Το ποδόσφαιρο που παίζεται με τα χέρια (μια συνεργασία του Σταύρου Παύλου)
Posted by sarant στο 14 Μαΐου, 2020
Με χαρά δημοσιεύω σήμερα ένα ακόμα άρθρο της σειράς «Εξωτικά αθλήματα», γραμμένο και αυτό από τον φίλο μας τον Σταύρο, στον οποίο χρωστάμε και τα δυο προηγούμενα άρθρα, για το σνούκερ και για το μπέιζμπολ. (Είχε προηγηθεί ένα δικό μου άρθρο για το ράγκμπι).
Θα πείτε, αθλήματα στην εποχή της πανδημίας; Πράγματι, η αγωνιστική δραστηριότητα έχει σταματήσει και για το φούτμπολ, όπως και για το κανονικό ποδόσφαιρο. Αυτός ήταν ο ενδοιασμός του Σταύρου όταν μου έστειλε το άρθρο πριν από κανένα μήνα. Αφού όμως σιγά σιγά οι δραστηριότητες που είχαν ανασταλεί ξαναρχίζουν και γίνεται λόγος να ξαναρχισουν και (κάποιες) αθλητικές δραστηριότητες, έκρινα πως η δημοσίευση σήμερα δεν θα ήταν άτοπη -χώρια που, έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για εξωτικό άθλημα.
Εγώ από το άθλημα δεν σκαμπάζω, οπότε δεν έχω τίποτ’ άλλο να προσθέσω. Δίνω τη σκυτάλη στον Σταύρο.
Να πω μόνο ότι με τη σημερινή δημοσίευση ο Σταύρος εξάντλησε το στοκ των εξωτικών αθλημάτων που ξέρει καλά. Αν κάποιος ξέρει και θέλει να γράψει για το κρίκετ ή για κάποιο άλλο άθλημα εξίσου διαδεδομένο σε άλλες χώρες αλλ’άγνωστο στα καθ’ ημάς, είναι καλοδεχούμενος.
Το ποδόσφαιρο που παίζεται με τα χέρια
Ο τίτλος ασφαλώς προκαλεί απορίες. Πώς είναι δυνατόν ένα παιχνίδι που παίζεται με τα χέρια να ονομάζεται ποδόσφαιρο; Τα συνθετικά της λέξης «ποδόσφαιρο» υποδηλώνουν το παίξιμο μιας μπάλας (σφαίρας) με τα πόδια. Κι όμως υπάρχει παιχνίδι που ονομάζεται football, δηλαδή ποδόσφαιρο, και παίζεται σχεδόν αποκλειστικά με τα χέρια. Πρόκειται για το American football ή απλώς football για τους Αμερικανούς. Αυτό το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς λέμε ποδόσφαιρο και οι Βρετανοί football. Οι Αμερικανοί το κανονικό ποδόσφαιρο το λένε soccer. Για το παιχνίδι που θα παρουσιάσω παρακάτω θα χρησιμοποιώ το όνομα φούτμπολ αμετάφραστο, ώστε να το διακρίνω από το ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως επειδή υπάρχουν και όρια στο τι μπορεί να αποκληθεί ποδόσφαιρο.
To συγκεκριμένο παιχνίδι κληρονόμησε το όνομα φούτμπολ από το ράγκμπι, από το οποίο προέκυψε και εξελίχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Το ράγκμπι ονομαζόταν τότε Rugby football (σε αντιδιαστολή με το ποδόσφαιρο που ονομαζόταν και ονομάζεται Association football) και οι κανόνες του προέβλεπαν μεγαλύτερη χρήση των ποδιών απ’ ό,τι σήμερα. Σταδιακά οι κανόνες του ράγκμπι τροποποιήθηκαν, η λέξη football αφαιρέθηκε από την ονομασία του και έτσι έμεινε η διαμάχη για το τι είναι το football να αποτελεί μια ακόμα διαφωνία ανάμεσα σε τόσες άλλες μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών.
Από το ράγκμπι, εκτός από το αμερικανικό φούτμπολ, προέκυψε και μία άλλη εκδοχή του φούτμπολ, η οποία εξελίχθηκε παράλληλα και έχει παρόμοιους κανόνες αλλά και κάποιες σημαντικές διαφορές: το καναδικό φούτμπολ. Μια γενική ονομασία που περιλαμβάνει αυτές τις δύο παραλλαγές είναι gridiron football. Στα αγγλικά gridiron σημαίνει σχάρα και η ονομασία οφείλεται στο ότι το γήπεδο του φούτμπολ θυμίζει σχάρα με τις παράλληλες γραμμές που είναι χαραγμένες κάθε πέντε γιάρδες (1 γιάρδα = 0,914 μέτρα). Στην εικόνα φαίνεται ένα σχεδιάγραμμα του γηπέδου του αμερικανικού φούτμπολ. Παρόμοιο με κάποιες διαφορές είναι και το γήπεδο του καναδικού φούτμπολ.
Το καναδικό φούτμπολ είναι ελάχιστα γνωστό έξω από τον Καναδά. Από την άλλη, το αμερικανικό φούτμπολ, εκτός του ότι είναι το δημοφιλέστερο από όλα τα σπορ στις ΗΠΑ, έχει φίλους και σε πολλές άλλες χώρες.
Σε αρκετές χώρες υπάρχουν οργανωμένα πρωταθλήματα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αμερικανικού Φούτμπολ (International Federation of American Football, IFAF) είναι ο οργανισμός υπεύθυνος για το αμερικανικό φούτμπολ παγκοσμίως, εκτός από το επαγγελματικό και το κολεγιακό φούτμπολ στις ΗΠΑ, που εκπροσωπούνται από την Εθνική Κατηγορία Φούτμπολ (National Football League, NFL) και την Εθνική Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (National Collegiate Athletic Association, NCAA), αντίστοιχα. Μέλη της είναι 51 χώρες και συγκεκριμένα 21 από την Ευρώπη, 14 από την Αμερική, 5 από την Ασία, 9 από την Αφρική και 2 από την Ωκεανία. Η IFAF έχει την ευθύνη των διοργανώσεων μεταξύ εθνικών ομάδων, όπως είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλπ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οι ΗΠΑ κυριαρχούν μολονότι στην εθνική ομάδα τους δεν συμμετέχουν οι επαγγελματίες παίκτες του NFL και οι παίκτες των πανεπιστημίων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ομάδες ή παίκτες, όμως το φούτμπολ δεν είναι άγνωστο. Χάρη στις αθλητικές μεταδόσεις από την τηλεόραση το παρακολουθούν αρκετοί και έχει αποκτήσει φίλους. Υπάρχει μάλιστα ιστότοπος με πληροφορίες και ειδήσεις στα ελληνικά για το NFL.
Το πρωτάθλημα του NFL είναι με μεγάλη διαφορά η δημοφιλέστερη διοργάνωση φούτμπολ παγκοσμίως. Είναι ένα καθαρά επαγγελματικό πρωτάθλημα με παράπλευρες εμπορικές δραστηριότητες και διακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό συμμετέχουν 32 ομάδες χωρισμένες σε δύο λίγκες 16 ομάδων, AFC (American Football Conference) και NFC (National Football Conference). Σε αντίθεση με τα πρωταθλήματα των άλλων δημοφιλών αθλημάτων στις ΗΠΑ (μπάσκετ, μπέιζμπολ, χόκεϊ επί πάγου), στο NFL δεν συμμετέχουν καναδικές ομάδες, αφού στον Καναδά έχουν την δική τους παραλλαγή του φούτμπολ.
Σε κάθε λίγκα οι ομάδες είναι κατανεμημένες με γεωγραφικά κριτήρια σε τέσσερις ομίλους τεσσάρων ομάδων. Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και κάθε ομάδα παίζει 16 αγώνες: 6 με τις ομάδες του ομίλου της και άλλους 10 με ομάδες από άλλους ομίλους και από τις δύο λίγκες. Από την κανονική περίοδο προκρίνονται οι πρώτες ομάδες των ομίλων και άλλες δύο από κάθε λίγκα βάσει της κατάταξης στους ομίλους. Μετά από αγώνες πλέι-οφ αναδεικνύεται ο πρωταθλητής κάθε λίγκας και οι δύο αυτές ομάδες παίζουν στον τελικό του NFL, το επονομαζόμενο Super Bowl, για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Ο θεσμός του Super Bowl ξεκίνησε το 1966, διεξάγεται στις αρχές Φεβρουαρίου και είναι το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τους Αμερικανούς, με δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές να το παρακολουθούν ακόμα και εκτός ΗΠΑ. Φέτος πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Kansas City Chiefs νικώντας τους San Francisco 49ers με 31-20.
Να δούμε όμως πώς παίζεται το φούτμπολ. Η μπάλα με την οποία παίζεται το παιχνίδι είναι μακρόστενη, όπως του ράγκμπι, αλλά μικρότερη σε μέγεθος. Το γήπεδο, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα, έχει αγωνιστικό χώρο μήκους 100 γιαρδών και επιπλέον στα δύο άκρα του υπάρχουν οι δύο τελικές ζώνες (end zones) 10 γιαρδών η καθεμία. Στο τέλος των τελικών ζωνών υπάρχουν τέρματα σχήματος ανεστραμμένου Π. Στο γήπεδο κάθε ομάδα έχει 11 παίκτες, αλλά ο συνολικός αριθμός διαθέσιμος για κάθε ομάδα κατά την διάρκεια του αγώνα είναι 45 με απεριόριστο αριθμό αλλαγών. Κι αυτό επειδή υπάρχει σαφής εξειδίκευση
του κάθε παίκτη. Άλλοι παίκτες είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο όταν η ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας, άλλοι όταν η ομάδα αμύνεται και άλλοι σε κάποιες ειδικές καταστάσεις.
Η ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλα προσπαθεί να την προωθήσει προς την τελική ζώνη της αντίπαλης ομάδας για να σκοράρει, όπως θα περιγράψω παρακάτω. Η προώθηση αυτή γίνεται είτε με μεταφορά της μπάλας με τα χέρια από παίκτη που τρέχει προς την τελική ζώνη είτε μέσω πάσας με τα χέρια προς τα εμπρός από έναν παίκτη σε έναν άλλο. Από την άλλη, οι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας προσπαθούν σταματήσουν την προώθηση της μπάλας σχεδόν με κάθε τρόπο. Επιτρέπεται να πέσουν με δύναμη πάνω στον παίκτη που έχει την μπάλα, να τον σπρώξουν, να τον τραβήξουν, να του βάλουν τρικλοποδιά κλπ. Είναι προφανές ότι το φούτμπολ δεν είναι παιχνίδι για φλώρους και ας φορούν όλοι οι παίκτες κράνη και προστατευτικά του κορμού.
Ένας αγώνας διαρκεί τέσσερα 15λεπτα καθαρού χρόνου αγωνιστικής δράσης, όμως με τις διακοπές ο πραγματικός χρόνος είναι πάνω από τρεις ώρες. Το παιχνίδι ξεκινάει με το εναρκτήριο λάκτισμα. Η μπάλα στήνεται όρθια στην γραμμή των 35 γιαρδών στην πλευρά του γηπέδου της μιας ομάδας και ένας παίκτης της την κλωτσάει προς την άλλη πλευρά του γηπέδου. Αυτή είναι από τις λίγες φορές που η μπάλα έρχεται σε επαφή με πόδι κατά την διάρκεια του αγώνα. Ε, κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί η ονομασία φούτμπολ.
Εκεί που φτάνει η μπάλα μετά το λάκτισμα βρίσκονται οι παίκτες της άλλης ομάδας με σκοπό ένας από αυτούς να την πιάσει και να την επιστρέψει τρέχοντας όσο πιο μακριά μπορεί μέχρι να τον σταματήσουν οι αντίπαλοί του με τους (όχι και τόσο ευγενικούς) τρόπους που ανέφερα πιο πάνω. Σε εκείνη την γραμμή του γηπέδου στήνεται η μπάλα και η ομάδα που έχει την κατοχή ξεκινάει την επίθεσή της. Η γραμμή αυτή ονομάζεται line of scrimmage. Ας την πούμε γραμμή δράσης, αν και scrimmage στα αγγλικά σημαίνει (πολύ ταιριαστά) αναταραχή, φασαρία, μπούγιο.
Η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να προωθήσει την μπάλα τουλάχιστον δέκα γιάρδες σε το πολύ τέσσερις προσπάθειες, που ονομάζονται downs. Μετά από κάθε προσπάθεια η μπάλα στήνεται στην νέα γραμμή δράσης. Αν καλυφθούν δέκα ή περισσότερες γιάρδες, η ομάδα έχει άλλες τέσσερις προσπάθειες για να προχωρήσει άλλες δέκα γιάρδες τουλάχιστον, κ.ο.κ. Αν όμως δεν καταφέρει να προχωρήσει τις δέκα γιάρδες, αλλάζει η κατοχή της μπάλας.
Στην αρχή κάθε προσπάθειας οι παίκτες των δύο ομάδων στήνονται εκατέρωθεν της γραμμής δράσης. Η προσπάθεια ξεκινάει μόλις ο κεντρικός παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας, δηλαδή αυτός που έχει στηθεί μπροστά στη μπάλα, την περάσει ανάμεσα από τα πόδια του και την δώσει στον παίκτη που είναι πίσω του. Αυτός ο παίκτης ονομάζεται quarterback (QB) και είναι αυτός που κατευθύνει το παιχνίδι της ομάδας του.
Ο QB έχει κατ’ αρχάς την επιλογή να δώσει την μπάλα σε έναν άλλο παίκτη, ο οποίος θα την μεταφέρει προς την αντίπαλη περιοχή. Αυτός ο παίκτης πρέπει να είναι γρήγορος, ευέλικτος και δυνατός για να μπορέσει να ελιχθεί μέσα από ένα πλήθος από θηριώδεις τύπους που προσπαθούν να τον ρίξουν κάτω για να τον σταματήσουν. Στην γραμμή, στην οποία θα τον σταματήσουν, στήνεται η μπάλα για την επόμενη προσπάθεια. Ο QB (ή άλλος παίκτης κάτοχος της μπάλας) μπορεί επίσης να κάνει πάσα πετώντας την μπάλα σε συμπαίκτη του. Μπορούν να γίνουν απεριόριστες πάσες προς τα πίσω, αλλά μόνο μία προς τα εμπρός και μάλιστα ο παίκτης που πετάει την μπάλα πρέπει να είναι πίσω από την γραμμή δράσης. Όσο ο QB έχει την μπάλα, οι παίκτες των δύο ομάδων που είναι παραταγμένοι στην γραμμή δράσης σπρώχνονται, οι μεν προσπαθώντας να του επιτεθούν για να μη του δώσουν χρόνο να κάνει με άνεση την πάσα, οι δε προσπαθώντας να τον προστατέψουν. Μπορεί να συμβεί να μην υπάρχουν παίκτες ελεύθεροι για πάσα και να μείνει ο κακομοίρης QB με την μπάλα στα χέρια. Τότε αρχίζει να τρέχει ο ίδιος με την μπάλα προσπαθώντας να κερδίσει μερικές γιάρδες, αλλά κυρίως για να σωθεί από τους αγριεμένους τύπους που τον κυνηγούν.
Με πάσα προς τα εμπρός συνήθως κερδίζονται περισσότερες γιάρδες απ’ ό,τι με μεταφορά την μπάλας τρέχοντας. Όμως, αν η πάσα αποτύχει και η μπάλα πέσει στο έδαφος (incomplete pass), η προσπάθεια τελειώνει χωρίς κέρδος γιαρδών. Επίσης, με την πάσα υπάρχει ο κίνδυνος να πιάσει την μπάλα αντίπαλος παίκτης (να συμβεί, όπως λένε, interception) και να αλλάξει η κατοχή της μπάλας (turnover). Και κατά την μεταφορά της μπάλας τρέχοντας μπορεί να συμβεί απώλεια της κατοχής, αν η μπάλα φύγει από τα χέρια του παίκτη (fumble) και την μαζέψει αντίπαλος, αλλά αυτό είναι λιγότερο συνηθισμένο.
Ο κύριος στόχος της ομάδας που βρίσκεται στην επίθεση είναι να βρεθεί παίκτης της με την μπάλα στα χέρια μέσα στην τελική ζώνη της αντίπαλης ομάδας ώστε να σκοράρει. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε αν ένας παίκτης μπει τρέχοντας με την μπάλα μέσα στην ζώνη είτε γίνει πάσα σε παίκτη που βρίσκεται μέσα στην ζώνη. Σε αυτή την περίπτωση ο παίκτης πετυχαίνει touchdown και σκοράρει 6 πόντους. Μετά το touchdown η μπάλα τοποθετείται στην γραμμή των 2 γιαρδών για την λεγόμενη μετατροπή (conversion), κατά την οποία η ομάδα που σκόραρε μπορεί να πετύχει άλλους 1 ή 2 πόντους. Συγκεκριμένα, έχει στην διάθεσή της μία μοναδική προσπάθεια κατά την οποία μπορεί να επιχειρήσει να φέρει την μπάλα μέσα στην τελική ζώνη, όπως στο touchdown, και να πάρει 2 πόντους, ή να την κλωτσήσει, όπως θα εξηγήσω παρακάτω, ώστε να περάσει ανάμεσα από τα δοκάρια του τέρματος και να πάρει 1 πόντο. Το δεύτερο είναι πολύ ευκολότερο και γι’ αυτό, εκτός ειδικών συνθηκών, οι ομάδες το προτιμούν.
Κατά την διαδικασία προώθησης της μπάλας στο γήπεδο, αν η επιτιθέμενη ομάδα δεν καταφέρει να καλύψει 10 γιάρδες σε τρεις προσπάθειες, συνήθως δεν επιχειρεί να τις καλύψει με την τέταρτη, επειδή, αν αποτύχει, θα παραχωρήσει την κατοχή στο συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου. Αν είναι αρκετά κοντά στην αντίπαλη περιοχή, χρησιμοποιεί την τέταρτη προσπάθεια για να πετύχει γκολ γηπέδου (field goal). Συγκεκριμένα, ο κεντρικός παίκτης στην γραμμή δράσης πετάει την μπάλα κάτω από τα πόδια του σε ένα παίκτη που είναι 7-8 γιάρδες πίσω του, και ο οποίος την στήνει και την κρατάει όρθια ώστε ένας άλλος παίκτης να την κλωτσήσει επιχειρώντας να την περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και ανάμεσα στα κατακόρυφα δοκάρια του τέρματος. Αν η προσπάθεια είναι επιτυχημένη, η ομάδα σκοράρει 3 πόντους. Ίδια είναι η διαδικασία και για την μετατροπή ενός πόντου μετά από touchdown, όπως ανέφερα πιο πάνω. Μετά από touchdown ή field goal η μπάλα στήνεται στην γραμμή των 35 γιαρδών στην πλευρά της ομάδας που σκόραρε και το παιχνίδι ξαναρχίζει με διαδικασία όμοια με του εναρκτήριου λακτίσματος.
Αν μια ομάδα είναι στην τέταρτη προσπάθεια προώθησης της μπάλας χωρίς να έχει καλύψει τις απαιτούμενες 10 γιάρδες, αλλά είναι και μακριά από το αντίπαλο τέρμα για να επιχειρήσει field goal, τότε συνήθως επιλέγει να παραχωρήσει την κατοχή σε καλύτερο γι’ αυτήν σημείο κάνοντας punt. Δηλαδή, ο κεντρικός παίκτης στην γραμμή δράσης πετάει την μπάλα σε έναν παίκτη πίσω του, ο οποίος την πιάνει και την κλωτσάει χωρίς η μπάλα να πέσει κάτω, όπως κάνει βολέ ο τερματοφύλακας στο ποδόσφαιρο. Ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας επιχειρεί να την πιάσει και την επιστρέψει όσο μακρύτερα μπορεί, ώστε η ομάδα του να ξεκινήσει από καλύτερη θέση στο γήπεδο. Καμιά φορά, που ο παίκτης κρίνει ότι οι αντίπαλοι είναι πολύ κοντά του και την στιγμή που θα πιάσει την μπάλα μπορεί να φάει καμιά γερή και να την χάσει από τα χέρια του ή να χάσει κανένα δόντι, κάνει το λεγόμενο fair catch. Σηκώνει, δηλαδή, το χέρι του σαν να θέλει να πει «μη βαράτε, παραδίνομαι» και πιάνοντας την μπάλα μένει στην θέση του. Τότε οι αντίπαλοί του δεν πρέπει να τον ακουμπήσουν και το παιχνίδι θα ξαναρχίσει στήνοντας την μπάλα σε εκείνο το σημείο. Αν το fair catch γίνει μέσα στην τελική ζώνη, το παιχνίδι θα ξαναρχίσει από την γραμμή των 20 γιαρδών.
Εκτός από το touchdown και το field goal, ένας άλλος τρόπος για να σκοράρει μια ομάδα είναι να σταματήσει τον παίκτη που έχει την μπάλα αν βρίσκεται μέσα στην δική του τελική ζώνη. Αυτό ονομάζεται safety και ισοδυναμεί με 2 πόντους και κατοχή της μπάλας. Το παιχνίδι συνεχίζεται με την ομάδα που πέτυχε τους 2 πόντους να δέχεται την μπάλα μετά από ελεύθερο λάκτισμα της άλλης ομάδας από την γραμμή των 20 γιαρδών.
Μέσα στο παιχνίδι είναι αναμενόμενο να συμβούν και κάποιες παραβάσεις. Η ποινή για μια παράβαση είναι η μετακίνηση της θέσης της μπάλας κατά ορισμένο αριθμό γιαρδών σε βάρος της ομάδας που έκανε την παράβαση. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός παραβάσεων που προβλέπονται από τους κανόνες και γι’ αυτό στο γήπεδο βρίσκονται εφτά διαιτητές και βοηθοί, υπεύθυνοι για τα διάφορα σημεία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι δεν διακόπτεται όταν συμβεί μια παράβαση κατά την διάρκεια της εξέλιξης μιας προσπάθειας, απλώς ο υπεύθυνος διαιτητής την υποδεικνύει ρίχνοντας στο γήπεδο ένα κίτρινο κομμάτι υφάσματος (penalty flag). Η ποινή επιβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας και η ομάδα που ευνοείται από αυτήν έχει δικαίωμα να την αρνηθεί αν το αποτέλεσμα της προσπάθειας την ευνοεί περισσότερο.
Τον αγώνα φυσικά τον κερδίζει η ομάδα που στο τέλος έχει τους περισσότερους πόντους. Επειδή οι Αμερικανοί αντιπαθούν τις ισοπαλίες, αν το σκορ είναι ισόπαλο, ακολουθεί παράταση ξαφνικού θανάτου (sudden death) με μια τροποποίηση. Η ομάδα που θα σκοράρει πρώτη κερδίζει, εκτός αν η ομάδα που έχει την πρώτη κατοχή της μπάλας σκοράρει field goal, οπότε δίνεται μια κατοχή και στην άλλη ομάδα. Η παράταση για τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου διαρκεί μέχρι 10 λεπτά. Αν στο τέλος του δεκάλεπτου το σκορ είναι ακόμα ισόπαλο, το αποτέλεσμα καταγράφεται ως ισοπαλία. Στα πλέι-οφ, όπου πρέπει να βγει οπωσδήποτε νικητής, η παράταση είναι δεκαπεντάλεπτη και παίζονται όσες παρατάσεις χρειαστούν.
Οι κανόνες που περιέγραψα πολύ συνοπτικά είναι οι κανόνες με τους οποίους παίζεται το φούτμπολ στο NFL. Στους κανόνες του NCAA και της IFAF υπάρχουν μικροδιαφορές.
Επειδή το φούτμπολ στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, υπάρχουν πολλές αμερικανικές ταινίες με σχετικό θέμα. Ξεχωρίζει το Any Given Sunday (1999, ελληνικός τίτλος «Κάθε Κυριακή») του Όλιβερ Στόουν, που παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα για τους παίκτες με την εκμετάλλευση που υφίστανται από τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Η ταινία Concussion (2015, ελληνικός τίτλος «Πίσω από το παιχνίδι») βασίζεται στην αληθινή ιστορία του γιατρού Bennet Omalu, που αποκάλυψε τις σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες που υφίστανται οι παίκτες εξαιτίας της βίαιης φύσης του παιχνιδιού. Άλλες ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες παικτών είναι: The Blind Side (2009, ελληνικός τίτλος «Μια σχέση στοργής») για τον Michael Oher, και Invincible (2006, ελληνικός τίτλος «Ο ανίκητος») για τον Vince Papale.
Τραγούδια σχετικά με το φούτμπολ δεν υπάρχουν. Υπάρχει συγκρότημα ροκ με όνομα American Football, αλλά προτιμώ να βάλω το βίντεο με το τραγούδι Walk of Life των Dire Straits, το οποίο περιέχει φάσεις από φούτμπολ, μπάσκετ και μπέιζμπολ, στην αρχή αποτυχημένες και αστείες και στο τέλος επιτυχημένες και θριαμβευτικές. Οι φάσεις έχουν επιλεγεί ώστε να είναι συγχρονισμένες με τον χορευτικό ρυθμό του τραγουδιού.
Στην περιγραφή των κανόνων του φούτμπολ αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω αρκετούς αγγλικούς όρους, που είναι πονοκέφαλος για τους μεταφραστές: line of scrimmage, down, quarterback, incomplete pass interception, fumble, turnover, touchdown, field goal, conversion, punt, fair catch, safety, penalty flag, sudden death, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα. Κάποιους από αυτούς τους απέδωσα νομίζω αρκετά καλά στα ελληνικά, αλλά τους περισσότερους τους άφησα αμετάφραστους. Αν στην Ελλάδα αυξηθεί κάποτε το ενδιαφέρον για το φούτμπολ, ίσως να βρεθούν κατάλληλοι ελληνικοί όροι, αν και το πιθανότερο είναι να τους αφήσουμε όπως είναι, όπως άλλωστε γίνεται στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα!
και σεβασμό (κι ευχαριστίες) στον Σταύρο για τις πολύ καλές περιγραφές. Σταύρο, user manual θα γράψεις σε λίγο! 👍👍
Γς said
Καλημέρα
Δύτης των νιπτήρων said
ΟΧΙ
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα.
Τι ΟΧΙ Δύτα μου? Αρνείσαι ότι χρωστάς κάτι χριστοπαναγίες από χτες?
π2 said
Ομολογώ ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα την τρέλα των Αμερικανών με το αμερικάνικο φούτμπολ. Έχω έναν δυο γνωστούς που όταν βρέθηκαν στις ΗΠΑ για κάποια χρόνια μπήκαν στο κλίμα, αλλά ήταν περισσότερο το γενικότερο πανηγύρι που τους τράβηξε (πίτσα, μπίρα κι ατελείωτες αναλύσεις), παρά το άθλημα το ίδιο. Το ράγκμπι το καταλαβαίνω, έχει μια πρωτογενή βαρβαρότητα που το κάνει πιο καθαρό στην παρακολούθηση. Το αμερικάνικο φούτμπολ παραείναι πολύπλοκο και χαοτικό (στην τακτική, όχι στους κανόνες, που είναι σχετικά απλοί), με αποτέλεσμα να μη με τραβήξει.
Το επόμενο άρθρο πρέπει να είναι για το κέρλινγκ, με το οποίο είχα κολλήσει σε κάτι Ολυμπιακούς και μου είχε φανεί, μη γελάτε, συναρπαστικό.
Theodoros A. Peppas said
Καλημέρα, αν και καθόλου δεν με τράβηξε ως άθλημα το εν λόγω, να προσθέσω γιά την πληρότητα του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος το Number One (1969) όπου ο Charlton Heston υποδύεται εναν quarterback των New Orleans Saints στη δυση της καριερας του. Οταν ο σκηνοθέτης ρώτησε τον επαγγελματία που είχε αναλάβει να δείξει κάποιες κινησεις στον πρωταγωνιστή «πώς τα πάει;» πήρε την ευφυέστατη απάντηση»καλουτσικα…αρχίζει να έχει …ψευδαίσθηση επάρκειας»! Και, φυσικά, η αναμέτρηση της Κινητης Χειρουργικης Μοναδας με την ομάδα ενός στρατηγου στην Κορέα , φινάλε της ταινίας-καλτ MASH…θα την θυμαστε οι παλαιότεροι
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Λαχάνιασα με τόσο αθλητισμό…
Νομίζω το ανέφερα (και μάλλον ταιριάζει περισσότερο) στο άρθρο για το ράγμπι, αλλά υπάρχει και το Αυστραλέζικο φούτμπολ.
Στα καλλιτεχνικά να προσθέσω μια σειρά που παίζεται αυτό τον καιρό στην ΕΡΤ, το Ballers, με θέμα τους «απόμαχους» παίκτες. Δε με τράβηξε ποτέ αν και δεν δείχνει κακή, όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει στο webtv της ΕΡΤ.
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και βέβαια ευχαριστώ τον Σταύρο για το… user manual!
5 Αναλαμβάνεις το άρθρο για το κέρλινγκ;
Costas X said
Καλημέρα !
Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τα σπορ, οπότε το σημερινό άρθρο για μένα ήταν γενικά «boooring» ! 🙂 Ωστόσο δεν κρατήθηκα να μην σχολιάσω, οπότε πάρτε ένα σεντόνι :
«…δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς λέμε ποδόσφαιρο και οι Βρετανοί football. Οι Αμερικανοί το κανονικό ποδόσφαιρο το λένε soccer.»
Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία διαφορά ορολογίας μεταξύ Άγγλων και Αμερικάνων, βλέπε cellphone / mobile, subway / underground / tube κ.α.
«…αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω αρκετούς αγγλικούς όρους, που είναι πονοκέφαλος για τους μεταφραστές… Αν στην Ελλάδα αυξηθεί κάποτε το ενδιαφέρον για το φούτμπολ, ίσως να βρεθούν κατάλληλοι ελληνικοί όροι…»
Αφήστε το καλύτερα, θυμήθηκα την προσπάθεια απόδοσης των όρων του κρίκετ από δύο μεταφράστριες, οι οποίες τα βρήκαν σκούρα και μάλιστα έγραψαν για τις δυσκολίες (ολόκληρο το κείμενο υπάρχει σε PDF) :
ΕΛΕΤΟ – 9o Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» Αθήνα, 7–9 Νοεμβρίου 2013
«Μεταφράζοντας το κρίκετ» Παναγιώτα Καραγιαννίδη, Δήμητρα-Μαρία Μποτονάκη
[…] Στο επόμενο στάδιο, αυτό της εκπόνησης της μετάφρασης, και έπειτα από συζητήσεις με τα μέλη της ΕΛ.Ο.Κ. διαπιστώθηκε εκ μέρους μας:
1. Η έλλειψη αποδόσεων της συντριπτικής πλειονότητας των αγγλικών όρων και η χρήση τους στην αγγλική γλώσσα, π.χ. Caught, Handled the ball, Hit the ball twice, No ball (ονομασίες παραβάσεων). Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το How’s that? (1), που αποτελεί το αίτημα παίκτη προς τον διαιτητή για κατοχύρωση ποινής
2. Η χρήση από τους κρικετίστες όρων που χαρακτηρίζονται από μια χροιά του
κερκυραϊκού ιδιώματος ή θεωρούνται εν γένει αδόκιμοι για επίσημη χρήση, π.χ.
μπαλονιά, μπομπάδα, σκιτσέτο, τραβερσάδα, τσιμάδα, τεσσάρι
3. Το φαινόμενο της φωνολογικής στρέβλωσης αγγλικών όρων του κρίκετ, κατά πάσα
πιθανότητα από τους πρώτους παίκτες του αθλήματος στην Κέρκυρα, οι οποίοι δεν
άκουγαν/καταλάβαιναν σωστά τις αγγλικές λέξεις, π.χ. κόμε μπολ, καθώς και μια
προσπάθεια «εξελληνισμού τους» σε ορισμένες περιπτώσεις: bat = πάτα (θηλ.), run = ρόνι (ουδ.)
4. Η μη χρήση από τους κρικετίστες όρων που εμφανίζονταν στο κείμενο αφετηρίας, π.χ. spell, stand, negative bowling, tailender. Οι όροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται, ούτε έχει γίνει κάποια απόπειρα απόδοσής τους στα Ελληνικά, γιατί δεν είναι απαραίτητοι για την κατανόηση του παιχνιδιού.[…]
(1) «How’s that?» Φανταστήτε γέρους θεατές στην Κέρκυρα, που δεν ξέρουν γρυ αγγλικά, να φωνάζουν οργισμένοι στον διαιτητή «άουσντατ» !
Υπήρξα αυτόπτης μάρτυς !
gpointofview said
Η περιγραφή διαφωτιστική και εξαιρετική, αλλά το παιχνίδι δεν λέει… αφού δεν έχει τερματοφύλακα είναι σαν να βλέπεις ταινία χωρίς ινδιάνους και χωρίς σεξ
Διονύσης said
Πολύ κατατοπιστικό. Αν και δεν παρακολουθώ το άθλημα απολαμβάνω να βλέπω βίντεο με trick plays, όπως και για το baseball.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Τώρα που το διάβασα: Ευχαριστούμε. Πολύ καλογραμμένο, αναλυτικό και κατατοπιστικό αλλά για να πω την αμαρτία μου προτιμώ να βλέπω το κλασικό ποδόσφαιρο (δλδ 5-6 αγώνες κάθε μουντιάλ). Νομίζω πως η χάρη και η στρατηγική του είναι ανυπέρβλητες, και χωρίς πανοπλίες.
> οι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας προσπαθούν σταματήσουν την προώθηση της μπάλας σχεδόν με κάθε τρόπο
Απορία: Οι κόσες, οι βαριοπούλες και τα ΑΚ-47 επιτρέπονται?
Ζαφ. Πετρ. said
Οι American Football, by the way, είναι πολύ ωραίο συγκρότημα. «Indie…emo…post rock»
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Και δεν υπάρχει πρόβλημα που το λένε φούτμπολ και παίζεται με τα χέρια. Κι εμείς εδώ λέμε ξερωγώ Υπουργείο Παιδείας αυτό της Καμερέως.
sarant said
9 Δεν μου αρέσει η υποτιμητική στάση της ερευνήτριας απέναντι στους λαϊκούς όρους.
Κιγκέρι said
5, 8:
Και όμως υπάρχει ελληνική τηλεοπτική σειρά (και καλή μάλιστα) για το κέρλινγκ!
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82_(%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC)
Αγγελος said
Υπάρχει και η αρκετά γουστόζικη ταινία The Longest Yard, με θέμα την οργάνωση αγώνα φούτμπολ σε αμερικάνικη φυλακή.
LandS said
Θυμίζω ότι και το ράγκμπι φούτμπολ το λένε. Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά όταν λέει Ουαλός φούτμπολ το ράγκμπι εννοεί και όχι το συνήθως αποτροπιαστικό (για αυτόν) σόκερ.
Σας έχω πει την ιστορία που μια φορά στο Χλανέχλι μπαίνει ο Ουαλός πατέρας στο μαγαζί παλιού του στυμαθητή μαζί με τον δωδεκάχρονο γιό του.
– Hallo Dylan, is this young Ellis? Cor! he’s grown into a very nice lad.
– Tah mate, he likes soccer though.
Βέβαια, την εποχή εκείνη, η μισή Εθνική Ουαλίας
Αγγελος said
(15) Θα έλεγα κι εγώ πως αφού υπάρχει ένα μέρος της Ελλάδας όπου παίζεται παραδοσιακά το κρίκετ, είναι απόλυτα φυσικό να χρησιμοποιούνται λέξεις του τοπικού ιδιώματος για τις έννοιές του, και οι ερευνήτριες θα έπρεπε να λένε κι ευχαριστώ που υπάρχουν!
LandS said
…στο ράγκμπι ήταν από το Χλανέχλι.
Γς said
6:
>φινάλε της ταινίας-καλτ MASH…θα την θυμαστε οι παλαιότεροι
leonicos said
Καλημέρα
Nα συγχαρώ τον συγγραφέα που κατά γενική ομολογία τα είπε εξαιρετικά καλά
Πρώτη φορά πληροφορήθηκα την ύπαρξη αυτής της τρέλας και των αυναφών
Οποτε είμαι ακατάλληλος να σχολιάσω περισσότερο.
Θυμάμαι, είχα μια μπάλα όταν ήμουν μικρός. Είχε και ο αδερφός μου άλλη μία. Νομίζω ότι δεν έδωσα πέραν της μιας κλοτσιάς και το αποτέλεσμα δεν με συνήρπασε.
dryhammer said
15,19. Μπορεί να ονειρεύονται πως θα κάνουν κάνα «εξελληνισμό» στο κρίκετ (με το αζημίωτο σε δόξα και χρήμα) σαν εκείνον που πήγε να κάνει η χούντα στη μπάλα.
leonicos said
Κάποτε προσπάθησα να παίξω βόλλεϊ με την ίδια επιτυχία.
Α! Όχι!
Παίζαμε και το Μήλο. Που δυο κάθονται στην άκρη και πετ΄νε τν μπάλα προσπαθώντας να χτυπήσουν κάποιον από εκείνους που είναι ανάμεσά τους, για να πάρει τη θέση τους.
Βέβαια, μιλάμε για »τόπι» όχι για μπάλα με ραφές
Costas X said
15.
Όντως φαίνεται υποτιμητική η αντιμετώπιση της υπάρχουσας λαϊκής ορολογίας, αλλά την δικαιολογώ, εν μέρει, γιατί βλέπω μια απογοήτευση των μεταφραστριών, ίσως επειδή α) μάλλον δεν θα γινόταν πανελλήνια αποδεκτή η ιδιωματική κορφιάτικη ορολογία, β) μάλλον δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους πολυάριθμους Κερκυραίους παίκτες η νέα πανελλήνια ορολογία, και γ) κάποιοι όροι της κορφιάτικης ορολογίας ακούγονται (πλέον;) κωμικοί ακόμα και στους ντόπιους π.χ. «σκιτσέτο» σημαίνει και «κλύσμα» !
nikiplos said
Καλημέρα… Έχοντας πέσει στα χέρια μου μια φόρμα των Denver Broncos, η οποία σημειωτέον ήταν άριστης ποιότητας και «έλιωσε» πάνω μου, μπήκα και λίγο στην παρακολούθηση των χαμηλού επιπέδου διοργανώσεων, καθώς μεταδίδονταν δωρεάν. Tennessee titans και αν πληρώνεις κάτι φθηνές συνδρομές, σου έρχονται σωρός τα μηνύματα και τα δώρα και οι προσφορές. Δεν έχω δει πιο οργανωμένο μάρκετινγκ σε κανένα άλλο άθλημα, ας πούμε ωραίες γκόμενες στο facebook φαν δήθεν της ομάδας που αναπαράγουν τα αθλητικά σλόγκαν της εβδομάδας του στυλ «βάρ’του Γιούτσο» και φυσικά μάλλον πληρώνονται από τον αριθμό των likes αν κρίνω από τον ενθουσιασμό τους. Και φυσικά μιλάμε για μια ήπειρο-χώρα που ο πιο φανατικός εθελοντιστής δεν πάει ούτε στο περίπτερο δωρεάν, ενώ το free είναι η μόνιμη πρώτη λέξη κάθε ρεκλάμας, ακόμη κι αν πρόκειται για το ακριβότερο προϊόν. Πάντως είναι οργανωμένοι και καθόλα επαγγελματίες…
Το άθλημα είναι για «ντουβάρια-γομάρια» σωματότυπους, όχι για δαντελωτούς. Έχει πολλά ευφυή σχήματα, επίθεσης, άμυνας απόκρουσης, υποκρισίας, τα οποία εικάζω τα διδάσκουν οι επαγγελματίες στις ακαδημίες. Να πούμε ότι έχει το ρεκόρ των σκληρών αναβολικών για αυτό και οι απόμαχοι είναι συνήθως ράκη μετά από κάποια ηλικία. Να πούμε πως υπάρχουν και γυναικείες ομάδες, όπου λόγω σωματότυπων διαπρέπουν και ομάδες εκτός ΗΠΑ, όπως από τη Σουηδία…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
9, 15, 19
Άποψή μου: Αυτό το run = ρόνι είναι καταπληκτικό.
sarant said
16 Kαλά λες!
27 Ε βέβαια
dryhammer said
26. > «βάρ’του Γιούτσο»
Το ορθόν ήταν «έμπαινε Γιούτσο»
27. Άρα runes = ρόνια (και από το Γλα, γλαρόνια)
ΓΤ said
15@
άσε πια η «κατοχύρωση ποινής» αντί για «κατακύρωση»…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
29 Αν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω δλδ 🙂 ) στα καράβια υπάρχει ένα εξάρτημα που το λένε ρόναρη < runner. Κάτι δεν έχεις γράψει στο σλανγκ?
ΓιώργοςΜ said
Ξέχασα να αναφέρω πριν, αν και γράφτηκε εν παρόδω, πως και το ράγκμπι φούτμπολ είναι. Rugger και soccer η διαφοροποίηση στα Αγγλικά, όπως τη μαθαίναμε στο φροντιστήριο, ήδη από τα ογδόνταζ.
spiridione said
Η σχέση μας με το άθλημα εδώ στην Ελλάδα είναι ποιοι τραγούδησαν στο διάλειμμα του super bowl.
ΚΩΣΤΑΣ said
Από αθλητικά παίγνια, ούτε σκαμπάζω, ούτε παρακολουθώ. Λίγα πράγματα ξέρω εκ πείρας, τότε που έπαιζα στα νιάτα μου σε αλάνες λίγο ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ και γρούνα… 🤣 (εκλαϊκευμένο γκολφ).
Όσο για τα αμερικάνικα, ούτε καταλαβαίνω καν πως περίπου και με τί παίζονται. Ωστόσο μου αρέσει η άνεση, το στυλ και η σαφήνεια με την οποία γράφει ο Σταύρος. Τον συγχαίρω για τον τρόπο γραφής.
Φίλε μου, Σταύρο, μπας κι έχεις σκοπό να γράψεις και κάτι για την παλιά σου πόλη, τη Θεσσαλονίκη, να σε απολαύσω όχι μόνο ως προς το στυλ γραφής αλλά και επί της ουσίας των γραφομένων σου; Ελπίζω και αναμένω… 😉
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
9 (και 27 συνέχεια)
Νομίζω οι μεταφράστριες έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να κατοχυρώσουν εξαιρετικούς ελληνοποιημένους αγγλικούς όρους (=διαφανούς ετυμολογίας), κατά το ποδοσφαιρικό αράουτ ας πούμε. Αλλά άμα αντιμετωπίζεις το πράγμα ως φωνολογική στρέβλωση…
nikiplos said
21@ το trailer που έβαλες είναι από την σειρά… Στην ταινία παίζουν ο Έλιοτ Γκουντ και ο Ντόναλντ Σάδερλαντ.
ΓΤ said
9@ κ.λπ.
Η ανακοίνωση πλήρης https://docplayer.gr/8455164-34-metafrazontas-to-kriket-translating-cricket-0-eisagogi-panagiota-karagiannidi-dimitra-maria-mpotonaki.html
Eli Ven said
Κατατοπιστικότατος ο συγγραφέας, με έφερε τόσο κοντά όσο ποτέ στο να καταλάβω τι είναι αυτός ο διάβολος (αν και αντίθετα με το μπέιζμπολ τα βασικά τα πιάνω), αλλά στη τελική δεν μας νοιάζει. Ταινιούλες είναι και άλλες, Τώρα μου έρχεται στο νου αυτό το συμπαθές δραμεντάκι που υπήρξε μια από τις τελευταίες ταινίες του Χακμαν
theopeppas said
17. Το Longest Yard του Robert Aldrich με τον Burt Reynolds ξαναγυρίστηκε με τον ιδιο τίτλο, αλλά σαν κωμωδία, το 2005 και ξανά, με το ίδιο θέμα, αλλά στην Αγγλία ως Mean Machine (2001) με τον Vinny Jones στον ρόλο του ποδοσφαιριστή (του …κανονικού ποδοσφαίρου αυτή τη φορά!). Ολα είναι χαλαρά εμπνευσμένα από το Ματς του Θανάτου (της Δυναμό Κιέβου στην Ουκρανία το 1942) και τις δύο κλασσικές ταινίες που προέκυψαν. Το Ημίχρονο του Θανάτου (Tretiy Taym, 1960) Σκηνοθεσία: Ευγκένι Καρέλοφ, και σε αυτό συμμετέχει ο μεγάλος Σοβιετικός γκολκήπερ Λεβ Γιασίν. και Ούγγρου Ζόλταν Φάμπρι «2 Ημίχρονα στην Κόλαση» (1961)
21, 36 Ακριβως. Να προστεθεί και ο Ρόμπερτ Ντυβάλ στους Γκουλντ, Σάδερλαντ!
Pedis said
Μα καλά, τόσοι κανόνες για να πέφτει ξυλο χωρίς κανόνες;
Πολύ αμερικάνικο. Κουφό.
—
Συγχαρητήρια για την πληρη περιγραφή.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
Εὐχαριστοῦμε τὸν Σταῦρο γιὰ τὴν ἀναλυτικὴ καὶ ἐμπεριστατωμένη παρουσίαση τοῦ ἀμερικάνικου φούτμπωλ.
Ἔχω προσπαθήσει λίγες φορές νὰ τὸ παρακολουθήσω τηλεοπτικά, ἀλλὰ δὲν μὲ τράβηξε. Εἶναι τόσο πολλὲς οἱ διακοπὲς ποὺ τὸ βαριέσαι. Δὲν τσουλάει. Συγκριτικά, βρίσκω τὸ ράγκμπυ πιὸ ἐνδιαφέρον.
Ὑπάρχει καὶ τὸ ἰρλανδέζικο ποδόσφαιρο Gaelic football.
Εἶναι συνδυασμὸς ράγκμπυ καὶ κανονικοῦ ποδοσφαίρου, παίζεται μὲ στρογγυλὴ μπάλλα μὲ συνδυασμένη χρήση χεριῶν καὶ ποδιῶν καὶ ἔχει τέρμα μὲ δίχτυα ἀλλὰ καὶ προεκτάσεις τῶν κατακόρυφων δοκαριῶν.
Σκοράρεις τρεῖς πόντους ἂν βάλεις τὴ μπάλλα μέσα στὸ τέρμα καὶ ἕναν ὅταν τὴν περάσεις πάνω ἀπὸ τὸ τέρμα καὶ ἀνάμεσα στὰ κατακόρυφα δοκάρια. Στὸ σκοράρισμα ἡ μπάλλα πρέπει νὰ χτυπηθεῖ μὲ τὸ πόδι ἢ μὲ τὸ χέρι κλειστὸ (γροθιά). Δὲν μπορεῖς νὰ τὴν πετάξεις, ὅπως στὸ χάντμπωλ.
Ἂν θυμᾶμαι καλά, τὸ εἶχα δεῖ στὸ γιούροσπορτ τὴ δεκαετία τοῦ 90.
Πουλ-πουλ said
«Αυτός ο παίκτης πρέπει να είναι γρήγορος, ευέλικτος και δυνατός για να μπορέσει να ελιχθεί μέσα από ένα πλήθος από θηριώδεις τύπους που προσπαθούν να τον ρίξουν κάτω»
Γιαυτό το λόγο, παλαιότερα, που τα λεφτά στον στίβο ήταν λίγα, διάσημοι πρωταθλητές των αγώνων ταχύτητας μεταπήδησαν στο NFL για να βιοποριστούν.
ΓΤ said
39@
To «Tretiy taym» https://www.youtube.com/watch?v=X1awfyw9vIU&feature=emb_err_woyt
Costas X said
27. -28.
Το «ρόνι» είχε μπεί για τα καλά από παλιά και στο καθημερινό κορφιάτικο ιδίωμα,
π.χ.»έκαμα πολλά ρόνια σήμερα για να βγάλω τα δικαιολογητικά».
(ρόνια = τρεχάματα πέρα-δώθε, αλλιώς, πάλι στα κορφιάτικα, «πασέγκια» !)
Αγγελος said
(39α) Αυτό είναι που λένε, «η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρώτα ως τραγωδία, ύστερα ως φάρσα».
Πέπε said
44
> > τρεχάματα πέρα-δώθε, αλλιώς, πάλι στα κορφιάτικα, «πασέγκια» !
Συναφές πρέπει να είναι και το κρητικό «πασοδούλια». Τα πασοδούλια είναι μικροδουλειές με τρεχάματα, π.χ. άμα έχεις να πας σε 3-4 μαγαζιά για λίγα λεπτά το καθένα.
31
> > στα καράβια υπάρχει ένα εξάρτημα που το λένε ρόναρη < runner
Και στην τράπουλα ένα χαρτί που το λέγανε «ο τζόκαρης».
____________________________
Από τις καλύτερες «διαστρεβλώσεις» είναι το άπταιστο γαλλικό σαγκελετά. Χορευτικό παράγγελμα ροδίτικο: όταν χορεύανε πόλκα (στα παραδοσιακά γλέντια, δε μιλάω για σαλόνια) και κάποιος φώναζε αυτό το παράγγελμα, οι καβαλιέροι άφηναν τις ντάμες κι έπιαναν άλλες.
Και από πανελλήνια βέβαια, η σαμπρέλα.
ΓιώργοςΜ said
Κι ένα χορευτικό, από το αυστραλέζικο φουτμπολ, ο τοπικός πυρίχιος. Μόνο η εθνική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας έχει, εθιμικά, το δικαίωμα να τον εκτελεί στην αρχή κάθε αγώνα.
gpointofview said
# 45
Εγώ το ξέρω αλλιώς για το κεράτωμα :
η πρώτη φορά είναι αναπόφευκτη, η δεύτερη (αν υπάρξει) τραγωδία κι από κει και πέρα, φάρσα !
nikiplos said
39α, πάντως η ιστορία με τον ματς του θανάτου, έχει αναθεωρηθεί και σήμερα πολλοί αμφισβητούν το γεγονός ότι οι Γερμανοί φάνηκαν εκδικητικοί και άλλα.
πχ εδώ: https://www.sansimera.gr/articles/806
Στις ταινίες με αφορμή εκείνον τον αγώνα να προστεθεί και «η μεγάλη απόδραση», με Αρντίλες φυσικά μέσα στο γήπεδο αλλά και τον ξεροκέφαλο, μπετοκέφαλο τσιμεντοκέφαλο πλην μεγάλο μπαλαδόρο Πελέ…
Α.Αντωνίου said
Και το ιρλανδικό ποδόσφαιρο Gaelic football παίζεται με τα χέρια. Νομίζω έχει καλύτερη αναλογία χεριών και ποδιών απ’ ότι το Αμερικανικό football
gbaloglou said
Παρά τα 29+ χρόνια μου στις ΗΠΑ … δεν εντρύφησα 🙂 Αλλά έχω κάποιες ευχάριστες αναμνήσεις, όπως ας πούμε Σάββατο απόγευμα που πήγαινα στο γραφείο μου (ως μεταπτυχιακός φοιτητής) και είχε αγώνα οπότε σταματούσα και χάζευα για λίγο (περισσότερο ίσως κάποιες κοπέλες που παρακολουθούσαν — ή μάλλον παρακολουθούνταν — παρά τα σκληρά αγωνιζόμενα θηρία) 🙂 Να αναφέρω και το περίφημο σουπερμπόλ, τον μεγάλο τελικό του Ιανουαρίου — κάποιοι τον παρακολουθούσαν πιο πολύ για τις μεγάλες τηλεοπτικές διαφημίσεις που έκαναν παναμερικανική πρεμιέρα στο ημίχρονο και που συχνά έγραφαν ιστορία 🙂 🙂
William T. Riker said
Πολλές ευχαριστίες για την σαφή και καλογραμμένη περιγραφή.
Εγώ όταν ακούω football σκέφτομαι πάντα το Forrest Gump.
Kι έπειτα Friday Night Lights ή και Jerry Maguire.
Πέρα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση όμως, η σχέση μου με το football είναι μηδαμινή. Πριν μερικά χρόνια στην Πόλη, είδα το Superbowl παρέα με κάτι Αμερικανούς συναδέλφους, αλλά πήγα κυρίως για το φαί, την παρέα και το θέαμα στο ημίχρονο. Επίσης, πριν πολλά χρόνια έπαιξα το Madden NFL (εξαιρετικά δημοφιλής σειρά, όπως το ΝΒΑ Live ή το FIFA) στο Playstation, αλλά δεν με κράτησε
ΣΠ said
Καλημέρα σε όλους. Είχα πάει για κούρεμα γιατί το κεφάλι μου είχε γίνει σαν τροπικό δάσος (με ξέφωτα είναι η αλήθεια).
Ευχαριστώ τον Νικοκύρη για την δημοσίευση στο φιλόξενο ιστολόγιο του.
1 Γιάννη, user manual υπάρχει στα λινκ που έβαλα για τους κανονισμούς. Η δικιά μου είναι η brief version. 😉
3 Δύτη, κατανοώ την απόγνωσή σου και σου ζητώ συγγνώμη. Δες και την θετική πλευρά: είναι το τελευταίο σχετικό άρθρο από μένα. 🙂
5 Κέρλιγκ έχω παρακολουθήσει λίγο και έχω απορίες σχετικά με τους κανόνες. Τι λες; Θα μπορούσεςνα γράψεις;
6κα Το φούτμπολ είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής κουλτούρας που υπάρχουν δεκάδες ταινίες με σχετικό θέμα.
9 Τι θα έλεγες να γράψεις για κρίκετ;
12τέλος Όχι, γι’ αυτό γράφω «σχεδόν».
26 Δεν αναφέρθηκα στο φούτμπολ γυναικών γιατί το άρθρο θα έβγαινε πολύ μακρύ.
34 Κώστα, από την Θεσσαλονίκη έφυγα το 1973. Εσύ θα μπορούσες να γράψεις περισσότερα και καλύτερα.
sarant said
53 Πολλά ευχαριστώ Σταύρο.
Να δούμε ποιος θα συνεχίσει τη σειρά των άρθρων για εξωτικά αθλήματα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
54 Κάποιος να γράψει για το buzkashi και μετά να πάμε για γίδα βραστή.
Δύτης των νιπτήρων said
55 Α, έτσι το λένε το κατσικόσφαιρο; Λοιπόν τυχαίνει να έχω γράψει εγώ κάτι (πολύ λίγο, τόσα έμαθα τόσα έγραψα). https://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/09/04/kyrgyiv/
William T. Riker said
Για badminton, ή έστω fives, ψήνεται κανείς;
Costas X said
46. -> 44.
Ε, ναι, πέρασαν κι από την Κρήτη οι Βενετσιάνοι, κάτι έμεινε, passo, passaggio…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
56 Ωραία λοιπόν. Το διαβάζουμε και πάμε απευθείας για τη γίδα.
Με τις χριστοπαναγίες του 16ου τι θα γίνει? Όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα του ιστολογίου κρέμεται από το πληκτρολόγιό σου.
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν θα έγραφε σπέσιαλ άρθρο ο Νικοκύρης; Θέλει ψάξιμο, και μπορεί και να θυμάμαι λάθος.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
60 Ε μα, ακριβώς. Άρθρο παλεύω να εκμαιεύσω, εκβιάσω, όπως θες πέστο 🙂
loukretia50 said
τζα! – τι, να λείπει η άσχετη ? τόσοι μου έδωσαν άλλοθι!
Μόνο για τη χαρά να περάσω από ένα φιλικό νήμα, όπως όλα όσα φιλοξενούν κείμενα αγαπητού σχολιαστή που γράφει όμορφα, ακόμα και για θέματα τελείως αδιάφορα για μένα.
ΣΠ, εύχομαι να επανέλθεις σύντομα με κείμενο λιγότερο …εξωτικό!
Σου αφιερώνω ό,τι πιο αμερικάνικο θυμήθηκα σήμερα!
Johnny Cash – Ghost Riders in the sky
Γιάννης Μαλλιαρός said
Χαίρετε,
Όλα αυτά τα «εξωτικά» αθλήματα, έχουν το ενδιαφέρον τους, Αν μη τι άλλο, όταν πέφτεις πάνω τους, μα σε ταινία μα σε βιντεάκι κλπ να πιάνεις το τι γίνεται…
Εγώ να γράψω κάτι δεν έχω, αλλά έχω να κάνω μια πρόταση: Να μαζευτούν όλα σε μια λίστα, απ’ την οποία να διαγράφονται κάποια (ενώ πάντα θα προστίθενται κι άλλα). Ήδη εδώ έχουν αναφερθεί αρκετά. Μια σούμα Νικοκύρη και θα βρεθούν οι γνώστες.
ΣΠ said
54 Νάσαι καλά, Νικοκύρη.
62 Σε ευχαριστώ, Λουκρητία, για τα καλά σου λόγια. Έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού το θέμα του άρθρου σου είναι αδιάφορο.
Μια σκηνή από την ταινία MASH με φούτμπολ είναι αυτή:
Γιάννης Ιατρού said
14: Χτήνος
Έλα ντε! 👍😂. Είναι σαν κάτι προγράμματα που τα βαφτίζουν «πρόγραμμα εξυγίανσης»* 😂🤔🙄 …
53α: Σταύρο
Καλά λες. Μένει κανένα service and troubleshooting manual, για τους ρέκτες. Χαρά στο κουράγιο σου!!!
ΥΓ: Ένα τέτοιο σχέδιο εξυγίανσης της ΝΔ παρουσίασε ο ΚΜ το 2016, με τίτλο «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας»😂. Σκοπός ήταν η αποπληρωμή των δανείων ύψους 210 εκατ. ευρώ. Τώρα, 4 χρόνια μετά, με τον ΚΜ πρωθυπουργό, τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 31,8% με τα χρωστούμενα να είναι 308 εκατ. ευρώ.
Μιχάλης Νικολάου said
… Εγώ από το άθλημα δεν σκαμπάζω, …
Δίνω τη σκυτάλη στον Σταύρο. …
Καλύτερος στον στίβο
sarant said
60 Εγώ πότε είπα πως θα γράψω για τα μπινελίκια του 16ου αιώνα;
sarant said
Απροπό, η μαρμάγκα έχει, και θα συνεχίσει να έχει, το εξής σχόλιο:
Έχω παίξει american football στις ΗΠΑ, όταν ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και βέβαια είμαι φάν των Spartans. Μπορώ να βεβαιώσω ότι η περιγραφή του παιχνιδιού από τον κ. Σταύρο Παύλου είναι εξαιρετική για αρχαρίους, με μιά σημαντική παράλειψη: Δεν γίνεται καμία αναφορά στην πολεμική ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Αμερική πρίν από κάθε μεγάλο ματς, όπου ολόκληρες Πολιτείες θαρρείς πως βρίσκονται σε Πόλεμο επί μέρες. Από εκεί πηγάζει η τεράστια γοητεία που ασκεί αυτό το άθλημα στους Αμερικάνους, οι οποίοι είναι πασίγνωστοι πολεμοχαρείς. Είναι τέτοιο το πάθος των Αμερικάνων για το football που η Αμερικάνικη Ακροδεξιά έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάργησή του, γιατί θεωρεί πως απομυζεί μεγάλο μέρος της Αμερικάνικης δυναμικότητας για ένα μή πολεμικό σκοπό, μόνο και μόνο για να πάρει το πρωτάθλημα κάποια ομάδα
Δύτης των νιπτήρων said
67 Για τα μπινελίκια γενικώς – χτες.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Συγχαρητήρια στον Σταύρο γι αυτά τα ειδικών απαιτήσεων κείμενα (και στον Νικοκύρη, για το ότι έκανε χώρο για τέτοιου είδους αθλητική ενημέρωση). Δεν ξέρω πώς ορίζετε τα «εξωτικά αθλήματα» αλλά υποθέτω ότι έτσι ονομάζετε τα αθλήματα που δεν καλλιεργούνται από αντίστοιχη ομάδα του ΠΑΟΚ ή, εν πάση περιπτώσει, δεν παίζονται σε γήπεδο που να κείται στην περιοχή της Τούμπας..
Κουτρούφι said
Όπως κάθε άθλημα έτσι και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο έχει τις αμφισβητούμενες φάσεις του που μερικές έμειναν ιστορικές. Μια τέτοια φάση έγινε στις 23 Δεκ. του 1972 στον αγώνα Pittsburgh Steelers – Oakland Raiders και έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Immaculate Reception». Υπάρχει ολόκληρο λήμμα στη wiki για τη φάση αυτή. Τέτοιες αμφισβητούμενες φάσεις οδήγησαν στην καθιέρωση της χρήσης video από τους διαιτητές εδώ και δεκαετίες στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο κάτι που στο κανονικό ποδόσφαιρο έγινε μόλις πριν από μερικά χρόνια (VAR).
Η φάση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=dHIXFKrrUhA
#46 «Από τις καλύτερες «διαστρεβλώσεις» είναι το άπταιστο γαλλικό σαγκελετά. Χορευτικό παράγγελμα ροδίτικο: όταν χορεύανε πόλκα (στα παραδοσιακά γλέντια, δε μιλάω για σαλόνια) και κάποιος φώναζε αυτό το παράγγελμα, οι καβαλιέροι άφηναν τις ντάμες κι έπιαναν άλλες.»
Στη Σίφνο το αντίστοιχο παράγγελμα σε αγκαλιαστούς χορούς ήταν «σέτετάμπ». Το έχω ακούσει, δεν το έχω δει γραμμένο και έτσι δεν είμαι σίγουρος ότι το μεταφέρω σωστά. Δεν μπορώ να βρω με ποια λέξη ή φράση (Γαλλική ή άλλης γλώσσας) σχετίζεται.
Δύτης των νιπτήρων said
changez les dames
Πέπε said
71:
Μάλλον η ίδια: σανζέ ντε νταμ!
Αυτό θα ήταν ωραίο για σταυρόλεξα: «Σετετάμπ στα ροδίτικα» (στο σταυρόλεξο της «Σίφνου» – απάντηση: «Σαγκελετά»), και αντιστρόφως στο σταυρόλεξο της Ροδιακής. 🙂
ΣΠ said
71
Η φάση ονομάστηκε Immaculate Reception, όχι επειδή ήταν αμφισβητούμενη, αλλά επειδή στην τελευταία φάση του αγώνα έγινε μια απίθανη πάσα με καραμπόλα που έδωσε την νίκη. Δηλαδή, κάτι σαν θαύμα (κατά το Immaculate Conception).
Είναι αμφισβητούμενη επειδή με τους τότε κανόνες, αν πάνω στην καραμπόλα ο παίκτης των Steelers είχε ακουμπήσει την μπάλα, η πάσα θα ήταν άκυρη (incomplete). Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται καθαρά ούτε στο βίντεο. Με τους σημερινούς κανόνες πάντως η πάσα είναι έγκυρη έτσι κι αλλιώς. Για να είναι incomplete πρέπει η μπάλα να πέσει στο έδαφος.
sarant said
73 🙂
Πάντως μάλλον έτσι που το λες είναι
gpointofview said
# 68
Στοιχηματίζω πως αν θα έχουμε άρθρο για τα γαλλικά καμπαρέ θα σχολιάσει κάποια που έχει (τουλάχιστον) χορέψει καν-καν στο Μαξίμ …
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@76. Ἄσε ποὺ ἔχει δουλέψει καὶ στὶς βιτρίνες τοῦ Ἄμστερνταμ.
dryhammer said
77. Τότε που γράφανε (σε χαρτόνι με το χέρι) : «Μην κοιτάτε γύρω γύρω, ο ΣτΟχΟς είναι εδώ!»
Πέπε said
@76:
Και όταν θα έχουμε κανένα άρθρο για τα λεξιλογικά των πεθαμένων (μακαρίτης, «έφυγε» κλπ.):
«Έχω διατελέσει πεθαμένος για πάνω από 34 έτη και απορώ γιατί ο κ. Σαραντάκος αποκρύπτει…»
Μαρία said
71
Το παράγγελμα σανζέ ντε νταμ το ξέρω απ’ τη γιαγιά μου για τις καντρίλιες όχι για την πόλκα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Νικοκύρη μη γράψεις ποτέ άρθρο για βόθρους.
sarant said
79-81 🙂
ΓΤ said
Τρέμε, Κεραμέως! Χουντόσκυλο Αμβρόσιος: απειλή αφορισμού! 🙂 🙂 🙂 http://mkka.blogspot.com/
sarant said
83 Αν και συνταξιοδοτήθηκε…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Της ζητάει δήλωση μετανοίας. Μ’ αυτούς κάνει παρέα σύμπασα η ΝΔ. Σε λίγα χρόνια οι φονιάδες της κοπέλας θα είναι έξω. Χρειάζονται οπωσδήποτε Κορκονέες με πολιτικά. Ή υιοθετείς την ατζέντα στα σοβαρά ή παιδιαρίζεις.
Nestanaios said
5.
Είναι επειδή δεν έχεις δει τον Joe Montana να παίζει … και άλλους.
Πέπε said
80
Από ένα ολόκληρο ρεπερτόριο ευρωπαϊκών χορών όπου αλλάζουν τα ζευγάρια, η πόλκα είναι που κυρίως πέρασε στα λαϊκά γλέντια, τουλάχιστον των νησιών. Αλλά, απ’ όσο ξέρω, πέρασε είτε στην αστεία εκδοχή -όπου περισσεύει ένας καβαλιέρος, και σε κάθε αλλαγή ο πιο άτυχος χορεύει με τη σκούπα- είτε χωρίς καθόλου να αλλάζουν τα ζευγάρια.
Οι καντρίλλιες αν δεν απατώμαι πρέπει να είναι ένα αρκετά πιο σύνθετο πράγμα, με πολλά παραγγέλματα εκτός από την αλλαγή ντάμας, έτσι δεν είναι; Νομίζω πως έχω ακούσει ότι είχαν εισχωρήσει στο λαϊκό ρεπερτόριο της Σαμοθράκης, άρα ίσως κι αλλού, αλλά γενικά δεν ξέρω να είχαν τη διάδοση που γνώρισε τη πόλκα.
Οι άλλοι «ευρωπαϊκοί» ελληνικοί χοροί είναι άλλης προέλευσης και στυλ: ταγκό, βαλς, φοξ τροτ και αγκλέ, τσαρλατάνος (τσάρλεστον). Σε γενικές γραμμές αυτοί πρέπει να ήταν οι πιο διαδεδομένοι.
Και μόνο η ιδέα ότι μπορεί ένας άντρας να χορεύει αγκαλιά με μια γυναίκα πρέπει να ήταν τρομερό πολιτιστικό σοκ για τις παραδοσιακές ελληνικές κοινωνίες των χωριών (οι γέροι γενικά τους καταδίκαζαν μετά βδελυγμίας αυτούς τους χορούς). Το να μπορεί επιπλέον κάθε άντρας να χορεύει αγκαλιά με κάθε γυναίκα της παρέας, φαίνεται πως ήταν πέρα από κάθε όριο, οπότε αυτό (που μάλλον στην κανονική πόλκα είναι όλη η ουσία του χορού) είτε δεν πέρασε, είτε πέρασε υπό το περίβλημα του χαβαλέ με τη σκούπα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
87 > Και μόνο η ιδέα ότι μπορεί ένας άντρας να χορεύει αγκαλιά με μια γυναίκα πρέπει να ήταν τρομερό πολιτιστικό σοκ για τις παραδοσιακές ελληνικές κοινωνίες των χωριών
Ο μπαρμπα-Τζούγκας της Στρ. Ζωής μιλούσε σοκαρισμένος για τους χορούς που είδε ένα βράδυ στης λοχαγίνας, «αγκαλιά στην αγκαλιά».
ΓιώργοςΜ said
87 «κ’λιά με κ’λιά χορεύ’νε», με έκπληξη και αποτροπαιασμό, το σχόλιο των χωριανών από άλλα χωριά στο πανηγύρι που γινόταν στο (προσφυγικό) χωριό της μάνας μου, όπου είχαν εισχωρήσει οι «ευρωπαϊκοί» χοροί, εκεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Κιγκέρι said
Αυτό που με συναρπάζει σ’ αυτό το μπλόγκ, είναι το πώς σε άρθρο για το αμερικάνικο φουτμπόλ χωράει ένα βαλσάκι στη Ζαγορά
sarant said
90 Τι ωραία φωτογραφία -και καμαρώνω και για το σχόλιο!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Αυτό επιστημονικώς ονομάζεται εποικοδομητικός οτινανισμός.
Κιγκέρι said
Και στα καθιαυτού θεσσαλικά, απ’ ό,τ’ μπουρεί!
dryhammer said
94. Αυτό το θεσσαλικό μπουρί είναι απ’ τη Μελιβοία;
Γιάννης Ιατρού said
90: Πολύ πετυχημένη, και η παραπομπή επίσης. 👍🤗
Μαρία said
87
Η γιαγιά μου για χορούς του καιρού της μου ανέφερε την πόλκα, μαζούρκα, καντρίλιες και … σοτίτς, που μεγάλη ανακάλυψα οτι ήταν το scottish.
Τους λοιπούς ευρωπαϊκούς με εξαίρεση το τσάρλεστον, που το χορεύαμε ακόμη στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τους χορεύουμε ακόμη.
Theodoros A. Peppas said
49. Ναι, συμφωνώ για τις εκδοχές-το απολύτως ιστορικά βεβαιο είναι ότι δεν εκτελέστηκαν, όλοι, αμέσως-γιατί το «ψάχνω» γράφοντας δύο βιβλία, ένα για ποδόσφαιρο και ένα για κινηματογραφο και, ευνόητα, «παίζει» και στα δύο. Η μεγάλη απόδραση των 11 , ναι,αδρά πιάνει το ματς σαν αρχικη ιδέα, αλλά είναι τόσο αδύνατη σεναριακά που δεν της αξιζει να μπει. Ας μην καταχρώμεθα την φιλοξενία του [γλωσσικού] χώρου, όμως. Αν θέλετε γραψτε μου σε μεηλ
Malk said
Μου αρέσει ΠΑΑΑΑΡΑ πολύ το άθλημα: είναι απολύτως κατανοητό (παρακολουθώντας στο youtube 2-3 αγώνες, εύκολα «παίρνεις το κολάι») και απλό (παρά τη φαινομενική περιπλοκότητά του). Όλα απλά θέμα ενδιαφέροντος και συνήθειας…
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε ομάδες (για όποιον/όποια τυχόν ενδιαφέρεται) ούτε βέβαια καν Ομοσπονδία που να εκπροσωπεί ελληνικές ομάδες Α.F.. Αλλά ευτυχώς ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ FLAG~FOOTBALL . Το οποίο είναι άθλημα ΜΗ-επαφής (NON-CONTACT), και ως τέτοιο απαγορεύεται ΚΑΘΕ ΕΠΑΦΗ επιθετικού-αμυνόμενου ή μεταξύ αντιπάλων τέσπα. Και άρα: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ. Και πως παίζεται; Πολύ απλά, οι κανόνες είναι ΙΔΙΟΙ με του αμερικανικού φούτμπολ, με ελάχιστες διαφορές: Στο flag football (ή «flag» σκέτο ) το down γίνεται όχι…σπρώχνοντας και ρίχνοντας κάτω τον φέροντα τη μπάλα, αλλά τραβώντας τις χρωματιστές κορδέλες που κρέμονται στη ζώνη του -δηλ. τα flags, εξ ου και η ονομασία του (δείτε εδώ συνοπτικά: https://www.youtube.com/watch?v=thNIQV6Ze3k ). Η τυχόν «βίαιη» επαφή -έστω κατά λάθος πάνω στη πρεμούρα του αγώνα- τιμωρείται με πέναλτι και άρα οι παίκτες προσέχουν να μην υποπέσουν σε αυτό. Γι αυτό και το άθλημα είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενο και μάλιστα στα αμερικανικά σχολεία: συμμετέχουν μαθητές από ηλικία 8-9 ετών μέχρι 16-17 ετών όπου παίζουν σε τοπικά τουρνουά αγώνων. Εννοείται πιο προβεβλημένο το πρωτάθλημα ενηλίκων (δείτε στο youtube σχετικά!).
Στην Ελλάδα, «φλαγκ» παίζεται από ορισμένες ομάδες και γίνεται προσπάθεια να διαδοθεί μέσω σχολείων (είτε ως πολιτιστικό είτε ως αθλητικό πρόγραμμα εκτός ωρολόγιού προγράμματος) -ο υποφαινόμενος συμμετέχει σε τέτοιο πρόγραμμα (αν και ελέω πανδημίας covid-19 ακυρώθηκαν όλα για φέτος!). Μέχρι το 2019 παιζόταν σε Κρήτη (Σητεία), Χανιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Αθήνα, Ιωάννινα (ίσως και σε άλλα μέρη της χώρας μας- δεν γνωρίζω περισσότερα). Και το συγκεκριμένο άθλημα ,εν μέρει, είναι ο λόγος που υπερκαταστήματα όπως INTERSPORT, AMILA και άλλα με αθλητικά είδη (σ.σ.: τσεκάρετε τα σαϊτ τους με hastag # rugby ball) φέρνουν προς πώληση τέτοιες μπάλες αμερικανικού ποδοσφαίρου…