Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όταν μας επιτέθηκαν οι Γερμανοί (ένα χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη)

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2020


Σαν εχτές, στις 6 Απριλίου 1941, η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Ελλάδα, που ήδη έδινε, από τις 28 Οκτωβρίου άνισο αλλά πετυχημένο αγώνα κατά της φασιστικής Ιταλίας. Στις 27 Απριλίου, ο αγκυλωτός σταυρός κυμάτιζε πάνω στην Ακρόπολη.

Θα δημοσιεύσω σήμερα ένα χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη, που δημοσιεύτηκε στην Πρωία στις 8 Απριλίου 1941, το πρώτο που γράφτηκε μετά τη γερμανική επίθεση (το φύλλο της 7.4.41 ήταν όλο πιασμένο από ειδήσεις πολεμικές και δεν είχε χρονογράφημα).

Ο Βάρναλης δημοσίευε καθημερινά χρονογράφημα στην Πρωία το οποίο, φυσικά, μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν μονοθεματικά αφιερωμένο στην πολεμική προσπάθεια. Κάτι που ξεχωρίζει τα χρονογραφήματα αυτά του Βάρναλη από τα κείμενα πολλών συναδέλφων του ήταν ότι δεν επέκρινε γενικώς τους Ιταλούς και τον Μουσολίνι, αλλά τον ιταλικό φασισμό. Κι άλλοι έκαναν αυτή τη διάκριση κι έτσι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1940 πολλοί, αριστεροί κυρίως, επιφυλλιδογράφοι και δημοσιογράφοι κλήθηκαν στην Ασφάλεια για συστάσεις (έχουμε γράψει για το περιστατικό αυτό).

Δεν ξέρω αν ασκήθηκαν πιέσεις και στη διεύθυνση της Πρωίας, πάντως από τις 11 Ιανουαρίου 1941 ο Βάρναλης, αντί για χρονογράφημα, άρχισε να γράφει στην Πρωία μια σειρά από ιστορικές επιφυλλίδες με τίτλο «Από τις σκοτεινές σελίδες της Ρώμης» όπου περιέγραφε με μελανά χρώματα διάφορα περιστατικά της ρωμαϊκής ιστορίας.

Ωστόσο, μόλις άρχισε η γερμανική επίθεση, ο ποιητής διέκοψε τις επιφυλλίδες και ξανάρχισε το χρονογράφημα, με πρώτο αυτό που θα δούμε τώρα.

Η γελοιογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι από τη Daily Mirror. Τη δανείστηκα από τον τοίχο του συγγραφέα Γιώργου Αλεξάτου, όπου έγινε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τον μύθο που κάποιοι προωθούν ότι, τάχα, οι Έλληνες κομμουνιστές και αριστεροί κράτησαν παθητική στάση στη γερμανική επίθεση λόγω του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πρόχειρο τεκμήριο, που το εισέφερε στην ίδια συζήτηση ο ιστορικός Νίκος Χατζηδημητράκος, το άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη, ανώτατου στελέχους του ΚΚΕ, που απέδρασε από τη Φολέγανδρο όπου ήταν εξόριστος, στην εφημερίδα «Κρητικά Νέα», με τίτλο «Ενωμένοι προς τη νίκη», τις μέρες που ετοιμαζόταν η γερμανική επίθεση στην Κρήτη.

Οπότε, ας δούμε πώς υποδέχτηκε χρονογραφικά ο Βάρναλης την εντελώς αναμενόμενη αλλά και πάλι φοβερή είδηση της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας τον Απρίλιο του 1941:

Προσχήματα και αλήθειες του Άξονος

Κυριακή ξημερώματα, πέντε το πρωί, σε πολύ ακατάλληλη ώρα χτύπησε την πόρτα μας η… νέα τάξις. Χτύπησε την πόρτα μας, είναι τρόπος του λέγειν. Έπεσε απάνω στα στήθη μας με όλα του τα φονικά σίδερα, για να επιτύχει εκείνο που δεν το πέτυχε ο δίδυμος αδερφός του εθνικοσοσιαλισμού, ο φασισμός: να μας πάρει και τη γη και την ψυχή.

Η «επίσκεψη» παρ’ όλο το ακατάλληλο της ώρας δεν ήτανε ξαφνική. Μήνες την περίμενε η Ελλάς τη βάναυση επίθεση του γερμανικού όγκου, όπως χρόνια την περιμένανε όλα τα κράτη της Ευρώπης (κι άλλα την πάθανε κι άλλα δε θα γλιτώσουνε) από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο κέντρο της ηπείρου μας η πυρκαϊά του εθνικοσοσιαλισμού. Ώστε ούτε η σκέψη ούτε τα στήθη της Ελλάδος αιφνιδιαστήκανε.

Αλλ’ αν η οργανωμένη βία και η συστηματοποιημένη λαφυραγωγία των μικρών από τους μεγάλους μπορεί να προκαλεί την αγανάχτηση κάθε γερού ανθρώπου, που δεν τονε σάπισε η θεωρία της «νέας τάξεως» όμως πολύ περισσότερη αγανάχτηση προκαλεί το λεξιλόγιο του Άξονος, όταν ζητεί προφάσεις για τα αδικήματά του, αλλά και όταν, συζητεί σοβαρά τα «πιστεύω» του. Προσχήματα και ειλικρίνεια του Άξονος είναι η τελευταία λέξη του κυνισμού.

Αλλ’ ας ιδούμε  πρώτα τα προσχήματα. Μας επετέθη, λέει, επειδή δεχτήκαμε τους Άγγλους να μας βοηθήσουν, ενώ η ίδια η χιτλερική Γερμανία δεν εμπόδισε το δίδυμο αδερφό της, τη μουσολινική Ιταλία να μας επιτεθεί. Αλλά γιατί επετέθη εναντίον της Νορβηγίας, της Δανίας, της Ολλανδίας (και παλαιότερα εναντίον της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας), ενώ δεν είχανε δεχτεί στα εδάφη τους αγγλικό στρατό; Απλούστατα. Τους επετέθη όχι γιατί μπήκαν οι Άγγλοι στα εδάφη τους, αλλά για να τους προλάβει να μη μπουν! Μ’ αυτό το πρόσχημα μπορεί να μπαίνει παντού. Ώστε κι αν δεν έφτανε στην Ελλάδα η αγγλική βοήθεια, όμως η γερμανική επίθεση θα γινότανε. Θα γινότανε, όπως έγινε στη Νοτιοσλαβία, γιατί δεν δέχτηκε να επιτρέψει τη μεταφορά… φαρμάκων και μπαμπακιού δια μέσου των εδαφών της. Αυτό το πολύ πρωτότυπο πρόσχημα για την κατάλυση της ελευθερίας των μικρών κρατών θα μπορούσε να ονομασθεί «υποδούλωση με το μπαμπάκι»! Αλλά το κόλπο δεν έπιασε. Και τότε ο χιτλερισμός εκήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Νοτιοσλαβίας γιατί πειράχτηκε το φιλότιμό του! Εθνικοσοσιαλισμός και φασισμός δεν μπορούνε να ζήσουν χωρίς καταχτήσεις. Έτσι ο ιταλικός φασισμός μας επετέθη χωρίς αιτία πριν πέντε μήνες, όπως πριν ολίγα χρόνια επετέθη εναντίον της Αιθιοπίας και της Αλβανίας με το πρόσχημα του «ζωτικού χώρου». Όταν ο λύκος ήθελε να φάγει το αρνί, βρήκε την πρόφαση πως του θολώνει το νερό του ρυακιού -κι ας έπινε το κακόμοιρο παρακάτου απ’ το λύκο.

Άλλος κυνικός όρος της αξονικής «φιλολογίας» είναι η περίφημος «νέα τάξις». Τι εννοεί; Υποδούλωση των μικρών λαών και εγκατάσταση μιας σπείρας τυράννων, που θα παίρνουν από το στόμα των λαών και την τελευταία τους μπουκιά. Αυτό το σύστημα λέγεται με άλλον κυνικότερον όρο «συνεργασία με τον άξονα»! Όσοι δοκιμάσανε αυτήν τη «νέα τάξη» κι αυτήν τη «συνεργασία», δοκιμάσανε τη μεγαλύτερη θεομηνία, που μπορούσε να συμβεί σ’ ένα λαό. Και δεν είναι περίεργο, πως η «νέα τάξη» και η «συνεργασία» επιβάλλονται είτε με τις μπόμπες, είτε με τη φοβέρα της μπόμπας.

Αυτήν τη «νέα τάξη» η μικρή Ελλάδα την απέκρουσε ηρωικά πριν πέντε μήνες στα βουνά της Αλβανίας και τώρα την αποκρούει στα βουνά της Μακεδονίας. Στον καλόν αυτόν αγώνα, αν η «τλήμων αρετή» δεν είναι λόγια μονάχα*, η Ελλάδα θα βγει τιμημένη κι ελεύθερη.

Αλλ’ ας ιδούμε τώρα και τον κυνισμό της αξονικής ειλικρίνειας. Πριν η βροντή των κανονιών σκεπάσει τις ακαδημαϊκές συζητήσεις δηλ. πριν κηρυχθεί ο πόλεμος, οι αξονικοί «επιστήμονες» και πολιτικοί υποστηρίζανε, πως το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως των λαών, δηλ. η εθνική ανεξαρτησία των λαών, έφερε τη δυστυχία στον κόσμο και φέρνει και τον πόλεμο! Γιατί το δικαίωμα αυτό εδημιούργησε πολλά μικρά κρατίδια, που δεν μπορούνε να ζήσουν. Επομένως αν θέλουν να ζήσουν, πρέπει να… μην υπάρχουν! Συμπέρασμα: η ανεξαρτησία βλάπτει τους λαούς, ενώ η σκλαβιά ωφελεί τους… αφέντες.

Αλλά το κορύφωμα της αξονικής ειλικρίνειας αποτελεί το δόγμα το ρατσιστικό. Ανώτερη ράτσα στον κόσμο είναι η Αρία. Απ’ όλα τα άρια έθνη ανώτερο είναι οι Γερμανοί. Είναι οι πιο καθαρόαιμοι απ’ όλους. Άρα αυτοί πρέπει να κυβερνήσουν όλους τους άλλους. Ώστε με λίγα λόγια και «σαν φασόν»** δεν επιτρέπεται να ζήσει κανείς στον κόσμο είτε γιατί είναι μικρός λαός, είτε γιατί δεν είναι απόλυτα καθαρόαιμος. Έτσι οι υπεράριοι και υπερκαθαρόαιμοι Γερμανοί (η ρατσιστική θεωρία είναι γερμανική) έχουνε το δικαίωμα να ζουν εις βάρος όλων των άλλων λαών.

Ύστερα από τέτοια ειλικρινή κηρύγματα, τι χρειάζονται τα προσχήματα;

Σημειώσεις

* Υπαινιγμός στο «Ω τλήμον αρετή, λόγος άρ’ ήσθα» («Ταλαίπωρη Αρετή, λόγια μόνο ήσουν»), στίχος από χαμένη τραγωδία του Ευριπίδη. Αυτόν τον στίχο είπε ο Βρούτος την ώρα που πέθαινε αυτόχειρας μετά τη μάχη των Φιλίππων.

** Από τα γαλλικά (sans façon), χωρίς τυπικότητες, χωρίς περιστροφές.

143 Σχόλια προς “Όταν μας επιτέθηκαν οι Γερμανοί (ένα χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη)”

 1. dryhammer said

  Καλημέρα!

 2. Οι επιφυλλίδες περί ρωμαϊκής ιστορίας πρέπει να εξελίχθηκαν στους μεταγενέστερους «Διχτάτορες» https://www.protoporia.gr/barnalhs-kwstas-dixtatores-9789600402995.html

  Η υποτιθέμενη χαλαρή στάση των κομμουνιστών απέναντι στον Χίτλερ λόγω συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ έχει ένα ενδιαφέρον σημείο: εντοπίζεται όχι στους κομμουνιστές (τα μέλη των ευρωπαϊκών ΚΚ) αλλά σε κάποιους «συνοδοιπόρους», που δεν έπαιρναν γραμμή από το κόμμα αλλά προσπαθουσαν να διαμορφώσουν γνώμη σε συνθήκες δικτατορίας. Έχω στο μυαλό μου το ημερολόγιο του Πανσέληνου, για παράδειγμα. Ο Πανσέληνος βέβαια παρασύρεται από την απέχθειά του προς την Αγγλία και από μια (στρεβλή θα έλεγε κανείς) αντίληψη περί «ιστορικών νόμων», όπου ο νικητής εκφράζει πάντα κάποια νομοτέλεια.

 3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Για μένα, μέχρι τώρα, η γερμανική εισβολή είχε σαν ημερομηνία εκείνη της 27ης Απριλίου, ίσως γιατί την είχα (έχω) ταυτίσει με την απόπειρα αυτοκτονίας της Πηνελόπης Δέλτα, που έγινε γεγονός πέντε ημέρες μετά.

  Η νέα πραγματικότητα για την χώρα μας είχε, βέβαια, αρχίσει είκοσι ημέρες νωρίτερα, αλλά για τα μάτια και το μυαλό ενός παιδιού είναι οι ήρωες που βάζουν τις ημερομηνίες στην ιστορία. Ακόμη κι αν αυτοί καταρρίπτονται ή μπαίνουν σε καραντίνα αργότερα, με τα χρόνια.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  αγαπητοί συνιστολογιοβιοι μου και συνιοάτρωτοί μου

  >συζήτηση σχετικά με τον μύθο που κάποιοι προωθούν ότι, τάχα, οι Έλληνες κομμουνιστές και αριστεροί κράτησαν παθητική στάση στη γερμανική επίθεση λόγω του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ.

  και όχι μόνο

  https://caktos.blogspot.com/2015/02/blog-post_14.html

 5. Πουλ-πουλ said

  «το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως των λαών»

  Της αυτοδιαθέσεως!

 6. Γς said

  Απίστευτα ωραίο κείμενο.

  Να πω ότι δεν θα μπορούσε να κρτατ’ησει παθητική στάση τη στιγμή που μας επιτέθηκαν;

  Οχι βέβαια.

  Ηταν πατριώτης. Εύγε του

 7. Καλημέρα

  Ωραία γραμμένο το άρθρο του Βάρναλη αλλά όχι με αρκετή επαφή με τις συνθήκες που τότε επικρατούσαν

  Από όσα έχω καταλάβει για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου υπήρχε η σαφέστατη προειδοποίηση του Χίτλερ πως η κατάληψη της Αυλώνας δεν θα ήταν ανεκτή αλλά μετά τον θάνατο του Μεταξά οι Εγγλέζοι έπαιζαν με τον ελληνικό στρατό το παιχνίδι τους.. Δεδομένου πως η Ιταλία είχε προσαρτήσει την Ιταλία ο πόλεμος στην Αλβανία δε ήταν αμυντικός για την Ελλάδα αλλά επεκτατικός και φυσικό ήταν οι Γερμανοί να βοηθούσαν τους συμμάχους τους.
  Κοινώς η Ελλάδα δεν έκανε καμιά προσπάθεια να αποφύγει την εμπλοκή της Γερμανίας παίζοντας το παιχνίδι των εγγλέζων και ποντάροντας στο όνειρο της Βόρειας Ηπείρου

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Εύστοχο, είναι χαρακτηριστικά τα όσα αφηγείται ο Πανσέληνος.

 9. Georgios Bartzoudis said

  Πολύ καλό, και βεβαίως αντιστασιακό το άρθρο του Βάρναλη. Όμως, η εισαγωγική ρήση, «ότι, τάχα, οι Έλληνες κομμουνιστές και αριστεροί κράτησαν παθητική στάση στη γερμανική επίθεση λόγω του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το «σύμφωνο» επέδρασε ανασταλτικά στην διάθεση των (περισσοτέρων θα έλεγα) Ελλήνων κομμουνιστών για αντίσταση, με ανάμικτα συναισθήματα κλπ. Να θυμίσω μια μόνο περίπτωση, από τις «Αναμνήσεις» του Ιωαννίδη. Όταν, λεει, άρχισαν να ακούγονται τα γερμανικά αεροπλάνα πάνω από την Ακροναυπλία, ένας συγκρατούμενός του έλεγε: Μη φοβάστε, δεν θα χτυπήσουν εμάς. Ο Μουστάκιας (Στάλιν) θα είπε στον Χίτλερ ότι εδώ είναι δικοί του άνθρωποι! Και είναι γεγονός ότι η διάθεση των κομουνιστών για αντίσταση στους Ναζί φούντωσε μετά την επίθεση κατά της ΕΣΣΔ (22.6.1941, αν θυμάμαι καλά) και το μήνυμα του Στάλιν για αντίσταση στα κατεχόμενα.

 10. Psi said

  Παντως περιεργο που λειπει η Πολωνια απο τους αντιπαλους του φασισμου-ναζισμου που αναφερει. Υπαρχουν βεβαια απλες εξηγησεις (δεν αναφερει ουτε τη Γαλλια, πχ): Η Πολωνια ειχε προληπτικη αντι-Γερμανικη συμμαχια (οχι οτι την ωφελησε!) και δεν τη λες και «μικρη δυναμη». Η Πολωνια ειχε τοτε διπλη κατοχη ναζιστο-κομμουνιστικη (να πουμε χιτλερικη-σταλινικη για «ευφημισμο»). Αν υπαρχει σχολιο του Βαρναλη σε σχεση με αυτο, θα ηταν πολυ ενδιαφερον!

 11. atheofobos said

  Η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα έγινε στις 6-4-41 και η συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου με τους Γερμανούς στις 20-4-41.
  Ο εξόριστος Πορφυρογένης στην Κίμωλο (και όχι στην Φολέγανδρο σύμφωνα με άρθρο της Εφ.των Συντ. της 10-3-2018) διέφυγε στην Κρήτη και δημοσίευσε αυτό το άρθρο στις 16-5-41, 4 μέρες πριν την έναρξη της Μάχης της Κρήτης και ένα μήνα σχεδόν μετά την κατοχή της υπόλοιπης Ελλάδας από τους Γερμανούς.
  Αυτή είναι και το μοναδικό κείμενο στελέχους του ΚΚΕ κατά των Γερμανών στις 40 μέρες από την εισβολή τους στην Ελλάδα και 4 μέρες πριν την αναμενόμενη εισβολή τους στην Κρήτη. Πιστεύω ότι δεν θα τολμούσε κανείς εκείνες τις μέρες εκεί να υπερασπιστεί το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ.

 12. leonicos said

  7

  Τζι

  λες ότι δεν θα έμπαιναν τελικά και θα μας άφηναν ήσυχους;

  επίτρεψέ κμου ν’ αμφιβάλλω

 13. # 12

  Αν θα μας άφηνε ήσυχους ;

  Αυτό κανείς δεν το ξέρει, δεν νομίζω όμως πως αποτελούσαμε μέρος των ζωτικών του χώρων και η επίθεση του Μουσλίνι στην Ελλάδα δεν ήταν δική του ιδέα
  Γεγονός είναι πως ο Μεταξάς ήθελε να κρατήσει όσο το δυνατόν ουδέτερη στάση γι αυτό και λέγεται πως τον «έστειλαν» ιατρικώς οι εγγλεζόφιλοι όταν κρυολόγησε. Επίση γεγονός είναι πως ήταν και αλλού απασχολημένος ο Χίτλερ, αλλιώς θα μπορούσε να επέμβη από την πρώτη στιγμή και πως η επέμβαση στην Ελλάδα του στοίχησε κυρίως σε χρόνο προετοιμασίας άλλων επιχειρήσεων

 14. Για την επιχείρηση στην Αφρική μάλλον ήταν απαραίτητη η κατάληψη της Ελλάδας, δεδομένης της αγγλικής παρουσίας εδώ.

 15. sarant said

  11 Από την ίδια συζήτηση στο ΦΒ αντιγράφω σχόλιο, χωρίς τεκμηρίωση βέβαια:

  Οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Μακεδονία και την Ήπειρο κάλεσαν τον λαό να συγκεντρώσει τα όπλα από τον ελληνικό στρατό που διαλυόταν, ενώ στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την κατάληψή της, διοργανώνεται παράνομη ολιγόλεπτη συγκέντρωση με συνθήματα «Αντίσταση στους επιδρομείς», «Όπλα στο λαό» κ.ά. Ταυτόχρονα, στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί Μανιφέστο του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, με το οποίο ο λαός καλείται να οργανώσει την αντίσταση για την απελευθέρωση της χώρας.

 16. Γς said

  Παοκ ύμπερ άλες, Γερμανοπσαρά μου

 17. Γς said

  15:

  >Μανιφέστο του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, με το οποίο ο λαός καλείται να οργανώσει την αντίσταση για την απελευθέρωση της χώρας.

  » για την απελευθέρωση της χώρας» και μετά την … απελευθέρωση της χώρας.

 18. spyridos said

  9

  Η μεγαλύτερη πίκρα είναι ότι η διάθεση των λεγόμενων «εθνικιστών» για αντίσταση δεν φούντωσε ποτέ.

 19. ΚΑΒ said

  Ὦ τλῆμον Ἑλλάς, πένθος οἷον εἰσορῶ
  ἕξουσαν

  και τότε και τώρα.

 20. atheofobos said

  15
  Αν είχαν γίνει αυτά τα γεγονότα πιστεύεις πως δεν θα τα έγραφε εκτενώς ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο άρθρο του για τα 50 χρόνια από την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στο οποίο αναπτύσσει εκτενώς τι έκανε η αστική τάξη τότε, αλλά μούγκα για το τι έκαναν οι κομμουνιστές;
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=223618

 21. Costas X said

  Καλημέρα !

  «σαν φασόν»: Από τα γαλλικά (sans façon), χωρίς τυπικότητες, χωρίς περιστροφές.

  Μου λύσατε μια απορία 50 χρόνων, ποτέ δεν το είχα ψάξει. Το άκουγα μικρός να το λένε κάποιες κυρίες, σχολιάζοντας άλλες κυρίες, συνήθως κουτσομπολεύοντας.
  Θεωρούσα ότι το «σαν» είναι το ελληνικό, και ότι το «φασόν» αφορά τις ράφτρες. 🙂

 22. # 14

  Ακριβώς αυτό εντοπίζω, την παρουσία της Αγγλίας εδώ και την επιθετική τάση που επέβαλαν στην Ελλάδα πρώτα πολιτικά και μετά και στρατιωτικά

 23. LandS said

  7

  Βρε Τζι! Μα δεν κοιτάς και κανένα χάρτη και τις θέσεις των εμπόλεμων πριν βγάλεις συμπεράσματα;
  Το Σουέζ ήταν ο στόχος. Ο έλεγχός του θα γονάτιζε τους Βρετανούς και την Αυτοκρατορία τους. Και αναγκαστικά στο δρόμο βρισκόταν η Κρήτη, η Ηπειρωτική Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία. Έτσι «τα παιχνίδια των Άγγλων» δεν ήταν και τόσο παιχνίδια.

  Επίσης η ουδετερότητα της Ελλάδας σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατή, ήδη και από πριν τον Οκτώβρη του Σαράντα. Δε πα να σταματούσαμε στα σύνορα με την Αλβανία, λες και το αν είναι επιθετική ή αμυντική μια πολεμική επιχείρηση είναι το ίδιο με τους εντός-εκτός έδρας αγώνες ποδοσφαίρου, στον Άραχθο να είχαμε υποχωρήσει πάλι ο Άξονας θα καταλάμβανε την ολόκληρη Ελλάδα. Και τι είναι αυτός ο διαχωρισμός του Άξονα σε Ιταλία και Γερμανία, καινούριο;

  Ο Βάρναλης ακριβώς λέει ότι δεν νοιάζονται (επίτηδες ο ενεστώτας) οι ναζί για την αντικειμενικότητα της προπαγάνδας τους. Για αυτό και είναι κυνική. Και ο κυνισμός της εκνεύρισε τον Βάρναλη.

 24. ΚΩΣΤΑΣ said

  21 –> «σαν φασόν»

  Περίπου αντίστοιχο με το «σαν κυλότ» 🙂

 25. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 26. LandS said

  21, 24

  Στα νιάτα μου έλεγα «φασόν ντε παρλέ» για να κάνω εντύπωση

 27. sarant said

  21 Παλιότερα η έκφραση «σαν φασόν» ήταν αρκετά διαδεδομένη

 28. # 23

  Κοιτάζω τον χάρτη και βλέπω πολύ πιο εύκολη την διαδρομή από Ρουμανία (να πάρουμε και λίγο πετρελαιάκι, περνάμε μπάϊ την σύμμαχο Βουλγαρία, τα βρίσκουμε με την δήθεν ουδέτερη πλην γερμανόφιλη Τουρκία, μια χαψιά Συρία και φτάσαμε χωρίς αεροπλάνα και βαπόρια

 29. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Μόνο σε μένα φαίνεται διαχρονικός ο κυνισμός των γερμανών και η χρήση προσχημάτων;

  >σαν φασόν
  Δεν το πρόλαβα αυτό, όμως αυτό το θυμάμαι, και βλέπω πως ακόμη υπάρχει.
  https://fileloinon.gr/sites/default/files/styles/product_large/public/062-60012.jpg?itok=pNDauXi6

 30. Νέο Kid said

  28. Τι λες τώρα ρε μάστορα! Κεντροευρωπαϊκή δύναμη θα ελέγξει την Αφρική και τη μέση Ανατολή χωρίς έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου και δη του λιβυκού πελάγους ;;
  Britannia rule the waves! λέει το άσμα . Όχι rule the bloody rail tracks…
  Ο, τι ναναι

 31. Νέο Kid said

  28. Μπορείς εναλλακτικά να δεις την καλή παλιά ταινία τα κανόνια του Ναβαρόνε …

 32. Μαρία said

  24
  Και με απαρέμφατο το χαρτοπαικτικό sans voir, σε ελλην. χαρτοπαιχτική απόδοση αβλεπί.

 33. Costas X said

  24. Δεν ξέρω γαλλικά, αλλά από την ιστορία ξέρω ότι σημαίνει «ξεβράκωτος» 🙂

  27. Ναι, το άκουγα μικρός στην Κέρκυρα αρκετά συχνά, αν θυμάμαι καλά ακόμη και σκέτο, σαν χαρακτηρισμό, «αυτή είναι σαν φασόν». Καταλάβαινα ότι σημαίνει περίπου «ξετσίπωτη».

 34. LandS said

  30
  Μα αν ο Χίτλερ ήταν έξυπνος όχι μόνο θα άνοιγε μέτωπο ανατολικά του Σουέζ, με τους Εγγλέζους στο Ιρακ και το Ιραν στις πλάτες του, αλλά θά έστελνε τα Γκραφ Σπεε, Ντόιτσλαντ, Μπίσμαρκ Τρίπιτζ να περάσουν το Στενό του Γιβραλτάρ και να τη πέσουν στον Εγγλέζικο στόλο στη Μεσόγειο και να τον διαλύσουν. 😜 Και όχι να βολοδέρνουν μεμονωμένα στον Ατλαντικό ή να τα ξύνουν στη Βαλτική (το Τρίπιτζ). Να έκαναν και καμιά δουλειά της προκοπής. 😂

 35. ΚΩΣΤΑΣ said

  32 απρέ και σαν βουάρ, μήπως σύχναζες σε χαρτοπακτικές λέσχες; 😉

  33 Ναι, αλλά και χωρίς γαλλικά, αν θεωρήσεις το σαν ομοιωματικό, τότε μπορείς να εννοήσεις ότι ήταν αβράκωτοι, φορώντας ένα μικρό πραγματάκι σαν κυλοτάκι. 😂

 36. Triant said

  Καλημέρα.

  Βλέπω οτι ο Κουροπάτκιν έχει βρει αρκετούς συμβούλους εδώ πέρα 🙂

 37. LandS said

  36 Αυτό παθαίνει κανείς όταν δεν γίνονται ματς και δεν υπάρχει αντικείμενο για να κριτικάρεις τον προπονητή

 38. spiridione said

  Για τη στάση του ΚΚΕ: από τη μια πλευρά υπήρχε η γνωστή επιστολή Ζαχαριάδη, από την άλλη η «Παλιά Κ.Ε.» του ΚΚΕ που αντιτάχθηκε στην αντίσταση κατά των εισβολέων και καλούσε σε αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μεταξά, και από την άλλη η στάση των κρατουμένων, ειδικά της Ακροναυπλίας, που τάχθηκαν υπέρ της Αντίστασης και ζητούσαν να πάνε στο μέτωπο, αλλά και η στάση διαφόρων οργανώσεων που δεν ελέγχονταν ούτε από την Παλιά ΠΚ ούτε από την Προσωρινή ΠΚ.
  https://alexatosgiorgos.webnode.gr/news/i-stasi-toy-kke-kata-ti-germaniki-eisvoli-kai-tin-kataktisi-tis-elladas/

  15. Κάποια τεκμηρίωση
  Στα μέσα Απριλίου, λίγες μέρες προτού οι Γερμανοί φτάσουν στην Αθήνα, η Ανεξάρτητη Κομμουνιστική Οργάνωση (σ.σ. του Σπύρου Καλοδίκη) πραγματοποιεί μικρή παράνομη συγκέντρωση στην Ομόνοια με τα συνθήματα «Αντίσταση στους επιδρομείς», «Όπλα στο λαό» και «Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας».1
  1. Χρονικό αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ. Τόμος Α΄, σ. 131 – β΄ έκδ., Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αθήνα 1986.

  Το «Μακεδονικό Γραφείο» συγκαλεί στα τέλη του Απριλίου σύσκεψη στην ήδη κατεχόμενη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή και των στελεχών του κόμματος που απέδρασαν από το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου, και εκδίδει «Μανιφέστο του Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τη Μακεδονία-Θράκη», το οποίο κυκλοφορεί σε χιλιάδες πολυγραφημένα αντίτυπα και καλεί σε αγώνα κατά των κατακτητών. 2 Ταυτόχρονα, καλούνται οι κομμουνιστές να συγκεντρώσουν πολεμικό εξοπλισμό, από αυτόν που είχε σκορπιστεί στην ύπαιθρο μετά τη διάλυση του ελληνικού στρατού, ενώ η Κ.Ο. Ηπείρου καλεί τους στρατιώτες που έρχονται από το Αλβανικό Μέτωπο να μην παραδώσουν τα όπλα τους.
  Στα μέσα Μαΐου το «Μακεδονικό Γραφείο» ήρθε σε επαφή με τον δημοκρατικό συνταγματάρχη Δημήτρη Ψαρρό και αποφασίστηκε η ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερία».
  2. Στο ίδιο, σ. 132.

  Για τον Σπύρο Καλοδίκη και την παράνομη συγκέντρωση του Απριλίου του 1941 υπάρχουν αναφορές και εδώ
  https://corfucommunists.gr/%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83

 39. Triant said

  Θέλετε να μαζέψουμε τους Γαλλικούς όρους των παιγίνων αλλά και γενικότερα;
  Ξεκινάω με

  ήδη αναφερθέντες

  σαν βουάρ (sans voir) – πόκα
  απρέ βουάρ (apres voir) – πόκα

  προσθέτω

  σουιβί (suivi) – σεμεν ντε φερ
  ρελάνς (relance) – ποκα
  (μερσι) πουρ λεζ αμπλουαγιέ (pour les employes) – καζίνο

  (δεν βάζω του μπριτζ γιατι είναι πολλοί και δεν είναι διαδεδομένοι)

 40. # 34

  Βρε Σταύρο ξεχνάς κάποια πράγματα, πως ΤΟΤΕ ακόμα ο Χίτλερ δεν είχε καταλάβει τι καραγκιόζης ήτανε ο Μουσολίνι, πως ακόμα ήταν σύμμαχος με την Ρωσία, πως εύκολα πίστευε πως μπορούσε να ελέγξει την Μεσόγειο από την Σικελία και άλλα

  τέσπα,εγώ δεν έχω βγάλει σχολή πολέμου όπως άλλοι…

 41. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ομως μυθοπλαστικα το 2013, η γερμανική κυβέρνηση, …. κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.οταν σχηματισε κυβερνηση το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους 🙂 και προχωρησε σε μονόπλευρο συμψηφισμό των απαιτήσεων που διατηρούσε από τις αποζημιώσεις , σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας λ.χ. των σημαντικότερων εταιρειών Γερμανικών συμφερόντων, κ.λπ.

  ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B(Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )

  Αποσπασμα
  ………………………………..
  Ο λαός υπό το βάρος των προσθέτων μέτρων (φόρος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, φόρος κατοχής οικίας, φόρος αναψυκτικών,…, μη χορήγηση από τα ασφαλιστικά ταμεία χαπιών Viagra, Levitra και Cialis κατά της στυτικής δυσλειτουργίας προξενηθείσας εκ καταθλίψεως λόγω των οικονομικών μέτρων, κ.λ.π. ) αλλά και της ταλαιπωρίας που υφίσταται στο ΙΚΑ, στα νοσοκομεία, κ.λ.π., ξεσπά κάθε φορά που βλέπει μπροστά του κρατικό λειτουργό.

  Καθημερινά, καταγράφονται περιστατικά με φραστικές κυρίως επιθέσεις σε υπουργούς και βουλευτές, που βρέθηκαν σε κάποια ταβέρνα και δέχτηκαν στην καλύτερη περίπτωση την έντονη κριτική των θαμώνων και την απαίτηση να αποχωρήσουν από τον χώρο και στην χειρότερη απειλές, γιαουρτώματα και ξυλοδαρμοί.

  Τον Απρίλιο του 2013, λόγω των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν αρκετοί βουλευτές που στήριζαν –ακόμα- την κυβέρνηση διαχείρισης του εθνικού χρέους (με τους δύο πρώην συγκάτοικους φοιτητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τώρα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) απέσυραν την εμπιστοσύνη τους και σε σχετική ψηφοφορία επί προτάσεως δυσπιστίας ( μομφής) η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη .
  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2013.

  Λόγω του εκλογικού συστήματος(το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 50 έδρες), συνεπηχθη Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που το συναποτελούσαν :
  Πατριώτες βουλευτές που αποχώρησαν από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (κυρίως του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου ακόμη και από το εθνικο-λαϊκίστικο κόμμα )
  η επιτροπή διαχωρισμού του χρέους σε ηθικό και ανήθικο/επαχθές
  η επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων
  η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων εραστών-επιβητόρων (τα kamakia)
  η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων gasterbeiter εραστών-επιβητόρων Δ. Γερμανίας
  το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς κίνησης “ένα σεντ την λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!”
  το κίνημα ”μια σπίθα έχω μέσα στην καρδιά”
  τo κίνημα “Γιώργος Θαλάσσης”
  2 σοσιαλ-λαϊκίστικα απο-κόμματα με ηγέτες δικηγόρους-εργατολογους και πρωην αθλητές-δημοσιογράφους ,
  Το κόμμα ”οι λιγούρηδες για εξουσία της αριστεράς”,
  Συριζιασμενοι αριστεροί και άλλες τροτσκιστικές ομάδες
  oι παλιμπαιδιζοντες (μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας) “παππούδες” του πολυτεχνείου και άλλες βολονταριστικες και ανώριμες πνευματικά ομάδες.
  οι οικολόγοι πράσινοι και άλλοι χορτοφάγοι και φυσιολάτρες
  η συνομοσπονδία ποδηλατών και άλλες σωματικά ναρκισσιστικές ομάδες (μεσήλικες ποδοσφαιριστές της Κυριακής, …)

  Μεγάλη έκπληξη ήταν η συμμετοχή του μετα-σταλινικού κόμματος στο Λαϊκό Μέτωπο.
  […]

  Οι δυο κύριοι αντίπαλοι των εκλογών ήταν ο Συνασπισμός της κυβέρνησης διαχείρισης του εθνικού χρέους και το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους.

  Η οικονομική ύφεση και τα διαδοχικώς λαμβανόμενα φορολογικά μέτρα, είχαν σαφώς οδηγήσει τους αρχικά “αδιάφορους” και ”αιωνίως αθώους” νοικοκύρηδες και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου προς τα αριστερά (μάλλον προς την αντιμνημονιακη κατεύθυνση)

  .[….]
  .

  Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Ο λαός-μη έχοντας πλέον αυταπάτες- παρά την αηδία του και για τους δυο παραπάνω συνασπισμούς προτίμησε ολίγον περισσότερο το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που έλαβε 51,7% και με 177 βουλευτικές έδρες μπορούσε πλέον να εφαρμόσει το αντι-μνημονιακο πρόγραμμα του.

  Βέβαια, όπως συμβαίνει στα λαϊκά μέτωπα, καθυστέρησε επί ένα μήνα η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που ολοκληρώθηκε (μετά από 27 ολονύχτιες συσκέψεις των νικητών) τον Ιούνιο του 2013, με σύνολο 97 υπουργών και υφυπουργών, για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εβδομηνταπενταρηδες επαγγελματίες αριστεροί της γενιάς του Λαμπράκη και του 114 με φαλάκρα και χιονάτα μουστάκια έγιναν –επιτέλους- υφυπουργοί….
  …………………………………………………………………………………………………………

  VΙΙΙ. Ιούνιος 2013

  Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απόσεισης του χρέους, μη μπορώντας να περιμένει άλλο (60 έτη μετά την συνθήκη του Λονδίνου του 1953 «περί εξωτερικών Γερμανικών Χρεών») κηρύσσει μονόπλευρο συμψηφισμό των απαιτήσεων που διατηρούσε από τις προαναφερόμενες αποζημιώσεις ύψους 162 δις, αλλά ατυχώς την χρονική στιγμή εκείνη, το μερίδιο της Γερμανίας επί του δανείου του μνημονίου και τα ελληνικά ομόλογα στο θησαυροφυλάκιο γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων ανερχόταν μόλις στα 80 δις.

  Οι πιο ριζοσπάστες της κυβέρνησης απαίτησαν και επέτυχαν να επιδιωχθεί η
  άμεση είσπραξη και μέρους των υπολοίπου της οφειλής, με κατάσχεση γερμανικής περιουσίας λ.χ. των σημαντικότερων εταιρειών Γερμανικών συμφερόντων, από το σύνολο 120 περίπου με έδρα στην Ελλάδα, και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

  ………………………………….

  Ας θυμηθούμε, ότι παρά τις γκρίνιες των ΜΜΕ και των πολιτικών μας για
  μηδενικές επενδύσεις από το εξωτερικό, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει
  σχετικά ότι “από το 2004 έως το 2008 οι ακαθάριστες εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων ανήρθαν στα 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ”, ενώ σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 2010 (εποχή οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα) οι ελληνικές εισαγωγές από την Γερμανία ανήλθαν στα 5,93 δις, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Γερμανία ήταν υποτριπλάσιες (1,96 δις). Πολλαπλασιάζοντας 4 δις μέσο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Γερμανία επί 20 έτη, προκύπτει συνολικό εμπορικό έλλειμμα 80 δις της χώρας μας και αντίστοιχο εμπορικό πλεόνασμα εις όφελος της Γερμανίας. Το 2009 εισήχθησαν γερμανικά αυτοκίνητα αξίας 767 εκατ., ενώ το 2010 μειώθηκαν σε 270 εκατ.!

  […]

  ………………………………….

  Ταυτόχρονα, μόλις προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια τα πρώτα είκοσι
  αεροπλάνα της LUFTHANSA και άλλων γερμανικών εταιρειών πτήσεων charter, κατασχέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι δε επιβάτες τους, πάνω από 3700, φιλοξενηθήκαν υπό περιορισμό, αναγκαστικά διασκορπιζόμενοι σε διάφορα μέρη.

  Επίσης η είσπραξη μέρους του υπολοίπου της γερμανικής οφειλής, συνεχίσθηκε με τις κατασχέσεις του υπολειπόμενου χρόνου εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ” Ελευθέριος Βενιζέλος” από την εταιρία «Hochtief» (που είχε κατασκευάσει και το καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ), της Siemens Hellas, θυγατρικών φαρμακευτικών εταιρειών, κ.λ.π.

  Η γερμανική κυβέρνηση, προ των επερχομένων εκλογών, σκλήρυνε την στάση της και κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

  Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα εμφανίσθηκαν μετά από 72 έτη στον ελληνικό εναέριο χώρο για να ασκήσουν πίεση. Από τον γερμανικό σχηματισμό 2 αεροπλάνα με πιλότους, που ήταν εγγονοί παρασημοφορημενων χιτλερικών αεροπόρων βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως Junkers Ju 87 «Stuka» της Luftwaffe, ενεπλάκησαν σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με ισάριθμα ελληνικά καταδιωκτικά. Κατά τους ελιγμούς πάνω από την Κέρκυρα συγκρούσθηκαν 2 αντίπαλα αεροπλάνα και κατέπεσαν στο Ιόνιο. Παρακούοντας τις κατευναστικές διαταγές του ελληνικού κέντρου επιχειρήσεων, 2 καταδιωκτικά με πιλότους ,
  εγγονοί σφαγιασθεντων παππούδων στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, εκτόξευσαν ακαριαία όλους τους διαθεσίμους πυραύλους αέρα-αέρα και καταρριφθήκαν τρία γερμανικά αεροπλάνα .

  Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ με πολύ αυστηρές ανακοινώσεις καταδίκασαν τις
  απαράδεκτες – για πολιτισμένα (λέμε τώρα) κράτη-συμμάχους στο ΝΑΤΟ και
  εταίρους στην ΕΕ – πολεμικές εμπλοκές πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο καθώς και τον -σε bungalows- περιορισμό Γερμανών τουριστών (οι περσότεροι των οποίων δεν είχαν αντίρρηση για την δωρεάν πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, την δε βραδινή ικανοποίηση των ενδιαφερομένων Γερμανίδων, ανέλαβαν – σχεδόν μυστικά και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ημεδαπούς- αγγλομαθή και γερμανομαθή βαλκάνια γκαρσόνια).

  Μετά την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, ήταν η δεύτερη φορα που μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται σε άλλο μέλος του . Η κυβέρνηση έξαλλη απεφάσισε την έξοδο μας από το ΝΑΤΟ . Ευτυχώς, εκτός ΝΑΤΟ, θα γλυτώναμε ένα σωρό ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμούς που βάρυναν από την δεκαετία του ’60 τους ελληνικούς προϋπολογισμούς, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα του πολεμικού μας ναυτικού ( τροφοδοσία προσωπικού, καύσιμα, πολεμοφόδια και εκτός έδρας) για τις περιπολίες έναντι της πειρατείας που είχε αναπτυχθεί στα παράλια της Βορείου Αφρικής, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, εξεγέρσεις και διαμάχες που συνέχιζαν από το 2011 έως σήμερα, μεταξύ ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών, ραβικών κρατών και νέων ασταθών κρατών και φυλών..

  ΙΧ. Σεπτέμβριος 2013

  Όμως η γερμανική κοινή γνώμη μεταστράφηκε (όπως είχε ήδη διαφανεί καθ’ όλη την διάρκεια του 2011, με τις διαδοχικές πανωλεθρίες που υπέστησαν το FDP και οι Χριστιανοδημοκράτες, κατά τις εκλογές στα περισσότερα κρατίδια) και τις ομοσπονδιακές εκλογές κέρδισαν – κατά κράτος – οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Σχηματίσθηκε λοιπόν κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων με την ανοχή του κόμματος της Αριστεράς(Die Linke).

  ………………………………..

  “Στις 3 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ένωση των δυο Γερμανιών.Ίσως σε καμία άλλη περίπτωση μια τόσο λαμπρή επέτειος δεν προκάλεσε τόσοαρνητικά σχόλια και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

  [….]

  Χρόνια Πολλά Βερολίνο. Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν”(ενόψει του Γ’
  Γερμανο-ευρωπαϊκού πολέμου 😉

  Υπό το κράτος της επετείου της πτώσης του τείχους, ο 68χρονος πλέον Daniel Cohn-Bendit, υπουργός εξωτερικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης και γνωστός υποστηρικτής της χώρας μας στην Ε.Ε., μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά – με το σκεπτικό ότι η ενσωμάτωση του σχεδόν αλκοολικού και αδιάφορου για εργασία πληθυσμού της πρώην ανατολικής Γερμανίας και άλλα παρόμοια βαρίδια που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα γερμανική κυβέρνηση όπως αύξηση των επί δεκαετία καθηλωμένων μισθών των Γερμανών εργαζομένων, η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους,. καθιστούν ανεδαφική την άμεση αποπληρωμή των 162-80=82 δις, συμφωνήθηκε η αποπληρωμή των γερμανικών οφειλών να γίνει με ευρωομόλογα που βαρύνουν την Γερμανία και που θα
  διατίθενται σε δέκα ετήσιες δόσεις.

  Με τις δόσεις αυτές θα άρχιζε να μειώνεται το συνολικό ελληνικό χρέος που το 2011 ήταν 340 δις και -μετά από επεισοδιακή Σύσκεψη Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2013 – αποφασίσθηκε τελικά η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους των 110 δις σε 20 έτη με επιτόκιο 2% (δηλ. όσο σχεδόν δανείζονταν το τέλος του 2013 οι τράπεζες από το ΕΚΤ).

  Tο δημόσιο χρέος μας είχε ανέλθει στα 400 δις στο τέλος του 2013. Η επιτροπή εντοπισμού του ανήθικου/επαχθούς χρέους εργάσθηκε συστηματικά από την ίδρυση της, επί 3 σχεδόν έτη και με εξέταση των προαναφερόμενων τριών όρων υπολόγισε το επαχθές χρέος και τους τόκους που προέρχονται απ’ αυτό .

  Έξη μήνες μετά την κυβερνητική μεταβολή, ψηφίσθηκε στην ελληνική βουλή η
  διαγραφή των απεχθών χρεών (των δημοσίων δαπανών που δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της διαφθοράς, των υπερτιμολογήσεων κλπ), που ανερχόταν στο 30% του συνολικού χρέους των 400 δις, δηλ. 120 δις. Αν αφαιρέσουμε από το συνολικό χρέος των 400 δις, τα 80 δις που συμψηφίσαμε με μέρος των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και το απεχθές χρέος των120 δις, απομένει χρέος μόνον 200 δις.

  Η φράση ” the greek pride” ή ” the greek filotimo” μεταφράζεται ως
  υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς
  φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο
  καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη.

  ….. με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα, και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β’ εξάμηνο του 2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος, από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the greek dept/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)», κατήλθε μόλις στο 83.3% του ΑΕΠ.

  Το 2013, ήταν μια χρονιά που άφησε άναυδους τους Γερμανούς, τους
  αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του ΕΚΤ, του EFSF και της Ε.Ε., ενώ το τραγούδι από το ελληνικό μετα-punk συγκρότημα “The Greek Dept” που παιζόταν στα ραδιόφωνα και στις ιδιωτικες τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης με τίτλο “I made it with my Greek way” ήταν -συμβολικά- η επιτυχία που αποτελούσε την καλύτερη εκδίκηση, και που αποστόμωσε δια παντός τους πικρόχολους αναλυτές κάθε είδους, γεννήτορες των κακών κριτικών για μια πενταετία.

  X. Οι καλοί θεοί της Ελλάδας μας δίνουν (;) και άλλες ελπίδες
  ……………………………………
  http://www.poiein.gr/2012/02/13/130212/#comment-513752

 42. Μαρία said

  39
  ομπλιζέ, μαλ ντονέ (αντί του ορθού μαλ ντον) :πόκα

 43. mitsos said

  Καλημέρα
  Δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό σε σχέση με τις διαθέσεις των κομμουνιστών.
  Ένας κομμουνιστής έγραφε πάντως στις 8/4/41
  «…προκαλεί την αγανάχτηση κάθε γερού ανθρώπου, που δεν τονε σάπισε η θεωρία της «νέας τάξεως»…»
  Επειδή κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Βάρναλης ήταν κομμουνιστής
  Επειδή σίγουρα δεν έγραφε κατ’ απαίτηση του εκδότη της Πρωϊας
  Θα έπερεπε να αρκεί αυτό σαν απαάντηση σε όποιον και σήμερα δεν τονε έχει σαπίσει η θεωρία της «νέας νέας τάξης» .
  Θα έπρεπε να αρκεί ως απάντηση σε όποιον δεν ψάχνει για «συνένοχους στον φόνο»
  Προς τι ο προβληματισμός ; Ήρεμα ρωτάω.

 44. Γ-Κ said

  Αγαπητέ μου, όπως γράφεις κι εσύ «Επειδή το ποδόσφαιρο προηγείται της πολιτικής όταν κλέβανε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ είσασταν «απασχολημένοι» αλλού και σφυρίζατε αδιάφορα αλλά το ήθος και η μεθοδολογία κομμάτων και ανθρώπων φαίνεται και στα «φτηνά» πράγματα που τότε δεν σας συνέφερε οπαδικά κι ούτε άντεχε ο Σύριζα να στενοχωρήσει τους οπαδούς του ΠΟΚ καθότι περισσότεροι από του ΠΑΟΚ. Η Νουδούλα ήταν βαμμένη κόκκινη από τότε.»

  Μέχρι το 1940 ο ΠΑΟΚ δεν είχε πάρει κανένα πρωτάθλημα (Ελλάδας). Αφού η ελληνική δεξιά υποστήριζε τον φασισμό, ενώ η ελληνική αριστερά δεν άντεχα να στενοχωρήσει το ΚΚΣΕ, αναμενόμενο ήταν να εισβάλουν οι Ναζί… 😉

 45. sarant said

  38 Α μπράβο Σπύρο

  39 Το σκάκι έχει ρουά, ρεν, φου, «ζ’ αντούμπ» (διορθώνω τη θέση του κομματιού), πήρε την οποζισιόν…

  Στην πόκα: σερβί.

 46. Μαρία said

  42
  Ξέχασα το ταπί.

 47. Αγγελος said

  Σοβαρά, το «σαν φασόν» έχει τόσο ξεχαστεί που να νιώθει ο Νικοκύρης ότι χρειάζεται επεξηγηματική υποσημείωση και να μην το ξέρει ο Costas X (αν και τελικά το ήξερε περίπου 🙂 ; Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, κι εγώ έχω δεκαετίες να τ’ακούσω…

 48. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, το σκίτσο του κειμένου από πού και πότε είναι; Εικάζω ότι είναι εγγλέζικο λόγω του Athens.

 49. ΓΤ said

  45β

  Να συμπληρώσουμε τον ανεπίδεκτο μαθήσεως (μαζέτας) και το πάρσιμο αν πασάν 🙂

 50. Μαρία said

  48
  Η γελοιογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι από τη Daily Mirror. Τη δανείστηκα από τον τοίχο του συγγραφέα Γιώργου Αλεξάτου

 51. Αγγελος said

  (41) «Μετά την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, ήταν η δεύτερη φορα που μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται σε άλλο μέλος του.»
  Η Κύπρος ποτέ δεν υπήρξε μέλος του ΝΑΤΟ. Ίσως, αν είχε μπει από την αρχή (που μάλλον θα γινόταν δεκτή), να μην είχε πάθει όσα έπαθε…
  «Ο καλύτερος τρόπος να φυλάγεσαι από τους δράκους είναι να έχεις έναν δικό σου.» (Ευγ. Σβάρτς)

 52. nikiplos said

  Πάντως αντικειμενικά να το δει κανείς, ο Μεταξάς, και γερμανόφιλος/γερμανοσπουδαγμένος ήταν και την ίδια μενταλιτέ είχε με τους αξονικούς. Επομένως για να τα βρόντηξε ο ίδιος και να είπε ΟΧΙ, τότε καταλαβαίνει κανείς, τι κρυβόταν πίσω από αυτές τις «άδειες διέλευσης» κλπ.
  Σωστά ο Τσολάκογλου έκανε τη συνθηκολόγηση. Δεν χρειαζόταν η Ελλάδα να ψάχνει για φέρετρα, σε περίπτωση συνέχισης «μέχρι τελικής πτώσης», ούτε είναι 80 εκατομύρια πληθυσμός ώστε να έχει αποθέματα στη νέα γενιά…

 53. voulagx said

  #47: Άγγελε, εγώ σήμερα έμαθα το «σαν φασόν», μου ήταν άγνωστη έκφραση.

 54. Ριεν νε βα; πλυ !!

  Πάω Αΐντα !

 55. Αγγελος said

  Από γαλλικούς χαρτοπαιχτικούς όρους, άλλο τίποτε. Στο μπριτζ, όπως προτίμησε να μην πει ο Νικοκύρης για να μην αρχίσει να γράφει ολόκληρο άρθρο, είναι σχεδόν όλοι: λεβέ, μορ, αντάμ, εμπάς, μανς… Αλλά και «οριζόντιοι» όροι (χρησιμοποιούμενοι σε πολλά παιχνίδια) υπάρχουν: ατού, ρεβάνς, φορσέ… — για να μην πούμε και για το βαλέ και το καρό.

 56. Μαρία said

  53
  Γιατί είσαι καράβλαχος. Το σαν φασόν ήταν του αστικού ιδιώματος.

 57. voulagx said

  #56: Justement, c’est vrai.

 58. ΚΩΣΤΑΣ said

  56 Κι εγώ που δεν είμαι καράβλαχος 😜 πρώτη φορά την ακούω αυτή την έκφραση.

 59. Costas Papathanasiou said

  «Έπεσε απάνω στα στήθη μας με όλα του τα φονικά σίδερα…»(Κ.Βάρναλης)
  Κατά μία ανάγνωση του ΠΕΜΠΤΟΥ του «Άξιον Εστί», ως πρωταίτιος παντός πολέμου θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τρόμος αυτών «που κατέχουνε τα πολλά» και οι οποίοι «το κάθε σημάδι καταλεπτώς γνωρίζουνε και συχνά, μίλια μακριά διαβάζουνε στο συμφέρον τους» και, συχνά, επισείουν στους κοπαδιαστούς τη φωτιά και το σίδερο (βλέπε: Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα) μετατρέποντάς τους σε «άδεια κορμιά, δίχως μια στάλα θύμηση. Το κεφάλι μπλάβο και άλαλο αψηλά στραμμένο, μα το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη, γραπωμένο από κομμάτι σίδερο, της φωτιάς ή απ’ τ’ άλλα, πόχουν τη μύτη σουγλερή και την κόψη αθέρα.»
  Τώρα, αυτό το φλέγον σίδερο της τσέπης θα μπορούσε να είναι ένα έκπτωτο sidus (γεν.sideris, εκ της ΠΙΕ *sweid-“λάμπω”)=άστρο(του φονιά;) ή συναστρισμός (:εξ ου και consider?), το οποίο μεταλλάχτηκε είτε σε ταπεινό οβολό (και αυτός με τη σειρά του στη γνωστή επί πυράς καταδίκη του οβελία), είτε σε μνημειώδη οβελίσκο (των αοιδίμων, υπέρ πάντων, πεσόντων).
  Όπως και να’χει, όταν τα ιοβόλα βέλη σφυρίζουν, το βέλασμα αποκλείεται: «Οβολός επί γλώσση μέγας βέβηκε» θα μπορούσανε να πούνε νοηματικώς(εάν επιτρέπετο) οι σιωπώντες αμνοί που πασχίζουν, φλεγματικά, να μην συμπάσχουν για το ένθερμο Πάσχα των Eντρόμων.

 60. spiridione said

  Κάποια ακόμη στοιχεία για το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ (από ομιλία του Ζήση Λυμπερίδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το 2016)
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9077215
  Μετά την εξάρθρωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Μακεδονία, όσα στελέχη έμειναν ασύλληπτα, πήραν μέρος σε μία σύσκεψη, που με χίλιες προφυλάξεις πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιούλη 1939, όπου αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση του Μακεδονικού Γραφείου. Ετσι, συνεχίστηκε η δράση του όλο τον επόμενο ενάμιση χρόνο, μέχρι την επίθεση της Ιταλίας.
  Η εισβολή της χιτλερικής Γερμανίας κινητοποιεί τα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου και σε σύσκεψη που πραγματοποιούν στο κρησφύγετο των Σερρών, το πρωί της 8ης Απρίλη 1941, αποφασίζουν την ανάπτυξη δράσης, παίρνοντας και τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα.
  Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, το σημαντικότερο τμήμα, με επικεφαλής τον Απόστολο Τζανή, που ορίσθηκε νέος γραμματέας του, και μέλη τον αθλητή Σίμο Κερασίδη από την Τούμπα Θεσσαλονίκης, υπεύθυνο του μηχανισμού, της ΟΚΝΕ και της ένοπλης δράσης, που δολοφονήθηκε στις 10 Απρίλη του 1943 από τη συμμορία του συνεργάτη των Γερμανών Μιχάλ Αγά στα Ιμερα της Κοζάνης μαζί με άλλους 7 συντρόφους του, τον Παντελή Τσέγα από τη Χαλκιδική, τον Βασίλη Τσουκαλίδη από την Κοζάνη και τον Μωυσή Πασχαλίδη από την Αμφίπολη, έπρεπε να μεταφερθεί και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ για τα υπόλοιπα στελέχη, καθορίστηκε να παραμείνουν στις Σέρρες, με επικεφαλής τον Παρασκευά Δράκο, ως γραμματέα κλιμακίου του Μακεδονικού Γραφείου για την Ανατολική Μακεδονία.
  Τις επόμενες μέρες, με την κατάρρευση του μετώπου και την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους επιδρομείς, το Μακεδονικό Γραφείο (ΜΓ) δίνει στα μέλη και τις επιρροές του Κόμματος οδηγία για τη συγκέντρωση του οπλισμού που άφηναν πίσω τους οι υποχωρούντες Ελληνες στρατιώτες. Το καθήκον αυτό το ανέλαβε το μέλος του ΜΓ Μωυσής Πασχαλίδης από την Αμφίπολη.
  Το κλιμάκιο Ανατολικής Μακεδονίας του Μακεδονικού Γραφείου, που παρέμεινε στις Σέρρες, άρχισε κι αυτό να αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα και με προκηρύξεις, που συχνά κυκλοφορούσε, προσπαθούσε να ενημερώσει τον πληθυσμό και να τονώσει το ηθικό του, καλώντας ταυτόχρονα σε αντίσταση κατά των Βουλγάρων κατακτητών.
  Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το μυστικό τυπογραφείο, που βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού των αδελφών Χρυσόστομου και Κώστα Κουτουρούση, στη Μυρίνη. Εκεί, άρχισε να εκτυπώνεται μυστικά η εφημερίδα «Λευτεριά», που ήταν δισέλιδη, εκδιδόταν σε 200 αντίτυπα και χέρι με χέρι κυκλοφορούσε στο Νομό Σερρών και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία.
  Πολύ γρήγορα, από τις αρχές ακόμη της Κατοχής, σημειώθηκαν στο Νομό Σερρών αυθόρμητες αντιστασιακές ενέργειες, πολλές φορές και ένοπλες. Αυτό οφειλόταν αφενός στη σκληρότητα και βαρβαρότητα της βουλγαρικής κατοχής αλλά και στην ύπαρξη Οργανώσεων του ΚΚΕ που είχαν παραμείνει αλώβητες στη δικτατορία Μεταξά.
  Μία από τις πρώτες ομάδες αντίστασης, και μάλιστα ένοπλη, σχηματίστηκε το Μάη 1941 στο Νέο Σκοπό Σερρών, από νέους, που ο καθένας τους είχε κρυμμένο όπλο και πυρομαχικά.
  Αλλη ομάδα δρούσε από τις πρώτες μέρες της Κατοχής μεταξύ των χωριών Προβατάς, Μονοκκλησιά και Κουμαριά και αποτελούνταν από τους Γιάννη Χουρμά, που μόλις είχε επιστρέψει από τη Φολέγανδρο όπου ήταν εξόριστος, κι επίσης τον Ευριπίδη Βαβαλή και τον Ηλία Ματσούκα. Οι τρεις νέοι, οπλισμένοι με αυτόματα και χειροβομβίδες, χτύπησαν στις 25 Ιούνη 1941 το βουλγαρικό φυλάκιο του Στρυμόνα μεταξύ Μονοκκλησιάς και Κουμαριάς.
  Εκείνο το διάστημα και πιο συγκεκριμένα στις 19 Μάη 1941, στη στρούγκα του Παπούλια, που βρισκόταν στη νοτιοδυτική πλευρά του Παγγαίου, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συγκέντρωση της πρώτης ανταρτικής ομάδας που εμφανίστηκε σε όλη τη χώρα, και η οποία αποτελούνταν από εννέα αντάρτες, με επικεφαλής τον Κώστα Παπακωνσταντίνου. Δύο μέρες αργότερα, στις 21 Μάη 1941, εμφανίστηκε στην περιοχή του μοναστηριού της Εικοσιφοίνισσας η ομάδα του Κώστα Τέτσικα από το Ροδολίβος.
  Στην άλλη πλευρά του Νομού Σερρών, στο Σιδηρόκαστρο, δύο τολμηροί νέοι, ο Στέργιος Λεβέντης και ο Σταμάτης Χιώτης, άρχισαν λίγο μετά την εισβολή των κατακτητών να τυπώνουν μυστικά και να κυκλοφορούν πολυγραφημένο δελτίο ειδήσεων με τίτλο «Ελεύθερος Λαός».
  Τις μέρες εκείνες, σημειώνεται ένα εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του κινήματος της αντίστασης κατά των κατακτητών γεγονός: Είναι η ίδρυση στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Μάη 1941, της εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης «Ελευθερία». Στη δημιουργία της πρωτοστάτησε το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ με τον γραμματέα του, Απόστολο Τζανή, και τον γραμματέα της ΟΚΝΕ, Σίμο Κερασίδη.
  Η «Ελευθερία» ανέπτυξε σοβαρή οργανωτική δράση και ίδρυσε «δεκαρχίες» στην ύπαιθρο. Ορισμένες ομάδες της οργάνωσης εμφανίστηκαν σε διάφορα κέντρα και χωριά της Μακεδονίας. Ενώ την περίοδο αυτή κυκλοφόρησε και η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», όργανο του Γραφείου της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
  Στις 20 Μάη μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποίησαν το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναστάση Αναγνωστόπουλο (στέλεχος του Κόμματος που απέδρασε μαζί με τους 12 από το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου στις 8/4/1941 και πιάστηκε από τους Γερμανούς σε άλλη επιχείρηση. Ηταν το πρώτο κομματικό στέλεχος που πιάστηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή του δράση) και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών που στάθμευαν στο δρόμο του συνοικισμού «Χαρμάνκιοϊ (σημερινό Κορδελιό). Κατέστρεψαν επίσης και αρκετά βαρέλια βενζίνης στο συνοικισμό Επταλόφου. Στη συνέχεια έγιναν αλλεπάλληλα σαμποτάζ στα τηλεφωνικά καλώδια μέσα στη Θεσσαλονίκη και στο δρόμο προς το Λαγκαδά.
  Πολύ νωρίς, τον Ιούλη του 1941, η «Ελευθερία» αποφασίζει να δημιουργήσει στο γερμανοκρατούμενο τμήμα της Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Νιγρίτας, την ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό αρχικά τον έφεδρο λοχία Στέργιο Μουδιώτη από την Ευκαρπία και στη συνέχεια τον δάσκαλο Θανάση Γκένιο, με το ψευδώνυμο «Λασσάνης», από την Ηράκλεια.
  Το παράδειγμα των Σερρών θα ακολουθήσει ένα μήνα αργότερα και ο γειτονικός Νομός του Κιλκίς, με τη συγκρότηση ανταρτοομάδας υπό την ονομασία «Αθανάσιος Διάκος».
  Ηταν τέτοια η διάθεση του πληθυσμού να αντισταθεί στους κατακτητές, ώστε στα μέσα Αυγούστου του 1941 συγκεντρώθηκαν τριάντα άτομα από τη Νιγρίτα στη θέση «Καζάν Ντερέ» του Ζερβοχωρίου με σκοπό να ανεβούν στο βουνό, όμως τελικά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους επειδή δεν υπήρχαν όπλα.
  Ολο εκείνο το ανερχόμενο κίνημα αντίστασης θα ανακοπεί βίαια και θα κατασταλεί μέσα σε λουτρό αίματος από την πρόωρη εξέγερση της Δράμας, που εκδηλώθηκε τη νύχτα της 28ης Σεπτέμβρη 1941 και που συνδέεται με τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου. Εκείνο το βράδυ, πάνω από 2.000 ένοπλου λαού, με επικεφαλής κομμουνιστές και την υποστήριξη ολόκληρου σχεδόν του πληθυσμού εξεγέρθηκαν. Οι Βούλγαροι φασίστες, όμως, κινητοποίησαν αστραπιαία ισχυρές δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής. Πάνω από 2.000 πατριώτες έπεσαν από τις σφαίρες των κατακτητών στη Δράμα.

 61. Alexis said

  #56: Νοιώθω κι εγώ καράβλαχος. Κι εγώ πρώτη φορά τα ακούω… 😆

  Νομίζω πάντως ότι κορυφαίο πεδίο σε γαλλική ορολογία είναι το αυτοκίνητο:
  Λεβιέ, ντεμπραγιάζ, αμορτισέρ, μαρσπιέ, καρμπυρατέρ, βεντιλατέρ κλπ. κλπ.

 62. Γ-Κ said

  Και πιο έξω: Καπό, παρμπριζ, πορτ(-)μπαγκάζ, γκαράζ.
  Τα πεπαλαιωμένα σοφέρ, βολάν…
  (Μην ξεχνάμε και το πουα-μορ του Αυλωνίτη.)

 63. Μαρία said

  58
  Και πού θες να την ακούσεις; Εκεί που καθαρίζατε τις κουμπάκες;

  61
  Εσύ είσαι μικρός 🙂

 64. dryhammer said

  61,62 Και φυσικά το πινιόν

 65. Γ-Κ said

  Μιας που ξαναναφέρθηκε το πινιόν, να προσθέσουμε και το «πινιόν λιμπρ» των ποδηλάτων.

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Roue_libre

 66. mitsos said

  @59 Costas Papathanasiou said
  Σχόλιο άγριας ομορφάδας και αλήθειας που τρομάζει !

 67. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  51. Σωστο, αλλα ελληνικα στρατευματα πολεμησαν «κρυφιως», αρα στη συνειδηση του ελληνικου λαου ηταν κρυπτοπολεμος δι’ αντιπροσωπων και ελληνων με στρατο χωρας μελους του ΝΑΤΟ.

  Αλλα μυθστορημΑτικα , ας δεχτουμε οτι ηταν η πρωτη φορα πλεμικων επιχειρησεων μεταξυ 2 κρατων μελων του ΝΑΤΟ.

 68. sarant said

  60 Μπράβο, χρήσιμο

  56-57-58 🙂

 69. Παναγιώτης Κ. said

  Έχει νόημα να εξετάσουμε την στάση του σχεδόν ανύπαρκτου ΚΚΕ την εποχή εκείνη απέναντι στο γεγονός της Γερμανικής εισβολής;
  Γράφω «σχεδόν ανύπαρκτο» για τους εξής λόγους:
  …Η ηγεσία του ήταν φυλακισμένη στην Ακροναυπλία.
  …Άλλα στελέχη ήταν στην εξορία.
  …Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου είχε επιφέρει ισχυρά πλήγματα στο ΚΚΕ ( λειτουργία δύο Κεντρικών Επιτροπών, η μία κατασκεύασμα του Μανιαδάκη…σχεδόν πλήρης αποδιοργάνωση).

  Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι δυσκολίες στην επικοινωνία.

  Ενώ λοιπόν κτγμ μικρή σημασία έχει η στάση του ΚΚΕ, έχει όμως ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη στάση των κομουνιστικών κομμάτων στις άλλες χώρες της Ευρώπης έναντι της Γερμανίας και κάτω από το δεδομένο του Συμφώνου μη Επίθεσης, (Ρίμπεντροπ-Μολότοφ) μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ. Για παράδειγμα, στη Γαλλία.
  Οι ιστορικοί του ιστολογίου ας μας διαφωτίσουν πάνω σε αυτό το ζήτημα, εφόσον βέβαια εμπίπτει στα ενδιαφέροντά τους.

 70. Σχολιαστής said

  LEO FERRE Sans façon:

 71. Ποδηλάτης said

  65: Το πινιόν λιμπρ δεν το έχω ακούσει ποτέ, ελεύθερο το λέμε στα ελληνικά freewheel στα αγγλικά.
  Τα γαλλικά πάντως έχουν δώσει την διεθνή ποδηλατική ορολογία, με εξαίρεση τους Ιταλούς, που είχαν την δικιά τους ιστορία.
  Ενδεικτικά: ντεραγιέ, πελοτόν, ετάπ, ντιρεκτέρ σπορτίφ, κομισέρ, ντομεστίκ, σουανιέ, μπιντόν, μουσέτ, οτομπους, φλαμ ρουζ, λαντερν ρουζ, πριμ, ορ κατεγκορί, ζιλέ, ραντονέρ, κλπ. Όλα αυτά λέγονται έτσι (ή έστω και έτσι) διεθνώς.

 72. atheofobos said

  38
  Διαβάζοντας το άρθρο που μας παραπέμπεις και το οποίο υποστηρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ, διαπιστώνουμε ότι:
  1-Η Κομουνιστική διεθνής χαρακτήριζε τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό και από τις δύο πλευρές και βέβαια δεν τολμούσε να πει, μέχρι να επιτεθεί ο Χίτλερ στην Ρωσία, στους λαούς που προηγουμένως είχαν κατακτηθεί από τους Γερμανούς ή τους Ιάπωνες, να μην αντισταθούν στον κατακτητή, γιατί προφανώς θα τους έπαιρναν με τις πέτρες!
  2-Η μεν πρώτη επιστολή του Ζαχαριάδη μιλούσε για τη συστράτευση των κομμουνιστών και όλου του εργαζόμενου λαού, στον αγώνα κατά της εισβολής της φασιστικής Ιταλίας αλλά στις επόμενες 2 επιστολές του αλλάζει γραμμή και ενώ η Ελλάδα πολεμούσε ακόμα την Ιταλία, μετά την απόκρουση της ιταλικής επίθεσης και την απώθηση των εισβολέων στο αλβανικό έδαφος, καλούσε σε τερματισμό του πολέμου και «έντιμη» ειρήνη με τους Ιταλούς. (κάτι ανάλογο δηλαδή την εποχή που νικούσαμε τους Ιταλούς, με αυτό που έκανε ο Τσολάκογλου όταν όμως είχαμε ήττηθεί!)
  3- Μαθαίνουμε επίσης κατά της αντίστασης στους εισβολείς ήταν επίσης, η θέση που πήρε η καθοδηγούμενη από τον φυλακισμένο Νίκο Πλουμπίδη παράνομη «Παλιά Κ.Ε.» του ΚΚΕ (Βαγγέλης Κτιστάκης, Μήτσος Παπαγιάννης, Χρήστος Κανάκης κ.ά.) που χαρακτήρισε πλαστό το γράμμα του Ζαχαριάδη, αντιτάχθηκε στην αντίσταση κατά των εισβολέων και καλούσε σε αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μεταξά. Η κατεύθυνση αυτή ήταν ίδια με την τοποθέτηση των τροτσκιστών και των αρχειομαρξιστών.
  4- Υπέρ της απόκρουσης της ιταλικής επίθεσης τάχθηκε επίσης και το «Μακεδονικό Γραφείο»
  Είναι προφανές λοιπόν ότι όλες αυτές οι θέσεις οφείλονταν στο ότι το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ καθόριζε και την πολιτική του ΚΚΕ, την οποία ευτυχώς δεν ενστερνίστηκε ο ελληνικός λαός και ίσως και μέρος από πελαγωμένους οπαδούς του ΚΚΕ που δεν ήξεραν πλέον ποια ήταν η γνήσια καθοδηγητική ομάδα στο κόμμα τους. Σε αυτούς πιθανώς άνηκε και ο Καλοδίκης και οι άλλοι στην Θεσσαλονίκη.

 73. spiridione said

  72. Ξέχασες τους Ακροναυπλιώτες που ήταν το σημαντικότερο νομίζω κομμάτι του ΚΚΕ εκείνη την εποχή.

 74. Αγγελος said

  Στη Γαλλία το ΚΚ ήταν περίπου εκτός νόμου από την αρχή του Πολέμου. Η Ουμανιτέ δεν κυκλοφορούσε, και όταν μπήκαν οι Γερμανοί στο Παρίσι κάποιοι (δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ήταν επίσημη απόφαση του Κόμματος) τους ζήτησαν την άδεια να ξανακυκλοφορήσει – και την πήραν! Το απαγόρευσε όμως η γαλλική λογοκρισία, που επίσης λειτουργούσε..

  Αλλο, άσχετο με το ΚΚ αλλά αξιοσημείωτο: τον πρώτο χρόνο της Κατοχής στη Γαλλία, διάφοροι Εβραίοι προερχόμενοι από τα εδάφη της μεσοπολεμικής Πολωνίας που είχε κατακτήσει η ΕΣΣΔ ζήτησαν από τους Γερμανούς να τους αφήσουν να επαναπατριστούν — και τους επιτράπηκε!

 75. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @69. Ζουμερά τα σχόλιά σου, Παναγιώτη και διαφωτιστικότατα. Συγχαρητήρια! (Αν δεν εφημέρευα, θα ανέβαζα αρκετά στοιχεία που έχω φακελωμένα στο σπίτι για την στάση του Γαλλικού ΚΚ, του Γραμματέα του και των στελεχών του εκείνου του καιρού. Με αυτά τα στοιχεία, πρέπει να είναι κανείς τυφλωμένος για να υποστηρίξει ότι άλλη θα ήταν η στάση του ΚΚΕ, εάν λειτουργούσε νόμιμα εκείνον τον καιρό..)
  Για την ατομική και μικροομαδική στάση και αισθήματα των Ελλήνων κομμουνιστών, δεν έχω (και μάλλον δεν έχει κανένας απροκατάληπτος παρατηρητής) καμιά αμφιβολία. Προφανώς θα ήταν μαχητικά αντιναζιστικά/ αντιφασιστικά…

 76. Georgios Bartzoudis said

  18, spyridos said: «9, Η μεγαλύτερη πίκρα είναι ότι η διάθεση των λεγόμενων «εθνικιστών» για αντίσταση δεν φούντωσε ποτέ».

  # Έτσι έλεγαν, μια φορά και έναν καιρό κάποιοι …χασάπηδες – αυτοαποκαλούμενοι και διεθνίκια- που έσφαζαν τον κόαμο! [εντάξει, μη στεναχωριέσαι. Μπορεί να είναι σύμπτωση!]

 77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @75 (συνέχεια..). Επειδή είναι δύσκολο για έναν σημερινό παρατηρητή να νιώσει αυτόν τον διχασμό των τότε κομμουνιστών, ας θυμηθούμε -τηρουμένων των αναλογιών- ένα πιό πρόσφατο παράδειγμα, που ζήσαμε στις μέρες μας. Να θυμηθούμε, λοιπόν, τις πολύ καλές σχέσεις της Σοβιετικής Ένωσης με τον Αργεντίνο δικτάτορα Βιντέλα και την θερμή πολιτική απήχηση αυτής της σχέσης στις απόψεις του ΚΚΕ και την «κεντρώα δικτατορία» του Χαρίλαου…

 78. spyridos said

  Η μόνιμη άμυνα των παιδιών των δοσίλογων

  «Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν θα ήταν πατίνι»

 79. spyridos said

  76

  ΟΙ ΜΑΚΩΝΥΑ ΙΝΕ ΑΙΛΙΝΗΚΥ

  Ουγκ Ουγκ Ουγκ

 80. Γιάννης Στάμος said

  Κύριε Σαραντάκο, βλέπω ότι στο άρθρο κάνετε λόγο για «Έλληνες κομμουνιστές» και το έψιλον το γράφετε με κεφαλαίο. Προ ολίγου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στο Twitter γράφει τους έλληνες και τις ελληνίδες με πεζό έψιλον

  Τί από τα τρία συμβαίνει, κύριε Σαραντάκο: 1) Είστε εσείς κρυφοεθνικιστής; 2) Παραβιάζει τους κανόνες της Γραμματικής η κυρία Πρόεδρος; 3) Επίτηδες (στα πλαίσια του «Νέου Πατριωτισμού») μειώνει τους Έλληνες η κυρία Σακελλαροπούλου γράφοντάς τους με πεζό έψιλον;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση. Αν η σωστή απάντηση είναι η Νο2, ευελπιστώ ότι θα περιλάβετε την κυρία Πρόεδρο στα προσεχή μεζεδάκια σας

 81. spyridos said

  72
  «Είναι προφανές λοιπόν ότι όλες αυτές οι θέσεις οφείλονταν στο ότι το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ καθόριζε και την πολιτική του ΚΚΕ, την οποία ευτυχώς δεν ενστερνίστηκε ο ελληνικός λαός και ίσως και μέρος από πελαγωμένους οπαδούς του ΚΚΕ που δεν ήξεραν πλέον ποια ήταν η γνήσια καθοδηγητική ομάδα στο κόμμα τους. Σε αυτούς πιθανώς άνηκε και ο Καλοδίκης και οι άλλοι στην Θεσσαλονίκη.»

  Για να παραμείνω στο ίδιο υψηλό επίπεδο

  Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχανε πατέρα??????

 82. atheofobos said

  81
  Εάν ζούσαν εκείνα τα χρόνια και ήσαν κομουνιστές τον πατερούλη Στάλιν!

 83. spyridos said

  82

  Εχεις καταλάβει ότι ο ‘σταλινικός’ Βάρναλης έγραψε αυτό το κείμενο 19 μήνες μετά την υπογραφή του συμφώνου Ρ-Μ?
  και ότι εσύ λες υποθετικές βλακείες επιστημονικής φαντασίας ?
  ενω έχουμε την ιστοριογραφία που λέει κάτι εντελώς διαφορετικό?

 84. ΚΩΣΤΑΣ said

  60 Συμπληρωματικά στοιχεία στο σχόλιο του Σπύρου, με στοιχεία από τον τόπο που ζω.

  Στις 15 Μαΐου 1941 συντάχθηκε το πρωτόκολλο ίδρυσης της «Εθνικής Οργάνωσης Ελευθερία» το οποίο υπέγραφαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Απόστολος Τζανής, από το Σοσιαλιστικό κόμμα ο Γιάννης Πασσαλίδης, μετέπειτα πρόεδρος της ΕΔΑ, από το Δημοκρατικό Κόμμα ο δικηγόρος Θανάσης Φείδας, από τη Δημοκρατική Ένωση ο Γιώργος Ευθυμιάδης και τέλος ο συνταγματάρχης Δημήτρης Ψαρρός, στον οποίο μάλιστα ανατέθηκε η στρατιωτική αρχηγία της οργάνωσης. Πολιτικός υπεύθυνος ανέλαβε ο Απόστολος Τζανής.

  Στο λαχανόκηπου του Μορφόπουλου, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, λειτούργησε μυστικό τυπογραφείο που τύπωνε μεταξύ άλλων και την Ελευθερία, όργανο της Εθνικής Οργάνωσης Ελευθερία. Τα ανακάλυψαν οι Γερμανοί λίγο πριν αποχωρήσουν, το 1944.

  Η Εθνική Οργάνωση Ελευθερία το 1942 προσχώρησε στο ΕΑΜ. Είχε προηγηθεί ημιδιάλυσή της όταν σκοτώθηκε στον Στρυμώνα ο Τζανής, και πιάστηκε ο αξιωματικός Μερκουρίου (υπαρχηγός του Ψαρρού) και ο Ψαρρός έφυγε για Αθήνα όπου αργότερα ίδρυσε την ΕΚΚΑ.

  Τα φύλλα της εφημερίδας Ελευθερία βρήκε και διέσωσε ο Σπύρος Κουζινόπουλος. Μερικά αντίγραφα έχω κι εγώ στο προσωπικό μου αρχείο.

  * Από προσωπική και συλλογική έρευνα μιας ομάδας φίλων μεταξύ μας.

 85. ΚΩΣΤΑΣ said

  #72. 3 –> 3- Μαθαίνουμε επίσης κατά της αντίστασης στους εισβολείς ήταν επίσης, η θέση που πήρε η καθοδηγούμενη από τον φυλακισμένο Νίκο Πλουμπίδη παράνομη «Παλιά Κ.Ε.» του ΚΚΕ (Βαγγέλης Κτιστάκης, Μήτσος Παπαγιάννης, Χρήστος Κανάκης κ.ά.)

  Αθεόφοβε, για τον Χρήστο Κανάκη, εδώ ένα βιογραφικό του που συνέταξα εγώ είναι και κάπου δημοσιευμένο*.

  Ο Χρήστος Κανάκης (1897-1964) καταγόταν από το Δρυμό Λαγκαδά, και το 1925 εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στο συνοικισμό της Επταλόφου του Δήμου Αμπελοκήπων. Σιδηροδρομικός στο επάγγελμα, υπήρξε συνδικαλιστής των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ), στέλεχος του Κ.Κ.Ε. και αργότερα στέλεχος της ΕΔΑ. Λόγω της έντονης συνδικαλιστικής και πολιτικής του δράσης, πολλές φορές εκτοπίστηκε ή εξορίστηκε σε διάφορα νησιά, Αη-Στράτη κλπ.
  Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης, καθώς και υποψήφιος και τελικά εκλεγμένος πρόεδρος της νεοσύστατης κοινότητας Αμπελοκήπων, το 1934. Ασχολήθηκε έντονα με τα προβλήματα της κοινότητας, όπως: ο ηλεκτροφωτισμός, το οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά έργα κλπ. Δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του, γιατί στα τέλη του 1935 στάλθηκε πάλι εξορία.
  Στις 14 Μαΐου 1964, ο Κανάκης πέφτει νεκρός σε τροχαίο ατύχημα. Ενώ επέστρεφε από την Αθήνα με άλλους συντρόφους του, όπου είχαν πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με λεωφορείο, λίγο έξω από τη Χαλκηδόνα, στις 10:45 το βράδυ. Στο ίδιο τροχαίο ατύχημα τραυματίστηκε και ο Χρήστος Ράπτης, μετέπειτα Δήμαρχος Αμπελοκήπων.
  Ο Δήμος Αμπελοκήπων για να τιμήσει την προσφορά του πρώην κοινοτάρχη στους κατοίκους της πόλης του, μετονόμασε την πρώην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου σε οδό Χρήστου Κανάκη.

  * Εσκεμμένα δεν γράφω για την «Παλιά Κ.Ε.», δεν το ερεύνησε διεξοδικά το θέμα, ακόμη και την περίπτωση να πρόκειται για συνωνυμία.

 86. ΚΩΣΤΑΣ said

  85 διόρθωση: δεν το ερεύνησα διεξοδικά….

 87. kpitsonis said

  61 Και το ταλαίπωρο κιβώτιο αλλαγής ταχυτήτων που από changement ( σανζμάν ) έγινε σασμάν !

 88. Triant said

  87: Γιατί, το (δύσμοιρο ντιστριμπιτερ) τρισιμπιτέρ;

 89. atheofobos said

  83
  Έχουμε σύμπτωση απόψεων! Και εγώ θεωρώ βλακεία να γράφεις- Εχεις καταλάβει ότι ο ‘σταλινικός’ Βάρναλης έγραψε αυτό το κείμενο 19 μήνες μετά την υπογραφή του συμφώνου Ρ-Μ? παραβλέποντας το ότι το έγραψε την επομένη της επίθεσης των Γερμανών στην χώρα μας!
  Μήπως περίμενες να υπερασπιστεί το σύμφωνο Ρ-Μ;
  Παρά λοιπόν το ότι διαθέτω και εγώ μια πλούσια πληθώρα από χαρακτηρισμούς για ορισμένα σχόλια σου, προτιμώ να παραμείνω ευπρεπής, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο εδώ και γι΄αυτό δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά μαζί σου.

 90. Μαρία said

  87, 88
  Σοβαρά; Ποτέ δεν τα έχω ακούσει έτσι παραμορφωμένα.

 91. 90 Το σασμάν αλήθεια δεν το χεις ακούσει;

 92. Νέο Kid said

  Κουίζ: Πώς λέγεται ο συμπλέκτης , δηλαδή ελληνιστί το ντεμπραγιάζ ή αμπραγιάζ…, στα κυπριακά; 😃

 93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @11 κλπ. Αθεόφοβε (με τα πολύ ουσιαστικά σημερινά σου σχόλια 🙂 ), στο άρθρο του Πορφυρογένη [στο οποίο παραπέμπει ο Νικοκύρης] περιέχεται και μιά πυρίκαυστη φρασούλα. Πυρίκαυστη και αυτοκτονική επειδή προτρέπει τον Ελληνικό λαό να αγωνιστεί εναντίον του εισβολέα «στο πλευρό της κυβέρνησης», όπως περίπου έκανε και ο ζαλισμένος Ζαχαριάδης με την πρώτη του επιστολή (..στον αγώνα που διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά..). Εκείνον τον καιρό (δηλ. πριν από την επίθεση τηε ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ), όποιος γλιστρούσε σε τέτοιες λάσπες εθνικής ομοψυχίας, τον έτρωγε η μαρμάγκα 🙂

  [Να υπενθυμίσω πώς όχι μόνο καταγγέλθηκαν αυτές οι οπτικές εθνικής σύμπνοιας ως προϊόν της Ασφάλειας από την Παλιά Κ.Ε. του ΚΚΕ, αλλά και ότι επενέβη η Κομμουνιστική Διεθνής, αποστέλοντας επιστολή προς το ΚΚΕ: «..Είναι, ωστόσο εσφαλμένο και επιζήμιο να αποκαλείται ο παρόν πόλεμος εθνικοαπελευθερωτικός, πόλεμος της κυβέρνησης Μεταξά εναντίον του φασισμού του Μουσολίνι, όπως έγινε στην επιστολή του σ. Ζαχαριάδη προς τον υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως. […] Τούτο θα παρασύρει τον ελληνικό λαό να στηρίξει στον παρόντα πόλεμο την κυβέρνηεη Μεταξά, αντί να την καταπολεμά για την εγκληματική εσωτερική πολιτική της..»]

 94. Μαρία said

  91
  Όχι. Χωρίς ν αλλά με ζ.

 95. sarant said

  90-91 Εγώ σαζμάν το ήξερα.

  92 Τίποτα με κλατς;

 96. Νέο Kid said

  Ναι. Κλατς.

 97. Spiridione said

  σασμάν μόνο. Ούτε ήξερα την προέλευση

 98. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κάπως πιὸ παλιά, τὴ δεκαετία τοῦ ᾿80, εἶχα δεῖ γραμμένο ΤΡΙΣΘΙΜΠΙΤΕΡ.

  Σὲ ἀνταλλακτικάδικο τῆς Σπύρου Πάτση, ἂν θυμᾶμαι καλά.

 99. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Επειδή το κείμενο αναφέρεται στη γερμανική εισβολή, ξαναβάζω τα αποσπάσματα από την » Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» του Raymont Cartier (Ρεϊμόν Καρτιέ) :

  » Οι δυνάμεις που προωθούνται προς την Ελλάδα είναι συντριπτικές. Τα 11ο, 14ο, 18ο, 30ο και 40ο σώματα στρατού, που συγκροτούν την 12η στρατιά’ η ομάδα θωρακισμένων του Φον Κλάιστ, που περιλαμβάνει τις 5η, 9η, 11η μεραρχίες Πάντζερ, μαζί με την 2η μεραρχία Πάντζερ που έχει αποσπασθεί στο 2ο σώμα, το 8ο σώμα αεροπορικών δυνάμεων, υπό τη διοίκηση του στρατηγού της αεροπορίας Φον Ριχτχόφεν.
  ………………………………….
  Για τη συντριβή του αδύνατου ελληνικού στρατού, που έχει ήδη εμπλακεί σ’ έναν αγώνα με 24 ιταλικές μεραρχίες, η δύναμη αυτή αποτελεί κολοσσιαίο οδοστρωτήρα.
  …………………………………
  Οι Έλληνες όμως είναι πολεμιστές διαφορετικοί από τους Γιουγκοσλάβους. Οι τρεις γερμανικές μεραρχίες που επιτίθενται στο Νέστο, υποχρεώνονται απότομα να σταματήσουν. Στο στενό του Ρούπελ η 5η ορεινή μεραρχία γνωρίζει μια αιματηρή αποτυχία και η 6η προχωρεί με κόπο πάνω στις κορυφογραμμές δυτικά του Στρυμόνως. Επί τρεις ημέρες σφοδρές επιθέσεις από την ξηρά κι από τον αέρα διαδέχονται η μία την άλλη στη γραμμή Μεταξά, που δεν διασπάται σε κανένα σημείο. »

  Σχόλια για τη στάση αριστερών-κομμουνιστών άλλη φορά.

  Φασόν ήξερα τη βιοτεχνική δουλειά με το κομμάτι, έχει σχέση;

 100. Είναι παλιό και μεταχειρισμένο, είπε με σοβαρό ύφος. Το επιθεώρησα ολάκερο με προσοχή πριν τ’ αγοράσουμε. Δε βασίστηκα στα λόγια του μαγαζάτορα που έλεγε πως είναι μοναδική ευκαιρία. Έχωσα το δάχτυλό μου μέσα στο διαφορικό και είδα πως δεν είχαν βάλει πριονίδια. Άνοιξα και το σανζεμάν και δεν είχε μέσα πριονίδια. Δοκίμασα το αμπραγιάζ και βεβαιώθηκα πως οι ρόδες δεν είναι στραβωμένες.

  Σταφύλια, Στάινμπεκ. Μτφρ Κοσμά Πολίτη.

 101. Μαρία said

  99
  Η ίδια λέξη είναι.

 102. spyridos said

  89

  Μήπως γράφεις φαντασιακή ιστοριογραφία από τον αφαλό σου?

 103. spyridos said

  99
  Ο ορισμός του ΛΚΝ

  φασόν το [fasón] Ο (άκλ.) : η ανάληψη από κπ. της εκτέλεσης ενός τμήματος μιας συνολικότερης εργασίας για λογαριασμό τρίτων: Δουλεύω ~. || (ειδικότ.) η ανάληψη από κπ. για λογαριασμό τρίτου της κοπτικής και ραπτικής εργασίας ως τμήματος της κατασκευής ενδυμάτων: Ράβει ~ στο σπίτι και βγάζει ένα καλό μεροκάματο.
  [λόγ. < γαλλ. façon]

  Αν και εγώ το ξέρω και σε μια παραλλαγή του.
  Τη δεκαετία του 80 πολλοί ραφτάδες που μυρίστηκαν ότι το κοστούμι με παραγγελία έφτανε στο τέλος του έφτιαξαν μικρές βιοτεχνίες ρούχων.
  Θυμάμαι μάλιστα τρεις συγκεντρώσεις τέτοιων βιοτεχνιών μέσα στην Αθήνα (μερικές γύρω από τη Σοφοκλέους , στου Ψυρρή και στην Αγίου Μελετίου).
  Είχαν γίνει οι Κινέζοι του ρούχου της εποχής.
  Έπαιρναν δουλειές από αλυσίδες καταστημάτων, από γνωστά καταστήματα και μάρκες αλλά και από Ιταλία.
  Έκαναν παραγωγή ρούχων φασόν αλλά έκαναν και φασόν για τα μικρότερα καταστήματα.
  Τα ίδια ακριβώς κουστούμια, πουκάμισα μπουφάν κτλ που έφτιαχναν για τις μεγάλες φίρμες τα έδιναν και στους μικρούς που έβαζαν δική τους μάρκα
  ή έφτιαχναν μια για όλη την Ελληνική αγορά.
  Οι μαγαζάτορες και ραφτάδες της πιάτσας έλεγαν φασονατζήδες αυτές τις βιοτεχνίες.

 104. Γ-Κ said

  Το σαζμάν είναι φυσιολογικό που προσαρμόστηκε στην ελληνική «φωνολογία» (χωρίς ν). Από την άλλη, και σασμάν να το γράψεις, πάλι σαζμάν θα το προφέρεις. (Κατά το «κόσμος».)

  Επίσης γαλλισμός είναι το «βάζω νεκρά». Σε άλλες γλώσσες (λιγότερο δημοφιλείς) λέγεται «ελευθερώνω το κιβώτιο».

  Κάτι παραφθορές του τύπου «καρμπιλατέρ», είναι αναμενόμενες.

  Ολόκληρο: Η «ντίζα του συμπλέκτη» εις την Κουμπαρικήν > το «σύρμα(ν) του κλατς».

 105. Γ-Κ said

  Η λέξη «φασόν» στην εποχή μας έχει πάρει κι άλλες έννοιες.

  – Η εταιρεία Α που πουλάει τηλέφωνα, αφενός αντιπροσωπεύει τη γερμανική Β, αφετέρου παραγγέλνει «φασόν» σε κάποιο κινέζικο εργοστάσιο, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και τη φίρμα της (της Α).

  – Το εργοστάσιο Γ (κινέζικο, κορεάτικο, ταϊλανδικό) που φτιάχνει μοτοσυκλέτες, παράγει το μοντέλο Ψ, που είναι φασόν του μοντέλου Ω της Χόντα. (Δεν είναι ακριβές αντίγραφο, ούτε μαϊμούδιασμα, αλλά βασίζεται στο Ω.)

 106. Παναγιώτης Κ. said

  @101. Έρχεται λοιπόν κάποια στιγμή για να λύσουμε κάποιες γλωσσικές απορίες που κρατάνε χρόνια!
  Παιδί άκουγα κάτι σαν…αποαμορ 🙂 και νομίζω ότι ήταν η νεκρά ταχύτητα.
  Για γαλλική λέξη μου φαίνεται.
  Για πες μας αν ξέρεις;

 107. Νέο Kid said

  “Βάζω νεκρά” στα γαλλικά είναι πασέ ω νετγ (passer au neutre)
  και στα εγγλέζικα shift to neutral

 108. Georgios Bartzoudis said

  78, spyridos said: « Η μόνιμη άμυνα των παιδιών των δοσίλογων»
  # Γιατί; Είχες κανέναν πατέρα δοσίλογο;;;

  79, spyridos said: «OI MAKVNYA INE AILINHKY Ουγκ Ουγκ Ουγκ»
  # Απ’ ότι ξέρω έτσι γρύλιζαν όχι τα θύματα αλλά οι σφάχτες. Πού τα έμαθες εσύ αυτά;;

  81, spyridos said:…..
  # Τα παιδιά των σφαγέων, ποια είχαν …μάνα;;;

 109. Παναγιώτης Κ. said

  @107. Και η όπισθεν στα Γαλλικά;

 110. Γ-Κ said

  «Βάζω νεκρά” στα γαλλικά είναι πασέ ω νετγ (passer au neutre)

  Τώρα θα αναρωτηθώ πώς προέκυψε το «πουα-μορ». Σε ποια περίπτωση το έλεγαν οι Γάλλοι. Μπας και είναι γαλλισμός made in Greece;
  (Τρέχα γύρευε….)

 111. Γς said

  ># Τα παιδιά των σφαγέων, ποια είχαν …μάνα;;;

  την νήσσα

 112. Γ-Κ said

  Να κάνω πιο σωστά την ερώτηση: Είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι η «νεκρά» προέρχεται από το «πουα-μορ». Αν οι Γάλλοι δεν το λένε έτσι (και δεν το έλεγαν ποτέ), τότε πώς προέκυψε, άραγε;

 113. Πέπε said

  @90 κλπ.:

  Ο πιο υπέροχα εξελληνιεμένος γαλλικός όρος είναι η σαμπρέλα.

 114. Πέπε said

  πουαμόρ: προφανώς point mort (πουέν μορ: νεκρό σημείο), αλλά δεν ξέρω αν όντως το λένε και έτσι.

 115. Μαρία said

  109
  marche arrière κι η αναστροφή demi-tour

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στον καιρό του κορονοϊού, τα ΜΜΑ λένε και δείχνουν ειδήσεις μόνο για κρούσματα, νεκρούς και περιοριστικά μέτρα, ακόμη πιο περιοριστικά, ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ, ενώ εκθειάζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, κι ο ηρωϊσμός των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
  Την ίδια ώρα, όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τηρούν σιγήν ψητού ιχθύος, στις δύσκολες ώρες που περνάει το έθνος, είναι όλοι ενωμένοι, ακόμη κι ο πάτερ γυμνάσιος έριξε κρασί στο νερό του και συμφώνησε να κλείσει το μαγαζί παρ΄όλο το μεγάλο φαγοπότι που είχε μπροστά.
  Οι τραπεζίτες σχεδιάζουν το μέλλον των ευαγών ιδρυμάτων τους και π΄ςω θα αξιοποιήσουν τα δις που θα πα΄ρουν από την ΕΚΤ με εγγύηση του δημοσίου, δηλαδή του λαού.

  Ο λαός, ενωμένος κι αυτός, χώθηκε ακόμη πιο βαθιά στο καβούκι του όπως του πρόσταξε η αποφασιστική κυβέρνηση και κάνει ρελάνς ζητώντας να χωθεί ακόμη πιο βαθιά, αν χρειαστεί και στα έγκατα της Γής.

  Για την ταμπακιέρα, κανείς ούτε κουβέντα.

  Στον καιρό μετά τον κορονοϊό, τα κυβερνητικά ΜΜΑ εκθειάζουν την επιτυχία της αποφασιστικής κυβέρνησης, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΑ ανακαλύπτουν άστοχες ενέργειες, εγκληματικές καθυστερήσεις στις αποφάσεις, φωτογραφικές συμβάσεις εκατομμυρίων, χαριστικά δάνεια, ρεμούλες υπουργών με διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομες απολύσεις και μειώσεις μισθών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και ζητούν άρση ασυλίας επίορκων υπουργών και βουλευτών της αποφασιστικής κυβέρνησης.
  Ο πάτερ γυμνάσιος, άνοιξε πάλι το μαγαζί τσεπώνωντας μια ΜΕΓΑΛΗ δόση από τα δις που μοιράζει σαν στραγάλια η ΕΚΤ και προορίζονταν για την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  Οι τραπεζίτες, έχουν ρίξει στην αγορά διάφορα έξυπνα επενδυτικά και δανειακά προγράμματα για να στηρίξουν την νόμιμη (παρα)οικονομία ενώ παράλληλα έχουν μειώσει στο ελάχιστο το προσωπικό τους κι έχουν βγάλει στο σφυρί χιλιάδες «κοκκινισμένα» ακίνητα, που τα έχουν μεταφέρει σε bad bank και σε ξένα επενδυτικά funds, μένοντας οι ίδιες ΛΕΥΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ.

  Ο λαός, διχασμένος κι αυτός, αλληλοβρίζεται και τσακώνεται, εμείς, εσείς, οι κυβερνητικοί υπερασπίζονται την αποφασιστική κυβέρνηση, κι αντιπολιτευόμενοι ανακαλύπτουν πως είναι φασιστική και πως τα μέτρα που πήρε δεν ήταν επιστημονικά αλλά φασιστικά και δεν ήταν αυτά που κράτησαν χαμηλά τους θανάτους.
  Το δε ΚΚΕ ξαναβρήκε την λαϊκή φωνή του που είχε κλείσει με την αρρώστια (μη ξεχνούμε πως ήταν τέλος χειμώνα αρχές άνοιξης, κρύα, γύρη, αλλεργίες) και καλεί τους χιλιάδες ανέργους σε απεργία, το ότι δεν έχουν δουλειά, δεν έχει καμία σημασία.

  Για την ταμπακιέρα, κανείς ούτε κουβέντα.

  Να κινείται το χρήμα, να έχει δουλίτσα ο κοσμάκης να βγαίνει το ξεροκόμματο και το παντεσπάνι, ανάλογα με τις δυνάμεις και τα θέλω του καθενός. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή μέχρι να περάσει αυτή η παλιοζωή.

  Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος.

 117. Μαρία said

  114
  To λένε και έτσι. https://www.permisecole.com/conduite/vehicule/mecanique/point-mort#/

  AUTOMOB. ,,Position du levier de vitesse d’une automobile, qui désaccouple le moteur de la transmission« (Dew. Technol. 1973). (Mettre, être) au point mort. (Mettre, avoir mis) cette position du levier de vitesse. https://www.cnrtl.fr/definition/point

 118. Νίκος Κ. said

  45: Να προσθέσουμε στους σκακιστικούς όρους γαλλικής προέλευσης και το γκαμπί

 119. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε για την απουσία, είχα προβλήματα χαρντγουερικά.

 120. mitsos said

  Ειδικά αφιερωμένο στον φίλο Λάμπρο
  ( για το @116 )

 121. mitsos said

  Και νέα διακοπή του Μαραθώνιου τηλεΓιούρογκουπ.
  Θα συνεχίσουν μετά τις 2π.μ. Ελλάδας.
  Και η ταμπακιέρα : ψήνεται συμβιβασμός δημιουργικής ασάφειας.

 122. Λοζετσινός said

  45.και 118
  Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιός από τους κορυφαίους σκακιστές (που του άρεσε πολύ το ποτό) όταν έδινε κάποιο σιμουλτανέ (ίσως και πριν το 1900) είδε ένα ξένο ποτήρι με ποτό και είπε:
  το βρήκα αν πρί και το πήρα αν πασάν
  Το βρήκα απροστάτευτο και το πήρα εν διελεύσει!

 123. Alexis said

  #116: Χμμμ, δεν το ‘χεις με τη μυθοπλασία, ο Αφώτιστος γράφει καλύτερα φαντασιακά αφηγήματα. 😆

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – Ευχαριστώ Δημήτρη.👍

  121 – «Και η ταμπακιέρα : ψήνεται συμβιβασμός δημιουργικής ασάφειας.» Μ΄αρέσεις!😎

  123 – Μα δεν γράφω μυθοπλασία, την πραγματικότητα περιγράφω, απλά ακολουθώντας την γραμμή των ΜΜΑ, δεν την δείχνω ολόκληρη και την ωραιοποιώ. 😂

  Καλημέρα και στους δύο, πάω για ύπνο.😂

  Αφιερωμένα στα δύο νυχτοπούλια.😊

 126. Νέο Kid said

  122. Ο Μπλάκμπερν ( ή μπλακντεθ -μαύρος θάνατος)

 127. spyridos said

  121

  Μην ανησυχείς η γερμανία έχει την Λύση και θα είναι Τελική.

 128. Πέπε said

  Ώρες μετά, θυμήθηκα ότι και στα ελληνικά, αυτό που άλλοι το λέμε νεκρό (το) και άλλοι νεκρά (η) αναφέρεται κάποτε και ως νεκρό σημείο.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση «Ελευθερία» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη (πρώτη στην Ευρώπη επίσης), στις 15 Μαΐου 1941, περίπου ένα μήνα μετά την κατάληψη της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα, με πρωτοβουλία των Παρασκευά Μπάρμπα (ΚΚΕ), Απόστολου Τζανή (ΚΚΕ), Ιωάννη Πασαλίδη (Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΕΔΑ), Σίμου Κερασίδη (ΚΚΕ), Αθανάσιου Φείδα (Αγροτικό Κόμμα), Ιωάννη Ευθυμιάδη (Δημοκρατική Ένωση) και του στρατιωτικού Δημήτριου Ψαρρού. Η «Ελευθερία» συγκρότησε τις δύο πρώτες ένοπλες αντάρτικες ομάδες, τον «Αθανάσιο Διάκο» στα Κρούσσια του Κιλκίς με αρχηγό τον Χριστόδουλο Μόσχο (καπετάν Πέτρο)και τον «Οδυσσέα Ανδρούτσο» στη Βισαλτία των Σερρών με αρχηγό τον Αθανάσιο Γκένιο (καπετάν Λασσάνη), που δράσαν κατά γερμανικών στόχων, καθώς η Κεντρική Μακεδονία ήταν στη γερμανική ζώνη ελέγχου. Μία τρίτη αντιστασιακή ομάδα δημιουργήθηκε το ίδιο χρονικό, περίπου διάστημα στην ορεινή περιοχή του Κιλκίς, υπό την αρχηγία του ταγματάρχη (ΠΒ) Βασιλείου Μερκουρίου.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7_(%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1)

  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4749333

 130. Γ-Κ said

  128.
  Επομένως το «βάζω νεκρά» προκύπτει από γαλλικό δάνειο (τη νεκρά). Τώρα, αν αυτό λέγεται γαλλισμός, τι να πω…

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το πει κανείς, αλλά ο συγκεκριμένος έχει γαλλική επιρροή.

  Αντίθετα, το «βγάζω ταχύτητα» (που δεν είναι και πολύ σπάνιο) είναι (νομίζω) τελείως ελληνικό.

 131. 61,
  Είχε γίνει παρτάκι με τα γαλλικά του αυτοκινήτου παλιότερα.

 132. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 133. sarant said

  131 Πού το θυμήθηκες! Σχεδόν πριν 10 χρόνια.

 134. nessim said

  112, 114 κλπ
  Το ΑΝΣ, ανω νεκρό σημείο, (Point mort haut, top dead centre) είναι το ανώτερο σημείο που ανεβαίνει το πιστόνι στον κύλινδρο, απο το σημείο αυτό ορίζεται η Προπορεία Σπινθήρα ή ΑΒΑΝΣ (avance), δηλαδή πόσο πρίν από το ΑΝΣ το μπουζι δινει σπινθήρα. (αντίστοιχα ΚΝΣ)

  Στο κιβώτιο ταχυτήτων το point mort είναι η νεκρά.

 135. # 110

  Οι μη κατέχοντες καλώς την γαλλικήν λένε α μορ σκέτο

 136. dryhammer said

  135. Δύσκολα ισπανόφωνος θα βάλει νεκρά σε γαλλικό αμάξι…

 137. # 136

  το έχω ακούσει αρκετές φορές από ναυτουριά που μεταφέρει με κρισκράφτ στην στεριά τους επιβάτες θαλαμηγού που έχει φουντάρει έξω από το λιμάνι

 138. Triant said

  137: Κράτει, δηλαδή;

 139. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  116. «….Το δε ΚΚΕ ξαναβρήκε την λαϊκή φωνή του που είχε κλείσει με την αρρώστια (μη ξεχνούμε πως ήταν τέλος χειμώνα αρχές άνοιξης, κρύα, γύρη, αλλεργίες) και καλεί τους χιλιάδες ανέργους σε απεργία, το ότι δεν έχουν δουλειά, δεν έχει καμία σημασία…»

  Για λαϊκο αφηγημα ειναι εντυπωσιακη προταση!

 140. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  123. Alexis

  Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

 141. # 138

  Το λέει ο ναύτης στην πλώρη σ΄αυτόν που είναι στο τιμόνι και δεν βλέπει με τους επιβάτες που μεταφέρει την προκυμαία. Προφανώς για να μπορεί να κάνει μια μικροδιόρθωση-αν χρειασθεί μπροστά ή πίσω

 142. 133,
  Ήταν απ’ τα πρώτα! 🙂

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 – Μπράβο ρε Γάτμαν, ο οξυδέρκειά σου, είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ, είσαι ο μόνος που βρήκε την ταμπακιέρα.
  Άμα έχεις τελειώσει ΕΜΠ στον Αμάραντο την εποχή που τα πτυχία τα έπαιρναν μόνο οι άριστοι, τι χαρτοσιά να πιάσουν κάτι γεωπονάκια και καθηγητάκια της φυσικής (που ποιός ξέρει με τι κομματικό μέσον πήραν πτυχίο σαν κάτι πρώην πρωθυπουργούς) σιγά μην έβρισκαν την ταμπακιέρα.

  Τελικά αυτό το γαμημένο ΚΚΕ, έχει λύσει όλα τα υπαρξιακά προβλήματα των δεξιών, είναι τόσο βολικό που αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το δημιουργήσει η οικονομική ελίτ.

  Δικαστήριο μετά το 45.

  Τι είσαι εσύ παιδί μου; – τι να είμαι κύριε πρόεδρε, ένας φτωχός μαυραγορίτης είμαι, έδινα έναν ΟΛΟΚΛΗΡΟ ντενεκέ λάδι για ένα σπίτι, ένα χωράφι, ένα οικόπεδο, κι έσωζα ζωές – ΘΕΑΡΕΣΤΟΝ ΕΡΓΟΝ, από δω και πέρα ονομάζεσαι πατριώτης κι η πατρίδα θα σε ευγνωμονεί. Συνέχισε τον αγώνα.

  Εσύ τι είσαι παιδί μου; ένας φτωχός καταδότης κύριε πρόεδρε που με κίνδυνο της ζωής μου, κατέδιδα τους κουμμουνιστές εις τους Γερμανούς, για το καλό της πατρίδος φυσικά, αν επικρατούσαν οι όξω από δω, θα μας έσφαζαν όλους με κονσερβοκούτια και θα μας έπαιρναν τα σπίτια.
  -ΘΕΑΡΕΣΤΟΝ ΕΡΓΟΝ, από δω και πέρα, ονομάζεσαι πατριώτης κι η πατρίδα θα σε ευγνωμονεί. Συνέχισε τον αγώνα.

  Εσύ τι είσαι παιδί μου; – Κύριε Πρόεδρε, εγώ ήμην Συνεργάτης των Γερμανών, εμφορούμενος από ΑΓΝΑ πατριωτικά αισθήματα και με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, βλέποντας τον κομμουνιστικόν κίνδυνον να απειλεί τα πάτρια εδάφη, συνεργάσθην μα τα του προσκαίρου εχθρού που όμως ήτο εχθρός της κομουνιστικής λαίλαπος που είναι απείρως πιο επικίνδυνος εχθρός, και ως γνωστόν, ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου. – Στέκω εδώ μπροστά σας, συγκινημένος με δάκρυα στα μάτια, και απορώ ποιός διεστραμμένος νούς σας έφερε εις αυτόν το δικαστήριον δια να δικασθείται ως προδότης. Από τούδε και στο εξής, σείς και αι συνεργάται σας, θα κυβερνήσετε την δύσμοιρην, πτωχήν, πλήν όμως, ΗΡΩΪΚΗΝ αυτήν χώραν. ΚΥΒΕΡΝΗΤΑ, υποβάλλω τα σέβη μου! Είμαι εις την διάθεσην της πατρίδος ως απλός στρατιώτης υπό τας διαταγάς σας ως την τελικήν νίκην επί του κομμουνισμού και τα παραφυάδας αυτού.

  Τελικά η νίκη ήρθε, η πατρίδα γλύτωσε από την κομμουνιστική λαίλαπα,ο λαός σώθηκε από τα κονσερβοκούτια, τα δε σπίτια, ευτυχώς δεν τα πήραν οι κομμουνιστές. Βέβαια τα πήραν και τα παίρνουν και σήμερα οι τράπεζες που δεν τις λές και κομμουνιστικών συμφερόντων αλλά αυτό, είναι μια μικρή κι ασήμαντη ιστορική λεπτομέρεια. Το ίδιο ασήμαντη λεπτομέρεια, είναι κι ότι εδώ και 30 χρόνια, δεν υφίσταται ΚΑΝΕΝΑΣ κομμουνισμός ΠΟΥΘΕΝΑ (όχι πως υπήρχε πρίν δηλαδή) η νέα τάξη πραγμάτων έχει επιβληθεί ΠΛΗΡΩΣ σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, τα σύνορα για την οικονομική ελίτ έχουν καταργηθεί, όλες οι χώρες του πλανήτη εξαρτώνται από το χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό σύστημα που ελέγχεται από τους κεφαλαιούχους, αλλά οι δεξιοί εκεί τον χαβά τους, βάλ΄τα να τ΄αρμέξουμε, το ΚΚΕ μπλά μπλά μπλά μπλά, οι κομμουνιστές μπλά μπλά μπλά μπλά, και ρωτώ ο αφελής τους συμπαθείς δεξιούς φίλους, ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΞΙ ΣΑΣ ΜΑΤΙ;
  Και να πώς πως είστε κεφαλαιούχοι ρε γαμώτο, αν κι αυτοί δεν ασχολούνται με τέτοια ανόητα πράγματα, έχουν σοβαρές κερδοφόρες ασχολίες. Τι να πώ, Ανάβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.😂

  ΠΟΛΥ δύσκολο κουϊζάκι μόνο για φωτισμένους Έλληνες, οι αφώτιστοι είναι τζίνιους και θα το βρούν αμέσως.😂

  Τι δεν έχουμε δεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα;

  1 – Σκληρή κριτική της αριστεράς κατά της δεξιάς.
  2 – Σκληρή κριτική της δεξιάς κατά της αριστεράς.
  3 – Σκληρή κριτική της αριστεράς κατά της αριστεράς.
  4 – Κάτι άλλο και τι είναι αυτό.

  Ο νικητής, θα κερδίσει ένα ταξίδι με τα πόδια στην Μόσχα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την τσέπη του.
  Μια ευγενική χορηγία του μονομελούς επιτελείου του Hawk City!😂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: