Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της εστίασης

Posted by sarant στο 23 Μαΐου, 2020


Αφού από τη Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα της εστίασης, εστιατόρια, ταβερνες, καφενεία και συναφή, λογικό είναι να ονομάσουμε έτσι τα μεζεδάκια μας, τα οποία τόσες εβδομάδες καραντίνας παραδίδονταν σε ντελίβερι μόνο.

Με την ευκαιρία, να πω ότι παλιότερα (εννοώ πριν από 30 χρόνια) δεν θυμάμαι να χρησιμοποιούσαμε τόσο πολύ το ουσιαστικό «εστίαση» για τον κλάδο των εστιατορίων. Τότε, εστίαση σήμαινε το φόκους, το αποτέλεσμα του «εστιάζω». Κάποτε που είχε χρειαστεί να αναφερθούμε στον κλάδο των εστιατορίων, ένας συνάδελφος, θυμάμαι, είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «εστιατορία». Τώρα όμως το λέμε «εστίαση», η γλώσσα αλλάζει.

* Και ξεκινάμε με μια πινακίδα από την εξώπορτα χώρου παροχής υπηρεσιών υγειας, που την ανάρτησε φίλος του ιστολογίου στο Φέισμπουκ.

Aπαγορευεται λοιπόν η είσοδος «διά παντός» χωρίς μασκα και γάντια.

Τ’ ακούτε; Για πάντα. Μέχρι να σβήσει ο ήλιος θα μένετε απέξω όσοι δεν φοράτε μάσκα ή γάντια.

* Ακλισιά στην είδηση για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά Μαρινάκη, που βέβαια δεν ακούστηκε και πολύ διότι δεν είναι όλοι τόσο τολμηροί να δημοσιεύουν τέτοια πράγματα:

Ποινική δίωξη κατά Μαρινάκη και μέλη της φρουράς του για παράνομη βία

Φυσικά, «και μελών της φρουράς του». Και οι δυο όροι στη γενική.

Κάποιοι που το είχαν αρχικά άκλιτο, όπως η ΕφΣυν, το διόρθωσαν και μπράβο τους.

* Στο αρθρο μας του προηγούμενου Σαββάτου είχαμε ασχοληθεί διά μακρών (όχι Εμανουέλ) με τα ανορθόγραφα πανό της ΟΛΜΕ και τις (σε μεγάλο βαθμό κακοπροαίρετες ή/και υποκριτικές) επικρίσεις που δέχτηκαν.

Την Κυριακή που μας πέρασε, ο Πάσχος Μανδραβέλης αφιέρωσε την επιφυλλίδα του, φυσικά, στα ανορθόγραφα πανό. Μόνο που εδώ τον χτύπησε ο νόμος του Μέφρι.

Όπως βλέπετε από το απόσπασμα, ο Πάσχος έγραψε «αν δεν ανέβαιναν πάνω στο Μνημείο, το ασύντακτο πανό μπορεί να διέλαθε την προσοχή του πανελληνίου».

Ο τύπος «διέλαθε» δεν στέκει, διότι είναι σε αόριστο. Όμως ο υποθετικός λόγος θέλει παρατατικό. Λέμε, «αν δεν αργούσες να έρθεις μπορεί να προλαβαίναμε», όχι «μπορεί να προλάβαμε». Άρα, το σωστό θα ήταν «να διελάνθανε» (ή, να διαλάνθανε, αφού ειδικά εδώ, που δεν τονίζεται, η αυξηση είναι προαιρετική).

Το έγραψα αυτό στο Τουίτερ, το είδε και ο Πάσχος Μ. και το διόρθωσε. Μου είπε και ευχαριστώ, το καλό να λέγεται.

* Κάποιοι είπαν ότι θα έπρεπε να γράψει «να διαλάνθανε της προσοχής». Αλλά η σύνταξη με αιτιατική δεν είναι λάθος -έτσι ήταν και στα αρχαία και έτσι τη γράφουν πολλοί και σήμερα.

* Αυτό επίσης πρέπει να διορθώθηκε αν και την κοτσάνα τη βρίσκω σε άλλα σάιτ (παράδειγμα).

Εκτός από την ομοφοβία που έγινε… αιμοφοβία, ο αετομάτης αναγνώστης θα εντοπίσει και τις σδιακρίσεις.

Πιο σοβαρό θέμα από αυτό το λαθάκι ήταν ο οχετός ομοφοβικών σχολίων που κατέκλυσαν τον λογαριασμό της Προέδρου της Δημοκρατίας κάτω από τη δημοσίευσή της στο Τουίτερ.

Προς στιγμή σκέφτηκα να αφιερώσω ένα άρθρο του ιστολογίου σε αυτά τα σχόλια, απλώς παραθέτοντάς τα, με κόπι-πέιστ. Τελικά δεν το αποφάσισα, φοβήθηκα τη δυσοσμία. Ίσως το κάνω σε κάποια ευκαιρία όμως -τι γνώμη έχετε;

* Eξ οικείων (και όχι εξ’ οικείων!) τα βέλη στη συνέντευξη του Ν. Φίλη στην Αυγή. Αφενός έχουν δυο αποστρόφους στο «εξ αποστάσεως», αλλά αυτό πάει στα κομμάτια, το διδάσκει και το Υπουργείο Παιδείας, το γράφει και ο Χωμενίδης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, «εν έτη 2020″.

Αλλά θα μου πείτε, όποιος γράφει σε ξένη γλώσσα, λογικό είναι να κάνει λάθη. Το «εν έτει» είναι εντελώς ξένο για τη νέα ελληνική.

* Θα αφιερώσουμε κάποτε άρθρο στον αναδιπλασιασμό και στη μανία που έχουν κάποιοι να τον χρησιμοποιούν και σήμερα, εκτός από τις παγιωμένες περιπτώσεις -ή, πώς διαφέρει το τετριμμένο επιχείρημα από το τριμμένο τυρί.

Προς το παρόν, να κοροϊδέψουμε τον λογιότατο που ήθελε να βάλει αναδιπλασιασμό για να κάνει πιο επίσημη τη δήλωση των 11 υπουργών Εξωτερικών.

Kι επειδή αν έλεγε «συντονισμένη και συμφωνημένη προσέγγιση» θα του έπεφτε η μύτη, κατασκεύασε τον γελοίο αναδιπλασιασμό «πεσυμφωνημένη»!

Μόνο που τα μεταξωτά βρακιά θελουν και επιδέξια σκέλια. Στα σύνθετα ρήματα, ο αναδιπλασιασμός έμπαινε μετά την πρόθεση, οπότε η συμφωνημένη στα καλαμαρίστικα γίνεται «συμπεφωνημένη» και όχι βέβαια… πεσυμφωνημένη!

Το μαργαριτάρι δημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστοτόπους. Προσπάθησα να βρω την αρχική πηγή. Υποθέτω πως η πηγή είναι η πρεσβεία μας στην Πορτογαλία, όπου βλέπω την ελληνική μετάφραση με το τραγελαφικό «πεσυμφωνημένη», και λέω «την ελληνική μετάφραση» διότι το πρωτότυπο κείμενο συντάχθηκε στα αγγλικά.

Oπότε, κύριοι διπλωμάτες, όταν σκέφτεστε να εφαρμόσετε τον αναδιπλασιασμό καλό είναι, για αρχή, να ξέρετε πού να τον βάλετε.

* Ένα μεταφραστικό θέμα, με αφορμή το εξώφυλλο του περιοδικού Τάιμ.

Το περιοδικό, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, θα έχει στο εξώφυλλο σκίτσο του Τραμπ να φωνάζει ενώ στραβοφοράει μάσκα και τον τίτλο: There is a right way to reopen America. This isn’t it.

Ελληνικός ιστότοπος που αναφέρθηκε στο θέμα, μετέφρασε ως εξής τον τίτλο:

«Υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να ανοίξει ξανά η Αμερική. Αυτός δεν είναι»

Φίλος του ιστολογίου θεωρεί «αγγλικούρα» τον τίτλο, και δεν έχει άδικο.

Και συνεχίζει: Και δεν ήθελε και πολύ, μια αντιμετάθεση: «Δεν είναι αυτός», αν και αδύνατο κάπως.

Εγώ ίσως θα έβαζα: Όχι αυτός.

Η διαφορά στο χρώμα των γραμμάτων βοηθάει.

* Ένα αστειο επεισόδιο διαδραματίστηκε τις προάλλες στη Βουλή. Στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο, η βουλεύτρια του ΚΙΝ.ΑΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου μιλούσε στο τηλέφωνο ενώ περίμενε να αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Κατά κακή τύχη, ήταν ψηφολέκτρια, και το μικρόφωνο μπροστά της ήταν ανοιχτό, οπότε την άκουσε από την τηλεόραση το πανελλήνιο να λέει:

Τα έχει κάνει σκατά. Θα γίνει χαμός, θα τη σκίσω. Σε κλείνω γιατί είμαι ψηφολέκτης.

Στο ρεπορτάζ για το επεισόδιο, διάβασα τον εξής τίτλο:

Το ανοικτό μικρόφωνο αποκάλυψε τις προθέσεις Βουλευτού για τη Ν. Κεραμέως

Φίλος που το στέλνει, παρατηρεί: Έχω την αίσθηση ότι εδώ το «βουλευτού» μπήκε στην αγωνιώδη προσπάθεια να καταλάβουμε ότι πρόκειται για γυναίκα. Αν ήταν άνδρας ή δεν ενδιέφερε το φύλο θα έλεγε «βουλευτή».

Καλά λέει. Χώρια που εγώ θα προτιμούσα η κ. Γιαννακοπούλου να έλεγε «είμαι ψηφολέκτρια».

* Άλλος φίλος του ιστολογίου διαφωνεί με τη φράση «το χαμόγελο θα λάμπει διαμέσου της μάσκας» στο μήνυμα του υπουργού Τουρισμού -αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Φέισμπουκ.

Δίκιο έχει ο φίλος. Ο υπουργός βέβαια μίλησε αγγλικά, και είπε «shine through the mask» (το έψαξε ο φίλος μας), αλλά η μετάφραση πάσχει. Στα ελληνικά λέμε «θα λάμπει μέσα από τη μάσκα».

Εγώ όμως βρηκα μιαν άλλη ανορθογραφία στο αφισάκι: το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας κάτω δεξιά. Ο κ. Θεοχάρης δεν έδωσε τη συνέντευξη ως στέλεχος της ΝΔ αλλά ως υπουργός. Ανήκει βέβαια στο κόμμα της ΝΔ αλλά ως υπουργός εκπροσωπεί τη χώρα -με ξενίζει πάρα πολύ το κομματικό έμβλημα.

Δεν θυμάμαι στις ανακοινώσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να έμπαινε το κομματικό έμβλημα.

* Σε ρεπορτάζ για την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται οι τύποι: η δράστις και η δράστιδα. Σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, επικρατεί ο τύπος «η δράστρια» αλλά υπάρχει, στο ίδιο κείμενο πάντοτε, και ένα «η δράστιδα». Αλλού είδα «η δράστης».

Η πολυτυπία αυτή είναι ενδεικτική της αμηχανίας που έχουμε απέναντι στον σχηματισμό θηλυκών τύπων, συνήθως σε επαγγελματικά θηλυκά -αν και βέβαια εδώ το ουσιαστικό δεν είναι επαγγελματικό.

Εγώ θα έβαζα «η δράστρια», ανεπιφύλακτα.

* To λήμμα της ελληνικής Βικιπαίδειας για τη Barbra Streisand γράφει:

Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνες στη μοντέρνα ιστορία της καλλιτεχνικής βιομηχανίας με πωλήσεις πάνω από 71,5 εκατομμύρια δίσκους στις Ηνωμένες Πολιτείες….

Δεν στέκει αυτή η διατύπωση. Αν εννοεί ότι η Μπ.Σ. είναι από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες της καλλιτεχνίας, τότε θα πει «από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες». Αν εννοεί ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των καλλιτεχνών ανεξαρτήτως φύλου, «από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες», νομίζω.

Προσπερνάω την «καλλιτεχνική βιομηχανία», προσπερνάω και το γεγονός ότι το όνομά της αποδίδεται «Στρέιζαντ» στον τίτλο του λήμματος αλλά «Στράιζαντ» πιο πέρα, και στέκομαι στο πλαίσιο δεξιά, όπου δηλώνεται Εθνικότητα: Εβραίοι. Περίεργο, πολύ περίεργο.

* Κι άλλο ένα με απόδοση ξένου ονόματος. Αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη περί ανοιχτών ουρανών και στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε:

Η έννοια της «αμοιβαίας εναέριας παρατήρησης» προτάθηκε αρχικά στον Σοβιετικό Πρωθυπουργό Νικολάι Μπουλγκάιν κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης του 1955 από τον Πρόεδρο Ντουάιτ Ν. Έισενχαουερ.

Από το όνομα του Μπουλγκάνιν λείπει ένα νι, αλλά αυτό είναι αβλεψία. Η απόδοση του Eisenhower όμως; Το καθιερωμένο είναι φυσικά «Αϊζενχάουερ» και έτσι περίπου προφέρεται, όχι Έισεν… (με τόνο στην προπροπαραλήγουσα!).

Δεν έχουν ξανακούσει τον Αϊζενχάουερ; Δεν το ξέρουν ότι έχει αγιάσει; (Άη Ζενχάουερ;)

* Και κλείνω με ένα πολύ ωραίο μεταφραστικό μεζεδάκι που… το έκαψα λιγάκι στο φούρνο.

Τι εννοώ; Ότι ενώ αποθήκευσα την οθονιά, δεν σημείωσα τη συζήτηση που έγινε και δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς τις λεπτομέρειες.

Είναι απο μια σειρά στο Νέτφλιξ, αν θυμάμαι καλά -άλλωστε βλέπετε τον τίτλο της

Και ο ήρωας έλεγε, στα αγγλικά, κάτι σαν It is crunch time!

Δεν θυμάμαι τα συμφραζόμενα κι έτσι δεν θυμάμαι ποια είναι η ενδεδειγμένη μετάφραση, αλλά βέβαια crunch time είναι η κρίσιμη χρονική στιγμή, που θα κρίνει πχ το αποτέλεσμα ενός αθλητικού αγώνα ή γενικά ενός εγχειρήματος.

Κι έτσι, οπωσδήποτε δεν αποδίδεται «Η ώρα που τα ξύνουμε» -εκτός αν ο υπότιτλος ήταν αυτοαναφορικός.

 

 

 

371 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της εστίασης”

 1. nikiplos said

  crunch time η ώρα των τριβών, της εξέλιξης των γεγονότων πριν αρχίσει η κίνηση…

 2. rizes said

  Το στριγκάκι που φορείς
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/09/12/%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%82/

 3. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Για τα ομοφοβικά σχόλια, καλύτερα όχι. Ξέρουμε τι είμαστε ως λαός. Αν βάλεις, βάλε τα σχόλια τύπου «καλά της έκανε» για την κοπέλα με το βιτριόλι (έχει παγιωθεί πλέον).
  Για το μεταφραστικό του Time, εμένα με ξενίζει και το πρώτο μέρος της μετάφρασης. Το «υπάρχει ένας τρόπος» σημαίνει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος, και καλή αναζήτηση. Το αγγλικό «there’s a way» δε σημαίνει (κι ας μεταφράζεται συχνά έτσι) «υπάρχει ΕΝΑΣ τρόπος». Σημαίνει απλά «υπάρχει τρόπος», μη σου πω και «υπάρχουν τρόποι».

 4. nikiplos said

  Απορία ψάλτου βήξ. Τι θέλει να πει ο κος Μανδραβέλλης με τη φράση: «παραβαίνοντας τον γραπτό και τον άγραφο νόμο?»
  (εγώ βέβαια θα έβαζα «γραφτό και άγραφτο» γιατί ο νόμος εξ ορισμού είναι γραπτός)

  Παρέβησαν κάποιον άγραφο νόμο οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ? Ίσα ίσα, για μένα το «έθιμο» απεικάζει, το αντίθετο ακριβώς: «Είναι άγραφος νόμος να ανεβαίνουν οι συνδικαλιστές στο μαντράκι εκείνο στον άγνωστο στρατιώτη, ώστε να φαίνονται γκρο πλαν στις κάμερες εδώ και 20 χρόνια».
  Αυτό ακριβώς και έκαναν… τήρησαν τον άγραφο νόμο…

  Αλλά πάλι είναι πολύ πιθανόν να μην κατάλαβα εγώ κάτι.

 5. atheofobos said

  Στην συνέντευξη του Φίλη λίγο παρακάτω:
  ο κ. Αμβρόσιος είναι ιδιώτης, δεν έχει κάνει δημόσιο αξίωμα.

  Δεν ξέρουν τον Αϊζενχάουερ γιατί δεν έχουν στηθεί να φωνάζουν I LIKE IKE!
  ΟΤΑΝ Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΖΗΤΩΚΡΑΥΓΑΖΕ – I LIKE IKE!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2012/12/i-like-ike.html

 6. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > Κάποιοι είπαν ότι θα έπρεπε να γράψει «να διαλάνθανε της προσοχής». Αλλά η σύνταξη με αιτιατική δεν είναι λάθος -έτσι ήταν και στα αρχαία και έτσι τη γράφουν πολλοί και σήμερα.

  Όχι απλώς δεν είναι λάθος. Είναι η μόνη σωστή, ενώ η γενική δεν είναι απλώς λάθος αλλά χοντροπατάτα όσων νομίζουν ότι λόγϊα γλώσσα είναι να τα βάζεις όλα σε γενική.

  > > Προς στιγμή σκέφτηκα να αφιερώσω ένα άρθρο του ιστολογίου σε αυτά τα σχόλια, απλώς παραθέτοντάς τα, με κόπι-πέιστ. Τελικά δεν το αποφάσισα, φοβήθηκα τη δυσοσμία. Ίσως το κάνω σε κάποια ευκαιρία όμως -τι γνώμη έχετε;

  Όχι. (Ή αλλιώς: είμαι κατά την πρόταση.)

  > > Το «εν έτει» είναι εντελώς ξένο για τη νέα ελληνική.

  Ως σύνταξη, εντελώς ξένο πράγματι. Αλλά είναι εντελώς καθιερωμένο, μέχρι και μικρά παιδιά το λένε, και οφείλει κανείς να ξέρει πώς γράφεται. Το ότι δεν έχουμε δοτικές σήμερα δε δικαιολογεί ούτε την ανορθογραφία, ούτε τον υπαινιγμό ότι δε θα έπρεπε να το λέμε ολωσδιόλου. (Πειράζει που λέω ολωσδιόλου; ούτε διά + γενική έχουμε κανονικά σήμερα.)

  > > «πεσυμφωνημένη»

  Αμίμητο!! Θεούλης!! Σαν σκόπιμο λάθος για πλάκα, ούτε ο Μποστ δε θα το σκεφτόταν!

  > > Έχω την αίσθηση ότι εδώ το «βουλευτού» μπήκε στην αγωνιώδη προσπάθεια να καταλάβουμε ότι πρόκειται για γυναίκα. Αν ήταν άνδρας ή δεν ενδιέφερε το φύλο θα έλεγε «βουλευτή».

  Πράγματι, αλλά γιατί;
  Αν δεν ήταν βουλευτής αλλά λ.χ. κοσμήτορας, πολλοί θα έλεγαν «της κοσμήτορος». Και θα ήταν απολύτως σωστό, αν και κάπως συντηρητική επιλογή. Τα ουσιαστικά σε -ας, γεν. -α, είναι αποκλειστικά αρσενικά, ενώ τα παλιά τριτόκλιτα σε -ωρ, γεν. -ορος (και σχεδόν όλα τα τριτόκλιτα γενικώς) μπορούν να είναι και θηλυκά. Ο άλλος τώρα, παρατηρεί ότι για να αναφερθείς σε γυναίκα το κάνεις αρχαίο τριτόκλιτο και είναι σωστό, αγνοεί το τριτόκλιτο και κρατάει το αρχαίο, και λέει «θα κάνω και τα πρωτόκλιτα αρχαία». Και τσουπ! η βουλευτής, της βουλευτού! Που φυσικά ούτε είναι ούτε ήταν ποτέ σωστό, αφού και πάλι βρίσκεσαι σε μια κατηγορία αποκλειστικά αρσενικών ουσιαστικών.

 7. ΓΤ said

  Εμ, δεν είναι μηχανικοί να ξέρουν τη «συμπεφωνημένη ισχύ»… 🙂

 8. Πουλ-πουλ said

  «Προς στιγμή σκέφτηκα να αφιερώσω ένα άρθρο του ιστολογίου σε αυτά τα σχόλια, απλώς παραθέτοντάς τα, με κόπι-πέιστ. Τελικά δεν το αποφάσισα, φοβήθηκα τη δυσοσμία. Ίσως το κάνω σε κάποια ευκαιρία όμως -τι γνώμη έχετε;»

  ΟΧΙ.
  Ας μείνουμε μακριά από το αγριεμένο πλήθος. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να χάσει την πολύτιμη ώρα του σε άλλα στέκια.

 9. dryhammer said

  Σοκολάτα-ξύστρα

 10. Spiridione said

  Ο Τζόρνταν λέει πριν από κάποιο κρίσιμο αγώνα του NBA (τον 7ο και τελευταίο αγώνα τελικών της Ανατολής με τους Ιντιάνα Πέισερς το 1998) «Θα έχει ενδιαφέρον. Να δούμε τι θα γίνει». Και μετά λέει «Now that’s crunching time». «Η ώρα που τα ξύνουμε» γράφει ο υποτιτλιστής.
  Crunch time στο μπάσκετ
  https://www.sportingcharts.com/dictionary/nba/crunch-time.aspx

 11. dryhammer said

  Για τη μεταφορά των σχολίων. ΟΧΙ !!. Όποιος θέλει ανοίγει το βόθρο για πάρτη του.

 12. Πέπε said

  Από τα διάφορα σχόλια που συγχώνευσα στο #6, στο πρώτο έχουμε την παρατήρηση ότι μερικοί νομίζουν πως υπάρχει ένα πασπαρτού που μετατρέπει κάθε νεοελληνική φράση σε καθαρεύουσα (κατά το «αν το γκαρσονόφσκι δεν ήταν ελληνόφσκι, θα τρώγατε τ’ αρχιδόφσκια σας»). Και στο τελευταίο την άλλη παρατήρηση, ότι άλλοι πιστεύουν πως κάθε δυσκολία της νέας ελληνικής (π.χ. τα θηλυκά μερικών επαγγελματικών) λύνονται δια μαγείας μόλις το γυρίσουμε στην καθαρεύουσα.

  Φανταστείτε κάποιον που να συνδυάζει τις δύο πλάνες!

 13. Σωκράτης said

  Για το «πεσυμφωνημένη» είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω το «μεμαλακισμένη».

 14. ΓΤ said

  Εκτιμώ ότι εκεί στην Πανελλήνια Ένωση Φίλων Ολυμπιακού (ΠΕΦΟ) δεν έχουν ακόμη σκεφτεί να χαρακτηρίσουν τη δύναμή τους «συμΠΕΦΟνημένη ισχύ»…

 15. LandS said

  «Oπότε, κύριοι διπλωμάτες, όταν σκέφτεστε να εφαρμόσετε τον αναδιπλασιασμό καλό είναι, για αρχή, να ξέρετε πού να τον βάλετε.»

  Πολύ διπλωματικά τους την είπες. Άκου να ξέρετε που να τον βάλετε. 😜

 16. π2 said

  Στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο τρέχων όρος για το crunch time είναι squeaky-bum time. Ο όρος αποδίδεται στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (δεν το έψαξα αν ισχύει) και προέρχεται από τον ήχο που κάνουν οι νευρικά καθήμενοι στα πλαστικά καθίσματα του γηπέδου.

 17. Πιπίτσα said

  Καλημέρα. Ο Θεοχάρης έβαλε το σήμα της ΝΔ για να μην ξεχάσει σε ποιό κόμμα είναι σήμερα.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Σαφώς και όχι, Νικοκύρη. Απορώ και που το συζητάμε. Όχι να αναπαράγονται και εδώ τα βοθρολύματα του διαδικτυακού όχλου, έλεος!
  Το πρόβλημα του Μανδραβέλη δεν είναι το ασύντακτο πανό ή το πού σκαρφάλωσαν οι διαδηλωτές. Το πρόβλημά του είναι ότι γίνονται διαδηλώσεις, κάτι που απεχθάνονται οι οπαδοί του φιλελεύθερου ολοκληρωτισμού (τα οξύμωρα σχήματα συνηθίζονται στην πολιτική).

 19. phrasaortes said

  Η μεσαία τάξη απαιτεί άρθρο για τα σχόλια! Ας γελάσουμε και λίγο με την μιζέρια των προδομένων μπογδανικών και πάσης φύσεως χριστιανών-ορθοδόξων-φιλελεύθερων.

 20. Νέο Kid said

 21. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους. Ωραία και μπόλικα τα μεζεδάκια σήμερα!
  Αυτό το «εν έτει», όπως και το «βάσει»,είναι τελευταίας γενιάς λαθη.Αν θέλετε πρόβλεψη,πιστεύω πως και το «εν κινήσει» ή το «εν δράσει», μια μέρα θα το γράφουν λάθος.Κι επειδή πάντα θα υπάρχει πρόχειρη μια καλή δικαιολογία,θα προβάλλεται το «εν πάση περιπτώσει», που είναι αλήθεια ότι τα μπερδεύει τα πράματα.
  Στο εξώφυλλο του Time θα έβαζα,μεταφράζοντας,το απλό αλλά σημαντικό κόμμα : Αυτός, δεν είναι.

 22. loukretia50 said

  OXI, Nικοκύρη,
  πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για ν΄ανοίξει κι εδώ ο βόθρος.
  Ας παραμείνει το ιστολόγιο ένας χώρος ξεχωριστός, δεν είναι ξεκομμένο απ΄την επικαιρότητα, ενώ όποιος διψάει για ενημέρωση στο συγκεκριμένο εμετικό θέμα, υπάρχουν άφθονες μολυσμένες πηγές.
  Πώς το λέγαμε? “ Pearls Before Swine”

  YΓ. Και σ’αυτή την περίπτωση η κατηγορηματική άρνηση δε σηκώνει αντίλογο του τύπου : «Αν δε σ΄αρέσει κυρά μου, μη συμμετέχεις».

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το «εν έτει» είναι γλωσσικό απολίθωμα και πλουτίζει τον νεοελληνικό λόγο. Αλίμονο αν το θέσουμε εκποδών, επειδή ζορίζει ορθογραφικά κάποιους γονατογράφους.

 24. Spiridione said

  Η πηγή της πεσυμφωνημένης δεν είναι η πρεσβεία της Πορτογαλίας, αλλά η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
  https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/koine-diakeruxe-ton-upourgon-exoterikon-tes-boulgarias-tes-kuprou-tes-ispanias-tes-kroatias-tes-germanias-tes-elladas-tes-italias-tes-maltas-tes-portogalias-tes-austrias-kai-tes-slobenias.html

 25. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Παίρνω υπόψη μου και το αποτέλεσμα της άτυπης ψηφοφορίας σχετικά με την αναδημοσίευση οχετών.

  6 Κάποιοι δέχονται και τη γενική.

 26. ετοιμαζόμουνα να γράψω και γω να μην μεταφέρεις τα σχόλια αλλά είδα πως υπάρχουν αρκετοί προλαλήσαντες και ουδείς ενάντιος, οπότε το αφήνω στον καιρό που λέγαμε στο ναυτικό.

  Προσωπικά αποφεύγω την δύσκολη χρήση του διαλανθάνω, χρησιμοποιοώ το ποιητικότερον διαφεύγω (λάθρα) και καθαρίζω.

  Ως γνωστόν δεν ασχολούμαι με τα της πολιτικής και εξεπλάγην που ο Χάρης Θεοχάρης εξεπλήρωσεν το ρηθέν υπό τινος ρεμπέτη «μπορεί να καταντήσει και υπουργός». Είχα προ αμνημονεύτων ετών την ατυχία να μου στέλνει μηνύματα κι αιτήματα φιλίας στο φέησμπουκ όταν ακόμα ήταν (ή πριν γίνει) ποταμίσιος. Μετάνοιωσα που τον μπλόκαρα αντί να του γράψω πως μου ήταν τελείως άχρηστος γιατί μπορεί μεν να είμαι πσαράς αλλά μόνο της καθετής, και οι φελλοί είναι χρήσιμοι μόνο σ’ όσους ψαρεύουν με καλάμι ….

  Κουίζ : ποιά αδικήματα του ποινικού κώδικα ΔΕΝ έχουν απαγγελθεί εναντίον του Βαγγέλα :

 27. LandS said

  Είχα κάνει το τραγικό λάθος να διαβάσω τα σχόλια στο τουί της Προέδρου για τον μακαρίτη τον Περικλή.
  ΟΧΙ, χίλιες φορές όχι. 🤢

 28. Λάζαρος Μ. said

  α. Προσυπογράφω κι εγώ την αποφυγή κατάδυσης στα δύσοσμα διαδικτυακά λασπόνερα.
  β. Η «πεσυμφωνημένη» μου θυμίζει την «Κεχαριτωμένη».
  γ. Σε γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα συνάντησα τον τύπο «Ωστερλίτς», ο οποίος αναφέρεται στον γνωστό σταθμό του Παρισιού Gare d’Austerlitz. Μια που το συγκεκριμένο ιστολόγιο αποτελεί γνωστό αραξοβόλι επαγγελματιών μεταφραστών, ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: Σε περιπτώσεις σαν κι αυτή, θα αποδίδατε το τοπωνύμιο ακολουθώντας την προφορά της γλώσσας στην οποία γράφεται το βιβλίο και της περιοχής στην οποία τοποθετείται η δράση, όπως επέλεξε εδώ η μεταφράστρια, ή όχι;

 29. Γιατί να σε εκπλήσσει το σήμα της ΝΔ στη συνέντευξη του υπουργού; Εδώ το σάιτ της ΝΔ βγάζει το σήμα της Πολιτικής Προστασίας φάτσα-φόρα: https://nd.gr/ Επιτελικό κράτος, λέμε!

 30. 28γ Δεν είσαι ο πρώτος: https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?16994-gare-d-Austerlitz-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9F%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%82-%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%86%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%82

 31. Πέπε said

  > > παλιότερα (εννοώ πριν από 30 χρόνια) δεν θυμάμαι να χρησιμοποιούσαμε τόσο πολύ το ουσιαστικό «εστίαση» για τον κλάδο των εστιατορίων

  Κι εμένα σχετικά πρόσφατο μου φαίνεται. Είναι καλός νεολογισμός όμως, γιατί πώς αλλιώς θα περιγράψεις όλα τα εστιατόρια (συμπεριλ. σουβλατζήδικα χωρίς χώρο να κάτσεις), καφετέριες κλπ.; Η «εστιατορία», πέρα από το ότι ακούγεται ανοίκεια (αν είχε πιάσει, μια χαρά θα ακουγόταν), παραπέμπει ευθέως σε εστιατόρια και μόνο.

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποτιτλιστών μεγαλουργήματα:
  Σε κάποια ξένη τηλεοπτική σειρά που χάζευα, βλέπω νσ γράφει στους υπότιτλους ότι η οικογένεια τα σαββατοκύριακα έφευγε από το κλεινόν άστυ. Το επεισόδιο εκτυλισσόταν στην Ιρλανδία και κλεινόν άστυ ήταν το … Δουβλίνο. Από πότε κλεινόν άστυ το Δουβλίνο, βρε παιδιά; ☺

 33. loukretia50 said

  32. Μα από τότε που κλείνονταν όλοι μέσα!

 34. sarant said

  33 🙂

  28-30 Δεν είναι απλό θέμα. Αν θες συνέπεια, θα γράψεις Οστερλίτς αφού γράφουμε και Γουότερλο (και όχι Βατερλό). Από την άλλη, κατανοώ απόλυτα τα επιχειρήματα όσων γράφουν Αούστερλιτς.

 35. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα!

  6: προφανώς διέλαθε 🙂 Πέπε (με αιτιατική/γενική κλπ.)

  Τα ΄χει πει ο Νικοκύρης από παλιά, αλλά δεν προσέχετε!
  Παιδιά, να κρατάτε σημειώσεις, αλλά ποιός ακούει εδώ μέσα… Αλλού είναι ο νού σας, προφανώς ψάχνεστε όλοι να δείτε τι προφητείες (το 2018!! 😋) έχει κάνει κανένας «γέροντας» για τον Έβρο 😎

 36. sxoliko said

  Η αποφυγή του οχετού είναι προστασία της υγείας. Έκανα κι εγώ το ίδιο λάθος με τα τουιτεροσχόλια και δεν μπορούσα να συνέλθω. Από την άλλη υποτίθεται πως πρέπει να γνωρίζει κανείς τι παίζει εκεί έξω, για να μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Στην τελική, όμως, περισσότερο αξία τους δίνεις και θάρρος να τα επαναλαμβάνουν με το να ασχολούμαστε περισσότερο.

 37. avadista said

  27:
  Τα σκουπίδια πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Είναι λάθος της Προέδρου που έχει σκουπιδοτενεκέ (τουίτερ) .
  20:
  Το νερό στην κανάτα της πορτοκαλάδας είναι ίσο με την πορτοκαλάδα στην κανάτα του νερού

 38. loukretia50 said

  37β. δεν πίνεται όμως

 39. loukretia50 said

  το νερό

 40. Theo said

  @20:
  Το νερό στην κανάτα της πορτοκαλάδας είναι περισσότερο από την πορτοκαλάδα στην κανάτα του νερού

 41. spyridos said

 42. sarant said

  37β Είναι;

 43. Theo said

  40, 41, 42:
  Πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια. Τρεις απαντήσεις σ’ ένα λεπτό!!

 44. Theo said

  3 σχόλια εννοούσα + αυτό του Γ. Μαλλιαρού στο χθεσινό νήμα = 4!!

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ήθελα να μπει το θέμα των Σταγιατών -Γαλατικό Χωριό το ακούω- και τσίμπησα μεζεδάκι (μέσα δυσώδεις αναθυμιάσεις) .
  Το τραγούδι του Αλκίνοου για το νερό που εμπεριέχεται, θαρρώ φιλτράει την ατμόσφαιρα, ξορκίζει το κακό και μεταρσιώνει την ψυχή.

  «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες ο δήμαρχος Βόλου ακούστηκαν απίστευτες χυδαιότητες εναντίον των κατοίκων που αντιστέκονται στη ιδιωτικοποίηση και τη χλωριοποίηση της πηγής, »
  χλωρίωση,ε;
  https://parallaximag.gr/epikairotita/alkinoos-ioannidis-machi-tou-gia-to-nero-kai-to-yvreologio-mpeou

 46. loukretia50 said

  Δείτε το αλλιώς : αν δεν ήταν πορτοκαλάδα…

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41 Παναζία μου συντονισμός! την ίδια ώρα που έψαχνα να βρω μεζέ για να το συνδέσω. Καταχαίρομαι!

 48. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «Υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να ανοίξει ξανά η Αμερική. Αυτός δεν είναι»
  Φίλος του ιστολογίου θεωρεί «αγγλικούρα» τον τίτλο, και δεν έχει άδικο.
  Και συνεχίζει: Και δεν ήθελε και πολύ, μια αντιμετάθεση: «Δεν είναι αυτός», αν και αδύνατο κάπως .
  Εγώ ίσως θα έβαζα: Όχι αυτός.

  Εγώ θα έγραφα, σε μία πρόταση, «και δεν είναι αυτός». Επίσης, αν δεν καταστρεφόταν έτσι το οπτικό λογοπαίγνιο, θα προχωρούσα παραπέρα και θα μετέφραζα «να ξαναξεκινησει η Αμερική» παρά να ξανανοίξει. Το lockdown μου φέρνει στο μυαλό περισσότερο έναν σταματημένο μηχανισμό – αν και βέβαια λέμε στα ελληνικά «ανοίγω» και «κλείνω τον υπολογιστή» π.χ.

 49. Καλημέρα (κι από δω)

  Όχι.

  Για το εν έτη και όχι εν έτει 99,9% φταίει ο κορέκτορας. Δεν τις έχει τις δοτικές (και κάποιους παλιότερους τύπους που είναι δεκτοί σήμερα αλλά έχει άλλους). Και βέβαια και η τυφλή εμπιστοσύνη σ’ αυτόν.

  Τον Eisenhower μάλλον πρώτη φορά τον βλέπω λατινογραμμένον. Πάντα Αιζενχάουερ τον ήξερα (κι έτσι τον μνημονέψαμε και χτες). Κι αυτός που μετέγραψε το όνομα, το διάβασε αγγλικό. Πόσο μάλλον που ήταν Αμερικάνος. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να διαβάζονται αγγλικά όλα τα λατινογραμμένα ονόματα χωρίς να σκέφτονται (αυτοί που τα διαβάζουν έτσι) πως υπάρχουν κι άλλες γλώσσες και πως τα ξένα ονόματα στα αγγλικά (συνήθως) προφέρονται όπως στη γλώσσα καταγωγής. Η παράδοση είναι πανίσχυρη με τα γερμανικά (που τα κακόμοιρα διαβάζονται ως έχουν με δυο τρεις συγκεκριμένους διφθόγγους, το Ei – άι, Eu Όι που όμως τυχαίνει να είναι στα ονόματα γνωστών επιστημόνων όπως ο Αϊνστάιν ή ο Όιλερ).

 50. sarant said

  40-41-42 Δίκιο έχει το 37γ, είναι ίδιες οι περιεκτικότητες.

 51. loukretia50 said

  Και λοιπόν? η μία κανάτα δεν επηρεάζεται κι άλλη αχρηστεύεται.
  Νομίζω ότι αυτό έχει σημασία .

 52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45: ψηλώνει την ψυχή – τώρα μου ήρθε γμτ, μια ώρα έψαχνα τη λέξη για να μη γράψω την εκζήτηση «μεταρσιώνει»

 53. Avonidas said

  Το ανοικτό μικρόφωνο αποκάλυψε τις προθέσεις Βουλευτού για τη Ν. Κεραμέως

  Κανόνας της στρατιωτικής ζωής: Όλα τα οπλα θεωρούνται γεμάτα

  Κανόνας της πολιτικής ζωής: Όλα τα μικρόφωνα θεωρούνται ανοιχτά

  Αμφότεροι απαράβατοι 😉

 54. 44 Άρα έπρεπε να γράψω πρώτα τ’ από δω!

 55. Παναγιώτης Κ. said

  @20.
  Επειδή είμαστε της συλλογικής δράσης 🙂 αναδιατυπώνω το πρόβλημα.
  Στη μία κανάτα έχουμε μια κουταλιά πορτοκαλάδα και στην άλλη μια κουταλιά νερό και εκτελούμε το πείραμα…
  Τώρα όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε… 🙂

 56. Κιγκέρι said

  Καλημέρα!

  Εγώ γενικά αποφεύγω τη χρήση του διαλανθάνω- μου φαίνεται πολύ εξεζητημένο.
  Θα πω «ξεφεύγει από την προσοχή», ή «περνά απαρατήρητο».

  6 🐕 τα ➡️➡️➡️ είχα δει παλιά ένα ρέμπους, και το θυμάμαι κάθε φορά που βλέπω την έκφραση.

  Τα μεταξωτά βρακιά θελουν και επιδέξια σκέλια: έτσι το λέτε Νικοκύρη, ή επειδή διαβάζει και η μαμά σου; Γιατί ο μπαμπάς μου το έλεγε με κώλους 🙂

  «Υπάρχει σωστός τρόπος να ανοίξει ξανά η Αμερική.
  Δεν είναι αυτός.»

  Η δράστρια μου φαίνεται δυσπρόφερτη, θα προτιμήσω η δράστης, αφού μπορώ να διαλέξω!

  Στο ρεπορτάζ για το ανοιχτό μικρόφωνο της Ν. Γιαννακοπούλου, δε νομίζω ότι η γενική «της βουλευτού» θέλει να δηλώσει το φύλο. Πρώτα-πρώτα, αμέσως μετά έχει φωτογραφία την Ν.Γ. και λίγο παρακάτω γράφει: «τις προθέσεις Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου »

  Ο βόθρος να μην ανοίξει. Εκτός από τη μπόχα, θα μαζευτούν και μύγες.

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  55 Μωρέ ίντα κουτολομετράς ατά; ! (θα λεγε η λαλά μου) 🙂
  Από κάτι τέτοια παίρνω δικαίωμα να είμαι στην παρέα σας 🙂
  Δυο αλόγω άχερα μου φάνηκε 🙂

 58. Theo said

  @37γ, 50:

  Έχετε δίκιο. Χρειάστηκε να το υπολογίσω με χαρτί και μολύβι, για να το καταλάβω.
  Αν υποθέσουμε ότι οι δυο κανάτες έχουν αρχικά 99 κουταλιές νερού και πορτοκαλάδας αντίστοιχα, με την προσθήκη μιας κουταλιάς νερού, το μείγμα στην κανάτα που είχε μόνο πορτοκαλάδα γίνεται 100 κουταλιές, 1% νερό και 99% πορτοκαλάδα. Στις 98 κουταλιές νερού που απέμειναν προσθέτουμε μια κουταλιά μείγματος, με περιεκτικότητα 1% νερό και 99% πορτοκαλάδα. Άρα, στις 99 κουταλιές του νέου μείγματος θα έχουμε 0,99 κουταλιές πορτοκαλάδας και 98,01 κουταλιές νερό. Στο πρώτο μείγμα απέμειναν 98,01 κουταλιές πορτοκαλάδας και 0,99 κουταλιές νερό. Άρα, οι περιεκτικότητες είναι ίσες.

 59. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Με εξόντωσε το «πεσυμφωνημένη». Πώς δεν έβαλε «αναδιπλασιασμό» και στο «συντονισμένη»; Να δούμε κανένα «τεσυντονισμένη».

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57 κουτΑλομετράς

 61. ΣΠ said

  Το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ θα το μετέφραζα:
  Υπάρχει σωστός τρόπος για να ξανανοίξει η Αμερική, αλλά όχι αυτός.

 62. Αναγνώστης Αθηναίος said

  Μπορεί αυτός που το μετέφρασε ως πεσυμφωνημένος, να προετοίμαζε κανα λόγο για τελετή για δημόσιο πρόσωπο («πεφιλημένε Πρόεδρε, εμείς που σε γνωρίσαμε μπλα μπλα) και να μπέρδεψε τους λόγους, μην γίνεστε αυστηροί 😆

  Σχετικά με τα σχόλια, …όχι σε όλα 😆 (ούτε ένα).
  Από προσωπική εμπειρία, όταν με βάζει καμιά φορά ο ..δαίμων και κοιτάζω τέτοια, αρχίζω να αισθάνομαι ότι άμα τα κοιτάω πολύ ώρα, στο τέλος θα με κοιτάξουν και αυτά (πούλεγε και κάποιος για την άβυσσο)

 63. mitsos said

  Καλημέρα.
  Πλούσια και ξεκαρδιστική η πιατέλα σήμερα
  Χτύπημα πρώτο «το δια παντός» ; Και εις τους αίωνας των αιώνων… όπως λέμε δια πυρός και σιδήρου …
  Μετά ήραθαν τα έτη, έτι, έτει … ( σιγά μην είναι ρήμα ρε, και θέλει καταληξη σε -ει 🙂 )
  Ήρθε μετά ο «Αη Ζενχάουερ»
  και με αποτέλειωσε ο Νικοκύρης με «την ώρα για ξύσιμο»

  Ένα παράπονο έχω όμως:
  Γιατί ρε τα βάλατε όλοι εναντίον του αναδιπλασιασμού ;
  Τι θα κάνει ένας φυσικός χωρίς κεκλιμένο ;
  Τι θα κάνει ένας μαυροσκούφης χωρίς τεθωρακισμένο ; Ένας πρωθυπουργός χωρίς την δεδηλωμένη;
  Τι θα γίνουν όλοι οι συνωμοσιολόγοι του κόσμου χωρίς πεφωτισμένους ;
  Ολημερίς crunch time? 🙂

 64. LandS said

  34
  Στα μεγάφωνα των σταθμών που ανακοίνωναν τη διαδρομή του τρένου που φεύγει ακουγόταν από τη κασέτα κάτι σαν 1/2 Γουόταλου, 1/6 Γουόταρλου, 1/4 Γουότελου και 1/12 Γουότερλου. Χτυπημένα καλά στο μίξερ.

 65. mitsos said

  https://drive.google.com/open?id=1noDY2vvs1uHW23QWHAVJw7YELi3ozDYV

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  Α! πα πα πα πα…. να μεταφέρουμε εδώ τα βοθρολύματα και τα περιττώματα που άφησαν στο στο λογαριασμό της ΠτΔ οι μισάνθρωποι; ΟΧΙ, με τίποτα. Εδώ δεν ευδοκιμεί ο Μπάτμαν, που ενίοτε γράφει και μερικές χαριτωμενιές και μερικές σημαντικές πληροφορίες – έχει όμως κοιλιακά προβλήματα και κάνει και την ανάγκη του 😜 – θα διαφημίσουμε και θα γίνουμε οι «ΔΗΑΔΟΣΤΑΙ ΤΩ» αυτών των ακατονόμαστων;

  Δεν έχω ούτε τουί, ούτε φουμπου! Ούτε είδα τον λόγαριασμό της ΠτΔ. Έχω όμως μια απορία ή καλύτερα έναν προβληματισμό. Γιατί δεν σβήνονται από το λογαριασμό της τα απαράδεκτα σχόλια; Δική μου άποψη, καλά κάνει και δεν τα σβήνει. Εσείς τί λέτε;

 67. Γιατί Νικοκύρη, τι έχει το εν έτει? Είναι ακριβώς όσο προβληματικό είναι και το εντάξει. Αλλά σας ξέρω εγώ εσάς τους οπαδούς της Αριστερής που συχνάζετε στην Πλατειά Εξαρχείων 🙂

 68. Γιάννης Ιατρού said

  Μαρμάγκα….

 69. dryhammer said

  32. Το είδα κι εγώ αυτό στις «Γυναίκες δολοφόνες» του Σκάει αλλά μετά το ξέχασα. Γι αυτό άγιασε ο Ζενχάουερ.

 70. (όσο δουλεύανε τα πλακοκόντυλα και τα κομπγιουτεράκια εγώ ήπια και τις δύο κανάτες και έλυσα το πρόβλημα. Ελπίζω να ασχοληθούν σύντομα με το αυγό και την κότα γιατί αρχίζω να πεινάω)

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  13: Το «μεμαλακισμένος»/»μεμαλακισμένη»/»μεμαλακισμένο» ήταν συνηθισμένος ιατρικός όρος. Βεβαίως σήμερα αν το ακούσει κάποιος θα μπορούσε να νομίσει ότι πρόκειται για δύο λέξεις, η πρώτη από τις οποίες είναι το «ρε».

 72. 66 Δεν μπορεί να τα σβήσει. Μπορεί βέβαια να πιάσει να μπλοκάρει όλους αυτούς, και να μην εμφανίζονται τα σχόλιά τους από κάτω. Αλλά τότε δεν θα είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων 🙂

 73. dryhammer said

  70. Θα σε πάει σούρδηση..

 74. Costas Papathanasiou said

  Γεια και χαρά σας.
  45,52κλπ
  Νομίζω ότι, τηρουμένων των αναλογιών, ο κ.Μπέος δικαιούται να καταχωριστεί ως Τραμπ… της Μαγνησίας.
  Σημειωτέον, με αφορμή την ωραία τραγουδιστική συμπαράσταση του Αλκίνοου γι’αυτό το πρωτεύον, ζωτικό δημόσιο αγαθό που το λέμε νερό και νεράκι, ότι η χλωρίωση είναι υποχρεωτική για δίκτυα ύδρευσης άνω των τριών χιλιάδων (3000) κατοίκων(Άρθρο 1.2-ΦΕΚ 5/9.1.58, τεύχος Β’), ενώ, μπορεί να γίνεται και για κάτω των 3000 «και γενικώς δια πάσαν ύδρευσιν, όταν διαπιστωθή ότι συντρέχουν ειδικοί προς τούτο λόγοι(κίνδυνοι μολύνσεως, θέρετρα, τουριστικά κέντρα κλπ(Άρθρο1.4)»
  Εξ άλλου, προκειμένου για παραδοσιακές πηγές, για τις οποίες είναι επιθυμητό να μην αλλοιώνονται τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά(ή οργανοληπτικές ιδιότητες) του νερού, μπορεί να εφαρμόζεται, προληπτικά (για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας), κατάλληλη εναλλακτική απολύμανση, π.χ. αυτή με υπεριώδη ακτινοβολία.
  Σε κάθε περίπτωση η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υδάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα καθοσιώσεως, αρμόζον στα ήθη Πινοσέτ (:κυριώνυμο εκ του ”Πίνω+Set” ?)

  [Αυτά και αποσύρομαι για παρεμφερή με τα ως άνω καθήκοντα]

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι σίγουρο ότι η Γιαννακοπούλου δεν ήξερε πως τα μικρόφωνα είναι ανοικτά; Στη σύγχρονη πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή η ευπρέπεια δεν μετράει, δεν εκτιμάται. Ενώ το να σκίσεις την υπουργό παιδείας που τα κάνει σκατά, δείχνει δυναμισμό και φέρνει ψήφους.

 76. Κιγκέρι said

  Στο δρόμο που χάραξε η πεσυμφωνημένη:

  Κεσυγκαλυμμένη
  Κεσυγκριμένη
  Κεδιακριμένη
  Κεδιακομμένη
  Κεσυγκομμένη
  Κεσυγχυμένη
  Βεκαταβλημένη
  Γεϋπογραμμένη
  Δεαποδειγμένη
  Δεδιαδομένη
  Τεδιαθειμένη
  Τεεκθειμένη
  Τεσυνταγμένη

  και σταματάω προτού μου μείνει κάνα κουσούρι!

 77. Γιάννης Ιατρού said

  Που είναι η Χαρούλα να μας το επιβεβαιώσει;;

 78. sarant said

  56 Δηλαδή λες ότι αν ήταν άντρας ο δράστης θα έλεγε «τις προθέσεις βουλευτού» και πάλι; Δεν νομίζω.

  (Η παροιμία λέγεται και με σκέλια)

  63 Αυτά είναι τα καθιερωμένα και θα μείνουν

  66-72 Μπορεί να σβήσει τα υβριστικά ή μάλλον να τα αποκρύψει (οπότε θα εμφανίζονται αν κάποιος κλικάρει το ειδικό κουμπί).

 79. LandS said

  72
  Τα προσβλητικά, στον θεσμό ή στο πρόσωπό της, σχόλια στην ανάρτηση της για τον Κοροβέση, τώρα δεν τα βλέπεις. Ίσως χρειάστηκε να κάνουν τους σχολιαστές και ριπόρτ. Επίσης οι λογαριασμοί αρχηγών κτατών κλπ. πρέπει να τυγχάνουν ειδικών προνομίων.
  Τα επικριτικά αλλά όχι και προσβλητικά παραμένουν.

  Παρεμπ. Πολύ καλά κάνει και έχει τουίτερ. Όλοι (πλην Λακεδαιμονίων) πολιτικοί αρχηγοί έχουν. Μέχρι και ο Πάπας.

 80. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό δεν είναι μεζεδάκι, για κύριο πιάτο το βλέπω:
  Δάνειο ποσού 150.000 Ευρώ χορήγησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη η ιδρύτρια και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο «Actionaid Hellas» Αλεξάνδρα Μητσοτάκη-Gourdain . Έχει διάρκεια 17 χρόνια με αρχή καταβολής α’ δόσης στις 19 Απριλίου 2020 ….

 81. Μαρία said

 82. LandS said

  80
  Περιμένω τον Υποφάντη να μας κάνει ρεπορτάζ ότι ζήτησε 150χιλ από τη αδερφή του και αυτή του είπε «καλά θα δούμε».

 83. Παναγιώτης Κ. said

  Πιο σημαντικό από την ηθική είναι η αισθητική…

  Είδα μόνο ένα από τα άθλια σχόλια για την ΠτΔ.
  Αγανάκτησα !
  Ούτε κατά διάνοια να δείξουμε αυτή την αθλιότητα.
  Ναι, να σβηστούν.
  Πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν στην κοινωνία και κάποια άτομα που είναι αρμοδιότητα της… Ψυχιατρικής.

 84. Μαρία said

  80
  Σιγά το πιάτο. Όλα είναι γνωστά απ’ τη δήλωση πόθεν έσχες.

 85. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν πρέπει πάντως να μας διαφεύγει ότι η αθλιότητα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο κάποιων μεμονωμένων ατόμων. Ευδοκιμεί και στο διαπαραταξιακό χωράφι.
  Που σημαίνει ότι υποθάλπεται αφού, κάθε φορά που παρατηρείται, δεν αποδοκιμάζεται από τις ηγεσίες των παρατάξεων.
  Μπορεί κανείς να δει τις αθλιότητες ακόμα και στον…Ναό της Δημοκρατίας.

 86. Πως φαίνεται αυτό τo επτά νεκρών φωκιών. Τυπικά η γενική πληθυντικού έτσι θα ήταν. Αλλά λέγεται;

 87. Αντώνης said

  Όσον αφορά την «εθνικότητα: Εβραίοι» της Στρέιζαντ, δεν ξέρω αν έχετε προσέξει πως τα βιογραφικά σημειώματα της Βικιπαίδειας περιέχουν πολλές αλλόκοτες καταχωρήσεις. Π.χ. τόσο για το Μητσοτάκη όσο και για τον Τσίπρα (και για διάφορους άλλους που βαριέμαι να ψάξω τώρα) αναφέρεται εθνικότητα ΚΑΙ υπηκοότητα (αμφότερες Ελληνικές). Πολύ συχνά επίσης, για ανθρώπους από γεννησιμιού τους Έλληνες, αναγράφεται «Χώρα πολιτογράφησης: Ελλάδα». Πίστευα πως πολιτογραφούνται μόνον οι αλλοδαποί, όχι οι γηγενείς. Το φαινόμενο είναι αρκετά γενικευμένο όχι όμως απόλυτο (à la tête du client). Ξέρει κανείς τί συμβαίνει;

 88. Η αλήθεια του Μ.Τ. για το ΝΒΑ, είναι ότι κατά κανόνα, τα ξύνουμε στη ρέγκιουλαρ σίζον, κάποια στιγμή προς το τέλος είναι κραντς τάιμ. Ενδιάμεσα, σόου, νόμιμο και παράνομο στοίχημα.

 89. Alexis said

  Καλύτερο από το «απαγορεύεται δια παντός» θα ήταν το «απαγορεύεται δια ροπάλου».
  Και να συνοδευόταν από σεκιουριτά με προβειά Ηρακλή και ρόπαλο ανά χείρας 😆

 90. Πάνος με πεζά said

  Κάπου θυμόταν ο άνθρωπος «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΑΣ«, αλλά ειδες τί κάνει το ένα γραμματάκι !

 91. π2 said

  76: Μ’ αυτά ταιριάζει και το κεσυγκαμμένη.

 92. Πάνος με πεζά said

  @ 63 : Ξέχασες το μαθηματικό, με τα πεπερασμένα ! (Που πιάνει και τους μηχανικούς λίγο).

 93. ΓΤ said

  @86 Κατά το ΛΚΝ, το συγκεκριμένο ουσιαστικό δεν έχει γενική πληθυντικού (ονοματικό σύστημα 25α, κλίνεται κατά το «πείνα»)

 94. π2 said

  Άσχετο: Ποιο είναι το επίσημο όνομα της συζύγου του πρωθυπουργού; Νόμιζα ότι λέγεται επισήμως Μαρέβα αλλά βλέπω ότι στην Επιτροπή Χειροτεχνίας (!) του Υπουργείου Ανάπτυξης αναγράφεται ως Μαρία-Εύα.

  https://www.greece2021.gr/arthografia/2200-aikaterini-polymerou-kamilaki-sygkrotisi-epitropis-xeirotexnias-sto-plaisio-ton-epeteiakon-ekdiloseon-tou-ellada-2021

 95. Μαρία said

  94
  Μαρία Εύα Βιργινία https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/pothen/xrhsh2018_etos2019/MITSOTAKIS_KYRIAKOS_1571631_2019.pdf

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94 κάπου έπεσα και Μαρία-Ευανθία Γκρ.

 97. ΓΤ said

  94@

  Στην οποία λίστα, στον αριθμό 13, βλέπουμε και την κόρη της Δημουλά… (στα… επαγγελματικά χνάρια της μάνας, Φράπεζα της Ελλάδος, το γνωστό… κάτεργο ξυσίματος, και στα χνάρια του αδερφού, Δημήτρη, ναι, γνωρίζω, κατόπιν Διαγωνισμού)

 98. > ναι, γνωρίζω, κατόπιν Διαγωνισμού
  μπορεί και όχι. Υπήρχε ποσόστωση, θαρρώ

 99. Χαρούλα said

  #77 στην ανακατάληψη ήμουν Γιατρέ μου! Μόλις τελείωσα βάρδια!😹

  Τι να σας πει η Χαρούλα;
  Τα ποτάμια με φυσικούς ή τεχνητούς τρόπους αλλάζουν κάποιες φορές κοίτη. Ο Έβρος θα υστερούσε; Ανάλογα με το ύψος των νερών εμφανιζοεξαφανίζονται τμήματα στεριάς.
  Όταν κοιμάται η Αθήνα, η Άγκυρα και οι «εξοπλιστές» μας, ζούμε με τους γείτονες μιά χαρά. Τα ζωντανά όλων, βόσκουν όπου έχει χόρτο, τώρα καταλαβαίνω πως και τα μελίσσια το ίδιο. Πιό πάνω πάμε για καθημερινά ψώνια, έρχονται για σπογευματινό καφέ(και τσιπουράκι). Παντού δίνουν-παίρνουν προϊόντα φθηνότερα από την χώρα τους. Αυτά, …τα νόμιμα.
  Καληνυχτίζουμε τον Κεμάλ, τον Χρήστο, τον Μεχμέτ,τον Γιάννη, σπανιότερα την Αϊσε, την Ελένη, και κοιμόμαστε ήσυχοι όπου όρισαν οι διεθνείς συνθήκες.
  Και ένα πρωί, ένας ανεγκέφαλος, ή αφελής, ή προβοκάτορας «πατριώτης» κάνει ένα λάθος και όλοι στα όπλα. Χροοοοόνια τώρα. Συνηθισμένη πραγματικότητα.

  Πότε-πότε όμως ένας μεγαλομανής, ή ένας ανίκανος, ένας «υπερπατριώτης» ή ένας ξενόδουλος ηγέτης από δω ή από κει στο ποτάμι αποφασίζει να κάνει πολιτική με το …νερό. Οι εξοπλιστές τρίβουν τα χέρια τους, οι «δημοσιογράφοι» ξαναπιάνουν υπηρεσία, και όλοι καλά! Όλοι; Εμείς οι ακρίτες όχι. Γιατί χωρίς αυτά τα κράτη των Αθηνών και της Άγκυρας, τα βρίσκουμε καλύτερα.

  Αρνούμαστε να γινόμαστε παιχνίδι του Δένδια, του Κοτζιά, της ΝΔ ή του Συριζα. Της Καθημερινής ή του ντοκουμέντο. Γιατί αύριο που δεν θα χρειάζονται το θέμα για συμπολίτευση η αντιπολίτευση, θα το/μας ξεχάσουν. Για να βρούμε μόνοι μας την κανονικότητα που μάθαμε.

  Ισως φαίνεται πως δεν παίρνω θέση, ξέρω όμως πως έχω. Κι ας μην είναι πρόδηλη.

  Συγγνωμη. Σεντόνιασα. Προσπάθησα όμως να δώσω ματιά …του ντόπιου.

 100. ΓΤ said

  @98

  Έχουμε και το κάτεργο του Αλαφούζου, την «Καθημερινή». Εκεί πήρε σειρά ο εγγονός, ο Άθως…

 101. Γιάννης Ιατρού said

  99: 👍👍

 102. Μαρία said

  98
  Στον ΟΤΕ υπήρχε σίγουρα.
  Και σήμερα σε κάποια ιδιωτικά προσλαμβάνονται κατα προτεραιότητα τα παιδιά των συνταξιούχων καθηγητών τους.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95 Ναι, Βιργινία!

  99

 104. 94 κλπ

  Επιτροπή Χειροτεχνίας για το 2021 βρε αχάριστοι είναι ότι μας φτιάχνουνε την προίκα μας. Δεν ξέρετε πως αν η μαλακία ήταν εργόχειρο κλπ…
  Το θέμα είναι πως οι μαλακίες πληρώνονται αδρά, αλλά άμα είσαι λαρτζ…

 105. Χαρούλα said

  #101 ευχαριστώ
  #103, ντροπή μου, αλλά δεν υην ξέρω. Σ´ευχαριστώ. Θα την ψάξω

 106. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  80-82 Μωρέ μπράβο!

  86 Θα το απόφευγα, πάση θυσία

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 108. … Ντουάιτ Ν. Έισενχαουερ … Η απόδοση του Eisenhower όμως; …
  Δεν έχουν ξανακούσει τον Αϊζενχάουερ; …

  …Ή το σύνθημα
  «I Like Ike»
  για την ώρα που ψηφίζουμε,
  ή, έστω, την μεταγενέστερη μετάλλαξή του (από το επόμενο μεζεδάκι)
  «I Like Mike»
  για την ώρα που τα ξύνουμε;

 109. Ωπ, άκυρον το 108 (το μισό τουλάχιστον), καπαρωμένο στο σχ. 5

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ξέπεσε στα δανεικά από συγγενείς ο Μητσοτάκης; Φτώχεια καταραμένη!

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105 «Το Ποτάμι» είναι σπονδυλωτή ταινία (4 ιστορίες) του Νίκου Κούνδουρου. Η ιδέα βασισμένη εδώ:
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C131/595/3929,17351/

 112. 25β,
  Κατά το δοκούν.
  Η ελευθερία του λόγου δεν περιορίζεται εφ’ όσον δεν προξενεί βλάβη, θέση που φυσικά μεταθέτει το κριτήριο περιορισμού στην τεκμηρίωση βλάβης – συχνά δύσκολο και υποκειμενικό.
  Διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας του ιστολογίου, για παράδειγμα, στον βαθμό που μπορεί να τεκμηριωθεί, θα μπορούσε να θεωρηθεί «βλάβη».
  Ας βοηθήσουν και οι επί των νομικών επιστημών γνώστες, για να μην μείνουμε στους ερασιτεχνισμούς μου.

 113. – …και συμπεφωνημένη…
  – Πώς το ‘πες;
  – Και συμπεφωνημένη!
  – Ξανά;
  – Πες «συμφωνημένη»!
  – Έγινε: πεσυμφωνημένη

 114. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και ήρθε ο λόγος στο ποτάμι (#103, #105 κλπ.) , έκανα (από περιέργεια) μιά πρόχειρη μέτρηση των επιφανειών εκεί που (και τα ξένα) ειδησεογραφικά εμφανίζουν το θέμα με τους γείτονες στον Έβρο.
  Λοιπόν, η παρουσίαση με την «νησίδα/πρόσχωση», έτσι όπως την δείχνουν, είναι παραπλανητική. Όλη η νησίδα (κίτρινη γραμμή) έχει έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, τα 16 στρέμματα, που προφανώς είναι/ήταν το πρόβλημα, είναι μόνο η «επάνω» κορυφή/καμπύλη (κοκκινωπή γραμμή) που έκανε παλιά η κοίτη του ποταμού, φαίνεται κι από την διαφορετική βλάστηση..

 115. Μαρία said

  108
  Το σύνθημα I like Ike το διδάσκουμε και σαν παράδειγμα παρονομασίας.

 116. Μαρία said

  114
  Εμείς που παρακολουθούμε τα τιτιβίσματα το ξέρουμε 🙂

 117. Ίσως έχει αμβλυνθεί το γλωσσικό αισθητήριό μου μετά από τόσα χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά δεν με ξενίζει ιδιαίτερα η μετάφραση
  «Υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να ανοίξει ξανά η Αμερική. Αυτός δεν είναι»

  Αν άλλαζα κάτι θα ήταν να παραλείψω το «ένας» (σχ. 3) αν και τα τελευταία χρόνια το προσθέτουμε όλο και περισσότερο στα ελληνικά (προφανώς αγγλισμός).

  Η τελευταία πρόταση θα μπορούσε και
  «Αυτός, πάντως, δεν είναι»

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τακτοποιημένα τα…λείψανά της
  «Η σορός μιας γυναίκας βρέθηκε διαμελισμένη σε δύο βαλίτσες στο Δάσος του Κοσμήτορα.
  …Τα λείψανα της άτυχης γυναίκας βρέθηκαν κοντά σε λατομείο, κοντά στο Κόλεφορντ στο Δάσος του Κοσμήτορα. »
  http://www.topontiki.gr/article/385744/diamelismeni-mesa-se-valitses-vrethike-28hroni-photos

 119. ΚΩΣΤΑΣ said

  # 25β και 112

  Κατά τη δική μου γνώμη, είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος, η προέγκριση ή η διαγραφή σχολίων και εντελώς διαφορετικό η αναδημοσίευση χυδαιοτήτων.

  Η πρώτη περίπτωση σηκώνει πολλή συζήτηση. Έχει τα υπέρ και τα κατά της και αγγίζει τα όρια περί φιλοσοφικής στάσης ζωής, ελευθερίας και δημοκρατίας του καθενός.

  Η δεύτερη περίπτωση (αναδημοσίευση χυδαιοτήτων) είναι παντελώς ξεκάθαρο για μένα. Δεν πρέπει να γίνεται ποτέ, αν κάποιος σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του και την υπόληψή του.

  Εντάξει, δεν είμαι και η προσωποποίηση του σοφού ανδρός, μια γνώμη λέω που ελπίζω, τουλάχιστον, να μην είναι μλκ… 🤤 Γι΄ αυτό ζήτησα και τη γνώμη σας στο #66

 120. ΣΠ said

  118
  Το Forest of Dean δεν έχει καμιά σχέση με …Κοσμήτορα!

 121. ΓΤ said

  #118, 120

  Μυρίζομαι ότι κάπου αλλού θα γράφουν για την Οδό Οξφόρδης…

 122. aerosol said

  Ούτε κι εγώ θα επιθυμούσα μια εκτενή αναφορά στα χυδαία σχόλια μίσους που χαρακτηρίζουν το ήθος αρκετών προβληματικών συνανθρώπων. Πάντως βρίσκω χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις μια σύντομη αναφορά ή κάποιο/κάποια παραδείγματα, για να έχουμε εικόνα και για πράγματα που ίσως ξεχνάμε. Συχνά δεν βλέπουμε καθαρά ότι δεν συνηθίζεται στους χώρους που κινούμαστε και καλό είναι να μην πέφτουμε από τα σύννεφα.

  #76 Πσσσσς, δηλώνω τεσυντριμμένος!

  #97 Η μισή Ελλάδα θεωρεί πως η άλλη μισή τα ξύνει, αλλά δεν βλέπω γιατί αυτή η απαξιωτική διάθεση να γίνεται επιχείρημα εναντίον κάποιου. Ακόμα κι αν αυτό πηγάζει από υποψία ή σιγουριά πως μέσω γνωριμιών προέκυψε επαγγελματική πορεία, τέτοια είναι η ιστορία μεγάλου ποσοστού των εργαζόμενων της χώρας. Αν είχε δουλέψει στην Πειραιώς (που από παλιά αναφέρεται ως εργασιακό κάτεργο) θα ήταν «καλύτερη»; Το πού δούλεψε κανείς είναι εξ ορισμού στοιχείο σε δίκη χαρακτήρα;

 123. Γιάννης Ιατρού said

  116: 🙂 Όπως λέει κι ο Ε. Ροΐδης: «μαλακόν παξιμάδιον δια τους μη έχοντας»…, ρε Μαρία…

 124. Πέπε said

  Τι θα λέγατε γι’ αυτό;

  «Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να ξανανοίξει η Αμερική».

  Μία πρόταση μόνο.

  ___________________________

  @63:

  Μετά το #76 (με το οποίο γέλαγα μόνος μου!!) πιστεύω Μήτσο να κατάλαβες ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός καθαυτός ο αναδιπλασιασμός.

 125. Το τετριμμένο τυρί είναι εντάξει?

 126. Μαρία said

  122
  Το τουίτερ είναι ανοιχτό σε όλους @PresidencyGR Μπορεί ο καθένας να τα δει. Εγώ λόγω μιθριδατισμού δεν είδα κανένα μεγάλο οχετό. Περισσότερο τσακώνονται και βρίζονται μεταξύ τους οι σχολιαστές.

 127. ΓΤ said

  122@

  Για το «κάτεργο ξυσίματος», δεν θεωρώ. Είχα συγγενείς μου στην ΤτΕ.

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εισαγωγικομανία στην ΕΡΤ1:Άφαντη η Αφγανή που «έσφαξε» ομοεθνή της στη Μόρια.
  Μα πραγματικά την έσφαξε, τη χτύπησε στον λαιμό με μαχαίρι. Προς τι τα εισαγωγικά; Ενώ χρειάζονται όταν γράφουμε π.χ. ο διαιτητής «έσφαξε» τον Παναθηναϊκό στον αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.

 129. καλησπέρα,
  ΟΧΙ και από εμένα στην άτυπη ψηφοφορία.
  Άμα ανοίξεί ένας βόθρό δύσκολα κλείνει μετά.

  @20: τέλειο
  @99: Σε δέκα γραμμές συνόψησες όλη την πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων.
  και όσοι έχουμε υπηρετίσει ή ζήσει εκεί ξέρουμε πόσο εύκολα βρίσκονται οι «πατριώτες».
  Καλό ΣΚ

 130. Theo said

  @127:
  Κι εγώ έχω φίλο στην ΤτΕ. Δεν υπάρχει μεγάλη πίεση, αλλά ούτε και «κάτεργο ξυσίματος» είναι.

 131. sarant said

  128 E, ναι

  130 Κρίνοντας από τους μεταφραστές, που ξέρω, είναι καλές οι συνθήκες εργασίας. Αυτό δεν είναι κακό. Κάνουν καλή δουλειά όμως.

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 133. Μαρία said

  126
  Σ’ αυτό όμως αξίζει τα δείτε τα σχόλια.

  Κι εδώ η διαμαρτυρία Μπογδάν https://twitter.com/bogdanosk/status/1263845185248788480

 134. Μαρία, αυτό το τουί ανέβηκε στη θέση ενός άλλου. Όπου ο Ευάνθης υποστήριζε, λίγο-πολύ, ότι και το ’60 είχαμε τη διαμάχη μεταρρύθμισης και λαϊκισμού, διότι η λαϊκιστική ΕΔΑ αντιτιθόταν στις μετριοπαθείς πολιτικές της ΕΡΕ που της έπαιρναν το ψωμί.

 135. http://www.katiousa.gr/istoria/o-paroksysmikos-laikismos-dolofonise-to-lampraki-aron-aron-katevike-apo-ti-selida-tou-ellada-2021-apospasma-omilias-melous-tis-epitropis/

 136. Theo said

  @131β:
  Ακριβώς.

 137. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  1. «Όπως βλέπετε από το απόσπασμα, ο Πάσχος έγραψε «αν δεν ανέβαιναν πάνω στο Μνημείο, το ασύντακτο πανό μπορεί να διέλαθε την προσοχή του πανελληνίου».

  Ο τύπος «διέλαθε» δεν στέκει, διότι είναι σε αόριστο. Όμως ο υποθετικός λόγος θέλει παρατατικό. Λέμε, «αν δεν αργούσες να έρθεις μπορεί να προλαβαίναμε», όχι «μπορεί να προλάβαμε». Άρα, το σωστό θα ήταν «να διελάνθανε» (ή, να διαλάνθανε, αφού ειδικά εδώ, που δεν τονίζεται, η αυξηση είναι προαιρετική)»

  Το κρίσιμο εινια ο χρόνος

  Χρόνος Κλίση Χρήση

  Παρατατικός διελάνθανε Δηλώνει μια πράξη η οποία γινόταν συνεχώς ή επαναλαμβανόμενα στο παρελθόν
  Αόριστος διέλαθε Δηλώνει μια πράξη η οποία άρχισε και ολοκληρώθηκε στο παρελθόν

 138. Νίκος Κ. said

  20: Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το νερό στην κανάτα της πορτοκαλάδας είναι ίσο με την πορτοκαλάδα στην κανάτα του νερού

 139. Πέπε said

  @137
  Ό,τι να ‘ναι…

  Ίσως έτσι σκέφτονται τα ηλεκτρονικά μεταφραστήρια. Σε ελληνικά ζωντανών ανθρώπων, το «μπορεί να + παρατατικός» δε συνέβαινε στο παρελθόν ούτε συνεχώς ούτε κατ’ επανάληψη, αντιθέτως δε συνέβη ποτέ διότι δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις (αλλιώς μπορεί να συνέβαινε).

 140. Μαρία said

  Στο χτεσινό του άρθρο ο Πάσχων (έτοιμο και για θέμα στις πανελλαδικές με ένα μικρό ρετούς) ισχυρίζεται οτι οι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην τα ξύνουν αλλά είναι παπαγάλοι. Άρα καλές οι κάμερες. Θα τις συνηθίσουμε όπως συνηθίσαμε την ούλεν και τη γραφή.
  https://www.kathimerini.gr/1079402/opinion/epikairothta/politikh/me8e3h-kai-synthrhtismos

 141. Μαρία said

  134, 135
  Και μη χειρότερα.
  Άρα ο Ευάνθης ήρξατο χειρών αδίκων κατα Μπογδάνο.

 142. Έτσι. Αλλά ο Μπογδάνος έχασε το αρχικό τουί (ή έκανε πως δεν το είδε).
  Δεν με παρακολουθείς! 🙂

 143. aerosol said

  #127
  Ε, και;!!!
  Επαναλαμβάνω: Αν είχε δουλέψει στην Πειραιώς (που από παλιά αναφέρεται ως εργασιακό κάτεργο) θα ήταν «καλύτερη»; Το πού δούλεψε κανείς είναι εξ ορισμού στοιχείο σε δίκη χαρακτήρα;
  Το χρησιμοποιείς για να μειώσεις κάποιον. Φταίει ο συγκεκριμένος άνθρωπος αν εκεί που δουλεύει τα ξύνουν;

 144. Τιμής ένεκεν…

  τελικά δεν είχε άλλη εμπνευσμένη σκηνή εκτός της γνωστής, εδώ με καλές φωνές :

  κι εδώ με σκηνοθετική πινελιά του Πλάσιντο

 145. Μαρία said

  142
  Σε παρακολουθώ. Άλλωστε σήμερα βλέπω οτι το έβαλες.
  Πάλι παραπονεμένος θα μείνει ο Ευάνθης. Στο τελευταίο συνέδριο του ιδρύματος της βουλής διαμαρτυρήθηκε, επειδή κάποιος απ’ το κοινό αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή του καθυστερημένα κι ενώ ο ίδιος δεν ήταν στην αίθουσα. Μα τι μαλάκας!

 146. Μαρία said

  145
  οτι το έβαλες σήμερα 🙂

 147. Αμφιβάλλω αν έμεινε καμιά ώρα το τουΐ του Ευάνθη.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  140: Έγραψε ο Μανδραβέλης τη λέξη παπαγάλος και τα πλήκτρα δεν του έκαψαν τα δάκτυλα; 😂 Τέλος πάντων, ας συνεννοηθούν όλοι αυτοί μεταξύ τους τι είναι τελικά οι εκπαιδευτικοί, γιατί μας έχουν μπερδέψει. Και, κυρίως, ας είναι ειλικρινείς μια φορά στη ζωή τους: εγκρίνουν κάθε κυβερνητικό μέτρο, επειδή το παίρνει η κυβέρνησή τους. Πέρσι, τέτοια εποχή, θα το έπαιζαν κανονικοί φιλελεύθεροι και θα έλεγαν πως οι συριζαίοι θυμήθηκαν το σταλινικό παρελθόν τους, θέτοντας υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 149. Μαρία said

  148
  «Αρκεί αυτά να υπήρχαν πριν από την κάμερα και να μην έχουμε διδάσκοντες που απλώς παπαγαλίζουν τα βιβλία του ΟΕΔΒ.»

  Άσε που έχει μείνει πίσω και μπορεί κάποιος στρεψόδικος να υποστηρίξει οτι με το τέλος του ΟΕΔΒ πέθανε κι η παπαγαλία.

 150. Konstantinos said

  Μια και έχουμε θέμα Πάσχων πάλι, θα (ξανά)βάλω το σχετικό τραγούδι

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  149: Το θέμα είναι πώς ξέρει αυτός και οι όμοιοί του το πώς δουλεύει ο κάθε εκπαιδευτικός στην τάξη του. Δεν ξέρουν, φυσικά, απλώς γράφουν και λένε όσα βολεύουν την κυβέρνησή τους.

 152. Χαρούλα said

  Να ρωτήσω….
  Τον Ευάνθη πρέπει να τον ξέρουμε από κάπου και μου διαφεύγει, ή είναι εσωτερικός …κώδικας;🤔

 153. ΓΤ said

  130 Τεό, οι συγγενείς συνταξιοδοτήθηκαν γύρω στο 2005. Πάντα υπάρχει διαφοροποίηση ποσοστού ασκούμενης… πίεσης.

  143 Όπως όλοι μας, είσαι αυτονοήτως ελεύθερος να ερμηνεύεις μέσα από το δικό σου πρίσμα οποιοδήποτε σχόλιο.

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Είναι κάτι σαν Μανδραβέλης στον τομέα της μεταπολεμικής ιστορίας.

 155. Theo said

  @153:
  Ο φίλος μου προσελήφθη ως σύμβουλος με αυξημένα προσόντα στις αρχές των ’90ς, ήταν και είναι σε καίριο πόστο, έχει αποδώσει πολύ καλά, και γι’ αυτό δεν δέχεται ουσιαστικά καμία πίεση από τη διοίκηση.

 156. Μαρία said

  152
  http://www.biblionet.gr/author/5544/%CE%95%CF%85%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CF%82_%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  154 Καλά, υπάρχουν και οι έγκυροι Λιάκος και Κωστόπουλος, Γιάννη, πού το πρόβλημα; 🤣

 158. Χαρούλα said

  #154 Δάσκαλε ευχαριστώ. Σαν να μην τον έχω ακούσει ποτεέ η …απολίτιστη! Τον υπευθ.πολιτισμού του κόμματος;;;!!!
  Τον γκούγκλαρα και τί βρήκα!;! Ο Κυριάκος έχει γράψει βιβλίο! Μα που ζω; Έχω χάσει τόση γνώση; Εεε, …πάει. Για απόσυρση είμαι!😊

 159. Χαρούλα said

  Μαρία επίσης ευχαριστώ. Φάνηκες όσο εγραφα το προηγούμενο!

 160. Μαρία said

  158
  Αν έβλεπες κανάλι της βουλής, θα τον ήξερες 🙂

  Ανακοίνωση τουρκικού υπεξ
  https://www.kathimerini.gr/1079646/article/epikairothta/ellada/toyrkiko-ype3-den-8a-dextoyme-tetelesmena-ston-evro

 161. Γιάννης Ιατρού said

  147: Δύτη, το προλάβαμε, αμέ 🙂

 162. 161 Αμ δεν το προλάβατε! Το δεύτερο είναι αυτό, όχι το σβησμένο.

 163. sarant said

  135 Α! δεν το ήξερα αυτο!

  139 Ενώ το «μπορει να» + αόριστος δηλώνει κάτι που συνέβη, πχ «μπορεί να έφυγε, αλλά εγώ την αγαπώ ακόμα»

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  157:Δεν συμπαθώ τους στρατευμένους ιστορικούς, Κώστα, ανεξαρτήτως κομματικής στολής και πολιτικής ιδεολογίας.

 165. Αγγελος said

  Αφώτιστε Φιλέλληνα, αυτό που λες είναι φυσικά η διαφορά παραστατικού και αορίστου, αλλά στην οριστική και στις κύριες προτάσεις. Εδώ η περίπτωση είναι διαφορετική.
  Μπορεί να είναι σπίτι = Ίσως είναι σπίτι.
  Τι γύρευε στη σκάλα; Μπορεί να έφευγε = Ίσως έφευγε. ΑΛΛΑ:
  Αν δεν κλειδώναμε, μπορεί να έφευγε = Ίσως θα έφευγε.
  Μετά από ορισμένους συνδέσμους, το «να» συνήθως παραλείπεται. Λέμε «αν έρθεις, όταν έρθεις» και εννοούμε «αν θα έρθεις, όταν θα έρθεις». Λέγονται κι αυτά, αλλά είναι άκομψα. Και οπωσδήποτε, μετά το «να» (και το «ας») το «θα» υποχρεωτικά παραλείπεται. Στο «αν δεν κλειδώναμε, μπορεί να έφευγε», το «έφευγε» είναι κεσυγκεκαλυμμένη (!) δυνητική — είναι «θα έφευγε» χωρίς το «θα» — και στη δυνητική ΔΕΝ κάνουμε διάκριση στιγμιαίου και εξακολουθητικό. «Θα έφευγε» σημαίνει και «ήθελε φεύγει» και «ήθελε φύγει», που λέγανε και σε μια μορφή καθαρεύουσας (ο Βάμβας, στη μετάφρασή του της Αγίας Γραφής, έλεγε και «ήθελεν είσθαι», πλάθοντας καινούργιο τύπο).
  Υπόψη, στην πιθανολογική κάνουμε τέτοια διάκριση. «Θα έφευγε» μπορεί να σημαίνει και «φαντάζομαι πως έφευγε», ενώ «θα έφυγε» σημαίνει οπωσδήποτε «φαντάζομαι πως έφυγε».

 166. Χαρούλα said

  Δύτη συμπάθα με.
  Τώρα άνοιξα το 135 σου. Δεν θα έκανα χαζές ερωτήσεις αν το είχα διαβάσει στην σειρά του.

 167. 166 Καλά βρε Χαρούλα, εννοείται δεν ξέρουν όλοι τον Ευάνθη!

 168. nikiplos said

  165@ εγώ το καταλαβαίνω ως εξής:

  «Που είναι ο Γιάννης? »
  -«είπε ότι θα φύγει» (δεν τον βλέπω τριγύρω μπορεί να έφυγε)
  -«Είπε ότι θα έφευγε» (είπε ότι θα φύγει, αλλά μπορεί να μην έφυγε ακόμη μπορεί να είναι τριγύρω)
  -«Θα έφυγε». Πιθανολογώ ότι η πράξη είναι συντελεσμένη, αφού δεν είναι πλέον εδώ, ούτε τριγύρω, ούτε πουθενά.

  Άλλο παράδειγμα:
  «είχες πει ότι θα ΄ρθεις» (δεν ήρθες ακόμη, αλλά υπάρχει καιρός να έρθεις)
  «είχες πει ότι θα ερχόσουν» (δεν ήρθες, ούτε υπάρχει χρόνος πια να έρθεις, το ραντεβού έγινε)

 169. leonicos said

  εστίαση σήμαινε το φόκους, το αποτέλεσμα του «εστιάζω

  έδωσες πάτημα στους πολυτονιστές

  άλλο ἑστίαση και άλλο ἐστίαση

 170. ΣΠ said

  165 κεσυγκεκαλυμμένη 🙂 🙂 🙂
  Άγγελε, το τερμάτισες! Διπλός αναδιπλασιασμός, εσωτερικός και εξωτερικός!

 171. leonicos said

  163 Σερ Σρ

  Ο αόριστος είχε πάντα υποτακτική

  κι αν έφυγε είναι μια χαρά

  το αν έφευγε είαι conditionel που για ακατανόητους λόγους δεν την αναγνωρίζει η νεοελληνιή γραμματική / σύνταξη

 172. tryfev said

  Νίκο μου, έξοχο «λιβάδι με μαργαρίτες» για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Αθανάσιο (Θανάση) Φωτιάδη.

  Σε ό,τι αφορά στον άθλιο οχετό λοιδοριών και ύβρεων που ξέφυγε από το ανύπαρκτο «έρκος οδόντων» κάποιων υπανθρώπων εις βάρος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα αναφερθώ σε ένα προσωπικό συμβάν: Πριν λίγες μέρες, με αφορμή απάντησή μου σε σχόλιο στο Facebook στην οποία αναφέρθηκα στον αείμνηστο κορυφαίο επιστήμονα και καθηγητή μου στο Ποινικό Δίκαιο το 1965 Νικόλαο Χωραφά και σε κάποιες σκαμπρόζικες ιστορίες για την συμπάθειά του προς τις φοιτήτριες (αν ενδιαφέρει και δεν είναι γνωστές μπορώ να γράψω γι’ αυτές εκτενέστερα), έλαβα πρόταση φιλίας από έναν κύριο, νεότερό μου, με τον οποίο υπήρξαμε συγκάτοικοι (εκείνος παιδί κι εγώ έφηβος) το 1961.

  Χάρηκα και αποδέχθηκα την πρόταση. Οπότε, μια μέρα, μου έρχεται από μέρους του μια ανάρτηση (προφανώς αυτή για την οποία κάνεις λόγο) που αναφερόταν στην Π.τ.Δ.και στο «έγκλημά της», κατά την άποψη των συμμετεχόντων, να χρησιμοποιήσει το ρήμα «χάθηκαν» αντί του «σφαγιάσθηκαν» για τους Ποντίους θύματα της θηριωδίας των Τούρκων. ΄Οσα διάβασα, λοιπόν, με εξαγρίωσαν. Ο γνωστός μου την αποκάλεσε «σούργελο», ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν αθλιέστερους χαρακτηρισμούς. Τα «πήρα» λοιπόν «στο κρανίο» και αφού αρνήθηκα να σχολιάσω, έστειλα προσωπικό μήνυμα στον γνωστό μου και τον «περιποιήθηκα» δεόντως. Στη συνέχεια, δεν αρκέσθηκα να τον διαγράψω από φίλο μου, αλλά τον «μπλόκαρα κιόλας».

 173. leonicos said

  Φυσικά, «και μελών της φρουράς του». Και οι δυο όροι στη γενική

  στα αλβανικά υπάρχει γενική γενικής

 174. leonicos said

  διαλάνθανε, αφού ειδικά εδώ, που δεν τονίζεται, η αυξηση είναι προαιρετική

  στο λανθάνω δεν είναι, εκτός αν σημαίνει κάνω λάθος

  πο΄λύ αρχαίο ρήμα

 175. voulagx said

  #148,149: Κι εγινε της Καμερεως: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/323003_syndethike-se-diadiktyako-mathima-kai-katebase-panteloni-toy-mprosta-stin-kamera.

 176. Μαρία said

  Κλαίω

 177. leonicos said

  2 Rizes said

  δεν εντέλλει το πρωτόκολλο

  εντελλεται

 178. Μαρία said

  175
  Ωχωχωχ!

 179. Πέπε said

  @165:
  > > Μετά από ορισμένους συνδέσμους, το «να» συνήθως παραλείπεται. Λέμε «αν έρθεις, όταν έρθεις» και εννοούμε «αν θα έρθεις, όταν θα έρθεις». Λέγονται κι αυτά, αλλά είναι άκομψα. Και οπωσδήποτε, μετά το «να» (και το «ας») το «θα» υποχρεωτικά παραλείπεται.

  Μα ποιος την έχει βγάλει αυτή τη σοφιστεία; Δεν υπάρχει, σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις, «θα» που είτε να εκφέρεται είτε να παραλείπεται. Υπάρχει το «θα έρθω», που είναι μέλλοντας, και το σκέτο «έρθω» (αν, να, όταν…) που, αν δεν πρέπει να το λέμε πλέον υποτακτική, ας του βρούμε ένα καλύτερο όνομα.

  Το «όταν θα έρθεις» λέγεται, σε σχετικώς σπάνιες περιπτώσεις (που δεν είμαι σε ετοιμότητα αυτή τη στιγμή να τις κωδικοποιήσω) και δεν είναι κατ’ ανάγκην άκομψο. Το «αν θα έρθεις» ακόμη σπανιότερα (εκτός βέβαια από πλάγιες ερωτήσεις, «σε ρώτησα αν θα έρθεις»).

 180. Πέπε said

  @175:
  Τέλειο. Ας το κάνει σε καναδυό σχολεία ακόμη, να ξεμπερδεύουμε με τις κάμερες.

  Μπαίνεις λέει απλά με ένα λινκ, και απλώς δεν πρέπει να το δώσεις σε άσχετους. Και με κωδικό να έμπαινες, άμα θέλεις δεν τον δίνεις σε άσχετους;

 181. Pedis said

  «θα να ‘ρθει» ;

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έλα, συντηρητικοί τεχνοφοβικός, έγινε μια στραβή, σιγά το πράγμα! Τα ‘χουν αυτά οι ζωντανές εκπομπές. 😂

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  τεχνοφοβικοί

 184. Μαρία said

  179
  Υπάρχει το «θα έρθω», που είναι μέλλοντας, και το σκέτο «έρθω» (αν, να, όταν…) που, αν δεν πρέπει να το λέμε πλέον υποτακτική, ας του βρούμε ένα καλύτερο όνομα.
  Κάνεις λάθος. Απόδειξη οτι δεν έχουμε υποτακτική είναι οτι η άρνηση είναι δεν και όχι μη.
  Αν (θα) έρθεις/αν δεν (θα) έρθεις.
  Μην παρασύρεσαι απ’ τα αρχαία.

 185. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 186. Μαρία said

  Σαμαράκια μ’, αδωνάκια μ’

 187. Pedis said

  -> 181 – «θα να ‘ρθει» στα ηπειρώτικα έχει (και) τον ρόλο του αγγλικού γουιλ μπι αρράιβιν …

  «Ο Βασίλης μας χαιρέτησε, μας ευχαρίστησε και μας…αποχαιρέτησε»

 188. Pedis said

  # 186 – Καλά και ωραία τα ειρωνικά για την (α)συνέπεια της κυβέρνησης, των παπαγαλάκιων και των παπαγαλικιόπουλων από το ποπολίνο αλλά αν η κυβέρνηση δει ότι τη συμφέρει ή ότι εξαναγκάζεται από τις περιστάσεις, τους συμμάχους της κλπ να γίνει πιο συνεπής, τότε άλλοι θα την πληρώσουν …

  Γι αυτό, λέω, επειδή βλέπω πολλά σχετικά σχόλια στον τουίτορα, λίγη κάλμα δεν βλάπτει σχετικά με το ποιος είναι ικανός ή ανίκανος να δράσει υπέρ της υποτιθέμενης υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας του προτεκτοράτου …

 189. Triant said

  Επαναφέρω το πρόβλημα της πορτοκαλάδας και του νερού γιατι έχει ενδιαφέρον το ότι είναι πρόβλημα λογικής και όχι αριθμητικό.
  Εάν το δοχείο με την πορτοκαλάδα είχε μετά την ανταλλαγή περισσότερο νερό από την πορτοκαλάδα που του έλειπε, ο νέος συνολικός όγκος του υγρού θα ήταν μεγαλύτερος. Αντιστοίχως ο όγκος του υγρού στο δοχείο του νερού θα είχε μειωθεί. Όμως, οι όγκοι δεν μετεβλήθησαν (!) (μιά κουταλιά δώθε, μιά κείθε). Άρα το ποσοστό «νοθείας» στο κάθε δοχείο είναι ίσο.

 190. Μαρία said

  187
  Θενά μία λέξη.

 191. 125, … Το τετριμμένο τυρί είναι εντάξει? …

  Μόνο το τετυριμμένο!

 192. Pedis said

  # 190 – θα να (μια ή δύο λέξεις, είναι θέμα ταχύτητας στον προφορικό λόγο του καθενός και στην έμφαση)

  υποθέτω ότι προέρχεται από το «ειθε να» μα η χρήση του ειναι, συχνά, διαφορετική -> 187 (χοντρικά).

  «θα να ‘ρθει;» = το έχει στο πρόγραμμα να έρθει;

 193. Pedis said

  # 189 – !

  είναι από τα προβλήματα που πρέπει να βρεθεί η διατηρούμενη ποσότητα (-> συμμετρία) για να λυθεί (πιο) εύκολα.

 194. Μαρία said

  188
  Το πολεμικό μουσείο είναι καρφί για το γιο του Ζαγορίτη Γεράσιμο, που τώρα είναι μέγας και πολύς, αφού απο αναβολή σε αναβολή παραγράφηκε το αδίκημα της πρόσκλησης σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις.

 195. Pedis said

  # 194 – πρόκειται για τον βυσμοκωλόπαιδο με την π/σταρ;

  Και τι έπαθε; Τίποτα! (απάντηση με κλειστά μάτια, χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες)

 196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 197. Pedis said

  Και να ομολογησω ότι αυτό δεν το έπιασα στο τουίτ …

  Έτσι κι αλλιώς ΟΛΑ της δαπ και της πασπ τα κωλόπαιδα καυχιόνταν ότι όταν θα έρθει η ωρα της θητείας θα κάνουν στρατό στο βρακί της μάνας τους.

 198. Pedis said

  # 196 – Επειδή, ακριβώς, δεν προβλέπεται να μεταλάβουν ώστε να προστατευτούν!

 199. sarant said

  195 Προφανώς

 200. Μαρία said

  195
  Είπαμε παραγραφή.
  Λαμπρή καριέρα https://eleftherostypos.gr/synentefxeis/445551-gerasimos-zagoritis-o-vravemenos-ellinas-campaigner-mila-sto-eleftherostypos-gr/

  196
  Θετικά στον κορονοϊό βρέθηκαν επτά άτομα που επισκέφτηκαν εστιατόριο στην Κάτω Σαξονία. «Τα κρούσματα συνδέονται πιθανότατα με το εστιατόριο», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, επισημαίνοντας ότι περισσότερα από 50 άτομα τέθηκαν σε «προληπτική κατ’ οίκον» καραντίνα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων εξετάσεων.
  https://parallaximag.gr/epikairotita/epta-atoma-pou-episkeftikan-estiatorio-stin-kato-saksonia-kollisan-ton-io

 201. Μαρία said

  192
  Τώρα σε είδα. Θενά είναι πιο αναπτυγμένος τύπος του θα (θέλω ίνα>θέλει ίνα>θελ’ ίνα>θενα>θα).

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.thesun.co.uk/news/11681878/turkish-troops-invade-greece/

 203. Pedis said

  # 200 α – σιχαμάρα.

  Αν ήταν κάποιος άλλος, χωρίς βύσμα, τη θέση του θα τον είχαν σκίσει. Τώρα, θα έπαιρνε απολυτήριο.

  # 201 – πολύ πιθανά. Αλλά έχει πλάκα όπως το λένε και το χρησιμοποιούν.

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  200β ναι, το είδα κι εδώ.Λέει για 11 άτομα και απειλή προστίμου

 206. Αγγελος said

  Πέπε (179), εγώ την έχω βγάλει αυτή τη σοφιστεία. Έχω την εντύπωση ότι μπορούμε να ερμηνεύσουμε πολλά συντακτικά φαινόμενα της νεοελληνικής χωρίς να χρησιμοποιήσουμε την έννοια της υποτακτικής, αν θεωρήσουμε ότι υπονοείται ένα «θα» που συχνά παραλείπεται, είτε προαιρετικά είτε υποχρεωτικά. Δεν ξέρω αν το έχουν υποστηρίξει και σοβαροί φιλόλογοι ή γλωσσολόγοι αυτό, ξέρω όμως ότι έχει χυθεί αρκετό μελάνι για το αν υπάρχει ή όχι υποτακτική σήμερα

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  205 Διαγράφεται το α που είναι ήδη βαλμένο παραπάνω. Σόρι.

  https://pbs.twimg.com/media/EYr-eBrXQAAFmN3?format=jpg

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 209. Αγγελος said

  Για το πρόβλημα των δυο υγρών, η ίδια λογική, χωρίς κανέναν αριθμητικό υπολογισμό δείχνει πως ό,τι μετακενώσεις, αναμείξεις κλπ. κι αν κάνουμε, άμα ξεκινούμε με ίσες ποσότητες δυο διαφορετικών υγρών και καταλήγουμε πάλι σε δύο ίσες ποσότητες μιγμάτων, τα περιεχόμενα ποσοστά θα έιναι ίδια αλλά αντίστροφα, δηλαδή αν το ένα μίγμα είναι π.χ. 80% Α και 20% Β, το άλλο μίγμα θα είναι 80% Β και 20% Α.

 210. Μαρία said

  203
  Όταν σε ρωτάνε θανα ΄ρθεί, να απαντάς ποιητικά «αν είναι να ‘ρθει, θενα ΄ρθεί»

  206
  Και βέβαια υπάρχει υποτακτική απο τη στιγμή που υπάρχουν προτάσεις επιθυμίας με άρνηση μη. βλ. 184
  Όσο για το άκομψο, εγώ λέω: αν/όταν θα ‘ρθεις (ο τόνος λογικά στο θα, παραλογικά πουθενά).

 211. aerosol said

  #153
  Είμαι ελεύθερος μεν… αλλά δεν εξέφρασα ερμηνεία. Ζήτησα αποσαφήνιση δική σου, πάνω σε σχόλιο δικό σου, το οποίο έκανες δημοσίως και το οποίο απαξιώνει κάποιο δημόσιο πρόσωπο. Νομίζω έκανα θεμιτές ερωτήσεις για να καταλάβω το ΤΙ ακριβώς προσάπτεται σ’ αυτό το πρόσωπο. Για το γεγονός πως δεν πήρα απάντηση, ναι, έχω ερμηνεία.

 212. Μαρία said

  Τσελέντης εναντίον Λέκκα

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176 Τί έγραψε ο Κουμ. και ζητά συγγνώμη; Κοίταξα λίγο στο τουίτερ του αλλά δεν κατάλαβα. Μήπως αυτό που άρταρε για τα «κλεψιμέικα» αρνιά στη Μόρια;

 214. Pedis said

  # 212 – Εγώ καταλαβαίνω ότι, παρότι κυβερνητικός, δεν αισθάνεται τόσο βέβαιος για την εκλογή του όσον αφορά τις τάσεις στην Επιτροπή Κρίσης …

 215. Μαρία said

  213
  Κλικ στην αριστερή φωτό.
  Εδώ και με λεζάντα 5′ χαλάρωσης στον καναπέ του γραφείου https://twitter.com/thanasisnostimo/status/1263895680122327042/photo/1

  Ευτυχώς που γίνονται κι αυτά. Χαρίζουν γέλιο.

 216. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  215 Ενώ είδα τις «παπούτσες αράξιον» για κάποιο λόγο τη «διέγραφα»,δεν την αξιολογούσα, θεωρώντας προφανώς, με αυτόματη λογική, ότι δεν (μπορεί να) αφορούσε μια πραγματική φωτό! Μια φωτοσοπιά χάριν καλαμπουριού ίσως και πάντως αλλουνού.
  Καλά κρασά…

  212. Eχουνε την πλάκα τους αυτές οι ενδοκλαδικές έριδες. Ένας παλιός φίλος γεωλόγος θυμάμαι αντίστοιχα να λέει » άστονε αυτόν, αυτός είναι σεισμολόγος» κάπως υπονοώντας ότι η σεισμολογία είναι παραπαίδι, ένα κομάτι μόνο, της κραταιάς/καθολικής/ολιστικής ξερωγώ γεωλογίας 🙂 .
  Για τον έναν από τους τρεις που εμπλέκονται στον καυγά, τυχαίνει να ξέρω το μέσον με το οποίο πήρε, πες σιγούρεψε, την πρώτη του καλή θέση, ανεξάρτητα από την επιστημοσύνη και τα λοιπά τυπικά προσόντα του.

 217. ΓΤ said

  @211

  Μα εγώ δεν προσήψα κάτι, αυτό είναι θέμα (ανοιχτής) «υποδόριας» ερμηνείας. Γιατί, ευρύτερα, όπως προείπαν άλλοι, θα πληρωθεί χρυσάφι για το καθένα από εμάς ενδυματο_λογικό γκαβάδι να μάθει το σιγκούνι και το καβάδι. Ζέχνουν όλα βαθύτερα, σε βαθμό που δεν έπρεπε να σταθώ στο συγκεκριμένο πρόσωπο, όταν πασχίζουμε να γευτούμε σούπα ρέβα ενόσω μπιζνάρει η Μαρέβα. Θλίβομαι που μπορεί να φάνηκε ότι παραέπεσε αλάτι στη σούπα που σέρβιρα (τυχαίνει, βέβαια, να γνωρίζω περισσότερα από όσα λέω), αλλά η πρόθεσή μου ήταν διαφορετική από τη θέση στην οποία οδηγήθηκες, και οφείλω να χρεωθώ το «σφάλλειν». Ασφαλώς, έμαθα ότι, στον καιρό της καραντίνας, οι παραγγελίες για μπελούγκα (8.000 ευρώ/κιλό) έπεφταν βροχή από κατοίκους του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, και δεν γνωρίζω εάν αυτό οφείλεται σε ενέργειες της συγκεκριμένης από την ΤτΕ αποχωρησάσης, αφού, ως δημοτική σύμβουλος εκεί, μπορεί να φρόντισε να διώξει τις παλιές φαβέλες και να φροντίσει την πόα, κάνοντας ένα ψυχικό. Διπλή η συγγνώμη μου που σε οδήγησα σε επαλληλία ερωτηματικών στη στίξη, νεύρα αγκέμωτα είδα. Και γνωρίζεις ότι σε πάω, αφού σκυλί της τεκμηρίωσης είσαι. 🙂

 218. # 189

  Αριθμητικά φαίνεται πιο εύκολα αν πάρεις ακραίες καταστάσεις, χωρίς ανάμειξη και με ολική ανάμειξη το ποσοστό νοθείας είναι πρώτα 0% και μετά 50% και στα δυο υγρά. Αν πάλι μεταγγίσεις το μισό, το μισό της επιστροφής θα αποτελείται από το 1/4 καθενός από τα δυο υγρά και άρα θα έχουμε νοθεία 25% και στα δύο υγρά

 219. Πέπε said

  @206:
  Άγγελε, μέχρι και το #184 έχουμε ξανακάνει τη συζήτηση, τουλάχιστον η Μαρία κι εγώ. Δε θυμάμαι ποιοι άλλοι συμμετείχαν. Το επιχείρημα της άρνησης «δεν» είναι βάσιμο (αν και μάλλον εσύ δεν εννοείς ακριβώς το ίδιο*). Γι’ αυτό και λέω ότι αν δεν το πούμε υποτακτική θα πρέπει να το πούμε αλλιώς: μέλλοντας πάντως δεν είναι.

 220. Νίκος Κ. said

  218 [Αριθμητικά φαίνεται πιο εύκολα αν πάρεις ακραίες καταστάσεις]
  Ναι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αποδείξεις ότι το ποσοστό της «νοθείας» είναι ανεξάρτητο του όγκου που μεταγγίζεις

 221. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  213-215 Ή δεν ανεβάζεις τη φωτογραφία ή δεν ζητάς συγγνώμη μετά, λέω εγώ.

 222. Pedis said

 223. Pedis said

  Τραμπ vs. Αριστερές Πολυεθνικές, τάχα μου. Αλλά το μέσσατζ είναι αλλού.

 224. ΣΠ said

  209
  Άγγελε, δεν χρειάζεται καν οι αρχικές ποσότητες στα δύο δοχεία να είναι ίσες. Αν μετά την ανάμειξη οι συνολικές ποσότητες στα δύο δοχεία είναι ίσες με τις αρχικές, τότε όση ποσότητα Β έχεις στο δοχείο του Α, τόση ποσότητα Α έχεις στο δοχείο του Β. Ποσότητες όμως, όχι ποσοστά.

 225. Pedis said

  The Sickness in Our Food Supply

  Today the US actually has two separate food chains, each supplying roughly half of the market. The retail food chain links one set of farmers to grocery stores, and a second chain links a different set of farmers to institutional purchasers of food, such as restaurants, schools, and corporate offices.

  With the shutting down of much of the economy, as Americans stay home, this second food chain has essentially collapsed. […]

  The new policy, which subsequent administrations have left in place, propelled a wave of mergers and acquisitions in the food industry.

  As the industry has grown steadily more concentrated since the 1980s, it has also grown much more specialized, with a tiny number of large corporations dominating each link in the supply chain.

  One chicken farmer interviewed recently in Washington Monthly, who sells millions of eggs into the liquified egg market, destined for omelets in school cafeterias, lacks the grading equipment and packaging (not to mention the contacts or contracts) to sell his eggs in the retail marketplace.

  That chicken farmer had no choice but to euthanize thousands of hens at a time when eggs are in short supply in many supermarkets.

  […]

  Four companies now process more than 80 percent of beef cattle in America; another four companies process 57 percent of the hogs.

  A single Smithfield processing plant in Sioux Falls, South Dakota, processes 5 percent of the pork Americans eat.

  When an outbreak of Covid-19 forced the state’s governor to shut that plant down in April, the farmers who raise pigs committed to it were stranded.

  https://www.nybooks.com/articles/2020/06/11/covid-19-sickness-food-supply/

 226. Αὐγουστῖνος said

  Μιὰ θαυμάσια ἀπεικόνιση τοῦ προβλήματος μὲ τὶς δύο κανάτες προσφέρει ὁ Μάρτιν Γκάρντνερ στὸ βιβλίο του «Ἡ μαγεία τῶν παραδόξων» (ἐκδόσεις Τροχαλία 1989):
  Ἕνα λεωφορεῖο εἶναι γεμάτο μὲ 40 ἀγόρια. Σὲ λίγο θὰ ξεκινήσει γιὰ τὴν κατασκήνωση.
  Σὲ ἕνα ἄλλο λεωφορεῖο βρίσκονται 40 κορίτσια ποὺ πηγαίνουν στὴν ἴδια κατασκήνωση.
  Πρὶν ξεκινήσουν οἱ δύο ὁδηγοὶ κάθησαν νὰ πιοῦν ἕναν καφέ. Σ΄ αὐτὸ τὸ διάστημα 10 ἀγόρια κατέβηκαν ἀπὸ τὸ δικό τους λεωφορεῖο καὶ μπῆκαν κλεφτὰ στὸ λεωφορεῖο τῶν κοριτσιῶν.
  Ὅταν ὁ ὁδηγὸς τοῦ λεωφορείου τῶν κοριτσιῶν γύρισε στὴ θέση του, πρόσεξε πὼς ὑπῆρχαν περισσότεροι ἐπιβάτες.
  «Παιδιά, ἀφῆστε τὰ ἀστεῖα. Ἔχουμε θέσεις γιὰ 40 ἄτομα καὶ καλὰ θὰ κάνουν οἱ περισσευούμενοι νὰ κατέβουν. Καὶ γρήγορα μάλιστα!», φώναξε.
  Δέκα ἄτομα ἀγνώστου φύλου κατέβηκαν καὶ ἐπιβιβάστηκαν στὸ ἄλλο λεωφορεῖο, ὅπου κατέλαβαν τὶς δέκα κενὲς θέσεις. Σὲ λίγο τὰ δύο λεωφορεῖα ξεκίνησαν γιὰ τὸν προορισμό τους μὲ 40 κατασκηνωτὲς τὸ καθένα.
  Ἀργότερα ὁ ὁδηγὸς τῶν κοριτσιῶν σκέφτηκε: «Εἶμαι σίγουρος ὅτι ὑπάρχουν μερικὰ ἀγόρια στὸ λεωφορεῖο τῶν κοριτσιῶν καὶ μερικὰ κορίτσια σ΄ ἐκεῖνο τῶν ἀγοριῶν. Ἀλλά ποιό ἀπὸ τὰ δύο λεωφορεῖα ἔχει τοὺς περισσότερους ἐπιβάτες τοῦ ἀντίθετου φύλου;»
  Εἶναι δύσκολο νὰ τὸ δεχτοῦμε, ἀλλὰ ὅποιο κι ἂν εἶναι τὸ φύλο καθενὸς ἀπὸ τοῦς 10 κατασκηνωτὲς ποὺ μπῆκαν στὸ λεωφορεῖο τῶν ἀγοριῶν, τὰ δύο λεωφορεῖα θὰ ἔχουν ἀκριβῶς τῶν ἴδιο ἀριθμὸ ἐπιβατῶν τοῦ ἀντίθετου φύλου.
  Γιατί; Ἂς ὑποθέσουμε ὅτι 4 ἀγόρια ἔμειναν στὸ λεωφορεῖο τῶν κοριτσιῶν. Αὐτὸ σημαίνει ὅτι στὸ λεωφορεῖο τῶν ἀγοριῶν 4 καθίσματα ἔμειναν ἄδεια, στὰ ὁποῖα ὑποχρεωτικὰ θὰ καθήσουν 4 κορίτσια. Τὸ ἴδιο ἰσχύει γιὰ ὁποιονδήποτε ἄλλο ἀριθμὸ ἀγοριῶν.

  Καὶ συμπληρώνει ὁ Γκάρντνερ, ἐπιστρέφοντας στὸ πρόβλημα μὲ τὰ δύο ὑγρά: «Οἱ ποσότητες τῶν δύο μειγμάτων θὰ εἶναι ἴδιες. Ἡ ἀπάντηση δὲν ἀλλάζει, ἀκόμα κι ἂν τὰ ποτήρια (οἱ κανάτες στὰ καθ` ἡμᾶς) εἶχαν διαφορετικὴ ποσότητα. Μποροῦμε ἐπίσης νὰ μεταφέρουμε μπρὸς-πίσω σταγόνες διαφόρων μεγεθῶν. ὁ μόνος περιορισμὸς ποὺ πρέπει νὰ τηροῦμε εἶναι στὸ τέλος κάθε ποτήρι νὰ ἔχει τὴν ἴδια ποσότητα ὑγροῦ ποὺ εἶχε στὴν ἀρχή…»

 227. Pedis said

  https://jailgoldendawn.com/2020/05/23/%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b7-%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b1%ce%b9-%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%86/

  Τα σχετικά απίθανα ή μη αναμενόμενα κανάλια επικοινωνίας είναι πάντα εντυπωσιακά, αλλά και προκαλούν ανασφάλεια …

  Θα είναι εκπληκτικό αν κάποιος φτάσει να θεωρήσει τα κανάλια πληροφοριών που διατηρεί η (κάθε) αστυνομία, οι μυστικές (παρα)κρατικές υπηρεσίες ή οι αστυνομικοί, οι ασφαλίτες και οι πράκτορες (δεν είναι απαραίτητα το ιδιο λ.χ. μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να παίζουν για την πάρτη τους και όχι για την υπηρεσία) …

  Πόσο παράξενο, λοιπό, ακούγεται ότι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες της Μαρφίν ή, το ακόμη πιο εύκολο, εκείνοι της επίθεσης στην Κούνεβα …!

 228. # 220

  Μα αυτό προκύπτει λογικά και από την ενδιάμεση τιμή 50% μετάγγισης που αναφέρω. Εβαλα αυτήν σαν τυχαία τιμή που έχει εύκολο τον υπολογισμό. Την στιγμή που ο όγκος σε κάθε κανάτα είναι δεδομένος (Χ = Χ’) μετά τις μεταγγίσεις αν κ και κ τά μεταγγισμένο υγρα των δοχείων, στο πρώτο δοχείο έχουμε κ συν Χ-κ τα μέρη των υγρών και Χ’-κ συν κ’ στο δεύτερο όπου το κ’ = κ υποχρεωτικά αφού ο όγκος πρέπει να είναι Χ’

 229. sarant said

  226 A, έτσι ακούγεται πολύ πιο λογικό!

 230. loukretia50 said

  Χαίρετε! Δεν εμφανίστηκε ακόμα ο ΝεοΚιντ ?

  Αποφανθήκατε οι ειδικοί, και μάλλον μόνο εγώ – με το θράσος της ασχετοσύνης – νομίζω ότι το τεστ που προσφέρεται για υπολογισμούς ήταν η παιχνιδιάρικη απάντηση του Κιντ στο ερώτημα του Νικοκύρη.
  Γράφει : «Ποιο είναι το περισσότερο?» .
  Μα δεν υπάρχει πλέον νερό, μόνο πορτοκαλάδα, όπως αν ρίχναμε στο νερό μια κουταλιά δηλητήριο ή κάτι αηδιαστικό.

  Φυσικά η δική μου λογική σηκώνει πολύ νερό!!

 231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  230 >>η δική μου λογική σηκώνει πολύ νερό!!
  Βάνε όσο θες πολύ, αρκεί να τη γεμίζεις πάντα ως πάνω και θα έχεις σταθερή τη σταθερά! 🙂

 232. loukretia50 said

  231. … προσπαθώ να μην πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό, αφού οι υπολογισμοί σίγουρα δεν είναι για μένα!

 233. Νέο Kid said

  230. Μην το ψάχνεις Λου!
  Σας την είχα στυμμένη!

 234. aerosol said

  #217
  Κάτσε να πάρω κι εγώ μια ανάσα, καθόσον βγήκα πιο φουριόζος απ’ όσο είμαι. Εικάζω πως έχεις περισσότερες πληροφορίες για το άτομο αλλά δεν θα ήθελες να τις πετάξεις επιπόλαια -το οποίο είναι και σωστή στάση. Φυσικά βλέπω κι εγώ τα μοτίβα ανθρώπων, οικογενειών, κοινωνικών τάξεων, δημόσιων πόστων, συμφερόντων, αυτά που μας πάνε στο «κοντά στο νου και η γνώση». Ταυτόχρονα γνωρίζω και την τάση (όλων μας λίγο πολύ) να βασιζόμαστε σε αυτά τα μοτίβα και να γενικεύουμε ακόμα κι όταν δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Οπότε δε μου ήταν ξεκάθαρο για το τι όντως μιλούσαμε, και προσπαθώ να θυμάμαι πως ο χώρος εργασίας κάποιου και οι πολιτικές του προτιμήσεις είναι από μόνα τους ανεπαρκή στοιχεία. Εξάλλου ξέρουμε και την πάγια νεοφιλελεύθερη πεποίθηση πως οποιοσδήποτε δουλεύει στο Δημόσιο τα ξύνει, οπότε πλέον αυτό το επιχείρημα ηχεί περίεργα.
  Συγνώμη αν έγινα έντονος, δεν θα τα χαλάσουμε για τα μάτια της κυρίας Ελισάβετ!

 235. Γιάννης Ιατρού said

  196: ΕΦΗ
  Τι «..40 πιστοί μολύνθηκαν…» στη Γερμανία μετά από επίσκεψη σε εκκλησία; Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Στο μεταξύ έχουν φτάσει πάνω από 100 και συνεχίζεται… Εδώ. Εμείς όμως τους τουρίστες θα τους δεχτούμε στα νησιά, που έχουν μόνο ένα ιατρό κι ένα κέντρο υγείας… που συνήθως υπολειτουργεί.
  Αλλά να μου πεις, αυτοί δεν ήσαν χριστιανοί ορθόδοξοι, που δεν παθαίνουν τίποτα… Προτεστάντες ήσαν!

 236. Μαρία said

  Θ. Καμπαγιάννης: Το διακύβευμα της υπόθεσης Δημάκη είναι η ίδια η Δημοκρατία
  https://www.stokokkino.gr/article/3366/Th.-Kampagiannhs:-To-diakybeyma-ths-ypotheshs-Dhmakh-einai-h-idia-h-Dhmokratia.html

 237. voulagx said

  Το χρέος δύναται αυτή τη στιγμή να έχει πέσει κάτω από τα 19 εκατ. ευρώ…

  Λέξεις που χάνονται: μπορεί, παίρνω, περνώ, έχασε, βγήκε, μπήκε, κλπ συπληρώνετε καταλλήλως.

 238. # 217, 234

  Πάντως ο νο 2 της λίστας πρέπει να έχει περισσότερο ενδιαφέρον…πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια προσπαθούσε να αδελφοποιήσει, ομαδοποιήσει ή κάτι τέλος πάντων, της μεσογείου τα λιμάνια που είχαν και καλές ποδοσφαιρικές ομάδες, την Μπαρτσελόνα με τον ΠΑΟΚ , τον ΟΣΦΠ με την Μαρσέιγ και τον ΟΦΗ με την Τζένοβα … σ’ ότι απίθανο τον βρίσκεις μέσα !
  Πάντως έτσι είναι ο καπιταλισμός, ό,τι χάνεις σε αξιοπρέπεια, το κερδίζεις σε χρήμα και ενίοτε δόξα.

 239. sarant said

  237 Δύναται!

  (Και το πρέπει κινδυνεύει από το «οφείλει». Μέχρι και το «δεν πρέπει να» μερικοί το λένε «δεν οφείλει να»!)

 240. voulagx said

  #239: Με κάτι τέτοια τα λαμβάνω στο κρανίο. Πάντως το «χάνω» στον ενεστώτα κρατάει γερά.

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  233 Είσαι μάγκας είσαι τσίφτης
  είσαι και …λεμονοστύφτης 🙂

 242. Μαρία said

  237
  Φοβερή ελληνικούρα.
  Δύναται να έχει πέσει = μπορεί να έχει πέσει = πιθανόν, ίσως να έχει πέσει.
  Στη φράση «δύναται να πέσει = υπάρχει η δυνατότητα να πέσει» μπορεί και να ήταν ανεκτό.

 243. Μαρία said

 244. voulagx said

  #242: Ασχετο, ακου αυτο: https://www.youtube.com/watch?v=5PvuRYUd2Q4&list=RD5PvuRYUd2Q4&start_radio=1&t=2

 245. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θυμήθηκα τα τελευταία λόγια του Κουτσόγιωργα:»Κύριε Πρόεδρε…Δεν δύναμαι…να συνεχίσω…»

 246. Pedis said

 247. Μαρία said

  ΄244
  Ωραίο. Δεν ήξερα οτι ο Νιτσιάκος γράφει και στα βλάχικα.

 248. Μαρία said

  246
  Με λίγα λόγια

 249. Pedis said

  Δηλαδή με απάνθρωπο σχέδιο οδηγούν τον Δημάκη στην καταστροφή της υγείας του αν τελικά δεν αποφασίσουν να τον ΔΟΛΟ-φονήσουν για να δώσουν το μήνυμα στους μέσα

  «μείνετε εντελώς ζώα κι ούτε να διανοηθειτε να μπείτε σε επιτροπές κρατουμένων για τα πιο στοιχειώδη από τα στοιχειωδέστερα δικαιώματά του ανθρώπου»

  ενώ στους «μισούς» από τους έξω, «καυλώστε ρε τάξη και τιμωρία» και στους άλλους «μισούς», «γουστάρετε φυλακή; για κουνηθείτε μας!»

  Αυτό παίζεται.

 250. Μαρία said

  Τελικά δεν μπορεί να στεριώσει άρθρο σ’ αυτό το σάιτ. Πάντως μπράβο στην καλόγρια και στο γιο της.

 251. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κακώς το είπανε υπουργείο προπό και γελάνε και τα πεζοδρόμια. Μιά χαρά ήτανε το παλιό Υπουργείο Διαχείρισης Τρόμου.

 252. Μαρία said

  251
  Και που μέχρι πρόσφατα δεν είχε αρμοδιότητα στις φυλακές.

 253. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εννοείται. Το Δικαιοσύνης είναι μια μικρή παρένθεση στη διαδικασία, ίσα για τη νομιμοποίηση του εγκλεισμού. Η υπόλοιπη διαχείριση είναι της αστυνομίας.

 254. Pedis said

  Αυτό με τον Καραϊσκάκη το κατέβασαν; Δεν το πρόσεξα με μια γρήγορη κατεβασια που έκανα αλλά είδα ότι έχρι και Τσόμσκυ έχει παίξει ο τουίτωρ της Επιτροπής …

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, η επιτροπή 2021 δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τις σκαμπρόζικες λεπτομέρειες της ερωτικής ζωής των πρωταγωνιστών του ’21. Δεν νομίζω ότι υπάγονται στο «εθνικό που είναι το αληθινό». Αφού σήμερα καταδικάζουμε, και δικαίως, τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, δεν γίνεται να επιδοκιμάζουμε την ηδονοβλεπτική ιστοριογραφία.

 256. dryhammer said

  255. Ρε μπας και βολέψανε και τον Βατμαν στην επιτροπή;

 257. Μαρία said

 258. Pedis said

  -> 254 –

 259. dryhammer said

  Άμα σου λέω… (256)

 260. mitsos said

  Κοίτα ρε τι μαθαίνει κανείς από Ά(χ)ριστο πρωθυπουργό !
  Η Νότια Ζηλανδία βρίσκεται στο Βόρειο ημισφαίριο και μάλιστα ανήκει στη(ν) Δανία !
  Μόνο ή Νότια Νέα Ζηλανδία είναι στο Νότιο ημισφαίριο.

 261. Pedis said

  # 259 – Τι μέρος του λόγου είναι ο Χατζής ως ιστορικός; Πού να βρούμε όλο το κείμενο; Δεν είναι κακό να μαθαίνει ο κόσμος οτι οι ήρωες ήταν άνθρωποι κι όχι μεγάλες μουστάκες με φέσια που όταν μιλάγανε έφερναν στην καρικατούρα του Ινδιάνου αρχηγού.

 262. Μαρία said

  261
  Δεν είναι ιστορικός http://www.phs.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/ka8hghtes/aristeidhs-xatzis.html
  Κι εγώ τον έμαθα πρόσφατα απ’ άλλη αφορμή.

 263. Μαρία said

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλώνει φιλελεύθερος ακτιβιστής και φαν του Μητσοτάκη. Θεωρεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χειρότερη μεταπολιτευτικά. Στο γνωστό στυλάκι που είναι της μόδας αυτήν την εποχή.

 265. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εδώ η απάντησή του στον Τσίπρα το 2016. Τελικά το 1821 ήταν μια επανάσταση κουβανικού τύπου ή μια φιλελεύθερη επανάσταση; Κρίμα να μη ζει ο Καραϊσκάκης για να απαντήσει και να χειρονομήσει καταλλήλως:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.andro.gr/apopsi/hatzis-liberal-greek-revolution/&ved=2ahUKEwi9vZrc8c_pAhWfw8QBHUZLBV04ChAWMAR6BAgGEAE&usg=AOvVaw3Z9OVbwWq_Xl8q68xa8uX7

 266. Μαρία said

  265
  Το γελοίο του πράγματος είναι οτι πιάστηκε απο ένα σύνθημα.
  Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.
  Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. https://www.iefimerida.gr/news/304366/o-epikideios-tsipra-gia-ton-kastro-sygkrinei-ton-fintel-me-tin-elliniki-epanastasi-toy

  Και η πρόσφατη καποδιστριάδα απ’ την οποία και τον έμαθα.
  https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/itan-diktatoras-o-kapodistrias-kai-giati-i-gianna-angelopoulou-ton-apokathilonei/

 267. Pedis said

  # 262 – οκέυ.

 268. Μαρία said

  Αυθεντικό είναι, το τσέκαρα εδώ https://www.star.gr/eidiseis/politiki/501884/synenteyxh-mhtsotakh-sto-star-ethnikh-epityxia-me-ton-korwnoio

  Και την Αστραλία εδώ https://www.dailymotion.com/video/x6ejaty

 269. Pedis said

  https://www.chappatte.com/en/

  Τόσο αλαζόνας και κόπανος που είναι … πλάκα θάχει να τα τινάξει έτσι …

  https://www.theguardian.com/science/2020/may/22/hydroxychloroquine-trumps-covid-19-cure-increases-deaths-global-study-finds

 270. Pedis said

  https://www.chappatte.com/prod/wp-content/uploads/2020/05/xL200520ce-small-1100×729.jpg.pagespeed.ic.CBzu9wiNXf.webp

 271. Μαρία said

 272. Pedis said

  # 263 – Πολύ καλά τα είπε ο Καμπαγιάννης.

 273. Μαρία said

 274. Μαρία said

 275. Μαρία said

  Νικολάου: Η Πολιτεία, όχι απλά δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του,….

 276. Pedis said

  Ε, καλά, δεν είναι και εκπαιδευτικός! Mια απλή δικηγόρος είναι …

  Κι όμως, καπάρωσε μια τιμητική θέση στην πιατέλα του Σαββάτου.

 277. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  276α Αν ήταν εκπαιδευτικός, ίσως να είχε μάθει ότι δεν είναι φοιτητής στο Πάντειο (όπως αρχικά έγραψε) η ξανθιά φράου.
  http://archive.is/49URf#selection-2773.0-2773.214

 278. π2 said

  268: Δεν νομίζω ότι η κοτσάνα προέρχεται από παπαγαλία συντομογραφημένου γραπτού κειμένου, γιατί δεν γράφει κανείς Ν. το Νέα.

 279. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σκάει και ΝΔ μια οικογένεια, δηλαδή. Δεν το ‘χαμε καταλάβει. ☺
  Όταν σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του τότε υπουργού Επικρατείας Φλαμπουράρη είχε γίνει ακριβώς το ίδιο λάθος (προσχώματα αντί για προσκόμματα), είχε πέσει άγριο κράξιμο. Να δούμε τώρα. Ίσως γι’ αυτό η κυρία φέρνει …προσχώματα στη μόρφωση του Δημάκη: δεν εκτιμάει την παιδεία και τα γράμματα, παρόλο ανήκει στον χώρο της «αριστείας».

 280. Γιάννης Κουβάτσος said

  παρόλο που

 281. alsatiancousin said

  Ένα καθυστερημένο σχόλιο περί crunch time ή, αν προτιμάτε, συμπλήρωμα στο… συμπλήρωμα του Spiridione (σχ. 10). Το βάζω τώρα, γιατί μόλις χτες είδα το 9ο επεισόδιο με τους ημιτελικούς (ή μάλλον τους τελικούς της Ανατολής) απέναντι στους Πέισερς του Ρέτζι – αχ, πότε θα σταματήσουν να παίζουν με την νοσταγλία μας οι αλήτες;

  Στο δικό μου ημιεπίσημο 😉 κανάλι (που μάλλον είχε υποτίτλους Netflix, αλλά εικόνα ESPN) τα λόγια του Μιχαλάκη εμφανίστηκαν και με αγγλικούς υποτίτλους, επειδή ο ήχος στα αποδυτήρια δεν ήταν πολύ καθαρός. Εκεί δεν διαβάζει κανείς ούτε crunch time (Νικοκύρης) ούτε Now that’s crunching time (Spiridione), αλλά «nut crunching time».
  Αυτή η τριάδα λέξεων είναι μάλλον σπάνια (καμιά 300άρα ανευρέσεις στον Γούγλη και καμιά δεκάδα στα Γουγλοβιβλία), ενώ το σκέτο nut-crunching σημαίνει άλλοτε «σακάτεμα στα αμελέτητα» και άλλοτε «σπασαρχίδικος» (με το συμπάθειο).
  Οπότε ο μεταφραστής έχει κατά 50% δίκιο, αφού από την φράση «τα ξύνουμε» μπορούμε τελικά να κρατήσουμε το «τα». Απλά ο Μιχαλάκης μάλλον ήθελε να «τα δείξει».

  Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η μετάφραση και ο υποτιτλισμός μιας σειράς που μόλις μονταρίστηκε στις ΗΠΑ και πρέπει την επόμενη μέρα να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα πρέπει να είναι φοβερά δύσκολες, άρα το παραπάνω είναι πταίσμα.
  Σε κάποια άλλα σημεία, βέβαια, ο μεταφραστής έδειξε να μην ξέρει πολλά από μπάσκετ αποδίδοντας, π. χ., το New York Knicks center «κέντρο/κεντρικός των NYK», αντί για «σέντερ», ή «πίβοτ» (που λέγαμε τ᾽ αρχαία χρόνια) ή το «shot» «βολή» (που το λέμε μόνο στις ελεύθερες βολές μετά τα φάουλ), αντί για «σουτ».

 282. Γιάννης Κουβάτσος said

  278: Μην το λες:
  https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/244819_atarahi-i-tzasinta-arntern-tin-ora-ton-56-rihter-sti-n-zilandia-binteo

 283. Pedis said

  Μία της Ε21 παραιτήθηκε με επιστολή της στην ΕΣΤΙΑ …

  Τι κυκλοφορεί στη δια»νόηση» της χώρας …

 284. ΓΤ said

  @283

  Ασφαλώς όχι. 🙂 Είχε αποστείλει απόρρητη επιστολή στη Γιάννα στις 06.05. Απλώς η «Εστία» το αποκαλύπτει σήμερα.

 285. Είναι ενός είδους εμφύλιος μεταξύ «εθνικόφρονος» και «εκσυγχρονιστικής» ερμηνείας του ’21. Κρατάει δέκα χρόνια τουλάχιστον αυτή η ιστορία.
  Με τίποτα δεν θα φανταζόμουν ότι θα γινόταν τέτοια φίρμα η Ευθυμίου!

 286. ΣΠ said

  Παπαχριστόπουλος: «πολλοί από εμάς ίσως αποκτήσαμε ανοσία από τους Κινέζους που υπάρχουν στην Ελλάδα γι’ αυτό και είχαμε πολύ λίγα κρούσματα»
  https://www.reader.gr/news/politiki/330477/koronoios-voyleytis-syriza-apoktisame-anosia-apo-toys-kinezoys-stin-ellada-vid

 287. Pedis said

  # 285 – ρε γαμώτο, τι τυχεροί που είστε! Να μην ξέρω πρόσωπα και πράγματα στο φιλντ σας να σκάω πλάκα … 🙂

  # 286 – Μπάααζο!

 288. π2 said

  Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η λέξη που κόλλησε σχόλιό μου στη σπαμοπαγίδα. Οι λεγεώνες των παρωνυμίων του ακατανόμαστου είναι, φαίνεται, δυσμάχητος εχθρός.

 289. nikiplos said

  282@ Η χώρα με τα προβλήματα του μέλλοντος. Η ΝΖ χτυπάει κόκκινο στην ανεργία των 45++. Πρακτικά όποιος μείνει άνεργος σε αυτήν τη χώρα μετά από αυτήν την ηλικία και δεν έχει καβάτζες το πιο πιθανόν είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στα ταμεία ανεργίας. Βλέπω λοιπόν με έκπληξη πως ακόμη και πολιτικός να είσαι «σε παίρνει» κι εσένα η κατάρα των 45++ αφού η ευειδής πρωθυπουργός τυγχάνει νεότατη… 🙂

 290. π2 said

  283: Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν παραιτήθηκε με επιστολή στην Εστία, η Εστία έβγαλε την είδηση απλώς. Η επιστολή εστάλη στην αρμόδια πρόεδρο Γιάννα και το περιεχόμενό της δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί. Προς αποφυγήν κι άλλων παρεξηγήσεων, η παραίτηση δεν συνδέεται με τα ερωτικά του Καραϊσκάκη, έγινε προ 15 ημερών.

 291. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Γιατί βρίζεις βρε Πέδη μου? Δεν είδες στην Ιταλία που δεν έχουν Κινέζους τι πάθανε?
  https://www.tuttitalia.it/statistiche/cittadini-stranieri/repubblica-popolare-cinese/

 292. sarant said

  288-290 Είναι, και φρόντισα να μην ξαναγινει.

  286 Μόνο η Ελλάδα έχει Κινέζους, ως φαίνεται!

 293. Pedis said

  # 290 – Καλώς.

  Αλλά έτσι το βρήκα γραμμένο.

  Και, πλέον, τίποτα δεν μου φαίνεται περίεργο με τη … διανόηση της χωρας.

  Και ιδιαίτερα τα μέλη της δια’νόησης’ που προσκαλούνται και συμμετέχουν σε γελοίες ΕθνικιστικέΣ κρατικές επιτροπές εορτασμού των αγώνων … τους οποίους όλοι μαζί, «διανόηση» και ακροδεξιοκεντρο’αριστερά’ θα είχαν καταδικασει αν ήταν στα πράγματα τότε …

  Μένουμε Οθωμανοί, Ανήκωμεν εις τον Σουλτάνον, σεβασμός στους θεσμούς: Εκκλησία και Σουλτάνο, Ο Ιμπραήμ ειναι ευλογία για τον τόπο, όσοι θέλουν να ειναι αβράκωτοι να πάνε στη Γαλλία κλπ.

 294. Pedis said

  # 291 – Αφού ήταν ανέλ ο τυπος τι θες; Εγγύηση ακροδεξιάς βλακείας.

 295. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εγγύηση για τα μυαλά αυτών που τον ψήφισαν υπάρχει?

  Αλλά δεν πιάνεις το σατανικό σχέδιο αυτού του βαμμένου άπατρη κομμουνιστή. Καταδεικνύει το όφελος που προκύπτει από το μεταναστευτικό ρεύμα 😎
  Αμάν μ’ αυτούς τους διεθνιστάς πλέον πιά! Τι άλλο θα σκεφθώσιν…

 296. Μαρία said

  290
  https://www.frontpages.gr/d/20200526/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

  Διαφώνησε με τους …ουδετεροπάτριδες;

 297. Η σύνοψη όπως περίπου την έγραψα κάπου:
  Υπάρχουν αυτοί που βγάζουν ένα φιλελεύθερο ξερωγώ αφήγημα, ο Χατζής π.χ. (συνεχίζοντας το πρόγραμμα από τη σειρά του Βερέμη στο Σκάι πριν δέκα χρόνια), και στο πλαίσιο αυτό αποδομούν μύθους κλπ για να είναι και κουλ. Και αυτοί που βουρλίζονται γιατί νομίζουν ότι οι άλλοι είναι εθνομηδενιστές κτλ. Δηλαδή οι μεν λένε ότι δεν ήταν τέλειοι οι πρόγονοι, έκαναν μαλακίες, αλλά το σημαντικό είναι ότι μας έκαναν φιλελεύθερο κράτος και Ευρώπη. Και οι δε (αυτοί που κράζουν την επιτροπή) λένε ότι οι μεν είναι εθνομηδενιστές και ότι οι πρόγονοι ήταν πάνω απ’ όλα ήρωες ανέγγιχτοι.
  Το αστείο είναι ότι και οι μεν δεξιοί είναι (της φιλελεύθερης τάσης) αλλά οι δε τους θεωρούν αναρχοαριστερούς. Και έτσι, άσχετα με τι ακριβώς πιστεύουν οι ίδιοι, οι αποχωρήσαντες επευφημούνται από την ακροδεξιά που θέλει ένα πιο αγιογραφικό, εορταστικό πρόγραμμα.

 298. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  296 Στο κείμενο της Εστίας λέει για τους αγωνιστές του 2021. Αν δεν είναι τάιπο καβατζώστε κάνα φυσέκι και καμιά κονσέρβα για του χρόνου.

 299. Χα χα, δεν το είχα προσέξει αυτό!

 300. Pedis said

  # 295 Εγγύηση για τα μυαλά αυτών που τον ψήφισαν υπάρχει?

  Για τους παραδοσιακούς ακρο/δεξιούς, τους δικούς του, με τίποτα.

  Αλλά τι λες για κείνους του Σύριζα που τον έβγαλαν με την ψήφο τους, πάλι, βουλευτή. Να είναι πιο ηλίθιοι όσοι το έκαναν επειδή τον συμπαθούν από όσο είναι ρεζίληδες εκείνοι που του έβαλαν σταυρό λόγω κεντρικής γραμμής;

  Διότι μην μου πει κανείς ότι εκλέχθηκε επειδή πήρε μαζί του, στον σύριζα, τους ακριδεξιούς ψηφοφόρους του, δεν θα το πιστέψω.

 301. voulagx said

  #277: « Η Πολιτεία, όχι απλά δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του,…» απο το λυγξ.
  Τα προσχώματα εν Σοφία πρόσχωμεν.

 302. ΓΤ said

  290@

  Ακριβώς, όπως το #284. Πού θα την απηύθυνε την επιστολή; 🙂

 303. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  300 Μα για αυτούς του Σύριζα λέω, που τον ψήφισαν. Κάτι πρέπει να κάνω με την αφαιρετικότητα του γραπτού λόγου μου.

 304. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Απροπό, καταπληκτικό αυτό το τάιπο σου, ακριδεξιοί (ή ήταν σκόπιμο?).

 305. sarant said

  297 Η Επιτροπή 2021 βάλλεται και από την πατριωτική, ας πούμε, αριστερά.

 306. Pedis said

  # 303 – Α, είπα κι εγώ. Να εχεις αμφιβολίες για τα μυαλά του παραδοσιακού μέσου ψηφοφόρου των νδ/ανέλ/λαος/βελόπουλου;!

 307. 297 Σωστό κι αυτό.

 308. BLOG_OTI_NANAI said

  Όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, δεν πρόκειται για εμφάνιση κάποιας «κρυμμένης πραγματικότητας» από Λιάκους, Χατζήδες ή Κωστόπουλους, αλλά για εξαφάνιση της ιστορικής πραγματικότητας, διά της μεθόδου της ακραίας μεγέθυνσης μιας παθογένειας με ταυτόχρονη εξαφάνιση όλης της υπόλοιπης ιστορίας.

  Είχαμε δει για παράδειγμα πώς ο καραγκιόζης ο Κωστόπουλος έφτιαξε ιστορίες υμνητικές για την μαφία της οθωμανικής γενοκτονίας, παρουσιάζοντας όχι σχέση αιτίας αποτελέσματος, αλλά απλώς βολικά για την ιδεολογία του στιγμιότυπα από… ημερολόγια. Όπου οι «κακοί» Έλληνες έμοιαζαν να κάνουν άνευ λόγου και αιτίας γιουρούσι κατά των «αθώων» γενοκτόνων, αποκρύπτωντας ότι πριν το γιουρούσι έχει προηγηθεί οθωμανικό σφαγείο και ολοκαυτώματα αμάχων.

  Πέρα από το γεγονός ότι απέναντι στα ποτάμια αίματος από τις σφαγές των Τούρκων, πήγε να αντιπαραθέσει… ημερολόγια στρατιωτών, λες και σε ένα κράτος, οι πολίτες δεν παρανομούν, δεν σκοτώνουν, δεν βιάζουν! Ποιος ηλίθιος θα μπορούσε να θεωρήσει σοβαρό επιχείρημα ότι υπήρξαν στρατιώτες που έκαναν εγκληματικές πράξεις, τη στιγμή που δεν υπάρχει λαός χωρίς εγκληματίες είτε σε καιρό ειρήνης, είτε σε καιρό πολέμου, οπότε οι εγκληματίες θα πάνε και στον στρατό φυσικά.

  Αυτό που έχει στιγματίσει την κτηνωδία κάποιων λαών όπως οι Τούρκοι και οι Γερμανοί, είναι οι θηριωδίες που καταγράφονται στη μνήμη της ανθρωπότητας όπως το Ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες, και όχι αυτά που για να τα μάθει κάποιος θα πρέπει να καταφύγει σε ημερολόγια κάποιων στρατιωτών! Αν καταφεύγαμε σε τέτοιες ενέργειες τότε ο ρωσικός, ο αγγλικός, ο αμερικανικός στρατός στον Β΄ Παγκόσμιο εξισώνονται άνετα με τους ναζί. Εκτός αν νομίζει κάποιος ότι όλοι αυτοί δεν δολοφόνησαν αμάχους και δεν βίασαν γερμανίδες.

  Επιστρέφοντας στον Χατζή και στη νοοτροπία αυτή, τα ίδια έκαναν και με την Τριπολιτσά. Σε παλουκώνει ο άλλος 500 χρόνια, σου κλέβει μωρά, παιδιά, βιάζει γυναίκες, εξισλαμίζει, αφοδεύει στα πιστεύω σου, παίρνει το κεφάλι του πατέρα σου, παλουκώνει τον αδελφός σου, δολοφονεί μαζικά αθώους, και όταν παίρνεις τα όπλα και από το μίσος δεν αφήνεις όρθιο ούτε κολυμπιθρόξυλο, υπάρχουν άτομα στον τόπο μας που εντάσσουν τη σφαγή της Τριπολιτσάς σε… γενοκτονία(!) των Τούρκων από τους… υπόδουλους. Ε, πόσο βόιδι πρέπει να είσαι για να γράφεις και να αναπαράγεις τέτοιες γελοιότητες; Μέχρι και οι υποκριτές ξένοι που βρίσκονταν εδώ, και παρίσταναν ότι αγανακτούν με την Τριπολιτσά (ενώ με τους αποικιοκρατικούς τους στρατούς είχαν σφαγιάσει αμέτρητους αθώους) σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την ξέχασαν την Τριπολιτσά αφού ουδείς είχε δει οτιδήποτε που να μπορεί να συγκριθεί με τα αλεπάλληλα σφαγεία, βιασμούς και ανδραποδισμούς γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων από τους Οθωμανούς.

  Για όσους γνωρίζουν ιστορία, το να γελοιοποιούμε καραγκιόζηδες όπως ο Λιάκος, ο Χατζής, ή ο Κωστόπουλους είναι απλό. Το θέμα είναι πότε θα τολμήσουμε να δεχτούμε ότι πράγματι, αυτοί οι άνθρωποι απλώς σακατεύουν την ιστορία με συγκεκριμένη μέθοδο: τεράστια μεγέθυνση και της πιο απλής παθογένειας ώστε να σκεπάσει όλο το χώρο της ευρύτερης εικόνας.

  Και για να μην έχουμε απορίες για την μέθοδο Χατζή, γιατί να μην συσχετίσουμε και τον κομμουνισμό με την παιδοφιλία, αφού είναι γνωστό ότι ο Μάο, βασικός φορέας της ιδεολογίας αυτής ήταν παιδόφιλος; Εϊναι στην περίπτωση αυτή «χρήσιμα» τα… ερωτικά θέματα όπως π.χ. του Καραϊσκάκη και πόσο «συμβάλλουν» άραγε στο έργο μιας επιτροπής για το 1821; Άραγε σε μια επιτροπή μελέτης για την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, πόσο «αθώα» θα ήταν μια αρθρογραφία που θα συσχέτιζε το θέμα με την παιδοφιλία του Μάο;

  Δεν επιτρέπεται να τρώμε κουτόχορτο με τη θέληση μας. Ο Χατζής απέδειξε ότι δεν έχει σχέση με το ρητό περί «αληθούς=εθνικού» όταν έλεγε τις παπαριές για τον Καποδίστρια.

 309. Μαρία said

  Κυριάκος

 310. Ρε Μπλογκ, μήπως είσαι ρομπότ και απαντάς βάσει αλγορίθμου; Αλήθεια απορώ. Δεν φαίνεται να έχεις διαβάσει τίποτα από τις αναρτήσεις της επιτροπής, και επιπλέον μην πεις στον Χατζή ότι τον συσχετίζεις με τον Λιάκο και σίγουρα όχι με τον Κωστόπουλο, θα βγάλει φλύκταινες.
  Αυτή η παιδοφιλία του Μάο πια, στανταράκι, το διαπλανητικό επιχείρημα που κολλάει παντού!

 311. Μαρία said

  Η ελεύθερη και απείθαρχη ζωή των ατάκτων στα στρατόπεδα και στις εκστρατείες με το ελευθερόστομο ξέσπασμά τους σε χοντρά χωρατά, βρισιές και σ’ άλλες εκδηλώσεις των καταπιεσμένων πληθωρικών σκοτεινών ορμών τους κλόνισε τον ήσυχο και αυστηρό οικογενειακό βίο των ελλήνων στρατιωτών και προκάλεσε την έκλυση των ηθών τους. Η ομαδική αυτή ζωή επέδρασε και στην κακή αγωγή και διαφθορά των ανήλικων παιδιών των στρατοπέδων, των λεγόμενων ψυχογιών, που τώρα ήταν πάρα πολλά, γιατί στα στρατόπεδα προσκολλούνταν για τη διατροφή τους πολλά ορφανά του πολέμου. Τα νέα στρατόπεδα ήταν πια σχολεία διαφθοράς για τους νέους μικρούς ψυχογιούς, που ακολουθούσαν τα διάφορα στρατιωτικά σώματα σαν υπηρέτες των αξιωματικών και βοηθοί των στρατιωτών.
  Ο σάπιος πια θεσμός των ψυχογιών σαρώθηκε απο τον Καποδίστρια …
  Απ. Βακαλόπουλος, Τα ελληνικά στρατεύματα του 1821, σ.240-1

  Είναι στην περίπτωση αυτή χρήσιμα τα ερωτικά, όταν μάλιστα συνδέονται με το έργο του Κυβερνήτη;

  Ο μαλαφρατζιάρης στρατηγός https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/7/2/f/metadata-02-0000243.tkl&do=84822_03_w.pdf&pageno=86&width=473&height=684&maxpage=633&lang=el
  μάλλον δεν έχει θέση 🙂

 312. Pedis said

  Ο καθηγητής, κατά την ενημέρωση, παρέθεσε τα άσχημα σενάρια που υπήρχαν για την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το καλύτερο σενάριο εάν δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα» θα ήταν 13.685 θάνατοι.

  Μία μείωση των επαφών των πολιτών κατά 20% θα είχε ως αποτέλεσμα οι θάνατοι να διαμορφωθούν στους 7.015.

  https://www.cnn.gr/news/ellada/story/220851/koronoios-live-oi-anakoinoseis-tsiodra-xardalia

 313. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπέος …μπεόμενος
  https://tempo24.news/eidisi/295102/den-mas-hs-re-ntalara-o-mpeos-strefetai-kata-134-kallitehnon

 314. ΣΠ said

  313
  Να βάλουμε και βίντεο.

 315. https://ekloges.ypes.gr/current/d/home/municipalities/9105/

 316. sarant said

  311 Και βέβαια λέει «να τον εισάξει»

 317. nikiplos said

  313@, 314@, 315@, Όχι πως θα μπορούσα ποτέ να συμπαθήσω έναν άνθρωπο σαν τον Μπέο, αλλά δεν έχω καταλάβει καθόλου τι ακριβώς ζητάν οι κάτοικοι των Σταγιατών, που έχουν αρχίσει να επιτίθενται σε χλωριωτές.

  Καλή δίκαιη και ωραία η οικολογία, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται αλλού: στον Καποδίστρια-Καλλικράτη και τις συνενώσεις-τερατουργήματα που έχει κάνει. Ή αλλιώς όταν προσπαθείς να λύσεις τοπικά προβλήματα, επιβάλλοντας το μη-λειτουργικό κεντρικό μοντέλο.

  Μια χαρά ήταν οι κοινότητες με τους προέδρους και τους κοινοτάρχες. Τι στο διάβολο ήθελε ο κώλος μας, λειτουργικά σχήματα άλλων χωρών, άλλων λαών και άλλων κουλτούρων?

 318. Μαρία said

  312
  Η εκτίμηση είναι της Σύψα https://eody.gov.gr/0526_briefing_covid19/

  314
  Αυτό πάλιωσε. Ο Βόθρος ξανάνοιξε.

  316
  Το πρόσεξα αλλά αυτός δεν ήταν μορφωμένος 🙂

 319. Pedis said

  # 315 – Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η όλη Δεξιά (νδ/πασόκ) στο Βόλο για να μπορέσει να διαφθείρει τόσον κόσμο.

  Οι Βολιώτες είναι στην πρωτοπορία για να βγάλουν τον πρώτο μεταπολιτευτικό ορίτζιναλ νεοναζιστή-φασίστα-εθνικιστή δήμαρχο (το ίδιο κάνει).

  # 318 – δεν έχει σημασία ποιος, για το εντελώς υποθετικό μοντέλο, γύρισε τη μανιβέλα … 🙂

  αλλά ο ότι Τσιόδρας υιοθέτησε τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία φαίνονται να έχουν ακρίβεια ~0.5% (αν είναι δυνατόν!) , και τα έδωσε, όπως του τάδωσαν, στη δημοσιότητα. Κουφά πράγματα.

 320. Pedis said

  0.5% -> 0.05% !

 321. Pedis said

  -> 320 – Ουφ! 0.05% !

 322. sarant said

  319 Πάντως, το 2014 ο Μπέος την πρώτη Κυριακή είχε 38% και ο Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ είχε 25% (+ 15% ο πρώην συνασπιστής και πρώην δήμαρχος Σκοτινιώτης με το ΠΑΣΟΚ και άλλο 8% ο Νάνος του ΚΚΕ)

  Και τότε ακούστηκε «Καλύτερα ο Μπέος παρά ο Συριζαίος».

 323. Pedis said

  # 322 – εννοείς ότι ψήφισαν οι κοκουέδες Μπέο!;

  Μπέη έδιναν, φοβισμένα και ηλιθιωδώς, γραμμή να ψήφισουν. Για Μπέο δεν το πιστεύω.

 324. Μαρία said

  323
  1ος γύρος
  Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Αποστόλης Νάνος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σκοτινιώτης, Μπέος, Πατσιαντάς, Μιτζικός εκφράζουν την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, της συγκυβέρνησης, του ευρωμονόδρομου. Είναι οι εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής, της διαχείρισης της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού. Είναι τα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενοι κι από στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων – Πράσινων, που, όλοι, χωρίς να εξαιρείται κανείς τους από το κάδρο, υπονομεύοντας κάθε αγωνιστικό σκίρτημα των εργαζομένων, έχουν στηρίξει κάθε αντεργατικό μέτρο, χρόνια τώρα, σε κάθε φορέα, σωματείο, ομοσπονδία που δραστηριοποιούνται. Και σήμερα, με στολή παραλλαγής, με δήθεν «αυτοδιοικητικό, ανεξάρτητο, ακομμάτιστο, αριστερό, δημοκρατικό» προσωπείο, έχουν μοιραστεί και στα τέσσερα ψηφοδέλτια του Δήμου Βόλου, με σκοπό να υφαρπάξουν και πάλι την ψήφο του εργαζόμενου λαού της πόλης μας. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία…».
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7948733

  2ος γύρος
  Αποχή. Πόσοι πειθάρχησαν άγνωστο.

 325. Pedis said

  Κοιτάζω τα αποτελέσματα του ’14. Μπέος και ένας μάινορ υποψήφιος της ΝΔ έβγαλαν τον Δήμαρχο την Β’ Κυριακή ενώνοντας τις δυνάμεις της Ακρο/Δεξιας.

  Εσύ θες να μου πείς, ότι αν όλοι οι ψηφοφόροι του υποψήφιου του κουκουέ ψήφιζαν τον συριζαίο μαζί με όλους του πολιτικού απατεώνα του Σκοτινιωτη κλπ κλπ αλλά και πάλι θα έρχονταν 32 χιλ vs 34 χιλ. ψήφοι του Μπέου.

  Να σου πω από τη μια μεριά, τα διλήμματα είναι αηδιαστικά, από τη άλλη πρέπει κανείς να δει πόσους πασόκους και λοιπούς ξεφτίλες της πολιτικής είχε μαζέψει ο συριιζαίος στο ψηφοδέλτιό του και αν ήταν για ψήφιση, έστω και με βαριά καρδιά. Δεν το γνωρίζω.

  Αν ο Μπέος εκλέχτηκε οι λόγοι είναι η πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει οι Ακρο/Δεξιοί στα βόδια που τους ακολουθούν και τους γλείφουν και ψάχνουν για ρουσφέτια και για έναν κάφρο να τον έχουν αρχηγο μαζί με την αποτυχία της πολιτικής συνασπισμού+πασόκ στο Δήμο τα προηγουμενα χρόνια.

 326. Pedis said

  Στις τοπικές κοινωνίες ο κόσμος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ξέρει ποιοι λαμογιεύουν και ποιοί είναι φελλοί και αδύναμοι να τα βάλουν με τις τοπικές μαφίες ανεξάρτητα από τη «δημοκρατικη παράταξη» με την οποία θα παρουσιασθούν στις εκλογές.

  Πάντως, στο Βόλο τα νούμερα δεν βγαίνουν, ακόμη κι αν αποφάσιζαν όλοι οι κουκουέδες να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη γραμμή της τοπικής παράταξης.

  Το αποτέλεσμα χρεώνεται στις «δημοκρατικές δυνάμεις» και πιστώνεται στη δουλειά της Δεξιάς να ανατρέφει πολίτες-βόδια.

 327. Pedis said

  Και περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους τους Νάνου πήγαν στον Πατσιαντά. Κάντε και μόνοι σας τις πράξεις.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_2014#%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%92%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85

 328. Pedis said

  Πάντως, στις τελευταίες εκλογές βγήκε με την πρώτη και δεν υπήρχαν διλήμματα …

 329. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  325 Οι εκλογές του ΄14 του έδωσαν και τις εκλογές του ’18.Πλούσιος Δήμος, τάισε καλά. Τα μεζεδάδικα και τα ρακάδικα γίνανε λέει προεκλογικά κέντρα του τον περσινό Μάη.

 330. Χαρούλα said

  Είχε κάνει μια ωραία ανάλυση η Jane αν θυμάμαι σωστά, για τις τοπικές εκλογές. Υπόγειο ακούει;;;
  Jane λείπεις. Όλα καλά;

 331. Pedis said

  # 329 – Χοντρικά, οι μισοί πασόκοι οι οποίοι το ’14 υποστήριξαν Σκοτινιώτη-Πατσιαντά πήγαν στον Μπέο+ ανεξ.ΝΔ (και μαζί κάναν άθροισμα κοντά 73% !!)

 332. Pedis said

  Τέτοιο ποσοστό ακροδεξιας καφρίλας το ζηλεύει και η παραδοσιακά δημοκρατική Σπάρτη …

  -> 327-

  2014 αναλυτικά :

  Α’Κυριακή

  Μπέος + υποψ ΝΔ -> 25559+8845 = 34404 ψήφοι

  Πατσιαντάς + Σκοτινιώτης + Νάνος -> 16569+10195+5589 = 32353 ψήφοι

  Τελικός αρ. ψήφων Β’ Κυριακή:

  Μπέος -> 33925 ψηφοι

  Πατσιαντάς -> 29924 ψήφοι

  (Πατσιαντάς + Σκοτινιώτης -> 26764 ψήφοι )

  Συνολικός αρ. ψήφων Α’ Κυριακής: 34404+32353 = 66757

  Συνολικός αρ. ψήφων Β’ Κυριακής: 33925 + 29924 = 63849

  Διαφορά: 2908 (από αποχή λόγω της θέσης της παράταξης του κουκουέ + λογική αποχή Β’ Κυριακής …). Όλα αυτά όλως χοντρικώς βεβαίως.

  Συνεπώς η επιτυχία του Μπέου μέχρι και την τελική και οριστική εκλογή του τη Β’ Κυριακή πρέπει να αναζητηθεί στη δουλειά που έκαναν επί χρονια στο Δήμο Σκοτινιώτηδες-Συνασπισμικοί-Πασόκοι με τις άλλες τοπικές δυνάμεις της μπίζνας.

 333. Μαρία said

  Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που ο Νικοκύρης έγραψε το 322.

 334. Pedis said

  Γιατί, δεν αναλύθηκε το ζήτημα μέχρι τέλους; Απέμειναν αμφιβολίες; Πές μου. Να το δούμε.

  Προσωπικά, μου τη δίνουν τα διλήμματα που οδηγούν έτσι κι αλλιώς σε παπαγοπλαστήρες, πασοκοδεξιούς και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις της ουράς και, άμα λάχει, της αρπαχτής.

  Στη συγκεκριμένη φάση, αν ψήφιζα στον Βόλο, και ο Πατσιαντάς δεν είχε μαζέψει στον συνδυασμό παρά μια υποκρίσιμη ποσότητα πασόκων, θα τον ψήφιζα με βαριά καρδιά, όπως και όποιον προέρχεται από τον εν δυνάμει πασοκοειδή χώρο (Συνασπισμό της Αριστεράς, Συν, Σύριζα) του μικρότερου κακού και της μεγαλύτερης ζημιάς στον χρόνο.

  Αλλιώς, θα απείχα και θα προσπαθούσα να άλλαξω Δήμο, μετά χώρα, έπειτα πλανήτη. 🙂

 335. Μαρία said

  334
  Να αναλύσεις τώρα και το αποτέλεσμα του ’19 🙂

  Ο Τσιόρδας την πάτησε και με τον Ελύτη βλέπω.

  Εδώ ο μπλόγκερ Ελύτης http://archive.vn/CIMVR

 336. Pedis said

  # 335 – ας ευχηθούμε να είναι απαραίτητη η ανάλυση στις εκλογές του ’24 … και να μην πάνε όπως του ’19 που δεν χρειάστηκε.

  Πάντως, πρέπει να είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις, λίγο λιγότερο από εκείνη με ορίτζιναλ φασίστα δημάρχου με τα τάγματα εφόδου να τον υποστηρίζουν. Ακόμη κι αλλού, όπου έγιναν τα ίδια, στον καθυστερημένο κόσμο της πολιτικής και των γηπέδων ο Ντον πλάσαρε έναν κονσιλιέρε του για τη θέση του Δημάρχου, δεν κατέβηκε ο ίδιος.

 337. Μαρία said

 338. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  2014 – «Μπέογκραντ»
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/05/19/ekloges-3/

  330 Η ανάλυση της Jane :
  Jane said
  3 Ιουνίου, 2019 στις 14:36
  Διάβασα στο χθεσινό άρθρο στα σχόλια την αναφορά στον Μπέο και τους Βολιώτες που τον ψήφισαν. Εύλογες οι απορίες των σχολιαστών.
  Σχετικά με τις ήττες λοιπόν και σχετικά με τον Μπέο το σχολιό μου .
  Θα τα πάρω από την αρχή με αριθμούς.

  Το 2014 ( Α΄ Κυριακή ) με συμμετοχή στο 63,5%
  Ο Μπέος, ντεμέκ ανεξάρτητος, πήρε 38,29% και 25.560 ψήφους
  Ο β΄ υποψήφιος από Συριζα-Οικολόγους πήρε 24,8% και 16.500 ψήφους
  Ο γ΄ υποψήφιος από ΔΗΜΑΡ πήρε 15,27 % και 10.200 ψήφους
  Ο δ΄ υποψήφιος από ΝΔ πήρε 13,25% και 8.850 ψήφους
  Κι ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης πήρε 8,37% και 5589 ψήφους.
  Άκυρα/ λευκά βρέθηκαν 3.647 και ποσοστό στο 5,18%

  Τη β΄ Κυριακή με συμμετοχή στο 63,41%
  Ο Μπέος πήρε 53,13% με 33.925 ψήφους
  Ο υποψήφιος του σύριζα 46,87% με 29924 ψήφους
  Άκυρα/Λευκά 6.441 και ποσοστό 9,16%

  Συμπέρασμα: τη β΄ Κυριακή με τη μαλακία που δέρνει κάποιους, που πήγαν κι έριξαν άκυρο και φυσικά με την φουλ υποστήριξη δεξιάς, χρυσής αυγής (και ανεγκέφαλων ποδοσφαιρικών οπαδών) βγήκε ο Μπέος δήμαρχος.
  Δεν θα ξεχάσω, πόσο φώναζα ( μια μειοψηφία ήμασταν που τα λέγαμε τότε), πως είναι λάθος η γραμμή για άκυρο:
  «Βρε σύντροφε, αφού τον βλέπεις τον λύκο, τον ντορό ψάχνεις; Η χρυσή αυγή που έχει και βουλευτή, δεν κατέβασε υποψήφιο κι οι δεξιοί δεν στηρίζουν καν τον επίσημο κομματικό τους υποψήφιο. Θα βγει το λαμόγιο ο Μπέος».

  Δεν ξεχνάω τις απαντήσεις, όταν πρότεινα να στηρίξουμε τον δεύτερο υποψήφιο: «Και ποια η διαφορά; Αυτοί όλοι το ίδιο σύστημα υπηρετούν».
  Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!
  Ψήφισα τον συριζαίο. Δεν το μετανιώνω.
  Άχρηστος, ξεάχρηστος , φασίστας δεν είναι.
  Αυτή είναι η δική μου γραμμή.

  Όσο γι αυτούς που τότε με επέκριναν ( «κρίμα που είσαι μορφωμένη και μπαίνεις σε τέτοια διλλήματα») …εδώ είναι η μεγάλη πίκρα. Μπέο ψήφισαν φέτος! Άνθρωποι που γνωρίζω χρόνια και είναι εργάτες με 800 ευρώ ή αυτοαπασχολούμενοι , που πληρώνουν οι μανάδες τους με τη σύνταξη των 700 ευρώ τα φροντιστήρια των παιδιών τους, ψήφισαν τον Μπέο. Είναι τραγικό, δεν ξέρω, τι να πω.

  Να δούμε και τις Δημοτικές Εκλογές του 2019;
  Με συμμετοχή στο 60,8 % φέτος .
  Ο Μπέος πήρε 57,59% και 37.400 ψήφους και βγήκε δήμαρχος την α΄ Κυριακή.
  Η υποψήφια της ΝΔ πήρε 15,13% και 9845 ψήφους
  Ο υποψήφιος του συριζα πήρε 12,60% και 8197 ψήφους
  Ο υποψήφιος του κιναλ πήρε 8,66 % και 5635 ψήφους
  Κι η Λαϊκή Συσπείρωση 6,01% και 3911 ψήφους.
  Η χρυσή αυγή πάλι δεν κατέβασε υποψήφιο. Επίσημα…Γιατί ανεπίσημα βρίσκονται ανάμεσά μας.

  Πέρα από την μεγάλη αποχή λοιπόν, είναι προφανές πως φέτος πήρε ψήφους από παντού ο Μπέος. Κυρίως από δεξιά και χρυσή αυγή βέβαια, αλλά από παντού μάζεψε βόλια.
  Το έργο του; Κυρίως άρτος και θέαμα: Ζαρντινιέρες , παρτέρια, κιτσαριό χριστουγεννιάτικα στολίδια, ταμπέλες «I love Volos» , πρωτοχρονιάτικα σόου με σκυλάδικα και τηλεπερσόνες , δωρεάν φαγοπότια για την πλέμπα και λοιπά χουντικά παρατράγουδα. Μπροστά-μπροστά , όσα βλέπουν οι τουρίστες, κούκλα! Και τρεις δρόμους παραμέσα πανούκλα. Ούτε να περπατήσεις δε μπορείς στα πεζοδρόμια. Θα μας φαν τα φίδια μες στην πόλη.
  Τι να πω, ντρέπομαι. Την Πρωτομαγιά πήγαν άνθρωποι γνωστοί μου από τα χρόνια της ΚΝΕ στη φιέστα που είχε ο Μπέος με δωρεάν ψητά αρνιά, ποτά και σκυλάδικα και δεν πήγαν στην εργατική πορεία…Ήταν η πρώτη φορά φέτος , που το ΠΑΜΕ είχε τόσον λίγο κόσμο, που πάντα είχε τον τριπλάσιο από όλους τους άλλους της ΓΣΕΕ μαζί. Σε μια εργατούπολη με παράδοση στο κίνημα. Φαινόταν το πράγμα. Η αλλοτρίωση και η άλωση.

  Η δικαιολογία πως όλοι οι προηγούμενοι ήταν άχρηστοι και δεν έκαναν έργο (που ακουγόταν συχνά και από αριστερούς και κουκουέδες Βολιώτες) είναι για κλάματα.
  Πραγματικά οι προηγούμενοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη και μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 , τίποτα αξιόλογο δεν είχαν κάνει.
  Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ψηφίζεις έναν φασίστα , μισογύνη , κοινό απατεώνα και τραμπούκο. Για τις λαμογιές και τις μπίζνες του ελάχιστοι μιλάνε. Πολλοί ίσως τον φοβούνται. Τάιζε αβέρτα εφημερίδες , ραδιόφωνα, παπάδες , μπάτσους, κάτι δεξιούς μεγαλογιατρούς (έφερε και τον Πατούλη με τον Κρις Σπύρου στα εγκαίνια του κεπ Υγείας για προληπτικές εξετάσεις) και το μόνο που ακουγόταν εδώ και μήνες ήταν «ο Μπέος κάνει έργα». Στο μεταξύ ο κόσμος δεν έχει ιδέα, γιατί κανένας δεν διαβάζει προϋπολογισμούς και απολογισμούς, ποια λεφτά είναι από δημοτικά τέλη, ποια έργα από κρατική επιχορήγηση ή από εσπα και τι είδους διαχείριση γίνεται. Απλά «ο Μπέος κάνει έργα». Ζαρντινιέρες και πάρτι με τον Ρουβά δηλαδή.

  Παρένθεση : Γι αυτό, κατέληξα να είμαι υπέρ του «Κλεισθένη». Για να υπάρχει προγραμματική συνεργασία. Για να υψώνεται ένα τείχος , ένα κοινό μέτωπο απέναντι στους φασίστες και τη συντήρηση. Να ξέρουμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε βάσει αρχών και στόχων σε τοπικό επίπεδο. Η γραμμή «νίπτω τα χείρας μου, άπαξ και δε με ψήφισες» είναι ΓΤΠΚ, δεν είναι προοδευτική στάση.

  Ναι , είναι μέλος μιας κυβέρνησης που εφάρμοσε μνημόνιο ο Ηλιόπουλος.
  Ναι, είναι οπορτουνιστές, φιλοευρωπαϊστές και υλοποιούν πολιτικές λιτότητας και την πλουτοκρατία οι συριζαίοι.
  Αλλά δεν είναι Κασιδιάρης, που να πάρει ο διάολος!
  Δεν είναι Καπερνάρος που όποτε άνοιγε το στόμα του βρομούσε ξενοφοβία.
  Ούτε ο χαμογελαστός και χαλαρός, γαλαζοαίματος υιός που η πρώτη του προεκλογική τσάρκα ήταν αγκαζέ με χρυσαυγίτες στον Άγιο Παντελεήμονα. Για να δώσει το στίγμα του το παιδί. Κι ύστερα λένε «έπεσε η χρυσή αυγή στην Αθήνα». Κολοκύθια νερόβραστα, έπεσε.

  Προσωπικά.
  Ναι , θα ψήφιζα Νάσο Ηλιόπουλο, αν ζούσα ακόμη στην Αθήνα.
  Ναι, , θα ψήφιζα Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.
  Στον β’ γύρο, για να εξηγούμαστε.
  Και για να μη βγει ο χρυσοποίκιλτος αποτυχημένος πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου αλλά κυρίως, γιατί δέχτηκε απίστευτα άδικο μιντιακό πόλεμο και λάσπη η Ρένα Δούρου. Και γιατί οι φασίστες ψηφίζουν. Λάθη έκανε. Πολλά. Και παραλείψεις. Πολλές. Αλλά δεν είναι εκείνη υπεύθυνη για όσες παρανομίες , αυθαιρεσίες και μπαζώματα έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια στην Αττική , που να πάρει η ευχή. Έλεος! Και σε κομμουνιστή περιφερειάρχη , αν τύχαινε η πυρκαγιά , πάλι 100 νεκρούς θα είχαμε με την υπάρχουσα κατάσταση πέρσι. Το ΚΚΕ θα έφταιγε;

  Εν κατακλείδι. Η γραμμή «ψηφίζουμε το δικό μας ψηφοδέλτιο και τη β΄ Κυριακή άκυρο» είναι λάθος. Δηλαδή , αν περνούσε στον β΄ γύρο ο Ηλιόπουλος κι ο Κασιδιάρης , η γραμμή θα ήταν.. «απέχουμε» ή «ρίχνουμε άκυρο;» Θα τρελαθούμε εντελώς; Δηλαδή ο Πελετίδης βγήκε μόνο από ψήφους κομμουνιστών το 2014 και μπόρεσε μετά κι έκανε κοινωνικό έργο;

  Δε βλέπουμε πως ζούμε ξανά στην εποχή των τεράτων;
  Νομίζω , σε τοπικό επίπεδο , οφείλουμε πλέον να στήνουμε φράγματα απέναντι σε φασίστες, φανερούς και κρυφούς, που αλώνουν τις τοπικές , μικρές κοινωνίες με χάντρες, ψίχουλα και καθρεφτάκια.
  Η Λάρισα το έκανε και μπράβο στους Λαρισαίους, που δεν τσίμπησαν.

  Είχα καιρό να γράψω και το παράκανα μάλλον αλλά έχω θυμώσει με τη βλακεία, που μας δέρνει.
  Γιατί η ήττα δεν ήταν του συριζα μόνο. Κι απ’ αυτή την ήττα κερδισμένο δε βγήκε κανένα αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα. Ούτε στις Εθνικές Εκλογές θα βγει.
  Κι όποιοι δεν το βλέπουν , δε βλέπουν την τύφλα τους. Όσο για κείνους που μιλάνε υπέρ της αποχής , τις περισσότερες φορές φασίστες και συντήρηση ενισχύουν.
  Αυτά.

  Ζητώ συγγνώμη για το διπλοσέντονο , κ. Σαραντάκο.
  Αλλά είμαι βέρυ βέρυ χολοσκασμένη από την προηγούμενη Κυριακή.
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/06/03/defeat/#comment-586960

 339. Ο Μπέος είναι ποδοσφαιράνθρωπος. Το γεγονός πως στον Πειραιά οι υποψήφιοι του ΟΣΦΠ έχουν εκλεγεί (με άνεση) ο Φασούλας (!) με το ΠαΣοΚ και (δις) ο Μαριν Μόραλης με την Νουδούλα δείχνει απλά πως η ποδοσφαιρική πίστη είναι ισχυρότερη της πολιτικής.

 340. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στον Πειραιά κι έναν γάιδαρο με ερυθρόλευκο κασκόλ να βάλεις υποψήφιο, θα εκλεγεί και, εδώ που τα λέμε, μπορεί να είναι και πιο αποτελεσματικός και σίγουρα πιο έντιμος από άλλους εκλεγμένους. Το να ψηφίζει όμως κανείς με γνώμονα την ποδοσφαιρική φανατίλα είναι κατάντια κι όχι λόγος για περηφάνια.

 341. sarant said

  332-334-338

  Mπράβο Εφη που βρήκες το σχόλιο της Τζειν, το θυυμόμουν κι εγώ αλλά δεν το έβρισκα.

  Το σύνθημα «Καλύτερα τον Μπέο παρά τον Συριζαίο» ακούστηκε κατά κόρον τότε -δεν το ακολούθησαν φυσικά όλοι οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών.

 342. Αγγελος said

  Πες τα, Jane! Όταν ακούω εν έτει 2020 κουκουέδες (τον εξής έναν) να μιλούν για «παπαγοπλαστήρες», τι να πω;

  Γιάννη Κουβάτσε (340), ο Πειραιάς παρά λίγο να βγάλει δήμαρχο τον Σκυλίτση τέσσερα μόλις χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει νευριασμένος «Δεν τους κρεμάσαμε, δεν τους τουφεκίσαμε, απαλλάξαμε και τους μισούς με το ‘στιγμιαίο’ — όχι να τους δώσουμε και την ψήφο μας!» Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό του κόσμου φαίνεται πως δεν έχει αντιφασιστική αλλεργία…

 343. voulagx said

  Επίσης να πούμε μια και το έφερε η κουβέντα πως ο Αίολος «είχε» έναν ασκό, όχι πολλούς. Είναι ο ασκός του Αιόλου και όχι οι ασκοί.
  Τον έναν τον είχε εντός εισαγωγικών, τους πολλούς εκτός.

 344. Pedis said

  # 338 – Έφη – Ό,τι και να ακούστηκε για την εκλογή Μπέου τα νουμεράκια στο #332 δεν βγαίνουν. Ο Μπέος εκλέκτηκε όχι επειδή δεν ψήφισε το 100% των ψηφοφόρων του Νάνου τον Πατσιαντά αλλά επειδή και να τόκαναν οι προηγούμενοι λαμογιοειδείς πασόκοι και συασπισμένοι το είχαν ήδη κάνει.

  Λουκ ατ δε ναμπερς! Στη συγκεκριμένη φάση το αηδιαστικό πασοκοδίλημμα που μου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι δεν παίζει με τίποτα.

  # 342 – Άγγελε, κουκουές γίνομαι κάθε φορά, στατιστικώς, περισσότερο από αναγκη,

  αλλά μαλάκας είτε από ανάγκη είτε από θέση … κοιτάζω να το αποφεύγω!

  Δεν ξερω για αλλους που το έχουν συστημα ούτε με απασχολεί.

 345. Pedis said

  Ξαναδιαβάζοντας την τελευταία φράση του #344, για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ αυτούς που ψήφισαν «ΑντιΜπέο» (που μπορεί να το είχα κάνει κι εγώ, στη συγκεκριμένη φάση και θα τό κοβα μετά, από τη ντροπή για όσα από τα γνωστά θα συνέβαιναν)

  αλλά όσους λένε στους άλλους να το κάνουν για να μοιραστούν το κρίμα, για να αποσείσουν τις ευθύνες τους επειδή έχουν μερίδιο ευθύνης για τους Μπέους.

  Διότι, για να το ξεκαθαρίσω να μην το χρωστάω και ακούω παράπονα, για τους Μπέους ευθύνονται, πρώτον, τα βόδια οι ακρο/δεξιοί-πασόκοι που τους ψηφιζουν και δεύτερον οι διαχρονικώς εντός-εκτός κι επί τ’αυτά πασόκοι και πασοκίζοντες.

  Κανένας άλλος!

  Τώρα, νομίζω, είμαι σαφέστερος.

 346. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  345 Ped Μα ακριβώς αυτό, πίσω από τα νούμερα είναι το θέμα και το «νούμερο» που πρόκυψε και κατσικώθηκε … 😦
  Δυο φορές πήγα δικ. αντιπρόσωπος σε εκλογές στο Βόλο, αλλά είναι πια πολύ μακρινή εκείνη η εικόνα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε σχέση με την τωρινή κατάντια, τον ασύλληπτο Μπεοχετό.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/245218_o-hydaios-politismos-toy-ahillea-mpeoy

 347. ΣΠ said

  Σε αυτό το άρθρο γίνεται αναφορά και σε ένα τουίτ το Νικοκύρη:
  https://www.news247.gr/afieromata/karaiskakis-o-airetikos-vomolochos-kai-i-sfagi-gia-ti-gianna.7649145.html

 348. Pedis said

  # 346 – ΚαραΣύμφωνοι!

  Αυτό που λέω κι επιμένω είναι ότι την ντροπή θα πρεπει να τη χρεωθούν κατά σειρά προτεραιότητας άλλοι και όχι, κάποιοι που δεν θέλησαν να είναι κάθε φορά υποψήφιοι κερατάδες και δαρμένοι στο διαχρονικό όργιο κοροιδίας της «αντιδεξιάς» και των «δημοκρατικών δυναμεων».

  Κι εκτός αυτού, τα νούμερα δεν βγαινουν. Ειναι σαν να χρεωνεται το κκε ή όποια άλλη παράταξη βρεθεί στη θέση του σε ανάλογη φάση το ότι δεν διαθέτει τις ψήφους για να ανατρέψει την εκλογή του κάθε Μπέου. Σωστά;

 349. Μαρία said

  347
  Απ’ το φουμπού τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου βρέθηκε στο σάιτ του 2021.
  Άρα ο διαχειριστής του σάιτ είναι για τον μπούτζον.

 350. Μαρία said

 351. sarant said

  343 Καλό!

  347 Δεν το είχα δει, μερσί!

 352. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Κανελλόπουλος δογματίζει γλωσσικά. Όχι παραπέρα απ’ το σανδάλι, τσαγκάρη.
  https://www.efsyn.gr/node/245201

 353. alsatiancousin said

  Και τα αποδεικτικά για το συμπλήρωμα του 281:
  ligne gif

 354. alsatiancousin said

  Λάθος… Το σωστό εδώ:
  https://ibb.co/02wNdn5

 355. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκόψανε τα δέντρα στη Σούγια μην και κάτσει κανείς στον ασκιανό. Που να τσι πάρει ο …Αίολος! 😦
  https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/245233_soygia-ekopsan-ta-dentra-gia-na-dioxoyn-toys-kataskinotes

 356. Μαρία said

  Στον απόηχο του 2021 ο Μπογδάν στο μπεοκάναλο. https://magnesianews.gr/slider/aprokalypti-diaploki-beou-trt.html

 357. Αιμ said

  355. Εφη δεν είναι οι πρώτοι. Μπροστά στα μάτια μου ξεκολώνανε με μπουλντόζα κάτι τεράστια αρμυρίκια για να βάλουν ομπρελοξαπλώστρες στην Μύρτω -που ανέφερες τις προάλλες- έξω απ τη Γεράπετρα πριν λίγα χρόνια . Τους σιχάθηκα. Δε θα ξανακάτσω ποτέ

 358. Μαρία said

  Ένας «άριστος» ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος της ΕΡΤ στη θέση του Γ. Σιούλα.
  Πρόκειται για τον κ. Κων. Παπαβασιλείου, διοικητικό υπάλληλο, πρώην διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, ο οποίος μέχρι πρότινος υπέγραφε εντάλματα πληρωμής, εξέδιδε τη μισθοδοσία, προωθούσε τιμολόγια και συναλλαγματικές, ενέκρινε μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας και γενικώς διεκπεραίωνε τις εργασίες λογιστηρίου σε μια μεγάλη εταιρεία. Εφεξής, με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ, αναβαθμίζεται σε γενικό διευθυντή Προγράμματος και από τη νέα του θέση θα διαβάζει σενάρια, θα οργανώνει εκπομπές, θα προτείνει «κόνσεπτ», θα συναντάει σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς.
  Δεξί χέρι του κ. Φορτσάκη επί ΝΕΡΙΤ, ο κ. Παπαβασιλείου είχε “δικαίωμα” για μια Γενική Διεύθυνση και, ελλείψει άλλης, του προσφέρθηκε η πιο άσχετη για την ειδικότητά του. http://www.avgi.gr/article/10838/11113436/echoumme-kai-l-751

 359. Γιάννης Ιατρού said

  358: Συγκρίσιμο από πλευράς προσόντων με την τοποθέτηση της Διαμαντοπούλου στο ΔΣ της CocaCola σαν μέλος της Επιτροπής Αμοιβών! 🤢

 360. sarant said

  354 Δίκιο έχεις ξάδερφε. Δεν τα ξυνουμε βέβαια, αλλά εχει ενα ελαφρυντικό ο υποτιτλιστής.

 361. Μαρία said

  305
  Μόλις έπεσα στην περίπτωση.

 362. sarant said

  361 Εμ…

 363. Μαρία said

  Κι ένα ορέο για το Σπύρο και λοιπούς δικηγόρους.

  Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που το κάνει προκλητικό και ανήθικο αυτό το γεγονός ! Δεν μπορουσε ο κυριος Χριστοπανος ως
  δικηγορος που είναι αυτές τις »προτάσεις» , «σχέδια» που περιγράφονται στο «έργο» να τα κάνει όντας μετακλητός συνεργατης σας παίρνοντας το μισθό του ως μετακλητός (που τον αυξήσατε κιόλας ως κυβέρνηση);
  Δεν του έφτανε μάλλον ο μισθός και αποφασίσατε μαζί να κάνει αυτά που περιγράφονται με αμοιβή 3000 ευρώ το μήνα για 8 μήνες!!!
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ .
  ΥΓ1έχουν πέσει με τα μούτρα στα λεφτά ,αυτό είναι ένα από τα πολλά που γίνονται εκεί όπως διαπιστώσαμε ,αλλά μου χτύπησε στο μάτι γι αυτό το βγάζω ξεχωριστά .ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  Υγ2 Περιττό να πω πως πρέπει να ακυρώσετε την ανάθεση γιατί σίγουρα δεν είναι ηθικό ,αλλά μάλλον είναι και ΠΑΡΑΝΟΜΟ: Ξέρω πως οι δικηγόροι συνεργάτες ,μετακλητοί κλπ μπορούν να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ,αλλά ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ!!!!
  https://thefaq.gr/quot-echoyn-pesei-me-ta-moytra-sta-lefta-quot-nea-periptosi-skandalodoys-apeytheias-anathesis-kataggellei-o-paylos-polakis-sto-ypoyrgeio-toy-pierrakaki/

 364. Pedis said

  Α, μάλιστα.

  https://www.protagon.gr/epikairotita/telika-o-fraxtis-ston-evro-borei-kai-prepei-na-ginei-symfwnei-kai-o-voutsis-44342060145

 365. Spiridione said

  354. Τώρα το είδα, μπράβο που το βρήκες. Όντως, δεν ακούγεται καλά. Αλλά και από τα συμφραζόμενα βρε παιδί μου αποκλείεται να εννοούσε ότι είναι η ώρα που τα ξύνουν. Μετά λέει «μερικοί μπορούν … άλλοι όχι». Ε, κάπου δεν κολλάει 🙂

 366. Θρασύμαχος said

  «ο υπολογιστής είναι ΑΠΟΤΟΚΟΣ του προκατόχου της» https://www.iefimerida.gr/politiki/i-fotografisi-tis-katerinas-sakellaropoyloy και «η λύκαινα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που ΑΠΟΚΟΜΙΣΕ τη μέρα που τραυματίστηκε» https://www.iefimerida.gr/green/lykaina-kagkeloporta-den-tha-epistrepsei-sto-dasos

 367. Μαρία said

  Fortune: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε δοκιμασίες που θα φόβιζαν ακόμα και τον ήρωα της μυθολογίας Ηρακλή
  https://www.fortunegreece.com/article/fortune-o-kiriakos-mitsotakis-antimetopise-dokimasies-pou-tha-fovizan-akoma-ke-ton-iroa-tis-mithologias-irakli/

 368. Μαρία said

 369. Μαρία said

  368
  https://www.kathimerini.gr/1080222/article/epikairothta/ellada/prosfygiko-adraneia-kai-kakodiaxeirish

 370. Pedis said

  # 367 – Στοίχημα ότι θα φτάσουν να γράφουν και για Koulis’ Royal touch;

 371. Μαρία said

  Μπέου εγκώμιο μετά το 14:59

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: