Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προτάσεις για τις πασχαλινές διακοπές σας

Posted by sarant στο 3 Απριλίου, 2020


Πολύς κόσμος είχε κανονίσει κάποια εκδρομή για το Πάσχα και τώρα με την πανδημία του κορονοϊού και με την καραντίνα αναγκάστηκε να ματαιώσει τα σχέδιά του.

Θέλοντας να συμβάλω στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, αναδημοσιεύω ένα παλιό άρθρο του ιστολογίου (προηγούμενη δημοσίευση πριν από έξι χρόνια) το οποίο ξαναδουλεμένο δημοσιεύτηκε και στο βιβλίο μου «Η γλώσσα έχει κέφια» -εδώ δημοσιεύω το κείμενο από το βιβλίο, αλλά προσθέτω/επικαιροποιώ διάφορα πράγματα.

Μια λύση λοιπόν για πασχαλινές διακοπές είναι το Μπουρντάκιοϊ. Ποιο Μπουρντάκιοϊ; Η απάντηση βρίσκεται στο παλιό εκείνο άρθρο:

Διακοπές στο Μπουρντάκιοϊ

Πριν από μερικά χρόνια, συζητώντας μ’ έναν συνάδελφο, τον ρώτησα αν πήγε πουθενά τα Χριστούγεννα.

«Πήγαμε στο Μπουρντάκιοϊ», μου απάντησε.

Και μου εξήγησε πως αυτή τη φράση την έλεγε ο πατέρας του, πρόσφυγας στην καταγωγή, από τη Σινώπη, όταν ήθελε να πει, περιπαικτικά, ότι δεν πήγε ή δεν θα πάει πουθενά. Μπουρντά θα πει «εδώ» στα τούρκικα, θα το θυμάστε από το «γκελ μπουρντά» που έχει γίνει παροιμιώδες στα ελληνικά (αν και η σωστή τούρκικη φράση είναι «γκελ μπουραγιά», για να δηλωθεί κίνηση και όχι στάση, όπως το μπουρντά). Και «κιόι» (köy) είναι το χωριό, για παράδειγμα Γενίκιοϊ το Νεοχώρι ή Νιχώρι της Καλλίπολης, Κιούπκιοϊ (χωριό που φτιάχνουν κιούπια, πιθάρια) το χωριό του Καραμανλή που το είπαμε Πρώτη κτλ. Έτσι, Μπουρντάκιοϊ το «Εδωχώρι».

Το Μπουρντάκιοϊ παλιότερα το λέγαν αρκετά οι Ρωμιοί, τώρα λιγότερο. Υπάρχει και παραλλαγή, Μπουραντάκιοϊ (buradaköy), αφού το burada είναι παράλληλος τύπος του burda. Πανελλήνιο αντίστοιχο του Μπουρντάκιοϊ δεν ξέρω αν έχουμε, πάντως η γιαγιά ενός φίλου έλεγε «το Κατσεδό».

Στην Κοζάνη, από την άλλη, υπάρχει ο μαγευτικός Αρίνταγας, που είναι η φανταστική παραλία τής (απελπιστικά μεσόγειας στην πραγματικότητα) πόλης. Όταν κάποιος μας έχει εκνευρίσει με τα διάφορα μακρινά και δυσπρόσιτα χωριά που επισκέφτηκε στην τελευταία εκδρομή του, μπορούμε να τον ρωτήσουμε αν επισκέφτηκε τις Μέγλυφες ή τα Σέκλανα (Κορινθίας, μάλιστα). Ως επιτομή του μαγευτικού αιγαιοπελαγίτικου νησιού έχει μεγάλη πέραση η Ίφκινθος.

Κάτι ανάλογο με το Μπουρντάκιοϊ έχουν κι οι Γερμανοί. Μια απάντηση στην ερώτηση «πού θα κάνετε φέτος διακοπές» είναι «Auf Balkonien», που ακούγεται κάπως σαν το όνομα μιας εξωτικής χώρας, σαν να λέμε «Στην Μπαλκονία», ενώ ο φουκαράς απαντάει ότι θα μείνει στο σπίτι, στο μπαλκόνι του. Μπαλκονία έχουν και οι Ολλανδοί (Balkonia), άλλοι όμως προτιμούν την «Tuinaria» (στον κήπο τους δηλαδή, Κηπαρία). Κι αυτό θυμίζει την απάντηση που δίνουν πολλοί στην ερώτηση «πού θα πάμε;», συνήθως για βραδινή έξοδο, όπου απαντούν δίνοντας τη (γνωστή βέβαια στον συνομιλητή τους) διεύθυνσή τους, π.χ. Ελευθερίου Βενιζέλου 124…

[Προσθήκη] Τώρα με την πανευρωπαϊκή καραντίνα, πολύς κόσμος σχεδιάζει διακοπές στη μαγευτική Μπαλκονία. Μάλιστα, στο Τουίτερ είδα κι άλλες προτάσεις ταξιδιών σε ακόμα πιο εξωτικά μέρη. Είναι βέβαια στα ολλανδικά, οπότε ίσως έχω κάνει λάθος σε κάποιο λογοπαίγνιο -ας βοηθήσει ο φίλος μας ο Spyridos.

Woonkameroen [Το λίβινγκ-ρουμ, αλλαγμένο ώστε να θυμίζει το Καμερούν]
Tuinzania [Είπαμε, tuin είναι ο κήπος, έτσι που να μοιάζει με Τανζανία]
Halsinki [Χολ και Ελσίνκι]
Islamabadkamer [Ισλαμαμπάντ και μπάνιο]
Schuurmonnikoog [Το Schiermonnikoog είναι ένα νησί στη Φριζία, όπου πάνε για διακοπές. Το Schuur είναι το σπιτακι του κήπου]
Toiletland [Εντάξει, η τουαλετοχώρα]
Berging aan Zee [Bergen an Zee είναι ένα ολλανδικό παραθαλάσσιο θέρετρο, berging είναι η αποθήκη]
Keukenhof [Keuken είναι η κουζίνα, Keukenhof είναι ένα πάρκο με λουλούδια ή κάτι τέτοιο]

[Τέλος προσθήκης]

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου αποφεύγει κανείς, περιπαικτικά, να δώσει αρνητική απάντηση ή μασκαρεύει την αρνητική απάντηση ώστε να ακουστεί θετική. Για παράδειγμα, μια φίλη μού έλεγε πως η μητέρα της όταν δεν είχε μαγειρέψει έλεγε πως μαγείρεψε «νηστικόπιτες».

Κοντά σ’ αυτό, μπορούμε να θυμηθούμε τις υποτιθέμενες μηδενικές παραγγελίες σε μαγαζιά, όπου ως απάντηση στο «τι θα πάρετε;» κάποιος παραγγέλνει «μια νερουλίτα χωρίς ανθρακικό» ή «μια μερίδα τίποτα με μπόλικο καθόλου». Μάλιστα, ο ποτοποιός Νίκος Μπίρης από την Τρίπολη, έχοντας απαυδήσει ν’ ακούει αρκετούς θαμώνες να απαντούν «τίποτα» στη στερεότυπη ερώτηση «τι θα πάρετε;» έφτιαξε και πατεντάρισε λικέρ με τον τίτλο ΤΙΠΟΤΑ, κι έτσι στο εξής όποιος μουστερής απαντούσε «τίποτα» έπρεπε να το πληρώσει. Μου λένε ότι το λικέρ Τίποτα είναι γλυκό, με γεύση που θυμίζει αμύγδαλο.

(Αυτό βέβαια θυμίζει και το κόμμα Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. που είχε πάρει μέρος σε καναδυό εκλογές και είχε καταφέρει να τσιμπήσει κάμποσες χιλιάδες ψήφους με αυτό το τέχνασμα).

Παρεμφερής είναι και η δήλωση ανύπαρκτων ημερομηνιών αντί για την απάντηση «ποτέ». Έτσι, όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι αποκλείεται να συμβεί, ή ότι θα αργήσει πάρα πολύ, λέμε ότι θα γίνει «του αγίου Ποτέ», σατιρική παραλλαγή της φρ. «του αγίου Τάδε» (π.χ. του αγίου Δημητρίου) με την οποία τον παλιό καιρό προσδιόριζαν συχνά τις ημερομηνίες. Υπάρχει φυσικά και η αισχρή παραλλαγή «του αγίου Πούτσου», όπου, για επίταση, προσθέτουμε και τη λέξη «ανήμερα». Στο στρατό, τον παλιό καιρό που η θητεία διαρκούσε γύρω στα δυο χρόνια, μια συνηθισμένη απάντηση για το πότε θ’ απολυθείς ήταν αυτή: του αγίου Πούτσου ανήμερα.

Υπάρχουν κι άλλες πολλές φράσεις για δήλωση ανύπαρκτης ημερομηνίας: στις 30 του Φλεβάρη, στις 32 του μηνός, τον κόκκινο Μάη, τον μήνα που δεν έχει Σάββατο, ενώ ο μέγας άγιος Ποτέ έχει αντίστοιχα και σε άλλες γλώσσες, π.χ. οι Γερμανοί λένε «Sankt Nimmerlein» ενώ οι πορτογάλοι «Sâo Nunca». Οι Γάλλοι πάλι τιμούν τη γιορτή του αγίου Γκλενγκλέν (à la Saint-Glinglin).

Παρομοίως, τον παλιό καιρό που ήταν το συνηθισμένο να έχει κανείς δουλειά και να δουλεύει, η ευτράπελη απάντηση κάποιου που δεν δούλευε στην ερώτηση «πού δουλεύεις;» ήταν «στου Ξαπλόπουλου». Για περισσότερη έμφαση: «Ξαπλόπουλου και Κρεβατά γωνία». Και βέβαια η ανύπαρκτη δουλειά ήταν «βοηθάω έναν που κάθεται».

Επίσης τον παλιό καιρό, η χιουμοριστική απάντηση στην ερώτηση «τι ώρα είναι;», αν δεν είχες ρολόι, ήταν «πετσί παρά κόκαλο» (με τον πλατειασμό «και πάει παρά φλέβα»). Άλλοι απαντούν: «η χτεσινή».

Να προσθέσουμε και ανύπαρκτες μάρκες τσιγάρων που τις κάπνιζαν όσοι συστηματικά έκαναν τράκα και δεν αγόραζαν ποτέ δικό τους πακέτο: «Τρακαδόρ», βεβαίως, αλλά και «Απόλλων» (απ’ όλων!) Πολλοί προτιμούσαν και τα τσιγάρα μάρκας «Τρακαστράτος».

Τέλος, τον παλιό καιρό, όταν είχε περάσει το τελευταίο λεωφορείο ή όταν δεν είχαν λεφτά για εισιτήριο, στην ερώτηση ποιο λεωφορείο ή τρόλεϊ θα πάρουν απαντούσαν: το 2 ή το 11, εννοώντας ότι θα πάνε με τα πόδια.

Κάποιες άλλες φορές, η ανύπαρκτη λέξη χρησιμεύει για παραπλάνηση. Ας πούμε, πολλοί της ηλικίας μου θυμούνται πως όταν ήταν παιδιά τούς έστελναν οι μεγαλύτεροι σε ένα κοντινό συγγενικό σπίτι ή στο μαγαζί της γωνίας για κάποιο ανύπαρκτο θέλημα.

«Πήγαινε στη θεία σου και πες να σου δώσει την κρατητήρα», έλεγε η μητέρα. Το παιδί πήγαινε στη θεία, η οποία το απασχολούσε αρκετή ώρα (λέγοντάς του, ας πούμε, ότι ψάχνει να βρει την κρατητήρα)· συχνά μάλιστα το έστελνε στο τέλος πίσω λέγοντάς του «πες στη μητέρα σου ότι της την έδωσα πίσω την κρατητήρα, το ξέχασε;»

Στο ίδιο πνεύμα, για να μην έχουν τα παιδιά μέσα στα πόδια τους, τα έστελναν στο μαγαζί της γωνίας να πάρουν «αλικόντιση» ή «μισή οκά (ή μισό κιλό) σιλιπινούς» ή «μισή οκά σικοβάρα». Αυτά βέβαια γίνονταν σε μια μακρινή εποχή, που ο κόσμος είχε παιδιά, υπήρχε μαγαζί στη γωνία, και τολμούσε να τα στείλει ίσαμε τη γωνία ασυνόδευτα. Η «αλικόντιση» παράγεται από το ρήμα «αλικοντίζω» = εμποδίζω, καθυστερώ, και ήταν εντολή προς τον μπακάλη να κάνει το παιδί να χασομερήσει (Το «αλικοντίζω» είναι δάνειο από τα τουρκικά, από τον αόριστο του ρήματος alikomak, που σημαίνει «πιάνω, συλλαμβάνω». Η Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου, για να απομακρύνει τον γαμπρό της από το σπίτι, τον είχε στείλει σε μια συγγένισσα να φέρει «αλικομπενί», που θα πει στα τουρκικά «κράτησέ με».) Το «σιλιπινούς» είναι μασκαρεμένο το «σου λείπει (ο) νους», και το «σικοβάρα» δεν έχει σχέση με τα σύκα αλλά με το «σήκω (και) βάρα».

Βέβαια, ο πρώτος που σκέφτηκε παρόμοιο κόλπο ήταν ο Οδυσσέας, που απαντώντας στον Πολύφημο είπε ότι λέγεται Κανένας:
Οὖτις ἐμοί γ᾿ ὄνομα: Οὖτιν δέ με κικλήσκουσι
μήτηρ ἠδὲ πατὴρ ἠδ᾿ ἄλλοι πάντες ἑταῖροι (ι 366-7).
Στη μετάφραση του Ζήσιμου Σίδερη: «Κανείς εγώ ονομάζομαι κι όλοι Κανεί με λένε / η μάνα κι ο πατέρας μου κι όλοι οι λοιποί μου φίλοι».

Και θα τελειώσω με ένα ανέκδοτο, όχι εντελώς άσχετο με το θέμα μας. Σε ένα χωριό, είχε μόλις γυρίσει από την Αθήνα ο γιος ενός από τους προύχοντες, ο πρώτος από τα παιδιά του χωριού που είχε πάει πανεπιστήμιο και που τώρα επέστρεφε στο χωριό με το πτυχίο του φιλόλογου στις αποσκευές του. Ο δάσκαλος, βλέποντας ότι ο νεοφερμένος απειλούσε να του πάρει τον τίτλο του πιο μορφωμένου του χωριού, έβαλε σε ενέργεια τα μεγάλα μέσα. Εκεί που καθόντουσαν στην πλατεία του χωριού και πίναν τον καφέ τους, ρωτάει ο δάσκαλος τον νεαρό, εις επήκοον όλων:

«Μπορείτε να μου πείτε, κύριε συνάδελφε, τι σημαίνει ‘ουκ οίδα’;»

«Δεν ξέρω».

«Ουκ επίσταμαι;»

«Δεν ξέρω».

«Ου γιγνώσκω;»

«Δεν ξέρω».

Οπότε, οι χωριανοί σκέφτηκαν –και αργότερα είπαν: Ου, τον καημένο τον Γιωργούλα, δυο αμπέλια πούλησε για να σπουδάσει τον γιο του, κι αυτός τίποτα δεν έμαθε στην Αθήνα. Τρία πράματα τον ρώτησε ο κυρ δάσκαλος, κι αυτός δεν ήξερε να απαντήσει σε κανένα!

Αλλά να γυρίσουμε στο Μπουρντάκιοϊ ή στη Μπαλκονία. Mου έστειλαν και ένα ολλανδικό μιμίδιο με μερικούς ακόμα εξωτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως η Serre Leone (Σιέρα Λεόνε αλλά και serre, η σέρα), η Fauteilventura, που παίζει με την fauteuil πολυθρόνα και το γνωστό θέρετρο των Καναρίων ή το μυστηριώδες Rundumhause (γύρω στο σπίτι).

Δεν βρήκα με τι λογοπαίζει η Costa del Zolder (πέρα από την Κόστα ντελ Σολ) ή το Mondkapverdie (πέρα από το Κάπο Βέρντε).

Θα μπορούσαμε ίσως να εξελληνίσουμε τα λογοπαίγνια, αλλά το αφήνω σε σας. Η Μπαλκονία βέβαια είναι έτοιμη.

Εγώ πάντως δεν δελεάζομαι από τα ξενόφερτα αυτά μέρη, είμαι παραδοσιακός, θα προτιμήσω το Μπουρντάκιοϊ.

 

 

176 Σχόλια προς “Προτάσεις για τις πασχαλινές διακοπές σας”

 1. Πέπε said

  Κυνικό!

  …καλημέρα.

 2. MoD said

  Καλημέρα! Εγώ για Ρουμανία είχα κανονίσει, ούτε μέχρι το ρουμάνι δεν θα φτάσω, πάρθεν και η Ρωμανία… Πάσχα Ρωμέικο τελικά…

 3. Καλημέρα

  Εγώ δεν έχω Μπαλκονία, λέω να την βγάλω στην ταρατσία !!

  Σχετικά με τις ανύπαρκτεςπαραγγελίες σε γκαρσόνια, στην Φ.Ν. έκανε θραύση η ισπανοσουίζα σαν υποτιθέμενο είδος παγωτού που δεν είχε το μη ενημερωμένο κατάστημα-ήταν τότε της όδας, τα σικάγο,. τα μπανάνασπλιτ και άλλα εξωτικά παγωτά (hispano suiza προπολεμική μάρκα αυτοκινήτων)

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Μαγευτικό ταξίδι σε τόσους εξωτικούς προορισμούς.

  Ας το ξαναβάλω:

  Νικοκύρη, στα ανύπαρκτα ξέχασες το αυτοκίνητο Πεζώ 2, εκτός αν δεν είδα καλά.

 5. spiridione said

  Καλημέρα
  Staycation ή holistay
  Έγινε μόδα στην προηγούμενη κρίση
  https://en.wikipedia.org/wiki/Staycation

 6. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αποφεύγεις επιμελώς να πείς για ποιόν λόγο (συνήθως) επεδίωκαν να μην έχουν τα παιδιά μέσα στα πόδια τους ή να στρέφουν την προσοχή τους κάπου μακριά, Το κάνω αντί για σένα, (κι εγώ) με ένα ανέκδοτο σε αραβικό σκηνικό, που μας το διηγήθηκε ένας πανέξυπνος Άραβας φίλος.
  Ο πατέρας ανεβάζει τον μικρό Αχμέτ στο ανυψωμένο κοίλωμα του τοίχου του σπιτιού, που το στόμιό του κλείνονταν από ένα καγκελοπαράθυρο. «Μείνε εκεί αγόρι μου και θέλω να μου λες με λεπτομέρειες, τί κάνουν ο κυρ Μαχμούτ και η γυναίκα του στο απέναντι σπίτι». Ο Αχμέτ, ανέλπιστα γρήγορα, του απαντάει: «Ο κυρ Μαχμούτ πηδάει την γυναίκα του!». Ο πατέρας του εξοργίζεται και τον επιπλήττει σφόδρα: «Θα σε πνίξω αλητόπαιδο, που λές τέτοιες παλιοκουβέντες. Αλλά, πες μου ρε κάθαρμα, από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;». «Ο γιός τους ο Οσμάν, είναι κι αυτός σκαρφαλωμένος στο παράθυρό τους και κοιτάζει προς τα εδώ..»

 7. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Χίλια ευχαριστώ. Το Μπουρντάκιοϊ μου έλυσε το πρόβλημα των διακοπών και μου έφτιαξε το κέφι. Να’ μαστε καλά όλοι.

 8. Πέπε said

  > > Ου, τον καημένο τον Γιωργούλα, δυο αμπέλια πούλησε για να σπουδάσει τον γιο του, κι αυτός τίποτα δεν έμαθε στην Αθήνα.

  -Και τι σπουδάζει κουμπάρε ο γιος σου τόσα χρόνια στην Ιταλία;
  -Λύκος.
  -Λύκος;
  -Ένα κοπάδι πρόβατα μου ‘χει φάει ως τώρα.

 9. ΓιώργοςΜ said

  Για όσους προλαβαίνουν, υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα και στο Μέσοβο 🙂

 10. μαζί με τη Μπαλκονία είανι και το Μπαλκονήσι…
  και φυσικά οι Μπραχάμες.
  καλημέρα

 11. Θρασύμαχος said

  Η ιστορία με το δάσκαλο και το «δεν ξέρω» θυμίζει την υπέροχη Κουκουβάγια-Που-Ήταν-Θεός του Τζέιμς Θέρμπερ (εδώ το πρωτότυπο https://www.k-state.edu/english/baker/english320/Thurber-The_Owl_Who_Was_God.htm αλλά κυκλοφορεί και σε εξαιρετική μετάφραση Σωτήρη Κακίση)

 12. spyridos said

  Costa del Zolder (Zolder = σοφίτα, εδώ ιδιαίτερα ειρωνικό μιας και το 80% των Ολλανδών χρησιμοποιεί τη σοφίτα σαν αποθήκη και το να χρησιμοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου για τη σοφίτα είναι δείγμα κακοπέρασης)

  Mondkapverdie (mondkap = χειρουργική μάσκα)

 13. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Απόλλων και Τρακαστράτος. Εννοείται πως πριν ανάψεις τσιγάρο έχεις κλέψει, μαγειρέψει και φάει το πουλερικό του γείτονα. Πάπια απ’ εκείνου.

 14. LandS said

  3 Όχι μόνο προπολεμικό https://www.caranddriver.gr/preview/arthro/h_sygxroni_hispano_suiza_einai_hypercar_me_1_100_ps-7729643/

 15. spiridione said

  10. Ε, ας βάλουμε και το τραγούδι

 16. ΓιώργοςΜ said

  Λεξιλογικό-φορολογικό: Οι ιδιοκτήτες καθηστηρίου θεωρούνται βιοτέχνες ή ελεύθεροι επαγγελματίες;

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Ο Νικοκύρης παίζει με τον πόνο μας, που ούτε μέχρι το Αγκίστρι δεν μας παίρνει να πάμε. 😟

 18. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Παλιά λέγαμε «άραξε στα κυβικά σου», τωρα αράζουμε στα τετραγωνικά μας.

  Εγώ πάντως πεθύμησα νησί, θα πάω στη μαγευτική Ολιγολάνδη 😁 για γουεμπ-σέρφιν.

 19. Corto said

  «Και βέβαια η ανύπαρκτη δουλειά ήταν «βοηθάω έναν που κάθεται».»

  «Έναν τεμπέλη βόηθαγα και κάναμε παρέα», τραγουδάει ο Πέτρος Κυριακός στο επιθεωρησιακό σκετς «ο τεμπέλης» (συνδημιουργία του Κυριακού με τον Γιώργο Καμβύση, ηχογράφηση 1931):

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Μπουρντάκιοϊ ! 🙂

  Υπάρχει και η φράση » στην οικία…του σπιτιού μου». 🙂

  Σκέφτομαι πως και να βρισκόταν αντι-ιικό, δύσκολα θα το έβαζαν σε μας σε κυκλοφορία πριν από το Πάσχα…
  Κτγμ το αντι-ιικό, θα συντελέσει τα μέγιστα στην αλλαγή της ψυχολογίας. Πρώτα στους νεότερους και κλιμακωτά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες.

 21. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις πολύ καλές προσθήκες!

  12 Νάσαι καλά!

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  19 Γειά σου Κόρτο!
  Ως επάγγελμα υπάρχει και ο δοκιμαστής στρωμάτων.

 23. Γς said

  >στην ερώτηση ποιο λεωφορείο ή τρόλεϊ θα πάρουν απαντούσαν: το 2 ή το 11, εννοώντας ότι θα πάνε με τα πόδια.

  και κάτι εντελώς άσχετο με το θέμα μας

  -Έριξα δύο.

  -Εγώ τρία

  -Ρε μάγκες εγώ 70!

  -70;;;

  -Ναι 70. Ενα 69 κι ένα κανονικό

 24. spiridione said

 25. Avonidas said

  Να θυμηθουμε εδω και την αρχαία Κινέζικη παροιμία:

  «Όταν δεν πας εσύ στη Γουχάν, έρχεται η Γουχάν σε σένα»

 26. LandS said

  Δεκαετία του 30 συνήθιζαν οι Αθηναίοι να κάνουν διακοπές στο Λουτράκι. Γύρισε η μεγαλοκυρία από τις διακοπές της και ρώτησε την αριστοκράτισσα του διπλανού αρχοντικού πού πηγε εκείνη διακοπές.
  – Φέτος; Στο Μπάντεν-Μπάντεν. Εσείς;
  – … Στο Λουτράκι-Λουτράκι

 27. Corto said

  22:
  Γεια σου Χτηνος! Δεν κανονίζουμε να πάμε πουθενά να φάμε και τίποτα;

 28. Costas X said

  Καλημέρα !

  Πολύ ωραίο και περιεκτικό το σημερινό άρθρο!

  Σχετικά με τις φράσεις που σημαίνουν «αποκλείεται», «μην περιμένεις», όπως «του αγίου Ποτέ», συμπτωματικά είχαμε προχθές ανταλλαγές μηνυμάτων με έναν φίλο για μία φράση που λεγόταν παλιά στην Κέρκυρα. Μέχρι και τη μητέρα μου πήρα τηλέφωνο γι αυτό το θέμα. Η φράση είναι «από το(ν) μπότη», και η μητέρα μου συμπλήρωσε «από το μπότη το ροΐ (ή το ροή ;)». Συνοδεύεται από γύρισμα του αντίχειρα πρός τα κάτω, το αντίθετο του ΟΚ, σαν να αδειάζουμε μπουκάλι. Ο μπότης είναι πήλινο δοχείο, το ροΐ το ξέρουμε όλοι, είναι το δοχείο του λαδιού.
  Π.χ. «Δως μου ένα δεκάρικο» «Από το μπότη…» και κατ’ επέκταση «Θα πάτε πουθενά το Πάσχα;» «Από το μπότη…».
  Άλλη κορφιάτικη φράση που σημαίνει το ίδιο, είναι «από ‘κεια» (από εκεί, παραπέρα).
  Και μία πιό «σιχαμερή», που σήμαινε άρνηση παροχής: «Στου Γρίτση!» και αργότερα «Στου Σγούμπου!», π.χ. «Δως μου ένα δεκάρικο» «Στου Γρίτση!». Ο Γρίτσης παλιότερα, και αργότερα ο Σγούμπος, διατηρούσαν στην πόλη της Κέρκυρας ιδιωτικα(;) δημόσια ουρητήρια ! 🙂

 29. Παναγιώτης Κ. said

  Άσχετο. Ο πρώην πρωθυπουργός με το άρθρο του στη Λε Μοντ μας έκανε γνωστή τη φράση του Τ.Μ.Κeynes (1936).
  «Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά πως θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές».

  Στην εκπαιδευτική διαδικασία λέμε: Για να μάθεις κάποιον κάτι ίσως χρειαστεί πρώτα να τον…ξεμάθεις από κάτι άλλο»
  Σε πιο…ψαγμένη εκδοχή κάνουμε λόγο για «επιστημολογικά εμπόδια» και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις για «περιοριστικά πιστεύω » ή για «ψευδή συνείδηση».

  Btw: Ο Γιάννης Κουβάτσος τι έγινε;

 30. LandS said

  Ε μα τόσο συχνά που πλένουμε τα χέρια μας, στο Νιπτήρα-Νιπτήρα (Εντάξει πρώτα σκέφτηκα το Μπάνιο-Μπάνιο)

 31. Γς said

  26:

  > Στο Μπάντεν-Μπάντεν.

  Στα Παλούκια-Παλούκια

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_5269.html

 32. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

  Μπράβο, Νικοκύρη. Νὰ σκάσει λίγο τὸ χειλάκι μας.

  Μιὰ μικρὴ συνεισφορὰ στὰ ἐπαγγελματικὰ τῆς ξάπλας.

  -Τί δουλειά κάνεις;

  -Βοηθάω τὸν πατέρα μου.

  -Καὶ τί δουλειὰ κάνει ὁ πατέρας σου;

  -Συνταξιοῦχος.

 33. LandS said

  Το 30 είναι συνέχεια του 26 και όχι απάντηση στο 29 που δεν είχα διαβάσει ακόμη.

 34. Georgios Bartzoudis said

  # Όταν κάποιος (ας πούμε ο Γιοβάνης) δεν πολυσκάμπαζε από ποδόσφαιρο και δεν τον έβαζαν στην ομάδα, ρωτούσαν: Τί θέσ(η) παίζ(ει) Γιουβλαν΄ς;; Και η απάντηση: Παίζ(ει) έξουφλαειρούχα! [Τω καιρώ εκείνω η «στολή» των ποδοσφαιριστών ήταν το σώβρακο και το φανελλάκι. Τα …αποδυτήρια ήταν «σ΄ν άκρ(η) τ΄ς απουλιάνας», όπως λέγαμε το …στάδιο, και σε μια άκρη έβαζαν οι ποδοσφαιριστές τα ρούχα που είχαν εκδυθεί. Συνήθως έβαζαν εκεί έναν μικρό να τα φυλάει]

  # Δεν λέγαμε «του αγίου Ποτέ» ή «του αγίου Τάδε» κλπ, λέγαμε όμως (και λέμε ακόμα) «του Αϊ Κούκ’» (του αγίου Κούκου).

  # Πάνε και πάρε «μισή οκά σικοβάρα» ελέγετο και παρ΄ημίν. Θα αναφέρω όμως μια ιστορία που κυκλοφορούσε στο πάλαι ποτε 6/τάξιο Γυμνάσιο και ήθελε πρωταγωνιστές τους Σουρή και Σούτσο:
  Καθότανε, λεει, ο Σουρής και βλέπει από μακριά να έρχεται ο Σούτσος. Φωνάζει έναν μικρό και του λεει: Πάρε ένα τάληρο αλλά θέλω, μόλις πλησιάσει ο κύριος που έρχεται, να πας και να του πεις: Έλα στις 12 η ώρα να σε γ@@@@@! Εντάξει λεει ο μικρός και …εκπλήρωσε με συνέπεια την αποστολή του. Έξαλλος ο Σούτσος άρχισε να κυνηγά τον μικρό. Και όταν έφτασε κοντά ο Σουρής τον ρωτά:
  – Γιατί τον κυνηγάς τον μικρό;;
  – Α! Το τσογλάνι! Μου είπες στις δώδεκα η ώρα να πάω να με γ@@@@@
  – Και γιατί βιάζεσαι;; Ακόμα η ώρα είναι έντεκα!

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  30 Θα διαμαρτυρηθεί ο Δύτης-Δύτης που του λερώνουμε την πισίνα-πισίνα.

 36. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Βραβευμένο, παλιότερο τραγούδι από το Jumpin’fish της Cosmote, «Στη Μαλεσίνα, σε μια πισίνα…» Λίγο πιο καλοκαιρινό, αλλά όμορφο.

 37. Στις 32 του άλλου του μηνός, Βοσκόπουλος:

 38. Alexis said

  -Τι ώρα είναι;
  -Η ώρα που γαμιούνται οι γύφτοι!

  -Τι δουλειά κάνεις;
  -Γαμάω περίεργους!

  -Με τι θα γυρίσεις σπίτι;
  -Με Ι.Π. (με τα πόδια)

  -Με ποιά εταιρεία πετάς;
  -Με την Air Father!

  -Σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνεις;
  -Στο Ξενοδοχείο «Τ’ Αστέρια» (υπαιθρίως, σε σλίπινγκ μπαγκ και ατενίζων τον έναστρο ουρανό)

 39. LandS said

  31 Αυτά είναι παλούκια. Όχι τα Παλούκια τα Κουλουριότικα. Δεν κάνεις μπάνιο εκεί. Πας πιο πέρα, στα Σελήνια.

 40. Πάνος με πεζά said

  Τον «Άγιο Ποτέ» μνημονεύει βεβαίως ο Μπρεχτ στο θεατρικο «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν».

  Υπάρχουν δυο τραγούδια που παρουσιάζουν συγκαλυμμένα τη σεξουαλική πράξη, «Κάνει καλό» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, και «Μ’ αυτό περνάνε όλα», του Θέμη Ανδρεάδη, αλλά νομίζω ότι γίνεται σαφέστατη από τα υπονοούμενα.

  Όμως στην περίπτωση του Χάρρυ Κλυνν τα πράγματα παραμένουν εντελώς θολά :

 41. Πάνος με πεζά said

  Στην κατηγορία «Μπραχάμες» ανήκει και η Σαλαμύκονος.

 42. ΓΤ said

  0@
  Δυστυχώς, δεν είναι ανέκδοτο. Ήδη σημειώνεται κίνηση σε λογιστικά γραφεία της Αθήνας από βλακοπόνηρους οι οποίοι ζητούν να δηλωθεί προς ΑΑΔΕ αλλαγή φορολογικής έδρας, βάζοντας ως νέα διεύθυνση αυτήν του χωριού, ώστε να πασχάσουν… ρίχνοντας νερό στον μύλο για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Βέβαια, το μέτρο λέει ότι στον τόπο μόνιμης κατοικίας μπορείς να μεταβείς άπαξ. Επομένως, πριν γυρίσουν στην Αθήνα, μπορούν να πάνε στο τοπικό λογιστικό γραφείο και να προβούν σε νέα αλλαγή έδρας, και να γυρίσουν στην Αθήνα. Λυπάμαι για την κατάντια μας. Προβλέπω κνούτο.

  («Μέγλειφες» θα ‘πρεπε)

 43. sarant said

  Ωραίες προσθήκες!

  24 Ωραίο το Μπαλκονήσι, δεν ήξερα το τραγούδι

 44. Nestanaios said

  Εγώ το «Νεοχώρι» θα το έγραφα «Νηχώρι» και τον «Γεώργη» «Γηόργη» για να μην απομακρυνόμαστε από την ετυμολογία. Ε + Ο = Η.

 45. Costas X said

  «Σέκλανα (Κορινθίας!)»
  Ένας φίλος κάποτε είχε προσθέσει στα «Σέκλανα» και το «μαγευτικό Άνω Πορδίτσι» !

  Το «μαγευτικός» έχω ακούσει να το προσθέτουν κάποιοι ειρωνικά στην περιοχή τους, ή ακόμα και στην οδό που μένουν, όταν δεν πρόκειται να πάνε διακοπές, π.χ. «Πού θα πάτε διακοπές;» «Στη μαγευτική Καλλιθέα» ή «Στη μαγευτική Σοφοκλέους».

  «μισή οκά σικοβάρα»
  Έστελναν κάποτε τον χαζό της παρέας στο φαρμακείο να πάρει «χεσαμόλη» ή πιό αισχρά «χυσαμόλη» !

 46. Πέπε said

  @29:

  > > Ο Γιάννης Κουβάτσος τι έγινε;

  Πιθανότατα έχει πήξει με την ηλεκτρονική τάξη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρόνο τρώει. Ενδεικτικά:

  Στην κανονική τάξη λες μια φράση, κάποιο παιδί λέει «κύριε τι σημαίνει αυτή η λέξη που είπατε;», του απαντάς και συνεχίζεις. Στην ηλεκτρονική θες μια ώρα μόνο γι’ αυτό. Εύκολα μπορείς να είσαι όλη μέρα στον υπολογιστή και να προχωρήσεις ελάχιστα. Φανταστείτε μόνο πόσο χρόνο τρώει το να εξηγείς απορίες όχι για το μάθημα αλλά για τη λειτουργία του συστήματος, τη στιγμή που κι εσύ ακόμη το ανακαλύπτεις, και επιπλέον να το εξηγείς αυτό μέσω του ίδιου ακριβώς του δυσνόητου συστήματος.
  _______________________

  (Δεν έχω προσωπική επικοινωνία με τον Γιάννη, μια απλή εικασία κάνω.)

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  41 ΠμΠ λυπάμαι, κάνεις λάθος. Η Σαλαμύκονος υπάρχει.

 48. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!
  – Πού σε πετυχαίνω;
  – Ξεκινάω για διακοπές
  – Πλάκα μου κάνεις!
  – Εσύ την ξεκίνησες

  * κλεμμένο αλλά μου άρεσε και το ποστάρισα

 49. LandS said

  42 Δεν είναι εύκολο.

 50. spiridione said

  47. Χα, χα καλό 🙂

 51. Πέπε said

  40

  Το τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν είναι σατανικά εμπνευσμένο. Εντωμεταξύ, ενώ το ξέρω και το θυμάμαι αρκετά καλά από τον καιρό που βγήκε και το άκουγα σε κασέτα, δεν μπορούσα να το αναζητήσω γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ τον τίτλο!

  Παρεμπιπτόντως, κουϊζάκι (για όποιον το βρει, όχι για όποιον το ξέρει ήδη):

  Αν αυτό που περιγράφει ο Χάρρυ Κλυνν είναι το «Αυτό», τι είναι το μετααυτό;

 52. ΓΤ said

  49@
  Υπάρχει κίνηση. Εύχομαι να τα μπλοκάρει όλα η ΑΑΔΕ…

 53. Κιγκέρι said

  Τις ελληνικές καλένδες δεν τις είπαμε!

 54. Πάνος με πεζά said

  @ 47 : Το Νικολαϊδη τον ήξερα, αλλά αυτό, όχι !

  Στα τοπωνύμια, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί βεβαίως και η περίφημη «Τραχανοπλαγιά». Αλλά νομίζω ότι δεν αναφερθηκε η αρχή όλου αυτού, η περίφημη -και υπαρκτή βεβαίως κάποτε-, Κωλοπετεινίτσα !

 55. Πάνος με πεζά said

  Επίσης «της συκιάς το γάλα», είναι μια άλλη τιποτολογία, αναφορικά με την προέλευση ή τη συγγένεια :
  – Από πού το πήρες αυτό στο όνομά σου; Από της συκιάς το γάλα;

 56. Πάνος με πεζά said

  @ 51 : Μικρός θυμάμαι, υπήρχε και ολόκληρο ανέκδοτο, με το παιδί που άργησε στο σχολείο γιατί είδε ένα «…» .

 57. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 58. ΚΑΒ said

  Πότε θα πάρει ο ΠΑΟ πρωτάθλημα; όταν παγώσει η κόλαση ή

  όταν πεθάνει ο Highlander.

 59. Konstantinos said

  Και θέση στο ποδόσφαιρο αιφερ
  (τη μπάλα, την πετσέτα κλπ)

 60. # 54

  Πμπ, τόχουμε ξαναγράψει, υπάρχει και σήμερα, λέγεται Τριταία, πλησίον Ιτέας φωκίδος, πλήρως ανακαινισμένη από τα σεισμοδάνεια που βόηθησαν τους Σκαλιώτες να «θυμηθούν» τα «εξοχικά’ τους !!

 61. leonicos said

  Εγώ στην Μπαλκονία πάω κάθε μέρα υποχρεωτικά για να με δει ο ήλιος. Έχω κι ένα σκύλο απέναντι και μιλάμε. Άμα με δει είτε στο μπαλκόνι είτε στο δρόμο, και δεν του μιλήσω, λυσσάει. Είναι έγκλειστος κι αυτός σαν εμένα. Πρέπει να έχουν κάποιο χώρο πίσω, και δεν τον βγάζουνούτε για κατου΄ρημα

  Έχουμε γίει πραγματικοί φίλοι

  Το μόνο μεραφορικό μέσο που διαθέτω είναι το ασανσέρ μας. Ανεβαίνω στα παιδιά και τους ζητάω τσάι. Άμα δεν είναι σπίτι τους τους ανακατεύω τα έπιπλα

  Το Ταραστσαλαντ είωαι δυσάρεστο, όλο ηλιακούς.

 62. 35 χαχά-χαχά (και με πρόλαβες με τη Σαλαμύκονο του Νικολαΐδη)

 63. sarant said

  59 Τι δουλειά κάνεις;
  Μάνατζερ.
  Μπράβο, τι μάνατζερ;
  Άιφερ μάνατζερ.

 64. ΚΑΒ said

  Το 58, επειδή απουσιάζει ο Γιάννης Κουβάτσος.

 65. Avonidas said

  Και βέβαια, υπάρχει και το κοσμοπολίτικο Μοναχό 😉

  Συνάδελφος στην Ιταλία με πληροφορεί ότι θα περάσει το Πάσχα στο Καζαστάν (εκ του casa).

  Αν αισθάνεστε άσχημα, σκεφτείτε και τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που θα αναστήσουν στην Κορώνη 😥

 66. leonicos said

  @@@@@@@@@@@@@@@

  Αμερικανούσιος ΗΠΑ-τικός

  Χα! Εμφανίστηκε και το κορόϊδο ο Λεώνιος που λέει πως θα με καταγγείλει. Κατάγγειλέ με ρε, να σε καταγγείλω κι εγώ και να δεις ποιον θα πιάσουν.

  Με την ευκαιρία να σας ξεστραβώσω λίγο, να καταλάβετε επιτέλους ότι από μας τα πήρατε και όχι εμείς από σας.

  βαριεμάρα barmare = η φοράδα πάει στο μπαρ

  Όχι παίζουμε. Που θα μας μάθετε γλωσσολογία εσείς!

  Επαναλαμβάνω δακτυλοδεικτω΄ν έστω και αοράτως ΕΣΕΙΣ!

 67. ΓΤ said

  (Και στο βάθος… καραντίνα μέχρι 31.05… https://www.iefimerida.gr/oikonomia/pros-paratasi-ton-metron-maio)

 68. sarant said

  65 Καλό και το Καζαστάν, κι ας μην είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός το Καζακστάν 🙂

 69. Πάνος με πεζά said

  @ 60 : Ναι, το ήξερα ότι υπάρχει μετονομασμένη, έπρεπε να το γράψω καλύτερα.

  Στις ποδοσφαιρικές θέσεις να προσθέσουμε κα τον «έξω δεξιά πάγκο», που βεβαίως δεν έπαιζε ποτέ… Και στα επαγγέλματα, κάποτε κάναμεπλάκαμε το «βοηθός φαροφύλακα»…

 70. Ποδηλάτης said

  Υπάρχει και το υλικό Unobtainium που χρησιμοποιείται σε ειδικές κατασκευές, όπως ποδήλατα με αρνητικό βάρος. Αν δεν είναι διαθέσιμο, το αντικαθιστά κανείς με Inexistium. Περισσότερα εδώ:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Unobtainium

 71. leonicos said

  Από το Baden Baden πέρασα αρχές του προηγούμενου μήνα, πριν αρχίσουν τα τραγούδια

  Ακόμα γιαπί, τόσα χρόνια τώρα. Και τώρα… ποιος ξέρει πόσο αλόμα θα πάρει. Κάτι σκαλίζουν δίπλα στο ποτάμι και δεν τελειώνουν.

 72. leonicos said

  Νοικοκύρη

  τι θα γίνει μ’ υτόν τον Αμερικανούσιο;

  Ανούσιος δεν είναι;

  Να του ρίξω κι εγώ μερικές ετυμολογίες, μπας και στρώσει;

 73. Alexis said

  Ένα ωραίο είχε πει κι η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία «Η θεία μου η χίπισσα»:
  «Μα ναι, έχω ταξιδέψει πολύ εγώ, Αγγλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σφουγγαρία…» (ήτανε καθαρίστρια και παρίστανε την πλούσια στον Γιάννη Μιχαλόπουλο)

 74. leonicos said

  Φαντάζομαι να παρακολουθεί και ο Σερδαλέος να μορφώνεται

 75. Pedis said

  Ο Νικοκύρης μάς δουλεύει …

  Ετούτος ο παπαρης ο πατέρας για να γίνει θέ(α)μα και να βγάλει, ίσως, και κάνα ψιλό ως γιουτιούμπερ, ο δραχμοφονιάς (φαίνεται να είναι και άππερ μιντλ-κλας ο κομπλεξικός) παίρνει στο δούλεμα τα παιδάκια του

 76. Avonidas said

  Ο πατέρας μου, πάντως, δυο φορες τη μέρα εκδραμει στο ειδυλλιακό Άλσος Κυνουρίας.

  (Βγάζοντας ηλεκτρονική βίζα, φυσικά)

 77. ΓΤ said

  (Κώστας Παπαχρήστος, ή Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, περιοδεία με λείψανα «αγίων»… Δεν είχε ενημερώσει ιερείς και πιστούς, αλλά πέρασε από εννιά χωριά… https://www.in.gr/2020/04/03/greece/periodeia-tou-mitropoliti-aitolias-kai-akarnanias-leipsana-agion-gia-ton-koronaio/)

 78. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  77 Ωραίος ο παψ. Θεραπεύει τον κορονοϊό με λέπρα.

 79. Αγγελος said

  Στο Μπουρντάκιοϊ, εντάξει. Αλλά για όποιον έχει κοντά του θάλασσα, γιατί να του απαγορέψουν το μπάνιο; Με τον καιρό που κάνει, δεν μπορώ να φανταστώ συνωστισμό στις παραλίες…

 80. ΓΤ said

  78@
  🙂 🙂 🙂

 81. kpitsonis said

  27 Το πλήρες είναι : Δεν πάμε καμμιά μέρα πουθενά να φάμε τίποτα ;

 82. Konstantinos said

  Και η Ριμανια και Βιλγαρια με τις πίτσες τους

 83. kpitsonis said

  Και το αμίμητο του αείμνηστου Τζιμάκου : Πήγα διακοπές στη Ζάκυνθο . Κατεβαίνω στην παραλία για μπάνιο, κάθομαι στην αμμουδιά να κάνω ηλιοθεραπεία . Σε λίγο γυρίζω το κεφάλι μου δεξιά και βλέπω δίπλα μου μια καρέτα – καρέτα , Κοιτάζω αριστερά και βλέπω δίπλα μου μια μουνάρα – μουνάρα !

 84. Theo said

  @42:
  Πατέντες για να καταφέρουν να πάνε στην επαρχία τις διακοπές του Πάσχα βρίσκουν αρκετοί πολίτες όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

  Ο κ. Μαυροειδάκος μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι: «Κάποιοι, λίγοι, μέσω των λογιστών τους ή μέσω taxisnet αλλάζουν τις μόνιμες κατοικίες τους και τις βάζουν στην επαρχία, νομίζοντας ότι θα βάλουν τη σούβλα στο αμάξι και θα ξεκινήσουν για Πάσχα».

 85. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  81 Με κάνα φίλο.

 86. Corto said

  81:
  «Δεν πάμε καμμιά μέρα πουθενά να φάμε τίποτα ;»

  Σωστά! Έτσι είναι σαφώς πιο πετυχημένο.

 87. Corto said

  85:
  Ακόμα καλύτερο έτσι!

 88. faltsos said

  Από το μυθιστόρημα «Σελειπονούς» του Δ. Βασιλειάδη (διαθέσιμο για κατέβασμα από τα γουγλοβιβλία)
  https://books.googleusercontent.com/books/content?req=AKW5QafR9UX2pe6yUIGFDHeHgl17kvE0t9WLBgCe8UgL1b8KahqEWARRd9723n5HQ8MOOiaMNQ1UkEP1FuP41A6_587bSSb6ktEhrWMwWOQX7T-k9DN-z_1ENk6IKZqGwJhca68RoniIK3Dht9DRTOfw7I-tJP7HW_s4kqA448MbdxiPqAVCRr3MUEfovQL1mZkOWToaVi9di1d4UwyOhn0gmUJH7V0bNUki8fFx3um4lTZ7RcHzaUgHhIodB7SdPow63KufMjv4Uw8Fj0BEn_WGHW7D3U9zfg

  «Δημητράκη. Πάνε στον Θάνο το φούρναρη παιδί μου και πες του να σου δώσει μισή οκά σελειπονούς».
  «Τι είν αυτό;», ρώτησε ο μικρός.
  «Μισή οκά σελειπονούς και μια οκά σηκωβάρα», συμπλήρωσε ο πατέρας του. «Αυτός ξέρει και θα σου δώσει. Πες του να μη σου δώσει σκάρτο πράμα, αλλά
  το καλύτερο».
  Ο Δημητράκης έφυγε σα σφεντόνα, για να γυρίσει γρήγορα και να προλάβει τη συζήτηση.
  Έφτασε λαχανιασμένος στο φούρνο. Ο Θάνος στεκόταν μπροστά στην πόρτα.
  Επεσε σχεδόν πάνω του με τη φόρα που είχε.
  «Πού πας τόσο φουριόζος λεβέντη μας;»
  «Είπε ο πατέρας μου να με δώσεις μισή οκά σελειπονούς και μια οκά σηκωβάρα. Nα είναι καλό πράμα καί να το γράψεις στο λογαριασμό μας».
  Ο φούρναρης γέλασε με την καρδιά του. «Πες του πατέρα σου ότι το σελειπονούς το αγόρασε όλο ο ξάδερφός του ο Δημητρός που πέρασε πριν λίγο για το σπίτι σας και το σηκωβάρα το δωσαμε όλο στη διευθύντριά σας την κυρία Ευτέρπη, για να έχει να σας μοιράζει από λίγο στον καθένα σας, όλο το χρόνο».
  Τότε κατάλαβε με μιας τι ήταν αυτό που τον έστειλαν να αγοράσει.

  https://books.google.gr/books/content?id=0gby7jWDh3gC&printsec=frontcover&img=1&zoom=1&edge=curl&imgtk=AFLRE71p_7UyJNg4jwGTS-ZPYKWok6VdNpC0kMol_hqvfLgDJQZJuO0ymG2NjLF6eBHMOrI6E3OFObyd0ERBuJ412zwEQ2lzcUMhZvhavrytIu56ATqoO8_P6QPf_pHTmKdpm-WGacEv

 89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  80 Για να μην πω για τον Λουκά Κριμαίας (απ’ όπου εξαπλώθηκε στην Ευρώπη ο Μαύρος Θάνατος του 1347).
  Κι ο φουκαράς ο Αη-Χαράλαμπος τι αποτελεσματικότητα να έχει, που τον έχουνε κάνει τεύχη τον άθρωπα και τον έχουνε μοιράσει μερίδες σε κάμποσα μοναστήρια…
  http://www.saint.gr/1212/saint.aspx

 90. Λεύκιππος said

  Να μην ξεχάσουμε και το Μετρό της Θεσσαλονικης…….. και την Υποθαλάσσια ή Ιπποθαλάσια του Ψωμιάδη.

 91. faltsos said

  55 «Επίσης «της συκιάς το γάλα», είναι μια άλλη τιποτολογία»

  Κι όμως Πάνο το γάλα της συκιάς υπάρχει. Αν σπάσεις ένα φύλλο ή ένα λεπτό κλαδάκι συκιάς θα δείς να στάζει ένα άσπρο υγρό σα γάλα.

 92. Πάνος με πεζά said

  Δεν είπα ότι δεν υπάρχει το γάλα της συκιάς, φυσικά και υπάρχει ! Και δημιουργεί και φαγούρα ! Αλλά προφανώς δεν έχει σχέση με πιστοποιητικά συγγενών και ιδιοκτησιών…

  Μια άλλη τιποτολογία είναι το «Θα ανέβεις στον πρώτο οροφο, θα είναι μια κυρία Τάδε, που θα σου δώσει ένα χαρτί που θα γράφει «έτσι κι έτσι».

 93. ΓΤ said

  89@ Κάποιοι θα φάνε τίμιο ξύλο…

 94. Μαρία said

  Και στη Γιουκάλι μπορούμε να πάμε 🙂

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τη Φρουτοπία, το Αφγατηγανιστάν, το Πιπερού τα είπαμε;

  -Ήρθαμε πριν την καραντίνα και θα κάνουμε Πάσχα εδώ, στην Κόνιτσα. Εσείς;
  -Στη Μπαλκόνιτσα

 96. Pedis said

  Τι θα γίνει φέτος με το Άγιο Φώς;

  Θα μπει σε καραντίνα 14 ημερών μολις φτάσει στην Ελλαδα;

  Και πότε θα γίνει η Ανάσταση; Με τους παλαιοημερολογίτες;

 97. Pedis said

  Ή θα κάνουμε Ανάσταση με μπαγιάτικο Αγιο Φώς;

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97 🙂 🙂 Μάγιο Φως

  Το Πάσχα θ΄ανεβούμε την κορυφή του Εβερ τεστ

 99. ΓΤ said

  96, 97@

  Μην ανησυχείς. Οι τυλογάστορες της ΔΙΣ θέλουν παννυχίδα στις 26.05, στην… απόδοση του Πάσχα.

 100. voulagx said

  Ημερήσια Εκδρομή
  Χμ… καλό μου φαίνεται για το Πάσχα

 101. LandS said

  96
  Πολύ …Μυστήριον 😜 (έβαλα κεφαλαίο «ν» στο τέλος και φατσούλα, τί θέλετε να πω pun intended; )

 102. Χαίρετε
  96 Μα, κάνουμε Πάσχα με τους παλαιοημερολογίτες. Αυτό ήταν το παζάρι για να πει το ναι η τότε ΙΣ: ακίνητες γιορτές με το καινούριο ημερολόγιο, κινητές με το παλιό. Οι παλαιοημερολογίτες τα έχουν όλα με το παλιό, άρα έχουν διαφορετικά Χριστούγεννα, 25η Μαρτίου κλπ.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μάλλον όλοι κυρίως θα …πασχίσουμε στις Ιντερνετικές Άλπεις

 104. Faltsos said

  92 συγνώμη, παρερμήνευσα

 105. Eli Ven said

  Στη Μεσσηνιακή Μάνη υπάρχει «του Καντιρέα το λαγκάδι» όπου σύμφωνα με την παράδοση και τα γραφάς πετιούνται τα καμένα ή τα άνοστα φαγητά, μόνα τους ή με την καμένη κατσαρόλα. Επίσης, δεν ξέρω εάν η αγία Καθίστρα (μεγάλη η χάρη της) λησμονήθηκε ή δεν ταιριάζει.

 106. Pedis said

  # 102 – ναι, μωρέ, για πλάκα το είπα, το ορθόδοξο ημερολόγιο είναι τρισυπόστατο: Ιουλιανό, Γρηγοριανό και ολίγον σεληνιακό. Κάνει ο,τι του γουστάρει.

  Καλά με άγιο φως εκτός ημερομηνία λήξης μπορούμε να ζήσουμε, οι Τράπεζες, στο μεταξύ, μπορούν να ζησουν χωρίς το κλέψιμο;

  Λεει και ψέματα ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν τις μικρότερες χρεώσεις στην Ευρωζώνη και ο παπαγαλίνος ο δημοσιογράφος συμφωνει!

 107. ΣΠ said

  – Θέλεις να βγούμε απόψε;
  – Πού θα πάμε;
  – Κάπου.
  – Έχω πάει!

 108. ΣΠ said

  Επίκαιρη παροιμία:
  Καλό το καθισιό, μα πιο καλή η ξάπλα.

 109. Spyros said

  Σε αντιστοιχία με το Μπάντεν-Μπάντεν έχω ακούσει το Μέθανα-Μέθανα.
  Επίσης μια πληρέστερη απάντηση για το «πού δουλεύεις»: Στου Ξαπλόπουλου, Πανεπιστημίου και Σταδίου γωνία.

 110. Spyros said

  Κάτι ακόμα (πληροφορία από παλιό φίλο Λαρισαίο) :
  Στο νομό Λαρίσης υπάρχει μια παραλιακή τοποθεσία με το όνομα «Μεσάγκαλα», όπως επίσης ο (πιο γνωστός) Αγιόκαμπος.
  Οι Λαρισαίοι από παλιά συνηθίζουν να λένε ότι θα πάνε για μπάνιο «στις Μεσάντζελες» ή «Λος Μεσάντζελες» και στον «Μαγιόρκαμπο».

 111. ΣΠ said

  Στις 30 Φεβρουαρίου είναι του Οσιοπράκτορος Θου-Βου του μαρτυρήσαντος.

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>32 του μηνός

  » άντε και αντίο
  θα σε δω στο πλοίο
  στις 32
  του μηνός

 113. Πέπε said

  @77

  Διαβάζω:

  > > «Το γεγονός αυτό ήταν έκτακτο και απροσδόκητο και μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αποτελεί δε μεγάλη ιολογία για όλη την ενορία μας», αναφέρεται εκ του Ι.Ν.

  Μωρέ ξαναδιαβάζω:

  > > …αποτελεί δε μεγάλη ιολογία για όλη την ενορία μας…

  Το λέει ξεκάθαρα:

  > > μεγάλη ιολογία

  Πλάκα μας κάνει έτσι;

  @96:
  > > Και πότε θα γίνει η Ανάσταση; Με τους παλαιοημερολογίτες;

  Όχι μωρέ παιδιά, τα ‘παμε αυτά: το Πάσχα θα γίνει τον 15αύγουστο, μαζί με τις Αποκριές. Εκτός αν μένουμε ακόμα σπίτι, οπότε όλο το πακέτο μετατίθεται για Χριστούγεννα.

 114. Πάνος με πεζά said

  @ 110 : Εγώ πάλι έχω ακούσει το Αγρίνιο Ντε Τζανέιρο !

 115. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  70 Α, πολύ πολύ καλό το Unobtainium!

  78 Το ένα κακό με το άλλο, δεν λένε;

  90 Λόγω κορονοϊού δεν λειτουργεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης

  94 Α γεια σου!

  105 Α μπράβο, η αγία Καθίστρα (διότι τον παλιό καιρό οι άνθρωποι είχαν αργίες σε όλων των σημαντικών αγίων τις γιορτές)

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τυμπάκιγχαμ,
  πού σαι Μικ;

 117. Πέπε said

  113β:

  …που σημαίνει ότι φέτος πέφτει μαζί με την 25η Μαρτίου. Μες στις πανελλήνιες δηλαδή.

 118. nikiplos said

  @55, χαρακτηριστική ατάκα των 60ς που τα κορίτσια απαγορευόταν να κυκλοφοράνε με άνδρα έξω σε δημόσια θέα.
  Οι πιο ξεπεταγμένες έλεγαν «από ο δω ο Μπάμπης, ξάδερφός μου»

  Και οι πιο πεπειραμένες παλαιές όμοιες που έκοβε το μάτι τους ότι ο δήθεν ξάδερφος ήταν γκόμενος, έλεγαν: «Από που είναι μωρή ξάδερφός σου? Από της συκιάς το γάλα?»

  Πολλές φορές που εμφανιζόταν σε εκείνες τις λαϊκές γειτονιές κάποιος άγνωστος νέος, που προφανώς κυάλαρε κάνα κοριτσόπουλο, οι ίδιες έλεγαν: «βρε καλώς τονε τον ξάδερφο!»

  Ή πειραχτικά στην όμορφη γειτόνισσα (από τη ζήλεια τους): «Μαρίκα ο ξάδερφος!» ή «Έλα ξαδέρφη! σε ζητάνε!»

  Μια άλλη παρόμοια έκφραση είναι «τα γραφεία» που είχε κάποιο λόγο ύπαρξης ως φράση κυρίως στα 70ς έως μέσα 80ς, που οι νεολέροι ήτο σχεδόν όλοι τους οργανωμένοι σε πολιτικά σχήματα.
  Σηκωνόταν κάποιος ας πούμε στο Μ(Π)α(ρμ)πασπύρου να πάει για κατούρημα, οπότε χαιρετούσε και στα διπλανά τραπέζια παρέες γνωστών. «Γιώργη που πας? Φεύγεις?». «Πετάγομαι μέχρι τα γραφεία και γυρίζω».

 119. LandS said

  118
  Στο ίδιο μοτίβο η «ανηψιά» συνοδός ηλικιωμένου κυρίου

 120. 45, … Στη μαγευτική Καλλιθέα …

  Ο δημοφιλής δήμος (άμα τε και ποδοσφαιρική ομάδα εδρεύουσα εν <Ελ Πάσω) της Αττικής (#31 σε πυκνότητα κατοίκων παγκοσμίως, λέει η Βίκη) μοιράζεται το όνομα και με πλείστες όσες Καλλιθέες ανά το Πανελλήνιον.
  Επισημαίνω την όντως μαγευτική Ξυλογαϊδάρα, κοντά στα μέρη του Τζι.

 121. … Το λίβινγκ-ρουμ …

  Την Ντίνα και μίαν καλύβινγκρουμ.

 122. … Μπαλκονία έχουν και οι Ολλανδοί (Balkonia) …

  …χωρίς να ανήκει στα Μπαλκάνια (δεν είναι παίξε-γέλασε).

 123. Πάνος με πεζά said

  «της νοσούντος»…Γίγαντα Χαρδαλιά!

 124. … να τον ρωτήσουμε αν επισκέφτηκε τις Μέγλυφες ή τα Σέκλανα (Κορινθίας, μάλιστα) …

  Κλειτορία (Μαζέικα) πάνω απ’ τα Καλάβρυτα.

 125. Μαρία said

  123
  Κι ο Κωτσιόπουλος μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά λέει υπΕρεσία όπως οι Αρκάδες 🙂
  https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/hgesia/6392-genikos-grammateas-yphresiwn-ygeias

 126. Μανούσος said

  Ο Μανώλης ήτoνε ντεμπέλης, και το παξιμάδι ήθελε το βρεμένο ο αθεόφοβος.
  Μια μέρα τόνε στρίμωξε ο μπάρμπας του, τση μάνας του ο αδερφός, για να τόνε ορμηνέψεικαι να τόνε κάνει άνθρωπο.
  -Άμε να βρεις μια δουλειά Μανώλη, να βγάνεις μπάρεμου τα τσιγάρα σου.
  -Κι ύστερα; Ερώτηξε ο Μανόλης.
  -Άμα δουλέψεις λίγο, θα γενε[ις φίλος με τη δουλειά, κι αμοναχός σου θα ψάξεις μετά να βρεις μια πλια καλή, απού όι μόνο τα τσιγάρα σου να σου δίνει θέλει, μα και πέντε δεκάρες θα βάλεις στην μπάντα.»
  -Κι ύστερα; εσυνέχισε ο Μανώλης.
  -Κι ύστερα μωρέ ανίψο, θαν’ ανοίξεις μια δική σου δουλειά, με δυο τρεις υπαλλήλους στην αρχή και θα βγάζεις…
  -Κι ύστερα;
  Τόνε διέκοψε απότομα ο Μανώλης.
  -Εργοστάσιο θαν ανοίξεις μετά, μ ‘ ένα σωρό υπαλλήλους, Μανώλη, και θα κονομήσεις του κόσμου τα λεφτά.
  -Κι ύστερα; Εσυνέχισε το χαβά του ο ανιψιός.
  -Ε, ύστερα Μανόλη θα κάθεσαι.
  -Ντα, εδά μπάρμπα ίντα κάνω; Αποκρίθηκε ο Μανώλης.

 127. sarant said

  122 🙂

  126 Ένας ανάλογος διάλογος δεν υπάρχει και με τον βασιλιά Πύρρο;

 128. kpitsonis said

  108 Από τη ξάπλα κανείς δεν πεθαίνει .( Μόνο ένας κι αυτός έπεσε από το κρεββάτι του , που λέγαμε στο στρατό ) .

 129. Χαρούλα said

  Και χωρίς περιπαικτική διάθεση, εμείς στον νότιο Έβρο μπορούμε να πάμε στην Χιλή(Χηλή;), ενώ οι βορειοεβρίτες στον Καναδά.
  ( ονόματα χωριών του νομού)

 130. Aghapi D said

  Όταν έβαλα σύνδεσμο στο φέισμπουκ για αυτό το άρθρο, απάντησε μια φίλη εκεί: Ο παππούς μου για τον ίδιο λόγο, πρόσφυγας από την Σμύρνη, έλεγε «θα πάμε στο κιουκιούμκιο’ι».

 131. Αιμ said

  ΣεΝτεΑ η μάρκα τσιγάρων κάτι Ελβετών στο Αγκίστρι προ 40ετίας+.
  Το πίστεψα μέχρι που μου εξηγήσανε, Ces Des Autres . Α, τρακέξ τους απάντησα

 132. Μαρία said

  129
  Δεν τον ήξερα τον Καναδά αλλά πρέπει να έχει/είχε πολλές κανναβουριές στην περιοχή 🙂

 133. aerosol said

  Ωραίο το σημερινό, έμαθα εναλλακτική γεωγραφία.
  Θυμίζω την πάντα όμορφη νήσο Σύφιλο (πατρίδα του φιλόσοφου Τεστικλή και άλλων λαμπρών προγόνων) -εύρημα του Πάνου Κουτρουμπούση.
  Συχνά μνημονεύεται, μαζί με την Αγία Καθίστρα, και η Αγία Ξαπλώστρα. Δεν γνωρίζω αν ήταν αδελφές που μαρτύρησαν μαζί.
  Ανάλογο του Πεζώ 2 ήταν το Ντεσεβώ. Υπαρκτό μεν, αλλά όταν συνδεύεται με την γνώριμη χειρονομία των δυο δακτύλων που περπατάνε… αλλάζει νόημα.
  Είχα φίλο που κυκλοφορούσε με το θρυλικό δίτροχο Χάρλεϊ Πάπινσον.
  Εμείς θα κάνουμε Πάσχα στο LA (Lekanopedio Attikis). Ως γνωστόν οι κάτοικοι του LA λέγονται LA-εινοί.

  #81
  Να δούμε και κανέναν άνθρωπο!

 134. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  119 Και η «κόρη» του γλυκούλη, ζαχαρένιου μπαμπάκα.
  https://www.imerodromos.gr/ekporneysi-foititrion-stin-soyidia-toy-quot-kaloy-quot-kapitalismoy/

 135. Κιγκέρι said

  Εμείς εδώ, στο εξωτικό Βατραχονήσι.

 136. aerosol said

  134:
  Τα τελευταία χρόνια είναι σχετικά διεδεδομένη και η ηλεκπόρνευση (καλό;!), μέσω webcam ελφρώς ηδονοβλεπτικού ή παντελώς σεξουαλικού περιεχομένου.
  Σίγουρα γνωριζει άνθιση στις ΗΠΑ, αλλά λογικά και αλλού. Κάμποσες κοπέλες κάνουν αρπαχτές (για όσο χρονικό διάστημα τις παίρνει ή αντέξουν) παρέχοντας ιδιωτικό περιεχόμενο σε όσους εγγραφούν στην… υπηρεσία τους. Όσες το κάνουν επιτυχημένα μάλλον βγάζουν αρκετά καλά χρήματα.

 137. # 134

  Σαφώς και θα πρόκειται περί καλού καπιταλισμού αν τουλάχιστον της πληρώνουνε το δάνειο, εδώ μόνο ξύλο τους δίνουνε οι προστάτες.

 138. Χαρούλα said

  Άσχετο, με το θέμα, αλλά επειδή διαβάζω για αρκετούς καλλιεργητές εδώ, ισως τους ενδιαφέρει.
  https://www.facebook.com/farosaxd/

  #132 Μαρία τι να σου πω;;; Για κεχρί Καναδά έχω ακούσει. Είναι το ίδιο με το καναβούρι;😊

 139. Μαρία said

  134
  Ποια Σουηδία, ρε συ! https://www.datingsecrets.gr/index.php/pou-tha-vris-ellinides-sugarbabies/?gclid=EAIaIQobChMIu4bD2ODM6AIV0uR3Ch21swJPEAAYASAAEgJYS_D_BwE

 140. aerosol said

  #139
  Σε μικρότερο ποσοστό συμβαίνει πλέον και μια πιο σουρεαλιστική μορφή του φαινόμενου. Υπάρχει μικρό ποσοστό αποκλειστικά διαδυκτιακών sugar babies και sugar daddies. Δηλαδή υπάρχουν άντρες πρόθυμοι να «καλομάθουν», ικανοποιώντας πολλές οικονομικές επιθυμίες, μια κοπέλλα την οποία δεν θα δουν και δεν θα αγγίξουν ποτέ από κοντά. Η μοναξιά και η απομόνωση έχουν γεννήσει πολύ περίεργα πράγματα…

 141. kpitsonis said

  123 Να ήταν μόνο ο Χαρδαλιας … Ο Καιρίδης μας έχει πρήξει με τα επιτίθονται και προστίθονται και με τα έχουν παράγει και έχουν εξάγει . Και είναι και πανεπιστιμιακός !

 142. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  139 Γιατί, είπα εγώ πως δεν έχει εδώ? Απλά ανέτρεξα στην επίσημη πηγή 🙂

 143. Pedis said

  # 129 – Και πότε προλάβατε να τ’ αλλάξατε από Χίλη/Χήλη; 🙂

 144. Χαρούλα said

  #143
  Έβαλα – ; –
  https://www.alexpolisonline.com/2017/11/blog-post_28.html

 145. Μαρία said

  144
  Με 2 η λέει αλλά αυτή το παράκανε με τα η κι έγραψε το Μπακαλάκη Χηλήτη.

 146. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Θυμάμαι μικρός έναν μεγαλύτερό μου που με πλησιάσε δήθεν αγριεμένος:
  «Έμαθα πως πήγες κι έλεγες και τίποτα δεν έλεγες
  πως πήγα κι έλεγα και τίποτα δεν έλεγα!»
  στο δεύτερο στίχο ανακουφίστηκα, νόμισα ότι θα με δείρει.

 147. ΓΤ said

  42@ H ΑΑΔΕ μπλόκαρε την πατέντα αλλαγής κατοικίας.

 148. sarant said

  147 Πάλι καλά, οπότε τώρα μόνο όσοι πάνε από παράδρομους

  141 Ναι ε; Δεν τον έχω ακούσει

  133 Ωραίος ο Κουτρουμπούσης.

 149. ΓΤ said

  148α@
  Και τι Ε1 θα δείξουν σε ενδεχόμενο έλεγχο;

 150. Γς said

  Και μια παννυχίδα που δεν είναι για κόψιμο

  https://static-v3.e-jumbo.gr/uploads/resources/196426/491275000039-huge.jpg?lm=6C86AF3FB1C872F1F7481EDDB014B80C

  Ούτε για το αυριανό πιάτο των μεζεδακίων

  Η ολονυχτία είναι

  [ παννυχίς < πᾶς + νύχος + -ίς < νύξ. ]

  https://www.lavaron.com.gr/%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-26-27-%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BF%CF%85-2020-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1/

 151. mitsos said

  Καλή επιλογή ανάρτησης Νίκο. Τα διάβασα από το μεσημέρι. Τα σκέφτηκα διέτερξα και τα σχόλια όλα αλλά…
  Αλλά πρόταση για τους άλλους δεν έχω.

  Εμένα μου πρότειναν να κάνω Πάσχα στο χωριό μου και την αποδέχτηκα. Το βράδυ του Σαββάτου θα ανάψουμε τα κεράκια μας έξω ακριβώς από την Φανερωμένη όπως πολλές χρονιές , και την άλλη μέρα θα ψήσουμε στην αυλή μας ( ακριβώς έξω από την Φανερωμένη ) .
  Οπότε για μένα τα μέτρα δεν θα αλλάξουν σε κάτι τις παρδοσιακές μας κινήσεις του Πασχαλινού τριήμερου. Απλά δεν θα πάμε για παγωτό στην παραλία. Θα το φάμε και αυτό στην αυλή μας. ( επισκέψεις δυστυχώς δεν … καταλαβαίνετε !)

  Χθες γείτονες της ανιψιάς μου που μένει άκρη στα χαλίκια της παραλίας της έκαναν παρατήρηση που βγήκε δέκα βήματα από την αυλόπορτα να περπατήσει στην έρημη παραλία. Μήπως κάποιοι το παρατραβάνε. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο φόβος. Όταν αρχίσουν οι συνέπειες έχουμε να δούμε ακρότητες κοινωνικού αυτοματισμού … η χαρά του ακροδεξιού πολιτικάντη δηλαδή.

  Καλό ξημέρωμα

 152. sarant said

  151 Κάμποσοι έχουν βγάλει τον χωροφύλακα που κρύβουμε μέσα μας.

 153. Κρουαζιέρες στην Μπαλκονέρα να αποφεύγονται.

 154. Πέπε said

  151, 152

  Ντάξει, εδώ που τα λέμε τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί στο «όχι συναθροίσεις-πηγαδάκια πάνω από τόσα άτομα» + κλείσιμο ορισμένων μαγαζιών – υπηρεσιών, από κει και πέρα η κυκλοφορία να είναι ελεύθερη, και να ελέγχεται αυστηρά ότι αυτό όντως τηρείται.

  Για παράδειγμα εδώ στο Ηράκλειο οι παραλίες σε αμελητέα απόσταση είναι τόσο πολλές ώστε άνετα μπορείς να είσαι μόνος σου σε ακτίνα 100 μέτρων. Ιδίως τέτοιον καιρό που δεν είναι για μπάνιο. Γιατί να μην πάμε; Γιατί να μην πάμε βόλτα στο βουνό; Γιατί να μην πάμε βόλτα στον δρόμο;

  Όταν επιβάλλεις αυτό το πνεύμα στρατιωτικού νόμου / αστυνομικρατίας, έχει και λύκους που χαίρονται στην αντάρα (δηλ. αυτόκλητους χωροφύλακες). Επίσης, έχει και καταπιεσμένους που από αντίδραση θα παραβιάσουν τα μέτρα κάνοντας πράγματα που αν επιτρέπονταν πιθανόν να μην τα έκαναν.

 155. Μαρία said

  151
  Και πού είσαι ακόμα. Στο Μονπελιέ οι ιδιοκτήτες ανάγκασαν νοσοκόμα με την οικογένειά της να εγκαταλείψει το διαμέρισμα που της νοίκιαζαν, για να μην τους μολύνει.Της έκοψαν το ρεύμα και τη θέρμανση.

 156. loukretia50 said

  Πέπε,
  η κατάσταση βγάζει πολλές σουρεάλ σκηνές.
  Η δική μου πρόταση είναι να τις γράφουμε.
  Πχ
  Εγώ καλά καθόμουνα μα βγήκα για να τρέξω
  τόση μουρμούρα ρε μαμά, ο δόλιος πώς ν΄αντέξω!

  – Τι γυρεύει τέτοια ώρα ο Τοτός με τη Θοδώρα? (ρητορική η ερώτηση)
  -ω! 24 μιλε μπάτσοι…
  -Ιιιιιιεπ! στραβάδι, Απόδος μοι το ΑΦΜ σου.
  -Ντροπή! Εγώ δε σε βρίζω.
  ——————-
  -Μα εγώ δε ζω γονατιστός σε καραντίνας καθεστώς
  Είμαι της προεδρίνας γιος – οοο γιεεε!

  -Γιέ μου, είν΄ο πόνος μου αβάσταχτος καλέ μου,
  που σε βλέπω σαν ξερόφυλλο του ανέμου
  να χαλιέσαι όλη μέρα καθιστόόός…( Μama goose)

  -άσε με στη βαρειά σκοτούρα και μην αρχίζεις τη μουρμούρα…

  -Δε με τρομάζει ο ιός, ο μπάρμπας μου ο Κορωνιός
  Σβήνει τις κλήσεις – ναι, αμ! πώς!
  – Δεν είναι κλήση παλληκάρι,
  Βάρδα αν σε πάρουνε χαμπάρι…
  —–

  – Μαμάάάά!
  – Σκάσε βλαμμένο!
  – Μη λες το παιδί μας βλαμμένο…(Μπαμπάς )
  Γιε μου, τι περιμένεις, πε μου
  – Ένα μπάνιο…
  Μπαμπάς : – το καημένο! Στη σειρά είν’ το παιδί αδικημένο…
  Μαμά -Γιε μου, νο, νο , νο!

  ———
  Έχει βογγήξει ο καναπές
  μη βήχετε κατά ριπές
  κι άμα κολλήσω εσύ θα φταις

 157. loukretia50 said

  Μείνετε ήσυχοι, για την ασφάλειά μας φροντίζουν οι καραντινιέροι.
  Καληνύχτα !

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 159. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  83: 👍😉😍

  97/98: Να δείτε πως θα διαδοθεί πιό γρήγορα κι απ΄τον ιό…

  139: Ρε συ! 😂😂

  151: Μήτσο, δεν λέγεται άδικα «Φανερωμένη» … 🙂

  154: Πέπε, το χούι δεν κρύβεται…

  158: ΕΦΗ, πάλι καλά που δεν πάει στο εξωτερικό… 🙂

 160. Jane said

  Ωραίο το άρθρο, γέλασα πολύ.

  Φέτος το Πάσχα θα το περάσω στην εξωτική Σαλόνια, κατά το Μπολόνια, όχι λόγω απαγόρευσης αλλά επειδή δε μπορώ ν’ ανεβώ ούτε στο δωμάτιο λόγω κατάγματος και γενικώς
  λόγω στραπατσαρίσματος όλης της αριστερής μου πλευράς. Η δεξιά δε χαμπαριάζει μία ,
  σκυλί μαύρο που κακό ψόφο δεν έχει, σα δεξιά που είναι. Αλλά όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι… «άνευ αριστεράς , μπροστά δεν πας».

  Γίνονται πάντως άλλα «βήματα μπροστά» στη μαγειρική κατάρτιση των αντρών μου, που θέλουν
  να τους μάθω περιγραφικά, πώς να κάνουν μαγειρίτσα και κοκορέτσι για την Πασχαλιά.
  Έ, ρε γλέντια που θα κάνουν τα αδέσποτα !
  …………………………………………….

  Σχετικά με το σύστημα υγείας , μιας κι έχω πρόσφατη εμπειρία.

  Έκανα επέμβαση στο πόδι (βάλαν κάτι βίδες, λάμες , ίσως και ρουλεμάν), μου έδεσαν τον ώμο
  και το χέρι, ούτε που θυμάμαι πόσες ακτινογραφίες, καρδιογράφημα, 2 φορές μου πήραν αίμα,
  με εξέτασαν 2 γιατροί, η αναισθησιολόγος μου έκανε επισκληρίδιο, η φυσικοθεραπεύτρια μου έδωσε συμβουλές πώς να κάθομαι και να ασκούμαι κι άλλος ένας επιμελητής γιατρός μου
  έκοψε τα ράμματα .
  Από τον θάλαμο περνούσαν ανα δύο 6 νοσοκόμες καθημερινά , που έτρεχαν να προλάβουν,
  γιατί εργάζονται πλέον 2 λιγότερες ανα βάρδια σε όλη την πτέρυγα .
  Όλα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Βόλου.
  Δεν πλήρωσα μία, ούτε μου ζητήθηκε από κάποιον.
  Και φυσικά μέσα σε όλα είναι και το ασθενοφόρο, να ’ναι καλά τα παιδιά.
  Δώσαμε μόνο στο φαρμακείο –ως συμμετοχή- 105 ευρώ για αντιπηκτικές, αναλγητικά , σίδηρο, γάζες και ένα π για κοντινές εκδρομούλες ως την Τουαλέτενγκραντ .

  Συγγενής μου για παρόμοια επέμβαση, εξετάσεις και νοσηλεία 4 ημερών πλήρωσε 6.500 € σε ιδιωτικό. Παρόλο που είναι ασφαλισμένη , πληρώνει δηλαδή σαν εργαζόμενη, επί 25 χρόνια.

  Αν χρειαζόμουν αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο θα έπρεπε να με πάνε έξω σε ιδιωτικό κέντρο, θα πλήρωνε δηλαδή το δημόσιο ιδιώτη επιχειρηματία. Όχι γιατί δεν υπάρχουν μηχανήματα , υπάρχουν αλλά σαπίζουν. Τα πήρε εκείνος ο αγενής καπνιστής το 2018 αλλά δεν υπάρχει προσωπικό. Κι άμα προσλάβουν , πώς θα ροκανίζουν τα χρήματα των ασφαλισμένων και τους φόρους των εργαζόμενων οι άριστοι και τα τσιράκια τους;

  Αναρωτιέμαι, άραγε, τα γίδια που ψήφισαν τούτα τα καθάρματα που περηφανεύονταν, όταν απέλυαν γιατρούς , κατάλαβαν, έστω και τώρα , την αξία των κρατικών νοσοκομείων ή νομίζουν πως θα τους σώσει ο όσιος Τσιόδρας με ψαλμούς και μαγείρεμα αριθμών, μιας και αρνειται να ζητήσει μαζικά τεστ;

 161. Γιάννης Ιατρού said

  160: Τα είδα τις προάλλες που κάτι έγραφες για εγχείρηση κι αναρωτήθηκα… Καλή ανάρρωση εύχομαι👍😉, έχει και παλιόκαιρο αυτές τις μέρες, ό,τι χειρότερο για μετά από εγχείρηση…

 162. # 159

  Ποιό χούι ρε Γιάννη ; όλοι έτσι χαιρετάγαμε όταν το έπαιζα αξιωματικός. Δηλαδή τι περίμενες αν έμπαινε ο διοικητής στο γρφείο μου που ήμουνα ακάλυπτος, να τρέξω στην κρεμάστρα να βάλω το καπέλλο μου για να χαιρετίσω ; Ελεος !
  Μόνο η ναυτουριά δεν κυκλοφορούσε «με άνευ πηλίσκου»
  Αυτά με το εθνόσημο στο καπέλλο δεν έχουν λογική, επί Μεταξά που τα εθνίκια πολιτικά και στρατιωτικά χαιρετάγανε φασιστικά το εθνόσημο ήτανε στο φεγγάρι ;

 163. Παναγιώτης Κ. said

  » Ο χωροφύλακας που έχουμε μέσα μας…»

  Και με χαρτί εγώ στην τσέπη και με ταυτότητα και περπατάω στο δρόμο μιλώντας στο κινητό. Έχω διαλέξει μια ασυνήθιστη διαδρομή και κάποια στιγμή πενήντα μέτρα μακρυά βλέπω την μηχανή της ΔΙΑΣ με τους δυο επάνω.
  Βρε λέτε να τηλεφώνησε κάποιος βλαμμένος για να έρθουν να με ελέγξουν;
  Εν τω μεταξύ εγώ πρόλαβα και…εξαφανίστηκα!

  Παίδες, πολλά από τα προβλήματα της κοινωνίας ούτε οικονομικά είναι, ούτε πολιτικά. Προβλήματα αρμοδιότητας ψυχανάλυσης είναι!

  Θέλω να αγιάσω…
  Ο Μπρεχτ το έγραψε για το παιδί καταδίδει τους γονείς του;

 164. Γιάννης Ιατρού said

  162: Τζί, μην μπερδεύεις τον γενικό χαιρετισμό (τον απεικονιζόμενο στη φωτό σου ναζο-φασιστικο-μεταξικό, τον επονομαζόμενο από τους «πατριώτες» αρχαιοελληνικό 🙂 🙂 🙂 ) με τον στρατιωτικό (στην Ελλάδα, γιατί άλλες χώρες αλλιώς το βλέπουν!).
  Τώρα για το ναυτικό και το γραφείο που υπηρετούσες, τι να πω; Προφανώς Πορο-μένοι🙄 ήσαστε.

 165. leonicos said

  Ακόμα;

  Τόσο αργά ξη,ερώνει στο Λουξεμβούργο;

 166. Pedis said

  # 160 – Αναρωτιέμαι, άραγε, τα γίδια που ψήφισαν τούτα τα καθάρματα που περηφανεύονταν, όταν απέλυαν γιατρούς , κατάλαβαν, έστω και τώρα , την αξία των κρατικών νοσοκομείων ή νομίζουν πως θα τους σώσει ο όσιος Τσιόδρας με ψαλμούς και μαγείρεμα αριθμών, μιας και αρνειται να ζητήσει μαζικά τεστ;

  Γίδια ειναι, σιγά μην αναλάβουν την ατομική ευθύνη!

 167. # 164

  Γιάννη μου, δεν μπερδεύω τίποτε, τον είχε επιβάλλει αυτόν τον χαιρετισμό Μεταξάς ΚΑΙ στους στρατιωτικούς μεταξύ τους, θα το βρεις αν το ψάξεις.
  Να μου πεις πως στο ναυτικό είναι πιο χαλαρά, π.χ. στα πλοία όταν πλέουν δεν έχει ξυρίσματα και τέτοια (γιατί αν ζορίσεις πολύ ψάχνεις πολύτιμα μέρη του πλοίου στον βυθό…) και κατά κάποιο τρόπο η χαλαρότητα πέρναγε και στη στεριά, να σου πω ναι. Γιατί όποτε ερχότανε κάνας καραβανάς να διδάξει βήμα στους ναυτόπαιδες για την παρέλαση μας κοίταζε και μας θαύμαζε σαν επαρχιώτης στην Ομόνοια…
  Το μόνο που μπέρδευα ήταν το πάνω με το κάτω μέρος της ζώνης, πρωί και ξενύχτης στα τουριστικά καθήκοντα κι όλο με ρώταγε ο διοικητής » νο άνκορ ; »

 168. Χαρούλα said

  #160 Jane είδες τελικά, ανθεκτική η δεξιά. Γρήγορα περαστικά στ´αριστερά σου!
  Κουράγιο και χαμόγελο! Και θα δεις! Θα σου φτιάξουν τα αγόρια, υπέροχη μαγειρίτσα …από το εστιατόριο!😉

  Εδώ θα είμαστε για παρέα. Με πραγματική εκτίμηση

 169. sarant said

  155 Και σε μιαν άλλη της άφησαν σημείωμα «να πάτε αλλού»

  157 Καλό!

  160 Σιδερένια!

 170. Αιμ said

  160. Περαστικά !
  ΥΓ. Δεν θα σε νοιάζει που σας έκλεισε την παραλία εκείνος ο ευγενής κομψός κύριος που βγάλατε, είναι το θετικό 🙂

 171. Theo said

  @160:
  Περαστικά, Jane 🙂

 172. Myriolis said

  160: Καλή ανάρρωση και γρήγορη αποκατάσταση!

 173. Michael Paribodha Christopoulos said

  Αλλες επαγγελματικές δραστηριότητες : «Καθαρίζει εξατμίσεις στα τρόλλεϋ», «Χαστουκίζει ντομάτες να κοκκινήσουν»

 174. Περαστικά Τζέιν!

 175. Jane said

  Να είστε όλοι και όλες καλα, ευχαριστώ! ☺️ 🌷

 176. Περαστικά !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: