Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αγέλη αναζητεί ανοσία

Posted by sarant στο 29 Απριλίου, 2020


Όπως είχε προαναγγελθεί, το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοίνωσε την έναρξη της χαλάρωσης των μέτρων εγκλεισμού, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, η χαλάρωση αυτή θα είναι σταδιακή και κάθε μέτρο ελευθέρωσης θα είναι υπό αίρεση, με την έννοια ότι αν παρ’ ελπίδα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε θα επανέρχονται κάποιοι περιορισμοί.

Με άλλα λόγια, περνάμε στο δεύτερο στάδιο. Έχοντας αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος υγείας, καλούμαστε τώρα να μάθουμε να ζούμε με τον ιό (οι παλιοί θα θυμούνται το παλιό σλόγκαν ‘να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς’). Όπως είπε ο πρωθυπουργός, από το «Μένουμε σπίτι» περνάμε στο «Μένουμε ασφαλείς».

Ίσως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά βέβαια κανείς δεν περίμενε πως η καραντίνα θα κρατούσε για πάντα -και κανείς δεν θα το άντεχε. Ούτε η οικονομία θα το άντεχε άλλωστε, τουλάχιστον σε αυτό το κοινωνικο-οικονομικό καθεστώς.

Κάποιοι εξέφρασαν απορία για αυτή την αλλαγή πλεύσης, περίπου στο εξής μοτίβο: «Πριν μας λέγατε ότι οι μάσκες είναι προς αποφυγήν διοτι δίνουν ένα αίσθημα ψευδούς ασφάλειας, τώρα ότι πρέπει να φοράμε μάσκες και μάλιστα επιβάλλουν τσουχτερό πρόστιμο. Πριν, ότι δεν είναι ανάγκη να γίνονται μαζικά τεστ, τώρα ότι πρέπει να γίνονται τεστ. Πριν, οικτίραμε τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία που επέλεξαν ως λύση την ανοσία αγέλης, τώρα προσανατολιζόμαστε κι εμείς προς τα εκεί».

Ως προς τα δύο πρώτα, είναι σαφές ότι, σε ένα βαθμό, οι εξηγήσεις ήταν συνάρτηση των δυνατοτήτων: τον Μάρτιο οι μάσκες ήταν σπάνιες σε όλη την Ευρώπη, ενώ η χώρα μας δεν είχε δυνατότητα για πολλά τεστ. Σήμερα, υποτίθεται ότι η χώρα έχει κάνει τις απαραίτητες προμήθειες, αν και στο χτεσινό διάγγελμα δεν άκουσα να δίνονται στοιχεία που να βεβαιώνουν την επάρκεια.

Όσο για την ανοσία αγέλης, αυτή ήταν ανέκαθεν η μόνη λύση σε τελευταία ανάλυση -αλλά οι περισσότερες χώρες επέλεξαν να επιδιώξουν την επιπέδωση της καμπύλης, ώστε να μην εκτιναχθεί στα ύψη ο αριθμός των κρουσμάτων και καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας.

Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε λέω να πούμε δυο λόγια για τον όρο αυτόν, που πολύς κόσμος τον έμαθε με την ευκαιρία της πανδημίας. Η «ανοσία αγέλης» είναι μεταφραστικό δάνειο που αποδίδει το αγγλικό herd immunity. Ο όρος δεν εμφανίστηκε βέβαια με την πανδημία -μάλιστα, πρέπει να τον είχαμε συζητήσει και παλιότερα, στις συζητήσεις για τον εμβολιασμό, όπου είχαμε πει ότι αν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών είναι χαμηλό, κάτω από 10%, τότε κι αυτά προστατεύονται από την ανοσία αγέλης, αν όμως αυξηθεί περισσότερο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η ανοσία.

Σε άλλες γλώσσες χρησιμοποιούνται άλλοι όροι για την ίδια έννοια, ας πούμε στα γαλλικά ή στα ιταλικά-ισπανικά είναι πιο συνηθισμένοι οι όροι immunité collective (συλλογική) ή immunità di gruppo/inmunidad de grupo (της ομάδας) αν και υπάρχουν και αντίστοιχα του herd immunity (immunité grégaire – immunità di gregge).

Μου έλεγε κάποιος προχτές ότι κακώς λέμε «της αγέλης», αφού herd είναι πιο πολύ το κοπάδι. Έχει δίκιο στην παρατήρηση, αλλά υποθέτω ότι η αγέλη, ως αρχαία λέξη, ομηρική μάλιστα, φάνηκε πιο επίσημη.

Διαφέρει η αγέλη από το κοπάδι, θα πείτε; Κατά το ΛΚΝ, αγέλη είναι: ομάδα ζώων, ιδίως άγριων, που ζουν ή βόσκουν μαζί, κοπάδι.

Δηλαδή, ενώ οι δυο λέξεις, «αγέλη» και «κοπάδι», μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν συνωνυμες, η αγέλη λέγεται περισσότερο για άγρια ζώα. Μια αγέλη λύκων θα πούμε, όχι ένα κοπάδι λύκων. Πάντως, η αγέλη ασφαλώς χρησιμοποιείται και για εξημερωμένα ζώα. Άλλωστε τα κατεξοχήν μεγάλα ζώα που βλέπουμε στην ύπαιθρο, τα γελάδια, από την αγέλη προέρχονται: από το «αγελάς βους» έφυγε το ουσιαστικό κι έμεινε η αγελάς.

Πράγματι, στα αρχαία ελληνικά ο όρος αγέλη χρησιμοποιόταν αρχικά για βοοειδή και για άλογα, και στη συνέχεια για άλλα ζώα, και μη εξημερωμένα, αλλά και για ανθρώπους -και για ομάδες νέων που εκπαιδεύονταν, στην Κρήτη και τη Σπάρτη.

Μαζί με την αγέλη έχουμε και το επίθετο «αγελαίος», ενώ στην ίδια οικογένεια μια ακόμα αρχαιοπρεπής λέξη είναι το επίρρημα «αγεληδόν», κι αυτή ομηρική, πιο επίσημος τρόπος για να πεις «κοπαδιαστά».

Δεν μας αρέσει ο όρος «αγέλη», αφού μας παρομοιάζει με τα ζώα. Άλλωστε, μεταφορικά αγέλη αποκαλείται «το άβουλο και ισοπεδωτικά απρόσωπο πλήθος ανθρώπων», που συμπεριφέρεται σαν κοπάδι ή σαν όχλος, με αγελαία, όπως λέμε, αισθήματα. Τα μέλη της αγέλης δεν σκέφτονται και πολύ, πάνε όπου τους οδηγήσει το γκεσέμι -οπότε το λογοπαίγνιο που ακούγεται συχνά αυτές τις μέρες για «ανοησία αγέλης» έχει μια βάση.

Αλλά ο άνθρωπος είναι πράγματι κοινωνικό ζώο, να το πούμε έτσι για να μη μας ενοχλήσει το «αγελαίο». Κι έτσι η ανοσία της αγέλης είναι πράγματι η μοναδική λύση μεσοπρόθεσμα. Βέβαια, ανοσία αγέλης σχεδόν προϋποθέτει εμβόλιο -και το εμβόλιο μπορεί να αργήσει πολύ ακόμα, όσο κι αν προσπαθούν οι ερευνητές.

Οπότε; Οπότε, σε όλη την Ευρώπη τα μέτρα θα χαλαρώσουν, που σημαίνει ότι θα εκτεθούμε αναγκαστικά στον ιό. Έχει άλλωστε γίνει η πρόβλεψη ότι το 50% του πληθυσμού θα νοσήσει από τον κορονοϊό, και το στοίχημα είναι να μην αρρωστήσουμε πολλοί μαζί.

Δεν θα πω περισσότερα, θα περιμένω να ακούσω και τα δικά σας σχόλια. Άλλωστε, το όλο εγχείρημα περιβάλλεται αναγκαστικά από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα.

Θα μιλήσω για ένα μόνο θέμα, για τα σχολεία. Χάρηκα που άκουσα τον πρωθυπουργό να μην δηλώνει ρητά ότι τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αλλά να το διατυπώνει υπό αίρεση και με επιφυλάξεις. Χάρηκα, διότι περιμενα να το ανακοινώσει με περισσότερη βεβαιότητα και πιστεύω πως το μέτρο δεν θα είναι σωστό. Πιστεύω ότι τα δημοτικά θα είναι καλύτερο να ξανανοίξουν Σεπτέμβριο.

Δεν έχει νόημα να γίνει μάθημα για 20 μέρες ή για 1 μήνα υπό συνθήκες καύσωνα, αφού μάλιστα δεν θα στείλουν όλοι οι γονείς τα παιδιά τους. Μπορεί τα ιδιωτικά σχολεία να πιέζουν να γίνει «τύποις» το τελευταίο τρίμηνο ώστε να μην επιστρέψουν τα χρήματα στους γονείς, αλλά ούτε η δημόσια υγεία θα ωφεληθεί ούτε η εκπαίδευση. Ήδη στη Γερμανία, όπου ξανάρχισε η λειτουργία των λυκείων, χτες ανακοινώθηκε ότι κλείνει ξανά το λύκειο στο Dormagen επειδή βρέθηκε θετική η μητέρα ενός μαθητή.

Εδώ που τα λέμε, και για τα γυμνάσια είναι αμφίβολο τι θα προσφέρει ο ένας μήνας μαθήματος, ιδίως αν σκεφτούμε ότι οι περισσότερες σχολικές τάξεις δεν επιτρέπουν να τηρούνται οι αποστάσεις και ότι εξαιτίας της χρόνιας αδιοριστίας δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Βέβαια, με το να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο διευκολύνονται οι γονείς να πάνε στη δουλειά αν και η διευκόλυνση είναι μισή, αφού τα σχολικά ωράρια δεν συμβαδίζουν με τα επαγγελματικά -κάτι που δημιουργεί κίνδυνο για τον παππού ή τη γιαγιά που ενδεχομένως θα παραλαμβάνει το παιδί ώσπου να επιστρέψουν οι γονείς.

Αλλά και στο θέμα των σχολείων θα ακούσω ευχαρίστως τις γνώμες σας, ιδίως εφόσον έχουμε και μάχιμους εκπαιδευτικούς στο ιστολόγιο.

Λοιπόν, από Δευτέρα αγέλη αναζητεί ανοσία.

ΥΓ1 Προσθέτω δυο υστερόγραφα, που έχουν κάποια σημασία. Κατ’ αρχάς, για τις μάσκες. Δεν το είχα ακούσει στην αρχή, αλλά φαίνεται ότι θεσπίζεται τσουχτερό πρόστιμο 150 ευρώ για όποιον δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο. Το μέτρο είναι ταξικό, ανάλγητο και ανακόλουθο αν δεν έχει το κράτος φροντίσει ή να μοιράσει δωρεάν μάσκες ή να τις βάλει στη διατίμηση. Στο εύπορο Λουξεμβούργο όπου βρίσκομαι τώρα, επίσης υπάρχει υποχρέωση να φοράς κάλυμμα του στόματος σε κλειστούς χώρους, αλλά: οι αρχές μοίρασαν ταχυδρομικώς 5 μάσκες σε κάθε κάτοικο, και  ο πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί μαντίλι, κασκόλ, φερετζέ, μάσκα, ή όποιο άλλο κάλυμμα. Υποχρέωση μάσκας χωρίς διατίμηση ή δωρεάν διανομή, με τις μάσκες μιας χρήσεως να έχουν φτάσει στα 80 λεπτά, είναι η χαρά του μαυραγορίτη.

ΥΓ2 Και η Βουλή; Αυτή τη στιγμή λειτουργεί υποτυπωδώς, με αντιπροσώπους των κομμάτων. Είναι αδιανόητο να λειτουργούν επιχειρήσεις, κομμωτήρια και σύντομα σχολεία και να μην λειτουργεί κανονικά η Βουλή, τη στιγμή μάλιστα που εισάγονται προς συζήτηση πολύ σημαντικά νομοσχέδια όπως το «περιβαλλοντικό».

 

272 Σχόλια προς “Αγέλη αναζητεί ανοσία”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Αγελική ανοσία

  που ούτως ή αλλέως επέρχεται μετά την Αγγελικήν τοιαύτην κατά γενική παραδοχή

 2. Πουλ-πουλ said

  Στην αρχαία οικοδομική υπάρχει και ο όρος αγελαίος λίθος, για τις όμοιες λιθοπλίνθους ενός τοίχου.

  Και μια παρατήρηση για τη χτεσινή παρουσίαση των μέτρων: Πόσο ακόμη μπορούμε να αντέξουμε τους μακροσκελείς προλόγους που αναμασούν κοινοτοπίες, περί ύπουλου αόρατου εχθρού κτλ. κτλ. Κάθε υπουργός, αντί να προχωρήσει αμέσως στα μέτρα, μας ζάλιζε τον έρωτα με τα ίδια και τα ίδια. Στο άθλημα αυτό ο Χαρβαλιάς είναι ασυναγώνιστα βαρετός.

 3. Triant said

  Καλημέρα.

  Αγέλη λέγεται και η ομάδα των λυκόπουλων. Δηλαδή εμείς 🙂

 4. Γς said

  Δασκαλάκης : «Θεωρία της ανοησίας της αγέλης» η εναλλακτική δράση για τον

  κοροναϊό

  https://www.in.gr/2020/03/31/tech/daskalakis-theoria-tis-anoisias-tis-agelis-enallaktiki-drasi-gia-ton-koronaio/

 5. Γς said

  3:

  >Αγέλη λέγεται και η ομάδα των λυκόπουλων. Δηλαδή εμείς

  Και τα πιτσιρίκια μου

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_1228.html

 6. Καλημέρα απο Ιρλανδία , τα σχολεία δεν χρειάζεται να ανοίξουν , οι εξετάσεις μπορούν κάλλιστα να γίνουν διαδικτυακά , https://funfood16.blogspot.com/2020/04/post-covid-19-education.html?m=1 το πρόστιμο €150 είναι ουτοπικό με τόση φτώχεια κ ανεργία , καλημέρα

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ την… αγέλη για τα πρώτα σχόλια!

  2 Δεν το ήξερα για τον λίθο

  4 Το λογοπαίγνιο που λέγαμε

 8. Theban said

  Σε όσους απορούν για την αλλαγή της επίσημης θέσης για τις μάσκες (όχι μόνο της ελληνικής), συνιστώ να διαβάσουν το III στο παρακάτω άρθρο.
  https://slatestarcodex.com/2020/04/14/a-failure-but-not-of-prediction/
  Χοντρικά, δεν υπάρχουν διπλά τυφλές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά όπως σημειώνει και το άρθρο, ούτε για τα αλεξίπτωτα υπάρχουν.

 9. Ατακαμα said

  Βέβαια το Λουξεμβούργο και πολύ πιο ευπορο είναι και πολύ λιγότερο πληθυσμό έχει οπότε προφανώς και μπορεί να επιδιδεται σε τέτοια λαρτζιλικια. Σε κάθε περίπτωση έξω από μμμ και μεγάλα εμπορικά κέντρα καλό θα ήταν να διανέμονται μάσκες δωρεάν. Όχι τίποτα άλλο αλλά το πιθανότερο είναι ορισμένοι να αλλάζουν μάσκα μια φορά το μήνα

 10. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Ας λεξιλογήσουμε όσο προλαβαίνουμε, γιατί προβλέπω μεγάλη συζήτηση για τα υπόλοιπα.

  > > τα γελάδια, από την αγέλη προέρχονται: από το «αγελάς βους» έφυγε το ουσιαστικό κι έμεινε η αγελάς

  Φαίνεται ότι στα αρχαία, εκτός από αγελάς βους, λεγόταν και αγελαία βους. Δεν το ‘χω δει (ούτε και το ‘χω αναζητήσει), αλλά το τεκμαίρω επειδή σε ορισμένα νεοελληνικά ιδιώματα μοιάζει να έμεινε αυτή η ουσιαστικοποίηση, κι όχι η άλλη (αγελάς βους > αγελάδα): Στα 12νησα, την Ικαρία, τη Δ. Κρήτη λέγονται τύποι όπως «η αελιά», «η αελέα», ακόμη και το εντελώς παράδοξο «η αελέ» (της αελές), που δεν εξηγούνται ως παραλλαγές της λέξης «αγελάδα».

  Πανελληνίως η αρχαία κατάληξη -έα (και κατ’ επέκτασιν και -αία) γίνεται -ιά, όπως μηλέα που έγινε μηλιά. Κατ’ εξαίρεριν ορισμένα ιδιώματα διατήρησαν το ασυνίζητο [e]. Στην Όλυμπο (μόνο, από όλη την Κάρπαθο) λένε η μαχαιρέα, η μηλέα κλπ., αλλά στον πληθυντικό συναιρούν τα δύο [e], οι μαχαιρές, οι μηλές. Έτσι και η αελέα, οι αελές, που είναι κάπως συζητήσιμο μήπως στον ενικό θα έπρεπε να γράφεται «αελαία».

  Αλλού, όπως στην Ικαρία και στο Ρέθυμνο, επίσης διατήρησαν το [e] αλλά απέβαλαν το [a]: η μαχαιρέ (=μαχαιριά). Αν δεν απατώμαι, σ’ αυτές τις δύο περιοχές είναι που λένε την αγελάδα «αελέ».

  Αλλού πάλι το αντίστροφο, κράτησαν μόνο το [a], Έτσι η γραία-γριά τοπικά λέγεται γρα (πλ. οι γρες – ενώ αλλού «η γρε»!), κι έτσι και «η αελά» της υπόλοιπης Καρπάθου πλην Ολύμπου.

  Κι αλλού τέλος έγινε το πανελλήνιο «[ea] > [ja]», κι έτσι η αγελαία (αγελάδα), στην Πάτμο λ.χ., έγινε «αελιά».

  ______________________________

  Η «αγέλη» νομίζω ότι λέγεται και στα Λυκόπουλα, τα οποία γενικώς στηρίζονται στους λύκους του Μόγλη (ο Ακέλας κλπ.). Είχα πάει κάποτε, πάρα πολύ μικρός, και αχνοθυμάμαι κάτι λίγα σκόρπια. Διορθώστε.

 11. MoD said

  Καλημέρα! Εργαζόμενος σε Γυμνάσιο αναφέρομαι κυρίως σε αυτά: Η επιστροφή στα σχολεία συμφωνώ ότι δεν θα προσφέρει πολλά πράγματα όσον αφορά το διδακτικό αντικείμενο. Ούτως ή άλλως το διάστημα που χάθηκε ήταν ένα διάστημα χαλαρό (σε σχέση με το α’ τετράμηνο ας πούμε) λόγω εκδομών εκδηλώσεων διακοπών Πάσχα κλπ. Επίσης οι περισσότεροι συνάδελφοι, νομίζω, παρά τις όποιες δυσκολίες καταφέραμε εξ αποστάσεως να κάνουμε (ή θα κάνουμε) αρκετά (τα σημοντικότερα τουλάχιστον) από όσα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν. Το θέμα πάει σε δύο άλλα ζητήματα:
  α) είναι καλό να «τεστάρουμε» πως πάει το πράγμα στα σχολεία αφού του χρόνου (100% νομίζω) θα ξαναβρεθούμε σε κατάσταση «πανδημίας»; Νομίζω πως ναι. Ας ξεκινήσουμε φέτος επιφυλακτικά για να δοκιμάσουμε πως θα κινηθεί η κατάσταση (στου κασίδη το κεφάλι θα μου πείτε βέβαια…)
  β) Ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία μας (τα ελληνικά τουλάχιστον εννοώ) είναι προβληματικός όχι μόνο λόγω covid19 αλλά για οποιαδήποτε κατάσταση επιδημίας: 27 μαθητές, στιβαγμένοι σε αίθουσες που δεν είναι ούτε για 20, αύλειοι χώροι ακατάλληλοι ή ανύπαρκτοι, εσωτερικοί χώροι που δεν είναι κατάλληλοι για να συνωστίζονται μαθητές (π.χ. όταν βρέχει ή κάνει πολύ κρύο). Αυτά είναι χρόνια προβλήματα που ΤΩΡΑ είναι ευκαιρία να αντιπετωπιστούν. Μην μου πείτε «πώς να χτίσουμε τόσα σχολεία;» Ας χτίσουμε κάποια (χρειάζεται έτσι κι αλλιως) αλλά ας δούμε και άλλες πιθανές λύσεις.

  Έγραψα πολύ βιαστικά (συγχωρήστε μου πιθανά λάθη) και κλείνω πολύ βιαστικά αλλά ξεκινάω τηλεμάθημα (άλλη μια λέξη κ. Νίκο για λέξη της χρονιάς) σε λίγο…

 12. katsoyannou said

  Καλημέρα! Καταρχήν, να ενημερώσω ότι έχω βρίσκουμε τέσσερα συνώνυμα στα ελληνικά: ανοσία αγέλης, ανοσία πληθυσμού, ανοσία της κοινότητας, συλλογική ανοσία – και μερικά σε άλλες γλώσσες: community immunity και herd immunity στα αγγλικά, immunité collective /και de immunité de groupe στα ισπανικά. Κυρίως όμως ότι η ουσία βρίσκεται στις έννοιες, όχι στις λέξεις: η συλλογική ανοσία (τώρα ξέρετε και τον όρο που θεωρώ προτιμητέο), από άποψη δημόσιας υγείας, επιτυγχάνεται με ομαδικούς εμβολιασμούς. Προφανώς ο όρος καλύπτει και την περίπτωση ανάπτυξης ανοσίας από αυτούς που έχουν νοσήσει, ιαθεί ΚΑΙ δημιουργήσει αντισώματα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να μολυνθεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Τώρα, το ποιες κυβερνήσεις περιμένουν κάτι τέτοιο και ποιες όχι, είναι άλλο θέμα.

 13. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  …Σήμερα, υποτίθεται ότι η χώρα έχει κάνει τις απαραίτητες προμήθειες… (για τις μάσκες)

  Κυρίως τις χειρουργικές (απλές, όχι τις Ν95, FFP2) θα τις φτιάχνουν πλέον (πληροφορίες εντός στη Λάρισα (και στη Θράκη). Εδώ το Laudatio 🙂

  Γενικά όμως, σιγά-σιγά οι μάσκες πέφτουν. Άλλωστε εξαρτάται και από το δόγμα του κάθε επιστήμονα. Οι καθολικοί λοιμωξιολόγοι πιστεύουν ότι οι μάσκες προστατεύουν, κάτι αιρετικοί λένε ότι οι μάσκες βλάπτουν. Οι ορθόδοξοι λοιμωξιολόγοι πιστεύουν ότι δεν κολλάς με τη θεία κοινωνία.

 14. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κορωνοϊός: Η Μπιγιονσέ δωρίζει έξι εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 09:03

  Η Μπιγιονσέ συμμετέχει ενεργά στην αποστολή ευαισθητοποίησης και στήριξης δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

  Μέσω της πρωτοβουλίας της, BeyGOOD, η τραγουδίστρια θα υποστηρίξει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τράπεζες τροφίμων και πολλές άλλες Οργανώσεις σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
  […]

  https://www.naftemporiki.gr/story/1593552/koronoios-i-mpigionse-dorizei-eksi-ekat-dolaria-gia-tin-antimetopisi-tis-pandimias

  ΥΓ Τι κανουν οι δικοι μας, οι προοδευτικουληδες, αριστερουληδες ;

 15. LandS said

  Πρώτα για τα σχολεία. Δεν βλέπω πως θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας με τη λειτουργία και των τριών τάξεων του λυκείου. Αν λειτουργεί μόνο η Τρίτη Λυκείου, θα υπάρχουν και αίθουσες να απλωθούν και καθηγητές να διδάσκουν στα τμήματα (όχι για όλα τα παραπάνω τμήματα βέβαια). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τα Γυμνάσια και ακόμα περισσότερο για τα Δημοτικά.

  Μετά. Μόνο και μόνο με την επέκταση των τεστ ο αριθμός των διαπιστώσεων covid-19 θα αυξηθεί (γνωστό αυτό και από τη κουβέντα που κάναμε εδώ) άρα και ο αριθμός των ατόμων ήδη με κάποιο υποκείμενο νόσημα που θα χρειαστούν περίθαλψη. Αυτό θα στρεσάρει το Σύστημα Υγείας. Σκεφτείτε τι θα γίνει μετά το άνοιγμα των σχολείων έτσι όπως πάει να γίνει. Μέχρι τώρα ισχύει αυτό που είπε ο κ. Υφυπουργός ότι έγιναν προσλήψεις περισσότερες από αυτές που «έως τώρα» χρειάστηκαν.

 16. Πουλ-πουλ said

  7β. Σε οικοδομική επιγραφή της Ελευσίνας αναφέρονται και «κεραμίδες αγελαίαι» για να διαχωριστούν από τις γωνιαίες.

 17. Γιάννης Ιατρού said

  Α, και για το θέμα των σχολείων, ειδικά Δημοτικών και Μέσης εκπαίδευσης που γράφεις:

  Βεβαίως και δεν προσφέρει κάτι να ανοίξουν τώρα, το αντίθετο μάλιστα…

  Για τους ιδιοκτήτες Ιδιωτικών που θέλουν να πάρουν δίδακτρα είναι επείγον θέμα και σοβαρό (ρωτήστε και την κόρη του Κεραμοποιού, την «Ελένη Λουκά της εκπαίδευσης» και γεν. αντιπρόσωπο της Ιδιωτικής παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστηρίων στην Ελλάδα): Να ανοίξουν! Γιατί όσο είναι κλειστά, παίρνουν …, ξέρετε τι 🙂 🙂

 18. Γιάννης Ιατρού said

  Για το θέμα της υποχρέωσης να φοράς μάσκα σε ορισμένους (κλειστούς κλπ.) χώρους σε συνάρτηση με το πρόστιμο:

  Αφού είναι θέμα υγείας, εν προκειμένω (αναγκαστικό) προληπτικό μέτρο και χρειάζεται μάσκα (δηλ. μαντήλι κλπ. δεν κάνει στον (πρωθ)υπουργό, να το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, όπως και τ΄ άλλα ιατρικά μέσα και τα φάρμακα.

  Αλλά την εξήγηση (για την «πιλάλα» της υποχρέωσης και την δαμόκλειο πάθη του πρόστιμου, δύο σε ένα, προσφορά του Κ.Μ. και των παρατρεχάμενων, αντιπεριφεριαρχών και μετόχων🤑😎… εκεί στην περιοχή) διαβάστε την στο σχόλιο #13 που έγραψα πιό πάνω…

 19. Πέπε said

  17
  Είσαι σίγουρος Γιάννη; Γιατί πάντως όσοι προκατέβαλαν όλα τα δίδακτρα της χρονιάς ντούκου, σιγά μην πήραν επιστροφή. Εφόσον λοιπόν κάποιοι έχουν πληρώσει δίδακτρα και για το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία (και άλλωστε e-δούλευαν, και φυσικά πλήρωναν τους δασκάλους), λογικά τα πληρώνουν ή τα χρωστάνε όλοι.

 20. nikiplos said

  Καλημέρα… Τουλάχιστον το βήμα έγινε, περνάμε στην επόμενη φάση. Σαφώς θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες και ίσως και αύξηση των ασθενών εξαιτίας της διασποράς του ιού, καθώς μιλάμε για τη Βαλκανική χερσόνησο που είμαστε λιγότερο παγκοσμιοποιημένοι. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τον ιό, κανείς δεν μπορεί να επιλέξει να μην νοσήσει, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, κι αυτό κυρίως ας έχουμε στο νού μας.

  1. Ο μόνος φόβος, το καλοκαίρι με την έλευση του πολυπόθητου Τουρισμού – εάν κι εφόσον έρθουν:
  α. Θα έχουν οι ιδιώτες που προσφέρουν καταλύματα την υποδομή να υποστηρίξουν 14 μέρες καραντίνας στο σύνολο των ενοικιαστών τους, εάν υπάρξει ένα έστω κρούσμα?
  β. Θα έχει η τοπική περιοχή την υποδομή υγείας να υποστηρίξει τέτοιο κρούσμα?
  2. Τα κοκτέηλ φαρμάκων που δίνονται και προτείνονται έχουν παρενέργειες δεν είναι της πλάκας. Πολλοί ασθενείς και στην Ελλάδα, έχουν αρνηθεί να τα πάρουν.
  3. Το να κολλήσει κανείς τον ιό, για τους περισσότερους, δεν θα σημαίνει τίποτε, πέρα από ένα απλό επιμένον κρυολόγημα. Εκείνοι που θα νοσήσουν κάπως σοβαρά θα έχουν υπολείμματα στους πνεύμονές των και συνέπειες εφ’ όρου ζωής. Επομένως δεν πρόκειται για απλό κρυολόγημα, αλλά για χοντρή πνευμονία.

  Προσωπικά καθώς έχω άσθμα, δεν θα ήθελα να νοσήσω, αλλά αν το κάνω, θα ήθελα να είμαι κοντά σε οργανωμένο μέρος που να παρέχει καλές υπηρεσίες υγείας, ήτοι σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο και όχι σε έρημο νησί.

 21. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Κύριε Νίκαρε, ἑτοιμαζόμουν νὰ σοῦ παραπονεθῶ γιὰ τὸ σημερινὸ ἄρθρο, ἀλ-λά, μὲ χαρὰ διαπίστωσα πὼς ξεκορωνιάστηκε στὴν πορεία, κι ἔγινε λαιξιλογικό (συγγνώμην, εἶμαι ὑπὸ τὴν ἐπήρεια τοῦ προχθεσινοῦ νήματος 🙂 ).

  @10. Πέπε, στὰ Θερμιὰ τὴν ἀγελάδα τὴ λένε ἀηλάδα.

 22. leonicos said

  Όσο για την ανοσία αγέλης, αυτή ήταν ανέκαθεν η μόνη λύση σε τελευταία ανάλυση

  Θα περιαυτομπλογκίσω κι εγώ, όχι βέβαια ότι έκανα ανακάλυψη, αλλά είχα ηηδη γράψει ότι το πρόβλημα θα λυθεί όνο όταν οι άνοσοι είναι πολύ περισσότεροι από τους ευαίσθητους

  Για το ανοσία αγέλης, θα προτιμούσα ανοσία τηςπλειοψηφίας (του πληθυσμού) αλλά αγγλοφέρνουμε αναισχύντως, αδιαλε΄πτως και ανεπανορθότως

 23. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το τέλος του ΥΓ1, αυτό με τους μαυραγορίτες. Σε αυτό το πλαίσιο δεν κινήθηκαν με συνέπεια από την αρχή?

 24. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  21 Δον Μητσο, δεν μπορούμε να αγνοούμε την επικαιρότητα, όσο κι αν είναι αιξερετικά [σικ] ζοφερή.

  20.2 Ποιο κοκτέιλ;

 25. Τεέ μου πως το αντέξω, πιρόσκοπος και αλυκόπουλο αγέλης…

  και φωνάζανε μουθ-μουθ το μαμούθ κι ό,τι πει ο αγελάρχης’, όταν εμείς με κοντά παντελονάκια κάναμε ήδη «καντάδα» στην ωραία της περιοχής την Αννυ (υποψήφια στάρλετ) με άσεμνες προτροπές.

  Κι είχες τον Αλέκο που υπηρετούσε θητεία στην Καστοριά, πήρε δυο μέρες άδεια, κατέβηκε Αθήνα (με στρατιωτικά επί χούντας) και τάβγαλε για να βάλει την στολή του πυροσκόπου και να δίνει βήμα στα λυκόπουλα !!

  Αγάπη υπάρχει, κατανόηση υπάρχει και όσο για τα υπόλοιπα … στο τζάμπορι και γρήγορα !

 26. leonicos said

  η πρόβλεψη ότι το 50% του πληθυσμού θα νοσήσει από τον κορονοϊό,

  κάν’ το 75% για να εισαι μέσα

 27. 10 Αλλού, όπως στην Ικαρία και στο Ρέθυμνο, επίσης διατήρησαν το [e] αλλά απέβαλαν το [a]: η μαχαιρέ (=μαχαιριά). Αν δεν απατώμαι, σ’ αυτές τις δύο περιοχές είναι που λένε την αγελάδα «αελέ».

  Διάβαζα χτες ένα κείμενο για τη λαγωναρέ (το λαγωνικό)

 28. ΓΤ said

  Έχουμε και τον «αγεληλάτη»

  Αδυνατώ, βέβαια, να καταλάβω πώς θα τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων στον κλειστό χώρο του κουρείου, και τι θα γίνει βέβαια όταν θα πρέπει να φροντιστούν τα γένια (πελάτης με μάσκα), ασσυριόμορφα ή μη (βλέπετε, μόνος εγώ δεν μπορώ, είμαι και σε αυτό ανίκανος).

  Ωραίες εικόνες θα ζήσουμε στα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Εξηγούμαι: καταρχάς, σε αντίθεση με όσα γράφονται σχετικά με την επαναλειτουργία τους στις 11.05, τα μαγαζιά αυτά θα ανοίξουν στις 18.05. Πουθενά καρέκλες, όλοι όρθιοι, όλοι με μάσκα, πλήθος ατόμων αυστηρά ανάλογο του εμβαδού της επιχείρησης. Και πάμε τώρα στην εικόνα πρακτορείου όπου προσφέρονται ιπποδρομίες. Όρθιοι οι φανατικοί Μαρκοπούλου (ου μην και του Σεν-Κλου, αλλά και με μία ολίγη από Άρλινγκτον Παρκ), ωρυόμενοι και μη, με μάσκα, θα θυμίζουν τα άλογα την ώρα που τρώνε, εκείνο το σακούλι με την ταγή, το κριθαρότροβο, και, βλέποντάς τους από μακριά, θα σκέφτεσαι μήπως κι αυτοί έχουν κρύψει καμιά μπουκιά μέσα στη μάσκα, δεν είναι να πιάνεις μπουκιά, να σηκώνεις μάσκα, να κατεβάζεις μάσκα, σαν κράνος ιππότη πριν από τη γιόστρα, αφού, πολιτισμένοι καθώς είμαστε, πρέπει να φερόμαστε με το γάντι και όχι να τρώμε με αυτό.

 29. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  27 Θυμήθηκα και την μπαλωτέ, μπαλωθιά.

 30. leonicos said

  11 MoD said

  έθεσες πολύ ωραία τα ζητήματα

 31. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για το άνοιγμα των σχολείων. Συμφωνώ για την Γ’ λυκείου, άντε και των τριών τάξεων. Για τις άλλες βαθμίδες, συμφωνώ με την πρόταση του Σύριζα, να μην ανοίξουν. Είμαι καλά κ. Ιατρού μου, ουπς γιατρέ μου ήθελα πω! 😉

 32. divolos said

  11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, με μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν, μέχρι το τέλος της παρούσας σχολικής χρονιάς. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά το καλοκαίρι, θα ανοίξουν πιθανότατα ξανά στις 11 Σεπτεμβρίου. Από 11 Μαρτίου έως 11 Σεπτεμβρίου, οι εργάσιμες ημέρες είναι 127. Αν τηρούσουμε τις οδηγίες και δεν φορτώσουμε τα παιδιά στους παππούδες, θα πρέπει οι γονείς να πάρουμε άδεια για 127 εργάσιμες ημέρες. Με την χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, αυτό σημαίνει 32 τετραήμερα άδειας ειδικού σκοπού και σε περίπτωση που την μοιραστούν οι δύο γονείς, από 16 τετραήμερα. Θα χρεωθεί ο καθένας λοιπόν από 16 ημέρες κανονικής άδειας (για κάθε 4 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού, ο εργαζόμενος χρεώνεται 1 ημέρα κανονικής άδειας). Άρα από τις 25 ημέρες που δικαιούται ο καθένας του μένουν 9, χωρίς ουσιαστικά καμία μέρα διακοπών, αφού ο ένας από τους δύο πρέπει να είναι στην δουλειά, όλο αυτό το διάστημα. Και με 9 μόλις ημέρες υπόλοιπο αδείας, για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί έως το τέλος του 2020 και με την επανεμφάνηση του Κορονοϊού από Σεπτέμβριο να είναι εξαιρετικά πιθανή. Και η δουλειά βγαίνει με μείον 63 ημέρες (μόνο μέχρι 11 Σεπτέμβρη); Ο εργοδότης τι θα πει;
  Δύσκολα μαθηματικά για το 2020. Και πρέπει να τα λύσουμε (προσωπικά μιλάω).

 33. ΓΤ said

  29@
  Η οποία, αφήνοντας κατά μέρος ότι δεν συνδέεται με… εμβαλωματική λύση, σαφώς «μπαλΟθιά», αφού μας έρχεται από την ιταλική «ballotta», το σφαιρίδιο… 🙂

 34. Κιγκέρι said

  Και στην ιατρική υπάρχουν μονήρη και αγελαία λεμφοζίδια (στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου).

  Προσωπικά έχω αμφιβολίες σχετικά με την ανοσία αγέλης χωρίς εμβολιασμό, επειδή δεν ξέρω εάν η νόσηση από αυτόν τον κορονοϊό αφήνει πράγματι μόνιμη ανοσία. Ήδη αναφέρονται περιπτώσεις επαναμόλυνσης, αλλά δεν το έχω πολυψάξει.

  Το φροντιστήριο των παιδιών μου λειτούργησε διαδικτυακά από τη δεύτερη κιόλας μέρα του λοκ ντάουν, μέχρι και διαγωνίσματα έγραψαν, και πληρώνουμε κανονικά.
  Τα αντανακλαστικά των σχολείων τους δυστυχώς δεν ήταν τόσο άμεσα.

 35. π2 said

  Στα λεξιλογικά:
  1. Η αγέλη στους ύστερους συγγραφείς έχει και χριστιανική χροιά, καθώς χρησιμοποιείται για την ανθρωπότητα, την εκκλησία, αλλά και τις αιρετικές ομάδες.

  2. Από τα λεξιλογικά της επιδημίας, πρέπει να (ξανα)πω ότι μ’ ενοχλεί ο όρος θνητότητα. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονταν οι επιδημιολόγοι έναν όρο διακριτό από τη θνησιμότητα / mortality για το fatality (όπως στο περίφημο πλέον case fatality rate), αλλά ο όρος θνητότητα στα τρέχοντα ελληνικά έχει άλλες, φιλοσοφικές ας πούμε, συμπαραδηλώσεις, και με μπερδεύει.

  Στα των μασκών:
  3. Δεν ξέρω αν λύθηκε η διγλωσσία ανάμεσα στη δήλωση του αρμόδιου υπουργού ότι είναι υποχρεωτική η μάσκα στα ΜΜΕ και το φυλλαδιάκι που μοιράστηκε διαδικτυακά, στο οποίο για τα ΜΜΕ προβλεπόταν απλώς «ισχυρή σύσταση» (άρα όχι πρόστιμο).

  4. Αυτό με το μαντίλι και άλλα καλύμματα λύθηκε ήδη, με διευκρινιστική δήλωση ότι θεωρούνται ισοδύναμα με τη μάσκα, δηλαδή δεν επιφέρουν πρόστιμο.

  Επί της ουσίας:
  5. Μπαίνουμε στην πιο δύσκολη περίοδο, στην οποία θα κριθούν πολλά και πολλοί. Γκώσαμε στους αυτοεπαίνους ως τώρα, αλλά, ενώ η προηγούμενη φάση με το λοκντάνουν ήταν, τρόπον τινά, εύκολη για την πολιτεία, η παρούσα φάση απαιτεί ένα ανώτερο επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας και τα πρώτα δείγματα (π.χ. στελέχωση τώρα, με λίγο περίεργες διαδικασίες, των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ που υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμες πριν από το Πάσχα) δεν εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη.

  6. Η ανοσία της αγέλης δεν είναι ακριβώς ο στόχος της παρούσας φάσης. Τα ποσοστά του πληθυσμού που έχουν κολλήσει βρίσκονται ακόμη πολύ κάτω από το απαιτούμενο ποσοστό, ό,τι και να λέει ο Τζων Ιωαννίδης και οι ανά τον κόσμοι οπαδοί του (όπως ο Σουηδός Τσιόδρας, που διατείνεται και αυτός ότι είναι διαπιστωμένα κρούσματα x 80 ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων). [Σχετικό: https://www.theatlantic.com/science/archive/2020/04/antibody-tests-herd-immunity/610762/%5D Ο στόχος είναι, τώρα που είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι διεθνώς σε επίπεδο υποδομών, γνωρίζουμε πέντε πράγματα παραπάνω (όχι περισσότερα), κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το R0 σε επίπεδα άνετων αντοχών των υποδομών υγείας, να δούμε πού βρισκόμαστε. Τα πρώτα στοιχεία από τη Γερμανία δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αλλά θα δείξει. Ανοσία της αγέλης τελικά θα επιτευχθεί μόνο με το εμβόλιο (ή με κολοσσιαίο αριθμό νεκρών).

 36. Πέπε said

  Με τα σχολεία δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα γίνει. Ο μόνος τρόπος είναι να γίνει …κανονικά, όπως πριν κλείσουμε.

  Κάτι είχε ειπωθεί για βάρδιες, μισοί μισοί, πρωί απόγευμα. Αυτό είναι πολύ καλό (από μια τάξη των 25 ατόμων σε αίθουσα των 25 ατόμων, στη μία βάρδια θα έρχονται οι μισοί μαθητές και στην άλλη οι άλλοι μισοί), αλλά μάθημα ποιος θα κάνει; Ο πρωινός δάσκαλος θα έχει βγάλει το μεροκάματο, απογευματινός δε θα υπάρχει, και οι μαθητές (οι δεύτεροι μισοί) θα έρχονται κάθε απόγευμα να κοιτάζονται από αποστάσεις ασφαλείας;

 37. π2 said

  34: Ναι, το ξέχασα αυτό, είναι άλλη μια σημαντική παράμετρος αβεβαιότητας.

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33 Ναι, απλώς έχω συνηθίσει παλαιόθεν την εξαιρετικά διαδεδομένη γραφή με -ω-.

 39. π2 said

  Για τα σχολεία δεν έχω άποψη ως προς την υγειονομική παράμετρο του θέματος. Αυτό που βλέπω ξεκάθαρα είναι ότι η επιδημία κατέστησε πιο ανάγλυφη την παρακμή της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά σχολεία (και, φυσικά, τα φροντιστήρια) έσπευσαν να λειτουργήσουν με οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο από την πρώτη στιγμή, συχνά με υπεραναπλήρωση (ο γιος μιας φίλης που πηγαίνει σε ιδιωτικό γυμνάσιο παραπονιόταν ότι ποτέ δεν έχει λύσει τόσες ασκήσεις όσο αυτό το διάστημα), ακριβώς για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Στη δημόσια δευτεροβάθμια, όσο και να επιχαίρει η Κεραμέως για τους αριθμούς συμμετεχόντων, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Στο σχολείο του γιου μου (που φοβάμαι ότι είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό του μέσου όρου από ιστορίες βολονταρισμού διδασκόντων και μαθητών που είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν) ουσιαστικά από χτες μόλις γίνονται κανονικά διαδικτυακά μαθήματα (μετά από κάποιες μεμονωμένες απόπειρες πριν το Πάσχα), με ελάχιστη συμμετοχή από τα παιδιά, που ούτως ή άλλως έχουν απαξιώσει πλήρως το σχολείο και ξέρουν πως ό,τι κάνουν θα είναι στο φροντιστήριο.

 40. nikiplos said

  8@ πολύ ωραίο άρθρο.

 41. MoD said

  36. Διπλοβάρδιες (ίσως λύση με πολλά ερωτηματικά), μικρότερες σε διάρκεια ώρες (αν το 45λεπο επιδιενώνει την κατάσταση σε σχέση με το 30λεπτο – αυτό θα μας το πουν οι γιατροί) μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα (όπου είναι εφικτό) και άλλα μέτρα ενεδομένως. Ίσως κάποια είναι λύσεις αλλά πρέπει: α) να ομιλήσουν οι γιατροί β) να δοκιμάσουμε τις εναλλακτικές φέτος για να μην τρέχουμε όλο το χειμώνα του χρόνου.

  Το τηλεδιάλειμμά μου όμως τελείωσε (κ. Νίκο γράψε και άλλη μία λέξη της χρονιάς)… Αποχωρώ για τηλεμάθημα ιστορίας…

 42. MoD said

  Φτου- επιδεινώνει και ενδεχομένως
  Βιασύνη….

 43. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 44. Κιγκέρι said

  Για τις μάσκες, ο Τσιόδρας συνιστά πάνινες που πλένονται στους 60 βαθμούς, όχι
  μίας χρήσης (και πόσες να πάρεις και πόσο…)
  Έχω κάτι παλιά σεντόνια, λέω να δοκιμάσω να τις μαστορέψω μοναχιά μου…

 45. π2 said

  44: H σύζυγός μου έχει φτιάξει ωραιότατες από παλιά μπλουζάκια. Fashion statement θα κάνω.

 46. Βασίλης said

  Γελοιογραφία με προεκτάσεις από τη σημερινή «Αυγή» που αποδίδει το νόημα του άρθρου

 47. Πέπε said

  41:
  Ναι, αλλά πώς διπλοβάρδιες; Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω: θα μπεις στους πρώτους μισούς, θα κάνεις μάθημα, θα καλύψεις το ωράριό σου, και μετά ποιος θα μπει στους δεύτερους μισούς;

  Όσο για 30λεπτο μάθημα, θα είναι παρωδία βέβαια.

  Καλύτερα να χωριστεί η αίθουσα σε γυάλινα κουβούκλια με ηχητικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας, αλλά δεν έχω ακόμη λύσει το πρόβλημα της εισόδου-εξόδου στην αίθουσα (ίσως αν φυτεύαμε τον κάθε μαθητή μόνιμα στο κουβούκλιό του, και να βγει μια φορά μόνο, στο τέλος της καραντίνας;)

 48. Πέπε said

  @42:
  > > Φτου- επιδεινώνει και ενδεχομένως

  Όχι φτου! Όχι φτού!

  150 ευρώ παρακαλώ.

 49. Pedis said

  Ως προς τα δύο πρώτα, είναι σαφές ότι, σε ένα βαθμό, οι εξηγήσεις ήταν συνάρτηση των δυνατοτήτων: τον Μάρτιο οι μάσκες ήταν σπάνιες σε όλη την Ευρώπη, ενώ η χώρα μας δεν είχε δυνατότητα για πολλά τεστ. Σήμερα, υποτίθεται ότι η χώρα έχει κάνει τις απαραίτητες προμήθειες, αν και στο χτεσινό διάγγελμα δεν άκουσα να δίνονται στοιχεία που να βεβαιώνουν την επάρκεια.

  Λες δηλαδή, Νικοκύρη, ότι ο Οσιόδρας μάς δουλεύει;

  Πιπέρι!

 50. Pedis said

  Αλλά άλλο σε θέλω να μου το κάνεις λιανά:

  Δεν έχει νόημα να γίνει μάθημα για 20 μέρες ή για 1 μήνα υπό συνθήκες καύσωνα, αφού μάλιστα δεν θα στείλουν όλοι οι γονείς τα παιδιά τους. Μπορεί τα ιδιωτικά σχολεία να πιέζουν να γίνει «τύποις» το τελευταίο τρίμηνο ώστε να μην επιστρέψουν τα χρήματα στους γονείς, αλλά ούτε η δημόσια υγεία θα ωφεληθεί ούτε η εκπαίδευση.

  Λες ότι το αποφάσισαν μόνο για τους φίλους τους επιχειρηματίες;

  Το δυστυχημα είναι τα παιδάκια, ιδαίτερα εκείνα που βρέθηκαν σε κρίσιμες τάξεις, Α’ δημοτικού, Ε-ΣΤ’ δημοτικού,

  είχαν που είχαν πιθανότητα εννιά στα δέκα να βγουν αγράμματα, να μισούν, να αποφεύγουν ή να κομπλεξάρονται από τη γνώση , πλέον ακόμη περισσότερο για τα μπάζα!

  Άσε που, απ’ ο,τι βλέπω από την προσχολική ηλικία όλα τα παιδάκια έχουν ρέψει στο τάμπλετ και το κινητό …

 51. Λάζαρος Μ. said

  Το αναπόφευκτο ερώτημα που τίθεται μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού είναι το εξής: Από ποια άποψη είμαστε περισσότερο ασφαλείς ή θωρακισμένοι τώρα σε σχέση με την περίοδο της αρχικής εφαρμογής των μέτρων; Υπάρχει πλέον θεραπεία ή εμβόλιο; Μπορεί κανείς να αποκλείσει μία νέα έξαρση κρουσμάτων που θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας, ειδικά από τη στιγμή που η απουσία διαγνωστικών τεστ και μαζικών ελέγχων δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μια ασφαλή εικόνα για τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό; Μήπως έχει επιτευχθεί ελεγχόμενη ανοσία σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού; Κάθε άλλο, καθώς ο υποχρεωτικός εγκλεισμός όλων (και όχι μόνο των ευάλωτων ομάδων) απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε ως προς τη δυνατότητα ανάπτυξης ανοσίας και τη διάρκειά της, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα οριστικές απαντήσεις.

  Άρα οι λόγοι χαλάρωσης των περιορισμών είναι καθαρά πολιτικοί. Οι οικονομικές εφεδρείες και οι ψυχολογικές αντοχές τελούν εξαντλούνται, και σε πολλές περιοχές της χώρας οι περιορισμοί έχουν ούτως ή άλλως καταργηθεί de facto σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο, ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Εφόσον όμως είναι ασφαλές να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα τώρα, που οι αντικειμενικές συνθήκες παραμένουν ουσιαστικές ανάλλαχτες, μήπως θα ήταν πιο λογικό να μην έχουν επιβληθεί εξαρχής, τουλάχιστον σε αυτή την κλίμακα; Μήπως η γενική καραντίνα ήταν απλώς μία τυφλή κίνηση πανικού για να κερδηθεί χρόνος, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι οικονομικά και κοινωνικά ολέθριες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις;

  Τέλος, ως προς το άνοιγμα των σχολείων, γιατί για έναν μαθητή ΣΤ’ δημοτικού δεν θεωρείται συνετό να επιστρέψει στα θρανία γιατί μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ενώ για έναν της Α’ Γυμνασίου είναι ασφαλές;

 52. Costas X said

  Καλημέρα !

  3.- 5.
  Ούτε εγώ θίχτηκα με το «αγέλη», ακριβώς επειδή υπήρξα Λυκόπουλο !
  Μόνο αγόρια τότε, αρχές ’70, «Ακέλας» ο αρχηγός και «Ράκσα» η αρχηγός, από τον «Μόγλη» του Κίπλινγκ. Ακόμα κι αργότερα που έγινα Ναυτοπρόσκοπος, οι «ενωμοτίες» είχαν ονόματα ζώων, «Δελφίνια», «Γλάροι», «Ενυδρίδες» κ.α. Στα δεκαπέντε βαρέθηκα κι έφυγα.

 53. Nestanaios said

  36.
  Υπάρχουν ικανοί δάσκαλοι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να εργαστούν «χωρίς» μεροκάματο. Ίσως με κάποια μεθοδευμένη φοροαπαλλαγή. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν άλλα εισοδήματα και δεν αποβλέπουν να ζουν με χρήματα φορολογουμένων διότι οι φόροι φόροι δεν γίνονται και θα βίωναν βίο αφορολόγητο.

 54. ΓΤ said

  39@

  Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Κεραμέως να «επιχαίρει», ακριβώς επειδή το «επιχαίρω» σημαίνει «χαιρεκακώ». Βέβαια, δεν έλαβα υπόψη μου για τη συγκεκριμένη Βαλεδικτόρισσα του Κολλεγίου, γνωρίζοντας η ίδια την αποκαρδιωτική εικόνα, πράγματι να επιχαίρει, οπότε παίζει υπουργική διαστροφή… 🙂

 55. Pedis said

  Σύνθετα προβλήματα και δύσκολες αποφάσεις … και ακόμη περισσότερο όπως το λες

  … τουλάχιστον σε αυτό το κοινωνικο-οικονομικό καθεστώς.

  Λύσεις θα υπήρχαν για τα σχολεία … αν φερειπείν προβλέπονταν δημόσιες καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά να συνεχιζονταν εκεί τα βασικά μαθήματα για κάθε τάξη με τη συμμετοχή νέων σε ηλικία (άντε να τους βρεις!!) δασκάλων και καθηγητών, να είναι δηλαδή άτομα λόου ρισκ,

  αν υπήρχε προσωπικό σε επάρκεια και όχι όπως τώρα, που ένα σημαντικό του κλάσμα του προσλαμβάνεται και απολύεται με τη σχολική χρονιά, να προβλέπονταν μαθήματα αναπλήρωσης από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου κοκ.

  Αλλά, δεν σηκώνει πολλές εναλλακτικές η οικονομία της αγέλης στο δρόμο για το σφαγείο.

 56. Nestanaios said

  51.
  Προσθέτω. Μήπως στην Ιταλία πέρσι πέθαναν περισσότεροι από γρίπη από φέτος?

 57. Νέο Kid said

  56. Όχι!

 58. Νίκος Καβουρίνος said

  Δεν μας αρέσει ο όρος «αγέλη», αφού μας παρομοιάζει με τα ζώα

  Αυτή η βεβιασμένη εξιδανίκευση μοιάζει να βρίσκεται στον πυρήνα των εκδηλώσεων Πανικού που έχει σπαρθεί σε μέρος του κοπαδιού μας.
  Μαζί και η «αδελφή» της, εξίσου «φρικτή», απώθηση της θνητότητας. Απέναντι σε μια επιδημία, που στα μέρη μας δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη, αλλά που δεν «κατόρθωσε» να υπερβεί τον μέσο ρυθμό θανάτων στα μέρη που εκδηλώθηκε, στεκόμαστε φοβικά, κι εκ τούτου κωμικά αντιφατικά, κατασκευάζοντες εκλογικεύσεις και σχέδια επί χάρτου. Μέχρι τώρα, η αόρατη κυριολεκτικά απειλή, έχει συνδεθεί με το 1% περίπου των θανάτων εντός του ολιγομελούς(!) είδους μας, από την απαρχή της. Την εξορκίζουμε με απαγορεύσεις, αυτομαστίγωση εν εγκλεισμώ, και αναφορά κινήσεων στο πλησιέστερο γκεσέμι. Απαραίτητα και με διοικητικό φθόνο απέναντι σε όσους προκλητικούς δεν έχουν φοβηθεί ή παραμυθιαστεί αρκετά από τα λογής γκεσέμια.
  Εν τέλει θα προκύψει ανοσία, μερική έστω.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βρίσκω εντελώς παράλογο να μείνουν κλειστά τα δημοτικά για 6 μήνες, να κάθονται άπρακτοι στα σπίτια τους μαθητές και εκπαιδευτικοί, ψευτοαπασχολούμενοι με εξ αποστάσεως διδασκαλίες. Προσωπικά, έχω κουραστεί πάρα πολύ από αυτήν την αφύσικη απραξία και το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες συναδέλφους, με τους οποίους επικοινωνώ. Έχουμε λαλήσει και είμαστε ακόμα στα τέλη Απριλίου. Οι γονείς των μαθητών μου τα ίδια μού λένε: τα παιδιά ασφυκτιούν στο σπίτι, θέλουν να γυρίσουν στο σχολείο. Και τον Σεπτέμβριο, αλήθεια, τι θα αλλάξει; Θα έχει εξαφανιστεί ανεπιστρεπτί ο ιός; Τα ίδια θα έχουμε πάλι; Κοντεύω τα εξήντα και δεν θυμάμαι άλλη φορά τέτοια παγκόσμια υστερία. Τι να κάνουμε, στη ζωή υπάρχουν κίνδυνοι, αρρώστιες, θάνατος. Θα κλειστούμε στη γυάλα, για να ζήσουμε μέχρι τα 200;

 60. MoD said

  Πέπε: Τηλεμάθημα τέλος, οπότε επανέρχομαι: Οι διπλοβάρδιες έχουν τεράστια «τεχνικά» προβλήματα αλλά:
  1. Μπορούν να μην κάνουν την ίδια ώρα δύο σχολεία που συστεγάζονται (π.χ. Ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο ή δύο δημοτικά – δεν ξέρω πανελλαδικά σε τι βαθμό αυτό συμβαίνει). Γλιτώνουμε συγχρωτισμό στην αυλή (δεν ξέρω αν έχει ιδιαίτερη σημασία… αυτό θα μας το πουν οι γιατροί)
  2. Αν ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε και πάση θυσία να γίνουν διπλοβάρδιες, για να είναι το μισό σχολείο παρόν, για φέτος το χάσαμε το τρένο. Του χρόνου όμως πρέπει να ληφθεί μέριμνα με προσαρμοσμένο πρόγραμμα και φυσικά προσλήψεις (έστω και αναπληρωτών). Τι είπα τώρα ε;
  3. Τριαντάλεπτο μάθημα: υπό προϋποθέσεις (στο γυμνάσιο τουλάχιστον) παρωδία δεν θα είναι. Αλλά πιθανόν οι ειδικοί να μας πουν ότι δεν έχει νόημα η έκθεση για 15′ παραπάνω. Το μεγαλύτερο διάλειμμα όμως, για να ανανεώνεται ο αέρας στην αίθουσα, ίσως είναι σημαντικό.
  Το θέμα είναι ότι όποιες είναι οι πιθανές λύσεις (και οι ειδικοί σίγουρα έχουν πολλά περισσότερα να πουν) θα πρέπει το αργότερο 1 Σεπτέμβρη να έχουν δοθεί. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η επόμενη χρονιά στην τύχη και όποιον πάρει ο χάρος.
  Όσο για την τηλεκπαίδευση: καλά μας τα λένε αλλά μπορεί να λειτουργήσει μόνο βοηθητικά (π.χ. αν κλείσουν τα σχολεία σε έναν νομό για 15 μέρες οκ – κάνουμε επανάληψη με τηλεεκπαίδευση). Από προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι έχω συμμετοχή μαθητών στα τηλεμαθήματα 50%-70% περίπου (και φθίνει…). Και οι λόγοι είναι πολλοί και ανήκουν σε άλλο κεφάλαιο…

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  36-41 Στο Λουξεμβούργο όπως διάβασα, χωρίζουν τις τάξεις στα δύο και η μία τάξη κάνει μάθημα τη μια εβδομάδα και επανάληψη στο σπίτι την άλλη εβδομάδα.

  46 Πράγματι!

 62. Αναστό said

  Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μια χαρά αφουγκράζεται την κοινή γνώμη, οπότε θεωρώ αρκετά πιθανό να συμμορφωθεί με αυτό που ακούω από σχεδόν όλους γύρω μου και να κρατήσει τα Δημοτικά σχολεία κλειστά. Η μικρή ομάδα εκ των ταξικών της συμμάχων που είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών δημοτικών, κάπως θα βολευτεί με μια ρυθμισούλα για τα δίδακτρα του τελευταίου τριμήνου, μια επιχορηγησούλα, ένα χαρισματάκι και θα σωπάσει μπροστά στο «γενικό καλό» μια που η κυβερνησάρα μας «χαίρει της εμπιστοσύνης» όλων των κοινωνικών ομάδων…

  Καλά, το πρόστιμο των 150€ σε φτωχούς ανθρώπους (γιατί ποιος εύπορος παίρνει ΜΜΜ σε ώρες αιχμής κορονοϊάτικα) που αναγκάζονται να αγοράσουν τουλάχιστον 2 μάσκες μιας χρήσης άνω των 0.70€ ημερησίως, είναι λόγος επανάστασης, όχι απλά εξοργιστικό. Το να πρέπει να δώσεις δηλαδή 100€ από τα 400€ ή 500€ που αμείβεσαι, μόνο για τη διαδικασία της μεταφοράς σου για να εργαστείς, ξύνει τον πάτο του βαρελιού της δυστοπίας μας. Θεωρούσα αυτονόητο ότι θα υπάρξει διατίμηση και επάρκεια μασκών από αυτές που θα φτιάχνουν οι 2 από τους μπενέβολους ολιγάρχες μας. Δεν ακούω όμως κανένα πτηνό να λέει κάτι σχετικό και αρχίζω κι ανησυχώ.

  Όσο για τη χαλάρωση, όσο κι αν θέλω να χαρώ τον ήλιο, τη βόλτα και καμιά μπύρα παρέα με οικογένεια και φίλους, φοβάμαι πως ξανοιγόμαστε λίγο πρόωρα κι απότομα (βλέποντας ότι από 1η Ιούνη προετοιμάζεται ένα εμφατικό γιόλο) και η καμπύλη μπορεί εκεί στη μέση του καλοκαιριού να κορυφωθεί, οπότε ίσως τα δύσκολα στην προσπάθεια του καθενός να προστατεύσει τον εαυτό του και τους οικείους του να βρίσκονται μπροστά μας.

 63. π2 said

  54: Στέκομαι διορθωμένος, που λένε.

 64. Pedis said

 65. Pedis said

  μάσκα-λες

  μάσκα-φουλ (κατά πλειοψηφία, λεει …)

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μήπως η γενική καραντίνα ήταν απλώς μία τυφλή κίνηση πανικού για να κερδηθεί χρόνος, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι οικονομικά και κοινωνικά ολέθριες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις;»
  Σαφώς και είναι έτσι.

 67. Γιάννης Ιατρού said

  19: Πέπε
  Ποιός μπορεί να είναι 100% σίγουρος σήμερα Πέπε; Εδώ βλέπεις ν’ αναφέρονται ποσοστά αποδοχής της τάξης του 85% σε δημοσκοπήσεις😂💰 για τον «Μωυσή»… Πολύ πιθανό πάντως το βρίσκω, είναι άλλωστε γνωστή η «ιδιαίτερα φιλελεύθερη» κλίση της Κεραμοκόρης. Αιξ-(σικ)-άλλου δεν είναι και πολλοί που μπορούν αν πληρώσουν μονοκοπανιά, στην αρχή του σχολικού έτους, ολόκληρα τα δίδακτρα. Κι όσοι το έκαναν, θα έχουν την τύχη κάποιων φορολογουμένων που πλήρωσαν πολύ νωρίς κάποιους φόρους , οι οποίοι μετά μειώθηκαν/καταργήθηκαν κλπ. Αφού από το κράτος παίρνουμε παράδειγμα…😡 Τι; Όχι;

  31: Ε, πως, συνέρχεσαι Κώστα 🙂 🙂 , θα σου έδωσαν από αυτό το κοκτέηλ (να κι η απόδειξη πως έχει σοβαρές παρενέργειες😉) που γράφει στο 20β ο Νίκιπλος (προφανώς από το EIDD-2801 που ανέφερε κι ο κος Τσιόρδας (24-04-2020), άντε βάλε και τίποτα σφηνάκια με λίγο ρεμντεσιβίρη, κολχικίνη, χλωροκίνη και λοιπά θαυματουργά)

 68. Pedis said

  Μασκα-τά για το πρωτο βίντεο … ιδού το σωστό σχετικά με τις συμβουλές μασκα-λεςς

 69. Pedis said

  έγκριση Νικοκύρη…

  (πρέπει να έχεις βάλει τόσες λέξεις-κλειδιά στην παγίδα εξαιτίας του βλαμένου που σε έχει βάλει στο μάτι που σε λίγο θα πρέπει να γράφουμε στα κινέζικα για να περνάει το σχόλιο)

 70. π2 said

  Παρεμπιπτόντως, μου κάνει εντύπωση ότι έχει περάσει στο ντούκου η «ισχυρή σύσταση» για απαγόρευση κυκλοφορίας μεσάνυχτα με 6 το πρωί, ένα μέτρο χωρίς κανένα υγειονομικό σκεπτικό και καθαρά κατασταλτικού χαρακτήρα.

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και να προσθέσω ότι όλη αυτή η υστερία λειτουργεί και σαν μια καλή πρόβα ελέγχου πλήθους δια πάσαν χρήσιν από τις κυβερνήσεις.

 72. Pedis said

  Οι ρώσοι γιατροί στο Μπέργκαμο:

  Accessing intensive care here is a complex process: two layers of protective gear have to go on: first a white hospital gown and then a disposable surgical suit, plastic sandals, gloves, transparent glasses, a transparent welding mask, all sanitised several times with hydroalcoholic gel. . Even then, it’s hard to feel 100% shielded from the virus that tore through this city and the surrounding region, leaving thousands dead in the space of a few weeks.

  Oliviero Valoti, health director of this temporary hospital acknowledges early concerns about the Russian presence, from a medical perspective.

  “We were worried about language barrier issues and also cultural issues. In reality I must say that they have proved very efficient. They have aligned themselves perfectly with our approach, both from the therapeutic standpoint and from the clinical management of patients.”

  Stepping across the wide corridor that separates the different sectors of the hospital, Valoti, an anaesthetist , talks admiringly about the ventilators flown in from Moscow on Russian cargo planes:

  “All the equipment in there consists of respirators donated by the Russian contingent. These are respirators that do not exist in the west. We have evaluated and used them, they are of the highest quality. They are extremely useful in intensive care.”

  Guido Marinoni, president of the order of Bergamo doctors, contrasts the Russian intervention with EU solidarity.

  Russian military doctors work at the [field] hospital. Albanians, Cubans, Chinese doctors came too. But Germans didn’t come, the French and Americans didn’t come. This might make one think. It’s not as if there was no coronavirus in China and in Russia.

  https://www.theguardian.com/world/2020/apr/27/bergamo-field-hospital-russia-putin-italy-politics-aid

 73. # 28

  Πάλι αδιάβαστος πιάστηκες. Δεν ήξερες δεν ρωταγες ;

  Αρχικά αυτοί που μαζευότουσαν πολλοί και φωνάζανε παίζανε στις ελληνικές ιπποδρομίες κάθε Κυριακή ,όπου είχαν κάποια «σίγουρη» πληροφορία, κάτι αντίστοιχο με όσους στοιχηματίζανε πότε θα έχανε ο ΠΑΟΚ στο περσινό πρωτάθλημα που το πήρε αήττητος, κάτι θα σου θυμίζει αυτό …

  Το ένα δέκατο από αυτούς παρακολουθούσε σε ημερησια βάση ιπποδρομίες από Νότιο Αφρική (όπως εγώ σε 2-3 επιλεγμένα ιπποδρόμια, γιατί είχε μπακατέλες τις άλλες μέρες), αγγλικές και γαλλικές με πολλές επιλογές ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ στοιχηματισμού. Ο στοιχηματισμός μπορούσενα γίνει και τηλεφωνικά αλλά η δημιουργούμενη «κερκίδα» ήτανε μια διαφυγή. Στην Ελλάδα και στις 3 αυτές χώρες δεν διεξάγονται ιπποδρομίες από τότε που επιβλήθηκαν περιορισμοι κι επειδή τα άλογα ιπποδρόμου είναι ΑΘΛΗΤΕΣ θέλουν κάποιο διάστημα προετοιμασίας που μάλλον υπερβαίνει το τρίμηνο.

  Τώρα ο ΟΠΑΠ έχει 50 κούρσες κάθε μέρα από Αυστραλία, Σουηδία και ΗΠΑ που δεν έχουν περιοριστικά μέτρα γιατί το μόνο στοίχημα είναι το γκανιάν και αυτό σε προκαθωρισμένη απόδοση από τους μπουκ. Κανένας σοβαρός ιπποδρομιάκιας δεν προτιμά τέτοιου είδους στοιχηματισμό αλλιώς θα έπαιζε ποδοσφαιρικό και μπασκετικό στοίχημα, εξ άλλου κι αυτοί που στοιχηματίζουν τώρα το κάνουν από το σπίτι τους έχοντας ανοίξει λογαριασμό στον ΟΠΑΠ

  Κατανοώ βέβαια αρκετά γιατί τα γράφεις τόσο δηκτικά, θα σου θυμίσω μόνο πως στον ελληνικό ιππόδρομο άλογα δεν έχει ο Σαββίδης αλλά ο Μελισσανίδης (με παγκόσμια πρωτοτυπία να διώχνουν τα άλογά του από τους στά;βλους του οι προπονητές που συνήθως παρακαλάνε να τους φέρουνε άλογα) και είχανε ο πατέρας του Μαρινάκη και πλαγίως ο Κόκαλης. Παλιά άλογα στην Ελλάδα είχανε σχεδόν όλοι οι εφοπλιστές, σήμερα τα έχουν σε Αγγλία, Γαλλία, Αμερική, ΝτουμπάΙ και Νότιο Αφρική (κυρίως λόγω φτήνειας)

 74. sarant said

  72 Απελευθερώθηκε. Μάλλον είχε κρατηθεί επειδή έχει μεγάλη έκταση + λινκ

  70 Καλά λες.

 75. ΓιώργοςΜ said

  >Τι να κάνουμε, στη ζωή υπάρχουν κίνδυνοι, αρρώστιες, θάνατος. Θα κλειστούμε στη γυάλα, για να ζήσουμε μέχρι τα 200;

  Κάπου εκεί είναι και η δική μου αντίδραση.

  Η μάνα μου είναι 80 χρονών, χωρίς μείζον πρόβλημα υγείας. Υπό ΚΣ θα ήταν από 15 Μαρτίου στο χωριό, να σκαλίζει τον κήπο της, να φυτεύει, να πίνει τον καφέ της στη βεράντα αγναντεύοντας τους γύρω λόφους και τα λουλούδια της αυλής. Τώρα είναι αναγκαστικά κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους, έχει να δει τα εγγόνια της δύο μήνες, το πολύ να πάει μια βόλτα στη γειτονιά.
  Μπορεί να είναι σε θέση να τα κάνει όλα αυτά για άλλα 10 χρόνια. Μπορεί για δύο. Της στερούν αυτή τη χαρά «για το καλό της» που λέει κι ο Μηλιώκας, την ποτίζουν με φόβο, ώστε να μη μπορεί να ευχαριστηθεί και τη βόλτα ακόμη.

  Σαν τη μάνα μου είναι κι άλλοι. Πολλά από τα εδώ λυκόπουλα 😀 επίσης.

  Σάμπως εγώ έχω κανένα συμβόλαιο πως θα ζήσω 100 χρόνια;

  Χτες άκουσα δύο παιδάκια, 2-4 ετών περίπου, να κουβεντιάζουν με τη μαμά τους: «Μαμά καλό είναι που πηγαίνουμε καμιά βολτίτσα, ε; Έχουμε πολλές μέρες να βγούμε από το σπίτι». Βούρκωσα.

  Λαμβάνουμε μέτρα για επέκταση (ίσως) της διάρκειας ζωής μας, και υποβαθμίζουμε δραματικά την ποιότητά της (χωρίς ίσως).

  Μήπως δίπλα στους επιδημιολόγους να έμπαινε και κανένας ψυχολόγος; Λέμε τώρα…

  Σουμάροντας για τα μέτρα, ίσως να κυνηγάμε σπουργίτια, ή έστω αγριογούρουνα, με κανόνια.
  Μέτρο στα μέτρα, πατριώτες… Εκτός από την ανηφόρα και την κατηφόρα, υπάρχει και το ίσωμα.

 76. Γς said

  10:

  >αγελάς βους

  η αγελάδα που δεν γελάει;

 77. spiridione said

 78. Κιγκέρι said

  76: Γς,

  Λα βας τυρί το λέγανε πολλοί όταν πρωτόρθε στην Ελλάδα!

 79. dryhammer said

  76. Η αγέλαστη αγελάδα;

 80. Μαρία said

  13
  Συγγενής του λήσταρχου;

 81. Γιάννης Ιατρού said

  35: (τέλος) Π2 …μόνο με το εμβόλιο (ή με κολοσσιαίο αριθμό νεκρών)….
  Έτσι! π.χ. θυμάμαι στα νιάτα μου, στον Πελ/κό πόλεμο, στον λοιμό της Αθήνας (βλ. Θούκη) γύρω στο 50% χρειάστηκε….
  Παραπλήσια ποσοστά όταν σταμάτησε η εξάπλωση και με τις διάφορες επιδημίες πανούκλας κλπ. στον Μεσαίωνα (καταχρηστικά η χρονολόγηση)

 82. Pedis said

  Σιγά-σιγά, είτε με κείνα τα ΤΙΝά για την οικονομία είτε με άλλα ποιητικά για τον θάνατο που κάνει τη μάταιη ζωη να στεφανώνεται με το πεπρωμένο θα πειστούμε για τα καλά της επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος χωρίς αύξηση των γεννήσεων …

  https://ibb.co/PWqH1cc

 83. Λάζαρος Μ. said

  59 Και να ‘ταν ως τα 200, να πάει στην ευχή… Αλλά το προσδόκιμο ζωής της χώρας μας είναι τα 82,1 έτη. Και το 75% των θανάτων από τον Covid-19 στην Ελλάδα αφορά ανθρώπους 65 ετών και άνω. Μπορεί να αποσοβήσαμε μερικές εκατοντάδες πρόωρους θανάτους ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και επιβαρυμένη υγεία (γιατί, κακά τα ψέματα, και παρά την άλογη διασπορά τρόμου των δελτίων ειδήσεων, ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα απειλητικός για τον γενικό πληθυσμό) αλλά το τίμημα της καραντίνας και της γενικής παράλυσης κάθε δραστηριότητας θα είναι ύφεση 10%, χρέος στο 200% του ΑΕΠ και εκτόξευση του – ήδη εξωφρενικά υψηλού για δεδομένα Ε.Ε. – ποσοστού της ανεργίας, σε μία χώρα καθημαγμένη από την πολυετή λιτότητα, που πρόσφατα κατόρθωσε να τεθεί σε εύθραυστη αναπτυξιακή τροχιά.

  Και εντάξει, να δεχτούμε ότι η προάσπιση της υγείας και της ζωής όλων των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και πρέπει να την υπερασπίζουμε με κάθε κόστος, ακόμη και αν προκαλέσουμε οικονομικά συντρίμμια. Αλλά τι θα κάνουμε τότε με τους 709 θανάτους από τροχαία στην Ελλάδα μόνο το 2018 (χωρίς να υπολογίζουμε τους σοβαρούς τραυματισμούς ή τους έμμεσους θανάτους λόγω των επιβλαβών καυσαερίων); Μία ολική απαγόρευση κυκλοφορίας των τροχοφόρων οχημάτων δεν θα εκμηδένιζε αυτούς τους αριθμούς; Και γιατί δεν σκεφτόμαστε τη λύση της καραντίνας και στην περίπτωση της γρίπης, η οποία μόνο τη φετινή σεζόν έχει σκοτώσει 90 ανθρώπους (με τελευταία ενημέρωση στις 12/3/2020), τους οποίους κανείς δεν καταμετρά σε καθημερινή βάση, όπως στην περίπτωση του Covid-19; Μήπως κάπου σε όλα αυτά έχει χαθεί η λογική και το μέτρο;

 84. sarant said

  83 Το σκεπτικό για την καραντίνα δεν ήταν (κυρίως) να αποφευχθούν «μερικές εκατοντάδες» θάνατοι αλλά να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

 85. Λάζαρος Μ. said

  56 Διαβάζω ότι η Ιταλία είχε 68.000 νεκρούς από γρίπη από το 2013-14 ως το 2016-17, δηλαδή κατά μέσο 17.000 θανάτους το χρόνο. Δεν είδα να άνοιξε ρουθούνι πάντως.

 86. Λάζαρος Μ. said

  Να παραθέσω και τον σύνδεσμο: https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(19)30328-5/fulltext

 87. Γιάννης Ιατρού said

  80: Το Αχίλλειο πταίσμα. Και καλός φίλος. Και στα εγκαίνια του Κέντρου Αποκατάστασης το 2018 παρέστημεν 🙂

  Τηλεδιάσκεψη στις 25/4 και σε δύο εβδομάδες στήθηκε… Από εδώ βλέπεις πόσο γρήγορα αντανακλαστικά έχει ο ΠΘ μας.

 88. Μαρία said

  Όπως αναφέρουν οι ίδιοι πληροφορίες από τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για την άμεση υλοποίηση ενός ιατρικού και κοινωνικού πειράματος με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment», που «θα μετατρέψει το νησί της Μυκόνου σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορωνοϊού».
  «Τελικός στόχος είναι να μετατραπεί το νησί σε έναν «καθαρό από τον κορωνοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο», όπως διαφημίζουν οι εμπνευστές του.
  http://www.avgi.gr/article/10842/11011309/erotese-bouleuton-tou-syriza-gia-to-mykonos-covid-19-experiment-

 89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  87 Άσε μας ρε κ/ψ, είναι γυμνασμένος. Δεν τον είδες έξω από το Μαξίμου να βλέπει Πρωτοψάλτη κάνοντας πιρουέτες με χέρια πόδια στον αέρα? Όσο για τη Λάρισα, μη δεις άθρωπα να προκόβει νικώντας εν ριπή οφθαλμού τη γραφειοκρατία…Η κακία θα σου μείνει 😁

 90. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.imerodromos.gr/oi-poliseis-einai-exasfalismenes/

 91. Pedis said

  # 86 –

  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

 92. Γιάννης Ιατρού said

  83: Λάζαρε,
  να δούμε και λίγο τις στατιστικές στη Γερμανία, που όσο νά ΄ναι έχουν και λόγω του αριθμού των τεστ μια κάποια αξιοπιστία, να σημειώσουμε που βρίσκεται το ηλικιακό peak…
  Η σημερινή ανακοίνωση του RKI (Robert Koch Institut)

 93. Μαρία said

  Με την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και μάλιστα με πρόστιμο αν δεν τηρείται το μέτρο, το κόστος για τους πολίτες και για τον οικογενειακό προγραμματισμό αυξάνεται υπέρογκα μέσω πανδημίας και ύφεσης…
  http://www.avgi.gr/article/10811/11010967/yperonko-to-kostos-tes-maskas-gia-tous-polites-sphyrizoun-adiaphora-sten-kybernese-video-

 94. Pedis said

  # 85 – το μερίδιο σε απώλειες από τις αναμενόμενες εποχιακές αιτίες γριπης χρεώθηκε και φέτος στα ληξιαρχεία …

  όμως φέτος παρουσιάστηκαν δύο πικ αντί για το φυσιολογικό ένα …

 95. Ατακαμα said

  Πράγματι. Πέρα από το να προστατευτεί το σύστημα υγείας και να μη γίνουμε Ιταλία, όπου οι γιατροί παίζανε Τζόκερ ποιον από τους 300 να σώσουν, η καραντίνα δεν έχει κανένα νόημα. Ούτε τόσο καταστρεπτικος είναι ο ιός ούτε και γίνεται να κλείσουμε τα πάντα μέχρι (και αν) βρεθεί το εμβόλιο.
  Δηλαδή αν και από Σεπτέμβρη ξεκινήσει πάλι η υστερία του καθολικου lock down ε μετά μην αναρωτιομαστε γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας για τον ιό φυτρωνουν σαν τα μανιτάρια

 96. Pedis said

  # 92 – η διάδοση πάει αναλογικά με την ηλικιακή κατανομή. Φυσιολογικό.

  Αλλά στους θανάτους το 95% και βάλε είναι 60+.

 97. Γιάννης Ιατρού said

  92 (συνέχεια): Και δυό λόγια για τους συλλογισμούς του τύπου «…έχουμε κι άλλους πολλούς που αρρωσταίνουν από γρίπη κι άλλες αρρώστιες ή καταλήγουν μετά από δυστυχήματα κι άλλες αιτίες …»:

  Σωστό είναι αυτό. Αλλά υπάρχει μιά διαφορά: Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε φάρμακα / εμβόλια / τεχνικές δυνατότητες καί άλλα μέσα για να βοηθηθούν. Στην προκείμενη επιδημία όμως δεν έχουμε (ακόμα) κάτι. Κατ΄εμεέ αυτό και μόνο είναι μια σημαντική παράμετρος που (πρέπει να) επηρεάζει τα μέτρα που παίρνει η κοινωνία!

 98. Λάζαρος Μ. said

  84 Το οποίο βέβαια θα είχε σαφώς μεγαλύτερες αντοχές αν δεν είχε υπονομευτεί συστηματικά από τους εγχώριους πολιτικούς παράγοντες (οι οποίοι μάλιστα αντί να απολογούνται σήμερα, επιδιώκουν αναίσχυντα να ηρωοποιηθούν στα μάτια της κοινής γνώμης για την αποφασιστική ανάληψη δράσης) και τους ευρωπαίους εταίρους μας, στο όνομα της επιβολής νεοφιλελεύθερων (απο)διαρθρωτικών μέτρων. Νομίζω επίσης ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος υγείας θα απομακρυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν γίνονταν – έστω και όψιμα – ορισμένες αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αν είχε επιταχθεί ο εξοπλισμός του ιδιωτικού τομέα υγείας και αν είχε αξιοποιηθεί το προσωπικό του.

 99. Pedis said

  https://www.euromomo.eu/

 100. Μαρία said

 101. Costas X said

  Ειδικά για τον κ. Νικοκύρη, επειδή το έγραψα σε σχόλιο χθες βράδυ, η αποχώρηση μου από την ομάδα «Ετυμολογία» (βλ. χθεσινά σχόλια 26. και 36. στο τέλος). Είμαστε άντρες και τον λόγο μας τον κρατάμε ! 🙂 Η πλάκα είναι ότι σε μισή ώρα είχα 68 «μ’ αρέσει», 11 «καρδούλες» και 6 «γέλια» !

  Η ανάρτησή μου :

  Αποχώρηση από την ομάδα «Ετυμολογία».

  Με κάλεσε στην ομάδα ένας παιδικός φίλος, που ξέρει ότι με ενδιέφερε εδώ και πολλά χρόνια η ετυμολογία, και αποδέχτηκα την πρόσκληση με χαρά. Συμμετείχα ενεργά με αρκετά σχόλια, όπως θα είδαν κάποιοι, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να βρεθεί το «έτυμον», η πραγματική προέλευση μιας λέξης. Είδα ότι πολλά μέλη της ομάδας συμμετείχαν με τον ίδιο σκοπό. Βαρέθηκα όμως να βλέπω, πολύ τακτικά, να αναρτούν και να σχολιάζουν :

  1. Κάποιοι ακραιφνείς και φανατικοί «αρχαιολάτρες» και «γλωσσαμύντορες», που προσπαθούν με κάθε γελοίο επιχείρημα να αποδείξουν ότι η κάθε απίθανη ξένη λέξη έχει ελληνική προέλευση, ακολουθώντας τον περίφημο Γκας Πορτοκάλος από την ταινία «Γάμος αλά ελληνικά», αυτός το «κιμονό» από το «χειμώνας», κάποιος στην ομάδα από το «Κίμων» ή το «Κιμμέριος»! Αμφιβάλλω βέβαια ότι αυτοί χρησιμοποιούν τις λέξεις «οικία, κλιμακα, θύρα» αντί για τις λατινικές «σπίτι, σκάλα, πόρτα». Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να διαδώσουν γελοίες ρατσιστικές θεωρίες για την «ανωτερότητα της ελληνικής φυλής, γλώσσας» κ.λ.π..

  2. Κάποιοι που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ετυμολογία, ενώ δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις γνώσεις γραμματικής, ορθογραφίας και συντακτικού. Δεν κάνουν καν τον κόπο να βρουν, εύκολα πλέον στο ίντερνετ, πώς γράφεται η λέξη «μήνυμα», την γράφουν «μύνημα» και ρωτούν από που βγαίνει! Συνήθως γράφουν ασύντακτα, χωρίς τόνους ή κεφαλαία.

  3. Κάποιοι που είτε για πλάκα, είτε επειδή έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, θέτουν θέματα που θεωρούν προκλητικά, σοκαριστικά ή πικάντικα και περιμένουν τα σχόλια για προσωπική ευχαρίστηση, ή για να βγάλουν τα εσώψυχά τους. Δεν είμαι σεμνότυφος, άνετα συζητάω για λαϊκές λέξεις που περιγράφουν γεννητικά όργανα και σεξουαλικές πράξεις, αλλά αυτοί προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και κυρίως την αξιοπρέπεια των γυναικών της ομάδας.

  Λυπάμαι λοιπόν, αλλά αποχωρώ και προτείνω στους διαχειριστές να γίνουν πιό αυστηροί με τις αναρτήσεις και τα σχόλια, ή να μετονομάσουν την ομάδα σε «Παρετυμολογία» ή «Παραφιλολογία». Να είστε όλοι καλά.

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Νομίζω επίσης ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος υγείας θα απομακρυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν γίνονταν – έστω και όψιμα – ορισμένες αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αν είχε επιταχθεί ο εξοπλισμός του ιδιωτικού τομέα υγείας και αν είχε αξιοποιηθεί το προσωπικό του.»
  Ακριβώς. Το σύστημα πιάστηκε ξεβράκωτο και οι νεοφιλελεύθερες μεταξωτές κορδέλες του «επιχειρείν» κατά βούληση και σε όλους τους τομείς είναι για τα σκουπίδια.

 103. dryhammer said

  101. Να λεξιλογήσω κι εγώ μια φορά;
  > τον κ. Νικοκύρη,…

  Στη λέξη Νικοκύρης περιέχεται το κυριλίκι στο -κύρης οπότε δεν χρειάζεται το κ.
  Είτε κυρ-Νίκος (πούλεγε κι ένας εσαεί ξέμπαρκος τις προάλλες) ή Νικοκύρης σκέτος.

  Πάω να ξαπλώσω, ζαλίστηκα…

 104. π2 said

  Άντε πάλι με την influenza fallacy. Πάμε πάλι:

  – Οι θάνατοι από τον κορονοϊό είναι ήδη περισσότεροι από τη γρίπη, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη κλπ., παρά τη λήψη αυστηρότατων μέτρων. Και δεν είμαστε επ’ ουδενί στο τέλος της ιστορίας. Η διαφορά δε στον αριθμό των θανάτων με ή χωρίς μέτρα είναι εκθετική σε όλα τα επιδημιολογικά μοντέλα. Για τις ΗΠΑ, το μοντέλο με αυστηρά μέτρα προέβλεπε 60.000 θανάτους, δηλαδή σαν μια πολύ κακή χρονιά γρίπης. Ακόμη και αν παραβλέψουμε ότι η πρόβλεψη αποδείχθηκε υπεραισιόδοξη (θα ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό ήδη σήμερα), δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι χωρίς μέτρα προέβλεπε 2.000.000. Μια ψιλοδιαφορά υπάρχει.
  – Το ποσοστό θανάτων από τη γρίπη είναι της τάξης του >0,1% επί των κρουσμάτων. Για την επιδημία, θα δείξει. Προς το παρόν είμαστε στο 7%, που ασφαλώς είναι παραπλανητικό λόγω του μεγάλου αριθμού άδηλων κρουσμάτων, αλλά δεν βλέπω πώς θα είναι πολύ λιγότερο από το 1%, παρά, επαναλαμβάνω, τη λήψη αυστηρότατων μέτρων.
  – Για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο, με προστασία της τάξης του 50%. Για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει καν βέβαιο φάρμακο.
  – Είναι λάθος ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τη γρίπη. Σε κάθε σημαντική έξαρση της γρίπης στις ΗΠΑ για παράδειγμα, κλείνουν σχολεία κλπ. Όπως σε οποιαδήποτε επιδημία. Τα μέτρα είναι συνάρτηση της σοβαρότητας του εκτιμώμενου κινδύνου πάντοτε, σε κάθε είδους επιδημία.

  Για το επιχείρημα των άλλων θανάτων, το επιχείρημα είναι απλό: τα τροχαία δεν είναι κολλητικά. Λαμβάνονται μέτρα για τα τροχαία, όχι όσα θα έπρεπε ίσως, αλλά λαμβάνονται. Αν υπήρχε κίνδυνος να κολλήσουμε όλοι τροχαιίτιδα, ναι, θα απαγορευόταν η κυκλοφορία τροχοφόρων.

  Όσο για το επιχείρημα της ποιότητας ζωής των γερόντων το καταλαβαίνω, αλλά και πάλι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μεταδοτικότητα. Δεν μιλάμε για έναν μεμονωμένο γέροντα που λέει ας πάει και το παλιάμπελο, δεν με νοιάζει τι μου λένε οι γιατροί, εγώ θα το κάνω το τσιγαράκι μου και θα τρώω ό,τι μου καπνίσει. Μιλάμε για έναν γέροντα που αν κολλήσει είναι εξαιρετικά πιθανό να κολλήσει και άλλους γέροντες, που μπορεί να έχουν άλλη γνώμη. Τα δημόσια υγειονομικά μέτρα λαμβάνονται για να προστατεύσουν σύνολα και όχι άτομα.

 105. Costas X said

  103.
  Έχετε δίκιο, ίσως είναι πλεονασμός, αλλά τίθεται και θέμα ευγένειας !
  Θα χρησιμοποιούσα το κορφιάτικο «Παρτσινέβελος», αλλά χαλάει το λογοπαίγνιο με το «Νίκος» ! 🙂

 106. Pedis said

  -> 99 (104) το ύψος του πικ του Μαρτίου 2020 να θεωρηθεί σε σχέση με τα κακο/καλο-εφαρμοσμένα μέτρα αποστασιοποίησης ανά χώρα.

 107. Νέο Kid said

  88. Παναγία και Χριστέ! Μωρε πια δυστοπία μου θυμίζουν αυτοί οι «Μυκονιάτες»…(;) το νησί του δόκτορα Μωρού …
  Μήπως είναι καμία τρολιά ρε Μαρία;

 108. Νέο Kid said

  107. ..ποια δυστοπία … γκατ ντάμιτ!

 109. Λάζαρος Μ. said

  97 Πράγματι, αυτό είναι γεγονός. Μήπως όμως θα έπρεπε να έχουν σχεδιαστεί πιο προσεκτικά τα μέτρα και να είναι πιο στοχευμένα; Γιατί αν το δούμε διαφορετικά, στην περίπτωση π.χ. της γρίπης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν φάρμακα και εμβόλιο, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι πάρα πολλοί: 290.000-650.000 ετησίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (https://www.who.int/influenza/Global_Influenza_Strategy_2019_2030_Summary_English.pdf?ua=1). Επιπλέον, το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προστασία 60% στην καλύτερη περίπτωση (https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/vaccine-effectiveness). Πόσο καλά προστατευμένοι λοιπόν μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε; Δεν είναι κάπως αντιφατικός ο γενικός εφησυχασμός για τη γρίπη, αν τον αντιπαραβάλουμε με την τρέχουσα παράκρουση για τον Covid-19; Δεν θα αποτρέπονταν πολλές χιλιάδες θάνατοι ετησίως αν εφαρμοζόταν αντιγριπική καραντίνα ή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για μερικές εβδομάδες, την περίοδο κορύφωσης του κύματος της γρίπης; Κανείς όμως δεν διανοήθηκε ποτέ να εισηγηθεί κάτι τέτοιο.

 110. Γιάννης Ιατρού said

  89: Τον είδα, αμε!
  104: 👍👍

 111. Μαρία said

  107
  Όχι. https://www.naxostimes.gr/kyklades/58548/to-peirama-tis-mykonoy-ton-koronoio/

 112. Νίκος Κ. said

  Από την πολλή κυβερνητική «προστασία» και την πολλή «αριστεία», στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πρόκειται να ψηφισθεί έχουμε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από τους 22 στους 24, με δυνατότητα ακόμη και για 27.

 113. ΣΠ said

  Μη ψάχνετε. Βρέθηκε ποιοι ευθύνονται για τον κορονοϊό:
  https://www.dw.com/el/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C/a-53277530

 114. Γιάννης Ιατρού said

  80: Μαρία, οίκος ιδρυθείς το 2015… 🙂

 115. Μαρία said

  Πώς η Ελλάδα θέλει να σώσει τον τουρισμό με εξωραϊσμένες στατιστικές.
  https://www.nwzonline.de/meinung/athen-ein-coronawunder-das-keins-ist-wie-griechenland-mit-frisierten-statistiken-den-tourismus-retten-will_a_50,8,222313808.html
  Ο αριθμός λέει των έτσι κι αλλιώς λίγων τεστ δεν σημαίνει οτι αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό διαφορετικών προσώπων, γιατί κάποιος μπορεί να έχει κάνει το τεστ και δυο φορές.

 116. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @101. Κώστα, μᾶλλον πρέπει νὰ προσθέσουν ἕνα πα στὴν παρετυμολογία. 🙂

 117. … κλείνει ξανά το λύκειο στο Dormagen επειδή βρέθηκε
  θετική η μητέρα ενός μαθητή. …

  Αρνητικός και στο άνοιγμα σχολών
  θετικών επιστημών, λόγω ρίσκου
  εκθετικής αναζωπύρωσης.

 118. sarant said

  101 Εμ, έτσι είναι.
  116 🙂

  115 Το αναδημοσίευσε και η dw σε περίληψη

 119. Μαρία said

  114
  Το 2014. Προπονημένος είναι. Άξιος.

  118
  Τον άκουσα προ ολίγου στο ράδιο κι έτσι αναζήτησα το άρθρο.

 120. Costas X said

  116. Σωστός ! 🙂

  118. > 101. Κάτι ξέρατε εσείς κ. Παρτσινέβελε^, για να ικανοποιήσω και τον κ. Dryhammer ! 🙂

  ^ κορφιάτικο από τα βενετσιάνικα, ο συνιδιοκτήτης πλοίου, και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης κτιρίου ή επιχείρησης, το αφεντικό, ο νοικοκύρης.

 121. Λάζαρος Μ. said

  104 Μα δεν επικρίνουμε τη λήψη μέτρων αλλά την υπερβολική αντίδραση υπό το κράτος του πανικού, χωρίς να σταθμίζονται επαρκώς το κόστος και οι συνέπειες. Τι θα συμβεί στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία αν αυτά τα μέτρα επαναληφθούν το φθινόπωρο; Θα επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα; Γιατί να τίθεται σε αποκλεισμό το σύνολο του πληθυσμού και όχι απλώς όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες; Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυστηροί περιορισμοί και να ληφθούν ενισχυμένα προστατευτικά μέτρα για τις ομάδες αυτές και οι υπόλοιποι να αφεθούν να αναπτύξουν ένα συλλογικό τείχος ανοσίας, που μάλλον αποτελεί προς το παρόν τη μοναδική αμυντική δυνατότητα, ελλείψει θεραπείας, όπως λένε ορισμένοι επιστήμονες (και ούτως ή άλλως αυτό θα γίνει τώρα με την άρση των μέτρων).

  Ούτε ισχυρίζεται κανείς ότι τα θύματα του Covid-19 δεν θα ήταν περισσότερα από αυτά της γρίπης σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα. Η γρίπη αναφέρεται ως παράδειγμα θανατηφόρας νόσου που προκαλεί μεγάλες απώλειες, για να καταδειχθεί η έλλειψη αναλογικότητας των αντιδράσεων στις δύο περιπτώσεις. Γιατί μην μου πείτε ότι θεωρείτε πως καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες για την πάση θυσία, δραστική μείωση των θυμάτων της γρίπης. Στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν έχω δει κάτι περισσότερο από απλές, τυπικές υγιειονομικές συστάσεις, και σίγουρα όχι κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων. Διεθνώς, δε, οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους και η γρίπη το δικό της. Και δεν είναι επαρκής εξήγηση το γεγονός ότι υπάρχει ένα μερικώς αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο παρέχει κάποια προστασία (και είναι σημαντικό αυτό) αλλά πάντως σε ποσοστό αντίστοιχο με τη ρουλέτα στο καζίνο.

 122. Νίκος Καβουρίνος said

  @104 Π2

  περί ποιότητας ζωής:
  ποιό σκεπτικό μας επιτρέπει να φυλακίζουμε εκείνον που έχει την γνώμη οτι αναλαμβάνει το ρίσκο να προτάξει την ποιότητα της ζωής του έναντι των όποιων απειλών γιά την επιβίωσή του, αντί να επιτρέψουμε να απομονωθεί σε εκείνον που έχει την αντίθετη γνώμη;

  περί μέτρων:
  η απόσταση από τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων, ως την παύση κάθε κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και τον αστυνομικό περιορισμό οποιασδήποτε μετακίνησης, είναι χαώδης. Τα ίδια αυτά άσκοπα περιοριστικά μέτρα, δεν έδειξαν να επιδρούν άμεσα ή δραστικά στην διασπορά της ίωσης. Δεν τεκμηριώθηκε αποτέλεσμα στις χώρες ή περιοχές που εκδηλώθηκε επιδημία και πάρθηκαν αστυνομικά μέτρα. Υποθέτω γιατί η απομόνωση είναι ανεφάρμοστη σε αστικό περιβάλλον, και άρα η μέθοδος αδιέξοδη.

  Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους τα μέτρα, μοιάζουν αποτέλεσμα φοβικότητας (και κολακείας της) και αμηχανίας, πλήττουν κυρίως την ψυχραιμία και την αυτοδιάθεση.

 123. nwjsj said

  Καλώς αίρεται σταδιακά ο περιορισμός της κυκλοφορίας, διότι αυτή η φάση με τα χαρτιά σβήσε-γράψε με έχει κουράσει πολύ. Επίσης, τα περιοριστικά μέτρα κανένα νόημα δεν έχουν πλέον, αφού ο κόσμος ήδη βολτάρει ασύστολα και αγεληδόν εδώ και 2-3 εβδομάδες χωρίς προστασία των αναπνευστικών οδών ακόμα και σε κλειστούς χώρους και χωρίς διόλου να τηρούνται οι αποστάσεις ή ο μη συνωστισμός. Επίσης, αφού η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να ενδυναμώσει το Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και με εξοπλισμό κλινών ΜΕΘ, κάθε ώρα που υποτίθεται ότι συνεχίζεται ο περιορισμός κυκλοφορίας είναι μια σκέτη κοροϊδία και τίποτα παραπάνω.

  Το θέμα είναι ότι δεν είναι βέβαιο ούτε το ότι θ’ αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, αφού αν αρρωστήσουμε και τη βγάλουμε καθαρή, δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρούμε την ανοσία ή τι κουσούρια θα μας αφήσει αυτός ο ιός. Οπότε τι νόημα έχει να κυνηγήσεις την ανοσία αγέλης και να στοχεύεις στο να νοσήσει το 50-75% του πληθυσμού σε βάθος χρόνου, όταν δεν γνωρίζεις για πόσο θα κρατήσει αυτή η πολυπόθητη ανοσία;

  Ιατρικές γνώσεις δεν έχω βέβαια, αλλά όλο αυτό με την ανοσία, μου φαίνεται ανοησία. Ανοησία εις το τετράγωνο, ειδικά τώρα που έχουμε αυτή την κυβέρνηση που πιο πολύ προσπαθεί να μας κοροϊδέψει, παρά να μας προστατεύσει.

 124. Pedis said

  # 119 – Δεν κάνει και τόση διαφορά. Έχουν γίνει 69833 τεστ με 2566 κρούσματα συνολικα. Αν μέχρι τώρα έχουν θεραπευτεί οι μισοί το οποίο, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται με διπλό τεστ (δύο στο καπάκι) τούτο σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί πει τα 67260 άτομα αντί για 69833. Ράιτ;

  (ή πρόκειται για κάτι άλλο που δεν έχω πιάσει;)

 125. Γιάννης Ιατρού said

  115: Προφανώς ενορχηστρωμένη περίπτωση, αλλά το ΥΠΕΞ κοιμάται!
  Τέλος πάντων, τον έχουν σχολιάσει από κάτω κατάλληλα, και Γερμανοί.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ε, κι αν δεν ανοίξουν τα δημοτικά, δεν θα χάσουν τα παιδιά τα πτυχία» μας λέει η κυρία Κοτανίδου η πνευμονολόγος. Σωστά. Η μόνη χρησιμότητα των σχολείων είναι να μοιράζουν πτυχία. Ωραία αντίληψη.

 127. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει και τα καλά του η απομόνωση πάντως 🙂 🙂 🙂

 128. Παναγιώτης Κ. said

  0@.
  «Επιπέδωση της καμπύλης». Οι μεταφραστές καθιέρωσαν αυτή την έκφραση για τμήμα καμπύλης με μηδενική κλίση;
  Και γιατί δεν λέμε «οριζοντίωση της καμπύλης» που είναι και το σωστό;
  Θυμίζω ότι χρησιμοποιούμε τους όρους «οριζόντιος άξονας» για τον χ΄χ και «κατακόρυφος άξονας» για τον ψ΄ψ.

  «τουλάχιστον σε αυτό το κοινωνικό-οικονομικό καθεστώς».
  Υπάρχει κάποιο άλλο καθεστώς ή μπορεί να υπάρξει κάποιο άλλο καθεστώς το οποίο να αντέχει με την οικονομία-παραγωγή σε φρένο;
  Ας μη ξεχνάμε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι κοινωνίες καταμερισμού έργου και η αλληλεξάρτηση των ανθρώπων στην εποχή μας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη ιστορική περίοδο.

  «εξαιτίας της χρόνιας αδιοριστίας δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
  Τι θέλεις να πεις με αυτό;

 129. Μαρία said

  124
  Με εξαίρεση περιπτώσεων σαν αυτή https://www.documentonews.gr/article/axepa-problhmatismos-gia-treis-astheneis-poy-einai-thetikoi-ston-koronoio-epi-55-hmeres που συνεχίζουν να ελέγχονται η διαφορά είναι ακόμα μικρότερη. 577 έγιναν καλά.

 130. Παναγιώτης Κ. said

  @126. Άσε Γιάννη! Η χρησιμοθηρία διατρέχει ολόκληρη σχεδόν την κοινωνία.
  Πίκρα! μεγάλη πίκρα! και δεν δραματοποιώ.Το λέω από καρδιάς.
  Και την κουβέντα αυτή την είπε κοτζάμ επιστήμων. 😦

 131. Παναγιώτης Κ. said

  Και επειδή εμείς εδώ …φρασεολογούμε υπάρχει και η εξής φράση για τον ανάλγητο, τον αδιάφορο, τον ασυναίσθητο, τον «πέρα βρέχει» : «Άφησέ τον αυτόν. Έχει πάθει ανοσία. Τίποτα δεν τον πιάνει».

 132. Νέο Kid said

  Συγνώμη αγαπητοί δασκάλοι, αλλά ,αναγνωρίζοντας μεν το κάπως άκομψο της διατύπωσης τής επιστήμονος, έχει απόλυτο δίκιο για τα δημοτικά!
  Σιγά την σπουδαία παιδεία που θα χάσουν! Κι αυτό, παρακαλώ μην το πάρετε σαν ad hominem για τους δασκάλους.
  Και επιπλέον τα παιδάκια τα ρωτήσαμε;; Εμένα η κόρη μου ας πούμε, τελειόφοιτη εκταία , δεν το ομολογεί γιατί είναι περήφανη και ψιλότρελη (δυστυχώς πήρε κακά γονίδια πατρόθεν…) αλλά έχει τρομοκρατηθεί από την αρρώστια και ο πολυήμερος εγκλεισμός δεν έχει βοηθήσει στη διατήρηση καλής ψυχικής ισορροπίας. Βομβαρδισαμε τα χαϊβάνια με τρομονέα σε τηλεοράσεις και Ίντερνετ επί δίμηνο ,και τώρα θα τους πούμε «πηγαίνετε σχολείο ενα μήνα! δεν κινδυνεύετε!» Πλάκα κάνουμε;

 133. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  Εφόσον η μάσκα μπορεί να είναι πάνινη, επαναχρησιμοποιούμενη, κι όχι χειρουργική μιας χρήσης, νομίζω δεν τίθεται θέμα ταξικότητας με το πρόστιμο, ο καθένας μπορεί να την ράψη στο σπίτι του ή να αγοράση μια-δυο ή και τρεις (εκτός, ίσως, από αστέγους κι άλλες ευάλωτες ομάδες, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τα μέσα και θα πρέπη να φροντίσουν οι υπηρεσίες της πολιτείας ή των Μ.Κ.Ο.). Βέβαια, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν είναι το ίδιο ασφαλείς, αλλά, έτσι κι αλλιώς, το μέτρο είναι κυρίως για να αποφευχθή η διασπορά σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς ασθενείς/ φορείς κι όχι τόσο επειδή προσφέρουν προστασία σε όποιον την φορά.

 134. ΣΠ said

  128α
  Το «επιπέδωση» δεν μου αρέσει, αλλά το «οριζοντίωση» δεν είναι σωστό. Κάθε καμπύλη που έχει μέγιστο οριζοντιώνεται. Νομίζω ο καλύτερος όρος είναι «πλάτυνση«, όπως λέμε ότι συμβαίνει στο σχήμα των πλανητών.

  128γ
  Εννοεί ότι υπάρχουν πολλοί μεγάλης ηλικίας.

 135. π2 said

  122α: Δεν καταλαβαίνω τη διατύπωση, αλλά το θέμα, επαναλαμβάνω, δεν είναι τι αποφασίζει κανείς για τον εαυτό του, αλλά τι (νομίζει ότι έχει δικαίωμα να) αποφασίζει για τους άλλους. Αν αποφασίσετε να αυτοκτονήσετε πηδώντας από μια γέφυρα, λίγα πράγματα μπορώ να κάνω για να σας εμποδίσω (προσωπικά θα το προσπαθούσα, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Αν αποφασίσετε να αυτοκτονήσετε βάζοντας μια βόμβα στο αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνετε, θα σας σταματήσω ό,τι και να μου λέτε για δικαιώματα. Τόσο απλά.

  122β: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος επί τη βάσει του «έτσι είναι επειδή έτσι νομίζω» ούτε ιδεολογική ερμηνεία και δίκη προθέσεων όταν κάνουμε το μαύρο άσπρο. Υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες για λογιών λογιών επιδημίες, από τη γρίπη του 1918 έως την παρούσα, που αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν είναι άσκοπα και έχουν σαφέστατη, μετρήσιμη επίδραση στην επιπέδωση της καμπύλης, όταν λαμβάνονται εγκαίρως. Στην παρούσα επιδημία, επαναλαμβάνω, ελλείψει αντιμετώπισης με εμβόλιο ή φάρμακα, δεν υπήρχε άλλη λύση.

 136. sarant said

  132 Kιντ, έχετε δικά σας μηνύματα εκεί στη Μεγαλόνησο ή πλένετε τα χέρια σας πολύ σχολαστικά με τον Σπύρο;

 137. Georgios Bartzoudis said

  # Πολύ κακό για το τίποτα: Η δημόσια Μέση παιδεία έχει αυτοκαταργηθεί, με υπαιτιότητα των «Λειτουργών». Είτε ανοίξουν τα σχολεία είτε όχι το ίδιο είναι. Την κατάσταση θα σώσουν τα «ιδιωτικά» Φροντιστήρια (συν τα …υποδημόσια «ιδιαίτερα»), όπως γίνεται εδώ και δεκάδες χρόνια.
  # Σε ότι αφορά τα Δημοτικά: Τα παιδιά πρέπει να βγουν έξω. Οι δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.
  # Νομίζω ότι αρκετοί κυβερνώντες ζουν …στο υπερπέραν: Υποχρεωτική μάσκα με επικρεμάμενη τιμωρία 150 ευρώ είναι κάτι παραπάνω από αναλγησία. Ακόμα και αν οι μάσκες χορηγούνται δωρεάν, μια «ισχυρή σύσταση» είναι υπεραρκετή [εντάξει. Αν χορηγούνται μάσκες τζαμπέ, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα κάνουν αποθήκες μασκών. Και αυτό θέλει προσοχή].
  # Τέλος, απορώ γιατί ασχολούνται τόσο πολύ με τη Θεία Κοινωνία οι …ακοινώνητοι. Μπας και τους βάζουν οι παπάδες για να …σπάνε πλάκα;;;

 138. π2 said

  121. Η στάθμιση του κόστους και των συνεπειών δεν μπορεί να ζυγίζει μήλα με πορτοκάλια. Στο ένα ζύγι είναι ανθρώπινες ζωές και στο άλλο είναι ένα ανθρώπινο οικοδόμημα -η παρούσα φάση της παγκοσμιοποιημένης χρηματοπιστωτικής οικονομίας- που φτάσαμε να το θεωρούμε απαραβίαστη ιερή αγελάδα. Μπλέξαμε το μέσον (το χρήμα) με τον σκοπό (την οικονομία με την κυριολεκτική έννοια του όρου). Είναι σα να μη μάθαμε τίποτε από αλλεπάλληλες οικονομικές φούσκες. Γιατί να γυρίσουμε στον Μεσαίωνα; Να κόψουμε μερικά τρις ακομη, τζάμπα είναι, για να το θέσω με προσποιητή αφέλεια.

  Όσο για το επί μέρους ερώτημα γιατί δεν τέθηκαν σε αποκλεισμό μόνο οι ευάλωτες ομάδες, αυτό θα ήταν α) παντελώς άχρηστο, αφού η απομόνωση απλώς μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος, πιθανότητες που θα αυξάνονταν λόγω του πολύ μεγαλύτερου αριθμού των ατόμων από τα οποία θα μπορούσαν να κολλήσουν, και β) τραγικά ανεύθυνο στην αρχή της επιδημίας, όταν ξέραμε ελάχιστα πράγματα γι’ αυτήν. Η δε ανοσία αργεί και θα αργήσει πολύ ακόμη.

  Για τη γρίπη τέλος, επαναλαμβάνω ότι μέτρα λαμβάνονται όποτε χτυπήσει καμπανάκι του κινδύνου. Στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ σημαντική έξαρση. Οι νεκροί, αν θυμάμαι καλά, κυμαίνονται τις τελευταίες χρονιά από 45 έως 130 (γράφω από μνήμης). Παρά ταύτα, παρακολουθείται από τον ΕΟΔΥ, όπως παρακολουθείται και σε άλλες χώρες, όπου λαμβάνονται μέτρα, αυτομάτως μόλις η εξάπλωση περάσει συγκεκριμένο όριο.

 139. Νέο Kid said

  136. Έχουμε και δικά μας , αλλά ο Σπύρος Σπύρος! Μη χάσουμε τον κρατικοδίαιτο κολόγαυρο!…

  Εν αναμονή σε κανα μισάωρο του Νίκαρου, σήμερα στην Κύπρο ο Κύπριος Τσιόδρας , ο Λεόντιος Κωστρίκης δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα από αντιεμβολιαστές ! …λεει
  Έκανε επίσημη καταγγελία στην αστυνομία! Πρώτη είδηση στα κανάλια. Πολύ γέλιο…

 140. Μαρία said

  134
  Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τη λέξη plateau.

 141. ΣΠ said

  140
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Aplatissement

 142. Γιάννης Ιατρού said

  Τό ‘χω ξαναρωτήσει, αλλά δεν είδα απάντηση, οπότε το επαναλαμβάνω:

  Η Jane η Βολιώτισσα, που είχε κάνει και μια επέμβαση στο πόδι, τι γίνεται; Καιρό έχει να σχολιάσει🤔😎΄Μπάς και Μπας και μού ‘χει ξεφύγει κάτι;

 143. Πέπε said

  @132:
  Κιντ, αν το δούμε από την οπτική που προτείνεις τότε …διαφωνώ κάθετα μαζί σου:

  Φυσικά το παιδί έχει σαλτάρει. Ζει αφύσικες συνθήκες. Το φυσιολογικό για ένα παιδί σχολικής ηλικίας είναι να πηγαίνει σχολείο.

  Οπότε, με την επιστροφή στα σχολεία μπορεί να μην κερδίσουν ούτε πτυχία ούτε τη σοφία του κόσμου, αλλά θα ξαναζήσουν φυσιολογικά. Αν υποθέσουμε ότι είναι κορονοϊκώς ασφαλές το σχολείο, και παρά ταύτα πάνε εκεί με τον τρόμο της νόσου, ε, τι να κάνεις, περίοδος προσαρμογής. Μετά από τόσους μήνες εγκλεισμό και παράνοια, δεν επανέρχεσαι αυτοστιγμεί.

  Φυσικά αυτά δεν ισχύουν μόνο για μαθητές, ούτε μόνο για το σχολείο. Οι μόνοι που περνάνε καλά αυτό τον καιρό είναι οι μικροβιοφοβικοί, όπως μια φίλη μου: κάνουν το ίδιο που έκαναν πάντα (π.χ. απελπιστικά σχολαστικές διαδικασίες απολύμανσης μετά την επιστροφή από τα ψώνια), προσαρμογή δε χρειάστηκαν γιατί ήταν έτοιμοι, και επιπλέον δεν είναι πλέον οι παράξενοι αλλά σαν όλους! 🙂

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κιντ, δεν μιλάμε για παροχή γνώσεων. Τα παιδιά έχουν χάσει τον μπούσουλα μ’ αυτήν την καραντίνα. Έχουν χάσει τους φίλους τους, την ευεργετική ρουτίνα τους, την εντελώς απαραίτητη για την ψυχική τους ισορροπία, την επαφή με τους δασκάλους τους και το οικείο περιβάλλον του σχολείου τους. Τα θεωρείς ασήμαντα όλα αυτά;

 145. Μαρία said

  141
  Αναφέρθηκα στις ανακοινώσεις του υπουργού υγείας και του γενικού διευθυντή υγείας.

 146. Παναγιώτης Κ. said

  @132. «αναγνωρίζοντας μεν το κάπως άκομψο της διατύπωσης τής επιστήμονος» .
  Ακριβώς αυτό με ενόχλησε σε συνδυασμό βεβαίως με τις αντιλήψεις που ξέρω ότι κουβαλάνε πολλοί από αυτούς τους…φτασμένους.

  @134α. «για τμήμα καμπύλης με μηδενική κλίση» έγραψα, έχοντας κατά νου την ύπαρξη δ ι α σ τ ή μ α τ ο ς τιμών όπου η κλίση είναι μηδενική. Επιμένω λοιπόν στην…οριζοντίωση.

  @134β. Αυτή την εξήγηση την σκέφτηκα και εγώ. Έχοντας όμως ένα αρκετά ικανοποιητικό δείγμα από σχολεία της Ανατ. Θεσσαλονίκης (υπηρέτησα συνολικά σε 9 σχολεία-κάθε χρονιά και σε άλλο και κάποιες χρονιές και σε δύο ) δεν διαπίστωσα να πλειοψηφούν…οι ευπαθείς ομάδες! Αντιθέτως,
  οι ευπαθείς είναι… λίαν ευάριθμοι. 🙂

 147. Μαρία said

  Σε ρόλο υπουργού Υγείας, με άρθρο της ΠΝΠ που έφερε και ψήφισε στη Βουλή -παρά την έντονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντίθεση του συνόλου σχεδόν των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απένειμε τον τίτλο μιας ιατρικής ειδικότητας σε κάθε γιατρό, οποιασδήποτε ειδικότητας ή και ανειδίκευτο http://www.avgi.gr/article/10811/11009814/broutses-pantou-

  142
  Η Τζέην έτσι κι αλλιώς σχολιάζει αραιά και πού, γι’ αυτό και δεν ανησυχώ.

 148. Μαρία said

  135
  Δεν είναι λίγοι αυτοί που έμπλεξαν τα μέτρα με το κράνος. Θυμάμαι αρθρογραφία στα Νέα περι αυτοδιάθεσης, όταν έγιναν υποχρεωτικές οι ζώνες ασφαλείας.

 149. spiridione said

  115
  No one can say when and how the borders will reopen for travel, said Germany’s Government Commissioner for Tourism Thomas Bareiss. «It is rather unlikely that German tourists will travel to Spain or Greece in summer,» he added. It is more likely that Germans will stay in their own country or region this year, according to Bareiss, who pointed out that Germany has «beautiful destinations.»
  Δεν θα μας αφήσουν τίποτα, θα μας πάρουν και τον τουρισμό.
  https://www.dw.com/el/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C/a-53280128

 150. Γς said

  Ανοσία ξε-ανοσία, ο κόσμος να χαλάσει, αυτός ο πιστός τουρίστας μας θα βρει το δρόμο του να έρθει στο νησάκι του.

  https://www.lifo.gr/now/perivallon/280026/ayto-to-poyli-petakse-epi-8-000-xiliometra-apo-tin-madagaskari-gia-na-fthasei-sta-antikythira?fbclid=IwAR3VYy9UWReursy2qY5vCFjEK1GLVx01x3jmuzJfcMpxO8Ss-W6BDuOiGmg

  Κι ας λέει ο Γιώργος Κατσαρός ότι θέλει με το σαξόφωνο του

 151. Νέο Kid said

  153. Ναι. Πολύ «φυσιολογικά» θα ζήσουν…
  Με μασκούλα, όχι πιο κοντά από 2 μέτρα παιδάκια!, μη με κρούτε! μη μ’ αγγιάτε!
  Αν δε βηξει ή φταρνιστεί κανα παιδάκι! Ιιιι! Μπουλινγκ κι αποβολή και δακτυλοδείξιμο!

  Καλύτερα λοιπόν να πάνε από Σεπτέμβρη σε ανθρωπινά ξανά σχολεία . Δεν τρέχει τίποτα να χάσουν ένα μήνα δημοτικής εκπαίδευσης.

 152. Νίκος Καβουρίνος said

  @135 Π2

  – Κατανοώ γιατί χρειάζεται δραματοποίηση με αυτοκτονίες και βομβιστικές ενέργειες η διατύπωσή σας. Παραμένει το ερώτημα γιατί οι φοβούμενοι γιά τη επιβίωση τους δεν προτιμούν να προστατεύσουν, με τον τρόπο που νομίζουν, τον εαυτόν τους, αλλ’ αντ’ αυτού προτιμούν να επιβάλλουν εγκλεισμό στους έχοντες άλλη γνώμη. Πληροφοριακά μια ολόσωμη φόρμα προστασίας ξεκινά από κόστος 20€. οι σινιε από 40€

  – Οι προθέσεις και οι ερμηνείες διασαφηνιζονται από την σκόπιμη σύγχυση ανάμεσα σε «κοινωνική αποστασιοποίηση» και στα μέτρα αστυνομικού ελέγχου συμπεριφοράς. Παρεκβατικά μόνον, η πρόσφατη εμπειρία δεν επιβεβαιώνει διαφοροποίηση στην καμπύλη σε σύνδεση με την αστυνόμευση, παρά τις επίμονες προσδοκίες και την ακριβή προπαγάνδα. Η παρορμητική, αμήχανη και καθησυχαστική προσφυγή στην άσκοπη αστυνόμευση επιβεβαιώνεται κι από τις διαρκείς παλινωδίες των υποστηρικτών της.

 153. ΣΠ said

  146β
  Όμως επιπέδωση της καμπύλης είναι άλλο πράγμα: https://www.livescience.com/coronavirus-flatten-the-curve.html

 154. Παναγιώτης Κ. said

  @137α. Το φροντιστήριο είναι μέρος της Εκπαίδευσης στη χώρα μας και δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο.
  Μου ήρθε στη μνήμη ένα κείμενο με ομιλία του μαθηματικού Χατζηδάκι (;) στη δεκαετία του 1910 που λέει στους ακροατές του κάτι σαν…να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο. Όσοι θέλουν να περάσουν «εις τας στρατιωτικάς σχολάς και εις τας σχολάς του Πολυτεχνείου» (θυμάμαι καλά αυτή τη διατύπωση) πρέπει να κάνουν φροντιστήριο.
  Πιστεύω λοιπόν ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες, σχολείο και φροντιστήριο, λειτουργούν συνδυαστικά και συμπληρωματικά και έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα.
  Ούτε τα φροντιστήρια, ούτε τα σχολεία είναι το πρόβλημα στη χώρα μας. Πρόβλημα είναι το εξεταστικό (η εισαγωγή στα ΑΕΙ). Αυτό διαμορφώνει τις καταστάσεις στην λυκειακή εκπαίδευση.

 155. mitsos said

  Καλησπέρα
  Κατά την γνώμη μου η επαναλειτουργία σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο.
  Μάλλον θα ήταν σκόπιμο να λειτουργήσει μόνο η Γ Λυκείου με πολλές προφυμάξεις.
  Οι κυβερνώντες όμως έχουν στο νου τους και άλλες απαιτήσεις και δεν εννοώ την ανάγκη των παιδιών να βγούν έξω. Εννοώ τα αιτήματα των ανθρώπων που ζουν από την Ιδιωτική εκπαίδευση και την φροντηστηριακή και την μεταλυκειακή και την ξενόγλωσση …
  Τα αιτήματα δεν είναι παράλογα γιατί υγεία και οικονομία πρέπει να προφυλλαχτούν όχι η μια σε βάρος της άλλης. Οπότε ας μην φανατιζόμαστε είναι μια συζήτηση για το που βρίσκεται η μεσότητα . Για μας είναι διαφορά απλά εκτιμήσεων . Για τα κόμματα και τους πολιτικούς και διαφορά προτεραιοτήτων.

  Εμείς στην οικογένεια αποφασίσαμε να μην στείλουμε την κόρη μας . Θα εκμεταλλευτούμε το δικαίωμα που μας δίνει η νέα ανακοίνωση να ζητήσουμε εξαίρεση για λόγους υγείας.

  Υπάρχουν ασφαλώς και παράλογα πράγματα .
  Και δεν μιλώ για την προαιρετικότητα μάσκας των μαθητών στην αιθουσα την στιγμή που οι υπόλοιποι θα πληρώνουν πρόστιμο 150 Ευρώ !!

  Ανοσία αγέλης για ιούς αυτού του τύπου όπου τα αντισώματα μπορεί να προστατέψουν από 3 ως 24 μήνες σημαίνει οπωσδήποτε να νοσήσει το 50% και με θανάτους γύρω στο 1% αυτών θα σήμαινε ότι αποδεχόμαστε ως αναγκαία την θυσία 50000 κατοίκων Ελλάδας σε κάθε έξαρση της ίωσης αυτής για χάρη της οικονομίας. Νομίζω ακόμα και για την Κυβέρνηση μας αυτό δεν είναι αποδεκτό. Ελπιζω να μην χρειαστεί να το αποδείξουν με άρση των μέτρων χαλάρωσης της καραντίνας.
  Επίσης τα σχετικά περί ανοσία αγέλης είναι ανοησία τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Όσοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει την διαφορά με την γρίπη … απλά δεν θέλουν να καταλάβουν.

 156. Παναγιώτης Κ. said

  @153. Το σχήμα που δίνεις, πράγματι δικαιολογεί τον όρο «πλάτυνση».
  Ακούγοντας ή διαβάζοντας επιπέδωση, φαντάστηκα καμπύλη με τμήμα πρακτικά οριζόντιο και όχι απλώς πεπλατυσμένη.
  Η επιθυμία μας πάντως είναι η…ισοπέδωση της καμπύλης. 🙂

 157. π2 said

  152α: Καταλαβαίνουμε τελείως διαφορετικά την έννοια και τα όρια του ατομικού δικαιώματος. Στο δικό μου μυαλό, η λογική «πάρε μια στολή ρε φίλε αν θες σώνει και καλά να ζήσεις» είναι τραγικά αντικοινωνική.

  152β: «Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει» είναι επιχείρημα ισοδύναμο με το «όλοι ξέρουμε ότι».

  Κατά τα άλλα, εγώ αναγνωρίζω μόνο διάκριση μέτρων με και χωρίς υγειονομικό αντίκρισμα. Όταν βλέπω κάτι που θεωρώ ότι ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, όπως π.χ. η ισχυρή σύσταση για αποφυγή της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, μέτρο που θεωρώ απαράδεκτο και κατασταλτικού χαρακτήρα, όπως ήδη τόνισα, το λέω.

 158. Μαρία said

 159. nikiplos said

  24@ και 20@.2

  Τα πιο ενθαρρυντικά νέα, ώς προς ένα κοκτέηλ που μάλλον κάνει δουλειά:
  https://edition.cnn.com/2020/04/29/health/gilead-sciences-remdesivir-covid-19-treatment/index.html?fbclid=IwAR1hIpzmAvK0vfMiIckFZHRpY4qrfOLnkNA0DplIT_OGSyFhqkaBUOAfVlk

 160. Μπαίνω τώρα να δω τι λέει το άρθρο και τι λέτε και εσείς. Είμαι άπειρες ώρες στον υπολογιστή (πάντα έτρωγα ώρα για το σχολείο, αλλά έχω ξεπεράσει κάθε λογική…) μια και βρήκα έναν τρόπο να γυρίζω βιντεάκια με τα παρακάτω μαθήματα (καταγράφω την οθόνη με μένα σε μια άκρη και μπορώ να δείχνω τα βιβλία, να συμπληρώνω, ρωτάω σαν να είμαι στην τάξη, να βάζω υπερσυνδέσμους κ.λ.π.) και σήμερα το πρωί πήγα στο σχολείο και στην αυλή με ραντεβού (για να μην πέσουν πολλοί) μοίρασα τα επόμενα τεύχη των βιβλίων (τα κρατάμε στο σχολείο, εμείς έτσι το συνηθίζουμε). Οι γονείς ήταν με ανάμεικτα συναισθήματα: άλλοι δεν θέλουν να ανοίξουν και λένε ότι δεν θα τα στείλουν (4 στους 25 γονείς μαθητών της τάξης μου), άλλοι αμάν πότε να ανοίξουν (3 στους 25) αρκετοί πώς θα γίνει με το μοίρασμα (έχουν σε άλλες τάξεις παιδιά) μπέρδεμα. Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί υπάρχει απόλυτη ανταπόκριση στην η-τάξη και κυρίως στα βιντεάκια. Από τις κουβέντες και με τους γονείς και με τα πιτσιρίκια μου που πολλοί τα είχαν μαζί, τους είναι πολύ βολικός τρόπος. Σταματάνε όπου θέλουν, το σκέφτονται, απαντάνε, γράφουν στα βιβλία τους… φαίνεται να πετυχαίνει. Βέβαια για να βεβαιωθώ χρειάζεται να δίνω και φυλλάδια με ό, τι νέο έκανα για να βλέπω πώς πάει.
  Να πω και τη γνώμη μου, θά΄ θελα έστω και με μισά μισά παιδιά, να ανοίξουμε έστω και για 2-3 βδομάδες. Εγώ και το έχω ανάγκη, είμαι βέβαιη ότι το έχουν ανάγκη και τα παιδιά!

 161. Triant said

  Κιντ, κι εμένα τελειόφοιτος του Δημοτικού είναι. Έχει λιώσει τα διαδικτυακά παιχνίδια με τους φίλους του (παρά το κυνήγι που τρώει από εμένα και την δασκάλα μάνα του), έχει αρχίσει να βγαίνει βόλτα με τους κολλητούς στον πεζόδρομο ή στα σκαλοπάτια του ενός, και με το καινούργιο του ποδήλατο κάνει και εκπαίδευση στην ποδηλασία δρόμου (με τίμημα την ψυχική μου υγεία).
  Δεν νομίζω να έχει καμία καΐλα να πάει σχολείο. Άλλωστε όλο και κάποιο μάθημα κάνουν διαδικτυακά (περισσότερο οι ιδιώτες, για να είμαστε ειλικρινείς*).
  Και η ντροπή μου είναι ότι κάνει και φροντιστήριο το οποίο είναι πραγματικά απαραίτητο αν θέλει να έχει πιθανότητες να μπει στο πρότυπο της γειτονιάς (το οποίο νομίζω πως είναι αυτό που πήγε ο Νικοκύρης). Και μου τη σπάει ιδιαίτερα αυτό γιατί και δεν θα μπει (είναι απρόσεκτος και δεν θέλει κιόλας) και θα έχει φάει στη μάπα ένα πράγμα που θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, ιδίως στο Δημοτικό.

  *Από την άλλη, η μάνα του (έχει Πρώτη σε Δημόσιο) μπορεί να δουλεύει περισσότερο τώρα.

 162. Νεφέλη said

  Η αγέλη ετυμολογείται από το αγω= οδηγώ. Το αγγλικό herd ετυμολογείται από το αρχαιοελληνικό κόθρυς που σημαίνει ανυψώνω άμμο και φτιάχνω αμμόλοφο

 163. Pedis said

  # 158 – Στο # 65 λέει «κατά πλειοψηφία» η απόφαση για τη μάσκα … στο # 68 αυτά που έλεγε ότι έλεγε ο ΠΟΥ κλπ κλπ.

  Για τα γάντια τι απόφαση πήραν;

  Xαχαχά …

  Κανονικά έναν ορισμένο αριθμό μασκών ανά μήνα θα έπρεπε να τον προμηθεύουν στους πολίτες οι υγειονομικές υπηρεσίες, όπως γίνεται εις τα Ευρώπας. Έπειτα, εις τας Ευρώπας δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη φόρμα και τουλικό, ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη κι ένα μαντήλι όταν εισέρχεται σε κλειστό χωρο.

  Άκου 150 Ε προστιμο οι αλήτες. Δηλ. το μισό του κανονικού, μισού, μισθού μετά την καραντίνα!

 164. Μπιρπανάγος said

  Είναι μεγάλο λάθος να υποστηρίζετε την ανοσία της αγέλης. Άνθρωποι είμαστε, όχι βόδια.

 165. CostasV said

  Μια ερώτηση, αν επιτρέπεται, προς την συλλογική σοφία του ιστολογίου.
  Από το τελευταίο διάγραμμα της έκθεσης του ΕΟΔΥ για την εποχιακή γρίπη, που δείχνει το πλήθος θανάτων από όλες τις αιτίες, ανά εβδομάδα, για τα τελευταία 3-4 χρόνια, φαίνεται ότι τον χειμώνα 2016-’17 παρατηρήθηκε μια έξαρση θανάτων στην Ελλάδα. Αν δεν κάνω κάποιο λάθος στους υπολογισμούς, για το κρίσιμο διάστημα των περίπου 12-14 εβδομάδων που παρατηρείται η αύξηση αυτή, οι αναμενόμενοι θάνατοι ήταν περίπου 31.000 ενώ οι μη-αναμενόμενοι θάνατοι (πάνω από 1σ) περίπου 7500. Και το σύστημα υγείας δεν κατέρρευσε.
  Αν υποθέσουμε τώρα ότι στην Ελλάδα η αναλογία θανάτων λόγω κορονοϊού ήταν ίδια με αυτήν της Ιταλίας, δηλαδή 430 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, τότε θα είχαμε 4300 θανάτους από κορονοϊό.
  Συγκρίνοντας το 7500 του Ιανουαρίου 2017 με το 4300 που υποθετικά θα είχαμε (αν γινόταν… της Ιταλίας) βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά.
  Μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι συνέβη τον Ιανουάριο του 2017 και δεν πήρε το ευρύ κοινό χαμπάρι τίποτα (οι ειδικοί υποθέτω ότι θα το παρατήρησαν έγκαιρα), ενώ τώρα με τον κορονοϊό θεωρείται ότι στο 4300 (και ίσως πολύ μικρότερο αριθμό) θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ;

 166. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα. Κάποια σχόλια κρατήθηκαν στη μαρμάγκα και τα ελευθέρωσα τώρα, συγγνώμη!

  154 Υπήρχαν εισαγωγικες εξετάσεις το 1910; Δεν είμαι βέβαιος. Ο Λαπαθιώτης το 1906 γράφτηκε στη Νομική έτσι, χωρίς εξετάσεις.

  161 Στην Ιωνίδειο πήγα εγώ, στον Πειραιά.

 167. Μαρία said

  163
  Κι εδώ περίπου.
  Πρέπει να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα. Μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί, ακόμα και στο σπίτι, από διάφορα υλικά.https://eody.gov.gr/0429_briefing_covid19/

  Ένας φίλος μετέτρεψε σε μάσκα φίλτρο του καφέ. Θα το δοκιμάσω την πατέντα απο βδομάδα.

 168. Pedis said

  Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στάθηκε στο ερώτημα: Γιατί τώρα λέμε ναι στη χρήση της μάσκας, τονίζοντας ότι: «εμείς γλιτώσαμε από το κακό όχι χωρίς τραυματισμούς και όχι χωρίς απώλειες».

  Είπε ακόμα για τα μέτρα προστασίας και την χρήση μάσκας ότι «ίσως να φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι και πριν από λίγο καιρό αλλιώς. Τότε ήμασταν σε ένα απαγορευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε:

  «Και το απαγορευτικό ήταν τότε αρκετό. Τώρα, όμως οι συνθήκες είναι άλλες. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και οι οργανισμοί στηρίζουν την στρατηγική μας. Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Τώρα», είπε «που θα υπάρχει συγχρωτισμός θα είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική».

  Ό,τι του λένε, λέει …

 169. Νίκος Καβουρίνος said

  @157 Π2

  – Απέχουν οι ιδεολογικές ερμηνείες μας. Η επιλογή θα σε κλειδώσω γιά το καλό σου, και γιά τον φόβο μου, δεν είναι απλά τραγική.
  – Υγιεινομικό αντίκρυσμα, μονοδιάστατα, έχει και η πλήρης απομόνωση σε κελιά επί μακρόν. Θα εξασφάλιζε χρονική επιμήκυνση της επιδημίας και περιορισμό των κορυφώσεων σε διαχειρίσιμες τιμές. Μονοδιάστατα. Η καταστροφικότητα παρόμοιων επιλογών είναι εμφανώς βαρύτερη της απειλής που υποτίθεται πως αποκρούει. Το αντιμετωπίζουμε ήδη.

  Στην διάθεσή σας εαν επιθυμείτε να αναζητήσουμε μελέτες που να καταδεικνύουν οτι τα αστυνομικά μέτρα ανάσχεσαν την διασπορά λοιμώξεων εντός αστικών πληθυσμών. Δεν αμφισβητείται οτι είναι δυνατόν να την επιβραδύνουν, υπό τις παραπάνω αιρέσεις.

 170. Pedis said

  # 167 –

  Πώς συμβιβάζεται το μέτρο με τον κουκουλονόμο;

 171. Nestanaios said

  162.
  Yπάρχει και άλλη μια συλλαβή. ΑΓ + ΕΛ. Ελ = περιφερόμενα έμψυχα. Αλ = περιφερόμενα άψυχα και ΟΛ = περιφερόμενα νοούμενα. (Α,Ε,Ο. Η αγία τριάς της γλώσσας)

 172. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Αγελαρχούντος Μωυσή Κθούλη, Τσιόδρας επικαλείται Μπαμπινιώτη! «Όπως μου είπε ο αγαπητός μου καθηγητής Μπαμπινιώτης μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό» (!!;;)… (Η Επιτροπή)«θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί, ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας».https://youtu.be/wYqs8MEGOPc
  Θα γλυτώσουμε ίσως (;) από τον κορονοϊό, αλλά θα τρελαθούμε!

  – Περιεκτικότατο το άρθρο και πολλά τα ενδιαφέροντα σχόλια σήμερα. Φωτίζουν διάφορες πλευρές του θέματος, στην πλειοψηφία τους με νηφαλιότητα, λογική και… ευαισθησία.

  (Αν προλάβω θα επανέλθω αύριο, γιατί μου «την έχει δώσει» πολλώ λογιώ…)

 173. Γιάννης Ιατρού said

  143: Πέπε
  …Το φυσιολογικό για ένα παιδί σχολικής ηλικίας είναι να πηγαίνει σχολείο. …

  Θα αστειεύεσαι μάλλον! Περίμενε, τώρα, θα βγει ο Λάμπρος και θα σου πω εγώ 😂😋😎

  147β: Θα το κοιτάξω, περίπου 1-2 φορές/μήνα θυμάμαι.

  151: …να πάνε από Σεπτέμβρη σε ανθρωπινά ξανά σχολεία…
  Σωστά, με τον ένα μήνα τώρα, δεν θα ωφεληθούν και πολύ, με τις γνωστές συνθήκες. Υπάρχουν όμως κι άλλες γνώμες επ΄αυτού (βλ. 160, τέλος)
  Πάντως, όσο να ΄ναι, μια δόση αισιοδοξίας περιέχει η σκέψη σου (…ανθρώπινα ξανά 🤔)

  155: Μήτσο, σωστός.
  ..Ανοσία αγέλης.. (τέλος): Δες κι ένα άρθρο του φίλου μας του Παντελή

  162: Νεφέλη, εεεπ! αγενός κορθυς, όχι κόθρυς που γράφετε. Αφ΄ετέρου όχι κι όλα δικά μας 🙂
  από την ΠΙΕ ρίζα *kerdh- «a row, group, herd» (source also of Sanskrit śárdhah «herd, troop,» Old Church Slavonic čreda «herd,» Lithuanian kerdžius «shepherd», Greek korthys «heap,» ==> απ΄ όπου προέρχεται και το αρχαιοελληνικό κόρθυς

 174. Παναγιώτης Κ. said

  @166. Επαναλαμβάνω: «Εις τας στρατιωτικάς σχολάς και εις το Πολυτεχνείον». 🙂

 175. Μαρία said

  166
  Οι εισιτήριες για το πανεπιστήμιο καθιερώνονται το 1926. Πιθανόν όμως οι στρατιωτικές σχολές να είχαν και ειδικά μαθήματα.
  Για το απολυτήριο του γυμνασίου για πολύ λίγο επι τρικουπικού εκσυγχρονισμού τα θέματα στέλνονταν στα γυμνάσια απο το υπουργείο σε σφραγισμένους φακέλους. Έδιναν και προφορικά σε επιτροπή.
  Πάρε το βιβλίο του Μπάμπη Νούτσου, Προτείνω την απόλυσιν. Έχει και γέλιο.

 176. # 161

  40 χρόνια φούρναρης, από την περιγραφή που κάνεις θεωρώ πολύ πιθανό να μπει. Δεν πάει με το κιλό το διάβασμα, ο σωστός μαθητής έχοντας το βιβλίο μπροστά στα μάτια του ονειροπολεί για ώρες βλέποντας τον ΠΑΟΚ να κατακτά το γιουρόπα λιγκ αλλά σε λίγα λεπτά συγκέντρωσης κατανοεί το μάθημα. Τώρα αν το παιδί είναι γάβρος το πράγμα αλλάζει αλλά τότε να σκεφτείς πως τα παιδιά δεν είναι συνέχεια του εαυτού μας, οι γονείς έχουν υποχρέωση να δίνουν ό,τι λογικό τους ζητήσει το παιδί κι όχι να το φορτώνουν με δικές τους επιθυμίες.

  Επηρεασμένος από τον κατακλυσμό παραστάσεων όπερας στο διαδίκτυο δεν μπορώ να ακούσει τραγούδι που οι στίχοι δεν είναι ποίημα τουλάχιστον ικανό να δώσει υποψηφιότητα για Νόμπελ

 177. Pedis said

 178. Georgios Bartzoudis said

  154, Παναγιώτης Κ. said: «Το φροντιστήριο είναι μέρος της Εκπαίδευσης…»

  # Θα συμφωνούσα μαζί σου αν δεν ΕΒΛΕΠΑ ότι τα Φροντιστήρια, της σήμερον και από δεκαετιών τινων, δεν είναι απλώς μέρος της εκπαίδευσης. ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΟΠΙΣΕΙ τη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση!

 179. # 173 α

  Κρίνοντας από μένα πάντα, το να έχουνε κλείσει τα σχολεία για δυο μήνες και κάποιοι εκπαιδευτικοί να αναζητούν την γάγραινα της εκπαίδευσης (χαρακτηρισμός που κατανοείται μετά την συνταξιοδότητση) είναι επιεικώς παράξενο
  Εγώ πάντως δεν το αναζήτησα ούτε στο ρεκόρ της κατάληψης (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο σερί, ναι, είχαμε 15μελές από «φυτεμένους» του ΚΚΕ ). Θυμάμαι πως δώσαμε θεωρητικά στην διεύθυνση πέντε(5) μέρες παράταση για να ολοκληρωθεί η διδακτέα ύλη αλλά στην πράξη ούτε αυτό δεν έγινε. Απλά δεν γίνονταντα θεωρητικά μαθήματα έχοντας παραχωρήσει την θέση τους στα πολύ πιο σοβαρά για τα παιδιά εργαστηριακά μαθήματα

 180. Μαρία said

  177
  Ω ναι!

 181. Μαρία said

  Πολύ διαφωτιστικός ο προφέσορας.
  Εφόσον πρόκειται για μάσκες μίας χρήσεως πρέπει κάθε φορά που θα μπαίνουμε σε χώρο συνωστισμού να φοράμε διαφορετική, πρόσθεσε.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση υφασμάτινων μασκών, τις οποίες θα πλένουμε και θα ξαναφοράμε είναι ένας καλός μηχανισμός για να αποφύγουμε το πρόστιμο αλλά και για να κολλήσουμε οτιδήποτε. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι μειώνει κάποια μόλυνση η υφασμάτινη μάσκα, τόνισε, υπάρχει μόνο η κοινή λογική πως αν είναι στεγνή συγκρατεί κάποια σωματίδια.

 182. Αγγελος said

  (154) Δεν ξέρω πόσο έγκυρο είναι αυτό, και πάντως δεν θα εκπλησσόμουν αν οι Στρατιωτικές Σχολές είχαν εισιτήριες εξετάσεις από ακόμα παλιότερα:

  «Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837 και μέχρι το 1924, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γινόταν χωρίς εξετάσεις. Με το νόμο 2905 της 27ης Ιουλίου 1922 θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις, που εφαρμόστηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.»
  Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/774

 183. Triant said

  176: Ο μπιλιαρδάς μου ήταν βέβαιος πως είναι συνωνυμία. Αλλά τότε τα θέματα ήταν δύσκολα.
  Νίκο, πάλι έκανα το ίδιο λάθος και νόμιζα ότι είχες πάει στην Ευαγγελική. Ίσως λογω γειτνίασης.

 184. Pedis said

  # 180 – Είναι προβλέψιμοι! Αυτό δεν είναι άσχημο.

  Κι εδώ η σύνθεση των βίντεο του Οσιόδρα στα #65 και #68:

  Την Τραμπαρέλου την είδες, έτσι;

 185. Μαρία said

  184
  Σε «αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού» έχουν κυκλοφορήσει διάφορα.

  Μα σου απάντησα οτι την είδα: Ω ναι!

 186. sarant said

  168 Είπε κιόλας ότι ο Μπαμπινιώτης του είπε πως το lock-down πρέπει να το απόδιδει «μπήκαμε σε απαγορευτικό» ή κάπως έτσι.

  174-182 Αναρωτιέμαι τι καθεστώς είχε το Πολυτεχνείο. Θέλει ψάξιμο.

 187. Παναγιώτης Κ. said

  Μια ωραία διατύπωση που διάβασα πριν λίγο:
  Η κρίση ήταν ήδη υποκείμενο νόσημα πριν την πανδημία.

 188. Pedis said

  # 185 – Στο βίντεο του 181 που έβαλες επιβεβαιώνονται αυτά που έχουμε κατα καιρούς ακούσει, ότι δηλαδή η μασκα είναι αυστηρά μίας χρήσης.

  Οι γιατροί το γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν ότι κάθε μέρα έχουν στη διάθεσή τους ενα ζευγάρι (και καλά αν είναι με λαστιχάκια … γιατί υπαρχουν κι αυτές με τα κορδονάκια)

  Αν και το επιχείρημα ότι αν την πιάσεις από το εξωτερικό της μέρος, οπότε μολύνεις τα χερια σου, κι ακόμη περισσότερο την ξαναχρησιμοποιήσεις είναι χειρότερο από το να μην την έχεις καθόλου, κι επομένως να έχουν επικαθήσει στο πρόσωπό σου φρέσκα-φρέσκα όλα όσα μικροσκατολοίδια έχουν αναχαιτισθεί από τη μάσκα, δεν είναι αυτό που λέμε πολύ στρονγκ.

 189. Μαρία said

  186
  Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lock down. Όπως μου είπε ο αγαπητός μου καθηγητής Μπαμπινιώτης, μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό.

 190. Μαρία said

  186
  Θα κοιτάξω ένα σχετικό άρθρο και θα πω.

 191. Triant said

  Αυτός ο καθηγητής ο Βασιλακόπουλος με εντυπωσίασε όχι μόνο με την ουσία των λόγων του αλλά και με το γεγονός οτι σε 15 περίπου λεπτά προφορικού λόγου δεν γλίστρησε πουθενά (που να το καταλάβω τουλάχιστον).

 192. mitsos said

  @186

  1871 το «Τεχνικό Σχολείο» του 1837 που παρέδιδε μαθήματα σε όσους επιθυμούν να
  μορφωθούν ως αρχιτεχνίτες στην οικοδομική, έχει ήδη εξελιχθεί σε σχολή πολλών τεχνικών
  ειδικοτήτων. Το 1840 στεγάζεται στην οδό Πειραιώς εκεί που φιλοξενήθηκε αργότερα το
  Ωδείο Αθηνών. Από το 1871 μεταστεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο της οδού Πατησίων και
  1914 μετονομάζεται «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο». Στην πρώτη φάση λειτουργίας του
  διδάσκοντες και διευθυντές ήσαν κυρίως στρατιωτικοί μηχανικοί.
  1887 – στην Ευελπίδων και στο ΕΜΠ, προφανώς λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες σχολές, οι υποψήφιοι αρχίζουν να εισάγονται με εξετάσεις. Αυτή η ρύθμιση δεν φαίνεται ότι παρακάμπτει κάποιες εξωθεσμικές παρεμβάσεις για την εισαγωγή στη
  Σχολή Ευελπίδων

  1924 – καθιερώθηκαν εισαγωγικές εξετάσεις στην Φυσικομαθηματική

 193. Μαρία said

  186
  Το ΕΜΠ αναγνωρίζεται ισότιμο με το Πανεπιστήμιο με το Ν. 337/1914. http://www.et.gr/index.php/nomoi-proedrika-diatagmata
  Στο άρθρο 6 γίνεται αναφορά και σε εισαγωγικές εξετάσεις.
  Αλλά και το «Σχολείον των Βιομηχανικών Τεχνών» (Πολ. μηχανικοί, μηχανουργοί, εργοδηγοί γεωμέτρες) με νόμο του 1887 δέχεται απόφοιτους γυμνασίου μετά απο εξετάσεις στις δύο πρώτες σχολές.

 194. Spiridione said

  193. Εις τα τεχνικά μαθήματα και τας σχεδιάσεις

  Click to access NomosAFMA1541_1887.pdf

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  10 Πέπε >>αελέ
  αηλιά σ΄εμάς ανατολικά

  Με γέλη
  η αγέλη

 196. Μαρία said

  193
  βιομηχάνων τεχνών

  194
  Μπράβο. Εγώ βαρέθηκα να τον ψάξω.

 197. Spiridione said

  Την εταιρεία-κολοσσό στα καζίνο των ΗΠΑ, Mohegan Tribal Gaming Authority (MTGA), που εμπλέκεται με το καζίνο στο Ελληνικό, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, κάνοντας λόγο για αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο.

  Χα χα, τώρα θα βάλει λυτούς και δεμένους ο Άδωνης να κερδίσει την προσφυγή η Hard Rock; Αν δεν πάει κουβά και αυτή.
  https://www.in.gr/2020/04/29/economy/diethnis-oikonomia/ypovathmisi-apo-tin-moodys-tis-mohegan-pou-empleketai-sto-elliniko/

 198. Pedis said

  # 194 – Και οπλασκία επί τέσσερα έτη!

  Ευθεία μεταφορά από τη γαλλική παράδοση αυτό;

  (Μπράβο και στη Μαρία και σε σένα)

  Τι να ήταν το πρότυπο Λύκειο;

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 200. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ενώ μέχρι το προχθεσινό χαλαρο-μετρικό μήνυμα Μητσοτάκη τα Ιατρεία Επειγόντων των περισσοτέρων ειδικοτήτων είχαν σχεδόν ερημώσει, μόλις ο νεοέλληνας μυρίστηκε λιγότερο κορονο-κίνδυνο, ξ-ε-σ-κ-ί-σ-τ-η-κ-ε! Αμέτρητοι αργόσχολοι «ανακάλυψαν» στους εαυτούς τους διάφορα ιατρικά μικροπροβλήματα και τα Ιατρεία Επειγόντων ξαναπλημμύρισαν! Καλημέρα σας! 🙂 🙂

 201. Nestanaios said

  143. Εδώ συμφωνώ σε όλα.
  155. Και η μη λειτουργία είναι καταστροφική σε βαθμό 41-45.

 202. Γς said

  Ανοσία της αγέλης
  και αγελαδαρικό σύστημα

  Ωωωωωωωωωωωωω
  μ’ αρέσει αυτό το σύστημα το καουμπόικο.

 203. sarant said

  189 Α μπράβο

  192-3-4 Ωραία, διευκρινιστηκε κι αυτό.

 204. Αγγελος said

  Πολύ ενδιαφέρων ο νόμος που παρέθεσες, Spiridione (176). Σταχυολογώ μεταξύ άλλων:
  = την οπλασκία, υποχρεωτικό μάθημα κάθε έτους, που θα διδάσκεται «συμφώνως προς τα εν τοις γυμνασίοις του Κράτους διατεταγμένα». Αρα και στα Γυμνάσια διδασκόταν «οπλασκία»!
  = την «περιγραφική γεωμετρία». Στον καιρό μου τη λέγαμε «παραστατική». Δεν ξέρω αν διδάσκεται ακόμα.
  = διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό μόνο στο β’ έτος!
  = «…κατατάσσονται οι από του προτύπου λυκείου αποφοιτώντες μαθηταί… μετά προηγουμένην δοκιμασίαν εις τα τεχνικά μαθήματα και τας σχεδιάσεις. Κατατάσσονται επίσης και οι φέροντες απολυτήριον γυμνασίου του Κράτους, αφού πρώτον υποστώσιν δοκιμασίαν εν τω λυκείω εις όσα μαθήματα δεν ηκροάσθησαν…» Αρα υπήρχε (ένα μόνο;) «πρότυπο λύκειο», που δίδασκε περισσότερα απ’ ό,τι τα γυμνάσια του Κράτους. Από το άρθρο 8 προκύπτει ότι η Β΄ Γυμνασίου αντιστοιχούσε στην Ε΄Λυκείου. Αρα μάλλον το Λύκειο κάλυπτε τις ηλικίες Σχολαρχείου=Ελληνικού και Γυμνασίου, μετά το τετρατάξιο και θεωρητικά υποχρεωτικό Δημοτικό.
  = (άρθρο 14) «Οι δις αποτυχόντες κατά τας εξετάσεις τάξεώς τινος δεν δύνανται να εξακολουθήσωσιν όντες μαθηταί.» Όχι, παίζουμε!

 205. Νέο Kid said

  204. Η παραστατική γεωμετρία διδάσκονταν στο Πολυτεχνείο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 (τουλάχιστον). Πολύ λίγοι βέβαια την κατανοούσαν καθότι είναι δύσκολη αν και χωρίς βαθύτερο μαθηματικό ενδιαφέρον.
  Υποθέτω ότι με το Autocad έχει πάψει πια να διδάσκεται, ως άχρηστη…

 206. Νέο Kid said

  205. Να θυμίσω ότι η Παραστατική Γεωμετρία εφευρέθη τροπον τινά από τον Γκασπάρ Μονζ , σπουδαίο μαθηματικό και εκ των ιδρυτών της περίφημης Εκόλ Πολυτεκνίκ, όταν ο Γκασπάρ ήταν στην…ψειρού!
  Αγαπούσε το κελί του , έτρωγε το φαΐ του, αλλά δεν διάβαζε πολύ…δηλαδή καθόλου. Δεν είχε βιβλία, και προσπαθώντας να θυμηθεί μαθηματικά …ανακάλυψε το καινούργιο!

  Και μετά σού λένε ότι η φυλακή δεν προσφέρει rehabilitation…

 207. skom said

  Μιλώντας για γεωμετρία στην φυλακή.
  Διάσημη είναι και η περίπτωση του André Weil που έκανε στην φυλακή κατά την διάρκεια του πολέμου σημαντικές συνεισφορές στην αλγεβρική γεωμετρία.

  Φαίνεται ότι η φυλακή προσφέρει όχι μόνο rehabilitation αλλά και habilitation.

  Γατάκι Τολστόι.

 208. spiridione said

 209. spiridione said

 210. sarant said

  208 Μας τρολάρουν

 211. Spiridione said

  209. Επίσης, να επικοινωνήσουμε την πολιτική μας ή τις θέσεις μας, εντάξει το έχουμε ακούσει. Αλλά να επικοινωνήσουμε τους λόγους μετακίνησής μας με τα μηνύματα;

 212. Μαρία said

  209

 213. Μαρία said

  198
  Η πηγή μου: Ελ. Καλαφάτη, Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο … , σ. 167-183 (στο χάρτινο) https://www.openbook.gr/praktika-tou-diethnous-symposiou-panepistimio-ideologia-kai-paideia/
  Προηγείται άρθρο της Αγγ. Φενερλή, Σπουδές και σπουδαστές στο Πολυτεχνείο (1860-1870).
  Για τα τότε νεοσύστατα πρότυπα λύκεια π.χ. Βαρβάκειο δεν ξέρω κάτι.

  Απροπό, τι απέγινε η σελίδα του ΙΑΕΝ;

 214. 206, … 205. …ι η Παραστατική Γεωμετρία εφευρέθη τροπον τινά από τον Γκασπάρ Μονζ , … όταν ο Γκασπάρ ήταν στην…ψειρού!
  … Και μετά σού λένε ότι η φυλακή δεν προσφέρει rehabilitation…

  207, …Διάσημη είναι και η περίπτωση του André Weil που έκανε στην φυλακή κατά την διάρκεια του πολέμου σημαντικές συνεισφορές στην αλγεβρική γεωμετρία.
  … rehabilitation αλλά και habilitation.

  Εύσημα!

  Να βάλουμε και δικούς μας που έκαναν γεωμετρία στην φυλακή: Ο Αναξαγόρας, λέει, είχε προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο στην φυλακή (να υποθέσουμε πως δεν έβρισκε γωνία στο κελί του;) όπως και ο Ιπποκράτης ο Χί(ι)ος (άλλος από τον γιατρό, αυτός) που τετραγώνισε μεν τον μηνίσκο (ο άλλος ίσως τον θεράπευε) αλλά νόμισε λανθασμένα πως τα είχε καταφέρει και για τον κύκλο:

  Ο τετραγωνισμός μέσω μηνίσκου (Lune of Hippocrates) αποδείχθηκε lunacy (ψευδογράφημα), γνωστό και στην αρχαιότητα, με την εξήγηση

  https://www.dropbox.com/s/omppd03am062a5b/Screenshot_2020-04-30%20Eudemi%20Rhodii%20peripatetici%20fragmenta%20quae%20supersunt_3.png

 215. …Όπου βλέπω και διδακτορική διατριβή για το ψευδογράφημα με τους μηνίσκους του Ιπποκράτη.

 216. CostasV said

  Δεν βλέπω καμία απάντηση στο ερώτημα 165.
  Ελπίζοντας ότι δεν κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας, να ξαναθέσω το ερώτημα;

 217. Spiridione said

  Και για τη Σχολή Ευελπίδων δυο λόγια: Γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις πρέπει να είχαν από τη δεκαετία του 1840. Τότε ήταν 8ετής ή 6ετής η φοίτηση, τα πρώτα χρόνια ήταν προπαρασκευαστική εκπαίδευση. Έμπαιναν δηλαδή από μικρή ηλικία.
  Από ένα βιβλίο του Γεωργίου Ράλλη για τον παππού του, τον Γεώργιο Θεοτόκη, μαθαίνουμε ότι ο αδελφός του παππού του, ο Ιωάννης Θεοτόκης, είχε έρθει στην Αθήνα το 1854 σε ηλικία 14 ετών για να παρακολουθήσει μαθήματα στην σχολή Παπαδοπούλου προκειμένου να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων. Από τα πρώτα φροντιστήρια στην Ελλάδα.
  https://books.google.gr/books?hl=el&id=S68VAQAAMAAJ&dq=%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B7%CF%82+%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE+%CE%B5%CF%85%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD+1857&focus=searchwithinvolume&q=%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85

 218. Μαρία said

 219. sarant said

  217 !

  Πόλεμος πάντων πατήρ

 220. Μαρία said

 221. Pedis said

  # 216 –

  1. α) Από πού συνάγεται ότι οι 7500 θάνατοι ήταν από γρίπη και β) ότι οι 7500 ασθενείς πριν καταλήξουν νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και, αν ναι, πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ;

  (Συνήθως οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ που καταλήγουν ανέρχονται στην εκατοντάδα ή και λιγότεροι).

  2. Η σύγκριση με την Ιταλία δεν είναι σωστό να γινει σε πανιταλικό επίπεδο, με αναγωγή δηλ. στα 60 εκ πληθυσμό, αλλά στον πληθυσμό των 25 εκ περίπου των νομαρχιών της Λομβαρδίας, του Πεδεμοντίου, του Βένετου [τι γράφω;!], της Εμίλιας-Ρομάνιας [μαμα μία!] και της Λιγουρίας στις οποίες ο συνολικός αριθμος των θανάτων αντιστοιχεί στο 82% του συνόλου της χώρας και σε απόλυτο αριθμό (30/4/2020) είναι ίσος με 23 χιλ θανάτους περίπου από την αρχή της επιδημίας (δύο μηνες και κατι μέχρι τώρα).

  Συνεπώς οι θάνατοι ανά εκατομμύριο είναι περίπου 900 κι όχι 430. Αναλογικά στην Ελλάδα θα είχαν σημειωθεί 9000 θάνατοι.

  Δεδομένου ότι σε κάθε ασθενή που πεθαίνει σε ΜΕΘ (δεν ξέρω πόσοι από τους θανάτους στην Ιταλία σημειώθηκαν σε ΜΕΘ, υποψιάζομαι η πλειοψηφία τους) επιβιώνουν 2 με 3 ασθενεις και σε καθέ ασθενή σε ΜΕΘ αντιστοιχούν 5 με 10 ασθενείς στην κανονική νοσηλεία αλλά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καραντίνας …

  το συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος στην Ελλαδα έχει άγιο και η κυβέρνηση φάρδος

  που της έλαχε να κυβερνά, οπως κυβερνά, μια γωνιά των Βαλκανίων μακριά από τον κύριο όγκο των υπηρεσιών και του εμπορίου της Ευρωπης (και των σχέσεων της με την Κίνα) και σε περίοδο του έτους όπου η τουριστική κίνηση ήταν στον πάτο.

  Αν δεν αρκούν τα στοιχεία από την Ιταλία, ας γίνει η σύγκριση με τη Γαλλία, όπου είναι τρις χειρότερα …

  Αναμένω απάντηση στο 1. Τα στοιχεία για το 2. υπάρχουν στο διαδίκτυο. Το σημερινο περιληπτικό δελτίο είναι εδώ

  Click to access C_17_notizie_4648_0_file.pdf

 222. Μαρία said

  221
  Απ’ την κοιλιά του συνάγεται.

  Παρατηρήθηκαν αρκετά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (276 νοσηλευόμενοι σε Μ.Ε.Θ. έναντι 408 πέρσι, και 108 θάνατοι έναντι 197 πέρσι), όμως παράλληλα καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στη γενική θνησιμότητα (θνησιμότητα από όλες τις αιτίες) κατά τις εβδομάδες 51/2016 έως 7/2017, σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/gripi_etisia_ekthesi_2016_2017.pdf

  Οι εκθέσεις απ’ το 2009 https://eody.gov.gr/epidimiologika-statistika-dedomena/etisies-epidimiologikes-ektheseis/

 223. Pedis said

  # 222 – Δεν είναι μόνο οι αριθμοί θανάτων που πρέπει να τεθούν σε σύγκριση στις ίδιες συνθήκες (εννοώ με καραντίνας ή όχι) αλλά και οι αριθμοί των νοσηλευομένων σε εντατική θεραπεία και εκτός, όπως επίσης οφείλουν να συγκριθούν οι συνθήκες θεραπειας στη μια ή την αλλη περίπτωση. Εννοώ ότι με την επιδημία του κορονοιού ολόκληρα τμήματα των νοσοκομείων έχουν αποκοπεί από οποιαδήποτε άλλη χρήση. Επίσης, πρεπει να ληφθεί υπόψην ο αυξημένος κίνδυνος για το υγειονομικό προσωπικό. Τα δεδομένα που έχω υπόψην μου γα την Ισπανια και την Ιταλία (αλλά φαντάζομαι και σε όλες τις χώρες πο έχουν πληγεί έντονα) οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί νοκ-άουτ για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων ανέρχονται στο 20% (και πλέον) του συνολικού διαθέσιμου προσωπικού.

  Τέλος πάντων μια ιδέα για την εξέλιξη της θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια και ανά χώρα υπάρχουν εδώ

  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

 224. Pedis said

  -> 223 – γράφω «οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί νοκ-άουτ για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων ανέρχονται στο 20% (και πλέον) του συνολικού διαθέσιμου προσωπικού» αλλά, όπως είναι κατανοητό, στην πραγματικότητα το ποσοστό των νοκ-άουτ επί του εξειδικευμένου προσωπικού για την ιατρική φροντίδα στους ασθενείς από κορονοιό είναι πολύ υψηλότερο.

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η μάσκα και η Μαντάμ Σουσού
  https://www.efsyn.gr/node/241392

 226. loukretia50 said

  Παραγελάσματα
  (3 σε 1 – μάλλον 1 χωρισμένο σε 3 για να σπάσει το σερί!)

  Μια κοινωνία αγελική με ανοσία συλλογική
  Ανοησία ιδανική
  Αυτή μας περιμένει?

  Αγέλη μηρυκαστικών – ειδήσεων και πρακτικών-
  που δε συναγελάζεται
  Αγέλαστη θα πειθαρχεί – Ισχνών γελάδων εποχή.
  Λιτότητα χρειάζεται

  Αρκεί μια κίνηση απλή, μια αγελάδα σιωπηλή
  Στον κίνδυνο ταράζεται
  Φοβάται, νοιώθει ενοχή , δε θέλει νάναι μοναχή,
  Η αγέλη τη χρειάζεται!
  Σαφέστατη η εντολή – ευθύνη έχει, αποστολή!-
  Δεν την επεξεργάζεται.

  Με βήμα πάει σημειωτόν και στο ρυθμό των τρωκτικών
  εκούσια εκφράζεται
  Και το κοπάδι ακολουθεί , τη σωτηρία του ποθεί
  Λύση παρουσιάζεται!

  Παράξενη η εποχή, αγεληδόν να πειθαρχεί
  (Τάχα εξαναγκάζεται! )

  Και γεγονός αποτελεί :
  Αν η ανάγκη το καλεί – μητέρα πάντων απειλή-
  Πλειοψηφία σιωπηλή, εύκολα εξουσιάζεται
  ΛΟΥ
  Κι εύκολα εξαγοράζεται…

 227. loukretia50 said

  -2-
  Αστεία μοιάζει η ουρά , αγέλη μασκοφόρων,
  Αγέλαστων, σιωπηλών, στα πλαίσια των εντολών
  οσίων δορυφόρων
  μανατζερέ πολιτικής – καθ’ όλα μεροληπτικής
  Στο δούλεμα μαστόρων.
  Στο σούπερ μάρκετ καρτερά, να καταθέσει τον παρά
  Παράδοση άνευ όρων
  σε καινοτόμες πρακτικές, άβολες και ασφυκτικές,
  Δόξα μεγαλεμπόρων

  Δεν είναι πρώτη αυτή η φορά που απειλούνται σοβαρά
  Αιώνων κατακτήσεις
  Μα είναι επαναφορά σ΄αγέλης συμπεριφορά
  Κι ας έχεις αντιρρήσεις
  -«Προέχει το κοινό καλό – και μην το κάνετε μελό,
  Απόσταση αν κρατήσεις,
  Θα παραμείνεις υγιής»
  – …και μόνος?
  – Αξιοπρεπής !
  (Δε θάσαι αν νοσήσεις).
  Τη μάσκα πρέπει να φοράς – ταιριάζει, είσαι μασκαράς,
  δε θέλω αντιρρήσεις.

  -Μα πόσες πρέπει να φορώ? Να ανασαίνω δε μπορώ
  Μην έχεις απαιτήσεις

  -Συνήθεια είναι τελικά, και με δικά σου υλικά
  άνεση θ΄αποκτήσεις
  Και θάσαι πιο ειλικρινής, η μάσκα η αδιαφανής
  δίνει τις απαντήσεις
  – Κι εγώ νομίζω η μορφή αποκαλύπτει τη μομφή
  Κι οφείλεις εξηγήσεις
  – Αν γίνει η μάσκα αληθινή , η απάτη γίνεται εμμονή
  Ναρκώνει τις αισθήσεις…
  —————————————-
  Συμμόρφωση απαιτούν λοιπόν, στις επαφές βάζουν πλαφόν
  «Ατομικές ασκήσεις!»
  (το εθνικό μας είναι σπορ, κι αν σε χαλάει το ντεκόρ,
  ον λάιν συγκινήσεις.

  Κι ο λόγος είναι προφανής, δεν τον αμφισβητεί κανείς,
  Πώς να διεκδικήσεις
  ελευθερία ατομική, δουλειά, ζωή ποιοτική
  εκών αν οικουρήσεις?
  Και η παιδεία?

  – Σοβαρά? Υπάρχουν κέντρα ανθηρά
  Για τις πιστοποιήσεις

  Διαδηλώσεις κλπ « αρκούντως μεταδοτικά».
  Θα είναι καταχρήσεις
  Ιδιαζόντως ειδεχθείς , θα διαλύονται ευθύς.
  (κι εσύ γνωστός αντιπαθής).
  Και όλες οι κινήσεις
  Θα γίνονται ηλεκτρονικά , νομότυπα και τυπικά.
  Τέρμα οι ψευδαισθήσεις

  Κι αν είσαι και αγωνιστής το πρόστιμο θα το λουστείς
  (γιατί στο τέλος θα πιαστείς)
  τα μέτρα αν αψηφήσεις
  Και μην ξεχνάς, δεν είσαι κουλ αν δε μασκαρευτείς στο φουλ!
  Αν τύχει κι αρρωστήσεις,
  θα περιμένεις στην ουρά, κι αν έχεις ξένη προφορά
  δε γίνονται κρατήσεις

  Μα αν έχεις μπάρμπα Κορωνιό – ταμάμ και για τον κορονιό!
  ΜΕΘ θα εξασφαλίσεις
  Αν όχι… θάσαι μια χαρά λεβέντη μου Ελληναρά!
  το λένε στις ειδήσεις
  ΛΟΥ
  Τα πράγματα είναι σοβαρά, αν βγει το βόιδι απ΄τη σειρά
  Χαλάει τις μετρήσεις

 228. loukretia50 said

  -3-
  Αγέλαστοι, σιωπηλοί, με ανοσία αγέλης
  Βασίζουμε σημειωτόν, και βάσει προδιαγραφών
  στο φόβο υποταγμένοι
  «Η οικειότητα απειλεί» – θυμίζει aids, πανικό για τον ιό το φονικό
  Κι οργή απεγνωσμένη

  Στην απομόνωση λοιπόν!
  Μην αντιδράς! Προς το παρόν
  Μένουμε αποκλεισμένοι

  – Απ’ τη ζωή? Είναι τρελό!
  -Προέχει το κοινό καλό.
  Ευθύνη είναι ατομική, – ότι κι αν λένε μερικοί

  Ιδού η νέα εντολή – αναπροσαρμοσμένη :

  «Μείνε μακριά απ΄τα κοινά, είναι ανοησία.
  Μα εκτός αγέλης, πουθενά δε θάχεις ανοσία.»

  -Δεν είναι αντιφατικό? Δεν είμαι ζώο κανονικό

  – Δεν έχει σημασία !
  Η αξία σου μηδενική,
  Ελευθερία δανεική – όση σου απομένει
  Κι αν αμφιβάλλεις κι αρνηθείς ασφάλεια απατηλή,
  ζωή αποστειρωμένη,
  τζογάρισε με τον ιόν κι αύριο θάναι παρελθόν
  η φάρα που επιμένει
  ΛΟΥ
  Σαρώνει αγώνας αρχηγών σ΄ανόητων αγέλη
  Μια ιαχή κυριαρχεί, επίμονη και σε καλεί
  Να σ΄υπνωτίσει θέλει
  -«Η πανδημία μας απειλεί, να αντιδράς δεν ωφελεί
  Και χώρια απ΄την αγέλη
  Δεν επιζείς υποκριτή – το έχεις πια αποδεχτεί
  Ζωή μόνο για μέλη !»

 229. loukretia50 said

  Συγνώμη, το παράκανα!
  Δύσκολα θα χωρέσω στην αγέλη!
  Καλημέρα!

 230. Γς said

  Μμμμμμμμμμμ!

 231. Νίκος Κ. said

  Αφού τo «επιπέδωση της καμπύλης», το «οριζοντίωση της καμπύλης», το «πλάτυνση της καμπύλης» είναι νεολογισμοί που ακούγονται άσχημα (δηλ. η «θεία ελληνική γλώσσα» δυσκολεύεται να βρει κάτι σαν το flattening των Αγγλικών) και δεν δίνουν καμία ιδιαίτερη πληροφορία στον περισσότερο κόσμο, γιατί δεν χρησιμοποιούν τον όρο «μηδενισμός της παραγώγου» για να τελειώνουν; Ούτε αυτό δίνει καμιά ιδιαίτερη πληροφορία στον γενικό πληθυσμό, αλλά διαθέτει μαθηματική ακρίβεια και δεν χρειάζεται γλωσσικούς ακροβατισμούς.

 232. Γς said

 233. Γς said

  231:

  Αντίλ δε φερστ ντεριβατιβ οβ δε κσρβ ίκουσλ ζίρο, επί το ελληνικότερον

 234. dryhammer said

  231. Με τα μαθηματικά που θυμάμαι, είτε η καμπύλη είναι κινέζικο βουνό είτε ολλανδικό λοφάκι, στην κορυφή της η παράγωγος μηδενίζεται. Οπότε δεν λέει τίποτα για τη μορφή της ο σκέτος μηδενισμός.

 235. Γς said

  233

  jusqu’à ce que la première dérivée de la courbe soit égale à zéro

  γι;α όσους ημεδαπούς παίζουν πιάνο

 236. Νίκος Κ. said

  234: Σωστό. Αλλά και τότε και το επιπέδωση-οριζοντίωση θα έπρεπε να είναι ισοπέδωση 🙂

  Άρα καλύτερο είναι η αύξηση του πλάτους της καμπύλης (full width half maximum που λένε και στο χωριό μου).

 237. dryhammer said

  236. > η αύξηση του πλάτους της καμπύλης
  … με αντίστοιχη μείωση του ύψους της (ώστε το ολοκλήρωμα του εμβαδού, που είναι το πλήθος, να παραμείνει στην ίδια τιμή – αφού δεν θα μειωθεί όπως μας λένε οι προφεσόροι)

  **********
  Νομίζω πως το κάναμε χειρότερο με τα μαθηματικά.

  Αν το λέγαμε πλάτυνση; (Γιατί το πλάτεμα μου θύμισε το βάθεμα από τα ’80ζ)

 238. nikiplos said

  237, νομίζω διεύρυνση ως προς το χρόνο είναι το ακριβέστερο. Διεύρυνση της καμπύλης. Επίσης και ισοπέδωση της καμπύλης, κατά το ισοπεδώνω.

 239. Γς said

 240. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @237. Νὰ τὴν κάνουμε χαμηλὴ καὶ φαρδιά.

  Τὸ μονολεκτικὸ ουσιαστικὸ χαμηλοφάρδεμαβραχυπλάτυνση στὸ πιὸ ἐπίσημο. 🙂

 241. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ξέχασα νὰ καλημερίσω. Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα.

  Κι ὅπως λένε στὸ χωριό μου τὸ γάδαρό σου νὰ χαρεῖς καὶ καλὸ Μάη νά ᾿χεις.

 242. dryhammer said

  240. >χαμηλὴ καὶ φαρδιά

  Χιαστί: κοντοφάρδουλη (σαν τον σωματότυπο νησιώτισσας)

  [το αντίθετο -επί σωμάτων- είναι ορθοκατήβατη]

 243. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @242. Κοντοφάρδουλη λέμε καὶ στὰ Θερμιά. Γιὰ τὸ ἀντίθετο ψηλογκαγκάνα.

 244. CostasV said

  #221 έως #224

  Ευχαριστώ Pedis και Μαρία για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

  @221 – 1α : Δεν είπα ότι οι 7500 θάνατοι ήταν από γρίπη. Αλλά οι άρρωστοι δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο μόνο για γρίπη. Με εξαίρεση τους θανάτους από ατυχήματα και από γεράματα, νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος από τους υπόλοιπους ΕΠΙΠΛΕΟΝ θανάτους συμβαίνει στα νοσοκομεία. Κάνω λάθος;

  @221 – 1β : Η Μαρία έδωσε την απάντηση και ευχαριστώ, «276 νοσηλευόμενοι σε Μ.Ε.Θ. έναντι 408 πέρσι, και 108 θάνατοι έναντι 197 πέρσι «.
  Έψαξα να βρω τον συνολικό μέχρι τώρα αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού, αλλά δεν τα κατάφερα. Αν είναι εύκολο να βρείτε αυτόν τον αριθμό, θα ήταν χρήσιμη η σύγκριση.

  @221 -2 : Αντιληπτό για την αναγωγή στον πληθυσμό της Ιταλίας για το 900. Αλλά με το ίδιο σκεπτικό, και ο πολλαπλασιασμός θα ήταν επί 10 εκατομμύρια (για τον πληθυσμό της Ελλάδας) αλλά ίσως π.χ. με 5 εκατομμύρια (για τον πληθυσμό των αστικών κέντρων).

 245. Theo said

  @231, κε:

  Προ μηνός πρότεινα «ευθειασμός της καμπύλης», που μου φαίνεται πιο ανεκτό στα ελληνικά.

 246. Pedis said

  # 244 – (τελευταίο) – Γιατί μόνο στα αστικά κέντρα στην Ελλάδα κι όχι στη Ιταλία; Μέσες και χοντρικώς ακριβείς τιμές θέλουμε, έτσι για τη συζήτηση.

  Αν φερειπείν δει κανείς ότι στην Ιταλία οι μισοί περίπου θάνατοι έχουν σημειωθεί στην Λομβαρδία, τότε με την αντιστοιχη αναγωγη αντί για 9 χιλ θύματα θα μετράγαμε αναλογικά 13 χιλ. σε δύο μήνες, θα ειχαμε ανάγκη για πολλάπλασιες νοσομειακες κλινες, θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί το ποβλημα με το υγειονομικό προσωπικό εκτός αγώνος, τα νοσοκομεία εντελώς κλειστά στο κοινό κλπ κλπ. Τέλος πάντων.

  Για το πρώτο: Δεν ξέρω πού συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι, στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή στο σπίτι, δεν έχω υπόψην μου τα στοιχεία.

  Στο 223 υπάρχουν κάποιες έξτρα σκέψεις για μια δίκαιη σύγκριση, όπως επίσης υπάρχουν και τα δεδομένα για τη θνησιμότητα στις Ευρωπαικές χώρες.

 247. Pedis said

  Να συμπληρώσω και κάτι άλλο, ειδικά για την Ελλάδα. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο η Ελλάδα να έχει βρεθεί εκτός της κύριου χώρου διάδοσης της επιδημίας στην Ευρώπη.

  Αυτό συνάγεται από τη γεωγραφική κα οικονομικη θέση της Ελλάδας (σε σχέση με την Κίνα και τα ευρωπαικά κέντρα) και από την (ανεπαρκή) ανίχνευση των κρουσμάτων που έτσι κι αλλιως είναι σχετικά πολύ λιγότερα από αλλού.

  Τώρα, αν ειδικά για την Ελλάδα, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί, και τι θα γινόταν χωρίς μέτρα αν αντί για εκατό θανάτους μέχρι τώρα είχαμε πεντακόσιους, αντί για τον απροσδιόριστο από τον ΕΟΔΥ αριθμό των νοσηλευομένων, εγώ λέω τρακόσοι, είχαμε τρεις χιλιάδες και στις ΜΕΘ, αντί για εκατό κάθε μερα, τρακόσιους, ένα σημαντικό ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού νοκ-άουτ, τα επαρχιακά νοσοκομεία, όπως είναι ήδη τρικοκοσμικά ερείπια από τα μνημόνια και, χωρίς μέσα προστασίας σε κατάσταση πανικού, σε κάθε περίπτωση τα νούμερα δεν θα ήταν το ίδιο δραματικά μέχρι τώρα όπως στην Λομβαρδία, στη Μαδρίτη και αλλού, αν και σε διαρκή εξέλιξη, αλλά εσύ τι άλλο θα πρότεινες;

 248. Hedgehog said

  Είναι δικαιολογημένη η απέχθεια των περισσότερων σχολιαστών στη λέξη «αγέλη» γιατί τους θυμίζει άβουλα ζώα. Όμως η λέξη «αγέλη» χρησιμοποιείται ήδη από το 100 μ.Χ. και για ανθρώπους. Λέει στο Βίο του Λυκούργου ο Πλούταρχος:

  «τοὺς δὲ Σπαρτιατῶν παῖδας οὐκ ἐπὶ ὠνητοῖς οὐδὲ μισθίοις ἐποιήσατο παιδαγωγοῖς ὁ Λυκοῦργος, οὐδ’ ἐξῆν ἑκάστῳ τρέφειν οὐδὲ παιδεύειν ὡς ἐβούλετο τὸν υἱόν, ἀλλὰ πάντας εὐθὺς ἑπταετεῖς γενομένους παραλαμβάνων αὐτὸς εἰς ΑΓΕΛΑΣ κατελόχιζε, καὶ συννόμους ποιῶν καὶ συντρόφους μετ’ ἀλλήλων εἴθιζε συμπαίζειν καὶ συσχολάζειν. ἄρχοντα δ’ αὐτοῖς παρίστατο τῆς ΑΓΕΛΗΣ τὸν τῷ φρονεῖν διαφέροντα καὶ θυμοειδέστατον ἐν τῷ μάχεσθαι·»

  Από αυτό το απόσπασμα του Πλούταρχου προκύπτει ότι: 1. Τα Σπαρτιατόπουλα μεγάλωναν από 7 ετών σε κοινόβια που ονομαζόντουσαν «αγέλες». 2. Υπήρχε ο «Άρχων της Αγέλης», αυτός που σήμερα θα ονομάζαμε «Ομαδάρχη». 3. Τα μέλη της Αγέλης ήσαν και απεκαλούντο «σύντροφοι» μεταξύ τους.

  Όταν το 1948 ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ με καθαρά σοσιαλιστική ιδεολογία και φιάχτηκαν τα εκατοντάδες κιμπούτς, ο Μπέν Γκουριόν (που ήταν μεγάλος λάτρης του Πλουτάρχου) ονόμασε «Αγέλες» τα μικρά κιμπούτς όπου πέρναγαν τη μέρα τους τα μικρά Εβραιόπουλα. Μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή πώς είναι η λέξη στα εβραϊκά, αν τη βρώ θα επανέλθω

 249. voulagx said

  #248: Η λέξη «κιμπούτς» στα Εβραϊκά σημαίνει «συγκέντρωση». Αυτές οι κοινότητες άρχισαν να φυτρώνουν σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια των αρχών του 20ου αι.

 250. Μαρία said

  249
  Νομίζεις οτι ο πολυώνυμος δεν το ξέρει;

  «Όχι» στο… κυνήγι μασκών λέει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης https://www.documentonews.gr/article/oxi-sto-kynhgi-maskwn-leei-h-enwsh-astynomikwn-ypallhlwn-oessalonikhs

 251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 252. Γιάννης Ιατρού said

  251: Όλα αυτά είναι μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν για μερικές εβδομάδες.

  Για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος (ο αρχικός αριθμός επιβατών/χρηστών) ή πρέπει να αυξηθεί ανάλογα (2, 3 φορές;) η συχνότητα (δηλ. ο αριθμός των μέσων) ή (ουτοπία) το μήκος/χωρητικότητά τους. Για τον οικονομικό αντίκτυπο στα ΚΤΕΛ κλπ. δεν το συζητώ.

  Εναλλακτικά, να πηγαίνουν (όσοι δεν χωρούν στα υπάρχοντα ΜΜΜ) στον προορισμό τους με ΙΧ, όσοι έχουν κι όσοι μπορούν να πληρώσουν τα καύσιμα κλπ. έξοδα. Το θέμα των καυσαερίων/μόλυνσης της ατμόσφαιρας, των υπερφορτωμένων οδικών αρτηριών κλπ., δεν το συζητώ επίσης.

  Επομένως τι θα γίνει; Μεσοπρόθεσμα δηλαδή, μέχρι την όποια ανοσία/εμβόλιο/θεραπεία κλπ., τουτέστιν 1,5-3 χρόνια από τώρα….

 253. sarant said

  252 Προφανώς, σιγά σιγά θα πηγαίνουν με μετρό/λεωφορεία περίπου λίγο λιγότερο γεμάτα από πριν -επειδή κάποιοι θα φοβούνται ή θα τηλεργάζονται.

 254. voulagx said

  #250: Οταν το καταλαβα ηταν πολυ αργα, την πεπατησα.

 255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 256. Γς said

  Την ισιώσαμε την καμπύλη και τώρα τι..?

 257. Μαρία said

  Όπως αναφέρει ο Παύλος Πολάκης σε δημοσίευση του στο facebook, από 5,45 που αγοράστηκαν οι ίδιες μάσκες στην 1η ΥΠΕ, στην 6η αγοράστηκαν 20 ευρώ, ενώ οι στολές από 8 ευρώ στην 1η ΥΠΕ στα 18,6 στην 6η ΥΠΕ! και παραθέτει τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

 258. Pedis said

  Should patents come before patients? How drug monopolies hamper the fight against coronavirus

  Joseph E. Stiglitz

  With the arrival of COVID-19, it is now painfully obvious that such monopolization comes at the cost of human lives. Monopoly control over the technology used in testing for the virus has hampered the rapid rollout of more testing kits, just as 3M’s MMM, -2.18% 441 patents mentioning “respirator” or “N95” have made it more difficult for new producers to manufacture medical-grade face masks at scale.

  Worse, multiple patents are in force in most of the world for three of the most promising treatments for COVID-19 — remdesivir, favipiravir, and lopinavir/ritonavir. Already, these patents are preventing competition and threatening both the affordability and the supply of new drugs.

 259. Pedis said

  The Dangerous History of Immunoprivilege

  Antebellum New Orleans was a slave society where whites dominated free people of color and enslaved people through legally sanctioned violence. But another invisible hierarchy came to co-mingle with the racial order; white “acclimated citizens” stood atop the social pyramid, followed by white “unacclimated strangers,” followed by everyone else.

  Surviving yellow fever was locally known as the “baptism of citizenship:” proof that a white person had been chosen by God and had established himself as a legitimate and permanent player in the Cotton Kingdom.

  Immunity mattered. “Unacclimated” white people were considered unemployable.


  Black people, with limited access to health care, were of course as scared of yellow fever as anyone else. But those enslaved people who’d acquired immunity increased their monetary value to their owners by up to 50 percent. In essence, black people’s immunity became white people’s capital.

  Yellow fever did not make the South into a slave society, but it widened the divide between rich and poor. High mortality, it turns out, was economically profitable for New Orleans’s most powerful citizens because yellow fever kept wage workers insecure, and so unable to bargain effectively.

  It’s no surprise, then, that city politicians proved unwilling to spend tax money on sanitation and quarantine efforts, and instead argued that the best solution to yellow fever was, paradoxically, more yellow fever. The burden was on the working classes to get acclimated, not on the rich and powerful to invest in safety net infrastructure.

  Once again, American politicians are arguing that viral immunity could be mobilized for economic benefit. While some version of this strategy seems possible, perhaps even likely, we should not allow an official stamp of immunity to Covid-19, or personal willingness to risk the disease, to become a prerequisite for employment. Nor should immunity be used to double down on our pre-existing social inequalities.

  There is already racial and geographic inequality in exposure to and testing for this virus. The most vulnerable people in our society cannot be punished twice over: first by their circumstance and then by the disease. We have been here before and we do not want to go back.

 260. […] Όπως είχε προαναγγελθεί, το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοίνωσε την έναρξη της χαλάρωσης των μέτρων εγκλεισμού, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, η χαλάρωση αυτή θα είναι σταδιακή και κάθε μέτρο ελευθέρωσης θα είναι υπό αίρεση, με την έννοια ότι αν παρ’ ελπίδα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε θα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/04/29/herd/ […]

 261. Λίγο ακόμα να κατεβούμε στα χαμηλότερα, για την καμπύλη.

 262. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  261 «Την επιπεδώνεις την καμπύλη;»
  (όπως το κανελώνεις το ρυζόγαλο)

 263. Nestanaios said

  214.
  Υπήρχαν φυλακές στην αρχαία Ελλάδα?

 264. mitsos said

  @226-228
  ΛΟΥ Ευχαριστώ
  Νομίζω πως μπορείς να εκφράσεις αρκετούς και καλούς
  Πολύ μεράκι κατέθεσες και εξαιρετικό το αποτέλεσμα. ( Ευτυχώς που με ειδοποίησες δεν θα το είχα δει )

  Πράγματι έτσι θα έπρεπε να ήταν τα πράγματα αυτή να ήταν η ματιά μας
  κι ανάλογη η λαλιά μας
  σαν εραστές
  της ελευθερίας
  και της ιστορίας
  ποιητές

 265. loukretia50 said

  264. Πάντα ευγενικός! Υπερβολικά μάλλον!
  Για το μεράκι έχεις δίκιο!
  Σ’ ευχαριστώ πολύ!

  ΥΓ Άλλο τα στιχάκια για την πλάκα μας – οκ, για όσους τα προσέχουν! – όμως η εκκωφαντική σιωπή μετά από σεντονιάδα με προβληματίζει …
  Δεν είμαι στο απυρόβλητο, μ΄έχουν στολίσει κατά καιρούς, αλλά θέλω μια ειλικρινή γνώμη.

 266. Γιάννης Ιατρού said

  265: Καραντίνα 🙂 🙂

 267. mitsos said

  Λου
  είμαι ευγενής πάντα
  αλλά όταν θέλω να μείνω στην ευγένεια είμαι σύντομος και με κοφτές κουβέντες.

  Ειλικρινής δεν είμαι πάντα , Τώρα όμως είμαι . Άλλωστε δεν υπογράφω ως κριτικός τέχνης . Τα συναισθήματά μου εκφράζω και δεν έχω κανένα λόγο να μην τα εκφράσω ειλικρινά.

 268. loukretia50 said

  266. Μα μπάφιασα αγαπητέ! Αν συνεχιζόταν θάβγαινε κορονιάδα!

 269. Γιάννης Ιατρού said

  268: Άστα αυτά μουσίτσα, όλο έξω ήσουν, βόλτες κλπ.

 270. loukretia50 said

  267. Μικρή αφιέρωση
  Fairgound https://youtu.be/Db0qiCWNLsI Tiger Lillies

 271. Γιάννης Ιατρού said

  Μήτσο, είδες τι σού ‘λεγα στο τηλέφωνο !! (για την βροχή… 🙂 )

 272. mitsos said

  Ο καλός θεούλης Γιάννη.
  Καλοδεχούμενος μεν , μην σχεδιάζεις με αυτό το δεδομένο δε . Λέω εγώ για μένα.

  Εσείς βέβαια εκεί στο υπόγειο έχετε πληροφορίες από πολλές διασυνδέσεις που δεν τις έχουμε εμείς οι κοινοί θνητοί .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: