Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορονοθωμαδικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 25 Απριλίου, 2020


Αύριο είναι Κυριακή του Θωμά και μεθαύριο Δευτέρα, που άνοιγαν τα σχολεία όταν άνοιγαν τα σχολεία. Τώρα τα σχολεία λειτουργούν από απόσταση και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ανοίξουν και για ποιες ηλικίες μαθητών -εξαιτίας βέβαια του κορονοϊού.

Οπότε, κορονοθωμαδικά τα μεζεδάκια μας (θωμαδικά τα είχα ονομάσει πέρυσι στην ανάλογη περίσταση, ενώ αν θέλετε να ευχηθείτε σε κάποιον Θωμά το αντίστοιχο ονομαστικό άρθρο υπάρχει εδώ).

Και μια και είπαμε για τα σχολεία, ταιριάζει να ξεκινήσουμε μ’ ένα μεζεδάκι που είναι προσφορά του Υπουργείου Παιδείας. Σε ανακοίνωση για το νέο σύστημα οργάνωσης των σχολείων διαβάζουμε ότι επανέρχεται η αναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, που είχε καταργηθεί επί υπουργίας Γαβρόγλου.

Ο συντάκτης θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι αυτό «ίσχυε αδιάλΗπτα έως το 2017».

Για την ουσία του θέματος, δηλαδή ορισμένα συμβολικά μέτρα του νομοσχεδίου, όπως οι αποβολές και η αναγραφή της διαγωγής, αλλά και για άλλα, πολύ πιο ουσιαστικά, όπως η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη, θα έπρεπε να ασχοληθούμε σε ειδικό άρθρο. Σήμερα σχολιάζουμε τα γλωσσικά στραβά κι ανάποδα, οπότε σημειώνω την ανορθογραφία, διότι βέβαια «αδιάλΕΙπτα» γίνεται κάτι. Κρίμα είναι το υπουργείο να μη χρησιμοποιεί καν διορθωτή ορθογραφίας όταν συντάσσει τις ανακοινώσεις του. Ίσως εκείνα τα σεμινάρια του Σκοιλ Ελικικού να μην ήταν άχρηστα τελικά…

* Διότι βέβαια το μεγάλο νέο της σοσιαλμιντιακής εβδομάδας ήταν η εγκατάλειψη της τηλεκατάρτισης -αλλά για το θέμα αυτό έχουμε γράψει.

Σαν αποχαιρετισμό, να αναφέρω ότι κάποιοι γκούγκλισαν το Elikiku και βρήκαν ότι υπάρχει τέτοιο επώνυμο στην Αφρική. Και καθώς τα κοινωνικά μέσα εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και περιφρονούν τα σύνορα, κάποιος κύριος Ντόναλντ Ελικίκου (μάλλον στην παραλήγουσα θα τονίζεται), κάτοικος Ναϊρόμπι, πήρε ένα τουλάχιστον μήνυμα σε μια γλώσσα που μαλλον δεν θα την ξέρει.

* Αν και ποτέ δεν ξέρεις με τα ελληνικά.

Για παράδειγμα, ο Μάριο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ακούγεται σε αυτό το βιντεάκι να καταγγέλλει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε καθόλου πιστώσεις στις πολιτείες. (Στην πραγματικότητα, είναι συρραφή από πολλές ομιλίες του). Και λέει ο Κουόμο ότι ο Τραμπ έδωσε zero, και μετά για να το κάνει ακόμα πιο φανερό, το λέει σε διάφορες γλώσσες: zero, nada (ισπανικά), niente (ιταλικά), skata (ελληνικά!)

Και βέβαια, το «σκατά» χρησιμοποιείται σαν αρνητική απάντηση στο «τι πήραμε;», αλλά δεν έχει τέτοια τυποποίηση όπως το nada και τα άλλα, ούτε το ίδιο επίπεδο ύφους.

Εντάξει, αν έχετε δει το Γάμος αλά ελληνικά θα θυμάστε ότι άλλοι Αμερικανοί που ρώτησαν ελληνοαμερικανούς για ελληνικές λέξεις την πάτησαν χειρότερα!

* Φίλος του ιστολογίου στέλνει σύνδεσμο προς ένα άρθρο της Καθημερινής για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που λέγαμε, όπου διαβάζουμε:

Για το διδακτικό προσωπικό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων προβλέπεται η επί θητεία τοποθέτηση των εκπαιδευτικών και, συνεκδοχικά, καταργείται η δυνατότητα απόκτησης οργανικής θέσης στα σχολεία αυτά.

Λέει ο φίλος: ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί σε ένα σημείο τη λέξη συνεκδοχικά, αλλά, νομίζω, θέλοντας στην πραγματικότητα να πει «συνακόλουθα», «ως εκ τούτου» ή κάτι τέτοιο.

Δίκιο έχει ο φίλος, έστω κι αν είναι λεπτομέρεια.

* Και ένα σουπεράκι του Σκάι:

Σοβαρές ελλείψεις σε τερταγογεμι αμμωνίου [δεν έβαλα τόνο, δεν ξέρω πού τονίζεται]

Επιρροή από το Σκοιλ Ελικικού;

Πιθανώς. Υποθέτω ότι ήθελε να γράψει «τεταρτοταγή άλατα του αμμωνίου».

[[Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι πρόκειται για φωτοσοπιά, δείτε σχόλιο αριθ. 14]]

* Κι ένα παλιό, αλλά γουστόζικο -τώρα μου το έστειλε ένας καλός φίλος.

Σε άρθρο για τα μαθηματικά διαβάζουμε:

Κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα, όπου και έζησε ο Γάλλος μαθηματικός, υπήρξαν σπουδαίες προσωπικότητες στον χώρο της επιστήμης. Ανθρωποι όπως ο Νεύτωνας, ο Φερμά, ο Ντεκάρτ και ο Καρτέσιος, ήταν οι ηγετικές μορφές της τότε επιστημονικής κοινότητας.

Ο Ντεκάρτ και ο Καρτέσιος. Αλλά λείπει από το άρθρο και ο Νιούτον, ο οποίος είχε μαζί με τον Νεύτωνα καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη των μαθηματικών.

* Ένας τίτλος άρθρου συζητήθηκε αρκετά στα σόσιαλ τη βδομάδα που πέρασε.

H ανεκδιήγητη ομορφιά της Βορείου Ηπείρου.

Πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι η λέξη ανεκδιήγητος χρησιμοποιείται μόνο μειωτικά.

Ως απάντηση, ο ιστότοπος έβαλε με αστερίσκο την εξής υποσημείωση:

* Η λέξη ανεκδιήγητος σημαίνει εκείνος που δεν μπορεί να περιγραφεί, που είναι δηλαδή απερίγραπτος, ανείπωτος. (Κ.Δ. Β′ Κορινθ. 9,15: χάρις τω Θεώ επί τη ανεκδιηγήτω αυτού δωρεά). Αυτή είναι η πρώτη και κυριολεκτική της χρήση. Η δεύτερη μειωτική σημασία, που εμφανίστηκε από τον μεσαίωνα και μετά, δεν καταργεί και δεν αναιρεί την πρώτη

Σωστά είναι τα πρώτα, αλλά δεν συμφωνώ με την τελευταία πρόταση. Η νεότερη σημασία μπορεί κάλλιστα να καταργήσει την πρώτη. Ας πούμε, «σεμνός» στα αρχαία σήμαινε «μεγαλοπρεπής». Η νεότερη σημασία ασφαλώς και έχει εκτοπίσει (καταργήσει, αναιρέσει) την παλαιότερη.

Τώρα, ειδικά ως προς το «ανεκδιήγητος», ας δούμε τι λένε τα λεξικά. Το ΛΚΝ αναγνωρίζει ότι η λέξη χρησιμοποιείται σαν συνώνυμο του απερίγραπτος, ουδέτερα, αν και το παράδειγμα φράσης που δίνει είναι αρνητικό. Το νεότερο ΜΗΛΝΕΓ όμως, λέει:

Που δεν μπορεί να τον διηγηθεί ή να τον περιγράψει κανείς, επειδή είναι πολύ δυσάρεστος, πολύ έντονος κτλ.

(ΣΥΝ ανείπωτος, ανομολόγητος, απερίγραπτος)

Και δίνει παραδείγματα όπως «ανεκδιήγητη ταλαιπωρία».

Οπότε, εγώ τουλάχιστον θα απέφευγα να γράψω για ανεκδιήγητη ομορφιά.

* Kι ένα αποχαιρετιστήριο από το Σκοιλ Ελικικού, ένα απόσπασμα που δεν το έχουμε παρουσιάσει στο ιστολόγιο και αξίζει μια αναφορά.

Έχει κάτι από σουρεαλιστική ποίηση το απόσπασμα, δεν βρίσκετε;

Και τι να κάνει άραγε ο μυστηριώδης Φιλθίζων; Κάτι πολύ filthy ασφαλώς!

* Ωραία επιβεβαίωση του νόμου του Μέφρι σε άρθρο του in.gr, το οποίο ανακαλύπτει (ανύπαρκτες) γκάφες σε ντοκιμαντέρ του ESPN.

Στο ντοκιμαντέρ, προς τιμήν του Μάικλ Τζόρνταν, παρελαύνουν διάφορες προσωπικότητες, και ο δαιμόνιος ρεπόρτερ του in.gr θεωρεί ότι ήταν μεγάλη γκάφα ότι ο μεν Μπάρακ Ομπάμα αναφέρεται ως «πρώην κάτοικος Σικάγου» και ο Μπιλ Κλίντον ως «πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο» αντί να αναφέρονται ως πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ.

«Για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι, αρχικά στον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος των ΗΠΑ (2009-2017), στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ως πρώην κάτοικος του Σικάγο.

Και δεν ήταν μόνο το πρόβλημα με τον Ομπάμα αλλά το ίδιο έγινε και με τον Μπιλ Κλιντον. καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (από το 1993-2001), παρουσιάστηκε ως «πρώην Κυβερνήτης του Άρκανσο».»

Αυτό που δεν σκέφτηκε ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, είναι ότι παρουσιάζονται οι δυο προσωπικότητες για τη σχέση που είχαν με τον Τζόρνταν και τους Μπουλς. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα του ντοκιμαντέρ, ο Ομπάμα (που ζούσε τότε στο Σικάγο και ήταν νεαρός και άφραγκος) μιλάει για την περίοδο που ήρθε ο Τζόρνταν στους Μπουλς (μέσα δεκαετίας του 80) και λέει ότι τα εισιτήρια ήταν πανάκριβα και ο ίδιος δεν μπορούσε να αγοράσει.

Επίσης, ο μεγάλος συμπαίκτης του Τζόρνταν, ο Σκότι Πίπεν, πριν πάει στο ΝΒΑ και στους Μπουλς φοιτούσε και έπαιζε στην κολεγιακή ομάδα μπάσκετ του University of Central Arkansas. Εκείνη την περίοδο κυβερνήτης του Άρκανσο ήταν ο Κλίντον, που εμφανιζεται στο ντοκιμαντέρ να λέει ότι πήγαινε συχνά στους αγώνες και θαύμαζε το ανερχόμενο αστέρι της ομάδας.

Οπότε, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και κάθε άλλο παρά γκάφα η αναφορά αυτών των ιδιοτήτων και όχι της πασίγνωστης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Και ο Μέφρι παίρνει την εκδίκησή του όταν, από αβλεψία βέβαια, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ γράφει:

Εξαιρετική δουλειά το «The Last Dance» για την τελευταία χρονιά τον Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν και των δαχτυλιδιών, όμως έχει και αυτό τα… λαθάκια του.

Συγκεκριμένα είναι λες και οι δημιουργοί του είχαν κάποια προβλήματα με τους πρώην προέδρους της FIBA.

Των ΗΠΑ πρώην πρόεδροι, φυσικά. Αχ, Μέφρι!

* Κι ένα κοινό λαθάκι σε σουπεράκι της ΕΡΤ.

Ο κορονοϊός επηρεάζει και την ορθογραφική συμπεριφορά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, λέει ο φίλος που το στέλνει.

* Μια δελεαστική αγγελία για θέση εργασίας δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναζητεί υπεύθυνο επικοινωνίας στα σόσιαλ μίντια, ο οποίος θα διαχειρίζεται την παρουσία του συλλόγου αλλά και των παικτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα έχει μισθό 100.000 λίρες το χρόνο.

Διαβάζουμε:

Οι «κόκκινοι διάβολοι» αναζητούν έναν «Επικεφαλής των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης», ο οποίος θα επιφορτιστεί στο να επικοινωνεί με τους 1.1 δισεκατομμύρια διαδικτυακούς θαυμαστές τους. Ο επιλαχών, αφενός θα έχει την ευκαιρία να συναναστρέφεται καθημερινά με τα ινδάλματά του, αφετέρου θα βάζει στο λογαριασμό του περί τις 100.000 λίρες το χρόνο

Ο φίλος που το στέλνει είναι φανατικός με τη Μάντσεστερ, αλλά αναρωτιέται: Πώς θα τα καταφέρω να βγω επιλαχών;

Διότι βέβαια όταν έχουμε μια διαδικασία εκλογής ή επιλογής, ο επιλαχών είναι αυτός που δεν καταφέρνει να περιληφθεί σε εκείνους που επιλέγονται αλλά κατατάσσεται σε αμέσως κατώτερη θέση, έτσι που, αν τελικά χρειαστεί να αντικατασταθεί κάποιος από τους επιτυχόντες να πάρει αυτός τη θέση του. Αν π.χ. σε έναν διαγωνισμό προσλαμβάνονται οι πρώτοι 20, ο 21ος είναι ο πρώτος επιλαχών. Εδώ, ο επιλαχών θα ήταν ο δεύτερος -και πώς να καταφέρεις να βγεις δεύτερος;

* Πολύ διασκεδαστικό μεταφραστικό λάθος σε άρθρο για το niksen, δηλαδή τη δανέζικη τέχνη του να μην κάνεις τίποτε.

Μόνο που… μόνο που το niksen είναι ολλανδική λέξη, ρήμα που σημαίνει «δεν κάνω τίποτα». Ο γλωσσομαθής συντάκτης του άρθρου μπέρδεψε το Dutch με το Δανέζικο και πάνω στην παρανόηση αυτή στήριξε όλο το άρθρο με εξυπνάδες όπως «είναι τρελοί αυτοί οι Σκανδιναβοί» και αναφορές σε άλλες λέξεις σκανδιναβικών γλωσσών!

* Η iefimerida συμβάλλει στον αγώνα να εμπλουτίσουμε την υπερτρισχιλιετή μας με νέες λέξεις. Σε άρθρο για τα φίλτρα καμπίνας του αυτοκινήτου διαβάζουμε:

Μηχανικοί συνεργείων επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει το φίλτρο να καθαρίζεται με αέρα, γιατί υποδομείται η σύνθεσή του

Αποδομείται; Και πώς αποδομείται η σύνθεση;

* Και κλείνουμε με ένα μιμίδιο που με έκανε να γελάσω.

Πράγματι, ένα κλειστό στριπτιζάδικο δεν θα ήταν (μόνο) closed αλλά και clothed.

 

 

 

Advertisement

301 Σχόλια προς “Κορονοθωμαδικά μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Κλημέρα

  >Κρίμα είναι το υπουργείο να μη χρησιμοποιεί καν διορθωτή ορθογραφίας

  ;

 2. Καλημέρα,
  Εκείνο το «Εξαιρετική δουλειά το «The Last Dance» για την τελευταία χρονιά τον Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν και των δαχτυλιδιών, όμως έχει και αυτό τα… λαθάκια του.» είναι σωστό;

 3. dryhammer said

  Καλημέρα!

  …clothed… Οι ρέκτες να απολάβουν υπομονής.

  1. Στο στρατό (με την ευρύτατη χρήση του) το λέγαμε τζατζίκι.

 4. Νέο Kid said

  Εντελως απρόσμενα , για ένα άρθρο που ξεκινάει με τον Ντεκάρτ και τον Καρτέσιο, το υπόλοιπο είναι αξιοπρεπέστατο και γλωσσικώς και μαθηματικώς! Εύγε!

 5. Σ’ αυτή την κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα είδηση ο δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι το κάπνισμα «ίσως ήταν μια συνήθεια την οποία υιοθέτησε η αστική τάξη της Κωνσταντινούπολης από την αντίστοιχη της Ευρώπης» https://www.ethnos.gr/politismos/101876_o-thisayros-enos-nayagioy-dihazei-bretanoys-kai-kyprioys
  Φυσικά το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε. Και δεν φταίει η Γκάρντιαν που πολύ σωστά γράφει ότι Europe may think it invented notions of civility, but the wrecked coffee cups and pots prove the ‘barbarian Orient’ was a trailblazer rather than a backwater. The first London coffeehouse only opened its doors in 1652, a century after the Levant https://www.theguardian.com/science/2020/apr/18/mediterranean-shipwrecks-reveal-birth-of-globalisation-in-trade

 6. Γς said

  >κάποιος κύριος Ντόναλντ Ελικίκου (μάλλον στην παραλήγουσα θα τονίζεται), κάτοικος Ναϊρόμπι, πήρε ένα τουλάχιστον μήνυμα σε μια γλώσσα που μαλλον δεν θα την ξέρει.

  Στα Ταμαλό

  ;

 7. Κι άλλη μια απορία, αλλά για το υπουργείο μας (των εκπαιδευτικών δηλ. κι όχι σας των μηχανικών): Αν κάτι συνέβαινε «αδιάλειπτα» ή ακόμα και «αδιάληπτα» σημαίνει κάτι; Δηλαδή μ’ αυτόν τον τρόπο έγινε θέσφατο και δεν πρέπει να επανεκτιμηθεί στον αιώνα τον άπαντα;

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Μου ξέφυγε αυτό

  5 Εμ βέβαια

  7 Προφανώς καταλαβαίνει ότι η απόφαση επαναφοράς είναι σαθρή

 9. LandS said

  Καλημέρα. Αύριο δεν γιορτάζουν όσοι λένε ψέματα, αλλά όσοι δεν πιστεύουν στις [καθιερωμένες] αληθειες.

  0. Και βέβαια, το «σκατά» χρησιμοποιείται σαν αρνητική απάντηση στο «τι πήραμε;», αλλά δεν έχει τέτοια τυποποίηση όπως το nada και τα άλλα, ούτε το ίδιο επίπεδο ύφους.

  Και ήρθε προχτές το σούργελο να δικαιώσει τον Κουόμο στο ότι το επίπεδο αυτών που κάνει ο Τραμπ ταιριάζει περισσότερο στο επίπεδο ύφους του «σκατά».

 10. Georgios Bartzoudis said

  «θεωρεί ότι ήταν μεγάλη γκάφα ότι ο μεν Μπάρακ Ομπάμα αναφέρεται ως «πρώην κάτοικος Σικάγου» και ο Μπιλ Κλίντον ως «πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο» αντί να αναφέρονται ως πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ…. «
  «Οπότε, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και κάθε άλλο παρά γκάφα η αναφορά αυτών των ιδιοτήτων και όχι της πασίγνωστης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ»

  # Καθόλου δικαιολογημένη δεν είναι. Η σωστή αναφορά θα ήταν: «Μπάρακ Ομπάμα, ΤΟΤΕ κάτοικος Σικάγου Μπιλ Κλίντον ΤΟΤΕ κυβερνήτης του Άρκανσο. [Αχ, Μέφρι!]

 11. Σπύρος said

  Καλημέρα!
  Ο αρθρογράφος του oneman έχει μια μικρή δικαιολογία : η λέξη niksen ή nixen υπάρχει και στα δανέζικα, συνήθως σαν «nixen bixen» μια έκφραση απόλυτης άρνησης, κάτι σαν το ελληνικό «με τίποτα»

 12. Γς said

  >σε μια γλώσσα που μαλλον δεν θα την ξέρει.

  Στο Safe Way, τότε στο Χιούστον και ξαφνικά ένας πελάτης γυρίζει προς το μέρος μας και μας κοιτάζει με ανοιχτό στόμα και γουρλωμένα μάτια

  -Τι κοιτάζει έτσι ρε μπαμπά αυτός ο μαλάκας

  -Αυτός ο μαλάκας μικρέ τυχαίνει να ξέρει ελληνικά

  Ο Δημήτρης Γιατρός στο MD Anderson. Γίναμε φίλοι δια βίου

 13. sarant said

  11 Α, μάλιστα.

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  τι «τερταγογεμι αμμωνίου»; Φωτοσοπιά είναι,
  https://twitter.com/IIAT39/status/1251593384625680385?s=20 και

 15. sarant said

  14 Ωχ, την πάτησα;!

  Θα λείψω για μερικές ώρες

 16. Γιάννης Ιατρού said

  15b πάς για εξομολόγηση, ε; καλή βόλτα!

 17. LandS said

  14
  Ναι αλλά οι δυο οθονιές μπορεί να είναι και μέχρι 59 δευτερόλεπτα απάρτ.
  Και 10″ να είναι, πάλι βγαίνουν και οι δυο πιθανές.

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

 19. 18 Τώρα με αυτό το νέο καλή μέρα είναι αυτή; Μας έφτιαξες!

 20. ΓΤ said

  Παρεκτός και το ζεις τόσο έντονα, που ταυτίζεσαι με το «εκεί» και το βιώνεις ως «εδώ»,
  «[…] μιλάει για την περίοδο που ΗΡΘΕ ο Τζόρνταν στους Μπουλς […]» —> «[…] μιλάει για την περίοδο που ΠΗΓΕ ο Τζόρνταν στους Μπουλς […]» 🙂

 21. Μαρία said

  διευρυσμένα στο 40:03
  διευρυσμένου στο 40:55 https://www.youtube.com/watch?v=wKwnfHcqW5Q

 22. dryhammer said

  18. Θέλω κι εγώ έναν καθρέφτη τέτοιο, που όταν κοιτάζομαι να μην ραγίζει αυτός. Το είδωλο στ’ ανάθεμα!

 23. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Μια διόρθωση.
  Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης λέγεται Άντριου Κουόμο. Ο Μάριο Κουόμο ήταν ο μακαρίτης ο πατέρας του, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης την δεκαετία του 80.

 24. Μαρία said

  καθαίρω – καθαιρώ

  αιμοκαθαιρούμενοι στο 0:39 https://www.youtube.com/watch?v=amY_NB7bTV8

 25. Πέπε said

  @10:

  Από την ανάρτηση δεν μπορώ να καταλάβω αν τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα κατάλαβε ο Γ. Μπαρτζούδης, αλλά αν είναι, έχει δίκιο:

  «Συνάντησα την πρώην γυναίκα μου» σημαίνει ότι τότε που τη συνάντησα ήταν ήδη πρώην. Αν τώρα είναι πρώην αλλά τότε ήταν εν ενεργεία, θα πούμε «συνάντησα την τότε γυναίκα μου». Οπότε, αν μιάμε για κάποιο γεγονός που συνέβη όταν ο Κλίντον ήταν κυβερνήτης, ο Κλίντον είναι ο τότε κυβερνήτης. Το ότι τώρα που μιλάμε ο Κλίντον είναι πρώην κυβερνήτης δεν έχει σχέση, όπως δεν έχει και το ότι είναι επίσης πρώην πρόεδρος. (Θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να προσθέσουν ότι ήταν και μετέπειτα πρόεδρος.)

  Αντίστοιχα και με τις πρώην χώρες: τώρα γεννιούνται παιδιά στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επί Γιουγκοσλαβίας γεννιούνταν παιδιά στην τότε Γιουγκοσλαβία.

  @ανεκδιήγητη ομορφιά:

  Ανεκλάλητη είναι η λέξη που ίσως έψαχναν. Περιέργως το ΛΚΝΕ δεν τη θεωρεί υπαρκτή λέξη. Πάντως εγώ προφορικά την πρωτοέμαθα.

 26. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  Στην ΕΡΤ1, κάνοντας ζάπινγκ –πριν 10 λεπτά, σπαρταράει… 🙂 – άκουσα: «… αυτό είναι πολλά προσδοκώμενο…». Ήθελε να πει «… αυτό είναι πολλά υποσχόμενο…»;;

 27. Μαρία said

  Σε άπταιστα μπατσικά; https://www.agriniopress.gr/agrinio-toy-epitethikan-20-atoma-epeidi-toys-quot-stravokoitaxe-quot/

  Από την επίθεση που δέχθηκε ο 18χρονος απεκόμισε χτυπήματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι …

 28. Μαρία said

  25
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82&sin=all

 29. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα, σὲ πεῖσμα ὅσων θεωροῦν ὅτι μετὰ τὶς 12.00 σωστὸ εἶναι τὸ καλησπέρα.
  Αὑτὸ τὸ τελευταῖο καὶ ἀποχαιρετιστήριο μεζεδάκι ἀπὸ τὸ σκοὶλ ἐλικικοῦ ἔχει ὄντως κάτι τὸ ποιητικό. Προσωπικὰ μοῦ θυμίζει τὸ Jabberwocky τοῦ Λιούις Κάρολ:

  ’Twas brillig, and the slithy toves
  Did gyre and gimble in the wabe:
  All mimsy were the borogoves,
  And the mome raths outgrabe.

  ἤ, ἴσως, καὶ τὰ ὑπερλεξιστικὰ πονήματα τοῦ Ἀλ. Σχινᾶ (βρουβρούζι τὸ βρουβρούζι γεμίζει τὸ ἀρβούζι κ.λπ.).

 30. Αὐγουστῖνος said

  Τώρα μόλις εἶδα τὴν ὥρα ποὺ ἐπισημαίνεται στὰ σχόλια καὶ ποὺ πάει μία ὥρα πίσω σὲ σχέση μὲ τὸ ρολόι μου. Τί ἔγινε πάλι;

 31. Costas X said

  Καλημέρα !

  5. Εδώ έχουμε μεταφραστικό μεζέ :

  «Μεταξύ αυτών ήταν και κάποιοι πήλινοι, όμορφα σκαλισμένοι «σωλήνες» που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούνταν για το κάπνισμα, παρότι αυτό απαγορεύονταν. »

  Μεταφράζει το «pipes» «σωλήνες», ενώ εδώ απλά σημαίνει «πίπες», «τσιμπούκια».

  Στο αγγλικό άρθρο :
  «Hidden deep in the hold were the earliest Ottoman clay tobacco pipes found on land or sea.»

  Επίσης :
  > ο δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι το κάπνισμα «ίσως ήταν μια συνήθεια την οποία υιοθέτησε η αστική τάξη της Κωνσταντινούπολης από την αντίστοιχη της Ευρώπης»

  Η συνήθεια του καπνίσματος όντως πρέπει να ξεκίνησε από την Ευρώπη (Ισπανία, Ολλανδία, Αγγλία), αφού εκεί ήρθαν πρώτα ο καπνός και οι πίπες από την Αμερική.

  Ο συντάκτης του αγγλικού άρθρου λέει ότι τα καφενεία – καφεποτεία ξεκίνησαν από την Ανατολή. (Αν θυμάμαι καλά από Τουρκία μέσω Βενετίας)

  Στο αγγλικό άρθρο :
  “Through tobacco smoking and coffee drinking in Ottoman cafes, the idea of recreation and polite society – hallmarks of modern culture – came to life. Europe may think it invented notions of civility, but the wrecked coffee cups and pots prove the ‘barbarian Orient’ was a trailblazer rather than a backwater. The first London coffeehouse only opened its doors in 1652, a century after the Levant.”

  Υ.Γ. Μιλάει ειδικός στις πίπες και τα τσιμπούκια (με το συμπάθειο!), έχω στη συλλογή μου και ευρωπαϊκές πήλινες πίπες, και οθωμανικό τσιμπούκι !

  http://www.geocities.ws/pipetabor/calabash.html

 32. leonicos said

  Οπότε, εγώ τουλάχιστον θα απέφευγα να γράψω για ανεκδιήγητη ομορφιά.

  Και πολύ καλά θα έκανες. Θα ήταν ανεκδιήγητη τσαπατσουλιά

  Η ομορφιά είναι απίστευτη, απαράμιλλη, εκπληκτική, πρωτοφανέρωτη, ακόμα και απρόσμενη, το ‘υπέροχη’ τείει προς την ταυτολογία

  αλλά δεν είναι ανεκδιήγητη, τρομακτική ούτε γαϊδουρινή. Ακόμα και αν υπάρχουν πολύ όμορφα γαϊδούρια, η ομορφιά τους δεν είναι γαΙδουρινή

 33. leonicos said

  Να θυμηθούμε τα περιβόητος, διαβόητος, περιλάλητος, περίφημος,

 34. leonicos said

  Ανεκλάλητη

  Α, ρε Πέπε, αυτό έψαχνα κιεγώ

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και σε σουπεράκι του Άλφα «η πυλωτή της πολυκατοικίας». Μάλλον το κάστρο της Ωριάς είναι η πολυκατοικία. Για να ‘ρθει η αριστεία, θέλει δουλειά πολλή…

 36. leonicos said

  και κάτι για τους μεταφραστές

  Η επιστήμη των λέξεων, όταν δεν έχει τέλος και σκοπόν την φιλόσοφον επιστήμην των πραγμάτων, ἐάν όσως δύνατα να κάμη μεταφραστάς και Δραγομάνους, άνδρας φρονίμους ποτέ δεν ε΄ναι ικανή να κάμω

  Από τον πρόλογο στα Στρατηγήματα του Πολύαινου, ενός που ξέχασε να βάλει το όνομά του. Ίσως τον έλεγαν Μιχαήλ ή Εμμενουήλ Αυσόνιο. Θα πρέπει να είναι Κερκυραίος. Αυτοί είχαν επαφή ε τους Αύσονες

 37. 31 Δεν έχεις άδικο για τον καπνό, κι εγώ υπερέβαλα τώρα που το σκέφτομαι. Μπερδεύτηκα με τον καφέ, ο καπνός είναι λίγο βίοι παράλληλοι. https://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/04/24/pecevitutun/

 38. leonicos said

  Ψέματα

  Κοραής είναι

 39. Εσώκλειστος said

  Κύριε Σαραντάκο πλούσια τα σημερινά μεζεδάκια, αλλά με το συμπάθειο: Ο Μάριος – Ματθαίος Κουόμο τα έχει τινάξει από το Γενάρη του 2015. Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης είναι ο πρεσβύτερος γιός του Ανδρέας – Μάρκος Κουόμο.

  Απορώ πώς δεν σάς προστατεύουν οι σχολιαστές σας, που καμώνονται ότι ξέρουν τα πάντα για το «ανεκδιήγητος» και το «ανεκλάλητος» αλλά αγνοούν το όνομα του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Η άγνοιά τους για στοιχειώδη θεματα, μού προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Είναι ολοφάνερο ότι μπορείτε να γράψετε το ο,τιδήποτε και να το χάψουν για μέρες

 40. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Προκειμένου να κάνεις την αντιδεξιά προπαγάνδα σου, δεν διστάζεις να συκοφαντήσεις έναν αξιοκρατικώς προσληφθέντα και προβιβασθέντα, υψηλά ιστάμενο παράγοντα του Υπουργείου Υγείας που παίρνει στις πλάτες του την ευθύνη της έγγραφης δημοσιοποίησης των υπουργικών αποφάσεων… 🙂
  (όπως ίσχυε αδιάληπτα= όπως ίσχυε μεν, αλλά με έναν συγκεχυμένο τρόπο)

  ἀδιάληπτος, -ον (Α)
  1. (για λόγους) δυσδιάκριτος, συγκεχυμένος, ασαφής
  2. (για πρόσωπα) αυτός που βρίσκεται σε ταραχή, σε σύγχυση.
  [ΕΤΥΜΟΛ. < ἀ- στερητ. + διαλαμβάνω.
  ΠΑΡ. αρχ. ἀδιαληπτεύω, ἀδιαληψία].

 41. Pedis said

  Το συνεκδοχικά είναι το καλύτερο.

  Τραμπ: αντικαθιστά καμιά εκατοστή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

 42. Μαρία said

  40
  Παιδείας, γιατρέ 🙂

 43. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @42. Ώχ! 🙂

 44. Pedis said

  Μην ξαναπεί κανείς Κούλη τον Κούλη μου!

  Κι αυτή η Γλυφατζη-Αρβελέρ το χούι δεν το αφήνει. Με αυτό θα φύγει.

 45. raf said

  Μετά από 5 χρόνια «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», ε, λογικό είναι ν’ αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα.

  Εδώ στην Καλαβρία λοιπόν τρεφόμαστε πολύ με ζυμαρικά:
  – Τι να κάνω σήμερα, λες να κάνω τα ραβιόλι;
  – Κάνει ό,τι θες αρκεί να τα λες ραβιόλια.

 46. Άγγελος said

  Συνονόματε, τα σχόλια έχουν ώρα Λουξεμβούργου – – εκτός αν απλώς η WordPress δεν έχει ακομα περάσει στη θερινή ώρα…

 47. Νέο Kid said

  Να αναφέρουμε κι ότι ο Λαπλάς εισήγαγε πρώτος το σύμβολο Χ για τον πολλαπλασιασμό, σε μια απ τις πολλες ιστορικές επιστολές που ανάλαβε με τον Φερμά (και που θεωρούνται η απαρχή της σύγχρονης θεμελίωσης της θεωρίας των πιθανοτήτων )
  Σε παλιά ελληνικά μαθηματικά κείμενα δε ο «πολλαπλασιασμός» αναφέρεται με το αρχικό του όνομα σαν «ο λαπλασιασμός»
  Αλλά η παρετυμολογική έλξη από το «πολύ, πολλά» ήταν δυνατή , και έτσι σύντομα χάθηκε εντελώς ο λαπλασιασμός κι έμεινε ο πολλαπλασιασμός .

 48. Νέο Kid said

  47. Παρόραμα: ..που αντάλλαξε με τον Φερμά, βέβαια …

 49. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @45. Πιθανολογώ πως και ο Νικοκύρης θα τα καλοδέχονταν
  -Αρκεί να τα λες ροβιόλια..

 50. Αὐγουστῖνος said

  @46: 🙂

 51. Pedis said

  Δώστε το στον δημοσιογράφο βάρδιας για μετάφραση!

 52. ΓΤ said

  47@

  Και όπως θυμόμαστε τη «Γαλανή γαλαζιανή» με τη Μαρίζα Κωχ, ήρθε ο καιρός για να γραφτεί και η «Πολική λαπλασιανή».

 53. skom said

  Το ολλανδικό niksen έχει την ίδια ρίζα με το γνωστό γερμανικό νιξ από το παλιό τραγουδάκι:

  Πατάω ένα κουμπί
  και βγαίνει μια χοντρή
  και λέει στα παιδάκια
  νιξ φαΐ.

  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=det2edit&song_id=37547

  Δηλαδή στα ελληνικά «τίποτα»

 54. ΣΠ said

  39
  Εσώκλειστε γκαφατζή, αν είχες διαβάσει το σχόλιο 23 δεν θα είχες εκτεθεί και πάλι.

 55. Costas X said

  37.

  Ναι, το διάβασα και στο άρθρο σας. «Οι Άγγλοι άπιστοι έφεραν τον καπνό το έτος 1600/1…». Ωραίο άρθρο και πολύ ενδιαφέρον.

  «Μπερδεύτηκα με τον καφέ, ο καπνός είναι λίγο βίοι παράλληλοι»
  Έτσι ακριβώς, καφές και τσιγάρο, ή έστω πίπα !

 56. sumac said

  @39: Αυτό που λέτε το έχει ήδη επισημάνει ο ΣΠ στο 23, κύριε.

 57. ΚΩΣΤΑΣ said

  32 Λεώνικος: –> Η ομορφιά είναι απίστευτη, απαράμιλλη, εκπληκτική, πρωτοφανέρωτη, ακόμα και απρόσμενη,…

  Πες, καλέ μου άνθρωπε, ότι η κοπελιά είναι εκπάγλου ωραιότητος και κάλλους για να τα πεις όλα με τρεις μόνο λέξεις…
  Δεν πάει, ε!, είναι καθαρεύουσα… 😉

  35 –> «η πυλωτή της πολυκατοικίας»

  Πού το περίεργο, Γιάννη; εμείς οι βόρειοι τη λέμε αυτή την έκφραση.

 58. Νέο Kid said

  52. Αχ! Η Λαπλασιανή! Πάντα μου έφερνε στο νου κάτι σεπτό όπως την Κασσιανή …🙂

 59. 46 Το δεύτερο. Έχει σταθερή ώρα και καθάρισε 🙂 Τόχουμε ξαναπεί.

 60. Μαρία said

  57
  Πιλοτές έχουμε, όταν δεν τις παρετυμολογούμε απ’ τις πύλες.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  57: Έτσι τη λέμε και οι νότιοι, αλλά τη γράφουμε πιλοτή. ☺ Προέρχεται από τη λέξη pilot = κολόνα και όχι από την πύλη.
  Και γιατί να την πούμε εκπάγλου καλλονής και ωραιότητος, λες και είμαστε ο βεβαίως- βεβαίως, και να μην την πούμε κούκλα, να τελειώνουμε;

 62. ΓΤ said

  58@

  Ο δε συντεταγμένος βίος της Λαπλασιανής, μακριά από πάσης φύσεως Λογισμούς, περιγράφεται στο Τροπάριο Τελεστών 🙂

 63. Νέο Kid said

  Η πυλωτή γίνεται δεκτή κι από το Λου κου νού.
  Αλλά γιατί θυμάμαι ότι το έχουμε ξανασυζητήσει…(;) και διεξοδικά.

 64. ΚΩΣΤΑΣ said

  61 Α! πιάστηκα απρόσεκτος, νόμισα ότι αναφέρεσαι στην έκφραση.

  Ε! κούκλα!… μπας κλας, υπάρχει και πλαστική 😉

 65. dryhammer said

  Γιατί υποψιάζομαι ότι κάποιος «του τη λέει» για να καβατζώσει «πλυμένο» χρηστώνυμο;

 66. Εσώκλειστος said

  Ο σχολιαστής Νεογίδιος γράφει στο σχόλιο 47: «Να αναφέρουμε κι ότι ο Λαπλάς εισήγαγε πρώτος το σύμβολο Χ για τον πολλαπλασιασμό, σε μια απ’ τις πολλες ιστορικές επιστολές που αντάλλαξε με τον Φερμά»

  Προφανώς, ο φαφλατάς Νεογίδιος νομίζει πως όλοι οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου είμαστε αγράμματοι κάφροι και χάβουμε την οποιαδήποτε μπούρδα ξεστομίσει με τον «αέρα» του ειδήμονα: Όλοι οι απόφοιτοι του Παλαιού Σχολαρχείου γνωρίζουν ότι το σύμβολο του πολλαπλασιασμού (πεζό x) το πρωτοεισήγαγε το σωτήριον έτος 1618 ο κορυφαίος Άγγλος μαθηματικός και πάστορας της Αγγλικανικής Εκκλησίας William Oughtred (1574 – 1660), τουλάχιστον 130 χρόνια πρίν γεννηθεί ο πράγματι Μεγάλος, Pierre-Simon Laplace (1749 – 1827)

  Ευχαριστώ τον κ. Νεογίδιο, γιατί έσπευσε να επιβεβαιώσει σε χρόνο dt το σχόλιο 39: Οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου είναι πάντοτε πρόθυμοι να χάψουν επί ώρες την οποιαδήποτε βαρύγδουπη μπαρούφα. Κατά τα άλλα, τα μεζεδάκια του κ. Σαραντάκου ασχολούνται με το στιγμιαίο λάθος κάποιου φουκαρά τιτλαδόρου στις Ειδήσεις των Καναλιών ή με κάποια ακυριολεξία ενός μισθοσυντήρητου δημοσιογραφίσκου. Τι να πεί κανείς;

 67. Μαρία said

  65
  Σίγουρα και μάλιστα με περουβιάνικο ξέπλυμα https://www.youtube.com/watch?v=Fl7Fip2PKPw

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Το λουκουνού δέχεται τα πάντα. ☺

 69. dryhammer said

  67. Εκτός αν φιλολογοτεχνίζοντας το γράφει ανάποδα.

 70. Αγγελος said

  Ωστε το «ανεκδιήγητος» είναι αρχαίο — εντάξει, ελληνιστικό! Για φαντάσου! Χωρίς να το ΄χω ψάξει (και έχω, υποτίθεται, διαβάσει, αλλά προφανώς όχι μελετήσει τον Παύλο, τρομάρα μου…), πίστευα πως είναι μετάφραση του γαλλικού inénarrable! Mάλλον το αντίστροφο βέβαια θα συμβαίνει…

 71. ΣΠ said

  63
  Επειδή πράγματι το έχουμε συζητήσει: https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/20/pilotis/

 72. Αγγελος said

  Κι εγώ, βλέποντας το πρώτο σχόλιο του ΝεοKid, σκέφτηκα «μα τι λέει; ο Λαπλάς ήταν έναν αιώνα μετά τον Φερμά!» Διαβάζοντας όμως τη συνέχεια, κατάλαβα ότι αστειεύεται, και βλέποντας και επόμενα σχετικά σχόλια, είδα πως και άλλοι (υποθέτω όλοι) το κατάλαβαν. Ε, προφανώς όχι όλοι…
  Όσο για τους Κουόμο, το κύριο είναι να μην τους μπερδεύεις με αυτόν τον Κόμο.

 73. Γιάννης Ιατρού said

  65: Καλά κάνεις και είσαι προσεκτικός, αλλά αυτό που νομίζεις υπάρχει από το 2017 😎

 74. SteliosZ said

  ->51 «Τα συγχεστήρια μου στον σεφ» ίσως?

 75. Γιάννης Ιατρού said

  73: 2013 διορθώνω 🙂

 76. spiridione said

 77. dryhammer said

  Μπαρδόν, ήμαρτον!

 78. Εσώκλειστος said

  Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελε (72): Δεν αντιλαμβάνεστε ότι χάνετε το όποιο κύρος σάς απέμεινε, με το να βγαίνετε και να υποστηρίζετε πως ο Νεογίδιος αστειευόταν στο σχόλιο 47; Ομολογουμένως ο άνθρωπος έχει την μαγκιά του ειδήμονα και πείθει τους αστοιχείωτους αναγνώστες. Αλλά για εμάς τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» κάνει από μακρυά «μπάμ» πως είναι εντελώς αδαής και φαφλατάς. Δεν σάς κάνει εντύπωση ότι κι ο ίδιος έχει κρυφτεί επί 70 ολόκληρα λεπτά στην τρύπα του και δεν τολμά να βγεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, μετά το ξεμπρόστιασμα του σχολίου 66;

  Ήμαρτον κ. Άγγελε, είναι εις βάρος σας να βγαίνετε και να αναλαμβάνετε τον ρόλο του δικηγόρου του κ. Νεογίδιου. Απορώ πώς δεν το καταλαβαίνετε… Δεν έχετε κάν το ελαφρυντικό της προχωρημένης ηλικίας: Ούτε κάν τα 70 δεν καβαντζώσατε ακόμα. Τί να πούν και οι σχολιαστές Λεώνικος, Ιατρού, Gpoint και Γς, που διανύουν την 8η δεκαετία της ζωής τους, αλλά παρόλα αυτά τα έχουν ακόμη τετρακόσια και γκαστρώνουν γαϊδούρα στον ανήφορο;

 79. spyridos said

 80. Μαρία said

  Ο πτωχός απορρυπαντής της χούντας Λούλης.
  https://magnesianews.gr/slider/o-zamploytos-kostas-loylis-proselave-ti-syzygo-toy-sto-ypoyrgeio-toyrismoy-me-mistho-1458-eyro.html

  https://magnesianews.gr/slider/i-syzitisis-tou-kosta-louli-me-ton-diktatora-papadopoulo-ke-i-diastrevlosi-tis-istorikis-alithias.html

  «Πρέπει όλοι να καταλάβουν, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, πως δεν είναι το κράτος μια ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώσει τους πάντες.
  Είναι επιχειρηματίες και υπάρχουν κάποια ρίσκα. Η χρονιά αυτή είναι μια χρονιά σαν να έχει γίνει πόλεμος, θα είναι κάτι καλύτερο από ότι ήταν η δεκαετία του 1940″.
  00:39:50 https://webtv.ert.gr/promo/23apr2020-syndeseis/

 81. dryhammer said

  Αγύριστο, ρε παιδί μου, αυτό το Δουκάτο… και μένουν πίσω κι οι δουλειές.

  https://www.astrologer.gr/dreaminterpretation.html?searchStr=%CE%A3%CE%A6%CE%9F%CE%A5%CE%93%CE%93%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%91

 82. avadista said

  Χρειάζεται προσοχή με γλώσσες που δεν κατέχεις καλά. Παράδειγμα, αν σου πει ένας γιαπωνέζος: あんてがみっそう (Ante gamissō) σου κάνει φιλοφρόνηση. (σου λέει ότι είσαι καλός). Το λέω για αποφυγή παρεξηγήσεων με γιαπωνέζους…..

  https://imgur.com/Zq0o4CL

  .

 83. Pedis said

  -> 76 – γλείφε-γλείφε, κάτι θα μείνει …

 84. Μαρία said

  70
  Υπάρχει και στα κλασικά λατινικά.
  http://naturalesquaestiones.blogspot.com/2009/08/seneca-naturales-quaestiones-liber-iii.html
  [22,1] Aliud est aquarum genus, quod nobis placet coepisse cum mundo: siue ille aeternus est, haec quoque fuit semper, siue initium aliquod est illi, haec quoque cum toto disposita est. Quae sit haec quaeris? Oceanus et quodcumque ex illo mare terras interluit. Iudicant quidam flumina quoque, quorum inenarrabilis natura est, cum ipso mundo traxisse principia, ut Histrum, ut Nilum, uastos amnes magisque insignes, quam ut dici possit eandem illis originem quam ceteris esse.

 85. dryhammer said

  83. Τώρα που συναυλίες γιοκ (από χρόνου κ΄ βλέπουμε), τίποτα..κανένα πριβέ ρεσιτάλ (λετ), καμιά θεσούλα παρά τηι Μενδώνηι, κάτι τις ξερωγώ…

 86. voulagx said

  Είδατε την Αλκ. Πρωτοψάλτη πάνω σε μία καρότσα να τραγουδάει στον Μητσοτάκη;

 87. Σοφία Ο said

  Περί Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια παρένθεση μη γλωσσική: αν διαβάσει κανείς την αγγελία θα δει ότι ο μισθός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος για αυτά που ζητάνε. Η θέση είναι θέση διευθυντή τμήματος, που θα εποπτεύει την ομάδα των υπαλλήλων που διαχειρίζονται τους λογαριασμούς στα ΜΚΔ, που θα έχει νομική ευθύνη για το περιεχόμενο και που θα διαχειρίζεται τις σχέσεις της ΜΓ με τους παρόχους ΜΚΔ, μεταξύ άλλων. Θα είναι επίσης μέλος του ΔΣ της ΜΓ. Που σημαίνει μάλλον συντηρητικός ο μισθός, αλλά βέβαια Μάντσεστερ είναι αυτό (αν υποθέσουμε ότι εκεί εδρεύει το συγκεκριμένο τμήμα κι όχι σε κανένα ακόμα φτηνότερο κατσικοχώρι της περιοχής).
  Αυτοί που όντως μιλάνε με τους οπαδούς και προσποιουνται ότι είναι οι παίκτες είναι τα εικοσάχρονα που παίρνουν τον κατώτατο μισθό (το λέει η αγγελία, έχουμε μια δυναμική ομάδα εικοσάχρονων ΜΚΔστων κλπ κλπ)

  Κλείνει η παρένθεση.

 88. Μαρία said

  83
  Όταν σου κόβουν τη μάσα http://www.avgi.gr/article/5541042/apoxorise-apo-tis-troades-i-alkistis-protopsalti

 89. Νέο Kid said

  Μα καλά! Κανείς δεν αναρωτήθηκε από πού κι ως πού η αναφορά στο Λαπλάς; Αφού στο άρθρο αναφέρεται ο Πασκάλ! ..που το έστελνε το γράμμα στην Τουλούζη 🤪

 90. Γς said

  82:

  Α, θα το δοκιμάσω, ευκαιρίας δοθείσης.

  Να δω πως θα αντιδράσουν οι Ελληνες της παρέας όταν πω στον Ιάπωνα

  -Αντε gαμήσου

  κι αυτός να μ ευχαριστεί ενώνοντας τις παλάμες του και με ελαφριά υπόκλιση

  -:Αριγκάτο

 91. Γς said

  89:

  Στον Τουλούζ-Λοτρέκ

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/toulouse-lautrec.html

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα Στο Κόκκινο 105.5 ,Αρης Χατζηστεφάνου «Πώς η κάθε μεγάλη καταστροφή συνοδεύεται από βάουτσερ»
  (Πλημμύρες στην Ν.Ορλεάνη, σεισμός στην Αϊτή… χρωκοπία του Ντιτρόιτ, τιφώνας στο Πουέρτο Ρίκο …)

 93. Pedis said

  # 85 – για να δούμε τι θα προκύψει και γι αυτό το κορίτσι … τόση προσπάθεια πια.

  # 88 – πού πας και τα ξεθάβεις ;! 🙂

 94. Μαρία said

  88
  Είχαν κάνει ντόρο τότε οι δουλίτσες της κυρίας Αττικιουζέλ.

 95. Τίτος Χριστοδούλου said

  Aπορία: Τί ακριβώς εννοεί ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου σε αυτή την ασαφή, δυσνόητη και ασύντακτη πρόταση; «Όταν το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να κάνει πολιτική ποντάροντας στην ανάγκη και την ένδεια των ανθρώπων, κάποιες άλλες πολιτικές μπορεί να τις αντιμετωπίζουν με απτά αποτελέσματα.»

 96. Μαρία said

 97. Μαρία said

 98. Pedis said

  Καμπουράκης: «Εκλογές Σεπτέμβριο για να βγάλει ο Μητσοτάκης νοκ άουτ την πιο αδίστακτη ομάδα που είδε ο τόπος» … ο τόπος που πιάνουν τα λεφτά.

 99. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  18 Είναι αυτό που λένε «Μετά θα λογαριαστούμε», ε;

  23 Ωχ, δίκιο έχεις!

  31 Καλά λες

  39 Είχε ήδη γίνει η επισήμανση από το 23. Και καλά που μου θυμίσατε να σφουγγαρίσω.

  40 Ωχ, με ξεσκέπασε!

  44 Είπαμε, θα τον λέμε Κθούλη

  45 Α μπράβο. Και άμποτε να τα πούμε και από κοντά όταν τελειώσει όλο αυτό.

 100. sarant said

  Και συνεχίζω

  71 Α μπράβο

  76 🙂

  78 Κύκνειο άσμα

  81 Είπαμε, ό,τι εσώκλεισε εσώκλεισε

  87 Τόσο φτηνό είναι το Μάντσεστερ πια;

  95 Καλώστον! «τις» = την ανάγκη και την ένδεια. Όχι ότι είναι καλογραμμένο.

 101. Pedis said

  Η κυβέρνηση μοιράζει ακόμα 9 εκατ. σε ΜΜΕ για «εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης» κατά του κορονοϊού

 102. nikiplos said

  Βρε αφήστε τους Καλλιτέχνες να εκφραστούν! Αυθόρμητα η γυναίκα μπήκε σε μια Καρότσα…

  Εικάζω πως σύντομα θα δούμε και κάναν ιερέα με ψάλτες σε καρότσα έξω από το Μαξίμου με τον πθ σε κατανυκτική πόζα…

  Αλλά κι εσύ ρε άτιμε Κορονοϊέ… Δεν άφηνες λιγο να χαρεί την πρωθυπουργία το παιδί? Όπως και με τον Γιωργάκη ένα πράμα… με το που βγήκε τον έστειλε ο Ντομινίκ στο Καστελόριζο…

 103. Μαρία said

 104. Γιάννης Ιατρού said

  85: Αυτό με την Μενδώνη παίζει…
  Όταν θα ξεχαρβαλώνουν τα πλακόστρωτα στα βυζαντινά που βρήκαν στο μετρό στη Θεσσαλονίκη, θα τραγουδά αυτό που είπε (πρόβα ήταν) στην ΠΘ σήμερα, αυτό με «τα μωσαϊκά .. τα είχαμε χορέψει…»

 105. 102 Τον ιερέα που έκανε βόλτα την εικόνα, του κόψανε πρόστιμο. Δεν είχε κάνει τις κατάλληλες συνεννοήσεις 🙂

 106. Μαρία said

  105
  Και του αφαίρεσαν τις πινακίδες απ’ το αγροτικό.

  Επίσης: Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις για τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις λόγω κοροναϊού, στη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων στην είσοδο της σήραγγας Παύλου Μπακογιάννη, στήνοντας μπλόκο, δεν παρενέβη η αστυνομία, ενώ στο πλευρό του κόσμου στάθηκε ο «γαλάζιος» βουλευτής του νομού Κώστας Κοντογεώργος και οι δύο Δήμαρχοι, Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης και Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης. https://left.gr/news/antiprosfygiki-sygkentrosi-en-meso-karantinas-me-voyleyti-kai-stelehi-tis-nd

 107. ΣΠ said

  Νικοκύρη, να σου θυμήσω την υπόσχεσή σου στο τέλος του άρθρου για την πιλοτή (#71):

  Το σημερινό άρθρο να το δούμε σαν πρελούδιο για ένα ή δύο άρθρα που έχω σκοπό να γράψω στο μελλον σχετικά με το φαινόμενο της παρετυμολογίας. Στο ένα θέλω να παρουσιάσω το φαινόμενο γενικά, και θα βασιστώ σε ένα άρθρο που έχει γραψει ο γλωσσολόγος Ασ. Φλιάτουρας, και στο άλλο θα παραθέσω παραδείγματα από το πρόσφατο βιβλίο του Δημ. Καλαμπούκα, όπου σε ορισμένες λέξεις ακολουθείται ορθογραφία παρετυμολογική και όχι ετυμολογική -σαν την πολυθρόνα.

  Ίσως μάλιστα, αυτό θα το δούμε στο πρώτο άρθρο, για τις περιπτώσεις όπως αγιόκλημα (που σχηματίστηκε παρετυμολογικά από το αιγόκλημα) ή το εφτάζυμο (με παρετυμολογία από το αυτόζυμο) να πρέπει να λέμε για «λαϊκή ετυμολογία» επειδή ο όρος «παρετυμολογία», καλώς ή κακώς, χρησιμοποιείται και για τους πορτοκαλιστές, που σκόπιμα αναζητούν (και επινοούν) ελληνικές ετυμολογίες στις ξένες λέξεις.

 108. dryhammer said

  Δύο υπουργούς έχει από Χίο, το Μηταράκη και τη Μενδώνη… θα ζητήσω πολιτικό άσυλο στον Ερντογάν.

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καμπουράκης…😂 Όλα τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ, που στα νιάτα τους άκουγαν Μητσοτάκης και τράβαγαν πιστόλι, έγιναν υμνητές του Κούλη. Κάπου πρέπει να απαγκιάσουν τα καημένα.

 110. sarant said

  107 Καλά κάνεις και μου το θυμίζεις. Θέλουν βέβαια δουλειά αυτά τα άρθρα αλλά όταν το έχω στο νου μου είναι πιο εύκολα.

 111. dryhammer said

  109.
  Τσακισμένη απ’ την ορφάνια
  κι απ’ τα βάσανα
  νόμισα κοντά σε σένα
  πως θ’ ανάσανα.

  Μου κατέστρεψες τη ζήση.
  Άπονε τύραννε, τι θα κερδίσεις;

  Ποια κατάρα σ’ έχει στείλει
  μπρος στο δρόμο μου,
  για να παίξεις με τη λύπη
  και τον πόνο μου;

  Μου κατέστρεψες τη ζήση.
  Άπονε τύραννε, τι θα κερδίσεις;

  Όσα απ’ την οργή της μοίρας
  μου απομείνανε,
  ήρθες να μου τα γκρεμίσεις,
  μαύρε τύραννε.

  Μου κατέστρεψες τη ζήση.
  Άπονε τύραννε, τι θα κερδίσεις;

 112. Spiridione said

  107. Ναι, έτσι, να τα θυμίζεις 🙂

 113. Μαρία said

  108
  Κι η Μενδώνη Χιώτισσα; Απο ποιό χωριό;

 114. Μαρία said

  107
  Μέχρι να το γράψει, κάντε προθέρμανση http://glossologia.phil.uoa.gr/sites/default/files/3.Fliatouras.pdf

 115. dryhammer said

  113. Κυρίως, πόλη και ολίγα Θυμιανά.
  Χιακής καταγωγής όπως κι ο άλλος. Δεν γεννήθηκαν εδώ αλλά ως γνωστόν τα κακά γονίδια υπερισχύουν.

 116. Νέο Kid said

  114. “Κουμπιούτερ , από το κουμπί» λέει για λαϊκή παρετυμολογία.
  Πού τό χει ακούσει αυτό ρε! Αιντάαα…

 117. Φτάνει κάποια στιγμή που καταλαβαίνεις πως εκτός από τραγούδι, η φωνή είναι και μουσικό όργανο και μάλιστα όχι μόνο το πιο δύσκολο αλλά και το πιο ωραίο. Και τότε αρχίζεις με τα μάτια να μην προσέχεις τα δόντια των καλλιτεχνών στα κοντινά πλάνα αλλά τις μικροκινήσεις στα χείλια που χρωματίζουν την απόδοση του «οργάνου» ενώ στ’ αφτιά αρχίζει να «γλυκαίνει» η αποδοχή της φωνής σαν όργανο, δεν ψάχνεις να βρεις τι λένε, σου έχει τελειώσει η περιέργεια και έχει μείνει η απόλαυση.
  Ετσι ξεκινάει ο έρωτας με την όπερα, γιατί η ζωή είναι μουσική και θέαμα, δηλαδή όπερα στο καλύτερο επίπεδο και των δύο. Ισως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου ένους μαζί με τις τραγωδίες.

  Ενα δίλεπτο μάθημα πως η φωνή γίνεται όργανο από την Αννα Νετρέμπκο :

 118. Νέο Kid said

  “Επιπλέον, αποτελεί ερμηνευτικό μηχανισμό της γλωσσικής αλλαγής, που συμβάλλει την προσπάθεια μιας λεξικής μονάδας να αποκτήσει πολυπαραμετρική διαφάνεια σε σχέση με παράγοντες, όπως η συστημικότητα (εξωτερικό > εσωτερικό), η συγχρονικότητα (λόγιο/κληρονομημένο > σύγχρονο), η πρωτοτυπικότητα (περιφερειακό > πρωτοτυπικό), η εικονικότητα (ανόμοιο > όμοιο), η εντοπιότητα (ξένο > ελληνικό) και η δομικότητα (μη δομημένο > δομημένο). Είναι πραγματολογικός και/ή εξωγλωσσικός μηχανισμός που επιχειρεί να ενσωματώνει μια έννοια ή αντικείμενο στον πολιτισμό, καταδεικνύει τη νοοτροπία και την κοινωνική, πολιτισμική, νοητική αντίληψη των ομιλητών και/ή ενισχύει τη σημασία με εγκυκλοπαιδικό φορτίο”

  Έτσι! Συγχρονικοτητα( !!??) ,πρωτοτυπικότητα (!??) εικονικότητα (!???)
  Λείπει εμφανώς η παπαρότητα !

 119. 96 Από το επιτελείο 🙂 🙂 🙂 με ενημερώνουν πως η φωτογραφία στο αυτοκίνητο είναι περσινή!!!

 120. Μαρία said

  119
  Ε ναι. Περσινό είναι και το κράξιμο, όταν δεν υπήρχε προσωπική ευθύνη.

 121. dryhammer said

  118. Εκ μπύρας, γνωρίζω πως, όσο καλύτερα κατέχεις το αντικείμενό σου, με τόσο απλούστερη γλώσσα μιλάς γι αυτό…

 122. Μαρία said

  Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέθεσε απευθείας την απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία των φυλακών της χώρας σε εταιρεία που είχε επεκτείνει το αντικείμενό της για να συμπεριλάβει την απολύμανση εννέα ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης, και την προμήθεια καθαριστικών για τις φυλακές σε εταιρεία που ιδρύθηκε πέντε ημέρες προτού την αναλάβει.
  https://insidestory.gr/article/covid19-apolymansi-apentomosi-fylakes-koronoios

 123. Γιάννης Ιατρού said

  117: Γιώργο, ας την κρατήσουμε στην μνήμη μας έτσι όπως την συναντήσαμε προ 17 χρόνων και κοιτάζαμε με ιδιαίτερη προσήλωση τις εκφράσεις της σοπράνο… 🤩🥰 στην εκδήλωση (εδώ στο Lucia di Lammermoor) στους εορτασμούς για τα 300 χρόνια του Λένινγκραντ (μετέπειτα Αγ. Πετρούπολης😉)

 124. ΓιώργοςΜ said

  121 Δε θυμάμαι ποιος ήταν για να τσιτάρω, αλλά κάποιος επιστήμονας είπε «όποιος ξέρει το αντικείμενό του καλά, μπορεί να το εξηγήσει και στη γιαγιά του»

 125. dryhammer said

  124. Καθ υπερβολήν, στο αντίθετο άκρο του Φλιάτουρα (γι αυτό και συγκλίνουν) είναι ο μαστρο-ΧΧΧ που μπορεί να περιγράψει ολόκληρη τη μηχανή καθώς και κάθε μηχανισμό, χρησιμοποιώντας μόνο δύο λέξεις: παπάρι και παπαράκι.

 126. Μαρία said

  121
  Το άρθρο δεν απευθύνεται στο πλατύ κοινό αλλά σε γλωσσολόγους. Θα το εκλαϊκεύσει ο Νικοκύρης.
  Αλλιώς θα μπορούσα να πω κι εγώ τα ίδια για το άρθρο που λίνκαρε χτες ο Κίντος για το Γκάους. 🙂

 127. Νέο Kid said

  126. Δηλαδή Μαρία , οι γλωσσολόγοι λένε «συγχρονικότητα» (τρίζουν τα κόκαλα του Γιούνγκ…) και πρωτοτυπικότητα αντί για πρωτοτυπία ; …
  What the heck,dude! 😀

 128. Νέο Kid said

  Και άκου κουμπιούτερ απ το…κουμπί ! Κατέχει τίποτα από χωρικές προφορές ο μουσιού;
  Να έλεγε ως παράδειγμα λαϊκής παρετυμολόγισης ας πούμε το «θανατικός» ( για το φανατικός. Απ το ότι κάποιος φτάνει μέχρι το θάνατο…απ τη φανατίλα) που το λέει η μισή χωρική Ελλάς , μάλιστα!
  Πφφ…

 129. Γς said

  118:

  Asimakis Fliatouras

 130. Γς said

  118, 129:

  >Λείπει εμφανώς η παπαρότητα !

  Φτου!

  το διάβασα «πατρότητα» γτκμ το τράγιο…

 131. Πέπε said

  @127:
  Οι γλωσσολόγοι, αν και αρμόδιοι να αγαπάνε και να φροντίζουν τη γλώσσα, λένε διάφορα βάναυσα. Την τροπή ενός κλειστού συμφώνου (δηλαδή στιγμιαίου, όπως το κ) σε ανοιχτό (διαρκές, όπως το χ) δεν ορρώδησαν να την ονομάσουν αποκλειστοποίηση.

  Αποκλειστοποίησε λίγο το παράθυρο να μπει αεράκι.

  @124:
  Τώρα τελευταία το πέτυχα κάπου. Αϊνστάιν μήπως; Πάντως σίγουρα κάποιος σούπερσταρ.
  (Με την επιφύλαξη βέβαια, που έχω αποκτήσει εδωμέσα, ότι γενικά τα περισσότερα αποφθεύγματα δεν τα έχει πει κανείς.)

 132. Γς said

  119:

  https://www.documentonews.gr/article/bozempergk-karamanlhs-boltoyla-me-kolpo-gia-tis-zwnes-asfaleias-photo

 133. dryhammer said

  131 β. Αν δεν τόχει πει κανένας, βάλε εμένα, έτσι για να ρωτάνε «ποιος *********** είναι πάλι τούτος»

  ————

  ********** προσθέσατε ύβριν κατά βούλησιν

 134. Μαρία said

  118
  Την πρωτοτυπικότητα την έμαθα εδώ http://www.biblionet.gr/book/152650/%CE%92%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%91%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%B7_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82
  Με πρωτοτυπικός/προτυπικός μεταφράζει το prototypical.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Prototype_theory

 135. Νέο Kid said

  Άλλο πρωτότυπο κι άλλο πρότυπο.

 136. Χαρούλα said

  #80 Μαρία, μην τον κστηγορείς… Αγαπάει παθιασμένα ο χουνταίος. Και πυκνά.
  Πως τα προλαβαίνει όλα; http://ixnos.blogspot.com/2013/07/blog-post_6497.html

  Αυτή η τραγουδίστρια στην καρότσα, ρε παιδιά κάποια μου θυμίζει…
  Α! Ναι, πέντε χρόνια πριν στο υπ.Τουρισμού(πάλι!), δεν ήταν υφυπουργός; Καλοκαίρι 2015. Τότε με κείνη την ξανθιά κυρία. Αχ όχι κάθος. Υφυπουργός μόνον.🤔🤣

 137. # 123

  Γιάννη μου όλες οι μεγάλες ντίβες ή αποχωρούν νωρίς και όμορφες (όπως η Ελίνα Γκαράντσα και η Ρενέ Φλέμμινγκ) ή παντρεύονται το σανίδι και χοντραίνουν. Μία ήταν η (σχετική) εξαίρεση , η Μαρία Κάλλας. Πάντως η Αννούλα έχει κάποια προβλήματα, κυρίως με το παιδί της

 138. ΣΠ said

  121, 124, 131
  Αποδίδεται στον Αϊνστάιν, αλλά δεν είναι σίγουρο:
  https://history.stackexchange.com/questions/35209/which-of-these-quotes-are-actually-einsteins-if-any

 139. sarant said

  131 Αντιπρόταση;

  126 Ακριβώς έτσι.

  117 Είχε και Τραβιάτα σήμερα.

 140. Κουτρούφι said

  #114. Σε τέτοιου είδους άρθρα τσαντίζομαι όταν οι πληροφορίες για τον συγγραφέα δεν είναι πλήρεις. Εδώ, π.χ., δεν προσδιορίζεται το τμήμα του Πανεπιστημίου με το οποίο έχει σχέση ο συγγραφέας. Αφήνεται η αίσθηση ότι ολόκληρο το Δημοκρίτειο ασχολείται αποκλειστικά με το γνωστικό αντικείμενο του περιοδικού.

  #111. Εγώ αφιερώνω αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=ZenJUYQtvgg

  Dryhammer, ένα κουιζάκι για την αργκό των ναυτικών από το Ευγενίδειο Ίδρυμα.
  https://www.eef.edu.gr/el/to-idryma/menoumespiti/quiz/quiz-h-argko-tou-naytikou/?fbclid=IwAR329wX62TxUTK50i2Ho0hjpobl_VxQD8qnPmQykz-zAKJ_LIs4mNcb1i0w
  Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν ξέρω αν είναι ακριβές στις επεξηγήσεις.

 141. sarant said

  140 Α, θα έχουμε και αύριο κάτι σχετικό 🙂

 142. dryhammer said

  140. Γενικά είναι σωστό, εκτός από το πανιόλο (γιατί πανιΩλο;) που είναι το λαμαρινένιο πάτωμα καί των αμπαριών. Έπιασα πανιόλο = έπιασα πάτο, σώθηκε το …

  Αλλά «ες αύριον τα σπουδαία»

 143. dryhammer said

  Ά! ναί! Εγώ τον σημερινό τίτλο τον διαβάζω Χιώτικα : ΚορονοθωμΆδικα τα μεζεδάκια

 144. Pedis said

  # 138 – Χλωμό … αλλά για να δούμε αν το βρει κανείς.

  Με την ευκαιρία να πούμε το άλλο τού Chaim Weizmann όταν καπου στις αρχές του ’20 πέρασε τον Ατλαντικό μαζί με τον Αινστάιν που τον είχε ψήσει να κάνουν περιοδεία (ομιλίες, εσπερίδες κλπ) στις ΗΠΑ με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου τηες Ιερουσαλήμ.

  Με το που κατέβηκαν από το πλοίο οι δημοσιογραφοι ρωτησαν τον Weizmann αν κατανοεί και αν έχει πειστεί για τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Και απάντησε ότι

  «καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού ο Αινστάιν μου μιλούσε και μου εξηγούσε τη θεωρία του όλες τις μέρες συνέχεια. Είμαι πλέον πεισμένος ότι την κατανοεί περίφημα.»

  (απόδοση από μνήμης)

 145. mitsos said

  Αυτός ο μεγάλος καθγητής Όθων Ηλιόπουλος (Διευθυντής κλινικής στο Massachusetts General Hospital, καθηγητής ογκολογίας και γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ) λέει πως μεγάλη υπερβολή και αδικαιολόγητη υστερία με τον CoViD-19.

  https://tinyurl.com/yaw4dkb3

  Για θυμήστε μου είχε ο Καθγητής κάνει καμιά δήλωση για τα ποσοστά θνητότητας από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Επειδή δεν θυμάμαι τότε με πόσους νεκρούς είχε θιχτεί το γόητρο των ΗΠΑ ; Ήταν φαντάζομαι πολύ περισσότερα από 50000. Αλλά βέβαια τότε ήταν μια εντελώς διαφορετική περίπτωση πολέμου … με ορατό εχθρό . Και είχαν την απάντηση ήδη έτοιμη οι βιομηχανίες όπλων.

  Για να μην μιλήσω για τον τρόπο που μας συστήνεται ο κ. Καθηγητής στην υποσημείωση. Πάνω κάτω δηλαδή μας λέει ότι για το επιτελικό του έργο και την δική του πρκτική εργασία η σουδικήΑκαδημία βράβευσε άλλους το 2019 με βραβείο Νόμπελ. ( Βραβεύτηκαν τόταμερικανοί ερευνητές, ο Γουίλιαμ Κέιλιν και ο Γκρέγκ Σεμέντσα, μαζί με τον γεννημένο στη Βρετανία, Πίτερ Ράτκλιφ,) Αυτό όπως καταλαβαίνεται δίνει τεράστιο κύρος στις δηλώσεις του. Πολύ περισσότερο από το να τις υπέγραφε ένας που χτυπάει παλαμάκια στον Τράμπ.

  Και αναρωτιέμαι τελικά τι μετράει περισσότερο. Τι λέει κάποιος ; ή ποιος το λέει ;

 146. Πέπε said

  @138:
  Πάντως με γιαγιά το διάβασα, όπως στο #124. Εδώ στο λινκ έχει άλλες παραλλαγές.

  @139α:
  Δεν είμαι βέβαια αρμόδιος, αλλά αφού ρωτάς, η τροπή του κλειστού σε ανοιχτό μια χαρά θα μπορούσε να λέγεται άνοιγμα.

  Αλλά ακόμη και αν σε κάποιον δεν αρέσει το άνοιγμα, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μας αρέσει η αποκλειστοποίηση!

 147. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Στο πρώτο σλάιντ του Υπ. Παιδείας πρόσεξα τη διατύπωση:
  ’’Επαναφορά των 3ημερων, 4ημερων και 5ημερων απομακρύνσεων.

  Αντί των μέχρι σήμερα (νομίζω αδιάλειπτα 🙂 ) καθιερωμένων αποβολών.

  Το ωραίο (για κλάματα και βρίσιμο, δηλαδή…) είναι ότι χρησιμοποιούν εσκεμμένα μια κάπως «απαλότερη, στρογγυλευμένη» λέξη, για να επαναφέρουν σκληρότερα μέτρα! Αφού τώρα μέχρι διήμερη αποβολή μπορούσε να «φάει» ο μαθητής, ενώ οι απομακρύνσεις ήταν ωριαίες, από κάποιο μάθημα.
  Αυτά λέει η Υ.Α.(Γαβρόγλου) Aριθμ. 10645/ΓΔ4 – ΦΕΚ Β’ 120/23.01.2018, στο άρθρο 31:
  «Στις περιπτώσεις των μαθητών/τριών που δε βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι: α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας, δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών, ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.»
  ……
  «Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α διδάσκοντα/ουσα ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.

  Δεν ξέρω τι ίσχυε προ-ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως ως προς το αν η αποβολή ονομαζόταν ποτέ απομάκρυνση.
  Τι λένε οι (αρκετοί και καλοί) εκπαιδευτικοί του ιστολογίου;

 148. sarant said

  146 Προφανώς το άνοιγμα είναι όρος πολύ γενικός και δεν ταιριάζει εδώ.
  Πάντως δεν είναι όρος του Φλιάτουρα, είναι καθιερωμένος όρος της γλωσσολογίας -δηλαδή, είναι λάθος να μην τον χρησιμοποιήσει κάποιος.

  Βλέπω όμως γκουγκλίζοντας ότι έχεις παραπονεθεί κι άλλη φορά. Αλλά άλλο είναι να χρησιμοποιείται ένας όρος σε ειδικά συγγράμματα κι άλλο σε καθημερινή ομιλία.

 149. Μαρία said

  136
  Χα, χα, τώρα είδα το λινκ. Αυτή τη σχόλασε. Τώρα είναι στη νούμερο 3.

  147
  Μην ανησυχείς. Στη νέα ΥΑ απόφαση πάλι αποβολές θα λέγονται.

 150. Πέπε said

  148

  Ναι βρε παιδί μου, σωστά όλα αυτά που λες, αλλά η λέξη είναι χάλια! Και την έχουν φτιάξει γλωσσολόγοι, όχι οποιοσδήποτε άλλος!

  Δεν ξέρω αν είναι από ελληνική ταινία ή από προφορική παράδοση ο διάλογος υποψήφιου γαμπρού με προξενήτρα:
  -Και είναι ωραία;
  -Πολλά λεφτά.
  -Ναι, αλλά είναι ωραία;
  -Χρυσοχέρα! Προκομμένη!

  > > Βλέπω όμως γκουγκλίζοντας ότι έχεις παραπονεθεί κι άλλη φορά.

  Ναι, το θυμάμαι.

 151. # 139

  Ναι, Νίκο, σχεδόν χωρίς σκηνικά, ελάχιστα χορευτικά αλλά με απίστευτη μουσική προσέγγιση από τον Φάμπιο Λουίζι. Το αντίο ντελ πασσάτο από την Ναταλί Ντεσέ ήταν το καλύτερο που έχω ακούσει και έχω ακούσει πολλά. Ηταν η επιλογή- αίτημα των θεατών αυτή η όπερα παρότι με τα ίδια σκηνικά την είχε παίξει η Νετρέμπκο με τον Βιλαζόν. Επαιξε βέβαια ρόλο κι η παρουσία του Δημήτρη Hvorostovsky (ποτέ δεν θα μάθω πως προφέρεται ! ), η αποθέωση των συντελεστών ήταν πρωτοφανής. Τόσο καλό κριτήριο από αμερικάνους ομολογώ πως δεν το περίμενα.
  Κυριακή έχει γκαλά και την Δευτέρα…Rossini’s La Cenerentola, starring Joyce DiDonato and Juan Diego Flórez, conducted by Fabio Luisi.

 152. Πέπε said

  @147
  > > Δεν ξέρω τι ίσχυε προ-ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως ως προς το αν η αποβολή ονομαζόταν ποτέ απομάκρυνση.

  Δε θυμάμαι να τη λέγαμε ποτέ έτσι. Αλλά μη φαντάζεσαι ότι κάθε τέτοιο φερμάνι, τύπου αν θα λέμε τη μαξιλαροθήκη κελύφιο, φτάνει πάντοτε να γίνει γνωστή και να υιοθετηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους. Για παράδειγμα, ο τρέχων όρος για την ωριαία απομάκρυνση, όσο κι αν φαίνεται λίγο ακατάλληλος, είναι «απουσία».

  Από την αρχαιότητα δε, θυμάμαι κάποτε να με βγάζει ο καθηγητής από την τάξη, να το μαθαίνει ο πατέρας μου, και να με μαλώνει που πήρα αποβολή. Ήμουν βέβαιος ότι ήταν κακά πληρφορημένος, αφού δεν είχα πάρει αποβολή (δηλ. ολοήμερη +) αλλά ωριαία, ενώ απλώς εκείνος και την ωριαία έτσι την ήξερε. Χάσμα γενεών.

 153. Pedis said

  -> 138 και σχτ. προηγούμενα –

  Κι όμως αποδίδεται επίσημα στον Αινστάιν:

  All physical theories, their mathematical expressions notwithstanding, ought to lend themselves to so simple a description that even a child could understand them.

  Attributed to Einstein by Louis de Broglie in
  Nouvelles perspectives en microphysique (trans. New
  York: Basic Books, 1962), 184. Also in Clark,
  Einstein, 344

  The Expanded Quotable Einstein (Collected and Edited by Alice Calaprice) ed. 2000, p. 261

 154. Dimitra Dimi said

  116.Κουμπιουτερ ,λέει ο Φλιατουρας ,το γράφει και στο βιβλίο του .Πού το βρήκε ? Καθησε ο απλός άνθρωπος και έκανε ..παρ ετυμολογηση και είπε ,βγαίνει από το κουμπί? Όσοι χειρίζονται κομπιούτερ το λένε κομπιούτερ ,όσοι πάλι δεν χειρίζονται καθονται να κάνουν παρ ετυμολογηση?

 155. Μαρία said

  Φημολογείται οτι πέθανε ο Κιμ.
  https://www.ibtimes.sg/china-medical-team-north-korea-tv-boss-kim-jong-un-dead-solid-source-43725

 156. Μαρία said

  μαρμάγκα

 157. sarant said

  154 Δεν το έβγαλε από το μυαλό του το κουμπιούτερ < κουμπί

  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?717-%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1&p=9019&viewfull=1#post9019

 158. Μαρία said

  150
  Η αποστρογγυλοποίηση σ’ αρέσει;

 159. Γιάννης Ιατρού said

  North Korean leader Kim Jong Un may be dead or in grave condition. Here’s what we know.

 160. Γιάννης Ιατρού said

 161. Prince said

  145: «Και αναρωτιέμαι τελικά τι μετράει περισσότερο. Τι λέει κάποιος; Ή ποιός το λέει;»

  Νομίζω το ΤΙ λέει κάποιος. Αλλιώς πηγαίνουμε στην καταδίκη τύπου «κι ο Χίτλερ τέτοια έλεγε».
  Ο γιατρός αυτός μιλάει λογικά και κατανοητά, τα λόγια του διαβάζουμε (κι όχι το βιογραφικό) κι αν βρίσκουμε παραλογισμό, προσπερνάμε.

  Προσωπικά από τότε που ξεκίνησαν οι θορυβώδεις ανακοινώσεις τού αριθμού των θανάτων παγκοσμίως, γκούγκλισα τους αντίστοιχους περσινούς αριθμούς (θανάτων από γρίπες) κι είδα ότι ήσαν πολύ μεγαλύτεροι (ακόμα και σήμερα είναι έτσι). Κι ο γιατρός αυτός αυτό λέει πάντως: ακόμα ένα ιός γρίπης είναι.

  Και μένει να δούμε προς τί όλο αυτό το φιάσκο.

 162. Pedis said

  Οι κομπιούτορες δεν είχαν πάντοτε κουμπιά … η λέξη είναι σαφώς παλιότερη κι όταν την χρησιμοποιούσαν οι Εγγλέζοι οι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων είχαν ξανανέβει στα δέντρα.

  πληρ. όποιος θέλει εδω:

 163. Pedis said

  -> 163 – λάθος, πληρ. εδώ

  https://www.euromomo.eu/

  Στο ίδιο ειχα δει τι προάλλες τα γραφήματα ανά χώρα, αλλά τώρα δεν τα βρίσκω.

 164. Pedis said

  Ιδού τα πάντα όλα για τους οκνηρούς

  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

  Οι περιοδικά εμφανιζόμενες κορυφές οφείλονται σε εποχιακή γρίππη. Φέτος εμφανίζονται δίδυμες κορυφές.

 165. Μαρία said

  161
  Εσένα γιατί δεν σ’ έπιασε η μαρμάγκα;
  Με ύψος περί το 1,74 και 136 κιλά δεν είναι και τόοοσο χοντρός που γράφει η κυρία.
  Πάντως δεν έχουν κορονοϊό ούτε για δείγμα 🙂

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κουμπιούτερ, από το κουμπί, (κουμπούτελ πιο μικρουλάκι) το έλεγε ο γιος της φίλης μου. Τώρα γίνηκε γυμνασιόπαιδο, θα ρωτήσω αν το λέει ακόμη.

  Η θεια μου η κρητικιά λέει «ξεκόμπωσε το κομπούτερ, να δούμε…»,
  διότι *κομπί* λεν στην Κρήτη το κουμπί 🙂
  ……………………………………………………………………………………………………………………………….

  …και κυκλοφορεί ξετσίπωτα
  μ΄ένα σόι ,ένα τίποτα

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν υπάρχει σκάνδαλο!
  Σκοιλ Ελικίκου 👍

 168. Πέπε said

  159
  του κύκλου;

 169. Triant said

  Βρε μανία με τη γρίπη. Είχε τους ίδιους θανάτους με τον κόσμο να κυκλοφορεί αδιάφορα και να φιλιέται για καλημέρα. Το ίδιο είναι; Θα κάνω τιλτ στο τέλος. Έξυπνοι άνθρωποι (αφού παίζουν με κουμπιούτερ), επίτηδες τα λένε;

  140: Το σταβέντο είναι το ανάποδο. Σοφράνο δεν φτύνεις (και κατουράς). Που ήτανε ναυτικός; Στο Πέραμα (πάσα στον Γς να μας πει την ιστορία με τα Greek islands);

 170. Pedis said

  Ξέρετε ποιος θα την πληρώσει στο τέλος;

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44α Χαρβαλέρ
  44β Δώσε μου κι εμένα -Μπάρμπα

  160 Κιμ Γιοκ Ουν

 172. Μαρία said

  170
  Των φωνηέντων 🙂

 173. Νίκος Κ. said

  153: Παρόμοιο είναι κι αυτό που είχε πει ο μεγάλος νομπελίστας φυσικός (αλλά και δάσκαλος) Rudolf Mössbauer:

  Εξηγείστε το! Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μπορείτε να εξηγείτε. Όλη η ζωή είναι ένα διαγώνισμα, μάθετε να εξηγείτε. Μπορείτε να εκπαιδευτείτε σ’ αυτό εξηγώντας το σε έναν άλλο φοιτητή, σε έναν συνάδελφο. Αν αυτοί δεν είναι διαθέσιμοι, εξηγείστε το στη μητέρα σας ή ακόμη και στη γάτα σας!

  Explain it! The most important thing is, that you are able to explain it! You will have exams, there you have to explain it. Eventually, you pass them, you get your diploma and you think, that’s it! – No, the whole life is an exam, you’ll have to write applications, you’ll have to discuss with peers… So learn to explain it! You can train this by explaining to another student, a colleague. If they are not available, explain it to your mother – or to your cat!

  https://books.google.gr/books?id=1PF9DwAAQBAJ&pg=PA15&lpg=PA15&dq=So+learn+to+explain+it!+You+can+train+this+by+explaining+to+another+student,+a+colleague.+If+they+are+not+available,+explain+it+to+your+mother+%E2%80%93+or+to+your+cat!&source=bl&ots=KILTh1roxk&sig=ACfU3U3am6qNH_KP3MHhGyQCDIMvP7eaJg&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj3m_DOqIXpAhWJyqYKHdVBDXYQ6AEwAHoECAUQAQ#v=onepage&q=So%20learn%20to%20explain%20it!%20You%20can%20train%20this%20by%20explaining%20to%20another%20student%2C%20a%20colleague.%20If%20they%20are%20not%20available%2C%20explain%20it%20to%20your%20mother%20%E2%80%93%20or%20to%20your%20cat!&f=false

 174. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  μαρμάγκα γιατί με γλωσσόφαγε η Μαρία (166) 🙂

 175. Nestanaios said

  39. Εγώ πιστεύω ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Μου θύμισες τους δημάρχους του Σικάγου πατήρ και υιό. Και οι δύο καλοί.

  66. Θυμήσου ότι το πρόβλημα το έχουν οι «πιστοί» και όχι ο «παπάς». Οι ασθενείς και όχι ο γιατρός.

  78. Πολύ καλό. Το καλλίτερο που έχεις γράψει.

 176. Dimitra Dimi. said

  118. Όλα τα βιβλία της γλωσσολογίας έχουν κάποιους όρους, παρουσιάζονται συνήθως στα εισαγωγικά κάθε θέματος .Οι μηχανικοί,οι γιατροί και οι νομικοί τους αντίστοιχους ,πολλοί από αυτούς είναι ακατάληπτοι για τους άλλους.

 177. Dimitra Dimitra said

  131. Η γλωσσολογια έχει ένα θέμα που δεν το έχουν οι άλλες επιστήμες .Καλειται να μελετήσει το φαινόμενο γλώσσα χρησιμοποιώντας την γλώσσα .
  Γι αυτό φτιάχνει μια μεταγλωσσα που είναι αυτό που καταλαβαίνετε .Υπαρχει αυτή η ενγαινης δυσκολία πάντως.Υπαρχουν και όροι που κατασκευάζονται έξω ,έρχονται στους Έλληνες και εκεί άλλοι τους δέχονται όπως είναι άλλοι όχι κλπ.
  Αυτό το ενγαινης δεν ξέρω πως γράφεται..

 178. Καλημέρα

 179. Αλέκτωρ Ελάλησε said

  1) Πολύ παλαιό (Οκτώβριος του 1981) αλλά καλό: Ακούω στο ραδιόφωνο τον εκφωνητή να περιγράφει την περιπέτεια ενός πιστού που ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη με τα πόδια ήθελε να φτάσει στο Άγιον όρος, τον έπιασε η νύχτα σε κάποιο δάσος, εμφανίστηκαν λύκοι και ο άνθρωπος ανέβηκε σε ένα δένδρο για να σωθεί. Τελικά την επομένη τον βρήκαν και σώθηκε, και τον ρωτάει ο ρεπόρτερ πως τα κατάφερε και εάν φοβήθηκε, απαντάει λοιπόν ο πιστός λέγοντας, ναι η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα πολύ αλλά ευτυχώς ήταν μαζί μου ο Κύριος, για να τον διακόψει ο <> ρεπόρτερ ρωτώντας τον, τι δηλαδή δεν ήσασταν μόνος, είχατε και άλλον μαζί σας!!!
  2) Πρόσφατο περιγραφή διαγωνισμού σε χορό επί πάγου λέει ο (δεν αναφέρω το όνομα του, κυρίως από ντροπή) εκφωνητής: και τώρα θα παρακολουθήσουμε τον τάδε αθλητή σε χορογραφία του δείνα και με την μουσική του βιολιΝΤΖΗ της στέγης.

 180. Γιάννης Ιατρού said

  166: Τυχερός ήμουν… 😋

  167: ΕΦΗ
  …και κυκλοφορεί ξετσίπωτα
  μ΄ένα σόι ,ένα τίποτα

  Ρε τι γλέντια…

 181. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  Η μαρμάγκα έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και κράτησε (συχνά για όλη τη νύχτα) πεντέξι σχόλια. Συγγνώμη

 182. Γιάννης Ιατρού said

  178: (τέλος) ..Αυτό το ενγαινης δεν ξέρω πως γράφεται….
  Ένα γκούγλισμα έστω και με λάθος ορθογραφία κλπ. δίνει πολλές φορές κάποια παραπομπή σε λεξικό και βοηθά, π.χ. 🙂
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=εγγενής

 183. Χαρούλα said

  #158 Νικοκύρη απολαυστική η παραπομπή. Ακόμη γελάω μετο σομόν!

  Και έρχεται και η Μαρία(#168), με τον Ζαραλίκο, και με αποτελειώνει!

  Ευχάριστο πρωινό ανοιξιάτικης Κυριακής. Σας χαιρέτησα;δεν σας χαιρέτησα! Καλημέρα!

 184. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  @148, 152
  Εντάξει, η ουσία της αυστηροποίησης δεν αλλάζει, αλλά το «περιτύλιγμα» παίζει το ρόλο του (όπως συμβαίνει στις μέρες μας με τα πάντα…)

  Ωστόσο, επιτρέψτε μου να διατυπώσω δύο ακόμη απορίες μου, (από την παρουσίαση της νέας –άλλης μιας…- εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κ. Κεραμέως). Διαβάζω:
  α. «Ενίσχυση συμβουλευτικού ρόλου Συντονιστών Εκπ/σης (π.χ. λήψη υπόψιν εισήγησής τους για
  ζητήματα διακοπής απόσπασης)»
  – Αυτό το ’’λήψη υπόψιν’’ τι ελληνικά είναι; (γκουγκλίζεται μεν, αλλά…)

  β. «Από Σεπτέμβριο 2021:
  * Ανοιχτή πρόσκληση (από το 2020) για μετατροπή δημοσίων σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά βάσει κριτηρίων που θα εξειδικευθούν
  * 20 πρόσθετα Πρότυπα σχολεία (δωρεά)»
  – Τι ακριβώς σημαίνει (δωρεά);

 185. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ΛΑΘΟΝ! 🙂 148->149

 186. Πέπε said

  @173:

  Ναι, προφανώς 🙂

  Δεν είναι ακριβώς ανάλογο, γιατί το αντίθετο του στρογγυλού (φωνήεντος) είναι απλώς μη στρογγυλό, οπότε εδώ πραγματικά δε βλέπω περιθώριο να περιγραφεί αλλιώς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όχι, δε με φτιάχνει τρελά σαν λέξη.

  Κάποτε έγραφα ένα αρκετά μεγάλο κείμενο, στο οποίο αρκετές φορές προέκυπτε η ανάγκη να αναφερθώ στις έννοιες ημικός και ητικός. Εγώ είχα πει μέσα μου από την αρχή «τέοιες κουβέντες δε λέω», επειδή είναι ακόμη πιο χάλια από την αποστρογγυλοποίηση και την αποκλειστοποίηση. Αντικειμενικά όμως αυτοί είναι οι όροι, δεν μπορούσα να βγάλω δικούς μου εις αντικατάστασιν (ούτε με ρώτησε κανείς, αλλά ούτε θα γίνονταν και κατανοητοί). Προσπάθησα λοιπόν απλώς να τους παρακάμψω με περιφράσεις. Σ’ ένα μοναδικό σημείο όπου αυτό ήταν αδύνατον, αναγκαστικά έγραψα τις κακές λέξεις. Αλλά, εν είδει αποποιήσεως της ευθύνης, έβαλα εισαγωγικά (ή πλάγια, δε θυμάμαι) και παρένθεση με τους αγγλικούς αντίστοιχους.

 187. sarant said

  185 Είναι η αναθεματισμένη η ονοματική σύνταξη, αντί να πουν «θα λαμβάνεται υπόψη…»

 188. Nestanaios said

  131.
  Οι γλωσσολόγοι ποτέ δεν κατάλαβαν την εννοιολογική διαφορά μεταξύ «κ» και «χ» επειδή τους ενδιαφέρει μόνον η προφορά. Αλλά η προφορά δεν μεταφέρει λόγο.

 189. Γς said

  180:΅

  > και με την μουσική του βιολιΝΤΖΗ της στέγης.

  Κι ήταν κι ένα τοπικό πανηγύρι σε κάποια πόλη στις μεσοδυτικές.

  Κι είχε κι έθνικ τραγούδια. Από προενέργεια κάθισα κάνα δυο ώρες τρώγοντας στη μάπα απαίσιες εκτελέσεις μεξικάνικων, νοτιοαμερικάνικων και ευρωπαικών τραγουδιών, περιμένοντας την ελληνική συμβολή.
  Περίμενα φουστανέλα, ποντιακή στολή ή άντε καμιά κρητικιά βράκα λυριτζή.

  Αντ αυτών εμφανίστηκε ένας ολόιδιος ο Ρωσοεβραίος Τέβι του Φίντλερ ον δε ρουφ.

  Κι απάνω που είπα: Αμάν θα παίξει το Ιφ αϊ γουόζ ε ρίτσμεν, αρχίζει την Καραγκούνα!

  Πριτς! Σιτ!

  Το Χάβα ναγκίλα έπαιξε!

  Ο φούστης…

 190. Πέπε said

  @180:
  > > του βιολιΝΤΖΗ της στέγης.

  Κι όμως, έτσι θα έπρεπε εξ αρχής να έχει αποδοθεί. Fiddler σημαίνει ακριβώς αυτό, βιολιτζής.

 191. Νέο Kid said

  Να σημειωθεί ότι αυτές οι ευθείες που λέει ο dry που χαράζεις στο χάρτη προσεγγίζοντας την καμπύλη που θέλεις να ακολουθήσεις μεταξύ δυο σημείων στη γήινη σφαίρα , στη γλώσσα της γεωμετρίας και της ναυσιπλοΐας λέγονται «Λοξοδρομίες».

  Μικρόν μαθηματικοχαρτογραφικόν κουίζ:
  Σε τι είδους χάρτη οι λοξοδρομίες δεν είναι ευθείες ,αλλά λογαριθμικές σπείρες;

 192. ΣΠ said

  150

 193. Νέο Kid said

  192. Παρντον! Για το σημερινό του Dry πήγαινε προφανώς αυτό το σχόλιο…
  Έπαθα «λεώνικο» απ τη θάλασσα…

 194. voulagx said

  #192: Εμπλεξες τα νηματα με τις Νεοκιντιανες σου συντεταγμενες.

 195. Αγγελος said

  (147) «Απομάκρυνση» θυμάμαι να λέει την αποβολή μαθητή ενα μικρό «Απόσπασμα Κανονισμού» που μοίραζαν στους καινούργιους μαθητές στο Κολέγιο Αθηνών το 1961. Δεν ξέρω αν ήταν ιδιορρυθμία του σχολείου ή όρος του Υπουργείου. Από κει έμαθα και τη λέξη «νουθετώ».

 196. Pedis said

  Αν είστε χριστιανοί και αν επιθυμείτε την ηρεμία και την ευδαιμονία και τα αναρίθμητα καλά του Υψηλού μας Κράτους στο θέμα των τελετών μας και σε άλλα ζητήματα, τότε πρέπει να υπακούσετε και να εγκαταλείψετε την εξέγερση που είναι δουλειά του διαβόλου.

  Στην περίπτωση αυτή το Υψηλό μας Κράτος θα συγχωρέσει τις παλαιότερες αμαρτίες σας και θα σας δεχτεί υπό την προστασία του.

  Αλλά και εμείς θα σας συγχωρέσουμε για τις αμαρτίες σας.

  Αν δεν δεχτείτε την πατρική μας νουθεσία και την ευπείθεια στο Υψηλό Κράτος και επιμείνετε στην ανταρσία, τότε θα βάλετε πολλά κρίματα στον λαιμό σας.

  Αν, όμως, ακούσετε τις νουθεσίες μας και επιστρέψετε στο καθεστώς του ραγιά, τότε οι προσευχές μας θα είναι μαζί σας.

 197. 197 καλά αυτά τα ξέρουμε. Εμενα μ’ άρεσε αυτή η λεπτομέρεια:

  Δημοσίευμα της εφημερίδας «Γορτυνία» (9/2016, σ.7), που έθεσε υπόψη μας αναγνώστης της στήλης, μας πληροφορεί λ.χ. ότι «με την ευκαιρία της εορτής» κάποιου τοπικού ναού «μετεφέρθη Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’, από την ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Ορους». Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: είτε το «ιερό» λείψανο, μετά την εναπόθεσή του στη Μητρόπολη Αθηνών, αποσυναρμολογήθηκε και διανεμήθη κάποια στιγμή εδώ κι εκεί· είτε το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Αγιορειτών εφηύρε κάποια στιγμή το δικό του σκήνωμα. Ετσι κι αλλιώς, θεομπαίχτες…

 198. Pedis said

  # 198 – Τα ξέρεις εσύ!

  Κι ο Μπλογκ που νομίζει ότι μας δουλεύει …

  Καλό είναι να βρίσκονται …

  Παπαδαριό (οποιοδήποτε) ίσον πλασιέ υποταγής.

 199. Prince said

  170α. «Βρε μανία με τη γρίπη. Είχε τους ίδιους θανάτους με τον κόσμο να κυκλοφορεί αδιάφορα και να φιλιέται για καλημέρα. Το ίδιο είναι;»

  Μα γι’αυτό το λόγο έχουμε λιγότερους θανάτους από γρίπες σχετικά με προηγούμενες χρονιές, λόγω του λόκνταουν. Το θέμα είναι γιατί επέλεξαν να κάνουν κάτι τόσο «προστατευτικό» φέτος. Δε συμβαίνει τίποτα εξαιρετικό. Αν δεν το’χαν κάνει, θα’χαμε πάνω κάτω ισάριθμα θύματα με πέρυσι και πρόπερσι.
  Τα νούμερα που μας παρουσιάζουν ως εκατόμβες είναι ποσοστά αυτών που έτσι κι αλλιώς συνέβαιναν πάντα, αλλά τις προηγούμενες χρονιές δεν τα επεσήμαιναν με τέτοιο στόμφο ή εμείς δεν τους πολυδίναμε σημασία.
  Κανονικότητα διάγουμε.

 200. Αγγελος said

  Πολλοί ονομάζουν κομπιούτερ το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, προφανώς από την ομοιοτητά του με τις αριθμομηχανές τσέπης. Από την ομοιότητά του με της τηλεόρασης, έχω ακούσει να ονομάζουν κομπιούτερ και το τηλεχειριστήριο που ανοίγει τις γκαραζόπορτες. Ε, δεν θα εκπλαγώ αυτοί να το λένε και κουμπιούτερ, θες ό ρουμελιώτικη προφορά θες και από παρετυμολογία!

 201. Pedis said

 202. Pedis said

  Για τη Μαρία & friends

  Δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν είναι στημένο ή προιόν επιλογής μεταξύ χίλιων ατόμων που τους έβαλαν το μαρκούτσι στη μούρη και βρέθηκαν οι πεντέξι πανάσχετοι, αλλά από την άλλη …

 203. Pedis said

  To 202 δεν πήγαινε, προφανώς, στον Άγγελο …

 204. Μαρία said

  203
  🙂
  Συναγωνίζονται επάξια τα δικά μας για την 25η Μαρτίου ή την 28η Οκτωβρίου.

 205. 205 Και για τη 17η Νοέμβρη, που μπήκαν οι Τούρκοι στο Πολυτεχνείο.

 206. Αγγελος said

  Pedis, δεν φαντάστηκα πως μπορούσε να με αφορά το (202), αλλά τι παρωδεί; Κάποια γνωστή άρια υποθέτω, αλλά ποιαν; (Στην αρχή μου θύμισε το Una lacrima sul viso 🙂

 207. Αγγελος said

  To «λήψη υπόψη» ανθρωπινότερα 🙂 λέγεται «συνεκτίμηση».

 208. Pedis said

  # 207 – Εγώ πήρα τα μετρα μου για να μην παρεξηγηθούμε 🙂

  Πρέπει να παρωδεί την κατάσταση με την καραντίνα όπου σε όλους τα έχει κάνει καρπούζια που λέμε στα ελληνικά.

  Αλλά τα κάνει πεπόνια και η βλακώδης επιμονή σε νον φάκτουαλ στέιτμεντς …

 209. Pedis said

  # 207 – https://www.youtube.com/watch?v=OMq65jbleEA

 210. Αγγελος said

  Aν τον σχολιαστή του (180) τον ενόχλησε το Ν του βιολιΝΤΖΗ, κι εμένα με ενοχλεί, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι παρόλο που η γραφή μας επιτρέπει να δηλώνεται η διαφορά τζ/ντζ ενώ δεν επιτρέπει να διακρίνονται τα b/mb και d/nd, λίγοι Έλληνες την αντιλαμβάνονται. Πόσοι διακρίνουν συστηματικά την Τούμπα της Θεσσαλονίκης ή την (κωλο)τούμπα από το μουσικό όργανο, ή τη μανιάτικη βεντέτα από την κινηματογραφική; Ή τον χαντζή που διατηρεί χάνι από τον χατζή που έχει πάει στους Αγίους Τόπους; Γι’ αυτό και η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη αφιερώνει ολόκληρη παράγραφο 1096στο ποιες λέξεις γράφονται με τζ και ποιες με ντζ…
  Αν πάλι τον ενόχλησε ότι τον είπαν βιολι(ν)τζή και όχι βιολιστή, έχει άδικο. Λαϊκος βιολιτζής είναι, δεν είναι βιολιστής συμφωνικής ορχήστρας…

 211. ΜΙΚΙΟΣ said

  Νικοκύρη, Άγγελε: Ευχαριστώ!

 212. Μια εξαιρετική παρωδία που έχει να κάνει με τον κορονοϊό και εδώ. Για γαλλομαθείς και μάλιστα εξοικειωμένους με τον Ζακ Μπρελ: https://www.rtl.fr/culture/musique/video-confinement-avec-leur-parodie-de-jacques-brel-les-goguettes-font-un-carton-7800433540 (οι στίχοι σε υπότιτλους).
  Φοβερή λεπτομέρεια, εκεί που ο Μπρελ απευθύνεται στον καταπληκτικό ακορντεονίστα και του λέει πάτα γκάζι (chauffe Marcel, chauffe!»), αυτός λέει «chauffe, chauffe – personne» μια και δεν έχει κανέναν δίπλα λόγω social distancing 🙂

 213. και εδώ πλούσιο υλικό για να παίζεις, Pedis 🙂 https://www.ft.com/coronavirus-latest

 214. Theo said

  @197:
  Από τον Πέντη που από Ιστορία ξέρει όσα διάβασε σε κομματικές μπροσούρες δεν θα περίμενα λιγότερη άγνοια. Από τον Κωστόπουλο, όμως, θα περίμενα πιο σφαιρική ενημέρωση, να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά.

  @198:
  Υποθέτω πως κι αυτά τα ξέρεις, αλλά δεν τα λες, αρκούμενος να σιγοντάρεις τον Πέντη:

  Ἀπὸ 1818 μυήθησαν στὴν Φ. Ε. ὅλοι σχεδὸν οἱ ἀρχιερεῖς τῆς Πελοποννήσου(37), κάτι ποὺ ἀναγκάζεται νὰ τὸ παραδεχθεῖ ὁ ἀγαθότερος Σκαρίμπας: « Ἡ Φ. Ε. […] στὸ κόλπο εἶχε μυήσει ὅλους σχεδὸν τοὺς Παλαιοελλαδίτες κοτσαμπάσηδες καὶ προπαντὸς τοὺς δεσποτάδες»(38). Ἡ ἀλήθεια εἶναι, ὅτι ὡς Ῥωμηοὶ οἱ ἡγέτες τῆς Φιλικῆς γνώριζαν τὴν ἐπιρροὴ τῶν Ἀρχιερέων στὸ λαό. Μέσα στὰ ἔτη 1818-1821 ὅλοι σχεδὸν οἱ Ἀρχιερεῖς ἔγιναν μέλη τῆς Φιλικῆς. Μαρτυρίες ἀδιαμφισβήτητες καλύπτουν 81 περιπτώσεις. Γιὰ ἕναν ἀριθμὸ ἀπουσιάζουν μαρτυρίες, χωρὶς ὅμως νὰ μπορεῖ νὰ ὑποστηριχθεῖ, ὅτι δὲν εἶχαν μυηθεῖ καὶ ἐκεῖνοι. Ἀπουσιάζει ὅμως καὶ κάθε μαρτυρία γιὰ προβολὴ ἀρνήσεως ἢ γιὰ ὑπονόμευση τοῦ ἔργου τῆς Ἑταιρείας. Οἱ περισσότεροι ἱστορικοὶ δέχονται, ὅτι οἱ Ἀρχιερεῖς ὑπῆρξαν ἡ σπονδυλικὴ στήλη τῆς Φιλικῆς καὶ ὁ κύριος παράγων τοῦ ἔργου τῆς λόγω τοῦ ὑψηλοῦ κύρους τους στὸν Λαό(39). Ἂν οἱ Ἀρχιερεῖς ἐξ ἄλλου δὲν περιέβαλλαν μὲ τὴν ἀγάπη τους τo ἔργο τῆς Φιλικῆς, πολλὰ πράγματα μποροῦσαν νὰ ἀνατραποῦν. Μιὰ ἀναφορά, τέλος, στὴν ποσοστιαία σύνθεση τῆς Φιλικῆς δίνει τὰ στοιχεῖα: Κληρικοὶ 9,5%, Ἀγρότες 6% καὶ Πρόκριτοι 11,7%(40).

  Ἰδιαίτερα ἀπὸ τὴν περιοχὴ τῆς Ἑλλάδος ἀναφέρονται ἐπώνυμα στὶς πηγὲς 73 ἀρχιερεῖς, ποὺ ἔλαβαν ἐνεργὸ μέρος στὸν Ἀγώνα. Σαρανταδύο Ἀρχιερεῖς ὑπέστησαν ταπεινώσεις, ἐξευτελισμούς, φυλακίσεις, διώξεις κάθε εἴδους, βασανιστήρια, ἐξορίες κ.λπ. Δυὸ Οἰκουμενικοὶ Πατριάρχες (Γρηγόριος Ε´, Κύριλλος ΣΤ´) καὶ 45 Ἀρχιερεῖς (Μητροπολίτες) ἐκτελέσθηκαν ἢ ἔπεσαν σὲ μάχες. Κατὰ τὸν Γάλλο Πρόξενο Πουκεβὶλ οἱ κληρικοὶ-θύματα τοῦ Ἀγώνα ἀνέρχονται συνολικὰ σὲ 6.000(41).

  Υπάρχει ὅμως καὶ τὸ «ἐξ ἀντιθέτου» ἐπιχείρημα. Ἡ μαρτυρία τῶν Τούρκων Ἱστορικῶν γιὰ τὴ δράση τοῦ ἑλληνορθοδόξου Κλήρου στὸν Ἀγώνα τοῦ ῾21(42). Ἔτσι, ὁ Μώραλη Μελὶκ Μπέη δέχεται ὅτι «τὸν λαὸν (τῆς Πελοποννήσου) ὑπεκίνησαν οἱ ἔχοντες συμφέροντα καὶ σχέσεις μετὰ τούτων, οἱ ἔμποροι, οἱ πρόκριτοι, καὶ κυρίως οἱ μητροπολίται καὶ γενικῶς οἱ ἀνήκοντες εἰς τὸν κλῆρον, δηλαδὴ οἱ πραγματικοὶ ἠγέται τοῦ Ἔθνους»(43). Ὁ δὲ Ζανὶ Ζαντὲ σημειώνει: «Τὰ σχέδια ἐτηροῦντο μυστικὰ μεταξὺ τοῦ Πατριάρχου, τῶν Μητροπολιτῶν, τῶν Παπάδων, τῶν Δημογερόντων»(44).

  Το 1988 ο θεολόγος και ιστορικός Πέτρος Γεωργαντζής απέδειξε ότι ο αφορισμός ήταν εικονικός, κι αυτό το ήξεραν οι επαναστάτες (παρουσίαση του βιβλίου και τη θέση της Εκκλησίας για το θέμα βλ. στο ιστολόγιο του φίλου του παρόντος ιστολογίου Π. Ζέρβα: https://greekcivilwar.wordpress.com/2017/03/19/gcw-1101/)

  Από αυτή την παρουσίαση παραθέτω ένα μεγάλο απόσπασμα:
  «η Πατριαρχική Σύνοδος ανέλαβε το χρέος να συντάξη ένα “αφοριστικό” κείμενο, με τρόπο όμως που να μην προκαλέση κακό στο Έθνος. Αυτό επιτεύχθηκε με πολλούς τρόπους.

  Κατ’ αρχάς κωλυσιεργούσαν οι Πατριαρχικοί στην σύνταξη του “αφοριστικού” εγγράφου. «Η κήρυξη της Επαναστάσεως έγινε από τον Υψηλάντη στο Ιάσιο της Μολδαβίας την 24η Φεβρουαρίου 1821. Το πρώτο “αφοριστικό” έγγραφο έγινε μετά από ένα μήνα, ήτοι την 23 Μαρτίου 1821, καί, βέβαια, έφθασε στον προορισμό του μετά από λίγες ημέρες, όταν η Επανάσταση άρχισε στην Πελοπόννησο.

  Έπειτα χρειάστηκε να γίνουν δύο “αφοριστικά” έγγραφα, και αυτό ήταν μέσα στον διπλωματικό τρόπο με τον οποίον ενεργούσαν οι Πατριαρχικοί. Το πρώτο εστάλη σε όλους τους Αρχιερείς (23 Μαρτίου) και ήταν γραμμένο κατά τέτοιον τρόπο που δεν μπορεί να χαρακτηρισθή αφορισμός “εφ’ όσον δεν είχε ούτε καν τις τυπικά συνηθισμένες αφοριστικές εκφράσεις”, και το δεύτερο εγράφη μετά από 4 ημέρες, ήτοι την 27 Μαρτίου, όταν οι Τούρκοι κατάλαβαν την πλεκτάνη και την απάτη, και στην ουσία απεστάλη μόνο σ’ έναν Μητροπολίτη, τον Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας. Με αυτόν τον τρόπο και τα δύο αυτά “αφοριστικά” κείμενα δεν εξετέλεσαν τον προορισμό τους.

  Το τρίτο σημείο είναι ότι οι Πατριαρχικοί πλήρωσαν πολύ ακριβά την ενέργειά τους αυτή, ακριβώς γιατί ακόμη και αυτοί οι Τούρκοι αντελήφθησαν την πλεκτάνη τους. Από τους 23 Αρχιερείς που υπέγραψαν το “αφοριστικό” κείμενο, το ένα τρίτο (1/3), συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’, πλήρωσαν με την ζωή τους την “απιστία” τους προς τον Σουλτάνο, το άλλο 1/3 δοκιμάστηκε σκληρά με φυλακίσεις, εξορίες και περιορισμούς. Επίσης, πρέπει να σημειωθή ότι το 1/5 από τους Συνοδικούς Αρχιερείς έλαβε μέρος στην Επανάσταση. Ακόμη είναι σημαντικό να λεχθή ότι το 1/3 των Συνοδικών Αρχιερέων ήταν “πλεγμένοι στις μηχανορραφίες” της Φιλικής Εταιρείας, καίτοι στα “αφοριστικά” κείμενα γράφουν ότι πρώτη φορά λάμβαναν γνώση για την σύσταση και τους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας.»

  Θα περίμενα περισσότερη αμεροληψία και νηφαλιότητα εκ μέρους σου, αγαπητέ Δύτη.

 215. Το διάβασες το άρθρο;

 216. Theo said

  @216:

  Το διάβασα, με κάπια άλματα.. Και μόνος ο τίτλος του αρκεί να φανερώσει τη μεροληψία του Κωστόπουλου. «Γνωστά όλα αυτά και χιλιοειπωμένα», γράφει. Αλλά για τη θέση της άλλης πλευράς, γνωστή κι αυτή, κάνει την πάπια. Και νομίζω πως τα κείμενα που παραθέτει ο Ζέρβας καταρρίπτουν όλα τα επιχειρήματα του Κ. (Υπάρχουν κι άλλα, όπως στο http://www.apologitis.com/gr/ethnic.htm).

  Εσύ διάβασες το κείμενο του Μεταλληνού απ΄ όπου προέρχεται το πρώτο παράθεμα του σχ. 215;

 217. Πέπε said

  @211:

  Η σύγχυση όμως μεταξύ προρρινισμέων και «ξερών» γίνεται με το να γίνονται όλα ξερά. Μπορείς (και είναι μια χαρά σωστό) να προφέρεις το νεράντζι χωρίς ν, σαν να γραφόταν νεράτζι. Όχι όμως (πλην ιδιωμάτων) να προσθέσεις ν στην προφορά π.χ. του ταξιτζή ή του σουβλατζή. Επομένως ούτε και στη γραφή.

  Είναι και θέμα ετυμολογίας. Βέβαια η ετυμολογία δεν είναι πάντοτε φανερή, αλλά καμιά φορά είναι σαφές ότι όπως ο ταξι-τζής έχει το ταξί του, έχει κι ο βιολι-τζής το βιολί του. Ο κλαριν-τζής πάλι, έχει το κλαρίΝο του (και όχι το κλαρί του).

 218. Μαρία said

 219. Το διάβασα, με λίγο περισσότερα άλματα ίσως γιατί, για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι και πολύ σοβαρό όταν τα μισά επιχειρήματα είναι τι είπε ο Παπαρρηγόπουλος και ο Τωμαδάκης. Για το τι θεώρησε ο σουλτάνος και οι οθωμανοί ιστορικοί, τα γράφει και ο Μοίρας στο άρθρο του λινκ (μόνο το μισό είναι του Κωστόπουλου). Τέλος πάντων το ερώτημα αν ο κλήρος έπαιξε χ ή ψ ρόλο στην Επανάσταση είναι τόσο απλοϊκό που δεν έχει νόημα. Ότι το Πατριαρχείο, απ’ την άλλη, είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεπαναστατικής περιόδου μια συντηρητική και όχι «εθνοχριστιανική» στάση δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί σοβαρά, το ίδιο κάνει και τώρα (και, στο κάτω κάτω, με ισχυρά θεολογικά επιχειρήματα). Από το άρθρο της ΕφΣυν αυτό που βρήκα ενδιαφέρον είναι η εξιστόρηση των γεγονότων του ύστερου 19ου αιώνα με την αγιοποίηση κλπ.
  (Και η αναφορά στον απαγχονισμό του σεϊχουλισλάμη είναι εντελώς λάθος, δεν έγινε τέτοιο πράγμα και η ιστορία των φραξιών της σουλτανικής αυλής είναι αρκετά πιο περίπλοκη).

 220. ΓιώργοςΜ said

  Οι άνθρωποι της προηγούμενης γενιάς από εμένα, οι σημερινοί 70+, με εξαίρεση όσους είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση, γνώρισαν για κομπιούτερ την ηλεκτρονική αριθμομηχανή, με πολλά κουμπάκια, οπότε η παρετυμολόγηση σχεδόν αυτόματη. Υπήρχε και το υπόβαθρο του κομβίου, δε θέλει πολύ.
  Ο υπολογιστής-κομπιούτερ που ξέρουμε με την έννοια του πισί ήρθε πολλά χρόνια αργότερα. Μέχρι τη δεκαετία του 80 αναφερόταν ως υπολογιστής ή ηλεκτρονικός εγκέφαλος. Μόνο μετά τη διάδοσή του άρχισε να ονομάζεται ευρέως κομπιούτερ, σύμφωνα τουλάχιστο με όσα θυμάμαι.
  Σχεδόν όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι έλεγαν κομπιούτερ και το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, αφού είχε κουμπιά με αριθμούς.
  Το κρητικό κομπιούτερ μόνο είναι χωρίς κουμπιά, με σκανδάλη 🙂

 221. Μαρία said

 222. Γιάννης Ιατρού said

  Νουρέγιεφ μας βγήκε ο ΚΜ 🤣😂

 223. Theo said

  @220:
  Ευχαριστώ.
  Το κείμενο του Μοίρα δεν το είχα δει.

  Για την «συντηρητική» στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της προεπαναστατικής περιόδου, τα εξηγεί ο Μεταλληνός, μιλώντας για αυθυπέρβαση του Πατριαρχείου, που ενώ μέχρι την Επανάσταση φρόντιζε για το συμφέρον του Ρωμέικου, δηλαδή όλων των ορθόδοξων χριστιανών των οποίων ηγείτο και αντιπροσώπευε*, στην Επανάσταση ασπάζεται την «εθνοχριστιανική» ιδεολογία των υποκινητών της, περνώντας από την προνεωτερική αντίληψη του Γένους των Ορθοδόξων στην νεωτερική:
  «Μετά τὸ κίνημα τοῦ Ἀλεξάνδρου Ὑψηλάντη θὰ ἀλλάξει αὐτὸς ὁ ρωμαίικος-οἰκουμενικὸς στόχος τοῦ Ῥήγα καὶ τῶν Κολλυβάδων, ποὺ ἦταν ὁ στόχος τῆς Ἐθναρχίας(14). Ἀπὸ τὴ μεγαλοϊδεατικὴ ἰδεολογία τοῦ Γένους, θὰ ἐνταχθεῖ ὁ Ἀγώνας στὸ πλαίσιο τῆς ἄρχης τῶν ἐθνικοτήτων -καρποῦ τῆς Γαλλικῆς Ἐπαναστάσεως, στοχεύοντας ὄχι πιὰ στὴν ἀνασύσταση τῆς αὐτοκρατορίας, ἀλλὰ στὴ δημιουργία ἑνὸς μικροῦ ἀνεξάρτητου κράτους, στὸ ὁποῖο θὰ «στριμωχνόταν» κυριολεκτικά (πρβλ.τὸ 1922) τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος.»

  *βλ. και την υποσημείωση του Μοίρα:
  «Την περίοδο που μας απασχολεί εδώ, με τον όρο «Rum» (στην πολιτική του σημασία) δεν υποδηλώνονταν μονάχα οι ελληνόφωνοι ορθόδοξοι της αυτοκρατορίας, αλλά όλοι οι σερβικής, βουλγαρικής, αλβανικής και αραβικής καταγωγής υπήκοοι της Πύλης, καθώς και οι τουρκόφωνοι χριστιανοί, οι οποίοι ανήκαν στον πνευματικό έλεγχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης (Paraskevas Konortas, «From Tâ’ife to Millet: Ottoman Terms for the Ottoman Greek Orthodox Community», σε Dimitris Gondicas & Charles Issawi [eds.], Ottoman Greeks in the Age of Nationalism: Politics, Economy and Society in the Nineteenth Century, Pennington 1999, Darwin Press, σ. 169 – 179).»

  Τα σχετικά με την αγιοκατάταξη του Γρηγορίου δεν με πολυενδιαφέρουν, αλλά θεωρώ πως, αν έψαχνα, θα έβρισκα πηγές που θα εξέθεταν τον Κωστόπουλο επί μεροληψία. Κι ο Γεδεών έχει αποδειχθεί μέγας κουτσομπόλης για όσους δεν συμπαθούσε.

 224. ΣΠ said

  222
  Αυτά κάνει ο Μητσοτάκης και άντε τώρα να τους μαζέψει.

 225. Χαρούλα said

  #222
  Αν προσευχόταν όση ώρα μιλούν στα μικρόφωνα, μπορεί και κάτι να πετύχαιναν, σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους! Αντί να χτυπάνε καμπάνες και να θέλουν λειτουργίες,ας έκαναν μια αλυσίδα προσευχής. Με τα όπλα των δικών τους πεποιθήσεων. Όχι επειδή οι τραγουδιστές τραγουδάνε θα βγούμε και μεις να ψάλλουμε! Κάποιος είχε πει «τα του καίσαρος ……….. τω θεώ». Δεν θυμάμαι ποιος ήταν!😊

  Και πολλλύ μι άρισε κίνο το «….την πόλιν του κλεινού άστεως»

 226. Γιάννης Ιατρού said

  226: (τέλος) 🤩👍

  Πολύ μεγάλη πίκρα το παπαδαριό ρε παιδιά!

  Καιρό έχω να δω σχόλιο από την Jane την Βολιώτισσα, είχε κάνει κι εγχείρηση στο πόδι νομίζω!
  Δώσε σήμα Jane 🤩✌😏

 227. Παναγιώτης K. said

  @211. Έχω ακούσει τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα να λέει τους βιολάρηδες του Αιγαίου, βιολάτορες.
  Πρόσθεσα λοιπόν και αυτό το όνομα αφού εδώ εμείς…λεξιλογούμε.

 228. Πέπε said

  @221
  > > Οι άνθρωποι της προηγούμενης γενιάς από εμένα, οι σημερινοί 70+, με εξαίρεση όσους είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση, γνώρισαν για κομπιούτερ την ηλεκτρονική αριθμομηχανή

  Κομπιουτεράκι όμως. Δε νομίζω να το έχω ακούσει ποτέ σκέτο «κομπιούτερ», αντίθετα από το τηλεκοντρόλ που ποτέ δεν το λένε με το υποκοριστικό του.

  > > Μέχρι τη δεκαετία του 80 αναφερόταν ως υπολογιστής ή ηλεκτρονικός εγκέφαλος. Μόνο μετά τη διάδοσή του άρχισε να ονομάζεται ευρέως κομπιούτερ, σύμφωνα τουλάχιστο με όσα θυμάμαι.

  Εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι όσο διαδιδόταν η χρήση του, τόσο η ονομασία «υπολογιστής» επικρατούσε έναντι του «κομπιούτερ», που πλέον σπάνια λέγεται (αν και λέμε «κομπιουτεράς» και άλλα παράγωγα).

  Οπότε καταλήγω ότι στα σημερινά ελληνικά, της πλειοψηφίας, η λέξη «κομπιούτερ» σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, το τηλεκοντρόλ! 🙂

 229. sarant said

  221 Σωστά, υπήρχε το κομπιουτεράκι.

  229 Και το χειριστήριο που ανοίγει το γκαράζ, όσοι έχουν.

 230. Παναγιώτης Κ. said

  Η ιστορική περίοδος για την οποία έγινε λόγος στα προηγούμενα σχόλια, δεν είναι στα αναγνωστικά μου ενδιαφέροντά μου. Ωστόσο…τείνω ευήκοον ους… όταν γίνεται συζήτηση για την περίοδο αυτή.
  Για τον ρόλο της Εκκλησίας κάποιες προσωπικές πληροφορίες.
  Η γιαγιά μου λοιπόν γεννήθηκε σε χωριό της περιοχής Κόνιτσας το 1897.
  Η περιοχή απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1913.
  Στις αφηγήσεις της, υπήρχε και μια εκτενής περιγραφή για την επίσκεψη του δεσπότη της Κόνιτσας στο χωριό και τις προετοιμασίες των παιδιών του δημοτικού σχολείου για να τον υποδεχθούν.
  Παιδί ήμουν όταν μου τα είπε.Στο δημοτικό πήγαινα και τα συγκράτησα ως απλές πληροφορίες χωρίς να έχω την ικανότητα να τα αξιολογήσω.
  Μεγαλώνοντας όμως και σε συνδυασμό με άλλες γνώσεις και προβληματισμούς συμπέρανα ότι ο ρόλος της Εκκλησίας στα εκπαιδευτικά ζητήματα των υπόδουλων, ήταν ουσιώδης. Κατάστρωνε το πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο,…κρατηθείτε! είχε και Γαλλικά! Μάλιστα ! Σε ένα χωριό της Β.Δ Πίνδου σε υψόμετρο 930 μ. Γαλλικά!

  Δεν ήταν μικρότερη η έκπληξή μου όταν πριν από χρόνια άκουσα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή με θέματα ιστορικά, να αναφέρεται ο παρουσιαστής σε μιαν έκθεση Γάλλου προξένου ο οποίος έγραφε ότι οι υπόδουλοι Έλληνες που έχουν φύγει από τον τόπο τους και βρίσκονται στα ξένα, το πρώτο πράγμα που κάνουν στον τόπο όπου βρίσκονται , είναι να χτίσουν σχολείο και εκκλησία!
  Αυτό νομίζω ότι φανερώνει κάποια συνείδηση κοινότητας, καταγωγής και όλα όσα αναφέρονται σε αυτό που το λέμε εθνισμός.

 231. Γιάννης Ιατρού said

  Παναγιώτη, αφού έγραψες για μουσικολόγο, να κι ένα σχετικό (χρυΣόλ δίεση 🙂 🙂 )

 232. dryhammer said

  232. Καιρό είχα να δω βλεφαρίδες σαν πηλήκιο ΕΣΑτζή.

 233. Γιάννης Ιατρού said

  233: Παραστατικότατος! Καλά, το έχουμε καταλάβει κι απ΄ αλλού πως είσαι παρατηρητικός 🙂 🙂 (γενικά πάσχει το προφίλ της καλλιτέχνιδας)

 234. Pedis said

  Αμφισβείται η αυθεντικότητα του ντοκουμέντου;


  Η εγκύκλιος του 1828

  Οι Οθωμανοί συνέχισαν να ζητούν τη μεσολάβηση του Πατριαρχείου έως τα τέλη της Επανάστασης. Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη της Αθήνας (1827), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Χρύσανθος απέστειλε το 1828 μια εγκύκλιο που απευθυνόταν στους κληρικούς και σε όλο το χριστιανικό μιλέτι του Μοριά και της Μεσογείου, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

  «Η παρούσα εγκύκλιος απευθύνεται στους κληρικούς και στο σύνολο του μιλετίου των χριστιανών που βρίσκονται στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και στις άλλες περιοχές.

  Ανέκαθεν το Πατριαρχείο μας, όντας η μητέρα όλου του μιλετίου των χριστιανών, εργάζεται για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των τέκνων του και, επειδή δεν επιτρέπει την απομάκρυνση από τα όρια της υπακοής, έχει καθήκον να προστατεύει τα τέκνα του με συμβουλές, όταν αντιλαμβάνεται ότι αυτά παρεκκλίνουν και επιδίδονται σε πράξεις επιζήμιες.

  Γι’ αυτόν τον λόγο όταν ξέσπασαν οι απεχθείς και άσχημες πράξεις εξαιτίας διαβολικών αυταπατών, εκδόθηκαν από το Πατριαρχείο μας έγγραφα και διαμοιράστηκαν παντού και με μητρικές συμβουλές καταβάλαμε προσπάθειες και ζήλο ώστε να επανέλθουν τα τέκνα μας στην υπακοή, όπως συνέβη και παλαιότερα, όταν γλιτώσαμε αρκετούς ραγιάδες από συμφορές και βάσανα.

  Πληροφορηθήκαμε ότι όλοι οι κοτζαμπάσηδες και οι καπετάνιοι που βρίσκονται στη Θήβα και στερούνται τη θεία αγάπη λόγω της ανταρσίας που αποπειράθηκαν μαζί με το ρωμέικο μιλέτι στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα, στη Θήβα και σε άλλα μέρη της Ρούμελης, προσέφυγαν στον διοικητή της Ρούμελης και επικεφαλής των στρατευμάτων στην περιοχή αυτή, Μεχμέτ Ρεσίντ Πασά, και ζήτησαν αμνηστία για τα παλαιότερα αμαρτήματά τους.

  Οταν, λοιπόν, λάβαμε αυτήν την πληροφορία χαρήκαμε και τους δεχτήκαμε πίσω ως τέκνα μας, όπως και παλαιότερα, και προσευχόμαστε για αυτούς και ενημερώσαμε τον σουλτάνο για την υπακοή και την αφοσίωσή τους.

  Εξάλλου, με το να επιμένετε στην ανόητη εξέγερση χωρίς να αντιλαμβάνεστε ότι θα καταστρέψετε άδικα τη ζωή σας και την περιουσία σας και τις γυναίκες σας και τα παιδιά σας, ξεχνάτε με τις αμαρτίες σας τα αναρίθμητα καλά του πατρικού Υψηλού μας Κράτους και τις νουθεσίες των Ιερών Ευαγγελίων.

  Είναι, λοιπόν, χρέος μας να επαναλάβουμε τις πατρικές μας συμβουλές και σε συνεργασία με τους μητροπολίτες της κοινότητας να κάνουμε λόγο για τα άφθονα καλά του πατρικού μας κράτους, ώστε να δώσετε προσοχή και να σωφρονιστείτε.

  Αν είστε χριστιανοί και αν επιθυμείτε την ηρεμία και την ευδαιμονία και τα αναρίθμητα καλά του Υψηλού μας Κράτους στο θέμα των τελετών μας και σε άλλα ζητήματα, τότε πρέπει να υπακούσετε και να εγκαταλείψετε την εξέγερση που είναι δουλειά του διαβόλου.

  Στην περίπτωση αυτή το Υψηλό μας Κράτος θα συγχωρέσει τις παλαιότερες αμαρτίες σας και θα σας δεχτεί υπό την προστασία του.

  Αλλά και εμείς θα σας συγχωρέσουμε για τις αμαρτίες σας.

  Αν δεν δεχτείτε την πατρική μας νουθεσία και την ευπείθεια στο Υψηλό Κράτος και επιμείνετε στην ανταρσία, τότε θα βάλετε πολλά κρίματα στον λαιμό σας.

  Αν, όμως, ακούσετε τις νουθεσίες μας και επιστρέψετε στο καθεστώς του ραγιά, τότε οι προσευχές μας θα είναι μαζί σας».

 235. Γιάννης Ιατρού said

  Άρχισαν τα άσεμνα άσματα…

 236. Pedis said

 237. sarant said

  233 Εξαιρετικό!

  237 Οι Ρομά το έριξαν στα γλέντια, που ήταν ο τίτλος ενός πρόσφατου άρθρου.

 238. Μαρία said

  122

 239. Theo said

  @235:
  Στο σχ. 197 έχεις ένα λίκνο που παραπέμπει στο άρθρο του Κωστόπουλου στην «ΕφΣυν» με τίτλο «Η εθνική αποκατάσταση του αφοριστή». Αυτό μισοδιάβασα κι είδα πως μιλά για τον αφορισμό του Γρηγορίου του Ε΄ κατά του Υψηλάντη, ο οποίος έχει αποδειχθεί εικονικός, κάτι που το ήξεραν και οι επαναστάτες, όπως ο Υψηλάντης που έγραφε στους Σουλιώτες: «Ο Πατριάρχης βιαζόμενος υπό της Πόρτας σας στέλνει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρταν. Εσείς όμως να τα θεωρείται αυτά ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου»..

  Ο Σουλτάνος, κατάλαβε πως ο Πατριάρχης και η Σύνοδος τον εξαπατούσαν και τους εκτέλεσε, διότι όπως έγραψε στο καταδικαστικό φιρμάνι Ενώ και οι πατριάρχες είναι υποχρεωμένοι επίσης να διερευνούν τις κακές και καλές πράξεις των ποιμνίων τους και να αναφέρουν στην Υψηλή Πύλη αυτούς που δεν δέχονται νουθεσίες, αυτός ο πατριάρχης, διαπράττοντας ξεκάθαρα μια πράξη προδοσίας και όντας Μοραΐτης στην καταγωγή, συμμετείχε στη στάση που ξέσπασε ανάμεσα στο ποίμνιό του.

  Ο ίδιος ο Υψηλάντης, μετά από αυτό απεκήρυξε τους στρατιώτες του, που δεν επέμειναν στον αγώνα,να εκδικηθούν «το ιερόν αίμα των κατασφαγέντων απανθρώπως κορυφαίων «υπουργών» της θρησκείας: πατριαρχών (Γρηγορίου Ε΄ και Κυρίλλου ΣΤ΄), αρχιερέων και μυρίων άλλων αθώων αδελφών..

  Βάσει των παραπάνω και όσων παρέθεσα στο σχ. 215, όλη η προπαγάνδα του Κωστόπουλου εναντίον του «αφοριστή» πατριάρχη πέφτει στο κενό.

  Αλλά εσύ ήθελες να παραπέμψεις στο άρθρο του Λεωνίδα Μοίρα που ακολουθεί το άρθρο του Κωστόπουλου. Δεν το είχα δει, και μου το υπέδειξε ο Δύτης στο σχ. 220.
  Δεν αμφισβητώ την αυθεντικότητα του ντοκουμέντου.

  Αλλά, δεδομένων όσων είχαν προηγηθεί (όταν σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους οι μισοί περίπου κάτοικοι των επαναστατημένων περιοχών -κατά την απογραφή του 1828 ο πληθυσμός της ελεύθερης Ελλάδας ήταν 753.400 και οι απώλειες υπολογίζονταν γύρω στις 450.000, βλ. https://www.timelink.gr/arthro/time-doc/ntokoymento-oi-apvleies-ellhnvn-kai-toyrkvn-sthn-epanastash-toy-1821- ανάμεσά τους 6.000 κληρικοί και μοναχοί κι οι περισσότεροι από τους αρχιερείς της Ελλάδας, όταν ο Σουλτάνος ήθελε σαφή καταδίκη κι όχι εικονική όπως του Γρηγορίου Ε΄ και της Συνόδου, για την οποία και τους εκτέλεσε) τι ήθελες να κάνει ο Χρύσανθος το 1828; Να υπερασπιστεί τους επαναστάτες και να σφαγεί και ο ίδιος και δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί, να αρχίσει δηλαδή νέος κύκλος αίματος, ενώ τα πράγματα είχαν σχετικά ηρεμήσει;
  Δεν ξέρω τι υπαγορεύει η ιδεοληψία σου αλλά ένας εκκλησιαστικός ηγέτης οφείλει να σκέφτεται πρώτα το καλό των πιστών και μετά του εαυτού του, κι όχι τι επιβάλλει η κάθε λογής ιδεολογία ή τι πατήματα θα βρουν οι φωταδιστές αργότερα, για να τον κατηγορήσουν.

 240. Theo said

  @240:
  Το δεύτερο γαλανό παράθεμα που δεν ανοίγει είναι από το κείμενο του Λ. Μοίρα στην «Εφ Συν».

 241. Παναγιώτης Κ. said

  @232. Παραλλάσσοντας την φράση του Νικοκύρη «χρειάζεται άρθρο» θα γράψω: «Χρειάζεται σχόλιο» το οποίο, θα γίνει μελλοντικά. Πάντοτε υπάρχουν ευκαιρίες. 🙂

 242. voulagx said

  Προς τους μαγους του ιστολογιου:
  Το #239 της Μαριας μέσω Φάιαρφοξ δεν εμφανιζεται, βλέπω μόνο ένα 122. Μεσω Γκουγκλ Χρομ ή Μάικροσοφτ Εντζ εμφανιζεται κανονικα. Πως γινεται αυτό;

 243. Μαρία said

  243
  Εγώ με φάιαρφοξ το βλέπω.

  Η διαδρομή ήταν προκαθορισμένη, δεν έπρεπε να την δημοσιοποιήσουμε για να μην μαζευτεί κόσμος. Το φορτηγό δεν σταματούσε πουθενά, μόνο σε κάποια φανάρια. Όταν ήμασταν στο Κολωνάκι, πήρε ο πρωθυπουργός το Δήμαρχο Αθηναίων τηλέφωνο για να τον ρωτήσει πώς πάνε τα πράγματα και του είπε «γιατί δεν περνάτε κι απο εδώ, για να σας χαιρετήσω και να σας ευχαριστήσω κι εγώ;».

 244. spiridione said

 245. spiridione said

  Σε εφιάλτη εξελίσσεται το άκουσμα της λέξης voucher στην κυβέρνηση, καθώς η θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού voucher αντί της επιλογής επιστροφής των χρημάτων στις ακυρωμένες πτήσεις είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως ξεκαθαρίζει, μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής, η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν αφήνοντας στον αέρα τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών.

 246. Pedis said

  # 240 – Ε αφού είναι αυθεντικό το ντοκουμέντο πάμε καλά. Και μια φορά!

  Δεν μου λες, αφού διάβασες το άρθρο του Κωστόπουλου, θα είδες και την εγκύκλιο του 1818 για την καταδίκη των θετικών επιστημών από το Πατριαρχείο. Την έχειςσε κανα πρόχειρο λινκ να την έχουμε διαθέσιμη ως συλλογική σοφία;

  Α, και το φιρμανι του 1806 με την καταδίκη του κλέφτικου αγώνα αν σου βρίσκεται πρόχειρο.

  Ευχαριστώ.

  (Και ο δοσιλογικός κρατικός μηχανισμός, η κυβέρνηση, οι πάσης φύσης συνεργαζόμενοι με τις αρχές κατοχής, ο τύπος, οι ταγματασφαλίτες κοκ στα ψέματα ήταν ενάντια στην αντίσταση. Τέχνασμα! Για το καλό του έθνους δρούσαν. Κι απεδείχθη αυτό μετά το 1944, όταν αναγνωρίστηκε το εργο τους από το μεταπολεμικό κράτος. Τα ίδια το πατριαρχείο και η δράση του.)

 247. Μαρία said

  247
  Αφού έχεις τέτοιες ανησυχίες πάρε αυτό: Φίλιππος Ηλιού, «Τύφλωσον Κύριε τον Λαόν Σου». Οι προεπαναστατικές κρίσεις και ο Ν. Σ. Πίκκολος
  Το έχω σε βιβλίο αλλά υπάρχει κι εδώ https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/eranistis/article/view/9418

 248. Μαρία said

 249. Theo said

  @247:
  Σαν συνεπής κνίτης, κάνεις ό,τι και όλοι σχεδόν οι προσηλυτιστές (προτεστάντες και ΜτΙ) που φέρνουν ένα χωρίο της Αγίας Γραφής, για να «αποδείξουν» κάποια πλάνη τους, τους αποδεικνύεις ότι κάνουν λάθος, αλλ’ αυτοί δεν πτοούνται: Βγάζουν άλλο, αν το ανατρέψεις κι αυτό, άλλο, κοκ.
  Κι εσύ, αφού παρέθεσα τόσα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Εκκλησία στήριξε τη Φιλ. Εταιρία και την Επανάσταση κι έχυσε τόσο αίμα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, αφού σε τρία τέσσερα σχόλια κράδαινες σαν μεγάλο εύρημα τους εικονικούς και μη αφορισμούς, αναμασήματα ξεπερασμένα πλέον, τώρα θέλεις να ξεφύγεις και περνάς στις σοφιστείες για τους ταγματασφαλίτες και τους χίτες.

  Αντίθετα με ό,τι κάνετε όλοι οι προπαγανδιστές και λασπολόγοι, κάθε ιστορικό γεγονός οφείλει να εξετάζεται μέσα στις συνθήκες της εποχής του, όχι βάσει σημερινών συνθηκών και ιδεοληψιών, ούτε με άλματα 120 χρόνων.

  Θα μπορούσα να γράψω και για τις άλλες πράξεις του αγίου Γρηγορίου του Ε΄ που αναφέρεις (1819 η μία, όχι 1818 που γράφεις), αλλά τις συζητήσεις με φερέφωνα ιδεοληψιών τις αποφεύγω. Επεμβαίνω μόνο όταν παραποιείται βάναυσα η ιστορική αλήθεια, κάτι που έκανε ο Κωστόπουλος στον οποίο παρέπεμψες.

 250. Pedis said

  # 239 – Η καταγγελία του Πολάκη (δεν διαβάζεται όπως την ποστάρισες) ειναι εδώ:

  https://www.documentonews.gr/article/paylos-polakhs-parti-kai-sthn-apolymansh-twn-fylakwn-thn-anethesan-se-etairiasynedriwn

  (Τι τρώνε οι βούστηδες)

 251. Μαρία said

  251
  Και ποντίκια σκοτώνουμε, άμα λάχει.
  Ας είναι καλά η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου. Ο Πολ. σκάλισε τα κονέ.

 252. ΓΤ said

  Εγώ προσπαθώ να εξετάσω την παρασκευαΐδειο φιλομάθεια μέσα στις συνθήκες της εποχής της, και πραγματικά αποσβολώνομαι όταν -ούτε καν να ψαύσω μπορώ- αναλογίζομαι ποια νοηματικά βένθη μπορεί να αγγίξει ένας άνθρωπος η άοκνος για τη γνώση προσπάθεια του οποίου οδηγεί αυτή καθ’ εαυτήν την «Μπέμπα Μπλανς» να δηλώσει ότι δεν είχε ιδέα για τη Χούντα, γιατί διάβαζε τότε.

 253. Pedis said

  # 248 – Μερσί, αλλά δεν περιέχει την εγκύκλιο, παρά φράσεις της.

  # 250 – Άααασε ρε Τεό με τους κνίτες, τους φωταδιστές, τις ιδεοληψίες και τις παπαρίτσες.

  Άλλο σε ρώτησα, τις έχεις τις δύο εγκυκλίους του Πατριαρχείου σε λινκ ή όχι;

  Πούσαι, νάναι οι αυθεντικές! Όχι παπαδίστικες πουστιές για τα βλαμμένα κατηχόπαιδα (με «ερμηνείες», «σχόλια» και χαζεξυπνάδες), έτσι; Άντε μπράβο, για να δούμε.

 254. Πέπε said

  @228:
  > > Έχω ακούσει τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα να λέει τους βιολάρηδες του Αιγαίου, βιολάτορες.

  Βιολάρης είναι κυρίως κυπριακό (αν και προφέρεται βκιολάρης). Βιολάτορας είναι κυρίως κρητικό (αν και ο πληθυντικός είναι βιολατόροι). Και τα δύο έχουν το πλεονέκτημα ότι αποφεύγουν την υποτιμητική χροιά που μπορεί να έχει, στα αφτιά κάποιων, το «βιολιτζής». Εφόσον το βιολί το παίζουν και κλασικοί και λαϊκοί, και δεδομένου ότι ορισμένοι φαν των πρώτων υποτιμούν τους δεύτερους, είναι εύλογο η υποτίμηση αυτή να συμπυκνώνεται συμβολικά στην κατάληξη «-τζής» – άλλωστε, πέρα από ιδιωματισμούς, βιολιτζής είναι ο επικρατέστερος όρος.

  Ωστόσο και το μπουζούκι, που παίζεται μόνο από λαϊκούς, δε γλίτωσε από τέτοια προβλήματα. Ανέκαθεν η μοναδική ονομασία για τον παίχτη ήταν μπουζουξής (ή μπουζουκτσής, μπουζουκτζής κλπ.), μέχρι που ο Θ. Πολυκανδριώτης, ένας μουσικός πολύ σπουδαίος για να χαρακτηρίζεται μπουζουξής, ξεφούρνισε για τον εαυτό του τον όρο «μπουζουκίστας» κι ακόμα τον κράζουνε, δεν ξέρω πόσες δεκαετίες μετά.

 255. Μαρία said

  254
  Καλά ρε συ, απο άρθρο 40 σελίδων κόλλησες στην εγκύκλιο.

  Πάρε ένα σχετικό https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/mnimon/article/view/7943

  Για τη Σμύρνη του 1819 έχω και άρθρο του Ηλιού πάλι στο Μνήμονα, που όμως το τεύχος λείπει απ’ τα ψηφιοποιημένα.

 256. Pedis said

  # 256 – Όχι, ενδιαφεροντα είναι και τα δύο (θα τα διαβάσω, ευχαριστώ).

  Και τις άλλες δύο τις βρήκα. Του 1806 ολόκληρη

  H κραταιοτάτη και ευεργετικωτάτη εις ημάς βασιλεία, το δικαιότατον και πολυχρονιώτατον δοβλέτι, με το να προνοήται πάντοτε διά την ησυχίαν και καλήν κατάστασιν όλων των υπηκόων και πιστών ραγιάδων, όπου είναι υποκείμενοι εις την βασιλικήν του επικράτειαν και με το να επαγρυπνή και προστάζη με πάσαν δύναμιν όλους τους ηγεμόνας και κυβερνήτας, όπου ευρίσκονται εις κάθε χώραν και τόπον διά να έχουν μεγάλην επιστασίαν και προσοχήν εις εκείνα, οπόσα αρμόζουν εις εξολόθρευσιν και τέλειον αφανισμόν των κακοποιών ανθρώπων και εις εκείνα όπου συγχύζουσι και προξενούν ταραχήν εις την κοινήν και την κατά μέρος ασφάλειαν, εις τους πολλούς δηλαδή και εις τον καθ’ έναν ξεχωριστά.

  Διά την ησυχίαν και καλήν κατάστασιν όλου του Μορέως, έγινεν αυτό το θεοφώτιστον νιζάμι, και αποβλέπει εις την ασφάλειαν και ησυχίαν όλης της κοινότητος· …

  και από εκείνη του 1819 αποσπάσματα

  Επιπολάζει ενιαχού μια καταφρόνησις περί τα Γραμματικά μαθήματα, και διόλου παράβλεψις περί τας Λογικάς (και Ρητορικάς τέχνας, και περί αυτήν επί πάσι την διδασκαλίαν της υψηλοτάτης Θεολογίας, προερχόμενη εκ της ολοτελούς αφοσιώσεως μαθητών ομού και διδασκάλων εις μόνα τα Μαθηματικά και τας επιστήμας, και μία ψυχρότης περί τα της αμωμήτου ημών Πίστεως, και αδιαφορία εις τας παραδεδομένας νηστείας, προκύπτουσα εκ τινών διεφθαρμένων ανδραρίων, τα οποία καθώς τα ζιζάνια μεταξύ του καθαρού σίτου, ούτω και αυτά μεταξύ των πεπαιδευμένων του Γένους ανεφύησαν, πλανώμενα υφ’ αυτών, και πλανώντα τους αφελεστέρους και απεριφράκτους την διάνοιαν …

  Και κατά σύγκρισιν δε και παράθεσιν ευρίσκεται επωφελεστέρα τω Γένει, και αναγκαιοτέρα η παράδοσις των Γραμματικών από την διδασκαλίαν των μαθηματικών και επιστημονικών» (13).

  Και αμέσως μετά, αφήνεται στο να ξετυλίξει το λίβελο του σκοταδισμού του:

  «…επειδή εκείνη (η Γραμματική) συμβάλλει γενικώς εις όλα, ή τα περισσότερα επαγγέλματα, της δε, εις άλλα θεωρείται το χρήσιμον, διο και όσον απαιτεί η προκειμένη του Γένους κατάστασις πρέπει να παραδίδηται εις τα σχολεία, και όχι το έργον να γίνεται πάρεργον, και το πάρεργον (οι επιστήμες) έργον, και να λαμβάνη το χρήσιμον του αναγκαίου την προτίμησιν

  επειδή τις ωφέλεια προσκολλώμενοι οι νέοι εις τας παραδόσεις αυτάς, να μανθάνωσι αριθμούς, και αλγέβρας, και κύβους, και κυβοκύβους, και τρίγωνα, και τριγωνοτετράγωνα, και λογαρίθμους, και συμβολικούς λογισμούς, και τας προβαλλομένας ελλείψεις, και άτομα, και κενά, και δίνας, και δυνάμεις και έλξεις και βαρύτητας, και φωτός ιδιώματα, και βόρεια σέλα, και οπτικά τινα, και ακουστικά, και μυρία τοιαύτα, και άλλα τερατώδη, ώστε να μετρώσι την άμμον της θαλάσσης, και τας σταγόνας του υετού και να κινώσι την γην εάν αυτοίς δοθή πη στώσι κατά τον Αρχιμήδην, έπειτα εις τας ομιλίας των βάρβαροι, εις τας γραφάς των σόλοικοι, εις τας θρησκείας ανίδεοι, εις τα ήθη παράφοροι και διεφθαρμένοι, εις τα πολιτεύματα επιβλαβείς, και άσημοι πατριώται, και ανάξιοι της προγονικής κλήσεως;

  …αν δεν μεταπεισθώσι και δεν θελήσωσι να μεταβάλωσιν ήθη και φρονήματα, πρέπει να αποβληθώσιν εξάπαντος, ως προσκόμματα και πέτραι σκανδάλων, κατά την περί αυτών απόφασιν του Παναγίου Πνεύματος

  Έχει και καταδίκη για τα αρχαιελληνικά ονόματα:

  Και η κατά καινοτομίαν παρά ταύτα εισαχθείσα των παλαιών Ελληνικών ονομάτων επιφώνησις εις τα βαπτιζόμενα βρέφη των πιστών, ως ηκούσαμεν, λαμβανομένη ως μια καταφρόνησις της Χριστιανικής ονοματοθεσίας, είναι διόλου απροσφυής και ανάρμοστος όθεν ανάγκη η Αρχιερωσύνη σας να διαδώσητε παραγγελίας εντόνους… (…), δια να λείψη τουντεύθεν και η κατάχρησις αυτή…

 257. Pedis said

  Αλλά επειδή δεν είμαι βέβαιος για την αυθεντικότητα (λείπουν και οι ψιλές, οι δασείες, οι βαρείες, περισσεύουν, όμως, οι φλυαρίες, οπότε κατά πασα πιθανότητα είναι αυθεντικές) περιμένω να μας λινκάρει ο Τεό τις αυθεντικές. Ευχαριστούμε Τεό.

 258. Μαρία said

  Για τη δημοσίευση στη Μέλισσα δες και σημ. 45 Ηλιού.

 259. Pedis said

  # 259 – Στάχτη στα μάτια … δούλευαν υπογείως τετρακόσα χρόνια 😀

 260. Γιάννης Ιατρού said

  243: Γιάννη, οφείλεται στην «προστασία» που προσφέρει ο Firefox από «παρακολούθηση», και σαν τέτοια εκλαμβάνει κάποιες ενέργειες του φατσοβιβλίου (και άλλων) κι έτσι δεν δείχνει τους λίκνους του fb. Μπορείς να απενεργοποιήσεις την «προστασία» αυτή κλικάροντας στο σηματάκι δίπλα από την διεύθυνση της σελίδας και (ξε-)τσεκάροντας τον διακόπτη που βγαίνει από κάτω:

 261. Theo said

  @253:
  Για τον Χριστόδουλο (εκτός από τη «Μπέμπα Μπλανς») συμφωνούμε.

  @254: Αν νομίζεις πως κερδίζεις πόντους στη συζήτηση με τις χυδαιολογίες σου, συνέχισε. Δεν θα σε ακολουθήσω.

 262. Pedis said

  # 254 – Όχι ρε Τεό, τώρα που βρέθηκαν τα ντοκουμέντα!

  Και τι τύχη!

  Ντοκουμέντα σαν κι αυτά δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες.

  Εκτός αν πρόκειται για συζήτηση από βλάκες και ψεύτες και συμφεροντολόγους για βλάκες και ψεύτες και συμφεροντολόγους (με οποιονδήποτε συνδυασμό) που πάνε να κάνουν τη νύχτα μέρα.

 263. Pedis said

  263 -> 262

 264. Pedis said

 265. Pedis said

 266. Μαρία said

  266
  https://www.eaadhsy.gr/index.php/m-foreis/m-syxnes-ervthseis-apanthseis-faq-gia-to-n-4412-2016/details/29/24

 267. Pedis said

  Απλή συμπτώση με τη ρατσιστική ακροδεξιά

  Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στην επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει ότι η απόφαση που αφορά τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Πόρτο Χέλι

  «λήφθηκε μετά από παρέμβαση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι ζητούσαν την εξαίρεση από τις εφημερίες των γιατρών του Ιατρείου Σπετσών με την επίκληση του κινδύνου μετάδοσης και διασποράς του ιού από το Κρανίδι στις Σπέτσες».

 268. Pedis said

  # 267 – Δεν περίμενα να είναι παράνομη η διαδικασία της ανάθεσης με την καλύτερη τιμή προς τον φορέα τής προτίμησης τής αναθέτουσας αρχής … 🙂

 269. Μαρία said

  260
  Ωχ! Έδωσα τον αριθμό της σημείωσης απ’ την έντυπη εκδοχή. Στο δικό σου είναι η σημ. 39, όπου επισημαίνεται οτι προτάσσεται και ειρωνικό σημείωμα «θαυμάσιος φιλόλογος φαίνεται ο άρχων …».

 270. Pedis said

  # 270 – Α, τρε μπιεν.

 271. Μαρία said

  https://www.documentonews.gr/article/to-trikoyberto-galazio-glenti-toy-prwhn-dhmarxoy-wrwpoy-en-mesw-karantinas-video

 272. Pedis said

  # 212 – Απόδειξη ότι η χρηματοδότηση για την καμπάνια «μένουμε σπίτι» είναι λειψή και ανεπαρκής. Να δοθούν άλλα 20 εκ. και βλέπουμε …

 273. Μαρία said

 274. Μαρία said

 275. Pedis said

  άλλη μία σύμβαση αυτή τη φορά για τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή του έργου της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

  Εντελώς συμπτωματικά ανάδοχος είναι πρώην υποψήφια βουλευτής της ΝΔ επί Σαμαρά η οποία θα αμειφθεί με 24800 ευρώ (αν ήταν 25000 θα χρειαζόταν διαγωνισμός) για να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο έργο.

 276. Pedis said

  για … προβολή του έργου της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

  τόσα όσα δεν φτάνουν να παίρνουν πλέον ετησιως δύο νοσοκόμοι, δυο (τρεις;) δάσκαλοι, ξερωγώ …

 277. sarant said

  Ετσι θα κινηθεί η οικονομία!

 278. Γιάννης Ιατρού said

  Θα μας μείνει να στέλνουμε SMS στο 13033…

 279. Μαρία said

  Απο μυοκτόνος ελπίζω να μην εξελιχθεί σε ανθρωποκτόνο.
  https://left.gr/news/kai-apergia-dipsas-xekinise-o-kratoymenos-vasilis-dimakis
  Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα και ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, βρέθηκαν την Τρίτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά δεν κατάφεραν να συναντήσουν τη γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 280. voulagx said

  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις πολλές αποφάσεις της για τη βελτίωση της τυπικής και άτυπης επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης θέσπισε με το νόμο 4547/2018 κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων ΔΒΜ, επέβαλε την πιστοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης και καθόρισε τους όρους πιστοποίησης των αποφοίτων πιστοποιημένων προγραμμάτων, θέτοντας ως όριο εφαρμογής του την 1/9/2019. Προθεσμία την οποία μετακίνησε κατά έναν χρόνο η τωρινή
  κυβέρνηση, ώστε να παραταθεί η δυνατότητα των Κέντρων ΔΒΜ να παρέχουν μη πιστοποιημένα προγράμματα.

 281. Μαρία said

  Απο σήμερα επιστροφή στη μέση ηλικία https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/04/covid-gr-daily-report-20200428.pdf

 282. Μαρία said

  Για τα ξενιτεμένα αδέρφια που δεν έμαθαν απ’ την τιβι οτι πηδήξαμε.

 283. sarant said

  280 Να δούμε, είχαμε γράψει τότε που είχε κάνει την προηγούμενη απεργία

 284. Μαρία said

 285. Pedis said

  Ο Μπογδάνος κάνει αποκοτιές να τα βαζει με το πατριαρχειο … δίνω μια μέρα καιρό για να το γυρίσει στο γλείψιμο.

  Α προπό τι δήλωσε ο Πατριάχης για το γένος;

 286. Μαρία said

 287. Γιάννης Ιατρού said

 288. Pedis said

  Απορία: Η φωτογραφία με αναφορά στις μη πλατωνικές σχέσεις από πού είναι;

  Και να η φωτογραφια από το σύμπλεγμα που θα συνοδεύσει τη διαφήμηση για το επόμενο μάθημα, αφιερωμένο στο καμασούτρα!

 289. Μαρία said

  Έρως και Ψυχή https://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Canova#Psyche_Revived_by_Cupid's_Kiss_(1787)

 290. Pedis said

  Ουφ! Κόλλησα κι έσκασα. Δεν μπορούσα να θυμηθω και ο γούγλης μού έδινε άσχετα. Μιλ μερσί!

 291. Pedis said

  Και τι συμπτωση! Τους προτείνω κι εγω Κανόβα για το … επόμενο μάθημα. 😀

 292. Μαρία said

  292
  Σε ποιο μουσείο βρίσκεται αυτός ο Ηρακλής;

 293. Μαρία said

  Τώρα πρόσεξα οτι δεν θα διδάξει ο Άδωνις αλλά ο Λεωνίδας.

 294. Γιάννης Ιατρού said

  293: Galleria Nazionale d’Arte Moderna di Roma.

 295. Pedis said

  # 293 – Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea, Ρώμη.

 296. Pedis said

  # 294 – Στη γεωμετρία, όμως, πρέπει να σκιζει …

  Απίστευτο βίντεο!

  Δεν μου λες, πώς και ο Λεωνίδας δεν έχει βγει ακόμη βουλευτής της νδ με τόσα προσόντα;

 297. Pedis said

  Και την εικόνα την επέλεξαν επειδή sτο σύμπλεγμα υπάρχει ο πλατωνικός ‘Ερωτας και η αδελφή Ψυχή;

 298. Pedis said

  [O Λεωνίδας] Το 1989 αποφοίτησε με «Άριστα” απὸ το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και παρέμεινε ως μεταπτυχιακός υπότροφος μέχρι το 1993.

 299. Θρασύμαχος said

  Σε επίσημες οδηγίες https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid-19-maska.pdf διαβάζουμε «μάσκα με ελαστικούς βρόΓχους … αφαιρείται πιάνοντας
  ταυτόχρονα τους βρόΓχους»

 300. Γιάννης Ιατρού said

  Έτυχε σε μένα, χθες το πρωί, Πρωτομαγιά, μόλις το έμαθα, να ανακοινώσω εδώ το λυπηρό γεγονός. Ν΄αφήσω λοιπόν εδώ, στο νήμα που ο Ηρακλής άφησε το τελευταίο του σχόλιο (#18) και την ίδια μέρα μας αποχαιρέτησε, κάτι να τον συνοδεύσει… 😢
  https://tinyurl.com/yb7ndoe4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: