Να μπουν κάμερες στις σχολικές τάξεις;
Posted by sarant στο 11 Μαΐου, 2020
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο (κάτι για τη μετανάστευση), η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως θέσπισε τη δυνατότητα να αναμεταδίδεται ζωντανά η διδασκαλία που πραγματοποιείται διά ζώσης μέσα στις σχολικές αίθουσες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι μαθητές μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η τροπολογία έχει προκαλέσει σοβαρές αντιρρήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Παρόλο που εγώ έχω προ πολλού πάψει να αποτελώ τμήμα αυτής της κοινότητας, είτε ως μαθητής είτε ως γονέας μαθητών (η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι άλλο θέμα, αφού οι φοιτητές είναι ακαδημαϊκοί πολίτες), το ιστολόγιο ενδιαφέρεται πάντοτε για την εκπαίδευση και πολλοί σχολιαστές του είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, οπότε πιστεύω ότι αξίζει να συζητήσουμε το θέμα.
Την επίμαχη τροπολογία μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει, «Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων», ενώ «δεν επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος, παρά μόνον η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο για τον ανωτέρω συγκεκριμένο σκοπό».
Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, η υπουργός τόνισε ότι κάποιοι μαθητές «μένουν πίσω», καθώς είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε συγκατοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σχηματίστηκε δηλαδή η εντύπωση πως αποδέκτες της ζωντανής μετάδοσης θα είναι μόνο μαθητές της συγκεκριμένης τάξης, όσοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο «κανονικό» μάθημα.
Όμως από τη διατύπωση της τροπολογίας γίνεται φανερό ότι αφορά και περιπτώσεις όπου ολόκληρη σχολική δομή κλείνει, αφού απευθύνεται σε μαθητές «….που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός». Αν δηλαδή κλείσει ολόκληρο το Χ. Γυμνάσιο μιας πόλης, οι μαθητές του ενδεχομένως θα παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση τα μαθήματα που γίνονται στο Ψ. Γυμνάσιο.
Επίσης, η αναφορά σε «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός», σε συνδυασμό με όσα είπε η υπουργός στη Βουλή, ότι «Η τροπολογία μπορεί να ρυθμίσει και στο μέλλον την εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθητών συνολικά, όταν έκτακτες περιπτώσεις (αποκλεισμός από χιόνια, φυσικές καταστροφές κ.α) επιβάλουν την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων.» δείχνει ότι υπάρχει σκέψη να χρησιμοποιηθει το ίδιο σύστημα και εκτός πανδημίας, έστω κι αν στην τροπολογία ρητά δηλώνεται ότι η μετάδοση «επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».
Ομολογώ πως έχω μεγάλες επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Από τη μια, είναι ευπρόσδεκτο να επιστρατεύεται η βοήθεια της τεχνολογίας και να ξεπερνιέται ο αποκλεισμός μερίδας μαθητών. Από την άλλη, αισθάνομαι πολύ άβολα με την ιδέα της ζωντανής αναμετάδοσης των συζητήσεων στην τάξη, έστω κι αν υπάρχει η, ίσως αυτονόητη, πρόβλεψη ότι απαγορεύεται η αποθήκευση του οπτικοακουστικού αρχείου.
Ο λόγος που με ενοχλεί η ιδέα της ζωντανής αναμετάδοσης είναι ότι διαρρηγνύεται το «εκπαιδευτικό απόρρητο» που πάνω του χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης δάσκαλου και μαθητή, σε αναλογία με τη σχέση γιατρού και ασθενή ή ιερέα και εξομολογούμενου ή δικηγόρου και πελάτη. Η τάξη είναι μια οικογένεια και όσα λέγονται και γίνονται μέσα στην τάξη δεν πρέπει να κοινολογούνται -για τον λόγο αυτό, αν θυμάστε, είχα εκφράσει παλιότερα τον αποτροπιασμό μου όταν ο Ρένος Αποστολίδης, κάποτε καθηγητής του Μιλτιάδη Έβερτ, έσπευσε το 1995 να κοινολογήσει τα υποτιθέμενα γλωσσικά λάθη που διέπραττε ο έφηβος Έβερτ όταν ήταν μαθητής του.
Στην προκείμενη περίπτωση, τα μαργαριτάρια, τα γλωσσικά ολισθήματα, ακόμα και η ιδιάζουσα προφορά κάποιων μαθητών θα είναι εκτεθειμένα στο πανελλήνιο -διότι υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι να καταγραφούν όσα μεταδίδονται ζωντανά στην τάξη, ακόμα και με ένα απλό κινητό τηλέφωνο. Κι έτσι μπορούν να καταγράφονται όχι μόνο των μαθητών τα μαργαριτάρια, αλλά και των καθηγητών τα γλωσσικά ολισθήματα (όλοι κάνουμε λάθη όταν μιλάμε πολλήν ώρα και εκτός κειμένου), ή οι «κενές φράσεις» που σχεδόν κάθε καθηγητής χρησιμοποιεί όταν θέλει να συγκεντρώσει τις σκέψεις του και να ξαναβρεί τον ειρμό, που συχνά τους κολλάνε σαν παρατσούκλι, από το κινηματογραφικό «βεβαίως βεβαίως» του Τσαγανέα, ως το «αιφνης» που έλεγε διαρκώς ένας καλός καθηγητής μου στην Ιωνίδειο προ αμνημονεύτων χρόνων.
Το χειρότερο: όταν ο εκπαιδευτικός γνωρίζει ότι κρέμεται πάνω από το κεφάλι του η δαμόκλεια κάμερα, πόσο αβίαστο θα ειναι το μάθημά του; Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους μαθητές -θα τολμήσει κάποιο παιδί να κάνει μιαν ερώτηση που μπορεί και να αποδειχτεί χαζή, αν ξέρει ότι μπορεί να την παρακολουθούν όχι μόνο οι συμμαθητές του που απουσιάζουν αλλά και κάθε λογής άτομα εκτός σχολείου, από αδέρφια, γονείς και συγγενείς των συμμαθητών έως το απέραντο διαδίκτυο;
(Για να μην μιλήσω για ακροδεξιούς που μπορεί να πλημμυρίσουν το διαδίκτυο με βιντεάκια όπου θα λοιδορούν μεταναστόπουλα για γλωσσικά τους αστοχήματα, ώστε να «αποδειχτεί» ότι αποτελούν τροχοπέδη για τα «δικά μας» παιδιά).
Μήπως είμαι υπερβολικός στους φόβους που διατυπώνω; Μπορεί. Μπορεί επίσης, επειδή δεν διακειμαι φιλικά στην κυβέρνηση, να βλέπω με υπερβολική δυσπιστία τις πρωτοβουλίες της.
Ωστόσο, αναρωτήθηκα αν παρόμοια μέτρα, ζωντανής αναμετάδοσης από την σχολική τάξη, υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και επειδή δεν ήξερα κάποια τέτοια περίπτωση στις 2-3 χώρες όπου έχω εποπτεία προσέφυγα στη συλλογική σοφία των φίλων στο Φέισμπουκ. Από τις απαντήσεις που πηρα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι υπάρχει τέτοιο σύστημα, για τα παιδιά που είναι αναγκασμένα από μακροχρόνια αρρώστια να λείπουν από το σχολείο. (Σύμφωνα με την περιγραφή φίλης: υπάρχει ένα ρομποτάκι που «γράφει» τον δάσκαλο, αλλά και τους συμμαθητές, γυρνώντας προς όποιον μιλάει και έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει μιλώντας και υποβάλλοντας ερωτήσεις, αλλά και συνομιλώντας με τους συμμαθητές του. Έτσι αν πχ. έχει καρκίνο ή ό,τι άλλο δεν αισθάνεται αποκλεισμένος από την τάξη. Δεν το βλέπει κανένας άλλος ούτε αναπαράγεται πουθενά.) Σε άλλες χώρες δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί κάτι ανάλογο, αν και βέβαια παντού εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί, όσοι έχουν εκφραστεί, εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την ιδέα (παράδειγμα τοποθέτησης), με βάση τις παραπάνω σκέψεις. Βέβαια, κάποιοι προτίμησαν να δουν την αστεία πλευρά του θέματος -θα μπορούσαν, ας πούμε, να διαφημίζουν προϊόντα μέσα στο μάθημα, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία ώστε να συμπληρώνουν και το εισόδημά τους. Σε κάθε περιπτωση, η υπουργός δεν φρόντισε να αναζητήσει τη συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε αυτό το μέτρο, ενώ την ίδια στιγμή μέσα στην πανδημία έχουν πληθύνει από διάφορα παπαγαλάκια των σόσιαλ (αλλά και των μέσων ενημέρωσης) οι επιθέσεις κατά των δημοσίων υπαλλήλων γενικώς («πρέπει να ανάψετε κερί στον Κυριάκο που ακόμα παίρνετε τον μισθό σας», είπε πρόσφατα ο Άρης Πορτοσάλτε) και κατά των εκπαιδευτικών ειδικότερα («πληρώνονται και κάθονται», εστω κι αν η μεγάλη πλειοψηφία τους δουλεύει τώρα σαφώς περισσότερες ώρες απ’ ό,τι πριν από την πανδημία). Κι όμως, καμιά μεταρρύθμιση και καμιά καινοτομία δεν μπορεί να υλοποιηθεί επιτυχώς αν δεν ξεπεραστούν οι δισταγμοί και οι ενστάσεις των φορέων που θα την υλοποιήσουν.
Ως προς τις αιτιάσεις που συνδέονται με την προστασία της ιδιωτικότητας, η κ. Κεραμέως αναφέρει ότι η σχετική διάταξη συντάχθηκε «μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» χωρίς ωστόσο να απαντά στις αιτιάσεις. Διάβασα άρθρο του ηλεδικηγόρου, όπου, ενώ αναγνωρίζεται «νομιμότητα του σκοπού της επεξεργασίας δεδομένων» επισημαίνονται γενικότητες και ασάφειες στην εξουσιοδοτική διάταξη, με την πρόβλεψη ότι, αν προσβληθεί, «δεν αποκλείεται να ακυρωθεί ως αντίθετη στο άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος».
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται Υπουργική Απόφαση, που θα εξειδικεύει τους όρους με τους οποίους θα υλοποιηθεί η τροπολογία. Εδώ που τα λέμε, από τη γενική αρχή έως την υλοποίησή της, υπάρχει μεγάλη απόσταση, διότι και οι τεχνικές παράμετροι του εγχειρήματος δεν είναι ευκαταφρόνητες.
Ωστόσο, η συζήτηση δεν είναι άκαιρη, μεταξύ άλλων και για να επηρεαστεί το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης.
Θα διαβάσω με πολλή προσοχή τα σχόλιά σας, λοιπόν. Να μπουν οι κάμερες στις σχολικές τάξεις;
ΥΓ Προσθέτω ένα εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Θαλάσση, που διετέλεσε επί 23 χρόνια διευθυντής της Σχολής Μωραϊτη.
Γς said
Καλημέρα
Ε, ρε και να υπήρχαν κάμερες στο μάθημα τότε
Θα έβλεπε όλη η Ελλάδα την «οικογένεια» του Γς
https://caktos.blogspot.com/2015/06/blog-post_80.html
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλημέρα!
Εγώ δεν έχω καμία επιφύλαξη: ΟΧΙ στις κάμερες, το μάθημα δεν είναι ριάλιτι σόου, είναι μια διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντος και διδασκομένων, αλλά και διδασκομένων μεταξύ τους. Ο «big brother» είναι κακός και επικίνδυνος ακόμα και ως τηλεοπτικό πρόγραμμα, πόσω μάλλον ως σχολική πραγματικότητα.
Περισσότερα δεν θέλω να πω, το θέμα έχει αναλυθεί επαρκώς και σε άρθρα στον Τύπο και στο Διαδίκτυο και στο σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα.
Μυλοπέτρος said
Επειδή έχουμε όλοι μας καει στο χυλό, και πολύ μάλιστα, τρεμει η ψυχή μου τους Δαναούς…
Γιάννης Κουβάτσος said
«Κάμερες στην τάξη; Από μένα είναι ΟΧΙ … (και δεν λυπάμαι καθόλου γι’ αυτό)»
Της Αντιγόνης Σδρόλια, εκπαιδευτικού Β/θμιας εκπ/σης
Και να που μπαίνουν και οι κάμερες στην τάξη, τη σχολική τάξη που λίγους μήνες πριν απαγόρευε ρητά τη χρήση κινητών. Και γιατί να μη γίνεται ψηφοφορία για υποψήφιους προς αποχώρηση; Ή μήπως να γυρίζουν οι καρέκλες; Και οι καλύτεροι να περνούν στην επόμενη φάση. Και οι καθηγητές της κατεύθυνσης να πηγαίνουν στα battle.
Κάποιοι καλοθελητές βγήκαν να κατηγορήσουν τους καθηγητές ότι τάχα θέλουν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους.
Αφήνω στην άκρη τα θέματα ιδιωτικότητας και διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Θα μιλήσω με λόγια της καρδιάς.
Κλείνω την πόρτα της τάξης πίσω μου σημαίνει επικοινωνώ με τους μαθητές μου με δικούς μας όρους και κανόνες. Με το δικό μας λεξιλόγιο. Με κάθε τμήμα είναι διαφορετική η σχέση. Διαφορετική η χημεία. Αν έχω πολλές ώρες με ένα τμήμα, αν το έχω συνοδεύσει σε εκδρομές, αν έχω στήσει γιορτές και εκδηλώσεις με τους μαθητές μου ή τους έχω συμμέτοχους σε πολιτιστικά προγράμματα, αναπόφευκτα έχω μαζί τους ένα άλλου είδους δέσιμο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το αντιληφτεί και πιθανότατα θα το παρεξηγήσει ο παρατηρητής, ειδικά ο κακοπροαίρετος.
Κλείνω την πόρτα πίσω μου σημαίνει ανοίγω τις ψυχές των μαθητών μου. Αφουγκράζομαι κι ακούω τα παράπονα, τους φόβους, τις γκρίνιες τους. Γίνομαι κοινωνός. Τα μεταφέρω όπου δει, χτυπάω «καμπανάκια» στους γονείς, που συχνά ενδιαφέρονται μόνο για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. «Ξέρετε, η κόρη σας μου φαίνεται θλιμμένη τον τελευταίο καιρό». Το παρατηρώ. Έχω κριτήριο σχεδόν αλάνθαστο, γιατί βλέπω 100 τουλάχιστον παιδιά κάθε χρόνο και μπορώ να κρίνω και να συγκρίνω.
Μπροστά στην κάμερα δεν ανοίγουν οι ψυχές.
Κλείνω την πόρτα πίσω μου σημαίνει εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται. Δομώ σχέση οικειότητας – και, αν μπορέσω κι είμαι τυχερή, σχέση αγαπητική – με τους μαθητές μου, για να νιώσουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός Άλλος, όπου θα μπορέσουν να στραφούν, όταν και αν νιώσουν την ανάγκη.
Μπροστά στην κάμερα δεν γίνονται εξομολογήσεις.
Κλείνω την πόρτα πίσω μου σημαίνει προστατεύω από τα αδιάκριτα βλέμματα. Προστατεύω τον μαθητή που δεν μπορεί να μείνει ακίνητος στην καρέκλα, αυτόν που κομπιάζει στην ανάγνωση, αυτόν που τραυλίζει, αυτόν που ακόμη και στην εφηβεία δείχνει τη σειρά με το δάχτυλο. Αυτόν που κοιμάται στο τελευταίο θρανίο, γιατί ξενύχτησε στο διάβασμα χθες. Αυτόν που ονειροπολεί, γιατί ερωτεύτηκε προχθές. Αυτόν που έχει τα νεύρα του, γιατί δεν τον καταλαβαίνουν οι δικοί του. Τον προστατεύω, γιατί με εμπιστεύτηκε.
Η κάμερα είναι αδηφάγος κι ανθρωποφαγική.
Κλείνω την πόρτα πίσω μου, γιατί τους δικούς μας κώδικες επικοινωνίας, το δικό μας χιούμορ, τον αυθορμητισμό μας, τις εξομολογήσεις μας δεν τις προδίδουμε σε άλλους. Μέσα στην τάξη κάποια παιδιά μοιράζονται όσα οι ίδιοι οι γονείς τους δεν ξέρουν ή δεν κάθισαν να ακούσουν. Κάποιος πρέπει να τους ακούσει. Off the record.
Κλείνω την πόρτα πίσω μου, γιατί «τα εν οικω μη εν δήμω». Γιατί η σχολική τάξη είναι οικογένεια.
Αρνούμαι τη βιντεοσκόπηση του μαθήματός μου, όχι γιατί φοβάμαι μήπως κριθώ ανεπαρκής. Αρνούμαι τη βιντεοσκόπηση για να μην εκθέσω τους μαθητές μου, εμένα και τη διαπροσωπική μας σχέση, για να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια όλων μας και για να προασπιστώ το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και άποψης, που τίθεται και αυτό υπό διαπραγμάτευση σήμερα.
Αρνούμαι τη βιντεοσκόπηση του μαθήματός μου για να προστατεύσω τον αδιάβαστο, τον δυσλεξικό, τον υπερκινητικό, αυτόν που «πετιέται» και κάνει επίδειξη, τον «σπασίκλα», το «φυτό», τον σιωπηλό, τον ντροπαλό, τον «κλόουν» της τάξης. Γιατί όλα τα έχει ο μπαχτσές. Και γι’ αυτό η τάξη είναι μπαχτσές ανθισμένος.
Κι όσοι καλοπροαίρετοι ή κακοπροαίρετοι θελήσουν να κρυφοκοιτάξουν από την κλειδαρότρυπα, ίσως παραξενευτούν από πράγματα που αγνοούσαν: την αγένεια του κανακάρη τους, την εκφοβιστική συμπεριφορά του στους αδύναμους, την κακή επίδοσή του, την άγνοια ή την προκλητική αδιαφορία του… Α ξέχασα, για όλα φταίει ο δάσκαλος…
ΓιώργοςΜ said
Όχι.
Αιτιολογείται αρκετά στο κείμενο, αλλά ας προσθέσω:
Κανένας δε μπορεί να διασφαλίσει τη μη καταγραφή. Στις τηλεδιασκέψεις πχ, η νομοθεσία επιβάλλει πως ο εκάστοτε εργοδότης φροντίζει για την επάρκεια του χώρου κλπ, οι πάροχοι αναφέρουν πως η καταγραφή μπορεί να γίνει ή να μη γίνει, αν γίνεται από το σύστημα υπάρχει σαφής ένδειξη για την καταγραφή στην οθόνη, αλλά έχουν κι ένα δυσκλαίμερον που λέει πως δε μπορεί να διασφαλιστεί πως οποιοσδήποτε από τους συμμετέχοντες δε μπορεί να καταγράψει τη συζήτηση με δικά του μέσα.
Ασύγχρονη διδασκαλία, ίσως. Βιντεοσκοπημένα κομμάτια, ίσως. Υπό την αίρεση πάντα του κωλύμματος της ανωτέρας βίας, πολύ αυστηρά καθορισμένης και μετά από διαβούλευση. Κάμερες ποτέ.
Όσο για το «επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων», εύκολα διαγράφεται σε μια ανθυποτροπολογία ενός πολυνομοσχεδίου που περνάει στο ντούκου.
Χίλιες φορές καλύτερα να προτείνονται βιντεάκια του συσωλήνα, κάποια είναι εξαιρετικά. Ο γιος μου μου έδειξε πχ τις προάλλες την ιστορία του κόσμου, μέσες-άκρες
Κουνελόγατος said
Ούτε για καλαμπούρι.
Καλημέρα.
ΚΩΣΤΑΣ said
Καλημέρα!
Πρώτα θεωρώ χρέος, Νικοκύρη, να σε συγχαρώ για το άκρως αντικειμενικό και τεκμηριωμένο άρθρο σας. Αν και αντιπολιτευόμενος, ορθώς ομιλείς. Ούτε εγώ, που είμαι φίλα προσκείμενος προς την κυβέρνηση, δεν θα μπορούσα να το γράψω τόσο αμερόληπτα.
Επί της ουσίας του ερωτήματός σας. Ρητά και κατηγορηματικά σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι κάμερα στην τάξη που θα μεταδίδει ζωντανά, σε απ’ ευθείας μετάδοση, τη διδασκαλία.
Έχω διαλοστείλει την Κεραμέως και ελπίζω λίαν συντόμως να αναδομηθεί… και να πάει … 😜 στο σπίτι της.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, και σημειώνω και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.
Κι άλλο ένα λινκ, άρθρο διαδικτυακού φίλου, δάσκαλου:
https://imerologiodaskalou.blogspot.com/2020/05/blog-post.html?fbclid=IwAR1xKVCCbZSa5XrzIdAv6D-_Zao8bYanAn2l7d4Ksp3mPrb554-cdKV-99c
nikiplos said
Καλημέρα.
Επιγραμματικά:
Ναι στην ασύγχρονη, όχι στη σύγχρονη βιντεοσκόπηση μαθήματος.
Στο εξωτερικό όταν ήμουν, υπήρχε βιντεοσκόπηση πρότυπων μαθημάτων, με στημμένες ερωτήσεις αλλά και κάποιες αυθόρμητες που αν δεν έβγαζαν αυτό που έπρεπε κόβονταν στο μοντάζ. Έτσι κι αλλιώς το μοντάζ έκοβε αρκετά πράγματα, μετά από την πιλοτική παρακολούθηση από ομάδα εθελοντών όπου παρατηρούνταν όλα τα στραβά τα ανάποδα, τα ευτράπελα κλπ. Σε αυτήν την βιντεοσκόπηση:
1. Ήταν όλοι ειδοποιημένοι για ευπρεπή εμφάνιση. Πόσες φορές δεν πάμε ας πούμε ατημέλητοι επειδή δεν προλάβαμε μας χύθηκε ο καφές κλπ? Αυτό για πολλούς είναι ήκιστο, για κάποιους άλλους όμως είναι σημαντικό και ας μην το θεωρούμε ήσσονος σημασίας.
2. Ήταν όλοι προετοιμασμένοι ως έναν βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το μάθημα δεν έγινε αυθόρμητα. Σε μεγάλο βαθμό έγινε αυθόρμητα, όμως υπήρχε ένα κλίμα ήδη καλλιεργημένο, ώστε η πρότυπη διδασκαλία να αποδόσει τα δέοντα.
3. Συμμετείχαν εθελοντικά οι διδασκόμενοι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν λειτουργούν όταν βιντεοσκοπούνται και δεν έχουν όλοι την εμπειρία της έκθεσης στις κάμερες.
Περιττό να πούμε πως υφίστατο η γνωστή συναίνεση από όλους για αυτό τη λήψη του βίντεο.
Σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη HAU είχα συμμετάσχει εθελοντικά σε μια τέτοια πρότυπη διδασκαλία. Ακόμη και πριν από μια 5ετία έβλεπαν τη μουτσούνα μου, αλλά το βίντεο δεν ήταν ανοικτό σε όλους, υπήρχαν διαδικασίες πρόσβασης σε αυτό, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η ικανότητα δεινών χάκερ να το υποκλέψουν. Οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες του σχολικού δικτύου προς ώρας υποκλέπτονται και από αδαείς.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Χωρίς κάμερες πώς θα προετοιμαστούν εξ απαλών ονύχων τα παιδιά για να γίνουν αύριο ως συναινούντες ενήλικοι αντικείμενα διαρκούς παρακολούθησης για την ασφάλειά τους? Πρόκειται για την πεμπτουσία της εκπαίδευσης κύριοι. Αλλά τι άλλο από ένα κάθετο, ανελαστικό «όχι» θα ακούγαμε σε αυτή τη διαδικτυακή σφηκοφωλιά αρνησιπάτριδων εαμοσλάβων?
Γς said
Η διδασκαλία είναι η μετάδοση γνώσης που γίνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με την ικανότητα αλλά και την διάθεση του μαθητή.
Δύσκολη δουλειά γιατί θέλει μαεστρία να καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του μαθητή και να σου καθίσει με ανοιχτά τα ώτα για να ρουφήξει τη γνώση.
Θέλει σοβαρότητα, σχέδιο, αλλά και ελιγμούς, σπρέχεν και κάθε είδους μπαγαποντιές προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός.
Είναι κάτι σαν την αποπλάνηση που όλα τα όπλα δικαιολογούνται για να σου καθίσει με ανοιχτά τα ώτα, ουπς, τα πόδια για να ρουφήξει ό,τι είναι να ρουφήξει.
Ε, όπως στο σεντάκτιον είναι αδύνατο να λειτουργήσεις όταν νιώσεις την παρουσία μπανιστιρτζή έτσι είναι και στη διδασκαλία με κάμερες.
Γκέγκε;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Γς πρόσεχε, η καραντίνα είναι της μόδας εσχάτως. Ιδίως σε περίπτωση υποτροπής.
Nestanaios said
4.
Ναι στις κάμερες!!!
Αλλά, να προβάλουν μόνον τον δάσκαλο/καθηγητή και όχι τους μαθητές. Μόνον την φωνή των μαθητών. Και από αυτό θα επωφεληθούν οι μαθητές που θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα όχι μόνον με τον δικό τους καθηγητή αλλά και με τον καθηγητή της αρέσκειάς τους απ’ όπιο σχολείο επιθυμούν εσωτερικού και εξωτερικού.
Οι γονείς επίσης θα επωφεληθούν οικονομικά διότι τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα δεν θα είναι πλέον απαραίτητα.
Θα επωφεληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες γνωρίζοντας ποιος επωφελείται από τους φόρους που καταβάλουν. Βλέπεις, θα υπάρξει μία αντικειμενική αξιολόγηση των καθηγητών από το ευρύτερο κοινό και θα ξέρουμε ποιος αξίζει τί.
Γς said
12:
Μπα, ντεμοντίζει ραγδαίως …
atheofobos said
Η τεχνολογική πρόοδος συνεχώς θα προχωράει και θα ανατρέπει δεδομένες συνήθειες και εδραιωμένες από χρόνια καταστάσεις.
Όπως γράφω στο πρόσφατο ποστ μου ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ https://atheofobos2.blogspot.com/2020/02/blog-post_21.html πριν 13 χρόνια είχε υπάρξει μεγάλη αντίδραση στην τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους. Σήμερα κανένας όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά και δεν υπάρχει κατάστημα που να μην έχει εγκαταστήσει κάμερες τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό.
Κατανοώ πλήρως τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τις κάμερες στα σχολεία, αλλά η πραγματικότητα σήμερα είναι τελείως διαφορετική από την εποχή πριν τον κορονοϊό και η τροπολογία αυτή έρχεται να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Άλλωστε, όπως αναγράφεται η ρύθμιση προβλέπει πως :μόνο σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, δύναται η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών). Επισημαίνεται τέλος ότι η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Costas X said
Καλημέρα !
Σαφώς όχι στις κάμερες. Αν μη τι άλλο, αλλάζουν και την συμπεριφορά, και την ψυχολογία αυτών που παρακολουθούνται. Και ότι τραβάει η κάμερα σίγουρα καταγράφεται, επίσημα ή όχι. Ένα απλό, και γελοίο, παράδειγμα : κάποιες φορές, μόνος στο σπίτι, καταφέρνω να παίξω σωστά στο αρμόνιο ένα κομματάκι, κι αποφασίζω να το ηχογραφήσω για να το ακούσω μόνο εγώ. Απο τη στιγμή που θα πατήσω το REC, θα κάνω ένα σωρό λάθη !
(Προς κ. Νικοκύρη : Νομίζω ότι υπάρχει ένα αδέσποτο «ενώ» στην 5η από το τέλος παράγραφο, «…όπου, ενώ αναγνωρίζεται ενώ…)
Γιάννης Κουβάτσος said
Να θυμίσω το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Ανεπιθύμητοι μόνο οι ματατζήδες.
«Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο , θα πραγματοποιηθεί ,στα Προπύλαια την Τετάρτη 13 Μαΐου, στη 1 το μεσημέρι, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτιών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, με αιτήματα:
• Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
• Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.
• Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
• Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.»
Μαρία said
15
> Επισημαίνεται τέλος ότι η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Προφορικά; Γιατί δεν κατέθεσε τη γνωμοδότηση της Αρχής στη βουλή;
sarant said
15-18 Μάλλον δεν υπήρξε γνωμοδότηση, οπότε μπορεί να έγινε απλώς μια προφορική συνεννόηση, ενδεχομένως όχι με την Αρχή αλλά με κάποιο μέλος της.
Στο ΦΒ καθηγητής της Νομικής επισήμανε ότι η Αρχή έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για κάμερες σε αίθουσα διδασκαλίας πανεπιστημίου:
“Η Αρχή […απευθύνει […] αυστηρή προειδοποίηση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την παραβίαση του άρθρου 6 ν. 2472/1997, καθώς και αυστηρή προειδοποίηση να προβεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύννομη λειτουργία των εν λόγω καμερών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας που ορίζονται στο σημείο 9 του σκεπτικού της παρούσας, ενημερώνοντας σχετικά την Αρχή” https://bit.ly/2WpAzMZ
Παναγιώτης Κ. said
Μήπως…ερίζουμε περί όνου σκιάς;
Ποιο μοντέρνο πράγμα μακροημέρευσε στο ελληνικό σχολείο υποθέτοντας ότι αυτό που πάει να γίνει συνιστά κάποια εξέλιξη.
Σταχυολογώ μοντέρνα πράγματα που απλά ήταν για το θεαθήναι.
Όργανα Φυσικής και Χημείας. Από την εποχή μου ακόμη θυμάμαι να βρίσκονται σε κάποιες γυάλινες προθήκες και ποτέ να μην έχουν χρησιμοποιηθεί.
Στο ίδιο σχολείο επί χρόνια ήταν αμπαλαρισμένοι και παρκαρισμένοι σε ένα υπόστεγο κάτι τόρνοι για να χρησιμοποιηθούν από την διπλανή Σχολή Εργοδηγών.
Σχολικοί Σύμβουλοι. (Αυτοί που αντικατέστησαν τον επιθεωρητή).
Καλόπιστα ρωτώ.Ποια είναι η αποστολή τους και τι από αυτό που θεωρείται ως αποστολή πραγματοποιείται.
Σχολικές βιβλιοθήκες. Φιλόδοξα προγράμματα! Σε αχρησία οι βιβλιοθήκες.
Εργαστήρια Φυσικής εξοπλισμένα.
Χρειάζονται και «παρασκευαστές» για να λειτουργήσουν λένε οι φυσικοί και βεβαίως δεν έχουν άδικο.
Παρομοίως για την Χημεία.
Διαδραστικοί πίνακες.
Υπάρχουν. Χρησιμοποιούνται;
Τα τάμπλετ που είχαν δοθεί επί Κώστα Καραμανλή τα θυμάστε; Ποια ήταν η εξέλιξη αυτού του μέτρου;
Κοινός παρανομαστής πολλών από αυτά: Μια πολιτική ηγεσία που θέλει να εμφανίσει μια κινητικότητα, ότι τάχα κάνει πράγματα!
Από την άλλη πάλι πλευρά η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών κάτι πρέπει να προτείνει και αυτό που προτείνεται ποτέ δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου.
Υποκείμενη…υποψία. Αναζητήστε τον δρόμο του χρήματος, των προμηθειών και τις πιέσεις που ασκούν οι ενδιαφερόμενοι που θα πουλήσουν κάμερες και τα σχετικά.
Πάντως στο ΥΤ έχει βίντεο με κλασικές διδασκαλίες.
Εγώ που είμαι εκπαιδευτικός και τα αντικείμενα της ειδικότητάς μου γενικώς τα ξέρω δεν…ενθουσιάστηκα!
Έχω και πολλές ακόμη εμπειρίες.
Όλες κατατείνουν σε τούτο: Η παρουσία του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευόμενου στην τάξη είναι όροι εκ των ων ουκ άνευ.
Το παραμύθι της τάχα μοντέρνας διδασκαλίας το έχουν φάει γονείς και μαθητές. Ότι το πρόβλημα στην εκπαίδευση είναι γιατί δεν είναι…μοντέρνα η διδασκαλία!
Ο μύθος είναι γνωστός και πάω αμέσως στο τέλος…
«Δεν υπάρχει βασιλική οδός για την γνώση».
nikiplos said
Στην τρίτη δημοτικού είχαμε μια συμμαθήτρια την Άννα που καθόταν στο προτελευταίο θρανίο. Μια μόνο ημέρα στα τρία χρόνια που την είχαμε συμμαθήτρια και χωρίς να παίζει ρόλο η αιτία, η Άννα κατουρήθηκε. Κάτι όχι αφύσικο, αλλά αρκετά σκαμπρόζικο για εμάς όλους να κάνουμε κοροϊδία στο κορίτσι. Ακόμη και έναν μήνα μετά, μυρίζαμε το θρανίο της λέγοντας ότι μυρίζει κατουρίλα. Στην Τετάρτη Δημοτικού η Άννα έφυγε από το σχολείο μας, ακολουθώντας την οικογένειά της που αναζητούσε καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες. Δεν την ξαναείδαμε από τότε, ούτε ξανακούσαμε για αυτήν κάτι. Τα χρόνια πέρασαν και αφού είχαμε καβαλήσει τα 45, βρέθηκα όλως τυχαίως με μια συντροφιά, στην οποία υπήρχε μια καθόλα όμορφη και περιποιημένη κυρία. Κοκέτα και προσεγμένη στην εμφάνισή της, με πολύ καλούς τρόπους. Μετά το κύριο θέμα της συζήτησης και αφού χαλαρώσαμε αναπολώντας το παρελθόν μας, διαπίστωσα πως όχι μόνο είχαμε πάει στο ίδιο Δημοτικό Σχολείο αλλά μάλιστα πως επρόκειτο για την Άννα εκείνη την συμμαθήτριά μας! Ευγενικά υποκρίθηκα πως είχαν περάσει αρκετά χρόνια και πως δεν θυμόμουν και πολλά από τα χρόνια μας στο Δημοτικό τότε, έτσι κι αλλιώς κι εγώ ο ίδιος θα είχα υπάρξει ασήμαντος. Ομολογώ πως αυτή η εκπεφρασμένη λήθη μου, έφερε μιαν ανακούφιση στο πρόσωπό της. Σίγουρα αυτή θα πρέπει να ήταν τραυματική εμπειρία για την ίδια.
Το λέω αυτό ως τροφή για σκέψη προς όλους αυτούς τους ματάκηδες που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Μια μόδα τύπου Big Brother (κάμερες παντού! Και στην Τουαλέτα ακόμα!), που πολλοί το είδαν ως χαριτωμενιά και σόου, άλλοι σαν live κουτσομπολιό, αλλά ελάχιστοι αναγνωριζουν το αληθινό τέρας.
Μαρία said
Ανακοινώσεις
ΟΛΜΕ https://www.olme.gr/2020/05/10/10-05-2020-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%ba%cf%81/
ΟΙΕΛΕ https://www.oiele.gr/i-oiele-apofasise-meta-apo-diavoulefsi-me-tis-ekpaidevtikes-omospondiesti-symmetochi-tou-kladou-stin-kinitopoiisi-ton-syndikaton-tis-ekpaidefsis-tin-tetarti-13-5-1300-me-stocho-tin-aposyrsi-tis/
ΔΟΕ Αίτημα συνάντησης με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
http://doe.gr/%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1/
Alexis said
Καλημέρα.
Όχι στη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.
Ναι στην υποβοήθηση των μακροχρόνια απόντων με άλλους τρόπους, π.χ. με μαγνητοσκοποημένα βιντεάκια, όπως λέει κι ο Νίκιπλος στο #9
Μαρία said
19
https://tvxs.gr/news/ellada/oiele-gia-kameres-se-sxoleia-i-arxi-prosopikon-dedomenon-synainei-se-oti-aperripte-2016
gpointofview said
Καλημέρα
Εκτός από μάχιμους εκπαιδευτικούς υπάρχουν και οι εκπληρώσαντες χρονικώς τα καθήκοντά τους…
Φυσικά ΟΧΙ στις κάμερες στις αίθουσες διδασκαλίας, μια χαρά τα λέει η κυρία Σδρόλια, ειδικά η σχέση καθηγητών-μαθητών που συμμετέχουν ΜΑΖΙ στις σχολικές εκδηλώσεις (σχολείο δεν είναι μόνο οι μαθητές αλλά ΚΑΙ οι διδάσκοντες – το είχε πληρώσει η θεατρική ομάδα μου επί Γιαννάκου με αποκλεισμό επειδή συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί) γίνεται πολύ καλύτερη και ΠΟΤΕ δεν συνάντησα μαθητή που προσπάθησε να εκμεταλλευθεί βαθμολογικά το γεγονός.
Ο Προτοσάλτε εκφράζει την νοοτροπία που έχουν τα απομεινάρια των νοσταλγών της χούντας που είχε πρόβλημα με την εκπαίδευση και εξόντωνε τους εκπαιδευτικούς με απάνθρωπο ωράριο, έτσι ώστε όποιος δεν γινότανε γυμνασιάρχης και να έχει μειωμένες ώρες στην τάξη, να έχει λίγες πιθανότητες να βγει στην σύνταξη. Οταν καθιερώθηκαν οι 21 ώρες (επί Ράλλη 😉 άρχισαν οι γνωστές αηδίες για τους εκπαιδευτικούς που κάθονται 3 μήνες τον χρόνο κ.λ.π. Επειδή επί χούντας ό,τι τους βόλευε το στέλνανε στο στρατοδικείο δεν ασχολήθηκαν με τους δικαστές που φαίνεται να πηγαίνουν στη δουλειά τους μια φορά τον μήνα γιατί η δουλειά στο σπίτι δεν μετράει στους ανεγκέφαλους. Μια που τόφερε η κουβέντα στου Φλόκα της Φ,Ν, τα χρόνια του 70 ήταν σίγουρο πως θα καθότανε κάθε μέρα, όλη την μέρα, τουλάχιστον ένας ναυτοδίκης !
Εγώ ξέρω πως όταν κλείσει την πόρτα της αίθουσας ο καθηγητής, αρχίζει η μαγεία του μαθήματος και δεν έχει δικαίωμα άλλος κανένας να την παρακολουθεί ή να την διακόψει. Πρόσθετος ήμουνα μια χρονιά που μπήκε ο επιθεωρητής χωρίς μάλιστα να κτυπήσει καν την πόρτα. Είπα στα παιδιά που είχαν σηκωθεί να καθίσουν και πως αυτά θα πρέπει να κτυπάνε την πόρτα πριν μπούνε και μετά τον έβγαλα έξω από την αίθουσα και συνέχισα το μάθημα.. Δεν είχα καμιά συνέπεια.
Alexis said
Και κάτι γλωσσικό:
Από την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών:
Θα πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι σταθμοί εργασίας (γραφεία/ηλεκτρονικοί υπολογιστές) των υπαλλήλων εκείνων που τελούν σε άδεια (είτε των ειδικών αδειών που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης του COVID 19 είτε με κάθε άλλου είδους άδεια) προκειμένου να εξασφαλίζεται εντός της δημόσιας υπηρεσίας ότι δεν υπάρχει συνωστισμός-συγχρωτισμός και συγχνωτισμός.
Ήταν απαραίτητη η παράθεση και των τριών λέξεων στο τέλος ή κάποιοι κάνουν (κακή) επίδειξη γνώσεων; Λέξη «συγχνωτισμός» υπάρχει;
Eli Ven said
Και ως εκπαιδευτικός, και ως άνθρωπος, και ως πολίτης: Προφανώς και όχι.
Alexis said
#25: Τζι, δεν θυμάμαι αν σ’ έχω ξαναρωτήσει αλλά το ‘χω απορία: συζητήσεις για ποδόσφαιρο έκανες μέσα στην τάξη με τα παιδιά; Κι αν ναι, ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους; Γινόταν πλάκα, χαβαλές, πειράγματα κλπ.;
(σοβαρά ρωτάω, δεν κάνω πλάκα)
Πέπε said
Κατηγορηματικά όχι στις κάμερες.
Δε βλέπω γιατί να εστιάσουμε την επιχειρηματολογία στο τι θα γίνει αν … και τι θα γίνει αν… . Τα πράγματα είναι πολύ απλά:
Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να βιντεοσκοπείται χωρίς να έχει ρητά συναινέσει ο ίδιος. Τελεία και παύλα.
Εδώ κανείς δε ρωτήθηκε αν συναινεί.
(Τα Καλλιτεχνικά σχολεία κάνουν όλη την ώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες φυσικά βιντεοσκοπούνται και φωτογραφίζονται. Κάθε γονέας, κατά την εγγραφή του παιδιού του, ερωτάται αν συναινεί σ’ αυτή την καταγραφή και υπογράφει σχετική δήλωση, που έχει δύο κουτάκια, «ναι» και «όχι». Σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει όχι, οι εκδηλώσεις όπου συμμετέχει το παιδί του δεν καταγράφονται.)
Πέπε said
Το λινκ για τις υπογραφές κατά της τροπολογίας το έβαλε κανείς;
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/ypoyrgeio_paideias_kai_thriskeymaton__katargisi_tis_tropologias_gia_live_streaming_mathimata_apo_tis_sholikes_aithoyses_/?rc=fb
Λίγο κάτω από 35.000 υπογραφές αυτή τη στιγμή.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ωραία τα λες, Τζι, έτσι είναι. Όταν, το 2002, επισκέφτηκε απρογραμμάτιστα το σχολείο μας ο τότε υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου (κοινώς τον είδαμε φάντη μπαστούνι μπροστά μας), μου χτύπησε την πόρτα και δεν μπήκε μέσα στην αίθουσα, παρά μόνο στάθηκε στο κατώφλι και περίμενε την άδειά μου. Τώρα, μπάτε σκύλοι αλέστε, με υπουργική απόφαση, για το καλό των απόντων μαθητών βεβαίως-βεβαίως.
Γιάννης Κουβάτσος said
30: Ναι, το έβαλα προχτές, Πέπε.
Πέπε said
32:
Από σένα το ξέρω! 🙂 Εννοούσα αν το έβαλε κανείς στο σημερινό.
Nestanaios said
27.
«Όχι» μπορείς να πεις αν πληρώνεσαι από τον ιδιωτικό τομέα. Αν, όμως, πληρώνεσαι από το δημόσιο δεν μπορείς να πεις «όχι». Δεν μπορείς να πεις «όχι» διότι ο φορολογούμενος πολίτης απαιτεί να ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει.
Νίκος Μ. said
Καλημέρα σας,
Ως σύζυγος εκπαιδευτικού και καθημερινός θεατής, θέλοντας και μη, των τηλεδιασκέψεων, κάθετα όχι. Δεν πρέπει τα παιδιά να εκτίθενται στα μάτια των υπόλοιπων γονέων με κανένα τρόπο.
Μπορώ να φανταστώ πολλά παραδείγματα παιδιών των οποίων οι γονείς θα σχολιάζουν το μάθημα από δίπλα για να δουν τι τους λέει ο δάσκαλος έτοιμοι να ξιφουλκήσουν εναντίον του γιατί στον Κωστάκη μίλησε έτσι ενώ στη Μαρία αλλιώς, ή ακόμα και εφήβους που από το σπίτι θα καταγράφουν το μάθημα για να σχολιάζουν με την παρέα τους καθηγητές, συμμαθητές και συμμαθήτριες.
Ενδεικτικά, παραθέτω πραγματικό περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες:
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, άκουσε η σύζυγος μια μητέρα (παιδιού που μόλις είχε λάβει το λόγο και είχε δώσει μια απάντηση σε ερώτημα) να σχολιάζει «ααα, η Αννούλα ποια είναι; Αλήθεια; αυτή με τα κόκκινα μαλλιά ε;! Έτσι εξηγείται!». Καταλαβαίνετε πόσοι άλλοι γονείς είναι σιωπηλοί από δίπλα, απλά λιγότερο αδιάκριτοι…
katymaraka said
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/ypoyrgeio_paideias_kai_thriskeymaton__katargisi_tis_tropologias_gia_live_streaming_mathimata_apo_tis_sholikes_aithoyses_/?fTydAjb&fbogname=Katy&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-1010042-katargisi_tis_tropologias_gia_live_streaming_mathimata_apo_tis_sholikes_aithoyses_&utm_term=TydAjb%2Bel&fbclid=IwAR3lOL84pE_K3YZMA7QORLw84V623x9fdR7VFRoemCHdDFeBrKhNxJ1_ATU
μήτσκος said
Θεωρώ τις επιφυλάξεις αβάσιμες:
α. «θα είναι εκτεθειμένα στο πανελλήνιο»
Εγώ καταλαβαίνω ότι μιλάμε για μετάδοση αποκλειστικά στη συσκευή του μαθητή, όχι για μετάδοση στο πανελλήνιο. Τεχνικά εφικτό, όχι με απόλυτη ασφάλεια αλλά με ρίσκο χαμηλό και διαχειρίσιμο. Εν πάσει περιπτώσει, εδώ μιλάνε με τηλεδιάσκεψη αρχηγοί κρατών, διπλωμάτες και στρατιωτικές υπηρεσίες. Αυτοί αποδέχονται το όποιο ρίσκο, αλλά ο δάσκαλος στην τάξη όχι;
β. «υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι να καταγραφούν όσα μεταδίδονται ζωντανά στην τάξη»
Ναι, αλλά ο κίνδυνος δεν είναι η καταγραφή, ο κίνδυνος είναι η δημοσιοποίηση. Και εκεί υπάρχουν τεχνικές λύσεις, για παράδειγμα μπορεί το κάθε στρημ να είναι «σταμπαρισμένο» ανάλογα με τον χρήστη ο οποίος συμμετέχει, ώστε να μπορεί σχετικά εύκολα να βρεθεί ποιός το κατέγραψε και το δημοσιοποίησε.
γ. «διαρρηγνύεται το «εκπαιδευτικό απόρρητο» που πάνω του χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης δάσκαλου και μαθητή»
Όχι αναγκαστικά, εξαρτάται από την υλοποίηση. Προσωπικά δεν έχω καμία κατανόηση προς τον εκπαιδευτικό που προτιμά να αποκλείσει κάποια παιδιά από το να ανεχτεί μία κάμερα με τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.
Γιάννης Κουβάτσος said
34: Σε κάμερες παρακολούθησης πηγαίνουν οι φόροι.
Nestanaios said
16.
Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
sarant said
25 τέλος Ωραίος!
30 Υπέγραψα κι εγώ 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
Μετά την καραντίνα και την εμπειρία της καθημερινής τηλεκπαίδευσης των παιδιών που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, της οποίας ήμουν μάρτυρας, να πω τα εξής:
1) Η τηλεκπαίδευση ήταν καθημερινή και μερικές φορές πολύωρη, έως και τέσσερις διδακτικές ώρες την ημέρα. Υπήρχαν φορές που δεν άντεχα άλλο να ακούω από τα δωμάτα των παιδιών τόσες ώρες τα μαθήματα. Και απ’ ότι είδα, εκτός από την ώρα του ζωντανού μαθήματος, υπήρχε προετοιμασμένο σε μια άλλη πλατφόρμα το μάθημα που θα διαβάσουν τα παιδιά το απόγευμα μαζί με τις εργασίες που έπρεπε να απαντήσουν τις οποίες έστελναν στους καθηγητές και τις έπαιρναν πίσω διορθωμένες.
2) Η κυβέρνηση της ΝΔ βροντοφωνάζει μέσω του υπουργού Εσωτερικών, ότι η «τηλεργασία ήρθε για να μείνει». Δείχνει έτσι το δήθεν υψηλό τεχνοκρατικό της προφίλ… Και ταυτόχρονα, φασιστόμουτρα όπως ο Προτοσάλτε ή ο Μπογδάνος, τους εκπαιδευτικούς αν και εργάστηκαν με τηλεργασία τους χαρακτηρίζουν «τεμπέληδες», «που κάθονται και δεν δουλεύουν», που «δεν αξίζουν τον μισθό τους». Για να καταλάβουμε την μηδαμινή αξία που έχουν όλες αυτές οι υμνητικές σαπουνόφουσκες περί «τηλεργασίας» και «προόδου»…
Για την ζωντανή αναμετάδοση:
Αν ήμουν μαθητής, και πόσο μάλλον από τους άτακτους, μόλις άκουγα για θεσμοθέτηση ζωντανής αναμετάδοσης θα έλεγα στους κολλητούς μου να στηθούν στον υπολογιστή ή στο κινητό και να δουν την φάρσα που θα κάνω στον τάδε καθηγητή, ο οποίος μάλιστα θα είναι εντελώς ανυπεράσπιστος και εκτεθειμένος. Διότι όσοι έχουμε πάει σχολείο ξέρουμε καλά ότι κάποιοι καθηγητές, λόγω χαρακτήρα κ.λπ., στοχοποιούνται από τους μαθητές. Η φάρσα θα μπορούσε να είναι ακόμα και λεκτική, οπότε το άκουσμα κάποιων υπονοούμενων σχετικων με το ανθρώπινο σώμα την ώρα της βιολογίας είναι αρκετά για να γελοιοποιήσουν την διαδικασία.
Επίσης, αν το παιδί μου έχει δυσκολίες έκφρασης ή κάποια αδυναμία στην νοητική επεξεργασία των μηνυμάτων, δεν θέλω αυτό να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο. Διότι όποιος νομίζει ότι υπάρχει «προστασία» και «ασφάλεια» στην αναμετάδοση της εικόνας και του ήχου, θα πρέπει μάλλον να είναι ηλίθιος…
Επιπλέον, για κομματικούς/πολιτικούς σκοπούς, παιδιά δασκαλεμένα κατάλληλα θα έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν κάθε είδους ιδεολογική θέση, σε κάθε ευκαιρία, από σχόλια για μετανάστες, σχόλια από ψεκασμένους δεξιούς ότι δεν υπάρχει ιός (το οποίο βγήκε και σε αφίσα…), σχόλια από ψεκασμένους αριστερούς του στιλ «οι γιατροί είναι χειρότεροι από τους μπάτσους» (το οποίο επίσης βγήκε σε αφίσα…).
Άραγε, σε μια σχολική τάξη, μπαίνει όποιος θέλει μέσα; Δηλ. μπορώ εγώ να πω, «ας μπω μέσα στην τάξη του γιου μου να δω πώς κάνουν το μάθημα»; Πώς στην ευχή ένα υπουργείο δεν έχει σκεφτεί ότι δεν είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο να βάζεις όλη την Ελλάδα στην τάξη του παιδιού μου ή στην τάξη ενός καθηγητή;
Αυτή η θέση του υπουργείου είναι επικίνδυνη και για το μέλλον όλων των εργαζόμενων και εδώ είναι η απορία μου αν όντως η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων επιτρέπει την παρακολούθηση των εργαζόμενων ανάλογα με την επιθυμία του αφεντικού. Όλοι οι Δημόσιοι, Δημοτικοί, ή ιδιωτικοί υπάλληλοι κατόπιν μποτούν να παρακολουθούνται με καταγραφή εικόνας και ήχου; Οι υπουργοί, μπορούν να παρακολουθούνται όταν συνεδριάζουν στα γραφεία τους αφού εκείνη την ώρα εργάζονται; Τα ιατρικά συμβούλια; Οι δικηγόροι;
Πολύ επικίνδυνα μονοπάτια για ολόκληρη την κοινωνία….
Nestanaios said
38.
Τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα και οι μισθοί σε πολλούς «καθηγητές» είναι το πρόβλημα. Το έξοδο για τις κάμερες επιφέρει πολλά οφέλη σε όλους τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα.
LandS said
13
Η σχολική αίθουσα είναι χώρος που ο δάσκαλος διδάσκει με τον τρόπο που έχει εκπαιδευτεί, ξέρει και μπορεί. Δεν είναι show για τον καθένα από μας που ξαφνικά πήρε απάνω του το δικαίωμα να περνάει τις ιδεοληψίες του για το πως πρέπει να γίνεται το μάθημα και τι να γίνεται σε αυτό. Και βέβαια δεν είναι πασαρέλα καλιστείων (που και εκεί οι κριτές είναι καθορισμένοι με κάποια κριτήρια, θεμιτά ή μη για το ευρύ κοινό) ούτε διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
Και μια και πήρα τον λόγο. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να γίνει υπερβολικός στην αντίθεσή του για τις κάμερες στη τάξη και μετάδοση του μαθήματος.
Τέλος με πιάνει σύγκρυο το τι θα γίνει με τους γονείς που κάνουν μπούλινγκ σε δάσκαλους και καθηγητές για να απαιτήσουν καλή βαθμολογία στα βλαστάρια τους.
Όπως επίσης με πιάνει σύγκρυο με τους άλλους που μόλις το παιδί τους τους πει κάτι που έμαθε στο σχολείο και δεν ταιριάζει με τις εθνικιστικές του φαντασιώσεις λυσσάνε και βάζουν τον Μητροπολίτη να απαιτήσει την απομάκρυνση του δάσκαλου.
Δύτης των νιπτήρων said
Καλώς τον Μπλογκ 🙂
Nestanaios said
31.
Σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές είναι απόντες λόγω καθηγητού.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Χωρίς να έχω διαβάσει ούτε το άρθρο, γράφω ένα ΟΧΙ μεγάλο σαν απάντηση στον τίτλο. Τα υπόλοιπα τ’ αφήνω γι’ αργότερα. Μόλις τέλειωσα με την σύγχρονη και πάω να δω την κόρη μου!
Πέπε said
Στα μεζεδάκια προχτές είχα αναφέρει την προσφιλή στο Υπουργείο Παιδείας διατύπωση «ενημερώνονται (οι εκπ/κοί, οι διευθυντές κλπ.) να». Τόνισα ότι αφενός είναι ανελλήνιστη, πράγμα που εκθέτει το συγκεκριμένο Υπουργείο περισσότερο απ’ όσο θα εξέθετε τον οποιονδήποτε, και αφετέρου είναι ένας δήθεν συγκαλυμμένος τρόπος να δοθούν διαταγές. Ευθείες διαταγές δεν μπορούν να δοθούν, γιατί δεν είμαστε στον στρατό. Το ίδιο το γεγονός ότι οι διαταγές δίνονται συγκαλυμμένα αυτό επιβεβαιώνει.
Επομένως δεν έχουν καμία βάση οι τρολιές του γνωστού ζιζανίου ότι πρέπει να δεχτείς το ένα ή το άλλο επειδή πλερώνεσαι.
ΓιώργοςΜ said
37 Τι με εμποδίζει να καταγράψω με το κινητό μου τη διδασκαλία και να την ανεβάσω στο δίκτυο;
BLOG_OTI_NANAI said
44: Γεια σου Δύτη!
ΓιώργοςΜ said
20 Αν ένας δάσκαλος με κάμερα καλύπτει 50-60 μαθητές αντί για 25, να η οικονομία κλίμακος, περισσεύουνε κι ένα σωρό λεφτά να μοιράσουμε στα κανάλια, ούτε αναπληρωτές ούτε τίποτε.
Όλα τα υπόλοιπα απλώς βελτιώνουν την εκπαίδευση, ποιος νοιάζεται για τέτοια… Αμα γίνει η ανακοίνωση στα μέσα και μετά, αφού εισπραχθούν οι επικοινωνιακοί πόντοι, είναι… ατομική ευθύνη του διευθυντή/των δασκάλων/των μαθητών που δεν ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες…
Nestanaios said
43.
Έχεις ποτέ σκεφθεί η αξιολόγηση των μαθητών να γίνεται όχι από τον καθηγητή αλλά από μία άλλη αρχή η οποία με την αξιολόγηση των μαθητών θα αξιολογεί και τους καθηγητές? Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι αυτό γίνεται τώρα στο γαλλικό και γερμανικό ινστιτούτο και όχι μόνον?
μήτσκος said
48. Οι ποινικές κυρώσεις. Απαγορεύεται, απλά.
Αν εννοείς πώς ξέρουν ποιός το κοινοποίησε, η απάντηση είναι η εξής:
1ον περιορισμένη πρόσβαση, για να το λάβεις στο κινητό σου πρέπει να έχεις μπει στο σύστημα με τον προσωπικό σου κωδικό.
2ον το κάθε στρημ μπορεί να είναι αναγνωρίσιμο, να μην μπορείς να το παρουσιάσεις ανώνυμα (τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις). Αυτό από το άρθρο της βικιπαίδειας για Digital watermarking:
One application of digital watermarking is source tracking. A watermark is embedded into a digital signal at each point of distribution. If a copy of the work is found later, then the watermark may be retrieved from the copy and the source of the distribution is known. This technique reportedly has been used to detect the source of illegally copied movies.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
δεν θέλει και πολλή συζήτηση ή σκέψη. Ασφαλώς κι όχι. Και πολύ καλά τα γράφεις Νίκο.
Η κόρη του Κεραμοποιού έχει καταντήσει βαρίδι (τούβλο ασήκωτο🙄) για την σημερινή κυβέρνηση, είτε λόγω της προσηλώσής της σε θρησκευτικά θέματα, είτε γενικότερα με τις αυταρχικές, ανεδαφικές και αντιπαιδαγωγικές της αποφάσεις ή/και συμπεριφορές γενικότερα.

Κι ίδιος ο ΠΘ έχει αρχίσει να την αδειάζει, διστακτικά μεν, αλλά ευδιάκριτα. Καιρός να μας αδειάσει την γωνιά, αρκετές συμφορές έχει προξενήσει.
ΕΔΩ
Ιδιαίτερα μου έχει αρέσει το σχετικό άρθρο του Γιώργου Θαλάσση (τον αναφέραμε και σε άλλο νήμα τις προάλλες), του πρώην διευθυντή στη Σχολή Μωραϊτη που αναφέρεις στην Υ.Γ. στο τέλος του άρθρου σου. Το άρθρο του έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα ΜΚΔ και έχει σχολιαστεί πολύ θετικά.
gpointofview said
# 28
Εξαρτάται από το σχολείο. Τις χρονιές που ήμουνα στο 2ο Πειραματικό ή στο 30 πρότυπο (το μόνο κοντά στο σπίτι μου) ή σε 3-4 άλλα γενικά λύκεια όχι πλην της χρονιάς που νίκησε ο ΠΑΟ τον Αγιαξ εκτός έδρας και οι μαθητές του Λυκείου μας κάνανε τα εισιτήρια στον γυμναστή και μένα που ήμουνα ο κολητός του και τους πήγαμε στην ρεβάνς στο ΟΑΚΑ (και εγώ χωρίς πλάκα με το που ξεκίνησε το ματς και βλέποντας πως είχε στηθεί ο ΠΑΟ τους είπα πως και γιατί θα χάσει και στο 3ο λεπτό είχε φάει ήδη το πρώτο)
Τα περισσότερα όμως χρόνια λόγω των ιδιαιτέρων μαθημάτων δούλευα σε νυχτερινά τεχνικά όπου υπήρχαν μαθητές μπουμπούκια, ένας σκότωσε σε χορό σε ντισκοτέκ κάποιον άγνωστο για πλάκα, άλλος έκανε διακεκριμμένες διαρήξεις και άφθονοι χούλιγκαν πολλούς από τους οποίους τους επανένταξα στην κοινωνία με ποδοσφαιροκουβέντες όχι ποιός είναι καλύτερος αλλά τι προοπτικές έχει στην πραγματικότητα κάθε ομάδα και τι κρύβονται πίσω από τις πρακτικές τους. Τους είχε εντυπωσιάσει θυμάμαι η πρόβλεψή μου πως η ΑΕΚ θα πέσει κατηγορία δυο χρόνια πριν συμβεί και πως ο Ατρόμητος θα καλύψει το κενό της. Βέβαια τα παιδιά (και αρκετοί μεγάλοι) δεν καταλάβαιναν τι ρόλο έπαιζε ο Αβραμίδης (με 250 χιλιάρικα ετήσιο μισθό) ο δικηγόρος Οικονομόπουλος και άλλοι «αγνοί» ΑΕΚτζήδες που είχανε σίγουρο πως θα πάρουν τα λεφτά που τους έκλεψε ο Ψωμιάδης από την περιουσία του,»ξεχνώντας» πως αυτά τα είχαν γράψει στο χιόνι με το άρθρο 44 και μόνο το δημόσιο μπορούσε να τα διεκδικήσει. Φυσικά εξαφανίσθηκαν» μετά που ανέλαβε ο τίγρης κι όλα «ξεχάστηκαν…
Alexis said
Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να βιντεοσκοπείται χωρίς να έχει ρητά συναινέσει ο ίδιος. Τελεία και παύλα.
Σωστό. Και πολύ περισσότερο στον χώρο δουλειάς του.
Αυτό όμως, δυστυχώς, πολλές φορές καταστρατηγείται. Σε πολλές επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εταιρείες διαφόρων ειδών) υπάρχουν κάμερες, υποτίθεται για λόγους ασφαλείας, οι οποίες εν μέρει παρακολουθούν και τους εργαζόμενους την ώρα της δουλειάς τους.
Σε χώρους όπου έχουμε συνάθροιση κοινού, νομίζω ότι οι υπεύθυνοι «καθαρίζουν», προκειμένου να μην έχουν κάποια αγωγή από πελάτη, με την ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης ότι «ο χώρος βιντεοσκοπείται».
Κάποιος νομικός ίσως θα μπορούσε να μας διαφωτίσει τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος.
Εκεί που γίνεται πραγματικά «το έλα να δεις» είναι σε κάτι δημόσια γλέντια και πανηγύρια, κυρίως στην επαρχία. Εκεί όχι μόνο βιντεοσκοπούνται τα πάντα, αλλά και ανεβαίνουν «μεγαλοπρεπώς» στο διαδίκτυο, φυσικά χωρίς κανείς να ερωτάται για τίποτα.
Έτσι αίφνης μπορεί να σου πει ένας φίλος σου «σε είδα στο YouTube να χορεύεις ζεμπεκιά στο πανηγύρι της Άνω Τραχανοπλαγιάς πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο» ή «στην κοπή της πίτας του συλλόγου συνταξιούχων ταχυδρομικών υπαλλήλων»
Ακόμα χειρότερο: να κάνεις ζάπινγκ και να δεις τον εαυτό σου στην τηλεόραση. Πολλά τοπικά κανάλια τις βραδινές ώρες γεμίζουν το πρόγραμμά τους με μαγνητοσκοπημένα γλέντια από πανηγύρια και λοιπές εκδηλώσεις.
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ(ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ") said
Ανεπιφύλακτα ΟΧΙ στις κάμερες μέσα στις τάξεις! Η τάξη δεν είναι Βig Brother, ούτε reality show! Η παιδαγωγική σχέση προϋποθέτει αμεσότητα και όχι μπιγκμπραδερισμό. Η τεχνολογία σαφώς είναι χρήσιμη, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση της. Προσυπογράφω τα όσα αναφέρει ο Γιώργος Θαλάσσης και ιδιαίτερα αυτή τη συνάφεια: «[…] Η αίθουσα διδασκαλίας και το μάθημα δεν πρέπει να παραβιάζονται από κανένα μάτι, κανένα αυτί, καμιά παρουσία τρίτου προσώπου. Και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα μάτια και τα αυτιά των τρίτων είναι στην πλειοψηφία τους κακόβουλα. […]»
Πέπε said
50:
Σου ‘χω και καλύτερο:
Κανένας δάσκαλος. Μόνο ένα λογισμικό που να σου κάνει μάθημα. Ούτε να βγει ο μαθητής από το σπίτι του (τι αναχρονισμός!), ούτε περιττά έξοδα, τίποτα.
alexisphoto said
«(Για να μην μιλήσω για ακροδεξιούς ………. τα «δικά μας» παιδιά).»
Αυτή η φράση είανι όλο το ζουμί της υπόθεσης.
Γιατί αν είμασταν σε μια κοινωνία καλοπροαίρετων ανθρώπων θα βλέπαμε τι γίνεται και θα προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε τον δάσκαλο, τον καθηγτή και φυσικά τα παιδιά.
Αλλά επειδή δεν είμαστε έτσι και οι περισσότεροι από εμάς είναι παγερά διάφοροι με το όλο θέμα η πλάστιγγα θα γείρει σε αυτούς που πάντα κάνουν τον περισσότερο -ακροδεξιό κυρίως- θόρυβο.
Και άντε μετά να πέισεις ότι δεν είναι κανένας ελέφαντας στο σχολείο και κανένα παιδί ανεπιθύμητο….
Δύσκολα στοιχήματα με εμάς που παλεύουμε καθημερινά με τέτοιες συμπεριφορές….
Φυσικά δεν έισαι υπερβολικός. Θα έλεγα ότι θα είναι και η φυσική-κανιβαλιστική εξέλιξη των πραγμάτων αυτή.
Οχι φυσικά και από εμενα στο τίτλο.
καλημέρα κ καλή εβδομάδα
Avonidas said
Καλημέρα.
Πριν από μερικές μέρες, έδωσα μια διάλεξη μέσω zoom στο σεμινάριο του Τομέα μας, στο Ινστιτούτο. Πριν ξεκινήσουμε, ο διευθυντής του Τομέα με ρώτησε αν έχω αντίρρηση να βιντεοσκοπήσει τη διάλεξη (μόνο οι διαφάνειες φαίνονταν, δεν είχα ανοιχτή κάμερα). Ήταν υποχρεωμένος να ρωτήσει, εφόσον ο GDPR, για τον οποίο είχαμε συζητήσει παλιότερα, προβλέπει ότι απαιτείται η συναίνεσή μας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, και η εικόνα και ο λόγος μας, ακόμα και σε μια ανοιχτή εκδήλωση, ΕΙΝΑΙ τέτοια δεδομένα.
Σημειώστε ότι στο σεμινάριο συνδεόμαστε με password και κωδικό meeting, και μας συνδέει ο διευθυντής του Τομέα που έχει την εποπτεία του meeting. Δηλαδή δεν μιλάμε καν για μια διάλεξη ανοιχτή στο κοινό.
Τώρα, το Υπουργείο Παιδείας μας λέει ότι θέλει να βάλει κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, στις οποίες θα έχει πρόσβαση όλο το διαδίκτυο, αλλά δεν θα επιτρέπεται, λέει, η καταγραφή του μαθήματος. Φαιδρότητες (αλλά επικίνδυνες φαιδρότητες). Είτε είναι παντελώς άσχετοι με την τεχνολογία του διαδικτύου και των επικοινωνιών, είτε γνωρίζουν πολύ καλά και ελπίζουν ότι εμείς είμαστε χάπατα.
Με το zoom είχε γίνει μεγάλος ντόρος πρόσφατα, λόγω των κενών ασφαλείας που εμφανίστηκαν καθώς αυξήθηκε απότομα η ζήτηση και η χρήση του. Αποδείχτηκε ότι ήταν πανεύκολο σε άσχετους να παρεισφρήσουν απρόσκλητοι σε συνέδρια, σεμινάρια, ιδιωτικές συνεδρίες και διαλέξεις. Οι διαχειριστές του έσπευσαν να μπαλώσουν τα κενά, κι ενώ ήδη έχουν ενισχύσει την ασφάλεια αυτή η ιστορία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Από όσο καταλαβαίνω, σχετικά με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει καν αφιερώσει την ελάχιστη σκέψη στο ζήτημα της ασφάλειας, νομοθετώντας απλώς ότι απαγορεύεται η καταγραφή, λες κι αυτό θα την αποτρέψει· κι όπως είπα παραπάνω, ακόμα κι αν αποκλειστεί η καταγραφή και αποθήκευση του υλικού, παραμένει το ζήτημα της συναίνεσης των συμμετεχόντων, ή της έλλειψής της.
Alexis said
Ξέχασα να σημειώσω ότι το #55 ξεκινά ως απάντηση στο #29
nikiplos said
37@ α:
Οι Υπηρεσίες αυτές μιλάνε με τηλεδιάσκεψη ΟΧΙ από το internet, αλλά από κρυπτογραφημένο δίκτυο και με υποδομές που κοστίζουν εκατομύρια ευρώ και έχουν δικλείδες ασφαλείας που κανείς δεν μπορεί να διαννοηθεί. Η ομολογία Snowden έδειξε πως ενίοτε και αυτές ακόμη οι υποδομές είναι ανεπαρκείς. Άρα αυτό το Ασφάλεια, ατεκμηρίωτο πάει περίπατο και φούντο.
Δυό παράμετροι για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή.
α. Για την ώρα κάτι τέτοιο ΔΕΝ το προσφέρει η Πολιτεία. Το Σχολικό Δίκτυο εκτός Αττικής υπολειτουργεί, έως και σέρνεται. Απόρροια αυτού ήταν πολλοί εκπαιδευτικοί να κάνουν τα μαθήματά τους στις 21:00 το βράδυ προκειμένου να έχουν μια σχετική ησυχία αλλά και τη δέουσα λειτουργικότητα. Σε πολλές περιοχές της χώρας η σύγχρονη τηλεεκπαίδευση εξαιτίας της κακής δικτύωσης δεν δούλεψε ποτέ, παρά μόνο η ασύγχρονη.
β. Η πλειοψηφία των μαθητών ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα να το ακολουθήσει. Γιατί κανείς δεν μιλάει για την πρόσβαση των μαθητών στην τηλεεκπαίδευση? Οι περισσότεροι μαθητές μπαίνουν από τα κινητά τους, τα οποία συνήθως είναι άθλιας απεικονιστικής και επεξεργαστικής δυνατότητας, σε αντίθεση με τα fancy που διαφημίζονται στα ταμπλόϊντ των εφημερίδων ή της Τηλοψίας. Αυτό το διαμοίρασμα υλικού, η ταυτόχρονη χρήση απεικονιστικών βοηθημάτων κλπ, όλα αυτά πάνε περίπατο όταν προβάλλονται σε οθόνη κινητού, πόσω μάλλον ταπεινού τέτοιου.
Όταν κάτι τέτοιο μπορεί να προσφερθεί και μπορούμε να το υποστηρίξουμε έστω και εκ περιτροπής (δλδ ταμπλέτες που να ανήκουν στο σχολείο και να δανείζονται στους μαθητές που έχουν ανάγκη), τότε μπορεί να το ξαναδούμε. Πάντως καλό είναι οτιδήποτε καινοφανές να δοκιμάζεται πιλοτικά πρώτα. Γιαυτό άλλωστε φτιάξαμε και τα πειραματικά σχολεία.
Avonidas said
#13. Θα επωφεληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες γνωρίζοντας ποιος επωφελείται από τους φόρους που καταβάλουν. Βλέπεις, θα υπάρξει μία αντικειμενική αξιολόγηση των καθηγητών από το ευρύτερο κοινό και θα ξέρουμε ποιος αξίζει τί.
Έλα, σοβαρά; Το «ευρύτερο κοινό» έχει τα προσόντα να κάνει αξιολόγηση των καθηγητών, και «αντικειμενική» μάλιστα; Βρε, τι μαθαίνει κανείς!
Λοιπόν, αξιολόγηση κάνει όποιος έχει τα σχετικά προσόντα, την εξουσιοδότηση και τα γαλόνια να την κάνει. Και την κάνει εν γνώσει του αξιολογούμενου ότι αξιολογείται. Ο κυρ-Μήτσος κι η κυρα-Κατίνα δεν κάνουν αξιολόγηση, κάνουν μπανιστήρι, χάζι, κοτσομπολιό και ζάπινγκ.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Λοιπόν, αξιολόγηση κάνει όποιος έχει τα σχετικά προσόντα, την εξουσιοδότηση και τα γαλόνια να την κάνει. Και την κάνει εν γνώσει του αξιολογούμενου ότι αξιολογείται. Ο κυρ-Μήτσος κι η κυρα-Κατίνα δεν κάνουν αξιολόγηση, κάνουν μπανιστήρι, χάζι, κοτσομπολιό και ζάπινγκ.»
Προσυπογράφω.
Γιάννης Μιχαηλίδης said
13
Με τις κάμερες οι μαθητές δε μαθαίνουν και δε γίνεται και ποιοτικό μάθημα στην τάξη. Διάβασε την ανάρτηση στο σχόλιο 8.
Georgios Bartzoudis said
# Το έχω ξαναπεί: Η κουβέντα, και πάλι σήμερα, είναι χωρίς αντικείμενο. Η δημόσια Μέση εκπαίδευση έχει εκχωρηθεί στα ιδιωτικά Φροντιστήρια. Αν υπάρχει και κάποιο μικρό ποσοστό που δεν είναι «λειτουργοί» αλλά (σκέτοι) λειτουργοί, σίγουρα οι «λειτουργοί» συνάδελφοί τους θα τους προσφωνούν με το …πιο διαδεδομένο νεοελληνικό κοσμητικό επίθετο. Διάβασα το κειμενάκι της κυρίας που (λεει ότι) διδάσκει έκθεση κλπ. Δεν μπορώ να ξέρω αν η κυρία είναι λειτουργός ή «λειτουργός», σίγουρα όμως (προσποιείται ότι) αγρόν αγοράζει για την εκχώρηση των καθηκόντων της. [που συνήθως είναι ότι το χειρότερο, δηλαδή «αυτοεκχώρηση» = ο «λειτουργός» να …κάνει το μάθημά του με ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια μαθητών του, επί αδρά πληρωμή, βεβαίως-βεβαίως]
μήτσκος said
61.
Ναι, αυτά που γράφεις είναι έγκυρα επιχειρήματα.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς θέλει και μπορεί να προσφέρει η πολιτεία. Σίγουρα δεν χρειάζεται στρατιωτικού επιπέδου σεκιούριτι, η επαγγελματική έκδοση του skype θα κάλυπτε απόλυτα τις ανάγκες μιας τέτοιας εφαρμογής.
tryfev said
Νίκο μου, εξαιρετικό κείμενο. Προσυπογράφω και ως πολίτης και ως νομικός, συμμεριζόμενος τους απόλυτα βάσιμους ενδοιασμούς και προβληματισμούς σου, τόσο ως προς την νομιμότητα και κυρίως την παραβίαση κανόνων που επιβάλλουν το σεβασμό της προσωπικότητας, όσο και την ηθική πλευρά του θέματος.
Δεν ήξερα αυτό το ατόπημα του Ρένου Αποστολίδη. Η έκνομη πράξη του, που έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη μου (ως 18χρονου) είναι η εισβολή του στη Βουλή σε ώρα συνεδρίασης, μαζί με ομάδα ευάριθμων μελών του παρακράτους της Δεξιάς, στις 3.7.1964, για την οποία καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών.
Alexis said
#62, 63: Καμιά φορά πρέπει να λέγονται και τα αυτονόητα. Οι μόνοι αρμόδιοι να αξιολογήσουν τη δουλειά των εκπαιδευτικών είναι οι φυσικοί τους προϊστάμενοι.
LandS said
34
Και δεν εμπιστεύται αυτόν που ψήφισε για να επιβάλει φόρους, να τους κατανείμει και να εξασφαλίζει τη σωστή διαχείρισή τους;
Είσαι σίγουρος ότι μπορείς να καταλάβεις την δουλειά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Και μιας σειράς Οργανισμών και Υπηρεσιών;
Εδώ δεν ξέρεις (ή μάλλον δεν το παραδέχεσαι) ότι ήδη γίνεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών!
Και αν δεν είσαι ικανοποιημένος από την αξιολόγηση που γίνεται, γιατί ΕΓΩ να σου έχω εμπιστοσύνη; Έβαλες τον εαυτό σου στη διαδικασία δημόσιας αξιολόγησης και ελέγχου ποτέ; Τονίζω Δημόσιας όπως ζητάς να γίνεται στους δάσκαλους και όχι από το αφεντικό σου, τον προϊστάμενό σου, το υπηρεσιακό συμβούλιο – αν έχει εφαρμογή στην δική σου περίπτωση.
Aghapi D said
4 Μπράβο 🙂
68 Κι’ αυτοί όχι πάντα…
Pedis said
Αν η Κεραμέως έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια του Κυρίου … το μέτρο θα περάσει και με τη βοήθεια του υπερπληθούς ποιμνίου μεταξύ των δασκάλων αλλά και χάρη στον συνδυασμό χρόνιας συνδικαλιστικής πασοκίλας και υψηλής μέσης ηλικίας των δασκάλων.
Εκπαιδευτικό κίνημα δεν υπάρχει, οι τυπικοί και έντιμοι δικαστές σπανίζουν μέχρι εξαφάνισης … γι αυτό τους κάνουν ΠτΔ, άλλωστε …
οπότε τα συλληπητήριά μου με την ευχή οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μας να βάλουν τα δυνατά τους, να είναι φωτογενείς και να παίζουν φυσικά …. σαν σε σαπουνόπερα … θα τους βλέπουν και οι γιαγιάδες!
Nestanaios said
62. Ο κυρ Μήτσος και η κυρά Κατίνα μπορεί να μην κάνουν άμεσα αξιολόγηση, αλλά την αξιολόγηση μπορεί να την κάνει μία ανεξάρτητη αρχή με τους φόρους του κυρ Μήτσου και της κυρά Κατίνας. Και τότε θα μπορέσουμε να πούμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
64. Με τις κάμερες γίνεται συμπληρωματικό μάθημα για μερικούς και ολοκληρωτικό για άλλους. Σε κάθε περίπτωση οι κάμερες βοηθούν. Σε όλες τις περιπτώσεις ο καθηγητής που δεν επιθυμεί κάμερες είναι προβληματικός. «Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».
Nestanaios said
56.
Των γονέων τα μάτια δεν είναι κακόβουλα. Κακόβουλη και ύποπτη είναι η επιθυμία μερικών καθηγητών να δρουν ανεξέλεγκτα.
LandS said
37α
Δεν παίρνουν κανένα ρίσκο. Το κάνουν μέσω ελεγχόμενων κυκλωμάτων με μεταβαλόμενης κωδικοποίησης μετάδοση φωνής και εικόνας και με ένα σκασμό φάιργουολ ανάμεσα στο κάθε τερματικό και τους σέρβερ.
Αν κάποιος καταφέρει να σπάσει αυτό το πράμα, ε χαλάλι του του μάγκα. Θα βγάλει καμιά κατοστάρα για να αποκαλύψει πως το έκανε.
Στο θέμα μας.
Οι Τράπεζες, για να δουλέψει από το σπίτι το προσωπικό τους, έχει σετάρει δικά της τερματικά που μόνο με αυτά μπορεις να μπεις στο σύστημα (και μόνο ο συγκεκριμένος χρήστης που το έχει χρεωθεί και μόνο για εργασίες και προβολές που του επιτρέπεται να τις κάνει απομακρυσμένα). Οι πληροφορίες (που ποιες έχουν επεξεργαστεί τοπικά δεν ξέρει) φεύγουν από το τερματικό του αφού πρώτα περάσουν από φάϊργουολ και πριν πάνε στον ενδιάμεσο σέρβερ ξαναπερνάνε φάιργουολ για να πάνε στον κεντρικό πάλι μετά από τον δικό του φάιργουολ κλπ. Χώρια που, αν διαβάζει αυτό κάποιος που ξέρει, κρυφοχαμογελάει και σκέφτεται «κουνια που σε κούναγε αν γίνεται τόσο απλά»
Μπορείς να το κάνεις κάτι τέτοιο με μαθητές του Γυμνασίου;
spiridione said
Ως προς το στοιχείο της συγκατάθεσης. Έχω καταλάβει, χωρίς να ξέρω καλά το θέμα, ότι βάσει του ΓΚΠΔ δεν απαιτείται η συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων, μεταξύ άλλων, όταν η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον ή κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπεύθυνο επεξεργασίας (άρθρο 6 παρ. 1 περ. ε’). Αυτό προφανώς επικαλείται το υπουργείο, δηλ. η βάση της επεξεργασίας αφορά το δημόσιο συμφέρον της εκπαιδεύσεως αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας εν καιρώ πανδημίας.
Παρέχεται μόνο δικαίωμα εναντίωσης αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι, το οποίο μπορεί όμως να περισταλεί αν υπάρχουν επιτακτικοί και νόμιμοι λόγοι που υπερισχύουν.
Άρθρο 21 παρ. 1 ΓΚΔ: Το υποκείμενο των δεδομένων δικαιούται να αντιτάσσεται, ανά πάσα στιγμή και για λόγους που σχετίζονται με την ιδιαίτερη κατάστασή του, στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν, η οποία βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο ε) ή στ), περιλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ βάσει των εν λόγω διατάξεων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν υποβάλλει πλέον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε επεξεργασία, εκτός εάν ο υπεύθυνος επεξεργασίας καταδείξει επιτακτικούς και νόμιμους λόγους για την επεξεργασία οι οποίοι υπερισχύουν των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του υποκειμένου των δεδομένων ή για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.
Εδώ ένα σχετικό άρθρο
https://www.syntagmawatch.gr/trending-issues/videoskopisi-sxolikon-mathimaton-se-periodo-pandimias/
Μάλλον θα κριθεί το θέμα, αν πάει δικαστικά, στην αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή τη βλάβη που προκαλείται με την ύπαρξη καμερών μέσα στην αίθουσα στην ομαλή διαδικασία διδασκαλίας και στον ψυχισμό των παιδιών κτλ. σε σχέση με το εκπαιδευτικό όφελος και τη δυνατότητα εφαρμογής προσφορότερων μεθόδων χωρίς βλάβη ή με μικρότερη βλάβη.
Avonidas said
#72.
την αξιολόγηση μπορεί να την κάνει μία ανεξάρτητη αρχή με τους φόρους του κυρ Μήτσου και της κυρά Κατίνας
Την αξιολόγηση ΗΔΗ την κάνουν αυτοί που έχουν εξουσιοδοτηθεί να την κάνουν. Αν δεν την κάνουν σωστά, υπάρχουν και πάλι εκείνοι που θα τους ελέγξουν, κι εκείνοι που θα τους διορθώσουν, κι εκείνοι που θα ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ΠΩΣ θα τους ελέγξουν και θα τους διορθώσουν.
Επίσης, φαίνεται να ξεχνάς πως όποιος είναι δάσκαλος ή καθηγητής σε σχολείο δεν βρήκε την πόρτα ανοιχτή και μπήκε· πέρασε εκπαίδευση, εξετάσεις, ΑΣΕΠ. Ήδη έχει αξιολογηθεί πολλάκις, εξυπακούεται ότι έχει τη σχετική κατάρτιση και τις απαιτούμενες ικανότητες για να κάνει τη δουλειά που κάνει. Η αξιολόγηση, επομένως, έχει σκοπό να ελέγξει ότι ο διδάσκων παραμένει ικανός, καταρτισμένος και επαρκής στη δουλειά του. Και άρα πρέπει να γίνεται με μέτρο και με σεβασμό στην προσωπικότητα και στα δικαιώματα του αξιολογούμενου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ελέγχεται ο διδάσκων ανά πάσα ώρα και στιγμή, λες κι είναι κατάδικος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και πρέπει να ‘χουμε το νου μας να μην κάνει κάτι ύποπτο.
Σε όλες τις περιπτώσεις ο καθηγητής που δεν επιθυμεί κάμερες είναι προβληματικός.
«[…] to do anything that suggested a taste for solitude, even to go for a walk by yourself, was always slightly dangerous. There was a word for it in Newspeak: OWNLIFE, it was called, meaning individualism and eccentricity.»
(Από το «1984» του George Orwell)
Ελένη Λ said
Τα σχολεια ανοίγουν για 4 εβδομάδες εκ περιτροπής, δηλαδή 2. Κάτι παραπάνω θα γίνει στη Γ Λυκείου, που δεν θα πάει κανένας σχεδόν, γιατί ούτως ή άλλως τέτοια εποχή δεν πήγαινε.
Στα δίωρα μαθήματα (ο μέσος όρος των μαθημάτων), θα γίνουν 4 διδακτικές ώρες. Δεν θα καλυφθεί καμία ύλη, δεν θα μπει κανένα τεστ, δεν θα γίνει τίποτα επί της ουσίας. Αν θέλουμε να είμαστε και τυπικοί, ούτε καν φωτοτυπίες δεν μπορούμε να μοιράσουμε αφού απαγορεύεται η κοινή χρήση αντικειμένων.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με όποιον μείνει σπίτι του αυτόν τον καιρό. Όσοι τόσο καιρό έκαναν τις ασκήσεις στο eclass, έχουν ήδη κάνει επανάληψη. Οι άλλοι μισοί περίπου που δεν έκαναν, μπορούν να ασχοληθούν με αυτά.
Τα ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη διαμαρτυρίες γονέων που θεωρούν ότι η τηλεκπαίδεση δεν αξίζει πλήρη δίδακτρα και φυσικά θα πουν το ίδιο και για τις 4 κουτσουρεμένες εβδομάδες, ειδικά αν έχουν όντως παιδιά που θα μείνουν σπίτι για λόγους υγείας. Γι αυτό λοιπόν πολλά έχουν εγκαταστήσει υποδομές για βιντεοσκόπηση και streaming με σκοπό να κάνουν 4 εβδομάδες κανονικά, όπου απλώς οι μισοί θα είναι στην τάξη και οι μισοί σπίτι. Τα ιδιωτικά έχουν πιέσει για να επιτραπεί αυτό, λογικά θα έοχυν εξασφαλίσει και τη συγκατάθεση των γονέων. Αν διαβάσετε συζητήσεις σε φόρουμ γονέων, οι γονείς των ιδιωτικών, οι περισσότεροι, δεν έχουνβ κανένα θέμά να βιδώσεις τα παιδιά τους 12 ώρες τη μέρα μπροστά στην οθόνη για να κάνουν εξ αποστάσεως ακόμα και γυμναστική, επειδή έτσι θεωρούν ότι απολαμβάνουν τις υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει. Λογικά λοιπόν θα έχουν δώσει και τη συγκατάθεσή τους για βιντεοσκόπηση.
Το δημόσιο σχολείο πρώτα απ όλα δεν έχει υποδομές, επομένως ακόμα κι αν όλα αυτά ήταν συνταγματικά και νόμιμα και ηθικά, δεν θα ήταν εφικτό να μεταδοθεί κάτι. Δεν έχουν στείλει καν τα ταμπλετ που υποσχέθηκαν. Η κουβέντα λοιπόν γίνεται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των σχολαρχών, που έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση, και για να δώσει και αφορμή για εκδήλωση της απέχθειας της κοινής γνώμης για τους εκπαιδευτικούς.
Ειπώθηκαν πολλά για την ακταλληλότητα αυτού του συστήματος και επ αυτού δεν έχω να προσθέσω πολλά. Και τα μαθήματα μέσω webex ήταν κάτι οριακά ασφαλές, λέγεται ότι κυκλοφορούν ήδη βιντεάκια με ατυχείς στιγμές, δεν έχω δει κάτι, εγώ η ίδια το χρησιμοποίησα κυρίως για επικοινωνία και για επίλυση ασκήσεων και έδινα εγώ τον λόγο ή ζητούσα να μου γράψουν τις απαντήσεις. Δεν το δοκίμασα για παράδοση μαθήματος, ίσως αναγκαστώ να το κάνω του χρόνου αλλά έχω πολλές επιφυλάξεις.
Υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση για το τι είναι μάθημα στο σχολείο. Όσο κι αν ακόμα δασκαλοκεντρικοί είμαστε τις περισσότερες φορές, η συμμετοχή των άλλων μαθητών είναι μεγάλη, ειδικά στα φιλολογικά. Δεν γίνεται λοιπόν ούτε μόνο ο καθηγητής να καταγράφεται, ούτε μόνο ο πίνακας. Αυτό είναι λειψό μάθημα.
Τέλος, υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές. Πρώτον, οι ίδιοι να ανεβάζουμε διαφάνεις με σχολιασμό. 5-10 λεπτά αρκούν. Αναρτούμε και το υλικό μας στην πλατφόρμα της ασύγχρονης, βάζουμε ασκήσεις και επικοινωνούμε για την επίλυσή τους. Όσοι έχουν άδεια ειδικόυ σκοπού ή είναι ευπαθείς ομάδες, μένουν σπίτι και διδάσκουν σε μαθητές που είναι επίσης σπίτι. Τα πειραματικά σχολεία, οι συντονιστές, το ΙΕΠ κ όποιος άλλος επιθυμεί, δημιουργέι υλικό που κατατίθεται σε αποθετήριο του υπουργείου για χρήση όλων των συναδέλφων.
ΚΩΣΤΑΣ said
Νεσταναίε, κάπου τα μπερδεύεις. Μιλάμε για τους μαθητές και για τα δικά τους προσωπικά δεδομένα. Αν ήταν να είναι μόνος του ο δάσκαλος/καθηγητής στην έδρα του, να παραδίδει το μάθημα και οι μαθητές από τα σπίτια τους να παρακολουθούν χωρίς να φαίνονται, τότε το πράγμα θα άλλαζε.
Η διδασκαλία στην τάξη είναι μυσταγωγία, δεν ξέρω αν μπορείς να το καταλάβεις αυτό. Αποτελούν συνολικά όλοι τους (δάσκαλος/μαθητές) μια ενιαία ξεχωριστή προσωπικότητα και τρίτος ανάμεσά δεν χωρία, όπως και στον έρωτα 😉
ΓιώργοςΜ said
52 Αυτό πώς εφαρμόζεται, αν πάρω το κινητό μου ή μια βιντεοκάμερα, τη στήσω απέναντι από την οθόνη, και καταγράψω ό,τι θέλω; Το ανεβάζω μετά στο συσωλήνα ή σε οποιοδήποτε διαδικτυακό μέσο με ένα τρολοπροφίλ και vpn και ψάξτε μετά να βρείτε τον κακεντρεχή…
kleovis said
όχι, ευχαριστώ
Μαρία said
75
«Η καταγραφή ήχου και εικόνας θα λαμβάνει χώρα μόνο σε πραγματικό χρόνο και δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε τρίτους μη διδασκομένους ή διδάσκοντες.»
Τα παιδιά είναι ορφανά; Τι γράφει η κυρία!
angelos said
Δικαιολογημενη η καχυποψια προς ενα τετοιο μετρο. Νιωθεις λιγο «αβολα» σκεφτομενος το.
Απο την αλλη, για να ειμαστε και δικαιοι, θα βοηθουσε και να κοπουν συμπεριφορες που θα επρεπε να εχουν κοπει απο το ’60 (αν και ισως δεν ειναι ο καλυτερος τροπος να κοπουν).
Ρεαλιστικα, παλι, ολοι ξερουμε οτι εδω και χρονια, καθε μαθημα, ειναι εν δυναμει βιντεοσκοπημενο, λογω των κινητων. Ολοι εχουμε δει να κυκλοφορουν σχετικα βιντεακια.
Για την καταγραφη, δεν το συζηταμε: Οποιος το λαμβανει, πρακτικα θα μπορει και να το καταγραφει.
Δυσκολο θεμα. Θετικες οι προθεσεις (θεωρω, ας μην ξεκιναμε αρνητικα, ασχετως πολιτικων πεποιθησεων), αλλα θελει πολυ προσοχη.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
kalantzianastasia said
Η απάντησή μου είναι η επιστολή κατά γράμμα του εξαίρετου Γιώργου Θαλάσση που με καλύπτει απόλυτα, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω ούτε μία τελεία της. Καλό Μάη και καλά μυαλά στην κυρία Κεραμέως! Εγώ ξέρω ότι όλα εδώ πληρώνονται.
Avonidas said
#75. Έχω καταλάβει, χωρίς να ξέρω καλά το θέμα, ότι βάσει του ΓΚΠΔ δεν απαιτείται η συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων, μεταξύ άλλων, όταν η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον ή κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπεύθυνο επεξεργασίας (άρθρο 6 παρ. 1 περ. ε’). Αυτό προφανώς επικαλείται το υπουργείο, δηλ. η βάση της επεξεργασίας αφορά το δημόσιο συμφέρον της εκπαιδεύσεως αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας εν καιρώ πανδημίας.
Δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι απαραίτητη η επεξεργασία. Πρώτον, το νομοσχέδιο ρητά απαγορεύει την αποθήκευση και επεξεργασία του υλικού, άρα μόνοι τους παραιτούνται από το σχετικό επιχείρημα. Επιπλέον, αν είναι απαραίτητο να προστατευτεί η δημόσια υγεία, τότε προφανώς αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα με απομακρυσμένη διδασκαλία. Δηλαδή, δεν υπάρχει καλός λόγος να βρίσκονται φυσικά μερικοί, έστω, μαθητές και ο καθηγητής στην αίθουσα, και να παρακολουθούν οι υπόλοιποι μέσω βιντεοσύνδεσης· μπορεί κάλλιστα να βρίσκονται ο καθένας σπίτι του.
Έπειτα, βρίσκω ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον εκπαιδευτικό είναι μεροληπτικός. Ναι, ο εκπαιδευτικός εκτελεί λειτούργημα, κεφαλαιώδους αξίας για την κοινωνία. Αλλά ο εκπαιδευτικός, όπως και ο γιατρός, είναι επίσης εργαζόμενος που κάνει μια δουλειά για την οποία πρέπει να αμείβεται, και όπως κάθε εργαζόμενος έχει εργασιακά (και ανθρώπινα) δικαιώματα. Δεν είναι μια μηχανή διδασκαλίας στην υπηρεσία της κοινωνίας που μπορούμε να την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και άρα δηλώσεις του στυλ «ας συμμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα τα παιδιά μας να τελειώνουμε» αγνοούν εξώφθαλμα την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση του δασκάλου.
Και μια απορία γέροντος: 😛 Το πάλαι ποτέ, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, είχαμε κάτι που λέγεται «σημειώσεις». Δηλαδή ήμουν εγώ φερ’ ειπείν αδιάθετος, έπαιρνα τηλ. τον συμμαθητή/συμφοιτητή μου τον Κώστα και του ζητούσα να μου φέρει σημειώσεις του μαθήματος. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο σήμερα, σε ατομική ή κατά περίπτωση βάση; Μάλιστα, μπορεί να ζητηθεί από τον διδάσκοντα να καταγραφεί το μάθημα για χάρη των απόντων, και να λάβουν μετά το βίντεο οι ενδιαφερόμενοι, κι όχι όλο το διαδίκτυο. Ή μπορεί ο δάσκαλος να μοιράσει/αποστείλει το υλικό που εκείνος διάλεξε στους απόντες. Υπάρχουν ένα σωρό δυνατότητες που αφήνουν τον έλεγχο και την πρωτοβουλία στους ίδιους τους διδάσκοντες και στους μαθητές τους· το Υπουργείο, αν θέλει να συνεισφέρει, μπορεί κάλλιστα να επιδοτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και να επιβλέψει τη λελογισμένη χρήση του.
Γς said
5:
>Ο γιος μου μου έδειξε πχ τις προάλλες την Ιστορία του κόσμου
Αντε με το καλό και την Προέλευση του κόσμου
Γιάννης Κουβάτσος said
Νεσταναίε, όταν διορίστηκα, οι γονείς ερχόντουσαν και με συμβούλευαν να τραβάω και κάνα αφτί, να βάζω και καμιά τιμωρία, για να με σέβονται τα παιδιά, όπως έκανε και ο «κύριος Γιώργος», δάσκαλος 55άρης και με τεράστιο κύρος στο σχολείο. Καταλαβαίνεις, αν αξιολογούσαν επισήμως οι γονείς, ποιος θα έπαιρνε καλό βαθμό. Ο αυστηρός δάσκαλος που βάζει πολλές ασκήσεις για το σπίτι είναι για πάρα πολλούς γονείς πρότυπο εκπαιδευτικού. Ό,τι να ‘ναι, δηλαδή.
Ντούκου said
Κατά την πάγια συνήθειά του, ο κ. Σαραντάκος αποσιωπά τα σημαντικότερα:
1) Σε όλες τις χώρες του Δυτικού Κόσμου (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ κλπ) επιτρέπεται εδώ και χρόνια το live streaming των σχολικών μαθημάτων για τους μαθητές που δεν μπορούν να είναι παρόντες για κάποιον λόγο. Και μάλιστα αυτό γίνεται χωρίς να συντρέχει κάποιος έκτακτος λόγος (επιδημίες, κακοκαιρία κλπ), όπως συμβαίνει με τον νόμο της Κεραμέως
2) Οι καθηγητές που αντιδρούν τόσο λυσσασμένα στο live streaming της Κεραμέως είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μπολσεβίκοι, του Γιώργου Θαλάσση της Σχολής Μωραΐτη συμπεριλαμβανομένου. Ουδείς δεξιός καθηγητής ή δημοδιδάσκαλος αντιδρά. Μή σάς ξεγελά ο αγαπητός μας κύρ Γιάννης Κουβάτσος που σχολιάζει εδώ και «το παίζει» δεξιός: Αν και προερχόμενος από δεξιότατη οικογένεια, ο κ. Κουβάτσος έχει γοητευτεί από την Τεμπελχανάδικη Ιδεολογία της Ελάσσονος Προσπαθείας που προωθεί η Αριστερά, και υποστηρίζει όλα τα αιτήματα των μπολσεβίκων
3) Το κίνητρο όσων αντιδρούν (πέρα από τα μεγάλα λόγια για προστασία των αδυνάμων και των μειονοτικών, που έχει «ψωμοτύρι» η Αριστερά και η ξαδελφούλα της η Ορθόδοξη Εκκλησία…) είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑΠΕΙΝΟ… Δεν θέλουν να πάρουν χαμπάρι οι πολίτες το ηλίου φαεινότερον: Ότι δάσκαλοι και καθηγητές ΚΩΛΟΒΑΡΑΝΕ στην τάξη κι εμείς οι φορολογούμενοι τους πληρώνουμε βρέξει – χιονίσει για να κάνουν κομμουνιστική πλύση εγκεφάλου στα παιδιά μας…
4) Ο μεγάλος φόβος των πλουσιοπάροχα σιτιζόμενων από το Πρυτανείο καθηγητών και δημοδιδασκάλών είναι ο εξής: Αν μάθει ο γιδολαός που τους πληρώνει, πόσο προκλητικά ΚΩΛΟΒΑΡΑΝΕ στην τάξη, θα δημιουργηθεί Κίνημα Λαϊκής Οργής εναντίον τους, σε μιά περίοδο που εκατομμύρια πολίτες του Ιδιωτικού Τομέα χάνουν τις δουλειές τους και ψωμολυσσάνε. Ως άμεση συνέπεια αυτού, εκατομμύρια πολίτες θα απαιτήσουν να θεσμοθετηθεί η ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στην καπιταλιστική Αμερική
ΥΓ: Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Νεσταναίο που τόλμησε να έχει διαφορετική άποψη από τον κ. Σαραντάκο και τους υπόλοιπους σχολιαστές, με άμεσο κίνδυνο να αποβληθεί ισοβίως από το Ιστολόγιο
Fremder said
Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την άποψη κάποιων ότι, εφόσον οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται απο το δημόσιο, δεν δικαιούνται να διεκδικούν κάποια από τα δικαιώματά τους ως πολίτες, όπως να μην βινταιοσκοπούνται χωρίς συγκατάθεση. Θα εξέφραζαν άραγε την ίδια άποψη για κάποιον Γ.Γ. υπουργείου ή ΔΕΚΟ;
voulagx said
Βιντεοσκοπημενο μαθημα στο UCIrvine (Καλιφορνια): https://www.youtube.com/watch?v=rZDhNZCsz4s
Κατι τετοιο εννοουν οι σοφοι του ΥΠΑΙΘ;
Γιάννης Ιατρού said
Μόνο αυτό…

spiridione said
85. Το γράφει στην αιτιολογική έκθεση, ότι βάσει του νόμου θα ήταν νόμιμη ακόμη και η επεξεργασία, αλλά δεν το κάνουν «για την πληρέστερη οριοθέτηση της διαδικασίας της σύγχονης τηλεκπαίδευσης και τη διασφάλιση της αναλογικότητάς της».
Click to access 11263085.pdf
Όντως αυτό που λες είναι παράδοξο, να γίνεται επίκληση έκτακτης κατάστασης επιδημικής νόσου, αλλά να μπορούν να πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο, αλλά και όποιοι θέλουν με μια απλή δήλωση να μην πηγαίνουν και να παρακολουθούν λάιβ στρίμινγκ.
Σκοτ said
Όχι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπουν. Έχω 4 μικρά παιδιά, δεν θα το δεχθώ. Δε θέλω τα παιδιά μου να διαμορφώσουν και αναπτύξουν τις προσωπικότητές τους σε τέτοιο περιβάλλον. Για τα παιδιά που απουσιάζουν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Και δεν αφορά μόνο τα παιδιά όλο αυτό. Τι σημαίνει για τη δημοκρατία μας, για τα δικαιώματά μας; Ως πού μπορεί να φτάσει η κρατική εξουσία; Πώς μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σ ένα κράτος που αυτοαναιρειται και δεν μας προστατεύει (η Αρχή έχει απαγορεύσει τις κάμερες στα σχολεία) ; Πολλές προεκτάσεις κ. Σαραντάκο, κάποιες ίσως δεν τις φανταζόμαστε καν. Δεν είμαι ούτε ψυχολόγος ούτε νομικός, είμαι ένας εξοργισμένος και φοβισμένος γονεας. Και ενστικτωδώς και μόνο λέω όχι.
Pedis said
Ποιοι υπουργοί (η πολυμελής πρωθυπουργική οικογένεια;) εμπλέκονται/ενέχονται στον «διαγωνισμό» για την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο;
Έτσι κι αλλιως σε πρώτη φάση το σύστημα δεν θα λειτουργήσει …
επιτυχής εγκατάσταση σε τόσες χιλιάδες αίθουσες … σιγά!
Τα λεφτά θα φάνε …
και θα συνηθίσει κι ο κόσμος στην ιδέα ενός επιπλεόν μπιγκμπραδερίστικου μέτρου.
Όπως συνήθισε και στα άλλα …
ΓΤ said
(Απολαύστε εικόνα από τσιγκουνόσκυλο της γειτονιάς: είπε λοιπόν να προστατευτεί από τον ιό, αλλά πού λεφτά για μάσκα… Αλλά θέλει να είναι εξελιγμένος. Κάπου θα πήρε το μάτι του ότι κυκλοφορούν διάφανες πολυκαρβονικές ασπίδες προσώπου. Απλά τα πράγματα λοιπόν: κάπου του είχε ξεμείνει πεντόλιτρο ή δεκάλιτρο πλαστικομπέτονο από αυτά με τα εκλεκτά λάδια, Σπορελαιόπουλος ΑΒΕΕ, έκοψε αρχιτεκτονικά, ως άλλος Μις φαν ντερ Ρόε, το ελαιοπλάστικο, και το πετάλωσε στο μέτωπο, στο μπαζοκέφαλό του, με κάτι που μοιάζει με στέκα μαλλιών. Λεπτομέρεια: δεν μπόρεσε να βγάλει τελείως την ετικέτα του… Σπορελαιόπουλου, κι έχει μείνει πάνω, στο ύψος της μύτης, λίγο ξυσμένο χαρτί. Σ’ αυτόν να στείλεις τα ΜΑΤ, Χρυσοχοΐδη, και να μην πειράζεις τον Αϊ-Γιώργη μας…)
spiridione said
81. Προφανώς εννοεί να μην υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο στρίμινγκ. Αλλά σίγουρα ο κίνδυνος που υπάρχει εδώ από την εύκολη πρόσβαση γονέων κτλ. και την εύκολη καταγραφή του λάιβ στρίμινγκ, έστω παράνομη, πρέπει να ληφθεί υπόψη στη στάθμιση.
Πέπε said
Αναπτύχθηκε κάμποση επιχειρηματολογία υπέρ της άποψης ότι η κάμερα στην τάξη θα έχει ολέθριες συνέπειες. Έχω να προσθέσω και κάτι άλλο:
Η κάμερα στην τάξη δε θα έχει καμία θετική συνέπεια. Το σκεπτικό μου είναι το εξής:
Κατά τη γνώμη μου είναι σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων τον τελευταίο μήνα δε γίνεται με σκοπό να καλυφθεί ύλη. Υπενθυμίζω ότι οι όροι του μαθήματος είναι οι εξής:
-Οι μαθητές κάθε τμήματος χωρίζονται σε δύο ομάδες και έρχονται μία μέρα οι μισοί και την άλλη οι άλλοι μισοί. Για να καλύψει ο κάθε μαθητής ένα πλήρες πρόγραμμα μιας εβδομάδας θέλει δύο εβδομάδες. Κάθε καθηγητής που μπαίνει φερ’ επείν στο α2 για μαθηματικά, θα κάνει δύο φορές το ίδιο μάθημα.
-Επιπλέον, δε θα έρχονται καθόλου όσοι μαθητές αντιμετωπίζουν (οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους) υψηλό κίνδυνο. Συνεπώς από μια τάξη 20 μαθητών θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αίθουσα από 0 έως 10 μαθητές.
Από αυτά τα δύο προκύπτει ότι το μάθημα θα γίνεται κουτσαίνοντας. (Από όλα όσα εκτέθηκαν στα προηγούμενα μηνύματα για τη διαδικασία του μαθήματος στην τάξη συνάγεται ότι μάθημα χωρίς μαθητές δε γίνεται. Αλλά και αν, υποθετικά, γίνει χωρίς την παραμικρή απώλεια, ο ρυθμός προόδου θα είναι ακριβώς ο μισός από τον κανονικό.)
Επιπλέον, η επιστροφή στην τάξη μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, στο οποίο συνέβησαν αυτά που δεν είχαν συμβεί ποτέ στην ιστορία του κόσμου, απαιτεί ούτως ή άλλως ένα διάστημα αναπροσαρμογής. Υπό κανονικές συνθήκες αυτή η αναπροσαρμογή θα γινόταν μέσω του μαθήματος. Αν το μάθημα κουτσαίνει, θα κουτσαίνει και η αναπροσαρμογή.
Επομένως, μάθημα με ουσιαστική γνωστική πρόοδο θα γίνει ελάχιστο.
Η επιστροφή στην τάξη για άλλους λόγους γίνεται:
α) Για να μπορέσει κάνας άνθρωπος να δουλέψει, πράγμα που προϋποθέτει να διώξει τα παιδιά από το σπίτι.
β) Για να επανέλθυν τα παιδιά σε κάπως φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Το να πάνε όμως οι άνθρωποι στις δουλειές τους και οι μαθητές στα σχολεία είναι αντίθετο προς τα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Ή θα βγεις στην κοινωνία και θα κολλήσεις κορωνοϊό και θα πεθάνεις, ή θα μείνεις σπίτι, θα μαραζώσεις ψυχολογικά και (οι ενήλικοι εργαζόμενοι) οικονομικά, αλλά θα σώσεις τη ζωή σου. Εκεί λοιπόν το υπουργείο λέει: όσοι μαθητές κινδυνεύουν περισσότερο, ας μην έρθουν στο σχολείο. Προηγείται η φυσική επιβίωση και έπεται η συναισθηματική (και οικονομική).
Η γνωστική πρόοδος δεν υπάρχει πουθενά στην εξίσωση.
Άρα, αυτό που θα χάσει από το σχολείο ο μαθητής που μένει σπίτι δεν είναι η ύλη, είναι η κοινωνική διάσταση της σχολικής καθημερινότητας. Αυτό δε διορθώνεται με κάμερες. Οι υπόλοιποι μαθητές, που θα έρθουν στο σχολείο, κερδίζουν αυτό ακριβώς, ότι έρχονται στο σχολείο και βλέπουν ανθρώπους και μπαίνουν σ’ ένα πρόγραμμα και ξαναζούν κάπως σαν φυσιολογικοί άνθρωποι, κι όχι η ύλη που όπως είπαμε θα προχωρήσει ελάχιστα και με χίλια εμπόδια. Την ύλη τη χάσαμε όλοι έτσι κι αλλιώς.
Άρα, κανένας μαθητής δεν έχει να κερδίσει τίποτε από την κάμερα.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
41 Καλώς τον! Συμφωνώ με όσα γράφεις
59 Μερσί και για την αναφορά στα κενά του zoom (που κι εγώ το χρησιμοποιώ)
61 Πες τα, ιδίως για τις δυνατότητες των μαθητών. Δεν έχουν όλα τα σπίτια 2-3 υπολογιστές.
67 Και που αργότερα το παρουσίαζε ως επαναστατική ενέργεια, περίπου
77 Ευχαριστώ. Κι από αλλού άκουσα ότι βασικός σκοπός είναι να γλιτώσουν την επιστροφή διδάκτρων τα ιδιωτικά σχολεία.
88 Άλλος κέρδισε ισόβια αποβολή.
voulagx said
Και λιγο γελιο : https://epimorfosi-b1.blogspot.com/2020/05/blog-post_11.html#more
μήτσκος said
74. Δίκιο έχεις, αλλά οι προδιαγραφές ασφάλειας σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να είναι επιπέδου τραπέζης. Μην τρελαθούμε κιόλας. Άλλη προστασία χρειάζεσαι από τον κακοπροαίρετο έφηβο και τη μαμά του, άλλη από τους οργανωμένους στρατούς χάκερς.
ΓιώργοςΜ said
86 αυτό μάλλον είναι «ο κόσμος, όπως τον έχουμε καταντήσει»
Ελένη Λ. said
Διαβάζοντας πολλά σχολια, όπως το 82, καταλαβαίνω ότι κατά βάθος θεωρείται δεδομένο ότι το μάθημα δεν θα το βλέπει μόνο ο μαθητής. Αναρωτιέμαι αν ο καθενας έμπαινε στη θέση ενός παιδιού. Άτακτου, υπερκινητικού, δυσλεκτικού, αλλοδαπού, ντροπαλού κλπ. Έστω στη θέση του γονιού ενός τέτοιου παιδιού. Αυτά τα ρωτήσαμε αν θέλει κανείς να καταγράφονται; Θα θέλατε εσείς το παιδί σας να εκπέμπεται live σε άλλα σπίτια; Ή θα κλείνει ο καθηγητής το μικρόφωνο για να κάνει ονομαστική παρατήρηση; Πώς το έχετε φανταστεί.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει να εκτίθενται. Το τι γίνεται σε μια τάξη μεταφέρεται εν ριπή οφθαλμού από τμήμα σε τμήμα. Τα σχολεία είναι τόσο κακοφτιαγμένα, που ακούς οποιονδήποτε θόρυβο, ξέρεις ποιος τσιρίζει, ποιος χτυπάει το χέρι στην έδρα, σε ποιον γίνεται φασαρία… Δεν θα εκτεθεί ο εκπαιδευτικός, εκτός αν μιλάμε για τίποτα ακραίο που βάζει τα παιδιά να γράφουν και εκείνος λύνει σταυρόλεξα, και μετά λέει ότι σ εκείνον κάνουην απόλυτη ησυχία. Αλλά αυτά είναι γνωστά σε ένα σχολείο, δεν κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Τα παιδιά θα εκτεθούν κυρίως και αυτά πρέπει να προστατευτούν..
Avonidas said
Μιας κι έγινε λόγος για το Big Brother (και έγραψα κι εγώ μια τζούρα «1984»):
Θυμάμαι πολύ καθαρά, τότε που μας πρωτοήρθε αυτό το φρούτο, πριν 20 χρόνια παρά κάτι, την αμηχανία και την απορία μου. Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς, από συμφοιτητές μέχρι θειάδες, είχαν κρεμαστεί απ’ το κουτί μ’ αυτή τη σαχλαμάρα, λέγανε πόσο πρωτότυπη ιδέα είναι, επιτέλους κάτι διαφορετικό… κι εγώ αισθανόμουν σα να ‘χω προσεδαφιστεί στον πλανήτη του ΕΤ κι ακούω ουα ουα μπλικ μπλικ χωρίς να καταλαβαίνω γρυ
Δεν κάθισα ποτέ να το παρακολουθήσω, δεν έβλεπα το λόγο. Είδα μόνο μερικά κλιπάκια που κυκλοφορούσαν σε δελτία, σατιρικές εκπομπές και πρωϊνομεσημεριανάδικα – ήταν αδύνατον να μην τα δω εκτός κι αν πήγαινα να μονάσω – και 2-3′ από το ίδιο το (οθντκ) σώου, για να σταματήσει να με πρήζει μια θεία μου που είναι της γνώμης ότι όλα πρέπει να τα δοκιμάζει κανείς από μία φορά (και τα έχει δοκιμάσει όντως όλα). Ήταν μακράν η πιο βαρετή εμπειρία της μέχρι τώρα ζωής μου – κι έχω δει επεισόδια της Λάμψης 😐 Ένα μάτσο μίζεροι τρόφιμοι ψυχιατρείου να συζητάνε τις πιο μπανάλ αερολογίες που θα μπορούσε να διανοηθεί άνθρωπος.
Πάνω απ’ όλα δεν μπορούσα να χωνέψω αυτή τη χαρωπή υιοθέτηση του δυστοπικού εφιάλτη του Όργουελ. Δικαιώματα για τα οποία έχουν εξεγερθεί, και κάποτε-κάποτε πεθάνει, κρατούμενοι και φαντάροι, εκχωρούνταν οικειοθελώς και χωρίς δεύτερη σκέψη από τους συμμετέχοντες για λίγα φράγκα. Κι ύστερα γλείψιμο, κάρφωμα, ξεκατίνιασμα, πισώπλατα μαχαιρώματα, για τη διασκέδαση του φιλοθεάμονος κοινού. Δεν καταλάβαινα, κι εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω.
Το νέο φρούτο δοκιμάστηκε σε αμέτρητες παραλλαγές, καθώς οι παραγωγοί πάσχιζαν να βρουν κάτι καινούριο που θα τραβούσε το ενδιαφέρον του κοινού. Κι ενώ η συζήτηση και η μόδα για τα ριάλιτι πέρασε και ξεθώριασε, τα ίδια τα ριάλιτι είναι πάντα εδώ μαζί μας, τα συνηθίσαμε, είναι μέρος του ντεκόρ πλέον. Η τελευταία παραλλαγή, όπως γνωρίζετε, είναι τα hunger games σε τροπικούς παραδείσους, γιατί πλέον οι συμμετέχοντες δεν κάνει να σαπίζουν σ’ έναν καναπέ βγάζοντας τα σώψυχά τους, πρέπει να ‘χουν κοιλιακούς και να μοιάζει να ‘χουν σκοπό αυτά που κάνουν, όχι πλέον το Υπόγειο, αλλά ο Μονομάχος.
Θα μου πείτε, γιατί, το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο; Όχι, αλλά τουλάχιστον μπορείς να παρακολουθήσεις μόνο τον αγώνα, αν το επιθυμείς, και να εντρυφήσεις ή όχι στο βρωμερό παρασκήνιο από τις φυλλάδες, αναλόγως τα γούστα σου.
gpointofview said
Στο σχόλιο μου ( # 25) έγραψα για το ποιοί και γιατί θεωρούν τους εκπαιδευτικούς αργόσχολους και τσουπ πετάχτηκε ο γνωστός και σαν ντούκου να επιβεβαιώσει … τα ρέστα μου. Το πως η εκπαίδευση έχει πεθάνει και πως στηρίζεται μόνο στο φιλότιμο (όσων έχουνε) των εκπαιδευτικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αντιληπτικές του ικανότητες.
# 87
Μου θυμίζεις τις αναφορές για μένα στους κατά καιρούς διευθυντές μου γιατί αρνιόμουνα σταθερά να βάλω δουλειές στους μαθητές για τις διακοπές Χριστουγένων και Πάσχα. «Οι διακοπές είναι διακοπές και απαραίτητες για την ψυχική υγεία μαθητών και διδασκόντων» τους έλεγα και με κοιτάζανε σαν νάβλεπαν ούφο. Τους αποτελείωνα λέγοντάς τους πως ήμουνα πσαράς και τις ελεύθερές μου ώρες έκανα τον μαθηματικό γιατί δεν αγόραζαν πάντοτε τα ψάρια μου κι έπρεπε να ζήσω.
Γενικά η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η συμπεριφορά των γονιών όπου στην τεράστια πλειοψηφία τους τους ενδιέφερε μόνο το βλαστάρι τους και απαιτούσαν από τον διδάσκοντα να το προσέξει περισσότερο διότι..μια φτηνή δικαιολογία. » Εχω 26 μαθητές και θα έχει το 1/26 της προσοχής μου¨ήταν η τυποποιημένη απάντησή μου. Με είχε εντυπωσιάσει ένας γονιός που ερχότανε πολύ συχνά (στο πειραματικό ήμουνα τότε) και με ρώταγε περισσότερο για το σχολείο, τα τυχόντα προβλήματα, παρά για την κόρη του. Στο τέλος της χρονιάς κατάλαβα από το επίθετο της κόρης του πως ήταν ένας γνωστότατος πανεπιστημιακός.
Στα ιδιαίτερα το δέχονταν πιο εύκολα – τους ερχόταν οικονομικότερα, οι αμετανόητοι πέρνανε άλλον ιδιαιτερά.
gpointofview said
Αυτός ο Γιώργος Θαλάσσης μόνο σε μένα θυμίζει το θρυλικό Παιδί-Φάντασμα ;
Avonidas said
#105. Αυτός ο Γιώργος Θαλάσσης μόνο σε μένα θυμίζει το θρυλικό Παιδί-Φάντασμα ;
Δεν είναι παρατσούκλι; Υπέθεσα πως είναι.
Χαρούλα said
Νομίζω η ερώτηση του τίτλου είναι ρητορική για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Αν πραγματικά ενδιαφέρεται η πολιτεία για την εκπαίδευση, ας στέλνει εγκαιρα εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Εμείς στη περιφέρεια, χάνουμε(χωρίς πανδημία), πολλές ώρες, γιατί λείπουν εκπαιδευτικοί.
Όσοι ποτέ δεν προσπαθήςαν έστω και στο παιδί τους να διδάξουν κάτι, φυσικά δεν δύνανται να εκτιμήσουν τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Ας τους κατανοήσουμε. Τόσο μπορούν.
Έχετε βρεθεί σε καφέ μαμάδων συμμαθητών; Αν ναι καταλαβαίνετε γιατί ιδιαίτερα στο δημοτικό δεν θα έπρεπε ούτε σαν σκέψη, να δημιουργούμε θύματα κουτσομπολιού.
Ο Δάσκαλος δεν φοβάται την καταγραφή για τον ίδιο, όπως ούτε την αξιολόγηση. Γιατί ξέρει. Καταγράφεται συνεχώς στα μάτια των παιδιών του, και του ερχονται αποτελέσματα αξιολόγησης πάντα, αλλά με κάποια χρόνια καθυστέρηση.
Αν το Υπουργειο ήθελε να βοηθήσει τις έκτακτες περιπτώσεις, ας ξεκινήσει με τα παιδιά που παλεύουν σε νοσοκομεία, που μεταφέρονται με αγροτικά ή βάρκες στα σχολεία τους. Ναι, σήμερα στα 2020. Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα.
Μπορώ να γραφω ώρες. Δεν θα κουράσω άλλο. Άλλωστε όλοι οι σκεπτόμενοι στην ίδια πλευρά είμαστε.
Avonidas said
#104. Γενικά η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η συμπεριφορά των γονιών όπου στην τεράστια πλειοψηφία τους τους ενδιέφερε μόνο το βλαστάρι τους και απαιτούσαν από τον διδάσκοντα να το προσέξει περισσότερο διότι..μια φτηνή δικαιολογία. » Εχω 26 μαθητές και θα έχει το 1/26 της προσοχής μου¨ήταν η τυποποιημένη απάντησή μου.
Όχι ότι θέλω να σου πω πώς να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά θα μου φαινόταν σωστότερο κάθε μαθητής να έχει την προσοχή που του χρειάζεται, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων. Κι όχι φυσικά την προσοχή που απαιτούν οι γονείς του.
Nestanaios said
88. Άλλοι είναι οι λόγοι της αποβολής και όχι η διαφορετική άποψη. Χρόνια είμαι εδώ και ξέρω ότι η διαφωνία δεν είναι λόγος αποβολής.
68, 76. Η αξιολόγηση σε πολλά ξένα σχολεία γίνεται από τους μαθητές μεθοδευμένα και κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τους μαθητές. Όλα τα άλλα είναι «δούναι και λαβείν».
87. Εγώ θα συμβούλευα τους γονείς, θα συμμόρφωνα τους γονείς και αν χρειαζόταν θα ενοχλούσα τον εισαγγελέα.
LandS said
107
Όλοι σκεπτόμενοι είμαστε. Απλά, η (συντριπτική) πλειοψηφία εδώ μέσα σκέφτεται ελεύθερα.
Σε αυτήν την πλειοψηφία περιλαμβάνω και τις, φιλότιμες αν και αποτυχημένες, προσπάθειες τεχνικής φύσεως καθυσηχασμού των αντιτιθεμένων στο στρήμινγκ μαθημάτων.
voulagx said
#105: Και σε αρκετους αλλους υποψιαζομαι αλλα καρφι δεν γινομαι!
Avonidas said
#109. Η αξιολόγηση σε πολλά ξένα σχολεία γίνεται από τους μαθητές μεθοδευμένα και κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τους μαθητές. Όλα τα άλλα είναι «δούναι και λαβείν».
Πολλοί ξέρουν καλύτερα από τους μαθητές, γι’ αυτό και είναι μαθητές. Αν οι μαθητές ήξεραν καλύτερα, θα ήταν αυτοί στην έδρα.
Οι μαθητές αυτό που ξέρουν είναι αν έμαθαν, κι ακόμα κι αυτό το ξέρουν μόνο αν τους το διαγνώσει και τους το δείξει κάποιος με γερές γνώσεις παιδαγωγικής. Άμεσα, το μόνο που μπορούν να ξέρουν είναι αν πάνε καλά ή άσχημα στα τεστ (που κι αυτά δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό, κάποιος πρέπει να τα φτιάξει).
Και γι’ αυτό η αξιολόγηση που γίνεται από τους μαθητές, στην καλύτερη περίπτωση είναι μια μετρική που θα τη λάβει υπόψη του αυτός που θα κάνει την πραγματική αξιολόγηση – και που έχει την αρμοδιότητα και την εξουσία να κάνει υποδείξεις στον διδάσκοντα, ή να απαιτήσει την απομάκρυνσή του. Αν έχεις υπόψη σου κάποιο μη ολοκληρωτικό καθεστώς όπου οι μαθητές να έχουν εξουσία επί του διδάσκοντα, θα ήθελα πολύ να το μάθω.
Τώρα, για το δούναι και λαβείν: για κάθε πόστο και κάθε αξίωμα, ιδιωτικό ή δημόσιο, μπορεί να εγείρει κανείς υποψίες για διαφθορά/χρηματισμό/μεροληψία/ολιγωρία. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν διαφέρει σε τίποτα ως προς αυτό από π.χ. τον υγειονομικό έλεγχο των εστιατορίων. Και η λύση είναι βέβαια οι αυστηρότεροι έλεγχοι και η εξυγίανση του συστήματος, κι όχι να κάνουν τους ελέγχους οι πελάτες στα εστιατόρια κι οι μαθητές και γονείς στα σχολεία. Πάντα θα υπάρχει το δίλημμα Quis custodiet ipsos custodes?* Και πάντα θα υπάρχει η ανάγκη να έχεις ένα, δύο ή δέκα επίπεδα φυλάκων, έστω κι αν κάποιος φοβάται ότι το δέκατο είναι ανεξέλεγκτο. Έτσι είναι η ζωή.
* Ποιος προσέχει τους φύλακες?
LandS said
Μα ο πσαράς δεν το έλεγε αυτό με το 1/26 επειδή το πίστευε. Να σοκάρει τον γονιό το είπε. Και από ότι καταλαβαίνω. Άπαξ.
Avonidas said
#113. Μάλλον έχεις δίκιο, το πήρα υπερβολικά τοις μετρητοίς. Καταλαβαίνω ότι εννοεί πως δεν θα κάνει χάρες. Η προσοχή σε κάποιον που τη χρειάζεται δεν είναι χάρη, είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Θυμήθηκα τώρα έναν κόπανο μαθηματικό στο Γυμνάσιο, που αφού είχα περάσει πρώτα εγώ κι έπειτα ο αδερφός μου από την τάξη του, είχε τολμήσει να πει στη μάνα μου «κυρία μου, έχετε πετύχει κατά 50%». -«Κι εσύ έχεις αποτύχει 100%», ήταν η απάντηση που θα ‘πρεπε να του έχει δώσει 😦
Γιάννης Κουβάτσος said
Η καλύτερη γυμνάστρια που έχω γνωρίσει, πρότυπο εκπαιδευτικού, συναδέλφου και ανθρώπου, απειλήθηκε με μήνυση από κάποιες μητέρες, επειδή έβαλε τα παιδιά να καθίσουν κάτω και μπορεί να κρυολογούσαν. Αντιθέτως, γυμναστές που περιόριζαν τη δουλειά τους στο «πάρτε μια μπάλα και παίξτε», δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα και έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως. Ας μη μιλήσουμε για τα κριτήρια των γονέων, θα φρικάρουμε. Φυσικά, η μεγάλη πλειονότητα τους είναι σοβαροί άνθρωποι, αλλά τον σαματά τον κάνουν οι άλλοι, οι παντογνώστες, που αν στοχοποιήσουν εκπαιδευτικό, ούτε ψύλλος στον κόρφο του.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Γιάννης Μιχαηλίδης said
72
88
Ο μαθητής μέσω της ζωντανής μετάδοσης δε μαθαίνει τίποτα. Απλώς έχετε στο μυαλό σας πρωτόγονους τρόπους διδασκαλίας. Εσείς νομίζετε ότι, επειδή θα παρακολουθεί, ο μαθητής θα μαθαίνει κιόλας. Το βλέπουμε πόσο πιάνει αυτή η μέθοδος κάθε μέρα… αφήστε που δε σας περνάει από το μυαλό ότι οι μαθητές πολύ γρήγορα θα βαρεθούν και δεν θα κοιτούν καν.
Και φυσικά δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στην τάξη. Λογικό είναι. Δεν έχετε αγωνιστεί ποτέ στη ζωή σας να πείσετε έναν αδύναμο μαθητή να μη φοβάται και να μη στεναχωριέται όταν κάνει λάθη, αλλά να συνεχίζει την προσπάθεια για να μάθει αυτά που όλοι γύρω του ήδη τα ξέρουν. Εγώ το κάνω κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή και για αυτό το ξέρω πολύ καλά. Και για αυτό τον λόγο ξέρω ότι η κάμερα μέσα στην τάξη θα του κόψει τα πόδια.
Δεν περιμένω να μάθω από σας τι θα μάθει ο μαθητής μέσω της ζωντανής μετάδοσης και τι όχι. Είναι δουλειά μου να το ξέρω ήδη, για να αποφεύγω αποτυχημένες διδακτικές πρακτικές σαν κι αυτές που προτείνεται εσείς.
Τέλος, έξω κάνουν πολλές ανοησίες. Δεν είναι τόσο ωραία τα πράγματα όσο εσείς νομίζετε ότι είναι. Αλλά θέλει και γνώσεις για να ξεχωρίσεις την ήρα από το σιτάρι…
Γιάννης Μιχαηλίδης said
109
Η αξιολόγηση γίνεται με πολλούς τρόπους. Δεν είναι ο πιο συνηθισμένος μέσω των μαθητών ούτε είναι τέλειος τρόπος. Γενικά η αξιολόγηση έχει προβλήματα και δεν έχει τόση μεγάλη αξία όση αυτή που της αποδίδεται από κάποιους στην Ελλάδα.
ΣΠ said
Όχι, βέβαια, κάμερες στις τάξεις. Για προστασία κυρίως των παιδιών, αλλά και του εκπαιδευτικού. Προστασία, όχι τόσο από το διαδίκτυο, αλλά από τους ίδιους τους γονείς. Γνωρίζουμε ήδη πώς θέλουν κάποιοι γονείς να επεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μη τους ενθαρρύνουμε περισσότερο.
Και μια λεξιλογική παρατήρηση: Είδα ότι χρησιμοποιούνται οι όροι «ζωντανή μετάδοση» και «ζωντανή αναμετάδοση». Υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ τους;
sarant said
115 Ισχύει. Όποιος καθηγητής/δάσκαλος δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία έχει το κεφάλι του ήσυχο
117 Ωραίο το παράδειγμα που έχετε στο ιστολόγιό σας για την πρόσθεση κλασμάτων
sarant said
119 Όχι και ίσως κακώς το «ανα»μετάδοση
Nestanaios said
112.
Άλλο πράγμα είναι το εύρος της γνώσης και άλλο πράγμα είναι η μετάδοση της γνώσης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε τον επιστήμονα και στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τον δάσκαλο. Ο καλός επιστήμονας δεν είναι πάντοτε και καλός δάσκαλος.
Ο καλός δάσκαλος πιστοποιείται από τις καλές επιδόσεις των μαθητών και τα τεστ τα φτιάχνει μία πολυμελή ανεξάρτητος αρχή σοφών, μη δημοσίων υπαλλήλων, άμισθων, συνταξιούχων δασκάλων. Και αυτοί είναι φύλακες και αγαθοί και καλοί πατριώτες.
alexisphoto said
Μία ωραία απάντηση σε πολλά σχόλια εδώ:
από φίλη εκπαιδευτικό που ξαναμπήκε στην τάξη μετά από δύο σχεδόν μήνες.
καλή δύναμη και καλή συνέχεια τους εύχομαι.
μήτσκος said
Ανεξάρτητα πάντως από το συγκεκριμένο θέμα των καμερών, από τα σχόλια φαίνεται ότι η σχέση δασκάλων και γονιών είναι κάκιστη. Κάποιοι έχουν σχολιάσει από την οπτική γωνία του δασκάλου που δεν εμπιστεύεται τον κάφρο γονέα, ή του γονέα που δεν εμπιστεύεται τον τεμπελχανά δάσκαλο. Απλά το αναφέρω γιατί με ενόχλησε και με προβλημάτισε.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Να μη γίνουν τα παιδιά μας πρωταγωνιστές ριάλιτι»
https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/242756_na-mi-ginoyn-ta-paidia-mas-protagonistes-rialiti
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η πανδημία της κάμερας. «Κάμερες-κάμερες-κάμερες παντού.» Αντισταθείτε.
Theo said
Χριστός ανέστη!
Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Καλώς τον Μπλογκ 🙂
Κι εγώ θα έλεγα όχι στις κάμερες στις τάξεις, για πολλούς από τους λόγους που αναφέρθηκαν εδώ.
Κι ίσως θα μπορούσε το υπουργείο να μαγνητοσκοπήσει πρότυπα μαθήματα (μαζί με τις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν οι μαθητές σ’ αυτά τα μαθήματα και τις απαντήσεις των δασκάλων), κι αυτά να παρακολουθούν, με την καθοδήγηση των διδασκόντων τους, οι μαθητές που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.
(Κι εδώ φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος να βαρεθούν σύντομα τα μαθήματα οι μαθητές, όταν δεν υπάρχει και κάποιος να τους βοηθήσει να ξαναγυρίσουν στην παρακολούθησή τους.)
Γιάννης Ιατρού said
105, 106, 111 κλπ. Γ. Θαλάσσης, όνομα
Το θίξαμε (τη θύμηση στο παιδί φάντασμα) και τις προάλλες, όχι, το όνομά του είναι. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
128: (συνέχεια) Ο Γ. Κουβάτσος το είχε βάλει (#167) το κείμενο, η παρατήρηση εδώ.
Γιάννης Ιατρού said
Να ξελαργάρουμε λιγάκι:

Έχει Nick Hard σήμερα στις 18:00 ή δεεέεν, μπα… ε;
Μεταφέρω 😂😂😂
Γ-Κ said
Γενικό σχόλιο:
Ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο (έκανε εμπόδια στα νιάτα του) μας έλεγε συχνά «Οι καλύτερες κούρσες είναι αυτές που, μόλις τερματίσεις, θέλεις να τις ξαναπάρεις από την αρχή.» Είναι μια απλή και αρκετά αποτελεσματική μέθοδος αυτοαξιολόγησης. (Το χρονόμετρο δείχνει βέβαια το αποτέλεσμα, αλλά από ένα σημείο και μετά ξέρεις τι δείχνει πριν το κοιτάξεις.)
Λίγο-πολύ μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού. Αν ο διδάσκων είναι σε φάση «ευχαρίστως το ξαναρχίζω το μάθημα από την αρχή», μάλλον του πέτυχε.
—————–
(Για όσους δεν θα ξανάρχιζαν με τίποτα την καριέρα τους από την αρχή… τι να πω… Ας διάλεγαν άλλη.)
gpointofview said
# 114
Αβονίδα, το μόνο που θα (ξανα)πώ πως ποτέ στα δικά μου μαθήματα παιδί με χαρτί δυσλεκτικού δεν έδωσε προφορικές εξετάσεις όπως είχε δικαίωμα, αλλά συμμετείχε στις γραπτές εξετάσεις μαζί με όλα τα παιδιά ακριβώς γιατί δεν το ξεχώριζα από τα άλλα παιδιά όπως ζητούσαν οι γονείς τους.
Κρίνοντας από μένα και το πόσο άλλαξε η κρίση που είχα για τους καθηγητές μου όταν ανέβηκα εγώ στην έδρα, δεν θεωρώ τα παιδιά σωστούς κριτές για τους διδάσκοντες. Τα παιδιά αγαπούν τους δίκαιους δεν έχουν πρόβλημα με τους σκληρούς ή μαλακούς διδάσκοντες αλλά με τους άδικους, τους μεροληπτούντες. Η ευαισθησία μου σ’ αυτό το θέμα, ο κυριότερος λόγος που άλλαξα ομάδα, με βοήθησε πολύ στο έργο μου.
Στις κόντρες διδασκόντων-γονέων, ο διδάσκων -θεωρητικά έστω- έχει μια κάποια μόρφωση, στον γονέα είναι ζητούμενο για την συνενόηση.
Θεωρώ τιμή μου- νομίζω το έχω ξαναγράψει- πως πρώην μαθητής μου σταμάτησε το τρόλλεϋ για να μπω όταν με είδε να τρέχω προς την στάση για να το προλάβω παίζοντας κορώνα-γράμματα το επάγγελμά του αν κάποιος τον κάρφωνε. Και ικανοποίηση που στην Αμφισσα ο αρτοποιός, ο ηλεκτρονικός, ο μεζεδοπώλης, ο προποτζής και άλλοι με θυμούνται και με εξυπηρετούν 30 + χρόνια μετά όταν μπαίνω στα μαγαζιά τους.
Γ-Κ said
Ειδικά ο προποτζής, φαντάζομαι…
giorgos said
Αυτοί πού θά έπρεπε να αξιολογηθούν πρώτα , είναι αυτοί πού βγάζουν τούς καθηγητές τής Μέσης παιδείας . Δηλ. οί καθηγητές τής Ανωτάτης παιδείας .
http://katotokerdos.blogspot.com/2014/04/7.html
nwjsj said
Νομίζω ότι είναι επιεικώς σκανδαλώδες να περνάει με (ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο μια τόσο καταφανής κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλή πρεμούρα για κάτι τόσο σοβαρό που θα έπρεπε να έχει βγει πρώτα σε δημόσια διαβούλευση στην εκπαιδευτική κοινότητα και τέλος πάντων πού είναι αυτή η επίσημη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;
Άλλη λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση είναι η εξής:
«Αν δηλαδή κλείσει ολόκληρο το Χ. Γυμνάσιο μιας πόλης, οι μαθητές του ενδεχομένως θα παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση τα μαθήματα που γίνονται στο Ψ. Γυμνάσιο.»
Τι ασχετοσύνη είναι πάλι αυτή; Φαίνεται ότι οι ‘άριστοι’ δεν σκαμπάζουν γρυ από διδακτική διαδικασία ή ότι ζούνε μέσα σε μια φούσκα εξιδανίκευσης, η οποία πολύ απέχει από την πραγματικότητα. Πολλές φορές συμβαίνει τμήματα της ίδιας τάξης να μην έχουν καλύψει την ίδια ύλη για πολλούς και διάφορους λόγους. Πώς, λοιπόν, θα ‘στείλουν’ αυτούς τους μαθητές να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τα μαθήματα της τάξης ενός άλλου σχολείου, με το οποίο πολύ πιθανόν δεν θα συμβαδίζουν στη διδαχθείσα ύλη;
Απ’ όπου και να το πιάσεις μπάζει και καλή προαίρεση δεν διαφαίνεται πουθενά. Εύχομαι κι ελπίζω ότι θα είναι άλλη μια από τις γκάφες που θ’ αναγκαστούν να πάρουν πίσω, όπως τα ‘Σκοιλ Ελικικού’ και το Λουλοσποτάκι.
Γιάννης Μιχαηλίδης said
120
Ευχαριστώ! Ένα στιγμιότυπο είναι που έγραψα για να δείξω την πολυπλοκότητα της διδασκαλίας. Προφανώς, αν νομίζεις ότι η διδασκαλία είναι διάλεξη, είναι λογικό να υποστηρίζεις και τη ζωντανή μετάδοσή της. Όταν γνωρίζεις ότι είναι δράση και αλληλεπίδραση κατανοείς ότι είναι αναποτελεσματικό μέτρο.
Avonidas said
Αβονίδα, το μόνο που θα (ξανα)πώ πως ποτέ στα δικά μου μαθήματα παιδί με χαρτί δυσλεκτικού δεν έδωσε προφορικές εξετάσεις όπως είχε δικαίωμα, αλλά συμμετείχε στις γραπτές εξετάσεις μαζί με όλα τα παιδιά ακριβώς γιατί δεν το ξεχώριζα από τα άλλα παιδιά όπως ζητούσαν οι γονείς τους.
Για στάσου, βρε Τζη, αυτό ειναι άλλο πραγμα. Ειναι σαν να λες ότι ο κουτσός θα τρέξει μαζί μ’ ολους τους αλλους για να μη γίνονται διακρίσεις. Αφου, οπως γράφεις, είχαν το δικαίωμα να εξεταστούν προφορικά , γιατί να μην το κανουν, εφόσον αντικειμενικά εχουν μια μαθησιακή δυσκολία;
Εντάξει, υπαρχουν και οριακές περιπτώσεις, και υπάρχουν και βεβαιώσεις που δίνονται εκ του πονηρού, αλλά αυτές ειναι η εξαίρεση. Δε μιλάμε για κατι τετοιο, ετσι;
gpointofview said
30 χρόνια σήμερα από τότε που σιώπησε ο Στράτος. Αλογα και ΠΑΟΚ οι δυο μεγάλες του αγάπες, ένας πραγματικός μάγκας.
BLOG_OTI_NANAI said
127: Αληθώς Ανέστη, γεια σου Theo!
BLOG_OTI_NANAI said
98: Καλησπέρα Νίκο! Ωραίο το σημερινό άρθρο για την μάλλον παράδοξη η εξαγγελία της Κεραμέως.
gpointofview said
# 137
Μάλλον αγνοείς την ψυχολογία των παιδιών. Τα περισσότερα μεγαλοποιούν το πρόβλημά τους για να αισθάνονται «ξεχωριστά». Εγώ έκανα πως δεν καταλάβαινα το πρόβλημά τους και τους έλεγα όλη την χρονιά πως ή προφορική εξέταση δεν ισχύει στα πρόχειρα διαγωνίσματα. Τα ενθάρρυνα όμως να γράψουν, βοηθώντας τα στο γράψιμο και τους έλεγα πως αν δεν θέλουν, δεν θα το λάβω υπ’ όψιν μου βαθμολογικά. Ετσι μέχρι τον Μάιο συνήθιζαν και προτιμούσαν ΜΟΝΑ τους στο δικό μου μάθημα να γράψουν κανονικά εξετάσεις, δεν τους το επέβαλα.
Εχε υπ’ όψιν σου πως όντως ο κουτσός τρέχει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, στο περπάτημα δυσκολεύεται.
Ετερώνυμη said
ΙΕΚ (όχι του υπ.παιδείας),δέκα μέρες μετά το κλείσιμο, ξεκίνησε σύγχρονη εκπαίδευση. Κανονικό ωρολόγιο. Διαλείμματα, αλλαγές κσθηγητών. Κάμερες καταρτιζομένων ανοίγουν όταν το ζητήσει ο εκπαιδευτικός. Ο ίδιος πάντα με σνοικτή. Τις πρώτες μέρες, όλοι παγωμένοι. Περίεργη αίσθηση. Χαλάρωση μετά. Όλοι βλεπόμαστε, χαμογελιόμαστε, σχολιαζόμαστε. Μια κανονική αίθουσα. Ακόμη και όσοι θα έπαιζαν με το κντ, πάλι απρόσεκτοι είναι! Διαφορά; Γνωριστήκαμε οικογενειακώς. Μας καλημερίζουν μαμάδες, μας πσρακολουθουν τα παιδάκια των καταρτιζομένων. Ζητούμε συγγνώμη για το …ακατάστατο δωμάτιο. Και όταν το κεφάλαιο είναι ενδιαφέρον, παρακολουθεί αφανώς κι ο αδελφός ή η σύζυγος. Τέλειο φυσικά δεν είνσι. Μια αξιοπρεπής λύση όμως, ναι είναι. Δεν επιτρέπεται η καταγραφή. Ο εκπαιδευτικός ειδοποιείται άμμεσα. Μειονέκτημα. Για πρακτικούς λόγους μπορεί να παρακολουθεί η Γραμματεία χωρίς άδεια. Αλλά φαίνεται ως συμμετέχων, οπότε ξέρουμε. Βεβαια πρακτική γιοκ! Βιντεάκια. Πολλά βιντεάκια! Και εκπαιδευτικοί που για να οργανώσουν αυτό το υλικό, δουλεύουν 3-4 ώρες επιπλέον καθημερινσ´. Ποιός νοιάζεται όμως; Τεμπέληδες που πληρώνονται τζάμπα σπό τους φόρους μας είναι!🤣
Λύσεις υπάρχουν. Όταν θέλεις να παρέχεις εκπαίδευση. Όταν θέλεις όμως να εφαρμόσεις big brother, εεεε, δεν σπας και το κεφάλι σου…..
Γιάννης Π. said
Επειδή σήμερα όλη τη μέρα τεμπέλιαζα (σύμφωνα με τις σοφές κουβέντες κάποιων δουλευταράδων βουλευτών και κάποιων τηλεοπτικών παπαγάλων) κάνοντας μάθημα με σύγχρονο και ασύγχρονο τρόπο, μπαίνω κάπως αργά στο μπλογκ.
Προφανώς η απάντησή μου στο ερώτημα είναι ΟΧΙ. Οι λόγοι ειπώθηκαν πιο πάνω.
Να μείνω μόνο σε δυο τρεις σκέψεις.
Από τη μια έχουμε υπουργούς ανύπαρκτους, π.χ. Κικίλιας, και από την άλλη υπουργούς λαλίστατους στην προκειμένη περίπτωση Κεραμέως. Και όχι μόνο η υπουργίνα αλλά και οι υφυπουργίνα. Εννοείται πως οι κουβέντες της επόμενης στιγμής αναιρούν τις κουβέντες της προηγούμενης. Θα είχε ενδιαφέρον ένα τέτοιο χρονικό.
Εννοείται πως πολλά από τα μέτρα που προτάθηκαν, αναιρέθηκαν στην πράξη, λόγω ανύπαρκτων υποδομών. Μέχρι να στηθεί η τηλεκπαίδευση πέρασε κοντά ένας μήνας, γιατί οι υποδομές του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου δεν μπορούσαν να αντέξουν ξαφνικά τόσους χιλιάδες ταυτόχρονους επισκέπτες. Εδώ πέφτουν ιδιωτικοί κολοσσοί, το ΠΣΔ θα γλίτωνε; Και εκεί που μπήκε το νερό στο αυλάκι, ανοίγουν τα σχολεία. Για ποιο λόγο; Για τον κανένα ουσιαστικό λόγο. Θα γίνει μάθημα τις επόμενες μέρες; ΟΧΙ. Ίσως να κάνουν οι μαθητές της Γ’ τάξης. Μα οι μαθητές της Γ’ τάξης τέτοια εποχή δεν εμφανίζονταν στο σχολείο. Ερχόντουσαν το 10% στην καλύτερη περίπτωση. Θα έρθουν τώρα; Στην αρχή ίσως, έτσι, για να περάσει λίγο η ώρα και μετά θα φεύγουν. Οι άλλοι θα κάνουν; Όχι. Απλώς γιατί τους έκλεισε το μάτι η υπουργίνα και τους άφησε να μένουν σπίτι, δηλώνοντας απλώς ότι δε θα έρθουν. Τότε γιατί ανοίγουν τα σχολεία; Κάποιες φήμες κυκλοφορούν για κάτι δίδακτρα κτλ κτ.
Και στην ουσία τώρα. Έστω ότι νομοθετικά καλύπτεται ένα τέτοια θέμα. Πόσα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν πράξη. Ελάχιστα. Πόσα είναι τα ελάχιστα; Είναι ακόμη πιο λίγα από όσα υπολογίζετε. Πώς θα γίνει λοιπόν η αναμετάδοση. Μα στην πραγματικότητα δε θα γίνει, επειδή δεν μπορεί να γίνει.
Τι χρειαζόμαστε για να γίνει; Με έναν απλό υπολογισμό χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή (κόστος 500 €), μία κάμερα (100 €), καλωδιώσεις και όλα τα σχετικά (50 €). (Μη μου αλλάξετε τα νούμερα, γιατί το δημόσιο θα τα αγοράσει, και για τέτοιες περιπτώσεις έχει λεφτά, όπως έγινε καμιά δωδεκαριά χρόνια πίσω, τότε που εγκαθιστούσε διαδραστικούς πίνακες των 2500 €, ενώ υπήρχε η τεχνολογία να λυθεί το θέμα με 50 €.)
Σε ένα σχολείο λοιπόν με 10 αίθουσες χρειαζόμαστε περίπου 6500 €. Καλό το ποσό κι ακόμη καλύτερα τα δώρα (!!!!)
Κι ένα τελευταίο σχετικά με την κατάργηση της ιδιωτικότητας.
Κάποτε οι αριστεροί γονιοί μας αγόραζαν την όποια εφημερίδα, τη δίπλωναν ανάποδα και την έκρυβαν στην τσέπη τους.
Σήμερα οι πάντες μιλούν εδώ κι εκεί στα κοινωνικά δίκτυα, κουβαλούν έξυπνα κινητά που καταγράφουν μέχρι και σε ποιο μαγαζί έκαναν την ανάγκη τους!
Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών έχουν αγοράσει στα παιδιά τους κινητό, το οποίο δεν ελέγχουν. Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 13-15, οι μαθητές μου δηλ. στο Γυμνάσιο που έχουν κινητό έχει φτάσει στο 95%. Το υπόλοιπο 5% αντιστέκεται ακόμα.
Μιλάει κανείς για όλα αυτά; Έξω από ελάχιστους που ανησυχούν η μεγάλη πλειοψηφία τι κάνει; Απλώς χρησιμοποιεί έξυπνο κινητό, αδιαφορεί για τα υπόλοιπα και πού και πού ξυπνάει από τον λήθαργό της και λέει και κανένα όχι, ίσα ίσα μέχρι να αλλάξει πλευρά και να συνεχίσει τον ύπνο του δικαίου.
Κάπως έτσι άλλος υπουργός βάφτισε την αύξηση των όρων δόμησης σε μείωση!
Τι ήθελα να πω με όλα τα πολλά παραπάνω. Τίποτα το ιδιαίτερο. Απλώς προσπάθησα να δω το θέμα και από μιαν άλλη πλευρά.
Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι τα δημόσια σχολεία εκτός όλων των άλλων δεν έχουν υποδομή για να μεταδώσουν μαθημα φέτος. Άρα, η τροπολογία φέτος μόνο σε ιδιωτικά θα εφαρμοστεί (για τα δίδακτρα).
spiridione said
142. Αφού και ίντερνετ έχουν τα δημ. σχολεία και κινητά οι καθηγητές, είπε η υπουργός. Πού το πρόβλημα;
Ακρ. said
@75
Το παραπεμπόμενο άρθρο (https://www.syntagmawatch.gr/trending-issues/videoskopisi-sxolikon-mathimaton-se-periodo-pandimias/) ίσως ήταν ελαφρά πιο ενημερωτικό, αν η υπογράφουσα διευκρίνιζε ότι είναι σύζυγος του ΓΓ Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της κυβέρνησης, εμφανές ή αφανές μέλος διαφόρων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για πρόσφατα νομοσχέδια και, ενδεχομένως, συντάκτρια ή μέλος της ομάδας που συνέταξε την τροπολογία
spiridione said
146. Α, δεν το ξέρα. καλά που το είδες.
Pedis said
—
Ξεσπάει πόλεμος «νεοπασόκων-νεοαυριανιστών»; Ενδιαφέρον.
Jane said
Νομίζω, η τροπολογία δεν έχει να κάνει με την εκπαίδευση αλλά πρωτίστως με την επέκταση της μπατσοκρατίας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.
Είναι η συνέχεια της επέμβασης ένοπλων στα σινεμά όταν προβάλλονταν ο τζόκερ , η εισβολή στου Ινδαρέ , το ξεγύμνωμα περαστικών κοριτσιών, η άνευ λόγου ρίψη χημικών στις πλατείες που μαζεύονται νέοι κλπ.
Νομίζω θα δούμε κι άλλα τέτοια.
Αυτός ήταν κι ο λόγος που ξαφνικά θυμήθηκαν τα θύματα της Μαρφίν μιλώντας για μίσος και διχασμό. Για να ενοχοποιήσουν προκαταβολικά το όποιο κίνημα εναντιωθεί σε επερχόμενες πολιτικές λιτότητας. Κι ο covid τους ήρθε κουτί.
Ελπίζω να μην βγάλουν πάλι τους παρακρατικούς τους στην φόρα και θρηνήσουμε νέον Τεμπονέρα.
Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει σχολείο που θα υλοποιήσει το μέτρο με τις κάμερες.
Η αντίδραση θα είναι μεγάλη και κυρίως από τους γονείς. Από πού κι ως πού να βλέπει άλλος το δικό μου παιδί που ενδεχομένως να πήγε αδιάβαστο σε κάποιο μάθημα; Και γιατί να συνηθίζουν τα παιδιά στην πρακτική πως είναι φυσιολογικό να καταγράφονται οι συμπεριφορές τους;
Επίσης πέρα από τα σωστά επιχειρήματα που αναφέρθηκαν υπάρχει και κάτι άλλο. Στο σχολείο πέρα από μαθήματα, μιλούσαμε κιόλας. Για διάφορα θέματα. Κάναμε επίσης και πλάκα με τους καθηγητές μας. Κι έτσι χτίζονταν μια εμπιστοσύνη , μια σχέση επικοινωνίας πέρα από τα μαθήματα. Δε νομίζω να λειτουργήσει αυτό με τον μπικ μπραδερ να παρακολουθεί όλα τα δρώμενα.
Ένας άλλος λόγος πέρα από τη χειραγώγηση είναι φυσικά και το μοίρασμα εκατομμυρίων σε εταιρείες που πουλάνε υπολογιστές, κάμερες και λογισμικά. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.
Εμπάση περιπτώσει , από μένα είναι ΟΧΙ!
sarant said
146 Α!!
Μαρία said
146, 147
Αυτή η γγ είναι ένα απ’ τα νέα φρούτα του επιτελικού κράτους
Και νομικός σύμβουλος του υφυπουργού οικον. 2012-15, δηλαδή του Μαυραγάνη του Αχαιού. https://www.syntagmawatch.gr/collaborating-author/koutnatzis-stylianos-ioannis/
ΓΤ said
148@
Ωραίο συννεφάκι… «ΘυμΩμαστε»… θυμωμένο πενάκι
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε ξαναβλέπω BLOG_OTI_NANAI. Πλουτίζεις το ιστολόγιο!..
Γιάννης Κουβάτσος said
149: Έτσι ακριβώς! Όλα σωστά.
Νίκος Κ. said
Πρόκειται για μέτρο φασιστικής λογικής. Αν πράγματι τους ενδιέφερε να παρακολουθήσουν το μάθημα κάποιοι μαθητές που απουσιάζουν, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μια σειρά από ασύγχρονα πρότυπα μαθήματα. (Που βέβαια σε τίποτα δεν υποκαθιστούν τη σχολική τάξη).
Αντιγράφω από το εξαιρετικό κείμενο συνταξιούχου εκπαιδευτικού (επί 23 χρόνια διευθυντή γυμνασίου στη Σχολή Μωραΐτη):
Το σχολικό μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκή διάλεξη, δεν είναι δημόσια διάλεξη, δεν είναι ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο. Το σχολικό μάθημα δεν παράγεται από μια επιστημονική αυθεντία, αλλά από όλη την τάξη. Δεν παράγεται μόνο από τον εκπαιδευτικό, αλλά και από όλα τα παιδιά. Ο/η εκπαιδευτικός δεν απευθύνεται σε ένα απρόσωπο και ανώνυμο ακροατήριο από ένα χειρόγραφο που έχει μπροστά του. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά μαζί, αλλά και σε καθένα χωριστά, κάνει το μάθημα μαζί με όλα τα παιδιά, αλλά και με το καθένα χωριστά. Και κυρίως η σχολική αίθουσα είναι κατεξοχήν ο χώρος όπου γίνονται λάθη, πολλά λάθη, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως από τα λάθη τους. Λάθη που προσπερνιούνται, που ξεχνιούνται, λάθη που δεν στιγματίζουν. Μέσα στη σχολική αίθουσα τα παιδιά που μιλάνε πολύ θα συγκρατηθούν, για να μιλήσουν και τα παιδιά που μιλάνε λίγο ή καθόλου. Τα παιδιά που έχουν απορίες θα ενθαρρυνθούν να διατυπώσουν τις απορίες τους και τα παιδιά που έχουν καταλάβει το μάθημα θα μάθουν να είναι υπομονετικά με τα παιδιά που έχουν κενά στις γνώσεις τους. Τα παιδιά μέσα στην τάξη δεν μιλάνε μόνο για να ελεγχθούν οι γνώσεις τους. Κυρίως μιλάνε, για να προχωρήσει το μάθημα παρακάτω. Με τη συμμετοχή των παιδιών προχωράει το μάθημα, όχι με τον μονόλογο του εκπαιδευτικού.
Αλλά μέσα στην τάξη μπορεί να γίνουν κι άλλα πράγματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιο παιδί το έπαιρνε ο ύπνος κι εγώ έκανα νόημα στα άλλα παιδιά να κάνουν ησυχία κι εγώ μιλούσα χαμηλόφωνα, για να μην ξυπνήσει το παιδί που κοιμόταν. Γιατί συχνά οι έφηβοι υποφέρουν από αϋπνία κι αν το παιδί κοιμόταν δέκα-δεκαπέντε λεπτά θα μπορούσε να συνεχίσει με πιο καθαρό μυαλό την υπόλοιπη μέρα. Κι άλλοτε πάλι που τα έβλεπα αγχωμένα, γιατί είχαν τεστ την επόμενη ώρα, τα άφηνα το τελευταίο δεκαπεντάλεπτο να συζητήσουν μεταξύ τους τις απορίες τους και να κάνουν μια τελευταία επανάληψη. Και τα άφηνα να γελούν και τα έκανα να γελούν. Γιατί το γέλιο είναι ιερή στιγμή για το παιδί, εφόσον δεν γελάει εις βάρος κάποιου άλλου.
Πριν από λίγες ημέρες μια παλιά μου μαθήτρια μου έστειλε ένα μήνυμα: «Σας αγαπώ πάντα… Ήμουν μαθήτριά σας δεκαετία 80… Μας κάνατε πλάκα τσα πίσω από την κουρτίνα…»
Γιατί η σχολική τάξη είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Και μέσα στην αγκαλιά χωράει πολύ κλάμα και πολύ γέλιο. Αυτό που δεν χωράει είναι η κάμερα, φανερή ή κρυφή.
Ο Νίτσε έλεγε ότι ο δάσκαλος είναι ο κατεξοχήν πατέρας. Εγώ, λοιπόν, σας λέω πως ο δάσκαλος πρέπει να είναι η κατεξοχήν μητέρα. Και πρέπει να παραμείνει μητέρα που δεν υποκαθίσταται, ούτε αντικαθίσταται από την τεχνολογία.
Το μισό χαρτοφυλάκιο της κυρίας Κεραμέως μαγνητοσκοπείται και προβάλλονται από την τηλεόραση λειτουργίες και ακολουθίες. Ας μείνει το άλλο μισό χαρτοφυλάκιο στην ησυχία του. Με την μαγνητοσκόπηση του μαθήματος δεν εξυπηρετείται η παιδεία. Η πολιτική του υπουργείου παιδείας εξυπηρετείται. Κανένας και καμιά εκπαιδευτικός με στοιχειώδη αυτοσεβασμό δεν πρέπει να ενδώσει σε αυτήν την πολιτική. Με το όχι στη μαγνητοσκόπηση διαφυλάσσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και της ανθρωπιάς μας.
https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/oxi-sti-magnitoskopisi-toy-mathimatos?fbclid=IwAR2emowdNWZQmzn8Ce1-17cVOnRwACwCC6OTVe0tlNlh92XpsRpyUL-HsOA
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
ΟΧΙ, κατηγορηματικά! (καθέτως, οριζοντίως, διαγωνίως και όπως αλλιώς το δείτε…) 😬 🚮
Τα είπαν με νηφαλιότητα και επιχειρήματα και ο Νικοκύρης και πολλοί προλαλήσαντες.
Και εναλλακτικές λύσεις για τους απόντες –που θα είναι πολλοί…- υπάρχουν (π.χ. #77, 85 κ.ά).
Πάντως, νομίζω ότι μαζί με τις ιδεοληψίες, τις επιπολαιότητες και την άγνοια (ίσως και τις μελλοντικές σκοπιμότητες) της κ. υπουργού -και των συν αυτή…- μάλλον πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά και το μοίρασμα μερικών ακόμη χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ σε «δικούς μας», όπως λέει και ο ΠαναγιώτηςΚ και ο Pedis (#20, 94). Τους έχει φοβηθεί το μάτι μου!
ΥΓ. Πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα η σημερινή συζήτηση!
Και για να ελαφρύνουμε λιγάκι: ‘Ο Μάρκος μαθητής’ (1935) https://youtu.be/OSI6t2dZJt4
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλησπέρα,
Διάβασα τα σχόλια μέχρι το πρωινό το δικό μου. Θα διαβάσω και τα υπόλοιπα κι αυτά που θα γίνουν. Πολλοί (οι περισσότεροι) γράφουν όχι, κάνα δυο ναι. Παίρνω σαν αφορμή έν’ απ’ αυτά (το 42) αλλά και την εισήγηση (σε αναμετάδοση) του Νικοκύρη. Πως η μετάδοση θα γίνει για να καλυφθούν κάποια παιδιά που θα λείπουν και μην αδικηθούν. Αλήθεια, είναι τόσο σίγουροι αυτοί που λένε ναι (κι οι του υπουργείου που το βάζουν σαν σκοπό στο νόμο τους) πως τα παιδιά που θα λείπουν θα έχουν τα τεχνικά μέσα για να παρακολουθήσουν το μάθημα; Έχω μαθητές που δεν τα έχουν, έχω μαθήτρια που συνδέεται τηλεφωνικά και ακούει και πρέπει να μην ξεχνιέμαι να διαβάζω ό,τι υπάρχει στην οθόνη για να μπορεί να συμμετέχει. Αυτά ΘΑ καλυφθούνε, από χορηγίες όταν και όποτε. Κατά τα άλλα τους έχει πιάσει πόνος για τα παιδιά.
Για τα υπόλοιπά ειπώθηκαν αρκετά. Το πώς είναι να κάνεις μάθημα και κάποιος να σε παρακολουθεί (ας είναι και ρομποτάκι) δεν θα σταθώ. Το πώς τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα σε αλλότρια μάτια είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Πάω για διόρθωμα! (πολλή δουλειά αδέρφια η τηλεκπαίδευση. Και δεν είμαστε και προετοιμασμένοι).
Ακρ. said
@ 151
Η γγ κοινοβουλευτικών θεμάτων είναι μετονομασία της γγ της κυβέρνησης (παλιότερα του υπουργικού συμβουλίου), με κάπως ψαλιδισμένες τις συντονιστικές της αρμοδιότητες, θύμα του επιτελικού κράτους, δλδ της στενής ομάδας περί τον πθ.
Ο γενικός γραμματέας Στέλιος Κουτνατζής είναι σοβαρός και αξιόλογος πανεπιστημιακός (συνταγματολόγος της νεότερης γενιάς στο ΔΠΘ)
Jane said
Το βίντεο είναι σχετικό και είναι πολύ καλό. Έχει και μετάφραση.
BLOG_OTI_NANAI said
153: Καλησπέρα! Κι εσύ θυμάμαι είχες χαθεί για λίγο οπότε χαίρομαι κι εγώ που σε ξαναβλέπω!
ΚΩΣΤΑΣ said
Εντάξει, συμφωνούμε εδώ μέσα η συντριπτική πλειοψηφία ότι κάμερες στις αίθουσες δεν πρέπει να μπουν κυρίως για δύο λόγους. Προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και παιδαγωγικοί λόγοι. Καταστρέφεται η εμπιστοσύνη και το παιδαγωγικό κλίμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Δεν αποδέχομαι όμως τις βαριές θεωρίες συνωμοσιολογίας, χειραγώγηση, υποδούλωση, μεγάλος αδερφός… κλπ Πιθανότατα τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και οι πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών να παίζουν το ρόλο τους.
Δεν νομίζω όμως ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν το αποκλειστικό προνόμιο της διαφύλαξης και προάσπισης των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και δεν ξέρω αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σηκώσει το θέμα και αν υπάρχει δέσμευση ότι άμεση προτεραιότητά τους θα είναι να καταργήσουν αυτή την απόφαση, όταν θα είναι σε θέση να το κάνουν.
Μαρία said
158
Άρθρο 21
Σύσταση και βασική διάρθρωση της Προεδρίας
της Κυβέρνησης
1. Συνιστάται αυτοτελής, επιτελική, δημόσια υπηρεσία
με την ονομασία Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία
υπάγεται στον Πρωθυπουργό.
2. Η Προεδρία της Κυβέρνησης αποτελείται από τις
ακόλουθες Γενικές Γραμματείες οι οποίες συστήνονται
με τον παρόντα νόμο σε αυτήν: (α) τη Γενική Γραμματεία
του Πρωθυπουργού, (β) τη Γενική Γραμματεία Νομικών
και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, (γ) τη Γενική Γραμμα-
τεία Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, (δ) τη Γενική
Γραμματεία Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξια-
κών Πολιτικών, (ε) την Ειδική Γραμματεία Ο.Π.Σ. Παρακο-
λούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου και
(στ) τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
157 Τρώει πολύ περισσότερες ώρες η τηλεκπαίδευση, όλοι το λένε.
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν θα άξιζε ένα άρθρο για αυτή τη νέα χρήση της λέξης «Κυβέρνηση» που πάει να επιβάλει από το πουθενά η… κυβέρνηση; Θέλω να πω τη σημασία «κράτος» ή «δημόσιο», όπως όταν διαβάζουμε στα σποτ «Ελληνική Δημοκρατία – Κυβέρνηση», ενώ είχαμε μάθει να τα διαχωρίζουμε και να εννοούμε την «εκάστοτε κυβέρνηση». Εκτός αν η αντιπολίτευση είναι συλλήβδην αντιεξουσιαστές, που δεν το νομίζω.
Ακρ. said
@162
Ακριβώς. Αυτό είναι το άρθρο του νόμου για το επιτελικό κράτος. Η μέχρι τότε ΓΓΚ μετονομάστηκε ΓΓΝΚΘ, μπήκε κάτω από την ομπρέλα της προεδρίας της κυβέρνησης (δλδ της στενής πρωθυπουργικής ομάδας), διατήρησε τις αρμοδιότητες των σχέσεων κυβέρνησης – βουλής (γι’ αυτό είναι εγκατεστημένη στη βουλή και όχι στο μαξίμου), αλλά έχασε τις συντονιστικές του υπουργικού έργου αρμοδιότητες και, ως εκ τούτου, μια κάποια αυτοτέλεια που είχε μέχρι τότε
Ακρ. said
@164
Πολύ σωστή παρατήρηση!
Γιάννης Κουβάτσος said
161: Κώστα, κάθε κυβέρνηση κρίνεται για τα πεπραγμένα της. Αν στη θέση της Κεραμέως και της ΝΔ βρισκόταν ο Γαβρόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κριτική θα στρεφόταν προς αυτούς. Το αν κάποιες παρατάξεις είναι επιρρεπείς στη χρήση βίας και αυταρχικών μεθόδων, ε, η ιστορία δίνει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.
Μαγδαληνή said
Και εγώ τώρα ας πούμε ότι σταμάτησα να διορθώνω και να ετοιμάζω δουλειά για την η-τάξη και τα έχετε πει όλα. Όχι λοιπόν. Και το γράφω με πλήρη αίσθηση της ανάγκης όλα τα παιδιά να βοηθηθούν. Και που 2 μήνες τώρα δεν υπάρχει τρόπος που δεν τον αξιοποίησα για να μπορέσω και με τα 25 παιδιά μου της Γ΄τάξης να συναντηθώ. Το έχω ξαναγράψει εδώ ότι τον τελευταίο μήνα φτιάχνω βιντεάκια που με βοηθούν να προχωρώ στην ύλη. Αναλαμβάνω την ευθύνη της προσωπικής μου έκθεσης και των σχολίων των γονιών της τάξης. Μάθημα όμως δεν είναι : λείπει το κυρίαρχο στοιχείο της. Αυτό της ενεργούς συμμετοχής που δίνει ζωή στην τάξη. Το μάθημα που έχει μέσα το γέλιο τους, το θυμό τους, την απορία τους, το φόβο, τη χαρά, την ντροπή, την περηφάνια, την βαρεμάρα, τη δημιουργικότητα… είναι η Ζωή των παιδιών και η δική μας και δεν γράφεται στις κάμερες. Δεν είναι “μάστερ σεφ” ούτε “μάι στάιλ ροκς” που ευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή!
ΚΩΣΤΑΣ said
167 Τέλος πάντων, να δούμε που θα το πάει. Θέλω ακόμη να πιστεύω ότι το μέτρο θα ατονήσει και δεν θα εφαρμοστεί. Απλά θα νομιμοποιηθούν τα ιδιωτικά να εισπράξουν τα δίδακτρα. Ως ένα σημείο και αυτοί πληρώνουν δασκάλους/καθηγητές κλπ κι ας είναι κλειστά τα σχολεία τους, ή το ίδιο προσωπικό κι ας είναι λιγότεροι οι μαθητές που φοιτούν.
Γς said
155:
>Ο Νίτσε έλεγε ότι ο δάσκαλος είναι ο κατεξοχήν πατέρας.
Κι ήμουν κοτζαμ μαντράχαλος. Λέκτορας.
Κι ο Καθηγητής πραγματικός δάσκαλος, Τόσο που δεν μου έβγαινε το «κύριε καθηγητά»..
Κι ούτε που ντράπηκα μια μέρα που συζητούσαμε για ένα πείραμα, όταν αφηρημένος του είπα:
-Κοίτα μπαμπά…
Απλώς ώκτειρα εαυτόν για το νιονιό που κουβαλούσα.
Κι έρχεσαι τώρα με τον Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε να με βγάλεις λάδι
Danke schön
sarant said
164 Να το έχουμε στο νου μας και να το καταγράφουμε
Γιάννης Μαλλιαρός said
117 Προχθές συνάντησα γνωστό μου πατέρα μαθητών του δημοτικού. Μιας και ήξερε πως είμαι εκπαιδευτικός και σχολιάζοντας τη «σύγχρονη» διδασκαλία (και ενόψη της απευθείας) μου έλεγε πόσο παρακολουθούσε ο γιος του. Ο μικρός κάρφωσε τον μεγάλο πως είχε συνδεθεί, είχε αφήσει το πρόγραμμα να τρέχει κι έπαιζε σε άλλο παράθυρο. Κι όταν ήρθε η ώρα, χαιρέτησε κανονικά! Ναι, υπάρχουν κι αυτά…
eran said
Το θέμα που συζητάμε θα ήταν τραγικό αν δεν ήταν τόσο γελοίο. Υπογράφουμε ένα κάρο χαρτιά για να ανεβάσει το σχολείο στην ιστοσελίδα του μια χορωδία να άδει το jubilate deo, ενώ δε μας ρωτάει κανένας αν θέλουμε η κόρη μας να ακούγεται σε όλες τις μαμάδες αν πει καμιά κοτσάνα στα μαθηματικά.
Όσο για την εκπαιδευτική (θντκ) διάσταση του θέματος, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γονείς και εκπαιδευτικοί δεν αντιλαμβανόμαστε τι μας λέει το Υπουργείο με τη διάταξη περί απουσιών, αντιγράφω από το ΦΕΚ:
«έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19″
Μακριά από το σχολείο μέχρι το Σεπτέμβρη…
Γιάννης Ιατρού said
161 (167) Κώστα
…και αν υπάρχει δέσμευση ότι άμεση προτεραιότητά τους θα είναι να καταργήσουν αυτή την απόφαση, όταν θα είναι σε θέση να το κάνουν…
Αν κάτι, έστω και στραβό, έχει «μείνει», υπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. μερικά χρόνια, κι έχουν δημιουργηθεί σχετικές δομές, συνήθειες, επαγγελματικά συμφέροντα, ίσως κι επενδύσεις (π.χ. υλικοτεχνικές) κλπ., δεν είναι απλό να τα καταργήσεις απότομα όλα αυτά. Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία και χρόνος.
Απτό παράδειγμα οι συχνές αλλαγές στο θέμα της εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανελλήνιες κλπ.). Μπάχαλο, με γνώμονα το τι βολεύει τα διάφορα συμφέροντα.
Και δεν είναι μόνο αυτό, το θέμα με τις κάμερες που γίνεται προσπάθεια επιβολής του, με κάθε κόστος και με κάθε μέσο, χωρίς διαβουλεύσεις, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε καν τους δικούς της οργανωμένους οπαδούς (π.χ. ΔΑΚΕ), ακόμα και με «νυκτερινές τροπολογίες». Είναι και πολλά άλλα, πολύ βασικά, που η κυβέρνηση κόβεται να τα αλλάξει (επιβάλει), ακόμα και βεβιασμένα ή δια της πλαγίας, οριακά νόμιμης, οδού. Και κυρίως έτσι ώστε να μην σηκωθεί πολλή σκόνη, με τη βοήθεια των (πληρωμένων) ΜΜΑ που ή αποσιωπούν ή εκθειάζουν χωρίς όριο ντροπής. Ανάλογα με την περίσταση.
Παράδειγμα η τηλεργασία, που ο ΠΘ προσπαθεί να μας την πουλήσει για «μεταξωτή κορδέλα». Μια φαινομενικά τεχνολογική «κατάκτηση» (κάπως έτσι λέει…). Που όμως θα έχει πολλές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ειδικά, επειδή σίγουρα θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης (μαντέψτε από ποιούς), πολλές ή οι περισσότερες συνέπειες θα είναι αρνητικές (για τους εργαζόμενους). Οψόμεθα.
ΚΩΣΤΑΣ said
174 Γιάννη, προσωπικά δεν είμαι ούτε δεδομένος, ούτε προκατειλημμένος εκ προοιμίου για κανέναν. Είμαι με το κατά την γνώμη σωστό και δίκαιο. Ισχύει το οψόμεθα. 😉
sxoliko said
Όχι. Δεν είναι αυτονόητο; Όχι, ε; Όπως τόσα και τόσα άλλα τα οποία υποτίθεται πως αποτελούν στοιχεία της κοινωνίας μας, αλλά μάλλον δεν είναι κοινώς αποδεκτά (σεβασμός στον πολίτη, μη βασανιστήρια κ.ά.)
mitsos said
Ασφαλώς και δεν πρέπει να μπουν κάμερες στα σχολεία.
Είναι αντιδημοκρατικό, είναι αντιπαιδαγωγικό και είναι αντισυνταγματικό.*
……
(*εκτός κι αν υπάρχει έκτακτη κατάσταση π.χ. κάποιοι δικοί μας έχουν ήδη εισαγάγει μερικές δεκάδες χιλιάδες κάμερες ειδικά για τον λόγο αυτό . )
Γιάννης Ιατρού said
175: Κωστή, δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο, δηλ. πως είσαι δεδομένος κλπ. ‘Η το είπα κάπου και δεν το κατάλαβα; Που;
ΚΩΣΤΑΣ said
Τώρα μόλις άκουσα τον Μπαμπινιώτη στην ΕΡΤ1. Είπε δύο σημαντικά κατά την άποψή μου πράγματα. Πρώτο ότι το σχολείο είναι ο φυσικός χώρος, το δεύτερο σπίτι για τον μαθητή. Δεύτερο σε περιπτώσεις διαδικτυακής βοήθειας, πρέπει να φαίνεται μόνο ο δάσκαλος, όχι οι μαθητές.
Τα λέω με δικά μου λόγια και κατάλαβα ότι εννοεί κάτι σαν αυτό που έβαλε ο Voulagx στο 90.
Γιάννης Ιατρού said
177: Ρε Μήτσο, έχουμε και δικούς μας; Από πότε ρε συ; Αφού οι τελευταίοι χάθηκαν στις Θερμοπύλες (όχι στην ομώνυμη ταβέρνα, ε;) 🙂 🙂 )
ΚΩΣΤΑΣ said
178 Όχι, Γιάννη, δεν εννοούσα ότι το είπες εσύ. Ίσως δεν εκφράστηκα καλά, συγνώμη. Επειδή από τα σχόλιά μας φαίνεται ότι κάπως διαφωνούμε, θέλησα από μόνος μου να ξεκαθαρίσω την δική μου θέση.
Γιάννης Κουβάτσος said
Και να επισημάνουμε γι’ άλλη μια φορά ότι η Κεραμέως δεν τρελάθηκε και κάνει του κεφαλιού της. Υλοποιεί την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του κόμματός της. Αν αναδομηθεί, θα είναι στο πλαίσιο της κουτοπόνηρης τακτικής που τηρούν σχολαστικά όλες οι κυβερνήσεις να φορτώνουν τις αστοχίες στις πλάτες των υπουργών και ή να τους θέτουν σε εφεδρεία ή να τους αλλάζουν πόστο.
Πέπε said
179
Και πώς θα γίνει, τεχνικά, να φαίνεται μόνο ο δάσκαλος; Ας πούμε ότι μια ακίνητη κάμερα (δεν πιστεύω δα να έχουν και αυτοκινούμενες) εστιάζει στην έδρα. Θα παλουκωθεί εκεί ο δάσκαλος; (Εγώ κάνω χιλιόμετρα κάθε μέρα στην τάξη – τώρα με το e-μάθημα έχω κρεμάσει κρέατα από κάθε μπάντα). Δε θα σηκώνονται μαθητές στον πίνακα;
Και κυρίως: άντε και φαίνεται μόνο ο δάσκαλος. Οι αόρατοι μαθητές δε θα μιλάνε;
Ο Μπαμπινιώτης στη σχολή έκανε ένα από τα πιο ζωντανά μαθήματα. Έκανε πολύ διάλογο με τους φοιτητές, ήταν από τους λίγους που αντί για μικρόφωνο απλώς έκανε την απαιτούμενη προσπάθεια να ακούγεται η φωνή του, και έχω την εντύπωση, όσο θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια, ότι κι εκείνος βημάτιζε πάνω κάτω στο απέραντο 17.
(Παρεμπιπτόντως, θυμήθηκα μια μέρα που έκανα βουβό μάθημα. Σηώθηκα το πρωί και η φωνή μου ήταν εντελώς κλειστή, ούτε άχνα. Μπήκα στην πρώτη τάξη -που συνήθως δεν είναι κι η πιο φρόνιμη- κι έγραψα στον πίνακα «έχει κλείσει η φωνή μου». Μόλις το συνειδητοποίησαν έγινε μια μαγική ησυχία, και κάναμε όλο το μάθημα στο mute, δηλαδή διάβαζαν τα χείλη μου. Μάλιστα όσοι μαθητές έλαβαν τον λόγο για ερωτήσεις ή για να πουν μάθημα, είχαν την τάση να ψιθυρίζουν κι αυτοί! Τους ψιθύρισα όμως ότι οι από πίσω δε βλέπουν τα χείλη τους. 🙂 )
Μαρία said
174
Πρόσφατη φωτογραφική για το Ελληνικό https://www.stokokkino.gr/article/3239/Famellos:-Eksyphrethseis-gia-to-Ellhniko-me-fwtografikes-nomotechnikes-sto-teleytaio-lepto.html
mitsos said
180
Γιατρέ μου τα «δικά μας παιδιά» δεν χάνονται ποτέ . Εν ανάγκη επιβιώνουν μεταναστεύοντας σε προσωρινούς χώρους ασφαλείας με χαμηλότερες απαιτήσεις, όπως τα ενδοσπόρια των βακτηρίων. Μόλις οι συνθήκες το καναεπιτρέψουν παλινοστούν στους κύριους (μόνιμους ) ξενιστές και απιτούν τις απώλειες.
Πως το είπε ο άλλος προχτές ; Ο κ. Τσιόρδας βεβαίωσε πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών … τουλάχιστον μέχρι την εποχή που κάποιος δικός μας θα εισάγει τις απαραίτητες σίτες.
ΚΩΣΤΑΣ said
183 Δεν ξέρω, δεν μπορώ να δώσω δικές μου εξηγήσεις. Δες στο #90 το σχετικό υ/τ, κάπως έτσι νομίζω. Η κίνηση του δασκάλου είναι κάτι το πραγματικό και αναγκαίο, δεν ξέρω όμως πως πρέπει να καλυφθεί χωρίς να φαίνονται οι μαθητές.
Όσο για τη φωνή, είναι κάτι που δεν δίνει απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, το πρόσωπο, φάτσα-κάρτα, είναι κυρίως το πρόβλημα και ασφαλές ες αεί πειστήριο. Αυτές είναι οι σκέψεις που έκανα με αφορμή το ερώτημά σου. Ας πουν και άλλοι τη γνώμη τους.
Μαρία said
Γιάννης Ιατρού said
183/186: Εμ έτσι θα έχουμε μείωση της ανεργίας. Θα προσληφθούν εικονολήπτες, μπουμαν/ηχολήπτες, κάτι τεχνικοί που θα συντηρούν εκείνο το βαγονέτο σε ράγες που παίρνει ταινία εν κινήσει κλπ. κλπ. Επίσης μακιγιέρ, ενδυματολόγοι και τα παρεμφερή. Τι ρε Πέπε, έτσι θα βγαίνεις στην οθόνη; Κούκλο θα σε κάνουν προηγουμένως. Μέχρι και την τάξη θα βάψουν, μη γίνουν και ρεζίλι… Θά ΄χει και σήμα, σαν εκείνο με το λιοντάρι παλιά, της metro goldwyn mayer
184: νομοτεχνικές βελτιώσεις ….καμιά 30αριά σε αριθμό !!! Ε, για να συνηθίζουμε το κάνει😡🤔
185: Μήτσο, ο Άδωνις θα την βγάλει στην διαφήμιση, σαν τα νανογελέκα, νανοσίτες 🙂
Μαρία said
Μια μόλις ημέρα πριν την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας «Κεραμέως» για τη βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, ορίστηκε υπεύθυνος προστασίας δεδομένων του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την απόφαση, για τη θέση επιλέχθηκε συνεργάτιδα της υπουργού (!), δικηγόρος και μετακλητή υπάλληλος.
Σημειώνεται πως το νομικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (N. 4624/2019 – GDPR) προβλέπει τον ορισμό υπεύθυνου για κάθε δημόσιο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια ανακοινώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. https://www.efsyn.gr/node/242891
ΓιώργοςΜ said
164/171 Υποδόριο, αλλά νομίζω σαφές μήνυμα: Κυβέρνηση, όχι ακυβερνησία σαν τους άλλους, με πυγμή (και γκλομπ, και δακρυγόνα, και προσαγωγές). Αποφασιστικά προχωράμε στα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο από την υγειονομική κρίση (φροντίζοντας φυσικά να εξυπηρετούμε τους σπόνσορες).
Εκτός αν τα σποτάκια τα φτιάχνουν στην Κύπρο και ακολουθούν την αγγλική ορολογία, κυβέρνηση=δημόσιο. Ή, αν τα παίρνουν έτοιμα και τα μεταφράζουν.
Πέπε said
188
Επίσης κασκαντέρ και το κυριότερο, κομπάρσοι.
Δηλαδή για το μάθημα των 08:10′ τι ώρα πρέπει να είμαι εκεί;
mitsos said
@184
Διαβάζω στην νομοτεχνική τροπολογία το οψάριον;
«…απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης ακινήτων…»
Αυτές οι γενικές!
Tι με βάζουν και σκέφτομαι:
Πόση ώρα θα σταθμεύουν άραγε τα ακίνητα !? 🙂
Alexis said
#164, 190: Ξενίζει βεβαίως το «κυβέρνηση», αντί να λέει π.χ. «Υπουργείο Τάδε», αλλά δεν συμφωνώ ότι από αυτό συνάγεται πως κυβέρνηση=δημόσιο.
Το «δημόσιο» είναι κάτι ευρύτερο, είναι το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών με όλο το έμψυχο δυναμικό τους, ενώ κυβέρνηση είναι η πολιτική ηγεσία όλου αυτού του «οργανισμού».
Αυτό που ξενίζει είναι ότι η κυβέρνηση είναι κάτι συλλογικό, δεν εκδίδει και δεν υπογράφει πράξεις και ανακοινώσεις, αυτό το κάνουν τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι από αυτά φορείς. Δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ούτε νόμοι που να εκδίδονται από την «κυβέρνηση» γενικώς και αορίστως.
Έτσι όταν βλέπουμε ως υπογραφή στο σποτάκι «Ελληνική Δημοκρατία-Κυβέρνηση», ε είναι κάτι που δεν συνηθίζεται…
Θεωρώ ότι γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς και εντυπώσεων, να φανεί ότι υπάρχει συντονισμός, ένα στιβαρό χέρι που τα συντονίζει όλα αυτά (λέγε με Μωυσή) 🙂
Γιάννης Ιατρού said
193: 👍✌
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
193: το πδί έχει επικοινωνιακούς συμβούλους απ΄ εκεί (βλ. θεία, Σικάγο κλπ.), γι αυτό κι η ορολογία
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
184 κλπ σχετικά: Φωτογραφικές διατάξεις; Και δεν θα τις πάρουν χαμπάρι οι βουλευτές που ψηφίζουν; Για χάπατα τους περνάτε; Ιδού ένα παράδειγμα:
«5. Η φράση που προστέθηκε στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 47 του ν.2238/1994, με την παρ. 5 του άρθρου 24 περίπτωση α΄ του ν.3867/2010, καταργείται. Η ισχύς του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από την 1.1.2012 και εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από την ημερομηνία αυτή και μετά.» Δεν είναι ξεκάθαρο τι εννοεί εδώ ο ποιητής;
(Για την ιστορία: είναι μια ρύθμιση που τυπικά με βόλευε, αλλά δεν ήμουν στη φωτογραφία κι έτσι με κόψανε. Η φράση αυτή υπάρχει στο τέλος του άρθρου 35 του Ν. 4038 του 2012, γνωστό κι ως εφαρμογή στο δεύτερο μνημόνιο που καταργεί πάρα πολλά και περικόπτει ακόμα περισσότερα. Με τη φράση αυτή καταργείται η φορολόγηση του επιμισθίου που παίρνουν οι υπάλληλοι εξωτερικού. Τότε ήμουν αποσπασμένος στη Γερμανία, άρα με έπιανε κι εμένα. Όμως την τροπολογία την είχαν προωθήσει η διπλωματικοί. Εγώ δεν ήμουν μέσα. Οπότε για να έρθουμε στα ίσια μας, περικόπηκε το δικό μας επιμίσθιο ώστε να παίρνουμε όσα παίρναμε μετά την φορολόγηση).
Φώτης said
Ευχαριστώ για το άρθρο κε. Σαραντάκο και την παράθεση των γεγονότων και των απόψεων.
Η απάντηση μου είναι σαφώς και ΝΑΙ.
Να μπουν κάμερες στις σχολικές τάξεις οι οποίες έχουν μαθητές που μένουν σπίτι λόγω του κορονοϊού για τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι εναλλακτικές που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι το να μην ξεκινήσουν τα σχολεία ή το να υποχρεωθούν όλα τα παιδιά να πάνε σχολείο.
Το να μην ξεκινήσουν τα σχολεία με δε με βρίσκει σύμφωνο.
Για το αν θα έπρεπε να υποχρεωθούν να πάνε όλα τα παιδιά σχολείο δεν έχω άποψη.
Από τη στιγμή που επιτρέπεται όμως σε ομάδες παιδιών να μην πηγαίνουν στο σχολείο, τότε σαφώς και θα έπρεπε να τους δωθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το μάθημα.
Αναφορικά με το θέμα της «ιδιωτικότητας της τάξης». Θα με συγχωρέσετε αλλά όταν ένα παιδάκι δεν μπορεί να πάει σχολείο και παρακολουθεί το μάθημα δια ζώσης από τον υπολογιστή του, δε νομίζω ότι αίρεται αυτή η «ιδιωτικότητα» γιατί και ο απών μαθητής αποτελεί μέρος της «ιδιωτικότητας» αυτής.
Τώρα αν αυτό το παιδάκι καταχρηστικά καταγράψει με το κινητό του μέρος το μαθήματος ώστε να γελοιοποιήσει τον δάσκαλο ή κάποιον συμμαθητή του, ας θυμηθούμε ότι αυτό ήδη μπορεί να γίνει από τα κινητά των μαθητών που βρίσκονται στην τάξη. Άρα η κάμερα στην τάξη δε διαφοροποιεί κάτι.
Άλλωστε οι κάμερες αυτές θα είναι προσανατολισμένες προς τον δάσκαλο του μαθήματος και όχι προς τους μαθητές.
Τώρα αν νιώθουν κάποιοι δάσκαλοι/καθηγητές ή κάποιοι μαθητές ότι θίγεται η ιδιωτικότητας τους, θα με συγχωρέσετε και πάλι, αλλά προκειμένου να μπορέσουν κάποια παιδιά να συμμετέχουν στο μάθημα από το σπίτι τους, ας θιγεί λοιπόν. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τους ευάλωτους μαθητές ας θυσιάσουν και αυτοί κάτι.
nikiplos said
Εχθές βράδυ δεκάδες παρέες από νεαρούς και νεαρές. Το ηλικιακό προφίλ έδειχνε μαθητές. Ούτε μέτρα, ούτε αποστάσεις ούτε τίποτε. Των περισσότερων οι γονείς πρέπει να είναι εκείνοι οι διαπρύσιοι που ανακοινώνουν παντού «δεν θα το στείλω στα σχολείο μην κολλήσει».
voulagx said
#188 @Κακοψυχος: «Θά ΄χει και σήμα, σαν εκείνο με το λιοντάρι παλιά, της metro goldwyn mayer»
Ιδου οι τεχνικες λεπτομερειες: https://epimorfosi-b1.blogspot.com/2020/05/blog-post_11.html#more
sxoliko said
https://tetartopress.gr/paroysiastes-ithopoioi-roloi-kai-pame-kamera-strammeni-pano-moy/
sarant said
Καλημέρα από εδω!
200 Διανυκτέρευσε στη σπαμοπαγίδα, συγγνώμη!
Stazybο Hοrn said
Το υπουργείο πάει να σώσει την παρτίδα με την εξεταστέα ύλη των πανελληνίων και μόνο. Εξηγούμαι:
Τα σχολεία έδωσαν την ύλη που είχαν κάνει μέχρι τις 10/3 που σταμάτησαν τη λειτουργία τους, και το υπουργείο προχώρησε σε ανάλογη -νόμιζε- μείωση της εξεταστέας ύλης.
Όμως, η ύλη φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές, δεν διδάσκεται γραμμικά. Καθώς αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας των εξεταζόμενων μαθημάτων (εφτάωρα, από δίωρα ως πεντάωρα που ήταν), είχε προστεθεί νέα ύλη, με κοπτορ(ρ)απτική, και με βάση τον υπό Κ.Σ. διαθέσιμο χρόνο, η διευρυμένη αυτή ύλη διδασκόταν με τη λογική που κάθε διδάσκων προσπαθούσε να ανακαλύψει πίσω από τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν να έχει σταλεί στο Υπουργείο ελλιπής πληροφορία για το τι έχει διδαχθεί και τι όχι! Επιπλέον, αρκετά επαρχιακά σχολεία, τριτοτέταρτης προτίμησης από αναπληρωτές, ξεκίνησαν μάθημα σε κάποια εξεταζόμενα μαθήματα τον Δεκέμβριο. Με χρονικό ορίζοντα ως τον Μάιο, θα προλάβαιναν έστω και ασθμαίνοντας την ύλη. Το Υπουργείο κατάλαβε το πρόβλημα και ζήτησε τον Απρίλιο νέα αναφορά, πιο λεπτομερή αυτή τη φορά, της διδαχθείσας ύλης.
Η πρεμούρα να ανοίξει η Γ΄ Λυκείου ήταν ακριβώς εδώ. Να δοθεί χρόνος να διδαχθεί όλη η μειωμένη ύλη, στα σχολεία που δεν είχε γίνει ως τις 10/3. Αλλού χρειαζόταν 2-4 ώρες, αλλού 20-25. Κι εδώ ήρθαν τα μέτρα κατά της διασποράς. Τι γίνεται με τους υποψήφιους που δεν θα έρθουν στο σχολείο; Πώς καλύπτεται το Υπουργείο αν κάποιοι γονείς εύλογα διαμαρτυρηθούν ότι η εξεταστέα ύλη, ή η ύλη για κάποια από τα θέματα που θα πέσουν, δεν έχει διδαχθεί στα παιδιά τους;
Η λύση για τα σαΐνια ήταν η ζωντανή μετάδοση της τάξης στο σπίτι των απόντων. Κι οι εκπαιδευτικοί στην μπούκα, «οι τεμπέληδες, δεν κάνουν μάθημα και κάθονται σπίτι δήθεν ως ευπαθείς ομάδες, ή δήθεν να προσέχουν τα παιδιά τους, ή πάνε στο σχολείο και κρύβουν ότι απλώς κάνουν χαβαλέ στην αίθουσα». Η καλυμμένη νομικά ισοδυναμία των δύο διδασκαλιών, της διά ζώσης και της μέσω ζωντανής μετάδοσης από την αίθουσα, είναι το μπάλωμα που σκαρφίστηκε το υπουργείο.
sarant said
202 Μάλιστα, λογικό ακούγεται (σαν εξήγηση)
voulagx said
Να εχει καμμια σχεση η υπουργος μας με τον φιλολογο Παπαδοπουλο-Κεραμεα και το παλιμψηστο του Αρχιμήδη;
spyridos said
voulagx said
#205 Σπυριδος, αυτο ειναι μια απο τις τεχνικες λεπτομερειες του #199. 🙂
Nestanaios said
183, 186.
Δεν ενδιαφέρουν ούτε τα μούτρα του δασκάλου ούτε η εμφάνιση των μαθητών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι τα λεχθέντα και αυτά που καταγράφονται.
Εσύ που είσαι φιλόλογος, λίγα γράφεις και κάνεις βόλτες μπρος πίσω και πολύ καλά κάνεις. Θα μπορούσες επίσης να καθίσεις σε μία καρέκλα μακριά από τον πίνακα εκτός προβολής. Όμως, ένας φυσικός, μαθηματικός, χημικός και άλλοι πολλοί χρειάζεται να γράψουν στον πίνακα. Η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα να γράφεις χωρίς να προβάλλεσαι. Και αυτά που γράφονται και λέγονται ενδιαφέρουν και αν θυμάμαι καλά το είχα πει πριν τον Μπαμπινιώτη στο σχόλιο 13.
177. Για να δούμε αν είναι αντιδημοκρατικό, πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα.
Nestanaios said
143.
Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές που θα ήθελαν να προβάλλονται τα μαθήματά τους με έξοδα δικής τους πρωτοβουλίας.
Γς said
207:
>Εσύ που είσαι φιλόλογος, λίγα γράφεις και κάνεις βόλτες μπρος πίσω και πολύ καλά κάνεις.
εγώ πάντα έκανα βόλτες σ όλη την αίθουσα
Και πλάκα θά ‘χε να έδειχνε η κάμερα τα πάντα
https://caktos.blogspot.com/2013/07/surrealismo-erotico.html
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
206 Βουλάγξ
θεϊκό το Καμερέως 😂
sarant said
210 Πράγματι, πολύ καλό!
avn013 said
Ως συνήθως είναι θέμα ωριμότητας, προλήψεων, συνηθειών, εξοικείωσης με την τεχνολογία κλπ
Είναι «καλό» ή «κακό»:
-η καταγραφή των συνεδριάσεων της βουλής (στην Ελλάδα και σε μερικές, αλλά όχι σε όλες, άλλες χώρες);
– η καταγραφή στο youtube πληθώρας ομιλιών, συνεδριάσεων, συναυλιών κλπ.
-η συμμετοχή πληθώρας νέων σε «κοινωνικά δίκτυα» (με ήχο, φώς και sms)?
Τουλάχιστον ας υπάρχει επιλογή και όχι επιβολή.
Χρηστάρας said
Ποιος είναι ο πυρήνας του ζητήματος; Πιστεύω ότι η μόνη λέξη που χαρακτηρίζει παιδαγωγικά τις σχέσεις μέσα σε μία τάξη είναι: η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ -εννοείται μεταξύ των προσώπων που την απαρτίζουν. Ευπρόσδεκτο θα είναι το μέσο που υποτάσσεται σε τούτη την αρχή -και όχι στην ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ.
Nestanaios said
209. Εσύ ακόμα βόλτες κάνεις. Σώπα και τώρα θα σου βάλουμε κάμερα.
212. Ας το κάνουμε προαιρετικό και κυρίως χωρίς έξοδα.
Χρηστάρας said
213 διόρθωση στο κείμενο: «-εννοείται μεταξύ των προσώπων που απαρτίζουν την τάξη.»
Spyros said
Καλημέρα σε όλους (ή μάλλον καλησπέρα, αφού είναι ήδη μία καί…).
Λοιπόν… δεν είμαι εκπαιδευτικός, αν και πολύ θα το ήθελα, είμαι νομικός.
Επίσης, δεν έχω διαβάσει ακόμα τα σχόλια σε τούτη την ανάρτηση, οπότε πιθανό να έχουν προταθεί ήδη άλλες λύσεις.
Σκέφτομαι τα εξής:
Λέει η τροπολογία ότι: «Δεν επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος, παρά μόνον η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο για τον ανωτέρω συγκεκριμένο σκοπό (ενν. -από την προηγούμενη παράγραφο- για την παροχή εκπαίδευσης). Τα μεταδεδομένα που τυχόν παράγονται στο ίδιο ως άνω πλαίσιο διατηρούνται για συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στο πλαίσιο επεξεργασίας των συγκεκριμένων δεδομένων, μετά την πάροδο του οποίου καταστρέφονται. Η επεξεργασία των εν λόγω μεταδεδομένων επιτρέπεται αποκλειστικά για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς».
Η πρώτη περίοδος είναι εντάξει: ζωντανή μετάδοση σε πραγματικό χρόνο και τίποτε άλλο. Όχι καταγραφή ούτε αποθήκευση. Άρα, μετά το τέλος της ζωντανής μετάδοσης δεν θα υπάρχει πια οπτικό ή ακουστικό υλικό. Και μάλιστα προαιρετικά («είναι δυνατή» λέει η πρώτη παράγραφος, οπότε αν διαφωνεί ο δάσκαλος ή έστω ένας μαθητής, δεν θα γίνεται). Και μάλιστα διαζευκτικά («ήχου ή/και εικόνας»), δηλαδή αν θέλω, θα ακούγεται μόνο η φωνή μου αλλά δεν θα φαίνεται η φάτσα μου.
Αναρωτιέμαι όμως γιατί τα μεταδεδομένα να διατηρούνται και γιατί να υπόκεινται σε επεξεργασία.
Αν και η διατήρηση και η επεξεργασία διατηρηθούν ως προαιρετικές στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, αν δηλαδή αυτές εξαρτηθούν από τη θέληση ή τη συναίνεση του δασκάλου και των μαθητών, τότε δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αλλιώς η υπουργική απόφαση θα είναι εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και θα ακυρωθεί, αν προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Προσωπικά όμως -και ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα της ρύθμισης- δεν με βρίσκει σύμφωνο η διατήρηση και επεξεργασία του οπτικού ή/και ακουστικού υλικού, γιατί αφού σκοπός είναι η εκπαίδευση των μαθητών που απουσιάζουν, τότε προφανώς αρκεί ο μαθητής αυτός να παρακολουθήσει το μάθημά του σε ζωντανή μετάδοση μία φορά, όπως συμβαίνει και με τους παρόντες μαθητές. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για την επίτευξη του σκοπού του νόμου.
Πιστεύω πάντως ότι το μέτρο δεν θα προχωρήσει σε γενική εφαρμογή. Λίγοι δάσκαλοι και μαθητές θα συναινέσουν στο να ηχογραφούνται οι φωνές τους ή να βιντεοσκοπείται η εικόνα τους.
leonicos said
Μήπως είμαι υπερβολικός στους φόβους που διατυπώνω; Μπορεί.
Όχι, δεν είσαι υπερβολικός
Μολονότι θα ήταν ιδανικό να γίνεται, ιδανικές τάξεις δε υάρχουν. Θα μπορεί κάθε κάφρος να λέει ‘αφού το παιδ΄μου απάντησε 8+7=24 γιατί τον μηδένισε;’
Να θεωρουν υπερβολικό το μάθημα, αυστηρό κοκ
Είναιδυνατό να γίνεται η διδασκαλία υπό επιτήρηση;
Αφήνω τα περί μαθητών, που όσα και να εοις δεν φτάνουν.
Θα λέει η μαρίκα της τασούλας: Ο Γιάννης (αδελφός σου, φίλος σου, γείτονάς σου) έβαλε τον Κολοκοτρώνη με τον μεγαλέξανντρο. Στον Καραγκιόζη μαθαλινει ιστορία;
nikiplos said
Δεδομένου, ότι οι 16ρηδες δεν κλείνονται πλέον στα σπίτια τους, οι 17χρονοι κάνουν μεγάλες παρέες και πίνουν ποτάκια τα βράδυα στις πλατείες, δοθέντος επίσης ότι έχουμε επανεκκίνηση των εκκλησιών στις 17Μαΐου με αφιονισμένους για παγκάρι την πλειοψηφία του κλήρου και γραίες διψασμένες για πασαρέλα στις άγιες εικόνες, δεδομένων όλων αυτών έχω την εντύπωση πως το μέτρο δεν έχει καμία αξία μάλλον. Η κυρία Υπουργός αντί να πειραματίζεται στου κασίδη το κεφάλι, ας ανοίξει τα σχολεία εχθές. Έτσι κι αλλιώς από αυτά που μέχρι τώρα έχουν δει τα ματάκια μου, θα έχουμε ένα καθόλα ιταλικό καλοκαίρι.
spiridione said
Το δικαίωμα εναντίωσης του άρθρου 21 ΓΚΠΔ από τη σελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
https://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33%2C211294&_dad=portal&_schema=PORTAL
Προτεινόμενο Κείμενο Για Άσκηση Του Δικαιώματος Εναντίωσης Γονέων, Της Μαρίας Αλεξανδρή
https://ekpaideutika.gr/2020/05/10/10-5-2020b/
Γιάννης Ιατρού said
218: (τέλος) κάτι τέτοιο πιθανολογώ κι εγώ, παρ΄όλη τη ζέστη κλπ.
Γιάννης Ιατρού said
199: voulagx
Απίθανες εμπνεύσεις…:) 🙂
Και μετά σου λέει η Μεθοδώνη πως οι καλλιτέχνες κάθονται…
Γιάννης Κουβάτσος said
Έκοψαν στον αέρα τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pospertgr.blogspot.com/2020/05/blog-post_71.html&ved=2ahUKEwiU1JfDsa7pAhVP2aYKHcdkA94QFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw0dvu6dsRpRJyJAPZQ5Q0QG
Μαρία said
222
Μετά το 46:40 https://www.youtube.com/watch?time_continue=2801&v=NLMjqDqd4ag&feature=emb_logo
Γιάννης Κουβάτσος said
222, 223: Διαφήμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατασυκοφάντηση της δημόσιας. Και όποιος προσπαθεί να αρθρώσει αντίλογο, κόβεται στον αέρα. Βελούδινος ολοκληρωτισμός, όρος που επινόησε ο Σάκης Πεπονής, νομίζω, για να χαρακτηρίσει πολύ ηπιότερα φαινόμενα.
Triant said
220,218: Δυστυχώς το ίδιο φοβάμαι κι εγώ. Παίξαμε (μπας και βγει καμιά θεραπεία) και χάσαμε. Πάντως υποθέτω (ελπίζω) πως είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ότι δυό μήνες πριν.
Pedis said
Ελληνική Αστυνομία και η επιβολή της ανοσίας της αγέλης
———————————————————————————
Την Παρασκευή το βράδυ καθόμασταν στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη τέσσερα άτομα, δύο αγόρια και δύο κοπέλες, οι οποίοι βρεθήκαμε για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες καραντίνας. Φροντίζαμε να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μας, σύμφωνα με τις συστάσεις για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.
Ξαφνικά, κατά τις δύο τα ξημερώματα, είδαμε να έρχονται με ταχύτητα κατά πάνω μας από την πλατεία Κυψέλης μηχανές της Ομάδας Δράση, οι οποίες σταμάτησαν επί της συμβολής των οδών Επτανήσου και Φωκίωνος Νέγρη. Οι αστυνομικοί κατέβηκαν από τις μηχανές και ούρλιαζαν ‘πιάστε τους’ ακινητοποιώντας αλλά και ρίχνοντας κάτω άτομα που διέρχονταν από το σημείο. Ξαφνικά ήρθαν σε τρεις από εμάς και μας ανάγκασαν να παραταχθούμε και να επιδείξουμε τις ταυτότητές μας, το οποίο και κάναμε αμέσως όντας απόλυτα συνεργάσιμοι. Την τέταρτη φίλη μας, η οποία είναι δικηγόρος δεν την ακινητοποίησαν και παρέμεινε σε απόσταση παρακολουθώντας τη διαδικασία.
Παρότι επιδείξαμε τις ταυτότητές μας, μας ανακοίνωσαν ότι θα προσαχθούμε στη ΓΑΔΑ και τότε φωνάξαμε τη φίλη μας, η οποία επενέβη ως δικηγόρος, επιδεικνύοντας τη δικηγορική της ταυτότητα, ζητώντας να εξακριβώσει το νομότυπο της διαδικασίας και ζητώντας το λόγο που γίνονταν όλα αυτά. Τότε, της ανακοίνωσαν εκδικητικά ότι θα προσαχθεί και εκείνη μαζί μας στη ΓΑΔΑ. Πήρε αμέσως το 100 καταγγέλλοντας την επικείμενη παράνομη προσαγωγή μας, αλλά η αστυνομικός που απάντησε είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ακόμη ένας δικηγόρος, ο οποίος μετέβη στο σημείο, πήρε επίσης την ίδια απάντηση από τα όργανα της Άμεσης Δράσης.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, μας ανάγκασαν να μπούμε ανά πέντε, μαζί με αγνώστους, μέσα σε Ι.Χ. της Ασφάλειας, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι αυτό παραβιάζει τις οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση με αυτοκίνητο εν μέσω πανδημίας. Οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, όπου μας έβαλαν ανά έξι σε ασανσέρ για να φτάσουμε στο Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος, γεγονός που επίσης συνιστά κατάφωρη παραβίαση των υποδείξεων για τον συνωστισμό εν μέσω πανδημίας. Μας οδήγησαν σε έναν στενό διάδρομο μαζί με άλλους δεκατρείς προσαχθέντες από την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, υπό τη διαρκή επιτήρηση τουλάχιστον δέκα αστυνομικών. Ήμασταν δηλαδή περίπου τριάντα άτομα σε ένα μικρό κλειστό χώρο, σε συνθήκες όπου αν ένας είχε τον κορονοϊό, δεν υπήρχε καμία ελπίδα να μην κολλήσουμε όλοι!
Μάλιστα, όχι μόνο μας ανάγκασαν να στοιβαχτούμε ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά παραμείναμε σε αυτήν την κατάσταση επί τρεις ώρες, χωρίς να υπάρχει αντισηπτικό, επαρκής αερισμός και χωρίς να μας παρασχεθούν μάσκες. Παρά τις διαμαρτυρίες μας για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με επιδεικτική αδιαφορία και σαρκασμό. Κανείς τους δεν φορούσε μάσκα, αντάλλασσαν αντικείμενα με γυμνά χέρια, ενώ ένας ανέφερε ότι έχει πυρετό! Επίσης, κάποια από τα προσαχθέντα άτομα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τούς έφτυσαν στο πρόσωπο αλλά και τους ξυλοκόπησαν.
Κατά τις 5.30 το πρωί μας άφησαν να φύγουμε.
Εντύπωση προκαλεί η παντελής έλλειψη προστατευτικών πρωτοκόλλων στις διαδικασίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο κέντρο μάλιστα δραστηριοτήτων της ΕΛΑΣ (ΓΑΔΑ), τη στιγμή που εφαρμόζονται με αυστηρότητα μεταβολές σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής μας ζωής.
Τόσο εγώ όσο και οι φίλοι μου κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης της πανδημίας, τηρώντας όλα τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού. Κάποιοι από εμάς έχουμε στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε να λειτουργούμε με απόλυτη προσοχή.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία κυριολεκτικά μας άρπαξε από το ασφαλές μέρος όπου βρισκόμασταν, δίπλα από τα σπίτια μας, για να μας εγκλωβίσει σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας. Χωρίς καμιά προειδοποίηση, ήρθε να εκφοβίσει μια ολόκληρη γειτονιά ασκώντας αδικαιολόγητη βία ενάντια στους κατοίκους της, οι οποίοι παρευρίσκονταν στους ελάχιστους υπαίθριους χώρους που διαθέτουν.
Εγείρεται, λοιπόν, το ερώτημα ποια είναι η κεντρική κατεύθυνση που έχει δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Να κάνει το παν για να περιορίσει την πανδημία ή να κάνει το παν για να περιορίσει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα;
Υ.Γ. Η προσαγωγή μας έγινε στη Φωκίωνος Νέγρη, η οποία απέχει πάνω από 500 μέτρα από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Μάγια Μ., Μαρίνα .Ξ., Ο.Ζ.
Τα παραπάνω συνυπογράφει ο επίσης προσαχθείς
Pedis said
Παρά τις διαμαρτυρίες μας για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με επιδεικτική αδιαφορία και σαρκασμό. Κανείς τους δεν φορούσε μάσκα, αντάλλασσαν αντικείμενα με γυμνά χέρια, ενώ ένας ανέφερε ότι έχει πυρετό! Επίσης, κάποια από τα προσαχθέντα άτομα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τούς έφτυσαν στο πρόσωπο αλλά και τους ξυλοκόπησαν.
Μαρία said
224
Το έβαλα ειδικά για τη διαφήμιση με ψέματα.
Λύσε μου μια απορία. Πώς γίνεται να έχετε πρόεδρο της ΔΑΚΕ, ενώ αυτή έχει 3 έδρες στις 11;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
199

Στο φως μπρε!
Η υπογραφή μου έπεσε σε ΄66. Τυχαίο;; 😈 😈
Μαγδαληνή said
228 και πριν
ο ομιλητής από τη ΔΟΕ είναι ο Σταύρος Πετράκης γενικός γραμματέας και όχι αντιπρόεδρος. Εκλέγεται από τη ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) είναι από την περιοχή μου, διαφωνώ μαζί του σε πάρα πολλά, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα είχε να πει και δεν τον άφησαν. Στο τέλος δόθηκε ο λόγος στον Χρ. Κάτσικα, καθόλα γνώστη και χρόνια αρθογράφο να κλείσει το θέμα και εκείνος τα τσουβάλιασε όλα: μίλησε για το πολυνομοσχέδιο της Κεραμέως που αυξάνει τον αριθμό μαθητών στις τάξεις λέγοντας, ψευδώς, ότι αυτό γινόταν από όλους τους πρώην υπουργούς. Όμως μόλις πριν δυο χρόνια ψηφίστηκε και από πέρσι εφαρμόστηκε η μείωση των μαθητών στη Α΄τάξη του δημοτικού (στους 22 μαθητές) και με πρόβλεψη να προχωρεί κάθε χρόνο στην επόμενη τάξη.
Όσο για το ΔΣ της ΔΟΕ, πολλά χρόνια τώρα ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ κανονίζουν τις κεντρικές θέσεις του προεδρείου.
Γιάννης Κουβάτσος said
Όπως τα λέει η Μαγδαληνή έχουν τα πράγματα για τις πάσες που ανταλλάσσουν ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ.
Να δούμε αύριο στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ποια θα είναι η συμπεριφορά των ματατζήδων. Θα μας πνίξουν στα δακρυγόνα με κάποια πρόφαση; Θα δούμε.
Γιάννης Κουβάτσος said
Αλήθεια, οι ιατρικές μάσκες κάνουν τίποτα ενάντια στα δακρυγόνα; Μπα,ε;
sarant said
230 Ο Κατσικας είναι μεν αριστεριστής αλλά έγραφε και στα Νέα (ή γράφει ακόμα; ) οποτε συμφέρει να κατηγορήσει «όλες» τις κυβερνήσεις
216 Στο ιστολόγιο μερικοί δεν λέμε καλησπέρα όσο είναι ψηλά ο ήλιος! 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
232 Μπα. Τα γυαλιά κολύμβησης όμως μια χαρά είναι.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο Κάτσικας γράφει στην ΕφΣυν.
Μαρία said
231
3+2 = 5 + 1 για τον αντιπρόεδρο 🙂
Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. του αντιπρόεδρου τι καπνό φουμάρει;
Μαρία said
233
Έμεινες πολύ πίσω για τον Κάτσικα. Και τι αριστεριστής!
Μαγδαληνή said
Αυτοί είναι νεο – πασόκοι (το λέω έτσι γιατί είναι νεώτερης ηλικίας), μερικοί απ’ αυτούς κάτι λένε. Γενικά η ΔΟΕ, όπως και πολλοί σύλλογοι πρωτοβάθμιοι δασκάλων, προχωρούν με τη λογική προεδρείο αναλογικό διαπαραταξιακό. Είναι εκεί που το ΠΑΜΕ (ΑΣΕ) πάντα κρατάει την ίδια κορώνα : προεδρείο αναλογικο διαπαραταξιακό με το ΠΑΜΕ μέλος.
Μαγδαληνή said
Καλά … το 238 για το 236.
Aghapi D said
Αυτό το διαβάσαμε; Ίσως κάποιος να το έβαλε και να μού ξέφυγε
https://paramithokouzina.blogspot.com/2020/05/blog-post_10.html?fbclid=IwAR29n-DHM6FUu6su-aAGro57_24E1gY_Nezy4nTQLTIMtBlKWSg8UPCCOAY
Γιάννης Κουβάτσος said
236:Πρώην Πασκίτες που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
237 του κακού χαμού
Click to access 9608243.pdf
Μαρία said
241
Τελικά όλες οι κομματικές παρατάξεις έχουν κι απο μια πρώην εκτός απ’ τη ΔΑΚΕ.
Πολλές γυναίκες βλέπω στο ΔΣ.
Ντουγρού said
Παρακαλούνται οι σχολιασταί: Επαγγελματίας φιλόλογος κύριος Πέπες, δημοδιδάσκαλος κύρ Γιάννης Κουβάτσος, η λαλίστατη (14 σχόλια μέχρι τώρα) Σερραία σχολιάστρια Μαρία και ο ιδιοκτήτης του Ιστολογίου κύρ Νίκος Σαραντάκος, να μάς απαντήσουν στα κάτωθι εύλογα ερωτήματα:
1. Γιατί, μετά από τόσα Σχόλια στο παρόν νήμα, δεν φιλοτιμήθηκαν να αναρτήσουν την ανακοίνωση – μνημείο αγραμματοσύνης της ΟΛΜΕ με ημερομηνία 3 Μάη 2020 και τίτλο «Ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων», την οποία υπογράφουν ο Νεοδημοκράτης Πρόεδρός της, Θεόδωρος Τσούχλος (εκλεγείς με την ΔΑΚΕ), και ο μπολσεβίκος Γενικός Γραμματέας της, Βαγγέλης Μπουντουλούλης, (εκλεγείς με τις αριστερές ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ);
Εκτός από το ανήκουστο «επέραιτο» (αντί του ορθού «επαίρετο») που «βγάζει μάτι» και δείχνει περίτρανα την αγραμματοσύνη των καθηγητάδων της Μέσης Εχπαίδευσης στο Ρωμέικο, η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ περιέχει και άλλα δύο βαρβάτα λάθη:
Α) «διατίθεται να κινηθεί νομικά», αντί «ΠΡΟτίθεται να κινηθεί νομικά» και…
Β) Ο όρος «Ζωντανή Αναμετάδοση» είναι λάθος. «Αναμετάδοση» είναι η εκ νέου μετάδοση, όπως λέει στο Λεξικό του ο Μπάμπι, άρα το σωστό είναι «Ζωντανή Μετάδοση».
2) Εχτές Δευτέρα 11 Μάη, ο Σερραίος Πρόεδρος της ΟΛΜΕ και φιλόλογος στην ειδικότητα, Θεόδωρος Τσούχλος, βγήκε στο Δελτίο Ειδήσεων του καναλιού «Blue-Sky» και απέδειξε ότι δεν έχει ακόμη μάθει το στοιχειώδες «ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ…»!.. Δείτε τον στο 52:40 του βίντεο (σάς πηγαίνει αυτόματα εκεί) να λέει επί λέξει…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΧΛΟΣ: «…Με συχωρείτε, εννοώ θα διακινδυνεύσει το μέλλον του ΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ την πρώτη ευκαιρία που είναι πολύ σημαντική…»!!..
Λίγο προηγουμένως, στο 50:18 του βίντεο, ο παντελώς αστοιχείωτος (αν και επαγγελματίας φιλόλογος!..) συνάδελφος του κυρίου Πέπε, Θεόδωρος Τσούχλος, μάς καραφλιάζει με μία ακόμη αγραμματοσύνη:
«…και έφτασε σε μία τροπολογία η οποία ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ την κατέθεσε με τους γνωστούς τρόπους χωρίς κανέναν διάλογο…»
ΔΗΛΑΔΗ, ο αθεόφοβος νεοδημοκράτης πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωράκης Τσούχλος, δεν ξέρει ούτε καν το τροπάριο της Μ. Δευτέρας «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται ΕΝ ΤΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ»!..
ΡΩΤΑΜΕ τον φανατικό κυνηγό των Λαθών, κ. Σαραντάκο: Θα περιλάβετε, κύριε Νίκο μου, τις αγραμματοσύνες της αγαπημένης σας ΟΛΜΕ και του νεοδημοκράτη προέδρου της, Θοδωράκη Τσούχλου, στα Μεζεδάκια του προσεχούς Σαββάτου, ή θα τηρήσετε και πάλι στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος (= η σιωπή μου προς απάντησίν σου), επειδή στο Προεδρείο της ΟΛΜΕ βουρβουλακιάζουν οι μπολσεβίκοι;
ΥΓ: Και κάτι για τον πασίγνωστο για την επιπολαιότητά του, καθηγητή Μπαμπινιώτη: Ακόμη και στην τελευταία έκδοση του Λεξικού του (Ιούλης 2019) επιμένει να γράφει στο λήμμα «επαίρομαι» (= καυχώμαι) ότι το «επαίρομαι» είναι λόγιο, χωρίς ωστόσο να τολμά να μάς δώσει χρονολογία 1ης εμφάνισης, προφανώς διότι δεν την δίνει και ο επιπόλαιος Κουμανούδης!..
Είναι καιρός να μάθει ο πανάσχετος Μπάμπι και ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος (που επιμένει να τον αντιγράφει ακόμη και στα λάθη του…) ότι το ρήμα «επαίρομαι» με την σημασία του «καυχώμαι» υπάρχει στην Θεία Ελληνική Γλώσσα από το 900 μετά Χριστόν: Πρωτοσυναντάται στα κείμενα του Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, Ανδρέα, και του θρυλικού ελληνολάτρη μαθητού του Αρέθα, στην διήγηση των Πεπραγμένων του Δαβίδ:
«ούκ επαίρετο τοις επαίνοις, αλλ’ εφθονείτο προς του βασιλέως»
Spyros said
233 Συμφωνώ απόλυτα! Κι εμένα μ’ ενοχλεί να λέω καλησπέρα πριν το μεσημεριανό φαγητό…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
245 «Αν δεν πέσει ο ήλιος, καλησπέρα δεν σας λέω! »
Αν χαιρετούμε με «καλησπέρα»,μες τα ελληνικά μεσημεραπογέματα, θα πούμε και «καληνύχτα» όταν αποχαιρετούμε (με τόσο φως) 🙂 !
https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/16/kalispera/
Μαρία said
Αναφορικά με την αναμετάδοση των μαθημάτων τονίστηκε, εκ μέρους της Αρχής, ότι αυτό αποτελεί μια όλως εξαιρετική διαδικασία, που μπορεί να δικαιολογηθεί στα πλαίσια της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων, όπως αυτή που ζήσαμε και πάντοτε υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ατόμων που εμπλέκονται.
Η εφαρμογή της διάταξης δεν μπορεί να γίνει πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία προϋποθέτει την έκδοση μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντικτύπου, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η επίμαχη διαδικασία, κατά την άποψη της Αρχής, ενέχει υψηλή επικινδυνότητα. Στο πλαίσιο της συζήτησης, εκτιμήθηκε ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αντίστοιχες, δε, προσπάθειες στην Ισπανία και την Ιταλία που ξεκίνησαν νωρίτερα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί λόγω των πολλαπλών τεχνικών και νομικών προβλημάτων που προέκυψαν. https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/321918_ekpaideytikoi-adeiazei-tin-kerameos-i-arhi-prostasias-dedomenon-apaitei-hrono-kai
Κωνσταντίνος said
Πιστεύω ότι αυτά που αναφέρατε μπορούν να λυθούν με τεχνητά μέσα και η τεχνολογία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πολλά… Πχ αλλοίωση φωνής, κάμερα βλέπει μόνο πίνακα και ήχος από την αίθουσα, για ονόματα μπορούν να διαλέξουν οι μαθητές κάποιο ψευδώνυμο και άλλες βελτιώσεις που οι προγραμματιστες γνωρίζουν σίγουρα καλύτερα. Μην ξεχνάμε ότι κάθε αρχή και δύσκολη και μην ξεχνάμε επίσης ότι αξίζει τον κόπο γιατί πλέον καμία πανδημία, καιρικές συνθήκες και δεν ξέρω τι άλλο δεν θα μπορούν να διακόψουν το μάθημα και έτσι οι μαθητές δεν θα έχουν κενά. Θα διαφωνισω με το «εκπαιδευτικό απόρρητο» δεν το θεωρώ ανάλογο των άλλων που αναφέρατε για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Δεν νομίζω ο καθηγητής να επιτρέπει να λέγετε ότι να ναι μέσα στην τάξη φαντάζομαι ότι όλα θα κινούνται στο πλαίσιο του μαθήματος που παρακολουθούν. Επίσης επειδή παντού υπάρχουν οι «καλοί» και οι » κακοί » οι κακοί λοιπόν δάσκαλοι θα αναγκαστούν να βελτιωθούν. Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν γίνονται μαθήματα μόνο μέσα στις τάξεις αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με εκτεθειμένα τα όσα λέγονται στους απέξω.. για παράδειγμα γυμναστές ποδοσφαίρου μπάσκετ κτλ όπου οι γονείς πάνε τα παιδιά τους και κάθονται έξω από το γήπεδο βλέποντας και ακούγοντας τα πάντα. Και όχι μόνο γονείς ο καθένας μπορεί να μπει να δει και να ακούσει τι λέει ο γυμναστής τι ρωτάνε τα παιδιά κτλ.
sarant said
244 Μα είναι κι ένα μονοπάτι πονηρό που πάει ντουγρού για μπάνιο.
Stazybο Hοrn said
216: Τα μεταδεδομένα δεν είναι ήχος και εικόνα, αλλά πληροφορίες για χαρακτηριστικά των δεδομένων: πότε έγινε η μια μετάδοση, πού, από ποιον, με τι μέσα, τι μάθημα, τι ενότητα, πόσοι συνδέθηκαν, κλπ.. Να μη βγουν και μερικά μάστερ της πλάκας, όπου κάποιοι θα περιγράφουν περιγραφικά στατιστικά που δεν καταλαβαίνουν και πλήρωσαν κάποιον να τα κάνει σε κάποιο εσπιεσές (αλλιώς το λένε αυτό τώρα); Να κοκορεύονται κι οι υπουργίνες για τις 4754853648944 ώρες τηλεμαθημάτων…
ΣΠ said
249
Φουλαριστός τραβάει ντουγρού
στην λεωφόρο του Συγγρού
μπάνιο γουστάρησε στην θάλασσα
κι εγώ ποτέ χατίρι δεν του χάλασα.
sarant said
251 Α γεια σου
voulagx said
#223: Πρόσεξες το σουπεράκι; «Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαιδευσης;» Κατι που προφανώς εξαρτάται απο τις καμερες στην ταξη, όπως υπονοείται. Κι αυτό λέγεται δημοσιογραφία!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ελένη
Ζούμε σ΄ένα κόσμο μαγικό
ψηφιοποιημένο, ηλεκτρονικό.
Γεμάτες με κεραίες
πλαγιές, κορφές αρχαίες
απλώνουν στις οθόνες
προοπτικές ωραίες
κι επιλογές μοιραίες
Κι εσύ Ελένη και κάθε Ελένη
στην επαρχία, στην Αθήνα
διορισμένη
η ζωή σου να το ξέρεις είναι
καλωδιωμένη
να διδάσκεις μες στην τάξη
είναι άλλο
κι άλλο μια τάξη
«συνδεδεμένη» .
Spiridione said
223.
Μαρία said
255
Θλιβερός κι αξιολύπητος.
Νίκος Κ. said
Μια απορία:
Λέει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος».
Ας υποθέσουμε πως ένας δωδεκάχρονος καταγράφει τον συμμαθητή του που ψευδίζει προσπαθώντας να απαντήσει ή τη συμμαθήτριά του που λέει μια μεγάλη «κοτσάνα». Και τα ανεβάζει στο φέισμπουκ συλλέγοντας κοινοποιήσεις και λάικ.
Κι ο γονιός του θιγόμενου παιδιού καθίζει μια μήνυση ξεγυρισμένη. Και ζητάει και οικονομική αποζημίωση. Ποίος θα πληρώσει τη νύφη;
– Ο δωδεκάχρονος;
– Οι γονείς του δωδεκάχρονου (που εκείνη την ώρα έλειπαν στη δουλειά τους) «για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου»;
– Ή μήπως ο δάσκαλος;
Είναι τόσο απίθανο να αρχίσουν αν συμβαίνουν όλα αυτά;
avn013 said
Αν και «χρήσιμη» η νομική παρατήρηση στο 216, νομίζω ότι το «πνεύμα» της «συζήτησης» είναι το «φιλοσοφικό» ερώτημα αν είναι καλό (υποθέτω για την κοινωνία) να καταγράφεται ή όχι η διδασκαλία.
Ελπίζω ο κ. Σαραντάκος να βρει τον χρόνο να διαβάσει τα 200+ σχόλια και να κάνει μια χρήσιμη περίληψη (σύνθεση) των αντιθέτων(;) απόψεων. Έχοντας μόνο χρόνο για λίγα από τα 200+ σχόλια νομίζω ότι οι «αντιρρήσεις» υπερτερούν, αλλά τα επιχειρήματά τους είναι (κατά μία άποψη) τετριμμένα. Ακόμα και η ίδια η «εισήγηση» (απολογούμαι, αν νομίζετε ότι χρειάζεται κ. Σαραντάκο) παρά την επιφύλαξη ότι η τεχνολογία είναι ευπρόσδεκτη, διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την τροπολογία (υποθέτω το «πνεύμα» της τροπολογίας), γιατί θεωρεί ότι θα παραβιασθεί κάποιο «εκπαιδευτικό απόρρητο», μερικές από τις πιθανές συνέπειες του οποίου περιγράφονται με ιδιαίτερα γλαφυρό (κατά την γνώμη μου) τρόπο, που με εξανάγκασε (ίσως/μάλλον λίγο υπερβολικό το «εξ») να τις διαβάσω προσεκτικά (μερικές δεν είχαν καν περάσει από το μυαλό μου μέχρι εκείνη την στιγμή) και με ώθησαν να στις παρακάτω σκέψεις:
Α) Μήπως η τροπολογία (ή έστω το πνεύμα της) είναι ως συνήθως «καθυστερημένη» και απλώς μια αρχή να τεθεί ένα «νομικό» πλαίσιο μπας και ρυθμιστεί κάτι που ήδη συμβαίνει; Θα εκπλαγώ αν δεν έχουν υπάρξει ήδη ηχογραφήσεις (αν όχι και βιντεογραφήσεις) (στον πληθυντικό) τουλάχιστον μέρους διδασκαλιών, και μάλιστα άνευ συγκατάθεσης ή συναίνεσης από όλους του καταγραφέντες. Δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα ανήλικοι μαθητές να φωτογραφίζουν ή και να βιντεογραφούν το «περιεχόμενο» υπό το φόρεμα ανήλικης μαθήτριας ή ενήλικης καθηγήτριας; Και τέτοιου είδους καταγραφές δεν έχουν «κυκλοφορήσει» σε διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα; Ή πάλι βίντεο που «διακωμωδούν» (ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον) στιγμές (ανθρώπινης) αδυναμίας μαθητών, καθηγητών, διευθυντών, επιθεωρητών ή οιουδήποτε συμμετέχει σε αυτό που λέγεται «σχολείο» (ή έστω δημόσιο σχολείο); Ή βίντεο που απλώς καταγράφουν πρόσωπα και εικόνες οποιασδήποτε «μειονότητας» (με την ΗΠΑ-ϊκή έννοια του όρου: αλλόφυλος, αλλόθρησκος, γέρος, ομοφυλόφιλος, (ακρο)αριστερός, (ακρο)δεξιός κλπ);
Β) Η αναφορά σε «απόρρητο» έστω και εκπαιδευτικό, κατευθύνει την σκέψη σε «μυστικά» που πρέπει να τα γνωρίζουν λίγοι (οι εκάστοτε «εκλεκτοί»). Κατανάγκην, λοιπόν, το κάθε «απόρρητο» συνοδεύεται (χεράκι-χεράκι) με λιγότερη ή μεγαλύτερη έλλειψη διαφάνειας. Το «απόρρητο» έχει επιβληθεί και εξακολουθεί να επιβάλλεται σε πολλές μορφές κοινωνικών «εκδηλώσεων», από τα ελευσίνια μυστήρια μέχρι την μασονία, από την φιλική εταιρεία μέχρι την NSA των ΗΠΑ (που μου θυμίζει την περίπτωση Snowden), από την ομερτά μέχρι το (μυθλογικό μάλλον) «κρυφό σχολειό».
Γ) Η βιντεογράφηση αυτοματοποιεί/βιομηχανοποιεί την διδασκαλία σε βαθμό που ο δάσκαλος να μην χρειάζεται (π.χ. μετά την (χολυγουντιανή(;)) παραγωγή της σειράς βίντεο; Ένας αναμενόμενος (και εν πολλοίς δικαιολογημένος) φόβος δασκάλων χωρίς αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία για το τι σημαίνει διδασκαλία. Εδώ τίθεται το βαθύτερο (και διαχρονικό) ερώτημα τι σημαίνει διδασκαλία. Γιατί το εκάστοτε κράτος χρηματοδοτεί (ενίοτε με κάπως σημαντικά ποσά) αυτό που λέγεται (πρωτο-, δεύτερο- και ενίτε τριτοβάθμια) «εκπαίδευση». Πρόκειται για διατήρηση και ανάπτυξη της Γνώσης της κοινωνίας (του κράτους, του έθνους, της ηπείρου, του ανθρωπίνου είδους γενικότερα) ή χώρος «στάθμευσης» ανηλίκων ώστε να μην «περιφέρονται στους δρόμους» (αν και μερικοί θεωρούν τους «δρόμους» το «πραγματικό» «σχολείο») και να μπορούν οι γονείς τους (χρειάζονται και οι 2 πλέον και μερικές φορές δεν φτάνουν) να πάνε να εξασφαλίσουν τα «προς το ζην». (Οι φοιτητές δεν είναι μεν ανήλικοι, αλλά επίσης δεν θεωρούνται άνεργοι, «βελτιώνοντας» κάποια στατιστικά στοιχεία της εκάστοτε κυβέρνησης).
Ως κατακλείδα, έχουμε την διαβόητη πλέον ικανότητα να βρίσκουμε το παραμικρό για να διχαζόμαστε. Παρατηρείται και σε άλλες κοινωνίες, π.χ. Κούρδοι, Παλαιστίνιοι αλλά και πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
258 (τέλος): Απ’ όσους αναφέρετε, προφανώς εμείς λόγω Κάδμου, περισσότερο στους Παλαιστίνιους φέρνουμε.
nikiplos said
257@ Επειδή «έφαγα» κάμποσα χρόνια ως τεχνικός σύμβουλος: τεχνικά-νομικά φταίνε οι γονείς του παιδιού. Επειδή όμως η παράνομη πράξη έγινε στην τάξη, το πλημμέλημα ανήκει στον δάσκαλο που αμέλησε κι επέτρεψε την παράνομη πράξη. Οι δικαστές εδώ και χρόνια τους δασκάλους μπουμπουνίζουν… (οι ανήλικοι δεν φταίνε)
Γιάννης Κουβάτσος said
257, 260: Μα το αδίκημα δεν συνέβη στην τάξη. Ο μαθητής που έκανε βούκινο τον συμμαθητή του παρακολουθούσε από το σπίτι του, άρα την ευθύνη την έχουν οι γονείς του για πλημμελή επιτήρηση ανηλίκου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να κατηγορηθεί ότι επέτρεψε την απευθείας μετάδοση του μαθήματος, αλλά, για να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις, θα πρέπει να γράψει την υπουργική τροπολογία στα παλαιότερα των υποδημάτων του.
GeoKar said
Καλημέρα σε όλες & όλους και συγγνώμη για την αργοπορημένη παρέμβαση. Έχοντας ενεργό εκπαιδευτικό (εν Ελλάδι) στην οικογένειά μας, προσθέτω κι εγώ την άποψή μου ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί εξόχως προβληματική, ιδιαίτερα για τα Δημοτικά Σχολεία όπου η «συμμετοχή» των γονέων στο τηλε-μάθημα -θα- είναι μάλλον αναπόφευκτη και επισυνάπτω γνωστό, παλιότερο σκιτσάκι.
Μαρία said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
https://www.imerodromos.gr/valte-kameres-stis-synedriaseis-sto-maximoy-oi-kaloi-ti-echete-na-fovaste2/
Α said
ζω στην Ελβετία και αυτό το κάνουν από την αρχή της πανδημίας. Φοβάμαι ότι αυτές οι αναλύσεις είναι κάπως τεχνοφοβικες.
Πολύ σωστά γίνονται συζητήσεις και ακούγονται όλες οι απόψεις αλλά το 2020 έχουμε προχωρήσει. Και το λέω με σιγουριά γιατί το ζω. Τα μαθήματα στο διαδίκτυο πληθαίνουν και όχι λόγω πανδημίας. Δεν γίνεται κάποια κρυφή ιεροτελεστία μέσα στην τάξη, και άλλες οι απαιτήσεις σε μια ζωντανή μετάδοση τάξης. Οι μαθητές έχουν πλέον τρόπους να βίντεογραφησουν άμα θέλουν και να κοροϊδέψουν είτε τον δάσκαλο είτε τους συμμαθητές του. Μήπως λέω υπάρχει κάτι παραπάνω που φοβόμαστε να μάθουμε από τις τάξεις; Εδώ τα παιδιά νιώθω είναι πολύ χαρούμενα με το όλο σύστημα που είναι φτιαγμένο για να τους ανοίξει τους ορίζοντες και όχι για να τους γεμίσει καχυποψίες.
Θεοδώρα said
Καλημέρα σας ! η πιο καθυστερημένη αντίδραση στο άρθρο σας είναι η δική μου αλλά δεν μπορούσα απλά να μην πω: OXI στην αναμετάδοση μαθημάτων ! Η σχέση των μαθητών, ειδικά του δημοτικού με τον δάσκαλο είναι κατά κάποιο τρόπο προσωπική κι ας είναι και 20 άτομα μέσα στην αίθουσα ! Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι άλλες είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης!
avn013 said
259: …. εμείς λόγω Κάδμου, περισσότερο στους Παλαιστίνιους φέρνουμε.
Χωρίς να είμαι ειδικός (σε τίποτα για την ακρίβεια) νόμιζα ότι ο Κάδμος ήταν Φοίνικας (υποθέτω όχι το δέντρο). Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν εαυτούς απόγονους των Φοινίκων;
Απορρέον συνειρμός: (φταίει η ηλικία)
Ένας φίλος Ισραηλίτης μου είπε κάποτε (καλοπροαίρετα) ότι οι Φιλισταίοι που «τις έφαγαν» από του Εβραίους ήταν Έλληνες. Έχει κάποια βάση αυτό;
ΣΠ said
Ο Αμβρόσιος απειλεί με αφορισμό την κ. Κεραμέως:
https://mkka.blogspot.com/2020/05/14-2020-37-15180-1.html
Πέπε said
@260
Ωραία λοιπόν, φταίνε οι γονείς στο σπίτι, και επιπλέον και ο δάσκαλος αν έγινε στην τάξη.
Γενικά οι δασκάλοι επιτηρούν τι γίνεται στην τάξη (αλλά κι ο δάσκαλος έχει πλάτη, μην το ξεχνάμε), οι δε γονείς εντάξει, έχουν την ευθύνη αλλά δεν είναι δυνατόν να επιτηρούν 24/7 μες στο σπίτι τους λες κι έχουν δίχρονα που πρνάνε τη ζωή τους με το δάχτυλο στην πρίζα.
Άρα, είναι πιο απλό να αποτραπεί ένα ατόπημα παρά να προβλέψουμε ποιος θα είναι υπεύθυνος αν γίνει και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να γίνει.
Είναι σαν να αφήσω το πορτοφόλι μου μες στη μέση του δρόμου, μ’ ένα χαρτί «δικό μου – αν κλαπεί καθιστώ υπεύθυνο τον Μήτσο», σε σύγκριση με το να το κρατάω μαζί μου.
Με πιο λίγα λόγια: όχι στις κάμερες.
Νίκος Κ. said
Πρόεδρος ΑΠΔΠΧ: «Ένα μέτρο προστασίας των μαθητών στα Live streaming από τις αίθουσες των σχολείων θα ήταν να μεταδίδεται μόνο η διδασκαλία και όχι η εξέταση των μαθητών».
https://www.esos.gr/arthra/67617/proedros-apdph-live-streaming-horis-tin-exetasi-mathiton
Αν το Υπουργείο θέλει σώνει και καλά να προβάλει στην οθόνη τη διδασκαλία του μαθήματος, ας γυρίσουν τα μαθήματα σε βίντεο μια και καλή για να τελειώνουμε. Τι το παιδεύουν;
Όσο για τη διάταξη του Συντάγματος («Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους») ας πάει να κουρεύεται, εκπαιδευτική τηλεόραση για το πόπολο και καθαρίσαμε. Και μάλιστα στα φθηνά.
Μαρία said
Για την ανάρτησή του https://tvxs.gr/news/ellada/na-baloyme-kameres-sto-sxoleio-oles-tis-imeres-oles-tis-ores-giati-oxi
για την κατάσταση στην εκπαίδευση, με αφορμή την «ιδέα» της Ν. Κεραμέως να μπουν κάμερες στα σχολεία, μίλησε ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου Γιώργος Μάρκου.
https://www.stokokkino.gr/article/3279/Antestrepsa-to-oplo-pros-ayton-poy-to-strefei-enantion-moy:-Thelete-kameres-Balte-tes.html
Γιάννης Ιατρού said
267 Avn013
Ας υποθέσω πως δεν τρολάρετε, οπότε ν’ απαντήσω καλή τη πίστη και στο πλαίσιο των λίγων γνώσεων που έχω για το θέμα 🙂 🙂
α) Απόγονοι (όλων 🙂 ) είναι όλοι τους εκεί (ή τέλος πάντων «μερικώς» απόγονοι, εφ΄όσον εμφανίστηκαν και πιθανώς αναμίχθηκαν μεταξύ τους και πολλοί άλλοι μετά. π.χ. Ελληνικά φύλα από την Αιγιακή πλευρά, Ισραηλίτες και άλλα σημιτικά φύλα, άλλα ΙΕ προέλευσης φύλα από την Μ. Ασία, Αιγύπτιοι κλπ.).
Πάντως περίπου στα μέρη αυτά ζούσαν κι οι Φοίνικες (όσο δεν ήσαν στην θάλασσα). Πολλές σημερινές πόλεις έχουν τις ρίζες τους σ΄εκείνη την εποχή και στους Φοίνικες.
β) Για τους Φιλισταίους:
Το «Έλληνες» είναι μεγάλη λέξη και δύσκολα να οριοθετηθεί…
Πιθανολογείται πάντως πως υπήρξε και σ΄αυτούς επίδραση από την Αιγιακή πλευρά.
Η Βίβλος, την οποίαν καθ΄υπερβολήν υπολήπτομαι, εκτός δύο εξαιρέσεων, αναφέρει πως οι Φιλισταίοι προήρχοντο από το νησί Καφθόρ, π.χ. Ιερ. 47:4 …εξ αιτίας της ημέρας της επερχομένης διά να απολέση πάντας τους Φιλισταίους, να εκκόψη από της Τύρου και της Σιδώνος πάντα εναπολειφθέντα βοηθόν· διότι ο Κύριος θέλει αφανίσει τους Φιλισταίους, το υπόλοιπον της νήσου Καφθόρ. Αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Βίβλου, π.χ. Αμώς 9:7, Δευτ. 2:23; Σαμ. 30:14. Εζεκ. 25:16, Ζεφ. 2:5 .
Πάντως υπάρχουν και επιφυλάξεις από λίγους ερευνητές/ιστορικούς που υποστηρίζουν πως με την «νήσο Καφθόρ» δεν υπονοείται η Κρήτη αλλά άλλα μέρη στην ξηρά ή στη θάλασσα. Στηρίζουν δε αυτήν την γνώμη σε ευρήματα Φοινικικής προέλευσης στα μέρη αυτά παράλληλα με την διαπίστωση πως σπανίζουν στην Κρήτη παρόμοια.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο γι αυτά τα θέματα έχει γράψει το 1972 ο Allen H. Jones στο περιοδικό Journal of Near Eastern Studies, Τόμος. 31, No. 4 σελ. 343-350 με τον τίτλο The Philistines and the Hearth: Their Journey to the Levant.
Ο ίδιος ερευνητής έχει επίσης γράψει το βιβλίο Bronze Age Civilization: The Philistines and the Danites όπου ερευνά την σχέση τους με τους «Δαναούς» (έχει κι ένα κεφάλαιο με τον τίτλο: Danaus and Cadmus 🙂 )
Αν ενδιαφέρεστε για αυτά τα θέματα κι έχετε τον απαιτούμενο χρόνο, ρίξτε κάποιες ματιές στα ακόλουθα βιβλία, το τελευταίο (του R. A. S. Macalister) θα το βρείτε (σε λίγο παλιότερη έκδοση) και στο archive.org. Τ΄ άλλα δύο στον Μπέζο (ή στον Κινέζο 🙂 )
Πέπε said
@270:
> > Πρόεδρος ΑΠΔΠΧ: «Ένα μέτρο προστασίας των μαθητών στα Live streaming από τις αίθουσες των σχολείων θα ήταν να μεταδίδεται μόνο η διδασκαλία και όχι η εξέταση των μαθητών».
Δεν ξέρω τι είναι το ΑΠΔΠΧ, αλλά οι μαθητές είναι εξίσου παρόντες και ενεργοί κατά την παράδοση όσο και κατά την εξέταση. Για να μην πω ότι πολύ συχνά δεν υπάρχουν όρια μεταξύ των δύο. Στο ΑΠΔΠΧ πιστεύουν ότι η παράδοση είναι μονόλογος;
BLOG_OTI_NANAI said
Υπάρχει και το εξής αναρτημένο (χθεσινό):
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ( https://tinyurl.com/yauggjpc )
Μεταξύ άλλων λέει:
ΣΠ said
273
ΑΠΔΠΧ = Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Άστα Πέπε Δεν Πιάνουμε Χαρτωσιά.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@276. 🙂 🙂 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@275,276. Ἡ Ἀπουδουπουχοῦ (ΑΠΔΠΧ) εἶναι σύζυγος τοῦ Ἀραβιχηπῆ. 🙂
sarant said
271 Καλά τα είπε
275 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
278 Βρε μάστορα αφού μαγειρεύουμε σπίτι, τι πας και τρως απ’ έξω? 🙂
https://www.slang.gr/definition/28294-araboxipi
dryhammer said
Έβγα όξω και πομπέψου κι έμπα μέσα και πορέψου…
avn013 said
:
272: Γιάννης Ιατρού:
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Δυστυχώς, ούτε ο χρόνος ούτε οι φθειρόμενες ικανότητες επιτρέπουν να διαβάσω όσα βιβλία θα ήθελα.
α) Συμφωνώ ότι όλοι είναι απόγονοι λίγων homo sapiens (με ολίγο DNA από Νεάντερταλ (https://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal_genetics), Ντενίσοβαν και ποιος ξέρει τι άλλο). Τον Κάδμο τον θυμάμαι νομίζω από τον Ηρόδοτο ότι έφερε το φοινικικό αλφάβητο στην Ελλάδα.
β) Το άρθρο του 1972 το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, αλλά ως μη ειδικός μεν, ελληνόφωνος δε, με ξένισε η «μετάφραση» της «Εστίας» ως “Histia” αντί για “Hestia” καθώς και η «καταγωγή του «Φιλι» της λέξης «Φιλισταίος» από την «φυλή», αντί από το «φίλος/φιλία». ¨οσον αφορά την Ιστιαία της Εύβοιας η «καταγωγή» του τοπωνυμίου φαίνεται να αποδίδεται στο «ιστίον» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B1) , και πιθανώς σε ναυσιπλοΐα παρά σε μεταλλουργία. Αλλά το άρθρο εν γένει (αν το ερμηνεύω σωστά), προτείνει/υπαινίσσεται ότι οι Φιλισταίοι μάλλον «προέρχονται/κατάγονται/είναι» από «έλληνες» (παρόλο που η λέξη είναι «μεγάλη» και τα «όριά» της (σαφώς) ασαφή).
Την λέξη «τρολ» δεν είμαι σίγουρος ότι την καταλαβαίνω/νιώθω μάλλον γιατί είμαι περίπου δυο γενιές «πίσω» της. Κατά μία πιθανή ερμηνεία (https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll) φαίνεται να είναι όρος με τον οποίο μια ομήγυρις περιγράφει ένα τρίτο πρόσωπο, επομένως δεν είμαι σε θέση να απαντήσω η να σχολιάσω περί τούτου, αλλά θα περιμένω την δική σας ετυμηγορία.
voulagx said
Ν. Κεραμέως: Προαιρετική και όχι υποχρεωτική η αναμετάδοση μαθημάτων
Μαρία said
π2 said
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ανέκδοτο από το άνοιγμα των σχολείων. Όχι για υγειονομικούς λόγους, αλλά στην πράξη. Στο σχολείο του γιου μου την πρώτη μέρα εμφανίστηκαν τρία παιδιά στο 17μελές τμήμα, τη δεύτερη δύο (με όλα τ’ άλλα να λείπουν με την υπεύθυνη δήλωση γονιών ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες). Αναγκαστικά θα πρέπει να την κάνω κι εγώ, αφού αλλιώς θα ήταν σα να τον στέλνω τιμωρία.
sarant said
285 Αλήθεια; Θύμισέ μου ποια τάξη.
π2 said
Β΄ Λυκείου.
π2 said
Γενικώς για τα λύκεια ο σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη τους μη υγειονομικούς παράγοντες, δηλαδή: α) το ότι όσοι μαθητές θέλουν να δώσουν πανελλήνιες και έχουν την οικονομική δυνατότητα πηγαίνουν ήδη φροντιστήριο και θεωρούν το φροντιστήριο κύριο εργαλείο για τις εξετάσεις, όχι το σχολείο, το οποίο το θεωρούν χάσιμο χρόνου και β) το ότι από τη στιγμή που δόθηκε στους μαθητές το στίγμα ότι το υπόλοιπο της χρονιάς δεν έχει καμιά σημασία (δεν θα γίνουν εξετάσεις, ο βαθμός θα βγει βάσει του ό,τι έγινε ως τώρα), δεν έχουν καμιά όρεξη να παιδεύονται εν μέσω καύσωνα.
Αμφιβάλλω αν έχει παίξει ρόλο ο φόβος των γονιών μην κολλήσουν τα παιδιά, όπως λένε τα ΜΜΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πίεση από τα ίδια τα παιδιά να μην πηγαίνουν. Άλλο ένα βήμα στη γενικότερη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Φυσικά, μπορεί να ενισχύουν την τάση και παράγοντες που σχετίζονται με συγκεκριμένα σχολεία (στην περίπτωση του σχολείου του γιου μου π.χ. η ελάχιστη προσφορά τηλεκπαίδευσης, με την οποία δεν ασχολήθηκε κανένας μαθητής, ενέτεινε την αίσθηση ότι η χρονιά τελείωσε).
π2 said
Και φυσικά οι τέσσερις εναπομείναντες μαθητές (δύο στο ένα τμήμα, από ένας στα άλλα δύο) την κοπάνησαν και από αύριο θα λείπουν με χαρτί γονέων…
Γιάννης Κουβάτσος said
Το να μιλάει ο Ψαριανός για επαγγελματίες άχρηστους που ξεφτιλίζουν το λειτούργημά τους, είναι τόσο κωμικό που δεν αφήνει περιθώριο για θυμό και αγανάκτηση. 😂
https://www.efsyn.gr/node/244126
sarant said
288-289 Μάλιστα….
voulagx said
Ταχύρρυθμο φροντιστήριο κοινωνικών ανισοτήτων
π2 said
292: Ακριβώς ίδια ήταν τα συμπεράσματα σε αντίστοιχες έρευνες σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των υπολογιστών και πολύ φτηνότερα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία. Νομίζω είχαν γίνει κι εδώ παραπομπές σε άρθρα για την έκπληξη με την οποία εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι μικρή αλλά υπαρκτή μερίδα μαθητών δεν είχε πρόσβαση στα τηλεμαθήματα για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, ή είχαν πρόσβαση μόνο μέσω κινητού (είτε γιατί δεν είχαν υπολογιστή είτε γιατί τον έναν υπολογιστή του σπιτιού τον χρειαζόταν κάποιος γονέας για την τηλεργασία του), ενώ τα μαθήματα ήταν εξ ορισμού προσανατολισμένα στις οθόνες του υπολογιστή (με διαφάνειες κλπ.).
Αλλά πέρα από τον κοινωνικό αποκλεισμό, επαναλαμβάνω ότι σημαντικότερο πρόβλημα εδώ ήταν η από κοινού απαξίωση. Τα παιδιά έχουν απαξιώσει το σχολείο, οι διδάσκοντες απογοητεύονται και αρκούνται συχνά σε μια ρουτίνα, αυτό εντείνει την απαξίωση και πάει λέγοντας. Στο σχολείο του γιου μου, επαναλαμβάνω, τηλεμαθήματα άρχισαν δειλά πριν από το Πάσχα, με ελάχιστη συμμετοχή και παιδιών και διδασκόντων. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από το άνοιγμα των σχολείων άρχισαν να γίνονται κανονικά, όταν πια τα παιδιά είχαν ήδη πάρει το μήνυμα ότι η χρονιά τελείωσε. Ο ούτως ή άλλως αδιάφορος για το σχολείο γιος μου δεν μπήκε καν στον κόπο να συνδεθεί.
sarant said
293 Στο γαλλικό ραδιόφωνο άκουσα πολλά τέτοια παραδείγματα σε προάστια του Παρισιού. Πολλά παιδιά δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι, έχουν μόνο το κινητό τους κτλ.
Μαρία said
294
Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά θα επαναλάβουν την τάξη, κάτι συνηθισμένο στο γαλλικό σύστημα.
π2 said
Κατά την υφυπουργό Ζαχαράκη, τα στοιχεία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ θετικά, κι έτσι μες στο σαββατοκύριακο θα ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών -ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι θα ανοίξουν.
Προσθέτει όμως ότι τα παιδιά θα πρέπει να κρατήσουν τα βιβλία τους επειδή η ύλη θα καλυφθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Κοινώς, θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία για έναν μήνα (όσα πάνε…) αλλά θα είναι σαν να μην πάνε από πλευράς ύλης.
avn013 said
293: Π2
Η απαξίωση έχει «προχωρήσει» τόσο πολύ ώστε να έχουν ξεχαστεί οι «αρχές» και να έχουμε το «κύκλο» της κότας με το αυγό.
Κάποτε οι γονείς και κυρίως οι «αγράμματοι» ήθελαν τα παιδιά τους να «μάθουν γράμματα» για μια «καλύτερη ζωή». Νομίζω το «καλύτερη» δεν είχε μόνο «πνευματική» «διάσταση», αλλά και «οικονομική» και «κοινωνική». Σήμερα, πολλοί γονείς (περισσότερο «μορφωμένοι» από τους τότε «αγράμματους») βλέπουν το σχολείο (και ειδικά νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο) ως χώρο «στάθμευσης ανηλίκων» (baby-sitting), ώστε να μπορούν οι ίδιοι να «τρέξουν» να διασφαλίσουν «τον επιούσιο». (Την σήμερον ημέρα, χρειάζεται και οι δύο γονείς να «τρέχουν» και συχνά δεν «αρκεί». Ίσως αυτός είναι ένας λόγος του φαινομένου της «υπογεννητικότητας»). Τα παιδιά του Λυκείου πάνε σχολείο για να μην είναι «στους δρόμους» (στερούμενα έτσι τυχόν «κοινωνικής μόρφωσης») και παράλληλα να «παίρνουν σειρά» για το πανεπιστήμιο. Το τελευταίο έχει εξελιχθεί σε χώρο «στάθμευσης νέων», που κάποια στιγμή θα τους δοθεί ένα κομμάτι χαρτί (πτυχίο) πιο γνωστό ως «τυπικό προσόν» που τους βάζει σε μια ουρά αναμονής για τις κληρώσεις θέσεων του δημοσίου. Όλο αυτό το διάστημα φέρουν τον «ευγενή τίτλο» του «φοιτητή» και προς «τέρψιν» των εκάστοτε υπουργών (ασύδοτης) οικονομία, ΔΕΝ κατατάσσονται στην δαπανηρή κατηγορία των ανέργων.
Φυσικά, η «προφορική παράδοση» και ο «ξύλινος λόγος» επιμένουν ότι το σχολείο (και το πανεπιστήμιο) στόχο έχουν την συντήρηση και προαγωγή της Γνώσης, των πνευματικών και δημιουργικών δεξιοτήτων των μελών της κοινότητας, υπεράνω, κατά προτίμηση, υλικών «αγαθών» και «παρορμήσεων». Αλλά αντί να παρακαλάνε οι μαθητές τους δασκάλους να τους κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, και αντί οι δάσκαλοι να επιζητούν από τους μαθητές τους να εντοπίζουν τα λάθη τους και την (μερική) άγνοιά τους, οι μεν προτιμούν το σκασιαρχείο για να γνωρίσουν τον κόσμο, οι δε προτιμούν να μένουν σπίτι και η αντιμισθία να πηγαίνει κατευθείαν στην τράπεζα.
Η προσωπική πείρα (εμπειρία;) είναι ότι το μονοπάτι της γνώσης είναι μοναχικό (ατομικό), και στην διαδρομή (μου) συνάντησα λίγους δασκάλους (με την πολύ ευρεία έννοια του όρου) που με εμπνεύσανε (χαρισματικοί), πάρα πολλούς που με έπεισαν ότι η γνώση έχει (σημαντικά και όμορφα) παρακλάδια και σε περιοχές που δεν καταλαβαίνω/δεν μου «αρέσουν», και ελάχιστοι (1-2 το πολύ) που υπήρξαν παραδείγματα «προς αποφυγή» (χρήσιμα και αυτά για μια (πιο;) ολοκληρωμένη γνώση).
Όταν μια κοινωνία (και δεν είμαστε η μόνη, μάλλον ο «κανόνας» είμαστε) φτάσει στο σημείο να μην είναι σίγουρη για ποιο λόγο στέλνει τα παιδιά της σχολείο και για ποιο λόγο επενδύει (άνθρωποι, χρόνος χρήμα) στο σχολείο, το ερώτημα του με «πόση τεχνολογία» θα γίνεται η διδασκαλία, καθίσταται μάλλον «αόρατο».
Γιάννης Κ said
Ναι στην οπτικογράφηση αφου διασκεδαστούν οι λογικές ανησυχίες που εκφράζονται παραπάνω. Η παράδοση του μαθήματος έχει για μένα χαρακτήρα δημόσιου λόγου. Η τάξη δεν είναι κρυφό σχολειό. Θα έπρεπε ο διδάσκων να αισθάνεται την αυτοπεποίθηση ότι όσα λέει σε όλη την τάξη θα μπορούσαν να δημοσιευτούν σχεδόν ανα πάσα στιγμή. Η εσωστρέφεια της κοινωνίας και του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ζημιογόνα εν γένει. Φυσικά με πολλή προσοχή και περίσκεψη γιατί μόνο απλό δεν είναι. Προσωπικές συνομιλίες μπορούν να γίνουν οιαδήποτε άλλη στιγμή. Ας σκεφτούμε και άλλες προσεκτικά επιλεγμένες πιθανότητες στο μέλλον. Μαθήματα με σημασία για την κοινωνία, ας πούμε ξένες γλώσσες, να μπορούν να μεταδίδονται ελεύθερα. Ας το σκεφτούμε ως μέρος της φιλοσοφίας της διαδασκαλίας, ακόμα και πέραν της μετάδοσης ή όχι. Θεωρώ σπατάλη να εμποδίζεται η πρόσβαση έστω και ενός δικαιούχου ατόμου στη μάθηση.