Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια στο σιντριβάνι

Posted by sarant στο 16 Μαΐου, 2020


Ποιο σιντριβάνι; Mα φυσικά το καινούργιο σιντριβάνι της Ομόνοιας.

Το σιντριβάνι, που εγκαινιάστηκε προχτές από τον δήμαρχο Αθηναίων -με αποτέλεσμα να συντριβεί (pun intended) κάθε οδηγία για τήρηση αποστάσεων αφού, όπως εύκολα θα μπορούσε -και θα έπρεπε- να προβλεφθεί, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε, μια και τούτες τις περίεργες μέρες, που ακόμα δεν έχουν χαλαρώσει όλα τα μέτρα και δεν έχουν ανοίξει καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και ταβέρνες (να μην πούμε για θερινα σινεμά) ώστε να ισοκατανεμηθούν όσοι αναζητούν έξοδο και διέξοδο, με το παραμικρό συνωστίζεται ο κόσμος στις πλατείες.

Στα σόσιαλ επικρίθηκε έντονα η υποκριτική στάση των καναλιών, που ήταν αμείλικτα όταν καυτηρίαζαν προηγούμενα συμβάντα συγκέντρωσης πλήθους σε πλατείες, ενώ τώρα μόνο επαίνους είχαν -στην αρχή. Αντέγραψα ένα πολύ πετυχημένο της φίλης Έλενας Μηλιώτη:

Νισάφι πια με αυτά τα παλιόπαιδα, που μαζεύονται στις πλατείες, αυτούς τους αναρχικ…, α καλέ ο Δήμαρχος είναι, μπραβο κ. Δήμαρχε, καταπληκτικό το σιντριβανι κ. Δήμαρχε, τέλεια εκδήλωση κ. Δήμαρχε.

Τέλος πάντων, χάρη στην αντίδραση αυτή, αναγκάστηκε τελικά και ο κ. Δήμαρχος ν’ αναγνωρίσει πως έκανε λάθος.

* Και ξεκινάμε με τα μεζεδάκια μας.

Ο ληξίαρχος Νομανσλάνδης θα ενδιαφερθεί για ένα άρθρο της iefimerida, αφιερωμένο στις τελευταίες ώρες του Χίτλερ.

Eκει διαβάζουμε ότι την 29η Απριλίου 1945, μια μέρα πριν από την αυτοκτονία του, «Ο Βάλετ Λιζν χορηγεί σταγόνες κοκαΐνης στο πονεμένο δεξί μάτι του Χίτλερ και του δίνει ένα κουτί χάπια για τον τυμπανισμό του».

Πιο πέρα, μετά την αυτοκτονία, διαβάζουμε ότι ο Μπόρμαν «και ο Λινζ» μπήκαν στο δωμάτιο ακούγοντας τον πυροβολισμό και βρήκαν τα δυο πτώματα -ο Χίτλερ είχε αυτοπυροβοληθεί ενώ η Εύα Μπράουν πήρε δηλητήριο.

Ο Βάλετ Λιζν (ή Λινζ μήπως; ) είναι υποψήφιος για κατάταξη τόσο στα μητρώα της Νομανσλάνδης όσο και στη Στρατιά των Αγνώριστων. Πρόκειται για τον υπηρέτη του Χίτλερ, που λεγόταν Heinz Linge, Χάιντς Λίνγκε. Ούτε Λιζν, ούτε Λινζ.

Ούτε βεβαίως Βάλετ! Απλώς, στο αγγλικό πρωτότυπο απ’ όπου αντλήθηκαν οι πληροφορίες, έλεγε Valet Linge, o βαλές, σα να λέμε, κι αυτό θεωρήθηκε το μικρό όνομά του.

Το πιο περίεργο είναι ότι, στην αρχή του άρθρου, γράφεται σωστά: Ο Μάρτιν Μπόρμαν μαζί με τον οδηγό του Χίτλερ Έριχ Κέμπκα, τον υπηρέτη του Χάιντς Λίγκε….

Όμως το άρθρο είναι γραμμένο χριστιανικά, δηλαδή με ευλαβή εφαρμογή της αρχής «να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου». Ο συντάκτης που έβαλε τον Λίγκε να καίει τα πτώματα στην αρχή, στο τέλος του άρθρου εμπιστεύτηκε την ίδια δουλειά στον Λινζ αφού στο ενδιάμεσο είχε αναθέσει καθήκοντα υπηρέτη στον Βάλετ Λιζν!

* Πολύ συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα γλωσσικό «λάθος» που υπήρχε σε ένα πανό των εκπαιδευτικών κατά την πρόσφατη συγκέντρωση ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Όπως βλέπετε, ένα από τα κεντρικά πανό της συγκέντρωσης καλεί την κ. Κεραμέως να αποσύρει το νομοσχέδιο και την (ν)τροπολογία (για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων), χρησιμοποιώντας προστακτική: Απέσυρε τώρα!

Η προστακτική αυτή είναι λανθασμένη σύμφωνα με τη σχολική γραμματική. Σύμφωνα με τη σχολική γραμματική, ο σωστός τύπος της προστακτικής είναι: Απόσυρε τώρα! Πολλοί φυσικοί ομιλητές της ελληνικής, ίσως και η πλειοψηφία (ή «πλειονότητα» αν είστε της άλλης φράξιας) δυσκολεύονται με τους τύπους όπως «απόσυρε!», τους θεωρούν αντιγραμματικούς, τους χρησιμοποιούν μόνο με προσπάθεια, ενώ αβίαστα προτιμούν τύπους «με αύξηση» [δεν είναι αύξηση, αλλά ας το πούμε έτσι] όπως «απέσυρε!», «διέκοψέ την!», «υπέγραψε εδώ!», «επέλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει».

Προσωπικά, δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Στη δική μου προσωπική «μητρική διάλεκτο» η προστακτική «διέκοψέ την» είναι εντελώς αφύσικη, όχι απλώς αντιγραμματική αλλά αδιανόητη. Θα πω αβίαστα «διάκοψέ την», «διάλυσέ τους», «υπόγραψε εδώ», «περίγραψέ μου τι είδες», αλλά εγώ επίσης λέω (και καμιά φορά γράφω) «διάκοψα κάθε επαφή», «τα διάλυσε όλα», «υπόγραψες σαν σταρ του σινεμά» (εντάξει, αυτό το είπε άλλος), ενώ παλιότερα έλεγα και έγραφα «έκδωσα δυο βιβλία», «έκφρασα τις απόψεις μου» και τώρα τα έχω περιορίσει για να μη δίνω λόγο στον κάθε κακοπροαίρετο που θα πιαστεί από εκεί. Βεβαια, δεν θα πω «επίστρεφε και παίρνε με», αλλά ούτε θα καβαφίσω, θα πω «γύρνα ξανά στην παλιά σου φωλιά».

Για το θέμα της προστακτικής αυτής έχουμε γράψει πολλά άρθρα, το τελευταίο εδώ, ενώ όπως είπα πολλοί γλωσσολόγοι (πχ εδώ ο εξαίρετος Γ. Παπαναστασίου) υποστηρίζουν ότι σε μια καινούργια γραμματική πρέπει να περιληφθούν ως ορθοί οι τύποι «αντέγραψε, απέσυρε».

Αλλά αυτο δεν ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να το προσέξουν και στο κεντρικό τους πανό να χρησιμοποιήσουν τον τύπο της σχολικής γραμματικής, είτε το πιστεύουν για σωστό το «απέσυρε» είτε το χρησιμοποίησαν χωρίς να δώσουν σημασία, όπως είναι και το πιθανότερο. Κακώς το αμέλησαν και κακώς έδωσαν λαβή σε διάφορους κακοπροαίρετους να επικεντρωθούν στο λάθος «απέσυρε» και να αρχίσουν τις λοιδορίες για «αγράμματους καθηγητές» που δεν ξέρουν να γράψουν ούτε μια προστακτική.

Θα μου πείτε, γιατί να δίνεις σημασία σε κακοπροαίρετους; Δεν θα βρουν έτσι κι αλλιώς κάτι να κακολογησουν; Θα βρουν, αλλά για εκπαιδευτικούς η ορθογραφία και γενικά η άψογη διατυπωση (υποτίθεται πως) είναι κάτι απολύτως απαραίτητο.

Και λέω πως είναι κακοπροαίρετοι, διότι άλλο είναι να επισημαίνεις το λάθος και άλλο είναι να εξάγεις το συμπέρασμα ότι αυτοί που το διέπραξαν είναι «αγράμματοι». Λάθη κάνουμε καθημερινα, και στον προφορικό και στον γραπτό μας λόγο, και είναι είτε λάθη απροσεξίας είτε λάθη σε προβληματικές περιοχές του γλωσσικού συστήματος. Αλλιώς, θα έπρεπε οι ιδιοι κήνσορες να αποκαλέσουν αγράμματο και τον κ. Βερβεσό, πρόεδρο του ΔΣΑ, o οποίος στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, επιτιθέμενος στην εισαγγελέα κ. Δόγκα, γράφει ότι η θέση της κ. Εισαγγελέως «προσβάλει» τους δικηγόρους (αντί: προσβάλλει). Βέβαια, το ίδιο άρθρο έχει μια πολύ χειρότερη ανορθογραφία, ότι ο κ. Πρόεδρος έκφρασε (σικ, ρε) μια προσωπική θέση περιφρονώντας το ΔΣ του Συλλόγου.

Αγράμματο θα έπρεπε να αποκαλέσουν οι κήνσορες και τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος στο τελευταίο άρθρο του στο Πρόταγκον, κι αυτός επιτιθέμενος στους καθηγητές για το θέμα της μετάδοσης των μαθημάτων, γράφει «συνΟμΩσιολογικά» μπερδεύοντας, σαν τόσους άλλους, το μικρό και το μέγα Ο της συνωμοσίας -μας πήρες στο λαιμό σου, άτιμε Βακερνάγκελ!

Θα πείτε: μα, αυτά είναι λάθη απροσεξίας. Ε, και το «απέσυρε» απροσεξίας ήταν, γιατί βγάλατε συλλήβδην όλους τους καθηγητές αγράμματους;

Θα πείτε: μα, στην περίπτωση των Μπαμπινιώτη-Βερβεσού δεν ξέρουμε ότι το έκαναν οι ίδιοι το λάθος, μπορεί να έγινε κατά το ανέβασμα στην ιστοσελίδα. Ούτε και για τους καθηγητες ξέρουμε ότι το έκαναν οι ίδιοι το λάθος, το πανό μπορεί να το έφτιαξε κάποιος επαγγελματίας, πχ χρωματοπώλης. Και εκτός αυτού, τη σήμερον ημέρα, ο καθένας γράφει το κείμενό του στον υπολογιστή του και το στέλνει με μέιλ για να δημοσιευτεί.

* Υπήρξε κι ένα άλλο πανό που επίσης επικρίθηκε, το οποίο υπογραφόταν από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Αυτό ήταν ολοφάνερο ότι φτιάχτηκε από επαγγελματία, κι όμως κι αυτό επικρίθηκε για αγραμματοσύνη.

Ενώ, φυσικά, δεν επικρίθηκε για αγραμματοσύνη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στο πόθεν έσχες του γράφεται ανορθόγραφα η «ΠΙΣΤΟΤΙΚΗ» κάρτα.

Βέβαια, αυτές τις δηλώσεις τις συμπληρώνει συνήθως ο φοροτεχνικός, οπότε θα ήταν λάθος να χρεώσουμε στον πρωθυπουργό την ανορθογραφία -αλλά εξίσου λάθος θα ήταν να χρεωθεί το «εκπαίδευσεις» στους δασκάλους των Ιωαννίνων, κι όμως χρεώθηκε.

(Κάποιος κακεντρεχής είπε ότι το «πιστοτική» δεν είναι λάθος του πρωθυπουργού, αλλά επανετυμολόγηση της λέξης, από το πιστόλιασμα. Αποδοκιμάζω).

* Όπως βλέπετε, το εκπαιδευτικό πολυμεζεδάκι και οι παραφυάδες του διογκώθηκαν σε διαστάσεις κυρίως πιάτου. Συγγνώμη που παρασύρθηκα, προχωράω στα επόμενα πιατάκια.

Ένα μεταφραστικό. Σε οικονομικό άρθρο του Βήματος ο τίτλος είναι «Πώς η Ελλάδα θα γλιτώσει τη Μεγάλη Κατάθλιψη«, και διαβάζουμε την εξής διάκριση εννοιών:

«Μάλλον θα πρέπει να βασιστούμε στο παλιό ρητό σχετικά με τη διαφορά μεταξύ της ύφεσης (recession) και της κατάθλιψης (depression). Δηλαδή, αν χάσει τη δουλειά του ο γείτονας μιλάμε για ύφεση, ενώ αν χαθεί και η δική μας δουλειά τότε μιλάμε για τη Μεγάλη Κατάθλιψη όπως το 1929» ανέφεραν χαρακτηριστικά διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων.

Το διάβασε αυτό ο φίλος Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία και έτρεξε να βρει αντικαταθλιπτικά, διότι βέβαια ο συντάκτης αποδίδει «κατάθλιψη» την depression με την οικονομική σημασία του όρου, ενώ μόνο με την ιατρική σημασία αποδίδεται έτσι ο αγγλικός όρος.

Είναι αλήθεια ότι στην ελληνική οικονομική ορολογία είμαστε χαλαροί και τα recession και depression τα αποδίδουμε συχνά και τα δύο «υφεση», και συχνά θα δείτε να λέμε για τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, αλλά όταν έχεις και τους δύο όρους και θέλεις να τους αντιδιαστείλεις τότε θα πεις ύφεση τη recession και την depression θα την πεις «κρίση» -και Μεγάλη Κρίση την περίοδο του 1929.

* Υπάρχει ο τύπος «ράβδες»;

Όχι, δεν είναι η «ράβδα», άρα για «ράβδους χρυσού» έπρεπε να λέει ο τίτλος του άρθρου. Είναι όμως το λαθάκι αυτό ένδειξη του ότι και τα δευτερόκλιτα θηλυκά δεν κάθονται και τόσο καλά στο γλωσσικό μας σύστημα.

Και επειδή δεν κάθονται καλά, άλλοι προσπαθούν να τα εξομαλύνουν (άρα, ράβδες) ενώ άλλοι τα αφήνουν άκλιτα (όπως το ταξιτζίδικο «στην οδός»).

* Άλλοι πάλι τα τρέπουν σε αρσενικά. Εντελώς πρόσφατο παράδειγμα, από την προχτεσινή ενημέρωση του κ. Τσιόδρα. Δεν τον άκουσα με τ’ αυτιά μου, αλλά μου το είπαν πολλοί και το είδα και σε ζωντανές καταγραφές. Είπε λοιπόν ότι «Η επιστροφή θα πρέπει αρχικά να αφορά ανθρώπους που ανήκουν σε μη ευπαθείς ομάδες. Είναι πολλοί παράμετροι μαζί που τους λαμβάνουμε υπόψη».

Κι έτσι η παράμετρος έβγαλε παχιά μουστάκια και γένια κι έγινε «ο παράμετρος», όπως γίνεται από την αρχαιότητα -άμμος, ψήφος, κι άλλα που έχουν βγάλει μουστάκια από αιώνες και δεν τα θυμόμαστε θηλυκά.

* Και πάλι το «μετά κορονοϊού», αυτή τη φορά σε τίτλο άρθρο του Σκάι,

Ανοίγουν τα σχολεία: Έτσι είναι η σχολική τάξη στην «μετά κορωνοϊού εποχή»

Όπως έχουμε πει, στα παλιότερα ελληνικά «μετά κορονοϊού» σημαίνει «ΜΑΖΙ με τον κορονοϊό», όπως και «ξύλο μετά μουσικής», «άδεια μετά δημοσίων θεαμάτων». Στα σημερινά ελληνικά, η χρήση αυτή έχει περιοριστεί σε μερικές στερεότυπες φράσεις, πχ «μετά χαράς» και κατά τα άλλα το «μετά» συντάσσεται με αιτιατική. Η εποχή «μετά τον κορονοϊό», ή έστω «μετά κορονοϊόν», για να θυμίζει το «μετά Χριστόν», που κι αυτό «μετά Χριστού» το λένε κάμποσοι!

* Αγγλικό μεζεδάκι. Φίλος στέλνει παρουσίαση επιστημονικού συγγράμματος, από τον σοβαρότατο εκδοτικό οίκο Elsevier, όπου υπάρχει και το εξής:

Authoritative articles on current developments and future trends in biotechnology are empathized.

Προφανώς, emphasized ήθελε να γράψει και μπέρδεψε τα ελληνογενή ρήματα.

Ποιος είπε οτι οι επιστήμονες δεν τρέφουν αισθήματα; ρωτάει ο φίλος μου.

Και οι βιοτεχνολόγοι έχουν καρδγιά, εκατό χιλιάδαι δίσκοι!

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό. Είχαμε αναφερθεί πριν από καναδυό Σάββατα στο ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν.

Tελικά το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και εδώ, αλλά με λάθος στον υπότιτλο.

Εδώ, οι Nets δεν «επικράτησαν των πέντε φορές πρωταθλητων στην παράταση» όπως λέει ο υπότιτλος, και άλλωστε η οθονιά δείχνει ότι έχασαν 96-93.

Το αγγλικό κείμενο έλεγε:

«…took the five time NBA World Champions into overtime…»

Έλα όμως που στην οβερτάιμ ΔΕΝ took the game..

* Το in.gr δημοσιεύει δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, στις οποίες ακούγεται κι ένας νεολογισμός.

«Βλέπουμε τι γίνεται σε όλες τις πόλεις του κόσμου, αυτή τη στιγμή, περισσότερα τετραγωνικά δημόσιου ελεύθερου χώρου για κοινωνική απόσταση, να αποσυνοστίσουμε τα ΜΜΜ και να δημιουργήσουμε πόλεις βιώσιμες, φιλικές».

Ο νεολογισμός είναι το «αποσυνωστίζω», αλλά πρέπει έτσι να γραφτεί αφού παράγεται από τον συνωστισμό. Το λαθάκι χρεώνεται στο in.gr, βέβαια.

* Σχολιάστηκε επίσης αυτό που είπε ο πρωθυπουργός τις προάλλες με την ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης:

«Η θεά Ευρώπη έχει ελληνική καταγωγή, συνεχίζει να ταξιδεύει στις χώρες μας και να προστατεύει την ήπειρό μας. Αισιόδοξη πάντα, μας ζητά να βαθύνουμε την Δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τους δεσμούς μας. Για πιο ευτυχισμένους πολίτες. Με πιο δίκαιες κοινωνίες. Και σ′ ένα «πράσινο», βιώσιμο περιβάλλον. Είναι στο χέρι μας το δύσκολο, αλλά γοητευτικό ταξίδι της προόδου να συνεχιστεί»

Είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να χαρακτηριστεί «θεά» η Ευρώπη, που ήταν πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Αγήνορα της Φοινίκης και την έκλεψε ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο. Αμφίβολο είναι κι αν μπορούμε να πούμε πως είχε ελληνική καταγωγή -αν και τελικά καταγόταν πράγματι από το Άργος, από την Ιώ, που και αυτή την είχε κλέψει ο Δίας. Αν μέτρησα καλά, η Ευρώπη ήταν δισέγγονη της Ιώς.

Τέλος πάντων, λόγω αμφιβολιών, και δεδομένης της ανάγκης για πομφόλυγες κατά τις επίσημες εορτές, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται. Αν πάντως το ίδιο το είχε πει κανένας Τσίπρας πρόπερσι, θα είχαν γραφτεί πολλά άρθρα για την ασχετοσύνη του να πει «θεά» την πριγκίπισσα.

* Και κλείνω με άλλο ένα γλωσσικό, από την αποδώ μεριά. Το στέλνει φίλος και το μεταφέρω σχεδόν αυτούσιο:

Γενέθλια, λέει, του Ψυχάρη σήμερα και στο αφιέρωμα του left.gr διαβάζουμε:

Καταδίκασε την καθαρεύουσα ως τεχνητή γλώσσα και εισηγήθηκε μιας ακραίας δημοτικιστικής έκφρασης ,

τονισμένο με μαύρα γράμματα, για να το προσέξουμε (και να ξέρουμε ότι το πρόσεξε κι ο αρθρογράφος). Γιατί όμως τόση γενικοφοβία, γιατί ημίμετρα, το «καταδικάζω» στα χέρια των ακραίων δημοτικιστών θα το αφήσουμε;;;

Η φράση θα γίνει ακόμα πιο όμορφη αν την ξεκινήσουμε: «Καταδίκασε της καθαρεύουσας κλπ»

(Σκέφτηκα τον Ψυχάρη να λέει: «Άμα δε μ’ ακούσετε, ζωντόβολα, έτσι και χειρότερα θα καταντήσετε να γράφετε».)

Aυτό με τη…γενικοφοβία ειρωνικά το λέει βέβαια ο φίλος μου -ειρωνεύεται το «εισηγήθηκε μιας ακραίας….» που είναι μια γενικομανής κοτσάνα, κοτσάνα που αποκτά άλλη διάσταση όταν γράφεται σε ένα άρθρο για τον Ψυχάρη.

* Πάντως το left.gr αθωώνεται για την κοτσάνα και καταδικάζεται για αντιγραφή, για να μην πω λογοκλοπή, αφού όλο το άρθρο, μαζί με την πλουσιότατη και χρησιμότατη βιβλιογραφία, και μαζί και με τη γενικομανή κοτσάνα, είναι παρμένο από την αντίστοιχη σελίδα του ΕΚΕΒΙ.

Δεν είναι κακό να παίρνουμε έτοιμο αφιερωματικό υλικό από το ΕΚΕΒΙ και άλλους ειδικούς ιστότοπους -μάλλον καλό είναι διότι εξασφαλίζουμε ένα μίνιμουμ ποιότητας. Αλλά να την αναφέρουμε τη ρημάδα την πηγή, σύντροφοι. Δεοντολογία!

* Καλό σαββατοκύριακο και να προσέχετε τον ιό και τον καύσωνα!

 

438 Σχόλια προς “Μεζεδάκια στο σιντριβάνι”

 1. rizes said

  Ανορθόγραφος
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/06/21/%ce%b1%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%82/

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >όσοι αναζητούν έξοδο και διέξοδο

  και ανέξοδο

 3. Λεύκιππος said

  Τελικά με ι γράφεται το συντριβάνι; Πάει κι αυτό, μόνο οι συναγρίδες έμειναν…. κι αυτές απλησίαστες…

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Δεν ήταν αυτό το κεντρικό πανό, ήταν ένα από τα πανό. Απλώς, κάποιοι δυναμικοί συνάδελφοι, όταν φτάσαμε στο Σύνταγμα, σάλταραν πάνω στο τοιχίο, δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κρατώντας το επίμαχο πανό. Πολλά από τα πανό γράφτηκαν στα γρήγορα στα Προπύλαια, όσα αναμέναμε να ξεκινήσει η πορεία. Μιλάμε, δηλαδή, για λάθος ενός ανθρώπου, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Και το είπα στην παρέα των συναδέλφων:
  -Να δείτε που από όλο αυτό το πολυπληθές, για τα δεδομένα της εποχής, συλλαλητήριο, αυτό που θα «παίξει» στα κανάλια και στα σόσιαλ, θα είναι αυτό το γραμματικό λάθος.
  -Σώπα ρε, μην είσαι τόσο προκατειλημμένος, εγώ έχω εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα και τη σοβαρότητα των δημοσιογράφων, μου απαντάει ένας συνάδελφος, γνωστός για το σαρκαστικό του χιούμορ.

 5. dryhammer said

  3. Είναι απλό: Άμα πέσεις από τον 5ο έχεις συντριβεί, άμα γίνεις μούσκεμα έχεις σιντριβεί, κι άμα σε περιλάβουν 2-3 μασέζ (ααάτσα) έχεις συν-τριβεί.

 6. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αναγνώρισε το λάθος του ή είναι για κράξιμο ο Δήμαρχος Αθηναίων; Καί πόση αξία έχει τελικά αυτό το «αναγνωρίζω το λάθος μου» ή «ζητώ συγγνώμη», ειδικά όταν πρόκειται για μιά μελετημένη πολιτική επιλογή η οποία -βεβαίως!- έχει προηγουμένως συζητηθεί από κομματικά ή άλλα επιτελεία

 7. π2 said

  Δεν πρόκειται για μεζεδάκι αλλά πού να ψάχνω τώρα σε ποιο νήμα με λεξιλογικά της πανδημίας να το βάζω;

  https://theconversation.com/stay-alert-infodemic-black-death-the-fascinating-origins-of-pandemic-terms-138543?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1589461749

 8. atheofobos said

  Προσπαθείς πάση θυσία να δικαιολογήσεις την ανορθογραφία των καθηγητών, με την πιθανή αιτιολογία ότι το πανό μπορεί να το έφτιαξε κάποιος επαγγελματίας, πχ χρωματοπώλης.
  Όταν το πήραν όμως το πανό προφανώς είτε δεν πήραν χαμπάρι το λάθος, ή είπαν δεν βαριέσαι τώρα ποιος θα το πάρει χαμπάρι;
  Η ουσιώδης διαφορά λοιπόν με τα λάθη Βερβεσού και Μπαμπινιώτη που αντιπαραθέτεις, είναι ότι αυτοί δεν πήραν ένα πανό να μας τα μοστράρουν κρατώντας τα, 3 μάλιστα περήφανοι σε πανό!

  Προφανώς το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού το φτιάχνει κάποιος φοροτεχνικός. Όμως πριν να δοθεί στην δημοσιότητα δεν θεώρησε σκόπιμο να το ελέγξει ο ίδιος για να διαπιστώσει πιθανά λάθη σε αυτό;
  Εδώ μια απλή φορολογική δήλωση μου κάνει ο φοροτεχνικός και πριν την υποβάλλει την έχω δει δύο φορές προηγουμένως. ( Ίσως γι΄αυτό η γυναίκα μου με λέει σχολαστικό

 9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @4. Γιάννη, αν εσύ είχες αναλάβει να κάνεις αυτό το πανό, θα έγραφες ποτέ -κατά λάθος!- με τέτοια τεράστια γράμματα, το «απέσυρε»; Αλλά και αν ακόμη το έκανες, θα τολμούσες ποτέ να σηκώσεις αυτό το πανό, να το περιφέρεις και να φωτογραφίζεσαι; Το ότι πολλες φορές οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι (κυρίως της ΟΛΜΕ) έχουνε διαπράξει τέτοια λάθη αγραμματοσύνης είναι γνωστό [έχει γράψει σχετικώς ο αγαπητός μου Κώστας Ζουράρις.. 🙂 ] αλλά αυτό είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανεξάρτητο από την βαθειά εκτίμηση που έχει ο ελληνικός λαός για τους σωστούς εκπαιδευτικούς..
  [Στο γραφείο μου έχω δύο μόνο φωτογραφίες μη ιστορικών προσώπων: Αμφότεροι εκπαιδευτικοί!]

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Παραδέχτηκε ότι «κάναμε μεγάλο λάθος» αλλά ταυτόχρονα είπε και ψεματάκια, όπως ότι ο κόσμος «συγκεντρώθηκε αυθόρμητα» (στολισμένοι σαν λατέρνες)

  3 Και το σινάφι με γιώτα, καμιά συνάφεια με τη συνάφεια. Απορώ πώς δεν έχουμε άρθρο.

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους! Πολύ ωραία τα μεζεδάκια! Σαν τις ράβδες, από την αντίθετη, είναι και το » αυτοί οι παράμετροι», που δυστυχώς άκουσα και είδα γραμμένο σε αρκετά τηλεσεμινάρια που παρακολούθησα…
  Τέλος πάντων… Το σημερινό μου κουίζ είναι,για μένα, απλό, αλλά πάλι θα δείξει : τί είναι αυτό,νομίζετε,που καταδίκασε την πλατεία Ομονοίας, και δε μπορεί ποτέ να στεριώσει ως μια πλατεία αγαπητή για τους Αθηναίους;

 12. Πουλ-πουλ said

  «να αφορά ανθρώπους που ανήκουν σε μη ευπαθείς ομάδες. Είναι πολλοί παράμετροι μαζί που τους λαμβάνουμε υπόψη».

  ΟΚ με την παράμετρο. Θα περίμενα όμως Νικοκύρη, να τον επαινέσεις που αποφεύγει το αντιπαθέστατο «αφορά ΣΕ ανθρώπους».

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Πολιτειακός παράγων και πολιτικός παράγων.
  Πολιτειακός θεωρείται η (ο) Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  Πολιτικός είναι π.χ ο αρχηγός ενός κόμματος.
  Έτσι τα προσλάβαμε μέσω του δημοσιογραφικού λόγου αν δεν κάνω λάθος.

  Κουίζ: Σε ποιου πολιτικού παράγοντα το γραφείο μπορείς να μετρήσεις επτά κορνίζες με οικογενειακές και άλλες ίσως φωτογραφίες;
  Διευκρινίζω: Όχι γενικά στον χώρο του γραφείου. (Συνηθίζουμε οι άνθρωποι να έχουμε π.χ στα ράφια της βιβλιοθήκης μας τέτοιες κορνίζες). Εννοώ στο γραφείο που είναι μπροστά από την καρέκλα όπου κάθεσαι για να δουλέψεις.

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  9: Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τίποτα και κανέναν, Γιώργο, και ομολογώ πως μου πέσανε τα μούτρα μόλις το είδα. Τη γενίκευση αντικρούω περί αγραμματοσύνης συλλήβδην των εκπαιδευτικών και επισημαίνω ότι το κυρίαρχο (θα έπρεπε να) είναι η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και όχι ένα γραμματικό λάθος.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Γιάννη…είμαστε 🙂 πρωτίστως λεξιλογικό ιστολόγιο. 🙂

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, Παναγιώτη, σαφώς μιλάμε για μεζεδάκι και αυτονόητα το συμπεριέλαβε στην πιατέλα ο Νικοκύρης. Απλώς, αναφέρομαι στην πάγια τακτική των συστημικών ΜΜΕ να ψάχνουν αφορμή για να υποβαθμίσουν και να λοιδορήσουν τους κοινωνικούς αγώνες.

 17. Παναγιώτης K. said

  >«προσβάλει» τους δικηγόρους (αντί: προσβάλλει)

  Το ρήμα βάλλω με τα σύνθετά του είναι ο,τι πρέπει για 🙂 διανοητική άσκηση κάθε φορά που πάμε να το γράψουμε.
  Είναι διαρκείας ή συντελεσμένο;

 18. voulagx said

  #11: Το ότι δεν είναι πλατεία αλλά οδικός κόμβος.

  Το απέσυρε δεν το θεωρω λαθος, οπως και τα διέκοψέ τον, διέσυρέ τον, κλπ, έτσι τα λεω με αύξηση.

 19. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να πω κι εγώ τις δικές μου γλωσσολογικές αμαρτίες.

  Εμένα, αυτό το «απέσυρε,» παρότι λάθος, δεν μου χτυπάει άσχημα στο αφτί μου. Το άλλο όμως, το «διάκοψα κάθε επαφή» που λέει ο Νικοκύρης στου μπαμπά του γλώσσα, παρότι σωστό, μου χτυπάει πολύ άσχημα και δεν θα το πω μάλλον ποτέ. Τί να κάνουμε, ιδιοτροπίες είναι αυτές, υπάρχουν και οι αποκλίνοντες. 😂

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Τι να κάνουμε;
  Είμαστε επιεικείς απέναντι στους δημοσιογράφους («εργάτες του τύπου»). Και αυτοί εργαζόμενοι είναι. 🙂

 21. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Οι εκπαιδευτικοί είναι (είμαστε) αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το πανό που κρατάμε, όποιος κι αν το έγραψεκαι υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Το ίδιο και το left.gr για τις ασυνταξίες που υπογράφει, κι ας είναι κλεμμένες. Το ότι ενοχοποιείται και για λογοκλοπή είναι άλλο θέμα, το ένα δεν απαλλάσσει από το άλλο.
  _____________

  Άλλα:

  >
  Οι ράβδες είναι εντελώς απίθανο λάθος. Ποτέ δεν το έχω ξαναδεί, ούτε αυτούσιο ούτε παρόμοιο. Κατά τη γνώμη μου δε δείχνει τίποτε, καμία τάση, έγινε τυχαία. Δε βγάζεις συμπεράσματα για τη γλώσσα από κάτι τόσο μεμονωμένο. Καμία σχέση με τους παραμέτρους, που τους ακούμε (γενικά αυτό τον τύπο λάθους) συχνά.

  > > «Η θεά Ευρώπη έχει ελληνική καταγωγή, συνεχίζει να ταξιδεύει στις χώρες μας και να προστατεύει την ήπειρό μας.» […] Τέλος πάντων, λόγω αμφιβολιών, και δεδομένης της ανάγκης για πομφόλυγες κατά τις επίσημες εορτές, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται.

  Για την κατγωγή, οκέι. (Στην τελική ο μύθος της Ευρώπης είναι ελληνικός, και το όνομά της εξίσου.) Για το αν ήταν θεά, ποια είναι η αμφιβολία; Δεν ήταν θεά.

 22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αμφιβάλλω αν υπάρχει Γραμματική της Νέας Ελληνικής, του τελευταίου -τουλάχιστον!- αιώνα, που να μην την έχω αγοράσει. Για πρώτη φορά λέω να μην το κάνω, στην περίπτωση που υπάρξει «μια καινούρια νεοελληνική γραμματική [που] πρέπει να βάλει [..] τον τύπο αντέγραψε, τον τύπο απέκτησε – ως τύπους της προστακτικής και να γράψει στην υποσημείωση ότι πρόκειται για νεότερους τύπους που έχουν καθιερωθεί σε αντικατάσταση των παλιότερων αντίγραψε, απόκτησε». Θα το καταλάβω, βέβαια, αμέσως αν, ξεφυλλίζοντας μια τέτοια Γραμματική, δώ στα πρώτα φύλα της τα ονόματα «Γ. Παπαναστασίου, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών» και «Β. Μελικίδου, συνεργάτρια του ΙΝΣ για την αναθεώρηση του ΛΚΝ»…

 23. Avonidas said

  Καλημέρα.
  Κερνάω μεζεδάκια με παντζάρι, που το βραζα αποβραδίς.

  Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε, το αφιέρωμα Λυν(τ)ζαρίστηκε! 😏

 24. Avonidas said

  Καλημέρα.
  Κερνάω μεζεδάκια με παντζάρι, που το βραζα αποβραδίς.

  Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε, το αφιέρωμα Λυν(τ)ζαρίστηκε! 😏

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να πω και κάτι που παρατηρώ τον τελευταίο καιρό: κάποιοι υποτιτλιστές αλλοιώνουν, εσκεμμένα θεωρώ, τα λόγια των ομιλητών σε ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές. Ο ένας μεταφράζει συστηματικά το North Korea ως Νότια Κορέα, ώστε οι αρνητικές κρίσεις των ομιλητών να πέσουν σε άλλη καμπούρα. Ο άλλος, σε μια σειρά με ήρωα έναν αυτιστικό γιατρό, βάζει τους Τούρκους πρωταγωνιστές να αναφωνούν «Χριστέ μου!» και να παραγγέλνουν, στην Τουρκία τώρα, «ελληνικό καφέ». Έχουν ξεφύγει τελείως, έτσι;

 26. Νέο Kid said

  Ο Τσιόδρας θα μπορούσε να είναι θρυλικός ήρως του Στήβεν Κινγκ!
  Έχει την καρδιά ενός μικρού παιδιού! ( ..σε βάζο , πάνω στο γραφείο του…)

 27. Κιγκέρι said

  ….Ο νεολογισμός είναι το «αποσυνωστίζω»

  Με ανάλογο τρόπο, τα παιδιά μου χρησιμοποιούν το «αποσυγκεντρώνω- αποσυγκεντρώνομαι»:
  -Μαμάα, πες του! Κάνει φασαρία και με αποσυγκεντρώνει!

  (Για το πανό των εκπαιδευτικών, τέσσερεις λέξεις είχε όλες κι όλες, ε, παραπάει η μια να είναι λάθος.
  Στο απόσπασμα του Βερβεσού πάλι, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η περιπετειώδης σύνταξη!)

 28. ΓΤ said

  Όχι πως διέλαθε την προσοχή της Μπλογκικής Αρχής, αλλά πολύ σωστά, πιστεύουμε, δεν σχολιάζεται σήμερα μια μεζεδάρα που προέκυψε τη Δευτέρα 11.05.2020.

  Αντλούμε, λοιπόν, από την επίθεση που εξαπέλυσε ο Νίκος Καρανίκας («σχολείο πήγα, γράμματα έμαθα») προς την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την παρουσία και τις δηλώσεις της στην εκδήλωση για τα θύματα της Marfin σε ένα κείμενό του τομή για τα γράμματα και της πολιτικής τα δράματα. «[…] Είστε πρόεδρος της χώρας και όχι του Ημερήσιου Κήρυξ […]». (Πλήρης η ανάρτηση στο fb του τετραϋδροκανναβιδόπουλου https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1090199781347795&id=100010733509218).

  Και λέμε ότι «πολύ σωστά δεν σχολιάζεται», διότι ο Νίκος αντιλαμβάνεται ότι, ως έξυπνος άνθρωπος που είναι, ο συνονόματός του εννοώ, είχε στο μυαλό του τη δήλωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, «τα παιδιά μολύνονται κυρίως εντός του οικογενειακού τους περιβάλλον» (30.04.2020), και, αντιλαμβανόμενος αυτό το «κεραμεούν και φαύλον» γλωσσικό ολίσθημα, θέλησε μέσα από τις νήφουσες προς την Πρόεδρο αράδες του να τρολάρει, σαρκάζοντας μεν, πονώντας δε, για την παιδεία του τόπου.

  Από άλλους αδρεπάνευτους στάχυς του καρανίκειου corpus («προσβάλει την νοημοσύνη», στο ως άνω λινκ) προκύπτει όχι ότι ο Βερβεσός είναι follower του Καρανίκα, αλλά κάτι τραγικότερο: ότι αντλεί από το έργο του, κάτι που με θλίβει διπλά.

 29. Απέσυρε ή απόσυρε ;

  Ιδού η απορία…να δώσω αύξηση ή όχι ;

  Εξαρτάται αν είσαι αφεντικό ή εργαζόμενος … χαμένες μνήμες

  There’s beauty in the silver, singin’ river
  There’s beauty in the sunrise in the sky
  But none of these and nothing else can touch the beauty
  That I remember in my true love’s eyes

 30. Avonidas said

  Εδώ μια απλή φορολογική δήλωση μου κάνει ο φοροτεχνικός και πριν την υποβάλλει την έχω δει δύο φορές προηγουμένως. ( Ίσως γι΄αυτό η γυναίκα μου με λέει σχολαστικό

  Άτιμε Μέφρι, τι κάνεις στους σχολαστικους! 😏

 31. dryhammer said

  30. Στους σχολιαστικούς να δεις …

 32. Triant said

  Καλημέρα.

  Εγώ σε όποιον προσπαθώ να βοηθήσω με το θέμα της προστακτικής προτείνω να θυμάται τον πληθυντικό. Δηλαδή ‘υπογράψτε’ (και όχι υπεγράψτε) άρα ‘υπόγραψε’. Ευκολάκι.
  Γιάννη, παρ’ όλη την εκτίμηση και την συμπάθεια που τρέφω προς τους εκαπαιδευτικούς, όσοι σχολιάζουν έχουν δίκιο. Τόσοι άνθρωποι το είδαν, θα έπρεπε ή να το διορθώσουν ή να το αποσύρουν. Η αντιμετώπιση δείχνει ωχαδερφισμό. Χειρότερο από απλή αγραμματοσύνη.

 33. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κατ’ αρχάς, η μπλεγμένη με θεούς και βασιλιάδες (ήγουν δεξιά, δεξιότατη!) Ευρώπη ανήκει στην δικαιοδοσία της Κρητικής Μυθολογίας και επομένως, δεν σας πολυπέφτει λόγος εσάς τους συριζοΑθηναίους. 🙂 Κατά δεύτερον, νομίζω πως τιμήθηκε σε διάφορους τόπους και περιστάσεις ως θεά και επομένως, δεν έσφαλε ως προς αυτό ο λογογράφος του Κυριάκου!
  (Εγώ για το άλλο έχω αμφιβολίες: Δηλ. για το αν παραδίδεται πως η μυθολογική Ευρώπη «μας ζητά να βαθύνουμε την Δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τους δεσμούς μας. Για πιο ευτυχισμένους πολίτες. Με πιο δίκαιες κοινωνίες. Και σ′ ένα «πράσινο», βιώσιμο περιβάλλον». Αυτά δεν τα έχω διαβάσει ποτέ, σε καμιά Μυθολογία! 🙂 )

 34. dryhammer said

  33. Αυτή η Μυθολογία, τώρα γράφεται!

 35. LandS said

  Εντάξει είναι ανεπίτρεπτο να κάνουν δάσκαλοι ορθογραφικά λάθη. Και σωστά, όταν ξεφύγει ένα από έναν, πρέπει να επισημαίνεται επιτιμητικά.
  Να μη το γενικεύουμε όμως, και κυρίως, όχι για να συκοφαντήσουμε επειδή δεν γουστάρουμε τη συλλογική στάση των εκπαιδευτικών σε μια υπουργική απόφαση.
  Στο κάτω-κάτω, όχι από τους δημοσιογράφους που για να κάνεις τέτοιου είδους αδικία πρέπει να εξειδικεύσεις.

  Άλλο λίγοι εκπαιδευτικοί κάνουν λάθη (γεγονός) άρα είναι ανορθόγραφοι όλοι.
  Και άλλο πολλοί δημοσιογράφοι κάνουν λάθη (γεγονός και αυτό) άρα είναι και οι λίγοι ανορθόγραφοι.

 36. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @34. 🙂

 37. Πέπε said

  @33:
  > > Κατά δεύτερον, νομίζω πως τιμήθηκε σε διάφορους τόπους και περιστάσεις ως θεά και επομένως, δεν έσφαλε ως προς αυτό ο λογογράφος του Κυριάκου!

  Αν είναι έτσι, παίρνω πίσω το #21-τέλος.

  @35:
  Προφανώς δεν ξέρουν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί λάθος το «απόσυρε». Όλοι όμως οι εκπαιδευτικοί που είναι παρόντες στη συγκέντρωση, εμμέσως συνυπογράφουν το πανό. Κι εκεί έρχεται αυτό που λέει ο Triant στο Triantδύο: Βγήκε λάθος; Μην το ξεδιπλώσεις! Όχι «ντάξει μωρέ».

 38. Λάζαρος Μ. said

  1. Η στήλη του Νίκου Παπαδογιάννη στο Documento της περασμένης Κυριακής αναφέρεται στον Ουζμπέκο τέως πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA), Γκαφούρ Ραχίμοφ, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α., είναι πρόσωπο-κλειδί σε διεθνές συνδικάτο εγκλήματος και γι’ αυτό το όνομά του τοποθετήθηκε στη λίστα ανεπιθύμητων αλλοδαπών. Η AIBA εξοστρακίστηκε από τον ολυμπιακό χάρτη και ο Ραχίμοφ προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη, ζητώντας την αποκατάστασή του. «Η σχετική απόφαση του 2012 ήταν αδικαιολόγητη, παράνομη, άδικη και καπριτσιόζικη», ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι του.

  Δεν είναι κάπως ασυνήθιστο να χαρακτηρίζεται μια δικαστική απόφαση «καπριτσιόζικη»; Βλέπω εδώ: https://www.courtlistener.com/opinion/4746798/rakhimov-v-gacki/ ότι η διατύπωση στα αγγλικά ήταν: «Count I states that OFAC’s designation “was arbitrary and capricious, an abuse of discretion, or otherwise not in accordance with law” in violation of the APA».

  2. Σε μετάφραση κειμένου του Γάλλου φιλοσόφου Ζαν-Λικ Νανσί από τον Θανάση Γιαλκέτση στην Εφημερίδα των Συντακτών (https://www.efsyn.gr/themata/idees-palies-kai-nees/242679_i-isotita-antidoto-stin-pandimia) υπάρχει μία ασυμμόρφωτη χρήση της φαβέλας: «στις συνθήκες ζωής της Γάζας, των βραζιλιάνικων φαβέλας ή μεγάλου μέρους του ινδικού πληθυσμού –για να περιοριστούμε σε αυτά τα παραδείγματα- μπορούμε να φοβόμαστε τα χειρότερα».

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάθε τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών είχε το δικό του πανό. Εγώ, λοιπόν, που το είδα, τι να έκανα; Να πήγαινα και να έλεγα σε αγνώστους μου ανθρώπους «Εσείς, συνάδελφοι, να πορευτείτε χωρίς πανό, άρα χωρίς ταυτότητα, επειδή έχετε γράψει λάθος την προστακτική»; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Έτσι, προφανώς, σκέφτηκαν και άλλοι. Ούτε ωχαδερφισμός ούτε τίποτα, λοιπόν. Αμηχανία, ίσως.

 40. spiridione said

  Δημοσιεύτηκε η ΥΑ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς εκτίμηση αντικτύπου. Κατά πρώτον, ένα μεζεδάκι που έχει γίνει μάστιγα, απόστροφος στο εξ (στον τίτλο μόνο, όχι στο κείμενο). Κατά δεύτερον, κάτι που είχε σχολιάσει ο Πέπε, προβλέπεται η μετάδοση μόνο της παράδοσης, όχι της εξέτασης των μαθητών. Και η κάμερα λέει εστιασμένη μόνο στον καθηγητή ή στον πίνακα. Κατά τρίτον, προβλέπεται και ψηφιακή αποβολή.

  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/243588_se-fek-i-ypoyrgiki-apofasi-gia-ton-megalo-adelfo-sta-sholeia

 41. Νέο Kid said

  38. Στο συγκεκριμένο συγκείμενο το capricious έπρεπε να αποδοθεί ως «παράδοξη».
  (Χμμ… για έναν παράξενο λόγο μού ήρθε επιθυμία να φάω πίτσα καπριτσιόζα!)

 42. 40 Ψηφιακή αποβολή!

 43. Πέπε said

  39:
  Ναι βρε Γιάννη, μην απολογείσαι κιόλας. 🙂

  Το θέμα είναι ποιος έχει την ευθύνη. Όχι ο μπογιατζής (αν υπήρχε), όχι η στιγμή της αφηρημάδας, όχι δικαιολογίες γενικώς. Αν υπήρχε κάτι προσωπικό, αυτό το κάλυψες ήδη πλήρως στο πρώτο σου σχόλιο. Απο κει και πέρα, η κουβέντα είναι γενική και το συγκεκριμένο πανό απλώς ένα παράδειγμα.

  Απλώς, αν μου πει κανείς «ωραίο πανό βγάλατε, δασκάλοι αθρώποι», θα του πω «ε ναι, δίκιο έχεις».

 44. Dong-ho Spiros Merimanis said

  τα 95% από τα ρήματα έχουν το τρίτο πρόσωπο της οριστικής και το δεύτερο της προστακτικής ταυτόσημα: διάβασε, τραγούδησε, ανακατάταξε, παραφρόνησε, κατούρησε, προσδιόρισε, … περισσότερα απ΄19000 συνολικά
  για τις ελληνίδες και τους έλληνες, που φυσιολογικά μαθαίνουν τα ελληνικά πριν παν σχολείο, ό τι και να γράφει η γραμματική η πρώτη εκμάθηση θα επικρατήσει και οι δύο τύποι θα είναι ταυτόσημοι
  το λάθος είναι στην κατασκευή της οριστικής, αν τα 300 ή 400 ρήματα που μπερδεύουν τους διανοούμενους ομαλοποιηθούν δηλαδή απαλαγούν απ’ την αύξηση καμιά και κανένας δε θα κάνει λάθος: επίβλεψε, επίφερε, απόσυρε, διάφερε , ….
  είμαστε κάμποσοι που το έχουμε εφαρμόσει συστηματικά εδώ και πολλές δεκαετίες

 45. Παναγιώτης K. said

  Μια…ψυχολογική στάση απέναντι στα… δύστροπα σημεία της γλώσσας.
  Το παράδειγμα της προστακτικής.
  Έλεγα, λανθασμένα (στην προστακτική), «κατέθεσε» μέχρι που μου υποδείχθηκε το λάθος μαζί και ο κανόνας ότι η προστακτική δεν παίρνει αύξηση.
  Από τότε, η προστακτική «κατέθεσε» μου φαίνεται κακόηχη. Δεν γράφω λάθος. κακόηχη!
  Επομένως, δεν πρέπει να κάνουμε την αποκοτιά και να κρατήσουμε τον λανθασμένο τύπο, αυτόν με την αύξηση, επειδή είναι πολλοί αυτοί που τον κάνουν λάθος.
  Και σύμφωνα με το παλιό σύνθημα ναι μεν η πλειοψηφία αποφασίζει αλλά όχι σε βάρος της μειοψηφίας!
  Χώρια που σε επιστημονικά ζητήματα, δεν ισχύει αυτό που λένε οι πολλοί!

  Αλλάζω θέμα και πηγαίνω σε πιο οικεία χωράφια.
  Ο συγγραφέας ενός μαθηματικού βιβλίου το οποίο γράφτηκε για μαθητές ΕΠΑΛ , θέλοντας να κάνει τους μαθητές να μη φοβούνται την οριακή πράξη τους έλεγε: Είναι απλό: βάζουμε στη θέση του Χ το Χο ! Αυτό το είχε γραμμένο!
  Πιθανότατα παρασυρμένος και από το γεγονός -εκτός από την επιθυμία του να μην έχουν προκατάληψη οι μαθητές του με το όριο- ότι στην περίπτωση των συνεχών συναρτήσεων όριο στο Χο και αριθμητική τιμή στο Χο συμπίπτουν.
  Αγνόησε βεβαίως το στοιχειώδες. Αν όριο και αριθμητική τιμή ήταν ισοδύναμες διαδικασίες τότε γιατί να…ταλαιπωρούμαστε με τα όρια;

  Ενώ αυτά συνέβησαν σε επίπεδο δευτεροβάθμιας, έχω υπόψη μου περίπτωση (πριν τριάντα χρόνια) σε επίπεδο ανέλιξης κάποιου που από λέκτορας ήθελε να πάει στην επόμενη βαθμίδα. Αυτό σε οικονομική σχολή του ΑΠΘ. Ο υπό κρίση, είχε γράψει σε κάποια εργασία του ότι το dy/dx είναι πηλίκο. Κάποιοι που δεν ήταν…δικοί του το είδαν και κατά το κοινώς λεγόμενο, τον χτύπησαν κάτω σαν… χταπόδι!
  Άρχισε αυτός έναν αγώνα για προσκομίσει επιχειρήματα ότι ο παραπάνω συμβολισμός εκτός από όριο που διατυμπάνιζαν οι… εχθροί, είναι και πηλίκο!
  Δεν παρακολούθησα μέχρι τέλος τη διαμάχη και δεν ξέρω την κατάληξή της!

  Ναι τα πράγματα να τα κάνουμε όσο γίνεται πιο απλά αλλά όχι απλούστερα. (Αϊνστάιν)

 46. Pedis said

  Προσωπικά, δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Στη δική μου προσωπική «μητρική διάλεκτο» η προστακτική «διέκοψέ την» είναι εντελώς αφύσικη, όχι απλώς αντιγραμματική αλλά αδιανόητη.

  Κάνεις μια «έρευνα» μεταξύ μας για να δεις ποια μητρική διάλεκτος υπερισχύει;

  Για μενα αφύσικη είναι η δική σου. 🙂

 47. Γιάννης Ιατρού said

  6, 10a Ρε σεις, τι προσήλθαν αυθορμήτως λέει ο δήμαρχος; Αφού προηγουμένως έστελνε (και) προσκλήσεις! 😡
  Τέλος πάντων, πολύ έξυπνα έπραξε και ζήτησε συχώριο, τουλάχιστον έτσι «ξεφούσκωσε» κάπως η πίεση από τα σόσιαλ μύδια. Έχουν καλούς και καλοπληρωμένους συμβούλους στο σόϊ και προλαβαίνουν τα χειρότερα…

  25: Γιάννη, ρε συ, από τι κακόφημες σελίδες πας και κατεβάζεις τέτοιες ταινίες, έστω υπότιτλους, ε; 🙂 🙂

 48. Georgios Bartzoudis said

  «Πολύ συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα γλωσσικό ‘λάθος’ που υπήρχε σε ένα πανό των εκπαιδευτικών κατά την πρόσφατη συγκέντρωση ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο».

  # Και τί τους νοιάζει τους εκπαιδευτικούς (καθηγητές) για το αντιεκπαιδευτικό ή μη νοοσχέδιο, αφού έτσι κι αλλιώς …δεν εργάζονται (εκεί απ’ όπου πληρώνονται) κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο … από τον προηγούμενο αιώνα;;; Θα ήταν καλλίτερα να μην εμφανίζονται καθόλου. Προκαλούν τους γονείς των παιδιών! (θα απέφευγαν και την λάθος προστακτική!)

 49. Γιάννης Ιατρού said

  46: Πέδη, πέρασε έξω 🙂 🙂

 50. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  » Eκει διαβάζουμε ότι την 29η Απριλίου 1945, μια μέρα πριν από την αυτοκτονία του, «Ο Βάλετ Λιζν χορηγεί σταγόνες κοκαΐνης στο πονεμένο δεξί μάτι του Χίτλερ και του δίνει ένα κουτί χάπια για τον τυμπανισμό του». »

  Διαβάζοντάς το νομίζεις πὼς αὐτὸς ποὺ αὐτοκτόνησε τὴν ἑπομένη ἦταν ὁ Βάλετ Λίζν.

  Νομίζω πὼς μιὰ διατύπωση ὅπως «μιὰ μέρα πρὶν ἀπὸ τὴν αὐτοκτονία τοῦ δικτάτορα» θὰ ξεκαθάριζε τὰ πράγματα.

  Γιατί νὰ μήν κάνουμε θεὰ τὴν Εὐρώπη;

  Ἐδῶ ἄλλοι κάνανε θεὰ τὸν μουσακᾶ. 🙂

 51. nikiplos said

  Καλημέρα. Άρθρο μεζεδακίων είναι δεν είναι κακό να σχολιάζονται τα λάθη, είτε εκπαιδευτικών είτε πολιτικών παραγόντων η μη.

  32@ προβληματικός και ο πληθυντικός:
  ωθήσατε-ωθήστε, βυθίσατε βυθίστε, σπεύσατε σπεύστε κλπ

  «Παρακαλώ σύρατε την θύραν»

 52. ConspiRaki Theologist said

  @46. θα συμφωνήσω.
  Δεν έχω ακούσει ποτέ,πουθενά, κανέναν, να μην χρησιμοποιεί αύξηση στην προστακτική.
  Ειδικά στο συγκεκριμένό παράδειγμα.
  Σε τέτοιο βαθμό, που διαβάζοντας το άρθρο θεώρησα ότι και ο νοικοδεσπότης λέει ένα καλοπροαίρετο ψεματάκι. Θα μου κάνει τρομερή εντύπωση όταν κάποτε θα συναντήσω κάποιον που δεν χρησιμοποιεί αύξηση στην προστακτική στον προφορικό λόγο.

 53. Pedis said

  Ειδικά οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να το προσέξουν και στο κεντρικό τους πανό να χρησιμοποιήσουν τον τύπο της σχολικής γραμματικής, είτε το πιστεύουν για σωστό το «απέσυρε» είτε το χρησιμοποίησαν χωρίς να δώσουν σημασία, όπως είναι και το πιθανότερο.

  @ 49

  Γραμματική: ένα σύνθετο εργαλείο που σου μαθαίνει τη γλώσσα αλλά σε εμποδίζει να τη μιλήσεις.

  Πιτιγκρίλλι

 54. # 33

  Με το συμπάθειο αλλά επειδή η μυθολογία έχει πάντοτε μια λογική βάση δεν ερμηνεύεται όπως η ιστορία ή οι θρησκείες (κατά το δοκούν) με ένα από τα πολλά αλληλοσυγκρουόμενα γραπτά, τι δουλειά έχει ο Δίας με την κρητική μυθολογία ; Γιατί όταν λέμε κρητική μυθολογία εννοούμε πριν κατέβουν οι Δωριείς κει κάτω και τα κάνουν όλα λίμπα. Επειδής όμως τον Δία οι Δωριείς τονε φέρανε στον ελλαδικό χώρο ή καλύτερα τον επέβαλαν γιατί οι προηγηθέντες Μινύες τον υποβιβάσανε σε γιό μιας από τις γυναικείες θεότητες που επικρατούσαν στις μητριαρχικές κοινωνίες, δεν προκύπτει πουθενά η κρητική καταγωγή του. Οταν βέβαια φάγανε την δωρική σφαλιάρα κι αλλαξοπίστησαν, ε τότε για να κολακέψουνε τους κατακτητές αρχίσανε τα παραμύθια με τα αντρα και τις κατσίκες. Ιδιο παραμύθι είχαν βγάλει και οι Αρκάδες στο δικό τους βουνό αλλά το κρητικό είχε περισσότερα αξιοθέατα και επικράτησε η βερσιόν του. Αλλο όμως παραμύθια κι άλλο μυθολογία, έτσι ; Παραμύθια βγήκανε πολλά για να δικαιολογήσουνε την τελική λύση δηλαδή το δωδεκάθεο με 6 άνδρες και 6 γυναίκες, την αρχηγία στον Δία αλλά η Σαμοθράκη και κάτι άλλα ψιλά να μένουνε στην θεά που απαγορευότανε να πεις το όνομά της κι όσους δεν συμφωνήσανε τους βγάλανε έξω από τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους ρίξανε στο παραμύθι των βασανιστηρίων (Σίσυφος π.χ.) προς συμμόρφωσιν των αμφισβητιών.

  Ο ΠΑΟΚΠΑΝΩΑΠΟΛΑ !

 55. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @37. http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/crete/page_002.html

 56. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Αύξηση στην οριστική όταν τονίζεται. Στην προστακτική ποτέ. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες προστακτικές που δεν λέγονται, π.χ. σύλλαβε. Ε, εκεί θα αλλάξουμε την διιατύπωση, δεν θα πούμε «συνέλαβε».

 57. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @54. Δεν ξέρω ακριβώς το γιατί, αλλά πολύ μου άρεσε η ανάρτησή σου και ειδικότερα οι κεφαλαιογράμματες λέξεις σου.. 🙂 🙂
  [Ο Δίας δεν είχε τόσο σχέση με την Κρητική Μυθολογία. Η Ευρώπη, είχε! (Ο Δίας την πήγε στην Κρήτη, την καβάλλησε ως ταύρος εν Γορτύνη, της έκανε Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, της χάρισε τον Τάλω και τα λοιπά μυστήρια κρητικά μηχανήματα και την αποκατέστησε με τον βασιλιά Αστερίωνα!)]

 58. Παναγιώτης Κ. said

  Στο πολύ χιουμοριστικό για μένα σάιτ hysteria.gr ( εδώ και μέρες μας λέει ότι είναι υπό ανανέωση) είχα διαβάσει το εξής:
  «Μάθαμε το ωθήσατε, μάθαμε το έλξατε τι είναι πάλι αυτό το σύρατε! Θα μας πηδ…τε και από πάνω;» 🙂

 59. Pedis said

  Για το τζπάκι, όπως το προφέρει ο στόκος, τι λέει η λαική επιστημονική σοφία; …

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχουμε σχόλια με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, έχουμε και μπαρτζουδιές. Κατά τα άλλα, ο Βάτμαν είναι το μαύρο πρόβατο του ιστολογίου που χαλάει την ωραία ατμόσφαιρα.

 61. Πέπε said

  @44, 46:
  Μα τι κάθεστε και λέτε ρε παιδιά; Φυσικά και υπάρχουν πλήθος ομιλητές που βάζουν εσωτερική αύξηση στην οριστική αορίστου όσων ρημάτων σχηματίζονται έτσι (κατέλαβα τη χώρα / κατάλαβα το νόημα – οκέι, τα όρια είναι λίγο ρευστά) και δε βάζουν στην προστακτική, και το κάνουν με απόλυτη φυσικότητα.

  Δεν το έκαναν έτσι από τη στιγμή της γέννησής τους πριν το πρώτο «ουά». Ή κάποιον ρώτησαν ή κάποιος τούς το δίδαξε. Κατέβαλαν για μερικές μέρες μια προσπάθεια (περίπου όπως όταν λες «μα πώς την είπαμε αυτή την καινούργια λέξη; Α, ναι!»), το έμαθαν, και έκτοτε το λένε.

  Από πού κι ως πού φυσιολογικό είναι ό,τι μάθεις πριν το σχολείο; Δηλαδή είναι αφύσικο να ξέρουμε γράμματα; Μήπως είναι αφύσικο και να χρησιμοποιούμε τουαλέτες αντί να τα κάνουμε πάνω μας;

  Γράφει ο άλλος (#45) για τη διαφορά ορίου και αριθμητικής τιμής: πώς το έλεγες αυτό πριν πας σχολείο;

  Αυτή η λαϊκίστικη στοχοποίηση της συγκεκριμένης μερίδας ομιλητών με ενοχλεί. Και ευδοκιμεί αρκετά εδωμέσα.

 62. Πέπε said

  60
  Γιατί, Γιάννη, έχει καμιά σημασία τι είπε και αν είπε; Ας ασχοληθούμε καλύτερα με τα προπατορικά μας αριστερά αμαρτήματα και άλλα σοβαρότερα πράγματα.

 63. Christos said

  25: Δε λες ευτυχώς που στην Ελλάδα έχουμε υπότιτλους και (σε κάποιες γλώσσες τουλάχιστον) παίρνουμε χαμπάρι τις λαθροχειρίες; Πρίν κάμποσα χρόνια, στη γερμανική τηλεόραση έβλεπα ένα επεισόδιο μιας σειράς που είχα δει προηγουμένως στην Ελλάδα. Εκεί, ο μεταγλωττιστής θεώρησε καλό να μετατρέψει τους νεοναζί σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Βέβαια, το πού βρέθηκαν Παλαιστίνιοι με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια είναι μια άλλη υπόθεση…

 64. Pedis said

  # 61 – Πέπε, πολύ χοντρά μας τα λες.

  Όπως εχει γραφτεί πολλές φορές δω μέσα κι από τον Νικοκύρη κι από αλλους στη γραμματική το λάθος του χτες είναι το σωστό του σήμερα.

  Η γραμματική είναι η κυρίαρχη σύμβαση των προηγούμενων γενιών που επιβάλλεται στις νεώτερες (και γίνεται δεκτή και για λόγους οικονομίας επειδή είναι δύσκολο να τεθεί σε αμφισβήτηση χωρίς να περάσει η ζωή σπαταληνένη σε άχαρους σχολαστικισμούς).

  Η γραμματική δεν είναι επιστημονική ή ακόμη περισσότερο μαθηματική αλήθεια ώστε να είναι αιώνια (και υπερπολιτισμική).

 65. Πουλ-πουλ said

  «Ο Σταύρος Ξαρχάκος, εμβληματικό όνομα του χώρου, ήταν ιδιαίτερα —δεικτικός— απέναντί σας. Σας κόστισε αυτό;»

  Ερώτηση δημοσιογράφου της Athens Voice στη Λ. Μενδώνη.

 66. Λάζαρος Μ. said

  41 Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα. Αυτή η λέξη επενεργεί παβλοφικά.

 67. rogerios said

  Έχω την εντύπωση ότι είναι κάπως παραπλανητικό να αποκαλέσουμε τον Χάιντς Λίνγκε απλώς «υπηρέτη». Ο τύπος έφερε τον βαθμό του Obersturmbannführer των Ες Ες (αντίστοιχο δηλαδή του αντισυνταγματάρχη) και είχε πολλαπλά καθήκοντα και αρμοδιότητες: επικεφαλής του υπηρετικού προσωπικού (μαγιορδόμος 😉 ), επικεφαλής της υπηρεσίας εθιμοτυπίας του φύρερ, υπασπιστής του.

 68. atheofobos said

  30
  Υποβάλλω ταπεινά συγγνώμη που βασίστηκα στον διορθωτή του Word που δεν μου κοκκίνισε το υποβάλει. Mea culpa που θα έλεγε και ο μεγάλος. Οι καθηγητές μου στο Γυμνάσιο δεν είχαν υποβληθεί στο κόπο να μας μάθουν σε ποιους χρόνους το υποβάλλω έχει ένα λ, ένα γράμμα που χαιρόμουν να ακούω να το λέει η Ζέτα Μακρυπούλια στο Παρά 5 !

 69. Pedis said

  -> 59 – Αν για παράδειγμα ο Μπίλλης ο Γκέιτς ήταν … Εβραίος, με κάτι ντοκουμέντα σαν κι αυτό …

  https://open.who.int/2018-19/contributors/contributor

  άντε μετά να βάλεις φρένο στο κίνημα των πιο βλαμένων από τους βλαμένους υπήκοους του αντιδραστικού καπιταλισμού …

 70. skom said

  » Obersturmbannführer των Ες Ες (αντίστοιχο δηλαδή του αντισυνταγματάρχη) και είχε πολλαπλά καθήκοντα και αρμοδιότητες: επικεφαλής του υπηρετικού προσωπικού (μαγιορδόμος 😉 ), επικεφαλής της υπηρεσίας εθιμοτυπίας του φύρερ, υπασπιστής του.»
  —————–
  Ειδικότητα στο ΠΝ προσπαθώ να θυμηθώ. Ίσως το θαλαμηπόλος. Έφτανε μέχρι (αντί?)συνταγματάρχης. Από το βαλές ταιριάζει πιότερο θαρρώ.

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  Το «ράβδες», αν και σπάνιο, υπάρχει, το αναφέρει ο Κριαράς. Φυσικά, ο συντάκτης μάλλον κατά λάθος το έγραψε, δεν φαντάζομαι να το έγραψε βασισμένος στον Κριαρά…

 72. nikiplos said

  56@ σχολική ή όχι, εμένα το σύλλαβε φυσικό μου βγαίνει…

  επίλεξε, επίστρεψε, δόσε, περίλαβε, ανάταξε μου βγαίνουν επίσης κι εμένα φυσικά…

  Προ ιστολογίων προσπαθούσα να καταλάβω πως μου έχει κολλήσει το «Γιάννινα»… έτσι το λέω πάντα…

  Γιαννιώτης φίλος μου έλεγε: ή θα πεις Ιωάννινα ή θα πεις Γιάννενα… Εγώ εκεί Γιάννινα…

 73. skom said

  Κρίμα να μην μπορούμε να πούμε στα σοβαρά θεραπαινίδος. Το θεράπων είναι καμένο.

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  Τον διαδικτυακό όχλο των «γραμματιζούμενων» που τώρα άσκησε κριτική στους εκπαιδευτικούς αντί να δει την ουσία της παρακολούθησης με κάμερα, τον γνωρίζουμε… Είχαμε συζητήσει πριν 4 χρόνια για τον «γραμματιζούμενο» διαδικτυακό όχλο που ενώ ασκούσε κριτική στον Τσίπρα, την ίδια στιγμή αγνοούσε ότι ο Θεοφάνης ο Έλληνας και ο Θεοφάνης ο Κρητικός ήταν δύο διαφορετικά πρόσωπα, που έζησαν διαφορετικούς αιώνες…

 75. Αλεξίκακος said

  Μιά καλοπροαίρετη ερώτηση: Οπως όλοι ξέρουν, ο Καβάφης με το ποίημά του «Επέστρεφε» (αντί του ορθού «Επίστρεφε») νομιμοποίησε την χρήση της Προστακτικής με αύξηση. Με την ίδια Λογική, ο Σεφέρης με το ποίημά του «Το περιβόλι με τα σΥντριβάνια», δεν θα έπρεπε να έχει νομιμοποιήσει την γραφή των συντριβανιών με ύψιλον; Όταν μάλιστα όλο τον 19ο αιώνα η λέξη «συντριβάνι» γραφόταν με ύψιλον;

  Αξίζει να λεχθεί ότι η πρώτη εμφάνιση της λέξης «συντρΥβάνι» (με δύο ύψιλον, παρακαλώ!..) στα Ελληνικά καταγράφεται στις 25 Μαρτίου 1827 σε επιστολή του Ιωάννου Κολοκοτρώνη προς τον πατέρα του Θεόδωρο, ενώ μαινόταν ακόμα η Μάχη της Ακρόπολης με τον Κιουταχή. Ακολούθησε η «Εφημερίς Αρχαιολογική» το 1837 και έκτοτε ουδέποτε το συντριβάνι γράφτηκε με γιώτα τον 19ο αιώνα!..

  Ο Σουρής μονίμως γράφει το συντριβάνι με ύψιλον («να δούνε δρόμους μιά φορά, να δούνε Συντριβάνια…»), το ίδιο και όλα τα επιστημονικά περιοδικά του 19ου αιώνα. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η γραφή με ύψιλον είναι λάθος, δεν θα έπρεπε να έχει επικρατήσει, σύμφωνα με το αγαπημένο Αξίωμα του κ. Σαραντάκου ότι… το επαναλαμβανόμενο λάθος δημιουργεί Δίκαιο και γίνεται σωστό; Γιατί, λοιπόν, οι απλοποιητές της Ελληνικής Γλώσσας (νύν Πρύτανις των οποίων τυγχάνει πανάξια ο 61χρονος επαγγελματίας μεταφραστής κ. Νίκος Σαραντάκος…) ΔΙΕΤΑΞΑΝ να γράφουμε με γιώτα το συντριβάνι, διότι τάχα προέρχεται από την εντελώς ΣΠΑΝΙΑ τουρκική λέξη «sadrivan» ή «sadirvan», όπως γράφει ο ανυπόληπτος Μπαμπινιώτης στο «Λεξικό» του και στο «Ετυμολογικό» του αντίστοιχα;

  Σε άρθρο του για το «επίμονο ύψιλον» (3 Οχτώβρη 2018), ο κ. Σαραντάκος έγραφε επί λέξει: «Το σιντριβάνι πολύς κόσμος το έγραφε παλιότερα με ύψιλον, συντριβάνι. Η λέξη είναι δάνειο από το τουρκικό şadιrvan, περσικής αρχής. Δεν υπάρχει ετυμολογική βάση στη γραφή με ύψιλον -ίσως όσοι το γράφουν έτσι επηρεάζονται από τη… συντριβή, αλλά δεν υπάρχει καμιά σημασιακή συνάφεια ανάμεσά τους. Αν το τραβήξουμε από τα μαλλιά, μπορεί να σκεφτούμε πως κάποιος πρότεινε τη γραφή με ύψιλον για να θυμίζει το «αναβρυτήριον». Και πάλι, τα λεξικά ομόφωνα προκρίνουν τη γραφή «σιντριβάνι¨. Μόνο το λεξικό της Πρωίας αναφέρει και τον τύπο «συντριβάνι» ως δευτερεύοντα. Το καλοκαίρι που είχα πεταχτεί ίσαμε τα Χανιά, πρόσεξα πως η περίφημη πλατεία κοντά στο λιμάνι γράφεται «Πλατεία ΣΥντριβανιού», ενώ με ύψιλον γράφεται και το εκεί καφεζαχαροπλαστείο. Οι κατασκευαστές σιντριβανιών προτιμούν τη γραφή με ύψιλον, μια γενική τάση όπως έχουμε δει και με τις λέξεις μπίρα, ρεβίθια και φιστίκια. Προφανώς θα θεωρούν ότι όσο πιο «περίπλοκα» γράφεται μια λέξη, τόσο πιο επίσημη είναι -άρα θα πιάνει και καλύτερη τιμή.»

  Είναι ολοφάνερο ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πλήρη εφαρμογή της Χριστιανικής Εντολής «τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών» και μάλιστα από έναν άθεο αριστερό: Ο ευαίσθητος με τα λάθη των φουκαράδων, κύριος Σαραντάκος, ουδέποτε έχει κράξει τον «άσπονδο φίλο» του, Γιώργο Μπαμπινιώτη, που στο μέν κανονικό του «Λεξικό» ετυμολογεί το «σιντριβάνι» από το τούρκικο «sadrivan», στο δε «Ετυμολογικό» του από το τούρκικο «sadirvan»! Τόσο επιπόλαιος είναι ο Εθνικός μας Γλωσσολόγος, τον οποίο αντιγράφει ασυστόλως ο αγαπητός μας κ. Νίκος, όπου τον συμφέρει εννοείται…

  Τελειώνοντας σημειώνω ότι ο έγκυρος Νισανιάν στο online Τούρκικο Ετυμολογικό Λεξικό του αγνοεί τόσο το «şadιrvan» όσο και το «şadrivan», που ο Μπαμπινιώτης ετυμολογεί από κάποιο πέρσικο «şadurwan»!.. Εννοείται πως ούτε το Τουρκο-Αγγλικό Ετυμολογικό γνωρίζει τις δύο αυτές τούρκικες λέξεις (στα ομιλούμενα τούρκικα το συντριβάνι λέγεται «çeşme»), από τις οποίες τάχα ετυμολογείται το «συντριβάνι» σύμφωνα με τον εντελώς ανυπόληπτο Μπάμπι και τον επίδοξο μαθητή του, κ. Σαραντάκο…

  ΥΓ-1: Για την Ιστορία, το «şadιrvan» είναι μια εντελώς ΣΠΑΝΙΑ λέξη στα τούρκικα που δεν σημαίνει συντριβάνι αλλά «πηγή με πόσιμο νερό». Μόνο με την Προκρούστεια Λογική των απλοποιητών της Θείας Ελληνικής Γλώσσης θα μπορούσε να έχει πηγάσει το ελληνικο «συντριβάνι» από μιά τέτοια σπάνια λέξη που έχουν πάψει να χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι Τούρκοι εδώ και αιώνες!..

  ΥΓ=2: Μού είναι αδύνατον να μήν επισημάνω (άλλωστε μεζεδάκια αφορά το παρόν άρθρο…) την εσκεμμένη ανακρίβεια του κ. Σαραντάκου (βέβαιος ών για το ότι ουδείς τεμπελχανάς αναγνώστης του θα το ψάξει…) στο άρθρο της 3ης Οχτώβρη 2018 ότι… «Μόνο το λεξικό της Πρωίας αναφέρει και τον τύπο «συντριβάνι» ως δευτερεύοντα. ». Όλοι ξέρουν πως ΚΑΙ ο Δημητράκος καταγράφει και τις δύο γραφές:

  «σΙντριβάνι [τό| (τουρκ.) δημ. πίδαξ, άναβρυτήριον.»
  «σΥντριβανι (τό) δημ. δ. γρ. τού σιντριβάνι βλ.λ.»

 76. GeoKar said

  Αγαπητοί, πώς θα σας φαινόταν η λέξη «βύθιση» ή η «καταβαράθρωση» για την -οικονομική- depression?

 77. ΣΠ said

  60
  Τι ήθελες και τον μελέτησες;

 78. GeoKar said

  Εναλλακτικά και περιφραστικά, βέβαια, «παρατεταμένη» ή «μακροχρόνια ύφεση».

 79. Κιγκέρι said

  Νικοκύρη, για τη συλλογή σου με τις αμφισημίες:

  Θετική 30χρονη Λαμιώτισσα έγκυος στον κορωνοϊό

 80. Μαρία said

  Βαριά πλευρίτιδα.

 81. ΓΤ said

  @74

  Να θυμίσουμε και τον χρονικογράφο Θεοφάνη τον Ομολογητή (760-818), το έργο του οποίου κυκλοφορεί από τον «Αρμό» (2007), σε μετάφραση του θηρίου της Δημητσάνας μπαρουτοκαπνισμένου αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, και τους, κατοπινούς βέβαια, Συνεχιστάς Θεοφάνους 🙂

  (Στη γειτονιά, Αλβανός λειωμάδι όλη μέρα από μπίρα, ο Αφρίμ, συστήνεται ως «Θεοφάνης». Θεοφάνης ο Κρης, και, χρόνια μετά, Θεοφάνης ο Μπεκρής.)

 82. ΓΤ said

  77@

  ίνα μη «αμελέτητος» χαρακτηρισθή

 83. Pedis said

  These estimates are based on data provided by Descartes Labs, a geospatial analysis company.

  Descartes Labs used anonymized smartphone location data to find a large sample of New York City residents — not commuters or tourists — based on where they lived during a two-week period in February. They then analyzed their aggregate movements as the pandemic hit and whether they had left the city. The sample was about 140,000 residents, including residents from nearly every populated census tract in the city.

  Smartphone location data is imperfect. It misses people who don’t own a smartphone. It requires guesses about who is a resident rather than a visitor or commuter. It relies on the kinds of apps that track and transmit a user’s precise location. And it is unlikely to be perfectly representative of the general population.

  But it can be more useful than other methods to measure quick changes in population on a large scale.

 84. ΓιώργοςΜ said

  50 Ο μουσακάς, θεός ή θνητός, οξεία δεν παίρνει στην αιτιατική; 🤨

 85. ConspiRaki Theologist said

  @Πέπε, 61

  @44, 46:
  Μα τι κάθεστε και λέτε ρε παιδιά; Φυσικά και υπάρχουν πλήθος ομιλητές που βάζουν εσωτερική αύξηση στην οριστική αορίστου όσων ρημάτων σχηματίζονται έτσι (κατέλαβα τη χώρα / κατάλαβα το νόημα – οκέι, τα όρια είναι λίγο ρευστά) και δε βάζουν στην προστακτική, και το κάνουν με απόλυτη φυσικότητα.

  Αυτό ακριβώς κάθισα και είπα! Ότι ενώ έχω γνωρίσει ανθρώπους που ΔΕΝ βάζουν αύξηση στον αόριστο, δεν έχω απαντήσει ποτέ, κανέναν από αυτό το πλήθος(!) που δεν βάζουν αύξηση στην προστακτική, στον προφορικό λόγο.

  Οπότε ένας απ’ τους δυο μας έχει μη αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα.

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Τουλάχιστον, έχει κάτι να πει. ☺

 87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @84.Γιῶργο, στὸ μάτι μου ἡ περισπωμένη τοῦ κάθεται καλύτερα.

  Σὰν τὴ μπεσαμέλ. 😉

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ελπίζω την Τρίτη να αποφύγουμε ανορθογραφίες, βαρβαρισμούς και σολοικισμούς. 😉
  https://www.efsyn.gr/node/243601

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «περιέγραψέ μου», κι αν δεν τόχω ακούσει…

  «πολλοί παράμετροι του προβλήματος» άκουσα με τα ωτία μου (μέχρι να κατασταλάξει αυτιά ή αφτιά, ωτία,Πόντε μου-πόνε μου)

  >>να προσέχετε τον ιό και τον καύσωνα!
  θα τους προσέχουμε, σαν τα μάτια μας θα τους έχουμε 🙂

  26 μ΄αυτό μου δίνεις θάρρος να πω ότι (από την αρχή -παράδοξα) μου θυμίζει τον πρωταγωνιστή του Ψυχώ.

  31 ου μην και στους …χολιαστικούς 🙂

  86 Φοβού τους ασβούς και δώρα φέροντας

  Α! στο χωργιό, τη λέμε τη ράβδα (για επίταση, μεγαλύτερο μέγεθος = μεγάλο ραβδί) «κάτσε ήσυχα μην πιάσω τη ράβδα».
  Λέμε και το κοντοράβδι, μικρό γερό ραβδί, συνήθως για υποβάσταξη του φορτίου κατά τη φόρτωση του ζώου.

 90. Βρε άντε από δω χάμω όλοι σας μη σας περισυνελέξω 😎

 91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @ 54.(Για να σκάσουν οι εχθροί μας! 🙂 )
  Πριν από λίγο, σε κρατικό κανάλι, η δημοσιογράφος συζητά με την υπέροχη δασκάλα που ζήτησε και πήγε στους Αρκιούς, μόνη δασκάλα του μοναδικού μαθητή. Έντονη συγκίνηση και θαυμασμός για την γενναία γυναίκα που αυτοβούλως φυλάει Θερμοπύλες. Η εκπομπή κοντεύει να τελειώσει και η δημοσιογράφος ρωτά:
  -Είστε Θεσσαλονικιά;
  και η δασκάλα συμπληρώνει,
  -..και ΠΑΟΚ!! 🙂

 92. Πάνος με πεζά said

  Με τις προστακτικές,μου θυμίσατε το συμπαθητικό ανέκδοτο :
  -Γιατρέ, αχεδόν κάθε βράδι βλέπω στον ύπνο μου ότι είμαι παγιδευμένος πίσω από μια τεράστια πόρτα,με μια μεγάλη επιγραφή…Τη σπρώχνω,όλο το βράδι τη σπρώχνω με όλη μου τη δύναμη,αλλά δεν ανοίγει με τίποτα…
  -Και τί γράφει,αγαπητέ μου,η επιγραφή πάνω στην πόρτα;
  -ΕΛΞΑΤΕ !

  Όσο για το κουϊζ περί Ομόνοιας, νομίζω ότι αυτό που χαντακωσε για πάντα την πλατεία,και συνέβη το μακρινό 1930,ήταν φυσικά η κατασκευή του υπόγειου σταθμού. Πλατεία που δεν έχει πεζούς να την περνούν (έτσι όπως οι κυλιόμενες κάλυπταν την είσοδο απί όλα τα γύρω σταυροδρόμια),σταδιακά μαραζώνει…Αν ο σταθμός και η πρόσβαση σε αυτόν, ήταν περιορισμένα σε μια μεριά (βλ.Σύνταγμα,πλατεία Εσταυρωμένου,Κεραμεικός κλπ.,θα ήταν μια εντελώς άλλη πλατεία..

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  91: ☺

 94. voulagx said

  #90 Αμαν πια μ΄αυτην την χτηνωδη περισυλλογή σου!

 95. Πέπε said

  @85:
  Με μπέρδεψες τώρα, Ρακή.

  Τη μια λες «αυτό είπα κι εγώ» για κάτι που το είπες βέβαια, αλλά είναι αντίθετο από αυτό που λέω εγώ, σαν να μην έγινα αντιληπτός και να νόμιζες ότι λέμε το ίδιο, και την άλλη λες «οπότε ένας απ’ τους δυο μας έχει μη αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα», δηλαδή λέμε αντίθετα πράγματα, οπότε τίποτε δεν παρανόησες.

  Δεν μπορώ να αποδείξω την ύπαρξη ανθρώπων που προφορικά λένε οτιδήποτε, αλλά αν γκουγκλάρεις διάφορες φράσεις όπως «απόσυρέ το», «διάταξέ με» κλπ. (βάζω και την εγκλιτικήαντωνυμία για να έρει το Γκούγκλ ότι ψάχνω μόνο προστακτικές), θα δεις ότι είναι υπαρκτές.

  Παρόλο που μου φαίνεται λίγο λκουφό να πρέπει να αποδείξω ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε το φερόμενο ως κανονικό. Ότι δεν το λένε όλοι, προφανώς το ξέρω. Ποιο λένε περισσότεροι, δεν ξέρω, αλλά υποθέτω το φερόμενο ως αντικανονικό (αύξηση στην προστακτική). Αλλά ότι ΟΛΟΙ το λένε με αύξηση, ε όχι δα!

  Και κυρίως:

  Απ’ όσους βάζουν αύξηση στην προστακτική, πόσοι υποστηρίζουν ότι είναι και σωστό; Γιατί εγώ ξέρω ότι συνήθως λένε «ωπ, ναι, λάθος το ‘πα, τα μπερδεύω αυτά» ή «καλά, σιγά τώρα» ή «α ναι; δεν το ‘ξερα», και όχι «έτσι είναι το σωστό».

 96. 40: Απλώς κωδικοποιεί όσα ήδη γνωρίζουν και εφαρμόζουν εδώ και δυο μήνες οι εκπαιδευτικοί με το webex meetings. Επιβάλλει και με νόμο τη χρήση της εφαρμογής της Cisco -Ελλάς ΑΕ, λέει…. Αποσιωπώντας, φυσικά, ό,τι χρειάζεται. Για παράδειγμα ταυτοποίηση μέσω ΠΣΔ γίνεται μόνο για τον διδάσκοντα, όχι για τους απομακρυσμένους μαθητές, οι οποίοι μπαίνουν στην «προσωπική τάξη» του πρώτου με ό,τι νάναι στοιχεία (τονίζεται θετικά κιόλας αυτό), χωρίς ο διδάσκων να ξέρει αν είναι πράγματι ο μαθητής, ή αν έχει και την παρέα του, τον φροντιστή, τους γονείς του μαζί από δίπλα. Ούτε λέει το νομοθέτημα ότι ο σέρβερ για όλα αυτά είναι κάπου στο Άμστερνταμ, χωρίς έλεγχο από το Υπουργείο, ή ότι ο διδάσκων δεν μπορεί να επιβάλλει τη σίγαση (mute) στους μαθητές, κι ότι αυτοί μπορούν να ξανανοίγουν όποτε θέλουν τον ήχο. Όσο για την ψηφιακή αποβολή, που μπορεί να ακούγεται κάπως, φυσικά δεν έχει να κάνει με επίσημη καταγραφή απουσίας ή ποινής.

  Φυσικά, θα μπορούσε να μην πει κανείς τίποτα για τα παραπάνω και να μείνει μόνο σε ένα σημείο, που παραπέμπει σε παιδαγωγικές μεθόδους 40 χρόνια πίσω. Όχι, κύριοι του υπουργείου, η διδακτική ώρα δεν χωρίζεται πλέον σε εξέταση και παράδοση, δεν απομονώνεται πια το ένα από το άλλο, η διδακτική ώρα περιλαμβάνει συνεχή διάδραση με τους μαθητές, και μεταξύ των μαθητών, δεν παραδίδει μετωπικά ο δάσκαλος, έχουμε προχωρήσει από τον Σκίνερ και τον συμπεριφορισμό…

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  96: Έτσι ακριβώς.

 98. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  21 Βρήκαν κάποιοι (φίλοι του πρωθυπουργού) ότι σε κάποιο μέρος είχε φτιαχτεί ναός της Ευρώπης -άρα, σωστό είναι το «θεά» είπαν.

  25 Το πρώτο μπορεί να είναι απροσεξία, αλλά το δεύτερο όχι.

  28 Επίσης ο Καρανίκας είναι, πλέον, ιδιώτης. Δεν έβαλα ούτε του Πορτοσάλτε ένα που με απασχόλησε αν θα το κατέτασσα στα μαργαριτάρια: «δραστηριότητες που οι ειδικοί επιτακτικά μάς αποτρέπουν ως επικίνδυνες», εννοώ τη χρηση του «αποτρέπω»

  38 Καπριτσιόζικη η πίτσα μόνο. Αυθαίρετη; Κάτι άλλο;

  40 Μισό λεπτό, πώς μπορεί να δημοσιεύτηκε ΥΑ χωρίς εκτίμηση αντικτύπου αφού η Αρχή είχε ζητήσει να εκπονηθεί;

 99. Οι μέθοδες άρεσαν στην ΚΝΕ τα χρόνια του Φλωράκη. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει.

 100. Χαρούλα said

  Καλησπεεεέρα!

 101. Χαρούλα said

  Αυτές τις αυξήσεις των ρημάτων, όπως και κάποιες παντελονάτες αλλαγές, ντρέπομαι🥺, αλλά τις κάνω συχνά. Σε αυθόρμητο λόγο ή γραφή, όπως πάει η γλώσσα. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές η συνήθεια με οδηγεί σωστά. Δεν είναι άγνοια, κεκτημένη ταχύτητα. Γιαυτό και δεν …δικαιούμαι δια να ομιλώ!☺️

  Αλλά, όταν πρόκειται κάτι που γράφω να γίνει λάβαρο εκπροσώπησης, όταν έχω περίπου μιά βδομάδα προετοιμασίας, εεεεε προσέχω βρε αδελφέ! Δεν τους κατηγορώ για αγράμματους. Για ωχαδελφιστές όμως, ναι! Και στον εκπαιδευτικό, αυτό είναι πολύ σημαντικό!

 102. sarant said

  Και συνεχίζω

  46 Δηλαδή λες «απήντησα στην ερώτηση»; Μάλλον «απάντησα» θα λες, Αλλά ένα γκαλοπάκι θα κάνουμε εν καιρώ

  52 Εγώ σου άνοιξα τα φύλλα της καρδιάς μου και συ υπόγραψες σα σταρ του σινεμά

  65 Τι της έδειξε άραγε;

  67 Υπασπιστής, βέβαια! Πάντως, δεν πέρασε από δίκη, απ’ όσο κατάλαβα

  68 Πώς να σου το κοκκινίσει αφού είναι κι αυτό αποδεκτός τύπος, αλλού

  74 Από τέτοια, δεκάδες

  75 Βρε καλώς τον Αλεξίκακο. Σε λίγο θα αναλαβει δράση ο Αλεξιβάταλος.

  81 Μα, λειωμάδι από μπίρα;

  92 Για την Ομόνοια, θελει σκέψη αυτό που λες, αλλά δεν ειναι παράλογο

 103. Αλεξίκακος said

  Να μάς πεί ο αγαπητός μας κύρ Νίκος, γιατί αφιέρωσε τα μισά σημερινά μεζεδάκια του στην (νομιμοποιημένη από το «Επέστρεφε» του Καβάφη) χρήση της Προστακτικής με αύξηση και κρατά στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος (= η σιωπή μου προς απάντησίν σου) στα φοβερά λάθη που έχει η επίσημη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ (3 Μάη 2020) για τις κάμερες στα σχολεία με εκείνο το εξωφρενικό «επέραιτο» (= παρατατικός του «επαίρομαι»), την λάθος χρήση του «διατίθεται» (αντί του ορθού «προτίθεται») και την «τραβηγμένη από τα μαλλιά» ΑΔΟΚΙΜΗ έκφραση «ζωντανή αναμετάδοση» (αντί του ορθού «ζωντανή μετάδοση») που έχει γίνει και τίτλος στην ανακοίνωση

  Επίσης, να μάς εξηγήσει ο κ. Σαραντάκος γιατί απέφυγε να κράξει την πελώρια αγραμματοσύνη του Νεοδημοκράτη προέδρου της ΟΛΜΕ, Θοδωρή Τσούχλου, που αν και επαγγελματίας φιλόλογος (όπως ο κύριος Πέπες) δεν έχει μάθει ακόμη την τεράστια διαφορά του «όσον αφορά» με το «ως αναφορά»

  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΧΛΟΣ (Δευτέρα 11 Μάη στο «Blue-Sky»: «…Με συχωρείτε, εννοώ θα διακινδυνεύσει το μέλλον του ΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ την πρώτη ευκαιρία που είναι πολύ σημαντική…»!!..

 104. # 100

  Μα να λείπει το γιάλινο άγαλμα ! Χωρίς δρομέα δεν λέει !

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σοβαρά, ο Τσούχλος είναι φιλόλογος;

 106. Χαρούλα said

  Με αφορμή #96,97.
  Έχω μια απορία με αυτήν την υπόθεση καταγραφής. Υπάρχει πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσης, αρκετά αξιοπρεπής, που ειδοποιεί όταν κάποιος καταγράφει. Αν λοιπόν ο μόνος σκοπός είναι τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία, να μην στερούνται εκπαίδευση, ορίστε! Πεδίον δόξης λαμπρόν.
  Βέβαια θα μου πείτε πως η συγκεκριμμένη δεν θα μπορεί να σηκώσει τον όγκο. Στο 2020, με τα λεφτά που θα δοθούν για μηχανάκια παρακολούθησης, δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια εφαρμογή στα μέτρα των αναγκών μας;
  Εκτός φυσικά αν ανάγκη και στόχος είναι πραγματικά ή επιβολή big brother, οπότε μια χαρά είμαστε!😬😤

 107. Pedis said

  # 102 – 46 Δηλαδή λες «απήντησα στην ερώτηση»; Μάλλον «απάντησα» θα λες, Αλλά ένα γκαλοπάκι θα κάνουμε εν καιρώ

  Ας το κάνουμε αλλά να είναι ανώνυμο … διότι πολλοί δεν θα πουν τη αλήθεια …

  Το ότι δεν είναι λίγοι που μας έρχεται πιο φυσικό να πούμε «επέστρεφε», «απέσυρε» δεν σημαίνει ότι το γράφουμε κιόλας … αν και χρειάζεται ένα-δύο δευτερόλεπτα εγρήγορσης για να έρθει στο μυαλό η κυρίαρχη φόρμα δηλ. αυτή της τρέχουσας γραμματικής σύμβασης. Να μην μας πούνε και ξεγράμματους …

 108. … «ράβδες»;… για «ράβδους χρυσού» …

  Μα, στ’ αλήθεια, (π)ράβδες;

 109. sarant said

  105 Έτσι λέει εδώ ο Τζήμερος. Δεν βρήκα άλλη πηγή

  https://www.dimiourgiaxana.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85/3075-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%BC%CE%B5

 110. Πέπε said

  @106:
  Πλαγίως πλην ορθώς επισημαίνει η Χαρούλα ότι το κυριότερο πρόβλημα με τις κάμερες δεν είναι το ηθικό, αλλα΄το πρακτικό: οι κάμερες δεν υπάρχουν!

  > > Στο 2020, με τα λεφτά που θα δοθούν για μηχανάκια παρακολούθησης, δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια εφαρμογή στα μέτρα των αναγκών μας;

  Άλλη μια από τις αμφισημίες που αγαπά ο Νίκος και αρκετοί σχολιαστές: θα φτιάξουμε κάποτε μια εφαρμογή με τα λεφτά του 2020, ή θα φτιάξουμε μέσα στο 2020 την εφαρμογή με τα λευτά της ίδιας χρονιάς;

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να είμαι ειλικρινής, μ’ αυτήν την έρμη την προστακτική, τις πιο πολλές φορές τη λέω μιάμιση φορά:»υπέ…υπόγραψε εδώ».☺

 112. @104 Δεν ΄ροκειται, ακουσε με που τα ξέρω από μέσα.
  Βγηκε θετικός σε ντόπινγκ κοντρόλ. 😉

 113. Μαρία said

  «Κατά του χαράγματος του Θηρίου της Αποκάλυψης» αλλά από φιλελεύθερη σκοπιά ο Μπογδάνος https://thepressproject.gr/kata-tou-charagmatos-tou-thiriou-tis-apokalypsis-alla-apo-fileleftheri-skopia-o-bogdanos/

 114. 105,109: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?page_id=381

 115. Μαρία said

  109
  Φιλόλογος είναι. Υπάρχουν και εγκυρότερες πηγές. π.χ. http://dakedek.blogspot.com/p/blog-page_20.html
  http://olme-attik.att.sch.gr/new/?page_id=381
  αρκεί να αναζητήσεις Θεόδωρος Τσούχλος ΠΕ02 🙂

 116. tryfev said

  1. Νίκο μου για άλλη μια φορά μας τέρπεις με τις εύστοχες επισημάνσεις των «μεζεδακίων» σου.

  α. Νομίζω ότι ο γλωσσολόγος κ. Παπαναστασίου το παρακάνει με την πρότασή του.
  β. ΄Οπως είπαμε ήδη, το πρόβλημά μου με τον Βερβεσό δεν είναι το «προσβάλει», αλλά η ουσία της πράξης του.

  8.Συγγνώμη, αλλά προσθέσατε ένα λ στο «πριν την υποβάλει».

  52. Με απωθεί τόσο πολύ η αύξηση στην προστακτική που, ειλικρινά, δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου στον προφορικό λόγο και, κατά μείζονα λόγο, στον γραπτό.

 117. Jane said

  Καλησπέρα.
  Μεζεδάκι με αυθεντική χωριάτικη γεύση που απήλαυσα (άλα της η αύξηση) πρωί πρωί.
  Συγύριζε η κυρία που έρχεται και βοηθάει στο σπίτι: «Άιντε, σύρε στη βεράντα να σφουγγαρίσω».
  «Μισό να πάρω τη βακτηρία μου» απαντώ. (Περπατάω πλέον αλλά θέλω και τη μαγκουρίτσα μου).
  «Καλέ τι βακτήριο λες; Εσύ είσι μέσα δυόμισ’ μήνες , πού να το κολλήσεις το μικρόβιο;».

  Είδα κι ένα απόφθεγμα χτες σε άρθρο του Κούρτοβικ στο πρόταγκον.γρ , που αμφιβάλλω αν είναι έγκυρο. «Σε ό,τι αφορά όμως τη σχέση της με τον εξηλεκτρονισμό των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, θυμάμαι κάτι που είχε πει ο Αϊνστάιν: ότι την ημέρα που η τεχνολογία θα έχει υποκαταστήσει τη φυσική ανθρώπινη επαφή ο κόσμος θα έχει αποκτήσει την πρώτη γενιά κρετίνων».
  Είπε τέτοιο πράμα ο Αϊνστάιν;
  Επίσης δεν είχα ξαναδεί τη λέξη «εξηλεκτρονισμός». Υπάρχει σε κανα λεξικό;

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116 ετοιμάστηκα να το γράψω, ευτυχώς σε είδα. Ναι ΠΕ02 αλλά μήπως είναι και οι του Ιστορικού Τμήματος; δε βλέπω διάκριση*. Ο συγκεκριμένος επί πολλά χρόνια ήταν αποσπασμένος σε πολιτικά γραφεία(περί τη Ντόρα).Σχετικά τελευταία πήγε στους διδάσκοντες. Είναι από την οικογένεια Σταυρούλας Τσ.
  * http://dide.flo.sch.gr/site/wp-content/uploads/2018/03/%CE%9D%CE%95%CE%9F%CE%99_%CE%9A%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%9F%CE%99_%CE%95%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%95%CE%A3_%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D.pdf

 119. Pedis said

  διδασκαλία live streaming =; διδασκαλία σε ζωντανή ροή

  Έχει κληθεί να δώσει τα φώτα του ο Μπαμπίς;

 120. ΦΠΨ

 121. Pedis said

  # 118 – Κάτι σαν το αντίθετο (φέρεται να) έχει πει:

  Those who thoughtlessly make use of the miracles of science and technology, without understanding more about them than a cow eating plants understands about botany, should be ashamed of
  themselves.

  August 22,1930, in a radio broadcast in Berlin. Transcribed by Friedricr. Herneck in Die Naturwissenschaften 48 (1930), 33

 122. ΣΠ said

  118τέλος
  Μπα, απόφευγμα είναι.
  https://www.snopes.com/fact-check/einstein-technology-quote/

 123. Pedis said

  -> 122 – εννοώ όσον αφορά πως δημιουργούνται οι κρετίνοι …

 124. ΚΩΣΤΑΣ said

  Έχουμε κι εμείς το δικό μας σιντριβάνι ή συντριβάνι και με την τούρκικη γραφή «sadirvan» ή κάνω λάθος; Αξίζει να το δείτε!

  https://www.thessalonikiartsandculture.gr/thessaloniki/palia-thessaloniki/to-perifimo-sintrivani-tis-thessalonikis/

 125. Χαρούλα said

  #104 Τζι, ω ναι! Στην ποδοσφαιρογλώσσα: γιου φάουλ🤣!
  #110 Πέπε και να σκεφτείς ότι εννοούσα, με την τεχνολογία που έχουμε το 2020!
  #118 Jane αν θυμάμαι σωστά, οι σχολιαστές ευτυχώς, τού τα είπαν για τα .
  ….λεγόμενα του Αινστάιν.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  Ένα σχόλιο πιάστηκε στα spam.

 127. Pedis said

  -> 118, 122 – και στο αρχείο μου βρίσκεται και μια άλλη σχετική και πολύ σημαντική φράση:

  Our entire much-praised technological progress, and civilisation generally, could be compared to an ax in the hand of a pathological criminal.

  Επιστολή του Einstein στον Zangger, 1915.

 128. Πέπε said

  119:
  ΠΕ02 σημαίνει ότι είναι φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Φιλόλογοι στη Μ.Ε. γίνονται από διάφορα πτυχία, όχι μόνο Φιλολογίας, αλλά άπαξ και γίνουν εξισώνονται πλήρως. Ποτέ δε θυμάμαι να ρωτάνε ούτε εμένα ούτε κανέναν άλλο, κατά τη μοιρασιά των μαθημάτων στο σχολείο, «έχεις διδαχτεί ποτέ φιλολογικά μαθήματα, ή μήπως είσαι ιστορικός και προτιμάς Ιστορία;» ή το αντίστροφο.

  Μεταξύ Φυσικών, Χημικών και Βιολόγων υπάρχει κάποια διάκριση και στη Μ.Ε.. Όχι στεγανή, και νομίζω ούτε πολύ παλιά. Μεταξύ Φιλολόγων, Ιστορικών, Φιπιψήδων κλπ. καμία. (Πόσο μάλλον βέβαια, μεταξύ κλασικών φιλολόγων, ΜΝΕΦ -μεσαιωνιστών και νεοελληνιστών φιλολόγων- και των λεγόμενων «Γλωσσολόγων»).

 129. Πέπε said

  @126:
  🙂
  Τέλος πάντων, εγώ εννοούσα περίιιιιιιιμενε….

 130. Χαρούλα said

  ΚΩΣΤΑ τι μας λες; Ποιός δεν το ξέρει το συντριβάνι σας!;!;!(Από τα εγκαίνια του μετρό εννοώ!😜)
  Πάρα πολύ ωραίες ιστορικές φωτογραφίες! Ευχαριστούμε.

 131. Νίκος Κ. said

  Μην ακούτε τον αλεξικέραυνο που αναφέρεται στην «πλατεία Συντριβανιού» στα Χανιά. Οι πιο ψαγμένοι 🙂 δεν το λέμε ούτε Συντριβάνι ούτε Σιντριβάνι. Το λέμε Σαντριβάνι ακολουθώντας μάλιστα την ετυμολογία που υιοθετεί κι ο Νικοκύρης. Π.χ.:

  ΣΤΑΣΗ 20η. ΣΑΝΤΡΙΒΑΝΙ. Η πλατεία εδώ διατηρεί μέχρι σήμερα το λαϊκό όνομά της επί
  οθωμανικής κατοχής «Σαντριβάνι», από την τουρκική λέξη sadirvan που μεταφράζεται σε αναβρυτήριο. Στη θέση του σημερινού άτεχνου αναβρυτηρίου είχε κατασκευασθεί κατά την
  περίοδο της Βενετοκρατίας μια ογκώδης εντυπωσιακή κρήνη. Ήταν ένα καλλιτεχνικό σιντριβάνι που αποτελούνταν από δύο ή τρεις ομοαξονικές μαρμάρινες λεκάνες με ανάγλυφες λεοντοκεφαλές και οικόσημα. Τα υπολείμματά του φυλάσσονται στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου

  Click to access No-50…-9-2-2018.pdf

 132. Pedis said

  -> 128 – Erratum : Επιστολή του Einstein στον Zangger, 1915 1917.

 133. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια θεϊκή λατρεία της «Ευρώπης» είναι καταγεγραμμένη, αλλά ως ιδιαίτερη κρητική λατρεία και μάλλον μέσω μιας πολύπλοκης ταύτισης θεοτήτων. Η Ευρώπη είναι μια ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας και έτσι, η φράση «Η θεά Ευρώπη» για την περίπτωση της δεν είναι ενδεδειγμένη, έτσι θα μιλούσαμε π.χ. για τη θεά Αθηνά.

 134. sarant said

  127 Ok, ελευθερώθηκε

  118 Ο εξηλεκτρονισμός πρέπει να κλείνει το μάτι στο λενινιστικό «εξηλεκτρισμός»

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  Σε λεξικό δεν το βρήκα, αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένοι μερικοί σκόρπιοι «εξηλεκτρονισμοί»:

 136. ΓΤ said

  @102η

  σταθερά 15 Αmstel/ημέρα…

  Να μην ξεχάσουμε: το χουντόσκυλο ο Αμβρόσιος αύριο θα αφορίσει την Κεραμέως… (http://mkka.blogspot.com/)

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  131 Καλά! Χαρούλα, όλοι το ξέρετε το σιντριβάνι μας. Το έβαλα όμως για το ωραίο βίντεο που δείχνει όλη την ιστορία του. Δεν φαντάζομαι να την ξέρουν όλοι απέξω; 😉

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είμαστε όλοι Κεραμέως. ☺

 139. venios said

  Ανοικτή Επιστολή τοῦ πρ. Μητρ. Καλαβρύτων προς την Υπουργό Παιδείας για ενδεχόμενο αφορισμοῦ λόγω τῆς «σκοπίμως εκφρασθείσης, εξ ολοκλήρου δε αθεïστικῆς απόψεώς της» περί Θείας Κοινωνίας
  Αίγιον, 14η Μαϊου 2020

  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Ἐρίτιμον Κυρίαν

  Νίκην Κεραμέως

  Ὑπουργόν Ἐθνικῆς Παιδείας και Θρησκευμάτων

  Άνδρέα Παπανδρέου, 37

  151 80 ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΝ

  Ἀγαπητή μοι Κυρία Ὑπουργέ,

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

  Τήν 1ην Μαΐου τρ. ἔ. Σᾶς ἀπηύθυνα μίαν ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ, διά τῆς ὁποίας Σᾶς παρεκάλουν, ἵνα ἐντός δοθείσης προθεσμίας ἀνακαλέσητε τήν ἀπό τῆς 30ῆς Ἀπριλίου δημοσίως γενομένην «ἀσεβεστάτην καί ἐκ θεμελίων πεπλανημμένην δήλωσιν Ὑμῶν περί τῆς Θείας Κοινωνίας, ἥτις χθές μόλις μετεδόθη διά τοῦ τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ ΣΚΑΪ πρός τόν Δημοσιο- γράφον κ. Οἰκονόμου», καθώς ἐπί λέξει ἔγραφον πρός Ὑμᾶς. Ὅτι δηλ. ὁ Κορωνοϊός μεταδίδεται καί μέ το σάλιο! Ἐπί λέξει εἴπετε τά ἑξῆς βλάσφημα λόγια: «Οἱ εἰδικοί ἔχουν τοποθετηθῆ γιά τούς τρόπους μεταδόσεως τοῦ ἰού καί αὐτοί περιλαμβάνουν καί τό σάλιο».

  Με πολλήν ἐπιμέλειαν Σᾶς ἀνέπτυξα λεπτομερῶς τήν πλάνην, εἰς τήν ὁποίαν ἔχετε περιπέσει, καθώς ἐπίσης καί τήν ζημίαν, τήν ὁποίαν προκαλεῖ εἰς τάς ψυχάς τῶν εὐσεβῶν τῆς Ἐκκλησίας τέκνων ἡ βλάσφημος αὕτη τοποθέτησις Ὑμῶν, τήν ὁποίαν καί δέν ἐδίστασα νά τήν ἀποκαλέσω μέ τόν βαρύτατον χαρακτηρισμόν ὡς «βλακώδη Δήλωσιν»! Ἐπί λέξει Σᾶς ἔγραφα: «Ἐπαναλαμβάνω, ὅτι Ὑμεῖς, ἐξεστομίσασα τά ἀνωτέρω πεπλανημμένα καί καθ’ ὁλοκληρίαν «βλακώδη» ταῦτα λόγια, δέν ἐπεκαλέσθητε ἔστω καί μίαν γνώμην ἑνός σοβαροῦ «εἰδικοῦ» ἐπιστήμονος, ὥστε νά στηρίξετε τήν, σκοπίμως ἐκφρασθεῖσαν, ἐξ ὁλοκλήρου δέ ἀθεϊστικήν, ἄποψίν Σας».

  Τήν μακροσκελῆ ἐκείνην ἀναφοράν μου ἐπεσφράγιζα μέ τά ἑξῆς λόγια:

  «Ὅθεν, μετά παρρησίας ἀπευθυνόμενος σήμερον πρός Ὑμᾶς, Σᾶς προσκαλῶ καί Σᾶς ἱκετεύω ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΤΙΝΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ, τά βλάσφημα ταῦτα λόγια, ἅτινα ἐξεστομίσατε, ὅτι δηλ. διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός καί νά ζητήσετε ΔΗΜΟΣΙΩΣ συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα, ὅπερ ἀπετολμήσατε! …….. Ὅθεν κατόπιν ὅσων ἐν τοῖς ἀνωτέρω ἐξετέθησαν Σᾶς παρέχω προθεσμίαν ἕως καί τοῦ Σαββάτου 16ης Μαΐου τρ. ἔτους, προκειμένου νά προβῆτε εἰς τήν αἰτουμένην ΔΗΛΩΣΙΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ, Σᾶς προειδοποιῶ δέ, ὅτι, ἐάν μέχρι τῆς ἡμέρας ταύτης δέν διορθώσετε τό συντελεσθέν ἔγκλημα κατά τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν Πίστεως, τήν ἑπομένην ἡμέραν θά ἀναγκασθῶ νά Σᾶς ἀποκηρύξω καί νά Σᾶς ἀφορίσω, ἀπαγγέλλων δημοσίως ἐπ΄ Ἐκκλησίᾳ τόν Μεγάλον Ἀφορισμόν διά τήν σημειωθεῖσαν προδοσίαν τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως καί τήν εἰσαγωγήν δαιμονικών θεωριῶν περί τοῦ Μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας, δηλ. τῆς Θείας Κοινωνίας.

  Ἐπειδή, λοιπόν, μέχρι σήμερον οὐδεμίαν ἔλαβον ἐκ μέρους Σας προσωπικήν ἀπάντησιν εἰς τήν ὡς ἄνω μνημονευομένην ἀναφοράν μου πρός Ὑμᾶς, ἀλλ’οὔτε βεβαίως ἀνέγνωσα καί τινα ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΙΝ τῆς ἀποτολμηθείσης βλασφημίας Σας, ἐπανέρχομαι σήμερον καί Σᾶς ὑπενθυμίζω τό χρέος Σας. Παρακαλῶ, σπεύσατε, διότι ἡ παρασχεθεῖσα πρός Ὑμᾶς προθεσμία ἐκπνέει «ὅσον οὔπω»!

  Διά τῆς ἐνεργείας μου ταύτης θά ἐπιχειρήσω νά ἀποδείξω ἐπί πλέον εἰς τόν Ἐξοχώτατον Πρωθυπουργόν τῆς Χώρας κ. Κυριάκον Μητσοτάκην, καθώς ἐπίσης καί εἰς τόν ἀσεβέστατον κ. Νικόλαον Χαρδαλιᾶν, τόν Ὑπουργόν Πολιτικῆς Προστασίας, ὅτι εἰς τήν σεπτήν Ἱεραρχίαν τῆς Ἐκκλησίας μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΚΟΤΕΣ» ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ, ὅπως ἀπετόλμησε νά ἐκστομίσῃ κατά τόν μεταξύ των διάλογον μέσῳ τοῦ Facebook, διάλογον, τόν ὁποῖον ἐγκαίρως ἐδημοσιοποίησα καί -δυστυχῶς- μέχρι σήμερον ΔΕΝ ΔΙΕΨΕΥΣΘΗ!

  Ἰδού ἀκριβῶς ἡ σχετική φρᾶσις διά στόματος τοῦ κ. Μητσοτάκη:

  «… Μου έχουν πρήξει τα παπάρια με τον Χριστό τους. Πάλι καλά που οι περισσότεροι είναι κότες και κάθονται στα κλουβιά τους».

  Περαίνων τήν κατ’ἀνάγκην μακράν ταύτην πρός Ὑμᾶς ὄχλησιν καί ὑπόμνησιν, θά μοῦ ἐπιτρέψετε νά θεμελιώσω ἁγιογραφικῶς τήν τολμηράν ταύτην ἐνέργειάν μου. Εἰς τό Κατά Ματθαῖον Εὐαγγέλιον (κεφ. ιη’, στ. 15-17) ὁ Σωτήρ τοῦ κόσμου, ὁ Χριστός, μᾶς δίδει τάς ἑξῆς ὁδηγίας:

  15 ᾿Εὰν δὲ ἁμαρτήσῃ εἰς σὲ ὁ ἀδελφός σου, ὕπαγε καὶ ἔλεγξον αὐτὸν μεταξὺ σοῦ καὶ αὐτοῦ μόνου· ἐάν σου ἀκούσῃ, ἐκέρδησας τὸν ἀδελφόν σου·

  16 ἐὰν δὲ μὴ ἀκούσῃ, παράλαβε μετὰ σοῦ ἔτι ἕνα ἢ δύο, ἵνα ἐπὶ στόματος δύο μαρτύρων ἢ τριῶν σταθῇ πᾶν ρῆμα.

  17 ἐὰν δὲ παρακούσῃ αὐτῶν, εἰπὲ τῇ Έκκλησίᾳ (= ὁ Ἁφορισμός)· ἐὰν δὲ καὶ τῆς Ἐκκλησίας παρακούσῃ, ἔστω σοι ὥσπερ ὁ ἐθνικὸς καὶ ὁ τελώνης. ΗΤΟΙ:

  15 «Και αν αμαρτήσει σ’ εσένα ο αδελφός σου, πήγαινε και έλεγξέ τον όταν θα είστε μεταξύ σας εσύ και αυτός μόνοι. Αν σε ακούσει, κέρδισες τον αδελφό σου.

  16 Και αν δεν ακούσει, παράλαβε μαζί σου ακόμα έναν ή δύο, για να σταθεί κάθε λόγος από το στόμα δύο ή τριών μαρτύρων.

  17 Αν όμως τους παρακούσει, πες το στην Εκκλησία. αν τότε και την Εκκλησία παρακούσει, ας είναι για σένα όπως ακριβώς ο εθνικός και ο τελώνης.

  ΚΑΙ -παρακαλῶ, προσέξατε-ΤΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ:

  «18 ᾿Αμὴν λέγω ὑμῖν, ὅσα ἐὰν δήσητε ἐπὶ τῆς γῆς, ἔσται δεδεμέ-να ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ ὅσα ἐὰν λύσητε ἐπὶ τῆς γῆς, ἔσται λελυμένα ἐν τῷ οὐρανῷ.

  18 Αλήθεια σας λέω: όσα δέσετε πάνω στη γη θα είναι δεμένα στον ουρανό, και όσα λύσετε πάνω στη γη θα είναι λυμένα στον ουρανό.

  Ἄρα ὁ προαναγγελθείς Ἀφορισμός εἶναι ἁγιογραφικῶς κατοχυρωμένος διά στόματος του Σωτῆρος Χριστοῦ, δυστυχῶς δέ θά συμπεριλάβῃ καί τόν κ. Πρωθυπουργόν καί τόν κ. Ὑπουργόν! Εὔχομαι νά μή συμβῇ τό τοιοῦτον! Σᾶς παρακαλῶ καί Σᾶς ἱκετεύω: Νά μετανοήσετε καί νά διορθώσετε ΑΜΕΣΩΣ τήν ἐκστομηθεῖσαν βλασφημίαν!

  Ἐπί δέ τούτοις διατελῶ μετά πάσης τιμῆς καί εἰλικρινείας

  Ο ΣΧΟΛΑΖΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

  ΥΠΟΓΡΑΦΗ

  + ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ:

  Ἡ βλάσφημος συνομιλία εἰς το Facebook:

  Πρόεδρος: Καλησπέρα Νίκο. Τι κάνεις; Όλα καλά; Θέλω μία ενημέρωση σχετικά με αυτά που τρέχουν. Με την χρηματοδότηση τι γίνεται;

  Υφυπουργός: Καλησπέρα, Πρόεδρε. Όλα καλά. Προχωρά κανονικά η χρηματοδότηση. Σήμερα λάβαμε τα κονδύλια από τον Soros σε λογαριασμούς της Εθνικής. Τώρα, για τους άλλους επιμένουν, αλλά με τη νέα χρηματοδότηση θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

  Πρόεδρος: Πολύ ωραία! Χαίρομαι! Με τα τσιπάκια τι γίνεται; Παραγγελία έγινε; Έρχονται;

  Υφυπουργός: Πρόεδρε, ζητήσαμε την παραγωγή 10 εκατομμυρίων, για να καλύψουμε κάθε έναν πολίτη της Χώρας. Η εταιρεία τού Soros μας ενημέρωσε πως θα τα έχει έτοιμα μέχρι τέλος του επόμενου μήνα.

  Πρόεδρος: Άντε, να τελειώνουμε με δαύτους και να μπει το τελικό σχέδιο σε εφαρμογή. Έχω κουραστεί, ρε συ… Μου έχουν πρήξει τα παπάρια με τον Χριστό τους. Πάλι καλά που οι περισσότεροι είναι κότες και κάθονται στα κλουβιά τους.

  Υφυπουργός: Άστα να πάνε, Πρόεδρε… Τελευταία κάνουμε έρευνα σε διάφορες ομάδες στο Facebook…

  Πηγή: mkka.blogspot.com

 140. sarant said

  136 Ηξιολογήθησαν, εν έτει 1992, δεν περίμενα να δω εκτός Πατριαρχείου -αλλά και η Ακαδημία… 🙂

 141. ΓΤ said

  (αγάπη να την πιεις στο ποτήρι https://www.youtube.com/watch?v=gK9uMyLe6bk)

 142. Μαρία said

  141
  Συνεπής είναι. Το κείμενο είναι γραμμένο σε απλή καθαρεύουσα με τα ν της και τα τοιουτοτρόπως.
  Ακαδημαϊκός απο το 1973 εντελώς συμπτωματικά https://web.archive.org/web/20150703085705/http://grandlodge.gr/%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82/

 143. Triant said

  Προσωπικά δεν μου βγαίνει το ‘υπέγραψε’ με τίποτα. Για την ακρίβεια μου πονάει τόσο το αυτί που με έχω πιάσει να ψευτοδιορθώνω και εκεί που δεν με παίρνει.

  113. Πως πάει; Περνώ περνείς περνεί; Πλάκα πλάκα, δεν ξέρω αν το έχουμε ξανασυζητήσει, αλλά το 666 είναι πράγματι παντού. Όλα τα barcodes έχουν για ευθυγράμιση τρία εξάρια: ένα στην αρχή, ένα στη μέση και ένα στο
  τέλος. Είναι οι δυό λεπτές παράλληλες γραμμές που βλέπουμε εκεί και προφανώς οφείλονται ή στην αίσθηση του χιούμορ κάποιων ή στον εξαποδώ.

  115. I ‘m not a number, I ‘m a free man. Δεν περίμενα ότι ο (καταπληκτικός) Prisoner είναι τόσο γνωστός. Patrick McGoohan και ξερό ψωμί.

 144. # 144

  Πάντως στο πλακάτ αν τα διαβάσεις στις τρεις σειρές βγαίνει το κείμενο :

  I am a free
  I am not man
  a number

  κι έχει την πλάκα του !

 145. dryhammer said

  141. Μετά τον εξηλεκτρονισμό, εκείνη η εσχάρα που λέει έγινε γκριλ;

 146. ΣΠ said

  143
  Έχει υπογράψει το πτυχίο μου ως Πρύτανης του ΕΜΠ.

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Πράγματι, περισσότερο ταιριάζει για 1932 παρά για 1992…

 148. ΣΠ said

  Πριν από λίγο άκουσα σε διαφήμιση στην TV «εξέπληξε τους φίλους σου» και σκεφτόμουν πώς θα έπρεπε να το πει. «Έκπληξε» δεν μου πάει. Μάλλον «προκάλεσε έκπληξη».

 149. sarant said

  149 Κατάπληξε τους φίλους σου. Κάνε τους φίλους σου να εκπλαγούν / να πάθουν έκπληξη.

 150. Τελικά αυτοί στην Μετόπερα είναι πολύ γάτες…

  Αφού μέσα στην βδομάδα ακούσαμε όπερες στα γερμανικά και στα αγγλικά σήμερα είχαμε επιστροφή στην πάτρια γλώσσα με Ντονιτσέτι και Λουτσία να συνέλθουμε από τις βάρβαρες προφορές…και εκεί που την είχαμε ξαναδεί με την Αννούλα την Νετρέμπκο και την είχαμε θαυμάσει, μας πετάει μια Τζόαν και την εξαφανίζει δικαιώνοντας τον Λουτσιάνο που την θεωρούσε την καλύτερη έβερ γυναικεία φωνή. Η σκηνή της τρελλής είναι από τις στιγμές της όπερας, η αποθέωση που της έγινε ίσως δεν ήταν αρκετή για ότι προσέφερε. Και σκέπτομαι…έτσι είναι ο μελωδικότατος Ντονιτσέτι, όσο καλύτερε φωνές έχει τόσο καλύτερα ακούγεται γι αυτό όμως όταν τελειώνει η όπερα δεν πάίρνεις καμιά μελωδία μαζί σου ενώ ο Βέρντι είχε πει πριν την πρεμιέρα του Ριγκολέτο πως όποιος και να τραγουδήσει την Ντόνα την Μόμπιλε την επόμενη μέρα θα το σφυρίζουν όλοι όσοι το έχουν ακούσει… όπως και το μπρίντιζι από την τραβιάτα, τα χορικά από τον τροβατόρε και τον ναμπούκο, το εμβατήριο από την Αΐντα και τόσα άλλα.
  Και οι γάτες της μετόπερα μετά τον Ντονιτσέτι σου πετάνε ριγκολέτο και ναμπούκο για γουήκεντ (κυριακοδεύτερο για μας τους βιαστικούς περί τις 8 ώρες)

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Αστερίων, ο πρώτος βασιλιάς της Κρήτης, υποχρεώθηκε από τον Δία να παντρευτεί την έγκυο, στα τρίδυμα, Ευρώπη. Πριγκίπισσα ήταν, βασίλισσα έγινε, ημίθεους γέννησε, θεά! 🙂

 152. Georgios Bartzoudis said

  Γιάννης Κουβάτσος said: «Έχουμε σχόλια με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, έχουμε και μπαρτζουδιές. Κατά τα άλλα, ο Βάτμαν είναι το μαύρο πρόβατο του ιστολογίου που χαλάει την ωραία ατμόσφαιρα».

  # Αν σου έλειψε ο Βάτμαν υπόβαλε (!) αίτηση στον Νοικοκύρη να τον επαναφέρει. Όσο για τις «μπαρτζουδιές», εγώ να δεις με τις κουβατσιές (όχι σήμερα. Θυμάσαι πότε!)

 153. 152 Άμα έχεις κονέ…

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με αυτές τις προστακτικές θυμήθηκα το «επανήλθε στην πραγματικότητα, σε παρακαλώ πολύ», που το άκουσα από έναν γνωστό μου. Ξαφνιάστηκα και άρχισα να σκέφτομαι πώς να είναι το σωστό. «Επάνελθε» είπα μέσα μου, πολύτιμη η συνδρομή του «σύνελθε». Αλλά, εδώ που τα συζητάμε, ποιος λέει ποτέ «επάνελθε»;☺

 155. 155 Κανείς. Όλοι «επανέλα» λένε 😀
  Ένας ξάδερφός μου μια φορά εκπλάγηκε.

 156. sarant said

  155 Εδώ είναι και το ρήμα περίεργο και μπερδεύει. Πότε επιτέλους θα επανέλθεις στην πραγματικότητα;

  151 Μας είχαν λίγο αλαλιάσει με τα βαρβαρόφωνα (και τα μοντέρνα).
  Για τη Λαμερμούρ ισχύει αυτό που λες, ότι ενώ σου αρέσει εκείνη την ώρα μετά δεν θυμάσαι μιαν άρια, αλλά όχι για άλλα του Ντονιτζέτι, πχ το Ελιξίριο.

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  92β >>Πλατεία που δεν έχει πεζούς να την περνούν (έτσι όπως οι κυλιόμενες κάλυπταν την είσοδο απί όλα τα γύρω σταυροδρόμια),σταδιακά μαραζώνει…
  Σα ναχεις δίκιο.
  Ηταν έτσι
  https://pbs.twimg.com/media/EYCrmftXsAArfXd?format=jpg
  και την κάνουν έτσι

 158. Μαρία said

  Μπαμπαλίζω, λευκαδίτικο, το έχει και το σλανγκ, απο τον πρόεδρο του επιμελητήριου της Λευκάδας που χαρακτήρισε τους Ηπειρώτες …γύφτους https://www.epiruspost.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=74641:prokalei-kai-prosvalei-o-proedros-tou-epimelitiriou-xaraktirizei-gyftous-tous-geitones-tis-lefkadas&catid=85&Itemid=225

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  158: Η Ομόνοια είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση πλατείας, αλλά, εν συγκρίσει με το χάλι που είχε τις τελευταίες δεκαετίες, χίλιες φορές όπως είναι τώρα.

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ήταν έτσι *επανάληψη-

 161. William T. Riker said

  Βρε παιδιά, μιας και μιλάμε για αυξήσεις, από πότε παίρνει αύξηση η μετοχή αορίστου (βλ. «ἐξεστομίσασα»);

 162. Pedis said

  Coronavirus: Trial begins to see if dogs can ‘sniff out’ virus

  Dogs have previously been trained to detect malaria from «foot odour samples» – in this case, nylon socks worn by apparently healthy children in the Gambia.

  Prof James Logan, from the London School of Hygiene and Tropical Medicine, said: «Our previous work has shown that malaria has a distinctive odour, and with medical detection dogs, we successfully trained dogs to accurately detect malaria.

  «This, combined with the knowledge that respiratory disease can change body odour, makes us hopeful that the dogs can also detect Covid-19.»

  The researchers have also successfully trained dogs to detect cancer and Parkinson’s disease in humans.

 163. sarant said

  162 Χαχαχά! Όποιος έχει πολύ πιπέρι….

 164. # 157

  Νίκο, περιέργως ενώ μου μένουν άριες και μελωδίες από πολλούς και πολλά, από τον Ντονιτσέτι ενώ τον απολαμβάνω, το μόνο που μου έχει μείνει είναι το σπίρτο τζεντίλ από την φαβορίτα -ίσως γιατί ήταν το (πολυ)αγαπημένο του πατέρα μου και το είχα πολυακούσει μικρός. Την άλλη βδομάδα θα έχει ουν μπάλλο ιν μάσκερα για μένα και Δον Τζοβάννι για σένα (θα τον δω,αυτό πρέπει να αντέχεται)

 165. Μαρία said

  162
  Το γούγλισα και μου βγήκε ο codex Ambrosianus.

 166. Γιάννης Ιατρού said

  154 (152): Αργότερα τον χώρισε (κι αυτή 🙄) τον Αστερίωνα, λόγω διαφοράς ηλικίας λένε.
  Πάντως ακόμα βγάζει θεές η Κρήτη, πως 🙂 🙂

 167. sarant said

  165 Μα, το Μπάλο ιν Μάσκερα είναι εξαιρετικό πράγματι.

 168. ΚΑΒ said

  Παρήλθεν η 16η του μηνός. Εγένετο ο αφορισμός;

 169. Πέπε said

  @139:
  > > Είμαστε όλοι Κεραμέως.

  Ετοιμαζόμουν να σχολιάσω «εγώ δεν είμαι», αλλά μετά διάβασα το επικό (τι επικό – επικολυρικό και βάλε!) #140 του σιορ Αμπρουζή κι έμεινα να χάσκω. Βέβαια λίγο μετά το «εξεστομίσασα» άρχισα να πηδάω αράδες, αλλά νομίζω ότι το γενικό πνεύμα το ‘πιασα.

  Ε λοιπόν ναι! Αν έπρεπε να διαλεξω πλευρά, θα ήμουν με την Κεραμέως! Τη θεωρώ βλαχοντερβέναγα, χουντοχωροφύλακα, αλλά εδώ είμαι Κεραμέως.

  Εντωμεταξύ, προς το τέλος υπηνίχθη απειλή αφορισμού και κατά του Μητσοτάκη. Έτσι μου ‘ρχεται να πιάσω πρώτο τραπέζι πίστα και να κολλάω χαρτούρα στα όργανα! Έχει γούστο να κάνει τέτοιο πράγμα, και να ξεσπάσει πόλεμος εκκλησίας-κράτους και τελικά να έρθει (επί Μητσοτάκη) ο περιπόθητος διαχωρισμός! Εκεί θα είμαι πια και Μητσοτάκης!

  Αλλά όχι βέβαια. Ο άνθρωπος είναι σαφής: Θα σας αφορίσω μεν ουλουνούς, κι όχι για κάναν άλλο λόγο, μόνο για να δείτε ποιοι είναι κότες και ποιοι δεν είναι, και δυστυχώς όταν λέω ουλουνούς εννοώ δυστυχώς και τον Μητσοτάκη, δυστυχώς, αλλά από την άλλη εύχομαι αυτό να μη συμβεί.

  Κι επειδή ο Σχολάζων έχει τα μέσα στον μεγάλο και πιάνουν οι ευχές του, αυτό δε θα συμβεί. Η δική μου ευχή θα ήταν να συμβεί, όχι γιατί έχω καμιά χαιρεκακία εναντίον του Μητσοτάκη (η χείριστη γνώμη που τρέφω γι’ αυτόν είναι τελείως άλλο θέμα), αλλά για να έχουμε τις εξελίξεις που λέω παραπάνω. Αλλά βάλε τον Σχολάζοντα και εμένα να ευχόμαστε αντίθετα πράγματα, και πες ότι είσαι ο θεός και θα πραγματοποιήσεις τη μία ευχή: ποιαν θα διαλέξεις;
  ______________________________________
  (Στα σοβαρά τώρα: από τα πιο πεντάχρονα κείμενα που έχω διαβάσει.)

 170. Spiridione said

  98. Για την ακρίβεια αναφέρεται στην ΥΑ ότι έχει εκπονηθεί εκτίμηση αντικτύπου, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί και δεν έχει γίνει διαβούλευση.

 171. Αιμ said

  150. Το παθαίνω έκπληξη μου ακούγεται σαν το έπαθα μια ψυχολογία που είχε πρωτοπεί ο σερ Μπίθι 🙂

 172. Πέπε said

  Ρε παιδιά, το ίδιο το εκπλήσσω (ανεξαρτήτως γραμματικού τύπου) είναι στην πραγματικότητα αρκετά σπάνιο ρήμα. Πέρα από κάποιες στερεότυπες χρήσεις (με εκπλήσσεις! -θα με εξέπληττε αν… κλπ.), ο λόγος που μας φαίνεται οικείο και το ‘χουμε πρόχειρο είναι επειδή η «έκπληξη» είναι τόσο κοινή, ώστε ξεχνάμε ότι το πραγματικά κοινό ρήμα είναι το «ξαφνιάζω».

  Το «έκπληξε / εξέπληξε τους φίλους σου» είναι η προστακτική του «εκπλήσσω τους φίλους μου»; Γιατί, πότε το λέει αυτό κανείς; Ξαφνιάζω τους φίλους μου, ξάφνιασε τους φίλους σου, βέβαια!

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Αφήστε, δε, το γεγονός ότι αν δεν ανέβαιναν πάνω στο Μνημείο, το ασύντακτο πανό μπορεί να διέλαθε την προσοχή του πανελληνίου.»
  https://www.kathimerini.gr/1078537/opinion/epikairothta/politikh/h-allh-anor8ografia-ths-olme

 174. Chinese found it all said

  Να μάς πεί ο λαλίστατος (10 σχόλια μέχρι τώρα στο παρόν νήμα) φιλόλογος της πλάκας κύριος Πέπες, αν πιστεύει την αρλούμπα του Μπάμπι ότι το συντριβάνι είναι από το τούρκικο şadιrvan. Κι αν το πιστεύει, να βγεί και να μάς εξηγήσει πώς έγινε το θαύμα και το τούρκικο άλφα έγινε ι στα ρωμέικα, ενώ η κατάληξη -dirvan έπαθε αναγραμματισμό και έγινε -ντριβάν στα ρωμέικα.

  Επίσης, να μάς πεί ο κύριος Πέπες αν ντρέπεται λιγουλάκι για τις πελώριες αγραμματοσύνες της ΟΛΜΕ («επέραιτο» αντί «επαίρετο» κλπ) και του φιλολόγου προέδρου της Θοδωράκη Τσούχλου που ακόμα δεν έχει μάθει ότι το «ως αναφορά» δεν έχει την παραμικρή σχέση με το «όσον αφορά». Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 175. Idom said

  «Ειδικά οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να το προσέξουν και στο κεντρικό τους πανό να χρησιμοποιήσουν τον τύπο της σχολικής γραμματικής».

  Νικοκύρη, πονάει αυτό που έγραψες, ότι δηλαδή ο εκπαιδευτικός πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης (κ.δ.), ακόμα και αν η κ.δ. έχει μείνει πολύ πίσω από τις εξελίξεις, ακόμα και αν τον βάζει να διδάσκει κάτι που είναι αντίθετο στις μοντέρνες γνώσεις, στις μοντέρνες απόψεις και στο κάτω κάτω, στα πιστεύω του. Αυτά δηλαδή που θέλουμε να φυλαχθούν στα πανεπιστήμια (το αυτοδιοίκητο, η ανεξαρτησία της κάθε έδρας κ.λπ.), δεν τα δεχόμαστε (σε ένα βαθμό τουλάχιστον) για τα σχολεία. Είναι ένας ακόμα τρόπος για να θεωρούμε τους σχολικούς εκπαιδευτικούς ανεπαρκείς και αναξιόπιστους.

  Και τι θα γίνει ειδικά με τα ζητήματα των θετικών επιστημών; Οι γνώσεις αυξάνονται, οι απόψεις (για το πώς λειτουργεί ο υλικός κόσμος) αλλάζουν, η ορολογία αλλάζει. Ένα μόνο μένει σταθερό ορόσημο: τα σχολικά βιβλία – που γράφτηκαν προ 20ετίας+ (στην βιολογία τού λυκείου π.χ.)…
  Να μην πει μέσα στην τάξη ο καθηγητής το σωστό και ενημερωμένο; Να μπαίνω και να λέω στους μαθητάς για παράδειγμα, «στα εντεράκια μας ζει η συμβιωτική χλωρίδα»; Και αν είναι κάποι@ ξύπνι@ και με ρωτήσει «και πώς φωτοσυνθέτει αυτή η χλωρίδα, κύριε, μέσα στα εντεράκια μας;», τι να τού πω; «Σκάσε, Παπαδοβαγγέλη, εδώ κάνουμε ασκήσεις πειθαρχίας. Κάνε την καλά, να μπεις στο πανεπιστήμιο να τα ξαναμάθεις από το βήτα. Χλωρίδα σού λέω, έτσι θα το λέεις»;
  Και αν σε μία διαμαρτυρία για τα πρόσθετα τροφίμων γράψω σε ένα πανό, «Σεβαστείτε το Εντερικό Μικροβίωμα!», θα θεωρηθώ αγράμματος;

  Αν θέλουν/με η σχολική γραμματική, η σχολική βιολογία, η σχολική καλαθοπλεκτική κ.λπ., να αποτελούν θέσφατα, θα πρέπει να ανανεώνονται καθεχρονιά.

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο 174 νομίζω «…μπορεί να διελάνθανε την προσοχή» .
  Ανυπομονώ αν ο Μέφρι εθριάμβευσε επι του Πάσχοντος, γιατί είνα πολύ αυστηρό έως απαξιωτικό το άρθρο του «Η άλλη ανορθογραφία της ΟΛΜΕ»

 177. Μαρία said

  176
  Σοβαρολογείς ή μήπως τρολάρεις; Οι γλωσσικές αλλαγές, όπου συχνά το σημερινό λάθος γίνεται το αυριανό σωστό, δεν έχουν καμιά σχέση με την εξέλιξη στις θετικές επιστήμες.

 178. Μαρία said

  174
  Χα,χα, ο Πάσχων. Πρέπει όμως να του αναγνωρίσουμε οτι απέφυγε το κλασικό διέλαθε της προσοχής.

 179. Μαρία said

  177
  Θρίαμβος! Φταίει κι εδώ οτι η στερεότυπη έκφραση χρησιμοποιεί τον αόριστο.

 180. Πέπε said

  @176:

  > > «Ειδικά οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να το προσέξουν και στο κεντρικό τους πανό να χρησιμοποιήσουν τον τύπο της σχολικής γραμματικής».

  Όχι βέβαια επειδή είναι σχολική και αυτοί διδάσκουν σε σχολεία (λες και θα έπρεπε οι παπάδες να χρησιμοποιούν την εκκλησιαστική γραμματική, οι ναύτες τη ναυτική κ.ο.κ.), αλλά επειδή η σχολική γραμματική αποτυπώνει την επίσημη, κατά τεκμήριο τουλάχιστον.

  «Επίσημη γραμματική» δεν είναι συνώνυμο της τελευταίας λέξης της Γλωσσολογίας. Η Γλωσσολογία φυσικά και γνωρίζει ότι το σημερινό σωστό είναι το χτεσινό λάθος, δεν είναι καν τελευταία λέξη αυτό, είναι δεδομένο από αρκετά παλιά. Αλλά σε μία γραμματική δεν μπορεί να μην υπάρχει ολωσδιόλου «σημερινό σωστό». Εφόσον η γραμματική αποτελείται από χρηστικούς κανόνες, πρέπει να έχει ένα μίνιμουμ σταθερότητας, για να μαθαίνεται. Τα λεξικά μπορεί να ανανεώνουν το λημματολόγιό τους σε κάθε έκδοση (που σημαίνει, σε αρκετές περιπτώσεις, κάθε χρόνο), αλλά ένας κανόνας «αυτό γίνεται έτσι και όχι αλλιώς» δεν μπορεί να αναιρείται πολύ συχνά. Αναγνωρίζονται διτυπίες που παλιότερα δεναναγνωρίζονταν, υπάρχουν παρατηρήσεις τύπου «Α και σπανιότερα Β» ή «Α και λαϊκ.-ιδιωμ. Β» που αργότερα μπορεί να αλλάξουν σ «Β και σπανιότερα Α» ή «Β και απαρχ. Α», αλλά όχι στον ρυθμό που εξελισσεται η ίδια η γλώσσα.

  Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αύξηση στην προστακτική είναι επισήμως λάθος. Επίσης, είναι και ανεπισήμως λάθος σύμφωνα με τη μεγάλη πλειοψηφία όσων ομιλητών παίρνουν κάποια θέση για το αν το σωστό είναι με ή χωρίς αύξηση (βλ. #95 τέλος). Είναι απολύτως εύλογο το αίτημα οι δασκάλοι να χρησιμοποιούν τους επισήμως σωστούς τύπους. Άλλωστε, έχουμε μαρτυρία αυτόπτου ότι το «απέσυρέ το» δεν προέκυψε από άποψη, αλλά από παραδρομή.

  (Και στην τελική, σε ποιον είπαν ποτέ «από και έσυρα δίνει απέσυρα, από και σύρε δε δίνει απέσυρε» και να έχει ενστάσεις;)

 181. Pedis said

  Αν οι Εκπαιδευτικοί σε μια από τις επόμενες συγκεντρώσεις τους απαιτήσουν για το εκπαιδευτικό έργο

  αλλαγή, βελτίωση, τροποποίηση, καλυτέρευση, ρεφόρμα, πώς αλλώς το λένε μωρέ … να δεις …

  να το γράψουν έτσι στο πανό;

  Και σε ποια Δυίκειση πρέπει να απευθυνθούν;

 182. Καλημέρα

  Ο προπονητής του ΟΣΦΠ Μαρτίνς ζήτησε την παραμονή του Τοροσίδη στην ομάδα γιατί βοηθάει (σ)την λειτουργία των αποδυτηρίων !

  Μετά τα γνωστά πανό «Ο ΟΣΦΠ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ» θα έχουμε και πανό «Ο ΟΣΦΠ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ» !!

  https://www.sdna.gr/podosfairo/721705_torosidis-horis-fobo-tha-koinoniso-tin-kyriaki

 183. Nestanaios said

  75.
  Σιντριβάνι από την συντριβή του ύδατος. Αλλά μπορούμε να το επανεξετάσουμε και να το προσδιορίσουμε με άλλα στοιχεία. Και αυτό το παρέχει η ελληνική γλώσσα.

 184. π2 said

  Ας το βάλω εδώ για να μην ψάχνω κυριακάτικα σε ποιο κορονονήμα γινόταν λόγος για τον Ιωαννίδη.

  https://www.buzzfeednews.com/article/stephaniemlee/stanford-coronavirus-neeleman-ioannidis-whistleblower

  Πώς τα φέρνει ο χρόνος. O επιστήμονας που ξεκίνησε την καριέρα του αμφισβητώντας τα πορίσματα των δημοσιευμένων μελετών, κατηγορείται τώρα για έλλειψη επιστημονικής ακεραιότητας.

 185. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει τρύπες το δίχτυ, ..από τις 5/5ου ο άλλος 🙂

 186. sarant said

  174 Mαργαριτάρι του Πάσχου, ο Μέφρι χαίρεται

  185 Πιδύε, υπάρχει και αντίλογος, ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι κακοπροαίρετο. Crowdfunding είχαν κανει, λέει, και 5000 είναι φιστίκια.

 187. Γιάννης Ιατρού said

  185: Ο Ιωαννίδης αυτός έχει αναφερθεί εδωμέσα αρκετές φορές:
  Πρώτα στις 12/4 από το τρολ😜, μετά εμμέσως στις 17/4 στο γιουτούμπι, και πολλαπλώς στις 18/4, π.χ. εδώ από τον Σταύρο κλπ.

 188. π2 said

  187: Ο αντίλογος στον αντίλογο είναι ότι όταν πρώτα κάνεις γνωστές τις απόψεις σου και μετά ξεκινάς την έρευνα αναζητώντας χρηματοδότηση με crowdfunding, το αναμενόμενο είναι να τη χρηματοδοτήσουν αυτοί που θα ήθελαν να επιβεβαιωθούν οι απόψεις σου -είτε είναι πολλοί με λίγα, είτε είναι λίγοι με πολλά.

 189. Νέο Kid said

  185. Ασχέτως με την ουσία της υπόθεσης Π2, δηλαδή του πόσο ακριβής και αξιόπιστη ήταν η συγκεκριμένη μελέτη και ειδικότερα τα στατιστικά συμπεράσματα – που ΔΕΝ ήταν! Ήταν κακή Στατιστική κι εγώ ο ίδιος είχα γράψει ένα σχετικό σεντονάκι /review- το συγκεκριμένο άρθρο είναι σκουπίδι νομίζω. Δηλαδή ο Ιωαννιδης και οι συν/πέριξ «τάπιασαν» με 5 χιλιάδες δολάρια (!!) ;
  ΑΡΔ παντού!…
  Για όνομα δηλαδή!…

 190. Νέο Kid said

  190. Α, με πρόλαβε ο Νικοκυρης στο 187. βλέπω…

 191. Νέο Kid said

  189. Αντίλογος ^3 ☺️
  Ο Ιωαννιδης είχε εκφράσει αρκετά νωρίς την επιφύλαξη του για την πραγματική θνητότητα της αρώστειας , που κανείς δεν αμφιβάλει ότι εκ των πραγμάτων είναι χαμηλότερη από τις «επίσημες» καθώς παντού υπάρχουν ανεξιχνίαστες μολύνσεις. Αλλά στο προκείμενο η «άποψη» δεν μπορεί παρά να είναι κωμική ΑΝ δεν υποστηριχτεί αναδειχτεί με DATA. Δεν είναι φιλοσοφία ή γλωσσολογία. Και η σωστή δουλειά και επεξεργασία των data θέλει μάνεη…

 192. Νέο Kid said

  192. Α, παρντον Π2ε. Παρανάγνωσα το 189 σου και νόμισα ότι έγραφες ότι έπρεπε να είχε κάνει γνωστές τις αποψεις του .

 193. Νέο Kid said

  189. Εντέλει , το άρθρο αναδεικνύει υποτίθεται- ντε και καλά!- ύποπτες χρηματοδοτήσεις από έναν ΤΕΩΣ executive αερομεταφορέα ύψους …5 χιλιάδων δολαρίων!! Ο δημοσιογράφος είναι για κλωτσιές !
  Το ότι πιθανότατα ΔΕΝ έγινε σωστή επιστήμη στη συγκεκριμένη μελέτη είναι γεγονός ,αλλά και άλλης τάξεως ζήτημα απ το να αφήνεται υπόνοια ότι όλοι αυτοί του Στάνφορντ έγραψαν στα παπάρια τους την αλήθεια και τη δημόσια υγεία , για ένα πακέτο bubblegums …

 194. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα προτείνω στον σύλλογό μου να γράψει ο Πάσχος το πανό μας για το συλλαλητήριο της Τρίτης, έτσι, για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές. 😉

 195. Γιάννης Ιατρού said

  185, 187 και μετά:
  Το άρθρο είναι τεράστιο…. μιά ώρα για να το διαβάσεις ολόκληρο.

  (194): Έτσι, σιγά το ποσό. Αλλά αυτό είναι το ποσό που βλέπουμε, ίσως υπάρχει κι άλλο, μεγαλύτερο.
  Το ότι ο Ιωαννίδης είχε εκφράσει από καιρό (σχετικά) τις υπόνοιές του για την (μειωμένη) μέτρηση των κρουσμάτων ή γενικότερα για την επικινδυνότητα του ιού είναι μεν ένα επιχείρημα, αλλά δεδομένων των σχετικά κοντινών χρονικών πλαισίων (εκδήλωση επιδημίας -> έρευνες επιστημόνων (incl. Ιωαννίδη) -> χρηματοδότηση Stanford/Crowdfunding -> άρθρο) είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς την απουσία επιρροής των συμφερόντων των αεροπορικών εταιρειών.

  Δηλαδή συνέπεσαν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, και η γνώμη αυτής της επιστημονικής ομάδας και τα οικονομικά συμφέροντα και η χρηματοδότηση, όλα αυτά σε μιά έρευνα με ελλειπή επιμέλεια στη στατιστική (ή και αλλού;;)

 196. Jiannis Xristopulos said

  Κρίνω οτι ο κ. Δήμαρχος δεν ζήτησε συγγνώμη (όπως πολλοί παρερμηνεύουν) για το γεγονός που προκάλεσε.
  Είπε οτι έκανε λάθος που δεν εκτίμησε την κοσμοσυρροή.
  (Δεν θυμάμαι πώς ονομάζονται αυτά τα σχήματα στη ρητορική)

  Σίγουρα μιμήθηκε, παραφράζοντας τον Φλωρινιώτη :
  «Είμαι Μεγάλη Φίρμα … Πειράζει;»

 197. Αιμ said

  197. Σωστά, είμαι δημοφιλής τι να κάνω ο έρμος

 198. Γιάννης Ιατρού said

  Α, μάλιστα. Τώρα θα έχουμε διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, επί βασιλείας Κ. Μητσοτάκη … 🙂
  Ο Αμβρόσιος αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χαρδαλιά!

 199. nikiplos said

  Τον χωροφύλακα Λενή ας τον χαίρονται εκείνοι που τον είχαν στις φαρέτρες τους. Οι περισσότεροι εξ ημών ένθεν κακείθεν εικάζω, ανέκαθεν σαν γραφικό εμπαθή τον βλέπαμε… Οπότε καθόλου ενδιαφέρουσα δεν είναι η είδηση.

  Πλέον είναι συνταξιούχος, δεν είναι μητροπολίτης. Απλός κληρικός είναι

 200. Κανείς δε χάνεται!

 201. Γιάννης Ιατρού said

  202: https://twitter.com/IIAT39/status/1261713596347752453?s=20

 202. dryhammer said

  202. Γιούπιιιιι! Βρήκαμε σπόνσορα για τα 200χρονα!
  (Αλήθεια, τα 2500 +/- 1 τι απογίνανε;)

 203. Pedis said

  # 185 – Πώς τα φέρνει ο χρόνος. O επιστήμονας που ξεκίνησε την καριέρα του αμφισβητώντας τα πορίσματα των δημοσιευμένων μελετών, κατηγορείται τώρα για έλλειψη επιστημονικής ακεραιότητας.

  Η γραμμη του άρθρου ειναι απλοική και γιέλλοου. Σιγά μην του παραγγείλουν του Ιωαννίδη τι να δημοσιεύσει

  και ακόμη περισσότερο με 5000 ψωροδολάρια …

  (που πρέπει να καθαρίζει πάνω από δύο κατοστάρικα το χρόνο + άλλα τόσα, λέω και μάλλον λίγα, από τα έξτρα).

  Σχετικά με αυτό που γράφεις εσύ,

  η απάντηση για τους λόγους της κακής επιστήμης που κάνει ο Ι. στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται μάλλον στο ρητό (όχι από κειά τα φέικ) του Αινστάιν:

  Conviction is a good motive, but a bad judge

  Ιδιαίτερα στην περίπτωστη του Ι. ο οποίος φαίνεται να είναι ένα, τυπικό για διανοούμενο, νεοφιλελεύθερο σε ιδέες, ζώον!

 204. ΣΠ said

  Πάντως, σε συνέντευξή του στην Λόρα Ίγκραμ στο ακροδεξιό Fox News ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στους ισχυρισμούς του:
  https://video.foxnews.com/v/6151202533001#sp=show-clips
  Και μιλάει εξαιρετικά αγγλικά.

 205. Pedis said

  # 206 – Ε, στο αμερικάνικο κολλέγιο πήγε … αλλά το ακσάν … αν δεν το πάρει τ’ αυτί σου στα προνηπιακά χρόνια, τόχασες για πάντα.

  Πάντως, ναι, αντιμετωπίζοντας τη φοξ επιλέγει και τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ.

 206. Nestanaios said

  207.
  Για ποιο ακσάν μιλάς? Βλέπεις εσύ εδώ κάποιο ακσάν?

 207. Pedis said

  Science for the People Statement on COVID-19 Pandemic

  Science for the People Magazine

 208. Νίκος Κ. said

  199 [Ο Αμβρόσιος αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χαρδαλιά]

  Καμία ανησυχία. Όπως λέει και η Ιερά Σύνοδος [1], με βάση το ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977 ο αφορισμός είναι άκυρος. Υποθέτω πως αν ο Αμβρόσιος έχει διαφορετική γνώμη θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν ο αφορισμός είναι έγκυρος ή όχι.

  Και μετά κατηγορούμε τους Ταλιμπάν!

  [1] Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) https://www.kathimerini.gr/1078645/article/epikairothta/ellada/h-ekklhsia-adeiazei-ton-amvrosio-mono-h-synodos-aforizei

 209. sarant said

  210 Το VAR αποφάνθηκε ότι ο αφορισμός είναι άκυρος, λοιπόν!

 210. ΓΤ said

  @210 Δηλαδή θα πρέπει να ανησυχούμε αν παίξει αφορισμός από σεισοπυγόπουλα που στριμώχνονται στη Μονή Πετράκη;

  Απολαύστε εδώ αξίες ζωής του Αμβρόσιου https://www.documentonews.gr/article/eyloghson-to-real-estate

 211. Μαρία said

  210
  Για λόγους καθαρά διαδικαστικούς!

 212. Μαρία said

  Υφυπουργοί ιδιώτες; https://www.kathimerini.gr/1078536/opinion/epikairothta/politikh/yfypoyrgoi-idiwtes

 213. ΚΩΣΤΑΣ said

  213 Ναι, μόνο διαδικαστικά είναι άκυρος ο αφορισμός. Λέμε τώρα, αν έχουν κάποια δόση αλήθειας τα περί ευχών, αρών και αφορισμών της εκκλησίας, ο Κυριάκος την έβαψε. Ήρθε το πολιτικό του τέλος, και φοβάμαι όχι μόνο… 😜 Να ετοιμάζεται η αντιπολίτευση να ξαναγίνει κυβέρνηση 😎 ελέω Αμβρόσιου!!!

 214. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πάντως και ο Θεός τον ψυλλιάστηκε τί λέρα είναι ο Λενής, δεν πιάνουν οι κατάρες του. Μια χαρά είναι το δεξί χέρι του Φίλη…

 215. Pedis said

  # 210 – Και μετά κατηγορούμε τους Ταλιμπάν!

  όχι καλέ, καμιά σχέση …

 216. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε, 6μισυ η ώρα, ελπίζω να έχετε κάνει τα κουμάντα σας, κάτι προετοιμασίες στα πορτμπαγκαζ των αυτοκινήτων πήρε το μάτι μου εδώ γύρω, ετοιμάζονται να πιάσουν καλή θέση εκκίνησης στα διόδια, ξέρετε, για το ντού στις 12 το βράδυ…

 217. Pedis said

  [Γιατί αναφέρεις τις ομάδες υψηλού κινδύνου;

  Υψηλού κινδύνου είναι ως προς τις συνέπειες μετά τη μόλυνση όχι ως προς την πιθανότητα μόλυνσης … ]

 218. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά, έχουν πάει και κάνουν τάματα άκουσα, μπας και γλυτώσουν από την κατάρα

 219. Pedis said

  Τι χώρα;!

  Ένα γίδι να είναι ικανό να δημιουργεί το κυρίαρχο θέμα της ειδησειογραφίας για μέρες!

 220. Γιάννης Ιατρού said

  213, 215: Τι δηλαδή, απ΄το καταστατικό της Ι.Σ. εξαρτάται; Όταν αφόρισε ο Κεφαλλονιάς Σπυρίδων (Κοντομίχαλος) τον Λασκαράτο, το 1856, τι, δεν ήταν έγκυρος ο αφορισμός; Ή άλλαξε κάτι στην Χριστιανοσύνη και τώρα είναι αλλιώς;

 221. ΚΩΣΤΑΣ said

  222 Να στο πω με παράδειγμα. Αν ένας παπάς τελέσει το μυστήριο του γάμου σε ένα ζευγάρι, παράνομα, χωρίς χαρτιά, συμβαίνει το εξής. Θεολογικά το μυστήριο θεωρείται ως τελεσθέν και απολαμβάνει όλων των ευλογιών που δίνει η εκκλησία, έχει την ίδια χάρη από τον θεό, όπως και το νόμιμο. Νομικά όμως θεωρείται άκυρος γάμος, δεν υπάρχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα.

  Εδώ όμως υπάρχουν και ειδικότεροι εμού, ας μιλήσουν κι αυτοί 😉

 222. dryhammer said

  223. Δηλαδή, θεολογικά είναι έγκυρος ο αφορισμός αλλά νομικά άκυρος;

 223. Μαρία said

  219
  Τώρα είδα τη φάση με τον εμετικό Αυτιά.

 224. ΚΩΣΤΑΣ said

  224 Ναι, έτσι νομίζω εγώ και μάλλον αυτή είναι και η κρατούσα θεολογική άποψη.

 225. Αν θυμάμαι καλά και τον εθνάρχη τον είχαν αφορίσει και τον … ξαφρίσανε για να τον ξεαφορίσουνε !! τα κάνουνε αυτά οι παπάδες !

 226. sarant said

  226 Δηλαδή θα τον λέμε αφορεσμένο τον ΠΘ;

 227. ΚΩΣΤΑΣ said

  228 Δεν ξέρω πως θα το χειριστούν τα ΜΜΕ κλπ, αλλά εκκλησιαστικά ο ΠΘ είναι πλέον αφορεσμένος. Εδώ μάλλον η Ι.Σ. πρέπει να παρέμβει όχι μόνο με νομική καταδίκη της πράξης, αλλά να κάνει κάποια ιεροτελεστία άρσης του αφορισμού.

  Ε! ο ΠΘ ανεψιός του Ελ. Βενιζέλου είναι, ακολουθεί τη μοίρα του…

 228. dryhammer said

  228. Αυτό, ούτε ο πατέρας του δεν το κατάφερε…

 229. Μαρία said

  222
  Για την ιστορία και την εξέλιξη του επιτιμίου του αφορισμού υπάρχει η μελέτη του Μιχαηλάρη.

  Click to access 61183959.pdf


  Αρμοδιότητα των επισκόπων ήταν αλλά λόγω καταχρήσεων απο κάποια στιγμή και μετά τους τη στέρησε η ΙΣ.

 230. Spiridione said

  231 Αφορεσμένο το σχόλιο 🙂

 231. Γιάννης Ιατρού said

  229: Κώστα, κανονικά μόνο ο ίδιος που τον επέβαλε πρέπει και να τον αναιρέσει. Άμα σου κολλήσουν την ρετσινιά… άστα🙄

  …ο αφορισμός αίρεται απο τον ιεράρχη πού τον επέβαλε, απο εκείνον δηλαδή τον Ιερωμένο ο όποιος έχει την προς τούτο δικαιοδοσία. Η ερμη­νεία αυτή υπάρχει από την πρώιμη χριστιανική περίοδο και μέσα στην διαχρονία προσέλαβε κύρος και ισχύ με την συνεχή πρακτική επικύρωση άλλα και με την ένταξή της στα διάφορα νομοκανονικά κείμενα….

 232. Μαρία said

  232
  Το σωστό λίνκι εδώ http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/4136?locale=el

 233. ΚΩΣΤΑΣ said

  233 Ωχ! έμπλεξε για τα καλά ο Κυριάκος με αυτόν τον αχαρακτήριστο αντιχριστιανό ιεράρχη. Ας βγουν ο BLOG… και Theo να μας πουν έγκυρες απόψεις και να βρουν κανένα θεολογικό παραθυράκι να τη γλιτώσει ο ΠΘ 😉

 234. BLOG_OTI_NANAI said

  Να πούμε ότι η αναφορά στην Αγία Τριάδα στο Σύνταγμα μας αποτελεί εκτός άλλων και ιστορικό σύμβολο ενός αιματηρού αγώνα υπέρ της Ελευθερίας, όπως άλλωστε και ο Σταυρός επάνω στη Σημαία μας. Οι άνθρωποι που είναι φορείς μισαλλοδοξίας και μάλιστα την διαφημίζουν με άνεση, δυστυχώς θα αναγκάζονται να πίνουν σόδα όποτε χρειάζεται να χωνέψουν ότι απλοί ορθόδοξοι, δηλ. άνθρωποι με μια κοσμοθεωρία διαφορετική από τη δική τους, τους έκαναν ελεύθερους ανθρώπους:

  Και επειδή είναι κρίμα να κακοχαρακτηρίζουμε μόνο την πλευρά των ακροδεξιών ψεκασμένων, μην ξεχάσουμε και τους ακροαριστερούς ψεκασμένους που τα βρίσκουν τέλεια ως προς την θεωρία της εξουσίας που «βολεύεται με τους ιούς» για να μας κάνει «πρόβατα». Τέτοια συνάντηση των δύο πλευρών, σπάνια έχει την τύχη να απολαύσει κανείς.

  Να πούμε ότι οι ακροαριστεροί ψεκασμένοι, εν μέσω αυστηρών μέτρων κοινωνικής προστασίας (17 Μαρτίου), αποφάσισαν να κάνουν πορεία, με πλήρη ανάρτηση θρησκόληπτων συνθημάτων κοινωνικής ουτοπίας (Κράτη, Σύνορα κ.λπ..παραμύθια για μικρά παιδιά ηλικίας 100 χρόνων) ενώ θαυμάζουμε το εγκεφαλικό μπετόν αρμέ στη ρήση ότι όλοι οι εργάτες δίνουν κοινούς αγώνες, καθώς δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι υπάρχουν και ακροδεξιοί έργατες…

 235. sarant said

  236 Μόνο που η συμμετοχή στις οι πορείες αυτές ήταν εξαιρετικά ολιγάριθμη

 236. Γιάννης Ιατρού said

  236: Αυτό το σχόλιο για το σύνταγμα κλπ. το έβαλες τώρα γιατί τώρα είδες το 217 ή για να αλλάξουμε θέμα / αντιπερισπασμό από τον αφορισμό, που ζήτησε ο Κώστας (235) τα φώτα σου;

 237. Triant said

  236:όποτε χρειάζεται να χωνέψουν ότι απλοί ορθόδοξοι, δηλ. άνθρωποι με μια κοσμοθεωρία διαφορετική από τη δική τους, τους έκαναν ελεύθερους ανθρώπους:
  Δεν το θεωρώ αυτό επιχείρημα γιατί αλλοιώς θα προσθέσω ότι απλοί δωδεκαθεϊστές δηλ άνθρωποι με κοσμοθεωρία διαφορετική από των απλών ορθόδοξων μας έκαναν περήφανους.

 238. BLOG_OTI_NANAI said

  237: Το γεγονός ότι αποτελούν ευτυχώς μια πολύ μικρή μερίδα συμπολιτών μας, εμπόδισε τον αριθμό από το να είναι μεγάλος. Αυτοί όμως οργάνωσαν την πορεία, δεν έθεσαν όριο στον αριθμό.

  239: Και όπως βλέπουμε, εξακολουθούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα ιστορικά μνημεία που μας άφησαν. Σήμερα, ο κεντρικός Δήμος της πρωτεύουσας της Ελλάδας, έχει ως σύμβολο μια σημαία με τη… θεά Αθηνά! Αλλά αυτό δεν κάνει τους Αθηναίους δωδεκαθεϊστές. Απλά χρειάζεται λιγότερη μισαλλοδοξία.

 239. BLOG_OTI_NANAI said

  238: 🙂

  Εάν αληθεύει αυτό που γράφει η Καθημερινή για την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τότε ο αφορισμός του Αμβροσίου είναι ήδη άκυρος καθώς η Σύνοδος αποτελεί ιεραρχικά ανώτερό όργανο. Φυσικά, ο Αμβρόσιος θα έπρεπε να διαβάζει Χρυσόστομο:

  Γενικά ο μεγάλος αφορισμός ή ανάθεμα πρέπει να επιβάλλεται από εκκλησιαστικό όργανο και μετά από πρόσκληση σε απολογία και εφόσον ο απολογούμενος ουσιαστικά αποκόψει τον εαυτό τους από την Εκκλησία.
  Πολλές φορές οι λαϊκιστές αναφέρονται στα ζητήματα αυτά με τις γνωστές χοντράδες, όμως, κάθε ομάδα ανθρώπων που έχει συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο κοινής πορείας, από τη στιγμή που κάποιος κάνει ή λέει τα ακριβώς αντίθετα, του το επισημαίνουν και αν δεν θέλει να συμμετέχει, παίρνει ο καθένας τον δρόμο του.

  Να θυμηθούμε πολιτικούς/κομματικούς αφορισμούς, όπου ο αφορισμένος έχανε και το κεφάλι του, ή τον έβρισκαν σε κανένα χαντάκι, πριν τον προλάβει καν η… θεία δίκη, και πολλές φορές στο ίδιο χαντάκι έβρισκαν και όλο του το σόι; Καλό λοιπόν είναι να μην λαϊκίζουν κάποιοι σε τέτοιο βαθμό.

  Αυτά που γράφει ο Μιχαηλάρης αναφέρονται κυρίως στην αφοριστική απειλή που χρησιμοποίησε η Εκκλησία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις παράνομες πράξεις των χριστιανών επί Τουρκορκατίας.

  Οι διάφοροι αφορισμοί που μπορεί κάποιος να σκεφτεί ιστορικά οφείλουν να ελεγχθούν εξαντλητικά για να διαπιστωθεί η Κανονικότητα τους.

 240. Μαρία said

  Πρόσφατη διπλωματική εργασία. σ.29 κεξ https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/2858044/theFile/2858049
  Το δικαίωμα του αφορίζειν ανήκει στους επισκόπους (και τους συνταξιούχους;). Μόνο το ανάθεμα επιβάλλεται απο την ΙΣ.
  Συμπέρασμα: Ο Τζερόνιμο ψεύδεται.

 241. ΚΩΣΤΑΣ said

  241 Αγαπητέ BLOG…, γίνε λίγο πιο σαφής. Οι τελέσεις μυστηρίων και άλλων ιερουργιών που τελούνται από χειροτονημένο κληρικό, ανεξάρτητα βαθμού , και η θεία χάρη που μεταβιβάζεται μέσω αυτών των ιερουργιών, αίρεται με διοικητικές πράξεις; Με απλά λόγια, ισχύει ή δεν ισχύει θεολογικά ή εκκλησιαστικά ο αφορισμός του ακατονόμαστου ιεράρχου;

 242. nikiplos said

  222@ και 224@

  Ο Αφορίσας τον Λασκαράτο ήταν εν ενεργεία Μητροπολίτης.
  Ο Λενής δεν είναι εν ενεργεία.
  Ούτε θεολογικά στέκει, αφού δεν έχει πλέον ποίμνιο ώστε να καταστήσει κάποιον μη αρεστό, ενώ η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, τυπικά και ουσιαστικά καθιστά μη έγκυρο τον αφορισμό.

  apropos αφορισμός ή αφορεσμός?

 243. Μαρία said

 244. Pedis said

  Αυτά είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να απασχολούν όλους τους υπεύθυνους πολίτες στα θρησκευτικά κράτη σαν το ελληνικό!

  Έτσι, με τον μεγάλο αφορισμό, λένε, πρέπει να τους έχει κάνει μεγάλη ζημιά και μετά θάνατον και ειδικά κατά την ανάσταση των σωματων!

  Αν και, κάποιοι σημειωνουν δειλά ότι, ο Αμβρόσιος γνώριζε ότι μπορούσε να επικαλεστεί τον Μέγιστον Αφορισμόν αντί του Μεγάλου για να είναι βέβαιος, επειδή ο αφορισμός αυτός είναι οριστικώς και απολύτως αμετάκλητος, ο Χριστός να κατέβει …

  άρα, λένε, τους έκανε χάρη και έδειξε χριστιανικό έλεος …

  Αλλά ν’αφήσω αυτά τα μαγικά (πώς και γιατί και τι περιμένει τους αφορισμένους) να τα εξηγήσουν οι ειδικοί.

 245. Μαρία said

  A l’hôpital Saint-Pierre de Bruxelles, des dizaines de soignants et de personnel hospitalier ont accueilli la Première ministre Sophie Wilmès par une haie d’honneur glaciale, le dos tourné au passage de la voiture. Une action pour dénoncer le manque de moyens de l’hôpital public belge.

 246. Μαρία said

  Κατα τα άλλα: Κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία http://www.avgi.gr/article/4768083/11066813/krach-sta-asphalistika-tameia-

 247. BLOG_OTI_NANAI said

  Καταρχάς υπάρχουν ο μικρός και ο μεγάλος αφορισμός Ο μικρός είναι η προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής στη Θεία Κοινωνία. Ο μεγάλος αφορισμός λέγεται και ανάθεμα και είναι η στέρηση της ιδιότητας του μέλους της Εκκλησίας με απόφαση εκκλησιαστικού δικαστηρίου ή συνόδου.

  243: Ο αφορισμός δεν είναι εκκλησιαστικό Μυστήριο. Όλα έχουν τους κανόνες τους και τις προϋποθέσεις τους. Για να μην επαναλαμβάνονται προβλήματα του παρλεθόντος, έχουν υπάρξει στα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το Ανάθεμα. Ουσιαστικά αποτελεί επισφράγιση της εκουσίας εξόδου ενός μέλους από την Εκκλησία και επιβάλλεται σε έσχατη ανάγκη. Το ανάθεμα έχει επίσημο χαρακτήρα και άρα απαγγέλλεται δημοσίως και γνωστοποιείται.

  Από τη στιγμή που το ανώτερο ιεραρχικά όργανο διατύπωσε επίσημα ότι ανάθεμα από μεμονωμένο μητροπολίτη που μάλιστα ενεργεί αυτοβούλως είναι άκυρο, αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρο. Μάλιστα, κακώς ο Αμβρόσιος αυθαιρετεί, από τη στιγμή που ρητά το ανάθεμα αποτελεί πλέον έργο εκκλησιαστικού δικαστηρίου. Ερήμην και χωρίς απολογία του ενδιαφερομένου δεν μπορεί να υπάρξει ανάθεμα.

 248. BLOG_OTI_NANAI said

  Όπως είπε και ο Αινστάιν: «καλύτερα εκκλησιαστικά αφορισμένος και να περιμένω την Ανάσταση των Σωμάτων, παρά επί αθεϊσμού κομματικά αφορισμένος με σπασμένο κρανίο, χωρίς γεννητικά όργανα, χέρια και πόδια σε χαντάκι μαζί με όλη μου την οικογένεια«.

  Για να το πει, κάτι θα ήξερε…

 249. BLOG_OTI_NANAI said

  248: Η καύση επιλέγεται διότι η Κανονική πράξη απόρριψης είναι αυτή που εκμηδενίζει κάθε κίνδυνο ένα ιερό στοιχείο να βεβηλωθεί, να πατηθεί κ.λπ.

 250. Theo said

  Ο αφορισμός απλώς είναι η επιβεβαίωση ότι κάποιος, βάσει της εν γένει βιοτής, των έργων ή των λόγων του, είναι εκτός Εκκλησίας (κάτι σαν αυτό που έλεγε κι ο Αντρέας: «ο χ έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος»). Και φυσικά τον αφορισμό ως επιβεβαίωση τον κάνει ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής κοινότητας στην οποία ανήκε ο αφορισμένος.

  Ο Αμβρόσιος δεν προΐσταται καμιάς εκκλησιαστικής κοινότητας, άρα δεν μπορεί να αφορίσει κανένα.
  Το μπούγιο ζητάει και τις λίγες μέρες διασημότητας.
  Απλά τα πράγματα 🙂

 251. ΚΩΣΤΑΣ said

  252 Theo, τα λόγια που διάβασε μέσα στην εκκλησία, που θεωρούνται λειτουργική πράξη, πήγαν στο βρόντο; Και αίρεται μια λειτουργική πράξη με διοικητικές αποφάσεις ή χρειάζεται αντίδοτη λειτουργική πράξη;

  Ο αφορισμός της επανάστασης του 1821 από τον Γρηγόριο το Ε – ανεξάρτητα από την σκοπιμότητα και τις συνθήκες – αναιρέθηκε διοικητικά ή έγινε αντίστοιχη ιεροτελεστία.

  Αυτά και τέλος από μένα, σας ζάλισα με τις πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν πείστηκα από τις απαντήσεις.

 252. Γιάννης Ιατρού said

  249: όχι και ερήμην, αφού το ήξεραν και τους κάλεσε πολλές φορές να «μετανοήσουν» και να το δηλώσουν δημοσίως και τον «έγραψαν» 🙂 🙂

  Πάντως την ρετσινιά τους την έφαγαν και άντε τώρα να το βγάλεις από το μυαλό πολλών θρήσκων κλπ. «συνεντευξόμενων»…

  ΥΓ: τόσο ξεκάθαρο δεν είναι όσο το παρουσιάζεις το θέμα κατά πόσο ο αφορισμός του συνταξιούχου ιεράρχη ισχύει με την εκκλησιαστική του πλευρά . Η τυπική, νομική πλευρά είναι άλλο θέμα. Βλ. Μιχαηλάρη στο σχ.233 (που ναι μεν κύριο θέμα του είναι η περίοδος της τουρκοκρατίας, αλλά τα άλλα που αναφέρει δεν έχουν σχέση με την τουρκοκρατία, διαχρονικά είναι!) ή/και τον σύνδεσμο στο 242, σελ. 29 (στο παραθέτω για να μην πολυψάχνεις 🙂 🙂 )

  (δηλ. εννοώ εδώ το έχουν κληρονομήσει οι επίσκοποι από παλιά, κατευθείαν, τώρα θα έρθει η Ι. σύνοδος και θα τους αμφισβητήσει την κληρονομιά; Να προσέχανε, ποιούς κάνουν Μητροπολίτες, τώρα είναι αργά…)

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  242 Μα οι δεσποτάδες, δεν είναι ισόβιοι; Αυτός πώς και είναι συνταξιούχος; Δεν τον καθαίρεσαν; Θα παίζει κι αυτό το ρόλο του στην ποιότητα του αφορισμού 🙂
  Α, ναι! βλέπω «παραιτήθηκε» (αφού καταδικάστηκε για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος

 254. Pedis said

  Πωπώ τι τους βρηκε τους κακότυχους!

  Αλλά η Κεραμέως, τουλάχιστον, θα έπρεπε να το γνωρίζει:

  «οι προλήψεις φέρνουν γκαντεμιά!»

 255. Γιάννης Ιατρού said

  252: Τέο,
  όλα αυτά που γράφεις είναι «ανύπαρκτα» για πολλούς απλούς ή όχι, αλλά οπωσδήποτε ιδιαίτερα θρησκόληπτους και συνάμα φανατικούς ανθρώπους. Γι αυτούς ο «αφορισμός» είναι πολύ χειρότερος από τον κορονοϊό ή άλλες συμφορές! Ε, αυτό ήθελε να προκαλέσει κι ο συνταξιούχος ιεράρχης. Να τους θεωρήσουν πολλοί «λέρες 👍», «μιάσματα» κι άλλα παρόμοια, γιατί απλά έτσι ακούγεται ο αφορισμός σ΄αυτό το κοινό.

 256. Theo said

  @253 α:
  Μα, ο κάθε κληρικός τις λειτουργικές πράξεις τις κάνει, όχι αφ’ εαυτού, αλλά στα πλαίσια της εκκλησιαστικής κοινότητας στην οποία ανήκει. Τα λόγια που διαβάζει ισχύουν μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, δεν είναι μαγικές επωδοί. Κι ο Αμβρόσιος ανήκει στην εκκλησιαστική κοινότητα της Μητροπόλεως Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, όμως δεν είναι ο προϊστάμενός της, επομένως δεν μπορεί να αφορίσει κανένα γιατί τον αφορισμό τον κάνει ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής κοινότητας στην οποία ανήκε ο αφορισμένος, όπως έγραψα. Ούτε και οι «αφορισμένοι» ανήκαν σ’ αυτήν την κοινότητα. Άρα, άκυρος διπλά.

  @253 β:
  Ο πρώτος «αφορισμός» των επαναστατών του ’21, με τον τρόπο που ήταν γραμμένος, ήταν άκυρος (αναφέρθηκα προ μηνός σε αυτόν https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/25/meze-424/#comment-649162). (Προ διετίας, πρώην αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με πληροφόρησε πως ο Γρηγόριος ο Ε΄ και οι συνοδικοί που συνέταξαν αυτόν και τον δεύτερο αφορισμό τους ακύρωσαν με μια τελετή, το έμαθε αυτό ο σουλτάνος και τους εκτέλεσε. Μου είπε πως αυτά είναι γραμμένα στον κώδικα του Πατριαρχείου και θα μου έδινε φωτογραφία της σελίδας ιδιοχείρως. Τον περιμένω.)

 257. sarant said

  Τελικά δεν έχω ξεκαθαρίσει αν δικαιούται ή όχι να αφορίζει ένας συνταξιούχος μητροπολίτης.

 258. Pedis said

  Η φυλή πρέπει να ξέρει αν οι μεγάλοι αρχηγοί έχουν την εύνοια των θεων. Αν μπορεί να τους εμπιστεύεται. Πρέπει να συγκληθεί επειγόντως το ανώτατο συμβούλιο των γερόντων και των μάγων της φυλής.

 259. sarant said

  Θέλω να πω, αν ισχύουν όσα (πολύ λογικά) λέει ο Τέο στο 258, γιατί δεν τα επικαλέστηκε η ΙΣ στην απάντησή της;

 260. Theo said

  @254, 255:
  Από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Αμβρόσιος, οποιαδήποτε ιεροτελεστία μπορεί να την κάνει μόνο με την άδεια του επικεφαλής της εκκλησιαστικής κοινότητας που ανήκει, δηλαδή του εν ενεργεία Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Αλλά τον αφορισμό μπορεί να τον κάνει μόνο ο εν ενεργεία Μητροπολίτης και μόνο για τα μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας της οποίας προΐσταται.

  @257:
  Πολλοί υπεράγαν «ευλαβείς» που κατάντησαν βλαμμένοι, που ‘λεγε κι ο άγιος Παΐσιος, έτσι το καταλαβαίνουν, και μάλλον έχεις δίκιο. Σ’ αυτούς πιθανώς να στοχεύει ο Αμβρόσιος.

 261. ΣΠ said

  Η υπουργός αφορίσθηκε επειδή είπε ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Οι άλλοι δύο τι έκαναν;

 262. Theo said

  @259, 261:

  Η ΔΙΣ μιλά με το γράμμα του νόμου. Αλλά το πνεύμα του είναι αυτά που έγραψα σχετικά.
  Δηλαδή, η ανακοίνωση της ΔΙΣ είναι νομοκανονική όχι θεολογική.

  Και φυσικά ένας «ἐφησυχάζων», παραιτηθείς μητροπολίτης δεν δικαιούται να αφορίζει. Άλλωστε, όπως φανερώνει κι ο όρος «ἐφησυχάζων», γι’ αυτό υποτίθεται πως παραιτήθηκε, για μην ασχολείται πλέον με τα διοικητικά.

 263. Μαρία said

  Μιλαηλάρης, σ. 452 (βιβλίου), σημ.2
  Μεμονομένες περιπτώσεις αφορισμών πού έχουμε εντοπίσει στις μέρες μας είναι: το έπιτίμιο της άκοινωνησίας πού επεβλήθη εναντίον του Άντ. Τρίτση για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ό αφορισμός πού επέβαλε 6 μητροπολίτης Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας ‘Αμβρόσιος εναντίον τής μοναχής τής μονής Άγ. Θεο­δώρων Καλλινίκης Ç Εκκλησιαστική Διακονία και Μαρτυρία, Δελτίον τύπου καί πλη­ροφοριών τής Ιεράς μητροπόλεως Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας, έτος ΙΔ’, άρ. φύλ. 214, τής 30*1« Ίουλ. 1993 καί φύλ. 216 τής 30*Κ Όκτ. 1993 δπου παλαιότερα παραδείγ­ματα για αφορισμένους δπως ό Νικόλαος Σοφιανόπουλος) καί τέλος ό αφορισμός του Νικολάου Σωτηρόπουλου πού επέβαλε ή σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου {‘Εκκλησιαστική ‘Αλήθεια, 1-16 Ίαν. 1994).

 264. Theo said

  @265:
  Κι ο «αφορισμός» του Αυγουστίνου Καντιώτη κατά του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1990 (https://www.npress.gr/endiaferonta/o-aforismos-toy-th-aggelopoyloy-to-1990-apo-ton-mitropoliti-florinas/). Ούτε ο Αγγελόπουλος ανήκε στην εκκλησιαστική κοινότητα της οποίας προΐστατο ο Καντιώτης, άρα εκκλησιαστικό και νομοκανονικό φάουλ κι εδώ.

  Για τον δε αφορισμό του Σωτηρόπουλου, πρωτοπαλίκαρου του Καντιώτη, οι καντιωτικοί ισχυρίζονται πως είναι ανυπόστατος γιατί ποτέ δεν δημοσιεύθηκε το πρωτότυπό του. Και μου φαίνεται δικολαβίστικο το επιχείρημά τους.

 265. ΚΩΣΤΑΣ said

  Theo, μπορεί να σε ενδιαφέρει, δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι.

  4 Απριλίου 1821.—Σε ειδική νυκτερινή μυσταγωγία στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Μ.Δευτέρα 4 Απριλίου 1821, με ειδικές προσευχές- ευχές, έγινε άρση του αφορισμού: …………

  http://www.in-agiounikolaoutouneou.gr/apps/gr/spag/3_1490551223.html

 266. Theo said

  @267:
  Ευχαριστώ, Κώστα.
  Το περιεχόμενο της δημοσίευσης συμπίπτει με όσα μου διηγήθηκε ο πρώην αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου. Θυμάμαι τη Μ. Δευτέρα και το κάψιμο του αφορισμού.

 267. Pedis said

  # 263 – Επομένως, ο Τσίοδρας πιστεύει το διάλυμα μεταλάματος-σάλιου είναι φρι οβ-βάιρους … γι αυτό και δεν αφορίστηκε, έτσι;

 268. Μαρία said

  266
  Ο Σωτηρόπουλος ήταν ένας θεολόγος της κλίκας Σάκκου που τον έπαιζαν τα κανάλια. Τώρα το συνειδητοποίησα. Τώρα παίζουν τον Καρπαθίου. Χτες πήρε το μάτι μου βίντεο απο εκπομπή της ερτ, όπου επικαλούνταν τον Ιωαννίδη και έβριζε τον Τσιόρδα. Το ερώτημα είναι γιατί τον παίζουν.

 269. Μαρία said

 270. Pedis said

  Κι αν η επίσημη θεολογική ετυμηγορία ειναι τελικά ότι ο αφορισμός είναι έγκυρος, με δεδομένο το Σύνταγμα της χώρας κυρίες και κύριοι με λύπη μου σας ενημερώω ότι δημιουργείται μέγιστο π ο λ ι τ ε ι α κ ό ζήτημα.

  Η κατάσταση είναι κρίσιμη.

  Πρέπει να καθαιρεθεί ο Κούλης και ο αρχιεπίσκοπος να ορκίσει στη θέση του τον Αντιπρόεδρο … τον Άδωνη. Φρίκη.

  Κούλη κράτα γερά. Σούλαχε ιστορική αποστολή. Ν’ ανοίξεις το δρόμο για χωρισμό του κράτους από την εκκλησία (ή το αντίθετο;).

 271. Αγγελος said

  Χωρίς να είμαι ειδικός, δεν νομίζω πως ο αφορισμός, και έγκυρος να είναι (που δεν είναι, αφού ο Αμβρόσιος δεν είναι πια μητροπολίτης), δεν παράγει σε καμία περίπτωση έννομα αποτελέσματα. Ο θρησκευτικός γάμος παράγει, το βάφτισμα παράγει, ο αφορισμός όμως (ή η άφεση αμαρτιών μετά από εξομολόγηση) όχι. Μια επίπληξη πάντως της Ιεράς Συνόδου προς τον Αμβρόσιο μάλλον θα ήταν ενδεδειγμένη.

 272. Pedis said

  # 273 – Άγγελε, χαίρομαι που τείνεις να συμφωνήσεις κι εσύ και πιστεύω ότι ολοι μας είμαστε, πλέον, πλήρως ενήμεροι ότι απώτατος ρυθμιστής του πολιτεύματος αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Δ’ Ελληνική Δημοκρατία είναι ο Αρχιεπίσκοπος.

 273. # 259

  Κι εγώ δεν έχω ξεκαθαρίσει κάτι λεξι-λογικό (!) αν τα γνωστά καλαβρέζικα συμπληρώματα της Χάιδως προέρχονται από τα Καλάβρυτα ή την ελληνόφωνη Καλαβρίαν ή (και πιθανότερον κατ’ εμέ) την Μονή Καλαυρίας στον Πόρο ;

  Σηκώνει άρθρο ; 🙂

 274. BLOG_OTI_NANAI said

  254: Γιάννη, ο επίσκοπος είναι και αυτός μέλος μιας ευρύτερης κοινωνίας/κοινότητας. Δεν χαράσσει δική του αυθαίρετη διαδρομή:

  Επιπλέον, το έργο του είναι συνδεδεμένο με την περιφέρεια της δικαιοδοσίας του όσο είναι εν ενεργεία. Τώρα όμως δεν είναι πλέον επίσκοπος. Σύμφωνα με τον 16ο Κανόνα της πρωτοδευτέρας, το αξίωμα του διατηρείται μέχρι την παραίτηση του. Τώρα υπάρχει άλλος επίσκοπος:

 275. Νίκος Κ. said

  273. Ούτε κι εγώ είμαι ειδικός, ωστόσο πιστεύω ότι ο αφορισμός παράγει έννομα αποτελέσματα, είναι κάτι σαν δυσφήμιση και μάλιστα ενώπιον δεκάδων (ή και εκατοντάδων) χιλιάδων ανθρώπων: Αν είναι άκυρος μπορεί ο θιγόμενος να ζητήσει κάποιου είδους δικαστική δικαίωση (π.χ. αποζημίωση), αν είναι «έγκυρος» τι μπορεί να κάνει; Και πως θα αντιμετωπισθεί από το δικαστήριο για έναν αφορισμό που προβλέπεται από τον νόμο; Θυμίζει το ισλαμικό δίκαιο (Σαρία).

  Πάντως είναι εκπληκτικό ότι (το έτος 2020) όλα αυτά επικυρώνονται με νόμο του κράτους τον οποίο μάλιστα επικαλείται η Ιερά Σύνοδος για να αποδείξει την ακυρότητα του αφορισμού.

 276. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  276: Μπλόγιε,
  Δεν είπαμε πως κάνει κι ό,τι θέλει ο κάθε πικραμένος εκεί μέσα, αλλά αυτό το κοιτούν κυρίως για τη μοιρασιά των εσόδων, ιφ γιου νόου γουατ ι μιν 🙂
  Όταν τα αφήνουν όλα τ΄άλλα λίγο-πολύ «θαμπά» για να τα ερμηνεύουν μετά κατά το δοκούν, καλά να πάθουν!

  Στο απόσπασμα που παραθέτεις, όλο «πρέπει να φροντίζει» κλπ. διαβάζω και μετά έρχεται η αρίθμηση 1)…6)
  Πολύ φλού είναι η διατύπωση, επίτηδες… Κι όλη αυτή η «φροντίδα» για να διατηρεί «ομαλάς σχέσεις με την ανωτέραν αυτού εκκλ. αρχή…»😂, λες και τον πολυνοιάζει αυτό τον λεγάμενο…

  …Σύμφωνα με τον 16ο Κανόνα της πρωτοδευτέρας, το αξίωμα του διατηρείται μέχρι την παραίτηση του…
  Μάλλον σχετικά με τα διοικητικά κλπ., γιατί στον επίσημο ιστότοπο της εκκλησίας της Ελλάδος ακόμα ως «Μητροπολίτης» αναφέρεται, επακριβώς: «Μητροπολίτης πρώην Αιγιαλείας κλπ. κλπ.», δεν λέει «τέως, πρώην κλπ. Μητροπολίτης». Το πρώην πάει στον τοπικό προσδιορισμό.

  Άρα μιά φορά Μητροπολίτης, πάντα Μητροπολίτης, άσχετα αν δεν έχει πλέον γεωγραφικά/διοικητικά εξουσία. Πνευματικά έχει! Τι, όχι; Δεν τον είδες τι φοράει όταν λειτουργεί;

 277. Γενικά για τους έχοντες σχέση με την εκκλησία ισχύει το εξαιρετικό άσμα των Τσιτσάνη- Βλάχου που απέδωσε εκπληκτικα ο εξαιρετικός Πάνος Γαβαλάς :

  Έχεις το σκοπό σου κι όλα αυτά μου κάνεις,
  ή να φύγω θέλεις ή να με πεθάνεις.
  Έπρεπε να φύγω αχ, πριν να σ’ αγαπήσω,
  τώρα είν’ αργά αγάπη μου γλυκιά.

 278. Γς said

  275:

  > τα γνωστά καλαβρέζικα συμπληρώματα της Χάιδως προέρχονται από τα Καλάβρυτα ή την ελληνόφωνη Καλαβρίαν ή (και πιθανότερον κατ’ εμέ) την Μονή Καλαυρίας στον Πόρο ;

  καλαβρέζικα, Καλάβρυτα, Καλαβρία, Καλαυρία…

  Καυλαρία;

 279. skom said

  Χωρίς να τα ξέρω τα εκκλησιαστικά νόμιζα ότι ο πρώην Καλαβρύτων είναι τιτουλάριος μητροπολίτης.

 280. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πάντως εγώ τον συμπονάω τον Αμβρόσιο. Τι κατάρα κι αυτή, όλο δεξιούς να αφορίζει…
  http://vathikokkino.gr/archives/116304

 281. Theo said

  Χριστός ανέστη!

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

  @270:
  Ο Σάκκος ήταν με τον Καντιώτη, άρα και με τον Σωτηρόπουλο. Όταν ο πρώτος τα χάλασε με τον δεύτερο, τότε και ο Σωτηρόπουλος διαφοροποιήθηκε από τον Σάκκο και παρέμεινε «υπασπιστής» του Καντιώτη.

  @276, κα:
  Η αρχαία Εκκλησία αποτελούνταν από επισκοπές τις οποίες ποίμανε επίσκοπος. Αργότερα οι επισκοπές οργανώθηκαν σε μητροπόλεις, με επικεφαλής μητροπολίτη. Ενώ κάθε επίσκοπος διοικούσε την επισκοπή του κι ο μητροπολίτης την πόλη του και τα πέριξ, τις υποθέσεις της ευρύτερης μητροπόλεως τις διευθετούσε η τοπική σύνοδος, με πρόεδρο τον μητροπολίτη και μέλη τους επισκόπους της. Αργότερα προέκυψαν οι αυτοκέφαλες εκκλησίες (πατριαρχεία ή αρχιεπισκοπές), διαχωρισμένες και οργανωμένες με εθνικά κριτήρια από την Άλωση και μετά.

  Σε κάποιες αυτοκέφαλες εκκλησίες διατηρείται το μητροπολιτικό σύστημα, με κάποιες διαφορές από το αρχαίο. Στην Ελλάδα όλες οι επισκοπές έχουν προαχθεί σε μητροπόλεις, η δε μητρόπολη Αθηνών σε αρχιεπισκοπή, άρα όσοι ποιμαίνουν μιαν εκκλησιαστική περιφέρεια ονομάζονται μητροπολίτες (συν τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών). Σε κάποιες μητροπόλεις υπάρχουν και επίσκοποι, βοηθοί του μητροπολίτη κι όλη την εξουσία τους την αντλούν από τον προϊστάμενό τους μητροπολίτη. Συνήθως έχουν τίτλο κάποιας καταργημένης επισκοπής, «πάλαι ποτὲ διαλαμψάσης», γι’ αυτό και τιτουλάριοι. Υπάρχουν και οι «ἐφησυχάζοντες», όσοι δηλαδή μητροπολίτες ή επίσκοποι έχουν παραιτηθεί. Αλλοτε έχουν ως τίτλο κάποια καταργημένη επισκοπή και άλλοτε τιτλοφορούνται πρώην μητροπολίτες της περιφέρειάς τους, όπως ο Αμβρόσιος.

  Όλοι αυτοί παραμένουν επίσκοποι, εφόσον δεν έχουν καθαιρεθεί (επίσκοπος είναι ο τρίτος βαθμός της ιερωσύνης. Και οι πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι, μητροπολίτες, επίσκοποι είναι. Απλώς ο τίτλος τους δείχνει τη θέση τους στην εκκλησιαστική ιεραρχία). Επομένως ο Αμβρόσιος παραμένει επίσκοπος μεν, είναι τιτουλάριος μητρoπολίτης δε, δηλαδή, χωρίς διοικητική εξουσία όπως παρατηρεί και ο Skom στο σχ. 281.

  Βλ. Βίκι:
  «Ο τιτουλάριος ή παλιότερα «ό ἐπί ψιλῷ ὀνόματι» (αγγικά: titular, γαλλικά: titulaire) είναι αυτός που έχει μόνο τον τίτλο, έχει τίτλο χωρίς ενεργό αντικείμενο ή τίτλο από τον οποίο δεν απορρέει ουσιαστική εξουσία. Τον συναντάμε σε τίτλους ευγενείας και εκκλησιαστικούς. Η χρήση του όρου στους εκκλησιαστικούς τίτλους έχει την έννοια του «επίτιμου», δηλαδή έχει δοθεί ο τίτλος σαν επιβράβευση. Στους τίτλους ευγενείας είναι κληρονομικός (από διαδοχή).

  Ο Σκαρλάτος Δ. Βυζαντινός (sic), στο Γαλλοελληνικό λεξικό τον αντίστοιχο γαλλικό όρο titulaire, τον μεταφράζει στα ελληνικά ως, «ὁ ἒχων μόνον τόν τίτλον, ἐπί ψιλῷ ὀνόματι, τιτουλάριος».

 282. sarant said

  283 Μερσί, έτσι εξηγείται και το «πρώην Καλαβρύτων»

 283. Pedis said

  Έννομα αποτελέσματα του αφορισμού!

  Σε θρησκευτικό κράτος.

  Για τα μπάζα!

 284. Theo said

  283: Διόρθωση, για περισσότερη σαφήνεια:
  Και οι πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι και μητροπολίτες είναι επίσκοποι (δεν υπάρχει βαθμός ιερωσύνης ανώτερος από τον τρίτο, του επισκόπου). Απλώς ο τίτλος τους δείχνει τη θέση τους στην εκκλησιαστική ιεραρχία.

  @284:
  Παρακαλώ!

 285. Theo said

  @285:
  Η διαγραφή από το Κόμμα στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ συνήθως είχε έννομα αποτελέσματα. Ήταν το πρώτο βήμα, για τα γκουλάγκ ή την εκτέλεση, μετά από δίκες-παρωδίες ή και χωρίς δίκη, μετά από απόφαση του συμβουλίου της εκάστοτε Τσε-Κα.
  Στην Ελλάδα ο αφορισμός δεν είχε ποτέ έννομα αποτελέσματα.

 286. Pedis said

  Ο αλλος https://www.efsyn.gr/ ζητάει από την Εκκλησια να εκσυγχρονιστεί, λέει, και να καταργήσει, λέει, το προνόμιο του αφορισμού!

  Τι λέμε, τι συζητάμε …

 287. Theo said

  Α, κι αυτό το συμβούλιο της εκάστοτε Τσε-Κα λεγόταν Τρόικα. Κι οι αποφάσεις κάθε Τρόικας (όπως το ζήσαμε κι εδώ) εκτελούνταν, όσο αντισυνταγματικές κι αν ήταν.

 288. Pedis said

  Εδώ https://www.efsyn.gr/node/243811 το προοδευτικό μπάζο!

  Άκου να ζητάει να ακυρωθεί το «προνόμιο του αφορισμού!»

  Το λέει και δεν ντρέπεται!

  Αει σιχτίρ, αριστερά και δεξιά μπάζα!

 289. Pedis said

  # 287 – άντε και γαμησου Τεό μαζί με όλο το παπαδαριό! Ηλίθιε!

 290. Theo said

  Νικοκύρη, σε παρακαλώ να συνετίσεις επιτέλους τον Πέντη (βλ. σχ. 291).
  Δεν μπορεί ένας ιδεοληπτικά εμμονικός να βρωμίζει εξακολουθητικά το ιστολόγιο, ως άλλος Βάτμαν.

 291. Theo said

  ή εμμονικά ιδεοληπτικός 🙂

 292. Πέπε said

  Παρακαλούνται οι θεολόγοι του ιστολογίου (τέλος πάντων, δεν ξέρω αν είστε και τυπικά θεολόγοι αλλά προφανώς εννοώ τον Τεό και τον Μπλογκ), που με τις γνώσεις τους μπορούν να συμβάλουν πολύ ουσιαστικά στο να φωτιστούν διάφορα ζητήματα όπως αυτό με τον αφορισμό, να μη χάνονται σε ανούσιες παρεκβάσεις του τύπου «ναι αλλά η ορθοδοξία είναι σημαντική για τον νέο ελληνισμό».

  Σε μερικά θέματα ο καθένας μπορεί να ‘χει την αποψάρα του. Σε μερικά άλλα, που είναι ζήτημα γνώσης, εσείς μπορείτε να βοηθήσετε, οι άλλοι δεν μπορούμε.

  Ευχαριστώ 🙂

 293. Theo said

  @294:
  Σε ό,τι με αφορά, δεν θυμάμαι να έχω γράψει ποτέ «ναι, αλλά η Ορθοδοξία είναι σημαντική για τον νέο Ελληνισμό» (ίσως να το έχω κάνει κατ’ εξαίρεσιν) και γενικότερα είμαι εναντίον κάθε εθνικισμού (του νεοελληνικού συμπεριλαμβανομένου).

 294. Γιάννης Ιατρού said

  Ο αφορισμός θα γίνει της μόδας σε λίγο, να δείτε…

 295. Pedis said

  # 292 – Ρουφιάνε παπαδοπαίδι και Κρρρετίνε!

 296. Theo said

  @297:
  Ένα ακόμα δείγμα τι συμβαίνει όταν κανείς δεν μπορεί να κρατήσει τον βόθρο μέσα του!

 297. Γιάννης Κουβάτσος said

  291: Καλά ρε, δεν ντρέπεσαι λιγάκι; Ξεπέρασες τον χειρότερο εαυτό σου.

 298. Pedis said

  Συζήτηση για αφορισμούς και τα έννομα αποτελέσματα με τους πιο βλαμένους και πιο ρουφιάνους της εξουσιας, της εκκλησιαστικής, μαζί και επαγγελματίες θρησκόληπτους.

  Χωρίς ντροπή.

 299. Pedis said

  # 299 – προφανώς, θα πάρεις το μέρος του. Τετοιος τρολο-χαμαιλέοντας είσαι!

 300. Νικολιέρι Μαουνιέρι said

  Η μετάφραση του «downward spiral» σε «πτωτικό σπιράλ» είναι δόκιμη; https://www.mononews.gr/politics/columns-the-politic/se-ptotiko-spiral-i-navlagora-xirou-fortiou-pote-anamenete-i-anakampsi

 301. sarant said

  291-292κ.ε. Βρε παιδιά, μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση, δεν θέλω να κάνω τον θαλαμοφύλακα.

  302 Καθοδικό σπιράλ το λένε συνήθως.

 302. Theo said

  @300:
  Συζήτηση […] με τους πιο βλαμένους και πιο ρουφιάνους…

  Καθρέφτη δεν έχετε στο σπίτι σας; (που ΄λεγε κι η συχωρεμένη)

  Τα γράφεις αυτά εσύ που ρουφιανεύεις καθημερινά (ενίοτε και δεκάδες φορές) τους παπάδες που κοινώνησαν δυο παιδάκια, τον άλλο που άνοιξε τις πόρτες της εκκλησίας για να μπει κάποια μέσα, κι ένα σωρό άλλους.

  Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί (ίσως οι κνίτες να εξαιρούνται, δεν ξέρω 🙂 )

  Κι όταν δεν μπορείς να αντιπαραθέσεις επιχειρήματα, νομίζεις πως με το υβρεολόγιο βγαίνεις λάδι, αλλ’ απλώς βρωμίζεις το νήμα. Αν δεν το καταλαβαίνεις, ρώτα και κανέναν τρίτο, να σου πει.
  Έχω μια δυσανεξία για λεξιλόγιο σαν το δικό σου κι ελπίζω κι ο Νικοκύρης να έχει την ίδια.

 303. Theo said

  @303:
  Κάνε ό,τι αγαπάς, αλλά κι η υπομονή έχει όρια καμιά φορά.

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τόσα χρόνια στο ιστολόγιο, σχόλιο σαν το 291 δεν έχω ξαναδιαβάσει. Από κανέναν. Το είδαμε κι αυτό. Πιάσαμε πάτο σήμερα.

 305. Πέπε said

  @295 Τεό:
  Δεν το ανέφερα επειδή είναι εθνικιστικό, αλλά επειδή είναι εκτός θέματος. Και το ξέρω ότι δεν το είπες εσύ, ο Μπλογκ το είπε, και όχι έτσι χοντροκομμένα όπως το μεταφέρω προχείρως, ούτε μου φάνηκε εθνικιστικό. Αλλά ήταν απλώς ένα παράδειγμα.

  Το νόημα ήταν: «εκεί που μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε, βοηθήστε!» Και φυσικά ισχύει για τον καθένα στους τομείς που ειδικεύεται.

 306. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είναι ωραίο να ακούγονται βρισιές εδώ μέσα. Άντε!

  Για ν΄αλλάξουμε λίγο θέμα, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να διατυπώσω σε ήπιο τόνο μιά σκέψη (ενός φίλου, να τα λέμε κι αυτά, μπας και γλιτώσω τον αφορισμό ή τη σύλληψη…):

  Η ζωή του Κ.Μ. έχει μια νότα από το βίο του Χριστού. Μόλις γεννήθηκε, αναγκάστηκε μαζί με τους γονείς του να φύγει μακριά από τον τόπο του, εξόριστος, και στη συνέχεια, όταν μεγάλωσε κι έγινε γνωστός στον κόσμο, τον κυνήγησαν για θρησκευτικούς λόγους. Επίσης κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έκανε μέχρι τα 30. 🙂

 307. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εκφράζω τον σεβασμό μου και την απεριόριστη εκτίμησή μου στο πρόσωπο του σχολιαστή Theo.

 308. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  308 Ο αναπαράγων / διακινών βλάσφημες απόψεις τρίτων δέον όπως θεωρείται συνένοχος με τις γνωστές συνέπειες (μένω ήσυχος πως εσύ ο ίδιος θα ανεβάσεις κάποιο κατάλληλο μύδι)😎

 309. Pedis said

  # 306 – Την αποζητάει ο οργανισμός σου την ευχή …

  Δεν ξερω αν με βγάζει περισσότερο από τα ρούχα μου ο κάθε θρησκόληπτος στόκος ή όσοι ξύπνιοι τον σιγοντάρουν για να τρολάρουν.

  Εν έτει 2020 συζήτηση με τα πιο κακοήθη και γλοιώδικα από τα μπάζα που κυκλοφορούν στην ελληνκή κοινωνία, τους «μορφωμένους» πιστούς του ορθόδοξου μεσαίωνα, σχετικά με τις συνθήκες και τους όρους που ένας επισκοπος μπορεί να δημιουργήσει έννομα αποτελέσματα μέσω του αφορισμού!

  Ε, μπορώ να αντέξω τον βάζελο και τον παοκτζή όταν κουράζονται από την πολλή διανόηση και αναπολούν την ανέμελη ζωή στο καψιμί, ως σημείο των καιρών, αλλά τις συζητήσεις για την αποδοχή και με τι όρους του Μεσαίωνα, όχι.

  Αυτό απο μέρους μου. Κι οποιανού δεν του αρέσει ή παρεξηγήθηκε. λυπάμαι πολύ, τον έχω γραμμένο, ξέρει πού !

  Θα ακολουθήσει, άραγε, όλος ο θίασος του καραγκιόζη να δει τι έπαθε ο Τεό;

 310. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πέδη, αν μου επιτρέπεις (επειδή σε έχω κατατάξει στις φίλιες δυνάμεις): Το βρισίδι ήταν άτοπο, με την έννοια ότι δεν έχει τόπο σ’ αυτό το ιστολόγιο. Υπάρχουν επιχειρήματα και τα έχεις.
  Αν δεν σου αρέσει η παρέμβασή μου αγνόησέ την, δεν θα επηρεαστεί η πιό πάνω παρένθεσή μου.

 311. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, θα τον πατακαλάμε κιόλας να μη βρίζει, να μην προσβάλλει και να μην παρεκτρέπεται. Α, ρε άρχοντα Σπάιραλ, που δίδασκες χιούμορ και ανεκτικότητα, πόσο λείπεις! Μοιραία η σύγκριση.

 312. Theo said

  @307:
  Δεν το ανέφερα επειδή είναι εθνικιστικό, αλλά επειδή είναι εκτός θέματος. […]
  Το νόημα ήταν: «εκεί που μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε, βοηθήστε!» Και φυσικά ισχύει για τον καθένα στους τομείς που ειδικεύεται.

  Καλά, σε μένα βρήκες να το συστήσεις;

  Εδώ, τόσοι και τόσοι γράφουν σχόλια επί σχολίων εκτός θέματος.
  Εκτός αν θεωρείς πως αυτό είναι θεμιτό για όσους έχουν απόψεις κοντά σε αυτές της πλειονότητας των σχολιαστών αυτού του ιστολογίου, όχι όμως για μας που έχουμε άλλες.

  @311:
  Όταν σε βγάζει κάποιος από τα ρούχα σου (και υποθέτω πως είναι πολλοί), υπάρχουν άλλοι χώροι να αφοδεύσεις και να ξεράσεις, όχι αυτό το ιστολόγιο.

  Όσο δε για το τρολάρισμα που σηκώνει η ιδεοληψία σου, υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες. Κι όταν άδραξα μια (σχ. 285), είδαν όλοι πώς αντέδρασες.
  (Για να επιβιώσει ένα κνιτοτρόλ απαγορεύεται να το τρολάρουν μάλλον 🙂 Και τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου!)

 313. Γιάννης Κουβάτσος said

  313: Παρακαλάμε, διορθώνω διά το τυπικόν.
  Προσωπικά, Κτήνος, στις φίλιες δυνάμεις συγκαταλέγω όσους ξέρουν να συζητάνε με ευπρέπεια και ας έχουν διαφορετικές απόψεις από μένα. Όσοι βρίζουν και προσβσλλουν, θα βρίσκονται πάντα απέναντι, όποιες ιδέες κι αν έχουν.

 314. Πέπε said

  @314:
  Ρε παιδί μου, ας πούμε ότι είχαμε συζήτηση για το ποδόσφαιρο. Αν πετάξω εγώ ένα σχόλιο εκτός θέματος, δε στερώ τους υπολοίπους από καμιά σπάνια σοφία που μόνο από μένα θα τη μάθαιναν, γιατί είμαι άσχετος. Αν πετάξει όμως ο Τζη άσχετο σχόλιο, θα ισχύει και γι’ αυτόν η προτροπή: «εδώ έχομε θέμα που εσύ μπορείς να βοηθήσεις να το καντανοήσουμε καλύτερα, και αντί γι’ αυτό πετάς άσχετα;»

 315. Pedis said

  # 312 – Τα πήρα με τον Φίλη, φίλε, και την πλήρωσε, εννοώ το «άντε και γαμησου», ο Τεό που τα ζήταγε βεβαια ο πωπός του, κάτι με κνίτες, κάτι με γκουλάγκ, ξέρεις … οι μαλακιούλες από την κασετα,

  αλλά επιδειξίας ορθόδοξος χριστιανός και μη ρουφιάνος είναι σπάνιο …

  (δεν έχω κάτι ειδικά ενάντιά του Τεό, θα μπορούσε ισοδύναμα να ήταν ο Μπλογκ στη θέση του αν τύχαινε να είχε κάνει τα πανομοιότυπα σχόλια που κάνουν από την ίδια κασέτα και οι δύο)

  και δώστου Μεσαίωνα! Και πάρε Μεσαίωνα. Με πηγές!

  Ε, αμάν πια!

  Εγώ λέω ας πάνε στις εκκλησίες τους, ας προσεύχονται όσο γουστάρουν, σε όποιον θεό θέλουν, να γλείφουν πατόκορφα όσους μητροπολίτες αντεχει η γλώσσα τους, να πίνουν αγιασμούς, να τους λούζονται, να ψεκάζονται, να κάνουν ξορκισμούς και τρισάγια αλλά μακριά από την επίσημη δημόσια ζωή.

  Ζητάω πολλά;

  Όχι, πές μου.

 316. ΓΤ said

  Ποτέ δεν ήθελα να δω κάποια χείλη να πηγαίνουν από το πετραχήλι στο εκτραχήλι 😦

 317. Πέπε said

  @306:
  > > Τόσα χρόνια στο ιστολόγιο, σχόλιο σαν το 291 δεν έχω ξαναδιαβάσει. Από κανέναν. Το είδαμε κι αυτό. Πιάσαμε πάτο σήμερα.

  Δικαίωμα!

  Έχει συμβεί κατά καιρούς να υποτιμηθεί πολύ ουσιαστικότερα και πιο αθέμιτα ένας σχολιαστής, έστω και με κόσμιες λέξεις και σε συνθήκες ψυχραιμίας και νηνεμίας. Ή και πολλοί σχολιαστές συλλήβδην, ή και άνθρωποι εκτός ιστολογίου. Μια βρισιά πάνω στη βράση σαφώς και δεν είναι το χειρότερο που έχει δημοσιευτεί εδώ.

 318. sarant said

  320 Θα συμφωνήσω με τον Πέπε, αλλά το ζήτημα δεν είναι αν καταρρίφθηκε κάποιο ρεκόρ. Ας ξεχαστεί το επεισόδιο, βγάλαμε όλη την καραντίνα χωρίς τα τεντωμένα νεύρα να προκαλέσουν καβγάδες.

 319. Theo said

  @317:
  Ζητάω πολλά;

  Ζητάς ένα καθεστώς όπου όλοι θα συμφωνούν με τις ιδεοληψίες σου ή, τουλάχιστον, θα συμφωνούν από 95% και πάνω. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το βλέπω εφικτό, άρα, θα τρώγεσαι με τα ρούχα σου εσαεί.

  Τολμώ να σε ψυχολογήσω και λίγο: Κατά βάθος καταλαβαίνεις πως όπου έγινε καθεστώς η ιδεοληψία σου εφαρμόστηκαν στην πράξη κάποιοι από τους χειρότερους σκοταδισμούς και ολοκληρωτισμούς στην Ιστορία (τύφλα να ‘χουν οι Μεσαίωνες!). Και γι’ αυτό, όταν βλέπεις θρησκευόμενους ή άλλους «αντιπάλους» να έχουν το εκατομμυριοστό αυτών των σκοταδισμών και ολοκληρωτισμών, σπεύδεις να τους ρουφιανέψεις και καταδικάσεις, για να νιώσεις καλά, ξορκίζοντας τη δική σου φασιστική/ολοκληρωτική νοοτροπία (να, οι ιδεολογικοί «αντίπαλοί» μας είναι τέτοιοι, άρα εμείς είμαστε καλοί!)

  κάτι με κνίτες
  Πού αναφέρθηκα σε κνίτες πριν τον οχετό του σχολίου σου 291;

 320. Theo said

  @320:
  ΟΚ, Νικοκύρη, αλλά δεν θα ανεχτώ άλλη φορά τέτοιο λεξιλόγιο από τον Πέντη.

 321. Theo said

  @322:
  Εις βάρος μου, εννοώ.

 322. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποια βρισιά πάνω στη βράση; Στον γραπτό λόγο δεν ισχύουν αυτά, εκτός αν ο κύριος είναι ποιητής της αυτόματης γραφής. Διαφωνώ, λοιπόν, Πέπε: τα μπινελίκια στο γήπεδο, εδώ συζητάμε.

 323. ΓΤ said

  (Νίκο, μη γράψεις ότι ήταν το πρώτο μου σχόλιο 🙂 Έβαλα κατά λάθος φατσόνι αντί του «ΓΤ»)

 324. Γιάννης Κουβάτσος said

  321: Theo, θα διαφωνήσω: δεν ευθύνεται η ιδεολογία του, ευθύνεται ο χαρακτήρας του. Σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκε, έτσι θα φερόταν. Υπάρχουν και άλλοι σχολιαστές από τον ίδιο πολιτικό χώρο και εκφράζονται πάντα με ευπρέπεια. Τους ξέρεις, δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Κύριοι σε όλα τους.

 325. ΓΤ said

  Να είμαστε ήρεμοι, ήρεμα το λέω, γιατί στις 06.06 ξεκινούν τα πλέι-οφ… 🙂

 326. Pedis said

  # 321 – Μιλάς με την άνεση και την ασφάλεια που σου παρέχει το ελεεινό μεσαιωνικό σύνταγμα της χώρας, Τεό.

  Πολιτειακός όρκος σε θρησκευτικό δόγμα!

  Θρησκευτικός υποκειμενισμός + Εξουσία = Σκοταδισμός (μπάι ντεφώ)

  + εγγυημένος κρετινισμός για τους περισσότερους υπήκοους που μαθαίνουν να αποδέχονται αυτό το χάλι είτε από γνήσια θρησκομανή ηλιθιότητα είτε από κομφορμισμό και πολύ συχνά, όπως παρατηρούμε γύρω μας και υποπτευόμαστε και ση ζωή και στο ιστολόγιο, κι από τα δύο.

 327. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  317 Αυτά είναι 🙂 Τα πήρες με τον ένα και την πλήρωσε ο άλλος, που έχετε παλαιόθεν κόντρα. Όμως, επίτρεψέ μου, ο λόγος του Τεό εδωμέσα είναι ευπρεπής, όσο κι αν εσύ, εγώ ή όποιος άλλος διαφωνούμε επί της ουσίας. Γι αυτό είναι τα επιχειρήματα που είπα πιο πάνω.
  Και, όσο κι αν το γαμημένο το ίντερνετ έχει έντονο το στοιχείο του εφήμερου, τα γραφτά μας μένουν κρεμασμένα εδώ για πολύ καιρό. Και μπορεί κάποιος να επανέλθει σ’ αυτά σε συνθήκες που δε θα μας βολεύουν.

  313 Δάσκαλε, δεν παρακάλεσα. Άποψη εξέφρασα, συνεπή με την ελάσσονα παρουσία μου στο ιστολόγιο.

 328. spiridione said

  236. Να πούμε ότι η αναφορά στην Αγία Τριάδα στο Σύνταγμα μας αποτελεί εκτός άλλων και ιστορικό σύμβολο …κτλ.

  Η σύνδεση κράτους και εκκλησίας μπορεί να λάβει πολλές μορφές, με διαφορετικές αποχρώσεις από χώρα σε χώρα. Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας δεν εντοπίζεται στο σύστημα της «επικρατούσας θρησκείας» που ορίζει η συνταγματική διάταξη του άρθρου 3, αλλά συνδέεται με την έκταση του πλέγματος των διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας και που ως σύνολο έχουν μοναδικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η σύγκριση καταδεικνύει ότι επιμέρους ρυθμίσεις του ελληνικού Συντάγματος υπάρχουν και σε άλλα ευρωπαϊκά Συντάγματα, σε κανένα όμως δεν διαπιστώνεται τόσο έντονο και σε τόσα επίπεδα το στοιχείο της σύνδεσης κράτους και εκκλησίας.
  https://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2013/01/blog-post_2081.html

 329. Pedis said

  # 326 – τέλειωσες, ηθικολόγε χαμαιλέοντα;

 330. sarant said

  331 Να το λήγουμε (σικ, ρε) είπα.

 331. Pedis said

  Ευπρεπής ο Τεό με ποια έννοια; :

  Που μας έχει ταράξει στα Χριστος Ανέστη;

  Ή που με την υποψία και μόνον ότι θίγονται τα οφίτσια της ορθόδοξης εκκλησίας που έχει σε αυτό το άθλιο ελληνικό κράτος δεν ξέρει τι άλλο να απαντησει και πετάει την κασέτα για γκουλάγκ, κνίτες κλπ;

  Τέλος πάντων.

 332. Πέπε said

  @324:
  > > Διαφωνώ, λοιπόν, Πέπε: τα μπινελίκια στο γήπεδο, εδώ συζητάμε.

  Δεκτό. Άλλωστε δεν υποστήριξα τα μπινελίκα. Απλά επισημαίνω ότι, χωρίς μπινελίκια, έχουν ειπωθεί χειρότερα.

  Προσωπικά όταν βλέπω κάποιον να βρίζει και να φωνάζει σκέφτομαι «ωχ, τα πήρε, ας μην του μπαίνουμε στο ρουθούνι για λίγο». Ξέρεις, μπορεί πάνω στον θυμό να κάνουμε σφάλματα ανεπίτρεπτα και δυσεπανόρθωτα, αλλά τον ίδιο τον θυμό τον θεωρώ κάτι σεβαστό. Ίσως λόγω μεροληψίας επειδή τυγχάνω κι εγώ εκρηκτικός.

 333. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  333 Στο εξής λοιπόν θα προβαίνω σε απρέπειες μέσα Ιουνίου και για 40 μέρες. Σε κάθε σχόλιό μου θα προτάσσω: Δόξα και τιμή στον Άρη Βελουχιώτη 🙂

  (το καλαμπουρίζω λίγο για να ξεμυρίσει το μπαρούτι)

 334. Pedis said

  # 335 – Αλλο αυτό (πρόκειται για συναισθηματική υποστήριξη σε πολιτική θέση) αν και ως ευχή θα ηταν παρόμοια με τα θρησκευτικά «η παναγιά μαζί σου» και τα τοιαύτα για να δώσουν δύναμη κι άλλο ανυπόστατες, ανορθολογικές και σαφώς μη τεκμηριωμένες και απολύτως μη τεκμηριώσιμες, δήθεν, διαπιστωσεις «χριστός ανέστη». «ο θεός ειναι μεγάλος» κλπ.

  Αυτα είναι πρόκληση και προσβολή, κύριε! 🙂

 335. BLOG_OTI_NANAI said

  Τα σχόλια 291 και 297 είναι χυδαία, δεν υπάρχει κανείς λόγος να τα ανεχτεί οποιοσδήποτε.

  Προφανώς κάποιοι μπερδεύουν ένα δεδομένο: ο μοναδικός που έχει λόγο στη θεματολογία που γράφεται στο ιστολόγιο του είναι ο ιδιοκτήτης του. Σαφώς και εγώ και ο Theo τιμούμε την Εκκλησία και καλά κάνουμε. Και εφόσον πλήθος συνομιλητών καθημερινά χρησιμοποιούν εκφράσεις «τράγοι», «παπαδαριό», «σκοταδιστές», άρα είναι έτοιμοι για τον αντίλογο. Όμως, «άντε γαμήσου κρετίνε», σπάνια έχω δει να γράφεται, και αποτελεί κατάντια και αυτού που το έγραψε κιαι αυτών που το ανέχονται. Φανταστείτε αν όλοι μιλούσαν εδώ έτσι.

 336. BLOG_OTI_NANAI said

  278: Γιάννη, πουθενά δεν υπονοείται κάτι αποκλειστικά για τα διοικητικά. Το αριθ. 4 είναι ξεκάθαρο: να αποφεύγει ΙΕΡΟΠΡΑΞΙΕΣ και επεμβάσεις εκτός της της εκκλησιαστικής ΑΥΤΟΥ περιφέρειας. Άρα, το διπλό σφάλμα είναι ξεκάθαρο: και ιεροπραξία έκανε, και δεν έχει πλέον καμία εκκλησιαστική περιφέρεια. Και σύμφωνα με τον Κανόνα 16, δεν είναι πλέον ΚΑΜΙΑΣ Εκκλησίας επικεφαλής. Και βεβαίως, σύμφωνα με το αριθ. 1 οφείλει να εφαρμόζει τις διατάξεις της Εκκλησιαστικής αρχής.

  Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και αναδεικνύουν σαφώς τα σφάλματα του Αμβροσίου.

 337. Γιάννης Κουβάτσος said

  334: Κάτσε, Πέπε, γιατί δεν μας τα λες καλά ☺: τι θα πει «θύμωσε, ας το βουλώσουμε, θα του περάσει του παιδιού»; Δηλαδή, αν μιλούσαμε διά ζώσης, θα καθόμαστε να μας δείρει, ώστε να ξεθυμώσει μια ώρα αρχύτερα; Όποιος θυμώνει με τις απόψεις των άλλων ή καταπίνει τον θυμό του και τις αντικρούει ή μιλάει μόνο με ομοϊδεάτες του και αλληλοαποθεώνονται. Αν αρχίσει να μπινελικώνει, θα πρέπει να φάει το κράξιμο της αρκούδας. Το να του χαϊδεύουμε το κεφαλάκι μπας και ηρεμήσει, είναι μάλλον υποτιμητικό γι’ αυτόν, αφού έτσι τον κατατάσσουμε στα άτομα χρήζοντα ειδικής μεταχείρισης. Ξέρετε κάτι ου δεν ξέρω;

 338. ΣΠ said

  Το φασιστόμουτρο ο Αμβρόσιος πέτυχε τον σκοπό του. Από εκεί που είχε βγει στο περιθώριο μετά την παραίτησή του, τον συζητούν πάλι στα κανάλια και στο διαδίκτυο.

 339. sarant said

  340 Ναι, γι αυτό ακριβώς το έκανε.

 340. Theo said

  @326:
  Φυσικά κι ο χαρακτήρας του ευθύνεται. Ό,τι ιδεοληψία και αν είχε, στον ίδιο φασισμό θα κατέληγε.

  @333, 335:
  Ε, όχι και επειδή γράφω «Χριστός ανέστη», να αποκτάς «δικαίωμα» να με βρίζεις πατόκορφα, ρε φασίστα της χαμηλότερης υποστάθμης. 80% των συμπολιτών μας πιστεύουν στον αναστάντα Χριστό, άσχετα αν λένε «Χριστός ανέστη» λίγες μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα. Κι αν δεν σου αρέσει, άλλαξε χώρα και ιστολόγιο.

  Νισάφι πια με το θράσος και το μπούλινγκ σου!

 341. Pedis said

  # 340, 341 – Το πέτυχε επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι καβάλα στο Ελληνικό Κράτος και είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε με ό,τι άθλιους γελοίους και σκοταδιστικούς κανόνες συμπεριφοράς έχουν επιβάλλει στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια ζωή, να δίνεται αυτόκλητα δημόσιο βήμα στα πιο αμμόρφωτα παράσιτα που είναι η ελληνική ορθόδοξη θρησκευτική ιεραχία και αντι για γνήσια αγανάκτηση από την «Αριστερά» έχουμε τον κάθε Φίλη να προσκαλεί την Εκκλησία να εκσυγχρονιστει και να μην χρησιμοποιεί την πρακτική του αφορισμου.

  Ε, αίσχος!

 342. ΓιώργοςΜ said

  339 Διά ζώσης, οι ψύχραιμοι θα φρόντιζαν να απομακρύνουν αυτούς που έχουν θυμώσει ώστε να δοθεί χρόνος για να καταλαγιάσει ο θυμός.
  Δίκαιος ή άδικος, είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και κάνει τον κύκλο του. Η ένταση τον τροφοδοτεί.
  Ας δοθεί λίγος χρόνος, όποιος είναι θυμωμένος ας πάει ένα γύρο στο τετράγωνο (τώρα δε χρειάζεται και SMS). Ίσως θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε το θέμα να κρυώσει λίγο, έτσι κι αλλιώς συζήτηση δε γίνεται, κι αν νομίσουμε πως μπορούμε, σε δύο ώρες ή αύριο-μεθαύριο, βλέπουμε.
  Δείτε και καμιά ταινία, υπάρχει μια καλούτσικη που βοηθάει

 343. Pedis said

  -> 343 – και μαζί με το χτικιό της κρατικής εκκλησίας και του κράτους ταλιμπαν, το κάθε τσουτσέκι έχει το θράσος να πουλάει πνεύμα και ηθική, επιδειξιομανη θρησκευτικότητα, ψευτοευλάβεια και γνήσια μεσαιωνική βλακεία.

 344. Χαρούλα said

  Οι Μητροπολίτες που παραιτούνται ή τιμωρούνται ή τους κάνουν …ανευ χαρτοφυλακίου(πχ πρώην Φθιώτιδος) αμοίβονται; Ως συνταξιούχοι; Ως Μητροπολίτες; Γιατί νομίζω ότι εκεί βρίσκεται το ζουμί των τίτλων.
  Όσοι προβαίνουν σε αφορισμούς που δεν καλύπτονται από Δικαιοδοσία της θέσης, δεν το γνωρίζουν; Γιατί λοιπόν; Από άγνοια ή μεγαλομανία;

  Ο Theo ξέρει ότι έχουμε βρεθεί απέναντι. Η προσωπική μου ορολογία είναι αυτή που ενοχλεί τον Blog. Θεωρώ όμως απαράδεκτο το βρίσιμο σε ένα χώρο συζήτησης. Όχι από σεμνοτυφία. Οι βρισιές (και η βία), δηλώνουν για μένα, αδυναμία διαλόγου. Επιλέγω να μαθαίνω από την απέναντι πλευρά(όπως κάνω και με τους ενταύθα Συριζαίους😊), παρά να αναλώνομαι σε αντιπαραθέσεις που στην ηλικία μας πιά, δεν μας αλλάζουν απόψεις.

  .

 345. Πέπε said

  @339
  Όχι Γιάννη, δεν είπα αυτό, αλλά δε νομίζω ότι έχει πολύ νόημα να το ψειρίζουμε κι άλλο… Είπα αυτό που είχα να πω, δε φαίνεται να συμφωνούμε (ή μπορεί και να μην ήμουν πολύ κατανοητός, ο ΓιώργοςΜ τα λέει καλύτερα), ε δεν πειράζει, δε χάθηκε και τίποτε σημαντικό.

 346. Pedis said

  # 342 – 80% των συμπολιτών μας πιστεύουν στον αναστάντα Χριστό, άσχετα αν λένε «Χριστός ανέστη» λίγες μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα. Κι αν δεν σου αρέσει, άλλαξε χώρα και ιστολόγιο.

  Έχεις κάνει γκάλλοπ; Ό,τι πιστευουν τόσοι πολλοί σε αυτές τις μυθοπλασίες;

  Στον κομφορμισμό να το παίζουν βλάκες, πιστεύουν, Τεό, οι πολλοί.

  Θα σε βόλευε, πάντως, να είσαι πιστός σε ισλαμικό κράτος και δεν το κρύβεις, αλλά από ατυχία, λόγω γέννησης, δεν είχες το σλοτ να γινεις πιστός και φανατικός μουσουλμάνος. Έχασες.

 347. Theo said

  @346:
  Όσοι προβαίνουν σε αφορισμούς που δεν καλύπτονται από Δικαιοδοσία της θέσης, δεν το γνωρίζουν; Γιατί λοιπόν; Από άγνοια ή μεγαλομανία;

  «τό πιθανότερο εἶναι, βέβαια, ὑπεροψίαν καί μέθην·
  ὑπεροψίαν καί μέθην θά εἶχεν ὁ Δαρεῖος.»
  (Κ. Καβάφη, Ο Δαρείος)

 348. Theo said

  @348:
  Υπάρχουν διάφορα γκάλοπ. Δες, πχ τα ποσοστά που δίνει ηΒίκι.

  Όσο για τα ισλαμικά κράτη και τα κάθε λογής ολοκληρωτικά καθεστώτα, μάλλον τις δικές σου φαντασιώσεις προβάλλεις. Θα σου άρεσε να ζεις σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει αντίλογος στις ιδεοληψίες σου.

 349. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ας το ελαφρύνουμε λίγο!

  346 Χαρούλα «Επιλέγω να μαθαίνω από την απέναντι πλευρά(όπως κάνω και με τους ενταύθα Συριζαίους😊),…»

  Βρε! Βρε! Χαρούλα 🙂 πολύ μου άρεσε αυτό το υπονοούμενο, τα μάλα πνευματώδες! 🤣 Είμαστε και μεταξύ μας δυο ξένοι – γεωγραφικά και ιδεολογικά – 😪 και μαθαίνουμε από τους ενταύθα… τί μαθαίνουμε; 🤥

  Επειδή εδώ μέσα έπεσε πολλή βαρβατίλα και τα πράγματα αγρίεψαν, αλλάζω ρότα, θα μιλάω μόνο με σένα και το Κιγκέρι. Κοινό μας σημείο η Λάρισα*, γέννηση ή πέρασμα από εκεί. Εννοείται προσωρινά, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

  * Κρατάμε μια θέση και για τον Voulagx, αν θέλει να ‘ρθει στην παρέα μας 😉

 350. Pedis said

  # 350 – Όσο για τα ισλαμικά κράτη και τα κάθε λογής ολοκληρωτικά καθεστώτα, μάλλον τις δικές σου φαντασιώσεις προβάλλεις. Θα σου άρεσε να ζεις σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει αντίλογος στις ιδεοληψίες σου.

  Εγώ μπορώ να το συναγάγω για σένα Τεό (# 342) αλλά εσύ πώς το συναγεις αυτό για μένα, Τεό;

  Η κασέτα, τώρα, λέει παίζουμε βρώμικα, κάνουμε τους διωγμένους, τους καταδιωκόμενους, τους μαρτυρες της πίστης, τα θύματα …

 351. Pedis said

  # 350 – είσαι βέβαιος ότι το υπόλοιπο του 45.9% κάνει 80% ;

  (και σιγά μην είναι η βίκι η αξιόπιστη πηγή, αλά λέμε, τώρα …)

 352. voulagx said

  #335: Ρε ΣτοδγιαλοΧτήνε, κι ο Μίθρας ανέστη αλλά δεν το κάνουμε βούκινο, ενταξει; Αντε μη σου γαρουφαλλώσω το αυτί

 353. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, εγώ σταματάω εδώ, δεν βγαίνει άκρη έτσι κι αλλιώς. Δεν μπορώ όμως, θα το πω ότι παρατηρώ μια ισαποστασάκικη (😉) στάση, επηρεάζουν φαίνεται και οι ιδεολογικές συγγένειες, παντού χώνονται οι άτιμες. Αν είχε ρίξει τέτοια μπινελίκια κάνας δεξιός, θα ‘χε γίνει ο κακός χαμός, έτσι; Δε βαριέσαι, ας τ’ αφήσουμε…

 354. voulagx said

  #355 @ Γιάννης Κουβάτσος: Επειδη μπλεκεις ανομοια πραματα, σου διευκρινιζω οτι τον κατσεα τον κραξαμε για τη ρουφιανια του αν δεν τοχεις καταλαβει ακομα.

 355. # 346

  Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να σε αλλάξει ( και να σου μάθει πολλά περισσότερα πράγματα από όσα μπορείς να φαντασθείς- γι αυτό οι περισσότεροι το αποφεύγουν από φόβο) είναι να δεις (σήμερα μόνο) Ναμπούκο στην Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης (γκουγκλάρεις και μπαίνεις). Πιο αναλυτικά στο σημερινό νήμα, αυτό κουρελιάστηκε.

 356. Χαρούλα said

  #357 Τζι αν και δεν είμαι της κλασσικής, η(όπερα) Ναμπούκο είναι από τις λίγες που κάτι μου λένε. Έχει ένα μεγαλείο με λυρισμό παράλληλα. Τόσα ξέρω, τόσα λέω…!
  Αν και μαλλον δεν θα μπορέσω να την παρακολουθήσω λόγω πίεσης χρόνου, ευχαριστώ.

 357. Theo said

  @352:

  Εγώ μπορώ να το συναγάγω για σένα Τεό (# 342) αλλά εσύ πώς το συναγεις αυτό για μένα, Τεό;
  Ρε φίλε, αυτό εύκολα συνάγεται από τη δυσανεξία σου στο διαφορετικό.

  Η κασέτα, τώρα, λέει παίζουμε βρώμικα, κάνουμε τους διωγμένους, τους καταδιωκόμενους, τους μαρτυρες της πίστης, τα θύματα …
  Ωραία περιγράφεις τον εαυτό σου. Συνέχισε. Μπορεί κάποτε να φτάσεις και στην αυτογνωσία και την αυτομεμψία 🙂

 358. Triant said

  Πεδη, συμφωνώ 100% με τις απόψεις σου και διαφωνώ 100% με τους τρόπους σου. Εκτός των άλλων βγάζεις κακό όνομα και στους άθεους.
  Πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη όπως θα έκανες ελπίζω αν είμαστε στο ίδιο τραπέζι. Ή να σηκωθείς να φύγεις από την ταβέρνα.

 359. BLOG_OTI_NANAI said

  Έχουν πλάκα άτομα τέτοια που από την πολύ αναμετάξυ τους συναναστροφή, νομίζουν ότι και οι υπόλοιποι μασάνε κουτόχορτο. Οι άνθρωποι που θεωρούν ιδεολογία ουτοπικές ανοησίες για παραδείσους χωρίς σύνορα και χωρίς πατρίδες, ιδέες που μόνο σε ταινίες όπως η θεία μου η χίπισσα μπορούν να σταθούν. Ακραίες ουτοπίες για νήπια στο μυαλό και ειρωνεύονται τον χριστιανικό παράδεισο. Ασκούν βία και φασισμό με ρόπαλα και ειρωνεύονται τους ακροδεξιούς, ενώ είναι τάχα άθρησκοι, προσκυνούν το ισλάμ και δεν βγάζουν λέξη για τις αντικοινωνικές ιδεολογίες του, ενώ παριστάνουν τους αντιξεξιστές, δεν έχουν κάνει ούτε μια πορεία κατά του Ισλάμ και της βίας του κατά της γυναίκας, της μπούρκας και της πολυγαμίας, παριστάνουν τους ανεκτικούς βρίζοντας, δέρνοντας και πυροβολώντας όποιον διαφωνεί μαζί τους, κάνουν παρελάσεις με παράταξη και σημαίες σαν τους χειρότερους στρατοκράτες τους οποίους κατακρίνουν, βγάζουν ψεκασμένα συνθήματα ότι ο ιός θα μας κάνει «πρόβατα», κάνουν πορείες εν μέσω πανδημίας αλλά κατακρίνουν όποιον νθέλει να πάει στην Εκκλησία, μας παριστάνουν τους φωταδιστές και βγάζουν στη γύρα λιτανεία ιερές εικόνες όπως του Γρηγορόπουλου, σύμβολο πλαστογραφημένο από τους ρασπούτιν του ιντιμίντια, την ώρα που η ταλαίπωρη μάνα του 100 φορές έχει πει στους φασίστες αυτούς ότι αφοδεύουν στη μνήμη του παιδιού.

  Να μιλήσουμε για μια ιδεολογία που μιλάει για «ανοιχτά σύνορα», η οποία όπως έχουμε πει 100 φορές, πηγάζει από καθεστώτα που ευλογούσαν κάθε ημέρα που τα κράτη είχαν σύνορα αφού μπορούσαν να τα κλείνουν για να μην μολυνθούν τα υποχείρα τους από τον… καπιταλισμό!

  Οι ιδέες σου είναι για χλεύη. Είναι αδύνατον σοβαρός άνθρωπος να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής της παρλαπίπας που διαφημίζεις εδώ. Ζεις με κάποιου τύπου ψευδαισθήσεις ότι ο χριστιανός έχει κάποιον λόγο να θεωρεί ανοησία την κοσμοθεωρία του, και την ίδια ώρα παρουσιάζεις ως αντίβαρο μια κωμωδία που μπάζει από παντού.

  Εϊναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι κάποιος που παριστάνει τον έξυπνο, προσκυνά τέτοιες ιδεολογίες, υποκριτικές, φασιστικές, και ως προς τη σύληψη τους νηπιακές. Πέρα ότι ζουν σε ένα μάτριξ όπου έχουν κατασκευάσει για τα πρόβατα τους μια δική τους ιστορία, σακατεύοντας την πραγματική ιστορία της χώρας που ζουν. Ασόβαροι γηπεδόβιοι πυ παριστάνουν τους αναμορφωτές της κοινωνίας, που με τέτοιες ανοησίες δεν μπορούνξ αν αναμορφώσουν ούτε στάνη.

  Όσο για τη διαφήμιση της αθεΐας, νομίζω έχεις καταλάβει ότι προτιμότερο είναι να δείχνει κάποιος άθεος λιγότερη μισαλλοδοξία, παρά να αντιμετωπίσει την μαυρίλα της εποχής που κυριάρχησε στον κόσμο ως κρατική θρησκοληψία ουσιαστικά, με γιγάντια αγάλματα δικτατόρων στη θέση των θεών, και ευτυχώς υπάρχει ακόμα η Βόρεια Κορέα να μας θυμίζει την κατάντια της κρατικής αθεΐας και τα άπλυτα της.

  Κάποιοι οφείλουν να χωνέψουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στον κόσμο. Αν βλέπουν τον κόσμο με «ανώτερες» και «κατώτερες» ιδέες, αυτό μόνο προβλήματα δημιουργεί. Και φυσικά, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τον κάθε ένα να βρίζει την κοσμοθεωρία του.

 360. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν θέλω νὰ ἐμπλακῶ σὲ διενέξεις ἀντιπαράθεσης ἀντιδιαμετρικὰ ἀντίθετων ἀπόψεων.

  Εἶναι μάταιος κόπος γιὰ κάθε καλοπροαίρετον ἄνθρωπο.

  Μετὰ τὰ ὅσα προηγήθηκαν, πάντως, πιστεύω πὼς ἡ παρέμβαση τοῦ BLOG_OTI_NANAI ρίχνει λάδι στὴ φωτιά.

  Καλὸ θὰ εἶναι νὰ μείνει ἀναπάντητη.

  Οἱ στεῖρες ἀντιπαραθέσεις παράλληλων μονόλογων δὲν κάνουν καλὸ στὸ ἱστολόγιο.

 361. dryhammer said

  362. Κάπως έτσι δεν έγινε και στο σλανγκρ και καταλήξαμε «αιδοίο ορφαναί» ;

 362. Pedis said

  # 360 – Ό,τι, ως άσχετο προς το θέμα και με αυτά που διαβάζω, ήταν να ανακληθεί, έχει γίνει.

  Δεν είναι στις άμεσες φιλοδοξίες μου να βάλω για πρόεδρος των Ελλήνων Άθεων/Άθρησκων. Βρείτε άλλον στο μεταξύ 😀

  # 362 – Αν δεν διάβαζα το δικό σου σχόλιο πρώτο, δεν θα έπαιρνα χαμπάρι. Τα μακριά σχόλια τα σκολλάρω στον αυτόματο, εκτός από εξαιρέσεις εκλεκτών σχολιαστών … ή αν τα φέρει η κακιά η ώρα. Ε, αυτη τη φορά αισθάνομαι ότι δεν θα τα φέρει … 🙂

 363. sarant said

  Να το σταματήσουμε εδώ, βρε παιδιά;

 364. Αγγελος said

  Πέδη, δεν δικαιολογείσαι με τίποτε να βρίζεις τόσο χυδαία. Είπα κι εγώ κάποτε εδώ μέσα «να σε χέσω», αλλά σε κάποιον που μου είχε προσβάλει τον πατέρα. Ο Theo δεν σε έβρισε· παραλλήλισε τον αφορισμό με τη διαγραφή από το Κόμμα (οποιοδήποτε κόμμα, αλλά ξέρουμε ποιο εννοούσε 🙂 ), επισημαίνοντας ότι εκεί όπου κυβερνούσε το Κόμμα, η διαγραφή επέσυρε και έννομα αποτελέσματα, συχνά φρικτά, ενώ στη σημερινή Ελλάδα ο αφορισμός, δόξα τω Θεώ 🙂 , δεν έχει τέτοιες συνέπειες. (Το τελευταίο το είπα εγώ, αλλά δεν πιστεύω να διαφωνείς.) Ε, διάβολε, δεν είχε άδικο· είναι πράξεις πολύ παρόμοιες, και σε άλλες εποχές και ο αφορισμός μπορούσε να έχει φρικτές εγκόσμιες συνέπειες. Και σε άλλες χώρες, όχι (πια) ο χριστιανικός αφορισμός αλλά σαφώς π.χ. ο μουσουλμανικός μπορεί ακόμα να έχει τέτοιες συνέπειες — ρώτα και τον Σαλμάν Ρούσντι.
  Και εν πάση περιπτώσει, όταν σου λένε «ναι, αλλά ο Στάλιν…», ή και «Χριστός ανέστη», μπορεί να ενοχλείσαι αλλά δεν σε βρίζουν, για να συγχωρείσαι να απαντήσεις με χυδαίες βρισιές. Στη θέση του Νικοκύρη, θα σου έβαζα επιτίμιο 🙂

 365. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 366. Pedis said

  # 366 – ποσώς με νοιάζει εμένα για τον Στάλιν και την εσσδ, με ενοχλεί που όταν μιλάμε για την κρατικοδίαιτη μεσαιωνική εκκλησία τους και τα οφίτσια και τα προνόμιά της, ως δουλικοί κόλακες της τρισάθλιας ιεραρχίας που είναι το λόγου τους, σε ένα από τα παραδοσιακά πιο καθυστερημένα πολιτικώς αστικά κράτη της Ευρωπης, με σύστημα, αν και άγαρμπα και χονδροειδώς, τόσο τους κόβει άλλωστε, κάνουν να αλλάξουν θέμα και βάζουν την κασέτα.

  Αν εσένα δεν σε ενοχλεί, δεν μου πέφτει λόγος ούτε θα σε επιτιμήσω για αυτό. Γούστο σου.

 367. Χαρούλα said

  Απορία
  στο 346 είχα ανεβάσει τον Ξυλούρη που ανέβασε μόλις το χτήνος στο 367.
  Το είδα δημοσιευμένο.
  Τώρα υπάρχει στην θέση του απόσπασμα απο το Anger management, που είχε ανεβάσει άλλος σχολιαστής.
  Τι συμβαίνει γιατρέ μου;;;; Είμαι σοβαρά;;;;;🥺

 368. Χαρούλα said

  Χαχαχα!
  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Επιστροφή στην ….κανονικότητα!

 369. Γιάννης Ιατρού said

  362: Σωστός, Δημήτρη, όπως και ο Άγγελος στο 366.
  Άλλο η βρισιές του Πέδη (που πρέπει να μαζευτεί επ΄αυτού) κι άλλο να προσπαθεί ο άλλος να περάσει τα δικά του πιστεύω για την μοναδική αλήθεια, ειδικά τη στιγμή που δεν θέλουμε να συνεχιστεί η βαβούρα.
  Ο Τέο δεν προσέβαλε κανένα πάντως, εγώ έτσι το βλέπω.

 370. # 371

  Η αλήθεια δεν έχει χρώματα, μόνο άσπρο και μαύρο !!

 371. mitsos said

 372. Theo said

  @364:
  Μπα, ανακάλεσες τίποτα και δεν το κατάλαβα;

  @368:
  Όπως σου έγραψα και προηγουμένως, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.
  Αν κάποιος παίζει κασέτες εδώ μέσα, εμμονικά και βαρετά, δεκάδες φορές τη μέρα, έτσι που σου ‘ρχεται να κόβεις φλέβες, είν’ η αφεντιά σου.

  Κάθε φορά που αντιδράς σε κάτι που κάνει η Εκκλησία νιώθω πως στο βάθος του μυαλού σου έχεις όλα αυτά τα σκοταδιστικά και ολοκληρωτικά που έφερε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός», στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια ζωές και κατέστρεψαν περισσότερες δεκάδες εκατομμύρια οικογένειες και καριέρες (το λέει και ο Άγγελος στο σχ. 366). Μπροστά σ’ όλα αυτά, όσα κατηγορείς την Εκκλησία είναι από ανύπαρκτα έως ασήμαντα πταίσματα που μόνο ο φανατισμός σου τα διογκώνει, «στολίζοντάς» τα με τη γνωστή χυδαιολογία σου, σα να προσπαθείς να ξεφύγεις από τους τυχόν εφιάλτες σου για τα υπαρκτά εγκλήματα και την απανθρωπιά της ιδεοληψίας σου. Αυτά προσπαθώ να σου επισημάνω, δηλαδή ότι τα της Εκκλησίας δεν είναι έτσι που τα νομίζεις ή τα προπαγανδίζεις απλώς επειδή κάτι τέτοια και χειρότερα έκαναν οι ομοϊδεάτες σου.

  Σε ενόχλησαν τα Γκουλάγκ. Είναι αλήθεια ή όχι πως εκεί εξοντώθηκαν κάποια (ίσως και δεκάδες) εκατομμύρια άνθρωποι, από φασίστες και τσαρικούς μέχρι και τους πιο ακραφνείς μπολσεβίκους, μέσα στην παράνοια του ολοκληρωτισμού και της προσωπολατρίας;
  Κι όταν εσύ, κάθε τρεις και λίγο ρουφιανεύεις κι εξυβρίζεις κλήρο και πιστό λαό και μας κατηγορείς για χίλια δυο όσους πάμε να αποδώσουμε ιστορική δικαιοσύνη, κι εμείς τις περισσότερες φορές τα προσπερνάμε, γιατί να μην ανέχεσαι να αναφερθούμε στα Γκουλάγκ μια φορά στις τόσες;

  Είναι φανερό πως δεν έχεις συνηθίσει στον καλόπιστο και δημοκρατικό διάλογο.
  Έχω τη διάθεση να συνομιλήσω με τον καθένα, άσχετα με το τι πιστεύει, όταν όμως με βλέπει απροκατάληπτα, σαν τον άνθρωπο Theo, το ένα και ανεπανάληπτο πρόσωπο που έγραψε το α ή το β, όχι σαν μια καρικατούρα που της έχει κολλήσει εκ των προτέρων μια ταμπέλα, απαντά σε όσα νομίζει πως θα έλεγε και την έχει στοχοποιήσει σαν εχθρό της.

  Κρίμα!

 373. Γιάννης Ιατρού said

  373: Ρε συ, εδώ κοντά είσαι; Που γυρνάς και κάνεις τέτοιο ρεπορτάζ; Αυτές είναι από τη μάζωξη προ ημερών στο Σύνταγμα για τα 5G/εμβόλια κλπ. (προσεχώς, άμα αξιωθώ, τα λέμε κι από κοντά, θα κάνω κανένα ντου…, θα σου τηλεφωνήσω 😋)

 374. Triant said

  Λοιπόν για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους:
  Τα εγκλήματα του Στάλιν δεν έγιναν επειδή ήταν άθεος όπως και τα εγκλήματα του Χίτλερ δεν έγιναν επειδή ήταν θρησκευόμενος. Τα εγκλήματα όμως της εκκλησίας έγιναν από την εκκλησία επειδή ήταν η εκκλησία. Ως εκ τούτου η σύγκριση και ο συμψηφισμός είναι απλώς κακής ποιότητας σοφιστείες.

 375. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και των τριών τα εγκλήματα έγιναν, επειδή βρέθηκαν με ανεξέλεγκτη και πανίσχυρη εξουσία στα χέρια τους, αφού δεν υπήρχαν οι θεσμοί και η κοινωνία πολιτών που θα τους εμπόδιζε. Οι διαφορετικές «ιδέες» ήταν (είναι) η σάλτσα που προσπαθεί να καλύψει τη δυσωδία των εγκλημάτων.

 376. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  369

  > στο 346 είχα ανεβάσει τον Ξυλούρη που ανέβασε μόλις το χτήνος στο 367.

  Χαρούλα, ο Ξυλούρης είχε τραγουδήσει με τους Blue Oyster Cult σε άλλη συναυλία, όχι σε αυτή που ανέβασα εγώ 🙂
  (η δε ξυλούρεια ερμηνεία του Γκοτζίλα μόνο σε σπανιότατο μπούτλεγκ βρίσκεται)

 377. Theo said

  @376:

  Αυτό κι αν είναι σοφιστεία, άγνοια της Ιστορίας και κακή προπαγάνδα!

  Για ποια εκκλησία και ποια εγκλήματά της μιλάς; Για τα παραμύθια που κινούν οι γραφικοί φωταδιστές και νεοπαγανιστές στο Διαδίκτυο;

  Εγώ όταν μιλώ για Εκκλησία, αναφέρομαι στην αδιαίρετη της πρώτης χιλιετίας και την Ορθόδοξη μετά. Σε τόσες συζητήσεις που έγιναν εδώ παλαιότερα (θυμάμαι μία, την τελευταία μάλλον, με τον Νίκιπλο) δε νομίζω να αποδείχτηκε κανένα (ή έστω, ένα ή δυο, σαν εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα) έγκλημα της παραπάνω Εκκλησίας. Απλώς, σε μια διαδρομή 20 αιώνων, της φορτώνουν εγκλήματα κάποιων αυτοκρατόρων ή βιαιότητες στον πόλεμο για τα οποία δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα επευλογούσε η Εκκλησία. Μόνο κάτι γενικότητες του στιλ «Νίκας τοις βασιλεύσι κατ’ εναντίον δωρούμενος.» (Απάντησα σχετικά με αυτό στον Gpoint.)

  Στον 20ο αιώνα, μέσα σε 70 μόνο χρόνια, εγκλήματα δεν έκαναν μόνο ο Χίτλερ και ο Στάλιν, αλλά κι ο Λένιν κι ο Μάο κι ο Πολ Ποτ κι ο Χότζα κι ο Τσαουσέσκου κι ο Φράνκο κι οι οι Γιαπωνέζοι στον ΒΠΠ κι ἀλλοι πολλοί, για να μη μακρύνω τη λίστα (αν αλλάξει κάποτε η κατάσταση στη Β. Κορέα, θα μάθουμε και για τα εγκλήματα της δυναστείας των Κιμ). Εγκλήματα με πάνω από 100 εκατομμύρια θύματα, αθροιστικά. Ήταν σύμπτωση πως όλοι αυτοί ήταν κομμουνιστές ή φασίστες;

  Καλές κι οι αυταπάτες, αλλά να διαβάζουμε και κάποιους σοβαρούς ιστορικούς.

 378. Pedis said

  # 374 – Πάλι στο γάμο του Καραγκιόζη (αν με εννοείς) διότι σε βολεύει.

  Όχι, δηλαδή, ότι περιμένω από σένα κάτι άλλο.

  Απόλυτος χωρισμός της κρατικοδίαιτης Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Αστικό κράτος είναι η απαίτηση Τεό.

  Χιλιες φορές στο έχω πει, για μένα είσαι ελεύθερος να βάλεις το μυαλουδάκι σου σε όποια ναφθαλίνη θέλεις. Αλλά να εκφράζεσαι και να δαστηριοποιεισαι με όσους άλλους θέλεις σε ιδιωτικές εκδηλώσεις εκτός της επίσημης δημόσιας ζωής.

  Όπως κάνουν όλοι οι άλλοι πιστοί που έχουν την ανάγκη να ακολουθούν λειτουργικά οργανωμενες θρησκευτικές σέκτες και δόγματα.

  Δεν ξέρω γιατί το βλέπεις σαν τιμωρία. Οι άλλοι θρησκόληπτοι που δεν τυγχάνουν να είναι μέλη της επίσημης κρατικής σέκτας, στο κάτω-κάτω της γραφής, στο πηγάδι κατούρησαν;!

  Αστική ισονομία στην ιδιωτική εξάσκηση των τελετουργικών εκδηλώσεων δεισιδαιμονίας! Αυτό.

 379. Theo said

  @380:
  Σ’το έχω ξαναγράψει και δεν με πίστεψες (απλώς, γιατί, όπως έγραψα, με βλέπεις σαν μια καρικατούρα που της έχεις κολλήσει εκ των προτέρων μια ταμπέλα, απαντάς σε όσα νομίζεις πως θα έλεγα και με έχεις στοχοποιήσει σαν εχθρό σου) ότι θέλω η Εκκλησία να χωριστεί από το κράτος, για να μην μπαίνουν στον κλήρο και φιλόδοξοι αριβίστες αλλά μόνο όσοι βλέπουν τη διακονία τους σαν θυσία για τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

  Για τα υπόλοιπα, ποσώς με ενδιαφέρει σε τι νομίζεις πως πρέπει να συμμετέχουν οι πιστοί στη χώρα μας. Όμως, δεν μπορείς να απαιτείς να μη σου απαντά κανείς σε όσα προκατειλημμένα και κάποιες φορές παρανοϊκά γράφεις για την Εκκλησία και τους πιστούς σ’ αυτό το ιστολόγιο, ούτε να τους αφαιρείς το δικαίωμα να σε τρολάρουν για τα ιδεοληπτικά και μέχρι ναυτίας εμμονικά σου. Ούτε να βρίζεις αν γράφουν κάτι που δεν σου αρέσει. Άλλος θέτει κανόνες στο ιστολόγιό του, όχι εσύ.
  Γκέγκε;

 380. Theo said

  @379:
  «Νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος.», συγγνώμη!

 381. Theo said

  Επαναλαμβάνω την ερώτηση για τα Γκουλάγκ, που η αναφορά τους σε ενόχλησε:
  Είναι αλήθεια ή όχι πως εκεί εξοντώθηκαν κάποια (ίσως και δεκάδες) εκατομμύρια άνθρωποι, από φασίστες και τσαρικούς μέχρι και τους πιο ακραφνείς μπολσεβίκους, μέσα στην παράνοια του ολοκληρωτισμού και της προσωπολατρίας;’

  Και τι από τα δύο είναι κακό; Να προπαγανδίζει κανείς ένα ψέμα τη φορά ή να υπενθυμίζει μια αλήθεια πολλές φορές;

 382. Pedis said

  # 381 – Ναι, καλά …

  # 383 – και ξεκόλλα … έγραψα ότι δεν νοιάζει ό,τι γράφεις για τον Στάλιν, αλλά ότι τα γράφεις και τα χρησιμοποιείς σε κασέτα με σκοπό να αλλάζεις της συζήτηση. Δεν καταλαβαίνεις τι σου γράφουν ή προσποιείσαι πάλι, και πάλι, και πάλι … έλεος, παραδίνομαι.

  Νίκησε η πίστη!

 383. Theo said

  @384:
  Μα, όταν κάνει κρα ότι αποδίδεις στην Εκκλησία τα εγκλήματα, τις μεθόδους και τη νοοτροπία του Στάλιν (εκεί πάντα το μυαλό σου), ε, καμιά φορά μπαίνω στον πειρασμό να σου υπενθυμίσω ότι τα ποσά δεν είναι ανάλογα, μήπως και ξεκολλήσεις.

  Όσο γι’ αυτό που με συκοφαντείς, ότι τάχα συζήτησα για τα έννομα αποτελέσματα του αφορισμού (σχ. 300 και 301), δεν το έκανα. Απλώς σου υπενθύμισα τα «έννομα» αποτελέσματα της διαγραφής από το Κόμμα.

 384. Pedis said

  # 385 – Μα, όταν κάνει κρα ότι αποδίδεις στην Εκκλησία τα εγκλήματα, τις μεθόδους και τη νοοτροπία του Στάλιν (εκεί πάντα το μυαλό σου)

  Τεό, τώρα, εντελώς φιλικά, να το αφήσουμε για μια άλλη φορά, δεν ξέρεις, πλέον, τι γράφεις. Σόρρυ.

 385. Pedis said

  # 330 – πολύ χρήσιμη και ενδιαφερουσα η σούμα για τις επίσημες σχέσεις κράτους-θρησκείας σε διάφορα κράτη (ίσως να θέλει ενημέρωση επειδή το άρθρο είναι λίγο παλιούτσικο).

 386. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μα, όταν κάνει κρα ότι αποδίδεις στην Εκκλησία τα εγκλήματα, τις μεθόδους και τη νοοτροπία του Στάλιν»
  Αναφέρεσαι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, Theo. Διαφορετικά, ο Καλβίνος ήταν μέγας δάσκαλος και για τον Στάλιν και για τον Χίτλερ. Τα τρία αυταρχικότερα καθεστώτα που έχουν υπάρξει στον πλανήτη:το καλβινικό στη Γενεύη τον 16ο αιώνα, το σταλινικό (και τα παρακλάδια του) και το ναζιστικό. Διαφορετικές κοσμοθεωρίες και επιδιώξεις, πανομοιότυπες μέθοδοι.

 387. spiridione said

  387. Τα δικά μας δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Στο Σύνταγμα καμία αλλαγή, και στα υπόλοιπα, εκτός από τις ταυτότητες πριν από 20 χρόνια, είχαμε με τον νέο ποιν. κώδικα πέρσι την κατάργηση της βλασφημίας (που πήγαν να την επαναφέρουν φέτος) και την καθιέρωση υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στα ποινικά δικαστήρια. Με δικαστικούς αγώνες είχαμε την αφαίρεση του θρησκεύματος από τα απολυτήρια και την κατάργηση της δήλωσης θρησκεύματος για τα απαλλαγή απ’ τα θρησκευτικά. Τα οποία θρησκευτικά παραμένουν με τις αποφάσεις του ΣτΕ μάθημα ορθόδοξης κατήχησης.

 388. Theo said

  @388:
  Ναι, ο Καλβίνος κι οι Αναβαπτιστές, η παραφυάδα του Καλβινισμού. Αλλά, όπως έγραψα στο σχ. 379, όταν μιλώ για Εκκλησία, αναφέρομαι στην αδιαίρετη της πρώτης χιλιετίας και την Ορθόδοξη μετά. Οι άλλοι είναι χριστιανοί μεν, αιρετικοί δε, και μόνο για την οικονομία του λόγου μπορεί να τους αποκαλούμε εκκλησίες.

 389. Pedis said

  # 389 – Ναι, έγιναν κάποιες αλλαγές (για το κοσμοπολίτικο θεαθήναι του «εκσυγχρονισμού») μα κι αυτές, αν και σημαντικές για τον ελληνικό μεσαίωνα, συνάντησαν αντίσταση από τις γνωστές δυνάμεις της ακρο/δεξιάς σε συνεργασία με το παπαδαριό και άλλους καθυστερημένους που τους ακολουθούν. Και η πρόβλεψη για τη διατήρησή τους δεν είναι ευοίωνη.

 390. Pedis said

  # 388 – Και τον Σαβοναρόλα; Πού τον βάζεις; Τον Χαμουραμπί;

  Όλοι σταλίνες!

  Παπαπαπαπαπά!!!

 391. Idom said

  # 181

  Pepe, κατανοητό αυτό που λες. Έχω ωστόσο κάποιες ενστάσεις:
  α) για την συγκεκριμένη περίπτωση: ας πούμε ότι το έγραψαν εκπαιδευτικοί το πανό ή ότι τουλάχιστον το έλεγξαν και το αποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί. Όμως δεν το έγραψαν ως υλικό διδασκαλίας για τις τάξεις τους, το έγραψαν για την διαμαρτυρία τού κλάδου τους. Άρα επιτρεπόταν η ομαδική τους διαφοροποίηση από τον επίσημο κανόνα, όχι;
  Μπορεί να μού πεις για την … Καισαρία (ή Καισαρίνα;) και τον παπά που αντίστοιχα πρέπει να φαίνεται τίμια και να φοράει μαύρα, αλλά αυτό θέλουμε από τους καθηγητές μας; Ίσως να ‘λεγα ΝΑΙ, αν δεν υπήρχε το…
  β) τι κάνουμε στις περιπτώσεις που η πολιτεία είναι απελπιστικά αργή στις ανανεώσεις τού ντρες κοντ τού έθνους; Σκέψου για παράδειγμα πώς θέλει την γλώσσα ένας επιφανής λεξικογράφος / πρόεδρος της Ακαδημίας / υπουργός Παιδείας / μαϊντανός πνευματικής εκπομπής στην τιβί κ.λπ.. Στην Ελλάδα ζούμε. Οι αλλαγές δύσκολα περνάνε και συνήθως αιματηρά.

  Εντάξει, δεν πάω να βγάλω ήρωες τους πανοφόρους. Το πιθανότερο είναι ότι οι φιλόλογοι δεν το είδαν και οι καθηγητές των θετικών επιστημών δεν συνειδητοποίησαν καν ότι πρόκειται για λάθος. Δεν επρόκειτο για γλωσσική επανάσταση.
  Και ίσως εδώ είναι ο πυρήνας τού προβλήματος ή του μη προβλήματος: οι καθηγητές των μη φιλολογικών επιστημών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τους πολίτες δεν θεωρεί αυτόν τον γραμματικό τύπο λανθασμένο ή τον θεωρεί εναλλακτικό τύπο ή έχει μία νεφελώδη άποψη, ακριβώς επειδή οι δικοί τους δάσκαλοι και οι σ π ο υ δ έ ς τους δεν επέμεναν σ’ αυτόν. Γιατί όφειλαν λοιπόν οι δάσκαλοι & καθηγητές στον προσωπικό τους βίο να είναι τόσο πολύ «μετατοπισμένοι» προς το γραμματικά επίσημα (και παλιό!);

  Idom

 392. Γιάννης Κουβάτσος said

  393: Το θέμα είναι ότι χάρη σ’ αυτό το λάθος ή »λάθος» δόθηκε δημοσιότητα στο συλλαλητήριο. Το σημερινό είχε άψογα πανό, αλλά θα περάσει ντούκου, όπως επισήμανε σωστά στο σημερινό νήμα ο Νικοκύρης. Άρα, μήπως πρέπει να διαδηλώνουμε με ανορθόγραφα πανό;

 393. Γιάννης Ιατρού said

  394: Γιάννη, δεν χρειάζεται να εκτίθεστε ορθογραφικά, δώστε στα ΜΜΑ μιά λαβή γιά κλικ και θα σας μνημονεύσουν στα σίγουρα. Εδώ βρίσκουν τα ίδια θέματα, μπας και προκαλέσουν την προσοχή του κόσμου….

 394. 395 Γιατρέμ τα περί ειδικών, απόψεων, συμβουλών κλπ είναι στο σημερινό νήμα 🙄

 395. Γιάννης Ιατρού said

  που να προλάβω ο καλόψυχος 🔽🔽🔽🔽, δεν είναι να στρίψεις το μάτι σου και γίνεται κούγκι….

 396. Μάλλον δε με κατάλαβες. Στο 395 ανέβασες συμβουλές περί αυνανισμού από το καθ’ ύλην αρμόδιο, εξειδικευμένο κωλοσφούγγι. Αλλά τις ανέβασες σε λάθος νήμα 🙂
  (πάει, τόκαψα)

 397. Γιάννης Ιατρού said

  398: Άσε ρε, αφού δεν σχολιάζω ρέαλ (τι ρέαλ δηλαδή, ούτε για κάποιες ώρες, ακόμα και διψήφιες μιλάμε…) τάϊμ, δεν προλαβαίνω αυτές τις μέρες να διαβάσω κανονικά σχόλια/άρθρα, οπότε ….

 398. Μαρία said

 399. Πέπε said

  @393

  > > Το πιθανότερο είναι ότι οι φιλόλογοι δεν το είδαν και οι καθηγητές των θετικών επιστημών δεν συνειδητοποίησαν καν ότι πρόκειται για λάθος.

  Δεν είναι ειδική αρμοδιότητα του φιλολόγου να ξέρει ορθογραφία. Ούτε σύνταξη, ούτε γενικώς τη γλώσσα του. Είναι αυτονόητη αξίωση από κάθε δάσκαλο και κάθε εγγράμματο άνθρωπο. Όπως, όταν πίνουνε καφέ πέντε δασκάλοι και έρχεται ο λογαριασμός, δεν είναι ειδική αρμοδιότητα του μαθηματικού να βρει τι ρέστα θέλει ο καθένας.

  Δε σπουδάσαμε ορθογραφία, ούτε ο άλλος αφαίρεση. Αυτά τα μάθαμε στο δημοτικό, που είναι κοινό για όλους.

  Αν το να γράφεις σωστά ή το να βγάζεις τα ρέστα σωστά απαιτούσε ειδικά πτυχία, θα σήμαινε ότι είναι εξειδικευμένες γνώσεις. Ε, τότε, από γενικές γνώσεις τι απομένει; Να ξεχωρίζεις τη μέρα από τη νύχτα και το δεξί σου χέρι από το αριστερό; Όχι ρε φίλε, είσαι δάσκαλος, αυτονόητα οφείλεις να ξέρεις πέντε στοιχειώδη πράγματα. Δεν είπαμε να ‘σαι πανεπιστήμων, αλλά διάβολε!

  (Τώρα βέβαια, Idom, ξερω ότι δε σου απάντησα επί της ουσίας. Άλλο είπες και πιάστηκα από μια λεπτομέρεια. Στο κυρίως μήνυμά σου δεν έχω κάποια ιδιαίτερη απάντηση, απλώς το λαμβάνω υπόψη.)

 400. Μαρία said

 401. sarant said

  402 Μεθοδευμένο σχέδιο είναι

 402. Μαρία said

 403. sarant said

  Επειδή ο Αλεξίμυαλος στο 75 αμφισβήτησε την ετυμολογία του σιντριβανιού από το τουρκ sadirvan, πέρα από το σχόλιο 132 του Νίκου Κ. για τα Χανιά και το Σαντριβάνι, να παραθέσω και Κασομούλη ο οποίος στο έργο του συχνά αναφέρεται στο Σιατριβάνι του Ναυπλίου

  https://books.google.lu/books?id=S3jzBgAAQBAJ&pg=PA612&lpg=PA612&dq=%CF%84%CE%BF+%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B9&source=bl&ots=oODTLvAAKo&sig=ACfU3U225ya88haOx3bbYKJI9kiRFdlsGw&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwio5MSw6MXpAhVMLewKHZdyD_MQ6AEwAHoECAIQAQ#v=onepage&q=%CF%84%CE%BF%20%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B9&f=false

 404. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 405. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  406 Σκληρή η Βόσσου, με επένδυση χαλκού. Φουλ μέταλ τζάκετ.

 406. dryhammer said

  407. Από μέσα έχει γάνωμα, για είναι ξεγάνωτη;

 407. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @408,407. Πρέπει νά ᾿χει χρόνια νὰ γανωθεῖ.

 408. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  409 Ε, ας πάει.
  Ωραία φλοκάτη όμως.

 409. Πέπε said

  @406:
  > > Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο και δεν κολλάς:

  Μου θυμίζει το επιχείρημα «ο παπάς είναι ιερέας», με το οποίο με κατεκεραύνωσε μια θείτσα με την οποία διαφωνούσαμε στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, επί μακαριστού Χριστοδούλου.

  Κι άμα καμιά φορά κολλήσεις; Εκεί πια κι αν θα ‘ναι μυστήριο!

 410. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @410. Αὐτὴ θέλει.

  Γανωτὴς δὲ βρίσκεται.

  Εἶναι ποὺ χάνονται τὰ παλιὰ ἐπαγγέλματα. 😉

 411. dryhammer said

  412. Κύριε, κύριε! Εγώ της βρήκα έναν κι είναι ό,τι πρέπει!

  https://www.politeianet.gr/sygrafeas/ganotis-s-konstantinos-4619

 412. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  413 Λέει στον πρόλογό του:

  Έτσι θα θεραπεύσαμε το τραύμα της αποκοπής του λαού μας από τη γλώσσα των Πατέρων μας

  Άλλος ένας που δε μιλάει μπαμπά του γλώσσα, υποψιάζομαι.

 413. Κιγκέρι said

 414. dryhammer said

  414. Άμα έχεις πολλούς πατέρες, δεν ξέρεις ποιόν να διαλέξεις…

 415. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @414,413. Τὸ μεγάλο τραῦμα εἶναι ἡ ἀποκοπὴ ἀπὸ τὸ βυζὶ τῆς μάνας. 😉

 416. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  415 Θεομπαίχτες παιδί μου. Αν είχαν μεταλάβει πρώτα, μετά θα είχαν προστασία και δεν θα τον αρπάζανε.
  Πάντως αυτό με την πρωτοκόλληση του ιού δεν το πολυκαταλαβαίνω. Στο υπουργείο Κικίλια γίνεται αυτό, στα Εισερχόμενα?

 417. dryhammer said

  418. Ρε μπας κι είναι πρωκτοκόλληση;

 418. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτό το λέγανε για το έιτζ.

 419. Μαρία said

 420. Μαρία said

  Ο επιλεγείς Διοικητής της Δομής Πύργου κ. Χρήστος Τσιαχρής είναι εν ενεργεία στρατιωτικός Δικαστής, θέση από την οποία προτίθεται να παραιτηθεί. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κατέχει δύο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας.

  Κατηγορείται σήμερα για την επιλογή του εκδοτικού οίκου που εξέδωσε το βιβλίο του στην Ελλάδα, ως συνέχεια υποτροφίας στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης) και το οποίο είναι κατατεθειμένο στην Υπηρεσία του και έχει παρουσιαστεί δημοσίως σε πληθώρα εκδηλώσεων Δήμων και λοιπών φορέων στη χώρα μας. https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/244568_i-mpala-stin-exedra-gia-ton-synergati-ton-nazistikon-ekdoseon

  Συμπέρασμα μυταράκειο: όποιος έχει πτυχία αποκλείεται να είναι φασίστας.

 421. Theo said

  Συμπέρασμα μυταράκειο: όποιος έχει πτυχία αποκλείεται να είναι φασίστας.

  Έγραψες!!!

 422. Μαρία said

  Πού να είναι άραγε κι εκείνος ο στρατηγός;

 423. Αυτοί οι τσαμπουκάδες με τις εφήμερες νησίδες του Έβρου είναι νομίζω παλιά ιστορία.

 424. Γιάννης Ιατρού said

  425: Κινητά σύνορα, δηλ. κάτι σαν τα παραβάν στα νοσοκομεία, πρώτη φορά ακούω… Παρουσίασαν και χάρτη του 1923 (1926) διαβάζω στις ανακοινώσεις. Χάρτες, π.χ. με GPS και τέτοια, σε κανένα διεθνή οργανισμό δεν υπάρχουν; Ή φέρνει ο καθένας έναν απ΄το τιμημένο σεντούκι του παππού του, έστω απ΄το γραφείο του; Δηλαδή όταν δημιουργείται πρόσχωση ή καμία νησίδα από την ευθυγράμμιση του 1955, αλλάζει το σύνορο;

 425. Γιάννη έγραψα το 425 αναφερόμενος σε ένα περιστατικό επί χούντας που περιγράφει ο Βερέττας στον Πολιτισμό των Στρατοπέδων. Χεμώνα καιρό είχε λέει δημιουργηθεί μια νησίδα που τη διεκδίκησαν και οι δύο, και μάλιστα άρχισαν ο καθένας απ’ την πλευρά του να μπαζώνουν το ποτάμι για να ενσωματώσουν τη νησίδα στο εθνικό έδαφος, χωρίς να σκεφτούν από πού θα πέρναγε το νερό αν μπαζώνανε. Και έγινε λέει επεισόδιο με εκατέρωθεν (άτσα!) στρατεύματα, και ο Β. ήταν εκεί στραβόγιαννο στους μαυροσκούφηδοι.

 426. Idom said

  # 401

  Pepe, κι όμως απάντησες στο ένα σκέλος των επιχειρημάτων μου και χαίρομαι που ασχολήθηκες.
  Πάνω σε αυτό που λες… χμμμ… Προφανώς κάποια πράγματα είναι θέματα γενικής παιδείας και αναμένουμε ότι κάποιος που λαμβάνει (sic) το απολυτήριο λυκείου τα έχει μάθει. Μάλιστα ίσως τα έμαθε από το γενικότερο περιβάλλον του και στο σχολείο απλώς τα ξανασυνάντησε.
  Εδώ όμως μπαίνει και το θέμα των απαιτήσεων μας που όσο να ‘ναι, είναι υποκειμενικό. Υπάρχουν ας πούμε τα πολύ εξώφθαλμα λάθη του προφορικού και του γραπτού λόγου. Το να ξέρεις για παράδειγμα την ορθογραφία τού «Lola na ena milo» είναι … θεμελιώδες. Το να ξέρεις αν θα βάζεις αι ή ε στο «perno» είναι ένα κλικ λιγότερο αναμενόμενο. Το να ξέρεις αν ο σωστός τύπος είναι απέσυρε ή απόσυρε, νομίζω ότι βρίσκεται αρκετά παρακάτω στην λίστα των ων ουκ άνευ (άραγε το ‘πα σωστά αυτό; 🙂 ) Και πάει λέγοντας.
  Άλλωστε αν έχεις εμπεδώσει τα πάντα όλα που σού δίδαξαν στο σχολείο, αναμένεται να πήρες απολυτήριο με 20. Αν πήρες απολυτήριο με 18, αναμένεται ότι δεν έμαθες το 10% της προσφερόμενης γνώσης.
  Λοιπόν… με τα δικά μου κριτήρια είναι αρκετά πιθανό και επιτρεπτό, το απ#συρε να έχει κρυφτεί μέσα σε αυτό το 10%, ειδικά αφού και οι ειδήμονες παραδέχονται ότι ανήκει στα προβληματικά ρήματα της νέας Ελληνικής. Θεωρώ όμως απαραίτητο να το γνωρίζει ένας φιλόλογος.
  Εσύ είσαι πιο αυστηρός και απαιτείς να το γνωρίζει κάθε απολυτηριούχος λυκείου. Σεβαστό.
  Στην πράξη όμως, το ξέρεις ότι δεν συμβαίνει. Αν κάνεις ένα πρόχειρο γκάλοπ – στον γενικό πληθυσμό – αμφιβάλλω αν θα βρει τον σωστό τύπο, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων.
  Είναι και αυτό μία όψη της αλλαγής της γλώσσας. Κάποια λάθη που κάνουμε τα συνηθίζουμε, παύουν να μας ενδιαφέρουν και παγιώνονται.
  Στην αρχή θα αποδεχτεί / δημιουργήσει το λάθος αυτός που δεν πήγε καθόλου σχολείο, μετά αυτός που πήγε αλλά ήτανε τουρίστας, μετά κάποιος που στρεφόταν στις θετικές / τεχνικές επιστήμες και τέλειωσε μία αντίστοιχη σχολή [για το μέσο αναμενόμενο μιλάω, φυσικά], ώσπου να ΄ρθει μία μέρα που ο ίδιος ο Νικοκύρης θα πει «Απέσυρε! Γιατί, τι έχει το απέσυρε;»! ;-))
  Δεν θα είναι ούτε μέρα θριάμβου ούτε μέρα καταποντισμού. Θα είναι μία μέρα όπως οι άλλες.

  Idom

 427. Idom said

  #394, #395

  Γιάννη Κ. και Γιάννη Ι.,
  αίχετε δίκιω καλεί μου φίλoι.
  Αιλπίζω τώρα να προσέξη κάποιος τα σχόλειά μου!

  Idom

 428. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτουνού έχω τούτο ΄δω 🙂 (θα το εκτιμά και ο γνωστός φαν του Απ. Παύλου…)

 429. 430 Τον έχω υπόψη ως δωδεκαθεϊστή ξερωγώ, όμως το θέμα δεν είναι τι θεό πιστεύει αλλά τα επεισόδια αυτού του είδους.

 430. sarant said

  430-1 Eίναι περίεργος, αλλά αξιοπρόσεκτος

 431. Γιάννης Ιατρού said

  429: Όλα τα προσέχουμε, παραπονιάρη 🙂

 432. Μαρία said

  425
  Γίνονταν και θα γίνονται.
  Αλλά είναι αυτή απάντηση υπεξ;
  Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Τί γίνεται τώρα στον Έβρο κ. Υπουργέ; Στο νότιο κομμάτι βλέπω ότι υπάρχει παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη μεθόριο και μαθαίνω ότι ετοιμάζεστε για διάβημα. Ισχύει;
  Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα.
  https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/sunenteuxe-upourgou-exoterikon-dendia-ston-rs-programma-tes-era-kai-tous-demphous-thano-siaphaka-kai-alphonso-bitale-20052020.html

 433. Γιάννης Ιατρού said

  434: Προφανώς δεν έχουν GPS με μεγάλη ακρίβεια, με τα κινητά θα οριοθετούν, γιαυτό τα «λίγες δεκάδες μέτρα»… 🙂
  Άτιμη φτώχεια !

 434. 434 Όχι βέβαια. Το πρόβλημα δεν ειναι τα τεχνικά μέσα, αλλά ο διαχρονικός γιουσουφακισμός. Αν τα θυμάμαι καλά, το ’55 με τα Σεπτεμβριανά είχανε βιάσει τις γυναίκες Ελλήνων στρατιωτικών του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη και δεν έτρεξε κάστανο. Πάντα της καρπαζιάς μας είχανε, δεδομένους.

 435. sarant said

  436 Ειχε γραφτεί αυτο τότε, πράγματι

 436. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πλατεία Ομονοίας: Τα νερά ξεχείλισαν
  Χάνει νερά το σιντριβάνι
  Ράβε ξήλωνε» στην ανακαινισμένη Πλατεία Ομονοίας… Έναν μήνα μετά τα επεισοδιακά της εγκαίνια, τα κομπρεσέρ έπιασαν και πάλι δουλειά για να διορθώσουν μια κακοτεχνία που έκανε τα νερά να ξεχειλίζουν κάτω από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου και να γεμίζουν ρυάκια το πλακόστρωτο.
  https://www.ethnos.gr/ellada/111222_plateia-omonoias-ta-nera-xeheilisan
  https://www.flash.gr/greece/1637212/xanei-nera-to-syntrivani-tis-omonoias-kakotexnia-fernei-episkeyes-picsvid

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: