατί καλή είναι η θεωρία αλλά υπάρχουν και οι πράξεις, την κοινωνία δεν την αλλάζουν οι άλλοι και μεις να τους λέμε πως, αυτό είναι το εύκολο.

  Και μη μου πεις για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια γιατί η γυναίκα σου δούλευε άρα δεν είχες άλλη επιλογή, οι γιαγιάδες είναι χειρότερες από τα σχολεία για να μεγαλώνουν παιδιά, είναι γνωστό.

 311. # 304, 308, 309

  Λοιπόν ελύθη (τηλεφωνικώς ) το ζήτημα εγώ είχα καταλάβει λάθος, ο γιος της ήταν στην Σταυρούπολη όταν είχε πόλεμο στο Λουγκάνσκ και επέστρεψε με την ειρήνευση εκεί, και εκεί θα πάει η ίδια από το Ροστόφ. Ο πόλεμος τώρα γίνεται στο Ντόνιεσκ, υπάρχουν πλούσια μεταλλεία εκεί για τον νικητή

 312. Γ-Κ said

  Στα καινοφανή παραρωσικά κρατικά μορφώματα να προσθέσουμε και την Αμπχαζία και την Υπερδνειστερία.
  Η Αμπχαζία έχει πρωτεύουσα το Σοχούμι, που είχε κάμποσο Ελληνικό πληθυσμό (αν και οι περισσότεροι έχουν έρθει στη Μητρόπολη.)
  (Ο γνωστός μας Ιβάν Σαββίδης κατάγεται από άλλη περιοχή της Γεωργίας.)

 313. rogerios said

  312: Μερσί!

 314. Κοιτάχτε τι γίνεται στη γείτονα: 1000 προχθές, 7000 χτες, 9000 σήμερα…!
  https://www.news247.gr/kosmos/koronoios-stoys-131-nekroi-stin-toyrkia.7612060.html

 315. Κάποιος που με την καραντίνα ξαναβρήκε χρόνο να εμφανιστεί εδώ ίσως θυμηθεί και μια παλιά υπόσχεση. Αφορά Βογόμιλους 😉

 316. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  292 . Ο Τζεφ Μπεζος πληρωσε την πρωην 35 δις, οποτε…..

 317. rogerios said

  Φίλε Δύτη, αφοσιώθηκες στα τιτιβίσματα, δεν έφτιαξες ποτέ ΦΜΠ κι έτσι έχασες μερικά επεισόδια που θα πλησίαζαν σε ικανοποίηση της επιθυμίας. Τώρα για το real thing, σαν να έχω αρχίσει να γίνομαι προληπτικός και να πιστεύω ότι άμα γράψω για τον βογομιλισμό μετά δεν θα ξέρω τι να κάνω. 😉

 318. ΣΠ said

  316
  Δύτη, τα ακριβή νούμερα για τις τρεις τελευταίες μέρες είναι: 5698, 7402, 9217:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/turkey/

 319. Με αναπνευστικά προβλήματα ο Κριστόφ…

 320. 313,
  Η Αμπχαζία έχει μπει και σε μιμίδια, όπως αυτό (συνέχεια του πρώτου, που ήταν χωρίς την απάντηση):

 321. Nestanaios said

  Μη ξεχνάμε ότι στην Ιταλία και σε όλες τις χώρες των 60 εκατομμυρίων οι θάνατοι ανέρχονται στις 67.000 περίπου ανά μήνα. Και φυσικά οι γεννήσεις θεωρητικά ανέρχονται στις 67 χιλιάδες κάθε μήνα. Και ερωτώ. Τώρα με το Κορονοιό έχει αλλάξει κάτι?

 322. Γ-Κ said

  321.
  !!!!!!!!!!!!!!!!

 323. Μαρία said

 324. Pedis said

  Πόσα δίνει ο Ηγέτης μας ο Λαμπρός και Πάνσοφος στους εθελοντές του ΕΣΥ για τους οποίους θα βγάλει (έβγαλε προκήρυξη);

  Το πολυδιασπασμένο σε περιφέρειες Ιταλικό ΕΣΥ για να μπορέσει (ελπίζει) να δημιουργήσει μια τασκ φορς από νοσοκόμους για τον Βορρά, προερχόμενων από τον Νότο (είτε εργαζόμενοι στο Ιταλικό ΕΣΥ, είτε στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, είτε ως ιδιώτες) έκανε προκήρυξη σε ντετέ και προσφέρει αποζημείωση 200 Ευρά ημερησίως, πέραν άλλου ενδεχόμενου εισοδήματος των δεκτών υποψηφίων συν τα έξοδα του ταξιδιού.

  Υπόψην: 200 μεικτά -> 130 καθαρά (εκτίμηση).

  http://109.168.99.53/sanita/2020/03/27/coronavirus-nasce-task-force-infermieri-con-500-volontari-608408/

 325. Pedis said

  Μια μικρή λεπτομέρεια για το καθεστώς των νοσοκόμων στο ιταλικό «Ε»ΣΥ με παραλλαγές από περιφέρεια σε περιφέρεια, όπως μαθαίνω σιγά-σιγά διαβάζοντας εδώ κι εκεί.

  Υπάρχουν τριών ειδών συμβόλαια για νοσοκόμους:

  1. Οι μόνιμοι με συμβόλαιο αορίστου χρόνου

  2. Οι νοσοκόμοι που εργάζονται μέσω συμβολαίων μεταξύ «συνεταιρισμού νοσοκόμων» (κοοπερατίβες) και νοσοκομείου ή περιφερειακού συστήματος υγείας. Στις κοοπερατίβα ο εργαζόμενος, ως επί το πλείστον, εντάσσεται ως μέτοχος κι όχι ως εργαζόμενος. Ένα μέρος του «μισθού» πάει στην κοοπερατίβα κλπ κλπ. Ας μην το αναλύσω άλλο, τα ευκόλως …

  3. Οι νοσοκόμοι που ενοικιάζονται στα νοσοκομεία από εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων.

  Αυτή είναι η βασική σύνθεση του «στρατού των οπλιτών» στον «πόλεμο» κατά του κορονοιού

 326. 319 έχεις δίκιο – και φυσικά δεν είναι αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων αλλά των ελέγχων

 327. Μαρία said

  289
  Στο οτι δεν είναι γιος επιχειρηματία αλλά 99,9% γιος του Χατζηπατέρα.

  326
  Στη Γερμανία υπάρχει και μια κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών που αναπληρώνει τα κενά που δημιουργούνται στα νοσοκομεία είτε απο τις άδειες του μόνιμου προσωπικού είτε απο τη μείωση του μόνιμου προσωπικού. Μπορεί να δουλέψεις μια βδομάδα σε ένα νοσοκομείο και την επόμενη σε άλλο. Μοιάζει με την ιταλική 3. Έτσι δούλευε η φίλη μου πριν πάει στην Ελβετία.

 328. ΓΤ said

  #324 Λες να παίξει ουρανόθεν το Μέγα Φου, να λυτρωθούν απ’ τον Ιόν τα φθαρτά σαρκία;

 329. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη διαδικασία ιχνηλάτισης των επαφών του 58χρονου ιερέα στο Ρέθυμνο που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό
  https://flashnews.gr/post/420783/ixnhlatoyn-tis-epafes-toy-ierea-sto-rethymno-poy-noshse-apo-korwno-o

 330. Pedis said

  # 330 – Εφη, υπάρχει κάπου ο τρέχων συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων;

 331. ΣΠ said

  331
  Δες εδώ
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/greece/

 332. sarant said

  328 Xατζηγιός;

 333. spyridos said

  322
  Αυτό με τη στατιτικοποίηση του θανάτου έγινε πια … βαρετό.
  Το προσπάθησαν όλα τα προπαγανδιστικά παπαγαλάκια κυρίως από Αμερική.
  Ο Τραμπ και οι φαρμακευτικές έριξαν στη μάχη το πουλέν τους με ένα κάρο μετάλλια και επαίνους αλλά κι αυτός αποτραβήχτηκε
  και καλύπτει τον κώλο του πλέον. Να μην γίνουμε και τσιόρδες θα σκέφτηκε. Αφού ακόμα κι ο Τραμπ πήρε άλλη ρότα.

  Τη διαφορά θα προσπαθήσω να σας την εξηγήσω με ένα φιλμάκι τριών λεπτών περίπου. (από χθεσινό δημοσιογραφικό πρόγραμμα της Ολλανδικής τηλεόρασης)
  Δεν έχει υπότιτλους αλλά θα κάνω μια περιγραφή και πιστεύω ότι η εικόνα είναι δυνατότερη του λόγου.

  Μια κοπέλα εξηγεί ότι στον επάνω όροφο (ρετιρέ) μένουν οι γονείς της
  και στο γωνιακό διαμέρισμα από κάτω ο παππούς και η γιαγιά της.
  Στο 1ο λεπτό αφηγείται ότι ο παππούς (82) και η γιαγιά της δέχτηκαν τηλεφώνημα από τον οικογενειακό τους γιατρό.
  Εκείνος τους εξήγησε ότι σε περίπτωση που μολυνθούν με τον κορονοιό δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις νοσηλείας στο νοσοκομείο ή στις ΜΕΘ
  και γιαυτό θα τους δώσουν στο σπίτι οξυγόνο και μορφίνη για να πεθάνουν ήσυχα.
  Στο δεύτερο – τρίτο λεπτό ο δημοσιογράφος μιλάει με τον παππού από απόσταση.

  (Ετσι τα κανόνισε ο νέος υπουργός υγείας. Που πριν δυό χρόνια είχε παραιτηθεί αφού έδιωξε (σε αγαστή συνεργασία με τον Νταμπιμπαμπλουμ) κακήν κακώς 80.000 γιατρούς και νοσηλευτές
  έκλεισε κάμποσα νοσοκομεία που παραμένουν τώρα άδεια, απόλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που φρόντιζε γέροντες σε οίκους ευγηρίας
  ΚΑΙ κάποια στιγμή βρήκαν την μάνα του σε ένα από τα χειρότερα γηροκομεία της Ολλανδίας παραπεταμένη και σε άθλια κατάσταση, αυτή ήταν η σταγόνα τότε)

  Τέλος πάντων πάλι καλά σε άλλες χώρες κάνουν αυτή την επιλογή (Triage) σε άθλιες συνθήκες μέσα στο νοσοκομείο.

  Επιπλέον θετικό αυτού του τρόπου είναι ότι όλοι αυτοί που πεθαίνουν στα σπίτια τους και σε γηροκομεία δεν καταμετρούνται στους νεκρούς από κορονοιό.

  https://t.co/GPZeNwlJ2J

 334. ΣΠ said

  331
  Μάλλον εδώ
  https://www.thebest.gr/coronavirus-map

 335. sarant said

  308 Όμως Ρογήρε, μόνο η Κριμαια δεν ταιριάζει με το «εδάφη που δόθηκαν επί ΕΣΣΔ στην Ουκρανία»

 336. nikiplos said

  Νομίζω πως τα περιστατικά στην Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ πάνω από 50.000. Απλά όπως και στις άλλες χώρες χάνουμε τους νεκρούς για ευνόητους λόγους. Πχ ο πατέρας μου έφυγε από γρίππη -> λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά δεν καταγράφηκε στα θύματα της γρίππης. Όλοι οι ηλικιωμένοι που «φεύγουν» λογικά τούτες τις μέρες θα «κλείνονται» με συνοπτικές διαδικασίες.

 337. spyridos said

 338. Spiridione said

 339. rogerios said

  Νικοκύρη, ξέχνα, είπαμε την Κριμαία. Ο Τζη το διευκρίνισε και στο αριθ. 312 σχόλιο. Από το Λουγκάνσκ είναι η γυναίκα. Αν ήταν από την Κριμαία δεν θα είχε τρεχάματα.

 340. Pedis said

  # 335 – Ευχαριστώ. (Πού τα βρίσκουν, άραγε; Κάνουν τη σούμα από τις διάφορες δημοσιεύσεις;)

  Γιατί να μη δίνει το επιτελείο τοy Τσιόδρα αναλυτικά δεδομένα; (Ή τα δημοσιεύουν και τoυ λόγου μου δεν τα βρίσκω;)

  Το ποσοστό των νοσηλευομένων επί των ενεργών κρουσμάτων (Συνολικα – Θεραπευθέντες – θάνατοι) βρίσκεται στο 12%.

  Ποσοστό αρκετά χαμηλό, σε σχέση με τα διεθνή στατιστικά.

  Αν το ποσοστό είναι όντως χαμηλό κα αληθινό, τότε είναι ευτυχές γεγονός. Σημαίνει ότι για κάποιο λόγο από όσους έχουν εκτεθεί στον ιό ένας στους δέκα έχει βαριά εξέλιξη, μέχρι τώρα.

  Όμως, πρέπει να διαλυθεί η υποψία ότι αρκετοί από τους νοσούντες δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομείο.

 341. sarant said

  340 Τοτε δεν ισχύει η πληροφορία ότι η πατρίδα της δόθηκε στην Ουκρανία επί ΕΣΣΔ -που μόνο στην Κριμαία ταιριάζει.

 342. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  311 – Aφού αστειεύεσαι Gee θα σου απαντήσω γιατί για σοβαρά γιόκ.😊
  Μια και ήσουν γρανάζι του εκπαιδευτικού συστήματος, θα ξέρεις πολύ καλά πως δεν είχα ΚΑΜΙΑ επιλογή, η εκπαίδευση ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ πσαρά μου, αλλιώς σιγά μην έστελνα τα κοριτσάκια μου στο κάτεργο, και δεν ξέρω τώρα αλλά παλιά συμφωνούσες μαζί μου πως η πρωτοβάθμια, είναι όλα τα λεφτά (γι΄αυτό οργιάζει η εκκλησία κι η πολιτεία εκεί) άμα μπεί το τραίνο στις ράγες θα πάει το δρομολόγιό του, εκτός αν εκτροχιαστεί, αλλά πόσα εκτροχιάζονται; ή μήπως οι εκτροχιασμοί τους αλλάζουν το πρόγραμμα των δρομολογίων!
  Τόσες φορές με είχαν συλλάβει για παραβατική κοινωνική συμπεριφορά κλπ, όχι και να πήγαινα φυλακή για την εκπαίδευση.😂

  Μετά, δεν ξέρω για σένα αλλά οι κόρες μου δεν είναι μόνο δικές μου, στην δημιουργία τους, είχε ενεργό συμμετοχή και η Παπέν και μάλιστα 50% όλα κοινά τα έχουμε πανάθεμά μας, 😂 και δεν είναι ότι πιο εξτρίμ, για να καταλάβεις, στα 18μας, εγώ έφευγα από την ΚΝΕ κι αυτή γραφότανε στον Ρήγα, η μέρα με τη νύχτα είμαστε.😊
  Πάντως στο σχολείο δεν έμαθαν απολύτως ΤΙΠΟΤΕ σημαντικό για την ζωή τους, όλα τα έμαθαν και τα μαθαίνουν εκτός.

  Για την τριτοβάθμια, γνωρίζεις πολλούς μπαμπάδες που να λένε στα άριστα παιδιά τους να μην πάνε να δώσουν πανελλήνιες γιατί είναι εντελώς ηλίθια διαδικασία;
  Ή αφού περάσανε στην σχολή, να μην πάνε αν δεν τους ενδιαφέρει η έρευνα γιατί είναι χάσιμο χρόνου και το μόνο που θα κερδίσουν, είναι το κλείδωμα του μυαλού τους προς την υπαλληλική κατεύθυνση; – Αν είναι να το κάνεις για τα λεφτά μη πάς παιδί μου, είναι ηλίθιο, θα πάρεις το πτυχίο σου και θα ψάχνεις για δουλειά, αλλά και να βρείς, θα παίρνεις ελάχιστα σε σχέση με την αξία σου, ασχολήσου με το χρηματιστήριο αφού γνωρίζεις το παραμύθι που ταϊζουν τον κόσμο.
  Ήταν η μοναδική φορά που έχουμε τσακωθεί με την Παπέν, είναι εύκολο νομίζεις, ένας απλός οικοδόμος να κερδίσει ένα δομημένο σύστημα αιώνων; Αλλά στην σεξουαλική αυτορρυθμιζόμενη δημοκρατία μας, δεν υπάρχει αρχηγός και όλοι οφείλουν να δέχονται την επιλογή της πλειοψηφίας, στην ψηφοφορία έχασα 3-1 και το δέχτηκα.

  Η μάχη δόθηκε κατά την διάρκεια των σπουδών, ώστε να μη γίνει (οικονομικό) γιαούρτι το μυαλό τους, και σ΄αυτό βγήκα νικητής, έλα μίλα μαζί τους να σου εξηγήσουν το όνειρο, όσο για το παραμύθι των βαθμών και των πτυχίων, το ξέρεις καλύτερα από αυτές κι ας το έζησαν.
  Οπότε φίλε μου, αν δεν προσπαθούσα, οι κοπελιές δεν θα είχαν το μυαλό που έχουν και που τους αρέσει και θα ζούσαν με την αγωνία της ανεργίας ή θα ήταν εξαρτημένα υποχείρια κάποιου μαλακοπίτουρα πολιτικάντη να τις βάλει σε καμιά δουλίτσα σταθερή και σίγουρη, ή θα είχαν κομματικοποιηθεί από την σχολή και θα στελέχωναν τώρα τον δημόσιο τομέα (ή δεν γίνονται αυτά!😂) Θα ανήκαν στο 20% του εργατικού δυναμικού που στηρίζει το σύστημα, τώρα ανήκουν στον εαυτό τους.

  «Δηλαδή τι να πω εγώ που άφησα την κόρη μου μετά το λύκειο να μην σπουδάσει και να γίνει ποδηλάτισσα, να ζει μόνη της από τα 19 της στο χωριό και να είναι μια χαρά (και δεν έχει ιδέα από χρηματιστήριο).»
  Ό,τι καλύτερο έχεις κάνει στην ζωή σου και χίλια μπράβο σου!!!

  Εμείς όμως δεν έχουμε χωριό αλλά και τα κορίτσια έκαναν αυτό που ήθελαν, (και η μαμά τους😊) εγώ δεν έχω επιβάλει ποτέ την γνώμη μου σε κανέναν θα το έκανα στις κόρες μου; έκανα την προσπάθειά μου, έχασα κι άφησα τον χρόνο να με δικαιώσει, έχασαν πέντε χρόνια από την ζωή τους αλλά νέες είναι ακόμη κι έχουν την τεχνογνωσία (η μεγάλη, η μικρή μαθαίνει γρήγορα και το καλοκαίρι που κλείνει χρόνο στο demo θα ξεκινήσει με το γνωστό χιλιάρικο για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει τον επόμενο χρόνο, μετά θα πέσει στα βαθιά, αλλά δεν έχει φόβο, είναι και αστεράτη κολυμβήτρια και καταδύτρια 😊) στο χέρι τους είναι η οικονομική τους ανεξαρτησία, άλλωστε όπως ξέρουν κι όπως θα έχεις αντιληφθεί, αυτό το μαγαζί δεν κλείνει ΠΟΤΕ.

  «Γιατί καλή είναι η θεωρία αλλά υπάρχουν και οι πράξεις, την κοινωνία δεν την αλλάζουν οι άλλοι και μεις να τους λέμε πως, αυτό είναι το εύκολο.»
  Όπως βλέπεις, δεν περιμένω τίποτε από τους άλλους και επειδή δεν είχα τίποτε εύκολο στην ζωή μου, έμαθα να επιβιώνω στα δύσκολα και μόνο αυτά μου αρέσουν.😊

  ένα παλιό ροκαμπιλάκι για σένα.

 343. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  322 – Όχι Νεσταναίε τι να αλλάξει, τι σχέση έχει όμως αυτό; κι εσύ αμα κολλήσεις και πεθάνεις τι θα αλλάξει στην Ελλάδα;

 344. # 342

  Νίκο, θύλακες πρέπει να υπήρχαν πολλοί στην Ουκρανία αλλά όταν έγινε η ΕΣΣΔ ήταν τυπικό το θέμα, όλοι «σοβιετικοί» ήτανε Με την διάσπαση της ΕΣΣΔ αρχίσαν τα προβλήματα, μάλιστα οι πρώτοι μετανάστες στην Ελλάδα από εκεί ήταν Ρώσσοι που διέμεναν στην Ουκρανία (πριν ορθοποδήσει η Ρωσία) γιατί είχε γίνει η ζωή δύσκολη γι αυτούς. Για το Λουγκάνσκ έγινε πόλεμος και ισοπεδώθηκε πριν κάποια χρόνια, τώρα ξανακτίζεται μου είπε.

 345. # 343

  Εχε χάρη που έχω κέφια, μόλις είδα μια όπερα του Σμέτανα-ως τώρα εκτιμούσα μόνο τον Μοδάβα και κυρίως το Μα βλαστ από αυτόν- οπότε δεν θα ασχοληθώ με τις αντιφάσεις που παρουσιάζεις ως συνήθως (αν δεν είχες αυτό το χούι θάσουνα ΠΑΟΚτσής από ενήλικος όπως κι εγώ-ας μην το αναπτύξω περισσότερο)
  Τα μουσικά μας γούστα διαφέρουν ριζικά (άσε που η γκόμενα έχει χοντρά μπούτια), κοίτα τώρα που έληξε η βδομάδα Βάγκνερ στην Μετροπόλιταν όπερα της Ν.Υ. και αυτή εχει Βέρντι, Ροσσίνι και Μπιζέ να δεις καμιά να ξεστραβωθείς που λέει και το τρολ του ιστολογίου 🙂

 346. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  346 τέλος – Καλά ρε, εγώ έβαλα να ακούσεις το κομμάτι κι εσύ είδες τα μπούτια της κοπέλας; έχεις μουσικό αυτί ρε μπαγάσα😂).
  Nαί ρε συ, το ξέρω πως διαφέρουν ριζικά τα γούστα μας, εσύ έχεις δύο ακούσματα κι εγώ όλο το μουσικό φάσμα του κόσμου, εσύ βλέπεις την ζωή ασπρόμαυρη κι εγώ πολύχρωμη. Για την Μετροπόλιταν τι να πώ, μα μια βδομάδα Βάγκνερ και μάλιστα όπερα; τι πίνουν εκεί ρε, ακατέργαστο μανδραγόρα;

  Καληνύχτα Gee. Aυτό για μένα.😂

 347. Γς said

  346:

  Περαστικός αλλα σε μπάνισα Πσαρά μου

  >ως τώρα εκτιμούσα μόνο τον Μοδάβα και κυρίως το Μα βλαστ από αυτόν

  ΜοΛδάβας που είναι μέρος του Μα λαστ

 348. Γς said

  348:

  >ΜοΛδάβας που είναι μέρος του Μα λαστ

  του Μα Βλαστ

 349. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το βιολογικό μου ρολόι με κρατάει ξυπνητό, δεν προσαρμόστηκα ακόμη στην καινούρια ώρα. Βάζω τούτο το λινκ για όποιον ξενυχτάει

  https://www.larissanet.gr/2020/03/29/koronoios-i-terastia-diafora-elladas-kai-ollandias-pou-eichan-to-proto-krousma-tin-idia-mera/

 350. # 348

  το λ δεν πατήθηκε, δεν βλέπω τι γράφω, δεν ξέρω τυφλό σύστημα, γνωστόν. Εννοούσα πως πρώτα άκουσα τον Μολδάβα και μετα όλη την «πατρίδα μου «. Είδα την » the bartred bride» στο γιουτιούμπ, την προτείνω, ξενίζει λίγο στην αρχή, έξω από τα συνηθισμένα, αλλά στο τέλος σε κερδίζει.

  # 347

  Λάμπρο είσαι νέος ακόμα. Το ψάξιμο στην μουσική έχει τέλος ή στον Βέρντι ή στον Βάγκνερ είναι οι μόνοι (όχι κι οι δυο μαζί) που μπορούν να σε αλλάξουν με τα ακούσματά τους. Μην ξεχνάς πως οι περισσότερες στηρίζονται σε αριστουργήματα της λογοτεχνίας και μην υποτιμάς την δύναμη της σκηνής, η μουσική πρέπει να είναι κι αυτή κορυφαία. Ολα τ’ άλλα είναι για να περνάει η ώρα, σου εύχομαι να φτάσεις στο σημείο να το καταλάβεις, αλλά έχεις πολύ σκουπίδι να πετάξεις για να το καταφέρεις.

  Οσο για τα χρώματα… τα ασπρόμαυρα φιλμ και φωτογραφίες είναι Τέχνη, τα έγχρωμα, τεχνολογία- όχι απαραίτητη στην Τέχνη.

 351. nikiplos said

  350@ Αγαπητέ Κώστα ΚΑΙ η Ολλανδία επαληθεύει το σενάριο, σχετικά με τις υγρές περιοχές… (πάντα όσον αφορά την δυσάρεστη εξέλιξη της νόσου, δλδ όσους έχουν νοσήσει).

  Βάζω εδώ μια παράμετρο που δεν έχει τεθεί από κανέναν. Εχθές οι περισσότεροι που κάνουν τηλεεργασία μιλούσαμε και το συμπέρασμα που βγήκε είναι πως με την τηλεεργασία δουλεύουμε περισσότερες ώρες και παράγουμε περισσότερα. Βέβαια δεν μπορούν να γίνουν όλα με τηλεεργασία. Αυτά όμως που μπορούν να γίνουν και γίνονται προς ώρας, μήπως υπάρχει ο φόβος να μείνουν και μετά τον κορονοϊό? Μια φίλη μου εξηγούσε πως τη συμφέρει τόσο την εταιρία της, που μέχρι και εσπρεσσιέρα της αγόρασε (στα εξέχοντα στελέχη, μην τρελαθούμε).

 352. Nestanaios said

  344.
  Υπάρχει περίπτωση να πεθάνω χωρίς να κολλήσω τον κορονοιό. Αυτό που δεν θέλω είναι να με θάψουν στο νεκροταφείο που θάβουν αυτούς που πέθαναν από κορονοιό.

  Η ερώτησή μου είναι συγκεκριμένη. Αν δούμε τούς θανάτους της τελευταίας δεκαετίας στην Ιταλία κατά τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη από το 2011 μέχρι το 2020, Θα έχουμε περισσότερους θανάτους το 2020? Εγώ είμαι σίγουρος ότι ο δείκτης των τροχαίων θα είναι προς τα κάτω. Για τους άλλους δείκτες δεν ξέρω.

 353. Georgios Bartzoudis said

  Για του 75, σύντροφοι τσιορ τσιοπ (λάθον εποίκα, ποντιαστί): Για να έρτουν τ’ αρνίθια (να τα ταΐσουμι), δε φουνάζουμι πρρ-πρρ-πρρ. Φουνάζουμι πούλ(ι)-πούλ(ι)- πούλ(ι).
  [Τί να κάνου κι γω καϊμένους! Μι τάραξ’τι στα χαμουτζίδ’κα, κι αρχίν’σα να ξιχνώ τα μακιδόν’κα!]

 354. Nestanaios said

  334.
  Το κράτος των ΜΜΕ είναι μέγιστον. Το έχει πει ο Όμηρος. Είναι προφανές ότι υπάρχει και μία άλλη πολλή μεγάλη εξουσία και είναι η εξουσία των ΜΜΕ. Όλα τα συντάγματα του δημοκρατικού κόσμου αναφέρουν ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό. Για φαντάσου έναν δημοσιογράφο για να έχει το δικαίωμα δημοσίου λόγου από ένα συγκεκριμένο κανάλι κάποιας εμβέλειας θα πρέπει να ανήκει σε μια ομάδα εκλεγμένων δημοσιογράφων από τον λαό. Θα μου άρεσε πάρα πολύ.

 355. 355 Μπάμπης, Μπογδ, Πρετεντ, Πορδοσάλτε, Τσίμας, Τρέμη, Σπυράκη. Ναι, τι ωραία…

 356. Γς said

  356:

  Βάλε κι άλλους στη λίστα

  https://caktos.blogspot.com/2014/06/blog-post_10.html

 357. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  350 – Κώστα, θα ακούσουμε τόσες απόψεις, επιστημονικές και μη, όσες και τα δυστυχή θύματα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στον καιρό – κλίμα αλλά αυτό κι όλες οι άλλες υποθέσεις, θα φανούν μετά την επιδημία αφού μελετηθούν.
  Το σημαντικό, είναι να λειτουργούμε ΨΥΧΡΑΙΜΑ, ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ και όχι ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ, αυτά είναι τα καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας (μια ΜΕΓΑΛΗ προσφορά από το μονομελές επιτελείο του κέντρου ερευνών παγκοσμίων γεγονότων του Hawk City, στην παγκόσμια κοινότητα.😂) με τον ίδιο τρόπο πρέπει και να σκεφτόμαστε, να συγκρίνουμε και να κρίνουμε.

  Στην προκειμένη περίπτωση, η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με τις χώρες της γύρω περιοχής π.χ Λουξεμβούργο.☺
  Αν κοιτάξεις γενικότερα, θα δείς μια απίστευτη ομοιότητα στην καθυστερημένη αντίδραση όλων των χωρών και πάντα με τον ίδιο γραμμικό τρόπο.
  Η λογική λέει και η ιστορία έχει δείξει, πως η πρόληψη, είναι καλύτερη και οικονομικότερη από την θεραπεία, κάτι που αποδείχθηκε κι από τα δυό τρία κράτη που την εφάρμοσαν, γιατί δεν συμβαίνει πουθενά αλλού;

  Συγκρίνοντας λοιπόν κατά τόπους τις χώρες της ε.ε, το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει, είναι πως τα συγκεκριμένα μέτρα, είναι αποδεδειγμένα, επιεικώς ηλίθια. Δεν πάρθηκαν βάση σχεδίου, δεν βασίζονται σε ΚΑΜΙΑ επιστημονική μελέτη ούτε σε επιστημονικά στοιχεία, πάρθηκαν καθυστερημένα, είναι αυτοαναιρούμενα και δεν αποτρέπουν τίποτε.
  Με λίγα λόγια, η επιδημία θα κάνει τον κύκλο της κι ο θεός να βάλει το πόδι του (γιατί με το χέρι, ξύνει τα rx: του με τους μαλάκες που έμπλεξε.☺

  Καλημέρα, κι έχει μια πολύ όμορφη μέρα, πάω για τρέξιμο.

 358. ΚΩΣΤΑΣ said

  352 – 358
  Αγαπητοί μου Νίκιπλε και Λάμπρο.

  Ούτε ξέρω, ούτε προσπαθώ να αποδείξω κάτι για τον αόρατο εχθρό που μας θερίζει, όλον τον κόσμο. Διαβάζω και ηλεφημερίδες της παλιάς μου πατρίδας, είδα αυτή την είδηση και σκέφτηκα να τη βάλω, μήπως και τυχόν το μένουμε σπίτι βοηθάει πράγματι. Γιατί είδα ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με τους Ολλανδούς είναι ότι αυτοί δεν έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας.

  Λέω ας το τηρήσουμε αυτό το μέτρο, κάτι μπορεί να ξέρουν καλύτερα οι ειδικοί επιστήμονες που το προτείνουν. Η απόφασή μας δεν αφορά μόνο τον εαυτό μας, έχει συνέπειες και στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ας μην το δούμε μόνο ως ατομικό δικαίωμα, αυτή είναι η άποψή μου. Και μακάρι να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο γρήγορα.

 359. Γιάννης Ιατρού said

  316: Άντε να αρχίσουμε τις αναφορές στον Μαυρομμάτη, σελ. 34 🙂

 360. Παναγιώτης K. said

  347. «έχεις μουσικό αυτί ρε μπαγάσα😂»
  🙂 🙂 🙂
  358. rx 🙂 🙂 🙂 ( σε στιλ hysteria.gr ) 🙂
  Ρε συ! Έχεις ρέντα λέμε!

  350. Ισχύουν αυτά που λέει το larissanet αλλά υπάρχει και κάτι άλλο:
  Κατά βάση, η απουσία συνόρων σε αυτές τις χώρες διέπλασε και τις νοοτροπίες των ανθρώπων και των ηγεσιών τους και επομένως, δεν μπορούν με ευκολία να επιβληθούν περιορισμοί.
  Δεν υπονοώ ότι είναι…απείθαρχοι. Απλά αξιολογούν διαφορετικά τα γεγονότα.

  355. Έτσι μπράβο!
  Να τίθενται σιγά-σιγά και αυτά τα ζητήματα!

  Πριν από κάμποσα χρόνια είχα θέσει το εξής ερώτημα σε μεγαλοδημοσιογράφο.
  «Εσείς ελέγχετε την εξουσία (λέμε τώρα!) και ορθώς. Εσάς ποιος σας ελέχγει;»

  Ψελλίζουν διάφορες απαντήσεις όπως: «οι αναγνώστες» που αγοράζουν την εφημερίδα, οι εκδότες κ.λπ
  Εμείς όμως το κοινό, έχουμε δώσει τις δικές μας απαντήσεις μόνο που μένουν…αδημοσίευτες!
  Βέβαια, στον καιρό του διαδικτύου πολλά έχουν αλλάξει και συνεχίζονται οι αλλαγές.

  Με το δεδομένο ότι η ιδιωτικότητα όπως την ξέραμε παλιά δεν υπάρχει, νομίζω ότι πολλά πράγματα θα γίνονται με…»ανοιχτό κώδικα». 🙂
  Η ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλουμε περιορίζεται διότι έχουν πλήρη έλεγχο στο έχειν μας.

  Και λίγη μελλοντολογία: Υπό τον όρο ότι «θα την βγάλουμε καθαρή», στη μετά κ/ι (συντομογραφία του…επάρατου) εποχή θα γίνουν έρευνες για την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων και τα σημάδια που άφησε ο λοιμός.
  Για να δούμε! θα υπάρξουν ιδιαίτερα ευρήματα για τους…σαραντάκειους αναγνώστες; 🙂

  Και κάτι (προ) τελευταίο.
  Τα τηλεφωνήματα την περίοδο αυτή είναι σχοινοτενή. Θέλουμε να αναπληρώσουμε κατά κάποιο τρόπο αυτό που απολαμβάναμε στην εποχή της κανονικότητας με τον καφέ και τις τετ-α-τετ συναντήσεις.
  Στις συζητήσεις εκτός από την επικαιρότητα επανέρχονται και τα…αιώνια ερώτηματα όπως π.χ ποιος είναι «προοδευτικός», ποιος είναι «συντηρητικός» και ποιος είναι «αντιδραστικός».
  Διαβάστε πόσο απλά είναι τα πράγματα για το φίλο με τον οποίο μιλούσα πριν από λίγο:
  Μαρξιστής;προοδευτικός!
  Φιλελεύθερος;συντηρητικός!
  Εξουσιομανής αριστερός; προοδευτικός!
  Εξουσιομανής δεξιός; συντηρητικός ίσως και αντιδραστικός!
  Άλλα δίπολα, ως… λεξιλογική άσκηση. 🙂

  Άσχετο : Προσέξατε ότι η σχολιογραφία είναι σημαντικά ενεργή σε εύρος εβδομάδας;
  Αρχίζει το Σάββατο περνούν επτά μέρες και…καινούργια αρχή το Σάββατο πάλι.

 361. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  356 τί ακούν τ΄Αυτιά μου, κι άλλους τατιανοτεράστιους

  360 Για τον Τεό αυτό; Λένος, δεν τον θυμόμασταν να τον μνημονεύουμε μαζί με το Χρηστίδη στους Λένους/σπάνιο αρσενικό της Ελένης όνομα. Και μια που λέμε για σπάνια ονόματα, Γραμμένος μικρό όνομα (τωρινό) άκουσα χθες.
  Καλημέρα

 362. Μαρία said

  362
  Ένα απ’ τα αδέρφια του Καραμανλή λεγόταν Γραμμένος.

 363. spyridos said

  Νίκιπλε στις μέρες που ζούμε ….
  Αυτό που έγραψες ήταν παράδειγμα ή όντως έχασες τον πατέρα σου τώρα;

 364. spyridos said

  362
  Πολύ μου αρέσει σαν άκουσμα το όνομα Λένος.
  Πάντα μου άρεσε να διαβάζω κείμενα και συνεντεύξεις του Μηνά Χρηστίδη και της Ντόρας Γιαννακοπούλου.
  Έπεσαν βιβλία του Λένου κάποτε στα χέρια μου και ήταν θαυμάσια. Μετά έμαθα ότι είναι παιδί τους.

  Αυτές τις μέρες έρχονται και διάφορα βιντεάκια του Μάλαμα (δυστυχώς στο φεισμπουκ) από καραντίνα.
  Με τα παιδιά του μερικά, που μου άρεσαν πολύ.
  Την κόρη του την λένε Γραμμένη και είμαι σίγουρος ότι το έχω ξανακούσει στην θηλυκή του έκδοση αυτό το όνομα.
  Ξέρει κάποιος από που προέρχεται?

 365. Μαρία said

  365
  Τα φρύδια, όταν λέμε οτι είναι σα γραμμένα, εννοούμαι οτι είναι καλοσχηματισμένα, σαν να τα έχει ζωγραφίσει κάποιος. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να ισχύει και για το όνομα.

 366. Μαρία said

  Στη Μιλούζη μετά τις 9 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία. Δύο μπατσόνια σταματάνε αυτοκίνητο και διαμείβεται με τον οδηγό ο παρακάτω διάλογος.
  Μπ. Νομίζετε οτι το νοσοκομείο δεν είναι υπερφορτωμένο;
  Οδ. Έχω πλήρη συνείδηση. Ο γιος μου είναι ασθματικός κι απο τότε που ο ιός έφτασε εδώ δεν τον έχω δει καθόλου. Αλλά λυπάμαι πολύ, δεν είμαι τέλειος, έχω ένα μεγάλο ελάττωμα: το σεξ. Είναι το ναρκωτικό μου, λυπάμαι. Γ’ αυτό βρίσκομαι εδώ, για να ξαναβρώ την αγάπη μου, καταλαβαίνετε;

  Αυτός θα πληρώσει διπλό κουστουμάκι. Ένα, γιατί κυκλοφορεί χωρίς λόγο κι ένα δεύτερο, γιατί βγήκε μετά τις 9. Άτυχος που τον έπιασαν στο πήγαινε.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/la-prochaine-fois-monsieur-c-est-3-400-euros-et-6-mois-de-prison-avec-les-policiers-charges-de-faire-respecter-le-couvre-feu-a-mulhouse_3891255.html

 367. Theo said

  @362:
  Για τον Ρογήρο, νομίζω.

  Με τον μακαρίτη τον Λένο Μαυρομμάτη είχα μιλήσει μια φορά στο τηλέφωνο.
  Διαβάζοντας τη σ. 34 του λίκνου του σχ. 360, έχω την εντύπωση πως ο Μαυρομμάτης διαβάζει τις πηγές από λίγο έως αρκετά προκατειλημμένα.

  Αλλά ο πλέον αρμόδιος επί του θέματος είναι ο Ρογήρος και θα χαιρόμουν να διάβαζα σχετική δημοσίευσή του.

 368. Theo said

  @324:

  Ε, καλά, το ΑΠΕ γράφει για κρούσμα κορονοϊού σε «μεγάλη μονή του Άθω» (την Ξενοφώντος, όπως φαίνεται σε άλλα δημοσιεύματα) και βάζει φωτογραφία της μικρότερης αθωνικής μονής, του Σταυρονικήτα 🙂
  (Και θα ανησυχούν και θα τηλεφωνούν τώρα στους σταυρονικητιανούς μοναχούς οι δικοί τους!)
  Χώρια που η φωτογραφία την απεικονίζει όπως ήταν πριν κανά σαρανταριά και βάλε χρόνια.

  Τόση προχειρότητα δηλαδή!

 369. sarant said

  369 Παρωνυχίδα αλλά και πάλι…

 370. voulagx said

  #360: Επειδή εδώ, ως γνωστόν, λεξιλογούμε.
  Από την σελίδα 34 (36 του πιντιφιού):

  «Τα κίνητρα των Παυλικιανών/Βογομίλων ήταν βέβαια ίσως και κατ’ αρχήν οικονομικά και εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια ευρέων κοινωνικών στρωμάτων
  της Μικράς Ασίας και της Θράκης, περιοχών δηλαδή ευαίσθητων σε εξωτερική επιβουλή και ανομοιογενείς πληθυσμιακά.»

  Μου χτυπάει άσχημα. Δεν θά ‘πρεπε: «…περιοχών δηλαδή ευαίσθητων σε εξωτερική επιβουλή και ανομοιογενών πληθυσμιακά.»;

 371. voulagx said

  #318 @Ρογηρος: Ε, άμα είναι να γίνεις προληπτικός μη γράφεις για τον Βογομιλισμό, κατανοητές οι ανησυχίες σου. Γράψε για τον Παυλικιανισμό. 🙂

 372. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συλλογή υπογραφών συλλόγων εκπσιδευτικών:
  https://sites.google.com/view/ypografes-elearning/home
  (Αυτό το «Μας ζητήσατε, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, να μπούμε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο » δεν είναι ασύντακτο; Δεν δημιουργεί σύγχυση ως προς το ποιος ζήτησε;)

 373. Μαρία said

  373
  Καμία σύγχυση. Εκπαιδευτικοί και γονείς= επεξήγηση του εσείς. 🙂

 374. Μαρία said

  Για βραβείο καρφώματος το παν οι Νεοζηλανδοί.

 375. Γιάννης Κουβάτσος said

  374: Μα το «εσείς» είναι το υπουργείο. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο φαίνεται σαν να το ζητούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Το υπουργείο ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Είναι ασύντακτο και είδες πώς προξενεί σύγχυση; ☺

 376. Γιάννης Κουβάτσος said

  373, 374, 376: Νομίζω πως έπρεπε να γράψουν «Ζητήσατε από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς» ή «Ζητήσατε από εμάς, εκπαιδευτικούς και γονείς, …»

 377. Μαρία said

  374
  Ακριβώς.Γι’ αυτό έβαλα και τη φατσούλα. Η φράση όμως απο μόνη της δεν είναι ασύντακτη. Ασύντακτο είναι το κεφάλι τους. 🙂

 378. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  363,365 από τη Χαλκιδική (κι) ο χθεσινός Γραμμένος π΄άκουσα. Επιχωριάζει φαίνεται κατά πάνω κει.
  Γραμμένη μου, μας έλεγε η γιαγιά. Και ναι, ζωγραφιστή/ ομορφοκαμωμένη το θεωρούσαμε.
  Ο Μάλαμας οικογενειακώς και άλλοι τραγουδοποιοί «Μένουν(μ)ε σπίτι» με τραγούδια της καραντίνας
  http://www.avgi.gr/article/10812/10834128/tragoudia-karantinas-video-

 379. Γιάννης Ιατρού said

  368: Που θα πάει ρε Theo, δηλαδή έτσι, για ν΄αλλάξουνε θέμα, μιάς και ειπώθηκαν «βαριές»🤩😜🙄 κουβέντες:
  Θα ρίξω και κανένα σχόλιο/απόσπασμα από το «The Bogomils – A Study in Balkan Neo-Manichaeism» του Dimitri Obolensky (2004), π.χ. σελ. 172 ff …The economic misery due to taxation, the systematic repression and exploitation…produced a state of acute dis­content in Bulgaria… κι ίσως του δώσουμε επιπλέον κίνητρα να ασχοληθεί εκ νέου 🙂

  Σημειωτέον, πως οι πιο πολλές επιστημονικές έρευνες περί Βογομιλισμοῦ παρουσιάζουν το θέμα ως κοινωνικό κίνημα που συσπείρωσε τις πλατιές μάζες κατά των ισχυρών γαιοκτημόνων, σφυρηλατώντας ταυτόχρονα την εθνική αυτοσυνειδησία των Βουλγάρων κατά του βυζαντινού κατακτητή, ιδίως περί 10ο-11ο αι. … βλ. επίσης και G. Ficker (1908), «Die Phundagiagiten: Ein Beitrag zur Ketzergeschichte* des byzantinischen Mittelalters» και σχετική αναφορά στο «Phoundagiagites et Bogomiles», του Jugie Martin (Échos d’Orient, 1909)

  ΥΓ: *Με κάτι τέτοια, μέχρι και τον Μπλογκ_Ο,τι_Νάναι θα ξυπνήσω 🙂 🙂

 380. ΣΠ said

  Κουίζ για τον Τζη, εγώ έπιασα 16/30.
  https://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1460196/koyiz-mono-gia-dynatoys-tora-esy-nomizeis-oti-xereis-apo-paok

 381. Γς said

  369:

  >Και θα ανησυχούν και θα τηλεφωνούν τώρα στους σταυρονικητιανούς μοναχούς οι δικοί τους!

  Τώρα έχουν σήμα στο Αγιο Ορος.

  Οχι όμως και τότε που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μου η μακαρίτισσα [no 2] μια βδομάδα που ήμουν στο Αγιο Ορος.

  Τρίχες! Στη Σόφια ήμουν με τη Βουλγάρα μου!

 382. Theo said

  @380α:
  Εν τω μεταξύ, διάβασα περισσότερες σελίδες από το άρθρο του Μαυρομμάτη και τον βρίσκω σχετικά νηφάλιο. Οπότε, διαγράφω το «έως αρκετά» (προκατειλημμένο) του σχ. 368.

 383. spyridos said

  379

  «από τη Χαλκιδική (κι) ο χθεσινός Γραμμένος π΄άκουσα. Επιχωριάζει φαίνεται κατά πάνω κει.»

  τώρα που το γράφεις θυμήθηκα ότι κι ο Μάλαμας από Κασσάνδρα κατάγεται.

 384. 384 Από το Λογγό (Σιθωνία). Ακόμα θυμάμαι που είχαμε κάτσει σε μια ταβέρνα στη Συκιά, το χωριό του, και έπαιζε συνέχεια μια κασέτα του χωριανού.

 385. Μαρία said

  385
  Οι Συκιώτες θεωρούνται αγριάνθρωποι. Αυτός στη Γερμανία μεγάλωσε.

 386. Γιάννης Κουβάτσος said

  381: 16/30 κι εγώ, κυρίως χάρη στις ερωτήσεις από το 1970 και δώθε.

 387. # 381, 387

  Τώρα το βλέπω, για να με δω τι ψάρια πιάνω.

 388. # 381, 387

  22/30

 389. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  386 Η Κυριακή το λέει με καμάρι, από ΄κείνην το ξέρω, από παλιά παλιά, ότι από τη Συκιά είναι 🙂
  Και τώρα που το λες, κι ούτε το είχα ως τώρα συσχετίσει, από κει (εγώ δεν έχω πάει) είναι παντρεμένη η αδελφή μιας παλιάς φίλης κι έλεγε αυτό για τα πεθερικά (κ δεν ήθελε να πάρουν μετάθεση για κει): «έξω από τον κόσμο», ήταν όμως και κτηνοτρόφοι οπότε δεν το πολυδέναμε κόμπο οι γύρω, το θεωρούσαμε φυσικό αν και ήταν κι ο σύζυγος αυτός λίγο μονοχνωτέξ. Κοίτα κάτι ετεροχρονισμένα δίκια ! 🙂

 390. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πέτυχα μερικές προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που ήταν έτοιμο και δε λένε να το ανοίξουνε). Διετείς οι συμβάσεις βλέπω
  https://diavgeia.gov.gr/f/xgh

 391. ΣΠ said

  387, 389
  Κοίτα να δεις! Από τα γεννοφάσκια μου Παοκσής και έπιασα ίδια με έναν βάζελο. 🙂

 392. Μαρία said

  390
  Κτηνοτρόφοι που ακόμα και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έστελναν τα παιδιά τους στα γίδια. Οι καθηγητές στην Α Γυμνασίου τραβούσαν τα μαλλιά τους. Όσοι είχαν κτήματα κάτω στην παραλία τα κονόμησαν.

 393. # 392

  Μπορεί νάναι ΠΑΟΚτσήδικο τεστ αλλά είναι δύσκολο τεστ, αφού !

 394. Πέπε said

  376, 377 κλπ.

  Είναι ασύντακτο. Μ’ αυτή τη σειρά των λέξεων τα κόμματα είναι και τυπικώς λανθασμένα. Χωρίς τα κόμματα θα ήταν άγαρμπο πλην σωστό.

  Ανεξαρτήτως αυτών υπέγραψα. Και χαίρομαι που μπορώ, γιατί μέχρι χτες κυκλοφορούσε σε μέιλ, όπου η συλλογή υπογραφών είναι στα όρια του αδυνάτου.

  Να πω παρά ταύτα ότι το e-class το βλέπω από χτες να δουλεύει καλύτερα (γρηγορότερα δηλαδή).

 395. Antigeist said

  Τελικά έχει δίκιο ο Σαραντάκος. Η ορθογραφία πραγματικά είναι το πιο ανούσιο κομμάτι της γλωσσικής εκπαίδευσης. Μια πολυτέλεια την οποία ίσως δεν θα έπαιρνε ο κόσμος τόσο στα σοβαρά αν δεν υπήρχε άπειρο χαρτί για πέταμα στην εποχή μας. Ίσως χρησιμεύει για ξεχωρίζει ομόηχες λέξεις διαφορετικής ετυμολογίας αλλά αυτό μόνο στα πλαίσια της καθαρεύουσας θα είχε κάποιο πρακτικό νόημα. Τα περισσότερα ορθογραφικά λάθη συμβαίνουν γιατί ο κόσμος απλά προφέρει αλλιώς. Γιατί να γράφουμε «καταβάλλω» και όχι παντού «καταβάλω» εφόσον το διπλό λάμδα δεν προφέρεται ποτέ; Εντάξει λίγο για να γκρινιάξω το λέω. Ξέρω ότι και μόνο στην ιδέα να μην γράφουμε πράγματα που δεν λέμε κριντζάρουν υπάρξεις ολόκληρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: