Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να δικαιωθεί ξανά ο Βασίλης Δημάκης!

Posted by sarant στο 27 Μαΐου, 2020


Το σημερινό άρθρο ελπίζω να χάσει πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ώρες, τον καίριο χαρακτήρα του και να γίνει άνευ αντικειμένου, ελπίζω δηλαδή η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, που συνεδριάζει την ώρα που εσείς θα το διαβάζετε, να δικαιώσει το αίτημα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, έτσι ώστε ο βασανισμένος αυτός άνθρωπος να τερματίσει την απεργία πείνας που τον  έχει φέρει σε οριακό σημείο.

Ίσως έπρεπε το άρθρο να το δημοσιεύσω χτες το πρωί, αλλά τότε δεν θα είχα την εξαιρετική τοποθέτηση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, που δημοσιεύτηκε χτες, ούτε πολλά άλλα στοιχεία.

Δεν είναι η πρώτη φορα που ο Δημάκης κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμά του να σπουδάσει. Πριν από δύο χρόνια, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε, είχε πάλι κατεβεί σε πολυήμερη απεργία επειδή το Συμβούλιο Φυλακής του αρνιόταν το δικαίωμα να παρακολουθεί μαθήματα με βραχιολακι, και είχε τελικά δικαιωθεί.

Τότε είχα γράψει, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι:

Ο Δημάκης είναι «κοινός» ποινικός κρατούμενος, που έζησε όλη σχεδόν την ενήλικη ζωή του φυλακισμένος, που σε σχετικά μεγάλη ηλικία αποφάσισε να αλλάξει ζωή, να βγει από τον φαύλο κύκλο -τελείωσε το εσπερινό λύκειο στις φυλακές και πέρασε στις πανελλήνιες εξετάσεις δεύτερος από όλη την Ελλάδα, με δυσθεώρητους βαθμούς. Με επιτυχία πέρασε επίσης αρκετά μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, κάτι που δείχνει ότι η στροφή του είναι απόλυτα ειλικρινής και ότι δεν γράφτηκε στη σχολή απλώς για να παίρνει άδειες.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα, συγχωρήστε μου το κλισέ, σαξές στόρι του σωφρονιστικού συστήματος: καθε υπουργείο Δικαιοσύνης θα ήθελε να μπορεί να δείχνει με καμάρι περιπτώσεις σαν του Δημάκη, και αυτό ακριβώς έκανε αλλωστε ο σημερινός υπουργός μέχρι πρότινος, όταν βράβευσε τον Δημάκη για τις επιδοσεις του στις εξετάσεις, αυτό έκανε και το υπουργείο μέχρι πρότινος όταν ενέκρινε μεταγωγή από την Πάτρα στον Κορυδαλλό ώστε να βρίσκεται ο κρατούμενος κοντά στη σχολή του.

Είχα επίσης επικρίνει τις ολιγωρίες του τότε υπουργού καθώς και ένα «κατάπτυστο» δελτίο τύπου που είχε εκδώσει τότε το Υπουργείο, ένα «άθλιο από κάθε άποψη κείμενο». Βάζω σε εισαγωγικά τις λέξεις που είχα χρησιμοποιήσει, προς επίρρωση του δικαιώματός μου να επικρίνω και τώρα το εξίσου κατάπτυστο και πολύ χειρότερο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου (ο θεσμός είναι καινούργιος) και να αναρωτηθώ αν πρόκειται για το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση αυτή. (Δεν εννοώ μόνο τις σχέσεις της με κύκλους του Προέδρου Τραμπ αλλά και την δαπάνη ποσού 24.800 με απευθείας ανάθεση για την προσωπική της προβολή, όπως θα διαβάσετε π.χ. εδώ. Και ναι μεν ο Χατζηστεφάνου είναι ακροαριστερός, οπότε θα πείτε ότι είναι προκατειλημμένος, αλλά περίπου τα ίδια διάβασα και σε ανάρτηση φιλοκυβερνητικής σχολιάστριας, η οποία μάλιστα προσθέτει ότι «ανέθεσε την προβολή του έργου της στην εκλογική περιφέρεια που θέλει να κατέβει στις επόμενες εκλογές»).

Στο κείμενό της η κ. Νικολάου αναφέρει πολλές αναλήθειες, για τις οποίες παραθέτω πιο κάτω την αναλυτική απάντηση του δικηγόρου του Δημάκη.

Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, στο κείμενο της κ. Νικολάου πρόσεξα το μαργαριτάρι «δεν έβαλε προσχώματα» (αντί για «προσκόμματα») που θα μας απασχολήσει το Σάββατο, αλλά πρόσεξα και την ευκολία με την οποία η κ. Νικολάου χρησιμοποιεί βαριές λέξεις όπως «αμείλικτος».

Ψέματα διασπείρουν επίσης στα κοινωνικά μέσα πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης -παραθέτω απλώς ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό τουίτ, αλλά έχω σβήσει το όνομα για να μην του κάνω και διαφήμιση. Φυσικά πρόκειται για ψέματα, αφού ο Δημάκης τις εγκληματικές του πράξεις τις έκανε πολλά χρόνια πριν αποφασίσει να αλλάξει ζωή και να σπουδάσει, τελειώνοντας πρώτα το εσπερινό λύκειο και μετά πετυχαίνοντας στις εξετάσεις.

Απαντώντας στο κείμενο της κ. Νικολάου ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος του Δημάκη, αναφέρει αναλυτικά:

«Δήλωση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, συνήγορου του Βασίλη Δημάκη – 26/5/2020

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όσον αφορά την από 25/5/2020 ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, αναφέρουμε τα εξής:

1. Πριν από οτιδήποτε άλλο, αναφέρω ότι ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης έχει στερηθεί ως πολίτης το δικαίωμά του να λαμβάνει από τις αρχές έγγραφες απαντήσεις στα υπομνήματα και τις αιτήσεις που επανειλημμένα έχει απευθύνει προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Έτσι, αν και έχει απευθύνει διά του συνηγόρου του τα από 28/4/2020, 4/5/2020, 22/5/2020 υπομνήματα/αιτήσεις και πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων, καμία έγγραφη απάντηση δεν έχει λάβει. Απαντήσεις από το Υπουργείο δίνονται μόνο διά ανακοινώσεων/δελτίων τύπου προς τα ΜΜΕ και διαρροών στον τύπο, χωρίς οποιαδήποτε επίδοση στον δικηγόρο του, έστω και ηλεκτρονική. Επισημαίνω μάλιστα ότι τα δελτία τύπου εκδίδονται μόνον όταν ο Βασίλης Δημάκης έχει ανακοινώσει απεργία πείνας, όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίες τους: 28/4/2020, 10/5/2020 και 25/5/2020. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του κρατούμενου ως πολίτη, που υποκρύπτει τη μη αναγνώρισή του ως υποκειμένου δικαιωμάτων και την ακύρωση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου.

2. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής (χωρίς σύγκληση της τριμελούς Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, κατ’ εξαίρεσιν και αναιτιολόγητα με αόριστη επίκληση «αξιόπιστων πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης»), ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη στις φυλακές Γρεβενών στις 17/4/2020 και ξεκίνησε κατευθείαν απεργία πείνας: επισήμως (δηλαδή με υπεύθυνη δήλωση) από 21/4/2020 την οποία κλιμάκωσε σε απεργία δίψας από 27/4/2020, ζητώντας την επιστροφή του στην Αθήνα προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει αυτοπρόσωπα τις σπουδές του. Η κινητοποίηση των καθηγητών του και των συμφοιτητών του ακύρωσε την δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου (βλ. δελτίο τύπου από 28/4/2020) για συνέχιση των σπουδών του αποκλειστικά εξ αποστάσεως από τα Γρεβενά, χωρίς δηλαδή αυτοπρόσωπη παρουσία (με το «βραχιολάκι»), δικαίωμα που του είχε χορηγηθεί από δικαστικό Συμβούλιο το 2018. Όσον αφορά τα αναφερόμενα στην από 25/5/2020 ανακοίνωση του Υπουργείου για την εκπαίδευση στα Γρεβενά, επιβεβαιώνω ότι ο κρατούμενος ΟΥΔΕΠΟΤΕ ζήτησε την τηλεκπαίδευση εκεί, καθώς οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα θα νομιμοποιούσε την απομάκρυνσή του από την Αθήνα και το δικαίωμα της αυτοπρόσωπης παρουσίας του στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Αλυσιτελώς λοιπόν και για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης προβάλλεται το εν λόγω επιχείρημα από το Υπουργείο.

3. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής (ξανά χωρίς σύγκληση της τριμελούς Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών), ο κρατούμενος μετήχθη στις 9/5/2020 από τα Γρεβενά στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία (άρθρο 187Α) και όχι στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Στη νόμιμη και θεμιτή αντίδρασή του για τον λόγο της μεταγωγής του εκεί, που εκφράστηκε με την από 9/5/2020 δήλωση απεργίας πείνας και δίψας, εξεδόθη η από 10/5/2020 ανακοίνωση της ΓΓ Αντ. Πολιτικής όπου δηλώθηκε ότι ο λόγος της μεταγωγής οφείλεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω κορονοϊού και την ανάγκη τήρησης 14ήμερης καραντίνας, ενώ δόθηκαν ρητές εγγυήσεις για την ακώλυτη συνέχιση των σπουδών του, καταρχάς με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια αυτοπρόσωπα. Κατόπιν τούτου, στις 11/5/2020, ο κρατούμενος ανέστειλε την κινητοποίηση του και ζήτησε διά του συνηγόρου του την εφαρμογή των υπεσχηθέντων, αιτήθηκε δε προς τη Διεύθυνση την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης σε συνάντηση του συνηγόρου του και του δασκάλου του Πέτρου Δαμιανού με την διευθύντρα των γυναικείων φυλακών κα Κωνσταντοπούλου.

4. Επί δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11/5/2020 μέχρι το Σάββατο 23/5/2020, ο κρατούμενος ζητούσε καθημερινά τη συμμετοχή του στα τηλεμαθήματα της σχολής του. Η διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης ΙΙ κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε ρητά στον συνήγορο του κρατούμενου τόσο στη συνάντηση της 11/5/2020 όσο και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ότι το Κατάστημα ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ την υλικοτεχνική υποδομή προς τούτο και βρίσκεται σε διαδικασία σχετικής παραγγελίας, διαψεύδοντας ρητά τα αναφερόμενα στην από 25/5/2020 ανακοίνωση του Υπουργείου. Αντιπροτείναμε τις εξής λύσεις: α) Να ανεβαίνει ο κρατούμενος σε χώρο που υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και να παρακολουθεί το ημερήσιο μάθημά του. Μας απαντήθηκε ότι ο χώρος αυτός ανήκει στις Γυναικείες Φυλακές, που είναι χωριστές από την ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία, οπότε και δεν γίνεται να υπάρξει τέτοια μετακίνηση. β) Να προσκομίσουμε με δικό μας έξοδο ένα lap-top και ένα usb είτε στον κρατούμενο είτε ως δωρεά στη φυλακή, για να συμμετέχει ο κρατούμενος στα τηλεμαθήματα. Μας απαντήθηκε ότι πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

5. Για του λόγου το αληθές, αναφέρομαι τόσο σε δημοσιεύματα (Εφημερίδα των Συντακτών 12/5/2020) από όπου προκύπτει ότι καταγγείλαμε εξαρχής το ψευδές των διαβεβαιώσεων του Υπουργείου (ότι δηλαδή υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή και ότι ακώλυτα ο κρατούμενος τη χρησιμοποιεί), όσο και σε επικοινωνίες που είχε ο συνήγορος με καθηγητές μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου στις οποίες τους ειδοποίησε για τον λόγο απουσίας του κρατούμενου από τα τηλεμαθήματα (τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον καθηγητή κο Παντελή Λέκκα, την καθηγήτρια κα Χαριτίνη Δίπλα, ηλεκτρονική επιστολή στον καθηγητή κο Τσάκωνα, τηλεφωνική ενημέρωση του καθηγητή κυρίου Γ. Κουζέλη, κλπ). Ωστόσο ο κρατούμενος υπέμεινε τη στέρηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων του, δίνοντας πίστωση χρόνου για την υλοποίηση των υπεσχημένων τόσο αναφορικά με την εκπαίδευσή του όσο και αναφορικά με τη μεταγωγή του.

6. Την τελευταία μέρα πριν τη λήξη της «14ήμερης καραντίνας», ο κρατούμενος επέδωσε στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής το από 22/5/2020 υπόμνημά του με το οποίο επεσήμανε τη στέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων και την λήξη της «14ήμερης καραντίνας». Δυστυχώς, την επομένη η διάψευση όλων των υπεσχημένων στο από 10/5/2020 δελτίο τύπου ολοκληρώθηκε με την μη υλοποίηση της μεταγωγής του. Εξάλλου, η «καραντίνα» δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα ή τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς ο κρατούμενος αλληλεπιδρούσε κανονικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και λοιπούς συγκρατούμενους του στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Το Σάββατο 23/5/2020 ο κρατούμενος προέβη σε ανακοίνωση διακοπής νερού, τροφής και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Όποια/ος διαβάσει το συγκεκριμένο κείμενο, μπορεί να διαγνώσει έναν άνθρωπο απολύτως τσακισμένο και απεγνωσμένο από την κοροϊδία, τον εμπαιγμό και τον βασανισμό που επί σαράντα ημέρες υφίσταται χωρίς τον οποιοδήποτε λόγο.

7. Την Δευτέρα 25/5/2020, η υποδιευθύντρια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ενημέρωσε τον συνήγορο κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης του ιδίου ότι το Υπουργείο έδωσε εντολή, ελλείψει lap-top και usb, να δοθεί πρόσβαση σε εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή της φυλακής με σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσει το μάθημά του (Συγκριτική Πολιτική ΙΙ), αυτό ακριβώς δηλαδή που ζητήθηκε εξαρχής από τον κρατούμενο (βλ. στοιχείο 4) και για το οποίο είχε λάβει αρνητική απάντηση. Ο κρατούμενος δήλωσε αδυναμία, καθώς είναι ήδη άνυδρος και με ιατρικές μετρήσεις που καθιστούν ανέφικτη την παρακολούθηση του μαθήματός του. Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε φωτογραφία από τον εγκατεστημένο υπολογιστή, διαδίδοντας ότι ο κρατούμενος αρνείται την εκπαίδευσή του… Αν κάποιος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκει αστείο αυτό το σαδιστικό παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι, ο κρατούμενος δηλώνει ότι το θεωρεί βασανιστήριο και επιφυλάσσσεται όλων των δικαιωμάτων του.

8. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας από όλη αυτή τη μεθόδευση, το Υπουργείο στέλνει το μήνυμα στον κρατούμενο ότι μόνον βλάπτοντας τον εαυτό του μπορεί να κερδίσει τα αυτονόητα αιτήματά του, δηλαδή την επιστροφή του στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και την ακώλυτη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό διαμήνυσε ο κρατούμενος σε συνάντηση που είχε με τον δάσκαλό του Πέτρο Δαμιανό την Δευτέρα 25/5/2020.

9. Για το αληθές και τεκμηριωμένο των όσων αναγράφονται παραπάνω, αναφέρομαι καθ’ ολοκληρίαν στις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συμβουλευτικού οργάνου της Ελληνικής Πολιτείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που με τρεις ανακοινώσεις της, η τελευταία μόλις χτες στις 25/5/2020 – γεγονός πρωτόγνωρο όπως και η ίδια η Επιτροπή σημειώνει – στηρίζει τα αιτήματα του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη.

10. Είναι ώρα η Πολιτεία να σταματήσει να αντιδικεί με έναν κρατούμενο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο σωφρονισμού. Είναι ώρα η Πολιτεία να δείξει ένα πρόσωπο όχι εκδικητικό και μισαλλόδοξο, αλλά συμπεριληπτικό και μεγαλόκαρδο. Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία και συντάσσεται με το δικαίωμα ενός κρατούμενου να αλλάξει τη ζωή του και να επιλέξει το δρόμο του σωφρονισμού πρέπει να απευθύνει στην Πολιτεία την έκκληση να δώσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στον Βασίλη Δημάκη που την έχει κερδίσει με τον βίο του τα τελευταία – πολλά πλέον – χρόνια και να ικανοποιήσει τα αυτονόητα αιτήματά του: τη μεταγωγή του στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Ι των φυλακών Κορυδαλλού και την ακώλυτη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Παραθέτω επίσης δυο συνδέσμους σε δυο άλλα κείμενα που τα κρίνω επίσης αξιόλογα:

* Ο Δημάκης θα έπρεπε να είναι η σημαία του Κορυδαλλού (του Ανδρέα Πετρουλάκη)

* Γιατί πεθαίνει ο Δημάκης; (της Σοφίας Κασβίκη)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ:

Ενώ είχα χτες γράψει το σημερινό άρθρο, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος του Δημάκη, έκανε και νέα δήλωση στην οποία προαναγγέλλει την πρόθεση του εντολέα του να ασκήσει αγωγή κατα του Υπουργείου για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο λόγος είναι ένα δελτίο τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εκδόθηκε χτες (ως απάντηση σε ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) και το οποίο είναι γεμάτο ψέματα σύμφωνα με τον Δημάκη.

Το (κατά Δημάκη) συκοφαντικό δελτίο τύπου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Ο Δημάκης θεωρεί (και δίκιο έχει) συκοφαντική, μεταξύ άλλων, την αναφορά σε κατοχή ναρκωτικών ή στο ότι χρησιμοποιούσε Καλάσνικοφ, πράγματα τα οποία είναι εύκολο ν’ αποδειχτούν. Άρα, τεκμαίρω ότι έχει δίκιο αυτός και όχι το Υπουργείο.

Διαβάστε την απάντηση του Δημάκη (μέσω του Καμπαγιάννη) και θα καταλάβετε για ποιο λόγο συναντάει τόσες δυσκολίες ως κρατούμενος ο Δημακης αντί να είναι ο κρατούμενος που το υπουργείο τον βάζει σε μια χρυσή γυάλα και τον επιδεικνυει ως απόδειξη της πετυχημένης σωφρονιστικής του πολιτικής: επειδή δεν σκύβει το κεφάλι.

Η δεύτερη δήλωση του Καμπαγιάννη

Υπεύθυνο για συκοφαντική δυσφήμηση του Βασίλη Δημάκη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Ο κρατούμενος θα κινηθεί ποινικά και αστικά σε βάρος όσων συνέταξαν το από 26/5/2020 δελτίο τύπου

Δήλωση του Θανάση Καμπαγιάννη, συνηγόρου του Βασίλη Δημάκη

Το από 26/5/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – και όχι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής όπως μέχρι σήμερα – περιέχει πλήθος ψευδών και συκοφαντικών πληροφοριών για τον εντολέα μου.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 1: Ο Βασίλης Δημάκης δεν “αρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ»”. Από 11 Μαϊου έως 23 Μαϊου ζητούσε κάθε μέρα χωρίς αποτέλεσμα να παρακολουθήσει τα μαθήματά του μέσω τηλεκπαίδευσης και να υλοποιηθεί η μεταγωγή τουκατά τη λήξη του 14ήμερου από το υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Ι. Από 23 Μαϊου προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας και παρακολουθείται από γιατρό της φυλακής. Άνυδρος και με ανησυχητικές ιατρικές ενδείξεις, δεν δύναται να παρακολουθήσει πλέον το μάθημά του όπως του προτάθηκε πρώτη φορά τη Δευτέρα 25 Μαϊου. Το δελτίο τύπου αποκρύπτει ακόμα και το γεγονός της απεργίας πείνας-δίψας! Και τη μη δυνατότητά την ονομάζει άρνηση. Τέτοιος γκεμπελισμός.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 2: Ο Βασίλης Δημάκης δεν έχει “καταδικαστεί για ληστείες με τη χρήση Kalashnikov”. Το προσωνύμιο “ο ληστής με τα καλάσνικοφ” είναι ειδησεογραφικό εφεύρημα, απολύτως ψευδές. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε καλάσνικοφ ο Βασίλης Δημάκης. Το Υπουργείο υιοθέτησε στον ιστότοπό του έναν άθλιο λίβελο, παντελώς αστήρικτο από κάθε σε βάρος του δικογραφία. Χυδαίος κιτρινισμός από αυτούς που μιλάνε στο όνομα του “κράτους δικαίου”.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 3: Ο Βασίλης Δημάκης δεν “υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, μεταξύ τους κατοχή ναρκωτικών”. Ο ισχυρισμός για “σωρεία πειθαρχικών” είναι απολύτως ψευδής. Περαιτέρω, ουδέποτε κατηγορήθηκε για την κατοχή ναρκωτικών, εκτός αν πλέον τα οινοπνευματώδη βαφτίζονται ναρκωτικά. Προκαλούμε το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει τον πειθαρχικό του φάκελο.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 4: Ο Βασίλης Δημάκης δεν “υπήρξε βασικός υποκινητής εξέγερσης των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19”. Τέτοια εξέγερση δεν υπήρξε ποτέ. Εκτός αν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατούμενων για την αποσυμφόρηση, το Υπουργείο τις αποκαλεί “εξέγερση”. Η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά δεν έγινε για την τέλεση οποιασδήποτε πράξης ή παραπτώματος, παρά μόνο βάσει “πληροφοριών”.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 5: Ο Βασίλης Δημάκης δεν έχει ακόμα τα βιβλία του, καθώς είναι ψευδές ότι “όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο χώρο κράτησής του” Προκαλούμε να πάει σήμερα κάποιος φωτορεπόρτερ και να τραβήξει μια φωτογραφία από το κελί στις Γυναικείες Φυλακές. Το συγκεκριμένο αναφέρεται προφανώς με σκοπό να διαβάλει τον κρατούμενο και τον αγώνα του.

Το δελτίο τύπου περιέχει πλήθος άλλων ψευδών πληροφοριών (πχ όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή του Καταστήματος Κράτησης ΙΙ και τη χρήση της απο τους κρατούμενους, την αποσιώπηση των θεσμικών φορέων που στηρίζουν τον κρατούμενο όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), αλλά στην παρούσα ανακοίνωση επικεντρώνουμε αποκλειστικά στη συκοφαντική δυσφήμηση του Βασίλη Δημάκη.

Ως συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, θα φροντίσω τόσο για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος όσων συνέταξαν και ευθύνονται για το ως άνω δελτίο τύπου, όσο και για την υποβολή αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια με σκοπό την αστική του αποζημίωση. Τα χρήματα που θα λάβει ο Βασίλης Δημάκης θα τα διαθέσει για την εκπαίδευση των κρατουμένων.

Advertisement

279 Σχόλια προς “Να δικαιωθεί ξανά ο Βασίλης Δημάκης!”

 1. Τι άλλο να προσθέσει κανείς;

  Βλέπω να αναδύεται (πάντα υπήρχε) η άποψη ότι σωφρονισμός σημαίνει «θάψτε τους εκεί που δεν βλέπει ο ήλιος να σαπίσουν». Τρακόσια χρόνια πίσω.

 2. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ τσαμπουκά παρατηρώ στα λεγόμενα κυβερνητικών αξιωματούχων. Φέρνει ψήφους αυτή η στάση και φρασεολογία;
  Προφανώς και ο Δημάκης πρέπει να δικαιωθεί. Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί παρεμποδίζεται το δικαίωμα στη μόρφωση ενός φυλακισμένου, όταν εκθειάζεται, έστω και υποκριτικά, η αριστεία. Ντροπή σ’ αυτό το κράτος που εκδικείται αντί να προσπαθεί να σωφρονήσει όσους, δίκαια ή άδικα, πέφτουν στα νύχια των κατασταλτικών μηχανισμών του. Μόνο ντροπή.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  2: να σωφρονίσει, διορθώνω.

 4. dryhammer said

  Και να μην ξεχνάμε πως η (κάθε) αριστεία είναι προνόμιο μόνο των εκ γενετής αρίστων. Οι άλλοι είναι για να τους την εξυπηρετούν κατά το εκάστοτε δοκούν.

 5. Κουνελόγατος said

  Αν είχέ κλέψει 200 εκατομμύρια, θα είχε δικηγόρο υπουργό, θα είχε αποφυλακιστεί για λόγους υγείας και θα γλεντούσε με την παρέα του στη Μύκονο. Τα λάθη που έκανε, πληρώθηκαν με την επιβολή ποινής, όλα τα άλλα είναι σαδισμός.

 6. Σ said

  Η υπόθεση του Δημάκη με έχει αγγίξει τόσο ως ατομική περίπτωση, όσο και για τις προεκτάσεις της (την αναλγησία όσων έχουν στα χέρια τους ένα ελάχιστο κομματάκι εξουσίας, την αναδυόμενη καφκική διάσταση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, την επαναλαμβανόμενη αποκάλυψη ότι οι άνθρωποι που κατέχουν τα πόστα, στο σημερινό άθλιο κυβερνητικό τοπίο, προέρχονται από συγκεκριμένες δεξαμενές κλπ), οπότε, θέλω να πω ήμουν ενημερωμένος και από πριν. Χαίρομαι όμως που το αγαπημένο ιστολόγιο ασχολείται και με αυτή την υπόθεση.

 7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δύτα μου, να προσθέσω ότι πρόκειται για τύπους που μας κόλλησαν κατάμουτρα τις φωτό των αφοπλισμένων και μετά τη σύλληψη αγρίως ξυλοδαρμένων πιτσιρικάδων ληστών του Βελβενδού (Ρωμανός κλπ). Τις οποίες φωτοσόπαραν καταλλήλως μετά, αλλά το μήνυμα βρισκόταν στην πρώτη, απείραχτη εκδοχή: Θα γαμάμε, θα δέρνουμε και θα βασανίζουμε κατά βούληση εξουδετερωμένους συλληφθέντες. Θα σας το δείχνουμε και θα σας το λέμε στα ίσα. Στο Βελβενδό, στη ΓΑΔΑ, στο γκαράζ της Μπουμπουλίνας, στη μέση της Πατησίων μέρα μεσημέρι ή όπου αλλού. Όποιος μας κουνηθεί την έκατσε τη βάρκα.
  Πρόκειται για τύπους που φυτεύουν κατά βούληση στοιχεία και στήνουν σκευωρίες που μετά καταρρέουν χωρίς καμιά συνέπεια για τους σκευωρούς. Παίζουν σιγουράκια. Δεν μιλάμε για το Δικαιοσύνης αλλά για το Αστυνομίας.
  Νομίζω όμως ότι αραδιάζω φλύαρες κοινοτοπίες.

  (ΥΓ Εκείνοι οι κρατικοί υπάλληλοι βασανιστές δολοφόνοι δεσμοφύλακες του -ναι, δολοφόνου- Ιλία Καρέλι, σε ποιο βαθύ μπουντρούμι άραγε να είναι χωμένοι? Α, ναι, ξεχάστηκα…)

 8. Παναγιώτης K. said

  Δεν με εκπλήσσει που η διοίκηση δεν απάντησε στον συγκεκριμένο κρατούμενο.
  Γενικώς η διοίκηση δεν απαντάει στους πολίτες. Πρόκειται για διαχρονικό γνώρισμα της.
  Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας όταν βρεθεί από το μέσα μέρος του γκισέ της υπηρεσίας του, μεταμορφώνεται σε δυνάστη και βλέπει εχθρικά τον πολίτη.Ήρθε να του χαλάσει την ηρεμία.
  Κάποτε η υπαλληλία δεν πρέπει να καταλάβει ότι η κάθε δουλειά έχει τα ζόρια της και ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να λέμε απλά ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος με σύγχρονη νομοθεσία την οποία όμως την έχουμε για τα μάτια του κόσμου;

 9. atheofobos said

  Ο λόφος είναι ένα δελτίο τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εκδόθηκε χτες, μάλλον ο λόγος.

 10. ΓΤ said

  9@

  O οποίος λόφος είναι Γολγοθάς…

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 Ωχ, Φ και Γ ειναι δίπλα, ευχαριστώ!

 12. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα.
  Το #5 με καλύπτει απόλυτα, δεν έχω να προσθέσω κάτι.

  #8: Επειδή είμαι από τη μέσα μεριά του γκισέ, να σημειώσω πως ενώ δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο, δεν είναι ο κανόνας. Στη δεδομένη περίπτωση δε, δεν έχει εφαρμογή: Είναι πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο, δεν είναι μια τυπολατρική εμμονή ενός γραφειοκράτη (που θα μπορούσε να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα βέβαια). Την ανικανότητα, την υπεροψία ή την κακία σε χαμηλό επίπεδο μπορεί να την παλέψει κανείς σχετικά εύκολα όταν υπάρχει ευνομία, είτε διπλωματικά είτε επιθετικά. Την πολιτική κατεύθυνση, δύσκολα.

 13. Χρηστάρας said

  Σύμφωνα με τον Πέτρο Δαμιανό οι ποινικοί του Κορυδαλού έχουν κρατήσει άθικτο το κελί του Βασίλη Δημάκη, επειδή τον περιμένουν να γυρίσει. Μακάρι την ώρα που γράφονται τούτα, Ο Βασίλης Δημάκης να πίνει νεράκι από τη βρύση του κελιού του.

 14. atheofobos said

  Από όλο αυτό τον καταιγισμό εγγράφων πιστεύω πως ο Δημάκης είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο σωφρονισμός πέτυχε αλλά το σύστημα είτε επί ΣΥΡΙΖΑ είτε επί ΝΔ δεν μπορεί εύκολα να το αποδεχτεί και παρεμβάλλει εμπόδια στην φοίτηση του στο Πανεπιστήμιο, αντί να τον προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση στους υπόλοιπους φυλακισμένους.
  Η μόνη αντίφαση που υπάρχει στη δήλωση του δικηγόρου του είναι ότι όταν τελικά το Υπουργείο διέταξε την φυλακή να του χορηγηθεί πρόσβαση σε εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή της φυλακής με σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσει το μάθημά του (Συγκριτική Πολιτική ΙΙ), ο κρατούμενος δήλωσε αδυναμία, καθώς είναι ήδη άνυδρος και με ιατρικές μετρήσεις που καθιστούν ανέφικτη την παρακολούθηση του μαθήματός του ή κατά την Νικολάου αρνείται να παρακολουθήσει, δηλώνοντας επί λέξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημα, αυτό που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

 15. BLOG_OTI_NANAI said

  Μισό λεπτό ρε παιδιά. Βλέπω ότι ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε την πορεία του στο έγκλημα δολοφονώντας για το τίποτα έναν Αλβανό. Αυτό το ρατσιστικό έγκλημα εξαφανίστηκε διά της αποσιωπήσεως από το παρελθόν του σε όλες τις αναρτήσεις που διαβάζω… Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως το ιερατείο του ιντιμίντια σκίζει τα ιμάτια του για τον Δημάκη, ενώ πρόκειται για την ιδανική περίπτωση που θα βάφτιζε σε χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις ως «νεοναζί», «ακροδεξιό», «ρατσιστή δολοφόνο».

  Προσωπικά είμαι υπέρ των νόμων και αν δικαιούται την άδεια, να την πάρει. Από εκεί και πέρα αυτά τα ιδεολογικά παιχνίδια απευθύνονται όντως σε σκετπόμενους ανθρώπους; Ο ρατσιστής δολοφόνος ξεχνιέται διά μιας μεθοδικής και εμετικής αποσιωπήσεως (ενώ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ στο παρελθόν του, μιλώντας όμως ΜΟΝΟ για ληστείες!) και ανάλογα τι μας βολεύει σε κάθε περίσταση έγινε «δικό μας παιδί»;

  ΑΠΛΩΣ: αν δικαιούται την άδεια, να την πάρει.Τίποτε άλλο από εκεί και πέρα. Δεν αντέχονται αυτά τα ιδεολογικά παιχνίδια.

 16. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γενικώς είμαι υπέρ της επιείκειας κι ειδικά για νέους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το παλιό κακό εαυτό τους και να αλλάξουν ζωή, με πρώτο στοιχείο την στροφή τους προς τη μόρφωση. Ως εκ τούτου θα ήταν καλύτερο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Β.Δ. Εδώ αποφυλακίζουν ειδεχθείς φονιάδες, βιαστές…. κλπ.

  Πέραν αυτού δεν γνωρίζω καλά το θέμα και έχω και μερικές απορίες. Ο καυγάς γίνεται γιατί του βάζουν προσχώματα… 😜 στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή για το σε ποιο κελί/χώρο θα βρίσκεται με το λάπτοπ για να παρακολουθεί τα μαθήματα;

 17. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ανεξαρτήτως του τι έγκλημα έχει διαπράξει ο φυλακισμένος, ακόμη κι αν είναι παιδόφιλος ή κατά συρροήν δολοφόνος, το δικαίωμα στη μόρφωση (πρέπει να) είναι ιερό και απαραβίαστο. Σαφώς και πολλοί υποστηρικτές του Δημάκη θα αδιαφορούσαν για το δικαίωμά του να μορφωθεί,αν ήταν χρυσαβγίτης μαχαιροβγάλτης, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης: είναι ντροπή η πολιτεία να περιορίζεται στον κατασταλτικό και τιμωρητικό της ρόλο και να αδιαφορεί επιδεικτικά για τον σωφρονισμό των κρατουμένων.

 19. Μπετατζής said

  Aφού πούμε ότι δεν ζητάει κάποια άδεια ο ΒΔ, να βάλουμε και τα εξής θέματα : α) των μεταγωγών, που στην καθημερινότητα της φυλακής χρησιμοποιούνται για εκδικητικούς λόγους, και από μια τέτοια μεταγωγή ξεκίνησε όλο το θέμα, και β) την σύμφωνα με το βιογραφικό που η ίδια έχει δώσει σε δημοσιότητα πλήρη ακαταλληλότητα της Νικολάου για την συγκεκριμένη θέση, αφού δεν έχει, σύμφωνα με το δοθέν βιογραφικό της, σχετική εμβάθυνση, π.χ. σε μεταπτυχιακές σπουδές εγκληματολογίας, σωφρονιστικής ή έστω ποινικού δικαίου.

  Από εκεί και πέρα, να πούμε ότι καταντάει εκνευριστική και είναι απλά ηλίθια η διαπίστωση ότι έχει διαπράξει αδικήματα ένας κρατούμενος που ζητάει τα δικαιώματά του. Φυσικά και έχει διαπράξει αδικήματα, και φυσικά έχει και δικαιώματα, τι είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό ;;

  Τίποτα απολύτως από αυτά που ζητάει δεν εξαρτώνται από τον αριθμό, το είδος και την βαρύτητα των αδικημάτων του.

 20. sarant said

  ΜΟΛΙΣ ΑΚΟΥΣΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΟΤΙ η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έκανε δεκτό το αίτημα του Βασίλη Δημάκη.

  Να χαρούμε!

 21. LandS said

  Συγνώμη υπάρχει κανείς να μας ενημερώσει από πότε το σωφρονιστικό σύστημα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντί του Υπουργείου Δικαιοσύνης; Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να εξηγήσει γιατί;

  Και, μια και θα ασχοληθεί, ποιος ο λόγους να είναι ο ΥπΠΡΟΠΟ ο 4ος τη τάξει υπουργός, μετά τους Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εξωτερικών και πριν από καμιά εικοσαπενταριά άλλους;

  Μόλις άκουσα στο ράδιο ότι το αίτημα Δημάκη έγινε δεκτό. Ελπίζω η είδηση, πέρα από ακριβής και εξακριβωμένη να αποδειχτεί και αληθινή.

 22. nessim said

  το συμβούλιο μόλις αποφάσισε την μεταγωγή του στο κελί του.

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άμα δεν κλάψει το παιδί, η μάνα δεν το ταΐζει. Πόσο μάλλον η κακιά μητριά.

 24. ΚΩΣΤΑΣ said

  20 προφανώς διαβάζουν Σαραντάκο 😉 αλλά ακούνε κι εμένα, σχόλιο 20 😋

 25. nessim said

  21. αλλαξε από την κυβέρνηση αρίστων

 26. Μπετατζής said

  Δεν είναι να χαιρόμαστε και πολύ επειδή έγινε κάτι αυτονόητο, κατόπιν σκληρής απεργίας πείνας και δίψας.

 27. ΚΩΣΤΑΣ said

  24 διόρθωση: … αλλά ακούνε κι εμένα, σχόλιο 16 (Ως εκ τούτου θα ήταν καλύτερο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Β.Δ.)

 28. Μπράβο!

  21 Από συστάσεως επιτελικού κράτους, ένα χρόνο τώρα δηλαδή. Σωφρονισμός από τα λιντλ.

  Μπλογκ, με το συμπάθειο αλλά λες βλακείες. Ίσα ίσα όποιος έχει κολλήματα και ιδεοληψίες θα μιλήσει για τα δικαιώματα μόνο πολιτικών (ξερωγώ) κρατουμένων. Όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα, όλοι θα έπρεπε να σωφρονίζονται μάλλον παρά να τιμωρούνται, αν καταλαβαίνεις τη διάκριση.

 29. Μπετατζής said

  και επίσης στάνταρ θα του την έχουν στημένη στη γωνία την επόμενη φορά. Αυτά.

 30. Georgios Bartzoudis said

  Δεν γνωρίζω το θέμα, και φυσικά δεν με πείθουν τα επιχειρήματα του συνηγόρου υπεράσπισης. Όπως επίσης, δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στους χειρισμούς και τις ικανότητες των «αρμοδίων». Πάντως, αφού τελικά ικανοποιήθηκε το αίτημα του κρατουμένου, εύχομαι να μην έκαναν λάθος αυτοί που έχουν τα γένεια και τα χτένια (όπως λεει μια Μακεδονική παροιμία).

 31. π2 said

  21: Όπως λέει κι ο Δύτης στο 28, ήταν ήδη πριν από τις εκλογές διακηρυγμένος στόχος της νέας κυβέρνησης, που δεν είχε τύχει της αρμόζουσας δημοσιότητας. Έχουμε γίνει φαίνεται χοντρόπετσοι στην κατάργηση των βασικών αρχών του διαφωτισμού, όπως η διάκριση των εξουσιών.

  Η μεταβολή σχετίζεται και με τα σχόλια 1β και 2. Ο τσαμπουκάς δεν είναι, ξέρω γω, αθέλητη αντανάκλαση νοοτροπιών, είναι καθ’ όλα συνειδητή πολιτική και πολιτικό πρόγραμμα.

 32. Δρυός Πεσούσης said

  Επειδή το νομικό σκέλος της υπόθεσης ειναι ξεκάθαρο και είχε αίσιο τέλος, να προσθέσω κάτι στο λεξιλογικό.

  Όταν η Νικολάου ως δικηγόρος έκανε σκληρή αντιπολίτευση διατηρώντας μπλογκ στο Πρώτο Θέμα, το μέσο το οποίο διάλεξε για να δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες την απάντησή της έχοντας πλέον θεσμικό ρόλο -κι αυτό έχει τη σημασία του-, με τίτλους όπως «Σύλληψη Πολάκη σήμερα κι αύριο στον ανακριτή» και «Αφήστε την ΕΛΑΣ να κάνει τη δουλειά της», στο άρθρο «Είμαστε έτοιμοι να ακυρώσουμε την συμφωνία των Πρεσπών» γράφει:

  «Την άποψή μου αυτή τη στηρίζω στο γεγονός ότι έχει υπεισέλθει παραβίαση της συμφωνίας, η οποία δεν εδράζεται μόνο στα πολιτικά ατοπήματα και τα ανιστόρητα παραληρήματα της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων. Εδράζεται και σε παραβίαση της ίδιας της συμφωνίας από άποψη μη τήρησης των σε αυτή προβλεπόμενων διαδικασιών:»

  Όπως είχε υπεισέλθει η παραβίαση που εδράζεται στην παραβίαση, έτσι και επεξήλθε μάλλον. Από άποψη.

  Εκτός από την έλλειψη εξειδίκευσης για να κατέχει τέτοια θέση, είναι να αναρρωτιέται κανείς πώς πήρε πτυχίο Νομικής.
  Λινκ δεν βάζω, βρίσκονται εύκολα με αναζήτηση.

 33. LandS said

  16
  Δεν είναι θέμα επιείκειας. Αρμόδια για να δείξουν επιείκεια είναι τα δικαστήρια. Το σωφρονιστικό σύστημα δεν μπορεί να δείξει επιείκεια πια, άλλο αν,παράνομα, κάποιοι κρατούμενοι απολαμβάνουν προνόμια. Το θέμα με τον Δημάκη δεν είναι ούτε επιείκιας ούτε προνομίων. Είναι θέμα Δικαιωμάτων.

  Ούτε αφήνεται ελεύθερος κανείς πριν εκτίσει τη ποινή του σύμφωνα με τον νόμο. Και ούτε αυτό είναι θέμα επιείκιας ή προνομίων.

 34. sarant said

  32 Μπουμπούκι δηλαδή.

 35. LandS said

  28 και 21

  Ρητορικό ήταν το ερώτημα ρε παιδιά 😊

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ο αμετανόητος Παττακός έμεινε μέσα 16 χρόνια και αποφυλακίστηκε (επί ποιας κυβέρνησης άραγε? 🙂 ) με ανήκεστο, για να ψοφήσει 106 ετών ελεύθερος και υγιέστατος. Ο εμπράκτως μεταμεληθείς Δημάκης νομίζω μέχρι τώρα είναι μέσα 17 χρόνια.
  Συμπέρασμα: Ο Δημάκης δεν ήταν αρκετά ευφυής ώστε να διαλέξει τη σωστή καριέρα. Ας γινόταν έστω Φλώρος, Σειραγάκης, άντε Τομπούλογλου. Ποιος του φταίει?

 37. ΚΩΣΤΑΣ said

  33 Όπως προείπα στο #16, δεν το γνωρίζω καλά το θέμα. Μου δημιουργήθηκε και μια εντύπωση – ίσως ψευδής- ότι το πρόβλημα ήταν σε ποια πτέρυγα των φυλακών θα μεταταχθεί. Και δεν ξέρω αν αυτό είναι νομικό προνόμιο του κρατουμένου ή των αρμοδίων σωφρονιστικών υπηρεσιών. Σαφώς είμαι απόλυτος στην τήρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, η επιείκεια αναφέρθηκε επικουρικά, έστω και αν δεν δικαιούται κάτι.

 38. Καλημέρα
  Ακόμα δεν έχω διαβάσει τίποτα, είμαι στις αρχές. Απλά είχα προλάβει να ρίξω μια ματιά στους τίτλους των ειδήσεων και βλέπω τον τίτλο του σημερινού κι είπα να τσεκάρω αν η είδηση πως το αίτημα (φαίνεται να) εισακούστηκε και βλέπω στο 20 πως έχει γίνει ενημέρωση πριν μια ώρα. Εμ, έτσι είναι, οι απόψεις του Σαραντάκου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Μόλις έγραψε, η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ενώ στους άλλους…

  (Παρόλο που το θέμα δεν προσφέρεται, ας κάνουμε και λίγο χιουμοράκι).

 39. nwjsj said

  Δεδομένης της σχετικής ευαισθησίας του Νικοκύρη για τα κοινωνικά ζητήματα, το περίμενα πολύ αυτό το άρθρο για να ενημερωθώ για το θέμα. Χαίρομαι για την ευτυχή κατάληξη κι εύχομαι ο Δημάκης να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να καταφέρει να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Νομίζω ότι το ‘σαξές στόρυ’ δεν πρέπει να αποδίδεται στο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο επί της ουσίας είναι ανεπαρκέστατο, αν όχι ανύπαρκτο, αλλά στην προσωπική προσπάθεια κι απόφαση για αλλαγή ρότας του Δημάκη. Το ότι διέπραξε ρατσιστικό έγκλημα όταν ήταν μικρός, αλλά τώρα αποδεικνύει ότι επιθυμεί ν’ αλλάξει τη διανοητική του κατάσταση, η οποία τον οδήγησε στο φόνο, νομίζω ότι είναι πολύ θετικό και παρήγορο. Μακάρι κι άλλοι κρατούμενοι να έδιναν τέτοια μάχη με τον κακό τους εαυτό και να έβγαιναν νικητές, όπως ο Δημάκης.

 40. spyridos said

  Δεν είναι μόνο που μας δίνει καθημερινά την ευκαιρία να μάθουμε ο Νικοκύρης.
  Τον αγαπάμε για χίλιους ακόμα λόγους

 41. Ατακάμα said

  Ο Χατζηστεφάνου ακροαριστερός;; Τη Ρωσία του Πούτιν εξυμνεί και τη Βενεζουέλα (που στηρίζει η Ρωσία του Πούτιν). Κάπου την έχουμε πατήσει που λέει και ο Κηλαηδόνης.

 42. nwjsj said

  Επίσης, τώρα που το θυμήθηκα, να ρωτήσω τι έχει γίνει με τον Κορκονέα; Αυτόν τον ξαναμάζεψαν ή ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος; Σε αντίθεση με το Δημάκη, ούτε μεταμέλεια επέδειξε, ούτε και το ελαφρυντικό που του αναγνώρισε το Εφετείο για να τον αποφυλακίσει στέκει. Ο Εισαγγελέας Πλιώτας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου, ο Κορκονέας όμως πού είναι; Φαντάζομαι περιμένει την επόμενη δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, αλλά πόσα χρόνια ακόμα θα περάσουν για να γίνει η δίκη αυτή και ως τότε τι θα γίνει;

 43. Theo said

  Χριστός ανέστη! (τελευταία φορά για φέτος)

  Θεωρώ πως, αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τη μετάνοια κάποιου κρατούμενου (αυτό που ο νόμος αποκαλεί «σωφρονισμό»), όχι μόνο οφείλει η πολιτεία να τον διευκολύνει να σπουδάσει αλλά και να τον απολύσει από τις φυλακές το συντομότερο. (Άλλωστε, σε χώρα με Ορθόδοξη παράδοση ζούμε, με τους μετανοούντες ληστές να μπαίνουν πρώτοι στον Παράδεισο, όχι σε προτεστάντικη, όπου τα ήθη τους τα εξαρτούν περισσότερο στην Π. Διαθήκη με το «ὀφθαλμὸν ἀντὶ ὀφθαλμοῦ» και λιγότερο στην Κ. Διαθήκη όπου κυριαρχεί το πνεύμα της συγχώρησης και το «τελῶναι καὶ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν των Οὐρανῶν».)

  Ξέρει κανείς πόσων χρονών είναι ο Δημάκης και (βάσει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου) πόσα χρόνια έχει ακόμα να εκτίσει από τα 40 στα οποία καταδικάστηκε;

 44. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Χαίρομαι που η ελπίδα, που εξέφρασε ο Νικοκύρης στην πρώτη πρόταση του άρθρου, δικαιώθηκε.

  —————————–
  Κάτι άσχετο με το σημερινό θέμα αλλά που ασφαλώς ενδιαφέρει τους θαμώνες του ιστολογίου. Πήρα με email την παρακάτω ανακοίνωση για μια διαδικτυακή ομιλία απόψε:

  Η φετινή 2η Ημέρα Ορθολογισμού αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας ωστόσο ο «Ωρίων» συνεχίζει την προσπάθεια των Ημερών Ορθολογισμού online! Αυτή την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 20:00 ζωντανά στο YouTube θα μεταδοθεί η ομιλία με τίτλο «Γλωσσικοί μύθοι και γλωσσολογικές αλήθειες» από τον Γιώργο Ι. Ξυδόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

  Η ομιλία θα είναι διαθέσιμη online εδώ από τη ζωντανή ροή του YouTube:
  https://www.youtube.com/channel/UCR21Rt7H30u-MqIfaJ5sReA/live

  Περιμένουμε τη δική σας συμμετοχή και ελπίζουμε σε μια αμφίδρομη επικοινωνία καθώς θα μπορείτε να στέλνετε στον ομιλητή τις ερωτήσεις σας μέσω του YouTube chat.

  Περίληψη Ομιλίας
  Ακούμε και διαβάζουμε ότι…
  • τα ελληνικά χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου…
  • οι γλωσσολόγοι κρίνουν ποιες είναι “καλές” και “κακές” γλώσσες…
  • γλώσσες που μιλιούνται σε αγράμματες κοινωνίες είναι λιγότερο πολύπλοκες από αυτές που μιλιούνται σε εγγράμματες κοινωνίες…
  • οι γλωσσολόγοι πρέπει να καθορίζουν ποια είναι η σωστή και η λάθος χρήση της γλώσσας…
  • η νοηματική γλώσσα είναι ένα σύστημα από χειρονομίες χωρίς γραμματικούς κανόνες…
  • ο δανεισμός κάνει κακό στη γλώσσα μας…
  • τα greeklish καταστρέφουν τα ελληνικά…
  Αληθεύουν όλα τα παραπάνω; Τι πιστεύει η αρμόδια επιστήμη της γλωσσολογίας για όλα αυτά και άλλα πολλά.
  Ομιλητής: Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

  Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα από το facebook event:
  https://www.facebook.com/events/534499850569541

 45. spyridos said

  15. » Μισό λεπτό ρε παιδιά. Βλέπω ότι ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε την πορεία του στο έγκλημα δολοφονώντας για το τίποτα έναν Αλβανό. Αυτό το ρατσιστικό έγκλημα εξαφανίστηκε διά της αποσιωπήσεως από το παρελθόν του σε όλες τις αναρτήσεις που διαβάζω… Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως το ιερατείο του ιντιμίντια σκίζει τα ιμάτια του για τον Δημάκη, ενώ πρόκειται για την ιδανική περίπτωση που θα βάφτιζε σε χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις ως «νεοναζί», «ακροδεξιό», «ρατσιστή δολοφόνο».»

  Αν δεν κάνω λάθος ο Δ. σκότωσε όταν ήταν ανήλικος κάποιον για «λόγους τιμής». Αυτή η ορολογία είναι αποδεκτή στο νομικό μας σύστημα και είναι άγνωστη στην υπόλοιπη Ευρ’ωπη.
  Δεν ήξερα ότι ήταν ρατσιστικό για να το λες θα έχεις στοιχεία. Η ουσία είναι ότι ο Δ. δικάστηκε σαν ενήλικος για εγκλήματα που έκανε ανήλικος και εκτίει κανονικά την ποινή του.
  Δεν διάβασα ότι κάποιος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος. Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι το γνωστό δισκάκι λές και κόλλησε η βελόνα όπως πάντα.
  Κρίμα γιατί έχεις και σοβαρά πράγματα να πεις που τα διαβάζω με ενδιαφέρον.

 46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  42 Ε, πού να ΄ναι δηλαδή? Έξω είναι από τέλη Ιουλίου 2019. Νομίζω είχαν μόλις προηγηθεί κάτι εκλογές αλλά δεν ξέρω ποιος κέρδισε.

 47. spyridos said

  43
  Πρέπει να είναι 41 και είναι στη φυλακή από τα 18.

 48. Theo said

  Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, στέκεται το δικαιώσει στο παρακάτω απόσπασμα;
  «ελπίζω δηλαδή η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, που συνεδριάζει την ώρα που εσείς θα το διαβάζετε, να δικαιώσει το αίτημα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη»

  Λέμε «δικαιώνω το αίτημα»;
  Ίσως, «εγκρίνει το αίτημα», «αποδεχτεί το αίτημα»…

 49. Μαρία said

  >(ο θεσμός είναι καινούργιος)
  Έτσι διατυπωμένο δημιουργεί την εντύπωση οτι η Νικολάου είναι η πρώτη γ.γ., ενώ στην πραγματικότητα αντικατέστησε τον Ευτύχη Φυτράκη, γ.γ. απο το 2015.

  Να υπενθυμίσω οτι και το υπουργείο δημοσίας τάξεως/προπο είναι ελληνική πρωτοτυπία. Συστάθηκε το 1964 απ’ τον Παπανδρέου. Στις ευρωπαϊκές χώρες που έχω υπόψη μου η δημόσια τάξη είναι αρμοδιότητα του υπουργείου εσωτερικών, όπως κι εδώ μέχρι το ’64.

 50. spiridione said

  Η αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς της σωφρονιστικής διοίκησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  https://elawyer.blogspot.com/2020/05/blog-post_27.html?fbclid=IwAR3bOWsiQYTzWmsMdAvzDi3BNza3vVIaurYtAbh0CB7triGt2psNWdiO52Y

 51. Μαρία said

  Καμπαγιάννης με το 2:40

 52. BLOG_OTI_NANAI said

  28: Δύτη, αν λέω βλακείες για τους κάφρους του ιντιμίντια, να μου το πεις όταν θα ζητάει τα αυτονόητα δικαιώματα του π.χ. ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου, του Φύσα ή τυχόν νεοναζί που θα βρεθούν στη φυλακή. Δεν έχω ψάξει να δω, αν όταν ήταν στη φυλακή οι νεοναζί είχαν κάποιο νόμιμο αίτημα, για να δω τι έλεγε το παχνί του ιντιμίντια που τάχα υπερασπίζεται την ισονομία… Υπερασπίζονται αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους παιδιά, ή τα παιδιά που πιστεύουν ότι εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

  Οπότε, παιχνίδια φασιστών, είτε χρυσαυγιτών, είτε ακροαριστερών, δεν πρόκειται να παίξω ρίχοντας πλαστά, επιλεκτικά δάκρυα.

  Να θυμίσω ότι την πλευρά των φεμινιστριών και των αντισεξιστών της ακροαριστεράς, βαραίνει η πλήρης απουσία δυναμικών ενεργειών ενάντια στην βάναυση πατριαρχία και τον χυδαίο σεξισμό του Ισλάμ που εξαφανίζει τις γυναίκες με τη μπούρκα, εξαφανίζει τη γυναίκα πίσω από τον ορισμό της ανθρώπινης αναξιοπρέπειας που λέγεται μπουρκίνι, πίσω από υποχρεωτική μαντίλα, μέσα στην αηδιαστική και φυσικά μονόπλευρη πολυγαμία;

  Απέναντι στην επιλεκτική αυτοφίμωση των φασιστών της ακροαριστεράς ή της ακροδεξιάς, ή και της απλώς αριστεράς και δεξιάς, προτιμώ τις φωνές που δεν ανέχονται κανένα ιδεολογικό χαλινάρι και μπορούν να καταδικάζουν όλες τις παθογένειες, από Αβρόσιο μέχρι Ισλάμ.

  Όπως προείπα, ο Δημάκης να λάβει ό,τι δικαιούται. Ενσωμάτωση δική μου σε ριάλιτι με κροκοδείλια δάκρυα διαδικτυακού όχλου δεν πρόκειται να υπάρξει…

 53. Theo said

  @43:
  Απ’ ότι διάβασα εδώ, «φυλακίστηκε για πρώτη φορά το 1998 ως ανήλικος, καθώς τέλεσε ένα έγκλημα υπερασπιζόμενος την επίσης ανήλικη αδερφή του. Αποφυλακίστηκε λίγα χρόνια αργότερα και επέστρεψε στη φυλακή, αφού καταδικάστηκε για ληστείες τις οποίες είχε διαπράξει ο ίδιος.»
  Άρα, μάλλον είναι κάτι λιγότερο από 41 (αν ήταν έτσι, το 1998 θα ήταν 19, δηλαδή ενήλικος) και στο μεσοδιάστημα ήταν ελεύθερος για λίγα χρόνια.

  Πόσα συνεχόμενα χρόνια είναι στη φυλακή;

  @44:
  γλώσσες που μιλιούνται σε αγράμματες κοινωνίες είναι λιγότερο πολύπλοκες από αυτές που μιλιούνται σε εγγράμματες κοινωνίες

  Αυτό ήταν μια θεωρία του Ρωσοαρμενιογεωργιανού γλωσσολόγου Νικολάι Μαρρ, ο οποίος θεωρούνταν αυθεντία στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και ευνοούμενος της εκάστοτε εξουσίας. Για να καταρρίψει αυτή τη ρατσιστική θεωρία και την υπόληψη του Μαρρ στην ΕΣΣΔ, ο Στάλιν έβαλε έναν άλλο γλωσσολόγο να γράψει ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε με το όνομα του Στάλιν.
  Οι σοβαροί γλωσσολόγοι θεωρούν ως πλουσιότερες κάποιες γλώσσες του Καυκάσου και των Ινδιάνων της Β. Αμερικής, πχ των Απάτσι, δηλαδή κοινωνίες που δεν τις έλεγε κανείς εγγράμματες και ισχυρές.

  Ο κ. Ξυδόπουλος μάλλον θα ανατρέψει αυτές τις προκαταλήψεις. Εκτός κι αν έχει μεσάνυχτα από γλωσσολογία 🙂

 54. Theo said

  κοινωνίες που θα δεν τις έλεγε κανείς εγγράμματες και ισχυρές.

 55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  52

  >> ή τυχόν νεοναζί που θα βρεθούν στη φυλακή. Δεν έχω ψάξει να δω, αν όταν ήταν στη φυλακή οι νεοναζί είχαν κάποιο νόμιμο αίτημα, για να δω τι έλεγε το παχνί του ιντιμίντια που τάχα υπερασπίζεται την ισονομία… Υπερασπίζονται αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους παιδιά, ή τα παιδιά που πιστεύουν ότι εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

  Αν κατά κακή τύχη βρεθούν μέσα παιδιά μιας και μόνο συγκεκριμένης πλευράς καταβάλλονται (διαχρονικά) εργώδεις και συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυλάκισή τους το συντομότερο δυνατό.

 56. Theo said

  Πτου! 🙂
  Ξαναμαναδιόρθωση:

  κοινωνίες που δενθατις έλεγε κανείς εγγράμματες και ισχυρές.

 57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  56 Πτου! 🙂
  Επαναξαναμαναδιόρθωση:

  δενθατις = δεν θα τις

 58. Theo said

  @57:
  Με πρόλαβες 🙂

 59. Μαρία said

 60. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Μου κάνει εντύπωση η κουτοπονηριά του Υπουργείου, να στήνει βεντέτα μ’ έναν κρατούμενο και να αραδιάζει ψέματα που εύκολα καταρρίπτονται. Χμ, όχι, μάλλον δεν μου κάνει καμιά εντύπωση: εκ κόρακος, κρα.

  Πέρα όμως από τη στάση των γνωστών «αρίστων», πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι βαθιά ριζωμένη αυτή η αντίληψη στον μέσο άνθρωπο: ότι οι εγκληματίες δεν έχουν δικαιώματα, ότι άπαξ και παρανομήσει και καταδικαστεί κάποιος χάνει τα βασικά δικαιώματα που ορθώς απολαμβάνουμε εμείς οι νομοταγείς. Κι έτσι, θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων στο Σωφρονιστικό μας Σύστημα – το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, το δικαίωμα σε άδειες – εκλαμβάνονται ως χάρες και προνόμια που παραχωρούμε σε όποιον κρατούμενο μας κάνει κέφι. Και όταν κάποιος κρατούμενος τολμήσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, εξοργιζόμαστε, γιατί το θεωρούμε απόπειρα χειρισμού του συστήματος, και αγανακτούμε που αυτός ο άθλιος μας βρήκε καλούς και εκμεταλλεύεται την επιείκειά μας!

  Ακόμα δε, πιστεύουμε κατά βάθος ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, ότι ο σωφρονισμός είναι αδύνατος – γιατί αλλιώτικα θα πρέπει να πιστέψουμε ότι το να εγκληματήσει κάποιος είναι ζήτημα συγκυρίας, κι όχι χαρακτήρα, οπότε θα μπορούσαμε εύκολα να βρεθούμε στη θέση του. Είναι πολύ πιο καθησυχαστικό να βλέπουμε τις φυλακές σαν δοχεία απορριμμάτων της κοινωνίας, και τους κρατούμενους σαν παλιοχαρακτήρες που τους αξίζει τελεσίδικα να βρίσκονται εκεί. Κι επομένως, κάθε περίπτωση φαινομενικά επιτυχούς σωφρονισμού την υποπτευόμαστε για κόλπο και προσποίηση, ώστε να αποσπαστούν προνόμια.

  Κι εγώ ο ίδιος, ενστικτωδώς το βρίσκω δύσκολο να πιστέψω στον σωφρονισμό. Όταν όμως εξετάζω το ζήτημα, μου φαίνεται εύλογο: πρώτον, ο φυλακισμένος έχει άπειρο χρόνο στη διάθεσή του να αναλογιστεί τα εγκλήματά του – και μάλιστα, όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες της κράτησής του τόσο περισσότερο θα τα αναλογίζεται και τόσο περισσότερο θα τον βαραίνουν, αφού δεν θα ‘χει το άλλοθι πως τον εκδικούνται. Ο κρατούμενος ξέρει, λοιπόν, πως έσφαλε. Επιπλέον, ο κρατούμενος ο ίδιος θέλει να πιστέψει στον σωφρονισμό, διότι κανείς δεν θέλει να θεωρεί τον εαυτό του αμετάκλητα κακό. Τις πράξεις του είναι πολύ αργά για να τις πάρει πίσω· αργά ή γρήγορα γίνεται φανερό ότι η απλή παραμονή στη φυλακή δεν εξαλείφει τίποτα από αυτές, δεν εξιλεώνει. Κι έτσι, η μόνη διέξοδος που μένει στον κρατούμενο είναι η μεταμέλεια, στην αρχή ίσως προσποιητή, μέχρι να τη νιώσει ειλικρινά, κατά τις συμβουλές του Πασκάλ.

  Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν θα φερθεί άθλια στον φυλακισμένο, δικαιώνοντας την αντίληψή του ότι η κοινωνία που τον έριξε εκεί μέσα είναι σκάρτη, και σπρώχνοντάς τον οριστικά στο έγκλημα. Είναι στο χέρι μας να είμαστε μια κοινωνία που να θέλει τους παραστρατημένους να επιστρέψουν, και στην οποία να θέλουν να επιστρέψουν οι παραστρατημένοι.

 61. Avonidas said

  Να θυμίσω ότι την πλευρά των φεμινιστριών και των αντισεξιστών της ακροαριστεράς, βαραίνει η πλήρης απουσία δυναμικών ενεργειών ενάντια στην βάναυση πατριαρχία και τον χυδαίο σεξισμό του Ισλάμ

  Το οποίο Ισλάμ…

 62. Καλημέρα

  Απ’ όσα γράφτηκαν μάλλον βρέθηκε μια κάποια λύση. Από την στιγμή που του επιτρέψανε να σπουδάζει είναι ανήθικο να του βάζουν εμπόδια μετά.

 63. ΓιώργοςΜ said

  60 Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέχει κανείς μεγαλώνοντας παιδιά, και το τονίζουν βιβλία, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, παιδίατροι, παιδοψυχολόγοι, είναι πως πρέπει να κρίνει κανείς την πράξη και όχι το άτομο. Πρέπει να λες δηλαδή «έκανες βλακεία», όχι «είσαι βλάκας». Αλλιώς, το παιδί αποδέχεται τον τίτλο και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τον δικαιολογεί.
  Στο σωφρονιστικό σύστημα έχουμε βέβαια ενήλικες, αλλά έχουμε και μια ολόκληρη κοινωνία να λέει τα ίδια πράγματα, όχι «έκλεψες» αλλά «είσαι κλέφτης».
  Ο χαρακτήρας του ενήλικα είναι μεν λιγότερο εύπλαστος από του παιδιού και του εφήβου, αλλά όχι τελείως άκαμπτος. Ούτε γίνεται μια μετάπτωση τα μεσάνυχτα των 18ων γενεθλίων κάποιου. Όταν όλοι λένε «ο ουρανός είναι πράσινος», αυτός που το ακούει αργά ή γρήγορα θα σκεφτεί πως μάλλον έμαθε τα χρώματα λάθος, και όντως είναι πράσινος ο ουρανός. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει έρεισμα, μια μεμπτή πράξη δηλαδή.
  Έτσι, το σύνηθες είναι να μπει κάποιος σε νεαρή ηλικία στη φυλακή και να κάνει πτυχίο και μεταπτυχιακά στην κλοπή, τη διάρηξη, την απάτη και πάει λέγοντας, ανεβαίνοντας βαθμίδες στην «άλλη» κοινωνία, εκεί που είναι αποδεκτός.
  Πραγματικός σωφρονισμός, στα ιδρύματα που διαθέτουμε, είναι μάλλον αποτέλεσμα πολλών ευτυχών συγκυριών, όταν συμβαίνει, παρά επιτυχία του συστήματος.

 64. Avonidas said

  Θυμήθηκα και τον Ηλία Πετρόπουλο, που γράφει στο «Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη» πόσο έντεχνα αποτρέπει η Αστυνομία τους κλέφτες από το να εγκαταλείψουν το έγκλημα και να πιάσουν νόμιμη δουλειά, καταδιώκοντάς τους, νουθετώντας τους εργοδότες τους να τους απολύσουν και παρενοχλώντας τους μέχρι «να επιστρέψουν στους κόλπους του Υποκόσμου», διότι «η Αστυνομία δεν πιστεύει σε θαύματα». :-/

 65. Pedis said

  # 49 – Να υπενθυμίσω οτι και το υπουργείο δημοσίας τάξεως/προπο είναι ελληνική πρωτοτυπία. Συστάθηκε το 1964 απ’ τον Παπανδρέου. Στις ευρωπαϊκές χώρες που έχω υπόψη μου η δημόσια τάξη είναι αρμοδιότητα του υπουργείου εσωτερικών, όπως κι εδώ μέχρι το ’64.

  Το υπουργείο εσωτερικών (υποθέσεων) είναι χειρότερο από το κάθε (οργουελικό στην ονομασια) Προπό.

  Πρόκειται για υπερυπουργείο, λ.χ.

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Minist%C3%A8re_de_l%27Int%C3%A9rieur_(France)

  https://it.wikipedia.org/wiki/Ministero_dell%27interno

  με πολυάριθμες και διαπλεκόμενες αρμοδιότητες καθέτως και οριζοντίως, σε όλη την κυβερνηση, την Άμυνα, τη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση.

  Δεν νομίζω οτι είναι καλύτερη ιδέα από ένα Υπουργείο Κρατικής Βίας.

  Όσον αφορά τον αρμόδιο υπουργό πρόκειται για τον ισχυρότερο άνδρα της κυβέρνησης μετά τον πρωθυπουργό.

 66. sarant said

  41 Ακροαριστερός είπα, όχι φιλελεύθερος.

  44 Καλά που το έβαλες, Σταύρο, το αμέλησα εγω.

  Είναι πολυ καλός ο Ξυδόπουλος!

 67. ΓιώργοςΜ said

  64 Ήταν κάποιος που είχε γράψει ένα δοκίμιο, «Το εγκώμιο του εγκλήματος». Μαρξ τον λέγανε, ίσως τον έχεις ακουστά. 🙂

 68. Avonidas said

  #42, 46. Το μεγάλο πρόβλημα με τον Κορκονέα δεν είναι η (μη) μεταμέλειά του· είναι ότι η μισή κοινωνία του λέει με τρόπο ότι πολύ καλά έκανε. Πώς λοιπόν να μεταμεληθεί κάποιος, ακόμα κι αν είχε την προδιάθεση (που δεν την έχει), όταν δεν έχει πιστέψει καν ότι έσφαλε;

  Και βέβαια το σκάνδαλο με τον Κορκονέα, κι ο λόγος που δικαίως γίνονται ακόμα πορείες διαμαρτυρίας και μνήμης για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, είναι τα ελαφρυντικά που του αναγνωρίζουν σαν να είχε μεταμεληθεί, ενώ καθόλου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το «σάπιο» στην περίπτωση αυτή εκτείνεται σε ολόκληρο το αστυνομικό και δικαστικό σύστημα, κι όχι στον μεμονωμένο δράστη – και ακριβώς αυτό εξοργίζει, η αντιμετώπιση της παθολογίας σαν τάχα μου μεμονωμένο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε και έκλεισε.

  Και φυσικά δεν τίθεται θέμα αν ο Κορκονέας θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα ως κρατούμενος με τον Δημάκη ή οποιονδήποτε άλλον. Είπαμε, αυτά είναι δικαιώματα, όχι χάρες, και δεν έχουν να κάνουν με τη μεταμέλεια αλλά με το ποιο θέλουμε να είναι το σωφρονιστικό μας σύστημα. Πολύ προτιμότερο θα ήταν να εξαντλούμε το ζήλο και την αυστηρότητα απέναντι στο έγκλημα στην ετυμηγορία και στην απόδοση ποινών, αντί να προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε ή να εκδικηθούμε εκ των υστέρων, μέσα στη φυλακή.

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εξώδικο απέναντι στο «καλάσνικοφ»
  Ας το αφήσουμε και γραμμένο
  «…θα το γνωρίζω από εδώ και πέρα ότι μονάχα με απειλή εξωδίκου μπορεί να βγει κάποιος στην ΕΡΤ. »
  Θανάσης Καμπαγιάννης

 70. Avonidas said

  #67. Καλά, δεν είχε υπόψη του ο Κάρολος την παραβολή του σπασμένου τζαμιού; Τσκ, τσκ 😛

 71. Avonidas said

  #69. θα το γνωρίζω από εδώ και πέρα ότι μονάχα με απειλή εξωδίκου μπορεί να βγει κάποιος στην ΕΡΤ

  Υπάρχουν και χειρότερα· Σε άλλα κανάλια, κάποτε τουλάχιστον, έβγαινες μόνο με εξώβυζο.

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να κάνουμε και κάνα …διαλλειματάκι;
  https://www.gazzetta.gr/plus/perierga/article/1478624/ypoyrgeio-paideias-eihe-orthografiko-lathos-stin-egkyklio-gia-ta-sholeia-pic

 73. Πισμάνης said

  27/5/20 Πρωινή συνέντευξη τής κ. Νικολάου στόν αρχιστιλβωτή τής οικογενείας, ώρα 08:35. Ερώτηση «γιατί ο Δημάκης θέλει νά γυρίσει στόν Κορυδαλό;» Απάντηση: «Γιατί έχει τό μέλι …»!!

 74. Ατακάμα said

  @66 Άρα θεωρούμε συμβατό ένας ακροαριστερός να υποστηρίζει (δουλεύει για) τον Πούτιν. Δεκτό

 75. Μαρία said

  Από την χαρακτηριστική περίπτωση του Βασ. Δημάκη μέχρι τις φυλακές τύπου Γ΄ και την αφαίρεση των φυλακών από την αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχει μία ενιαία ιδεολογική γραμμή που ενώνει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γραμμή αντίθετη προς τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
  https://www.stokokkino.gr/article/3416/Kybernhsh-ideologika-antitheth-me-ton-Swfronistiko-Kwdika-kai-ta-dikaiwmata-toy-anthrwpoy.html

 76. sarant said

  74 Υποστηρίζει και δουλεύει για δεν είναι ισοδύναμα. Και βασικά ο Χ. στηρίζει τη Βενεζουέλα.

 77. nwjsj said

  @ 52 – BLOG_OTI_NANAI

  «Να θυμίσω ότι την πλευρά των φεμινιστριών και των αντισεξιστών της ακροαριστεράς, βαραίνει η πλήρης απουσία δυναμικών ενεργειών ενάντια στην βάναυση πατριαρχία και τον χυδαίο σεξισμό του Ισλάμ που εξαφανίζει τις γυναίκες με τη μπούρκα, εξαφανίζει τη γυναίκα πίσω από τον ορισμό της ανθρώπινης αναξιοπρέπειας που λέγεται μπουρκίνι, πίσω από υποχρεωτική μαντίλα, μέσα στην αηδιαστική και φυσικά μονόπλευρη πολυγαμία;»

  Νομίζω ότι οι φεμινιστές και οι αντισεξιστές στρέφονται ενάντια στις πατριαρχικές αντιλήψεις κάθε θρησκείας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται. Η μπούρκα και η ανδρική πολυγαμία είναι το πρόχειρο επιχείρημα των ισλαμοφοβικών, οι οποίοι στην πραγματικότητα ελάχιστα ενδιαφέρονται ν’ αποτινάξουν τα πατριαρχικά στερεότυπα. Αν όντως είχαν τέτοια ευαισθησία, υποψιάζομαι ότι οι άνθρωποι αυτοί θα στηλίτευαν εξίσου την ορθόδοξη αντίληψη της ‘ακάθαρτης’ γυναίκας, στην οποία απαγορεύεται να κοινωνήσει ή να φιλήσει εικόνισμα τις μέρες κατά τις οποίες έχει περίοδο ή της άσεμνα ενδεδυμένης όταν αυτή εισέρχεται σε μοναστήρι φορώντας παντελόνι.

  Δεν έχω μελετήσει όλες τις θρησκείες για να έχω σφαιρικότερη αντίληψη του προβλήματος, όμως και οι δύο προαναφερόμενες θρησκείες είναι εμφανέστατα φορείς πατριαρχικών αντιλήψεων. Όταν η θρησκεία μπλέκεται με την εξουσία είναι φυσικό να γίνεται φορέας και κοινωνός οπισθοδρομικών πρακτικών κι εκεί νομίζω είναι που χάνει εντελώς το πνευματικό και ψυχολογικό της έρεισμα.

 78. nikiplos said

  32@

  είναι να αναρρωτιέται κανείς πώς πήρε πτυχίο Νομικής

  γνωστό εδώ και χρόνια, πως οι ισχυρές παρατάξεις των φοιτητικών νεολαιών, μπορούν κάλλιστα να δίνουν πτυχία. Τώρα το πως, δεν θα το απαντήσω εγώ ο καψερός. Πάντως το τι είδους πτυχία παίρνουν οι «γόνοι», οι «πορφυρογέννητοι» και οι «ημέτεροι» φαίνεται από το πως τα εξασκούν-αξιοποιούν στην συνέχεια καταλαμβάνοντας δοτά πόστα, στα οποία δεν ξέρουν ούτε να συντάξουν μιαν άγνωστη πρόταση – η οποία δεν περιλαμβάνεται στα κομματικά τσιτάτα των εντολέων τους.

  Απαντώντας έμμεσα: όπως πήρε η Λατινοπούλου. Όπως πήρε εις πρώην διοικητής σημαντικής υπηρεσίας του κράτους, ο οποίος το πτυχίο το πήρε εν ενεργεία διοικητής.

 79. nikiplos said

  64@ Δύο φενάκες έχουμε σχετικές, εξαδέλφες και ομοούσιες:
  – Την δικαιοσύνη
  – Τον σωφρονισμό.

  Κι εντάξει η πρώτη είναι πανανθρώπινη αυταπάτη, η πρώτη ίσως αιτία που καταφεύγει ο κυνηγημένος άνθρωπος σε έναν άγνωστο Θεό χωρίς σχήμα ή εικόνα.

  Η δεύτερη είναι σαφές κατασκεύασμα του πολιτιζμού μας. Η είσοδος στις φυλακές κάποιου ακολουθεί ακριβώς τα προτεραία κοινωνικά του βήματα. Αν είναι «αναλώσιμος» του γαμούν το κέρατο, του αλλάζουν τον αδόξαστο ώστε να γίνει «εργαλείο» χρήσιμο στην καθώς πρέπει κοινωνία.

  Αν δεν είναι, οι δικοί του ζμπρώχνουν ό,τι αξιόλογο ακίνητο έχουν (κλασσικά στο παραδικαστικό νωπό χρήμα και στην εκκλησία ακόμη και το ίδιο ακίνητο, ο συνδυασμός αυτός εγγυάται πάντοτε την επιτυχία). Όποιος δεν το κάνει ή κάνει το μάγκα «του γαμούν το κέρατο».

  Οι δολοφόνοι, ιδίως οι κατά συρροή, εκείνοι δλδ που ξαναοπλίζουν και ξανασκοτώνουν και δεν ήταν «η κακιά η ώρα» είναι οι πιο χρήσιμοι. Γιατί αναλαμβάνουν «τις βρωμοδουλειές» της εξουσίας και της καθεστηκυίας τάξης, από τα χρόνια του Χριστού. Περνάν συνήθως στα ψιλά:
  «δολοφόνος συλλαμβάνεται εκτός φυλακών χωρίς να είχε αποδράσει»
  ένας άλλος δεν είχε εκτίσει την ποινή του, γιατί το δικαστήριο ποτέ δεν καθαρόγραψε την απόφαση (αχ αυτοί οι προχειρογράφοι δικαστικοί μας).

  Κάποτε που ζόριζαν τα πράγματα ο Κακαουνάκης είχε ανακαλύψει σήρραγγα τσιμεντένια, μελετημένη και στατικώς που έβγαζε έξω από το γνωστό κλουβί. Αλλά μετά ήρθαν οι μέλισσες.

  Και βέβαια μην ξεχνάμε και το τι γίνεται με τα στοιχεία-πειστήρια εγκλήματος και την πλημμελή αποθήκευσή του από εκείνους που μας κουνάν το δάχτυλο…

  Ο Δημάκης διαπράττει έγκλημα. Ενώ είναι αναλώσιμος, αξιώνει να γίνει χρήσιμος και σπουδαιος. Να σπουδάσει και να ξεφύγει! Άκουσον Άκουσον!

 80. Avonidas said

  #77. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πρέπει να ψάχνει κανείς για ενέργειες στηλιτευτικές του Ισλάμ σε χώρους (και σε χώρες) όπου το Ισλάμ ασκεί εξουσία, κι όχι ανάμεσα στους φουκαράδες και στους μουσουλμάνους που αναζητούν άσυλο στη Δύση (και αλλού). Κι όταν ψάξει, διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές, κι ότι καμιά ένοχη σιγή δεν επικρατεί.

  Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, καμιά αντίφαση ανάμεσα στο να διαδηλώνει η Ινδή φοιτήτριά μας εδώ στην Κρακοβία ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας της, όταν προσπαθεί να περάσει διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων της Ινδίας, και στο να επικρίνει το θεοκρατικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας – στην οποία η Δύση φέρεται με το γάντι εξαιτίας του πλούτου και των πετρελαίων της.

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Καταδικάζω οποιαδήποτε διάκριση, όπου κι αν συμβαίνει, όποιοι κι αν είναι το θύμα και ο θύτης. Αλλά δεν είναι το ίδιο να σου απαγορεύουν να κοινωνήσεις όταν έχεις έμμηνο ρύση με το να σου επιβάλλουν να περνάς τη ζωή σου μέσα σε μια μπούρκα και να είσαι υποταγμένη ισοβίως στον ηλίθιο που έτυχε να είναι πατέρας σου ή σύζυγός σου.

 82. antonislaw said

  15
  «Μισό λεπτό ρε παιδιά. Βλέπω ότι ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε την πορεία του στο έγκλημα δολοφονώντας για το τίποτα έναν Αλβανό. Αυτό το ρατσιστικό έγκλημα εξαφανίστηκε διά της αποσιωπήσεως από το παρελθόν του σε όλες τις αναρτήσεις που διαβάζω… Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως το ιερατείο του ιντιμίντια σκίζει τα ιμάτια του για τον Δημάκη, ενώ πρόκειται για την ιδανική περίπτωση που θα βάφτιζε σε χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις ως «νεοναζί», «ακροδεξιό», «ρατσιστή δολοφόνο».

  Προσωπικά είμαι υπέρ των νόμων και αν δικαιούται την άδεια, να την πάρει. Από εκεί και πέρα αυτά τα ιδεολογικά παιχνίδια απευθύνονται όντως σε σκετπόμενους ανθρώπους; Ο ρατσιστής δολοφόνος ξεχνιέται διά μιας μεθοδικής και εμετικής αποσιωπήσεως (ενώ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ στο παρελθόν του, μιλώντας όμως ΜΟΝΟ για ληστείες!) και ανάλογα τι μας βολεύει σε κάθε περίσταση έγινε «δικό μας παιδί»;

  ΑΠΛΩΣ: αν δικαιούται την άδεια, να την πάρει.Τίποτε άλλο από εκεί και πέρα. Δεν αντέχονται αυτά τα ιδεολογικά παιχνίδια.»

  Συγγνώμη που παρέθεσα όλο το κείμενο του BLOG_OTI_NANAI αλλά είναι μοναδικό και το πιο ισοβαρές αυτή τη στιγμή που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο το οποίο παραθέτει αυτή την πτυχή, δηλαδή της ανθρωποκτονίας του αλλοδαπού εργαζομένου.

  Είναι σημαντική; Αυτό θα το κρίνει ο καθένας, πάντως εφόσον γίνεται αναφορά από δημοσιογράφους σχετικά με το για ποια αδικήματα έχει εκτίσει ή εκτίει την ποινή του θα έπρεπε να είναι πιο ενημερωμένοι.

  Τρομάζει όταν βλέπεις ότι τελικά στο διαδικτυακό κόσμο είτε λόγω έλλειψης μνήμης είτε και ενδεχομένως από σκοπιμότητα μπορεί να εξαφανίζονται κάποια στοιχεία ενός θέματος!
  Σε θαυμάζω για τη -μη επιλεκτική- μνήμη σου και το θάρρος σου, πραγματικά!

  Μόνο το να ανατρέξει κανείς στον γραπτό τύπο της εποχής θα μπορέσει να έχει πιο πλήρη εικόνα.
  Αν έχει κάποιος τέτοια δυνατότητα ας το κάνει.

  Ας μου επιτρέψετε μερικές συμπληρωματικές σκέψεις.

  Το να σπουδάσει ένας κρατούμενος είναι αυτή καθαυτή πράξη μεταμέλειας καθώς και η δήλωση ότι πιστεύει στη δημοκρατία;
  Όχι αυτή καθαυτή δεν είναι πράξη μεταμέλειας, καθώς, σύμφωνα και με την αρχή της διαψευσιμότητας εάν βρίσκαμε έστω και ένα σπουδαγμένο κατά τη διάρκεια της εκτίσεως της ποινής του και μη μεταμελημένο ποινικό κρατούμενο, δε θα ίσχυε. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και προφανώς έχει πολλαπλά κίνητρα. Από το να φύγει ένας επαρχιώτης από το μέρος του και να ζήσει φοιτητική ζωή έως το να αποκτήσει επαγγελματικές δυνατότητες και να γίνει χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.

  Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση εννοείται πως ο άνθρωπος αυτός, όπως και ο κάθε ένας που είναι σε φυλακή, θα πρέπει να διευκολύνεται στην άσκηση του δικαιώματός του στη μόρφωση, συνταγματικά συντονισμένο βέβαια με την έκτιση της στερητικής της ελευθερίας ποινής του και δεν θα πρέπει να υφίσταται μία ακόμα επιπρόσθετη ποινή, «αληθή ποινή» που λένε και οι ποινικολόγοι, που μάλιστα δεν έχει απαγγελθεί από τη δικαιοσύνη αλλά ουσιαστικά του επιβάλεται από τη διοίκηση, κάτι που είναι προδήλως αντισυνταγματικό και παράνομο.

 83. Μυλοπέτρος said

  Υπάρχει ένα τραγούδι:
  Δε σε ρωτώ ποια είσουνα
  Μα σε ρωτώ ποια θασαι.
  Ο κ Δημάκης τιμωρήθηκε γι’αυτό που ήτανε.
  Το ποιός θα είναι το έδειξε, η μάλλον το δείχνει.
  Οι Αμερικάνοι πήραν τον Βέρνερ Φον Μπράουν και τους πήγε στο φεγγάρι.
  Ο Αϊζενχάουερ γερμανικής καταγωγής τους πήγε στη Γερμανία. Τα σημάδια πάντως δείχνουν ο τι ο κ
  Δημάκης είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, η οποία θα ήταν λάθος όχι απλώς έγκλημα να μην μπορέσει να δώσει αυτό που θα μπορούσε να δώσει.
  Και στο κάτω κάτω δεν περισσεύει κανένας.
  Πέραν αυτού. Τιμωρήθηκε για τα οποία του εγκλήματα. Με τον τροπο αυτό για ποια εγκλήματα τιμωρείται;

 84. Ατακάμα said

  @76 Στο σπουτνικ δουλεύει οπότε και τα δύο τα κάνει (υποστηρίζει δουλεύει). Όσο για τη Βενεζουέλα η υποστήριξη δεν είναι μόνο λόγω σταλινικων καταβολων αλλά και ένεκα της συμμαχίας με το ξανθό γένος του Βλαδιμηρου.

 85. Χαρούλα said

  Υπέρτατο δικαίωμα και αγαθό η μόρφωση. Σωστά το στηρίζουμε στον Δημάκη. Γιατί νομίζω πως αυτό στηρίζουμε. Όχι τον παραβατικό Δημάκη ως άτομο.
  Τον Σεπτέμβριο άραγε θα το στηρίξουμε και για τα παιδιά στα Άγραφα, στις Οινούσες, την Σαμοθράκη, την ορεινή Αρκαδία που θα πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς; Φοβάμαι όμως πως συνηθίσαμε το τέρας των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Έγινε κανονικότητα! Ενώ οι περιπτώσεις Δημάκη ως σπάνιες, μας βρίσκουν υποστηρικτές.
  Ιερό δικαίωμα η μόρφωση! Δημοκρατικά! Για όλους! Μην παρατήσουμε ποτέ τον αγώνα! Ούτε για τον Δημάκη, ούτε για τον Κωστάκη, την Μαρία, τον Μεχμέτ, την Ελένη, τον Γκεόργκι.

 86. nwjsj said

  @ 81 – Γιάννης Κουβάτσος
  Δεν θέλω να βάλω τις δύο θρησκείες στη ζυγαριά για να βρω ποιά από τις δύο είναι ‘πατριαρχικότερη’ της άλλης. Ενδεχομένως αυτό να μοιάζει άδικο σε πολλούς, όμως αμφότερες θίγουν διαφορετικές κατά περίπτωση γυναικείες ελευθερίες.

  Ειδικότερα ως προς το παράδειγμα που προανέφερα και σχολιάσατε, η ορθοδοξία το πάει ακόμα παραπέρα κι από την αμφισβήτηση των ελευθεριών, δηλαδή προσβάλλει την ίδια τη βιολογική οντότητα της γυναίκας στην περίπτωση μετάληψης κατά την έμμηνο ρήση, ενώ το Ισλάμ στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού της γυναίκας με την επιβολή συγκεκριμένης ενδυμασίας και αναγκαστικής αποδοχής της πολυγαμίας του συντρόφου.

  Κι επειδή οι θρησκείες επηρεάζουν κατά πολύ τις κοινωνικές αντιλήψεις, στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι θρησκευτικά αποδεκτή η ανδρική πολυγαμία, όμως η αντίληψη του αρσενικού με τις αχαλίνωτες ορμές καλά κρατεί ακόμα και σήμερα. Κι αν τύχει κάποια γυναίκα να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της, τότε αρχίζει μια λαίλαπα χαρακτηρισμών του ηθικού της διαμετρήματος και κριτικής της συμπεριφοράς, ένδυσής της κλπ. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν πιστεύω πως αυτό το φαινόμενο είναι καθαρά ελληνικό, αλλά απουσιάζει από τις άλλες κοινωνίες. Η πατριαρχία δεν έχει εθνικότητα, δεν έχει θρήσκευμα, αλλά ούτε και φύλο. Είναι πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα βασικά, γι’ αυτό και πολύ ύπουλη.

 87. Χαρούλα said

  27/5
  «Γρηγόρη, σε φορτώσανε, βαριά είσαι φoρτωμένος.
  Γρηγόρη μου, τις μυρουδιές να μην τις εσκορπίσεις,
  να τις βαστάς στην Κάτω Γης, στους νιούς να τις δωρίσεις,
  να βάλουνε στα πέτα τους να βγούνε στο σεργιάνι.
  Γρηγόρη μου, η Κάτω Γης έχει αναστατώσει,
  τι έμαθε η λεβεντιά πως κάποιος κατεβαίνει.
  Τρέχουνε για συνάντηση, να σε προϋπαντήσουν,
  τρέχουν στις βρύσες για νερό, στους κηπουρούς για φρούτα,
  και στις καλές νοικοκυρές γι’ αφράτο παξιμάδι.
  Τραπέζι σού τοιμάζουνε, Γρηγόρη, να δειπνήσεις
  και το κρεβάτι στρώνουνε να πέσεις να πλαγιάσεις». Σταυρούλα Ζυγούρη

 88. Ατακάμα said

  @86 Στα μουσουλμανικά χωριά της Θράκης να δείτε για πόσα κιλά πατριαρχίας μιλάμε. Άραγε κάποιος αντιπατριαρχικός φορέας στην Ελλάδα έχει αναδείξει ποτέ το ζήτημα;

 89. Άντε να γράψω και κάτι για την ουσία του θέματος. Θεωρώντας ότι επιτουπαρόντος το αίτημα έγινε δεκτό και ο ΒΔ δικαιώθηκε στο να έχει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα (που όμως κάποιοι θεωρούν πως κάνουν χάρη όταν σου δίνουν αυτό που δικαιούσαι και βάζουν προϋποθέσεις που δεν βάζει ο νόμος).

  Υπάρχει ερώτημα από κάποιους σχολιαστές για το πόσο χρονών είναι. Γεννημένος το 1979, άρα 41 (τα έκλεισε, λένε πριν κάνα μήνα).
  Άλλο ερώτημα: πώς ξεκίνησε, ποια είναι τα εγκλήματά του; Αντιγράφω (μια ακόμα απ’ τις τόσες αντιγραφές αφού το βρίσκω να αναπαράγεται το ίδιο σε διάφορα σάιτ κι αφού προσωπικά μου είναι δύσκολο να σκάψω στα αρχεία του 1998):
  Στις 28/08/1998 φυλακίζεται στο Κορυδαλλό στο τότε τμήμα Ε’ για ανήλικους ως προσωρινά κρατούμενος για έγκλημα τιμής. Καταδικάστηκε και μεταφέρθηκε στις φυλακές Νέων Αυλώνα, από όπου, τρία χρόνια μετά, μεταφέρθηκε στην Κλειστή Φυλακή Αλικαρνασσού. Τους λίγους μήνες που παρέμεινε εκτός φυλακής από την ενηλικίωσή του και μετά, συνελήφθη για ληστείες που διέπραξε μόνος χωρίς πότε να ασκήσει σωματική βία εναντίον κάποιου ανθρώπου. Πράξεις για τις οποίες εκτίει ακόμα βαρύτατες ποινές.
  Επισημαίνω το ¨»έγκλημα τιμής». Δεν ξέρω τι ξέρουν οι παραέξω, κάπου αναφέρθηκε πως πείραξαν (ή δεν ξέρω τι ακριβώς έκαναν και με ποιον τρόπο) την αδερφή του. Το αν το θύμα ήταν «ημεδαπός» που συνήθως αναφέρουν τα δελτία τύπου της αστυνομίας ή Αλβανός δεν αλλάζει το γιατί. Αν το έγκλημα ήταν ρατσιστικό όπως αποδίδεται από κάποιον συσχολιαστή παραπάνω, δεν θα ήταν έγκλημα τιμής. Δεν νομίζω πως θα άλλαζε την αντίδρασή του η καταγωγή του θύματος. Αν ήταν δηλ. Έλληνας θα το ανεχόταν αλλά επειδή ήταν (αν έτσι είναι) αλλοδαπός αντέδρασε έτσι; Δεν νομίζω, άρα, το να εστιάζει κάποιος εκεί μάλλον για παραπλάνηση θα το πάρω.

  Το 98 ήταν 19 χρονών. Πόσο ήταν όταν έγινε το φονικό; Γιατί μπήκε στις φυλακές νέων; Τι ισχύει νομικά για το θέμα; Αυτό μπορούν να τα απαντήσουν οι νομικοί που ξέρουν τι ισχύει αλλά και (βασικά) τι ίσχυε τότε.

  Άντε να το ελαφρύνω λίγο. Τελικά χρησιμοποίησε Καλάσνικοφ ή Kalashnikov όπως θέλει το δελτίο τύπου; Βέβαια, το ρεπορτάζ αναφέρει πως τις ληστείες τις έκανε χωρίς χρήση βίας, αλλά μου έμεινε μια απορία 🙂 (Λάθος, με πιστόλι το διόρθωσαν σήμερα. Δεν το έκανα pistoli)!!!

 90. 89 Τα πλάγια του τσιτάτου κατρακύλησαν μέχρι κάτω. Μέχρι τις βαρύτατες ποινές ήταν το αντιγραμμένο. Σ’μπαθάτε με.

 91. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  Όπως μαθεύτηκε/ανακοινώθηκε προ ολίγων ωρών, το θέμα με τον Βασίλη Δημάκη διευθετήθηκε👍, προς ικανοποίηση της αίσθησης δικαίου πολύ μεγάλης μερίδας του κόσμου (ας κρατάμε και μικρό καλάθι, όλο και κάποιο πρόσκομμα – κι όχι πρόσχωμα… μπορεί να βρουν να βάλουν).

  Ο ανηλεής «βομβαρδισμός» της Γ.Γ. αντεγκληματικής Πολιτικής και γενικότερα της κυβέρνησης/ΠΘ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον δημοκρατικό τύπο (όποιοι τέλος πάντων απέμειναν) και πολλά πολιτικά κόμματα και σχήματα, ακόμα κι από δημοκράτες οπαδούς της ΝΔ, στρίμωξε αρκετά την κα. Σ. Νικολάου και τον ΠΘ😒👎. Τα συνεχή (προφανή) ψέμματά τους, οι ψεύτικες/κατασκευασμένες δικαιολογίες κλπ. κλπ. είχαν κοντά πόδια, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

  Έτσι έγινε χρήση της «πισινής πόρτας»😒 που είχαν αφήσει/προβλέψει (δηλ. της συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταγωγών που με πρόφαση την επιδημία δεν είχε συνεδριάσει ακόμα… μετά την λήξη της -μόνο κατ΄όνομα- 14ήμερης καραντίνας). Άν νομίζουν πως έτσι μπορούν τουλάχιστον να κρατήσουν τα προσχήματα, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

  Κατ΄εμέ, εκείνο που ενοχλεί πολύ κόσμο αφάνταστα δεν είναι η ίδια η στέρηση του δικαιώματος ενός φυλακισμένου (που κι αυτό δεν το θεωρώ καθόλου αμελητέο ή δευτερεύον), είναι η σκατοψυχιά 🤢 που διακρίνει κάποιους πολιτικούς, («αλεξιπτωτιστές») αξιωματούχους κι άλλα εξέχοντα μέλη της κοινωνίας μας. Ούτε «ν΄αγιάσεις» δεν σ΄αφήνουν.😡

 92. giorgos said

  Στή Βοσνία καί στήν Αλβανία οί μουσουλμάνες γιατί δέν φοράνε μπούρκα ? Καί γιατί εκεί οί οκογένειες είναι μονογαμικές ?

 93. Στην πράξη όπου δεν υπάρχει πολυγαμία υπάρχει…γκόμενα και γκόμενος αντίστοιχα ! Δεν είναι η θρησκεία ή ο νόμος εμπόδιο. Απουσιάζει κι ο Λάμπρος-εξπέρ της μονογαμικής θεωρίας ! (εκτός των άλλων) 🙂 🙂 🙂 🙂

 94. # 92

  Επί Χότζα υπήρχαν πολυγαμικές οικογένειες

 95. Ατακάμα said

  @92 Στη Βοσνία φοράνε. Όσο για τη μονογαμία πιθανώς να έπαιξε ρόλο το κομμουνιστικό καθεστώς και βέβαια ότι υπάρχει σύνταγμα και όχι ισλαμικός νόμος

 96. antonislaw said

  98
  «Αν το έγκλημα ήταν ρατσιστικό όπως αποδίδεται από κάποιον συσχολιαστή παραπάνω, δεν θα ήταν έγκλημα τιμής. Δεν νομίζω πως θα άλλαζε την αντίδρασή του η καταγωγή του θύματος. Αν ήταν δηλ. Έλληνας θα το ανεχόταν αλλά επειδή ήταν (αν έτσι είναι) αλλοδαπός αντέδρασε έτσι; Δεν νομίζω, άρα, το να εστιάζει κάποιος εκεί μάλλον για παραπλάνηση θα το πάρω.»

  Επειδή πρόκειται για λεπτά θέματα υπό την έννοια ότι υπήρχαν ισχυρισμοί από πλευράς δράστη, και πρέπει κανείς να έχει στοιχεία από αξιόπιστα δικαστικά ρεπορτάζ της εποχής τότε για το για ποια αδικήματα παραπέμφθηκε αλλά και για ποια καταδικάστηκε εντέλει αμετάκλητα. Αυτό όμως είναι η δουλειά των δημοσιογράφων οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση για αδιευκρίνιστους λόγους αρκούνται στα όσα αναπαράγονται στο διαδίκτυο. Ας έκαναν τη δουλειά τους να ανατρέξουν στα αρχεία των εφημερίδων τους. Κάποιοι θυμόμαστε κάποια πράγματα αλλά πρέπει να ξαναέρθουν στο φως δημοσιεύματα.

  «Το 98 ήταν 19 χρονών. Πόσο ήταν όταν έγινε το φονικό; Γιατί μπήκε στις φυλακές νέων; Τι ισχύει νομικά για το θέμα»
  Είναι το λεγόμενο ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Για δράστες από 18-21ετών, κ μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα έκτισης σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων
  http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=N8BzvfR0ldIKIfV5HKt2NRb41XXnRh&apof=1837_2007

 97. # 92

  Δεν είναι απλό να πάρεις δεύτερη γυναίκα, πρέπει να αποδείξεις πως μπορείς να την συντηρήσεις και να συμφωνεί η πρώτη. Ούτε εδώ παντρεμένος άφραγκος μπορεί να σπιτώσει την γκόμενά του, αυτά είναι για τους έχοντες παντού κι ανεξαρτ΄λητως θρησκείας

 98. Μαρία said

  89
  Το 2018, που μάθαμε το Δημάκη πάλι με αφορμή την απεργία πείνας, γράφτηκε ανώνυμα σε κάποιο σάιτ οτι σκότωσε στο Αγρίνιο κάποιον Αλβανό χτυπώντας τον με ξύλο στο κεφάλι, επειδή πείραξε την αδερφή του. Έκτοτε αυτό επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε διάφορα σχόλια επίσης ανωνύμων.

 99. Εδώ βλέπουμε πώς ο τρελός ρίχνει την πέτρα στο πηγάδι.

 100. Μαρία said

  91
  π.χ.

 101. giorgos said

  95. Οχι δέν είναι υποχρεωτικό νά φοράνε καί ούτε είναι υποχρεωτικό νά μήν πίνουν αλκοόλ . Οτι γουστάρουν κάνουνε .

 102. BLOG_OTI_NANAI said

  86: Σε αυτά έχουμε ήδη απαντήσει κατ’ επανάληψη σε έναν καραγκιόζη που λέγεται Βάτμαν, και όπως ξέρουμες τα περί «βιολογικής υποτίμησης» αποτελούν κουταμάρες του κιλού. Τα έχω απαντήσει και με εικονίτσες για να τα βλέπουν όσοι έχουν πρόβλημα όρασης… Δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης στον 21ο αιώνα με την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εξαφάνιση της καθημερινής γυναίκας κάτω από μαντίλα, μπούρκα, μπουρκίνι και την αγελοποίηση μέσω της αντρικής πολυγαμίας.

  Το γεγονός ότι δεν έχεις ούτε λέξη να πεις για αυτή την κοινωνική φρίκη του Ισλάμ αλλά προσπαθείς σαν τους χρυσαυγίτες να βρεις ανύπαρκτα ισοζύγια, απλώς επιβεβαιώνει αυτά που λέω.

  Την πατριαρχία την έχουμε δει στα αθεϊστικά καθεστώτα κατ’ επανάληψη, καθώς όπως ξέρουμε οι άθεοι βασάνιζαν τις «προδότριες» κατ’ εξοχήν με κακοποίηση στις ερωτικές περιοχές και ο ακρωτηριασμός του στήθους, και η θανάτωση διά της εισαγωγής στον κόλπο φρικιαστικών οργάνων, ήταν μια κτηνώδης απόλαυση για τους άθεους βασανιστές. Και φυσικά οι μαρτυρίες όσων δικών μας αυτοεξορίστηκαν σε αθεϊστικά καθεστώτα έχουν μαρτυρήσει επαρκώς την βία από μέθυσους άντρες μέσα στις οικογένειες.

  Επίσης την πατριαρχία και τον σεξισμό των ανταρτών στα βουνά την είχα παραθέσει επίσης, μέσω μαρτυριών των ίδιων των ανταρτισσών, όπου η σεξουαλική εκμετάλευση των γυναικών στο αντάρτικο ήταν σε ημερησία διάταξη με τρομερά αποτελέσματα και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες επάνω στα βουνά…

  Άλλο όμως ο ενυπάρχων πατριαρχικός σεξισμός στο αντρικό φύλο, και άλλο να ΘΑΒΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τη γυναίκα κάτω από μαντίλες, μπούρκες και μπουρκίνια. Και η ανυπαρξία γυναικών σε κυβερνήσεις πάλι πατριαρχία και σεξισμό μυρίζει, αλλά δεν θα το συγκρίνουμε με τη βίαιη καταστολή της γυναικείας εμφάνισης.

  Οπότε, καλύτερα να βρεις κανέναν αφελή όταν θα έχεις όρεση για τέτοιες νηπιακές ατάκες περί θρησκειών και αθεϊσμού. Όλες οι θρησκείες είναι σεβαστές, όχι όμως βαρβαρότητες όπως η κλειτοριδεκτομή, η περιτομή, η μπούρκα, η μαντίλα, το μπουρκίνι, να μην αναφέρουμε και τις γνωστές τεχνικές του πώς να δέρνουμε ΝΟΜΙΜΑ τη γυναίκα μας χωρίς να ματώνει.

  Προσωπικά απολαμβάνω κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης και κάθε αποφυγή ευθείας καταδίκης του προφανούς, διότι σκοπός μου είναι να γελοιοποιήσω τους δήθεν υπεραπιστές του αντισεξισμού ή τις δήθεν φεμινίστριες που λόγω συγκεκριμένων ιδεοληπτικών αγκυλώσεων έχουν βάλει φίμωτρο επιλεκτικά για το Ισλάμ.

  Αξίζει να προσέξει κανείς πόσο βουβοί ή πόσες δικαιολογίες προσπαθούν όλοι αυτοί ν’ ανακαλύψουν, προκειμένου να κρυφτούν (από ποιον;) και να μην πράξουν τα δέοντα, κατασυντρίβοντας με διαδικτυακά σχόλια, πορείες, παρεμβάσεις, ομιλίες, την ισλαμική κοινωνική βαρβαρότητα κατά των γυναικών.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  15>>δολοφονώντας για το τίποτα έναν Αλβανό
  82>>παραθέτει αυτή την πτυχή, δηλαδή της ανθρωποκτονίας του αλλοδαπού εργαζομένου.
  Ανήλικος σκότωσε έναν άλλον ανήλικο (αφού εστιάσατε σε αυτό).
  Όμως δεν κρίναμε εδώ το Δημάκη αλλά τη μη σύννομη λειτουργία της πολιτείας και την εκτός ορίων του νόμου συμπεριφορά και εκφορά λόγου των εκπροσώπων της.

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  77: Τα παραδείγματα με ενδυμασία που φοράς ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ να πας κάπου, είναι φυσικά γελοία. Αν έχεις κάτι ουσιααστικό να πεις, να το ακούσουμε. Αν ΔΕΝ θέλω να γίνω μοναχός, επειδή φοράνε ράσο, δεν γίνομαι. Η σύγκριση με το να σε υποχρεώνουν διά της βίας να ταπεινώνεσαι, είναι από μόνη της φασιστική.

  Το να βαφτίζει κάποιος «ισλαμοφοβία», την ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ στον εξεφτελισμό και την ταπείνωση της γυναίκας με τις υποχρεωτικές πρακτικές ενδυμασίας στο Ισλάμ, δείχνει αυτό ακριβώς που απολαμβάνω στις απαντήσεις των φιμωμένων ιδεοληπτικών.

  Με αυτά που γράφεις, θα έχεις καταλάβει ότι επιβεβαιώνεις ακριβώς αυτό που θέλω. Να στριμωχτείτε επιτέλους και να αποφασίσετε για πόσο ακόμα θα γελοιοποιείστε με τις επιλεκτικές καταδίκες του σεξισμού και της βαρβαρότητας, αφήνοντας κατά μέρος το ισλάμ μην σας κάνει νταντά ο ομοϊδεάτης διαδικτυακός όχλος.

 105. 96, 98 Ευχαριστώ.
  Ο Αντώνης ως αρμοδιότερος μου απάντησε και στις δυο απορίες. Και στης ηλικίας που κάπου δεν μου βγαίναν τα δεδομένα αλλά και στου λόγους. Και συμφωνώ πως η δουλειά των δημοσιογράφων θα ήταν (ΑΝ ήθελαν να κάνουν ένα σωστό ρεπορτάζ) να ανατρέξουν σε πηγές (εφημερίδες, δικαστικές αποφάσεις κλπ) και με βάση αυτά να γράφουν κι όχι με βάση ανακοινώσεις διαδίκων (που στους τελευταίους για κάποιο λόγο τελευταία, έχει πάρει θέση και το υπουργείο με τον τρόπο του).

  Αλήθεια, ξέρει κανείς το συνολικό χρόνο καταδίκης; Πόση ποινή έχει εκτίσει, τι του μένει ακόμα και πώς και δεν έχει υπαχθεί σε κάποιο απ’ τα πολλά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών; Γιατί είναι ήδη πολλά χρόνια μέσα (ακόμα και τα 18 που ανέφερε κάποιο ρεπορτάζ είναι αρκετά).

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  103: Η φράση του 82, που δεν ξέρω αν συμφωνούμε γενικώς, είναι πάντως ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λέω.

  «Τρομάζει όταν βλέπεις ότι τελικά στο διαδικτυακό κόσμο είτε λόγω έλλειψης μνήμης είτε και ενδεχομένως από σκοπιμότητα μπορεί να εξαφανίζονται κάποια στοιχεία ενός θέματος»

  Δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε όσους έχουν κοντή μνήμη μόνο στις κυβερνήσεις. Πού πήγε αυτό το τόσο χαρακτηριστικό γεγονός στο διαδίκτυο; Οι ακροαριστεροί ξέχασαν τον Αλβανό δολοφονημένο και θυμούνται μόνο τις ληστείες; Ακόμα χειρότερα, η εθνικότητα του δολοφονημένου εξαφανίστηκε σε κάποιες ιστοσελίδες σε ένα πέρασμα που μιλάει για «έγκλημα ΤΙΜΗΣ»!

  Απλά είναι τα πράγματα. Ο Δημάκης, ο Κουφοντίνας, ο Μιχαλολιάκος, να λάβουν Ο,ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. Αλλά ΠΑΝΤΑ, ΟΛΟΙ, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, και με το ΙΔΙΟ ΣΘΕΝΟΣ και για τα δικαιώματα του Ρουπακιά ή του Κορκονέα απο τους ιντιμίντιες και τους λοιπούς.

  Ο Δημάκης να σπουδάσει και να λάβει ό,τι του δίνει ο νόμος. Αλλά όχι και να μας κάνει μέρος του όχλου και να μας παρασύρει στον κόσμο του ο κάθε ιδεολογικοποιημένος για δικούς του λόγους που θα θυμάται ή θα «ξεχνάει» από κάθε περίπτωση ό,τι τον βολεύει.

 107. Spiridione said

  15. Έχεις κάποια στοιχεία ότι διέπραξε ρατσιστικό έγκλημα; (και ξέρεις τι είναι ρατσιστικό έγκλημα;) Απόδειξέ το πρώτα και μετά παράθεσε όποιον επιχείρημα θες – που πάντως είναι άσχετο με το θέμα.

  105. Συγγνώμη, αλλά στις ανακοινώσεις του δικηγόρου του φυλακισμένου (δεν υπάρχουν άλλοι «διάδικοι») δεν υπάρχουν αναφορές στους λόγους καταδίκης αυτού. Και γιατί να υπήρχαν άλλωστε; Η μόνη αναφορά σε τέτοιο θέμα είναι σχετικά με το καλάσνικοφ, σε αντίκρουση των ψευδών ισχυρισμών του υπουργείου, που το παραδέχθηκε σήμερα το υπουργείο. Οι δημοσιογράφοι δηλαδή, πραγματικά δεν κατάλαβα, τι έρευνα έπρεπε να έχουν κάνει;

 108. ndmushroom said

  Αρκετά ενδιαφέρον (και θλιβερό) ότι όσο σοβαρό κι αν είναι το θέμα που θίγεται, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα αρχίσει να γράφει …ό,τι νά’ναι (από αυθαίρετες ερμηνείες μέχρι ανεκδοτολογικά «επιχειρήματα» και αξιωματικές δηλώσεις, πασπαλισμένα με μπόλικη προβολή, και αγγίζοντας -αν όχι ξεπερνώντας- ενίοτε τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης), θα βρεθούν και μερικοί αφελείς ή ευερέθιστοι που θα του απαντήσουν και έτσι η συζήτηση θα έρθει εκεί ακριβώς που την ήθελε: να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις για την «υποκρισία της αριστεράς» και το «κακό κακό Ισλάμ». Προσωπικά δεν θα ρίξω ούτε σταγόνα νερό στο μύλο, και η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι καλό θα ήταν όλοι να κάνουμε το ίδιο.

 109. BLOG_OTI_NANAI said

  «Δεν νομίζω πως θα άλλαζε την αντίδρασή του η καταγωγή του θύματος.»

  Μιλάμε για Αλβανό το 1998… Είναι πολύ δύσκολο να μην το σκεφτεί κάποιος.

  Πάντως, δεν αναφέρομαι σε καλοπροαίρετους υποστηρικτές του Δημάκη. Αυτό που με εκνεύρισε αφόρητα είναι ότι σε αμέτρητα άρθρα υποστηρικτών που είδα στο διαδίκτυο, ειδικά όσα είχαν ιδεολογικό προσανατολισμό, για να μπορέσει να συμβαδίσει η υποστήριξη με το προφίλ που γουστάρουν, εξαφάνισαν είτε ολοκληρωτικά τη δολοφονία, είτε την εθνικότητα του δολοφονημένου.

  Απλώς, σε μια υπόθεση γράψτα όλα. Αφού γράφεις για τις ληστείες που αποτελούν όντως παρελθόν του δράστη, γιατί δεν γράφεις και τα υπόλοιπα; Όχι να καταγγέλεις διαρκώς «το σύστημα» και εσύ να καταφεύγεις σε απόκρυψη πληροφοριών.

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω ότι ο -ανήλικος τότε- Δημάκης σκότωσε τον Αλβανό, επειδή πείραζε την αδελφή του, «έγκλημα για λόγους τιμής» κι όχι επειδή το θύμα ήταν αλλοδαπός. Κάθε φόνος αλλοδαπού δεν είναι ρατσιστικό έγκλημα. Αυτά τα εγκλήματα έχουν πολύ συγκεκριμένα κίνητρα. Φυσικά, ο φόνος είναι φόνος, δεν συζητάμε επ’ αυτού, αλλά, όσο μπορούμε, ας ακριβολογούμε.

 111. 107 Σήμερα δεν υπάρχουν άλλοι διάδικοι. Το 98 υπήρχαν. Σήμερα έρχεται το υπουργείο ή οι υπηρεσίες του κράτους και αντιδικούν με τον κατάδικο όταν παραθέτουν τι έκανε κάποτε (το ότι το άλλαξαν σήμερα δεν αλλάζει ότι χτες είπαν κάτι άλλο. Εγώ λέω πως το έκαναν για λόγους εντυπωσιασμού.
  Οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι (όπως λέει ο μπλογκ στο 109 – για μένα, βασικά, οι πρώτοι) που όταν αναφέρονται στον ΒΔ ή στον οποιονδήποτε κάθε φορά είν’ αυτοί που θάπρεπε να ασχοληθούν με το τι έγινε και να κάνουν ολοκληρωμένη παρουσίαση. Έγκλημα τιμής λέει ο ένας, ρατσιστικό ο άλλος, μεταξύ ανηλίκων ο τρίτος. ΑΝ νομίζουν πως χρειάζεται αναφορά στο παρελθόν ας το κάνουν ολοκληρωμένα. Αλλιώς ας μείνουν στα σημερινά. Όντως το θέμα είναι αν δικαιούται ή όχι αυτά που ζητάει. Το ότι στο τέλος ικανοποιούνται εμένα μου λέει ότι τα δικαιούται (πέρα απ’ το ότι μου φαίνονται αυτονόητα). Αν όχι τότε υπάρχει πολλαπλό πρόβλημα.

  Το θέμα δεν είναι αυστηρά κομματικό. Τα προβλήματά του ξεκίνησαν το 2018 (με την πρώτη απεργία πείνας αν δεν κάνω λάθος, αλλά και να μην ξεκίνησαν υπήρχαν και τότε) που η κυβέρνηση ήταν από άλλο κόμμα. Το γεγονός της αλυσίδας παραβιάσεων των δικαιωμάτων ειδικά σε συγκεκριμένους κατάδικους δείχνει πως η κυβέρνηση δεν ελέγχει τον μηχανισμό. Μπορεί η τοποθέτηση της κ. Νικολάου (που τη μάθαμε με τέτοιο τρόπο) να βοηθάει τον μηχανισμό αυτόν αλλά σίγουρα δεν είναι τα πράγματα ρόδινα. Είναι κανείς πεπεισμένος (ναι, με αύξηση μου βγαίνει) πως οι φυλακισμένοι στην Ελλάδα έχουν την ίδια μεταχείριση; Εγώ πάντως, όχι.

 112. Δεν θα έλεγα ότι έχει απόλυτο δίκιο ο Σεβαστάκης όσον αφορά τη δημόσια σφαίρα, αλλά έχει ενδιαφέρον: https://www.lifo.gr/articles/opinions/284009/giati-na-proeksofloyme-panta-to-kako

 113. Spiridione said

  111. Ότι διέπραξε ρατσιστικό έγκλημα μόνο ο μπλογκ το έχει πει. Να γίνει γι’ αυτόν τον λόγο δημοσιογραφική έρευνα;

 114. Γιάννης Ιατρού said

  Για να πάρουν μιά ιδέα σχολιαστές που έκαναν προηγουμένως μνεία της έλλειψης μνήμης ή γενικότερα του τι εγκλήματα έκανε ή δεν έκανε ο Δημάκης κλπ. του ορισμού της σκατοψυχιάς (όπως προανέφερα στο #91), η οποία προφανώς διακρίνει την ΓΓ αντεγκληματικής πολιτικής, παραθέτω την σχετική ανακοίνωση.

  Και τους ρωτώ ευθέως: Θεωρούν την τελευταία παράγραφο (αυτήν στο κόκκινο πλαίσιο🤢) αρμόζουσα / δικαιολογημένη / αναγκαία διευκρίνιση στην ανακοίνωση; Και γενικά, πως την κρίνουν; Αντικατοπτρίζει το δικό τους αίσθημα δικαίου;

 115. Triant said

  Νομίζω οτι κανείς δεν θά ‘θελε (ούτε τότε ούτε τώρα) να υπάρξει ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα. Μου θυμίζει λίγο τις συμβουλές της τροχαίας παλιά αν είχες ατύχημα με μεθυσμένο οδηγό: «Μήν πεις πως είναι μεθυσμένος γιατί δεν θα πληρώνει η ασφάλεια και θα μπλέξεις».
  Υποθέτω οτι το πιάσατε το υπονοούμενο.

 116. 114 Νομίζω είναι προσπάθεια να επανορθώσουν για τη γκάφα, γιατί σε προηγούμενη ανακοίνωση είχαν υιοθετήσει το δημοσιογραφικό κλισέ του «Ληστή με τα καλάσνικοφ».

 117. nwjsj said

  @ 108 – Ndmushroom
  Πολύ σωστά…

 118. Georgios Bartzoudis said

  89, Γιάννης Μαλλιαρός said: «…συνελήφθη για ληστείες που διέπραξε μόνος χωρίς πότε να ασκήσει σωματική βία εναντίον κάποιου ανθρώπου…»

  # Επειδή (λέγεται ότι) εδώ λεξιλογούμε, ο όρος ληστεία σημαίνει ότι παίρνω κάτι δικό σου χρησιμοποιώντας βία. Αλλιώς, δεν μιλάμε για ληστεία αλλά για κλοπή.

 119. antonislaw said

  103
  «15>>δολοφονώντας για το τίποτα έναν Αλβανό
  82>>παραθέτει αυτή την πτυχή, δηλαδή της ανθρωποκτονίας του αλλοδαπού εργαζομένου.
  Ανήλικος σκότωσε έναν άλλον ανήλικο (αφού εστιάσατε σε αυτό).
  Όμως δεν κρίναμε εδώ το Δημάκη αλλά τη μη σύννομη λειτουργία της πολιτείας και την εκτός ορίων του νόμου συμπεριφορά και εκφορά λόγου των εκπροσώπων της.»

  Έφη, μα δεν κρίνονται οι πράξεις του Δημάκη, αλλά πέρα από την πολιτεία που τα λες πολύ σωστά, και οι δημοσιογράφοι και οι δημοσιολογούντες, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ανατρέχουν και να παραπέμπουν σε πηγές και να μην αναπαράγουν ανακρίβειες, αφού οι ίδιοι μπήκαν στον κόπο, καλώς ή κακώς, να κάνουν αναφορά και για τις πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο δράστης.

  107

  «15. Έχεις κάποια στοιχεία ότι διέπραξε ρατσιστικό έγκλημα; (και ξέρεις τι είναι ρατσιστικό έγκλημα;) Απόδειξέ το πρώτα και μετά παράθεσε όποιον επιχείρημα θες – που πάντως είναι άσχετο με το θέμα.»

  Νομίζω το θέμα είναι η σκόπιμη και στοχευμένη ενημέρωση, ακόμη και αν ο σκοπός είναι αγαθός. Δε θα έπρεπε, εφόσον οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι μπήκαν στον πειρασμό να μιλήσουν και για τα ποινικά αδικήματα του κρατουμένου, τουλάχιστον να είναι πιο ενήμεροι; Δεν είναι ένα είδος χειραγώγησης, έστω για καλό σκοπό;

  «105. Συγγνώμη, αλλά στις ανακοινώσεις του δικηγόρου του φυλακισμένου (δεν υπάρχουν άλλοι «διάδικοι») δεν υπάρχουν αναφορές στους λόγους καταδίκης αυτού. Και γιατί να υπήρχαν άλλωστε; Η μόνη αναφορά σε τέτοιο θέμα είναι σχετικά με το καλάσνικοφ, σε αντίκρουση των ψευδών ισχυρισμών του υπουργείου, που το παραδέχθηκε σήμερα το υπουργείο. Οι δημοσιογράφοι δηλαδή, πραγματικά δεν κατάλαβα, τι έρευνα έπρεπε να έχουν κάνει;»

  Η αλήθεια είναι ότι στο ποινικό-και στο πειθαρχικό δίκαιο κατ’αναλογία- δίκαιο, ο κατηγορούμενος «έχει το δικαίωμα της σιωπής και δεν είναι υποχρεωμένος να αυτοενοχοποιείται. Ο κατηγορούμενος δεν έχει υποχρέωση αλήθειας, έχει δικαίωμα ψεύδους και δικαίωμα να αρνηθεί τις κατηγορίες. Εφόσον θέλει, έχει επίσης το δικαίωμα να αποδυναμώσει τις εις βάρος του κατηγορίες.» Αυτό είναι περιεχόμενο του τεκμηρίου αθωότητας, κατά τη νομική θεωρία και τη νομολογία. Επομένως, και παρά το ότι μιλάμε για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις, ο κατηγορούμενος-καταδικασθείς και όσοι τον εκπροσωπούν εννοείται ότι θα πει αυτά που θέλει, αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα. Το ερώτημα είναι όλοι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι θέλησαν να αναφερθούν στον ποινικό φάκελο του ανθρώπου αυτού-εγώ θα πω κακώς το έκαναν γιατί όντως δεν είναι αυτό το θέμα- δεν θα έπρεπε να ερευνήσουν και ακριβολογούν; Νομίζω ότι η επιλογή είναι: είτε σιωπή είτε ακρίβεια.

  Περί διαδίκων στην ποινική δίκη.
  Από την άλλη ένα θύμα, και αν δεν έχει συγγενείς για να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, το εκπροσωπεί η Εισαγγελική αρχή, η οποία έχει και το βάρος της απόδειξης της κατηγορίας αλλά και την ευθύνη της εκτέλεσης της ποινής. Αλλά έως εκεί. Ο Εισαγγελέας δε θα βγει στα κανάλια, δε θα υπερασπίσει τη μνήμη κάποιου θύματος. Αν οι συγγενείς του θύματος είναι κοινωνικά αδύναμοι, δεν έχουν δικηγόρο, δεν έχουν πρόσβαση στα μμε, δεν ακούγεται και δε μαθαίνεται και η δική του πλευρά. Η λήθη είναι δικαίωμα μόνο αν την επιλέγουν τα θύματα ή οι συγγενείς τους, όχι αν την δημιουργεί ή την επιλέγει οποιοσδήποτε άλλος.

 120. Γιάννης Ιατρού said

  108: η τακτική αυτή έχει όνομα: …το οποίον σκουλήκι…🙄

 121. Avonidas said

  Αν καταλαβαίνω καλά, λοιπόν, το επιχείρημα/σπόντα/υπονοούμενο προς τους αριστερούς/ακροαριστερούς/γέρνοντες προς τ’ αριστερά είναι το εξής: «Δεν θα τολμούσατε να υποστηρίξετε το δίκαιο του Δημάκη αν έβγαινε στη φόρα ότι σκότωσε Αλβανό» Κάνω λάθος; Γιατί βέβαια αν δεν πίστευε κάποιος ότι μ’ αυτή την πληροφορία θ’ άλλαζε η στάση μας, δεν θα είχε και το επιχείρημα καμιά ισχύ.

  Λοιπόν όχι, καθόλου δεν αλλάζει τα πράγματα το αν ο Δημάκης σκότωσε ή δεν σκότωσε Αλβανό. Και κανένας σοβαρός αριστερός δεν θα πίστευε ότι τα αλλάζει. Ο Δημάκης ΗΔΗ εκτίει την ποινή του για τα εγκλήματα που η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι έχει διαπράξει. Αυτή είναι και η ΜΟΝΗ ποινή που θα έπρεπε να απαιτεί και να ζητάει όποιος θεωρεί τον εαυτό του οπαδό του σωφρονισμού. Κατά τα άλλα, για να συστρατευθεί κανείς με τα αιτήματα του Δημάκη, αρκεί να έχει πειστεί ότι είναι δίκαια. Δεν είναι ανάγκη ούτε να τον συμπαθεί, ούτε να συμφωνούν οι ιδεολογίες τους, πολύ δε περισσότερο δεν σημαίνει ότι επικροτεί τις παράνομες πράξεις του στο παρελθόν.

  Και δεν είναι κι υποχρεωμένος να δώσει λογαριασμό για κάτι απ’ όλα αυτά.

 122. 118 Σωστά, αλλά δεν το λέω εγώ. Κοπιπάστι είναι, αλλά το ίδιο σε πολλά σάιτ (κι αυτοί κοπιπάστι κάνανε). Τάβαλα πλάγια να ξεχωρίσουν, δεν έκλεισα σωστά τις αγκύλες και βγήκε όλο ένα. Αλλά «απολογήθηκα» ο έρμος γι’ αυτό (στο αμέσως επόμενο 90).

  113 Με κάλυψε το 119. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Τάπε όλα και πολύ καλύτερα από μένα!

 123. Μαρία said

  112
  Κοινότοπο το βρήκα.
  Αλλά τι τους έπιασε με τον Ζοζέφ ντε Μεστρ; Ο Χριστόπουλος προχθές τον είχε σε απόφθεγμα 🙂
  (Αυτόν τον κύριο τον έμαθα απο μια αντιπαράθεση στη βουλή μεταξύ του αγαπημένου σου Τζαβάρα και του Δουζίνα, όταν συζητούσαν την αναθεώρηση του ΠΚ.)

  Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει για τον δήμιο, όπως τον παρουσιάζει ο Κόμης του συμποτικού διαλόγου
  σ.39-41
  https://books.google.gr/books?id=DcYAAAAAcAAJ&printsec=frontcover&dq=joseph+de+maistre+soir%C3%A9es+de+saint+petersbourg+1836&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwj0sr-f1tTpAhXU8qYKHUQlAvAQ6AEILzAB#v=onepage&q=joseph%20de%20maistre%20soir%C3%A9es%20de%20saint%20petersbourg%201836&f=false

 124. Avonidas said

  #120. η τακτική αυτή έχει όνομα

  Δεν με προσέχεις, γιατρέ μου 😉

 125. 123 Κοινότοπο αλλά εδώ βλέπω έχουμε ξεχάσει τα αυτονόητα.

 126. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  116 Κι εγώ αυτό νομίζω. Τη γκάφα να διορθώσουν μετά την απειλή για αγωγή.

 127. antonislaw said

  110
  «Νομίζω ότι ο -ανήλικος τότε- Δημάκης σκότωσε τον Αλβανό, επειδή πείραζε την αδελφή του, «έγκλημα για λόγους τιμής» κι όχι επειδή το θύμα ήταν αλλοδαπός. Κάθε φόνος αλλοδαπού δεν είναι ρατσιστικό έγκλημα. Αυτά τα εγκλήματα έχουν πολύ συγκεκριμένα κίνητρα.»

  Πρέπει να δει κανείς δημοσιεύματα και αποφάσεις, όποιος έχει τη δυνατότητα ας το κάνει. Θυμάμαι όμως ότι ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί τότε ήταν και η ρατσιστική διάσταση του εγκλήματος. Δεν πρέπει να υιοθετούμε άκριτα καμίας πλευράς τους ισχυρισμούς και μάλλον πρέπει να αναζητηθούν οι αποφάσεις, τι έκανε τελικώς δεκτό το δικαστήριο.

 128. Spiridione said

  119. Ειλικρινά, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Όποιος ισχυρίζεται ότι διέπραξε ρατσιστικό έγκλημα ο Δημ. δεν έχει παρά να το αποδείξει. Πιο απλό δεν γίνεται. Ούτε υποθέσεις ούτε υπονοούμενα χωράνε εδώ.
  Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τον Αβονίδα.

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ο λαός απαιτεί να δοθεί καθαρή και ουσιαστική απάντηση ή αντεπιχείρημα στις αιτιάσεις του BLOG_OTI_NANAI για τα περί επιλεκτικής ευαισθησίας και ισλάμ. 😉

 130. Τι απάντηση στις αιτιάσεις βρε Κώστα, εννοείς στην πέτρα που έριξε στο πηγάδι. Εννοείται ότι τα δικαιώματα των κρατουμένων ισχύουν για κάθε κρατούμενο. Δηλαδή για τον Καρέλι (τον μνημόνευσε το Χτήνος το πρωί) γιατί ξεσηκωθηκαμε, που τον σκότωσαν κυριολεκτικά στο ξύλο οι δεσμοφύλακες;
  Πεντακόσια σχόλια το έχουνε γράψει, δηλαδή τι να κάνουμε, συλλογικό κείμενο με υπογραφές; Όσο για το άλλο, δες τον Αβονίδα στο #80.

 131. Πέπε said

  @103 (Έφη):

  > > Όμως δεν κρίναμε εδώ το Δημάκη…

  Επιτέλους!

  Φυσικά και δεν κρίνουμε τον Δημάκη (δεν θα έπρεπε εννοώ). Ο Δημάκης κρίθηκε από τη δικαιοσύνη. Είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται. Όλο το ζήτημα ξεκινάει από κει και πέρα.

  Το αν έκανε έγκλημα ρατσιστικό ή μη, τιμης ή μη (ή αν νοείται ολωσδιόλου έγκλημα τιμής), ληστείες βίαιες ή όχι με καλάσνικοφ ή όχι κλπ. κλπ. απλώς θολώνουν τα νερά.

  Είναι ένας άνθρωπος που δικάστηκε για ό,τι έκανε, και έφαγε την ποινή του. Η οποία δεν ήταν ποινή στέρησης σπουδών.

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας όλα τα σχόλια, καταλαβαίνω ότι το ζήτημα είναι αν όσοι υποστηρίζουν το αίτημα του Δημάκη, θα υποστήριζαν σε κάθε περίπτωση ανάλογα αιτήματα, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο κρατούμενος και τι είδους έγκλημα έχει διαπράξει. Αν δηλαδή οι υποστηρικτές έχουν πολιτικά κίνητρα, τα οποία επηρεάζουν την κρίση τους. Οκ, γι’ αυτό το θέμα μπορούμε να συζητάμε επ’ αόριστον. Επί της ουσίας όμως υπάρχει διαφωνία; Ότι δηλαδή οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα, ανεξαρτήτως του πόσο σοβαρό είναι το έγκλημα που έχουν διαπράξει; Ότι η πολιτεία πρέπει να προστατεύει μεν τους πολίτες από τους εγκληματίες, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να δρα εκδικητικά και απολίτιστα; Ότι πρέπει να παρέχει τα μέσα σωφρονισμού στους φυλακισμένους και να μην περιορίζεται σε ευχολόγια;

 133. Χαρούλα said

  Ουφ! Επιτέλους! Επικράτησε πια η κοινή λογική! Τι σημασία έχει τι έκανε, σε ποιόν το έκανε, πότε το έκανε, τι ψηφίζει… Δικάστηκε.
  Να σπουδάσει ζητάει, όχι να αφεθεί ελεύθερος!

 134. 124 Άμα δεν σε προσέχει ο Γιατρός, βράσ’ τα. Και δεν μπορείς να τον αλλάξεις 🙂

 135. dryhammer said

  ΑΣΧΕΤΟ ALERT – ΑΣΧΕΤΟ ALERT – ΑΣΧΕΤΟ ALERT

  Μια λεξιλογική ερώτηση.
  Βρήκα σε κείμενο ΙΕΚ σε ένα μάθημα των Προπονητών Αθλημάτων τον όρο «φιλοθέαση» [και μου γυρίσαν τ’ άντερα]. Στο ΛΚΝ υπάρχει μόνο το λήμμα «φιλοθεάμων» που το ήξερα από το φιλοθεάμον κοινόν του Καραγκιόζη και του Ελλ. Κινηματογράφου. Φυσικά καταλαβαίνω τι εννοεί η λέξη, αλλά υπάρχει; ή είναι εφεύρημα του συντάκτη για να μεταφράσει κάποιον ξένο όρο; Υπάρχει άλλη λέξη που να μπορεί να την αντικαταστήσει;

 136. nikiplos said

  Για να μην πηγαίνουμε μακριά κατά την ποδοσφαιρική διάλεκτο, «ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα»:
  -Ό,τι προβλέπει ο νόμος, χωρίς χάρες κλπ
  -Αν μπορεί να διευκολύνει, χαριστικά το σύστημα κάποιον καλό είναι να το κάνει, γιατί η ένδειξη καλής θέλησης σε κάποιον επιστρέφεται…
  – Φυσικά δεν ενδιαφέρει το εγκλημα, αν και πολλοί θα διαφωνήσουν σε αυτό που θα πω: Και ο Ρουπακιάς αν θέλει να σπουδάσει και να γίνει καλύτερος άνθρωπος πρέπει να διευκολυνθεί. Και ο Κορκονέας ακόμη. Δεν τιμωρούμε εμείς αλλά το δικανικό μας σύστημα. Αυτό αποφαίνεται για τις ποινές.

  Αν είναι ετεροβαρείς για κάποιους (πχ Δημάκης – Φλώρος) πάλι αυτό πρέπει να βελτιώσουμε στο μέλλον αποτρεπτικά περισσότερο παρά τιμωρητικά…

 137. nikiplos said

  135@, όταν από τους Αμπελόκηπους μετακομίζεις στην Φιλοθέη, τότε σαφώς παθαίνεις «φιλοθέαση». 🙂

 138. ΚΩΣΤΑΣ said

  130 Δύτη μου, επειδή σε εκτιμώ βαθύτατα, (αν και σήμερα, κατά τη γνώμη μου, την παράσταση αντικειμενικότητας και νηφαλιότητας την κλέβει ο Αntonislaw 😉 ) δεν θα έκανα το #129 σχόλιο αν δεν υπήρχε το #108, όπου στο τέλος προτρέπει περίπου να μη ρίχνουμε ούτε σταγόνα νερό στο μύλο του BLOG… Το έκανα σαν συμπαράσταση γιατί δεν μ’ αρέσουν οι προτροπές αποκλεισμού.

  Επί της ουσίας τώρα. Και η δική μου γνώμη είναι ότι η θέση της γυναίκας στις χριστιανικές χώρες είναι απείρως καλύτερη σε σύγκριση με τις ισλαμικές. Όσο για την επιλεκτική ευαισθησία και αυτή εκτιμώ ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα προοδευτικά, 😅 όσο και αν προσπαθούν να δείξουν τα κίνητρά τους είναι καθαρά ουμανιστικά.

  Άμα σε στεναχώρησα, συγχώρα με 🙂

 139. Γιάννης Ιατρού said

  124: Ωχ, sorry ρε Αβο, και σκέψου πως επειδή είχα την υπόνοια, γενικά…, αφού ξέρω τι κυκλοφορεί εδώ μέσα, κι έκανα προηγουμένως ένα ctrl+F αλλά για «σκουλ*» 😳. Γιατί από μνήμη, με το ένα μπιτ που έχω, έχουμε 0, 1, overflow…
  ΥΓ: Τ΄ αλλουνού έχει Μαλλιάσει η γλώσσα του με κακιούλες 😋😜😂

  129: Κώστα, να σε πάρουμε στους εθελοντές πυροσβέστες εσένα 😂😂👍

 140. Μαρία said

  135
  Εννοούν τη αγάπη για το θέαμα γενικά;

 141. Κώστα, εκατόν τόσα σχόλια από ξερωγώ καμιά τριανταριά σχολιαστές θέτουν θέματα και πρέπει όλοι να απαντήσουν στον Μπλογκ που λέει τις ίδιες εμμονές για μια ακόμα φορά (αν και παρέλειψε να αναφέρει τον Παιδόφιλο Μάο απόψε); Σε χριστιανική χώρα ζούμε προφανώς εκεί θα εστιάσουμε. Τέτοια ζητήματα, ό,τι κι αν λέει ο Μπλογκ, είναι πολιτισμικά όχι θρησκευτικά. Στη φοβερή αυτή είδηση από το Ιράν https://www.news247.gr/kosmos/orgi-sto-iran-apokefalise-tin-14chroni-kori-toy-gia-logoys-timis.7650328.html μη δεις μόνο το έγκλημα, δες και το «Οργή στο Ιράν» και μη νομίζεις ότι όλοι αυτοί που οργίζονται (προφανώς από το πιο «προοδευμένο» κομμάτι του πληθυσμού) είναι χριστιανοί ή άθεοι.

 142. ΚΩΣΤΑΣ said

  139 Γιάννη, ήσουν και είσαι το πρότυπό μου. Δίνω αέναο αγώνα να γίνω κι εγώ καλόψυχος! 🤣

 143. ΚΩΣΤΑΣ said

  141 Πάντως τώρα, Δύτη, τα τελευταία σχόλια όλων είναι υπέροχα. Επιτέλους μπήκαμε σε μια νηφάλια και ουσιαστική κουβέντα. Ας είναι καλά και ο BLOG… που έστω και με τις «εμμονές» του μας έδωσε αυτή την αφορμή.

 144. dryhammer said

  140. Αυτοί ειδικά το χρησιμοποιούν με την έννοια του «να γίνει πιο ελκυστικό το θέαμα του αθλήματος ώστε να προσέλθουν περισσότεροι θεατές».

 145. sarant said

  143 Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα;

 146. Γιάννης Ιατρού said

  142: Έλα ντε! 😂

 147. ΚΩΣΤΑΣ said

  145 Αν με ρωτάς, Νικοκύρη, ναι, μ’ αρέσει πολύ αυτό το κλίμα και αυτή η ατμόσφαιρα. Να ευχηθούμε να μη χαλάσει ο καιρός. 🙂

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως η λέξη φιλοθέαση γκουγκλίζεται.

 149. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  145 Γμτ πάνω που ξέθαψα το κονσερβοκούτι.

 150. 130 Να χτυπιέμαι απ’ τα γέλια μέσ’ την τσαντίλα μου κι απ’ την άλλη να πρέπει να εξηγήσω τ’ ανεξήγητα…

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  146 😂👍

  149 Ωχ! σαν να άκουγα μπουμπουνητά, βροντάει ο Όλυμπος… 😉

  καληνύχτα σε όλες/ους

 152. Triant said

  Για να μην παρεξηγούμαι δεν υπαινίχθηκα οτι έχει σημασία ποιά ήταν τα εγκλήματα του Δημάκη. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Απλώς επειδή υπήρχε μια διαμάχη για το είδος του φόνου που διέπραξε θύμισα πως η ετυμηγορία δεν αντικατοπτρίζει πάντα τα γεγονότα. Ενοχλούμαι δε αφόρητα από το γεγονός ότι πρέπει να το διευκρινίσω.

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι θρησκείες λένε τα δικά τους, λόγια ανθρώπων που έζησαν πριν από εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, και το πόσο επηρεάζουν τις κοινωνίες στις οποίες είναι διαδεδομένες, εξαρτάται από το πολιτιστικό επίπεδο αυτών των κοινωνιών. Έγκλήματα σαν κι αυτό στο Ιράν ήταν πολύ συνηθισμένα στη χώρα μας πριν από αρκετές δεκαετίες και οι δράστες έπεφταν στα μαλακά, όταν δικάζονταν, οι δε συγχωριανοί των δραστών ή επιδοκίμαζαν ή τηρούσαν συγκαταβατική στάση. Χριστιανοί ήταν οι Έλληνες τότε, χριστιανοί και τώρα, που παρόμοια εγκλήματα σπανίζουν και, όταν διαπράττονται, προξενούν φρίκη. Τι άλλαξε; Οι κοινωνικές αξίες, το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

 154. dryhammer said

  148. Google habito ergo sum

  Κι εγώ το γκούγκλαρα πριν ρωτήσω και τι έβγαλε; Πιντιέφια του ίδιου χώρου όπου το βρήκα και μία αναφορά (που δεν τη διάβασα όλη για να βεβαιωθώ πως δεν το μπλέκει με τη Φιλομήλα)

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114 Ε ναι! Χρειαζόταν να κατονομάσουν το όπλο; Αλλά αυτό που πρωτολάνσαραν «ο ληστής με το Καλάσνικοφ» έχει κάνει καριέρα. Τον κάνει τρομερότερο.
  υγ. Αν το πιστόλι ήταν ψεύτικο και δεν το αναφέρουν, νέο πεδίο διευκρινισεων, ανακλήσεων κλπ 🙂

  Η κυρία Γραμματέας είπε ότι ο Δ. «κατά το παρελθόν δεν έχει δείξει δείγματα σωφρονισμού».
  https://popaganda.gr/newstrack/egkrithike-to-etima-tou-vasili-dimaki/
  Αυτού του είδους οι αναφορές εκτός από άτοπες, άκαιρες, περιττές είναι και τελείως κόντρα στο θεσμικό της ρόλο νομίζω.

  Άκουσα το μεσημέρι στο ραδιο τη γυμνασιάρχισσα στο Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών, απ΄όπου αποφοίτησε ο Δημάκης, Σοφία Κασβίκη (έχει άρθρο της στο σημερινό νήμα ο Νικοκύρης). Μια εκπαιδευτικός που συμμετέχει στην εθελοντική διδασκαλία των κρατουμένων μαθητών, όλων των λυκειακών τάξεων, και κυρίως αυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μίλησε για όλους αυτούς τους μαθητές και τον αγώνα που δίνουν ν΄αλλάξουν εαυτό και να πετύχουν μέσα στις πιο ακραίες συνθήκες.
  «Allegro μα με τρόπο»
  13:00 – 14:00
  Στο 34:38
  https://www.stokokkino.gr/page/arxeio.html

 156. Avonidas said

  #138. Το έκανα σαν συμπαράσταση γιατί δεν μ’ αρέσουν οι προτροπές αποκλεισμού.

  Προτροπή αποκλεισμού; Κώστα, το ‘χεις παρεξηγήσει το θέμα: αυτά που έγραψε ο Μπλογκ τα ‘χει γράψει χίλιες φορές. Όλοι εμείς, επίσης, τα ‘χουμε απαντήσει άλλες τόσες.

  Αφού λοιπόν ο Μπλογκ δεν έχει, εμφανώς, διάθεση να πει κάτι καινούριο, κι αφού κι οι δικές μας απαντήσεις δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν, κι αφού οι μεν διαφωνούν με τους δε, δεν το βρίσκεις σώφρον να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια και απλώς να μην ασχοληθούμε με το θέμα;

  Αν επιμένεις, πάντως, μπορείς να παρακαλέσεις τον Νικοκύρη ν’ ανοίξει την πόρτα στον ένα ακόμη σχολιαστή που δεν βαριέται να επαναλαμβάνει μέχρις αηδίας την ίδια κόντρα 😉

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φιλοθέαση ,ωραίο όνομα για καφετέρια ψηλά στα …Φιλοθεάτικα Τουρκοβούνια

  Φιλοθέαση παθαίνει το φιλοθεάμον κοινό 🙂

 158. Theo said

  Βλέπω κι εγώ επιλεκτική ευαισθησία σε όλες τις πλευρές, αλλού λιγότερη, αλλού περισσότερη. Μέχρι ένα όριο μπορώ να την καταλάβω, γιατί όλοι άνθρωποι είμαστε και δύσκολο την (καλοπροαίρετη) κρίση οποιουδήποτε από μας να μην την επηρεάζουν οι καταβολές, οι συμπάθειες, οι ιδέες του, οι φιλίες του, κλπ. Όμως, αντιδρώ στην επιλεκτική ευαισθησία όταν τη θεωρώ προ-κατειλημμένη, κατευθυνόμενη και κακοπροαίρετη.

  Στο θέμα του Δημάκη (ή του χ Δημάκη), τώρα.
  Όπως έγραψα στο σχ. 43, αν ήμουν δικαστής ή εισαγγελέας, έστω κι αν ήταν ο χειρότερος εγκληματίας, θα τον απέλυα πάραυτα αν έβλεπα αποχρώσες ενδείξεις ότι μετανόησε. (Αλλά δικαστής δεν είμαι. Απλώς εκφράζω το τι αισθάνομαι.)

  Από τη μια η ΓΓ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής και κάποια δεξιά ΜΜΕ τον παρουσιάζουν σαν μεγάλο εγκληματία. Από την άλλη, ο συνήγορός του (τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος) και πολλοί «προοδευτικοί» προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα εγκλήματά του.

  Επαναλαμβάνω πως η δική μου γνώμη δεν θα άλλαζε είτε αποδεικνυόταν το ένα είτε το άλλο. Νιώθω όμως πως πολλών άλλων η γνώμη θα επηρεαζόταν από τη βαρύτητα των εγκλημάτων. Και συμφωνώ με τον νομικό Αντώνη που ζητά από τους δημοσιογράφους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, έστω και για λόγους ιστορικούς.
  (Διάβασα σε κάποιο σχόλιο κάπου πως «σκότωσε χτυπώντας με καδρόνι έναν μετανάστη που πείραξε την αδελφή του» κι έκανε «έξι ένοπλες ληστείες με βαρύ οπλισμό». Μάλλον αυτή είναι η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Δε θα ήταν κακό αν την ξέραμε.)

 159. Μαρία said

  154
  Ίσως αυτή που δεν διάβασες είναι στην τελευταία επιστολή αναγνώστη στην Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/08/2009&s=oi-anagnwstes-grafoyn&c=ellada Αυτός πάντως εννοεί τη σκέτη θέαση, που τη συνήθισα απ’ το φεστιβάλ κινηματογράφου, όταν μας εύχονται «καλή θέαση».

  Κατα διαβολική σύμπτωση στην προτελευταία με τίτλο Νισάφι διαβάζουμε:
  Δύο λόγια σχετικά με τη διαμάχη περί ελληνικής γλώσσας, μ’ αφορμή επιστολή του κ. Θ. Ανδρεάκου: «Απαντάει» ο εν λόγω κύριος, κάτοχος πλήθους ακαδημαϊκών και διοικητικών τίτλων, στον Ν. Σαραντάκο, με τρόπο που μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Ή έχει ελάχιστη γνώση της ελληνικής γλώσσας (κάτι που δεν συνάδει με τις ιδιότητές του) ή το πάθος του τον τυφλώνει σε σημείο που να θεωρεί πως η σωστή κατανόηση και απόδοσή της αποτελούν λεπτομέρεια που μπορεί να θυσιαστεί μπροστά στον μεγάλο σκοπό: να αποδείξουμε ότι τα γονίδια και η γλώσσα μας είναι μακράν τα ανώτερα του πλανήτη -για να μην πούμε και έξω απ’ αυτόν…

 160. Μαρία said

  158
  Κανείς δεν προσπαθεί να τα υποβαθμίσει. Απλώς ΔΕΝ μας ενδιαφέρουν. Πρέπει να βγάλει μαλλί το πληκτρολόγιο, για να γίνει κατανοητό;

 161. Μαρία said

  Άραγε το μπέρδεμα είναι πράγματι του Αρίστου Δ.;

 162. Theo said

  @160:
  Ε, όχι και κανείς!

  ———————
  Στο σχ. 48, σχετικά με το αν στέκει το «να δικαιώσει το αίτημα» δεν μου απάντησε κανείς.

 163. Μαρία said

  162
  Ικανοποιώ ένα αίτημα λέμε.

 164. sarant said

  159 Δεν θυμάμαι αν το είχαμε δει τότε. Ποιος υπογράφει;

 165. Pedis said

  Ακόμη και μια οφθαλμοφανώς κακοσχεδιασμένη, εντελώς άθλια, τακτική του υπουργείου πιάνει. Ευτυχώς. Θα ανησυχούσα. Όλα καλά.

 166. Pedis said

  Και τι να το κάνει το πτυχίο; Να βρει δουλειά ανώτερου υπάλληλου στην Εθνική Τράπεζα με την αποφυλάκιση; Εμ θα έπρεπε να είχε βγει από τη φυλακή πριν από δέκα χρόνια. Τς!

 167. Μαρία said

  164
  Ούτε εγώ τη θυμάμαι. Θυμάμαι οτι στον Ανδρεάκο είχε απαντήσει κι ο Τιπούκειτος.
  Βαριέσαι να κλικάρεις;

  Παναγιώτης Βογιατζής

  Απόφοιτος Λυκείου (ειρωνικό μάλλον σε αντίθεση με τον κάτοχο …)

 168. Marina Ts said

  Η υπόθεση του Δημάκη δεν είναι ο Δημάκης, είναι τα δικαιώματα των κρατουμένων όπως ορίζονται στον σωφρονιστικό κώδικα, κώδικα που τον έχουν συντάξει αστοί νομομαθείς και όχι ο Τσε Γκεβάρα. Αυτά τα δικαιώματα καταπατώνται συστηματικά από αυτούς που έχουν εξουσία στη φυλακή – συμβούλια φυλακών, διευθυντές, αρχιφύλακες κλπ, και φυσικά από την αρμόδια πολιτική ηγεσία. Οι ποινικοί κρατούμενοι απαγορεύεται να έχουν φωνή και να διεκδικούν. Όταν το κάνουν, η λεγόμενη «κοινή γνώμη» πέφτει να τους φάει με τις ευλογίες των ΜΜΕ. Κι αυτό είναι ένα δείγμα το πώς εννοούμε το «κράτος δικαίου» και τη «δικαιοσύνη». Το τι έκανε ο Δημάκης, ποιος είναι κλπ δεν ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι πρέπει να τηρείται ο νόμος από αυτούς που θεωρητικά είναι οι θεματοφύλακές του, κι αυτό δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Δεν χρειάζεται για τα αυτονόητα, να πρέπει ο κάθε κρατούμενος να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του κάνοντας απεργία πείνας. Δεν χρειάζεται να βγαίνει η ζωή του στα μανταλάκια για να δικαιολογηθεί η ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση την οποία υφίσταται. Το ΕΕΔΑ έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη την Ελλάδα για τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατούμενων. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Τα υψηλά πρόστιμα όμως τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος….

  Εδώ http://www.tokeli.gr όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερωθεί για την κατάσταση στις φυλακές.

 169. Pedis said

  Τι χώρα …

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  161:Τι σχέση έχει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση φυλακισμένων και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τις κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Με τέτοιους άσχετους συλλογισμούς και κουτοπόνηρους συσχετισμούς προσπαθούν να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο και να αποστομώσουν τους αντιφρονούντες οι λεγόμενοι οργανικοί διανοούμενοι;

 171. Theo said

  Χθες το βράδυ, απαντώντας σ’ ένα κατάπτυστο σχόλιο πάνω σε άρθρο της Κατερίνας Παπανικολάου στο Protagon.gr που έγραφε (ο σχολιαστής, με κεφαλαία και παχιά στοιχεία) ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, έγραψα τα εξής:

  «ενας ποινικος λιγοτερος σημαινει ενας κοσμος καλυτερος».

  Ίσως το πιο μισάνθρωπο σχόλιο που έχω διαβάσει τα 11-12 χρόνια που μπαίνω στο Διαδίκτυο.

  Δυστυχώς τον κόσμο μας δεν τον χαλάνε τόσο οι μικροκακοποιοί αλλά όσοι, για να αυξήσουν τη δύναμη, τον πλούτο και τη φήμη τους, καταστρέφουν χώρες και έθνη ολόκληρα, καταδικάζουν στην πείνα, την ανέχεια και τον θάνατο, είτε από ασιτία είτε από έλλειψη φαρμάκων, εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας, ισοπεδώνουν πολιτισμούς, κάνουν πολέμους μόνο για τα συμφέροντά τους, ατομικά ή των ομοίων τους. Και τα συστημικά μέσα τους επαινούν και τους αναδεικνύουν πλανητάρχες ή αρχηγούς κρατών, σαν τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο.

  Αυτοί που για να συνεχίσουν την τρυφηλή ζωή, τις ανέσεις και την απόλυτη εξουσία τους, στερούν και τις πιο απλές ελευθερίες από τους υπηκόους τους και τους εξοντώνουν αν έτσι γουστάρουν, σαν τον Κιμ της Β. Κορέας και τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, που (μεταξύ των άλλων) έχει καταδικάσει και σε θάνατο από ασιτία ή έλλειψη φαρμάκων εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Υεμένη. Και γι’ αυτούς τα συστημικά μέσα γράφουν ελάχιστα, για να μη χάσουν τα αφεντικά τους τα πετρέλαιά τους ή για να τους πουλάνε κάποιοι άλλοι τα όπλα τους.

  Κι εδώ, στην Ελλάδα, πολλοί που έχουν πλουτίσει παράνομα, λαθρέμποροι πετρελαίων, όπλων ή ναρκωτικών, εργολάβοι του Δημοσίου, πολιτικοί που «τα παίρνουν», κλπ. αγοράζουν ΜΜΕ, ΠΑΕ ή ΚΑΕ, ψηφίζονται βουλευτές και δήμαρχοι ή «φυτεύουν» δημάρχους (ο νοών νοείτω), τα ΜΜΕ τους επαινούν, οι δίκες τους συνεχώς αναβάλλονται, οι μάρτυρες εξαφανίζονται, κλπ. Και θεωρούνται ταγοί της κοινωνίας και ευεργέτες (με μικρό μέρος από τα κλεμμένα). Κι αυτοί οι εγκληματίες γίνονται δεκτοί μετά βαΐων και κλάδων στα πανεπιστήμια!

  Χωρίς όλους αυτούς, ναι, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.

  Οι παραπάνω φαίνονται αμετανόητοι. Αρνούνται να αλλάξουν (είναι και γέροι οι περισσότεροι, κι είναι κομμάτι δύσκολο). Ενώ κάποιοι νέοι, σαν τον Δημάκη, που εγκλημάτησαν σε νεαρή ηλικία, φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Με το να θεωρούμε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει στη ροή του χρόνου, καταλήγουμε σ’ έναν ιδιότυπο ρατσισμό. Και με το να αρνούμαστε σε κατάδικο ή πρώην κατάδικο κάποιες ευκαιρίες ν’ αλλάξει και να προσφέρει στους άλλους, ενώ χειροκροτούμε όλους τους προαναφερθέντες εγκληματίες, σφυρηλατούμε μιαν άδικη και απάνθρωπη κοινωνία.

  Οι μετανοημένοι εγκληματίες μπορούν βοηθήσουν το Πανεπιστήμιο με το παράδειγμά τους που δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης, όχι μόνο να βοηθηθούν από αυτό. Ενώ οι εγκληματίες του λευκού κολάρου το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δώσουν το κακό παράδειγμα, της μίζας, της λαμογιάς, του ψέματος, της «προόδου» επί πτωμάτων.

  Στην αρχή αναρτήθηκε και μετά διαγράφτηκε σαν δήθεν spam!!!

  Τους γράφω σήμερα:
  Έγραψα μια απάντηση σ’ αυτό το σχόλιο, λέγοντας για την τελευταία φράση του πως είναι ίσως το πιο μισάνθρωπο σχόλιο που έχω διαβάσει τα 11-12 χρόνια που μπαίνω στο Διαδίκτυο και γράφοντας για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου. Στην αρχή αναρτήθηκε και μετά διαγράφτηκε σαν δήθεν spam!!!

  Εφόσον δεν έχω ξαναγράψει πουθενά στο Διαδίκτυο, τα ίδια πώς είναι spam;
  Και γιατί το διαγράψατε; (Εκτός από τρεις ξένους, δεν κατονόμασα κανένα ημέτερο εγκληματία του λευκού κολάρου.)

  (Ενώ δημοσιεύουν ό,τι κατεβάσει η κούτρα κάθε σχολιαστή και ύβρεις εναντίον μου στο παρελθόν από ένα κακόψυχο φιλελετρόλ, εδώ μάλλον χέζονται μην τους κοτσάρει καμιά μήνυση ή εξώδικο κανένας χοντρός. Ίσως και να ‘χουν κάποια εξάρτηση από αυτόν.)

 172. Χαρούλα said

  Theo είσαι ο ίδιος λοιπόν! Το είχα σκεφτεί. Είμαι στο protagon από τα παλιά η Χαρά α.´Εχω όμως να γράψω χρόνια ίσως. Μονο για επαγγελματικά θέματα παρεμβαίνω. Φώλιασα εδώ! Τι κουράγιο έχεις! Το έχουν ξεφτιλίσει…. όταν μπαίνω δεν ξέρω αν πρέπει να ουρλιάξω ή να κλάψω για την κατάντια τους.
  Σίγουρα θα έχουμε διαφωνήσει για τα εκκλησιαστικά και εκεί!😊 Δημοκρατικά όμως!

  Καλημερα σε όλους!

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  171: Η χειρότερη φάρα είναι οι ακροκεντρώοι.

 174. Theo said

  @172:
  Στο Protagon σχολίαζα από την ίδρυσή του, κυρίως σε άρθρα φωταδιστών σαν τον Γιαννακίδη, τον Δήμου και τον άλλο, τον φροντιστή που δήλωνε «καθηγητής κλασικής φιλολογίας και τώρα έχει κυβερνητικό πόστο. Ο φίλος μου Σταύρος Θεοδωράκης με είχε προτρέψει να τους «χτυπάω αλύπητα». Τότε οι διαχειριστές ήσαν αυστηροί και πολλά από τα σχόλιά μου τα διέγραφαν. Ενημέρωνα τον Θεοδωράκη και τα αναρτούσε.

  Τα τελευταία χρόνια το Protagon παραέγινε ακροκεντρώο, που λέει ο Γιάννης παραπάνω αλλ’ οι διαχειριστές πολύ πιο χαλαροί. Το βαρέθηκα όμως κι είχα σταματήσει να το επισκέπτομαι για τρία χρόνια περίπου. Με τον κορωνοϊό, θέλοντας να έχω πολύπλευρη πληροφόρηση, άρχισα να ξαναμπαίνω και να σχολιάζω κάπου κάπου.

  Το «Χαρά α» σα να το θυμάμαι αν χρηστώνυμο, αλλά όχι το τι έγραφες.

 175. Τρέμε Χοντροβαγγέλα, μάρτυρας που είχε σκηνοθετήσει την κηδεία του την εποχή που οι μάρτυρες πέθαιναν συνεχώς, εμφνίσθηκε και προτίθεται να καταθέσει στην δίκη που είναι για τις 16 ιουνίου !!

  https://www.newsfish.gr/epikairotita/147669/paradothike-stis-arxes-martyras-tou-noor-1

 176. # 175

  Πρωταπριλιάτικο ήτανε και δεν τόδα, ας πιω καφέ πρώτα !

 177. Γς said

  Μα τι κράτος είν αυτό που να μην σ αφήνει να κάνεις μια ληστεία της προκοπής και σε φυλακώνει αυθωρεί και παραχρήμα.

  Κι από την άλλη να μην ικανοποιεί ακριβώς, κατά γράμμα, τις όποιες αξιώσεις σου.

  Ε, του τραβάς μετά μια απεργία πείνας;
  Να είναι όλη δικιά του

 178. Πέπε said

  @135:
  Αν δεν έχει φάει κάποιο σκάλωμα το μυαλό μου, πιστεύω ότι «φιλοθέαση» είναι λάθος λέξη και δε θα μπορούσε να σημαίνει τίποτε (ή μάλλον, θα έπρεπε να σημαίνει «θέαση φίλων: το να βλέπεις τους φίλους σου»).

  Το ουσιαστικό για την ιδιότητα του φιλοθεάμονος θα έπρεπε να είναι «φιλοθεαμοσύνη» (όπως ευγνώμων-ευγνωμοσύνη, σώφρων-σωφροσύνη). Θα ήταν σωστό, αλλά κάθε δυνητικά σωστός σχηματισμός δεν είναι και υπαρκτός. Πολλά θα μπορούσαν να είναι σωστά αλλά στην πράξη δε λέγονται. Ακόμη και το αντίστροφο, λίγο πιο δύσκολα: θεωρητικά λάθος αλλά καθιερωμένα σε βαθμό αναμφισβήτητο πλέον.

  @170:
  Μα, πραγματικά! Άσχετο τσουβάλιασμα, λες και διαδήλωνε καμιά αίρεση που είναι κατά της οποιασδήποτε ύπαρξης και χρήσης κάμερας!

 179. sarant said

  167 Βαριόμουν. Και τον ξέρω από το ΦΒ.

  168 Ευχαριστούμε!

  171 Μπράβο Τέο. Βλέπω πως εξακολουθούν να λογοκρίνουν στο Πρόταγκον.

  173 Ε, ναι

 180. dryhammer said

  178α, 157, κ. α. π.

  Ας κρατήσω την φυλοθέαση σαν μετάφραση του sex watching, την φυλλοθέαση για το leaves watching και την αηδονοβλεψία για το bird watching.
  Ευχαριστώ για τον κόπο σας.

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  156 Αβονίδα, πράγματι κι εγώ παρακολουθώ ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ Μπλογκ* και κάποιων σχολιαστών. Από εκεί και πέρα όποιος κουράζεται, δεν θέλει να επαναλαμβάνεται, βλέπει ότι ματαιοπονεί… σταματάει, δεν χρειάζεται καμιά προτροπή προς τους άλλους. Έτσι το βλέπω εγώ ως σωστό.

  Όσο για το άλλο, να παρακαλέσω τον Νικοκύρη ν’ ανοίξει την πόρτα σε ένα ακόμη σχολιαστή, το έχω κάνει ήδη, αλλά τώρα σιωπώ. Εκείνος έχει το κακό ελάττωμα, ενίοτε, να πέφτει σε ποινικά περί τύπου αδικήματα.

  Ελπίζω να σε κάλυψα και δεν θέλω να επανέλθω σε αυτή τη συγκεκριμένη συζήτηση, για άλλα πρόσωπα. Να είσαι καλά. 🙂

  * Ζητώ συγνώμη από Μπλογκ γιατί κάνω χρήση του ονόματός του χωρίς την άδειά του. Έτυχε όμως, γιατί έγραψα κάτι γι΄αυτόν και από εκεί και πέρα στα απαντητικά μου σχόλια είναι επιβεβλημένη η επανάληψη του ονόματος.

 182. Βρε Κώστα!!! Αφού δεν χρειάζεται προτροπή, γιατί έπρεπε ντε και καλά «να απαντήσουμε στις αιτιάσεις» και να λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια; 🙂

 183. ΓΤ said

  @178

  Δεν «θα έπρεπε να είναι» «φιλοθεαμοσύνη», διότι «είναι». Δεν είναι αμάρτυρος σχηματισμός, λημματογραφείται στην ΠάπυροςLB 🙂

 184. ΚΩΣΤΑΣ said

  182 Δύτη, σηκώνω τα χέρια ψηλά, παραδίνομαι, δεν τα βγάζω μαζί σας πέρα. 😉

  Στις αιτιάσεις ήθελα να απαντήσετε για να μάθω κι εγώ τις θέσεις σας, ειδικά για το ισλάμ. Από όσο θυμάμαι, ξεκάθαρη απάντηση δεν διάβασα. Τα λέτε κάπως περίτεχνα και καταλήγετε… ναι αλλά και ο χριστιανισμός….

  Χαίρομαι όμως, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε μαζί του την κουβέντα, αλλιώς θα καθηλωθείς από τα μάτια μου ως είδωλο. 😂

 185. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @180. 🙂

  Ξεροσφύρη, ἔχουμε κι ἄλλη φυλλοθέαση.

  Ὅταν παίρνουμε μάτι, στὰ κρυφά, τί φύλλα ἔχουν οἱ ἀντίπαλοι στὴ χαρτοπαιξία.

  Στό, συχνὰ ἀναφερόμενο ἀπὸ τὴν ἀφεντιά μου, ΕΜΚ* τὴ λέγαμε μπανιόκο ἢ φαγγρί, π.χ. Ἂν ξανακάνεις μπανιόκο/φαγγρὶ στὰ φύλλα μου, κομμένη ἡ παρτίδα.

  *Ἐθνικὸ Μετσόβιο Καφενεῖο

 186. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ε ναι, κόβεις την παρτίδα, φυλλοσοφία θέλει?

 187. ΓΤ said

  @185

  Άσε που αυτή η φυλλοθέαση είναι τρόπον τινά παρτιδοκαπηλεία 😉

 188. nwjsj said

  @ 171 – Theo
  Εξαιρετικό σχόλιο, πολύ με συγκίνησε. Θλιβερό που λογοκρίθηκε και δυστυχώς αναμενόμενο στις παρούσες συνθήκες.

 189. Κώστα τι θες να πω για το ισλάμ; Η δικιά μου άποψη είναι ότι κάθε θρησκεία είναι καταπιεστική για έναν άνθρωπο σαν εμένα. Είναι επίσης και ένα ολόκληρο πολιτισμικό πλαίσιο, και ως τέτοιο παράγει διάφορα ωραία πράγματα. Εγώ δεν θα πω στον πιστό χριστιανό ξεσηκώσου κατά της θρησκείας σου, αζ λονγκ αζ δεν καταπιέζει εμένα η θρησκεία. Αν το κάνει μόνος του, τόσο το καλύτερο. Το ίδιο για τους μουσουλμάνους.
  Γενικώς το να θεωρείται η θρησκεία βασικό κίνητρο πράξεων σήμερα μου φαίνεται έωλο επιχείρημα, ιδίως όταν υποστασιοποιείται σε κάτι υπερβατικό που δεν αλλάζει ποτέ και πουθενά. Και δεν πιστεύω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι που μπορεί ή πρέπει να επιβληθεί στον άνθρωπο: είναι κάτι που μπορεί/πρέπει να διεκδικήσει.

 190. Pedis said

  Τουλάχιστον, ο Μπλογκ γράφει στα ίσια αυτά που σκέφτεται και πιστεύει …

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και δεν πιστεύω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι που μπορεί ή πρέπει να επιβληθεί στον άνθρωπο: είναι κάτι που μπορεί/πρέπει να διεκδικήσει.»
  Ακριβώς. Θυμόμαστε πού οδήγησαν οι «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις και η εξαγωγή «δημοκρατίας» από τους δυτικούς. Φυσικά, αυτά ήταν προφάσεις εν αμαρτίαις, αλλά και ειλικρινείς να ήταν, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα διεκδικούνται και κερδίζονται. Ούτε επιβάλλονται, ούτε χαρίζονται.

 192. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Όπως τα σκιτσάριζε ο μεγάλος Γιάννης Ιωάννου στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας: Δεν υπάρχουν πια άνθρωποι, έχουμε μπει στην εποχή των ανθρωπιστών.

 193. Pedis said

  Δημοσιογράφοι, διαμορφωτές γνώμης, ακκάουντ και πολίτες ζητούν «να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της». Επιχαίρουν στέρησης δικαιωμάτων, ξυλοδαρμών και δολοφονιών γιατί «έλα μωρέ το πρεζάκι» ή γιατί «είναι λαθροεισβολείς» ή και διότι «είναι εγκληματίας».

  Αφορμές βρίσκονται, με τελευταία από αυτές την πανδημία. Ολόκληρο το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου κινείται σταθερά ακροδεξιά, από τα ΜΑΤ, τις μηχανοκίνητες μονάδες κρούσης της ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική, στις διασυνδέσεις τους με το ακροδεξιό παρακράτος, και από τις αποφάσεις του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. και των οργάνων του μέχρι τις κραυγές στα ΜΜΕ που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

 194. ΣΠ said

  190
  Το θέμα δεν είναι ότι γράφει αυτά που σκέφτεται και πιστεύει, αλλά ότι σκέφτεται και πιστεύει αυτά που γράφει.

 195. Pedis said

  # 194 – Το θέμα είναι ότι κάποιοι τα σκέφτονται και τα πιστεύουν και βρίσκουν βολικό τον Μπλογκ να τα γράφει.

 196. Pedis said

  Ακατάλληλο για ενήλικους με αυταπάτες

 197. nikiplos1 said

  196@ Υπάρχει βίντεο με ειρωνικό ύφος του αστυνομικού: «γιατί φίλε δεν σηκώνεσαι απλά να μπεις στο αυτοκίνητο? Σου αρέσει να αντιστέκεσαι στις αρχές?» Φυσικά δεν φαίνονται άλλοι δύο συνάδελφοι του γονατισμένου αστυνομικού. που επίσης έχουν γονατίσει πάνω του, στο ύψος της καρδιάς πνεύμονα και μέση στομάχι… Στην ουσία τον στραγγαλίζουν με τέχνη, κάνοντάς το να φανεί σαν αγαρμποσύνη…

  Βίντεο τους δείχνει που τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο, ενώ πριν τον είχαν βάλει εκεί, δλδ δεν είχε αντισταθεί στη σύλληψη.

  Η λογική μου από τα βίνετο που διέρρευσαν μου λέει πως τον σκότωσαν εν ψυχρώ. Ήθελαν να τον δολοφονήσουν και να φανεί στις κάμερες. Αυτοί που το έκαναν, το έκαναν με τέχνη περισσή, έχουν εκπαιδευτεί θα μάλλον κατά πάσα πιθανότητα θα το ξανακάνουν, είτε οι ίδιοι είτε ομόλογοί τους.

  Το ζήτημα σε αυτούς που θα διερρευνήσουν την αλήθεια, είναι να βρουν, γιατί έγινε αυτό. Γιατί κάποιον που τον έχουν συλλάβει, τον έχουν βάλει στο αυτοκίνητο, ξαφνικά τον βγάζουν έξω, τον καθίζουν κάτω και τον σκοτώνουν. Οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ έχουν και κάμερες πάνω τους, που παίρνουν εικόνα και ήχο. Επομένως οι αρχές έχουν την πλήρη εικόνα που καταγράφηκε στα βίντεο. Τα υπόλοιπα εν καιρώ, αν μάθουμε ποτέ τι έγινε δηλαδή.

 198. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  197 > τον σκότωσαν εν ψυχρώ. Ήθελαν να τον δολοφονήσουν και να φανεί στις κάμερες.

  Ακριβώς για να δείξουν το μέλλον. Επειδή μπορούσαν, εφόσον ενθαρρύνονται να σκοτώνουν. Και ειδικά επί Ομπάμα είχαν ξεσαλώσει. Ο συγκεκριμένος με το γόνατο είναι λέει καταγεγραμμένος ρατσιστής. Παίζουν χωρίς αντίπαλο επί της ουσίας και το λένε κατάμουτρα σε όποιον ενδιαφέρεται. Όπως κι εδώ αλλά σε πιό λάιτ εκδοχή, ακόμα.

 199. Pedis said

 200. P said

  # 198 – Μάλλον, θεωρούν ότι η διάδοση του οπτικο-ακουστικού υλικού στην καθημερινή διδασκαλία κατατρομοκράτησης του πληθυσμού (κατά κυριο λόγο των μαύρων αλλά, ουσιαστικά, όλων που υποψιάζονται ότι κάτι πρέπει να κάνουν για να αντισταθούν) λειτουργεί.

  Και μέχρι ενός σημείου πρέπει να έχουν δίκιο.

  Αλλά, ευτυχώς, δεν πιάνει σε όλους και όχι για πάντα σε ακόμη περισσότερους, εύχομαι.

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς ήταν μια επίδειξη κτηνώδους και ασύδοτης δύναμης. Το ένστολο κάθαρμα κοίταζε προκλητικά την κάμερα, την ώρα που σκότωνε, αργά και σαδιστικά, το θύμα του. Το βλέμμα του είναι το βλέμμα του μέλλοντός μας.

 202. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Προς επίρρωσιν του 198, δεν ενοχλούνται καθόλου από το γεγονός ότι τους βιντεοσκοπούν. Εδώ, ακόμα, κατάσχουν τον εξοπλισμό ή/και σβήνουν τα γραμμένα.

 203. Pedis said

  # 201 – ενώ σε άλλες περιπτώσεις … και σε αυτό εδώ δρουν με ψυχρό επαγγελματισμό …

 204. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δεν είχα δει τα 200/201 όταν έγραφα. Έτσι.

 205. Pedis said

  -> 197 –

  # 201 – δεν είναι ένα το «ένστολο κάθαρμα»

 206. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  205 > δεν είναι ένα το «ένστολο κάθαρμα»

  Το είπε κι ο Βάρναλης:

  Ένας δεν είναι, μα χιλιάδες
  κι όχι μονάχα με στολή.
  Γραβατωμένοι ακολουθάνε
  που δίνουνε την εντολή.

 207. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  206 Νομίζω αυτό παίζει ήδη από καιρό στην Ισπανία με τον νόμο-φίμωτρο (ley mordaza).

 208. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσοι πίστεψαν ότι ο Μακρόν – οι διάφοροι Μακρόν – είναι το αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά, μάλλον θα έχουν καταλάβει το λάθος τους. Ο Μακρόν είναι το χαμογελαστό πρόσωπο-προσωπείο της Λεπέν.

 209. Μαρία said

  206
  Όχι ο Μακρόν αλλά βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων κατέθεσαν πρόταση νόμου. https://www.numerama.com/politique/626740-eric-ciotti-veut-punir-les-personnes-qui-filment-et-diffusent-des-videos-de-policiers.html

  θρεντ

 210. Pedis said

  # 208 – Στις ηπα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης είναι ρατσιστές που δεν το κρύβουν.

  Τα βίντεο με αστυνομική βία, τηρουμενων των αναλογιών, λειτουργούν στους αμερικάνους ρατσιστές όπως η το πάτερν σκατοψυχιάς των δικών μας μμε και των σόσιαλ μίντια στο μυαλό των πιο καθυστερημένων πολιτικά και κοινωνικά ελλήνων (λιώστε τους απεργούς, σαπίστε στο ξύλο τους έτσι ή τους αλλιώς, φοιτητές, εξαρχειάδες, σπάστε τους στο ξύλο, βάλτε τάξη, ρίξτε ξύλο κοκ)

  αν και ετούτοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δουν και να διασκεδάζουν χωρις τύψεις με το αίμα, λόγω του ότι η ζωή ακόμη στην Ευρωπη, ακόμη και των μικροαστών και των εργατών με δουλειά, κινείται σε κάποια σχετικά πολιτισμένα πλαίσια καλά επεξεργασμένης υποκρισίας,

  αντίθετα, φοβάμαι ότι τα βίντεο της καφρομαγκίλας των χρυσαυγιτών λειτουργούν θετικά σε μερίδα νέων που βρίσκονται σε φάση ταχύτατης κοινωνικής-οικονομικής περιθωριοποίησης.

 211. ΣΠ said

 212. Pedis said

 213. Pedis said

  Ο Ουμπέρτο Έκο είχε γράψει ένα θαυμάσιο άρθρο το 1973 όταν κάποια στιγμή ο μεγάλος, διασημος και πολυαγαπημένος του κοινού πιανίστας Maurizio Pollini κατήγγειλε τη βαρβαρότητα του πολέμου στο Βιετνάμ πριν αρχισει το κοντσέρτο του. Το κοινό τον αποδοκίμασε έντονα και ο Εκο έγραψε ένα καταπληκτικά πετυχημένο κομμάτι.

  Ούτε ξέρω αν έχει μεταφραστεί και ψάχνοντάς το στο διαδίκτυο βρίσκω μόνο αυτό

  https://books.google.com/books?id=CcyKKQ4L4r0C&pg=PA215&dq=umberto+Eco++Maurizio+Pollini&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=umberto%20Eco%20%20Maurizio%20Pollini&f=false

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει μεταφραστεί και υπάρχει σ’ αυτόν τον τόμο:
  https://www.politeianet.gr/books/9789604570045-eco-umberto-malliaris-simeiologia-300036

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διεθνές ΌΧΙ στον Μπιγκ Μπράδερ της Κεραμέως:
  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/245380_diethnes-hastoyki-stin-kerameos

 216. Pedis said

  # 215 – ΟΚ, δεν το γνώριζα. Μερσί.

 217. Μαρία said

  217
  Και με τον τίτλο που είχε στην πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα: Η μπριζόλα και η πολιτική.

 218. nikiplos1 said

  Δεν μπορώ να πάω τόσο μακριά και να πιστέψω ότι είναι κεντρικά ενορχηστρωμένο. Θα ήταν εφιαλτικό ένα τέτοιο σενάριο δηλαδή…

 219. Pedis said

  # 218 – ναι, βέβαια.

  Ε, το κοινό των μεσοαστών τότε θεώρησε αναίδεια για ένα άνθρωπο της τέχνης, εναν διανοούμενο, αλλά με σαφή λειτουργία και πεδίο δράσης την, υψηλού γούστου μεν, διασκέδαση δε, του σικάτου κοινού, για την οποία τον πληρώνουν, να εκδηλώσει προκλητικά και ανάγωγα μπροστά στη φάτσα τους αντικομφορμιστική πολιτική δράση.

  Αλίμονο, αν παραχωρηθεί αυτό το δικαίωμα από τη βιομηχανία του θεάματος (-> διάδοση συγκεκριμενου λάιφ στάιλ & κερδη διαφήμισης και μαζικής κατανάλωσης) στον κάθε ΛεΜπρον ο οποίος πληρώνεται όχι για κάποια εξεζητημένη διανοητική διασκέδαση επιπέδου αλλά αποκλειστικά και μόνο για τη διαρκή λοβοτομική επέμβαση στον σύγχρονο ρωμαικό όχλο.

 220. Pedis said

  # 219 – τι εννοείς ενορχηστρωμένο;

  Προφανως δεν είναι ενορχηστρωμένο. (Θεωροιύν ότι ) δουλεύει στην πράξη προς όφελός τους και το αφήνουν.

  Αν η δημοσίευση έφερνε αντίθετα αποτελέσματα (αγανάκτηση και αποτροπιασμό στη μεσαία τάξη, μίσος και διαθεση για εκδίκηση και δικαιοσύνη σε σημαντικά πόσοστά, όχι του μαύρου μόνον, αλλά και του «λευκού» πληθυσμού) θα είχαν απαγορεύσει τη διάδοση των βίντεο.

  Και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να το καταφέρουν οι Αρχές αν το θελήσουν. Ειδικά στις ηπα.

 221. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οτιδήποτε γίνεται ανεκτό, αφού οι επίσημες αντιδράσεις είναι προκλητικά χλιαρές, είναι σαν κλείσιμο του ματιού στους ένστολους δολοφόνους.

 222. 211 τέλος

  Θυμόμαστε το κύμα θετικών αντιδράσεων στο επεισόδιο Κασιδ-Κανέλλη. Καλά της έκανε και μπράβο, η κυρίαρχη άποψη.

  214, 215, 218

  Από το 1982. Δυστυχώς το δικό μου αντίτυπο δεν είναι συλλεκτικό, είναι του ’85.

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του ’85 έχω κι εγώ. Περιέχει το πρώτο μέρος της νέας έκδοσης.

 224. Μαρία said

  223
  Εγώ έχω την επανέκδοση του ’89 της έκδοσης του ’82 απ’ το Μαλλιάρ’.

 225. Mαλλιάρ’ς – Πιδία στα καθιαυτού, σωστά?

 226. Pedis said

  # 223 α – Νά, ακριβώς, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα!

  # 223, 224 – Το άρθρο είναι από την εποχή που, ακόμη ως νέος, πολύ σίγουρος για την ανωτερότητά του ως διανοητή, φουριόζος και «ένας εναντίον όλων» σε συνδυασμό με την πολύ πιο ενδιαφέρουσα εποχή στην οποία ζούσε που τα σήκωνε κάτι τέτοια, δεν χαριζόταν και δημοσίευε προκλητικά αντικομφορμιστικά κείμενα.

  (Δεν είναι η Καλλιφατίδη στη μετάφραση, βλέπω.)

 227. 227 Ναι, Αντώνης Τσοπάνογλου βλέπω. Δεν τον ξέρω.
  Μια και την ανέφερες, μεγάλη απώλεια η Καλλιφατίδη. Θαυμάσιες δουλειές.

 228. Pedis said

  # 228 – Δίχως αμφιβολία. Είχα εντυπωσιαστεί όταν έτυχε να συγκρίνω το πρωτότυπο με τη μετάφραση σε μερικά σημεία, από περιεργεια (λ.χ. Το νησί της επόμενης μέρας), με τις επιλογές που έκανε και πώς κρατούσε το ρυθμό.

 229. Pedis said

  επόμενης -> προηγούμενης

 230. Μαρία said

  226
  Ναι. Νταρνάκας είναι, νομίζω Ντουβισνός

  228
  Καθηγητής στο ιταλικό του ΑΠΘ και ως εκ τούτου είχε παρτίδες με το εδώ ιταλικό ινστιτούτο. Ως τέτοιο τον έμαθα.

 231. 229

  Θυμήθηκα σε δική της μετάφραση το Άγιος ο Καπνός, του Guillermo Cabrera Infante (ένας δεξιός Κουβανός σινεφίλ πουρολάτρης, παλιός σύντροφος του Κάστρο, που μετά το γύρισε απ’ την ανάποδη και κατέληξε στα Λονδίνα. Οι γονείς του ιδρυτικά μέλη του ΚΚ Κούβας παρακαλώ, στα ’20ς).
  Γράφτηκε στα αγγλικά, Holy Smoke. Από κει έκανε και τη μετάφραση η Ε.Κ. Εκδ. Libro 1995

 232. Είχε εμφανιστεί και στα λημέρια μας, ξέρετε. https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/05/ecopraga/#comment-67867

 233. 210 Μετριοπαθείς οι Γάλλοι, διάλεξαν τη μέση οδό με 15 χηνόπουλα. Στην Ισπανία η ταρίφα για οτιδήποτε είναι 600-30000 €
  http://www.avgi.gr/article/10811/5170100/o-nomos-phimotro-sten-ispania-apokleismos-kai-poinikopoiese
  Προσεχώς και κατά δω μεριά το κόβω.

 234. Μαρία said

  234
  Πρόταση είναι. Κάτι παρόμοιο το Δεκέμβριο πάλι απο ρεπουμπλικάνο απορρίφθηκε.

 235. spyridos said

  225
  Οι ορίτζιναλ εκδόσεις του 82 ήταν 2-3 διαφορετικά βιβλιαράκια που αργότερα τα ένωσε σε ένα τόμο η έκδοση του Μαλλιάρη.

  Τα είχα αλλά τώρα πια δεν ξέρω αν θα έβρισκα την κούτα.
  Μου άρεσε ο ρυθμός και το κέφι τους.
  Τα περισσότερα άρθρα από εφημερίδες κι άλλα από παραδόσεις του στο πανεπιστήμιο διανθισμένα με παρατηρήσεις φοιτητών.

  ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΣΑΝ ΤΙΜΩΡΙΑ
  το θυμάμαι ακόμα (35 χρόνια ???) και θα μπορούσε να αποδοθεί στα Ελληνικά με τα Αρχαία Ελληνικά στην θέση των Λατινικών.

  Μου άρεσε κι ένα (δεν θυμάμαι τον τίτλο) που αναφερόταν στις προβλέψεις των κοινωνιολόγων που ευτυχώς τις περισσότερες φορές δεν βγαίνουν αληθινές.
  Παράδειγμα μια δική του πρόβλεψη σε άρθρο της δεκαετίας του 70, ότι τα μοντέρνα μουσικά συστήματα που φέρνουν μουσικό ήχο υψηλής ποιότητας στα περισσότερα σπίτι
  θα κάνουν τους νέους να μην ασχολούνται πλέον ενεργά με την μουσική και την εκμάθηση μουσικών οργάνων.
  Μια δεκαετία αργότερα ανασκευάζει γιατί οι πωλήσεις μουσικών οργάνων έφτασαν στο ψηλότερο σημείο δεκαετιών και οι σχολές μουσικής δεν επαρκούσαν.

 236. Ναι, το κατάλαβα, όμως όλο τέτοια γυροφέρνουνε, ολούθε. Ό,τι μπορούνε, όπου τους παίρνει.

 237. π2 said

  https://m.tvxs.gr/mo/i/318061/f/news/egrapsan-eipan/i-ameilikti-dimosiotita-tis-sofias-nikolaoy.html

  Ακριβέστερη η ακόλουθη διατύπωση:

  Η Σοφία Νικολάου ανήκει σε μια, όχι και πολύ νέα, φυλή πολιτικών, που δεν δρουν δημοσίως ως κρατικοί λειτουργοί ή ως εκπρόσωποι του κράτους δικαίου, αλλά ως νομείς εξουσίας και πλασιέ ιδεολογίας.

 238. Μαρία said

  Άσχετο αλλά το εμπνεύστηκα απ’ το κλου του Ξυδάκη; Θα πάει μπροστά.

  Απ’ τα εκπαιδευτήρια Δούκα τον ψώνισαν http://www.biblionet.gr/author/82682/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%91._%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82

 239. Μαρία said

 240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  238 Από την αρχή μπήκε με φούρια.
  (ο συμβίος είναι Σκαειτζής)
  https://www.kathimerini.gr/1060898/article/epikairothta/politikh/sofia-nikolaoy-sthn-k-8a-valoyme-telos-stis-apodraseis

 241. Pedis said

  # 232 – Μετέφραζε, δηλαδή, και απο τα αγγλικά.

  Έπεσα σε αυτό:

  https://athensreviewofbooks.com/arxeio/teyxos96/3436-efi-kallifatidi

  Μεγάλο ταλέντο.

 242. Pedis said

  # 241 – Σόρρυ, αλλά αυτά ούτε για το σκάι δεν είναι:

  – Το διάστημα πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. είχε καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε μετατρέψει τις φυλακές σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Τι διαπιστώσατε μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

  – Θα ξεκινήσω με το απλούστερο. Κάθε μεσημέρι στις φυλακές πρέπει να χτυπάνε τα κουδούνια, προκειμένου οι κρατούμενοι να μπουν στα κελιά τους. Οταν αναλάβαμε θεώρησα ότι αυτό το αυτονόητο –που προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίας των φυλακών– τηρείται. Κι όμως!

  Στον Κορυδαλλό είχαν να χτυπήσουν κουδούνια καθ’ όλη την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα ήταν οι κρατούμενοι να κυκλοφορούν όλη την ημέρα αλλά και τη νύχτα σε όλους τους χώρους και να κάνουν ό,τι θέλουν, αφού η επίβλεψη ήταν ελλιπής. […]

  Δεν πήγα παρακάτω.

 243. 242 Ναι. Πιστεύω της αξίζει ένα άρθρο εδώ.

 244. Μαρία said

 245. Pedis said

  # 245 – Υπάρχει σύγκριση; Οι μεν είναι αλήτες αναρχοάπλυτοι που πετάνε πέτρες, οι δε νομοταγείς πολίτες με νόμιμη άδεια οπλοφορίας. Ξέρουν να χειρίζονται τα οπλα με υπευθυνοτητα. Απόδειξη: μπήκαν οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα στο κτίριο των αντιπροσωπων του Μίτσιγκαν και δεν άνοιξε ρουθούνι.

 246. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/ellada/245505_o-xylodarmos-sta-sepolia-opos-ton-eide-i-kamera

  Στη συνέχεια, όπως λένε πηγές της ΕΛ.ΑΣ., παρενέβη ο φίλος του Β.Γ., τον οποίο οι αστυνομικοί απώθησαν και όταν επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν έχασαν όλοι την ισορροπία τους, με αποτέλεσμα εκείνος να χτυπήσει το κεφάλι του σε μοτοσικλέτα και να τραυματιστούν οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν.

  Έχουν φαντασία, έτσι;

 247. Μαρία said

  247
  Ζαρντινιέρα 2.

 248. Pedis said

  A, θα μας φτάσετε στα άκρα! Αφού δεν καταλαβαίνετε από ξύλο μέχρι θανάτου θα το καταλάβετε με τα όπλα.

 249. Pedis said

  # 248 – Εγκζακτεμόν!

 250. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Είστε αχαρακτήριστοι και οι δύο. Έχασαν την ισορροπία τους και προφανώς έπεσαν. Ο Νεύτωνας φταίει. Και καλά η Μαρία. Εσύ βρε Πέδη είσαι των θετικών…

 251. Pedis said

  # 251 – Αιτία δεν είναι οι βαρυτικές αλλά οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις.

  —-

  Στο Σκάι, τώρα:

  Οι αστυνομικοί καταγγέλουν στο Σκάι ότι τα άρβυλα που τους έχει χορηγήσει η υπηρεσία γλιστράνε. Και πολύ συχνά, γι αυτό το λόγο, σημειωνονται ατυχήματα με θύματα τους ίδιους τους αστυνομικούς ή ανύποπτους πολίτες .

  Πρόκειται για παρτίδες αγορασμένες επί κυβέρνησης σύριζα.

  Αρκετοί αστυνομικοί προβληματίζονται αν αυτό έγινε από ανικανότητα στην επιλογή του υλικού και όχι εσκεμμένως …

  Δεν το πιστεύεις;

  Εννοώ ότι μπορεί να παιχτεί ακόμη κι αυτό στα τηλεβόδια;

  Όχι;

  E, τότε κοίτα τι λέει η Αχώνευτη στο #243 (241) στο προηγμένο κοινό της Καθημερινής.

  Ουσιαστικά ότι επί σύριζα οι φυλακές είχαν γίνει χειρότερα από κοινόβια για χίπιζ κι αυτή έβαλε τάξη.

 252. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτό με τις κακές αρβύλες δεν είναι φέικ. Είχε θολώσει το μυαλό του αρμόδιου για την παραγγελία από τον χασισοκαπνό στο Μαξίμου. Ευτυχώς που βρέθηκε ένας έντιμος εισαγγελέας να ερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες του εκλεγμένου από τον κυρίαρχο λαό Μπάμπη.
  Όπως μας ενημέρωσε ο Σκάεις, ο.ε.δ.

 253. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://thepressproject.gr/imerologio-28is-maiou-2020/

 254. ΣΠ said

  249
  Το Τουίτερ έβαλε προειδοποίηση στο παρακάτω τουίτ του Τραμπ και αυτός υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 255. Pedis said

  the shooting starts

  Από το στομα του προέδρου: μνημείο του ΒόρειοΑμερικάνικου πολιτισμού!

 256. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  247 Πάντως αυτό με την ομαδική απώλεια ισορροπίας πιθανώς να αντιμετωπίζεται με εντατικά μαθήματα μπαλέτου. Ίσως τα τούλια, τα καλτσόν και τα κορδελάκια να είναι μια κάποια λύσις.

 257. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  256 Είπαμε, είναι η εποχή που τα λένε κατάμουτρα. Γιατί την Εθνοφρουρά με το δάχτυλο στη σκανδάλη την έχουν έτσι κι αλλιώς κατεβάσει στον δρόμο ουκ ολίγες φορές σε τέτοιες περιστάσεις.

 258. dryhammer said

  253,257. Αφού ξέρουμε πως γίνονται οι προμήθειες, είναι δυνατόν ποτέ να αγοραστούν αρβύλια oil resistant;

 259. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  253, 259 Χασισoil resistant?

 260. Pedis said

  # 258 – πρόσεχε, όμως, τη δημόσια εξαγγελία, ουσιαστικά, απειλή διαταγής, από αρχηγό σύγχρονου κράτους για εκτέλεση συμπολιτών του στο σωρό!

 261. dryhammer said

  Αν τυχόν σου χυθεί, μην διστάσεις να πέσεις …στις προμήθειες.

 262. dryhammer said

  262 -> 260

 263. Pedis said

 264. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  261 Πώς δεν την πρόσεξα…Ο κυνισμός αποθεώνεται. Είπαμε, τα λένε κατάμουτρα.

 265. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Θα ήταν πλήρες πραξικόπημα αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει αμερικανική πρεσβεία στη χώρα να το συντονίσει.»
  Καταπληκτικό! 😂

 266. sarant said

  264-266
  Αν εκλεγεί αυτός τον Νοέμβρη (που θα εκλεγεί) θα γελάσουμε πολύ την επόμενη τετραετία.

 267. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μπάιντεν προηγείται 11 μονάδες, πάντως. Σιγά το τεφαρίκι, θα μου πείτε, αλλά και ο διάβολος ακόμα είναι προτιμότερος από τον Τράμπα.

 268. ΣΠ said

  Ο Τραμπ έχει αρχίζει να διαισθάνεται ότι μπορεί να χάσει τον Νοέμβριο και ετοιμάζει τις δικαιολογίες του.

 269. Μαρία said

 270. Pedis said

  (και τον πάνε με τη σχετικά πιο ελαφριά κατηγορία για το αδίκημα)

 271. Pedis said

  When the looting starts, the shooting starts

 272. Pedis said

  # 270 – και πάλι πολύ καλά τα είπε.

 273. Pedis said

  και τόνισε ότι το πρόβλημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, οι χρυσαυγίτικοι πυρήνες και δράση ειδικότερα δεν αντιμετωπίστηκαν από καμιά κυβέρνηση, άσχετα αν η σημερινή το καυχιέται κι από πάνω.

 274. 272 The poetry and philosophy of the president…
  Γι αυτό γμτ ο παρουσιαστής είναι φτυστός ο Μανόλης Αναγνωστάκης?

 275. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  272 Αυτού του είδους την επιστροφή στις γλωσσικές ρίζες και εκφραστικές καταβολές την είχα εντοπίσει και στο ύστερο πασόκ, όταν αναβίωσαν τα εμφυλιοπολεμικά ασφαλίτικα «εχθροπάθεια» και «περιεφέρετο ασκόπως» (το τελευταίο δια στόματος Άννας δμχρ Νταλάρα).

 276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σιδηρά πυγμή κι όποιος αντέξει
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/245699_sidira-pygmi-ki-opoios-antexei

 277. https://www.2020mag.gr/themata/4504-o-vasilis-dimakis-ksekinise-ksana-apergia-peinas-kai-milaei-sto-20-20-einai-vasanistes-kai-dieftharmenoi

 278. Μαρία said

  278

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: