Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Φέισμπουκ και ο αλγόριθμος

Posted by sarant στο 11 Ιουνίου, 2020


Το ιστολόγιο μετράει 11 χρόνια ζωής -και κάτι μήνες, και αφού είμαστε στην προεφηβεία ακόμα τους μετράμε. Κάποια στιγμή, γύρω στο 2012, η φίλη Βασιλική Μετατρούλου με προέτρεψε να αναδημοσιεύω το λινκ κάθε άρθρου μου στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ, ώστε να απευθυνθώ σε ευρύτερο ακροατήριο. Ετσι έκανα, και πράγματι οι επισκέψεις στο ιστολόγιο (όση αξία έχουν αυτά τα στατιστικά μεγέθη) σχεδόν διπλασιάστηκαν τον επόμενο χρόνο. Στην αρχή, η αναδημοσίευση γινόταν αυτόματα, αλλά πριν από 2-3 χρόνια το Φέισμπουκ κατάργησε τη δυνατότητα αυτή κι έτσι κάθε πρωί, αφού δημοσιευόταν το άρθρο στο ιστολόγιο, έπαιρνα το λινκ και το κοπιπάστωνα στον «τοίχο» μου στο Φέισμπουκ. Στο Τουίτερ η αναδημοσίευση του λινκ εξακολουθεί να γίνεται αυτόματα.

Κάποτε είχα τον ιστότοπό μου (ως το 2009), μετά το ιστολόγιο, τώρα εκτός από το ιστολόγιο γράφω και στο Φέισμπουκ και (τους τελευταίους μήνες) και στο Τουίτερ. Ωστόσο, οι… ρόλοι είναι διακριτοί. Στο ιστολόγιο δημοσιεύω εκτενή άρθρα, καθημερινά. Στο Φέισμπουκ οι δημοσιεύσεις είναι συντομότερες, σπάνια θα ξεπεράσουν τις 500 λέξεις και συχνά θα είναι 1-2 παράγραφοι. Κάποιες έχουν πιο προσωπικό χαρακτήρα, άλλες σχολιάζουν την επικαιρότητα. Στο Τουίτερ υπάρχει όριο 280 χαρακτήρων -καμιά σαρανταριά λέξεις το πολύ. Εδώ βασιλεύουν ατάκες και λογοπαίγνια.

Εξακολουθώ να θεωρώ ότι εκφράζομαι κυρίως από το ιστολόγιο και από τα άλλα μου κείμενα/βιβλία, ενώ και με πολλούς από τους σχολιαστές του ιστολογίου έχουμε γνωριστεί κι έχουμε γίνει φίλοι. Το Φέισμπουκ και το Τουίτερ είναι πάρεργο. Παρ’ όλ’ αυτά, και στο Φέισμπουκ έχω κάνει αξιόλογες συζητήσεις κι έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους, ενώ στα άρθρα που δημοσίευα εδώ και αναδημοσιεύονταν στο Φέισμπουκ υπήρχαν κάποιοι σχολιαστές που προτιμούσαν συστηματικά να σχολιάζουν εκεί και όχι εδώ στο ιστολόγιο.

Αυτά, μέχρι πρόσφατα. Το Σάββατο (6 Ιουνίου) το απόγευμα πήρα από το Φέισμπουκ την ειδοποίηση ότι κάποιες από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μου «παραβιάζουν τους Όρους της κοινότητάς μας σε ό,τι αφορά το σπαμ».

Όπως είδα, είχαν επισημανθεί όλες οι αναδημοσιεύσεις άρθρων του ιστολογίου της βδομάδας εκείνης -εδω βλέπετε ένα τέτοιο μήνυμα, που σκέφτηκα να το κρατήσω.

Οι άλλες δημοσιεύσεις που είχα κάνει μέσα στη βδομάδα στο Φέισμπουκ δεν επισημάνθηκαν, μόνο οι αναδημοσιεύσεις άρθρων του ιστολογίου.

Ύστερα διαπίστωσα ότι είχαν εξαφανιστεί (κρυφτεί) όχι μόνο οι πρόσφατες αναδημοσιεύσεις από το ιστολόγιο, αλλά όλες οι αναδημοσιεύσεις από το 2012 και μετά -και όταν κρύβεται μια δημοσίευση κρύβονται βέβαια και τα τυχόν σχόλια που έγιναν σε αυτήν. Και όχι μόνο αυτό.

Είχαν (και έχουν) επίσης κρυφτεί όλες οι αναδημοσιεύσεις άρθρων του ιστολογίου που έκαναν τρίτοι, είτε στους τοίχους του είτε σε άλλες ομάδες του Φέισμπουκ, ακόμα και όλα τα σχόλια στα οποία υπήρχε παραπομπή στο sarantakos.wordpress.com.

Κι έτσι από το Σάββατο, αν κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει στο Φέισμπουκ με οποιονδήποτε τρόπο το sarantakos.wordpress.com, είτε για να παραπέμψει σε άρθρο του είτε απλώς για να αναφέρει τη διεύθυνση, ακόμα και σε προσωπικά μηνύματα ενός χρήστη προς έναν άλλον, παίρνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί, ότι αυτό απαγορεύεται διότι παραβιάζει τους όρους της κοινότητας.

Θυμίζω ότι η αρχική δικαιολογία ήταν ότι οι αναδημοσιεύσεις από το ιστολόγιο παραβιάζουν τους όρους της κοινότητας σχετικά με το σπαμ.

Οι όροι για το σπαμ είναι αυτοί που βλέπετε εδώ αριστερά. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά το ιστολόγιο. Επίσης, η απαγόρευση αφορά μόνο το δικό μας ιστολόγιο, από άλλα ιστολόγια της wordpress η αναδημοσίευση γίνεται απρόσκοπτα.

Φυσικά το γνωστοποίησα στους φίλους μου στο Φέισμπουκ και με συγκίνησε η συμπαράστασή τους, που εκτός από λεκτική ήταν και έμπρακτη, με την έννοια ότι πολλοί από αυτούς προσπάθησαν επίτηδες να αναδημοσιεύσουν κάποιο άρθρο του ιστολογίου, το Φέισμπουκ δεν τους το επέτρεψε, οπότε εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν. Θα επανέλθω στο θέμα της διαμαρτυρίας, αλλά απλώς αναφέρω ότι σε πολλές περιπτώσεις η αιτιολογία που δόθηκε για την απόρριψη της αναδημοσίευσης ήταν ότι «ο σύνδεσμος περιέχει περιεχόμενο που αναφέρθηκε από άλλους χρήστες ως προσβλητικό» ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν ένα γενικόλογο «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Θυμάμαι και στο παρελθόν άλλες περιπτώσεις όπου φίλοι στο ΦΒ που είχαν ιστολόγιο έχασαν τη δυνατότητα να παραπέμπουν σε αυτό. Άλλοι φίλοι έχουν δεχτεί ακόμα γενικότερες απαγορεύσεις, αφού τους απαγορεύτηκε να δημοσιεύουν οτιδήποτε, συνήθως για κάποιο χρονικό διάστημα, από μία μέρα έως ένα μήνα. Οι απαγορεύσεις αυτές σχεδόν πάντοτε είναι απόρροια οργανωμένων «αναφορών». Ο κάθε χρήστης του Φέισμπουκ έχει τη δυνατότητα να αναφέρει (δηλ. να επισημάνει, να καταγγείλει) μια δημοσίευση ως προσβλητική, άσεμνη, συκοφαντική, ρατσιστική, κτλ. ή, για να το πούμε γενικότερα, να αναφέρει ότι η τάδε δημοσίευση παραβιάζει τους όρους της κοινότητας.

Παρόλο που κανείς εκτός Φέισμπουκ δεν ξέρει με απόλυτη ακρίβεια, ο μηχανισμός των αναφορών φαίνεται ότι λειτουργεί με αφοπλιστική απλότητα: αν γίνουν αρκετές αναφορές για έναν λογαριασμό (ή για έναν ιστότοπο, όπως το ιστολόγιό μου) ο λογαριασμός/ο ιστότοπος μπαίνει σε απαγόρευση, χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο των αναφορών! Είναι ο λεγόμενος αλγόριθμος.

Σε μια παλιότερη ομιλία μου σε εκδηλωση του Ιδρύματος της Βουλής, που την είχα δημοσιεύσει και εδώ, έγραφα:

Καταρχάς, στη συζήτηση αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλατφόρμες των ΜΚΔ δεν είναι κάποιος ουδέτερος φορέας αλλά είναι μεγάλες εταιρείες, που έχουν μονοπωλιακή θέση στον τομέα τους (αν σε αποκλείσει πχ το Φέισμπουκ δεν έχεις άλλη ανάλογη διέξοδο) και οι οποίες ήδη εφαρμόζουν μια στυγνή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική λογοκρισία, που λειτουργεί με αλγορίθμους και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αποφασισμένη ολιγομελή ομάδα χρηστών να στοχοποιεί και τελικά να φιμώνει, με αλλεπάλληλες αναφορές, όποιον την ενοχλεί, που τιμωρεί για “γυμνή και άσεμνη φωτογραφία” τη γνωστή φωτογραφία από το Βιετνάμ με το κοριτσάκι που τρέχει με τα ρούχα καμένα ενώ αποφασίζει και διατάζει τον αποκλεισμό χρηστών “επειδή παραβίασαν τους όρους της κοινότητας” χωρίς να δίνει εξηγήσεις και χωρίς να παρέχει δικαίωμα προσφυγής σε άλλη αρχή. Ένα ηλεκτρονικό Γκουαντάναμο.

Τώρα ήρθε η ώρα να το γευτώ κι εγώ.

Θα μου πεις, τι σε νοιάζει. Ο καθένας θέλει να έχει ευρύτερο ακροατήριο σε όσες σοφίες γράφει. Επίσης, εφόσον συνεχίζω να γράφω στο Φέισμπουκ και να συμμετέχω σε συζητήσεις εκεί, συνηθίζω για διάφορα θέματα, ιδίως γλωσσικά, να παραπέμπω σε παλιότερα άρθρα του ιστολογίου για το ίδιο θέμα -αυτό πια δεν είναι δυνατό, όπως διαπίστωσα με εκνευρισμό προχτές, που ήθελα να παραπέμψω στο άρθρο μου για τον Καργάκο και τη δήθεν φασιστική στροφή του Καβάφη και δεν μπορούσα.

Αυτό μάλιστα με ενοχλεί περισσότερο, διοτι για την καθημερινή αναδημοσίευση των άρθρων μου βρήκα ένα κόλπο (που βέβαια δεν ξέρω αν θα κρατήσει για πολύ). Αφού το λινκ δημοσιεύεται στο Τουίτερ, εγώ αναδημοσιεύω στο Φέισμπουκ το λινκ του Τουίτερ -έτσι παρακάμπτεται η απαγόρευση. Αλλά αυτό δεν βοηθάει όταν θέλω να παραπέμψω σε ένα παλιό άρθρο. Και φυσικά δεν βοηθάει οποιονδήποτε άλλον θέλει να παραπέμψει σε ένα παλιό άρθρο του ιστολογίου!

Γι’ αυτό ελπίζω να επανεξεταστεί η απόφαση της απαγόρευσης. Πώς θα γίνει αυτό; Υποτίθεται (και μάλλον ισχύει, αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό) πως αν διαμαρτυρηθούν πολλοί χρήστες του Φέισμπουκ για τον αποκλεισμό του ιστολογίου το θέμα θα εξεταστεί επιτέλους από άνθρωπο, ο οποίος ελπίζω ότι θα δει ότι οι καταγγελίες που έχουν γίνει δεν έχουν υπόσταση. Κάτι τέτοιο έχει γίνει στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις απαγόρευσης. (Δείτε εδώ ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο για τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά).

Οπότε, παροτρύνω τους φίλους που έχουν λογαριασμό στο Φέισμπουκ να επιχειρήσουν να δημοσιεύσουν κάτι από το ιστολόγιο και, όταν πάρουν το μήνυμα ότι αυτό δεν γίνεται επειδή παραβιάζει τους όρους της κοινότητας, να δηλώνουν τη διαφωνία τους.

Από την άλλη πλευρά, για να τα λέμε όλα, βλέπω ότι ο αλγόριθμος του Φέισμπουκ αλληθωρίζει. Σελίδες και προφίλ που στάζουν ρατσιστικό μίσος αφήνονται ανενόχλητες παρά τις καταγγελίες ενώ, για παράδειγμα, κάθε αναφορά στον (ακροαριστερό) αξιόλογο ιστότοπο prologos.gr έχει απαγορευτεί. Επίσης τις προάλλες ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου κατάγγειλε ότι πήρε ποινή αποκλεισμού επί 24ωρο (σαν πρώτη προειδοποίηση) επειδή χλεύασε σε ποστ του το κόμμα ΓΤΠ του Κασιδιάρη, ερμηνευοντας, υποθέτω, το ακρώνυμο έτσι όπως σκεφτήκαμε σχεδόν όλοι.

Τέλος πάντων, αυτά όλα μας ενοχλούν αν θέλουμε να γράφουμε στο Φέισμπουκ. Mας ενοχλούν όμως και λιγάκι σαν θέμα αρχής, αν μη τι άλλο για το ότι μια ιδιωτική εταιρεία αποφασίζει να εκχωρήσει τα ζητήματα πρόσβασης και συμμετοχής στην «κοινότητα χρηστών της» σε μια αυτόματη διαδικασία χωρίς παρέμβαση ανθρώπου, μια διαδικασία που πολύ εύκολα μπορεί να την εκμεταλλευτεί μια μικρή ομάδα φανατικών, χωρίς ή έστω με όχι σαφή δυνατότητα ένστασης. Και καλά το Φέισμπουκ, αλλά σκεφτείτε κάτι ανάλογο στην «πραγματική» ζωή -μου θυμίζει το παλιό διήγημα επιστημονικής φαντασίας Computers don’t argue, όπου όλες οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης έχουν αυτοματοποιηθεί, με αποτέλεσμα η αντιδικία που έχει ένας πολίτης με μια λέσχη βιβλίου να τον οδηγήσει, ύστερα από ένα-δυο γραφειοκρατικά λάθη, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για απαγωγή και φόνο. (Αν το έχει κανεις αυτό το διήγημα στα ελληνικά, πρέπει να έχει μπει σε κάποιαν από τις ανθολογίες του Εξάντα, κι αν έχει όρεξη ας το πληκτρολογήσει να το βάλουμε μια Κυριακή).

Εκλεκτός φίλος του ιστολογίου, άλλωστε, έγραψε το εξής που το μεταφέρω εδώ και κλείνω με αυτό:

Το Facebook δεν φιμώνει, μόνοι μας αυτοφιμωνόμαστε

Άφησα χτες ένα σχόλιο στο φίλο μου το Νίκο, θα το αντιγράψω κι εδώ, αλλάζοντας τη σύνταξη από το αρχικό δεύτερο πρόσωπο, και συμπληρώνοντας ελάχιστα:

Η ουσία του θέματος είναι μία:

Ο Nikos έχει ένα καταπληκτικό ιστολόγιο στη δωρεάν (free as in beer*) και ελεύθερη (free as in speech) πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου και ταυτόχρονα πλατφόρμα φιλοξενίας wordpress.com.

Στην πλατφόρμα αυτή, διαβάζουμε, σχολιάζουμε, συζητούμε, όποιοι θέλουμε, ελεύθερα και με πολύ βολικότερο τρόπο από το κάθε Facebook ή twitter ή τρίτο μέσο αναδημοσίευσης ή προβολής των άρθρων του.

Η θέση των άρθρων του Νίκου είναι στο wordpress.com, εκεί είναι και η θέση των σχολίων για τα άρθρα του. Οι ιδιοκτήτες του Facebook έχουν κάθε δικαίωμα να κόβουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν. Γιατί το χρησιμοποιεί ο Nikos -κι όλοι εμείς εδώ; Για να φτάσουν αυτά που γράφουμε σε μεγαλύτερο ακροατήριο;

Αυτό το ακροατήριο -του Facebook- γνωρίζει, ή γρήγορα μαθαίνει, ότι ο Σαραντάκος γράφει καθημερινά σε ένα ιστολόγιο με μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Τι το εμποδίζει να την επισκέπτεται καθημερινά; Μην απαντήσει κάποιος η πληκτρολόγηση, αυτό ισχύει την πρώτη και δεύτερη φορά. Όλοι οι μπράουζερ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μας πηγαίνουν εκεί που συχνάζουμε με ένα ή δύο κλικ ή πλήκτρα. Αν αυτό το ακροατήριο κάνει το κλικ και διαβάζει το εκάστοτε άρθρο, τι το εμποδίζει να σχολιάζει επί τόπου, κάτω από το άρθρο, στη φυσική του θέση; Εντάξει, μπορώ να φανταστώ κάποιους λόγους, αλλά αντίστοιχοι υπάρχουν και στο Facebook. Κι ο ίδιος ο Σαραντάκος, άλλωστε, είναι πιο αυστηρός, σε ό,τι αφορά τους σχολιαστές του εδώ στο Facebook, όπου ρίχνει τα πλο(ν)κ, παρά στο ιστολόγιό του.

Αν είμαστε τόσο τεμπέληδες, ώστε να έχουμε περιορίσει την καθημερινή μας ενημέρωση και διάδραση στα όρια ενός Facebook, σίγουρα δεν φταίει το τελευταίο, άξιοι της μοίρας μας είμαστε, ο Ιστός όπως τον οραματίστηκε ο Τιμ Μπέρνερς Λι, κι άλλοι στη συνέχεια, φαίνεται να έχασε τη μάχη, ενώ εμείς επιδιδόμαστε σε λάικς και ακολουθίες από θαυμαστικά…

Μόνο ειρωνικό είναι το να διαμαρτυρόμαστε για δημοκρατία και ελευθερία του λόγου. Αν μας βολεύει το Facebook ως διάδοση και διαφήμιση των άρθρων μας ή των έργων μας, δικό του δικαίωμα είναι να μας κόβει όποτε θέλει, χωρίς να ρωτάμε γιατί. Εντάξει, ναι, θα διαμαρτυρηθούμε, αναφέροντας ότι πρόκειται για ενορχηστρωμένη επίθεση κι ότι δεν παραβιάζεται κανένα Community Standard, αλλά, το ξέρουμε κι οι ίδιοι, ωραία λόγια είναι απλώς τα τελευταία.

Κι εντέλει (και όχι «στο τέλος της ημέρας»), τον Νίκο τι φταίμε εμείς οι φίλοι του να τον κυνηγάμε σε τρεις μεριές; Όλοι στο ιστολόγιό του!

*όχι τελείως, με αντάλλαγμα την επίδειξη διαφημίσεων

ΥΓ. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη, είχα μια εποχή στις ροές RSS που παρακολουθώ ένα αριστερό ( ; ), αναρχικό ( ; ) -θα σας γελάσω- ιστολόγιο. Τι ειρωνεία! Για να σχολιάσεις, έπρεπε να ταυτοποιηθείς μέσω Facebook! Το ίδιο ειρωνικές βρίσκω και τώρα τις διαμαρτυρίες για το φίμωμα του prologos, κι οποιουδήποτε άλλου.

ΥΓ2. Φίμωση είναι η σίγηση του espiv.net στην Πάντειο.

Από την άλλη, όμως, βλέπω τώρα ότι ένας φίλος του φίλου μου έκανε το εξής σχόλιο:

Ποιος διαμαρτυρεται για λογοκρισια στο facebook?
Απο οτι ξερω, τα μονα ποστ που τρωνε λογοκρισια εχουν να κανουν με ρατσιστικα σχολια, πορνο και gore (βια)

Αχ, μόνο έτσι δεν είναι, φίλε του φίλου!

178 Σχόλια προς “Το Φέισμπουκ και ο αλγόριθμος”

 1. Aghapi D said

  Έγινε
  Έστειλα, δηλαδή, και την αντίρρησή μου
  Και δέν ήταν η πρώτη φορά
  Να δούμε…

 2. rizes said

  Εικονική πραγματικότητα
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/05/31/%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-2/

 3. B. said

  Κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί με το sraosha και μας είχες κοινοποιήσει τότε; Πάντως τώρα μπορεί να ποστάρει στο fb κάποιος δικά του άρθρα πλέον, οπότε ίσως η στρατηγική της διαμαρτυρίας (let us know…) πιάνει.

 4. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ξαναέστειλα διαμαρτυρία και σήμερα. Εϊναι η τρίτη. Πριν ένα χρόνο μου είχαν αποκλείσει μια δημοσίευση που αφορούσε το Μιχαλολιάκο. Διαμαρτυρήθηκα και μετά από λίγες ώρες με ενημέρωσαν ότι επανεξέτασαν το θέμα και έκριναν ότι δεν παραβιάζει τελικά τους όρους της κοινότητας. Τόσες μέρες τώρα δεν ξέρω τι γίνεται. Κάτι παίζει

 5. Triant said

  Καλημέρα.

  Δεν πιστεύω πως έχει καμιά σχέση αλλά νομίζω ότι ο αποκλεισμός συμπίπτει χρονικά με την πλήρη απουσία του πολυώνυμου από το μπλογκ.

 6. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Συμφωνώ με τον φίλο σου (κι όχι με τον φίλο του φίλου σου). Δεν υπάρχει δικαίωμα σε δωρεάν βήμα. Όποτε μας προσφέρουν ενα φαινομενικά δωρεάν βήμα, καλό είναι να σκεφτόμαστε τους όρους πριν βασισουμε την επικοινωνία μας σ’ αυτό.

  Πρέπει ωστόσο να επισημάνω ότι ούτε η wordpress βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των χρηστών της – και διόρθωσέ με αν κανω λάθος, δεν έχει κάποια δεσμευτική πολιτική δημοσιεύσεων βασισμένη σε αρχές. Αν θέλεις μια πλατφόρμα με συγκεκριμένες πολιτικές, θα πρεπει εσύ και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι να την φτιάξετε – και πιθανότατα να χρηματοδοτείται, είτε με διαφημίσεις είτε με συνδρομές.

  Υπάρχει επίσης ενα οριο στο πόσο μπορεί να μεγαλώσει μια τέτοια πλατφόρμα και να γίνεται ακόμα η διαχείρισή της με μη αυτόματο τρόπο. Αυτος ειναι άλλωστε κι ο λόγος που το Facebook και το Twitter αφέθηκαν στο έλεος του «αλγορίθμου»: όχι καποια σκοτεινή πολιτική ατζέντα, αλλά η ευκολία και η κονόμα.

 7. pasta said

  Απίστευτο !!
  Προσπάθησα να δημοσιεύσω αυτό το άρθρο και δεν μου το επέτρεψε ….
  έφερα την αντίρρησή μου και αναμένω ….

 8. Γιάννης Ιατρού said

  Οι διαμαρτυρίες του κοινού για τις «πολιτικές» φίμωσης που ακολουθεί το φατσοβιβλίο εναντίων τιμίων και αγνών αρθρογράφων έχουν πάρει ήδη μορφή χιονοστιβάδας… 🙂

  ΥΓ: Και που να δείτε τι έχει να γίνει, τώρα που η μ-$oft βάζει «ρομπότ» για την επιλογή και διάδοση ειδήσεων, στο μ-$oftΝews

 9. atheofobos said

  Welcome to the club!
  Εσένα έκαναν και την τιμή να σε ειδοποιήσουν για την εξαφάνιση του μπλογκ σου ενώ εμένα όπως ξαφνικά το έκοψαν έτσι ξαφνικά και το επανέφεραν μετά 46 μέρες.
  Ένα άλλο αξιόλογο μπλογκ το Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές από καιρό το έχει αποκλείσει το Fb.
  Η λύση που είχα βρει για να παρακάμψω τον αποκλεισμό, όταν δημοσίευα κάτι νέο, ήταν να συνιστώ να βάζουν με copy-paste βάλτε στο Google, ή και σε οποιοδήποτε άλλο ψαχτήρι το Atheofobos2 ,και έτσι να βρεθούν στο μπλόγκ μου. Ταυτόχρονα δημοσίευα τον τίτλο του νέου άρθρου και έτσι το ίδιο μπορούσαν πετύχουν με copy-paste .

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Ευχαριστώ και για την έμπρακτη συμπαράσταση.

  5 Ούτε έχει προσπαθήσει να σχολιάσει και να κρατηθούν σχόλιά του. Σιγή ασυρμάτου. Αλλά μάλλον σύμπτωση είναι.

  3 Ναι, κι άλλοι μου είπαν ότι ύστερα από 5-10-30 μέρες επανεξετάστηκε η περίπτωσή τους.

 11. Γιάννης Ιατρού said

  5: μην υπερτιμάμε στην περίπτωσή του τις δυνατότητες….

 12. Εγώ μόνο ηθική συμπαράσταση μπορώ να προσφέρω καθώς συμφωνώ με την κυρία στο #8 και έχω αποφύγει επιτυχώς το σπορ…

 13. Γιάννης Ιατρού said

  11 (συνέχεια)

 14. Avonidas said

  Αλγόριθμος, από το άλγος + αριθμός, που ελεγε μια ψυχή κάποτε 🙂

 15. sarant said

  14 Καλό -και δεν θυμάμαι αν έχουμε άρθρο για τον κύριο.

 16. Avonidas said

  Καλό -και δεν θυμάμαι αν έχουμε άρθρο για τον κύριο.

  Ειχες βάλει πριν κάποιους μηνες, οπου ειχαμε συζητήσει τον Αλ Χουαριζμι.

 17. Γιάννης Ιατρού said

  14: al-Ḵwārizmī την έλεγαν την ψυχή 🙂

 18. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Πραγματικά δεν έχω καταλάβει γιατί αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να απασχολήσει οποιονδήποτε, ακόμη κι εσένα τον ίδιο, Νίκο. Αναφέρθηκε στα σχόλια μιας ανάρτησης πριν λίγες μέρες, οκέι. Απάντησαν και τρεις-τέσσερις. Εγώ θεωρώ ότι αυτός ήταν ο ντόρος που του άξιζε. Ούτε να απαντήσουν μετά κι άλλοι, ούτε να ξανααναφερθεί (αν δεν απατώμαι επανήλθε και σε επόμενη ανάρτηση επειδή κάποιος ρώτησε), πόσο μάλλον να αφιερωθεί ειδική ανάρτηση γι’ αυτό.

  > > Θα μου πεις, τι σε νοιάζει.

  Εμ φυσικά! Τι άλλο να σου πω;

  > > Τέλος πάντων, αυτά όλα μας ενοχλούν αν θέλουμε να γράφουμε στο Φέισμπουκ.

  Ακριβώς. Και ακόμη πιο σύντομα, …

  > > αυτά όλα μας ενοχλούν αν θέλουμε

 19. 14, 17 Το ίδιο λέτε (Ḵwā = Khwā σε διαφορετικό μεταγραφικό σύστημα, μόνο που το w στο συγκεκριμένο περσικό σύμπλεγμα δεν προφέρεται. Αλ-Χαρίζμι λοιπόν, ο Χωρέσμιος αρχαιοελληνιστί. Από το σημερινό Ουζμπεκιστάν.

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Ούτε fb έχω ούτε τουϊτερ.
  Διαβάζοντας τη σημερινή ανάρτηση συμπέρανα ότι οι διαχειριστές του fb λειτουργούν με βάση κάποιον αλγόριθμο. Αυτό το γνωρίζουν οι κακόπιστοι, βάζουν σε ενέργεια κάποια «γραμμή» και συμβαίνει αυτό που συνέβη. Δηλαδή αποκλεισμός.
  Προσωπικώς δεν νομίζω ότι θα πάρει διαστάσεις λογοκρισίας (υπάρχει κάποιο εμπόδιο στη δημιουργία ενός αντι-fb;) επειδή η νέα γενιά που διαχειρίζεται αυτά τα πράγματα, κατά πλειοψηφία, δεν κουβαλάει τις «εμμονές» των περασμένων γενιών που έβλεπαν παντού αντιπάλους και συνωμοσίες και την ανάγκη μιας διαρκούς…επαγρύπνησης.

 21. ΣΠ said

  15
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/06/algorithm/

 22. Alexis said

  #6: «Δεν υπάρχει δικαίωμα σε δωρεάν βήμα»

  Χμμμ, ναι, οκ, είναι όμως λίγο «κουφό» όλο αυτό.

  Δεν υπάρχει δικαίωμα σε δωρεάν βήμα, υπάρχει όμως δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Και τη στιγμή που αυτός που κατέχει το μέσο επικοινωνίας, το «βήμα» δηλαδή, δεν σου την επιτρέπει, αυτό γεννά διάφορα ζητήματα.
  Καταλήγουμε εντέλει σ’ ένα σύστημα όπου η ελεύθερη έκφραση καθορίζεται από το τί επιτρέπουν και τι όχι οι κατέχοντες τα μέσα επικοινωνίας.

  Το «κάνω ό,τι θέλω γιατί είναι επιχείρησή μου» θα πρέπει να έχει κάποια όρια. Και τα όρια αυτά λέγονται νόμοι. Κι αν δεν υπάρχουν πρέπει να τους φτιάξουμε…

 23. Voyageur autour de la chambre said

  Γενικά μου είναι δυσάρεστο όταν κόβονται αξιόλογες δημοσιεύσεις σε μια πλατφόρμα που έχει κάνει τη σαχλαμάρα και το ανούσιο τρόπο ζωής. Απ’ την άλλη, κανείς ποτέ δεν υποψιάστηκε τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για υπερβολική δημοκρατική ευαισθησία. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον φίλο σου, αν σε κόψει το φέισμπουκ κόψτο κι εσύ.

  Σε άλλα νέα, η συμπαθητική σειρά «The Orville» (μίξη επιστημονικής φαντασίας και κωμωδίας) έχει ένα επεισόδιο για έναν πλανήτη όπου η θεσμοθετημένη δικαιοσύνη είναι ένα σύστημα από likes και dislikes σε μια πλατφόρμα όπου όλοι παρακολουθούν όλους συνεχώς.

 24. Κιγκέρι said

  >>…Αλ-Χαρίζμι λοιπόν, ο Χωρέσμιος αρχαιοελληνιστί. Από το σημερινό Ουζμπεκιστάν.

  Απ´όπου και το χτεσινό πλοφ – όλα συνδέονται λοιπόν!

 25. Voyageur autour de la chambre said

  Μόλις είχα γράψει το σχόλιό μου όταν το 22 του Αλέξη με έβαλε σε σκέψεις. Υπάρχουν κάποια αγαθά τα οποία είναι χαρακτηρισμένα δημόσια, τα οποία όταν παρέχονται για εκμετάλευση σε ιδιώτες υπόκεινται σε κάποιους όρους. Ένα τέτοιο είναι για παράδειγμα οι τηλεοπτικές συχνότητες. Ίσως πρέπει να κουβεντιαστεί το στάτους του Διαδικτύου σε σχέση και μ’ αυτό.

 26. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >υπάρχει κάποιο εμπόδιο στη δημιουργία ενός αντι-fb;
  Ναι, το fb :-). Όταν υπάρχει μονοπώλιο, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί για να βρει ένα άλλο αντίστοιχο, παρά μόνο αν αλλάξει η μόδα – που αλλάζει. Όσοι ασχολούνται συστηματικά ή και επαγγελματικά με το μέσο κι έχουν έναν κύκλο μερικών εκατοντάδων επαφών, δύσκολα θα το αντικαταστήσουν, αφού θα πρέπει να πείσουν όλους αυτούς να τους ακολουθήσουν.
  Για τη μόδα που αλλάζει:
  Όταν πχ ανέφερα σε έναν 19χρονο ανηψιό μου πως παρακολουθώ ένα μπλογκ, μου είπε «welcome to the nineties».
  Όταν άρχισα να μιλάω για τους κινδύνους από τα κοινωνικά δίκτυα στο γιο μου κι ανέφερα το fb, η απάντηση ήταν παρόμοια, «ποιος ασχολείται πλέον με αυτά τα αρχαιολογικά» (οι έφηβοι έχουν το instagram τώρα, ίσως να το έχουν αντικαταστήσει ήδη).

  Εγώ πάντως ακόμη στο email είμαι, ο εδώ ηλεκαφενές είναι η αιχμή του δόρατος της ηλεκτρονικής μου κοινωνικοποίησης… Συνεπώς δε μπορώ να βοηθήσω με τον αλγόριθμο και τις απαγορεύσεις του.

 27. Γιάννης Ιατρού said

  19: Όντως. Εδώ περίληψη από το υπόγειο 🙂

 28. nwjsj said

  Καλημέρα!

  Προσπάθησα να κάνω σσέαρ του σημερινού άρθρου κι έβγαλε τούτη την εξοργιστικότατη ειδοποίηση: «Your message couldn’t be sent because it includes content that other people on Facebook have reported as abusive.» Εν ολίγοις τα φασιστάκια έχουν πιάσει δουλίτσα, προφανώς είναι που έχουν πέσει τα διάφορα μύρια προς πάσα παρακρατική κατεύθυνση και κάποιοι κάνουν πάρτυ.

  Έστειλα διαμαρτυρία στο φατσοβιβλίο, εξυπακούεται. Δεν είμαι υπέρ της λογικής ‘δεν με νοιάζει το ένα, δεν με κόφτει το άλλο’, διότι τελικά θα έρθει και για εμάς η ατυχής στιγμή που θα πέσουμε πάνω σε κάποιον διαταραγμένο και η τελευταία μας φράση θα είναι «I can’t breathe!». Η ανοχή και η αδιαφορία είναι αυτές που έχουν διαχρονικά οδηγήσει την ανθρωπότητα στη διάπραξη ειδεχθέστατων θηριωδιών. Είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι π.χ. το Ολοκαύτωμα δεν έχει καμία σχέση με την οργανωμένη προσπάθεια φίμωσης της διάδοσης των πληροφοριών ενός ενημερωτικού ιστολογίου με επιστημονικό έρεισμα και κοινωνικές ευαισθησίες. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία της φασιστικής ιδεολογίας, τα οποία καταλήγουν στο ίδιο βοθρολυματικό καζάνι, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να μην διαμαρτυρόμαστε και να μην προσπαθούμε να ανατραπεί μια αδικία.

 29. ΓΤ said

  αλλά και

  Παντελής Μπουκάλας, «Αλγόρυθμος» (Άγρα, 1980)

 30. Αλέκος81 said

  Καλό αγώνα στο Νικοκυρη, συμπαραστεκομεθα
  Από τον τίτλο νόμιζα ότι το άρθρο αφορούσε (σ)τον αλγόριθμο που δεν σε αφήνει να δεις δημοσιεύσεις πέρα από 25 φίλους!

 31. Γιάννης Ιατρού said

  27: και σε πιντέφι

 32. Νοικοκύρη έστειλα κι εγώ τις ενστάσεις μου. Ελπίζω να λυθεί σύντομα τη ζήτημα, αν κι εγώ σε παρακολουθώ κυρίως εδώ. Καλή συνέχεια!

 33. Γιάννης Ιατρού said

  28: Και τυπικά λανθασμένη η δικαιολογία του φατσοβιβλίου:
  «….because it includes content that other people on Facebook have reported as abusive…»

  Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί *μόνο* για ένα *συγκεκριμένο* άρθρο κι όχι γενικά και αδιακρίτως για ό,τι προέρχεται από ένα domain name (40kos 🙂 wordpress com). Επιπλέον τα μέτρα που επιβλήθηκαν (να μην φαίνονται/αναφέρονται οι αναφορές κλπ. πλέον) για άρθρα που ήδη είχαν δημοσιευτεί «νομίμως» και για ικανό χρονικό διάστημα *στο παρελθόν* σε σχόλια στο ΦΒ αποτελεί «αναδρομική φίμωση» κλπ. Αυτά μόνο και μόνο για να τονίσω την απαράδεκτη ενέργεια, όχι πως περιμένω κάτι από το ΦΒ (= ΦιμωσοΒιβλίο) και τον Ζαχαροβουνιώτη.👎😉🤢

  Ακούστηκε στην πιάτσα πως οι (κατά δήλωσή του) πολύ προσωπικές σχέσεις γνωστού ακατονόμαστου με την ελληνόψυχη αδελφή (Ζαχαροβουνιώτου) θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην υπόθεση. ,😂😎🙄😜

 34. Lefteris Sfak said

  Καλημέρα σε όλους. Νίκο, ήθελα να πω και εδώ ότι το μπλοκ με στενοχώρησε και με θύμωσε, θεωρώ όλους τους θαμώνες. Από την άλλλη αυτό και καναδυό ανάλογα περιστατικά που έπεσαν κοντά κοντά, μας έδωσαν και μια καλή σκουντιά για να ξυπνήσουμε. Αυτή η «βολική λειτουργία» του Facebook, που δήθεν μαζεύει όλα τα αγαπημένα μας στο feed μας, είναι τελικά μια αχλάδα που ‘χει πίσω την ουρά. Εξαιτίας αυτού, εδώ και καιρό είχα αρχίσει να μειώνω τη χρήση του, αλλά αυτό είναι η πρώτη αντίδραση, δεν είναι η λύση.

  Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του φίλου στο ποστ σου και επαναφέρω τις παλιές μου συνήθειες, αποθήκευση των σελίδων που θέλω να παρακολουθώ σε tabs που ξανανοίγουν κάθε φορά μαζί με τον browser και τελειώνει η ιστορία. Από την άλλη με θλίβει η σκέψη ότι όλο και περισσότεροι αφήνονται στη χειραγώγηση του κάθε αλγόριθμου, δίποδου ή ψηφιακού.

  Ξέρει κανείς κάποιο εύχρηστο εργαλείο που να συγκεντρώνει ροή από συγκεκριμένες σελίδες που ορίζουμε εμείς και όχι ο κύριος Μαρκ; Στο κινητό τα tabs είναι πιο δύσχρηστα και θα με ενδιέφερε κυρίως γι’ αυτό.

 35. gpoint said

  # 20, τέλος

  σαν να περιγράφεις τους ΠΑΟΚτσήδες στην προ αήττητου νταμπλ εποχή … 🙂 🙂

 36. sarant said

  11 Κατά σύμπτωση, αν είναι σύμπτωση, έγινε το εξής σχόλιο στο ΦΒ από τη… Σόνια Πανάκη:

  Κύριε Νίκο, καλημέρα σας από Illinois. Ήταν μοιραίο αυτό που πάθατε, για να δοκιμάσετε κι εσείς την πίκρα του ιδεολογικού αποκλεισμού. Με φασιστικό τρόπο, κύρ Νίκο μου, αποκλείετε τόσα χρόνια δεκάδες σχολιαστές από το ιστολόγιό σας (κι εμένα προσωπικά πρίν κάτι χρόνια, αν και κάποτε κάθησα και αντέγραψα για πάρτη σας ένα ολόκληρο διήγημα του Λαπαθιώτη), κι από τον λογαριασμό σας στο Twitter, μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούν με τις παλαιοκομμουνιστικές σας ιδέες. Ο τρώσας και ιάσεται, κύριε Νίκο: Άρατε πρώτος εσείς ο μπολσεβίκος τους αποκλεισμούς από το ιστολόγιό σας, και το νεοφιλελέδικο Facebook θα σάς ξαναεπιτρέψει να παραπέμπετε στο ιστολόγιό σας. Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω

 37. nwjsj said

  @ 33 – Γιάννης Ιατρού
  Μου πήρε καναδυό λεπτά μέχρι να πάρω χαμπάρι ποιος είναι ο Ζαχαροβουνιώτης. Ευτυχώς το γκούγκλισα και δεν έβγαλε κανένα αποτέλεσμα, οπότε αναγκάστηκε να δουλέψει το μυαλό… Κάπως έτσι το αστείο απέκτησε περισσότερο γούστο!

 38. nikiplos said

  Σήμερα αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα κατόπιν της προειδοποίησης του Τζη είχα κάνει το ίδιο… Σήμερα μου επέτρεψε μόνο να «διαφωνήσω» με την απόφαση.

  Δεν ξέρω αν έχει νόημα να γίνουν «διαφωνίες» από το εξωτερικό, γιατί ενδεχομένως αυτοί που διαχειρίζονται στην ημεδαπή τους όρους της κοινότητας να είναι ολίγον μη αντικειμενικοί.

  Κι εμένα το σπαμ μου έφερε ως μήνυμα και τις δύο φορές…

  Κάποιοι ισχυρίζονται πως πρόκειται απλά για πλατφόρμα ιδιωτικής εταιρείας και τίποτε άλλο, take it or leave it. Υπό αυτήν αυστηρά την έννοια έχουν δίκιο. Εντούτοις είναι πρόδηλη η ανάγκη για αντιστοιχες ιδιωτικές εταιρίες με άλλο προφίλ, λιγότερο συντηρητικό από εκείνο του κλέφτη του κόπου των συμφοιτητών του, που καθόλου έξυπνος ή τυχαίος δεν ήταν, αλλά κάτι άλλο… Καθώς σήμερα είναι γνωστό πόση βοήθεια είχε από μεγάλους κολοσσούς, αλλά και κρατικές εταιρίες…

 39. LandS said

  Λέει ο Φίλος
  «Η θέση των άρθρων του Νίκου είναι στο wordpress.com, εκεί είναι και η θέση των σχολίων για τα άρθρα του. Οι ιδιοκτήτες του Facebook έχουν κάθε δικαίωμα να κόβουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν. Γιατί το χρησιμοποιεί ο Nikos -κι όλοι εμείς εδώ; Για να φτάσουν αυτά που γράφουμε σε μεγαλύτερο ακροατήριο;
  Αυτό το ακροατήριο -του Facebook- γνωρίζει, ή γρήγορα μαθαίνει, ότι ο Σαραντάκος γράφει καθημερινά σε ένα ιστολόγιο με μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Τι το εμποδίζει να την επισκέπτεται καθημερινά;»

  α) Η θέση του [ιστολόγιου του] Νίκου είναι στο wordpress.com κλπ. Καμία αντίρρηση. Συμφωνώ και με το παραπάνω. Από κει και πέρα, το που αναδημοσιεύει ο [κάθε] Νίκος ή αναρτά την είδηση νέας δημοσίευσης είναι δικό του θέμα. Πολλές φορές ο Νίκος έχει πάρει κάποιο σχόλιο από το facebook και το έχει περάσει στα σχόλια του ιστολογίου. Πολλές φορές επίσης, κάποιοι από εμάς απαντάμε με σχόλιό μας στο fb, εγώ προσωπικά με πιο «ελαφρύ» τρόπο από ότι στο ιστολόγιο. Δεν είναι για πέταμα το facebook. Και στο κάτω κάτω κάτι που έχει δημοσιευτεί σε δωρεάν και ελεύθερη πλατφόρμα γιατί να εμποδίζεται η αναδημοσίευσή του σε μια άλλη ελεύθερη και δωρεάν πλατφόρμα. Αν αξιοποιείται η αναδημοσίευση από τεμπέληδες ή β΄κατηγορίας χειριστές του πληκτρολογίου και γ΄κατηγορίας χρήστες των νέων τεχνολογιών τι μας κόφτει εμάς τις ηγετικές φυσιογνωμίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης;
  β) Οι ιδιοκτήτες του facebook ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να κόβουν ότι θέλουν και όποιον θέλουν. Τότε γιατί φτιάχνουν αλγόριθμους και ομάδες αξιολόγησης καταγγελιών ή εξέτασης διαμαρτυριών; Γιατί, τις προηγούμενες μέρες, άφηναν κάτι αναρτήσεις του Tramp που τις έκοβε το Twitter;
  Έχω και άλλα, αλλά σταματάω για να μη γράψω πράματα που θα τα έκανα μπλοκ αν τάγραφαν για μένα.

 40. nikiplos said

  Να προσθέσω στο προηγούμενο πως πουθενά δεν υφίσταται κανενός είδους «κοινότητα» ώστε να τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα. Όπου υπάρχουν «κοινότητες» δέχονται εγγραφές μελών δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο ή με κριτήρια (πχ να σκαμπάζει κάποιος στοιχειώδη πληροφορική).

  Καμία «κοινότητα» δεν υφίσταται στο πρότζεκτ του Ζούκεμπεργκ και φυσικά μιλάμε πάντοτε για έναν άνθρωπο με σκιώδεις συμμάχους που απλά κέρδισε δίκες οικειοποιώντας, δουλειές άλλων, οι οποίοι σε αντίθεση με όσα λέγονται και δημοσιεύονται κατά καιρούς, εξαρχής κατάλαβαν τι είχαν φτιάξει, απλά έτρωγαν πόρτες όσον αφορά τις άδειες, τις παροχές από τράπεζες, τις επιτρέψεις από κρατικές εταιρίες κλπ, ενώ το αγόρι το τρελό τα πήρε όλα άμεσα και χωρίς κόπο…

  (Ούτε και το twitter έχει κοινότητα, ούτε το reddit κλπ)

  Κοινότητα έχουν ο ToR, κάποιες πλατφόρμες Λίνουξ, η ΕΛΛΑΚ κλπ…

  Το συγκεκριμένο τερατούργημα του Ζούκεμπεργκ, ευτυχώς ρέει προς την εμμηνόπαυση. Πάντως δικτατορικά αποκλείει οποιονδήποτε γουστάρει… Και κάτι χειρότερο: ζητάει σκαναρισμένη ταυτότητα από όποιον γουστάρει, κάτι παράνομο παντού στον κόσμο…

  Αλλά όπως λέγαμε κάποτε: Ο Κόσμος Αλλάζει! Εμείς?

  ΥΓ> Στο μέλλον καθώς πρέπει πολίτης είναι εκείνος που δεν θα τον έχουν σε βλακ λιστ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που θα έχει καθαρό αποτύπωμα και θα μπορεί να πιστώνεται παντού στον κόσμο μέσω ηλεκτρονικών τραπεζών…

  Κράτη, φόροι, ιντερπόλ και μπατσαρία για τους υπόλοιπους…

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω. Στερούμαι (από άποψη) παντελώς οιουδήποτε ΜΚΔ. Νικοκύρη, αν οι διαμαρτυρίες δεν πιάσουν τόπο, έχει εξετάσει την πιθανότητα να ζεις άνευ μουτσουνοτέφτερου? Γράφτους εκεί που τους πρέπει, στο τσουτσουνοτέφτερο 😎
  (Όσο για το κοριτσάκι από το Βιετνάμ, μήπως υπάρχουν τπτ πραγματικά άγριες φωτο από το Αφγανιστάν της ΕΣΣΔ ας πούμε? Η, κατά την εκτίμησή μου, μηδενική αντίδραση του φβ σε μια τέτοια δοκιμαστική ανάρτηση θα ήταν διαφωτιστική για όσους έχουν αμφιβολίες για τον ακροδεξιό οχετό που κυκλοφορεί ελεύθερα στο ίδιο μαγαζί).

 42. 34: Στο κινητό και μέχρι 100 feed δωρεάν, το inoreader. Σε μεγάλη οθόνη, το feedbro.

 43. ΓΤ said

  @36

  Ας δούμε («απολαύστε» το γνωστό στιλ) τη «Σόνια Πανάκη» στις 21.08.2009 στα «Νέα» https://www.tanea.gr/2009/08/21/lifearts/culture/foibi-athinaioy-748/
  Η «Σόνια Πανάκη» στο εδώ μπλογκ (#164, 18.01.2018) https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/18/esiea/

 44. Αναστό said

  Έστειλα κι εγώ την οργισμένη διαμαρτυρία μου, εξηγώντας χοντρικά ότι όταν αποκλείονται μετριοπαθή (μπαρδόν κιόλας) ιστολόγια, φαντάζομαι ότι δεν πρέπει να ξαφνιάζομαι για το ότι γίνεται το ίδιο με άλλα που θεωρούνται αιχμηρά, όπως το infowar (που αυτονόητα πράγματα λέει κι αυτός ο άνθρωπος αλλά τι ψάχνω θα μου πεις).

  Είναι όμως εξοργιστικό να έχουν τέτοια δύναμη στην κοινωνική ζωή αλλά και στη διάδοση του δημόσιου λόγου, μέσα, με τέτοιες πρακτικές και σκοπούς, όπως το facebook. Οκ, καλώς ήρθα στο 2020 και καλή μου διαμονή, ξέρω…

 45. LandS said

  Εμένα δεν με αφήνει να γράψω. Τρεις φορές μέχρι τώρα το μόνο που μου επιτρέπει είναι να διαβάσω τα σκουπίδια (δεν φταίω εγώ, η συμπεριφορά του τα κατάντησε trash) που προβάλλει (το κάνει συνέχεια 😉) για να εξηγήσει πόσο μας έχει γραμμένους και να πατήσω το κουμπί «διαφωνώ με την απόφαση».
  Σε πλατιά ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΣΕ της δεκαετίας του 40 πιο πολύ θα τη λάβαιναν υπόψη τους αυτή τη διαφωνία.

 46. divolos said

  Δεν έχουν δίκαιο όσοι λένε ότι το facebook μπορεί να κάνει ότι θέλει. Τα facebook twitter κλπ κοινωνικά δίκτυα αποδείχτηκαν θησαυρός για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών για πολλούς, αλλά και αχίλλειος πτέρνα για κάποιους που προσπαθούσαν και προσπαθούν να ελέγξουν την ενημέρωση. Στην τηλεόραση το έχουν από χρόνια πετύχει, τώρα δυστυχώς φαίνονται οι πρώτες τους νίκες και στα κοινωνικά δίκτυα (ελλ. hoaxes, facebbook). Είναι εξοργιστικό. Το facebook είναι πανίσχυρο εργαλείο, προσωπικά από εκεί αλιεύω πάμπολα ενδιαφέροντα άρθρα μέσω των ανθρώπων και των site που ακολουθώ και οποιαδήποτε τέτοιου είδους φίμωση είναι για μένα εντελώς απαράδεκτη.
  Προσπάθησα τρεις φορές να κοινοποιήσω το σημερινό άρθρο, χωρίς επιτυχία. Έκανα αναφορά και τις τρεις φορές. Το βράδυ θα κάνω το ίδιο για όλα τα τελευταία άρθρα. Θα στέλνω αναφορές μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Για να δούμε…

  ΥΓ: πλάκα θα ‘χει να τα ξεμπλοκάρουν όλα ταυτόχρονα. Θα γεμίσει ο τοίχος από Νικοκύρηδες 🙂

 47. ΣΠ said

  43
  Ώστε το 2009 ζούσε στον Καρέα και σήμερα έχει μεταναστεύσει στο Illinois.

 48. Georgios Bartzoudis said

  Όλοι θέλουμε ελεύθερη διακίνηση ιδεών αρκεί να …συμφωνούμε με αυτές τις ιδέες. Επί της ουσίας, είναι μάλλον λογικό ώστε ο οποιοσδήποτε αλγόριθμος στο ΦΒ (και όχι μόνο) να βασίζεται κυρίως στην τυφλή καταμέτρηση. Που σημαίνει ότι δίνεται δυνατότητα να …επιβάλλουν την φασιστική τους εκδοχή διάφορες ομάδες, ακροαριστερές ή ακροδεξιές (αδελφές υπάρξεις!)
  Παρόμοια βλέπω να γίνονται και στη Βικιπαίδεια, όπου το citation needed δεν επαρκεί ή δεν λειτουργεί πάντοτε. Έψαχνα τις προάλλες να δω αν τεκμηριώνονται κάποιοι ισχυρισμοί για τον Μακεδονομάχο καπετάν Γιαγκλή και είδα να γράφονται αρλούμπες, είτε χωρίς citation είτε με …μαϊμού τοιούτο!
  Συνολικά πάντως, συμφωνώ με τη διαμαρτυρία του Νοικοκύρη, και θα αμολύσω στο ΦΒ ένα λινκ από ανάρτηση στο παρόν ιστολόγιο και …οψόμεθα.

 49. antonislaw said

  Καλημέρα σας!
  Απαράδεκτη και πλήρως αναιτιολόγητη η ενέργεια εκ μέρους του λογισμικού και των διαχειριστών του Ζαχαρόβουνου ή Ζαχαροβουνιώτη. Τους έγραψα κι εγώ τη διαμαρτυρία μου για την απαγόρευση με στοιχεία από τη biblionet, γιατί τελικά δεν είναι όλοι ίδιοι και ο κ Σαραντάκος δικαιούται απολύτως διά να ομιλεί! Δεν μου αρέσουν οι συνωσιομολογίες και δεν θέλω να τις αναπαράξω αλλά δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί σε τι μπορεί ένα τέτοιο ιστολόγιο να πείραξε και κυρίως ποιον, δηλαδή όπως λέγαμε στο ποινικό ποιος ωφελείται από το έγκλημα;
  Θυμάμαι τον αείμνηστο ως νομικό δάσκαλο Δημήτρη Τσάτσο που μας έλεγε ότι στην εποχή μας οι βασικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα έρθουν από το κράτος, όπως στην εποχή του μοντερνισμού, αλλά από τις γιγαντωμένες ιδιωτικές εταιρίες…

 50. Νέο Kid said

  Εγώ που θελω να παραμείνει το μπλοκ του Νικοκύρη στο ρουφμπούκ ,ώστε να επικεντρωθεί λίγο στο ιστολόγιο που το έχει παραμελήσει, τι είδους αναφορά μπορώ να κάνω; Ξέρει κανείς;

 51. Σα να ξεχωρίζουν αυτοί του δαγκωμένου μήλου…

 52. divolos said

  #48 » Όλοι θέλουμε ελεύθερη διακίνηση ιδεών αρκεί να …συμφωνούμε με αυτές τις ιδέες. »

  Αυτό δεν είναι αλήθεια. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να διακινούνται όλες οι ιδέες, ακόμη κι αυτές με τις οποίες κάθετα διαφωνώ. Ίσα ίσα βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορώ να αντιπαρατεθώ με ανθρώπους με τους οποίους κανονικά δεν θα λέγαμε κάτι περισσότερο από καλημέρα, ίσως ούτε κι αυτό. Εννοώ πχ φίλους στο facebook με τους οποίους έγινα φίλος ή από σπόντα ή για λόγους ευγένειας, πχ μακρινούς συγγενείς ή κάποιους παλιούς συμμαθητές, που μου έκαναν αίτημα φιλίας την βραδιά του σχολικού reunion. Όταν έχω διάθεση, κάνω χάζι σχολιάζοντας αναρτήσεις του στυλ μας ψεκάζουν, Σόρος, Σώρρας κλπ. Από τα πιό απολαυστικά είναι να ανεβάζουν τίποτα ποιήματα ψευτο-Ελύτη ή ψευτο-Σουρή ή κανένα λερναίο και να σχολιάζω βάζοντας παραπομπή το αντίστοιχο άρθρο του Νικοκύρη (που τώρα πια δεν γίνεται)…Κάποιοι δε, που δεν ήταν εντελώς γκάου, είδα ότι μετά από 4-5 τέτοια (πάντα όμως με ευγένεια και τακτ), σταμάτησαν να ανεβάζουν ότι να ναι. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο και για τα τρολ του τουίτερ. Εκεί δεν περνάει κανένας λόγος και δεν έχει πιστεύω κανένα νόημα να μπεις σε αντιπαραθέσεις, για αυτό και στο τουίτερ δεν σχολιάζω ποτέ.

 53. sarant said

  50 Χαχαχά!

  Οποτε, ό,τι και να γίνει κάποιος θα είναι δυσαρεστημένος.

 54. Γιάννης Ιατρού said

  36: Κακόψυχοι υπήρξαν πάντα…, άλλοι στό ΄νομα 😂 κι άλλοι στη χάρη 🙄. Και θα βράζουν μέχρι τη δευτέρα παρουσία στο ζουμί τους στα Τάρταρα που έχουν ριχτεί 👍.

  Βλέπεις στο ΦΒ δεν ενοχλούνται από αυτούς τους «κάργα ελληνόψυχους» τύπους που «παραπονέθηκαν« για ‘σένα και κάνουν τους τιμητές σου, όπως o γνωστός κατά συρροή πλαστογράφος.

  Το ΦΒ προφανώς ανέχεται κάτι τέτοιους σαν αυτόν που αναφέρεις στο σχόλιό σου (την γνωστή… «επαγγελματία φιλόλογο ή καθηγήτρια θρησκευτικών» όπως δηλώνει… 😋), που βάζει στην φωτό του λογ/σμού του στο ΦΒ κολάζ με από πάνω την εικόνα της Παναγίας της Τρυπητής (στο Αίγιο) με το εθνόσημο (λόγω εορταστικού στολισμού) και ένθετη από κάτω την φωτό μιας (πρώην) πορνοσταρ (Τζούλια Sow (aka Τσάνελ)).

 55. antonislaw said

  49
  «συνωσιομολογίες»
  ώπα, συγγνώμη, συνωμοσιολογίες

 56. dryhammer said

  54. τσάνελ; όχι σανέλ;

 57. BLOG_OTI_NANAI said

  Η προσπάθεια φίμωσης του ιδεολογικού αντιπάλου είναι ένα κοινό έγκλημα που διαπράττουν άτομα από όλες τις πλευρές του κομματικοπολιτικού φάσματος. Οι ιδέες πρέπει να κινούνται ελεύθερα, ακόμα και οι ακροαριστερές και οι ακροδεξιές, αρκεί βεβαίως να μην υπάρχει προτροπή σε βία και εγκληματικές πράξεις, όπως γίνεται συχνά σε ιστοσελίδες νεοπαγανιστών, ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής ή του ιντιμίντια. Όταν γράφεις ή υπονοείς ότι θα ασκήσεις βία σε «φασίστες» ή «αναρχοάπλυτους», είναι η περίπτωση που μια ιστοσελίδα οφείλει να δέχεται και θεσμική πίεση για τις εγκληματικές προτροπές της.

  Οποιαδήποτε όμως, ειρηνικού περιεχομένου, έκθεση οποιασδήποτε ιδεολογίας, οφείλει να μπορεί να διακινείται απολύτως ελεύθερα και βεβαίως, το ίδιο ελεύθερα να δέχεται και την κριτική. Κριτική όμως δεν είναι να βρίσκεις τεχνάσματα να φιμώσεις τον άλλον, αλλά να απαντάς σε αυτά που γράφει.

  9: Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει το μπλογκ «Ροΐδη – Λασκαράτου» ως… αξιόλογο. Αρχικά νόμιζα ότι έλεγες «αξιολύπητο». Όμως ακόμα και για έναν διαδικτυκό σκουπιδότοπο δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η φίμωση.

 58. Γιάννης Ιατρού said

  57 (τέλος)
  Ρε άστα αυτά, 2 λαμπάδες ως το μπόϊ σου έχεις ανάψει .. 😂

 59. Γιάννης Ιατρού said

  56: Λόγω «μέγα» 🙂 🙂 🙂

 60. Σόνια Πανάκη said

  Καλημέρα σας από Illinois: Γράφω κι εδώ το σχόλιο που έκανα στο Facebook του κυρίου Zuckerberg για να δώ αν θα μού το αναρτήσει ο δημοκράτης κ. Σαραντάκος (σ.σ.: Το να προσβάλει γράφεται με ένα νί κύριε Νίκο μου)

  Nikos Sarantakos: Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ψευδώνυμο σχολιαστή, ακροδεξιό δημοσιογράφο, που έχει αποκλειστεί από το ιστολόγιο επειδή επιμένει να προσβάλλει ζωντανούς και νεκρούς.

  Σόνια Πανάκη: Κύριε Νίκο μή ψεύδεστε τόσο ξεδιάντροπα, γιατί γελάνε και οι πέτρες μαζί σας. Εγώ ποιόν νεκρό πρόσβαλα; Δυό μόλις σχόλια πρόλαβα να κάνω στο ιστολόγιό σας το Γενάρη του 2018 και με κόψατε μόνο και μόνο γιατί νομίσατε ότι είμαι κάποιος άλλος! Ούτε ο Στάλιν δεν τάκανε αυτά κύρ Νίκο μου ή κάνω λάθος;

  Ο αείμνηστος πατέρας σας που ήτανε δημοκράτης θα σάς έβαζε άγριο χέρι, αν μπορούσε να μάθει σε τί στυγνό λογοκριτή έχετε εξελιχτεί. Προφανώς δεν πήγε άδικα η μακρόχρονη θητεία σας στον εκδοτικό οίκο του ΚΚΕ. Κι έχετε το θράσος να διαμαρτύρεσθε για το Facebook του γνωστού για τις δημοκρατικότατες ιδέες του Mark Zuckerberg; Θα πέσει φωτιά να σάς κάψει, κύρ Νίκο μου!

 61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άσχετο (λέμε τώρα): Κερδίζει εξάδα μπύρες ή φιάλη οίνου της επιλογής του (λογικής τιμής 🙂 ) όποιος μου βρει στο ιντερνέτι το βίντεο με τον ματατζή που χτυπάει πισώπλατα την καθαρίστρια. Φαίνεται να μην είναι πουθενά διαθέσιμο, αν και τα σχετικά ρεπορτάζ υπάρχουν.

 62. tamistas said

  Καλησπέρα. Ένα σχόλιο για τον αλληθωρισμό του μέσου. Υποθέτω έχει να κάνει με τον τύπο χρήστη αυτών που επιδίδονται σε αναφορές. Είναι ανάλογο φαινόμενο με το κάψιμο βιβλίων. Δεν θα έκαιγα τον Αγώνα του Χίτλερ ούτε θα ανέφερα δημοσιεύσεις που εμπίπτουν πχ στον αντιρατσιστικό νόμο. Νομίζω αυτό ισχύει συχνότερα για όσους, όπως κι εγώ, έχουν γευτεί τον αποκλεισμό στον φέισμπουκ. Δεν ξέρω αν είναι λάθος. Αλλά, νομίζω, έτσι είναι.

 63.     \|||/
       (o o)
  ,----ooO--(_)--------.
  | Κάντε μου τη χάρη, |
  |  μην ταΐζετε   |
  |   τα τρολ    |
  '-------------Ooo—---'
      |__|__| 
       || ||
      ooO Ooo
  

  Μην του πει κανείς για υποτακτική ενικού

 64. Pedis said

  Παρόλο που κανείς εκτός Φέισμπουκ δεν ξέρει με απόλυτη ακρίβεια, ο μηχανισμός των αναφορών φαίνεται ότι λειτουργεί με αφοπλιστική απλότητα: αν γίνουν αρκετές αναφορές για έναν λογαριασμό (ή για έναν ιστότοπο, όπως το ιστολόγιό μου) ο λογαριασμός/ο ιστότοπος μπαίνει σε απαγόρευση, χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο των αναφορών! Είναι ο λεγόμενος αλγόριθμος.

  Έτσι και χειρότερα δουλεύουν οι αλγόριθμοι.

  Στη βάση των στόχων που θέλει να πετύχει και των προκαταλήψεων που έχει αυτός που τους φτιάχνει.

  Το δίκιο σου καθόλου εύκολα δεν το βρίσκεις επειδή ο αλγόριθμος θεωρείται μπάι ντεφώ αντικειμενικός. Άρα απροκατάληπτος και εν πολλοίς αλάθητος. Έπειτα, ο τρόπος που δουλεύει δεν δημοσιοποιείται επειδή υπόκειται στα (χιλιαδυό) επαγγελματικά μυστικά που μπαίνουν στη μέση για να λειτουργήσει.

  Συνεπώς, αν σε πιάσει … τέλος. Την έβαψες.

  Weapons of Math Destruction: How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy

  by Cathy O’Neil

  Σου εύχομαι να βρεις την άκρη. Αλλά ουδέν δικαίωμα έχεις. Το μαγαζί, έτσι κι αλλιώς, ανήκει στον Ζουκ και είσαι at his mercy. Ντεσολέ 🙂

 65. ΣΠ said

  60 Το να προσβάλει γράφεται με ένα νί

  Όχι εδώ. Εδώ είναι διαρκές (επιμένει να προσβάλλει), όχι στιγμιαίο. Από φιλόλογο δεν περίμενα τέτοια αγραμματοσύνη.

 66. Μαρία said

  61
  Στο 2:07 https://www.youtube.com/watch?v=ZuiV5K9fHrM

 67. ΣΠ said

  63
  Δεν είχα κάνει ριφρές και δεν είδα την προτροπή σου να συγκρατηθώ.

 68. Γιάννης Ιατρού said

  61: Εδώ

 69. Γιάννης Ιατρού said

  66: Έχουμε πολλές πηγές 🙂 🙂

 70. π2 said

  60: Ωρέ πολυώνυμε, καλά το σπαμάρισμα, τη διόρθωση (Το να προσβάλει γράφεται με ένα νί κύριε Νίκο μου) τι την ήθελες; Και τα γράμματα μπέρδεψες και τους κανόνες (εξακολουθητικό ασφαλώς το προσβάλλω στη συγκεκριμένη φράση, όπως εξακολουθητικά είναι όλα όσα σε αφορούν).

 71. π2 said

  34, 42: Μια χαρά το inoreader (και σε κινητό και σε υπολογιστή). Το πρόβλημα είναι ότι όλο και λιγότεροι ιστότοποι έχουν rss feed αρχεία πλέον.

 72. 71: Με 800+ feed, το δωρεάν δεν αρκεί -οκ, τα 2/3 είναι νεκρά, αλλά τα θες.

 73. sarant said

  62 Xμ, μάλλον δίκιο έχεις!

  Κοιτάτε να δείτε που δεν είχα πάρει πανάκη να σκουπίσω τις μαγαρισιές!

 74. Triant said

  Εγώ αν χρησιμοποιούσα τόσο απλό αλγόριθμο, στην περίπτωση που λόγω διαμαρτυριών για κάποιον αποκλεισμό, έλεγχα έναν ιστότοπο και τον έβρισκα εντάξει, θα θεωρούσα τις καταγγελίες κακόπιστες και θα έβαζα τον ιστότοπο αυτό σε white list για να μην απασχολούν resources διάφοροι συνταξιούχοι και να μην βγάζουν κακό όνομα στο μαγαζί χωρίς λογο (κέρδος). Επειδή δεν μπορεί να μην έχουν κάποια παρόμοια πολιτική και στο ΦΒ, λογικά δεν μπορεί κάποιος να την ξανακάνει την βρομοδουλειά.

 75. 66, 68 Ευχαριστώ σας και επιλέξτε το ποτόν της αρεσκείας σας 🙂
  Πάντως σε πάρα πολλούς ιστότοπους το βάζεις να παίξει και σου λέει πως δεν είναι διαθέσιμο.

 76. Μαρία said

  75
  Εγώ έριξα στη ρουφιάνα «καθαρίστρια ματ» κι αμέσως μου έδωσε το βίντεο με σχετικό ρεπορτάζ.

 77. 76 Εγώ έβαλα «ματατζής χτυπάει πισώπλατα καθαρίστρια» με τα αποτελέσματα που είπα. Παντού εμφανιζόταν το βίντεο αλλά δεν έπαιζε.

 78. nwjsj said

 79. Μαρία said

  77
  Πισώπλατα! Το είδε ο αλγόριθμος και σου εξαφάνισε τα βίντεα. Γράφονται τέτοια λόγια;

 80. Γιάννης Ιατρού said

  79: 😂😂 κλαίω

 81. Georgios Bartzoudis said

  Μόλις τώρα πήγα να λινκάρω τον «βενετσιάνικο καθρέφτη». Η …τελική απάντηση του …σερ ΦΒ είναι: «Διαφωνήσατε με την απόφαση
  Σας ευχαριστούμε για την απάντηση. Θα την αξιοποιήσουμε για τη βελτίωση των μελλοντικών αποφάσεων».
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όπως ήδη έχω πει μετρούν στα τυφλά. Μέχρι εδώ φτάνει η τεχνολογία τους!

 82. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ηθική συμπαράσταση πλήρης! Αλλά επί της ουσίας …γιοκ!

  Όταν πριν 3-4 χρόνια (που άλλαξα το σχετικά αρχαίο κινητό μου με ένα σμαρτόφωνο) ρώτησα τις κόρες μου και μου εξήγησαν αναλυτικά τι εστί Facebook και Twitter, αποφάσισα να μην…. Δεν ήταν του στυλ μου (και της ηλικίας μου, ίσως… 🙂 )
  Έλαβα υπόψη μου και την παροιμία: ‘Απού δεν θέλει χτύπους στο χαρκιδιό δεν πάει’.
  Βέβαια, ο Νικοκύρης ήταν σχεδόν υποχρεωμένος να τα χρησιμοποιήσει και μάλιστα –απ’ όσο μπορώ έμμεσα να κρίνω- με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Άσχετα αν «ακούει χτύπους»… 🙂

  Αλήθεια, για εμάς τους μη έχοντες fb υπάρχει τρόπος πρακτικής συμπαράστασης, διαμαρτυρίας κλπ στο συγκεκριμένο ζήτημα;

  22. (+25 κατ’ επέκταση)

  >> Το «κάνω ό,τι θέλω γιατί είναι επιχείρησή μου» θα πρέπει να έχει κάποια όρια. Και τα όρια αυτά λέγονται νόμοι. Κι αν δεν υπάρχουν πρέπει να τους φτιάξουμε…
  Θεωρητικά έχεις μεν δίκιο (με το πιο πάνω σκεπτικό σου), αλλά… Βλέπεις τι γίνεται και όταν υπάρχουν κάποιοι νόμοι και πώς παρακάμπτονται από τις πολιτικές/οικονομικές εξουσίες (π.χ. σε ΜΜΕ και όχι μόνο).

  28.
  Η ανοχή και η αδιαφορία είναι αυτές που έχουν διαχρονικά οδηγήσει την ανθρωπότητα στη διάπραξη ειδεχθέστατων θηριωδιών.
  Συμφωνώ!
  Ανατρέπεται όμως -και πώς- αυτή η νοοτροπία; Τεράστιο ζήτημα!
  Παρά το ότι (για να θυμηθούμε τον σχετικό νόμο της διαλεκτικής…) οι ποσοτικές αλλαγές επιφέρουν τις ποιοτικές και αντίστροφα, αυτό το αντίστροφα ίσως μόνο σε φυσικοχημικά φαινόμενα το συναντάμε.

  79.
  Ωραίο! 👍😆

 83. Maria Apostolopoulos said

  Πριν 3 μέρες ανέβασα κάτι φωτογραφίες μιας αράχνης στον τοίχο μου κι έγραψα: επί το έργο. Λοιπόν, ένας ‘καλός φίλος ‘ με πολύ τακτ μού έγραψε στο messenger πως το έχω γράψει λάθος και με διέταξε να το διορθώσω στο ‘επί τω έργω’. Όλο το πρωί προσπαθούσα να του απαντήσω με το άρθρο σας επί του θέματος από το 2009, νομίζω. Τελικά, έστειλα σκρινσοτ!

 84. rogerios said

  1. Ως προς τα πιο σοβαρά. Επιχείρησα εκ νέου σήμερα να αναδημοσιεύσω άρθρο από το ιστολόγιο του Ν(ο)ικοκύρη. Ίδιο τροπάριο, ίδια απάντηση. Τους τα είπα γαλλικά σήμερα, έτσι για αλλαγή. Να δούμε… αν και έχω χάσει μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας μου.

  [παρεμπ., διόλου δεν συμφωνώ με το σχόλιο που παρατίθεται στο τέλος του άρθρου – όπως ο παρέχων υπηρεσίες προς το κοινό δεν μπορεί να προβαίνει σε διακρίσεις και να εξυπηρετεί μόνον όποιον του γουστάρει, έτσι και τα ΜΚΔ δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ως πλατφόρμες προώθησης προσωπικών γούστων κάποιου ιδιοκτήτη. Αλλά η ιστορία είναι πολύ μεγάλη για να συζητηθεί τώρα].

  2. Όσον αφορά τον Δύτη (19) και τα περί Χωρεσμίας (14, 17) κάποτε είχαμε γράψει και αυτό.

 85. sarant said

  83-84 Να, αυτό δεν μου αρέσει κι εμένα, ότι δεν μπορεί κανείς να λινκάρει παλιότερο άρθρο.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  85: κανένα κοπυπάστωμα του άρθρο, 1:1, δεν γίνεται; Γίνεται! (απ΄όσο ξέρω, δεν έχει περιορισμό στο μέγεθος κλπ.).
  ….όπως είχα γράψει στις …. το οποίον σκουλήκι….

  Να μου πεις, τα σχόλια κλπ. που έχουν γίνει χάνονται έτσι, δηλ. δεν τα βλέπουν 🙄. Εξαρτάται τι θέλεις να επιτύχεις με το λινκάρισμα.

 87. Avonidas said

  #84. διόλου δεν συμφωνώ με το σχόλιο που παρατίθεται στο τέλος του άρθρου – όπως ο παρέχων υπηρεσίες προς το κοινό δεν μπορεί να προβαίνει σε διακρίσεις και να εξυπηρετεί μόνον όποιον του γουστάρει, έτσι και τα ΜΚΔ δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ως πλατφόρμες προώθησης προσωπικών γούστων κάποιου ιδιοκτήτη.

  Ρογήρε, εφόσον όπως το γράφεις τα «ΜΚΔ» ανήκουν σε κάποιον ιδιοκτήτη, τι ακριβώς τον αποτρέπει να εφαρμόζει την πολιτική που γουστάρει; Το noblesse oblige? Αυτό είναι για τους αριστοκράτες, όχι για τους αστούς που τους έκαναν bail out κάπου 200 χρόνια τώρα.

  Λυπάμαι που επιμένω σ’ αυτό το ζήτημα, και το χτυπάω· δεν είναι ότι μ’ αρέσει να είμαι ο γκρινιάρης της παρέας, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια: αν υπάρχει κάποια παρανόηση/παραφωνία εδώ, αυτή έγκειται στην ονομασία «μέσα κοινωνικής δικτύωσης», που παραπέμπει (εσφαλμένα) σε κάποια κοινόκτητη, κοινωνικώς υπόλογη υπηρεσία. Ο όρος «νοικιασμένο καφάσι» (rented soapbox στα αγγλικά) θα ήταν πολύ πιο ταιριαστός στο τι πραγματικά είναι τα ΜΚΔ.

  Ξαναλέω: ΔΕΝ έχουμε δικαίωμα σε ένα βήμα για να εκφραζόμαστε. Έχουμε, απλώς, το δικαίωμα να εκφραζόμαστε, που είναι πολύ διαφορετικό. Και καθόλου αμελητέο.

 88. Νέο Kid said

  Νοικιασμένο καφάσι; … «Βάθρα» ή «βήμα» τα λέμε αυτά στο ελλάντα, μάστορα! 🎓🧐

 89. Avonidas said

  #88. Ξέρω πώς το λέμε, Kid, όταν μιλάμε κυριλάτα 😉 αλλά επί του παρόντος μιλάω αγοραία, και «καφάσι» είναι η πρέπουσα απόδοση του soapbox 🙂

  Βήμα έχει ο Τσιόδρας και ο Άριστος, όχι η κυρα-Τασία.

 90. katymaraka said

  Έτσι ακριβώς συνέβη και σε μένα, στο fb, πριν λίγες μέρες, όταν πήγα να αναρτήσω ένα από τα τελευταία σου άρθρα σχετικά με τα εθνικά φαγητά. Και έστειλα σχετική διαμαρτυρία. Eϊναι γελοίο, αν μη τι άλλο, γιατι το συγκεκριμένο άρθρο δεν περιείχε τίποτα «προσβλητικό» απ’ όσο θυμάμαι. Και συνηθίζω ν’ αναρτώ τα άρθρα σου σχεδόν σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια. Τι τους έπιασε ειδικά τώρα, μύγα τους τσίμπησε;

 91. Νέο Kid said

  89. Εσύ μπορεί να βολεύεσαι με καφάσι. Εγω, όταν μιλώ έχω πάντα βαρύνουσες απόψεις και το καφάσι δεν με αντέχει. Μόνο βήμα!

  Ποιος είναι ο Τσιόδρας; Δεν τον ξέρω.

 92. sarant said

  90 Μάλλον κάποιοι μου κάνανε μαζικό ριπόρτ, τι να πω

 93. aerosol said

  «Θα μου πεις, τι σε νοιάζει.»
  Αυτό θα το πει μόνο όποιος δεν έχει ιδέα από social media, κι επιφανειακή επαφή με το ίντερνετ. Αν επενδύσεις χρόνο και κόπο για να παραθέσεις κομμάτι του εαυτού σου και να σχετιστείς με άλλους, φυσικά και σε νοιάζει όταν το έργο που έχεις δημιουργήσει εξαφανίζεται και οι σχέσεις που καλλιεργείς διακόπτονται από αποφάσεις που δεν ελέγχεις.

  Δυστυχώς ισχύει το «όπου δεν πληρώνεις, το προϊόν είσαι εσύ». Η τεχνική δυνατότητα που έχει κάθε πλατφόρμα social media να ελέγχει το περιεχόμενο είναι ένα αναπόδραστο γεγονός, η νομική δυνατότητα να το πράξει ισχύει, αλλά η εφαρμογή αυτών των δυνατοτήτων είναι συνεχές αντικείμενο κριτικής και διαμάχης που δεν λύνεται με το ότι είναι ιδιωτική εταιρία. Και οι εταιρίες που έχουν επαφή με το κοινό έχουν συχνά κοινωνικό ρόλο σημαντικότερης νομικής ισχύος από την ιδιοκτησία της. Όπως ένα κατάστημα μπορεί να βρει νομικό μπελά αν αρνείται να σερβίρει έγχρωμους, ας πούμε: το ότι «είναι δικό μου», δεν σημαίνει «κάνω ότι θέλω με αυτό». Ακόμα κι αν δεν καλύπτεσαι νομικά έχεις κάθε δικαίωμα και να αντιδράσεις, και να μποϋκοτάρεις, και να κράξεις, και να διαμαρτυρηθείς, και να ξεκινήσεις αν θες παγκόσμια εκστρατεία εναντίον της. Τα δικαιώματα μιας εταιρίας δεν εξαφανίζουν ως δια μαγείας τα αυτονόητα δικαιώματά σου να εκφραστείς για τον τρόπο που σου φέρεται.

  Οπότε το «δικό του δικαίωμα είναι να μας κόβει όποτε θέλει, χωρίς να ρωτάμε γιατί» είναι όχι μόνο επικίνδυνη αφέλεια αλλά και λάθος. Δεν έχουμε παραδώσει σε κανέναν το δικαίωμά μας να ρωτάμε γιατί. Το οποίο το γνωρίζουν οι πλατφόρμες social media, γι αυτό συνήθως δίνουν τη δυνατότητα, γι αυτό πριν γιγαντωθούν μας έλκουν με υποσχέσεις ελευθερίας λόγου, γι αυτό αν το παρακάνουν (και οι μπίζνες παίρνουν την κατιούσα) αρχίζουν τις «ευαίσθητες» εταιρικές ανακοινώσεις! Γι αυτό κάθε κοινότητα (ναι, ακόμα κι αν δε μας ανήκει η πλατφόρμα, δημιουργούμε μια κοινότητα, καθώς αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους) κρίνει συνεχώς τις επιλογές κάθε πλατφόρμας. Το Reddit γιγαντώθηκε όταν το Digg εγκαταλείφθηκε εν μία νυκτί (» «quit Digg day» στις 30 Αυγούστου του 2010). Όταν η πλατφόρμα δημιουργίας και πώλησης προϊόντων Cafepress άσκησε το… νόμιμο δικαίωμά της να αλλάξει όρους που καθόριζαν τα οικονομικά των μελών της έχασε την κυρίαρχη θέση της και την πήρε το Zazzle -το οποίο προσέχει λίγο παραπάνω τι «θέλει».

  Δυστυχώς η ψυχολογία μας είναι τέτοια που όταν είμαστε στο καφενείο μας θέλουμε να συναντάμε πχ. το Νίκο, αλλά αν μας πει περάστε από το σπίτι (το μπλογκ του) δύσκολα θα πάμε, έστω κι αν «κοστίζει» μόνο ένα κλικ. Όταν η παιδική χαρά είναι μεγάλη κι έχει κόσμο, ιδρυματοποιείσαι λίγο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Φατσομπούκι, το βλέπω στις περισσότερες πλατφόρμες. Εξάλλου, όπως τα καζίνο, αυτό ακριβώς το πολυπόθητο εφέ αγωνίζονται να δημιουργήσουν. Εγώ ανεβάζω μουσική στο Mixcloud, βάζοντας λινκ προς την σχετική σελίδα μου, με έξτρα πληροφορίες. Όσοι με ακολουθούν και ακούν τις «εκπομπές» μου σχεδόν ποτέ δεν πατάνε το έρμο το λινκ -που λογικά θα τους ήταν χρήσιμο και επιθυμητό. Το δικό μας σκέλος, της διαδικτυακής μας συμπεριφοράς, θέλει κάποια επαγρύπνηση για να είναι πιο ωφέλιμο και ισορροπημένο.

  [Νίκο, το wordpress έχει φανεί πολύ σταθερό, συνεπές και αξιόπιστο. Ακόμα κι έτσι, ελπίζω το μπλογκ σου να το έχεις μετατρέψει σε επί πληρωμή. Μόνο η προσωπική σου σελίδα σου ανήκει, όλα τα άλλα έρχονται και φεύγουν σε κύματα.]

 94. Avonidas said

  #22. Καταλήγουμε εντέλει σ’ ένα σύστημα όπου η ελεύθερη έκφραση καθορίζεται από το τί επιτρέπουν και τι όχι οι κατέχοντες τα μέσα επικοινωνίας.

  Δεν καταλήγουμε σ’ ένα τέτοιο σύστημα, ξεκινήσαμε απ’ αυτό. Κι αυτό είναι μια σχετική πρόοδος σε σχέση με τις εποχές που πήγαινες στην Ιερά Εξέταση ή στη μπουζού επειδή έθιξες τον Πάπα ή τον Ναπολέοντα τον Γ’.

  Κι άλλωστε, αφού δεν μας ενοχλεί (φαινομενικά) που οι κατέχοντες τα μέσα παραγωγής αποφασίζουν τι (αν) θα πληρωνόμαστε, είναι κάπως σόλοικο να μας παίρνει ο πόνος που οι κατέχοντες τα μέσα επικοινωνίας αποφασίζουν τι θα λέμε (και τι θα μαθαίνουμε).

  Προτεραιότητες είναι αυτές, θα μου πεις.

 95. Το αν τα ΜΚΔ είναι δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος (και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χρήση τους) μού φαίνεται αρκετά πολύπλοκο. Τα γνωστά προϊόντα (ΦΒ κλπ) είναι σαφώς υπό γνωστό καθεστώς ιδιοκτησίας — άρα μπορούν να επικαλεσθούν συμφωνίες για όρους χρήσης, αν υπάρξει διαφωνία με χρήστες — αλλά για την λειτουργία τους νοικιάζουν και δημόσιο χώρο (στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για ασύρματες τηλεπικοινωνίες) ο οποίος είναι πεπερασμένος και με αυστηρούς κανονισμούς εδώ και δεκαετίες. (Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ευτράπελα αλλά και επικίνδυνα περιστατικά με πειρατικούς ραδιοσταθμούς στο Ελληνικό, όταν οι εκπομπές τους μπερδευόντουσαν με αεροπορικές τηλεπικοινωνίες.) Χρήση του ΗΜ φάσματος, που είναι δημόσιο αγαθό, την βλέπω να μοιάζει με την χρήση δημόσιας πλατείας από καφετέρια ή παραλίας από ομπρελλά, με μίσθωση.
  Οι νομικοί του ιστολογίου μπορούν ίσως να βοηθήσουν με πιο κατατοπιστικά σχόλια.

 96. Avonidas said

  #91. Ε ναι, οι κοντοί αλλιώς και οι χοντροί αλλιώς, περί ορέξεως… 😀

 97. Avonidas said

  #91. Ποιος είναι ο Τσιόδρας; Δεν τον ξέρω.

  Πσσσσ, «ποιος είναι αυτός δίπλα στον Μητσάρα;» η φάση 😆

 98. Avonidas said

  #23. η συμπαθητική σειρά «The Orville» (μίξη επιστημονικής φαντασίας και κωμωδίας) έχει ένα επεισόδιο για έναν πλανήτη όπου η θεσμοθετημένη δικαιοσύνη είναι ένα σύστημα από likes και dislikes σε μια πλατφόρμα όπου όλοι παρακολουθούν όλους συνεχώς.

  Από τις πολύ αγαπημένες μου· κρίμα που πρέπει να περιμένω ως το χειμώνα για την επόμενη σεζόν – και να δούμε, με το κορόνιασμα 😦

 99. Avonidas said

  Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί απαντάω απ’ το τέλος, είναι γιατί σήμερα είναι η μέρα που πήγαν όλα στραβά.

  Υπάρχει πάντα μια τέτοια μέρα σε κάθε έτος – και εύχεται κανείς να ‘ναι μόνο μια μέρα. :-/

 100. Avonidas said

  #26. Όταν πχ ανέφερα σε έναν 19χρονο ανηψιό μου πως παρακολουθώ ένα μπλογκ, μου είπε «welcome to the nineties».

  Ε, πες του κι εσύ «welcome to the nineteens» 😉

 101. Avonidas said

  #93. Γι αυτό κάθε κοινότητα (ναι, ακόμα κι αν δε μας ανήκει η πλατφόρμα, δημιουργούμε μια κοινότητα, καθώς αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους) κρίνει συνεχώς τις επιλογές κάθε πλατφόρμας.

  Aerosol, είσαι δηλαδή της θεωρίας της «Άλωσης από μέσα»; 😉

  Πέρα απ’ την πλάκα, τώρα: ναι, έχεις δίκιο ότι μια μαζική αντίδραση τους πονάει και τους τσούζει, και θα τη λάβουν υπόψη τους – γι’ αυτό και νοιάζονται, ή καμώνονται τελοσπάντων πως νοιάζονται, για τα #metoo, τα #Blacklivesmatter, και όλα τα σχετικά που έχουν ΗΔΗ γιγαντωθεί.

  Αλλά οι φίλοι του Νικοκύρη δεν πρόκειται ποτέ να γεμίσουμε πλατεία, αν και γεμίζουμε ταβέρνα – δεν είμαστε δηλαδή και στην απελπιστική κατηγορία να κάνουμε συνέδριο σε τηλεφωνικό θάλαμο, που λέει το σχετικό ανέκδοτο. Ωστόσο, πολύ απλά είμαστε αμελητέα ποσότητα για τα μέτρα του facebook, και τέτοια θα παραμείνουμε. Και το ίδιο ισχύει για κάθε σχεδόν κατηγορία χρηστών που θίγεται από τις αυθαιρεσίες των αλγορίθμων του fb και του twitter, πέρα από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις.

  Έπειτα, κι αν ακόμα ήμασταν αρκετοί για να κάνουμε τη διαφορά, αυτό δεν με παρηγορεί. Διότι τι άλλο θα σήμαινε αυτό από τη διαχείριση των ΜΚΔ με βάση τη δημοφιλία; Πείσε αρκετούς να γίνουν ναζί, και ξαφνικά ο ναζισμός έχει ελευθέρας, και τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε στα σκουπίδια μαζί με την ελευθερία του λόγου. Ακραίο παράδειγμα, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ: η πολιτική του facebook μπορεί να βασιστεί πάνω σε κάποιες αρχές μόνο αν αυτές γίνονται σεβαστές από την ευρύτερη κοινωνία. Γίνονται;

 102. Avonidas said

  #101. Στο επεισόδιο του Orville που αναφέρθηκε στο #23, οι κάτοικοι εκείνου του πλανήτη έχουν χάσει ακόμα και την ικανότητα να διακρίνουν ανάμεσα στη δημοφιλία και την αλήθεια· όταν ρωτάνε μια κοπέλα, π.χ., πώς θα αποφάσιζαν για την αποτελεσματικότητα ενός νέου φαρμάκου, απαντά αμέσως ότι όποιο φάρμακο εμπιστεύονταν οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα ήταν το σωστό – όχι θα κρινόταν το σωστό, θα ήταν. Η πιθανότητα να κάνει ενίοτε λάθος η πλειοψηφία δεν τους περνούσε καν από το μυαλό.

 103. aerosol said

  #101
  Όχι και άλωση Άβο! Ανθρωπολογικές παρατηρήσεις κάνω. 😀

  Τις ελάχιστες δυνάμεις μας με ενοχλεί να τις αυτοακυρώνουμε και ιδεολογικά, στη λογική (νεοφιλελέ να την πω;) που παρακολούθησα τόσα χρόνια να αναδύεται και να κυριαρχεί στη σκέψη πολλών: «Στην έφερε μια εταιρία; Ας πρόσεχες! Τώρα μόκο.»
  Συνήθως δεν κάνουμε την διαφορά, όμως καλό είναι να ξέρουμε πως αν σοβαρευτούμε λίγο… μπορούμε. Ριζικότερη λύση δεν βλέπω, ειδικά εφόσον σε αυτά τα θέματα και οι νομοθέτες τρέχουν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι πίσω από τις εξελίξεις. Η επίγνωση του πώς λειτουργούν τα πράγματα είναι η πρώτη μας άμυνα. Το φουμπου έχει φάει τεράστιες καμπάνες για παρανομίες σε θέματα διαχείρησης δεδομένων και οι περισσότεροι χρήστες του δεν έχουν ιδέα, ας πούμε.

  Επί του συγκεκριμένου θέματος, προφανώς υπήρξαν μαζικές καταγγελίες από φασιστοειδή. Ο Νίκος δεν είναι ειδικά στοχευμένος από το φουμπου και οι αναγνώστες του θα είναι αρκετοί (πιστεύω) ώστε οι διαμαρτυρίες τους να πιάσουν τόπο και να αναιρεθεί η απαγόρευση. Καταλαβαίνω και την τεχνική δυσκολία των εταιριών. Δεν τους βολεύει σε εργατώρες να περνούν από λεπτομερή εξέταση οι καταγγελίες κι έχουν καταλήξει σε τέτοιες μεσοβέζικες λύσεις αυτοματισμών, με τη σκέψη πως αν κάποιον τον τσούζει θα τρέξει αρκετά μέχρι να τον πάρουν είδηση και να ασχοληθούν. Αν δεν μπορέσει, γι αυτούς είναι ένας από άπειρους και δεν νοιάζονται. Μέχρι να πέσει κι άλλο το facebook -που αργοφθίνει- και να νοιαστούν όταν θα είναι αργά για τους ίδιους.

  Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό είναι λογοκρισία από χρήστες, που χρησιμοποιούν για φίμωση μια προβληματική πρακτική της πλατφόρμας.
  Το youtube, ας πούμε, κινείται πιο αυταρχικά (και, πιστεύω, καταχρηστικά και παράνομα) σε τέτοια θέματα. Και, σε αντίθεση με το facebook, το youtube έχει ΟΝΤΩΣ τη δυνατότητα να παραμείνει μονοπώλιο χωρίς ανταγωνιστή.

 104. aerosol said

  Κολπάκι:
  Αν έχεις πρόβλημα με μια εταιρία και αρνείται να στο λύσει ή δεν επικοινωνεί καν, συχνά επικοινωνεί και το λύνει αν το θέσεις στην επίσημη παρουσία της στα social media, δημόσια. Είτε (συνήθως) για λόγους έξωθεν καλής μαρτυρίας, είτε γιατί μόνο τότε ασχολείται άνθρωπος. Κρίμα αλλά… συμβαίνει.

 105. 95: Μπερδεύεις την υποδομή δικτύου-μετάδοσης με την υπηρεσία που τρέχει πάνω σε αυτήν.

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>να μας κόβει όποτε θέλει, χωρίς να ρωτάμε γιατί
  αλγόρυθμος

  Μου φαίνεται θα φεϊσμπουκωθώ, για να διαμαρτυρηθώ! Το παραχέ….

 107. Καλησπέρα
  Για τις πρακτικές του όποιου ΦΒ δεν μπορώ να πω πολλά. Δεν το εκτιμώ το μέσον, το λογαριασμό τον έφτιαξα γιατί μια ξαδέρφη μου μου είπε πως είναι ο μόνος τρόπος αν θέλω να της πω κάτι. Τελικά,το χρησιμοποιώ για κάποιες βασικές επαφές, σπάνια διαβάζω τι γράφουν οι φίλοι, μόνο δυο – τρεις ομάδες που μ’ ενδιαφέρουν.
  Έστειλα κάποιες φορές διαμαρτυρίες, θα στείλω μερικές ακόμα, αλλά δεν περιμένω πολλά.

  Κάπου δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τον σύνδεσμο στο ΥΓ2. Αν πατήσω πάνω, παίρνω την παρακάτω ειδοποίηση:

  Όμως, ο σύνδεσμος είναι πειραγμένος:
  ttps://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fespiv.net%2F%3Ffbclid%3DIwAR1LkzFBiR4qGefVkiVPa9rDMyyWzvH0Dfv-kIkqKHmwwWUWjj8lBeEpd6A&h=AT2w_aiw4ymnNa4ysQhGYu_k3NQBzucgXFqjqGcoNkgrjJmAFPuMMMZd7AwbWbB5q74gbsjHuSa90C3Le4Bl6W6K7o9G9VD9SEelDBrNLOpXBE2NucuNDOqPejosIOtyh02A9G6NtzoH6qB7MmFfmL8bcWvsSV0

  Όλο αυτό το πράγμα (έχω κόψει το πρώτο γράμμα για να φανεί). Μετά την κανονική διεύθυνση του espiv.net (με τα έντονα) έχει κάποια επιπλέον ρύθμιση. Αν την κόψεις (και γιατί να την έχεις) https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fespiv.net αφού με προειδοποιήσει πως φεύγω απ’ το περιβάλλον του ΦΒ, με στέλνει κανονικά

 108. Avonidas said

  #103. τις ελάχιστες δυνάμεις μας με ενοχλεί να τις αυτοακυρώνουμε και ιδεολογικά, στη λογική (νεοφιλελέ να την πω;) που παρακολούθησα τόσα χρόνια να αναδύεται και να κυριαρχεί στη σκέψη πολλών: «Στην έφερε μια εταιρία; Ας πρόσεχες! Τώρα μόκο.»

  Παρότι υπάρχουν ομοιότητες με τη λογική που περιγράφεις, υπάρχουν ωστόσο και σημαντικές διαφορές.

  Μια εταιρεία της οποίας τις υπηρεσίες πληρώνεις είτε ως πελάτης (ιδιωτική) είτε ως φορολογούμενος (δημόσιο), μπορεί πράγματι να σε εξαπατήσει με ποικίλλους τρόπους: είτε να μην σου παρέχει τις υπηρεσίες που ισχυρίστηκε ότι παρέχει, είτε να σε υπερχρεώσει με κρυφούς όρους και «ψιλά γράμματα», είτε να απαιτήσει από σένα στοιχεία/πληροφορίες/ενέργειες που στην πραγματικότητα ΔΕΝ σε υποχρεώνει ο νόμος να αποδεχτείς. Με δυο λόγια, η εταιρεία μπορεί να παραβιάσει το πνεύμα ή το γράμμα του αντιληπτού συμβολαίου που συνάπτεις μαζί της. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα έλεγα ποτέ στον παθόντα «ας πρόσεχες». Οι υπάρχοντες νόμοι είναι αρκετά σαφείς και προβλέπουν, π.χ., ότι ένα συμβόλαιο που οι όροι του δεν είναι αρκετά διαυγείς μπορεί να ακυρωθεί, ή ότι η παραπλανητική διαφήμιση απαγορεύεται, κι ας έχεις βάλει χίλιες τζίφρες με χέρια και πόδια. Με άλλα λόγια, η καπατσοσύνη του απατεώνα δεν τον απαλλάσσει από την κατηγορία της απάτης.

  Στην περίπτωση όμως των ΜΚΔ και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως πολύ σωστά είπες κι ο ίδιος, δεν πληρώνεις – και άρα δεν είσαι πελάτης, είσαι το προϊόν. Και πάλι θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν είναι αρκετά σαφές ότι είσαι το προϊόν, μιας και υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα με σαφείς δεσμεύσεις υπέρ του τελικού χρήστη, π.χ. η GPL (ως οπαδός του λίνουξ, δεν θα υποστήριζα ποτέ πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις).

  Αλλά στην καλύτερη περίπτωση, αν ποτέ το κράτος, ή τα κράτη, αποφασίσουν να τραβήξουν το αυτί του Ζαχαροβουνιώτη και της κλίκας του και να τους υποχρεώσουν να τηρούν συγκεκριμένη πολιτική, θα εισπράξουν την απάντηση (αν εισπράξουν καν απάντηση, δηλαδή αν πετύχουν, που δεν θα πετύχουν) «μάγκες, την πλατφόρμα δεν την άνοιξα για την ψυχή της μάνας μου, την άνοιξα για να βγάλω φράγκα, και μέχρι χτες ουδεμία αντίρρηση είχατε επ’ αυτού (αρκεί να σας κόβω μερίδιο). Αν θέλετε να υπογράψω Κοινωνικό Συμβόλαιο, και να μην κρυφοκοιτάω τα δεδομένα των χρηστών μου, στο εξής θα χρεώνω είσοδο». Και νομίζω όλοι ξέρουμε τι θα γινόταν αν το fb και το twitter χρέωναν είσοδο. Άρα, όλοι έχουμε κατά μια έννοια κοστολογήσει την ελευθερία του λόγου μας και την αξία των προσωπικών μας δεδομένων. Κάνω λάθος;

 109. Νέο Kid said

  Στα εντελώς σοβαρά, δεν καταλαβαίνω τις ενστάσεις,σε ιδεολογικό/ηθικό επίπεδο ! Ενεργά μέλη του ρουφιανομπούκ, και να διαμαρτύρεστε για τις …ρουφιανιές! ??
  Is Pope a Catholic?

 110. Avonidas said

  #105. Αυτό ακριβώς· η διαδικτυακή υποδομή ως κοινωνικό αγαθό είναι πράγματι σημαντικός προβληματισμός, και το σχετικό διακύβευμα επ’ αυτού είναι η net neutrality, που αφορά τους παρόχους και που την έχουμε συζητήσει στο παρελθόν. Εξαρτάσαι από τον πάροχό σου για να έχεις σύνδεση, δηλαδή για να έχεις λόγο και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αλλά πέραν τούτου κανείς δεν σε υποχρεώνει να εγγραφείς στις υπηρεσίες του οποιουδήποτε – θεωρητικά ούτε καν της Google.

  Βεβαίως, το να φτάσει κανείς να είναι περίπου μονοπώλιο όπως η Google δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πράξη – χωρίς τις υπηρεσίες της, η δυνατότητα να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο σακατεύεται σοβαρά. Αλλά αυτό το πρόβλημα των μονοπωλίων υπάρχει σε κάθε αγορά και σε κάθε τομέα. Είναι σαφώς καλύτερα να προσπαθήσεις να εμποδίσεις τη δημιουργία μονοπωλίων, παρά να επιχειρήσεις (μάταια) να «απαλλοτριώσεις» τα μονοπώλια όταν πια εδραιωθούν.

 111. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Αντέδρασα και εγώ στό φατσόβιβλο τώρα που είδα τή σημερινή δημοσίευση. Κατανοώ τήν ενόχλησή σου Νίκο, και τή συμμερίζομαι. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα λυθεί τό πρόβλημα. Και νομίζω ότι είναι εκτός θέματος τά περί ιδιωτικότητας τού μέσου, και τά περί δυνατότητας τού Ζούκερμπεργκ να δημοσιεύει ό,τι θέλει. Να προσθέσω μόνο, σε σχέση με αυτό τό τελευταίο (προσπερνώντας τά περί δημοσίου και ιδιωτικού που επίσης δεν έχουν θέση), ότι σε κάθε περίπτωση, και ακόμα και αν ξεχάσουμε τά περί ελευθερίας τού λόγου ή τά περί λογοκρισίας, ισχύει υποχρέωση τής πλατφόρμας να δέχεται κάθε δημοσίευση που δεν προσκρούει στούς συγκεκριμένους κανόνες που αναφέρονται στούς όρους λειτουργίας της.

 112. Avonidas said

  #107. Δεν το εκτιμώ το μέσον, το λογαριασμό τον έφτιαξα γιατί μια ξαδέρφη μου μου είπε πως είναι ο μόνος τρόπος αν θέλω να της πω κάτι.

  Σαν κάτι φουκαράδες τις δεκαετίες ’60-’70, που έπιασαν να διαβάσουν το Κεφάλαιο με την ελπίδα μπας και βγάλουν γκόμινα 😆

  …όχι ρε, δε μπαίνω στο fb! Κι ας μη γ***ήσω ποτέ! 😀 😀 😀

 113. Avonidas said

  #111. ισχύει υποχρέωση τής πλατφόρμας να δέχεται κάθε δημοσίευση που δεν προσκρούει στούς συγκεκριμένους κανόνες που αναφέρονται στούς όρους λειτουργίας της.

  Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι «συγκεκριμένοι κανόνες» και όροι λειτουργίας; Τους έχεις διαβάσει ποτέ; Ή απλά έχεις σκρολλάρει μέχρι κάτω πατώντας «Δέχομαι τους όρους»;

  Κι ας πούμε χάριν της κουβέντας ότι τους διάβασες (κι εγώ είμαι ο Πάπας). Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόση νομική ισχύ έχουν; Υπάρχει λόγος που ο συμβολαιογράφος είναι ολόκληρη ειδικότητα, που ένα συμβόλαιο υπογράφεται παρουσία μαρτύρων, που ένας ολόκληρος κλάδος του Δικαίου ασχολείται με το να ξεδιαλύνει αντιδικίες συμβαλλομένων. Αυτά τα disclaimer και EULA που αποδεχόμαστε όταν εγγραφόμαστε στο fb ή το twitter νομικά είναι κουρελόχαρτα – στην καλύτερη περίπτωση έχουν σκοπό να προστατεύσουν την πλατφόρμα από μηνύσεις και κόντρα μηνύσεις, όχι τους χρήστες της.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ κακό για το τίποτα. Υπάρχει ζωή και εκτός φουμπού. Κι εγώ έμπλεξα σ’ αυτήν την ιστορία το 2013, έτσι, από περιέργεια γι’ αυτήν τη μόδα. Κάποια στιγμή βαρέθηκα να βλέπω φωτογραφίες από σκυλάκια, γατάκια και παιδάκια και διάφορα άλλα γούτσου-γούτσου, βαρέθηκα να βλέπω την κάθε ασήμαντη να μας ενημερώνει πού πίνει τον καφέ της εκείνη τη στιγμή κι ότι νιώθει πως την αγαπούν, βαρέθηκα να ενημερώνομαι καθημερινά για το ποιος είναι σε σχέση και ποιος δεν είναι, βαρέθηκα να διαβάζω ανοησίες στον χώρο των σχολίων, υπέθεσα ότι και οι άλλοι θα βαριούνται να διαβάζουν τις δικές μου ανοησίες και είπα να την κάνω από αυτήν τη ναρκισσευόμενη αλληλολοβαρεμάρα.Και τι καλά που έκανα!

 115. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  113: Αβονίδα, δεν ξέρω τί να πρωτογράψω γι’ αυτά που μέ ρωτάς, ή τί να πρωτοξεδιαλύνω. Εκείνο που μπορώ να πω, με κάποια γενικότητα αλλά όσο πιο απλά γίνεται, και που μάλλον έχει σημασία εν προκειμένω, είναι ότι, ό,τι σκοπό κι αν έχει αυτός που συντάσσει τούς όρους που καλείσαι να αποδεχθείς, οι όροι αυτοί ερμηνεύονται εις βάρος του. Και τόν δεσμεύουν. Η λέξη «κουρελόχαρτα» στή νομική ορολογία δεν υπάρχει.

 116. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ΜΚΔ: Μη μου πείτε ότι δεν σας έρχεται στο νου και ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης!
  Γι’ αυτό, ΜΚΔ: Μέγιστοι Κοινοί Διαδοσίες (ή Δεσμευτές). Διαλέγετε και παίρνετε. 🙂

  28+82, συνέχεια.
  Ο «ωχαδερφισμός» και «ζαμανφουτισμός» είναι δύο λέξεις που εκφράζουν αυτή τη στάση ζωής μιας σημαντικής μερίδας ανθρώπων, απανταχού της υφηλίου.
  Και θυμήθηκα το φίλο μου Μ. που, πριν κάποιες δεκαετίες, είχε λανσάρει (στον τότε περιορισμένο κύκλο της παρέας) τον όρο: «δεμενδιαφερισμός» (5 εκ.+ 🙂 ). Μάλιστα, τον είχε κιόλας …διεθνοποιήσει: “demediaferismo”, “demediapherism” κλπ.
  Βέβαια, υπήρχαν διαφορές: Ενώ ο «ωχαδερφισμός» αναφέρεται σε καταστάσεις πλήρους και γενικής αδιαφορίας, απάθειας –που φθάνει ως την αναλγησία (και ο «ζαμανφουτισμός» περίπου το ίδιο), ο «δεμενδιαφερισμός» του Μ. ήταν κάπως επιλεκτικός και αφορούσε συγκεκριμένα θέματα, αρκετά πάντως… Ιδίως εκείνα για τα οποία είχε απογοητευτεί (π.χ. κόμματα) ή είχε, από χαρακτήρα, λίγο–πολύ απαξιώσει (π.χ. ομορφιά, κοινωνική θέση, χρήματα-ενώ ενδιαφερόταν πολύ για τη δουλειά του).
  [Τα αναρτώ και με κάποια δόση υστεροβουλίας, έτσι ‘τιμής ένεκεν’, γιατί στο εξής ο «δεμενδιαφερισμός» του Μ. θα …γκουγκλίζεται. 😏]

 117. aerosol said

  #109
  Δεν είμαι ενεργό μέλος του φουμπου αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να σχολιάσει αρνητικά. Δεν εννοώ τυπικά, εννοώ ουσιαστικά. Συχνά μετέχουμε σε πράγματα προβληματικά, η συμμετοχή δεν σημαίνει πως εγκαταλείπεις το δικαίωμα γνώμης και αντίδρασης σε κάτι. Πολλοί είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, όντας καλά ενήμεροι για τα κακώς κείμενα.
  Σε ακόμα πιο ξεκάθαρα ηθικό/ιδεολογικό επίπεδο: ακόμα και στην πολιτική, αν ψηφίσεις κάποιον, γνωρίζοντας και κουσούρια του, αυτό σου αφαιρεί το ηθικό δικαίωμα να του ασκείς κριτική; Ο θρησκευόμενος χάνει το δικαίωμα κριτικής στους ιερείς του; Παντού χρησιμοποιείς το υπάρχον, αγωνιζόμενος για το καλύτερο.

  #113
  Ενίοτε έχουν νομική ισχύ, σχεδόν πάντα προστατεύοντας την εταιρία -πράγμα λογικό. Το ζήτημα είναι πως ακόμα κι αν έχεις νομικό έρεισμα μια μεγάλη εταιρία έχει μια ορδή δικηγόρων έτοιμη να σε φάει λάχανο, διότι δεν θα έχεις ούτε τους πόρους να συνεχίσεις μέχρι να δικαιωθείς. Πάντως συχνά εμμένουμε στη νομιμότητα, λες και πάντα το νόμιμο είναι και ηθικό -ή έστω κοινωνικά επιθυμητό.

 118. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Έπραξα και εγώ τα δέοντα στο fb.

 119. Νίκος Κ. said

  Τους έστειλα κι εγώ το δημοσίευμα για το «εθνικό φαγητό». Σιγά μη δημοσίευαν τόσο … ακραίο κείμενο.

  «Νόμιμη» λογοκρισία.

 120. Avonidas said

  #115, 117. Ας το δούμε απλώς και μόνο με την κοινή λογική: τι αξία μπορεί να έχει ένα συμβόλαιο που έχει συνταχθεί σκόπιμα στα ακαταλαβίστικα, που αυτοί που το αποδέχονται ΔΕΝ το διαβάζουν γιατί απλώς δεν μπορούν ρεαλιστικά να το διαβάσουν, που το αποδέχονται κατ’ ιδίαν με ένα κλικ, για υπηρεσίες που τους παρέχονται εν ανωνυμία (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) και για τις οποίες δεν πληρώνουν φράγκο; (η μεσολάβηση του πορτοφολιού τονώνει απίστευτα τη μνήμη και την προσοχή· οι καφετζούδες και τα μέντιουμ το ξέρουν καλά αυτό)

  Επίσης: ο «Avonidas», π.χ., είναι απλώς μια διαδικτυακή μάσκα. Πίσω απ’ αυτή τη μάσκα μπορεί να βρίσκεται, φερ’ ειπείν, ο Ευλάμπιος Φούφουτος, ο οποίος ΜΠΟΡΕΙ να υπογράψει συμβόλαιο ως Ευλάμπιος Φούφουτος, ΜΠΟΡΕΙ να πάει στο δικαστήριο για να βρει το δίκιο του και ΜΠΟΡΕΙ να παραθέσει τα τεκμήρια. Ο Avonidas τι θα παραθέσει για να βρει το δίκιο του, οθονιές;

  Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα συμβόλαια αυτά συνάπτονται ηλεκτρονικά· υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογία, και μάλιστα κλάσεις ανώτερη από μια χειρόγραφη τζίφρα, για να συντάξω ή να υπογράψω ένα συμβόλαιο ηλεκτρονικά και να μπορώ να είμαι σίγουρος ότι όντως υπογράφω μ’ αυτόν που φαίνεται στην άλλη άκρη, και να μπορούμε και οι δύο να πιστοποιήσουμε ότι υπογράψαμε και είμαστε αυτοί που λέμε. Αλλά αυτός ο μηχανισμός ΔΕΝ χρησιμοποιείται στα ΜΚΔ και στις περισσότερες «δωρεάν» διαδικτυακές υπηρεσίες, γιατί ούτε εκείνοι που τις παρέχουν ούτε εκείνοι που τις αποδέχονται επιθυμούν κατά βάθος ένα δεσμευτικό συμβόλαιο, και το γνωρίζετε καλά.

  Κοινώς, αυτοί οι «όροι χρήσης» στερούνται νομικής ισχύος επειδή τους αποδεχόμαστε ανέξοδα, και ανέμελα, και ελαφρά τη καρδία, κι αυτό απλώς αποκλείει αυτό που ονομάζουμε «ενήμερη συναίνεση». Όχι μόνο νομικά, αλλά ΚΑΙ ηθικά, είναι αδύνατον να αποδώσω οποιαδήποτε βαρύτητα σε τέτοιες ελαφρόμυαλες «δεσμεύσεις».

 121. voulagx said

  Να πω κι εγω την αποψη μου, συμφωνω με το #50 του ΝιουΚιντ, του οποιου η αποψη ειναι βαρυνουσα, δηλαδη τουλαχιστον 100 κιλα.

 122. Pedis said

  Πλάκα θάχει να ζητηθεί να σταλούν παρατηρητές στις εκλογές της μεγαλύτερης και γνησιότερης δημοκρατιας στον γαλαξία!

  Joe Biden has predicted the military will escort Donald Trump from the White House should the president lose November’s election but refuse to leave office.

  Biden, speaking to the Daily Show’s Trevor Noah, said that his single greatest concern is that the president will “try to steal this election”.

  The Democratic presidential nominee cited Trump’s baseless linking of mail-in ballots to voter fraud, even though he has used this method of voting himself, and his accusations, without evidence, that Democrats are trying to rig the election.

  https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/11/joe-biden-donald-trump-military-election-lose

 123. sarant said

  93 Όχι, δεν το έχω μετατρέψει. Ίσως από ιδεολογία, δεν ξέρω.

  95-105 Έχει δικαίωμα ένα ζαχαροπλαστείο να αρνηθεί να φτιάξει τούρτα γάμου σε ένα ζευγάρι γκέι; Σε δυο μαύρους; Σε δυο εβραίους;

  112 Αβό, κι αυτό θα περάσει 🙂

 124. Avonidas said

  #122. Θλιβερός ο μαθουσάλας… Μα δεν έχει λοιπόν κανείς τους πια πίστη στην αποκολοκύνθωση του αμερικάνικου πόπολου;

  Σιγά μη χρειάζεται πραξικόπημα για να επανεκλεγεί ο Τραμπ.

 125. Avonidas said

  #123. Αν σκαρφιστεί κάποια καλή δικαιολογία ότι δεν το κάνει από ρατσισμό, αμέ!

  Ας πούμε, αν το ζαχαροπλαστείο ξεφούρνιζε μια λίστα πελατών του που έλεγαν «αν τους εξυπηρετήσετε αυτούς, εγώ φεύγω!», μετά δεν θα φαινόντουσαν και τόσο ένοχοι, έτσι δεν είναι;

  Ε, μετά το πολύ πολύ να τους ανάγκαζε το κράτος να εξυπηρετήσουν τον ανεπιθύμητο πελάτη, οπότε θα είχαν μια καλή δικαιολογία προς τους άλλους πελάτες τους, «τι να κάνουμε, ρε παιδιά…»

  Αλλά είπαμε, στα ΜΚΔ δεν είμαστε πελάτες.

 126. Μαρία said

  122
  Πάνε στα μεζεδάκια για κάτι ελληνοϊταλικού ενδιαφέροντος.

 127. rogerios said

  Αγαπητέ φίλε Avonida, αυτό που προσπαθώ να πω είναι το εξής: το ΦΜΠ είναι μεν ένα μέσο ιδιωτικό ως προς την κυριότητά του, πλην όμως δημόσιας χρήσης. Όπως ο οδηγός ταξί δεν έχει δικαίωμα εκ του νόμου να αρνηθεί την επιβίβαση σε έναν πελάτη του οποίου δεν γουστάρει τη φάτσα, όπως μια εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να αρνηθεί να παράσχει τις υπηρεσίες σε ένα δυνητικό πελάτη, έτσι και το ΦΜΠ. Προφανώς και έχει κάποιους «κανόνες που διέπουν την κοινότητά» του. Οι κανόνες αυτοί όμως πρέπει να είναι σύμφωνοι με το δίκαιο. Ποιο δίκαιο; Καταρχήν με αυτό της έδρας της, δηλαδή το δίκαιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας, επικουρικώς (για λογαριασμούς πελατών από την Ευρώπη) με εκείνο της Ιρλανδίας. Το μπλοκάρισμα δεν είναι νόμιμο άνευ ετέρου, απλώς και μόνον με μια αόριστη επίκληση παράβασης κανόνων οι οποίοι δεν προσδιορίζονται (όπως δεν προσδιορίζεται και η φύση της παράβασης). Κάθε δίκαιο απαιτεί ειδική και συγκεκριμένη αιτιολόγηση για την επιβολή κυρώσεων. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε να κάνουμε με αυθαιρεσία, την οποία ενδεχομένως να επιιθυμεί ο όποιος ιδιοκτήτης. Πλην όμως δεν μπορεί να σταθεί στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου. Αυτό είναι όλο. Δεν είναι απλό στην πράξη, αλλά έτσι είναι ή έτσι πρέπει να είναι.

 128. 123β, Πρώτη ερώτηση:

  Υπάρχει πρόσφατη απόφαση του αμερικάνικου Σουπρήμ Κορτ σχετική με το θέμα.

 129. Avonidas said

  #127. Ακόμη κι αν συμφωνήσω ότι έτσι πρέπει να είναι (και όπως είπα, χωράει συζήτηση), δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι έτσι, επί του παρόντος. Ο ταξιτζής, ο καταστηματάρχης και η ΔΕΗ διέπονται στις συναλλαγές τους από ένα πολύ αυστηρότερο νομικό πλαίσιο σε σχέση με τους διαδικτυακούς παρόχους υπηρεσιών. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η χρηματική αμοιβή – η ροή του χρήματος ενδιαφέρει τα κράτη αρκετά ώστε να θεσπίσουν νόμους που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς και τους οικονομικούς πράκτορες (δηλαδή τους επαγγελματίες και τους πελάτες τους). Οι διαδικτυακές μας δραστηριότητες, όταν δεν εμπλέκουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα κι όταν δεν συνιστούν έγκλημα, ενδιαφέρουν πολύ λιγότερο το νομικό σύστημα.

  Κοινώς, σε ό,τι αφορά τον νομοθέτη, εσύ κι εγώ απλώς χαζολογάμε εδώ μέσα, υπό την εποπτεία ενός διαχειριστή που θα απασχολήσει τον νομοθέτη μόνο αν τα πράγματα ξεφύγουν εντελώς. Το ότι εσύ μπορεί να λες πολύ ενδιαφέροντα και επιμορφωτικά πράγματα κι εγώ να τα θεωρώ την πιο εποικοδομητική στιγμή της ημέρας μου είναι εντελώς δικό μας καπέλο.

 130. Pedis said

  # 126 – Μι σκούζι σινιόρα;

 131. Avonidas said

  #128. Υπάρχει πρόσφατη απόφαση του αμερικάνικου Σουπρήμ Κορτ σχετική με το θέμα.

  Υπάρχει και σχετική παρωδία (τόσο του περιστατικού με την τούρτα όσο και της (φονταμενταλιστικής) χριστιανικής ταινίας «God’s Not Dead»).

 132. rogerios said

  @128: Αχ, φίλτατε Μιχάλη, εσείς στο Αμέρικα. Έχει πολύ γούστο το πώς το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα με γνώμονα τη θρησκευτική ελευθερία του ζαχαροπλάστη (not – στην ηπειρωτική Ευρώπη τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να εκδοθεί ούτε στην Πολωνία… ή στην Ελλάδα). Εντούτοις, μια ουσιώδης διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του ζαχαροπλάστη γνωρίζουμε ευθύς εξαρχής τον λόγο των αντιρρήσεών του, κάτι που δεν συμβαίνει με το ΦΜΠ και την αόριστη επίκληση των κανόνων που διέπουν την κοινότητα. Παρεμπ., εάν είχα χρήμα, διάθεση και χρόνο για να κυνηγήσω ένα τέτοιο θέμα θα έβρισκα έναν δικηγόρο που θα ενέπλεκε στην υπόθεση την (επίσης εδρεύουσα στην Καλιφόρνια) WordPress, δεδομένου ότι περιεχόμενο της δικής της πλατφόρμας είναι αυτό που αποκλείεται.

 133. rogerios said

  @129: πρακτικά μπορεί… αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αφήσουμε τα πράγματα σε μια προβληματική κατάσταση. 😉 Ευχαριστώ πολύ κατά τα λοιπά!

 134. Pedis said

  Από την εποχή που τα κινητά τηλέφωνα μπήκαν στη ζωή μας ο χρόνος πριν την αποκάλυψη των μυστικών ερωτικών σχέσεων έχει μειωθεί δραματικά.

  Με τα σπαρτοφόνια το φεισμπουκ δύο πράγματα έχουν δεχθεί ισχυρή ώθηση : η μονογαμία και τα διαζύγια.

 135. Μαρία said

  130
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/06/06/meze-430/#comment-659301

 136. Pedis said

  Και βέβαια, αν θέλει, η αστυνομία απο καιρό είναι σε θέση να ανακαλύψει οποιονδήποτε δράστη (χάρη, επιπροσθέτως, και στο ταπετσάρισμα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με κάμερες παρακολούθησης).

  Με εξαίρεση τους δράστες της Μαρφίν.

  Τους οποίους, μάλλον, άνοιξε η γη και τους κατάπιε.

 137. Pedis said

  -> 134 – Με τα σπαρτοφόνια ΚΑΙ το φεισμπουκ …

  # 135 – ακόμη δεν σε πιάνω … μπορεί να το καταλάβω στα επόμενα μεζεδάκια σεσσιον.

 138. Πέπε said

  @123:
  > > Έχει δικαίωμα ένα ζαχαροπλαστείο να αρνηθεί να φτιάξει τούρτα γάμου σε ένα ζευγάρι γκέι; Σε δυο μαύρους; Σε δυο εβραίους;

  Άσχετο με την κυρίως συζήτηση, αλλά μόλις σήμερα άκουσα την περίπτωση μεσιτικού γραφείου που αρνήθηκε να εξυπηρετήσει Αλβανούς πελάτες επειδή «συγγνώμη, δε δουλεύουμε με ξένους».

  Και έχω την εντύπωση ότι, πολύ ρητά, ΔΕΝ το έχει αυτό το δικαίωμα. Όχι μόνο ηθικά, αλλά ούτε και στενά νομικά.

 139. Μαρία said

  137
  Μυστήριο! Δηλ. διάβασες το σχόλιο και δεν έχεις να πεις κάτι, μια στατιστική έστω 🙂

 140. Pedis said

  Μου φαίνεται ότι το επόμενο που θα γραφτεί θα είναι ότι ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος δεν έχει το δικαίωμα να μην το νοικιάσει σε ξένους … , και μάλιστα αυτό να το γραψει στο ενοικιαστήριο ή να το δηλώσει ξεκάθαρα στο μεσιτικό γραφείο …

  και ότι αν το κάνει καταγγέλεται και τιμωρείται γι αυτό σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο …

 141. Avonidas said

  #133. Δεν είναι σαφές το τι μπορούμε να κάνουμε, ή ακόμα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

  Να το πω αλλιώς: το πράγμα συνήθως παρουσιάζεται ως άρνηση υπηρεσιών από την πλατφόρμα, και υπό αυτή την οπτική γωνία ασφαλώς φαντάζει αυθαίρετο και αυταρχικό. Τι είναι, όμως τα ΜΚΔ; Ουσιαστικά ένα σύνολο ανθρώπων που ανταλλάσσουν απόψεις και ειδήσεις σε ένα μέσο που τους παρέχεται γι’ αυτό το σκοπό.

  Είπαμε ήδη ότι, εφόσον τους παρέχεται δωρεάν, είναι δύσκολο να υποστηρίξεις ότι δεν μπορούν να τους αποκλείσουν ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση: μια κοινότητα ή παρέα στην οποία είσαι ανεπιθύμητος δεν έχει καμιά υποχρέωση να σε κρατήσει· κάποιος που δεν έχει όρεξη να ακούσει τι λες έχει το δικαίωμα να σου κλείσει την πόρτα. Αυτά σαφώς ισχύουν στην εκτός διαδικτύου ζωή, και δεν υπάρχει λόγος να μην ισχύουν και στο διαδίκτυο. Αν λοιπόν η ίδια η διαδικτυακή κοινότητα, με κάποιες αποφασισμένες διαδικασίες, σε διώξει, μπορείς να το θεωρήσεις άδικο, ή λογοκρισία, αλλά είναι η γνώμη σου απέναντι στην δική τους. Θυμίζω απλώς πόσο διίστανται οι απόψεις εδώ μέσα για το ποια είναι η σωστή στάση, ακόμη κι απέναντι στον πολυώνυμο.

  Τώρα ασφαλώς η περίπτωση των αποκλεισμων του fb δεν ειναι αποτελεσμα δημοκρατικου «εξοστρακισμου» απο την κοινότητα των χρηστών του, αλλά η πλατφορμα μπορεί να το παρουσιάσει έτσι. Μπορουν να ισχυριστούν ότι με τον αλγόριθμό τους προσπαθούν να υλοποιήσουν κάποια γενική συναίνεση της κοινότητας σχετικό με το τι είναι αποδεκτό. Αυτό βεβαίως θα ήταν ανέκδοτο αν το επιχειρούσε κάποιος σε μια μικρή κοινότητα – αν π.χ. ο Νικοκύρης επιχειρούσε να διαχειριστεί τους θαμώνες εδώ με χοντροκομμένους αλγορίθμους – αλλά σε μια τεράστια πλατφόρμα όπως το fb το καταπίνεις ευκολότερα, λόγω της πρακτικής δυσκολίας της μη αυτόματης διαχείρισης.

 142. rogerios said

  141: Η δωρεάν παροχή πρόσβασης δεν συνεπάγεται αυθαιρεσία του ιδιοκτήτη από τη στιγμή που η ύπαρξη χρηστών είναι αυτή που εξασφαλίζει έσοδα για το ΜΚΔ μέσω διαφημίσεων. Θα ήθελα να διατυπώσω μερικές ακόμη σκέψεις που αφορούν το εφαρμοστέο δίκαιο στη σχέση ΜΚΔ και χρήστη και το ενδεχόμενο εμπλοκής διατάξεων άμεσης εφαρμογής ανεξαρτήτως του καταρχήν εφαρμοστέου δικαίου, αλλά είναι αργά για τέτοια δύσπεπτα θέματα. Ίσως το κάνω στη σελίδα μου στο ΦΜΠ (και σε τέτοια περίπτωση θα το αναδημοσιεύσω κι εδώ).

 143. konstantinos said

  Το πρόβλημα είναι ότι η τεχνολογία προχωράει. Με ένα μικρό λαγκ ακολουθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά και με ένα μεγάλο λαγκ οι νόμοι.

  Ο αεροζολ εχει δικιο που λέει ότι το καφενείο δεν μπορεί να αρνηθεί να σερβίρει το μαύρο ή τον κινέζο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι χαρακτηρισμένο δημόσιος χώρος, όχι ιδιωτικός. Το φεισμπουκ μοιάζει με καφενείο, όμως ο δικηγόρος μπορεί να πεί ότι με τους νόμους που είχαμε το 2000, εφόσον δίνεις τα στοιχεία σου και θες κωδικό για να μπεις είναι κλειστή λέσχη όχι καφενείο. Και εκεί μπορεί να αρνηθείς την είσοδο σε κάποιον που δεν τηρεί τους κανόνες σου (πχ οποιοδήποτε κόμμα έχει δικαίωμα να διαγράψει ένα μέλος του για κάτι που είπε/έκανε).

  Η αντίληψη που έχουμε σαν άνθρωποι για το δικαιο αλλάζει. Η κοινή αντίληψη που έχουμε για το δικαιο λέει ότι εφόσον δεν είναι παράνομο στην πραγματική ζωή θα έπρεπε να επιτρέπεται και στο φεισμπουκ. Το γεγονός ότι δεν συμβαίνει αυτό, μάλλον ότι πάμε πίσω ολοταχώς το λες. Αλλά εδώ λογοκρίνανε αναγεννησιακούς πίνακες, στο άρθρο του Νικοκύρη θα κολλήσουν;

  Το μέσον που περνά η πληροφορία που είναι και το μεγαλύτερο ζήτημα (σε ποιον ανήκει η λεωφόρος από όπου περνάν τα δεδομένα) δεν είναι απαραίτητα δημόσια. Τα δεδομένα περνάνε κυρίως από καλώδια, (τα οποία δεν γνωρίζω την αναλογία πόσα είναι ιδιωτικά και πόσα δημόσια)

  Το παρακάτω βιβλίο έχει ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο (κι ας είναι γραμμένο πριν από το ίντερνετ) για το σε ποιον ανήκει η λεωφόρος που περνάνε τα δεδομένα και πως αυτό επηρεάζει τα πάντα.
  https://www.politeianet.gr/books/caffentzis-george-archeio-71-i-ergasia-i-energeia-i-krisi-kai-to-telos-tou-kosmou-258056

  (Φεισμπουκ γραφτηκα το 2009 και μπήκα 10-20 φορές. Δεν μπόρεσα να προσαρμοστώ. )

 144. Πέπε said

  -Μπαμπά, γιατί λέει εδώ «απαγορεύονται οι Εβραίοι και οι σκύλοι;»
  -Εεε, μαγαζί του είναι, ό,τι θέλει γράφει. Μπορεί να μην του αρέσουν οι Εβραίοι και οι σκύλοι. Ένας άλλος απαγόρευε τους Κινέζους και τα καγκουρώ. Πήγε μια φορά ένας Κινέζος με το καγκουρώ του και τον έδιωξαν!

  (Λα βίτα ε μπέλα, από μνήμης…)

 145. Pedis said

  # 139 – E, το λινκ πήγαινε και καθόταν σε σχόλιο του Μπλογκ για τους Λατίνους σχετικά με τη συζήτηση για τον ηγέτη της αυτοκρατοριας των δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων … το διάβαζα αυτό και τα παραδιπλανά του (μ’ εκανες να διαβάσω μακρύ σχόλιο του Μπλογκ! Θα μου το χρωστάς αυτό!) και δεν καταλάβαινα αν μου λες κάτι σχετικά με τον Παλαιολόγο … Santo Subito! ή δεν ξέρω τι …

  Από τον αρ. του σχολίου μού έκοψε και κατάλαβα. Πρόσθεσα κάτι.

 146. Avonidas said

  #142. Οκ, κατανοητό. Αλλά ακόμα κι αν ξεμπλέξουμε το νομικό πλαίσιο, και υποχρεωθεί π.χ. το fb σε μια ρητή και συνεπή πολιτική, εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά πολλά ερωτήματα:

  * Ποια θα είναι αυτή η πολιτική; Και ποιος θα την αποφασίσει – ο πάροχος (άπαξ), η κοινότητα των χρηστών, ο νόμοι του κράτους όπου εδρεύει η εταιρεία, οι νόμοι των κρατών όπου είναι πολίτες οι χρήστες;

  * Ποιός θα επιτρέπεται να έχει λόγο στην πλατφόρμα; Ή θα υπάρχει πλήρης ελευθερία λόγου, από ακροαριστερούς μέχρι φασίστες και από ειδήμονες μέχρι ψεκασμένους;

  * Το κυριότερο όλων: πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά στην πράξη σε μια αχανή κοινότητα;

 147. Avonidas said

  #144. Ποτέ μου δεν κατάφερα να αποφασίσω αν αυτή η ταινία είναι συγκινητική ή γκροτέσκα.

 148. rogerios said

  @146: Ακριβώς αυτά είναι τα ζητήματα που θα ήθελα να θίξω. Και, ναι, όπως ορθότατα επισημαίνεις, είναι περίπλοκα και δεν επιδέχονται μονοσήμαντες και κατηγορηματικές απαντήσεις. Μπορούμε, ωστόσο, να ορίσουμε πάντα το επιθυμητό, έστω και αν σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένο μεν, πλην όμως κατακερματισμένο από άποψη εννόμων τάξεων. Να επιφυλαχθώ για περισσότερα;

 149. rogerios said

  [στη βιασύνη ξέφυγε ένα άχρηστο «αν». Συγγνώμη.]

 150. Pedis said

  # 147 – Με το μπαρδόν που παρεμβαίνω εγώ την είχα βρει υβριστική όσον αφορά και την τιμή των βασανισμένων ανθρώπων και την μνήμη των θυμάτων και των καταστάσεων που βίωσαν εκεί αλλά και όσον αφορά την ιστορική μνήμη.

 151. Avonidas said

  #150. Δεν ξέρω. Πάντως, δεν θα έλεγα ότι δεν μπορεί κανείς να αστειευτεί με το Ολοκαύτωμα – μπορεί κανείς να αστειευτεί με τα πάντα, αν καταφέρει να το κάνει σωστά.

  Ο Τσάπλιν, ας πούμε, είχε πει για τον «Μεγάλο Δικτάτορα» ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει αυτή την ταινία αν γνώριζε τότε όσα μαθεύτηκαν αργότερα για την έκταση της θηριωδίας – κι ωστόσο χαίρομαι που την έκανε. Ο Μελ Μπρουκς γνώριζε θαυμάσια όταν σκηνοθέτησε τους Παραγωγούς, και δέχτηκε έντονη κριτική· αλλά ο περίγελως που κάνει τους Ναζί έτσουξε περισσότερο από όσο χίλιες Λίστες του Σίντλερ μαζεμένες.

  Θέλει τρόπο.

 152. Pedis said

  # 151 – η ταινία του Μπενίνι δεν ήταν σάτιρα, μαύρη κομμωδία να πούμε ή δεν ξέρω τι άλλο σχετικό.

  Επίσης, αμφιβάλλω, για να μην πω ότι είμαι βέβαιος, ότι αυτό το θεμα με το οποίο καταπιάστηκε ο Μπενίνι δεν σηκώνει ούτε καν την πιο επιτυχημένη ή εμπευσμενη σάτιρα. Ακόμη περισσότερο που τα σοβαρά φιλμ για το θέμα είναι ελάχιστα.

 153. Avonidas said

  #152. Θα έλεγα ότι το πρώτο μέρος της ταινίας λειτουργεί αρκετά καλά ως σάτιρα. Μέχρι που φτάνουμε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, οπότε και η ταινία παίρνει τέτοιο διαζύγιο με την πραγματικότητα που απλά δεν ξέρεις τι να κάνεις μ’ αυτά που σου δείχνει.

  Θέλω να πω, θα μπορούσαν το ίδιο καλά να σκάνε και οι εξωγήινοι από κει και πέρα, χωρίς να αλλάζει το (οθντκ) νόημα.

 154. Pedis said

  # 153 – Όσο γι αυτό που αναφέρεις για το πρωτο μέρος της ταινίας θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου (αν και, παρόλο το ταλέντο του, ο τύπος γενικά δεν μου αρέσει όπως το χρησιμοποιεί. Εξαιρώ το Johnny Stecchino.)

 155. nikiplos said

  «Η ζωή είναι ωραία»… Η ταινία ήταν αναμφισβήτητα εμπνευσμένη, με τον μοναδικό σάτιρας του πρωταγωνιστή, χιούμορ κλπ. Σαφώς πρόκειται για ταινία φαντασίας και όχι για απεικόνιση της πραγματικότητας. Άλλωστε «η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη, μα σαν φακός να μεγενθύνει». Τονίζει την αντίθεση της όμορφης ζωής στο πρώτο μέρος, που χωρίς να το αντιληφθούμε μια μέρα ξυπνάμε και οι τύχες μας έχουν περάσει στα χέρια επικίνδυνων και αδίστακτων φρενήρων δολοφόνων…

  Το ίδιο το θέμα του καμβά είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο. Δεν πρόκειται για βιαιότητες της μεσαιωνικής ιεράς εξέτασης, ούτε για τα ευρηματικά βασανιστήρια του αρχαίου κόσμου, ούτε για το σούβλισμα, το θάψιμο ζωντανών, το χτίσιμο σε θεμέλια κλπ της οθωμανικής βαρβαρότητας, της Κινεζικής βαρβαρότητας, το ξεκάρδιασμα των Αζδέκων, ή το γδάρσιμο των Απάτσι. Είναι μια καλά σχεδιασμένη, κοστολογημένη, μελετημένη από αρχιμηχανικούς, μηχανικούς επιστήμονες κλπ φονική μηχανή μαζικής εξόντωσης. Μια φονική μηχανή που πρώτα και κύρια εξοντώνει το πνεύμα των εγκλείστων εκεί: Σκοτώνει τα παιδιά τους, εξοντώνει τους ηλικιωμένους και ύστερα κάνει σκληρό καψόνι: σκληρή εργασία, η οποία μπροστά στα μάτια των εγκλείστων καταστρέφεται. Η ταινία με την αλυσίδα παραγωγής αμονιών και ύστερα τη χύτευσή τους το δίνει πολύ ωραία.

  Ακόμη καλύτερα το απεικονίζει το βιβλίο της Χάνα Αρέντ, που εμένα με συγκλόνισε πριν μια δεκαετία. Μέχρι τότε η δαιμονοποίηση και ο αφορισμός ήταν τα όπλα που αντιμετώπιζα τους Ναζί. Μετά το βιβλίο της Αρέντ όμως είδα ξεκάθαρα πως είναι μέσα μας, εμείς οι ίδιοι, το πιο πεφωτισμένο τμήμα μας, μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας μηχανισμός χρήσιμος για ένα καινούριο Άουσβιτς. Και το είδαμε κι αλλού: Στα Γκούλαγκ της Ρωσίας, στο στρατόπεδο 741 της Ιαπωνικής Μαντζουρίας, στις φρικαλαιότητες της Αλ Κάεντα σήμερα, στις πολιτισμένες και κοινοτικές ΗΠΑ, στην σοσιαλιστική Σουηδία με τις στειρώσεις σε Ρομά, Χαζούς, Ναρκωμανείς, στην Ελλάδα με την τελευταία λοβοτομή στα 1986 από καθηγητή της ψυχιατρικής σε έγκλειστο για ναρκωτικά, στο πρότζεκτ Αφρική-Φαρμακα κα.

 156. Εν προκειμένω, δεν έχουμε αποκλεισμό χρήστη, αλλά αποκλεισμό περιεχομένου. Η αντιστοιχία, επίσης, δεν είναι με καταστήματα, αλλά με κλειστές λέσχες. Γράφεσαι και συμφωνείς με τους κανόνες της. Δεν υπάρχει κάποια «δημόσια» χρήση.

 157. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

  128 Το ξέρω, γι αυτό το ανέφερα.

  142-148 Ναι, ενδιαφέρει πολύ.

 158. Νέο Kid said

  Χρόνια πολλά Ρογήρε!
  ..και μ´ένα πρωτάθλημα του χρόνου για δώρο! (Λέμε και καμιά λαμακία να περνάει η ώρα…😊)

 159. ΣΠ said

  144κε
  Δεν μου αρέσει καθόλου ούτε το χιούμορ ούτε η μανιέρα του Μπενίνι. Την ταινία την είδα από περιέργεια όταν κέρδισε Όσκαρ. Η γνώμη μου δεν άλλαξε.

 160. aerosol said

  #156
  Η αντιστοιχία των ΜΚΔ είναι υπό συζήτηση και δεν είναι θέμα που έχει οριστικοποιηθεί. Ας πούμε, καμία παραδοσιακή λέσχη δεν βγαίνει με την ίδρυσή της να καλέσει «ελάτε ΟΛΟΙ, θα δείτε τι καλά θα περάσουμε». Όλες οι πλατφόρμες επιδιώκουν τη μαζικότερη δυνατή προσέλευση διότι αυτό ακριβώς θα μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν. Παρατηρείται το καινοφανές της δημιουργίας ενός ιδιωτικού αλλά πάνδημου χώρου, όπου οι συμμετέχοντες εκφράζουν μέσα από αυτόν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής. Δεν νομίζω πως υπάρχει προηγούμενο -γι αυτό και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ακόμα δεν έχουν βρει αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα. Είναι κάπως σαν να εφευρέθηκε ένα σύμπαν όπου όλες οι πλατείες και τα πάρκα είναι ιδιωτικής εκμετάλευσης.

 161. ΣΠ said

  122

 162. 160: θα είχες διαφορετική γνώμη, άμα είχες τραβήξει όσα πέρασε απ’ το δάσκαλο ο έρμος ο διαχειριστής του σέρβερ μιας λίστας, για μας τους παλιότερους, στη συμπρωτεύουσα…

 163. DominoTheory said

  Χαίρετε! Στηρίζουμε το εξαιρετικό μπλογκ και συμφωνούμε πλήρως (και τους τα γράφουμε στο FB ακολουθώντας τη διαδικασία που υποδεικνύει το ποστ), με εξαίρεση το σχόλιο του «εκλεκτού φίλου», ο οποίος μάλλον δεν κατανοεί ότι η δημόσια αλληλεπίδραση είναι κοινό αγαθό και αυτό ισχύει εξίσου για το FB. Κι άλλα δεν κατανοεί ο φίλος, όπως π.χ. ότι αρκετοί από εμάς έχουμε ρυθμίσει, μια χαρά, να λαμβάνουμε μέγιστη ενημέρωση στον ελάχιστο χρόνο μέσω FB – γίνεται αυτό, αν προσέξεις λίγο τι και ποιον ακολουθείς. Άρα, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, του τύπου «πάμε όλοι τώρα στο μπλογκ του Σαραντάκου». Αυτά, με κάθε σεβασμό βεβαίως. Για να είναι εκλεκτός φίλος του Σαραντάκου, ε, θα έχει αρκετές εκλεκτές πλευρές οπωσδήποτε. Ακόμη, να συμπληρώσουμε ότι βρομάει ύπουλη επίθεση το όλο πράγμα. Είπαμε, υπάρχει τεχνογνωσία (https://www.vice.com/gr/article/wnwg55/mia-pornostar-kanei-synexeia-retweet-ton-basilh-kikilia-kai-akoloy8ei-sxedon-olh-th-nd) και υπόβαθρο (http://www.avgi.gr/article/10842/10844596/ybreis-kata-kikilia-gia-to-eucharisto-ston-p-polake).

 164. rogerios said

  @158: Ευχαριστώ πάρα πολύ, αγαπητέ Νεοκίδιε! Τα καλύτερα εύχομαι και σε σένα!

  [τι πρωτάθλημα, εδώ διαλυόμαστε και στο μπασκετάκι… άσε 😦 ]

 165. sarant said

  163 Δεν την ήξερα αυτή την ιστορία 🙂

 166. Μαρία said

  165
  Στα μοντέλα και τις τραγουδίστριες είναι πρωτοπόρος ο Άδωνις http://gerogriniaris.blogspot.com/2016/04/63-twitter.html

 167. Theo said

  Για την ταινία του Μπενίνι συμφωνώ με τους Πέδη, Αβονίδα και Σταύρο. Και μένα μου φαίνεται να ασεβεί προς τα θύματα του Ολοκαυτώματος και την ιστορική μνήμη τους, ιδιαίτερα όσο προχωράει.

 168. Theo said

  @163:
  Τώρα ο Βάτμαν εμπνεύστηκε τις πλαστογραφίες του (βλ. «Σόνια Πανάκη» σ’ αυτό το νήμα) από τα μοντέλα-τάχαμου-γκρούπι της ΝΔ, ή η ΝΔ από τον Βάτμαν;

 169. dryhammer said

  168.

 170. Γιάννης Ιατρού said

  168/169: Ρε σεις, μα είναι τελείως ξεκάθαρο το ποιός κρύβεται πίσω από τέτοιες (συνήθως προνο-) περσόνες… 😂😋
  Κάποιοι το λένε κι «επιτελείο» 😎

 171. dryhammer said

  170. προνο- περσόνες
  για πριονο -περσόνες κάτι γίνεται

  https://cdn131.picsart.com/321107102427211.png?type=webp&to=min&r=240

  για αυτό που εννοούσες δεν βάζω εικόνα (σεβόμενος όσους νηστεύουν την Παρασκευή)

 172. Pedis said

  Σε μία εσωτερική παρουσίαση την περασμένη Τετάρτη η Facebook παρουσίασε νέες λειτουργίες της εφαρμογής Facebook Workplace, μιας εταιρικής εφαρμογής chat και εργασιακής συνεργασίας.

  Η παρουσίαση συζήτησε τα «οφέλη» του «ελέγχου περιεχομένου», και προσέφερε ένα παράδειγμα θεματικής που οι εργοδότες μπορεί να έβρισκαν χρήσιμο να μπει στη «μαύρη λίστα»: τον συνδικαλισμό.

  https://info-war.gr/facebook-apagoreyetai-i-anafora-se-syndika/

 173. Epaminondas Papayannis said

  Δεν έχω facebook, και ούτε πρόκειται…
  Εάν, είτε εκούσια (κατόπιν ανθρώπινης επιλογής) είτε ακούσια (λόγω αλγορίθμων), δεν σε θέλουν· γιατί δεν τους αγνοείς; Ποτέ δεν θα παρακαλάμε.

 174. sarant said

  173 Είπαμε, όσο θέλουμε να γράφουμε στο ΦΒ

 175. Γιάννης Ιατρού said

  Είπαμε, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο ή μήπως όχι;
  Καλά, μην βαρυστομαχιάσουμε κιόλας, αλλά μετά τις εξελίξεις που αναφέρονται στα προηγούμενα σχόλια και στο άρθρο του Νίκου, και μετά τις ως εκ τούτου συντονισμένες ενέργειες του επιτελείου (όχι αυτού στο ILL Οινόη… του άλλου, στον Γέρακα 😂😂) οι πρώτες αντιδράσεις 👍 είναι πλέον εμφανείς και σίγουρα αισθητές στον ιδιοκτήτη του φατσοβιβλίου: Φτωχότερος κατά $7 δισ. σε μια μέρα ο Ζούκερμπεργκ…. Δεν τον σώζουν ούτε οι προσωπικές σχέσεις γνωστού {μαπανιαρισμένου) τέως σχολιαστή 🙄😎 με την ελληνόψυχη αδελφή του

 176. sarant said

  175 Λες να αναθεωρήσει την απόφασή του μετά από αυτό;

 177. Γιάννης Ιατρού said

  176: Δεν θα δείξουμε έλεος 😜😂😂, ιδίως μετά την ανάλογη μεταχείριση που είχε το (κρατικό) Πανελλήνιο Σχολικό δίκτυο/μπλογκ (sch.gr), όμοια μ΄αυτή του δικού σου μπλογκ (μπλοκάρισμα 😡)

 178. Όταν φιλοξενούν υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, αυτό είναι το αποτέλεσμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: