Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μένουμε σπίτι

Posted by sarant στο 9 Απριλίου, 2020


Επιστρέφουμε σήμερα σε πανδημικούς ρυθμούς.

Ανάμεσα στις λέξεις και τις φράσεις που γέννησε η πανδημία ξεχωριστή θέση έχει η φράση «Μένουμε σπίτι» καθώς είναι σύνθημα επίσημο, θεσμικό. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πληθυσμός προτρέπεται να μένει στο σπίτι, να αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις.

Aυτός ο περιορισμός των μετακινήσεων, lockdown που το είπαν στα αγγλικά, ξεκίνησε από την Κίνα, τον Γενάρη, και σταδιακά επεκτάθηκε σε άλλες χώρες. Πολύς κόσμος, όσος μπορεί, δουλεύει από το σπίτι, ενώ βέβαια στο σπίτι μένουν και οι μαθητές, αφού τα σχολεία είναι κλειστά. Πολλές χώρες, κι η Ελλάδα ανάμεσά τους, έχουν θεσπίσει μέτρα ελέγχου των μετακινήσεων, με πρόστιμα, κάποτε τσουχτερά, σε όσους κριθεί ότι παραβαίνουν τις διατάξεις.

Οπότε, μένουμε σπίτι.

Το να μένεις στο σπίτι, ιδίως την άνοιξη, δεν είναι πολύ ευχάριστο, αλλά υπάρχουν και διαβαθμίσεις. Άλλος μένει σε 200 τετραγωνικά, με κήπο ή τεράστιες βεράντες, άλλος σε 40 τετραγωνικά -δεν είναι το ίδιο. Και η συνύπαρξη, τόσες ώρες, φέρνει εντάσεις -διαβάζω ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και με τη δικαιολογία έτοιμη: στραγγάλισε τη φίλη του λόγω καραντίνας, ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος εφημερίδας πριν από μερικές μέρες.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε πρέπει να πούμε δυο λόγια για τις λέξεις «οικία» και «σπίτι»· για την ακρίβεια, θα επαναλάβουμε απόσπασμα από παλιότερο άρθρο, μια και πριν από εφτά χρόνια είχαμε λεξιλογήσει για το σπίτι.

Η οικία προέρχεται από τον οίκο, που είναι λέξη αρχαία, και αντικατέστησε το ακόμα αρχαιότερο δόμος που περιέπεσε σε αχρησία. Στα αρχαία ελληνικά, η οικία είχε σημασία πιο στενή από τον οίκο· περιέγραφε το οίκημα καθαυτό, το κτίριο της διαμονής, ενώ ο οίκος δήλωνε όλη την περιουσία, κινητή και ακίνητη, του ιδιοκτήτη.

Οι λέξεις οικία και οίκος διατηρούνται βέβαια και στα νέα ελληνικά. Η η οικία κυρίως σε επίσημο ύφος χρησιμοποιείται, αν και όλο και περισσότερο από τα ευπρεπιστικά μέσα ενημέρωσης (που συχνά τη γράφουν «οικεία») καθώς και πειραχτικά (καλώς ορίσατε εις την οικία του σπιτιού μου, έλεγε ένας αγαπημένος φίλος). Ο οίκος, πάλι, επιβιώνει κυρίως σε εξειδικευμένες χρήσεις (οίκος ευγηρίας, εκδοτικός οίκος, οίκος μόδας, το άλλο που σκεφτήκατε), πολλές από τις οποίες είναι μεταφραστικά δάνεια από τα αγγλικά ή τα γαλλικά.

Βέβαια, η ρίζα οικο- είναι πανταχού παρούσα στο νεότερο λεξιλόγιο, καμιά φορά λιγάκι κρυμμένη (διότι και ο νοικοκύρης από εκεί παράγεται, με επανανάλυση της αιτιατικής: τον οικοκύρη –> το νοικοκύρη), και μάλιστα έχει πάρει νέα ορμητική ώθηση μετά την εμφάνιση της οικολογίας, ως αντίληψης, ως επιστήμης και ως ορολογικού πεδίου, με τους πάμπολλους νεολογισμούς που γεννήθηκαν.

Όμως, εδώ και πολλούς αιώνες κατοικούμε σε σπίτια, όχι σε οικίες. Η λέξη είναι δάνειο από τη λατινική λέξη hospitium και εμφανίζεται στα ελληνικά ήδη τον 2ο αιώνα μ.Χ., ως οσπίτιον, άλλοτε με ψιλή κι άλλοτε με δασεία, συχνά γραμμένο και ως «οσπήτιον», και στη συνέχεια οσπίτιν και σπίτιν και τελικά σπίτι, ήδη από τον 10ο αιώνα περίπου. Φαίνεται περίεργο να γίνεται γλωσσικός δανεισμός σε μια λέξη τόσο στενά δεμένη με την υπόστασή μας όπως το σπίτι, αλλά είναι ανεξερεύνητες οι βουλές της γλώσσας.

Η λατινική λέξη hospitium δεν σήμαινε ακριβώς «κατοικία»· σήμαινε «φιλοξενία» (από το hospes = ξένος, φιλοξενούμενος) και στη συνέχεια τον ξενώνα, το κτίριο όπου έμεναν οι φιλοξενούμενοι. Η λατινική λέξη έδωσε παράγωγα και στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, και μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα γόνιμη αφού από εκεί παράγεται το hôtel και το αγγλικό hotel (αλλά και το hostel), το ξενοδοχείο δηλαδή, αλλά και το hospital/hôpital (το νοσοκομείο) και το δικό μας σπιτάλι (παλιά λέξη για το νοσοκομείο και διάφορα συναφή ιδρύματα).

Όπως με τον οίκο και την οικία, στα αρχαία, έτσι και στα νέα ελληνικά η μεν κατοικία δηλώνει το κτίσμα καθαυτό, ενώ το σπίτι περιλαμβάνει την κατοικία και το περιεχόμενό της, την οικοσκευή, συχνά και τους ανθρώπους, την οικογένεια που κατοικεί μέσα, γι’ αυτό και λέμε π.χ. «έχει φασαρίες με το σπίτι του» (με την οικογένειά του δηλαδή) ή «κορίτσι από σπίτι» (που ήθελαν οι μαμάδες παλιότερα για τον κανακάρη τους). Λέμε «ανοίγω σπίτι» για κάποιον που παντρεύεται και δημιουργεί δική του οικογένεια, λέμε και «έκλεισε το σπίτι τους» όταν έρθει θάνατος ή μεγάλη συμφορά, π.χ. όταν μια οικογένεια ξεκληριστεί.

Στη φράση «μένουμε σπίτι» του συνθήματος, λείπει η πρόθεση και το άρθρο. Παρόμοια, λέμε σχεδόν πάντοτε «πάω σπίτι» και «είμαι σπίτι» και όχι «πάω στο σπίτι», «είμαι στο σπίτι». Αυτό το λέμε μόνο για το δικό μας σπίτι, νομίζω πως φράσεις του τύπου «πάω σπίτι του Γιάννη», «είμαι σπίτι της μητέρας μου» δύσκολα λέγονται και ξενίζουν (αλλά πείτε τη γνώμη σας). Παρόμοια σύνταξη υπάρχει και για άλλους προορισμούς (Πάω σινεμά, πάμε ταβέρνα, πάω γραφείο) αλλά λιγότερο για να δηλώσουμε ότι βρισκόμαστε κάπου (λέμε πάντως «είμαι γραφείο»).

[Κι ένα ανέκδοτο. Με είχαν ρωτήσει κάποτε οι κόρες μου, όταν πήγαιναν στο δημοτικό, «Η μαμά είναι σπίτι;». «Όχι», τους απάντησα σοβαρά. «Η μαμά είναι άνθρωπος». Είχαν γελάσει πάρα πολύ και το θυμούνται ακόμα].

Δεν ξέρω αν έχει μελετηθεί από γλωσσολόγο η σύνταξη αυτή. Πάντως, δεν είναι σωστό αυτό που συχνά λέγεται, ότι ξεκίνησε από τον Λάκη Λαζόπουλο και από τον χαρακτήρα που υποδυόταν, που έλεγε «Πάμε πλατεία;». Η σύνταξη αυτή σαφώς προϋπήρχε, πιθανώς στις τελευταίες δεκαετίες να έχει επεκταθεί η χρήση της, και ο Λαζόπουλος απλώς την κατέγραψε. Ούτε συνιστά «φθορά της γλώσσας». Παρόμοιες «οικονομικές» φράσεις άλλωστε υπάρχουν και σε όλες τις γλώσσες (να θυμηθούμε, για παράδειγμα, την παράλειψη των ρημάτων κίνησης στα γερμανικά -ο Γερμανός λέει ich muss nach Hause [κατά λέξη: πρέπει στο σπίτι] παραλείποντας το ρήμα gehen).

Οπότε, μένουμε σπίτι, είτε ήμασταν σπιτόγατοι εκ φύσεως είτε πορτογύρηδες.

Η τεχνολογία, πάντως, βοηθάει σαν υποκατάστατο της φιλικής επαφής. Με τους παλιούς μου φίλους από την Ελλάδα συναντιόμαστε κάθε βράδυ σε βιντεοκλήση του Μέσεντζερ και τα λέμε για καμιά ώρα κάθε μέρα. Μάλιστα, εδώ θα διακόψω απότομα το άρθρο επειδή το κινητό κουδουνίζει για να τα πούμε κι απόψε.

Εσείς πώς περνάτε στο σπίτι;

340 Σχόλια προς “Μένουμε σπίτι”

 1. rizes said

  Μέναμε σπίτι
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2020/04/09/%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9/

 2. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Για το πάμε πλατεία έχω να πω ότι το λέγαμε στη γειτονιά μου πριν καν γεννηθεί ο συμπεθέστατος Λάκης Λαζόπουλος. Λέγαμε πάμε θάλασσα, σπίτι, καφενείο, σχολείο κλπ.

 3. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Θα αγγλίσω Χ2:

  House of Tolerance

  Building houses to make homes

 4. Λεύκιππος said

  …. το ακόμα αρχαιότερο δόμος που περιέπεσε σε αχρησία Νομίζω ότι ξανάρχισε να χρησιμοποιείται με τις ΔΟΜΕΣ των μεταναστών.

 5. π2 said

  Ο αρχαίος οίκος είχε ευρύτερες συμπαραδηλώσεις από την κινητή και ακίνητη περιουσία του νοικοκύρη. Μπορούσε να δηλώνει και την εκτεταμένη οικογένεια ως κοινωνική και οικονομική μονάδα (όπως η ζάντρουγκα των Σλάβων ή άλλες μορφές εκτεταμένης οικογένειας σε πολλές προνεωτερικές κοινωνίες)

 6. Πουλ-πουλ said

  «Ο οίκος, πάλι, επιβιώνει κυρίως σε εξειδικευμένες χρήσεις»

  Και στα νεκροταφεία.

 7. π2 said

  Στη σύνταξη χωρίς το εμπρόθετο άρθρο είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αναφέρεται η γραμματική των Holton, Mackridge, Φιλιππάκη-Warburton, αλλά δεν την έχω εύκαιρη.

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Το «μένουμε σπίτι» σωστά λες ότι είναι λάθος, χωρίς την πρόθεση, και ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι το «πριν ΑΠΟ κάτι», κι όχι «πριν κάτι» (όσο κι αν τα λέμε, και τα δύο).

  Επίσης λέμε «Είμαι Πάτρα» (π.χ., για ταξίδι σε άλλη πόλη) «είμαι ωνίων» (για υπηρεσία στο στρατό), «μένω Κολιάτσου», «πέρασα Μηχανολόγους» κλπ.

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Πράγματι, στη σελ. 258-9 λέει: (με * * τα πλάγια)

  Στην καθημερινή χρήση, η αιτιατική ουσιαστικών που δηλώνουν τόπους, κυρίως κτίρια/ιδρύματα, όπως *σπίτι*, *σχολείο*, και *φυλακή*, καθώς επίσης και μέρη διασκέδασης ή ακόμα και τοπωνύμια, χρησιμοποιείται για να δηλώσει κατεύθυνση ή στάση:

  Πάω σπίτι
  Πάω σχολείο
  Πάω φυλακή
  Πάω σινεμά
  Πάω Αμπελοκήπους.
  Είμαι σπίτι.

  Δεν ξέρω αν αλλού λέει περισσότερα. Δεν ξεχωρίζει το «σπίτι»

 10. LandS said

  Μα αυτό ήταν η μαστοριά του Λάκη Λαζόπουλου. Να βρίσκει καθημερινές και συνηθισμένες εκφράσεις (και καταστάσεις) και να τις μετατρέπει σε αστεία. Σίγουρα το «πάμ’ πλατείαα» το είχε ακούσει.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Οι ελληνικές φράσεις του τύπου «είμαι σπίτι» (παράλειψη άρθρου κ.λπ) μου έλυσαν την απορία που μου είχε δημιουργηθεί όταν έμαθα ότι τα Τουρκικά δεν έχουν άρθρα. Τότε λοιπόν είχα αναρωτηθεί: Είναι δυνατόν;
  Το παράδειγμα μας βεβαιώνει ότι είναι δυνατόν…

  Εγώ το άκουσα από τις κόρες με το αγγλικό του … 🙂
  «Η μαμά είναι σπίτι;».
  «Όχι», τους απάντησα σοβαρά.
  «Ηello! η μαμά είναι άνθρωπος».

 12. Λ said

  Καλημέρα, στην Κύπρο λεμε επίσης πάμε έσσω ή λάμνω /λάμνετε έσσω και κάτσε
  /καθόμαστε έσσω, έσσω μου.

  Συνηθως λέγαμε τα σπίτια μου γιατι σπιτι ήταν και το δωμάτιο. Υπαρχει η ονομασία Τα (εκατό) σπίτια της Ρήγαινας για το κάστρο της Κατάρας

 13. voulagx said

  «(το άλλο που σκεφτήκατε)»
  Φανταζομαι Νικοκυρη οτι σκεφτηκες πως σκεφτηκαμε τον οίκο εποχής

 14. Πάνος με πεζά said

  Και επίσης με τα υπόλοιπα μεταβατικά ρήματα, που απορρέουν από το πηγαίνω : «Ανεβαίνω Γιαννινα», «Πέρασα Φαράγγι Σαμαριάς», «Κατέβηκα Αχλαδόκαμπο χωρίς φρένα», «Βγήκα Εθνική» κλπ.

 15. Κιγκέρι said

  Και η μυθική απορία του αδερφού μου σε ταξίδι στη Γαλλία:

  – Αυτά τα Hôtel de Ville είναι αλυσίδα; Απ’ όπου περάσαμε είχε κι από ένα!

 16. Λ said

  Η δόμες είναι έργα όπως η ξερολιθιες για την προστασία των χωραφιών

  Υπάρχει επίσης η λέξη σσώσπιτο για αγροτικά σπίτια με στάβλους και αχυρώνες για να ξεχωριζει το δωμάτιο στο οποιο κοιμόταν, η οικογένεια.

  Επίσης λέμε η σπιθκιά όταν θελουμε να τονίσουμε ότι το σπίτι είναι μεγάλο

 17. LandS said

  4. Όχι με το ΔΩΜΑ των βιλών; 😊 (Ξέρω άλλο ολόκληρο το σπίτι άλλο το δωμάτιο)

  Ποτέ δεν σταμάτησε. Μέσω των Λατινικών ή από τα Λατινικά έχουμε domus, Duomo, дом (σπίτι), αγγλκά domicile κλπ.

 18. π2 said

  Η πρώτη μνεία της λέξης ὁσπίτιον / ὁσπήτιον φαίνεται να είναι στον Ηρωδιανό (στους Επιμερισμούς), όντως τον 2ο αι. Την έχει και μια βοτανολογική / αστρολογική πραγματεία που μαρτυρείται με διάφορους τίτλους, είναι γνωστή ως De virtutis herbarum, και αποδίδεται σε έναν Θεσσαλό που θα μπορούσε θεωρητικά να είναι ο γνωστός Θεσσαλός, γιατρός του 1ου αι. μ.Χ., αλλά πιθανότατα είναι αρκετά μεταγενέστερη.

  Η Σούδα έχει και λήμμα ὁσπήτιον: τὸ οἴκημα και λήμμα οἰκία: τὸ ὁσπήτιον, πράγμα που σημαίνει ότι στα μεσοβυζαντινά χρόνια το σπίτι ήταν ήδη τρέχων όρος, ίσως πιο συχνός από την οικία στην καθομιλουμένη.

 19. Avonidas said

  Καλημέρα.

  (οίκος ευγηρίας, εκδοτικός οίκος, οίκος μόδας, το άλλο που σκεφτήκατε)

  Ε πες κατευθείαν, «Λευκός Οίκος», τι το φέρνεις γύρω γύρω; 😉

 20. sarant said

  13 🙂

  18 Ε, ναι, όταν ένας όρος χρησιμοποιείται για να εξηγησει αλλον, αυτο σημαίνει πως έχει μπει για τα καλά στην καθομιλουμένη.

 21. Λ said

  Χαρείτε το
  (και τα κεφάλια μέσα πρέπει να δουλέψω λιγάκι)

 22. Πάνος με πεζά said

  Είναι και δυο άλλοι «οίκοι» στην επικαιρότητα αυτή την εποχη, ο «Οίκος Τελετών», και φυσικά ο «Οίκος …», ο οικογενειακ΄ςο τάφος…

 23. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ενδιαφέροντα πολύ είναι και τα αρχαιοπρεπή επιρρήματα του «οίκου» -δώρο που δεν μας πρόσφεραν όλες οι αρχαίες λέξεις,

  Οπότε » μένουμε οίκοι»;
  Ή «μένουμε οίκαδε»;

 24. Avonidas said

  Romani ite domum

 25. Γς said

  Οίκος και οίκος και μια φωτό εχτές στο ΦΒ του στρατηγού Ντε Γκωλ που εγκαινίαζε το 1960 το νέο σχολείο της Λεοντείου στη Νέα Σμύρνη.
  Κι άρχισαν σαν καλά παιδάκια οι παλιοί απόφοιτοι της σχολής να ποστάρουν τις αναμνήσεις τους. Είπαν και τα διάφορα σεμνά και όμορφα για τον φιλόλογο Καρατζά που ήταν παρών στην τελετή των εγκαινίων,
  Και σιγά μην τους άφηνα.
  Τον θυμήθηκα κι εγώ και τους είπα ότι όταν η σχολή ήταν στην οδό Σίνα μας έλεγε:

  -Σας ανέχομαι΅, σας ανέχομαι,. Κοντεύει να γίνει Οικος Ανοχής το σχολείο εδώ [και μοναστήρι των φρερ Μαρίστ]

 26. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > νομίζω πως φράσεις του τύπου «πάω σπίτι του Γιάννη», «είμαι σπίτι της μητέρας μου» δύσκολα λέγονται και ξενίζουν (αλλά πείτε τη γνώμη σας).

  Όχι με το σπίτι. Λέγεται όμως «είμαι Κώστα», «πάμε Κώστα» (=στο σπίτι του Κώστα)!

  > > Πάντως, δεν είναι σωστό αυτό που συχνά λέγεται, ότι ξεκίνησε από τον Λάκη Λαζόπουλο…

  Η προσωπική μου εμπειρία:

  Τον καιρό των Μήτσων, το «πάμε πλατεία» και άλα παρόμοια τα είχα ακούσει, αλλά ακόμη με ξένιζαν. Ήταν σχετικώς καινοφανή και περιορισμένης χρήσεως. Τα απολύτως καθιερωμένα ήταν κάποια συγκεκριμένα: πάω σπίτι, πάω σχολείο, όχι πάω γραφείο / δουλειά / σουπερμάρκετ, ούτε, νομίζω, οποιαδήποτε παρόμοια σύνταξη με άλλο ρήμα (ίσως μόνο με το σπίτι: είμαι σπίτι, γύρνα σπίτι, θα κάτσω σπίτι). Με τοπωνύμια, πάω Αθήνα, δεν είμαι βέβαιος, μπορεί.

  Μάλλον ο Λαζόπουλος παρατήρησε ότι η περιορισμένα καθιερωμένη αυτή σύνταξη είχε τότε την τάση να γενικευθεί, και το σχολίασε στους Μήτσους. Αλλά είμαι βέβαιος ότι παράλληλα συνέβαλε κι ο ίδιος στην περαιτέρω διάδοσή της.

  Σαν δηλαδή, μέχρι λίγο πριν τους Μήτσους, στο κέντρο να βρισκόταν το «πάω σπίτι» και από εκεί να εξακτινώνονταν δύο γραμμές: αφενός «πάω» + άλλος προορισμός, αφετέρου «άλλο ρήμα» + σπίτι, και οι υπόλοιπες περιοχές του φάσματος (άλλο ρήμα + άλλος προορισμός) να είχαν μόλις αρχίσει να καλύπτονται.

  Σημειώνω δε ότι το «πάω σχολείο» ακόμη και σήμερα με παραπέμπει μάλλον στο «είμαι μαθητής» (γενικά), ή έστω «είμαι μαθητής που αυτό τον καιρό είμαι κανονικά ενεργός», παρά στο «αυτή τη στιγμή μεταβαίνω στο σχολείο».

 27. phrasaortes said

  Και μερικοί σε 20 τετραγωνικά μέτρα…

  Όσον αφορά τον οίκο, νομίζω ότι διατηρεί ακόμα την οικογενειακή σημασία του, όταν αναφέρεται σε γαλαζοαίματες δυναστείες, όπως για παράδειγμα, οι βασιλικοί οίκοι των Βουρβόνων ή των Γλύξμπουργκ. Εκτός και αν με τον όρο οίκο εννοούμε την αυλή του μονάρχη (maison du roi, household), δηλαδή τους υπηρέτες, την στρατιωτική φρουρά κτλ..

 28. Triant said

  Καλημέρα.

  Εγώ πάλι δεν θα πω ποτέ ‘πάω γραφείο’, ‘πάμε θάλασσα’ κ.λ.π., δεν μου βγαίνει. Κάποιες φορές μάλιστα θα πω ακόμα και ‘πάω στο σπίτι’. Να το κοιτάξω; Ή απλώς είμαι σε ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου;

 29. dryhammer said

  #o. > …εμφανίζεται στα ελληνικά ήδη τον 2ο αιώνα μ.Χ….

  Με κομμένη ανάσα αναμένομε το μονομελές επιτελείο να καταγγείλει την εμφάνιση του όρου 1285 μήνες νωρίτερα σε πραγματεία περί ανασκολοπισμού κατά τα (επιτελικά του) ειωθότα…

 30. Avonidas said

  Εσείς πώς περνάτε στο σπίτι;

  Τα εν οίκω μη εν δήμω.

 31. jesus said

  το «είμαι σινεμά» μου φαίνεται απολύτως φυσικό. το «είμαι σπίτι της μητέρας μου» όχι, αλλά ίσως να μην λέγεται γιατί υπάρχει η πιο σύντομη εκδοχή «είμαι στης μητέρας μου» που είναι πλήρως καθιερωμένη.

  σε μια ταινία της Κίρα Μουράτοβα που είδα πρόσφατα, ένα μωρό λέει «я хочу домой» (επιλέξει «θέλω σπίτι» (η πτώση προδίδει «κίνηση προς») αντί της ολόκληρης «я хочу пойти домой», θέλω να πάω σπίτι, και μου είχε φανεί πολύ όμορφο.

  Νομίζω η ταινία ήταν αυτή
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Sentimental_Policeman

 32. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σας.

 33. LandS said

  23

  Οικουρούμε [άπαντες]

  γιατί αλλιώς θα μας πάρει ο διάολος

 34. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για μερικές ώρες όσο ακόμα μπορώ

  23 Βρίσκομαι οίκοι, πηγαίνω οίκαδε -νομίζω

  26 Είμαι Κώστα δεν το έχω ακούσει/πει. Χάσμα γενεών 🙂

  28 Άσε…

  30 🙂

 35. Γς said

  14:

  Πάνο Με Πεζά Παρε με τλφ.

 36. Γς said

  25:

  > Κοντεύει να γίνει Οικος Ανοχής το σχολείο εδώ

  Κι εκείνο το φροντιστήριο

  https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_19.html

 37. nikiplos said

  34@ (β) Τι τινηκάδε αφίξαι ω Κρίτων? από το τινήκα, αλλά δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό το δε στο τέλος που κολλούσαν

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εγώ πάντως στο μαγαζί έχω ταμπέλα που λέει πως ο Οίκος μας είναι γνωστός για την ανοχή του αλλά δεν είμαστε και μπουρδέλο.

 39. dryhammer said

  Και η φράση του #35 λέγεται συχνά χωρίς την αντωνυμία, «Πάρε τηλέφωνο» χωρίς να εννοούμε «προμηθέψου συσκευή» που συνήθως σημαίνει το πάρε + ονομασία αντικειμένου.

 40. Πέπε said

  @31:

  > > σε μια ταινία της Κίρα Μουράτοβα που είδα πρόσφατα, ένα μωρό λέει «я хочу домой» (επιλέξει «θέλω σπίτι» (η πτώση προδίδει «κίνηση προς») αντί της ολόκληρης «я хочу пойти домой», θέλω να πάω σπίτι, και μου είχε φανεί πολύ όμορφο.

  I want out.

  @26 (δικό μου, συμπλ.):

  > > Τα απολύτως καθιερωμένα ήταν κάποια συγκεκριμένα: πάω σπίτι, πάω σχολείο

  Οπωσδήποτε και το «πάω σινεμά».

  Στην εξελικτική πορεία που προσπάθησα να συλλάβω και να περιγράψω, να προσθέσω άλλες δυο λεπτομέρειες:

  α) Στο «πάω στο σπίτι», το «στο σπίτι» είναι βέβαια προσδιορισμός τόπου. Στο «πάω σπίτ» είναι πάλι το ίδιο, σε μορφή όμως που μοιάζει με του αντικειμένου. Σταδιακά αυτό αρχίζει να γίνεται όντως να συγχέεται με το αντικείμενο, και να παίρνει και άλλες μορφές που ανήκουν κατεξοχήν στο αντικείμενο. Έτσι, αρχίζουν να λέγονται φράσεις όπως «πάμε καμιά Πάρο;».

  β) Με το πάω + σκέτη αιτιατική ήταν επίσης έκπαλαι καθιερωμένες και φράσεις όπως «πάω βόλτα», «πάω διακοπές». Δεν είναι ίδια περίπτωση με το «πάω σπίτι», γιατί η βόλτα και οι διακοπές δεν είναι τόποι προορισμού. Μάλλον υπόκειται μια πλήρης σύνταξη «πάω για βόλτα / διακοπές», με την πρόθεση να παραλείπεται όπως παραλείπεται η άλλη πρόθεση, και το άρθρο μαζί, στο «πάω σπίτι». Πολύ θεωρητικά όμως, γιατί δεν ξέρω αν λεγόταν όντως ποτέ το «πάω για διακοπές» (αν και σίγουρα λεγόταν, και λέγεται, «βγαίνω για μια βόλτα»).

  Όπως και να ‘χει, κι εδώ έγιναν εξελίξεις. Παράλληλες και παρόμοιες όπως με το «πάω σπίτι». Πλέον λέμε κανονικά και «είμαι διακοπές», «πήγα τις διακοπές μου», «πήγα τη βόλτα μου», επίσης και «είμαι άδεια», δηλαδή συντάσσουμε και αυτές τις λέξεις σαν να ήταν αντικείμενα, παρόλο που τα ρήματα σαφώς δε ζητούν αντικείνμενο.

 41. voulagx said

  #30 «Τα εν οίκω μη εν δήμω.» Ενώ τα εν Νίκω και εν Δήμω, εν βατάλω κλπ.

 42. Πέπε said

  40
  > > αρχίζει να γίνεται όντως να συγχέεται:

  αρχίζει όντως να συγχέεται

 43. Γς said

  Σπίτι. Πάω σπίτι.

  Πάντα λεγόταν. Κι όχι μόνο στ ελληνικά.

  Για γιέντου ντα μόι

  Γιάνκις γκοου χομ!

  Κι η πλακούλα:

  Ο τηλεβάντζελιστ Oral Roberts φώναζε στις τηλεοράσεις το 1987 για ντονέισονς.

  Μάλιστα ήταν σαφής:

  If his supporters did not send donations totaling $8 million dollars within three months, he warned that God would «call me home.»

  Για την ιστορία, απ ότι θυμάμαι τα μάζεψε τα 8 εκατομμύρια. Οπότε ο Θεός πάλι του είπε να ζητήσει άλλα τόσα για να μην τον πάρει επάνω, home!

  http://content.time.com/time/nation/article/0,8599,1677098,00.html

 44. LandS said

  Δεν ξέρω αν συνηθίζεται ακόμα. Παλιά άκουγα κυρίως από εμπορικούς αντιπρόσωπους, τη λέξη σπίτι αντί του οίκος=εταιρία που αντιπροσώπευαν.

  Οίκος Μόδας είπαμε;

 45. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα.
  Μένουμε σπίτι καί… παχαίνουμε;
  Κυκλοφοροῦν διάφορα στὸ διαδίκτυο σὲ σχέση μὲ τὴν πάχυνση (καὶ ὄχι μόνο) λόγῳ ἀνίας. Ἀντιγράφω τὰ ἑξ δύο:
  (1)
  Ἀναρωτιέμαι, τὰ παλιὰ τὰ χρόνια ποὺ δὲν ὑπῆρχε τηλεόραση καὶ ἴντερνετ, πῶς καταπολεμοῦσαν οἱ ἄνθρωποι τὴν ἀνία τους; Ρώτησα καὶ τὰ 13 ἀδέλφια μου, ἀλλὰ οὔτε ἐκεῖνα ξέρουν.
  (2)
  – Ἄσ΄τα, ρὲ φίλε. Κάποιος ἔφαγε ὅλες τὶς πάστες ἀπὸ τὸ κουτί ποὺ εἶχα στὴν κουζίνα.
  – Μὰ καλά, μόνος σου δὲν μένεις;
  – Ναί, μωρέ, κι ἐγὼ ἐμένα ὑποψιάζομαι.

 46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Από μνήμης, μια φράση από τους Μαυρόλυκους:
  «Σε μεγάλου άρχοντα την οσπιτοκάθηση πηγαίνεις αφέντη μου»

  22
  Έχω ρωτήσει κι αλλού αλλά απάντηση γιοκ, οπότε ρωτάω κι εδώ: Εφόσον τα γραφεία τελετών ασχολούνται αποκλειστικά με κηδείες, δεν θα έπρεπε να λέγονται γραφεία τελευτών?

 47. Georgios Bartzoudis said

  «Μια και εδώ λεξιλογούμε», να πούμε και μερικά τέτοια:
  (1) Το ρήμα σπιτώνω. Μια συνήθης χρήση είναι «την σπίτωσε»=κατάφερε να την «ρίξει» και μάλιστα σε κάποια καμαρούλα (έστω και …μια σταλιά)
  (2) Το σπιτικό (μου, σου, του)=το νοικοκυριό. Μπορεί όμως να είναι «σπιτικό» (Μακεδονιστί «σπιτίσιο») και το ψωμί που τρώμε.
  (4) Σπιτάρης (Μακεδονιστί, σπιτάρ’ς)= αυτός που αφοσιώνεται στο σπιτικό του και στην οικογένειά του. Ενίοτε τον λένε και …σπιτόγατο (κάπως διαφορετικός από τον κουζινόγατο). Σπιτάρης όμως λεγόταν και το φίδι τυφλίτης που σύχναζε στα παλιά σπίτια της ελληνικής υπαίθρου. Μερικοί μάλιστα το θεωρούσαν και …μέρος της οικογένειας, δεδομένου ότι αφ’ ενός μεν ήταν ακίνδυνο, αφ’ ετέρου δε «καθάριζε» από τα ποντίκια μέρη του σπιτιού που δεν έφτανε εύκολα η γάτα. Τέτοια μέρα ήταν τα μούτλα (ε! για να μάθετε τί είναι αυτό, πρέπει να πάτε σε …σχολείο Μακεδονικής γλώσσας).
  (5) Σπιταρώνα (η)=το μεγάλο σπίτι, διώροφο ή τριώροφο (Μακεδονιστί, δίπατο ή τρίπατο), που είχαν οι τσιορμπατζήδες του χωριού. Η φτωχολογιά είχε σπιτούδια ή σπιτάκια, καλύβια, καλυβούδια, τσιαρντάκια κλπ.
  Εμείς πάντως, «Μένουμε σπίτι», ή αν θέλετε οικουρούμε. Όταν ο Π. Κανελλόπουλος ήταν πρωθυπουργός, κάτι λιγότερο από μήνα, πριν την «εθνοσωτήριο», άκουγα από το ραδιόφωνο: «Ο Πρωθυπουργός ασθενών οικουρεί». [άλλον έναν …κουτσό μήνα έκανε πρωθυπουργός ο Κανελλόπουλος, το 1945].

 48. LandS said

  45 (1)

  Γιατί όμως, για να τους φύγει η ανία, δεν πηγαίναν και αυτοί με τα παιδιά τους στο σινεμά; Για να τα στέλνουν να πάνε μόνα τους κάτι άλλο θα είχαν στο νου τους.

 49. Αὐγουστῖνος said

  Μόλις διαπίστωσα ὅτι ὁ δαίμων τοῦ διαδικτύου μοῦ ἔφαγε ἕνα -ῆς ἀπὸ τὴ λέξη ἑξῆς. 🙂

 50. Alexis said

  #19: Εγώ δεν σκέφτηκα αυτό, αλλά το ίδιο είναι! 🙂

 51. Γς said

  39:

  Το είχα πει σ ένα ψιλικατζίδικο σε μια κυριούλα που `μπήκε φουριόζα

  -Μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο;

  -Μα ένα έχουν μόνο, μανδάμ

 52. Πάνος με πεζά said

  @ 44 : Nαι, λέγεται. Και σε τεχνικό επίπεδο («Θα χρησιμοποιηθούν υλικά του οίκου Τάδε»).

  @ 35 Γς : Γιάννη, έχω χάσει το τηλέφωνό σου, και το mail ! Πες στον Ιατρού να σου δώσει το δικό μου, και πάρε με !

 53. LandS said

  47
  Τη σπίτωσε σήμαινε και σημαίνει τη σπίτωσε. Της νοίκιασε διαμέρισμα, ίσως και να έχει παιδιά μαζί της κοκ. Και δεν αναφερόταν μόνο σε μορόζα.
  Την έχει σαν σπιτωμένη = την έχει αστεφάνωτη αλλά μένουνε μαζί.

 54. dryhammer said

  47 (1). Νομίζω πως το «σπιτώνω» έχει να κάνει με το ότι οι έχοντες νοίκιαζαν κάποιο σπίτι/διαμέρισμα στις ερωμένες τους ( να μην είναι «στο δρόμο»)και γενικά πως φρόντιζαν για τη συντήρηση (αλλά και τον εξοπλισμό) τους. Γι αυτό και οι «σπιτωμένες» ήταν οι (επ’ αμοιβή εν γένει) επαγγελματίες ερωμένες ευπόρων.

 55. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πριν από τον τύπο σπιτάλι, τον 18ο αι. βρίσκουμε και τα οσπιτάλια. Το βρίσκουμε σε ένα κείμενο του δικού μας Χεκίμογλου για κάποιο (ειδικό) οσπιτάλιο της Ελληνικής Κοινότητας της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης (νομίζω ότι εφέρετο και υπό την ονομασία Πανουκλόσπιτο)..

 56. leonicos said

  οίκος δήλωνε όλη την περιουσία, κινητή και ακίνητη, του ιδιοκτήτη.

  Νομίζω πως σήμαινε κυρίως όλα τα πρόσωπα πουστεγάζονται η εξαρτώνται. εξ ου οικογενής δούλος.
  Όταν η λ. οικογένεια αντικατέστησε με το ashte dua (θεσμικά) τη λ. φαμίλια, επί Όθωνος, ήταν γνωστό ότι αποτελούσε παραβίαση της γλώσσας διότι ‘οικογένεια’ σήμαινε την ιδιότητα του να έχεις γεννηθεί στο σπίτι, δηλ. δεν είσαι ξώγαμπρος ή δούλος αγοραστός

 57. leonicos said

  40
  η πτώση προδίδει «κίνηση προς»)επειδή υπονοείται το пойти

 58. loukretia50 said

  Και η οικουμένη το μεγάλο μας σπίτι, έτσι δεν είναι?
  Η έκφραση «ξεσπιτώθηκε» με αρνητική έννοια, για πρόσφυγες / μετανάστες και γενικά περιπτώσεις αναγκαστικής μετακόμισης.

  46β – Χχτήνος οικουρείς και μας σκέφτεσαι!
  Ίσως και να ήταν «τελευτών» και εκείνο το «λεφτών» που ακούγονταν να επιδείνωνε την ήδη δυσάρεστη κατάσταση.

  Αυγουστίνε , πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση! Το στοκ από σοκολάτες και λοιπά αμαρτωλά προκαλεί ασυστόλως!

 59. Theban said

  Ενδιαφέρον έχει και η οικοδομή. Η οποία στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον δεν σημαίνει μόνο το κτίριο υπό κατασκευή αλλά και την πολυκατοικία.
  Πχ « στην οικοδομή μας έχουμε και δύο που δεν πληρώνουν κοινόχρηστα»

 60. leonicos said

  Φαίνεται περίεργο να γίνεται γλωσσικός δανεισμός σε μια λέξη τόσο στενά δεμένη με την υπόστασή μας όπως το σπίτι, αλλά είναι ανεξερεύνητες οι βουλές της γλώσσας.

  Πολύ όμορφο και πολύ αληθινό αυτό που γράφεις

  Όταν ‘οικία’ ήταν πλέον το ‘καμαράκι μια σταλιά’ φαίνεται ότι ο όρος ήρθε για να καλύψει τα μεγάλα ‘οσπιτάλια’ , εξ ου τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία, και από κει θα περιέπεσε και στη σημερινή χρήση.

  Δεν δογματίζω. Απλά λέω….

  Γιατί με ειδοποίησε με η-μἐιλ ο Αμερανούσιος ΗΠΑ-τικός ότι θα βγει να ας ξεσκίσει, αποδεικνύοντας ότι η κατσαρόλα βγαίνει από το catch και roll διότι, λέει ο απίθανςο αυτός τύπος, ότι για να βάλεις κάτι στην κατσαρόλα, πρέπει πρώτα τνα το πιάσεις και μετά να το κυλήσεις.

  Να δούμε αν θα τολμήσει

 61. nikiplos said

  47@ και @54, σπιτωμένος πάντως λεγόταν και ο εραστής που έμπαινε επίσημα στο σπίτι της κυρίας που τα είχε, συνήθως μεγαλύτερης. Έμενε εκεί περιστασιακά, κοιμόταν αλλά τυπικά τουλάχιστον δεν το είχε ως μόνιμο τόπο διαμονής.

  Στην πολύ καλή ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, ο Παράβας ως θεατρικός παραγωγός αλλά και παλιά καραβάνα της κοσμικής Αθήνας, λέει σε μια σκηνή του έργου στον νεαρό ηθοποιό αλλά εκκολαπτόμενο γόη Λευτέρη Βογιατζή, ο οποίος άργησε για την παράσταση αφού είχε μια περιπετειούλα:
  «Νεαρέ άκου να σου πω! Όταν εσύ ήσουνα στα αχαμνά του πατέρα σου, εγώ ήδη ήμουνα σπιτωμένος!»

 62. Πάνος με πεζά said

  Από τα πιο σπάνια επώνυμα ο Στεφανάκης Σπιτάμπελος, δάσκαλος του Μανώλη Χιώτη, ερμηνευτής τετράχορδου κιθαρομπούζουκου, μάλλον ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα στο Χιώτη να κάνει τετράχορδο και το κλασικό μπουζούκι.

  Λεξιλογικά : Το επίθετο «σπιτικό» με την εννοια του καθαρού, αγνού και συνήθως ακαφερόμενο σε φαγητό. Αλλά και το «σπιτίσιο» πολύ πιο εύηχο ! Άλλωστε, δε θα το χρησιμοποιούσε και ο Λευτέρης σε στίχο…

  Το σπιτικό/σπιτίσιο πολλές φορές χρησιμοποιειται και στα κατοικίδια. Αν δεις ένα σκύλο με περιλαίμιο στο δρόμο, θα πεις «Αυτος πρέπει να ειναι σπιτίσιος».

 63. leonicos said

  5 Π2

  δεν είχα δει το σχόλιό σου

 64. Alexis said

  Απευθύνομαι στη συλλογική σοφία…

  Χτες έβλεπα ένα τηλεπαιχνίδι (λόγω εγκλεισμού το ‘χω ρίξει στα σκληρά 😆 ) και ρωτάγανε κάποιον πώς λέγεται η συσκευή η οποία μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του σπιτιού μας επιτρέπει τη σύνδεση στο ίντερνετ.
  Η απάντηση ήταν με τη μορφή κρυπτόλεξου ως εξής:

  _Ο_ _ Ε_

  Η προφανής απάντηση είναι ΡΟΥΤΕΡ και αυτό απάντησε και ο φουκαράς ο παίκτης. Και νομίζω ότι αυτό θα απαντούσε και το 90% των Ελλήνων, μην πω και παραπάνω.
  Η παρουσιάστρια όμως τον κατακεραύνωσε.
  -Λάθος!
  Ο χρόνος πέρασε, ο παίκτης δεν μπόρεσε να σκεφτεί κάτι άλλο, οπότε φυσιολογικά έχασε.
  Τότε αποκαλύφθηκε θριαμβευτικά η σωστή απάντηση:

  ΜΟΝΤΕΜ

  Και ρωτάω τώρα εγώ: είναι όντως έτσι; Και τότε το ρούτερ τι είναι;
  Ή μήπως όλη η ερώτηση είναι ένα φιάσκο;

 65. Γ-Κ said

  Μια σκέψη (που μπορεί να είναι και οφσάιντ).

  Η σύνταξη χωρίς άρθρο είναι (προφανώς) επιρρηματική. Προσπαθεί να συνδηλώσει και το «περιεχόμενο» του ουσιαστικού.
  – Πάω σπίτι > να αράξω, να ξεκουραστώ, να «μαζευτώ», να φάω κλπ.
  – Πάμε Κώστα (που αναφέρθηκε παραπάνω) > να βρούμε την παρέα μας να διασκεδάσουμε κλπ.
  – Πάμε πλατεία > για καφέ, χαβαλέ, καμάκι κλπ. Δεν θα πούμε «πάμε πλατεία να πάρουμε το λεωφορείο ΧΧΧ (που κάνει εκεί τέρμα)».
  – Πάω δουλειά > την κανονική μου. Αλλά πάω σε μια δουλειά > έκτακτη.
  – Πάω Εφορία > για ευνόητους λόγους, όχι για να δω το κτίριο.

  Πιάνω και το «πάμε Πάρο», που αναφέρθηκε παραπάνω.
  _ Πάμε στην Πάρο > να τη δούμε πώς είναι.
  _ Πάμε Πάρο > στα γνωστά μας στέκια και για να επαναλάβουμε την περσινή και την προπέρσινη καλοπέρασή μας.

  Πάντα με την αίρεση ότι οι «λεπτές διακρίσεις» εφαρμόζονται κατά τα κέφια του ομιλητή.

 66. 61 Χαίρομαι που κάποιος θυμάται μια από τις καλύτερες ταινίες του Βούλγαρη 🙂
  (ό,τι άλλο σκεφτόμουν να γράψω το είδα ήδη στα σχόλια…)

 67. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 68. leonicos said

  27 Λυκοτραφίτα (επειδή σου αρέσουν οι αρχαίες εκφράσεις)

  » μένουμε οίκοι»;
  αλλά«υπάγομεν / πάμε οίκονδε»; πρβλ του Θουκυδίδη Ἀθήναςζε
  ερχόμεθα οίκοθεν

  όπως στα Τούρκικα παραδόξως evde, eve, evden

  το οἶκοι χαρακτηρίζεται ως επίρρημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι τοπική πτώση

  τα πιο αρχαία από τ’ αρχαία είχαν τρεις πτώσεις ακόμα, τοπική, οργανική και αφαιρετική

 69. Νέο Kid said

  64. Αλέξη, δίκιο είχε (η ξανθιά που νομίζει ότι τραγουδάει ωραία ήτανε;)
  Το ρούτερ δημιουργεί το ασύρματο δίκτυο εντός οικίας (😀). Το μόντεμ σε συνδέει με τη βόνταφον , τη cyta και το Ίντερνετ .

 70. leonicos said

  40 Πέπε, συγγνώμη, αν και δεν είπα κάτι κακό

  Νόμιζα ότι απαντούσα σ’ εσένα

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πώς τα περνάμε σπίτι; Μα…δουλεύοντας! Προ κορονοϊού δούλευα με συγκεκριμένο ωράριο, σχόλαγα και ήμουν ελεύθερος. Τώρα ετοιμάζω το υλικό, που το στέλνω στα παιδιά με μέιλ, το ανεβάζω στο πάντλετ, όπου τα παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση, το ανεβάζω και στην e class, όπου τα παιδιά έχουν δύσκολη πρόσβαση, για να διευκολύνουμε και την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου. Την υπόλοιπη μέρα, ψαχούλεμα στο διαδίκτυο για την ανεύρεση και επεξεργασία του υλικού της επόμενης ημέρας, και, σε άτακτα χρονικά διαστήματα, μου έρχονται στο μέιλ και στο βάιμπερ οι λυμένες ασκήσεις των παιδιών, για να τις διορθώσω και να τους απαντήσω. Έχετε δοκιμάσει να διαβάσετε στο βάιμπερ φωτογραφισμένα χειρόγραφα μαθητών του δημοτικού; Α, η χαρά του οφθαλμίατρου! Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πού χρόνος για διακοπές στο πεντάστερο «Telloglou resort» και στη μαγευτική «Hasapopoulos beach»…

 72. Alexis said

  #66: Δεν την έχω δει αλλά έχω λατρέψει το υπέροχο τραγούδι του Πορτοκάλογλου:

  Νομίζω ότι αυτό το τραγούδι είναι περίπτωση «Ευδοκίας», με την έννοια ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη δημοφιλία της ίδιας της ταινίας.
  Θα προσπαθήσω να τη βρώ και την δώ, τώρα που «μένουμε σπίτι» 🙂

 73. loukretia50 said

  Καταφύγιο και σημείο αναφοράς, Για ανέστιους – ερημοσπίτηδες και άστεγους η μεγάλη λαχτάρα.
  Κάποτε στεγάζει και ταλέντα , όπως το σπίτι του ηθοποιού.
  Για πολλούς το σπίτι είναι ο κόσμος, κλείνει όλο τον κόσμο – απέξω!
  – «Το σπίτι και ο κόσμος» – Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

  ή φιλοξενεί πνεύματα, όπως στο «Σπίτι των πνευμάτων» Ιζαμπέλ Αλλιέντε, (και ταινία που βλέπεται πολύ ευχάριστα, με καλούς ηθοποιούς)

 74. nikiplos said

  64@, παλαιότερα που συνδεόμασταν μέσω της γραμμής τηλεφώνου, η οποία ήταν balanced, χρησιμοποιούσαμε τα μόντεμ. Από τα αρχικά modulator demodulator. Τώρα που έχει έρθει η τεχνολογία ADSL, προκειμένου να περάσει από την παλιά συρμάτινη τηλεφωνική γραμμή, κάνουμε τη γραμμή unbalanced και φυσιά χρησιμοποιούμε πάλι ένα ADSL μόντεμ για επικοινωνία μέσω της τηλεφωνικής γραμμής.
  Επειδή η ίδια η συσκευή είναι και router και switch, έχει επικρατήσει να την ονομάζουμε ρούτερ εννοώντας το κουτί καθεαυτό, όμως ο ρούτερ στην πραγματικότητα είναι ο δρομολογητής σε ένα IP δίκτυο, δεν είναι το μέσον που επιτρέπει τη σύνδεσή μας με το διαδίκτυο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Αυτό το κάνει αδιαμφισβήτητα το μόντεμ.
  Τεχνικά επομένως η απάντηση είναι σωστή.

  Το πράγμα όμως έχει πολύ «ψωμί» που επιτρέπει τις λεγόμενες δημιουργικές ασάφειες, ιδίως στις προμήθειες του Δημοσίου Τομέα. Πχ, γράφεται «χρήση ρούτερ για τη σύνδεση», αντί του σωστού «διασύνδεση», και άλλα πολλά που επιτρέπουν αυτές τις ασάφειες να ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Φαίνονται εντελώς αστεία σε έναν που είναι έξω από το παίγνιο, όμως σε εμάς τους πληροφορικάριους που συχνά μετέχουμε σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και πρέπει να έχουμε ξεσκολισμένο τον ΕΚΒΑ (Εθνικός Κανονισμός Βιομηχανικής Ασφάλειας), γιατί οι μιλημένοι αετονύχηδες ανώτατοι ΔΥ («Κώστα προσάρμοσέ το»), συνήθως σε κατι τέτοια πατάν και μας πετούν έξω, ώστε να πάρουν τη δουλειά οι δικοί τους και να χρεώσουν 50.000€ για στατικές ιστοσελίδες.

 75. Πάνος με πεζά said

  Το «Πέρασα Μηχανολόγους», που έχω γράψει πιο πάνω, ή κάποια ανάλογη σχολή, πρέπει πάντως να είναι από τις πιο λιτές διατυπώσεις για την επιτυχία στις εισαγωγικές εξετασεις ! Βεβαίως, μόνο στις Πολυτεχνικές : πέρασα Ηλεκτρολόγους, πέρασα Μεταλλειολόγους, πέρασα Ναυπηγούς, πέρασα Πολιτικούς. κανείς δε θα έλεγε «πέρασα Γιατρούς» ή «Πέρασα Νομικούς»…

 76. leonicos said

  40 τώρα σου απαντώ!!!! χαχα

  είμαι διακοπές», «είμαι άδεια»

  δεν το εκλαμβάνω ως αντικείμενο (Θου Κϋριε φυλακήν τω στόματί μου) του είναι αλλά ως τοπικό προσδιορισμό, δε διακοπές, σε άδεια

  να θεωρώ ότι έτσι γίνεται αντιληπτό απ’ όλους

 77. leonicos said

  αδειούχος, υπάρχει. διακοπούχος δεν υπάρχει

 78. loukretia50 said

  75. Με αιτιατική μάλλον είναι όπως το λες.
  Η καθιερωμένη έκφραση όμως ήταν :Πέρασα Νομική/ Ιατρική κλπ

 79. leonicos said

  75 ΠμΠ

  επειδή είναι Σχολή Μεταλλειολόγων και όχι Μεταλλειολογίας

  ενώ είναι Σχολή Ιατρικής / Νομικής και όχι Γιατρών / Νομικών

  Αν ήταν έτσι,κι αυτό θα λεγόταν

 80. nikiplos said

  72@ και 66@ Η ταινία είναι καταπληκτική κι ενδεικτική μιας εποχής, την οποία ο Βούλγαρης είχε ξεσκολίσει πολύ προσεκτικά, προσέχοντας να μην απαπαραγάγει την περισσή χυδαιότητα που υπήρχε στις πρωτότυπες αφηγήσεις, των ζώντων στην πλειοψηφία τότε, πρωταγωνιστών της εποχής.

  Και πάντα μιλάμε για την εποχή που ο κόσμος άκουγε μουσική περασμένη από παράσιτα από τα ραδιόφωνα στα μεσαία, ή τα τζουκμπόξ στα καφενεία και στις ταβέρνες, Για αυτούς τους ανθρώπους τότε, τα μιούζικαλ όπως του Ακροπόλ, ήταν υπερθέαμα.

  Θεωρή τη μουσική επένδυση της ταινίας την καλύτερη στιγμή του Πορτοκάλογλου, όχι μόνο στα δικά του τραγούδια, αλλά και στις επανεκτελέσεις των παλιότερων πχ «Ο Μαχαραγιάς».

 81. jesus said

  @40 το I want out είναι ιδιωματική έκφραση. νομίζω ότι αν πεις I want there δεν θα καταλάβει κανένας τίποτα, ενώ το «я туда» στα ρώσσικα (παρ’ όλο που δεν την ξέρω και πολύ καλά την γλώσσα) μου φαίνεται φυσική πρόταση. ας μιλήσει κ κάποιος που ξέρει καλύτερα.

 82. Πάνος με πεζά said

  @ 79 : Πολύ σωστά !

 83. leonicos said

  72 Αλέξη

  Δεν διαφωνώ, αλλά

  αν είχε δει τα μάτια της Φωτεινής, θα έγραφε ακόμα πιο ωραιο τραγούδι

  Εδώ εγώ, που δεν είμαι ποιητής σαν τον Τζι και τη Λουκρητία

  κι έχω γράψει μια ολόκληρη συλλογή, δημοσιευμένη μάλιστα

  Φωτεινή Φωτεινή

 84. leonicos said

  Ε, ναι ρε

  ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ

 85. nikiplos said

  Κι ας μοι επιτραποί εδώ να βάλω και ένα πολυμεσικό (σικ) απόσπασμα της ταινίας αυτής, ενδεικτική για την ταινία:

 86. # 28

  Φαίνεται πιτσιρικάς δεν είχες πολύ τραβηχτικό στις βάβες να σε ρωτάνο στο δρόμο «πας σχολείο, π’δάκι μου ; » 🙂

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  73 Λου, αυτό το θυμάσαι?
  https://www.digital-herodotus.eu/archive/audio/items/173/to-spiti-ton-anemon-o-upoptos/

 88. Γς said

 89. Πάνος με πεζά said

  Και το κλασικό παλιλό αστειάκι αοριστολογίας :
  – Πού μένεις;
  – Στο σπίτι μου !

 90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @72. Πάνο, ἔχω τὴν ἴδια γνώμη γιὰ τὸ τραγοῦδι. Ὅλα του ἐξαιρετικά· στίχοι, μουσική καὶ ἰδιαίτερα ἡ ἑρμηνεία τῆς Μελίνας Κανᾶ.

  Θυμίζει (χωρὶς νὰ εἶναι κλεμμένο) τὸ Χάραμα τοῦ Παπαϊωάννου, ἰδιαίτερα στὴν εἰσαγωγή.

  Κάτι σὰν τὸ Δίχτυ τοῦ Ξαρχάκου μὲ τὸ Μονοπάτι τοῦ Σουγιούλ.

 91. Γς said

  σπιτι γκονζαλες

 92. Pedis said

  Η λατινική λέξη hospitium δεν σήμαινε ακριβώς «κατοικία»· σήμαινε «φιλοξενία» (από το hospes = ξένος, φιλοξενούμενος) …

  Διαβάζω εδώ ότι πρόκειται ειδικά για τη φιλοξενία η οποία προβλεπόταν, βάση συνθηκων, για τους σύμμαχους της Ρώμης (με ελευθερία εγκατάστασης, κίνησης και δράσης) και δεν αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται γενικά για τον λατινικό ισοδύμαμο της αρχαιοελληνικής φιλοξενίας.

  Από το hospitium και το ospizio (καταφύγιο … -> γηροκομείο), δηλ. εκεί που τις τελευταίες εβδομάδες ξεπαστρεύονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς οι ηλικιωμένοι …

 93. antonislaw said

  «και το δικό μας σπιτάλι (παλιά λέξη για το νοσοκομείο και διάφορα συναφή ιδρύματα).»
  και 55

  Στο μεσαιωνικό λεξικό του ο Κριαράς έχει πολύ ενδιαφέροντα και πάρα πολλά λήμματα για το σπίτι/οσπίτι.

  Σταχυολογώντας βλέπει κανείς τον πληθυντικό σπίδια (σπίθια στην Κρήτη και αλλού εικάζω)

  Έχει βέβαια τους «Οσπιταλιώτες» ή «Σπιταλλιώτες», που είναι οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου ή της Μάλτας και οι οποίοι ανήκουν στο «Οσπιτάλι» ή «Σπιτάλι» (το καθολικό μοναστικό και στρατιωτικό τάγμα του Ξενώνα (Hospitale) του Αγίου Ιωάννου των Ιεροσολύμων).

  Οσπιτότοπος ή σπιτόπος το οικόπεδο για ανέγερση κατοικίας και οσπιτόκαστρο το οχυρωμένο σπίτι.

  Για την καραντίνα: αναφέρει το επίθετο «οσπιτικός» ή «σπιτικός» : «(υποτιμ. για άνδρα) που παραμένει στο σπίτι του άπρακτος:επί μακρόν οφθέντα (ενν. τον βασιλέα) οσπιτικόν και απόλεμον (Παράφρ. Χων. 709).»
  Επομένως μπορούμε να πούμε ότι είμαστε «σπιτικοί» ή «οσπιτικοί», λόγω της καραντίνας.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B9&dq=

 94. loukretia50 said

  87. Ναι, δεν ξέρω αν ήταν αυτό με το Λαμπίρη , τη Μαρίνα ή μήπως η μικρή – πικρή αγάπη που είχε το μεσημέρι όταν γύριζα απ΄το σχολείο και ακουγόταν παντού από τα ανοιχτά παράθυρα!
  Η μητέρα μου έλεγε ότι τότε δεν έκαιγαν το φαγητό οι νοικοκυρές, αυτό συνέβαινε όταν άρχισε η Τόλμη και γοητεία στην τηλεόραση!
  Χαιρετώ μέχρι αύριο!

 95. dryhammer said

  87. Το πρόλαβα κι εγώ…

  Btw, κάνε μια βόλτα από σλανγκρ

 96. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  >> Ο οίκος, πάλι, επιβιώνει κυρίως σε εξειδικευμένες χρήσεις (οίκος ευγηρίας, εκδοτικός οίκος, οίκος μόδας, το άλλο που σκεφτήκατε), πολλές από τις οποίες είναι μεταφραστικά δάνεια από τα αγγλικά ή τα γαλλικά.

  Υπάρχουν και οι οίκοι αξιολόγησης πιστολη(ι)πτικής ικανότητας, ή απλά οίκοι αξιολόγησης ή απλούστερα λοίκοι.

 97. Pedis said

  Έχει ηδη παρατηρηθεί σε κάποιο σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης (απολογούμαι προκαταβολικά που δεν είμαι σε θεση να κάνω ακριβή σαιτέσιον)

  ότι το σήμα του «Μένουμε Σπίτι» είναι μακάβριο -> σταυρός & κυπαρισσάκια.

 98. dryhammer said

  97. Σαιτέσιον είπατε;

  ΕΕΕφτασΕΕΕ!

 99. raf said

  Καλημέρα από Καλαβρία! Ένα από τα πράγματα που μου είχαν πρωτοφανερώσει, όταν ήμουν μικρός, την ουσιαστική διαφορά προφορικού και γραπτού λόγου ήταν η συνειδητοποίηση πως κάποιες φορές, ειδικά όταν μιλάω γρήγορα, προφορικά λέω (και λέμε) «είμαι σο σπίτι», «πάω σο σπίτι», και ποτέ κανείς δεν κοντοστάθηκε. Στο γραπτό μια τέτοια εκδοχή θα ήταν λάθος. Έπειτα η βασική μου ενασχόληση με τη γλωσσολογία θα μου εξηγούσε γιατί συμβαίνει αυτό.

 100. Alexis said

  #69, 74: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 101. Pedis said

  https://www.alfavita.gr/koinonia/318321_theorima-bayes-kai-oi-pithanotites-stin-ypiresia-ton-test-gia-ton-koronoio

  Δημοσίευση, ουσιαστικά, για το λεγόμενο πρόβλημα base rate fallacy, όπου η πιθανότητα να είναι κάποιος θετικός σε μια ασθένεια όταν η απάντηση του σχετικού τεστ είναι θετική εξαρτάται ισχυρά από τη συχνότητα της ασθένειας στον πληθυσμό κι από το ποσοστό των ψευδώς θετικών και αρνητικών.

  Όμως, τα ποσοστά αποτυχίας του τεστ που χρησιμοποιούνται στην άσκηση μού φαίνονται υπερβολικά.

  Στην πραγματικότητα, μόνο το 1% των εξαγόμενων ως θετικών πρέπει είναι λάθος (έρευνα από Istituto Superiore di Sanità, Ιταλία), δηλ. αν το ερμηνεύω ορθά, πρόκειται για αρνητικά που έχουν προστεθεί στα θετικά. Το ποσοστό, δηλ. των ψευδών θετικών πρέπει είναι πολύ μικρότερο του 1% (συναγωγλη από τα ποσοστά θετικότητας των δεγμάτων τα οποία κινούνται στο 5-20%, εξαρτάται από τη χώρα).

  Βέβαια, η τελική πιθανότητα εξαρτάται εντονα, όπως είπαμε, κι από τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στον γενικό πληθυσμό.

  (Κάντε τον υπολογισμό και πείτε μου … 🙂 )

 102. Pedis said

  -> 101 –

  Basa rate fallacy

 103. Πέπε said

  99
  Αν ανήκ’ς στην ποντιακήν κοινότεταν τη Καλαβρίας, φυσικόν εν να λες «σο σπίτι».

 104. # 98

  Ελα ρε…

  Επαιρνες το πρόγραμμα του σινεμά (χαρτάκι Β5 έκανες ένα μακρόστενο χωνί, το πλακούτσωνες, το χώριζες στη μέση (κατά μήκος) δίπλωνες τις δυο πλευρές να γίνουν τα φτερά, κόλλαγες την τσίχλα που μάσαγες στην μύτη και τσουπ, κατευθείαν στην οροφή του σινεμά ( έλεγες και φέσι στο γκομενάκι απ όσες σαΐτες βλέπει ταβανωμένες οι μισές έχουν την υπογραφή σου κα τόριχνες στον πασατέμπο )

 105. Πέπε said

  σην ποντιακήν πανάθεμά το! Δύσκολο να γράφεις επίτηδες λάθος

 106. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κύριε Νίκαρε δὲν μπορῶ ἄλ-λο τὸν κωρονοϊόν.

  Νὰ πεῖτε στὰ παιδιὰ ποὺ τοὺς ἀρέσει, νὰ πᾶνε ἀλ-λοῦ. Ἂς ἀφήσουν καὶ κανένα λῆμμα ἀκορώνιαστον.

  Τόσα κορωνιασμένα λήμματα ἔχει. 🙂

 107. Πάνος με πεζά said

  @ 103 : Αυτό, φαντάζομαι το εχετε δει.

 108. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  92 Αυτό μου θυμίζει το ρωμαϊκό έθιμο ανταλλαγής ομήρων για λόγους ασφαλείας. Πχ Αέτιος και Αττίλας είχαν περάσει κάποιο διάστημα της νεότητάς τους ως όμηροι στους Ούννους και Ρωμαίους αντίστοιχα (ο Αττίλας είχε μάθει λατινικά και είχε λάβει ρωμαϊκή παιδεία). Εννοείται πως οι όμηροι δεν περνούσαν καθόλου άσκημα, ήταν φιλοξενούμενοι χωρίς το δικαίωμα της αναχώρησης.
  https://www.etymonline.com/search?q=hostage

 109. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  108 συνέχεια

  Καμιά φορά βέβαια δεν δούλευε καλά το σύστημα με τους ομήρους, σφαζόσαντε καμιά εικοσαριά χιλιάδες λεγεωνάριοι από Γερμανούς υπό την ηγεσία πρώην ομήρου κι έμενε ο Αύγουστος, κοτζάμ αυτοκράτορας, να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο και να ζητάει από τον Βάρο να του επιστρέψει τις λεγεώνες του 🙂

 110. nikiplos said

  101@ Στη συζήτηση που είχαμε κάνει για τα τεστ, θυμάμαι τα γρήγορα τεστ είχαν αποτυχία 30% και 10% αντίστοιχα στα ψευδώς αρνητικά και στα ψευδώς θετικά. Τα PCR ήταν εκείνα που δίνουν τα ποσοστά της τάξης 1% και κάτω.
  Ίσως να είναι αυτός και ο λόγος που η πολιτεία της Καλιφόρνια τα γύρισε πίσω.

 111. Pedis said

  # 110 – Για να έχουν αξία τα τεστ στον γενικό πληθυσμό, υποθέτοντας διάδοση 1%, και περιμένοντας 90% τελική αξιοπιστία, τα ψευδώς θετικά πρέπει να είναι το πολύ 0.1%.

  Αν η δι[αδοση εκτιμάται στο 8% (υπεροβολικό), μπορεί να γίνει δουλειά ακόμη και με ποσοστό ψευδώς θετικών ίσο με 1%.

 112. Pedis said

  -> 111 – εννοώ: τα ψευδώς θετικά πρέπει να είναι το πολύ 0.1% -> ποσοστό αποτυχίας των αρνητικών τεστ στο 0.1%.

 113. Γιώργος Κόφτης said

  Στο χωριό μου, Σωχός Θεσσαλονίκης,αν κάποιος έλεγε στην πλατεία την φράση «θα πάω κάτω», σήμαινε ότι θα πάει Θεσσαλονίκη.
  Η φράση πάλι «τον πήγαν κάτω» εάν επρόκειτο για ασθενή, σήμαινε ότι η κατάστασή του ήταν σοβαρή.

 114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @106. Ἀντὶ γιὰ νήματα, ἔγραψα λήμματα.

  Δὲν πειράζει, ὅμως. Ὅσοι ἤθελαν νὰ καταλάβουν, τὸ κατάλαβαν.

  Ὅσοι δὲν ἤθελαν, τί νὰ πῶ;

  Καλή καρδιά. 🙂

 115. Pedis said

  # 114 – Aν και, γενικά, κάθε θέμα ξεφεύγει από την αρχική ιδέα του Νικκύρη άλλες φορές από την αρχή-αρχή των σχολίων , άλλες λίγο αργότερα, τι λες, τα του κορονοιού δεν είναι 100% εντός θέματος;

 116. ΓιώργοςΜ said

  >ho(s)tel
  Πώς και τόσην ώρα δεν αναφέρθηκε το χοστ και… χώστες…
  (το ωμέγα επειδή πρέπει να είναι μακρόν, επειδή αν είναι βραχύ, είτε χώστες είτε δε χώστες, ένα και το αυτό… 😀 😀 😀

 117. ΓιώργοςΜ said

  >I want out
  Η έκφραση, όποτε την έχω συναντήσει, σημαίνει «δε θέλω να συμμετέχω πλέον», δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου εντύπωση.

 118. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @115. Σήμερα τὸ νῆμα ἀσχολήθηκε μὲ ἄλλα θέματα, πιὸ ἐλαφρά.

  Τὰ κορωνοστατιστικὰ ἔχουν γεμίσει κάμποσα ἄλλα νήματα μὲ ἀρκετές ἑκατοντάδες σχόλια.

  Σέβομαι τὸ ἐνδιαφέρον κάποιων γιὰ τὰ στατιστικά, ἀλλὰ κάποιοι ἄλλοι θέλουμε νὰ ξεφύγουμε λιγάκι ἀπὸ τὴν ζοφερὴ καθημερινότητα.

  Γι᾿ αὐτὸ παρακάλεσα ν᾿ ἀφήσουμε κάποια νήματα ἀκορώνιαστα.

  Ἃν δὲν γίνεται, ὅπως ξαναεῖπα, καλὴ καρδιά. 🙂

 119. Αγγελος said

  Nikiple (37), είναι τηνικάδε και σημαίνει «τέτοια ώρα», όπως δείχνει και η συνέχεια του διαλόγου. «Πηνίκα μάλιστα;» (τι ώρα;) ρωτάει ο Σωκράτης αφού του επιβεβαιώσουν ότι είναι νωρίς, και του το προσδιορίζουν «όρθρος βαθύς» (=αξημέρωτα). Ηνίκα σήμαινε «όταν». Το επίθημα -δε εν προκειμένω μάλλον είναι απλώς δεικτικό, όπως στα «όδε», «τοιάδε» και «ενθάδε», δεν φανερώνει δηλ. κίνηση προς τόπο.

 120. LandS said

  64

  Στο 4:15 και μετά η πηγή της σύγχυσης

  Τεχνικά ήταν η εκπομπή σωστή

 121. voulagx said

  #119 Προς επίρρωσιν των λόγων σου:
  Τί τηνικάδε ἀφῖξαι, ὦ Κρίτων; ἢ οὐ πρῲ ἔτι ἐστίν;

 122. Αγγελος said

  (113) Εμένα η μητέρα μου όταν έλεγε «πάμε κάτω» εννοούσε στο κέντρο της Αθήνας (από τα Πατησια όπου μέναμε). Με έκπληξη πρωτοάκουσα από συμμαθητές μου να λένε «πήγαμε στην Αθήνα» με την ίδια έννοια (Μα στην Αθήνα δεν είμαστε;).
  Έχω ακούσει όμως από τη γυναίκα μου ότι στη Σίνδο, αγροτικό (τότε) προάστιο της Θεσσαλονίκης, λέγανε «είναι μέσα» εννοώντας «έχει πάει στη Θεσσαλονίκη», με αποτέλεσμα τουλάχιστον μια κωμική παρανόηση μεταξύ κάποιου που ζητούσε τον πεθερό μου και που επέμενε να περιμένει, ενώ εκείνος είχε φύγει… Πάλι καλά που δεν κατάλαβε «είναι φυλακή» 🙂 (άλλη έκφραση που από πολύ παλιά λέγεται χωρίς πρόθεση, όπως «είναι σπίτι» και «πάει σχολείο».)

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  118: Πες τα, βρε Δημήτρη! Γκώσαμε πια! Έχουν καταντήσει όλα τα νήματα ανυπόφορα με αυτή την ακατάσχετη στατιστικολογία.

 124. Triant said

  119, 121
  Όπου η καλύτερη μετάφραση που (υποτίθεται οτι) έχει γραφτεί είναι: Τι ντενεκέδια βαράς πρωί – πρωί ρε Κρίτων;

 125. Γς said

  122:

  > Με έκπληξη πρωτοάκουσα από συμμαθητές μου να λένε «πήγαμε στην Αθήνα» με την ίδια έννοια (Μα στην Αθήνα δεν είμαστε;).

  «Πάμε στη ΝΥ» λέγαμε κάποτε στο Μπρούκλιν. Κι εννοούσαμε το Μανχάταν

 126. voulagx said

  #124 Χαχαχα! Ωραίο, δεν το ήξερα. 🙂

 127. Pedis said

  # 123 – Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, πολυαγαπημένο θέμα … εννοώ αυτό που παίζουν στον καναπέ με γκολποστ την οθόνη. Ή για προσωπικές «εμπειρίες» και … ιστορίες .., που είναι πάντα εντός οποιουδήποτε θέματος .

  Ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος την πέτρα …

  κι έχω μαζέψει κάτι κοτρώνες για πολλούς δωμέσα …

 128. Avonidas said

  Ξυπνάω το πρωί, τσεκαρω το Viber: #StayAtHome
  Περνανε απεξω τα καμιονια της αστυνομίας με τις ντουντούκες: UWAGA UWAGA ZOSTAN W DOMU
  Μπαινω στου Νικοκυρη: Μένουμε Σπίτι.

  Εντάξει παιδιά, σε 3 γλώσσες, το πιάσαμε. Οσο και τούβλα να μαστε 😖

 129. LandS said

  104

  Και στα θερινά;

  Εκεί ήταν πιο δύσκολο. Προσπαθούσες να το κολλήσεις στην οθόνη. Όταν έσβηναν τα φώτα μη σε δει ο υπεύθυνος.
  Καμιά φορά κάποιος το πετύχαινε και δημιουργούσε μια άσχημη σκιά στην εικόνα. Οπότε έλεγες «α τον μαλάκα με τη τσίχλα του»

 130. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο-σχετικό (είδα το I wan out, πιο πάνω) : κάποτε είχα ακούσει τη φράση «Έμαθα, σε έβγαλαν«. Την έχει ακούσει άλλος;
  Η ερμηνεία βεβαίως είναι «Έμαθα, σε απέλυσαν !»

 131. spiridione said

  18. Επιγραφές υπάρχουν; Βρίσκω μόνο μία του 5ου αιων. στον Κεραμεικό
  https://inscriptions.packhum.org/text/345582

 132. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  97 Πέδη, το σχετικό σχόλιο ήταν δικό μου αλλά νόμιζα πως επρόκειτο για κάποιο καλαμπούρι από το μουτσουνοτέφτερο. Ψάχνοντάς το τώρα βλέπω ότι προέρχεται από ψεκασμένα φασιστοσάιτ (δε βάζω λυγξ).

 133. Nestanaios said

  60.
  Δανεισμός σίγουρα γίνεται αλλά σε αυτή εδώ την περίπτωση δεν έχουμε κανέναν δανεισμό. Το «σπίτι» δεν γράφεται με «ι» αλλά με «η» και είναι «σπήτι» από το « Σπέος, σπήεσσι τὸ σπήλαιον, ἀφώτιστόν τι οἴκημα, παρὰ τὸ σβῶ σβέσω, σβέος καὶ τροπῇ τοῦ β εἰς π, σπέος, ὁ ἐπὶ πολὺ τοῦ φωτὸς ἐστέρηται». Βλέπεις την σπηλιά την κάναμε «σπήτι» και στη συνέχεια «σπίτι» για να ξεχάσουμε.

 134. LandS said

  130

  Στα πινακλοειδή χαρτοπαίγνια, όταν παίρνεις το παιχνίδι λες βγήκα αντί για έκλεισα.

 135. H. Mandragoras said

  – 65. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που το θέτει ο Γ-Κ ότι δηλαδή παραλείπουμε πρόθεση και άρθρο όταν θέλουμε να δηλώσουμε μάλλον το τί κάνουμε εκεί (και είναι αυτονόητο) παρά τον τόπο που βρισκόμαστε.

  – Έχω την εικόνα ότι η γερμανική οικονομική έκφραση «Ich muss nach Hause» εξηγείται από το ότι στα Γερμανικά η κίνηση δηλώνεται από την πρόθεση και την πτώση μάλλον παρά από το ρήμα. Στο μυαλό μου, το ρήμα στα γερμανικά δηλώνει τρόπο κίνησης. Gehen δεν σημαίνει «πάω» αλλά βαδίζω, και χρησιμοποιείται και κάπως σαν «γενικό ρήμα» για να «βγαίνει» το αυστηρό συντακτικό. Αν δεν χρειάζεται, δεν λέγεται. Από την άλλη, τα γερμανικά μου δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλά.

  – το «είμαι σπίτι του Κώστα» ομολογώ με ξένισε λίγο (ετών 40). Θα έλεγα μάλλον «είμαι στον Κώστα» ή «είμαι στου Κώστα».

  – Και ένα αστείο σκηνικό. Φέρελπις αρχάριος στα Πολωνικά, μόλις είχα μάθει την τοπική πτώση, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει θέση. Ήμουν στης συντρόφου μου και μια φίλη με πήρε τηλέφωνο. Και πετάω ένα «Jestem w Matyldzie» (θέλωντας να πω «είμαι στη Ματίλντα») και ακούω από το διπλανό δωμάτιο ένα φρικαρισμένο «όχι δεν είσαι!». Βλέπετε «w» σημαίνει ακριβώς «μέσα σε». Το σωστό έμαθα ήταν «u Matyldy» – με γενική.

 136. H. Mandragoras said

  113-122-125 Στα Αντριώτικα:
  – Πάω μέσα: Πάω στη Χώρα (την πόλη του νησιού)
  – Πάω πέρα: Πάω Αθήνα
  – Πάω πίσω: Πάω στο χωράφι (που είναι έξω από το χωριό)

  Το «πάω Αθήνα» εννοώντας το κέντρο το λέω κι εγώ

 137. Pedis said

  # 132 – Υπάρχει, πάντως, ένας κάποιος άτυχος μακάβριος τoνισμός στο σήμα, έτσι; Πέρα από το ότι το 99% των ελλήνων δεν μένουν πλέον σε μονοκατοικίες στην εξοχή, αλλά σε κλουβιά στις πολυκατοικίες … 🙂

 138. Avonidas said

  Ιστορίες της καραντίνας:

  Το πειραμα που συνεργάζομαι έχει ενα γκρουπακι outreach (ΔουΣου, επικοινωνία της επιστήμης κι άλλα τέτοια εμπριμέ) πολύ δραστήριο. Αποφάσισαν λοιπόν, αφού ετσι κι αλλιώς βαράνε μύγες, να κάνουν κι αυτοί μια καμπανια «Μένουμε Σπιτι».

  Ε, και τι κατέβασε λετε η κουτρα τους; Μας ζήτησαν να τραβήξουμε, λεει, φωτογραφίες την αφεντιά μας ενω δουλεύουμε απ’ το σπίτι και να τους τις στειλουμε, να τις ανεβασουν στο ίντερνετ να εμψυχώνουν τον κόσμο! 🤨

  Ας εχουν χαρη που ειναι ολα τους αβοήθητα μιλενιαλ χαζοκούταβα και μου βγαινει σε οίκτο. Και που δεν ξερω πώς ειναι στα πολωνικα το δουλειά δεν είχε ο διάολος, γα***σε τα παιδιά του 😤

 139. voulagx said

  #138 «Το πειραμα που συνεργάζομαι…» Τί εννοείς; Οτι το πείραμα είναι συνεργάτης σου; 🙂

 140. Κώστας said

  Νικοκύρη,

  Από τότε που έβαλα την εικόνα, για να ξεχωρίζω από τους άλλους Κώστηδες, παίρνει πάντοτε ώρες μέχρι να εμφανιστούν. Οπότε, απλά επανέρχομαι στην προτέρα κατάσταση … 😦

 141. Kαλημέρα.

  Εσείς πώς περνάτε στο σπίτι;

  Τηλεργάζομαι, τηλεκνευρίζομαι και τηλετρελαίνομαι. 😡 🙂

  (Για το Ιch muss nach Hause να θυμήσω το αρχαίο
  ἐγὼ μὲν οὖν εἰς τὸ βαλανεῖον βούλομαι (ενν. ιέναι), σχετικά δε με την παράλειψη της τοπικής πρόθεσης, το φαινόμενο συναντάται και στη γερμανική εθνόλεκτο Kiezdeutsch, αλλά συχνά προεκτείνεται και στη νεανική αργκό φυσικών ομιλητών.)

 142. Voyageur autour de la chambre said

  #89
  Παρόμοια κουβέντα αναφέρει κάπου κι ο Χρόνης Μίσσιος στο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»:
  -Από πού είσαι;
  -Απ’ τον Περαία
  -Μπα, και που κάθεσαι στον Περαία;
  -Άμα κουραστώ, σε καρέκλα

  Να σχολιάσω και το ρήμα «κάθομαι» με τη σημασία κατοικώ, μάλλον σε πιο λαϊκή γλώσσα.

 143. […] Επιστρέφουμε σήμερα σε πανδημικούς ρυθμούς. Ανάμεσα στις λέξεις και τις φράσεις που γέννησε η πανδημία ξεχωριστή θέση έχει η φράση “Μένουμε σπίτι” καθώς είναι σύνθημα επίσημο, θεσμικό. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πληθυσμός προτρέπεται να μένει στο σπίτι, να αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις. Aυτός ο περιορισμός των μετακινήσεων,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/04/09/spiti/ […]

 144. mitsos said

  Σπίτι και οίκος
  και για να περιγράωουμε την δομική κατασκευή γενικά , ως έννοια κατα κάποιο τρόπο καθολική έννοια , χωρίς χρώμα κεραμοσκεπής και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά …

  Αλλά οίκος , οικία και σπίτι και για να περιγράψουμε την εστία την φωλιά , τον θώκο . Δηλαδή τον ιδιαίτερο, τον προσωπικό, μας χώρο . Από εκεί και το οικοσύστημα και η οικολογία

  και γνωστή η ηλικιωμένη οικολόγος του ανέκδοτου ως οι-κολό-γρια ) 🙂

  Μένουμε σπίτι μέχρι … να μας το πάρουν.
  Αλλά και Μένουμε Ευρώπη μέχρι … ;
  Ίσως μέχρι να πάμε Αφρική .

 145. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, επέστρεψα.

  Κώστα, 140-141, έλειπα πολλές ώρες γι αυτό και τα σχόλιά σου έμειναν στην καραντίνα, να με συμπαθάς (και τώρα τα εμφάνισα με αλλαγμένη τη χρονική σειρά τους)

 146. Νέο Kid said

  139 in connection to 138. 🤓🤪🤪🤪🦠🦇

 147. Avonidas said

  «Το πειραμα που συνεργάζομαι…» Τί εννοείς; Οτι το πείραμα είναι συνεργάτης σου; 🙂

  Ε, πώς να το πω, «που είμαι μέλος»; Λεμε πείραμα και εννοούμε και την πειραματική ομάδα, λέγεται.

 148. sarant said

  38 Καλό!

  47-53 Που τη λέγανε παλιά και μαντινούτα, εκ του ιταλικού

  59 Σωστό, ένας από τους ιδιωματισμούς της Θεσσαλονίκης που δεν έχει προσεχτεί τόσο πολύ

  71 Γιάννη, κι άλλοι συνάδελφοί σου τα ίδια λένε… Και κάποιοι γελοίοι λένε ότι κάθεστε.

 149. Avonidas said

  Κι ενα ωραιο που δεν το ‘χα ακουσει:

  -Πώς περνάς τις μέρες σου;
  -Ε, τα γνωστά, κανω σεξ
  -Δηλαδη;
  -Σηκώθηκα, έφαγα, ξανάπεσα

 150. Νέο Kid said

  Στο πείραμα που εργάζομαι
  τέχνας κατεργάζομαι
  συνέργειες απεργάζομαι
  κι ουδολως συνεργάζομαι
  ως ιντερνετικός Αστήρ !

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  46β>>Εφόσον τα γραφεία τελετών ασχολούνται αποκλειστικά με κηδείες, δεν θα έπρεπε να λέγονται γραφεία τελευτών?
  Στην Κρήτη θα τα λέγανε «ξετελετών» – ξέτελα το τέρμα της ζωής, του κόσμου κλπ «καλά ξετελέματα» ευχή για κάθε δουλειά 🙂 .
  Γραφεία όμως; Γιατί γραφεία; σκέτοι πάγκοι 🙂 😦

  52 Πάνος μ.π.>> Και σε τεχνικό επίπεδο («Θα χρησιμοποιηθούν υλικά του οίκου Τάδε»).
  Ναι και (Οίκος) επίπλων τάδε ,χαλιών (πχ της μπορδοροδοκόκκινης 🙂 ), πορσελανών… τσαγιού κ.ο.κ.

  58 Λου >>Το στοκ από σοκολάτες και λοιπά αμαρτωλά προκαλεί ασυστόλως!
  Στοκάρε στο πατάρι 🙂 , άκουσα ότι αναδιπλώνονται για την περίσταση σε καρτέλ κακάου οι σοκολατοβιομήχανοι.

  92 >>Από το hospitium και το ospizio (καταφύγιο … -> γηροκομείο), δηλ. εκεί που τις τελευταίες εβδομάδες ξεπαστρεύονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς οι ηλικιωμένοι …
  «Πεθαίνουμε σπίτι»

 152. Avonidas said

  Aυτός ο περιορισμός των μετακινήσεων, lockdown που το είπαν στα αγγλικά

  Μα ποιο lockdown, αυτό ειναι lock up 😵

 153. sarant said

  Και συνεχίζω

  Αυτή την ταινία του Βούλγαρη που παινεύετε, την έχω χάσει. Να την αναζητήσω.

  93 Μπράβο, ωραίο σχόλιο

  99 Καλαβρία; Τα λιγότερα κρούσματα απ’ όλη την Ιταλία εκεί δεν είναι;

  106 Μπράβο, το έψαχνα

  122 Εμείς από το Φάληρο λέγαμε «πάω Αθήνα». Οι κόρες μου όμως λένε πιο πολύ «πάω Κέντρο» (εκτός αν πηγαινουν πχ Κυψέλη)

  128 Το uwaga uwaga είναι ο ήχος της σειρήνας ή σημαίνει Προσοχή προσοχή;

  135 🙂

  141 Καλό παράδειγμα με τα αρχαία.

 154. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @138. Ἀβονίδα, αὐτὸ μὲ τὸ διάβολο καὶ τὰ παιδιά του, μήπως μπορεῖς νὰ τὸ πεῖς περιφραστικά, ὅπως τὸ εἶπε ὁ Μανδραγόρας στὸ #135δ; 🙂

  @136.Μανδραγόρα, τὰ ἀντίστοιχα στὰ Θερμιώτικα εἶναι:

  Πάω πέρα=πάω στὰ Θερμιὰ (ἀπὸ τὴν Ἀθήνα).
  Πάω μέσα=πάω στὴν Ἀθήνα (ἀπὸ τὰ Θερμιά).
  Πάω ὅξω=πάω στὸ χωράφι.

 155. Μαρία said

  138
  Ο παπα-Νικολής στη Μπαστιά εφαρμόζοντας συνταγή παπά της Κρεμόνας ζήτησε τις φωτογραφίες των ενοριτών του, τις έβαλε στα στασίδια και μεταδίδει τη λειτουργία απ’ το φουμπού και γιουτιούμπ.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/video-mon-eglise-est-remplie-en-corse-un-pretre-celebre-la-messe-devant-des-photos-de-ses-paroissiens_3904063.html

 156. Avonidas said

  Το uwaga uwaga είναι ο ήχος της σειρήνας ή σημαίνει Προσοχή προσοχή;

  «Προσοχή» σημαίνει, αλλά μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι 🙂

 157. Μαρία said

  106
  Καλή η πιτσιρίκα!
  Δεν θέλω άλλο την ποιαν; Κάτι σαν καρανμπίν ακούω.

 158. την καραμπίνα, με λίγο κυπραίικο αξάν.
  Νικαρος είναι λέει ο Αναστασιάδης.

 159. H. Mandragoras said

  154: Έχει ενδιαφέρον όλο αυτό, το τί σημαίνει κάθε κατευθυνση. Και αυτα που είπα για αντριώτικα, παίζει να είναι διαφορετικά σε άλλα χωριά. Σα να θυμάμαι έναν θείο από άλλο χωριό να «πηγαίνει έξω» για τις γίδες.

  Στα Κρακοβέζικα όταν βγαίνουμε έξω (κυρίως με την έννοια για διασκέδαση) λέμε idę na pole (πάω στο χωράφι), οι υπόλοιποι λένε idę na dwór (πάω στο αρχοντικό/παλάτι). Είναι το πολωνικό αντίστοιχο του σουβλάκι/καλαμάκι.

 160. voulagx said

  #153 Την εχει ο συσωληνας: https://www.youtube.com/watch?v=-7h5p8vOzyQ

 161. Νέο Kid said

  158.157. Σημειωτέον ( τοχω ξαναπεί βέβαια,αλλά ποιος θυμάται πια…) ότι το «να φύγεις τον κορονοϊόν!» δεν είναι μωρουδίστικα, αλλά γενικός κυπριωτισμός. Φύγε τα χαρτιά από μπροστά σου! κλπ

 162. Γιάννης Ιατρού said

  Επειδή μας διαβάζει και η νεολαία (κι ας λέει ο Λάμπρος… 😉):
  Αναθεώρησε την ύλη των Πανελληνίων για το 2020, το υπουργείο Παιδείας λόγω του κορονοϊού μιας και τα σχολεία είναι περίπου ένα μήνα κλειστά. Νέα ύλη για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
  https://www.minedu.gov.gr/rss/44624-09-04-2020-anaprosarmogi-eksetasteas-ylis-panelladikon-eksetaseon-2021

 163. Μαρία said

  161
  Αυτό το ξέρουμε. Η καραμπίνα τι είναι; Σε κυνηγό απευθύνεται η μικρή; 🙂

 164. Χαρούλα said

  Για τον οίκο του θεού είπαμε; Το οικόπεδο; Το πεδίο του σπιτιού. Μπορούμε να πούμε ολμως και για του δικού μας του σπιτιού το …pedis. Που πραγματικά κομματάκι με αποτρελλλλαίνει αυτές τις μέρες. Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί!

  Δάσκαλε όμως εσένα πόσο σε καταλαβαίνω!

 165. Νέο Kid said

  163. Η καραμπίνα ειναι η καραμπίνα. Δηλαδή η καραντίνα.
  Δεν έχεις ακούσει μωρά (και μεγάλους δηλαδή…) να αλλάζουν σύμφωνα σε λέξεις.

 166. Νέο Kid said

  «Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιουτερ(ζ) και οι αριθμοί!»
  Γιατί; Νομίζεις ότι καταλαβαίνει αυτός; 😃

 167. Ας θυμηθούμε και τον κανόνα του Νοσοκομείου, που δεν ήταν του Νοσοκομείου.

 168. H. Mandragoras said

  Και με αφορμή τη συζήτηση με το «σε», θα ήθελα να πλέξω το εγκώμιό του. Μου αρέσει πολύ αυτή η πρόθεση γιατί είναι βολική, οικονομική και πάει με όλα. Δηλώνει τα αυτονόητα.

  Είμαι στο λεωφορείο: είμαι μέσα στο λεωφορείο, εμ βέβαια, δεν έχω σκαρφαλώσει από πάνω. Αν το κάνω θα στο πω.
  Είμαι στα λεωφορεία: Είμαι στο σταθμό των λεωφορείων. Δεν είμαι ηλεκτρόνιο να είμαι ταυτόχρονα σε πεντεξι.
  Είμαι στη Ματίλντα: Στο σπίτι της είμαι. Αν εννοούσα το άλλο δεν θα είχα σηκώσει το τηλέφωνο. Για ποιόν με πέρασες;
  Στις 24 του μηνός/στις δύο η ώρα. Τότε θα γίνει, ούτε μέσα του ούτε πάνω του ούτε δίπλα του. (Νταξ, λέμε «το Μάη», και «το 2014″… το δέχομαι)
  Ραντεβού στη γέφυρα: Αν έχουμε το γνωστό μας μέρος συνενοηθήκαμε. Αν δεν έχουμε, θα ρωτήσουμε:πάνω; κάτω από; δίπλα;

  *Στις* άλλες τρεις γλώσσες *στις* οποίες έχω μια κάποια ευχέρεια, είναι εξίσωση να βρεις τη σωστή πρόθεση. On/auf/na (EN/DE/PL) θα πουν «πάνω σε», σου λέει ο άλλος, το χρησιμοποιούμε για ανοιχτούς χώρους και in/in/w θα πουν «μέσα σε», τα χρησιμοποιούμε για κλειστούς χώρους, κι έχουμε και κάτι ακόμα αν στεκόμαστε δίπλα σε κάτι.
  Ναι καλά… Λέμε «on the bus», (αν είναι ανοιχτό από πάνω αντε να το δεχτώ), αλλά «in the car». Νa unywerzytecie = πάνω στο Πανεπιστήμιο, νταξ ιστορικοί οι λόγοι. Μπέρδεμα όμως… Και μετά οι ώρες, οι μήνες, τα χρόνια, τα σπίτια φίλων, έχουν τις δικές τους, όπως τις καταλαβαίνει κάθε λαός.

  Όχι φίλε. «Σε» και ξερό ψωμί.

 169. Pedis said

  # 167 – ναι, αλλά ο Μπερνούλλι ήταν hospes του l’Hopital.

 170. Γ-Κ said

  Όχι φίλε. «Σε» και ξερό ψωμί.

  Πες τα, μεγάλε!!!
  (Πόσο βαρετό είναι να προέχεις τόσα χρόνια at time, on day, in month/year…)

 171. Φινάλε των φινάλε και πάντα επίκαιρον ( Tutto nel mondo è burla )

  ( Tutti gabbati )

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Τα σπιτάλια θα χτίζονταν για τους άρρωστους – όχι για να πλουτίζουν οι γιεροί. Θα ‘φτανε, πως είναι κάποιος άρρωστος, για ν’ αφθονούνε τα μέσα να γιατρεύεται. Το σύνολο των γιερών θα ΄παιρνε την ευθύνη και το βάρος .Όχι γιατί θα πλήθαινε μέσα τους η φιλανθρωπία κι η σπλαχνιά(πράμα και περιττό κι αφύσικο) παρά γιατί ρητά γι΄αυτό θα προνοούσαν οι νόμοι και θα το πρόσταζαν. Η φιλανθρωπία ξευτελίζιε και η σπλαχνιά δίνει ψίχουλα και παίρνουν το πιο πολύτιμο στον άνθρωπο. Καιρός να μπούνε κατά μέρος ως ανώφελες πραχτικά για το κοινό καλό »
  Γράφει ο Λευτέρης Αλεξίου (αδελφός της Έλλης και της Γαλάτειας) στο βιβλίο του «Αξέχαστοι καιροί»

 173. 169, 😀

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υπομένουμε σπίτι
  …………
  Σπιτοτόπι
  το οικόπεδο γύρω από το σπίτι.
  ………..

  Το κορίτσι π’ αγαπάω, είν’ κορίτσι σπιτικό,
  απ’ την πόρτα του δε βγαίνει αν δεν πάω να το δω.
  Αμάν, αμάν, αμάν, αμάν.
  (Ανεβαίνω σκαλοπάτια ,ανεβαίνω ανηφοριές)
  ………….


  …………..
  Η μικρούλα, ο Νίκαρος και η καραμπίνα, καταχωρισμένο/το ΄δαμε από μέρες. Τόσο νωρίς, που φαινότανε υπερβολή τότε ότι «‘επηξε» κιόλας και η μικρή. Δεν ήταν εδώ που το ‘ βαλε κάποιος; Κιντ νο;

  Το άλλο δεν είδα και τ΄άκουσα εμβρόντητη: Ότι ο Αδωνης είπε τη Δευτέρα πρωί, γύρω στις 7, στο Σκάι για τις μάσκες που ΄χε έλλειψη, να βολευτούμε και με …σερβιέτες!

 175. 98, 😀

  Τώρα και αυτόματο σαϊτέισον

 176. Spyros said

  Θυμάμαι αμυδρά από τη γραμματική των αρχαίων στο λύκειο (στο γυμνάσιο η γενιά μου δεν έκανε αρχαία από το πρωτότυπο), ότι το «οίκοι» δείχνει στάση και το «οίκαδε» κίνηση. Διαβάζαμε ότι η κατάληξη -δε δείχνει ότι πάω προς κάπου (εξ ου και το σύνθημα των αντιβενιζελικών, που ζητούσαν να επιστρέψει ο στρατός στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία).
  Το «Αθήναζε» το θυμάμαι σαν μόττο ή σλόγκαν (καλύτερα) της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996. Απ’ όσο θυμάμαι, προέρχεται από το «Αθήνας-δε» (δηλαδή «προς την Αθήνα»), όπου «σ + δ = ζ».
  Για το host… ας θυμηθούμε το εξυπνότατο λογοπαίγνιο της Μαλβίνας Κάραλη «Malvina hostess»… !

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μέναμε σπίτι

 178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  162 – «Επειδή μας διαβάζει και η νεολαία (κι ας λέει ο Λάμπρος… 😉):»
  Με την μέτρηση της νεότητας που γίνεται εδώ, μέχρι και τα προνήπια οι σαραντάρηδες μας διαβάζουν.😂

 179. 23, 34,
  Οίκαδε:

  Από το γυμνάσιο στα 70ζ, Ζούκης: «Οι γέρανοι του Ιβύκου»

  …Νυν εγώ οίκαδε ήξω.

 180. ΓΤ said

  176@

  Με το οποίο «Αθήναζε» μας είχε πρήξει τότε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ολιγομπότοξη ακόμη…

 181. Γ-Κ said

  Από ό,τι βλέπω, έχει και πιο προχωρημένα…

 182. Γ-Κ said

  «σ + δ = ζ»

  Την εποχή που το δ προφερόταν d και το ζ προφερόταν zd. Αλλιώς δεν μπορεί να ισχύει η εξίσωση.

 183. Spyros said

  Η προφορά των αρχαίων ελληνικών έχει πολύ ενδιαφέρον. Πέρα από το ερασμιακό «πείραμα». Προσωπικά εκτός από το δίγαμμα και νταμπλ-γιου, που μαθαίναμε (WΑΝΑΞ), δεν θυμάμαι και πολλά. Νομίζω ότι αμφισβητείται και η ακριβής προφορά τους. Όπως επίσης, ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει αν το c στα λατινικά πρέπει να προφέρεται όπως στα ιταλικά ή σαν κάππα. Για κάποιο λόγο με ελκύει η ιταλική προφορά…
  Πάντως η εξίσωση στο «Αθήναζε» έχει μείνει στη μνήμη μου, γιατί το είχα ψάξει στη γραμματική τότε με αφορμή το σλόγκαν, που και εγώ είχα ταυτίσει με την τότε υπουργό Πετραλιά…

 184. nikiplos said

  168@ γ είμαι στα λεωφορεία, ενίοτε μπορεί να σημαίνει και: εργάζομαι στις αστικές συγκοινωνίες.

  Επίσης:
  είμαι στα μπετά = κτίζω σπίτι (δικό μου ή άλλο) και σε αυτή τη φάση είμαι στον σκελετό.

  είμαι στην αστυνομία (δι’ υπόθεσίν μου), αλλά μπορεί και να μπατσεύω

 185. dryhammer said

  175,181. Σαΐτεμένο μ’ έχεις…

 186. Γιάννης Ιατρού said

  182: Για την προφορά του ζ(ήτα) κι εδώ: On the Pronunciation of ancient Greek zeta (ζ) του Sven-Tage Theodorsson, (1978)

 187. kpitsonis said

  90 Το Μονοπάτι είναι του Μουζάκη .

 188. Γ-Κ said

  Μιας και αναφέρθηκε το δίγαμμα, ας αναφέρουμε και την παλαιότερη μορφή «Fοίκος» (= οίκος).

  ———

  Για τα Λατινικά, θα πρέπει να κάνεις τη διάκριση κυριλέ Λατινικών και οικιακών Λατινικών (sermo latinus και sermo vulgaris αντίστοιχα). Ο Κικέρωνας άλλη γλώσσα μιλούσε δημόσια* (και έγραφε) και άλλη στο σπίτι του.
  Στην επίσημη γλώσσα το c ήταν κ. Στην καθημερινή είχε εξελιχτεί σε τσ αρκετά νωρίς.

  * δημόσια = στο(ν) φόρο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  (Συγγνώμη που πήρα αμπάριζα, αλλά θυμήθηκα τα νιάτα μου…)

 189. sarant said

  168 Από την άλλη, επειδή έχουμε το πανταχού παρόν «σε», δυσκολευόμαστε στο σημείο αυτό όταν μαθαίνουμε ξένες γλώσσες.

 190. Γιάννης Ιατρού said

  188: Αν πας τόοοσο παλιά😉, ίσως να σ΄ενδιαφέρει (π.χ. για το δίγαμμα σελ. 20, (2.2.6) υποσημ. 13 ή/και σελ. 37, υποσημ. 37 κλπ.) κι αυτή η διδακτορική διατριβή (2008) Ζητήματα στη Φωνολογία της Μυκηναϊκής Ελληνικής του Ολλανδού Jeroen Vis στο Παν. Κρήτης🤗,

 191. ΣΠ said

  Υπάρχει και το επιστημονικό περιοδικό Oikos, όπου δημοσιεύονται άρθρα με θέματα οικολογίας.

 192. Γ-Κ said

  Αγαπητέ κ. Ιατρού, όπως έγραψα, απλώς θυμήθηκα τα νιάτα μου, αυτά που έμαθα στο Λύκειο. Ας μείνουμε σε επίπεδο Λυκείου.

  ————————-

  (Αν ήθελα να γίνω κακός, όχι προς τον κ. Ιατρού, αλλά γενικά, θα έλεγα «ας ασχοληθούμε με ζητήματα στη φωνολογία της σύγχρονης Ελληνικής»….)

 193. Γιάννης Ιατρού said

  192: Εσύ άρχισες πρώτος 🙂 🙂 🙂 🙂 (καλά ντε, μένουμε σπίτι….)

 194. Μαρία said

 195. ΣΠ said

  Στο μπέιζμπολ η αρχική βάση λέγεται home plate.

  Και θυμήθηκα ότι χρωστάω άρθρο για το αμερικάνικο φούτμπολ, αλλά με αυτά που συμβαίνουν ποιος θα ενδιαφερθεί. Το περίεργο είναι ότι τώρα που μένω στο σπίτι (sic, δεν μου πάει το «μένω σπίτι») έχω λιγότερο χρόνο για να το γράψω.

 196. Γς said

  142:

  -Τι σου κάνω μανάρα μου; Που κάθεσαι μ@@νάρα μου;

  -Στο Παγκράτι!

 197. Γ-Κ said

  Αγαπητέ κ. Ιατρού, καταλαβαίνω ότι το λέτε με καλή διάθεση, αλλά να σας το εξηγήσω.
  Το θέμα της ημέρας είναι το σπίτι. Αναφέρθηκε και η λέξη οίκος.
  Αργότερα κάποιος ανάφερε το δίγαμμα. Εγώ απλώς πρόσθεσα ότι οι δύο συτές αναφορές «συναντιούνται» στον τύπο Fοίκος.

  Αυτό που πάντα με ενδιαφέρει είναι πώς όλα αυτά επηρρεάζουν τη σύγχρονη γλώσσα. Έχω αναφερθεί πολλές φορές, ας μην ξαναρχίσω από την αρχή.

 198. kpitsonis said

  113 , 122 , 125 , 136 Οι Πειραιώτες που πολλοί έχουν εξοχικό στη Σαλαμίνα με το » πάμε μέσα » εννοούν » πάμε στη Σαλαμίνα » .

 199. Παναγιώτης K. said

  Γλέντι στην Ήπειρο.
  Ο πρωτοχορευτής σχεδόν σε έκσταση και η άκρη του κλαρίνου κοντά στο αυτί του, δίνει το παράγγελμα στον κλαρινίστα: «από μέσα».
  Ξέρουν οι μουσικοί ότι πρέπει να παίξουν σκοπούς της «Β.Ηπείρου». Σκοποί εσωστρεφείς που κατά περίεργο τρόπο…απογειώνουν χορευτές και ακροατές.

  Άλμα και… βρισκόμαστε στην Ν.Ορεστιάδα του Νομού Έβρου.
  -Τι νέα «από μέσα», ρωτούσε να μάθει ο παππούς με πόνο και λαχτάρα.
  Το «από μέσα» αναφέρεται στην Ορεστιάδα (Κάραγατς) όπου με τη συνθήκη της Λωζάνης (ηττημένη Ελλάδα) οι κάτοικοί του υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και κάτω από τραγικές για εκείνους συνθήκες, να στήσουν τη Ν.Ορεστιάδα.
  Και γιατί λένε «από μέσα» ρώτησα εγώ τον ξεναγό που μας ξεναγούσε στην Αδριανούπολη.
  Εννοούσαν «το μέσα της καρδιάς τους» ήταν η απάντηση.

 200. nwjsj said

  Καλησπέρα!

  Το Bolero των Καραντινιασμένων

 201. ΣΠ said

  87
  Είναι ενδιαφέρον ότι στην αρχή του ηχητικού έχει διαφήμιση για το καθαριστικό Έιτζαξ. Δεν ήξερα ότι κάποτε το Άζαξ το έλεγαν με το αγγλικό όνομά του.

 202. Πάνος με πεζά said

  Δεν υπήρχε κι ένα παλιό τραγούδι «ουάγκα-ουάγκα»; Που στο ρεφρέν ενάλασσε τις λέξεις με ένα μονό «ουάγκα»; Οι παλιοί θα το βρουν και θα το καρφιτσώσουν…

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είμαι μέσα = ψήνομαι 🙂

 204. 191,
  …καθώς και «Greek» yogurt OIKOS
  (για οικότροφους)

 205. ΣΠ said

  116
  Με το χόστες (= αεροσυνοδός) υπάρχει μια αστεία σκηνή με τον Μίμη Φωτόπουλο στην ταινία «Ο Θόδωρος και το δίκανο».

 206. Μαρία said

  201
  Στην Κύπρο, γι’ αυτό τα αγγλικά.
  Βλέπω οτι η εκπομπή είναι του ’68. Μάλλον την άκουγαν οι κουμπάροι με καθυστέρηση.

 207. 194, … να περάσεις και μια βόλτα και από την εκκλησία για
  ατομική λατρεία. …

  Προώθηση
  ατομικής ενέργειας.

 208. Χρήστος Π. said

  Τα ζώα οι θρησκόληπτοι που ξεπερνάνε σε φανατισμό τρέλα και δογματισμό σταλινο-μαοϊκούς, κομμουνιστές, εθνοσωτήρες, φασιστοναζιστές, ψεκασμένους, και απαχθέντες από τους εξωγήινους, σκοπεύουν να κρατήσουν τις εκκλησίες ανοιχτές 2-4 ώρες την ημέρα εν μέσω κορωναϊού! Αλλά μην ανησυχείτε, οι μαυροφορεμένοι παχύδερμοι κάλεσαν τους πιστούς τους, δηλαδή τις ψωνάρες που τρέχουν δεξιά και αριστερά με σταυρούς και λείψανα άθαφτων αγίων, να … μην πάνε στην εκκλησία!! Τις έχουν ανοιχτές για τους ψάλτες (βλέπε Τσιόδρας) λένε, και τους άλλους ομοίους με τα μαύρα σακιά.

  Για ποιό λόγο δεν κάνουν ό,τι μαγικά και καφετζίδικα κάνουν εκεί μέσα, κεκλεισμένων των θυρών;;;; Όπως και οι πασχαλιάτικες λειτουργίες τους αφού αυτό συμφωνήθηκε! Το άνοιγμα των εκκλησιών πασχαλιάτικα με ταυτόχρονο υποκριτικό κάλεσμα στους πιστούς μην έρχεστε (!) τι νόημα έχει; Εδώ μαζεύτηκαν ψωνάρες που εφάρμοσε έξω από την εκκλησία να δουν το ψάλτη Τσιόδρα, και με λαμπάδες ενώ ήσαν κλειστές οι πόρτες. Τώρα δεν θα πάνε;; Ανοίξαμε αλλά δεν σας περιμένουμε λέει το μαγαζί στη πελατεία. Τραγέλαφος.

  Υπάρχει λύση. Αυτή που εφάρμοσε ο προοδευτικός εκσυγχρονιστής και υπερβολικά πατριώτης και μεγαλοϊδεάτης Βασιλεύς Όθων όταν εκτός από το Αυτοκέφαλο της Ελληνικής εκκλησίας, αγιοποιημένοι πορνόγεροι και απατεώνες σαν το Παπουλάκο και το βλαμμένο Μακρυγιάννη, αγωνιστή της επανάστασης του 21, που σχεδόν κανείς άλλος καπετάνιος δεν συμπαθούσε, έκαναν επεισόδια και άγρια έκτροπα για να αφήσουμε την Ελλάδα γεμάτη καλοταϊσμένα μοναστήρια με 2-3 το πολύ καλόγερους.Τους ενόχλησε ο νόμος για κλείσιμο άχρηστων και χωρίς ένα μικρό αριθμό καλόγηρων μοναστηριών. Ξύλο στους Χριστιανούς και στους Μουσουλμάνους των τζαμιών (ευκαιρία να τους θυμίσουμε ποιός κάνει κουμάντο κατά το νόμο στην Ελλάδα). Βία στη βία της τσαμπουκαλίδικης παρανομίας. Εφαρμογή του νόμου όπως έκανε ο Όθων.

  Ξύλο ν’ αγιάσουνε οι άνθρωποι. Όποια θρησκόληπτη ψωνάρα συλληφθεί (καταλαβαίνω δεν μπορούμε να πάμε σε όλες τις εκκλησίες και οι ψωνάρες είναι πολλοί) καραντίνα και σε ξερονήσια. Το ξύλο και η εξορία θα βελτιώσει το χαρακτήρα τους. Εν τω μεταξύ ξέρετε. Δεν αφήνουμε ποτέ μικρό αγοράκι, παρέα μόνο του με παπά.

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  207 Για την ατομική του ανάγκη εξηγούσανε τότε που πήγε ο Τσιόδρας στα Σπάτα και
  «ψέλνουμε σπίτι» κάγχαζε το τουίτερ

  Τί κάνουμε σπίτι ρωτάει ο Νικοκύρης
  Κάνω …κήπινγκ και το κονταροπρίονό μου χρειάζεται λάδι τώρα και δε έχω. Ερώτηση στους μαστρομηχανικούς: Να βάλω λάδι αυτοκινήτου;

 210. raf said

  @Νικοκύρη

  ναι, νομίζω η Καλαβρία είναι η τρίτη χαμηλότερη επαρχία σε απόλυτους αριθμούς και η πρώτη αναλογικά με τον πληθυσμό

 211. Αιμ said

  209. Και λάδι αυτοκινήτου και αντισκωριακό σπρέι μια χαρά είναι

 212. Pedis said

  # 210 –

  Click to access C_17_notizie_4431_0_file.pdf

  Τέταρτη από το τέλος σε απόλυτους αριθμούς και σχετικά χαμηλά και σε σχετικούς, αν κάνεις την αναγωγή στον πληθυσμό για κάθε περιφερεια. Είστε σχετικά σέιφ και σας έχουν κάνει τα μισά τεστ από όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα με μόλις το 1/5 του ελληνικού πληθυσμού … Και χωρίς Τσιόδρα. Μπράαβο!

 213. 209 Εξαρτάται τι κήπο έχεις και τι θες να κάνεις. Άμα θες από κείνους τους σούπερ ντούπερ καραμπαντάν ουάου κήπους με φυτά σε περίτεχνα σχήματα, τότε το χασισέλαιο είναι μονόδρομος.

 214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  211 Α ωραία Αιμιλ! Σε μερσώ πολύ.

  Σπίτι μου σπιτάκι μου και πετροκαλυβάκι μου, θυμήθηκα το παροιμιακό στιχάκι.
  Σπιτόπουλο, σπιτούδι, σπιτουλάκι μα και σπιτοπουλάκι υποκοριστικά του σπιτιού, εκτός του σπιτακιού 🙂 . Οικίσκος του οίκου

 215. Γιάννης Ιατρού said

  209/211 Μοιάζει μεν, αλλά είναι πιό παχύρρευστο => SAE 30, θυμίζει βαλβολίνη, το οποίο το κάνει να μένει περισσότερο στον οδηγό της αλυσίδας (λιγότερη κατανάλωση) και έχει καλύτερη αντοχή σε θερμοκρασία.

 216. ΓιώργοςΜ said

  209 τα βενζινάδικα είναι ανοιχτά, έχουν

 217. mitsos said

  @@162 178 Ιατρού, Λάμπρο
  Οι γέροι χωριστά, οι νέοι άλλο πράμα
  όποιος τους θέλει αντάμα πληρώνει ακριβά ….

 218. Γιάννης Ιατρού said

  217: Άσε Μήτσο, έβγαλε off τους >65 ο Λάμπρος… Μοναχοφάης γαρ 🙂

 219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  215, 216 Ευχαριστώ, ευχαριστώ! Αν πουλάν στα βενζινάδικα, έχω κοντά. Αλλιώς θα βάλω τ΄αμαξιού. Δεν είναι να σκάει κανείς για τέτοια, τέτοιες ώρες. Κυρίως μια μεγάλη κλάρα βρωμόδεντρου είναι που θέλω να κόψω τώρα, πριν βγάλει φύλλα.

 220. Alexis said

  #158: Κι εμείς που μέναμε Αιγάλεω λέγαμε «πάω στην Αθήνα» όταν κατεβαίναμε στο κέντρο.
  Τώρα πια νομίζω ότι δεν λέγεται, λένε απλά «πάω στο κέντρο»

 221. Πέπε said

  @199:

  Σε παραμεθόρια μέρη της Μακεδονίας με εύκολη πρόσβαση στη Βουλγαρία, «μέσα» λένε τη Βουλγαρία. Και πολύ παρόμοια, στην Κάρπαθο λένε «μέσα» την Αμερική, με την οποία έχουν πολλά πάρε δώσε (όλοι έχουν κάποιον συγγενή κλπ.).

  Δηλαδή αυτό που οι υπόλοιποι λέμε «έξω» (π.χ. ταξιδεύω έξω, σπούδασε έξω…) 🙂

 222. sarant said

  195 Εχουμε αναστολή στα χρέη, λόγω ιού

  204 Αυτό το παίρνω κι εγώ, εδώ -το σκέτο.

 223. Pedis said

  Πέτσας, αύριο στην αναφορά από μένα για πενταπλό πρόστιμο και δέκα μέρες στέρηση εξόδου …

  «Όσον αφορά το ωράριο των εκκλησιών εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός υπενθυμίζοντας βέβαια πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις στις εκκλησίες αλλά παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του. Για τους άλλους λόγους που δικαιολογεί αυτή την έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας και από την εκκλησία της ενορίας του».!

 224. Χρήστος Π. said

  Εν τω μεταξύ, ενώ το παπαδαριό ανακοίνωνε δίωρες και τρίωρες τελετές και προσευχές με ανοιχτές πόρτες σε καθημερινή βάση, υποθέτω αλλοιώνοντας και παραβιάζοντας τη συμφωνία με το ελληνικό κράτος, ο Χαρδαλιάς ερωτηθείς για τις βρωμοψωνάρες που ενεδεχομένως θα συγκεντρωθούν μέσα και έξω από τις ανοιγμένες εκκλησίες, και για το συνωστισμό που θα δημιουργηθεί, απάντησε δι’ ερωτήσεως… Πώς είναι δυνατόν να συμβεί κατι τέτοιο; Μου λέτε ότι οι παραβάτες έχουν περισσότερη πίστη από την Ιερά Σύνοδο; Δεν θα την υπακούσουν;; Μα θα την υπακούσουν, μήνυμα διπλωματίας και αντίστασης στέλνει η «αντιστεκόμενη» εκκλησία όταν ανοίγει πόρτες που με πίεση τις είχε κλείσει για τις λειτουργίες. Περιμένετε και θα δείτε το γλέντι. Οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που δρουν σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια έκαναν τη δουλειά τους πάλι. Να σταμπάρουμε και να κράξουμε όποιον πάει σε εκκλησία

 225. ΣΠ said

  153
  Νικοκύρη, σου έστειλα την ταινία με WeTransfer. Στο Youtube (σχόλιο 160) δεν είναι καλής ποιότητας η εικόνα.

 226. Μαρία said

  223
  Δεν καταλάβαμε τι είπε.

 227. Μαρία said

 228. Pedis said

  # 226 – ναι, μωρέ, τα ρεντίκολα.

 229. ΓΤ said

  «Είναι μέσα»

  Γιάννενα, άνοιξη 2009, σε καφενεδάκι στη Λίμνη:

  Παρέα νεαρών Αλβανών
  -Πού είναι ο Αφρίμ;
  -Είναι μέσα. Έρχεται την Κυριακή.

  (Τα Γιάννενα είναι «έξω» από τα Τζουμέρκα, «μέσα» η Αλβανία. Ρώτησα τὀτε τα παιδιά, και μου το εξήγησαν. Και στην Αλβανία όταν είναι, λένε «έξω» για τα Γιάννενα)

 230. Δυτικά Προάστια said

  Ιδού το βίντεο που αποδεικνύει ότι ο ιεροψάλτης Τσιόδρας οδηγεί την Ελλάδα στην Καταστροφή… Οφείλουν να το δούν όλοι, γιατί δείχνει τί ακριβώς γίνεται αυτες τις ημέρες στην προτεσταντική Σουηδία και μάς το λογοκρίνουν με φασιστικό τρόπο τα ελληνικά ΜΜΕ. Το βίντεο αναρτήθηκε πρίν λίγο απο το Vice News (εγκυρότατο αριστερόφρων ΜΜΕ παγκοσμίου φήμης) και δείχνει τον «Τσιόδρα» της Σουηδίας, κορυφαίο επιδημιολόγο της Ευρώπης, Anders Tegnell , να εξηγεί γιατί η «Ανοσία Αγέλης» είναι η μόνη ελπίδα μας να ξεμπερδέψουμε με τον Κορωνοϊό, έχοντας τις λιγότερες δυνατές απώλειες…

  Απομαγνητοφωνώ μόνο αυτά που λέει ο «Τσιόδρας» της Δανίας από το 1:07 μέχρι το 1:16 του βίντεο

  ANDERS TEGNELL: «I think all countries, all epidemiologists should talk to, will agree that herd immunity is the one thing that will eventually slow down the spread of this virus. Nothing else will slow it down in the long term…»

  Αναμένεται η σκληρή απάντηση των λυσσασμένων εχθρών της Ανοσίας Αγέλης, κύρ Μήτσου, Pedis, ιεροψάλτη Τσιόδρα κλπ – κλπ

 231. ΓΤ said

  Είδαμε και τον τύπο «αριστερόφρΩν» για το ουδέτερο γένος…

 232. Χρήστος Π. said

  Ανοσία της αγέλης; Τι είναι αυτό ακριβώς; Πεθαίνει πχ το 1/3 του πληθυσμού και οι υπόλοιποι που τα κατάφεραν έχουν αντισώματα και ανοσία (για πόσο;) ώστε κανείς δεν αρρωσταίνει και κανείς δεν πεθαίνει; Δυό-τρεις επιδημίες τέτοιες να μας ψπέσουν και να βασιστούμε κάθε φορά στην ανοσία της αγέλης τελειώσαμε. Τι να σου πω, αν ζήσω εγώ στην αγέλη και πεθάνουν οι άλλοι καλά είναι….

  Το κείμενο που έγραψες δεν διαφωνεί με αυτά που σου γράφω. Απλώς πιστεύει ότι χωρίς εμβόλιο, χωρίς φάρμακο, και χωρίς να καταστρέφεις εσαεί την οικονομία σου, δέχεσαι αναγκαστικά τη μαύρη μοίρα και πας με τη λογική «όποιος ζήσει και όποιος πεθάνει». ΟΚ είναι μια λύση και αυτό όπως στο πόλεμο….

  18000 Ιταλοί, λες να πέθαναν γιατί δεν αφήσαμε την αγέλη να (α)νοσήσει ή με άλλους τόσους θανάτους πρέπει τελικά να φτάνουμε τελικά στην ανοσία της αγέλης (για Λομβαρδία);;

  Μη ξεχάσεις να αφήσεις τον οβολό σου στο παγκάρι της εκκλησίας. Γι αυτό ανοίγουμε το μαγαζί. Να κοινωνήσεις επίσης, όπως κοινωνούσαν δημοσίως τυρόπιτες και παγωτά οι κνίτες με το Τσέρνομπιλ.
  Η τρελλα δεν έχει πατρίδα…..

 233. ΓΤ said

  @232 Πολύ σωστά. Με αρχισυντάκτη τον Κρατερό, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε «τρώτε μαρούλια άφοβα». Φοβεροί οι βοσκηματίες κολοζωφιόληδες του Περισσού…

 234. Μαρία said

  233
  Ψέμα με ουρά.

 235. Pedis said

  https://www.documentonews.gr/article/koronoios-1000-eyrw-h-apostolh-deigmatos-apo-tis-kyklades-sto-paster?utm_source=Documentonews&utm_campaign=1c5c67b03c-EMAIL_CAMPAIGN_2020_03_29_08_31_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_eb71e35891-1c5c67b03c-227506333

  Σε περιστατικό ασθενούς με πυρετό, που θεωρήθηκε ύποπτο για λοίμωξη με COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ελήφθη από το Κέντρο Υγείας Τήνου δείγμα για αποστολή στο Ινστιτούτο Παστέρ.

  Με βάση τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και άλλες φορές, για την αποστολή του δείγματος εκλήθη γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, η οποία όμως αρνήθηκε να παραλάβει το δείγμα. Σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, προτάθηκαν από τον Οργανισμό δύο άλλες εταιρείες, εκ των οποίων η μια δεν καλύπτει τις Κυκλάδες και η δεύτερη ζήτησε 1.000 ευρώ για να το παραλάβει!

  Απευθυνόμενοι οι γιατροί του κέντρου Υγείας στην Περιφέρεια, τους προτάθηκαν τα ΕΛΤΑ, τα οποία, όμως καλύπτουν μόνο πρωινές αποστολές συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, οι οποίες δεν κάλυπταν την αυθημερόν αποστολή του δείγματος.

  Μετά από όλες τις παραπάνω άκαρπες ενέργειες, το δείγμα καταστράφηκε, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πολυήμερη καθυστέρηση διάγνωσης για τον ασθενή.

  Δεν ξέρω, είναι, άραγε, η πρώτη φορά που δημοσιεύεται ότι τα δείγματα από τα επαρχιακά νοσοκομεία αποστέλλονται προς τα νοσοκομεία που κάνουν τις αναλύσεις με κούριερ;

  Μάλιστα, τα μαζεύουν και τα στέλνουν όλα μαζί, για εξοικονόμηση. Τις τελευταίες μέρες που γίνανε πιο πολλά τα εργαστήρια μπορεί να πάρει για την απάντηση, και εξαρτάται από την απόσταση, λιγότερο από 24! ώρες. Πριν από δεκαπέντε μέρες, και δύο μέρες (όχι από νησί)…

 236. ΓΤ said

  234@ Δεν έψαξα το αρχείο, διόρθωσέ με

 237. Γς said

  Και εχει μια πανσεληνο έξω…Τα λέμε απ τις δυόμισι που ξύπνησα.

 238. Γς said

  Καθαρός ουρανός ζεστή νύχτα.
  Μια όμορφη μέρα ξημερώνει.
  Και τι να γράψω στη φόρμα;
  Οτι πάω να ταΐσω τα καβουράκια; Στου γιαλού τα βοτσαλάκια;

 239. Χρήστος Π. said

  236 Ποιά αρχεία; έβγαιναν οι κουκουμπέδες στα κανάλια και έλεγαν δεν τρέχει τίποτα, δεν έγινε τίποτα, αντισοβιετική προπαγάνδα. Όποιος θέλει θυμάται και όποιος θέλει ξεχνάει. Όπως ξεχνάει και τα φιλαράκια του Στάλιν που άμα τη δολοφονία τους, εξαφανίζονταν δια μοντάζ και από τις φωτογραφίες με το μεγάλο ηέγτη που … «όχι όχι ένας Στάλιν δεν πεθαίνει ποτέ», «είναι παρών στο παγκόσμιο πόστο του» όπως έλεγε και ο καημένος ο πειραγμένος ο Ρίτσος πριν χειροκροτήσει βέβαια και τους «αποσταλινοποιητές». Οι ολοκληρωτισμοί και οι θρησκείες βγάζουν γελοίους. Αφού βγάζουν και μετριοπαθή καθεστώτα, Πώς τα καταφέρνουμε σε όλους τους ολοκληρωτισμούς και στη θρησκεία να έχουμε τους πιο πειραγμένους είναι αξιοπερίεργο. Θα έχουμε φάει πολύ Γαστρεντερικόν.

 240. Γς said

  232:

  Ανοσία Aggelis

 241. Γς said

  233:

  > ο «Ριζοσπάστης» έγραφε «τρώτε μαρούλια »

  «τρώτε μακαρόνια»

 242. spiridione said

  Σαν τα χελιδόνια ήλθαν και τα πρώτα ωραία πρωτοσέλιδα. Άντε, να μπαίνουμε σε μουντ 2010
  https://newspapers.news247.gr/politikes/4/dimokratia/5616/date/20200410

 243. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Σχετικὰ μὲ τοὺς κνίτες καὶ τὸ Τσερνόμπιλ, κυκλοφοροῦσε* καὶ σχετικὸ σύνθημα τότε στὴ Θεσσαλονίκη:

  Εἶναι κνίτης καὶ πίνει ἐβαπορέ.
  Νὰ φύγει ἀπ᾿ τὸ κόμμα καὶ νά ᾿ρθει στὸ Ντορέ**.

  *Δὲν τὸ ἄκουσα μὲ τ᾿ αὐτιά μου. Τὸ εἶχα διαβάσει στὸν τύπο τῆς ἐποχῆς. Οἱ Θεσσαλονικεῖς τοῦ ἱστολογίου μποροῦν νὰ μᾶς ποῦν σχετικά.

  **Τὸ Ντορέ ἦταν καφενεῖο ὅπου σύχναζαν ἅτομα τοῦ χώρου τῆς ἐξωκοινοβουλευτικῆς Ἀριστερᾶς, ἀναρχοαυτόνομοι κλπ.

 244. Shai said

  η στάση ορισμένων θρησκευόμενων μου θυμίζει το παλιό καλό μόττο της ιεράς εξέτασης: »αν είναι αθώος, οι φλόγες δεν θα τον κάψουν»
  (βέβαια πάντα ήταν ένοχος, κι οι φλόγες έκαναν αυτό που ήξεραν)

 245. Χρήστος π. said

  240 Εκεί πάνω σίγουρα θα έχουμε ανοσία. Ειδικά εμείς που είμαστε για το παράδεισο γιατί είμαστε καλοί και γενναιόδωροι, φιλάνθρωποι, και μετριόφρωνες. Οι άλλοι στη κόλαση δεν ξέρω τι θα κάνουν…

 246. sarant said

  225 Ό,τι το είχα διαπιστώσει για το γιουτούμπ, σε ευχαριστώ πολύ!

  233 Δεν έγραφε

  239 Το 1986 δεν υπήρχαν κανάλια. Και «δεν τρέχει τίποτα» ήταν η επίσημη γραμμή του κράτους.

 247. nikiplos said

  239@ Χρήστο Π. εγώ το 1986 ήμουν 17 χρόνων και πολιτικοποιημένος σχετικά (ήταν μόδα τότε). Έζησα τα παρελκόμενα του Τσερνομπίλ και στην Αθήνα (Άλσος Παγκρατίου) και στην επαρχία. Να είμαι ειλικρινής εξαιτίας ότι δεν είχα καμία σχέση με το Κόμμα, δεν θυμάμαι κάποια οδηγία κεντρικής φύσεως. Θυμάμαι όμως άφθονες αυθόρμητες ενέργειες που αφορούσαν πολλούς χωρίς όμως σχετικό ή συγκεκριμένο κομματικό προσανατολισμό. Πχ εμένα που εξαιτίας ανειλημμένης υποχρέωσης αγνόησα τις προβλέψεις και οδηγίες και γύριζα με το παπί και έφαγα μια βρόχα ξεγυρισμένη. Ή στο Άλσος Παγκρατίου που πουλούσαν τις φράουλες 40δρχ/κιλό και ειχαμε πάρει όλοι τότε και τις είχαμε πλύνει στη βρύση του Άλσους. Πάντως αν εξαιρέσεις αυτές τις δύο βλακείες άλλη δεν είχα κάνει.

  Επί του πρακτέου, ελάχιστοι στην Ευρώπη (Δυτική εννοείται) είχαν δώσει οδηγίες για ταμπλέτες ιωδίου. Στην Ελλάδα κανένας. Η δική μου γενιά έχει θυρρεοειδίτιδα σε ασύληπτα ποσοστά, εμού συμπεριλαμβανομένου, και εικάζω πως από εκείνη την περίοδο προέρχεται. Γενικώς επειδή εκείνη την περίοδο της νιότης, της θέρμης, των ταξιδιών, των νιάτων μας δλδ, λόγω Γερμανικών είχα σχέση με οικογένειες στην Αυστρία, εκεί τους είχαν δώσει και οδηγίες και ταμπλέτες ιωδίου. Δεν θυμάμαι όμως αν αφορούσε μόνο τους νέους ή άλλες ομάδες πληθυσμού.

  Τώρα αν κάποιοι Κνίτες έλεγαν μλκς, εδώ έλεγαν για άλλα χοντρύτερα πράγματα, πχ για τη δικτατορία του Γιερουζέλσκι.

  Όσο για εμάς τους υπόλοιπους, ας ανάβουμε κανένα κεράκι, ή ας πίνουμε καμιά βότκα στην υγειά του Λεγκάσοφ… Δείτε την καταπληκτική σειρά Τσερνομπίλ για να καταλάβετε γιατί…

 248. ΓΤ said

  239@

  Απάντησα στη Μαρία, στο #234, εννοώντας ότι δεν έψαξα να διασταυρώσω τη φράση Καρτερού. Ασφαλώς, θυμήθηκα αυτά που λες για τις «δημόσιες κοινωνίες» στο #232. Από «μαρούλι» πάντως, πάει καλά ο Περισσός.

 249. Triant said

  Καλημέρα.

  Εγώ δυστυχώς είχα παρουσιαστεί στο Μ. Πεύκο στις 7 Απριλίου. Όλη μέρα ήμασταν στο ύπαιθρο και κάθε μέρα τρώγαμε σαλάτα. Βέβαια ένα Χασιμότο το τσίμπησα – αργά τουλάχιστον, στα 60. Δεν ξέρω αν οφείλεται εκεί.

 250. Γς said

  241:

  >> ο «Ριζοσπάστης» έγραφε «τρώτε μαρούλια »

  Κι ήταν μια χρονιά, πριν καμιά τριανταριά χρόνια, που είχαμε υπερτπαραγωγή εσπεριδοειδών

  «Τρώτε πορτοκάλια» παντού, κρατική τηλεόραση, εφημερίδες κλπ

  Κι ο φίλος μου ο Σπύρος:

  =Πορτοκάλια το Πασόκ; Αχλάδια εμείς!

 251. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ένα άλλο κλισέ των ημερών, κυρίως από χείλη κ. Χαρδαλιά, είναι το: «Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι!» (Ιδέα για μελλοντικό άρθρο ίσως;)

  Στη φωτό δεν φαίνονται, βέβαια, ΟΛΑ τα μέτρα, κάποια είναι πιο πίσω (ή δεξιότερα 🙂 ) στο τραπέζι… Άσε που μπορεί να’ναι και μερικά κρυμμένα κάτω από το τραπέζι! Για να μην πω και πάνω σε καμιά …καρέκλα. 🙂

  Καλημέρα! (Πάω στο σημερινό που φαίνεται ενδιαφέρον!)

 252. ΓιώργοςΜ said

  Για τα περί Τσερνομπιλίου, να σημειώσω/υπενθυμίσω πως η όποια επιβάρυνση αφορά ισότοπα ιωδίου και καισίου. Το πρώτο είναι σχετικά βραχύβιο και απομακρύνεται σχετικά εύκολα με το πλύσιμο ή την αποφυγή κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών, το δεύτερο έχει μακρόβια ισότοπα (137, ημιζωή 30 χρόνια) που ανιχνεύονται ακόμη και σήμερα.
  Οι ποσότητες που έφτασαν σε μας ήταν πολύ μικρές για να έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις. Με βαθιά άροση το καίσιο αραιώνεται αρκετά στο έδαφος ώστε να μην επηρεάζει μακροπρόθεσμα, όσο βόσκησαν οι αγελάδες φρέσκο μεταβολίστηκε στο γάλα των πρώτων εβδομάδων. Οπότε ας μην τρελαινόμαστε, να κουνιώνται τα σιδερικά, να κουνιώνται κι οι βελόνες… Αν είχαμε εμείς επιπτώσεις, από Βουλγαρία και βορειότερα θα είχαμε… κατακόμβες 🙂
  Βρέθηκε βέβαια κάποια ανεκδιήγητη ομάδα από πανεπιστημιακό νοσοκομείο να βγάλει ανακοίνωση στο συνέδριο που έγινε το ’96 για τα 10 χρόνια, για αύξηση 50% στα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς, από 6 το χρόνο στο δεδομένο δείγμα είχαν γίνει 8 ή 9 (ή μήπως ήταν 2 και έγιναν 3; δε θυμάμαι σίγουρα)…
  Όποιος βαριέται θανάσιμα και θέλει να διαβάσει, εδώ

 253. antonislaw said

  151
  46β>>Εφόσον τα γραφεία τελετών ασχολούνται αποκλειστικά με κηδείες, δεν θα έπρεπε να λέγονται γραφεία τελευτών?
  Στην Κρήτη θα τα λέγανε «ξετελετών» – ξέτελα το τέρμα της ζωής, του κόσμου κλπ «καλά ξετελέματα» ευχή για κάθε δουλειά

  Ο θάνατος στην Κρήτη είναι και λίγο πανηγύρι-στα χωριά τουλάχιστον. Άλλωστε υπάρχει και το σχετικό γραφείο στα Χανιά: (δεν είναι φωτοσοπιά, το έχει και ο χρυσός οδηγός)

 254. antonislaw said

  232 233 231
  Περί Τσερνομπίλ (ο τόνος στη λήγουσα, έχει λήξει, όχι;)

  Μας λέγανε τότε στην ΚΝΕ κατά το 1993 στη Νομίκα ότι το 1986 είχαν ξαμολυθεί οι Κνίτες στις λαϊκές αγορές και έλεγαν στον κόσμο ότι τα περί Τσερνομπίλ και ραδιενέργειας είναι προπαγάνδα της Δύσης και για το αποδείξουν έτρωγαν κεράσια -άπλυτα κιόλας- από τους πάγκους! Πάντως μας το έλεγαν με χιουμοριστική διάθεση…

 255. Pedis said

  Να γιατί γλυτώσαμε από τους κομμουνιστές … έφαγαν πολύ μαρούλι επί τσερνόμπιλ και τα τίναξαν. Έτσι εξηγείται.

 256. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  253 Καλά, στραβοδιάβασα «κρεοπωλείο» στην αριστερή μπάντα της ταμπέλας και λέω, ήντα διάλο κρέας πουλάει το μαγαζί? 😎

 257. Χρήστος Π. said

  Nikiplos δεν ξέρω τι και πόσοι είχαν πάρει κομματική καθοδήγηση, αλλά και το κόμμα και ο Ριζοσπάστης, και κάποιοι θερμοκέφαλοι έκαναν δηλώσεις, συναθροίσεις, και έτρωγαν επιδεικτικά στις κάμερες… Λες και οι άλλοι θα έμεναν νηστικοί, αναγκαστικά ολοι κατι θα έτρωγαν. Τώρα πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για αυξημένους καρκίνους στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς και ανθρώπων που δούλευαν σε εξωτερικούς χώρους τις ημέρες που το νέφος πέρασε από την Ελλάδα. Κάποια μου τα είπαν συγγενεις. Δεν ξέρω σε τι βαθμό ισχύουν αυτά.

  Αργότερα βγήκαν στη φόρα και άλλα βέβαια από τις ίδιες σοβιετικές αρχές. Τα πυρηνικά πειράματα και δοκιμές σε κατοικημένες περιοχές του Καζακστάν και οι τερατογενέσεις που ακολούθησαν για πολλά χρόνια. Υπήρξε και σχετικό ντοκυμαντέρ τότε γι αυτό.

 258. Pedis said

  Oι εργαζόμενοι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καλούν το ΔΣ του Μουσείου να ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις από την εταιρεία ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ Α.Ε., ώστε να διαπιστωθεί αν με τις ενέργειές της έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των εργαζόμενων του Ε.Μ.Σ.Τ.

  Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εργοδοσία αλλά και ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι στην επιχείρηση υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ώστε στη συνέχεια διενεργώντας, ως όφειλαν, τις απαραίτητες εξετάσεις σε όλους να αποφευχθεί η διασπορά του ιού σε έναν χώρο εργασίας, όπου καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι φορτώνουν και ξεφορτώνουν εμπορεύματα σε/από δεκάδες φορτηγά.
  http://www.topontiki.gr/article/378684/koronoios-ergazomenoi-sto-moyseio-syghronis-tehnis-kataggelloyn-megali-etaireia

 259. Pedis said

  Εμ δεν θα είναι μόνο μία περιπτωση σαν κι αυτή του # 258.

  Πόσες άλλες θα είναι …; Aφού εγώ γνωρίζω κατά τύχη μια άλλη περίπτωση επιχείρησης με αρχικά δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μετά από αυτό το γεγονός, για να περάσουν να κάνουν τα τεστ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, κατά ομάδες κι όχι όλοι μαζί (πού να βρουν τόσα τεστ με τη μια), πέρασε μια εβδομάδα. Η επιχείρηση δεν έκλεισε παρά με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν καταγγελιών, αφού ασκήθηκαν πιέσεις και δόθηκαν «συμβουλές» το θέμα να «πέσει», να ξεχαστεί.

  Απορω που δεν έχει παίξει σε καμιά εφημερίδα (που τουλάχιστον νάχω δει εγώ).

 260. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  259 >>Εμ δεν θα είναι μόνο μία περιπτωση σαν κι αυτή του # 258.

  Φευγαλέα, αρχικά από κάποιον ακροατή άκουσα στο ράδιο την περίπτωση της Βιοϊατρικής ότι είχε κρούσματα στους εργαζόμενους και μέτρα δεν πάρθηκαν. Μετά από μέρες, πάλι μενονωμένα, άκουσα -σε πολύ πρωινό δελτίο- ότι κλείσανε κάποιες μονάδες της. Εψαξα τότε (πριν καμιά εβδομάδα) και είδα και ποια υποκαταστήματα κλείσανε. Τώρα το ψάχνω αλλά βρήκα μόνο ετούτο:
  https://www.ereportaz.gr/koronoios-efodos-tis-periferias-stin-viiatriki-logo-krousmaton/

 261. Spyros said

  188 Ενδιαφέρον αυτό με το C και το κάππα. Ίσως λοιπόν η λόγια γλώσσα να απεχθανόταν τον ήχο ΤΣ ως χυδαίο; Θυμάμαι τον φιλόλογό μου στη δέσμη να μας λέει επίμονα ότι προφέρεται κάππα, αλλά μια κοπέλα που είχα γνωρίσει, μαθήτρια του Αρσακείου, μου έλεγε ότι στη δέσμη τους έλεγαν να προφέρουν speΤΣies… τέλος πάντων, παλιές ιστορίες…

  198 Εφιάλτης τα multiple choice στο βιβλίο εργασιών του αλησμόνητου εκείνου καφέ βιβλίου, που έγραφε στο αντιαισθητικό του εξώφυλλο τη λέξη «γερμανικά» σε δέκα διαφορετικές γλώσσες… γιατί άραγε auf και όχι an… για πλάκα λέγαμε μεταξύ μας ότι τα σωστά είναι «zwischen» ή «gegenuber», γιατί ήταν το μόνα που καταλαβαίναμε τι σημαίνουν…

 262. Γ-Κ said

  261 α

  Αφήνω για τους ειδικούς τις περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σίγουρα μιλάμε για ΔΥΟ γλώσσες, που είναι φυσιολογικό να έχουν διαφορετική προφορά, διαφορετικούς κανόνες κλπ.

 263. Γ-Κ said

  Σχετικά με αυτό: «η διδακτορική διατριβή (2008) Ζητήματα στη Φωνολογία της Μυκηναϊκής Ελληνικής του Ολλανδού Jeroen Vis στο Παν. Κρήτης.»

  Διάβασα κάτι λίγα που μπόρεσα να καταλάβω και έχω την απορία:

  Ο συγγραφέας αναφέρει ότι στη Μυκηναϊκή γλώσσα / διάλεκτο υπήρχαν «ουρανικοποιημένα» σύμφωνα, ως αλλόφωνα των «κανονικών». Την κλασσική εποχή όμως δεν υπήρχαν πια.

  ΟΛΕΣ αυτές οι θέσεις είναι ευρέως αποδεχτές ή… συζητιούνται;

 264. Χρήστος Π. said

  246 Βέβαια, το κράτος ως συνήθως ακολουθούσε τη γνωστή καθησυχαστική πολιτική, ειδικά στην αρχή που οι σοβιετικές αρχές μείωναν τη σημασία του γεγονότος.

  Κανάλια (τηλεοπτικά) υπήρχαν όμως κρατικά και είχαν δείξει τις αντιδράσεις των κνιτών, που άλλωστε δεν τις έκρυβαν ούτε στα έντυπά τους. Είχαν καταναλώσει προϊόντα επιδεικτικά μπροστά σε κάμερες. Υπάρχουν τα γραπτά τους που μας έλεγαν ότι όλα ήσαν αντισοβιετική προπαγάνδα. Τώρα γενικώς:

  Έχουμε τους πιο στόκους κομμουνιστές. Επιμένουν πχ πως τη σφαγή στο Κατύν δεν την έκαναν οι σοβιετικοί ακόμα και όταν η σύγχρονη Ρωσία το δέχτηκε και έδειξε τις διαταγές από τα αρχεία της KGB στους Πολωνους!! (Κάποιος Αμερικανός πρέσβης τότε νόμισε και δήλωσε το ένα, κάποιος δυτικός δημοσιογράφος το άλλο, και πάει λέγοντας κατά τους κουκουέδες). Ίδια συμπεριφορά ακριβώς με το «δεν έγινε μαζική εξόντωση στο Άουσβιτς».

  Δεν είναι τυχαίο που τα χρονογραφήματα που έχεις Νίκο του Βάρναλη (μια άλλη λερωμένη φωλιά του) γράφτηκαν αφού οι Ναζί έγιναν εχθρός των σοβιετικών, γιατί ψάχτηκαν για αρκετά τότε και το ΚΚΕ και ο κύριος Βάρναλης, παρά την ιδεολογική έχθρα με το φασισμό. Άλλο ενδιαφέρον θέμα συζήτησης και αυτό…

 265. Spyros said

  262 Μάλιστα. Η δημώδης λατινική (vulgaris). Ευχαριστώ για την επισήμανση.

 266. ΣΠ said

  247 στην υγειά του Λεγκάσοφ

  Μάλλον στην μνήμη του.

 267. Aρίστιππος said

  ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

  Στην Ελλάδα αγωνία
  όπως και στη Ρουμανία
  στο Ταλίν στην Εσθονία
  όμοια στην Ουκρανία
  στον βορά στην Πολωνία
  δίπλα μας στην Αλβανία
  Κίνα και Ιαπωνία.
  Φυσικά δεν κάνω μνεία
  σ’Ιταλία Ισπανία…

  Ίωση γενοκτονία!

  Που βαδίζ’ η κοινωνία;
  Λέτε νά’ναι μασονία
  τούτ’εδώ η πνευμονία;
  Άραγε η Γερμανία
  έστησε μια συμπαιγνία
  μια φρικώδη σιμωνία
  θέλοντας ηγεμονία;
  Δείξ’τε λίγη ευσπλαχνία
  φτάνει πια η τυραννία
  στους λαούς κηδεμονία
  κάν’ η βιομηχανία;
  Είναι ανθρωποκτονία.

  Κολασμένη αλαζονεία!

  Και στο σπίτι τι ανία
  βαρεμάρα ατονία,
  δεν μπορώ άλλη ταινία
  μπούχτισα λογοτεχνία
  κούρασ’ η χειροτεχνία.
  Του μυαλού μου η λυχνία
  τρεμοπαίζει.Αϋπνία
  σαν μια άλλη μαγγανεία
  περιμένει στη γωνία
  μου τρυπάει τα ιγνύα,
  προκαλεί ημικρανία.

  Τείνω στην αυτοκτονία!

  Αμπαρώσαν καφενεία
  με λουκέτο στα πορνεία
  και κλειστά τα ταβερνεία,
  σύνολη λιμοκτονία.
  Ε δεν είναι ειρωνεία
  μετά τόσ’ ευδαιμονία
  κι άκρατη φιληδονία,
  νά’ ρθει η κατατονία,
  μια μουντή μονοτονία;
  Προτιμώ την παρθενία
  προσευχή και αγρυπνία.

  Κάνουμε μια λιτανεία;

 268. Δυτικά Προάστια said

  Αγαπητέ κύριε Χρήστο Π. (232),

  φαίνεστε σοβαρός άνθρωπος, γνώστης των πραγμάτων και όχι αερολόγος. Απαντήστε, λοιπόν, στην ερώτησή μου που είναι σαφέστατη: Πιστεύετε ότι μέχρι τέλους του 2020, η Ελλάδα θα έχει λιγότερους covid-19-νεκρούς (αναλογικά με τον πληθυσμό της) από τις προτεσταντικές χώρες που πιστεύουν στην Ανοσία Αγέλης και κρατάνε εν ζωή την Οικονομία τους;

  ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ; Προφανώς για να μή διασυρθείτε, όταν σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε κι εδώ καθημερινές εκατομβες νεκρών από τον Κορονοϊό. Κι ενώ εκείνες οι χώρες θα έχουν αποκτήσει την πολυπόθητη Ανοσία Αγέλης και θα επανέρχονται στην Κανονικότητα, εδώ στην Ελλάδα θα έχει πέσει ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ, εξαιτίας της παρανοϊκής διαταγής του χαζούλη Κούλη να κατέβουν τα ρολά της Οικονομίας, και να εφαρμοστεί το πιό σκληρό «lockdown» της Ευρώπης. Κι όλα αυτά, προκειμένου να σωθούν μερικά ανεύθυνα γεροντάκια που αρνούνται να μείνουν σπίτι και θέλουν να απολαύσουν με το στανιό την λιακάδα… Είναι να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο, αναλογιζόμενος πόσο ακριβά θα πληρώσει η Ψωροκώσταινα τις τάχα… «ανθρωπιστικές» χριστιανικές ευαισθησίες του παντελώς ανίδεου ιεροψάλτη Τσιόδρα…

  Αγαπητέ μου, κύριε Χρήστο: Αν παρακολουθούσατε στοιχειωδώς τα διαδραματιζόμενα στην Χώρα του Trump, θα ξέρατε πως το βιβλίο που σαρώνει τις πωλήσεις σε όλη την Αμερική εδώ και ένα μήνα, είναι το αριστούργημα του Frank M. Snowden του 3ου, «Epidemics and Society: From the Black Death to the Present» (1η έκδοση Νοέμβριος 2019). O Frank M. Snowden είναι ομότιμος καθηγητής της Ιταλικής Ιστορίας και της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale και θεωρείται παγκοσμίως ως ο πιό έγκυρος Ιστορικός στα ζητήματα των Επιδημιών που έχουν πλήξει κατά καιρούς την Ανθρωπότητα. Όπως βλέπετε και από την φωτογραφία, είναι μαύρος, αφού τυγχάνει αγαπημένος γιός του Frank M. Snowden Τζούνιορ (1911-2007), του κορυφαίου μαύρου κλασικιστή που ανέδειξαν οι ΗΠΑ τον 20ό αιώνα. Επιπλέον, μισεί θανάσιμα τον Τράμπ, ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει ως ακροδεξιό συνωμοσιολόγο…

  Και τώρα στο ψητό: ΑΝ ξεφυλλίσετε απλώς το εν λόγω μνημειώδες βιβλίο του (κατεβάστε το εδώ), θα εκπλαγείτε με τους ύμνους του Frank M. Snowden του 3ου στην Ανοσία της Αγέλης, που κυριολεκτικά έδωσε την λύση σε όλους τους Λοιμούς που έπληξαν την Ανθρωπότητα: Από τον Λοιμό των Αθηνών (430 π.Χ.), μέχρι τον Λοιμό του Αντωνίνου (165 μ.Χ.), την Πανώλη του Ιουστινιανού (541 μ.Χ.) και τον Μαύρο Θάνατο του 14ου αιώνος που ξεπάστρεψε την μισή Ευρώπη. Μάλιστα ο F.M. Snowden θεωρεί την Ανοσία Αγέλης μιά ΜΕΓΑΛΟΦΥΗ ανακάλυψη του Ιπποκράτη, που υιοθέτησε ασμένως και ο Μεγάλος Γαληνός, καταφέρνοντας 600 χρόνια αργότερα να δαμάσει τον Λοιμό του Αντωνίνου, ο οποίος Λοιμός δικαίως ονομάζεται και «Λοιμός του Γαληνού»

  Όπως φαίνεται απο το Ευρετήριο του «Epidemics and Society» που μόλις ανήρτησα, ο Frank M. Snowden ο 3ος αφιερώνει δεκάδες σελίδες στους εφευρέτες της Ανοσίας Αγέλης, Γαληνό και Ιπποκράτη… ΚΙ ΟΜΩΣ: Τολμάνε κάποιοι θρασύτατοι σχολιαστές στο παρόν Ιστολόγιο (μεταξύ αυτών κι εσείς, κύριε Χρήστο μου…) να λοιδορούν την Ανοσία Αγέλης και να την αποκαλούν… ρατσιστική για τα γεροντάκια!..

  ΥΓ: Εν τω μεταξύ, ο χαζούλης Κούλης εξακολουθεί να ρίχνει ζεστό χρήμα στα μεγάλα Αμερικάνικα ΜΜΕ για να τον γλείφουν και να τον υμνούν, επειδή ακολουθεί την αυτοκτονική συμβουλή του ιεροψάλτη Τσιόδρα. Δείτε εδώ το σημερινό κατάπτυστο δημοσίευμα του Bloomberg.com και φρίξτε βλέποντας ως πού μπορεί να φτάσει η Δημοσιογραφική αλητεία. Να δούμε που θα βρούν τρύπες να κρυφτούν ολοι αυτοί που σήμερα υμνούν βλακωδώς τον ιεροψάλτη Τσιόδρα και τον Κούλη τον χαζούλη…

 269. Νέο Kid said

  Ρε Καπετάνιο! Έχεις γίνει πιο βαρετός κι απ το pedis…😴
  Δε γράφεις για καμιά πουτσα καλύτερα ;

 270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  267 👍
  και η μνήμη μας αιωνία 😉
  και @αμώ τον Ανανία.

  Πα΄να κόψωκλαδέψω, τώρα που θα ειν΄ οι τσιοδρίτσες(κλεμένο) καρφωμένες στην τουβούλα (πάνε σούμπιτοι το τρίο-κατσάδα στη ιοπληγείσα Λαρσα).
  Βρήκα αλυσιδόλαδο.

 271. Άσε Κιντ, σεισμικές οι συνέπειες του ιού. Οι Αμπελόκηποι βρέθηκαν στο Αιγάλεω.

 272. Pedis said

  # 269 – Ρε δεν πας ξύσεις τον πωπό σου σε καμιάλλη γκλιτσα! Τη δική μου την έχω για σοβαρούς σχολιαστές. Μην μου τα ζαλίζεις βλαμμένε.

 273. dryhammer said

  271. Και κάποιοι αναζητούν γαλέους στ’ αμπέλια…

 274. Νέο Kid said

  272. 😴😴😴

 275. Pedis said

  # 260 – Εφη : Η Βιοατρική είναι εκείνη που διαφήμιζε ξεδιάντροπα ο εμετικός τύπος που κάνει τον δημοσιογράφο …

  Πάντως, όχι, δεν είναι αυτή η περίπτωση στην οποία αναφερόμουν. Αυτή που λέω εγώ είναι εκτός Αθηνών και δόθηκε μάχη με διάφορους τοπικούς άρχοντες (οι οποίοι συμβούλευαν μετριοπάθεια, ψυχραιμία για ευνόητους λόγους) για να περάσει το προσωπικό από τεστ, έστω και αργά-αργά και να αναστείλει προσωρινά η εταιρεία τη λειτουργία της.

  Ατομική ευθύνη σού λένε οι διάφοροι Κούλοι και Τσιόδρες.

 276. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μένουμε στο σπίτι, βέβαια, αλλά Εσύ;;; Πού πας ρε Καραμήτρο;
  https://www.iefimerida.gr/ellada/kare-kare-entasi-oikismo-roma-tsiodras-hardalias

 277. Νέο Kid said

  271. Αυτά έχει ο κοινωνικός ακτιβισμός του πληκτρολογίου. Βάλε και τα μαρούλια που έφαγε επί Τσερνόμπιλ …

 278. sarant said

  Ειρήνη ημίν!

 279. 277 Για τον Μπάτμαν έλεγα στο 271 Κιντ.

 280. Μαρία said

  276
  Το πρώτο φλέμα τα λέει καλύτερα:
  Τότε, οι κύριοι Χαρδαλιάς και Τσιόδρας πήραν την απόφαση να μπουν στον οικισμό και να μιλήσουν με τους ανθρώπους εκεί, παραβλέποντας τις άγριες διαθέσεις. Μαζί τους μπήκαν στον οικισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Μετά την παρέμβαση και τις εξηγήσεις ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές αποσοβήθηκε. Οι εκπρόσωπο (sic) των Αρχών διαβεβαίωσαν τους Ρομά ότι έχει εξασφαλισθεί η τροφοδοσία στον οικισμό, ενώ εκτός (sic) της ημέρας αναμένεται να ορισθούν διαμεσολαβητές-εκπρόσωποι των Ρομά που θα έρχονται σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές για όποιο ζήτημα προκύπτει.

 281. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  247 – » Η δική μου γενιά έχει θυρρεοειδίτιδα σε ασύληπτα ποσοστά, εμού συμπεριλαμβανομένου, και εικάζω πως από εκείνη την περίοδο προέρχεται.»

  Ήταν Μάϊος του 1996 που είδα να παίρνω σχετικά γρήγορα βάρος χωρίς λογική αιτία, η διατροφή μου ήταν αρκετά προσεγμένη, γυμναζόμουν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα και φυσικά, δούλευα σκληρά και πολύ στην οικοδομή.
  Πήγα στο Ιατρικό στον Μόρτογλου για εξετάσεις, κυρίως για να μου βγάλει ένα διαιτολόγιο. Στην έμμεση θερμιδομετρία, φάνηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις καύσεις, στον υπέρηχο φάνηκαν έξι όζοι. Μου είπε ξεκάθαρα πως είναι υποθυρεοειδισμός και θα πρέπει να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις για να μου βγάλει αγωγή. Επειδή ήμουν 35 χρονών και χωρίς οικογενειακό προηγούμενο, μου εξήγησε πως είναι βέβαιος πως η αιτία είναι το Τσέρνομπιλ, και συγκεκριμένα «από τα στοιχεία της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι, περιμέναμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του θυρεοειδούς στην δεκαετία.

  Τον ευχαρίστησα κι επειδή ήταν πιασοκωλάς (αλλά εξαίρετος γιατρός) πήγα στην Κυρία Κουκουλομάτη, μία πολύ καλή ενδοκρινολόγο που δούλευε στο Αλεξάνδρας και μου την σύστησε μια γειτόνισα 28 χρονών εκείνη, (μάλλον στην ηλικία σου😊) που είχε το ίδιο πρόβλημα. Μου είπε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια με τον Μόρτογλου, έκτοτε παίρνω Τ4 κι ευτυχώς δεν χρειάστηκε καμία επέμβαση, γιατί όπως μου είχαν πεί,αν δεν ρυθμιστεί, δημιουργεί κακρκίνο και μάλιστα πολύ επιθετικό.

  Από τότε, ανακάλυψα πως πάρα πολλοί συγγενείς, φίλοι και γνωστοί νέοι σε ηλικία από 20-40 είχαν ξαφνικά πρόβλημα με τον θυρεοειδή.
  Προ ετών είχε γίνει κι εδώ μια σχετική συζήτηση, αλλά δεν έγινε αποδεκτή η άποψη της αύξησης των κρουσμάτων λόγο Τσέρνομπιλ, και τι δεν είχα ακούσει τότε, περισσότερα απ΄ότι τώρα για τα ηλίθια και φασιστικά μέτρα της κυβέρνησης.😂 Αν περάσει κάτι στην συλλογική συνείδηση, δεν βγαίνει ούτε με λοβοτομή, όσο και αν σκούζεις για το αντίθετο με στοιχεία κι αποδείξεις, κανείς δεν σ΄ακούει.😊
  Αυτό στην πρωτόγονη εποχή ήταν σωστό, η συλλογική συνείδηση διαμορφώνονταν από τις εμπειρίες, στην σύγχρονη εποχή όμως της άμεσης ενημέρωσης και πληροφόρησης, διαμορφώνεται από τα ΜΜΑ, δεν το λές κι ότι καλύτερο.😂

 282. spiridione said

  Και ο Ευαγγελάτος τα εξηγεί ωραία

 283. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  270 – Τον κωδικό για κλάδεμα μη ξεχάσεις.😂

 284. Pedis said

  # 278 – μην ανησυχείς, Νικοκύρη, το έχω γραμμένο και το γνωρίζει. Το ενοχλεί, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πιάσω στα μπινελίκια για να το πονέσω.

  (Παράξενο; έγραψα το σχόλιο χρησιμοποιώντας το ουδέτερο … χαχά. Το αφήνω όπως έχει.)

 285. Pedis said

 286. Νέο Kid said

  279. Δε βαριέσαι ρε Χτήνος. Όλοι οι μαλάκες μιά γενιά!

 287. Pedis said

  # 280 –

 288. Μαρία said

  Στο μεταξύ προχτές

  ενώ σήμερα https://www.youtube.com/watch?v=GHUawOvzmmA&feature=emb_logo

 289. Μαρία said

 290. Αιμ said

  Κάπου διάβασα ότι κάποιοι γιατροί στην Σουηδία τον δόκτωρα Τέγκνελ τον αποκαλούν φιλικά δόκτωρα Μένγκελε … θα δείξει

 291. nikiplos said

  Βατάλω και λοιπά…

  Θυμήθηκα το δέος που ένιωσα όταν πρωτομπήκα σε χειρουργείο του 18ου-19ου αιώνα στο Salpetriere. Όταν γεννιόταν ο Κολοκοτρώνης στο Ραμοβούνι, εκείνη η αίθουσα έκανε χειρουργικές επεμβάσεις.
  Τεράστιο παράθυρο για φως προς το χειρουργικό τραπέζι, αφού δεν υπήρχαν τότε σκιαλυτικές λυχνίες, με θαμπό τζάμι ώστε να μπαίνει λευκός φωτισμός. Εκείνο όμως που μου προκαλούσε δέος ήταν η έντονη μυρωδιά από το ιώδιο, διάχυτη παντού, σου έσπαγε τη μύτη. Δεν μπόρεσα να την συνηθίσω κι έριξα εκεί ένα τρίωρο παρακαλώ.

  Μετά κάπου αλλού, όχι πολύ μακριά όμως, σε μια ημερίδα, όπου παρίσταντο μεταξύ άλλων και παγκόσμιας φήμης γιατροί, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, μια ελληνίδα από την Ελλάδα, όταν ήρθε η ώρα της να μιλήσει, είπε ξεδιάντροπα «Πως δεν χρειάζεται τίποτε, καμία έρευνα! Αρκεί να μεταφράσουμε τον Ιπποκράτη και την Ιατρική των αρχαίων Ελλήνων».

  Οι τοτινοί συνεργάτες, με κοίταζαν με απορία, πως ήταν δυνατόν να εκστομίζονται τέτοιου μεγέθους ανοησίες, από μία επιστήμονα, ομόλογή τους, που τουλάχιστον έπρεπε να γνωρίζει τα στοιχειώδη… Έμπλεος από ντροπή, γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι αρλούμπες της κυράτσας αυτής, συνιστούσαν ντροπή προς τους συνδαιτημόνες, αλλά και προσβολή προς τους οικοδεσπότες, έριξα μια απλή δικαιολογία (πως τάχει χαμένα, το έχει κάψει τα τελευταία χρόνια, έχει κοψει καπίστρι κλπ). Με κοίταξαν με συγκατάβαση και συμφώνησαν μάλλον, κάτι τέτοιο θα εξηγούσε μια τέτοια στάση άλλωστε…

  Ευτυχώς και γι’ αυτή – κοτζάμ καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, γιατί την περιποιούσαν με στοργή καθόλη την υπόλοιπη διάρκεια της ημερίδας…

 292. nikiplos said

  281@ Λάμπρο, βουνό με βουνό. Στον Μόρτογλου πήγα τη μητέρα μου κάποτε. Κι εγώ σχετικά μεγάλος διαγνώστηκα στα 45 μου. 🙂

  Εκείνη την εποχή είχε βρέξει και ο κυκλώνας είχε φέρει και στη χώρα μας μέρος από τα υλικά. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι από μας όταν ψαχνόμαστε, βρίσκουμε ότι έχουμε θυρεοειδίτιδα. Οι γυναίκες ως επί το πλείστον. Χασιμότο, γκρέηβς, χασιγκρέηβς.

  Καθώς βγήκαν οι πληροφοριες σιγά, σιγά, είδα πως τα περισσότερα τα πήγε στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά έφερε στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα σημαντικές ποσότητες.

  252@ ΓιωργοςΜ

  Οι ποσότητες που έφτασαν σε μας ήταν πολύ μικρές για να έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις

  Τα επίσημα στοιχεία, στις ελάχιστες περιοχές που έγιναν μετρήσεις in situ και στον σωστό χρόνο (και όχι εκείνες του Δημόκριτου, που έγιναν 3 χρόνια μετά, τις έχασαν για ένα διάστημα και τις … ξαναβρήκαν ξαφνικά που έδειξαν μικρή επίπτωση), τα μετρήσιμα στοιχεία λοιπόν, δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό σας. Υπάρχουν δημοσιευμένα σε διάφορες εργασίες με τη χώρα μας σε κατ’ εκτίμηση μόνο υπολογισμούς αφού τα στατιστικά μας δεδομένα δεν είχαν θεωρηθεί αξιόπιστα (σας θυμίζει κάτι?).

  Αφού ο κυκλώνας μάλιστα απόθεσε υλικά εδώ, κάποια λιγότερα τα πήγε και στην Ιταλία. Εκεί έκαναν σωστές μετρήσεις. Ούτε μικρές τις βρήκαν, ούτε ασήμαντες. Και ενέργειες έκαναν (κατέστρεψαν σοδειές) και ταμπλέτες ιωδίου έδωσαν…

 293. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  292 Ανακατέψανε και τα στάρια με τα υψηλά μπεκερέλ με άλλα αμπεκερέλιαστα, κατέβηκε στο επιτρεπτό ανά τόνο όριο, και τα φάγαμε όλα, κι όποιον πήρε και θα πάρει ο χάρος.

 294. Pedis said

 295. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απαγόρευση της κυκλοφορίας δύο ημερών στη Τουρκία σε όλες τις μεγάλες πόλεις
  http://www.avgi.gr/article/10937/10938979/tourkia-apagoreuse-kyklophorias-dyo-emeron-se-oles-tis-megales-poleis-apo-ta-mesanychta

 296. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πρόστιμα σε γιατρούς και δημοτικούς συμβούλους που επισκέφθηκαν πρόσφυγες-απεργούς πείνας
  https://www.alfavita.gr/koinonia/318475_prostima-se-giatroys-kai-dimotikoys-symboyloys-poy-episkefthikan-prosfyges-apergoys

 297. Μαρία said

  294
  Παραπλανητικά τουί.
  https://www.news247.gr/koinonia/epestrepse-sti-ritsona-i-gynaika-poy-gennise-elegchoi-apo-ton-eody.7620713.html

 298. ΓιώργοςΜ said

  292 Οι ποσότητες στην Ελλάδα ήταν αρκετά υψηλές για τους μετεωρολογικούς λόγους που αναφέρετε, υψηλότερες από κάποιες βορειότερες χώρες που δεν έβρεξε, άλλα όχι τόσο πολύ ώστε να έχουμε αξιόλογες επιπτώσεις στην υγεία.
  Στο λίκνο έχει αρκετές πληροφορίες, μεταξύ άλλων και χάρτες, πίνακες κλπ.
  Οι επιπτώσεις στο θυρεοειδή αφορούν απ’ όσο θυμάμαι άτομα που ήταν παιδιά (16-), με χρόνο εκδήλωσης κάποια χρόνια. Θα το ξαναδώ.
  Ας έχουμε κατά νου όμως πως υπάρχουν κι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, από την ατμόσφαιρα μέχρι τη διατροφή, τα φάρμακα κλπ.

 299. Μαρία said

 300. Pedis said

  # 297 – θα το δούμε από τα ρεπορταζ τις επόμενες μέρες…

  Καλά, λεχώνα γυναίκα, με νεογέννητο και θετική την γύρισαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης; Το βλέπεις σωστό;

 301. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σήμερα ο κ. Τσιόδρας δίδαξε με τη στάση ζωής του τί εστί αντιρατσιστική συμπεριφορά. Μπήκε προσωπικά στον λάκκο των λεόντων, διακινδυνεύοντας τη δική του ζωή. Και μίλησε στη συνέντευξη με τα γλυκύτερα λόγια για τους Ρομά της συνοικίας της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα. Είμαστε αδέρφια,τους είπε.

  Ας μείνει τούτο το σχόλιο ως ένδειξη τιμής για έναν σπάνιο για την εποχή μας αλτρουϊστή άνθρωπο. Πολύ ασχολούμαστε με τα μικρά και τα μικροπρεπή.

 302. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αν δεν είναι τρολιά, ο Βαρουφάκης πήγε στην Αίγινα, μη χάσει τις πασχαλινές διακοπές του!

 303. Χρήστος Π. said

  268 Αγαπητέ κύριε Δυτικά Προάστια, τα ιστορικά επιχειρήματα που επικαλείσαι με πείθουν ότι έχεις άδικο. Οι επιδημίες στις οποίες αναφέρεσαι αποτελούν παραδείγματα τεραστίων καταστροφών για την ανθρωπότητα και μαζικών εξοντώσεων ανθρώπινων ζωών. Πολλές δε από αυτές δεν οφείλονταν σε ιούς.

  Η άποψη να αφήσουμε να κυλήσουν τα πράγματα όπως και τότε δεν με ενθουσιάζει συνεπώς. Δεν θα μου άρεσε να δω Έλληνες να πεθαίνουν έτσι, ούτε και τους χειρότερους αντιπάλους μου, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι Έλληνες. Ελλάδα χωρίς Έλληνες λίγη αξία έχει για μένα και η οικονομία της έχει μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.Το να αφήσουμε να ζήσει ο τυχερός και να πεθάνει ο άτυχος είναι η μόνη στρατηγική που βγαίνει από αυτά που γράφεις, και εγώ προτιμώ να το παλέψουμε περισσότερο.

  Πρώτα απ’ όλα, μιας και αναφέρθηκες στην σπουδαία αρχαία ελληνική βιβλιογραφία (που όπως και να το κάνουμε δεν είναι και πολύ επιστημονικώς ενημερωμένη), θα ήθελα να σε ρωτήσω τελείως καλοπροαίρετα, πού μπορώ να βρω αυτά που λες και ισχυρίζεσαι για Ιπποκράτη και Γαληνό. Έχω τα «Ιατρικά» του Ιπποκράτη έκδοση του National Geographic και από Γαληνό το ψυχιατρικό έργο του «Για της ψυχής τα λάθη και τα πάθη». Πέρασαν χρόνια από τότε που ασχολήθηκα με το διάβασμά τους αλλά δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα τώρα για ανοσία της αγέλης και το κυριότερο ούτε κάποια σχετική ιατρική σύσταση.

  Ένα πράγμα μάλιστα που μου έχει κάνει εντύπωση, είναι ότι όλοι οι γιατροί που ρώτησα, από τη γυναίκα μου και συγγενείς μου, έως φίλους μου και απλούς γνωστούς, με διαβεβαίωσαν ότι στη βιβλιογραφία των λοιμώξεων στα αντίστοιχα μαθήματά τους αλλά και στα συγγράμματα επιδημιολογίας τους, ποτέ δεν συνάντησαν αυτόν τον όρο, δηλ. «ανοσία της αγέλης». Γνωρίζουμε ότι σε σοβαρές επιδημίες κάποιοι ζουν και έχουν αντισώματα και κάποιοι πεθαίνουν. Αν αυτό το λες ανοσία της αγέλης οκ, πες το και Καραμπουρνού αν θέλεις. Με τη παιδική ιλαρά στις ΗΠΑ λανσαρίστηκε στο κόσμο ο όρος αυτός, αλλά τελικά τα παιδάκια έζησαν χάρη στα εμβόλια. Βέβαια αν θυσιάζαμε τα μισά παιδάκια τα άλλα θα είχαν… ανοσία της αγέλης.

  Πιο συγκεκριμένα τώρα, και για το συγκεκριμενο ιό. Δεν γνωρίζουμε τίποτα, με βεβαιότητα χρήσιμο. Υπάρχουν ιαθέντες με αντισώματα και κάποιοι λίγοι χωρίς ανιχνεύσιμα αντισώματα. Αυτοί που έχουν την υποτιθέμενη ανοσία δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό την έχουν (στη γρίπη δεν κρατάει και πολύ για παράδειγμα). Εννοείται δε, ότι αν έχεις αντισώματα εσύ που αρρώστησες και επέζησες, δεν θα έχω κι εγώ που δεν αρρώστησα. Πρέπει να φυλάγομαι. Στις επόμενες γενιές, ίσως κληρονομηθούν υποθέτω αντισώματα από αυτούς που τα έχουν.

  Αν αφήσουμε τη στρατηγική που εκλαΐκευτικά λέγεται ανοσία της αγέλης να λειτουργήσει δεν ξέρουμε πόσοι θα πεθάνουν μέχρι να αποφασίσει η φύση ποιοι δικαιούνται να ζήσουν. Ο θάνατος μπορεί να πάρει απίστευτα τρομακτικές διαστάσεις. Τόσο τρομακτικές που λίγη αξία έχει το λάθος να «καταστρέψουμε» την οικονομία μας. Με μαζικό θάνατο τη βιώνει τη καταστροφή έτσι κι αλλιώς.

  Η πανδημία τρέχει ακόμα και θα δούμε πώς θα πάνε και χώρες με λίγους σχετικά θανάτους τώρα. Δεν ξέρουμε αν έχει εποχικότητα, δεν ξέρουμε αν επιζήσαντες κερδίζουν μόνιμη ή παροδική ανοσία, δεν ξέρουμε αν και πόσο σχετικά αυτός ο ιός ή και άλλοι θα χτυπούν περιοδικά τη πόρτα μας και αν θα μάθουμε να ζούμε με λιγότερα και με καραντίνες. Δν ξέρουμε αν θα έχουμε φάρμακο, κλπ. Δεν ξέρουμε τίποτα. Ξέρουμε μόνο ότι μεταδίδεται εύκολα και σκοτώνει σε σημαντικά ποσοστά.

  Κρίναμε και σωστά, ότι μέχρι κάτι να μάθουμε, μέχρι να αποφασίσουμε μια μονιμότερη στρατηγική βγαίνοντας ίσως από τη τύφλα μας, μπαίνουμε σε καραντίνα όσο μπορούμε γιατί υπάρχουν και πράγματα που δεν σταματούν. Σίγουρα δεν θα είναι εσαεί βιώσιμη η στρατηγική μας, χρόνο κερδίζουμε. Ακόμα και αν πέφτουμε έξω, η συνέπεια θα είναι μαζικός θάνατος έτσι κι αλλιώς, που τον κοιτάμε ανήμποροι. Απέχουμε όμως από αυτό τόσο, όσο αξίζει να προσπαθήσουμε να απομονωθούμε και να κερδίσουμε χρόνο.

  Στα υπόλοιπα για το Κούλη και ιεροψάλτες δεν απαντώ γιατί φαντάζομαι δεν τα είπες για μένα. Στην επιτροπή του Τσιόδρα πάντως δεν είναι μόνος του. H απόρριψη της αριστεράς δεν με έκανε ούτε ιεροψάλτη ούτε Κουλόφρωνα.

 304. Χρήστος Π. said

  Κουβεντιάζοντας για το ζήτημα της στάσης του κουκουμπέ στο δυστύχημα του Τσέρνομπιλ είδα πως ακόμα τους απασχολεί. Υποθέτω αναγνωρίζουν έμμεσα τη πατάτα τους, μιας και αναφερόμενοι σε πυρηνικά δυστυχήματα στη Δύση τα αποκαλούν «τσέρνομπιλ του καπιταλισμού» . Ο σοσιαλισμός είναι φυσικά σαν τη κόκα κόλα και πάει με όλα, μόνος του μάλιστα, όπως τη περιβαλλοντική προστασία (κανείς δεν τους είπε για το μεγάλο περιβαλλοντικό κατόρθωμα του σοσιαλισμού στη λίμνη Αράλη και αλλού στα πέριξ). Τιμημένο κουκουέ. 🙂

 305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  280
  απ το 2:40

 306. Δυτικά Προάστια said

  Αγαπητέ κ. Χρήστο Π. (303), μού αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε και σάς θαυμάζω που έχετε το θαρρος να κράζετε δημοσίως την υποκρισία του Μπολσεβικισμού, τόσο του Αρχαίου (Χριστιανική Εκκλησία) όσο και του Σύγχρονου (ΚΚΕ και Αριστερά των Δικαιωμάτων). Ωστόσο, σάς υπενθυμίζω ότι είναι αδύνατον να ανακαλύψετε εσείς τον Τροχό εν έτει σωτηριω 2020…

  1) Είδατε τί λέει στο βίντεο του σχολίου 230 ο «Τσιόδρας της Σουηδίας», Anders Tegnell; Προφανώς όχι, αλλιώς θα σάς είχαν λυθεί όλες οι απορίες. Ξαναβάζω ένα μέρος αυτών που λέει:

  ANDERS TEGNELL («ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ»): «I think all countries, all epidemiologists should talk to, will agree that herd immunity is the one thing that will eventually slow down the spread of this virus. Nothing else will slow it down in the long term…»

  ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ: Τί «να κλάσει» ο παγκοσμίως ανύπαρκτος ιεροψάλτης Τσιόδρας μπροστά στον κορυφαίο (κατά γενική ομολογία) επιδημιολόγο της Ευρώπης;

  2) ΚΑΤΕΒΑΣΑΤΕ και ξεφυλλίσατε το κορυφαίο αυτή την στιγμή best-seller στην Αμερική «Epidemics and Society: From the Black Death to the Present» (1η έκδοση Νοέμβριος 2019) του του Frank M. Snowden του 3ου, που σάς πρόσφερα στο σχόλιο 268; Προφανώς όχι, αλλιώς δεν θα αμφιβάλλατε για την αποτελεσματικότητα της Ιπποκράτειας μεθόδου που ονομάστηκε «Ανοσία Αγέλης» μόλις τον 19ο αιώνα

  Πάψτε να προσπαθείτε να ανακαλύψετε αυτά που έχουν ανακαλυφθεί προ πολλού, και απαντήστε επιτέλους στην βασική ερώτηση που σάς έθεσα, κύριε Χρήστο μου:
  — Μέχρι τέλους του 2020, ποιος θα έχει τα περισσότερα (αναλογα με τον πληθυσμό) θύματα από τον covid-19; Η προτεσταντική Σουηδία που πίστεψε τον Anders Tegnell και υιοθέτησε την Ιπποκρατική μέθοδο της Ανοσίας της Αγέλης, ή η ορθόδοξη Ελλάδα που κατέβασε τα ρολά, γιατί ο ιεροψάλτης Τσιόδρας την έπεισε πως είναι προτιμότερο να ψοφήσουμε όλοι από πείνα, παρά να πάνε μερικά ανυπάκουα γεροντάκια μιά ώρα αρχύτερα στον Άγιο Πέτρο;

 307. 303,
  Να εξηγήσουμε με δυο έντεκα λόγια, σε αδρές γραμμές, τι ρόλο παίζει η ανοσία της αγέλης, κάτι που είναι γνωστό τουλάχιστον από το 1927*, και πολύ απλό:

  1. Σε κάθε μεταδοτική ασθένεια ένας πληθυσμός έχει αυτούς που έχουν μολυνθεί και αυτούς που δεν.

  2. Οι μολυσμένοι σταματούν να αυξάνονται αν το συνολικό ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανοσία (αφήνοντας τους υπόλοιπους να μολυνθούν) είναι πάνω από έναν πολύ χαρακτηριστικό αριθμό: 1-1/R0. To R0 δείχνει πόσους ακόμα μολύνει κατά μέσον όρο με τις επαφές του ένας μολυσμένος.

  3. Για τον κορωνοϊό R0 = 2 ως 3, ας πούμε 2,5 όπως προκύπτει από πολλά δεδομένα. (Για σύγκριση, η γρίπη έχει περίπου R0 = 1,3.)

  4. Επομένως, για να μην συνεχίσει η αύξηση του αριθμού των μολυσμένων, πρέπει να έχει ανοσία το 1-1/2,5 = 0,6 δηλαδή 60% του πληθυσμού. Αυτή είναι η ανοσία της αγέλης. (Γιατί ισχύουν όλα αυτά τα εξηγεί πολύ ωραία ο κ. Δασκαλάκης)

  5. Αλλά πώς ανοσία για το 60% του πληθυσμού;

  6. Εμβόλιο δεν υπάρχει ακόμα, άρα θα έπρεπε να μολυνθεί τουλάχιστον 60% του πληθυσμού, ώστε να αποκτήσει ανοσία (και όσοι ζήσουν).

  7. Για την ακρίβεια, με R0 = 2,5 (χωρίς μέτρα) μέχρι το τέλος της επιδημίας θα είχε μολυνθεί, αναπόφευκτα, περίπου το 90% του πληθυσμού (άλλο μισό πάνω από 60%).

  8. Αν μολυνθεί το 90% του πληθυσμού, με 0.5% θνητότητα (αισιόδοξα) η Ελλάδα θα είχε 50 000 θανάτους.

  9. Ο μόνος τρόπος για μείωση των θανάτων είναι να μειωθεί το R0 (ιδέ εικόνα) κοντά στο 1. Αλλά πώς;

  10. Να βάλουμε σε καραντίνα όλους τους μολυσμένους (εκτός από κοινωνικά άτοπο) είναι πρακτικά αδύνατο – γιατί δεν τους ξέρουμε, λόγω επώασης, αδυνατότητας τεστ, κλπ. Να βάλουμε σε καραντίνα όλους τους μη μολυσμένους εξ ίσου αδύνατο. Άρα…

  11. Γενικό μπαγλάρωμα!

  Επίλογος:
  Τα παραπάνω ισχύουν και για μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, που τελειώνει τέλος Μαΐου. Μέχρι τότε το ποσοστό μόλυνσης θα είναι κάπου 1%, πολύ κάτω από το 60% και την ανοσία της αγέλης, που είναι απαραίτητη. Καθολική άρση των μέτρων θα κατέληγε πάλι σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων με το πρώτο τυχαίο κρούσμα. Εκτός αν όλη η Ελλάδα συγκρατηθεί στο μηδέν. Εφικτό, αλλά με πολλή προσοχή για στεγανά κλπ (η τεχνολογία βοηθάει εδώ, ιδέ Ασία). Μέχρι το εμβόλιο, σε επιφυλακή.

  _________________
  *Kermack, W. O. & McKendrick, A. G. A Contribution to the Mathematical Theory of Epidemics. Proceedings of the Royal Society of London Series A 115, 700 (1927).

 308. Δυτικά Προάστια said

  Καθηγητά Νικολάου (307),

  απολύτως κατανοητό το σχόλιό σας ακόμα και για εντελώς dummies (= χαζούς). Ωστόσο, πέστε μου: Με ποιόν τρόπο δεν θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό το 60% του εν Ελλάδι πληθυσμού, που απαιτεί η Ανοσία Αγέλης για να κάνει το θαύμα της; Μέ το να διαρκέσει το lockdown μέχρι το 2030; Κι αν μέχρι τότε δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο (που είναι και το πιθανότερο), δεν θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κολλήσουμε όλοι; Άρα, η μέθοδος Τσιόδρα το μόνο που επιτυγχάνει (με βαρύτατο κόστος, διότι η Οικονομία έχει κατεβάσει ρολά) είναι η καθυστέρηση των πολλών θανάτων, οι οποίοι είναι βέβαιον ότι θα συμβούν ΚΑΙ στην Ελλάδα

  Φαίνεστε έντιμος άνθρωπος, καθηγητά Νικολάου, και ασφαλώς θα μού απαντήσετε σ’ αυτό που ρωτώ από προχθές και ουδείς τολμάει να απαντήσει: Κατά την εκτίμησή σας, μέχρι τέλους του 2020, η Ελλάδα του Τσιόδρα θα έχει λιγότερους (αναλογικά) θανάτους από τις χώρες που εφαρμόζουν την μέθοδο της herd immunity; (Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία κλπ.)

  Ασφαλώς θα το γνωρίζετε, καθηγητά Νικολάου: Ακομα και στην σκληρά δοκιμαζόμενη Νέα Υόρκη, ΔΕΝ έχει ακόμη κηρυχτεί απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως κηρύχτηκε εδώ στην Ελλάδα, επειδή το απαίτησε ο ιεροψάλτης Τσιόδρας και το έκανε πράξη ο Κούλης ο χαζούλης

 309. Γς said

  306:

  >να πάνε μερικά ανυπάκουα γεροντάκια μιά ώρα αρχύτερα στον Άγιο Πέτρο

  https://caktos.blogspot.com/2016/02/blog-post.html

 310. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Μπράβο κ. Τσιόδρα!» -Εύσημα για την στάση του απέναντι στους Ρομά

  «Σε κάποιες χώρες δυστυχώς μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλη. Δεν είναι απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα……. …………
  Θα μπορούσαν να μπουν αυτούσια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας στα σχολεία ως παράδειγμα αντιρατσιστικού λόγου, ως δημόσιου λόγου που προωθεί την πολυπολιτισμικότητα, την συμπερίληψη και την αλληλεγγυή. Μπράβο στον κ. Τσιόδρα»

  https://www.iefimerida.gr/ellada/gabriil-sakellaridis-mprabo-k-tsiodra

 311. Γς said

  Εγώ [του ηλικιακού σουπρέμουμ] λέω να παραδοθούμε ήρεμα στο Χάρο όσο είναι νωρίς πριν μας μαζέψει το κάρο του Δήμου, ουπς, της αγελικής ανοσίας

 312. Χαρούλα said

  Αχ ΚΩΣΤΑ! Αχ ΚΩΣΤΑ! Αισιόδοξε ΚΩΣΤΑ!
  Καλημέρα!

 313. 308,
  Φοβάμαι ότι φτάνω στα όρια των γνώσεών μου όσον αφορά λεπτομέρειες, οπότε θα επιχειρήσω παράθεση στοιχείων σχετικών με την συζήτηση.

  …Κι αν μέχρι τότε δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο (που είναι και το πιθανότερο)…
  Διαβάζω πως υπάρχει φρενιτιώδης δραστηριότητα για την γρήγορη έγκριση ασφαλούς εμβολίου. Ήδη προχωρούν δοκιμές σε ασθενείς, παρακάμπτοντας πειραματόζωα. Όμως, τουλάχιστον ενάμιση χρόνο λένε όλοι. Μερικοί προειδοποιούν για πολύ περισσότερο. Θα δούμε.

  … η Οικονομία έχει κατεβάσει ρολά) …
  Αναμφίβολα, σε επίπεδο βιβλικής καταστροφής. Και όχι ομοιόμορφα. Είμαι στους (υγιείς, πρώτα απ’ όλα) τυχερούς που (α) συνεχίζουν να έχουν την δουλειά τους, και (β) μπορώ να εργάζομαι και από το σπίτι (η πειραματική δουλειά στο πανεπιστήμιο έχει σταματήσει). Αναλογίζομαι τους λιγότερο τυχερούς…
  (Ας αναφέρω εδώ και για το Χιούστον, όπου ζω, πως δέχεται one-two-punch στην οικονομία από τα (αποδοτικά, βέβαια) μέτρα για τον ιό και την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου.)

  … είναι η καθυστέρηση των πολλών θανάτων, οι οποίοι είναι βέβαιον ότι θα συμβούν ΚΑΙ στην Ελλάδα …
  Δεν είναι καθυστέρηση, αποσόβηση θα έλεγα. Τα θύματα με τα μέτρα είναι τάξεις μεγέθους λιγότερα απ’ ό,τι χωρίς μέτρα. Και η παραμικρή χαλάρωση των μέτρων πάνω στην κρίση θα εκτόξευσε τα κρούσματα (το σχηματάκι στο 307 δείχνει σχεδόν κατακόρυφη την γραμμή των μολυσμένων ως συνάρτηση του R0 στην περιοχή R0 = 1.)

  Για το πώς θα γίνει χειρισμός της επιδημίας στους επόμενους μήνες υπάρχουν πολλές ιδέες, που μάλλον θα συνδυαστούν.

  Πχ, στην μελέτη του Imperial College – που ουσιαστικά άλλαξε την πορεία της αντιμετώπισης του ιού στο ΗΒ – υπάρχει η κλασική απλή συνταγή ομοιόμορφης χαλάρωσης/έντασης των μέτρων εναλλάξ.

  Μεγαλύτερη προστασία των ηλικιωμένων/ευπαθών επισημάνθηκε στην ίδια μελέτη (το είχαμε συζητήσει κι εδώ τις προάλλες).

  Μετά υπάρχουν πιο επιλεκτικά μέτρα, ώστε αν μια περιοχή είναι τελείως καθαρή για λίγες βδομάδες (δεν ζει παραπάνω η μόλυνση), να μείνει καθαρή με εσωτερική κυκλοφορία (η εξάπλωση του ιού χρειάζεται να ξεκινήσει με τουλάχιστον ένα κρούσμα). Πχ μαζικό screening, ιχνηλάτηση επαφών (από κινητά κλπ), τεστ σε όλα τα σημεία εισόδου/εξόδου μιας περιοχής, καραντίνα για τους φορείς του ιού, κλπ..

  … Φαίνεστε έντιμος άνθρωπος, καθηγητά Νικολάου, …
  Σάς ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση.

  … Κατά την εκτίμησή σας, μέχρι τέλους του 2020, η Ελλάδα του Τσιόδρα θα έχει λιγότερους (αναλογικά) θανάτους από τις χώρες που εφαρμόζουν την μέθοδο της herd immunity; (Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία κλπ.)
  Πρώτα μια διευκρίνηση: Και αυτές οι χώρες έχουν όλες περιορίσει τις επαφές, αλλά με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό – πχ αφήνοντας και στην δικαιοδοσία των πολιτών πόσο και πώς να περιοριστούν, με ανοιχτά τα σχολεία, η Σουηδία. Καμμία δεν στοχεύει να φτάσει στην ανοσία της αγέλης, γιατί θα θρηνούσε πάνω από 10 φορές περισσότερα θύματα (για να φτάσει το 60% του πληθυσμού σε ανοσία έχοντας περάσει την ασθένεια).
  Οι προβαλλόμενοι αριθμοί για Ολλανδία, Σουηδία, και Ελβετία είναι 18067, 13259, και 4893 θύματα από τον ιό μέχρι τον Αύγουστο, έναντι 400 για την Ελλάδα. Πώς παλαντζάρει κανείς θύματα και οικονομική καταστροφή είναι κάτι που σίγουρα θα συζητηθεί πολύ, και οι περιορισμοί υπό τους οποίους πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί είναι αδυσώπητοι.

 314. sarant said

  313 Λυπάμαι Μιχάλη, το σχόλιο επειδή ίσως είχε πολλά λινκ έμεινε σε καραντίνα.

 315. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αχ! Χαρούλα 🙂

  Δεν τό ‘πιασα καλά τι εννοείς, μάλλον καλό θα είναι, εσύ πάντα καλά γράφεις.

  Έχω βιωματικές εμπειρίες με τους Ρομά, μένουν πολύ κοντά στη γειτονιά μου – δίπλα είναι ο Δεντροπόταμος. Εργάστηκα παλιότερα και με τσιγγανάκια. Γι’ αυτό καταλαβαίνω καλύτερα τον Τσιόδρα. Αυτοί που εκ του μακρόθεν, στον καναπέ τους και από το πληκτρολόγιο δημοσιολογούν, δεν μου λένε τίποτα.

  «Όποιος πολλά παθαίνει και πολλά μαθαίνει. Όποιος πολλά μαθαίνει και πολλά παθαίνει» – τσιγγάνικη παροιμία.

 316. Χαρούλα said

  Στου κουφού την βρόντα, όσο θέλεις πόρτα, ΚΩΣΤΑ! 🤣

 317. Γς said

  315, 315:

  https://caktos.blogspot.com/2013/07/blog-post_23.html

 318. ΚΩΣΤΑΣ said

  316 Τώρα σαφέστατη, Χαρούλα. 😀

 319. Γς said

  317:

  Μου έλεγαν ότι με πήραν απ τους γύφτους.

  Ποτέ δεν πίστεψα ότι έλεγαν ψέματα

 320. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γς, γι’ αυτό σε πάω πολύ, είσαι ωραίος και γνήσιος. 😉

 321. Νέο Kid said

  Γνήσιος γύφτος , όντως!

 322. Γς said

  φχαριστώ

 323. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τα παραλές λίγο. Αγάπα τον πλησίον σου… με τα προτερήματά του!

 324. Pedis said

  Μιχάλη, πιο απλά:

  δεδομένου ότι

  – οι ασθενείς από τα 60 και άνω εμφανίζουν ποσοστά θνητότητας από 10% έως 30% (δηλ. 10 με 30 στους 100 *θετικούς* των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων χαιρετούν τον μάταιο κόσμο)

  – και τα ποσοστά αυτά δεν είναι ακόμη μεγαλύτερα χάρη στη νοσοκομειακή φροντίδα

  γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι με αγελαία συμπεριφορά με το πέρας της επιδημίας οι κοινωνίες θα έδειχναν πολύ νεώτερες

  και με σταθερό τον αριθμό των γεννήσεων … 🙂

  Στις δυτικές κοινωνίες περίπου το 20% του πληθυσμού είναι οβερ-60.

  Επειδή το ποσοστό θνητότητας και στις ηλικές 40-60 δεν είναι αμελητέο, χάρη και στην ιατρική φροντίδα, αν αυτή δεν είνια δυνατό να δοθεί σε περίπτωση αγελαίας διάδοσης της επιδημίας,

  το αποτέλεσμα θα ήταν να επιλυθεί, επιπλέον του προβλήματος του κόστους των συντάξεων, και μέρος του προβλήματος που αφορά το υψηλ’ο εργασιακό κόστος στις ηλικίες που έχουν παλιά, «υψηλόμισθα», συμβόλαια εργασίας.

 325. Pedis said

  Σε αυτά τα καλά της επιδημίας είπαν να στοχεύσουν οι βρετανοί νεοφιλελεύθεροι και έβγαλαν τον Τζόνσον να πει στο διάγγελμά προς τον βρετανικό λαό ότι θα πρέπει να το πάρετε αποφαση ότι θα χάσετε τους your loved ones

  αλλά το τσογλάνι, αν υπήρχε δικαιοσύνη, θα έπρεπε να το αφήσουν να σκάσει, και να μην μπορεί να πάρει ανάσα, αβοήθητο στο σπίτι.

 326. Αρίστιππος said

  Koρωνοιού τα αναγνώσματα :

  1) Kάπα style

  Κάποιοι κατάπτυστοι Κινέζοι καταβρόχθιζαν καθημερινά κρέας κόμπρας και κόλλησαν κορονωϊό.
  Κτηνωδία κιτρινιάρηδες!
  Κατόπιν,κόσμος και κοσμάκης κόλλησαν και’κείνοι : καλλιτέχνες,καθηγητές,κρεοπώλες,κτηματομεσίτες,καπετάνιοι,κληρικοί.
  Κλείσανε καταστήματα,κολλέγια,κινδυνεύουν κρουαζιερόπλοια,κλονίσθηκαν κυβερνήσεις,καρδιοχτυπούν κοινωνίες,κράτη καταρρέουν.
  Και κάποιοι κάφροι καταναλωτές,καταμεσήμερο,κατέκλυσαν καφετέριες,καφενεία,κουρεία, κομμωτήρια,κοσμικά κέντρα κάνοντας κακό.
  Κατρακύλα!
  Κωφεύουν κατέναντι κυβερνητικών κωδίκων καταστρατηγώντας κάθε κοινωνικό καθήκον. Κυκλοφορούν κανονικά και καμαρώνουν.
  Καταγγείλτε, καθίστε καραντίνα και καταπολεμίστε κάθε κατάθλιψη,κάθε κατήφεια,κάθε καχεξία,κάνοντας κτήμα καταπληκτικά,κατανυκτικά,καλαίσθητα,κλασικά κείμενα-κοσμήματα : Καζαντζάκη,Καραγάτση,Κόντογλου,Κονδυλάκη,Καμπανέλλη,Καρέλλη,Καβάφη,Καββαδία,Καρυωτάκη,Κάλβο,Καρκαβίτσα,Κρυστάλλη,Καραντώνη…

  2)Καραγάτσης style

  Ο Βασίλης Λάσκος οδηγούσε νωχελικά τη Μερσεντές του στην οδό Β.Σοφίας.Είχε μια βδομάδα να βγει έξω απ΄τό σπίτι κι η διαρκής κλεισούρα μέρα-νύχτα τον είχε μπαϊλντίσει.
  -Ανάθεμα στα μέτρα τους, μονολόγησε καθώς παρατηρούσε τους έρημους δρόμους της Αθήνας που τόσο απροσδόκητα είχαν αδειάσει και τον υπνώτιζαν.
  Η μεγάλη χίμαιρα του κορονωϊού ξύπνησε τον φόβο του θανάτου που κρύβεται μέσα στα κύτταρα των ανθρώπων.Βέβαια ο καθένας θα αντιδράσει διαφορετικά,κατά κάποιο ποσοστό ωστόσο θα επηρεαστεί από την αρχέγονη κοινή μας υπόμνηση και θα εκδηλωθεί παρόμοια.Η εκδήλωσή του θα διασταυρωθεί με την ανάλογη εκδήλωση του διπλανού του,θα ζευγαρώσει.Το ζευγάρι με τη σειρά του θα ενωθεί με το όλον κι η καθεστυκία κοινωνική ισορροπία θα κλονισθεί.Εν τέλει το αν η νέα τάξη πραγμάτων πετύχει το σκοπό της εξαρτάται από το πόσο η ραδιουργική της δεξιοτεχνία θα συντονίσει την συμπεριφορά των ατόμων της ομάδας σε μια αγελαία συνισταμένη.Μέχρι στιγμής μ’αυτή τη λοίμωξη το κατάφερνε.
  Στα φανάρια του Χίλτον ένας συνταγματάρχης της Τροχαίας του έγνεψε να σταματήσει.
  -Που πηγαίνετε,τον ρώτησε,έχετε άδεια;
  O Λάσκος χωρίς να αποκριθεί,έπιασε έναν κίτρινο φάκελο από το κάθισμα του συνοδηγού που είχε λάβει το ίδιο πρωί από το τμήμα αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου.Τον καλούσαν να δώσει αίμα.Είχε σπάνια ομάδα,ρέζους αρνητικόν.
  -Καλώς,συνεχίστε,είπε ο συνταγματάρχης χαιρετώντας στρατιωτικά.
  Πάρκαρε έξω ακριβώς από το νοσοκομείο. Μέσα στην αδιασάλευτη σιωπή της απονεκρωμένης πολιτείας,από το διπλανό παρεκκλήσι ακουγόταν η φωνή του ιερέα που διάβαζε το μεγάλο συναξάρι.
  Γνωρίζοντας τα κατατόπια απέφυγε να περάσει από το διάδρομο των εξωτερικών ιατρείων όπου καμιά δεκαπενταριά άτομα περίμεναν να εξεταστούν φορώντας μάσκες.Δεν ξεχώριζες ούτε ηλικία ούτε φύλο.
  Διέσχισε τον πίσω προαύλιο χώρο και μπήκε στην αιμοδοσία αποφεύγοντας να χτυπήσει την δίφυλλη πόρτα σπρώχνοντάς τη με τον αγκώνα.Οι περιστάσεις.
  -Καλημέρα,πως μπορώ να σας βοηθήσω; ρώτησε η γιατρός της βάρδιας που ήταν μόνη της στο δωμάτιο.
  -Ήρθα να δώσω αίμα,απάντησε.Μου στείλατε αυτή την επείγουσα επιστολή,συνέχισε,υψώνοντας τον κίτρινο φάκελο.
  -Πολύ καλά,είπε κοφτά η γιατρός.Δώστε μου λίγα λεπτά να ετοιμαστώ.
  Ώσπου να φορέσει τη μάσκα και τα γάντια της,ο Λάσκος άρπαξε την ευκαιρία να την περιεργαστεί.Το αρσενικό θηρίο ξύπνιο μέσα του ανέβασε στο βλέμμα του έναν σχεδόν διεστραμμένο αφροδισιασμό.
  Ήταν γύρω στα σαράντα.Κάτω από την άσπρη ιατρική μπλούζα φορούσε ένα κοντό λεπτό φόρεμα.Όμορφη δεν την έλεγες,ποτέ δεν πρέπει να ήταν.Ανέδιδε όμως έναν μαγνητισμό.Εκείνο το τόσο οικείο και συνάμα τόσο υποσχόμενο θηλυκό κάλεσμα.Κορμί μεσογειακό με μέτριο ανάστημα δίχως ιδαίτερα λεπτή μέση.Τα γεμάτα μυϊκό τόνο άκρα της και το αρυτίδιαστο δέρμα της μαρτυρούσαν ότι το γονιδίωμά της θα αργούσε να χάσει τη μάχη με το χρόνο.
  Το άτοπον του χώρου και η χρονική συγκυρία δεν εμπόδισαν την τεστοστερόνη του Λάσκου να τον κατακλύσει.
  Η γιατρός αφού ετοιμάστηκε τον πλησίασε…

  3) Χουλιαράς style

  Eίχε γίνει της μόδας το τρέξιμο,πολύ της μόδας.Ό,τι ώρα και νά’βγαινες στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου έβλεπες κόσμο με χρωματιστά ρούχα να τρέχει πάνω κάτω χιλιόμετρα ολόκληρα.Είχαν δώσει και όνομα σ’αυτή τη μόδα : δρομικό κίνημα την έλεγαν.’Αλλοι έτρεχαν κι άλλοι μεγαλύτεροι με ρυθμό παρελάσεως περπατούσαν βήμα-ταχύ για τα καρδιακά και τη χοληστερίνη.
  Μόνο ο Αρίστος ο Παπατζίμας δεν βιαζόταν,ποτέ δεν βιαζόταν για τίποτα.Βάδιζε βασανιστικά αργά,σαν να είναι μέλος εκείνης της κυκλικής αλυσίδας του χορού στον Πωγωνίσιο- αργά,πεθαμένα,στον τόπο. Εξάλλου είχε και κείνο το κουσούρι στο γόνατο που κληρονόμησε όταν μικρό τον κλότσησε ένα άλογο πάνω στη Γκαμήλα κοντά στο χωριό του πέρα απ’τά Γιάννενα.
  Προχθές όμως κατέβαινε απ’τόν έκτο της πολυκατοικίας γρήγορα,τόσο γρήγορα που ούτε είδε κι ούτε άκουσε τη γειτόνισσα τη Βιργινία που τον χαιρέτησε στο κατώφλι.
  Όχι,δεν φοβότανε μην κολλήσει στο ασανσέρ την ίωση,ας είναι το πράμα ζόρικο.Έτσι κι αλλιώς πενήντα τόσα χρόνια τώρα ξεχνούσε να πλένει τα χέρια του ταχτικά κι ούτε έκανε μπάνιο κάθε Σάββατο -το χειμώνα μια φορά το μήνα-και δεν άρπαξε τίποτα.
  Όσο και να μοιάζει τούτη εδώ η συνήθεια έξω από κάθε λογική υγιεινής,όλ’αυτά τα αμερικάνικα τερτίπια με τα μοσχοσάπουνα,τ’αντισηπτικά και τις μπατονέτες,είναι κατασκευάσματα μιας κοινωνίας με πλάσματα έντρομα.Από ανθρώπους δηλαδή που οι καθημερινές διαδικασίες τους κρατάνε σ’ένα ρυθμό και που τους δημιουργούνε εκείνη την ψευδαίσθηση της ισορροπίας.Πόσο μάλλον τώρα μέσα στον καινούριο κόσμο πού΄γινε τόσο ξαφνικά-μέσα σε τρεις βδομάδες- κλειστός κι αφιλόξενος.
  Ίσως όμως μέσα σ’αυτόν τον καινούριο κόσμο,ό,τι δεν κατάφερναν τόσο καιρό να κάνουν μόνοι τους οι άνθρωποι,το ανέλαβε-ακόμη μια φορά-η μοίρα με τη μορφή της επιδημίας.Γιατί στο βάθος του μυαλού,στο μυαλό όλων,υπάρχει ένα στίγμα που λέμε,ανυπόταχτο,μια σκοτεινή παρόρμηση που μ’ένα σκούντημα ανακατεύεται και τους παρασέρνει.Ένα ανεπαίσθητο κλικ που σε πηγαίνει στην άλλη μεριά και πολλές φορές μάλιστα σε πετάει στην πιο σκοτεινή γωνία εκείνης της άλλης μεριάς,που την έχουν ονομάσει περιθώριο.

  Το δίχως άλλο ο κορονωϊός είναι μια παγκόσμια συνομωσία,μια εφεύρεση των μυστκών υπηρεσιών που υφαίνεται στους σκοτεινούς διαδρόμους του Πεκίνου,στο Στείτ Ντιπάρτμεντ,στο Τελ Αβίβ.Οι μεγάλοι της γης κατάστρωσαν το απόλυτο σχέδιο για τη νέα μέρα με πρόσχημα την αρρώστια.
  Αυτά σκεφτόταν ο Αρίστος ο Παπατζίμας όλο το βράδυ που δεν τον έπιαν’ ο ύπνος,αυτά σκεφτόταν από τα χαράματα που δεν τον σήκωνε άλλο το κρεβάτι,αυτά σκεφτόταν την ώρα που κατέβαινε δυο-δυο τα σκαλιά της πολυκατοικίας και προσπαθούσε να τα βάλε σε μια σειρά.
  Και κάπως έτσι ένοιωθε ακόμη κι όταν βγήκε απ΄’την εξώπορτα και πέρασε στην πανεπιστημιούπολη όπου δεν αντίκρυσε το πλήθος του δρομικού κινήματος με τα χρωματιστά ρούχα : σαν νά’ναι εκείνος το περιθώριο.Σαν να γύρισε το μέσα έξω του πουλόβερ που η εσωτερική πλέξη το κάνει να δείχνει αλλιώτικο.
  Ο Αρίστος ο Παπατζίμας λεπτό προς λεπτό επιτάχυνε.Σε λίγο το είδαν να απομακρύνεται προς το δάσος της Καισαριανής τρέχοντας.

  4) Τατσόπουλος style

  Το πρωί ξύπνησα,ντύθηκα,έχεσα,νίφτηκα,χτενίστηκα. Μετά έφαγα πρόγευμα μούσλι χωρίς γλουτένη με γάλα σόγιας.Όταν χτενιζόμουν είδα τη μούρη μου στον καθρέφτη.Σχεδόν με καψουρεύτηκα.
  Τι παιδαράς που είμαι! Γι αυτό έχω γαμήσει τη μισή Αθήνα…
  Σε λίγο όμως τα πήρα στο κρανίο.Αν είναι δυνατόν νά’χει Νόμπελ ο Μπομπ Ντύλαν κι όχι εγώ.Δεν μπορώ να το χωνέψω ρε πούστη μου.Εδώ και τέσσερα χρόνια όλο αυτό σκέφτομαι και ζοχαδιάζομαι.Σιγά το πράγμα.Τι γράφει; Στίχους,πια’σ’τ’αυγό και κούρευ’το.
  Τα βιβλία μου δεν τά΄χουν ανοίξει οι αστoιχείωτοι; Eγώ δηλαδή τι γράφω; Δεν είδαν τις,σαν στίχους,μικρές μου φράσεις που για να σταυρώσω περίοδο με πάνω από δέκα λέξεις πρέπει να κάνω αίτηση στο Μπαμπινιώτη και νά’χω αραδισμένα γύρω μου καμιά δεκαριά λεξικά; (Πως τό’γραψα αυτό; Ουάου!)
  Άλλο που το κοινό μου το θεωρεί συγγραφική άποψη. Έτσι μιλάμε και στην καθημερινότητά μας θα μου πείτε.Τηλεγραφικά και ξάστερα.
  Ας τό’παιρνε τουλάχιστον ο κολλητός μου.Ο Χρήστος ο Χωμενίδης.Έχει κι αυτός χιλιόμετρα στα γράμματα.Στημένα όλα στη Στοκχόλμη,τι ψάχνεις.
  Βρεθήκαμε τις προάλλες σε κάτι πάνελ στα κανάλια.Είχαμε καιρό να βγούμε.
  Ευτυχώς με τον κορωνοϊό μας θυμήθηκαν.Ανάμεσα στους γιατρούς κι εμείς,ρίξαμε πολύ κράξιμο στους παπάδες.Μιλάμε για σκοταδισμό.Ακούς να κοινωνούν με το ίδιο κουτάλι τα ζωντόβολα.Αναγούλα! Και να συνωστίζονται μέσα στις εκκλησίες κι έπειτα να αμολιούνται να μας κολλήσουν.Πρόβατα.
  Από το Σκάι μας είπαν ότι τους βγάλαμε ασπροπρόσωπους,εκτοξεύσαμε την τηλεθέαση.Την άλλη μέρα στον Αντένα,την μεθεπόμενη στον Άλφα.Κάνεις καριέρα στην Ελλάδα με το να προβάλεις την αθεϊα σου,κι όσο πιο ακατάκριτα τόσο το καλύτερο.Αρκεί νά’χεις το χρίσμα της κουλτούρας.Πως το καταφέρνεις αυτό;
  Kατ’αρχήν πρέπει να δείχνεις συνεχώς οργισμένος,τσαντισμένος.Και σ’ό,τι γράφεις,σ’ό,τι λες να παραπονιέσαι,να κατακρίνεις,να γκρινιάζεις,να τρώγεσαι με τα ρούχα σου.Μετά να ρίχνεις και κανα χιλιοειπωμένο ψευδοευφυολόγημα που το γνωρίζει σίγουρα το κοινό σου,και το καταλαβαίνει.Η στέψη σίγουρη.
  Αν δε έχεις τριγυρίσει στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων όπως εγώ,αποκτάς και πολιτικό στάτους αχρωμάτιστο.
  Έρχεται το καλοκαίρι.Που θα πάμε διακοπές φέτος όταν η Μέρκελ μας πει «τέρμα η καραντίνα»;
  Kουφονήσια ή Φούρνους; Μήπως Ζαγοροχώρια;

  5) Βυζαντινόν style

  Ήχος πλ. α΄ (Τον συνάναρχον λόγον,κάθισμα)

  Τον ιόν της κορώνης τον φονικότατον,
  εκ Σινικής τον πεμφθέντα προς τοις πνευμόνοις ημίν,
  φυλαχθώμεν οι πιστοί οίκαδε σπεύσομεν ·
  πάραυτα νίψομεν χερσίν μετά σάπωνος αγνού δια πάσαν αντισηψίαν ·
  και εμμένομεν πάντες οίκοι εως την πλήρη θεραπείαν αυτού.

 327. Χρήστος Π. said

  Pedis, δεν υπάρχει τίποτα ιδεολογικά «νεο»φιλελεύθερο στην αρχική στάση της Βρετανικής κυβέρνησης όπως δεν υπάρχει και τίποτα αντι-φιλελεύθερο στη πολιτική απομόνωσης ώστε να αντιμετωπισθεί μια πανδημία. Επιλογές πολιτικών είναι και τα δύο, δεν είναι τα πάντα βγαλμένα by the book κάποιας ιδεολογίας. Άνθρωποι παρόμοιων αντιλήψεων δεν αντιδρούν το ίδιο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λιγότερο οπαδό της απελευθερωμένης αγοράς, ακόμα και του ιδιωτικού συστήματος υγείας, επειδή σε μια πανδημία σαν και αυτή που αντιμετωπίζουμε υποστήριξα την απομόνωση που υποστήριξαν και άλλοι, από το Κούλη έως τους αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων (ακόμα φοβισμένους και κλεισμένους τους βλέπω). Αν πέσει δε και αστεροειδής στη γη και εξαφανίσει το είδος μας, λίγη σημασία θα έχουν οι ιδεολογικές αναφορές.

  Αγαπητέ κύριε Δυτικά Προάστια, αν και δεν απαντήσατε στα άλλα ερωτήματά μου επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω τι κάνει ακριβώς Θεό τον «Σουηδό Τσιόδρα». Τον αμφισβητούν όχι μόνο οι ανα τον κόσμο συνάδελφοί του αλλα ήδη βλέπω και οι λοιμωξιολόγοι της πατρίδας του. Σας είπα δεν γνωρίζω τίποτα ούτε προβλέπω τίποτα, ούτε είμαι παντογνώστης επειδή έχω απόψεις, και υπό τις συνθήκες θεώρησα σημαντικό να κερδίσουμε χρόνο. Η δική σας βεβαιότητα ότι η περιβόητη ανοσία της αγέλης δεν θα επιτευχθεί μετά από ανυπόφορα μαζικούς θανάτους και απώλειες ψυχών δεν ξέρω πού οφείλεται.

 328. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  308 – Θα σου απαντήσω εγώ ρε μαδημένο κοτόπουλο, θα έχει πολύ λιγότερους θανάτους κι από τις τρείς χώρες κι ο λόγος δεν είναι τα ηλίθια και φασιστικά μέτρα. Φτάσαμε μέσα Απρίλη κι ακόμη ούτε μία μονάδα καρντίνας δεν έχουν φιλοτιμηθεί να φτιάξουν οι κρετίνοι που υποτίθεται μας κυβερνούν κι οι καραντινάτοι σουλαρσάρουν ελεύθεροι κι ωραίοι όποτε τους καπνίσει, μιλούμρ για άκρως επιστημονικά μέτρα.

 329. ΓΤ said

  326@

  τοις πνευμόνοις —–> τοις πνεύμοσιν 🙂

 330. Pedis said

  # 327 – εσύ δεν βλεπεις, εγω βλέπω …

 331. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  310 – Για τον Τσιόδρα δεν έχω καθόλου καλή γνώμη, όμως, πρίν 10 μέρες, μίλαγα μ’ έναν φίλο πολύ καλό γιατρό (τον ξέρει ο Άγγελος εδώ) και μου είπε πως με εντολή του Τσιόδρα, χορηγείται σε όλους όσοι έχουν συμπτώματα ένα φτηνοφάρμακο, χλωροκινίνη, χλωρίνη☺ κάπως έτσι μου τόπε, και λέει πως κάνει πολύ καλή δουλειά, αποτρέπει τις βαριές επιπλοκές κλπ, γι’ αυτό κι έχουμε λίγους θανάτους.
  Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, αλλά αν είναι αλήθεια θα του το αναγνωρίσω που φέρθηκε σαν γιατρός κι όχι σαν ρεμάλι πολιτικάντης ή τεχνοκράτης που βλέπουν τους ανθρώπους σαν νούμέρα στατιστικής.

  Ένα ερώτημα που προκύπτει αν ισχύει, είναι πώς και γιατί το επέτρεψε ο Π.Ο.Υ αυτό.

 332. Νέο Kid said

  331. Καλά, δεν έχεις ακούσει για τη χλωροκίνη εσυ; Πού ζεις; Στον Ιέρακα;
  Όλος ο κόσμος τη δίνει . Σώζει αρκετούς μη καπνιστές . Οι καπνιστές δεν νοσούν, έτσι κι αλλιώς.

 333. 326, !!

 334. 332, … Σώζει αρκετούς μη καπνιστές . Οι καπνιστές δεν νοσούν, έτσι κι αλλιώς. …

  🙂
  Για όσους δεν έχουν καπινίσει, σωτηρία με καπινιδωτή!

 335. Γιάννης Ιατρού said

  332: Όπως πληροφορήθηκε το επιτελείο, ο Λάμπρος έχει χάσει συνέχειες από τις καινούργιες σειρές που παρακολουθεί στο Netfix…😎 (κι ας μας κορδώνεται πως τάχα μου κάνει περιπάτους κλπ.), π.χ. αυτήν εδώ:

 336. Μαρία said

  288
  «Εμείς εδώ είμαστε πρόσφυγες και εγώ πρόσφυγας είμαι. Στην πλειοψηφία μας εδώ θεωρούμε ότι πρέπει να προσφέρουμε, είμαστε άνθρωποι του πόνου. Από την κοινότητά μου δεν δέχθηκα καμία αντίρρηση, ίσα ίσα τα πράγματα τα μάζεψαν οι άνθρωποι του χωριού, αυτοί μου το πρότειναν».
  Ο κ. Καρατζίκος δήλωσε ότι θα ξαναπάει σύντομα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες στο Κλειδί αναφέροντας ότι από στιγμή σε στιγμή θα έφταναν «14 παλέτες με ρουχισμό απο Γερμανία για να τα δώσουμε σε παιδιά ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα».
  https://www.stokokkino.gr/article/2942/Th.-Karatzikos:-Den-fobamai-den-niwthw-apeilh.html

 337. Γς said

  326:

  Κι άλλο! Κι άλλο!

 338. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  332 – Πού να την έχω ακούσει ρε συ, τα μόνα φάρμακα που έχω πάρει από το 1980 που θυμάμαι πως είχα πυρετό 39+ είναι μερικές ασπιρίνες κι αυτά που μου έδιναν στα ατυχήματα που είχα συν το Τ4 από το 96. Τυχαία νομίζεις λέω πως θα πεθάνω στα 131 και θα είναι από ατύχημα (που θα σχεδιάσω εγώ😂).

  334 – 😂😂😂

  335 – Ο, Ο, Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ!!! Τι να μου κάνει η απαγόρευση του netflix ρε Γιάννη, τσάμπα το φωνάζαμε το σύνθημα στον στρατό;😎 Βέβαια εγώ φώναζα ο τολμών το σκά κι ο τολμών πεινά όταν πηγαίναμε για φαγητό😊 και στην ορκωμοσία φώναξα με όλη μου την δύναμη, ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΛΑΤΤΩ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ………..ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΜΟΥ κλπ. Ήθελα να είμαι ξεκάθαρος απέναντι τω αγίω θεώ, της πατρίδος και κυρίως στους ανωτέρους μου που σε όλη την θητεία μου τους είχα μεγάλο σέβας,😜 πως δεν θα μπορούσαν να βασίζονται σ΄εμένα, είχα άλλα σχέδια.😂

  Για τον Κίντο που είναι κιμπάρης και δεν φοβάται χάρο.👍 Κορόνα & ιός, σιγά την εταιρεία, άσε που είναι και κρατικοδίαιτη.😂

 339. nikiplos said

  326@ πολύ καλό ρε συ! Αν και αδικείς λιγάκι των Τατσόπουλο… Όμως γράφεις πολύ ωραία αλα μανιέρ…

 340. Pedis said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: