Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λοιμωξιολόγος, η ειδικότητα της χρονιάς

Posted by sarant στο 30 Μαρτίου, 2020


Μπορεί ο κορονοϊός (με τις ορθογραφικές και μορφολογικές παραλλαγές του) να είναι απο τώρα το απόλυτο φαβορί για τη Λέξη του 2020, αλλά μέσα στην πανδημία διακρίνονται και άλλες λέξεις που θα διεκδικήσουν μια καλή θέση στον διαγωνισμό -η ίδια η λέξη πανδημία, η καραντίνα, τα «υποκείμενα νοσήματα» και, το σημερινό μας θέμα, ο λοιμωξιολόγος, που πήρα το θάρρος να τον ανακηρυξω ηδη από τώρα σε ειδικότητα της χρονιάς.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού κάθε μέρα σπεύδουμε να ακούσουμε, με ευλαβική προσοχή, τις ανακοινώσεις του λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα και το έργο του δεν θα γράψω σε αυτό το άρθρο, κυρίως επειδή πιστεύω πως πρέπει να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του, που και πολλή και εξαιρετικά κρίσιμη είναι, χωρίς περιττούς περισπασμούς. Πολύ άσχημα έκαναν αρκετοί φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τον άξιο επιστήμονα στην μικροπολιτική διαμάχη («γίνε Τσιόδρας και όχι Καρανίκας», έγραψε ένας ανάξιος δημοσιογράφος, λες και έβαλε κανείς σε αντιπαράθεση τα δυο πρόσωπα). Και καλώς ορίστηκε και άλλος πλάι του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιάς, για να περιοριστεί ο κ. Τσιόδρας στα επιστημονικά και όχι στα διαχειριστικά.

Λοιμωξιολόγος λοιπόν ο κ. Τσιόδρας, μια ειδικότητα που, στοιχηματίζω, οι περισσότεροι δεν την είχαν ακούσει πέρυσι. Από ιατρική δεν ξέρω, και ελπίζω οι γιατροί του ιστολογίου να μας διαφωτίσουν, αλλά νομίζω ότι η λοιμωξιολογία δεν είναι από τις πρωτογενείς ειδικότητες που μπορεί να πάρει κάποιος γιατρός -δεν τη βρίσκω, ας πούμε, σε αυτόν εδώ τον πίνακα. Ίσως αποτελεί δευτερογενή ειδικότητα, δηλ. πρώτα γίνεται κανείς πχ παθολόγος και μετά ειδικεύεται εκ νέου στη λοιμωξιολογία -αλλά αυτό θα μας το πείτε εσείς στα σχόλια, γιατροί μου.

Και επειδή από ιατρική δεν πολυσκαμπάζω, λέω να λεξιλογήσω.

Ο λοιμωξιολόγος μελετάει τις λοιμώξεις. Η λοίμωξη είναι λέξη μεταγενέστερη, των λογίων. Οι αρχαίοι είχαν το ρήμα «λοιμώττω» και βέβαια τον πανάρχαιο «λοιμό».

Η λέξη λοιμός είναι ομηρική αν και μόνο μια φορά εμφανίζεται στον Όμηρο, στην Ιλιάδα, στο Α, στο σημείο όπου ο ιερέας Χρύσης έχει παρακαλέσει τον Απόλλωνα να τιμωρήσει τους Αχαιούς και, ύστερα από μερικές μέρες θανατικό, ο Αχιλλέας προτείνει να φύγουν,

εἰ δὴ ὁμοῦ πόλεμός τε δαμᾷ καὶ λοιμὸς Ἀχαιούς·

δηλαδή, όπως μεταφράζει ο Πολυλάς «αφού μας φθέρνει λοιμική και πόλεμος αντάμα».

Ο λοιμός έχει ρίζα ινδοευρωπαϊκή και δεν αποκλείεται να συνδέεται ετυμολογικά με τον ομόηχό του, τον λιμό. Το ζευγάρι αυτο των ομόηχων είναι διάσημο και ενώ διαφέρουν στη σημασία δηλώνουν και τα δύο συμφορές: ο λιμός είναι πείνα, λιμοκτονία που λέμε, ενω ο λοιμός είναι αρρώστια. Αλλά και τα δυο θανατικά είναι και συγκατοικούν άλλωστε στην εκκλησιαστική ακολουθία:

έτι δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθήναι την αγίαν εκκλησίαν ταύτην, την νήσον ταύτην, και πάσαν πόλιν και χώραν από λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου….

Οπότε, όταν λέει κάποιος τη φράση «λ*μός, σεισμός, καταποντισμός» δεν υπάρχει σωστό και λάθος, στέκουν και τα δύο, αν και συχνότερα βλέπουμε γραμμένο τον λιμό.

Και βέβαια έχουμε το γνωστό επεισόδιο που αφηγείται ο Θουκυδίδης (2.54):

ἐν δὲ τῷ κακῷ οἷα εἰκὸς ἀνεμνήσθησαν καὶ τοῦδε τοῦ ἔπους, φάσκοντες οἱ πρεσβύτεροι πάλαι ᾄδεσθαι «ἥξει Δωριακὸς πόλεμος καὶ λοιμὸς ἅμ᾽ αὐτῷ.» ἐγένετο μὲν οὖν ἔρις τοῖς ἀνθρώποις μὴ λοιμὸν ὠνομάσθαι ἐν τῷ ἔπει ὑπὸ τῶν παλαιῶν, ἀλλὰ λιμόν, ἐνίκησε δὲ ἐπὶ τοῦ παρόντος εἰκότως λοιμὸν εἰρῆσθαι· οἱ γὰρ ἄνθρωποι πρὸς ἃ ἔπασχον τὴν μνήμην ἐποιοῦντο. ἢν δέ γε οἶμαί ποτε ἄλλος πόλεμος καταλάβῃ Δωρικὸς τοῦδε ὕστερος καὶ ξυμβῇ γενέσθαι λιμόν, κατὰ τὸ εἰκὸς οὕτως ᾄσονται.

δηλαδή, στη μετάφραση του Ελ. Βενιζέλου:

Μερικοί μάλιστα κατά την διάρκειαν της δυστυχίας ενθυμήθησαν, όπως ήτο φυσικόν, τον επόμενον στίχον, περί του οποίου οι πρεσβύτεροι απ᾽ αυτούς εβεβαίωναν, ότι εψάλλετο εις παλαιοτέραν εποχήν·

«Θα έλθη δωρικός πόλεμος και λοιμός μαζί μ᾽ αυτόν.»

Είναι αληθές ότι αντέτειναν μερικοί ότι ο παλαιός στίχος ωμιλούσε περί λιμού και όχι λοιμού, αλλ᾽ επί του παρόντος επεκράτησε φυσικά η γνώμη ότι η λέξις, της οποίας είχε γίνει χρήσις εις το άσμα, ήτο λοιμός, καθόσον οι άνθρωποι εμνημόνευαν τον στίχον σύμφωνα με τα παθήματά των. Αλλ᾽ εάν ποτέ επέλθη άλλος δωρικός πόλεμος μετά τον σημερινόν, και συμπέση να επέλθη λιμός, μου φαίνεται πιθανόν ότι τον στίχον θα ψάλλουν με την λέξιν αυτήν.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως το επεισόδιο αυτό αποτελεί διάψευση της ερασμικής θεωρίας για την προφορά των αρχαίων Ελλήνων, αφού λοιμός και λιμός φαίνεται πως προφέρονταν το ίδιο. Ωστόσο, όπως γράψαμε πολύ πρόσφατα, οι δύο επίμαχες λέξεις προφέρονταν όχι ολόιδια αλλά με παρόμοιο τρόπο: λιμός η μία, λοϊμός η άλλη, που ταίριαζαν και οι δύο με το μέτρο.

Ο λοιμός έδωσε το ρήμα λοιμώσσω («πάσχω από λοιμό, δηλαδή κυρίως από πανώλη»), παράγωγο του οποίου, στα νεότερα χρόνια, είναι και η λοίμωξη. Αρχαιο είναι και το επίθετο «λοιμώδης» που χαρακτηρίζει όλες τις μολυσματικής φύσεως νόσους. Νεότερο, στην ίδια οικογένεια, το «λοιμοκαθαρτήριο» που όμως έχει παλιώσει -το συζητήσαμε και τις προάλλες στο άρθρο για την καραντίνα.

Καθώς είναι λέξεις ομόηχες, πολλοί μπερδεύουν τον «λοιμό» με τον «λιμό». Κι εγώ έχω κάνει λάθος από απροσεξία σ’ αυτό το ζευγάρι. Βέβαια, αρκεί να σκεφτούμε τον λιμασμένο ή τον λιμάρη για να ξεδιαλύνουμε την ορθογραφία του καθενός -ή και τη λίμα, με τη σημασία της πείνας. (Η άλλη η λίμα, των νυχιών ή των διαρρηκτών, είναι ομόγραφο αλλά έχει άλλη ετυμολογία, δάνειο από τα ιταλικά).

Ο λοιμός, ή τέλος πάντων η πανδημία του κορονοϊού, κάποτε θα τελειώσει. Όμως μετά; Ο κίνδυνος Το θέμα είναι να μην ακολουθήσει αν όχι λιμός πάντως βαθύτατη οικονομική κρίση ή να μην επωμιστούν και πάλι οι ασθενέστεροι το κύριο βάρος. Αλλά τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό;

Advertisement

556 Σχόλια προς “Λοιμωξιολόγος, η ειδικότητα της χρονιάς”

 1. Ξεφεύγω αλλά φαντάζομαι ότι και τα λιμά (στα χαρτιά) θα σχετίζονται κάπως με τον λιμό (δηλ. με τον λιμασμένο, τη λίμα κλπ)

 2. Γς said

  Μα τι κακό με όλους αυτούς;

  Πολύ φασαρία.

  Μα,να μην μπορούμε να νοσήσουμε με την ησυχία μας…

  Καλημέρα

  και τι λιακάδα σήμερα….

 3. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
  Εἴτε λοιμὸς εἴτε λιμὸς
  γιὰ μᾶς στὸ τέλος ὁ λυγμός.

 4. rizes said

  Αιγός Ποταμοί
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2012/05/10/748/

 5. Κιγκέρι said

  Ο λιμός από την πείνα του έφαγε το κουλουράκι (το ο).

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους !
  Το λοιμωξιολόγο, ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο που ήμουν σχεδόν ένα μήνα στον Ερυθρό, τον είχα μάθει καλά (εκεί είναι υπεύθυνη η κ. Βησσαρία Σακκά). ϊσως ακόμα άγνωστη σε μερικούς να παραμένει η ειδικότντα «Εντατικολόγος», που κι αυτήν όμως την έχω ακούσει λίγα χρόνια πριν.

 7. nwjsj said

  Καλημέρες!!!

  Χόμπυ της χρονιάς πάντως είναι ο ψάλτης…

 8. Γς said

  1:

  Με το Περού ίσως;

  Τη Λίμα;

  Το Μάτσου Πίτσου;

 9. Μαρία said

  1
  Άγνωστης ετυμολογίας στο ΛΚΝ.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CF%8C&dq=

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-9 Με πρόλαβε η Μαρία. Ο δε Μπαμπινιώτης δεν έχει καν τη λέξη.

  6 Εντατικολόγος είναι ο Πολάκης.

 11. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Καλημέρα, ἡ Λοιμωξιολογία δὲν εἶναι εἰδικότητα. Εἶναι ἐξειδίκευση τὴς παθολογίας (ἐσωτερικὴ ἰατρικὴ στὶς ἄλλες χῶρες, ἴσως κι ἐδῶ χρειάζεται ἄρθρο). Ἄλλες ἐξειδικεὐσεις εἶναι ἣ διαβητολογία, ἡ αθλητιατρική, ἡ κλινικὴ μικροβιολογία κοκ

 12. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Νικοκύρη, ξέχασες τοὺς ἐπιδημιολόγους. Ἰατρικὴ εἰδικότητα κι αὐτή, ἂν καὶ ἔχει ἄμεση σχέση μὲ τὰ μαθηματικά.

  Σὲ ἀνάλογες περιόδους κρίσεων πολλοὶ γίνονται εἰδικοί, π.χ. σεισμολόγοι καὶ οἰκονομολόγοι παλιότερα, λοιμωξιολόγοι καὶ ἐπιδημιολόγοι τώρα.

  Αὐτὸ ἰσχύει γιὰ τοὺς δημοσιογράφους, κυρίως, ἀλλὰ ὑπάρχουν καὶ ἀρκετοὶ ἄλλοι ποὺ «ἔμαθαν καὶ μαστορεύουν καὶ … τὸν μάστορά τους».

  Παλιὰ αὐτὸ ἦταν παράδοση στοὺς καφενέδες.

  «Κάνε με πρωθυπουργὸ γιὰ μιὰ μέρα νὰ τὰ διορθώσω ὅλα» ἦταν ἡ κλασσικὴ ἐπωδὸς μεταξὺ καφέ, ζαριᾶς καὶ τσιγάρου.

  Τώρα αὐτὸ γίνεται στὰ διάφορα ἠλεκτρονικὰ φόρουμ, ὅπως τὸ δικό μας, καληώρα. 🙂

 13. Παναγιώτης K. said

  …Για να μη μπείτε στον κόπο… 🙂
  (Διότι μπορεί να σας δημιουργήθηκε η απορία για τα αντίθετα του περισπασμού.
  περισπασμός: απασχόληση της προσοχής μας από την κύρια ασχολία μας).

  Αντίθετα ή αντώνυμα: προσήλωση, συγκέντρωση, απορρόφηση, περισυλλογή, επίταση της προσοχής-του ενδιαφέροντος σε κάτι, αφοσίωση.

  (αντώνυμα: άκουγα τις φιλολογίνες να λένε έτσι τα αντίθετα)

 14. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Βεβαίως και είναι έτσι όπως τα λες περί της ειδικότητας της Λοιμωξιολογίας… 🙂

 15. Πάνος με πεζά said

  Προσοχή πάντως, Νοικοκύρη, εκεί στο Λούξενμουργκ, γιατί είστε περιτριγυρισμένοι από κόκκινες μεγαλοκουκκίδες… «Ανεβαίνουν» και οι Γερμανοί, τελευταία…

 16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ὅταν σπούδαζα ἰατρικὴ ἡ τάση στὰ ἰταλικὰ πανεπιστήμια ἦταν νὰ μὴ χρησιμοποιοῦν τοὺς μέχρι τότε ὅρους τῶν κλινικῶν μαθημάτων καὶ τοὺς εἶχαν ἀντικαταστήσει μὲ περιφραστικοὺς. Ἔτσι π.χ δὲν ἔλεγαν ὀρθοπεδικὴ ἀλλὰ ἀσθένειες του μυοσκελετικοῦ συστήματος, δὲν ἔλεγαν ενδοκρινολογία ἀλλἀ ἀσθένειες τῶν αδένων και τοῦ μεταβολισμοῦ κοκ. Ἔτσι καὶ τὴ λοιμωξιολογία τὴν ἔλεγαν «Λοιμώδη Νοσήματα» ἰταλιστὶ «Malattie Infettive». Μιλώντας μὲ ἕναν Ἕλληνα συμφοιτητή μου εἶπα ὅτι προετοιμαζόμουν νὰ δώσω «Λομώδη Νοσήματα» καὶ μοῦ ἀπάντησε «ἄ, ἔτσι λέγονται, ἐγὼ εἶπα στὴ μάνα μου ὅτι θὰ δώσω τὶς κολλητικὲς ἀρρώστιες»

 17. Γς said

  8:

  Ούτε με τις Ανδεις. Κρίμα…

 18. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  6. Κι ἡ ἐντατικολογία εἶναι ἐξειδίκευση τῆς ἀναισθησιολογίας

 19. 12 Δλδ η μαζική εξάπλωση αφροδισίων νοσημάτων είναι επηδημία?

 20. Γς said

  Είπα κι εγώ να πετάξω τη μπάλα ψηλά, έξω απ το μίζερο κορωνοϊκό γήπεδο

  αλλ η Μαρμάγκο δεν θέλει

 21. Μαρία said

  10
  α. Απαράδεχτος. Δεν έχει καθόλου χαρτοπαιχτικούς όρους;
  β. Εξειδίκευση κυρίως των μικροβιολόγων είναι και η ιολογία. Ιολόγος είναι ο Ξανθός.
  https://www.hsvirology.gr/

  Άσχετο. Μόλις ο Σταϊκούρας πέταξε ένα «ανεξαρτήτου».

 22. Κιγκέρι said

  Η Λοιμωξιολογία είναι υποειδικότητα όχι μόνο της Παθολογίας, αλλά και της Παιδιατρικής.
  Η Επιδημιολογία είναι κλάδος της ειδικότητας της Κοινωνικής Ιατρικής.

 23. Κιγκέρι said

  Από το λινκ με τις ιατρικές ειδικότητες που έβαλε ο Νικοκύρης:

  14. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
  Για τη λήψη της ειδικότητας ο χρόνος άσκησης ορίζεται σε 4 έτη ως εξής:

  1 έτος στον Παθολογικό Τομέα Νοσοκομείου.
  1 έτος θεωρητική κατάρτιση σε Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (ΑΕΙ) ή στην Υγειονομική Σχολή, στους τομείς Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής, Κοινωνικών επιστημών, Προληπτικής Ιατρικής, Περιβαλλοντολογικής Ιατρικής, αρχών Προγραμματισμού, Οικονομικών Υγείας, Διατροφής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.
  2 έτη πρακτική άσκηση στο Νοσοκομείο στο Χειρουργικό Τομέα ή Τομέα Ψυχιατρικής καθώς και στη Μαιευτική – Γυναικολογία, την Παιδιατρική, από τα οποία:
  1 έτος σε Νοσοκομείο και
  1 έτος σε Κέντρο Υγείας.

 24. Παναγιώτης K. said

  Γιατροί και εξειδίκευση…
  Πολλοί άνθρωποι προφανώς μεγάλης σχετικώς ηλικίας ( οι μεγάλες ηλικίες, λόγω…φθοράς, είναι οι κύριοι πελάτες των γιατρών ) παραπονιούνται για τους γιατρούς ότι τους ακούνε λίγο ενώ παλιότερα οι γιατροί ήταν πιο…διερευνητικοί. Αφιέρωναν χρόνο στον ασθενή για να κάνουν διάγνωση. Τώρα, λένε οι παραπονούμενοι, αμέσως σου γράφει παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις.

  Ίσως αυτός να είναι η πιο αποτελεσματικός τρόπος.

  Αυτή όμως η αντίληψη βλέπει τον ασθενή ως βιολογική μονάδα και παραβλέπει την ψυχολογική πλευρά λένε οι παραπονούμενοι και αυτό που φταίει είναι η απληστία… σύμφωνα πάλι με τους παραπονούμενους.

  Εννοείται πως αφού υπάρχει ο κανόνας, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις,,, 🙂
  Έχω προσωπικά παραδείγματα
  (Δεν ανήκω στους παραπονούμενους…) 🙂

  Βεβαίως οι …θετικιστές δεν έχουν πια τέτοιου τύπου αξιώσεις. 🙂

  Επίκαιρο σχόλιο: Μας λένε να τηλεφωνήσουμε στον γιατρό μας κ.λπ
  Εγώ που δεν έχω γιατρό;

 25. Georgios Bartzoudis said

  Νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης. Κάπου εκεί στην πάλαι ποτε Κονίτσης και νυν Λαμπράκη. Είχε και στάση το αστικό της Τούμπας (Λοιμωδών, θα κατέβη κανείς;;). Καταργήθηκε πριν μερικά χρόνια. Με παραπεμπτικό από την Παιδιατρική του ΑΧΕΠΑ, πήγα κάποτε το παιδί εκεί και ευτυχώς ιάθηκε (μήπως ιάνθηκε;;). Μου είχε κάνει εντύπωση η υποδειγματική δουλειά γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Μου είχε κάνει αλγεινή εντύπωση η γενική κατάσταση του κτιρίου. Δεν διέφερε από ένα αχούρι. Οι εσωτερικοί τοίχοι του ήταν πιο βρωμεροί και από τα τότε δημόσια αποχωρητήρια! Και έλεγα και ξανάλεγα για το Διοικητικό Συμβούλιο εκείνου του Νοσοκομείου. Καλά! Ας δεχτώ ότι το Κράτος δεν τους δίνει λεφτά. Αλλά, αυτοί οι μασκαράδες, δεν μπορούν να βάλουν πέντε δραχμές από τη τζέπη τους για να πάρουν πέντε κιλά ασβέστη και να χρίσουν τα ντουβάρια;;; Δεν ντρέπονται που πηγαίνουν και συνεδριάζουν μέσα σε τόση βρωμιά;;; [Τί να κάνουμε; Αυτές είναι οι επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων: Δικός μας νάναι κι ότι νάναι!!]

 26. Σωτήρς said

  ΝΑ πω την αμαρτία μου εγώ νόμιζα πως επιδημιολόγος, λοιμωξιολόγος ήταν κάτι σε στατιστική & πιθανότητες. ΑΣΟΕΕ, Παν. Πειραιά κάτι τέτοιο …

  Υπάρχει βεβαίως και ο «λιμοκοντόρος» που στην περίπτωση της Ιταλίας τώρα γίνεται «λοιμοκοντόρος» ο Κόντες.

 27. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες προέκυψαν πάμπολλα σύνθετα, με ή χωρίς προθέσεις (αναλοίμωξη, αντιλοίμωξη, επιλοίμωξη, πρωτολοίμωξη, συλλοίμωξη, λοιμογόνος κλπ). Και βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ειδικά νοσοκομεία, όπως είναι το Λοιμωδών στην Θεσσαλονίκη.

 28. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και για τη διευκρίνιση σχετικά με τη λοιμωξιολογία.

  26 Πολλά μακάβρια λογοπαίγνια….

  20 Σε απελευθέρωσα (στο 17)

 29. Μαρία said

  24
  Θα μπορούσες να έχεις αλλά επέλεξες να μην έχεις, όταν μας καλούσαν να γραφτούμε σε μια ΤΟΜΥ ή να επιλέξουμε οικογενειακό γιατρό κάποιον ιδιώτη που συμβλήθηκε με το δημόσιο.

  13
  Μπαίνω στον κόπο, επειδή είσαι μαθηματικός. 🙂
  α. Η αντίθεση (αντωνυμία) δύο εννοιών προκύπτει μετά απο σύγκριση, π.χ. μικρός – μεγάλος και η άρνηση της μιας δεν συνεπάγεται τη βεβαίωση της άλλης. Αυτό οδηγεί και σε ουδετεροποίηση της αντίθεσης π.χ. σε ερωτήσεις «τι ύψος έχει ο τάδε;, τι φάρδος έχει το ύφασμα;» κλπ
  β. Όταν οι έννοιες είναι αντιφατικές π.χ. υγιής- άρρωστος μιλάμε για συμπληρωματικότητα. (Για πλάκα μπορούμε να καταργήσουμε την αντίφαση π.χ. ολίγον έγκυος.
  γ. Σε αντιθέσεις όρων όπως πουλώ – αγοράζω μιλάμε για αντιστροφή.

  Διάλεξε πού θα κατατάξεις τον απερίσπαστο.

 30. Dong-ho Spiros Merimanis said

  αν η λοιμωξιολογία και ο λοιμωξιολόγος προέρχονταν απ’ τη λοίμωξη θά γράφονταν λοιμωξολογία και λοιμωξολόγος, όπως ψυχολόγος ή ορνιθολόγος ή σεξολόγος
  είναι όμως πολύ καινούργια λέξη, στα γαλλικά η λέξεις infectiologie και infectiologue χρονολογούνται απ’ το 1984, δε μπορεί στα ελληνικά να βγήκαν νωρίτερα, καμιά σχέση λοιπόν με τ’ αρχαία ελληνικά

  υπόθεση: η προφορά του δίφθογγου «ct» που είναι «ξ» παράσυρε τους γιατρούς και η ενφεξιολοζί έγινε ενφεξιολογία και ελληνικοποιήθηκε σε λοιμωξιολογία αντικατασταίνοντας το «infe-» με το «λοιμω-«

 31. spiridione said

  Η λοίμωξη πάντως είναι μεσαιωνική, υπάρχει στον Πτωχοπρόδρομο
  https://books.google.gr/books?id=5KArgqfr_SEC&pg=RA3-PT414&dq=%22%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BE%CE%B9%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj_6Kmp3sHoAhUD36QKHQpEDP44ChDoAQg7MAI#v=onepage&q=%22%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BE%CE%B9%CF%82%22&f=false

 32. μήτσκος said

  Τελευταία παράγραφος, ο κίνδυνος είναι να έρθει η κρίση ή να μην έρθει;

 33. atheofobos said

  Το πιο πρόσφατο ΦΕΚ που καθορίζει τις ιατρικές ειδικότητες είναι του 2018 https://www.ygeianet.gr/images/site/1510/60049_large/fek_eidikothtes.pdf

  Οι εντατικολόγοι δεν είναι ξεχωριστή ειδικότητα αλλά ανάλογα και την ΜΕΘ προέρχονται από διάφορες ειδικότητες όπως την Παθολογία την Παιδιατρική, την Αναισθησιολογία, την Χειρουργική, την Πνευμονολογία και την Καρδιολογία .
  Ο Πολάκης πχ είναι χειρουργός.

 34. sarant said

  32 Το διόρθωσα, ευχαριστώ!

  31 Μπράβο, περιέργως το TLG δεν βγάζει τη λέξη,

 35. Καλημέρα

  Σχετικά με το ποιοί θα πληρώσουν τον επερχόμενο λιμό, ένα δείγμα από το ποδόσφαιρο :

  Δέχθηκαν οι παίκτες της Γιουβέντους περικοπή 50 % στις απολαβές τους ΟΜΟΦΩΝΑ, ακόμα κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο που γι αυτόν το μαλλί αγγίζει τα 10,3 μύρια

  Αντίθετα στην Μπαρτσελόνα (mas que un club) αντίστοιχη πρόταση απερρίφθη μετά βελυγμίας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους άσσους της ( λέγε με Μέσι)

  Ηθικόν δίδαγμα : δώστε κι άλλες ( η φετινή ήταν εκτός πάσης λογικής, μόνο για επικοινωνιακούς λόγους ) χρυσες μπάλλες στο «πρότυπο», ο Ρονάλντο είναι …εγωϊστής !

  Τυχαίο είναι που η Γιούβε φοράει ασπρόμαυρα και η Μπάρτσα …πλουμιστά ; ( Λάμπρο τ’ ακούς, που μούλεγες χτες πως τα βλέπω ασπρόμαυρα και συ τεχνικολόρ ; )

 36. LandS said

  έτι δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθήναι την αγίαν εκκλησίαν ταύτην, την νήσον ταύτην…

  Μόνο Μυτιλήνη και Αίγινα έχεις πάει εκκλησία; Η Παναγίτσα και ο Άγιος Αλέξανδρος σου πέφτουν λίγοι; 😎😍

 37. Τα χαρτοπαικτικά λιμά μάλλον προέρχονται από την ιταλική λίμα αφού πολλοί χαρτοπαικτικοί όροι έχουν τέτοια προέλευση (πάσσο, σόλο, πασιέντζα, η ίδια η τράπουλα κ.λ.π )

 38. Θρασύμαχος said

  Τσουπ, εμφανίστηκε και νέος αστήρ https://www.athensvoice.gr/greece/633897_vgiamarellos-xekina-kliniki-dokimi-se-meth-gia-antimetopisi-toy-koronoioy του κλάδου, ο υιός (και ουχί ιός) της ομοτέχνου μητρός του, του οποίου εύφημος μνεία έχει ήδη γίνει https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/07/meze-417/#comment-635972 στο φιλόξενο ιστολόγιο. Πόσοι θα προσέξουν τη συνεπωνυμία; Ευτυχώς αυτός τουλάχιστον προτείνει σοβαρά πράγματα και όχι κανένα ευχέλαιο!

 39. Λεύκιππος said

  30 …..σε λοιμωξιολογία αντικατασταίνοντας το «infe-» με ……. Εννοείς, αντικαθιστώντας;

 40. Pedis said

  Το θέμα είναι να μην ακολουθήσει αν όχι λιμός πάντως βαθύτατη οικονομική κρίση ή να μην επωμιστούν και πάλι οι ασθενέστεροι το κύριο βάρος. Αλλά τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό;

  Να ψηφίσουμε τον Κούλη. Για να μάθουμε τι άλλο μπορεί (και μας αξίζει!) να μας κάνει.

 41. sarant said

  36 Kοπυπέιστ το πήρα

 42. spiridione said

  Για τα λιμά: Πρέπει να υπήρχε και λ. λιμός σαν επίθετο = μικρός, ξερακιανός.
  Εδώ ένα απόσπασμα άρθρου από το περιοδικό Αθηνά
  Κατά τον αυτόν τρόπον νοητέον και το λιμός εκ του λιμασμένος λιμαστικός λιμάζω κλπ. εντεύθεν και λιμό γαϊδούρι, τα λιμά. Η έννοια του λιμού και του ολίγου συγγενείς.
  https://books.google.gr/books?id=UfJDAAAAIAAJ&q=%22%CF%84%CE%B1+%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%22+%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%AC&dq=%22%CF%84%CE%B1+%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%22+%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%AC&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiag8Ha6MHoAhUJsaQKHbmdB9sQ6AEIKDAA

 43. Πέπε said

  @13:

  Αυτός είναι ο καθιερωμένος όρος, αντώνυμα. Δεν τον έχω χωνέψει καθόλου. Και δε νομίζω να υπάρχει φιλόλογος -πόσο μάλλον άνθρωπος- που να τον έχει πραγματικά εντάξει στο λαξιλόγιό του, αντικαθιστώντας το «αντίθετα». Θα πουν «αντώνυμα» την ώρα που διδάσκουν τη σχετική θεωρία ή κάνουν ασκήσεις, αλλά όχι όταν το φέρει η κουβέντα.

  Δεν είναι τυχαίο ότι για να εξηγήσει κανείς (όπως η Μαρία #29) τις διάφορες περιπτώσεις αναγκάζεται να καταφύγει στη λέξη «αντίθεση».

  Άσε που η σύνθεση «αντί + όνομα» είναι ήδη καπαρωμένη από την αντωνυμία, που χρησιμοποιείται αντί ονόματος.

  Επιπλέον, τον όρο «αντίθετα» δε χρειαζόταν να τον μάθει κανείς, αφού σημαίνει ακριβώς το ίδιο με την κοινή γενική λέξη «αντίθετα», πράγμα που κάνει την ορολογία πιο φιλική προς τον χρήστη απ’ ό,τι αν κάθεσαι να μαθαίνεις καινούργιους (και μάλιστα αδιαφανείς) όρους για έννοιες που ήδη ήξερες.

  Η μοναδική και ανεπαρκέστατη δικαιολογία που μπορώ ν α σκεφτώ για την ύπαρξή του είναι το ζευγάρι «συνώνυμα – αντώνυμα», που και πάλι δηλαδή όλοι είναι εξοικειωμένοι με το «συνώνυμα – αντίθετα».

 44. Θρασύμαχος said

  https://lh3.googleusercontent.com/proxy/-EBGbZUm3Ht1w4rfg550VwtILOgqVjxYbFojbammtl6gsSryEs6FwgQk3Hp2tN1w3J606twNWAFFTO-QwN1fw0PZNhtS5bkuEqZakRwDTLgw

 45. spiridione said

  42. Και από το σλανγκ όπου γράφει και τη μεταφορική σημασία (φλυαρία) που νομίζω έχει εκλείψει σήμερα
  https://www.slang.gr/definition/9044-lima

 46. Αγγελος said

  Dong-Ho Spiros Merimanis, μάλλον δεν έχεις δίκιο. Πολύ συχνά τα παράγωγα λέξεων σε -σις διατηρούν το ι της κατάληξης: συνταξιούχος, συνταξιοδότηση, συναρτησιακή (ανάλυση), ασκησιολογία, φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, επιδειξιομανία… Κάποιοι καθαρολόγοι ίσως πουν ότι θα έπρεπε να λέμε ‘λοιμοξεολογία’, κατά τα φρασεολογία και πολεοδομία, αλλά πάντως δεν νομίζω ότι έχουμε φωνητικό επηρεασμό από το infectiologie.

 47. Πέπε said

  30:

  Όχι.

  Κατ’ αρχήν, το φαινόμενο δεν εντοπίζεται στο ct αλλά στο t+i: ambition, pollution, solution, όλα αυτά με σ προφέρονται. (Και στα ιταλικά με τσ που γράφεται z, στα ισπανικά με θ που γράφεται c, κλπ.).

  Αυτό λοιπόν το φαινόμενο συμβαίνει και στα ελληνικά. Παράγωγες λέξεις με επίθημα που αρχίζει από -ι- και που πριν από αυτό υπάρχει -τ- ως χαρακτήρας της πρωτότυπης λέξης, τρέπουν αυτό το -τ- σε -σ-: ανάλγητος > αναλγησία, άπρακτος > απραξία.

  Απλώς στα λατινικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά, αντί να αλλάξουν την ορθογραφία, διατηρούν το -t- με τη σύμβαση ότι εδώ προφέρεται συριστικά. (Για τα λατινικά δεν είμαι βέβαιος πώς πραγματικά προφερόταν. Στα σύγχρονα λατινικά Ελλάδος συνήθως λέμε «σολούτιο», άλλοι όμως λένε και «σολούτσιο», ενώ σε άλλες χώρες προφέρουν σύμφωνα με τις συμβάσεις της γραφής της δικιάς τους γλώσσας.)

 48. sarant said

  42 Λογικό

 49. Triant said

  Καλημέρα

  @29
  Θα μπορούσες να έχεις αλλά επέλεξες να μην έχεις, όταν μας καλούσαν να γραφτούμε σε μια ΤΟΜΥ ή να επιλέξουμε οικογενειακό γιατρό κάποιον ιδιώτη που συμβλήθηκε με το δημόσιο.

  Όταν πήγα να επιλέξω, το σύστημα μου είπε ότι δεν υπάρχουν ‘προς το παρόν’ οικογενειακοί γιατροί για την περιοχή μου (Ν. Σμύρνη). Στη συνέχεια έμαθα ότι δεν υπάρχουν γενικώς και ότι μάλλον δεν θα υπάρξουν με τους όρους που ισχύουν. Ευλόγως δε, υπέθεσα ότι αν υπάρξουν θα είναι μάλλον ότι πιο άπειρο κυκλοφορεί οπότε δεν ξαναασχολήθηκα..

 50. Μυλοπέτρος said

  Στη Χίο έχουμε το ρήμα λιμάσσω (με δύο σ;). που θα πει πεινάω πολύ.

 51. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  24.03.2020 | 14:32
  Κατάσταση εξαίρεσης

  Έκτακτα μέτρα και θεωρίες συνωμοσίας
  Σώτη Τριανταφύλλου

  […]
  Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μιλούσε για τα memes, τις μονάδες πληροφοριών που εποικίζουν σαν ιοί το ανθρώπινο πνεύμα και το χρησιμοποιούν για να πολλαπλασιαστούν: οι ιδεολογίες προϋποθέτουν την ίδια απουσία διανοητικής αυτονομίας, την επανάληψη λέξεων που φορτίζονται εν προκειμένου με το περιεχόμενο του 20ού αιώνα –αστυνομικά μπλόκα, απαγόρευση κυκλοφορίας, Τείχη, Μεγάλος Αδελφός, λογοκρισία, υποταγή, παρακολούθηση, υποκλοπή, νομιμοφροσύνη– και καταλήγουν σε νοσηρές φαντασιώσεις και υπερβολές. Αν πιστέψουμε τον Αγκάμπεν, ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ένα αξιοθρήνητο θύμα του κράτους, που θυσιάζει ξανά ξανά τις πενιχρές ελευθερίες και τα δικαιώματά του κι από το οποίο ζητείται ευπείθεια και συμμόρφωση. Το σώμα του είναι δεσμώτης που κινείται κάτω από το Τεχνολογικό Μάτι και το οποίο οι αρχές εξαναγκάζουν σε αντισηψία και έξαλλο υγιεινισμό. Κάπως έτσι χτίζεται η τρέχουσα νοοτροπία του ατόμου που αναζητεί ρόλο θύματος δικαιολογώντας όλες τις αποτυχίες του μέσω μιας εξωγενούς μοίρας.
  […]

  https://www.athensvoice.gr/politics/632541_katastasi-exairesis

 52. Μυλοπέτρος said

  κάποτε άκουσα ότι στην αρχαιότητα έγινε μπέρδεμα με τις δύο αυτές λέξεις (λοιμός και λιμός) σχετικά με ένανε χρησμό. το γεγονός αυτό τεκμηριώνει την άποψη ότι η Ερασμιακή προφορά δεν έχει βάση. ισχύει αυτό; Με το χρησμό εννοώ. το ότι η περοφορά του Εράσμου δεν είναι εντελώς αστήρικτη τεκμηριώνεται από το ότι στα Μαστιχόχωρα της Χίου, οι πιο παλιοί λέγανε ξουράφι, στουπόχαρτο, τελέφωνο, θερία κλπ.

 53. dryhammer said

  15. >…είστε περιτριγυρισμένοι από κόκκινες μεγαλοκουκκίδες…
  δλδ από λοιμασμένους.

  50. Δεν ξέρω πως γράφεται αλλά σίγουρα προφέρεται με δύο σ… και στον αόριστο ελίμαξα

 54. leonicos said

  «λ*μός, σεισμός, καταποντισμός» δεν υπάρχει σωστό και λάθος,

  Νομίζω ότι στην εκκλησία λένε λοιμός, λιμός (δυο φορές /limos/

 55. leonicos said

  52

  Εγινε εκτενέστατηαναφορά πριν από δύο ή τρία άρθρα ίσως και πάντε, αλλά όχι παραπάνω

 56. Μαρία said

  49
  Δεν αμφισβητώ αυτά που λες. Στον Παναγιώτη απευθύνθηκα που ξέρω πού μένει. Εγώ έχω τη γιατρίνα μου σε τομυ αλλά μια φίλη που διάλεξε ιδιώτη, για να τον έχει κοντά στο σπίτι της, που με βάση την ηλικία του δεν είναι άπειρος.

 57. leonicos said

  50

  δεν είναι συχνό αλλά μάλλον πανελλήνιο

  δεν το έχω πει, αλλά ε΄χω ακούσει ‘λίμαξα’ και καταλαβα ‘μ’ έπιασε πείνα’ όχι ‘λιμοκτονώ’

  Αλλά και λίμαξαν στην Κατοχή = πέθαναν αό την πεινα

 58. leonicos said

  47 Πέπε

  Μην ακούσες γάλλο ν αδιαβάζει λατινικά. θα πάρεις δρόμο. είμαστε οι καλίτεροι μετά τους γερμανούς

 59. leonicos said

  45

  Και από το σλανγκ όπου γράφει και τη μεταφορική σημασία (φλυαρία) που νομίζω έχει εκλείψει σήμερα

  τον έπιασεμια λίμα…. που δεν έλεγε να σταματήσει

  Μην το νομίζεις

 60. LandS said

  24 Τέλος.
  Κακώς, το σάιτ του ΕΟΠΥ με το ΑΜΚΑ σου και τον τόπο κατοικίας σου βγάζει λίστα να διαλέξεις. Κάντο, στην ηλικία σου δεν πρέπει να στερείσαι φάρμακα που τα φαρμακεία δίνουν μόνο με συνταγή .

 61. LandS said

  60 Σορι ρε Παναγιώτη, στο 25 το 60

 62. leonicos said

  Ο Πολάκης δούλευε σε εντατική από ειδικευόμενος. Σ’ εμάς πήρε ειδικότητα

  Και διαβασμένος, και ικανός και δραστήριος και αποτελεσματικός και ειλικρινής και ντόμπρος

  Και συνεχίζει να δουλεύει σε εντατική

  Καμια φορά το τελευταίο ενοχλεί

  Και είναι ο μόνος υπουργος που η γυναίκα του δούλευε κανονικά, ενώ εκείνο ςήταν υπουργός. Καθόσουν δίπλα της και δεν το καταλάβαινες

  Φοβερό κορίτσι

 63. LandS said

  Πάλι λάθος πίσω στο 24
  Ε! Στην ηλικία μου 😒

 64. leonicos said

  38 Θρασύμαχε

  Άσχετα με το πρόβλημα που προέκυψε, και οι δυο τους, μητέρα και γιος, είαι σπουδαίοι λοιμωξιολόγοι.

  Η Γιαμαρέλλου ξεκίνησε από τα υπόγεα των αποθηκών του Λαϊκού, μαζί με τον Δαϊκο. Κάρφωναν και αγόραζαν ταπετσαρίες γι αν ανδημιουργήσουν θαλάμους ε συγκεκριμενη ατμόσφαιρα, π.χ. CΟ2, για την ανάπτυξη ορισμένων μικροβίων.

  Η Γιαμαρέλλου, άσχετα με τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, που δεν συμμερίζομαι ως γνωστόν, , ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ την λοιμωξιολογία.

  Πρέπει να ξεχωρίζουμε τις εντυπώσεις ή ακόμα και τα φαουλ από μια πορεία ζωής

  Και ο Ευάγγελος είναι σπουδαίος επιστήμονας. Τώρα, το αν θα βγει κάτι ή όχι, θα το δούμε. Ασφαλώς και πολλοί άλλοι σε πολλά μέρη του κόσμου, θα κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, και θα τους γράφουν οι εφημερίδες τους

 65. leonicos said

  64 σνέχεια

  Έχω προσωπική πείρα των ανθρώπων

  Γι’ αυτό μιλάω έτσι. Δεν έχω άλλο λόγο, ούτε προσωπικοί μου φίλοι είναι

 66. […] Μπορεί ο κορονοϊός (με τις ορθογραφικές και μορφολογικές παραλλαγές του) να είναι απο τώρα το απόλυτο φαβορί για τη Λέξη του 2020, αλλά μέσα στην πανδημία διακρίνονται και άλλες λέξεις που θα διεκδικήσουν μια καλή θέση στον διαγωνισμό -η ίδια η λέξη πανδημία, η καραντίνα, τα “υποκείμενα νοσήματα” και, το σημερινό μας θέμα, ο λοιμωξιολόγος,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/30/loimos/ […]

 67. sarant said

  52-55 Ρε παιδιά, το λέω στο άρθρο!

 68. LandS said

  47 Πόσο πιο εύκολα θα μαθαίναμε αγγλικά αν γράφαμε αναλγητία και προφέραμε αναλγησία.

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  35: Μήπως να τσοντάρουμε, βρε Τζι, το κατιτίς μας, για να μην πεινάσουν τα παιδάκια του Ρονάλντο; Ανάλαβέ το, αν μπορείς, και δώσε ένα IBAN (όχι Ιβάν) να καταθέσουμε τον οβολό μας. Μόνο εσύ μπορούσες να βρεις αυτό το παράδειγμα σχετικά με τις θυσίες που θα υποστούμε λόγω κορονοϊού. 😂

 70. # 54

  Μόνο οι βραδύγλωσσοι παπάδες !

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και επειδή από ιατρική δεν πολυσκαμπάζω»
  Τι σόι Έλληνας είσαι συ, Νικοκύρη, που παραδέχεσαι ανερυθρίαστα τέτοιο πράγμα; Τόσο πολύ σε αλλοτρίωσε η ξενιτιά; Υπάρχει Ρωμιός που δεν ξέρει τα πάντα από ιατρική; Σε όποια παρέα κι αν βρεθείς, μόλις παραπονεθείς για κάποια σωματική ενόχληση, σου έρχεται αυτομάτως και η διάγνωση και η αγωγή. ☺

 72. # 67

  Μάλλον δεν διάβασαν το άρθρο. Αγάπα τους σχολιαστές σου με τα ελαττώματά τους 🙂

 73. # 69

  Θάπρεπε να στο γράψω σε ποίημα γιατί στον πεζό λόγο φαίνεται πως δεν καταλαβαίνεις το πνεύμα του γράφοντος … κατανόηση κι αγάπη, η ελπίδα εξέλιπεν 🙂

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Λοιμός των Αθηνών ή «σύνδρομο του Θουκυδίδη». Ο Θ. μολύνθηκε αλλά επιβίωσε. Ο Περικλής η μεγάλη απώλεια. Οι Σπαρτιάτες προ των πυλών και μέσα ο λοιμός. Ο Ιπποκράτης παρών «λοιμωξιολόγος». Ο Σωκράτης παρότι ενεργός στη βοήθεια, δεν νόσησε κι αποδόθηκε στη δίαιτα του (τις διατροφικές-λιτές, από πριν συνήθειες).
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD

  50 Μυλο >>Στη Χίο έχουμε το ρήμα λιμάσσω (με δύο σ;). που θα πει πεινάω πολύ.
  Ναι, λιμάσσω, λιμασμένος και ελίμαξα,
  λυσσάω, λύσσαξα της πείνας, ευρεία χρήση και σ΄εμάς
  αλλά και το λιμάρη λέμε (για ζώο πιο πολύ, σκύλο συνήθως), αυτός που θέλει να τρώει συνέχεια σαν λιμασμένος, στην πραγματικότητα γρουσούζης, λαίμαργος

  42 Ναι, λιμά όπως λιανά, ψιλά, μικρούλια. Το χρησιμοποιούσε και μ΄αυτή την έννοια ο πατέρας μου. Ακόμη και για σωρούς αγγούρια (είχαμε θερμοκήπια έναν καιρό) που τα συσκεύαζε ο έμπορας κι άφηνε (πολλά) λιμά.

 75. # 69 συνέχεια

  Γιαννάκη μου δεν τόγραψα
  Κριστιάνο να εξάρω
  μα θαυμαστές του Λιονέλ
  μονάχα να πικάρω

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  30 Μαρτη

  Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

 77. Pedis said

  # 38, 64 – Α, ώστε, δεν είναι εξαίρεση (… η «συνωνυμία» εννοώ).

 78. Costas Papathanasiou said

  Τι πρέπει να κάνουμε γι’αυτό(το κακό που μας βρήκε ή θα μας βρεί);

  Ως αντιβασκανικά διπλής δράσης, θα μπορούσαν να μοιράζονται «ντουμπλ-φας κουκλάκια» (καλούμενα, φερειπείν, μαλλιαριστί «Ευκούληδες»), τα οποία από την καλή θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για Ευχή κι απ’ την ανάποδη για καρφίτσες-βουντού(=Κατάρα).
  Για όσους ανόητους δεν τα θελήσουν ή αποδειχτούν ανίκανοι να τα χρησιμοποιήσουν, η λεγόμενη «πανάκεια της αγέλης» θα μπορούσε να επιτευχθεί με (την δαπανηρότερη) τέλεση Ευχελαίου παρουσία μητροπολιτικού λοιμωξιολόγου και ΜΑΤ ώστε να προεξοφλείται η τήρηση των επιβεβλημένων υγειονομικών μέτρων (όπως: βεβαίωση άσηπτης μετακίνησης, απόσταση >2μ, μάσκα-γάντια-παλάσκα αντισηπτικών, κόψιμο βήχα κ.λ.π.).

 79. LandS said

  Πέθανε ο Γλέζος!

  Δεν μπορούμε να πάμε στη κηδεία του. Ούτε λογος βέβαια για λαϊκό προσκύνημα.

  Ελπίζω όταν τελειώσει αυτό το κακό να μπορέσουμε να παραβρεθούμε στη μεταφορά του στην Απείραθο.

 80. ΣΠ said

  Και στο τάβλι, ιδίως κατά την φάση του μαζέματος, λέμε για λιμό και για παχύ ζάρι.

 81. Πληροφοριακά

  Συμπληρώθηκαν 15 μέρες εγκλεισμού μου και παρότι περπατάω ελάχιστα και τρώω μάλλον περισσότερο από πριν έχω χάσει 3,5 κιλά !!

  Το αποδίδω στην έλλειψη άγχους μια που υποχρεωτικά ασχολούμαι με λιγότερα πράγματα λόγω συνθηκών και στην ηρεμία και ψυχική γαλήνη που μου προσφέρουν οι μια-δυο όπερες την ημέρα που βλέπω λόγω εγκλεισμού. Επίσης αύξησα τις ώρες ύπνου από περίπου 4 σε 7-8

  και θυμήθηκα μια οδοντογιατρίνα που της είχα προτείνει να βάζει Βέρντι στην αίθουσα αναμονής, το δοκίμασε και με ευχαριστούσε κάθε τόσο τηλεφωνικά που της είχε φύγει η πίεση της δουλειά.

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  και να κηδεύεται ο Γλέζος εν μέσω λοιμού…

 83. sarant said

  79 Έτσι πρέπει να γίνει…

  Αιωνία του η μνήμη -φυσικά θα γράψουμε κι αύριο.

 84. Pedis said

  Για τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα και το έργο του δεν θα γράψω σε αυτό το άρθρο, κυρίως επειδή πιστεύω πως πρέπει να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του …

  Η δουλειά του επιτελείου όσον αφορά την ενημέρωση είναι τουλάχιστον προβληματική για να μην πω ότι υποπτεύομαι ότι δεν είναι τόσο λόγω αναποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού και της γραφειοκρατείας όσο εκ του πονηρού.

  Έτσι, από στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά (τουλάχιστον από τα δελτία τύπoυ που δημοσιεύονται στα μμε) … τζίφος!

  Λ.χ. δεν δημοσιεύονται:

  – Αριθμός των τεστ που γίνονται κάθε μέρα, ανά γεωγραφική περιοχή της χωρας, ηλικία και ποσοστά θετικότητας (τα ποσοστά θετικότητας είναι σημαντικά για να κάνει κανείς εκτιμήσεις για τη διάδοση του ιού)

  (-> σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα Υγείας)

  – λεπρομερής ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

  – λεπτομερής γεωγραφική κατανομή των κρουσματων

  – αριθμός νοσηλευομένων εκτός κι εντός ΜΕΘ

  – αριθμός νοσούντων από το προσωπικό του ΕΣΥ (νοσοκομεία, πρωτοβάθμιας υγείας και ιδιώτες γιατροί και νοσοκόμοι)

  Ερώτηση 1: δεδομένου ότι η ανάλυση γίνεται σε λίγα εργαστήρια ανά την Ελλάδα, ποια ανεξάρτητη υπηρεσία-εργαστήριο είναι επιφορτισμένη να διενεργεί, δειγματολειπτικά, κρος-τσεκ των αναλύσεων.

  Υπόψην: οι ψευδείς θετικές απαντήσεις, όπως συνάγεται από την δευτερογενή ανάλυση των Ιταλικών τεστ, είναι 1-2%, ποσοστό όχι αμελητέο. Και, προφανως, το ποσοστό αυτό εξαρτάται από τη μέθοδο που ακολουθεί το κάθε εργαστήριο και τα συστηματικά του σφάλματα.

  (Για τις ψευδείς αρνητικές δεν έχω δει κάπου σε τι ποσοστά κυμαίνονται.)

  Ερώτηση 2: Ποια υπηρεσία (θα έπρεπε να) είναι επιφορτιμένη με την (σοβαρή, συστηματική και λεπτομερή) στατιστική ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων;

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  81: Δεν έχει πρωτάθλημα, βρε Τζι, για να αγχώνεσαι ποιος θα το πάρει. 😉

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ποίημα με το οποίο αποχαιρέτησε ο Γλέζος την αδερφή του Μπούμπα Δημητροκάλλη…

  «Για μια ζωή ανεμόεσσα»

  «Από μωρό σε ντάντευγα, σε κιούδεψα, σ’ ανάθρεψα
  κι ανέμενα να με ξεπροβοδίσεις
  στον άφευκτο δρόμο που δεν έχει επιστροφή.
  Δεν το δέχτηκες. Ήθελες εγώ να γράψω για σένα.

  Να γράψω πως με τα δαχτύλια έπλαθες τον πηλό,
  δάμαζες το χώμα με το νερό
  μετάλλασσες την ύλη σε κεραμικά τεχνουργήματα
  αποτυπώματα έκτυπα φυγής από τον πόνο.

  Να διαλαλήσω πως με τις λέξεις έπλεκες ποιήματα,
  έπαιρνες τις άνυδρες κενές λέξεις,
  τις γιόμιζες μια μια με της ζωής τις σταγόνες
  και ράντιζες τους ίσκιους του πόνου.

  Με καυστικό πνεύμα και τις ζερβοδίμιτες σκέψεις,
  σάρκαζες κι έσουρνες τα εξ αμάξης σ’ όλους.
  Κεντούσες με φαρμακερό κεντρί τη βλακεία
  την αφόρητη πλήξη, τη βαβούρα, τη ματαιοδοξία.

  Με την παρουσία σου στο προσκλητήριο των καιρών
  σάρωνες την απάθεια, την αδράνεια, την αδιαφορία.
  Καμάκωνες την αδικία κι εφορμούσες
  να χαρίσεις σ’ όλους μια ζωή ανθεμόεσσα».

 87. Pedis said

  # 82, 83 – Κρίμα. Γερό κόκκαλο με τόσα που είχε περάσει νέος.

 88. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλό ταξίδι στον Μανώλη μας, όλοι τον τιμάμε, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές επιλογές. Αιωνία του η μνήμη.

 89. Pedis said

 90. Ισως ο πιο αποδεκτός πολιτικός της εποχής του

 91. Κωνσταντίνος said

  Υπάρχουν και τα λιμά στις εκλογές.
  Τα μικρά κόμματα που δεν εκλέγονται ( ούτε και υπήρχε πιθανότητα να εκλεγούν)

 92. Theo said

  @79:
  Ο Θεός να τον αναπαύσει (προ ετών ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο Μανώλης Γλέζος όχι μόνο του αποκάλυψε ότι θέλει να κηδευτεί και να ταφεί χριστιανικά, αλλά του ζήτησε να φροντίσει ο ίδιος ώστε να μη συμβεί κάτι διαφορετικό.

 93. ΓΤ said

  Πίκρα Δευτέρας:
  Βγαίνω από το σπίτι: 10:50
  Δουλειές: Alpha Bank Ευελπίδων (υποχρεωτική κίνηση στο Ταμείο), ATM ETE Ευελπίδων (κίνηση που έπρεπε να γίνει μέχρι τις 13:00), και ΑΒ.
  Επιστροφή στο σπίτι: 13:55…

  διπλοπίκρα:
  ETE Ευελπίδων, @ στάση λεωφορείου

  Δύο ογδοντάρες:
  –Επιτέλους, μας είχε κόψει τα πόδια η βροχή και δεν μπορούσαμε να πάμε βόλτα…
  –Έλα, έρχεται!

  Και μπήκαν στο λεωφορείο, «να πάνε βόλτα»…

 94. Μαρία said

  84
  Μέχρι 24 Μαρτίου

  Click to access covid-gr-daily-report-20200324.pdf

 95. ΓΤ said

  (Με ανακοίνωσή τους οι παίκτες της Μπαρτσελόνα γνωστοποίησαν πως δέχονται μείωση 70% στους μισθούς τους λόγω κορωνοϊού και πως θα κάνουν τα πάντα για να μην μειωθούν οι απολαβές των υπαλλήλων. Παράλληλα επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.) https://www.in.gr/2020/03/30/sports/football/mpartselona-aixmes-pros-ti-dioikisi-oi-paiktes-anakoinosan-meiosi-apodoxon-70/

 96. LandS said

  92 Γνωστό. Μάλιστα, τώρα μαθαίνω ότι είχε πει με λεπτομέρειες πως θέλει να ταφεί σε τρία πρόσωπα τα οποία όρισε υπεύθυνα. Μέχρι τώρα γνώριζα μόνο ότι θέλει να ταφεί στο χωριό του χριστιανικά. Δεν επέτρεπε σχόλια για αυτό.

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ελεύθερο πνεύμα ο Μανόλης ο Γλέζος…Έκανε αυτό που πίστευε για σωστό, χωρίς να τον ενδιαφέρει τι θα πουν τα ποικιλόχρωμα κομματόσκυλα…Τι να καταλάβουν απ’ τον ωκεανό τα βατράχια του βάλτου…Στο καλό να πάει, θα τον θυμόμαστε…

 98. Πάνος με πεζά said

  Καλό ταξιδι στο Μανόλη Γλέζο… Φαντάζομαι ότι για λίγες μέρες θα σταματήσει στο Ίντερνετ η συνωμοσιολογία περί του κορονοϊού, και θα αρχίσουν να ξαναψάχνουν αν κατέβασε τη σημαία από την Ακρόπολη…

 99. sarant said

  93 Είχαν και βεβαίωση αραγε;

 100. ΓΤ said

  #99 Τραγικά πράγματα, Νικοκύρη…

  Εξακολουθεί ανοιχτό συγκεκριμένο καφέ στην Κυψέλη, λειτουργεί σαν ορθάδικο, φρεντόνα, φούμα, τσίπουρο χαρτοποτηράτο, σάχλα κι αδιαφορία στον κύβο.
  Λεπτομέρεια: τακτικός θαμώνας τύπος που υπηρετεί στην Ασφάλεια

 101. venios said

  Απ’όσο ξέρω ήταν ο μόνος που παραιτήθηκε από βουλευτής για να γίνει πρόεδρος κοινότητας.

 102. Πέπε said

  Από τα λίγα πρόσωπα τόσο καθολικού σεβασμού. Αν και το ’11 (;) τα ‘φαγε κι αυτός τα χημικά του, μαζί με τον Μίκη.

  Αν είχαμε σχολείο, θα του έκανα ένα αφιέρωμα εκτός σειράς ύλης. Το συνηθίζω με αφορμές της επικαιρότητας, οι οποίες βέβαια συνήθως είναι θάνατοι (τελευταίο που προλάβαμε, η Δημουλά), αλλά όχι μόνο, μπορεί να ήταν και τα βραβεία Νόμπελ ή κάτι άλλο. Τώρα με το e-μάθημα και το γνωστό απερίγραπτο χασομέρι της πλατφόρμας, θα το σκεφτώ πολύ.

  Συνήθως τον μνημονεύαμε τις μέρες περί την 28η Οκτωβρίου. Στα παιδιά έκανε πάντα ιδιαίτερη εντύπωση ότι ένας ήρωας μπορούσε να είναι ακόμη εν ζωή. Αλλά βέβαια κανείς δεν παραμένει εν ζωή για πάντα, ούτε καν οι 98χρονοι.

  @96
  Υποθέτω ότι μπορεί να κηδευτεί στο χωριό του, έστω κι αν το σώμα ενταφιαστεί στην Αθήνα.

 103. Πέπε said

  100:

  Αυτός παίρνει και την προστασία;

 104. LandS said

  97 Ξέρεις, ο ίδιος ποτέ δεν είχε την αντίληψη του κομματόσκυλου για κανέναν. Όπως όλοι της γενιάς του, για να επιζήσουν και γιατί δεν γνώριζαν και αλλιώς, είχε μάθει να έχει σε ψηλή προτεραιότητα την κομματική πειθαρχία. Πιο ψηλά όμως είχε τη συλλογικότητα, ακόμα και την εποχή που αυτή πληγωνόταν σκληρά. Τον ένοιαζε η γνώμη των άλλων και προτιμούσε να την ακούει πριν ο άλλος υπολογίσει τη δική του. Πίστευε ότι και ο άλλος έκανε αυτό που πίστευε σωστό.
  Μένει σαν παράδειγμα ανθρώπου που δεν παρασυρόταν από το τι δευτερεύον κάνει τώρα κάποιος αλλά τι έκανε σε όλη τη πορεία της ζωής του.
  Όταν του ζητήθηκε να υπογράψει ένα κείμενο κατά μιας ανακοίνωσης του Λεωνίδα Κύρκου ή να γράψει ένα άρθρο που την ανασκεύαζε, παρόλη τη σφοδρή διαφωνία του με την ανακοίνωση αρνήθηκε λέγοντας «κάναμε στο ίδιο κελί μελλοθάνατοι».

  Αυτά, με κάθε σεβασμό και καλή πίστη, γιατί νομίζω ότι πρέπει να τιμάμε έναν άνθρωπο για αυτό που πραγματικά ήταν και για αυτόν τον ίδιο, Όχι για το τι πιστεύουμε ότι ήταν με το να επιτιμούμε άλλους. Ακόμα και αν αυτοί οι άλλοι είναι υπαρκτοί και τους αξίζει να τους επιτιμούμε.

 105. ΓΤ said

  102α@ το 2012
  103@ Δεν το γνωρίζω αυτό…

 106. Νέο Kid said

  Φρέσκα μέτρα εν Κύπρω , σε εφαρμογή από αύριο:
  Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας από 9μμ έως 6πμ
  Ένα (1) sms τύπου Β το πολύ ανα ημέρα.
  Κυριακή , σουπερμάρκετ, φρουταριες κλειστά.
  Τον βίλον!

 107. Παναγιώτης K. said

  Ο Μανόλης Γλέζος εκτός από το δίτομο έργο του για την Εθνική Αντίσταση, ασχολήθηκε και με τη γλώσσα. Του αξίζει άρθρο.
  Τον θυμάμαι, δεκαετία του ΄70, στο μικρό βιβλιοπωλείο στην Ιπποκράτους κοντά στην Ακαδημίας.
  Εκδόσεις Βέγας ήταν το όνομα του εκδ. οίκου που είχε, αν θυμάμαι καλά.

 108. aerosol said

  #51
  Διάβασα το άρθρο της Σώτης. Ένα-δυο σχόλια επ’ αυτού:

  «αυτή η παύση, αυτή η ανωμαλία, διαταράσσει σοβαρά την αναπαραγωγή και τη ροή του κεφαλαίου, δηλαδή λειτουργίες επιθυμητές και απαραίτητες για το καπιταλιστικό κράτος.»
  Εδώ βρίσκω πως πέφτει μέσα. Οι συνομωσιολογικές ερμηνείες της πανδημίας (αυτή στέκει σε μια αριστερή, εγώ το βλέπω σε όλες) παρακάμπτουν πως το φαινόμενο είναι τόσο γενικευμένα ανατρεπτικό της συνήθους τάξης πραγμάτων που δεν μπορεί να αποτελεί στόχο μιας κοινωνικο-οικονομικής ελίτ. Αυτή έκανε καλύτερα τη δουλειά της προ πανδημίας.

  Θεωρεί, όμως, δείγμα φανατισμού την εξής άποψη:
  «οι σημερινές εξουσίες ενδιαφέρονται λιγότερο για το κεφάλαιο ως χρήμα και πλούτο και περισσότερο για τη γραφειοκρατία ως εξουσία»
  Νομίζω πως είναι ιστορικά και κοινωνιολογικά καταγεγραμμένο πως κάθε γραφειοκρατία έχει την νοσηρή τάση να διατηρείται ζωντανή και ισχυρή.

  Φτάνω στο επίκεντρο (έτσι κρίνω εγώ) της πάγιας «Σωτικής» σκέψης:
  «Κάπως έτσι χτίζεται η τρέχουσα νοοτροπία του ατόμου που αναζητεί ρόλο θύματος δικαιολογώντας όλες τις αποτυχίες του μέσω μιας εξωγενούς μοίρας.»
  Ακούγεται λογικό. Με κάποια… προβληματάκια, που το κάνουν ανόητο, ηθικολογικό και ιδεοληπτικό.
  Επιλέγει να ονομάσει μοίρα κάποια φαινόμενα που οι «αντίπαλοί» της θεωρούν παντελώς ανθρωπογενή, καθόλου «μοιραία», χωρίς καμία αίσθηση φαταλισμού ή μεταφυσικής.
  Αν σε δείρουν στον δρόμο, ας πούμε, δεν αποζητάς ρόλο θύματος από μια μοίρα: κάποια άτομα σε έδειραν στο δρόμο.
  Αν υποστείς τα αποτελέσματα νόμων, πολέμων, αποφάσεων εξουσίας, αν βουτήξεις στην οικονομική εξαθλίωση, την ανεργία, αν νοσήσεις χωρίς δομές υγείας, αν η ζωή σου σημαδευτεί από πράξεις ανθρώπων που έχουν την δύναμη να το κάνουν -δύναμη που εσύ δεν έχεις- δεν «αναζητάς ρόλο θύματος», ούτε είναι κάποια ατυχής σύμπτωση που σου φταίει. Η αυτονόητη (ακόμα και θεσμικά) ύπαρξη μηχανισμών που σημαδεύει τον τρόπο που θα ζήσεις τη ζωή σου μέσα σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι κάτι που εξαφανίζεται αν σκεφτείς θετικά, διότι δεν ζούμε σε ταινία του Ντίσνεϋ.

  Συχνά τέτοιες απόψεις χαρακτηρίζονται νεοφιλελεύθερες. Όχι άδικα, καθώς ενυπάρχουν σε μεγάλο κομμάτι του σημερινού φιλελευθερισμού. Όμως στην ουσία πρόκειται για τον παιδαριώδη, ρομαντικό Αντικειμενισμό της Αυν Ραντ, η οποία έβλεπε τον άνθρωπο σαν υπερήρωα που φτιάχνει μόνος τη μοίρα του, με κύριο σκοπό να παράγει επιτεύγματα, μέσα σε ένα κόσμο ελευθερίας -που μαγικά του δίνει η ελεύθερη αγορά. Αν απλά παράγεις σκατά, φταίει που δεν είναι ακόμα αρκετά ελεύθερη η αγορά για να δείξεις τι θεούλης είσαι. Με αυτή την οπτική, αν σε βιάσουν… ας πρόσεχες, φταίει που πήγαινες γυρεύοντας. Και μη σε δω να αναζητείς ρόλο θύματος, δικαιολογώντας την αποτυχία σου!

  Αυτή η φιλοσοφική θεώρηση (που μου κάνει σαν «Δεξιός Ανθυπο-Νίτσε για Πεντάχρονους Μάνατζερ») στα μάτια μου είναι μια φονταμενταλιστική ψευδαίσθηση ατόμων που δεν αντέχουν το άγχος και την ανασφάλεια που μας γεννά η ζωή. Και δίνουν -όπως και οι συνομωσιολόγοι- μια εξήγηση που παίρνει το «φταίξιμο» από το προφανές, διότι δεν αντέχουν το προφανές, καθώς δεν το ελέγχουν. Οπότε αποφασίζουν πως ο έλεγχος είναι δικός τους (άρα όσοι δεν το αναγνωρίζουν αυτό είναι ανόητοι και αδύναμοι). Ή μάλλον θα ήταν δικός τους αν δεν περιστοιχιζόντουσαν από μια ανόητη λαϊκίστικη πλέμπα που, φευ, δεν τους επιτρέπει να λάμψουν όπως τους αξίζει.

 109. ΓΤ said

  @106 και… «βραχιολάκι» για επιτήρη σε όσους είναι θετικοί στον ιό…
  και… απαγόρευση επισκέψεων σε σπίτια

 110. ΓΤ said

  109@ για επιτήρηση…

 111. LandS said

  101 Μα υποστήριζε τη ροτασιόν (όπως ο ίδιος την έλεγε) στα δημόσια αξιώματα. Επίσης εκλέχτηκε ευρωβουλευτής το 2014 δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι θα παραδώσει την έδρα του. Όντως αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χουντή.
  Δεν ήταν ο μόνος του χώρου που παραιτείται. Θυμάμαι τον γιατρό Θανάση Λεβέντη. Χωρίς να πάρει άλλο αξίωμα – επανήλθε στις εκλογές του 2014. Προς το τέλος της δεκαετίας του 70, αν θυμάμαι καλά, κάτι τέτοιο έγινε και στο ΚΚΕ με τον Δημήτρη Γόντικα.
  Επίσης η Ρένα Δούρου όταν κατέβηκε στις περιφερειακές του 2014 παραιτήθηκε πριν γίνουν οι εκλογές.

 112. Παναγιώτης K. said

  @102. Οι νεότερες γενιές, κατά κάποιο τρόπο, ήρωες θεωρούν και όσους ήταν στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.

  Έκανα περίπου μισό χρόνο στρατιωτική θητεία σε φυλάκιο με σταθμούς ΛΥΣΕ (διαβιβάσεις) κοντά στο χωριό του Μανώλη, την Απείρανθο της Νάξου.
  Είχε δημιουργήσει βιβλιοθήκη στη μνήμη του αδελφού του Νίκου που εκτέλεσαν οι Γερμανοί.
  Το χωριό αυτό είχε δυο βιβλιοθήκες τότε. Του Γλέζου και του Πρωτοπαπαδάκη. (Ο γνωστός πολιτικός της ΝΔ).

 113. Μαρία said

  106
  Μιλούζη θα γίνετε. https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/28/meze-420/#comment-642364

 114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιὰ λεξιλογικοῦ χαρακτήρα διαπίστωση γιὰ τὶς εἰδικότητες τῶν γιατρῶν. Οἱ περισσότερες ἔχουν τὴν κατάληξη -λόγος.

  Λίγες οἱ ἐξαιρέσεις: χειρουργὸς καὶ τὰ παραγωγά του, ὅσα λήγουν σὲ -ίατρος (παιδίατρος, ψυχίατρος κλπ), ὀρθοπ*δικὸς καὶ παθολογοανατόμος. Αὐτὲς μοῦ ἔρχονται πρόχειρα στὸ μυαλό.

  Τὶ λέει ἡ συλλογικὴ σοφία τοῦ ἱστολογίου γιὰ τὴ διαπίστωση αὐτή;

 115. Pedis said

  Και στα δικά μας!

  Hungarian Prime Minister Viktor Orban has been granted sweeping new powers to manage the country’s coronavirus epidemic as of Monday.

  A government spokesman told AP that the “extraordinary measures” – which have no limit and allow Orban’s government to bypass parliament – were needed to fight the COVID-19 pandemic.

 116. Pedis said

  # 113 – Στην Ισπανία η καραντίνα προβλέπει έξοδο, αν μπορεις να το αποδείξεις (καροτσάκι, σακούλες, απόσταση από το σπίτι), για σουπερμαρκετ (και φαρμακείο) και μόνο. Αλλιώς καμπάνα.

  Ουτε για … κοινώνημα, τάχα μου γυμναστική.

  Και η γουάρδια θιβίλ δεν αστειεύεται (είναι σαν τους γερμανούς αστυνομικούς αλλά ακόμη πιο μουλό-στοκοι. Πολύ επικίνδυνοι.)

 117. Μαρία said

  115
  Με πρόλαβες.

 118. Μαρία said

  114
  Οτι όλες οι -λόγοι είναι δανεικοί νεολογισμοί.

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  96.>>μαθαίνω ότι είχε πει με λεπτομέρειες πως θέλει να ταφεί σε τρία πρόσωπα τα οποία όρισε υπεύθυνα.
  Κάτι ειπώθηκε από τον Μάκη Μπαλαούρα νωρίτερα (που είναι ένας από τους τρεις )

 120. Κιγκέρι said

  Στα καθιαυτού θισσαλικά «ιέχου τα λιμά μ’» σημαίνει «με πονάει ο λαιμός»!

 121. Pedis said

  Γερμανία: Αισχροκέρδεια με μάσκες και ιατρικό υλικό

  καμιά 30αριά φορές επάνω η τιμή στις ιατρικές μάσκες

  Παράλληλα με το ανωτέρω παράδειγμα αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας

  η αλληλεγύη στην ΕΕ μπροστά σε νέες προκλήσεις!

  Ακόμη και η Αλβανία έστειλε βοήθεια τριάντα γιατρούς & νοσηλευτές στην Ιταλία:

 122. nwjsj said

  @115 Pedis & @117 Μαρία
  Κορονοχούντα… Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!

 123. aerosol said

  #116
  Όσο και να μην εκτιμώ τον Κούλη δεν μπορώ να τον παρομοιάσω με τον κάτι-σαν-χρυσαυγίτη Ορμπάν.
  Ούτε βρίσκω να μας οφελεί αυτή η τρομολαγνεία που συγκρίνει άσχετες καταστάσεις.

 124. Πάνος με πεζά said

  @ 112 : «Είχε δημιουργήσει βιβλιοθήκη στη μνήμη του αδελφού του Νίκου που εκτέλεσαν οι Γερμανοί.»
  Έχω βάλει αρκετές φορές αυτή τη φωτογραφία, από το κασκέτο του αδερφού του. στεκόμενος στο πόσο μεγαλείο βγάζουν αυτές οι λίγες γραμμές : δε λέει «με πάνε» για εκτέλεση, αλλά «πάω», σαν να το κάνει αυτοβούλως. Βάζει τον ελληνικό λαό με κεφαλαία. Κι επίσης, απευθύνεται στη μητέρα του, ακόμα και στην τελευταία επικοινωνία, στον πληθυντικό ευγενείας…

 125. Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης said

  114 – είναι και: Μαιευτήρας, Ακτινοδιαγνώστης, Ακτινοθεραπευτής, Ιατροδικαστής… δεν είναι;

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 126. ΚΑΒ said

  107, 124

  Μανκλη Γλέζου: το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα. Εκδόσεις ΒΕΓΑΣ, Αθήνα 1977

  στη μνήμη του αδελφού μου Νίκου Νικολάου Γλέζου
  σπουδαστή Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών

  εκτελέστηκε από τους ναζί μαζί με άλλους ενενήντα πατριώτες στις 10 Μαΐου 1944 σε ηλικία 19 χρονώ στην Καισαριανή.

  ΑΘΑΝΑΤΟΣ

 127. ΚΑΒ said

  Μανώλη Γλέζου

 128. ΚΑΒ said

  Εχει γράψει ένα συγκινητικό κομμάτι για το νησί μου ο Μανώλης Γλέζος στο » Η συνείδηση της πετραίας γης».

  Ήταν ο αγαπητός σε όλους μας.

 129. Spyros said

  Καλό Παράδεισο στον Μανόλη Γλέζο.
  Θυμάμαι, η εκθεσιολόγος μου στον Πειραιά μας πρότεινε τότε (1995) να διαβάσουμε το βιβλίο του με τίτλο «Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στην ελληνική γλώσσα».
  Αν και το είχα αγοράσει, δεν το διάβασα ποτέ…

 130. Ευάγγελος said

  Σήμερα πάντως στο protagon.gr δημοσιεύεται συνέντευξη του Μ.Γλέζου δοσμένη προ τετραετίας ,όπου λέει ότι άλλα είπε στον Αρχιεπίσκοπο.
  Συγκεκριμένα λέει ότι μετά την κατά παράδοση κηδεία του (δεν λέει για ταφή) το σώμα του θα δοθεί για το μάθημα της ανατομίας στους φοιτητές. Μετά κάψιμο και σκόρπισμα στη θάλασσα . Μάλιστα λέει ότι αυτά είναι γραμμένα στη διαθήκη του.
  https://www.protagon.gr/themata/i-mera-pou-synantisa-ton-manwli-glezo-44341949605

 131. dryhammer said

  114. Νόμιζα πως υπήρχε ακτινίατρος (γνωστός και ως απεικονιστής).

 132. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  107 Είχε γερες γνώσεις γλωσσολογίας -ερασιτέχνης αλλά επιστήμονας.

 133. Εμένα μου είχε κάνει εντύπωση που ως κοινοτάρχης Απεράθου είχε επινοήσει ένα σύστημα μικροφραγμάτων για να κρατήσει το νερό.

 134. ΓιώργοςΜ said

  131 Ακτινολόγος πρώην, απεικονιστικής νυν (υπέρηχος κα μαγνήτης, γαρ), και… Ραδιούργος κατά μαντάμ Σουσού

 135. Καλησπέρα
  29 για 24 Συμφωνώντας κάπως με το 49 και επεκτείνοντας. Όχι, Δεν τα φάγαμε μαζί. Είχα γραφτεί στον μόνο οικογενειακό γιατρό που έδινε το σύστημα για την περιοχή μου κι όταν τον έψαξα έμαθα πως είναι κάπου στην Αφρική και θα ενταχτώ σ’ αυτόν όταν επιστρέψει κάτι που δεν έγινε τα δυο χρόνια που συνέχισα να μένω εκεί. Το καλοκαίρι μετακόμισα. Άλλαξα και οικογενειακό γιατρό. Διαλέγω έναν απ’ τους 5 που υπήρχαν, πάω να τον δω και μου λέει πως δεν μπορεί να με δεχτεί γιατί έχει γεμίσει (υπήρχε προειδοποίηση στο σχετικό έγγραφο). Άρα είχα μείνει ξεκρέμαστος πάλι. Κάποια στιγμή παίρνω (τυχαία) χαμπάρι πως μπήκε ακόμα μια γιατρός στο σύστημα. Γράφτηκα σ’ αυτήν. Πήγα και έκανα μια επαφή μαζί της για επιβεβαίωση. Τώρα το σύστημα μου βγάζει πως ανήκω σ’ αυτήν. Αν η γυναίκα θυμάται ποιος είμαι και τι έχω ίσως μπορεί να κάνει κάτι, αλλά δεν το πιστεύω.

 136. Μαρία said

  134
  Και σε τι διαφέρει απ’ τον ακτινοδιαγνώστη;

 137. Pedis said

  # 123 – Τον Γεωργιάδη, Αεροζόλ, που είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ πώς τον κόβεις;

  Τα υπόλοιπα που τα ονομάζεις τρομολαγνεία θα τα δούμε …

  όπως και κανείς πριν από τριάντα χρόνια, οπως λέει ο παππούς μου, δεν θα πίστευε ότι θα φτάναμε ήδη εδω και είκοσι χρονια να βλέπουμε όλο και πιο έντονα ήδη αυτό που ζούμε τώρα.

  Επιπλέον, νομίζεις ότι «δεν θα τολμήσουν»;

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136 και ο ακτινοδιαγνώστης από τον ακτινοθεραπευτή; Ξεχωριστοί είναι;

 139. Mπετατζής said

  124 το ¨έκλεψα¨

 140. Pedis said

 141. Triant said

  @Γιάννη Κουβάτσο.

  Γιάννη, η γυναίκα μου είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας και παλεύει με το θηρίο που λέγεται site του υπουργείου. Έχει καταφέρει κάποια πράγματα αλλά ξέρεις με πόση υπομονή η οποία δυστυχώς απαιτείται και από τους μαθητές της (ακριβέστερα από τους γονείς τους μιας και φέτος έχει πρώτη). Διάβασα σε προηγούμενο άρθρο ότι χρησιμοποιείς το padlet.com και της πρότεινα να το δοκιμάσει. Έχει όμως όπως είδα διάφορα πλάνα. Γι αυτό σε παρακαλώ να μου δώσεις μερικές πληροφορίες όπως ποιό πλάνο δουλεύεις, και ίσως ένα link στον τοίχο σου να πάρει μια ιδέα.
  Αν δεν θέλεις να τα δημοσιοποιήσεις σε παρακαλώ να τα στείλεις στο triant παπάκι automaton τελεία gr.
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Θόδωρος

 142. spiridione said

  «Με έκπληξη ακούσαμε τον περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη να προτρέπει τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας «Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο, πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια» γιατί όπως τονίζει «Μετά το καλοκαίρι αν δεν προλάβουμε την καλλιεργητική περίοδο, θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα, πιθανόν να πεινάσουμε κιόλας».
  https://www.documentonews.gr/article/boyleytes-syriza-kata-perifereiarxh-dytikhs-makedonias-spernei-ton-paniko-o-kasapidhs

 143. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  108.aerosol

  I. Ευχαριστω πολυ για τον σχολιασμο σου στο αρθρο «Έκτακτα μέτρα και θεωρίες συνωμοσίας» της Σώτης Τριανταφύλλου. Εισαι ο μοναδικος που σχολιασε.

  Η Σ.Τ. ειναι πολυ εξυπνη, διεισδητικη, αλλα ισχυει σε ενα βαθμο «ο πρωην κομμουνιστης γινεται ο καλυτερος νεοφιλελευθρος) ως κορη ευπορων μεσοαστων που γραφτηκε και ξεγραφτηκε νωρις στην ΚΝΕ για να γινει new wave, πολιτης του κοσμου και πολυ καλη συγγραφεας. (Υπαρχουν και χειροτερα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος απο το Κερατσινι, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Το 1991 προσχώρησε στο ΣΥΝ και το 1993 στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..τωρα ΝΔ)

  Εχεις δικιο οταν γραφεις οτι «Οι συνομωσιολογικές ερμηνείες της πανδημίας (αυτή στέκει σε μια αριστερή, εγώ το βλέπω σε όλες) παρακάμπτουν πως το φαινόμενο είναι τόσο γενικευμένα ανατρεπτικό της συνήθους τάξης πραγμάτων που δεν μπορεί να αποτελεί στόχο μιας κοινωνικο-οικονομικής ελίτ. »

  Να προσθεσω συνομωσιολογικές ερμηνείες πολλων αιφνιδιων ή οχι κρισεων -οροσημων οπως της πτωσης των πυργων της 9/11 (Πανεπιστημιακή μελέτη διαπιστώνει ότι το κτήριο WTC 7 δέν κατέρευσε απο πυρκαϊά στις 11.09.2001. βλ. ΥΓ ), αυτοι που αρνουνται το προβλημα της τρυπας του οζοντος, του ολοκαυτωματος των εβραιων, κ.λπ.

  Θα μου πεις οτι πολλοι προγονοι τους δεν αναγνωριζαν τα προβληματα της δουλειας (τοσο στην Αφρικη οσο και στην Αμερικανικη ηπειρο), της κατακτησης χωρων της Αφρικης, της καταληστευης του πλουτο των αποικων, κ.λπ.

  Αν και ελαφρως ή περισσότερο διαταραγμενα -λαμπρα κατα τα αλλα μυαλα- (συνηθως πολυ υψηλης ευφυιας, οπως καθηγητες πανεπιστημιου, κ.λπ.) διαφορων πεποιθησεων, αρνουνται να δουν τα γεγονοτα που ειναι μπροστα τους και διατυπωνουν διαφορες θεωριες συνομωσιας , οι καθε λογης αριστεριζοντες διανουμενοι με οργανωμενη σκεψη εχουν καταστησει αυτοσκοπο τις εμμονες τους .

  ΥΓ σας κοινοποιώ τη μετάφραση ενός άρθρου του Πώλ Γκρέγκ Ρόμπερτς
  (τέως Υφυπουργού Οικονομικών ΗΠΑ επί προεδρίας Ρήγκαν).
  Πηγή:
  https://www.paulcraigroberts.org/2020/03/25/university-study-finds-fire-did-not-cause-building-7s-collapse-on-9-11/
  Ακολουθεί η μετάφραση:

  Πανεπιστημιακή μελέτη διαπιστώνει ότι το κτήριο WTC 7
  δέν κατέρευσε απο πυρκαϊά στις 11.09.2001.

  Είναι ατυχές το γεγονός ότι μιά τόσο σημαντική μελέτη δημοσιεύεται κατά τη
  διάρκεια μιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οι οποίες και οι δύο
  ταυτόχρονα θα την επισκιάσουν παραμελώντας την.

  Στις 25 Μαρτίου 2020, ερευνητές του Πανεπιστημίου Fairbanks
  της Αλάσκας (UAF) δημοσίευσαν την οριστική έκθεση σχετικά με τη κατάρρευση του κτηρίου WCT 7 που προήλθε μετά από τετραετή μελέτη μέσω προγράμματος προσομοίωσης του συμβάντος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

  Το 48 ορόφων κτήριο WTC 7 ήταν ο τρίτος ουρανοξύστης που καταστράφηκε ολοσχερώς στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, καταρρέοντας ταχύτατα και συμμετρικά επάνω στο περιτύπωμά του στις 5:20 μ.μ.
  Επτά χρόνια αργότερα, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και
  Τεχνολογίας (NIST) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το WTC 7 ήταν το πρώτο υψηλόροφο με χαλύβδινο σκελετό κτήριο που η κατάρρευσή του οφείλεται αποκλειστικά σε κοινή πυρκαγιά γραφείων.

  Σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του NIST, η ερευνητική ομάδα του UAF θεωρεί ότι η κατάρρευση του WTC 7 στις 11.09.2001 δεν προκλήθηκε από πυρκαγιά, αλλά αντίθετα προκλήθηκε από την σχεδόν ταυτόχρονη αστοχία όλων των δοκών στο κτίριο [αυτό σημαίνει ότι ήταν μια ελεγχόμενη κατεδάφιση].

  II. Η καθε λογης αριστερη διανοηση

  • » Απόσπασμα από το άρθρο του SLAVOJ ΖΙΖΕΚ, Για να ξεφύγουμε από τα δίχτυα που έχουμε παγιδευτεί, 21 -11- 2010
  |»….Στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης … της οικονομίας …., γίνεται αμέσως προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τυφλές χρηματοοικονομικές κινήσεις, αλλά με στρατηγικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχουν καταστρώσει, μετά από ώριμη σκέψη, οι δημόσιες αρχές και οι χρηματοοικονομικοί θεσμοί, δεδομένου ότι επιδιώκουν να εφαρμόσουν μια λύση για την κρίση, η οποία να ανταποκρίνεται στα κριτήριά τους και τελικά να αποβεί προς όφελός τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε τη δυνατότητα της αντεπίθεσης; Φυσικά,…παρόμοιες εκτιμήσεις …κλονίζουν το βόλεμα των ριζοσπαστών διανοουμένων. Καθώς διάγουν βίο άνετο και προστατευμένο, δεν ενδίδουν, άραγε, στον πειρασμό να κατασκευάσουν σενάρια καταστροφής για να δικαιολογήσουν τη διατήρηση του επιπέδου ζωής τους; Για πολλούς …, αν πρέπει να γίνει μια επανάσταση, πρέπει να επιχειρηθεί μακριά από τον τόπο τους -στην Κούβα, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα- έτσι ώστε, αφ’ ενός να ζεσταίνεται η καρδιά τους από το επαναστατικό όραμα, αλλά …. ταυτόχρονα να αφοσιώνονται στην προώθηση της καριέρας τους. Όμως, με την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας στις προηγμένες βιομηχανικές χώρες, οι ριζοσπάστες διανοούμενοι θα μπορούσαν να βρεθούν μπροστά στη δική τους ώρα της αλήθειας, να επιζητήσουν μια πραγματική αλλαγή, την οποία τώρα μπορούν να πετύχουν….»
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=225604

  ΥΓ2 Αχ, ενα τμημα της ανωτερης μεσαιας ταξης, η «αριστερη», ομιλει για δικαιωματισμο και ελευθεριες, αν και μεγαλωσε και ζει με ολα τα δικαιωματα και ελευθεριες…
  Αυτο το φιλοσοφικο «αριστερο» κηρυγμα παντα με ενοχλουσε…

 144. Θρασύμαχος said

  ##64-65: μα δεν αμφισβητώ την αξία της καθηγήτριας, είναι γνωστή και σε μένα και στους πάντες, ενώ προφανώς δεν αρκούν για να τη σκιάσουν οι αστοχίες περί θείας μεταλήψεως. Για το γιο της δεν ξέρω, αλλ’ αφού το λέτε, πανάξιος θα είναι κι αυτός. Δεχτείτε όμως και σεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το νεποτισμό στην Ιατρική (ειδικά) Αθηνών (ειδικότερα). Υπενθυμίζω πως, από βιασύνη εν όψει συνταξιοδοτήσεως της μητέρας, ο γιός εξελέγη λέκτορας παθολογίας πριν καν αποκτήσει την αντίστοιχη ειδικότητα! Δεν θα προτιμούσα ανελαστικές απαγορεύσεις, καθώς πολλοί γόνοι (ε, μα όλοι όμως;) αποδεικνύονται ίσοι ή και ανώτεροι των προπατόρων τους και θα ήταν κρίμα να τους χάνει το Πανεπιστήμιο (ισχύει και σε άλλους κλάδους αυτό: Λούροι, Σαρίπολοι, Κακριδήδες). Θα αρκούσε λίγη προσοχή και λίγη τσίπα. Σημειώστε πως ο σημερινός πρύτανις του Αθήνησιν είναι υιός πρυτάνεως.

 145. Μαρία said

  Οι κότες να είναι αυγοπαραγωγής ή κρεοπαραγωγής; 🙂

 146. Y. G. said

  https://images3.persgroep.net/rcs/XFrgkedPC0PVuB2rA9lh1ZdzrUI/diocontent/168961112/_fitwidth/1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9

 147. dryhammer said

  145 Λειράτες νάναι κι ό,τι νάναι…

 148. Χαρούλα said

  #142
  Θα τον συμβούλεψε ο …πνευματικός του! Όπως τότε για την ψήφιση του μνημονίου! 😂

 149. mitsos said

  Για τον Μανόλη Γλέζο
  ( επειδή τίμησε και τα πρώτα του και τα στερνά του )

 150. ΓιώργοςΜ said

  136 Δεν διαφέρει 😁
  Αλλάζουν τα ονόματα, προς αναζήτηση κύρους, όσο πιο στομφώδες τόσο καλύτερα.
  Ο ακτινολόγος ήταν πασέ, θυμίζει και τον τεχνολόγο ακτινολόγο, που κάνει το χειρισμό, δεν κάνει να μπερδεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες. Το «ακτινοδιαγνώστης» ξεκαθαρίζει πως κάνει διάγνωση και δεν πατάει κουμπιά.
  Ο απεικονιστικός θέλει να δείξει πως κατέχει όλες τις απεικονιστικές τεχνικές, που πλέον δεν είναι μόνο ακτίνες.
  Η ειδικότητα έχει τόσο ενσωματωθεί στις υπόλοιπες, ώστε να έχει υπαρξιακές ανησυχίες.

 151. Γς said

  Blue Sky τώρα.

  Εκπομπή Παρεμβάσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου, που μόλις τελείωσε μια συζήτηση για τα νέα νέα μέτρα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βούρτση.
  {εδώ μπήκα]

  Και βλέπω τον δημοσιογράφο Γιάννη Στρτατάκη μαινόμενο να πνέει τα μένεα εναντίον του Παπαδόπουλου γιατί δεν τον άφησε να του πει του Βούρτση ότι του διέρρηξαν το αυτοκίνητό του [του Σρατάκη] .

  Τελικά
  -Δεν έχω θέση δω μέσα, κλπ

  Εβγαλε τα μικρόφωνα και έφυγε.

  Μα ποιος νομίζει ότι είναι πια;

  [εκτός αν έγινε άλλο τι]

  \https://latofm.gr/wp-content/uploads/2020/03/giannis-stratakis.jpg

 152. mitsos said

  Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ αρχιοελληνικού λοιμού και λιμού :
  Ο δεύτερος λοιμός δεν αφορά όσους επέζησαν του πρώτου
  Ο δεύτερος λιμός ξαναχτυπά μόνο όσους κτύπησε ο πρώτος και επέζησαν.

  Το λιμό της πρέφας είναι άλλη ιστορία.
  όπως και ο λειμών (το λιβάδι , εκ του λείβω ;!)

 153. Γς said

 154. # 143

  … Τάκης Θεοδωρικάκος απο το Κερατσινι, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Το 1991 προσχώρησε στο ΣΥΝ και το 1993 στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..τωρα ΝΔ) …

  και τι είναι αυτό μπροστά στον Τάσο Μητρόπουλο ;

  Ξεκίνησε από Εθνικό, πήγε ΟΣΦΠ, μετά ΠΑΟ και ΑΕΚ και στο τέλος άρχισε να βγαίνει στο Οπεν του Σαββίδη αλλά τον κράζανε τα παόκια κι εγκατέλειψε- μια ακόμα απόδειξη πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική, έχει τους παοκτσήδες που βάζουν τα πράγματα στην θέση τους ενω οι κομματικοί τα δέχονται όλα και όλους σαν τα νοσοκομεία και τους οίκους…ευγηρίας !!

 155. Πέπε said

  @142:

  Κυκλοφορεί στα σόσιαλ ένα κείμενο, πολλοί θα το είδατε, που απαριθμεί τα καλά του κορονοϊού: μείωση ρύπανσης, χρόνος με την οικογένεια, εκτιμήσαμε περισσότερο το «βγαίνω έξω» και διάφορα παρόμοια, παρηγοριά στον άρρωστο (και στον γερό). Ε, άμα αρχίσει και η επιστροφή στην αυτάρκη – αυτόνομη οικονομία, να παράγουμε αντί να αγοράζουμε, θα μας λείπουν λίγοι ακόμη μήνες κορονοϊού για να πετύχουμε τον επί γης Παράδεισο.

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143 Αφώτιστε, κατ, αυτή τη στιγμή Στο Κόκκινο 105.5, αναλύει ένας βιολόγος το φαινόμενο πανδημίες-διαταραχή οικοσυστημάτων

 157. Pedis said

  # 143 –

  Αυτό μπορεί να διορθωθεί: Prima sopravviviamo sopravvivere, poi possiamo filosofare.

  Τα υπόλοιπα, όχι.

  Ούτε αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

  Μα ούτε και για τη μέθοδο με την οποία στήνει την «επιχειρηματολογία» της. Μπανάλ.

 158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  154. Φθανει πια με τα ποδοσφαιρικα κρυα αστεια ! Ελεος να ασχολουμαστε με την καταντια των ποδοσφαιρικων ομαδων και των λουμπεν καπιταλιστων ιδιοκτητων τους και των λοιπων γελοιων!

 159. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  156. Και παλι ευχαριστω.

  Οι αριστερουληδες σχολιαστες δεν ασχολουνται με αυτα τα τετριμενα 🙂

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143 Η Σ.Τ. είχε και ιδανικό μέντορα στο μεταπηδείν (και στο πηδείν- θου κύριε). Ίδια πορεία κι αυτουνού.Ακόμη δεν έχει εισχωρήσει στη ΝΔ, μάλλον δεν του το ζήτησαν.
  Είπα δεν θα ξαναδιαβάσω γραμμή της, από τότε που έγραψε με αυστηρότητα ,και με κάποιαν αποστροφή, για την εικόνα τσιγγάνας που θήλαζε το μωρό της, ότι απαγορεύεται ο θηλασμός στο πεζοδρόμιο (ποιος σου τόπε μαρή κοσμοπολίτισσα). Τάχα από μέριμνα στο παιδί το έλεγε.
  Το στήθος γι΄αυτήν, την «εξυπνη και διεισδυτική» είναι μονοσήμαντο φαίνεται. Άει της από κει. 🙂

 161. Αφώτιστε

  Αν δεν σ’ αρέσουν τα σχόλια μου, μην τα διαβάζεις. Πάντως τα κόμματα γράφουνε μέλος κάθε πικραμένο και προτείνουν για βουλευτή όποιο νούμερο θα τους φέρει ψηφαλάκια σαν «επώνυμος» ενώ άμα δεν έχεις αθλητικά προσόντα και δεν ξέρεις μπάλλα, ποδοσφαιριστής δεν γίνεσαι

 162. Παναγιώτης K. said

  @29,43
  Γράφει το ΛΚΝ:
  αντώνυμο το [andónimo] Ο42 : (γραμμ.) λέξη με αντίθετη σημασία.
  [λόγ. < γαλλ. antonyme < ant(i)- = αντ(ι)- + -onyme = -ώνυμον, κατά το synonyme = συνώνυμον]

  αντίθετος -η -ο [andíθetos] Ε5 : που έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά με κπ. ή κτ. άλλο. 1α. (ιδ. για σημείο, θέση κτλ.) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στην άλλη μεριά
  (λογ., φιλοσ.) Aντίθετες έννοιες / κρίσεις.
  (γραμμ.) Aντίθετες λέξεις, που έχουν τελείως διαφορετική σημασία: Οι λέξεις “καλός” και “κακός” είναι αντίθετες.

  Αποπειρώμαι τώρα μια αιτιολόγηση γιατί αντώνυμο και όχι αντίθετο. Η αφετηρία της καθιέρωσης μάλλον είναι η λέξη συνώνυμο.(συνώνυμο-αντώνυμο)

  Στα Μαθηματική Λογική εξ όσων γνωρίζω, αντίθετη μιας πρότασης p λέγεται αυτή που προκύπτει από την άρνηση της p. Τη συμβολίζουμε με p΄.
  Έτσι λοιπόν, αν
  p: Όλα τα στοιχεία του συνόλου Α έχουν την ιδιότητα Ι.
  τότε,
  p΄: Υπάρχει τουλάχιστον ένα στοιχείο του Α που δεν έχει την ιδιότητα Ι.

  Παράδειγμα
  p: Στον φάκελο Α υπάρχουν όλες οι σημασίες της λέξης "περισπασμός".
  η αντίθετή της,
  p΄ : Στον φάκελο Α υπάρχει μια τουλάχιστον λέξη* που δεν έχει τη σημασία της λέξης "περισπασμός".

  p΄΄ η "αντώνυμη" της p

  * Αυτή η λέξη μπορεί να είναι οποιαδήποτε λέξη της Ελληνικής.

  Εμείς όμως δεν θέλουμε την οποιαδήποτε λέξη αλλά εκείνες τις λέξεις όπου στο συγκεκριμένο πολιτισμικό-γλωσσικό πλαίσιο (ελληνικό) δημιουργούνται συγκεκριμένα ζεύγη της μορφής (λέξη, αντώνυμη λέξη). Τα ζεύγη αυτά τα καταγράφει ένα λεξικό αντωνύμων.

  Υπήρξαν μαθηματικοί που ήταν γλωσσικά ευαίσθητοι και είναι πιθανόν να έκαναν παρέμβαση υπέρ της ακρίβειας και της κυριολεξίας προτείνοντας τη λέξη αντώνυμο αντί της λέξης αντίθετο.
  Γνώρισα δύο τέτοιους: Ο ένας ήταν ο Γεράσιμος Λεγάτος (μας έκανε εξισώσεις διαφορών στο 4ο έτος στο Μαθηματικό της Αθήνας) και ο άλλος ήταν ο Σ.Π Ζερβός.

  Επαναλαμβάνω: Απόπειρα έκανα!

  Ξαναθυμίζω την άποψη του Ράσελ περί γλώσσας. Το επίπεδο της ακρίβειας είναι κάθε φορά στο επίπεδο των αναγκών μας.

 163. Μαρία said

  121
  Ιταλικό νοσοκομείο στην ανάγκη του παράγγειλε διαδικτυακά αναπνευστήρες σε Κινέζο απατεώνα κι ακόμα τους περιμένει.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/video-sur-internet-des-respirateurs-chinois-se-vendent-a-prix-d-or_3892013.html

 164. Πέπε said

  161
  Σα να λέμε, Τζη, ο λόγος που γράφεις αδιάκοπα ποδοσφαιρικά σχόλια δεν είναι κάποια προσωπική σου παρόρμηση, αλλά επειδή αντικειμενικά είναι πιο σοβαρό από την πολιτική. Μπορεί να είναι, αλλά από πού κι ως πού αυτό δίνει λόγο ύπαρξης σε τέτοια ακατάσχετη σωρεία ποδοσφαιρικών σχολίων, συνήθως εντελώς ξεκάρφωτων;

  Θα απέφευγες τα λογικά σφάλματα αν έλεγες «τα γράφω γιατί έτσι γουστάρω». (Αν και θα υπέπιπτες σε καινούργιο λογικό σφάλμα αν προσέθετες, όπως ήδη έκανες, «και σ’ όποιον δεν αρέσουν ας μην τα διαβάζει».)

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  145 κρεόκοτες, Κασαπίδης αφού 🙂
  και σίγουρα τρίλειρες και μαυροπουπουλάτες

  Τζη, μαζί με τα μοσχομπίζελα, μπήξε και καμιά κολοκυθιά. Για κότες δύσκολα το κόβω 🙂

 166. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  161. Απο τα 20 μου σταματησα να ασχολουμαι με το ποδοσφαιρο.

  Στα σχολια μου δεν θελω ασχετες «ακαθαρσιες» με ποδοσφαιρικα αστειακια. Εχουμε τις πολιτικες.

  Πολλάκις, το 1/3 εως 1/4 των σχολιων ειναι ποδοσφαιρικα αστειακια.

  Προτεινω στους ποδοσφαιροφιλους/ποδοσφαιρομανεις σχολιαστες την δημιουργια λογοτεχνικου ιστολογιου με ενδεικτικο τιτλο «Η μπαλα ειχε την δικη της ιστορια»,

  Θα αναπτυχθει η ποδοσφαιρικη λογοτεχνια και συντομα μερικοι θα αποκτησουν δοξα και πλουτη αποτην συγγραφη .:-)

  Ενδεικτικη θεματολογια

  Ποια η σχέση ποδοσφαίρου και λογοτεχνίας;

  Τι κοινό έχουν οι Albert Camus, Arthur Conan Doyle, Nick Hornby, Νίκος Εγγονόπουλος, Θωμάς Κοροβίνης, David Peace, Jason Cowley, Manuel Vazquez Montalban, Μανόλης Αναγνωστάκης, John Grisham, Joe McGinis, John King, Peter Handke, Νίκος Καρούζος, Vladimir Nabokov, Orhan Pamuk, Eduardo Galeano, Θανάσης Σκρουμπέλος, Pier Paolo Pasolini, και μια πραγματικά ατελείωτη λίστα από συγγραφείς διαφορετικών εποχών, εθνοτήτων, λογοτεχνικών ρευμάτων και απήχησης; Μα φυσικά, το ποδόσφαιρο!

  Άλλοι έχουν παίξει μπάλα ή έχουν φορέσει το κασκόλ του οπαδού υποστηρίζοντας με θέρμη τις ομάδες τους ή έχουν μελετήσει το φαινόμενο του ποδοσφαίρου. Άλλοι έχουν εκφράσει μέσω της συγγραφικής πένας τον θαυμασμό τους σε παίκτες και ομάδες ενώ με αφορμή την ποδοσφαιρική ορολογία διαχέουν τα συγγραφικά μηνύματά τους ή έχουν χτίσει το λογοτεχνικό τους έργο με θεμέλιο το ποδοσφαιρικό σύμπαν. Από την άλλη, υπάρχουν άπειρα δοκίμια και μελέτες που πραγματεύονται το φαινόμενο του ποδοσφαίρου γραμμένα από λογοτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφους. Όμως, το ενδιαφέρον μας θα εστιαστεί στη σχέση του ποδοσφαίρου με τη μυθοπλασία και τη λογοτεχνία γενικότερα.
  […]

 167. sarant said

  144 Ισχύει. Να θυμίσουμε όμως και τη δυναστεία της Θεολογικής -Χριστινάκης λεγόταν ο γενάρχης;

 168. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άσχετο, αλλά από ποδοσφαιρικό σχόλιο καλύτερο θα είναι. 😜 Προτείνω στους εκπαιδευτικούς με το που θα μπαίνουν στο e-class να αρχίζουν το μάθημα με την ομαδική εν χορώ προσευχή, όπως τότε, τα χρόνια εκείνα τα παλιά που δεν υπήρχαν κορονογιοί.

  Άρξον χείρ μου αγαθή
  γράψον γράμματα καλά,
  μή δαρθείς, μη παιδευτείς
  και στο φάλαγγα βαλθείς…

 169. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  164. Ως πρακτικος ανθρωπος εδωσα μια καποια λυσιν στο 166.

 170. # 164

  Κοίταξε Πέπε, ο καθένας διαλέγει ένα μετερίζι από το οποίο σχολιάζει. Και το ποδόσφαιρο μέρος της ζωής είναι παγκοσμίως όπως είναι και άλλα πράγματα που δεν τα γουστάρω όπως και κάποιοι εδώ μέσα δεν γουστάρουν τα ποδοσφαιρικά. Ομως έχει ένα πλεονέκτημα που σε άλλα πράγματα δεν υπάρχει : το ξεκάθαρο αποτέλεσμα π.χ. 4-1 κι αυτό είναι που ενοχλεί όσους συζητάνε για την συζήτηση και όχι για το συμπέρασμα.

  Λες ξεκάρφωτα γιατί δεν μπορείς ή δεν θέλεις να τα δεις από την δική μου οπτική γωνία. Δηλαδή ο παραλληλισμός των διαδρομών των Θεοδωρικάκου και Μητρόπουλο που ήταν η αφορμή δεν στέκει ; δεν έχουν την ίδια τακτική ;κι όπως έγραψα στο πρακτικό ποδόσφαιρο ο Μητρόπουλος πήρε αυτό που του άξιζε, ενώ στην πολιτική οι μεταγραφές αγιοποιούν την αλλαγή ιδεολογίας και ο καυτηριασμός ενοχλεί.

  Δεν είναι λογικό σφάλμα το σ’ όποιον δεν αρέσουν ας μη τα διαβάζει, εγώ προσωπικά δεν διαβάζω τα σχόλια κάποιων, πριν από το σχόλιο υπάρχει το νικ του σχολιάζοντος, τόσο απλά

 171. # 165

  κολοκυθιές σε γλάστρα Εφη ;; δύσκολο το βλέπω να πάω στο χωρι΄φέτος

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167 Χριστινάκηδες με Γλάρο 😦
  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/111837_dynasteies-ton-panepistimion-me-onomateponymo

 173. Κοίταξε Αφώτιστε καλύτερα φιάξε ένα δικό σου σάιτ και φιάξτο όπως γουστάρεις εσύ. Εδώ όμως ο μόνος που έχει λόγο είναι ο Νικοκύρης γι αυτό αν είσαι πρακτικός άνθρωπος όπως λες, περιορίσου στο να μην διαβάζεις τα σχόλιά μου υπάρχει και τρόπος να μην τα βλέπεις καν αν δεν κάνω λάθος.

 174. Pedis said

  # 159 – Καλά, ντε! Aφώτιστε, εσύ τό γραψες το άρθρο της Σώτης και παρεξηγιέσαι!;

  (Πόσους σπόουκ πέρσονς έχει η Σώτη στο ιστολόγιο!; 🙂

 175. 168

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  171 Τζη, ναι, σε γλάστρα, σε καμιά από τις παλιές με 2-3 κιλά χώμα, στο ίδιο χώμα-πού να ψάχνουμε τέτοια εποχή άλλο στην Αθήνα. Είναι αναρριχώμενη και πάνω στο κάγκελο ή σε ό,τι πεζούλι βρει, θαυματουργεί. Δε θα το πιστεύεις πόσο ολιγαρκής είναι. Μόνο ήλιο και νερό κάθε μέρα. Δυο το πολύ, όχι παραπάνω, δεν κουμαντάρονται. Πρώτα σε μίνι γλαστράκι με δυο κουταλιές χώμα να σιγουρευτούμε ότι φυτρώνει (είπαμε, στο κυλινδράκι απ΄το χαρτί υγείας 🙂 , αλλιώς στο γιαουρτοκεσεδάκι). Κάνουν και βελούδινα φλογάτα λουλούδια. Μην κορονοκλειστούμε για τα καλά ως το καλοκαίρι και κουζουλαθούμε.:)

 177. Μαρία said

  172
  Ο κουνιάδος τελικά έμεινε εκτός νυμφώνος http://www.soctheol.uoa.gr/p.html

 178. Pedis said

  Αφώτιστε:

  άλλο να ξέρει κάποιος (ή κι ας μην ξέρει αλλά να σηκώνει τον κώλο του από τον καναπέ) να παίζει μπάλα

  ακόμη και με κουστούμι

  κι άλλο να φαντασιώνεται τον πρόεδρο, τον προπονητή, τον έφορο στο καφενείο μαζί με άλλους … μπαλαδόρους.

  Το ένα λέγεται αθλητισμός το άλλο κοσμοπολίτικο κουτσομπολιό για άνδρες που αν ήταν γυναίκες θα την έβρισκαν με το Τσάο.

 179. sarant said

  Η μαρμάγκα κράτησε το εξής σχόλιο το οποίο δεν το απελευθερώνω διότι ο γραφικός χαρακτήρας μού φάνηκε πως βαταλοφέρνει.

  (154): Δεν τα ξέρετε καλά, κύριε Παόκα… Από τον Άρη Πετρούπολης ξεκίνησε ο Τάσαρος. Και μετά το Βάζελο πέρασε και από Απόλλωνα Σμύρνης, Ηρακλή και Βέροια. Και τί μ’ αυτό; Το ψωμί του έβγαζε, κύριε Παόκα. Αλλά παρέμενε πάντα γάβρος, όπως ξεκίνησε από τον Άρη Πετρούπολης. Σάς πονάει αυτό, το ξέρω, αλλά τί να κάνουμε;

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έβγαλαν τα οικόσιτά τους στην παραλία της Σαλονίκης.

  Ο δήμαρχος τώρα βάζει λουκέτο
  https://www.lifo.gr/now/greece/276299/loyketo-stin-paralia-thessalonikis-stinontai-kigklidomata

 181. Μαρία said

  Ένας καλός άνθρωπος.

 182. Μαρία said

  Και στα Σέρρας στη λεγόμενη κοιλάδα έκαναν τις προάλλες πρωτομαγιά με ψησταριές. Τώρα περιφρουρείται ο χώρος απο μπάτσους.

 183. ΓΤ said

  177@
  Στο συγκεκριμένο διδασκολόι υπάρχει άτομο που μεταφράζει βιβλία και στη συνέχεια δημοσιεύει βιβλιοκρισίες για αυτά…

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  181 Τί κρίμα! 😦

 185. ΓΤ said

  Χρυσαυγιτογούρουνο Χρήστος Παππάς για Μανώλη Γλέζο https://www.nafpaktianews.gr/%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3/

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού με κορονοϊό ο Γιάννης Σήφη Βαρδινογιάννης
  https://www.voria.gr/article/koronoios-sti-meth-tou-evangelismou-o-giannis-vardinogiannis-tou-sifi

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα κοίταξα το σημερινό απολογισμό σε θύματα, τρόμαξα και, αφού τίποτ’ άλλο σίγουρο δεν έχουμε τελικά απέναντι στον εχθρό μόνο τον κατ΄οίκον περιορισμό, ας βάλουν διπλούς φράχτες να περιμαζέψουν τους ανεγκέφαλους. Γίνεται σφαγή εκεί έξω: Σε 24 ώρες, Ισπανία 838, Ιταλία 812, Γαλλία 418, Ελβετία 295, Βρετανία 209, Ολλανδία 132 άνθρωποι, Χριστέ!

 188. ΓΤ said

  179@
  Ο γραφικός χαρακτήρας ενός γραφικού χαρακτήρα

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188 καλό! 🙂
  και πορνογραφικού

 190. Pedis said

  El Pais:

  Στην κάθε χώρα η καταμέτρηση των νεκρών από τη επιδημία γίνεται κατά το δοκούν:

  – στη Γαλλία καταμετρούν μόνο όσους πεθαίνουν στα νοσοκομεία

  – στην Ισπανία δεν καταμετρούν τους νεκρούς στα γηροκομεία

  το ίδιο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό συμβαίνει και στην Ιταλία όπου όπως και στην Ισπανία (από άλλη πηγή αυτό) οι τρόφιμοι σε αρκετά γηροκομεία απακαλύπτεται ότι πέθαναν (πεθαίνουν) σαν τα κοτόπουλα, αβοήθητοι … Σφαγή! Ξεφτίλα στον πολιτισμό της «Δημόσιας» Υγείας!

  – Στη Γερμανία, ουσιαστικά, κανείς δεν γνωρίζει ακομη με τι κριτήρια γεται η καταμέτρηση και με τι ρυθμό ενσωματωνονται τα δεδομένα από τα κατά τόπους νοσοκομεία.

  Α, και στην Ολλανδια το διαγνωστικό τεστ γίνεται μόνον σε όσους κάνουν εισαγωγη στο νοσοκομείο.

  Όποιος ζήσει μέχρι το 2025 ας κάνει τον κόπο να πάρει τα στοιχεία για τον αριθμό θανάτων σε κάθε χώρα για την περίοδο Μάρτη- … από π.χ. το 2015 μέχρι τοτε,

  ας αφαιρέσει τον επίσημο αριθμό θανάτων από τον κορονοιό και θα έχει αποκτήσει μια καλή εκτίμηση για τον πραγματικό αριθμό τους, με μικρό σφάλμα δεδομένου του αναμενόμενα μεγάλου ύψους του πικ.

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  190 Μόνο με τον γενικό αριθμό θανάτων δηλαδή, με αφαιρούμενο το μ.ο. θανάτων της κάθε ημέρας προ κ/ι .
  Άρα χειρότερη η πραγματική κατάσταση. Καλά κρασά μας.

 192. Pedis said

  # 191 – Με τον μήνα για να μην υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες από την καταγραφή και για να λειανθούν οι ενοχλητικές διακυμάνσεις … με την υπόθεση ότι όσο διαρκεί το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν υπάρχει άλλη αιτία σοβαρή αιτία σημαντικής αύξησης των θανάτων.

  Αν το φαινόμενο διαρκέσει περισσότερο από κάποιους μήνες η σχετική ανάλυση πιθανώς θα δυσκολευτεί από την καταγραφή επιπλέον θανάτων, όχι λόγω της επιδημίας αλλά εξαιτίας των συνεπειών της στη γενική περίθαλψη του πληθυσμού:

  πόσοι και πόσοι, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα έβρισκαν περίθαλψη για άλλα σοβαρά νοσήματα, κατά τη διάρκεια της επιδημίας και για όσους μήνες διαρκέσει η έκτακτη κατάσταση στη νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και στην πρωτοβάθμια ιατρική πρόγνωση (όπου υπολειτουργεί σε όλες τις χώρες που έχουν κτυπηθεί από την επιδημία) θα πάνε χαμένοι.

 193. aerosol said

  Επειδή έχω μπει σε ευαίσθητες ηλικίες και ταράζομαι, αποφεύγω τις πιθανές πηγές απίθανων σεναρίων περί ιού. Γι αυτό άργησα ολόκληρες εβδομάδες να ακούσω πως τον ιό τον σχεδίασαν οι (1) Γερμανοί, για να κυριαρχήσουν οικονομικά στον κόσμο ή (2) οι Εβραίοι (για τους… γνωστούς λόγους, μην επαναλαμβανόμαστε!). Προφανώς εδώ τους Κινέζους δεν τους έχουμε ούτε για μια πανδημία της προκοπής ικανούς -τς, τς, τι ρατσισμός… Δεν έχω ακούσει ακόμα για εξωγήινους, λέω να αρχίσω να το διασπείρω εγώ. Λιγουρεύομαι και κάτι βιντεάκια από το γιουτιουμπ με UFO, ταμάμ θα κάτσουν!

  #137
  Το ότι κάθε δεξιό κόμμα στεγάζει και ακροδεξιούς είναι γνωστό.
  Το να στηριχτούμε σ’ αυτό για να κάνουμε σύγκριση με την Ουγγαρία που έχει κάνει δις πρωθυπουργό τον Μιχαλολιάκο της (με ποσοστά που μόνο οι Παπαντρέου έχουν ζήσει στην Ελλάδα) και να δούμε αναλογίες με μόνο κοινό άξονα την πανδημία, ε, δεν το λες και σιγουράκι την πρόβλεψη. Οπότε με ανάλογη άνεση -αλλά πολύ περισσότερες πιθανότητες- λέω κι εγώ: δεν θα τα δούμε.

  #157
  Έγκλειστος είμαι κι εγώ, άσε με να παίξω λίγο με την Σώτη που είναι και cult. Πόσες χαρές μας μείνανε;! 😀

 194. ΓΤ said

  Κάποτε αλήστου μνήμης
  σήμερα εγκλείστου μνἠμης

 195. Γς said

  151, 153

  Να πως έχει το θέμα.

  Σήμερα στην Αυγή:

  [πολύ καλά έκανε ο υπουργός κατά τη γνώμη μου. Καλός ο Στρατάκης αλλά είναι μανούλα να κάνει μπάχαλο κάθε πάνελ]

  http://www.avgi.gr/article/10838/10890399/phimose-apo-ton-gianne-broutse-katangelei-o-demosiographos-g-stratakes-video-

 196. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  181 Ναι ο καημένος..,

  190 Ισχυει αυτό για τις μετρήσεις των νεκρών.

 197. Πέπε said

  @170:

  > > Δεν είναι λογικό σφάλμα το σ’ όποιον δεν αρέσουν ας μη τα διαβάζει, εγώ προσωπικά δεν διαβάζω τα σχόλια κάποιων, πριν από το σχόλιο υπάρχει το νικ του σχολιάζοντος, τόσο απλά

  Μα δεν είπαμε ότι δε μ’ αρέσει ο σχολιαστής ό,τι κι αν γράψει. Δε θέλω να χάνω τα καλά ή τέλος πάντων κάποιου ενδιαφέροντος σχόλια. Μπορώ φυσικά να διαβάσω λίγο από την αρχή του καθενός και να κρίνω αν μ’ ενδιαφέρει να συνεχίσω ή όχι, αλλά μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ελευθεροτυπίας χρειάζεται και κάποιο αίσθημα ευθύνης εκ μέρους του κάθε γράφοντος, δεν είναι όλη (η ευθύνη) του αναγνώστη.

 198. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  154. Πρωτη φορα νομιζω οτι γραφω ποδοσφαιρικο σχολιο, αλλα δεν θα το επαναλαβω, αν δεν προκληθω.

  Υποθετω οτι ζηλευεις και κατηγορεις τον συμπαθη cult παλαιμαχο ποδοσφαιριστη γιατι :
  1. επεδειξε δυναμική του παρουσία ως τα 40 του, αρχηγικές ικανότητες και αποτελεσματικότητα στο ψηλό παιχνίδι (1,90μ).
  2.αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα, έχοντας 77 συμμετοχές και 8 τέρματα, αγωνιζόμενος σε χρονική διάρκεια που ξεπέρασε συνολικά τα 16 χρόνια.
  3. ειχε μεγαλη ζητηση απο τις γυναικες.(λ.χ. πολυετή σχέση, με την Έλενα Ναθαναήλ.)

  Κατα τα αλλα ισχυουν αυτα που εγραψε ο Νικοκυρης στο 179.

  Πρεπει να κοιταξεις, σοβαρα ομως, το θεμα του οπαδικου μισους.

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – «Τώρα κοίταξα το σημερινό απολογισμό σε θύματα, τρόμαξα και, αφού τίποτ’ άλλο σίγουρο δεν έχουμε τελικά απέναντι στον εχθρό μόνο τον κατ΄οίκον περιορισμό, ας βάλουν διπλούς φράχτες να περιμαζέψουν τους ανεγκέφαλους. Γίνεται σφαγή εκεί έξω: Σε 24 ώρες, Ισπανία 838, Ιταλία 812, Γαλλία 418, Ελβετία 295, Βρετανία 209, Ολλανδία 132 άνθρωποι, Χριστέ!»

  Αχ βρε ΕΦΗ ΕΦΗ, τι ημίμετρα είναι αυτά με διπλούς φράχτες που προτείνεις, αφού υπάρχει η δοκιμασμένη τελική λύση των κρεματορίων που λύνει το πρόβλημα των ανεγκέφαλων δια παντός.
  Τι κι αν το μέτρο, είναι αποδεδειγμένα ηλίθιο; τι κι αν είναι καθαρά επικοινωνιακό; τι κι αν δεν έχει καταφέρει τίποτα στην Λομβαρδία εδώ κι ένα μήνα; για τους τρομοκρατημένους, είναι το μόνο σίγουρο απέναντι στον εχθρό.
  Δεν έχει σημασία που τα αποτελέσματα του μέτρου σε όλες τις χώρες, είναι παντελώς ετερόκλητα και δεν δίνουν κανένα αξιόπιστο μετρήσιμο στοιχείο.
  Δεν έχει σημασία αν πολλοί ζούν σε ανήλιαγα στενάχωρα σπιτάκια, σε ημιυπόγεια και υπόγεια, και βγήκαν να πάρουν λίγο ήλιο και αέρα για να μη πάθουν κατάθλιψη, δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία αν ο ήλιος και ο αέρας και δη ο θαλασσινός, κάνουν καλό στην αντιμετώπιση του ιού, όπως έχουν δηλώσει πολλοί επιστήμονες, δεν έχει σημασία αν ο ιός μεταδίδεται κυρίως σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, διάφορα άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν, δεν έχει σημασία που σχεδόν όλα τα κρούσματα ήρθαν με πτήσεις από το εξωτερικό και η «κυβέρνηση» ακόμη και τώρα δεν έχει λάβει ΚΑΝΕΝΑ μέτρο για ειδικούς χώρους καραντίνας, με συνέπεια να κυκλοφορούν ελεύθερα και να μολύνουν ανεξέλεγκτα πολλούς που ήταν κλεισμένοι μιά βδομάδα μέσα και βγήκαν να πάνε να ψωνίσουν τα απαραίτητα.

  Όχι δεν έχουν καμία σημασία αυτά, σημασία έχει αυτό που αποφάσισε ο κεντρικός ανεγκέφαλος εγκέφαλος και διέδωσε μέσω των ΜΜΑ για να ικανοποιήσει το θυμικό των κατατρομοκρατημένων γνωστικών, που επικροτούν τα ηλίθια και αντιεπιστημονικά μέτρα και θέλουν κι αυστηρότερα, τι χρειάζεται η ατομική ελευθερία;

  Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον μας τους αμαρτωλούς και σώσε μας από τους ανεγκέφαλους που βγαίνουν έξω στον ήλιο.

  Πάω να τρέξω στον ήλιο και στον καθαρό αέρα και ποιός ξέρει, μπορεί να μολύνω κάποιους με υγεία και ανοιχτό μυαλό.
  Θα έχω και το χαρτάκι του νόμου μαζί μου, που αποδεικνύει πόσο ηλίθιο είναι το μέτρο.

  Ο ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ.

  Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά…
  Η ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά.
  Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος;
  Αχ, πού ‘σαι, νιότη, πού δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!

 200. Pedis said

  # 193 – Αεροζόλ:

  1. Η ΝΔ δεν στεγάζει ακροδεξιούς. Είναι η παραδοσιακή Ακρο/Δεξιά στη χώρα, συνέχεια της ΕΡΕ και των Λαικο-Δεξιών Ελληνικών φιλομοναρχικών κομμάτων.

  2. Ο Ορμπάν δεν έχει (είχε) εκλεχτεί ως Μιχαλολιάκος που λες, αλλά

  α. ως Λαικός-Φιλελεύθερος(παλιά)-Ακρο/δεξιός, αγωνιστης της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας, και υπέρ της φιλελεύθερης αγοράς

  β. υπερασπιστής του Ουγγρικού Εθνους και της Ιστορίας του, αγωνιστής ενάντια στην αλλοίωση του Εθνους (των αξιών του κλπ) από τους μετανάστες και τους ξένους (αν δεν κάνουν επενδύσεις)

  γ. συγκυβερνά με δεξιούς χριστιανοδημοκράτες

  δ. και λόγω των άθλιων γενικών συνθηκών στην Ουγγαρία μετά την αποκομμουνιστικοποίηση το παίζει μέσα-έξω ΕΕ, Καμμένος-Ψεκασμένος, αντιΣόρος και τα ρέστα.

  Απ´ όσο μου επιτρέπει η πληροφόρησή μου να πω, δεν μου προκύπτει, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, ότι ανέβηκε στην εξουσία με την ανάπτυξη ταγμάτων εφόδου και την ασκεί και με τη βοήθεια αυτών.

 201. # 198

  Κακώς σου απαντώ γιατί άλλα γράφω κι άλλα καταλαβαίνεις αλλά μη γράφεις πως ζηλεύω τον Μητρόπουλο, έλεος ! Εχουμε παίξει αντίπαλοι και η ομάδα μου νίκησε την ομάδα του με 3-1, έβαλα και γκολ , αυτός δεν έβαλε ! Την ίδια εποχή έκανα τρεις σεζόν στον Πόρο προ έητζ και δεν υπάρχει περίπτωση να ζηλέψω κανένα για την γυναίκα του, μπορεί απλά να την θαυμάζω μόνο.
  Να σου θυμίσω ακόμα πως μόνο όταν τον έδιωξε ο Κόκαλης από το τημ του ΟΣΦΠ βρήκε η ομάδα την ησυχία της και τον δρόμο της, λάθος άνθρωπο βρήκες να συμπαθήσεις, εγώ τον ανέφερα σαν παράδειγμα ανθρώπου που άλλαξε πολλές ποδοσφαιρικές στέγες και μόνο.
  Αν συμφωνείς με το τρολλ του ιστολογίου που δεν ανέφερα τον Αρη Πετρούπολης και τις ομάδες που κόλλαγε ένσημα μετά (*), να το κοιτάξεις, δεν ξέρεις που μπορεί να σε βγάλει έτοια ταύτιση…
  Κι όσο για οπαδικό μίσος,. πάλι μπερδεμένα τα έχεις. Οπαδική οργή υπάρχει για το μίσος που βγάζει ο ΟΣΦΠ για τον ΠΑΟΚ γιατί αντιλαμβάνεται ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ πως είναι ο μόνος κίνδυνος για την μονοκρατορία που είχε. Οταν κάνει γήπεδο η ΑΕΚ τότε θα τα βάλει μαζί της, χωρίς γήπεδο δεν θεωρείσαι αντίπαλος την σημερινή εποχή..Οποια χώρα να κοιτάξεις θα δεις πως πρωταγωνιστούν οι ομάδες με τα μεγάλα γήπεδα. Φυσικά και υπήρχε οπαδική οργή και για ΑΕΚ και ΠΑΟ για την μικρόψυχη συμπεριφορά τους όταν ο ΠΑΟΚ τους ξεπέρασε, όταν είδαν που το πήγαινε ο Βαγγέλας αλλάξανε γραμμή

  (*) ήταν ο ένας από τους δυο ποδοσφαιριστές που έχασαν τα λεφτά τους στα τοκογλυφικά του Γούκου, ο άλλος ήταν ο τότε κολλητός του Αναστόπουλος, να τον ζηλέψω και γι αυτό ;

 202. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  200. Υπαρχει μεγαλο τραυμα στους Ουγγρους. που καποτε ειχε θαλλασια συνορα στην ΑΑδριατικη (που δεν ηξερα).

  » Το 1867 η δυναστεία των Αψβούργων ήρθε σε συμφωνία με τους ανυπότακτους Ούγγρους, καθιερώνοντας την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία, μια διπλή μοναρχία με θεωρητικά ίσα δικαιώματα μεταξύ Αυστριακών και Ούγγρων. Η αυτοκρατορία όμως είχε υπό τον έλεγχό της και άλλες περιοχές που κατοικούνταν από άλλες σημαντικές εθνότητες.

  Με τη δολοφονία του διαδόχου του αυτοκρατορικού θρόνου στο Σαράγεβο από Σέρβους εθνικιστές, δόθηκε η αφορμή για το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το τέλος του πολέμου η ηττημένη αυτοκρατορία διασπάστηκε στα κράτη – έθνη: Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία και Ουγγαρία. Με τη συνθήκη του Τριανόν (1920) η Ουγγαρία έχασε ένα σημαντικό τμήμα των εδαφών που θεωρούσε ιστορικά δικά της. Σε κάποια από αυτά τα εδάφη, όπως στη Ρουμανία, διέμενε και ένας σημαντικός πληθυσμός Ούγγρων.

  Αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση η Ουγγαρία δέχθηκε την εισβολή των Ρουμάνων, που κατέλαβαν μέχρι και τη Βουδαπέστη. Το 1919 οι κομμουνιστές εξεγέρθηκαν και εγκαθίδρυσαν την Ουγγρική Δημοκρατία των Σοβιέτ. Υπό την ηγεσία του ναυάρχου Μικλός Χόρτι, που για ένα διάστημα μετέφερε τη πρωτεύουσα στο Σέγκεντ, οι εισβολείς αποκρούστηκαν και το κράτος των Σοβιέτ διαλύθηκε. Ακολούθησε ένα κύμα «λευκού τρόμου» και η εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου καθεστώτος: η Ουγγαρία παρέμενε μοναρχία, αλλά χωρίς βασιλιά, με τον Χόρτυ, τον «ναύαρχο χωρίς στόλο», να ασκεί τις εξουσίες του αντιβασιλέα.
  […]
  Η κατάσταση των ουγγρικών πληθυσμών που βρίσκονταν εκτός των νέων συνόρων χρησιμεύει ως κίνητρο για την εφαρμογή εκ μέρους της Ουγγαρίας μιας ρητά αλυτρωτικής πολιτικής που αποτελεί και εξήγηση για την συμμαχία της χώρας με τη ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η παλιά ουγγρική κυριαρχία στη λεκάνη των Καρπαθίων βρίσκεται πάντα στην καρδιά των σχέσεων που η Ουγγαρία διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες.

  Γεωφυσικός χάρτης του βασιλείου της Ουγγαρίας (1867-1920)

 203. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  202. Ενδιαφερουσες πληροφοριες στο αρθρο

  Posted: November 6, 2016 / in: Αφιέρωμα, Διεθνη, Πρωτοσελιδο /
  Ουγγαρία 1956: “Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή από το μύθο”

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

  […]
  Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Νοέμβρη στρατιωτικός διοικητής του “περάσματος Κόρβιν”, της ισχυρότερης εστίας αντίστασης στον σοβιετικό στρατό στη Βουδαπέστη, εκλέγεται ο αντικομμουνιστής Γέργκει Πόνγκρατς (μετά τον επαναπατρισμό του στην Ουγγαρία το 1990 ιδρύει το γνωστό νεοφασιστικό, εθνικιστικό κόμμα Jobbik).

  Κίνημα για μια Καλύτερη Ουγγαρία (JOBBIK)

 204. # 197

  Πέπε, το να ζητάς να γράφει κάθε σχολιαστής μόνο όσα σου αρέσουν ή καλύτερα όσα δεν σε ενοχλούν έχει από ολίγον λογοκριτικόν δίκαιον δεν βρίσκεις ;

  Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ποτέ θα σου έλεγα Πέπε ωραία τα α, β, γ που γράφεις αλλά τα δ και ε με ενοχλούν, μην τα γράφεις !

 205. Pedis said

  Όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, αυτό που εξετάζεται είναι ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033.

 206. Pedis said

  -> 205 – Πίσω στο νηπιαγωγείο.

  Με πρόσχημα ότι δεν τηρουνται τα μέτρα της καραντίνας.

  Θα βγει ο στρατός στους δρόμους (άλλη ιδέα που εξετάζεται) και απαγόρευση κυκλοφορίας (οσονούπω).

 207. spyridos said

  182

  Η παραλία ήταν άδεια μου λένε γνωστοί και φίλοι.
  Ούτε η Βόρεια Κορέα τέτοια ΜΜΕ.

 208. spyridos said

 209. Pedis said

  Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε προχθές απαντώντας σε σχετική ερώτηση (Αντέννα), πως αρμόδια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών είναι η αστυνομία και όχι ο Στρατός. «Είναι κάτι διαφορετικό η εμπλοκή του Στρατού» είπε. Εντούτοις, παραδέχθηκε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, πως όλα είναι υπό εξέταση. «Και εύχομαι να μην προκύψει ανάγκη. Διότι ξέρετε οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εκεί έξω να φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας. Αυτή είναι η βασική αποστολή τους. Από εκεί και πέρα όμως θα δούμε τι άλλο θα χρειαστεί να γίνει».

  https://www.tanea.gr/2020/03/25/politics/government/tha-vgei-o-stratos-stous-dromous-kata-tou-koronaiou/

 210. Pedis said

  Τις απαντήσεις στο τηλέφωνο ανάγκης του ΕΟΔΥ για τον κορονοιό χειρίζεται call center, με υπαλλήλους που απαντούν σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα πολιτών, χωρίς να έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr,

  οι υπάλληλοι αυτοί δεν βρίσκονται σε επαφή, ούτε καθοδηγούνται από ιατρούς ή άλλο ειδικευμένο προσωπικό: απαντούν στα τηλεφωνήματα με βάση έναν αλγόριθμο που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ερωτήσεις που υποβάλλουν στους πολίτες.

  Χειρότερα, δηλαδή, από αυτό που είχα πληροφορηθεί, ως υποψία, ότι πρόκειται για ειδικευόμενους που λειτουργούν ως απλοί φορείς οδηγιών.

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/14/meze-418/#comment-638067

 211. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  209

  >> αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, πως όλα είναι υπό εξέταση

  Άστα βράστα Πέδη. Μέχρι να εξετάσουν το ενδεχόμενο βρεθήκαμε πίσω κι από την Αλβανία. Για τέτοια εθνική ξεφτίλα λέμε, ντροπής πράματα 🙂

  https://gr.euronews.com/2020/03/21/covid-19-vgike-o-stratos-stous-dromous-tis-alvanias
  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/235974_stoys-dromoys-toy-milanoy-o-stratos-gia-ton-elegho-ton-metron

 212. Μαρία said

  207
  Η παραλία δεν ήταν άδεια. Οι τύποι είναι ηλίθιοι συνωμοσιολόγοι που φαντάζονται οτι στα βίντεα φυτεύτηκαν άνθρωποι.

 213. Pedis said

  # 2111 – Στην Ιταλία ο Στρατός εκτελεί χρέη περιπολίας και φύλαξης σε σταθμούς και στήνει μπλοκα ελέγχου στους δρόμους από την προηγούμενη δεκαετία (2008).

  Το μέτρο μπήκε μπροστά με αφορμή δύο (αν δεν κάνω λάθος) απανωτά εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου (με θύτες εξω-κοινοτικούς μετανάστες) τα οποία πήραν θηριώδεις διαστάσεις τρόμου από τα μμε …

  Προφανώς, το μέτρο ήταν έτοιμο και με την κατάλληλη ευκαιρία εφαρμόστηκε με ελάχιστες αντιστάσεις από όλες τις … δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.

 214. ΓΤ said

  212@

  Τώρα το μεσημέρι στη γειτονιά, Αλβανοί έχουν βγάλει ψησταριά κι είναι λιάρδα. Τριγύρω παίζουν τα παιδιά τους. Απέναντι, στα δέκα βήματα, στο αφρικανικό μπακάλικο, διπλό λειωμάδι, οκτώ άτομα, μπαφόματο και Amstel…

 215. nikiplos said

  212@ αλλά και @207

  Είδα προσεκτικά το βίντεο με αφορμή έναν εμμονικό τύπο που αν διαφωνήσεις μαζί του σε βρίζει και χωρίς λόγο, και εικονίζεται στις παραπάνω αναρτήσεις.

  Δεν έχουν φυτευτεί άνθρωποι. Απλά είναι το ζουμ του τηλεφακού που το προκαλεί αυτό. Και επειδή μιλάμε για ψηφιακή εικόνα, δηλαδή συμπιεσμένη, είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη πληροφορία στα κινούμενα και λιγότερη (δλδ δεν πειράζει αν πηδήξουν και 5 καρέ) στα ακίνητα, αφού έτσι κι αλλιώς είναι ακίνητα.

  Παρατηρώντας την εικόνα θα δει κανείς τις κολώνες της νέας παραλίας να φαίνονται ότι απέχουν 1 μέτρο η μία από την άλλη. Η κανονική απόσταση βέβαια είναι 40 μέτρα από τη μία κολώνα στην άλλη. Από την οπτική γωνία που παίρνουν το βίντεο, ένας κόσμος που σε πολλά χιλιόμετρα συμπιέζεται σε λίγες εκατοντάδες μέτρα προοπτικά, είναι λογικό να φαίνεται πολύ πιο πυκνός.

  Ο Γέρων στο βίντεο πιο πάνω που λέει ότι δεν ήταν, μάλλον η κόρη του θέλει γυαλιά…

 216. Αγγελος said

  (202) Το πάλαι ποτέ (11ος αιώνας) Βασίλειο της Κροατίας ενώθηκε κάποια στιγμή με το Βασίλειο της Ουγγαρίας, διατηρώντας μια κάποια σκιώδη ύπαρξη στα πλαίσια του φεουδαρχικού της συστήματος ως τον 19ο αιώνα. Όταν μάλιστα οι Τούρκοι κατέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της Ουγγαρίας, η παλιά Κροατία (και η ανέκαθεν ουγγρκρατούμενη Σλοβακία) παρέμεινε ελεύθερη. Με το Ausgleich, τη διαίρεση της αψβουργικής αυτοκρατορίας σε δυο αυτόνομα μέρη το 1867, στην Ουγγαρία περιήλθε το Φιούμε της Αδριατικής, που με τη διάλυση της Αυτοκρατορίας το πήρε το 1920 η Ιταλία και μετά τον Β´ ΠΠ (μαζί με όλη την Ιστρια και Δαλματία) η Γιουγκοσλαβία. Ο Γιάνος Κάνταρ ήταν λιμενεργάτης από το Φιούμε.
  Λέγεται ότι οι Ούγγροι τουρίστες που επισκέπτονται το Παρίσι φροντίζουν να κατουρήσουν στον περίβολο του Τριανόν…

 217. ΓΤ said

  Σπάσιμο καραντίνας: Ντύθηκε θάμνος! Πάμε στο Στίβνετζ, του Χέρτφορντσερ https://www.dailymail.co.uk/news/article-8167959/Couple-spot-neighbour-dressed-bush-escape-coronavirus-lockdown.html

 218. 213 Το ξέρω. Ο Μπερλουσκόνι δεν ήτανε που τους είχε βγάλει στο δρόμο τότε με τα σκουπίδια? Για τη Γαλλία ας μη λέμε, πρόσφατη είναι η παρουσία λόγω τζιχαντιστών.

 219. Pedis said

  # 218 – Αυτό συνέβη αργότερα. Σε κείνη την περίπτωση ανατέθηκε στον Στρατό άλλη αποστολή.

  Μιλάμε για την Operazione Strade Sicure και σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ποια ήταν η αφορμή … ένα έγκλημα εκείνων των ημερών πριν την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων πρέπει να έγινε από τσιγγάνους-μετανάστες που έμεναν σε καταυλισμούς. Δεν είμαι σίγουρος.

  Είναι απρόσμενα έντονη η ρατσιστικη προκατάληψη (που φτάνει μέχρι το μίσος) του μέσου Ιταλού για τους τσιγγάνους, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση, την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο, τη γεωγραφική καταγωγή, αν είναι καλος χριστιανός και ελεήμων με όλα τα άλλα πλάσματα του Κυρίου κοκ.

 220. sarant said

  216 Το οποίο Φιούμε σήμερα το λένε Ριέκα, που και τα δυο θα πουν «ποταμός»

 221. 219 Τα σκουπίδια πότε ήτανε, θυμάσαι?

 222. Pedis said

  # 221 – To 2011.

 223. Grazie, Pedis.

 224. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  202, 216

  Συντομα, η Ουγγαρια ειναι μια κεντροευωπαικη χωρα με 13 Νομπελ, ομως με πολλα τραυματα, λογω:
  1. της απωλειας εδαφων και του αλυτρωτισμου, που οδηγσε στον φιλοναζισμο
  2. το ΚΚ διατηρούσε μειωμένη δημοτικότητα (16% στις εκλογές του ‘45, 22% σε αυτές του ‘47 και ισχυρή αντικομμουνιστική παράδοση) σήμαινε σε πολιτικό επίπεδο, μηδενική ανοχή στις αστικές, μη-κομμουνιστικές δυνάμεις αλλά και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
  3. πριν την σοβιετικη επεμβαση του 1956 ο εργατης αντιλαμβανοτανι οτι δουλεύει περισσότερο και πληρώνεται λιγότερο και ότι το παραγόμενο προϊόν καταλήγει στους Ρώσους

  4. επομενως ειναι λογικο να κυριαρχουν εθνικιστικα κομμτα στην Ουγγρρια μετα το 1989, λ.χ. ο στρατιωτικός διοικητής… της ισχυρότερης εστίας αντίστασης στον σοβιετικό στρατό στη Βουδαπέστη, εκλέγεται ο αντικομμουνιστής Γέργκει Πόνγκρατς (μετά τον επαναπατρισμό του στην Ουγγαρία το 1990 ιδρύει το γνωστό νεοφασιστικό, εθνικιστικό κόμμα Jobbik).

  ΥΓ Ενδιαφερουσες πληροφοριες στο αρθρο

  Posted: November 6, 2016 / in: Αφιέρωμα, Διεθνη, Πρωτοσελιδο /
  Ουγγαρία 1956: “Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή από το μύθο”

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
  […]
  Οι τεράστιες ελλείψεις της ουγγρικής οικονομίας επιχειρείται να υπερκαλυφθούν με φιλόδοξα οικονομικά πλάνα που προβλέπουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 400 και 500%. .. κατά την πενταετία 1949-1953 πραγματοποιούνται θεαματικά βήματα σε αρκετούς τομείς της ουγγρικής ζωής κι οικονομίας, τα οποία όμως είναι ακόμα μη-ορατά στην ουγγρική εργατική τάξη, η οποία δυσκολεύεται να επιβιώσει.
  και μετα το 1989 στον εθνικισμο.Η πραγματικότητα του μέσου Ούγγρου εργάτη το 1953 ήταν ότι δουλεύει περισσότερο και πληρώνεται λιγότερο κι η αίσθησή του ότι το παραγόμενο προϊόν καταλήγει στους Ρώσους, λόγω των πολεμικών επανορθώσεων που κατέβαλλε η Ουγγαρία στην ΕΣΣΔ για τις ζημιές που τις είχε προκαλέσει κατά τον Β’ΠΠ.
  […]
  https://prin.gr/?p=12208

 225. spyridos said

  Ο Ταλεμπ έγραψε ήδη σε άρθρο για περιοδικό των φαρμακευτικών. Αυτό που δημοσίευσε Ιωαννίδη.
  Τουλάχιστον 10 άρθρα απάντησαν στα αστεία που έγραφε και ένα δημοσιεύτηκε και στο ίδιο περιοδικό.
  Πολλοί επιστήμονες τον έψησαν απ όλες τις πλευρές
  και
  μίλησαν «για ζώνη ασφαλείας που τη φοράμε μόνο αφού δούμε τα αποτελέσματα της σύγκρουσης» (τρόπος σκέψης του Ιωαννίδη).
  τώρα τον παράτησε κι ο Τραμπ και κρύφτηκε στα υπόγεια του Στάνφορντ.

  Ολα αυτά τα κομμούνια από τα Χάρβαρντ να τον φτύνουν ομαδικά?

  Πάντως το ωραιότερο ήταν όταν τον σουβλίζουν προφορικά.

 226. Μαρία said

 227. aerosol said

  #200
  Μάλλον είσαι ο μόνος στη χώρα που θεωρεί την ΝΔ ένα κόμμα αποκλειστικά ακροδεξιών. Αυτό που περιγράφεις είναι η παλιά λαϊκή δεξιά, μαζί με ακροδεξιούς (ασφαλώς) στους οποίους προστίθενται και πολλοί κεντροδεξιοί, φιλελεύθεροι και καλό ποσοστό ακαθόριστα συντηρητικών που πότε ψηφίζουν το ένα κόμμα εξουσίας πότε το άλλο -που στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 10%, κάποτε είχε υπολογιστεί έως και 20%. Δεν ζούμε στο ’60.
  Ο Ορμπάν ψηφίστηκε (δις, όπως έγραψα) με ατζέντα σχεδόν νεοναζί σε κάποια θέματα. Εσύ ο ίδιος αναφέρεις τα (β) και (δ), τα οποία στην πράξη ήταν πολύ έντονα στην Ουγγαρία, όχι με την χαλαρότητα ελληνικού τύπου.
  Κι ο Μεταξάς δεν πήρε την εξουσία με τάγματα εφόδου, δεν καταλαβαίνω το επιχείρημά σου. Η Ουγγαρία έχει διολισθήσει σε ολιγαρχισμό, κατά εκτίμηση της ίδιας της Δύσης (που δεν την λες και κομμουνιστικιά!). Το δικό μου επιχείρημα είναι πως αν έχεις μια έντρομη κοινωνία που ψηφίζει κάποιο Πατερούλη με εθνικιστικές κορώνες και ολιγαρχικές τάσεις επί δέκα χρόνια, δε με εκπλήσει να τον βρει και μονιμοποιημένο στυλ Πούτιν. Τίποτα από αυτά δεν φέρνει σε Ελλάδα.

 228. Μαρία said

  Pedis,
  https://www.nouvelobs.com/bibliobs/20200331.OBS26869/affaire-matzneff-le-temoignage-de-sa-victime-francesca-gee-apres-44-ans-de-silence.html

 229. Γς said

  218:

  Κι οι καραμπινιέροι εναντίον της Μαφίας

  Που ε’ιναι ένα από τους τέσσερις κλάδους των Ιταλικών Ένοπλωνν Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Καραμπινιερία)

  https://caktos.blogspot.com/2013/07/santa-lucia.html

 230. spyridos said

  Ioannidis’s message runs the risk of delaying critical response and desensitizing the public to thereal risks we face. For a dynamic and complex problem such as coronavirus, we always want moreinformation, but we have to deal with what we have. This isn’t an academic research project. It’s reallife, in real time. In the face of severe uncertainty, we can’t delay action waiting for more evidence orbrush off catastrophic risks on grounds that it’s irrational to take drastic countermeasures.

  https://www.researchers.one/article/2020-03-10

 231. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  215 – Νάσαι καλά ρε Νίκιπλε, γιατί αν κι είμαι ανεγκέφαλος με γλίτωσες από εγκεφαλικό, κι εγώ ακριβώς τα ίδια μ’ εσένα είδα το πρωΐ κι όποιος έχει στοιχειώδη γνώση φωτογραφίας, (πόσο μάλλον και του χώρου της παραλιακής) καταλαβαίνει πως είναι παραπλανητικά στημένη, ακριβώς η ίδια αν τραβηχθεί από πάνω, θα φανούν εύκολα οι αποστάσεις, τόση γνώση εδώ μέσα πάει χαμένη.

  Πρίν 15 μέρες, μιά άλλη φωτογραφία (όλως τυχαίως ψεύτικη) που έδειξαν τα έγκυρα ΜΜΑ, παρουσίαζε συμφόρηση στα διόδια από ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ, αμέσως μετά ήρθε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ, τώρα τι περιορισμός ατομικών ελευθεριών θα έρθει; κι αν έρθει ποιός θα διαμαρτυρηθεί, αυτοί που θέλουν πιο αυστηρά μέτρα;

  Σήμερα διολόστειλα, ένα σωρό συγγενείς και φίλους.

 232. spyridos said

  Ίσως η ωραιότερη απάντηση στον Ιωαννίδη

  http://hildabastian.net/index.php/8-secondary/87

 233. Χαρούλα said

  Μόλις
  Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Κέλλας: με την βοήθεια του θεού μετά από ΔΙΑΜΑΧΗ 15 ημερών με τον……

  Τεράστια διαμάχη!!!! Με ένα θύμα μόνο. Την γλώσσα!

 234. ΓΤ said

  Περικλής Κούτσας (δηλαδή ο Αδειοπάγκαρος Νέας Σμύρνης Συμεών): «[…] Κατά τή Μεγάλη Πέμπτη καί τό Μέγα Σάββατο ὅσοι πιστοί ἔχουν προετοιμασθεῖ καί τό ἐπιθυμοῦν διακαῶς, θά μποροῦν νά κοινωνήσουν τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων μετά τό πέρας τῆς θείας Λειτουργίας καί κατά τίς ὧρες 9-11 π.μ., τηρώντας σχολαστικά τίς ἀναγκαῖες προφυλάξεις […]».

  Απολαύστε όλη τη θέση Κούτσα στο https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36201-neas-smurnis-sumeon-ti-tha-kanoume-ti-megali-ebdomada

  Βελάξτε, τουμπανόκοιλοι!

 235. ΚΩΣΤΑΣ said

  233 Χαρούλααααα!!! 😉 Σε ποιο κανάλι;
  «Μετά από σκληρή μάχη…», λέει στο Μέγα, (αρχή-αρχή) όπως το βρήκα σε υ/τ.

  https://www.larissanet.gr/2020/03/31/to-efcharisto-tou-christou-kella-ligo-prin-to-exitirio-vinteo/

 236. dryhammer said

  234. έλα κούτσα Κούτσα … κλπ κλπ (η συνέχεια στο slang.gr)

 237. ΚΩΣΤΑΣ said

  235 ξαναβάζω το βιντεο, επειδή δεν παίζει

 238. ΚΩΣΤΑΣ said

  237 Τα έκανα μούσκεμα…. εδώ το βίντεο

 239. voulagx said

  Ο Φίλης ξεμπροστιάζει τον Άδωνη για το πεντάευρο μάθημα της Ελληνικής Αγωγής

 240. Χαρούλα said

  #235. ΚΩΣΤΑ
  Κατά πάσα πιθανότητα δελτίο ειδήσεων του star. Φορούσε λευκό t-shirt. Πέρασα μπροστά από την τηλεόραση που έπαιζε, γιαυτό δεν είμαι απόλυτα σίγουρη.

 241. Μαρία said

 242. Pedis said

  # 228 – Το είδα, μερσί.

 243. sarant said

  239 Τον κράζουμε από το πρωί όλοι στο Τουίτερ και στο ΦΒ

  Αλήθεια, πέρα από την καρμιριά του, αυτό το «Παίζωμεν παιδιάν;» στέκει, εννοώ η υποτακτική με ερώτηση;

 244. nwjsj said

  @ 227 – Aerosol
  Λογικά και ψύχραιμα όσα λες, αλλά, αν θυμάμαι καλά, από τις πρώτες κινήσεις του Μητσοτάκη όταν πήρε την προεδρία στο κόμμα ήταν να ορίσει τον Άδωνι αντιπρόεδρο. Αυτή για μένα είναι μια άκρως συμβολική κίνηση, η οποία υποδηλώνει πολλά ως προς τις τάσεις και το ιδεολογικό στίγμα που θέλει να δίνει ο Μητσοτάκης για το κόμμα. Έχω την αίσθηση ότι αρκετοί κεντροδεξιοί είναι δυσαρεστημένοι από αυτή τη στρατηγική επιλογή. Μάλλον όμως αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν σιωπηρή μειοψηφία μέσα στο κόμμα και κατά τ’ άλλα ο Άδωνις, η αισθητική του και όλα όσα αντιπροσωπεύει είναι πολύ δημοφιλή στο μέσο ψηφοφόρο του κόμματος.

  Χούντα αλά Όρμπαν δεν θα έρθει εδώ, διότι δεν χρειάζεται. Κάνει πιο αποτελεσματική δουλειά η προπαγάνδα των φιλοκυβερνητικών καναλιών που δείχνουν κατασκευασμένα βίντεο δήθεν συνωστισμένων περιπατητών στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης ή δήθεν ουρών χιλιομέτρων στα διόδια το σαββατοκύριακο, η οποία σε συνδυασμό με την καραμέλα της ατομικής ευθύνης γεννάει όλο και πιο αυστηρά μέτρα που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση επιδίδεται σ’ ένα πολύ ύποπτο πάρτυ διαμοιρασμού έκτακτων κονδυλίων: υπέρογκα επιδόματα σίτισης σε όσους έχουν φυσική παρουσία μέσα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, 11 εκατ. ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό, ενώ ο νόμος ορίζει ότι τα σποτάκια πρέπει να παίζονται δωρεάν, απαλλαγή καταβολής δόσεων για τις άδειες στους καναλάρχες και ποιός ξέρει τι άλλο ακόμα θα βγει στη φόρα. Κι όλα τούτα δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά επίσημες κυβερνητικές αποφάσεις δημοσιευμένες σε ΦΕΚ, δυστυχώς.

  Παρεμπιπτόντως, η ψυχανάλυση της θεωρίας της ατομικής ευθύνης με αφορμή τη Σώτη ήταν επιεικώς καταπληκτική!

 245. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  Στην Ελλάδα η λοιμωξιολογία είναι εξειδίκευσι που μπορούν να κάνουν γιατροί με ειδικότητα παθολογίας ή παιδιατρικής, εφόσον έχουν συμπληρώσει δύο έτη άσκησης από την απόκτησι της ειδικότητάς τους.

  https://www.loimoxeis.gr/εξειδίκευση/

 246. Pedis said

  # 227 – Αεροζόλ:

  υποστήριξες ότι ο Ορμπάν είναι Μιχαλολιάκος-λάικ. Νεοναζί, φασίστας (ηγέτης φασιστικού κινήματος) κέτσι.

  Δεν προκύπτει. Είναι ακροδεξιός, (πρώην) νεοφιλελεύθερος που ηγείται ενός κόμματος ακρο/δεξιού (πρόσεχε την κάθετο) της Ουγγρικής παράδοσης και το οποίο συνεργάζεται με χριστιανοδημοκράτες στην διακυβέρνηση της χώρας.

  Γενικότερα, νεοφιλελεύθερος και ακρο/δεξιός είναι δύο πολιτικές ιδιότητες που έχουν αποδειχτεί συμβατές και γόνιμες. Συνδυάζονται άριστα και στο ίδιο πολιτικό πρόσωπο αλλά και στο ίδιο κόμμα:

  Λ.χ. ο Γεωργιάδης, προβεβλημένο ηγετικό στέλεχος και αντιπρόεδρος της ΝΔ, είναι ακροδεξιός και υπέρμαχος νεοφιλελεύθερων οικονομικών θεσεων. Ο Πινοσέτ, ας πούμε έτσι για υπερβολή, το ίδιο. Ο Μουσολίνι, ακόμη περισσότερο, μέχρι το 1930.

  Ο Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος αλλά προσέχει και διατηρεί ως κόρη οφθαλμού παραδοσιακούς αντιδραστικούς και αναχρονιστικούς μη-αστικούς και φιλελεύθερους θεσμούς (π.χ. εκκλησία) και στο πιτσι και φυτιλι παίρνει εθνικιστικές θέσεις, όταν χρειαστεί, βασίζεται στο ακροδεξιό παρακράτος, το αφήνει να δρα ελεύθερα και ασύδοτα κλπ.

  Είναι λίγο πιθανό να βρεις ακροδεξιό πολιτικό που δεν είναι νεοφιλελεύθερος (όχι απαραίτητα «κοσμοπολίτης») και νεοφιλελεύθερο που δεν συνεργάζεται με ακρο/δεξιούς, εθνικιστές και ρατσιστές για να προωθήσει και να επιβάλει την πολιτική του γραμμή.

  Το ότι, βέβαια, οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ουγγαρίας διαφέρουν στην πολιτική ιστορία είναι ορθόν μα τρίβιαλ.

  [Όμως, είναι ή δεν είναι τρίβιαλ ότι την τύχη που είχε η Αργεντινή, το Εκουαδόρ ως φτωχοποιημένα προτεκτοράτα κλπ δεν την περίμενε ούτε ένας στους δέκα έλληνες να τη ζήσει μερικά χρόνια αργότερα στην ίδια του τη χώρα;

  Μάλιστα, η απάντηση σε όποιον ειχε αντίθετη άποψη (ή υποψίες) ήταν ότι κινδυνολογεί και υπερβάλλει και ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή βάση, αλλες παραδόσεις (χα!) και ότι κανέναν από τους μεγάλους και ισχυρούς της παγκόσμιας αγοράς στη οποία η Ελλάδα συμμετέχει, ΕΕ ή Αμερικάνοι, δεν συμφέρει η οικονομική προτεκτορατοποίησή της, η κοινωνική της αποσάθρωση και η πολιτική αστάθεια. Κι όμως, τα είδαμε όλα!]

 247. # 244

  Θυμάμαι λάθος πως παίχτηκε σε εσωκομματικές εκλογές μεταξύ Τζιτζικώστα, Μεϊμαράκη και Μπουμπούκου ο οποίος έτρεχε να προλάβει να δηλώσει υποψηφιότητα στο πάρα πέντε ; και που ω του θαύματος επικράτησε ο…τελευταίος και τυχερός που είχε πάρει το χρίσμα από εξωκομματικούς ελέγχοντες τα εσωκομματικά με δημοκρατικές διαδικασίες ;
  Οπως έχω ξαναγράψει τα πάντα στην Νουδούλα εξηγούνται αν την κοιτάξεις σαν επιχείρηση και όχι σαν κόμμα.

  Εχω όμως μείνει πίσω στα κομματικ΄και να θυμάμαι λάθος

 248. #247

  Η τελευταία φράση πλήρης

  Εχω όμως μείνει πίσω στα κομματικά και να θυμάμαι λάθος, πιθανόν.

 249. Μαρία said

  Απορηματική υποτακτική λέγεται. Αλλά τι χρησιμοποιούσαν, όταν αναρωτιούνταν για το τι έπρεπε να κάνουν. π.χ. τί είπω; τι να πώ;
  Άρα υποτακτική χρησιμοποιούσαν σε ερώτηση αλλά δεν είμαι σίγουρη οτι ο Άδωνις είναι αναποφάσιστος.

 250. Μαρία said

  249 για 243

 251. nwjsj said

  @ 247 & 248 Gpointofview
  Απόσπασμα από το βιογραφικό του Μπουμπούκου στη γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια:
  «Τον Σεπτέμβριο του 2015 έλαβε το 11,40% των ψήφων και κατετάγη τέταρτος στον Α΄ Γύρο των εσωκομματικών εκλογών, με αποτέλεσμα να μην περάσει στον Β΄ Γύρο. Στον Β΄ Γύρο υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι θα ανανεώσει την παράταξη.[40] Τελικά ο Μητσοτάκης εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ στον Β΄ Γύρο και στις 18 Ιανουαρίου ο Άδωνις ορίστηκε ως ένας απο τους δύο Αντιπροέδρους του κόμματος, μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη, με αρμοδιότητα το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου.»

  Ο Μεϊμαράκης δεν ήταν δεύτερος; Γιατί δεν έβαλε αυτόν αντιπρόεδρο, αν ήθελε να σεβαστεί τις ψήφους των οπαδών; Ή μόνο ο Χατζηδάκης δεν έφτανε για αντιπρόεδρος;
  Ρητορικά είναι τα ερωτήματα!

 252. Μαρία said

  246
  Τηρουμένων των αναλογιών το κόμμα του Όρμπαν είναι σαν το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Νεοναζιστικό είναι το jobbik που εκπροσωπείται και στην ευρωβουλή.

 253. sarant said

  249 Οκ, ενταξει τότε, αθωώνεται με έναν καλό δικηγόρο

 254. # 251

  Ναι, είχα ξεχάσει πως διεκδικούσε ο Κούλης και σμπρώξανε υποψήφιο τελευταία στιγμή τον Μπουμπούκο για το θεαθήναι ώστε να μαγειρέψουνε πιο πειστικά την δήθεν αποτυχία του Μεϊμαράκη που ήταν ήδη πρόεδρος στη θέση του Σαμαρά, ίσως και για να δικαιολογήσουν την θέση του αντιπροέδρου μετά. Ο Μπουμπούκος είχε αποδείξει από προηγούμενες θητείες πως είναι κατάλληλο «όργανο» που δεν μπορούσε να εκτιμήσει τις συνέπειες των ενεργειών που του ανέθεταν, άρα χρήσιμος στους εξωκομματικούς.

  Πάντως έχει μια παράδοση η Νουδούλα να εκλέγει πάντα κόντρα στο λαίκό αίσθημα είτε βουλευτές είτε μέλη ψηφίζουν. από το Ράλλη κόντρα στον Αβέρωφ, στον Σαμαρά κόντρα στην Θεοδώρα και τον Κούλη κόντρα στον Μεϊμαράκη.
  Ουσιαστικά και η εκλογή του Κωστάκη έκπληξη ήταν αλλά ας πούμε πως μέτρησε το επώνυμο.

 255. Alexis said

  #244, Nwjsj: Κάνει πιο αποτελεσματική δουλειά η προπαγάνδα των φιλοκυβερνητικών καναλιών που δείχνουν κατασκευασμένα βίντεο δήθεν συνωστισμένων περιπατητών στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης

  Προφανώς και αυτή εδώ η φωτογραφία είναι κατασκευασμένη από τους κακούς που απεργάζονται την κατάργηση των ατομικών μας ελευθεριών. Οι εικονιζόμενοι είναι πράκτορες της κυβέρνησης μεταμφιεσμένοι σε πελάτες και για να είναι πιο πειστικοί φοράνε και μάσκες οι αθεόφοβοι! 😆

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι τα κανάλια είναι αθώα ή ότι δεν διακινούν φέικ νιούς ή ότι δεν κάνουν την προπαγάνδα τους.
  Αλλά αυτό το παραμυθάκι, ότι πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι εκτός από τον φτωχό πλην τίμιο λαό, είναι σενάριο για ελληνική ταινία του ’60, και καταντάει, αν μη τι άλλο, κουραστικό.

 256. voulagx said

  με σημερινή της απόφαση παραπέμπει για το 2021 τη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ που οφείλει να καταβάλλει κάθε κανάλι για την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή 21 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.
  Σαν στραγάλια τα μοιράζουνε!

 257. spyridos said

  255

  κι η φωτογραφία που βάζεις από το πλάι είναι δεν μπορούμε να δούμε αποστάσεις
  Τι να κάνει ο κόσμος χωρίς τα μαρουλόφυλλα να πεινάσει????

  για δες κι αυτό
  Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης – 30/3/2020 17:51 έως 17:57
  μια χαρά είναι

 258. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  247 – Όλα το κόμματα επιχειρήσεις είναι Gee, το ίδιο και η εκκλησία, όλα έχουν ΑΦΜ και κορόϊδα οπαδούς – πιστούς που πληρώνουν, όπως με τις ΠΑΕ δηλαδή, απλά αυτές προσφέρουν και κάποιο θέαμα, όλα όμως, ελέγχονται από τους πλούσιους που ελέγχουν και το χρήμα. Για τα κορόϊδα, υπάρχουν ο ηρωϊσμός, η δόξα, η τιμή, η πατρίδα, η θρησκεία, η οικογένεια, δεν τα λές και λίγα, αν το καλοσκεφτείς, ριγμένοι είναι οι πλούσιοι.☺

 259. Pedis said

  The commander of the USS Theodore Roosevelt, a US Navy aircraft carrier where an outbreak of the coronavirus has spread to at least 70 sailors, has warned Navy leadership that decisive action is required to save the lives of the ship’s crew.

  «We are not at war. Sailors do not need to die. If we do not act now, we are failing to properly take care of our most trusted asset — our Sailors,»

  Capt. Brett Crozier wrote in a memo to the Navy’s Pacific Fleet, three US defense officials have confirmed to CNN.
  «The spread of the disease is ongoing and accelerating,» he added.

 260. aerosol said

  #246
  «υποστήριξες ότι ο Ορμπάν είναι Μιχαλολιάκος-λάικ. Νεοναζί, φασίστας (ηγέτης φασιστικού κινήματος) κέτσι.»

  Όχι ακριβώς. Πρόσεξα ΠΟΛΥ τι έγραψα. Αν διαβάζεις πρόχειρα θα απαντήσεις σε άσχετα πράγματα και θα καταλήξουμε πως είναι τρίβιαλ που η Ουγγαρία είναι μια κομμουνιστοφάγα μπανανία (από αυτές που άφησε πίσω το Σιδηρούν) που ναζίζει ακατάσχετα, ενώ είναι… ουσίας να αναλύσουμε την ιδεολογική θέση του Μπουμπούκου.

  Σόρυ, αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αλλά τελικά δεν έχεις έρεισμα στην εικασία πως ένας Κούλης θα έκανε όπως ο Ορμπάν, δεν αντιλαμβάνεσαι τις βασικές διαφορές στο παιχνίδι ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Πρόεδρος ο Πούτιν, προεδρίνα και η Σακελλλαροπούλου… Δεν θα μείνω άλλο στο θέμα.

  #244
  Ο Κούλης θέλει να συσπειρώσει τους πάντες σε ένα δυνατό κόμμα εξουσίας -αυτό κάνει πάντα η ΝΔ, αρκετά πετυχημένα. Λαϊκοδεξιούς (η παραδοσιακή βάση του κόμματος), κεντροδεξιούς, ακροδεξιούς, νεοφιλελεύθερους, περιπουχουντικούς, ευρωπαϊστές, ειδαφωςκαιμπήκα. Κρίνει το πώς θα ισορροπήσει τις εσωτερικές ισορροπίες και… τσουπ, τσίμπα ένα Άδωνι, μην ταυτίζεσαι με Ντόρα κλπ. Παραδοσιακά η ελληνική δεξιά αντέχει περισσότερο από την αριστερά (=δεν διασπάται συχνά ή τουλάχιστον όχι για πολύ) ακολουθώντας τέτοιες ισορροπίες.

  «Χούντα αλά Όρμπαν δεν θα έρθει εδώ, διότι δεν χρειάζεται»
  Συμφωνώ, εξάλλου αυτό είναι το παιχνίδι σε όλη την μεταπολεμική Δύση. Αν δεν εννοείται, να πω πως συμφωνώ και με τα υπόλοιπα, απλά πλέον τα θεωρώ business as usual για την χώρα μας, και δυστυχώς αναμενόμενα.

  [Μερσί για τα καλά σου λόγια ]

  #252
  Από μια πλευρά έχεις δίκιο Μαρία, έτσι είναι. Από την άλλη, όλα αυτά πρέπει να θεωρηθούν κάμποσα κλικ δεξιότερα και πιο σκληροπυρηνικά από ότι αυτή η αναλογία δείχνει. Συγκριτικά ο Καρατζαφέρης ήταν ένας μικρομαγαζάτορας που έκανε μια αρπαχτή που ούτε αυτός πίστευε, για να πάρει γραφείο-γωνία (και το πήρε για λίγο). Ο Ορμπάν ασκεί εξουσία με σιδηρά πυγμή, ενσωματώνει εύληπτα νεοναζί στοιχεία και έχει κολλητιλίκια με Ερντογάν, Νετανιάχου και βλέψεις Πούτιν.

 261. Pedis said

  Η δημοσίευση θέλει προσεκτική μελέτη.

  Click to access Imperial-College-COVID19-Europe-estimates-and-NPI-impact-30-03-2020.pdf

  Τα αριθμητικά αποτελέσματα είναι πολύ … ηχηρά και θα δείτε ότι θα συζητηθούν στα μμε τις επόμενες μέρες, αλλά οι συστηματικές ανακρίβειες δεν είναι καθόλου μικρές.

  In all countries, we estimate there are orders of magnitude fewer infections detected (Figure 2) than true infections, mostly likely due to mild and asymptomatic infections as well as limited testing capacity.

  In Italy, our results suggest that, cumulatively, 5.9 [1.9-15.2] million people have been infected as of March 28th, giving an attack rate of 9.8% [3.2%-25%] of the population (Table 1).

  Spain has recently seen a large increase in the number of deaths, and given its smaller population, our model estimates that a higher proportion of the population, 15.0% (7.0 [1.8-19] million people) have been infected to date.

  Germany is estimated to have one of the lowest attack rates at 0.7% with 600,000 [240,000-1,500,000] people infected.

  Γενικά, δεν είναι ασφαλής τακτική όταν καταλήγεις να έχεις διάστημα εμπιστοσύνης, στη συγκεκριμένη περίπτωση 3.2% – 25% του συνολικού πληθυσμού της Ιταλίας (και παρόμοια για την Ισπανία) που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, να παραθέτεις ως αξιόπιστη οποιαδηποτε ενδιάμεση τιμη λ.χ. 9.8%. Aπλώς συμπεραίνεις ότι η ανάλυσή σου σού επιτρέπει μόνον να φτάσεις στο ανωτέρω διάστημα εμπιστοσύνης.

  9.8% του Ιταλικού πληθυσμού έχει ερθει σε επαφή με τον ιό το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 6 εκ. άνθρωπους.

  Δεδομένου ότι η επιδημία έχει κτυπήσει ειδικά τη Βόρεια Ιταλία (πει τα 35 εκ. πληθυσμό) και ακόμη πιο ειδικά τη Λομβαρδια στην οποία έχουν εμφανιστεί λίγο λιγότερο από τα μισά θετικά δείγματα (και ακόμη ειδικότερα συγκεκρμένες επαρχίες της), εν ολίγοις και χονδρικώς το συμπέρασμα είναι ότι από τη Λομβαρδία των 10 εκ το ένα τρίτο της πρέπει να έχει έρθει σε επαφή με τον ιό μέσα σε δύ μήνες, πες, εκ των οποίων μόνο τις πρώτες δεκαπέντε μέρες δεν είχε αρχίσει να εφαρμόζεται ολοένα και πιο αυστηρή καραντίνα.

  Πιστευτό;

 262. Pedis said

  # 260 – #246
  «υποστήριξες ότι ο Ορμπάν είναι Μιχαλολιάκος-λάικ. Νεοναζί, φασίστας (ηγέτης φασιστικού κινήματος) κέτσι.»

  Όχι ακριβώς. Πρόσεξα ΠΟΛΥ τι έγραψα. Αν διαβάζεις πρόχειρα θα απαντήσεις σε άσχετα πράγματα

  Αεροζόλ στο # 193 έγραψες:

  Το να στηριχτούμε σ’ αυτό για να κάνουμε σύγκριση με την Ουγγαρία που έχει κάνει δις πρωθυπουργό τον Μιχαλολιάκο της

 263. aerosol said

  #262
  Όπου λαλούν πολλοί φασίστες αργεί να ξημερώσει!
  ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι επαρκώς Μιχαλολιάκος-λάικ (γι αυτό έγραψα «κάτι-σαν-χρυσαυγίτης Ορμπάν», «με ατζέντα σχεδόν νεοναζί σε κάποια θέματα»).
  Αυτές οι λέξεις γύρω από τα συγκεκριμένα ουσιαστικά δεν μπήκαν στην τύχη: στην Ουγγαρία υπάρχει και πιο εξτρήμ, κι έχει αυτός το επίσημο χρίσμα του ποιον βρίζει περισσότερο η Δύση. Είναι τυχεροί, έχουν πολλούς. Να θυμήσω πως μεταχειριζόμαστε κλίμακα Μιχαλολιάκου, ενώ ούτε αυτός παραδέχεται επισήμως πως είναι νεοναζί ή φασίστας.
  [Βασικά νομίζω πως δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άνθρωπος που να δέχεται τον χαρακτηρισμό «ηγέτης φασιστικού κινήματος». Ξεχνάω κανέναν;]

  Ακόμα και το Jobbik αυτοπεριγράφεται ως σύγχρονο συντηρητικό λαϊκό κόμμα, μακριά από τους «σωβινισμούς του παρελθόντος», που θέλει «λειτουργικότερη δημοκρατία» και πρόσφατα επιθυμεί και την Ευρωζώνη! Έχει αρχίσει η κουβέντα για το αν πρέπει να περιγράφεται ακόμα σαν ακροδεξιό ή σαν κάτι άλλο (ναι, καλά…). Οπότε το ποιος είναι τι έχει να κάνει με το ποιος περιγράφει. Είναι δικό σου θέμα αν θεωρείς τον Μιχαλολιάκο «νεοναζί, φασίστα (ηγέτη φασιστικού κινήματος)» αλλά τον Ορμπάν κάτι άλλο. Εγώ τον βρίσκω επαρκώς Μιχαλολιάκο, αλλά όχι επαρκώς φασίστα για πάρει τον τίτλο από τον Βόλαν του Jobbik -ακόμα. Και η προσωπική του φιλία με τον Νετανιάχου του κόβει και βαθμούς νεοναζισμού.

  Καλά παίξαμε και σήμερα πάνω σε μια λέξη, επί της ουσίας… αν εξακολουθείς να βλέπεις ομοιότητες με Κούλη, θα τηρήσω νηστεία και προσευχή.

 264. ΓιώργοςΜ said

  Pedis, σε περίπτωση που δεν το έχεις τρακάρει, μιας και μαζεύεις ντάτα,ντάτα,ντάτα.
  Βέβαια πρόκειται για αναφερόμενα κρούσματα, οπότε σηκώνει πολύ νερό.
  (Νικοκύρη, με βάση την καταληκτική κατάταξη, πρόσεχε! 🙂 )
  https://public.flourish.studio/visualisation/1727314/

 265. sarant said

  264 Προσέχω… 🙂

 266. nwjsj said

  Καλημέρα!

  @ 255 – Alexis
  Συμφωνώ απόλυτα, ούτε της δικής μου αισθητικής είναι οι ταινίες του Ξανθόπουλου, γι’ αυτό δεν μου άρεσε καθόλου που είδα τον πρωθυπουργό της χώρας μου να πηγαίνει στο αεροδρόμιο με τον υπουργό υγείας του για να υποδεχτούν τις μάσκες που έφερε από την Κίνα το Ίδρυμα Ωνάση με τη δωρεά του. Η ευγνωμοσύνη που εξέφρασαν μέσα από τις δημόσιες ευχαριστήριες δηλώσεις που έκαναν ή έστω η παρουσία του Κικίλια ήταν υπεραρκετές. Εν μέσω επιδημίας, λογικά θα έχουν και οι δυο πολλά να συντονίσουν και να διευθετήσουν, οι μάσκες θα έρχονταν έτσι κι αλλιώς από μόνες τους, δεν χρειαζόταν να πάνε να τις καλωσορίσουν. Αν λοιπόν δεν ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τις εντυπώσεις και το θεαθήναι, θα σκέφτονταν ν’ ασχοληθούν με το πρόβλημα που δείξατε στη φωτογραφία, το οποίο ασφαλώς δεν λύνεται απλά με το να βάζουν τις συντάξεις του κάθε ταμείου σε διαφορετικές ημερομηνίες, όπως άλλωστε γινόταν ανέκαθεν. Κάποιο άλλο σύστημα πρέπει να υλοποιήσουν σε συνεργασία με τις τράπεζες, έτσι ώστε να μην συνωστίζονται οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ ή στα γκισέ στο τέλος του μήνα. Επίσης, αυτή είναι κανονικά η δουλειά των δημοσιογράφων, να αναδεικνύουν, δηλαδή, τα προβλήματα και μέσα από την προβολή τους να αναγκάζουν την εξουσία να βρίσκει λύσεις, όχι να κατασκευάζουν εικόνες και να διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις.

  Άνθρωποι που φέρονται ανεύθυνα και εγκληματικά πάντα θα υπάρχουν (διευκρινίζω, οι συνταξιούχοι και οι μεροκαματιάρηδες που περιμένουν να πάει 30-31 ο μήνας για να εισπράξουν τα λεφτά τους δεν εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία), διαβάζω τα στιγμιότυπα που περιγράφει σχεδόν κάθε μέρα ο σχολιαστής ΓΤ και απελπίζομαι. Αλλά από όλους αυτούς τους τύπους, δεν θα μας προστατεύσει το sms, ούτε το ότι η έξοδος θα γίνει μία κι αυτή με χρονικό όριο. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην οργάνωση της πρόληψης, η οποία, δυστυχώς, όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά αντικαθίσταται κιόλας από τη συστηματική προπαγάνδα, γεγονός εγκληματικό και βαθύτατα αντιδημοκρατικό.

  Όποιος έχει χρόνο, ας δει αυτό το βιντεάκι (διάρκειας περίπου 40′) με τον Νοτιοκορεάτη καθηγητή λοιμωξιολογίας, ο οποίος εξηγεί πολύ απλά τη στρατηγική που υιοθέτησε η χώρα του για την αντιμετώπιση της επιδημίας:

 267. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΣΤΗΛΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ
  30.3.2020 / ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ
  Κύριε Τσιόδρα, αποτύχατε στο τεστ της αριστερής ευγονικής!

  «Ο μειλίχιος Τσιόδρας είναι, επιπλέον, το κατεξοχήν ανθρωπολογικό πρότυπο της κυρίαρχης δεξιάς, αυτής του Κυρίου αλλά και της άλλης του Μαμμωνά. Έλλην άριστος, ορθόδοξος πολύτεκνος -οι συνειρμοί με τα πρόσφατα αναθεωρητικά περί των αμβλώσεων αναπόφευκτοι -, ευσυγκίνητος ιεροψάλτης με υποδειγματικό βίο, δεν βλέπει όμως τις υπερκοστολογήσεις και τα δωράκια στους κλινικάρχες, δεν μιλά για τις ελλείψεις του ΕΣΥ…»
  Κατέ Καζάντη, Left.gr

  Οι επισημάνσεις όπως «ανθρωπολογικό πρότυπο», θα ήταν ανατριχιαστικές αν δεν ήταν επικίνδυνα παιδαριώδεις. Ανατριχιαστικές γιατί ανασύρουν «ανθρωπολογικά πρότυπα» ναζιστικής έμπνευσης. Επικίνδυνα παιδαριώδεις επειδή αντιστοιχίζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ιδιότητες με ιδεολογικά και πολιτισμικά πρότυπα. Το μόνο που λείπει, είναι να τον κατηγορήσουν που είναι και …λευκός!

  Οι ιδεοληπτικοί ιεροκήρυκες και διεστραμμένοι ηθικολόγοι, οι κάτοχοι και κληρονόμοι της μοναδικής αλήθειας του κόσμου, επιμένουν να κατηγορούν όποιον θεωρούν αντίπαλό τους με στοχευμένες προσωπικές (όχι πολιτικές) επιθέσεις. Ο Τσιόδρας είναι άθλιος, όχι επειδή δεν κάνει καλά την δουλειά του, αλλά επειδή είναι «μειλίχιος», «άριστος επιστήμονας», «χριστιανός ορθόδοξος», «πολύτεκνος», «ιεροψάλτης», και με «υποδειγματικό βίο», δηλαδή πρότυπο της κυρίαρχης Δεξιάς!

  Είναι προφανές ότι στο τεστ της αριστερής ευγονικής, ο κύριος Τσιόδρας απέτυχε: Είναι «άριστος», εξόχως αντιδραστική ιδιότητα που για τον ορθόδοξο επαναστάτη αποτελεί θανάσιμο αμάρτημα καθώς αμφισβητεί την ιερή αρχή της …ισότητας! Είναι «χριστιανός ορθόδοξος», άρα επιβάλλεται να μπει σε καθεστώς δίωξης καθώς πρόκειται για αντίπαλη θεολογία! Ταυτόχρονα, είναι και «πολύτεκνος», πράγμα που κατά την απίθανη σύνδεση της συντάκτριας αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως καθώς τον θεωρεί εχθρό των αμβλώσεων! Είναι «ευσυγκίνητος», άρα συναισθηματικά ανώριμος για τον αγώνα ενάντια στις υπερκοστολογήσεις και τα δωράκια στους κλινικάρχες! Είναι ιεροψάλτης άρα από χέρι σκοταδιστής, καθώς η θρησκεία είναι το όπιο του λαού και η ψαλτική το μέσο που μεταδίδεται η …ασθένεια! Διάγει «υποδειγματικό βίο», ιδιότητα αξιωματικά εξοργιστική καθώς δεν προάγει την πάλη των τάξεων και την αρχή της γενικής ανυπακοής! Και το χειρότερο όλων, αντί να αγωνίζεται εγωιστικά με την πανδημία σώζοντας (προφανώς άχρηστες για τον αγώνα) ζωές, αγνοεί επιδεικτικά τα προτάγματα του συνδικαλισμού, τους κοινωνικούς αγώνες και τις λαϊκές διεκδικήσεις υπηρετώντας το κεφάλαιο, σαν λακές της εξουσίας…

  Η τοποθέτηση αυτή είναι η κωμικοτραγική προβολή της ψυχοπαθολογικής πανώλης κάποιων πολιτικοθρησκευτικών γκρουπούσκουλων που ονειρεύονται σκληρούς αιμοσταγείς ισοπεδωτικούς ολοκληρωτισμούς – για την σωτηρία του κόσμου!

  Προφανώς, λοιπόν, και ο Μπαχ ο μεγαλύτερος μουσικός της ανθρωπότητας, εξέφραζε το ανθρωπολογικό πρότυπο της κυρίαρχης αντίδρασης, καθώς ήταν άριστος συνθέτης, έπαιζε και έγραφε θρησκευτική μουσική στις εκκλησίες και ήταν και πολύτεκνος! Ο Μπαχ, γενικά διακρινόταν για τον ήρεμο, ευσεβή και δυναμικό χαρακτήρα του όσο και για την ταπεινοφροσύνη του, καθώς συνήθιζε να υποσημειώνει σε κάθε έργο του «Soli Deo Gloria» (Μόνο στον Θεό η Δόξα)… Τι άλλο μπορούμε να ανακράξουμε με αγανάκτηση, εκτός από το «αίσχος στον μικροαστό Μπαχ!»;

  Αλλά και ο ευσεβής Τολστόι; Κι άλλο πρότυπο σκοταδισμού και αντίδρασης! Υπήρξε εξοργιστικά άριστος συγγραφέας, φανατικός χριστιανός ορθόδοξος και πολύτεκνος με δεκατρία παιδιά. Σύμφωνα με τα ανθρωπολογικά πρότυπα της συντάκτριας, κατατάσσεται στους σκοταδιστές της ανθρωπότητας…

  Το μόνο αναπάντητο ζήτημα για τα «ανθρωπολογικά πρότυπα» που αφήνει η συντάκτρια, είναι ποιος ακριβώς είναι ο αποδεκτός «ανθρωπολογικός τύπος» του καλού και αποδεκτού αριστερού…

  http://www.topontiki.gr/article/376375/kyrie-tsiodra-apotyhate-sto-test-tis-aristeris-eygonikis

 268. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Το αρθρο για το οποιο γινεται αντιλογος στο 267.

  12:30 | 27.03.2020
  Κατέ Καζάντη
  πηγή: artinews.gr
  Κοινωνία
  Ο τοτεμικός χαρακτήρας του Σ. Τσιόδρα και άλλες σκοτεινές ιστορίες

  Σημαία κάθε φυλής, αν πειράξεις την αυθεντία τους, είναι σαν να πειράζεις τη συλλογική υπερηφάνεια.

  Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως της κατάστασης πολέμου, της φυσικής καταστροφής ή άλλης, όπως η παρούσα, του λοιμού, οι λαοί είθισται να συσπειρώνονται γύρω από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους. Οι δε λοιπές πολιτικές δυνάμεις, πλην των κυβερνητικών, σιγοψιθυρίζουν τις αντιρρήσεις τους προσεκτικά, μην και κατηγορηθούν για μικροψυχία, μικροπολιτική κ.ο.κ.

  Σωστό – λάθος, έτσι συνηθίζεται να λειτουργούν οι άνθρωποι, ορμώμενοι από μια εσώτατη ανάγκη, περίπου μεταφυσική, ακόμα και κείνοι που ψήθηκαν στις πιο μαύρες συνθήκες. Έτσι εξηγείται, στο πλαίσιο αυτό, η περιβόητη επιστολή (31/10/40) του γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, με την οποία έσπευδε να τοποθετηθεί πλάι στις εθνικές δυνάμεις, υπό τον Μεταξά, προτρέποντας “όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα ‘ναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της”.

  Αν και η ιστορία γράφτηκε εν τέλει με πολλές διαφοροποιήσεις, να αφίσταται κανείς από το γενικό αίσθημα, που καθορίζει τούτη τη “γραμμή ομοψυχίας”, λέγεται πως οδηγεί σε πολιτική αυτοχειρία. “Δεν είναι τώρα η ώρα”: το διαρκές επαναλαμβανόμενο εμβληματικό απόφθεγμα που μεταθέτει κάθε άλλη φωνή σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, μοιάζει να συνεπικουρεί την άποψη πως κάθε “έκτακτη ανάγκη” καθιστά τις οργανωμένες κοινωνίες περισσότερο ευεπίφορες σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό.

  Έτσι, στις συνειδήσεις των πολιτών κάθε λογής κριτική απορρίπτεται ως κακόπιστη, οι δε διαχειριστές της κρίσης λαμβάνουν μαγικές, σχεδόν, διαστάσεις. Το παράδειγμα του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, είναι χαρακτηριστικό. Αν και εξ αρχής υπερέβαινε το ρόλο του, αυτόν του πανεπιστημιακού γιατρού, η επονομαζόμενη “κοινή γνώμη” επέμενε να τον τοποθετεί στο απυρόβλητο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και τα πολιτικά κόμματα, αντιμετωπίζοντάς τον ως τον “άριστο επιστήμονα” που άοκνα εργάζεται για τη “νίκη της Ελλάδας και του λαού της” ενάντια στον κορονοϊό.

  Η επιστήμη και τα συμπεράσματα αυτής, όμως, ως η κορύφωση της ανθρώπινης ορθολογικότητας, τυγχάνουν μεν γενικής αποδοχής και μη αμφισβητούμενης, συνήθως, αξίας, η χρήση τους όμως όχι. Τούτη επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, το αυτό και τα πρόσωπα – φορείς της επιστήμης. Όταν, μάλιστα, λαμβάνουν, εκόντες άκοντες, πολιτικές θέσεις, προφανώς για τούτες πρέπει να κριθούν. Ο Σ. Τσιόδρας, εν προκειμένω, με τα καθημερινά ανακοινωθέντα του, έγινε πρόσωπο σύμβολο και σε πολιτικό επίπεδο, λαμβάνοντας μάλιστα επιστημονικές θέσεις κομμένες και ραμμένες στα ιδεολογικά μέτρα της παρούσας κυβέρνησης. Έτσι, ενώ κλείνουν σχολεία, εστίαση, εμπορικά κ.ο.κ., οι εκκλησίες μένουν για μέρες σκανδαλωδώς ορθάνοιχτες, με τη μεταλαβιά να αποτελεί μαγικό αντικείμενο και μέρος της επιστημονικής κοινότητας να ανατριχιάζει: τυχαίο άραγε που και ο Η. Μόσιαλος, ο οποίος, όπως και ο Σ. Τσιόδρας, δεν έλαβε εξ αρχής καθαρή θέση στα περί της θαυματουργής ιδιότητας της μεταλαβιάς, ορίστηκε από την κυβέρνηση εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του Covid-19;

  Οι διαχειριστές της κρίσης μοιάζουν παντελώς άσχετοι με τη συνθήκη στην οποία διαβιεί η μέση ελληνική οικογένεια: από τον ανύπαρκτο οικογενειακό γιατρό, μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί, έως τα τετραγωνικά του σπιτιού, τον αριθμό των δωματίων κ.ο.κ., το παράλληλο σύμπαν είναι εδώ. Διότι όταν, ας πούμε, πριμοδοτείται η άποψη “μείνετε σπίτι” με τον ασθενή περιορισμένο σε άλλο δωμάτιο, ενώ συστήνεται η χρήση χωριστού μπάνιου, η απόστασή τους από τον λαό είναι προφανής. Η δε πρόκληση, ορατή σε μύωπες και πρεσβύωπες.

  Ο μειλίχιος Τσιόδρας είναι, επιπλέον, το κατεξοχήν ανθρωπολογικό πρότυπο της κυρίαρχης δεξιάς, αυτής του Κυρίου αλλά και της άλλης του Μαμμωνά. Έλλην άριστος, ορθόδοξος πολύτεκνος -οι συνειρμοί με τα πρόσφατα αναθεωρητικά περί των αμβλώσεων αναπόφευκτοι -, ευσυγκίνητος ιεροψάλτης με υποδειγματικό βίο, δεν βλέπει όμως τις υπερκοστολογήσεις και τα δωράκια στους κλινικάρχες, δεν μιλά για τις ελλείψεις του ΕΣΥ, κωφεύει στις εκκλήσεις των συναδέλφων του για υλικά προστασίας και, προφανώς, διαφωνεί με την ανάγκη μαζικής διενέργειας τεστ. Παρά τις σαφείς οδηγίες του ΠΟΥ για το αντίθετο. Επιμένει, όμως ευλαβικά, να μιλά για “ατομική ευθύνη”.

  Κάθε λογής επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν γνώσεις λιγάκι απρόσιτες στο μέσο άνθρωπο -γιατροί, μαθηματικοί κ.ο.κ.- στις σύγχρονες κοινωνίες τείνουν να λάβουν θέση τοτέμ. Σημαία κάθε φυλής, αν πειράξεις την αυθεντία τους, είναι σαν να πειράζεις τη συλλογική υπερηφάνεια. Πίσω από αυτή την ιερότητα, και υπό τον ίσκιο της, λαμβάνουν χώρα, όμως, πάμπολλες, μικρές και μεγάλες, ιστορίες εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Όχι, ίσως, με τη συμμετοχή τους, σίγουρα όμως με την ανοχή τους. Επινοήματα της μεταμοντέρνας κοινωνίας, η οποία, συχνά πυκνά, χρειάζεται μυστικιστικά σύμβολα για να διατηρήσει τη συνοχή της, οι σύγχρονοι άνθρωποι – τοτέμ πέφτουν στην παγίδα: βάζουν πλάτες σε όλες εκείνες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που πάντα λαμβάνουν χώρα στις καταστάσεις “έκτακτης ανάγκης”.

  Να τους αποδομείς δημόσια είναι καθήκον.

  https://left.gr/news/o-totemikos-haraktiras-toy-s-tsiodra-kai-alles-skoteines-istories

  ΥΓ Βολονταρισμός: η πεποίθηση ότι τα πάντα είναι εφικτά, αν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση. “..ο βολονταρισμός συνδέεται με την τάση παν-πολιτικοποίησης, δηλαδή υπαγωγής όλων των δραστηριοτήτων της κοινωνίας στις πολιτικές αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Ο συνδυασμός του βολονταρισμού με την κάθετη και απεριόριστη εξουσία, υπό την καθοδήγηση μιας, υποτιθέμενα, παναρμόδιας νομιμοποιητικής ιδεολογίας, μας δίνει το σχήμα της εξουσιαστικής ακράτειας που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία ως κύριο μέσο επιβολής πολιτικών αποφάσεων. Το τρομοκρατικό στοιχείο διαπερνά το κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης και είναι η πηγή της εγκληματικής του δραστηριότητας.” ( Λεξ. Δημητράκου).

 269. Pedis said

  # 263 – ΟΚ, υπερέβαλλες. Δεν ειναι Μιχαλολιάκος ο Ορμπαν. Άντε νάναι Σαλβίνι. Αντε νάναι μια σοβαρή χρυσή αυγή, χωρίς ταγματα εφόδου σαν κι αυτή που εύχονταν να είχε δημιουργηθεί και σε μας πάρα πολλοί νεοδημοκράτες. Σωστά;

  Για την εγγενή σχέση της νεοφιλελεύθερης (στα οικονομικά εννοώ) και της ακροδεξιάς πολιτικής σε διάφορες κουλτούρες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή εκτροπής αυτής σχολίασα στο # 246. Παραδείγματα άπειρα. Να ένα ακόμη: Ρίγκαν-Μπους x 2 και WASP.

  Να μην επαναληφθώ.

 270. Pedis said

  # 264 – To είδα, ευχαριστώ.

 271. 269 Δεν σου λέει αυτό, σου λέει ότι ο Όρμπαν είναι (σχεδόν) Μιχαλολιάκος, ο Κούλης όχι

 272. ΓΤ said

  Χτεσινό, αλλά μπορεί και σημερινό, αυριανό, αφού κάθε ρούγα πια, στις μέρες Ιού που διανύουμε, είναι… Λωρίδα της Μάζας.

  Βγαίνει η μανδάμ από σούπερ μάρκετ της Αγίας Παρασκευής, της γίνεται έλεγχος, και προκύπτει ότι είναι κάτοικος Παλαιού Φαλήρου. Στη σχετική με την απόσταση ερώτηση των αστυνομικών, απάντησε: «Μα μόνο εδώ βρίσκω την κοπανιστή που μου αρέσει»!… Και την κοπάνησαν ασφαλώς με 150 ευρώ.

  Περιμένουμε λοιπόν τον επόμενο λακαμά που θα πάει βόλτα στις Πρέσπες για τα ξακουστά φασόλια…

 273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  199 >>διπλούς φράχτες
  Έχω χαρτιά στις περιφράξεις βρε κουτό! 🙂

  Χθες: Ιταλία 837, Ισπανία 849, Γαλλία 499, Ελβετία 161 θάνατοι… 😦

 274. spiridione said

  Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Μικροβιολογίας, διευθυντή Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Αθανάσιου Τσακρή.
  https://www.amna.gr/health/article/445712/Ath-Tsakris-I-paramikri-chalarosi-tha-dimiourgisei-nees-esties-metadosis
  Αποσπάσματα
  Ερ: Πάντως θα έλεγε κανείς ότι διαφαίνεται σχεδιασμός για αύξηση του αριθμού των τεστ, καθώς ανοίγουν έξι κέντρα Υγείας στην Αττική (και άλλα έξι στη συνέχεια στην περιφέρεια, αν δεν κάνω λάθος). Στη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών Υγείας μάλιστα ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορονοϊό, από τα οποία θα είναι εφικτή η παρακολούθηση ασθενών που νοσηλεύονται στο σπίτι, μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής». Γίνονται προσπάθειες να επεκταθούν τα τεστ και γι’ αυτούς τους ασθενείς;

  Απ: Ναι, πράγματι γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από διάφορες πλευρές, όπως και από τις Περιφέρειες, γιατί είναι πολύ σημαντικό στη φάση της επιδημίας στην οποία βρισκόμαστε, να μπορούν να ελεγχθούν δωρεάν, μέσω των δημόσιων δομών υγείας, και ασθενείς που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία, με πιο ήπιες εκδηλώσεις της νόσου. Μέχρι τώρα, πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν σε απόγνωση, έχοντας συμπτώματα, αλλά στερούμενοι τη δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακού ελέγχου. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μη διαθέτοντας τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό αλλά και τα υλικά δειγματοληψίας, αδυνατούσαν να επισκεφθούν και να εξετάσουν τέτοιους ασθενείς.

  Ερ: Υπάρχει δυνατότητα κάλυψης από τα υπάρχοντα εργαστήρια ή εκπαιδεύετε εσείς και άλλα εργαστήρια να κάνουν pcr (μοριακό έλεγχο);

  Απ: Τα εργαστήρια αναφοράς που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μπορούν επαρκώς να καλύψουν, υπό τις παρούσες βέβαια συνθήκες, τις ανάγκες της χώρας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως, αν υπάρξουν περισσότερα, δεν θα συντελέσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών μοριακού εργαστηριακού ελέγχου. Ήδη αρκετά εργαστήρια Πανεπιστημιακών νοσοκομείων και νοσοκομείων του ΕΣΥ συμβάλουν στην εργαστηριακή διάγνωση. Κι αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και για την πιο αποτελεσματική περίθαλψη των νοσούντων, αλλά και για την έγκαιρη λήψη μέτρων διασποράς του ιού. Φτάνει να μην ξεχνάμε όμως ότι η διαγνωστική μοριακή ιολογία απαιτεί να υπάρχει η ανάλογη τεχνογνωσία, οι απαραίτητες υποδομές, αλλά και το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την άρτια και αξιόπιστη εκτέλεση τέτοιων εξετάσεων.

  Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας για τα πολυσυζητημένα ταχέα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης αντιγόνων ή αντισωμάτων;

  Απ: Πιστεύω ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση χωρίς λόγο. Έχουν σοβαρά προβλήματα. Το είδαμε να συμβαίνει από την εφαρμογή τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και πιο πρόσφατα στην Ισπανία. Αυτού του είδους τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ισπανικής κυβέρνησης να τα χρησιμοποιήσει και για τη διάγνωση, αλλά και για τον υπολογισμό της ανοσίας του πληθυσμού, αποδείχθηκαν μη αξιόπιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ισπανικών εργαστηρίων αναφοράς. Αντιθέτως, τα ταχέα μοριακά τεστ που δίνουν αποτέλεσμα εντός δεκαλέπτου και θα έχουμε στη διάθεσή μας, και στην Ελλάδα, σύντομα, θα συμβάλλουν στην γρήγορη και έγκυρη διερεύνηση των περιστατικών που θα προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων μας, κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Θα αποτελέσουν σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για τη διαχείριση των περιστατικών στα νοσοκομεία μας.

 275. sarant said

  273 Άσε, τώρα είναι η σειρά της Γαλλίας να δεχτεί το χτύπημα γερά…

 276. voulagx said

  Το πραγματικό πρόσωπο της παραλίας της Θεσσαλονίκης

 277. Pedis said

  # 271 – Σόρρυ, Δύτα, δεν το παρακολούθησες από την αρχή: Ο Αεροζόλ έγραψε ότι ο Ορμπαν είναι ο Μιχαλολιακος της (# 193).

  Αυτό είναι λάθος. Δεν ηγείται φασιστικού πολιτικού κινήματος. (Δεν κατάλαβα καν έτσι όπως τα γράφει αν έχει παραδεχτεί ότι έκανε λάθος ή απλά υπερέβαλλε.)

  Ο Ορμπάν είναι ακροδεξιός όπως λ.χ. το νούερο 2 της ΝΔ, ο Γεωργιαδης.

  Το άλλο: ποιες είναι οι εκτιμήσεις του καθενός μας για τις προοπτικές και τους κινδύνους της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε περίοδο κρίσης και πρόκλησης/πρόσκλησης/προφασης για εκτροπή είναι θέμα για σπεκουλέσιονς.

  Του λόγου μου θέλησα να υπογραμμίσω την εγγενώς στενότατη σχέση που παρατηρείται είτε στα πολιτικά πρόσωπα είτε στα πολιτικά κόμματα μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς.

  Νάναι η ΝΔ του Κούλη η εξαίρεση; Γιατί;

  Τίνος κόμματος ηγείται ο Κούλης; Τι είναι ο Κούλης και όλο του το σόι στην πολιτική ιστορία της χώρας, αν όχι κώλος και βρακι με το παρακράτος;

  Η χώρα που ηγείται ο Κούλης είναι «λαικό» ή θρησκευτικό κράτος;

  Με ποιες ψήφους εκλέχτηκε (αν και χάρη στο εκλογικό σύστημα) ο Κούλης;

  Όχι με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές, εθνικιστικές που τις άθροισε στις παρα πολλές παραδοσιακές της ελληνικής Δεξιάς και της ΝΔ και τις οποίες μάζεψε από την πολιτική του γραμμή στο μακεδονικό και στο μεταναστευτικό;

  Ερωτήματα θέτω.

  Ρητορικά …

 278. Pedis said

  # 274 – Σπύρο, αν βρεις πουθενά επίσημη αναφορά στον αριθμό των τεστ που έχουν καθημερινά στη διάθεσή τους τα νοσοκομεία μη αναφοράς, πες μου σε παρακαλώ.

  Έχω ανεπίσημα υπόψην μου πολύ μικρά νούμερα .. που εξαντλούνται κατα τη διάρκεια της ημερας.

 279. spiridione said

  278. Το μόνο επίσημο είναι τα τεστ που ανακοινώνονται ότι έγιναν, περίπου 16.000. Δεν ξέρω κανένα άλλο στοιχείο.

 280. Pedis said

  # 279 – Λέω αν … αν πετύχεις κάποια σχετική καταγγελία ..

 281. Alexis said

  #268: Πρόκειται για μνημείο αθλιότητας αντάξιο των «άρθρων» της αλήστου μνήμης «Αυριανής» για τον Μάνο Χατζιδάκι.
  Με παρόμοια επιχειρήματα αλλά με πολύ πιο χυδαία γλώσσα προσπαθούσε να αποδομήσει η κουρ(αδ)οφυλλάδα τον μέγιστο μουσικοσυνθέτη.
  Για το καλό του σοσιαλισμού και της «αλλαγής» βεβαίως…

 282. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  281. Προκειται περι σχεδον εγκληματικης ποδοσφαιροποιησης της πολιτικης απο προβληματικες προσωπικοτητες. (Δεν θα πιω μπυρες με τον κ.Τσιορδα, αλλα ο ρολος του ειναι αλλος και ειναι θεσμικος, τον οποιο σεβομαι σε εποχη σοβαρης επιδημιας) .Κριτικη μπορεί να κανω (αλλα περισσοτερο σε επιπεδο υπουργων ή κυβερνησης), αλλα οχι κατεδαφιση ης προσωπικοτητας του!

  Επειδη, καταρχην φυσιογνωμικα η σχολιαστρια δεν παραπεμπει σε δυσμορφια και αντιστοιχα συμπλεγματα καταπιεσης (βιλχεμ-ραϊχικως ), καταληγω οτι πασχει απο βολονταριστικη νευρωση ή ψυχωση.

  Μια αντιστοιχη περιπωση προβληματικης προσωπικοτητας εναι ο δημοσιογραφος Ηλίας Κανέλλης της εκπομπης της Ολγας Τρεμη , δυστυχως στην ΕΡΤ1, ο οποιος θα επρεπε να απομακρυνθει παραυτα για την εριστικη/υστερικη συμπεριφορα του προς ολους (λ.χ. κατηγορει οσους δεν συμφωνουν μαζι τους ως συριζαιους !)

 283. aerosol said

  #277
  Ο Δύτης μια χαρά κατάλαβε Pedis. Εσύ αρνείσαι να καταλάβεις. Άσε τα ρητορικά ερωτήματα και το αν ή πόσο υπερέβαλλα για το πόσους «βαθμούς Μιχαλολιάκου» βάζω στον Ορμπάν. Με ΟΛΑ αυτά που καταγράφεις για Κούλη ΤΕΛΙΚΑ βρίσκεις ναί ή όχι τον Κούλη να είναι πολιτικός τύπου Ορμπάν που πραγματικά να σκοπεύει να γίνει απολυταρχικός ηγέτης;
  Δεν είναι ρητορική η ερώτησή μου: Αυτή ήταν η αρχική σου θέση, σε αυτή αντιτίθεμαι, με όλα τα άλλα ανατέμνουμε την τρίχα. Εξακολουθείς να έχεις την αρχική σου θέση;

  [Θυμίζω πως πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι ο Άδωνης Γεωργιάδης, ούτε ο Κώστας Βορίδης.]

 284. Pedis said

  # 283 – Οκ, αφού ξεκαθαρίσαμε οτι ο Ορμπαν δεν παρουσιάζεται ως Μιχαλολιάκος αλλά ως ακροδεξιός + νεοφιλελεύθερος

  να υπογραμμίσω τη θεση μου ότι η ΝΔ είναι ένα ακρο/δεξιό κόμμα.

  Mεταξύ των ηγετικών στελεχών υπάρχουν φιλοχουντικοί, φιλομοναρχικοί, ακροδεξιοί, ακροδεξιοί που το παιζουν δεξιοί και όλοι τους είναι νεοφιλελεύθεροι, ορκίζονται στους νόμους της αγοράς κλπ, άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρος που ο αρχηγός της και πρωθυπουργός ηταν ακροδεξιός (Σαμαράς).

 285. Pedis said

  Να προλάβω πιθανη παρεξήγηση: ο Ορμπαν αυτοβαπτίζεται ως λαικο-Δεξιός όπως, ας πούμε και ο Σαμαράς ή ο Σαλβίνι.

 286. sarant said

  283 Κώστας Βορίδης, ο αδελφός του Μάκη 🙂

 287. Γ-Κ said

  Την παροιμία που λέει «Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα / παρ’ την πόρτα και φύγε / το σαπούνι σου χαλάς» την ξέρετε;

  Έχει βγει σε καινούρια version: «Στου Pedis την άποψη, όσο θέλεις απάντα.» :-))

 288. Η δική μου άποψη είναι ότι τον Κούλη τον έβγαλαν ακροδεξιό με το ζόρι διάφορα μέσα και επιρροές του Σύριζα ως φόβητρο προεκλογικά (και μετεκλογικά), όπως οι νεοδημοκράτες έβγαζαν μαδουραίους και …κομμουνιστές τους πολιτικους του Σύριζα – μιας και κανείς δεν είχε ριζικά διαφορετικές πολιτικές να ακολουθήσει.

 289. Pedis said

  # 288 – Ο Κούλης δεν το παίζει ακροδεξιός. Ο Κούλης χρησιμοποιεί ακροδεξιούς, όπως και οι ακροδεξιοί στο κόμμα του χρησιμοποιούν τον Κούλη. Το ένα χερι νίβει τ’ άλλο.

  Αν ο Κούλης, ο κάθε Κούλης μπορεί, τον παίρνει να ρισκάρει «συνταγματική εκτροπή» όχι από αυτές που κάνει κάθε μερα στο νομοθετικό έργο αλλά ανοικτή, τότε θα την κάνει.

  Προσωπικά, δεν έχω αυταπάτες.

  Αν ο Στρατός βγει στο δρόμο με καθήκοντα φύλαξης της τάξης θεωρείται «συνταγματική εκτροπή» ή όχι;

  Αν «ανοίξουν» όλα τα προσωπικά δεδομένα εξαιτιας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα θεωρηθεί «συνταγματική εκτροπή» ή όχι;

  Αν με τη Βουλή κλειστή διοικείται η χώρα με προεδρικά και υπουργικά διατάγματα θεωρείται «συνταγματική εκτροπή» ή όχι;

 290. spiridione said

  Απέχουμε αρκετά νομίζω από το να γίνουμε Ουγγαρία. Αλλά κάποια σημάδια είναι ανησυχητικά. Π.χ. η κατάσταση στα ΜΜΕ.

 291. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  268.
  Ο τοτεμικός χαρακτήρας του Σ. Τσιόδρα και άλλες αστείες ιστορίες
  29 Μαρτίου 2020 dimartblog
  Παροράματα και ημαρτημένα

  —του Γιώργου Τσακνιά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα—

  Από τον George Frazer και το εμβληματικό Golden Bough μέχρι τον Claude Lévi-Strauss και τον Παναγή Λεκατσά, οι ανθρωπολόγοι περιέγραψαν αναλυτικά και ερμήνευσαν το φαινόμενο του τοτεμισμού· ο καθένας με τα εργαλεία του και από τη σκοπιά του, προφανώς, συμφωνούν ωστόσο λίγο πολύ ότι το «τοτέμ» είναι κατά κανόνα ένα ζώο ή φυτό με μαγική (κυριολεκτικά) σημασία και λειτουργία για κάποια κοινότητα ανθρώπων. Φυσικά συνδέεται με τον ανιμισμό (την αντίληψη ότι «και τα άψυχα έχουν ζωή», για να το πούμε απλά). Συνδέεται επίσης με ταμπού που αφορούν κυρίως τον γάμο (εξωγαμία των μελών της κοινότητας) και την τροφή: απαγόρευση κατανάλωσης τροφής προερχόμενης από το ζώο-τοτέμ ή το φυτό-τοτέμ, επειδή η κοινότητα «προέρχεται» από αυτό.

  Αυτά, μέχρι προχθές. Διότι προχθές, η Κατέ Καζάντη ανέτρεψε τα δεδομένα και στο άρθρο της με τίτλο «Ο τοτεμικός χαρακτήρας του Σ. Τσιόδρα και άλλες σκοτεινές ιστορίες» μας πληροφορεί ότι κάθε λογής επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν γνώσεις λιγάκι απρόσιτες στο μέσο άνθρωπο —γιατροί, μαθηματικοί κ.ο.κ.— στις σύγχρονες κοινωνίες τείνουν να λάβουν θέση τοτέμ. Σημαία κάθε φυλής, αν πειράξεις την αυθεντία τους, είναι σαν να πειράζεις τη συλλογική υπερηφάνεια. Πίσω από αυτή την ιερότητα, και υπό τον ίσκιο της, λαμβάνουν χώρα, όμως, πάμπολλες, μικρές και μεγάλες, ιστορίες εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Όχι, ίσως, με τη συμμετοχή τους, σίγουρα όμως με την ανοχή τους. Επινοήματα της μεταμοντέρνας κοινωνίας, η οποία, συχνά πυκνά, χρειάζεται μυστικιστικά σύμβολα για να διατηρήσει τη συνοχή της, οι σύγχρονοι άνθρωποι – τοτέμ πέφτουν στην παγίδα: βάζουν πλάτες σε όλες εκείνες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που πάντα λαμβάνουν χώρα στις καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης».

  Δηλαδή, μετά τον κορονοϊό δεν θα τρώμε Τσιόδρα, ούτε θα παντρευόμαστε συγγενείς του.

  Η Κατέ Καζάντη σε τρομαχτική σύγχυση ανακατεύει τις έννοιες «τοτέμ» (που δεν είναι αυτό που νομίζει), «αυθεντία» (που είναι το κατ’ αρχήν επίδικο του Διαφωτισμού, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια μετά τα τοτέμ), «μυστικισμός» (που είναι κάτι επίσης ιστορικά άσχετο με την εποχή του τοτεμισμού), «επιστήμη» (που, όπως και να το κάνουμε, είναι η επιστήμη), «μεταμοντέρνα κοινωνία» (που δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο) και «αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις» (που είναι αυτό εναντίον του οποίου θα ήθελε να επιχειρηματολογήσει), απλώς και μόνο διότι της φάνηκε ωραία ιδέα να τις βάλει όλες μαζί σε ένα άρθρο για τον Τσιόδρα. Από τη σούπα που προκύπτει δεν λείπει ούτε ο Νίκος Ζαχαριάδης, η αναφορά στον οποίο είναι συγκαλυμμένα επικριτική, από τα αριστερά βέβαια, αλλά προσεχτικά: τόσο όσο.

  Επιχειρήματα που να στηρίζουν αυτό που προσπαθεί να πει υπάρχουν ελάχιστα στο άρθρο. Στην πραγματικότητα, το πιο ισχυρό είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο των εκκλησιών, σε αντιδιαστολή με την ταχύτητα με την οποία έκλεισαν τα σχολεία — μια παρατήρηση, δηλαδή, που και ακριβής να είναι απέχει έτη φωτός από το να συνιστά επιχείρημα που στηρίζει όντως τις «διαπιστώσεις» της αρθρογράφου, πόσο μάλλον να «αποδομεί δημόσια» τον Σ. Τσιόδρα, πράγμα που θεωρεί «καθήκον», όπως δηλώνει στο κλείσιμο του κειμένου. Αν όντως ήθελε (και μπορούσε) να τον αποδομήσει, θα έπρεπε να αποδομήσει αποτελεσματικά τις πολιτικές που εκείνος εκπροσωπεί — για να χρησιμοποιήσω γλώσσα που ενδεχομένως καταλαβαίνει. Αλλά δεν το κάνει. Αντ’ αυτού, προσπαθεί να εξηγήσει την τοτεμική λειτουργία της αντιδραστικής μεταρρύθμισης.

  Όλα αυτά θα ήταν άκρως «μεταμοντέρνα», αν δεν ήταν απλή αμορφωσιά.

  https://dimartblog.com/2020/03/29/totem/comment-page-1/#comment-62791

 292. ΓιώργοςΜ said

  Δεν ξέρω αν έχει μπει ήδη, αλλά για τους αναζητούντες δεδομένα η Elsevier έχει ανοίξει την πρόσβαση στα σχετικά άρθρα και όχι μόνο:
  https://www.elsevier.com/connect/coronavirus-information-center

 293. Πάνος με πεζά said

  Ρε παιδιά, μια απλή απορία : ποια χώρα έχει δυνατότητα να θάβει 600 και 800 νεκρούς τη μέρα, και μάλιστα μη διασπαρμένα; Ή ακόμα και να περισυλλέγει; Τί γίνονται αυτα τα πτώματα; Μήπως δεν υπάρχουν (τόσα); Λ.ε.τ.

 294. Μαρία said

  293
  Δουλεύουν και τα κρεματόρια νυχθημερόν. Ότι περισσεύει μπαίνει στον πάγο ή στην κατάψυξη.

 295. sarant said

  294 Άκουσα μια συνεντευξη ενος ισπανού διευθυντή γραφειου τελετών. Τρεις βάρδιες δουλεύουν.

 296. Pedis said

  # 294, 295 – Μια περιοχή σαν τη Λομβαρδία έχει κατά μέση τιμή 300 νεκρούς τη μέρα. Η επιδημία έχει προσθέσει περίπου άλλους τόσους.

  Μα δεν πρέπει να είναι μόνο ο διπλασιασμός του φόρτου (να το πω έτσι ψυχρά με το συμπαθειο) αλλά τα επιπλέον μέτρα προστασίας που παίρνουν όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία.

 297. Triant said

  ποια χώρα έχει δυνατότητα να θάβει 600 και 800 νεκρούς τη μέρα, και μάλιστα μη διασπαρμένα;
  Πολλές. Η Ελλάδα έχει υπό κ.σ. κατά μέσο όρο 315 νεκρούς την ημέρα. Υπολόγισε επί 6 για να βρεις τον αντίστοιχο αριθμό σε μια χώρα με τον εξαπλάσιο πληθυσμό. Και βεβαίως αυτοί δεν κατανέμονται ομαλά σε όλες τις ημέρες οπότε υπάρχουν υποδομές για εξάρσεις. Συνεπώς, απλώς οι αντιπαθείς επαγγελματίες κάνουν χρυσές δουλειές.

 298. Alexis said

  #268, 291: «Ο τοτεμικός χαρακτήρας του Σ. Τσιόδρα και άλλες σκοτεινές ιστορίες»

  Το μόνο σκοτεινό στην όλη ιστορία είναι το μυαλό της συντάκτριας αυτού του εμετικού άρθρου.
  Επαναστάτες των οπισθίων, λαϊκιστί του κώλου!

  #289:
  Αν ο Στρατός βγει στο δρόμο με καθήκοντα φύλαξης της τάξης θεωρείται «συνταγματική εκτροπή» ή όχι;

  Έχει γίνει πρόσφατα, π.χ. στη Γαλλία και στο Βέλγιο με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν έχω ακούσει κανέναν να μιλά για εκτροπή.
  Μιλάμε για απλή φύλαξη βέβαια, όχι για εμπλοκή σε επιχειρήσεις.

  Αν «ανοίξουν» όλα τα προσωπικά δεδομένα εξαιτιας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα θεωρηθεί «συνταγματική εκτροπή» ή όχι;

  Ποιά προσωπικά δεδομένα να ανοίξουν, ποιανών, ποιοι θα τα ανοίξουν, σε ποιους θα τα δώσουν και για ποιο λόγο; Τέτοιες γενικολογίες είναι μόνο για εντυπώσεις.
  Εκτός αν εννοείς το φακέλωμα μέσω των sms. Αλλά αυτό δεν είναι για εντυπώσεις, είναι απλά για γέλια!

  Αν με τη Βουλή κλειστή διοικείται η χώρα με προεδρικά και υπουργικά διατάγματα θεωρείται «συνταγματική εκτροπή» ή όχι;

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει η Βουλή, οι συνεδριάσεις μπορούν να γίνονται με μέτρα προφύλαξης. Εδώ ολόκληρη Ιερά Σύνοδος (το υπερ-κοινοβούλιο της χώρας δηλαδή 🙂 ) συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη! Αλλά και αν κλείσει για λόγους δημόσιας υγείας, οι ΠΝΠ προβλέπονται από το Σύνταγμα και δεν συνιστούν εκτροπή.

 299. Pedis said

  Ο αριθμός θανάτων στη Γερμανία, όπως δυστυχώς αναμενόταν αυξάνεται κάθε μέρα, σε αντίθεση με αμέτρητα ανακριβή και πανομοιότυπα δημοσιεύματα περί των διαφόρων λόγων που συντείνουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα αυτή.

  Σήμερα ξεπέρασε το 1% (1.09% , 0.9 % χτες, 0.7% προχτές).

  Το ανησυχητικό είναι η καθημερινή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

  Δεν δημοσιεύεται ο αριθμός των τεστ που διεξάγονται καθημερινά για να διαπιστωθεί αν αυτός ειναι ένας λόγος για την αύξηση των κρουσματων.

  Όπως επίσης ανησυχητική είναι η αύξηση των ασθενών άνω των 60 ετών που αντιστοιχούν πλέον σε ποσοστό 24% (από 15.5% πριν από μια εβδομάδα) τπυ συνόλου των κρουσμάτων. Δυστυχώς, αυτή η ηλικιακή ομάδα θα συνεισφέρει, σχεδόν αποκλειστικά, στην αύξηση των θανάτων.

  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-01-en.pdf?__blob=publicationFile

 300. aerosol said

  #284
  Δεν ξεκαθαρίσαμε τίποτα τέτοιο Pedis. Aπλά αρνείσαι να απαντήσεις στο πραγματικό ερώτημα και νιώθω σαν να βασανίζω παιδάκι.
  Ναι μεν αλλά και ίσως έτσι ίσως γιουβέτσι αλλά αν το δεις αυτό τότε ταυτόχρονα θα πρέπει…μπλα, μπλα, κι ο Σαμαράς… μπλα… κι ο Τρικούπης….
  Θα μπορούσες να πεις «ναι επιμένω, ο ένας μου θυμίζει τον άλλο» ή έστω «είπα μια μαλακίτσα» και πάμε παρακάτω. Εντάξει, άστο, κατάλαβα.

  #286
  Τουλάχιστον σωστά το είπα, ο Κ.Βορίδης δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας! 😀
  Και το φέρνει η τύχη να τον έχω γνωρίσει προσωπικά παλιότερα -ίσως γι αυτό ξεπήδησε στο μυαλό μου.

 301. Pedis said

  # 298 – Αλέξη, είναι απογοητευτική η αφέλειά σου, αν είναι αληθινή και δεν πρόκειται για κάτι άλλο.

  Καλά για τον Στρατό, αν του ανατεθούν καθήκοντα διατήρησης της δημόσιας τάξης ,είναι βλακώδες να ισχυρίζεσαι ότι δεν πρόκειται για συνταγματική εκτροπή.

  Το ότι έχει ήδη συμβεί σε άλλες χώρες και δεν έχει ανοίξει μύτη ακόμη και με επουσιώδεις αφορμές (περίπτωση Ιταλίας από το 2008) στο αφήνω να το δουλέψεις μόνος σου.

  Στην Ισπανία σχεδιάζεται να γίνει σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων αυτό που έγινε στην Ν. Κορέα.

  Αν προταθεί στην Ελλάδα, τι λες δεν είναι συνταγματική εκτροπή να γνωρίζουν οι κρατικες υπηρεσίες τις κινήσεις των πολιτών έναν προς έναν;

  Αλέξη, σου αρέσει να σου συμπεριφέρονται σαν στο νηπιαγωγείο να στέλνεις sms πότε βγαίνεις από το σπίτι και πότε επιστρέφεις;

  Αλέξη, ειλικρινά, μας δουλεύεις;

 302. Μαρία said

  298
  Ο στρατός στη Γαλλία και στο Βέλγιο δεν είναι συνδεδεμένος στη συνείδηση των πολιτών με δικτατορίες. Παρόλ’ αυτά κι εκεί υπήρχαν αντιδράσεις για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Για κάτι που προβλέπεται απο νόμο ή απ’ το σύνταγμα υπάρχει κι η κατάχρηση.

  Γιά άκου κι ένα συνταγματολόγο https://www.stokokkino.gr/article/2823/Ochi-ston-aytarchiko-paternalistiko-logo-kai-tis-PNP-poy-yponomeyoyn-th-Dhmokratia.html

 303. Pedis said

  # 300 – Αεροζόλ,

  άσε κατά μέρος τις ειρωνίες και δεν κάνει. Θα το παράβλεπα, αν
  δεν μου έφερνες στο μυαλό ότι παιδάκια είναι όσοι κάνουν ένα λάθος, πετάνε ένα πυροτέχνημα, έστω τους φεύγει μια μαλακιούλα για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους, ντάξει συμβαίνει, άνθρωποι είμαστε, αλλά όταν τους το επισημαίνεις δεν το παραδέχονται.

  Διάβασες το #289 πριν απαντήσεις;

  Όχι πώς με νοιάζει, πλεόν, αν το διάβασες ή όχι.

 304. Spiridione said

  Αυτό που είχε γίνει στην Κορέα εννοουν την παρακολούθηση με γεωεντοπισμό όσων είναι σε καραντίνα. Αυτό ο Τσιόδρας είχε πει ότι είναι παραβίαση προσωπικών δεδομέμων – το είχε χρησιμοποιήσει σαν επιχείρημα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το κορεάτικο σύστημα στην Ελλάδα.

 305. Μαρία said

  304
  Δες το 245 https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/28/meze-420/#comment-642044

 306. Pedis said

  # 304 – Γιατί, στην Ισπανία δεν τα σέβονται(-νταν) μέχρι τώρα;

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/28/meze-420/#comment-642013

 307. nikiplos said

  Προς όλην την ομήγυρη. Μόλις τελείωσα 2ωρη συνομιλία με φίλο, φίλτατο από το NHS των ΗΠΑ, στο πεδίο της έρευνας για εμβόλια.

  Τα καλά νέα: Φαίνεται να είναι εποχική η ίωση, οπότε το αργότερο από τέλη Μαΐου θα έχουμε ύφεση και μπορούν σταδιακά πάντα να αρθούν τα μέτρα.

  Η Ελλάδα χάρη στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης (η οποία ήρθε κυρίως από το Ιταλικό παράδειγμα) πήρε έγκαιρα τα μέτρα, οπότε δεν πιστεύει ότι θα ξεφύγει πολύ εδώ το πράγμα, όσον αφορά τους θανάτους πάντοτε.

  Οι ΗΠΑ βαίνουν προτελευταίες, αλλά εκεί ο Πρέζιντεντ δεν έχει από το σύνταγμα τη δικαιοδοσία να κάνει λοκ άουτ. Οι πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν. Αυτός μένει στο Washington DC και πιστεύει πως κι εκεί δεν έχουν ξεφύγει πολύ, ενώ φοβούνται την Νέα Υόρκη.

  Όλοι στις ΗΠΑ βρίζουν τον Bojo (Borris Johnson), αλλά φταίει κυρίως η εισήγηση από την αρμόδια του κάμπινετ που έχει για τα θέματα υγείας. Μια μεσίληκα Αγγλίδα.

  Φάρμακο: Μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο, θα υπάρχουν δύο κοκτέηλ που θα αρνητικοποιούν τον ιό και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

  Εμβόλιο: Το νωρίτερο Δεκέμβριο του 2020, για το νοσηλευτικό προσωπικό των ΗΠΑ (partial license) και ίσως μαζικό για να προλάβουν το round 2 του ιού του χρόνου.

  Πολλά από αυτά είναι official και classified.
  Μου είπε και κάτι που δεν ξέρω αν παίζει ρόλο προς ώρας αλλά μάλλον είναι για μελλοντικές αποτιμήσεις. Οι Κινέζοι έδωσαν το γονιδίωμα του ιού τέλη Ιανουαρίου στη δημοσιότητα. Γι’ αυτό και ακόμη και ο ΠΟΥ μέχρι τότε μιλούσε για απλή εποχική ίωση, μην τρελαίνεστε κλπ, ενώ αρχές Φλεβάρη άρχισαν τα τρεχάτε ποδαράκια μου…

  Για την οικονομική κανονιά που έρχεται δεν είχε άποψη.

  Αυτά τα νέα, τα θεώρησα καλά και θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας.

 308. Spiridione said

  305. Ναι, μπράβο.
  302. Δες και το άρθρο του Καιδατζή στην Εφσυν.

 309. nikiplos said

  Βρίζουν πολλοί τον Τσιόδρα. Ας σκεφτούν ότι αν δεν ήταν αυτός, στη θέση του θα είχαμε τον Νο2 της επιτροπής, έναν από τους μεγαλύτερους καραγκιόζηδες και ιδιαίετερα επικίνδυνους ανθρώπους. Λοιπόν δοθεισών των περιστάσεων ας χαρούμε και λίγο για τις συγκυρίες.

 310. ΓιώργοςΜ said

  Ας δούμε λίγο την τρέχουσα κατάσταση.
  1. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων (κι αυτοί σε απόσταση 1,5 μέτρο.
  2. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε απόσταση μεγαλύτερη των περίπου 5 χιλιομέτρων (και πολύ λέω) από το σπίτι του καθενός.
  3. Η Βουλή συνεδριάζει μόνο για να επικυρώνει ΠΝΠ.
  4. Οι χειριστές της έκτακτης κατάστασης λένε όποιο μέρος της αλήθειας θέλουν, χωρίς έλεγχο, καθώς ελέγχουν πλήρως τα ΜΜΕ.
  5. Πολλοί στερούνται το δικαίωμα στην εργασία. Πολλοί άλλοι βλέπουν την εργασία τους να απαξιώνεται (αγρότες που πετάνε τη σοδειά τους).
  6. Τα παιδιά και οι νέοι στερούνται τη δια ζώσης κοινωνικοποίηση στο σχολείο και αλλού.
  7. Οι γέροι και αδύναμοι μένουν αβοήθητοι, χωρίς πρόσβαση ούτε στη σύνταξή τους (οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι σημαντικότεροι φαίνεται από τους εργαζόμενους σε σουπερμάρκετ).
  8. Όλοι εξωθούνται υποχρεωτικά σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες, με το αζημίωτο για τις τράπεζες (3€/μεταφορά). Σημερινό διαφημιστικό της κυβέρνησης λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, «μάθετε ebanking στα γερόντια» (δεν κάνω πλάκα, το είδα με τα ματάκια μου, δύο φορές, κι ακόμα δεν το πιστεύω).
  9. Βαριέμαι να γράψω άλλα.

  Όχι δημοκρατία, ούτε συνταγματική βασιλεία δε θέτει τέτοιους όρους. Φυσικά και έχουμε συνταγματική εκτροπή. Το θέμα είναι, τι ποσοστό από αυτές τις πράξεις εκτροπής δικαιολογούνται από τις συνθήκες, και για ποιο λόγο συμβαίνουν οι υπόλοιπες.
  Εδώ δεν έχουμε το βάτραχο που σιγά σιγά τον ζεσταίνουν μέχρι να βράσει. Τον έχουμε βάλει στο ζεστό νερό «για να σκοτώσουμε τα μικρόβια», και το δέχεται.
  Ας σκεφτούμε λοιπόν πότε θα πρέπει να πηδήξουμε έξω από το καζάνι, αν η θεραπεία αποδειχτεί πιο τοξική από την ασθένεια.

 311. Μαρία said

  308
  Το είχα διαβάσει. Είναι και Σερραίος το παλικάρι με μαμά Κερκυραία 🙂

 312. Triant said

  304 et al.
  Δεν παρακολουθούν τις κινήσεις σας/μας. Παρακολουθούν τις κινήσεις των τηλεφώνων μας/σας. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

 313. Μαρία said

  Νικοκύρη, γιατί μας το απέκρυψες; https://twitter.com/nikosarantakos/status/1244972789913845761

 314. Dimitra DIMI said

  Η εντατικολογια είναι δεύτερη ειδικότητα που παίρνουν χειρουργοί (Πολακης) ,αναισθησιολόγοι και παθολόγοι .Το έμαθα προ τριετίας όταν άνοιξαν 5 κρεβάτια ΜΕΘ από τα 10 που διέθεσε το Νοσοκομείο ,εξοπλισμένα από το …2010.
  Επαρχιακό Νοσοκομείο της Μακεδονίας. Το εγκαινίασε, ποιος άλλος ,ο Πολακης.

 315. aerosol said

  #303
  Από το εφετζίδικο #116…
  «Και στα δικά μας!
  Hungarian Prime Minister Viktor Orban has been granted sweeping new powers to manage the country’s coronavirus epidemic as of Monday.»
  … έχεις ήδη πάει στο #289 στο «αν» τον «κάθε Κούλη» «τον παίρνει», τότε… θα το κάνει.

  Κι αν τη Μαρέβα την παίρνει, μπορεί να τον σουτάρει και να γίνει Γιούλια Τιμοσένκο της Ελλάδας. Κι αν έρθουν οι εξωγήινοι θα μας κάνουν κονσέρβες. Μπορεί να γίνουν τα πάντα.
  Αλλά με «αν» δεν έχεις επιχείρημα, έχεις κληρονομικό χάρισμα.

  [Εγώ πάντως αν έχουμε χούντα και αν μας κυνηγάνε τα τανκς και αν έχω καταφύγιο και αν σε δω να περνάς μπροστά… θα σου ανοίξω να χωθείς.]

 316. sarant said

  313 Παράλειψή μου!

 317. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  307 – «Η Ελλάδα χάρη στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης (η οποία ήρθε κυρίως από το Ιταλικό παράδειγμα) πήρε έγκαιρα τα μέτρα, οπότε δεν πιστεύει ότι θα ξεφύγει πολύ εδώ το πράγμα, όσον αφορά τους θανάτους πάντοτε.»

  Ρε Νikiplos, με συγχωρείς κι όλας, αλλά ο φίλος σου γνωρίζει τα μέτρα που πήρε «έγκαιρα» η (απο)φασιστική μας «κυβέρνηση» κι έβγαλε το επιστημονικό του συμπέρασμα ότι δεν θα ξεφύγει το πράγμα;
  Δηλαδή για να καταλάβω κι εγώ ο αδαής ανεγκέφαλος που βγαίνω πρωϊ και βράδυ και τρέχω στα «χωράφια» ακολουθώντας πιστά το μέτρο της (απο)φασιστικής «κυβέρνησης», με κίνδυνο να μολύνω όλο τον Γέρακα, και κατ΄επέκτασιν την ανατολική Αττική, μετά όλη την Αττική, την στερεά και όλη την χώρα αλλά και την Ε.Ε κι όλο τον κόσμο.
  Πώς αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού τα ανοιχτά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα;
  Σε ποιά επιστημονική μελέτη βασίζεται το μένουμε σπίτι, αλλά βγαίνουμε για να πάμε στο σούπερ μάρκετ, στην τράπεζα, ή στις χιλιάδες και επιχειρήσεις και μικρομάγαζα που λειτουργούν;
  Ποιά επιστημονική μελέτη λέει πως είναι άκρως επικίνδυνο να περπατάς στην παραλία ή στον δρόμο αλλά όχι να συνωστίζεσαι σε ΑΤΜ, και ταμεία Σ.Μ; Το 1,5 μέτρο απόσταση, πώς ακριβώς μπορεί να κρατηθεί όταν πάς να πληρώσεις στο ταμείο;
  Πώς ακριβώς προστατεύεται ο πολίτης από υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους την ημέρα αλλά και οι ίδιοι οι υπάλληλοι;

  Ποιά επιστημονική μελέτη, δείχνει πως έξω στον δρόμο κλπ, είναι μεγαλύτερο το ιικό φορτίο απ΄ότι στους κλειστούς χώρους που προανέφερα;

  Γιατί είναι πρωτεύον το κλειδαμπάρωμα των πολιτών κι όχι η άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
  Είναι αποτρεπτικό μέτρο η εξαγγελία πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού και η μέχρι τώρα μη τήρησή του;

  Προέχει η απαγόρευση της κυκλοφορίας κι όχι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών;

  Πώς ακριβώς μας προφυλάσσει η (απο)φασιστική μας «κυβέρνηση» από τα εισερχόμενα κρούσματα, που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ έφεραν ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ τον ιό, που μετά από ένα μήνα στοχευμένης τρομοκράτησης των πολιτών μέσω των ΜΜΑ, δεν έχει φτιάξει ΟΥΤΕ ΜΙΑ μονάδα καραντίνας των εισερχομένων;
  Πώς ακριβώς τηρείται η καραντίνα στον κατ΄οίκον περιορισμό, όταν κυκλοφορούν ελεύθεροι και έχουν μολύνει δεκάδες ανθρώπους (και πάει λέγοντας) χωρίς να μαθαίνουμε κάν τα ονόματα των ΟΝΤΩΣ ασυνείδητων;

  Με ποιά επιστημονική λογική, «κλείνουν» (ελεύθερα πουλιά είναι) αυτούς τους ανθρώπους στο σπίτι κι όχι σε ειδικές μονάδες καραντίνας, για να μολύνουν και τοςυ δικούς τους κλπ;

  Γιατί επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες του «μένουμε σπίτι» κι όχι στα ΜΜΑ που διαδίδουν σκόπιμα ψεύτικες παραπλανητικές ειδήσεις; γιατί δεν τους παίρνουν την άδεια, και κυρίως, γιατί βάση αυτών των κατασκευασμένων ειδήσεων, παίρνουν ακόμη αυστηρότερα απαγορευτικά ατομικά μέτρα κυκλοφορίας; (ας σταματήσω εδώ μη πάθω και κάνα εγκεφαλικό ο ανεγκέφαλος😂).

  Όλα αυτά κι άλλα πολλά ακόμη, ο φίλος σου τα θεωρεί σωστά και επιστημονικά που συνηγορούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού;

  ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

  Είναι να απελπίζεται κανείς μ΄αυτό που συμβαίνει, συλλογική παράκρουση, δεξιοί κι αριστεροί όλοι γίναν ένα, κανείς δεν μιλάει κανείς δεν διαμαρτύρεται, κανείς δεν αντιστέκεται στον φασιστικό παραλογισμό.
  Η αντιπολίτευση το έχει βουλώσει, οι σοσιαλιστές τα ίδια, όπως και οι κεντρώοι, οι πατριώτες ακόμη και οι χρυσαυγίτες, (θα έλεγα και το ΚΚΕ αλλά είναι γνωστό πως περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες😂).

  Είναι λυπηρό να βλέπω εδώ, ένα μήνα τώρα, δασκάλους, καθηγητές, δικηγόρους, γιατρούς, φυσικούς και δεν ξέρω τι άλλο, να μην μπορούν να αρθρώσουν έναν λογικό λόγο, να μη μπορούν να κάνουν μια εποικοδομητική συζήτηση, να μην έχουν προτείνει ΤΙΠΟΤΕ εναλλακτικό, και το χειρότερο, όχι μόνο να δέχονται ΟΛΟΙ αδιαμαρτύρητα τα ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ μέτρα της (απο)φασιστικής «κυβέρνησης», όχι μόνο ζητούν ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ για να περιοριστούν οι ανεγκέφαλοι (στην ανάγκη να διπλοφραχθούν) που τολμούν να περπατούν στον ήλιο, αλλά ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΝ όποιον τολμήσει να εκφράσει διαφορετική άποψη.
  Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς, τον φόβο να εξαφανίζει την λογική και την κριτική σκέψη, εκτός κι αν δεν υπήρχαν από πρίν.

  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΩΡΩ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ;

  Υ.Γ – Είναι περιττό φαντάζομαι, να ρωτήσω αν έχει πάρει είδηση κανείς, το παγκόσμιο πετρελαϊκό πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Ποιός να νοιαστεί γι΄αυτά όταν βλέπει τους ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ανεγκέφαλους να περπατούν και να τρέχουν ελεύθεροι. Μα τι κάνει το κράτος επιτέλους, γιατί δεν τους συλλαμβάνει;

  Παρ΄όλα αυτά καλημέρα. Πάω να τρέξω.

  Ο συνωμοσιολόγος ανεγκέφαλος του ιστολογίου.

  Αφιερωμένο σε όλους όσους επικροτούν τα φασιστικά μέτρα της (απο)φασιστικής «κυβέρνησης».

 318. Pedis said

 319. Pedis said

  Ξεφτιλισμένος …

  «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  ύμνος στην ψωροφιλανθρωπία.

 320. dryhammer said

  Εκεί που τρώει ο σκύλος, εκεί γαβγίζει…

 321. Pedis said

  Πάνε να βγουν κι από πάνω οι γελοίοι.

 322. Μαρία said

  Πρόσφατο ορμπανικού ενδιαφέροντος άρθρο για τα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων, που ισχύουν απ’ το Γενάρη.

  https://www.dw.com/en/new-school-curriculum-raises-eyebrows-in-orbans-hungary/a-52964617

  The literature program has also been highly criticized. Hungary’s only Nobel laureate for literature, Holocaust survivor Imre Kertesz, was removed from the curriculum, as well as the internationally recognized and widely translated novelist Peter Esterhazy, who received the Peace Prize of the German Book Trade in 2004.
  Instead, works by nationalist authors such as Jozsef Nyiro and Albert Wass are now mandatory reading. Nyiro was a member of the fascist Arrow Cross Party and an admirer of Nazi propaganda minister Joseph Goebbels. Wass was an avowed anti-Semite and convicted war criminal. The government of Orban’s Fidesz party has been pushing the rehabilitation of these authors for years, erecting new monuments and naming streets after them.

 323. spiridione said

  Περίπου 530 άνθρωποι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τον Κοντοζαμάνη. 134 νοσηλευόμενοι ήταν τελευταία φορά που ανακοινώθηκε στις 25-3 νομίζω.
  https://www.documentonews.gr/article/kontozamanhs-peripoy-530-noshleyontai-me-koronoio-sta-dhmosia-nosokomeia

  Ενδιαφέρον έχει και ο χάρτης του κορονοιού, φαίνεται το διαφορετικό πάτερν μέχρι τώρα μεταξύ Βαλκανίων/ανατολικής Ευρώπης και κεντρικής/δυτικής Ευρώπης. Σαν να έχει ξαναπέσει το σιδηρούν παραπέτασμα (και η Ελλάδα πίσω απ’ το παραπέτασμα).
  https://lab.imedd.org/covid19/?fbclid=IwAR3AN-yL66dXRPZJDs5SzOS-C_dUN3tXan63tfDkLhMMpDOwa6vpy9m04ns#.XoWdyRhStB0.twitter

 324. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  322 Μια χαρά βρίσκω να δουλεύουν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Οι ταγματαλήτες τους ήταν τρισχειρότεροι από τους δικούς μας.

 325. dryhammer said

  323. Το 2ο λίκνο δεν είναι σωστό. Τσέκαρα για τη Χίο (που ξέρω), όπου έχουμε ένα κρούσμα από 30/3 στο Νοσοκομείο κι ακόμα μας έχει στο μηδέν.
  [Επειδή είναι στρατιωτικός; λετ]

 326. spiridione said

  325. Γράφει ότι υπάρχουν 329 κρούσματα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ είναι φαντάζομαι

 327. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  325

 328. Pedis said

  Η Κεραμέως με τη δηλωση της ότι το μάθημα της Ιστορίας δεν έχει κοινωνιολογικό χαρακτηρα αλλά πρέπει να αναπτύσει την εθνική συνείδηση, βρίσκεται στη σωστή τροχιά …

 329. Pedis said

  # 323 – Μπορεί, κάποια στιγμή στο μελλον, να δούμε δημοσιευμένο ένα αναλυτικό δελτίο για την επιδημία από το επιτελείο του Τσιόδρα.

  Μεγάλη τύχη που τον έχουμε και δεν μας δίνει κανέναν λόγο να ανησυχούμε. Μακάριοι …

 330. dryhammer said

  328.
  Είναι αυτό που λένε «συμβούλιον δὲ λαβόντες ἠγόρασαν ἐξ αὐτῶν τὸν ἀγρὸν ΤΗΣ Κεραμέως εἰς ταφὴν τοῖς ξένοις, δι’ὸ ἐκλήθη ὁ ἀγρὸς ἐκεῖνος ἀγρὸς αἵματος ἕως τῆς σήμερον».Ματθαίος (ΚΖ΄:1-11)

  Γι αυτό και τα Κ(έντρα) Υ(γειονομικής) Τ(αφής)

 331. spiridione said

  312. Μπορεί να γίνει και με βραχιολάκια, όπως στους κρατούμενους. Όπως τώρα ανακοινώθηκε στην Κύπρο
  https://www.sigmalive.com/news/local/619070/koronoios-poioi-tha-kanoun-elegxo-se-oikiesvraxiolaki-gia-katoikon-epitirisi

 332. voulagx said

  «Σκοτώστε τους» λέει ο Ντουτέρτε για τους παραβάτες της καραντίνας στις Φιλιππίνες

 333. Pedis said

  # 331 – Είδες; Σιγά-σιγά θα συνηθίσουμε σε πολλά εκτός από τους πεφτοσυννεφάκηδες …

  Αλήθεια, αυτό ορίζεται ως καταπάτηση θεμελιωδων δικαιωμάτων ή όχι; Δηλ. να είναι καποιος άρρωστος και αντί να λαμβάνει ιατρική φροντίδα σε αναρρωτήριο, σε κατάλληλες ανθρώπινες συνθήκες, να τού περνάνε χαλκά και να κινδυνεύει με απάνθρωπα σκληρη τιμωρία ως εχθρός της κοινωνίας;

 334. spiridione said

  332. Αυτές είναι λύσεις

 335. Pedis said

  # 334 – οβερκιλ … η ανθρωπιστική, κοινωνικά υπεύθυνη και οικονομικά προσφορη λύση είναι η εκτέλεση των θετικών στον ιό και μόνο.

 336. spiridione said

  Μέχρι τώρα ο ένας μιμούνταν τον Αντρέα, ο άλλος τον Ελ. Βενιζέλο. Τώρα έχουμε περάσει σε άλλα επίπεδα
  Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής», είπε χαρακτηριστικά.
  https://www.ethnos.gr/politiki/97718_mitsotakis-sti-boyli-gia-koronoio-eimaste-sto-telos-tis-arhis

 337. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  307, 309
  nikiplos,

  Ευγε!

  Αν και 10 years after, χρειστηκαν λιγα χρονια για να με φτασεις και να με ξεπερασεις.

  Δεν μπορεσα ν’ αλλαξω τον κοσμο, ουτε καν τους επερχιωτες συμφοιτητες μου. Ημαστε ολοι πολυ πεινασμενοι (ΑΕΠ 1960 500 δολ. 1973 2500 δολ.), αλλα αυτοι στην πλειονοτητα τους με περιορισμενε προσλαμβανουσες.

  Ηρθε η …ασειρα σου.

  Οποτε μαλλον ειναι η ωρα ν’ ασχοληθω με την λογοτεχνια….

 338. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  334 Τελυκές λύσσεις.

 339. spiridione said

  Καμπότζη: Ο κορονοϊός ως ευκαιρία αυταρχικής διακυβέρνησης
  Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να αποκτήσει «απόλυτη εξουσία» στην Καμπότζη, προωθώντας ένα νομοσχέδιο με πολύ σκληρά μέτρα.
  Ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Νίκολας Μπεκελίν περιγράφει το νομοσχέδιο ως «εξαιρετικά δυσανάλογο» σημειώνοντας ότι απειλεί να περικόψει μόνιμα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων.
  Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που δίνουν στην κυβέρνηση 12 συγκεκριμένες εξουσίες, ανάμεσά τους απεριόριστη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών και ελέγχου στον Τύπο και τα social media.
  Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η φράση που δίνει απεριόριστες δυνατότητες στην κυβέρνηση να εγκρίνει «όποια μέτρα κρίνονται απαραίτητα στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

 340. ΣΠ said

  325, 326
  Αυτός ο χάρτης το έχει (κλικάρετε πάνω στον νομό): https://www.thebest.gr/coronavirus-map

 341. Pedis said

  # 340 – μα είναι επίσημα στοιχεία; δεν νομίζω

 342. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  336. Ο Αντρεας χρησιμοπουσε στην αρχη φρασεις του Κενεντυ, αλλα ως ευφυης μποροσε και μονος του.
  Οι δεξιοι που δεν εχουν φαντασια αντιγραφουν.

  ΥΓ […]
  Ο John F. Kennedy, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για πολλές από τις φράσεις του, πήγε τη σχέση του με το «αγορασμένο» περιεχόμενο ένα βήμα πιο πέρα. Το 1956, ο νεαρός τότε γερουσιαστής ανέθεσε στον Theodore Sorensen να συγγράψει το Profiles in Courage, το οποίο έμελλε να γίνει μπεστ-σέλερ και να κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Την ανάθεση αυτή την απέκρυψε, ωστόσο ένας δαιμόνιος δημοσιογράφος την αποκάλυψε, με αποτέλεσμα ο Kennedy να χαρακτηριστεί ως ο μοναδικός συγγραφέας στην ιστορία που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για το έργο κάποιου άλλου. Ο Kennedy δεν πτοήθηκε και, όταν έγινε πρόεδρος, ο Sorensen, ο αγαπημένος του λογογράφος, αναδείχθηκε στο πνευματικό του alter ego.
  […]
  https://www.athensvoice.gr/politics/529153_logografoi-apo-ti-skia-sti-dimosiotita

 343. Pedis said

  Πάνω από 100 κρούσματα κορονοϊού στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

 344. Μαρία said

  Και θα πληρώσουν τη νύφη οι τηλεφωνητές μου φαίνεται.
  https://www.newsit.gr/ellada/kataggelia-gia-eody-eixe-symptomata-koronoiou-provlima-ygeias-kai-den-ton-estelne-gia-test-telika-diagnostike-se-idiotiko/3005484/
  Κάποια στιγμή κάλεσα κι εγώ στον ΕΟΔΥ. Άκουσα στην άλλη άκρη να μου λέει ένας ευγενικός νέος:
  ‘Πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;’.
  ‘Είστε υγειονομικός;’ ρώτησα
  ‘Όχι, είμαι στη συμβουλευτική ομάδα, μας έχουν κάνει σεμινάριο’ μου απάντησε
  ‘Δώστε μου έναν γιατρό να μιλήσω’ ζήτησα, αλλά δεν μου έδωσαν.

  “Αφού πήρε τ αποτελέσματα επικοινώνησε ξανά με τον ΕΟΔΥ, τους εξήγησε τι ακριβώς έχει συμβεί και του έδωσαν να μιλήσει με μια γιατρό η οποία του είπε πως “Aυτό που έχει συμβεί στην περίπτωση σας είναι εγκληματική ενέργεια και χρίζει καταγγελίας”.

 345. Μαρία said

  344
  Μόλις είδα οτι η ίδια κυρία μίλησε στο ράδιο.
  https://www.stokokkino.gr/article/2837/Meinete-spiti-kai-plynete-cherakia-se-asthenh-me-istoriko-poy-apodeichthhke-thetikos.html

 346. spiridione said

  344
  «πλένουμε χεράκια και μένουμε σπίτι».
  Γιατί παίρνουν τηλεφωνητές και δεν βάζουν να παίζει το σποτάκι του Παπαδόπουλου;

 347. π2 said

  317: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΩΡΩ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ;

  Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι δεν είναι στατιστικά πολύ πιθανό να έχουν άδικο όλοι και να έχεις δίκιο εσύ, ακριβώς όπως δεν είναι πολύ πιθανό στατιστικά να έχουν άδικο το 99% των ειδικών και να έχει δίκιο το 1% των αντιρρησιών ειδικών.

  Όπως ξέρω ότι το ξυράφι του Όκαμ δεν καθιστά πολύ πιθανή μια παγκόσμια συνωμοσία στην οποία πρόθυμα συμβάλλουν δισεκατομμύρια, γνωρίζοντας ότι όλα είναι ένα ψέμα.

 348. Pedis said

  # 344 – ‘Πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;’.
  ‘Είστε υγειονομικός;’ ρώτησα
  ‘Όχι, είμαι στη συμβουλευτική ομάδα, μας έχουν κάνει σεμινάριο’ μου απάντησε
  ‘Δώστε μου έναν γιατρό να μιλήσω’ ζήτησα, αλλά δεν μου έδωσαν.

  Την πιστεύουμε τη στιχομυθία;

  Είναι δυνατόν ο οπερέιτορ (του οποιου τα λόγια μαγνητοφωνούνται) να εδωσε αναφορά;

 349. Μαρία said

  348
  Στο ραδιόφωνο αναφέρει οτι είπε και το μικρό του όνομα. Αυτό μπορεί να είναι υποχρεωτικό όπως συμβαίνει με τις τηλεφωνήτριες π.χ. της κοσμοτέ.
  Απο τη στιγμή που η καταγγελία είναι επώνυμη δεν έχω σοβαρό λόγο να την αμφισβητήσω.

 350. Pedis said

  # 349 – συνηθίζεται να λένε το μικρό τους όνομα σε αυτές τις δουλειές και συχνά ο κωδικός τους ακούγεται αυτόματα πριν αρχίσει η συνδιάλεξη.

  Το ότι είναι επωνυμη καταγγελία δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί κάλλιστα να βασίζεται σε παρεξήγηση, λανθασμένη εντυπωση κλπ.

  Προσωπικά, μου ακούγεται πολύ παράξενο που ο χειριστής δίνει αναφορά στον πολίτη. Μπορει, βέβαια, να πρόκειται για αφηρημάδα/χαλάρωση.

  Σε κάθε περίπτωση έχει ήδη γίνει γνωστό το επιπεδο επαγγελματικότητας αυτης της υπηρεσίας …

  Και πόσο πήγε το συμβόλαιο;

 351. Μαρία said

  350
  Τι να σου πώ! Τον χαρακτήρισε ευγενέστατο κι ούτε του επιρρίπτει ευθύνες λέγοντας οτι δουλεύει για το μεροκάματο.

  Οι καλές μάσκες
  Του ζητάμε να μας εξηγήσει αυτή την ειδική αναφορά κι εξηγεί ότι στη ΜΕΘ που διευθύνει και η οποία είχε επιλεγεί για αντιμετώπιση βιολογικού πολέμου -ένα από τα σενάρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- «είχαμε κρατήσει 3 μάσκες που με τα ειδικά φίλτρα παρέχουν 100% προστασία. Κοστίζουν περί τα 200 ευρώ η καθεμία, έχουν ακριβά φίλτρα, αλλά εμείς κυρίως με αυτές τις τρεις δουλέψαμε αυτές τις μέρες. https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/237631_eipe-ti-skliri-alitheia-ki-epesan-na-ton-fane

 352. Pedis said

  # 351 – προφανέστατα δεν φταίει ο άνθρωπος.

 353. Μαρία said

 354. Εδώ το φιλελεύθερο θηρίο ξύπνησε και βρυχάται: https://www.news247.gr/kosmos/epistoli-mitsotaki-se-toysk-zita-tin-apovoli-toy-ormpan-apo-to-elk.7615265.html

 355. Μαρία said

  ΄354
  Το άκουσα το πρωί στο ράδιο στη συνομιλία Ξυδάκη Χριστόπουλου. Ο τίτλος παραπειστικός.
  Άκουσα και τον Τασούλα που με αφορμή επιστολή Βαρούφ. είπε οτι η βουλή δεν πρέπει να κλείσει φέρνοντας ως παράδειγμα τη βρετανική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κατα σύμπτωση κι ο Χριστ. έφερε το ίδιο παράδειγμα.

 356. Μαρία said

  Αυτά βλέπουν οι δικοί μας.

 357. Ναι, γενικά ο Τσώρτσιλ έχει γίνει πολύ, πώς το λένε, role model 🙂

 358. Να σας βάλω εδώ μια συλλογή από διαδραστικούς χάρτες με διάφορα στοιχεία
  https://coronavirus-meter.com/
  https://lab.imedd.org/covid19/
  https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
  και αυτός μόνο για Ελλάδα
  https://www.thebest.gr/coronavirus-map

 359. Pedis said

  Για να συμπληρωθεί το ταμπλώ να προστεθεί ότι δεν έγιναν και εκλογές για MPs από το 1935 μέχρι το 1945.

 360. Μαρία said

  Στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χϊο, με τους 5.000 ανθρώπους, οι αστυνομικοί έριξαν πρόστιμο 5.000€ για «συνάθροιση άνω των 10» σε πρόσφυγες που απασχολούσαν τα παιδιά του καταυλισμού στα διπλανά χωράφια…
  https://left.gr/news/hios-eidan-synathroisi-ano-ton-10-stin-apasholisi-ton-prosfygopoylon-kai-erixan-prostima-5000

 361. aerosol said

  #322
  Νομίζω κάνει λίγο πιο σαφές το γιατί θεωρώ τον Όρμπαν «περίπου Μιχαλολιάκο» -κι ας υπάρχει ακόμα δεξιότερος (?) στην πολιτική ζωή της χώρας τους- και όχι έναν Δυτικού τύπου δεξιό/φιλελεύθερο πρωθυπουργό, που κρατάει τα προσχήματα του κοινωνικού συμβολαίου των δυτικών κοινωνιών. Όχι πως δεν κουρελιάζεται αυτό το συμβόλαιο, αλλά ως τώρα, κάποια τυπικά «με το σεις και με το σας» τηρούνται. Ακόμα, όχι για κατ’ ανάγκη για πάντα.

 362. sarant said

  358 Α μπράβο!

 363. Pedis said

  Πάνος με πεζά said
  1 Απριλίου, 2020 στις 20:10

  Ρε παιδιά, μια απλή απορία : ποια χώρα έχει δυνατότητα να θάβει 600 και 800 νεκρούς τη μέρα, και μάλιστα μη διασπαρμένα; Ή ακόμα και να περισυλλέγει; Τί γίνονται αυτα τα πτώματα; Μήπως δεν υπάρχουν (τόσα); Λ.ε.τ.

  Μαρία said
  1 Απριλίου, 2020 στις 20:15

  293
  Δουλεύουν και τα κρεματόρια νυχθημερόν. Ότι περισσεύει μπαίνει στον πάγο ή στην κατάψυξη.

  sarant said
  1 Απριλίου, 2020 στις 20:18

  294 Άκουσα μια συνεντευξη ενος ισπανού διευθυντή γραφειου τελετών. Τρεις βάρδιες δουλεύουν.

  Pedis said
  1 Απριλίου, 2020 στις 20:36

  # 294, 295 – Μια περιοχή σαν τη Λομβαρδία έχει κατά μέση τιμή 300 νεκρούς τη μέρα. Η επιδημία έχει προσθέσει περίπου άλλους τόσους.

  Μα δεν πρέπει να είναι μόνο ο διπλασιασμός του φόρτου (να το πω έτσι ψυχρά με το συμπαθειο) αλλά τα επιπλέον μέτρα προστασίας που παίρνουν όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία.

  Υπάρχει μια λεπτομέρεια εδώ που ίσως δεν λήφθηκε υπόψην.

  Ότι ο αριθμός των νεκρών δεν έχει μόνον διπλασιαστεί, όπως οδηγεί η εκτίμηση στη βάση των νεκρών που έχουν καταχωρηθεί ως θύματα της επιδημίας.

  Στο παρακάτω δημοσίευμα, που αφορά την περιοη της Πάρμας της Ιταλίας, συγκρίνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων για τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτη με τους αντίστοιχους αριθμούς θανάτων των προηγούμενων ετών παρατηρειται μια διαφορά η οποία είναι διπλάσια του αριθμού των νεκρών οφειλόμενων στην επιδημία.

  Θα μπορούσε, ιν πρινσιπλ, να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για μια τυχαία διακύμανση.

  Ένα παράδειγμα εδώ.

  Ακούω γύρω-γύρω από γνωστούς στην ελληνική επαρχία να δημιουργούνται παρόμοιες (αν και υποκειμενικές) εντυπώσεις …

  Θα ήταν ενδιαφέρον αν δημοσιογράφοι του τοπικού τύπου επιχειρούσαν μια ανάλογη έρευνα στα τοπικά ληξιαρχεία.

 364. Μαρία said

  363
  Αυτό το είδες; https://milano.repubblica.it/cronaca/2020/04/02/news/coronavirus_milano_morti_aumento_cimitero_lambrate_stop_cremazione-252948959/

 365. Γιάννης Ιατρού said

  360: Αυτός είναι που φτιάχνεται με κάτι τέτοια…

 366. sarant said

  363 Χτες (νομίζω) ο Τσιόδρας είπε ότι οι θάνατοι είναι ίδιοι με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά δεν έδωσε στοιχεία.

 367. Pedis said

  # 366 – Θα δούμε σε εναν μήνα, αν βρούμε άκρη με τα αναλυτικά στοιχεία που οι ελληνικές αρχές (συνηθίζουν να μην) δημοσιεύουν .

 368. Μαρία said

 369. Μαρία said

  366
  Απροπό, τα ελληνικά του Τσιόρδα πάσχουν λίγο. Τις προάλλες είπε κριτικές αντί κρίσιμες -κλασικός αγγλισμός- και σήμερα μίλησε για πνευματικά φιλιά (μετά τα τηλεφωνικά και διαδικτυακά σε παππουδογιαγιάδες) αντί για νοερά φαντάζομαι.

 370. Pedis said

  # 364 – Όχι, δεν το είχα προσέξει, ευχαριστώ.

  Κοίτα κι άλλο:

  https://www.ilsole24ore.com/art/coronavirus-italia-e-lombardia-ultimi-dati-aggiornati-26-marzo-ADz6T7F

  Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο δηλώνει ότι από 1η μέχρι τη 24 Μαρτίου οι νεκροί στην πολη, μεταξύ των δημοτών, ήταν 446 ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων τελευταίων ετών ήταν 98. Η διαφορά είναι 348 νεκροί, εκ των οποίων μόνον οι 136 έχουν καταχωρηθεί επισήμως ως θύματα του κορονοιού.

  (O πληθυσμός του Μπέργκαμο είναι 120 χιλ. περίπου.)

 371. Μαρία said

  366
  Τα δεδομένα αφορούν στο σύνολο της χώρας, προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων, που λειτουργεί από το Μάιο του 2013 στη διεύθυνση μηχανοργάνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.
  Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως διαπιστευμένος φορέας. Το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες 21 ευρωπαϊκές χώρες.
  Συνήθως αυτό το σύστημα καταγράφει αύξηση θανάτων όταν υπάρχει κάποια επιδημία η οποία σχετίζεται με αύξηση θανάτων σε μια χώρα.
  Δεν έχει λοιπόν το σύστημα αυτό καταγράψει θανάτους στην Ελλάδα ή θνησιμότητα, η οποία να είναι παραπάνω από τα πλαίσια της αναμενόμενης. Αυτό είναι οπωσδήποτε πάρα πολύ καθησυχαστικό για εμάς.
  https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ygeias-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-kai-diacheirisis-kriseon-niko-chardalia-kai-ton-ekprosopo-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-to-neo-koronoio-kathigiti-sotir-4/

 372. Νέο Kid said

  Με το μπαρδόν αλλά «κριτικές» δεν είναι αγγλισμος,ποσό μάλλον κλασικός. Είναι απλά « πώς το λέτε εσείς εκεί στο ελλάντα γιατί έχω ξεχάσει πώς το λέμε εμείς εδώ…»

 373. spyridos said

  363

  Στην Ολλανδία δημοσιεύονται από το CBS κάθε μήνα με καθυστέρηση 2-3 μηνών όλα τα ληξιαρχικά σε επίπεδο δήμου.
  Από το 1985 περίπου είναι όλοι οι δήμοι συνδεδεμένοι με τον ΗΥ του υπουργείου Εσωτερικών και υπάρχουν λάιβ στατιστικά για ‘ολα τα πληθυσμιακά.
  Οι απογραφές πληθυσμού έχουν καταργηθεί.
  Τώρα έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα καθυστερήσουν τις ανακοινώσεις λόγω των έκτακτων μέτρων και του κόσμου που δουλεύει από σπίτι.

  ***************************

  Υπάρχουν πληροφορίες από το Μπέργκαμο ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπερνούν τους 6.000 .
  Πραγματικά εφιαλτικό σενάριο. Κοντά στο 5% του πληθυσμού.
  Αν αυτό ισχύει όλα τα μέχρι τώρα σενάρια είναι άκυρα.

 374. Pedis said

  Ανάλογη έρευνα σε ένα μήνα στην περιοχή της Καστοριάς, για παράδειγμα, ίσως έδινε κάποιες ενδείξεις.

 375. Pedis said

  # 371 – δεν έχει νόημα να γίνει σύγκριση σε πανελλήνιο επίπεδο με 100 χιλ νεκρούς για να ανιχνευτεί μια διαφορά ακόμη κι αν ήταν 10 x τους επίσημα καταχωρημένους νεκρούς απο covid19 που είναι μέχρι τώρα πενήντα.

  Η σύγκριση θα έχει νόημα σε ένα μήνα σε τοπικές κοινωνίες όπου η επιδημία έχει εκδηλωθεί πιο έντονα (βλ. π.χ. # 374).

 376. voulagx said

  #369: Ναι, αλλά συντάσσει το ρήμα «αφορώ» χωρίς πρόθεση. 🙂

 377. Μαρία said

  370
  Τόσο μικρό είναι το Μπέργκαμο; Και το είχα για μεγαλούπολη.
  Και στη Γαλλία σήμερα ανακοίνωσαν στο περίπου τους νεκρούς στα γηροκομεία απ’ την αρχή της επιδημίας. Περίπου 884.

 378. ΓΤ said

  369@
  Επίσης, φοβισμένα τα ελληνικά του, σαν να μη θέλει να διαβάσει, πάντα αφήνει για το τέλος τον πληθάριθμο των νεκρών στη χώρα, μαγκωμένος, με σταθερό σαν πλέιμομπιλ μαλλί, μια γλωσσική μπιάφρα, μου βγάζει μια καρικατούρα δειλίας, στραβός είμαι, δεν ξέρω… Μου θυμίζει τύπους που τους έλεγες να πατήσουν το F2 στο πληκτρολόγιο και, πατώντας από λάθος το F3, νόμιζαν ότι το pc θα ανατιναζόταν… Μια διηνεκής εφεκτικότητα συλλαβών το στόμα του, ένα αλλότροπο μινύρισμα.

 379. Pedis said

  # 373 – Πού τα διάβασες Σπύρο αυτά για το Μπέργκαμο;

  5% του συνολικού πληθυσμού σε δύο μηνες κι ούτε; Καταρχήν δεν μοθυ κάθεται. Η μέση περίοδος της αρρώστιας πριν την ενδεχόμενη κατάληξη είναι μια εβδομάδα. Θέλω να πω δεν έπεσε ατομική βόμβα.

  Ότι θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται οι νεκροί στις περιοχες αυτές με υψηλο ρυθμό ακόμη και μετά τα μέσα Απριλίου (το πιο αισιόδοξο σενάριο με βαση τα φιτς) όταν δηλαδή θα πιαστεί το πικ, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και η ουρά της κατανομής θα είναι πολύ μακριά, φοβάμαι.

 380. Μαρία said

  372
  Όχι, Κίντο. Το κάνουν πολλοί το λάθος, συνήθως σε μεταφράσεις.

 381. Pedis said

  Ξαναδιάβαζω το 371 και αντιλαμβάνομαι ότι μας δουλεύει ο Τσιόδρας. Δεν βρέθηκε κανείς δημοσιογράφος να του πει ότι αν έχει κατά μέσο όρο 9000 νεκρούς κάθε μήνα στη χωρα για να δει κάποια διαφορά η οποια είναι λίγο πιθανό να πρόκειται για διακύμανσα (αν και ποτέ δεν ξέρεις αν δεν έχεις μακριές χρονικές σειρές) τα έξτρα θύματα θα έπρεπε να είναι περισσότερα από πεντακόσια και βάλε, δηλ. 10 φορές περσσότερα απο όσα έχουν καταχωρηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή εξαιτίας της επιδημίας.

 382. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  347 – Κοίτα, δεν περίμενα να πείς κάτι καλύτερο, ο τρόμος κατευθύνει την σκέψη σου και βλέπεις μόνο αυτά που μπορούν ταιριάξουν στο φοβισμένο σκεπτικό σου. Απ΄όσα έγραψα, εσύ έμεινες σ΄αυτό το ασήμαντο που αφορά εμένα, ρίχνοντας και μια συνωμοσία μέσα, δεν έχει σημασία αν δεν έχω υποστηρίξει ποτέ κάτι τέτοιο εγώ. Υποθέτω λοιπόν πως θεωρείς σωστά και επιστημονικά τα μέτρα και αποφασιστική την κυβέρνηση.
  Ζήσε λοιπόν σαν ζόμπι στο κλειδωμένο σου σπίτι, παρέδωσε αδιαμαρτύρητα τα ατομικά σου δικαιώματα και στιγμάτιζε μετά βδελυγμίας τους ανεγκέφαλους που επιλέγουν να περπατούν ελεύθεροι στον ήλιο, που επιλέγουν την ζωντάνια της κίνησης από την νεκρική ακινησία, γέμιζε την μέρα σου μετρώντας τους νεκρούς σ΄όλο τον κόσμο που σου δείχνουν τα αξιόπιστα ΜΜΑ, χειροκρότα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης κάθε φορά που θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της ατομικής ελευθερίας ενώ σου δείχνει ψεύτικα στοιχεία.
  Ζήσε λοιπόν κρυμμένος στο πατάρι για μεγαλύτερη ασφάλεια, μετρώντας τις στατιστικές να μην νοσήσεις και υπολογίζοντας με το ξυράφι του Οκάμ, τις πιθανότητες που έχεις να μην πεθάνεις, ελπίζοντας μετά αφού περάσει το κακό, να ζήσεις την ζωή που ξέχασες να ζήσεις μέχρι τώρα.
  Στο εύχομαι ΟΛΟΨΥΧΑ να τα καταφέρεις, αλλά εγώ έχω αποφασίσει από μικρός να ζήσω με αξιοπρέπεια, ακόμη και με κόστος την ίδια μου την ζωή. Όσες απαγορεύσεις κι αν αποφασίσει η φασιστική «κυβέρνηση» εγώ θα είμαι έξω για να αποδεικνύω την ηλιθιότητα τους.

  Είν΄ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να κολυμπήσει, και κανείς δημοκράτης δεν μιλάει, κανείς δεν ενοχλείται, όλοι χειροκροτούν και θαυμάζουν την (απο) ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ «κυβέρνηση» που γλίτωσε τα ψάρια από την πανδημία.

  Sieg Heil

  https://www.lifo.gr/now/greece/276649/kriti-evgalan-xeimerini-kolymvitria-apo-ti-thalassa-kai-tis-ekopsan-prostimo-150

 383. Pedis said

  Μαρία, δεν μου λες, ξέρεις τίποτα περισσότρο γι αυτό το αίσχος από την 21 Μάρτη;

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/01/april-8/#comment-643124

 384. spyridos said

  Συνέντευξη ενός παπά από Μπέργκαμο που μέτραγε φέρετρα.
  Εδώ πάλι σημερινό, αναφέρουν την τοπική εφημερίδα που γράφει για 4.500 νεκρούς στο Μπέργκαμο. Και 4.500 πάλι φρίκη είναι.

  https://tinyurl.com/rsgp7nx

  Στα ολλανδικά είναι αλλά ο αριθμός ξεχωρίζει.

 385. Pedis said

  # 384 – Θαρρώ ότι γίνεται λόγος για την επαρχία του Μπέργκαμο της οποίας ο πληθυσμός είναι πάνω από 1 εκ και όχι της ίδια της πόλης.

  Στην επαρχία του Μπέργκαμο οι καταγεγγραμένοι νεκροί απο covid19 είναι μέχρι τώρα λίγο περισσότερο από 2000 ενώ η εκτιμήσεις μιλάνε, ακριβώς για υπερδιπλάσιους.

  Τα στοιχεία για την πόλη του Μπέργκαμο όπως τα δίνει ο δήμαρχός της βρίσκονται στο λινκ του # 370 όπου και παρέθεσα τη σύνοψη.

 386. Pedis said

  -> 384, 385 :

  Να και η πηγή: Η Ηχώ του Μπέργκαμο

  Coronavirus, il numero reale dei decessi In Bergamasca 4.500 in un mese

 387. ΓΤ said

  «Κλάψτε» ή κλάψτε:
  εκδοτικός οίκος προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος με θέμα τον ιό, max 500 λέξεις…
  Απολαύστε http://nikasbooks.gr/%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

 388. nikiplos said

  Αγαπητέ Αφώτιστε @337, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Επ’ ουδενί δεν πιστεύω ότι σε ξεπέρασα! 🙂

  Από το λίκνο της Μαρίας για τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα από την ανακοίνωση του περιστασιακά γνωστού μου από τα παλαιά, αλλά που αποκλείεται να με θυμάται, Χαρδαλιά:

  Το εν λόγω επιβατηγό ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, με τελικό προορισμό την Ισπανία, όπου προορίζετο να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο.
  Στις 23 Μαρτίου, η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και αυτό κατέπλευσε αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, όπου επιτρέψαμε ως Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον ανεφοδιασμό του.

  Ρε τι μαθαίνει κανείς!

 389. nikiplos said

  381@ Και στις ΗΠΑ και στην Ιταλία και στη Γαλλία, επειδή μετράνε δειγματοληπτικά και κυρίως επειδή στατιστικά πάσχουν μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος μετράνε και εκτιμούν μόνο από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς. Εντούτοις άλλες χώρες έχουν άλλα χούγια, αλλά όσον αφορά τη χώρα μας, εικάζω πως αφού κλειστήκαμε όλοι μέσα, λογικά θα μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών από τα τροχαία.

 390. nikiplos said

  317@ Αγαπητέ Λάμπρο, όσον αφορά τα ερωτήματα που έθεσες στο σχόλιό σου.

  Σε ότι αφορά τις προσλήψεις κλπ, μάσκες, τεστ, η αποτυχία είναι παγκόσμια. Η κοινότητα δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται. Φυσικά αυτό δεν ακυρώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ως πρώην κυβέρνηση, αλλά το βασικό είναι ότι πρέπει να γίνει κάτι δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών. Φυσικά αν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να σχεδιάσεις και με την άνεση και τη ραθυμία του γραφείου, κάνεις τα πράγματα καλύτερα, αλλά όταν στη γειτονική Ιταλία, τους μαζεύουν με τα κάρα, τότε πρέπει εδώ να κάνεις κάτι άμεσο. Μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να έκανε χοντράδες, ειδικά με το παπαδαριό, όμως διοικεί μια χώρα που το παπαδαριό είναι συνεκτικός ιστός και σαρξ εκ της σαρκός του. Και ο κλήρος είναι εικόνα και ομοίωση του ίδιου του λαού εκεί έξω: «κλήρος και λαός».

  Όλες αυτές οι ενστάσεις που βάζεις (και πολλές άλλες που θα μπορούσα να προσθέσω κι εγώ) δεν έχουν στόχο τη μη διάδοση. Οι ειδικοί θέλουν (κατά δήλωσή τους) τη μετάδοση. Το ρυθμό της έχουν σκοπό να ανακόψουν. Ο ρυθμός ανακόπτεται μόνο με μέτρα σαν και αυτά που πήραμε εμείς εδώ (ευτυχώς έγκαιρα σε σχέση με άλλες χώρες). Αφήνοντας ως κόμβους κλειστών συναθροίσεων μόνο τους αναγκαίους (φαρμακεία, Σ/Μ) καταφέρνεις να περιορίσεις τη μετάδοση, αφού κλείνεις όλους τους άλλους (μαγαζιά, καφετέρειες, μπαρ κλπ). Λες για Σ/Μ, Τράπεζες και σωστά μιλάς. Για βάλε τα χασομεράδικα μόνο (καφετέρειες προπατζίδικα κλπ) για να δείς εκεί τι θα γινόταν με τις μεγάλες κυρίως ηλικίες που κυνηγούν το άπιαστο όνειρο μέχρι τα στερνά τους.
  Επομένως τα μέτρα και οι απαγορεύσεις Δεν έχουν σκοπό να αποτρέψουν τη μετάδοση, αλλά να την καθυστερήσουν, ώστε να μην χρειαστεί το 20% των νοσούντων, εκείνοι δλδ που θα νοσήσουν σοβαρά, να μην χρειαστεί να πάνε όλοι αυτοί μαζί στις ΜΕΘ.

  Επομένως μέχρι και τον Δεκέμβριο δεν γίνεται να νοσήσει πάνω από 70% του πληθυσμού, αλλά και να το κάνει, το 95% από αυτούς δεν θα κινδυνεύσει. Με βάση τα όσα μου εξήγησε ο φίλος μου:

  -Το πολύ ένα 20% όσον νοσήσουν θα χρειαστούν νοσηλεία.
  -Από αυτούς που θα νοσηλευτούν ένα ποσοστό μόνο θα πάει σε ΜΕΘ.
  -Από αυτούς ένα μόνο ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. 5-20% δίνουν προς ώρας, ανάλογα πληθυσμό ηλικία κλπ.
  -Ένα 2% θα κόψει ανθούς και ρόδα μυρωμένα για τον άλλο κόσμο

  Είμαστε 10.000.000 χονδρικά. Αν νοσήσουμε όλοι μέσα σε έναν μήνα, τότε στο μήνα αυτόν θα έχουμε: 2 μύρια που θα πρέπει να νοσηλευτούν. (έχουμε τόσες κλίνες?). Άντε να πούμε πως νοσούμε σε δύο μήνες. Έχουμε λοιπόν 4 δεκαπενθήμερα. Έστω ότι είμαστε εξαιρετικά κωλόφαρδοι και διαιρούμαστε ισότιμα στα δεκαπενθήμερα. Και πάλι θέλουμε 250000 κλίνες νοσοκομείων. Αν διασωληνωθεί το 5% μιλάμε για 12000 διασωληνωμένους σε αναπνευστήρα. Υπενθυμίζεται πως οι ΜΕΘ και ΜΑΘ στη χώρα μας είναι περίπου 2000 κλίνες. Επομένως θα χάσουμε 10.000 τη βδομάδα, αν δεν πάρουμε μέτρα, ακόμη κι αν είμαστε καρακωλόφαρδοι.

  Με τα μέτρα λοιπόν κερδίζουμε χρόνο. Ο χρόνος αυτός (δυό μήνες περίπου) είναι σημαντικός γιατί τόσο κάνει να βρουν ένα φάρμακο (προσοχή όχι εμβόλιο. Φάρμακο) που να αρνητικοποιεί τον ιό και ήδη μέχρι τέλος Απριλίου θα υπάρχουν δύο κοκτέηλ φαρμάκων ουσιών και αντιβιοτικών, που θα κουράρουν τα συμπτώματα.

  Επίσης ο ιός είναι εποχικός, δλδ μετά τον Μάϊο δεν θα υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα, κάνει τον κύκλο του ας πούμε.

 391. ΓιώργοςΜ said

  389 Εκεί θα μετρηθεί το αποτέλεσμα, στο πόσο περισσότεροι από το αναμενόμενο θα είναι οι νεκροί. Θα μπορούσαμε να λάβουμε παρόμοια μέτρα για να μειώσουμε τους θανάτους από τροχαία, αλλά έτσι θα είναι πονάει δόντι, κόψει κεφάλι. Είναι πολύ δύσκολα μαθηματικά ο υπολογισμός των επιπτώσεων, ακόμη κι αν τα δεδομένα που δίνονται είναι ακριβή και πλήρη. Σίγουρα μειώθηκαν τα τροχαία, αλλά οι ασθενείς που στερούνται τη θεραπεία τους, πώς θα λογαριαστούν; Οι καρκινοπαθείς πχ που έχουν μειωμένη πρόσβαση στα νοσοκομεία (άκουσα πρόσφατο παράδειγμα), κι ενδεχομένως καταλήξουν μια ώρα αρχύτερα, πώς θα καταμετρηθούν; Κυρίως, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στους σοβαρά, ή και λιγότερο σοβαρά νοσούντες, πώς να καταμετρηθεί; Η ψυχική νοσηρότητα από τον εγκλεισμό, και η βία έναντι εαυτών και αλλήλων; Υγιής δεν είναι αυτός που δεν πέθανε. Προηγείται βέβαια η επιβίωση από τα υπόλοιπα, συνήθως, αλλά αυτό εξαρτάται από (και καθορίζει ίσως) τις ανθρώπινες αξίες. Πότε ο βίος είναι αβίωτος;
  Επιπλέον, πόσοι θάνατοι θα προκληθούν από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης;

  Όπως είπα, δύσκολα μαθηματικά, ακόμα και με τις αγαθότερες προθέσεις. Εδώ όμως σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα…

 392. sarant said

  387 Έως 500 είναι μικροδιήγημα

 393. ΓΤ said

  392@ μπονσάι; Δεν έπρεπε να το λέει;

 394. Pedis said

  # 389 – επειδή μετράνε δειγματοληπτικά

  Συγγνωμη, Νικιπλε, τι σημαίνει για σένα δειγματολειπτικά;

 395. ΓΤ said

  392@
  Πέρα από τη θεματολογία, ευχαριστώ πολύ, Νίκο. Δεν πήγε κατευθείαν το μυαλό μου στο μπονσάι.

 396. Pedis said

  Ενδεικτικά, για την πολιτική που ακολουθείται σε μερικές χώρες για την τατυτοποιηση κα καταγραφη της αιτίας θανάτου (covid19 ή όχι) εδω:

  Στην Ιταλία καταγράφονται ως covid19 όλοι όσοι έχουν καταλήξει και είχαν βγει θετικοί στο τεστ, ανεξάρτητα αν είχαν μία ή περισσότερες προηγούμενες βαριες παθολογίες.

  Έπειτα, λένε, ότι κάνουν και τεστ covid19 μετά θάνατον (στο νοσοκομείο).

  Για όσους πεθαίνουν εκτός νοσοκομείου (σπίτι και γηροκομεία).

  Σε όσους δεν έχει γίνει το τεστ πριν το μοιραίο δεν συμφέρει

  – ούτε τις υπηρεσίες να χάσουν χρόνο με τεστ μετά θάνατον (σε ´οποιες χώρες αυτό προβλέπεται)

  – ούτε το προσωπικό και τη διεύθυνση του γηροκομείου

  – ούτε τους συγγενείς στο σπίτι

  επειδή θα υποστούν τις συνέπειες της αυστηρής καραντίνας.

  Έτσι ο αριθμός των νεκρών στη Ιταλία, όπου η καταμέτρηση μεχρι τώρα έχει αποδειχτεί και αναγνωριστεί ως η πιο αξιόπιστη μπάι φαρ, θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

  Από διάφορες υπερ-τοπικές ενδείξεις, μπορεί να είναι και διπλάσιος του επίσημου αριθμού νεκρών (δες # 364, 384, 385).

 397. Pedis said

  Νικοκύρη πρόσεξες το σχόλιο αυτό ;

 398. sarant said

  393-395 Είναι λίγο οι 500 λέξεις, δυο σελίδες βιβλίου. Τα μπονσάι, κατά τον ορισμό του Πατίλη, νομίζω ότι πάνε μέχρι 1000 λέξεις.

 399. sarant said

  397 Έβαλα μια ενημέρωση στο άρθρο για τα τεστ

 400. Pedis said

  # 399 – Καλώς, ευχαριστώ.

 401. LandS said

  390 Οι ειδικοί θέλουν (κατά δήλωσή τους) τη μετάδοση. Το ρυθμό της έχουν σκοπό να ανακόψουν.

  Όχι, δεν την θέλουν τη μετάδοση. Αναγνωρίζουν ότι, χωρίς εμβόλιο, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Μπορεί δίνουν τώρα έμφαση στο «στο θα αρρωστήσουμε, αλλά όχι μαζί» του Τσιόδρα αλλά το κάνουν γιατί αν καταρεύσει το Υγειονομικό Σύστημα θα καταρεύσουν τα πάντα και που αυτά που κάνει ο Όρμπαν ή θέλει να κάνει ο Ντουτέρτε θα μοιάζουν παιχνιδάκι.
  Αν προσέξεις τις δυο καμπύλες π.χ https://www.livescience.com/coronavirus-flatten-the-curve.html μέσα στα αποτελέσματα των μέτρων είναι και η μείωση των συνολικών κρουσμάτων.

 402. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  388. Αγαπητε nikiplos

  Εχεις μολις 10 years για να το παραδεχτεις 🙂

 403. π2 said

  382: Δεν έχει νόημα ο διάλογος όταν ο άλλος βάζει την αποψάρα του πάνω από τη ζωή των άλλων.

  Όβερ εντ άουτ και κακώς το άρχισα.

 404. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άσχετο αλέρτ:

  Εδώ παραδίπλα δε σκοτώνει μόνο ο ιός.
  https://thepressproject.gr/i-helin-bolek-efyge-agonizomeni-gia-to-dikeo-ke-tin-eleftheria-meta-apo-288-meres-apergias-pinas/

 405. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  405. Στο Μεξικο… και σε αλλες χωρες της Κεντρικης και Νοτιας Αμερικης, υπαρχει ο μονιμος «ιος» της εγκληματικοτητας με χιλιαδες δολοφονιες ετησιως.

  Για τις δυτικες χωρες η επιδημια του κορονοϊου θα παρελθει σε λιγες βδομαδες, στην Ελλαδα με θανατους συγκρισιμους με αυτους απο αλλες ιωσεις (εποχιακη γριπη).

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/28/meze-420/#comment-641836

 406. Μαρία said

  Το κλειστό κέντρο προσφύγων και μεταναστών που έφτιαξε η κυβέρνηση βρίσκεται στην θέση Κλειδί κοντά στο οχυρό Ρούπελ. Με απόγνωση ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα εξηγεί πως κανείς δεν απαντά στις εκκλήσεις του. «Πήγα εκεί χθες με το χιόνι και μου ήρθε να βάλω τα κλάματα. Παιδιά που τουρτούριζαν. Έχω ζητήσει να πάνε οι μωρομάνες και οι έγκυες σε ξενοδοχεία. Ο εργολάβος δεν έχει τελειώσει την περίφραξη και κάποιοι έφυγαν. Κι εσείς κι εγώ θα φεύγαμε από εκεί αν μπορούσαμε. Είχαμε πει όχι από την αρχή σ’ αυτήν την κλειστή δομή. Είναι ένα ακατάλληλο, απάνθρωπο μέρος. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του».
  https://www.stokokkino.gr/article/2851/L.-Spyroy:-Eferan-mwromanes–paidia-se-ena-apanthrwpo-meros-mesa-sto-kryo.html

 407. LandS said

  Για να πάρουμε μια ιδέα μεταξύ της καθυστερημένης παρέμβασης (16 ημέρες) και της έγκαιρης (2 ημέρες) στη περίπτωση δύο πόλεων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για στοιχεία της πανδημίας του 1918 «Ισπανικής» γρίπης.

 408. Pedis said

  # 406 – Φέικ νιουζ. Αποκλείεται η κυβερνηση του Κούλη να κλείνει ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τη σήμερον ημέρα στην Ελλάδα της ΕΕ και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες!

 409. Pedis said

  # 407 – Ενδιάφερον!

  Η σύγκριση γίνεται να πούμε … τσέτερις πάριμπους, αν γνωρίζεις. (Λ.χ. παρόμοιοι πληθυσμοί, παρόμοια πληθυσμιακή πυκνότητα, παρόμοιες γεωγραφικές συνθήκες, κοινωνική διαστρωμάτωση, το ίδιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στην καταγραφή …)

 410. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  405 => 404

 411. LandS said

  409 Ο κάθετος άξονας έχει αναχθεί σε παραπάνω θανάτους από πνευμονία και γρίπη από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Αυτό αρκεί νομίζω.

 412. Pedis said

  # 411 – Λες;

 413. LandS said

  191 και αλλού.
  Και για να μπλέξω και εγώ λίγο στο ζήτημα που ξεκίνησε από το 191

  Φαντάζομαι ότι, ανεξάρτητα πως μετράνε στο θάνατοι από κορονοϊό, η σύγκριση γίνεται όχι με το σύνολο των θανάτων αλλά αυτών που σημειώθηκαν από γρίπη, πνευμονία ή οξύ αναπνευστικό.

 414. LandS said

  412 Αν αρκεί η αναγωγή αυτή για να κάνει τα data series από τις δύο πόλεις συγκρίσιμες;

 415. Pedis said

  # 414 – Το εξές είναι πολύ περίεργο πράγμα. Πρόκειται για διαφορά.

  Έπειτα πάνε να βρεις πώς γίνονταν οι εκτιμήσεις των αιτιών θανάτου εκείνα τα χρόνια (και στις δύο πόλεις).

  Παρατήρησες ότι η εστιγμένη κατανομή έχει δύο καμπούρες; Ένα δεύτερο σππούριο πικ; Ενώ η άλλη πέφτει ύποπτως απότομα. Οι μετρήσεις δε, από την απότομη αλλαγή στην κλιση, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί, φαίνεται ότι γίνονται κάθε ν-αρκετές μέρες; Οπότε τo πικ για παράδειγμα δεν είναι καθόλου βέβαιο.

  Από ολοκλήρωση μπάι άι 🙂 , ο λόγος των εμβαδών πρέπει να είναι 2.5 (ολύ χοντρικά). Είναι ικανοποιητικό αυτό; Μπορεί.

  Σίγουρα, θα υπάρχει κάποιο άλλο παράδειγμα πιο πρόσφατο με πιο αξιόπιστα στατιστικά όπου το φαινόμενο να εκδηλώνεται καλύτερα.

  Υπόψην, όσα έγραψα στο 409 πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ κάτω από έλεγχο, αλλιώς δεν βγαίνει συμπέρασμα.

 416. sarant said

  Pedis, δεν ξέρω αν το έχεις δει αυτό (κι αν ψαρεύεις γαλλικά):

  https://www.lemonde.fr/international/article/2020/04/03/italie-a-brescia-les-morts-caches-du-coronavirus_6035377_3210.html?fbclid=IwAR1ywiq81hazQ7NHHLCjZRnN1D4YLnqRJvPXk7hsFaF1h4L2VF93LxbwncI

 417. Μαρία said

  416
  Επιβεβαιώνεται κι ο δήμαρχος του Μπέργκαμο.
  Και στη Γαλλία τα ίδια γίνονται.

 418. LandS said

  415
  1. Έχεις δίκιο αντί για «παραπάνω» έπρεπε να γράψω «το υπερβαίνον του μ.ο. των κλπ»
  2. Ό,τι λάθη έκαναν στις εκτιμήσεις των αιτιών θανάτου τις χρονιές 1913-1917, τα έκαναν και το 1918. Ό,τι συμπεριλάμβαναν που δεν έπρεπε ή τους ξέφευγε στους θανάτους από πνευμονογρίπη το έκαναν και πριν και μετά τα έξι αυτά χρόνια. Το κοντρόλ εξ’ άλλου είναι μέσος όρος και η αναγωγή είναι σε θανάτους ανά 100.000. Πρέπει να κάνεις λάθος σε 1000 περιπτώσεις (και αυτό αν η απόκλιση του κάθε λάθους έχει το ίδιο πρόσημο) για να πέσεις μία ποσοστιαία μονάδα έξω.
  3. Και τώρα περιμένουμε μια νέα έξαρση γύρω στον Οκτώβρη. Το υπαινίσσεται και ο Τσιόδρας (όχι για τον Οκτώβρη ακριβώς) . Λόγω απουσίας εμβολίου που θα έρθει Μάρτη – Σεπτέμβρη του χρόνου, οι ελπίδες είναι στην εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας ώστε να το περνάμε σα τη γρίπη.
  4. Αυτό είναι υποκειμενικό. Το βλέπεις πολύ ψηλό το Χ2,5 ή πολύ χαμηλό;
  5. Ξέρεις κάποια άλλη πανδημία που να είχαν παρθεί μέτρα social distancing σε τέτοια έκταση;
  6. Συμφωνώ. Αλλά εγώ δεν μπορώ να έχω προσωπική εποπτεία. Εξ άλλου ξεφούρνισα αυτόν τον πίνακα γράφοντας «μια ιδέα», δεν είπα πάρτε τον τοις μετρητοίς.

 419. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  390 – Νίκιπλε δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά μιάς και είσαι ο πρώτος που εστίασες στο αντικείμενο κι όχι στην αφεντομουτσουνάρα μου😂 και είσαι κι από τους δυό τρείς ψύχραιμους εδώ μέσα, ας τα πώ για ΑΛΛΗ μια φορά.

  Έχω ξεκαθαρίσει πως δεν είμαι κατά των μέτρων γενικώς, αλλά υπέρ των σωστών και κατά των ηλίθιων και δη φασιστικών, εις μάτιν όμως, στα τόσα ερωτήματα που έχω θέσει, αντί για απαντήσεις παίρνω κοσμητικά επίθετα, συνωμοσιολόγος, ανεγκέφαλος, βάζεις την αποψάρα σου πάνω από τις ζωές των άλλων, και δεν ξέρω τι άλλο, απάντηση πάντως ΓΙΟΚ!
  Δυστυχώς, με εξαίρεση την απουσία κοσμητικού επιθέτου, κι εσύ ακολουθείς τον ίδιο δρόμο, τα ερωτήματά μου πολλά και η σύνοψή τους σε ένα, αλλά ενώ μου κάνεις μια μεγάλη θεωρητική ανάλυση, δεν μου απάντησες σε κανένα αλλά ούτε στην τελική ερώτηση, «Όλα αυτά κι άλλα πολλά ακόμη, ο φίλος σου τα θεωρεί σωστά και επιστημονικά που συνηγορούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού;»

  Ας δούμε όμως τι λές.

  «Σε ότι αφορά τις προσλήψεις κλπ, μάσκες, τεστ, η αποτυχία είναι παγκόσμια. Η κοινότητα δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται.»
  Όχι φίλε μου κάνεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος, δές εδώ https://www.tanea.gr/2020/03/20/world/h-xora-pou-elave-ta-apotelesmatikotera-metra-gia-ton-koronaio/
  κι εδώ
  https://www.ethnos.gr/kosmos/94530_koronoios-mystiko-4-kraton-tis-asias-poy-antexan-horis-periorismoys

  αλλά ΚΑΙ εδώ που θέτει μερικά περίεργα ερωτηματικά. https://www.lifo.gr/articles/almanac/275451/to-paradeigma-tis-taivan

  Όλα αυτά ήταν γνωστά σε όλους όπως και στα δικά μας μοσχάρια, από την αρχή του χρόνου, είχαν ΟΛΟ τον χρόνο να προετοιμαστούν, παρ΄όλα αυτά, ΚΑΜΙΑ χώρα δεν το έκανε ΓΙΑΤΙ; Κι όταν στις αρχές του Μάρτη ρώτησα εδώ το αυτονόητο – μόνο σε μένα φαίνεται περίεργο αυτό; με είπαν συνωμοσιολόγο.
  Αυτά τα λίνκ απαντούν στο παρακάτω κείμενο και αποδεικνύουν την ηλιθιότητα (;) της κυβέρνησης (όπως και σχεδόν όλων των δυτικών) και των μέτρων.

  Από όλα αυτά τα ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ σωστά και καίρια μέτρα, η (απο) φασιστική «κυβέρνηση» δεν έχει πάρει ΚΑΝΕΝΑ, (όπως και καμία άλλη στην δύση, αλλά ας μείνουμε εδώ) και εμμένει στο διάτρητο ηλίθιο και όπως εξελίσσεται, ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, μένουμε σπίτι.
  Λέω ξεκάθαρα, πως αυτή η κυβέρνηση (όπως κι όλο το υπόλοιπο κομματικό σκυλολόϊ που έχει μουγκαθεί) είναι επικίνδυνη και δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών.
  Την ώρα που μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια στα ΜΜΑ για να μας λένε να μείνουμε σπίτι, απαγορεύει τις «ασκοπες» μετακινήσεις επιβάλει να δίνουμε αναφορά για την παραμικρή μας έξοδο, κλείνει τις παραλίες στην χώρα και την παραλιακή στην Θεσσαλονίκη βασιζόμενη σε ψεύτικη εικόνα και κόβει πρόστιμο σε χειμερινή κολυμβήτρια, την ίδια ώρα δεν έχει κανένα κέντρο για καραντίνα σε καμία πύλη εισόδου της χώρας, ενώ τουλάχιστον ένας φορέας που ήρθε από την Αγγλία, έσπασε την καραντίνα (πού ήταν;) και ταξίδευε ανενόχλητος στο Αιγαίο μολύνοντας πολλούς ανθρώπους και τίθενται τα μεγάλα ερώτημα, ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ; ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ, ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ; Ο ΦΟΡΕΑΣ; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

  Μόλις πρίν τρείς μέρες ήρθε πτήση από την Αυστρία με 65 επιβάτες, στις ειδήσεις είπαν πως θα εξετασθούν στο νοσοκομείο και μετά θα μπούν σε καραντίνα, ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ; Γιατί δεν ελέγχονται με τον απλό τρόπο της Ταϊβάν;

  Δεν θέλω να συνεχίσω άλλο, γιατί δεν βλέπω να έχει νόημα (όχι για σένα) τα ίδια λέω από την αρχή του Μαρτίου και τα ίδια και τα ίδια ακούω απ΄όσους έχουν ασχοληθεί μ΄αυτά.
  Όλοι είναι πρόθυμοι να παραδώσουν όλες τις ατομικές ελευθερίες τους χωρίς την παραμικρή αντίσταση και κυρίως, χωρίς καν να σκεφτούν τις μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες. Όσο για το σταμάτημα της οικονομίας, το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι δύσκολα ακόμη και για τους περισσότερους εδώ που είναι Δ.Υ και συνταξιούχοι.

  Στο διεθνές πεδίο, έχε κατά νού πως το 1933 στις ΗΠΑ, στην κορύφωσή της η ανεργία είχε φτάσει στο 24,5% και την μετέπειτα παγκόσμια ιστορία την ξέρουμε. Τώρα υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 30%.

  https://www.lifo.gr/now/world/276713/koronoios-sarotiki-anergia-stis-ipa-6-6-ekat-aitiseis-gia-epidoma-se-mia-evdomada

  https://www.euro2day.gr/news/world/article/2015915/h-morgan-stanley-provlepei-ptosh-38-toy-aep-stis-h.html

  Υ.Γ – Στο πίσω μέρος του μυαλού σου, έχε κι ότι αυτό τον χρόνο έχουν εκλογές στις ΗΠΑ και πως ο Τράμπ, είχε στηρίξει την πολιτική του στην άνοδο της οικονομίας και του χρηματιστηρίου και μέχρι τώρα, έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

 420. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  403 – Έχεις την κατανόησή μου, γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει τρομοκράτηση και ακόμη καλύτερα πώς προκαλείται.

 421. Μαρία said

 422. voulagx said

  #421: Συμφωνώ.

 423. Μαρία said

  422
  Με τί;

 424. voulagx said

  #423: Με την άποψη που διατυπώνεις στο #421. 🙂

 425. Νίκος Κ. said

  Μια ερώτηση για τους λοιμωξιολόγους και τους στατιστικολόγους του ιστολογίου (μήπως και με ξεστραβώσουν):

  Κοιτάω τα αποτελέσματα των θανάτων λόγω κορονοϊού στις διάφορες χώρες σε σχέση με τον χρόνο, έτσι όπως τα δημοσιεύουν οι Financial Times (daily deaths with coronavarius by number of days):
  https://www.ft.com/coronavirus-latest

  Τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχει η Νότια Κορέα, και ξέρουμε καλά τι εξαιρετική προσπάθεια έγινε εκεί. Όμως στον ίδιο καλό δρόμο με τη Νότια Κορέα (αν κι ακόμη είναι νωρίς) βρίσκονται οι ακόλουθες 5 χώρες:
  Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιράκ, Μαλαισία, Μαρόκο.

  Γνωρίζει κανείς ποιο είναι το μυστικό της (μέχρι στιγμής) επιτυχίας αυτών των πέντε χωρών;

 426. Αιμ said

  419. Λάμπρο το όνομα το γραψε κάποιος εδώ, Χατζηπατέρας νομίζω.
  Πολλές από τις ενστάσεις – απορίες – διαφωνίες σου είναι εύλογες, κάποια μέτρα είναι υπερβολικά, κάποια ανεπαρκή. Η φουρνάρισα μου (70+) δεν φοράει μάσκα και γάντια αλλά έχει ένα τασάκι με απολυμαντικό για να ρίχνουν τα κέρματα.
  Ανάβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Τρέχα όσο θες, εγώ περπατάω καθ’ εκάστην, μην είσαι όμως απόλυτος δεν υπάρχουν απαντήσεις, ούτε και λεφτά, για όλα.
  Χαιρετίσματα

 427. nikiplos said

  425@ Είναι εξελίξιμη η κατάσταση και θα ήταν πρωθύστερη οποιαδήποτε προσπάθεια εμπεριστατωμένης εξήγησης αφού τα δεδομένα έρχονται συνέχεια και σε βάθος χρόνου θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εποπτική εικόνα (συγκέντρωση στοιχείων από ληξιαρχεία, πραγματική αποτίμηση των θυμάτων του κορονοϊού κλπ).

  Εντούτοις θα τολμήσω μια εικασία που αφορά την εξέλιξη της νόσου και όχι τη μετάδοση καθεαυτή. Όλες οι περιοχές με μεγάλη υγρασία είχαν μεγάλα ποσοστά κακής εξέλιξης της νόσου στα κρούσματα που νόσησαν. Πιστεύω πως η υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην κακή εξέλιξη της νόσου, δηλαδή στους θανάτους. Ίσως να εντείνει τη δύσπνοια.

  Ακόμη και η νότια Ιταλία που δεν έχει υγρασία, πιστεύω πως θα πάει καλύτερα σε σχέση με το Λιμναίο Μιλάνο και Βένετο.

 428. Μαρία said

  424
  Η Λάμπα Θυέλλης μάλλον θες να πεις.

  Οι Γάλλοι συνεχίζουν την καταγραφή νεκρών στα γηροκομεία απο την αρχή της πανδημίας. Χτες ανακοίνωσαν 884 και σήμερα 1416. Η καταμέτρηση συνεχίζεται.

 429. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  415. «Από ολοκλήρωση μπάι άι 🙂 , ο λόγος των εμβαδών πρέπει να είναι 2.5 (ολύ χοντρικά).»

  Με πιο προσεκτικη ολοκληρωση η αιχμηρη καμπυλη εχει εμβαδον περιπου 4000, ενω η καμηλοειδης περιπου 3000, δηλαδη λιγοτερο μολις κατα 35%.

  Με βαση τα στοιχεια θανατων που εχω δει απο διαφορες χωρες μου φαινεται πολυ παραξενο. Αρκει να συγκρινουμε μερικες χωρες που εχουν αυστηρη απομονωση και μερικες που δεν εχουν

  Coronavirus: Why death and mortality rates differ

  https://www.bbc.com/future/article/20200401-covid-19-the-race-to-build-coronavirus-ventilators

 430. Μαρία said

  425
  Η Ελλάδα είχε τον πρώτο νεκρό στις 12/3 και μέχρι σήμερα, μέσα σε 22 μέρες, έχει 59 νεκρούς.
  Η Γαλλία με πληθυσμό περίπου 67 εκ. είχε τον πρώτο νεκρό στις 25/2 και μετά απο 22 μέρες, στις 17/3, είχε μόνο 175 νεκρούς.
  Οψόμεθα.

 431. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  406 >>Το κλειστό κέντρο προσφύγων και μεταναστών που έφτιαξε η κυβέρνηση βρίσκεται στην θέση Κλειδί κοντά στο οχυρό Ρούπελ. Με απόγνωση ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα εξηγεί πως κανείς δεν απαντά στις εκκλήσεις του.

  Ήταν να γίνει η δομή στο στρατόπεδο της Ροδόπολης αλλά ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι γιατί δεν θα ήταν καλά κλεισμένο
  https://diktyotv.gr/serres-quot-ochi-quot-apo-toys/

 432. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μια πολυ ενδιαφερουσα υποθεση περι δευτερογενους μολυνσης με ανθεκτικα βακτηρια των νοσηλευομενων στην Ιταλια που εξηγει την μεγαλη τραγωδια, καθως και το μεγαλο πληθος ηλικιωμενων.

  «[…]
  Heneghan suspects that one factor at play in Italy’s high figures could be not to do with the virus itself, but with bacteria. The country has the highest numbers of deaths due to antimicrobial resistance in the EU – in fact, a third of all EU
  deaths from antimicrobial resistance happen in Italy. While antibiotics do precisely nothing to tackle a virus, a viral infection can often open the way for secondary infections or complications like bacterial pneumonia. If that then can’t be treated properly with antibiotics because the bacteria is resistant, then this can be what kills the patient, not the virus itself.

  “This is an incredibly important part of the whole story,” says Heneghan. “And it is particularly prevalent in the elderly.”

  As well as age, the overall health of the population has been highlighted as another contributing factor – particularly given that people who have underlying health problems are more vulnerable. While that might play a contributing role, this doesn’t explain why some countries are reporting more Covid-19 deaths than others: Italy is consistently ranked as one of the world’s healthiest countries, for example, and has a longer healthy life expectancy than China.
  […]
  https://www.bbc.com/future/article/20200401-coronavirus-why-death-and-mortality-rates-differ

 433. Pedis said

  # 418 –

  1. ΟΚ, αν η μέση τιμή είναι αξιόπιστη με μικρό σφάλμα, οι διακυμάνσεις είναι μικρές και τα συστηματικά υπό ελεγχο τότε το ποσοστιαίο σφάλμα στη διαφορά θα είναι περιορισμένο.

  2./3. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η εστιγμένη καμπύλη παρουσιάζει δεύτερο υψηλότερο πικ, ενώ η συνεχής πέφτει πολύ απότομα, χωρίς ουρά. Παράξενα και τα δύο.

  4. Αν είναι αληθινό, τότε πρόκειται για ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.

  5. Όχι δεν έχω υπόψην μου.

  Πάντως, σε μια ανάλογη σύγκριση, για να διαπιστώσει κάποιος την επίδραση των μέτρων της καραντίνας αν αυτά παρθούν εγκαίρως ή όχι, πρέπει, εκτός των άλλων προαναφερθέντων παραγόντων (υγειονομικά συστήματα παρόμοιου επιπέδου, αν λ.χ. η επιδημία στη μια περίπτωση ξέσπασε σε φτωχογειτονιές και στην άλλη σε γειτονιές της μεσαίας της κλπ) να βεβαιωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις τα μέτρα εφαρμόστηκαν με την ίδια αυστηρότητα.

  Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί παράδειγμα δύο πληθυσμών στην ίδια χωρα και μάλιστα με επιπλέον εγγυήσεις (λ.χ να αποφευχθεί η σύγκριση μεταξύ Σεβίλλης και Βαρκελώνης ή Νάπολης και Τορίνου κα για λόγους διαφορετικής δημόσιας πειθαρχίας του πληθυσμού).

 434. nwjsj said

  Άργησε, αλλά η Γαλλία το πήρε χαμπάρι. Άντε να δούμε πότε θ’ αρχίσουν να ξυπνάνε και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες…

 435. Παναγιώτης Κ. said

  @430. Άρα:
  Ελλάδα: 5,36 νεκροί/εκατομμύριο
  Γαλλία : 2,61 νεκροί/εκατομμύριο
  Άρα;

 436. ΓιώργοςΜ said

  Οι αριθμοί που βλέπουμε είναι, μεταξύ άλλων, αυτοί που επιλέγουν αυτοί που διαχειρίζονται επικοινωνιακά την κρίση, ο καθένας για τη χώρα του.
  Δεν είναι μια ψύχραιμη, επιστημονική ανάλυση πχ. της αυξομείωσης του πληθυσμού των καλαμαριών στο Αιγαίο. Κάποιοι ίσως επιλέγουν να τρομάξουν τον κόσμο ώστε να ανταποκριθεί, κάποιοι να τον ηρεμήσουν ώστε να μην πανικοβληθεί.
  Όλα αυτά, όχι απαραίτητα με υστεροβουλία ή οποιαδήποτε πονηρή πρόθεση.
  Επιπλέον, επειδή όλοι στον κόσμο χρησιμοποιούμε κάποια κοινά μέσα για να επικοινωνούμε, δε σημαίνει αυτόματα πως έχουμε το ίδιο σύστημα αναφοράς.
  Απ’όσα διαβάζω εδώ,
  Η Γερμανία πχ υποεκτιμά τη θνητότητα, επειδή δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις covid όταν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα.
  Η Ν Κορέα έκανε μαζικά τεστ.
  Η Αγγλία και οι ΗΠΑ το είχαν ρίξει στο τσάμικο.
  και όλα αυτά προτού βάλουμε στη ζυγαριά υστεροβουλία, όλες τις θεωρίες συνωμοσίας κλπ.
  Δύσκολο σταυρόλεξο, και δεν ξέρω αν λύνεται κιόλας

 437. Παναγιώτης Κ. said

  @430. Μήπως εκτός από το χρονικό διάστημα (εδώ 22 μέρες ) παίζουν ρόλο και οι ημερομηνίες;

 438. Pedis said

  # 416 – Ψαρεύω, ναι. Στήνω παραγάδια στις λατινογενείς γλώσσες. 🙂

  # 425 – Δύσκολο να πει κανείς. Αν και αυτές οι τέσσερις χώρες πρέπει να έχουν ένα τουλάχιστον κοινό χαρακτηριστικό …

  # 429 – Αφώτιστε, αμφιβάλλω ότι έπεσα τόσο έξω.

 439. Γιάννης Ιατρού said

  437: Γιατί; Μπαγιατεύει ο ιός; Τι εννοείς;

 440. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  432. Αφου οι ετησιοι θανατοι απο βακτηρια ανθεκτικα στα βακτηρια ειναι 10.0000 στην Ιταλια , φαινεται πολυ πιθανο οι παραπανω θανατοι (συγκριτικα με αλλες χωρες) να οφειλονται σε μεγαλο βαθμο δευτερογενεις λοιμωξεις.

  (ANSA) – Rome, November 19 – Italy is top in the European Union for antibiotic-resistance deaths with over 10,000 of the 33,000 deaths in the EU each year caused by bacteria resistant to antibiotics, the Higher Health Institute (ISS) said Tuesday.
  It said that «while there is a trend slightly down, the values remain above the European average».

  The ISS report was issued on the occasion of the World Week for Aware Use of Antibiotics, this week.

  https://www.ansa.it/english/news/science_tecnology/2019/11/19/italy-top-in-eu-in-antibiotic-resistance_369e0123-0107-445e-8c17-f11932c9d27c.html

 441. ΣΠ said

  Αν κοιτάξει κανείς το διάγραμμα με τον αριθμό των θανάτων κάθε μέρα, βλέπει ότι ακριβώς στις 17/3 άρχισε η μεγάλη αύξηση.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

 442. Pedis said

  # 440 – καταλαβαίνεις ότι ακόμη κι αν αυτό ισχύει 100% (αμφίβολο), οι αποδιδόμενοι 10000 θάνατοι αντιστοιχουν στο 1.7% των συνολικών θανάτων καθ’ έτος.

  Έπειτα, στην Ιταλία τα αντιβιοτικά δεν τα παίρνεις χωρις συνταγή από το φαρμακείο τον Χαρδαλιά μπάρμπα νάχεις.

 443. dryhammer said

  440. Αν το παραπάνω νούμερο οφείλεται σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που έκανε τα βακτήρια ανθεκτικότερα, εδώ που και να κλάσουμε αντιβίωση παίρνουμε , δεν πρέπει να μείνει ρουθούνι.

 444. sarant said

  425 Πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα αυτή!

 445. Alexis said

  Το ερώτημα του #425 είναι πολύ καλό αλλά φοβάμαι ότι πειστική απάντηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.
  Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και κάθε θεωρία θα ήταν παρακινδυνευμένη.
  Βεβαίως η εξήγηση του Νίκιπλου στο #427 έχει κάποια βάση αλλά η Μαλαισία στη λίστα των χωρών που «τα πήγαν καλά» μας χαλάει λίγο το «σενάριο».
  Από την άλλη το μειονέκτημα της υψηλής σχετικής υγρασίας, που πράγματι είναι επιβαρυντική για το αναπνευστικό του ασθενούς, μπορεί να αντισταθμίζεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία από τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας σε θαλάμους με κλιματισμό κλπ.
  Έχει όντως διατυπωθεί η θεωρία ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες η δραστηριότητα του ιού μειώνεται αλλά κι αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη γιατί ο COVID-19 είναι ένας καινούργιος ιός.
  Επειδή όλοι σχεδόν οι μελετημένοι ιοί, σε φυτικό και ζωικό βασίλειο, έχουν αυτή τη συμπεριφορά, δηλαδή μείωση της δράσης έως και αδρανοποίηση με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ειδικοί εικάζουν ότι και ο COVID-19 θα έχει παρόμοια συμπεριφορά.

  Αλλά σταματάω εδώ, ασφαλώς οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι-επιδημιολόγοι-στατιστικοί αναλυτές του ιστολογίου έχουν ολοκληρωμένες απαντήσεις και αναμένω να τοποθετηθούν.

 446. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  426 – Σε τι είμαι απόλυτος Αιμίλιε; συγκρίσεις κάνω κι ερωτήσεις αλλά αντί για απαντήσεις, παίρνω κοσμητικά επίθετα. Είμαι συνωμοσιολόγος επειδή μου φαίνεται περίεργο που όλες οι χώρες ακολουθούν το καταστροφικό μοντέλο της Κίνας κι όχι το πετυχημένο της Ταϊβάν που όλως τυχαίως, είναι εκτός ΠΟΥ;

  Είμαι ανεγκέφαλος επειδή λέω πως το μόνο μέτρο της κυβέρνησης, είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό (δές π.χ Ιταλία, Ισπανία) και εκτός από καθαρά επικοινωνιακό, είναι και φασιστικό;
  Τότε αυτοί που πιστεύουν πως είναι αποφασιστική και κάνει σωστά την δουλειά της, τι ακριβώς είναι;
  Αν της αναγνωρίζω κάτι, είναι η σωστή εκμετάλλευση της τρομοκρατίας μέσω των ΜΜΑ που αν έχεις πάρει είδηση, ένα μήνα τώρα, δεν έχουν αναφέρει ΤΙΠΟΤΕ για την Ταϊβάν και την επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, χωρίς να κλείσουν τίποτε και κυρίως, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. Το συνεχές τροπάριο είναι ένα, κλειστείτε στο σπίτι, όσο πιο βαθιά τόσο πιο καλά😂 όχι βόλτες, όχι στην παραλία, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.
  Τουλάχιστον σ΄αυτό τα λεφτά μας έπιασαν τόπο.😂

  Μια και δεν μπορεί να γίνει μια νηφάλια και εποικοδομητική συζήτηση, δεν πρόκειται να ξαναασχοληθώ με το θέμα, είναι πολύ τοξικό για μένα, ας πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει.
  Θα έβαζα ένα λινκ με την κατανομή των κρουσμάτων σε όλο τον πλανήτη που μπορεί αν βγάλει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά δεν έχει κανένα νόημα, εδώ τα συμπεράσματα έχουν βγεί προ πολλού.😂
  Μόνο τραγουδάκια από δω και πέρα και μερικές συμβουλές για χαλάρωση γιατί κάποιοι είναι στα όρια της νευρικής κατάρρευσης.

  Χαιρετίσματα (στην εξουσία😂).

 447. Pedis said

  # 441 – Τα γαλλικά στοιχεία δεν ήταν καθόλου αναλυτικά στην αρχή, Μετά βελτιώθηκαν λιγάκι. Παρόλ’ αυτά μέχρι πριν από κάνα διήμεο που τα κοίταξα στα πεταχτά συνεχίζουν να δίνονται σε ιστογράμματα με εντελώς προβληματική διαμέριση ηλικακών διαστημάτων.

  Παρόμοια περίπτωση και η Ισπανική, μόνο που το φλου στα στοιχεία κράτησε λιγότερο χρόνο από την Γαλλική.

 448. ΓΤ said

  Φτάσαμε τους 63.
  (Σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας σε άτομα κάτω των 20 ετών. Ολική απαγόρευση έχει ήδη επιβληθεί και στους 65+)

 449. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  442. Τα στοιχεια ειναι επισημα απο την EU. Δεν μπορω να σκεφτω προς το παρον αλλη ευλογη εξηγηση. Περιπου 1/3 των θανατων εως τωρα μαλλον οφειλονται σε επιπλοκες (συνεργεια, ιων, βακτηριων ) μαζι με αλλα υποκειμενα νοσηματα..

  Αν θελεις διαβσε το λινκ του bbc STO 432.

  O καθηγητης Carl Heneghan που τα γραφει φαινεται πολυ σωστος.

  https://www.medsci.ox.ac.uk/study/graduateschool/supervisors/carl-heneghan

 450. Μαρία said

  448
  https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-stoys-63-oi-nekroi-stin-ellada-4-thanatoi-tis-teleytaies-ores.7616317.html

 451. Χρήστος Π. said

  Η πιο σωστή και ψύχραιμη παρατήρηση έγινε από το BBC. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι από τη σκοπιά υπερτιμημένα μιας και πολλοί φορείς είναι ακόμα άγνωστοι. από την άλλη. Από την άλλη όμως το να υπολογίζεις ποσοστά θνησιμότητας επί νοσούντων πριν την έκβαση της περίπτωσής τους, οδηγεί σε υποτίμηση της θνησιμότητας. Προχθές που κοίταξα τα στοιχεία είδα πως επί των διαγνωσμένων περιπτώσεων παγκοσμίως, που είχαν έκβαση, η θεραπεία αντιστοιχούσε στο 80% των περιπτώσεων και ο θάνατος στο 20%. Δεν είναι και ασήμαντο το δεύτερο.

  Ξέρουμε λίγα και πρέπει να δεχθούμε τις ανεπάρκειές μας. Κοινωνικές αναλύσεις είτε από συνωμοσιολόγους, είτε από κοινωνικούς αγωνιστές που κηνηγάνε φαρμακευτικές, εμπόρους, επιχειρηματίες και κάθε φυσιολογικό που θέλει να κερδίσει (και να δημιουργήσει έτσι εξ ορισμού εθνικό προϊόν) είναι καλές για το τίποτα. Μας κλείνουν μέσα, άρα φασιστικό σχέδιο καταπίεσής μας (φυσικά η αιτία άγνωστη και με τα κακά καπιταλιστικά κέρδη χαμένα). Δεν μας κλείνουν μέσα, άρα οι καπιταλιστές αρνούνται να πάρουν μέτρα και θέλουν να ελαφρύνουν το βάρος του ασφαλιστικού. Η ευρηματικότητα κατά της φυσιολογικότητας και του καπιταλισμού δεν θα πάψει ποτέ να φτιάχνει τις βραδυές μας.

  Δεν παίρνει πχ μέτρα ο Τραμπ, ύποπτο σχέδιο και αδιαφορία. Μόλις βάζει τη Νέα Υόρκη σε καραντίνα οι επικριτές ξαφνικά αλλάζουν στάση και θέλουν ελεύθερη βόλτα στο Χονολουλού. Και πάντα υπάρχει αυτό το σχέδιο ρε παιδί μου. Η πιθανότητα ανθρώπινης ευφυούς ή βλακώδους αντίδρασης δεν υπάρχει. Κυνηγάνε το λαό οι σκοτεινές δυνάμεις. Όσοι δεν έχετε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων θα πεθάνετε. Έχω ήδη δώσει τα ονόματά σας στα υπόγεια μικροβιολογικά εργαστήρια της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Όταν ο Καζαντζίδης έλεγε στον Ευαγγελάτο (ΑΝΤ1) πως οι «εβραίοι της Μοσάντ αναλαύουν σε ειδικα εργαστήρια τη φωνή του για να δούν τη διάθεσή του», δεν ήξερε πως ταυτόχρονα ξεκινούσε και ο ψεκασμός.

 452. sarant said

  448-450 Ωχ…

 453. ΚΑΒ said

  Η Γαλλία στις 17/3 είχε 175 νεκρούς
  27/3 είχε 1995
  2/4 είχε 5387
  3/4 είχε 6500

  Η Ελλάδα σήμερα έχει 62 νεκρούς.

 454. Pedis said

  # 449 – Πιστεύω να κατανοείς ότι αυτό και 100% ορθό να είναι (ας το δεχτουμε για τη συζήτηση), λόγω της αμελητέας επίδρασης που έχει στο συνολικό πλαίσιο αιτιών θανάτου, το πολύ να συνεισφέρει ως μία επίδραση σαμπ-σαμπντόμιναντ (πώς το λέμε αυτούνο στα γκρικ;).

 455. Σωτήρς said

  446 Η Ταϊβάν έχει άμεση σχέση με την Κίνα και τη Γουχάν. Οι ταϊβανοί έμαθαν από τα μέσα Δεκέμβρη πως έχει εμφανιστεί καινούργιος ιός στη Γουχάν και αμέσως έβαλαν σε παρακολούθηση την κίνηση από και προς εκεί. Στα μέσα Ιανουαρίου πήγαν στη Γουχάν γιατροί από την Ταϊβάν και μετά έκλεισαν τα σύνορα στους κινέζους. Κάπως έτσι το περιορίσαν σχεδόν όλοι στην Άπω Ανατολή. H Ταϊβάν και οι γύρω χώρες πέρασαν επιδημίες SARS τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκανε η Ταϊβάν.

 456. Pedis said

  # 451 – Aυτό που είναι σημαντικό είναι το ποσοστό των θανάτων και των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ ως ποσοστό των συνολικών και των ενεργών κρουσμάτων

 457. Pedis said

  Νικοκύρη,

  εσύ που έχεις τουίτορα και η εμβέλειά σου δεν είναι μικρή μαζί με τις αναμεταδόσεις,

  γιατί δεν σκέφτεσαι στη βάση των διαφορων, πλέον, επίσημων πληροφοριών και εμπειριών που έρχονται από τις άλλες χώρες,

  να προτείνεις φερειπείν στους δημάρχους της Καστοριάς και της Αμαλιάδας να κάνουν ένα μέτρημα περί τα μέσα Απρίλη στα ληξιαρχεία τους για να δουν πόσοι από τους δημότες τους έχουν διαγραφεί;

 458. Pedis said

  # 453 – εμείς ελπίζουμε από τη μια μεριά στο ότι, όπως είπε εκειός ο κυβερνήτης επαρχίας του Μεξικού, ο κορονοιός χτυπά μόνο τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς, και από την άλλη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ακρη της Ευρώπης και δεν είχε ακόμη αρχισει η τουριστικη περίοδος.

 459. Μαρία said

  Παίδες, έκανα λάθος. Η Γαλλία είχε τον πρώτο νεκρό στις 15/2 κι όχι στις 25, περίπου ένα μήνα πριν απο μάς.

 460. Χρήστος Π. said

  Ναι Pedis καταλαβαίνω μεν τι λες και σίγουρα είναι σημαντικό και αυτό, μάλιστα το ποσοστό θανάτου στη ΜΕΘ είναι ακόμα ψηλότερο. Αν όμως μπω απόψε στο νοσοκομείο ή στην εντατική δεν προλαβαίνω να πεθάνω αμέσως, ούτε βέβαια και να θεραπευθώ. Γι αυτό μου αρέσει να βλέπω και το ποσοστό θανάτου ή επιβίωσης επί των διαγνωσμένων που είχαν οριστική έκβαση.

 461. sarant said

  455 Nαι

  457 Μπορεί να θεωρηθεί τυμβωρυχία, να δούμε

  459 Ο πρώτος νεκρός βέβαια ήταν ένας Κινέζος τουρίστας που ήρθε άρρωστος -ή όχι;

 462. Χρήστος Π. said

  453 Κι εγώ στον ύπνο μου έβλεπα τον ιό να διαλέγει Τούρκους 🙂 Φαίνεται η ιολογία όμως είναι σκληρή σαν τη ζωή.

 463. Pedis said

  # 460 – Ως θεραπευμένος επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων μέχρι τώρα, έχεις ένα μέσο ποσοστό

  17% στην Ιταλία,

  30% στη Γερμανία,

  26% στην Ισπανία,

  22% στη Γαλλία.

 464. Pedis said

  Ήθελα να προσθέσω (και για τον Αφώτιστο που κάνει διάφορες υποθέσεις) ότι τα χαρακτηριστικά της Ιταλικής επιδημίας τα καθορίζει σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό η Λομβαρδία (40% των κρουσμάτων και 60% τω θανάτων), δηλαδή μια περιοχή με έκταση το 8% του συνολου και το 17% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή δεν πρόκειται καθόλου για ομοιογενές ιταλικό φαινόμενο.

  Παρόμοια, στην Ισπανική περίπτωση είναι η επαρχία της Μαδρίτης που εχει ιδιαίτερο βάρος με το 1/3 των κρουσμάτων και το 25% των θανάτων επί του συνόλου στη χώρα. Η έκταση της επαρχίας της Μαδρίτης αντιστοιχεί στο το 1.6% της χώρας και ο πληθυσμός στο 14% τυ συνολικού.

 465. Χρήστος Π. said

  463 ΟΚ αλλά κοιτάς αυτό που λες, δηλαδή θεραπευμένους επί συνολικού αριθμού κρουσμάτων (ακόμα και των νεωτέρων) που δεν ξέρουμε ακόμα αν θα θεραπευθούν ή θα πεθάνουν. Σύμφωνα με το worldometers, επί 1,095,134 διαγνωσμένων περιστατικών, παλαιών και νέων έχουν οριστική έκβαση οι 286,900. Από αυτούς πέθανε το 20% και ιάθηκε το 80%. Οι άλλοι νοσούν ακόμα.

 466. ΣΠ said

  465
  Αυτό ακριβώς είπα εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/19/cocooning/#comment-639605

 467. Μαρία said

  461
  Ναι, όπως και τα πρώτα κρούσματα. Κι οι δικοί μας απο κάπου ήρθαν π.χ. στην Καστοριά ήρθαν απ’ την έκθεση γούνας στο Μιλάνο.

  463
  Κάποιοι απ’ τους διασωληνωμένους που θεραπεύονται βγαίνουν με μόνιμες βλάβες στα πνευμόνια π.χ. πνευμονική ίνωση.

 468. Pedis said

  # 465 – Καταλαβαίνω. Του λόγου μου, μέσα χοντρικά ποσοστά έδωσα. Αλλιώς χρειαζόμαστε πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία.

  Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να παρατηρήεις ότι το μέσο ποσοστό επιβίωσης είναι πολύ έντονα εξαρτημένο από την ηλικία.

  Για παράδειγμα αν είσαι κάτω από 50 ετών, ακόμη κι αν βρεθείς θετικός αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, έχεις πιθανότητα μόλις 1.1% να βρεθεις στην κακιά λίστα.

  Από 50 ως 59 η πιθανότητα είναι 3.5%, από 60 ως 69, 11% κλπ.

 469. Pedis said

  Η ουρά στην κατανομή όσον αφορά τους νεκρούς θα είναι πολύ μακριά και ίσως αρκετά παχιά, με όλες τις επιπλοκές που δημιουργεί αυτός ο ιός.

  Όπως λένε οι προπονητές, τώρα παίζουμε αγώνα με τον αγώνα και στο τελος θα κάνουμε τη σούμα.

 470. ΣΠ said

  469
  Αξίζει να δούμε το διάγραμμα Outcome of Cases (Recovery or Death) in China, όπου έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Στις 2/2 το ποσοστό θανάτων ήταν 43%, στις 2/4 ήταν 4%.

 471. Pedis said

  Πάρε ένα χονδροειδές παράδειγμα. Κοιτάζω τα ιταλικά στοιχεία πριν από είκοσι μέρες, θεωρώντας ότι πρόκειται για ενα λογικό χρονικό διάστημα αναγκαίο για να επελθει οριστική θεραπεία (15 μέρες άρρωστος + 2 + 2 μέρες για τα δύο αρνητικά τεστ που απαιτούνται να γίνουν στο καπάκι.)

  Εκείνη τη στιγμη υπήρχαν περί τα 20000 κρούσματα. Αφαιρώ τους ηδη θεραπευθέντες εκείνης της μέρας (2000) από τους συνολικούς θεραπευθέντες σήμερα (12000).

  Συνεπώς, αποτέλεσμα 50% ( πολύ χονδρικώς) να θεραπευτείς σε είκοσι μέρες.

  Ράιτ;

 472. Pedis said

  # 470 – ποιο απ’ όλα τα διαγράμματα;

 473. Μαρία said

  Στην Ιταλία είχαμε και την πρώτη γυναικοκτονία λόγω καραντίνας.

 474. Αιμ.Παν. said

  @ 458 «και δεν είχε ακόμη αρχίσει η τουριστική περίοδος.»

  Κι ούτε πρόκειται… οι ακυρώσεις μου έχουν φτάσει μέχρι τέλος Μάη και δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις για πριν από τον Σεπτέμβρη, κι αυτές είναι μετάθεση κρατήσεων από προηγούμενους μήνες.

  Τα κρουαζιερόπλοια έχουν ακινητοποιηθεί (πέραν αυτών που περιφέρονται από λιμάνι σε λιμάνι με κρούσματα και ουδείς τα δέχεται) και για να ξεκινήσουν ξανά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

  Η TUI κλείνει πτήσεις για το 2021…

  Εν ολίγοις, ακόμη και αν υπάρξει κάποια τουριστική κίνηση φέτος θα είναι πολύ αργά και πολύ λίγη, too little too late που λέμε στο χωριό.

  Τουρισμός, εισερχόμενος δηλαδή, για φέτος τέλος.

  Υ.Γ. Ηλίου φαεινότερον βέβαια ότι τα «δεμένα» καράβια και αεροπλάνα έχουν τεράστιο κόστος συντήρησης και οι εταιρείες που τα έχουν έχουν και τεράστια δάνεια.

  Επίσης τα περισσότερα μεγάλα τουριστικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες έξω έχουν σχεδόν κλείσει και απολύσει προσωπικό (ή το έχουν βάλει σε ‘τεχνική’ ανεργία).

  Ενδεικτικά https://www.zmescience.com/science/coronavirus-tourism-industry-054232/

 475. Pedis said

  Μα αυτό είναι το cumulative total deaths over cumulative number of close cases. Εντελώς διαφορετικό πράγμα.

 476. Pedis said

  To 475 για τον Σταύρο.

 477. Pedis said

  Κι να καταλαβαίμω σωστά, όταν η πιθανότητα θανάτου είναι μικρότερη από την πιθανότητα επιβίωσης είναι αναγκαστικά μια μειούμενη συνάρτηση με το χρόνο.

  Η κλίσεις της και η διάρκεια της έχουν ενδιαφέρον, όχι ότι θα καταλήξει ασυμπτωτικά στο μηδεν.

 478. Χρήστος Π. said

  Εάν η Ελλάδα εξασφαλίζει και παραγγέλνει το υγειονομικό υλικό για τον covid-19, εάν και οι εγχώριες βιομηχανίες κάνουν όσα λένε, θα πρέπει να στείλουμε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με μια συμβολική βοήθεια στην Ιταλία, ενδεχομένως και στην Ισπανία. Το έκαναν οι Τούρκοι και με το συναισθηματικό φορτίο που υπάρχει αυτή την εποχη στην Ιταλία δεν ξέρω τι θα βγει από την ιστορία της πανδημίας. Κάτι θα βγει πάντως. Η αναξιόπιστη Ιταλία είναι μπλεγμένη σε Μεσόγειο και Κυπριακή ΑΟΖ με στρατηγικά μας συμφέροντα. Δυστυχώς δε, Τουρκία και Τούρκοι θα υπάρχουν και μετά τη πανδημία.

 479. Pedis said

  # 477 – Διόρθωση: η καμπύλη καταλήγει ασυμπωτικά σε μια τιμή, που δεν είναι το μηδέν -> κάποιοι πεθαίνουν και το σύνολο του πλανητικού πληθυσμού δεν είναι άπειρο).

 480. sarant said

  474 Αυτό μου είπαν και άλλοι…

 481. ΚΑΒ said

  462. Εγώ πάντως όσα γράφω τα βλέπω στο ξύπνιο μου.

 482. ΓΤ said

  H Ραχήλ Μακρή, που μιλάει για «μουφοϊό», δηλώνει πως θα κοινωνήσει κανονικά https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/708404_paralirima-horis-telos-tis-rahil-makri-o-koronoios-einai-moyfa-kai

 483. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Πολυ φθηνες θεραπειες με οζον

  A Plausible «Penny» Costing Effective Treatment for Corona Virus – Ozone Therapy
  Robert Jay Rowen, MD1,* and Howard Robins, DPM2

  1Private Medical Practice, 2200 County Center Dr. Ste C, Santa Rosa, California, 95403, USA

  2Private Medical Practice, 200 West 57th Street 203, New York, NY 10019, USA
  Abstract

  Many viruses require reduced sulfhydryl groups for cell fusion and entry. Corona viruses, including SARS-CoV-2 (the cause of the condition now named coronavirus disease 2019 or COVID-19), are rich in cysteine, which residues must be intact for viral activity. Sulfhydryl groups are vulnerable to oxidation. Ozone therapy, a very inexpensive and safe modality may safely exploit this critical vulnerability in many viruses, inclusive of SARS-CoV-2.

 484. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  A Report That Ozone Autohemotherapy Cures Covid-19
  April 2, 2020 | Categories: Guest Contributions | Tags: | Print This Article Print This Article

  A Report That Ozone Autohemotherapy Cures Covid-19

  Dr. Robert J. Rowen

  March 30 at 11:10 PM ·

  Just Received. Ozone REVERSES Critically Ill COVID Patients in China, and VERY RAPIDLY

  If I were given a chance, I strongly believe we could end this nightmare in a few weeks and restore the economy.

  my comments are in brackets [ ]

  “””Ozone Autohemotherapy—-A new trial for Novel coronavirus pneumonia

  Patient gender: male, 56 years old. He was sent to hospital due to the fever symptom. The nucleic acid testing for the Novel coronavirus was positive, PaO2 74.8mmHg, [Rowen note- this number, 74.8 indicates gravely diseased lungs. The number should be near 100] oxygenation index 80.43, SaO2 95% [should be 99-100%], Chest CT: ground—glass opacity [really really bad]. The patient was a critical patient.

  Specialist consultation team decided to use Ozone Autohemotherapy as follows: ozone concentration 30ug/ml, draw 100ml blood from the patient and mix the blood with the ozone, then transfuse the blood into the body. The index after 3 hours, PaO2 99.2mmHg [outstanding improvement, only in 3 hours], oxygenation index 132.3, SaO2 98% [this is saturation of blood. 98% is just fine]. The patient felt good, and had a relieved symptom. [Not bad for a critical patient]

  After 10 pass of the Ozone Autohemotherapy, PaO2 134mmHg, oxygenation index 462, SaO2 100% (2LPM oxygen flow Nasal Tube in Oxygen Treatment)

  Principle:

  1. Ozone inactivates virus and bacteria.

  2. Improve the body hypoxia

  3. Stimulation and regulation of the immune system

  All patients with Ozone Autohemotherapy treatment

  1 critical patient, received 10 pass Ozone Autohemotherapy treatment. He felt very good, the index improved and recovered.

  1 critical patient, received 2 pass Ozone Autohemotherapy treatment, and improved to normal patient. Fully recovered.

  1 normal patient, received 1 pass Ozone Autohemotherapy treatment. Fully recovered.

  1 normal patient, received 1 pass Ozone Autohemotherapy treatment. Fully recovered.

  The above information was provided by Dr. Shi Kemei from the second hospital of Tianjin medical university, Tianjin, China. “””

  [Rowen note: In my opinion it is beyond malevolent that our system, the disease maintenance system, and the mass media, has totally blacked out the most incredible therapy in the world. Our Rulers are bought out. (My personal opinion)
  […]
  https://www.paulcraigroberts.org/2020/04/02/a-report-that-ozone-autohemotherapy-cures-covid-19/

  ΥΓ περιμενω σχολια απο τους γιατους του ιστολογιου

 485. Αγγελος said

  (454) Στη μουσική πάντως, ο τέταρτος φθόγγος της κλίμακας λέγεται υποδεσπόζουσα (διότι ο πέμπτος, που έχει μιάμιση φορά τη συχνότητα του βασικού, λέγεται δεσπόζουσα).

 486. ΣΠ said

  477
  Αυτό που έχει ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου είναι τα τελικά νούμερα. Στην Κίνα η επιδημία βρίσκεται στο τέλος της. Από τα 81639 κρούσματα μόνο 1558 είναι ακόμα ενεργά και υπάρχουν ελάχιστα νέα κρούσματα (χθες ήταν 19), τα περισσότερα εισαγόμενα. Από τα υπόλοιπα 80081 κρούσματα των οποίων γνωρίζουμε την κατάληξη, τα 76755 κατέληξαν σε ανάρρωση και τα 3326 σε θάνατο. Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό θνητότητας είναι 3326/80081 = 4%. Παρ’ όλο που η Κίνα αποτελεί ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού, δεν μπορούμε να επεκτείνουμε αυτό το ποσοστό σε άλλες χώρες λόγω διαφορετικής ηλικιακής κατανομής, διαφορετικών δομών νοσηλείας, περιβάλλοντος κλπ. Αποτελεί πάντως μια αρκετά καλή ένδειξη για το τι να περιμένουμε.

 487. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  455 – «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκανε η Ταϊβάν.» Έτσι είναι φίλε μου αν έτσι νομίζεις, ποιός είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω την αξιοπιστία της κυβέρνησης, των ΜΜΑ και του Π.Ο.Υ.
  Η Ταϊβάν π.χ επιβάλει πρόστιμο 100,000$ σε όποιον διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, εδώ η κυβέρνηση επιδότησε τα ιδιωτικά κανάλια με 11,000,000 για την διασπορά ψευδών ειδήσεων κι επέβαλε ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είναι φανερό πως εκεί έχουν πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογία.😂
  Ξαναδιάβασε αυτό που έγραψες, τι έκαναν οι Ταϊβανέζοι τον Δεκέμβριο (σημειωτέον, πήραν μέτρα πρίν από τους Κινέζους) και βάλε την λογική σου να δουλέψει και να βρεί, για ποιό λόγο ο Π.Ο.Υ αρνήθηκε τις πληροφορίες τους, και δεν ακολούθησε την δική τους τακτική όταν είδαν τον χαμό στην Κίνα, ούτε μετά στην Ιταλία αλλά ακόμη και τώρα. Προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω, έχουμε μια επιβεβαιωμένα σωστή τακτική και μία επιβεβαιωμένα καταστροφική και επιμένουμε στην δεύτερη, πλένουμε τα χεράκια και μένουμε στο σπίτι παραλύοντας ταυτόχρονα την οικονομία δημιουργώντας δεκάδες εκατομμύρια ανέργους και εκατόμβες νεκρών γιατί, ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ, ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.😂 Το θέμα, είναι πως όλοι γνώριζαν από τότε, ακόμη κι εμείς.

  Δεν πειράζει πάμε γι΄άλλα, για όσους ενδιαφέρονται, θα δώσω μερικές απλές νοητικές ασκήσεις διαλογισμού, για χαλάρωση και μια πολύ χρήσιμη ειδική μουσική συχνοτήτων για τον εγκέφαλο, είναι ευχάριστη και βοηθάει στην συγκέντρωση, στην παραγωγική εργασία, ειδικά γραφική, αλλά και στην χαλάρωση, για αϋπνίες, άγχος κλπ. Θα βοηθήσει πολύ όσους κάνουν τις νοητικές ασκήσεις και είναι στρεσαρισμένοι να κατέβουν εύκολα επίπεδο, αυτό για αρχή γιατί δεν είναι καθόλου απαραίτητο.

  Μάλλον, επειδή εδώ θα βαρύνει πολύ, θα το βάλω στα μεζεδάκια, μετά το φαγητό όμως.
  Πάω για τα μεζεδάκια μου, αλήθεια, για να πάω στην κουζίνα ποιός είναι ο κωδικός;😂

 488. Pedis said

  # 485 – Μπράβο! Υποδεσπόζουσα συνεισφορά !

  # 477 – Όλες αυτές οι ποσότητες έχουν ενδιαφέρον. Αυτή που υπέδειξες στην αρχή εξαρτάται ισχυρά από τη διάρκεια της νόσου πριν την τελική θεραπεία ή την κατάληξη του ασθενούς και στο τέλος θα πάει ασυμπτωτικά στην τελική τιμή όταν η επιδημία εξαφανστεί.

  Το ποσοστό θνητότητας σου λέει πόσοι θάνατοι έχουν ήδη διαπιστωθεί τη συγκεκριμενη στιγμή ως προς τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων.

  Έτσι, αν απο θαύμα σταματήσει απότομα η διάδοση είναι βέβαιον ότι αυτό το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί (να μειωθεί αποκλείεται).

  Αν, άλλη περίπτωση, βρεθεί μια θαυματουργική θεραπεία, τότε το ποσοστό αυτό είναι το τελικό ποσοστό θνητοτητας.

  Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν πολλά ως προς τη θεραπεία και οι κατανομές είναι ήδη αρκετά πλούσιες τότε το ποσοστό θνητότητας που μετράς με λ.χ. 100 χιλ κρούσματα στην Ιταλία, όπου το ποσοστό θνητότητας είναι στο 9-11% εδω και δύο εβδομάδες ΔΕΝ προκειται να υποστεί σημαντικές μεταβολές στο τέλος.

  Όσον αφορά την ερώτηση ποια η πιθανότητα αν αρρωστήσω να βγω ζωντανός θελει περισσότερα στοιχεία. Εξαρτάται από την ηλικία μου. Εξαρτάται από το αν βρίσκομαι στη Ρώμη ή στη Μαδρίτη αυτή τη στιγμή. Εξαρτάται κι από το πόσες μέρες θέτω οριο για τη θεραπεία.

  Λ.χ στο παράδειγμα του # 471 προκύπτει ότι αν ημουν *μέσος* Ιταλός (και αν η ηλικία δεν παίζει κανέναν ρόλο) που νόσησε πριν από είκοσι μέρες η πιθανότητα να έχω θεραπευτεί σήμερα είναι 50%. Βέβαια, συμπληρωματικό 50% παίζει να είμαι ακόμη ζωντανός αλλά μη θεραπευμένος, όπως επίσης και να την έχω ήδη κάνει …

 489. Pedis said

  -> 488β στο 486 του Σταύρου (κι οχι στο 477)

 490. ΣΠ said

  488
  Το πρόβλημά μου με αυτόν τον ορισμό του ποσοστού θνητότητας είναι ότι υπολογίζεται με βάση των αριθμό των διαπιστωμένων κρουσμάτων, που εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Και ξέρουμε πόσο πολύ ποικίλει αυτός ο αριθμός από χώρα σε χώρα.

 491. Pedis said

  # 490 – Σύμφωνοι.

  Μα το ποσοστό θνητότητας, που είναι κάτι χειροπιαστό

  (αν και εξαρτάται από την αξιοπιστία των κρατικών υπηρεσιών στη διαδικαια της καταγραφής αλλά κι από τα κριτήρια καταχώρησης των θανάτων σε σχέση με την αιτία του σε κάθε χώρα)

  μού δίνει πολλές πληροφορίες, που συνιστούν ένα lower bound, για την επικινδυνότητα του ιού (με την προυπόθεση ότι τον έχω κολλήσει) ως συνάρτηση της ηλικίας μου, των ενδεχόμενων προηγούμενων παθολογιών μου, σαφώς, και του υγειονομικού επιπέδου της χώρας μου κλπ.

 492. ΣΠ said

  491
  Εντάξει, δεν διαφωνώ. Απλώς θεωρώ πιο αξιόπιστους τους υπολογισμούς που βασίζονται στον αριθμό των θανάτων και των θεραπευμένων, αν και, όπως λες, και εκεί υπάρχει κάποια αβεβαιότητα στα κριτήρια καταχώρησης των θανάτων.

 493. Pedis said

  # 492 – Βεβαίως, διότι οποιαδήποτε ποσότητα εμπεριέχει τον αριθμό των θανάτων υπόκειται (τουλάχιστον) στο συστηματικό σφάλμα (μη συμμετρικό και προς ανώτερες τιμές), οφειλόμενο, ακριβώς, στις ανακρίβειες και στα κριτήρια της γραφειοκρατίας, στον αριθμό των καταχωρημένων θανάτων.

  Ένας απλός συλλογισμός ο οποίος θα μπορούσε να μας δώσει μια πρώτη εκτίμηση του αριθμού των *πραγματικών* κρουσμάτων θα μπορούσε να βασιστεί σε μια εκτεταμένη έρευνα ως προς τον συνολικό αριθμό των θανάτων στις περιοχές εκείνες όπου η επιδημία έχει κτυπήσει με σφοδρότητα, κατά τη διάρκεια της κεντρικής φάσης της επιδημίας.

  Με αφαίρεση από τον συνολικο αριθμό των θανάτων στη συγκεκριμένη περίοδο (και ανά περιοχή) τού μέσου αριθμού των θανάτων κατά τα τελευταία έτη (υποθέτοντας ότι οι διακυμάνσεις είναι μικρές) κατά τη ίδια χρονική περιόδο του έτους, και του επίσημου αριθμού των θανάτων από τον κορονοιό, αποκτάται μία σημαντική πληροφορία για τον αριθμό των επιπλέον θανάτων που δεν καταγράφηκαν για τον έναν ή τον άλλο λόγο από τις αρμόδιες υπηρεσιες.

  Με εφαρμογή έπειτα του τελικού μέσου ποσοστού θνητότητας του κορονοιού ανά περιοχή είναι δυνατόν να ληφθεί ένα κάτω όριο των επιπλέον *μη επιβεβαιωμένων* κρουσμάτων του ιού.

  [Αντί για το μέσο ποσοστό θνητότητας θα μπορούσε να χησιμοποιηθεί το αντίστοιχο διαφοροποιημένο ποσοστό ανά ηλικιακή ομάδα κλπ κλπ. κάνοντας το μοντέλο πιο εξεζητημένο και, ίσως, πιο ακριβές]

  Συμφωνείς;

 494. ΣΠ said

  493
  Συμφωνώ, ένας τέτοιος υπολογισμός θα ήταν ακριβέστερος. Είχα υπολογίσει πολύ χοντρικά τον αριθμό των κρουσμάτων που θα έπρεπε να έχουν κάποιες χώρες με βάση των αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων (δηλαδή χωρίς την διόρθωση που αναφέρεις) και είχα βρει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει κάπου 10.000 κρούσματα. Αυτό, βέβαια, με όλες τις αβεβαιότητες που υπεισέρχονται έτσι κι αλλιώς σε έναν τέτοιο υπολογισμό.

 495. Pedis said

  # 494 –

  Πώς τα υπολόγισες; Μού φαίνεται μεγάλος ένας παράγων 10.

 496. ΣΠ said

  495
  Ε, μη το παίρνεις και τοις μετρητοίς. Μια χοντρική εκτίμηση ήταν με βάση την σχέση κρουσμάτων/θανάτων σε χώρες που προηγούνται από εμάς τουλάχιστον ένα μήνα στην εξέλιξη της επιδημίας. Είναι πολλοί παράγοντες που δεν έλαβα υπ’ όψη λόγω έλλειψης δεδομένων.

 497. Μαρία said

  Γαλλία, θνησιμότητα την 13η εβδομάδα του χρόνου, 25% μεγαλύτερη απ’ την αναμενόμενη.
  Απο τους 6.838 διασωληνωμένους 60% μεταξύ 60-80 χρ., 35% κάτω απο 60 και 105 άτομα κάτω απο 30.
  (σημερινή ανακοίνωση Σαλομόν)

 498. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και στην Ελβετία συνεχίζει ο θερισμός
  https://www.news247.gr/kosmos/koronoios-elvetia-pano-apo-20-000-kroysmata-stoys-540-oi-nekroi.7616675.html

 499. Μαρία said

  498
  666 νεκρούς έχει, οι 75 σήμερα.

 500. nwjsj said

  Ανησυχητικά κρούσματα:

  Μάσκες μπορεί να μην τους δίνουν, αλλά τους βάζουν φίμωτρα…

 501. nwjsj said

  Και περί Χαρδαλιά:

  https://www.koutipandoras.gr/article/pilikio-toy-kremasmenoy

 502. Χρήστος Π. said

  Το παγκόσμιο ποσοστό θανάτων επί των διαγνωσμένων κρουσμάτων που είχαν έκβαση (θεραπεία ή θάνατος), έγινε 21%. Πριν μια βδομάδα ήταν 11% αν θυμάμαι καλά. Αυτό είναι το πρώτο ποσοστό που κοιτάζω. Αυτοί που απλώς δεν πρόλαβαν να πεθάνουν ή να ιαθούν δεν μου λένε τίποτα στα ποσοστά.

 503. ΣΠ said

  502
  2/2 41,80%
  7/3 5,64% – min
  3/4 20,56%

 504. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  499. Γκούγκλαρα 4 Απρ. για Ελβετία κι έβαλα εδώ το πρώτο που βγήκε. Σκιάχτηκα με τα χίλια κρούσματα παραπάνω σ΄ένα 24ωρο. Αλλά οι 75 θ. αναλογικά, λιγότερο κι από μισοί, βλέπω τώρα ,από την Τρίτη (161) . Παναπεί η καλή περίθαλψη (ΜΕΘ-ΜΑΦ) μείωσε τους θανάτους;
  Εντωμεταξύ, εδώ δε λένε πια πόσοι νοσηλεύονται παρά μόνο πόσοι είναι διασωληνωμένοι. Σαν για να έχουμε κατά νου νούμερα ετοιμοθανάτων. Οι αποθεραπευμένοι είναι πάντα μονοψήφιοι αν θυμάμαι.Μια απελπισία φέρνει όλο αυτό. Μας είπε και χθες -δεν καταλαβαίνω τί χρειαζόταν,πέρα από επικοινωνιακή εξυπηρέτηση, ότι με ρυθμούς Ιταλίας θα είχαμε 2.500 θανάτους ήδη.

 505. ΚΩΣΤΑΣ said

  Η πρόβλεψη του πανεπιστημίου Κρήτης για το τέλος του κορωνογιού στην Ελλάδα.

  https://www.larissanet.gr/2020/04/05/imerominia-stathmos-i-provlepsi-tou-panepistimiou-kritis-gia-to-telos-tis-pandimias-stin-ellada/

 506. Μαρία said

  504
  Κάποιο λάθος κάνεις https://www.worldometers.info/coronavirus/country/switzerland/

  https://www.rts.ch/info/suisse/11137312-le-coronavirus-en-chiffres-et-en-cartes.html

 507. Pedis said

  Και τι εχουν να δουν τα μάτια μας ακόμη …

 508. Pedis said

  Στη Γερμανία και στην Ιταλια, λέει ο λίκνος του 505 έχουν πιάσει ήδη το πικ (λες και δεν υπάρχουν ένα σωρό γραφικά να δει ο κόσμος) και για την Ελλάδα φιτάρουν ουσιαστικά τις ημερησίες διακυμάνσεις (που «μετρώνται» με 500 τεστ συνολικά σε όλη την επικράτεια και προβλέπουν ότι στις 6 Απρίλη έχουν ραντεβού με το πικ …

  Ω ρε μάνα μου.

 509. spyridos said

  508
  Ακριβώς οι σκέψεις μου εχθές που το είδα.

  *******************************************************************

  Και κάτι άλλο
  Εκκλησιασμός και εξάπλωση του κορονοιού

  Στην Ολλανδία υπάρχει η επονομαζόμενη Bible Belt
  Μια περιοχή που χωρίζει σχεδόν τη χώρα στα δύο.
  Περιοχή κυρίως αγροτική με κατοίκους προτεστάντες με αυστηρούς κανόνες ανάμεσα στ άλλα και για τον εκκλησιασμό.
  Εδώ μια απεικόνιση της με βάση την πολιτική εκπροσώπησή τους.

  Ο κορονοιός είχε δυό πηγές εξάπλωσης. Το καρναβάλι στο νότο και τους επισκέπτες εκεί από τις βόρειες μεγάλες πόλεις.
  Και τον εκκλησιασμό στις αγροτικές προτεσταντικές περιοχές.

  Στον χάρτη παρακάτω όλοι οι δήμοι χρωματισμένοι ανάλογα με το ποσοστό νοσηλευομένων ασθενών του κορονοιού.

  https://localfocus2.appspot.com/5e833e043736a

 510. nikiplos said

  Η προσέγγιση της επιθυμητής καμπύλης από τα επίσημα δεδομένα, βάσει των οποίων κάνουν την εκτίμηση στον λίκνο του 505@ είναι τραβηγμένη από τα αφτιά!

  Δλδ καθόλου πειστική για έναν που έχει μια στοιχειώδη εμπειρία με το σπορ…

 511. Μαρία said

  510
  Φαλακρή είναι; 🙂

 512. spiridione said

  Foxnews.

 513. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Πρωτη προσεγγιστικη εκτιμηση σε 6 χωρες οπου υποθετω οτι η καμπυλη των θανατων επιπεδωνεται σημερα (+- 3 μερες) και οτι οι θανατοι θα ειναι οι διπλασιοι αυτων εως σημερα.

  Location Deaths popul. (mil.) peak Deaths/million total est. Deaths/million

  Spain 12,418 47 264,21 528,43

  Italy 15,362 60 256,03 512,07

  France 14,008 67 112,84 225,67

  Switzerland 666 8,6 77,44 154,88

  Belgium 1,447 11,5 125,83 251,65

  Netherlands 1,651 17,3 95,43 190,87

  Δηλ. σε 6 ευρωπαικες χωρες πληθυσμου 211,4 εκατ. προβλεπω περιπου 78200 νεκρους.

 514. Αιμ said

  Το πικ των θανάτων δεν πρέπει να ακολουθεί το πικ των κρουσμάτων με 2,5 βδομάδες καθυστέρηση ή λέω βλακείες ;

 515. Theo said

  @513:
  η καμπυλη των θανατων επιπεδωνεται
  Ευθειάζεται, θα έλεγα 🙂

 516. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Covid-19 — Navigating the Uncharted
  List of authors.

  Anthony S. Fauci, M.D., H. Clifford Lane, M.D., and Robert R. Redfield, M.D.

  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2002387

  ΥΓ Δυστυχως Editor’s Note: This editorial was published on February 28, 2020, at NEJM.org.

 517. Pedis said

  # 514 – Χου νόουζ; Για την ώρα ανεβαίνουν σφαίρα …

  Ο Τραμπ μιλάει για 100 χιλ νεκρούς και καλά θα είναι αν είναι μόνο τόσοι …

  Και αν τους καταμετρούνε με κάποια αξιοπιστία. Με το σύστημα Υγείας που έχουν και με το πόσοι αναμένεται να πεθάνουν σαν υτο σκυλί στ’ αμπέλι, μόνοι και αβοηθητοι … χλωμό.

 518. Pedis said

  -> 517 – Για την ώρα ανεβαίνουν σφαίρα … KAI οι δύο καμπύλες.

 519. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  513. «Δηλ. σε 6 ευρωπαικες χωρες πληθυσμου 211,4 εκατ. προβλεπω περιπου 78200 νεκρους.»

  Στην Ελλαδα προβλεπω στο τελος της επιδημιας 140 θανατους , ΥΠΟΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟΥΣ απο τις λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα (1,626) και διπλασιους απο τις συνηθεις εποχιακες ιωσεις.

  Αν υπαρχει γιατρος να σχολιασει οτι η Ιατλια ερχεται πρωτη στις λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα ( 10,762) και επομενως ισως εξηγειται και η μεγαλυτερη θνησιμοτητα που οφειλεται σε βακτηριακες μολυνσεις ασθενων μολυσμενων απο κορονοιο.

  ΥΓ Infections caused by antibiotic-resistant bacteria are taking a hefty annual toll on human life, with at least 1,626 fatalities in Greece in 2015, according to a report by the European Center for Disease Prevention and Control (ECDC).

  The report – based on data for 2015 from the European Antimicrobial Resistance Surveillance Network (EARS-Net) regarding infections with antibiotic-resistant bacteria – said that 33,000 people die every year in the European Union and European Economic Area, prompting public health concerns over the proper use of antibiotics.

  Published in The Lancet Infectious Diseases magazine on Monday, the report said the burden of these infections is comparable to that of influenza, tuberculosis and HIV/AIDS combined.

  Italy was hardest hit with 10,762 deaths from antibiotic-resistant bacteria in 2015. Given its population, Greece recorded the second highest number of deaths in 2015.

  http://www.ekathimerini.com/234409/article/ekathimerini/news/antibiotic-resistant-bacteria-raise-health-eu-concerns

 520. Pedis said

  # 519 – έχεις κολλήσει, έτσι με την τρίχα που την κάνεις τριχιά; 🙂

  Εξήγησε τότε γιατί στην Ισπανία το ποσοστό θνητότητας είναι παρόμοιο με κείνο της Ιταλίας;

  Γιατί στην Ελλάδα, που ο κόσμος παίρνει αντιβιοτικά από μόνος του σαν να αγοράζει καραμέλες στο περίπτερο (αφού δεν υπάρχει, ουσιαστικά, πρωτοβάθμια υγεία) το ποσοστό θνητότητας φαίνεται πολύ μικρότερο.

  Αφώτιστε, για χιλιοστή φορά να το επαναλάβουμε, τα ποσοστά θνητότητας εκτός πολλών παραγόντων, εξαρτώνται κι από τα κριτήρια καταγραφής των θανάτων.

 521. nikiplos said

  517@ 50.000 νεκρούς δίνει το NHS. Ο Τραμπ είπε τόσους για να εκμεταλλευτεί τους λιγότερους. Ας μην ξεχνάμε πως έχουν εκλογές τον Νοέμβρη.

 522. Pedis said

  Εγω λέω ότι τα νούμερα που θα μείνουν στα βιβλία της Ιστορίας θα εξαρτηθούν, εκτός από τα διαφορετικά κριτήρια και τους θανάτους σε μη επιβεβαιωμένα ή σε κατ’ οίκον θύματα , κι από το πότε σε καθε χώρα θα αποφασιστεί να σταματήσει η καταμέτρηση …

 523. nikiplos said

  Εκείνο που τελικά φαίνεται για άλλη μια φορά είναι ότι τα στατιστικά μας είναι για τον … καβάλα…

  Πάντως λογικά δεν μπορεί να έχουμε φαινόμενα Ιταλίας, γιατί τότε θα είχαμε ενημέρωση από μέσα από τα νοσοκομεία διαφορετική από εκείνη του Χαρδαλιά. Φαίνεται προς ώρας βέβαια πως λίγο τα μέτρα που παίζουν έναν ρόλο, λίγο εξωγενείς παράγοντες, να γλυτώνουμε τα χειρότερα…

 524. nikiplos said

  522@ Μια σκέψη που με βάζει σε υποψίες είναι μήπως οι Ισπανοί και οι Ιταλοί φουσκώνουν λίγο τα νούμερα, καθώς προσβλέπουν σε βοήθεια από την ΕΚΤ, η οποία θα αποφασιστεί ανάλογα των θυμάτων.

  Και φυσικά δεν μιλάω για συγκεκριμένες περιοχές (Βαλέντσια – Μπεργκαμο αντίστοιχα), όπου για εξωγενείς παράγοντες (15.000 και 30.000 πήγαν στο «παιχνίδι μηδέν») είχαν ταχεία μόλυνση από τον ιό και γονάτισαν τις υποδομές υγείας.

 525. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  520. Εισαι επιθετικος χωρις λογο.

  Με οση κοινη λογικη διαθετω, τα διαθεσιμα στοιχεια και στοιχειωδεις γνωσεις σταιστικης εκανα καποιες εκτιμησεις.

  513. «Σε 6 ευρωπαικες χωρες πληθυσμου 211,4 εκατ. προβλεπω περιπου 78200 νεκρους.»

  519. Στην Ελλαδα προβλεπω στο τελος της επιδημιας 140 θανατους , ΥΠΟΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟΥΣ απο τις λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα απο τις λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα (1,626) και διπλασιους απο τις συνηθεις εποχιακες ιωσεις.

  Παρακατω γραφει οτι στην ΕΕ καθε ετος εχουμε 670 000 λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα και 33000 θανατους (1600 στην Ελλαδα).

  H Ισπανια εχει 2500 θανατους απο λοιμωξεις από βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα (μου φαινονται λιγες)

  Δεν μπορω παρα να ασχοληθω στη συνεχεια με τις επιπτωσεις των μετρων εναντι του κορονοιου στην οικονομια και περισσοτερο στην ελληνικη, διοτι δεν ειμαι ΔΥ ουτε συνταξιουχος.

  ΥΓ Antimicrobial resistance
  Antimicrobial resistance (AMR) is the ability of a
  microorganism to resist the action of one or more antimicrobial
  agents. The consequences can be severe, and
  prompt treatment with effective antimicrobials is the
  most important intervention to reduce the risk of poor
  outcome of serious infections.
  AMR is considered to be one of the biggest threats to
  public health today, both globally [1] and in the EU/EEA
  region [2]. Recent estimates based on data from EARSNet
  show that each year, more than 670 000 infections
  occur in the EU/EEA due to bacteria resistant to antibiotics,
  and that approximately 33 000 people die as a direct
  consequence of these types of infection [3]. The related
  cost to the healthcare systems of EU/EEA countries is
  around EUR 1.1 billion [4].

 526. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  State of Health in the EU
  Spain
  Country Health Profile 2019

  http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0016/130534/E62042.pdf

 527. Pedis said

  # 525 – Συγγνώμη, που το αντιλήφθηκες, έτσι: Δεν είμαι επιθετικός. Απλά, είναι η νιοστή φορά που επαναλαμβάνεις το επιχείρημα απαράλλακτο σαν να είναι silver bullet και αγανακτώ.

  Σου απάντησα ότι η συγκεκριμένη αιτία δεν αποτελεί, ακόμη κι αν είναι 100% αξιόπιστα τα σχετικά συμπεράσματα, παρά ένα 1 κόμμα-τόσο % των συνολικών θανάτων στην Ιταλία, οπότε δεν μπορείς παρά να περιμένεις, καταρχήν, (υπό-)υποδεσπόζουσα συνεισφορά στο τωρινό φαινόμενο.

  Δεύτερον, σου τόνισα παραπάνω ότι δεν πρέπει να παίρνεις τόσο υπόψην σου τα Ιταλικά (γενικά) δεδομένα όσο Λομβαρδικά.

  Η επιδημία είναι κατά κύριο λόγο Λομβαρδική, όπως σου έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο (40% των κρουσμάτων και 60% των θανάτων). Έπειτα ο αριθμός των θανάτων είναι εξαιρετικά ισχυρώς εξαρτωμενος από την ηλικία.

  Τρίτον, το επιχειρημα δεν εξηγεί τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στην Ισπανία και αλλού.

  Όλα αυτά πρέπει να τα λάβεις υποψην σου και αν θες να επανέλθεις να το κάνεις με το επιχείρημα περισσότερο δουλεμένο .

 528. Pedis said

  # 524 – Συγγνώμη, Νίκιπλε, γιατί αναφέρεις τη Βαλένθια;

  Ξέρεις κάτι παραπάνω που δεν συνάγεται από τη θεώρηση των δεδομένων;

 529. nikiplos said

  528@ Όχι ήταν το παιχνίδι μηδέν, μεγάλη επιμόλυνση των Ισπανών ήρθε από εκεί.

 530. ΣΠ said

  528
  https://www.football-italia.net/151347/atalanta-valencia-trigger-pandemic

 531. Pedis said

  # 529 – Έχουν σχετικά λίγα κρούσματα στην περιφέρεια της Βαλένθιας, 5% του συνόλου.

 532. Pedis said

  Προσωπικά, μού φαίνεται πολύ πιθανότερο, εκτός από την αρχή μιας επιδημίας, αν η αιτία είναι φυσική/τυχαία/συγκυριακή, η διάδοσή της να είναι πολυεστιακή.

  Οι θεωρίες για ασθενή μηδεν σε κάθε χωρα είναι μαζί ευφάνταστες και απλοικές, δηλαδή ο συνδυασμός που κάνει μια εξήγηση πιο πιστευτή από τις άλλες.

  Γνωστός μου ταξίδευσε με τρένο στις αρχές Φεβρουαρίου από τη Βέρνη στο Μιλάνο. Το δικό του βαγόνι (καμιά εκατοστή θέσεις) και τα δύο διπλανά που είδε ήταν γεμάτα από Κινέζους με τεράστιες βαλίτσες δηλ. ηταν σε ταξίδι από δεν ξέρω πού και πήγαιναν ποιος ξέρει πού.

  Υποτίθεται ότι τα εναέρια σύνορα της Ιταλίας με την Κίνα ήταν ήδη κλειστά.

  Ποιος λέτε να είναι ο ασθενής μηδεν; Ο γνωστός μου, κάποιοι από τους Κινέζους στα τρία βαγόνια του τρένου εκείνης της μέρας, της προηγούμενης, της επομενης … ;

 533. Νέο Kid said

  Πάντως, τώρα που σιγά σιγά τελειώνει ο κορονό ,καλό θα είναι να κάτσουν να συνεννοηθούν Πούτιν και Τραμπ μήπως θα πρέπει να δωρίσουν τίποτε thermonuclear σοκολατάκια στους κινέζους ….just in case! Δεν το κόβουν το χούι να τρώνε αηδίες αυτοί οι σχιστομάτηδες!

 534. nikiplos said

  533@ και εκεί στο Μπρεζίου άρχισαν τα όργανα…
  https://www.tanea.gr/2020/04/05/world/vrazilia-o-stratos-paramerizei-ton-mpolsonaro-kai-analamvanei-tin-eksousia-logo-koronaiou/?fbclid=IwAR30QtntaYBLwZ_YRKbbaxFrrdTnatpj2-vriR39RZmnTUo-_43z4tCE_uw

  Μου θύμισαν τον στίχο του ποιητή:
  «Ένας γλάρος πεινούσε τρομερά
  κατακόρυφη πτώση σε καρχαρία».

 535. nikiplos said

  533@ και στα σοβαρά, η βιοποικιλότητα δεν βγαίνει από το άτιμο το ούρμπανισμ… βγαίνει από εκείνα τα μέρη…

 536. Pedis said

  -> 531 – Η Βαλένθια, η Ανδαλουσία, η Καστίλη Λεόν, η χώρα των Βάσκων, η Γκαλίθια έχουν συγκρίσιμα ποσοστά κρουσμάτων και μικρά. Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος, πέρα από μια υπόθεση, ότι η επιδημία ξεκίνησε από την Βαλένθια, και δεν την χτύπησε με σφοδρότητα παρά αρκετές άλλες περιοχές.

  Ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που οι μετρήσεις και τα τεστ μπήκαν σε εφαρμογή πολύ αργότερα και αποσπασματικά στις διάφορες περιοχές της Ισπανίας, κανείς δεν θα είναι σε θέση να κάνει πιστευτές υποθέσεις.

  Η τραγική εξέλιξη της Μαδρίτης οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν είχε ληφθεί κανένα συστηματικό μέτρο αναγνώρισης του προβλήματος μέχρι πολύ αργά.

 537. nikiplos said

  537@ Πιστεύω πάντως, τελείως διαισθητικά, πως όλα τα μέρη που αυτήν την περίοδο έχουν υψηλή υγρασία, θα έχουν πολλά κακά περιστατικά ως ποσοστό των νοσούντων, σε σχέση με τα πιο ξηρά μέρη.
  Και στους προηγούμενους κορονοϊούς είχαμε αντίστοιχη ήπια εξέλιξη.

  Μια άλλη παράμετρος για την Ιταλία, εικασία και αυτή, αλλά πολλοί Ιατροί μιλάνε πλέον ανοιχτά, είναι πως στην αρχή με τα τόσα πλημελή μέτρα προστασίας, ο ιός πέρασε στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να φεύγουν όχι μόνο εκείνοι που ήταν ήδη εκεί, αλλά και οι επόμενοι που έρχονταν. Και τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΘ κλπ στην Ιταλία τις έχει εκεί στα μέρη που τους χτύπησε άσχημα.

  Φυσικά είναι πολύ νωρίς να βγάζουμε τέτοια αεράτα συμπεράσματα…

 538. sarant said

  Ωραία συζήτηση γίνεται πάντως

 539. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  533 Κιντ
  Μύκονο και Σαντορίνη
  σαν ερωτευμένοι πογκολίνοι 😦

 540. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  506. Μερσί. Λάθος γράψανε, λάθος είπα. Σοφότερο να μην παίρνω από τα ελληνικά σαϊτια 😦 .

  515 Theo >> @513:η καμπυλη των θανατων επιπεδωνεται
  Ευθειάζεται, θα έλεγα
  Αμ απουσίαζες στην επιπέδωση 🙂
  σχ.125 κ.ε.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/18/tele/#comment-639080

 541. Pedis said

  # 537 – Αυτή ενδέχεται να είναι μια από τις άμεσες αιτίες για την επιταχυνόμενη διάδοση του ιού, όχι μόνον στην Λομβαρδία, αλλά και στις χώρες, που δεν ακολούθησαν την πολιτική να νοσηλεύσουν ασθενείς και να μην τους αφήσουν με κατ’ οίκον και τηλεφωνική θεραπεία σπίτι.

  [Στη Μαδρίτη, αν είναι ορθά αυτά που έχω πληροφορηθεί, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η τακτική να μείνουν τα νοσοκομεία μη επιβαρυμένα από τα κρούσματα, μέχρι που το πράγμα φούσκωσε τόσο που τα έθαψε από κάτω. ]

  Αυτή η αιτία, όμως, ανηκει σε μια μακριά αιτιακή αλυσίδα.

  Και αξίζει να τη δούμε πώς απλώνεται:

  – έλλειψη μέσων προστασίας. Υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες από τη Λομβαρδία όπου το προσωπικό δεν είχε να χρησιμοποισει επαρκή και κατάλληλα μέσα προστασίας (έκαναν εκκλήσεις σε οδοντογιατρούς να τους φέρουν τις μάσκες τους, προφανώς, μη κατάλληλες σε αυτήν την περίπτωση), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της επιδημίας και ειδικότερα και χειρότερα στα αποκεντρωμένα και αποδυναμωμένα νοσοκομεία των επαρχιών της Λομβαρδίας.

  – Εξαιτίας του κλεισίματος πολλών περιφερειακών νοσοκομειακών δομών τα τελευταία δεκα χρόνια (περικοπές γαρ), οι ασθενείς συσσωρεύτηκαν στις εναπομείνουσες.

  – Τεράστιες ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό. Καθυστέρηση στις παραγγελίες και ανοργανωσιά τα κύρια χαρακτηριστικά. Έχω διαβάσει μαρτυριες στις οποίες αναφέρεται ότι ο μάνατζερ του νοσοκομείου έρχεται σε επαφή με επιχειρηματίες ή ενδιάμεσους γαι τις προμήθειες. Δηλαδή, από κεντρική οργάνωση και έλεγχος των στάνταρντς, τζίφος.

  – Γενικότερα, ανοργανωσιά, έλλειψη συντονισμού τοπικά αλλά και με την κεντρική κυβέρνηση.

  – Πάγιο πρόβλημα οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (περικοπές γαρ).

  – Επιπλεόν, στην αρχή της επιδημίας ένα ποσοστό του προσωπικού τέθηκε σε καραντίνα, ένα άλλο άρχισε να νοσεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η καραντίνα, προβλεπόμενη, για 14 μέρες διήρκησε λιγότερες λόγω έλλειψης προσωπικού.

  Με σημερινά στοιχεία το 10% των κρουσμάτων (12250 κρούσματα στα 120200 συνολικά προέρχονται από το υγειονομικό προσωπικό) και αποτελούν περί 20% του συνολικού προσωπικού, προ επιδημίας.

  – Τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλη την Ιταλική επικράτεια έχουν σταδιακά καταργηθεί 70 χιλ. νοσοκομειακά κρεβάτια. Για να δώσω ενα μέτρο σύγκρισης ο συνολικός αριθμός τους κινειται στις 150 χιλ. κρεβάτια.

 542. Μαρία said

 543. Παναγιώτης Κ. said

  Δίνουν τη διάμεσο και όχι τη μέση τιμή της ηλικίας αυτών που έχουν πεθάνει ή είναι διασωληνωμένοι.
  Νομίζω ότι αυτό είναι πιο σωστό με την έννοια ότι παίρνεις περισσότερες πληροφορίες .

  https://www.lifo.gr/now/greece/277071/koronoios-stin-ellada-5-nekroi-kai-62-nea-kroysmata-se-mia-imera

 544. Pedis said

  # 543 – Προφανώς η διάμεσος έχει νόημα, αν όχι τόσο για τα κρούσματα, αλλά για τα υπολοιπα.

  Απαιτείται, όμως, να καταλάβουν, εκτός από το λιβάνισμα περί της μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, ότι

  ΟΦΕΙΛΟΥΝ

  να δίνουν καθημερινώς αναλυτικά στοιχεία για όλους: κρούσματα, νοσηλευόμενους εκτός και εντός ΜΕΘ, θεραπευμένους, τεστ, τις ηλικιακές και τις γεωγραφικές κατανομές.

 545. Μαρία said

  543
  Πάντα τη διάμεση δίνουν.

 546. Pedis said

  # 545 – Σε όλον τον κόσμο τη διάμεσο δίνουν (και σωστά).

 547. Theo said

  @540:
  Ευχαριστώ για την παραπομπή, Έφη 🙂

  Μπορεί το επιπέδωση να έχει καθιερωθεί στην ορολογία κάποιων κλάδων, αλλά δεν μου ακούγεται καλά.
  Η καμπύλη και η ευθεία έχουν δύο διαστάσεις, ενώ το επίπεδο δύο. Οπότε, θα προτιμούσα το ευθειασμός της καμπύλης.

 548. Pedis said

  Συνεχίζω το #541 από κει που το άφησα.

  Εξαιτίας των περικοπών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής η Ιταλία πριν την επιδημία διέθετε περίπου 150 χιλ. νοσοκομειακά κρεβάτια και περί τις 5000 ΜΕΘ (στο «ΕΣΥ», και περίπου 50 χιλ. κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι για νοσηλεία και χειριυργεία ρουτίνας και χαμηλής «έντασης»).

  Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία οι νοσηλευόμενοι με covid19 αυτή τη στιγμή στην Ιταλία είναι περίπου 29000 συν περίπου 4000 σε ΜΕΘ.

  Με άλλα λόγια οι ασθενείς από κορονοιό καλύπτουν το 1/5 του συνολικού αριθμού των κρεβατιών πριν την επιδημία και τα 4/5 των ΜΕΘ. Στο μεταξύ, βέβαια, έχει προστεθεί ένας επιπλέον αριθμός σε κρεβάτια και ΜΕΘ, το ακριβές ύψος του οποίου, αυτή τη στιγμή, μού διαφεύγει.

  Όταν με το καλό θα περάσει η επιδημία, δεν προβλέπω ότι θα είναι πολλοί από τους κοινωνικά ανεύθυνους και ηλίθιους που μέχρι τώρα έχουν υποστηρίξει όλα τα κόμματα και τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς από την κεντροαριστερά μέχρι την ακροδεξιά (λεγκίστες και νεοφασίστες συμπεριλαμβανομένων) που θα αλλάξουν από μόνοι τους μυαλά.

 549. Pedis said

  Θα μπορούσε κάποια στιγμή ο κ. Τσιόδρας και το Υπουργείο Υγείας, αν θα είχαν την ευγενή καλοσύνη και δεν είναι υπερβολικός κόπος, χωρίς παρεξήγηση, αν αυτό είναι δυσκολο … με την άνεσή τους,

  να αρχίσουν σιγα-σιγά να δημοσιεύουν τα σχετικά με την επιδημία στοιχεία, ας είναι όπως αναμεταδίδονται εδώ με πηγή το Ιταλικό Υπουργείο Υγείας.

 550. Pedis said

  -> 519 – Ας είναι με το Γερμανικό τεμπλέιτ

  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-05-en.pdf?__blob=publicationFile

  ή με το Ισπανικό (περισσότεροι λικνοι ενσωματωμενοι)

  https://covid19.isciii.es/

  ή έστω με το Γαλλικό

  https://www.santepubliquefrance.fr/maladies-et-traumatismes/maladies-et-infections-respiratoires/infection-a-coronavirus/articles/infection-au-nouveau-coronavirus-sars-cov-2-covid-19-france-et-monde

  ας είναι κάτι, τέλος πάντων, όχι πέντε νούμερα και με το ζόρι.

 551. nwjsj said

  Επειδή το τύπωσε-γράψε-σβήσε δεν είναι πολύ βολικό, η Γαλλία εφαρμόζει από ‘δω και στο εξής καινούργιο σύστημα βεβαιώσεων μετακίνησης στα σμαρτφώνια. Κατεβάζεις ένα πιντιέφι, γράφεις τα απαραίτητα στοιχεία, την ώρα αναχώρησης και τους λόγους μετακίνησης και δημιουργείται αυτομάτως στο τηλέφωνό σου ένας QR code, τον οποίο σκανάρει η αστυνομία όταν σε σταματήσει για έλεγχο και βλέπει αυτά που πρέπει. Διευκρινίζεται ότι το Υπ. Εσωτερικών δεν έχει καμία πρόσβαση στα δεδομένα κίνησης των πολιτών, διότι όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται μόνο στο σμαρτφώνι του καθενός.

  http://www.leparisien.fr/societe/coronavirus-comment-utiliser-l-attestation-de-deplacement-numerique-06-04-2020-8294622.php?xtor=EREC-361-&utm_medium=email&utm_source=internal&utm_campaign=newsletter_covid19&_ope=eyJndWlkIjoiMzM4MWIzMDA2NzAwMDY4OThlNTRmNDJhZjBlMjIzMjgifQ%3D%3D

  Απόδειξη ότι όταν το κράτος θέλει να ασκήσει έλεγχο για το καλό του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να το κάνει σεβόμενο την ιδιωτικότητα των πολιτών του χωρίς παράλληλα να θυσιάζει τη νομιμότητα.

 552. Pedis said

  Βέλγιο – να αφήσω εδώ τον λίκνο με τα σχετοικά δελτία τύπου να βρίσκεται:

  https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV_epidemiological_situation.aspx?lcid=1036

 553. ΓΤ said

  «Πασχαλινή» απόβαση 100 Αθηναίων στην Τήλο… https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-tilos-apobasi-100-athinaion-sto-nisi

 554. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  553, Κορωνοϊός: Πασχαλινή «απόβαση» 100 Αθηναίων στην Τήλο των 400 κατοίκων -Τι καταγγέλλει η δήμαρχος
  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-tilos-apobasi-100-athinaion-sto-nisi

  ΥΓ Υποθετω οτι πανω απο τους μισους ειναι ευποροι , χαλααραα ψηφοφοροι του ΣΥΡΙΖΑ.

 555. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ
  O συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης στο iefimerida: Ο κορωνοϊός εκμηδένισε δύο πράγματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Εκκλησία

  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/dimitris-dimitriadis-koronoios-ekklisia-syriza

 556. ΓιώργοςΜ said

  Για μερικούς μερικούς που αρέσκονται στα πλήρη στατιστικά δεδομένα, για να μη βαραίνουμε τα άλλα νήματα κι επειδή από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια,
  https://www.news247.gr/incoming/koronoios-pos-i-mikri-islandia-evale-ta-gyalia-stoys-megaloys.7621561.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: