Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορονοδευτερομαγιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Μαΐου, 2020


Πριν από πέντε χρόνια, που η δευτερομαγιά έπεφτε πάλι Σάββατο, είχαμε τιτλοφορήσει το εβδομαδιαίο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο «Δευτερομαγιάτικα μεζεδάκια». Σήμερα, σε καιρούς πανδημίας, βάζω μπροστά το πανταχού παρόν πρώτο συνθετικό κι έτσι πλουτίζει και η τρισχιλιετής μας με μιαν ακόμα (δεν είναι πολλές) δεκασύλλαβη λέξη.

Αν ήταν βέβαια να περιγράψω τη διάθεσή μου, τώρα που γράφω το άρθρο, πένθιμα θα τα ονόμαζα τα μεζεδάκια, αφού πριν από λίγες ώρες μάθαμε το θλιβερότατο νέο του θανάτου του καλού μας φίλου Spiral Architect. Ταιριάζει κιόλας, εδώ στην Εσπερία, ο καιρός, με βαριά σύννεφα και σποραδικές βροχές.

Αλλά το άρθρο πρέπει να γραφτεί, και πρέπει να είναι μάλλον εύθυμο, μεζεδάκια είναι αυτά. Και ξεκινάμε.

Η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως, έλεγε εκείνο το ρητό, που το μάθαμε απέξω τόσες φορές που το ακούσαμε -αυτοεπαληθευόμενο ήταν.

Κι επειδή το ανόητο «μετά κορονοϊού» χρησιμοποιείται κάμποσο, ας επαναλάβω αυτό που είχαμε γράψει εδώ πριν από 14 μέρες:

Πώς θα λέγεται η εποχή «μετά τον κορονοϊό»;

Πάντως δεν θα λέγεται «μετά κορονοϊού», όπως διαβάζω εδώ κι εκεί, πχ στα Νέα: περιμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη μέρα… την μετά κορονοϊού εποχή.

Μετά με γενική δεν υπάρχει στα νέα ελληνικά, παρά μόνο σε φράσεις κληρονομημένες από την καθαρεύουσα, όπου ΔΕΝ σημαίνει «ύστερα από», σημαίνει «μαζί με» πχ. μετά χαράς, μετά μανίας, ξύλο μετά μουσικής, το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Οπότε, η εποχή «μετά κορονοϊόν» αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το μοντελο του «μετά Χριστόν» ή, πιο στρωτά, «μετά τον ιό».

Εκτός αν θέλουν να μας πουν ότι κατα την εποχή «μετά κορονοϊού» θα (μάθουμε να) ζούμε μαζί με τον ιό, που ελπίζω να μην το εννοούν.

* Και μια ακόμα επανάληψη, αφού είμαι σίγουρος πως έχουμε ξαναγράψει για το θέμα.

Γράφει το Λίμπεραλ:

«Δύο επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκαταστήσει την έδρα τους στην αποκαλούμενη Κοιλάδα της Σιλικόνης»

Ωστόσο, όπως λέει ο φίλος που ψάρεψε το μαργαριτάρι: η εν λόγω Κοιλάδα (Silicon Valley) ονομάστηκε έτσι από τους τέκηδες που φτιάχνουν τσιπάκια από πυρίτιο (Silicon) και όχι από πλαστικούς χειρουργούς ή υδραυλικούς που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους σιλικόνη (Silicone).

Λεπτές διαφορές για άριστους βέβαια, αλλά τουλάχιστον εμπλουτίζουν τη μορφολογία της Νομανσλάνδης.

Το αστείο είναι πως Κοιλάδα της Σιλικόνης (Silicone Valley) έχει ονομαστεί, για πλάκα, η San Fernando Valley κοντά στο Λος Άντζελες, επειδή εκεί έδρευαν πολλές εταιρείες παραγωγής πορνοταινιών!

* Τίτλος άρθρου σε ιστότοπο για το χάπενινγκ της Άλκηστης Πρωτοψάλτη:

Ώστε «της Άλκηστις». Αλλά και πώς θα το πούμε; Της Αλκήστιδος Πρωτοψάλτη; Το λένε κάποιοι ύστερα από πολλή προσπάθεια, αλλ’ αβίαστα δεν βγαίνει με τίποτα.

Ενώ αν το εξελληνίσουμε (σικ, ρε), η Άλκηστη, είναι εύκολο και να το κλίνουμε. Είχα γράψει και παλιά ένα άρθρο, πριν ανοίξω το ιστολόγιο.

Πάντως, για να γυρίσουμε στο άρθρο, έκανα το εξής σχόλιο στο Τουίτερ:

Σήμερα μάθαμε ότι ο ιός δεν κολλάει παρουσία πρωθυπουργού. Επίσης, παρουσία πρωθυπουργού, το όνομα Άλκηστις δεν κλίνεται.

* Απαντώντας, μέσω Ίνσταγκραμ, σε όσους την επέκριναν, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη έγραψε, μεταξύ άλλων:

«Η μουσική προσφέρει ασύλληπτα συναισθήματα, συναισθήματα μεγατόνων, που έφυγαν και μας αγκάλιασαν από τα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τις αυλές στις γειτονιές της Αθήνας …με τραγούδια και δάκρυα χιαστή»

Δεν ξέρω αν στέκει νοηματικά το «χιαστί» στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να πει κανείς «ανάμικτα» (πίκρες και χαρές χαρμάνι, που λέει το τραγούδι του Τσιτσάνη) ή εναλλάξ, αλλά ίσως έχει ήδη ειπωθεί σε τραγούδι.

Όμως, αν θα το χρησιμοποιήσουμε, θα το γράψουμε με γιώτα, χιαστί, καθώς είναι αρχαίο επίρρημα, δεν είναι θηλυκό του επιθέτου «χιαστός» (που το ξέρουν οι γιατροί και οι ασχολούμενοι με τα αθλήματα, από τη ρήξη χιαστών που παθαίνουν οι ποδοσφαιριστές και άλλοι και χάνουν τη σεζόν, εννοώ όταν δεν έχει πανδημία).

* Παρεμπιπτόντως, γκουγκλίζοντας αν υπάρχει κάπου το «χιαστή» βρήκα ερμήνευμα από το λεξικό του δαιμόνιου Ηπίτη, όπου υπάρχει ο φοβερός όρος «κειρία χιαστή του υφεδρίου». Αν εξαιρέσουμε το άρθρο, έχω δυόμισι άγνωστες λέξεις στις τρεις, αλλά ευτυχώς υπάρχει η γαλλική αντιστοιχία κι έτσι καταλαβαίνω περίπου τι είναι: sangle croisée du faux-siège. Κάποιο εξάρτημα της σέλας των αλόγων του ιππικού πρέπει να είναι. (Το λεξικό του Ηπίτη συνταχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πριν τον πρώτο πόλεμο, οπότε υπήρχε ακόμα ιππικό και ορολογία του).

* Σε άρθρο για (τι άλλο;) τον κορονοϊό και όσα ξέρουμε για την ακόμα άγνωστή μας ασθένεια, που μεταφέρει απόψεις του Ηλία Μόσιαλου, εντόπισα μια περίπτωση γενικομανίας που δεν θυμάμαι να την έχω συναντήσει ξανά. Δεν ξέρω αν πρέπει να τη χρεώσουμε στον κ. Μόσιαλο ή στον δημοσιογράφο:

Τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου στη Wuhan, ας δούμε μερικά από τα σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα, των οποίων η απάντηση ενέχει συνεπειών στον υπολογισμό του ρίσκου.

Ενέχει συνέπειες βέβαια, και είναι ήδη αρκετά μεταξωτό το ρήμα «ενέχω» οπότε δεν χρειάζεται και το ερζάτς μετάξι της με το ζόρι γενικής.

* Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης σταμάτησε την απεργία πείνας και δίψας αφού έγιναν δεκτά τα αιτήματά του. Προηγουμένως όμως το αρμόδιο υπουργείο είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι «ουδέν κόλλημα» θα υπάρξει με τη συνέχιση των σπουδών του κ. Δημάκη.

Είναι συνηθισμένο λάθος να μπερδεύουμε το κόλλημα με το κώλυμα, αλλά σε επίσημες ανακοινώσεις χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή.

* Aυτό δεν το άκουσα, μου το στέλνει φίλος:

Πρόεδρος ΟΛΜΕ, στον Χατζηνικολάου, 27/4: «ανεξαρτήτου ηλικίας. ..», και σε λίγο: «επαναλαμβάνω : ανεξαρτήτου ηλικίας…»

* Κι άλλο, από τον ίδιο φίλο:

Alpha: Λένε ότι τα Κουφονήσια είναι ο τελευταίος επίγειος παράδεισος επί της Γης

Υπάρχουν όμως επίγειοι παράδεισοι στον ουρανό.

* Κι ένα που το άκουσα εγώ, την Τετάρτη 29/4, στην καθημερινή ενημέρωση του Σ. Τσιόδρα:

η εμπιστοσύνη και η αλήθεια … είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι

Το έχουμε πει ότι πολλά δευτερόκλιτα θηλυκά έχουν αρχίσει να βγάζουν μουστάκια και η παράμετρος είναι ένα από αυτά. Δεν εννοώ τις περιπτώσεις όπως ψήφος και άμμος όπου η διτυπία είναι καθιερωμένη και οι τύποι ο ψήφος, ο άμμος λεξικογραφούνται.

* Βέβαια, ο κ. Τσιόδρας αυτό το είπε εκτός κειμένου και στον προφορικό λόγο, τα λαθάκια είναι πολλά.

Μια και μιλάμε για προφορικό λόγο, στην πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, πρόσεξα δύο λάθη του Κ. Μητσοτάκη, που μπορεί να θεωρηθούν και σαρδάμ.

Στο 8ο λεπτό της ομιλίας του (το βίντεο εδώ), λέει: … ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας οι οποίοι υπέστην διασωλήνωση, κατάφεραν τελικά και γλίτωσαν

Φυσικά, υπέστησαν. Αυτό το ξεκάρφωτο «υπέστην» το έχω συναντήσει και για το τρίτο ενικό, αντί του «υπέστη». (Αν το ποσοστό παίρνει ενικό ή πληθυντικό δεν το έχουμε συζητήσει, αλλά και τα δύο τα θεωρώ δεκτά).

Και πιο κάτω, στο 38.30, είπε: …και για πρώτη φορά θα υπάρξει μία ευρέος κλίμακας ενίσχυση.

Ευρείας κλίμακας, βέβαια. Το πρώτο λαθάκι είναι, και σωστά, διορθωμένο στα σχετικά ρεπορτάζ, αλλά το δεύτερο δεν το διόρθωσαν όλοι, πχ στο real.gr διαβάζουμε: «μια ευρέως κλίμακας ενίσχυση».

* Αυτά είναι λαθάκια που συγχωρούνται. Ωστόσο, ομολογώ πως με ξένισε που άκουσα τις προάλλες την υπουργό Παιδείας να λέει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι: τα παιδιά μολύνονται κυρίως εντός του οικογενειακού τους περιβάλΛΟΝ.

Θέλω να πω, λέμε «ρύπανση του περιβάλλοντος» και άλλα τόσα, που ειδικά αυτό το ουσιαστικό δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει να παθαίνει ακλισιά.

Τώρα, επί της ουσίας, απορώ πώς είναι τόσο κατηγορηματική η κ. υπουργός ότι είναι ασυνήθιστο να μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό στους ενήλικες. Ο κ. Τσιόδρας δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός.

* Αλλά να επιστρέψω στον κ. Τσιόδρα, ο οποίος, πάλι την Τετάρτη 29/4, είπε επίσης:

Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lock down. Όπως μάλιστα είχε πει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, «μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό».

Κι άλλη μια φορά χρησιμοποίησε τον όρο «απαγορευτικό» για το lock-down.

Ομολογώ ότι δεν έχω βρει καμιά ικανοποιητική μονολεκτική απόδοση για το λοκντάουν. Το «απαγορευτικό» που προτεινει ο Μπαμπινιώτης είναι καλό όταν συνοδεύεται από ρήμα, αλλά δεν ξέρω αν στέκει μόνο του. «Σε απαγορευτικό από χτες η Ελλάδα». Τι λέτε;

* Σε οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις μάσκες διαβάζω:

Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά

Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή

Όταν λέει «ελαστικούς βρόγχους» υποθέτω ότι εννοεί τα δύο λαστιχάκια της μάσκας που πιάνουν στα αυτιά.

Η ελληνική γλώσσα, μου έλεγε κάποιος συνάδελφος μεταφραστής, υστερεί σε λέξεις για τα απλά καθημερινά αντικείμενα. Λοιπόν, τον θυμήθηκα όταν έψαχνα πώς θα πούμε τα δυο λαστιχάκια της μάσκας αν δεν θέλουμε να τα πούμε «δυο λαστιχάκια».

Δεν ξέρω αν θα τα πούμε «ελαστικούς βρόχους».

Πάντως, ΔΕΝ θα τα πούμε βρόΓΧους διότι βρόγχους έχουμε στα πνευμόνια μας, όχι στις μάσκες μας.

* Τώρα με τον εγκλεισμό («με το απαγορευτικό», να πούμε;) πολλοί κάνουν τα ψώνια τους από απόσταση, δίνοντας παραγγελία τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Το μειονέκτημα, βέβαια, είναι πως δεν βλέπεις τι ψωνίζεις.

Kάποιος Αγγλοσάξονας παράγγειλε 1 κιλό γλυκοπατάτες, και του έφεραν μία (1) γιγαντιαία γλυκοπατάτα, που τη βλέπετε στη φωτογραφία!

Οπότε την έβγαλε κι αυτός φωτογραφία και είπε τον πόνο του στο απέραντο Διαδίκτυο.

* Το ΣΕΓΕ (Συμβούλιο Εξισορρόπησης Γλωσσικών Επισημάνσεων) με προειδοποιεί ότι ενώ επισήμανα στο σημερινό άρθρο μερικά λάθη του πρωθυπουργού και υπουργών, δεν έχω βάλει τίποτα της αντιπολίτευσης.

Οπότε, για να εξισορροπήσω, κλείνω με ένα φρέσκο από την Αυγή:

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε βιντεοδιάσκεψη με ηγέτες από τις 16 πολιτείες της Γερμανίας για να επανεξετάσει τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή.

Αλλά τα γερμανικά Länder δεν τα λέμε «πολιτείες». Πολιτείες έχουμε στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και σε κάμποσα άλλα ομοσπονδιακά κράτη.

Όπως λέει ο φίλος που το στέλνει, «είναι αμερικανοποιημένη ίσως η Γερμανία, αλλά όχι τόσο».

Στη Γερμανία, ο περισσότερος κόσμος μιλάει για «κρατίδια» ή «ομόσπονδα κρατίδια». Εγώ αποφεύγω τον όρο αυτό και προτιμώ τα «ομόσπονδα κράτη», όπως έχω εξηγήσει (πολύ) παλιότερα:

Προκειμένου για τα μορφώματα που συνθέτουν ένα ομοσπονδιακό κράτος, ο όρος «κρατίδιο» είναι άστοχος και προσβλητικός. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση της Γερμανίας, ο όρος κρατίδιο μού φαίνεται διπλά άστοχος, αφού νομίζω ότι τα γερμανικά ομόσπονδα κράτη συγκροτήθηκαν πρώτα μετά τον πόλεμο και αυτά συγκρότησαν τη Γερμανία. Ότι τα ομόσπονδα κράτη έχουν βαρύτητα, φάνηκε καθαρά σε περιπτώσεις διάλυσης ομοσπονδιακών κρατών, οπότε τα ομόσπονδα κράτη που τα αποτελούσαν μετατράπηκαν αυτόματα σε κράτη, διατηρώντας τα σύνορά τους. Έπειτα, είναι κωμικό να αποκαλούμε «κρατίδιο» μια οντότητα με 5-10-20 εκατομμύρια πληθυσμό (ή και πολύ περισσότερο, στην περίπτωση της Ινδίας). Κατ’ αναλογία, δεν θα πούμε κρατίδια ούτε τα αυστριακά ομόσπονδα κράτη. Ο μόνος προβληματισμός είναι αν θα μιλήσουμε για «ομόσπονδα κράτη» (περίπτωση της Γερμανίας, Αυστρίας), πολιτείες (Η.Π.Α., πιθανώς Βραζιλία) ή αν θα χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος όρος (π.χ. τα ελβετικά καντόνια).

Είδατε τι ωραία που περνούσαμε τότε που ο καημός μας ήταν αν θα πούμε «κράτος» ή «κρατίδιο»;

 

 

 

 

333 Σχόλια προς “Κορονοδευτερομαγιάτικα μεζεδάκια”

 1. Εδώ ο βουλευτής έγινε …νομοθέτης (και μάλιστα εκλεγμένος νομοθέτης): https://www.news247.gr/kosmos/o-kim-giongk-oyn-emfanistike-kai-ekopse-kai-kordela.7633915.html

 2. Εκτός αν κάνω κάποιο τραγικό λάθος για το πολιτικό σύστημα της Ν. Κορέας

 3. LandS said

  Νταξ τον παράδεισο στο έδαφος κάποιου εξωπλανήτη με τα χαρακτηριστικά της Γης πως να τον πούμε

 4. dryhammer said

  Το «απαγορευτικό» μόνο του υπάρχει καταχρηστικά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες (ίσως και στις αεροπορικές που έχουν πολλά δανειστεί από τις θαλάσσιες) εννοώντας το «απαγορευτικό απόπλου» που εκδίδουν τα Λιμεναρχεία. Έτσι είναι συχνό το «Βγήκε απαγορευτικό», «Έφυγε πριν τον πιάσει το απαγορευτικό», «Στις 12 λήγει το απαγορευτικό» κλπ κλπ κατά το «νεαρόν ύδωρ» και τόσα άλλα.

 5. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί υπέρ του Μπρέξιτ ήταν ότι οι Βρυξέλλες έχουν ειδική νομοθεσία ακόμα και για το σχήμα των αγγουριών, άρα η γιγάντια γλυκοπατάτα είναι ακριβώς αυτό που ζητούσαν.
  (επί της ουσίας, βέβαια, υπάρχουν όντως εξαιρετικά περιοριστικές προδιαγραφές – αν και νομίζω ότι είναι περισσότερο από το «αόρατο χέρι της αγοράς» και λιγότερο από τις Βρυξέλλες – για το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα κλπ. κλπ. των οπωροκηπευτικών, και λόγω αυτών υπάρχει και τεράστια σπατάλη νοστιμότατων και φυσιολογικότατων τροφίμων, που μόνο πρόσφατα, και σε μικρό ακόμα βαθμό, άρχισε να διορθώνεται. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης)

 6. Το lockdown μας απασχόλησε και στην ΕΛΕΤΟ, συζητήθηκαν εγκλεισμός, περιορισμός ή απαγόρευση κυκλοφορίας και κατακλείδωμα (αναφέρεται στον Δημητράκο), τελικά το αφήσαμε γενικό κλείσιμο. Φοβάμαι ότι κανένα δεν είναι ακριβές. Πάντως οι Γάλλοι το λένε απλά περιορισμό (confinement).

 7. Πουλ-πουλ said

  «από τους τέκηδες που φτιάχνουν τσιπάκια»

  Τι είναι οι τέκηδες;

 8. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα! όσο μπορεί να είναι καλή, ακόμη δεν μπορώ να ξεπεράσω το χθεσινό θλιβερό γεγονός, ίσως γιατί ήταν ξαφνικό και αναπάντεχο.

  Το «ανεξαρτήτου» του προέδρου της ΟΛΜΕ το άκουσα κι εγώ, ζωντανά. Χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω τη γνώμη ότι το επανέλαβε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

  Και κάτι εκτός θέματος, δεν ήθελα να το θίξω χθες, λόγω ειδικών συνθηκών. Έμεινα γοητευμένος από τον χθεσινό εορτασμό της πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Το βλέπω ως παράδειγμα ωρίμανσης του πολιτικού μας συστήματος.

 9. Στην γενικομανία πάντως σοβαρό μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην μελέτηείναι αποτέλεσμα της μελέτης των ποιημάτων της Δημολά 🙂

 10. # 7

  high tech

 11. Γς said

  >εδώ στην Εσπερία, ο καιρός, με βαριά σύννεφα και σποραδικές βροχές.

  -Πολύ νελό [νερό] παππού!

  Ο Γς-τζούνιορ στην άλλη μεριά των συνόρων κοντά στο Μεγάλο Δουκάτο που η βρόχα πίπτει ακατάπαυστα straight through…

  Νταξει, Γιώργος Ζαμπέτας

  αλλά και Gilbert Bécaud

 12. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > Το λεξικό του Ηπίτη συνταχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πριν τον πρώτο πόλεμο, οπότε υπήρχε ακόμα ιππικό και ορολογία του

  Με παραξενεύει λίγο αυτό το «οπότε». Δεν είναι συμπέρασμα – δεν ψάχναμε να βρούμε μέχρι πότε υπήρχε ιππικό. Όταν, ή τότε που.

  > > ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας οι οποίοι υπέστην διασωλήνωση, κατάφεραν τελικά και γλίτωσαν…[…] (Αν το ποσοστό παίρνει ενικό ή πληθυντικό δεν το έχουμε συζητήσει, αλλά και τα δύο τα θεωρώ δεκτά).

  Εδώ πάντως δεν τίθεται θέμα. Υποκείμενο είναι «οι οποίοι», και αναφέρεται στους συμπολίτες.

  Περίεργο πάντως να κάνει κανείς λάθος στον μόνο τύπου του «υπέστην» που θυμίζει περισσότερο δημοτική: υπέστησαν – το καταλαβαίνεις ότι είναι γ’ πληθυντικό, δεν μπερδεύει.

 13. H. Mandragoras said

  Όντως το απαγορευτικό στέκει εύκολα μόνο του όταν αναφέρεται στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Ως νησιώτης, το «απαγορευτικό απόπλου» το ακούω μόνο στις ειδήσεις και μου ακούγεται σχεδόν σαν πλεονασμός.
  Εννοείται πως για τους νησιώτες το απαγορευτικό ισοδυναμεί με lockdown. Οπότε, ομολογώ με ξάφνιασε η πρόταση να χρησιμοποιηθεί για το lockdown λόγω κορονοϊού, αλλά σχεδόν με τον τρόπο που θα με παραξενευε να αποκαλέσει κάποιος φινιστρινι αντί για παράθυρο. Σε μια δεύτερη σκέψη δεν είναι τόσο κακό.

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  12 Το 32% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή το 33% ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ; Και τα δυο δεκτά είναι.

  9 🙂

  6 Ευχαριστώ Κατερίνα, το είχα απορία

 15. H. Mandragoras said

  *να πει κάποιος «φινιστρινι»…

 16. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Πέρα από το μεζεδάκι, λέμε ποτέ πως κάποιος υπέστη διασωλήνωση; Υποβλήθηκε νομίζω, «υφίσταμαι» σημαίνει, όπως το καταλαβαίνω εγώ, πως δέχομαι τις (δυσάρεστες) συνέπειες από ένα γεγονός που δε μπορεί να ελεγχθεί, πχ υπέστη κάταγμα. Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου εντύπωση.

 17. ΓΤ said

  12@

  ως χρονικός σύνδεσμος το «οπότε»

 18. ΓΤ said

  @0

  Ακριβώς επειδή «[…] κοντά στο Λος Άντζελες, επειδή εκεί έδρευαν πολλές εταιρείες παραγωγής πορνοταινιών!», έχουμε και το αμερικανικό λογοπαίγνιο «Calipornia».

 19. Πέπε said

  14
  Δεν πήρα θέση στο σχόλιό μου,μ γιατί αν ήταν ν αφτιάξω μόνος μου παράδειγμα θα ήμουν σαν τον παπά με τα γένια (ούτε έτσι, ούτε αλλιώς…)

  Τώρα, με δικό σου παράδειγμα, μάλλον συμφωνώ: και τα δύο. Αλλά άλλο όλο αυτό κι άλλο «το 32% των πολιτών οι οποιίοι…».

 20. Γς said

  Διαβάζω στο ΦΒ:

  Από αθλήματα λέει επιτρέπονται το τένις, το γκολφ κι η ιππασία λες και μεγαλώσαμε στο Μπάκιχαμ ναπούμε.

  Και με θυμήθηκα. χτες:

  -Γάντια έχετε;

  Δεν είχαν. Σίγουρο

  -…τι γάντια;

  -Ιππασίας!

 21. ΓΤ said

  Χτες είχαμε μεζεδάκι, μια ορθογραφική… αλλοίωση, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, την «αλλοιώτικη Πρωτομαγιά», στο διάστημα 00:01:51-00:02:04 στο https://webtv.ert.gr/ert1/eidiseis/01mai2020-19-00-deltio-eidiseon/

 22. Νέο Kid said

  Ο «υπολογισμός του ρίσκου» προφανής κακή απόδοση του risk assessment,στα ελληνικά λέγεται «εκτίμηση κινδύνου». Το συγκεκριμένο «ρίσκο» είναι προσφιλής αγγλικουριά, και είναι βασικά ψευδόφιλο. Όταν λέμε ρίσκο στα ελληνικά εννοούμε βασικά κάτι παράτολμο που βασικά έχει θετικό πρόσημο! Στα συγκείμενα αυτά όμως, risk σημαίνει πάντα τον κίνδυνο ή εναλλακτικά την διακινδύνευση , και τα μέτρα προληψης και/ή μετριασμού της.

  Είχα ακούσει για βόμβες μεγατόνων και κοτσάνες μεγατόνων. Για συναισθήματα μεγατόνων…πρώτη φορά ακούω.

 23. sarant said

  22 Παλιομοδίτικη ορθογραφία

 24. Νέο Kid said

  Στην περίπτωση του Δημάκη , μπορεί τι κόλλημα να είναι κυριολεκτικό. Θα συνεχίσει τις σπουδές του χωρίς να κολλήσει κορωνοϊό …

 25. νεσσίμ said

  techie:someone who works with and knows a lot about technical things, especially relating to computers
  (https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/techie)

 26. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Δύτη (1), έτσι όπως είναι ο τίτλος (Το θρίλερ με την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται πως έλαβε τέλος…επανεμφανίστηκε και εγκαινίασε εργοστάσιο ….) εγώ διάβασα στη Λάρισα !!🙄😂😂 και σκέφτηκα πως ο ΚΙμ έκανε καψώνι στον Κ.Μ. που σκοπεύει να πάει (την Τρίτη 4/5 νομίζω) να κάνει θριαμβευτική εμφάνιση στο «εργοστάσιο» του Νταβέλη😎😲 και σίγουρα θα κάνει την σύγκριση με την Κίνα και θα πει πως κι εμείς «φτιάχνομε εργοστάσια σε μιά ‘βδομάδα» (=> συναρμολογούμε, ευθυγραμμίζουμε, και βάζουμε στην πρίζα δυό μηχανές…, αμέ🤩😜🤐)!

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα. Μπορούμε να εξομαλύνουμε ψυχαρικά το περιβάλλον, ώστε να μην εκτίθεται η υπουργός Παιδείας» το περιβάλλο – του περιβάλλου -τα περιβάλλα – των περιβάλλων. Μια χαρά.
  Κώστα, και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο πρόεδρος της ΔΟΕ της ΔΑΚΕ είναι.Το λέω και πειρακτικά, αριστεία κι έτσι😉, αλλά και γιατί κάποιος υπερσυντηριτικός απόστρατος μού είχε εκφράσει την απορία για ποιον λόγο όλοι οι δάσκαλοι είναι «κομμουνισταί». ☺

 28. Πουλ-πουλ said

  10. Merci

 29. nikiplos said

  22@ ενώ το «ασύλληπτα συναισθήματα» μας κάθεται καλά? Εμένα το «ασύλληπτο κορόϊδο», ως κακή μετάφραση του elusive είναι το μόνο σχετικό που θυμάμαι (‘απιαστο, άφθαστο’). «Θα σε συλλήψω» που έλεγε κι ο Κώστας Χατζηχρήστος.

  Εντάξει ποιητική αδεία, τα συναισθήματα μπορεί και να εξακοντίζονται από τα μπαλκόνια, όπως οι γλάστρες από τα χέρια ευαίσθητων στα αφτιά ανθρώπων που τους ενοχλεί αφάνταστα η φαλτσαδούρα που ενίοτε εκπέμπεται από το δρόμο.

  Όλοi αναρωτήθηκαν «αν είχαν στείλει sms» ή αν είχαν ειδική άδεια (που είχαν), κι όχι αν ήταν θεμιτή αυτή η ηχορρύπανση στη διαπασών που εκπέμφθηκε χωρίς να ρωτήσει τους κατοίκους των μικρών διαμερισμάτων, αν κάτι τέτοιο τους εμψυχώνει ή τους βαράει χειρότερα στα νεύρα. Αν ξυπνάνε έναν άρρωστο που εκείνη τη στιγμή μόλις κατάφερε να αναπαυθεί, αν ξυπνάνε με τις αγριοφωνάρες τους ένα μωρό που με κόπο κατάφεραν να κοιμήσουν, αν εκνευρίσουν ένα «αυτιστικό» παιδί που δεν μπορεί να διαννοηθεί πως σε κάποιους επιτρέπεται να γκαρίζουν, έτσι χαριστικά.

  Έχουμε εθιστεί στον γραψαρχιδισμό σε αυτή τη χώρα. Να γιορτάσουμε ρε φίλε, να επιδείξουμε σε όλους τι γαμάτοι που είμαστε, εντάξει εσύ είσαι λούζερ, στην απόξω κοίτα και μη μιλάς… Μερακλαντάν.

  Συγνώμη που γκρινιάζω, αλλά η ηχορρύπανση είναι το εθνικό μας σπορ επειδή ακριβώς μπορούμε. Και η αδιαφορία για τον δίπλα.

 30. Πουλ-πουλ said

  25. Μάλιστα. Εμ βέβαια, χωρίς αγγλικό λεξικό, τα ελληνικά μοιάζουν κάπως δυσνόητα.

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  29: Πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να αυτοπροβληθούν μέσω της «τόνωσης του ηθικού» μας. Βρήκε την ευκαιρία και η Πρωτοψάλτη να κάνει ντόρο και να εκδηλώσει τον ανεπιφύλακτο κουλισμό της, διάδοχο φαινόμενο της τσιπρολατρίας του 2015.

 32. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα απουσιάσω για λίγο.

 33. Κωστής Ανετάκης said

  Καλημέρα κι από μένα, λυπάμαι πολύ για τον θάνατο του διαδικτυακού φίλου, εκφράζω τα (θερμά μου;) συλλυπητήρια στους δικούς του.

  Ήθελα να πω για το «απαγορευτικό». Επειδή κάποτε υπηρέτησα επί ένα χρόνο στην Κρήτη, απ’ όπου χρειαζόμουν καράβι για να φύγω στις άδειές μου, γνωρίζω ότι χρησιμοποιείται το «απαγορευτικό», έτσι σκέτο, για την απαγόρευση απόπλου που εκδίδει το λιμεναρχείο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, νομίζω κυρίως όταν ο άνεμος ξεπερνά τα οκτώ μποφόρ. Δεν θα μου φαινόταν, λοιπόν, διόλου άτοπο ή άκομψο να χρησιμοποιούσαμε το ίδιο ουσιαστικοποιημένο επίθετο και για την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω της επιδημίας.

 34. ΚΑΒ said

  Αφού έχουμε του Αδώνιδος, ας συμπληρωθεί με το θηλυκό της Αλκήστιδος!

 35. ΚΩΣΤΑΣ said

  27 Γιάννη, μη μου το χαλάς σήμερα που είπα μπράβο στο ΚΚΕ (@8) και αρχίσω πάλι τα αντικομμουνιστικά μου! 😉

 36. spiridione said

  Μια ερώτηση:
  Από τις 25 Απριλίου έχει δημοσιευτεί αυτό το άρθρο, με την ερώτηση αν ο πρόεδρος της επιτροπής για τα βάουτσερ, ειδικός εμπειρογνώμονας Γιώργος Στρουζάκης, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eyeonix, που την ίδια ακριβώς περίοδο έκανε δουλειές με απευθείας αναθέσεις με το υπ. εργασίας.
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/240585_o-agapimenos-empeirognomonas-toy-broytsi-kai-oi-symbaseis-toy
  Στις 27 Απριλίου κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για το ίδιο θέμα (έχει 25 μέρες προθεσμία ο υπουργός να απαντήσει).
  https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou/?pcm_id=66f86799-72a2-4430-9662-aba600f637b6

  Από περιέργεια, μήπως έχει δει κανείς απάντηση στο ερώτημα αυτό; Δηλαδή αν είναι το ίδιο πρόσωπο ή όχι; Μου κάνει εντύπωση, μετά από τόσες μέρες δεν έχω δει απάντηση στο απλό αυτό θέμα.

 37. skom said

  Τα Länder ομόσπονδα κράτη; Δεν θα συμφωνήσω.
  Ως «ομοσπονδιακή Δημοκρατία της ΧΧΧ» αποδίδουμε το Bundesrepublik XXX.
  Όπου ομοσπονδιακή αντιστοιχεί στο Bund και δημοκρατία στο Republik.
  Τα συνιστώντα κράτη τα λένε Bundesländer.
  Το κράτος αυτό, η Γερμανία, είναι λοιπόν ένα ομόσπονδο ή ομοσπονδιακό κράτος.
  Στην βικιπαιδεια πάντως οι δύο λέξεις χρησιμοποιούνται ταυτόσημα

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C_%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82

  Την έκφραση «συνιστώντα κράτη» την χρησιμοποιούν βλέπω και σε συζητήσεις για την Κύπρο και το μέλλον της.

  Το κρατίδια χρησιμοποιείται τόσο καιρό που έχει χάσει την αιχμηρότητα του. Αν δεν γίνουν ψευδοκράτη δεν θα έχουμε πρόβλημα. (αστειεύομαι)

  Άλλο προβληματικό αυτό το Republik. H Repubblica Sociale Italiana την λέμε στα ελληνικά δημοκρατία του Σαλό. Αν το ήξεραν οι ηγεμόνες και οι προστάτες της …
  Αλλά αυτό φυσικά είναι γνωστό πρόβλημα.

 38. raf said

  Καλημέρα. Να εκφράσω την ανακούφισή μου για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Β. Δημάκη. Δεν χαίρομαι που έπρεπε να κάνει απεργία δίψας για το αυτονόητο.

  Λεξιλογώντας, στην ανακοίνωσή του προχθές εντόπισα το ρήμα «ενσκήπτω» με την έννοια «εγκύπτω». Ακριβώς το ίδιο εντόπισα και στην ανακοίνωση των καλλιτεχνών, για τους οποίους εύχομαι επίσης ικανοποίηση των αυτονόητων – η παραγωγή τους είναι άϋλη, άρα και άχρηστη, αλλά τι να κάνουμε, άνθρωποι είναι κι αυτοί…

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Κουιζάκι στη μνήμη του φίλου μας του Spiral…

  Εισαγωγικά στοιχεία
  >Το ρεύμα που παίρνουμε από τη ΔΕΗ είναι εναλλασσόμενο.
  >Στα σπίτια μας μπορούμε να έχουμε είτε μονοφασικό είτε τριφασικό
  > Για το μονοφασικό χρειάζονται δύο αγωγοί μεταφοράς, ίδιου πάχους. Φάση και ουδέτερος
  (Συνήθως μαύρο καλώδιο για τη φάση και μπλε για τον ουδέτερο («επιστροφή»)
  >Για το τριφασικό χρησιμοποιούμε τέσσερις αγωγούς. Τρεις φάσεις (Φ1,Φ2,Φ3) και έναν ουδέτερο, ίδιου πάχους. (Μαύρο, καφέ , κόκκινο για τις φάσεις και μπλε για τον ουδέτερο).
  Το ερώτημα-κουϊζ:
  Η επιστροφή (ουδέτερος) «λογικά» δεν θα έπρεπε να έχει αγωγό τριπλάσιου πάχους αφού σε αυτόν συγκεντρώνονται ως επιστροφές τα ρεύματα από τις Φ1,Φ2.Φ3 (ώστε να «χωρέσουν» οι τρεις επιστροφές);
  Τι λοιπόν συμβαίνει;

  Ο φίλος μας ο Spi και θα γελούσε αλλά νομίζω ότι θα του άρεσε χώρια που μπορεί να το… βελτίωνε… ( Οι ερασιτέχνες, όταν εισερχόμαστε στα… επαγγελματικά χωράφια χρειαζόμαστε… βελτίωση…)

 40. nessim said

  36: φαίνεται είναι ο ίδιος (ολόιδιος)
  https://www.securnews.gr/nea/politiki/item/178653-o-agapimenos-empeirognomonas-tou-vroytsi-kai-oi-symvaseis-tou.html?fbclid=IwAR28_lIl5rB6iEYMwTaCZPqHJCdYGQcdczmPvL2p85ahXWrkJtJKtcxQ-mk

 41. 39 Δεν δουλεύει μία μόνο φάση κάθε χρονική στιγμή;

 42. Σήμερα, μέχρι τις 11 το βράδυ μπορείτε να παρακολουθήσετε μια Αΐντα από τα παλιά (1985), που ήταν η εβδομαδιαία επιλογή των θεατών της «Μετροπόλιταν Οπερα». Είναι μοναδική ευκαιρία να δείτε στην σκηνή την Λιοντάιν Πράις, την επονομαζόμενη μαύρη Κάλλας με την απίστευτη εκφραστικότητα στην φωνή της. Υπότιτλοι στα αγγλικά.

  Εδώ η διεύθυνσηγια όσους δυσκολεύονται να την βρουν (γειά σου, φίλε ) : https://metoperafree.brightcove.services/?videoId=6152432857001

 43. nessim said

  39. έχουν σταθερή διαφορά φάσης οι φάσεις (2 μέτρα για να μην συνωστίζονται στην «επιστροφή»)

 44. Costas X said

  39. Σωστός ο κ. Δύτης (41). Αφού κάθε φάση έχει άλλη τάση/ρεύμα ανά χρονική στιγμή (διαφορά φάσης, από εκεί και το όνομα), δεν επιβαρύνουν όλες ταυτόχρονα τον αγωγό του ουδέτερου. Στη μνήμη του Spiral…

 45. # 39

  Τα τρία καλώδια ρεύματος έχουν μεταξύ τους διαφορά φάσης 120μοίρες και δεν συμπίπτουν ποτέ.

 46. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @16. Σωστά! Και δεν θα χρειάζονταν καμμιά τέτοια γνώση (περί των υφίσταμαι και υποβάλλομαι), αφού υπάρχει το σχετικό (μιά χαρά!) ρήμα: διασωληνώθηκαν!

 47. Dong-ho Spiros Merimanis said

  το λοκντάουν λέγεται στα γαλλικά confinement που χρονολογείται απ’ το 1481 και τώρα που συζητιέται το πώς θα βγούμε απ’ τα σπίτιαμας βγήκε αμέσως η λέξη déconfinement που έγινε φυσικά η λέξη που ακούμε και διαβάζουμε δεκάδες φορές τη μέρα
  confinement είναι η πράξη του ρήματος confiner (1464) που με τη σειράτου βγαίνει απ’ την παλιότερη λέξη confins (τέλος 13ου αιώνα) που σημαίνει όριο σύνορο
  στα ελληνικά υπάρχει παρόμοια αλυσίδα για παραγωγή λέξεων: από το ρήμα περιορίζω μπορούμε να κατασκευάσουμε το ουσιαστικό «περιόρισμα» που θα είναι η πράξη του περιορίζω και το αντίθετότου το «ξεπεριόρισμα», ή γι’ αυτούς που αλληθωρίζουν προς τη νεοκαθαρεύουσα «απόπεριορισμα»

  στο Λκν γράφει
  -μα 2 & -αμα [ama] & -εμα [ema] & -ημα 2 [ima] & -ωμα 2 [oma] & -σμα [zma] & -γμα [γma] & -μμα [ma] ανάλογα με το θέμα του ρήματος από το οποίο παράγεται : επίθημα ουδέτερων ουσιαστικών· δηλώνει συνήθ. ενέργεια ή αποτέλεσμα που έχει σχέση με αυτό που εκφράζει το ρήμα από το οποίο παράγεται· (πρβ. -ισμα): (αποταμιεύω) αποταμίευμα, (δημοσιεύω) δημοσίευμα, (νοθεύω) νόθευμα, (αγριεύω) αγρίεμα, (κλαδεύω) κλάδεμα, (μαζεύω) μάζεμα, (νταντεύω) ντάντεμα, (ψαρεύω) ψάρεμα, (αμπαλάρω – αμπαλάρισα) αμπαλάρισμα· (γλυκαίνω – γλύκανα) γλύκα μα, (ζεσταίνω) ζέσταμα, (πικραίνω) πίκραμα· (βαρώ) βάρεμα· (κελαηδώ – κελάηδησα) κελάηδημα, (κουβαλώ) κουβάλημα, (κυνηγώ) κυνήγημα, (μιλώ) μίλημα, (οδηγώ) οδήγημα, (ολισθαίνω) ολίσθημα, (αγκυροβολώ) αγκυροβόλημα, (μοσχοβολώ) μοσχοβόλημα, (δωροδοκώ) δωροδόκημα, (λειτουργώ) λειτούργημα· (βιδώνω – βίδωσα) βίδωμα, (διορθώνω) διόρθωμα, (ξαλαφρώνω) ξαλάφρωμα, (ξανανιώνω) ξανάνιωμα· (ανεβάζω – ανέβασα) ανέβασμα, (διαβάζω) διάβασμα, (διπλασιάζω) διπλασίασμα, (ξαφνιάζω) ξάφνιασμα· (αγγίζω – άγγιξα) άγγιγμα, (διαλέγω – διάλεξα) διάλεγμα, (τυλίγω – τύλιξα) τύλιγμα, (ρουφώ – ρούφη ξα) ρούφηγμα, (ανταλλάσσω) αντάλλαγμα· (γράφω) γράμμα, (τρίβω) τρίμμα.

 48. Jiannis Xristopulos said

  8. ΚΩΣΤΑΣ (το τελευταίο, το εκτός θέματος)

  Είδα την φωτογραφία της πλατείας. Στην αρχή πήγα να ζηλέψω λιγάκι. Αλλά τρόμαξα και το έδιωξα.
  Γιατί σκέφτηκα μελαγχολικά και με θυμό ότι η ένεση κοινωνικής αποστασιοποίησης που μας επιβάλλεται, αν δεν μας περάσει γρήγορα υπάρχει ο κίνδυνος ν’ αφήσει κατάλοιπα ακόμα και στη σκέψη/ νοοτροπία/ συμπεριφορά μας.
  Να πρωτοτυπήσουμε και σ’ αυτό;
  Μετατρέποντας την ιστορική αριστερά σε καθεστώς κοινωνικής αποστασιοποίησης, κοινωνικά ασφαλή, και αποστειρωμένη.
  Πάμε για να χτίσουμε κάποια «Καλβινιστική Αριστερά»;
  Θα μου έλεγε κάποιος ότι έτσι κι αλλιώς αυτό είναι. Ναι! Αλλά χτες και αυτή η φωτογραφία της πλατείας μπροστά μου, μού το δηλώνει.
  Και είναι αυτό που μου φέρνει θλίψη, παύω να γοητεύομαι και να ζηλεύω και δεν χαίρομαι καθόλου.

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Γράφονται «πράματα και θάματα» για τον παχύσαρκο (όχι υπέρβαρο! υπέρβαροι είμαστε οι περισσότεροι νεοέλληνες…) ηγέτη της Β.Κορέας και για την χώρα του!
  Και αυτά που γράφονται, κατά κάποιο τρόπο τα ενισχύουν οι διάφορες φωτογραφίες.
  Η διαφορά μέσω σύγκρισης, μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και των άλλων αξιωματούχων του συστήματος αλλά και του υπόλοιπων βορειοκορεατών σε προβληματίζει αν έχουν ορθές διατροφικές συνήθειες ή απλά δεν τρώνε ο,τι θέλουν.
  Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι η επιλεκτική ευαισθησία της Δύσης πάνω στα ζητήματα της Δημοκρατίας.
  Γενικώς δεν θα δεις άρθρα περί του τι συμβαίνει με το πολιτικό σύστημα στις χώρες της Ασίας (εκεί που το «τερμάτισε» η Δύση είναι με τη Σαουδική Αραβία) αλλά και αλλού. Υποθέτω ότι η στάση αυτή είναι η συμφέρουσα για την Δύση για να απομυζά πιο εύκολα αυτές τις χώρες δια της μεθόδου των άνισων ανταλλαγών.
  (Μεταξύ μας… και η δική μας δημοκρατική ευαισθησία δεν έκανε δα και σπουδαία πράγματα ) 🙂
  ΄Ωρες-ώρες σκέφτομαι μήπως κατ΄ όνομα μόνο είμαστε…δημοκράτες…

 50. Παναγιώτης Κ. said

  @48. Εγώ το «ανέγνωσα» αλλιώς. Σαν να είπαμε:
  Κοιτάξτε, δεν πειθαρχούμε μόνο …χάριν του σαρκίου.
  Πειθαρχούμε γενικώς για να αντιμετωπίσουμε διάφορους κινδύνους…

 51. Λάζαρος Μ. said

  1. Διαβάζω στο Έθνος (https://www.ethnos.gr/ellada/103041_ellinas-giatros-sti-soyidia-i-anosia-tis-agelis-antehei-nea-kymata-koronoioy), σε συνέντευξη Έλληνα γιατρού που ζει και εργάζεται στη Σουηδία: «Η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε στους πολίτες να μη βγουν από το σπίτι τους». Τι νόημα βγαίνει από αυτό; Αμέσως μετά αποσαφηνίζεται: «Οι πολίτες δεν βγαίνουν ή έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους γιατί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα». Μάλλον διέφυγε από τον επιμελητή.

  2. Από (μεταφρασμένο) μυθιστόρημα του Stephen King: «Ανατολή ηλίου τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου του 1975, δεκατρείς ημέρες μετά την εαρινή ισημερία». Ουπς!

 52. Παναγιώτης Κ. said

  @41,43,44,45. Συμφωνούμε.

  Φ1: U1=Uo ημ(ωt)
  Φ2: U2=Uo ημ(ωt+120)
  Φ3: U3=Uo ημ (ωt+240)

  Κάθε χρονική στιγμή λοιπόν περνάει από τον ουδέτερο, ρεύμα ίσο με το ρεύμα μιας φάσης όχι περισσότερο.

  Μια ερώτηση: Στο ιστολόγιο έχουμε οικονομολόγους. Το ρωτώ διότι ενώ «διέκρινα» άλλες ειδικότητες δεν «είδα» οικονομολόγους.

 53. Triant said

  Αν και δεν έχω συνέλθει ακόμα, θα απαντήσω εις μνήμην του.
  Θεωρητικά, το τέταρτο καλώδιο θα μπορούσε και να μην υπάρχει. Εάν τα φορτία στις τρεις φάσεις ήταν ίδια, το άθροισμα των ρευμάτων κάθε χρονική στιγμή θα ήταν μηδέν. Θυμίζω ότι το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο (ημιτονοειδές) δηλαδή παίρνει και αρνητικές τιμές. Εάν πάρεις τρεις ημιτονοειδείς καμπύλες με διαφορά 1/3 του κύκλου και τι ίδιο πλάτος θα δεις ότι το άθροισμα είναι πάντα 0. Αλλά επειδή στην πράξη τα φορτία δεν είναι συνήθως ίσα το ρεύμα δεν έχει την ίδια τιμή σε κάθε φάση οπότε υπάρχουν σκουπίδια που μαζεύει το τέταρτο καλώδιο.

 54. Νέο Kid said

  52. Φυσικά και έχουμε! Αλλά κρύβονται!
  Κάποτε υπήρχαν δύο οικονομολόγοι, του Χαρβαρντ μάλιστα!, ενεργοί . Αλλά σε κάθε θέμα είχαν τρεις αντικρουόμενες απόψεις, οπότε ο Νικοκύρης δικαίως τούς μπαν(ι)άρισε…

 55. CostasV said

  @52
  Και αν τα φορτία σε κάθε φάση είναι ίσα μεταξύ τους, το συνολικό ρεύμα στον ουδέτερο είναι ακριβώς μηδέν

 56. Costas X said

  …ο φοβερός όρος «κειρία χιαστή του υφεδρίου»…

  …μου έφτιαξε το κέφι ! Το «κειρία» βέβαια εντελώς άγνωστο, αλλά το «υφ-έδριον» «κάτω από τον κώλο», με έβαλε σε υποψίες ότι πρόκειται για όρο της ανατομίας. Τελικά απογοητεύτηκα, αφού πρόκειται απλά για το χιαστό ζωνάρι της σέλας, ή πιό μαλλιαρά το «σταυρωτό λουρί του σαμαριού» ! 🙂

  Υ.Γ. Είπε ποτέ κανείς τη σέλα «υφέδριον» ; «Σάγμα» την έχω ακούσει. «Υφέδριον» ίσως να λέγαμε το υπόθετο, έτσι για να ξεχωρίζει κι από το «υποθέτω» και την «υπόθεση» 🙂

 57. ΚΩΣΤΑΣ said

  48 Jiannis Xristopulos
  –> Πάμε για να χτίσουμε κάποια «Καλβινιστική Αριστερά»;

  Jiannis, επειδή ενδεχομένως δεν γνωρίζετε την ιδεολογική μου τοποθέτηση, θα σας πω ειλικρινά ότι εμένα δεν θα με πείραζε αυτό, αν πράγματι συνέβαινε.

  Για τη δική μου αντίληψη ο καιρός των βίαιων επαναστάσεων με ποταμούς αίματος πέρασε. Το πείραμα έγινε και απέτυχε. Η ιστορία και η ζωή έχουν αποδείξει ότι το καλύτερο μέχρι στιγμής εφαρμοσμένο πολίτευμα είναι αυτό της αστικής δυτικής δημοκρατίας, λεγόμενο. Όταν λέω καλύτερο εννοώ μόνο ότι αυτό ισχύει σε σύγκριση με άλλα πολιτεύματα και καθεστώτα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι είναι τέλειο, ότι δεν περιέχει αδικίες, εκμετάλλευση, αντιδημοκρατικές ενίοτε συμπεριφορές, έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας…

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζεται αγώνας εκ των έσω για βελτίωση του αστικού καθεστώτος και όχι επανάσταση για ανατροπή του.

  Όσο για τη χθεσινή εκδήλωση του ΚΚΕ, δεν νομίζω να προσχώρησε στις παραπάνω δικές μου αντιλήψεις. Υπάκουσε στις προτροπές και οδηγίες της ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και προστάτεψε την υγεία των μελών του και του ευρύτερο κοινωνικού συνόλου. Δεν νομίζω ότι απεμπόλησε* τις ιδέες του για έναν διαφορετικό κόσμο, απλά έδειξε τι θα πει ευθύνη για τον συνάνθρωπό μας.

  * Παγκοσμίως νομίζω ότι η καθεστωτική αριστερά έχει αποκλείσει τη ένοπλη επανάσταση, εκτός των αναρχικών… ή κάνω λάθος;

 58. voulagx said

  #47: Υπάρχει ο περιορισμός
  και η άρση του περιορισμού.

 59. #22 risk είναι βασικά η διακινδύνευση και σχετίζεται με την αβεβαιότητα / πιθανότητα να συμβεί κάτι, να συμβούν βλάβες κτλ,

 60. Νέο Kid said

  59. Το risk assessment αποδίδεται στάνταρ σε τεχνικά εξειδικευμένα κείμενα ως «εκτίμηση κινδύνου»

 61. ΓΤ said

  @51.2

  Είναι ορθότατο εάν το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στο Νότιο Ημισφαίριο. Συγκεκριμένα, η φθινοπωρινή ισημερία του Βορείου Ημισφαιρίου ταυτίζεται με την εαρινή του Νοτίου. Το 1975, η φθινοπωρινή στο Βόρειο ήταν η 23η Σεπτεμβρίου, η εαρινή του Νοτίου λοιπόν. https://www.drikpanchang.com/seasons/season-vernal-equinox-timings.html?year=1975
  Αισθάνομαι ότι ξέρει τι γράφει ο Κινγκ, και σαφώς οι απανταχού επιμελητές 🙂

 62. Γιάννης Ιατρού said

  35:, 48: (8 τέλος) Κωστή, όλα τα βλέπει το μάτι του Ρα 🙂
  Άλλοι ωριμάζουν κι άλλοι σαπίζουν. Το συγκεκριμένο μάλλον σταθερό το βρίσκω, φέτος είχε ομολογουμένως έμπνευση🤩, παγκοσμίως (εδώ στη Λύσσα-βόνα)!

 63. voulagx said

  Μετά την Θεία Κωμωδία κυκλοφορεί και η Άθεη Κωμωδία του Δάντη.

 64. Νέο Kid said

  56. Το υφέδριον είναι το γουνάκι (pad) .Προστατευει την πλάτη του αλόγου από κραδασμούς και τραυματισμούς από τη σέλα.
  Αυτό το χιαστό λουρί λέγεται «Έποχο»

 65. CostasV said

  @60

  Αν όμως πούμε το risk assessment εκτίμηση κινδύνου, πώς θα πούμε το hazard identification ;

  Προσωπικά, μεταφράζω το risk ως ρίσκο.

 66. nikiplos said

  52@ Ας πούμε πως τυπικά αυτό γενικά ισχύει για τροφοδοσία τέλειου αστέρα με ιδανικό μοναδιαίο ωμικό φορτίο. Τότε έχουμε πράγματι το ρεύμα να ισούται με το άθροισμα των τριών φάσεων που ως αποτέλεσμα δίνει μια τριγωνική συνάρτηση που κυμαίνεται από -Uo Αμπέρ έως Uo αμπέρ (η αντίσταση ειναι ωμική και μοναδιαία).

  Λέμε ιδανικά γιατί αυτός είναι ο στόχος μας, να έχουμε μέγιστη μεταβίβαση ισχύος, δηλαδή μόνο ωμική κατανάλλωση και περιορισμό στην άεργο ισχύ (εκείνη που δεν είναι μη ωμική).

  Στο οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο, έχουμε επίσης και την προσγείωση, δηλαδή η τάση του ουδετέρου να ειναι μηδενική. (Προσοχή η τάση και όχι το ρεύμα). Ο ουδέτερος εξακολουθεί να διαρρέεται από ρεύμα, απλά δεν μας χτυπάει η τάση του.

  Τα καλύτερα παραδείγματα για να κατανοήσει ένας οποιοσδήποτε το παραπάνω, είναι τα υδραυλικά ισοδύναμα. Τρεις ισοπαχείς βρύσες που δεν είναι ποτέ ανοιχτές τέρμα ταυτόχρονα, αλλά πάντοτε το συνολικό τους άνοιγμα να μεταβάλλεται και να ισούται το πολύ με μόνο με μία ισοδύναμη βρύση τερματισμένη.

 67. Pedis said

 68. ΚΩΣΤΑΣ said

  62 –> όλα τα βλέπει το μάτι του Ρα 🙂

  Γιάννη, είσαι θεός!!! ο Άμμων Δίας 👍😉🤪🤣

 69. CostasV said

  Σε συνέχεια του @65

  Βλέπω ότι κάναμε την ίδια συζήτηση στα Μεσομαγιάτικα μεζεδάκια του 2016 (80, 82)
  … και ότι είχα ξεχάσει ότι το ψευδώνυμό μου ήταν Constant…

 70. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Από τον ιστότοπο https://www.contra.gr/ δύο ειδήσεις δίπλα-δίπλα:
  «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε και έκοψε και κορδέλα»
  «Τι συμβαίνει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν; Κανένας δεν τον έχει δει από τις 11 Απριλίου και οι φήμες οργιάζουν»

 71. Νέο Kid said

  65. Hazard identification = πηγές κινδύνου , είδη κινδύνου
  Η «επικινδυνότητα» που είναι το βασικό μέγεθος του οποίου η μέτρηση/εκτίμηση μάς ενδιαφέρει, είναι το γινόμενο της πιθανότητας εμφάνισης κάποιου κινδύνου επί τις συνέπειες (ασήμαντες, μικρές, σοβαρές, καταστροφικές)

 72. ΣΠ said

  57
  Κώστα μου φαίνεται ότι είσαι σοσιαλδημοκράτης και δεν το ξέρεις. 🙂

 73. Costas X said

  64. Ευχαριστώ !
  Κατάλαβα τι εννοείτε, το «υπόστρωμα» της σέλας.
  Νόμιζα ότι εννοούσε τη σέλα, δεν το φαντάστηκα, και ομολογώ οτι βαρέθηκα να το ψάξω. Πάντως έμαθα μια καινούργια ενδιαφέρουσα λέξη !

 74. Pedis said

  # 6 – Συμφωνώ. Περιορισμός (αν αποκλειστεί … ο αποκλεισμός) είναι η πιο κοντινή σωστή απόδοση.

  Το απαγορευτικό είναι ψιλοάσχετο διεθνών όρων.

  Τι μανια κι αυτή με τον δήθεν εξελληνισμό.

  Γιατι να μην το πούμε λοκντάουν και να μην χάνουμε τον καιρό μας;

  Στην αντίρρηση, μα οι έλληνες δεν καταλαβαίνουν τι λένε με το λοκντάουν η απάντηση είναι διπλή:

  α. δεν καταλαβαίνουν τι λενε όταν χρησιμοποιοιύν τη λέξη καρμπυρατέρ αλλά ξέρουν (χοντρικά) τι είναι/ήταν …

  β. ουτε οι αγγλοφωνοι γνωρίζουν την ετυμολογία της λέξης lockdown.

 75. π2 said

  37: Είναι λάθος η ορολογία «ομόσπονδο κράτος» για τη Γερμανία. Το επίθετο ομόσπονδος προϋποθέτει εξ ορισμού ισότιμα μέρη που συμμετέχουν στη σπονδή, άρα μόνο για τα Länder μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το σύνολο των ομόσπονδων κρατών συνιστούν μια οποσπονδία, εξ ου και ομοσπονδιακό κράτος η Γερμανία.

 76. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  65. Hazard identification is part of the process used to evaluate if any particular situation, item, thing, etc. may have the potential to cause harm. The term often used to describe the full process is risk assessment: Identify hazards and risk factors that have the potential to cause harm .

  Hazard identification ειναι δυντον να αποδοθειι ως προσδιορισμος κινδυνων/απειλων λ.χ. απο βιομηχανικες εγκατατστασεις/ ασσυμετρο πολεμο…..

 77. Pedis said

  Το πρότεινα χτες στον Νικοκύρη αλλά δεν θα το ειδε:

  και μεταφράζει την τελευταία φράση που ακούγεται στο βίντεο

  https://www.documentonews.gr/article/h-kina-trolarei-tramp-gia-ton-koronoio-me-ayto-to-xioymoristiko-video

  Μάλιστα, κλείνει με τη φράση: «Αυτό μας αρέσει σε εσάς τους Αμερικάνους: Η σταθερότητά σας».

 78. Pedis said

  -> 77 Άσχετο τουί. Εδώ το σωστό:

 79. ΚΩΣΤΑΣ said

  72 Σταύρο, είναι η δεύτερη φορά που την πατάω, κάποτε ήμουν ΚΟΔΗΣΟ και δεν το ήξερα! 😉

  Στα σοβαρά τώρα. Όλα τα λεγόμενα κεντροδεξιά κόμματα, ως πολυσυλλεκτικά, έχουν μέσα πολλές τάσεις. Εγώ ανήκω στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Αλλά και σοσιαλδημοκρατία δεν μου χαλάει…

 80. ΓΤ said

  51.2 @ (και συμπλήρωση στο #61)

  Ειδικότερα, μάλλον κατάλαβα σε ποιο βιβλίο αναφέρεστε, το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στο Μέιν. Εύχομαι να λαθεύω, γιατί το δίδυμο μεταφραστή και επιμελητή (ΜΜ και ΔΚ) υποτίθεται ότι είναι γερό, αλλά μάλλον κληρονόμησε αβασάνιστα το λάθος του Αμερικανού επιμελητή 😦

 81. Pedis said

 82. Pedis said

 83. ΓιώργοςΜ said

  Για τα risk, hazard, κίνδυνο, διακινδύνευση έχει γίνει σφαγή για την καθιέρωση ορολογίας, και δεν ξέρω αν ο κουρνιαχτός έχει κατακαθήσει ακόμη.

 84. Λάζαρος Μ. said

  61, 80: Όντως διαδραματίζεται στο Μέιν το μυθιστόρημα. Και αν όντως το αναγνωρίσατε σωστά από μία τόσο σύντομη και ουδέτερη αναφορά, είναι εντυπωσιακό. Το δίδυμο μεταφραστή & επιμελητή είναι αυτό πράγματι. Βεβαίως είναι συγγνωστή μαα αβλεψία σε έκταση αρκετών εκατοντάδων σελίδων. Ομολογώ πάντως ότι μου βάλατε τα γυαλιά. Δεν το γνώριζα αυτό σχετικά με την αντιστροφή της ισημερίας.

 85. SteliosZ said

  80 Πρέπει να είναι από το Salems Lot και έχετε δίκιο: η αναφορά σε «εαρινή ισημερία» υπάρχει και στο πρωτότυπο:

  https://books.google.gr/books?id=bCaxDwAAQBAJ&pg=PT743&lpg=PT743&dq=allintext:stephen+king+equinox&source=bl&ots=_gdJBUMffY&sig=ACfU3U0e9P_q1F09rjf14MLg_w5rmi9GZQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwik0LiklJXpAhWdQxUIHV7UAHoQ6AEwDnoECAoQAQ#v=onepage&q=allintext%3Astephen%20king%20equinox&f=false

 86. # 79

  επειδή όμως όσα ΑΚΡΙΒΩΣ έλεγε ο Γιάγκος, τα υιοθέτησε αργότερα ο Αντρέας ντύνοντας τα με ζιβάγκο κι ανδριόπουλο, αν δεν κατάλαβες μετά πως ήσουν και Πασόκος αλλά δεν το ήξερες, να το κοιτάξεις καλύτερα το γνώθισαυτόν σου ! 🙂

 87. CostasV said

  @71
  Αν hazard identification = πηγές κινδύνου, και
  risk assessment = εκτίμηση κινδύνου,
  τότε ο αναγνώστης του ελληνικού κειμένου δεν θα μπορεί να διαχωρίσει την έννοια risk από την έννοια hazard.

 88. Χαρούλα said

  Για την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς
  Νομίζω ότι το στυλ, το εφάρμοσαν πρώτα σε συγκέντρωση στο Ισραήλ(20/4)
  https://www.lifo.gr/now/world/279117/tel-aviv-maziki-diadilosi-2-000-atomon-me-apostaseis-asfaleias-dyo-metron-kai-maskes

  Για την ουσία τώρα. Δική μου άποψη. Όταν μια συγκέντρωση χάσει τον αυθορμητισμό, γίνεται θεατρική παράσταση! Σημάδια για το που θα σταθούν χρησιμοποιούν σε παραστάσεις και εκπομπές.
  Δεν είμαι υπέρ των συγκεντρώσεων για να τιμήσουμε …….. . Στα 2020 υπάρχουν άπειροι άλλοι αγωνιστικοί τρόποι.
  Και φυσικά όταν λέω πως τιμώ ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους για το γενικό καλό, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να κολλήσω ιό ή να πληρώσω πρόστιμο!

  Υ.Γ. Πρόσεξα ότι μακράν περισσότεροι όλων, στην σελίδα, είναι οι Κωστήδες. Αριθμό να πάρετε!🤣. ( Ετοιμαστείτε για κεράσματα, εεε!😊)

 89. Νέο Kid said

  87. Επαναλαμβάνω. Η απολύτως σωστή απόδοση του Risk θα ήταν «Επικινδυνότητα».
  Αλλά έχει καθιερωθεί από χρόνια να καλείται το risk assessment ως μελέτη εκτίμησης κινδύνου ή σκέτο εκτίμηση κινδύνου.

 90. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  61-80-84 Με εντυπωσιάσατε, έχω να πω.

  Αλήθεια, αν κάποιος έχει διαβάσει μόνο το Πράσινο μίλι από τον Κινγκ, ποια 3-4 να διαβάσει;

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτως ή άλλως, δεξιοί και αριστεροί σε σοσιαλδημοκρατικές λύσεις καταφεύγουν, όταν σοβαρέψουν τα πράγματα. Στο ΕΣΥ στηρίχτηκε και η παρούσα κυβέρνηση, για να την ξελασπώσει, όχι στους παραδόπιστους κλινικάρχες και στον ιδιωτικό τομέα.

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Δεν ξέρω αν θα τα πούμε «ελαστικούς βρόχους»

  ελαστικούς βραχίονες μήπως;

  29 Νικι. Συμφωνώ και κάτι παραπάνω για την «γκρίνια»!

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  90:Σίγουρα την εμβληματική «Λάμψη». Απότε κει και πέρα «Μίζερι», «Κάρι» «Νεκρή ζώνη» και για χοντρό τρόμο στο ύφος του μετρ «Νεκροταφείο Ζώων», «Κούντσο». Προσωπικό γούστο εκφράζω.

 94. Νέο Kid said

  Pet cemetery και Misery οπωσδήποτε.
  Από τα πολύ παλιά το Stand που είναι και pandemically επίκαιρο …

 95. Jiannis Xristopulos said

  57 ΚΩΣΤΑΣ

  Νομίζω ότι δεν μιλάμε για τις δικές μας (δικές μου, δικές σας) τοποθετήσεις. Και για να το κάνω σαφές το αντιπαραβάλω με έναν Τόπο ενός άλλου δόγματος.
  Ο Ιησούς στον Ναό δεν πήγε να βάλει κάποια τάξη στους πάγκους των εμπόρων. Να συμβουλεύσει να τακτοποιήσουν τις πραμάτειες τους. Δεν ήταν η σκόνη ή και η ακαταστασία που τον πείραζε, όπως φαίνεται. Πήγε και κήρυξε μια διαφορετική για την εποχή του άποψη, και με τον τρόπο του την επέβαλε.
  Και βέβαια πολλοί θα ήθελαν και άλλοι τόσοι γοητεύονται με την ιστορική αριστερά σε κατάσταση και καθεστώς περιοριστικών μέτρων.
  Αριστερά με το γάντι, φίμωτρο και αποστειρωμένη.
  Αλλά μιλάμε για την ιστορική αριστερά, εκείνη της πάλης των τάξεων. Εκείνη το θέλει;

 96. Νέο Kid said

  90. Ξεκινά από το the stand που είναι πιο sci-fi ,και υποπτεύομαι ότι θα το εκτιμήσεις ως εντρυφήσας στο είδος…

 97. Nestanaios said

  22. θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να εννοεί αυτό που εννοεί.
  27. Όλοι οι δάσκαλοι είναι «κουμουνισταί» επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική.
  33. Mου θύμησες το απαγορευτικό απόπλου για Κρήτη τον Απρίλη και Μάη του 1941 από Πειραιά και άλλα λιμάνια για να μη μπορέσει η κρητική στρατιά της Βορείου Ηπείρου να μεταβεί στην Κρήτη. Για φαντάσου να είχαν πάει όλοι αυτοί στην Κρήτη. Δεν θα προσγειωνόταν ποτέ ο «κορονοιός» στην Κρήτη.
  34. Δεν είναι πάντοτε έτσι.
  39. Όχι. Η επιστροφή δεν γίνεται μόνον από τον ουδέτερο. Γίνεται και από τις φάσεις. Π.Χ. ένα μοτέρ τριφασικό δουλεύει με τρεις φάσεις και χωρίς ουδέτερο.

  Εδώ θα ήθελα να πω και κάτι για τον κορονοιό. Όλα θα τελειώσουν στις 4 του Νοέμβρη ημέρα Τετάρτη. Θα το ανακοινώσει την προηγούμενη το βράδυ ο νεοεκλεχθείς πρόεδρος Trump.

 98. ΣΠ said

 99. Λάζαρος Μ. said

  85 Σωστά, είναι το Σάλεμς Λοτ (εκδ. Κλειδάριθμος).
  90 Τι νομίζατε; Αυτό το ιστολόγιο έχει σχολιαστές υψηλού επιπέδου. 🙂 Η «Λάμψη» είναι must (όπως επισημάνθηκε από τον Γιάννη Κ. στο 93). Η «Κάρι» είναι κλασική αλλά και το «Σάλεμς Λοτ» μου άρεσε πολύ. Υποβλητική ατμόσφαιρα και συγγραφική επιδεξιότητα, με σημείο αναφοράς τον Μπραμ Στόκερ.

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το «Σάλεμς λοτ», δεν ξέρω γιατί, δεν το ‘χω διαβάσει. Θα επανορθώσω από Δευτέρα. ☺

 101. Pedis said

  «Στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της. Το απόγευμα θα ξεκαθαρίσουμε περισσότερα για τις μάσκες».

  Τον καυμένο τον Τσιόδρα, τι αντιφατική μαλακία πρεπει να βρει να πει πάλι.

 102. ΣΠ said

  Διαβάζω για σεισμό νότια της Κρήτης: https://www.cnn.gr/news/ellada/story/217798/isxyros-seismos-notia-tis-kritis

 103. Λάζαρος Μ. said

  100 Καθόλου περίεργο, αν σκεφτούμε ότι η συγγραφική παραγωγή του είναι μάλλον αχανής. Συστήνεται η ανάγνωση πριν τη δύση του ήλιου, για να διαφυλάξετε και τον ύπνο σας.

 104. καλησπέρα και καλό μήνα,
  σήμερα διάβασα για τον Spiral,
  Συλληπητηρια στην οικογένειά του.

  @90: Σάλεμς Λοτ, Κριστιν, Το Αυτό. Η Ομίχλη δεν με ενθουσιάσε τόσο.

 105. Christos said

  Είναι από χτες σε άριστο μέσο και κανένας δε φιλοτιμήθηκε να το διορθώσει:
  https://www.skai.gr/news/environment/anakalyfthike-to-proto-apolithoma-apo-thalassio-deinosayro

  Παρά τα παλιά, ξεπερασμένα σχέδια δεινόσαυρων με μακρύ λαιμό που βυθίζονται σε βάλτους, οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό πίστευαν ότι οι δεινόσαυροι ήταν αγαπούσαν τη γη: Κανείς δεν πίστευε να κολυμπά. Τώρα, όμως, ένα νέο απολιθωμένο από ουρά δεινοσαύρου που βρέθηκε στο Μαρόκο αποκαλύπτει ότι ο Αιγυπτιακός Σπινόσαυρος ήταν ο Michael Phelps των δεινοσαύρων.

  Παρ’ το αυγό (δεινοσαύρου) και κούρευτο.

  Κι ένα άλλο που βλέπω συχνά:
  Οι δεσμοί του με το ΝΒΑ παραμένουν ισχυροί όντας Πρεσβευτής στην Ευρώπη του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.

  Πρώτη φορά ακούω για δεσμούς που είναι πρεσβευτής.😵

 106. Nestanaios said

  57.
  > ο καιρός των βίαιων επαναστάσεων με ποταμούς αίματος πέρασε. Το πείραμα έγινε και απέτυχε. Η ιστορία και η ζωή έχουν αποδείξει ότι το καλύτερο μέχρι στιγμής εφαρμοσμένο πολίτευμα είναι αυτό της αστικής δυτικής δημοκρατίας.

  Η Αριστερά δεν έχει σχέση με την Αναρχία. Η Αριστερά είναι η αριστερά χείρα της Κεφαλαιοκρατίας. Η δε Αναρχία λέγεται αναρχία επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική ονομασία που να συνάδει με μία δίκαιη διακυβέρνηση.

  Ένοπλες επαναστάσεις έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές. Μη ξεχνάμε την ένοπλη επανάσταση του δικτάτορα Πινοσέτ για την καταστολή μίας ειρηνικής μετάβασης ενός λαού στον Σοσιαλισμό. Επίσης μη ξεχνάμε την αδράνεια της τότε σοβιετικής ένωσης η οποία σοβιετική ένωση πριν λίγα χρόνια κατηγορούσε την ένοπλη προσπάθεια του Ερνέστο γεβαρα στη Βολιβία και χαιρετούσε την προσπάθεια του Allende στην Χιλή αλλά δεν έκανε τίποτε για να την προστατεύσει.

  Οι βίαιες επαναστάσεις έχουν αρχή και τέλος. Οι ομαλές μεταβάσεις σε ένα πιο δίκαιο σύστημα διακυβέρνησης έχει αρχή αλλά δεν πρέπει να έχει τέλος.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το Αυτό με κούρασε από ένα σημείο και ύστερα. Αδικαιολόγητα μεγάλο σε έκταση.

 108. Λάζαρος Μ. said

  Ο ίδιος ο Stephen King γράφει για το Σάλεμς Λοτ: «Η Κάρι, το βιβλίο που είχε προηγηθεί, μοιάζει εν συγκρίσει να ωχριά. Υπάρχει περισσότερη αυτοπεποίθηση εδώ, περισσότερη διάθεση για χιούμορ […], μεγαλύτερη υπέρβαση των ορίων. Κατά κάποιον τρόπο αυτό το βιβλίο ήταν το ντεμπούτο μου».

 109. ΣΠ said

  Αρκετές επαναλήψεις από μεζεδάκια σήμερα. Να βάλω κι εγώ άλλα δύο που εμφανίζονται μέσα σε τρεις σειρές σε αυτό το άρθρο: https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1470736/panathinaikos-psalidi-tha-krinei-kai-tis-epomenes-kiniseis
  «τον οικονομικό Αρμαγεδδών» και «των παχέων αγελάδων».

 110. Νέο Kid said

  Βασικά , τα bloopers του Κινγκ στο συγκεκριμένο είναι περισσότερα του ενός…
  Πρώτον ,όπως προειπωθηκε , ονομάζει τη λαθος (Vernal δηλαδή εαρινή) ισημερία .
  Δεύτερον, αφαιρώντας 13 μέρες από τις 6 Οκτωβρίου σημαίνει ότι η ισημερία ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα όμως, η φθινοπωρινή ισημερία το 1975 ήταν στις 23 του Σεπτέμβρη!, όχι στις 21.
  Επίσης , η πανσέληνος τον Οκτώβρη του 75 ήταν στις 20 του μηνός, όχι στις 6.
  Επίσης, πάντα στο subchapter 1 του chapter 14 , γράφει ότι η νύχτα της 5ης Οκτώβρη ήταν 11ωρες και 47 λεπτά. Λαθος! Μεταξύ της φθινοπωρινής και της εαρινής ισημερίας , οι νύχτες ειναι μεγαλυτερεσ από τις ημέρες και πάντα μακρύτερες από 12 ώρες…

  Πολλές «πατατούλες» μαζεμένες ( όχι ασυνήθιστο βέβαια στον Κινγκ,πρέπει να πούμε) αλλά του τα συγχωρούμε γιατί είναι Μεγάλος Μάστορας του ζατρικίου! 😀

 111. Μαρία said

  6
  Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν και το couvre-feu για την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ που επιβλήθηκε σε κάποιες περιοχές.
  π.χ. http://outremers360.com/societe/coronavirus-lile-maurice-prolonge-son-confinement-et-le-couvre-feu/

 112. Νέο Kid said

  110. Τώρα, το να «πιάσουν» οι επιμελητές /μεταφραστές αυτά τα πραγματολογικά λάθη, είναι λίγο εξτρημ… άσε που ο «μετρ» μπορεί και να τα έβαλε επίτηδες ! (Λέμε τώρα…)

  Είναι λίγο σαν να ζητάμε από μεταφραστή του Αινσταιν να διορθώσει ένα λαθος πρόσημο του Αλβέρτου σε εξίσωση…🤪

 113. Spiridione said

 114. Νέο Kid said

  111. Στην Κύπρο το λέμε Κέρφιου!😀 από τις 9 μου μου έως τις 6 που μου.
  Από τις 4 Μαη θα το κάνουν 10 με 6 …

 115. Μαρία said

  Και ενώ η διεύθυνση των φυλακών Γρεβενών πραγματικά έσκυψε με ευαισθησία στο πρόβλημα και ήταν καθ` όλα πρόθυμη και τυπικη, το Συμβούλιο των Φυλακών δεν μπορούσε να συγκληθεί λόγω κωλύματος (ή «κολλήματος» όπως θα έλεγε και το Υπουργείο) των μελών του. 🙂 https://left.gr/news/dikaiosi-toy-agona-toy-vasili-dimaki-epistrefei-ston-korydallo-na-synehisei-tis-spoydes-toy

  Ερυθροσταυρίτης που δείχνει σε βίντεο πώς να φοράμε τη μάσκα μπερδεύει επίσης τους βρόχους με τους βρόγχους.

  Ο Τσιόρδας συνεχίζει πάντα με τους διευρυΣμένους ενώ οι γραφιάδες του εοδυ μπερδεύουν την κόμη με την κώμη.
  https://eody.gov.gr/0430_briefing_covid19/
  Αλλά σίγουρα ο κόσμος θέλει να περιποιηθεί και το πρόσωπο του, θέλει να περιποιηθεί την κώμη του, θέλει να περιποιηθεί πράγματα που αφορούν την προσωπική του υγιεινή.

 116. ΣΠ said

  110
  Κιντ, τον αδικείς. 13 ημέρες πριν από τις 6/10 είναι η 23/9. Επίσης, δεν γράφει για πανσέληνο στις 6/10, αλλά για νέα σελήνη.

 117. … Αλλά το άρθρο πρέπει να γραφτεί, και πρέπει να είναι μάλλον εύθυμο …

  Το οποίο μού θύμισε το γλυκόπικρο
  «The Show Must Go On»
  με τον Brian May,
  μια που μάς έφτασε κι ο Μάιος,
  εμπρός βήμα ταχύ
  (για το οποίο αναρωτιόμουν μικρός
  τι είναι η βηματαχή)

 118. Μαρία said

  113
  Χα,χα, καλύτερα κι απ’ τον Pedis τα λέει 🙂

 119. Βλέπω δεν έχει μπει ο απώτατος μεζές: https://www.minedu.gov.gr/koronoios-kentriki

 120. Άμα δε χειριστείς καλά τους βρόχους, μαύρα τα γραμμένα για τους βρόγχους -και για τον κώδικά σου στις πανελλήνιες.

 121. Νέο Kid said

  116. Χμμ… περίεργο. Στη σελίδα 329 του βιβλίου που έχω (στο πρωτότυπο) γράφει fool moon , όχι new moon. Στα ελληνικά το βλέπεις εσυ; Και γράφει «νέα Σελήνη»;

 122. Hedgehog said

  1) Αύριο Κυριακή 3 Μαΐου, στον Ομφαλό της Γής (Δελφοί), ο καθηγητής Μπαμπινιώτης θα δημοσιοποιήσει το Λεξιλόγιο της Πανδημίας, σε μία συναρπαστική συζήτηση με τη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα

  Είμαι σε θέση να ξέρω πως ο καθηγητής Μπαμπινιώτης μετάνιωσε πικρά που πρότεινε τη λέξη «απαγορευτικό» ως μετάφραση του «lockdown». Αύριο στους Δελφούς θα προτείνει την εδώ και 18 αιώνες υπάρχουσα ελληνική λέξη «κατάκλεισις» που πρωτοχρησιμοποίησε ο Γαληνός γύρω στο 180 μ.Χ για να περιγράψει το απόλυτο κλείσιμο του ματιού, μιά ασθένεια που είχε πρωτοεντοπίσει ο Μέγας Ιπποκράτης.

  Το Liddell-Scott γράφει τα εξής στο λήμμα «κατάκλεισις»:

  «κατάκλεισις: -εως, ἡ, τὸ κατακλείειν, ἡ ἐντελὴς κλεῖσις, Γαλην.»

  2) Το ΕΛΕΤΟ («Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας», βλέπε σχόλιο 6) εξέδωσε στις 24 Απριλίου ειδικό Αγγλοελληνικό + Ελληνοαγγλικό Γλωσσάριο της Πανδημίας Covid-19 και προτείνει να μεταφράζουμε το «lockdown» στα ελληνικά με την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ λέξη «κατακλείδωμα», αγνοώντας (για τόσο άσχετους μιλάμε!..) την υπάρχουσα εδώ και 18 αιώνες «κατάκλεισι» του Κλαύδιου Γαληνού!..

  Σημειωτέον ότι είναι απολύτως ψευδές αυτό που ισχυρίζεται στο σχόλιο 6 η αγαπητή σχολιάστρια Katerinatoraki ότι τάχα η ανύπαρκτη λέξη «ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΩΜΑ» υπάρχει στο Λεξικό του Δημητράκου ή σε οποιοδήποτε άλλο γνωστό λεξικό της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Το γεγονός ότι επί 7,5 ολόκληρες ώρες ουδείς φιλοτιμήθηκε να την διορθώσει, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το χαμηλό γνωστικό επίπεδο των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου

 123. ΣΠ said

  121
  Είδα το λινκ στο σχόλιο 85, όπου γράφει «the moon was new».

 124. Μαρία said

 125. dryhammer said

  121 Το fΟΟl moon είναι από άλλο βιβλίο.

 126. spyridos said

  37

  Κι όμως το σύνταγμα της Γερμανίας τα βλέπει σαν κράτη. Συνιστώσες μιας ομοσπονδίας.
  Στο Βερολίνο (και παλιότερα στη Βόννη) έχουν όλα τα ομόσπονδα κράτη αντιπροσωπεία (Vertretung) και μάλιστα στη γειτονιά των πρεσβειών.
  Για παράδειγμα στη Χιροσίμα-στρασε έχουν τις πρεσβείες ή αντιπροσωπείες τους Ιαπωνία , Ιταλία , Ελλάδα (όταν και αν τελειώσει) , Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βρέμη.
  Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν με τον ιδιο τρόπο μόνιμες αντιπροσωπείες όλων των κρατών μελών. Η Γερμανία της δική της αντιπροσωπεία στην ΕΕ την ονομάζει Vertretung όπως και αυτές των κρατών της ομοσπονδίας της στο Βερολίνο.

 127. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Εγώ το ποδήλατο το χάνω και το χέρι μου μπρντλο δεν το κάνω» Τοτός

  Συνέχεια με τσιγκλάτε για να βγάλω τον αντικομμουνισμό μου. Το κρίμα στο λαιμό σας! 😜

  86 Τζι, σε απάντηση σου αφιερώνω το @98 σχόλιο του Σταύρου – με εμπνέει σήμερα. Φόρα τη μάσκα του ΠΑΟΚ και μη μιλάς, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει: μη με κολλάς. 😉

  88 Χαρούλα και λοιποί/ές, δώστε μου μπαράκι της περιοχής σας που να δέχεται προπληρωμή διαδικτυακά, να πληρώσω τα ποτά σας, όταν έρθει η ώρα. 🙂

  91 Γιάννη Κ, τα κατάφερες τελικά, λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, να ανοίξω το στόμα μου. 😎
  Η καθιαυτού σοσιαλδημοκρατία, ιδεολογικά, είναι κάπως συγγενικός μας χώρος. Μην ξεχνάς ότι το καλύτερο ασφαλιστικό και κοινωνικό σύστημα το έκανε η χριστιανοδημοκράτισσα Μέρκελ και όχι οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας που αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους ψηφοφόρους τους.

  Τι συμβαίνει όμως μερικές φορές, πρώην αριστεροί/κομμουνιστές μεταμφιέζονται σε σ/δκράτες για να πάρουν την εξουσία. Το ίδιο φαντάζομαι ότι θα κάνει τώρα και ο Σύριζα αν θέλει να ξαναγίνει κυβέρνηση. Έλα μου όμως που όταν την πάρουν ξαναθυμούνται τα παλιά τους όνειρα και λειτουργούν περίεργα και αντιπαραγωγικά. Εκεί είναι το πρόβλημα, γι’ αυτό λέω στον εαυτό μου: Κάτσε στις ρίζες σου Κώστα, για να είσαι σίγουρος.

  95 Jiannis Xristopulos

  Αν φανεί καμιά νεοφανής θεωρία που να πείθει ότι θα ανατρέψει αυτό το σύστημα και θα φέρει έναν καλύτερο κόσμο, κι εγώ μέσα. Προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε κατακόμβες 😋 νεκρών (κάτι μαθαίνουμε και εμείς οι άριστοι από τον Καρανίκα!) και η αλλαγή θα γίνει με δημοκρατική διαδικασία. Αν το προσπαθήσει ξανά η αριστερά, δήθεν χωρίς λάθη, δεν με πείθει, είναι ουτοπία.

  Όσο για το: «Αλλά μιλάμε για την ιστορική αριστερά, εκείνη της πάλης των τάξεων. Εκείνη το θέλει;», δεν μπορεί να απαντήσω εγώ αν το θέλει. Ας το κάνει η ίδια ή κάποιος αριστερός εδώ μέσα.

 128. Αγγελος said

  Να ξεχάσεις/μπερδέψεις τι ακριβώς θα πει vernal, συγχωρείται. Η φάση της Σελήνης είναι σωστή, αν λέει new moon, όπως λέει στο google books. Aλλά χρειάζεται μεγάλη δόση αφηρημάδας για να πεις ότι σχεδόν μισό μήνα ΜΕΤΑ τη φθινοπωρινή ισημερία, η ημέρα ήταν μεγαλύτερη από τη νύχτα!

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  » λειτουργούν περίεργα και αντιπαραγωγικά»
  Εντάξει, το να προσπαθείς να περιορίζεις τη βουλιμία των εργοδοτών και να προστατεύεις, όσο σε παίρνει, τα δικαιώματα των εργαζομένων, θεωρείται περίεργο και αντιπαραγωγικό μόνο από τους νεοφιλελέδες, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης.

 130. nikiplos said

  Κάτι άσχετο. Ρυθμίζοντας στο φατσοβιβλίο τις ρυθμίσεις ώστε να μην ανοίγουν αυτόματα τα βίντεο και μου κρασάρουν το σύστημα, μου έβγαλε ως πρόταση εμφάνισης υποτίτλων το λογότυπο:
  «ξεσκεπάζοντας την ψυχοφθόρα βδελυγμία».

  Από που να το πήραν άραγε?

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Sofokleousin.gr@Sofokleousin
  Θεοχάρης: Η Ελλάδα θα βασιστεί φέτος στον οδικό τουρισμό για ανάκαμψη

 132. Αιμ.Παν. said

  Δεν πρόσεξα να αναφέρθηκε κάτι, ίσως να ενδιαφέρει…

  https://tvxs.gr/news/ellada/o-ntabelis-i-oikogeneia-mitsotaki-kai-success-story-me-tis-maskes

  https://www.libre.gr/poios-einai-o-epicheirimatias-ntaveli/

  https://paggaionet.gr/ο-δικός-μας-νταβέλης/

  σχετικά με τις μάσκες και τα τυχόν πρόστιμα για δαύτες…

 133. ιστορικές στιγμές όπερας σήμερα…

 134. Μαρία said

  133
  Ο Νταβέλης σχολιάστηκε στο νήμα Αγέλη αναζητεί ανοσία.

 135. 68, … ο Άμμων Δίας 👍😉🤪🤣 …

  OhMon Δieu!

 136. Χαρούλα said

  #132. ΕΦΗ μιλάμε για τον πιό άσχετο άνθρωπο! Όχι μόνο τουριστικά!
  Είπε να ανοιχτούμε και σε άλλες αγορές για οδικό τουρισμό. Με ήδη υπάρχουσες τις αγορές, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, προβλέπεται λοιπόν ότι θα γεμίσουμε ρώσικες, ολλανδικές, αμερικάνικες, λιβανέζικες πινακίδες!!!🤣😬
  Στην αρχή της πανδημίας πάλι, χαιρόταν γιατί «Πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες που επέλεγαν την Ασία ως προορισμό τους, τώρα θα στραφούν σε νέες αγορές.(εμάς δηλαδή🤯) Υπάρχει μια αύξηση στις προκρατήσεις φέτος, και από την καμπάνια που ξεκινήσαμε φέτος για πρώτη φορά από τόσο νωρίς, η εικόνα είναι θετική», 

  Με την ευκαιρία άκουγα χθες την Γκερέκου(ΕΟΤ) στην ΕΤ. Αυτή διάβασε!!! Ήξερε τι έλεγε! Εκμεταλεύτηκε τα τελευταία χρόνια! Τοοόσο σπάνιο!

 137. Μαρία said

  131
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/26/fygodikh/

 138. Μαρία said

 139. Αιμ.Παν. said

  @135 Ευχαριστώ, μου διέφυγε…x

 140. π2 said

  Ο οδικός τουρισμός του Θεοχάρη πολύ μου άρεσε.

  Ποια είναι η ελληνική route 66;

 141. Μαρία said

  137
  Θυμάσαι τη σχετική συζήτηση;

  Παπαχρίστος: Αν ο Χάρης Θεοχάρης που έλαβε και τη σχετική απόφαση τα θεωρεί όλα αυτά φυσιολογικά, θα πρέπει με έναν τρόπο να μας εξηγήσει τι μεσολάβησε και αποφάσισε ταυτόχρονα την απογύμνωση του ΕΟΤ. https://www.in.gr/2020/04/30/apopsi/akra-tou-tafou-siopi/?fbclid=IwAR1uiOA_sICW7mUb8Z9FEQ3LD9BfciPWYT-GdOIUD7P26E8PH66os93TmTw

  Χ. Καρίμαλης: Η ΝΔ «ακρωτηριάζει» τον ΕΟΤ ώστε να μην μοιράζεται η πίτα δίκαια σε όλους https://www.stokokkino.gr/article/3092/CH.-Karimalhs:-H-ND-akrwthriazei-ton-EOT-wste-na-mhn-moirazetai-h-pita-dikaia-se-oloys.html

 142. Ppan said

  Δεν μπορώ να πιστέψω το νέο για τον σπάιραλ. Συλλυπητήρια στους δικούς του

 143. ΣΠ said

 144. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>Τώρα, επί της ουσίας, απορώ πώς είναι τόσο κατηγορηματική η κ. υπουργός ότι είναι ασυνήθιστο να μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό στους ενήλικες. Ο κ. Τσιόδρας δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός.

  Εδώ και μερικές μέρες θέλω να πω δυο πράγματα για τις απόψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Τσιόδρας κλπ), ειδικά ως προς το θέμα της μετάδοσης του κορονοϊού από τα παιδιά στους μεγάλους. Όχι, βέβαια, από την επιστημονική πλευρά, αλλά από την πολιτικο-επικοινωνιακή.
  Συμπαθάτε με αν προτίμησα να «απλώσω σεντόνι», αλλά νομίζω το γραπτό δίνει άλλες δυνατότητες. Παραθέτω αυτούσια τα σχετικά αποσπάσματα, για να μην τρέχει σε λινκ όποιος ενδιαφέρεται… Παράλληλα –αφού υπάρχουν και οι ακουστικοί τύποι… - βάζω και τα βίντεο (που πάνε μόνα τους στα αντίστοιχα σημεία).

  – Προηγήθηκαν διάφορα σχετικά, που είπαν διάφοροι (φαντάζομαι όχι από την κοιλιά τους…)
  *Το γνωστό του Σπ. Παπαδόπουλου: (Όχι μπέιμπι-σίτινγκ στα εγγόνια κλπ)

  * Τσιόδρας, 3-3-2020 https://youtu.be/auVHE8JC7Zc?t=335
  Θα μου πείτε, τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ναι, δε νοσούν τόσο σοβαρά. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν και πόσο διασπείρουν. Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες για να αποδείξουμε αν και πόσο διασπείρουν, επειδή υπάρχει ισχυρή υποψία ότι (τα παιδιά) μπορεί να διασπείρουν, όπως γίνεται και με τη γρίπη».

  * Υφυπουργός Παιδείας ΖΑΧΑΡΑΚΗ, 11-3-2020: https://youtu.be/0fgaV8i4M54?t=720
  «Ξέρω πάντως ότι το μέτρο ελήφθη προληπτικά, για την αποτροπή της διασποράς γιατί τα παιδιά μας, μπορεί νά’χουν ήπια συμπτωματολογία, όμως είναι πολύ καλοί στη μετάδοση…»

  – Και ερχόμαστε στα πρόσφατα:
  * Τσιόδρας, 29-4-2020: https://youtu.be/vs1rT6Oc5LU?t=660
  «Πέμπτον, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ενδελεχή διερεύνηση, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιά και καθηγητές. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μολυσμένο παιδί να κολλήσει κάποιον…
  Και έκτον, δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου».

  * Τσιόδρας, 30-4-2020: https://youtu.be/nrA3Q3fhE5U?t=1603
  «Το δεύτερο, όσον αφορά το γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο, δεν είναι ακόμα σαφές. Έχουμε δεδομένα και από τη μία και από την άλλη κατεύθυνση. Έχουμε δεδομένα από μελέτες της Γαλλίας, πολύ πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες άλλων χωρών ότι όντως φαίνεται να συμμετέχουν λιγότερο στη διασπορά της νόσου. Έχουμε δεδομένα από μια μεγάλη γερμανική ομάδα ότι συμμετέχουν παραπάνω από όσο πιστεύουμε. Έχουμε δεδομένα από την Κίνα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ότι νοσούν λιγότερο αλλά συμμετέχουν περισσότερο στη μετάδοση. Θα το δούμε! Ούτε πρέπει να αποδεχόμαστε σαν γεγονός κάποια μελέτη η οποία ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ανθρώπους όπως λέμε εμείς reviewers, peer reviewers, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι, κατά κάποιον τρόπο, οι ειδικοί επιστήμονες που θα κρίνουν τη μελέτη για το αν πρέπει να δημοσιευθεί ή όχι….»
  [δηλ. το έγκυρο Science π.χ. δεν έχει αξιολογήσει τη δημοσιευμένη μελέτη της Κίνας;;!!]
  * Και παρακάτω (στο 28:32):
  «… Εμείς κάνουμε το άνοιγμα αυτό (των σχολείων) γιατί κινδυνεύουν λιγότερο τα παιδιά, μπορεί να μεταδίδουν και λιγότερο, δεν είναι ακόμα σίγουρο επιστημονικά, θα περιμένουμε περισσότερη έρευνα επ’ αυτού, και θεωρώ ότι θα παρακολουθήσουμε την επίπτωση που έχει στην πορεία το άνοιγμα αυτό στην πορεία της επιδημίας. Όπως και τ’ άλλα μέτρα».

  Εντάξει, υπάρχει η αβεβαιότητα, η ελλιπής γνώση, αχαρτογράφητα νερά κλπ. Δεν μπορεί όμως όλα αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα να (αυτο)προβάλλονται ως η μόνη έγκυρη, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση! Κάτι διαφορετικό «μυρίζουν» οι αντιφατικές δηλώσεις και εκτιμήσεις, οι ασάφειες και τελικά οι μπερδεμένες απόψεις (πρβλ. και χρήση μασκών κλπ) και δρουν κατά τρόπο στρεβλωτικό.
  Θεωρώ ότι πρόκειται για, ας πούμε, εύπλαστες (ναι μεν, αλλά…), ίσως και επιλεκτικές ανακοινώσεις, δοσμένες με τρόπο που να μπορούν να στηρίξουν την οποιαδήποτε (διαλέγετε και παίρνετε…) πολιτική απόφαση.
  Μακάρι να κάνω λάθος…

  101, Pedis.
  Το ρεζουμέ –σχεδόν- των παραπάνω σε μια γραμμή!!

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  106 Nestanaios

  Γενικώς και κυρίως στο τέλος του σχολίου σου συμφωνούμε.

 146. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις αναγνωστικές προτάσεις.

  100 Μόνο κακό, ότι εγώ δεν μπορώ να επανορθώσω από Δευτέρα, αφού είμαι μακριά από ελληνικά βιβλιοπωλεία.

  111-114 Η ίδια λέξη είναι couvre-feu και κέρφιου. Αλλά, αλήθεια, αν ένας κουμπάρος βγει στις 10μμ τον γράφουνε;

  119 Ποιος;

  131 Το παντόγραμμα αυτό το είχε βρει ο Αλέξ. Διαμαντίδης, και μετά το έβαλα κι εγώ στο ιστολόγιο (με αναφορά στο όνομά του). Το έχει και η Βικιπαίδεια.

  143 Εστω και με θλιβερότατη αφορμή, καλώς την.

 147. sarant said

  144 Χαχά!

  145 Έτσι που τα βάζεις είναι εντυπωσιακό

 148. Μαρία said

  143
  Βρε, βρε! Χρειάστηκε να πεθάνει ο Σπιράλ για να εμφανιστείς;

 149. Νέο Kid said

  147. Ναι. Μετά τις 9 δεν κυκλοφορεί ψυχή…

 150. Νέο Kid said

  141. Η παλιά εθνική Αθηνών-Λαμίας …
  (Με υποχρεωτική στάση στο Λέοντα της Χαιρώνειας , όπου ο Ηρακλής σκότωσε τους Τούρκους)

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  135 >>Ο Νταβέλης σχολιάστηκε στο νήμα Αγέλη αναζητά ανοσία
  όλο και κάτι ακόμη σκάει. Επί πλέον τώρα με την υποχρεωτική παντομασκοφορία και τις φωνές που πληθαίνουν ότι πρέπει να χορηγούνται δωρεάν, να δεις που θα έχει τον καλύτερο/εγγυημένο/καλοπληρωτή πελάτη ο Νταβ.: το κράτος (ποθ θα θεωρήσει ότι ναι πρέπει να δίνουμε δωρεάν μάσκες στους πολίτες, πολλές μάσκες! (Είμαι πολυ καχύποπτη;)

  137, 141, του δρόμου ,μ΄άλλα λόγια 😦

 152. aerosol said

  Τώρα μαθαίνω για τον θάνατο του αγαπητού μας Spiral Architect! Τι να πω… δεν το πιστεύω…
  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, και όλοι οι δικοί του δυνατοί αυτή την ώρα.

  #90
  Νίκο ο Κινγκ είναι από τους αγαπημένους μου. Και ένας από τους 3 συγγραφείς που εκτιμώ πολύ παρά τα κάποια μειονεκτήματά του -διότι τα πλεονεκτήματά του είναι ιδιαίτερα.
  [Οι άλλοι δύο είναι ο Χ.Φ.Λάβκραφτ και ο Τζακ Κέρουακ, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας]

  Αυτή την εποχή διαβάζω για τρίτη φορά το It, και το συνιστώ. Ίσως το πιο αγαπητό στο κοινό του είναι το The Stand αλλά -ενώ το απόλαυσα- δεν ξέρω αν είναι εξίσου κορυφαίο για μένα. Μου άρεσε πολύ το Hearts in Atlantis, όχι πολύ γνωστό -δεν είναι τρόμου αν και αφήνει νύξεις αν ξέρεις να τις βρεις. Το βρήκα πολύ ώριμο. Το On writing είναι εξαιρετικό, βιωματικό δοκίμιο πάνω στην τέχνη της συγγραφής. Η Λάμψη ήταν πολύ καλή. Το λιγότερο γνωστό From a Buick 8 μου ασκεί μια ιδιαίτερη έλξη, μίξη ηθογραφίας και scifi/τρόμου αλλά, τελικά, με έμφαση στον άνθρωπο και όχι στο παράξενο. Το 11.22.63 είναι ένα ευφυές, παράδοξο πόνημα που μελετά την δολοφονία Κένεντυ και την μπλέκει με ταξίδι στον χρόνο και ενδιαφέροντα ηθικά διλλήματα.
  Παραδόξως το Νεκροταφείο Ζώων είχε κάτι στην ατμόσφαιρα που με έριχνε. Είναι ένα από τα 2, νομίζω, βιβλία του που πήγα να τα ξαναδιαβάσω και τα άφησα.
  Ειδική μνεία στο διήγημα Room 408 (πάντα καλές οι συλλογές διηγημάτων του). Δεν με τρομάζει συνήθως ο Κινγκ αλλά το συγκεκριμένο είναι αριστούργημα, κι ίσως το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω διαβάσει -με τα δικά μου, ομολογουμένως ιδιαίτερα, κριτήρια.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152 α

  ●ΕV̇Α●°♡@Stress_Miss_5 ώ
  Ο Πολακης (σκέτο) και ο Νταβελης (κύριος)

 154. π2 said

  145: Φαίνεται όντως εντυπωσιακή η μεταστροφή, πρέπει όμως να πούμε ότι απηχεί τις (μεταβαλλόμενες) απόψεις του ECDC, που αρχικά ακολουθούσε την πεπατημένη για τα παιδιά, τώρα όμως γράφει ρητά ότι δεν φαίνεται να μεταδίδουν εύκολα τη νόσο σε ενήλικες (Rapid risk assessment, 9η έκδοση, σελ. 10-11: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-rapid-risk-assessment-coronavirus-disease-2019-ninth-update-23-april-2020.pdf).

  Και σε άλλα σημεία η επιτροπή του υπουργείου φαίνεται να ακολουθεί περισσότερο τον ECDC παρά τον ΠΟΥ, ίσως για «θεσμικούς» λόγους.

 155. sarant said

  153 Πληρέστατος, ευχαριστώ!

 156. Μαρία said

  152
  https://www.documentonews.gr/article/nees-apokalypseis-gia-toys-maskoforoys-filoys-toy-prwthypoyrgoy

 157. Να προσθέσω και τους Νυχτερίτες του Κινγκ.

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157 Πάσα ήταν 🙂

  Της μάσκας το κάγκελο

 159. Μαρία said

  155
  Παρ’ όλα αυτά στη Γαλλία το επιστημονικό συμβούλιο ήταν αντίθετο στο άνοιγμα των σχολείων. Η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-pourquoi-le-conseil-scientifique-recommande-une-rentree-scolaire-en-septembre_3937205.html

 160. ΚΩΣΤΑΣ said

  Προς σχολιαστές/άστριες σχετικά με τις μάσκες.

  Είναι κακό ότι βρέθηκε Έλληνας επιχειρηματίας να κάνει εδώ εργοστάσιο μασκών; Είναι καλύτερα να είναι αβέβαιη η προμήθειά τους από το εξωτερικό, να φεύγει συνάλλαγμα και να χάνονται θέσεις εργασίας;

  Δεν ξέρω το ποιόν του, μπορεί να είναι και ισάξιος του «λήσταρχου» Νταβέλη. Γιατί δεν βρέθηκε ένας αριστερός προοδευτικός επιχειρηματίας να το επιχειρήσει; και να πουλάει με κοινωνικά κριτήρια; δωρεάν στους φτωχούς και άνεργους, 0,10 λεπτά στους χαμηλοαμειβόμενους και 10 ευρώ τη μία στους έχοντες; Αλλά είπαμε, αυτοί μεν είναι ευαίσθητοι αλλά κρατιστές. Να κάνει το κράτος εργοστάσιο.

  Και να μου λέει ο Γιάννης στο @130 «Εντάξει, το να προσπαθείς να περιορίζεις τη βουλιμία των εργοδοτών και να προστατεύεις, όσο σε παίρνει, τα δικαιώματα των εργαζομένων, θεωρείται περίεργο και αντιπαραγωγικό…»

  Μη με παρεξηγήσετε, δεν θέλω αντιδικίες τέτοιες μέρες, ήρεμα ρωτάω και ήρεμες απαντήσεις δέχομαι.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως στο 11/22/63, στον επίλογο, δέχεται την άποψη ότι ο Όσβαλντ έδρασε μόνος. Πολύ καλό κι αυτό το βιβλίο. Τι να πρωτομνημονεύσεις από τον μετρ. Πότε πρόλαβε και έγραψε τόσες δεκάδες χιλιάδες σελίδες…

 162. Χαρούλα said

  #142 Μαρία ο ΕΟΤ, χωρίς να δικαιολογώ την συγκεκριμένη κίνηση, ήταν σχεδόν πάντα περίεργη ιστορία. Ιδιαίτερα τα γραφεία εξωτερικού.
  Ο Καριμάλης ήταν έντιμος, με αγωνιστικές περγαμηνές, αλλά δεν κατάφερε και πολλά. Άπειρος στα τουριστικά, άμαθος στην λερναία ύδρα του ΕΟΤ, πως να πάει παρακάτω;

  #141 & 151, καλοοοοό!🤣

 163. Νέο Kid said

  Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί φαγώθηκαν οι δασκάλοι να ανοίξουν τα σχολεία…
  Ο μισθουλάκος εξασφαλισμένος είναι. Τι να πουν και οι άνεργοι και οι ξενοδοχοτουριστικοεστιατοροκαφενοϋπάλληλοι;
  Τόσο μανίκι ήταν να χειρίζονται ένα ψωροσκάιπ κι ένα ψωροζούμ;
  Με το ζόρι να κάνουν τα παιδιά μας πειραματόζωα!…

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  161: Κώστα, σοκολατάκια, αυτοκίνητα, σκυλοτροφές και ένα σωρό άλλα είναι στην αρμοδιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίες να τα παράγει σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αλλά σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια, η προστασία των εργαζομένων και των αδύνατων, το κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό είναι η σοσιαλδημοκρατία. Όπου δεν ισχύουν αυτά, ξεπέφτουμε στο ολοκληρωτικό κράτος που ελέγχει ασφυκτικά τα πάντα και τους πάντες ή βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στη δρεπανηφόρα αγορά και την ασυδοσία των οικονομικών ελίτ και όποιον πάρει ο χάρος.

 165. ΚΩΣΤΑΣ said

  161 διόρθωση –> του «λήσταρχου», άκυρα τα εισαγωγικά.

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  164: Δεν τους πας με τίποτα τους δασκάλους, ε; Σε ενημερώνω ότι η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πήραν σαφή θέση κατά του ανοίγματος των σχολείων, άρα δεν ισχύουν όσα γράφεις. Το ότι όσοι τυχαίνει να έχουμε καλή υγεία και σκυλοβαριόμαστε να καθόμαστε και θέλουμε να γυρίσουμε στην τάξη, είναι προς τιμή μας, αλλά δεν παύει να είναι απλώς μια προσωπική προτίμηση. Άλλοι αποφασίζουν. Όσο για τη διδασκαλία μέσω της τεχνολογίας την εφαρμόζουμε, δεν είμαστε τόσο άσχετοι, αλλά η συμμετοχή των παιδιών του δημοτικού δεν είναι μεγάλη, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Γι’ αυτό και επιμένουμε στις διάφορες μορφές της ασύγχρονης διδασκαλίας. Φυσικά, όλα αυτά είναι υποκατάστατα , η φυσική παρουσία στην τάξη είναι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής διδασκαλίας, κατά την ταπεινή μου άποψη. Σε κάλυψα;

 167. ΚΩΣΤΑΣ said

  165 Γιάννη, στα βασικά που θέτεις «η υγεία, η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια, η προστασία των εργαζομένων και των αδύνατων, το κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» συμφωνούμε, με τη διευκρίνηση ότι αυτό δεν αποτελεί προνόμιο και πολιτική μόνο της σοσιαλδημοκρατίας. Σου έφερα πιο πάνω παράδειγμα. Αλλά εργοστάσιο μασκών, από όσο ξέρω, δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στην Ευρώπη, ανεξάρτητα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλεψε στην 5/ετή διακυβέρνησή του να το κάνει και δεν του επιρρίπτω ευθύνες. Τη σημερινή γκρίνια για το συγκεκριμένο θέμα δεν καταλαβαίνω εγώ.

 168. #122 Το Liddel-Scott έχει το κατακλείω και του Δημητράκου έχει το κατακλειδώνω. Το κατάκλειση μας απασχόλησε, ξέχασα να το αναφέρω, δεν προτιμήθηκε γιατί υπάρχει και η κατάκλιση πάλι στο πεδίο της Ιατρικής. Για να αποδόσεις μια καινούρια έννοια, μπορεί να δημιουργήσεις και νέο όρο, που μπορεί και να μην είναι αποδεκτός ή επιτυχής. Αναρωτιέμαι, πάντως, με πόση ευκολία χρησιμοποιείτε τον χαρακτηρισμό άσχετος, σας βοηθά φαίνεται το ψευδώνυμο.

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  168:Προσωπικά, δεν γκρινιάζω καθόλου. Ελπίζω ότι ο δογματισμός δεν είναι μέσα στα αρκετά ελαττώματά μου. ☺

 170. Νέο Kid said

  167. Για τους δασκάλους στην Κύπρο έλεγα, που παίρνουν και χοντρομισθούς σε σύγκριση με εσάς τους τάλανες.

 171. Μαρία said

  161
  Στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο άρχισε η παραγωγή ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών για την ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παραχθούν 50.000 μάσκες ενώ το 700 ΣΕ έχει προχωρήσει στην προμήθεια πρώτων υλών για την κατασκευή άλλων 100.000 μασκών την ερχόμενη εβδομάδα. https://www.lifo.gr/now/greece/276697/paragogi-antisiptikoy-kai-maskon-sta-stratiotika-ergostasia-me-entoli-panagiotopoyloy

  Πάντως, για την ιστορία αρκεί να αναφέρουμε ότι σε παραγωγή απλής χειρουργικής μάσκας έχει επιδοθεί κι ένα εργοστάσιο του στρατού, το 700 ΣΕ στο Κερατσίνι. Άραγε πόσο δύσκολο ήταν για την κυβέρνηση να επενδύσει η ίδια στον πλειστηριασμό, να πάρει τα μηχανήματα παραγωγής από την Κίνα και πλέον το κράτος να είναι εκείνο που θα παράγει τα εκατομμύρια μάσκες που είναι πια τόσο απαραίτητες;
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/241525_oi-sheseis-ton-profiton-tis-maskas-me-nd

 172. κειρία
  η (Α κειρία και κηρία και καιρία και κιρία)· (νεοελλ.) (ναυτ.) πισσωμένη πάνινη ταινία για περιτύλιγμα σχοινιού ώστε αυτό να προφυλάσσεται από την τριβή, κν. φασίνα· || (αρχ.) 1. σχοινιά ή ιμάντες τεντωμένοι κατά μήκος και κατά πλάτος τού κρεβατιού, πάνω στους οποίους τοποθετούσαν το στρώμα· 2. ταινία περιτυλίγματος· 3. (στον πληθ.) αἱ κειρίαι· α) σάβανα, ταινίες με τις οποίες τύλιγαν τον νεκρό· β) (ιατρ.) ταινία.
  [ΕΤΥΜΟΛ. < Αβέβαιης ετυμολ. Η σύνδεση με το καιρός, καιρία «ταινία» προσκρούει σε φωνητικές δυσκολίες. Οι τ. κηρία και κιρία είναι προϊόντα ιωτακιστικής γραφής. Ο τ. καιρία είναι παρ. τού καῖρος*].

 173. aerosol said

  #162
  Είναι μετρ στ’ αλήθεια. Παρόλο που ενίοτε πλατειάζει και που του αρέσει να δείχνει το «κακό» με ένα φτηνιάρικο και χυδαίο πρόσωπο (έχει δηλώσει πως συνειδητά δεν σνομπάρει τα cheap thrills). Μπορώ να καταλάβω πως κάποιος ίσως να μην του συγχωρήσει κάποια ατοπήματα. Αλλά η βαθιά ματιά του σε ανθρώπους και κοινωνίες (ειδικά μικρών πόλεων), η «φωνή» του ως συγγραφέας, η καταγραφή της κανονικότητας που σπάει σαν από εφιάλτη, η καταγραφή του της παιδικής ηλικίας, είναι πολύ ιδιαίτερα χαρίσματα. Ενοχλούμαι όταν αναφέρεται απλά σαν «μπεστσελεράς» και οργίζομαι πραγματικά όταν μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με επιτυχημένους αλλά κακούς συγγραφείς, όπως ο Ντην Κουντζ.

  Μου άρεσαν και οι Νυχτερίτες. Ενδιαφέρον: πίσω από την φαντασία, είναι μια ιστορία για τον εθισμό. Και το έγραψε όντας αλκοολικός (τουλάχιστον…), πριν καθαρίσει. Εξομολογείται με πίκρα πως δεν θυμάται καν να το γράφει! Δεν αναφέρθηκα στο Μίζερυ (αν και είμαι σίγουρος πως είναι από τα σημαντικά) γιατί είναι ίσως το μόνο από τα γνωστά του που δεν έχω διαβάσει. Αυτό και το πολύτομο έπος του Σκοτεινού Πύργου, το οποίο αναβάλλω για το μέλλον.

 174. sarant said

  173 Που είναι από εδώ:
  https://greek_greek.enacademic.com/76943/%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1
  αλλά αναρωτιέμαι ποιο (έντυπο) λεξικό είναι αυτό

 175. ΚΩΣΤΑΣ said

  172 Από μέρους μου δεν έχω αντίρρηση να υπάρχει και κρατικό εργοστάσιο. Όμως με τις γραφειοκρατικές συνθήκες και τις κόντρα ενστάσεις για διαφάνεια, σκάνδαλα… κλπ, στην Ελλάδα ζούμε, θα έφτανε να παράγει τον απαιτούμενο αριθμό μασκών, όταν ο ιός θα εξαφανισθεί, όπως μ’ αρέσει να πιστεύω εγώ. Ήτοι στην προκειμένη περίπτωση δώρον άδωρον.

  Κατάχρηση σχολίων έκανα σήμερα, μήπως πρέπει να σταματήσω εδώ;

 176. Hedgehog said

  Αγαπητή κυρία Κατερίνα (169),

  ευχαριστώ θερμώς για την διευκρίνηση ότι (γνωρίζατε την ύπαρξη και…) σάς απησχόλησε στην ΕΛΕΤΟ η εδώ και 18 αιώνες υπάρχουσα «κατάκλεισις» του Κλαύδιου Γαληνού, αλλά την απορρίψατε ως μετάφραση του «lockdown». Ας βγεί και ο ειδήμων κ. Σαραντάκος να μάς πεί αν στέκει επιστημονικά ο λόγος που σάς έκανε να προκρίνετε ως μετάφραση της αγγλικής λέξεως το ανύπαρκτο «κατακλείδωμα» αντί της υπαρχούσης «κατακλείσεως».

  …Αλλά προειδοποιώ τον κύριο Νίκο να προσέξει καλά τί θα πεί, διότι αύριο στους Δελφούς ο Μέγας Μπάμπι θα προτείνει αβλεπεί την «κατάκλεισι» ως μετάφραση του «lockdown» αντί του «απαγορευτικού» που πρότεινε ο ίδιος στις 27 Απριλίου και του «κατακλειδώματος» που προτείνατε εσείς στην ΕΛΕΤΟ στις 14 Απριλίου.

  ΥΓ: Όσο για το «κατακλειδώνω» που όντως καταγράφει ο Δημητράκος, αφενός μέν το Λεξικό επισημαίνει ότι πρόκειται για μεταγενέστερη λέξη, αφ’ ετέρου δε εσείς κ. Κατερίνα στο σχόλιο 6 υπονοείτε λημματογράφηση του ανύπαρκτου «κατακλειδώματος» απο το Λεξικό Δημητράκου. Έχει κάποια διαφορά, αν δεν κάνω λάθος

 177. Pedis said

  # 145 – ΜΙΚ_ΙΟΣ

  Η Κυβέρνηση και οι Επιτροπές της στο τέλος-τέλος θα αποδειχτεί ότι έχουν απόλυτο δίκιο:

  το άθροισμα όλων των ενδεχομένων αποτελεί βεβαιότητα.

  (Αρίστος)

 178. ΣΠ said

  169
  Γεια σου Κατερίνα, παλιά μου συμφοιτήτρια.
  Για το flattening the curve, που το έχω δει να αποδίδεται ως επιπέδωση της καμπύλης, τι προτείνει η ΕΛΕΤΟ;

 179. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νικοκύρη, ἔχω μιάν ἀπορία.

  Πῶς κολυμποῦν οἱ σκαντζόχοιροι; 🙂

 180. 175
  Το λήμμα «κειρία» είναι από τον Πάπυρο — Μέγα Λεξικό της ελληνικής γλώσσας και όχι από το λινκ που δίνετε.

 181. ΣΠ said

  180
  Θα μάθουμε μόλις τον στείλει για μπάνιο.

 182. Νέο Kid said

  Γιατί δεν εξηγεί κάποιος στη γυναίκα , την κυρία Κατερίνα, ότι ο hedgehog είναι το οικόσιτο τρολ του ιστολογίου, κι ότι ο χαρακτηρισμός «άσχετος» όταν προέρχεται απ αυτόν είναι τίτλος τιμής;
  Δεν ξέρουν όλοι τον καπετάνιο…😀

 183. dryhammer said

  180. Στρέφουν τα κοίλα προς τα άνω.

 184. 172 τέλος

  Κι ο Νταβέλης τι θάκανε ο άθρωπας, ληστής θα γινότανε?

 185. Μαρία said

  176
  Αυτόν τον Καραβανά τον ξέρεις;

 186. spyridos said

  172

  To 700 ΣΕ θα μπορούσε να τις βγάλει άνετα.
  Και το προσωπικό και τους χώρους και τη μηχανολογική εμπειρία έχει.
  Και σε λιγότερο χρόνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαζόντουσαν πάνω από εβδομάδα.
  Οχι ενάμιση μήνα που έκαναν οι κλεφτοκοτάδες του μιτσου-τάκη.

  Η πρώτη μηχανή, η καλή (100 μάσκες το λεπτό) πουλιέται στην κίνα 30.000 ευρώ.
  Και τα υφάσματα αβέρτα,

  Ο Νταβέλης αγόρασε τη δευτεράντζα. Αυτή που δείχνανε στις ειδήσεις.
  Αποκλείεται να έδωσε πάνω από 15 χιλιάρικα.
  Οι «άριστοι» έδωσαν βέβαια 40+ εκατομμύρια απευθείας στους δικούς τους για προπαγάνδα αντί να πάρουν βασικά μέτρα
  που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται.

  Πρέπει να είναι κάποιος εγκεφαλικά νεκρός ή να αρπάζει κι ο ίδιος αν συνεχιζει να υποστηρίζει τους κατσικοκλέφτες του Κούλη.

 187. Hedgehog said

  Αφελέστατε Νεογίδιε (183), εξαποανέκαθεν γνώριζα ότι είσαι παντελώς αδαής, αλλά σε είχα για πονηρό: Δεν σε υποψιάζει το γιατί ο κ. Σαραντάκος αποφεύγει να πάρει θέση στην διαφωνία μου με την κυρία Κατερίνα; Διότι αύριο Κυριακή 3 Μάη, στις 6 μ.μ., στον Ομφαλό της Γής (Δελφοί), ο Μέγας Μπάμπι θα προτείνει την λέξη του Γαληνού («κατάκλεισις») ως μετάφραση του κοσμαγάπητου «lockdown» και το θέμα θα παίξει ΑΜΕΣΩΣ ως πρώτη είδησις σε όλα τα ΜΜΕ.

  Φαντάζεσαι, αφελέστατε Νεογίδιε, τί στραπάτσο θα είναι για το παρόν Ιστολόγιο αν μάθουν όλοι ότι ο κυρ-Νίκος ο Σαραντάκος είχε βγεί την προηγούμενη μέρα και είχε υποστηρίξει ως μετάφραση του «lockdown» το ανύπαρκτο «κατακλείδωμα» της ΕΛΕΤΟ και της κ. Κατερίνας;

  Δεν σε υποψιάζει πως ούτε η κυρία Κατερίνα τολμά τόσες ώρες να βγεί και να απαντήσει σε όσα της λέω στο σχόλιο 177; Απλούστατα, περιμένει κι εκείνη να δεί τί θα πεί αύριο στους Δελφούς ο Μέγας Μπάμπι…

  Αφελέστατε Νεογίδιε: Αν στα 55 χρόνια που κατοικείς στον Πλανήτη Γή είχες απλώς ξεφυλλίσει το αριστούργημα του Ησαΐα Berlin «The Hedgehog and the Fox» (= Ο εχίνος και η αλώπηξ) θα γνώριζες την θρυλική ρήση του Μεγάλου Αρχιλόχου…

  «πόλλ’ οἶδ’ ἀλώπηξ, ἀλλ’ ἐχῖνος ἓν μέγα»

  που τόσο μεγάλη βιβλιογραφία έχει προκαλέσει στην αγγλόφωνη Φιλοσοφία και σημαίνει…

  «πολλά ξέρει η αλεπού, αλλά ο σκαντζόχοιρος ένα και μεγάλο»

  (αγγλιστί= «Α fox knows many things, but a hedgehog one important thing»
  και λατινιστί= «Multa novit vulpes, verum echinus unum magnum»).

 188. Alexis said

  #132: Επί τη ευκαιρία να επισημάνω ότι με αφορμή το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη ακούστηκε και πάλι η (εντελώς απεχθής σε μένα) έκφραση «οδικός χάρτης»:
  «Την Τρίτη 28 Απριλίου θα ακούσουμε από το πρωθυπουργό τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα» (ΕΡΤ1)
  Προσέξτε και τη σύνταξη: Όχι «ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει…» αλλά «θα ακούσουμε από τον πρωθυπουργό τον οδικό χάρτη…»
  Συγγνώμη αλλά αυτά δεν είναι ελληνικά.
  Είναι αγγλισμοί και αμερικανο-δημοσιογραφικές σλανγκιές του χειρίστου είδους.

 189. sarant said

  189 Κι εγω το αποφεύγω και λέω «χάρτης πορείας»

  181 Οκ, ευχαριστώ

  180-182 Οι φυσιοδίφες του ιστολογίου ας έχουν το νου τους μήπως δουν κανέναν σκατζόχοιρο να κάνει κρόουλ.

 190. ΚΩΣΤΑΣ said

  186 Γ. Καραβάνας, δεν τον ξέρω, ούτε έχω ακούσει από κάποιον γνωστό μου κάτι γι’ αυτόν. Γνώμη μου, ανόητος. Φτάνει αυτός και η Κεραμέως με τον νέο νόμο να γκρεμίσουν ό,τι οι άλλοι χτίζουν. Κορυφαία στελέχη της ΔΑΚΕ στη Λάρισα είναι εξαγριωμένα με την Ν. Κ.

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καραβανάς όνομα και πράγμα. ☺

 192. π2 said

  Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι που δεν έχει γίνει θόρυβος για την απαράδεκτη «ισχυρή σύσταση» για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν αναφέρεσαι, Κώστα, στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που προσπάθησαν να περάσουν στη ζούλα ή εν κρυπτώ και παραβύστω (διάλεξε τα ελληνικά που σ’ αρέσουν😉), δεν είναι νόμος της Κεραμέως αλλά νόμος της ΝΔ, αφού είναι εναρμονισμένος με όσα πρεσβεύει αυτό το κόμμα για την εκπαίδευση.

 194. ΚΩΣΤΑΣ said

  184 Σε αυτό αναφέρομαι Γιάννη, αλλά, ένα που μου είπαν, αυξάνει των αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε εποχή κορονοϊού; Το είχε το πρόγραμμα της ΝΔ αυτό;

 195. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πάλι λάθος, κουράστηκα φαίνεται. Το 195 στο 194

 196. mitsos said

  Καλησπέρα σας

  Α. Για τις ΄Μάσκες του Νταβέλη.
  ( Πως το λένε αυτό για την τριτοκοσμική Ελλάδα οι συμβιβασμένοι με την μιζέρια τους ; Αν κάποιος κολλητός δεν είχε χτυπήσει σε τιμή ευκαιρείας μια τεράστια ποσότητα κίτρινου χρώματος , ακομα θα συζητούσαν τι χρώμα πρέπει να είναι τα ταξί στην Αθήνα )
  Το σοβαρότερο θέμα με τις μάσκες είναι πως θέτει επιτακτικά την ανάγκη τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου για την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου σε δημόσιους χώρους. 🙂

  Β) Για την συγκέντωση του ΠΑΜΕ προτείνω το καλό άρθρο της Ελλένης Καρασσαβίδου στο tvxs
  Ωραίες ιδέες και επιχειρήματα αλλά μάλλον στο πόδι γραμμένο αφού διαβάζω : …δεν είναι στρατιωτική απόφαση στο παρόν πλαίσιο, δεν είναι απόφαση κολάσιμης εάν δεν ακολουθηθεί εντολής …
  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/gia-tin-protomagiatiki-sygkentrosi-toy-kke-sto-syntagma

  Γ) Και αφού την γλυτώσαμε από του μετεωρίτες που κάθε τόσο θα περνούν ξυστά από τη γη ( μόνο 6.000.000 km !) … Τώρα έχουμε και άλλο ένα καλό νέο: Η επιδημία έδιωξε τους εξωγήΙνους 🙂
  https://sputniknews.gr/Ipa/202002236445300-oufologos-gia-koronoio-oi-exogiinoi-poly-pithanon-na-egkataleipsoun-ti-gi-inteo/

  Υγιαίνετε

 197. Την πρώτη χρονιά που διορίστηκα σαν πιο νέος «έφαγα» την καλοκαιρινή βάρδια της Παναγίας και παρότι παρακάλεσα λόγω της γιορτής της τότε γυναίκας μου και μεγάλης απόστασης από την θερινή διαμονή μου κανένας δεν προθυμοποιήθηκε όχι μόνο να αλλάξει αλλά και να δηλώσει σαν δεύτερος που θα με βοήθαγε-ίσως- να μην πάω εγώ, Ξεκίνησα λοιπόν για την βάρδια και μετά από 220 χιλιόμετρα έφτασα στο σχολείο όπου με περίμεναν 6 ή 7 συν(εξ)άδελφοι που προφανώς δεν είχαν που να πάνε και μαζευότουσαν την ημέρα της βάρδιας στο σχολείο. (έκτοτε και μέχρι να συνταξιοδοτηθώ τους άφηνα να με βάλουν όποια μέρα θέλανε και δεν ξαναπάτησα ποτέ καλοκαιριάτικα στο σχολείο). Νόμιζα πως επειδή το πρώτο μου σχολείο ήταν τεχνικό, ένας τεχνικός ξυλουργείου π.χ. προτιμούσε να αποκαλείται εκπαιδευτικός και λάτρευε τον χώρο του σχολείου γιατί έξω από αυτόν ήταν απλά ξυλουργός. Κάτι τέτοιο είχα διαπιστώσει και στην στρατιωτική μου θητεία όπου με κάνανε αξιωματικό αλλά δεν το πίστευα πως ήμουνα, ενώ οι μόνιμοι είχαν τον τίτλο του βαθμού τους μέσα στο στρατόπεδο κι ένα μεγάλο τίποτε έξω από αυτό. Εξαιρέσεις, λίγες πάντοτε υπάρχουν αλλά αυτός ο κανόνας ισχύει και σε άλλα επαγγέλματα – είν’ η δουλειά τους καψοχαρά τους, το τραγούδησε ο Νιόνιος πριν χρόνια. Τελικά αποδείχθηκε πως και με τους συναδέλφους στα γενικά λύκεια η ίδια κατάσταση ήταν, μην πω και χειρότερη.
  Κατά την γνώμη μου δεν φταίνε τόσο αυτοί οι άνθρωποι όσο το τελείως χαμηλό και μονόπλευρο επίπεδο «ανώτερων» σπουδών που έχουμε και για το οποίο έχω γράψει πως η εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει πεθάνει από το 80. Μου προκαλεί θλίψη, δεν κατηγορώ κάποιους, όλοι συνένοχοι είναι αφού συνέχισαν την αποδόμηση της παιδείας που ξεκίνησε για ευνόητους λόγους η χούντα.

 198. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλύτερα πάντως, Τζι, να αγαπάει κάποιος τη δουλειά του, παρά να εξαρτά την ψυχική του ισορροπία από γελοιότητες όπως ο Μπάοκ και το αν θα πάρει το πρωτάθλημα και πόσο τον αδικεί το αθηναϊκό κράτος τον καψερό.

 199. # 199

  Δεν θα το καταλάβεις μάλλον, Γιάννη μου, αλλά αυτό είναι το πρόβλημα : αγαπάς την δουλειά σου αλλά θα έπρεπε να αγαπάς τα παιδιά ( και όχι επειδή σε φωνάζουν «κύριε»)

  Οσον αφορά τον ΠΑΟΚ εγώ ασχολιόμουνα το ίδιο κι όταν είχε τα χάλια του ενώ εσύ από τότε που πήρε την κατηφόρα σταμάτησες να ασχολείσαι δείχνοντας δήθεν «ανωτερότητα» για τέτοια ταπεινά αθλήματα μια που σου τελείωσε ο Μπεργκ που εκθείαζες. Τα σχόλια υπάρχουν, να ρίχνεις καμιά ματιά να θυμηθείς τι έγραφες τότε.. Βλέπεις άλλο είναι ν’ αγαπάς κάτι ανεξάρτητα αν σε πληγώνει ή σε χαροποιεί γιατί έχω δει πολλούς που αγαπάνε τα παιδιά αλλά όταν τους κάνουν καμιά κουτσουκέλα η αγάπη τους πάει περίπατο.

 200. Pedis said

 201. Μαρία said

  195
  Όχι μόνο αυξάνει αλλά βάζει και κατώτερο όριο. http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5084
  Νήπια:
  Η παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 79/2017 (A΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄ 112), αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων είναι είκοσι τέσσερα (24) ανά τμήμα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαέξι (16).»
  Δημοτικά:
  Η παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα.»

  Το ΠΔ 79/2017 https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/protobathmia-ekpaideuse/proedriko-diatagma-79-2017-fek-109a-1-8-2017.html

 202. Παναγιώτης Κ. said

  Η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους δεν είναι απλά άλλη μια αλλοτρίωση στον καπιταλισμό που την υφιστάμεθα οι άνθρωποι χωρίς να το καταλαβαίνουμε!
  Στις οικονομικές σχολές αυτό είναι σχεδόν το Α και το Ω των σπουδών. Η μεγιστοποίηση του οφέλους.
  Ποιος είναι αυτός λοιπόν που θα αποφασίσει να παράξει ένα προϊόν που στοιχίζει ας πούμε 50 λεπτά το κομμάτι όταν το ίδιο στην ελεύθερη αγορά στοιχίζει 5 λεπτά;
  Και αν είμαστε στο δημόσιο και παρθεί μια τέτοια απόφαση τότε μπαίνει και ζήτημα «απιστίας περί την αρχήν» αν έχω πιάσει καλά αυτό τον νομικό όρο.
  Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση δεν είναι απλά ένα…σύνθημα! Είναι μια συγκεκριμένη πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί είτε έχουμε «αριστερή» κυβέρνηση είτε «φιλελεύθερη».

  Ερώτηση: Οι στολές που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός στρατός παράγονται εγχωρίως ή μήπως στην Τουρκία ή την Κίνα ή κάπου αλλού;

 203. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  202 Αυτό με το κατώτερο όριο πρέπει να εξηγηθεί, διότι έχει μεγάλη σημασία. Αν πχ σε ένα σχολείο είναι 32 παιδιά στην τάξη, δεν σπάνε σε δύο τμήματα των 16 αλλά στέλνουν τα παιδιά που περισσεύουν σε άλλο σχολείο.

 204. Μαρία said

  204
  Ακριβώς. Έχει επισημανθεί κι αυτό απο εκπαιδευτικούς. Σε δημοτικό του Ν. Φαλήρου, όπου πηγαίνει η ανεψιά μου, φέτος ήταν 15 παιδιά στο τμήμα της. Μέχρι τώρα είχαμε μετακινήσεις εφόσον δεν υπήρχαν αίθουσες.

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176. >>κρατικό εργοστάσιο. Όμως με τις γραφειοκρατικές συνθήκες και τις κόντρα ενστάσεις για διαφάνεια, σκάνδαλα… κλπ, στην Ελλάδα ζούμε, θα έφτανε να παράγει τον απαιτούμενο αριθμό μασκών, όταν ο ιός θα εξαφανισθεί,

  Μου ξαναέφερες στο στόμα ( πληκτρολόγιο) κάτι σχετικό που από καιρό ήθελα να πω αλλά έχει κάμποσο μπλα μπλα, το άφηνα, έπρεπε κ λίγο να το ψάξω πριν το γράψω, τεσπα, τώρα θα το επιχειρήσω.
  Τις πρώτες μέρες του κορονοϊού (μπορεί και πριν τους περιορισμούς-όταν πλησίαζε, με τα γεγονότα στην Ιταλία), σε μια νυχτερινή εκπομπή στο ράδιο ρίαλ που βγαίνουν και μιλούν ζωντανά ακροατές, όπου η κουβέντα πήγε στη νοσοκομειακή ετοιμότητα και τα χρειαζούμενα ιατρικά υλικά βγαίνει ένας κύριος Περικλής (δεν είπε επώνυμο) ο οποίος είπε ότι ήταν μηχανικός και δουλεύει κάπου στο δημόσιο και παλιότερα ήταν σε υπηρεσία αξιοποίησης δημόσιων δομών. Διηγείται λοιπόν συμπυκνωμένα ότι το 1998 συνόδευε σε ταξίδι στις Βρυξέλλες, μιαν υπουργό («δεν λέει ονομα»,είπε, – «αλλά εύκολα το βρίσκει κανείς αν ανατρέξει») και συζητούν για το εργοστάσιο ΕΛΒΙΟΝΥ στην Κόρινθο (κερδοφόρα, υγιής επιχείρηση) και η υπουργός του είπε για σκέψου να κάνει κανείς ένα όμοιο εργοστάσιο στην Κίνα και να προμηθεύει υλικό (σήρριγγες κ δε θυμάμαι τί άλλο) την Ελλάδα!
  Ε, η ΕΛΒΙΟΝΥ(όπου εργάζονταν λέει πάνω από 100 άτομα), σιγά σιγά έκλεισε, το παράτησαν στην τύχη του, κατάκλεψαν υλικά και μηχανήματα ,απαξιώθηκε(αυτά τα έλεγε ο κύριος αυτός) και η εν λόγω κυρία, έκανε όντως ,λέει, εργοστάσιο στην Κίνα και λοιπά και λοιπά…
  Εγώ δεν ήξερα την ΕΛΒΙΟΝΥ (Ελληνική Βιομηχανία Νοσηλευτικού Υλικού), μου κίνησαν την περιέργεια όλα αυτά ,γκούγκλαρα και είδα την πορεία μια επιχείρησης που πέρασε στον ΕΟΦ για να συγχνωνευτεί με τον ΙΦΕΤ (αδιευκρίνιστα τα πώς και τα γιατί) στην αρχή της κρίσης κ.ο.κ.(Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για όποιον θέλει να δει περισσότερα). Τώρα για το ποια ήταν η υπουργός (Υγείας υπονόησε αυτός αλλά μπορεί και Ανάπτυξης σκέφτομαι γω) και αν όντως έκανε εργοστάσιο στην Κίνα, ο Θεός κι η ψυχή της.Αντε βρες. Είπε ο παρουσιαστής της εκπομπής ότι θα τον καλούσε την επόμενη φορά για περισσότερες λεπτομέρειες αλλά ποτέ δεν έγινε αυτό,εννοείται. Παρακολούθησα επί τούτου τις επόμενες βραδιές αλλά ματαίως.Έστειλα και μήνυμα αλλά έκαναν το κουνέλι «ναι αυτός ο κύριος για το εργοστάσιο , αλλά δε μας ξαναπήρε» .
  Πάντως φιανόταν να ξέρει τί λέει ο ανώτερος αυτός υπάλληλος και μάλλον βαίνει προς σύνταξη και δεν φοβόταν να πει τα της εμπειρίας του αυτής την ώρα που αναδεικνυόταν η γύμνια στην προμήθεια υλικών νοσοκομείου.
  https://www.tanea.gr/1997/11/01/economy/tha-metatagoyn-oi-ypalliloi/
  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/to-kratos-torpilizei-mia-ygii-kratiki-paragwgiki-monada/
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5848870

 206. ΚΩΣΤΑΣ said

  206 Καμια Βασούλα Π θα ήταν

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη λεβεντο(μαλακο)γένα

  σκοτώνουν τις τιμές χάρη εσωτερικού τουρισμού
  https://www.cretalive.gr/business/skotonoyn-tis-times-gia-na-proselkysoyn-esoteriko-toyrismo

  σκοτώνονται και μεταξύ τους χάρη λαμακίας
  https://www.cretalive.gr/kriti/diplo-foniko-sta-anogeia

 208. Μαρία said

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  207. Την έχεις για εργοστασιάρχισσα στην Κίνα; Μπα, χωρίς παιδιά -σκυλιά που λένε … μπα. Μου φαίνεται, τότε που το σκάλισα λίγο, είδα στην υγεία μια υφυπ. Βαριέμαι να ψάχνω τώρα το σημιταριάτο.

 210. ΚΩΣΤΑΣ said

  210 Ότι έφτιαξε εργοστάσιο στην Κίνα, μου μοιάζει για μπαρούφα. Πάντως κάτι εργοστάσια; πώς να τα πω, του εομεχ νομίζω, τα χειρίζονταν η Βάσω. Ήταν επιδοτούμενα από ΕΟΚ και μετά κάποια στιγμή κόπηκε η επιδότηση και έπρεπε να επιβιώσουν μόνα τους. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν αυτό να γίνει, ζούσαν με τις επιδοτήσεις, δεν είχαν αναπτύξει κερδοφορία και ήταν για κλείσιμο. Τότε θα γίναν ματσαραγγιές με διάφορους επιτήδειους. Τα παραλέει και τα διαστρεβλώνει μάλλον ο κ. Περικλής. Γνώμη μου.

 211. Μαρία said

  210
  Δύο γυναίκες είχε η κυβέρνηση Σημίτη. Την Παπανδρέου και την Παπαζώη. Καμιά τους δεν είχε σχέση με την υγεία. Ύστερα δεν σημαίνει οτι ο κύριος Περικλής λέει αλήθεια για εργοστάσιο στην Κίνα. Μπορεί να το μπέρδεψε με εισαγωγές απο κινέζικο εργοστάσιο.

 212. Μαρία said

  211
  Η Βάσω ήταν πρόεδρος του εομεχ τη δεκαετία του ’80. Κάτι χειροτεχνίες, κοσμήματα, χαλιά κλπ επιδοτούσε 🙂

 213. Μαρία said

 214. Pedis said

 215. Pedis said

  Προσπαθώντας να το μαζέψει συμπλήρωσε ότι οι μάσκες που διανέμει η βελγική κυβέρνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με 15 εκατομμύρια μάσκες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που μου είπατε, είναι για μια φορά από τις τρεις φορές την ημέρα»!!!

  Πολύ ωραία τα λέει ο υπουργός. Μόνο που μας όπως πληροφορούν από τις Βρυξέλλες οι μάσκες που μοιράζονται στο Βέλγιο είναι πολλαπλών χρήσεων. Και δίνονται δυο μάσκες σε κάθε πολίτη άνω των 12 ετών.

  Το βασικό πρόβλημα του Αδωνη Γεωργιάδη δεν είναι ότι είναι ψεύτης. Είναι ότι είναι θρασύς ψεύτης σαν τον Ντόναλντ Τραμπ (τον οποίο ο ίδιος έλεγε ότι θα ψήφιζε και με τα δυο χέρια).

  Ψεύτης, θρασύς, απατεώνας και σαλτιμπάγκος, το πρόβλημα είναι οτι ο Γεωργιάδης έτσι είναι Ο σταρ για τoυς δεξιούς.

 216. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  211. Κι εμένα μου φάνηκε τραβηγμένο εν πρώτοις το περί εργοστασίου αλλά πάλι ήταν καιροί επενδύσεων αυτοί. Αν είχε μαζέψει φράγκα (δραχμούλες μύριες-χρυσή εποχή); Δεν ειχαν μόνο λογαριασμούς στην Ελβετία, άλλοι αγόραζαν εκτάσεις στην Ιλλυρία κι άλλοι στη Βουλγαρία για τοποθέτηση των φουσκωμένων βαλαντίων τους. Θυμίσου τί πανηγύρια. Τίποτα δε μου φαίνεται απίθανο. Αυτός ακουγόταν σοβαρός γι΄αυτό έδωσα σημασία.Και ο παρουσιαστής κρατούσε επιφυλακτική στάση κ του έκανε ερωτήσεις γύρω γύρω, όπου απαντώντας είπε την ιδιότητα και τον τομέα που εργαζόταν. Το όλο στιλ του, η ορολογία που χρησιμοποιούσε και ο τρόπος εκφοράς του λόγου, έπειθε για υψηλόβαθμος και παλιός υπάλληλος. Αν ήταν παραμύθι, πάντως ήταν καλά αφηγημένο.

  213. Το 1998 (αυτή τη χρονιά κατονόμασε) είχε υφυπ.τη Διαμαντοπούλου και ως γνωστόν οι υφυπ. αποκαλούνται υπουργοί, ειδικά από τους υπαλλήλους 🙂

 217. eran said

  Πάντως οι μπότες 700 ΣΕ που μας έδωσαν στο στρατό ήταν απίστευτης αντοχής και άνεσης. Τις κράτησα για χρόνια…

 218. Pedis said

  Πάλι καλά που βρέθηκε μόνον ημέτερος να φτιάχνει μάσκες, διότι θα μπορούσε να παρουσιασθεί κι άλλος που να έφταιχνε γάντια …

 219. Παναγιώτης Κ. said

  Να συμπεριλάβουμε για τη λέξη της χρονιάς και την λέξη «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα».
  Άκουσα να το αναφέρει ο Τσίπρας στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή αλλά δεν κατάλαβα τι σημαίνει. Είναι οικονομικός όρος ή απλώς είναι μια γλωσσική κατασκευή ας πούμε σαν τον…ετεροχρονισμό που είχε πει εκείνα τα χρόνια ο Αντρέας.
  Θυμήθηκα και τη λέξη «απαγκίστρωση» που χρησιμοποιούσε και ο Κουβέλης τότε με τη ΔΗΜΑΡ.
  Νομίζω ότι τους πολιτικούς τους μαγεύουν οι διάφοροι φανταχτεροί γλωσσικοί όροι.

 220. Μαρία said

  217
  Έχεις δίκιο https://gslegal.gov.gr/?p=1315

 221. Μαρία said

  220
  Ε όχι και της χρονιάς. Την ακούμε εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5524-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AE%CF%82-nose-heavy-(%CF%86%CF%85%CF%83-)-front-loaded-(%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD-)

  https://www.kathimerini.gr/716885/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/analysh-empros8ovarhs-dhmosionomikh-prosarmogh

 222. Πέπε said

  @164:
  > > Τόσο μανίκι ήταν να χειρίζονται ένα ψωροσκάιπ κι ένα ψωροζούμ;

  Δεν μπορείς να φανταστείς. Κυρίως όχι για το σκάιπ και το ζουμ όσο για την ασύγχρονη. Εκατοντάδες ώρες, όχι γιατί είναι μανίκι (ήταν λίγο στην αρχή, μετά μαθαίνεται εύκολα) όσο γιατί απλούστατα είναι χρονοβόρο.

  Εκπαιδευτικά μιλώντας, και όχι ιατρικά, το καλό με το ν’ ανοίξουν τα σχολεία είναι ότι είναι φυσιολογικό να πηγαίνεις σχολείο και αφύσικο να #μένεις σπίτι και να ζεις μέσω οθόνης. Το κακό είναι ότι ο σχολικός ρυθμός όπως ήταν πριν τις 11 Μαρτίου έχει σπάσει τελείως, ο καινούργιος έχει μόλις καταφέρει κάπως να ξεκινήσει, και τώρα παρατάμε τα καινούργια και πάμε να ξανακυνηγήσουμε τα παλιά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ενώ κατά τη γνώμη μου θα πιάναμε με πολύ μικρότερες απώλειες τον κανονικό ρυθμό της τάξης αν ανοίγαμε Σεπτέμβρη.

 223. Χρήστος Π. said

  🙂 🙂 ανοσία αγέλης 🙂 🙂

 224. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 225. # 223

  Κάποιοι μαθητές που τους αρέσει να πειράζουν τους δασκάλους τους (τέτοιος υπήρξα όπου με έπαιρνε) θα αρχίσουν τα κόλπα, δλδ θα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ο,τιδήποτε διδάσκεται στην τάξη και θα ζητάνε να τους το στείλετε στο κομπιούτερ στο σπίτι τους να το «μελετήσουν» !
  Αν μας διαβάζουν και μαθητές σας βλέπω να δουλεύετε διπλοβάρδιες όταν (αν) ξανανοίξουν 🙂

 226. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Χθεσινό Τσιόδριον (αλλά και πολλών άλλων συχνά…) μεζεδάκι:
  «Και έχει να κάνει σχέση με την παρουσία συμπτωμάτων…»

  Θα το προσπερνούσα αν δεν είχε χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς φράση και προχθές 30-4-2020:
  «…έχει να κάνει σχέση με την απόκριση της χώρας…»
  Άρα, φροντιστήριο από τον φίλο του τον κ. Μπαμπινιώτη, επειγόντως! 🙂

  Καλημέρα!

 227. spiridione said

  161. Κώστα, δεν είναι κακό, απλώς έχουμε γίνει λίγο καχύποπτοι με τους ημετέρους της κυβέρνησης και της οικογένειας και το προμοτάρισμα που τους γίνεται. Επίσης, πρέπει όλο αυτό κάπως να ρυθμισθεί, διότι δεν είναι μια συνηθισμένη οικονομική δραστηριότητα, αλλά μια ιδιαίτερη κατάσταση, μια παραγωγή αγαθών απολύτως απαραίτητων σε κατάσταση πανδημίας. Και διαβάζω εδώ ότι
  Τζίρο 220 εκατ. προσδοκά η ελληνική αγορά μάσκας
  https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1593730/tziro-220-ekat-prosdoka-i-elliniki-agora-maskas

 228. dryhammer said

  227. Δλδ και όπως το καταλαβαίνω: «Έχει να πιάσει γκόμενα την παρουσία συμπτωμάτων» τη μια, και στις 30-4 «έχει να πιάσει γκόμενα την απόκριση της χώρας». Χάθηκαν οι γυναίκες;

  Καλημέρα, και με το συμπάθιο…

 229. Προς Γιάννη Κουβάτσο

  Ο Νέτο Γκουερίνο είναι ένας βραζιλιάνος ποδσφαιριστής που δοκιμάστηκε στον ΠΑΟ και δεν τους έκανε, πήγε στον Αρη δεν τα βρήκαν στα λεφτά, κατέληξε στον ΠΑΟΚ και πέτυχε το ιστορικό γκολ που σιγούρεψε το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ ( επειδή δεν κοιμάμαι, όπως νομίζεις, στο επόμενο ματς στο γήπεδό του έχασε από τον Ατρόμητο με 1-2 και βρέθηκαν τα δυο μοναδικά 13άρια στην Θεσσαλονίκη-λεπτομέρεια στον πρώτο γύρο είχε κερδίσει με 6-1 εκτός έδρας !! ο Παντελάκης δεν είχε να τους δώσει πριμ πρωταθλήματος ) Επαιξε καλή μπάλλα περίπου 10 χρόνια στον ΠΑΟΚ, έγινε έλληνας και παραμένει ακόμα στο τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ.
  Ρίξε μια ματιά στο άρθρο ειδικά στις φωτογραφίες του μετά το γκολ αν και δύσκολα θα καταλάβεις τη διαφορά έχει ο ΠΑΟΚτσής από τους άλλους φιλάθλους (εξαιρουμένων των χούλιγκαν βεβαίως που είναι παντού ίδιοι) Ισως έχεις καταλάβει γιατί γίνονται όλα αυτά με την Μαρούπα, τον Αρκούδη και τον Κούγια οι καιροί και γούνα του λύκου αλλάζουν αλλά το τομάρι του λύκου όχι.

  https://www.sdna.gr/podosfairo/717146_megalytero-klik-stin-istoria-toy-paok

 230. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  227 Κι εγώ το πρόσεξα

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  230: Δεν βαριέσαι να κατατρίβεσαι τόσο λεπτομερώς με τόσο ασήμαντα θέματα όπως ο Γκουερίνο και η καριέρα του; Πόσον πολύτιμο χρόνο από τη μία και μοναδική ζωή σου έχει χαραμίσει στο να ερευνάς όλο αυτό το τίποτα; Κι εμείς βλέπουμε μπαλίτσα, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά εσύ το έχεις αναγάγει σε παθολογικό φαινόμενο.

 232. 229 😂

 233. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @227, 231. Είναι πασίγνωστο ότι οι γιατροί (με κάποιες φωτεινές -έως φωτεινότατες!- εξαιρέσεις) δεν φημίζονται για την φιλολογική τους καλλιέργεια.. (Πάντως, για τον Τσιόδρα η γνώμη μου είναι πως δεν θα τον κρίνει η ελλαδική μας μικροϊστορία για τις γλωσσικές του επιδόσεις.. 🙂 )

 234. nikiplos said

  206@ ΕΦΗ-ΕΦΗ δύσκολα πιάνει κρατικό εργοστάσιο σε οποιαδήποτε χώρα. Είναι δομική αδυναμία σε ένα κρατικό εργοστάσιο να ανήκει στον εκάστοτε φελλό που επιλέγει ο εκάστοτε πρωθυπουργός για υπουργό. Επίσης οι συνδικαλιστές ΔΥ επιλέγονται για διοικητές τους, δλδ τα χειρότερα κομματόσκυλα.

  Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ επιδέχεται διόρθωση αλλά δεν και δύσκολα…

  Πράγματι το κράτος θα πρέπει να έχει ίδιες δομές για τις κρίσιμες υποδομές του. Όμως το πρόβλημα στη χώρα μας είναι κυρίως δομικό…

  161@ Κι εγώ θεωρώ ευτυχές που μια επιχείρηση μπήκε στον κόπο να κάνει επενδύσεις για μάσκες στη χώρα μας κι ελπίζω να ορθοποδήσει στο μέλλον το πρόγραμμα αυτό. Κανεις δεν επενδύει πουθενά χωρίς business plan και δεν είναι κακό να υπάρξει βοήθεια από το κράτος, φαβοριτισμός κλπ.

  Το «project Παιανία ΑΕ» δεν ζημίωσε τον τόπο, αντίθετα. Βέβαια χωρίς τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, στο τέλος απόλυσε τον κόσμο και έπαιρνε έτοιμες πλακέτες από την Ν. Κορέα και τύπωνε πάνω τους τη στάμπα απλά. Αγόραζε από τα καλάθια εκεί και τις πωλούσε εδώ για ΑΑΑ ποιότητα εκμεταλλευόμενη τον τοτινό διακομματικό κρατικό φαβοριτισμό.

  Άρα λοιπόν ούτε το ένα άκρο, ούτε το άλλο φέρνει αποτέλεσμα. Κάπου στη μέση πρέπει να βαδίζουμε…

  ΥΓ> Επειδή έχω συναντήσει κατά καιρούς τυπάκια που στα 90ς ηγούνταν κρατικών παραγωγικών πρότζεκτ και σύντομα ανακάλυπτα πως πρόκειται απλά για χτυπημένους στον εγκέφαλο, κρατείστε καμία πισινή στις δηλώσεις του τύπου στον real.

 235. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ΤΣΙΟΔΡΑΣ και πάλι! (Δεν φταίω εγώ… 🙂 )

  Δεν φτάνει που μας έχει μπουρδουκλώσει με τα λοιμωξιολογικά του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας μπαίνει τώρα και σε άλλα χωράφια με αποτέλεσμα να παραπλανά και να δίνει λάθος πληροφορίες στους πολίτες! (προσέξτε όμως, με πάντα υπεύθυνη ενημέρωση! 🙂 )
  [Θα αναγκαστώ να γράψω μερικά τεχνικά, όσο πιο απλά και σύντομα μπορώ…]

  Νο1-Τσιόδρας, 2-5-2020 (μιλώντας για τη σχέση κλιματιστικών και διάδοσης του ιού):
  «Θεωρώ, πρώτον, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κανείς αυτή την περίοδο να επιδιώκει να μην έχει ανακύκλωση του αέρα σε ένα κλειστό χώρο».
  – Αλλά η συντριπτικότατη πλειοψηφία των κοινών οικιακών κλιματιστικών δουλεύουν εκ κατασκευής μόνο με ανακύκλωση του αέρα (ανακυκλοφορία 100%). Σε μερικά ημικεντρικά συστήματα (μεγάλες κατοικίες, καταστήματα, γραφεία κλπ) συναντάμε ανακυκλοφορία του αέρα σε ποσοστό περίπου 75% –ανάλογα με τις απαιτήσεις. Σε μεγάλα συστήματα, πάλι ανάλογα με τις απαιτήσεις (εστιατόρια, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων κ.ά) το ποσοστό ανακυκλοφορίας μπορεί να κυμαίνεται (πλην εξαιρέσεων) από 30 έως 70%.
  Καθόλου ανακυκλοφορία (0%), δηλ. λειτουργία με συνεχώς φρέσκο αέρα περιβάλλοντος, προβλέπεται, απ’ όσο ξέρω, μόνο σε κάποιους υγειονομικού ενδιαφέροντος χώρους (π.χ. χειρουργεία, χώρους παρασκευής φαρμάκων κλπ)
  Μας λέει, δηλαδή, ο κ. Τσιόδρας εντελώς ανυπόστατα και ανεφάρμοστα [«…αυτή την περίοδο» 😉 ] πράγματα.

  Νο2-Τσιόδρας, 2-5-2020:
  «Ας πούμε, για μια ξενοδοχειακή μονάδα, έχουν σχέση και με άλλα βακτήρια, μικρόβια, όπως η λεγιονέλλα ως ένα πρόβλημα εποχικό, που αφορά τα ξενοδοχεία μας το καλοκαίρι, τα οποία ελπίζουμε και ευχόμαστε κάποια στιγμή να λειτουργήσουν».
  – Όμως: Η λεγιονέλλα δεν αναπτύσσεται κατά τη λειτουργία των κοινών οικιακών κλιματιστικών!!
  Ούτε και σε ημικεντρικά/κεντρικά συστήματα κλιματισμού καταστημάτων, ξενοδοχείων κλπ, που λειτουργούν μόνο με ψυκτικά υγρά (τα κοινώς λεγόμενα φρέον).
  Η λεγιονέλλα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε κεντρικά συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν νερό ως ψυκτικό μέσο, και ιδιαίτερα στους ψυκτικούς πύργους αυτών. Επίσης, σε συστήματα ύγρανσης του αέρα (ή ακόμη και σε οικιακούς θερμοσίφωνες), αλλά σε κάθε περίπτωση υπό ειδικές-μη συνήθεις συνθήκες, όπως ορισμένη περιοχή θερμοκρασιών, πλημμελή συντήρηση κ.ά. Και προσβάλλει τον άνθρωπο πάλι υπό προϋποθέσεις. (Κάποια πρόσθετα –αν και όχι πλήρη- υπάρχουν και στη Βίκη).

  Σ’ αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσιόδρας κινδυνολογεί -έστω άθελά του- ως προς τα προβλήματα των ξενοδοχείων «μας», για τα οποία εύχεται κλπ κλπ. Τα οποία προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω του κορονοϊού είναι τεράστια και πολύπλοκα, που μπροστά τους η λεγιονέλλα είναι μηδαμινότατη!

 236. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @206, 217, 235. Κανένα λαμόγιο δὲν ρίσκαρε, ἐπενδύοντας αὐτὰ ποὺ ἔβγαλε ἀπὸ τὰ λαδώματα, μὲ τὸ ἄνοιγμα ἑνὸς ἐργοστασίου. Καὶ μάλιστα σὲ ἀχαρτογράφητα νερά, ὅπως ἦταν τότε ἡ Κίνα.

  Τὸ πολὺ-πολὺ νὰ ἔστηνε, μαζὶ μὲ κάποιον ἀχυράνθρωπο, κάποιαν ἑταιρεία εἰσαγωγῶν ἀπὸ τὴν Κίνα. Συγκριτικὰ ἐλάχιστο κόστος ἐπένδυσης κι ἂν πάει κάτι στραβά, τὴν κλείνουμε μὲ μηδαμινὸ κόστος.

  Τὸ λαμόγιο θέλει σίγουρες ἐπενδύσεις, ὅπως ἀκριβὰ ἀκίνητα σὲ δυτικὲς μεγαλουπόλεις, Παρίσι, Λονδῖνο κλπ (τὸ τερπνὸν μετὰ τοῦ ὠφελίμου) ἤ ἀγορὰ ἐκτάσεων σὲ ἀναπτυσσόμενες τουριστικὲς περιοχές.

  Τὸ πόθεν ἔσχες τῶν πολιτικῶν λέει πολλά.

  Κάργα διαμερίσματα, οἰκόπεδα καὶ ἁγροτεμάχια.

 237. π2 said

  Σοβαρά είπε ο Άδωνις ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν δίνει δωρεάν μάσκες; Δεν μιλάω για Βέλγια, Γαλλίες, Ισπανίες, Λουξεμβούργα κλπ. Ακόμη και πολιτείες των ΗΠΑ μοιράζουν δωρεάν μάσκες, ενώ στις Μπαχάμες, διαβάζω, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν τις μάσκες στους υπαλλήλους του.

  Παρεμπιπτόντως, η wiki έχει ένα ενημερωτικό λήμμα για τα μέτρα για τις μάσκες ανά τον κόσμο, χρήσιμο και για την χρονική εξέλιξη: https://en.wikipedia.org/wiki/Face_masks_during_the_2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για τον Τσιόδρα και τις αντιφάσεις του:
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/241442_kyros-ton-epistimonon-kindyneyei-apo-toys-idioys

 239. spiridione said

  235. – Κανεις δεν επενδύει πουθενά χωρίς business plan και δεν είναι κακό να υπάρξει βοήθεια από το κράτος, φαβοριτισμός κλπ.

  Ο συγκεκριμένος λέει μπήκε χωρίς Master Plan.
  «Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε συντάξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο, κάποιο Master Plan, δεν γνωρίζαμε τις τιμές πρώτων υλών, τις τιμές πώλησης στην αγορά, το κόστος της επένδυσης, τίποτα. Εξάλλου πίεζε και ο χρόνος.
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/241525_oi-sheseis-ton-profiton-tis-maskas-me-nd
  Λίγο ανησυχητικά όλα αυτά 🙂
  Ό,τι είναι να γίνει τώρα είναι μια έκτακτη κατάσταση, δεν πρόκειται να παραμείνουν οι μονάδες αυτές και μετά την πανδημία. Τέλος πάντων, εφόσον η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο, και όχι π.χ. να αναθέσει στο στρατιωτικό εργοστάσιο που αναφέρθηκε παραπάνω (που δεν ξέρω αν θα μπορούσε να καλύψει και όλη τη ζήτηση), θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να καταστρώσει ένα συνολικό σχέδιο. Να κάνει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος φαστ τρακ, ποιες εταιρείες θέλετε να φτιάχνετε μάσκες, δώστε μου ένα μάστερ πλαν, δείξτε μου ότι είστε φερέγγυοι, και εγώ σας βοηθώ να σας εκδώσω γρήγορα τις άδειες. Σε όλους όμως. Και με όρους όμως, π.χ. απαγορεύονται οι εξαγωγές, και εγώ σαν κράτος υπόσχομαι ότι θα αγοράζω κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες μάσκες απ’ όλους σας ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, σε συμφωνημένη τιμή, και να τις δίνω στα νοσοκομεία ή να τις μοιράζω στον κόσμο. Ή δεν ξέρω τι άλλους όρους. Αυτά όμως θα έπρεπε να γίνουν απ’ τον Φλεβάρη.

 240. nikiplos said

  237@ Δημήτρη, στην Ελλάδα 150-200 οικογένειες κάνουν το κουμάντο. Όποιος ξένος ή ημεδαπός θέλει να κάνει επένδυση, πρέπει να περάσει από τα τσιφλίκια τους, να συνεταιριστεί με αυτές κλπ. Έτσι είναι το παίγνιο εδώ στη χώρα μας. Είτε θα αιθεροβατούμε ονειρευόμενοι επαναστάσεις θερινές νύχτες, είτε θα είμαστε προσγειωμένοι, προσπαθώντας με ρεαλιστικά μέσα και κανονιστικές (επιμένω σε αυτό) διαδικασίες, η κάθε γενιά να αφήνει στην επόμενη ένα λιθαράκι.

  Προτιμώ την παρούσα κατάσταση από την παλαιότερη που κάθε τρεις και λίγο ξεπεταγόταν ένας λοχίας κι έκανε πραξικόπημα. Επίσης προτιμώ απείρως τούτη από την παλαιότερη με τους κατά τόπους λήσταρχους, κάτι που οι παλαιοί κατσαπλιάδες εν πολλοίς κληρονόμησαν στους νεότερους.

  Πολλοί οικτίρουν την ΕΕ, αλλά στον τόπο μας, μόνο καλό μας έχει κάνει, καθώς μας γλυτώνει κανονιστικά βέβαια ενίοτε από τεμάχια διαλεκτά που ευδοκιμούν στη χώρα μας.

  Επίσης όποιος έχει δυό πόδια και δυό χέρια κι ένα κεφάλι, το μόνο που επιθυμεί είναι να κερδίσει γρήγορα άκοπα χρήματα. Προτιμώ τον Νταβέλη που θα φτιάχνει και τίποτε μάσκες, από τον Φλώρο και τον Μηλιώνη που ανακυκλώνουν κομματικό μαύρο χρήμα, αναλαμβάνοτας τις ευθύνες ως αχυράνθρωποι και μετά να έρχεται η ανεξάντλητη δικαιοσύνη να κάνει το μαύρο άσπρο.

  Και το κανονιστικό πλαίσιο εδώ έρχεται. Να απαγορέψει στον κάθε Βρούτση να δώσει κρατικό χρήμα σε επιχειρηματίες που ήταν άτακτοι και ασόβαροι. Κι ένα καλύτερο βοηθάει να οικοδομηθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και ιδιωτών ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

  Και δεν είναι τα πράγματα όλα μαύρα. Μετά από 30 χρόνια διασπάθισης πολύτιμων εκατομυρίων ευρώ, σε λογής εργολαβίσκους με το κράτος να παριστάνει τον μιζαδόρο-συγνώμη μάνατζερ, έπρεπε να έρθει ένας Μπόμπολας για να δούμε επιτέλους κάναν δρόμο… Πολλοί βρίζουν τον Μπόμπολα, αλλά παραβλέπουν ότι ήταν ο μόνος που έφτιαξε δρόμους και όχι μακέτες και σκάματα…

  Και ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Άσχετα από τα ΜΜΕ, άσχετα από τους λογής θώκους, υπάρχουν και κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις που ισχυρίστηκαν ότι πρεσβεύουν νομιμότητα κλπ. Ας δούμε λοιπόν τι εκαναν νομικά και κανονιστικά στις δικές τους ημέρες… Εγώ το μόνο που διαπίστωσα είναι να μην έκαναν τίποτε.

 241. π2 said

  https://www.coh-fit.com/?lang=el

  Διεθνής έρευνα στην οποία συμμετέχει το ΑΠΘ, για τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις της πανδημίας. Συμμετείχα, για να βοηθήσω, αλλά όπως γίνεται συχνά σε ξένα ερωτηματολόγια που μεταφράζονται, υπάρχουν λαθάκια και λάθη, μεταξύ των οποίων κι ένα θηριώδες μεζεδάκι: «προκοινωνικές συμπεριφορές», ως μετάφραση προφανώς του prosocial (σε αγαθοεργίες αναφερόταν η συγκεκριμένη ερώτηση.

 242. spiridione said

  242. Εμένα μου στείλανε μια άλλη έρευνα
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOxB3hhCTA02A4RmLPC7W_clQHGJ2c8zlwH7aXwNl46a3zfA/viewform

 243. Γιάννης Ιατρού said

  243: Καλή εντύπωση μου έκανε

 244. Pedis said

  Καλά, αν δεν ήσουν αυτός που είσαι μάλλον δεν θα ήσουν εδώ να μας τα διηγείσαι …

  «Δεν ήμουν ακριβώς σε λαμπρή κατάσταση», συνέχισε στον ίδιο τόνο, «ήξερα ότι γίνονταν σχέδια για όλες τις περιπτώσεις. Οι γιατροί είχαν καταρτίσει σχεδιασμούς για το πώς θα χειρίζονταν τα πράγματα αν έπαιρναν άσχημη τροπή», επέμεινε.

  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/241634_tzonson-oi-giatroi-toy-proetoimazontan-gia-kathe-endehomeno

  Βασίζονται στην αυτόματη μετάφραση και στην εφσυν;

 245. Pedis said

  Αυτοί στην Κρήτη σκοτώνονται μεταξύ τους επειδή είναι μέλη τοπικών μαφιών ή το κάνουν απλώς για φολκλόρ, διατήρηση των παραδόσεων και του τοπικού χρώματος;

 246. Pedis said

  Temperature screening at City Hall in Seoul, South Korea

  Προσεχώς: θα ανοίγει καταπακτή κάτω από όποιον το μηχάνημα του βγάζει πάνω από 37.5 με τα λευκά πάνω από 10 χιλ.

 247. dryhammer said

  247. Εναλλακτικά:

 248. Pedis said

  # 248 – εν ανοίγει … είν κορράπτιντ η φίγκιουρ

 249. Νέο Kid said

  Η ξινίλα προσωποποιημένη…

 250. ΚΑΒ said

  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού.

  Το τσουνάμι δεν επηρεάστηκε από την κλεισούρα για ναναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι ή να κάνει γυμναστική , αλλά έφερε επίκλυση : υπερεκχείλιση, πλημμύρα.

  https://www.naxospress.gr/arthro/perivallon/kriti-mini-tsoynami-stin-ierapetra-meta-ton-seismo-video

 251. Εμένα ανοίγει το 248, λέει:

  >37,5°C Forbidden

 252. Pedis said

 253. Μαρία said

  189, 190
  Τώρα σας είδα.
  Ο οδικός χάρτης μας είναι γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια απ’ το παλαιστινιακό. Έτσι έχουμε αποδώσει το feuille de route (φύλλο πορείας η αρχική σημασία). Έχουμε πόλεμο αφού.

 254. Pedis said

 255. sarant said

  242 Κι άλλος που μπερδεύει αυτό το pro-!

  254 Εγώ από τότε το αποδίδω «χάρτη πορείας» πάντως

 256. Γιάννης Ιατρού said

  248: Η 4η (τελευταία) από εδώ. Η πρώτη είναι αυτή: https://i.postimg.cc/25K66sVq/JI-266.jpg

 257. Μαρία said

  256
  Ότι και λες ο οδικός έχει παγιωθεί.

  222
  Επειδή ήμουν σίγουρη οτι ο ετεροβαρής είχε σχολιαστεί παλιά, τον έβαλα στο ψαχτήρι και έπεσα σε μεζεδάκια του 2014 που σχολιάζουν και … τον κορονοϊό.
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/26/meze-114/#comment-214577

 258. Μαρία said

  Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ είναι ο άνθρωπος που έκανε τη «δουλειά» με τις μάσκες στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας, https://www.documentonews.gr/article/paylos-polakhs-enas-onnediths-pisw-apo-to-skandalo-me-tis-maskes-sthn-6h-ype#.Xq5rC_WuPcY.twitter

 259. Μαρία said

 260. Σκουέαρ ντε Μονσουρί σε άψογα γαλλικά: https://www.huffingtonpost.gr/entry/mia-volta-stoes-pio-omorfoes-dromoes-toe-kosmoe-esto-se-fotoyrafies-mponoes-enas-sten-ellada_gr_5eaab947c5b633a854460376?ncid=other_trending_qeesnbnu0l8&utm_campaign=trending

 261. Μαρία said

  261
  Να μάθουν κι οι Γάλλοι να μην κλέβουν αγγλικές λέξεις 🙂

 262. sarant said

  262 Tι έχει αυτος με την Κρήτη;

 263. spiridione said

 264. Μαρία said

  264
  Χα, χα, κάτι παρόμοιο έχει συμβεί κι εδώ με κάποιον που αμφισβητούσε τα λεγόμενα του δύτη αντλώντας επιχειρήματα απο βιβλίο του κατα κόσμον δύτη.

 265. Μ’ έβαλες να ψάχνω, δέκα χρόνια πριν ήταν αυτή η ιστορία! Και, εντάξει, μια μικρή παρεξήγηση ήτανε.

 266. voulagx said

  #265 & #266: Τον γεωγράφο εννοείτε;

 267. Μαρία said

  266
  Ναι αλλά είχε γούστο.

  267
  Όχι. Αν θυμάμαι καλά, συμμετείχες κι εσύ στην πλάκα.

 268. voulagx said

  #268: Α, κατάλαβα, και πρωτοστατούντος του πειρατή, κάτι θυμάμαι.

 269. nikiplos said

  253@ κι ότι χάρηκα. αλλά ελεύθερη αγορά έχουμε, δεν πρόκειται να δώσω ούτε δεκάρα σε νοσταλγό του Αδόλφου, από οποιαδήποτε οπτική γωνία κι αν το βλέπει το θέμα. Καλύτερα κινέζικες.

 270. Μαρία said

  Προφορική; λέει εντολή Κεραμέως για κάμερες στις αίθουσες!
  https://nkv.antenna.gr/news/eidiseis/article/567238/proedros-olme-ston-ant1-tha-kinithoyme-nomika-an-ginei-binteoskopisi-ton-mathimaton-binteo-

 271. Pedis said

  # 271 – για κει πάμε παγκοσμίως …

  πολλές πανεπιστημιακές παραδόσεις στο εξωτερικό βιντεοσκοπούνται και πλέον με τα νέα μέσα παραμένουν στο αρχείο και κείνες οι παραδόσεις που γίνονται μέσω του πίνακα-ταμπλέτα. Από τη μια δεν είναι αρνητικό όλο αυτό (αν και το υλικό που μαζεύεται είναι, πρακτικά, άχρηστο λόγω του τεράστιου όγκου πληροφορίας), από την άλλη η διδασκαλία γίνεται θέαμα όπως, δηλαδή, όλα τα άλλα στην εικονική ζωή των σόσιαλ μίντια, και έτσι και του ξεφύγει κάποια παπαριά του καθηγητή θα του την κτυπάνε μια ζωή.

 272. Μαρία said

  272
  Αναφέρεσαι σε παράδοση-διάλεξη απο καθέδρας, πράγμα που δεν ισχύει για το μάθημα στο σχολείο. Εξαιρούνται κάποιοι μαθηματικοί πρώην φροντιστηριατζήδες 🙂

 273. Spiridione said

  Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά στην Ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας που τα απολυτήρια σε όλες τις βαθμίδες δεν θα έχουν το πεδίο του θρησκεύματος και της ιθαγένειας. Αυτή είναι η υπουργική απόφαση με την οποία το κράτος συμμορφώθηκε με την απόφαση 28/2019 της Αρχής Δεδομένων, αλλά και με τις αποφάσεις 1759-1760/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Και στους δύο θεσμούς είχα την τιμή να εκπροσωπήσω ως πληρεξούσιος δικηγόρος τους μαθητές, γονείς και την Ένωση Αθέων που κίνησαν την διαδικασία ώστε να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα, εφαρμογής του #GDPR.
  OMΩΣ, το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να κάνει ένα ολέθριο λάθος ενώ γνωρίζει πλέον την νομολογία αυτήν: να προσθέσει άλλο ένα πεδίο στα απολυτήρια που αφορά την «διαγωγή». Η διαγωγή δεν έχει καμία δουλειά να είναι τυπωμένη πάνω στο απολυτήριο Λυκείου που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην αγορά εργασίας και πόσα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο χρειάζεται κάθε πολίτης να το χρησιμοποιεί. Εάν βέβαια το Υπουργείο Παιδείας θέλει κι άλλες δίκες στο ΣτΕ κι άλλες αποφάσεις της Αρχής Δεδομένων, εμείς εδώ είμαστε.
  https://www.facebook.com/vsotiropoulos

 274. Pedis said

  # 273 – και πού είναι το εμπόδιο να γίνει το ίδιο στη σχολική τάξη;

  Ο νόμος για την πράιβαση (ωραία το ορθοφράφισα!) των ανηλίκων;

 275. Pedis said

  # 273 – ποιο είναι το παλλικαρόπουλο της Hitlerjugend;

 276. 274 Aς μην υπήρχε το προηγούμενο του Κοντογιαννόπουλου και θα επαναφέρανε και την ποδιά, το πηλίκιο και τον παιδονόμο.

 277. Μαρία said

  276
  Ο Μαυρουδής νέος.

 278. sarant said

  276 Ο Βορίδης δεν είναι;

  274 Καλά λέει

 279. Pedis said

  # 276 – Ο Βορίδης; Αποκλείεται! Μα πρόκειται για βουλευτή και υπουργό της ΝΔ!

 280. Μαρία said

  280
  Νεανικές αμαρτίες.
  Πάντως δεν έχω καταλάβει γιατί ο Νταβέλης διάλεξε την αφίσα για το γραφείο του https://animus.com.gr/to-kentro-animus/dioikisi/ αντί για κάποιο πίνακα. Μήπως είχε κανένα παππού που συμμετείχε στους ολυμπιακούς του ’36;

 281. Pedis said

  # 281 – 280
  Νεανικές αμαρτίες.

  Κάτι τέτοια λένε κι ο Παππάς, ο Μιχαλολιάκος κά.

  Λές για να θυμούνται τον παππού τους να έχουν αυτή την αφίσα στο γραφείο τους τα εγγόνια του Τσέσσε Όουενς;

  Ασε που έδωσες ιδέα για το αυριανό τουί του Γεωργιάδη. 🙂

 282. Μαρία said

  282
  Ο Μιχαλολιάκος και συμμορία έμειναν πιστοί στις ιδέες τους. Ο Μαυρουδής αναθεώρησε.

  Στην ερώτησή σου στη θέση του Όουενς βάλε Λαμπράκη. 🙂
  Η απορία μου πάντως για την επιλογή του Νταβέλη παραμένει. (Νταβέλης στην ελλην. αποστολή δεν υπήρχε 🙂

 283. Pedis said

  Καλά, δεν θα τα χαλάσουμε στο ποιος είναι αγνός ιδεολόγος και ποιος όχι από αυτούς, αλλά πες μου για τον Λαμπράκη …

 284. Pedis said

  # 283 – (Νταβέλης στην ελλην. αποστολή δεν υπήρχε

  μην μου πεις ότι θα ψάξεις κι από τη μεριά της μάνας του … ;

 285. ΓΤ said

  274@

  Είσαι ο Vlad από τα χρόνια του Istros;

 286. Γιάννης Ιατρού said

 287. Pedis said

  Ce que l’on sait sur le cas du patient atteint du Covid-19 en France dès le mois de décembre 2019

 288. nikiplos said

  288@ Και οι Ιταλοί και οι Γάλλοι αρχίζουν να αναγνωρίζουν περιπτώσεις ασθενών covid19 πριν τους ασθενείς μηδεν, δλδ πριν τον Ιανουάριο του 2020, κάτι που ερμηνεύει εν πολλοίς γιατί δεν κατάφεραν να επιπεδώσουν την καμπύλη όπως ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς.

 289. spiridione said

  Για τον Νταβέλη ρεπορτάζ
  https://www.documentonews.gr/article/maskoforoi-kai-ntabelhdes
  Τι γίνεται όµως µόλις σηκωθεί λιγάκι το χαλάκι του πατριωτισµού και της ωραίας ιστορίας Νταβέλη; Ο επιχειρηµατίας δεν παρέχει καµιά απόδειξη για τυχαία συµµετοχή του σε δηµοπρασία που του άνοιξε τα επιχειρηµατικά του µάτια. Αντιθέτως, φαίνεται µόλις ξεκίνησε η κρίση να αναζητά σε υπάρχοντα εργοστάσια µάσκας στην Ελλάδα τη δυνατότητα συνεργασίας, δηµιουργώντας την εντύπωση πως έχει «σίγουρη πελατεία». Το ελληνικό κράτος, ο υπουργός Υγείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όχι µόνο οµολογούν, αλλά έχουν επιδείξει τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον Νταβέλη, για το καλό της χώρας πάντα. Για κάποιον λόγο δεν βοήθησαν τα υπάρχοντα εργοστάσια κατασκευής µάσκας, πολύ περισσότερο δεν εξασφάλισαν κατασκευή γραµµής παραγωγής στα εργοστάσια κατασκευής υγειονοµικού υλικού του ελληνικού στρατού, αλλά βοήθησαν συγκεκριµένο επιχειρηµατία που υποσχόταν επένδυση.

  Αν και στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται για το «πρώτο ελληνικό εργοστάσιο», τα ΜΜΕ το πρόβαλαν ως κάτι µοναδικό, προσδίδοντας περισσότερο βάρος και αξία στο εγχείρηµα. Υπάρχουν ακόµη δύο ελληνικές µονάδες που προµηθεύουν εδώ και χρόνια και το δηµόσιο. Η µία εξ αυτών, που βρίσκεται στη ∆ράµα, όχι µόνο παράγει 100.000 µάσκες την ηµέρα αλλά πρόσφατα επένδυσε περισσότερα από 100.000 ευρώ σε µηχανή για την παραγωγή µασκών υψηλής προστασίας (FFP2). Η δεύτερη, που έχει έδρα στην Αττική και συγκεκριµένα στη Νέα Ιωνία, λειτουργεί από το 1919.
  Γιατί άραγε δεν προβλήθηκαν εξίσου αυτές οι επιχειρηµατικές κινήσεις από τα ΜΜΕ και δεν έχαιραν αντίστοιχης ανοικτής κυβερνητικής στήριξης;

 290. nikiplos said

  Σε άλλα νέα κατέληξε και 50χρονος σήμερα. Εξαρχής είχα το φόβο πως ενδεχομένως αυτό το πρώιμο ίσως τέλος του λοκντάουν κρύβει δυσάρεστες εκπληξεις. Ισως το rendensivir να ακυρώσει τις αρνητικές εξελίξεις.

 291. Γς said

  261:

  >Σκουέαρ ντε Μονσουρί σε άψογα γαλλικά:

  Να’ λεγε τουλάχιστον Παρκ…

  Parc Montsouris. Την δροσιά του να’ χαμε

 292. spiridione said

  Άλλη ύφεση παρουσίαζε η κυβέρνηση στα ελληνικά… άλλη στο αγγλικό κείμενο !
  https://www.documentonews.gr/article/allh-yfesh-paroysiaze-h-kybernhsh-sta-ellhnika-allh-sto-aggliko-keimeno

 293. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ψιτ, κορόιδο! Σε κλέβουν
  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/psit-koroido-se-kleboyn

  ανάθεση της εκστρατείας ενημέρωσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την πανδημία, ύψους 35.000 ευρώ, στην εταιρία YELLOW TOOLBOX, η οποία συνδέεται άμεσα με την οικογένεια Μπακογιάννη.
  https://tvxs.gr/news/ellada/i-perifereia-stereas-anathetei-se-etairia-symferonton-mpakogianni-tin-kampania-gia-ton-k

 294. Μαρία said

  284
  Ήταν στην ελληνική ομάδα, στο άλμα εις μήκος και το τριπλούν.

  290
  Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο επιχειρηματίας, «από τον Φεβρουάριο ήρθαμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και ήμασταν – δεν ξέρω αν είμαστε ακόμα – οι μοναδικοί με πιστοποιημένα προϊόντα στην κατασκευή τους. Και το Υπ. Υγείας το γνώριζε αυτό, γιατί χρόνια είμαστε προμηθευτές σ’ αυτά τα είδη. Η ζήτηση για μάσκες ήταν τόσο μεγάλη τελικά, που δεν μπορέσαμε να τους καλύψουμε και έτσι τους υποδείξαμε και εμείς στην Κίνα, αν μπορούν να πάρουν και από εκεί υλικό».
  Κι εδώ τα πλαστικά:
  Η ίδια εταιρία το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και μια συνεργασία με τα «Πλαστικά Θράκης», η οποία έχει ήδη αλλάξει την παραγωγή της σε μάσκες. Ο Δραμινός επιχειρηματίας σημειώνει ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε, καθώς τα «Πλαστικά Θράκης» παράγουν ένα ειδικό υλικό στο θυγατρικό τους εργοστάσιο στην Σκωτία, το οποίο χρησιμοποιείται ως ένα ειδικό φίλτρο. http://www.proinos-typos.gr/eteria-sto-nevrokopi-dramas-paragi-100-000-maskes-imerisios-kathe-typou%E2%96%BA-o-epichirimatias-milai-ston-p-t-paragoume-nosokomiako-yliko-apo-1993/

 295. Pedis said

  Αναμενόμενα, πλέον:

  … le province più colpite dall’epidemia hanno pagato un prezzo altissimo in vite umane con incrementi percentuali dei decessi nel mese di marzo 2020 rispetto al marzo 2015-2019 a tre cifre: Bergamo (568%), Cremona (391%), Lodi (371%), Brescia (291%), Piacenza (264%), Parma (208%), Lecco (174%), Pavia (133%), Mantova (122%), Pesaro e Urbino (120%).

 296. Pedis said

  # 295 – 284
  Ήταν στην ελληνική ομάδα, στο άλμα εις μήκος και το τριπλούν.

  ναι, αυτό το γνωρίζω.

 297. Μαρία said

 298. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @290. Νὰ βάλουμε κι ἕνα λεβέντικο, μὲ τὴν εὐκαιρία.

 299. Μαρία said

  299
  Νταβέλης λέγεται κι ένας χορός της Νάουσας, επίσης λεβέντικος. Χορεύεται τις Απόκριες.

 300. π2 said

  O Nick Hard τόνισε ότι δεν υποχρεωτική η σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων μετά τα μεσάνυχτα και δεν επιφέρει πρόστιμο. Δεν μας εξήγησε το σκεπτικό της σύστασης όμως.

 301. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 302. ΣΠ said

  302

 303. Μαρία said

  Σιωπηλή συγκέντρωση Κρητικών στη Σούδα ενάντια στη φιλοξενία Λίβυων προσφύγων https://hania.news/2020/05/04/%ce%a3%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%9a%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%a3%ce%bf%cf%8d/?fbclid=IwAR31Dxx1igwf_qESw6zLhMNp91RQJiBor91eOxw9fR1Nwyfvgn9nq83iiHg

  Στο πρώτο βίντεο μετά το 3:10 παρετυμολογίες απο φασίστα εκπαιδευτικό.

 304. Μαρία said

  Το παρεξηγήσιμος όπως και να γραφτεί πάλι παρεξηγήσιμος θα σημαίνει. Πράγμα που δεν ισχύει για το «ετερόκλΙτων συνομιλητών» στο τέλος της επιστολής.
  Και βέβαια η μεγάλη κοτσάνα είναι οτι επινόησε ρήμα εμέσω: εμέσοντας καθημερινά λόγο του μίσους (προτελευταία παραγρ.).
  https://meaculpa.gr/konstantinos-bogdanos/47653-aksiotimi-kyria-aggelopoylou.html?fbclid=IwAR24stge1CB1kKTmdUDKFvcTkKL8SoHP3KZhUh-m8g30QP8hlB_iObwOfRM#.XrAI6DEYXik.twitter

 305. ΣΠ said

  305
  Για το «ετερόκλιτων» ακολουθεί το Λεξικό Μπαμπινιώτη:

  ετερόκλιτος ή ετερόκλητος; Συνήθως γίνεται διάκριση ανάμεσα στο
  ετερόκλιτος και στο ετερόκλητος, λέγοντας ότι αυτό με -ι- είναι από το
  κλίνω και σημαίνει «με διαφορετική κλίση» (λέξεις που κλίνονται
  διαφορετικά, ανώμαλες λέξεις), ενώ το γραφόμενο με -η- το παράγουν από
  το καλώ (κλητός, κλήση) και το συνδέουν με τη σημ. «διαφορετικός,
  ανόμοιος, ανομοιογενής». Η διάκριση, όπως έχει από παλιά παρατηρηθεί,
  είναι τεχνητή και εσφαλμένη και προήλθε από παρεξήγηση. Στους
  αρχαίους γραμματικούς απαντά η λ. ετερόκλιτος με τη σημ. «(λέξεις) με
  διαφορετική κλίση» (π.χ. γυνή – γυναικός αντί *γυνός). Από αυτήν οι
  Γάλλοι έπλασαν το hétéroclite, που αρχικά είχε την ίδια σημασία,
  αργότερα όμως από το «διαφορετικός στην κλίση» δήλωσε, με διεύρυνση
  τής σημασίας του, γενικότερα «διαφορετικός, ανόμοιος, ανομοιογενής». Η
  β’ σημασία τής λ. θεωρήθηκε ότι ήταν και διαφορετική λέξη, η λ.
  ετερόκλητος, από άλλη ρίζα (καλώ). Η άποψη αυτή δεν έχει καμία
  τεκμηρίωση. Το σωστό, άρα, είναι να χρησιμοποιούμε και στα Ελληνικά το
  ετερόκλιτος (με -ι-) και με τις δύο σημασίες (την κυριολεκτική και τη
  μεταφορική | διευρυμένη). Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι λ. ετερόκλητος
  πλάστηκε στην Ελληνική (το 1887), αλλά ως αντίθετο τού αυτόκλητος
  (αυτόκλητος = ο καλών τον εαυτό του, αυτοκαλούμενος – ετερόκλητος = ο
  καλούμενος από άλλους).

 306. Μαρία said

  306
  Ενδιαφέρον οτι ο Μπαμπί δέχεται το σημασιολογικό δανεισμό, για να καταργήσει μια δόκιμη διάκριση.
  Είμαι σχεδόν σίγουρη οτι όσοι γράφουν τον ετερόκλητο με ι δεν το κάνουν, επειδή διάβασαν τον Μπαμπινιώτη αλλά επειδή μεταφέρουν την αγγλική ή γαλλική ορθογραφία.

 307. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  303 🙂
  ………………………………..

  Σκοιλ Ελικίκου μέχρι να σβήσει ο ήλιος

 308. Pedis said

  Αρχίζω να πιστεύω ότι ο δικός ο Γεωργιάδης είναι τζίνιους σε σύγκριση με τα μπάζα του Τραμπ … τουλάχιστον καταφέρνει να διαψεύσει τον εαυτό του και να πει τα αντίθετα με κάποια καθυστέρηση …

  https://video.repubblica.it/dossier/coronavirus-wuhan-2020/il-coronavirus-creato-in-un-laboratorio-di-wuhan-il-segretario-di-stato-di-trump-si-contraddice-in-pochi-secondi/359553/360107

 309. Pedis said

  Πάρτη μάσκα και κούρευτη…


  Report on face masks’ effectiveness for Covid-19 divides scientists

  Experts clash over research into efficacy of public wearing even homemade face coverings

 310. Pedis said

 311. Μαρία said

  310
  Κυκλοφορεί ευρέως κι αυτός ο πίνακας, όπου οι πάνινες δείχνουν για τα μπάζα ή για να γλιτώνουμε το πρόστιμο όπως είπε κι ο Έλληνας προφέσορας

  311
  Το είδα απο νωρίς. Ο Κοργ. παρακολουθεί συστηματικά τα μαθήματα.

 312. Pedis said

  # 312 – το μόνο σχετικά βέβαιο είναι ότι η χειρουργική προστατεύει τον άλλον. Σε κάποιο βαθμό περιμένεις να κάνει το ίδιο, για τα πολύ χοντρά, και η πάνινη. Tα υπολοιπα μού ακούγονται τσόδρικα.

 313. Pedis said

  311
  Το είδα απο νωρίς. Ο Κοργ. παρακολουθεί συστηματικά τα μαθήματα.

  από διαστροφή, ελπίζω …

 314. Pedis said

  Μαρία, το άλλο το πήρε το μάτι σου με το μικροσκάνδαλο των Μπακογιαννέων;

  Αν δεν είναι φεϊκιά του τιβιεξες τότε πρόκειται, όχι για σκάνδαλο αλλά για είδηση … τι ανάγκη έχουν από μερικές δεκάδες Κίλο-πίνατς, τόσο φτωχομπινέδες ειναι;

 315. Μαρία said

  315
  Αν λες αυτό https://tvxs.gr/news/ellada/i-perifereia-stereas-anathetei-se-etairia-symferonton-mpakogianni-tin-kampania-gia-ton-k
  πρέπει κάπου να το έχω λινκάρει.

  Οι καλές δουλειές είναι αλλού https://www.stokokkino.gr/article/3143/G.-PSychogios:-Paichnidi-me-mystika-kondylia-apo-th-ND-me-dikaiologia-thn-ethnikh-asfaleia.html

 316. Μαρία said

  ο κ. Μηταράκης πρόσφατα προχώρησε σε Διαγωνισμό λεόντειας Σύμβασης, ύψους 396.800€, για τη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών (οι οποίοι διέμεναν εκτός ΚΥΤ), με μια μόνο ακτοπλοϊκή εταιρεία ως μοναδικό συμμετέχοντα!
  https://www.rodiaki.gr/article/435985/n-santorinios-me-fwtografikh-symbash-kai-me-kleistoy-typoy-ploia-h-metafora-metanastwn-apo-ta-nhsia-en-mesw-pandhmias

 317. Pedis said

  # 316 α – Α γεια σου.

  # 317 – δεν κατάλαβα: κόστισε η μεταφορά 425 ανθρώπων 396800 € ;
  Δηλ. περί τα 930 € το κεφάλι; Πρέπει να κάνω λάθος …

 318. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  287, Πάλι μπέρδεψαν τί στέλνουν από ποιο τρολολογαριασμό;

  312, 313 Ο άλλος σήμερα φόραγε ένα …σεμεδάκι για μάσκα. Προστασία από το πρόστιμο. Πάνινη σου λέει.

  312τέλος κι εγώ το είδα αλλά μετά τα αρχαιομαθή σκυλάκια, δεν εκπλήσσομαι .

 319. Γ-Κ said

  Ξεκάρφωτο:
  http://www.sport-fm.gr/article/otan-duo-kamiles-palepsan-sti-lewforo-kai-o-kosmos-diekopse-ti-maxi/4078953

 320. Μαρία said

 321. Μαρία said

 322. Μαρία said

  Prof Neil Ferguson, the epidemiologist whose modelling helped shape Britain’s coronavirus lockdown strategy, has quit as a government adviser after flouting the rules by receiving visits from his lover at his home.
  https://www.theguardian.com/uk-news/2020/may/05/uk-coronavirus-adviser-prof-neil-ferguson-resigns-after-breaking-lockdown-rules

 323. Pedis said

  # 323 – Αγγλική νοοτροπία περί σεβασμού των κανόνων του παιχνιδιού. Έσφαλες στα τυπικά; Άουτ. Περιμένουν κι άλλοι στη σειρά για τη θεση σου: κινητικότητα στα οφίκια.

  Ο Τσίοδρας, αν ήταν στην Αγγλία, θα είχε παραιτηθεί από τότε που πήγε να κάνει το χόμπυ του, παραβιάζοντας δηλαδή την καραντίνα για προσωπικούς λόγους διασκέδασης, αν υποθέσουμε ότι είχε πάει κρυφά και τον ειχαν ανακαλύψει. Αλλά ήξερε ότι δεν θα άνοιγε ρουθούνι και το έκανε δημόσια και χωρίς πρόβλημα.

 324. Γιάννης Ιατρού said

  323:

 325. sarant said

  323 H Sun είχε τίτλο: Mr Lockdown broke lockdown to get his pants down, ή κάπως έτσι

 326. Pedis said

  The White House will wind down the coronavirus task force in coming weeks.

  Despite growing evidence that the pandemic is still raging, President Trump and other administration officials said on Tuesday that they had made so much progress in bringing it under control that they planned to wind down the coronavirus task force in the coming weeks and focus the White House on restarting the economy.

 327. Pedis said

  # 327 &

  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52553829

 328. Pedis said

  http://www.topontiki.gr/article/383209/sypsas-gia-parti-stin-agia-paraskeyi-einai-terastio-lathos-etsi-anoixan-oi-pyles-tis

  Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».

  Έκανε αυτή την βαρυσήμαντη δήλωση; Και δεν ανησύχησε;

  Το μέσατζ από αυτά και από άλλα σχετικά είναι:

  Όποιος θέλει να διατηρήσει την επιστημονική του υπόληψη και φήμη πρέπει να περιορίσει τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους με … κόστος να μην γινει διάσημος στις θειάδες, στους μπαρμπάδες και στους περίεργους.

 329. Γιάννης Ιατρού said

  326: Σιγά. δεν έχει ανάγκη ο κος LockDown, έχει την πεθερά του που τον στηρίζει, ακόμα και στην απιλογή του να έχει ερωμένη, αφού είναι πολλά χρόνια σε διάσταση με την γυναίκα του.
  Λεπτομέρειες εδώ: Τον υπερασπίζεται η… πεθερά του: …«Είναι αλήθεια τόσο σπουδαίο; Πιστεύω πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας…»
  ΑΥΤΕΣ είναι ΠΕΘΕΡΕΣ 🙂 🙂 👍

 330. sarant said

  330 Πράγματι, μοναδική περίπτωση!

 331. Γιάννης Ιατρού said

  331: Εμ, πονηρή και έμπειρη. Σου λέει, αφού έτσι κι έτσι δεν πάει για ψάρεμα… με την δική μου, να μείνει σε φόρμα τουλάχιστον, δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον 🤗🤔😍

 332. Μαρία said

  Ρε τι απατεώνας είναι αυτός. Κάνει τα 17,5 21 και μας λέει οτι χαμηλώνει!

  Επι Σταθάκη το ύψος είχε οριστεί στα 17,5 μ. το Μάρτιο του 2019 και το Δεκέμβριο υπάρχει πρόταση του Οικονόμου να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές https://www.michanikos.gr/index/articles/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC/%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-r8611/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: