Στον καιρό του κορονοϊού
Posted by sarant στο 6 Απριλίου, 2020
Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στη στήλη μου στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής. Το αναδημοσιεύω εδώ χωρίς αλλαγές.
Στον καιρό του κορονοϊού
Ποια άλλη θα μπορούσε να είναι η λέξη της επικαιρότητας -όχι του μήνα, μα και της χρονιάς τουλάχιστον; Ο μήνας που ανέτειλε βρίσκει τη χώρα αλλά και όλη την Ευρώπη, όπως και τον μισό πλανήτη σε πανδημία, σε καραντίνα, σε καθεστώς περιορισμού κινήσεων. Επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο προσπαθούν να βρουν εμβόλιο, εργοστάσια παράγουν με φρενήρη ρυθμό μάσκες και ιατρικά εφόδια, εμείς θα λεξιλογήσουμε για τον κορονοϊό.
Κορονοϊοί υπάρχουν πολλοί, αυτός που μας πολιορκεί είναι ο Covid-19. Κορονοϊός ήταν, ας πούμε, και ο ιός του SARS το 2003 ή του MERS το 2012, με κοινό στοιχείο ότι όλοι προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Το αγγλικό του όνομα είναι coronavirus. Λέγεται έτσι επειδή, αν τον κοιτάξουμε στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, φαίνεται σαν να έχει στην επιφάνειά του μια σειρά εξογκώματα που σχηματίζουν ένα είδος στεφάνης ή στέμματος (που μοιάζει και με το αστρικό στέμμα του ήλιου και των πλανητών). Αυτό το corona του αγγλικού όρου είναι παρμένο από τα λατινικά όπου corona είναι, όχι απρόσμενα, το στέμμα, αυτό που εμείς λέμε κορόνα.
Από το 1976 γράφουμε «κορόνα» και όχι «κορώνα» όπως το γράφαμε παλιότερα, διότι πρόκειται για δάνειο, ή μάλλον για αντιδάνειο, αφού το λατινικό corona ανάγεται στο αρχαίο «κορώνη», που ήταν αφενός η κουρούνα και αφετέρου κάθε λογής κυρτά ή καμπύλα αντικείμενα, σαν το ράμφος της κουρούνας. Για παράδειγμα, στο α της Οδύσσειας, ο Τηλέμαχος θύρην δ᾿ ἐπέρυσσε κορώνῃ
ἀργυρέῃ, δηλαδή «τράβηξε την πόρτα απ’ τ’ ασημένιο κρικέλι», που μεταφράζει ο Ζ. Σίδερης.
Η λέξη πέρασε στα λατινικά όπου corona σήμαινε στεφάνη και από εκεί στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες με τη σημασία «στέμμα». Από εκεί επέστρεψε ως αντιδάνειο μέσω ιταλικών στα ελληνικά, κορόνα, με τη σημασία καταρχάς του στέμματος.
Κορόνα φορούσαν οι εστεμμένοι, οι βασιλιάδες· οι κοινοί θνητοί έλεγαν, και ακόμα λένε, «σ’ έχω κορόνα στο κεφάλι μου» προς το έτερόν τους ήμισυ ιδίως, είτε ειλικρινά είτε χαριτολογώντας, για να δείξουν σε πόσο μεγάλη εκτίμηση το έχουν.
Και τον παλιό καιρό, που τα μεταλλικά νομίσματα εμφάνιζαν απαραιτήτως τη μορφή του μονάρχη, η όψη που έδειχνε τον εστεμμένο λεγόταν «κορόνα», ενώ η άλλη, που ανέγραφε το ποσόν, «γράμματα». Από εκεί και το παιχνίδι «κορόνα ή γράμματα», καθώς και η παροιμιακή φράση «παίζω κάτι (π.χ. τη ζωή μου) κορόνα γράμματα» δηλ. ριψοκινδυνεύω.
Κι επειδή τα νομίσματα συχνά απεικόνιζαν στέμματα ή εστεμμένους, σε πολλές χώρες η νομισματική μονάδα ονομάζεται (ή ονομαζόταν, πριν από το ευρώ) κορόνα, όπως πχ της Τσεχίας ή των σκανδιναβικών χωρών πλην Φινλανδίας.
Τέλος, κορόνα λέγεται ένα μουσικό σημαδάκι που όταν μπαίνει επάνω από μία νότα παρατείνει τη διάρκειά της· κι έτσι κορόνα ονομάστηκε και το υψηλό σημείο μιας μελωδίας -και μεταφορικά λέμε για τις κορόνες ενός ρήτορα, δηλαδή τα εντυπωσιακά σημεία της ομιλίας του.
Και μετά την κορόνα, περνάμε στο δεύτερο συνθετικό του όρου, τον ιό. Και ο ιός είναι αρχαία λέξη, αν και όχι ομηρική, και σήμαινε αρχικά το δηλητήριο, ιδίως το φαρμάκι των φιδιών: φοινίας ἐχθρᾶς ἐχίδνης ἰὸς (Σοφοκλής, Τραχίνιαι 771), δηλαδή «αιμοβόρας άγριας οχιάς φαρμάκι».
Στη συνέχεια, ιός ονομάστηκε επίσης η σκουριά του σιδήρου ή του χαλκού, και η πατίνα των χάλκινων αγαλμάτων, και αρχικά η λέξη ιώδης σήμαινε τον δηλητηριώδη αφενός και αφετέρου τον χαλκοπράσινο, στο χρώμα της χολής. Από εκεί και το αρχαίο ρήμα ιούμαι, σκουριάζω, που έδωσε το διαλεκτικό νεοελληνικό «γιώνω», και γιωμένος ο σκουριασμένος, ιδίως για την πράσινη σκουριά των χάλκινων σκευών.
Αυτό μας παραξενεύει, αφού εμείς σήμερα λέμε ιώδες το βιολετί χρώμα, το λιλά. Όχι, δεν είχαν αχρωματοψία οι αρχαίοι αλλά έγινε παρεξήγηση. Ο Γάλλος χημικός Gay-Lussac, που ταυτοποίησε το χημικό στοιχείο, το ονόμασε iode, επειδή έβγαζε ατμούς στο χρώμα της βιολέτας, αφού ίον είναι η βιολέτα. Οπότε, η λέξη ιώδης, που είχε περιπέσει σε αχρηστία, αναστήθηκε έχοντας πια αλλάξει χρώμα.
Ο αρχαίος ιός αναστήθηκε στα νεότερα χρόνια με την ιατρική του σημασία, ενώ στα χρόνια της πληροφορικής εμφανίστηκε και η μεταφορική σημασία του κακόβουλου μικρού προγράμματος που καταστρέφει το λογισμικό του υπολογιστή μας. Όλα αυτά τα χρόνια τις ιώσεις δεν τις φοβόμασταν και πολύ· περισσότερο μας φόβιζαν οι ιοί των υπολογιστών και προμηθευόμασταν προγράμματα antivirus, που τα αποδώσαμε στη γλώσσα μας αντιιικά κι έτσι απέκτησε η ελληνική κι άλλη μια λέξη με τριπλό γράμμα, δυο χιλιάδες χρόνια σχεδόν μετά τον ομηρικό αάατο.
Αλλά και τα αστεία ή συγκινητικά βιντεάκια, που τα αναπαράγουν εκατομμύρια χρήστες στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ονομάστηκαν viral, ιότροπα που τα λέμε μερικοί. Τώρα με τον κορονοϊό βλέπουμε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ένας πραγματικός ιός, και τι συνέπειες έχει, όχι μόνο στην υγεία μα και στην οικονομία, και μας πιάνει σύγκρυο.
Από την άλλη, και στη χώρα μας και σ’ όλον τον κόσμο μέσα στην πανδημία φάνηκε καθαρά η αξία του δημόσιου τομέα, και ειδικότερα του δημόσιου συστήματος υγείας, που σηκώνει το αποκλειστικό ή το κύριο βάρος του αγώνα. Να το έχουμε αυτό κατά νου όταν σκεφτόμαστε πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος μας μετά τον καιρό του κορονοϊού.
Γς said
Καλημέρα και καλή βδομάδα εγκλεισμού αγαπητοί συνιστολογιοβιοι μου και συνιοάτρωτοί μου
>εμείς σήμερα λέμε ιώδες το βιολετί χρώμα, το λιλά.
μελιτζανί;
https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_6218.html
nikiplos said
Καλημέρα…
Οι Μανιάτες έλεγαν κορώνα μου (ή κορόνα μου), όπως αρκετοί πελοποννήσιοι το «μανούλα μου», ως προσφώνηση, ίσως ενδεικτική της βασιλόφρονης πίστης τους! 🙂
Μιχάλης Ππ said
και η κορώνα που μπαίνει στο δόντι;
Γς said
2:
Μανιάτισσα κι η θειά μου
https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_18.html
Κιγκέρι said
Κορόνα ή στεφάνη λέγεται στην οδοντιατρική η θήκη που μπαίνει πάνω σε ένα δόντι, συνήθως απονευρωμένο, για να το προστατεύσει από τυχόν κάταγμα.
gpointofview said
Καλημέρα
Νλικο ίον πρέπει να είναι ο μενεξές και όχι η βιολέτα. Οι βιολέτες είναι πολύχρωμες ασπρες ροζ και μωβ οι μενεξέδες μόνο μωβ !
atheofobos said
Κορόνα επίσης είναι ένας τύπος οδοντικής αποκατάστασης που καλύπτει πλήρως ένα δόντι ή οδοντικό εμφύτευμα.
Πουλ-πουλ said
«η πατίνα των χάλκινων αγαλμάτων, και αρχικά η λέξη ιώδης σήμαινε τον δηλητηριώδη αφενός και αφετέρου τον χαλκοπράσινο, στο χρώμα της χολής»
Μήπως επειδή ο δηλητηριασμένος γινόταν χαλκοπράσινος;
Και το ιοβόλον βέλος.
Γς said
5:
Ε, τώρα μην μα συφιλιάζεις πρωί-πρωί
Γς said
5, 7:
Κι όσο σκέφτομαι τους οδοντογιατρούς με μασκες και τέτοια να προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους βάζοντας κορώνες εν μέσω κορονοιών
Γς said
10:
Κι ο Κορώνης [ο κολλητός του Φίλανδρου] κορώνες έβγαζαε
Κιγκέρι said
3, 5, 7:
Την εξαντλήσαμε την οδοντιατρική κορόνα!
Παναγιώτης Κ. said
Οι μηχανικοί αυτοκινήτων μιλούν για «κορόνα-πηνίο».
Ας βάλει κάποιος την εικόνα αυτού του διδύμου.
Γς said
Κορώνες των οδοντογιατρών
Κορωνοιοί των ιολογιατρών
και Κορωνίς η μάνα του του θεού της Ιατρικής, του Ασκληπιού
Δύτης των νιπτήρων said
13 κορόνα-πηνίο
https://images.app.goo.gl/XKsSwRfT29cxHngAA
(πού διάολο είναι το πηνίο;;)
gpointofview said
# 6
Σύμφωνα βέβαια με τα λεξικά το ίον αντιστοιχεί σε μενεξέδες, πανσέδες βιολέτες και γιούλια αλλά στα λουλουδάδικα που πέρνανε φυτά για τον κήπο άλλο φυτό ο χαμηλός μενεξές, καμιά σχέση με την βιολέτα (φωτό)
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
16 Ίδια είναι τα γιούλια κι οι βιόλες; Γιατί το τραγούδι λέει «μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες»
Γς said
Καλύτερα να σου βγει η Κορωνίς παρά τ όνομα
Τι θέλει να πει ο ποιητής;:
Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.
Δεν ξέρω ποιος το είπε, αλλά παροιμία είναι.
Αν θέλετε όμως να μάθετε πως το λέγανε εκείνο το ξενοδοχείο, δεν σας λέω.
Σπάνιο και ωραίο όνομα, το ίδιο με της φίλης μου.
Θα γίνει θέμα. Δεν σας λέω πως το λέγανε..
Μόνο ότι μόλις το είδαμε της είπα:
-Καλύτερα να σου βγει το ξενοδοχείο παρά τό όνομα!
Τα μάτια ήθελα να πω, αλλά τέλος πάντων …
Georgios Bartzoudis said
(α) «Από το 1976 γράφουμε «κορόνα» και όχι ‘κορώνα’»
# Όποτε μας καπνίσει, αλλάζουμε «ανουσίως» την ορθογραφία, έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε!
(β) «η νομισματική μονάδα ονομάζεται (ή ονομαζόταν, πριν από το ευρώ) κορόνα, όπως πχ της Τσεχίας»
# ζεκς καρούν, μου ζητούσε πριν χρόνια ένας …αξιωματουχος Τσέχος, στις δημόσιες τουαλέτες της χώρας του. Του έδωσα μισό ευρώ που είχα και το πέταξε κάτω. Ζεκς καρούν, κραύγαζε. Και όταν πήρε χαμπάρι τί ήταν αυτό που το είχε πετάξει κάτω, έκανε μπλονζόν στο βρωμερό δάπεδο για να μην του ξεφύγει το κελεπούρι!
(γ) «Από εκεί και το αρχαίο ρήμα ιούμαι, σκουριάζω, που έδωσε το διαλεκτικό νεοελληνικό «γιώνω», και γιωμένος ο σκουριασμένος, ιδίως για την πράσινη σκουριά των χάλκινων σκευών».
# Μακεδονιστί, το «γιώνω» σημαίνει λερώνω: «Σ’έβαλα πλυμένα ρούχα κι τα έγιουσις μάνι-μάνι».
(δ) «Στη χώρα μας… μέσα στην πανδημία φάνηκε καθαρά η αξία του δημόσιου τομέα, και ειδικότερα του δημόσιου συστήματος υγείας, που σηκώνει το αποκλειστικό ή το κύριο βάρος του αγώνα. Να το έχουμε αυτό κατά νου όταν σκεφτόμαστε πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος μας μετά τον καιρό του κορονοϊού».
# Κάπως έτσι. Μόνο να πω (και πάλι) ότι εν Ελλάδι το δημόσιο σύστημα υγείας εξυπηρετεί κυρίως δυο κατηγορίες: Πρώτον (και κυρίως) τους προβεβλημένους, που βρίσκουν αμέσως θέση σε Νοσοκομείο, όταν το χρειάζονται. Δεύτερον, σε κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, που όταν αρρωσταίνει ένας πάνε δέκα-δεκαπέντε μαζί και κάνουν κατάληψη! Το μέγιστο των ασθενών (οι …μουζίκοι. θα έλεγα) όταν έχουν κάτι σοβαρό, είτε ψάχνουν τρόπο …να δώσουν φακελάκι, είτε «κόβουν το κεφάλι τους» και τα σπάνε χοντρά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και περί αυτών «αγρόν αγοράζουν» οι εκάστοτε λυμαινόμενοι την εξουσία (και σήμερα, και χθες και προχθές και –φοβάμαι- εις τους αιώνας των αιώνων!!)
nikiplos said
8@ Το χαλκοπράσινο χρώμα, που συχνά παρατηρούμε σαν οξείδωση του χαλκού (στις υδραυλικές σωλήνες εξωτερικά, στους παλαιού τύπου ψύκτες κλπ), είναι θειικός χαλκός και νομίζω εξαιρετικά δηλητηριώδης, αν τον φάει κανείς κατά λάθος…
Γς said
18:
Ντάξει μωρέ. Αίγλη το λέγανε
Αιγάλεω μεριά
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
>> φοινίας ἐχθρᾶς ἐχίδνης ἰὸς
Ιός με βραχύ ιώτα και βαρεία βλέπω στον Σταματάκο πως είναι το βέλος. Ο ιός (=δηλητήριο) με μακρό ιώτα και οξεία.
Τι λένε οι διαπρεπείς φιλόλογοι του ιστολογίου με την υπερτριακονταετή πείρα? 😎
gpointofview said
# 17
Νίκο κι άλλο τραγούδι λέει μενεξέδες και ζουμπούλια (η κιθάρα μου να σπάσει)… θα περιμένω την Εφη που είναι σχετική να διευκρινήσει…
gpointofview said
# 18
Ρε συ, στη Σεμέλη την πήγαινες ; απέναντι από το αστυνομικό τμήμα ; και μη μου πεις πως από τον πάνω όροφο φύσαγες τον καπνό προς τα κάτω απέναντι…
Παναγιώτης K. said
Να και μια φράση από παλιό μαθηματικό.
«Μαθηματικά:Κορωνίς των επιστημών. Δανείζουν αλλά δεν δανείζονται»
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@25. Συγγνώμη γιὰ τὰ μπάζα.
Προσπάθησα νὰ βάλω τὴ φωτογραφία.
Γιάννης Ιατρού said
15: Δύτη, στα αγγλικά λέγεται reduktor, δηλ. μειωτής (στροφών). Κάποιος «άριστος» το κατάλαβε «inductor» και το μετέφρασε «πηνίο». That’s all 😜🤔🙄
Γς said
18:
φτου!
Ξέχασα το λινκ
http://www.hotel-coronis.gr/
Δύτης των νιπτήρων said
27 Πλάκα κάνεις!!
Πάνος με πεζά said
Κι αφού εξαντλήσαμε τον κορόνα των δοντιών (σήμερα οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι οδοντίατροι τη λένε «θήκη»), ας πάνε και στο γρανάζι-κορόνα, που είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να διενεργει σύμπλεξη στο κάθετο επίπεδο και όχι στο οριζόντιο.

Με τον καιρό, κορόνα πια ονομάζεται το αρχικό γρανάζι της μετάδοσης, ακόμα κι να δεν έχει την παραπάνω διαμόρφωση.
Επίσης, «αδαμαντοκορόνες» είναι κάποια κοπτικά εξαρτήματα μορφής ποτηροτρύπανου.
Πάνος με πεζά said
Α, το πρόλαβαν κι αυτό. Εγώ έψαξα «γρανάζι» στα σχόλια, και δεν το βρήκα…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
27 Μειωτήρας μάλλον, γιατρέμ.
Dong-ho Spiros Merimanis said
13 «Οι μηχανικοί αυτοκινήτων μιλούν για «κορόνα-πηνίο».
Ας βάλει κάποιος την εικόνα αυτού του διδύμου.»
https://www.facebook.com/photo?fbid=2542719656044133&set=a.1403039310012179
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα, καλὴ βδομάδα καὶ καλὴ λευτεριά (οὔτε ἔγκυοι νὰ ἤμασταν!).
Ιός με βραχύ ιώτα και βαρεία βλέπω στον Σταματάκο πως είναι το βέλος. Ο ιός (=δηλητήριο) με μακρό ιώτα και οξεία…
Ὁ τόνος ποὺ παίρνει ἡ λήγουσα μιᾶς ὀξύτονης λέξης ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὸ ἂν ἀκολουθεῖ σημεῖο στίξης (ὁπότε παίρνει ὀξεία) ἢ ὄχι (ὁπότε παίρνει βαρεία). Ἀλλὰ τὸ πρῶτο κριτήριο (μακρὸ ἢ βραχὺ τὸ ἰῶτα, ἀνάλογα τὴ σημασία) ἰσχύει.
νεσσίμ said
15. το πηνίο είναι μαστορική εκδοχή του γαλλικού πινιόν (pignon)
οπου στη βικι:
2. Πινιόν: Είναι ένας κωνικός οδοντωτός τροχός,μέσω του οποίου η κίνηση μεταδίδεται από το κεντρικό άξονα στο διαφορικό.
3. Κορώνα: Είναι μια κωνική οδοντωτή στεφάνη, η οποία μαζί με το πινιόν αποτελούν το ζεύγος της γωνιακής μετάδοσης και αλλάζουν την διεύθυνση της κίνησης κατά 90ο, από τη κεντρική άτρακτο στα ημιαξόνια.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Τελικὰ τό ᾿φαγε ἡ μαρμάγκα (καὶ καλὰ τοῦ ᾿κανε) τὸ σχόλιό μου μὲ τὰ «μπάζα». Ἑμφανίστηκε προσωρινὰ ὡς #25.
Ὁπότε τὸ #26 νὰ μήν ληφθεῖ ὑπ᾿ ὅψιν.
Τὸ ἐπαναλαμβάνω.
Ὑπάρχει καὶ τὸ κορωνᾶτο φαγκρὶ (Dentex gibbosus) μὲ τὸ χαρακτηριστικὸ ἐξόγκωμα στὸ κεφάλι.
Ὅποιος θέλει φωτογραφία ἂς τὴν δεῖ στὴν παραπομπή. 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
Οι γιατροί δεν έπιασαν δουλειά ακόμα στο ιστολόγιο (κι είν’ αρκετοί). Γιατί θα έλεγαν ότι Covid-19 είναι η αρρώστια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός που το όνομά του είναι SARS-CoV-2. Βέβαια, απ’ την αρχή τα πράγματα ήταν μπλεγμένα. Στην αρχή λέγαμε κορονοϊός κι εννοούσαμε (οι πολλοί) τον συγκεκριμένο. Μετά μας είπαν πως προκαλεί Covid-19 (το 19 γιατί εντοπίστηκε το 2019) αρχίσαμε να τον λέμε έτσι. Μετά διευκρίνισαν πως το d είναι γι’ αυτούς που έχουν προσβληθεί απ’ αυτόν. Απ’ αυτόν; Ποιον αυτόν. Τον ιό που λέγεταιαιαια. Α! έχει να κάνει με SARS άρα είναι ένας κορονοϊός SARS. Αλλά SARS είχαμε και παλιότερα. Άρα αυτός είν’ ο 2. Αλλά το συνηθίσαμε και παντού το βλέπουμε ο ιός Covid-19.
sarant said
35 Ώστε από εκεί αυτό το πηνίο; Δεν το ήξερα!
Παναγιώτης K. said
@26. Μπάζα; ποια μπάζα!
Πρόβλεψα:
Δεν υπάρχει περίπτωση! Ο Πεζοπάνος θα μας λύσει την απορία. Όπερ και συνέβη.
Αλλά και to #27 λεξιλογικό και… διαφωτιστικό!
Γιάννης Μαλλιαρός said
Παρατήρηση δεύτερη:» των σκανδιναβικών χωρών πλην Φινλανδίας». Μα είναι η Φινλανδία σκανδιναβική χώρα; Θαρρώ όχι. Είναι η Δανία, ναι αλλά η Φινλανδία νομίζω πως δεν ανήκει στη σκανδιναβική χερσόνησο.
dryhammer said
Καλημέρα, καλή βδομάδα!
Εγώ τόσα χρόνια πινιόν (pinion) το ήξερα. Πού να φανταστώ πως θα του φορούσαν φράκο και θα γίνονταν πηνίον.
Πινιόν: Είναι ένας κωνικός οδοντωτός τροχός,μέσω του οποίου η κίνηση μεταδίδεται από το κεντρικό άξονα στο διαφορικό.
Εικόνα και ορισμός από Βίκη.
Δείτε και https://en.wikipedia.org/wiki/Pinion
———————-
Όταν ήτανε κάτι να κριθεί στο κορώνα-γράμματα λέγαμε πως θα το «κορονίσομε»
Πάνος με πεζά said
Φυσικά, αν ψάξετε στα εργαλεία, υπάρχει και η ελληνική προτίμηση, «γρανάζι-στέμμα».
π2 said
2: Τη μανιάτικη προσφώνηση «κορόνα μου» μου την είχε απευθύνει γλυκύτατη γιαγιά σε χωριό της Μάνης, όταν τη ρωτήσαμε για ένα εκκλησάκι σε μια από τις ατελείωτες πεζοπορίες που είχα κάνει στην περιοχή στα μακρινά ύστερα έιτιζ. Στο οδόστρωμα του χωριού της έβλεπε κανείς φιλοβασιλικά συνθήματα.
Για την κορόνα / κουρούνα, να επαναλάβω το επίκαιρο ποντιακό στιχάκι: η κορόνα κρα κρα κρα, η σεβντά μ’ εν σα μακρά. Βλέπω ότι έχει ενσωματωθεί σε σχετικό τραγούδι της ξενιτιάς (γκουγκλίστε «η κορόνα κρα κρα κρα»), αλλά και σε κωμικό τραγουδάκι για την κότα: https://pontosworld.com/index.php/dialect/jokes-prose/419-2017-02-20-10-47-56
dryhammer said
Με πρόλαβε ο 35.
———————
Και μάλιστα δε λέγαμε κορώνα ή γράμματα, αλλά «κορώνα γιά λεφτά;»
[Τον καιρό που το λέγαμε γραφόταν με ω]
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Καλημέρα, ξέχασες, γιατὶ εἶμαι σίγουρος ὅτι ἤθελες νὰ γράψεις, καὶ γιὰ τὸ πῶς εἶναι ὁ κόσμος ὅταν δὲν ὑπάρχουν ἐμβόλια
leonicos said
που έδωσε το διαλεκτικό νεοελληνικό «γιώνω», και γιωμένος ο σκουριασμένος, ιδίως για την πράσινη σκουριά των χάλκινων σκευών.
Προχτές είχα γράψει εδώ για ια κυπρια φίλη μου που έλεγε π.χ. μην το φας, είναι αγιωμένο.
Το είχα θεωρήσει ως μετακίνηση του λι σε γι, κάτι που συμβαίνει σε πολλές γλώσσες llorar /lyorar/ /yorar/
σήμερα μαθαίνω μια άλλη άποψη. καλή κι αυτή καλή κι η άλλη…
Γιά πές μου κάτι περισσότερο να με πείσεις υπέρ τη μιας
leonicos said
Πέπε
ευχαριστώ για την απάντηση χθες
Παναγιώτης K. said
Συνέχεια στο 39. To #35 μάλλον πιο σωστό ακούγεται…δηλαδή διαβάζεται… 🙂
Πέπε said
Καλημέρα.
@37: Ένα άλλο λεξιλογικό κενό είναι ότι στην τρέχουσα γλώσσα λέμε κορονοϊό και τον ιό και την ασθένεια. Για τον ασθενή δεν έχουμε συγκεκριμένη λέξη, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε για όλες τις αρρώστιες. Και μάλλον καινοφανές είναι (τουλάχιστον για τους γενικούς ομιλητές, δεν ξέρω για τους γιατρούς) να λέμε κρούσμα τον ασθενή.
Εντωμεταξύ δεν έχουμε σχολιάσει ότι το προ μηνός δίλημμα «κορονοϊός ή κοροναϊός» έχει πλέον λυθεί μα σαφή προτίμηση του -ο-. Κοροναϊό τον βλέπω μόνο σε λίγα επίσημα και ιατρικά κείμενα.
@ία, γιούλια, βιόλες, βιολέτες, ζουμπούλια, μενεξέδες:
Δεν ξέρω να τα ξεχωρίσω. Θυμάμαι μόνο μια συζήτηση εδώ από την οποία προέκυπτε ότι τουλάχιστον στα κρητικά βιόλα δεν είναι συγκεκριμένι λουλούδι αλλά γενικός όρος.
Όμως, θεωρώ μεγίστη παράλειψη να μην αναφερθεί ότι τα ία είναι γνωστά στους περισσότερους κυρίως από τα σταυρόλεξα: όταν ο ειδικευμένος προς τούτο τεχνίτης σχεδιάζει ένα σταυρόλεξο, θα του μείνουν μερικά σημεία με δύο συνεχόμενα γράμματα μεταξύ μαύρων τετραγώνων (ή μαύρου και αρχής/τέλους της γραμμής/στήλης) που πρέπει να τους δώσει έναν ορισμό. Αν π.χ. είναι ΠΡ, μπορεί να βάλει ορισμό «άφωνο παρά» (=και καλά, η πρόθεση παρά αν της σβήσεις τα φωνήεντα). Αν είναι ΤΡ, «τα έχει ο γιατρός» (=γράμματα που περιλαμβάνονται στη λέξη γιατρός).
Όταν λοιπόν είναι ΙΑ, αν δε θελήσει να βάλει κάτι σχετικό με την ελληνική γραφή του αριθμού 11 (π.χ. «Είναι οι παίχτες ποδοσφαιρικής ομάδας»), θα το θεωρήσει κανονική λέξη, ία, και θα βάλει σχετικό ορισμό. Και φαίνεται ότι γαια κάποιον λόγο, σχετικό με τα στατιστικά εμφάνισης των διάφορων γραμμάτων, ο συνδυασμός ΙΑ είναι από τους πιο συνηθισμένους, οπότε τα ία είναι πολύ γνωστά στους λύτες.
Έχω πετύχει και σταυρόλεξο να δίνει τον αυτοσαρκαστικό ορισμό «σταυρολεξολούλουδα».
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@39. Παναγιώτη, τὸ σχόλιο #26 ἀναφέρεται σὲ δικό μου σχόλιο ποὺ ἐμφανίστηκε γιὰ λίγο ὡς #25 καὶ μετά τό ᾿φαγε ἡ μαρμάγκα ἐπειδὴ εἶχε μιὰ τεράστια παραπομπή. Γράφω σχετικὰ καὶ στὸ #36.
Φυσικὰ δὲν ἀναφέρεται στὸ δικό σου #25.
Συγγνώμη γιὰ τὴν ἀναστάτωση.
Costas X said
Καλημέρα !
«κορόνα λέγεται ένα μουσικό σημαδάκι που όταν μπαίνει επάνω από μία νότα παρατείνει τη διάρκειά της»
Πολύ σωστό, και για την ακρίβεια δίνει το ελεύθερο στον ερμηνευτή, μουσικό ή τραγουδιστή, να κρατήσει την νότα όσο θέλει. Κι επειδή εκεί συνήθως η ορχήστρα κάνει παύση, έχουμε δει όλοι συναυλίες που ο μαέστρος κοιτάζει με τα χέρια σηκωμένα προσεκτικά τον ερμηνευτή, πότε θα τελειώσει την κορόνα του για να δώσει σήμα στην ορχήστρα να συνεχίσουν.

Αυτό που δεν ήξερα και το είδα πριν λίγο στην Βίκι, είναι ότι οι Ιταλοί την λένε πλέον «φερμάτα», και κάποιοι την λένε «μάτι του πουλιού» ή «μάτι του κύκλωπα»!
ΚΑΒ said
22. ἀλλ’ οὔ οἱ τότε γε χραῖσμ’ Ἄρτεμις ἰοχέαιρα, Iλ. Ε 53 Η Αρτεμη ωστόσο δεν τον βοήθησεν η σαγιτεύτρα τότε (Κακριδής-Καζαντζάκης)
ἰο-χέαιρα , ἡ, (ἰός A)
A.arrow-pourer, shooter of arrows, epith. of Artemis, Il.5.53, etc.; “ἰ. παρθένος” Pi.P.2.9: as Subst., “Ἰοχέαιρα” Il.21.480, Od. 11.198, Schwyzer 758 (vi B.C.), IG14.1389i53; later “ἰ. φαρέτρα” AP 6.9 (Mnasalc.).
II. (ἰός B) poison-shedding, of serpents, Nic.Fr. 33. (-χέϝαιρα from χέω, not as expld. by Apollon.Lex. etc. from χαίρω.)
Νέο Kid said
25. Τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη ! Είναι …μαθηματικά.
Και φυσικά δεν υπάρχει επιστήμη χωρίς μαθηματικά. Δεν είναι παράξενο αυτό.
Κι ο άνθρακας δεν είναι ζωή , αλλά δεν υπάρχει ζωή χωρίς άνθρακα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
36 Δε θέλουμε φωτογραφία κύριε. Φαγκρί στη σχάρα θέλουμε. Αλλά με προβληματίζει η παραπομπή εκεί που λέει πως όταν γίνουνε 50 πόντους μήκος τα αγόρια γίνονται κοπέλες. Λίγο προσοχή, μας φτάνει και μας περισσεύει ο ιός, μην έχουμε κι άλλα ντράβαλα τώρα 🙂
dryhammer said
54. Τί φοβάσαι; Στο μπόι τους περάσαμε, στο μάκρος δεν τους φτάνουμε οπότε…
Γιάννης Ιατρού said
29: 🤩 Καλά ντε, κλασσική περίπτωση μονού άξονα πλήμνης 🎈🛠 με μειωτή(ρα*🤣=>#32), πές το και κουκουνάρα λόγω του κωνικού γραναζιού, αν θέλεις,
32: 😋 Πφφ, αυτό είναι της *μαλλιαρής…
Γιατί δηλαδή να λέμε μειωτής πίεσης κι όχι μειωτής στροφών, ε;
ΚΑΒ said
Ὦ ταὶ λιπαραὶ καὶ ἰοστέφανοι καὶ ἀοίδιμοι,
Ἑλλάδος ἔρεισμα, κλειναὶ Ἀθᾶναι, δαιμόνιον πτολίεθρον.
άραγε τι απόμεινε από τον ύμνο του Πινδάρου;
Jane said
Οι τσιγγάνες παλιά, όταν έλεγαν το φλιτζάνι σε ελεύθερες κοπέλες έλεγαν «θα πάρεις άντρα κορονάτο» δηλαδή ένστολο, επειδή το εθνόσημο είχε το στέμμα.
Να μην ξεχνάμε και τη χρησιμότητα της κορώνας.
https://left.gr/sites/default/files/styles/inline-large/public/3_30_0.jpg?itok=CieHuRMJ
ΓΤ said
Άρα, στο εξής «κορόνα-πΙνίο» μάλλον θα πρέπει για να μεταφέρουμε στο χαρτί τη γλώσσα της μαστοράτζας.
Παναγιώτης Κ. said
«Κορωνίς».
Αυτό ήταν το όνομα του επιχειρησιακού σχεδίου του ΕΣ. Αποσκοπούσε στην κατάληψη του Γράμ(μ)ου τον οποίο κατείχαν οι αντάρτες. Άρχισε στις 14 Ιουνίου 1948 (1948: Η πιο φονική χρονιά και για τα δύο αντίπαλα μέρη) Οι μάχες κράτησαν 70 μέρες και τη νύχτα της 20ης προς την 21η Αυγούστου 1948 οι αντάρτες πραγματοποιούν τον «περίφημο ελιγμό» προς το Βίτσι.
Το «Σχέδιον Κορωνίς» αποτέλεσε επιτελική αποτυχία του ΕΣ.
Επακολούθησε η ανακατάληψη του Γράμ(μ)ου την 1η Απριλίου του 1949 από τους αντάρτες προς έκπληξη του ΓΕΣ! Είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή αντιστρόφως.
Ο Γράμ(μ)ος ήταν το τελευταίο προπύργιο του ΔΣΕ πριν την ήττα του στις 29 Αυγούστου 1949 και το πέρασμα των δυνάμεων του στην Αλβανία.
(Πλήθος οι αφηγήσεις για τα γεγονότα, αφού το χωριό μου βρίσκεται στην επίμαχη περιοχή. Έχω την εικόνα πολυβολείων και στοών. Τώρα ο τόπος γέμισε πεύκα και σε τίποτε δεν θυμίζει την εικόνα στη δεκαετία του ΄60).
Ερημίτης said
Καλημέρα.
Έχω την αίσθηση ότι η «κορώνα» είναι από τις πιο επίμονες παλιές ορθογραφήσεις.
Για μένα προσωπικά φταίει και λίγο που το ω μου θυμίζει στέμμα. 🙂
Με αφορμή το 25: Νομίζω πως ο δανεισμός του όρου «δανεισμός» για χρήσεις εκτός οικονομικής σφαίρας οδήγησε σε (ψυχολογική) αρνητική φόρτιση διαδικασίες ουδέτερες ή ακόμα και θετικές (εννοώ και τα γλωσσικά δάνεια)
spiridione said
Στο ΙΛΝΕ έχει λήμμα γιός = ιός
γιὸς
Τυπολογία
γιὸς ὁ, (ΙΙ),
ἰὸς ᾿Ικαρ Κάρπ. – Λεξ. Περίδ.
ἴος Ἰκαρ. Κάλυμν. Κῶς Πόντ. (Ἀμισ. Οἰν. κ.ἀ.)
γιὸς Ἀντίπαξ. Ἐρεικ. Ἤπ. Κέρκ. (Κασσιόπ. Λευκίμμ. κ.ἀ.) Μαθράκ. Ὀθων. Παξ. – Λεξ. Δημητρ.
ἰγιὸς Κάρπ.
ἴγιος Κάρπ
ἴοτας Κρήτ.
ἴγιοτας Κρήτ. (Κίσ. Σέλιν κ.ἀ.)
ἔγιοτας Ἀθῆν. Πειρ.
ἄγιος Κύπρ. (Γερμασ. κ.ἀ.)
οὔγιος Κῶς
γούγιος Ἀμοργ. Σύμ. Θηλ.
ἔγιοτα Α. Κρὴτ.
γιότα Κρήτ. (Νεάπ.)
οὐγιὰ Θήρ.
γουγιὰ Σύμ.
νουγιὰ Θὴρ.
γούγια Νάξ. (Δαμαρ.)
Οὐδ. οὔγιος ᾿Ιων. (Κρήν.) Κῶς
γούγιος Σύμ.
γούγιο Ἀμοργ. Μῆλ.
Πληθ. ἴοτα Πόντ. (Ἀμισ. Οἰν.)
Ετυμολογία
Τὸ ἀρχ. οὐσ. ἰός. Ὁ τύπ. ἴγιοτας καὶ ἴοτας ἀναλογ. πρὸς τὸ ἵδρωτας, διὰ τὸ ὁπ. βλ. ἱδρῶτας.
Σημασιολογία
Α) Κυριολ. 1) Ἡ πράσινη δηλητηριώδης σκωρία τῶν μὴ κασσιτερωθέντων χαλκίνων σκευῶν Ἀθῆν. Α. Κρητ. Ἀντίπαξ. Ἐρεικ. ᾿Ικαρ. ᾿Ιων. (Κρήν.) Κάρπ. Κέρκ. (Κασσιόπ.) Κρήτ. (Κίσ. Νεάπ. Σέλιν. κ.ἀ.) Κῶς Μαθράκ. Μῆλ. Νάξ. (Δαμαρ.) Ὀθων. Παξ. Πειρ. Πόντ. Σύμ.-.Λεξ. Δημητρ.: Ἡ τέτζερη ἔκαμε ἴγιοτα καὶ δὲ gάνει νὰ μαγερεύωμε μὲ αὐτὴ bλιˬὸ Σέλιν. Τὰ χαρανιὰ μας βγάνουν οὔγιος (χαρανί=χάλκινος λέβης) Κρήν. Θωρῶ τὸ χαρανί σου κ’ εἶναι ξεγανωμένο, παρὰ νὰ γνο͜ιαστῆς νὰ τὸ πᾷς’ς τὸ χαρανᾶ νὰ σοῦ τὸ ξαναγανώσῃ, μὴ λάχῃ καὶ φαρμακωθῆτε καμνιὰ μέρ’ ἀπὸ τὸ γούγιο dου Μῆλ. Γυάλλισε κομμάι dὸ θουμνιˬαστούρι σ-σας γιατί ’ναι γεμᾶτο γουγιὰ Σύμ. Ὁ μαστραπᾶς, σὰν δὲν εἶναι γανωμένος, βγάνει γούγια Δαμαρ.
β) Ἡ σκωρία ἐν γένει τῶν μετάλλων Ἀμοργ. Ἰκαρ Κάλυμν. Κύπρ. Κῶς.
γ) Πῦον Πόντ. (Ἀμισ. Οἰν.): Ἴοτα καὶ γαίματα νὰ τρῶς -νὰ πίν’ς (ἀρὰ) Οἰν
δ) Ρύπος τοῦ σώματος Κῶς: Οὔγιομ ποὺ τὸν ἔχεις ’πάνω σου! (Λέρα ποὺ τὴν ἔχεις!)
Β) Μεταφ. 1) Πᾶσα οὐσία πικρὰ τὴν γεῦσιν Λεξ. Δημητρ. 2) Ἡ πικρὰ γεῦσις τοῦ στόματος Ἐρεικ. Ἤπ.: Τὸ στόμα μου εἶναι γιὸς Ἤπ.: Τὸ στόμα μου εἶναι γιὸς καὶ φαρμάκι Ἐρεικ. 3) Φθόνος Ἀντίπαξ. Παξ.
dryhammer said
Βασιλέας δεν είμαι, κορώνα φορώ, (ω)ρολόγι δεν έχω, τις ώρες μετρώ.
Υπήρχε στο Αναγνωστικό μας (Α΄ Δημοτικού νομίζω) και από μετρική (και μόνο) άποψη το «βασιλέας» είναι πιο σωστό από το βασιλιάς (εδώ).
Δύτης των νιπτήρων said
63 «και βασιλιάς δεν είναι και στέμμα δεν φορεί». Ούτε που θυμάμαι από ποιο έργο του Μποστ μου έχει μείνει αυτός ο στίχος…
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Με πρόλαβαν αρκετοί για το πινιόν, κάτι θυμόμουνα από την προ τριακονταετίας Τεχνική Μηχανική που διδάχτηκα, είπα μήπως άλλαξε κάτι έκτοτε.
Αυτό με την κορ(ώ/ο)να μου μοιάζει μπαμπινιωτισμός από την ανάποδη. Κορώνα είναι για δεκαετίες, δε βρίσκω το λόγο ν’ αλλάξει για μια τυπικότητα. Το 76 πήγαινα δημοτικό ακόμη, αλλά κορόνα ούτε έγραψα ποτέ ούτε τη θυμάμαι πουθενά γραμμένη.
dryhammer said
Επρόλαβα και αυτή τη μπύρα
και νομίζω πως υπήρχε και εκδοχή με πέντε κέρατα στο στέμμα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
55 Ξέρω κι εγώ τι γίνεται? Ο σοφός λαός λέει φύλαγε τα ρούχα σου να σε γαμούν ντυμένο…
mitsos said
Καλημέρα
Μια μικρήη συνεισφορά και από μένα
από τη φυσική : Εκκένωση κορώνα ( corona effect ) παρaτηρείται συχνά στα καλώδια μεταφοράς υψηλών τάσεων ( και συχνοτήτων ) ή στις συνδέσεις πάνω στους πυλώνες. Ουσιαστικά είναι μια ιδιαίτερη μορφή ιοντισμού στον ατμοσφαιρικό αέρα σε πολύ μικρές αποστάσεις από γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.
@20 Όχι η Πατίνα ( πρασινο-μπλέ εξωτερικό στρώμα ) του χαλκού είναι άμορφο υδροξείδιο του δισθενούς χαλκού που σχηματίζεται από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Το στρώμα αυτό όμως προστατεύει από παραπέρα διάβρωση του εσωτερικού
Ο θεϊκός χαλκός , είτε άνυδρος ( άσπρος ) είτε ένυδρος (γαλαζοπράσινος ) χρησιμοποιούνται είτε σαν λιπάσματα είτε ως γαλαζόπετρα από τους ψαροντουφεκάδες για να βγάλουν τα χταπόδια από την τρ΄θπα τους … είτε ως αντιδτραστήρια ανίχνευσης της υγρασίας .
Κανένα από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα τοξικό εκτός αν καταναλωθούν με την κουτάλα οπότε μια διατρησούλα στομάχου θα την εξασφαλίσεις.
Ερημίτης said
@49 τέλος
Ο πατέρας μου είναι φανατικός λύτης σταυρόλεξων. Θα έλεγα ότι τουλάχιστον σε ειδικά περιοδικά το «σταυρολεξολούλουδα» είναι ο συχνότερος ορισμός για τα ία.
Παναγιώτης Κ. said
@50. Τέλος καλό…όλα καλά… 🙂
@53. Συμφωνούμε!
loukretia50 said
Καλημέρα!
Γκρίζο και μελαγχολικό το κορονο ιοστεφές άστυ…
———-
το «γιώνω» – γιατρεύομαι , δεν το είχα ακούσει. Αντίθετα συνηθίζεται πολύ το «θα γιάνει» – άμα παντρευτεί θα γιάνει , που έλεγαν κάποτε. Από το υγιαίνω υποθέτω.
Θυμήθηκα μετά από πολλά χρόνια ένα συμπαθητικό τραγουδάκι που είχε γίνει επιτυχία
Το γρανάζι https://youtu.be/HAomJ4nsSpQ Δήμητρα Γαλάνη
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
56 τέλος
Ναι, είμαι τριχωτός (λτ), τρέχει τπτ? 😜
Κιγκέρι said
63: Dryhammer,
είπες ρολόι και θυμήθηκα ότι κορόνα λέμε και το κουρδιστήρι του ρολογιού.
ΚΩΣΤΑΣ said
Θανάσης Καρτερός, στην Αυγή, πυροβολεί κατά του Τσιόδρα και με σιγαστήρα εναντίον και του Ξανθού… Κρίμα!
«Κι εμείς ένα Τσιόδρα θα είχαμε σ’ αυτή τη θέση – αυτό από ευγενείς συριζαίους.» 🙄
https://www.avgi.gr/article/10811/10914218/otan-eklapse-o-tsiodras
ΓΤ said
(Μεζεκλίκι για Σάββατο από την… Ακαδημία Αθηνών
Στη φόρμα επικοινωνίας (http://repository.academyofathens.gr/kendi/index.php/gr/contact), αν δεν σας προκύψει αμέσως, μετά από λίγα refresh, έρχεται το «απέδειξε ότι είσαι άνθρωπος» και ακολουθεί μια απλή αριθμητική ερώτηση…)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
https://www.slang.gr/definition/28005-koronizo
Triant said
74: Γιατί, άδικο έχει;
sarant said
40 Ωχ, έχεις δίκιο
43 Και: κορόνι μου
46 Δες στις Λέξεις που χάνονται, λήμμα «γιώνω»
Ή εδώ:
https://www.periergos.gr/erotiseis/ti-simainei-i-leksi-giono
49 Σωστά λες για τα σταυρόλεξα, αλλά αφενός δεν χώρεσε και αφετέρου υπάρχει πάντα περιθώριο για άλλο άρθρο
62 Καλά λες, έπρεπε να το κοιτάξω το ΙΛΝΕ
69 Ισχυει
dryhammer said
67. https://www.chopni.com/image/cache/sellers/102699/1565268580_b1-740×740.jpg Κάτι σαν αυτό θα εννοείς
ΚΩΣΤΑΣ said
@77
Τι να πω! όπως το βλέπει ο καθένας. Για μένα, ναι, έχει άδικο και πολύ μάλιστα.
Παναγιώτης Κ. said
Παραφράζοντας τον Γκ.Γκ. Μάρκες.
«Ο (η, το) … στα χρόνια του κορονοϊού».
Τίτλος για προσεχές διήγημα ή μυθιστόρημα .
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Η γάτα του ιστολογίου να προσέχει.
https://www.enikos.gr/international/711965/tigris-vrethike-thetiki-ston-koronoio-se-zoologiko-kipo
ΓΤ said
«Σήμερα τα μακαρόνια είναι KORONA»»(1973)
Γιάννης Ιατρού said
72: Μαλώνεις ρε; 😉😁
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
84 Πριτς που θάρθω στα μαρμαρένια αλώνια! 😁
Να σου δώσω διεύθυνση, να κάνεις ιόχαρτο και νάρθεις να σου ρίξω κάναν ιό (=βέλος) απ’ το μπαλκόνι.
kpitsonis said
Πριν χρόνια στο σχολείο , ένας συνάδελφος χημικός ανέφερε κάποια στιγμή το νόμο των Gay , Lussac . Δίδασκε τόσα χρόνια χημεία και νόμιζε ότι ο Gay-Lussac ήταν δύο ! Όταν του το είπα έπεσε από τα σύννεφα !
loukretia50 said
78. Παρντόν! τα μπέρδεψα!
Άμα δεν πιω διπλό καφέ το βλέμμα δε στεριώνει!
Τα γράμματα χοροπηδούν και η οθόνη γιώνει!
ορίστε, τόμαθα!
Pedis said
Αν τον είχε καταγγείλει τον Τσιόδρα ότι επιμένει (δεν ξέρω για ποιο λόγο) να μην δίνει αναλυτικά στοιχεία για την επιδημία το άρθρο θα ήταν καίριο.
Ότι ο Τσιόδρας έσπασε τους κανόνες της καραντίνα, δίνοντας ένα κάκιστο παράδειγμα, μόνο και μόνο για να κάνει το χόμπυ του είναι ολοφάνερο. Μόνο οι νου-δούλοι δεν θέλουν να το δουν. Κατανοητό και αναμενόμενο.
loukretia50 said
86. μήπως νόμιζε ότι είναι ένας αλλά gay?
Γς said
86:
Κι οι Toulouse Lautrec
https://caktos.blogspot.com/2013/02/toulouse-lautrec.html
Γιάννης Ιατρού said
89: αφού του λείπει το ι στο τέλος, όχι; :🤔
ΚΩΣΤΑΣ said
Νου-δούλος και ο Ξανθός;
loukretia50 said
Να σας θυμίσω – για όσους επιμένουν μελαγχολικά! – το χαμένο χειρόγραφο του Ζήσιμου Λορεντζάτου «Ιογενής πνευμονία»
Click to access ioegenis-pneymonia-2016-miet.pdf
και μια σχετική κριτική
http://1-2.gr/2017/06/03/hameno-heirografo-toy-zhsimoy-lorentzatoy/
Αλλά ας μείνουμε στις υποσχέσεις της άνοιξης κι ας ξεγελάνε!
Το βαλς του Απρίλη – https://youtu.be/I3PzAHU-SSs Φωτεινή Βελεσιώτου
Και ας βάλουμε και μια όμορφη φωτό με πολλά κρυμμένα γρανάζια!

Pedis said
νου-Δούλος, όποιος νομίζει ότι όλο αυτό θα πρέπει να έχει θετική έκβαση με το καυμό να μην πάθει κάνα κακό η κυβέρνηση Κούλη.
και νου-Δουλάκι, όποιος δεν βλέπει τα ολοφάνερα με το καραγκιοζιλίκι του Τσιόδρα να πάει να ψάλει κόντρα στα μέτρα της καραντίνας τα οποία ο ίδιος προώθησε.
[Το τι λέει ο Ξάνθος και τι έκανε ενώ ήταν υπουργος μνημονιακής κυβέρνησης ας το έχουν καυμό και κρίμα οι συριζαίοι. ]
loukretia50 said
Απουσιολόγε, τι έκανα?
ΚΩΣΤΑΣ said
Γιάννης Μεϊμάρογλου, στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς και εκδότης του περιοδικού Μεταρρύθμιση: «… Μήπως κάποιοι ζουν με τη φρικτή ελπίδα να αυξηθούν τα θύματα με στόχο να επωφεληθούν κομματικά και εσωκομματικά; …»
https://www.thetoc.gr/politiki/article/apantisi-meimaroglou-ston-kartero-gia-tin-epithesi-ston-tsiodra-kalinuxta-kartere/
Γιάννης Ιατρού said
95: τίποτα το σοβαρό, πταίσματα… (βάλε κι άλλο καφέ) => γκαι, σκέτο, είπα, όχι γκέϊ 🙂
dryhammer said
73. Τότε που τα ρολόγια του χεριού έλεγαν και πόσα ρουμπίνια είχαν (17+ τα καλά).
Νέο Kid said
98. Ακόμα το λένε και το γράφουν πάνω τους ( τα μηχανικά. Και δη τα ελβετικά ) jewels 💎
ΣΠ said
83
loukretia50 said
97. Προτιμώ κάτι άλλο! Λίγο πιο σουρεάλ! Ελπίζω να σου αρέσει
They Don’t Care About Us – https://youtu.be/l-9VZZWtMfQ 2CELLOS – /Michael Jackson
ΣΠ said
37
Ναι.
COVID-19 = Coronavirus disease 2019
SARS-CoV-2 = Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2
Pedis said
Κρίμα κι άδικο καντεμιά να κριθεί η κυβέρνηση του Κούλη από, όπως το λένε οι Εγγλέζοι elements of nature or act of God
καλά-καλά δεν ανέβηκε απάνου πριν προλάβουμε να κάνουμε τις δουλίτσες μας …
ΣΠ said
101
Πολύ καλοί οι Κροάτες 2CELLOS. Δυστυχώς έχουν χωρίσει.
ΚΩΣΤΑΣ said
Η επίσημη θέση του Σύριζα στηρίζει τα μέτρα εναντίον της πανδημίας. Κάτι Πολάκηδες, Καρτεροί … κλπ κινούνται σε άλλα Πεδί-α, αλά καρτ και αλλά ακαρτέρει, αναμένοντες συμφορές, μη αντιλαμβανόμενοι ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Το πάθημα του Μπόρις δεν διδάσκει;
Pedis said
Εγώ λέω και το ξαναλέω η ατομική ευθύνη όλων εκείνων που μας έχουν φορτώσει νδ και πασοκους , ΕΕ και μνημόνια ειναι τεράστια για τον κόσμο που χαροπαλεύει χωρίς την φροντίδα που θα έπρεπε να ειχε.
Τοση ξεφτίλα πια να θέλουν να βγουν κι από πάνω;! Λίγη ντροπή. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να το βουλώσουν, επιτέλους.
ΣΠ said
Κορόνα ονομάζεται και ο σχηματισμός όταν μια σταγόνα χτυπήσει μια επίπεδη επιφάνεια.

Παναγιώτης Κ. said
@77. Κτγμ, ούτε άδικο ούτε δίκιο.
Είναι πολιτικός και κάθε πολιτικός πάντα έχει κατά νου την…»πολιτική εξόντωση» του αντιπάλου του.
Έχουν πει ότι πολιτικός είναι εκείνος που βλέπει σήμερα αυτό που οι πολίτες θα δούμε αύριο.
Διαμορφώνουν λοιπόν, πολιτικές στρατηγικές για το αύριο, για την κατάκτηση της εξουσίας.
Βεβαίως υπάρχουν και οι πολίτες οι οποίοι κρίνουν (;) και επιλέγουν…
Πιστεύω πάντως ότι πολλές φορές οι τοποθετήσεις των πολιτικών αφορούν τους οπαδούς τους και αυτό, στο πλαίσιο των ενδοπαραταξιακών αντιπαραθέσεων.
Μαρία said
Ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη και γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. https://www.stokokkino.gr/article/2874/Gr.-Gerotziafas:-Yparchei-apeilh-akomh-kai-me-apostaseis-asfaleias.html
Το επίκεντρο του προβλήματος δεν είναι η επιδημία, είναι το σύστημα Υγείας.
ΚΩΣΤΑΣ said
Αναρωτιέμαι ποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να το βουλώσουν. Από μένα τέλος, δεν επανέρχομαι επ’ αυτού.
Pedis said
# 109 – Το επίκεντρο του προβλήματος δεν είναι η επιδημία, είναι το σύστημα Υγείας.
Και το σύστημα Υγείας δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων. Και οι πολιτικές αποφάσεις είναι ΚΑΙ αποτέλεσμα της συναίνεσης μιας σχετικής πλειο-μειοψηφίας.
(Και καλά να φαίνεσαι για ντιπ μπετόβλακας και να το περηφανεύεσαι ότι από μόνος σου βγάζεις τα μάτια σου, αλλά αν δεν είσαι βλάκας, τότε τι είσαι;)
Μαρία said
ΣΠ said
Corona (Paul Celan)
Aus der Hand frißt der Herbst mir sein Blatt: wir sind Freunde.
Wir schälen die Zeit aus den Nüssen und lehren sie gehn:
die Zeit kehrt zurück in die Schale.
Im Spiegel ist Sonntag,
im Traum wird geschlafen,
der Mund redet wahr.
Mein Aug steigt hinab zum Geschlecht der Geliebten:
wir sehen uns an,
wir sagen uns Dunkles,
wir lieben einander wie Mohn und Gedächtnis,
wir schlafen wie Wein in den Muscheln,
wie das Meer im Blutstrahl des Mondes.
Wir stehen umschlungen im Fenster, sie sehen uns zu von der
Straße:
es ist Zeit, daß man weiß!
Es ist Zeit, daß der Stein sich zu blühen bequemt,
daß der Unrast ein Herz schlägt.
Es ist Zeit, daß es Zeit wird.
Es ist Zeit.
nikiplos said
110@ Δυστυχώς κάποια θέματα δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελούν αντικείμενα κομματικής αντιπαράθεσης, μικροπολιτικής που λέμε. Όπως το Μεταναστευτικό, τα Εθνικά Θέματα (μεταξύ των οποίων και οι Πρέσπες), Φυσικές Καταστροφές (Μάτι, Πλημμύρες, Σεισμοί, Κορονοϊός κα). Σε αυτά μπορεί κανείς να εντάξει πολλά άλλα, αλλά ας πούμε στα παραπάνω, η συναίνεση θα έπρεπε να ήταν εκ των ων ουκ άνευ.
Δυστυχώς, εδώ και χρόνια έχει χαθεί το credibility και η πίστη της κοινωνίας στο επίσημο κράτος, που συχνά το ταυτίζουμε με την Κυβέρνηση. Επιπλέον έχουν γίνει φάουλ, καθώς έχουν κομματικοποιηθεί θέματα από την πιο πάνω Ατζέντα. Ακόμη και τις εθνικές συμφορές μας, τις εντάσσουμε στην κομματική ατζέντα, ξέρουμε εμείς…
Πάντως εκείνοι που πριν από έναν χρόνο κομματικοποίησαν το Μάτι και τις Πρέσπες, σήμερα ζητούν άρση μικροκομματικής εκμετάλλευσης του κορονοϊού. Ας καταγραφεί αυτό, αλλά ο Ιησούς έλεγε: «μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις».
nikiplos said
Το 114@, δεν απαντάει σε κάτι στον φίλτατο Κώστα του 110@, απλά και μόνο με αφορμή αυτό γράφτηκε. Να μην παρεξηγηθώ… 🙂
Χαρούλα said
#109
Ναι Μαρία το σύστημα υγείας. Με τόση πολεμική όμως εάν τα καταφέρει(που φυσικά το ευχόμαστε), θα βγουν δικαιωμένοι αυτοί που το εγκατέλειψαν. Μόλις ζητηθούν προσληψεις ή υλικά θα μας λένε : μα άντεξε και χωρίς αυτά.
Γιαυτό πιστεύω πως αυτήν την ώρα δεν προσφέρουν και πολλά οι αντιδράσεις. Μετά με το καλό, να φροντίσουμε να μην ξεχαστούμε!
gpointofview said
Λίγο αργά καταλάβατε τα περί Νουδούλας και Σύριζα. Επειδή το ποδόσφαιρο προηγείται της πολιτικής όταν κλέβανε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ είσασταν «απασχολημένοι» αλλού και σφυρίζατε αδιάφορα αλλά το ήθος και η μεθοδολογία κομμάτων και ανθρώπων φαίνεται και στα «φτηνά» πράγματα που τότε δεν σας συνέφερε οπαδικά κι ούτε άντεχε ο Σύριζα να στενοχωρήσει τους οπαδούς του ΠΟΚ καθότι περισσότεροι από του ΠΑΟΚ. Η Νουδούλα ήταν βαμμένη κόκκινη από τότε.
Βέβαια ευθύνονται και οι κοψοχέρηδες τώρα ΠΑΟΚτσήδες που τότε την ψήφισαν για κόντρα στον -ανύπαρκτο πλέον- Βασιλειάδη
Χαρούλα said
……και μεσημέριασε, κάτι φαγώσιμο!
Κορόνα αρνίσια
https://www.google.gr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fgr.askmen.com%2Ftaste%2F1101843%2Farticle%2Fmia-korona-gia-ena-basiliko-paskhalino-trapezi&psig=AOvVaw12Wt6zdLA5EYxXuGL94KdV&ust=1586260797623000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCJCz04zg0-gCFQAAAAAdAAAAABAE
ΚΩΣΤΑΣ said
115 Αλίμονο, κανένα πρόβλημα, Νίκιπλε. Κάθε άποψη ή κριτική – αν είναι και ευγενώς διατυπωμένη, όπως εδώ – είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά πολλές φορές και αναγκαία. 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
105 – Κώστα, ποιά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης; τα επιστημονικά όχι τα αστυνομικά γιατί δεν έχω καταλάβει. Δεν μου κόβει και πολύ βέβαια, αλλά κάνε μια προσπάθεια, άγιες μέρες έρχονται, μπορεί να με φωτίσει ο πανάγαθος.😂
Υ.Γ – Μη τρελαίνεσαι κι ανεβάσεις πίεση, δές το όλο πράγμα με κατανόηση. Αν δεν θέλεις να θυμώνεις, να μην έχεις προσδοκίες από τους άλλους.😎
ΧΑΛΛΑΡΑΑ!😂
ΣΠ said
Coronavirus videogame.
https://www.agame.com/game/corona-virus-io
Μαρία said
111, 116
Ο γιατρός το λέει, όχι εγώ.
Αλλά πρέπει να κάνετε τον κόπο να τον ακούσετε 🙂
Η κριτική ασκείται, Χαρούλα, γιατί η κυβέρνηση αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα καταφεύγει στα προσωρινά μπαλώματα και ταΐζει αφειδώς τον ιδιωτικό τομέα.
ΚΩΣΤΑΣ said
120 Δυστυχώς, Λάμπρο, η παγκόσμια κοινότητα πιάστηκε απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Απ’ ό,τι φαίνεται η αποφυγή του συγχρωτισμού είναι σημερα το μόνο κάπως αποτελεσματικό μέτρο για τη διάδοσή της. Εδώ, ως προς αυτό, τα πήγαμε σχετικά καλά. Για τα υπόλοιπα, επιστημονικά, ό,τι γίνεται και αλλού, με διαβάθμιση από άλλους λίγο καλύτερα και από άλλους λίγο χειρότερα.
voulagx said
#122 Μα κριτική στον Κούλη; Τι λες τωρα! Πρεπει να το βουλώνουμε, μη λεμε κι ο,τι θεμε
Pedis said
# 122 – την άποψη συμπλήρωσα …
αν υπάρχει κάπου το κείμενο, ευχαρίστως να το διαβάσω.
π2 said
124: Έλα ντε. Κριτική στον Μωυσή που θα χωρίσει τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας;
https://www.liberal.gr/apopsi/o-koronoios-midenizei-to-konter-kai-mas-xanabazei-sto-paignidi/295840
spiridione said
122. Δεν μπορεί να τα προλαβαίνει όλα, είναι σε εξέλιξη πολύ σύνθετες ασκήσεις
Αγγελος said
Όχι και λίπασμα η γαλαζόπετρα, Μήτσο (68)! Φυτοφάρμακο είναι, ακριβώς γιατί είναι δηλητηριώδης!
Στον «Σάνσελορ» του Ιουλίου Βερν, κάποιος από τους ναυαγούς κλέβει νερό από ένα ντεπόζιτο και πεθαίνει, διότι περιείχε «χάλκανθον» στη μετάφραση των εκδόσεων Σιδέρη. Κι έτσι μαθαίνουν οι ναυαγοί ότι έχουν πολύ λιγότερο πόσιμο νερό από ό,τι νόμιζαν. Βλέπω εδώ ότι fleur de cuivre ήταν παλιά ονομασία και ορυκτού ανθρακικού χαλκού (γαλάζιου ή πράσινου) και οξειδίου του χαλκού (κόκκινου).
Γιώργος Κατσέας said
«Oλα αυτά τα χρόνια δεν τις φοβόμασταν τις ιώσεις»; Και ο HIV 🙂
voulagx said
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
81 Που θα γραφτεί, αλλά όχι με αυτό τον τίτλο μάλλον
86 Το έχω ξαναγράψει. Στη δεκ του 1990 μια εταιρεία γαλλική έδρευε στην οδό Gay Lussac, σε κάποια γαλλική πόλη. Οι πελάτες της, αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, την παρακάλεσαν να γράφει τη διεύθυνση Lussac σκέτο για να μη θίγονται με το Gay όσοι ενοχλούνται απο τους γκέι.
110 Κώστα, η χρήση του Τσιόδρα ως όπλου προπαγάνδας άρχισε από φίλους της κυβερνητικής παράταξης και έκαψε τον Τσιόδρα.
128-129 Ήταν σε… καραντίνα
venios said
53 Kάποιοι διατείνονται ότι τα Μαθηματικά δεν είναι επιστήμη. Διαφωνώ ριζικά. Ιστορικά τα μαθηματικά είναι η πρώτη συστάδα γνώσεων που αποσπάται από τη φιλοσοφία:έχουν συφκεκριμένη μέθοδο, αντικείμενο μελέτης (που ιστορικά διευρύνεται) και θεωρία.
voulagx said
…ο Μπόρις θέλει να είναι τα χέρια που τρέχουν την κυβέρνηση από το μέτωπο
Πολύ ποιητικό, δε λέω, αλλά τι θέλει να πει ο ποιητής;
loukretia50 said
81-131 μια cult Κορονιάδα μήπως?
Συλλογική – μαζί και χώρια, όπως ταιριάζει σε ανεξάρτητα πνεύματα που αδυνατούν να συνεργαστούν?
Pedis said
Σ’ αυτήν τη φάση το πραγματικά σύνθετο πρόβλημα για την κυβέρνηση που πρέπει να λυθεί είναι η μεταφορά του Αγίου Φωτός, κύριες και κύριοι!
http://www.topontiki.gr/article/377784/koronoios-ti-tha-ginei-me-agio-fos-oi-diloseis-petsa
ΛΑΜΠΡΟΣ said
123 – Άμα δηλώνεις άθρησκος, σιγά μην ασχοληθεί μαζί σου ο πανάγαθος, όσες φορές κι αν το διάβασα, δεν είδα πουθενά επιστημονικό μέτρο γαμώ το άδειο μου κεφάλι μέσα.😂
«Δυστυχώς, Λάμπρο, η παγκόσμια κοινότητα πιάστηκε απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.»
Όχι Κώστα μου, παραείναι βολική αυτή η εξήγηση, ούτε κνίτης από διαφωτιστή δεν την καταπίνει.😂 Δεν πιάστηκε καθόλου απροετοίμαστη, όλοι ήξεραν από την αρχή, ακόμη κι εμείς οι απλοί πολίτες που κοιτάγαμε τους Κινέζοι να τρέχουν πανικόβλητοι αφού τα έξυναν για 15 μέρες, και τους κοροϊδεύαμε που έχτιζαν νοσοκομεία σε δέκα μέρες. Η Ταϊβάν κι άλλες όμορες χώρες, είναι εκεί για να μας δείχνουν τι έχει γίνει λάθος ή «λάθος» αλλά και ποιά είναι τα επιστημονικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, (εμείς βέβαια, προτιμούμε να βλέπουμε αυτά που μας δείχνουν τα έγκυρα ΜΜΑ 😂). Τώρα γιατί δεν τους έλαβαν υπόψιν ο Π.Ο.Υ κι όλες οι χώρες της δύσης, δεν ξέρω, δεν φτάνει το μυαλό μου τόσο ψηλά, _____________________ αυτό είναι το πρόσφατο εγκεφαλογράφημά μου.😂
Όσο περνάει ο καιρός, αρχίζει και ξασπρίζει ο μαύρος κύκνος, κατά πώς φαίνεται, προχειροβαμμένος με κινέζικη μπογιά είναι.😂
Θα δείξει, Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ!😎
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@132. Δεν ξέρω ποιοί διατείνονται (..και επ’ ευκαιρία ποιού προβληματισμού το ισχυρίστηκαν..) ότι τα Μαθηματικά δεν είναι επιστήμη, αλλά -από όσα μπορώ να γνωρίζω- αν υπάρχει ένας τομέας γνώσεων που δικαιούται αυτόν τον τίτλο, είναι αυτός των Μαθηματικών.
Νέο Kid said
Τα μαθηματικά είναι αυθύπαρκτα. Η επιστήμη και η φιλοσοφία όχι. Χρειάζονται τα μαθηματικά.
Τα μαθηματικά υπάρχουν ανεξάρτητα από το φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει κι ανεξάρτητα από τη μυστηριώδη και ακατανόητη έννοια της συνείδησης. (Consciousness)
Τα μαθηματικά « αντικείμενα» δεν υπάρχουν στο φυσικό κόσμο. Ούτε καν οι ακέραιοι αριθμοί!
Ο αριθμός 2 , πλήρως ορισμένος και κατανοητός σα μαθηματική οντότητα, ουσιαστικά δεν έχει νόημα στο φυσικό κόσμο. 2 μήλα δεν είναι 2 μήλα, αλλά ένα αντικείμενο που αποκαλούμε μήλο ΚΑΙ άλλο ένα που κι αυτό το αποκαλούμε μήλο ,παρότι αναμφισβήτητα δεν είναι το πρώτο αντικείμενο.
Τα Μαθηματικά δεν υπακούουν στην «επιστημονική μέθοδο»
Τα μαθηματικά είναι ο,τι κοντινότερο στην έννοια «θεός»
Γ-Κ said
(Ενδεχομένως)
Στα κέρματα μικρής αξίας εμφανιζόταν συχνά ο θυρεός του κάθε βασιλιά και όχι η φάτσα του. Ενδεχομένως έτσι ξεκίνησε το «κορώνα-γράμματα», που έγινε αργότερα «κεφαλή ή γράμματα».
——————————–
117.
«Λίγο αργά καταλάβατε τα περί Νουδούλας και Σύριζα. Επειδή το ποδόσφαιρο προηγείται της πολιτικής όταν κλέβανε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ…»
Έγραψες πάλι, δικέ μου!
Γ-Κ said
137. κλπ
Τα μαθηματικά είναι πέρα και έξω από την επιστήμη και ο ΠΑΟΚ πέρα και έξω από το ποδόσφαιρο.
Νέο Kid said
137. Για να μην παρεξηγηθώ , τα μαθηματικά , αν και αυστηρά «έξω» απ τη φυσική πραγματικότητα, είναι ο,τι καλύτερο έχουμε για να προσεγγίσουμε και να περιγράψουμε αυτή την πραγματικότητα. (Χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιο καλύτερο εργαλείο που δεν έχει βρεθεί ακόμη. Κι αυτή είναι μια μαθηματική διαπίστωση! 😀)
Είναι ίσως κάτι σαν το χωροχρόνο στη φυσική. Το απαραίτητο «υποβαθρο» για να έχουν έννοια όλες οι υπόλοιπες «οντότητες» στη φυσική.
Αυτό τα κάνει μοναδικά , κάτι ξεχωριστό , ευρύτερο από την «επιστήμη»
Νέο Kid said
140. Το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του ΠΑΟΚ είναι το μαθηματικό άπειρο. Ξέρουμε ότι υπάρχει ως μαθηματική έννοια, χωρίς να το έχουμε δει ακόμα να υπάρχει εκεί έξω!
Μαρία said
ΣΠ said
Τα μαθηματικά είναι εργαλείο της επιστήμης.
Nestanaios said
132.
Τα μαθηματικά όχι μόνον είναι επιστήμη αλλά είναι η μόνη επιστήμη που υπάρχει. Όλες οι άλλες γνωστές «επιστήμες» δεν είναι επιστήμες αλλά τέχνες.
«Διότι ἡ μὲν ἐπιστήμη ἄπταιστός ἐστιν, ἡ δὲ τέχνη πταιστή.»
Antigeist said
Η αρχαία λέξη «ιός» έχει δύο σημασίες που η κάθε μία ανάγεται σε διαφορετική ΙΕ ρίζα. https://en.m.wiktionary.org/wiki/ἰός Η μία δίνει τη σημασία «δηλητήριο» (με την οποία μεταφράσαμε το λατινικό virus της επιστημονικής ορολογίας) και η άλλη τη σημασία «βέλος». Ιοχέαιρα Άρτεμις σημαίνει «που έχει βέλη στα χέρια της». Το δεύτερο συνθετικό του επιθέτου αυτού δεν ανάγεται ούτε στο «χέω» ούτε το «χαίρω» όπως λανθασμένα ετυμολογούσε ο κόσμος ήδη από την αρχαιότητα. Εδώ ο σμερδαλέος εξηγεί την πραγματική ετυμολογία https://www.google.com/amp/s/smerdaleos.wordpress.com/2015/05/22/%25CE%25B7-%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2587%25CE%25AD%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%2581%25CE%25B1-%25CE%25AC%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%2582/amp/
spiridione said
Και κάποια λεξιλογικά για το virus.
Σε ιατρικό λεξικό των μέσων του 19ου αιώνα η λ. virus σημαίνει δηλητήριο, αλλά στην ιατρική είχε αποκτήσει και μια άλλη ειδικότερη σημασία: ένα στοιχείο, άγνωστης φύσης και μη αναγνωρίσιμο απ’ τις αισθήσεις μας, το οποίο είναι φορέας μολυσματικών ασθενειών. Π.χ. syphilitic viruses.
https://books.google.gr/books?id=70dHAQAAMAAJ&pg=PA1026&dq=virus+agent+dictionary&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiFt9bW8NPoAhVbw8QBHcBxBZ8Q6AEIMDAB#v=onepage&q=virus%20agent%20dictionary&f=false
Δηλαδή μια γενική κατηγορία μικροοργανισμών (και βακτήρια, μικρόβια κλπ.).
Το 1898 ο Ολλανδός Martinus Beijerinck,
https://en.wikipedia.org/wiki/Martinus_Beijerinck
ένας απ’ τους θεμελιωτές της Ιολογίας, έγραψε το βιβλίο «Ueber ein Contagium vivurn fluidum als Ursaehe der Fleekenkrankheit der Tabaksblätter» δηλαδή «Σχετικά με το contagium vivum fluidum ως αιτία της ασθένειας των φύλλων του καπνού». Αυτό που είχε ανακαλύψει, που ήταν μικρότερο από τα βακτήρια και δεν φαινόταν στα μικροσκόπια της εποχής, το ονόμασε «contagium vivum fluidum» δηλαδή ας πούμε μολυσματικό ζωντανό υγρό (δηλαδή θεωρούσε ότι έχουν ρευστή φύση, που αργότερα ανακαλύφθηκε ότι δεν ίσχυε), αλλά μέσα στο κείμενο του χρησιμοποιούσε κυρίως τη λ. virus, και έτσι καθιερώθηκε για τους ιούς η ονομασία αυτή.
Click to access BeijerckSpotDiseaseTobaccoLeaves.PDF
Nestanaios said
129.
Όσο κρατούσε ο «κουμμουνισμός» δεν χρειαζόμασταν ιούς.
spiridione said
147. Άλλο πάλι και τούτο, πώς βγήκε έτσι το σχόλιο;
loukretia50 said
149. Ο ιός φαίνεται έχει περίεργη επίδραση!
Θα θεωρηθεί κακία αν πω ότι νοιώθω καλύτερα στη σκέψη ότι το παθαίνουν και οι προσεκτικοί σχολιαστές?
ΓΤ said
142@
Να περιοριστούμε στο άλεφ μηδέν όμως, ήρεμα το λέω 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Στὰ λεξιλογικὰ τῆς ἡμέρας ξέχασα καὶ τὸ φῶς κορώνης, ἕνα ἀπὸ τὰ κύρια φῶτα ναυσιπλοΐας κάθε σκάφους ποὺ ταξιδεύει νύχτα.
Εἶναι ἕνα λευκὸ φῶς στὴν πρύμη τοῦ σκάφους μὲ φωτεινὸ τομέα 135 μοιρῶν.
Εὐκαιρία ν᾿ ἀναφερθῶ στὸν ἀγαπημένο μου ποιητὴ Νῖκο Καββαδία*.
Μεσάνυχτα καὶ ταξιδεύεις δίχως πλευρικὰ
ἀπὸ τὸν Λύχνο τοῦ Ἀλαδίνου
*Δηλαδή, μονάχα ὁ Τζῆ θὰ τὸ γυρίζει στὸν ΠΑΟΚ μὲ κάθε εὐκαιρία; 🙂
π2 said
Έζησα να δω και τσιτάτο Λέναρντ Κοέν από κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ευτυχώς δεν το έζησε ο μακαρίτης.
Νέο Kid said
151. Αλεφ 0? Αλέφαντος σπηκιν? Το μεγαλείο του ΠΑΟΚ είναι υπεραριθμήσιμο μπρε! Αλεφ 4 τουλάχιστον!
Νέο Kid said
153. Please elaborate!
Μιχάλης Νικολάου said
128α,
Σωστά, γαλαζόπετρα η βάση για τον βορδιγάλειο πολτό (εκ Βορδώ), σε πολλά προηγούμενα σχόλια.
π2 said
155: https://www.naftemporiki.gr/story/1586903/st-petsas-frenarame-ton-io–den-epitrepetai-efisuxasmos
mitsos said
128. Άγγελος
Διάβασε για ευκολία ΟΛΕΣ τις χρήσεις ΟΛΩΝ των μορφών , στην ελληνική βικιπαίδεια :
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%B9%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CF%8C%CF%82
ή όπου αλλού θέλεις
Nestanaios said
146.
Η ετυμολογία διαίρεσιν των λέξεων απεργάζεται. Διαιρεί τις λέξεις σε συλλαβές και τις συλλαβές σε στοιχεία και το στοιχείον είναι αμερές σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Και η ετυμολογία ετυμολογείται. Ευ – τμο – λογ. Το πάθος ειναι η μετάθεσις του «υ» από την δεύτερη θέση στην τρίτη για να μείνει το «τ» στην δεύτερη θέση. Βλέπεις ο Τριανταφυλλίδης δεν αναφέρει τίποτα για το πάθος της μετάθεσης αν θυμάμαι καλά και δεν το έμαθε ο Σμερδαλέος.
Η ετυμολογία δεν ασχολείται με αποδοθείσες σημασίες οι οποίες είναι πάντοτε συνεκδοχικές της μίας και μοναδικής έννοιας που υπάρχει σε κάθε θέμα. Ο σκοπός της ετυμολογίας είναι η αποκάλυψη του θέματος και της έννοιας αυτού που είναι πάντοτε συνυφασμένη με τον άνθρωπο. «Παν μέτρον άνθρωπος».
Από αυτή την έννοια εκπίπτουν πολλές συνεκδοχικές σημασίες από τόπο σε τόπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όσες είναι συνεκδοχικές, αντέχουν στον χρόνο. Όσες δεν είναι συνεκδοχικές, ξεχνιούνται.
Ο «ιος» ετυμολογείται. Το «ς» είναι πτωτική κατάληξη (ονομαστική ενική) και αποβάλλεται για να μείνουμε με το θέμα «ιο». Το θέμα έχει ένα στοιχείο (Ο) και ένα επιτατικό μόριο (ι). Το «Ο» είναι το μυαλό του ανθρώπου και αν ψιλούται εννοεί όλα τα καλά (αρετές) φροντίδα, αγάπη κλπ. ἰὸς τὸ φάρμακον ψιλοῦται. Αν δασύνεται εννοεί όλα τα κακά (κακίες). ἱὸς τὸ βέλος δασύνεται. Σε καμμιά από τις δύο περιπτώσεις δε αναφερόμαστε στην ουσία των πραγμάτων αλλά στην επινόηση. Ο ἱὸς τὸ βέλος ως επιτεταμένη επινόηση και ο ἰὸς το φάρμακο επίσης ως επιτεταμένη επινόηση. Η μία ψιλούται και είναι καλή επινόηση και η άλλη δασύνεται και είναι κακή επινόηση.
Είμαι σίγουρος ότι ο Σμερδαλέος θα αναθεωρήσει τις ετυμολογικές του απόψεις.
Pedis said
Εγγύηση για την απόλυτη επιτυχία στην αντιμετώπιση της επιδημίας αποτελεί ο μηδενισμός του αριθμού των τεστ. Με μερικές εκατοντάδες τεστ τη μέρα σε όλη τη χώρα, φοβάμαι ότι, δοκιμαζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Κορωνίδης said
Η κορώνη και ο κόρακας έχουν την ίδια ετυμολογία. Αυτόν που εμείς σήμερα λέμε «κορακοζώητο», οι αρχαίοι τον έλεγαν «υπέρ τας κορώνας βεβιωκώς», μιά φράση που καταγράφει ο Πολυδεύκης. Στην Παλατινή Ανθολογία υπάρχει ένα ποίημα του Μυρίνου που αναφέρεται στην «Γαβριέλλα» της εποχής, την ηλικιωμένη πόρνη Λαΐδα. Και για να δείξει πόσο γριά είναι, την αποκαλεί «Κορωνεκάβη» απο συνδυασμό της κορώνης και της Εκάβης:
(67) ΜΥΡΙΝΟΥ
«Υ̓̃ τετρηκόσι’ ἐστίν· ἔχεις δὲ σὺ τοὺς ἐνιαυτοὺς (1)
δὶς τόσσους, τρυφερὴ Λαῒ κορωνεκάβη,
Σισύφου ὦ μάμμη καὶ Δευκαλίωνος ἀδελφή.
βάπτε δὲ τὰς λευκὰς καὶ λέγε πᾶσι „τατᾶ“.»
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
149 Έλα ντε, γιατί βγήκε έτσι;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Συγνώμη ρε παιδιά, πώς δλδ θέλατε να βγει το 147? Είχε μέσα σύφιλη, βακτήρια, μικρόβια, μολυσματικά υγρά, κι όλα αυτά σε νήμα για τον κορονοτέτοιονα. Τα εφτά κακά της μοίρας του, δε λέτε που βγήκε έστω κι έτσι…
Μαρία said
Μετά τη Βελγίδα γάτα άρπαξε τον ιό και μια τίγρη, η Νάντια.
https://www.kathimerini.gr/1072546/article/epikairothta/kosmos/nea-yorkh-8etikh-ston-korwnoio-tigrhs-ston-zwologiko-khpo-toy-mpron3
https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-un-tigre-d-un-zoo-de-new-york-teste-positif_3902155.html
Δύτης των νιπτήρων said
Μα τι πρόβλημα έχει το 147; Εγώ μια χαρά το βλέπω.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ιοβόλο χιούμορ, ιοβόλα ερπετά.
Έγιοτας ήταν ακριβώς η πολύ επικίνδυνη χαλκοπράσινη οξείδωση πάνω στα μπρούτζινα/χάλκινα σκεύη που περνούσε και τα «γιάτρευε» ο γανωματής (γανωτζής) με το καλάι.
Φαντάρε μου φαντάρε μου
παρε με στη στρατώνα
να σου γυαλίσω τα κουμπιά
και τη χρυσή κορόνα
164 βλ. 82
gpointofview said
# 152
Φίλε Δημήτρη η διαφορά που έχει ο ΠΑΟΚ (και η Ρεάλ) από τις υπόλοιπες ομάδες σαν συναίσθημα που προκαλεί είναι η διαφορά που έχει η όπερα από το θέατρο και το τραγούδι, είναι πιο σύνθετα πράγματα. Επ ‘ευκαιρία ο φίλος μου κιθαρομπουζουκοπαίχτης και συνθέτης των τραγουδιών μου στα θεατρικά μου και όχι μόνο μετά από τόσα χρόνια ψηστήρι να δει μια όπερα (άσε βαριέμαι μούλεγε) είδε πριν λίγες μέρες τον Τροβατόρε στην Μετόπερα κι από τότε παρακολουθεί κ΄’αθε μέρα (πλην Βάγκνερ φυσικά) την προσφερόμενη όπερα κι όχι απλώς με παίρνει τηλέφωνο να την σχολιάσει αλλά πρώτα κατεβάζει κάθε πληροφορία για όλους τους συντελεστές της !
Εχε υπ ‘όψον σου λοιπόν πως εγώ γνωστός φανατικός Βερντικός σου λέω πως η σημερινή όπερα της Μετόπερας είναι η πρώτη όπερα που είχα σε άλμπουμ(1962) με την Κάλλας και τότε την άκουγα, αλλά σήμερα δηλώνω πως είναι ό,τι καλύτερο έχω δει ως τώρα.
Μαρία said
165
Κάτω απ’ το σχόλιο, το γραμμένο, εμφανίζεται ένα τεράστιο κενό.
Δύτης των νιπτήρων said
Λοιπόν εμένα μ’ αρέσουν οι όπερες του Μουσόργκσκι.
Δύτης των νιπτήρων said
168 Σε μένα φαίνεται κανονικά!
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο ΠΑΟΚ και η Ρεάλ στην ίδια πρόταση! 😂
nikiplos said
Κι ένας συγκεντρωτικός πίνακας από τον Καζάκη, που αναφέρει διάφορες αιτίες θανάτου και βάζει και έναν σκεπτικισμό, που εδώ τουλάχιστον μόνο ο Λάμπρος έχει προς ώρας αναφέρει… ΄Ιδωμεν…

Γς said
Προσέξτε κορίτσια!
https://www.skai.gr/index.php/news/world/koronoios-tigris-vrethike-thetiki-stis-ipa-ti-ektimoun-oi-eidikoi
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
170 Περιμένουμε λεπτομερή αναφορά/περιγραφή/σχολιασμό/συμπεράσματα 😜
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ίον το εύοσμον -κοινώς μενεξές, μου έχει μείνει στην κεφάλα. Αναρωτιέμαι αν ποτέ το συναντήσαμε έτσι στο σχολείο. Κάναμε Ανθολογία; Θυμήθηκα και τα «μήκων η ροιάς- μήκων η υπνοφόρος»-παπαρούνα απ΄τον Τσέλαν σχ.ΣΠ 113
Χιλιοτραγουδισμένο το ίον το εύοσμον (Viola Odorata) από τον Γκαίτε ως τον Προυστ! Το άνθος που κατεξοχήν συνδέεται με την αθωότητα και την άδολη αγάπη.
Καθισμένη στο πιάνο η Βίργκω του
Λεμονοδάσους του Κοσμά Πολίτη τραγουδούσε για αυτό το γυρτό κρυμμένο κεφαλάκι,* για αυτό το μικρό καλό μενεξεδάκι!
*»Είναι το Φάιλχεν του Μότσαρτ. Ο μενεξές.»
Είναι το σήμα της Τουλούζης
La violette de Toulouse
https://fr.wikipedia.org/wiki/Violette_de_Toulouse
sarant said
175
Nα η βιολέτα του Μότσαρτ
Μαρία said
175
Φυτολογία λεγόταν το μάθημα. Κι εγώ ακριβώς έτσι τα θυμάμαι. Έχω κρατήσει και το φυτολόγιό μου. Στο σχολείο επίσης έμαθα και τη βιολέτα λουλούδι που μέχρι τότε το ήξερα μόνο σαν γυναικείο όνομα, καθότι το φυτό το λέγαμε αλα τούρκα σουμπογιά.
gpointofview said
# 169
Γούστα είναι αυτά και σ’ αλλους αρέσει ο Βάγκνερ. Στην δισκοθήκη έχω εδώ και 50 χρόνια τον Μπόρις Γκοντούνωφ και τις εικόνες από μια έκθεση, δεν με συγκίνησαν ποτέ. Ο Βάγκνερ είναι καλός για Γερμανούς και ο Γκοντούνωφ για Ρώσους αυτή είναι η άποψη μου και προτιμώ τους πιο «διεθνείς» συνθέτες και από τις ρώσσικες όπερες ο Evghenii Onegin του Τσαϊκόφσκι που είδα πρόσφατα είναι (μακράν) η προτίμησή μου.
loukretia50 said
Και το παραδοσιακό
Μενεξέδες και ζουμπούλια https://youtu.be/O7oP8tYKXKk
Γς said
Δεξιός και αριστερός ψάλτης
Φίλης: Ακούω ευλαβικά τον Τσιόδρα κάθε απόγευμα
gpointofview said
# 171
Βρε τυφλωμένε από οπαδισμό, ο μπασκετμπολίστας Σάβιτς και ο Πάμπλο Γκαρσία πέρασαν από Ρεάλ και ΠΑΟΚ και δήλωσαν ΠΑΟΚτσήδες μέχρι τέλους !! Ξέρεις κανέναν που να πέρασε από Ρεάλ και να δήλωσε βάζελος ή γάβρος ;
gpointofview said
# 169
Να μη σου πω για τον πρωταθλητή Ευρώπης Φερνάντο Σάντος που πέρασε από βάζελο και χανούμια και είπε το περίφημο » Μια φορά ΠΑΟΚτσής, για πάντα ΠΑΟΚτσής» Εσύ κάτσε με την δόξα του ευρωπαϊκού κουστουμιού σου !
gpointofview said
# 179
Να προσέχουμε τα προηγούμενα σχόλια … (#23)
gpointofview said
Για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ο Βάγκνερ που δεν είχε πει καλή κουβέντα για κανέναν, μόνο για τον Μπελίνι είχε εκφράσει θαυμασμό και ο Βέρντι τον είχε αποδεχθεί σαν μελωδικότερο από τον ίδιο. Η Νόρμα του θα παίζεται λίγες ώρες ακόμα, η εισαγωγή είναι εξαιρετική και η περίφημη Κόστα Ντίβα περίπου στο 35 αλλά αμφιβάλλω πολύ αν κάποιος δει μέχρι εκεί πως θα έχει το κουράγιο να σταματήσει
https://www.metopera.org/
sarant said
177 Και ο μενεξές τούρκικο είναι, μάλλον θα χρειαστεί άρθρο για να ξεκαθαρίσουν οι ποικιλίες.
Μαρία said
185
https://tr.wikipedia.org/wiki/Menek%C5%9Fe
Georgios Bartzoudis said
114, nikiplos said: «Δυστυχώς κάποια θέματα δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελούν αντικείμενα κομματικής αντιπαράθεσης… Όπως …τα Εθνικά Θέματα (μεταξύ των οποίων και οι Πρέσπες)… Εκείνοι που πριν από έναν χρόνο κομματικοποίησαν… τις Πρέσπες, σήμερα ζητούν…»
# Ε! Όχι και να συμψηφίσουμε με ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ το προδοτικό ξεπούλημα της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας!
Πάνος με πεζά said
Ξέρει κάποιος υπεύθυνα να πει αν οι συγγενείς ενός εκλιπόντος έχουν δικαίωμα να δουν τιν άνθρωπό τους μετά θάνατον, ή αν δικαιούνται να ζητήσουν νεκροψία; Εϊτε εδώ, είτε στο εξωτερικό;
Γιατί ρε γμτ, κάτι δε μου πάει καλά με αυτούς τους αριθμούς που ακούμε… 800 και 1000 θύματα, δεν προλαβαίνεις καν να τα καταγράψεις σε ένα κατάλογο, σε μια μέρα · όχι να τους βρεις και φέρετρα… Αν ξεμείναμε από γάντια, που βγάζει η μηχανή χιλιάδες το λεπτό, φανταστείτε με τα φέρετρα τί θα είχε γίνει, που είναι και μισο-χειροποίητα… Ποια χώρα μπορεί να έχει τέτοια στοκ, ή να παράγει, ή να παρέχει;
Και πόσοι νεκροθάλαμοι μπορούν να κρατήσουν αυτές τις σορούς (sic), μέχρι βρεθούν τα παιρετέρω και να οργανωθούν οι ταφές;
Σας πάει καλά όλο αυτό; Δεν είμαι συνωμοσιολόγος, αλλά, τι διάολο, πάτησαν ένα κουμπί αυτοματισμού όλες οι χώρες ξαφνικά, και «εξυπηρετούν» τόσα πτώματα;
mitsos said
@@146 , 159
Ρετιμαθαανεικανείς
Πολύ ανδιαφέροντα όλα αυτά !
Μαρία said
188
Σήμερα έκανε δηλώσεις η εκπρόσωπος της ομοσπονδίας κηδειάδων της Γαλλίας. Θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα φέρετρα. Κοντεύουν τα εξαντλήσουν το στοκ. Θέσεις στα νεκροταφεία υπάρχουν. Κάθε χωριό με πάνω απο 2.000 κατοίκους είναι υποχρεωμένο να έχει πενταπλάσιες θέσεις απ’ τον ετήσιο αριθμό θανάτων και άλλωστε ένα 35% προτιμάει την αποτέφρωση.
Απλώς επειδή καθυστερεί η ταφή, στο Παρίσι διαμόρφωσαν ένα χώρο του αντίστοιχου Ρέντη σε νεκροστάσιο όπως είχαν κάνει και στον καύσωνα του 2003.
Triant said
172:
Εκτός από βλακεία, βλέπω και μια τάση για ψέματα. Δεν θα πω ότι μου φαίνονται μεγάλα τα νούμερα για AIDS και φυματίωση ενός τριμήνου, θα πώ ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι νεκροί από τον κορονοιό ήταν 2.997 και όχι 56.000.
Ακόμα και εάν παραβλέψουμε τα ψεύτικα στοιχεία, και μόνο ότι το γεγονός του δεκαπλασιασμού των νεκρών σε έναν μήνα με τον κόσμο κλεισμένο στο σπίτι (σήμερα 6/4 είναι 72.638 – χώρια τα γηροκομεία και οι άλλοι άγραφτοι) είναι κάτι που κρύβεται επιμελώς σε αυτή την επαναστατική ‘αποκάλυψη’ δείχνει κακοήθεια ή ηλιθιότητα.
Ίσως θα έπρεπε ο άνθρωπος αυτός να διωχθεί ποινικά για διασπορά ψευδών ειδήσεων που μπορεί να βλάψουν σοβαρά τη δημόσια υγεία.
Δεν ξέρω μάλιστα ποιός είναι, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω πως το κάνει επίτηδες.
Γιάννης Στάμος said
Κύριε Σαραντάκο, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σε κάτι βασικό. Γνωρίζω βέβαια ότι και ο κύριος Μπαμπινιώτης συμφωνεί μαζί σας πως η «κορώνα» με τη σημασία του «στεφανιού» είναι αντιδάνειο από το λατινικό «corona». Ωστόσο, σας διαφεύγει και των δύο ότι η σημασία «στεφάνι» για τη λέξη «κορώνα» υπήρχε στα ελληνικά και δεν την πήραμε από τους Λατίνους, ΄όπως γράφετε στην «Αυγή». Δείτε τί γράφει ο Ησύχιος στο Λεξικό του:
«· κόραξ. καὶ τὸ ἄκρον τοῦ τόξου, εἰς ὃ ἡ νευρὰ δέδεται(Δ 111). καὶ ὁ κρίκος τῆς θύρας (α 441). καὶ τὸ ζῷον. καὶ ὄρνεον. καὶ ἰχθῦς. καὶ λάρος. καὶ εἶδος στεφάνου (Sophr. fr. 163)»
Ως γνωστόν, οι κορωνοϊοί ονομάστηκαν έτσι επειδή στο μικροσκόπιο δείχνουν να περιβάλλονται από ένα στεφάνι. Ελπίζοντας να σάς πείσω, παραθέτω τί γράφει η Wikipedia στο λήμμα «coronavirus»: :
«The name «coronavirus» is derived from Latin corona, meaning «crown» or «wreath», itself a borrowing from Greek κορώνη korṓnē, «garland, wreath». The name refers to the characteristic appearance of virions (the infective form of the virus) by electron microscopy, which have a fringe of large, bulbous surface projections creating an image reminiscent of a crown or of a solar corona. »
Μαρία said
191
Αν ήξερες τι νούμερο είναι ο Καζάκης, δεν θα είχες καν ασχοληθεί.
sarant said
192 Ο Ησύχιος περιέχει πάμπολλα λατινικά δάνεια. To λατινικό corona είναι παλιό δάνειο
Triant said
191: Ιπ – ιπ λάθος κάναμε ένα σφάλμα. Το 56.000 είναι περίπου σωστό. Απλώς παρασύρθηκα από τα νεύρα που με πιάνουν όταν βλέπω τέτοιες αναλύσεις. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι λάθος εξακολουθεί όμως η αποσιώπηση του με τι μέτρα έχουν επέλθει αυτοί οι θάνατοι.
π2 said
172: Εντάξει, ήρθε κι ο γίγαντας της σκέψης Καζάκης τώρα κι έδεσε το γλυκό.
Δεν ξέρω πού βρίσκει τα στοιχεία αυτά (σοβαρές στατιστικές για τις αιτίες θανάτου βγαίνουν τουλάχιστον έναν χρόνο μετά, κι όχι σε real time για χίλιους δυο λόγους), αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι (η εικόνα του 2017 είναι συμβατή με τα δεδομένα του: https://ourworldindata.org/causes-of-death).
Θα έπρεπε να βγει ένας νεολογισμός στη λογική, η influenza fallacy. Από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, η σύγκριση με τη γρίπη παραμένει ένα ισχυρό συνωμοσιολογικό εργαλείο. Βασικό συστατικό της πλάνης είναι ότι παραβλέπει, πολύ βολικά, κάμποσα πράγματα: 1) Δεν είναι διαζευκτικό το γρίπη ή κορονοϊός, οι νεκροί από τη μια αιτία προστίθενται στην άλλη. 2) Οι αριθμοί των νεκρών από κορονοϊό δεν έχουν κανένα νόημα τώρα για μια τέτοια σύγκριση, καθώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει με την εποχικότητά της, δεν ξέρουμε τι θα γίνει π.χ. στην Αφρική που τώρα αρχίζει να «ανεβαίνει», δεν ξέρουμε τι θα γίνει στον αναπόφευκτο δεύτερο γύρο μετά την επικείμενη άρση της καραντίνας, κλπ. 3) Είναι βέβαιο πλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος σε όλες τις χώρες στις οποίες κατέρρευσαν οι δομές υγείας, για διάφορους λόγους, χιλιοειπωμένους. Εξάλλου, όλοι οι επιδημιολόγοι λένε ότι σοβαρή εκτίμηση του αριθμού των νεκρών μπορεί να γίνει πολλούς μήνες μετά τη λήξη της επιδημίας και μόνο. 4) Οι χαμηλοί αριθμοί είναι αποτέλεσμα των μέτρων. Σε έναν ιό με μεγάλη μεταδοτικότητα για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο, τα μέτρα ήταν μονόδρομος, Αλλιώς, παρά τη χαμηλή θνησιμότητα, από τους 1000 στους 100.000 είναι ένα τσιγάρο δρόμο. 5) Οι συγκρίσεις δεν έχουν νόημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλοι είναι οι αριθμοί για τη γρίπη, την ελονοσία, το AIDS στην Ιταλία και άλλοι στο Κογκό. Η Ιταλία έχει κατά μέσο όρο 17.000 θανάτους από γρίπη. Αν συνυπολογίσουμε τους μη καταγεγραμμένους θανάτους από κορονοϊό, είναι ήδη πιο θανατηφόρος ο ιός στην Ιταλία από εκείνον της γρίπης, κι ακόμη δεν τελείωσε η επιδημία.
Παναγιώτης Κ. said
Ο φόβος μου είναι τα εγκεφαλικά.
Ο πίνακας δεν τα περιλαμβάνει.Άρα είναι χαμηλό το ποσοστό τους.
Ησύχασα!
Μιχάλης Νικολάου said
165, … Μα τι πρόβλημα έχει το 147; Εγώ μια χαρά το βλέπω. …
Είναι κενοφανές.
Γ-Κ said
Η Ρεάλ έχει έχει σχέση με το ψάρεμα; Ή μόνο ο ΠΑΟΚ;
ΓΤ said
Ακόμη να κινηθεί η φρουρά…
Στην Εντατική ο Ανοησίας Αγέλης
Γς said
BBC:
Prime Minister Boris Johnson has been moved to intensive care
Κωνσταντίνος said
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corona_(optical_phenomenon)
Φαινόμενο corona οπτικη
Pedis said
Coronavirus: Boris Johnson taken into intensive care – live updates
Κωνσταντίνος said
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corona_discharge
Η ηλεκτρική corona.
Το σπάσιμο της διηλεκτρικης αντοχής του αέρα σε υψηλή τάση, χωρίς απαραίτητα τη δημιουργία τόξου.
dryhammer said
202. Κύκλο έχει το φεγγάρι, για βροχή για ανεμοζάλη.
Pedis said
Στη ΝΥ θ’αρχίσουν να θάβουν τoυς νεκρούς στα πάρκα;
sarant said
206 Ωχ….
200-201 Και αποπάνω θα του λένε όλοι «καλά να πάθεις»
Μαρία said
Παρτάλια οι μπλούζες, καινούριες υποτίθεται.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Eδώ λέει ότι η ΙΟΝ είχε το ίον πρώτο σήμα

Γς said
Γς said
Tracking the global outbreak:
https://www.bbc.com/news/world-51235105
Νέο Kid said
Δυστυχώς , η μεγάλη δημοκρατική χώρα των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής θα πληρώσει το τίμημα των ηλιθίων ,που όπως είχε πει κάποτε ο μεγάλος Ισαάκ Ασίμοφ θεωρούν ότι δημοκρατία σημαίνει η δίκη μου άγνοια να είναι ισοβαρής με τη δίκη σου γνώση.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Μόλις μου επεσήμαναν πως το λογότυπο του «μένουμε σπίτι» περιέχει σταυρό και τέσσερα κυπαρίσια. https://www.google.com/search?q=%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9+%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF&sxsrf=ALeKk029YG3oohv1-TINfRzqUBT5l2AD9w:1586206718813&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiom4_A2NToAhUDnOAKHV3fCOcQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1920&bih=937
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
16 Τζη, εν Αθήναις αυτές λέω κι εγώ βιολέτες αλλά στο χωριό αυτές τις λέγαμε ζουμπούλια!
Αυτά που εδώ, Αθήνα, λένε ζουμπούλια (ενώ αλλού ζουμπούλια είναι συνώνυμα της βιολέτας) τα λέγαμε μανούσα. Αυτά που λένε εδώ μανουσάκια, τα λέγαμε νάρκισσους κ.ο.κ.
Με τα ονόματα φυτών, λουλουδιών και δέντρων ακόμη, ανά περιοχή, γίνεται μεγάλο μπέρδεμα.
Με το όνομα κρινάκια έχω συναντήσει τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη από τόπο σε τόπο.
17 >>Ίδια είναι τα γιούλια κι οι βιόλες; Γιατί το τραγούδι λέει «μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες»
Είπαμε στην Κρήτη όλα τα αγριολούλουδα είναι βιόλες, αλλά
και ίδια να είναι, συμβαίνει χάριν ποιητικής διευκόλυνσης κι επίφασης φαντάζομαι
π.χ.δυο παραδοσιακές μας μαντινάδες
Ρόδα και τριαντάφυλλα
και του μαγιού τα κάλη
εσένα πρώτ’ αγάπησα
δε θ’ αγαπήσω άλλη.
Να τονε πάρεις μερακλή
χάρο να μη φοβάται
ρόδα και τριαντάφυλλα
να στρώνει να κοιμάται
Γς said
213:
>τέσσερα κυπαρίσια
τρία κυπαρίσσια
Αντιγράφω:
cocooning αναγκαστικό. Μένουμε σπίτι.
Προσώπατο υψηλού κινδύνου.
Κι είχε μια λιακάδα χτές..
Πήρα τον καφέ μου και μάζευα ήλιο στη βεράντα φτιάχνοντας βιταμίνη D, κοιτάζοντας τη θάλασσα, τους Πεταλιούς απέναντι και την αύρα που έφτανε στο δάσος εδώ.
Και να λικνίζουν τις κορφές τους τρία κυπαρίσσια, να μου γνέφουν, να μην ξεχνιόμαστε
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
213 Χαα! ! Ασε που μοιάζει κάζα-κάσα 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
172 – Φίλε Νikiplos, ο δικός μου αρχικός σκεπτικισμός (που είναι πλέον βεβαιότητα για μένα) είναι διαφορετικός από του Καζάκη που είναι μεγαλύτερο νούμερο από τα νούμερα που παραθέτει😂 (που δεν είναι λάθος για τον κορονοϊό τουλάχιστον, που λέει ο Triant) και βασίζεται σε διαφορετικά στοιχεία και δεδομένα τα οποία έχω γράψει εδώ και μπορεί όποιος θέλει να τα συγκρίνει με την τωρινή πραγματικότητα.
Όπως σου έχω πεί, αυτό που με φοβίζει απ΄όλα αυτά, δεν είναι η επιδημία αλλά η ευκολία που οι δυτικοί λαοί, αποδέχονται την κατάργηση της δημοκρατίας και την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων τους κι ακόμη χειρότερα, η παντελής απουσία λαϊκής κριτικής σκέψης στην πιο μορφωμένη και ανεπτυγμένη περιοχή του πλανήτη.
Η αποδοχή της αλήθειας των ΜΜΑ, είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ κι όποιος εκφράσει διαφορετική άποψη «λιθοβολείται». Εδώ κι ένα μήνα δεν λένε τίποτε άλλο τα ΜΜΑ παρά μόνο για θανάτους και πόσο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ είναι τα «επιστημονικά» μέτρα που συνοψίζονται στο εξής, πλένουμε τα χεράκια και μένουμε κλεισμένοι στο σπιτάκι μας σαν καλά παιδάκια, ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΗΣΗ, λές και δεν κινείται τίποτε άλλο στον παλνήτη, μόνο πόσες χιλιάδες κρούσματα και νεκροί την κάθε ημέρα.
Ούτε κουβέντα για τις χιλιάδες απολύσεις στην Ελλάδα, τις εκατοντάδες χιλιάδες στην Ε.Ε και τα πάνω από 6 εκατομμύρια ανέργους στις ΗΠΑ μέσα σε 15 μέρες το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία τους. Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων στην καλύτερη περίπτωση είναι τρίτη είδηση με εντελώς αδιάφορο ύφος λές και μιλάνε για το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς.
Αλλά το χειρότερο για μένα, είναι πως δεν έχουν πεί την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ κουβέντα για την Ταϊβάν και τον επιτυχημένο τρόπο αντιμετώπισης του ιού που είναι, επιστημονικός, ανθρώπινος και ΑΠΕΙΡΩΣ πιο οικονομικός. Το μόνο ελάττωμα που έχει, είναι που εξευτελίζει τον Π.Ο.Υ και τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες που έχουν για αξία πάνω απ΄όλα, την ζωή των πολιτών τους.
Την ώρα που οι πολίτες ζούμε κλεισμένοι μέσα και τρομοκρατημένοι, το χρήμα σχεδιάζει το μέλλον μας, μένει να δούμε αν θα είμαστε όλοι μέσα σ΄αυτό ή κάποιοι θα περισσεύουν.😂
venios said
138 Για να αποφανθεί κανείς αν κάτι είναι επιστήμη ή όχι, θα πρέπει να ορίσει τι εστί επιστήμη, ειδάλλως έχυμε λογομαχία άνευ νοήματος. Ένας πρόχειρος ορισμός είναι ένα σύστημα γνώσεων, αποκτημένο και επεκτεινόμενο μέσα από μια συγκεκριμένη μέθοδο, με συγκεκριμένο αντικείμενο (το οποίο μπορεί να έχει φλου όρια, όπως και να εξελίσσεται μέσα στο χρόνο, αλλά είναι σαφές ότι με κάποια ασχολείται και με κάποια όχι), και ανήκει στο δημόσιο λόγο (δεν είναι προνόμιο κάποιων μυημένων, αλλά μπορεί καθένας να έχει πρόσβαση, καταβάλλοντας την απαιτούμενη προσπάθεια).
Μαθηματικές γνώσεις υπάρχουν σε όλους τους πολιτισμούς, αλλά γίνονται επιστήμη όταν υιοθετείται η απόδειξη ως μέσο παραγωγής γνώσης και η θεωρία που δίνει συνοχή στο σήστημα, δηλαδή στην αρχαία Ελλάδα, χοντρικά από τους Ίωνες φιλόσοφους, μέχρι να αποσπαστεί από τη φιλοσοφία (συμβατικά, με τα Στοιχεία του Ευκλείδη). Και το αρχικό αντικείμενο των μαθηματικών είναι τα σχήματα και οι αριθμοί,
Προφανώς τα μαθηματικά πηγάζουν από την εμπειρία και, ιστορικά, οργανώνοντας την αντίληψη του κόσμου, είτε στην ιστορία της ανθρωπότητας είτε στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Δύο μήλα είναι δύο μήλα (για κάθε χ ισχύει χ=χ). Άλλο αν σήμερα (και μετά την Θεωρία Συνόλων και τις μη Ευκλείδιες γεωμετρίες) έχουν παραιτηθεί από την ερμηνεία του κόσμου. Αυτό το αφήνουν σε άλλους κλάδους, που μπορεί να χρησιμοποιούν μαθηματικά, αλλά και τα μαθηματικά μπορεί να παίρνουν ερεθίσματα απ’έξω για τη διατύπωση προβλημάτων. Το ανεικείμενό τους σήμερα είναι οι σχέσεις μεταξύ των εννοιών που ανήκουν στο κόρπους τους. Έτσι, ασχολούνται με ευθείες και καμπύλες, αλλά δεν τα απασχολεί αν το φως μεταδίδεται σε ευθεία, (ούτε ποες είναι οι ιδιότητες του Θεού), γιατί το φως (αντίστοιχα, ο Θεός) δεν είναι μαθηματική έννοια.
Alexis said
#158: Μήτσο, η κύρια χρήση του θειικού χαλκού στη γεωργία είναι ως μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο, δηλαδή ως φυτοφάρμακο.
Τα δήθεν «λιπάσματα» που κυκλοφορούν στο εμπόριο με πρώτη ύλη τον θειικό χαλκό είναι στην ουσία τέχνασμα των εταιρειών για να πουλάνε θειικό χαλκό χωρίς να έχουν πάρει άδεια γεωργικού φαρμάκου, η έκδοση της οποίας είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη.
Το άρθρο της Βικιπαίδειας που παραπέμπεις έχει πολλές ανακρίβειες και έχω την αίσθηση ότι αυτός που το έγραψε δεν ήξερε για ποιο πράγμα μιλούσε.
Δεν αναφέρει την χρήση του θ. χαλκού ως μυκητοκτόνο, που είναι η κύρια χρήση του, αντιθέτως τον αναφέρει ως λίπασμα (εντελώς δευτερεύουσα χρήση) και ως ζιζανιοκτόνο (!!!) (100% ψευδές, δεν υπάρχει ούτε ένα ζιζανιοκτόνο με βάση το χαλκό, σε οποιαδήποτε μορφή του)
Γς said
219:
θειικος χαλκος.
Γαλαζόπετρα βάζαμε τότε στο κοτέτσι στις κότες.
Τώρα για τις γκόμενες. Αλλά πάλι μου ψοφάνε.
Τι συμβαίνει γμτ;
Νέο Kid said
Ρε Λάμπρο αμάν δηλαδή! Ποια «καταπάτηση της δημοκρατίας» και πράσινα καπέλα να πούμε; Χεσμένοι ,ναι ΧΕΣΜΕΝΟΙ είναι όλοι τους ,κυβερνήσεις και λαός. Και ελεος με την Ταϊβαν! Ξέρεις πόση δημοκρατία καταπάτησαν εκεί; Και επειδή ΚΑΤΑΧΕΣΤΗΚΑΝ από τον SARS το 2003 ( αν δεν το ξέρεις ,τότε είχαν καμία 200ριά χιλιάδες κρούσματα και 200 νεκρούς ,από έναν κορονοϊό πολύ πιο «αγαθό» απ το σημερινό…). ΕΠΑΘΑΝ κι έμαθαν, και φύλαξαν τον κωλο τους νωρίς επειδή είναι ΔΙΠΛΑ στην Κίνα. Μη συγκρίνεις μηλα με αχλάδια…
loukretia50 said
Χχτήνος,
«Μόλις μου επεσήμαναν πως το λογότυπο του «μένουμε σπίτι» περιέχει σταυρό και τέσσερα κυπαρίσια…»
Τελικά έχουν χιούμορ!! Έστω και μπλακ!
Βιολέτα αγαπημένη μου, έλα να πάμε σπίτι
Θα έχει ήλιο και δροσιά, κανένας δε θα πλήττει.
Έννοια δε θάχουμε καμιά, επιστροφή στη φύση
Κι όλη του κόσμου η απονιά δε θα μας ακουμπήσει.
Θα μείνουμε πάντα μαζί, η αγάπη μας περίσσια
Και θα μας προστατεύουνε 4 κυπαρίσσια.
Κι αν νάρκισσο με έλεγες, θα γίνω ο μενεξές σου
Του παραδείσου ευωδιά θα έχει ο καφές σου
Όλες οι έννοιες θα χαθούν, κι εμείς απ’ τα κιτάπια
Κι αυτοί που μας δανείσανε θα πάρουν μόνο χάπια.
Αιώνια παραγραφή θάχουμε εξασφαλίσει
Και ούτε πλειστηριασμός μπορεί να μας κουνήσει
ΛΟΥ
Ξέχνα λοιπόν τη γκρίνια σου, δεν είναι αδικία
Πρώτο είν΄το τσαρδάκι μας -κι εσχάτη κατοικία!
sarant said
214 Δεκτό αυτό με τα συνώνυμα, αλλά κυρίως στην ανώνυμη δημιουργία. Όμως το τραγούδι με τα γιούλια και τις βιόλες είναι έντεχνο.
Δυτικά Προάστια said
Κύριε Σαραντάκο (194), όντως το Λεξικό του Ησύχιου περιέχει πολλά λατινικά δανεικά, αλλά η σημασία «κορώνα= στεφάνι» που καταγράφει ο Ησύχιος (βλ. σχόλιο 192) δεν είναι δική του. Ανήκει στον σπουδαιότερο μιμογράφο της Αρχαιότητας, Σώφρωνα τον Συρακούσιο, που έζησε τον 5ο πρό Χριστού αιώνα (δηλαδή 1.000 χρόνια πρίν από τον Ησύχιο) και τον θαύμαζε ιδιαίτερα ο Πλάτωνας για τους εκπληκτικούς μίμους του. Οι μίμοι του Σώφρωνος και τα αποσπάσματά του θεωρούνται η σπουδαιότερη πηγή για τη μελέτη της Δωρικής και της Αιολικής Διαλέκτου. Δημοσιεύτηκαν το 1839 στην Γοτίγγη από τον μεγάλο Γερμανό φιλόλογο Franz Heinrich Ludolf Ahrens
Τον μίμο του Σώφρωνος του Συρακούσιου όπου η «κορώνη» σημαίνει «στεφάνι» τον διέσωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ευστάθιος στον 3ο τόμο των Σχολίων στην Ιλιάδα. Η ακριβής φράση του Ευστάθιου Θεσσαλονίκης για τον μίμο του Σώφρωνα όπου η «κορώνη» σημαίνει «στεφάνι» είναι η εξής:
«ο γουν Σώφρων φησι που, κορώνας αναδούμενοι και Αθηναίοι τέττιγας ανεπλέκοντο»
Είναι εντελώς απίθανο οι Λατίνοι να είχαν δανειστεί τη λέξη «κορώνη» από τα ελληνικά, να της είχαν δώσει τη σημασία «στεφάνι», και από αυτούς να την ξαναδανείστηκε ο Σώφρων ο Συρακούσιος τον 5ο πρό Χριστού αιώνα για να συνθέσει έναν από τους μίμους του.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο κορωνοϊός πρέπει να γράφεται με ωμέγα γιατί η σημασία «στεφάνι» για την λέξη «κορώνη» είναι ελληνικό δημιούργημα (του Σώζωνος του Μιμογράφου) και όχι αντιδάνειο από τους Λατίνους.
loukretia50 said
α, ξέχασα τη μουσική υπόκρουση – Μπαχ βέβαια – πειραγμένο!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
La chat istologique unpaleftable…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πάλι ο εραστής.
Φλουράααα!
Γς said
222:
Α΄ Βραβείο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού 1960
Τόσο χάλια τότε η Νάνα
Pedis said
# 208 – Ο Κοντοζαμάνης τους απάντησε ότι πρόκειται για το σωστό μοντέλο … 🙂
Γς said
228:
Μετά όμως …
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Dr. Anthony Fauci Has a Target on His Back
Trump’s top adviser on the coronavirus pandemic keeps running afoul of the right-wing media.
By Jeet Heer
https://www.thenation.com/article/politics/fauci-target-coronavirus-trump/
mitsos said
219.
Alexis
Πάω πάσο. Στο κάτω κάτω δεν είμαι γεωπόνος ή φαρμακοποιός. Αλλά κάνε τον κόπο και κάνε μια διόρθωση στην Βικιπαίδεια , να μην αναπαράγουμε και εμείς λάθος πράγματα.
Είναι εύκολο ( το έχω κάνει και εγώ σε ζητήματα φυσικής και με πηγές )
Και καλό θα ήταν να γίνουν κάποτε και διορθώσεις και στην αγγλική έκδοση της βικιπαίδειας που γράφει τα ίδια (με λεπτομέρειες και για την ερεθιστικότητα και για την μέτρια τοξικότητα και για τις άλλες χρήσεις ) στο λήμμα copper (II) sulfate.
Γς said
232:
Θειικός χαλκός, γαλαζόπετρα, λοθυλάκι και [μπιπ] μπλέ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Και ο πανσές φυσικά στα ία και στις βιόλες 🙂
Τάξη: Ιώδη (Violales)
Οικογένεια: Ιοειδή (Violaceae)
Γένος: Ίον (Viola)
Είδος: Ίον το τρίχρουν (Viola tricolor)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%AD%CF%82
Τι απέγιναν οι μενεξέδες της Μαδρίτης;
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=543
loukretia50 said
Ω, μέγα κορονοϊέ* , τι θέλεις το ωμέγα?
Κάθε κανόνα καταργείς, το ίδιο κάνουμε κι εμείς
Όποια γραφή και αν ποθείς, δε σώζει την εικόνα
Το ίδιο είσαι απεχθής, τι κι αν φοράς κορόνα!
* καταχρηστικόν, ένεκα συνθηκών!
Γς said
233:
Μπλε, μπλε
Πριν κανα δυο μήνες σχολίασα το «Μπέ μπλε λ αμουρ ε μπλε» της με τη φίλη μας την Παναγιώτα την καθηγήτρια του Γεωπονικού στο Fb
Και μου απάντησε:
«να κρατάμε κι ένα επίπεδο.. μας βλέπουν και φοιτητές, δε μπορούμε να γράφουμε ότι θέμε… κι εγώ έχω να σχολιάσω «πιπεράτα» αλλά μη το χέζουμε τελείως… sorry , αλλά τις πουτσες μπλε τις έσβησα..»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
234 β απόπειρα
La Violetera – Sara Montiel
loukretia50 said
Για τις βιολέτες και τα λοιπά άνθη έχω μια αίσθηση deja vu.
Μήπως υπάρχει σχετικό άρθρο?
Αφώτιστος Φιλέλλην said
` NEWS 30 March 2020
‘We need to be alert’: Scientists fear second coronavirus wave as China’s lockdowns ease
Other countries on lockdown will be watching for a resurgence of infections in Hubei province now that travel restrictions are lifting.
[….]
Second wave
The virus would have difficulty reestablishing itself in the community if a significant portion of people, between 50% and 70%, were infected and are now immune, says Leung. But he notes that even in Wuhan — which accounted for more than half China’s 81,000 cases — the number of those people infected and are now immune to the disease is probably less than 10% — which means there are lots of people still vulnerable to infection. A vaccine would increase the percentage of immune people, but no vaccines are expected for at least a year. “These numbers don’t allow a sigh of relief,” he says.
To see the risk of easing these measures, “You only have to look across to Hong Kong to see what’s happened there with a resurgence,” says Tatem. Hong Kong, as well as Singapore and Taiwan, contained the initial spread of the coronavirus with intensive testing and contract tracing. But over the last week, all three regions have seen a jump in new infections. Most were in travellers from abroad, but some local transmission has been detected. All three regions have now temporarily banned international visitors and are making returning residents undergo a two-week quarantine.
Containment measures should be relaxed “gradually and with ultra-caution and very close monitoring and surveillance”, says Tatem.
[….]
https://www.nature.com/articles/d41586-020-00938-0
Γς said
235:
>Ω, μέγα κορονοϊέ* , τι θέλεις το ωμέγα?
Κι η φίλη μας η Anna Silia στο ΦΒ:
Κορωνοϊός, COVID-19, ΕΟΔΥ, καραντίνα, κορωνομόλογα, SARS, ΜΕΘ, Coronavirus, αντιικά, Χλωροκίνη, πανδημία, 13033, tests, Γιουχάν, κατάρρευση συστημάτων Υγείας, νυχτερίδες, κρούσματα, διασωληνωμένοι, ασυμπτωματικοί, νεκροί, νεκροί, νεκροί…
Τι είναι όλα αυτά?…
Γιατί δεν τα καταλαβαίνω?
Πως «πλημμύρισαν» την ζωή μου?
Γιατί φιμώνουν, προπηλακίζουν, μαστιγώνουν, «ενδύουν χιτώνα» και «ακάνθινον στέφανον», χλευάζουν και σταυρώνουν την… Άνοιξη μου?…
Την αθώα, πανέμορφη Άνοιξή μου?…
Γιατί?…
———————————-
Θέλω την Άνοιξή μου πίσω.
Εκείνη την Άνοιξη, που έζησα τόσα χρόνια, που την έμαθα, την αγάπησα, την περιμένω να με αγκαλιάσει και να με κανακέψει με τα «γλυκόλογα» της, τις μυρουδιές, τις γεύσεις, τα χάδια και τα ακούσματά της… Τις μνήμες της… Τις μουσικές της… Τα διδάγματα της…
…Τους έρωτες της …
——————————————-
Θέλω να … φύγετε.
Άσχημα παγανά, φρικιά, αερικά, στοιχειά, τελώνια παραμορφωμένα… Να φύγετε… Θέλω να κλείσω τα μάτια μου, και όταν τα ανοίξω, να μην υπάρχετε πια. Στην θέση σας να είναι η Άνοιξη μου και… μόνον αυτή.
Θέλω την Άνοιξή μου πίσω…
————————————————
Θέλω να ακούω τερετίσματα, θροΐσματα, γουργουρητά περιστεριών, κελαρύσματα ρυακιών… το βούισμα της μέλισσας…
Θέλω να ακούσω τον λυγμό του κλαρίνου, να αντηχεί μέσα στην χαράδρα.
Θέλω να ξαναζήσω την αίσθηση εκείνη που έχεις όταν ξαπλώνεις πάνω στα χαμομήλια και προσπαθείς να κοιτάξεις τον ήλιο… Θέλω να θαμπώσουν τα μάτια μου απ’ τον ανοιξιάτικο ήλιο…
Θέλω άσπρα συννεφάκια να περνούν πάνω μου…
Θέλω να ξανατρέξω ξεθεωμένη και να πέσω σε μια αγκαλιά…
Θέλω να κρατήσω στην αγκαλιά μου, κάτι τρυφερό και αθώο…
Θέλω να φταρνιστώ τρελά απ’ τις μυρουδιές… Να πρηστούν και να κοκκινίσουν τα βλέφαρά μου από την γύρη που πλανιέται… Να δακρύσουν τα μάτια μου και όταν εκείνος με ρωτάει «γιατί κλαίς?» να απαντώ «δεν κλαίω… η Άνοιξη φταίει με τις αλλεργίες της… πάντα την Άνοιξη δακρύζω» …
Θέλω να φτιάξω ένα στεφάνι από κρινάκια και να το αποθέσω στα μαλλιά Της.
Θέλω να συνοδέψω σαν μέλος του πολυπρόσωπου θιάσου της, την θεά Αρμονία, την μάνα της Άνοιξης και να γίνω ένα με τους τραγοπόδαρους Πάνες, τα ξωτικά και και τις Νηρηίδες…
Θέλω μέσα στην έναστρη κρύα (ακόμη) νύχτα της, να ψάλλω με όση δύναμη αφήσατε στα πνευμόνια μου το «Ω γλυκύ μου Έαρ»…
——————————————-
Μα… πάνω απ’ όλα, θέλω να φύγετε…
Να φύγετε!…
Ούτε που ξέρω από που και γιατί ήρθατε… ξέρω όμως πως σας μισώ, γιατί «κλέψατε» την Άνοιξή μου…
Θέλω την Άνοιξη μου πίσω…
Φρικιά… ε, φρικιά…
.
Συγχωρείστε με, αν σας μαυρίζω την ψυχή, αλλά…
…περιδεής η ψυχή μου και ανάστατο το πνεύμα μου απόψε…
…έχω έναν ελαφρό, ανεξήγητο πυρετό…
Γς said
238:
RIP
Γς said
241:
Δηλαδής, να ζούμε να σε θυμόμαστε
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Είχα πεί πως θα δώσω μερικές απλές συμβουλές σε όσους αισθάνονται στρεσαρισμένοι και θέλουν να χαλαρώσουν. Έχω ασχοληθεί από μικρός με το ζέν για πολλά χρόνια αλλά στην πορεία δοκίμασα κι ένα σωρό διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού. Φύση άθρησκο άτομο και πολύ επιφυλακτικός σε διάφορες θεϊκές – κοσμικές ενέργειες – θεωρίες και σε διάφορους σωτήρες και γκουρού, μετά από 20 χρόνια αναζήτησης, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλοι οι υγιείς ανθρώπινοι εγκέφαλοι, έχουν τις ίδιες δυνατότητες αλλά κυρίως, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ, απλά δεν το ξέρουν και κάποιοι, τυχαία ή από την περιβαλλοντική επιρροή ή ανάγκη, αναπτύσσουν κάποια από τις πολλές εκπληκτικές δυνατότητες και μοιάζουν ξεχωριστοί στο πλήθος, όμως, ο κάθε άνθρωπος, είναι από την φύση ξεχωριστός και μεγάλος, το γιατί δεν φαίνεται σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ένα μεγάλο θέμα για μια άλλη συζήτηση.
Η τεχνική που θα παραθέσω, είναι από την μέθοδο Silva, είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται ουσιαστικά καμία προετοιμασία και κανέναν ειδικό χώρο. Κυριολεκτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε οπουδήποτε, ακόμη και σε περιβάλλον με φασαρία.
Ξεκινάμε.
Βήμα 1) Καθόμαστε αναπαυτικά σε μιά καρέκλα, πολυθρόνα ή ξαπλώνουμε στο κρεβάτι.
2) Κλείνουμε τα μάτια και χαλαρώνουμε για ένα λεπτό μέχρι η χαλάρωση να φτάσει σε όλο μας το σώμα, μετά πάντα με τα βλέφαρα κλειστά, σηκώνουμε τα μάτια μας ελαφρά πάνω από την μέση χωρίς να τα πιέζουμε. Σε αυτή την στάση, λέμε, θα μετρήσω από το 10 μέχρι το , κάθε φορά που θα μετράω, θα πηγαίνω σε βαθύτερο επίπεδο και ξεκινάμε το μέτρημα, 10,9,8,7,6 περίπου με τον ρυθμό της αναπνοής μας που δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 12 αναπνοές το λεπτό, αλλιώς βρείτε άλλο πιο αργό ρυθμό.
Στο 6 κάνουμε μια στάση και λέμε, είμαι σε βαθύ επίπεδο (ή σε βαθιά χαλάρωση, ό,τι σας έρθει στο μυαλό εκείνη την στιγμή, δεν έχει σημασία) έχω τον πλήρη έλεγχο, αυτό είναι καλό για μένα, βοηθάει το ανοσοποιητικό μου σύστημα να γίνει πιο δυνατό και απρόσβλητο από αρρώστιες και συνεχίζουμε το μέτρημα, 5,4,3,2,1. Εδώ σταματάμε, χαλαρώνουμε τα μάτια κι αφήνουμε αυτή την χαλάρωση να απλωθεί σε όλο το σώμα μας μέχρι τα ακροδάχτυλα.
Μένουμε σ΄αυτή την κατάσταση όση ώρα θέλουμε κι όταν αισθανθούμε έτοιμοι, δηλώνουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, π.χ δεν μπορώ να κοιμηθώ, έχω άγχος, φόβο (για οτιδήποτε, ακόμη και για αράχνες, σκυλιά, σκοτάδι ή φίδια) πονοκέφαλο, καούρα στο στομάχι (το δοκίμασα πρίν 15 χρόνια κι έκτοτε δεν ξαναείχα) ότι τέλος πάντων σας προβληματίζει πολύ και σας χαλάει την ψυχική σας ισορροπία.
Μετά λέμε, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΑΥΤΟ (ορίζετε το πρόβλημα) θα μετρήσω μέχρι το 5 κι όταν ανοίξω τα μάτια μου, το πρόβλημα θα λυθεί, όλα θα πάνε όλο και καλύτερα.
Μετράμε μέχρι το 5 με τον ίδιο ρυθμό που κατεβήκαμε, 1,2,3,4,5, ανοίγουμε τα μάτια, ΠΛΗΡΗΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, μετά από λίγα λεπτά θα δείτε την διαφορά.
Στην περίπτωση της αϋπνίας, η στιχομυθία είναι η εξής, δεν μπορώ να κοιμηθώ, θέλω να κοιμηθώ αμέσως, να κάνω ένα βαθύ και υγιεινό ύπνο (ορίστε αν θέλετε να δείτε όνειρα ή όχι) και να ξυπνήσω την τάδε ώρα (ορίστε ώρα) ξεκούραστος-η, χαρούμενος-η και αισιόδοξος-η. Θα μετρήσω μέχρι το 5 και θα κοιμηθώ, μετράτε μέχρι το 5, δεν ανοίγετε τα μάτια, λέτε ΠΛΗΡΗΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ και γυρνάτε πλευρό και κοιμάστε, το πρωϊ θα ξυπνήσετε χωρίς ξυπνητήρι την ώρα που ορίσατε + – 5 λεπτά, ξεκούραστοι και χαρούμενοι ανεξαρτήτως πόσες ώρες κοιμηθήκατε.
Για έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι η αϋπνία σε νυχτερινή οδήγηση ή και ημερήσια αλλά και των άλλων μικροπροβλημάτων, υπάρχει η σύντομη τεχνική, 3,2,1. Αν πρόκειται για οδήγηση, παρκάρουμε στην άκρη του δρόμου (ενώ στις άλλες περιπτώσεις καθόμαστε οπουδήποτε βρισκόμαστε) χαλαρώνουμε για λίγο και μετρούμε με αργό ρυθμό, τρία τρία τρία, δύο δύο δύο, ένα ένα ένα, περίπου στον ίδιο χρόνο για κάθε αριθμό από το 10-1. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, ορίζουμε το πρόβλημα, π.χ, είμαι ξενυχτισμένος αλλά πρέπει να οδηγήσω για άλλες δυό τρείς ώρες, μέχρι τότε δεν θέλω να νυστάξω, θέλω να έχω καθαρό μυαλό και να είμαι σε εγρήγορση. μετράμε μέχρι το τρία, ανοίγουμε τα μάτια και λέμε το γνωστό, ΠΛΗΡΗΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
Πιστέψτε με, ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ, σε ένα λεπτό δεν νυστάζετε καθόλου και θα έχετε ευφορία μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.
Για όλα αυτά (που δεν είναι πολλά όταν τα κάνουμε😊) δεν χρειάζεται καμία ειδική γνώση και καμία ειδική προετοιμασία, μόνο αυτά που είπα.
Επειδή όμως, πολλοί είναι πολύ αγχωμένοι, σφιγμένοι, στρεσαρισμένοι, για αρχή θέλουν μια μουσική συνοδεία (πιο πολύ γιατί έτσι το έχουν λάβει στο μυαλό τους από διάφορες ταινίες 😊) αν και στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καθόλου, όσοι μάθουν την τεχνική μετά από δυό τρείς μέρες δεν θα την θέλουν.
Έχω ψάξει διάφορες τέτοια μουσικά «χαλιά» κι έχω καταλήξει σ΄αυτό https://www.youtube.com/watch?v=Q8JIO106JlM&t=2735s αν και φαινομενικά είναι μονότονο, στην πράξη είναι χαλαρωτικό και βοηθάει στην συγκέντρωση.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς την μέθοδο,(που δεν χρειάζεται όπως είπαμε μουσική) την ώρα της εργασίας στο σπίτι, στο διάβασμα, ή απλώς για χαλάρωση.
Φυσικά όποιος-α θέλει, μπορεί να βρεί κάτι άλλο στο διαδίκτυο που ενδεχομένως να του ταιριάζει καλύτερα, εμένα με έχει βολέψει πολύ η συγκεκριμένη (την ακούω τώρα για δεύτερη φορά) και δεν έχω λόγο να την αλλάξω.
Καλή επιτυχία (ή σκέτη επιτυχία😂)
Υ.Γ – Για όποιον-α θέλει να εμβαθύνει στην μέθοδο Silva, ας ψάξει να βρεί ποιοί την διδάσκουν. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η βασική διαδικασία που μπορείτε να φτάσετε μέχρι και το βαθύτερο επίπεδο Δ, τα υπόλοιπα που λένε, είναι λίγο παραφυσικά και έχουν αλμυρή τιμή, αυτά που σας είπα, είναι δωρεάν και δοκιμασμένα από έμενα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας μου και είναι πετυχημένα, ειδικά για τον γυναικείο πονοκέφαλο και τους πόνους περιόδου, αρκεί να το κάνετε πρίν πιάσει ο πόνος, δηλαδή στα πολύ αρχικά συμπτώματα.
Για δοκιμές, λάθη, ερωτήσεις και παρατηρήσεις εδώ θα είμαι.😂
Την επόμενη φορά, θα μιλήσουμε για τεχνικές αναπνοής.
Καληνύχτα
loukretia50 said
241. Μα δεν πέθανα ακόμα! ούτε σκοπεύω δηλαδή!
Γς said
243:
Και για άλλες στάσεις εδώ είμαι
Γς said
244:
Κι αυτή η προμνησία σου;
loukretia50 said
Δε γράφω στο φουμπού και δε θάθελα να μεταφερθεί εκεί τίποτε δικό μου.
Δεν έχω τη δυνατότητα να το εμποδίσω, αλλά θα με δυσαρεστούσε πολύ.
Συνεννοούμαστε ελπίζω Γουσου.
Γς said
247:
Τάφος!
Νέο Kid said
243. Ο μόνος Σίλβα επιστημονικά αναγνωρισμένος είναι ο Ζιλμπέρτο Σίλβα της Πανάθας!
Χρήστος Π. said
Μετα τη Ραχήλ Μακρή, την ανελοσυριζαία χριστιανή που κόσμησε και αυτή την πολιτική μας ζωή και τώρα ετοιμάζεται να κοινωνήσει, ανακάλυψα ότι γεμίσαμε Σουλιώτισες.
loukretia50 said
248. Ωραία! τότε άκου αυτό !
River flows in you https://youtu.be/7maJOI3QMu0 Yiruma
Καληνύχτα!
Γς said
247:
>Δε γράφω στο φουμπού και δε θάθελα να μεταφερθεί εκεί τίποτε δικό μου.
Εκτελούνται Μεταφοραί
Και το σημερινό μου στο ΦΒ:
Ο Χάρος έβαλε πούλμαν για τον άλλο κόσμο
Χρήστος Π. said
Χρήστος Π. said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Λου: κορονοηέ (πανδημία αφού) 🙂
Pedis said
# 132 – ναι και όχι, εξαρτάται … (μεγάλη συζήτηση 🙂 )
In mathematics when you discover something you have the feeling that it has always been there.
In physics you have the feeling that you are making a real discovery …
If doing mathematics or science is looked upon as a game, then one might say that in mathematics you compete against yourself or other mathematicians; in physics your adversary is nature and the stakes are higher.
Enigmas of Chance, Mark Kc
Pedis said
Enigmas of Chance, Mark
Kc KacΓς said
260, 252, 253:
Κορονοιός vs Χρήστου Π.
Pedis said
Ε κε κάτσο .. Kac !
Χρήστος Π. said
loukretia50 said
Τα βλέπω πολλαπλά!!! Δεν έπρεπε να φάω όλα τα σοκολατάκια! Έχω εκ – λάμψεις!
Άντε, καλό ξημέρωμα!
Χρήστος Π. said
Σοβαρά; Υπάρχει επιστήμη και επιστημονική πραγματικότητα; Όπως έλεγε και ο Μπορ η «επιστήμη δεν μας λέει πώς είναι ο κόσμος, μας λέει τι μπορούμε εμείς να πούμε για το κόσμο». Μια χαρά στέκουν τα μαθηματικά σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Και ας τα αδίκησε στο τέλος της ζωής του ο Ράσελ αφού δεν του έμαθαν την «αντικειμενική» αλήθεια και τη «πραγματικότητα» που έψαχνε: «καταραμένα μαθηματικά δεν είστε παρά ανθρώπινα δημιουργήματα». Τι άλλο θα ήταν μια ανθρώπινη επιστήμη; Η μαθηματική αλήθεια από το κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα; Καλά ξυπνητούρια. Καταλαβαίνω την ανάγκη σας για «επιστήμη». Εδώ δήλωνε πλατωνιστής μέχρι και ο Γκέντελ…. Υποψιάζομαι και τον Γ’ς.
Χρήστος Π. said
261 Λουκρητία, συγγνώμη, δεν ξέρω τι έγινε, ανέβασα δύο διαφορετικά βιντεάκια αλλά και στις δύο περιπτώσεις βγήκε αυτό που βλέπεις και δεν ήθελα να ανεβάσω (απλώς ήταν όλα του luben…)
Γς said
262:
Και θυμήθηκα το φίλο μας τον ΗΚ που έχει χαρτί με τον Γκέντελ
loukretia50 said
263. Τώρα που επιβεβαιώθηκε το τρίτο κρούσμα προβλήματος στην ανάρτηση, μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη!
Αύριο θα μας επηρεάζει λιγότερο – ό,τι κι αν είναι αυτό!
Χρήστος Π. said
261 Ήθελα απλώς να δείξω τα πρώτα βιντεάκια του Luben TV για τον κορωναϊό. Με κάποιες ωραίες τρελλές επαναστάτισες κατά της μασωνικής συνωμοσίας του ιού 🙂 🙂
264 ΗΚ? (ένα από τα πρώτα βιβλία ιστορίας και φιλοσοφίας μαθηματικών που διάβασα για το θέμα και εσύ θα θυμάσαι σαν παλιότερος, ήταν του Μ. Kλάιν, Mathematics The Loss of Certainty. Το θυμάσαι γέρο;)
loukretia50 said
Ω! Με το ριφρές άλλαξαν όλα!! Μάλλον νυστάζω!!
Γς said
263:
και κοίτα σύμπτωση. Το τελευταίο τώρα δείχνει το Μπλε μπλε λ αμούρ ε μπλε, που έλεγα στο Σχ. 236
Γς said
266:
Ο Kline θεωρούσε ότι το θεμελιώδες επίτευγμα των μαθηματικών του εικοστού αιώνα είναι το θεώρημα Godel.
Γς said
268:
Δες κι αυτό αλλάζει γμτ.
266:
>264 ΗΚ?
Ο φίλος μας του Caltech
Πέπε said
266
Χρήστο, όταν ανεβάζουμε ένα βίντεο και τελικά βγαίνει άλλο, μάλλον έχουμε πάρει το url όχι του βιντέου, αλλά κάποιας λίστας από την οποία το βλέπουμε, οπότε αυτό που εμφανίζεται στο μπλογκ είναι το πρώτο βίντεο της λίστας Μήπως αυτό το λάθος έκανες; Βρες το βίντεο εκεί που είναι αναρτημένο μόνο του (εγώ το κάνω κοπιπαστώνοντας τον τίτλο στην αναζήτηση του ΥΤ, μπορεί να υπάρχει και πιο δόκιμος τρόπος), και βάλε αυτό το url.
Χρήστος Π. said
271 Ευχαριστώ Πέπε, υτή τη πατάτα πρέπει να έκανα γιατί ήταν βιντεάκια σε λίστα.
270 Πράγματι αυτό πίστευε μάλλον ο Κλάιν, αν και έβλεπε και σε παλαιότερες ανακαλύψεις των μαθηματικών μας και των εργαλείων μας δείγματα απομάκρυνσης από την ευκολονόητη «αντικειμενικότητα» και στέρεη πραγματικότητα. Τι εννοείς ο ΗΚ από το Caltech έχει χαρτί με τον Γκέντελ; Τι τρελό είναι αυτό πάλι;
Γς said
272:΅
>έχει χαρτί με τον Γκέντελ; Τι τρελό είναι αυτό πάλι;
Ναι
P. Erdos and I. Kastanas, Problem/Solution 6674: The smallest factorial that is a multiple of
this Monthly 101 (1994) 179.
στο http://home.earthlink.net/~jsondow/MRgeomProof.pdf
Ι.=Ηλίας
Χρήστος Π. said
273 OK ρε Γιάννη, έχει βγάλει paper με τον Erdos, αλλά όπως τόπες θα νόμιζα ότι δημοσίευσε με το Γκέντελ!!!
Χρήστος Π. said
273 ΟΚ δεν είμαι αρκετά ευφυής… να τα πιάνω αμέσωw τα υπονοούμενα. Αναφέρεσαι μάλλον στην ισχυρή εμφανισιακή ομοιότητα και των δύο μαθηματικών, Έρντος και Γκέντελ.
Γς said
274:΅
Ατιμη μαυροδάφνη [2 μποτίλιες και βάλε ξεροσφύρι] με πήρτε στο λαιμό της.
Ηταν κι οι εκλάμψεις τω ν βιντεακίων σου,
πάω να την πέσω πριν αρχίσω ν απονέμω και νομπέλια
Γς said
276:
και τα κερατάκια πάνο απ το ο, Το γερμανικό O-umlaut με το αντίστοιχο ουγγρικό őáltala γαμώ το κέρατό μου
Χρήστος Π. said
276 Αυτοκαταστροφή to the bitter end ρε Γς…
Γς said
Τον καιρό του κορονοϊού, που λέγαμε τον Δεσπότη Παναγιώτη…
Γς said
μέχρι τελικής πτώσης.
Konstantinos said
Για τον Erdos κυκλοφορούσε ο μύθος ότι δεν είχε σπίτι, μόνο μια βαλίτσα και ταξίδευε συνέχεια. Και ότι όλοι οι μαθηματικοί του καιρού του είχαν αριθμό erdos 1-3. Η είχαν δημοσιεύσει εργασία μαζί του(1), η κάποιος συνεργάτης τους (2), η κάποιος που είχε δημοσιεύσει με συνεργάτη τους (3).
Nestanaios said
217.
Καλές οι διαπιστώσεις. Εγώ θα προσθέσω ότι όλα γίνονται για την αύξηση της ανεργίας επειδή η ανεργία τρέφει τους κεφαλαιοκράτες. Δίδει αξία στα κεφάλαια που κρατούν. Συμφωνώ αλλά εναλλακτικές προτάσεις δεν βλέπω.
gpointofview said
# 243
Γειά σου ρε Λάμπρο, μούφιαξες τη μέρα, είχα ένα μικρό πρόβλημα βαρυστομαχιάς από το βράδυ αλλά διαβάζοντας το σεντονάκι σου μου λύθηκε ( και χωρίς να φτάσω στο επίπεδο Δ)
Βέβαια όλα τα λεφτά είναι το ΥΓ και ειδικά αυτά που έχουν αλμυρή τιμή ( ε, αφού είναι και λίγο παραφυσικά, λογικό το βρίσκω να θέλουν και την οικονομοτεχνική τους υποστήριξη τώρα που το χρηματιστήριο δεν είναι στα ελκυστικά του )
Το άλλο όταν ψάχνεις πάρκιν και δεν βρίσκεις το ξέρεις ; βάζεις τον μέσο δάκτυλο του δεξιού χεριού καβαλητά πάνω στον δείκτη, μετράς μέχρι το 7 (το μυστικό είναι μεταξύ τρία και τέσσερα να πεις και το τρεισίμησυ) και τσουπ !κάποιος φεύγει και βρίσκεις θέση !!
Μου θύμισες και μια τσιγγάνα που μου είχε πει κοιτάζοντας την παλάμη μου στο πάρκο, όταν την είχα κάνει κοπάνα από το σχολείο, πως θα παντρευτώ δυο φορές γιατί έχω δυο κορυφές στα μαλλιά μου και γω μετά τον πρώτο γάμο μου αρνήθηκα τρεις φορές τις γυναίκες της ζωής μου, μόνο και μόνο για να την σπάσω στην τσιγγάνα !
Γς said
234, 237;
Κι είμαστε όλοι ένα μάτσο[ματσακι] βιόλοι,
ουπς, δεν πάει!
Ολες ένα μάτσο βιόλες;
Τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες….
Γς said
Καλημέρα
αγαπητοί συνιστολογιοβιοι μου και συνιοάτρωτοί μου
ζούμε!
Αν κι έχω μια προμνησία…
Μια αίσθηση deja vu.
https://caktos.blogspot.com/2015/03/blog-post_76.html
Γς said
Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη!
Γιάννης Ιατρού said
Ρε τι γίνεται μετά τα μεσάνυχτα; Και δεν το σώζουν ούτε η ‘Εφη, ούτε η Λου, όσο κι αν προσπάθησαν😎
Κάτι το πολύ μέσα, κάτι ο μουντός καιρός, κάτι οι όποια προδιάθεση, ε δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπός!
Καλημέρα 🙂
dryhammer said
287. Το μουντό mood.
sarant said
235 Μπράβο Λου!
238 Αν δεν έχει προχωρήσει πολύ το Αλτσχάιμερ, άρθρο για μενεξέδες και γιούλια δεν έχουμε γράψει. Σκέφτομαι να γράψω.
281 Η μηχανή που της έβαζες καφέ κι έβγαζε θεωρήματα.
ΓΤ said
281@
Ο Τέρενς Τἀο, 10 ετών, μαζί του https://blogs.ams.org/blogonmathblogs/2015/09/29/that-time-terrence-tao-won-500-from-paul-erdos/
Μανοῦσος said
19.
Θὰ πρέπει νὰ πῶ ὅτι τὴν ἀνάγκη γιὰ φακελλάκι δὲν τὴν συνάντησα ποτὲ ὣς τώρα κι ἂς ἔχουν πάει διάφοροι δικοί μου σὲ πολλὰ νοσοκομεῖα γιὰ ἐπεμβάσεις παντὸς εἴδους, ἀπὸ καταρράκτες καὶ χολὲς μέχρι καρκίνους.
Νομίζω ὅτι τὸ φακελλάκι εἶναι ὑπερπροβεβλημένο ὡς πρόβλημα καὶ ἀφορᾶ κυρίως τοὺς μαιευτῆρες δεξιούς καὶ ἀριστερούς (καὶ ὁ νοὼν νοείτω…).
Ἡ ἁπλοποίηση τῆς ὀρθογραφίας εἶναι μία βλακεία καὶ μισὴ καὶ καμμία γλώσσα δὲν ὠφελήθηκε ποτὲ οὔτε κανένας λαὸς μορφώθηκε περισσότερο ἀπὸ αὐτὴν τὴν ἰδεοληψία. Θὰ ἔπρεπε πχ οἱ γαλλόφωνοι νὰ εἶναι παντελῶς ἀγράμματοι, ἐνῶ οἱ Τοῦρκοι μὲ τὴν φωνητική τους γραφή νὰ εἶναι τέρατα μορφώσεως. (Πρὸς τὸ παρὸν παραμένουν αὐτὸ ποὺ ὅλοι γνωρίζουμε: Κυνηγοί κεφαλῶν στὴν Συρία καὶ στὸ Κουρδιστάν ἢ σκιέρ στὰ σεισμόπληκτα, πιστολέρο στὰ κατεχόμενα κλπ).
spyridos said
Τα μαθηματικά είναι υψηλή τέχνη και ποίηση.
Η φυσική είναι επιστήμη. Καλοί οι μεταμοντέρνοι αλλά ας διαβάσουμε και κανένα Πόπερ.
Δεν θέλω να ανοίξω διαμάχες γιατί είναι μπόλικοι οι δικηγόροι εδώ μέσα,
αλλά έχω δει να γράφουν για «νομική επιστήμη».
Το συντομότερο επιστημολογικό ανέκδοτο.
Κουτρούφι said
#214β
Ρόδα και τριαντάφυλλα και του Μαγιού τα ία
να είστε καλορίζικοι a$
όπου
a$: επτασύλλαβο, ώστε να ικανοποιούνται οι κανόνες για τον ιαμβικό, με κατάληξη σε «ία». Συνήθως περιέχονται δύο ονόματα (ανδρικό, γυναικείο) που το δεύτερο καταλήγει σε «-ία» π.χ. a$ =»Κώστα_και_Ιουλία», «Κατίνα_και_Ηλία»
loukretia50 said
Kαλημέρα!
Dry, moody blues! – melancholy men!
Τελικά βρήκα νήμα για ΙΟΝ – σοκολάτες!
Έχει απ΄όλα, μπερδεύονται γλυκά κόντρες για πολυεθνικές, προβλήματα με την πόρσε, διαφημιστικά φιλάκια, μπρόκολα, μέχρι και Μακεδονικός χαλβάς!
https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/11/lacta/
dryhammer said
294. Δεν πειράζει. Ας ονειρευτούμε (αφού ‘ποφάμε και ρευτούμε)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
282 – «Συμφωνώ αλλά εναλλακτικές προτάσεις δεν βλέπω.»
Για τα οικονομικά μας, έχω προτείνει πολλές φορές (και μόνο εγώ εδώ μέσα😂) εφικτές εναλλακτικές λύσεις, ενώ για την επιδημία, δείχνω την μόνη λογική, ακολουθούμε την πιο επιτυχημένη τακτική που μέχρι τώρα, είναι μία στον κόσμο, όμως δεν μπορώ να την επιβάλλω δικτατορικά σαν τον Κούλη, αλλά και κανείς δεν θέλει ούτε να την δεί, ούτε να την ακούσει, όλοι προτιμούν την επιστημονική συνταγή της κυράς μας της μαμής, πλένουμε τα χεράκια και καθόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι σαν τα καλά παιδάκια, βλέπουμε ΜΜΑ και χειροκροτούμε την κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της. Καλού κακού, κάνουμε και καμιά προσευχή στον πανάγαθο να μας προστατεύσει από τον παλιογιό.😂
283 – «Το άλλο όταν ψάχνεις πάρκιν και δεν βρίσκεις το ξέρεις ;»
Όχι Γιώργο μου δεν το ξέρω, δεν έχω ψάξει ποτέ για πάρκινκγ, όπου κι αν πάω, πάντα με περιμένει ένα, στην χειρότερη περίπτωση, θα φύγει εκείνη την στιγμή κάποιο αυτοκίνητο για να μου αδειάσει την θέση. Ρώτα την Παπέν τα παιδιά μου αλλά κι όποιον φίλο μου θέλεις και θα σου πούν.😂
Στο σπίτι σου π.χ, όσες φορές έχουμε έρθει, δεν έχουμε περπατήσει πάνω από 20 μέτρα. Μόνο μια φορά πριν 4-5 χρόνια σε μια έκτακτη και ολιγομελή σύναξη που κάναμε αν θυμάσαι, είχα έρθει από την δουλειά με το φορτηγάκι και το άφησα καμιά πενηνταριά μέτρα από την αρχή του δρόμου, όταν έφτασα στο σπίτι σου, είδα έναν άδειο χώρο για νταλίκα, από τότε δεν με ξαναμφισβήτησα.😂
Pedis said
loukretia50 said
295. Dry,
-Αχ βρε λογοπαίχτη! Η ρίμα σου ήταν σαρκαστικά απογειωτική!
Καιρό έχεις να κεράσεις κάτι παραπάνω από σφηνάκι σπινθηροβόλο – ιοβόλο, το κοινό διψάει!
Ρίξε βέλος
-( Χίος γέλως)!
gpointofview said
# 296 β
Ναι εσύ (όπως κι εγώ) βρίσκεις αλλά δεν είπες στο πόπολο πως να βρίσκουνε πάρκιν και ανάγκασες εμένα να τους πω την μάντρα- όλα τα δύσκολα σε μένα τα αφήνεις !!
Pedis said
dryhammer said
299. Άμα έχεις μάντρα δεν έχεις πρόβλημα πάρκιν(γκ).
spiridione said
Ένα σχόλιο περιμένει έγκριση
loukretia50 said
301. Οοοοοοοοοοοοοοοομ!
dryhammer said
300. Εμένα με κούρεψε (γένια κ΄ μαλλιά) η κόρη με τη μηχανή του σκύλου, αφού λύθηκε, πλύθηκε και λαδώθηκε βεβαίως βεβαίως, με καλύτερο αποτέλεσμα από του Πέτσα (αυτό δα έλειπε…)
Νέο Kid said
304. Ναι, αλλά η δίκη σου μηχανή δεν ήταν «δανεική» σαν του καημενου του Πέτσα ! Να τα λέμε όλα …
dryhammer said
301. Αυτό λέω κι εγώ…
298. Κάτι έχω, ναυτικού περιεχομένου, αλλά το μισό θα είναι μαθήματα ναυτιλίας για να γίνει κατανοητό και φοβάμαι μη γίνει βαρετό…
dryhammer said
301=303
Γιάννης Ιατρού said
Για όσους δεν συγκράτησαν τις γραπτές οδηγίες, να οπτικοποιήσω τη μέθοδο Silva, σχ. 243 του Λάμπρου, αυτό με τους σφιγμούς κλπ.

loukretia50 said
Dry , σίγουρα θα βρεις έναν έξυπνο τρόπο να σερβίρεις οδηγίες για μη ναυτιλομένους!!
Μαρία said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ντράι, ρίχτο εσύ και μη σε νοιάζει, εμείς θα το καταλάβουμε, είμαστε έξυπνα παιδιά.
Γς said
305:
>η δίκη σου μηχανή δεν ήταν «δανεική» σαν του καημενου του Πέτσ
Made in Denmark?
https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_20.html
ΛΑΜΠΡΟΣ said
299 – Εσύ είσαι αήττητος νταμπλούχος, έχεις άλλο κύρος και θα σε ακούσουν, εξάλλου δεν μίλησα για πάρκινγκ αλλά για πώς να μείνεις ξύπνιος σε δύσκολες στιγμές που νυστάζεις, και πώς να κοιμηθείς σαν πουλάκι όταν έχεις αϋπνίες + μπόνους τα υπόλοιπα.😂
Επειδή δεν είμαι πολιτικός να λέω ψέματα κι ούτε ιερέας ή επιχειρηματίας να ψάχνω αφελείς για ίδιο όφελος (όπως ο Σαββίδης, ο Μαρινάκης ο Μελισσανίδης κλπ,😂) ό,τι λέω, είναι απλό, δοκιμασμένο και πετυχημένο κι επειδή εγώ είχα πληρώσει 200 ευρώ τότε για το σχετικό διήμερο (δύο εξάωρα) σεμινάριο, κι είδα πως τρείς ωρίτσες το πολύ ήταν υπεραρκετές, και μετά μου σκάσαν το «μυστικό» ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 600 ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ 500 ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, τους είπα, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω, έχουμε γλαρόσουπα στο σπίτι. 😂
Αυτό δεν σημαίνει πως λένε οπωσδήποτε ψέματα, αλλά πως εγώ δεν γνωρίζω και δεν θέλω να πάρω κανέναν στον λαιμό μου, προσωπικά δεν μου χρειάζεται κάτι άλλο. Σε ενήλικες απευθύνομαι φυσικά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ας κάνει ο καθένας ότι νομίζει καλύτερο.
loukretia50 said
Σε δύσκολους καιρούς
πίσω απ΄τη μάντρα
οι μαντρωμένοι ψέλνουν μάντρα
ΛΑΜΠΡΟΣ said
304 – Εμένα πρίν λίγο, ήρθε να με κουρέψει η μεγάλη μου κόρη (έχω εδώ και χρόνια μηχανή BaByliss για το μούσι που αφήνω τον χειμώνα😂) κι έγινε μάχη με την γυναίκα μου που δεν την άφηνε. Της έκλεισα το μάτι και θα πάμε κρυφά αύριο στο ισόγειο να μου τα κόψει ΣΥΡΙΖΑ!😂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
308 – Ναι αλλά στην φωτογραφία, είναι ο Γς που κάνει τον γιατρό. Τι πλεκτάνη υφαίνεις στο σκοτεινό σου υπόγειο;
spiridione said
224. Δε διαβάζεις ούτε καν ό,τι λινκάρεις; Πού το είδες το στεφάνι; Εις κέρατος τρόπον ανεπλέκοντο οι παλαιοί. Τρόπος κόμμωσης των αρχαίων, όπου κορώνα το κέρατο του τόξου.
Το απόσπασμα στίχου του Σώφρονα
Κορώνας ανδούμενοι
https://books.google.gr/books?id=xsk9AQAAMAAJ&pg=PA351&lpg=PA351&dq=%22%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9%22&source=bl&ots=LbuRY79hGO&sig=ACfU3U2BVjcKJWa8afdAt8aNJyr_USHuMQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjSlPix_tToAhUdRhUIHfOiBd8Q6AEwAXoECAQQLA#v=onepage&q=%22%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9%22&f=false
Στον καιρό του κορονοϊού « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στη στήλη μου στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής. Το αναδημοσιεύω εδώ χωρίς αλλαγές. Στον καιρό του κορονοϊού Ποια άλλη θα μπορούσε να είναι η λέξη της επικαιρότητας -όχι του μήνα, μα και της χρονιάς τουλάχιστον; Ο μήνας που ανέτειλε βρίσκει τη χώρα αλλά και όλη… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/04/06/coronavirus-4/ […]
sarant said
302-317 To σχόλιο 317 το είχε πιάσει η καραντίνα.
gpointofview said
# 313
Κοίταξε Λάμπρο μου, αυτή την μάντρα με τα δάκτυλα μου την είπε μια ιέρεια της Κάλι προσπαθώντας να με μυήσει και μου φάνηκε πολύ χρήσιμη γιατί τότε γύρναγα με τ’ αυτοκίνητο όλη μέρα στα ιδιαίτερα κι ήτανε σημαντικό να μην ψάχνω για πάρκιν.
Δεν ενέδωσα στην λατρεία της θεάς, πολλά χέρια ρε παιδάκι μου, τι να πω… 🙂
Pedis said
# 310 – 94 γιατροί και 26 νοσοκόμοι νεκροί, μέχρι τώρα, στην Ιταλία.
Περίπου, μισοί-μισοί στα κρούσματα: από 6.5 χιλ. η κάθε μια από τις δύο επαγγελματικές ειδικότητες.
Η περίπου ισότητα στα κρούσματα (παρόμοια πιθανότητα έκθεσης στον ιό) και η μεγάλη διαφορά στον αριθμό θανάτων (αν και αμφότερα τα δείγματα είναι περιορισμένα και δεν είναι γνωστή η γεωγραφική τους κατανομή ή αλα ιδιαίτερα στοιχεία, οπότε χρειάζεται κόσιον) ίσως να εξηγείται από τη μέση διαφορά ηλικίας στις δύο επαγγελματικές ειδικότητες.
loukretia50 said
317, Spyridione , ενδιαφέρον ηλεβιβλίο, όπως πάντα!
Ας προσέχουν οι μαλλιαροί που εμπιστεύονται την πλούσιαν κόμην σε γυναίκες,
με αφορμή αυτό :
Στη σελ. 312 γράφει : «… των μεν τριχών εκάστοθ΄ η μεν ακμαίη έτιλλεν, ας εύρισκεν λευκανθιζούσας …».
θυμήθηκα τον παλιό μύθο που η νεαρά αφαιρεί τις λευκές τρίχες, η πρεσβυτέρα τις σκούρες και ο τάλας μένει γλόμπος!
Stavros Pavlou said
281
Δεν είναι μύθος. Ο Erdős έμενε σε σπίτια φίλων και συνεργατών του.
Για να βρει κανείς τι αριθμό Erdős έχει υπάρχει αυτή η σελίδα: https://mathscinet.ams.org/mathscinet/collaborationDistance.html
Γ-Κ said
320.
«αυτή την μάντρα με τα δάκτυλα μου την είπε μια ιέρεια της Κάλι»
Έχουν πρόβλημα πάρκιγκ και στο Κατμαντού;
Stazybο Hοrn said
323: Ακούστε στο χρόνο που έχετε το πόντκαστ https://www.futilitycloset.com/2017/06/26/podcast-episode-159-mozart-mathematics/
5 ο δικός μου αριθμός Erdős
Pedis said
Μια βιογραφία του Erdős που αξίζει είναι αυτή:
The Man Who Loved Only Numbers: The Story of Paul Erdős and the Search for Mathematical Truth
by Paul Hoffman
https://www.goodreads.com/book/show/714583.The_Man_Who_Loved_Only_Numbers
ενώ η μπάφα είναι τούτη:
My Brain is Open: The Mathematical Journeys of Paul Erdős
by Bruce Schechter
Και οι δυο κυκλοφορούν στα ελληνικά. Προσοχή, μην πετάξετε τα λεφτά σας!
Η πρωτη:
http://www.biblionet.gr/book/139960/Hoffman,_Paul/%CE%9F_%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82_%CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82
και η δεύτερη:
http://www.biblionet.gr/book/206091/Schechter,_Bruce/%CE%A4%CE%BF_%CE%BC%CF%85%CE%B1%CE%BB%CF%8C_%CE%BC%CE%BF%CF%85_%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CF%8C
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κορωνίς 4) σημείον το οποίον εφανέροναν οι Γραμμ. την κράσιν π.χ.το έλαιον-τούλαιον…
Κορωνίζω…τα τραγούδια ονομάζονται κορωνίσματα, οι ψάλται, κορωνισταί
Λεξικόν δια τους μελετώντας τα των παλαιών Ελλήνων συγγράμματα, κατά το Ελληνογερμανικόν του Ρεϊμέρου, τόμοι 2, Βιέννη 1826.
Κ. Κούμας
Ποδηλάτης said
312: Σε λίγο θα επιβεβαιώσουμε αν ο Τσιόδρας είναι κυρίως γιατρός, οπότε θα καταδικάσει την επίθεση στους συναδέλφους του, ή είναι κυρίως ψάλτης, και άρα θα βήξει.
Μαρία said
Με το Βέλγιο τι γίνεται, ρε παιδιά. Τρίτο σε αριθμό θανάτων ανα εκατομμύριο μετά την Ισπανία και Ιταλία. Σήμερα πέθαναν 403.
Pedis said
# 325 – Και ο δικός μου 4! Ωρέ!
Μόλις το ανακάλυψα.
Α, θα το λέω για να ρίχνω γκόμενες.
Stavros Pavlou said
325
Εμένα είναι 4 και όχι 3 που μου βγάζει λόγω συνωνυμίας δύο ερευνητών.
326
Έχω διαβάσει την πρώτη και συμφωνώ.
sarant said
328 Καλό!
329 Βρυξέλλες, δεν μπορούν να κλείσουν.
Pedis said
Τι συμβαίνει με την καλή μας και δημοκρατική κυβέρνηση που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Επαναπροωθούν πρόσφυγες στα νησιά με ειδικές θαλάσσιες σκηνές
Δύο νεκροί, μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες στον Εβρο
Pedis said
# 328, 332 – Ε, μάλλον θα πει
«σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο δεν βοηθάει η ένταση από καμιά πλευρά [Χμμ …]… πρεπει όλοι ενωμένοι να τηρήσουμε τα μέτρα … και οι γιατροί όπως και οι δυνάμεις της τάξης να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους [το πιάνεις το υπονοούμενο;]»
(και μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η αστυνομία θα μπορεί και πάλι με άνεση να δέρνει όσους γιατρούς και νοσοκόμους διαμαρτύρονται για την τριτοσκοσμική κατάσταση του συστήματος υγείας … )
Pedis said
# 329 – Βέλγιο:
https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV_epidemiological_situation.aspx?lcid=1036
Και τούτοι δίνουν αναλυτικό δελτίο.
Μπορεί, μετά την επιδημία, να δημοσιεύσει και το δικό μας Υπ. Υγείας κάτι παρόμοιο, για εγκυκλοπeδικούς λόγους.
Μαρία said
332, 335
Η Φλάνδρα τελικά έχει πληγεί περισσότερο κι όχι η Βρυξέλλα. https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Documents/Covid19/Epi%20update_FR/COVID-19_Daily%20report_20200406%20-%20FR.pdf
Μαρία said
333
Δεν τους πνίγουν κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Πολύ προχώ μέθοδος.
Μόλις δημοσιεύτηκε αυτό https://twitter.com/EFSYNTAKTON/status/1247477501825335297, έσπευσε ο Μηταράκης να το διαψεύσει.
Έχει μαζέψει απο κάτω όλα τα φασιστόμουτρα του τουίτερ, περισσότερα κι απ’ όσα μαζεύει ο Νικοκύρης.
Pedis said
Μαρία: https://genova.repubblica.it/cronaca/2020/04/07/news/case_di_riposo_liguri_con_i_tamponi_emergono_i_malati_nascosti-253345863/?ref=RHPPTP-BH-I253339109-C4-P5-S2.4-T1
Non si conosce al momento la percentuale di mortalità: le schede compilate dalle strutture e le informazioni trasmesse alla Regione devono essere raggruppate per categorie e contestualizzate. Capire quanti dei 1246 decessi registrati dall’Anagrafe di Genova nel mese di marzo siano ascrivibili alle case di riposo. Anche se Ernesto Palummeri, ex primario di Geriatria in pensione, richiamato in servizio da Alisa per gestire l’emergenza coronavirus tra la popolazione anziana, non nasconde di aspettarsi cifre di letalità molto alte. Ieri, su scala regionale si sono contati 39 morti, raggiungendo la cifra di 595 decessi.
Όλο και περισσότεροι τείνουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο της διαφοράς (τοπικά, εκεί μπορεί να οδηγησει σε σχετικά αξιόπιστα συμπεράσματα)
για την εκτίμηση των θυμάτων της επιδημίας.
sarant said
337 Όντως!
Triant said
Νά μια ωραία μάντρα (μια που τ’ αναφέραμε):
dryhammer said
314.
Η οικονομία στον καιρό του κορονοϊού:
Ψωμί κι ελιά, με Τσιόδρα – Χαρδαλιά
328.
Ως ιατροψάλτης και για να κάτσετε σπίτι πτωχοί (μην επιβαρυνθεί και η ΠΦΥ), απορία ψάλτου Vicks.
Μαρία said
338
Grazie
340
Μια που τ’ αναφέραμε κι αρχή διαλόγου κάναμε 🙂
Spiridione said
337 ανοιχτά κλειστά κέντρα
https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/238302_atakti-ypanahorisi-gia-ta-anoihta-kleista-kentra-malakasas-kai-serron
Μαρία said
343
Ρε τη μουσίτσα!
Spiridione said
Αυτό έχει πολλή πλάκα. Καλοί, χρυσοί οι δημοσιογράφοι μας, αλλά άμα τους πατήσεις στον κάλο …
dryhammer said
309, 311. You put me in the blood!
343,344. Ο ορισμός της ποντικομαμμής.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
346 Don’t chew!
Μαρία said
345
Είχα δει αυτή την παραλλαγή https://twitter.com/tetRadio/status/1247518891107966981
Μαρία said
Γς said
346:
Pedis said
# 348, 349 – Ε ρε μάσες! Και μεις που δεν έχουμε άκρες στο κόμμα πάντα στην απέξω ρε πόστη μου! Αυτό δεν είναι καθόλου δίκαιο.
Μαρία said
351
Θα πιαστούν οι μασέλες τους στο τέλος. Μέχρι κι η σύζυγος Κικίλια πήρε.
Pedis said
# 352 – Τίποτα-τίποτα, εχουμε κάνει λάθος επιλογές στη ζωή.
Με κουλο-γλείψιμο νά τα φράγκα και οι θέσεις!
—
Pedis said
Φόρτσα κουλο-γλείφτες!
Μαρία said
Κυκλοφορεί κι ένα κείμενο συλλογής υπογραφών https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/ypoyrgeio_ygeias_ellados_stirizoyme_to_esy/
voulagx said
#352: «Μέχρι κι η σύζυγος Κικίλια πήρε.» Πηρε κι Μπαλατσινου; Για ποιο λογο;
Μαρία said
356
https://jenny.gr/
voulagx said
#352 :Τωρα προσέχω το Τζένη Αγιανδρίτη σε κόκκινο πλαίσιο. Εχει καμμιά σχέση;
mitsos said
@353Καλά τα λέει ο Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ
αλλά
δεν μπορώ να μην επισημάνω μια νόστιμη στραβοτιμονιά «εν τη ρύμη του λόγου»
«… όλων των καπιταλιστικών κρατών με εξαίρεση της Κούβας «
Pedis said
# 356, 357 – Γι αυτό τουίτισε έτσι:
Pedis said
# 359 – Πιθανολογώ επειδή εκεί το σύστημα υγείας ειναι ακόμη δημόσιο.
Πήρατε χαμπάρι τι συμβαίνει στο Γουαγιακίλ, την μεγαλύτερη πόλη του Εκουαδόρ;
Pedis said
-> 360 – Λάθος τουιτίσμα. Εδώ:
Pedis said
# 361 β –
https://www.telesurenglish.net/news/Ecuadors-Guayaquil-Runs-out-of-Coffins-as-COVID-19-Deaths-Soar-20200406-0010.html
Μαρία said
354
Βλ. 112 🙂
Pedis said
Όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στην επιφάνεια για ανειδίκευτους υπαλλήλους call center ιδιωτικής πολυεθνικής χωρίς ιατρικό υπόβαθρο που απαντά τις κλήσεις πολιτών στο 1135 του ΕΟΔΥ και συμβουλεύουν πολίτες να μείνουν σπίτι όπως και να μην εξεταστούν ακόμη και αν τους περιγράφουν ότι έχουν συμπτώματα.
«Αρνούμαι και εγώ και η οικογένειά μου και όλος ο κόσμος να πεθάνουμε στο σπίτι μας ή στην καλύτερη περίπτωση να αρρωστήσουμε χωρίς τεστ και χωρίς ιατρική παρακολούθηση», καταγγέλλει στο documentonews.gr η φαρμακοποιός Κική Καρυδάκη.
Εδέησε, σήμερα, ο Τσιόδρας να δώσει τον αριθμό των νοσηλευομένων;
Μπορεί να είμαστε ειδική περίπτωση γονιδιώματος ή δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συμβαίνει, πάντως, πληροφοριακά:
το ποσοστό όσων έχουν χρειαστεί νοσηλεία (επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων) στην Ιταλία και στην Ισπανια είναι νοσηλευομένων είναι 58% και 55%, αντίστοιχα.
Μαρία said
363
Και αυτό. Κλικ για όλο το νήμα.
Μαρία said
363
Τα είδα εδώ.
Κυνηγός said
Για την αρτιότητα του άρθρου, επιτρέψτε μου μιά απαραίτητη διόρθωση: Το όνομα του φονικού κορωνοϊού είναι SARS-CoV-2 που σημαίνει «Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2». Το όνομα COVID-19, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, είναι το όνομα της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, όχι του ιδίου του ιού.
Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει ένα κατατοπιστικότατο άρθρο στο «Nature» της 17ης Μαρτίου https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9
Pedis said
# 366 – Αναμενόμενα δεν είναι αυτά με τις κοινωνικές διαφορές και το σύστημα υγείας που (δεν) έχουν;
spyridos said
Α.
338
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεγάλη πίεση (και από τους οικογενειακούς γιατρούς) προς τη στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας (CBS)
για να υπάρξει παρουσίαση των θανάτων κατά περιοχή.
Εδώ λοιπόν μια παρουσίαση όλων των θανάτων πανολλανδικά από 1/7/2017 ως την προηγούμενη βδομάδα.
Με δύο γκρίζες γραμμές οι αναμενόμενοι θάνατοι. Τα όρια του κανονικού.
Αρχές 2018 είναι εμφανής πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω της επιδημίας γρίπης εκείνης της χρονιάς.
Μια παρόμοια αύξηση φαίνεται και τώρα
Βγήκε και ένα εβδομαδιαίο ραπόρτο για ολόκληρη τη χώρα κατά επαρχία.
Εδώ στα αγγλικά
https://www.cbs.nl/en-gb/news/2020/14/mortality-rising
Στο τελευταίο γράφημα είναι η εμφανής αύξηση των θανάτων στις δύο επαρχίες που χτυπήθηκαν περισσότερο (Limburg , Noord Barbant).
To CBS μάλιστα υπολόγιζε ότι ως εκείνη τη στιγμή οι «αδικαιολόγητοι» θάνατοι είναι μερικές εκατοντάδες περισσότεροι απ όσους δικαιολογούν οι επίσημοι αριθμοί θανάτων από κορονοιό.
Δημιουργήθηκε και μια παρεξήγηση με το RIVM (ΕΟΔΥ) το οποίο ως εχθές ήταν χαρούμενο επειδή οι θάνατοι είχαν μειωτική τάση.
Προχθές ήταν 115, Και ξαφνικά σήμερα ανακοίνωσαν 234 για το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Το μόνο καλό είναι ότι η στατιστ, υπηρεσία έδειξε ότι είναι ανεξάρτητη και δεν πρόκειται να ακολουθήσει εντολές.
Β
Μια σκέψη που την είπα και αλλού.
Το μέσο εισόδημα είναι πανευρωπαϊκά ένας καλός δείκτης για την εξάπλωση του κορονοιού.
Από χώρα σε χώρα αλλά και εσωτερικά από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Το Βέλγιο που αναφέρθηκε σήμερα για παράδειγμα όπου η Φλάνδρα έχει χτυπηθεί [περισσότερο από τη Βαλλονία.
Και η πλουσιότερη πόλη η Αμβέρσα περισσότερο από τις Βρυξέλλες.
Δεν πιστεύω φυσικά ότι το εισόδημα από μόνο του είναι ο παράγοντας αλλά παρελκόμενά του όπως πχ η δυνατότητα για πολλά και μακρινά ταξίδια.
Pedis said
-> 365 Κάτι πάει να δημοσιευτεί σχετικά με τους νοσηλευόμενους. Για αρχή στην Αθήνα:
Ν.ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: […] Αυτή τη στιγμή στην Αττική, για να πάρουμε ένα παράδειγμα, από την έναρξη της επιδημίας είχαμε 1.082 κρούσματα. Ενεργά σήμερα τα 712. 712 συμπολίτες μας δεν έχουν αναρρώσει ακόμα.
Από αυτούς οι 293 νοσηλεύονται και 419 είναι σε καραντίνα κατ’ οίκον . […]
Τουτέστιν, ποσοστό νοσηλευομένων στην Αττική -> 41%.
Με το καλό, να δούμε και για όλη την Ελλάδα.
Διόρθωση: στην Ιταλία το ποσοστό των νοσηλευομένων μέχρι τώρα είναι 37%. Το τρέχον αντίστοιχο 40%.
Στην Ισπανία το 55%.
Στη Γαλλία (φαίνεται ότι είναι το εντυπωσιακά υψηλό) 73%.
[Με επιφύλαξη αλλά έτσι συνάγεται από τα στοιχεία -> https://www.santepubliquefrance.fr/maladies-et-traumatismes/maladies-et-infections-respiratoires/infection-a-coronavirus/articles/infection-au-nouveau-coronavirus-sars-cov-2-covid-19-france-et-monde ]
Στο Βέλγιο το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 50% [δες # 335].
Pedis said
# 370 – Βγήκε και ένα εβδομαδιαίο ραπόρτο για ολόκληρη τη χώρα κατά επαρχία.
Εδώ στα αγγλικά
https://www.cbs.nl/en-gb/news/2020/14/mortality-rising
Ενδιαφέρον! Όλοι έχουν αρχίσει να ψάχνονται … Θα είχε ενδιαφέρον και ίσως θα ήταν πιο αξιόπιστη η ίδια έρευνα στην περίοδο ενός μήνα επιδημίας (να μειωθούν τα τυχαία σφάλματα).
sarant said
370-372 Θα πει βέβαια κάποιος ότι λόγω του ιού και του περιορισμού δεν έχουμε θανάτους από τροχαία.
Pedis said
# 373 – Είναι καμιά εφτακοσαριά το χρόνο. Στον μήνα κατα μ.ο. 58. Ο covid19 έχει ξεπεράσει ήδη το πλάνο (ανεξαρτήτως ηλικίας του θύματος).
Pedis said
-> 374 – Στην Ελλάδα οι 700 νεκροί, προφανώς. 3400 στην Ιταλία, 1700 στη ΜΒ κλπ. Το ετήσιο πλάνο το έχουν ήδη υπερκαλύψει ολες οι χώρες …
Pedis said
https://www.efsyn.gr/node/238358
Covid-19: Παραίτηση με αιχμές για το επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΕ
Σε μία μακροσκελή δήλωση αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα» ενώ κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».
Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».
Άμα ήταν για μάσα με μνημόνια και δαιταγές για ιδιωτικοποιήσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας θα υπήρχε αλληλεγγύη, συντονισμός και επαρκής … χρηματοδότηση και των οικονομικών δολοφόνων αλλά και όλων εκείνων που θα εκτελέσουν τις αποφάσεις σε κάθε χωρα …
Δύτης των νιπτήρων said
376 Pedis, η είδηση όπως την μετέδωσαν τα ελληνικά μέσα παραλείπει να πει ότι ο Φεράρι (που μοιάζει να είναι συνδυασμός ερευνητή με επιχειρηματία) ήρθε σε σύγκρουση με το επιστημονικό συμβούλιο του ERC, το οποίο αποτελείται από ερευνητές και όχι γραφειοκράτες. Δεν έχω ούτε παραπέρα πληροφόρηση (μπορεί να έχω σύντομα όμως) ούτε διαμορφωμένη γνώμη, αλλά τείνω να εμπιστεύομαι τις προθέσεις των ανθρώπων αυτών.
https://t.co/ctvGZqmNby?amp=1
Pedis said
# 377 – Του λόγου μου εστίασα στη φαγωμάρα και στην έλλειψη διαθεσης συντονισμού και αλληλεγγυης τα οποία εναι τα χαρακτηριστικά ενωσιο-ευρωπαικά γνωρίσματα της επιδημίας. Ενώ αν ήταν για να φάνε εγγυημένα, στοιχισμένα και βάση σχεδιασμού και προγράμματος θα ήταν όλοι αγαπημένοι και συνεργάσιμοι.
Δυστυχως, δεν έχω ιδεα ποιος είναι ποιος ούτε το ποιόν των δημοσιογράφων και σε τι αποσκοπούν.
Pedis said
https://repo.epiprev.it/index.php/download/andamento-della-mortalita-giornaliera-sismg-nelle-citta-italiane-in-relazione-allepidemia-di-covid-19-secondo-rapporto-1-febbraio-28-marzo-2020/
Πολύ καλή δουλειά!
Andamento della Mortalità Giornaliera (SiSMG) nelle città italiane in relazione all’epidemia di Covid-19, 1 Febbraio – 28 Marzo (secondo rapporto)
Λεπτομερης μελέτη της θνησιμότητας (και σε συνάρτηση των ηλικιακών ομάδων) σε διάφορες Ιταλικές πόλεις. Στις πόλεις του Ιταλικού Βορρά ο αριθμός των θανάτων είναι ξεκάθαρα εκτος των αναμενόμενων διακυμάνσεων.
Άλλη δημοσίευση πιο συνθετικ (στα ιταλικά κι αυτή, αλλά τα πλοτ μιλάνε μόνα τους)
https://www.infodata.ilsole24ore.com/2020/04/03/coronavirus-marzo-anche-milano-la-mortalita-raddoppiata/
Σε ένα μήνα (για να μαζευτεί επαρκής όγκος δεδομένων ) θάναι καιρός να κινηθουν και οι δικές μας σχετικές επιστημονικές υπηρεσίες να κάνουν παρόμοιες δουλειές.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Η έκθεση προβλέπει ότι μεταξύ 2015-2050 θα υπάρξουν στη χώρα μας 69.774 θάνατοι εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Η Ιταλία και η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω των ανθεκτικών βακτηρίων. Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38% (εμφανίζοντας αύξηση περίπου 7% μεταξύ 2005-2015), ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλο σχεδόν 3% έως το 2030. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες (Ολλανδία, Νορβηγία κ.α.), όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου στο 5%.
[…]
https://www.ethnos.gr/ygeia/3392_oosa-70000-thanatoi-stin-ellada-eos-2050-apo-loimoxeis
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Στην Ελλαδα προβλεπω στο τελος της επιδημιας 140 (νεωτερη εκτιμηση εως 200) θανατους , ΥΠΟΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟΥΣ απο τις λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα (1,626) και διπλασιους απο τις συνηθεις εποχιακες ιωσεις.
Αν υπαρχει γιατρος ή εδικοτερος , ας σχολιασει οτι η Ιταλια ερχεται πρωτη στις λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα ( 10,762) και επομενως ισως εξηγειται και η μεγαλυτερη θνησιμοτητα που οφειλεται σε δευτερογενεις βακτηριακες μολυνσεις ασθενων μολυσμενων ήδη απο κορονοιο.
https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/30/loimos/#comment-643824
Pedis said
-> 379 – Επομένως, αν αφαιρεθεί από το συνολική διαφορά ο επίσημος αριθμός των θυμάτων του ιού θα αποκτηθεί μια πρώτη εκτίμηση (κατώτερο όριο) όχι μόνο για τους θανατους αλλά και για τον πολύπαθο από προβλέψεις και εκτιμήσεις αριθμό των κρουσμάτων.
Pedis said
# 381 – Αφώτιστε, βρήκες το άργκιουμεντ γιατί τα ποσοστα θνητότητας στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία είναι συγκρίσιμα > 10% ;
(Τάχουμε ξαναπει αλλά μάλλον δεν διαβάζεις … )
voulagx said
Και λιγο γελιο:
Δεν μπορεί να περιμένει από τον τσεκαδόρο των ΚΤΕΛ Σταικούρα και από τον Μπελμοντό της Στυλίδας Βρούτση να πάρουν στους ώμους τους την Οικονομία και το Ασφαλιστικό.
Αυτοί οι δύο είναι για να κρατάνε το κυλικείο της εκπομπής του Γιώργου Αυτιά.
Εχει κι αλλα ωραία 😆
Νέο Kid said
Δεν είχα σκοπό να παρέμβω στο «έπος» που γράφεται εδώ και μέρες στο ιστολόγιο, αλλά δεν αντέχω άλλο τα απενενοημένα διαβήματα «ερμηνείας» …
Λοιπόν, οι δευτερογενείς ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ( αυτος είναι ο στάνταρ όρος )στέλνουν στάνταρ στα θυμαράκια πολλούς ,ανεξαρτήτως της ασθένειάς τους και χρεώνονται στατιστικά πάντα στην αντίστοιχη ασθένεια.
Το ότι η Ιταλία , η Ισπανία και τώρα η Γαλλία και η Αμερική θα έχουν αυξημένη θνησιμότητα στα νοσοκομεία είναι απολύτως αναμενόμενο επειδή οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις αυξάνονται πολύ όταν ένα νοσοκομείο πλησιάζει τον κορεσμό του σε χωρητικότητα.
Και φυσικά , η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιότητα.
Όπως σε μια μεγάλη πυρκαγιά έχει πολλές ζημιές και πολλούς πυροσβέστες , δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο αριθμός των πυροσβεστών που βαίνει αναλογικός με τις ζημιές είναι η γενεσιουργός αιτία των ζημιών …
Έλεος δηλαδή!
Αφώτιστος Φιλέλλην said
383. Συνεχιζεις να εισαι επιθετικος. Τι σου συμβαινει ;
Ως πολιτης με ενδιαφερει το αυριο (αλλα και το σημερα ) . Οταν ετησιως περιπου 1600 ελληνες πεθαινουν (και θα πεθαινουν στο μελλον) απο λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα, δηλ. πολλαπλασια απο τα προβλεπομενα θυματα της επιδημιας του κορονοιου, αυτο πρεπει να το επισημανω .
Δεν ειμαι επιδημιολογος για να κανω επεξεργασια στοιχειων και να αποφανθω γιατί τα ποσοστα θνητότητας στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία είναι συγκρίσιμα. Το αφηνω στους φωτισμενους 🙂
Καποιος βρεττανος καθηγητης στο BBC ειπε οτι » η Ιταλια ερχεται πρωτη στις λοιμωξεις απο βακτηρια ανθεκτικα στα αντιβιοτικα ( 10,762) και επομενως ισως εξηγειται και η μεγαλυτερη θνησιμοτητα που οφειλεται σε δευτερογενεις βακτηριακες μολυνσεις ασθενων μολυσμενων ήδη απο κορονοιο.»
voulagx said
@Pedis:
Δες «Γιατί οι αριθμοί δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπαστυνόμο Χαρδαλιά» στο λινκ του #384.
nikiplos said
Πάντως ας δούμε και μια περιπέτεια, όσον αφορά του τι εστι μια λοίμωξη του αναπνευστικού…
http://otto-great-chaos.blogspot.com/2018/11/blog-post.html
(είναι σαφές πως αν ο παθών που γράφει την ιστορία, το είχε πάθει επί κορονοϊού, δεν θα την είχε γλυτώσει… )
spyridos said
385
Μιά ερώτηση.
Από τους 2.248 ανθρώπους που πέθαναν ΕΠΙΣΗΜΑ από κορονοιό στην Ολλανδία 60% δεν είδε νοσοκομείο ούτε με κυάλια.
Πολλοί ΜΗ καταμετρημένοι σαν θύματα του κορονοιού, νεκροί, παραδέχεται το σημερινό ανακοινωθέν θανάτων. Ούτε αυτοί πλησίασαν νοσοκομείο.
Μπορείς να μου εξηγήσεις πως έπαθαν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη?
Αν την σκαπουλάρω όταν τελειώσει όλο αυτό θα πάω να δώσω την εξήγησή σου στον οικογένεια του γείτονά μου (οι εξώπορτες μας 1 μέτρο απόσταση)
που πέθανε την προηγούμενη Πέμπτη. Στο σπίτι του.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
388 Εξαιρετικο και επικαιρο διηγημα .
Προτεινω να δημοσιευτει και εδω.
Απο το σχολιο μου οταν το ειχα διαβασει.
afotistosfilellin2 Δεκεμβρίου 2018 – 2:37 μ.μ.
Πολλες φορες που μια βιωμενη κατασταση σου μετουσιωνεται σε διηγημα. Η πρωτη -που θυμηθηκα γιατι υπαρχουν πολλες- ειναι με την διεστραμενη της εισπρακτικης εταιρειας.
Αλλα αυτην την φορα διαβασα απνευστι την πολυ δυνατη σου ιστορια και μονον οταν τελειωσα και ειδα τις ευχαριστιες το καταλαβα….
Πολλα μου αρεσαν, οπως : » Ήταν πολύ αργά. Η αλαζονεία είν’ ο τάφος του ισχυρού. »
Δεν ειμαι σιγουρος για την κριση μου, αλλα ειναι μια πολυ καλα δομημενη βαλκανικη ροκ ιστορια, χωρις τιποτα περιττο που ισως πρεπει να προωθηθει σε ολους τους φοιτητικους συλλογους ιατρικης.
Προσωπικα θα την προτεινω για δημοσιευση σε μερικους ιστοτοπους που γραφω.
Ευχομαι λοιπον να γραψεις και αλλα πολυ καλα διηγηματα χωρις αντιστοιχες πολυ επικινδυνες περιπετειες!
sarant said
384 Γιατί «Μπελμοντό της Στυλίδας» ο Βρούτσης;
389 Γείτονάς σου, ε; Ηλικιωμένος;
Pedis said
# 386 – την βρίσκεις να κανεις τον βλάκα, Αφώτιστε; Πάσο.
—
Δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε γραμμένη την κάθε παπαριά ως επιχειρημα του στυλ silver bullet. Υπόψην, τα επιχειρήματα silver bullet πρέπει να σκοτώνουν όλα τα θηρία.
Αλλιώς είναι στρακαστρούκες για θόρυβο και ενόχληση …
Οι νεκροί από covid19, όπως συμπεραίνεται από διάφορες αναλύσεις, ενδέχεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι των καταγεγεγγραμμένων …
στις χώρες, δηλ. όπου αυτοί καταγράφονται με κάποια αξιοπιστία, δηλ. εκεί όπου οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο νοσοκομείο όταν παρουσιαστεί η αναγκη και δεν τους αποτρέπουν να μην πάνε.
Όσοι πεθαίνουν στο σπίτι, οι οποίοι σε αριθμό φαίνεται ότι είναι, τουλάχιστον, τόσοι όσοι πεθαίνουν και στο νοσοκομείο δεν έχουν τον κίνδυνο της ενδονοσοκομειακής μόλυνσης, η οποία βεβαίως ειναι υπαρκτή αλλά θα μπορούσε να εξηξήσει ένα μικρό κλασμα του συνόλου των θανάτων.
Pedis said
Παρόμοιο επιχείρημα έχει και ο Σπύρος στο #389.
Νέο Kid said
389. Μα τι λες τώρα;; Για τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους γράφεται το «έπος» μεταξύ pedis και αφώτιστου.
Δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις;
Αφώτιστος Φιλέλλην said
394. Για τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους γράφεται το «έπος» μεταξύ pedis και Heneghan * . Ο ΑΦ εκανε την επιλογη του σχολιου απο δημοσιευμα του bbc . Διαβαστε το ολο και θα συμφωνησετε (βλ. ΥΓ)
Carl Heneghan
BM, BCH, MA, MRCGP, DPhil
Professor of Evidence-Based Medicine
Director of CEBM & Programs in EBHC
Editor in Chief, BMJ EBM
NHS Urgent Care GP
NIHR Senior Investigator
Οι υπολοιποι δεν κινδυνευουμε τωρα. Θα πεθανουμε ομως απο εμφραγμα, εκεφαλικα και κσρκινο κια μερικοι στα βαθια μας γηρατια..
Μετανοείτε!
ΥΓ Coronavirus: Why death and mortality rates differ
Covid-19
[…..]
Several main factors account for much of the difference we’re seeing – and perhaps the most important come down to simply how we’re counting, as well as testing, cases.
[….]
Heneghan suspects that one factor at play in Italy’s high figures could be not to do with the virus itself, but with bacteria. The country has the highest numbers of deaths due to antimicrobial resistance in the EU – in fact, a third of all EU deaths from antimicrobial resistance happen in Italy. While antibiotics do precisely nothing to tackle a virus, a viral infection can often open the way for secondary infections or complications like bacterial pneumonia. If that then can’t be treated properly with antibiotics because the bacteria is resistant, then this can be what kills the patient, not the virus itself.
“This is an incredibly important part of the whole story,” says Heneghan. “And it is particularly prevalent in the elderly.”
[….]
https://www.bbc.com/future/article/20200401-coronavirus-why-death-and-mortality-rates-differ
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Industry Voices—Another enemy emerges in the COVID-19 fight: Antibiotic-resistant bugs
Hospitals across the globe are overwhelmed with coronavirus patients. Many of those patients ultimately develop viral pneumonia, one of the most common symptoms.
But a subset of patients must fight another—and more terrifying—enemy. Doctors are increasingly watching in horror as drug-resistant bacteria, or «superbugs,» invade patients’ weakened bodies and send them into fatal septic shock.
These secondary bacterial infections are largely immune to our current antibiotics arsenal. And as a result, patients who might have survived if we had more effective treatments are dying instead. If lawmakers don’t learn from this quickly—and jumpstart antibiotics development—we’ll be woefully unprepared when the next pandemic strikes.
The outbreak of COVID-19 has brought the threat of antibiotic resistance front and center. But it’s far from a new public health challenge.
https://www.fiercehealthcare.com/hospitals-health-systems/industry-voices-another-enemy-emerges-covid-19-fight-antibiotic-resistant
P said
# 384 – Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του Τσάκαλου.
Σε σχέση με την επιδημία, έχω καταλάβει ότι, όπως λέμε, «εννιά στα δέκα» δημοσιευματα είναι άκρως μισλίντιν, είτε ηθελημένα, είτε από βλακεία, είτε για τις δύο προηγούμενες αιτίες + κοπυπάστωμα.
Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα ΕΠΙΣΗΜΑ δεδομένα (ακόμη και με τα μειονεκτήματα στα κριτήρια καραγραφής και τις πιθανώς σοβαρές διαφορες των κριτηρίων από χώρα σε χώρα) ο καθένας βάζει τον κώλο του κάτω και, τουλάχιστον, μπορεί να βγάλει άχρηστες, άσχετες ή εσφαλμένες τις περισσότερες «διαπιστώσεις» που κυκλοφορούν.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ
O συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης στο iefimerida: Ο κορωνοϊός εκμηδένισε δύο πράγματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Εκκλησία
[…]
Αρα μιλάμε για μια ριζική αλλαγή στο κυρίαρχο σύστημα εξουσιών, στο πολιτικό σύστημα λόγω κορωνοϊού;
Η πολιτική φυσικά δοκιμάζεται ως ο τρίτος πόλος της δημόσιας λειτουργίας. Ηδη διακρίνουμε ότι δεν έχει σημασία αν είναι αριστερό ή δεξιό κόμμα στην κυβέρνηση, σημασία έχει να κάνει καλά τη δουλειά του. Πρέπει να αντιστρέψουμε τους όρους: όχι κάνω καλά τη δουλειά μου επειδή είμαι αριστερός. Αλλά, είμαι αριστερός επειδή κάνω καλά τη δουλειά μου. Στην περίπτωση της πανδημίας, καταργούνται οι διαχωρισμοί και μπορεί κανείς να πει ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ως δεξιά ή κεντροδεξιά κάνει καλά τη δουλειά της. Αρα που θα την κατατάξουμε; Εχουν νόημα οι διαχωρισμοί; Οι πράξεις και μόνο αποδεικνύουν τις αξίες σου ως κόμμα. Η καταστροφική πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόδειξη ότι δεν έχει σημασία να κυβερνάς ως αριστερός ή δεξιός. Αυτό είναι πολύ βαθιά ανατροπή. Θίγει την νοοτροπία, τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν τα μυαλά, οι διαθέσεις. Θα θιγεί το εσωτερικό των πραγμάτων και θα φέρει θέλοντας ή όχι κάποιες αλλαγές στον δημόσιο χώρο.
[…]
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/dimitris-dimitriadis-koronoios-ekklisia-syriza
Αφώτιστος Φιλέλλην
ΥΓ Λιγο υπερβολικος ο ΔΔ αλλα εχει ανιχνευσει μικρες μεταβολες.
voulagx said
#391 Την ιδια απορια εχω κι εγω. Ναλεγε των Κυκλαδων θα το καταλαβαινα.
Pedis said
Pedis said
-> 363, 367 – Γουαγιακιλ (Guayaqil) του Εκουαδόρ.
Πόλη με 3.5 εκ κατοίκους. Εκτεταμένες περιοχές με φαβέλες. Πρόκειται για την περιοχή των επιχειρηματιών-βιονηχάνων μαφιόζων που ελέγχουν και πολιτικά την περιοζή επί μακρόν, ακόμη και επί εποχής Κορρέα. Αυτος είναι ένας λόγος παραπάνω που το σύστημα των υποδομών είναι ακόμη πιο προβληματικό από αλλού στη χώρα ή του Κίτο.
(από ένα φίλο εκουαδοριάνο)
sarant said
388-390 Δεν είναι κακή ιδέα να το βάλουμε, έχουμε βάλει κι άλλα δικά του.
Pedis said
-> 379 – Μελέτη της θνησιμότητας, παρόμοια με την περίπτωση της Ιταλίας, και για την Ισπανία:
Click to access MoMo_Situacion%20a%207%20de%20abril_CNE.pdf
Στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το φαινόμενο είναι ξεκάθαρο. Μένει να αφαιρεθεί ο επίσημος αριθμός των θυμάτων της επιδημίας για να εκτιμηθεί η μη καταγεγγραμένη διαφορά.
Pedis said
Επειδή στη δική μου οθόνη δεν λέπω τον λίκνο (*.pdf) τον ξαναβάζω εδώ
ΑΑΑhttps://www.isciii.es/QueHacemos/Servicios/VigilanciaSaludPublicaRENAVE/EnfermedadesTransmisibles/MoMo/Documents/informesMoMo2020/MoMo_Situacion%20a%207%20de%20abril_CNE.pdf
Δυτικά Προάστια said
Διαβάζω εδώ και μέρες τα σχόλια των αναγνωστών για τον Κορονοϊό και ειλικρινά εκπλήττομαι διαπιστώνοντας πόσο αρνητικοί (και λίαν ειρωνικοί) είναι ΟΛΟΙ οι σχολιαστές στην λεγόμενη «Ανοσία της Αγέλης» (herd immunity). ΚΙ ΟΜΩΣ: Όλα τα έγκυρα ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική δέχονται πως η πολυπόθητη «Ανοσία της Αγέλης» είναι αυτή που θα βάλει τέλος στον φονικό Κορονοϊό covid-19… Γράφει, για παράδειγμα, στις 3 Απριλίου το Bloomberg.com:
«There’s a consensus that the pandemic will only end with the establishment of so-called herd immunity. That occurs when enough people in a community are protected from a pathogen that it can’t take hold and dies out….. The portion of a population that would have to be exposed to the virus to establish herd immunity is also unknown. Generally, it’s high, for example 75% for diphtheria and 91% for measles. Patrick Vallance, the U.K. government’s chief scientific adviser, estimated the figure at 60% in February…. Some research assumes the actual number of infections is much higher than the confirmed cases. If that’s true, countries are closer to herd immunity than we know»
Ρωτάω ευθέως τους σχολιαστές που ειρωνεύονται την «Ανοσία Αγέλης», η οποία έδωσε την λύση τόσο στον Λοιμό της Αθήνας (430 π.Χ.), όσο και στην Πανώλη του Ιουστινιανού (541 μ.Χ.): Έχετε σκεφτεί, αγαπητοί φίλοι, τί ανείπωτη καταστροφή θα ζήσει η Ελλάδα από το φετεινό καλοκαίρι και μετά; Όλες οι υπόλοιπες Δυτικές Χώρες θα έχουν αναπτύξει την πολυπόθητη «Ανοσία Αγέλης» και θα έχουν ξεφορτωθεί διά παντός τον covid-19, ενώ εδώ στην Ψωροκώσταινα ο ιεροψάλτης Τσιόδρας θα συνεχίζει να ανακοινώνει περίλυπος και νέους νεκρούς… Κι ενώ οι άλλες Δυτικές Χώρες θα έχουν επανεκκινήσει την Οικονομία τους, εμείς εδώ στην Ελλάδα θα στήνουμε λαϊκά συσσίτια όπως στην Κατοχή, για να μή πεθάνει ο κόσμος από την πείνα.
Εδώ είμαστε και θα δείτε πού οδηγεί την χώρα η υποτιθέμενη πονοψυχία του αριστερού ιεροψάλτη Σωτήρη Τσιόδρα, που εμπιστεύεται τυφλά ο χαζούλης Κούλης: Στην επιβολή καθεστώτος Κοινοκτημοσύνης, δηλαδή στο περίφημο «omnia communia» (= άπαντα κοινά) των Πράξεων των Αποστόλων από το οποίο εμπνεύστηκαν οι Μάρξ + Ένγκελς το όνομα «κομμουνισμός» στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Έτσι εξηγείται γιατί τόσοι πολλοί σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου μισούν θανάσιμα την «Ανοσία Αγέλης»: Διότι αντιλαμβάνονται πως είναι ο μοναδικός εναπομείνας εχθρός για την πραγματοποίηση του προαιώνιου ονείρου των εν Ελλάδι μπολσεβίκων: Να επιβληθεί, επιτέλους, ο Κομμουνισμός τύπου Κούβας στην Χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη
Μαρία said
nikiplos said
398@ Πάντως το σύστημα εξουσιών στη χώρα είναι σταθερό δεν άλλαξε εν μέσω της πανδημίας:
100 οικογένειες, σε έναν διαπλεκόμενο ιεραρχικά δομημένο σύστημα εξουσίας που διοικούν από το παρασκήνιο χωρίς να εκτίθενται στο πολιτικό στερέωμα. Ομού με άλλες τόσες πολιτικών γόνων, που επίσης εδώ και χρόνια έχουν κτίσει ένα πλέγμα εμπιστοσύνης μαζί με τις πρώτες. Και δίπλα τους ο σκληρός πυρήνας της ΔΙΣ.
Κάτω από αυτούς ένα κατ’ επίφαση κράτος μη δικαίου, που προσπαθεί απεγνωσμένα να στηρίξει το παραπάνω πρότζεκτ. Πριν 10 χρόνια έλπιζα πως η παρουσία μας στην ΕΕ, θα υποχρέωνε κάποιες νησίδες δημοκρατικότητας, να υπάρξουν και να ανθίσουν σε τούτον τον τόπο. Σήμερα και μετά το 2010, γνωρίζω πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Την πρώτη από τις δύο προηγούμενες παραγράφους (100 οικογένειες … ΔΙΣ), παλαιότερα την άκουγα μόνο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Εδώ και 10 χρόνια την ακούμε από τον Σόϋμπλε και τον πολιτικό του πυρήνα.
Pedis said
# 406 – θα μπορούσε να είναι για καλό μόνον αν δεν κτυπούσε στα τυφλά …
Μαρία, είδες τα 379 και 403;
spyridos said
391
Ναι 65 χρονών. Ο τρίτος στη σειρά που μαθαίνω εκεί στα 65-67 που δεν πρόλαβε να πάρει σύνταξη.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
405 Το κόστος, όμως, για να αποκτήσουμε “ανοσία της αγέλης”, δηλαδή φυσικό “τοίχος προστασίας” απέναντι στον ιό χωρίς βοήθεια από εμβόλιο, θα ήταν δυσανάλογα μεγάλο, καθώς θα χρειαζόταν να καταβάλλουμε βαρύ “φόρο” δεκάδων χιλιάδων θανάτων.
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.Δημήτρης Παρασκευής:
“Στην περίπτωση φυσικής έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2 που σχετίζεται με θνητότητα 0.5-2%, για την ανάπτυξη «ανοσίας αγέλης» στη χώρα μας θα πρέπει να προσβληθεί περίπου το 50% του πληθυσμού (5.000.000 άτομα) που θα επιφέρει 25.000 – 100.000 θανάτους. Τα προηγούμενα νούμερα καθιστούν σαφές ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί έχει εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο για τον πληθυσμό”, αναφέρει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας.
https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-gia-na-apoktisei-i-ellada-anosia-agelis-prepei-na-nosisoun-5-ekat-ellines-lene-oi-epidimiologoi/129739/
Μαρία said
408
Προσωρινά για το Μάρτιο έβγαλε κι η γαλλική στατιστική υπηρεσία.
https://www.insee.fr/fr/information/4470857
Στην Πατρίδα μας εξακολουθεί να παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης για αυτή την περίοδο του έτους.https://eody.gov.gr/0408_briefing_covid19/
Pedis said
# 411 β – Αναμενόμενο: πρόκειταιμ υποθετικά, για (100 x ν)/4 θύματα επιπλέον ανά εβδομάδα (100 τα καταγεγγραμμένα θύματα, 4 για τις εβδομάδες από την αρχή της επιδημίας και βάλε ένα συντελεστή ν=2 ή 3 για τα πιθανά πραγματικά θύματα). Τουτέστιν καμιά ογδονταριά επιπλέον νεκρούς ανά εβδομάδα για όλη την επικράτεια, όταν ο μέσος όρος των νεκρών στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ειναι πει τις 2200. Πού να δει κάποιος διαφορά σε όλη την επικράτεια;
Αυτού του είδους η ανάλυση, για να έχει κάποιο νόημα, γίνεται τοπικά, εκεί που η επιδημία έχει εκδηλωθεί πιο έντονα.
Pedis said
-> 412 … θα ειναι πει τις 2200 -> … θα ειναι περί τις 2200
Pedis said
-> 412 Αυτού του είδους η ανάλυση, για να έχει κάποιο νόημα, γίνεται τοπικά, εκεί που η επιδημία έχει εκδηλωθεί πιο έντονα.
ακριβώς οπως έχουν κάνει οι Ιταλοί και οι Ισπανοί (# 379 και 403)
Δυτικά Προάστια said
Αγαπητέ κ. Αφώτιστε (410),
Κομίζει γλαύκα ες Αθήνας ο παγκοσμίως άγνωστος καθηγητής Παρασκευής. Και η γάτα του κ. Gpoint γνωρίζει ότι Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) στοίχισε την ζωή του Περικλή και 100.000 Αθηναίων πολιτών + δούλων, ενώ η Πανώλη του Ιουστινιανού εξολόθρευσε τον μισό πληθυσμό της Ιστανμπούλ (δηλ. πάνω από 600.000 νοματαίους) + τρία με τέσσερα εκατομμύρια ψυχές στην υπόλοιπη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Ακόμα πιό διδακτικός (σύμφωνα με τον Μεγάλο Γίββωνα) υπήρξε ο Λοιμός του Αντωνίνου (165 με 180 μ.Χ.) που εξολόθρευσε 5 εκατομμύρια εθνικούς, με αποτέλεσμα να βγούν από τις τρύπες τους οι Χριστιανοί και να αρχίσουν να παίζουν ρόλο στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Gibbon λέει σαφώς ότι ο σημαντικότερος καταλύτης για την τελική επικράτηση του Χριστιανισμού ήταν ο Λοιμός του Αντωνίνου, που έκανε συμπαθείς τους Χριστιανούς στον υπόλοιπο πληθυσμό, γιατί βοηθούσαν (μόνο τους ομόπιστους, εννοείται…) υποδειγματικά αυτούς που αρρώσταιναν. Αυτό που επισημαίνει ο Μέγας Γίββων, το ξέρουν καλά οι εν Ελλάδι ηγέτες των μπολσεβίκων, γι’ αυτό και ελπίζουν το αδιανόητο: Ότι ο φονικός κορονοϊός covid-19 θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την εγκατάσταση του Κομμουνισμού τύπου Κούβας στην Ελλάδα…
Σάς ερωτώ, κ. Αφώτιστε, και παρακαλώ απαντήστε:
1) Είναι τόσο ηλίθιοι οι Σουηδοί, οι Ελβετοί, οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί που εφαρμόζουν την δοκιμασμένη μέθοδο της «Ανοσίας Αγέλης» (με τους αναγκαίους περιορισμούς, εννοείται) και δεν διανοούνται να κατεβάσουν τα ρολά της Οικονομίας τους;
2) Εσείς πιστεύετε πως όταν στο τέλος του 2020 θα κάνουμε «ταμείο», οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό θα είναι λιγότεροι (αναλογικά) από τους νεκρούς στις ανωτέρω προτεσταντικές χώρες;
3) Δεν σάς υποψιάζει το γεγονός ότι αυτοί που υμνούν σήμερα τόσο προκλητικά τον ιεροψάλτη Τσιόδρα απο τους «New York Times» είναι σκληροί μπολσεβίκοι δημοσιογράφοι, όπως η γνωστή Ματίνα Στεβή, που δούλευε επί χρόνια στην «City Press» του Κύρτσου;
4) Δεν σάς υποψιάζει το γεγονός ότι ο λάτρης των προβλέψεων κ. Σαραντάκος (είναι δεκάδες οι σχετικοί διαγωνισμοί που έχει κάνει στο παρόν Ιστολόγιο για πολύ πιό ασήμαντα θέματα…) δεν τολμά να καλέσει τους αναγνώστες του να προβλέψουν πόσοι θα είναι τελικά οι νεκροί στην Ελλάδα από τον covid-19 στο τέλος του τρέχοντος έτους;
Σταματώ εδώ, για να μή κουράσουμε άλλο τους αναγνώστες
sarant said
409 Νέος δηλαδή…
Τα Δυτικά Προάστια θα μπουν σε καραντίνα, υποψιάζομαι, είναι θέμα ημερών ή ωρών.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
407 – Aν αυτό το σκεπτικό το αναγάγουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και το συνδυάσουμε με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και το χρηματιστηριακό του 21ου αιώνα, την παγκόσμια εξάπλωση του διαδικτύου, των σόσιαλ μίντια, αλλά και της οσονούπω τεχνητής νοημοσύνης και γενετικής μηχανικής, βγαίνουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, ειδικά που η εργατική παραγωγικότητα παίζει ελάχιστο ρόλο πλέον στην κερδοφορία των εταιρειών και στην δημιουργία πλούτου.
416 – 65 χρονών, νέος; έχω χάσει κάτι; Τα παιδιά του τότε τί είναι, έφηβοι; για τα εγγόνια του δεν το συζητώ, είναι αγέννητα.
Το έχουμε χάσει τελείως το μέτρο στην καταναλωτική μεριά του πλανήτη.
ΓΤ said
Αλητοπαπαδίλα: ανοιχτοί ναοί τη «μεγάλη» Παρασκευή 13:00-17:00 https://www.star.gr/eidiseis/politiki/496459/anoixtes-gia-liges-wres-oi-ekklhsies-th-megalh-ebdomada
spyridos said
417
Το διάβασα αρκετές φορές αυτές τις μέρες.
Πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί αλλά πολύ γέρος για να πάει στο γαμημένο νοσοκομείο.
Το πάθος για χρηματιστήριο δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
ΟΙ δικοί μου φίλοι έχουν ένα όνειρο. Να το κάνουν λαμπάδα το χρηματιστήριο μαζί με χρηματιστές και τραπεζίτες μέσα.
spyridos said
Μπήκα να δω ποιά είναι η ηλικία συνταξιοδότησης αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία.
Uw geschatte AOW leeftijd is 67 + 9 maanden
Ετσι πληροφοριακά
Pedis said
Εγώ το αφήνω και ο καθένας ας πάρει τα μέτρα του.
Αναφερθήκαμε κυρίως στις πνευματικές και σωτηριολογικές παραμέτρους της, αναλύοντας τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτήν και γιατί Θεός την επέτρεψε, ως άριστος παιδαγωγός και από άπειρη αγάπη προς τον άνθρωπο.
…
Ο ισραηλινός Υπουργός Υγείας κ. Yaakov Litzman δήλωσε πρόσφατα ότι τον ιό θα τον αντιμετωπίσει ο ερχόμενος «Μεσσίας» (Ιστ. Ακτίνες), τον οποίο περιμένουν οι Εβραίοι διακαώς και προετοιμάζουν πυρετωδώς την έλευσή του. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μετά την κρίση της πανδημίας θα γίνει αναγκαστικό εμβόλιο σε όλους με άγνωστο υλικό.
…
Δηλαδή: «Είπε δε ο Αβραάμ· ‘Μήπως Κύριε, θα οργιστείς εναντίον μου, εάν υποβάλω μίαν ακόμη ερώτηση; Εάν ευρεθούν εκεί, [στα Σόδομα], δέκα, [δίκαιοι];’ Απάντησε ο Θεός· ‘δεν θα καταστρέψω την πόλη για χάρη αυτών των δέκα’». Για χάρη των ολίγων δικαίων που έχουν παρρησία ενώπιον του Θεού, ελπίζουμε, ότι θα καταπαύσει ο Θεός την πανδημία και θα σώσει την ανθρωπότητα από την ολοκληρωτική καταστροφή.
Εκ του Γραφείου [της Μητροπ. Πειραιώς] επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών.
ΓΤ said
421@
Το πλήρες κείμενο https://www.ekklisiaonline.gr/nea/tragika-parepomena-tis-pandimias-tou-koronoiou/
mitsos said
Ο Μπάτμαν στο 405 ίσως δεν αξίζει μια απάντηση. Αλλά αυτή καραμέλα της θεωρίας της ανοσίας της αγέλης θέλει μια απάντηση.
Κατ’ αρχήν πρόκειται για θεωρία που αναπτύχθηκε στο χώρο της βιολογίας και συγεκριμένα για την μελέτη άγριων ζωϊκών πληθυσμών ελεύθερων σε οικοσυστήματα .
1) Η θεωρία λοιπόν δεν προβλέπει ούτε συστήματα υγείας ούτε φάρμακα ούτε εμβολιασμούς ούτε κάποια άλλη παρέμβαση. Αφορούσε αρχικά πληθυσμούς σχετικά απομονωμένους.
2) Η θεωρία έχει ως κύριο εργαλείο την στατιστική σε μεγάλα χρονικά διαστήματα π.χ. δεκαετίας με στόχο κύριο την πρόβλεψη της νέας ισορροπίας στα οικοσύστηματα.
3) Η θεωρία δεν μπορεί να επεκταθεί μηχανιστικά στον άνθρωπο. Οι άνθρωποι με εξαίρεση λίγες απομονωμένες ομάδες σε νησιά , ζούγκλες και στον ISS , αποτελούν ενιαίο οικοσύστημα και δεν ζουν σε αγέλες αλλά σε οργανωμένες κοινωνίες με κυρίαρχους όχι τους βιολογικούς -οικολογικούς νόμους αλλά τους οικονομικούς -κοινωνικούς -πολιτικούς . Με δομές και οργανωμένη τεχνολογία απέναντι στις λοιμώξεις.
4) Όσοι επικαλούνται την θεωρία της ανοσίας αγέλης συνειδητά ή ασυνείδητα υποστηρίζουν παθητική ευγονία . Όσοι ζήσουν έζησαν. Ασφαλώς είναι η επανάληψη της Μαλθουσιανής αντίληψης ανεστραμμένης. Δεν θέλουν να εφαρμόσουν τους νόμους της βιολογικής ζούγκλας στην οικονομία και την κοινωνία όπως παιλιά αλλά τους νόμους της ζούγκλας της Ελεύθερης αγοράς (ο ισχυρότερος επιζεί ) στην δημόσια υγιεινή.
Δηλαδή ο όρος «ανοσία αγέλης» είναι θεωρητικός όρος θεωρίας που είναι άσχετης με το θέμα της συγκεκριμένης πανδημίας στο οποίο το κύριο θέμα είναι να καθυστερήσουμε την μετάδοση τόσο ώστε να μην καταρρεύσουν οι νοσοκομειακές δομές για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων. Τα τελευταία , τα εμβόλια είναι η μόνη λύση ανάπτυξης ανοσίας στον ανθρώπινο πληθυσμό με πολύ μικρές συνήθως απώλειες (της τάξης του 0,01% ) . Τα στατιστικά εργαλεία της θεωρίας για την ανοσία αγέλης δεν μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό.
Εκτός αν πιστεύουν κάποιοι πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η νέα ισορροπία και πόσοι θα αντέξουν και ποιοί για να επιβεβαιώσουμε ότι επιζούν οι δυνατότεροι και όσοι προσαρμόζονται πιο γρήγορα !
Και τέλος υποτίθεται ότι και στην Ηθική του Αριστοέλη και στην Ηθική του Κάντ τα πειράματα με διακύβευμα τις ζωές ανθρώπων δεν επιτρέπονται. Θα έπρεπε λοιπόν όλοι ( εκτός από τους μισανθρώπους ) να συμφωνήσουν σε αυτό .
Pedis said
Είναι πραγματικά εξωφρενικές, ίσως και απρόσμενες για πολλούς, οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και των περικοπών, πέρα από τις αρπαχτές, τις μίζες, την ανοργανωσιά, την βλακεία και το ενδιαφέρον, πάνω απ’ όλα για την επιχείρηση πάνω και ενάντια στο κοινό συμφέρον.
https://milano.corriere.it/notizie/cronaca/20_aprile_08/case-riposocome-frullatori-qui-tutti-mischiatie-virus-esploso-a4e5aad2-791a-11ea-ab65-4f14b5300fbb.shtml
Περιληπτικά: στις αρχές Μαρτίου κλινικές για ηλικιωμένους και γηροκομεία στη Λομβαρδία κλείνουν συμβάσεις με το σύστημα Υγείας της Λομβαρδίας να δεχτούν ασθενείς covid19 που είναι υπεραριθμοι στα δημόσια νοσοκομεία. Γίνονται άρον-αρον αλλαγές στους χώρους των κλινικών με αποτέλεσμα να βρίσκονται και να κινούνται στους ίδιους ουσιαστικά χώρους όλοι: ηλικιωμένοι, το προσωπικό των γηροκομείων, το οποίο δουλεύει χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προφύλαξης, μαζί με τους ασθενείς από κορονοιό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Συγχρόνως, επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενών των ηλικιωμένων και, σύμφωνα με καταγγελίες, σε μια από τις κλινικές, ο διευθυντής παρότρυνε τους συγγενείς να μην φοράνε μάσκες και γάντια για να μην προκαλέσουν ανησυχία στους ηλιωμένους.
Μαρία said
421
Το καλύτερο!
Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, τη στιγμή που ο φονικός ιός σκορπάει παντού τον θάνατο, οι κατ’ οίκον περιορισμοί αύξησαν την ασωτία. Στην Ισπανία και άλλες χώρες, η αστυνομία συνέλαβε πολλές ομάδες ανθρώπων να επιδίδονται κατ’ οίκον σε ομαδικά όργια και να διαπράττουν ανήκουστες αμαρτίες. Στο Βέλγιο η πρωθυπουργός έκαμε έκκληση να απέχουν οι πολίτες από ομαδικούς έρωτες. Φυσικά μπροστά σε τέτοιου είδους αποστασία, εν μέσω θανατικού λοιμού, ωχριούν ακόμη και τα Σόδομα και τα Γόμορρα! Τα πορνομάγαζα και στη χώρα μας, ξεπούλησαν την αισχρή πραμάτεια τους! Οι ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό «χτύπησαν κόκκινο» από την πρωτοφανή επισκεψιμότητα!
Pedis said
# 425 – Εγώ βρήκα καλύτερο το -κρυφοναζί- χωρίο με τους Εβραίους …
Μαρία said
spyridos said
Pedis said
# 427 – Άδεια για το κάψιμο του Οβριού δεν χρειάζεται, ετσι; Αφού γίνεται σε ανοικτό χώρο.
Δόξα σοι κύριε, θα έρθει το άγιο φως και φέτος!
Εκεί που δεν το περιμέναμε. Θαύμα!
Ελπιζω να το υποδεχθούν, όπως πρέπει, με τιμες αρχηγού κράτους, και φανταράκια του αγήματος, ανώτατοι αξιωματικοί και των τριών όπλων, υπουργοί και δεν ξέρω τι αλλο προβλέπεται για να χαλιέται το χρήμα ειδωλολατρικά,
όλοι με μάσκες και νάχουν στείλει sms: πάω να παραλάβω το άγιο φως.
ΓΤ said
425@
Να σημειωθεί πώς συνδυάζεται τρυφερά η χρήση του «κάμνω» με το «χτύπησαν κόκκινο» στην μπαλαφάρα των εισπηδησάκηδων Beerαιώς.
Pedis said
# 428 –
Pedis said
* Aosta, Bolzano, Trieste, Torino, Milano, Brescia, Verona, Venezia, Bologna, Genova
nikiplos said
423@ Δεν είναι ακριβώς έτσι Mitso.
Δες κι εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity
Μεταξύ πολλών και ο Ταλέμπ απάντησε ωραία στον Φέργκιουσον, ακόμη και οι ΗΠΑνοί βρίζουν σκαιότατα τη βρετανίδα επιστήμονα υπεύθυνη για να πάρει αποφάσεις ως προς την υγεία στη Μ. Βρετανία.
Πρέπει να τονίσουμε πως η θεωρία της Ανοσίας Αγέλης:
1)(το σημαντικότερο) προϋποθέτει ύπαρξη εμβολίου
2) Δεν ανέχεται το θάνατο ανθρώπων, κατά τη διαδικασία. Μιλάει σαφώς για απομόνωσή τους. (Αυτό ήταν και το βρετανικό πρότζεκτ. Όταν όμως είδαν πως ήταν αδύνατη αυτή η απομόνωση και φυσικά όταν άρχισαν να έρχονται τα μαντάτα από Ιταλία μεριά, άλλαξαν άρδην γραμμή πλεύσης)
3) Ως θεωρία προϋποθέτει επίσης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, και άλλα παρελκόμενα που δεν είναι του παρόντος (πχ reduce of the free riding problem)
Επίσης είναι ψέμμα πως κάπου στην ΕΕ (Ελβετία και Σουηδία) ΔΕΝ έχουν πάρει μέτρα ή προτιμούν την ανοσία αγέλης. Είναι δημοσιοκαφρίλα ο οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός. Η κάθε χώρα, λαμβάνει τα μέτρα ανάλογα τις ιδιαιτερότητές της, τη μανιέρα της και τη μενταλιτέ των κατοίκων της. Η άργητα στην Ελβετία, ήδη αναγκάζει τη χώρα να εισαγάγει φέρετρα, ενώ η Σουηδία είναι μια χώρα που οι ηλικιωμένοι γονείς συναντιούνται με τα παιδιά τους μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και ζευγάρια μετά την τεκνοποίηση δεν κοιμούνται σε ίδια κρεβάτια κλπ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το μοντέλο αυτό με πχ Ιταλία ή Ισπανία.
Επίσης κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, ιδίως για τη Σουηδία: Μιλάμε για χώρα που τα δικά μας μέτρα που έχουμε τώρα, τα έχει τρόπο ζωής ως επί το πλείστον. Η εργασία από το σπίτι και οι τηλεδιασκέψεις εκεί είναι καθεστός από το μιλένιουμ…
sarant said
423-433 Κι εγώ ξέρω την ανοσία αγέλης κυρίως απο τα εμβόλια των παιδιών.
nikiplos said
432@ Pedis, δες εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον:
Ro = 5.7? μιλάμε για μεγάλο και πολύ τρομακτικό πρόβλημα, που και το εμβόλιο ακόμη δύσκολα θα καταφέρει να εξισορροπήσει… Εν ολίγοις «απαντάει» και σε όλους ανά την υφήλιο άνοες που ακόμη φέρνουν στο τραπέζει σενάρια τύπου ανοσίας αγέλης.
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0282_article
nikiplos said
427@ αν δώσεις σε μια Μαϊμού ένα λάπτοπ, δεν πρόκειται να φτιάξει πρόγραμμα. Καρύδια θα σπάσει με αυτό… Αυτά ξέρουμε, αυτά κάνουμε: να φέρουμε άγιο φως αεροπορικώς, να το παίξουμε τσάμπα μάγκες.
Θα εκπλησσόμουν (και όχι μόνο από τον Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό να εξηγούμαστε) να δινόταν (παρέχοντας βέβαια ανθρώπους, μέσα, υλικά κλπ) εντολή πχ για να φτιάξουμε αναπνευστήρες ή έστω μάσκες βρε αδερφέ!
Αφώτιστος Φιλέλλην said
415. Απαντησαν επαρκως οι προηγουμενοι (Nikiplos 433, κ.λπ.).
Νέο Kid said
417. Λάμπρο, σου έχω άσχημα νέα για την αγαπημένη σου Τεχνητή νοημοσύνη.
Το θεώρημα μή πληρότητας του Κουρτ Γκαίντελ!
mitsos said
@@ 433 ,434.
Διάβασα τις παραπομπές σου Νικιπλε
Είναι προφανές πως όσα έγραψα για την επέκταση του όρου «ανοσία αγέλης» στις ανθρώπινες κοινωνίες ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.
Κακώς δεν έψαξα να δω πρώτα την χρήση του όρου.
Τα έγραψα με βάση όσα θυμόμουν απο Εισαγωγικέςσημειώσεις κάποιου καθηγητή της σχολης Δημόσιας Υγείας πριν χρόνια. Τότε ήθελε να εξηγήσει γιατί η θεωρία δεν βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της σπογγοδους εγγεφαλοπάθειας για την οποία δεν αναπτύσεται ανοσοποιητικός μηχανισμ ενάντια στα prionsός σε εκτρεφόμενα ζώα .
Η ουσία της κριτικής μου απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν τον όρο όμως, παραμένει στο βαθμό που μιλάμε για ασθένεια με πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και σημαντική θνητότητα τουλάχιστόν όσο δεν υπάρχει αμβόλιο ούτε καν αποτελεσματικό αντιικό φάρμακο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
419 – Όταν μπαίνεις απρόσκλητος κάπου, το λιγότερο θα πρέπει να είσαι ευγενής. Εγώ απευθύνθηκα προσωπικά στο Νίκο που κατάλαβε πολύ καλά τι είπα, κάτι που το δικός σου πάθος κι ο φανατισμός, δεν σε άφησαν να καταλάβεις.
Θα σε αγνοούσα όπως κάνω με πολλούς εδώ, αλλά επειδή άφησες αστήριχτες αιχμές για μένα, (όχι πως επηρεάζουν την ζωή μου) μια και δεν έχω τι να κάνω, θα προσπαθήσω να σου δείξω όσο πιο απλά μπορώ ότι έχεις μπερδέψει την μέρα με την νύχτα.
«Το διάβασα αρκετές φορές αυτές τις μέρες.
Πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί αλλά πολύ γέρος για να πάει στο γαμημένο νοσοκομείο.»
Δεν ξέρω πού το διάβασες αυτό που λές, αλλά αυτό που λεώ εγώ, δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Είπα ξεκάθαρα πως 65 χρονών είσαι γέρος κι όχι νέος κι ότι είναι καταναλωτικός παραλογισμός το αντίθετο, κάτι που έχω υποστηρίξει αρκετές φορές και παλιότερα. Τώρα πού είδες εσύ όλα αυτά τα απίθανα που μου λές, μόνο εσύ γνωρίζεις.
Για την φύση, μέχρι το 1950 δεν ήσουν γέρος, ήσουν ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ, αλλά και σήμερα με την μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη, κατά μέσο όρο στον κόσμο, στα 65 είσαι, τελείωνε το μάμ να πάμε άτα που λέει και το ανέκδοτο😂 εδώ είναι και η αποδείξεις.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B4%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%85_%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82
Βέβαια, αν βγάλουμε το μισό δις των 40 χωρών που βρίσκονται στην κορυφή από τα 7,6 του παγκόσμιου πληθυσμού, πάλι τα 65 χρόνια, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ είναι. Το ότι μεγαλώνουμε και ζούμε με ψευδαισθήσεις στην καταναλωτική μεριά του κόσμου, δεν σημαίνει πως και η φύση λειτουργεί έτσι.
Η ζωή σε γενικές γραμμές είναι μεγάλη, στους καταναλωτές φαίνεται μικρή γιατί ξεκινούν αργά για να την ζήσουν.
«Το πάθος για χρηματιστήριο δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.»
Κανένα πάθος δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, όλα ανεξαιρέτως σε κάνουν άρρωστο και πολλά σε κάνουν μικρό και πολύ κακό ανθρωπάκο, γι΄αυτό επέλεξα από τα 18μου να μην έχω κανένα και 41 χρόνια μετά, βλέπω πως μια χαρά τα έχω καταφέρει.😊
«ΟΙ δικοί μου φίλοι έχουν ένα όνειρο. Να το κάνουν λαμπάδα το χρηματιστήριο μαζί με χρηματιστές και τραπεζίτες μέσα.»
Όλοι οι άνθρωποι έχουν όνειρα κι επιθυμίες, αλλά πετυχαίνουν μόνο αυτοί που έχουν στόχους. Οι φίλοι σου λοιπόν, θα πεθάνουν με το όνειρο ξοδεύοντας παράλληλα την ζωή τους δουλεύοντας για λεφτά, υπηρετώντας πιστά και με συνέπεια το χρηματιστήριο, τους χρηματιστές και τους τις τραπεζίτες που υποτίθεται πως πολεμούν γιατί εν αγνοία τους, αφού χρησιμοποιούν χρήματα, τροφοδοτούν όλο αυτό το φαύλο χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό σύστημα.
Ειδικά οι συνταξιούχοι των ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ολλανδία (από τα μεγαλύτερα πλυντήρια μαύρου χρήματος) μέσω των συνταξιοδοτικών ταμείων τους, απομυζούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού καταδικάζοντάς τους στην ένδεια και στην πείνα, για να μπορούν να έχουν τις όποιες αξιοπρεπείς συντάξεις που τους επιτρέπουν να γίνονται πουροτουρίστες (και ανηλικοσεξοτουρίστες) στις ηλιόλουστες και τις φτωχές εξωτικές χώρες του νότου.
Όσο ο κόσμος λειτουργεί με χρήματα (οποιασδήποτε μορφής) δεν πρόκειται να υπάρξει η ισότητα και η δικαιοσύνη που ονειρεύονται οι φίλοι σου. Ακόμη και στην ονειρική ΕΣΣΔ, με χρήματα λειτουργούσαν, ισότητα απέναντι στο νόμο (και όχι μόνο) δεν υπήρξε ποτέ και η κεντρική της τράπεζα, ήταν ιδιωτική, ενώ οι «σύντροφοι» μια χαρά «τζογάριζαν» στα χρηματιστήρια της δύσης.
Εγώ έχω πεί εδώ, πως για να καταρρεύσει αναίμακτα αυτό το σύστημα δύο τρόποι υπάρχουν, ή να μην χρησιμοποιούμε καθόλου χρήματα, ή να τα χρησιμοποιούμε με τον τρόπο που το κάνουν οι πλούσιοι. Μετά από πολλά χρόνια, βρήκα πως ο δεύτερος τρόπος, είναι πιο βολικός, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει η οικονομική ελίτ κι αυτό προσπάθησα να διδάξω στις κόρες μου. Για το μετά όμως δεν έχω λύση, η ζωή με δίδαξε πως να επιβιώνω σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση κι όχι να φτιάχνω θεωρητικά μοντέλα, κι έτσι δεν έχω κάτι εφικτό και λειτουργικό να προτείνω. Μήπως έχουν οι φίλοι σου;
Όσο για τον συγχωρεμένο γείτονά σου, ελπίζω να κατάλαβες πως το πρόβλημά του δεν ήταν ηλικιακό, αλλά καθαρά οικονομικό, αν είχε οικονομική άνεση, θα έβρισκε όσα γαμημένα νοσοκομεία ήθελε και τώρα θα ήταν ζωντανός.
Προφανώς, κάποιος-οι, όταν ήταν μικρός τον παραμύθιασαν σχετικά με την αξία των χρημάτων και τους τρόπους που μπορεί κανείς να τα βγάλει και επέλεξε (δηλαδή δρομολογήθηκε😊) τον δύσκολο τρόπο, να δουλεύει γι΄αυτά. Αυτός, είναι ο γνωστός τρόπος των φτωχών που προορίζονται για να πάνε στον παράδεισο, οι πλούσιοι που θα πάνε στην κόλαση, προτιμούν τον εύκολο. Επιλογές είναι αυτές, άλλωστε, ο θεός είναι μεγάλος, πάνω από 65 χρονών.😂
Ελπίζω να κατάφερα να σου δείξω πως μπερδεύτηκες κι έκανες λάθος.😊
Και μια φιλική συμβουλή, όταν κρίνεις άλλους ανθρώπους και ειδικά αγνώστους, φρόντισε να είσαι καλύτερος από αυτούς και μετά να είσαι κριτής τους.😊
Φιλικά.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
438 – Δεν το ξέρω το παλληκάρι Κίντο μου ούτε το θεώρημά του κι ούτε θέλω να το μάθω ( σου έχω πεί ρε σαφρακιασμένο να μη μου βάζεις δύσκολα, αφού εσύ είπες πως η νοημοσύνη μου είναι στον πάτο και ξέρεις πως δεν σε αμφισβητώ σ’ αυτά☺) αυτό που ξέρω καλά, είναι πως η ζωή δεν είναι θεώρημα ούτε θεωρία.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μου είναι ούτε αγαπητή ούτε μισητή, όπως και οποιαδήποτε τεχνολογική εξέλιξη, εγώ εξ ανάγκης, είμαι πρακτικός άνθρωπος, π.χ για να χτίσω ένα σπίτι, θα πληρώσω αναλογικά τρείς κι εξήντα έναν αρχιτέκτονα, ένα π.μηχανικό κι έναν μηχανολόγο, (που έγινε ο κώλος τους τετράγωνος στα θρανία για να σπουδάσουν, ξοδεύοντας ένα σκασμό λεφτά) για να μου βγάλουν τα σχέδια και θα το φτιάξω, κι έτσι την καταλαβαίνω, σαν μία υπαρκτή κατάσταση που πρέπει οπωσδήποτε να την κατανοήσω για να μάθω τι πρέπει να κάνω για να λειτουργήσει υπέρ μου (και κυρίως να μάθουν οι κόρες μου, εγώ εκτός του ότι έχω φάει τα ψωμιά μου, δεν έχω πρόβλημα να επιβιώσω) αλλιώς θα είναι εναντίον μου.
Εσύ μεγάλο παιδί είσαι πιά, έγινες ολόκληρος άντρουκλας κι έκανες και παιδιά,
σπούδασέ τα π.μ ή ότι άλλο και πές τους να μη δόσουν σημασία στην Τ.Ν και πως δεν πρόκειται να τους δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Νίκο, Μπαμπινιώτης θα λες και θα κλαίς! Από σήμερα η άποψή σου θα έχει να κάνει με τον Κρούμο της δημοσιογραφίας, ο οποίος διψά να πιεί κρασί σε επαργυρωμένο κρανίο αντιπάλου.. 🙂
https://www.zougla.gr/media/article/ksespa-o-koronoios-kata-tis-neoelinikis-dimosiografias-asxeti-8a-ma8ete-epitelous-na-me-grafete-sosta
Γιάννης Ιατρού said
442: χαχα, Γιώργο, από τα σαΐνια το ζουγκλα.γρ. Να ψέγει τους άλλους για την ορθογραφία (είτε σωστά είτε λάθος) ξέρει, αλλά το ίδιο γράφει (κράτησα και την οθονιά….):

«…Εν’ τέλει, πώς γράφεται σωστά η λέξη-ονομασία του εν’ λόγω..», το «εν» με απόστροφο!
ΥΓ: και δεν έχει και θέση για σχόλια, για να τους διασύρει ο καθένας πανελληνίως… Κάτι θα ξέρουν και δεν τα έχουν επιτρέψει!
spyridos said
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
[Γειά σου Γιάννη!]
Εκτός από την ασχετίλα τους, εντυπωσιακά γελοίο είναι και το μεγαλοπιασμένο επιθετικό τους ύφος. Αν το διαβάσεις ολόκληρο, θα δείς ότι διψούν για αίμα! 🙂
Γιάννης Ιατρού said
445: τους έγραψα σχετικά, θα το δουν, θέλουν δεν θέλουν 🙂
spyridos said
https://mpalothia.net/gynaikeies-fylakes-thivas-exegersi-meta-to-thanato-kratoymenis/
Γιάννης Ιατρού said
Λάμπρο,

ρε συ, σαν πολύ βαριά τό ‘χεις πάρει με την κλεισούρα, ηρέμησε ρε συ, αφού ο ίδιος δίνεις συνταγές, π.χ. SILVA κλπ. 😎🙄
ΛΑΜΠΡΟΣ said
448 – Μιά χαρά ήρεμος είμαι Γιάννη μου, άλλοι έχουν χάσει τα λογικά τους και είναι προ των πυλών του ψυχιατρίου 😊κι ούτε καμιά κλεισούρα έχω, εσύ ξέρεις πού μένω, άσε που βγαίνω κι όλας.😂
Το θέμα, είναι πως κανείς δεν βλέπει την επόμενη μέρα, όλοι μετρούν κρούσματα και νεκρούς αλλά εκτός από μένα, κανείς άλλος δεν μετράει τους ανέργους, ίσως γιατί οι ίδιοι δεν θα είναι την επόμενη μέρα και νομίζουν πως όλα θα γίνουν όπως πρώτα.
Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από 16,000,000 σε τρείς βδομάδες, (δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο) για κάθε νεκρό πάνω από 1000 άνεργοι μέχρι τώρα, στην Σουηδία μόνο τον Μάρτιο καταγράφηκαν 36.800, δεκαπλάσιες από πέρυσι, στην Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 100,000 κι ακόμη είμαστε στην αρχή, μέχρι την επόμενη μέρα θα πολλαπλασιαστούν, για μετά, καλύτερα να μη το σκέφτομαι, σκέψου μόνο τον τουρισμό.
Όλα αυτά πολλαπλασιάζονται στη νιοστή αν τα δούμε σε παγκόσμιο επίπεδο και δη στις αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες. Μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να συμβεί στον κόσμο την επόμενη μέρα;
Να θυμάσαι την ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα που είπε ο Ντόναλντ Ντάκ πριν δυο βδομάδες και ξεσήκωσε θύελα διαμαρτυριών των δήθεν ανθρωπιστών, ενώ εδώ λοιδορήθηκε δεόντως.
» Η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη κατά πολύ από το πρόβλημα.
Οι άνθρωποι έχουν τεράστιο άγχος και κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις και άλλα τέτοια πράγματα, όταν δεν έχεις καλή οικονομία, έχεις θανάτους, σίγουρα…σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ό, τι από τον κορωνοϊό»
Έτσι κι έχει δίκιο φίλε, ΤΟΝ ΗΠΙΑΜΕ, κι απ΄ότι δείχνει μέχρι τώρα, το έχει, κι άντε να δούμε μετά ποιοί θα κρατάνε στατιστικά για τις αυτοκτονίες, λογικά αυτοί που θα έχουν την τεχνογνωσία.😂
ΣΠ said
443
Έχει και ένα «εν’ προκειμένω» παρακάτω.
Δυτικά Προάστια said
Κάτι βασικό που δεν ελέχθη μέχρι τώρα στο παρόν Ιστολόγιο, παρά τις δεκάδες ανούσιες στατιστικές που μάς μοστράρει εδώ και μέρες ο σχολιαστής Pedis: Ο covid-19 είναι ανεξήγητα «ρατσιστής» με τους Μαύρους. Στην Αμερική (όπου υπάρχουν έγκυρες στατιστικές κι όχι σαν κι αυτές που μάς παρουσιάζει εδωπέρα ο ιεροψάλτης της κακιάς ώρας, Σωτήρης Τσιόδρας) ο κορονοϊός πλήττει αναλογικά πολύ περισσότερους μαύρους από ό,τι λευκούς.
Ακριβώς το ίδιο παρατηρείται και στην Αγγλία, όπου οι πολίτες της κατηγορίας ΒΑΜΕ (Black and Minority Ethnic background) αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και δεν ξεπερνούν το 14% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει των στοιχείων που έδωσε στις 3 Απριλίου το Εθνικό Κέντρο Εντατικολογίας της Βρετανίας, το 13,8% των ασθενών με κορονοϊό είναι Ασιάτες, το 13,6% μαύροι και το 6,6% μέλη άλλων εθνικών μειονοτήτων (μη λευκών εννοείται). Εννοείται ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιου είδους «φυλετικές» στατιστικές γιατί δεν είμαστε ρατσιστές…
ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί ο λαλίστατος σχολιαστής Pedis, μετά απο 130 σχόλια με ακαταλαβίστικες στατιστικές για τον κορονοϊό απέφυγε να μάς ενημερώσει για τον «ρατσισμό» του covid-19, για τον οποίο βοά εδώ και μέρες ολόκληρη η Αμερική;
Υπόψιν ότι με το θεμελιώδες αυτό ζήτημα ασχολήθηκε χτές 8 Απριλίου και το CNN (ασχέτως αν προσπάθησε να το εξηγήσει με οικονομικούς όρους, για να μή σκεφτούν οι μαύροι ότι οι λευκοί έφιαξαν τον covid-19 για να τους εξολοθρεύσουν), αλλά ο σχολιαστής Pedis απαξιοί να ασχοληθεί. Μέχρι κι ο ιεροψάλτης Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως όλα είναι θέμα γονιδίων και πως η Μητέρα Φύση είναι εξ ορισμού ρατσιστική
ΥΓ-1: Αγαπητέ κύρ Μήτσο (423), αντιλαμβάνομαι ότι καταφύγατε στην αερολογία για να μήν απαντήσετε στα ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ερωτήματα που έθεσα στον κ. Αφώτιστο (σχόλια 405 + 415), ο οποίος επίσης «την έκανε αλά γαλλικά» (437) προκειμένου να αποφύγει τον βέβαιο διασυρμό. Θα τα συνοψίσω όλα σε ένα μόνο ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
—- Μέχρι τέλους του έτους, πιστεύετε ότι η Ορθόδοξη Ελλάδα θα έχει λιγότερα θύματα (αναλογικά πάντα…) από ό,τι οι σοφές Προτεσταντικές Χώρες Ολλανδία, Σουηδία, Βρετανία, Ελβετία κλπ που πιστεύουν φανατικά στην «Ανοσία Αγέλης» και δεν κατέβασαν τα ρολά της Οικονομίας τους;
Τολμήστε, σοφολογιώτατε κύριε Μήτσο, να μάς δώσετε έναν αριθμό των εν Ελλάδι νεκρών απο τον Κορονοϊό μέχρι τέλους του 2020, ώστε να καταγραφεί εδώ πέρα… Μόνο έτσι θα μπορέσετε κι ο ίδιος να καταλάβετε σε λίγο καιρό τί αμπελοφιλοσοφίες μάς ξεφουρνίζατε αρχές Απριλίου για την απόλυτα δοκιμασμένη μέθοδο της «herd immunity». Την οποία «Ανοσία Αγέλης», ενώ μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη δεν είχατε ακούσει ούτε κάν σαν φράση, σήμερα 9 Απριλίου μάς το παίζετε ειδικός και προσπαθείτε να μάς εξηγήσετε γιατί είναι αναποτελεσματική στους ιούς και «ρατσιστική» προς τα γεροντάκια… ΗΜΑΡΤΟΝ
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Η πανδημία θα προκαλέσει τη χειρότερη ύφεση από το 1930
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
AP Photo
09.04.2020, 16:21
Η πανδημία θα προκαλέσει τη χειρότερη ύφεση από το 1930
efsyn.gr
A- A+
Μια αρκετά σκοτεινή εικόνα των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας παρουσίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις μπορεί ήδη να παίρνουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 8 τρισ. δολαρίων, αλλά χρειάζονται περισσότερα.
Η κρίση, είπε θα πλήξει της αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες πιο σκληρά από τις υπόλοιπες και για να σταθούν στα πόδια τους θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε βοήθεια. «Μόλις πριν τρεις μήνες, περιμέναμε θετικά κατά κεφαλήν ανάπτυξη σε πάνω από 160 χώρες-μέλη μας για το 2020», είπε σήμερα η Γκεοργκίεβα. «Σήμερα έχουν έρθει τα πάνω-κάτω. Τώρα προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα καταγράψουν αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος».
Εάν η πανδημία εξαλειφθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το ΔΝΤ προβλέπει μερική ανάκαμψη για το 2021, είπε η επικεφαλής του Ταμείου, προειδοποιώντας όμως ότι η κατάσταση μπορεί και να χειροτερεύσει.
«Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι υπάρχει τρομακτική αβεβαιότητα για τις προβλέψεις, μπορεί να υπάρξει επιδείνωση ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και τη διάρκεια της πανδημίας». Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις λεπτομερείς προβλέψεις του για τις 189 χώρες-μέλη του την ερχόμενη Τρίτη.
Και οι πλούσιοι κυρίως όμως οι φτωχοί
Η πανδημία πλήττει τους πάντες, είπε η Γκεοργκίεβα, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, καθώς εκεί είναι πιο αδύναμα τα συστήματα υγείας. Επίσης δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί με ευλάβεια η κοινωνική απόσταση, καθώς οι πόλεις και οι φτωχογειτονιές είναι πυκνοκατοικημένες. Οι επενδυτές- είπε- ήδη έχουν αποσύρει περίπου 100 δισ. δολάρια από αυτές τις οικονομίες, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο ποσό από αυτό που «έφυγε» την ίδια περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτές οι χώρες «χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», είπε η Γκεοργκίεβα καθώς οι κυβερνήσεις τους μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μέρος των δαπανών για την υγεία, ενώ ήδη οι περισσότερες έχουν πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος.
Το ΔΝΤ έχει δημιουργηθεί για να βοηθάει σε κρίσεις σαν κι αυτή, είπε η επικεφαλής του, και είναι έτοιμο να διαθέσει 1 τρισ. δολάρια, ενώ αναζητά τρόπου να διαθέσει πρόσθετη ρευστότητα, όπως με την ίδρυση μεσοπρόθεσμης πιστωτικής γραμμής που θα επιτρέπει τον δανεισμό σε χώρες με μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.
https://www.efsyn.gr/node/238600
ΥΓ Στην λατινικη Αμερικη, ενδεχεται να μεγαλωσει επιπλεον και ο «ιος» της εγκληματικοτητας , οπως εχω επισημανει.
spyridos said
440
Δεν ήξερα ότι χρειάζομαι ειδική πρόσκληση. Ούτε ζήτησα τα τελευταία 10 χρόνια που παρακολουθώ το ιστολόγιο.
Επίσης, μάλλον δεν έχεις καταλάβει ποιοί είναι οι φίλοι μου.
Ο κάθε άνθρωπος και η κάθε κουλτούρα πιστεύει αυτό που θέλει για την ηλικία.
Αλλά δεν ήταν αυτή η παρατήρησή μου.
Μας ‘εχουν ζαλίσει τα τελευταία χρόνια τα γκόλντεν μπόις του χρηματιστηρίου ότι οι άνθρωποι είναι πολύ νέοι στα 67 τους για να πάρουν σύνταξη.
Και καλά κάνουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Αλλά εσύ θα έπρεπε να ξέρεις καλύτερα.
Αυτές τις μέρες πεθαίνουν άνθρωποι γύρω μου και δεν έχω καν το δικαίωμα να πάω στην κηδεία τους.
Αυτό εμένα με ενοχλεί. Έχει κάνει μεγάλη ζημιά ο Σοφοκλής.
Ενοχλεί την αξιοπρέπειά μου.
Τον τελευταίο καιρό με τον κορονοιό που μας βρήκες αναπτύσσεις διάφορες απόψεις που ειλικρινά προσπάθησα να καταλάβω
αλλά μπλοκάρω κάθε φορά όταν αντιπαραθέτεις τον ανθρωπισμό με την οικονομία , το χρηματιστήριο και την αύξηση των ανέργων.
(Μια μικρή παρένθεση για το χρηματιστήριο.
Όλοι μας έχουμε υποπέσει σε ραντιερισμό λίγο ή πολύ. Η κοινωνία μας το επιβάλει.
Αλλά το χρηματιστήριο είναι η χειρότερη μορφή του. Οτι πιό βρωμερό μέσα σε αυτή τη φούσκα του ψεύτικου οικονομικού οικοδομήματος.
Εχω δουλέψει σε τράπεζα για 2,5 χρόνια μετά το στρατό (90’ς) και μου πρόσφεραν και από τα κέρδη που έβγαζαν από το χρηματιστήριο.
Δεν μου άρεσε, έφυγα και δεν ξανακοίταξα πίσω μου.)
Μου φαίνεται αστείο και με εξοργίζει παράλληλα..
Αστείο γιατί η θέση που παίρνεις είναι lose lose για όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου.
Αν πεθάνουν πολλοί μετά από τα μέτρα που πάρθηκαν θα έχεις δίκιο γιατί δεν χρειαζόταν να παρθούν.
Αν πάλι πετύχουν και δεν έρθει το θανατικό, θα έχεις πάλι δίκιο γιατί τα μέτρα δεν χρειαζόντουσαν.
Εξοργιστικό γιατί όλη η φουσκοοικονομία και οι θέσεις εργασίας δεν έχουν την παραμικρή αξία.
Εστω και για μία ανθρώπινη ζωή αξίζει να χαθούν όλα αυτά.
Μιας και κοιτάζεις την μεγάλη εικόνα (το πιστεύω) πρέπει να σου θυμίσω ότι η μισθωτή εργασία είναι κάτι καινούργιο στην ανθρώπινη ιστορία.
Μια σταγονίτσα μέσα στο καζάνι. Ας χαθεί λοιπόν αυτή η σκλαβιά να βρούμε κάτι άλλο.
Η σκλαβιά είναι το μεγαλύτερο ναρκωτικό στον κόσμο μας.
Το τι είναι η Ολλανδία το ξέρω πολύ καλύτερα από εσένα. Αλήθεια.
Και την είδα να μεταμορφώνεται από μια χώρα που ένας ανειδίκευτος εργάτης μπορούσε να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του
σε μια χώρα που και ο εξειδικευμένος επιστήμονας ακόμα μπορεί να ζήσει με δυσκολία αν δεν γίνει ραντιέρης.
Οι παράνομοι μετανάστες (ναι ήταν παράνομοι, δεν είχαν ούτε βίζα, ούτε άδεια παραμονής ούτε άδεια εργασίας)που ήρθαν από το Εβρο την δεκαετία του 60,
κατάφεραν σαν ανειδίκευτοι εργάτες να αποκτήσουν μια περιουσία σε αυτή τη χώρα.
Κατι που οι σημερινοί νεομετανάστες γκάσταρμπάιντερς αλλά και οι περισσότεροι Ολλανδοί επιστήμονες δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ. Υπάρχει πλήρης απαξίωση της εργασίας.
Εντάξει λίγο λιγότερη από την Ελλάδα.
Να σου μάθω και κάτι άλλο. Στην Ολλανδία δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ιδιωτικό νοσοκομείο ή κλινική.
Και γαι να πας σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή δομή ή ειδικευμένο γιατρό πρέπει να έχεις γραπτή (ή ηλεκτρονική) άδεια από την πρωτοβάθμια δομή υγείας.
Συνήθως τον οικογενειακό γιατρό σου. Ακόμα και αν είσαι πολυεκατομμυριούχος.
Πριν δύο εβδομάδες βγήκαν πολύ ακριβείς ορισμοί του Triage εδώ.
Από μιά ηλικία και πάνω δεν σε στέλνουν σε ΜΕΘ. Από μια άλλη ηλικί ακαι πάνω δεν σε στέλνουν σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ αν έχεις και συγκεκριμένες παθήσεις
κοκ κοκ κοκ.
Από 65 και πάνω σε συνδυασμό με κάποιες ηπατικές παθήσεις δεν έχεις ΜΕΘ – ΜΑΦ ας είσαι κι ο πρωθυπουργός.
Κι αν ο γείτονάς μου άφησε λιγότερα από 300 χιλ στη γυναίκα και στο γιό του εκτός από ένα σπίτι αξίας 400 χιλ (μη υποθηκευμένο) και δυό καιν. αυτοκίνητα
θα εκπλαγώ πραγματικά.
Σίγουρα δεν είμαι κάτοχος της αλήθειας (ούτε καν κοντά) αλλα΄δεν με πείθεις ότι είσαι εσύ περισσότερο κάτοχός της από εμένα. Φιλικά πάντα.
Χαιρετίσματα και μην ανησυχείς πάντως για μένα, εγώ δεν έχασα τα λογικά από την κλεισούρα.
Αυτός ήταν ο τόπος εργασίας μου σήμερα. Χωρίς εργοδότη.
[url=https://postimg.cc/mPc2tKD8][img]https://i.postimg.cc/mPc2tKD8/kerasouklia-0604200.jpg[/img][/url]
[url=https://postimg.cc/WdQprSqj][img]https://i.postimg.cc/WdQprSqj/kerasouklia-09042020.jpg[/img][/url]
spyridos said
Τουλάχιστον δυό φορές έχει εξηγήσει ο Ιατρού πως να βάζω thumbnails και ακόμα δεν τα κατάφερα.
Ερμα γερατειά.
Ισως να έχει την καλοσύνη να μου το ξαναεξηγήσει.
spyridos said
dryhammer said
gpointofview said
# 448 —> (449)
Σε 5-6 χρόνια θα μεταθέσει τον χαρακτηρισμό του γέρου στα 70 ή μπορεί να καταλάβει πως το κριτήριο είναι να έχεις ανυψωμένα ηθικό ΚΑΙ ανήθικο !! Εχει τις αγωνίες του το παληκάρι, κάθε μέρα κοιτάζει το ύψος του χρηματιστηριακού δείκτη και «Ωχ έπεσε πάλι» τον πάει τελευταία ! 🙂 🙂
Αφιερωμένο εξαιρετικά !
ΛΑΜΠΡΟΣ said
453 – Είπα να σου απαντήσω διεξοδικά Spyridos, αλλά βλέποντας αυτό που έγραψες,
-«Μου φαίνεται αστείο και με εξοργίζει παράλληλα..
Αστείο γιατί η θέση που παίρνεις είναι lose lose για όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου.
Αν πεθάνουν πολλοί μετά από τα μέτρα που πάρθηκαν θα έχεις δίκιο γιατί δεν χρειαζόταν να παρθούν.
Αν πάλι πετύχουν και δεν έρθει το θανατικό, θα έχεις πάλι δίκιο γιατί τα μέτρα δεν χρειαζόντουσαν.» – κατάλαβα πως δεν βλέπεις τι γράφω αλλά αυτά που θέλεις, οπότε δεν έχει κάποιο νόημα η περαιτέρω συζήτηση, αποκλείεται να συνεννοηθούμε.
Επειδή αν έχω καταλάβει σωστά, είσαι παλιός σύντροφος και μια και το αίμα νερό δεν γίνεται😊 μια σύντομη επεξήγηση κι ό,τι βγεί.😂
Επιγραμματικά.
Δεν είμαι υπέρ των χρηματιστηρίων, το αντίθετο και φαίνεται ξεκάθαρα σε ΟΛΑ τα σχετικά σχόλιά μου.
Έχω πεί, δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές, πως δεν είμαι κατά των μέτρων, αλλά υπέρ των επιστημονικών και κατά των ηλίθιων και φασιστικών μέτρων, όπως αυτά της (απο)φασιστικής «κυβέρνησης» και των δυτικών κυβερνήσεων γενικά.
Πρόσφατα ρώτησα εδώ τον φίλο μου τον Κώστα, να μου πεί, ποιά είναι τα επιστημονικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση κι ακόμη περιμένω να τα βρεί.😂
Τώρα γιατί ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως (πλήν Νikiplos, νάναι καλά το παλληκάρι, σανίδα σωτηρίας😂) επιμένετε να βλέπετε το αντίθετο από αυτό που λέω, ας το απαντήσει η επιστήμη, εγώ είμαι οικοδόμος.😊
«Τον τελευταίο καιρό με τον κορονοιό που μας βρήκες αναπτύσσεις διάφορες απόψεις που ειλικρινά προσπάθησα να καταλάβω
αλλά μπλοκάρω κάθε φορά όταν αντιπαραθέτεις τον ανθρωπισμό με την οικονομία , το χρηματιστήριο και την αύξηση των ανέργων.»
Δεν κάνω καμία αντιπαράθεση ανθρωπισμού με οικονομία, ερμηνεύω την πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνομαι. Προφανώς, μπλοκάρεις γιατί δεν θέλεις να δείς (γιατί σίγουρα μπορείς) πιο πέρα από τον διαμορφωμένο τρόπο σκέψης σου. Η κοινωνία, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι οικονομική και είναι δεδομένο πως η δυσλειτουργία της, δημιουργεί τρομακτικά ανθρωπιστικά προβλήματα.
Ωραία είναι τα όμορφα ανθρωπιστικά λόγια αλλά αν λόγο της μεγάλης ανεργίας ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές, αυξηθούν οι αυτοκτονίες και τα οικογενειακά εγκλήματα σε τρομακτικό βαθμό, τι θα πείς; πως φταίει ο καπιταλιμός; ευχαριστώ για την πληροφορία, αλλά δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.
«Εξοργιστικό γιατί όλη η φουσκοοικονομία και οι θέσεις εργασίας δεν έχουν την παραμικρή αξία.
Εστω και για μία ανθρώπινη ζωή αξίζει να χαθούν όλα αυτά.»
Ναι, συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου, αλλά στα νιάτα μου έφαγα ένα κάρο ξύλο, μου έσπασαν τα δάχτυλα στην ανάκριση, πήγα φυλακή, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κι όμως, «ολα αυτά» είναι εκεί, ακλόνητα και κυρίαρχα. Μήπως, λέω μήπως, πάει κάτι λάθος με την αντιμετώπισή τους;
«Μιας και κοιτάζεις την μεγάλη εικόνα (το πιστεύω) »
Δεν κοιτάζω μόνο την μεγάλη εικόνα αλλά και την μικρή που είναι ο άνθρωπος και βρήκα πως, είναι αυτή που δημιουργεί την μεγάλη, αν δεν αλλάξουν τα πίξελ, η εικόνα θα μείνει ίδια.
«πρέπει να σου θυμίσω ότι η μισθωτή εργασία είναι κάτι καινούργιο στην ανθρώπινη ιστορία.» Από τις πιό έξυπνες εφευρέσεις της οικονομικής ελίτ, όταν βρήκε και την υποχρεωτική εκπαίδευση έφτασε το τέλειο, το πιο έξυπνο ον του πλανήτη, έγινε αυτοβούλως οικονομικός σκλάβος, ξοδεύοντας την ζωή του για μερικά χρωματιστά χαρτάκια που του δίνει η οικονομική ελίτ για να της τα επιστρέψει παίρνοντας τροφή και διάφορα τεχνολογικά μπιχλιμπίδια για να γεμίζει τα κενά της ανίας και της ματαιοδοξίας του.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κορόϊδο στο ηλιακό σύστημα, από τον σύγχρονο «έξυπνο» άνθρωπο.
«Ας χαθεί λοιπόν αυτή η σκλαβιά να βρούμε κάτι άλλο.
Η σκλαβιά είναι το μεγαλύτερο ναρκωτικό στον κόσμο μας.»
Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία, είναι μεγαλύτερος, αν δεν νικήσουμε αυτόν τον φόβο, θα είμαστε αιωνίως σκλάβοι, όμως, όλες οι πολιτικοθρησκευτικές ιδεολογίες, μας θέλουν, άβουλα, υπάκουα και πιστά φοβισμένα ανθρωπάκια.
Όταν το φανταστικό υπερισχύει του πραγματικού, υπάρχει πρόβλημα.
«Σίγουρα δεν είμαι κάτοχος της αλήθειας (ούτε καν κοντά) αλλα΄δεν με πείθεις ότι είσαι εσύ περισσότερο κάτοχός της από εμένα.»
Δεν ισχυρίστηκα ποτέ κάτι τέτοιο, ένα από τα πολλά που έχω μάθει εδώ και είναι από τον πολύ αγαπητό μου φίλο Λεώνικο, είναι το ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ!
Από κει και πέρα, ειλικρινά δεν προσπαθώ και δεν μ΄ενδιαφέρει να πείσω κανέναν, ανταλλαγή απόψεων επιδιώκω κι ένα μίνιμουμ συνεννόησης, δυστυχώς, έχω αποτύχει και στα δύο, ποιός ξέρει, ίσως έχω κάποια κατασκευαστική βλάβη.😂
«Χαιρετίσματα και μην ανησυχείς πάντως για μένα, εγώ δεν έχασα τα λογικά από την κλεισούρα.» Βασικά δεν ήταν για σένα αυτό και χαίρομαι που τα έχεις 400!!!😊
Στην Ουτρέχτη μένει ένας πρώτος μου ξάδερφος (παντρεμένος με Ολλανδέζα την Δάφνη, το επίθετο άστο καλύτερα😂) κι ήταν να πάμε το πάσχα αλλά λόγο ιού αναβλήθηκε. Αν είμαστε καλά, θα πάμε το επόμενο, αν θέλεις, ίσως τα πούμε κι από κοντά.
Νάσαι καλά και να προσέχεις.
ΣΠ said
453
Έτσι μπράβο! Επιγραμματικά. Όχι τίποτα σεντόνια. 🙂
ΣΠ said
458, όχι 453
spyridos said
459
Μου βγήκε ο καφές από τη μύτη
458
Κρίμα, φέτος είναι πανέμορφη και ζεστή άνοιξη στην Ολλανδία.
Προχθές μου έστειλε ένας φίλος φωτογραφίες από το Αζιλακόδασος στο Ηράκλειο (δεν ξέρω τι κωδικό έβαλε για τη βόλτα) και οι οξιές δεν έχουν ανοίξει ακόμα.
Εδώ σκάσανε τα πρώτα φυλλαράκια.
Οταν έρθεις γράψε εδώ μήνυμα και θα βρω τρόπο να επικοινωνήσουμε.
Y. G. said
Γιάννης Ιατρού said
459: Ρε συ, σου χρωστάω! 😂👍👍👍👍😂😂😂😂
461α Ποιά μύτη; μ΄έχει πιάσει η κοιλιά μου από τα γέλια!
454: Ετσι, το βρήκες μόνος σου. Σκέτο το URL σε μιά γραμμή 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
https://www.imerodromos.gr/gia-tin-quot-antikeimeniki-quot-antikoyvaniki-propaganda-apo-infowar-gr/