Η ηλικιωμένη μαϊμού και άλλα μεζεδάκια
Posted by sarant στο 6 Ιουνίου, 2020
Προς Θεού, μη νομίσετε πως ο τίτλος αποτελεί υπαινιγμό για κάποιο δημόσιο πρόσωπο. Δεν είναι, και όχι επειδή η γενικότητά του βάζει πολλούς στο κάδρο (π.χ. εννοείς εκείνον με τα πορτοκαλί μαλλιά ή ….).
Τυχαίνει πολλές φορές στα σαββατιάτικα πολυσυλλεκτικά μας άρθρα ο τίτλος να καθορίζεται από κάποιο μεζεδάκι της πιατέλας, που παίρνει αυτή την ξεχωριστή θέση επειδή επισκιάζει τα άλλα είτε με τη λάμψη του είτε με τον όγκο του. Το σημερινό κέρδισε αυτή τη διάκριση επειδή μου το έστειλαν ίσαμε δέκα φίλοι μέσα στη βδομάδα, ενώ το είχα ήδη εντοπίσει μόνος μου.
Οπότε, ποια είναι η ηλικιωμένη μαϊμού; Δεν υπάρχει. Μόνο ηλικιωμένη υπάρχει. Μαϊμού δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν υπάλληλοι-μαϊμού κι ένας απρόσεχτος υλατζής.
Αυτή η είδηση δημοσιεύτηκε έτσι όπως τη βλέπετε σε έναν καλό βορειοελλαδίτικο ιστότοπο.
Με μια πρώτη, και με μια δεύτερη, ματιά ο αναγνώστης διαβάζει πως κάποιοι ασυνειδητοι υπάλληλοι της ΔΕΗ χτύπησαν και λήστεψαν μιαν ηλικιωμένη μαϊμού. Επειδή όμως οι μαϊμούδες, έστω και ηλικιωμένες, σπάνια πέφτουν θύματα ληστείας, σκεφτόμαστε πως πρέπει να αναλύσουμε αλλιώς την πρόταση.
Ο τίτλος υπακούει στους άγραφους κανόνες της εντυπωσιοθηρικής ειδησεογραφικής σύνταξης, που θα πει ότι δεν βάζουμε πρώτα το υποκείμενο αλλά το μέρος της πρότασης που κρίνουμε ότι πρέπει να τραβήξει την προσοχή.
Κι έτσι, αντί για «Μαϊμού-υπάλληλοι της ΔΕΗ χτύπησαν και λήστεψαν ηλικιωμένη» προκρίθηκε ο τίτλος που είδατε στη φωτογραφία!. Στο μεταξύ διορθώθηκε περίπου όπως προτείνω εδώ, αλλά στο μεταξύ είχε πάρει δημοσιότητα και οθονιές (σκρίνσοτ) με τον αρχικό τίτλο συνέχισαν να κυκλοφορούν αρκετές μέρες μετά τη διόρθωση. Συχνά γίνεται κάτι τέτοιο.
* Σε άρθρο που αναλύει το πλούσιο ιστορικό του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, διαβάζουμε: Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην άδικη δολοφονία του Φλόιντ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την Τρίτη.…
Υπάρχει δίκαιη δολοφονία; ρωτάει ο φίλος που το στέλνει. Ναι, π.χ. του Καρέρο Μπλάνκο.
* Μαργαριτάρι made in Greece
Τουίτ της Πρεσβείας μας στις ΗΠΑ για την τουριστική καμπάνια, που απευθύνεται σε αγγλόφωνο κοινό, έχει ένα χοντρό λάθος στα αγγλικά.
Listen your soul, listen your body έγραψε ο υπεύθυνος του λογαριασμού, διότι ανάμεσα στα καλοπληρωμένα βύσματα που τα ξ… που υπηρετούν στην Πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον δεν βρέθηκε ένας που να έχει πάει Λόουερ ή που να ξέρει το τραγούδι Listen to your heart.
Eυτυχώς το λάθος διορθώθηκε στο μεταξύ.
Όσο για την καμπάνια καθαυτή, για την οποία λέγεται ότι 4 μελη του ΔΣ του ΕΟΤ είναι υπό παραίτηση και ότι έγινε με απευθείας ανάθεση έναντι 32 εκατ., ίσως θα άξιζε άρθρο. Πάντως, το σλόγκαν που επιλέχτηκε, Greek summer is a state of mind, μοιάζει σκανδαλωδώς με το φετινό σλόγκαν της Lancaster: Summer is a state of mind. Μια λέξη πρόσθεσαν!
(Κι έτσι αποδεικνύεται πως ο πιο ακριβοπληρωμένος συγγραφέας στον κόσμο δεν είναι ο Patterson, δεν είναι η Rowling, δεν είναι ο Stephen King. Είναι ο κολλητός του Κούλη, που πήρε το σύνθημα της Lancaster «Summer is a state of mind» και πρόσθεσε τη λέξη Greek. Πληρώθηκε 32 μύρια για μια λέξη!)
[Προσθήκη: Για τα 32 εκατ. υπάρχει διάψευση από τον ΣΕΤΕ. Αναθέσεις έχουν γίνει αλλά για πολύ μικρότερα, ευτυχώς, ποσά].
* Τίτλος άρθρου: Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη: Πέντε νεκροί σκοτώθηκαν από ρουκέτες.
Zούμε μονάχα δυο φορές, παρατηρεί ο φίλος που το στέλνει. Βέβαια, αν έλειπε το ρήμα «σκοτώθηκαν» δεν θα γινόταν καμιά παρατήρηση.
* Πού βρίσκεται η Βερνικία; Κάπου στην ανατολική Ευρώπη, θα έλεγα, αν κρίνω από τις άλλες χώρες που αναφέρονται εδώ, σε εταιρικό ιστότοπο οικιακών συσκευών:
Bλεπουμε κάτω κάτω: Τσεχία, Ουγγαρία, Βερνικία, Σλοβακίας.
Αλλά βέβαια, η μαγευτική Βερνικία μόνο στον νομανσλανδιανό Άτλαντα μπορεί να βρεθει. Επρόκειτο φυσικά για τις γλώσσες στις οποίες είναι διαθέσιμο το συγκεκριμένο εγχειρίδιο χρήσης, και μια από αυτές ήταν και τα Polish. Πολωνικά αλλά και βερνίκι, και το καημένο το μεταφραστήρι μπερδεύτηκε. Nομίζω πως κι άλλη φορά έχουμε επισημάνει -σε διαφορετικά συμφραζόμενα- το ίδιο λάθος, αλλά βαρέθηκα να ψάξω.
Βέβαια η Πολωνία προσφέρεται για λογοπαίγνια στα αγγλικά, αν σκεφτούμε και το Pole (που είναι και ο πάσσαλος, το παλούκι κτλ.)
* Κι ένα ακόμα από μεταφραστήρι, αλλά αυτή τη φορά πολύ πιο εκτεταμένο.
Eντάξει, επικρατεί η συνηθισμένη συντακτική τρικυμία των αυτόματα μεταφρασμένων κειμένων (τα οποία βέβαια ολοένα και βελτιώνονται) αλλά εδώ μου τράβηξε την προσοχή, και μ’ έκανε να γελάσω, το «κακομαθημένο αβοκάντο», που μου θυμίζει Ευγένιο Τριβιζά.
Το αγγλικό, νομίζω, είναι avocado gone bad, χαλασμένο.
Αλλά μπορεί και να σπηλιά το κακομαθημένο αβοκάντο, να ξέρετε.
* Δυο ορθογραφικά με το αυτοκρατορικό ωμέγα (ε, μέγα είναι, δεν θα είναι αυτοκρατορικό;)
Σε άρθρο για τη δολοφονία του Φλόιντ, διαβάζουμε:
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι απλά φυλετικό, είναι και ταξικό και σίγουρα δεν ωφείλεται στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά εχει κληρονομηθεί σε αυτήν από πολύ παλιά
Ωφελώ, ωφέλεια, αλλά όφελος. (Σημειώστε και το «κληρονομηθεί σε αυτήν», που κανονικά είναι «κληροδοτηθεί» ή «κληρονομηθεί από αυτήν», όσο κι αν λέγεται πολύ).
Και μετά, πάλι για τις ΗΠΑ, τίτλος άρθρου: Ξεμένει από… συμμάχους ο Τραμπ: Τον «άδειασε» μεγαλωπρεπώς και ο υπ. Άμυνας.
Ε, με ωμέγα είναι σαφώς πιο μεγαλοπρεπές το άδειασμα!
* Για να τριτώσει το ωμέγα κακό, τρίτη περίπτωση, σε είδηση για τα αρκουδάκια που μέθυσαν με τσίπουρο:
Βίντεο τα κατέγραψε επί τω έργω
Όμως πάντοτε αιτιατική ήθελε αυτή η φράση. Ο Ν. Λίγγρης στη Λεξιλογία σχολίασε ότι αν το αφήναμε στην καθαρευουσιάνικη διατύπωση («επί το έργον») θα γλιτώναμε το μαργαριτάρι, αλλά έχω δει και κάμποσα «ως επί τω πλείστον». Είναι ακαταμάχητη η γοητεία του ωμέγα!
* Κι ένα ακόμα ορθογραφικό.
Σε υπουργικό γραφείο έγινε ο εξής διάλογος:
— «Η θέση ήταν άμμισθη και την κάναμε έμμισθη»
— Άμισθη, κύριε υπουργέ!
— «Η θέση ήταν άμισθη και την κάναμε έμισθη».
— Έμμισθη, κύριε υπουργέ!
— Βάζω δύο ΜΜ και δεν σου αρέσει, βάζω ένα Μ και δεν σου αρέσει, θα με τρελάνεις;
* Σχολιάστηκε πολύ (και, βεβαίως, αρνητικά) μια φράση στο κείμενο των φοιτητών, που διεκδικούν να περάσουν χωρίς εξετάσεις.
Εννοώ το αίτημα: «Άμεση κατοχύρωση εξαμήνου στους φοιτητές, να περαστούν τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις»
Επί της ουσίας, θέλω απλώς να θυμίσω ότι σε πραγματικά εξαιρετικές περιστάσεις νομίζω πως έχει ξανασυμβεί να προβιβαστούν μαθητές και φοιτητές χωρίς εξετάσεις ή με προσχηματικές εξετάσεις όπου όλοι πέρασαν, π.χ. στην Κατοχή. Αν η σημερινή είναι εξαιρετική και δικαιολογεί τέτοιο μέτρο, το συζητάμε.
Τώρα, η διατύπωση «να περαστούν τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις», για την οποία κοτζάμ Πρετεντέρης έγραψε ότι «βγάζει μάτι», ομολογώ ότι και μένα δεν μου αρέσει. Αυτό το «θα περαστούν» το έχω συνηθίσει σε φράσεις όπως «πότε θα περαστούν οι βαθμοί στα μαθήματα;», «πότε θα περαστούν τα μαθήματα στις καταστάσεις;» κτλ.
Το συζητούσαμε με φίλο γλωσσολόγο, που διδασκει σε πανεπιστήμιο, και ενώ δεν μας άρεσε η διατύπωση, δεν μπορούσαμε να βρούμε μια εξίσου οικονομική/σφιχτή διατύπωση, που να μην είναι υπέρ το δέον λόγια, πέρα από το «Να περάσουν/περάσουμε όλοι χωρίς εξετάσεις». Που σημαίνει πως ή δεν ψάξαμε πολύ ή η τωρινή διατύπωση δεν είναι τόσο κακή.
* Αλλά τη διατύπωση των φοιτητών έσπευσε να ψέξει και ο δημοσιογράφος Μανόλης Καψής.
Σε μια χαρακτηριστική επιβεβαίωση του νόμου του Μέφρι, ο συμπαθής Μανόλης καταφέρνει να μας χαρίσει άφθονο γέλιο, διότι βέβαια είναι κωμικό να θες να καταγγείλεις κάποιον για αγραμματοσύνη και να γράφεις λάθος τη λέξη!
Αν όμως η ρίψη μπούμερανγκ γίνει ολυμπιακό άθλημα, ο Μ.Κ. θα διεκδικήσει μετάλλιο.
* Και μια χαρακτηριστική περίπτωση μπούρκας σε άρθρο που ίσως περιέχει τοποθέτηση προϊόντων.
Ο τίτλος: Φοιτητής-ταλέντο από την Πάτρα έλαβε το υψηλότερο βραβείο….
και στη συνέχεια:
Την άνοιξη του 2019, κάτι απίστευτο συνέβη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας. Μια ολόκληρη αίθουσα ήταν για 10 λεπτά όρθια, χειροκροτώντας τον ομιλητή στο βάθρο.
Ποιος ήταν ο ομιλητής; Ο φοιτητής-ταλέντο;
Ήταν η Χριστίνα Παπαντωνίου, φοιτήτρια.
Αλλά νομίζω πως όλο το άρθρο είναι μεταφορά από τα αγγλικά, κάτι που εξηγεί την κάπως παράξενη διατύπωση και τους αρσενικούς τύπους.
* Γέλασα με αυτό το τουίτ της Ραχήλ Μακρή, όχι για τα γλωσσικά μαργαριτάρια (επιτεύχθει) ή τις ψεκασμενιές, όσο για τη γραφή Σώρρος, και αυτό επειδή στην Αίγινα το επώνυμο είναι πολύ κοινό, και το γράφουν έτσι.
Αλλά δεν ξέφυγαν από τη δαιμόνια Ραχήλ!
(Τη στάχτη στα μαλλιά την έχω ήδη βάλει, οπότε δικαιούμαι τώρα να ειρωνεύομαι).
* Ένα γουστόζικο ορθογραφικό. Όπως δημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστοτόπους (παράδειγμα) : δημοσιεύτηκαν 7 αιτήματα τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.
Η Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου δίνει χρυσό μετάλλιο σε όποιον βρει το πιο πολύ πετρέλαιο.
* Και κλείνω πάλι με τον Μανόλη Καψή.
Φίλος μου που του αρέσει να σκαλίζει τους πάγκους των περιπτέρων της περιοχής Ασκληπιού και Ακαδημίας, που έχουν μετατραπεί σε παλαιοβιβλιοπωλεία, αγόρασε τις προάλλες το βιβλίο του Κων. Σημίτη με ιδιόχειρη αφιέρωση προς τον Μαν. Καψή, έναντι 4 ευρώ. Δεν τολμώ να πιστέψω ότι ο Μ. Καψής ξεπουλάει για 1-2 ευρώ τα βιβλία που του χαρίζουν πρωθυπουργοί! Κάτι άλλο θα συμβαίνει.
LandS said
Someone from Poland is a pole -> Someone from Holland is a hole.
Κρύο αμερικάνικο μιας προϊστορικής εποχής.
LandS said
Καλημέρα είπα; Δεν είπα!
Καλημέρα σας
Νέο Kid said
Το παλιοαβοκάντο μπορεί να ήταν και spoiled…
Οι καημένοι Πολωνοί είναι «οι Πόντιοι» για πολλούς. What’s the capital of Poland? 3.50 $
Αλήθεια, «οι Πόντιοι» για τους Πολωνούς ποιοι είναι; Να μας πουν οι Πολωνιώτες του ιστολογίου!
Νέο Kid said
Οι καμπαλ που κατά Μακρή θα αναλάβουν όταν φύγει ο Τραμπ, ποιοι στο γεροδιάτανο είναι; Έχω χάσει επεισόδια μάλλον… ήξερα τους Νεφελίμ ,τους Μπίλντερμπεργκερς, τους all time classic εβραιοσιωνιστάς, τους Μπιλογκειτσόρος κλπ ,αλλά «Καμπάλ»;;
Έχουν σχέση με την εβραϊκή Καμπάλα; (Ή μόνο με τη Δράμα;)
Πουλ-πουλ said
¨Ενα κόμμα όμως κάνει τη δουλειά:
Λήστεψαν και χτύπησαν ηλικιωμένη, μαϊμού υπάλληλοι της ΔΕΗ.
LandS said
«να περαστούν τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις»
Περιμένετε λίγο. Όταν κυριαρχήσουν τα Ιδιωτικά θα λένε «να δοθούν τα credits χωρίς εξετάσεις»
Psi said
Για την απευθειας αναθεση, εχει ψηφιστει νομος που επιτρεπει τις απευθειας αναθεσεις ειδικα στην Marketing Greece S.A. μεχρι 31/8/20 (χωρις πλακα!) Η ανεξαρτητη αρχη δημοσιων συμβασεων γνωμοδοτησε αρνητικα, αλλα (απο οσο καταλαβαινω), ο νομος ψηφιστικε κατεπειγοντως κατα τη διαρκεια του lockdown (https://www.diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A1%CE%A835%CE%9F%CE%9E%CE%A4%CE%92-3%CE%97%CE%99, σελ 16 και 32).
Γς said
>Πάντως, το σλόγκαν που επιλέχτηκε, Greek summer is a state of mind, μοιάζει σκανδαλωδώς με το φετινό σλόγκαν της Lancaster: Summer is a state of mind.
Το σχολιάζει στον Αντ1 ο Ραγκούσης, τώρα,
LandS said
Αυτό το μεζεδάκι ξέφυγε από τον Νικοκύρη, αν και πρέπει να είναι από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών.
Γς said
Μαϊμού υπάλληλοι της ΔΕΗ και
Polaris, Ursa Minor και φιστίκια
https://caktos.blogspot.com/2014/01/polaris-ursa-minor.html
LandS said
7 και 8
Το χειρότερο από όλα είναι ότι μάλλον η Marketing Hellas συνεργάζεται με τη διαφημιστική της Lancaster (είναι μια Coty από ότι βλέπω εδώ https://www.moodiedavittreport.com/protection-from-sunrise-to-sunset-coty-unveils-revamped-sun-care-range-from-lancaster/ με ιστότοπο αυτόν https://www.coty.com/ )
Δεν φαίνεται να είναι από τις εταιρείες που οι δημιουργίες τους κλέβονται ατιμωρητί. Θα έχει δώσει την άδεια για χρήση του slogan στην κατά πάσα πιθανότητα συνεργάτιδά της στην Ελλάδα με κάποιο τίμημα. Θέλω να πω ότι μεγάλο μέρος των 32εκ πήγε στη Coty. Πολλά λεφτά για σκέτα ρόγιαλτι.
Μήπως κάποια επιχείρηση συγγενούς κάποιου κυβερνητικού στελέχους βρήκε τρόπο να διαφημιστεί εδώ και στο εξωτερικό με λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου;
Δεν είναι και ασυνήθιστη πρακτική τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μπορεί και περισσότερα.
Βοούσαν οι διάδρομοι κάποτε με τη προβολή των Μεγάλων Δημόσιων Έργων.
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλημέρα!
Απολαυστικός πάντα ο Μανόλης Καψής, τακτικός «πελάτης» του Μητσικώστα. ☺
Η ηλικιωμένη μαϊμού έγραψε ιστορία. Θα τη χρησιμοποιώ στην τάξη, για να διδάσκω τη σημασία της σωστής σύνταξης.
Όσο για τις απευθείας χρυσοφόρες αναθέσεις, σιγά τα ωά. Ο πολύ έγκυρος και αντικειμενικός δημοσιογράφος-τηλεσχολιαστής Γιώργος Σαραντάκος είπε ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένη τακτική και χωρίς αυτές δεν θα είχαμε διοργανώσει ολυμπιακούς αγώνες. Πώς καταφέρνει και κρατιέται ακόμα στην καρέκλα του ο Μητσοτάκης με τόσο ανελέητη κριτική από τα ΜΜΕ, είναι απορίας άξιον.
Και ένα μεζεδάκι: Στο πολύ καλό βιβλίο του Ρόντρικ Μπίτον «Ελλάδα. Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» των εκδόσεων Πατάκη, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, διαβάζουμε στη σελίδα 69 «Στην αιχμαλωσία ο Δασκαλογιάννης αψηφά μέχρι τέλους τους δεσμώτες του…». Κάποιοι ευάριθμοι δεσμώτες τιμητές αρέσκονται να κάνουν πλάκες ακόμα και σε έμπειρους μεταφραστές και επιμελητές καλών εκδοτικών οίκων.
atheofobos said
Αν στις εισαγωγικές εξετάσεις σε 3 διαφορετικές σχολές με διαφορετικούς εξεταστές πήρα 8, με άριστα το 10 στην Έκθεση, το οφείλω στον σπουδαίο φιλόλογο του φροντιστηρίου Ανδρακάκο. Με ένα βιβλιαράκι 29 ! σελίδων μάθαινες όλη την Γραμματική και το Συντακτικό της καθαρεύουσας.
Μας προκαλούσε την θυμηδία όταν έμπαινε στην τάξη την μία μέρα με τα χέρια ψηλά και ανοικτά και την άλλη ψηλά και δεμένα πάνω από το κεφάλι του. ‘Έτσι όμως όλοι μάθαμε πως δύο ρήματα ,με συχνή χρήση στις εκθέσεις, το ωφελώ και το οφείλω γράφονται με ω το ένα και με ο το άλλο.
Το μεζεδάκι του Καψή είναι λίγο τραβηγμένο από τα μαλλιά γιατί είναι προφανές πως είναι lapsus calami και όχι ορθογραφικό λάθος.
Αν η σημερινή είναι εξαιρετική και δικαιολογεί τέτοιο μέτρο, το συζητάμε.
Δηλαδή τι να συζητήσουμε;
Η τελευταία πάντως φορά που έγινε κάτι αντίστοιχο ήταν με το «δημοκρατικό 5» μετά την μεταπολίτευση. Βαθμολογήθηκαν έτσι φοιτητές, συγκεκριμένης παράταξης, με αντάλλαγμα να σιωπήσουν και να μην εκθέσουν το χουντικό παρελθόν καθηγητού.
Είναι εμφανής η χαρά του Τσίπρα που κατάφερε να αποσπάσει το κόμμα του ένα τέτοιο απόκτημα σαν την Ραχήλ από τους ΑΝΕΛ και εσύ την κοροϊδεύεις!

Άσχετα αν αργότερα, ως γνήσια αριστερή, κόσμησε τόσο την Λαϊκή Ενότητα όσο και την Πλεύση Ελευθερίας!
LandS said
Συγνώμη η Coty είναι εταιρεία καλλυντικών που βγάζει τη σειρά Lancaster. Όχι η εταιρεία Μάρκετιγκ!
Βέβαια στην ιστορία στο 11 δεν είναι τόσο απαραίτητα το ονόματα. (Εκτός αν το τμήμα Μάρκετινγκ
LandS said
της Coty, είναι από τα παλιά και βγάζει αυτό τον όγκο της δουλειάς με λίγο άουτσόρσινγκ)
Πέπε said
@5:
Όχι κόμμα. Μεταξύ υποκειμένου και ρήματος απαγορεύεται, ό,τι κι αν μεσολαβεί, όποια κι αν είναι η σειρά των όρων της πρότασης, γιατί είναι ούτως ή άλλως λάθος (ακόμη κι αν δεν το έγραφαν οι κανόνες).
Ένα σωρό επιλογές είνα ο συντάκτης. Μαϊμού-υπάλληλοι (με παύλα). Υπάλληλοι μαϊμού, δηλαδή έτσι όπως το λέμε συνήθως, με ή χωρίς κόμμα.
Η λύση που προτίμησαν είναι η μόνη που προκαλεί προβλήματα.
Πέπε said
16
ένα σωρό επιλογές είχε
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
5 Κανονικά δεν μπορεί να μπει κόμμα σε αυτή τη θέση. Σα να λες: Χτύπησα, τον Γιάννη.
9 Αυτό είναι θέμα δημιουργικής ερμηνείας 🙂
12 Ωχ, άλλος ευάριθμος!
13 Αυτό με τα χέρια ψηλά δεν το έπιασα.
sarant said
16 Και ξέχασα να αναφέρω στο άρθρο το δίλημμα (που δεν είναι και τόσο) αν θα βάλεις «υπάλληλοι-μαϊμού» ή «υπάλληλοι-μαϊμούδες»
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο Ανδρακάκος ο θείος προφανώς, γιατί στο φροντιστήριο του Μπελεζίνη δίδασκε και ο ανιψιός του.
H. Mandragoras said
0: Αυτό το «να περαστούν τα μαθήματα», παρωνυχίδα μου μοιάζει. Τα κείμενα του φοιτητικού συνδικαλισμού δεν φημίζονται ιδιαίτερα για την ποιότητα της γλώσσας τους. Αφού «περνάω το μάθημα», «το μάθημα περνιέται». Πολύ συνηθισμένη στα χρόνια μου, και εκτός συνδικαλισμού, η έκφραση «το τάδε μάθημα δεν περνιέται με δυο μέρες διάβασμα».
3: Καλή ερώτηση. Δεν ήξερα, αλλά ρώτησα. Η πρώτη απάντηση ήταν «οι Τσέχοι» αλλά τα αστεία προς αυτούς είναι σχετικά με τη γλώσσα. Οι δύο γλώσσες μοιάζουν και είναι σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία αντιληπτές αλλά η γλώσσα των μεν ακούγεται στους δε ως μωρουδίστικα. Παρόλο που δεν ξέρω κανένα συγκεκριμμένο ανέκδοτο, φαντάζομαι ότι είναι του τύπου «στην Αθήνα τα πορτοκάλια έχουν βιταμίνη σου».
Έχει όμως plot twist. Τα ανέκδοτα «Ένας Γερμανός, ένας Ιταλός και ένας Πόντιος/Έλληνας» παίζουν με Τσέχο και Ρώσο, ενίοτε και Γερμανό, στις δύο πρώτες, μάλλον αδιάφορες θέσεις. Η τελευταία θέση όμως ανήκει στον Πολωνό, ο οποίος συνήθως είναι το «θύμα», σε αντίθεση με τα δικά μας που αν ο τελευταίος κάνει κάτι χαζό είναι Πόντιος ενώ αν κάνει κάτι εξυπνο είναι Έλληνας (σωστά;).
Οπότε η σύντομη απάντηση είναι ότι οι Πόντιοι των Πολωνών είναι οι ίδιοι οι Πολωνοί. Σημειωτέον όμως ότι το βρίσκουν αστείο μόνο αν το ανέκδοτο το λέει Πολωνός.
Και ένα από αυτά: Ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ένας Πολωνός πάνε φυλακή. Τους δίνουν από δυο σιδερένιες μπάλες και τους λένε ότι θα απελευθερωθεί αυτός που θα κάνει κάτι εντυπωσιακό με αυτές σε 24 ώρες, και τους κλείνουν στο κελί τους. Την άλλη μέρα, ο Ρώσος έχει καταφέρει να τις ζογκλάρει (πώς το λέμε αυτό στα ελληνικά;), ο Γερμανός μπορεί να τις ισορροπήσει πάνω τη μύτη του, ενώ ο Πολωνός έχει σπάσει τη μία και έχει χάσει την άλλη.
Πουλ-πουλ said
16, 18
Μα και βέβαια η σύνταξη της πρότασης είναι αποτυχημένη. Αν όμως θέλεις να τη διατηρήσεις χωρίς να συσκοτίζεις το νόημα, το ανορθόδοξο κόμμα ξεχωρίζει την ηλικιωμένη από τη μαϊμού. Ωστόσο η παύλα «μαϊμού-υπάλληλοι» ίσως είναι προτιμότερη λύση.
atheofobos said
18
Γράφω: με τα χέρια ψηλά και ανοικτά- σε σχήμα ω με στο μέσον το κεφάλι του, σαν την μεσαία κάθετη γραμμή.
20
Μιλάω για τον Ανδρακάκο που ήταν στο Πρότυπο.
Avonidas said
Καλημέρα από τη μαγευτική Βερνικία! 😁 (που εδώ θα τη γραφανε μάλλον Wernicja, τι λες κι εσύ Mandragoras?)
«Πολωνικό» ανέκδοτο στ’ αγγλικά, εξαιρετικά αφιερωμένο στον Κιντ:
Halfway through a recent airplane flight from Warsaw to New York, there was nearly a major disaster when the flight crew got sick from eating the fish. After they had passed out, one of the flight attendants asked over the intercom if there were any pilots in the cabin.
An elderly gentleman, who had flown a bit in the war, raised his hand and was rushed into the cockpit of the 747. When he got there, took the seat, and saw all the displays and controls, he realized he was in over his head. He told the flight attendant that he didn’t think he could fly this plane. When asked why not, he replied,
«I am just a simple Pole in a complex plane»
So, they just had to rely on the method of steepest descents.
Avonidas said
Βέβαια οι Πολωνία προσφέρεται για λογοπαίγνια στα αγγλικά
Πιάσε έναν Μεφρι, μαστορα!
Χαρούλα said
Όπως σοφά λέγεται, τα μαθήματα ή τα περνάει ο μαθητοφοιτητής, ή τον κόβει ο καθηγητής. Μόνα τους δεν κάνουν κάτι. Λάθος το «περαστούν». Να περάσουμε τα μαθήματα. Ντράπηκαν μην και τους κακολογήσουν;😊
Για το βιβλίο του Καψή-Σημίτη δεν μιλήσαμε ξανά; Στον ύπνο μου το είδα;
Για την Ραχήλ και Όλους τους γυρολόγους κανένα έλεος! Μια φορά προδότης, πάντα προδότης. Το έχω ξαναγράψει. Τους έντιμους αγωνιζόμενους στα δύσκολα χρόνια. Όχι στους γλείφτες των νικητών! Χαααάρη!
Ά είπα Χάρη και τι θυμήθηκα! Σήμερα το πρωί σε κάποιο κανάλι(δεν δίνω σημασία γιατί μοιάζουν πολύ) η κυριούλα με τα 32 μύρια που λέτε εσείς οι κακοί, δήλωσε πως το σποτ, και τα άλλα που θα έρθουν δεν κόστησαν τίποτα στο Υπουργείο. Τα έδωσε δωρεάν η εταιρεία marketing fataoulation😂🤣😊🤣😂!
Οοοοόχι δεν έσπασα την συσκευή.
Για τις διαφημιστικές καμπάνιες διαχρονικά του ΕΟΤ τι να πρωτοπείς. Κάθε υπουργός(όχι κυβέρνηση) αλλάζει σλόγκαν και σήματα. Άντε μετά να σε θυμούνται!
Καλημεεεεέρα!
Avonidas said
Για ηλικιωμένη μαϊμού δεν ξέρω, αλλά πρέπει να εχει κανείς θράσος χιλίων πιθήκων για να βγει και να πει ανερυθρίαστα* αυτά:
“Hopefully George [Floyd] is looking down right now and saying this a great thing that’s happening for our country,” he said. “There’s a great day for him. It’s a great day for everybody. It’s a great day for everybody. There’s a great, great day in terms of equality.”
* εντάξει, δεν κοκκινίζει μεν, αλλά πορτοκαλοφέρνει.
sarant said
25 Οκ!
23 Α, μάλιστα!
21τέλος: Καλό!
gpointofview said
# 31
Κι εγώ πήρα 31 στα 40 με μόνο τον Τζάρτζανο, χωρίς φροντιστήριο και χωρίς να γυρίσω σελίδα, δλδ με τηλεγράφημα. Υπ ‘ όψιν πως ο μέσος όρος των διαγωνιζομένων στην έκθεση στον φυσικομαθηματτικό κύκλο ήταν κάτω του 10 στα 40 πάντοτε. Το θέμα ήεαν δυσκολονόητο αρχαίο ρητό και τότε δεν το γράφανε στον πίνακα, το διαβάζανε κι ο καθένας έγραφε ό,τι καταλάβαινε !!
H. Mandragoras said
24: Μάλλον ναι, Wernicja 😀
Κι άλλο ένα γουστόζικο:
Πάει ο Πολωνός στον οφθαλμίατρο. Η κάτω κάτω γραμμή είναι:
WRGSZCZWZICZ
– Το βλέπεις αυτό;
– Ναι γιατρέ. Γείτονάς μου είναι.
Κιγκέρι said
24: Αβονίδα,
αυτός που γελάει τελευταίος δεν κατάλαβε το ανέκδοτο κι εγώ δε γέλασα ακόμα.☺️
Πάντως για την ασφάλεια των πτήσεων υπάρχει λέει οδηγία ο κυβερνήτης κι ο συγκυβερνήτης να μην τρώνε το ίδιο φαγητό με τους επιβάτες, ούτε και μεταξύ τους!
https://www.travelstyle.gr/giati-oi-pilotoi-den-trwne-to-idio-faghto-me-tous-epibates/
Avonidas said
Αλήθεια, μπορει κανεις να σκεφτεί γιατί άραγε το Polish μεταφράστηκε «βερνίκια» κι όχι «βερνίκι»;
(Υποθέτω ότι τα μεταφραστηρια έχουν bias για απόδοση προϊόντων στον πληθυντικό)
Avonidas said
24: Αβονίδα,
αυτός που γελάει τελευταίος δεν κατάλαβε το ανέκδοτο κι εγώ δε γέλασα ακόμα.☺️
Εγώ το είπα, δεν το είπα, πως το ανέκδοτο ειναι αφιερωμένο εξαιρετικά στον Kid? Ειναι κατάλληλο μόνο για μαθηματικούς, θέλει κάνα εξάμηνο τουλάχιστον μιγαδική ανάλυση για να το πιάσεις. 🤗
Avonidas said
Και συνεχίζω, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στα Τάρταρα:
Q: What do you get if you integrate around Western Europe?
A: Zero. Because there are no Poles in Western Europe.
Actually, there are some Poles in Western Europe, but they’re removable.
Κιγκέρι said
33:
Και νόμιζα ότι φταίγαν τα αγγλικά μου!
Αγγελος said
Αβονίδα, καθυστερημένα χρόνια πολλά κι από μένα. Εγώ, την παραμονή των 40ών μου γενεθλίων παντρεύτηκα…
Το ανέκδοτό σου το ήξερα ελαφρά παραλλαγμένο. «To avoid instability, will the Poles please move to the right half of the plane.» Ίσως και left half — δεν ξέρω καν σε ποια κατάσταση αναφέρεται (διαφορικές εξισώσεις δεν έμαθα ποτέ).
Γιάννης Μαλλιαρός said
26 β. Στον ξύπνιο σου. Και με συγκριτική ανάλυση υπογραφών
sarant said
34 Τα Τάρταρα δεν έχουν φωτιά και λαύρα;
30 Θυμάμαι κάτι που είχε πει ο Τέρενς Ρηζ, διάσημος μπριτζέρ και συγγραφέας, όταν εμφανίστηκαν οι Πολωνοί στη διεθνή σκηνή του μπριτζ (η μοναδική σοσιαλιστική χώρα όπου το άθλημα είχε ανάπτυξη, μάλιστα είχαν κερδίσει και μια Ολυμπιάδα το 1984)
Δεν ξέρω πώς προφέρονται τα ονόματά τους, αλλά πιάνουν καταπληκτικά σκορ στο σκραμπλ.
Πέπε said
@22
Θα επιμείνω. Το κόμμα μεταξύ ρήματος και υποκειμένου (ή ρήματος και αντικειμένου) δεν επιτρέπεται ποτέ των ποτών, αδιαπραγμάτευτα. Είναι μάλιστα ένα λάθος που θα το δούμε συνήθως, αν όχι πάντα, σε προτάσεις που έχουν ήδη άλλο λάθος και ο συντάκτησ προσπαθεί να το καλύψει με το κόμμα.
(Για λόγους πληρότητας: επιτρέπεται η παρενθετική φράση μεταξύ δύο κομμάτων. «Μας είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής».)
nikiplos said
30@ πολύ καλό…
Θυμάμαι με τον ίδιο τον Andrzejak που τον έλεγα Αντρέϊζάγκ, μου είπε να μην έχω πρόβλημα γιατί όλοι έτσι τον φωνάζουν… Κανείς δεν τον είχε πει ποτέ Αντρζετζάκ…
Και φυσικά το Γκντάνσκ, λέξη με εφτά σύμφωνα και ένα φωνήεν…
ΣΠ said
34
Εδώ μια συλλογή από παρόμοιες κρυάδες: https://www.math.purdue.edu/~eremenko/jokes.html
36
Άγγελε, the left half (αρνητικό πραγματικό μέρος).
Σοφία Ο said
11 LansS η Coty είναι κολοσσός των καλλυντικών και ιδιοκτητρια εταιρία πολλών άλλων, όπως πχ της Λάνκαστερ. Δεν είναι διαφημιστική εταιρία.
Και για να πούμε και το λογοτεχνικό μας, την αναφέρει κι ο Καββαδίας.
Στην Ταïτή έζησε μήνες κι ο Λοτί.
αν πας λιγάκι παρακάτου, στις Μαρκίζες,
που άλλοτες τρώγανε μπανάνες κι άγριες ρίζες,
καλλυντικά τώρα πουλάνε του Coty.
sarant said
42 Μπράβο για τον Καββαδία!
Pedis said
# 24 – τουλάχιστον μετά την πτώση θα έμεινε το υπόλοιπό του και θα παραδόθηκε στους συγγενείς.
# 34 – αυτό θα ήταν μακάβριο χιούμορ α λά ες-ες αν ετούτοι αναγνώριζαν την αξία των μιγάδων στην καθαρή επιστήμη.
ΣΠ said
Το αρχικό κείμενο της μεταφραστικής τρικυμίας για το αβοκάντο από εδώ: https://www.ehow.com/info_8385663_signs-avocado-being-spoiled.html
Hass avocados that have passed their prime have a few distinct characteristics. The first sign of a bad avocado is the skin. The normally glossy skin loses its luster and begins to look dry. A spoiled avocado may «cave in» where spots are too soft and rotting. When cut open, the fruit is no longer smooth, creamy and green. It may be brown, black or grey and the skin won’t separate from the fruit as easily. Spoiled avocados either have a mushy, watery texture or a dried-out, rubbery texture. In either case, the skin and fruit of a spoiled avocado is distinct. Spoiled Hass avocados look and feel quite different from their ripe and unripe counterparts; knowing these differences helps you select the perfect avocado each time.
Άγγελος Παπαδημητρίου said
«Ως προς την πληρωμή θέσης που ήταν άμμισθη…»
Πληρωμή; Με λεφτά; Αν δεν κάνω λάθος, πλήρωση δεν ήθελε να πει ο λόγιος;
Stazybο Hοrn said
Το καλοκαίρι του 87 που ήμουν εκεί, το ευφυολόγημα αφορούσε τους Ρώσους. Τσούγκρισμα ποτηριών:
– Στο Ρώσικο Ναυτικό!
– Ως τον πάτο!
Theo said
Καλημέρα!
Νικοκύρη και σχολιαστές, νομίζω πως καλό είναι να ελέγχετε τις πηγές σας.
Εδώ ο Πέτσας δηλώνει:
«Μα δεν μπορούν να δουν ότι όλος ο Προϋπολογισμός του ΕΟΤ είναι 32 εκατ. ευρώ;
[…]
– Η Marketing Greece δεν είναι ιδιωτική διαφημιστική εταιρία. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική του ΣΕΤΕ, ενός από τους κοινωνικούς εταίρους, και του ΞΕΕ.
– Η Marketing Greece αποφάσισε να υλοποιήσει την παραγωγή της καμπάνιας με δικά της έξοδα και να δώσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. Δεν κόστισε λοιπόν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ.
– Η μόνη ανάθεση που έχει κάνει ο ΕΟΤ στην Marketing Greece είναι 99 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ, για πληρωμή της διαφήμισης του «GreeceFromHome» στο Facebook και Instagram κάτι που δεν είχε νομική δυνατότητα να κάνει ο ΕΟΤ. Ενώ η Marketing Greece όχι μόνο δε θα έχει όφελος, αλλά θα προσθέσει άλλα 15 χιλ. ευρώ στον ιδιο σκοπό, για μια δράση που έχει ανάγκη ο τουρισμός της χώρας.»
H. Mandragoras said
38. Μεγάλο δίκιο ο Ρηζ!
40. Η κοντινότερη προφορά που μπορώ να γράψω στο αλφάβητό μας είναι Αντζέγιακ. 😀
Το r δεν προφέρεται αυτό καθαυτό, αλλά αλλάζει λίγο την προφορά του z. Σα να βάζεις το στόμα σου να πεις r αλλά τελικά λες z. Μάλιστα υπάρχει το γράμμα ż που είναι ακριβώς ο ίδιος ηχος. Πάντως τους ξενίζει λιγότερο να προφέρεις ρζ, παρά να πεις σκέτο το κανονικό z.
Ανάμεσα στο ε και το γ, έχει και ένα ανεπαίσθητο ι.
Με μεγαλύτερη αναλογία φωνηέντων αλλά νομίζω προκαλεί μεγαλύτερο εγκεφαλικό το Szczebrzeszyn.
Γιάννης Κουβάτσος said
46:Πολύ σωστά. ☺ Δεν μπορούν να συντάξουν σωστά δυο γραμμών τιτίβισμα και έχουν το θράσος να μιλάνε για αριστεία και να καταγγέλλουν την αγραμματοσύνη των άλλων.
Δύτης των νιπτήρων said
Ξέρουμε κι εμείς από τέτοια αστεία https://twitter.com/spigaro/status/1189865217490071552
mitsos said
@39
Το ερώτημα είναι αν αυτός , ο Πέπε, λέει την αλήθεια
Καλημέρα
Να κεράσσω κι εγώ ένα μεζεδάκι από εδώ :
https://tinyurl.com/y7328vyc
«…Και ο Σούελ Τσαν, πρώην συντάκτης άρθρων γνώμης των New York Times τόνισε με ανάρτησή του στο Twitter ότι αν και διστάζει να εξαπολύσει βέλη στο «σχολείο» του, κατά τη γνώμη του η δημοσίευση του άρθρου δεν αποτελεί λογική δημοσιογραφική πρακτική….»
Μάλλον στο «σχόλιό» του θα ήταν αλλά φαίνεται πως η φωνητική υπαγόρευση δεν ξεχωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες . Τώρα πώς μπήκαν εισαγωγικά; Ιδού η απορια
Stazybο Hοrn said
Άι καντ μπρεθ
Γιάννης Κουβάτσος said
Τελικά, ο μέγας Krzysztof Warzycha. προφέρεται Σίστοφ Βάρζιχα; Όπως και να προφέρεται για μας είναι ο Κριστόφ Βαζέχα, όπως τον λάνσαρε ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, ή, καλύτερα, Χρίστος Βαζέχα. ☺
Πέπε said
@52
Αυτή είναι η περίπτωση της παρενθετικής φράσης. Αυτός υποκείμενο, ο Πέπε προσδιορισμός.
mitsos said
Μα για αυτό είπα να κάνω ένα περιπαιχτικό σχόλιο. Για την λεπτομέρεια της εξαίρεσης που θυμήθηκες για λόγους πληρότητας 🙂
Pedis said
# 41 α – Μα το δεύτερο
2. A Polish mathematician Mark Kac (who escaped to the US in 1939, just in time) was questioning a student (in the US):
Prof. Kac: What singularity does z+1/z have at infinity?
Student: Well… I forgot… Could you give me a hint?
Prof. Kac: OK, here is a hint: Who am I?
Student: ???
Prof. Kac: I mean a simple Pole!
αναφέρεται, όχι ακριβώς με την ίδια σύνταξη αν δεν απατώμαι, στην αυτοβιογραφία του Kac, «Enigmas of chance».
ΚΩΣΤΑΣ said
Αυτό που έβαλε ο Theo στο @48 το είχα δει κι εγώ αλλά είπα άστο, να μη χαλάσω και το ωραίο αντιπολιτευτικό κλίμα. 😉
Τί συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια; Καμιά γριά μαϊμού έκανε τη μαϊμουδιά της κι έβγαλε αυτό το φέικ ή ο Πέτσας όλα τα μαχαιρώνει, όλα τα σφάζει; 😂
Νομίζω ότι δεοντολογία επιβάλλει να γίνει επανόρθωση αν πρόκειται για φέικ, αλλιώς βουρ όλοι εναντίον του Πέτσα… κι εγώ μαζί σας… 😏
* Κάτι υπαινίχθηκε και η Χαρούλα, αλλά πέρασε στο ντούκου 🙂
Αγγελος said
H προφορά — η σχέση δηλαδή γραφής και προφοράς — των πολωνέζικων είναι εύκολη. Αρκεί να μάθει κανείς ότι αυτά τα τερατώδη στην όψη δίψηφα sz, cz, rz είναι απλώς παχιά σ, τσ, ζ (σαν τα γαλλικά ch, tch, j), και βεβαίως να μάθει και την προφορά των γραμμάτων του αλφαβήτου. Από κει και πέρα, ό,τι βλέπεις διαβάζεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και ο τόνος, αυτή η φοβερή δυσκολία των ρώσικων, πέφτει σχεδόν πάντα στην παραλήγουσα. Ούτε διαφορές μακρών και βραχέων έχει, όπωςτα τσέχικα (που τα γράφουν) και τα σέρβικα (που δεν τα γράφουν). Τώρα, να καταφέρεις να εκφωνείς σωστά κάποιους ήχους, να αναπαράγεις π.χ. τη λεπτή διάκριση μεταξύ ć και cz ή ś και sz, είναι άλλο ζήτημα…
William T. Riker said
Κάποτε ένας καθηγητής του αδερφού μου, φυσικός και πρώην πρύτανης, είχε αφήσει για «ανακύκλωση» ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων (δηλ. τα άφησε σε κουτιά έξω από το γραφείο του για να τα πάρει ελεύθερα όποιος ήθελε). Πολλά από αυτά ήταν εγχειρίδια, σημειώσεις μαθημάτων, δακτυλόγραφες ασκήσεις κλπ., αλλά μεταξύ τους εντόπισα ένα βιβλίο για τη συνθήκη της Λωζάνης γραμμένο από τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και με ιδιόχειρη αφιέρωση κιόλας, προφανώς του το χάρισε σε κάποια σύνοδο πρυτάνεων. Δε θυμάμαι τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, το έχω πίσω στην Ελλάδα.
Πολλά λάθη γίνονταν και με ονόματα αφρικανών ποδοσφαιριστών, π.χ. τον Feutchine (που είχε περάσει από τον ΠΑΣ και τον ΠΑΟΚ) είχε επικρατήσει να τον λένε Φουτσίνι, αν και φαντάζομαι ότι δεν θα διαβάζεται έτσι
Καθυστερημένες ευχές στον Αβονίδα κι από μένα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Όντως, ακόμα και μια ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα έδινε 32 εκατ. για ένα σποτάκι 40 δευτερολέπτων. Όχι για κάναν άλλο λόγο αλλά γιατί θα ήταν δύσκολο να το δικαιολογήσει. Βέβαια η αιτίαση για τη λογοκλοπή παραμένει.
H. Mandragoras said
54: Το κοντινότερο είναι Κζίστοφ Βαζέχα.
Ο τόνος είναι πάντα στην παραλήγουσα, με εξαιρέσεις 1. τα α’ και β’ πρόσωπα στον πληθυντικό αόριστου που τονίζονται στην προπαραλήγουσα 2. τα μονοσύλαβα, που κι αυτά δηλαδής αν έχουν πρόθεση μπροστά, τους παίρνει τον τόνο. Τα rz είναι αυτά τα περίεργα ζ που έλεγα παραπάνω, και το y είναι ανάμεσα σε ι και ε αλλά πιο κοντά στο ε.
Κάμποσες φορές είχα την παρακάτω συζήτηση με 50-60-70ρηδες:
– Α! γκρεκ! Βαζέχα, Βάτσικ, Παναθηνάικος.
– Τακ! Τεζ Γκμοχ!
– Αχαχαχαχαχαχαχ Γκμοχ
Δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα προκαλεί πολύ γέλιο 😛
Μπόντινγκ τεκνίκς…
Δεν δουλεύει καθόλου με 18ρηδες…
rogerios said
@54: Το «Βαζέχα» ήταν μια τίμια προσπάθεια να μεταφερθεί η αυθεντική προφορά του επωνύμου. Στα πολωνικά rz =ż = παχύ «ζ». Όσο για το πολωνικό y (ygrek) ακούγεται σαν κάτι ανάμεσα σε ι και ε.
H. Mandragoras said
Δεν είχα δει το 59 όσο έγραφα. Ορθά ομιλείς Άγγελε!
rogerios said
Ο γνωστότερος πολωνικός γλωσσοδέτης είναι αυτός που υπαινίχθηκε ο Μανδραγόρας (και προέρχεται από ένα ποίημα του Γιαν Μπσέχβα): «W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie I Szczebrzeszyn z tego słynie».
Stazybο Hοrn said
Το μόνο πραγματικά ταλαιπωρημένο είναι το Ł. Άκου Βίτζεβ Λοτζ!
Stazybο Hοrn said
66: Ή, καλύτερα, το Γιουτς, Łódź
sarant said
45 Α μπράβο!
48-56 Μόνο που το άρθρο που παραθέτεις είναι σημερινό ενώ τα μεζεδάκια γράφτηκαν χτες, πώς να ελέγξω τις πηγές μου;
Κράτησα άλλωστε επιφύλαξη, γράφοντας «λέγεται ότι…»
Εκτός αυτού, τα περί 32 εκατ. και για την παραίτηση 4 μελών του ΔΣ του ΟΤΕ εξαιτίας της Marketing Greece γράφτηκαν αρχικά στην Εστία, που είναι δεξιά εφημερίδα. Και ο Πέτσας δεν απάντησε για το σημείο της παραίτησης των μελών του ΔΣ του ΟΤΕ.
Παραμένει το θέμα της ομοιότητας του σλόγκαν με το σλόγκαν της Λάνκαστερ.
sarant said
67 Το Λοτζ είναι Γιουτς αλλά και το ουγγρικο Gyor δεν είναι Γκιόρ.
H. Mandragoras said
66: Δίκιο έχεις. Και το Łódź μεταγράφεται και προφέρεται πολύ εύκολα: Γουτς. Μάλιστα το φέρνω ως παράδειγμα του πώς διαβάζουμε το Γ. Ο φουκαράς ο Jarosław δεν είναι βέβαια Γιάροσγαβ και δεν είναι ούτε Γιάροσλαβ παρα μόνο αν τον διαβάζει Σαλονικιός. Κάποιος φίλος μεταγράφει Γιάροσγουαβ. Κοντά είναι, αλλά και πάλι με ξενίζει.
ΣΠ said
κι άλλη φορά έχουμε επισημάνει -σε διαφορετικά συμφραζόμενα- το ίδιο λάθος
Polish = Στίλβωση
https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/23/meze-302/
ΣΠ said
19
Το έχουμε συζητήσει εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/05/pps/
Χαρούλα said
Theo (#48) ίσως να έχεις δίκιο. Αν ναι συγγνωμη από όλους τους συνσχολιαστές. Γενικά προσπαθώ να ενημερώνομαι πολύπλευρα. Απλά το φτωχό μου μυαλό ευκολότερα πιστεύει ότι ο ΣΕΤΕ και τα «παιδιά» αμοίβονται. Μα μη κερδοσκοπική;;; Πως να το πιστέψεις;;; Ελπίζω να μην έχει …ουρά η ιστορία.
Θρασύμαχος said
#68: επιφύλαξη στην αρχή («λέγεται ότι … έγινε με απευθείας ανάθεση έναντι 32 εκατ.»), βεβαιότητα λίγο πιο κάτω («Πληρώθηκε 32 μύρια για μια λέξη!»). Προφανώς θα πρόκειται για κάποιο σπάνιο γλωσσολογικό φαινόμενο, έλξη ή κάτι παρεμφερές.
nessim said
42: και ο Μ. Αναγνωστάκης στο «Ο ποιητής Μανούσος Φάσσης» στην Μπαλάντα της Τασίας (της αρχοντοκνίτισας) το γράφει μάλιστα με διπλό τ.
Ήταν οι μέρες εκείνες
που λυσσάγαν οι μπασκίνες
και σου ‘ρχότανε ναυτία
όταν περνούσες τα Χαυτεία.
Κι εσύ!
Κρατώντας τον «Οδηγητή»
διάβηκες από μπρος μου
λουσμένη αρώματα Κοττύ
στην μπόχα του υποκόσμου.
……….
Theo said
68:
Είσαι πολύ ευαίσθητος με τα φέικ νιουζ της αντίθετης πλευράς, και καλά κάνεις!
Όντας όμως τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, δεν σε παραξένεψε λιγάκι αυτό το υπέρογκο ποσό για ένα σποτάκι 40΄΄, κάτι που μόνο για μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή θα ήταν λογικό (ή έστω, λογικοφανές), ώστε να το ψάξεις λίγο περισσότερο;
Τέτοια φέικ διακινούνται απ’ όλες τις πλευρές, και οι αριστεροί δεν είναι αθώοι του αίματος. Γι’ αυτό, καλό είναι να ελέγχουμε τις πηγές, οιουδήποτε προσήμου.
Voyageur autour de la chambre said
«Ηλικιωμένη μαϊμού»
Η πρώτη ατυχία του συντάκτη είναι η χρήση επιθέτου με λειτουργία ουσιαστικού («ηλικιωμένη») και η χρήση ουσιαστικού με λειτουργία επιθέτου («μαϊμού»), τα οποία όμως τα έβαλε δίπλα δίπλα. Έτσι αυτά …ξαναβρήκαν τον εαυτό τους και φυσιολογικά το επίθετο προσδιόρισε το ουσιαστικό που ακολουθεί.
Η δεύτερη ατυχία είναι ότι το θύμα της ληστείας ήταν γυναίκα, με αποτέλεσμα να συμφωνεί το γένος του επιθέτου μια χαρά με το γένος του ουσιαστικού.
Voyageur autour de la chambre said
«επί τω έργω»
Παλιό είναι, αυτοί οι παλιοί όλο κάτι δοτικές έβαζαν, ας το γράψω με ωμέγα 🙂
Voyageur autour de la chambre said
#4
Όντως η χρήση της λέξης «καμπάλ» είναι αρκετά περίεργη, δεν το έχω ξαναδεί στα ελληνικά.
Υποθέτω ότι εννοεί αυτό: https://en.wikipedia.org/wiki/Cabal
Πρέπει να είναι δημοφιλής στους Αμερικάνους συνομωσιόπληκτους.
Στον πρώτο κύκλο της αγαπημένης σειράς «The Black List», ο αντίπαλος είναι ακριβώς η «Cabal», μια διεθνής συνομωσία ανθρώπων σε υψηλές θέσεις που προσπαθούν να κατευθύνουν την πορεία του κόσμου.
LandS said
42
Το πήρα χαμπάρι μετά από κάνα τέταρτο. Βλ. 14
Voyageur autour de la chambre said
«Βερνικία»
Τί υπέροχο! Μια ευτυχής σειρά συμπτώσεων:
1) Η αρχική επιλογή της σημασίας «βερνίκι» για το polish.
2) Η χρήση πληθυντικού.
3) Η χρήση κεφαλαίων που επιτρέπει να βάλουμε τον τόνο όπου θέλουμε.
Stazybο Hοrn said
48, 58: Από πότε μια ΜΚΟ (όπως ο ΣΕΤΕ) έχει «θυγατρικές»; Αυτή η «θυγατρική» υπόκειται σε φορολογία; Και πόσο έχει κοστολογήσει στα βιβλία της τις «δωρεάν» παροχές της προς τον ΕΟΤ και το δημόσιο, που φυσικά θα αφαιρεθούν από τα φορολογητέα της; Έλεος με το σανό!
Γιατί δεν θα πάω στο bazaar της ΜΚΟ ο ΖουζουνοΚαρκινούλης, ούτε θα στείλω χριστουγεννιάτικες κάρτες της ΜΚΟ Δεν-κάθομαι-στον-ήλιο
Theo said
@82:
Δεν το ξέρω, ούτε και με απασχολεί.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η ευκολία που κάποιοι «χάφτουν» τα φέικ νιουζ για τα 32 εκατομμύρια για ένα σποτάκι όταν αυτοί που τα διακινούν είναι αριστεροί.
Stazybο Hοrn said
83: Άλλοι χάφτουν αυτά που λέει ο Πέτσας…
Spiridione said
Για το θέμα της Marketing Greece χρειάζεται περισσότερο ρεπορτάζ.
Το όλο θέμα ξεκίνησε με την πρωτοφανή ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 23-4-2020, άρθρο 69.
https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/239550_diafimistiko-monopolio-ston-toyrismo
Και σίγουρα δεν είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Μετά τη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που εκδόθηκε αναφορικά με το παραπάνω άρθρο της ΠΝΠ, ίσως η κυβέρνηση να μαζεύτηκε λίγο. Θα δούμε πώς εξελιχθεί.
Το επίμαχο τμήμα της γνώμης:
Ως προς το άρθρο εξηκοστό ένατο, αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο «Δράσεις προβολής για την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας»:
Με το ως άνω άρθρο ορίζεται ότι, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Αυγούστου 2020, το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και οι
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών εταιρειών αυτών, δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών με την εταιρεία με την επωνυμία «MARKETING GREECE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» και τον διακριτικό τίτλο «Marketing Greece A.E.» με απευθείας ανάθεση και, πάντως, τηρουμένης κανονικά της διαδικασίας ανάρτησης στη Διαύγεια, ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης, κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων
συμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω συμβάσεις μετά από τη σύναψή τους θα υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για κατά προτεραιότητα έγκριση, εφόσον αυτό απαιτείται από τις γενικές διατάξεις.
Οι συμβάσεις αφορούν αποκλειστικά στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο της χώρας συνολικά, όσο και μεμονωμένων περιοχών της, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των
αρνητικών συνεπειών στον ελληνικό τουρισμό από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, με παράλληλη ενίσχυση της εικόνας της χώρας και της τουριστικής αγοράς.
Για την ακρίβεια, η αιτιώδης συνάφεια με τον κορωνοϊό COVID-19, δεν συνδέεται με τον άμεσο κίνδυνο διασποράς του, όπως αναφέρεται στην κρινόμενη διάταξη, αλλά με την ανάγκη περιορισμού των επιζήμιων συνεπειών της πανδημίας για την εθνική οικονομία.
Στην εν λόγω διάταξη ορίζεται ότι οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες σε αυτή αναθέτουσες αρχές δύναται, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αναθέτει απευθείας σε συγκεκριμένο οικονομικό φορέα, που μάλιστα κατονομάζεται στη διάταξη, τις υπό κρίση συμβάσεις και μάλιστα ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Πέραν του προφανούς περιορισμού, με νόμο, της διακριτικής ευχέρειας της αναθέτουσας αρχής να επιλέξει βάσει της κατάλληλης διαδικασίας ανάθεσης τον αντισυμβαλλόμενό της, η διάταξη φαίνεται ότι, στο βαθμό που αφορά συμβάσεις άνω των ορίων, εγείρει σημαντικά ζητήματα συμβατότητας με
το ενωσιακό δίκαιο, ενώ, για τις συμβάσεις κάτω των ορίων, δε συμβαδίζει με τους θεμελιώδεις κανόνες και τις γενικές αρχές της ΣΛΕΕ, ιδίως τις αρχές της ίσης μεταχειρίσεως και της απαγορεύσεως των διακρίσεων, καθώς και στην απορρέουσα εξ αυτών υποχρέωση διαφάνειας.
Ειδικότερα, με την Κατευθυντήρια Οδηγία 24/2020 της Αρχής γίνεται σαφές, μεταξύ άλλων, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, ότι : «…η άμεση ανάθεση σε προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα εξακολουθεί να αποτελεί την εξαίρεση, η οποία εφαρμόζεται εάν μόνο μία επιχείρηση είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Για παράδειγμα, η άμεση ανάθεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας για την άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την αποτροπή περαιτέρω διάδοσής της, όταν δεν είναι δυνατόν να τεθούν χρονικοί περιορισμοί και η ανάθεση πρέπει να γίνει άμεσα εντός λίγων ημερών ή ακόμη και ωρών».
Όσον αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνεται ότι πρόκειται για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας ο οποίος, όπου προβλέπεται, δρα προστατευτικά χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Με την Κ.Ο. 24/2020 έγινε αναφορά στη θεμελίωση του εν λόγω ελέγχου για συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας στη διάταξη του άρθρου 98 παρ. 1 περ. β’ του Συντάγματος, ήτοι σε διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, καθώς και στις ισχύουσες κοινές υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την προσωρινή ή μη αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων,
συμπεριλαμβανομένου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου [Πρβλ και άρθρο τρίτο Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26804 Επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 28.4.2020 έως και 15.5.2020 (Β 1588/25.04.2020).
Με την κρινόμενη διάταξη ο ως άνω έλεγχος μετατρέπεται τελικώς σε κατασταλτικό, αφού θα λαμβάνει χώρα μετά την ανάθεση και, ενδεχομένως, μετά την εκτέλεση, εκκαθάριση και πληρωμή των σχετικών δαπανών, χωρίς παράλληλα να προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής των σχετικών συμβάσεων προς έλεγχο, ούτε συνέπειες τυχόν αρνητικού ελέγχου νομιμότητας.
Για την παραίτηση των μελών του ΕΟΤ, αν είναι αληθές αυτό το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι αφορά την καμπάνια GreeceforHome
https://www.piperata.gr/node/16126
LandS said
52
Ίσως δεν σε κατάλαβα.
«Το ερώτημα είναι αν αυτός , ο Πέπε, λέει την αλήθεια»
Μα ο Πέπε το διευκρινίζει. Επιτρέπονται οι οι περενθετικές μεταξύ δύο κομμάτων.
Theo said
@84:
Να με συγχωρείς, ούτε τι είναι ο ΣΕΤΕ γνωρίζω, ούτε αν οι ΜΚΟ έχουν θυγατρικές, ούτε νεοδημοκράτης είμαι, ούτε δέχομαι a priori ό,τι λέει ο κάθε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απλώς παρέθεσα τα λόγια του Πέτσα, ως αντίλογο στην τερατολογία για τα 32 εκατομμύρια, που κι ένας αδαής σαν και μένα την ψυλλιάζεται. Το έψαξα λίγο και βρήκα τον αντίλογο που παρέθεσα στο σχ. 48.
———————-
Κι ένα σημερινό σχόλιο του Old Boy για τον εν λόγω σποτάκι:
Eίδα το σποτάκι που εξηγεί γιατί το ελληνικό καλοκαίρι είναι στο μυαλό κάτι μαγικό και έχω να νιώσω τόσο μαλάκας από το οφσάιντ του Κατσουράνη ξέρω γω.
Θρασύμαχος said
#84: ε τί να κάνουμε, δεν το λέει μόνον ο Πέτσας https://sete.gr/el/kentro-typou/deltia-typou-anakoinoseis/news-repository/2020/deltio-typou-sete-shetika-me-paraplanitika-sukofantika-kai-pseudi-dimosieymata/
Pedis said
Η κυβέρνηση εχει συνηθίσει σε απίστευτες (νομότυπες) απάτες οπότε τα απίστευτα φαίνονται λογικά.
(Αν διαβάζω σωστά τον προυπολογισμό του ΕΟΤ οι συνολικές ετήσεις δαπάνες για τη διαφήμιση ανέρχονται σε 8 ΜεγκάΕυρα).
Πουλ-πουλ said
39. Πέπε
Τώρα ξύπνησα, και το είδα. Σε μια αποτυχημένη πρόταση, η όποια επιδιόρθωση κουτσαίνει. Αν δεν είχες δώσει τη λύση με τη παύλα, το κόμμα εδώ υπηρετεί υπέρτερο (υπερτζαρτζάνιο) καθήκον: αποπιθηκίζει την ηλικιωμένη.
Μαρία said
85
Μπορεί στο σάιτ να δηλώνουν οτι είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία https://www.marketinggreece.com/poioi-eimaste
αλλά έχουν καταστατικό ανώνυμης.
Click to access katastatiko-MG.pdf
Στις μεταβατικές διατάξεις, άρθ. 36 οι μέτοχοι.
και
33Διάθεση κερδών.
33.1Πρόθεση των ιδρυτών και συμφωνία των μετόχων είναι να μη διανέμονται τα κέρδη της αλλά να επανεπενδύονται για την εκπλήρωση των σκοπών της εταιρίας. Σε περίπτωση όμως υποχρεωτικής διανομής, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, θα διανέμονται σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 158 και επόμενων του ν.4548/2018 και της κείμενης νομοθεσίας
Γς said
Greek summer is a state of mind,
η φετινή τουριστική καμπάνια
Και μια παλιότερη:
Λιβ γιορ μυθ ιν γκρις
https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_7769.html
sarant said
Eυχαριστω για τα νεότερα!
88 Κι αυτό σημερινό είναι πάντως.
83κε Τα 32 εκατ. (υποτίθεται ότι) είναι «για την καμπάνια», όχι μόνο για το σποτάκι.
thaliart said
Πάντως το Summer is a state of mind δεν είναι φετινή επινόηση, προϋπήρχε ως φράση. Μπορεί και πάλι να το είχε πρωτοσκεφθεί η Λάνκαστερ, δεν ξέρω και δεν έχει και πολλή σημασία άλλωστε.
Μαρία said
Θρασύμαχος said
##68,74,76,83,87,93: ανθρώπινο, βέβαια, να τσιμπάμε στους χόακες, εξ ίσου ανθρώπινο και να μην ανασκευάζουμε, επικαλούμενοι κάποιαν εξ αρχής «επιφύλαξη». Όταν όμως προ ημερών την πάτησε κάπως έτσι ο Βενιζέλος, εδώ του αφιερώσαμε κοτζάμ ειδικό νήμα.
Πέπε said
Με βροχές και κρύα (αν και έχουν αρχίσει να σπάνε λίγο), τι άλλο είναι το καλοκαίρι εκτός από state of mind?
Νίκος Κ. said
Η ανακοίνωση των φοιτητών του ΑΠΘ είναι της συνδικαλιστικής παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αντίστοιχες ανακοινώσεις υπήρξαν και σε άλλα Πανεπιστήμια. Εκφράζει το θλιβερό επίπεδο που βρίσκεται συνολικά ο φοιτητικός συνδικαλισμός, είτε με τη μορφή «υπεραριστερών» αιτημάτων είτε μέσα με τη μορφή της δεξιάς ρουσφετολογίας.
Theo said
@93, τέλος:
«Τα 32 εκατ. (υποτίθεται ότι) είναι «για την καμπάνια», όχι μόνο για το σποτάκι»
«Πληρώθηκε 32 μύρια για μια λέξη», γράφεις στο άρθρο.
Είναι η καμπάνια μια λέξη;
Κάτι πρέπει να ανασκευάσεις, τέλος πάντων.
Ακρ. said
Έλεος κάπου.
1) Μια Α.Ε. είναι εξ ορισμού κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» Α.Ε. είναι χονδροειδής σανός.
2) Η διάταξη που επιτρέπει απευθείας αναθέσεις 32 μυρίων παραμένει σε ισχύ και είναι υπαρκτότατη υπερσκανδαλάρα. (Φυσικά αντίθετη στο ενωσιακο δίκαιο, αλλά μέχρι να κριθεί θα έχει γίνει η δουλίτσα).
nikiplos said
Συνήθως είμαστε έτοιμοι από καιρό να πιστέψουμε εκείνο το fake, το υπερβολικό, το ακραίο που με τέχνη θα διαδώσουν κάποιοι… Αρκεί να υπάρξει η πρώτη σπίθα. Το υλικό που θα προκαλέσει την αλυσίδα μετάδοσης υπάρχει εδώ και καιρό, η πίεση, η καταπίεση, οι αφορισμοί, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες έχουν εδώ και καιρό καλλιεργήσει το έδαφος. Δεν εμπιστευόμαστε οι μεν τους δε… Όταν κατηγορείται ένας «δικός μας» είμαστε εκ προοιμίου βέβαιοι πως πρόκειται για στημμένες συκοφαντίες, για μια υπόθεση «Κατηγορώ». Αντίθετα όταν κατηγορείται ένας αντίπαλος, είναι όλα φως φανάρι: Πέτσας! Μα όνομα είναι αυτό? Δεν πέρασε ούτε απέξω από τη Θεσσαλία ο πάππος του?
Ίσως και η αισθητική να βάζει κι αυτή λίγο το χέρι της… Τυχαίνει να έχω δει από κοντά και την Βάσω Παπανδρέου και την Κεραμέως και εκείνο που έχω να πω είναι πως τις αδικεί ο φακός… Αλλά η Πατούλαινα διάβολε θέλει και προκαλεί…
Η κοινωνία ειναι διχασμένη, και να μην ήταν, θα το κατάφερναν εκείνοι που καλλιεργούν τις διχόνοιες και έχουν πλάνα 15ετίας όπως οι ημεδαποί οικοπεδοφάγοι, που αρχικώς συντάσσονται και προσφέρουν δωρεάν καμπάνιες σε δημάρχους που διεκδικούν εκκλησιαστικές εκτάσεις…
Ας είναι, χαίρομαι που πάντοτε υφίστανται εκείνοι που αμφισβητούν με την ευχή να γίνουν περισσότεροι…
Alexis said
#19: υπάλληλοι-μαϊμού, αδιαπραγμάτευτα…
LandS said
Λοιπόν, άλλο ΑΕ (όπως η ΣΕΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – Μη τη ψάξετε, μόνο σε τηλεφωνικούς καταλόγους θα τη βρείτε, εκτός και αν ξέρετε πως ψάχνουν στο ΓΕΜΗ), άλλο Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα – που δεν μπορεί να είναι ΑΕ και άλλο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ή Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κλπ.
Η Marketing Greece δεν είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά οι μέτοχοί της ως σύνδεσμοι, επιμελητήρια κλπ είναι. Όμως, αποτελούνται (εκτός από τα επιμελητήρια που είναι κάτι σαν κρατικά) από κάργα κεδροσκοπικές επιχειρήσεις. Το μη κεδρδοσκοπικό του πράγματος ενισχύεται από το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Ρέτσος των Electra Hotels & Resorts, είναι Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ και ταυτόχρονα Πρόεδρος του ΔΣ της Marketing Greece (βλέπε υπογράφοντα το ακριβές αντίγραφο του καταστατικού στο 91), με η σύζυγό του, τη κ. Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλο.
Να και ένα δημοσίευμα πριν από ένα μήνα https://axianews.gr/2020/05/11/%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B6%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-10-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E/
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ: Ακριβέστατο το τι κόστισε το σποτάκι και ότι τα 32εκ αφορούν τον Προϋπολογισμό του ΕΟΤ για τη προβολή του Ελληνικού Τουρισμού που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας. Όχι όμως και «αληθέστατο». Μέχρι και πέρυσι η προβολή του Ελληνικό Τουρισμού ήταν αποκλειτικότητα του ΕΟΤ (δεν του έχει μείνει και τίπολα άλλο εδώ που τα λέμε) ενώ τώρα αυτή έχει δοθεί, με απ’ευθείας ανάθεση, στη Marketing Greece.
sarant said
96 Ο Βενιζέλος, πάντως, δεν ανασκεύασε αμέσως αλλά αρκετές μέρες αργότερα.
sarant said
104 Ενώ εμείς αυθημερόν, εννοω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πάντως, τα φέικ νιους κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνονταν βάιραλ και αναπαράγονταν αστραπηδόν από ΜΜΕ και ιστότοπους και φυσικά δεν ανασκευάζονταν, ενώ τα φέικ κατά της παρούσας κυβέρνησης πρέπει να βάλεις ντετέκτιβ για να τα εντοπίσεις. ☺
Γιάννης Ιατρού said
13, 20: Στον Μπελεζίνη έκθεση δίδασκε ο Πάντος (και λατινικά επίσης) και (ο ίδιος) ο Μπελεζίνης. Ίσως αυτός ο Ανδρακάκος να ήρθε αργότερα, μετά από την εποχή μας (είπαμε, μαζί με τον Λέοντα Σγουρό στον στρατό… κάναμε😉)
Μαρία said
Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Κομισιόν για τη Marketing Greece
https://left.gr/news/erotisi-eyrovoyleyton-syriza-proodeytiki-symmahia-stin-komision-gia-ti-marketing-greece
Spiridione said
Έχει ενδιαφέρν και η απάντηση που είχε δώσει το Υπουργείο Τουρισμού για το δημοσίευμα της Εφσυν τον Απρίλιο που μας πέρασε.
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/239588_ti-leei-ypoyrgeio-toyrismoy-gia-simerino-mas-protoselido-kai-ti
Εκπληκτική είναι η απάντηση τρίτη:
Δε δημιουργείται κανένα μονοπώλιο -όπως ανησυχεί η ΕφΣΥΝ- αφού η Marketing Greece συνεργάζεται με εταιρείες της τουριστικής αγοράς για την υλοποίηση και την προώθηση της τουριστικής προβολής. Πρωτοβουλίες που έχει πάρει ως τώρα όπως το discovergreece δείχνουν πως καινοτομεί και λειτουργεί πάντα υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης.
Επομένως δεν πρόκειται για διαφημιστική εταιρεία αλλά για οργανισμό προβολής της χώρας που συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες, όπως ακριβώς και ο ΕΟΤ.
«Όπως ακριβώς και ο ΕΟΤ». Φοβερό.
Γιάννης Κουβάτσος said
107:Δεκαετία του ’80 δίδασκαν εκεί θείος και ανιψιός. Τους είχε καθηγητές η αδελφή μου.
ΚΩΣΤΑΣ said
108 Μπα! συμμετείχε και ο Γεωργούλης στην ερώτηση; Πότε προλαβαίνει αυτός, έχει πολλές δουλειές!
https://www.larissanet.gr/2020/06/04/o-alexis-georgoulis-ta-monopatia-ta-chorta-kai-to-frangelio-komitsa/
LandS said
85
Η δημοσίευση της ΕΦΣΥΝ έγινε 24/4. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέβηκε την 14/4.
«Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που περιλαμβάνει και θέματα του Τουρισμού.
……..
…….
…….
Στην ίδια ΠΝΠ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που παραμένουν ανοιχτά κατ’ εξαίρεση.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών εταιρειών αυτών να συνάπτουν συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών με την «Marketing Greece» με απευθείας ανάθεση και, πάντως, τηρουμένης κανονικά της διαδικασίας ανάρτησης στη Διαύγεια, ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης. Οι συμβάσεις αφορούν αποκλειστικά στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο της χώρας συνολικά, όσο και μεμονωμένων περιοχών της, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στον ελληνικό τουρισμό από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19, με παράλληλη ενίσχυση της εικόνας της χώρας και της τουριστικής αγοράς. »
Στο σύνδεσμο που μας στέλνει το 48 ο κ. Πέτσας μας λέει «Μα δεν μπορούν να δουν ότι όλος ο Προϋπολογισμός του ΕΟΤ είναι 32 εκατ. ευρώ» εδώ http://www.gnto.gov.gr/sites/default/files/files_basic_pages/%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%99%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%91%20%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%A3%CE%97%CE%A3%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%AB%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5%20%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%A3%202020.pdf#overlay-context=el/users/admineot όμως λέει ότι, μετά τη πρώτη αναμόρφωση, τα προϋπολογισθέντα έξοδα του ΕΟΤ είναι 51.468.818,94, στο δε κωδικό 9491.15 «Διαφήμιση προβολή τουριστικών προγραμμάτων (έργο 2012ΣΕ01100000)» αναγράφεται: 31.774.657,86.
Τελικά «Όταν κατηγορείται ένας «δικός μας» είμαστε εκ προοιμίου βέβαιοι πως πρόκειται για στημμένες συκοφαντίες, για μια υπόθεση «Κατηγορώ». Αντίθετα όταν κατηγορείται ένας αντίπαλος, είναι όλα φως φανάρι» που λέει το 101.
Ίσως να μη γουστάρω το όνομα του Πέτσα (περίεργο γιατί ένα δικηγόρο με το ίδιο όνομα τον εκτικούσα) και να έγραψα άλλα αντί άλλων.
Ρίξτε και σεις μια ματιά.
Spyros said
Καλησπέρα σε όλους.
Με αφορμή το polish: Θυμάμαι, πριν χρόνια, στα ψιλά κάποιας εφημερίδας είχα διαβάσει ότι οι Τούρκοι είχαν διαμαρτυρηθεί, που το όνομα της χώρας τους στα αγγλικά σημαίνει και «γαλοπούλα». Δεν θυμάμαι αν είχαν αντιπροτείνει κάτι άλλο ούτε έμαθα την εξέλιξη της υπόθεσης ούτε βέβαια μπορώ να θυμηθώ και για ποιους «Τούρκους» επρόκειτο (επίσημη ή «ανεπίσημη» διαμαρτυρία; Επισήμανση σε κάποιο συνέδριο; ). Νομίζω όμως ότι ακόμα έτσι λέγεται η Τουρκία στα αγγλικά.
Το Ωμέγα ασκεί γοητεία λόγω μεγαλοπρέπειας: για κάποιο λόγο μου ήρθε στο μυαλό το ποίημα του Χριστιανόπουλου με την υπογεγραμμένη και την κατάργησή της…
21 Ένας Γάλλος, ένας Γερμανός και ένας Έλληνας… πέφτουν με αλεξίπτωτο στη ζούγκλα, τους πιάνουν οι «ιθαγενείς» , τους πάνε στον αρχηγό της φυλής και τότε εκείνος τους λέει: «πάλι εσείς εδώ;» (Αυτό ένας φίλος μου το αποκαλούσε εύστοχα «μετα-ανέκδοτο»…).
54 60 Αυτό που μάλλον συνέβαινε τότε στα προ-διαδικτυακά χρόνια ήταν, ότι ο νεοφερμένος παίχτης αποκτούσε το επώνυμο που «προλάβαινε» να του δώσει ο πρώτος αθλητικογράφος που θα τον «βάφτιζε» συνήθως κατά την υποδοχή του στο αεροδρόμιο. «Βαζέχα» λοιπόν, όπως και «Οφορίκουε» (δεν τόλμησε, απ’ ό,τι βλέπω, κανείς στη Βικιπαίδεια να γράψει την ορθή προφορά…).
Και κάτι σχετικό για τα ολλανδικά: κάποιοι έγραφαν σε αθλητικές εφημερίδες «οι αδελφοί ντε Μπερ», χωρίς να κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν έναν Ολλανδό συνάδελφό τους πώς προφέρεται το επώνυμο των διδύμων του Άγιαξ… κρίμα.
Από την άλλη θα ήταν ίσως εξεζητημένο να γράφουν «Χούλιτ» ή «Χύλιτ». Καλύτερα λοιπόν που καθιερώθηκε «Γκούλιτ». Παρομοίως και ο «φαν Γκάαλ» (αντί «φαν Χάαλ») ή ο «Γκους» Χίντινκ (αντί «Χούους»). Για κάποιο λόγο πιο πολύ μου αρέσει σε όλα αυτά το «ΓΚ» και ας είναι ανακριβές…
Να επισημάνω και το (μάλλον αναμενόμενο) σφάλμα «Μαρτσουλένις». Αν δεν κάνω λάθος, τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δεν γράφουν πια πουθενά τα «διαλυτικά» πάνω από το Ε, που το μετατρέπει σε «γιο». Μάλλον αυτό περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, όχι βέβαια για όσους έχουν τόση εξοικείωση με τα ρωσικά, ώστε να καταλαβαίνουν από τη δομή της λέξης ποια είναι η σωστή προφορά…
Τέλος, διαφωνώ απόλυτα με όσους γελάνε με τον εξαιρετικό προπονητή και συμπαθέστατο άνθρωπο Γιάτσεκ Γκμοχ! 🙂
Spiridione said
112. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέει ειδικά ο Πέτσας.
Κατά τ’ άλλα ο σχεδιασμός είναι σαφής: Λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαν να γίνουν διαγωνισμοί, έπρεπε να γίνουν απευθείας αναθέσεις. Ωραία, αντί όμως να αναθέσουμε στον ΕΟΤ να κάνει αυτές τις απευθείας αναθέσεις, που τουλάχιστον είναι ένας κρατικός οργανισμός, μπορούμε να ελέγξουμε πού πήγαν τα λεφτά και το συμβάσεις έκανε, αλλά και μπορεί να κάνει τις στοχεύσεις που θέλει και να του ασκήσουμε κριτική μετά, αναθέτουμε ουσιαστικά ολόκληρο το διαφημιστικό κονδύλι σε μια ιδιωτική εταιρεία («οργανισμό» όπως τον λέει το Υπουργείο) – 32 εκατ. ευρώ που λέει ο Λαντς παραπάνω. Γιατί η ΠΝΠ αυτό λέει, ο ΕΟΤ μπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση μόνο στην Marketing Greece, άρα θα της αναθέσει υποχρεωτικά ολόκληρο το διαφημιστικό κονδύλι – και το ίδιο ισχύει και για όλους τους δήμους και περιφέρειες. Έτσι, πλέον δεν μπορεί να γίνει ελεγχος που πήγαν τα λεφτά, ούτε τι συμβάσεις έγιναν, ούτε για ποιους στόχους γίνεται η καμπάνια, ούτε υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι η εταιρεία δεν θα δράσει αποκλειστικά υπέρ κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων, αγνοώντας τους υπόλοιπους, μικρά ξενοδοχεία κλπ. Και αυτό, λέω εγώ, πολύ όμορφα και διακριτικά θα μπορούσε να μονιμοποιηθεί και μετά την πανδημία.
Pedis said
Τα Σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων διαχείρισης δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση δεν καλύπτονται ούτε με κόπερτον.
—
Από χρόνια σε φίλους του εξωτερικού κάποιας ηλικίας ή σε νέους με παιδιά που με ρωτάνε πού να πάνε στην Ελλάδα για διακοπές τούς προειδοποιώ να μην επιλέξουν νησί και ιδιαίτερα μικρό και μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο λόγος: δεν υπάρχει νοσοκομείο στην ανάγκη, αν λ.χ. τους βρει κάνα εμφραγματάκι, εγκεφαλικό, τίποτα σοβαρή αλλεργία ή ατύχημα. Ας πάνε αλλού να αφήσουν τα κοκκαλακια τους, να μην τους έχω κρίμα στη συνείδησή μου.
Φέτος, τους λέω να πάνε σε νησί: πρώτον θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν ανοσία της αγέλης βασιζόμενοι μονάχα στις δυνάμεις και στο πεπρωμένο τους και δεύτερον σε περίπτωση λοκντάουν θα έχουν μια καλή αιτία να δικαιολογήσουν την απουσία από το γραφείο και να συνεχίσουν τις διακοπές τους.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πολλά «προσωρινά μέτρα» θα μονιμοποιηθούν μετά την πανδημία.
sarant said
116 Ναι, αποδείχτηκε πολύ βολικη.
Pedis said
Τσιμπάτε τώρα, για να αλλάξει το στέιτ οβ δε μάιντ, ένα άγνωστο και αδημοσίευτο μέχρι τώρα διήγημα του Hemingway:
Pursuit as Happiness
By Ernest Hemingway
That year we had planned to fish for marlin off the Cuban coast for a month. The month started the tenth of April and by the tenth of May we had twenty-five marlin and the charter was over. The thing to have done then would have been to buy some presents to take back to Key West and fill the Anita with just a little more expensive Cuban gas than was necessary to run across, get cleared, and go home. But the big fish had not started to run.
[…]
Ernest Hemingway’s Grandson on an Unpublished Story from the Author’s Archive
Triant said
Μια μη κερδοσκοπική ΜΚΟ από κάπου παίρνει λεφτά. Και δεν είναι ανάγκη να εμφανίζει κέρδη από την στιγμή που αυτά τα λεφτά τα κάνει (σχεδόν) ότι θέλει. Μπορεί να δίνει αμοιβές, να αναθέτει έργα κ.ά.
Ο αμάσητος πρώτος τον σανόν προσφέρετω.
30: Με έπιασε νευρικό, νάσαι καλά.
sarant said
Σε άλλα νέα, το Φέισμπουκ με ειδοποίησε ότι η αναδημοσίευση άρθρων του ιστολογίου (που κάνω καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια) είναι σπαμ και παραβιάζει τους όρους της κοινότητας. Ταυτόχρονα, έκρυψε όλα τα άρθρα του ιστολογίου. Και δεν αφήνει και άλλους να κάνουν αναδημοσίευση από το sarantakos.wordpress.com.
Aghapi D said
Δέν μπορώ να βρω πού αναφέρεται το αβοκάντο, σε ποιό άρθρο.
Έβαλα όπως συνήθως στο φέισμπουκ σύνδεσμο με εκείνο το άρθρο με τίτλο:» … και ένα κακομαθημένο αβοκάντο 🙂 Από το ιστολόγιο τού Σαραντάκου Τα υπόλοιπα εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2020/06/06/meze-430/»
και εμφανίστηκε σήμερα αυτή η ανακοίνωση:
Η δημοσίευση αυτή παραβιάζει τους Όρους της κοινότητάς μας σε ό,τι αφορά το γυμνό ή τη σεξουαλική δραστηριότητα
Παρατίθεται ένα κακομεταφρασμένο κείμενο σε άθλια ελληνικά, ένα κείμενο που δέν έχει καμία σχέση με το άρθρο, όμως δέν μπορώ να το αντιγράψω δυστυχώς
Spiridione said
Και κάτι ακόμη για την ανακοίνωση του Πέτσα και τα φέικ νιούζ.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@120!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Δεν πάμε καθόλου καλά!!!!!!)
sarant said
121 Σε μένα λένε σπαμ, σε σένα λένε γυμνό;!
Πέπε said
> > Φίλος μου που του αρέσει να σκαλίζει τους πάγκους των περιπτέρων της περιοχής Ασκληπιού και Ακαδημίας, που έχουν μετατραπεί σε παλαιοβιβλιοπωλεία, αγόρασε τις προάλλες το βιβλίο του Κων. Σημίτη με ιδιόχειρη αφιέρωση προς τον Μαν. Καψή, έναντι 4 ευρώ. Δεν τολμώ να πιστέψω ότι ο Μ. Καψής ξεπουλάει για 1-2 ευρώ τα βιβλία που του χαρίζουν πρωθυπουργοί! Κάτι άλλο θα συμβαίνει.
Λοιπόν, αυτό είχε ξανααναφερθεί προ ολίγων ημερών εδώ στο μπλογκ. Το βράδυ πριν τη μέρα που το διάβασα, είχε τύχει κατά σύμπτωση (μια σύμπτωση που θα άρεσε στον συγγραφέα που θα αναφέρω αμέσως παρακάτω) να διαβάζω την ιστορία «Οι αθάνατοι», από τη συλλογή Ιστορίες του Μπόρχες (Ερμής 1988, μτφρ. Κάτια Γουίλσον). Η ιστορία αρχίζει ως εξής:
Ποιος να το ‘λεγε, εκείνο το αθώο καλοκαίρι του 1923, πως η νουβέλα «Ο Εκλεκτός», που ο συγγραφέας της Καμίλο Ν. Χουέργκο, μου την πρόσφερε με την προσωπική του αφιέρωση στο εσώφυλλο (το οποίο είχα τη λεπτότητα να σκίσω προτού διαθέσω το βιβλίο για πούλημα σε διαδοχικούς βιβλιοπώλες), έκρυβε κάτω από το λεπτό βερνίκι της μυθιστοριογραφίας μιαν προφητική αλήθεια.
Προσέξτε πόσο κολλάει με τα σημερινά:
α) Έχει το προφανές, με την αφιέρωση.
β) Λέει «προφητική αλήθεια»
γ) Έχει και βερνίκι
δ) Έχει και λάθος κόμμα μεταξύ υποκειμένου και ρήματος (γενικά καθόλου καλή μετάφραση)
Ή είσαι Μπόρχες ή δεν είσαι!
aerosol said
Της Ραχήλ Μακρή της το δίνω: αυτά που λέει τα πιστεύει.
Το οποίο με πάει σε ένα πραγματικό υπαρξιακό ερώτημα… Είναι προτιμότεροι αυτοί που ολόψυχα πιστεύουν επικίνδυνες μαλακίες ή αυτοί οι κυνικοί που απλά προσποιούνται πως τις πιστεύουν, κυνηγώντας οφέλη σύμφωνα με την προσωπική τους ατζέντα;
Από τη μια έχω έναν -έστω ελάχιστο- σεβασμό για την ειλικρίνεια του πιστού. Από την άλλη, βρίσκω απογοητευτική την ύπαρξή του και καταλήγω να ελπίζω να είναι ένας σχετικά ευφυής απατεώνας. Τι σας φοβίζει περισσότερο; Η βλακεία ή η κακία;
sarant said
125 !!!!!
Μαρία said
114
Μεσάζοντα χρησιμοποίησαν και για την καμπάνια για το κορονοϊό, για να αποφύγουν τη διαύγεια, όπου θα βλέπαμε ποιοι άρπαξαν τα περισσότερα.
Θα το μάθουμε του χρόνου. https://left.gr/news/tha-mas-poyn-2021-poy-dothikan-ta-20-ekat-gia-tin-kampania-toy-menoyme-spiti
ΚΩΣΤΑΣ said
Δεν έχω, ούτε ξέρω από Φ/Β, επομένως δεν μπορώ να εκφέρω και γνώμη για το τι συμβαίνει. Εκείνο που μπορώ να πω μόνο είναι ότι αυτό το ιστολόγιο όχι μόνο είναι σοβαρό και αξιόπιστο αλλά ενίοτε επιστημονικό και επιμορφωτικό. Δεν νομίζω να παίζουν ρόλο οι πολιτικές μας διαφωνίες, αυτό είναι και στοιχείο δημοκρατίας.
Όσον αφορά αυτό το: «… σε ό,τι αφορά το γυμνό ή τη σεξουαλική δραστηριότητα», δεν καταλαβαίνω, τι να πω!
Εύχομαι να επιλυθεί γρήγορα το πρόβλημα.
Γιάννης Κουβάτσος said
126:Σαφώς η βλακεία. Η κακία δρα στοχευμένα, η βλακεία σαν λυσσασμένος πίθηκος που κρατάει ξυράφι, σαν δρεπανηφόρο άρμα.
Γιάννης Ιατρού said
Πληροφοριακά για το θέμα της Marketing Greece και της απευθείας ανάθεσης της διαφήμισης για τον Τουρισμό κλπ.
CEO της εταιρείας είναι η Ιάννα Δρέττα, από το 2012-2015 Διευθύντρια του γραφείου της τότε Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη. Αργότερα σύμβουλος του Προέδρου ΣΕΤΕ. Είναι σύζυγος του νυν προέδρου ΣΕΤΕ (και προέδρου της Marketing Greece) Γιάννη Ρέτσου.
Περισσότερα εδώ
Είναι πολλά τα λεφτά παιδιά…
Κιγκέρι said
Η γιαγιά μου έλεγε, απ´τον έξυπνο τον κακό μπορείς να φυλαχτείς, απ´τον χαζό τον κακό δεν μπορείς.
aerosol said
#120
Νίκο, ως τώρα έχω αποφύγει το φατσομπούκι οπότε δεν ξέρω από πρώτο χέρι πώς κάποιος στρέφεται προς αυτούς για να αναιρέσει την απόφαση. Αλλά αν υπάρχει τρόπος να την ανατρέψουμε είμαι πρόθυμος να γραφτώ και να βοηθήσω.
#130
Νομίζω πως συμφωνώ Γιάννη. Ίσως για πιο προσωπικούς λόγους. Σε κάποιο επίπεδο μπορείς να συνεννοηθείς με τον κακό -να επικοινωνήσεις, τουλάχιστον. Με τον βλάκα είναι σχεδόν αδύνατο, κι αυτό μάλλον μου δημιουργεί ένα ιδιαίτερο… άγχος να το πω; Αλλά αυτή (μου) η προτίμηση με κάνει να νιώθω λιγότερο καλός άνθρωπος ο ίδιος.
Μαρία said
131
Για εμπέδωση; βλ.103
Κι ένα εγκωμιαστικό.
Steve Vranakis – Ιωάννα Δρέττα: Τα δύο πρόσωπα στα οποία εμπιστεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης το restart στον τουρισμό
https://www.mononews.gr/politics/steve-vranakis-ioanna-dretta-ta-dio-prosopa-sta-opia-empisteftike-o-k-mitsotakis-to-restart-ston-tourismo
Μαρία said
sarant said
133 Υποτίθεται ότι αν επιχειρήσουν πολλοί να αναδημοσιεύσουν άρθρα του ιστολογίου και απορριφθούν και διαμαρτυρηθούν, τότε θα εξετάσει την υπόθεση άνθρωπος.
Alexis said
#113: Η προφορά των ονομάτων των Ολλανδών ποδοσφαιριστών είναι διαχρονικά ένας γρίφος για τους Έλληνες αθλητικογράφους και φιλάθλους.
Ο Dirk Kuyt (Dirk Kuijt στα ολλανδικά) έχει στο παρελθόν αναφερθεί από τους δημοσιογράφους με τρεις διαφορετικούς τρόπους, Κάιτ, Κόιτ και Κούιτ. Φυσικά κανένας από τους τρεις δεν είναι η πραγματική προφορά των Ολλανδών, η οποία στη Βικιπαίδεια ακούγεται κάπως σαν Κάουτε.
Στην Βικιπαίδεια πάλι η προφορά του ονόματος του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruijff στα ολλανδικά) είναι κάτι σαν «Κρατς» ενώ στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε διαχρονικά σαν Κρόιφ.
#120: Απίστευτο αυτό με το Facebook! Είχα βάλει κι εγώ κάποτε σύνδεσμο σε μια ανάρτηση του ιστολογίου, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το βρω για να δω αν λέει κάτι.
Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι με αναφορές ή κάτι άλλο, είμαι διαθέσιμος.
Alexis said
#135: Φυσικά αναφέρεται στη βιομηχανική κάνναβη.
Γιάννης Μαλλιαρός said
68 ΟΤΕ ή ΕΟΤ;
sarant said
139 Ε ναι, ΕΟΤ.
Γιάννης Μαλλιαρός said
116 Αλλά και πολλά μέτρα, προσωρινά έστω, θεσμοθετήθηκαν λόγω πανδημίας αν και καταφανώς άσχετα μ’ αυτήν. Π.χ. η απαγόρευση μουσικής στα μπαρ των πλαζ. Όχι πως την ήθελα, όχι πως με χαλούσε η απαγόρευση, αλλά δεν κατάλαβα τη σχέση της. Μπορεί, βέβαια, να μην είμαι καλός σε συσχετισμούς και να μην καταλαβαίνω πράγματα που ξέρουν και καταλαβαίνουν οι λοιμωξιολόγοι.
Γιάννης Ιατρού said
134α (131) Ωχ, σόρρυ. Μάλλον κουρασμένος σήμερα…
Αγγελος said
Μήπως το Φ/Β έχει, ή αποφάσισε να έχει, ως πάγια πολιτική να μην επιτρέπει τη συστηματική αναδημοσίευση περιεχομένου από άλλους ιστοτόπους; Δεν θα ήταν τελείως παράλογο, αν και δεν μπορώ να φανταστώ ότι παρακολουθεί τόσο προσεχτικά τι γράφουν τα δισεκατομμύρια χρήστες του!
Μαρία said
138
Για τον Βορίδη δεν ήταν φυσικά.
Αγγελος said
H δίφθογγος ui, στα ολλανδικά της ραδιοτηλεόρασης τουλάχιστον, προφέρεται περίπου öü, μονοσύλλαβα. Είναι τελείως αδύνατο να παρασταθεί με ελληνικά γράμματα ο ήχος της, αλλά οϊ είναι μια λογική προσπάθεια. Αν η Βικιπαίδεια (137) εμφανίζει «κάτι σαν Κρατς» την προφορά του ονόματος Cruijff, ε, κάνει λάθος!
Γιάννης Μαλλιαρός said
140 Ξέχασα τη φάτσα 🙂
Αν ήταν του ΟΤΕ, ούτε κρύο ούτε ζέστη (εκτός από κάποιους που έχουν συναισθηματικούς λόγους ή που νομίζουν ακόμα πως ο ΟΤΕ σήμερα είναι όπως παλιά, κρατικός οργανισμός – πόσες φάτσες να βάλω εδώ;)
ΚΩΣΤΑΣ said
111 συνέχεια
Και μεζεδάκι προσφέρει ο κ. Γεωργούλης: «Θα χαρακτήριζα ως άστοχη επικριτική τα όσα μου καταλόγισε ο κ. Κομήτσας…»
https://www.onlarissa.gr/2020/06/06/se-chloro-klari-den-afinei-ton-georgoyli-o-komitsas-o-iereas-evgale-sti-fora-tis-fotografies-toy-egkataleleimmenoy-spitioy-toy-eyrovoyleyti-foto/
Μαρία said
ΣΠ said
137, 145
https://el.forvo.com/word/johan_cruijff/
Μαρία said
– Είσαι γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού στην Νέα Δημοκρατία και συνεργάτης του Μητσοτάκη από χρόνια;(ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΥΓΑΣ)
– Πάρε παιδί μου μια απευθείας ανάθεση από το Υπουργείο Τουρισμού 19.800 ευρώ, για προσφορά «συμβουλευτικών υπηρεσιών επικοινωνίας και διαφήμισης», έτσι για τα έξοδα σου!!!!!!
https://www.documentonews.gr/article/polakhs-o-parasitikos-kapitalismos-twn-aristwn
sarant said
147 Αν έχει πολλούς συνιδιοκτήτες το σπίτι ρημάζει, νόμος.
mitsos said
Για τα 32 εκατομμύρια € δεν ξέρω τίποτα παραπάνω απ’ όσα ήδη έχετε γράψει παραπάνω
Εκείνο που ξέρω είναι ότι περιμένοντας το καλοκαίρι σήμερα 6 Ιουνίου 1μΚ ( ένα μετά Κούλη ) μας επισκέφτηκαν καταιγίδες , χαλάζι
8 μποφώρια και εξάωρη διακοπή ρεύματος και ίντερνετ …
Αν ήμουν κακός θα με παρηγορούσε η απόγνωση που έχει ζωγραφιστεί σε όλους τους Ιδιοκτήτες μαγαζιών στην παραλία. Αλλά δεν είμαι -τόσο- κακόψυχος
Και όσο σκέφτομαι πως έχουμε ακόμα μπροστά μας τουλάχιστον αλλά 3 χρόνια … Πρέπει να βρούμε δύναμη .
Η Δημοκρατία θέλει και θυσίες. 🙂
Μαρία said
151
Εκτός κι αν κάποιος απ’ τους συνιδιοκτήτες το κατοικεί.
Γιάννης Ιατρού said
152: Ρε Μήτσο, σ΄εμάς δεν είχε τέτοια, το τσέκαρα!
mitsos said
@ 154
Δεν ξέρω τι θέλεις να πεις. Γιάννη
Ότι γίνονται διακρίσεις ; ή ότι εμείς είμαστε οι γκαντέμηδες ;
leonicos said
Φιλιά κι από μένα
Γιάννης Ιατρού said
155: Μπας και πέρασε από κεί κανένας γουρλής; Τι να πω ρε συ! Καμιά λιτανεία κάνατε ρε άπιστοι; 😂😎
Πέπε said
152
Το καλοκαίρι δεν είναι θέμα καιρού. Μπορεί να χιονίζει, να βρέχει, να ρίχνει χαλάζι, να λυσομανάει ο βοριάς που τ’ αρνάκια παγώνει: αδιάφορο.
Το καλοκαίρι είναι state of mind.
(Μα είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως μερικοί!) 😉
Spyros said
145 Πράγματι, κ. Άγγελε, έτσι είναι η προφορά του ui, ένας φθόγγος σαν , που δεν αποδίδεται στα ελληνικά.
Το «Κρόιφ» πάντως είναι πια καθιερωμένο στην Ελλάδα, ίσως επειδή καθιερώθηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχε ιδιαίτερος αντίλογος.
Για το G πάλι, που γίνεται ΓΚ και όχι Χ, το προτιμώ, όπως ξαναέγραψα, παρ’ όλο που είναι λάθος. Ίσως γιατί συμπίπτει με το αγγλικό G, που μπροστά στα a, o, u προφέρεται ΓΚ.
Το «φαν» νομίζω πως ορθά αποδίδεται με Φ και όχι με Β, παρ’ όλο που η προφορά του είναι κάτι ανάμεσα στα δύο.
Από την άλλη, δύο αιώνες τώρα γράφουμε και λέμε «βαν Μπετόβεν», παρ’ όλο που ακόμα κι αν «το δούμε γερμανικά», θα έπρεπε να γράφουμε και να προφέρουμε «φαν», αφού δεν χρησιμοποιείται το γράμμα Βε αλλά το Φάου.
Τέλος πάντων… ίσως να είναι «ψιλολογία» όλο αυτό που κάνω τώρα και να έπρεπε απλά να αφεθούμε στη μακροχρόνια (ή μακραίωνη στην περίπτωση του Μπετόβεν) χρήση της λέξης, μέχρι να τριφτεί και να γίνει κομμάτι της ελληνικής γλώσσας.
Μαρία said
154
Εδώ έριξε απλώς καλαπόδια.
sarant said
158 Α γεια σου, στέιτ οφ μάιντ έκανε κι εδώ σήμερα.
Αμαλία said
107 : To ’72-73 που περασα απο Μπελεζίνη, δίδασκε ο Ανδρακάκος, κάπου 40ρης μου φαινόταν τότε…
Μαρία said
mitsos said
Εντάξει με πείσατε . Δεν ήταν τίποτα όλα αυτά τα σημερινά παρά αποτέλεσμα της κακής μου διάθεσης. Δεν ήμουν έτοιμος να καλωσορίσω το ελληνικό καλοκαίρι.
I have an idea. Πάω να πάρω έναν υπνάκο, μπας και άυριο ξυπνήσω με την σωστή διάθεση για να υποδεχτώ το καλοκαίρι.
Καληνύχτα
Μαρία said
Pedis said
Θα τη βγάλει την προεκλογική καμπάνια;
rogerios said
Επειδή διατυπώθηκε η άποψη ότι ίσως ξαφνικά το ΦΜΠ να αποφάσισε να απαγορεύσει την αναδημοσίευση άρθρων από ιστολόγια, ας διευκρινίσουμε ότι τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει κι ότι ο καθένας μπορεί να αναδημοσιεύει οτιδήποτε… εκτός, βεβαίως, αν αυτό προέρχεται από το ιστολόγιο του Ν(ο)ικοκύρη. Στη δική μου σελίδα εξακολουθούν να υπάρχουν αναδημοσιεύσεις από το δικό μου ιστολόγιο (κι από άλλα, ακόμη). Όσες αφορούσαν το ιστολόγιο του Νίκου εξαφανίστηκαν σαν να μην έγιναν ποτέ. Σαφέστατα υπόθεση ελληνική μικροψυχίας είναι όλη αυτή η ιστορία. Και λέει αρκετά για το ποιόν των λογοκριτών. 😦
gpointofview said
# 154,5
Περίεργο, κι οι δυο καταπταυλάκι είσαστε !! 🙂 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
(να δούμε κιόλας, βροχές και κατιγίδες ανέφεραν θες η Μαρία (160) κι ο Μήτσος….),
162: Αμαλία
Μπορεί, το ’73 εμείς είχαμε πάρει πτυχίο …. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
134b κλπ. για EOT (OTE 😂😎) ΣΕΤΕ / Marketing Greece
Έβγαλε και δελτίο τύπου ο ΣΕΤΕ για τα «ψέμματα» που διαδίδονται…
sarant said
167 Έτσι είναι, Ρογήρε!
Παναγιώτης said
Κι εμένα με ειδοποίησαν για σχόλιο που παραπέμπει στο μπλογκ ότι έιναι σπαμ. αρα δεν είναι ο αλγόρυθος για ένα σχόλιο ύποθετω ότι έγινε μετά από αναφορά καποιου ή καποιων. Εγώ πανωτες εβαλα ότι δεν συμφωνώ αλλά δεν μου ζητησαν να επειχειρηματολογήσω.
Χαρούλα said
Καλημέρα!
Είμαι άσχετη με τα μεσα κοιν.δικτυωσης. Αν όμως μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε μαζικά, εδώ είμαι. Μια φωνή ακόμη, δεν βλάπτει.
noualic said
Καλημέρα! Να προσθέσω και κάτι που είδα πρόσφατα. Τίτλος ρεπορταζ στις ειδήσεις: «ΗΠΑ: Ανταλλαγή πυροβολισμών με νεκρούς». Δεν είναι τραγικό, μια χαρά βγάζει νόημα αλλά μάλλον βλέπω πολλές σειρές με ζόμπι. Έτσι μου πήρε ένα-δυο λεπτά να σιγουρευτώ πως δεν ήταν αυτό που νόμιζα αρχικα…
Γιάννης Κουβάτσος said
Κι εγώ έχω ξεκόψει εδώ και χρόνια από το φέισμπουκ, αλλά αν οργανώσουμε αντίδραση, είμαι μέσα με τα μπούνια. Αρκετά με τη λογοκρισία, που χρησιμοποιεί ως πρόφαση μια εντελώς ασαφή πολιτική ορθότητα.
Χαρούλα said
ΑΝΤΕΝΑ ώρα 09.40. 06/06/2020. Εκπομπή Παπαδάκη
Ακούστηκε ότι το βιτριόλι και το θειικό οξύ είναι διαφορετικές χημικές ενώσεις!!!!
Δεν το άκουσα, μου μεταφέρθηκε
Triant said
136, 137, 175:
Οδηγίες παρακαλώ.
Έχω έναν λογαριασμό με 11 φίλους (του Νικοκύρη συμπεριλαμβανομένου :)) αλλά δεν ασχολούμαι καθόλου, οπότε δεν ξέρω τι να κάνω.
Pedis said
The state has commanded tens of thousands of family doctors, nurses and medical students to “actively screen” all homes on the island for cases Covid-19 – every single day.
…
“There’s no other country in the hemisphere that does anything approaching this,” said William Leogrande, professor of government at American University in Washington DC. “The whole organization of their healthcare system is to be in close touch with the population, identify health problems as they emerge, and deal with them immediately.
“We know scientifically that quick identification of cases, contact tracing and quarantine are the only way to contain the virus in the absence of a vaccine – and because it begins with prevention, the Cuban health system is perfectly suited to carry out that containment strategy.”
Cuba has so far reported 2,173 confirmed cases of and 83 deaths from coronavirus. Everybody who tests positive on the island is hospitalised. People suspected of carrying the virus are put into state-run “isolation centres”, usually for 14 days.
https://www.theguardian.com/world/2020/jun/07/cuba-coronavirus-success-contact-tracing-isolation
Γιάννης Κουβάτσος said
Αυτό το υπογράψαμε;
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO_NERO_APO_TEN_IDIOTIKOPOIESE/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-8134-SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO_NERO_APO_TEN_IDIOTIKOPOIESE&utm_term=DqEFcb%2Bel&fbclid=IwAR1cJM6RTHGG1buQFapNuK5bxqww1K2gShLoGCkpuU5NBjWl6jARgaSG4iY
Theo said
@180:
Ευχαριστώ, Γιάννη. Το υπέγραψα.
Theo said
Το 180 στο 179, όχι 180 😦
Χαρούλα said
#179 τώρα ναι, υπογράψαμε! Ευχαριστώ για την ενημέρωση.
Σοκαρίστηκα όμως. Μόνο με το μικρό όνομα, εμφάνησε Αλεξανδρούπολη! Τι χρειαν έχομεν αποδείξεων; Μας έβαλαν μικροτσιπς!😂
Γιάννης Κουβάτσος said
Αν μπορούσαν, θα ιδιωτικοποιούσαν και τον αέρα που αναπνέουμε. Ή τον ύπνο, για να θυμηθούμε και τον ωραίο Νίκο Καρούζο:
Νίκος Καρούζος,
Έχουμε κάθε δικαίωμα να κοιμόμαστε
ή μήπως όχι;
σκέψου να ανήκε στο κράτος
ο ύπνος
τα πράματα θάτανε δύσκολα
θ’αγοράζαμε ύπνο με δελτίο; ή ελεύθερα; και πόσο;
κι αν είχε παραχωρηθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία ποιά
η τιμή του σήμερα;
θα πεθαίναμε από εγρήγορση χωρίς χρήματα;
οι πάσχοντες από αϋπνίες τυχερώτεροι λιγάκι-
δεν ειν’έτσι;
για σκέψου να μη μας ανήκε ο ύπνος
Theo said
Εν τω μεταξύ, ο Μπέος με αστυνομικούς εισέβαλαν στο πολιτιστικό κέντρο των Σταγιατών, άλλαξαν τις κλειδαριές και πέταξαν έξω τα πράγματα των κατοίκων.
Δείτε και τα περισσότερα σχόλια που επικροτούν τον τσαμπουκά του.
sarant said
Ευχαριστώ και από εδώ για τα νεότερα!
177 Θόδωρε, μπορείς να επιχειρήσεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο του ιστολογίου. Θα σου πουν ότι δεν επιτρέπεται και αν διαφωνείς let us know. Oπότε μπορείς να διαμαρτυρηθείς
179 Υπέγραψα
Γιάννης Κουβάτσος said
184: Στο όνομα της «νομιμότητας» πάντα…Ο Τραμπ της Μαγνησίας.
Χαρούλα said
Ο Αυγερόπουλος στον ΕΞΑΝΤΑ είχε ενα πολύ καλό επεισόδιο για το νερό. Νομίζω ήταν αυτό. https://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2009-2010/97-life-for-sale
Alexis said
#167: Σοκαριστικό αυτό που γράφεις και τώρα καταλαβαίνω γιατί χθες βράδυ δεν μπορούσα με τίποτα να βρω μια δημοσίευσή μου που είχε λινκ στο ιστολόγιο του Νίκου.
Το εξαφάνισαν σα να μην υπήρχε ποτέ!
Υπάρχει τρόπος αντίδρασης κι αν ναι ποιος;
Μαρία said
Για το νερό έχω αυτό https://www.stagonesdoc.gr/ που το μοίραζε η εφσυν κι αυτό http://www.watermakesmoney.org/en/ που το μοίραζε η Αυγή.
Εδώ ανακόψαμε προσωρινά το ξεπούλημα με το άτυπο δημοψήφισμα. Εφόσον όμως έβαλαν πλώρη για να το ξεπουλήσουν, ματαιοπονούμε με τις υπογραφές. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ένας από τους «λαγούς» άλλωστε μας έχει προϊδεάσει από τον Σεπτέμβριο: «Το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό».
Μαρία said
190
Σωστά. Ο κύριος Μπάμπης.
Pedis said
Υπογραφές για δημοψήφισμα προβλέπονται;
Κι ας πούμε ότι προβλέπεται η συλλογή υπογραφων για το θέμα, κι άντε και μαζεύτηκαν και επικυρώθηκαν (ζήσε μάη μου) κι έγινε το δημοψήφισμα με τα χίλια ζόρια, και έλα να πούμε ότι επικράτησε η θέση κατά της ιδιωτικοποίησης
(που δεν είναι καθόλου δεδομένο με τόσα γαλαζοπράσινα βόδια που κυκλοφορούν)
στο τέλος-τέλος, αν δεν ανατραπεί η «αριστερο»- ακρο/δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, το μόνο που θα έχει κερδηθεί θα είναι κάνα δίχρονο-τρίχρονο ακόμη.
Αλλά επειδή από τη μιά μεριά η ιθύνουσα πολιτική τάξη μάς έχει για τον … και από την άλλη είναι μονολιθικά ταγμένη στα μεγάλα συμφέροντα, ΕΕταιρικά και πολυεθνικά (επειδή πρόκειται για ηλίθιους, ατάλαντους, ανίκανους και δειλούς πολιτικούς χατζατζάρηδες) σιγά μην υπαναχωρήσει από φόβο προς τη λαική οργή (ναι, καλά!) ή από εσωτερικές διαφωνίες και συγκρούσεις και αποδεχτεί την διοργάνωση δημοψηφίσματος.
Δεν βλέπω πολλές λύσεις.
Γιάννης Κουβάτσος said
Κάποιοι λαοί, που τους υποτιμούμε, το πάλεψαν γερά:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ergasianet.gr/2017/01/23/%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25AC%25CF%2587%25CE%25B1-%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BE%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%258D-%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25AC%25CE%25BA%25CE%25BB%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25B7-%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2582-%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B9%25CF%2589%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%2580/&ved=2ahUKEwjuw67LsPDpAhXQ3KQKHbaCANUQFjAIegQIChAB&usg=AOvVaw1kpLwzgAm5c9xfCxQwfHcb&cshid=1591556274187
Γιάννης Κουβάτσος said
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://3pointmagazine.gr/%25CF%2580%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%258D-%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B7%25CE%25BB%25CF%258E%25CF%2583%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2582-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7-%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25BC%25CE%25B1-%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25AC%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CF%2583%25CF%2584/&ved=2ahUKEwjuw67LsPDpAhXQ3KQKHbaCANUQFjAHegQICRAB&usg=AOvVaw36RJqHL6V8iUWXU2WAewTg&cshid=1591556496071
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
193, 194
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/94310_bolibia-dekaexi-hronia-meta-ton-polemo-toy-neroy
Μαρία said
Μαρία said
Pedis said
Μπακ του δε ρουτς οβ δε τζενεσιζ οβ δε νέσιον
ΣΠ said
166
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
152 >>8 μποφώρια και εξάωρη διακοπή ρεύματος και ίντερνετ …
παρηγορήσου:
Χθες ταξίδεψα αεροπορικώς προς Ηράκλειο, το πρώτο μ.Κ. αεροπορικό μου ταξίδι. Ο πιλότος μας είπε στο ξεκίνημα,μεταξύ των συνήθων πληροφοριών, ότι θα φτάσουμε 10 λεπτά νωρίτερα από την κανονική ώρα. Ναι,πώς! Φτάσαμε 40 λεπτά αργότερα.Κόβαμε βόλτες τραμπαλέ από πάνω καθότι λυσσομανούσαν πλαγιομετωπικοί αέρηδες και πυκνή σκόνη. Με την τελευταία απόπειρα το προσγείωσε, ενώ ήδη μας είχε ανακοινώσει γλυκά ότι αν δεν άλλαξε δρόμο ο αέρας, θ΄αλλάξουμε εμείς, τα πίσω μπρος προς Αθήνα.
Ολη αυτή την ώρα κουβεντιαστήκανε τα εξής χαριτωμένα στα περιξ μου καθίσματα : -μήπως ο Μητσοτάκης κατεβαίνει Κρήτη; -Σεισμοί, κορονοϊός, τουρκικά -ενα αεροπορικό αλήθεια λείπει! -Μη φοβάστε, δεν πέφτουμε, δε θα ξοδέψει τα 32 δις σε αποζημειώσεις !
179, Ναι υπογράφουμε για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού!
Η Πορτογαλία αγοράζει πίσω το νερό της από τις πολυεθνικές: Το… πείραμα απέτυχε
https://hellasjournal.com/2019/10/i-portogalia-agorazei-piso-to-nero-tis-apo-tis-polyethnikes-to-peirama-apetyche/
Μαρία said
Μια φίλη μου φιλόλογος μου ανέφερε οτι οι μαθητές της παρακολουθούν με ενδιαφέρον εικόνες απ’ τις διαδηλώσεις στην Αμερική αλλά διαπίστωσε οτι τις παρακολουθούν μάλλον σαν θέαμα.
Τη συμβούλεψα να τους διδάξει τους Νέους της Σιδώνος, 1970 http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C131/595/3928,17293/index_a_15_03.html
200β
Το Παρίσι το έχει κάνει ήδη. Νομίζω το είχε η Σουέζ που την έχουμε κι εδώ.
Pedis said
#193-195 – Στην περίπτωση του σχετικού Ιταλικού δημοψηφίσματος για την ακύρωση της νομοθετικής πράξης με την οποία παραχωρούνταν η εκμετάλλευση του νερού σε ιδιώτες, η ακύρωσή της επιτεύχθηκε χάρη σε τρεις λόγους:
1. μεγάλος αγώνας των (μονοθεματικών) τοπικών επιτροπών αγώνα (από την εξωκοινοβουλευτική και τη μη-βουλευτική αριστερά, μαζί με μέλη-άτομα του PD και δορυφόρων) να συλλέξουν τις υπογραφές και μετά αυτές να επικυρωθούν μία προς μία με σκοπό να τεθεί επίσημα το αίτημα για την διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος.
2. έλλειψη σύμπνοιας μεταξύ των πολυάριθμων εκπροσώπων της πολιτικής και της άρχουσας τάξης ως προς το τι θα γίνει (ποιος θα φάει, ποιος θα το εκμεταλλευτεί και ποιος θα ριχτεί μετά την ιδιωτικόποιηση + πολιτικά τοπικίστικα συμφέροντα), κατάσταση που απέτρεψε τον σχηματισμό του μονομπλόκ («ενημέρωσης», οργανωμένης αντίδρασης από «πολίτες» και γραφειοκρατικής-δικαστικής κωλυσιεργείας) κόντρα στη διεξαγωγη του δημοψηφίσματος.
3. Το σημαντικότερο στην τελευταία φάση πριν το δημοψήφισμα: η ιταλική καθολική εκκλησία εδωσε γραμμή στους παπάδες κι αυτοί, στο ποίμνιο τους (στους τακτικούς ενορίτες, δηλαδή στις γυναίκες, τις θεούσες αλλ’ ιταλιάνα, αλλά και νέους του κατηχητικού, των προσκόπων, των πάπα-μπόιζ κλπ), πρώτον, να πάνε να ψηφίσουν (οπότε υπήρχε πλέον μεγάλη πιθανότητα η συμμετοχή να ξεπερνούσε το όριο του νόμου, 50%, και το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν έγκυρο και δεσμευτικό), δεύτερον, να ψηφίσουν κατά συνείδηση, τρίτον, να δραστηριοποιηθούν στις τοπικες επιτροπές αγώνα αν το θέλουν, και τέταρτον, να δημιουργήσουν κατά βούληση επιτροπές αγώνα με άτυπη βάση την ενορία.
Το 1. το έκανε δυνατό, το 2. δεν το στραγγάλισε και το 3. έφερε μία σημαντική νίκη κατά της ιδιωτικόποιησης του νερού.
Pedis said
# 199 – ότι έγινε μονταζ με τους μορφασμούς των γυναικών ήταν οφθαλμοφανές. Ότι δεν ξέρει τι να απαντήσει και χάνει τα λόγια του, κι αυτο επίσης.
Μαρία said
202
Στην πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος η πρόταση για δημοψηφίσματα μετά απο πρωτοβουλία των πολιτών απορρίφθηκε απο τη ΝΔ.
Pedis said
E, οπότε, θέλει άλλα μέσα.
Pedis said
Όχι, άμα θέλει κανείς πεζός να τους κανει παρατήρηση …
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
187 -«Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα – Ο Μυστικός Πόλεμος του Νερού στην Ευρώπη».
Μαρία said
205
Τι μέσα, ρε συ. Εδώ πουλάνε μέχρι και τον αγιασμό.
206
Κι έκανε και πολλά χιλιόμετρα, απ’ το λιμάνι μέχρι το παλατάκι στην Καλαμαριά.
Pedis said
# 208 – Γιατί διαμαρτύρεσαι; Ο αγιασμός δεν έχει ενσωματωμένη προστιθέμενη αξία;
BLOG_OTI_NANAI said
208: «Πωλείται ο.. αγιασμός»
Για όσους ζουν ανάμεσα μας, να πούμε βεβαίως ότι ουδέποτε κανείς πληρώνει τον αγιασμό. Σε όλες τις γιορτές και κάθε πρώτη του μηνός, μπορεί όποιος θέλει να πάρει όσο αγιασμό θέλει, οπότε και ο ψεκασμένος που έκανε την ανάρτηση μπορεί να διαπιστώσει τη διαφορά του «πωλείται» κάτι, με την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης που φυσικά είναι προαιρετική.
Για παράδειγμα, αν και το να σπας χέρια και πόδια ανθρώπων, είναι κάτι που οι ψεκασμένοι ακροαριστεροί κάνουν δωρεάν σε κάθε ευκαιρία, εντούτοις, σκαρφίστηκαν ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά, μαθαίνοντας και σε άλλους ακροαριστερούς φασίστες να σπάνε χέρια και πόδια, αλλά με το αζημίωτο.
Απλώς για να κατανοεί ο καθένας ανάλογα με το που φτάνει ο εγκέφαλος του, τη σημασία της οικονομικής ενίσχυσης… Διότι εντάξει, να κάνεις σεμινάριο για το πώς να σπας χέρια και πόδια, αλλά για πόσο θα το κάνεις τσάμπα; Δεν είσαι και ζώο να σε κοροιδεύουν.
Προσέξετε ότι η καταχώρηση ακολουθεί το καταναλωτικό πρότυπο της «έξυπνης σίτας» κ.λπ.
***Ακολουθεί τοποθέτηση προϊόντος***
Χαρούλα said
#207 ΕΦΗ δεν εννοούσα αυτό. Ήταν για την Λατιν. Αμερική. Αυτό δεν το ήξερα. Πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστώ.
Pedis μπορεί και να μην αλλάζει ο κόσμος με την υπογραφή μου. Αυτό μπορώ όμως, και θα το κάνω. Κάποιες φορές η νίκη έρχεται από κει που δεν το περιμένεις(Δαυίδ/Γολιάθ). Από το να κάνω μόνο κλικ για σχολιασμούς, ας κάνω και για να στηρίξω μιά (έστω και) ουτοπία. Ποιός ξέρει; Και οι παλαβοί Έλληνες τα έβαλαν με τους Γερμανούς κάποτε.
Γιάννης Κουβάτσος said
Και κάποτε θα πρέπει να αποκτήσουμε οι Έλληνες την κουλτούρα των μαζικών ειρηνικών διαδηλώσεων. Δεν είναι αναστάτωση της ζωής της πόλης οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια, όπως συκοφαντούν ομαδόν οι εξουσιαστές και τα φερέφωνά τους, ούτε είναι υπόθεση μπαχαλάκηδων και εξτρεμιστών, είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να ακουστεί, και μάλιστα πολύ ηχηρά, η φωνή των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να λοιδορηθεί και να απαξιωθεί μια διαδήλωση δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ιδίως όταν είναι επαναλαμβανόμενη. Αλλά, όταν πας σε ένα συλλαλητήριο με σοβαρά αιτήματα και βλέπεις μερικές δεκάδες ανθρώπους, πάντα τους ίδιους, ε, εύκολο είναι για τα «παπαγαλάκια» να στρέψουν την προσοχή του χαύνου κοινού στα ανορθόγραφα πανό. Και έτσι, μεταξύ χαβαλέ και τουιταρίσματος, ξεπουλάνε ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε και μας βάζουν κάμερες μέχρι και στην κρεβατοκάμαρα. Πάντα για το καλό μας…
Pedis said
Ευτυχώς που δεν θα μου τεθεί το δίλημμα για ψήφο αντιΤραμπ …
BLOG_OTI_NANAI said
212: Λέμε για τους «κουτόφραγκους», όμως μερικές φορές οργανώνουν εντυπωσιακές συλλογικές ενέργειες. Στην Ελλάδα οι ανοιχτές διαμαρτυρίες έχουν συνδεθεί είτε αποκλειστικά με το ΠΑΜΕ, που τουλάχιστον έχει την δύναμη να κρατάει ένα επίπεδο οργάνωσης και σοβαρότητας, και από εκεί και πέρα έχουμε τη φυλή των «Γηπεδίστας» σε συνεργασία με τους αυτοαπασχολούμενους με τις μολότοφ.
Συλλογικές ενέργειες χωρίς κομματικό χρώμα ή χωρίς έντονο το πρόσημο μιας πολιτικής κατεύθυνσης (ακροαριστερά, αριστερά, κέντρο, δεξιά, ακροδεξιά) δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε.
BLOG_OTI_NANAI said
214: Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν και τα «πορτοκαλί γιλέκα» στην Ιταλία, ένα μίγμα που περιέχει και ψεκασμένους, με αρχηγό κάποιον που λένε ότι είχε συνάντηση με εξωγήινους. Εμείς δεν έχουμε κοινωνικό κεφάλαιο για μεγάλου μεγέθους παρόμοια συγκέντρωση, γιατί τους περισσότερους τους έχει πάρει ο Αρτέμης Σώρρας με τον Βελόπουλο:
Μαρία said
Γιάννης Κουβάτσος said
Τόσα χρόνια ο Πορτοσάλτε δεν νοιάστηκε ποτέ για απολύσεις. Τώρα τον έπιασε ο πόνος για «280 υπαλλήλους». Η εφαρμογή των νόμων χωρίς εξαιρέσεις είναι έργο κομμουνιστικής κυβέρνησης, ενώ η εφαρμογή των νόμων επιλεκτικά πρέπει να είναι το έργο φιλελεύθερης κυβέρνησης. Αυτό δεν λέει; Είπαμε: σκέψη-τουίτερ, λόγος-τουίτερ.
Pedis said
Ξεπουλάνε και το νερό! Θα τους αφήσεις;
… μέσα από τον παράλληλο δρόμο του ξεπουλήματος με την κωδική ονομασία «Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), παραδίδουν στους ιδιώτες – όπως σύσσωμοι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κτλ – το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας. Το διαπράττουν σχεδιάζοντας την παραχώρηση στα πολυεθνικά επιχειρηματικά όρνεα του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια κτλ
Spiridione said
216.
280 υπαλλήλους το μπιτσόμπαρο;
dryhammer said
219. Την ίδια απορία είχα κι εγώ…
btw (following the money) τίνος είναι το …μαγαζάκι;
Spiridione said
220.
2018
Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες των επιχειρηματιών στο νησί των Ανέμων στη Μύκονο με την ΑΑΔΕ. Μετά το τελευταίο «λαβράκι» των ράμπο της ΑΑΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα στο Nammos, αυτή τη φορά στο στόχαστρο του κλιμακίου των εφοριακών μπήκε το Alemagou Mykonos, το καλαίσθητο και μικρό beach bar – εστιατόριο με τζίρο μόλις 4 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στη δεξιά άκρη της παραλίας της Φτελιάς.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που σαρώνουν νυχθημερόν το νησί, διαπίστωσαν ότι δεν είχε εκδοθεί απόδειξη ύψους 7.000 ευρώ. Η απόδειξη αυτή αφορούσε σε μια παρέα.
Ο ιδιοκτήτης του πολυτελούς εστιατορίου και beach bar Ανδρέας Κουτουμάνος (γιος του Πέτρου Κουτουμάνου, πρώτου συζύγου της Ζωής Λάσκαρη), έκανε μάλιστα έκκληση στην ΑΑΔΕ να μην προχωρήσουν στο κλείσιμο της επιχείρησής του με την υπόσχεση ότι από εδώ και πέρα θα είναι τυπικοί με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Ο επικός διάλογος είχε ως εξής: Ιδιοκτήτης Alemagou: Παρακαλώ πολύ μη μας κλείσετε εν μέσω καλοκαιριού και από εδώ και στο εξής θα είμαστε απόλυτα τυπικοί στις υποχρεώσεις μας. Εγινε ένα λάθος το οποίο δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Ανδρας ΑΑΔΕ: Δυστυχώς ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κλείσουμε για 48 ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο σκηνικό είχε συμβεί και πέρυσι όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είχαν κλείσει ξανά για 48 ώρες το Alemagou για μη έκδοση αποδείξεων. Από ότι φαίνεται όμως το πάθημα δεν έγινε μάθημα στους ιδιοκτήτες.
Το Alemagou βρίσκεται στην άκρη της Φτελιάς με πελάτες του νεολαία από τις καλές οικογένειες, επιχειρηματίες, πολιτικούς, και low profile προσωπικότητες, που θέλουν να χαλαρώνουν, να απολαμβάνουν αλλά και να αποφεύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα.
https://www.mononews.gr/business/nea-megali-forodiafigi-sti-mikono-o-epikos-dialogos-ton-idioktiton-tou-alemagou-me-tin-aade
sarant said
221 Μία παρέα έκανε κατανάλωση 7000;
Μαρία said
Το γνωστό beach bar στην παραλία Φτελιά της Μυκόνου παραμένει ανοιχτό και θα παραμείνει μέχρι να ασκηθεί έφεση. Το 80% των μαγαζιών του νησιού παρέμειναν κλειστά αντιδρώντας στο «λουκέτο». https://www.news247.gr/koinonia/mykonos-antidraseis-se-ola-ta-magazia-meta-to-loyketo-sto-alemagou-skeftontai-mechri-kai-apergia.7657390.html
dryhammer said
221. Κι όχι τίποτ’ άλλο, αλλά τώρα θα λένε πως έφτασαν το μαχαίρι στο κόκκαλο…
Ξανά btw το άλλο μπιτσόμπαρο τίνος είναι;
[Συγγνώμη, αλλά έχω δει πολλά εδώ στο νησί πχ ουζερί της προκυμαίας κάθε Σαββάτο έστελνε τους μπάτσους στα μαγαζιά που ήταν γεμάτα και είχαν μουσική -όχι αναγκαστικά παραλιακά. Μετά μετακόμισε και το περασμένο Σαββάτο που ακόμα η μουσική στα εστιατόρια-ταβέρνες απαγορευόταν, εκείνος είχε 5μελή ορχήστρα της αρπαχτής με γνωστό (εδώ) καλλιτέχνη. Και συγκριτικά με τη Μύκονο οι τζίροι είναι Για Την Πατρίδα]
Spiridione said
224. Ποιο άλλο;
dryhammer said
222. Όλο το 2018 είχα έσοδα (ταμείο ανεργίας) ακριβώς τα μισά…
dryhammer said
225. Δεν (θα) έχει άλλο εκεί κοντά; Είμαι τελείως άσχετος από Μύκονο, απλά αναρωτιέμαι για τον άμεσα ωφελούμενο…
Μαρία said
222
Γιατί σου φαίνεται παράξενο; Άνοιξαν σαμπάνιες
Μαρία said
227
Φτελιά απ’ την άλλη μεριά του όρμου https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CE%9C%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82+%CF%86%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC+%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81+%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BD&npsic=0&rflfq=1&rlha=0&rllag=37443490,25351519,3487&tbm=lcl&ved=2ahUKEwiTv5G8w_LpAhXHMewKHdgOB-oQtgN6BAgMEAQ&tbs=lrf:!1m4!1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!2m2!2m1!1e1!2m1!1e2!2m1!1e3!3sIAE,lf:1,lf_ui:9&rldoc=1#rlfi=hd:;si:;mv:[[37.4808047,25.3843501],[37.403941,25.3186884]];tbs:lrf:!1m4!1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!2m2!2m1!1e1!2m1!1e2!2m1!1e3!3sIAE,lf:1,lf_ui:9
Χαρούλα said
Να δείτε που τελικά ο Αδωνις θα το ξανασκεφτεί για τους εργαζόμενους και θα μεταθέσει το κλείσιμο για τον Νοέμβριο. Τυχαίος ο Πορτοσάλτε; Λαγός!
Πάντως πέρσι ήταν να πουληθεί σε Ισπανούς. Δεν ξέ´ρω τι έγινε τελικά
https://axianews.gr/2019/06/13/%ce%bc%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-to-%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ba%cf%8c-pacha-%cf%87%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-alemagou-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-e1/
Μαρία said
Μαρία said
Spiridione said
230. Πιο πλήρες ρεπορτάζ αυτό, μάθαμε και όλους τους θαμώνες.
231. Δεν με είδες παραπάνω που τόβαλα; ΄:)
Μαρία said
233
Στραβομάρα. Διάβασα απ’ το 221 και κάτω.
Μαρία said
ΣΠ said
231
Τι σχέση έχει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με την Επανάσταση του 1821;
Δύτης των νιπτήρων said
236 Είναι που μας έχει φάει η ουδετεροπατρία. Σύντομα και πολεμική αρετή των Ελλήνων!
nessim said
231: ευχαριστώ -και- για τα ενδιαφέροντα τουίτ που ξεδιαλέγετε!
(έβαζε παλιότερα και ο «Σκύλος» αλλά δεν συχνάζει πλέον εδώ)
nessim said
224: «οι τζίροι είναι Για Την Πατρίδα»: 🙂 🙂 🙂
Μαρία said
Μαρία said
236
sarant said
231-240 Έχουμε κι εμεις Παλαιολόγο, στην παραλία στο Φάληρο
Μαρία said
242
Δωρεά των Κωνσταντινοπολιτών;
Χαρούλα said
#224,227 του Βαρβέρη- interni. Ειδη υγιεινής, ξενοδοχεία, εστιατόρια, … πολυπράγμων😊
Μαρία said
244
Το εστιατόριο Φτελιά που λίνκαρα. Ρε τι μαθαίνουμε! https://www.xrysoiskoufoi.gr/article.aspx?id=2535831
ΣΠ said
Μόλις άκουσα στις ειδήσεις της ΕΡΤ1: «κράτησαν ενός λεπτού σιγή για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα».
Μαρία said
Νικοκύρη, είσαι ομοιοπαθής με μ-λ σελίδα.
sarant said
243 Πολύ πιθανό, δεν το έχω ψάξει
247 Εμείς οι μαρξιστές-λενινιστές δεν μασάμε
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@246. Σταῦρο, ἡ «ενός λεπτού σιγή για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα» μοῦ θύμισε τὴν «τριμελὴ ἐπιτροπὴ ἀπὸ πεντέξι ἄτομα» τοῦ Βαμβακούλα. 🙂
Μαρία said
Πέθανε η Ασπασία Παπαθανασίου στα 102 της.
Triant said
203: Δεν είναι ότι δεν μπορούσε να απαντήσει, απέφευγε επιμελώς (και το κατάφερε) να ζητήσει συγγνώμη γιατί θα ήταν σαν να ομολογούσε πως έκανε κάτι κακό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
217,244,245 Α μάλιστα! Το πρωί στο ράδιο Ρίαλ ένα ντουέτο- ούτε ξέρω λίγο άκουσα (ο ένας ήταν ο ευδιάκριτος Παυλόπουλος), έβγαλαν το δήμαρχο Πάρου για την τουριστική περίοδο και πρώτο πρώτο τον ρώτησαν να σχολιάσει για το πρόστιμο στη Μύκονο (υποστηρικτικά εννοείται), αλλά μου φάνηκε εξωφρενικό, τόση πρεμούρα!
sarant said
250
https://www.documentonews.gr/article/pethane-h-hthopoios-kai-syggrafeas-aspasia-papathanasioy
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Pedis said
# 251 – Τι να σου πω, μπορεί και νάναι έτσι … πάντως, αισθάνομαι φρίκη μόνο με τη σκέψη ότι θα μπορούσα να μπώ στη διαδικασία να σκεφτώ και να αποφασίσω να του ρίξω ψήφο αντιΤράμπ … τη δεύτερη Κυριακή. 🙂
Pedis said
Πείτε μου κάτι οι τουιτεράδες: αν είσαι χρήστης τουίτερ είσαι υποχρεωμένος να δέχεσαι τις κοτσιλιές από το κάθε κοπριτόπουλο;
Γιάννης Κουβάτσος said
Και γιατί να είναι κανείς χρήστης τουίτερ;
Δύτης των νιπτήρων said
257 Μπορούμε να αυτομαστιγωθούμε ενώπιον των σχολιαστών μπλογκ 🙂
sarant said
256 Mπορεί να σε σχολιάσει οποιοσδήποτε. Κι αν γράψεις κάτι αιχμηρό και το αρτάρει (αναδημοσιεύσει) κάποιος με πολλούς ακόλουθους, παίζει να δεχτείς εκατοντάδες σχόλια από ανθρώπους που δεν σε ξέρουν.
Γιάννης Ιατρού said
258: μίνιμουμ ! 👍🤣

ChrisLina said
Ουάσινγκτον; Γιατί όχι Ουάσιγκτον;
Γιάννης Ιατρού said
256 (259): Βασικά όπως γράφει ο Νίκος. Αλλά, εκτός από αυτούς που έχεις μπαν(ι😎)άρει και έτσι κι έτσι δεν βλέπουν καθόλου το τι γράφεις κλπ., εδώ και κανένα μήνα υπάρχει και η δυνατότητα να περιορίσεις τον κύκλο απ΄ όπου δέχεσαι απαντήσεις για κάποιο συγκεκριμένο σου «κελάηδισμα», π.χ. μόνο από αυτούς που σε ακολουθούν ή αυτούς που αναφέρεις ονομαστικά στο μήνυμά σου ή από οποιονδήποτε. Επίσης έχεις την δυνατότητα να «κάνεις αθέατες» = πρακτικά μόνο «δυσκολο-θέατες» (γιατί για να τις δει πρέπει να πατήσει μια ειδική επιλογή του μενού) κάποιες απαντήσεις.
Stazybο Hοrn said
Κάνουμε σωστές δουλειές…
Γιάννης Ιατρού said
Kάτι τέτοιες καριερίστριες της λογοκρισίας παίρνουν τις καλοπληρωμένες θέσεις από τα (δικά μας) άξια κορίτσια …
Pedis said
# 259, 262 – Χμ .. Κατάλαβα. (Μάλλον άλλος ένας μπελάς για «να μπαίνεις σε διαδικασια». Μερσι για τις απαντήσεις)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κι άλλος άριστος χωρίς το απαιτούμενο πτυχίο τριτοβάθμιας σχολής; Μύλος…
https://tvxs.gr/news/ellada/apokalypsi-apo-aygeri-poy-einai-ptyxio-toy-k-loyli
Γιάννης Κουβάτσος said
«Ελβετική Σχολή Κυλινδρόμυλων»! 😂 Δεν παίζονται με τίποτα οι άριστοι! 😂
dryhammer said
266. Και τι πτυχίο! (Αντιγράφω από το λινκ)
«…στο επίσημο βιογραφικό επικαλείται ότι είναι διπλωματούχος της Ελβετικής Σχολής Κυλινδρόμυλων.»
dryhammer said
266. Τι Μύλος; Κυλινδρόμυλος…
Γιάννης Κουβάτσος said
258: Άλλο είναι να σχολιάζεις σε ένα συγκεκριμένο μπλογκ κι άλλο να έχεις καθημερινές παρτίδες με τον διαδικτυακό υπόκοσμο και να ανέχεσαι να σε βρίζει ο κάθε κρετίνος.
Μαρία said
Τον βλέπω να μένει μόνο με τον Μπέο.
Γιάννης Ιατρού said
271 εν τη παλάμη … 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
270 Αφού κάναμε στομάχι δέκα χρόνια εδώ, αντέχουμε και τον υπόκοσμο του τουίτερ 😉
Πέπε said
273
Αηδίες.
Εγώ σπανίως έχω δει ιστότοπο μεγάλης κίνησης με τόσο πολιτισμένο επίπεδο, συνυπολογιζομένων και των τρολ, και των εκρήξεων που έχουν συμβεί κατά καιρούς, και όλων.
Γιάννης Κουβάτσος said
Συμφωνώ απολύτως, μα απολύτως, με τον Πέπε.
Μαρία said
sarant said
261 Καλή ερώτηση. Ουσιαστικά το ν είναι περιττό Ίσως αξίζει να το συζητήσουμε ευρύτερα.
Μαρία said
277
Καθόλου περιττό. Κι όχι επειδή υπάρχει στα αγγλικά αλλά για να προφυλάσσει τους χαμουτζήδες, που αλλιώς δεν θα το προφέρουν.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@277,261.Ὁπωσδήποτε δὲν χρειάζεται τὸ νί.
Βασικτών-Βασικτῶνος, ὅπως τὸ Βαβυλὼν-Βαβυλῶνος. 🙂
voulagx said
#278: «….που αλλιώς δεν θα το προφέρουν το -γκ προρινισμένο». Διευκρίνισέ το γιατί αλλιώς άντε να βγάλεις άκρη μ’ αυτούς τους χαμουτζήδες που μπλέξαμε. Αλλά τι περιμένεις από ανθρώπους που λένε το σουβλάκι καλαμάκι, πάλι καλά που δεν το λένε απρουφάν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
279
Γκαρδιακὰ χαροποιήθει
καὶ τοῦ Βάσιγκτον ἡ γῆ,
καὶ τὰ σίδερα ἐνθυμήθει
ποὺ τὴν ἔδεναν κι αὐτή.
Υμνος εις την Ελευθερίαν/στ. 22
ΣΠ said
278
Τα άτεγκτος, ανεξέλεγκτος, πλαγκτόν, σφιγκτήρας πώς τα προφέρουν;
sarant said
282 Nαι, αυτό.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@281, 279. Πάντως, στὴν καθαρεύουσα τοῦ Π.Ν. ὑπῆρχε μέχρι τότε ποὺ ὑπηρέτησα (1978) ὁ Ναυτικὸς Ἀκόλουθος Οὐασιγκτῶνος.
dryhammer said
282. άτενgτος, ανεξέλενgτος, πλανgτόν, αλλά σφιχτήρας γιατί άμα το ζορίσεις ξεσφίγγει
Μαρία said
285
Αν όλοι οι χαμουτζήδες προφέρουν έτσι, εγώ πάω πάσο.
Στο μεταξύ ο Λούλης https://www.thenewspaper.gr/2020/06/09/sti-voyli-to-ptychio-loyli-apo-ton-syriz/
«Εγώ δεν είπα σε κανέναν ψέματα. Έχω τελειώσει αυτή τη σχολή. Δεν έχω κάνει αναγνώριση στο ΔΙΚΑΤΣΑ να μου πούνε τι αντιστοιχία είναι. Αυτές είναι 3 σχολές σε όλον τον κόσμο. Στην Ελβετία τη Γερμανία και το Κάνσας. Από εκεί και πέρα δε γνωρίζω αν είναι ή δεν είναι σύννομη. Ότι έχω σπουδάσει, αυτό το κατέθεσα. Δε μου χρησίμευσε η αναγνώριση στην Ελλάδα, διότι δεν ήθελα να διοριστώ. Δεν ξέρω αν δεν αρκεί αυτό το πτυχίο. Ότι είναι τυπικά θα με ρωτήσουν. Από τη σχολή μου αυτή δεν είχαμε διψήφιο αριθμό αποφοίτων. Είναι μία ειδική σχολή που πρέπει κανείς να έχει λόγο να πάει εκεί. Πρέπει να είμαστε 8 σε όλη τη χώρα.»
Τι να αναγνωρίσει για δεκάμηνες σπουδές; ΙΕΚ μυλωθρού;
https://www.sms-sg.ch/meisterkurs-hoppenlau-sms.html
dryhammer said
Δεν είμαι καν από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχουμε 10 λογιώ Χιώτικα και τα Μικρασιάτικα Ερυθραίας και Σμύρνης.
Πέπε said
282
Ασφαλώς όχι όπως ο Δύτης – το gt, εκτός ότι είναι άσχετο, θέλει και έξτρα προσπάθεια.
Τα ελεγκτής κλπ. προφέρονται όπως νομίζω ότι προφέρουμε οι περισσότεροι τη(ν;) Ουάσιγκτον, δηλαδή με το g σαν κ (και με το γ έτσι όπως ξέρουμε όλοι, όπως στο άγχος κλπ.). Επομένως, για να αποδοθεί αυτό που προφέρουμε όταν ονομάζουμε αυτή την πόλη υπαρχει έτοιμος ειδικός συνδυασμός γραμμάτων.
Έλα όμως που πρόκειται για ξένη λέξη! Πώς θα ξέρει ο άλλος ότι δεν εννοούμε [wasigton]; Θα μπορούσε ξερωγώ στην ξένη γλώσσα να είναι Washigton.
Παρ’ ότι γενικά δεν είμαι καθόλου υπέρ της λογικής να τα κάνουμε πιο λιανά απ’ όσο είναι η στάνταρ ελληνική γραφή, δηλαδή στην πράξη «Ουάσινγκτον», ειδικά προκειμένου για ξένη λέξη ίσως θα το αποδεχόμουν.
Αλλά είναι πιο περίπλοκο κι από τόσο: δεν προφέρουμε (νομίζω) «Ουάσινγκτον» αλλά «Ουάσινκτον», ακριβώς για να αποφύγουμε την έξτρα προσπάθεια που έλεγα πως κάνει ο Δύτης. Και το νκτ γράφεται βέβαια γκτ στα ελληνικά.
(Ουφ! Αν ήξερα να βάζω φωνητικά σύμβολα θα το έλεγα πιο εύκολα όλο αυτό.)
Πέπε said
@288
Μα ποιος Δύτης, τι λέω; Ο Dryhammer εννοώ.
BLOG_OTI_NANAI said
241:Σίγουρα δεν περιμένεις να υπάρχουν άνθρωποι με τόσο στόκο στον εγκέφαλο που να αναρωτιούνται… «Τι σχέση εχει ο Παλαιολόγος με το 1821;«…
Τουλάχιστον την πασίγνωστη αναφορά του Κολοκοτρώνη στον Παλαιολόγο που καταγράφει ο Τερτσέτης, δεν την έχει ακούσει ποτέ; Και δεν έχει ακούσιε ποτέ ότι για τον ελληνισμό της ρωμιοσύνης η Κων/πολη ήταν το κέντρο του ελληνισμού, όπως λέει ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα;
Και φυσικά αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο καμένος ο τουιτεράς που να γράφει ότι ο Κων/ος Παλαιολόγος ήταν… ΕΝΩΤΙΚΟΣ!!! Διότι πέρα από πλήθος άλλων πηγών, τουλάχιστον ο χλιμίτζουρας θα έπρεπε να γνωρίζει πως μέχρι και ο ίδιος ο ιστορικός Δούκας, που ήταν Ενωτικός, ήταν αδύνατο να μην παραδεχτεί το πασίγνωστο, ότι ο αυτοκράτορας ήταν ανθενωτικός. Αλλά όπως ξαναειπώθηκε, «μυαλό τουίτερ»…
Αγγελος said
Πέπε, υπάρχει στα Windows ένα χρησιμότατο προγραμματάκι, το Charmap, που σου επιτρέπει να γράφεις ό,τι σύμβολα θέλεις, λατινικά, ελληνικά πολυτονικά, μαθηματικά, εβραϊκά, κυριλλικά ή και του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου, π.χ. ĉęħœŵ ὕῤῥῧῷὧᾦ מײם ЉЩ ∇∛∞∮ ŋ.
Αυτό που θέλεις να πεις είναι ότι οι ελληνικές λέξεις ελεγκτής, άτεγκτος κλπ. προφέρονται από όλους τους Ελληνες που τις ξέρουν 🙂 [eleŋktís], [áteŋktos] κλπ., και αφού λοιπόν έχουμε στα ελληνικά σύμπλεγμα γραμμάτων που μονοσήμαντα διαβάζεται [ŋkt], μπορούμε θαυμάσια να το χρησιμοποιούμε κα για ξένες λέξεις, όπως Ουάσιγκτον, Κένσιγκτον, Μόγκτον κλπ. όπου εμφανίζεται είτε αυτό το σύμπλεγμα συμφώνων, είτε το πολύ κοντικό του [ŋt], που κανένας Έλληνας δεν μπορεί να προφέρει ακριβώς και που ελάχιστα διαφέρει στην ακοή μας από το [ŋkt].
Πρόβλημα ανακύπτει για το σκέτο [ŋ] που εμφανίζεται στο τέλος πολλών αγγλικών και γερμανικών (και κινέζικων, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο) λέξεων. Η δική μου γνώμη είναι ότι θα έπρεπε να το αποδίδουμε με γγ — που βεβαίως στα ελληνικά είναι [ŋg] ή [ŋγ], αλλά σκέτο [ŋ] δεν έχουμε. Αλλά δεν έχω πείσει κανέναν να γράφει π.χ. Χογγ-Κογγ ή Λογγ Άιλαντ 🙂 [Οι γραφές σμόκιν, σόκιν (καθιερωμένες) και πάρκιν (όχι τόσο) μου φαίνονται σωστές, αφού οι αντίστοιχες αγγλικές λέξεις προφέρονται και έτσι.]
sarant said
290 Για τη ρήση του Κολοκοτρώνη έχεις δίκιο, αλλά για την ένωση δεν είναι τόσο απλό. Ισορροπίες κρατούσε.
voulagx said
Ως φιλενωτικός είχε και την εκτίμηση της Ρώμης. λέει η θεία. Και παρακάτω: «Εκκλησιαστική τελετή στέψης στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη δεν έγινε ποτέ, διότι ο Κωνσταντίνος δεν απέρριπτε την ένωση και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την εξέγερση των ανθενωτικών».
BLOG_OTI_NANAI said
292: Το γεγονός ότι η θέση του επέβαλλε να λέει παραμύθια στον Πάπα, είναι διπλωματία και όχι… «ήταν ενωτικός».
Η μακρά Ορθόδοξη Παράδοση «δεν συγχωρεί», ούτε «ξεγελιέται». Τιμητικές, σχεδόν αγιολογικές αναφορές για τον Αυτοκράτορα σαν την παρακάτω, είναι αμέτρητρες στην ορθόδοξη παράδοση:
Και φυσικά, ενώ η Βικιπαίδεια γράφει το βλακώδες ότι, «Ως φιλενωτικός είχε και την εκτίμηση της Ρώμης», βλέπουμε ότι και ο Πάπας ακόμη πιέζει και απειλεί τον Κων/νο, που φυσικά δεν θα χρειαζόταν να έχει το ύφος αυτό αν ήταν όντως «ενωτικός»:
Τα πράγματα αυτά δεν μαθαίνονται ούτε από άτομα που ξύνονται στο τουίτερ, ούτε φυσικά από τις ανοησίες που γράφει ο καθένας στη Βικιπαίδεια, όπου όπως βλέπουμε αγνοεί παντελώς τις πηγές… Στη όπως έχουμε ξαναπεί, γράφει όποιος του καπνίσει, ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Όπως καταλαβαίνουμε, όποιος κι αν έγραψε τη φράση «ως φιλενωτικός είχε και την εκτίμηση της Ρώμης», είναι ολοφάνερο ότι γράφει ανοησίες, αφού όφειλε να παραθέτει όλες τις πηγές που αναφέρω εγώ, και να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Όπως βλέπουμε, όμως, η Βικιπαίδεια κάνει απλά για τουριστικός οδηγός, δεν υπάρχουν εκεί συντάκτες που κάνουν σοβαρές μελέτες στις πηγές και τη βιβλιογραφία.
Αλλά όταν παραθέτω τον ΔΟΥΚΑ, που είναι ΕΝΩΤΙΚΟΣ και είχε κάθε συμφέρον να παρουσιάσει ενωτικό τον Κων/νο, και μου λένε κοίτα τη.. .Βικιπαίδεια, τι να πω εγώ;…
Πέπε said
@291:
> > Αυτό που θέλεις να πεις είναι ότι …
Αυτό ακριβώς.
Εκτός από ένα σημείο:
> > …έχουμε στα ελληνικά σύμπλεγμα γραμμάτων που μονοσήμαντα διαβάζεται [ŋkt]…
Προκειμένου για ξένες λέξεις, όχι μονοσήμαντα. Π.χ. ράγκταϊμ.
Εκεί είναι που μπερδεύει το πράγμα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πάντως οι ανθενωτικοί τοιχοκολλούσαν αναθέματα εις βάρος του. Μεγάλη και τραγική μορφή ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος…
Οδυσσέας Ελύτης: Θάνατος και Ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Ι
Ἔτσι καθὼς ἐστέκονταν ὀρθὸς μπροστὰ στὴν Πύλη κι ἄπαρτος μὲς στὴ λύπη του
Μακριὰ τοῦ κόσμου ποὺ ἡ ψυχή του γύρευε νὰ λογαριάσει στὸ φάρδος Παραδείσου Καὶ σκληρὸς πιὸ κι ἀπ’ τὴν πέτρα ποὺ δὲν τὸν εἴχανε κοιτάξει τρυφερὰ ποτὲ – κάποτε τὰ στραβὰ δόντια του ἄσπριζαν παράξενα
Κι ὅπως περνοῦσε μὲ τὸ βλέμμα του λίγο πιὸ πάνω ἀπ’ τοὺς ἀνθρώπους κι ἔβγανε ἀπ’ ὅλους Ἔναν ποὺ τοῦ χαμογελοῦσε τὸν Ἀληθινόν ποὺ ὁ χάρος δὲν τὸν ἔπιανε
Πρόσεχε νὰ προφέρει καθαρὰ τὴ λέξη θάλασσα ἔτσι ποὺ νὰ γυαλίσουν μέσα της ὅλα τὰ δελφίνια Κι ἡ ἐρημιὰ πολλὴ ποὺ νὰ χωρᾶ ὁ Θεός κι ἡ κάθε μιὰ σταγόνα σταθερὴ στὸν ἥλιο ν᾿ ἀνεβαίνει
Νέος ἀκόμα εἶχε δεῖ στοὺς ὤμους τῶν μεγάλων τὰ χρυσὰ νὰ λάμπουν καὶ νὰ φεύγουν Καὶ μιὰ νύχτα θυμᾶται σ’ ὥρα μεγάλης τρικυμίας βόγκηξε ὁ λαιμός τοῦ πόντου τόσο ποὺ θολώθη μὰ δὲν ἔστερξε νὰ τοῦ σταθεῖ
Βαρὺς ὁ κόσμος νὰ τὸν ζήσεις ὅμως γιὰ λίγη περηφάνια τὸ ἄξιζε.
II
Θεέ μου καὶ τώρα τι Πού ’χε μὲ χίλιους νὰ παλέψει χώρια μὲ τὴ μοναξιά του ποιος αὐτός πού ’ξερε μ’ ἕνα λόγο του νὰ δώσει ὁλάκερης τῆς γῆς νὰ ξεδιψάσει τι
Ποὺ ὅλα του τά ’χαν πάρει Καὶ τὰ πέδιλά του τὰ σταυροδετὰ καὶ τὸ τρικράνι του τὸ μυτερὸ καὶ τὸ τοιχίο ποὺ καβαλοῦσε κάθε ἀπομεσήμερο νὰ κρατάει τὰ γκέμια ἐνάντια στὸν καιρὸ σὰν ζόρικο καὶ πηδηχτὸ βαρκάκι
Καὶ μία φούχτα λουίζα ποὺ τὴν εἶχε τρίψει στὰ μάγουλα ἑνὸς κοριτσιοῦ μεσάνυχτα νὰ τὸ φιλήσει (πῶς κουρναλίζαν τὰ νερά τοῦ φεγγαριοῦ στὰ πέτρινα τὰ σκαλοπάτια τρεῖς γκρεμοὺς πάνω ἀπ’ τὴ θάλασσα…)
Μεσημέρι ἀπὸ νύχτα Καὶ μήτ’ ἕνας πλάι του Μονάχα οἱ λέξεις του οἱ πιστὲς πού ’σμιγαν ὅλα τους τὰ χρώματα ν᾿ ἀφήσουν μὲς στὸ χέρι του μιὰ λόγχη ἀπὸ ἄσπρο φῶς
Καὶ ἀντίκρυ σ᾿ ὅλο τῶν τειχῶν τὸ μάκρος μυρμηκιὰ οἱ χυμένες μὲς στὸ γύψο κεφαλὲς ὅσο ἔπαιρνε τὸ μάτι του
«Μεσημέρι ἀπὸ νύχτα – ὅλ᾿ ἡ ζωὴ μία λάμψη!» φώναξε κι ὅρμησε μὲς στὸ σωρό σύρνοντας πίσω του χρυσὴ γραμμὴ ἀτελεύτητη
Καὶ ἀμέσως ἔνιωσε ξεκινημένη ἀπὸ μακριά ἡ στερνὴ χλωμάδα νὰ τὸν κυριεύει.
III
Τώρα καθὼς τοῦ ἥλιου ἡ φτερωτὴ ὁλοένα γυρνοῦσε καὶ πιὸ γρήγορα οἱ αὐλὲς βουτοῦσαν μέσα στὸ χειμώνα κι ἔβγαιναν πάλι κατακόκκινες ἀπ᾿ τὰ γεράνια
Κι οἱ μικροὶ δροσεροὶ τροῦλοι ὅμοια μέδουσες γαλάζιες ἔφταναν κάθε φορὰ καὶ πιὸ ψηλὰ στ᾿ ἀσήμια ποὺ τὰ ψιλοδούλευε ὁ ἀγέρας γι᾿ ἄλλων καιρών πιὸ μακρινῶν τὸ εἰκόνισμα
Κόρες παρθένες φέγγοντας ἡ ἀγκαλιὰ τους ἕνα θερινὸ ξημέρωμα φρέσκα βαγιόφυλλα καὶ τῆς μυρσίνης τῆς ξεριζωμένης τῶν βυθῶν σταλάζοντας ἰώδιο τὰ κλωνάρια
Τοῦ ’φερναν Ἐνῶ κάτω ἀπ᾿ τὰ πόδια του ἄκουγε στὴ μεγάλη καταβόθρα νὰ καταποντίζονται πλῶρες μαύρων καραβιῶν τ᾿ἀρχαῖα καὶ καπνισμένα ξύλα ὄθε μὲ στυλωμένο μάτι ὀρθὲς ἀκόμη Θεομήτορες ἐπιτιμούσανε
Ἀναποδογυρισμένα στὶς χωματερὲς ἀλόγατα σωρὸς τὰ χτίσματα μικρὰ μεγάλα θρουβαλιασμὸς καὶ σκόνης ἄναμμα μὲς στὸν ἀέρα
Πάντοτε μὲ μιὰ λέξη μὲς στὰ δόντια του ἄσπαστη κειτάμενος
Αὐτὸς ὁ τελευταῖος Ἕλληνας!
Από την ποιητική συλλογή «ΤΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ», 1969
Γιάννης Ιατρού said
Τι ενωτικός και ανθενωτικός; Ως Δεσπότης του Μοριά πολέμησε τους Φράγκους και κατέλαβε την Πάτρα. Οι δυο του γάμοι με τις κόρες Λατίνων αρχόντων ήσαν (και οι δυο σύζυγοί του πέθαναν, η πρώτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η δε δεύτερη λίγο μετά την αποβολή του παιδιού τους). Και ενωτικούς και ανθενωτικούς πήρε κοντά του στο παλάτι. Όπως είπε ο Νίκος (#292), Ισορροπίες κρατούσε
Ο Κ. Παλαιολόγος είχε τη μεγάλη ατυχία να πέσει σ’ ένα «πνεύμα εποχής» που όλοι τους (θρησκευτικοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί ηγέτες της Αυτοκρατορίας), λόγω της επερχόμενης κατάρρευσης, επανακαθόριζαν τη στάση τους με κριτήριο την προσωπική επιβίωση και τη διατήρηση των δικαιωμάτων και των προνομίων τους. Ο ίδιος προφανώς δεν σκέφτηκε έτσι, διαφορετικά θα είχε προτιμήσει είτε να φυγαδευτεί είτε να συνθηκολογήσει με τον Μωάμεθ Β’. Έτσι ο ερχομός των Τούρκων και η διαφαινόμενη Άλωση ήταν πολύ ελκυστική υπόθεση για πολλούς στην Κων/πολη που ήθελαν να μη θιγούν τα συμφέροντά τους. Το πνεύμα ήταν, δίνοντάς του ιδεολογική και θρησκευτική υπόσταση, «καλύτερα τούρκικο φακιόλι παρά τιάρα παπική» και «καλύτερα να παραδώσουμε το σώμα μας στον Τούρκο παρά την ψυχή μας στον καθολικισμό». Κάπως έτσι έπεσε η Πόλη και ο Παλαιολόγος!
293: Ακριβώς, στέφθηκε στο Μοριά για να μην δημιουργήσει εμπόδιο… γιατί η στέψη στην Κων/πολη θα θεωρείτο πρόκληση.
ΥΓ: Μπλόγκιε, κάνε λίγο κράτει με χαρακτηρισμούς διαφόρων ΜΚΔ! Πολύ φορτσαρισμένο σε βρίσκω τελευταία🙄
Μαρία said
297
Στέφθηκε στο Μοριά, γιατί στην Πόλη δεν υπήρχε πατριάρχης, για να τον στέψει, λόγω του μαλλιοτραβήγματος ενωτικών ανθενωτικών.
Γιάννης Ιατρού said
298: βλ. Το ζήτημα της στέψεως Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, (1923), Ι. Κ. Βογιατζίδου,
BLOG_OTI_NANAI said
Φυσικά και υπήρχε Πατριάρχης, αλλά ήταν Ενωτικός…
296: Γιάννη, επειδή κάτι τέτοιο δεν συνέβη και δυστυχώς κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, καλό είναι να ρωτήσουμε αυτούς που το διαδίδουν σε ποιες πηγές το είδαν.
297: Δεν υφίσταται στις πηγές προσέγγιση «τι ενωτικός τι ανθενωτικός». Εχθροί και φίλοι ομοφωνούν ότι ήταν ανθενωτικός και βεβαίως στην Ορθόδοξη Παράδοση που είναι ξεκάθαρα ανθενωτική, δεν θα επιβίωνε τιμή προς έναν γνήσιο Ενωτικό, δηλαδή αιρετικό. Οι αιρετικοί αυτοκράτορες καταδικάζονται χωρίς περιστροφές, ακόμα και ο Κοπρώνυμος που ήταν μεν εξαιρετικός μαχητής, αλλά στο εσωτερικό ήταν σφαγέας.
Φυσικά αυτά τα περί «φακιολίου» ως νοοτροπίας των ανθενωτικών, αν δούμε τις πηγές των ίδιων των Ενωτικών, θα δούμε ότι είναι ανυπόστατα. Οι Ανθενωτικοί ήταν οι μόνοι που έβλεπαν με καθαρό μυαλό αυτό που οι Ενωτικοί διαπίστωσαν μετά την Άλωση: ότι ο Πάπας τους δούλευε. Η ιστορία έδειξε ότι μόνο οι ανθενωτικοί είχαν καταλάβει την πλήρη εικόνα. Και γι’ αυτό επιθυμούσαν να πολεμήσουν οι Βυζαντινοί μόνοι τους Τούρκους.
Μάλιστα, οι Ενωτικοί, με τα κείμενα τους αποδεικνύουν ότι όχι μόνο τα περί «φακιολίου» είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά το αντίθετο, ειρωνεύονται τους ανθενωτικούς που θέλουν να πολεμήσουν μόνοι τους απορρίπτοντας τις δήθεν … «τεράστιες δυνάμεις» των Δυτικών, που φυσικά δεν υπήρξαν ποτέ.
Μετά την καταστροφή στη Σταυροφορία της Βάρνας, μόνο ηλίθιος θα πίστευε ότι οι δυτικοί εξακολουθούσαν να έχουν δυνάμεις ώστε σε τόσο μικρό διάστημα να νικήσουν τους Τούρκους. Όλος ο κόσμος είδε στη Σταυροφορία της Βάρνας ότι οι δυτικοί είναι τελειωμένοι. Όλοι, εκτός από τους… Ενωτικούς που φυσικά εθελοτυφλούσαν.
Μάλιστα, ακόμα και η ίδια η φράση για το «φακιόλι», έμπνευση του Δούκα είναι που ήταν Ενωτικός. Μάλιστα, στο σημείο αυτό δημιουργεί μια ασυνέπεια στο έργο του, διότι παρουσιάζει το Νοταρά να τονώνει το ηθικό του στρατού του κατά των Τούρκων, και την ίδια ώρα μας διηγείται ο Δούκας ότι ο Νοταράς έλεγε… δυνατά και απροκάλυπτα λίγο πριν τη μάχη «καλύτερα να μας κατακτήσουν οι Τούρκοι» διαλύοντας το ηθικό των στρατιωτών που εγκαρδίωνε.
Είναι προφανές λοιπόν ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα που βεβαίως έχει σχέση με το τι θέλει να πετύχει ο ιστορικός με το έργο που γράφει.
Αν ο Δούκας έγραψε τη φράση αυτή, όχι επειδή πράγματι ειπώθηκε, αλλά για να δείξει το φρόνημα των ανθενωτικών, είναι ψέμα, διότι οι ανθενωτικοί έμειναν μέσα, πολέμησαν ακόμα και οι μοναχοί και τελικά σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.
Αν ο Δούκας έγραψε τη φράση αυτή, εννοώντας ότι πράγματι ειπώθηκε, και πάλι δεν παρουσιάζει συνέπεια διότι κανείς αρχηγός στρατεύματος που σε λίγο θα θρηνεί πλήθος νεκρούς στη μάχη, δεν θα μπορούσε να διαλύσει το ηθικό τους λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος λέγοντας ότι δεν το ενοχλεί και τόσο να τους κατακτήσουν οι Τούρκοι. Άλλωστε οι οθωμανοί έσφαξαν την οικογένεια του.
Μαρία said
Τσεκαρισμένο στο 9:37 https://webtv.ert.gr/ert1/eidiseis/09ion2020-18-00-deltio-eidiseon/
και σε παραλλαγή: ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες https://www.ert.gr/frontpage/to-chioyston-apochaireta-ton-tzortz-floint/
BLOG_OTI_NANAI said
297: Γιάννη στο είχα γράψει παλαιότερα: η συμβουλή «κάνε λίγο κράτει με χαρακτηρισμούς» θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία, αν σε έβλεπα ότι στεκόσουν απέναντι και σε κάθε παρουσία με αντιθρησκευτικές εμμονές. Επειδή όμως δεν το κάνεις, δεν έχει νόημα.
Άλλωστε δεν το καταλαβαίνω: τον τουιτερά «παρα-καντιανό» τον έχεις ξάδερφο, ή μήπως έχει κάποιο άσυλο παρά τις ανοησίες που γράφει; Δεν καταδικάζουμε τους ψεκασμένους απ’ όπου κι αν προέρχονται; Την αναμετάδοση του λοβοτομημένου που μετέτρεψε την κλασική και διαχρονική, προαιρετική οικονομική ενίσχυση σε ναούς, σε δήθεν, «ο αγιασμός πωλείται από την Εκκλησία», δεν την παρατήρησες; Εσύ δεν ενδιαφέρεσαι να μάθεις αν κάποιος γράφει χόακες;
Αν εννοείς το 293, δεν έγραψα κανέναν χαρακτηρισμό, αλλά διατύπωσα τη γνώμη μου για το γεγονός ότι απέναντι σε πηγές του 15ου αιώνα για σύγχρονα γεγονότα, η απάντηση είναι τι γράφει η Βικιπαίδεια.
Γιάννης Κουβάτσος said
Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μεν, αλλά το αναφέρει και η Αρβελέρ. Προφανώς η ενωτική λειτουργία στην Αγια-Σοφιά ήταν η αιτία. Νομίζω, από όσα έχω διαβάσει, ότι ο Παλαιολόγος στεκόταν πάνω από τέτοιες διχαστικές στάσεις, τον ενδιέφερε μόνο η σωτηρία της Πόλης.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.panoreon.gr/files/items/1/1246/29.05.2016_omilia_k._eleni_glykatzi_arbeler.pdf&ved=2ahUKEwip1sr1svbpAhWM2KQKHfx4D-8QFjAFegQIBxAB&usg=AOvVaw00GbiWip_pq3YxZ6baBNmx&cshid=1591763328154
BLOG_OTI_NANAI said
303: Το ξέρω ότι το λέει η Αρβελέρ, γι’ αυτό ανέφερα το «δυστυχώς». Φυσικά δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά στις πηγές, πόσο μάλλον που η Αρβελέρ το συσχετίζει με τον Σχολάριο ο οποίος όχι μόνο δεν τον «αναθεμάτισε» αλλά τον αγαπούσε και είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του. Ο Κων/νος ήταν σπουδαίος ηγέτης και όντως, αν και ανθενωτικός, δεν θα άφηνε ούτε και την ελάχιστη πιθανότητα να λάβει και την παραμικρή βοήθεια και να σωθεί η πρωτεύουσα του. Φυσικά και των ανθενωτικών πρώτο μέλημα ήταν η σωτηρία της πόλης, απλώς δεν είχαν την ίδια ευθύνη που είχε ο αυτοκράτορας και έτσι μπορούσαν να απέχουν πιο άνετα από την ουτοπία της ανύπαρκτης παπικής βοήθειας. Και βεβαίως, μπροστά στο μαχαίρι των Οθωμανών, μεγάλο μέρος του ανθενωτικού λαού άφησε πέρα τις αντιρρήσεις διότι σφαγή και βιασμοί τοπυς περίμεναν. Αλλά δυστυχώς οι ανθενωτικοί έχουν συκοφαντηθεί από τον Δούκα και πολλοί δεν έχουν ιδέα ότι ο Δούκας ήταν Ενωτικός και γι’ αυτό χτυπά τους ιδεολογικούς του αντιπάλους, αν και ο ίδιος ήταν μια χαρά βολεμένος, ενώ ο Σχολάριος κάθισε μέσα στην Πόλη εν μέσω μιας σφαγής όπου θα μπορούσε να χάσει για πλάκα τη ζωή του, ενώ πολλά άλλα ποντίκια είχαν φροντίσει να φύγουν πριν δυσκολέψουν τα πράγματα.
Στον τόπο μας υπήρξε μια αντιεκκλησιαστική εμμονή από ισχυρές πένες και ισχυρούς ιδεολόγους, εξαιτίας βεβαίως της κυριαρχίας της δεξιάς και της χουντικής βαρβαρότητας. Όμως, αυτή η εμμονή που αδυνατούσε να παραδεχτεί ως σωστό οτιδήποτε σχετιζόταν με την Εκκλησία, σακάτεψε την ιστορία για να μπορέσει να αφαιρέσει από εκεί την Εκκλησία και έτσι έφερε ανιστόρητες θέσεις στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να είναι οι μοναδικές που μπορούσε να βρει κάποιος ακόμα και σε μη επιστημονικά άρθρα, που επεξεργάζονταν την ιστορία όχι με τις πηγές, αλλά με βάση του τι είχε ακούσει το αυτί τους. Αυτή τη σαχλαμάρα δυστυχώς την βλέπουμε και σήμερα σε κομμάτι του διαδικτυακού λαϊκισμού όπως τα παραδείγματα που προανέφερα.
Για τη δύναμη της πλευράς αυτής όμως δεν μπορούμε να αμφιβάλλουμε. Αρκεί να σκεφτεί κανείς για πόσα χρόνια η παθογένεια της ιστορίας της αριστεράς ήταν εξαφανισμένη, και με πόση ευκολία και υπερηφάνεια έλεγε κάποιος «είμαι αριστερός» ενώ το «είμαι δεξιός» δυσκολευόταν πολύ να το πει. Φυσικά αυτό σταδιακά αλλάζει επιτέλους, καθώς όλες οι πλευρές έχουν καλούς Δημοκράτες (εκτός βεβαίως ακροαριστερών και ακροδεξιών που έχουν κλίση αντιδημοκρατική και φιλοδικτατορική) και οι διχασμοί οφείλουν να τελειώνουν.
Το ίδιο και οι διχασμοί που γεννά η ιστορία που δημιουργείται με κοπτική-ραπτική, η οποία κοπτική-ραπτική βεβαίως μπορεί να είναι και δεξιάς προέλευσης, όπως π.χ. οι παλιακές ελληνοχριστιανικές και κρυφορατσιστικές φανφάρες.
giorgos said
«»…Η Εκκλησία , μέσα στήν διαχρονική αυτήν «ένότητα», (σημ. ιστορική ενότητα τού «έθνους» ) θά μπορέση νά περιορίση τήν ιστορία στό τεράστιο πολιτικό λάθος τού Κων/ τού Παλαιολόγου , ό οποίος , αντί νά παραχωρήση τόν ελληνισμό ώς «επί ίσοις όροις» διάσταση τής νέας Αυτοκρατορίας , καθώς έκανε ό ίδιος ό Μωάμεθ μέ τόν Γεννάδιο , επέλεξε πράξεις αμφιβόλου «αυτοκρατορικού μεγαλείου» , καί νά μεταβάλη έναν νοθευμένο βυζαντινισμό σέ ιδεολογία .
Γιατί βέβαια τό Βυζάντιο ούτε ποτέ μόνο ελληνικό υπήρξε (υπήρξε απλώς ό συντηρητής καί ή κατ’ ανάγκην έκφραση μιάς ελληνικής παιδείας) , ούτε αμιγώς ορθόδοξο . Χωρίς τήν στήριξή του επί άλλων μή ελληνικών λαών θά ήταν αδύνατο νά συντηρήση έναντι τού Ισλάμ οιανδήποτε έννοια Χριστιανισμού , ενώ χωρίς τούς Νορμανδούς είναι πλέον βέβαιο ότι ολόκληρη ή ανατολικομεσογειακή περιοχή θά εξισλαμίζετο οριστικώς μέσω τής κάτω Ιταλίας καί Σικελίας . Από μιάν άποψη οί Σταυροφορίες έσωσαν τόν μεσογειακόν Χριστιανισμό . Οί Αραβες απέτυχαν στίς πρώτες απόπειρες κατάκτησης τής Κων/πόλεως , αλλά ή υπόθεση τού Χριστιανισμού δέν επαίζετο μόνον εκεί . Κατά τούς χρόνους ανόδου τού Ισλάμ , ή Κων/πολη ήταν ό ένας στύλος τού Χριστιανισμού . Ο άλλος , τής ίδιας ακριβώς σημασίας γιά τήν μεσογειακή περιοχή , ήταν ή κάτω Ιταλία καί Σικελία , πού εκατακτήθηκαν από τούς Αραβες λίγο μετά τήν Ισπανία .
Θά εσώζετο ή Κων/πολη , άν όλη ή Μεσόγειος έπεφτε στά χέρια τών Αράβων ? Η αραβική απώθηση απ’ τήν Μεσόγειο συνέβη μέσω τών Νορμανδών καί τών Σταυροφοριών καί όχι από τό Βυζάντιο . Οί Σταυροφορίες , παρά τά επικρατούντα , δέν κατέστρεψαν αλλά έδωσαν ζωή στό Βυζάντιο , τό οποίον λόγω τού κοινού «εξωτερικού εχθρού» , ευρήκε τρόπον ιστορικής συνεργασίας μέ τό Ισλάμ , ώσπου μέσω τού κράτους τής Νικαίας νά καταστήση τούς Τούρκους εσωτερική πλέον δύναμη τού οργανισμού του καί μέσω τού μυστικισμού νά βρή μιάν ιδεολογική ταυτότητα απέναντί τους .
Δέν απαιτούνται ιδιαίτερες ιστορικές εντρυφύσεις : οί γαλάζιες γυάλινες χάντρες μέ τό μαύρο σημάδι στήν μέση είναι «στολίδι» τών γυναικών όλης τής ανατολικής Μεσογείου , αραβικής καί μή . Αυτές αρχήθεν δέν ήσαν παρά «φυλακτά» , πού σκοπό είχαν νά «προστατέψουν» απ’ τό γαλάζιο μάτι τών βορείων…
Επί τής Δομής τού Νεοελληνικού Κράτους.
nikiplos said
Από τα γραφόμενα εδώ, αλλά και το κείμενο της Αρβελέρ, τάσσομαι υπέρ της άποψης του Νικοκύρη. Ισορροπίες κρατούσε ο Κωνσταντίνος. Και για να μην τον αγιοποίησε το εμπαθέστατο παπαδαριό του Σχολάριου, Γεννάδιου κλπ, πάει να πει πως τυπικά τουλάχιστον ήταν πράγματι ενωτικός… ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι…
Επομένως ο Παρακαντιανός τουητεράς, δεν πρέπει να κείται εκτός πραγματικότητας.
Τώρα αν τα φρονήματα του καθενός ήταν τούτα ή κείνα στα κατάβαθα της ψυχής του είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο…
Ο BLOG όμως έχει δίκιο… Οι Ανθενωτικοί ήταν οι πραγματιστές της εποχής. Όχι τόσο στο γεγονός ότι διαισθητικά και μόνο πόνταραν «στην επόμενη μέρα» και στο έλεος των Τούρκων, αλλά γιατί ίσως και να θεωρούσαν τελειωμένο το μέχρι τότε διοικητικό σχήμα, ένα αλλοπρόσαλλο στάτους κβο που δεν είχε κανένα ουσιαστικό επιχειρηματικό όφελος. Ας πούμε οι ανθενωτικοί ήταν εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονταν για το παγκάρι και μόνο… ποιός χέζει τώρα τους τίτλους «Βασιλεύς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» και τέτοια…
Λογικά οι Λατίνοι, που είχαν σφαγιαστεί το 1180 θα έπαιρναν και τα επιχειρηματικά σώβρακα από τους Βυζαντινούς επιγόνους τους. Σημειώνεται εδώ ότι ενώ ο Πάπας ζήτησε δημόσια συγνώμη για το 1204, ο αγενέστατος Χριστόδουλος δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει κι αυτός συγνώμη για τη σφαγή των Λατίνων που είχε προηγηθεί και εν πολλοίς προκάλεσε το 1204. Προτίμησε μια διπλωματική στάση, ένατι μιας ιστορικής στάσης, ο έλλην ιεράρχης. Μετά την συνάντηση λογικά θα πρέπει να πέθαναν από τα γέλια στο Βατικανό με την χαμηλή υποστάθμη του…
Δύτης των νιπτήρων said
Χα χα, μ’ αρέσει Μπλογκ που όταν θες ξέρεις από κριτική των πηγών…
sarant said
Καλημέρα και από εδώ
Είναι ένα θέμα για ουχρονική μελέτη τι θα συνέβαινε αν είχε προχωρήσει η ένωση των εκκλησιών.
Stazybο Hοrn said
Αλπίνε που σας χρειάζεται…
BLOG_OTI_NANAI said
306: Όπως είπαμε, δεν υπάρχουν πηγές που να λένε ότι ήταν Ενωτικός, και υπάρχουν αποκλειστικά πηγές από κάθε κατεύθυνση που λένε ότι ήταν ανθενωτικός και όσα έκανε με την ένωση ήταν «πεπλασμένως», δηλ. υποκρινόταν, ενεργούσε με διπλωματία, κορόιδευε τους δυτικούς προκειμένου να λάβει κάθε δυνατή βοήθεια. Και επίσης, τα περί «αγιοποίησης» δεν έχουν σχέση με το ζήτημα, καθώς είναι μέγα το πλήθος ορθοδοξότατων αυτοκρατόρων που είναι εκτός αγιολογίων.
Αν η πατριωτική στάση και η ορθοδοξία (ή και ο αντιλατινισμός) αρκούσαν για να γίνει κάποιος… άγιος, τότε, πρώτοι όλων, θα ήταν στα αγιολόγια αυτοκράτορες όπως π.χ. οι Θεόδωρος Α΄ και Β΄ Λάσκαρης (που ο δεύτερος ήταν και μοναχός και είχε και υμνολογικό έργο). Το λέω με απλά λόγια για να δεις ότι είναι παντελώς άσχετο το ζήτημα που θέτεις.
307: Πες μου εσύ μια φορά που διαπίστωσες ότι θα ανεχόμουν είτε το ψέμα, είτε μισές αλήθειες, είτε γεγονότα που δεν υπάρχουν στις πηγές. Απόψεις έχουν οι πάντες, και μπορούν να τις υποστηρίζουν όσο θέλουν, αρκεί να είναι βάσιμες.
Επιβιώσεις στην ορθόδοξη Παράδοση για κάποιον αιρετικό, που να τον αναφέρουν ως «άγιο» (σχ. 294) και «μάρτυρα», είναι φλερτ με τον αντικληρικό παραλογισμό:
dryhammer said
Ήβρ’ ο στραβός κατήφορο… (Χιακή παροιμία)
BLOG_OTI_NANAI said
306: Για τα γεγονότα της σφαγής του 1182, κάτι παρέλειψες… Οι Δυτικοί εκδικήθηκαν εξίσου σκληρά τη σφαγή αυτή των Λατίνων με την επίθεση και τη σφαγή στη Θεσ/νίκη το 1185. Μη θυμόμαστε μόνο τα μισά:
Δύτης των νιπτήρων said
Μπλογκ, νομίζω δεν είμαι ο μόνος που παρατηρεί ότι όταν σε βολεύει δέχεσαι τις μετρητοίς ό,τι αναφέρουν οι πηγές, χωρίς να σκεφτείς τις προκαταλήψεις/σκοπιμότητες/επιδιωκόμενο κοινό/διαφορετικές προσλαμβάνουσες κλπ των συγγραφέων τους, ενώ όταν πάλι σε βολεύει παίρνεις υπόψη σου (και σωστά) ότι ο Δούκας π.χ. μπορεί να ήθελε να συκοφαντήσει ή να εξιδανικεύσει κάποιο πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει με το βιβλιογραφόμετρο: όταν θέλουμε είναι αυθεντία ο Βακαλόπουλος ξερωγώ επειδή βιβλιογραφείται, όταν θέλουμε πάλι είναι εθνομηδενιστής και ψεκασμένος ο Λιάκος ας πούμε ή η Αρβελέρ άσχετα αν βιβλιογραφείται. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.
Pedis said
# 313 Τι *ακριβώς* εννοείς (ή εννοείτε στο συναφι σας, δεν ξέρω) με το «βιβλιογραφείται»;
nikiplos said
312@ Άλλο η λεηλασία της Θεσσ/νίκης η οποία έγινε εν θερμώ και παρεπιφτού, γιατί το να την πέσουν στην Πόλη (όπου ήταν οι αληθινοί υπαίτιοι της σφαγής) ήταν κομματάκι πρόβλημα για τους Δυτικούς τότε, και άλλο η πραγματική εκδίκηση που πήραν (λόγω συγκυριών) το 1204. Να χαρακτηρίζαμε μικροεπεισόδιο αυτό της Θεσσ/νίκης? θα ήταν ακραίο? Δεν έχω άποψη.
Μολονότι, σωστά με ψέγεις για τη μη μνημόνευση της κατάληψης της Θεσσ/νίκης, Θα έλεγα πως συμβολικά, διπλωματικά και ιστορικά η Αίτηση Συγχώρεσης για το 1204 από τον Πάπα, απαιτούσε Αντίστοιχη Αίτηση Συγχώρεσης για το 1182 που ήταν και η πραγματική αιτία. Έτσι για το τυπικά άχρηστο του πράγματος καίτοι ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος ήταν αναρμόδιος – γιατί αρμόδιος θα ήταν μόνο ο Βαρθολομαίος – θα έδινε:
-ιστορική απάντηση, στάση, χωρίς κάποια άλλη ουσία που έπρεπε σώνει και καλά να επιδειχθεί με διπλωματική υπόρρητη γλώσσα: «Δεν είμαστε μαζί σας, συνεχίζουμε μονάχοι μας». Αφού και τα δύο αιτήματα έπερναν απάντηση: «Ο Θεός να σας συγχωρέσει! Περασμένα ξεχασμένα βρε!»
-Αίσθηση επίγνωσης της θέσης ως νόμιμου συζητητή κλπ…
Καίτοι ο Μακαριστός ήταν άριστος παίκτης των εντυπώσεων και επίσης άριστος αρχιτέκτων της εκκλησιαστικής πολιτικής, εδώ πιάστηκε ολίγον αδιάβαστος ή εν θερμώ αντιδρών.
(τούτα με προσωπική αίσθηση πάντα, χωρίς να είμαι ειδικός και με φιλική πάντοτε διάθεση)
Δύτης των νιπτήρων said
314 Περίπου αυτό που λέτε εσείς citation index. Αλλά εγώ δεν χρησιμοποιώ τον όρο, ο Μπλογκ έχει το κοπιράιτ πιθανώς.
Pedis said
# 316 – Αυτό είχα καταλάβει αλλά ήθελα να το επιβεβαιώσω.
—
Κι από από πόσες citations και πάνω γίνεται έγκυρο ένα σύγγραμα Ιστορίας;
Μετράνε υπέρ του και οι σαιτέσιονς που το κατακρίνουν; Ή μόνο από συγγραφείς της ιδιας σχολής;
Σπουδαίο κριτηριο.
Χαχαχά!
BLOG_OTI_NANAI said
315: Μα πριν το 1182 είχε προηγηθεί η σφαγή και η λεηλασία επί ελληνικών εδαφών στα 1147 από τους Δυτικούς. Η πραγματική του 1204 δεν ήταν η σφαγή του 1182, την οποία ακολούθησε άλλωστε η μικρότερη σε αριθμό, αλλά επίσης πραγματική σφαγή των κατοίκων της Θεσ/νίκης. Η αιτία του 1204 ήταν το αποκορύφωμα περίπου 5 αιώνων διαμάχης Ανατολής – Δύσης. Και ο πάπας ζήτησε συγγνώμη διότι γνώριζε ότι κατέστρεψε το Βυζάντιο εξαιτίας της αθλιότητας των Αγγέλων που άνοιξαν τις πόρτες στους σταυροφόρους… Τέτοιου μεγέθους κατατροφή δεν είχε πραγματοποιηθεί πάλι. Οπότε, μην τον υποτιμάς, ήξερε τι έκανε ο πάπας και γιατί το έκανε.
313: Δύτη, μήπως είναι κάποιο κόλπο που έχεις σκεφτεί για να δημιουργείς ένα θολό τοπίο για τις πηγές όταν δεν θες να τις λαμβάνεις υπόψη; Εμένα δεν αποτελεί ποτέ το έσχατο επιχείρημα μου ότι «το είπε ο τάδε». Σε μια πρώτη συζήτηση, σαφώς, θα εξετάσω ποιος λέει κάτι, αν τον φέρνει κάποιος ως καθέδρα.
Για παράδειγμα είχα δεχτεί σαφώς ότι π.χ. ο Θεοτοκάς είναι ιστορικός που ο λόγος του έχει βαρύτητα στη βιβλιογραφία. Όταν όμως προχώρησα στην αντίρρηση μου ότι δεν μπορεί να λέμε με αναδρομική ισχύ ότι «ο Μακρυγιάννης ήταν τοκογλύφος», πήγα στις πηγές. Πώς θα περιγράψουμε τον Μακρυγιάννη με τον μονοδιάστατο όρο «τοκογλύφος», όταν ο… «τοκογλύφος» όχι μόνο τεράστιο μέρος της περιουσίας του έχασε, αλλά κόντεψε τόσες φορές να χάσει τη ζωή του σε μάχες που μόνο τρελός θα τολμούσε να συμμετάσχει;
Ε, δεν είμαστε δα και «ζώα» να μην μπορούμε να διαχωρίσουμε ποια χαρακτηριστικά ζωής έχει κάποιος που ντύνεται με τον μονοδιάστατο χαρακτηρισμό «τοκογλύφος» και ποια ο Μακρυγιάννης. Αν λοιπόν σε ενοχλούν ακόμα και τα ερωτήματα που επιβάλλει η κοινή λογική και το αυτονόητο, τότε είναι δικό σου θέμα που ανέχεσαι τέτοια πράγματα επειδή «απλώς το είπε ο τάδε».
Επίσης αναφέρθηκα στον Λιάκο και το «ας κατασκευάσουμε τους Έλληνες», ατάκα που μοιάζει λες και κάποιος εκεί που καθόταν να είπε, «ρε μάγκες, αυτά τα χαιβάνια εδώ, να τους βαφτίσουμε Έλληνες;». Δηλαδή, επειδή το είπε ο Λιάκος, εσύ θα σβήσεις είτε την κοινή σου λογική είτε τις πηγές τριών αιώνων που προηγήθηκαν;
Αναφέρθηκα στην Αρβελέρ, με την γνωστή υποσημείωση ότι στα βιβλία και τις συνεντεύξεις της παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Η Αρβελέρ λέει ότι την ώρα που ο αυτοκράτορας πολεμάει, ο Σχολάριος έχει τοιχοκολλημένο ανάθεμα εναντίον του Παλαιολόγου. Κι εγώ ρωτάω, αυτό δεν το βρήκα πουθενά, δεν θα πρέπει να μας πει κάποιος σε ποια πηγή αναφέρεται;
Έχεις φτιάξει τη σκέψη σου με τέτοιον τρόπο που σου λέω ξεκάθαρα, όσα αποδίδεις σε μένα πηγάζουν από το γεγονός ότι διαφωνούμε ιδεολογικά και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
317: …
316: Ναι, ξέχασα να πω ότι έχω το κοπιράιτ και το πούλησα στο Λεξικό του ΠΑΤΑΚΗ για ένα πατατάκι:
Μαρία said
Της ΝΔ του … Ιωάννη Ράλλη στο 2:54 https://www.youtube.com/watch?v=6Q4wtiiAv74
Δύτης των νιπτήρων said
Μπλογκ, από την αρχή που εμφανίστηκες εδώ υπερασπιζόμενος το ανεκδιήγητο βιβλίο του Κεκαυμένου τσιτάρεις πηγές από πεντέφια, με υπογραμμίσεις και χαϊλάιτ, και συστηματικά αρνείσαι να καταλάβεις/παραδεχτείς ότι από μόνη της η αναφορά δεν λέει τίποτα, παρότι κάποιοι που φάγαμε τα νιάτα μας μαθαίνοντας αυτή την ταπεινή επιστήμη επιμένουμε να σου λέμε ότι δεν μπορείς να απομονώνεις μια πηγή από το πλαίσιό της. Τείνω να πιστέψω ότι αν ο Δούκας έλεγε τον Παλαιολόγο ανθενωτικό θα τον τσίταρες με τον ίδιο τρόπο, αντί να παρατηρείς (εντυπωσιακό ακριβώς επειδή το κάνεις σπανια) πως ο Δούκας είχε κι αυτός τις δικές του απόψεις και επομένως τους δικούς του λόγους να παρουσιάζει λίγο στρεβλά τα γεγονότα.
Με τον ίδιο τρόπο θα θυμάσαι πώς παρουσίαζες ως αυθεντία τον Βακαλόπουλο και την Παπούλια, ενώ αναπτύσσεις (και σωστά) όλη την κριτική σου σκέψη για τον Θεοτοκά και το Λιάκο. Παρεμπιπτόντως, επίτρεψέ μου να πω ότι πιθανότατα δεν έχεις διαβάσει ποτέ Λιάκο (ή γαρ έγνως ου κατέγνως) μιας και παρουσιάζεις έναν αχυράνθρωπο που βολεύει τις απόψεις σου περί εθνομηδενιστικής λαίλαπας, παρόλο που ο π2 αν θυμάμαι καλά σου έχει επισημάνει ότι «κατασκευή» στις κοινωνικές επιστήμες δεν σημαίνει «παραγωγή μιας τεχνητής οντότητας εκ του μηδενός».
voulagx said
#320: «…το ανεκδιήγητο βιβλίο του Κεκαυμένου». Δύτη, ποιο βιβλίο εννοείς;
Χαρούλα said
#320 Ναι, αλλά ο Μάο;;;;🙃
voulagx said
#322: Ο Μάο είναι ένα κομμάτι του κινέζικου σκακιού που κινείται μεν όπως ο Ίππος, αλλά σε δύο βήματα: στο πρώτο κινείται ένα τετράγωνο ορθογώνια, και στο δεύτερο ένα τετράγωνο διαγώνια, απομακρυνόμενο από το αρχικό του τετράγωνο.
Μαρία said
321
Όταν είχε γίνει του κρυφού σχολειού https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/25/kryfosxoleio/#comments
voulagx said
#324 Ωχ, ναι! Σε αλλον Κεκαυμενο πηγε ο νους μου.
Μαρία said
Αυτό για τις παραμεθόριες το ξέρατε; https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/246562_akribo-moy-diabatirio
Ο λόγος για την απαγόρευση, με απόρρητη εγκύκλιο του μεταπολιτευτικού υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Κωστή Στεφανόπουλου (Ε.Π. 4089 της 27/6/1975), στους ληξιάρχους 10 παραμεθόριων νομών της χώρας, από τη Θεσπρωτία ίσαμε τα Δωδεκάνησα, να εκδίδουν «πάσης φύσεως πιστοποιητικά διά πρόσωπα διαβιούντα» στο εξωτερικό, ακόμη κι όταν αυτά διατηρούσαν την ελληνική ιθαγένεια, δίχως προηγούμενη έγκριση της ΕΥΠ· στην περίπτωση δε «μη εγκρίσεως της εκδόσεως πιστοποιητικού τινος», απαγορευόταν ρητά να γνωστοποιηθεί «εγγράφως εις τον αιτούντα η άρνησις ταύτη», προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα προσφυγής του θιγόμενου στο ΣτΕ.
Κάτω από έντονη πίεση των τοπικών κοινωνιών, η εγκύκλιος αυτή καταργήθηκε μόλις το 2001 από την κυβέρνηση Σημίτη, με μια και μοναδική εξαίρεση: όσους Ελληνες πολίτες διέμεναν στη γειτονική ΠΓΔΜ. Ο εναπομείνας παράλογος (και παράνομος) αυτός αποκλεισμός καταργήθηκε τελικά επί ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ιθαγένειας Λάμπρου Μπαλτσιώτη (6/11/2017, Φ.82215/34319).
Μαρία said
322
Παρόλο που του έδωσα υλικό, για να αντικαταστήσει το Μάο 🙂
σχ.311 https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/23/meze-428/#comment-655884
ΣΠ said
Ο τύπος είναι ψυχασθενής.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@328. Ἐδῶ ὁ ἄλλος πίεζε δυνατὰ μὲ τὸν λαιμό του τὸ γόνατο τοῦ ἀστυνομικοῦ, γιὰ νὰ πεθάνει καὶ νὰ ξεσπάσουν ταραχές.
Αὐτὸ γιατὶ μᾶς τὸ ἀποκρύπτει ὁ ἑλληνόψυχος Δόναλδ;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
328 Δεν είναι λόγω ψυχασθένειας. Σε συγκεκριμένο κοινό απευθύνεται.
Γιάννης Κουβάτσος said
Έβαλε δυναμόμετρο ο Τράμπας και ξέρει. Όταν με το καλό ξεκουμπιστεί, θα πάει για διαιτητής var. Η Ραχήλ Μακρή θα ήταν ό,τι πρέπει για αντιπρόεδρός του. Έχει και πολιτική πείρα και βαρύ βιογραφικό σε ψεκασμούς.
BLOG_OTI_NANAI said
320: Δύτη, φαντάζομαι ξέρεις ότι και τον έχω διαβάσει, και έχω ήδη σημειωμένες τις λεκτικές του αλχημείες. Οι θεωρητικές εξηγήσεις έχουν μικρή σημασία από τη στιγμή που γίνεται τέτοια χρήση των λέξεων που επιβάλλουν στον αναγνώστη μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο Λιάκος χρησιμοποιεί το «έθνος» κάτι σαν κουρτίνα, επειδή γνωρίζει ότι δεν υπήρξε βυζαντινό ελληνικό έθνος ή τουρκοκρατούμενο ελληνικό έθνος. Όμως, επειδή ακριβώς δεν υπήρξε βυζαντινό ελληνικό έθνος ή τουρκοκρατούμενο ελληνικό έθνος, η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να τον προφυλάξει διότι είναι απόλυτα διαφανής και διακρίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις του.
Ποιος ενδιαφέρεται να επιμείνει εις το διηνεκές, στο αν το έθνος προσδιοριστεί ως συλλογικότητα που διεκδικεί πολιτική αυτονομία ή και κρατική οντότητα; Το όλο ζήτημα είναι να εξεταστεί η προ-εθνική και προ-νεωτερική εποχή για να δούμε αν όντως τα υλικά στα οποία βασίστηκε η δημιουργία του έθνους κατασκευάστηκαν ή προϋπήρχαν.
Ο Λιάκος όμως, την προ-εθνική και προ-νεωτερική παρουσία του τρίσημου σχήματος (ελληνική αρχαιότητα, βυζαντινή ελληνικότητα, τουρκοκρατούμενη ρωμιοσύνη) από τον 15ο αιώνα (που μάλιστα έχει και προϊστορία μέσα στο Βυζάντιο παρά τη διαφοροποίηση των παραμέτρων) την αντιμετωπίζει σαν να μην υπάρχει και μιλάει για το σχήμα αυτό σαν να εμφανίστηκε μέσα από κάποιες διεργασίες στον 19ο αι., ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η αρχαιοελληνική ενσωμάτωση οφείλεται στη… Δύση! Κι έτσι, σε όλο του το κείμενο συναντάς μόνο Ζαμπέλιο και Παπαρρηγόπουλο λες και πίσω από αυτούς υπάρχει το απόλυτο κενό…
Τουλάχιστον, στο τελευταίο συνέδριο θα διαπίστωσες από πολλά κείμενα ότι η θεωρητικολογία του Λιάκου έχει πλέον κουράσει και έγινε περιθωριακή όπως της αρμόζει. Διότι πόσο να αντέξει κανείς αυτές τις τεχνικές όπου ναι μεν «φαντασιακές κοινότητες» δεν σημαίνει «εκ του μη όντος», εντούτοις όμως, γίνεται τέτοια ιδεολογική κατάχρηση του λεξιλογίου που τελικά εμφανίζονται σαν «επινόηση» και «κατασκευή» από το μηδέν.
Αν λοιπόν αποφασίσεις να συζητήσεις ένα προς ένα όλα όσα γράφει ο Λιάκος θα δεις ακριβώς την τεχνική που περιγράφω.
Μαρία said
Της βελόνας και κλωστής.
Pedis said
Όλα από μας τα πήρανε, επιτέλους!;
Pedis said
Πάρτε μάτι κοινωνία …
Α ρε θαυματοποιό Χόλυγουντ …
Pedis said
Debate: James Baldwin vs. William F. Buckley (1965)
Subject:
Has the American dream been achieved at the expenses of the American Negro?
Pedis said
-> 336 – ‘Αξια θαυμασμού η περίτεχνη ρητορική (περικοκλάδικη) δομή του Μπάκλευ για να συμπεράνει με ταχυδακτυλουργική απάτη, προφανώς, ότι το πρόβλημα των διακρίσεων δημιουργείται από λευκούς πολίτες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των μαύρων, ότι οι ίδιοι οι μαύροι ευθύνονται για την περιθωροποίησή τους αλλά, ευτυχώς, αυτοί ζουν στον καλύτερο δυνατό κόσμο με το καλύτερο δυνατό μέλλον πάνω στον πλανήτη όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως μέλη μιας μειονότητας.
Pedis said
Σχετικά με το συμβαν, στα σχόλια:
Μαρία said
(Η Καμερέως) Στην ομιλία της υπερασπίστηκε την ρύθμιση αναφέροντας ένα παράδειγμα από το εξωτερικό: Είπε χαρακτηριστικά πως «στην γειτονική Ιταλία αν κάποιος δεν έχει 6 στα 10 στην διαγωγή δεν περνάει στην επόμενη τάξη»! https://www.news247.gr/politiki/ametanoiti-i-kerameos-gia-tin-diagogi-stin-italia-den-pernane-stin-epomeni-taxi.7659309.html
Το έψαξε ο Φίλης και διαπίστωσε οτι το μέτρο καταργήθηκε το 1998 και το επανέφερε ο Μπερλουσκόνης το 2008. Το τσέκαρα κι εγώ.
Όμως διαπίστωσα οτι στη «διαγωγή» οι Ιταλοί υπολογίζουν και την παρουσία/απουσία απ’ τα μαθήματα.
Click to access Criteri-per-la-definizione-del-voto-di-condotta-Scuola-Secondaria-di-II-grado.pdf
Pedis said
# 339 – προβλέπονται (και) συμπεριφορές που κρίνονται εντελως υποκειμενικά από τον διευθυντή.
5 IN CONDOTTA: I COMPORTAMENTI DA EVITARE
Ecco, qui di seguito, tutti i comportamenti da evitare per non rischiare di ritrovarsi col 5 in condotta in pagella e dover quindi ripetere l’anno!
Le assenze
Non frequentare regolarmente i corsi e non assolvere assiduamente agli impegni di studio
Non avere rispetto
Non avere nei confronti del capo d’istituto, dei docenti, del personale della scuola e dei loro compagni lo stesso rispetto che si ha per sé stessi
Disubbidire
Non osservare le disposizioni organizzative e di sicurezza dettate dai regolamenti dei singoli istituti
Fare un cattivo utilizzo delle strutture
Non utilizzare correttamente le strutture, i macchinari e i sussidi didattici
Danneggiare la scuola
Arrecare danno al patrimonio della scuola
https://www.studenti.it/voto-in-condotta-come-funziona.html
https://www.studenti.it/regolamento_voto_condotta.html
Πάντως ότι το μέτρο το επανέφερε ο Μπερλουσκόνι και κυβέρνηση Ακρο/δεξιάς, Λίγκας και νεοφασιστών του Φίνι δεν θα έπρεπε να το φέρνει ως παράδειγμα η κεραμέως ή μάλλον γι αυτό ακριβώς το κάνει …
voulagx said
Το πανηγύρι με τη μοιρασιά και η αμοιβή τής Initiative Media
Το άρθρο έχει και γλωσσολογικό ενδιαφέρον:
«Στην αρχή νόμιζαν πως τους τηλεφώνησα για διαφήμιση και χάρηκαν, μόλις κατάλαβαν πως ήταν για ρεπορτάζ έδιναν ο ένας στον άλλον το τηλέφωνο. Η ερώτηση που τους ζήτησα να απαντήσουν ήταν μία και μοναδική. Και σαφής: Με ποιο κριτήριο έδωσαν διαφήμιση σε sites που φαίνονται ανύπαρκτα; Θα με έπαιρναν πίσω, είπαν. Οσο πήραν εσάς, άλλο τόσο πήραν κι εμένα. »
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
341 Δεν ξέρω για τον συντάκτη του άρθρου αλλά εμάς μας πήραν (από) πίσω.
voulagx said
#342: Ωστε σας παρακολουθούσαν! Και δεν καταφέρατε να τους ξεφύγετε;
Μαρία said
340
Ναι, αυτά τα πρόσεξα. H δικιά μου απορία είναι άλλη.
Μπορεί να μείνει κάποιος, που είναι φασαρτζής αλλά καλός μαθητής;
Πόσοι άραγε μένουν στάσιμοι λόγω αυτού του κανονισμού;
341
Έλα, ρε συ. Αυτό πάλιωσε. Πριν απο 30 περίπου χρόνια το είχα ακούσει απο κουμπάρους και μετά το call back καθιερώθηκε κι εδώ.
Pedis said
# 344 α – Πάντως, δεν ειναι ακριβώς όπως το συνόψισε ο Φίλης. Οι απουσίες είναι ένας από τους λόγους για την απόρριψη λόγω διαγωγής.
Δεν φαίνεται να είναι πολλοί οι απορριφθέντες λόγω διαγωγής αν έχεις υπόψην σου την τριτοκοσμιή κατασταση που επικρατεί σε κάποια, αρκετά εκτεταμένα, κοινωνικά ενκλάβ της Ιταλίας.
https://www.lastampa.it/blogs/2018/04/24/news/5-in-condotta-le-regioni-con-piu-bocciati-per-motivi-disciplinari-1.37251018
Όμως, υποθέτω, χάρη στο χριστιανικό έλεος και τη συγχώρεση + την αποφυγή ενδεχόμενων εκδικητικών πράξεων ενάντια στους καθηγητές οι περιπτώσεις οι οποίες τελικά συγκαταλέγονται στο κατώτατο όριο προβιβασμού δεν είναι καθόλου λίγες.
Υπόψην: το ιταλικό εκπαιδευτικό τοπίο είνα πολύ πιο πλούσιο από το ελληνικό. Υπάρχουν πολλά περισσότερα ινστιτούτα (επαγγελματικά) στην εντόνως διαφοροποιημένη Ιταλική δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και πολλά, πάρα πολλά, ιδιωτικά σχολεία που χαρακτηρίζονται από τρία βασικά καθεστώτα λειτουργείας (δεν είναι της ώρας η λεπτομερής περιγραφή τους) στα οποία καταλήγουν πολλές προβληματικές (από όλες τις αποψεις) μαθητών. Σε αυτά αναμένω, όπως καταλαβαίνεις, ότι το ποσοστό των απορριθφέντων λόγω διαγωγής θα είναι αμελητέο.
Νέο Kid said
344. Μόνο που οι κουμπάροι δεν λένε «θα σε πάρω πίσω», αλλά «θα σε πιάσω πίσω».
voulagx said
#344: Οχι και τοσο παλιο. Πριν απο 30 χρόνια δεν το άκουγα, την τελευταία δεκαετία το ακούω ολο και πιο συχνα. Απορώ πάντως πως αυτό το I call you back αποδόθηκε ελληνιστί «θα σε πάρω πισω» κι οχι «θα σε καλέσω πίσω».
Τωρα με την επέλαση του νεοκαθαρευουσιανισμού ζω για την στιγμή που θα ακούσω «θα σας λάβουμε πίσω».
Μαρία said
345
Πρώτοι οι Ναπολιτάνοι! Και πράγματι πολλά τα εξάρια. (Βάλ’ του ένα 6 να περάσει.)
Εντελώς παράλογο πάντως να τιμωρείς την παραβατική συμπεριφορά με επανάληψη της τάξης.
Μαρία said
Pedis said
# 348 – Το μέτρο της διαγωγής είναι εντελώς παράλογο.
Αν ο μαθητής έχει πραγματικά παραβατική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κρίνει ο διευθυντής, αλλά οι αρμόδιες Αρχές.
Αν ο μαθητής ξεπεράσει το όριο των απουσιών για οποιονδήποτε λόγο, λ.χ. αποβολές, έτσι κι αλλιώς δεν θα προβιβαστεί.
Αποτελεί κακεντρεχή απειλή από το εκπαιδευτικό σύστημα οι συνεπειες μιας οποιασδήποτε καλοήθους, να την πούμε, ψευτομαγκιώρικης συμπεριφορά του εφήβου να τον κυνηγούν σε όλη του τη ζωη.
Για να μην πούμε το τετριμμένο ότι η … παραβατική συμπεριφορά του μαθητή υπάρχει κίνδυνος να ερμηνευτεί και να κριθεί στη βάση του υποκειμενικού συστήματος των αξιών και των προκαταλήψεων του διευθυντή.
Μαρία said
Ένα απο τα σάιτ που πετσώθηκαν είναι και το αμερικάνικο OrthodoxTimes.com https://orthodoxtimes.com/about-us/
Διαβάζω οτι πήρε επιχορήγηση κι απ’ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με 100 χιλιάδες ντόλαρς, όταν ακόμα λεγόταν Romfea News, αγγλόφωνη έκδοση της εγκυρότατης ρομφαίας https://orthodoxie.com/le-site-grec-orthodox-times-a-recu-une-subvention-de-100-000-dollars-du-departement-detat-americain/
Τι άκρες έχουν, ρπμ!
dryhammer said
351. Ας απαντήσουν οι ειδικοί…
Μαρία said
Γράφοντας πετσώθηκαν θυμήθηκα τους παλιούς πετσωματάδες.
Εδώ στο τέλος του άρθρου https://neostipoukeitos.wordpress.com/2008/03/21/%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF/
Spiridione said
353. Χα, χα τι θυμήθηκες τώρα. Τα πετσωματικά ήρθαν πάλι στην επικαιρότητα 🙂
«Πετσώματα» αποκαλούνταν τα χρηματικά επιδόματα που χορηγούσε η «Εθνική Άμυνα» στους διάφορους οπλαρχηγούς για την υπόδηση των ανδρών, δηλαδή για την αγορά και επισκευή τσαρουχιών που ήταν υπενδεδυμένα με πετσί. Εξ ου και η φράση «τα τσαρούχια θέλουν πέτσωμα». Οι υπόνοιες ότι έγιναν καταχρήσεις αυτών των κονδυλίων απέδωσαν στην λέξη «πετσώματα» την έννοια της κατάχρησης. Ως «πετσωματάδες» καταγράφονταν έκτοτε περιφρονητικά όσοι αναμιγνύονταν σε εθνικά θέματα έχοντας ιδιοτελή ελατήρια, αλλά και γενικότερα οι καταχραστές. Την ονομασία παρέδωσε στην αιωνιότητα ο Γεώργιος Σουρής γράφοντας αργότερα ένα σπουδαίο έμμετρο υπό τον τίτλο «Ο κύριος Πετσωματάς». Σ’ αυτό αποκαλύπτει το ρόλο ενός εθνοκάπηλου γιού αρχιτσοπάνη, ο οποίος με τη βοήθεια του Τύπου κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής.
https://mikros-romios.gr/petsomatika/
Μαρία said
354
Το άρθρο του μικρού Ρωμιού πρέπει να γράφτηκε στην μετά Τιπούκειτο εποχή.
Έμαθα οτι κυκλοφορεί εφημερίδα με τίτλο Μπαμ!
sarant said
354-5 Θα βάλουμε κάποτε άρθρο
https://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/sourhs_petswmatas.html
Μαρία said
356
Κάποτε; Τώρα είναι η στιγμή που το πέτσωμα αποκτά και νέα ετυμολογία.
Στη στήλη βιβλία το τελευταίο που διαφημίζει είναι του 2012. Να είμαστε δίκαιοι.