Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου έτους 2020

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2020


Θα μπορούσα να βάλω στον τίτλο ότι το Μηνολόγιο του φετινού Απρίλη είναι το πρώτο «Μηνολόγιο καραντίνας», αλλά τελικά προτίμησα να αφήσω τη δομή του καθιερωμένου πρωτομηνιάτικου άρθρου μας απείραχτη, αν και θα κάνω κάποιες αναφορές μέσα στο άρθρο. Να πω όμως, διαδικαστικά, ότι η επόμενη συνέχεια από το διήγημα του πατέρα μου «Χθόνια Οδύσσεια», που κανονικά θα δημοσιευόταν χτες και που αναβλήθηκε λόγω της ανάγκης να τιμηθεί ο ήρωας Μανώλης Γλέζος, θα δημοσιευτεί αύριο.

Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Τε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Πε 2 Διεθνής ημέρα παιδικού βιβλίου
Πα 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Σα 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Κυ 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Δε 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Τρ 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Τε 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Πε 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος
Πα 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Σα 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Κυ 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Δε 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Τρ 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Τε 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Πε 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Πα 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Σα 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Κυ 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Δε 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
Τρ 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Τε 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Πε 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και παγκοσμία ημέρα του βιβλίου
Πα 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Σα 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού
Κυ 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Δε 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Τρ 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Τε 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Πε 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η νίκη του Σπύρου Λούη στην Ολυμπιάδα του 1896 έγινε, με το τότε ημερολόγιο, στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, και επειδή την ίδια μέρα το μηνολόγιο τιμά τη μνήμη ενός δικού μας προσώπου, προτίμησα να τιμήσω τον Λούη με το νέο ημερολόγιο, αλλά ας έχουμε κατά νου την αλλαγή των ημερολογίων.

Μια ακόμα διευκρίνιση είναι ότι στις 29 Απριλίου δεν έχουμε μόνο τον θάνατο του Καβάφη αλλά και τη γέννησή του: ο ποιητής ανήκει στη σχετικά σπάνια ομάδα ανθρώπων που έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους. Αυτό όμως ισχύει μόνο με το νέο ημερολόγιο: με το παλαιό, που ίσχυε το 1863, ο Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου γι’ αυτό και τον τιμάμε και εκείνη την ημερομηνία.

Βέβαια, σήμερα είναι και πρωταπριλιά και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο (όπως είχαμε βάλει πριν από μερικά χρόνια). Ωστόσο, σε καιρούς πανδημίας δεν είναι εύκολο να βρούμε τέτοια αστεία, χώρια που στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.  (Δείτε πάντως και ένα παλιότερο άρθρο μας για μερικά πετυχημένα πρωταπριλιάτικα αστεία, καθώς κι ένα σχετικό γιουτουμπάκι για τα ελβετικά σπαγγετόδεντρα, όπως και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από παλιότερα: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.)

Κατά τα άλλα, ο Απρίλιος, πέρα από την πρωταπριλιά, είναι επίσης (κατά τον Έλιοτ) ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μέσα απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, ενώ σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δημοτικό τραγούδι είναι και απριλοφόρητος (δείτε το παλιό μας άρθρο) -ωστόσο, το επίθετο “απριλιανός” έχει σπιλωθεί, ώσπου να την ξεχάσουμε, από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.

Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου, άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη, όπως συμβαίνει και φέτος. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ο Απρίλιος είναι, μαζί με τους καλοκαιρινούς μήνες, από τους μήνες με σχετικά λίγες ιστολογικές επισκέψεις -μάλιστα πέρυσι είχε τις λιγότερες επισκέψεις απ’ ολους τους μηνες.

Φέτος σχεδόν σίγουρα θα έχουμε αύξηση επισκέψεων στο ιστολόγιο (όπως είχαμε και τον Μάρτη που τελειώνει), διότι ο φετινος Απρίλης είναι πράγματι σκληρός και βέβαια το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα άλλα. Όπως όλα δείχνουν, θα το περάσουμε μακριά από αγαπημένους μας ανθρώπους, χωρίς την παραδοσιακή έξοδο προς τα χωριά μας ή άλλους τόπους διακοπών («Χριστούγεννα στο σπίτι σου και Πάσχα όπου θέλεις»), με τις εκκλησίες κλειστές και χωρίς υπαίθρια ευωχία. Αλλά ας είναι.

Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί, πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Πάντως, στην Κεντρική Ευρώπη ο Απρίλης είναι πολύ πιο άστατος -έχει τα σουσούμια του δικού μας Μάρτη, κι έτσι υπάρχουν γερμανικές παροιμίες όπως April, April, er macht was er will (κάνει ό,τι θέλει) ή η έκφραση launisch wie April (παλαβός σαν Απρίλης).

Η λέξη Απρίλιος φαίνεται πως είναι είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, και Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό, όπως ο Οβίδιος. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Υπάρχει πάντως και επώνυμο Απρίλης, το οποίο όπως βλέπω επιχωριάζει στη Φαλάνη του ν. Λαρίσης.

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 12 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

Να κλείσουμε μ’ ένα απριλιάτικο γιουτουμπάκι, σχετικά καινούργιο. Το βαλς του Απρίλη, με τη Φωτεινή Βελεσιώτου.

174 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Απριλίου έτους 2020”

 1. Γς said

  Καλό μήνα![

  Ο,τι και να σας πω θα ‘ναι ψέμα…

 2. Γς said

  …the April rose that only grows in the early Spring

 3. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλό μήνα!
  4 Απρ επίσης και Μαρτίνου Λουθήρου Βασιλέως δολοφονία:

  Επίσης, πριν τελειώσει ο μήνας, σχολιαστής τις θα είναι κατά ένα πλήρες έτος πρεσβύτερος, αισίως…

 4. atheofobos said

  Ήταν από τις αυτοκτονίες που είχαν δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση τότε στην κοινή γνώμη και γι΄αυτό είχα γράψει το ποστ
  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html

 5. Πάνος με πεζά said

  Με την ελπίδα να είναι αυτός ο μήνας που μπήκε, καλύτερος από τον προηγούμενο, και να μην είναι «Ο σκληρός Απρίλης του 2020», καλημέρα και καλό μήνα σε όλους !
  1η Απριλίου 1976…

 6. Πάνος με πεζά said

  1984, διορθώνω…

 7. Γς said

  Απρίλης 2020

  Να φύγει παίρνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες χιλιάδες μαζί του

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια. Συμμερίζομαι τις ευχές του Πάνου και του Γς!

 9. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Σαν τον Καβάφη και ο Τσιτσάνης (18/1/1915-18/1/1984)

 10. Πέπε said

  > > Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες.

  Ε ναι. Επιτυχέστερες από, λ.χ., *Μαϊοϊούνιος ή *Ιουνιοϊούλιος ή *Σεπτεμβριοοκτώβριος ή *Δεκεμβριοϊανουάριος.

  Καλό μήνα και τον νου σας!

  Για κάποιο λόγο το έθιμο με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έχει εκτραπεί, στα σχολεία, προς τις φάρσες. Ήδη ότε ήμην μαθητής κάναμε διάφορα χαζά, π.χ. να γυρνάμε όλα τα θρανία ανάποδα και ο καθηγητής μπαίνοντας να βλέπει όλο πλάτες, και σήμερα (τουλάχιστον μέχρι πριν 2-3 χρόβνια που θυμάμαι τελευταία περίπτωση) το επίπεδο παραμένει εξίσου βλακώδες.

 11. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  (δεν λέω «καλό μήνα» γιατί είδαμε και με τους προηγούμενους)

 12. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  10 Έλα να φτιάξουμε μία κατά το Μαγιάπριλο: Μαρτοφλέβαρο 🙂

 13. Costas X said

  Καλημέρα και καλό μήνα, με υγεία !

 14. Costas X said

  Καλημέρα και καλό μήνα, με υγεία !

  (δεν βγήκε το λινκ!)

 15. leonicos said

  11

  δεν λέω «καλό μήνα» γιατί είδαμε και με τους προηγούμενους

  Μην το παίρνεις προσωπικά. Μάλλον δεν φταίνει οι ευχές σου που πήγαν έτσι!

 16. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

 17. spiridione said

  Καλό μήνα
  Το πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο, αλλά δεν είναι
  https://www.documentonews.gr/article/to-prwtoselido-ths-eleytherhs-wras-tha-mporoyse-na-einai-prwtapriliatiko-alla-den-einai

 18. Καλημέρα

  » Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. »

  Ενσταση

  Τι στενός κορσές δεσμός, κουτσός ήταν ο Ηφαιστος όχι τίποτ’ άλλο και λέγεται κέρατο ! Και μάλιστα σ’ ένα δωδεκάθεο που το κέρατο πήγαινε σύννεφο το μόνο που πιάστηκε στα πράσα λόγω της εξαιρετικής τριχοφυΐας ευφυΐας (πρωταπριλιάτικο ψέμα είναι αυτό !) του Αρη !

  Κάτι με συνδέει με τον Κολοκοτρώνη αλλά δεν θυμάμαι τι…

  Εχει Μπαρμπιέρε ντι Σιβίλια το μετόπερα σήμερα να ευθυμήσουμε γιατί αύριο με τον Νίξον στην Κίνα δεν ξέρω τι ψάρια θα πιάσουμε. Το γουήκεντ έχει Βέρντι-Μπιζέ 2-1 !!

 19. Παναγιώτης K. said

  Τι να πούμε;
  Ας ακολουθήσουμε την πεπατημένη!
  Καλό μήνα.

 20. ΓΤ said

  0@
  » […] του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου […]»
  Ασφαλώς όχι 🙂 (ή ήθελε σαφήνιση, ως προς τον αιώνα που διανύουμε).
  Ενδεικτικά, για Ορθόδοξο Πάσχα:

  09.05.2178
  10.05.2268
  09.05.2241
  10.05.2325
  09.05.2382
  10.05.2336

  και όταν, με το καλό, φτάσουμε στον 40ό αιώνα (εάν υπάρχουν θρησκείες), τότε: 21.05.3978
  (Γνωστός ο τύπος, με την επακτή κ.λπ., για να μην κουραζόμαστε, για περισσότερα http://5ko.free.fr/en/easter.php?y=21)

 21. Triant said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Δεν πρέπει να είναι και πολύ σπάνιο γεγονός. Χοντρικά ένας στους 365, κοντά στους 30.000 Έλληνες. Περισσότεροι από τους μετριοπαθείς ΠΑΟΚτζήδες (άραγε το Τζή βγαίναι από τον ΠΑΟΚτζή;).

 22. Λεύκιππος said

  Κι όσο σκέφτομαι ότι ο Απρίλης ήταν (και είναι;) ο μήνας που αγαπούσα πιο πολύ απ’ όλους και περίμενα πως και πως την άφιξή του…..

 23. leonicos said

  @@@@@@@@@@@@@@
  Παρακαλώ αγνοήστε ό,τι βρισκεται πάνω από το @@@@@@@@@@ διότι είναι παραπλανητικό.

  Αμερικανούσιος ΗΠΑ-τικός ( από το περιούσιος και μοναδικός)

  Τίτλος Σχολίου: Από μας τα πήρατε, Έλληνες, ψεύτες, λωποδύτες, ελεεινοί

  Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι σύμπασα η εν Αμερική Ελληνική Παροικία ντρέπεται αι δεν ξέρει πού να βάλει το κεφάλι της, για τα ψέματα και τις αναλήθειες που δημοσιεύονται ε΄τε ως άρθρα είτε ωε σχόλια στο παρόν ιστολόγιο, στο οποίο μετά βδελυγμίας αποφάσισα να μπω για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους και ν’ ανοίξω τ μάτια των αφελών οι οποίοι παρασύρονται από τον ελληνικοστραφή σκοταδισμό του ιστολογίου και του υπευθύνου του, τουπίκλην Νοικοκύρη

  Και καλώ τον κ. Νικόλαο Σαραντάκο ή Νοικύρη ή Σερ Σαρ ή οπως αλλιώς τον λένς τέλως πάντων
  να μας εξηγήσει, και ν’ απολογηθεί ενώπιον των ειλικρινών σχολιαστών του,
  που δεν είναι πολλοί αν κρίνω από τον εξωλέστατο Πέπε, τον ευκαταφρόνητο Ιατρού, τουκ πίκλην κακόψυχον,

  εξαιρώ τον Τζι ως ΠΑΟΚ-Τζι εννοείται

  για ποιον σκοτεινό, αδιευκρίνιστο, μυστηριακό και μαφιόζικο λόγο αποκρύπτει το εξής:

  Ωες γνωστόν η άθλια πεδιάδα που εκτείνεται μεταξύ Χαλκίδος και Ερετρίας καλείται Ληλαντιον πεδίον, περί αυτού δε έγναν μεγάλες μάχες μεταξύ Χαλκιδέων και Ερετριέων κατά την αρχαιότητα. Σήμερα δεν γίνονται γιατί έχει οικοπεδοποιηθεί και έχει μπει στο σχέδιο.

  Το όνοα του Ληλντίου πεδίου οφείλεται, ως συνήθως, στον ποταμό (άθλιο ρέμα στην πραγματικότητα) Λήλαντα, που το διαρρέει, επώνυμον της ποτάμιας θεότητας Λήλαντος.

  Επίσης, στα Διονυσιακά του Νόννου του Πανοπολίτου, η Αύρα, την αδυσώπητη παρθένο την οποία ο Διόνυσος Β΄ (από τη Σεμέλη) κατέστησε έγκυο παρά τη θέλησή της, αποκοιμίζοντάς την με κρασί, με αποτέλεσαμα το αθώο αυτό κορίτσι να γεννήσει δίδυα, και να κατασπαράξει το ένα, και μόλις που πρόλαβε η Άρτεμη να της αρπάξει το δεύτερο από τα χέρια και να το δώσει στην Αθηνά να το βυζάξει (που δεν είχε βυζάξει παρά του Εριχθόνιο, κατά παράβαση τοων θεών και βιολογικών κανόνων παρθένος επίσς ούσα,) εξ ου προεκυψε ο Διόνυσος ο Γ΄ τουπίκλην Ίακχος, ο οποίος πρωτοστάτησε ακολούθως στα Ελευσίνια μυστήρια, η Αύρα λέγω χαρακτηρίζεται ως Ληλάντιος κόρη. Βεβαίως η Αύρα πνίγηκε από την ντροπή της στον ποταμό Σαγγάριο, πάντως ήταν και αυτή κόρη ενός Λήλαντος αν όχι του ιδίου του Ευβοέως.

  Και ποιο είναι το έτυμον του Λήλαντος; Λήλας, (θέμα Ληλαντ-)

  Πολύ απλό! Το Λη-λαντ προέρχετι απο το Lee Land ήτοι την Χώρα του Λη, ήγουν την Αμερικήν και δη τας ΗΠΑ

  ασφαλώς παρέλκει να παρουσιάσω άλλα παραδείγματα

  το συμπέρασμα είναι, εξωλέστατε κ. Σαραντάκο, ομού με το λοιπό σκυλολόϊ που σας σχολιάζει αναισχύντως, περιλαμβανομένου και του υπόπτου, αισχρού, ελεεινού, ηλιθίου, εμετικού, αηδιαστικού Λεώνικου

  Ότι ΟΛΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΤΕ

  ΚΑΙ ΟΧΙ

  ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΣΑΣ

  το καταλαβατε επιτέλους; Did you get it?

  Αμάν! ελληνιστί!

 24. Αγγελος said

  Καλημέρα και καλό μήνα κι από μένα.
  Μα δεν τελείωσε η Χθόνια Οδύσσεια; Τη Νύχτα Αγρύπνιας δεν δημοσιεύεις τώρα;

 25. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα.

  Τυχερός όποιος ζει το 2178, που θα γιορτάσει το πρώτο Πάσχα μετά τις 8 του Μάη.

 26. leonicos said

  Νοικοκύρη!!!! SOS!!!!

  Κάποιος Αερικίσιο ΗΠΑ-τικός δημοσιεύει με το όνομά μου!

 27. leonicos said

  25
  Θα το σημειώσω, να κλείσω ταξίδι

  Κάτσε να βρω το σημειωματάριό μου

 28. leonicos said

  23 Αμερικούσιε

  Δεν ξέρω πώς τα κατάφερες και μπήκες κάτωαπό το όνομά μου. Αλλά θα το βρω. Και σε βεβαιώνω ότι δεν θ α περάσεις καλά.
  Εκτός που θα σε καταγγείλω αρμοδίως

 29. ΓΤ said

  #25 Ψυχρά και ανάλγητα τα εξαγόμενα μαθηματικών τύπων

 30. leonicos said

  Κάποια χρονιά 1η Απριλίου, ο πατέρας μου μου φέρνει την ΕΣΤΙΑ
  Μέναμε δίπλα στου Κύρου, στην Πλάκα

  Κοίτα! Λύγισαν οι στύλοι του Ολυμπίου Διός

  Όντς ειχεμια φωτογραφία με τους στύλους λυγισμένους.

  Πώς λυγίζουν και οι πέτρες;

  και μετά, βεβαίως μου έκανε καζούρα, που δεν σκάφτηκα ότι ήταν πρωταπριλιά. Αλλά τότε δεν ήξερα ακόμα ότι μπορεί να ‘πειραχτε΄μια φωτογραφία’

 31. Γιάννης Ιατρού said

  Τα νέα όμως τρέχουν και δεν βλέπεω να έγινε μνεία…
  https://tvxs.gr/news/ellada/kanalarxes-pros-mitsotaki-tha-plirosoyme-ti-dosi-alla-na-paei-sto-esy

 32. Αγγελος said

  Για την ακρίβεια, το Πάσχα πέφτει πάντοτε μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου. Μόνο που οι Ορθόδοξες εκκλησίες το υπολογίζουν ακόμα με το Ιουλιανό ημερολόγιο…

 33. sarant said

  17 Οντως!

  24 Λάπσους, συγνώμη

 34. dryhammer said

  #0. ….επώνυμο Απρίλης, το οποίο …. επιχωριάζει στη Φαλάνη του ν. Λαρίσης.

  Με βάση τα παραπάνω (περί Αφροδίτης κλπ) το χωριό έπρεπε να γράφεται ΦαΛΛάνη.

  Καλό μήνα!
  [Ήμπενε πούμπενε (σάμπου ήμπενε), α δούμενε με τήλος ά’ βγει – Χιαστί: Μπήκε που μπήκε (όπως μπήκε) να δούμε πως θα βγει]

 35. leonicos said

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ

  Και όμως και οι πέτρες λυγίζουν.

  τη δεκαετία του 70-80 έγιναν εκτεταμένες επισκευές στην οροφή του Καθεδρικού του Σόλσμπερι

  φυσικά αντικαταστάθηκαν πολλά οικοδομικά στοιχεία και προέκυψαν διάφορα άξια προσοχής πραγματα με τα οποία σχηματίστηκε ένα μικρό εκθετήριο.

  Το πιο εντυπωσιακό κατά τη γνώμη μου είναι ένα κομμάτι γρανίτη μήκους περί το 50 εκατοστά, το οποίο είχε εμφανώς καμφΘεί κατά τη διάρκεια των 500 περίπου ετών που βρισκόταν στη θέση του. Φαίνεται ότι κάτω αό πολύ μεγάλο βάρος και σε διάστημα πολλού χρόνου, ακόμα και τα στοιχεία που αποτελούν μια πέτρα μπορεί να μετακινηθούν χωρίς να σπάσουν.

  Υπολογίζεται ότι το εν λόγω στοιχείο θα έσπαζε μετά από 200 χρόνια λόγω της αλλαγής της γωνίας

  Το ερώτημα είναι αν τώρα που έφυγε το βάρος, αν η πέτρα θα ανακτήσει ένα τουλάχιστο μέρος από το αρχικό της σχήμα

  Πιστεύω πως αν γκουκ=γκλίσετε κατάλληλα θα το βρείτε. Εγώ το είδα με τα μάτια μου

 36. leonicos said

  34

  τήλος

  τι είδους στην κυριολεξία;

 37. leonicos said

  18

  Κάτι με συνδέει με τον Κολοκοτρώνη αλλά δεν θυμάμαι τι

  Απλο. Ήταν κι αυτος ΠΑΟΚ-τζις

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  36 Τι λογής, υποθέτω.

 39. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλό μήνα. Αγάντα σε όλους. Επιδημία είναι, θα περάσει.

 40. dryhammer said

  36. Ίσως είναι ανορθόγραφο -καθότι προφορικό- τί λο(γ)ής. Εδώ, με ποιο τρόπο. πχ «Τίλως ήγινε* κ ηγκρέμισένε πού ‘τανε τετράγερο»

  * ή ηγίνηκε ή ηγίνικένε ή ήγινένε

 41. Γιάννης Ιατρού said

  Και στη Φλώρινα χιονίζει του κερατά!

  [video src="https://i.imgur.com/OwxnCGK.mp4" /]

 42. # 21

  Ασχετε !

  ΠΑΟΚτΣήδες υπάρχουν πολλοί ενώ ΠΑΟΚg’s ένας και μετριοπαθέστατος (ανάλογα με αυτά που ακούει από σκουληκΑρειους, τοΑΕΚwon’tdo και βαζελόφρονες- οι λιμανίσιοι έχουν το ακαταλόγιστο !!)

 43. # 41

  μη λες κερατά και θυμώσει ο Ηφαιστος, μέρα πούναι !

 44. Pedis said

  Και ληγμένες μάσκες στο υγειονομικό προσωπικό

 45. sarant said

  41 Εδώ πάντως έχουμε ήλιο λαμπρό

 46. tryfev said

  1. Νίκο μου, εξαιρετικό εισαγωγικό κείμενο όπως πάντα. Μέχρι αυτήν τη στιγμή κι εγώ πίστευα ότι ο Απρίλιος ετυμολογείται από το aperire. Με την εκδοχή Benveniste, λοιπόν, προστίθεται άλλος ένας μήνας με προέλευση …θεϊκή οπότε έχουμε 5 (Janus, Mars, Apru aka Venus, Maia, Juno). ΄Αλλοι δύο είναι …αυτοκρατορικοί (Julius -καθώς και ο Julius Caesar ήταν μη εστεμμένος μονάρχης- και Augustus) και μένει ο Februarius που αν δεν κάνω λάθος προέρχεται από το ουσιαστικό februum (καθαρμός, εξαγνισμός). Τους υπόλοιπους τέσσερις θα τους έλεγα «αριθμητικούς» ή ….»αριθμημένους (septem, octo, novem, decem). Βέβαια, από κεκτημένη ταχύτητα, κάποιοι παρασύρονται από τους άλλους τρεις και πετάνε ένα ….Οκτώμβριος.

  ΄Ερρωσο παμφίλτατε (και ουχί πανφίλτατε).

 47. nwjsj said

  @ 31 – Γιάννης Ιατρού
  Πολύ καλό (… για να είναι αληθινό)!

 48. Pedis said

  Η επιδημική ετοιμότητα μίας χώρας προϋποθέτει τη συλλογή ολοκληρωμένων στοιχείων και τη διαφάνεια στην επικοινωνία τους

  Ηλίας Κονδύλης \ Αναπλ. Καθηγητής ΠΦΥ – Πολιτικής Υγείας | Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

  Αλέξης Μπένος \ Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ | Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

  Παρά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σοβαρό πλέον προβληματισμό προκαλούν τα σημαντικά κενά στη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 και τη διάχυση αυτών των δεδομένων στην επιστημονική κοινότητα της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  Σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα και δειγματοληπτικός έλεγχος του πληθυσμού δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Ο χαμηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (<150 έλεγχοι ανά 100,000 πληθυσμού) δεν επιτρέπει την παρακολούθηση της πραγματικής διασποράς της νόσου στην κοινότητα και την παρακολούθηση της εξέλιξής της.

  – Ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο με αναλυτικά στοιχεία για τη γεωγραφική διασπορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 και των εκβάσεών τους για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου, τρείς εβδομάδες δηλαδή μετά την έναρξη της επιδημίας στη χώρας μας. Η δε δημοσίευσή του δεν είναι συστηματική. Την περίοδο 26 έως και 28 Μαρτίου δεν δημοσιεύτηκε το σχετικό ημερήσιο δελτίο.

  Συστηματική καταγραφή (ή κοινοποίηση) επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δεν πραγματοποιείται από πλευράς ΕΟΔΥ. Τα όποια διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από τον ημερήσιο τύπο και τις καταγραφές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

  – Ο σχεδιασμός ανάπτυξης νοσοκομειακών κλινών και κλινών ΜΕΘ για ασθενείς covid-19 από πλευράς Υπουργείου Υγείας δηλώνεται ότι γίνεται βάσει μαθηματικών μοντέλων και προβολών σχετικών με την εξέλιξη της επιδημίας, μοντέλα και προβολές οι οποίες ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στην επιστημονική κοινότητα ή τέθηκαν στη διαδικασία επιστημονικής κρίσης.

 49. Γιάννης Ιατρού said

  47: γάτα 🙂

 50. Pedis said

  Συνέχεια από το # 48:

  Από τις 26 Μαρτίου τόσο το δελτίο τύπου όσο και το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ δεν καταγράφουν (ή δεν κοινοποιούν) πλέον τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών covid-19 καθώς και το συνολικό αριθμό των θεραπευμένων εξελθόντων ασθενών από τα νοσοκομεία της χώρας.

  Επομένως, η εντύπωση που είχαμε τις προάλλες δεν είναι μόνον εντύπωση …

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/28/meze-420/#comment-642235

 51. sarant said

  46 Νάσαι καλά Τρύφωνα!

  50 Χμμ…..

 52. Καλημέρα

  18 Λίγο πριν το τέλος: Και το γιο μου 🙂

  Πανελλαδικές: Στις αυλές των σχολείων ή σε μεγάλα γήπεδα-τύπου ΟΑΚΑ- οι εξετάσεις

 53. spyridos said

  41

  Πάσχα 2001
  15 κ 16 Απριλίου.
  Χιόνιζε και τις δύο ημέρες σε Ηπειρο και Δ. Μακεδονία.
  Τα αμπέλια στα πεδινά κάηκαν και πολλές ζημιές στην ανθοφορία των εσπεριδοειδών στην Αρτα.

  Μιά ερώτηση
  Αυτές τις μέρες πιάνει πάγο το βράδυ εδώ στα βόρεια.
  Εχεις λιακάδες και ξαστεριά και το βράδυ παγώνει.
  Τέτοιες νύχτες οι αγρότες καταβρέχουν όλη νύχτα με τα ποτιστικά για να σώσουν τον ανθό.
  Τώρα είναι στο φόρτε τους οι αχλαδιές. Ετσι είναι κάθε πρωί.

  Το λουλούδι βρεγμένο παγώνει εξωτερικά και δεν παθαίνει τίποτα μέσα μου έχουν εξηγήσει εδώ και χρόνια.
  Το πιστεύω φυσικά γιατί σε λίγο θα πετάνε πάλι οι μέλισσες επάνω.
  Δεν έχω καταλάβει όμως πως γίνεται αυτό. Γιατί η θερμοκρασία εσωτερικά παραμένει υψηλή.

 54. Pedis said

  # 51 β – Εμ, δεν σου έχει φανεί περίεργο ότι το δελτιο τύπου είναι το αντίθετο της αναλυτικότητας;

  Λ.χ. δεν έχω ακόμη πετύχει στοιχεία σχετικα με την λεπτομερή ηλικιακή κατανομη των κρουσμάτων και των θυμάτων. Τη γεωγραφική τους κατανομή.

  Είναι επιεικώς απογοητευτική η απόδοση τους. Ή έχουν το λόγο τους να μην δημοσιεύουν πολλά στοιχεία.

  Με βάση τα επισημα στοιχεία τοθυ Τσιόδρα ποιος θα μπορέσει να τα βάλει κατω, να τα μελετήσει και να δει τις τάσεις και τις προοπτικές;

 55. ΓΤ said

  52β@ Σαφώς «πρωταπριλιάτικο» ψέμα 🙂

 56. https://tinyurl.com/u3xa4js

 57. 52 χαχά καλό, και του χρόνου!

 58. Μαρία said

  50
  Πράγματι. Το δελτίο που είχα λινκάρει ήταν της 25ης Μαρτίου. Το επόμενο της 29ης παραλείπει αυτά τα δεδομένα.
  Τα δελτία εδώ https://eody.gov.gr/epidimiologika-statistika-dedomena/imerisies-ektheseis-covid-19/

 59. Μαρία said

  Αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο.

 60. spiridione said

  Ένα ωραίο πρωταπριλιάτικο

  Στο μεταξύ διαβάζω ότι το SPD προτείνει εφάπαξ εισφορά των πλουσίων για να αντιμετωπισθεί η κρίση
  https://www.documentonews.gr/article/germania-koronoios-efapax-eisfora-twn-ploysiwn-gia-na-antimetwpisthei-h-krish-zhta-to-spd

 61. 46 Όχι, τα Πάμφιλα δεν διεκδικούν την καταγωγή του. Υπάρχουν τόσες και τόσες άλλες πόλεις. Αλλά αυτός πιστός στη Γέρμα 🙂

 62. Pedis said

  # 58 – Κοίτα, εκτός των άλλων, η «φυλή» έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του τζερεμέ, που δεν ντρέπεται κι απο πάνω γι αυτό … και, κάποιες φορές αυτό ακριβώς αποτελεί και πρόφαση για να κάνει το μοσκιό …

  Αλλά του π0ύστη, μαι σταλιά γη είναι η χώρα με έναν μικρό αριθμό νοσοκομείων, δεν δικαιοολογούνται (Υπουργείο, Αρμόδιες Υπηρεσίες) να μην διαθέτουν με ακρίβεια τα καθημερινά στοιχεία (τα οποία μάλιστα θα έπρεπε να διπλοελέγχονται από άλλη ανεξάρτητη υπηρεσία.)

 63. spiridione said

  50. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι ενώ πριν λίγες μέρες ανακοίνωναν και νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και διασωληνωμένους, τώρα ανακοινώνουν μόνο διασωληνωμένους. Δεν είναι όλοι στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

 64. 55 E, ναι, για. Αλλά μ’ άρεσε.

 65. Pedis said

  # 60 – Εχει ορίσει δύο Επιτροπές:

  Η μια θα ασχοληθεί με την φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και των επιχειρήσεων της.

  Η δεύτερη με την φορολόγηση των εφοπλιστών.

  Έχει δόσει καιρό μια εβδομάδα να του φέρουν τις προτάσεις.

  Θέλει να τις έχει στα χέρια του πριν τις 16 του μήνα

  όταν κοινοποιήσει στο Λαό τις Θεσεις του Απρίλη.

 66. Πέπε said

  @62:

  > > …P. d’Avril and Dr. A.P.R. Ilfool …

  Νέα μόδα είναι αυτό, να λες πρωταπριλιάτικα ψέματα και ταυτόχρονα να λες «αυτό ήταν ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα»; Άσ’ το βρε άνθρωπέ μου να το χάψουμε πρώτα, σκιας για λίγη ώρα, και μας το αποκαλύπτεις την άλλη μέρα. Πολιτικά ορθό ξενέρωμα, σ’ ένα ψεματάκι που μια χαρά θα μπορούσε να γίνει πιστευτό.

  Σαν το ανέκδοτο με το αστυνομικό «Ο δολοφόνος ήταν ο γιατρός», που μυστηριωδώς πάτωσε στις πωλήσεις.

 67. leonicos said

  Ερώτηση -πρόκληση για τον Πέπε

  Από ποιο έπος προέρχονται οι παρακάτω στίχοι

  ἦμος δ᾽ ἠριγένεια φάνη ῥοδοδάκτυλος Ἠώς
  ἀτὰρ κρείων Ἀγαμέμνων Λεώνικον τ’ ὄτρυνε
  ἔπος θωμαστὸν γραφέμεν ὁ δ’ ἀπήγξατο

 68. Νέο Kid said

  67. Για ρίχτο! (Το ανέκδοτο)

 69. leonicos said

  64 Όχι δεν είναι όλοι στην ΜΕΘ διασωληνωμένοι υποχρεωτικά

  Συνήθως όμως είναι. Εκείνους που δενείναι συνήθως τους μεταφέρουν στην ΜΑΦ Μονάδα αυξημένης φροντίδας

 70. Νέο Kid said

  68 Απ το σουμεριακό έπος του Dildo-mess

 71. leonicos said

  38

  Ναι, σωστά

 72. Aghapi D said

  Ποιος είπε: δέν λέω ποτέ αλήθεια;

 73. Pedis said

  Τιναυταμωρέ!;

  Το σωματείο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου καταγγέλλει έγγραφο του ΕΟΔΥ που εν ολίγοις ορίζει ότι εάν δεν υπάρχει έγκριση του «παντογνώστη» ΕΟΔΥ για τη λήψη δείγματος από ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, τότε η εξέταση θα βαρύνει οικονομικά το νοσοκομείο, την κλινική ή ακόμα και τον ιδιώτη ασθενή!
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/237469_sobaro-atopima-toy-eody

 74. Πέπε said

  @69:

  Μα το είπα ουσιαστικά! Ε, άμα θες να το αφηγείσαι, φτιάχνεις και λίγη υπόθεση γύρω γύρω (προσχηματικά, όπως στις τσόντες):

  -Άσε, δεν ξαναασχολούμαι με την αστυνομική λογοτεχνία.
  -Μα τι λες, εσύ είσαι πολύ καλός! Δημιουργείς σασπένς, αγωνία, βάζεις τον αναγνώστη να ψάχνει λύσεις…
  -Το πρώτο μου βιβλίο πάτωσε.
  -Πώς είναι ο τίτλος;
  -…

  @68:

  Λεώνικε, προς μεγίστην τέρψιν κάποιας ψυχής που μας διαβάζει και δεν το μολογάει, δεν ξέρω! Ντάξει, για Ιλιάδα μοιάζει, αλλά το γραφέμεν με παραξενεύει.

 75. ΣΠ said

  67, 69, 75
  Είναι από την ταινία Οι τρείς ψεύτες με τον Νίκο Σταυρίδη σε τριπλό ρόλο. Ένας από τους ρόλους του είναι της Κλεονίκης, της γηραιάς συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων τύπου Άγκαθας Κρίστι, που αναρωτιέται γιατί το βιβλίο της με τίτλο «Ο δολοφόνος είναι ο γιατρός» πούλησε μόνο ένα αντίτυπο.

 76. ΓιώργοςΜ said

  75α Εγώ το ξέρω παιδιόθεν ως εκδίκηση του ταξιθέτη σε όσους δεν έδιναν πουρμπουάρ.

 77. Νέο Kid said

  Έγκριση;;; what the heck!

 78. Νέο Kid said

  73. Επαναλαμβάνω την απάντηση, γιατί την κράτησε η κορωνοματμάγκα του Νικοκύρη…
  Ο Επιμενί@δης. Τον αντέγραψαν αργότερα οι βελανιδοφ@γοι Κουρτ Goedel και Μπέρνι Ρασσελ

 79. ΓΤ said

  To «Γιε μου» σε μια διαφορετική διάσταση https://www.youtube.com/watch?v=wH67CYGH5xg

 80. Γιάννης Ιατρού said

  67 (τέλος) Πέπε,
  άσχετος είσαι; Ο δολοφόνος είναι πάντα ο κηπουρός! Γνωστόν τοις πάσι 🙂

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πρίν από λίγο, είδα στο κανάλι της Βουλής, την Κανέλη να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και την άρση των απαγορεύσεων πρίν την μεγάλη εβδομάδα, ώστε να επανακινήσει η οικονομία, βασισμένη στην πρόσφατα αποχτημένη επιστημονική τεχνογνωσία του φίλα προσκείμενου ΚΚΚ, που ξεβρακώνει την κυβέρνηση των αρίστων.
  Μπράβο στην ηγεσία του Περισσού, και δεν τους το είχα, το καλό πρέπει να λέγεται όμως και να αναγνωρίζεται.

  41 – Έχετε και απαγόρευση κυκλοφορίας;

  Σε πείσμα των καιρών και της ημέρας, Καλό μήνα σε όλους και μη τρελαίνεστε, τα χειρότερα είναι μπροστά και θα έρθουν μετά το πέρας της επιδημίας.☺

 82. 18 Τέλος. Ευχαριστώ για την υπόδειξη – υπενθύμιση (με τα ηλεμαθήματα τάχω παίξει).

 83. 82 Τέλος Το θέμα είναι το πέρας της επιδημίας να μην έρθει μετά την έλευση της αποδημίας 🙂 Να μπορέσουμε να τα δούμε

 84. Πέδη, ψάχνεσαι για δεδομένα. Όλ’ αυτά είναι στατιστικά. Κι ως γνωστόν (αν δεν είναι θάπρεπε) υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστική 🙂 🙂 🙂 Οπότε…

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  84 – Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ!!! ☺😁😂

 86. ΓιώργοςΜ said

  85 Στο μάθημα της στατιστικής, στο μεταπτυχιακό, μας είχαν προτείνει για διάβασμα το «How to lie with statistics».
  Το διαβάσαμε κάμποσοι, αρκετά τουλάχιστον για να ξέρουμε πότε μας δουλεύουν.

 87. Pedis said

  # 85 – Αυτά ονομάζονται στατιστικά, αλλά δεν πρόκειται για δείγματα.

  Μιλάμε για το σύνολο των *καταχωρημένων* δεδομένων μέχρι τελευταίας μονάδας.

  Η ακρίβεια στην πηγή, στη μετάδοση και στην καταχώρηση πρέπει να είναι πάντα υπό διπλό έλεγχο και τα σφάλματα μπορούν να περιοριστούν με μεγάλη βεβαιότητα στο ελάχιστο.

  Δεν βλέπω να υπάρχει, θεωρητικά, μεγάλο περιθώριο για λάιζ, εκτος αν έχουμε να κάνουμε με ατζαμήδες/ανίκανους/πονηρούς.

 88. Νέο Kid said

  73. Ο Επιμενίδης. ( και την ωραία αυτή δήλωση την έκλεψαν οι ζηλοφθονοι βελανιδοφαγοι Κουρτ Γκαίντελ και Μπέρνι Ράσελ)

 89. Π. said

  Χριστούγεννα στο σπίτι σου και Πάσχα όπου θέλεις… Aυτό το πρωτοάκουσα στην Ιταλία Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi. Εχω την αίσθηση οτι στην Ελλάδα το Πάσχα είναι πιο οικογενειακή γιορτή σε σχέση με τα Χριστούγεννα, αλλα μπορεί να κάνω λάθος

 90. Χρήστος Π. said

  Ο λοιμωξιολόγος Ιωαννίδης είναι μια διάνοια και ειδικός στο σημερινό μας πρόβλημα, από πολλές πλευρές. Επίσης ωμά ειλικρινής. Δεν ξέρουμε πόσο και για πόσο αποδίδουν τα μέτρα μας, γνωρίζουμε λίγα ακόμα για τον ιό, και φαίνεται πως μέσα στη τύφλα μας το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι το κλείσιμο μέσα στο σπίτι. Πόσο θα μας σώσει ή όχι αυτό, θα μελετηθεί αργότερα, μιας και συγκεκριμένες περιοχές έχουν τεράστιο πρόβλημα που επέμενε και επιμένει αρκετά και με το κλείσιμο. Όποιος θέλει συμφωνεί, όποιος θέλει διαφωνεί, κλπ. Άλλοι ειδικοί λένε άλλα. Ο Δασκαλάκης όμως του ΜΙΤ που ΔΕΝ είναι ειδικός, δεν είναι Βιοπληροφορικός πχ, γιατί πρέπει να έχει άποψη και να κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού; Έχει βγάλει και συμπεράσματα! Θα καταφέρει τελικά από «παιδί θαύμα» που έκανε λαμπρή καριέρα να γίνει βεντέτα και αντιπαθής… Εκτός αν βρήκε ανέφικτη ισορροπία Nash και στην επιδημία….

  82. Το ΚΚΕ είναι ειδικό στις καταστροφές. Τι πρότεινε τώρα, 1200 βασικό μισθό όπως παραμονές της κρίσης που το ίδιο έκλεινε τις επιχειρήσεις του και απέλυε απλήρωτους συντρόφους;; Σίγουρα κάτι ρεαλιστικότατο με μπόλικη επίταξη και κρατικοποίηση. Πετυχημένες συνταγές από παλιά. Ας φάνε κορονοϊό να πάθουν ανοσία όπως την εποχή του Τσέρνομπιλ στη ραδιενέργεια. Χωρίς κνίτες η ζωή είναι το τραγουδισμένο ζαμπόν χωρίς λιπαρά

 91. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα -και για τα πρωταπριλιάτικα, δικά σας ή που τα μεταφέρατε εδώ 🙂

 92. spiridione said

  70. Ναι, οκ, είναι μικρή η διαφορά. Π.χ. τις προάλλες ανακοίνωσαν 45 διασωληνωμένους και 48 σε ΜΕΘ.

 93. spyridos said

  91

  Ο Ιωαννίδης ‘εχει κρυφτεί σε μιά πολύ βαθιά τρύπα προς το παρόν.
  Τρώει πάρα πολλές φα΄πες.

  Κάποιος Αμερικάνος του έστειλε να διαβάσει αυτό
  «Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ’ ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν. »

  Το ευτυχές γεγονός είναι ότι κι ο Τσιόρδας με τα λίγα μέσα που έχει πλέει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

 94. Χρήστος Π. said

  1 Απριλίου 1955 αρχίζει ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Με σαμποτάζ στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βυθίζονται όλα στο σκοτάδι. Πρώτος ηρωϊκός νεκρός στο σαμποτάζ ο Παντελής Μόδεστος. Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι γνωστo

  1 Απριλίου 1947 πεθαίνει ο Βασιλεύς μας Γεώργιος Β. Θλίψη για το Βασιλέα της Νίκης. Το παληκάρι, τον αποφασισμένο για όλα, τον άτεγκτο και ακλόνητο κατά των Γερμανών και στη πιο δύσκολη ώρα. Καμμιά προσέγγιση προς Βερολίνο, ακόμα και όταν υπουργοί του Τσώρτσιλ ένιωθαν το πανικό. Όταν το 1935 μετά τη περίοδο της ανωμαλίας και την απώλεια στην εξορία του Κωνσταντίνου Α (ΙΒ) επέστρεψε στην Ελλάδα, ο Βαμβακάρης τον υποδέχθηκε με αυτό…

 95. Μαρία said

 96. # 86

  κάτι σαν τον ΓΠΠ δηλαδή ;; σε τέρμινα ;; 🙂

  Καμιά κατάρρευση νομισματική δεν πρόκειται να γίνει, είναι θέμα απλούστατης κοινής λογικής. Πιθανή είναι η επίδραση της πανδημίας στην παραγωγή τροφίμων, με μια σεζόν χαμένη θάχουμε μαυραγορίτικα τεχνητά προβλήματα-υπάρχουν αποθέματα για μια σεζόν- με δεύτερη θα φάει ο ένας τον άλλον !

 97. spiridione said

  96. Αυτό κολλάει και με αυτό, από τα ΝΕΑ
  https://www.tanea.gr/2020/03/31/economy/pro-ton-pylon-oikonomiki-katastrofi-logo-koronaiou-megales-epiptoseis-stin-ellada/

  Είναι αλήθεια ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των μέτρων και στη χώρα μας και παγκοσμίως. Όμως, ας μην γελιόμαστε με το ορόσημο για την πραγματική εκτίμηση της κατάστασης θα έχει μετατεθεί για το τέλος Απρίλη, σημείο στο οποίο σε πλανητική κλίμακα το πιο πιθανό είναι η πανδημία να παραμένει ενεργή, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες.

  Αυτό είναι που δίνει και τη σημασία που αποκτά σήμερα η κρατική οικονομική παρέμβαση. Όπως έχουν υπογραμμίσει πάρα πολλοί οικονομολόγοι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το μεγάλο κοινωνικό κόστος μια παρατεταμένης εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και υπάρχει δυνατότητα μετά επανεκκίνησης, είναι το κράτος να αναλάβει ουσιαστικά να καλύψει τους μισθούς και το εισόδημα που χάνεται. Χωρίς αυτή τη γενναία παρέμβαση του κράτους για να καλύψει το κενό που υπάρχει, οι τωρινές απώλειες θα γίνουν διαρθρωτικά κενά και η ύφεση θα διατηρηθεί και μετά το τέλος της πανδημίας.

  Για μια οικονομία όπως η ελληνική το κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, εάν υπολογίσουμε και το πόσο τραυματισμένη από την προηγούμενη περίοδο. Ούτε η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει άλλο ένα κύμα λιτότητας για να ισοσκελιστούν οι τωρινές απώλειες. Η κρατική δαπάνη σήμερα δεν είναι σπατάλη, είναι η επένδυση στο να αποφύγουμε την καταστροφή. Γι’ αυτό και είναι η ώρα για τη συνολική αμφισβήτηση ενός μοντέλου δημοσιονομικής πειθαρχίας που ούτως ή άλλως είχε αποδειχτεί καταστροφικό.

  Και εάν αυτό δεν γίνεται κατανοητό στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δείχνει η οχύρωση των χωρών του Βορρά σε μια επικίνδυνη λογική, είναι ευθύνη των κρατών να πάρουν τις αναγκαίες επιλογές. Για να αποφευχθεί η καταστροφή αλλά και για να μπορέσει η όποια συζήτηση για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο να γίνει με την κοινωνία όρθια.

 98. spiridione said

  Και εμείς ετοιμαζόμαστε να κάνουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!
  https://www.ethnos.gr/politiki/97541_dilosi-bomba-kyrtsoy-ta-lefta-stin-ellada-ftanoyn-mehri-ton-ioynio

 99. Aghapi D said

  79 Ευχαριστώ

 100. Μαρία said

  Ένα χρόνο μεγαλύτερος απ’ το Γλέζο.

  https://en.wikipedia.org/wiki/La_Nueve

 101. loukretia50 said

  Kαλό μήνα!
  Και αφτό θα περάσει! – κι ας είν΄καφτό!
  just see magic!

  (εγώ βέβαια δεν το κατάλαβα στην αρχή!

 102. Georgios Bartzoudis said

  #Κάποιος έσβησε το σχόλιό μου. Το επαναλαμβάνω-‘όπως το θυμάμαι- και προειδοποιώ: Αν μου το ξανασβήσει θα …βεργαϊσω!!

  «Τε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων»
  #Του κατακλέψαντος τον γνήσιο χοντροψευταρά, τον Μακεδόνα Αντιφάνη τον Βεργαίο [Όλα από μας τα πήρανε, ακόμα και τα ψέματα!]

  «Δε 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού»
  # Κοραή του (και) καθαρευουσιάνου [ή έστω «στρωτο-καθαρευουσιάνου». Μπουρζουαζίας το ανάγνωσμα!]

 103. Pedis said

  Σαν πολλοί να τείνουν στο συμπέρασμα ότι τα πλάνα από την παραλία Θεσ/νίκης ήταν μονταρισμένα …


  Σε ανακοίνωσή της για το κλείσιμο της Νέας Παραλίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης αναφέρει:

  «Περισσότερο προβληματισμό και όχι ανακούφιση προκάλεσε η προχτεσινή (30.3.2020) απόφαση κυβέρνησης, περιφερειάρχη και δημάρχου Θεσσαλονίκης για κλείσιμο της Νέας Παραλίας.

  Σημειώνουμε ότι η εφαρμογή του δόγματος της «ατομικής ευθύνης» και των περιορισμών κυκλοφορίας, που είναι κοινός παρονομαστής κάθε πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, ούτε αρκεί για να προστατέψει την υγεία του λαού (θυμίζουμε τις επισημάνσεις του ΠΟΥ ότι η καραντίνα δεν αρκεί από μόνη της, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες στη Δημόσια Υγεία, ώστε τα κρούσματα να εντοπίζονται, να απομονώνονται και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους, για να «σπάσει» η αλυσίδα της μετάδοσης) ούτε και μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας τις οποίες προκάλεσε η πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων.

  Και, σαφώς, όταν η «ατομική ευθύνη» ανάγεται στο μόνο όπλο, τότε η καραντίνα θα επεκτείνεται όλο και περισσότερο.

  Επισημαίνουμε, επίσης, για τη διοίκηση Ζέρβα ότι οι επικοινωνιακές επιδιώξεις και αποφάσεις, στηριζόμενες σε «μονταρισμένα» βίντεο (ιδιαίτερα μετά τις μαρτυρίες που αμφισβητούν τις εικόνες συνωστισμού που επιβάλλεται να ελεγχθούν), για να δημιουργήσουν εικόνα γενικευμένης ανευθυνότητας και να μεταφέρουν στο λαό τις δικές τους ευθύνες, δεν αφήνουν το παραμικρό αποτύπωμα. Κι αυτό ειδικά όταν λείπουν οι θετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικότερα δε σε ζητήματα αρμοδιότητας του δήμου:

  Μόλις πριν λίγες ημέρες 250 σχολικοί καθαριστές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ΣΜΑ με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ο ένας πάνω στον άλλο, παρά τα μέτρα κατά του συνωστισμού, για να κατανεμηθούν υποτίθεται σε άλλες υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι εντέλει άλλοι στάλθηκαν να εργαστούν χωρίς μέσα προστασίας, ενώ άλλοι πήγαν σε υπηρεσίες κλειστές…

  Στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Τεχνικών Συνεργείων του Δήμου Θεσσαλονίκης η δουλειά βγαίνει χωρίς τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

  Για να μην αναφερθούμε σε εργασιακούς χώρους μεγάλων εταιρειών όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα αποφυγής του συνωστισμού και δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και η κυβέρνηση.

  Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να βάλει αυτά τα ζητήματα κατ’ αρχάς σε προτεραιότητα: Το να λειτουργεί ο δήμος σαν λαγός της κυβέρνησης δεν απαντά στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και οι πρωτοβουλίες που υποτάσσονται στην εύκολη δημοσιότητα έχουν πάντα κοντά ποδάρια…».

  https://www.902.gr/eidisi/topiki-dioikisi/219981/perissotero-provlimatismo-kai-ohi-anakoyfisi-prokalese-kleisimo-tis

 104. Avonidas said

  Ποιος θα μας σώσει; Ανατολή για Δύση;
  Ποιος Έλληνας ή βάρβαρος γιατρός;
  Ο κόσμος πότε πια θα ξεμυτίσει
  χωρίς να τον θερίσει ο ιός;

  Δε θα μας σώσει Ανατολή για Δύση,
  μηδ’ Έλληνας ή βάρβαρος γιατρός
  Ο κόσμος τώρα πια θα ξεμυτίσει
  μόλις ζεστάνει κάπως ο καιρός.

 105. voulagx said

  Σε ποιους κουνούν το δάχτυλο;

 106. ΣΠ said

  103
  Κανένας δεν το έσβησε. Εδώ το έβαλες: https://sarantakos.wordpress.com/mybooks/oporolekseis/#comment-642739

 107. Μαρία said

  104
  Κανείς δεν μίλησε για μοντάζ. Τηλεφακός χρησιμοποιήθηκε που συμπιέζει τις αποστάσεις.
  Πήρε το μάτι μου λίγο πριν οτι στο ίδιο κανάλι που έπαιξαν το παραπλανητικό βίντεο, αποκαθιστούσαν την πραγματικότητα.

 108. sarant said

  105 Kαλό, εξοριστε ποιητή!

  103 Δεν το έσβησε κανείς το σχόλιο, απλώς το είχες γράψει σε άλλο άρθρο, στο άρθρο… Οπωροφόρες λέξεις. Εκεί είναι ακόμα.

  99 Λαγός

 109. Μαρία said

  107
  Απίστευτο 🙂

 110. loukretia50 said

  Αvonidas
  Η κόρη μου χθες μου έστειλε αυτό :

  της απάντησα να θυμηθεί ό,τι την έκανε να χαμογελάει
  πχ A bit of Fry and Laurie – https://youtu.be/SVRODdXVI3Q Judge Not

  αν όχι,
  Σ΄έναν ιστό φυλακισμένοι
  «Για προστασία» – σοφοί οι ταγοί!
  Προβάρουν την υποταγή:
  «Γιατί αλλιώς πάμε χαμένοι, αφού η πτώση δεν αργεί.»
  Η γλύκα της αμφιβολίας το βλέπει δίχτυ ασφαλείας.
  Δεν έχουμε επιλογή.
  Ας μείνουμε προς το παρόν – το μέλλον δεν έχει πλαφόν-
  απ΄τη ζωή αποκλεισμένοι.

  Κι αναρωτιέται ο αφελής, τι τάχα πρέπει να προσμένει
  αν δεν πετύχει η συνταγή
  κι είμαστε απ΄όλους ξεχασμένοι?
  Πώς θάχει ανοσία αγέλης το μεγαλείο μιας φυλής
  τόσο πολύ μεταλλαγμένης?
  ΛΟΥ
  Σ΄αυτή τη δύσκολη στιγμή, ας μη χαθεί η επαφή
  -κοινή λαχτάρα μας κρυφή-
  μονάχα ο ιστός μας δένει

 111. Pedis said

  # 108 – Κανείς δεν μίλησε για μοντάζ. Τηλεφακός χρησιμοποιήθηκε που συμπιέζει τις αποστάσεις.
  Πήρε το μάτι μου λίγο πριν οτι στο ίδιο κανάλι που έπαιξαν το παραπλανητικό βίντεο, αποκαθιστούσαν την πραγματικότητα.

  Τελος πάντων, να το πούμε (οπτική) απάτη.

 112. 111 τέλος

  Διαφωνάω. Υπάρχουν κ τα τηλέφωνα, υπάρχουν και τα μέιλ (φτάνει να τα κοιτάμε ενίοτε τα ρημάδια) 🙂

 113. Γιάννης Ιατρού said

  Και να πείς πως ήταν πρωταπριλιάτικο; Μπάαα, θα φάει η μύγα σίδερο…
  Guerre des masques entre la Suède et la France

 114. Γιάννης Ιατρού said

  113 (τέλος): χαχα, τι λές τώρα χτήνος!

 115. ΓιώργοςΜ said

  113 Κοιτάω τόσην ώρα το τηλέφωνο, τίποτα…. 😛

 116. William T. Riker said

  111 Δείτε και την παρακάτω διασκευή, είναι πολύ ενδιαφέρουσα:

 117. Οι κύριοι του 115 και 116 σιωπή και γρήγορα στην υπόγα την υγρή και σκοτεινή 🙂

  Η γάτα υπηρεσίας να ελέγξει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο.

 118. nikiplos said

  53@ Τέλος. χωρίς να είμαι ειδικός, μήπως επειδή, το συνεκτικό νερό γύρω από το άνθος παγώνει γρήγορα και στη συνέχεια λειτουργεί σαν μονωτικό για τον εσωτερικό ιστό.

 119. Παναγιώτης Κ. said

  102. Προσέξτε ότι το αρχικό στήσιμο είναι Κ σπαθί-καρό, J μπαστούνι-σπαθί, Q καρό-κούπα. Όταν γίνεται η … μαντεψιά τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει…
  Πάντως ο εμπνευστής του τρικ είναι άξιος θαυμασμού!

 120. Αιμ said

  49. Και του χρόνου Γιάννη (είπα και γω ! ) νάμαστε καλά

 121. Γιάννης Ιατρού said

  121: Έτσι, όντως Αιμίλιε!
  ΥΓ: Εκεί μας φτάσανε, να λέμε νά ΄μαστε καλά του χρόνου, ακόμα λυκόπουλα, στο άνθος της νιότης μας! 😉🙄😂

 122. Μαρία said

  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση» και μάλιστα προχώρησε επικροτώντας αυτό το γεγονός: «Καλά έκανε η τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη. Οι πολίτες πειθάρχησαν και πειθαρχούν όταν αντιλαμβάνονται ότι τα προτεινόμενα είναι προς το συμφέρον τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους κάνει να το αντιληφθούν». https://www.dailythess.gr/chrysocho-dis-kala-ekanan-ta-mintia-kai-megethynan-tis-symperifores-elachiston-politon/

 123. leonicos said

  75 Πέπε

  Απλή πλακίτσα ήταν. Δεν το εννοούσα. Άλλωστε, όπως θα έχεις κάπου διαβάσει κι εσύ, ο Όμηρος δεν με είχε γνωρίσει προσωπικά. Μόνο ο Αγαμέμνων.

  Γραφεμεν, υποτίθεται αιολικό απαρέμφατο.

 124. sarant said

  123 !

 125. 125 Τι θαυμάζεις Νικοκύρη? Το λαμπρό μέλλον?

 126. Λοζετσινός said

  53,119
  Κάτι σαν εκατομμύρια ιγκλού σε σμίκρυνση! Μια πιο καλοτραβηγμένη φωτογραφία θα μπορούσε να κερδίσει σε φωτογραφικό διαγωνισμό.

 127. Georgios Bartzoudis said

  107, 109, 110
  # Τσιορ τσιοπ! Φαίνεται ότι …μου την έδωσε ο κορονογιός. Ούτε Πρωταπριλιά να ήταν!

 128. Pedis said

  # 123 – Συνεπώς, 100% απάτη και ξεφτίλα.

 129. Pedis said

 130. Pedis said

  Αληθές;

 131. Το 123 μου προκάλεσε για αδιευκρίνιστους λόγους αυτόν τον συνειρμό αλλά μάλλον κάνω λάθος και υπερβάλλω οπότε ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από οιονδήποτε θεωρήσει εαυτόν θιγόμενο.

  Και συνέχισε ο Η. Ηλιού: «…Και ερωτώ την Κυβέρνησιν, ποιος ασκεί την εξουσίαν εις
  αυτόν τον τόπον; Πώς περί οιουδήποτε κ. Παπαδοπούλου υπάρχει το τεκμήριον της
  αληθείας, και εις βάρος δεκάδων ελεύθερων πολιτών το τεκμήριον της ενοχής, ώστε αρκεί
  να συντάξη ένα χαρτί ο κ. Παπαδόπουλος, διά να συλληφθούν νύκτωρ από τα σπίτια των εις
  τα τέσσερα άκρα της Ελλάδας 10 πολίται, να τεθούν υπό απομόνωσιν, να κινδυνεύσουν να
  υποστούν τα γνωστά και συνηθισμένα από τας δίκας της Αεροπορίας και άλλα συνηθισμένα
  παρομοίας φύσεως βασανιστήρια, διά να ελεγχθούν ύστερα όλα αυτά ότι ήσαν πομφόλυξ;
  Και αν αύριον με ένα νέον πόρισμα κατονομάσομεν όχι 10, αλλά 500, 1.000, 10.000
  πολίτας, είναι δυνατόν να συγκλονισθή το καθεστώς των δημοσίων ελευθεριών, η ασφάλεια
  του ανθρώπου ότι ευρίσκεται εις το σπίτι του, μη έχων να δώση λόγον, παρά μόνον εις την
  τακτικήν δικαιοσύνην, είναι δυνατόν να συγκλονισθή το καθεστώς των δικονομικών και
  συνταγματικών εγγυήσεων και είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπον να ξαναεγκαθιδρυθεί το
  Βασίλειον του φόβου εις αυτόν τον τόπον, επί τη βάσει οιασδήποτε αυθαιρέτου κακοβούλου
  ενεργείας οιουδήποτε κ. Παπαδοπούλου;».

  σελ. 99 https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/2862837/theFile/2862839

 132. Μαρία said

  Ας γράψω κι ένα γλωσσικό. Το ξέρατε οτι στην ιατρική γλώσσα χρησιμοποιείται το ρήμα υφίεμαι της γνωστής μας ύφεσης;

  Όμως οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη για το πότε ο ιός θα έχει υφεθεί – δεν θα υφεθεί.
  http://www.avgi.gr/article/10840/10882932/-den-echoume-antidrasteria-gia-poly-kairo-akoma-

  Λέει κι αυτό ο διευθυντής των εργαστηρίων του Ινστιτούτου Παστέρ:
  Τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται σε βάρδιες, οπότε παίρνουν ανάσες εντός εισαγωγικών. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε αντιδραστήρια για πολύ καιρό ακόμα και δεν παίρνουμε βεβαίωση από κανέναν κατασκευαστή αν θα έχουμε προμηθευτεί τα καινούργια μέχρι να τελειώσουν αυτά που έχουμε τώρα. Φαντάζομαι όμως ότι θα τα καταφέρουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα που κερδίζουμε από τα μέτρα που παίρνονται με τον περιορισμό των κινήσεων.

 133. Μαρία said

  132
  Η προβοκάτσια στον Έβρο! Σατανικό.

 134. Avonidas said

  @Λου

  Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
  μέρες βαριές, επάνω κάτω τριγυρνώ
  για νά ’βρω τα παράθυρα.* — Όταν ανοίξει
  ένα παράθυρο θα ’ναι παρηγορία. —
  Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
  να τά ’βρω. Και καλύτερα ίσως να μην τα βρω.
  Ίσως ο ιός θα ’ναι μια νέα τυραννία.
  Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.

  *του firefox

 135. Tο ιστολόγιο μόλις απέκτησε τον Καβάφη του. Υπόκλιση 🙂

 136. Avonidas said

  Μα ποια υπόκλιση, μια λεξη αλλαξα.

  Κερνάω βουτή(γ)ματα 😉

 137. Αιμ said

  136. Αν τραβήξει η καραντίνα τον έχω τον Αβόνιδα να συνθέτει και όπερα 🙂

 138. Pedis said

  -> 133 – από τη συνέντευξη: Τα τεστ κυμαίνονται από μέρα σε μέρα. Δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό. Είναι από 300 έως και 500 και από 3% έως 8% βγαίνουν θετικά.

  Κοροιδευόμαστε, έτσι;

 139. Αιμ said

  Έμαθα από Παρίσι ότι σήμερα τελείωσαν οι ΜΕΘ . Επιβεβαιωνεται ;

 140. Avonidas said

  τον έχω τον Αβόνιδα να συνθέτει και όπερα

  Και σαπουνόπερα: Coronavirus Street 🙂

  https://images.app.goo.gl/7MuracfjsnVGBf9U6

 141. Αιμ said

  Διάβασα και αυτό https://www.documentonews.gr/article/soyhdia-koronoios-mia-antapokrish-apo-ta-synora-toy-skeptikismoy
  και μου πέρασε απ το μυαλό μπας κ είμαστε τυχεροί που μας έτυχε θρήσκος (και όχι νεοφιλελεύθερος) λοιμωξιολόγος ;
  Τι λέω ο άπιστος

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102 Λου, 105 &135 Αβο

  ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
  (Στίχοι-μουσική:Δημήτρης Μητσοτάκης)

  Τώρα που είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους
  και για τους πιο ρεαλιστές και τους ονειροπόλους
  φέρνω ξανά στη μνήμη μου τον Γιώργη, τον παππού μου
  που είναι χρόνια που ‘φυγε μα κατοικεί στον νου μου
  κάθε φορά που μ’ έβλεπε, σκυφτό, να τα ‘χω χάσει
  έφερνε πάντα, γελαστός, δυο κουταλιές κεράσι
  κι έλεγε: “σώπα, αντράκι μου, κι αυτό θε να περάσει”.

  Τα πράγματα είναι ζόρικα για όλους μας, αδέρφια
  στερεύουνε οι αντοχές και δεν υπάρχουν κέφια
  κι αφού εμείς δεν είμαστε στα ζόρια μαθημένοι
  ας θυμηθούμε τους παλιούς κι ό,τι από κείνους μένει
  μονάχα η υπομονή τον χρόνο θα δαμάσει
  κράτα γερά και θα το δεις πως θα ξεχειμωνάσει
  κάνε κουράγιο και θα δεις κι αυτό θε να περάσει.

  Είναι μεγάλη τούτη εδώ η νέα καταιγίδα
  μα είναι η απομόνωση η μόνη μας ασπίδα
  μέσα στο σπίτι κάτσετε και έξω να μη βγείτε
  φάτε, διαβάστε, παίξετε κι ύστερα αγαπηθείτε
  κι αν βαρεθείτε φτιάξετε κι ένα γλυκό κεράσι
  ώσπου να σκάσει το κακό κι η αλυσίδα σπάσει
  κάντε λιγάκι υπομονή κι αυτό θε να περάσει.
  http://www.avgi.gr/article/10812/10870698/neo-tragoudi-apo-ton-demetre-metsotake-ki-auto-tha-perasei-video-

  Καλόν Απρίλη

 143. Χρήστος Π. said

  Ετοιμαστείτε. ΟΙ εκκλησιαστικές ψωνάρες πιέζουν για άνοιγμα εκκλησιών και λειτουργίες. Ακόμα και αυτοί που ζήταγαν να κλείσουν τα σχολεία!!! Θα έχουν αποστάσεις μεταξύ τους λένε οι πιστοί, μην ανησυχείτε, όλα καλά. Ο βλαξ αμπελοφιλόσοφος μητροπολίτης Μεσογαίας πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να εφαρμόσουμε μέτρα ασφαλείας, σε χιλιάδες προφανώς ναούς!! Kλείσιμο όλων των τόπων λατρείας, νόμιμων ή παράνομων ΤΩΡΑ, και αυστηρές ποινές σε παραβάτες, Παράλληλα με την υποχρεωτική καραντίνα τους βέβαια. Φίλος του Μεσογαίας και ο Τσιόδρας που πήγε εν μέσω καραντίνας να ψάλει. Αν παραβιάσουμε μέτρα για ιδεολογικούς και θρησκευτικούς λόγους δεν θα τελειώσουμε ποτέ, Όλοι μπορούμε να βρούμε κάτι, αν ο Τσιόδρας βρήκε το ψαλτήρι του. Έλεος!

 144. Χρήστος Π. said

  Άλλος γελοίος μητροπολίτης (νομίζω Κιλκίς), δήλωσε ότι μετανάστες που θέλουν να μείνουν Ελλάδα, που βρίσκονται ήδη στη περιοχή του και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους ντόπιους κατά ομολογία του, τού ζήτησαν να βαφτιστούν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτός, ο μέγας ποιμήν τι απάντησε;; ΟΧΙ! Έχει λέει αρκετούς Χριστιανούς, ας μείνουν μουσουλμάνοι! Πόσο ηλίθιοι γίναμε; Μας ζητάνε να αφομοιωθούν, να εξελληνιστούν (πάντα αυτό κάναμε με τους εκχριστιανισμούς) και εμείς λέμε ΟΧΙ!

  Ο μόνος ηλιθιότερος αυτού που πιστεύει ότι δεν τρέχει τίποτα αν γεμίσουμε σουνίτες ισλαμοφασίστες, προβληματικούς περιχαρακωμένους, είναι αυτός που μπορεί να εξελληνίσει και λέει ΟΧΙ!! Αυτός ο βλακώδης ρατσισμός είναι προδοσία. Η μετανάστευση υπάρχει και έπρεπε στη προσπάθεια αφομοίωσης και εξελληνισμού να είχαμε επιστρατέψει και το παπαδαριό όσο ηλίθιο και αν είναι. Ας μιλήσει κάποιος με τον αρχιεπίσκοπο. Η Ελλάδα χρειάζεται Έλληνες και στρατιώτες, αρκετούς χάσαμε στη κρίση.

 145. Γς said

  145:

  Στρατηγέ μου. ο στρατός σου!

 146. nikiplos said

  144@, 145@ Πρέπει να υπάρχει πολύ άγχος για τα άδεια παγκάρια… Για άλλη μια φορά μερίδα (ευτυχώς) του ελληνικού κλήρου, κατώτατοι των περιστάσεων…

 147. Μαρία said

  140
  Στην Ιλ ντε Φρανς. Τους μετέφεραν σε άλλες περιοχές, για να απελευθερώσουν κρεβάτια.

 148. sarant said

  133 Δηλαδή χρησιμοποιούν το «υφεθεί», όχι άλλους τύπους

 149. Μαρία said

  149
  Κι εγώ έτσι φαντάστηκα. Γούγλισα «ο ιός υφίεται» και μου βγήκαν διάφορα ιατρικά σάιτ με την ελληνικούρα «υφίΟνται» Παρασύρονται απ’ το φύονται 🙂 Εννοείται οτι το 3ο εν. του ενεστώτα το γράφουν σωστά.
  Ακόμα και του εοδυ, σ. 4 «εφόσον τα συμπτώματα τους δεν υφίονται μετά την πάροδο τριών εικοσιτετραώρων.»

  Click to access gripi_nosok%5B1%5D.pdf

 150. sarant said

  150 Ωχ….!

 151. Πες σ’ ένα γιατρό παρεισφρησε και θα σε διορθώσει αμέσως «είσφρησε» ! Ετσι το διάβασε, δεν το κατάλαβε, έτσι το λέει και με ύφος να κρύψει το κενό του. Σαν κάποιους μαθηματικούς που αν τις ρίζες τις γράψεις ξ1,ξ2 αντί χ1,χ2 που έχει αυτός παπαγαλίσει την άσκηση δεν μπορεί να την λύσει !! (προσωπική εμπειρία, καθηγητής μου στο βαρβάκειο και πρόεδρος τότε της μαθηματικής εταιρείας !! )

  το ρεκόρ πάντως το έχουν οι δικηγόροι όπου οι λέξεις σ’ αυτούς έχουν άλλη έννοια από την κοινή ελληνική

 152. Pedis said

  Βαριά αρρώστια τα σόσιαλ μίντια

 153. Pedis said

  Guardian: Why isn’t the government publishing more data about coronavirus deaths?

  There is currently no open data available on UK hospitalisation rates; no regional, age or gender breakdown of daily deaths.

  The more granular breakdown of registered deaths provided by the Office of National Statistics is only published on a weekly basis, and with a delay.

  Italy has been publishing open data daily on GitHub since the beginning of March, with regional breakdowns, and numbers of people self-isolating, hospitalised and in intensive care.

  Belgium is providing province-level open data on cases and deaths, broken down by gender and age group, and numbers of people in hospital, ICU, and receiving respiratory support.

 154. loukretia50 said

  Avonidas, bonjour!
  Μη φοβάσαι τα παράθυρα, πάντα μπορείς να τους κλείσεις όλους απέξω!

  Το ίντερνετ μου κάνει κόλπα, μάλλον αύριο θα μπορέσω να επανέλθω, αν έχω σύνδεση θα επωφεληθώ για σκαϋπικό double date! – αχ, πού να τόξερα στα νιάτα μου , θα είχα αποφύγει πολλά μπερδέματα!

  ΥΓ, για όπερα παραείσαι ορθολογιστής, δε νομίζω ότι σου ταιριάζει τόσο δράμα , αλλά για θεατρικό, κόμικς , επιστημονική φαντασία, καμιά νέα σούπερ εφαρμογή ή παιχνίδι, σίγουρα είσαι ώριμος!
  Δε σε φοβάμαι, πάντα μπορείς να αξιοποιήσεις τις γνώσεις και τα ταλέντα σου!
  ! https://youtu.be/kAG39jKi0lI
  Μείνε συνδεδεμένος!

 155. Pedis said

 156. Μαρία said

  156
  Σχετικα με την καταγγελία δύο ιατρών του ΓΝΝΘ Αθηνών «Η Σωτηρία» και της ΕΙΝΑΠ για την ακαταλληλότητα μασκών στο νοσοκομείο, πηγές του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.
  Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν οτι ο αριθμός που επισημαίνεται (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος.
  Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114.https://www.documentonews.gr/article/h-apanthsh-toy-ypoyrgeioy-ygeias-stis-kataggelies-gia-lhgmenes-maskes

 157. Αιμ said

  149, 151. Πέστε και το σωστό ρε παιδιά. Τα αναφερόμενα είναι όντως το στάνταρ.

  150. Ευχαριστώ Μαρία, πήρε και 5-6 η Γερμανία λέει

 158. sarant said

  158 Aιμίλιε, συγνώμη που το σχόλιό σου κρατήθηκε τόσες ώρες.

 159. Μαρία said

  158
  Ίεμαι, παθητ. του ίημι (άτιμη κατηγορία ρημάτων σε -μι)
  ίεμαι/ίεσαι/ίεται
  ιέμεθα/ίεσθε/ίενται

  β. Εδώ και μέρες έδωσα ραπόρτο 🙂 Στην αρχή πήραν το κατιτίς τους οι όμορες χώρες, Λουξ., Ελβετία, Γερμανία και χτες ή προχτές κι η Αυστρία.

 160. Pedis said

  # 157 – https://twitter.com/PGPapanikolaou/status/1245743565826928640

 161. Pedis said

  Επίσης, σε 119 ανέρχονται τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο παραμένει στη Ράδα του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου.

  Γιατί δεν τους αποβιβάζουν τους ανθρώπους, αντίθετα τους αφηνουν εγκλωβισμένους να κολλήσουν μέχρι τον τελευταίο;

 162. Μαρία said

  162
  Τώρα σε είδα. Πώς έβγαλες αυτό συμπέρασμα;

  Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικοί κατά την εξέταση για COVID–19, θα επαναπατριστούν, αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά στις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας.
  Όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στην COVID – 19, θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών. Θα υπάρξει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και για το σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες στην αποβάθρα ειδική τέντα, προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο, να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας.
  Πρέπει να τονιστεί ότι όλοι, μα όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο, είναι πολύ καλά και χωρίς συμπτώματα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους.
  https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ygeias-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-kai-diacheirisis-kriseon-niko-chardalia-kai-ton-ekprosopo-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-to-neo-koronoio-kathigiti-sotir-5/

 163. spiridione said

  156, 157

 164. Pedis said

  # 163 – Μαρία, η απορία μου είναι ακριβώς αυτό που ο Ψαλτάκος της Kυβερνητικής Λειτουργίας θεωρεί πολύ καλά καμωμένο:

  Τα πλοίο βρισκεται με τα πρώτα κρούσματα σε ελληνική δικαιοδοσία από τις 21 του Μάρτη. Ράιτ ; Δεν έφτασε χτες για να αρχίσουν να σκέφτονται να αποβιβάσουν τους υγιείς, και να παίρνουν μέτρα για τους νοσούντες. Κανω λάθος;

  – ‘Εγιναν 389 τεστ, όσοι είναι και οι ναυτικοί; ( Σιγά; Όλα κι όλα που γονται στην Ελλάδα καθημερινά φτάνουν δεν φτάνουν τα 500.)

  – Γιατί δεν κατέβηκαν από το πλοίο οι πρώτοι θετικοί να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, για όσους θα κρινόταν αναγκαίο, και ειδικές δομές καραντίνας (ποιες; πού;) με εξασφαλισμένη τροφοδοσία και ιατρική φροντίδα.

  Ζητάω πολλά;

 165. Μαρία said

  165
  Οι πρώτοι που είχαν συμπτώματα και βρέθηκαν θετικοί είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

 166. Pedis said

  # 166 – αυτό δεν το ανέφερε το άρθρο, νομίζω. Κι ο Τσιόδρας κάνει λόγο ότι όσοι είναι θετικοί θα παραμείνουν στο πλοίο. Οι υπόλοιποι τις επόμενες μέρες, δηλ. με σημαντική καθυστέρηση, θα αποβιβαστούν, λέει, και θα επαναπατριστούν.

 167. Μαρία said

  167
  Τα είπε ο Χαρδαλιάς την προηγούμενη. Μετά τον Ελβετό ακολούθησε και Ινδονήσιος όπως γράφτηκε στον τύπο. Φαντάζομαι θα το είπαν και στην τηλεόραση.
  https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ygeias-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-kai-diacheirisis-kriseon-niko-chardalia-kai-ton-ekprosopo-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-to-neo-koronoio-kathigiti-sotir-4/

 168. Pedis said

  # 168 – Τηλεόραση; Τι είναι αυτό; Δεν θυμάμαι να είχα ποτέ. 🙂

  Από το λίκνο που μου δείχνεις φαίνεται ότι έδρασαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα …

 169. Pedis said

  Μαρία, εδώ κοίτα,

  εννοώ εκτός από τα ΘΑ … και σιγά-σιγά αλλά και τηλεφωνικά και επί πληρωμή:

  Παρακολούθηση ασθενών

  Στις Δημόσιες Δομές ΠΦΥ, δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων ΠΦΥ (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ), για την τακτική επικοινωνία με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες και τις ευπαθείς ομάδες που είναι σε απομόνωση στο σπίτι, για την παροχή συμβουλευτικής, καθοδήγησης και υποστήριξης των οικογενειών τους, για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση στο σπίτι. Η επικοινωνία θα γίνεται με τους εξής τρόπους:

  Τηλεφωνική Επικοινωνία με τα Κέντρα Υγείας:

  όλα τα ΚΥ θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τηλέφωνα επικοινωνίας για επικοινωνία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας κατά την διάρκεια της πανδημίας – Αυτό ήδη ισχύει για πολλά Κέντρα Υγείας. Χρήση Τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19.

  Η πλατφόρμα της τηλεσυμβουλευτικής θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών.

  Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών.

  Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.

  Επίσκεψη κατ’ οίκον

  Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες ΠΦΥ, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, είτε από τα ΚΥ είτε από τα ΤΟΜΥ, που θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τέτοιες ομάδες για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

  Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

  Βοήθεια στο Σπίτι

  Τα Κέντρα Υγείας θα συνεργάζονται με τους Δήμους, για την ενδυνάμωση του κοινού και την ενημέρωση ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους και ευπαθών ομάδων που χρήζουν βοήθειας από τις Μονάδες Υγείας.

  Ψυχολογική Υποστήριξη.

  Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης.

 170. Μαρία said

  169
  Και η πολυεθνική του κορονοϊού.
  65 Τούρκοι υπήκοοι, 16 Ουκρανοί, 17 Ινδονήσιοι, 5 Έλληνες, 6 Ουζμπεκιστανοί, 2 Μολδαβοί, 2 Κουβανοί, 1 Βούλγαρος, 2 υπήκοοι ΗΠΑ, 1 από το Κιργιστάν και 1 από Λευκορωσία https://www.documentonews.gr/article/eleytherios-benizelos-se-xenodoxeia-oi-mh-thetikoi-ston-koronoio

 171. Μαρία said

  170
  Ο εοπυυ θα τους πληρώνει με το κεφάλι.
  Στο μεταξύ

 172. Pedis said

  # 172 – Τι ξεφτιλισμένοι είναι τούτοι ωρέ;

 173. Pedis said

  Μόνο η κωλοφαρδία σύν ότι η Ελλάδα είναι σχετικά απομονωμένη χώρα θα μπορουσαν να σώσουν τον κόσμο από τη επικείμενη σφαγή.

  Όσο και να το παλεύουν, με τα μισά στοιχεία που δινουν και τα ελάχιστα τεστ που κάνουν για να μην γίνει αντιληπτό το πιθανό μέγεθος του προβλήματος, όταν και αν, ο μοι γένοιτο, φουσκώσει το πραγμα τόσο που να μην κρύβεται με λιβανιστήρια και κυβερνητικούς ψάλτες, τότε με τις υπάρχουσες δομές της και το ότι οι τωρινοί είναι ανάλγητοι κοιωνικοί ρατσιστές, ο κόσμος … την εγάμευσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: