Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορονοπασχαλινά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Απριλίου, 2020


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου, την παραμονή του Πάσχα, είχε κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί από την προηγούμενη βδομάδα, όταν το αντίστοιχο άρθρο το είχα τιτλοφορήσει «Κορονολαζαρομεζεδάκια». Όσο κι αν δεν μας αρέσει, ο ιός άφησε βαριά τη σφραγίδα του στις φετινές γιορτές -και όχι μόνο σ’ αυτές.

* Και ξεκινάμε, για ορντέβρ, με ένα παράδειγμα περιττών εισαγωγικών. Τίτλος στην ΕφΣυν:

Ο ΠΟΥ «εξετάζει» τις περιπτώσεις ασθενών που βρέθηκαν ξανά θετικοί.

Προς τι τα εισαγωγικά; Δεν τις εξετάζει; Τις εξετάζει μεταφορικά; Ειλικρινά, δεν βλέπω κανένα λόγο για τα εισαγωγικά.

* Κάτι πολύ αστείο (και συνάμα θλιβερό) συνέβη στη σελίδα κεφαλονίτικου ιστοτόπου στο Φέισμπουκ τις προάλλες.

Δημοσιεύτηκε μια είδηση, προφανώς παρμένη κατευθείαν από τον ιστότοπο της αστυνομίας με τίτλο «Σύλληψη δύο ημεδαπών για απείθεια, εξύβριση και βίαιη απώθηση στην Κεφαλονιά».

Λέω ότι ήταν παρμένη από τον ιστότοπο της Αστυνομίας επειδή στο αστυνομικό δελτίο γίνεται ταχτικά η διάκριση ανάμεσα σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς.

Κάποιοι ελληναράδες αναγνώστες διάβασαν «ημεδαπός», τους θύμισε κάτι αυτή η άγνωστη λέξη, οπότε ενεργοποιήθηκε το παβλοφικό και άρχισαν να ουρλιάζουν: Απέλαση! Να πάνε στην πατρίδα τους! Να τους πάρετε σπίτι σας!

Πολύ αστείο -και πολύ θλιβερό.

* Και συνεχίζω με ένα πολύ αστείο μεταφραστικό μαργαριτάρι.

Σε άρθρο της Lifo για την Ινδονησία, όπου επιστρατεύτηκαν φαντάσματα για να φοβηθούν οι κάτοικοι και να μη βγαίνουν στο δρόμο, διάβασα κάτι εξαιρετικά περίεργο:


Τα «pocong» είναι φιγούρες φαντασμάτων με κονιοποιημένα πρόσωπα και μάτια κοχλιωτά, τα οποία κατά την ινδονησιακή λαογραφία αντιπροσωπεύουν τις παγιδευμένες ψυχές των νεκρών.

Κονιοποιημένα πρόσωπα; Και μάτια κοχλιωτά; Πώς αυτό;

Το απόσπασμα μού το έστειλε φίλος και για τα «κονιοποιημένα» πρόσωπα μάντεψα ποιο ήταν το πρωτότυπο αλλά τα κοχλιωτά μάτια δεν μπόρεσα να τα εξιχνιάσω.

Τελικά το πρωτότυπο ήταν:

white shrouds with powdered faces and kohl-rimmed eyes

Δηλαδή «πουδραρισμένα πρόσωπα και μάτια βαμμένα μαύρα, διότι kohl δεν είναι βεβαίως ο κοχλίας αλλά η μαύρη σκόνη για να βάφεις τα μάτια -από την ίδια ρίζα και το αλκοόλ, αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί στο σχετικό άρθρο.

* Και τώρα περνάμε σε μια ενότητα από μεζεδάκια που είναι προσφορά του υπουργείου Παιδείας.

Και πρώτα ένα… που κάηκε.

Στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου έβγαινε το μήνυμα που βλέπετε αριστερά, το οποίο προειδοποιούσε ότι η μηδενική χρέωση ισχύει «μόνο για τον παρόν ιστότοπο» και όχι για περιεχόμενο άλλων ιστοτόπων «που έχει ενσωματωθεί στον παρόν ιστότοπο».

Ισχύει πάντοτε αυτό που έχουμε πει για παρόμοιες περιπτώσεις (πχ για το όχι τόσο σπάνιο «τον Διευθύνων Σύμβουλο») ότι οι τύποι που δεν συμμορφώνονται με το τυπικό της νεοελληνικής πολύ συχνά μένουν άκλιτοι. Αν είχε γίνει η συμμόρφωση (ο παρόντας ιστότοπος) θα κλινόταν κανονικά.

Εξηγείται λοιπόν η ακλισιά, αλλά δεν παύει να είναι πολύ ενοχλητική σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και γι’ αυτό τη σχολίασα στο Τουίτερ.

Και το ευχάριστο ήταν ότι λίγη ώρα αργότερα το μήνυμα είχε διορθωθεί -δεν λέω ότι διάβασαν αναγκαστικά το δικό μου σχόλιο βεβαια, αλλά και δεν έχει σημασία, το θέμα είναι ότι έγινε η διόρθωση. Και μπράβο τους που έχουν γρήγορα ανακλαστικά -κι ας κάηκε με τον τρόπο αυτό το μεζεδάκι μας.

* Αλλά το υπουργείο φρόντισε να αναπληρώσει εις διπλούν. Εξέδωσε τις εξής δύο ανακοινώσεις:

H πρώτη ανακοίνωση στάλθηκε στα σχολεία και τις διευθύνσεις, η δεύτερη δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου.

Στην πρώτη ανακοίνωση, επισημαίνεται πως όσα θέματα καλυφθούν εξ αποστάσεως «δεν αποτελούν διδακτέα ύλη». Ολοφάνερα, ο συντάκτης ήθελε να γράψει ότι δεν αποτελούν (δηλ. δεν θα θεωρηθουν) «διδαχθείσα ύλη».

Στη δεύτερη ανακοίνωση γίνεται λόγος για «Κάλυψη διδαχθείσας ύλης». Η διδαχθείσα ύλη όμως δεν μπορεί να καλυφθεί, η διδακτέα ύλη καλύπτεται.

Ντροπή να μη μπορεί το Υπουργείο να ξεχωρίσει αυτές τις δυο τόσο βασικές έννοιες!

* Η τηλεοπτική γκάφα της εβδομάδας που πέρασε ήταν σίγουρα της Μαρίας Αναστασοπούλου του Σκάι, η οποία, σχολιάζοντας την ιδιότυπη συναυλία που έδωσε ο τενόρος Αντρέα Μποτσέλι ερμηνεύοντας αναστάσιμους ύμνους μέσα στον άδειο Καθεδρικό του Μιλάνου, είπε:

«Βλέπεις και τον ίδιο και από τη στάση σώματος και από το βλέμμα του… Βλέπεις κοιτάζει χαμηλά, νιώθει το βάρος της ευθύνης γι’ αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή…»

Αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι ο Μποτσέλι είναι τυφλός…

* Φίλος μού έστειλε την οθονιά που βλέπετε αριστερά. Δεν ξέρω από ποιο σάιτ είναι αλλά δεν έχει σημασία διότι γκουγκλίζοντας βρίσκω ότι αναπαράγεται σε πάρα πολλά σάιτ, οπότε μάλλον απο το ΑΠΕ/ΜΠΕ θα προέρχεται η κοτσάνα.

Διότι περί κοτσάνας πρόκειται ή έστω για μεταφραστικό λάθος. Ο πρωθυπουργός έγραψε ένα μήνυμα για να ευχαριστήσει τον Ισραηλινό ιστορικό Γιουβάλ Χαράρι, φυσικά στα αγγλικά.

Διάφορα ελληνικά μέσα δημοσίευσαν μιαν «ανεπίσημη μετάφραση» του πρωθυπουργικού μηνύματος, όπου διαβάζουμε:

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι θα έπρεπε να κάνουν θυσίες, αλλά είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι στον αγώνα κατά του COVID-19

Αλλά κάτι δεν πάει καλά εδώ. Όταν ξεκινάει «όλοι θα έπρεπε να κάνουν θυσίες, αλλά…» περιμένεις να διαβάσεις μια συνέχεια του τυπου «αλλά μερικοί ημέτεροι μασάνε με δέκα μασέλες» ή κάτι τέτοιο.

Βλέπουμε όμως ότι ο ΠΘ έγραψε: During these trying times, everyone has had to make sacrifices, το οποίο βέβαια μεταφράζεται: όλοι χρειάστηκε να κάνουν θυσίες…». Αρκετά διαφορετικό στο νόημα.

* Σε δραμινό ιστότοπο διαβάζω για τη δωρεά που εκανε μια τοπική επιχείρηση στο νοσοκομείο Δράμας (μπράβο τους).

Για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού, θα προχωρήσει σε δωρεά υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας διαθέτοντας πέντε (5) πλήρως εξοπλισμένες ηλεκτρικές Κλίνες ΜΕΘ, συνοδευόμενες με Αναπνευστήρες Υψηλής Τεχνολογίας Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ, συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, επανδρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης κατά του COVID-19, αλλά για τις ανάγκες της επόμενης μέρας.

Δεν πάει έτσι όμως. Χώρια ότι το «επανδρώνω» το αποφεύγουμε όταν γίνονται προσλήψεις προσωπικού διοτι πλέον οι γυναίκες δεν είναι κλεισμένες στο σπίτι, δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ούτε για τα μηχανήματα -όχι για λόγους πολιτικής ορθότητας αλλά επειδή είναι απλώς παράλογο. Εξοπλίζεται με κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες το νοσοκομείο ή εφοδιάζεται, δεν επανδρώνεται.

* Πώς θα λέγεται η εποχή «μετά τον κορονοϊό»;

Πάντως δεν θα λέγεται «μετά κορονοϊού», όπως διαβάζω εδώ κι εκεί, πχ στα Νέα: περιμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη μέρα… την μετά κορονοϊού εποχή.

Μετά με γενική δεν υπάρχει στα νέα ελληνικά, παρά μόνο σε φράσεις κληρονομημένες από την καθαρεύουσα, όπου ΔΕΝ σημαίνει «ύστερα από», σημαίνει «μαζί με» πχ. μετά χαράς, μετά μανίας, ξύλο μετά μουσικής, το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Οπότε, η εποχή «μετά κορονοϊόν» αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το μοντελο του «μετά Χριστόν» ή, πιο στρωτά, «μετά τον ιό».

Εκτός αν θέλουν να μας πουν ότι κατα την εποχή «μετά κορονοϊού» θα (μάθουμε να) ζούμε μαζί με τον ιό, που ελπίζω να μην το εννοούν.

* Και τώρα ήρθε η ώρα του επιδορπίου. Αν δεν ήταν Πάσχα αύριο, το σημερινό άρθρο θα είχε τίτλο κάτι σαν «Σκοιλ Ελικικού και άλλα μεζεδάκια».

Τι είναι το Σκοιλ Ελικικού; Σε ποια γλώσσα;

Αν παρακολουθείτε μόνο τηλεόραση, δεν θα το έχετε ακούσει.

Αν πάλι ενημερώνεστε (και) από το Διαδίκτυο, ιδίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα το ξέρετε ήδη. Η ακατανόητη αυτή φράση εμφανίστηκε στον τίτλο μιας ερώτησης σε κάποιον από τους κύκλους (οΘντκ) «κατάρτισης» που υποχρεούνται να ακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες για να εισπράξουν 600 ευρώ ως ενίσχυση επιλέγοντας κάποιο ΚΕΚ που προσφέρει «εξ αποστάσεως» κατάρτιση.

Υπάρχουν κύκλοι τηλεκατάρτισης εξαιρετικής ποιότητας, αλλά όπως όλα δείχνουν τα ΚΕΚ που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή πρόσφεραν ό,τι είχαν στα συρτάρια τους κι ό,τι πρόλαβαν να ετοιμάσουν τελευταία στιγμή για να εισπράξουν την καθόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή: έως 480 ευρώ ανά «καταρτιζόμενο», με μηδενικά έξοδα αφού ούτε εξετάσεις προβλέπονται, ούτε κάποια αξιολόγηση, ούτε κάποια συμμετοχή του «επιμορφωτή» στη διαδικασία. Ο «καταρτιζόμενος» πρέπει απλώς να πατάει Enter συνεχώς, χωρίς να απαντάει καν στις ερωτήσεις, ή να απαντάει στην τύχη, για να πάρει τελικά, αφού πατήσει πολλές εκατοντάδες φορές το Enter, τα 600 ευρώ.

Μια άθλια αρπαχτή δηλαδή. Αλλά μάλλον θα γράψω ειδικό άρθρο για το θέμα αυτό, πιθανώς την Τρίτη, οπότε δεν θα πω πολλά σήμερα αλλά θα σταθώ στην αστεία πλευρά του θέματος.

Βλέπετε, πολλές ερωτήσεις της «κατάρτισης» ήταν τόσο εξοργιστικά πρόχειρα καμωμένες, που κανείς δεν καταδέχτηκε να ρίξει μια δεύτερη ματιά σε ό,τι ξέρναγε το μεταφραστήρι κι έτσι βγήκαν στην επιφάνεια (και ακριβοπληρώθηκαν) τέρατα όπως το περίφημο πια

Σκοιλ Ελικικού Προσθεσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν

ή το εξίσου κρυπτικό Μέτζη του νέουκτη

Το «Σκοιλ Ελικικού», ειδικά, τροφοδότησε αμέτρητα μιμίδια στα σόσιαλ. Θα κλείσω το σημερινό άρθρο με δυο που με έκαναν να γελάσω πολύ:

Η Μακεδονία είναι Ελικικού

Παιχταράς ο Σκοιλ Ελικικού

Aυτά προς το παρόν.

Το ιστολόγιο σας εύχεται να περάσετε Καλό Πάσχα -και Σκοιλ Ελικικού!

Advertisement

361 Σχόλια προς “Κορονοπασχαλινά μεζεδάκια”

 1. Όρεξη νάχεις https://twitter.com/search?q=%23%CE%A3%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BB_%CE%95%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85&src=trend_click
  Πέρασε ένα εικοσιτετράωρο μέχρι να το πάρει χαμπάρι η αντιπολίτευση και σχεδόν άλλο τόσο μέχρι να απαντήσει (…) το υπουργείο Εργασίας.

 2. MoD said

  Καλημέρα! Σκοιλ ελικικού, άλλη μία λέξη για τις υποψήφιες της χρονιάς. Φέτος θα γίνει χαμός και είμαστε ακόμα στον Απρίλιο..
  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 3. LandS said

  Βρε δεν πάνε στο διάολο.

  Τρέμω με την ιδέα ότι αύριο θα βρεθεί κάποιος που θα μου λοιμωχθεί «Σκοιλ Ελικικού» και θα περιμένει σαν απάντηση «μέτζη του νέουκτη»

  Υπάρχει και ηχητικό μεζεδάκι.

  Βρε δεν πάνε στο διάολο

 4. kpitsonis said

  Το «μετά μεσημβρίας» δίνει και παίρνει στην τηλεόραση , αλλά δυστυχώς και μεταξύ καθηγητών στα σχολεία πολλοί από τους οποίους είναι φιλόλογοι !

 5. Αντώνης Πλευράκης said

  Καμμιά εξήγηση, από πού προήλθε (ποιο ήταν το πρωτότυπο της ατυχούς μετάφρασης) υπάρχει; Εδώ σε θέλω…

 6. Αντώνης Πλευράκης said

  …εννοώ του «σκοιλ ελικικου».

 7. Λοιπόν, τα σκοιλ ελικικού κλπ δεν μπορεί να οφείλονται σε αυτόματο μεταφραστήρι. Δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα και τέτοια λάθη. Πιο πιθανό να είναι από OCR σε πολυτονικό/
  κακοσκαναρισμένο κείμενο.

 8. Χαρούλα said

  Καλημέρα.
  Τραγική η Αναστασοπούλου στον ΣΚΑΙ, αλλά υπήρξε και πρώτη διδάξασα!

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Πράγματι, θα έχουμε συνωστισμό (ωπ, κι άλλη λέξη!)

  5 Όπως συμπέρανε η φίλη Έλενα Μιλιώτη στο ΦΒ, το πρωτότυπο του Σκοιλ Ελικικού ήταν: Σκοπός Επιτροπής Προληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων.

  7 Έχετε απόλυτο δίκιο, αυτή είναι η πιθανότερη εξήγηση

  8 Σωστά!

 10. Γιάννης Ιατρού said

  7: OCR από πιντιεφι και μετά μεταφραστήρι

 11. Νίκος Κ. said

  Εκτός από το «σκοιλ ελικικού» υπάρχουν κι αρκετά άλλα περίεργα. Π.χ. η τέταρτη (πολλαπλή) επιλογή είναι «Όλα τα παιδιά» ενώ (προφανώς) θα έπρεπε να είναι «Όλα τα παραπάνω». Τι πρόβλημα υπήρξε; Aν σκανάρισαν, από ποιο αρχικό ερωτηματολόγιο πολλαπλής επιλογής σκανάρισαν; Και είχαν δικαίωμα να το κάνουν;

 12. Άλλες πλατφόρμες πάλι απλώς διέπραξαν λογοκλοπή, ευκολότερο, γρηγορότερο και χωρίς παρεμβάσεις οσιάρ και μαλακίες:

 13. LandS said

  7 Έτσι.

  Πιο πιθανό το χαζοσκανάρισμα με κακό (μπορεί και ανύπαρκτο) OCR.
  Άλλη εξήγηση να συμβαίνει κάτι με τη κωδικοποίηση των PDF που κακοπάστωσαν για να τα ανεβάσουν σου σάιτ του ΙΕΚ/ΚΕΚ.
  Είδα ότι υπάρχει και ένα «επιμορφωτικό» βιντεάκι για τη χρήση των windows 95.

  5 Αγαπητέ κύριε Αντώνη Πλευράκη η εξήγηση που ψάχνεις δεν είναι στα (μάλλον κλεμένα από ξένα σάιτ τηλεκπαίδευσης) πρωτότυπα που μεταφράστηκαν και τι έλεγαν αυτά. Είναι στην αναίδεια κάποιων να παίρνουν πιστοποίηση για τηλεκπαίδευση χωρίς να έχουν επενδύσει στο κατάλληλο λογισμικό ούτε καν σε ένα σοβαρό OCR ή στο Adobe Acrobat DC και έχουν μόνο το viewer. Είναι στην ασχετοσύνη αυτών που πήραν, τζάμπα ή φτηνά, απλά προγράμματα τηλεκπαίδευσης και νομίζουν ότι θα επιμορφώσουν με αυτά και με τσαπατσουλιές Μηχανικούς, Νομικούς, Γιατρούς (κάποιους με μεταπτυχιακά). Βέβαια μεγάλη ευθύνη έχουν και αυτοί που τους έδωσαν την πιστοποίηση.

 14. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Ελπίζω ο παιχταράς Elikiku να τα πάει καλύτερα από τον Πίου (λινκ δε βάζω, εξεπίτηδες) και τον πρόεδρό του που, άλλον σατίριζε αλλά σ΄άλλον έμοιασε…

 15. sarant said

  11-12 Να η λογοκλοπή που λέγαμε

 16. raf said

  Για τους ημεδαπούς εντόπισα σχόλιο στο Reddit όπου λέει τα εξής:

  Είναι εσωτερικό ανέκδοτο ρε που να το πιάσετε… Αυτοί που είναι από Ληξούρι και οι άλλοι που είναι από Αργοστόλι έχουν μια διαμάχη που κρατάει μέχρι σήμερα. Όταν ψηφίζανε παλια για το ποια θα γίνει η πρωτεύουσα του νησιού. Το Ληξούρι έχασε και από τότε αποκόπηκαν μόνοι τους και θεωρούν τους εαυτούς τους κατοίκους μοναδικά του ληξουριου σαν να είναι κάτι διαφορετικό από τους κεφαλονητες. Αν κανετε επίσκεψη στο νησί θα παρατηρήσετε ανέκδοτα τύπου: χρειάζεσαι διαβατήριο για να μπεις και να βγεις απ το Ληξούρι.. […]

  Αλλά δε γνωρίζω αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

 17. lamser said

  Μου θυμιζει το «ολα τα κιλα ολα τα λεφτα»

 18. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  18.04.2020, 09:13
  Το αιματηρό Πάσχα που οδήγησε στον αποκλεισμό της Ελλάδας
  Σταύρος Μαλαγκονιάρης

  Μίαν Λαμπρή καμπόσοι πολίτες, συντρόφοι του Κωλέτη και του Τζαβέλα, κι᾿ άλλοι από το μπαγιράκι του Κυργιακού πήγαν κι’ αλιμούργιαξαν (= σκόρπισαν, διάλυσαν) το σπίτι ενού Οβραίου ξένου, ονομαζόμενου Πατζίφικου, και το καταχάλασαν· και κιντύνεψαν και οι άνθρωποι του σπιτιού και τρόμαξαν να σωθούνε».
  efsyn

 19. sarant said

  16 Δεν νομίζω

  18 Αξίζει άρθρο αυτό το επεισόδιο

 20. Πέπε said

  @11:
  > > …«Όλα τα παιδιά» ενώ (προφανώς) θα έπρεπε να είναι «Όλα τα παραπάνω».

  Όλα τα πεδία, υποθέτω

 21. π2 said

  12: Αν καταλαβαίνω καλά από το μόνο αναλυτικό άρθρο που έχω δει (μέχρι χτες) για τη διαδικασία (https://thepressproject.gr/pios-tha-analavi-tin-efthyni-gia-tin-pio-ntropiastiki-stigmi-tis-kyvernisis-mitsotaki/) υπεύθυνα για την παροχή περιεχομένου είναι τα ΚΕΚ, όχι οι πλατφόρμες. Υπάρχει βέβαια πιθανότατα διαπλοκή των δύο, όπως εξηγεί το ίδιο άρθρο.

  Γενικώς, δεν αξίζει να μείνει κανείς μόνο στο τραγελαφικό του πράγματος. Λείπει το ρεπορτάζ.

 22. Πουλ-πουλ said

  «Αλλά μάλλον θα γράψω ειδικό άρθρο για το θέμα αυτό, πιθανώς την Τρίτη»

  Την Τρίτη, μήπως θα μπορούσες Νικοκύρη να μας ενημερώσεις για το πως προκύπτουν αυτές οι μυθικές αμοιβές στα ΚΕΚ; Μύρισαν τα νύχια τους;

 23. nikiplos said

  Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω την κυβέρνηση και επειδή εδώ είναι μεζεδάκια, έχω να καταθέσω την εμπειρία μου περί ΚΕΚ, καθώς στο χώρο είμαι από το 1995.

  Τα ΚΕΚ ανέκαθεν κατά κανόνα ήταν αρπαχτές. Ενθαρρυνμένες από το κράτος, προκειμένου να παίρνουμε χρήματα από την ΕΕ. Οι καταρτίσεις ήταν επιεικώς απαράδεκτες, παρόλο που υπήρξαν και φωτεινές εξαιρέσεις.

  Εξαιρώ την εκπαίδευση ενηλίκων που κάτι μάθαμε από παιδαγωγικά, κυρίως χάρην του Αλεξίου Κόκκου τότε, αρχές του μιλένιουμ. Άντε πέσαν και κάτι φράγκα που αφορούσαν μερικά κτήρια, να αποκτήσουν τουαλέτες για ΑΜΕΑ κλπ.

  Όμως όλο το υπόλοιπο προϊόν ήταν αρπαχτή και ποτέ δεν υπήρξε τίποτε άλλο. Σαφώς υπήρξαν καθηγητές/δάσκαλοι που ενέπνευσαν κάποιους, αυτό όμως θα πρέπει να το δει κανείς σαν σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και καθόλου σαν σχολείο Κατάρτισης. Εξαιτίας περιορισμένων ελέγχων και κυρίως πλημμελούς πιστοποίησης του αντικειμένου, πορεύτηκαν όπως πορεύτηκαν.

  Με την κρίση, έσβησαν τα περισσότερα, αλλά κάποια κρατήθηκαν γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να αποσπούμε χρήματα από την ΕΕ. Απόκτησαν και τα Πανεπιστήμια. Μόνο που όταν ερχόταν η ώρα να ζητήσουν δίδακτρα από τους εκπαιδευόμενους, ελάχιστοι πατούσαν πλέον.

  Η εμπειρία μου από το χώρο: Απορροφούσαμε στην καλύτερη περίπτωση το 30% των χρημάτων της ΕΕ, από όσα θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε, τυραννώντας ταυτόχρονα, άνεργους, χαμένους, βασανισμένους ανθρώπους, φυλακόβιους, χρυσαβγίτες, κα που ψάρευαν ως πελάτες οι ΚΕΚάρχες. Θα μπορούσα να γράφω σεντόνια, αλλά ντρέπομαι και λίγο.

  Τώρα η κυβέρνηση είτε θα μπορούσε να χάσει αυτά τα λεφτά, όπως κάθε χρόνο ή να τα απορροφήσει, αφού τα ΕΣΠΑ ελέγχονται, ενώ τώρα με τον κορονοϊό τους δίνεται η ευκαιρία να μην ελεγχθούν. Ένας τρόπος να τα απορροφήσει είναι και η κατάρτιση των ανέργων και ελευθέρων επαγγελματιών. Βρήκε αυτόν τον τρόπο λοιπόν.

  Η γκάφα τους ήταν πως θέλησαν να το παρουσιάσουν πως δήθεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν την κοινωνία που μαστίζεται από τις συνέπειες του κορονοϊού. Έτσι διέπραξαν την ύβρη.

  Να στείλουν για επιμόρφωση επιστήμονες και αποφοίτους ΑΕΙ, στα σκόϊλ Ελικικού… Τα ΚΕΚ ανέκαθεν ήταν σκόϊλ ελικικού… ποτέ δεν υπήρξαν κάτι αλλο…

  Τώρα ας εισπράξουν τη χλέυη γιατί αξίζει σε κάθε πονηρό, επιτήδειο πλην βλάκα. Κι ας τρέξουν εκατοντάδες και δεκάδες ταλαίπωροι μακροχρόνια άνεργοι Μηχανικοί, Δικηγόροι και Γιατροί γιατί έχουν ανάγκη και αυτό το έρμο 600€.

  Να πούμε πως οι πρώτοι δεν το εισέπραξαν ακόμη, ενώ έπρεπε να το εισπράξουν από την προηγούμενη εβδομάδα…

  Επιμύθιο: Αν δώσεις σε μια μαϊμού ένα λάπτοπ, μην περιμένεις να σου φτιάξει κώδικα. Καρύδια θα σπάσει με αυτό.

 24. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 25. sarant said

  21 Καλά τα λέει Ίσως επανέλθουμε κι εμείς.

  Θα λείψω για κάμποσο.

 26. sarant said

  23 Ωραίο!

  24 Πότε πρόλαβαν;

 27. Καλημέρα

  Τι μεζεδάκια θεέ μου, κοίτα λίγο χαμηλά …

  Θα το παίξω σταλεγάκιας και θα θυμίσω πως από τα πρώτα δειλά βήματα μου στον ιστότοπο,σας έλεγα πως η παιδεία έχει πεθάνει στην Ελλάδα. Το πέτυχε αυτό η χούντα και όσοι την διαδέχτηκαν, πριν την χούντα ο λαός πάλευε για το 15% για την παιδεία και μετά για τους μισθούς στρατηγών και παπάδων.

  Το έχω ξαναγράψει :

  Πριν την χούντα : ο παπάς, ο γιατρός και ο δάσκαλος ήταν η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας

  Επί χούντας : στρατηγέ μου, θεέ μου, γιατρέ μου έγινε η καινούργια ραχοκοκαλιά, δλδ μπήκε μπροστά ο στρατηγός και έδιωξε τον δάσκαλο

  Αποχουντοποίηση δεν έγινε ποτέ, μη γελιόμαστε, τις φάμπρικες των συνταγματαρχών τις συνέχισαν οι πολιτικοί με «δημοκρατικό» μακιγιάζ, βάλανε και τους δικαστικούς στο μισθολογικό κόλπο, πετάξανε κι ένα κόκκαλο στους δημοσιογράφους να μην γαυγίζουνε και ενοχλούνε. Με τον κορωνοϊό προβλέπω να πεταχθει από την καινούργια τριάδα σαν περιττός πλέον ο γιατρός και να μπει στο κεφάλι ο βο(υ)λευτής και να δέσει το γλυκό.

  Τόσο απλά και καλή Ανάσταση

 28. Πέπε said

  > > Στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου έβγαινε το μήνυμα που βλέπετε αριστερά, το οποίο προειδοποιούσε ότι η μηδενική χρέωση ισχύει «μόνο για τον παρόν ιστότοπο» και όχι για περιεχόμενο άλλων ιστοτόπων «που έχει ενσωματωθεί στον παρόν ιστότοπο».

  Πρέπει να πω ότι δεν το είχα δει. Βέβαια μπορεί απλώς να μην το παρατήρησα, γιατί εμφανίζεται στη σελίδα όπου κάνεις σύνδεση, πιο χαμηλά από το τέλος της (δικής μου) οθόνης, δηλαδή πρέπει να σκρολάρεις για να το δεις, και αφού τη διαδικασία εισόδου την κάνω μηχανικά με δυο-τρία κλικ σχεδόν χωρίς να κοιτάω, δεν είχα λόγο να σκρολάρω.

  Σε κάθε περίπτωση δε φταίει ο γραμματικός τύπος. Φταίει το όρνιο που έγραψε το μήνυμα. Δεν ξέρω γιατί μέτρο της ορθής γλώσσας, του τι είναι ενσωματωμένο και τι όχι, πρέπει να θεωρείται ο αγράμματος, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αγραμμάτους (υποτίθεται δηλαδή) αλλά με το Υπουργείο Παιδείας.

  Και μια οδηγία προς ναυτιλλομένους: Όποιος θέλει να ανεβάσει ένα βίντεο από το ΥΤ και τον φρενάρει η ιδέα ότι οι μαθητές, αν μπαίνουν με κινητό, θα πρέπει να χρεωθούν για να το δουν, μπορεί να το κατεβάσει στον υπολογιστή του και μετά να το ανεβάσει στο ΠΣΔ σαν αρχείο αντί σαν σύνδεσμο προς άλλο ιστότοπο.

 29. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το σκοιλ ελικικού δεν φαίνεται να τραβάει και πολύ, σήμερα. Συμφωνώ με τον Π2 ότι λείπει το ρεπορτάζ και θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς έγινε.

  Να βάλω κι εγώ ένα κουίζ, χωρίς να θεωρηθεί πρόκληση. Το ακούς καλόψυχε; 😜

  Πόσες μέρες έχει ο μήνας Απρίλης, 30 ή 31;

  Για όσους δυσκολεύονται, η λύση στο παρακάτω βίντεο, μετά το 26′

 30. ΓΤ said

  Ραφαήλ από Άγιο Όρος: «Τόσα χρόνια πήγαινες στην Ανάσταση για δέκα λεπτά, ίσα-ίσα για το «Χριστός Ανέστη» και μετά έτρεχες στο σπίτι για τη μαγειρίτσα. Τόσα χρόνια περίμενες να βγεις μετά τη μαγειρίτσα και να πιεις μέχρι σκασμού, να μεθύσεις και να γυρίσεις ξημέρωμα στο σπίτι. Ούτε ήξερες τι γιόρταζες. […] Και τώρα σε πειράζει που έκλεισαν οι εκκλησίες. […]»

  Πλήρες στο https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agioritis-gerontas-tosa-chronia-pigenes-stin-anastasi-gia-10-lepta-tora-se-pirazi-pou-eklisan-i-ekklisies/

 31. Avonidas said

  Καλημέρα.

  διοτι πλέον οι γυναίκες δεν είναι κλεισμένες στο σπίτι

  Φυσικά και είναι, όπως και οι άντρες άλλωστε. Πλήρης ισότητα! 😉

 32. π2 said

  Λάθος κατάλαβα στο 21, το περιεχόμενο το παρέχουν οι πλατφόρμες.

 33. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 34. ndmushroom said

  Καλημέρα.
  Στην πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ δεν μιλάμε για απλή, αλλά για διπλή ακλισιά, και ως προς την πτώση και ως προς το γένος (εκτός αν ο ιστότοπος έγινε ουδέτερο).

  Όσο για τα κωμικοτραγικά της επιμόρφωσης, είναι δεδομένο ότι μιλάμε για OCR και όχι για μετάφραση. H μετάφραση βγάζει λέξεις. Ακόμα κι αν δεν βγάζουν το παραμικρό νόημα συντακτικά/γραμματικά, παραμένουν λέξεις, όσο κακό κι αν είναι το μεταφραστήρι. Εξάλλου, έχουμε και τα (τυπικότατα για OCR) φαινόμενα της σύμπτυξης των χαρακτήρων (όπως στη δεύτερη φωτό) ή του ανακατέματος διαφόρων αλφαβήτων (https://twitter.com/AthenaDimiDimi/status/1251091614099034112?s=20).
  Αλλά από τι; Θεωρώ απίθανο το κείμενο να υπήρχε σε ψηφιακή μορφή (είτε pdf είτε ιστοσελίδα) και να χρειάστηκε OCR για την μετατροπή του (εκτός αν ο υπεύθυνος για το στήσιμο της ιστοσελίδας είχε καταρτιστεί από τα προγράμματα που έστησε, και δεν ήξερε πώς λειτουργεί το copy/paste. Φοβάμαι ότι πρόκειται για OCR σε χειρόγραφες σημειώσεις κάποιου που έστησε στο πόδι (για να το πω επιεικώς) τις ερωτήσεις, διαβάζοντας στα πεταχτά πληροφορίες από διάφορα ιστότοπα (ακολουθώ πλέον τη γραμμή του υπουργείου παιδείας). 🙂

 35. ΚΩΣΤΑΣ said

  29 Ωχ, μλκ μου, δεν έβαλα το λινκ, το βάζω εδώ

  https://www.kontranews.gr/MEDIA/Sto-kentriko-deltio-eidiseon-toy-Kontra-apopse-o-Alexis-Tsipras

 36. Avonidas said

  Βλέπουμε όμως ότι ο ΠΘ έγραψε: During these trying times

  Πάλι καλά που δε μετέφρασαν «σ’ αυτούς τους δοκιμαστικούς καιρούς»…

 37. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Ήταν λίγο άδικο για τα υπόλοιπα μεζεδάκια το Σκοιλ Ελικικου, τα σκέπασε όλα. 😀
  Να στρέψω λίγο των προσοχή σας και στην πρώτη απάντηση, περί ελαχιστοποίησης της διασποράς παθολόγων στα νοσοκομεία.
  Γιατί βέβαια αν τα νοσοκομεία γεμίσουν παθολόγους, πού θα παν οι υπόλοιποι γιατροί;

 38. Πέπε said

  @30:
  Τόσα χρόνια, μετά το Χριστός ανέστη, ο παπάς εκλιπαρούσε «μη φεύγετε, περιμένει η μαγειρίτσα», πλην ματαίως. Φέτος για πρώτη φορά δε θα χρειαστεί να το πει!

 39. nikiplos said

  Και για να μην λείψει και από το σημερινό η αναφορά στον κορονοϊό:
  Πέθανε απο κορονοϊό ο ιδρυτής του ομίλου της Βιοϊατρικής, Βαγγέλης Σπανός…Ο 76χρονος γιατρός από τη Σίνδο, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Σωτηρία

  Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε, κι αλλού η ζωή μας πάει…

 40. Pedis said

  Νικοκυρη ή για όποιον άλλον γνωρίζει

  Στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου έβγαινε το μήνυμα που βλέπετε αριστερά, το οποίο προειδοποιούσε ότι η μηδενική χρέωση ισχύει «μόνο για τον παρόν ιστότοπο» και όχι για περιεχόμενο άλλων ιστοτόπων «που έχει ενσωματωθεί στον παρόν ιστότοπο».

  τι εννοεί, πώς χρεώνονται οι ιστότοποι στον λογαριασμό κινητού; Καινούρια συστήματα;

 41. nikiplos said

  34@ Αγνοείς κάτι πιο βασικό. Το να χειριστείς ένα πρόγραμμα OCR, απαιτεί όπως και να το κάνουμε κάποιες στοιχειώδεις δεξιότητες, που στερούνται εκείνοι που φιλοδοξούν να τις διδάξουν… κάτι καθόλου σπάνιο στις παραλίες των ΚΕΚ …

 42. nikiplos said

  38@ Ας τους μιλούσε σε γλώσσα που να καταλαβαίνουν, ας τους έκανε ομάδα/γκρουπ/εκκλησία και τότε, ίσως να του έκαναν και παρέα, ακούγοντας και τα εγκώμια υπό άλλες συνθήκες. Κι ας έβαζαν και κάνα όργανο στον ναό. κακό δεν είναι ούτε απαγορεύεται από κανένα δόγμα.

  Αλλά αυτά παθαίνεις όταν γίνεσαι δεκανίκι των ισχυρών εις βάρος του ποίμνιού σου. Χάνεις κάθε δυνατότητα να αποκτήσεις τη δική σου αρχή.

  (Να πούμε πως ο ΓΤ τρολάρει και λίγο, γιατί αν μπεις στον λίκνο και διαβάσεις το κείμενο, ο ιερέας είναι έμπλεος μίσους, τα βάζει με τις εκτρώσεις κλπ)

 43. loukretia50 said

  Καλημέρα!
  Να γελάς μέχρι δακρύων , αφού είμαστε για κλάματα…

  Στην οθονιά για δυνατούς λύτες που αναφέρεται η » Μηνιαία Επίλυση Βακτηριαιμιών…. από μαθημένα* βακτήρια…»
  γράφει : «σχέδιο Προκρούστης» !!! – πόσο ταιριαστό για υψηλού επιπέδου κοπτορραπτική!

  * εννοεί αυτά που μάθαμε πια ή μήπως εκείνα που εκπαιδεύτηκαν?

 44. nwjsj said

  Καλημέρες!

  Η δωρεά στο νοσοκομείο της Δράμας, εκτός από το ωραίο μαργαριτάρι που μας έδειξε σήμερα ο Νικοκύρης, έβγαλε κι άλλο λαβράκι. Πέντε κλίνες ΜΕΘ κόστισαν 200.000 ευρώ, άρα τα 11 εκατομμύρια που η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει στα ΜΜΕ για την καμπάνια του κοροναϊού, η οποία κανονικά είναι δωρεάν, θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί στο δοκιμαζόμενο ΕΣΥ και να έχουν αποδώσει άλλες 275 κλίνες ΜΕΘ.

  Αν κάποιος/-α βρει πόσα μύρια ήταν οι δόσεις που χαρίστηκαν στους καναλάρχες και το συνολικό ποσό που διατέθηκε στα ΚΕΚ του «Σκοιλ Ελικικού Προσθεσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν» & «Μέτζη του νέουκτη», ας κάνει την απλή μαθηματική πράξη για να μας πει σε πόσες κλίνες ΜΕΘ αντιστοιχούν κι αυτά, μπας κι επιτέλους καταλάβουμε πόσο determined in the fight against COVID-19 είναι τούτη η κυβέρνηση τελικά.

 45. spiridione said

  21. Πράγματι, ελάχιστα ρεπορτάζ έχουμε δει, και όχι από τα μεγάλα μέσα. Ένα πολύ μεγάλο πρακτικό αλλά και ουσιαστικό πρόβλημα επίσης είναι ότι η τηλεκατάρτιση τουλάχιστον σε όσα πεδία ξέρω, μπορεί να ολοκληρωθεί σε 6-7-8 ώρες. Για να συμπληρωθούν λοιπόν οι υπόλοιπες ώρες μέχρι τις 67 πρέπει να είμαστε άσκοπα μέσα στην πλατφόρμα και να κλικάρουμε συνεχώς. Αν βγεις από την πλατφόρμα ή αν δεν κλικάρεις δεν περνά ο χρόνος. Γι’ αυτό και παρέτειναν το χρόνο ολοκλήρωσης των 100 (67) ωρών από τα τέλη Απριλίου στα τέλη Μαίου. Ίσως πολλοί βαρεθούν ή δεν έχουν τον χρόνο να το κάνουν αυτό, ειδικά αν μέσα στον Μάιο ανοίξουν κάποιες δουλειές, και έτσι θα χαθούν αρκετά 200άρια.
  Το πιο βασικό για μένα όμως, που δεν θίγει το ρεπορτάζ, και δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση όσο ξέρω, που αποτελεί αν είναι έτσι τη μεγάλη αιτία του σκανδάλου, είναι ότι η ενίσχυση των αποδοχών ελ. επαγγελματικών λόγω της κρίσης είναι επιλέξιμο από τα ευρωπαικά ταμεία μέσω του ΕΣΠΑ. Το έχει πει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας και δεν έχω ακούσει απάντηση.
  Υπάρχει δημοσιευμένο άρθρο του του πρώην γεν. γραμματέα υπουργείου οικονομίας και του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με τεκμηρίωση και έγγραφα. Υπάρχει έγγραφο της Ευρ. ένωσης από αρχές Απριλίου που αναφέρει ρητά για τη δυνατότητα αυτή χρηματοδότησης μέσω του ESF (είναι το ΕΚΤ, Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο, στο οποίο και τώρα εντάχθηκε η τηλεκατάρτιση των ελ. επαγγελματιών). Είναι το πρώτο έγγραφο του άρθρου και στο σημείο με τα κιτρινισμένα γράμματα.
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/238544_espa-kalyptei-epidoma-ton-800-eyro-se-aytoapasholoymenoys-epistimones-horis
  Και άλλα μπορώ να πω αλλά δεν έχω χρόνο τώρα γιατί πρέπει να κλικάρω 🙂

 46. Pedis said

 47. ΓΤ said

  42@

  Είδα εναντίωση, αλλά δεν είδα πουθενά μίσος σε αυτές τις αράδες, και ποτέ δεν τρολάρω.

 48. Pedis said

  Το μεγάλο κόλπο με το 600αρι των επιστημόνων – «Πάρτι» εκατομμυρίων με εταιρίες-φαντάσματα και ξεχασμένες ΜΚΟ

  Για τα μπικικίνια και τα τρικικίνια

 49. ΓΤ said

  42@
  Επίσης, το #37 δεν σημαίνει ότι συντάσσομαι με το περιεχόμενό του. Δόθηκε επειδή είναι μια διαφορετική φωνή, που απέχει πολύ από τους κρωγμούς και τις πράξεις των ρασονιάρηδων ιδίως αυτές τις μέρες.

 50. ΓΤ said

  49@

  το #37 —-> το #30

 51. nikiplos said

  49@ Εντάξει υπερέβαλα κι εγώ λίγο. Πάντως γράφει για εκτρώσεις κλπ. Επίσης παντού ρίχνει τις ευθύνες στο ποίμνιο. Δεν είναι δλδ χαρακτηριστικό ενός σεπτού ιεράρχη.

 52. Voyageur autour de la chambre said

  Να σχολιάσω λίγο και την ανεπίσημη (ευτυχώς!) μετάφραση του πρωθυπουργικού τουίτ:
  Δεν φαίνεται να είναι ακριβώς (ή έστω μόνο) μεταφραστικό το λάθος, ο μεταφραστής γνώριζε ότι «have to» σημαίνει πρέπει αν και αυτό το «θα» στο «θα έπρεπε» δεν καταλαβαίνω πώς προέκυψε. Είναι μάλλον κακή γνώση της ελληνικής, αυτό που ακολουθεί μετά το «αλλά» με κανέναν τρόπο δεν αντιτίθεται σ’αυτό που προηγείται και δεν δικαιολογεί την χρήση αντιθετικού συνδέσμου. Εδώ έπρεπε να προβληματιστεί ο μεταφραστής από αυτό που έγραψε.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  49: Εξακολουθεί να είναι λόγος φανατικός ιερωμένου που επιθυμεί να λειτουργεί η κοινωνία σαν μοναστήρι.

 54. ΣΠ said

  Καλημέρα και καλό Σκοιλ Ελικικού σε όλους.

 55. ΣΠ said

  Η Ραχήλ έχει ξεφύγει.

 56. kpitsonis said

  35 Τι είναι τούτος ρε ; Εκτός του ότι μας έκανε δώρο άλλο ένα νησί ( δίπλα στη Λέσβο και τη Μυτιλήνη ) , μας πρόσθεσε κι άλλη μια μέρα στο χρόνο και τώρα όλοι οι χρόνοι θα είναι δίσεκτοι εκτός από τους μέχρι τώρα δίσεκτους που θα έχουν 367 μέρες. Αλήθεια , πώς θα λέγονται αυτοί ; Αν προσθέσεις και την επαναστατική θεωρία του περί 360 μοιρών , τότε μιλάμε για μεγάλο μυαλό ! Κι αν σκεφτούμε και τη ρήση του ότι κάποια πράγματα μας …εκτίθουν , μιλάμε για τέρας γνώσεων . Και τον είχαμε για πέντε χρόνια πρωθυπουργό !

 57. Γιάννης Ιατρού said

  29: Βλέπω, βλέπω* Κώστα. Καλό Πάσχα 🙂
  Σιγά ρε συ, τι 31, εδώ οι επαΐοντες το έχουν ξεπεράσει προ πολλού

  44: nwjsj 👍 (άντε τώρα να το προφέρεις αυτό το χρηστώνυμο😉 , ούτε από τα μέρη της Χαρούλας νά ΄σουν…)
  Η σπατάλη του δημοσίου χρήματος συνεχίζεται κανονικά χωρίς να υπάρχει αύριο. Κάνουν δωράκια σε αυτούς που τους βοήθησαν να γίνουν κυβέρνηση. Μια ζωή κλέφτες, πάντα κλέφτες…

 58. CitizenMitsos said

  Εγώ μπήκα στο μπλογκ για να βρω την ετοιμολογία των λέξεων «σκοιλ ελικικού», αλλά όλοι το έχετε ρίξει στο καλαμπούρι…

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και τον είχαμε για πέντε χρόνια πρωθυπουργό !»
  Έλα ντε! Χαλάσαμε και το φοβερό σερί καλλιεργημένων και αποτελεσματικών πρωθυπουργών που είχαμε…Ευτυχώς, τώρα έχουμε ξεκινήσει καινούργιο. 😉

 60. ΚΩΣΤΑΣ said

  57α Καλά εσύ Γιάννη μου το τερμάτισες, υπερέβης το εσκαμμένα, άκου στις 32 του μηνός! 😉

  Καλή Ανάσταση σε ‘σένα, στον Νικοκύρη και σε όλες/ους εδώ μέσα! 😀

 61. kpitsonis said

  59 Μα εδώ δεν πρόκειται περί καλλιέργειας και αποτελεσματικότητας , αλλά περί …σφαιρικής βλακείας !

 62. Γιάννης Ιατρού said

  Τι έγραφα προχθές το απόγευμα;
  Και να, σήμερα, παρ΄ όλες τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΑΑΤ Βορίδη🙄: Σημαντικές ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια παρατηρούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως στην Αττική. Πάλι κομπίνες, στημένες, προφανώς για να τα ‘κονομήσουν οι μεγαλέμποροι και οι εισαγωγείς εις βάρος των δικών μας τσοπαναραίων..

  Αλλά σαν να μην έφτανε, τα παπαγαλάκια (εδώ πιθανώς να πρόκειται για τον γνωστό (οΘντκ) δημοσιογράφο🤢) άρχισαν να βάζουν φωτό της Κεντρικής Αγοράς από τα Χριστούγεννα του 2019/2020 για να δείξουν πως υπάρχει επάρκεια!
  ΞΕΦΤΙΛΕΣ, μιά ζωή με fake φωτό, χόακες και ψεύτικες ειδήσεις…

 63. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  18.04.2020, 13:02
  Ο Γλέζος, ο Σάντας, η σημαία και τρεις πατριώτες δικαστές
  Απόστολος Κοκόλιας*

  Πώς ολόκληρο τον Ιούνιο του 1941 τρεις ευφυείς και θαρραλέοι πρωτοδίκες, στους οποίους είχαν ανατεθεί οι ανακρίσεις για την υποστολή του ναζιστικού συμβόλου από την Ακρόπολη, παραπλάνησαν τους Γερμανούς με στόχο να μην αποκαλυφθούν οι δράστες, αλλά και να μην πληρώσει με βάναυσα αντίποινα ο αθηναϊκός λαός.

  https://www.efsyn.gr/politiki/239704_o-glezos-o-santas-i-simaia-kai-treis-patriotes-dikastes

 64. LandS said

  https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/93511071_106325984384233_2083446497365458944_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=UB7uIWM2CSUAX-hZYO4&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&oh=0c19db3c98f345eaea906e178a5541ac&oe=5EC0FE35

  Μα να σου πω!

 65. nwjsj said

  @ 55 – ΣΠ
  Η Rachel στην πραγματικότητα γι’ αυτό κόπτεται: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/rachil-makri-me-apilite-giati-ime-christiani-ke-thelo-na-kinoniso-to-tou-kyriou-mou/

  @ 57 – Γιάννης Ιατρού
  Το χρηστώνυμό μου θα μπορούσε να ήταν εμπνευσμένο κι από τη βυσσ’ννννί θύελλα του Λαζόπουλου, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια επιλογή γραμμάτων τόσο τυχαία ώστε να βγουν όλα σύμφωνα. Σήμερα διαπιστώνω ότι πρέπει να προκαλεί την ίδια εγκεφαλική σύγχυση με τα «Σκοιλ Ελικικού Προσθεσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν» & «Μέτζη του νέουκτη»… Κι αφού ήδη ‘κάνω καριέρα’ με το γλωσσοδέτη αυτόν, τότε είναι αργά για να τον αλλάξω τώρα πια! Ο κ. Μαρτίνος στο σχόλιο 26 κάτω από το εξαιρετικό ηθογραφικό του διήγημα «Πιο καλά ένα γάδαρο» είχε κάνει μια πολύ τιμητική και ευρηματική ανάγνωση του χρηστωνύμου μου: https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/01/martinos-8/ Τον ευχαριστώ πολύ! Πάντως, ας το πάρει το ποτάμι, γιορτάζω 5 Μαΐου κι ευτυχώς δεν με λένε Εφραιμία.

 66. spiridione said

  45. Συν., κάποια πράγματα ακόμα. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, με την έναρξη του προγράμματος και ανεξαρτήτως αν παρακολουθήσει ή όχι ο ελ. επαγγελματίας την τηλεκατάρτιση, θα εισπράξει σαν προκαταβολή τα 400 ευρώ (από τα 600), χωρίς να μπορούν να ζητηθούν πίσω αν δεν παρακολούθησε το πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για τους παρόχους κατάρτισης (ΚΕΚ), που θα εισπράξουν προκαταβολή 20 ευρώ το κεφάλι (από τα 420 ευρώ που δικαιούνται) ανεξαρτήτως αν ο ωφελούμενος παρακολουθήσει την τηλεκατάρτιση. Όλα τα παραπάνω είναι καραμπινάτη απάτη, που σε κανονικές συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να συγχρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από κονδύλια της Ε.Ε. Προφανώς η κυβέρνηση επαφίεται στο ότι η ΕΕ θα κάνει τα στραβά μάτια λόγω της κατάστασης. Όμως με την ίδια λογική γιατί δεν έδινε το ποσό απευθείας σαν ενίσχυση χωρίς μεσάζοντες, πόσο μάλλον υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από την ΕΕ (βλ. παραπάνω σχόλιο);

  Και υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος και την ΚΥΑ διαδικασίας πληρωμών που εκδόθηκε, ο ελ. επαγγελματίας ωφελούμενος θα εισπράξει το υπόλοιπο ποσό του «εκπαιδευτικού επιδόματος», αφού ολοκληρώσει τις διδακτικές ώρες κατάρτισης (100 διδ. ώρες μέχρι τέλος Μαίου).
  Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ γράφει: «Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, καταβάλλεται η δεύτερη δόση του εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους 200€».

  Για τους παρόχους κατάρτισης, η υπόλοιπη αμοιβή τους για τις υπηρεσίες τηλεκατάρτισης, ποσού 400 ευρώ το κεφάλι (470 ευρώ απ’ το οποίο βγάζουμε τα 50 που αφορούν την προαιρετική πιστοποίηση, μείον προκαταβολή 20 ευρώ = 400), θα καταβληθεί ως εξής, βάσει της ΚΥΑ: «Ποσό ύψους 400€ ανά ωφελούμενο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης. Στην περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης, το ποσό της αμοιβής του παρόχου μειώνεται αναλογικά ως προς τις ώρες που δεν υλοποιήθηκαν (β΄ δόση)».

  Εδώ γεννάται το ερώτημα ότι με βάση τα παραπάνω και όπως είναι διατυπωμένα, αν ο ωφελούμενος ελ. επαγγελματίας δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα δεν θα πάρει το υπόλοιπο του επιδόματος των 200 ευρώ. Αλλά όμως ο πάροχος κατάρτισης θα πληρωθεί τα 400 ευρώ, αφαιρουμένων των ωρών που δεν υλοποιήθηκαν.

  Click to access KYA_Plhrwmwn.pdf

 67. ΓΤ said

  51@
  Σαφώς δεν περιμέναμε λόγο γιαννουλάτειου ήθους, αλλά, βρε αδερφέ, αυτό το «έμπλεως μίσους» είναι meta-τρολ 🙂

 68. Μαρία said

 69. Pedis said

  Στην Κέρκυρα τίμησαν το έθιμο με τα μπότια

  Και στην Ήπειρο το συνήθιζαν/συνηθίζουν(;) να σπάνε τα μπότια στο κεφάλι του Οβριού κατά την πρώτη Ανάσταση.

 70. Pedis said

  Τι θα γίνει τα μεσανυχτα; Επιτρέπεται τουλάχιστον να διαδοθεί και φέτος το αναστάσιμο μήνυμα με το κρέμασμα και κάψιμο του Ιούδα έξω από τις εκκλησίες ή οι κουλσεβίκοι το απαγόρευσαν κι αυτό;

  Tουλάχιστον, έφτασε με ασφάλεια το Άγιο Φως; Ανησυχώ.

 71. ΓΤ said

  70@
  O αναπτηράκιας έκανε καλά τη δουλειά του πριν από λίγο, και ο αρχηγός κράτους θα αφιχθεί στις 18:00…

 72. ΓΤ said

  @16, 19α

  Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, στο Ληξούρι, το άγαλμα του Λασκαράτου (Θανάσης Απάρτης, 1961) έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε το Αργοστόλι να βλέπει τα νώτα του 😉

 73. Spyros said

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

  «Διδαχθείσα ύλη»: «Βαριές» αυτές οι παθητικές μετοχές, παρ’ όλο που δεν είναι λάθος να χρησιμοποιούνται. Προσπαθώ να τις αποφεύγω στον γραπτό λόγο. Είχε κάποτε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο με τίτλο «Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας» της Ιωάννας Παπαζαφείρη (δεν θυμόμουν το όνομα, τώρα το βρήκα γκουγκλάροντας). Το είχα απλά ξεφυλλίσει και θυμάμαι ακόμα ότι ήταν πολύ αρνητική (και ορθά) στη χρήση αυτών των μετοχών όπως και των καταλήξεων -χθεί, -σθεί κλπ. Προσωπικά δυσκολεύομαι να γράψω «να δημοσιευτεί» ή «να επισπευστεί», προτιμώ το -υθεί, -σθεί. Νομίζω όμως πως θα πρέπει να το συνηθίσω, είναι απλούστερο και άρα καλύτερο.

  Επανδρώνω: Μου θυμίζει έντονα αυτά τα τόσο αντιπαθή μεταφραστικά δάνεια, που «αξιοποιούσαν» (νάτο!) οι λόγιοι στο παρελθόν και μας τα κληροδότησαν… το «στελεχώνω» είναι καλύτερο, παρ’ όλο που οι άνδρες και τα στελέχη είναι άνθρωποι, ο εξοπλισμός και τα εφόδια είναι άψυχα. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια… και τα στελέχη μπορεί να είναι άψυχα…

  27 Δεν πολιτικολογούμε, λεξιλογούμε. Όμως, μια νύξη: δεν ξέρω αν πέταξαν ένα ξεροκόμματο στους δημοσιογράφους για να σιωπήσουν… πάντως μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η γενική σιωπή για την περίοδο από τις 25-11-1973 μέχρι την εισβολή του Αττίλα. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ερευνηθεί διεξοδικά αυτή η εποχή ως προς τα πρόσωπα που τότε άρχισαν να συμμετέχουν στα κοινά και εξακολούθησαν και μετά τη μεταπολίτευση παρά την αποχουντοποίηση…

  Καλή Ανάσταση και στον «φιλοξενούντα» και στους «φιλοξενούμενους» σχολιαστές και καλή δύναμη σε όλους…

 74. ΓΤ said

  Μετά τον ιό, καλά να ‘μαστε, όποιος ρισκάρει να ανοίξει φαγάδικο με ταμπέλα «Μέτζη του Νέουκτη» θα _εστεί στο τάλιρο…

 75. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  61 – Ενώ η τετράγωνη βλακεία έχει άλλη χάρη, είναι και πιο ευκολοχώνευτη. Δημιουργεί ένα μικροπρόβλημα στην έξοδο βέβαια, αλλά άμα την συνηθίσεις, όσο κι αν τσούζει, δεν την αλλάζεις με τίποτα.

 76. Λείπει κι ο Σκοίλος ρε γμτ, αυτός θα ξέρει για το ελικικού.

  Πάντως, μέχρι τότε είναι ταμάμ για στρατιωτικά περίπολα:

  -Αλτ! Σκοιλ Ελικικού!
  -Μέτζης του νέουκτη.
  -Πέρνα.

 77. loukretia50 said

  Το λαπιτόπι της κόρης μου ουδέποτε με αναγνώρισε ως νόμιμη administrator.
  Όταν τη βλέπει στην οθόνη συγκινείται και κολλάει. Μετά θυμώνει και απέχει από το ίντερνετ.
  Ομοίως σε κείμενα ελαφρώς νοσταλγικά ή ιστοριούλες δικές μου – προφανώς σνομπάρει.
  Φυσικά αντιδρά και στα updates, κορονιασμένα ή όχι. και αρνείται πεισματικά να συνεχίσει.
  Δεν παρακολούθησα τα προτεινόμενα σεμινάρια, αυτό φταίει νομίζω!
  so,
  Με ποικίλα τηλεραντεβού σε εκκρεμότητα, δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να ξανασυνδεθώ, οπότε σας εύχομαι χρόνια καλά με υγεία, ιδιαίτερα στους προσφιλείς ξενητεμένους, φίλους, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς!

  Avonidas, εύχομαι να σ΄αρέσει αλλά να μη σε εκφράζει! https://youtu.be/O9f11SXFFXE Εύχομαι να ξανανταμώσουμε κάποια στιγμή!

  Neokid (εύχομαι να μην ξέμεινες εν Αραπία!) Κράτα γερά! I’ll be back!

 78. loukretia50 said

  Χχτήνος, καλό!!
  πιο ταιριαστό νομίζω το «πέρνα… στραβάδι!»

 79. ΓΤ said

  Ελεύθερα τα χρυσαυγιτόσκυλα για χτες. Η δικάσιμος στις 23.11.2020.

 80. Λοζετσινός said

  Χρόνια σας πολλά!
  Μόλις τώρα είδα αυτό:
  στο in.gr
  Ελένη Ράντου : Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να είναι μόνο λοβοτόμηση

  Εντάξει καρατόμηση υπάρχει, αλλά εγώ πρώτη φορά διαβάζω για λοβοτόμηση κι όχι λοβοτομή
  Παρακαλώ του κ.κ. φιλολόγους του ιστολογίου να μας δώσουν τα φώτα τους.
  Το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής δεν μου βγάζει τίποτα…

 81. Μαρία said

 82. Theo said

  Καλημέρα!

  @30 κα:
  Αυτός ο π. Ραφαήλ μάλλον δεν είναι ιερέας, δηλαδή είναι απλός μοναχός, και ασφαλώς δεν εκφράζει το Άγιο Όρος αλλά τον εαυτό του. (Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με δύο αγιορείτες, πρώην πρωτεπιστάτες -κάτι σαν προέδρους για ένα χρόνο της αυτόνομης ομοσπονδίας των είκοσι αγιορείτικων μονών- και δεν τον ξέρουν*).

  Δεν μου αρέσει που κρίνει συλλήβδην όλους τους πιστούς που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των εκκλησιών και δικαιώνει κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό του, σαν τον Φαρισαίο της παραβολής.
  Ο ίδιος ζει μέσα στην ασφάλεια της αυτόνομης περιοχής του ΑΟ και δεν έχει στερηθεί τις ακολουθίες του ούτε τη θεία μετάληψη, άρα κρίνει εκ του ασφαλούς και φαίνεται πως του λείπει η ενσυναίσθηση.
  Ίσως να έχει δίκιο για πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους. Αλλά υπάρχουν και άλλοι πολλοί που εκκλησιάζονταν τακτικά και έμεναν και στη Θ. Λειτουργία μετά την Ανάσταση, κι αυτούς τους αδικεί.

  Όσο για την ευθύνη μας για την πανδημία, κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία όπως την εκφράζει σε πρόσφατη συνέντευξή του ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεολόγους, ο Jean-Claude Larchet, αυτή είναι συλλογική δεν μπορεί κανείς να την εξατομικεύσει (ο Larchet αναφέρει την απάντηση του Χριστού στην ερώτηση ποιος αμάρτησε, ο τυφλός ή οι γονείς του: «Ούτε αυτός, ούτε οι γονείς του») κι οφείλουμε όλοι οι πιστοί να αισθανόμαστε υπεύθυνοι για το κακό που υπάρχει στον κόσμο, μια και όλοι έχοντας αθετήσει τον Νόμο του Θεού, άλλος λίγο άλλος πολύ, είμαστε υπεύθυνοι για τη διατάραξη και αταξία του κόσμου που δημιουργήθηκε «καλός λίαν» (βλ. εδώ

  @38:
  Στην Έδεσσα η τελετή της Αναστάσεως γίνεται στην κεντρική πλατεία, όπου συναντιώνται οι πιστοί όλων των ενοριών. Όταν ήρθε στην πόλη ο Καλλίνικος, ένας άγιος κατά πάντα επίσκοπος, οι περισσότεροι έφευγαν στα σπίτια τους μετά την τελετή και κάποιες δεκάδες πήγαιναν στις ενορίες τους για τη θεία Λειτουργία. Μόλις τελείωνε η τελετή, ο Καλλίνικος φώναζε: «Πού πάτε, χριστιανοί; Δεν τελειώσαμε! Ψάλαμε «Ἀναστήτω ὁ Θεὸς καὶ διασκορπισθήτωσαν οἱ ἐχθροὶ αὐτοῦ», όχι οι φίλοι Του!»

  Στα δεκαεφτά χρόνια που έζησε ο Καλλίνικος, οι εκκλησιές όλο και γέμιζαν με περισσότερο κόσμο μετά την Ανάσταση, μέχρι ασφυξίας τελικά. Τους έπεισαν το πράο, μειλίχιο και ταπεινόφρον ύφος και ήθος του.

  *Ίσως είναι αυτός στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=WEKOkZ1Dt8w και https://www.youtube.com/watch?v=NGLqIGxqLx8

 83. Theo said

  @82:
  Φυσικά, αν όσα λέει τα λέει για τους χρυσαβγίτες που όψιμα έγιναν ούλτρα Ορθόδοξοι και για κάποιους εθνικιστές που βλέπουν και θέλουν την Ορθοδοξία δεκανίκι της ιδεοληψίας τους και δεν μετέχουν στη ζωή της, παρά μόνο στις μεγάλες γιορτές, καλά τα λέει 🙂

 84. 77 Αυτό με το λαπιτόπι λύνεται εύκολα, με μια τηλεκατάρτιση. Θα πάρεις κι εξακό.😁😜😎

 85. Theo said

  @44:
  Κι εγώ μόλις είδα το χρηστώνυμό σου, το διάβασα: Νόηση 🙂

  @46:
  Κοροϊδεύατε προχθές τον Αλαβάνο, θεωρώντας ανέφικτη την πρότασή του για την περιφορά του Επιταφίου από τον ιερέα μόνο, και να που κάποιος την πραγματοποίησε:

  Ένας ιερέας, τρεις ψάλτες, κι οι πιστοί στις εισόδους των σπιτιών ή στα μπαλκόνια τους.
  (Αν δει κανείς βυζαντινές τοιχογραφίες, θα διαπιστώσει ότι οι άγγελοι στην Ουράνια Θεία Λειτουργία λιτανεύουν μόνο το υφαντό με τον Επιτάφιο. Έτσι γίνεται μέχρι σήμερα στο Άγιο Όρος και σε άλλα μοναστήρια. Το κουβούκλιο μάλλον είναι νεότερη προσθήκη.)

 86. Μαρία said

  83
  Δεν είναι φανερό οτι επιτίθεται στους υποκριτές;

  Αυτόν που καταριέται να ακούσεις https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/17/pasxa-6/#comment-647105
  Προτείνει και ντιμπέι μεταξύ του «καθεστωτικού Τσιόρδα» και του Ιωαννίδη. Δικτυωμένος ο παπάς.

 87. Vasilis Promponas said

  «εξ αποστάσεως» κατάρτιση,
  εξ αποστάσεως «κατάρτιση»,
  «εξ αποστάσεως» «κατάρτιση»,
  «εξ αποστάσεως κατάρτιση»

  Εκφραστικός πλούτος – η δύναμη της γλώσσας.

  Καλές γιορτές, και ξουτ στον κορονοϊό.

 88. Μαρία said

  85
  Ένας ιερέας, τρεις ψάλτες κι ένας κάμεραμαν 🙂

 89. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  40 Εννοεί ότι αν συνδεθείς από κινητό στον ιστότοπο για ναπαρακολουθήσεις το μάθημα είναι δωρεάν, αν όμως υπάρχει στο υλικό υπάρχει ενα βίντεο του γιουτούμπ ή αλλος εξωτερικός λίκνος, θα το πληρώσεις.

  49 Εχουν και στην Ιταλία φατσομπούκι 🙂

  63 Μπράβο, δεν το ήξερα!

 90. ΓΤ said

  86@

  Ο Βασίλης Βολουδάκης…

 91. π2 said

  85: Ένας ιερέας, τρεις ψάλτες κι ένας εικονολήπτης που παρακολουθεί το σύνολο της περιφοράς, θα πρόσθετε ένας κακεντρεχής.

  Ωραίο αυτό με το υφαντό, δεν ήξερα την αγιορείτικη συνήθεια. Σαν την πορεία των Παναθηναίων με τον μικρό πέπλο της Αθηνάς (εκτός από τον μεγάλο πέπλο της Αθηνάς Παρθένου, κατάρτι στο καράβι της πομπής των Μεγάλων Παναθηναίων, περιφερόταν και ο πέπλος του ξοάνου της Αθηνάς Πολιάδος).

 92. π2 said

  Α, με πρόλαβε η Μαρία, όσο έψαχνα για τους πέπλους.

 93. sarant said

  65 Nόηση, καλό.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  65β: 🤗 χαχα, αυτός ο Δημήτρης, πετυχημένο, ό,τι είδε διάβασε! Πολύ καλό.
  tnx, Με κάτι τέτοια μεγαλώσαμε 👍🤩🥰 🙂

 95. aerosol said

  #16
  Ισχύει η διαμάχη Αργοστολιού-Ληξουριού, κάτι που παρατηρούμε και σε άλλους τόπους. Διεξάγεται με χιούμορ και δεν εξηγεί καθόλου τα φασιστικά σχόλια -και σε τέτοιο πλαίσιο δεν θα είχε κανένα νόημα η «απέλαση».

 96. Πέπε said

  95
  Δεν έχω καμία εμπειρία Κεφαλονιάς, απλώς ξέρω όπως όλοι ότι υπάρχει αυτή η διαμάχη. Αλλά σχετικά με το ότι αυτά γίνονται κι αλλού, έχω να πω ότι δε γίνονται παντού με χιούμορ, ή μόνο με χιούμορ.

 97. Μαρία said

  91
  Ο επιτάφιος έτσι κι αλλιώς είναι λειτουργικό άμφιο, δεν είναι το κουβούκλιο.
  Μετά το 6:20 Φέτος είδα και κάποιον ιερωμένο με μάσκα, μαύρη ασορτί με το ράσο.

 98. Theo said

  @86α:
  Μπορεί να απευθύνεται στους υποκριτές, αλλά δεν έχει κι έναν καλό λόγο να πει για τους συνειδητούς πιστούς που σύχναζαν κάθε Κυριακή και γιορτή στην Εκκλησία. Κι επειδή έχω γνωρίσει αναγνωρισμένους αγίους αγιορείτες (Παΐσιο και Εφραίμ) αλλά και άλλους που έχουν τέτοια φήμη (σαν τον Αιμιλιανό, ηγούμενο της Σιμωνόπετρας ή τον Χαραλάμπη της Διονυσίου) νιώθω πως αυτοί δεν θα έπαιρναν αυτό το καταγγελτικό ύφος αλλά θα έσκυβαν στον πόνο των πιστών με μεγάλη κατανόηση.

  @86β:
  Τον π. Βασίλειο Βολουδάκη τον θυμάμαι διάκο στα 80ς, στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων. Δεν διαβάζω «Ορθόδοξο Τύπο» αλλά πληροφορούμαι πως ήταν (είναι; ) διευθυντής του και λαύρος κατά του Οικ. Πατριάρχη, του Πατριαρχείου και των περισσότερων Ορθοδόξων αυτοκεφάλων Εκκλησιών, κατηγορώντας τους για οικουμενισμό, κλπ. Είναι ακραίος, και δεν θέλω να συγχύζομαι ακούγοντάς τον ή διαβάζοντας άρθρα δικά του και των ομοίων του (όπως του κάποτε φίλου π. Θεοδώρου Ζήση).

 99. Theo said

  @91:
  Ναι, λειτουργικό άμφιο. Σωστά με διορθώνεις.

 100. Κιγκέρι said

  Διαβάζω για Λασκαράτο και Ληξούρι και θυμήθηκα την αρχή από το «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα»

  Όντις έπλασε ο Θειός την Οικουμένη,
  το Ληξούρι, και τόσους άλλους τόπους…

  Να ευχηθώ Καλή Ανάσταση, καλή λευτεριά και καλή αντάμωση με τους αγαπημένους σας!

 101. Theo said

  Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!

 102. … αναγνώστες διάβασαν «ημεδαπός»,
  τους θύμισε κάτι αυτή η άγνωστη λέξη …

  Εικάζω πως η λέξη θύμισε
  ημιεδαπός,
  ο μη καθ’ ολοκληρίαν και πλήρως εδαπός
  (που δεν είναι 100% από εδεπά,
  κάτι σαν ημιώροφος).

 103. Pedis said

  Ε ρε τι κωλοφαρδία είχε αυτό το παιδί να χάσει τις εκλογές!

  Φανταστείτε να του έλαχε να είναι με επιδημία κορονοιού πρωθυπουργός και να είχε να τα βάλει με τη παπαδίστικη μαφία και τα τόσα δήθεν θρησκευόμενα γίδια που τους ακούνε, τους υπακούνε και τους ακολουθούν χωρίς να έχει ούτε τη θέληση ούτε τα κότσια.

 104. Μαρία said

  99
  Εμείς μορφωθήκαμε http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=02-00641&tab=01

 105. 104 Κι εμείς μπορεί να μην πήγαμε κατηχητικό… αλλά το ίδιο βιβλίο το κάναμε στην έκτη Δημοτικού 😉

 106. kpitsonis said

  75 Δεν κατάλαβα την τετράγωνη λογική σου , αλλά για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις !

 107. Pedis said

  Ε ρε ταλέντα που χάνει η εκκλησία λόγω της πατριαρχικής κοινωνικής καθυστέρησης που πρεσβεύει!;

  Φαντάσου Μαρία … μεχρι και αρχιεπισκόπα θα μπορούσες να φτάσεις και επειδή εισαι κι από μόνη σου σαινι και επειδή δεν θα είχες και πολύ συναγωνισμό … 🙂

 108. … γίνεται λόγος για «Κάλυψη διδαχθείσας ύλης». Η διδαχθείσα ύλη όμως δεν μπορεί να καλυφθεί …

  Χρειάζεται νομοθετική διευθέτηση για την
  Άρση της Διδάχθειας,
  όπως έκανε ο σοφός Σολομών.

 109. sarant said

  108 🙂

 110. Μαρία said

  105
  Σε παιδική βερσιόν και στη δημοτική. Τα σταυρόλεξα όμως ζητάν τη λέξη αήρ κι όχι τον αέρα που μάθατε εσείς 🙂
  http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=01-19895&tab=01

  107
  Ψάλτρια θα ήθελα να γίνω 🙂

 111. # 73

  Ξεροκόμματο ήταν, εκτός από τους λίγους που έχουν μεγαλοπιαστεί οικονομικά, η μέθοδος είναι γνωστή αλλά δεν γράφεται. Θυμήσου την σφαγή με τα ταμεία, των δημοσιογράφων έμεινε απείραχτο αρκετές φορές και με κά;ατι διπλοτριπλοσυνάξεις αν εργαζότανε σε δυο-τρείς εφημερίδες. Την συνέχεια στα μνημόνια δεν την πολυπαρακολούθησα.

 112. Pedis said

  # 110β – δεν επιτρέπεται ακόμη στις γυναίκες να γίνουν ούτε ψάλτριες, έτσι;

 113. Σωτήρς said

  Ο παπα Βολουδάκης έχει φτιάξει και κόμμα, την «Κοινωνία – Συνεχιστές του Καποδίστρια». Το πνευματικό του κέντρο το λέει «Υπακοή» στην Μαυρομιχάλη. Τρομοκρατεί σταθερά την ενορία στα κηρύγματα και στο πνευματικό κέντρο. Τουλάχιστον τους άφησε να βλέπουν ίντερνετ μιας και κάνει ζωντανές εκπομπές.

 114. Οι Ρώσοι έχουν ψάλτριες, και πολύ ωραία χορωδία στη Ρώσικη εκκλησία στη Φιλελλήνων στης Κασσιανής.

 115. π2 said

  112: Ψάλτριες υπάρχουν, έχουν και σύλλογο νομίζω. Αν έχω καταλάβει καλά, πολλοί ιερείς δεν τις δέχονται στη λειτουργία.

 116. Pedis said

  # 114 – ψέλνουν μαζί με τους άντρες ψάλτες δίπλα-δίπλα ή μόνες τους, από … γυναικωνίτη; 🙂

 117. Pedis said

  Τώρα, μούρθε κι άλλη απορία (που έχω κάτι αιώνες να πατήσω σε εκκλησία): διατηρείται ακόμη οι γυναίκες αριστερά και οι άντρες δεξιά;

 118. Pedis said

  # 115 – καλά είναι αυτά, δεν λέω, αντι να περνάνε τον καιρό τους μόνο με σταυροκοπήματα και γονυκλισίες …

 119. nikiplos said

  115@ Εδώ Gee μπορείς να θαυμάξεις έναν γνήσιο μπαοκτζή:

 120. ΣΠ said

  104
  Και εγώ αυτό το βιβλίο έκανα στο τότε γυμνάσιο αλλά δεν θυμάμαι Χριστό (κυριολεκτικά).

  116
  Έχω δει ψάλτρια σε ψαλτήρι μαζί με 4-5 ψάλτες.

 121. ΣΠ said

  108
  Σολομών;

 122. Pedis said

  Αν ήμανα γυναίκα και είχα θρησκευτικές προλήψεις θα διάλεγα άλλο μαγαζί …

  Γενικά, για άντρες και γυναίκες δεν υπάρχουν πολλές αξιοπρεπεις επιλογές, εκτός ίσως από κάποιες societies of friends, η καθεμιά με τους δικούς της κανόνες, τις οποίες θα μπορούσαν να δοκιμάσουν οι επιμένοντες/ουσες στη συλλογική θρησκευτικη πρόληψη:

  οι κουάκεροι είναι αντιμιλιταριστές, πασιφιστές, αρνητές στράτευσης, δεν έχουν πολλές λειτουργικές περικοκλάδες, καμια σχέση με την ειδωλολατρεία ή τον τιμωρό ή μπιγκ μπράδερ θεό, είναι αφιερωμένοι στην κοινωνική αλληλεγγύη και μάλιστα σε πολύ επικίνδυνες αποστολές χωρίς ιεραποστολικό έργο (δηλ. δεν τα πρήζουν όσους βοηθάνε),

  υπάρχουν δε και κουάκεροι προερχόμενοι από διαδικασία διαλεκτικής αντίφασης και σύνθεσης: είναι non theists!

 123. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 124. dryhammer said

  119. Κάπως έτσι δεν έγινε κι εκείνος;

 125. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  23, Νίκιπλε
  Με όσα γράφεις για τα περί λειτουργίας και ποιότητας των ΚΕΚ, συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Απασχολήθηκα κι εγώ στον χώρο, σε διάφορων ειδών σεμινάρια, καταρτίσεις κλπ. (και “εξ αποστάσεως“).
  Τα αποτελέσματα και η ποιότητα κυρίως σχετιζόταν με το είδος της κατάρτισης (αν και κατά πόσον ήταν επιδοτούμενη, σε ποιους πραγματικά απευθυνόταν, ποιος ήταν ο φορέας ανάθεσης, ποιο ΚΕΚ την αναλάμβανε κ.τ.ό).
  Σε κλίμακα 0 έως 10, θα τις αξιολογούσα από 2 έως 9.
  Για τις τρέχουσες καταρτίσεις-μαϊμού θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε (τουλάχιστον κάποιοι από εμας… ) μάλλον κλίμακα από 0 έως 10.

  Αλλά, για τα υπόλοιπα που αναφέρεις -ότι η κυβέρνηση βρήκε αυτόν τον τρόπο επειδή διαφορετικά θα έχανε τα λεφτά ή δεν θα εγκρίνονταν λόγω ΕΣΠΑ οι ενισχύσεις αυτές- ο Spiridione (σχ. 45 και 66) τα λέει αναλυτικότα.
  (Δες και το προχθεσινό νήμα https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/16/pasxa-5/#comments – σχ. 78, 80, 82 κλπ)

 126. π2 said

  Χρειάστηκε να γκουγκλίσω τον nontheism. Δεν έγινα σοφότερος. Καλύπτει λέει διάφορες στάσεις ως προς το θείο, συμπεριλαμβανομένων των εξής -ισμών: agnosticism, ignosticism, ietsism, skepticism, pantheism, atheism, strong or positive atheism, implicit atheism, και apatheism.

  Η κόλαση του μεταφραστή… Άντε να διακρίνεις agnosticism και ignosticism, ο δε ιετσισμός (κάτι σαν οτιναναιισμός) πολύ πλάκα είχε.

 127. Μαρία said

  120β
  Κι εγώ έχω δει μόνη της αλλά δεν ήταν επαγγελματίας, ήταν ας πούμε σαν τον Τσιόρδα.

 128. Πέπε said

  126

  Το σκέπτισισμ είχα συνηθίσει να το βλέπω γραμμένο με sc- (κόντρα στους κανόνες προφοράς).

 129. Μαρία said

  126
  Οι απαθεϊστές είναι μήπως επικούρειοι;

 130. Theo said

  @104, 105, κα:
  Μωρέ μπράβο! Εγώ δεν θυμάμαι τίποτα 😦

  @110β, κα:
  Ψάλτριες υπάρχουν σε κάποιες ενορίες. Θυμάμαι ψάλτριες στη μητρόπολη Αθηνών, δίπλα στον Περιστέρη.
  Μέσα στους οχτώ πανεπιστημιακούς οι δύο είναι καθηγήτριες βυζαντινής μουσικής (η Μαρία Αλεξάνδρου στο ΑΠΘ κι η Φλώρα Κρητικού στο ΕΚΠΑ). Συνάδελφός τους παραπονιόταν ότι δεν προσπάθησαν να αναπτύξουν και εξελίξουν το ψάλλειν γυναικείᾳ φωνῇ (η μία μάλλον γιατί δεν τη βοηθά η φωνή της). Ο ίδιος πηγαίνει σ’ ένα μοναστήρι κοντά στη Νάουσα, όπου έχουν καταφύγει μοναχές από τη Συρία και ψάλλουν υπέροχα. Γιατί άλλο το να μελοποιεί κανείς ύμνους για ανδρικές φωνές, κι άλλο για γυναικείες.

 131. ΣΠ said

  128
  Με c για τους Άγγλους, με k για τους Αμερικάνους.

 132. Χαρούλα said

  # 23,125, τα ΚΕΚ ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό. Ήταν ένας εύκολος τρόπος να διανεμηθούν κονδύλια σε εκπαιδευόμενους, εκπαιδευτές και στα ίδια τα ΚΕΚ με τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα. Αφού έγιναν πολλές κομπίνες, έμειναν απλήρωτοι αρκετές φορές εκπαιδευτές-εκπαιδευόμενοι, καταχράστηκαν κονδύλια, βρέθηκαν στα δικαστήρια(πχ ΔΠΘ) , μπήκαν τελικά κάποιοι λίγοι κανόνες. Μια κάποια βελτίωση. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως(ίσως λόγω ιδεολογίας) αν έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν, γιατί δεν τα έδωσαν σε ΚΕΚ του δημοσίου. Να πούμε άντε δεν πειράζει, για το κέρδος των ΚΕΚ..

  #116,117 Pedis τηρείται το αριστερά οι γυναίκες, σχεδόν απόλυτα. Στα δεξιά όμως είναι οι άνδρες, και λόγω ποσότητας, στέκονται και γυναίκες.( δεξια/ αριστερα, μπαίνοντας/βγαίνοντας😂)
  Σε κάποιο τοπικό κανάλι της Ασπροβάλτας που βλέπουμε(Λυδία), «χριστιανικό», στις ακολουθίες εχει μόνο γυναίκες, θεούσες, ψάλτριες.
  Τώρα που τα έμαθες, λαμπάδα και στην Ανάσταση γρήγορα! 😊🐣

 133. dryhammer said

  126. Εάν δεν το έγραφες και στα ελληνικά, το ietsism (ιέτσ΄να ‘ούμε) το διάβαζα letsism (και είπα: να κι ένας -ισμός της προκοπής…)

 134. Μαρία said

  130
  Επαγγελματίες ή μαθήτριες του Περιστέρη;

  132
  Μόνο γυναίκες, γιατί η Λυδία είναι γυναικείο μοναστήρι.

 135. Χαρούλα said

  #134 Μαρία, όχι ακριβώς. Ορθόδοξη Χριστιανική αφδελφότητα. Μπρρρρ! Φανατίλα! Φασιστίλα!
  http://www.agialydia.gr/

 136. Μαρία said

  Προσφορά της σινεματέκ στο δύτη και λοιπούς σινεφίλ.
  https://www.cinematheque.fr/henri/

 137. Πέπε said

  Γυναικείες εκκλησιαστικές χορωδίες υπάρχουν στην Κάλυμνο. Μάλλον άτυπες και ανεπίσημες, ωστόσο πολλές. Σε τοπικό επίπεδο δεν θεωρούνται κάτι ασυνήθιστο ή ιδιαίτερο, είναι εντός της νόρμας. Φαντάζομαι θα έχουν τις ρίζες τους στην εποχή που η πρόσκαιρη μετανάστευση, και στο σφουγγάρι και σε άλλες δουλειές, άφηνε το νησί σε κατάσταση σχεδόν μόνιμης έντονης λειψανδρίας (και γυναίκες ξυλοκόπους είχε, και χτίστριες…).

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90. ΓΤ Βολουδάκης, κάτι μου θυμιζει, αυτός είχε κάνει κόμμα;

 139. Αυτά μόνο; Πολύ γενναιόδωρη η σινεματέκ…

 140. Χαρούλα said

  Χαχαχα! Τι θυμήθηκα! Σε τοπικό κανάλι της Ροδόπης, εμφανίζεται κάποιος τύπου Λιακόπουλος. Ο Κωνσταντινίδης. Αντιεμβολιαστής, συνομωσιολόγος, ακρολούλουδο, σε δικό του σύμπαν. Σήμερα λοιπόν είχε μια φωτό που έδειχνε πως αυτός ο κακός ο Τσιόδρας που έκλεισε τις εκκλησιές μας, ήταν ΚΚΕ στα νιάτα του! Η φωτό όμως ήταν του Τσιόδρα του ποταμονουδούλη δημοσιογράφου! Ότι θυμάται καθένας χαίρεται. Και ανεγκέφαλοι που τα πιστεύουν!

 141. Μαρία said

  135
  Ε ναι. Τις βλέπω τα καλοκαίρια στην Ασπροβάλτα. Κοσμοκαλόγριες, αφιερωμένες είναι.

 142. Μαρία said

  139
  Προσθέτουν κάθε μέρα απο ένα, λέει, ανευχαρίστητε.

 143. Μαρία said

  139
  Έχει και μάστερ κλας, συνεντεύξεις κλπ https://www.cinematheque.fr/decouvrir.html

 144. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, μ΄έπιασε η μαρμάγκα 🙂
  Νίκο σβήστο, είχα γράψει λάθος μέηλ…
  Επανάληψη:

  140: σαν τον Λιακό δεν έχει… Με βάσεις ρε συ, μόρφωση, μέχρι ΝΑΣΑ 🙂

 145. voulagx said

  #141: Τι είναι οι κοσμοκαλόγριες;

  Για τους ανευχαρίστητους εδω: https://www.culturenow.gr/ εχει διαφορα καλουδια.

 146. Panagiotis Chaloulos said

  Ως προς την ανακοίνωση στον ιστότοπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, όπου διαβάσαμε «…για τον παρόν ιστότοπο…» (το οποίο διόρθωσαν την επόμενη ημέρα), να διευκρινίσουμε ότι δεν ήταν ανάρτηση του Υπουργείου Παιδείας. Το ΠΣΔ δεν εκπροσωπεί το Υπουργείο Παιδείας, δεν ανήκει σε αυτό, παρότι οι υπηρεσίες του προσφέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανήκει στο πανεπιστήμιο (της Πάτρας), του οποίου είναι δημιούργημα και οι τεχνικοί που το υποστηρίζουν δεν φημίζονται για την ορθογραφία τους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, βεβαίως, αλλά με τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες (μόνο, πολλοί από αυτούς). Ανέκαθεν τα κείμενά τους είχαν πολλά γλωσσικά-ορθογραφικά λάθη…

 147. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  113 Και δέχεται να εδρεύει στην οδό Μαυρομιχάλη;

  146 Α, ευχαριστούμε!

 148. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  85, Theo
  >>Κοροϊδεύατε προχθές τον Αλαβάνο, θεωρώντας ανέφικτη την πρότασή του για την περιφορά του Επιταφίου από τον ιερέα μόνο…

  Έτσι: Η πραγματικότητα πλησιάζει …επικίνδυνα τη φαντασία!

  Καλή Ανάσταση! Και του χρόνου καλύτερη! (Να’χουμε τα μεζεδάκια ακορόνιαστα 🙂 )

 149. ΓΤ said

  138@

  Έχει απαντηθεί στο #113 🙂

 150. Pedis said

  # 126 – Οι θρησκευόμενοι χριστιανοί non theists αν είναι αυθεντικοί κινδευνεύουν από σχιζοφρένεια αν και διαφορετικού τύπου από κείνη των άλλων χριστιανών οι οποίοι πιστεύουν ότι τους παρακολουθεί ο θεός και μιλάνε και μαζί του.

  Πάντως, είναι δεν είναι αυθεντικοί, από αυτά τα λίγα που έχω διαβάσει για τους κουκάκερους (μπορεί να κάνω λάθος) πρέπει να είναι πιο σόι και κατά βάση πιο ειλικρινεις (είναι πασιφιστές, διάολε, χωρίς να είναι υποτακτικοί στην εξουσία, πάνε κόντρα, έπειτα δεν ακολουθούν καρναβαλικά τελετουργικά κλπ) από όλους τους άλλους των χριστιανικών αιρέσεων.

 151. π2 said

  Οι κουκάκεροι είναι καταπληκτικό lapsus clavis. Θρησκευτική σέχτα Κουκακίου; 🙂

 152. Μαρία said

  145
  Σ’ όλες τις αδελφότητες ή παρεκκλησιαστικές οργανώσεις υπάρχουν μέλη, άντρες και γυναίκες, συνήθως αυτοί που κάνουν κουμάντο στην κατα τόπους έδρα της οργάνωσης, που χωρίς να είναι καλόγεροι/καλόγριες έχουν επιλέξει την αγαμία. Είναι οι λεγόμενοι αφιερωμένοι/ες. Αυτό δεν σημαίνει οτι όποιος του κατηχητικού, που λέμε, είναι ανύπαντρος είναι αφιερωμένος. Υπάρχει συγκεκριμένο τυπικό αλλά δεν ήμουν εκεί, για να στο πω.
  Άμα πας το καλοκαίρι στην κατασκήνωση της Σκοτίνας, θα δεις κάποιες 🙂

 153. Μαρία said

  150
  Γι’ αυτό τρώμε και κουάκερ 🙂

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ψάλτριες, αμέ;
  » Αι άδουσαι »

  Και πρόσφατα φεστιβάλ Ψαλτριών

 155. Pedis said

  # 151 – 😀

  # 153 – είδες τι καλό που κάνουν … 🙂

 156. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 157. dryhammer said

  151. Κυάμων απέχου. Μόνο βρώση βρώμης

 158. Pedis said

  # 126 – αθεΐα, μηθεΐα, μηθεϊσμός … ξέρωγω …

  https://nontheist-quakers.org.uk/faq/nontheism/

  Nontheism differs from theism in asserting that the visible world is the only real world that we will ever experience and that ‘God’ is a mythical projection or personification of our own desires to construct value, meaning and dignity in our life here on earth.

  Nontheists tend to agree with the liberal understanding of Jesus of Nazareth as a teacher from antiquity who taught a very human sort of religion based on love, tolerance, forgiveness and peace. The doctrines of incarnation, resurrection and ascension are seen as attempts by the early church to raise the human Jesus to the level of a mythical God.

  The nontheist sees this life as the only life we will ever experience and is focussed on the living of this life to the full, now, and in accordance with those human principles that make for happiness and dignity for all.

  ετσετερά ετσετερά …

 159. sarant said

  151 🙂

 160. Pedis said

  Πόσα πρόστιμα μαζεύουν οι τύποι;

 161. Χαρούλα said

  Θυμάστε το Κουάκερ; Με τον κουακέρο (στο τενεκεδένιο κουτί); Που κρατούσε ένα κουτί κουάκερ με ένα κουακέρο, που κρατούσε ένα κουτί κουάκερ με……..;
  Εεεε! Κάποιοι γονείς είχαν βρει ένα τρόπο να απασχολούν το κοριτσάκι τους. Το άφηναν να προσπαθεί με τις ώρες να μετρήσει πόσοι ήταν οι καπελωμένοι! Και μπερδευόταν, και ξανάρχιζε, και πάλι….
  Αυτό το χαζοβιόλικο το έλεγαν Χαρούλα!

  (

 162. ΣΠ said

  Τζη, το ξέρεις;

 163. Theo said

  @134α:
  Δεν ξέρω. Νομίζω πως στον Όρθρο τις Κυριακές έψαλλε ανδρικός χορός και στη Λειτουργία γυναικείος. Οπότε, μάλλον επαγγελματίες.

  @135, 152:
  Η «Λυδία» είναι γυναικεία αδελφότητα, στα πρότυπα των γυναικείων αδελφοτήτων της «Ζωής» του «Σωτήρα» και του «Σταυρού» που καθοδηγούνται από αντίστοιχες ανδρικές. Δραστηριοποιείται από το 1958, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη ανδρική αδελφότητα. Την καθοδηγούσε ο ιδρυτής της π. Θεόφιλος Ζησόπουλος και πιθανώς κάποιος διάδοχός του μετά τον θάνατό του το 2013.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  161: 🤗🤗🥰
  Που ΄ναι αυτός ο Λάμπρος όταν τον χρειαζόμαστε;

 165. voulagx said

  Βρέθηκε το φάρμακο για τον κορονοϊό, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών των δύο εκκλησιών

 166. Theo said

  Να σας καληνυχτίσω, ευχόμενος καλή Ανάσταση και πάλι, με τη σημερινή ανάρτηση ενός φίλου ιερέα, γνωστού στην μπλογκόσφαιρα και το FB ως π. Λίβυου:

  Πώς απαντάει ο Θεός στο κακό
  Εκείνο που με συγκλονίζει όλο και περισσότερο καθώς μετρώ χρόνια ζωής στην πλάτη μου, είναι η σοφία του Θεού να μεταπλάθει και μεταμορφώνει το κακό. Το κακό όπως γνωρίζουμε από την Αγ. Γραφή δεν είναι έργο του Θεού. Ωστόσο βλέπουμε ότι ο Θεός όταν το συναντά χωρίς φαινομενικά να το καταργεί το μεταβάλει.
  Κοιτάξτε τι γίνεται την Μ. Εβδομάδα. Ο κόσμος όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο δεν άντεξε το φως και την αποκαλυπτική παρουσία του Χριστού. Και όταν κάποιος μας λέει την αλήθεια, στο κόσμο αυτό δεν έχει μακροημέρευση «η τον τρελαίνουμε ή στο σκοτώνουμε».

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Χριστός είναι καθρέπτης. Τα μάτια του, η μορφή του, η όλη παρουσία Του είναι συγκλονισμός, βαθύς καθρεπτισμός που δεν χωράνε μασκαρέματα και υπεκφυγές. Εκεί συναντάς τον εαυτό τόσο βαθιά και αληθινά που ή αγιάζεις ή τα τινάζεις.

  Ο κόσμος λοιπόν ετοιμάζει με όλες τις μεθοδεύσεις του την εξόντωση του Ιησού. Θα τα καταφέρει. Συκοφαντίες, ψευδομάρτυρες, δικαστήρια, ατίμωση, βασανιστήρια, σταυρός και θάνατος. Και εκεί που όλα εισέρχονται σε ακόμη μια φαινομενική νίκη του κακού, ο Θεός απαντά μετά από τρεις ημέρες με την Ανάσταση. Δηλαδή με την οριστική νίκη του κακού, την ακύρωση του Θανάτου ως μηδενισμού της ύπαρξης.

  Έχει σημασία να δούμε, ότι ο Θεός δεν εμπόδισε την Σταύρωση, δεν ακύρωσε τον θάνατο του Ιησού. Δηλαδή άφησε το κακό να πιστεύει ότι έχει κερδίσει. Και τότε το πλήττει απόλυτα. Μεταβάλει οριστικά τον θάνατο σε Πάσχα, πέρασμα δηλαδή σε μια νέα πραγματικότητα ζωής.

  Αυτή η τελευταία κουβέντα του Θεού, η λυτρωτική έκπληξη μετά την σιωπή του πόνου, δεν δόθηκε μονάχα στην ιστορία του Χριστού, αλλά φανερώνεται καθημερινά στην ζωή του καθένα από εμάς.
  Όταν εμείς κουρασμένοι και απελπισμένοι από τις δοκιμασίες και τον πόνο φτάνουμε στο σημείο της απόλυτης σιωπής και παραίτησης. Όταν λέμε δεν αντέχω άλλο, δεν με βαστάω, δεν έχω ανάσες να προσευχηθώ, να μιλήσω, να ζήσω, τότε ο Θεός ετοιμάζει την δική του απάντηση.

  Ο Θεός, έχει ένα μοναδικό τρόπο να μεταβάλει το τέλος σε αρχή. Τον πόνο σε σοφία, ωριμότητα, και αγιότητα. Το θάνατο σε Πάσχα. Καμία δοκιμασία, κανένας πόνος όσο σκληρός και αν φαίνεται ή βιώνεται, δεν μένει δίχως την απάντηση του Θεού. Αρκεί να καταλάβουμε ότι ο Θεός έχει ένα δικό του χρόνο και τρόπο να απαντάει. Δεν είναι πάντα βολικός ή αρεστός σε εμάς, πολλές φορές φαίνεται σκληρός, αλλά σίγουρα είναι απόλυτα λυτρωτικός. Γιατί όταν ο Θεός μιλάει κάθε αδιέξοδο γεμίζει φως και κάθε μορφή θανάτου Ανάσταση.» (http://plibyos.blogspot.com/2020/04/blog-post_18.html)

 167. sarant said

  161 Xαχά, τέτοιο με βάζανε να τρώω κι εγώ ένα φεγγάρι όταν ήμουν παιδί. Αλλά όχι να μετράω 🙂

 168. 165 Στις παρενέργειες γράφει για τη σκωταργιά που σου την κάνει παρελθόν? Λίγο προσοχή με τις υποδείξεις των αιρετικώνε παπικώνε…

 169. Μαρία said

  163
  Κύριο επάγγελμα και φορολ. δήλωση ψάλτρια και μάλιστα στη μητρόπολη αποκλείεται.
  Πάντως στα βίντεα που βλέπω με ψάλτριες είναι όλες σοπράνες. Εμένα θα με είχαν μόνο για να κρατάω το ίσο.

  Να μια επαγγελματίας στο Ρέθυμνο..
  Από 65€ το μήνα.
  Αναλαμβάνω καθήκοντα δεξιού ιεροψάλτη (πρωτοψάλτη) σε ιερούς ναούς και σε γυναικείες ιερές μονές.
  Ασκώ το ανωτέρω έργο ή εργασία εκτός ωραρίου υπηρεσίας με την προϋπόθεση ότι έχω αποκτήσει και λάβει εγγράφως άδεια ιδιωτικού έργου από την υπηρεσία μου, λόγω συμβατότητας εξωυπηρεσιακής δραστηριότητας.
  https://www.vrisko.gr/advdetails/046465753h352c2ha0a57j423i2742_02f6_4250445i2j531_1dag4j433_5db2

  163
  Οι γυναίκες της Λυδίας που κυκλοφορούν το καλοκαίρι στην Ασπροβάλτα είναι ντυμένες καλογερίστικα. Απλώς είναι ξέσκεπες. Έτσι ντύνονταν παλιά κι οι καντιωτικές που βλέπαμε στη σχολή.

 170. Μαρία said

  161. 167
  Εγώ τρώω ακόμη αλλά τέτοιο κουτί με πολλούς κουάκερους δεν θυμάμαι. Τα τωρινά πάντως μεταλλικά έχουν μόνον ένα. Μπορεί, Χαρούλα, αυτά που λες να βγήκαν αργότερα, όταν σταμάτησαν να με ταΐζουν.

 171. Pedis said

  # 165 – εδώ πίνουν οι άγγελοι ο πάπας, όχι;

  The Angels’ Share

  Μεταφράζεται το abstemious μονολεκτικά και ακριβώς (όχι ως εγκρατής) στα ελληνικά; άοινος, άκρασος, ξέκρασος?

 172. dryhammer said

  161,167,170. Θυμάμαι ένα τέτοιο κουτί, κοντοφάρδουλο, αλλά πρέπει να ήταν κάποια συγκεκριμένη παρτίδα.
  (Έψαξα στο γούγλη αλλά δεν το βρήκα)

  Anyway,
  Καλή Ανάσταση στους πιστούς,

  και σε μας τους letsists, Σκοιλ Ελικικού!

 173. Γς said

  167:

  Και σιγά μην μας λέγανε ότι είναι βρώμη. Οταν το’ μαθα καράφλιασα.
  Σανό βρώμης έδινε κι ο κυρ Βαγγέλης ο μανάβης στο άλογό της σούστας του.
  Σίγουρα τέτοιο έτρωγαν και τα μουλάρια και τα γαϊδούρια.

  Μπλιά….

 174. sarant said

  169 Εντυπωσιακή η δήλωση της ψάλτριας 🙂

  172 Σκοιλ Ελικικού, Ξεροσφύρη!

 175. spiral architect 🇰🇵 said

  Πριν λίγο:

  Καλή (επαν)Άνάσταση.

 176. Μαρία said

  171
  Ναι, αλλά με το παλιακό αφεκτικός (απέχομαι) συνων. του εγκρατής

 177. ΓΤ said

  Ευαγγελίστρια Χίου: Συνελήφθη ο γνωστὀς σεισοδαφνοπεταχτάκιας παπάς Χριστόφορος Γουρλής, πολύ γουρλής, θα γίνει της μουρλής…
  https://www.ethnos.gr/ellada/100795_epeisodiaki-proti-anastasi-sti-hio-synelifthi-o-iptamenos-iereas

 178. sarant said

  175 Μου το είπαν και από άλλη περιοχή της Αθήνας αυτό. Καλή Ανάσταση!

 179. Γιάννης Ιατρού said

  178, 175: Θα υπήρξε διαρροή…. 🙄🤔😉

 180. Πέπε said

  Εδώ μένουμε σπίτι μεν, αλλά έχει γεμίσει ο τόπος κροτίδες…

  Και κάποιοι λένε να βγουν στο μπαλκόνι τα μεσάνυχτα να ψάλουν το Χριστός ανέστη.

 181. Γς said

  Χριστός Ανέστη!

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!

 183. Πέπε said

  Παιδιά είναι απίστευτο. Πρέπει να είναι ό,τι πιο βλακώδες έχω συναντήσει στη ζωή μου.

  Πριν ελάχιστα λεπτά έγραφα για τις κροτίδες. Από τις 11:57 (που μάλλον θα είπανε το Χριστός Ανέστη στην τηλεόραση) μέχρι τώρα έχουν πέσει εκατομμύρια. Καταμεσής της πόλης, μιας πόλης όπου όλοι είναι σπίτι τους και κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι δεν έκανε Πάσχα φέτος.

  Οι κροτίδες του Πάσχα, από μόνες τους, είναι από τα πιο ηλίθια, θλιβερά, παρακμιακά, προκλητικά κακής βλακείας πράγματα που γνώριζα κι από πριν (και δεν ξεπλένονται με θεωρητικολογίες περί αρχέγονης προέλευσης του αποτροπαϊκού θορύβου κλπ., είναι καθαρά «σπάω αρχίδια άρα υπάρχω»). Αλλά οι κροτίδες του μη-Πάσχα σε πάνε σε άλλη σφαίρα.

 184. Avonidas said

  Χρονια Πολλα! Χριστός Ανέστη!

  (Οι υπόλοιποι δεν παίζει, γι’ αυτο να προσέχετε και να πλενετε τα χερια σας 🙂)

 185. Γιάννης Ιατρού said

  Χριστός Ανέστη λοιπόν, καλά να περάσετε με τους δικούς σας/

  Και η ειρωνεία, στην ΕΡΤ, στην τραγουδοεκπομπή, ο Αδαμαντίδης τραγουδάει το «μα που να πάω» 🙂 Σύμπτωση μάλλον, γιατί η εκπομπή έχει γυριστεί πριν τις απαγορεύσεις..

 186. ΓΤ said

  183@

  Ζεβζεκόγιαγια στο απέναντι μπαλκόνι στρίγκλισε καμιά δεκαριά φορές «Χριστός ανέστη, Έλληνες!». Τέρμα κάτω η τέντα, να μη βλέπουμε τη ρόμπα και γίνει ρόμπα…
  Τα βαρελότα τρόμαξαν πολύ τη γατούλα μου.

 187. sarant said

  Αντε, Χριστός Ανεστη, του χρόνου με όσους αγαπάμε!

 188. Γς said

  Και μπαταριές πέφτουν και φωτοβολίδες στον ουρανό εδώ.
  Κι αρκετοί βλέπω να βγαίνουν απ την εκκλησία μ αναμμένες λαμπάδες

  Και το 100 που είχε αράξει πιο πέρα με τα μπλε και κόκκινα φώτα του που αναβόσβηναν μέσα στην νύχτα χωρίς φεγγάρι, έβαλε μπρος και την έκανε.

  Καλή λευτεριά αδέλφια. Κι άμποτε μας αφήσει ο ιός και μετρηθούμε και λείπουμε μερικοί να λέτε ότι ήμασσταν καλά ρερμάλια…

  Με πήρε η κόρη μου τώρα και λέει ότι έβλεπε από την ταράτσα όλη την Αθήνα μέχτρι πέρα τη Σαλαμίνα τίγκα στα βεγγαλικά

 189. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά με φως αγάπης και ελπίδας!

  #170 Μαρία1965-66 περίπου. Αρκετά χρόνια τώρα, που το αναζήτησα έχει αλλάξει.

 190. Pedis said

  # 176 – Καλώς, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο κρασί ή γενικά στο αλκοόλ.

  Να δοκιμάσω;

  Αφοίνωτος ;

 191. Αγγελος said

  Μήπως το κουτί με την άπειρη αλλά συγκλίνουσα σειρά εικόνων ανθρώπων και κουτιών ήταν της Baking Powder Royal; Έχω μια αμυδρή νηπιακή ανάμνηση, που για κάποιο λόγο συμφύρεται στο μυαλό μου με τις γραμμές του τρένου του Λαυρίου έξω από το σταθμό του Ηλεκτρικού του Ν. Ηρακλείου…

 192. Γιάννης Ιατρού said

  183: Καλά, αφού τα εμπορικά κλπ. είναι κλειστά, από που προμηθεύτηκαν τα πυρομαχικά ρε Πέπε;
  Πειρατικά θά ΄ναι 🙂

 193. Άγγελος said

  E, ναι, αυτό ήταν

 194. Γς said

  161:

  >Που κρατούσε ένα κουτί κουάκερ με ένα κουακέρο, που κρατούσε ένα κουτί κουάκερ με……..;

  Σαν τ όνειρα που έβλεπα μικρός

  Οτι κοιμόμουν λέει κι έβλεπα όνειρο ότι κοιμόμουν και έβλεπα όνειρο ότι…

 195. Μαρία said

  190
  Το φ τι το ήθελες; Ο οίνος παίρνει ψιλή. Αποίνωτος, χάλια είναι 🙂

 196. Χαρούλα said

  #193 ευχαριστώ πολύ Άγγελε! Μάλλον έχεις δίκιο. Λάθος ανάμνηση!
  Ζητώ συγνώμη για την παραπλάνηση.

 197. Άμα σε λένε Μπάμπη καλό είναι και το άνοινος.

 198. Pedis said

  # 195 – Παίρνει ψιλή, ε; Και ακουγοταν πολύ χάι. Κρίμα, με τάπωσες. 🙂

  Το αποίνωτος, στον προφορικό λόγο, φέρνει στο μυαλό ότι δεν πίνεται … Τέλος πάντων, μπορεί να μην έχει νόημα ο όρος αυτός στην Ελλάδα. Ποιος δεν πίνει αλκοόλ; Στο εξωτερικό, όμως, υπάρχει μια μερίς που αντιστέκεται … με καθολικό κατηχητικό στην πλάτη, ιδιαίτερα γυναίκες.

 199. Πέπε said

  Κι όμως, η περιγραφή της Χαρούλας, κουτί που δείχνει άνθρωπο που κρατάει το ίδιο κουτί, μου θυμίζει κι εμένα κάτι. Σ’ αυτό που νομίζω πως θυμάμαι, το κουτί που κρατάει ο άνθρωπος του αρχικού κουτιού δεν είναι στο κέντρο της εικόνας όπως στο μπέικιν του Άγγελου. Σκέφτηκα μήπως ήταν ρύζι Μπαρμπα-Μπεν, αλλά δε βρίσκω κάτι τέτοιο.

 200. Πέπε said

  @198
  Στεγνός;

 201. Pedis said

  # 200 – και βρεγμένος … μεταφορικώς μπορεί αλλά …

 202. Μαρία said

  198
  Πιο πολύ με ατιμώρητο μοιάζει 🙂
  Η αρχική σημασία του νηφάλιου (νήφοντος) ήταν αυτή που θες.

 203. 121, … 108 Σολομών; …

  Οι νόμοι των Σολομών είναι ποιητική αδεία

 204. Pedis said

  # 202 – σωστά το έπιασες, αλλά, πάλι, δεν πρέπει να έχουν μείνει γύρω πολλοί αρχαίοι έλληνες για να το καταλάβουν. 😀

 205. Αντιγράφω από τον Ρογήρο στο ΦΒ:
  _____________________________
  Μυστηριώδεις και άγνωστες αιρέσεις

  Όπως μας παραδίδει ο μέγας αιρεσιολόγος Ιωάννης, επίσκοπος Σαρμιζεγεθούσης, στο σύγγραμμά του «Περί Αιρέσεων», το οποίο συνέταξε ο άγιος αυτός άνθρωπος γύρω στα τέλη του 6ου αιώνα, μια παράξενη αίρεση εμφανίστηκε μετά το Σωτήριο Έτος 450 στην Παννονία, τη Ραιτία και το Νορικόν. Οι άνθρωποι άρχισαν να λατρεύουν ακατανόητες επιγραφές τις οποίες ισχυρίζονταν ότι μπορούσαν να διαβάσουν πάνω στα βράχια. Πίστευαν ότι οι φράσεις αυτές, οι οποίες δεν είχαν νόημα ούτε στη γλώσσα των ανθρώπων εκείνων ούτε σε κάποιαν άλλη, έκρυβαν αδιανόητους συμβολισμούς κι ότι η επανάληψή τους μπορούσε να οδηγήσει στη θέωση. Όταν ένας πιστός της παράδοξης αυτής αιρέσεως συναντούσε κάποιον που εμφανιζόταν ως ιερωμένος του δόγματος τον χαιρετούσε με τη μυστηριακή φράση «Σκόιλ Ελικίκου». Ο ψευδοϊερωμένος τού απαντούσε «Ελέγχου λοιμώχθηκαν», οπότε ο πιστός του αιρετικού δόγματος του αποκρινόταν «Μετζή του νεούκτη», γονάτιζε και ζητούσε την ευλογία εκείνου που πεπλανημένα θεωρούσε ως άγιο.

  Ο Ιωάννης μας περιγράφει πιο κάτω πόσο δύσκολο αποδείχθηκε να ξεριζωθεί το δηλητηριώδες φυτό της αίρεσης από εκείνες τις περιοχές, οι οποίες βρίσκονταν στα σύνορα μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας. Μάταια πάσχισε ο αυτοκράτορας Ζήνων να στείλει στρατεύματα από τη Βασιλεύουσα στο Σίρμιο ώστε να καταστείλουν το μίασμα αυτό. Μάταια επιχείρησε να συνεργαστεί με τον Οστρογότθο ηγεμόνα Θεοδώριχο, που διοικούσε την Ιταλία τα χρόνια εκείνα. Μα φαίνεται πως τελικά η οργή του Θεού εκδηλώθηκε μέσα από τις βαρβαρικές επιδρομές. Αλαμανοί, Βάνδαλοι και Αλανοί λεηλάτησαν τα μέρη. Τίποτε δεν απέμεινε από το βδελυρό δόγμα πέρα από κάποιες επιγραφές… και μερικά screenshots. 🙂

  [χιουμοριστική είναι η ανάρτηση, μη μου πείτε τίποτε για πολιτικά]

  [φωτό: ερείπια του Βιρούνουμ (σημ. Αυστρία), πιθανής πρωτεύουσας της επαρχίας του Νορικού (πηγή: Βικιπαίδεια, χρήστης Johann Jaritz/ Σίρμιο της Παννονίας, τα ερείπια των ανακτόρων (πηγή: Βικιπαίδεια, ιστότοπος mediaportal.vojvodina.gov.rs)]


 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 209. Χριστός Ανέστη και Αληθώς ο Κύριος

 210. ΓιώργοςΜ said

  Χριστός Ανέστη, και του χρόνου καλύτερα!

 211. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όλες/ους εδώ μέσα.

  Ιδιαίτερες ευχές στον αγαπητό Λάμπρο, που σήμερα γιορτάζει. 🍷

 212. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  Χριστός Ανέστη!
  Χρόνια πολλά στο Λάμπρο μας και σ΄όσες κι όσους γιορτάζουν σήμερα!

 213. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ, Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους και όλες -και ιδίως στον Λάμπρο και σε όσους άλλους γιορτάζουν

 214. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ Ρόδο. Χριστὸς ἀνέστη, ἂν δὲν τὸ μάθατε 🙂
  Χρόνια πολλὰ στὸν ἰδιαίτερα ἀγαπητὸ Λἀμπρο, στὶς φανερὲς καὶ κρυφὲς Ἀναστασίες τοῦ ἱστολογίου, στοὺς Τάσους, Ἀναστάσηδες, Πασχάληδες καὶ ὅλους τοὺς ἑορτάζοντες. Εὐχὲς γιὰ ὅ,τι καλύτερο – καὶ τοῦ χρόνου ἔξω: φτοὺ ξελευτερία!

 215. Γς said

  Χρόνια Πολλά

  εν Βίλχελμ Ράιχ αδελφέ, Λάμπρο!

 216. Καλημέρα, χρόνια πολλά! Λάμπρο, πολυκαλόχρονος!

 217. https://i.postimg.cc/VvQtj7JH/image.jpg

 218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Xρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και αστείρευτη σεξουαλική διάθεση.

  211 – Ευχαριστώ Κώστα για τις ευχές, να είσαι καλά.

  212 – Ευχαριστώ τρελό αγόρι της Πεύκης.😂

  213 – Ευχαριστώ Νίκο, να είσαι γερός και να συνεχίσεις για πολλά χρόνια αυτό το όμορφο και δημοκρατικό διαδικτυακό ταξίδι.

  214 – Αυγουστίνε σ΄ευχαριστώ για τις ευχές, κι εύχομαι να έχετε με την γλυκύτατη Αναστασία, αυτή την συναισθηματική ισορροπία μέχρι το τέλος. Ένα από τα ομορφότερα ζευγάρια στον πλανήτη, και μόνο γι΄αυτό, αξίζει η δημιουργία του σύμπαντος.

  215 – Μόνο φιλιά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφέ μου, επίσης πολλά φιλάκια στην Άννα και στην μικρή Γςούλα.😊

  216 – Ευχαριστώ χτηνώδες Χτήνος, κι επιφυλάσσομαι για κέρασμα όταν με το καλό μας δώσουν την άδεια οι άρχοντες, Κούλης, ΓεΟργιάδης και άλλες διάνοιες του πνεύματος.😂

  Στην Παπέν μου, ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί στην ζωή μου και κόντρα στην κοινωνική λογική, συνεχίζεται. Θα το πάμε μέχρι τέλους.😊

  Ζωή χωρίς σέξ και συναισθήματα, νεκρή φύση.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία ν΄ανησυχεί.😂

 219. Γιάννης Ιατρού said

  217: Αυτή

 220. ΣΠ said

  Μια ακλισιά: που θα βρίσκεται για πάντα στην κορυφή του μπασκετικού Πάνθεον

 221. aerosol said

  Χρόνια πολλά κι από εδώ!

  #126
  Ο ιετσισμός είναι το εξής:
  Κάθε φορά που κάποιος σου αναλύει τα πιστεύω του, εσύ απαντάς «Ιέτσ’, ιέτσ’…!»
  Κατ’ αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις διάφορες ανούσιες συζητήσεις.

 222. 219 Δηλ. έτσι; Για να δούμε, την άλλη φορά δεν είχε πετύχει

 223. Και σιγά μη πετύχει τώρα. Για άλλη μία

 224. ΣΠ said

  222
  Αυτό που έβαλες στο 217 δεν ξέρω γιατί βγήκε μπλε. Αν το βάλεις έτσι όπως βγήκε γραμμένο (κάνε ένα κοπιπάστε από το 217),τότε θα εμφανιστεί η εικόνα όπως στο 219.

 225. sarant said

  220 Αντίθετα, στο νέον και στις λάμπες η ακλισιά είναι καθιερωμένη.

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ηλικιωμένη εμφάνιση των ιδιων των παθοναώνων

 227. Μαρία said

  226
  Των παθόντων απο προσεμούμού 🙂

 228. Theo said

  Χριστός ανέστη!

  Χρόνια πολλά κι αγέραστα στον Λάμπρο και σε όλες και όλους τις εορτάζουσες/ντες.

  Φίλος (που αρθρογραφεί σε εφημερίδα της Καβάλας, κι ίσως το δημοσιεύσει) μου διηγήθηκε το εξής:
  Χθες δυο μωρομάνες με τα παιδιά τους κατευθύνονται προς την εκκλησία. Βλέπουν το περιπολικό, κοντοστέκονται, και λέει η μία: Να ήταν 50 ευρώ το πρόστιμο, θα το πλήρωνα. Αλλά 300 είναι πολλά!

 229. Νέο Kid said

  221. 😆😆 Σοφά εμίλησας! Όπως πάντα…
  Χρόνια πολλά σε όλους! Καλή λευτεριά!

 230. Χαρούλα said

  Ας μην το βάλω στο σημερινό λογοτεχνικό. Είναι όμως(ανεξάρτητα προέλευσης) κατά την γνώμη μου, ευρηματικό και συγκινητικό…

 231. Μαρία said

 232. Μαρία said

  Τρικούβερτο γλέντι με… αποστάσεις μετά το ψήσιμο στο κέντρο της Λάρισας
  https://www.larissanet.gr/2020/04/19/trikouverto-glenti-me-apostaseis-meta-to-psisimo-sto-kentro-tis-larisas-vinteo/

 233. spiridione said

  Εδώ είναι το νήμα με τους μορμόνους και τους κουακέρους;

 234. spiridione said

  Τι θεούληδες 🙂

 235. Μαρία said

 236. Spyros said

  Χριστός Ανέστη, κάθε καλό εύχομαι σε όλους με υγεία και αγάπη!

  111 Δεν ξέρω λεπτομέρειες για όλα αυτά… τη «σφαγή» με τα ταμεία την παρακολούθησα ακροθιγώς…

  Βουλουδάκης ήταν ένας (αείμνηστος πλέον) καθηγητής του Συνταγματικού και του Κοινοβουλευτικού Δικαίου τη δεκαετία του ενενήντα στη Νομική Αθηνών, αλλά δεν είχα διαλέξει το μάθημα.

  Τρελή υποβάθμιση και της κατάρτισης και των καταρτιζόμενων με το εισαγόμενο πρόγραμμα του αυτόματου μεταφραστή… τι να πω, κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι ίσως να θεωρούνται μη παραγωγικοί. Προσβλητικό σε κάθε περίπτωση…

 237. Pedis said

  Ανάσταση σε μια γωνιά της λεβεντομαλακομάνας

  Ποιες πολιτικές οικογένειες, είπαμε, τους (συγ)καλύπτουν και τους τρέφουν τρεφόμενοι;

 238. Pedis said

 239. dryhammer said

  237. Αν και οι απαντήσεις είναι γνωστές, πέρα από το οικονομικό μέρος (νταραβέρια κλπ), θα τους δεις συνοδούς (μπράβους) ακροβολισμένους στις συγκεντρώσεις τους, έτσι για να δεις ποιός είναι τίνος.

 240. Μαρία said

  237
  Μετά ακουλουθεί βίντεο με δηλώσεις του Γουρλή https://www.youtube.com/watch?v=mbj5jrIq47g
  και σκηνές απείρου κάλλους με τη μουρλή που ζητάει το νόμο https://www.youtube.com/watch?v=rSzgtFxHq8k

 241. Μαρία said

 242. Μαρία said

  ΚΡΗΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 / 12:21
  Μάθαινε την κόρη του σκοποβολή και τραυμάτισε τον γείτονα https://www.cretalive.gr/kriti/mathaine-tin-kori-toy-skopoboli-kai-traymatise-ton-geitona

 243. 241 Δεν βλέπω το λάθος. Όταν λοιμώχνεσαι παθαίνεις διαμώδη νοσήματα. Αναδυόδια.

 244. Pedis said

  # 239 – Α όλα κι όλα, γι αχάριστους δεν τους κατηγοράς …

 245. Χαρούλα said

  Επειδή δεν έχω άμεση επαφή, μπορεί/ξέρει κάποιος να μου πει, ποιός είναι υπεύθυνος για αυτές τις πλατφόρμες με τις υπέροχες μεταφράσεις;
  Τις έχει ετοιμάσει κρατικός οργανισμός(ποιός;) και οφείλουν να τις ακολουθήσουν όσα ΚΕΚ θα κάνουν επιμορφώσεις;
  Ή κάθε ΚΕΚ ετοιμάζει/μεταφράζει μόνο του το υλικό;

 246. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πόσο κάνει/κλείνει/πέφτει απόψε το βαρέλι του αργού πετρελαίου;
  οεο;
  http://www.avgi.gr/article/10937/10972048/boutia-petrelaiou-wti-sta-11-95-dolaria-mprent-sta-26-48-dolaria-to-bareli-apergies-se-nigeria-kai-anesychies-se-mexiko-kai-benezouela

  https://www.in.gr/2020/04/20/economy/diethnis-oikonomia/petrelaio-katarreei-timi-tou-amerikanikou-argou-voutia-70/

 247. Μαρία said

  245
  Μόνο του. Ελεύθερο ανταγωνισμό έχουμε κι εσύ πρέπει να διαλέξεις το καλό.

 248. Χαρούλα said

  #247 Μαρία ευχαριστώ πολύ.

  Σε μια …κανονικότητα, σαν αυτή που ζούμε, θα έπρεπε όλα τα ΚΕΚ που το ξεφτίλισαν, να τεθούν εκτός. Δεν το περιμένω από τον Κούλη, τον Αδώνιδα και τις λοιπές δημοκ.δυνάμεις!🤣
  Μπορούμε όμως εμείς να τους διαπομπεύσουμε ονομαστικά, και να μην δούν καταρτιζόμενο, παρά μόνο τον …Μέτζη του Νεούκτη!

 249. 248 To θέμα είναι πως το πράμα είναι δεμένο απ’ όλες τις μπάντες. Άμα δεν δουν «καταρτιζόμενο», ούτε αυτός θα δει εξακοσάρι.

 250. Μαρία said

  Σχετικό

 251. Pedis said

  Πολλά «κοινωνικά», «αναπτυξιακά» προγράμματα είναι στο πρόγραμμα για φάγωμα από τους ημέτερους σε όλες τις χώρες.

  Για ποιο άλλο λόγο θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί;!

  Ο αστροναύτης που τελικά θα πετάξει με το διαστημόπλοιο, κατά το ανέκδοτο, θα πάρει κι αυτός το κατιτίς του.

 252. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  237, 242
  εκ Κρήτης και τα κρείττω 🙂
  Η μαθητική ταινία ”SOSίβιο” που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί Νικόλαος Γαλάνης και Νίκος Κωνσταντάκης με τα πρωτάκια του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων Ηρακλείου επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό μέρος του 8ου Mostra internacional Cinema Educatiu (MICE) Film Festival, του φημισμένου φεστιβάλ κινηματογράφου στη Βαλένθια της Ισπανίας.
  https://www.patris.gr/2020/04/16/sosivio-se-diagonismo-i-mathitiki-tainia/

 253. Μαρία said

  251
  Διάβασέ το και κάνε μας μια περίληψη περ φαβόρε https://statmodeling.stat.columbia.edu/2020/04/19/fatal-flaws-in-stanford-study-of-coronavirus-prevalence/

  Σ΄αυτή αναφέρεται https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-suggests-coronavirus-is-far-more-widespread-than-previously-thought

 254. Μαρία said

  253
  https://www.mercurynews.com/2020/04/20/feud-over-stanford-coronavirus-study-the-authors-owe-us-all-an-apology/

 255. Pedis said

  # 253-254

  Ενδιαφέρουσα περίπτωση!

  Οι συγγραφείς θέλησαν να διαπιστώσουν την έκταση της πραγματικής διάδοσης του ιού στον πληθυσμό.

  Ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα της έρευνας τούς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πραγματική διάδοση του ιού είναι 50-85 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που συνάγεται από τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων που έχουν διαπιστωθεί στην κομητεια της Santa Clara (με στοχευμενα τεστ σε άτομα με ύποπτα συμπτώματα).

  Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε διαγνωστικό τεστ ένα δείγμα πληθυσμού 3330 ατόμων και βρηκαν οτι 50 από αυτούς ήταν θετικοί σον ιό, δηλαδή 1.5% του πληθυσμού του δείγματος. Έπειτα κάνουν λίγο μασσαζ στη σύνθεση του πληθυσμού του δείγματος, δεν ενδιαφέρει τόσο τι κάνουν, και φτάνουν στην ανωτέρω τελική τους εκτίμηση για την (πολύ μεγαλύτερη από την αναμενομένη) έκταση της διάδοσης του ιού στον πραγματικό πληθυσμό της κομητείας της Santa Clara.

  Τώρα, καταγγέλονται για τα εξής τρία βασικά flaws στον σχεδιασμό και την ανάλυσή τους:

  1. Εκτιμούν την specificity (ειδικότητα) του τεστ που έχουν χρησιμοποιήσει στο 99.5%.

  Αυτό σημαίνει ότι αν το συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιηθεί λ.χ. σε δείγμα 200 αρνητικών ατόμων 1 εξ αυτών θα πάρει λανθασμένη θετική απάντηση.

  Επομένως, αν υποθέσουμε ότι το ανωτέρω δείγμα των 3330 ατόμων της έρευνας είναι αρνητικά (ή έστω ένα πολύ υψηλό παρομοιο ποσοστό), τότε για περίπου 17 (= 3330*0.005) άτομα η απάντηση θα είναι λανθασμένα θετική.

  Οι πιθανές 17 λανθασμένες θετικές απαντήσεις στο τεστ αποτελούν το 1/3 περίπου του συνολικού αριθμού (50) των θετικών απαντήσεων που βρέθηκαν στην έρευνα.

  Συνεπώς: μάλλον, εδώ έχουνε κάνει μία πατάτα!

  2. Υπάρχουν αντιρρησεις όσον αφορά την εκτίμηση του ποσοστού για την specificity που οι συγγραφείς έχουν υπολογίσει ξεκινώντας από εργαστηριακά αποτελέσματα ελέγχου.

  Η κριτική λέει ότι το διάστημα σφάλματος στο ποσοστό αποτυχίας του τεστ, δηλ 0.5%, δεν είναι μικρό. Μια πιθανή εκτίμηση για το ποσοστό αποτυχίας του τεστ είναι πού πιθανά γύρω στο διπλάσιο από αυτό που έχουν θεωρήσει οι συγγραφείς του άρθρου. Το οποίο σημαίνει στην πράξη ότι από τον πληθυσμό των 3330 ατόμων ενδέχεται να ληφθούν 34 λανθασμένες θετικές απαντήσεις στο τεστ, ίσες, δηλαδή, με τα 2/3 των θετικών απαντήσεων (50) που είναι το αριθμητικό αποτέλεσμα της έρευνας.

  Συνεπώς: μάλλον πρόκειται για άλλη μία (πιθανή) πατάτα!

  3. Το αρχικό δείγμα των 3439 ατόμων εκ των οποίων, με κάποιους αποκλεισμούς, λήφθηκε το τελικό δείγμα των 3330 ατόμων της έρευνας έχει αυτο-συλλεχθεί μετά από γενική πρόσκληση που απηύθυναν οι ερευνητές στο facebook.

  Με άλλα λόγια το δείγμα τους, εξαρχής, δεν χαρακτηρίζεται από καμιά εγγυηση όσον αφορά τις ιδιότητες της αντιπροσωπευτικότητας. Και, όπως είναι φυσικό, είναι αδύνατον οι ιδιότητες της αντιπροσωπευτικότητας να ανακτηθούν με περαιτέρω, αν και εξεζητημένη, επεξεργασια του πληθυσμού του δείγματος, όπως επιχειρούν να κανουν οι συγγραφείς στη φάση της ανάλυσης των δεδομενων.

  Ο ανωτέρω τρόπος επιλογής του δείγματος οδηγεί σε αυτό που αποκαλείται self-selection bias (και όχι selection bias που λένε τα σχόλια σε έναν από τους λίκνους που παρέθεσες) και πρόκειται για χοντρό λάθος στο σχεδιασμό μιας επιστημονικής (μη αυτοδιαφημιστικης ή πολιτικά-κομματικά-ιδεολογικά στοχευμένης) έρευνας.

  Στη βάση του self-selection στηρίζονται όλες οι web-«ερευνες» και, βέβαια πρόκειται, καταρχήν και αναμφίβολα, για έρευνες μούφα.

  Παράδειγμα self-selection bias: ένα περιοδικό ζητάει από τους συνδρομητές του να απαντήσουν γραπτώς αν προτιμούν να συμμετέχουν σε έρευνες μέσω αλληλογραφίας. Όλες οι απαντήσεις που λαμβάνονται από τον εκδότη είναι θετικές στην ιδέα αυτή, οπότε ο εκδότης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 100% των συνδρομητών του είναι προδιατεθειμένο να συμμετέχει σε έρευνα γνώμης μέσω ταχυδρομείου! 🙂

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού η επιλογή του πληθυσμού έγινε με self-selection, ο πληθυσμός του δείγματος πάσχει από σοβαρά προβλήματα αντιπροσωπευτικότητας (μερικά από αυτά αναγνωρίζονται από τους συγγραφείς οι οποίοι προσπαθούν να τα διορθώσουν στην ανάλυση), το βασικότερο, ίσως, εκ των οποίων, είναι ότι πολύ πιθανά θα δήλωσαν συμμετοχή στην έρευνα και άτομα που είχαν κάποια ύποπτα συμπτώματα και θέλανε έτσι να κάνουν το τεστ.

  Συνεπως: Αυτή μπορεί να είναι Η πατάτα των ερευνητών στη συγκεκριμένη εργασία.

  Ευτυχως, το άρθρο δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και εκτιμώ ότι θα κοπεί από τον ρέφερι ή τον εκδότη ενός σοβαρού περιοδικού.

 256. Pedis said

  Γενικά, μου προκαλεί, πλέον, αηδία η πρακτική, η οποία συνηθίζεται από όλο και περισσότερους επιστήμονες και επιστημονικές ομάδες (και στην θεωρητική και πειραματική φυσική με τα υψηλότερα, δυνατά, στάνταρντς αξιοπιστίας και ελέγχου) σύμφωνα με την οποία, πριν ακόμη να στείλουν το πάπερο στο περιοδικό ή το δημοσιεύσουν ως πριπρίντ και να πάρουν σχόλια και κριτικές από τους συνάδελφους, το έχουν ήδη πασσάρουν σε φίλους δημοσιογράφους με το κατάλληλο σκονάκι για το κείμενο, ώστε το πέιπερ να παρουσιαστεί διθυραμβικά στα μέσα ενημέρωσης.

  Προσωπικά, όταν παρατηρώ αυτό το φαινόμενο γίνομαι πάρα-πάρα πολύ δύσπιστος για την αξία της δημοσίευσης αλλά και για την επιστημονική εντιμότητα των ερευνητών.

 257. Νέο Kid said

  Μαρία, in Greek:
  http://eisatopon.blogspot.com/2014/10/blog-post_46.html

 258. ΓΤ said

  119@

  Παρέμβαση Εισαγγελέα για το γαμωμπαόκι https://www.vice.com/gr/article/k7ed4y/eisaggelikh-parembash-gia-ton-opado-toy-paok-poy-anagkase-metanasth-na-kanei-ton-stayro-toy

 259. ΣΠ said

  256
  Μου θύμισες τους Pons και Fleischmann και την ψυχρή σύντηξη πριν από καμιά τριανταριά χρόνια.

 260. Pedis said

  # 259 – Αν δεν είχαν βιαστεί, θα δέχονταν την ερώτηση, όταν ακόμη θα συζητούσαν το πριπριντ τους με την επιστημονική κοινότητα, αν έχουν κάνει πειραμα ελέγχου με φυσιολογικό νερό και πώς συγκρίνονται με αυτό τα αποτελέσματά τους.

  Έτσι θα φωτίζονταν εγκαίρως … θα απέσυραν τη δημοσίευση και θα γλύτωναν και το ρεζίλι.

  (Είχε και το πανεπιστήμιό τους ρόλο στην έκθεσή τους στα μμε …)

 261. Pedis said

  Μα πλέον, η έκθεση των επιστημονικών αποτελεσμάτων πρώτα στα μμε και ύστερα στην επιστημονική κοινότητα, δεν αποτελεί μόνον τακτική των πονηρών και φιλόδοξων, πλην αλαζόνων χαζοβιόληδων και τσαπατσούληδων αλλά και αρκετών άλλων …

  Τελευταίο παράδειγμα ήταν το κάζο που έπαθαν στο cern με το πείραμα opera.

  Εκεί, λόγω ωθόριτυ cern και international collaboration την πάτησαν και οι συγγραφείς καμιάς εφτακοσαριάς και πλέον δημοσιεύσεων που φιλοδοξούσαν να ερμηνεύσουν την υποτιθέμενη υπερφωτεινή ταχύτητα των νετρίνων και η οποία τελικά οφειλόταν σε ένα μπαγκ στο χαρντγουερ που ανακάλυψαν και παραδέχτηκαν μερικούς μηνες αργότερα. Ρόλο στον επανέλεγχο έπαιξε και το γεγονός ότι κανένα άλλο πειραμα δεν κατάφερνε να αναπαραγάγει το αποτέλεσμα του opera.

 262. Pedis said

  -> 261 – που ανακάλυψαν και παραδέχτηκαν μερικούς μηνες αργότερα -> που ανακάλυψαν και παραδέχτηκαν μερικούς μηνες αργότερα οι υπεύθυνοι του πειράματος opera.

 263. dryhammer said

  261-2. Κι έτσι η opera αποδείχτηκε οπερέτα.

 264. Μαρία said

  255
  Μιλ μερσί. Αυτό με το φουμπού το είχα καταλάβει κι εγώ διαβάζοντας διαγωνίως το άρθρο του κολάμπια κι ακόμα απορώ!
  Ένας απ’ τους ερευνητές του Στάνφορντ ήταν κι ο Ιωαννίδης;

 265. Μαρία said

 266. Μαρία said

  Κορονοϊός: Από τις 3 Απριλίου ζητούσε τη συνδρομή της Πολιτικής προστασίας ο Δήμος Ερμιόνης, χωρίς να παίρνει απάντηση
  https://www.documentonews.gr/article/koronoios-apo-tis-3-aprilioy-zhtoyse-th-syndromh-ths-politikhs-prostasias-o-dhmos-ermionhs-xwris-na-pairnei-apanthsh

 267. nikiplos said

  258@, βγάζει ζουμί ρε φίλε η είδηση!

  Το τυπάκι είναι ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ, είχε κακοποιηθεί από αστυνομικούς το μιλένιουμ και (μάλλον με συνδρομή τζιμανιών δικηγόρων) είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είχε κερδίσει αποζημίωση 20.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

  Δύο από τους Αστυνομίος που τον έδειραν, έδειραν και τον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου της υπόθεσης Ζαρτινιέρα.

  Το 2014 είχε συλληφθεί επειδή πέταξε μια σακούλα με γαύρους στον πάγκο του Ολυμπιακού, πριν από την έναρξη αγώνα στην Τούμπα.

  Η σούμα που κάνω εγώ:
  Πρόκειται για λούμπεν στοιχείο, ευεπίφορο να κάνει οποιαδήποτε βολική για άλλους μλκια…

 268. Pedis said

  # 264 – Ένας απ’ τους ερευνητές του Στάνφορντ ήταν κι ο Ιωαννίδης;

  Ωχ! Δεν το πρόσεξα επειδή δεν το περίμενα. Για να δούμε αν θα διατηρήσει την υπογραφή του (από τη θέση που έχει στην authorlist, πολύ πιθανά δεν θα έχει καλοδεί τι υπέγραψε) μέχρι το τέλος.

 269. Pedis said

  Άσχετο … και να αναφέρω τι είχε ακουστεί να απαντά πολυγραφότατος ώθορ όταν τον ρώτησαν αν έχει διαβάσει το Χ πέιπερ: «μα εδώ δεν προλαβαίνω να διαβάσω αυτά που υπογράφω εγώ!»

 270. dryhammer said

  269. Έτοιμος για βουλευτής κόμματος (εξουσίας κιόλας) ο ώθωρ. (εκ του ωθώ -ούμαι)

 271. Πέπε said

  269
  Τα του ώθορος τω ώθορι.

 272. 267 Η σούμα λέει επίσης πως στο διάστημα +/- 2000-2006 κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτες τουλάχιστον δύο κατά συρροή, κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα ζαρντινιέρες, που μας κόστισαν 320 χηνόπουλα.

 273. Μαρία said

  268
  Ναι, ναι , ναι https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.20062463v1

 274. Pedis said

  # 270-271 – δεν τάχουμε ξαναπεί;! Άλλο ο ώθορ κι άλλο ο συγγραφέας. Ο πρώτος είναι δημιουργός (αουκτορ) ο άλλος συν/γραφιάς με τον εαυτό του (δηλαδή γράφει ότι κατεβαζει η κούτρα του) … 🙂

 275. Pedis said

  # 273 – έχει ενδιαφέρον η ειρωνία … Ο Ι. έγινε διασημος (κι) από ένα άρθρο του στο οποίο υποστήριζε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρικών άρθρων δεν είνα ακριβή ή, απλά, είναι λάθος..

 276. ΣΠ said

  Δείτε το βίντεο: https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/bomba-apo-kathigiti-epidimiologias-tou-stamfornt-mporei-kai-pano-apo-100000-ta-krousmata-stin-ellada-binteo/

 277. Pedis said

  # 276 – Tι λες, Σταύρο, για το άρθρο;

 278. Pedis said

  # 276 – μπορεί, λέει, να έχουμε από 4 χιλ μέχρι 100 χιλ. κρούσματα.

  Εσύ πόσα λές; Οι υπόλοιποι; (Με τη σειρά μου «θα παίξω τα ρέστα μου», έτσι λένε γυρω από την πράσινη τσόχα ή «τα βλέπω»; 🙂 )

 279. ΣΠ said

  277
  Τι να πω; Παρουσιάζουν πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να εξαχθούν από ένα τέτοιο σετ δεδομένων. Θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένοι σε αυτά που υποστηρίζουν.

  Ο Ιωαννίδης στο βίντεο του #276 λέει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να είναι 4.000, μπορεί να είναι και πάνω από 100.000. Τώρα τι εκτίμηση είναι αυτή; Όσα και να είναι μέσα πέφτει.

 280. # 119, 258

  Δείτε όμως κι αυτό, υπάρχει ηθικός αυτουργός

 281. Pedis said

  # 279 – Σύμφωνοι.

  Το άρθρο είναι τόσο προβληματικό που δεν έχουν πρόβλημα κάποιοι της κοινότητας τους με ονοματεπωνυμο να τους καταχεριάσουν:

  https://www.redlandsdailyfacts.com/2020/04/20/feud-over-stanford-coronavirus-study-the-authors-owe-us-all-an-apology/

  “I think the authors owe us all an apology… not just to us, but to Stanford,” wrote Andrew Gelman, a professor of statistics and political science and director of the Applied Statistics Center at Columbia University, calling the conclusions “some numbers that were essentially the product of a statistical error.”

  “They need to apologize because these were avoidable screw-ups,” he wrote. “They’re the kind of screw-ups that happen if you want to leap out with an exciting finding and you don’t look too carefully at what you might have done wrong.”

  κλπ κλπ

 282. ΣΠ said

  Εδώ έβαλε κάτι παραπάνω. Δεν την βγάζουμε καθαρή.
  https://www.capital.gr/health/3447166/g-ioannidis-stanfornt-isos-100-000-200-000-ta-krousmata-stin-ellada

 283. Μαρία said

  278
  Άμα παίξεις τα ρέστα σου, εγώ μέσα, ομπλιζέ.
  Βάλτε τώρα που γυρίζει 🙂

 284. Μαρία said

  Δείτε τι υποστηρίζει ένας ιωαννιδικός για την καταγραφή των θανάτων στη Γερμανία. Μου το έστειλαν το απόγεμα.

 285. Γιάννης Ιατρού said

  Νούμερα! κυριολεκτικά. Γιατί ο αριθμός των νεκρών δεν αλλάζει, όσο και να μην (προσ-)μετρούν κάποιους, η τάξη μεγέθους παραμένει. Αν ήταν πολύ μεγάλα τα νούμερα, θα ήταν εμφανή κι αλλιώς…

 286. Γιάννης Ιατρού said

  284: Επομένως, ο Sucharit Bhakdi, κατά δήλωσή του, ενδιαφέρεται να ζυγίσει την απειλή της αρρώστιας με τις οικονομικές επιπτώσεις (από τα μέτρα κλπ.). Και τι θα βγει απ΄αυτό; Από πόσους νεκρούς και πάνω είναι δικαιολογημένα;

 287. sarant said

  282 Καλό νέο δεν είναι να έχουμε τόσα πολλά κρούσματα; αρα θα έχουμε και αντισώματα.

 288. Γιάννης Ιατρού said

  287: Αφού δεν έχουμε και αντίστοιχα θανάτους, ναί (η ανοσία αγέλης (θα) προχωρά ακάθεκτη…).
  Αλλά δεν είναι σωστά, πολύ τραβηγμένα τα βρίσκω. Μιά ακόμα ένδειξη για το τραβηγμένο/υπερβολή είναι, πως αν τα δεχτούμε θα είμαστε εκτός της διακύμανσης στο χώρο των Βαλκανίων.

 289. Pedis said

  # 282 – Ε, εντάξει …

 290. Νέο Kid said

  Το preprint των γιατρών του Στάνφορντ είναι μαθηματικώς για τον μπέο…(όχι το δήμαρχο)
  Μαθηματικούς δεν έχει το Στάνφορντ; …
  Γενικά , καλά τα λέει ο Pedis στο 255. αλλά η «πατάτα» δεν είναι απλώς πιθανή ,αλλά μαθηματικώς βέβαια και χοντρή-χοντρή!
  Εξηγώ:
  Μιλάνε για «με ένα διάστημα εμπιστοσύνης (confidence interval) 95% η διακύμανση των ψευδών θετικών (false positive rate) είναι μεταξύ 0% και 1,2%» βασισμένο στην «κανονικότητα» normality της κατανομής. Αυτό είναι απλοϊκό ( για να μην πω κάτι πιο βαρύ)

  Καταρχάς , όταν έχουμε ένα λόγο 2/401 ΔΕΝ νομιμοποιεισαι απλά να συμπεράνεις ότι το false positive rate είναι 2/401 =0,5%
  Μπορεί σε ένα ρηκαλιμπράρισμα 401 άλλων γνωστών αρνητικών δειγμάτων να πάρεις 0 ψεύδη θετικά από τα 401 ή 6 ψεύδη θετικά από τα 401, με αντίστοιχα false positive rates 0 και 1,5%
  Ο αριθμητής 2 είναι ΠΟΛΥ μικρός!
  Στην πραγματικότητα ο πραγματικός αριθμός ψευδών θετικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
  Ακόμα και με την (όχι σωστή) παραδοχή της κανονικότητας ,προσθαφαιροντας 2 τυπικες αποκλιςεις πάνω κάτω για το 95% διάστημα εμπιστοσύνης ,έχουμε:
  n=401
  p=2/401
  μ=0,0049
  σ=Τετραγωνική ρίζα {(2/401)(399/401)}/401=0,0035
  μ+2σ=0,012
  μ-2σ=-0,002 ~0
  Έτσι , με την υπόθεση της κανονικότητας, το 95% διάστημα εμπιστοσύνης για το false positive rate είναι: [0% – 1,2%] Το πάνω όριο είναι ΥΨΗΛΟ. Αν ΚΑΙ οι 3330 συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ΟΛΟΙ αρνητικοί, θα είχαμε 1,2%*3330 =40 (!) ψεύδη θετικά.
  Καταλαβαίνουμε το γίνεται αν έχουμε έστω x και αντίστοιχα 3330-x αρνητικά… Τα ψεύδη θετικά μπορεί να είναι και ΟΛΑ τα «θετικά» της μελέτης…
  Στην πραγματικότητα δε , η διωνυμικη κατανομή αυτή ΔΕΝ προσομοιαζεται με κανονική , αλλά με κατανομή Poisson. Κι αυτό γιατί το 2 είναι μικρότερο του 5 και το 401 μεγαλύτερο του 50
  Μια poisson με λάμδα=2 . Αυτή έχει ΜΑΚΡΙΑ ΔΕΞΙΑ ΟΥΡΑ κι όταν διαιρέσουμε με το 401 για να πάρουμε το false positive rate το πραγματικό upper bound για το διάστημα εμπιστοσύνης των ψευδών θετικών θα είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μεγαλύτερο από 1,2% .
  To cut a long story short, αυτή της μελετης είναι στατιστική σκοιλ ελικίκου…
  Και είναι απολύτως βέβαια ότι αυτή η μελέτη ΔΕΝ περνάει κανένα peer review, ακόμα κι αν το κάνει ο Μετζης ο Νεούκτης…

 291. Νέο Kid said

  299. Συνοψίζοντας με απλά λόγια (για όσους τα χρειάζονται) το βασικό μεγάλο αμάρτημα της μελέτης είναι ότι ΔΕΝ έχουμε ικανοποιητικό (υψηλό) επίπεδο εμπιστοσύνης ότι το false positive rate ( τα ψεύδη θετικά) είναι ικανοποιητικά χαμηλό!
  Κοινώς, από μια τέτοια μελέτη μπορείς να συμπεράνεις Ο,ΤΙ σου γουστάρει, πρακτικά…

 292. Μένω έκπληκτος said

  Πολλά συγχαρητήρια στο σχολιαστή Ιατρού (288) και στον κ. Σαραντάκο (287) που – έστω και αργά – αποφάσισαν να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο της Ανοσίας Αγέλης. Ο Γερμανός γιατρός στο βίντεο του 284 τα λέει άριστα: Όλοι οι αριθμοί που μάς δίνουν είναι καρα-ψεύτικοι ή τραβηγμένοι από τα μαλλιά για να διατηρείται ο πανικός του covid-19 στον πληθυσμό. Πάρα πολλοί από εμάς έχουν προσβληθεί από τον Κορωνοϊό, αλλά δεν το ξέρουμε γιατί δεν έχουμε συμπτώματα. Αν ο κύριος Τσιόδρας (αντί να ηθικολογεί λές και είμαστε μαθητές του Κατηχητικού) έκανε τυχαία τέστ στον πληθυσμό σαν κι αυτά που γίνονται στην Γερμανία, όλοι θα καταλάβαιναν τί ακριβώς συμβαίνει με τα ψέμματα που μάς ξεφουρνίζει καθημερινά ο κακόφωνος αυτός ιεροψάλτης

  Το πόσο πολλά είναι τα κρούσματα και το αγνοούμε, απεδείχθη πανηγυρικά σήμερα με τους 150 πρόσφυγες στο Κρανίδι που είναι ΟΛΟΙ ασυμπτωματικοί. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ: Ο ιεροψάλτης Τσιόδρας, με τις αντιεπιστημονικές παλαβομάρες του και τις ηθικολογίες του (επιπέδου χουντικού κατηχητικού) στο τέλος του 2020 θα είναι ο πιό μισητός Έλληνας. Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε.

  Μόνο η Ανοσία της Αγέλης θα δώσει τη λύση στο δράμα που ζούμε, όπως την έδωσε στον Λοιμό της Αθήνας και στην Πανώλη του Ιουστινιανού. Αλλά μέχρι τότε, θα έχει καταστραφεί η Ελληνική Οικονομία και θα τρώμε όλοι από τα Συσσίτια της Κατοχής. Οψώμεθα ες Φιλίππους…

  Είναι παρήγορο ότι Ιατρού + Σαραντάκος κατάλαβαν απόψε τί κωμωδία παίζεται και ήρθαν με μικρά πηδηματάκια στο στρατόπεδο της Ανοσίας Αγέλης. Καιρός να το καταλάβουν «και τα υπόλοιπα ζώα», όπως θάλεγε κι ο Βασίλης Λεβέντης: Εννοώ τους υπόλοιπους οπαδούς του κακόφωνου ιεροψάλτη Τσιόδρα (κύρ Σταύρος στο 279, Νεογίδιος στο 290, Pedis κλπ) που παπαρολογούν καθημερινά σε αυτό το Ιστολόγιο, αραδιάζοντας στατιστικές που δεν καταλαβαίνει κανείς, ούτε κάν οι ίδιοι…

  ΥΓ: Ως Μάρτυς του Ιεχωβά έχω στεναχωρεθεί που ο κύριος Τσιόδρας μάς έκλεισε τις Αίθουσες Βασιλείας και μάς υποχρεώνει να διαδίδουμε την Αλήθεια μέσω Zoom. Ωστόσο, το έργο εξακολουθεί να γίνεται. Απλώς, εμείς οι Μάρτυρες αντί να πηγαίνουμε πόρτα – πόρτα, πάμε υπολογιστή – υπολογιστή: Όποιος σχολιαστής επιθυμεί, ας επικοινωνήσει μαζί μου να αρχίσουμε Γραφική Μελέτη μέσω Zoom με δική μου χρέωση. Ο καιρός γάρ εγγύς, το Τέλος είναι κοντά, μήν ακούτε τον κ. Λεώνικο που το παίζει Μ.τ.Ι. ενώ είναι ένας κλασικός οπορτουνιστής που όχι μόνο στους 144.000 δίκαιους δεν θα συμπεριληφθεί, αλλά ούτε κάν να απολαύσει τον Παράδεισο εδώ στην Γή δεν θα κατορθώσει. Όσοι αρνούνται να εκπαιδευτούν στην Αλήθεια του Ιεχωβά, ας έχουν υπόψιν τους ένα γηπεδικό σύνθημα λιγάκι παραλλαγμένο:

  «Εμπρός – Εμπρός, στη Γέενα του Πυρός»

 293. Μαρία said

  Νικοκύρη, πιάσε τη σφουγγαρίστρα.

 294. Νέο Kid said

  Διά την εποπτίαν της προαναφερόμενης (290.)κατανομής poisson
  https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+poisson+distribution+with+lambda+%3D+2%2C+k+from+0+to+12

 295. Pedis said

  Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση τύφλωση. Έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο

  Why Most Published Research Findings Are False by John P. A. Ioannidis

  που δεν είναι μόνο highly cited αλλά αποδεικνύει ότι έχει τις γνώσεις.

  Και, τώρα, επειδή, εμφανώς, θέλει να επιβάλει την (ιδεολογική ή δεν ξέρω ποια άλλη) ατζέντα του συνυπογράφει τέτοιες σαθρές δουλειές.

  Αλλά και πριν από ενα μήνα επιχείρησε να προωθήσει το ίδιο επιχείρημα στη βάση των δεδομένων της περίπτωσης σχετικά με τη διάδοση του ιου ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, γενικεύοντάς τα (όλως ύποπτα και με τελική χαμηλή στατιστική εμπιστοσύνη) συμπεράσματά του σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, όταν, ταυτόχρονα, τα δεδομένα από όλες τις χώρες, όπου η επιδημία επεκτεινόταν με σφοδρότητα, ήταν εντελώς αντίθετα από εκείνα που θεωρούσε ως βάση του συλλογισμού του.

  Είμαι περίεργος να δω τι τύχη θα έχει το άρθρο.

  Υπόψην, στα περιοδικά, ακόμη και σε κείνα τα πολύ καλά με υψηλό ιμπακτ φάκτορ κάπου-κάπου δημοσιεύονται πατάτες, όπως λ.χ. για την ομοιοπαθητική, για την ανακάλυψη και τις ιδιότητες των οργανικών υπεραγωγών κοκ οι έντιτορς και οι ρέφεριζ είναι άνθρωποι, έχουν αδυναμίες, φιλοδοξιες, ανθρώπινες, επαγγελματικές και ακαδημαικές υποχρεώσεις και βέβαια δεν έχουν πλήρη ανοσία στη βλακεία.

  Αλλά για τούτο δω το άρθρο θα στοιχημάτιζα ότι δεν μπορεί να περάσει σε καλό περιοδικό. Για να δούμε.

 296. Pedis said

  Τεστ με 100% specificity κυκλοφορούν και είναι αυτά και μόνο αυτά που μπορούν, αν δεν έχουν άλλα μειονεκτήματα, να γίνουν χρήσιμα σε μαζική εφαρμογή των διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό (δεδομένου ότι η συχνότητα διάδοσης του ιού σε συνθηκες καραντίνας ή και μερικής προφύλαξης) δεν μπορεί παρά να είναι μικρή (και πιθανά πολύ χαμηλότερη του 1%).

  https://www.centerforhealthsecurity.org/resources/COVID-19/serology/Serology-based-tests-for-COVID-19.html

  [Η sensitivity (ευαισθησία) έχει περιθώρια να μην είναι πολύ-πολύ υψηλή αλλά να μην προκαλεί μεγάλο πρόβλημα -> θετικοί που να εμφανίζονται εσφαλμένα ως αρνητικοί χάρη ακριβως στην αναμενόμενη πολύ μεγάλη συχνότητα των αρνητικών στον πληθυσμό.]

 297. Μαρία said

  295
  Αυτό αναφέρεται και στο λήμμα της βικης ως το πιο κατεβασμένο 🙂

 298. Pedis said

  # 297 – Το πιο κατεβασμένο σε σχέση με τι; Λέει;

  Έχει μαζέψει πλέον των 8 χιλ. αναφορές το οποίο σημαίνει ότι είναι ενα διάσημο πέιπερ.

  Εντούτοις ο αριθμός των αναφορών μιας δημοσίευσης εξαρτάται ΚΑΙ από τον αριθμό των ερευνητών που εργάζονται στους σχετικούς τομείς έρευνας.

  Για παράδειγμα οι πιο γνωστές δουλειές στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής των Υψηλών Ενεργειών μπορεί να έχουν λιγότερες αναφορές από το συγκεκριμένο πέιπερ του Ι. , να έχουν οδηγήσει σε νόμπελ ή να μείνουν ονομαστές και διάσημες για πολλές γενιές.

 299. Pedis said

  # 284 – Η Γαλλία, μάλλον, δεν κολλάει στο «επιχείρημά» του περι του ρόλου της ατμοσφαιρικης ρύπανσης της Ιταλίας στην εξαρση της επιδημίας…

  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/carte-et-donnees

  όπου η θνητότητα είναι στα επίπεδα της Λομβαρδίας και υπερβαίνει τις αντίστοιχες μέσες τιμές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

  Εντωμεταξύ, στη Γερμανία ο τρέχων δείκτης της θνητότητας αυξανεται σταθερά κάθε μέρα: 3.2% έφτασε σήμερα.

  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-21-en.pdf?__blob=publicationFile

 300. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  285 – Αυτό με τον αριθμό των νεκρών έχει διπλή ανάγνωση Γιάννη. Από τις 160.000 νεκρών μέχρι τώρα σε όλο τον κόσμο, οι 140.000 είναι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κι από αυτές, οι 120.000 είναι σε πέντε χώρες που οι τέσσερις ανήκουν στην G7 και η μία στην G20 και στην Ε.Ε, δηλαδή στις πιο ανεπτυγμένες και πλούσιες του πλανήτη, ενώ σε όλη την Ασία των 4δις, ανέρχονται στις 7.000.
  Όσο και να μη τους προσμετρούν κάποιους όπως λές, ακόμη κι αν δεκαπλασιάσουμε ή εικοσαπλασιάσουμε τον αριθμό, πάλι η τάξη μεγέθους παραμένει και συγκρίνοντάς την με τις πέντε χώρες, είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ, αλλά ακόμη και μόνο με την υπόλοιπη Ευρώπη, πάλι αδιανόητη είναι.
  Ή στραβός είν’ ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε ή δεν ξέρω τι άλλο.

  Καλημέρα

 301. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα από δώ

  292: τι «μένεις έκπληκτος»; Στους Αμπελογκάρντεν μένεις, κοντά στην Πανόρμου 😎

  299: διαβάζεις και φχαριστιέσαι πληροφόρηση (άσχετα από τις άλλες σκέψεις που κάνεις…) ρε γμτ%@$ σ΄εκείνο (πιντιεφι στο τέλος) το καθημερινό ανακοινωθέν για την κατάσταση εκεί.
  Εδώ βγαίνει ο κος Τσόρδας και λέει (πετάει στους υπηκόους) κάποιους αριθμούς κάθε μέρα κι΄ άντε να βγάλεις συμπέρασμα από 5 νούμερα. Καλά που έχουμε βέβαια τα πρωινάδικα και ξεδιαλύνουν την κατάσταση τα σαΐνια που παρελαύνουν εκεί… γιατί από ΕΛΣΤΑΤ και ιδίως από το Κικιλιο-Υπουργείο δεν είναι να περιμένεις και πολλά.
  Θα πεί κάποιος: «Χάθηκε να αντιγράψουν, βάζοντας τα δικά τους νούμερα;» Μα ποιά νούμερα; Αφού δεν μετράμε, δεν κάνουμε τεστ στον πληθυσμό, δεν, δεν, δεν….

 302. sarant said

  293-301 Μένει Αμπελοκήπους και μένει σε καραντίνα

 303. Pedis said

  # 301 β – Ε, αυτό δεν φωνάζω εδώ και εβδομάδες!;

  Και οι Γερμανοί, όμως, άργησαν να φτάσουν σε αυτό το φόρματ. Για τρεις και πλέον εβδομάδες έδιναν αποσπασματικές πληροφορίες.

  Πάντως, δεν καταλαβαινω τι σόι αλγόριθμο χρησιμοποιούν και πόσο τον εμπιστεύονται για να εκτιμούν καθημερινά τον αριθμό των θεραπευθέντων αλλά και άλλα στοιχεία που θα έπρεπε να είναι τα λεγόμενα administrative data.

  Οι Ιταλοί ήταν πολύ μπροστά στη δημόσια διαθεση των administrative data από την αρχή της επιδημίας. Έπειτα και οι Ισπανοί άρχισαν να κάνουν καλή δουλειά. Αυτά μού άνοιξαν τα μάτια και σταμάτησα να δίνω βάση στις γνώμες των ειδικών και αρμοδίων με ατζέντα ή με βλακώδη παπαγαλίστικη άγνοια που μιλούσαν και ακόμη μιλάνε για γριπούλα, οπου το 85% την περνάει στο πόδι.

 304. π2 said

  284: Είχα δει τις απόψεις του Γερμανού στην αρχή της κρίσης. Είχα θυμώσει πολύ ιδίως με την θεωρία ότι δεν πεθαίνει κανείς από τον κορονοϊό. Με τη λογική αυτή και από AIDS δεν πεθαίνει κανείς.

 305. nikiplos said

  Το ανησυχητικό για τις δικές μας υποδομές είναι αυτό:
  «… αναφέροντας ότι το τρίτο τεστ στο οποίο υπεβλήθη έδειξε ότι είναι θετικός στον ιό»…

  Δλδ ο 35χρονος:
  -πήγε με 38 πυρετό στο νοσοκομείο με καλές ενδείξεις οξυγόνου 95%, άριστη ακτινογραφία κλπ
  -ΜΕΣΑ στο νοσοκομείο έκανε δυό τεστ που βγήκαν ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  -Στη συνέχεια έπεσε το οξυγόνο του στο 88% και ο πυρετός δεν έπεφτε. Τον έβαλαν στη ΜΕΘ και του έκαναν τρίτο τεστ που βγήκε θετικό.

  Απορίες:
  -Είμαστε σίγουροι ότι τα πρώτα δύο αρνητικά τεστ ήταν λανθασμένα-ψευδή? Γιατί θα μπορούσε ενδεχομένως να κόλλησε τον ιό ΜΕΣΑ στο νοσοκομείο.
  -Η αιτία θανάτου πως θα βρεθεί αν δεν γίνει νεκροψία? Τον πήραν με κάσα λόγω πρωτοκόλλου του θετικού κορονοϊού και πάει καλιά του σφραγισμένος.

  Συμπεράσματα:
  -αν πέθανε από κορονοϊό, την βάψαμε, γιατί ο άνθρωπος ήταν καθόλα υγιής.
  -αν πέθανε από άλλη αιτία και απλά κόλλησε τον κορονοϊό εκεί, είναι μια υπεραισιόδοξη άποψη, για τη δημόσια υγεία, πολύ ανησυχητική όμως για το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται εκεί.

 306. nikiplos said

  304@ κι από τον καρκίνο, ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει πως πεθαίνει κανείς…
  🙂

 307. Pedis said

  # 305 – Δεν γνωρίζουν ακόμη τι έχει συμβεί. Μια περίπτωση είναι απλά μια περίπτωση …

  Όμως, ας σημειωθει κι αυτό. Με τα καλύτερα διαγνωστικά τεστ της αγοράς αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το ποσοστό της ευαισθησίας, με την υπόθεση ότι οι αρνητικοί στον ιό αποτελούν το 99% του πληθυσμού η πιθανότητα για ένα άτομο θετικό στον ιό να εμφανιστεί εσφαλμένα αρνητικό στο τεστ είναι 1 στα 1000 (μικρή πιθανότητα μεν αλλά όχι αμελητέα).

  Αν δε τα θετικά κρούσματα φτάνουν στο 5% του πληθυσμού, τότε η πιθανότητα αποτυχίας είναι 1 στα 200 άτομα.

 308. Pedis said

  # 306 – Η μοναδική βεβαιη αιτία θανάτου είναι η ανακοπή καρδιάς …

  Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί, κάλλιστα, από τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιείται η ανωτέρω αιτία στα ιατροδικαστικά έγγραφα που συνοδεύουν το θάνατο νέων και μάλλον υγειών κρατουμένων κατά τη διαρκεια της κράτησης και της ανάκρισής τους από τις αστυνομικές αρχές.

 309. nikiplos said

  Εμπιστεύομαι τον Ιωαννίδη σε αυτό το ποσοστό, δλδ πόσοι είναι οι ασθενείς-φορείς στη χώρα μας. Εικάζω, βάσει πολλών παραμέτρων ότι είναι γύρω στις 100.000. Επομένως με 10% του πληθυσμού να νοσεί ας πούμε,
  η αποτυχία στα αξιόπιστα τεστ είναι 1 στα 100 άτομα.

  Όμως ο 35χρονος είχε ήδη δύο τεστ αρνητικά… Δεδομένου ότι η δεσμευμένη πιθανότητα να είχε δύο αρνητικά και το τρίτο θετικό, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μικρή, (1 στις 10.000) πιο λογικό μου φαίνεται ο 35χρονος να κόλλησε τον κορονοϊό ΜΕΣΑ στο νοσοκομείο.

 310. nikiplos said

  291@ και τα false negative είναι σημαντικά, γιατί αν υποθέσουμε πως σε 3000 τεστ υπάρξουν 150 ασθενείς που βγηκαν αρνητικοί αλλά είναι θετικοί, αυτοί αρκούν να κάνουν τη ζημιά, αφού με το που θα τους αφήσεις να φύγουν, όχι μόνο δεν θα προστατεύονται, αλλά κυρίως δεν θα προστετέψουν τις ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού τους περίγυρου.

 311. Theo said

  @309:
  Τα 100.000 κρούσματα σε 10.000.000 πληθυσμό είναι 1%, όχι 10% 🙂

 312. nwjsj said

  Προστασία χρειάζεται όλος ο κοινωνικός περίγυρος ανεξαιρέτως, έτσι ώστε κατ’ επέκταση να προστατευθούν και οι περισσότερο ευπαθείς. Οι Ασιάτες δεν είναι άσχετοι που φοράνε μάσκες όπου κι αν πάνε, γι’ αυτό στις χώρες τους η εξάπλωση είναι πιο αργή σε σχέση με ό,τι παρατηρούμε στη Δύση. Έβλεπα ένα βιντεάκι από την Οσάκα της Ιαπωνίας σήμερα, όπου κι εκεί τα πάντα (πλην των καταστημάτων τροφοδοσίας) είναι κλειστά. Μια μητέρα είχε βγει έξω με το παιδάκι της για ψώνια, το παιδάκι πρέπει να ήταν νήπιο, αν κρίνω από το μέγεθος. Αμφότεροι φορούσαν μάσκα, τι κι αν στο δρόμο κυκλοφορούσαν ελάχιστοι άνθρωποι; Εμείς εδώ βολτάρουμε χαλαροί κι ανενόχλητοι χωρίς να τηρούμε αποστάσεις, ούτε μέσα στα μαγαζιά, ούτε εκτός αυτών, κι αν τύχει να δούμε κάποιον να φοράει μάσκα τον χλευάζουμε κι από πάνω ή κάποιοι από τους λιγοστούς που φοράνε, έχουν τη μύτη εκτεθειμένη. Αυτή η ρητορική Τσιόδρα ‘μάσκα πρέπει να φοράνε μόνο όσοι νοσούν’ είναι εντελώς καταστροφική κι αυτό θα φανεί όταν η καραντίνα θ’ αρχίσει κάπως να χαλαρώνει και θ’ αυξάνονται όσοι χρειάζονται νοσηλεία. Διότι εμείς έχουμε κλειστεί μέσα εδώ και δύο μήνες, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι κι άλλοι πολλοί φυτοζωούν περιμένοντας το 800άρι από το Σκοιλ Ελικικού, όμως η κυβέρνηση ελάχιστα έχει κάνει για να θωρακίσει το ΕΣΥ, Ούτε τεστ, ούτε ΜΕΘ, ούτε μάσκες στους πολίτες. Αν περιμένουν ότι θα την βγάλουν καθαρή με τα επικοινωνιακά τερτίπια, τότε μάλλον δεν είναι μόνο ανεύθυνοι ή επικίνδυνοι, αλλά και απελπιστικά χαζοί.

 313. Pedis said

  # 309 – Όμως ο 35χρονος είχε ήδη δύο τεστ αρνητικά… Δεδομένου ότι η δεσμευμένη πιθανότητα να είχε δύο αρνητικά και το τρίτο θετικό, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μικρή, (1 στις 10.000) πιο λογικό μου φαίνεται ο 35χρονος να κόλλησε τον κορονοϊό ΜΕΣΑ στο νοσοκομείο.

  Η εκτίμησή σου είναι τυπικά ορθή μόνον αν πρόκειται για τον ίδιο τύπο τεστ και η ανάλυση έχει γίνει από διαφορετικά εργαστήρια. Αλλιώς, όχι.

 314. Νέο Kid said

  Χωρίς να έχω διαβάσει σχετικές ειδήσεις, υποθέτω ότι για να πήγε, χωρίς αλλά υποκείμενα νοσήματα, στο νοσοκομείο in the first place, είχε κάποια ανησυχητικά συμπτώματα. Αλλοιώς, γιατί να πάει; Άρα πιθανότατα είχε ήδη τον ιό όταν εισήχθη.

 315. ΓιώργοςΜ said

  311 100.000 φορείς, όχι κρούσματα. 10% αυτών νοσεί είναι η παραδοχή.

 316. Μαρία said

  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-la-nicotine-aurait-des-vertus-preventives-selon-une-etude-d-une-equipe-de-l-hopital-de-la-pitie-salpetriere_3928489.html

 317. Pedis said

  # 316 – Θα μας τρελλάνουν με τις κάργα επιστημονικές έρευνες και τα συμπεράσματα … (ποιος ξέρει τι δείγμα πήρανε … )

  Άλλοι λένε για την ατμοσφαιρική ρύπανση (ας πούμε, στην Ν. Κορέα οι άνθρωποι ζουν στην εξοχή), άλλοι για το ρόλο, ας πούμε …. του εμβολίου της φυματίωσης … Γιατί, δεν θα μπορούσε;

  Πολλοί ποντάρουν τώρα που γυρίζει μπας και τους κάτσει και πιασουν την καλή …

 318. Pedis said

  -> 317 – Για την γαλλική ανάλυση δεν χρειάζεται καν να πάρουν δείγμα. Στις καρτέλλες των ασθενών πρέπει να αναγράφεται αν καπνίζουν, αν κάπνιζαν και σταμάτησαν ή αν δεν υπήρξαν καπνιστές.

  Πρόκειται για απλό δεδομένο αρχείου.

 319. Theo said

  @316:
  Αν δεν είναι φέικ, γιατί τόση διαφορά τα στοιχεί του νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière με τα στοιχεία της Κίνας;

  «Αναφορές από την Κίνα ανεβάζουν το ποσοστό των καπνιστών ασθενών με COVID-19 που χρειάσθηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ στο 12,3%, ενώ οι μη καπνιστές ήταν μόλις 4,7%.

  3. Δυσμενής πρόγνωση COVID-19

  Πρόσφατη μελέτη από τη Κίνα αναφέρει 9% απώλεια ζωής σε καπνιστές, συγκριτικά με 4% σε μη καπνιστές ασθενείς» (στο ίδιο άρθρο).

 320. Μαρία said

  318
  Όχι. Σε κάποια ανακοίνωση των πρώτων ημερών είχε ρωτηθεί ο Σαλομόν και απάντησε οτι στην αρχή δεν ρωτούσαν τους πάσχοντες αν καπνίζουν αλλά οτι στο εξής θα το κατέγραφαν.

  319
  Μπορεί να εξαρτάται κι απ’ τη μάρκα των τσιγάρων 🙂

 321. dryhammer said

  319. Άλλο το

  κι άλλο το

 322. Νέο Kid said

  Τεό, οι Κινέζοι μιλάνε για ασθενείς που χρειάστηκαν εντατική και την πορεία τους , οι Γάλλοι για ποσοστό ασθενών γενικά. Είναι διαφορετικά πράγματα.
  Αυτό με την νικοτίνη δεν καταλαβαίνω και δεν εξηγούν πώς το συμπέραναν ότι δρα «προστατευτικά»; …
  Πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοιες μελέτες που βασίζονται σε «δηλώσεις ασθενών» . Τείνουν διαχρονικά να παραβλέπουν το σοφό «Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αιτιότητα!»
  Μπορεί πολλοί να ντράπηκαν να δηλώσουν ότι είναι καπνιστές. Προσωπικά ας πούμε , πάντα αποκρύπτω το γεγονός ότι καπνίζω όταν συνεντευξιάζομαι! Οι λόγοι είναι προφανείς…υπάρχει κοινωνικός στιγματισμός.
  Μπορεί επίσης, οι καπνιστές να φοβούνται περισσότερο και να προσέχουν περισσότερο .
  Μπορεί όσοι φτάνουν στα νοσοκομεία να είναι συντριπτικά μη καπνιστές επειδή είναι πιο πλούσιοι! Οι πλούσιοι γενικά δεν καπνίζουν και «νοιάζονται» περισσότερο απότι οι φτωχοί να μην πάθουν κάτι, να τρέφονται υγιεινά, να μην πεθάνουν!
  Στη δυτική Ευρώπη ειδικά είναι επίσης αναμενόμενο να είναι οι πλούσιοι πιο πολύ in risk γιατί κινούνται και ταξιδεύουν περισσότερο, κάνουν πάρτυ κλπ
  Χίλια δυο μπορεί που ΔΕΝ σημαίνουν κατανάγκη ότι η αιτία χαμηλού ποσοστού ασθενών στους καπνιστές είναι ακριβώς το ότι είναι καπνιστές!
  Αλλά όλα αυτά θέλουν γνώση βαθιά στη ερμηνεία αριθμών και χρόνο, και δυστυχώς αυτά , όπως σωστά επισημαίνει κι ο Pedis, είναι πολυτέλειες μέσα στην τρέλα που ζούμε και με τους επιστήμονες ( σε εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά)!με ένα μεγάλο αγγούρι στον πωπό…

 323. nikiplos said

  Δεν μπαίνω ποτέ στον κόπο να διαβάσω καμία μελέτη με 480 ασθενείς. Είναι στατιστικά πολύ χαμηλής ποιότητας. Μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς. Το λένε και οι ίδιοι άλλωστε στη μελέτη τους: «Τα μαυρισμένα από την πίσσα πνευμόνια τους, δεν αποτελούν ένα ηδυλιακό περιβάλλον για τον ιό».

  Θυμήθηκα τον επίσης Γάλλο του Σαλπετριέρ, που έλεγε για μια παρόμοια μελέτη, που αφορούσε τις γυναίκες καπνίστριες, στις οποίες μειώνονταν τα ποσοστά καρκίνου του στήθους: » Όποιος καπνίζει για να μην πάθει καρκίνο, είναι σαν να ψάχνει να ανακαλύψει διαρροή γκαζιού με αναπτήρα».

 324. Pedis said

  # 320 – Ανήκουστο! Τι σόι ιστορικό έχουν πάρει σε ανθρώπους που νοσούν ουσιαστικά στο αναπνευστικό σύστημα;

  Προφανέστατα για να έχει καποια αξία μια σχετική μελέτη πρέπει να διενεργηθεί χωριστά στους νοσούντες που μένουν σπίτι, σε κείνους που έχουν ανάγκη από νοσοκομειακή περίθαλψη και έπειτα σε κείνους που μπαίνουν στην εντατική.

  ‘Επειτα η ανάλυση να γίνει σε υποσύνολα των ασθενών ανά ομάδα βασικών συμπτωμάτων.

  Αλλιώς οι ερευνητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν τίποτα Simpson paradox … και, πολύ πιθανά, θα κάνουν πατάτα.

 325. Μαρία said

  323
  ηδυλιακό
  Και κατα λάθος να το έγραψες είναι πολύ πετυχημένο.

  Για τον καρκίνο του μαστού το είχα ακούσει απ’ τον Τριχόπουλο.
  Απο πάρκινσον δεν κινδυνεύουμε άντρες και γυναίκες έλεγαν κάποιες έρευνες.

 326. Μαρία said

  Άντε, σας βρήκα και την προδημοσίευση στα αγγλικά. https://www.qeios.com/read/article/571

  Απο δω https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-pourquoi-il-faut-etre-prudent-avec-l-etude-qui-avance-que-la-nicotine-peut-freiner-le-covid-19_3928789.html
  Παραπέμπει και σε δυο κινέζικες έρευνες που διαπίστωσαν τα ίδια.

 327. Νέο Kid said

  323. Νίκιπλε, ο αριθμός από μόνος του δε λέει τίποτα για την ποιότητα της μελέτης. Το μέγεθος του δείγματος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις πρακτικά να ΜΗΝ εξαρτάται από τον πληθυσμό, αν αυτό (το δείγμα) είναι προσεχτικά επιλεγμένο και αντιπροσωπευτικό! (πλησιάζει δηλαδή την ομογένεια του πληθυσμού )
  Όταν ο πληθυσμός είναι μικρός (για παράδειγμα με τι 100.000 άτομα κι αν το περιθώριο σφάλματος που επιδιώκουμε είναι επίσης μικρό (της τάξης του 1 με 2%) το μέγεθος του δείγματος είναι γενικά ανάλογο με το μέγεθος του πληθυσμού
  ΟΜΩΣ, για μεγάλους πληθυσμούς ή για περιθώρια σφάλματος 5% ή μεγαλύτερα, η επίδραση του μεγέθους του πληθυσμού ΜΟΛΙΣ που γίνεται αισθητή!
  Τα 480 άτομα είναι υπέραρκετό μέγεθος δείγματος για έναν πληθυσμό 50 εκατομυρίων για ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Αρκεί να είναι αντιπροσωπευτικό του ΓΕΝΙΚΟΥ πληθυσμού.

 328. Μαρία said

  φουλ του φασίστα απο κάτω

  https://www.stokokkino.gr/article/3016/G.-Moyzalas:-Perimenw-apo-ton-k.-Tsiodra-na-prostateysei-toys-prosfyges.html

 329. Triant said

  Ρε Λάμπρο, πάλι τα ίδια θα λέμε; Βέβαια θα έχεις μεγαλύτερη διασπορά στις πιό ανεπτυγμένες χώρες μιας και εκεί ο κόσμος κυκλοφορεί και ταξιδεύει πολύ. Πού θέλεις να εξαπλωθεί; Στην Τανζανία που κάποιος είχε μια φορά επισκεφθεί την ξαδέρφη του στο διπλανό χωριό και το θυμάται ακόμα με νοσταλγία;

 330. nikiplos said

  327@ όλα αυτά υπο την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κατανομή της συμπεριφοράς και των περιστατικών είναι κανονική…

  Εκεί είναι η ένστασή μου. Με 600 νοματαίους, ούτε εύκολα μπορείς να πάρεις αντιπροσωπευτικό δείγμα – μιλάμε για ανθρώπους με πολυσχιδείς δραστηριότητες και όχι για μοντέλα Alfa Romeo, ούτε βέβαια να πεις ότι εντάξει με «αντιπροσωπευτικό δείγμα» έχω αγγίξει την εργοδικότητα του προβλήματος.

  Γενικά όταν η πολυπλοκότητα ενός κρίσιμα ευσταθούς συστήματος αυξάνει, τότε οι στατιστικές ενδείξεις, προβλέψεις κλπ, πάνε συνήθως περίπατο.

  Τες πά, για όποιον ενδιαφέρεται αυτός ο λίκνος εξηγεί τέλεια, τι έχουν βρει μέχρι σήμερα ότι κάνει αυτός ο πούστης ο ιός SARS-CoV-2, μόλις μπει σε ένα καθόλα υγιές σώμα…
  https://www.sciencemag.org/news/2020/04/how-does-coronavirus-kill-clinicians-trace-ferocious-rampage-through-body-brain-toes#

 331. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  329 – Triant, αφού έχεις βρεί τις απαντήσεις, μη χαλάς την ζαχαρένια σου☺ άσεμε εμένα να βουρλίζομαι για το πώς, τι και γιατί συμβαίνει όλο αυτό το «πανηγύρι».☺ Τι να κάνουμε ρε φίλε, φαίνεται πως έχω περίεργο στομάχι και δεν μπορώ να χωνέψω πως όλη η υπόλοιπη Ευρώπη και η νοτιοανατολική Ασία είναι Τανζανία, θα φταίει μάλλον που είμαι ανεγκέφαλος συνωμοσιολόγος.😂

  Καλημέρα

 332. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  330 (τέλος): Καλά που σε είδα Νίκιπλε, αυτόν τον σύνδεσμο πήγαινα να λινκάρω κι εγώ τώρα 🙂
  Όντως πολύ κατατοπιστικός και ενημερωμένος με πρόσφατες διαπιστώσεις για την συμπεριφορά του κορονοϊού.

  Τον έχουν πάρει μάτι και μερικά δικά μας ειδησεογραφικά, αλλά είναι πολύ αποκαρδιωτικό (και εξοργιστικό μερικές φορές) να παρατηρεί κανείς την παραμόρφωση/διαστρέβλωση (ακούσια ή εκούσια) που κυριαρχεί στην περιληπτική απόδοση που προσπαθούν να κάνουν, κυρίως βάζοντας τίτλους κι αποΦΕΥΓματα🙄 που προσελκύουν κλικ (παλιά μας τέχνη κόσκινο…).

 333. Γιάννης Ιατρού said

  331: Λάμπρο καλημέρα ρε συ, μην ανταρίζεσαι μ΄ όποιον δεν συμφωνεί με τα συμπεράσματά σου (#300). Κάτσε και σκέψου λίγο, δεν σου είπε κάτι το ασυνάρτητο ο Θόδωρος. Κι επειδή θα βιαστείς να απαντήσεις, σε ξέρω ρε συ, πως σκέφτεσαι και πολύ κλπ., βάλε σε μιά ταμπέλα αυτά που γράφεις στο 300 και τα ξαναλέμε.

 334. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μην τσακώνεστε ρε!

 335. Γς said

  321:

  κι άλλο το

  που μ έκανε [η Βελγίδα] να ξαναρχίσω το κάπνισμα μετά από 20 χρόνια αποχής. Για μόνο ένα χρόνο ευτυχώς.

 336. dryhammer said

  335. Αντιγράφω από https://www.politeianet.gr/books/9789602291184-apollinaire-guillaume-erato-oi-enteka-chiliades-berges-182353 :

  Οι «Έντεκα χιλιάδες Βέλγες» είναι ένα από τα κλασικότερα ερωτικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί. Είναι ένα έργο που κυριαρχείται από την αναζήτηση της ανώριμης ομορφιάς, τη λατρεία της εφηβείας, τον εξωτισμό, το σεβασμό των ηδονών, τη ροπή προς τη χλιδή, και κυρίως την εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της φαντασίας να εκπληρώσει τους πιο υπερβολικούς πόθους. Ο Πάμπλο Πικάσο έλεγε για τις «Έντεκα χιλιάδες Βέλγες» ότι «είναι το ωραιότερο βιβλίο όλων των εποχών, και, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα βιβλίο εκπληκτικά παρανοϊκό, γραμμένο με τρελό κέφι και με απόλυτη ελευθερία της σκέψης, που μεταμορφώνει τον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο του 1905 σε ένα φοβερό σαδομαζοχιστικό θέατρο». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 337. Γιάννης Ιατρού said

  334: ποιός τσακώνεται; 🙂

 338. 336 χαχαχά!

 339. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  333 – Τι ανταρίζομαι ρε Γιάννη, πόσες χαμογελαστές φατσούλες πρέπει να βάλω για να δείξω πως δεν ενοχλήθηκα – εκνευρίστηκα ή δεν ξέρω τι άλλο κατάλαβες με τον Triant; 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Φτάνουν αυτές ή να βάλω κι άλλες;😂😂😂 το μαγαζί είναι σαν την FED που έχει άπειρα τρις απόθεμα.
  Αυτό όμως που διαστρεβλώνετε και το παραμικρό που γράφω και μου βάζετε λόγια που ποτέ δεν είπα βγάζοντας παράλληλα απίθανα συμπεράσματα που δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτά που λέω, συν ότι κοιτάτε εμένα κι όχι αυτό που δείχνω, δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω, ας το πώ πολύ φιλικά, άκρως ενοχλητικό.
  Πού είδες να λέω πως είναι ασυνάρτητο αυτό που λέει ο Triant; και κυρίως, εδώ κι ενάμιση μήνα, ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ για να ανταρίζομαι όπως λές με όποιον δεν συμφωνεί μαζί μου;
  Τι παράλογο γράφω στο 300 για να το βάλω σε ταμπέλα; ζωντανά στοιχεία από το cnn gr είναι δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, για ξανακοίτα τα εσύ (μια και σε σένα το έγραψα) και πές μου ποιό συμπέρασμα έχω βγάλει για να διαφωνήσει κάποιος, τα στοιχεία που βλέπετε όλοι συγκρίνω και δεν μπορώ να βρώ μια λογική εξήγηση και το γράφω στο τέλος.
  Το ίδιο λέω και στον φίλο μας τον Triant, αφού αυτός έχει βρεί την εξήγηση με γειά του με χαρά του, εμένα δεν μου κάνει και ψάχνω για άλλη, τόσο απλά, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω, τα υπόλοιπα ανήκουν στην κακόψυχη φαντασία σου.😂

  334 – Ποιός τσακώνεται ρε Χτήνος, δεν σου μοιάσαμε, είμεθα ευγενείς άνθρωποι εμείς.😂

 340. Γιάννης Ιατρού said

  339α: Που είδες να γράφω πως ΕΙΠΕΣ πως είναι ασυνάρτητα; Τη δική μου γνώμη έγραψα. Λάμπρο, διάβαζε σωστά και μην παραπονιέσαι συνέχεια !

 341. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  340 – Γιάννη, εγώ μια χαρά σωστά διαβάζω τι γράφεις (και τι γράφουν κι όλοι οι άλλοι) εσύ (και πολλοί άλλοι) διαβάζεις ότι θέλεις σ΄αυτά που γράφω και βγάζεις όποιο συμπέρασμα θέλεις (το ίδιο και οι άλλοι).
  Η γνώμη σου όπως είναι διατυπωμένη, αφήνει αιχμές και υπονοούμενα που μπορεί ο καθένας (και ειδικά ο Triant που τον αφορά άμεσα) να παρεξηγήσει, πέρα από το ότι δεν έχει καμία σχέση μ΄αυτό που έγραψα στο 300 αλλά και στο 331 και μου λές πως παραπονιέμαι κι από πάνω.😂
  Τέλος πάντων, το πράγμα κατάντησε ανόητο, τόσα χρόνια δεν βγάλαμε άκρη δεν θα βγάλουμε τώρα κι επειδή έχω σοβαρά προβλήματα να λύσω (βλέπεις για εμάς δεν έχει προβλεφθεί τίποτε και πρέπει να είμαι έξω να δουλεύω και να έρχομαι σε επαφή με άλλους, αλλά όπως είχε πεί κι ο Κίντ, οι χαζοί δεν πεθαίνουν) κι έχω από πολύ καιρό κουραστεί μ΄όλα αυτά τα, είπες αυτό, δεν είπα αυτό αλλά άλλο κλπ και να μη συνεννοούμαστε, αυτό είναι ουσιαστικά το τελευταίο σχόλιο που γράφω, από δώ και πέρα θα σας λέω μια καλημέρα κάθε πρώτη του μηνός, ενδεχομένως κι ένα γειά κάθε δεκαπέντε.😂

  Ευχαριστώ όλους για την ανοχή σας. 😂😂😂

 342. Γιάννης Ιατρού said

 343. Pedis said

  Φαίνεται πεισμένος για την ακρίβεια του πέιπερ που υπέγραψε. Κρίμα.

  The study in Santa Clara County found participants by advertising on Facebook. Most of the first volunteers were in wealthy ZIP codes, so the investigators also recruited from poorer areas. As in the Los Angeles County study, the goal was to get a representative sample of the population.

  “It’s not perfect, but it’s the best science can do,” said Dr. John Ioannidis, a professor of medicine at Stanford University and an author of the Santa Clara County report.

  Antibody studies in other countries have produced similar figures, he noted.

  If the numbers prove accurate, the coronavirus may be much less deadly than originally expected, with a fatality rate more closely resembling that of a seasonal flu strain than a pandemic of profound lethality.

  But there are questions about who was tested. Among them: Were people who had reason to think they had been infected overrepresented among the volunteers?

  “We tried to look into the possibility of bias influencing the results,” Dr. Ioannidis said. “We asked for symptoms recently and in the last few months, and were very careful with our adjustments. We did a very lengthy set of analyses.”

  That data will be published in a forthcoming appendix, he said. In any event, bias also can work to lower the numbers if the healthiest people were the ones inclined to be tested, a real possibility.

  “Nobody knows the truth — let’s be honest,” Dr. Ioannidis said of the prevalence figures. “But if I had to guess, I would say it is probably higher than our estimate.”

  Many widely available antibody tests have been found to be inaccurate. The investigators say they validated the accuracy of the tests they used beforehand, and argue that the tests could not be so much in error as to invalidate the conclusions.

  For vulnerable people, like those in nursing homes, the virus obviously is a terrible threat. But the new data suggest most adults will experience milder to asymptomatic infections.

 344. Pedis said

  Βέβαια, αν χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης κάτι τέτοιες «μελέτες» θα … επιβεβαιωθούν.

 345. Pedis said

  Ο 35χρονος κάλεσε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όταν εμφάνισε συμπτώματα και του δόθηκε οδηγία να μείνει σπίτι να παρακολουθεί τα συμπτώματά του και να απευθυνθεί στον γιατρό του. Είναι γνωστό ωστόσο ότι μόνο το 10% των πολιτών της χώρας έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό …

  Ο 35χρονος έφτασε μετά από μέρες από την πρώτη του επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος» το οποίο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο και έτσι διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», μας λέει ο Μ. Γιαννάκος. Σε άλλες περιπτώσεις όταν το «Αγιος Δημήτριος» εφημερεύει με το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» οι ασθενείς ακόμα και σε κρίσιμη κατάσταση όπως είναι ένα εγκεφαλικό μεταφέρονται στο «Γ. Παπανικολάου». Το «πήγαινε- έλα» ανάλογα με το νοσοκομείο που συνεφημερεύει με τον «Αγιο Δημήτριο» καθυστερεί από μισή ώρα μέχρι δύο ώρες την κρίσιμης σημασίας διάγνωση των ασθενών, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Την ίδια ώρα στον «Αγιο Δημήτριο», σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, ο αξονικός τομογράφος εδώ και πέντε μήνες δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού!

  Ο νέος άνδρας έτυχε άριστης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ωστόσο δεν τα κατάφερε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την πορεία της υγείας του; Οπωσδήποτε δεν τον είδε γιατρός πριν φτάσει στο νοσοκομείο, δεν του έδωσε έγκριση ο ΕΟΔΥ να κάνει το τεστ, ούτε οδηγία να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Μ. Γιαννάκος «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι και στη περίπτωση του 35χρονου αναδείχθηκαν οι παθογένειες του συστήματος υγείας της χώρας μας και εν τέλει η ανετοιμότητα του απέναντι στην πανδημία».

  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/240309_erotimata-gia-ton-thanato-toy-35hronoy

 346. ΣΠ said

  343
  Μου δίνει την εντύπωση ότι, επειδή από τα δεδομένα από το Diamond Princess έβγαλε θνητότητα 1%, προσπαθεί και τώρα να δείξει παρόμοια θνητότητα. Παραδέχεται και ο ίδιος ότι υπάρχουν ένα σωρό αβεβαιότητες στα δεδομένα τους, οπότε πώς μπορούν και δίνουν ένα οποιοδήποτε νούμερο για τα κρούσματα και τι αξία έχει μια τέτοια εκτίμηση; Από την άλλη ίσως αισθάνεται ότι έχει εκτεθεί και έχει αρχίσει τα «αν είναι ακριβή τα νούμερα» και «είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε» κλπ.

 347. Pedis said

  Νικοκύρη, πάλι ζητώ έγκριση. Ευχαριστώ. (Τι φταίει σήμερα;)

 348. Pedis said

  # 346 – έτσι μου φαίνεται και μένα.

  Μάλιστα στο περίφημο εκείνο άρθρο είχε φτάσει στα εξής … ακριβή στατιστικά συμπεράσματα (για τα οποία, όπως είχε τονιστεί στο νημα όπου το πρωτοσυζητήσαμε, αναφέρει τρια σημαντικά δεκαδικά ψηφία, όταν το τελικό διάστημα εμπιστοσύνης αποδεικνύεται τρεις τάξεις μεγαλύτερο! ):

  Projecting the Diamond Princess mortality rate onto the age structure of the U.S. population, the death rate among people infected with Covid-19 would be 0.125%. But since this estimate is based on extremely thin data — there were just seven deaths among the 700 infected passengers and crew — the real death rate could stretch from five times lower (0.025%) to five times higher (0.625%). It is also possible that some of the passengers who were infected might die later, and that tourists may have different frequencies of chronic diseases — a risk factor for worse outcomes with SARS-CoV-2 infection — than the general population. Adding these extra sources of uncertainty, reasonable estimates for the case fatality ratio in the general U.S. population vary from 0.05% to 1%.

  https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/

 349. sarant said

  347 Δεν ξέρω γιατί σε τσάκωσε δυο φορές σήμερα

 350. Νέο Kid said

  Νικιπλε, σε σχέση με το 310. σου , που μου είχε ξεφύγει:
  Πρόσεξε ότι τα false negatives ΔΕΝ υπολογίζονται σε σχέση με ΟΛΟΝ το πληθυσμό, αλλά σε σχεση με τα (άγνωστα) true positives.
  Δηλαδή εν προκειμενω, για το 9% false negative rate που δίνει η μελέτη, θα είχαμε 300 άτομα να φεύγουν ως αρνητικοί ενω είναι θετικοί στην πραγματικότητα,ΜΟΝΟ αν ΚΑΙ οι 3330 της μελέτης ήταν στην πραγματικότητα θετικοί! 🙂
  Γι αυτό δεν είναι τόσο σημαντική η sensitivity (δηλαδή το false negative rate)

 351. Pedis said

  … δεδομένου ότι η συχνότητα των αληθινων θετικών είναι (πολυ) μικρή

 352. Pedis said

  Το αφήνω εδώ (έχει και τον Δασκαλάκη)

  ενόσω πάω να δω ποια έρευνα επικαλείται ο Cuomo.

  (Μου φαίνεται ότι σιγά-σιγά αποφασίζεται να πάμε σαν αγέλη στη σφαγή … )

 353. Pedis said

  >The reliability of some early antibody tests to hit the market has been widely questioned, with some — made in China without Food and Drug Administration approval — found by health officials to be deeply flawed. Researchers across New York have worked in recent weeks to develop and validate their own, with federal approval.

  Accurate antibody testing is seen as a critical tool to help determine when and how to begin restarting the economy. State officials said their test could help send people back to work.

  “The testing also can tell you the infection rate in the population — where it’s higher, where it’s lower — to inform you on a reopening strategy,” Mr. Cuomo said. “Then when you start reopening, you can watch that infection rate to see if it’s going up and if it’s going up, slow down.”

  Hours before Mr. Cuomo’s presentation, a top health official in New York City cautioned against making too much of the usefulness of the test results when it comes to critical decisions over social distancing and reopening the economy, particularly in identifying immunity.

  The city’s top official for disease control, Dr. Demetre C. Daskalakis, wrote in an email alert on Wednesday that the tests “may produce false negative or false positive results,” pointing to “significant voids” in using the science to pinpoint immunity.

  “Given the current lack of evidence” that any blood test for antibodies is indicative of “durable immunity,” Dr. Daskalakis wrote, “it should not be used for that purpose.”

  The alert, sent to medical providers and other subscribers, went on to warn that the consequences of relying on potentially false results may lead to “providing patients incorrect guidance on preventive interventions like physical distancing or protective equipment.”

  The guidance from the city’s Department of Health appeared to open another rift between the city and state government.

  ‘Oποιος βρει τίποτα περισσόετρο σχετικά με τον ισχυρισμό του Cuomo ας μας πει.

 354. Pedis said

  Ken Loach: ‘A market economy cannot prepare for a health crisis’

  Ερ. Only a couple of weeks ago, the Prime Minister Boris Johnson was talking about herd immunity.

  Απ. They had no overall plan so they are just running from one problem to the other. They knew the crisis was coming in January and it seems they did nothing.

  The other day, in the middle of the crisis, they were asking for companies to volunteer to make protective clothing: why didn’t this happen at the beginning of February, when they knew it was going to happen? Why didn’t they start to talk about the medical supplies needed for the testing?

  The free market government: that’s the problem. The idea that the state collectively organizes is foreign to them. The important thing to say goes to the heart of their politics: this is not a good system working inefficiently, this is a system that is inherently unable to plan.

  It’s an expose of capitalism itself, not of people who happen to be inefficient.

  Ερ. Here in Italy one of the reasons why the spreading of the virus is going down, but not enough considering that we’ve been in lockdown for nearly two months, is that many factories, especially in the North, have kept working. While some can “afford” the lockdown, others just keep working like nothing ever changed.

  Απ. That is true also in Britain. The government gave very confused instructions, especially to people who work on building sites. The general instruction was: if you can keep two meters apart, then you can work.

  But building sites took this to mean to keep carry on working, but of course there is no way that building workers are going to stay two metres apart: everyone knows it, it’s ludicrous.

  The other point to make, I think, is that it’s the working class that suffers most: because they are doing the manual work, and they are forced to work.

 355. Μαρία said

  Ο κ. Καραγκούνης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είπε στον κ. Μηταράκη ότι «δεν είναι δυνατόν δύο ξενοδοχεία που υπάρχουν στο Μεσολόγγι να καταληφθούν με πρόσφυγες-μετανάστες και να μην υπάρχουν διαθέσιμα για τουρίστες που καταφθάνουν στην περιοχή»! https://stonisi.gr/post/8537/otan-vgazeis-ta-matia-soy-me-ta-daxtyla-soy-video

 356. Μαρία said

  Aπίστευτο σκηνικό στο Αίγιο με πρωταγωνιστές τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο, επιτρόπους της Παναγίας της Τρυπητής και ψάλτες. Προφανώς ο Ιερώνυμος καθ’ υπόδειξιν του πρώην Μητροπολίτη Αμβροσίου, με τον οποίον συνλειτουργούσαν, αμέσως μετά την λειτουργία έκανε περιφορά της Εικόνας στην πόλη.
  Αρχικά την μετέφεραν πεζή και στη συνέχεια την τοποθέτησαν στο γνωστό αγροτικό όχημα (με το οποίο άγιαζαν την πόλη προ μερικών εβδομάδων) και έκαναν περιφορά.
  https://tempo24.news/eidisi/289947/aigio-afairethikan-pinakides-sto-agrotiko-poy-metefere-tin-eikona-tis-panagias

 357. Spiridione said

 358. ΓΤ said

  356@

  εκκλησιασμένο κοπριταριάτο

 359. Μαρία said

  357

 360. Theo said

  @356, 358:

  Αχ, αυτές οι επιλεκτικές ευαισθησίες σας 😉
  Για τους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς ή τους χουλιγκάνους στον Κορυδαλλό θα γράψετε τίποτα;
  Ή μόνο οι ακροβολισμένοι Αιγιώτες αποτέλεσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

 361. Pedis said

  Στο μεταξύ όσον αφορά την πραγματική έκταση της έκθεσης του γενικού πληθυσμού στον κορονοΐό, πέντε μήνες έπειτα από ό,τι παραφουσκωμένη βλακεία είχε γραφτεί και υποστηριχθεί από τις αρχές Απριλίου, σε πληθυσμό 500 χιλιάδων εργαζομένων στην Ιταλική Δημόσια Εκπαίδευση (σχεδόν οι μισοί του συνολικού αριθμού των εργαζομενων στην Εκπαίδευση) το 2.6% βρέθηκαν θετικοί στο ορολογικό τεστ.

  Quasi il 50% del personale della scuola, pari a circa 500mila tra docenti e non docenti, ha svolto il test sierologico per il Covid 19 e di questi il 2,6% – cioè circa 13mila persone – è risultato positivo e non prenderà servizio fino a quando il tampone non darà esito negativo. Sono i dati dell’ufficio del Commissario per l’emergenza Domenico Arcuri che aveva avviato nelle settimane scorse la campagna con la distribuzione di 2 milioni di test agli istituti scolastici.

  https://www.repubblica.it/scuola/2020/09/10/news/scuola_e_covid_il_50_personale_ha_fatto_test_13mila_i_positivi-266866102/?ref=RHPPTP-BH-I266599196-C12-P1-S2.4-T1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: