Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποκλεισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Ιουνίου, 2020


Αποκλεισμένα βεβαίως από το Φέισμπουκ, όπως γράψαμε τις προάλλες -και όχι μονο το σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο αλλά και όλα τα 4000+ άρθρα του ιστολογίου έχουν μπει στον μαύρο πίνακα του Φέισμπουκ και προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να παραπέμψει σε αυτά σε ανάρτηση ή σε σχόλιό του, ούτε καν να τα αναφέρει σε προσωπικό μήνυμα προς άλλον χρήστη!

Και εκτός από αποκλεισμένα είναι και λιγοστά τα σημερινά μας μεζεδάκια, τουλάχιστον τώρα που ξεκινάω να τα γράψω. Αλλά βέβαια, ουκ εν τω πολλώ το ευ, το μέγεθος δεν έχει σημασία, σάμπως κι αυτοί που τα’χουνε μαζί τους θα τα πάρουνε -και άλλες τέτοιες φράσεις αμφίβολης παρηγοριάς.

Και ξεκινάμε με μια πισώπλατη μαχαιριά από τον Σπελ Τσέκερ.

Έγραφα τις προάλλες «να αντεπεξέλθει» και διαπίστωσα ότι ο ελεγκτής ορθογραφίας του Word το κοκκινίζει, παναπεί το θεωρεί για λάθος.

Και όχι μόνο αυτό, παρά προτείνει να το αντικαταστήσουμε με το «ανταπεξέλθει»!

Τι θα γίνει άραγε; Ποιος θα βγει νικητής από τη σύγκρουση Λαθολογίων – Σπελ Τσέκερ;

(Εγώ πάντως «να αντεπεξέλθει» γράφω).

* Τίτλος άρθρου στο in.gr:

Takashi Murakami: O καλλιτέχνης που λατρεύει το Χόλιγουντ.

Και γεννάται το ερώτημα, ο καλλιτέχνης λατρεύει το Χόλιγουντ ή το Χόλιγουντ τον καλλιτέχνη; Αν διαβάσετε το άρθρο, θα δείτε ότι ισχύει το δεύτερο, ότι ο κ. Μουρακάμι «είναι αγαπημένος πολλών διάσημων του Χόλιγουντ». Αυτό άλλωστε λέει και η λογική.

Αμφισημία. Αν βάλουμε «τον οποίο λατρεύει» η αμφισημία θα αρθεί, αλλά ίσως πλαδαρεύει ο τίτλος. Η επανάληψη του αδύνατου τύπου «ο καλλιτέχνης που τον λατρεύει το Χόλιγουντ» αίρει την αμφισημία επίσης. Προτιμότερο;

* Δεν θυμαμαι πού το βρήκα αυτό, κάποιος μου το έστειλε.

Συνδέεται με το προηγούμενο, κατά κάποιο τρόπο, αφού υπάρχει κι εδώ ασάφεια με τον «γορίλα που μεγάλωσε». Μεγάλωσε ο γορίλας έτσι αμετάβατα; Ο σύζυγος μεγάλωσε (δηλ. ανέθρεψε) τον γορίλα; Μάλλον το δεύτερο.

Αλλά το βασικό είναι το «εισάγει», κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού introduces, που βέβαια είναι πολύ αστείο.

Μην εισάγετε τις συζύγους σας σε γορίλες, βάζουν τα κλάματα.

* Το επόμενο είχε παραπέσει από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά το είδα κάπου να σχολιάζεται και το θυμήθηκα.

Σε άρθρο για τις καινοτομίες στη μηχανοργάνωση, διαβάζουμε:

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην απόδοση ΑΜΚΑ στα παιδιά που γεννιούνται μέσω sms, γεγονός που βοήθησε σημαντικά στο να τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Kάποιοι σχολίασαν ότι εμείς οι παλιότεροι ξέραμε πως τα παιδιά τα έφερνε ο πελαργός, ενώ τώρα «γεννιούνται μέσω sms»!

Εγω πάντως θα έγραφα «στην απόδοση ΑΜΚΑ μέσω sms στα νεογέννητα»

* Από σουπεράκι του Σκάι:

Kλειστά αύριο τα σχολια λόγω 24ωρης απεργίας

Εντάξει, ένα απλό ορθογραφικό είναι, και ξέρουμε ότι τα σουπεράκια γράφονται με τρομερή πίεση χρόνου, αλλά έχει γούστο.

Το έβαλα και στο Τουίτερ, σημειώνοντας:

Όσοι είναι να σχολιάσετε, σχολιάστε σήμερα, αύριο έχει απεργία!

* Φίλος στέλνει λινκ προς άρθρο και με ρωτάει αν στέκει ο τίτλος:

Κόλαφος ο διευθυντής του σχολείου για «αίθουσες θαλάμους αερίων»

Σε ένα σχολείο παρατηρήθηκε έντονη δυσοσμία σε κάποιες τάξεις, γι’ αυτό και η αναφορά σε θαλάμους αερίων. Αλλά ο φίλος ρωτάει για το «κόλαφος».

Δεν θα το έλεγα. Συνηθιζουμε να λέμε ότι «κόλαφος» (ή ράπισμα ή χαστούκι) είναι ένας λόγος ή μια πράξη που μας ταπεινώνει, μας προσβάλλει, μας τσούζει. Όχι ένα πρόσωπο. Κόλαφος η δικαστική απόφαση· κόλαφος η γνωμοδότηση της ανεξάρτητης αρχής. Το πρόσωπο μπορεί να είναι «καταπέλτης».

Σωστά πιο κάτω το άρθρο λέει για «ανακοίνωση-κόλαφο» του διευθυντή του σχολείου.

* Μια και ξανάνοιξαν τα εστιατόρια, να βάλουμε κι ένα μενού -αν και δεν είμαι βέβαιος πως είναι φρέσκια η φωτογραφία. Ελπίζω πάντως να είναι φρέσκα τα θαλασσινά του μαγαζιού και πάντως ο μάγειρας να ξέρει τη δουλειά του καλύτερα από εκείνον που ανάλαβε να μεταφράσει τον κατάλογο.

Oι γαρίδες μεταμορφώθηκαν σε βωμούς, shrines αντί για shrimps, ενώ και οι φλογέρες έγιναν αν όχι φλαμπέ πάντως φλογερές! Μέσα στην αναμπουμπούλα, χάθηκε κι ένα γράμμα από τα καλαμαράκια.

Αλλά τι είναι ένα q μεταξύ φίλων;

* Σε άρθρο για την υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι διαβάζουμε:

Η 35χρονη προσήχθη σήμερα το πρωί σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι της στην περιοχή του Ζωγράφου.

Κάποιοι δεν ξέρουν τη διαφορά του «προσήχθη» από το «συνελήφθη» σχολιάζει ο (νομικός) φίλος που το στέλνει.

* Για την ίδια υπόθεση φίλος πρόσεξε σε πολλούς ιστοτόπους τον όρο «η βασική ύποπτος» που με ξενίζει -γιατί όχι η ύποπτη; Θυμίζει το παλιό θεατρικό έργο, που έγινε και ταινία, «Η άγνωστος»!

(Κάποιος φίλος μού έστειλε μήνυμα στο οποίο θεωρεί «νεολογισμό» τον όρο «βιτριολίστρια», που ακουστηκε συχνά σε σχέση με την υπόθεση, ενώ και σε γλωσσική ομάδα του Φέισμπουκ επισημάνθηκε ο όρος ως κάτι το αξιοπερίεργο. Περίεργο το βρίσκω, αφού ο τύπος όχι μόνο είναι ομαλά σχηματισμένος αλλά και ακουγόταν πολύ στο παρελθόν. Ευτυχώς ακούγεται όλο και λιγότερο, επειδή δεν είναι πια τόσο συχνές οι επιθέσεις με βιτριόλι).

* Αυτή η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στο Φέισμπουκ, στη σελίδα της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ ΕΤΕ-ΔΕΗ.

Tι είχε προηγηθεί; Στη σελίδα της παράταξης είχε δημοσιευτεί παραποιημένη φωτογραφία του Νάσου Ηλιόπουλου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία εμφανιζόταν να κρατάει τη σημαία του ουράνιου τόξου.

Η φωτογραφία ήταν υπαρκτή, αλλά είχε προστεθεί με φώτοσοπ το σύνθημα «Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα παρδαλό».

(Εδώ η παραποίηση).

Το πλαστογράφημα συνοδευόταν από απειλητικό κείμενο, για το περιεχόμενο του οποίου παίρνετε μια ιδέα διαβάζοντας τη δεύτερη παράγραφο.

Ο Ηλιόπουλος έστειλε εξώδικο, που είναι υποχρεωτικό πρώτο βήμα που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου κανείς να ασκήσει αγωγή. Ξεχωριστά έχει ασκήσει και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Όσο κι αν αντιπαθεί κανείς τις δικαστικές διαδικασίες, νομίζω ότι καλά έκανε.

Εσείς τι λέτε;

* Και άλλη μια περίπτωση παραποίησης, όχι με στόχο ένα πρόσωπο αλλά τους εκπαιδευτικούς.

Γνωστή περσόνα που υποστηρίζει αναφανδόν το κυβερνητικό κόμμα στο Τουίτερ (ένα από τα «σοβιετικά άβαταρ», όπως αποκαλούνται) δημοσιεύει χονδροειδώς παραποιημένη φωτογραφία από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών.

Στην κανονική φωτογραφία (τη βλέπετε εδώ) το πανό έγραφε «Απόσυρση τώρα του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου – ΟΛΜΕ».

Η παραποίηση αποβλέπει βέβαια στο να παρουσιάσει τεχνοφοβικούς τους εκπαιδευτικούς, επειδή αντιδρούν στη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Αλλά στην περίπτωση αυτή αρκεί μάλλον η κατακραυγή για τον πλαστογράφο.

* Και κλείνω με ένα γλωσσογεωγραφικό από την υπόθεση της Μαντλίν, της μικρής Αγγλίδας που χάθηκε στην Πορτογαλία πριν από χρόνια, υπόθεση για την οποία τώρα ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία. Διαβάζω στα Νέα:

«Η εισαγγελία στο Μπράουνσβαιγκ ερευνά έναν 43χρονο Γερμανό υπήκοο με την υποψία της δολοφονίας. Από αυτό μπορείτε να καταλάβετε ότι υποθέτουμε πως το κορίτσι είναι νεκρό», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπράουνσγουιγκ Χανς Κρίστιαν Γούλτερς.

Και αν ερευνά το θέμα η εισαγγελία στο Μπράουνσβαϊγκ, γιατί έκανε ανακοίνωση ο (Αμερικανός, όπως δείχνει το όνομά του) εισαγγελέας του Μπράουνσγουιγκ, ο κύριος Γούλτερς;

Ο λόγος είναι ότι το Μπράουνσγκουιγκ ειναι απλώς το Braunschweig (Mπραουνσβάιγκ) αν προσπαθήσεις να το πεις νομίζοντας ότι είναι αγγλικό τοπωνύμιο. Υπάρχει και εξαγγλισμένη μορφή του Braunschweig, που είναι Brunswick, όπως υπάρχουν και διάφορα τοπωνύμια Brunswick σε αγγλοσαξονικές χώρες, ανάμεσά τους και επαρχία New Brunswick στον Καναδά, αλλά ούτε αυτά προφέρονται ετσι.

Και βέβαια, ο Χανς Κρίστιαν Γούλτερς ακούει στο όνομα Βόλτερς (Wolters).

* Καλό Σαββατοκύριακο!

 

 

 

Advertisement

248 Σχόλια προς “Αποκλεισμένα μεζεδάκια”

 1. Θρασύμαχος said

  «το θεωρεί για λάθος» ή «το θεωρεί λάθος»;;;

 2. Πουλ-πουλ said

  Αν ενοχλεί η βιτριολίστρια, υπάρχει και αντίδοτο: η φαρμακολύτρια.

 3. leonicos said

  Εγώ πάντως «να αντεπεξέλθει» γράφω

  Δηλαδή…. τι θα μπορούσες να γράψεις;

  αντί -επί – εξ – έρχομαι

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποστηρίζει αναφανδόν το κυβερνητικό κόμμα και προσπαθεί να παρουσιάσει ως τςχνοφοβικούς τους εκπαιδευτικούς; Περίεργο μού φαίνεται. 😉 Πάντως, κάποιους εκπαιδευτικούς υποθέτω πως τους σέβεται:τους δασκάλους του Ψαριανό, Τέλλογλου, Βερύκιο, Χασαπόπουλο και σία.

 5. leonicos said

  Αυτό άλλωστε λέει και η λογική.

  Αυτό το έρημο το ‘κατά το νοούμενον’ πότε θα το χωνέψεις;

 6. leonicos said

  Μην εισάγετε τις συζύγους σας σε γορίλες, βάζουν τα κλάματα

  Προφανώς ο γορίλας δεν κατάλαβε ότι ο άνθρωπος του παρουσίασε / σύστησε τη σύζυγό του. Θα νόμισε πως του την πήγε για δική του σύζυγο.

  Νίκο, να προσέχεις τις συζύγους σου ότν τι εισάγεις σε γορίλες, χιμπατζήδες και άλλα ανθρωποειδή. Μαϊμούδες…. εντάξει.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Και τα δύο αποδεκτά τα βρίσκω, το πρώτο είναι λαϊκό.

 8. Costas X said

  Καλημέρα !

  Πολύ ωραία η πιατέλα με τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια, ή μάλλον βουτήματα για τον πρωινό καφέ του Σαββάτου! Τις καθημερινές συνήθως διαβάζω το άρθρο αργά το βράδυ.

  Σχετικά με τον κατάλογο του εστιατορίου, έχω δει κατά καιρούς μεταφράσεις που έχουν πολλή πλάκα. Λέξεις παραπλήσιες ή και άσχετες από κάποιο λεξικό, τρομερά ορθογραφικά λάθη, ακόμα και το ακατανόητο για του ξένους φαγητό αμετάφραστο, γραμμένο απλώς στα λατινικά!
  Από μικρός, που δούλεψα σε εστιατόριο σερβιτόρος είχα κι εγώ στο μυαλό μου ένα μπέρδεμα σχετικά με τα καλαμάρια που μεταφραζόταν στον κατάλογο πότε squids και πότε calamari, και τις γαρίδες που μεταφραζόταν πότε shrims και πότε prawns.
  Για τις δε «φλογερές» φλογέρες, εγώ θα επέλεγα την ακριβέστερη μετάφραση «recorders» ! 🙂

 9. Δεν θα κουραστώ να λινκάρω αυτό όποτε μιλάμε για κακομεταφρασμένα μενού:
  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?435-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C&p=155558&viewfull=1#post155558

 10. 8 Ήρθε η ώρα να λύσω απορία χρόνων: τι είναι το squid και τι το calamari! Είμαι όλος αυτιά.

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δίκαιη η διαμαρτυρία των flics για τη βάναυση περιστολή των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Να μαζέψουμε υπογραφές συμπαράστασης.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://slpress.gr/snews/gallia-astynomikoi-diadilosan-epeidi-apagoreytike-to-kefalokleidoma/amp/&ved=2ahUKEwjDtsfwof7pAhUFcZoKHdV3CzwQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw0PPDbqPjYz1yQmvw7kFhfU&ampcf=1

 12. Costas X said

  10. Τελικά «calamari» λένε τα μαγειρεμένα, τα φαγητά με καλαμάρια.

  «Squid are used for human consumption with commercial fisheries in Japan, the Mediterranean, the southwestern Atlantic, the eastern Pacific and elsewhere. They are used in cuisines around the world, often known as «calamari».»

 13. sarant said

  11 Nαι, άκουσα έναν συνδικαλιστή να μιλάει και να λέει «αν απαγορευτεί αυτό, πώς θα πιάνουμε κάποιον που αρνείται να παραδοθεί»

 14. atheofobos said

  Art Basel 2020: Η μεγαλύτερη φρουάρ σύγχρονης τέχνης ακυρώνεται για φέτος
  Στην αρχή λες πως τους ξέφυγε. Μετά όμως και στο κείμενο διαβάζεις:
  -οι οποίοι κάνουν την φρουάρ εφικτή,
  -Η φρουάρ είχε αρχικά αναβληθεί
  -Η επόμενη φρουάρ είναι προγραμματισμένη
  https://www.lifo.gr/now/culture/285256/art-basel-2020-i-megalyteri-froyar-sygxronis-texnis-akyronetai-gia-fetos
  Όταν δε φτιάχνεις ένα νέο όρο τον αποδίδεις και στα greeklish ως froyar!

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  13: Μην μου πεις ότι καταργήθηκε και το δικαίωμα στην τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου κατά την προσπάθεια της σύλληψης! Καλά, η Διεθνής Αμνηστία τι κάνει, ξύνεται;

 16. Πέπε said

  > > Εγω πάντως θα έγραφα «στην απόδοση ΑΜΚΑ μέσω sms στα νεογέννητα»

  Πολύ σωστή επιλογή, αφού …αυτή είναι η πληροφορία! Δεν πρόκειται για μέτρο που να αντιδιοαστέλλει τα παιδιά που γεννιούνται από τα υπόλοιπα που δε γεννιούνται.

  > > Κόλαφος ο διευθυντής

  Κάποια άλλη κλισέ λέξη ήθελαν να βάλουν. Λάβρος ίσως;

  Καλημέρα σας.

 17. 14 Το froyar νομίζω αποδίδεται σε γκρήκλις με κάποιο αυτόματο πρόγραμμα.

  12 Όμως οι κονσέρβες που γράφουν calamari έχουν καλαμάρια σκέτα. Βρήκα και αυτό: https://www.thespruceeats.com/what-is-calamari-1806999

 18. sarant said

  14 Εντελώς ανεξήγητο πώς το σκέφτηκαν αυτό το φρουάρ!

  Θα λείψω, τα λεμε το βραδάκι!

 19. Dong-ho Spiros Merimanis said

  πιο σίγουρη είναι η παθητική φωνή
  Takashi Murakami: O καλλιτέχνης που λατρεύετα απ’ι το Χόλιγουντ.

 20. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Το «λόγιο» είναι «το θεωρεί λάθος» και το «λαϊκό», «το έχει, το πιάνει, το γράφει, για λάθος».
  Το «το θεωρεί για λάθος» είναι ελαφρολαϊκό (ενδιάμεσος τύπος)

 21. Dong-ho Spiros Merimanis said

  έγινα κάποιο λάθος στο 19
  Takashi Murakami: O καλλιτέχνης που λατρεύεται απ’ το Χόλιγουντ.

 22. Αγγελος said

  Μήπως το φρουάρ είναι λέξη-βαλίτσα (έχεις γράψει και άρθρο) που συνδυάζει Freie και Foire? Πάντως σαφώς θέλει εξήγηση!

 23. Πέπε said

  Ο αγαπημένος του Χόλιγουντ

  Ίσως ακόμη και «ο καλλιτέχνης που λατρεύει όλο το Χόλιγουντ» να αίρει μέρος της αμφισημίας – όχι συντακτικά, αφού δεν αλλάζει τίποτε, αλλά λογικά.

  Πάντως αυτή η ιδέα, ότι το Χόλιγουντ λατρεύει κάποιον, αλλού ότι π.χ. το Ίνσταγκραμ λατρεύει κάποιον κλπ., είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο αρθρογραφικό γλωσσικό ιδίωμα. Φαντάζομαι ότι θα είναι κάποια αμερικανιά, γιατί κάπως δε μου φαίνεται το ίδιο με το να σε λατρεύει / αγαπάει / θαυμάζει / θρηνεί κλπ. όλη η Ελλάδα ή ο κόσμος ή μια πόλη. Αν όντως είναι ξένη φυτευτή σύνταξη, τι περιμένει κανείς εκτός από το να δημιουργεί ασάφειες;

 24. Παναγιώτης K. said

  Πως θα ξεμάθουμε ώστε να μη πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε;
  Αναφέρομαι στο φωτογραφικώς παραχαραγμένο πανό.

 25. Costas X said

  17. -> 12.

  Ναι, υπήρχε ανέκαθεν ένα μπέρδεμα, αυτό λέω στο 10, το λέει και το άρθρο του λινκ που βάλατε. Πάντως γενικά squid λένε το ζωντανό ή ωμό, και calamari το μαγειρεμένο, το έτοιμο για κατανάλωση, όπως στην κονσέρβα που αναφέρετε.

 26. phrasaortes said

  Το Brunswick/Braunschweig ανέκαθεν ταλαιπωρούσε τους μεταφραστές βιβλίων για τους Ναπολεόντειους Πολέμους, καθώς ο Δούκας του ήταν αρκετά ενεργός στις εν λόγω συγκρούσεις. Παλιότερα είχαμε την Βρουνσβίκη, μετά διαδόθηκε το Μπρούνσγουικ, αλλά πια επικρατεί το Μπραουνσβάιχ. Ακόμα και η Βρουνσβίκη αποδεκτή είναι, κατά την γνώμη μου, όμως το σημαντικό είναι να είσαι συνεπής με την επιλογή σου, κάτι το οποίο δυσκολεύει ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους.

 27. Dong-ho Spiros Merimanis said

  Γνωστή περσόνα που υποστηρίζει αναφανδόν το κυβερνητικό κόμμα στο Τουίτερ
  γιατί δε βάζεις το όνομα της περσόνας και την ηλεκτρονική διεύθυνσήτης; θα μπορούσαμε έτσι να γράψουμε την κατακραυγήμας

 28. Γ-Κ said

  Το Μπραουνσβάιχ με «χ» το ξέρουμε. Ή Βρουνσβίκη.
  Αντίστοιχα Νις ή Νίκαια, όχι Νάις.

  ——————————————————-

  «Ο καλλιτέχνης που τον λατρεύει το Χόλιγουντ», άρα «ο σύζυγος ΤΟΝ μεγάλωσε τον γορίλα». Η παρένθεση περισσεύει.

 29. Κουτρούφι said

  SQUID: Superconducting Quantum Interference Device:: https://en.wikipedia.org/wiki/SQUID
  Υπάρχει. Δεν είναι φαντασία.

 30. gpoint said

  Σχετικά με τον αποκλεισμό σου το φέησμπουκ σκέφτηκα μήπως είναι δουλειά του Βαγγέλα μια που εδώ μέσα δεν έχει ακουστεί καλή κουβέντα για τον ΟΣΦΠ !!

 31. Georgios Bartzoudis said

  (α) «η βασική ύποπτος που με ξενίζει -γιατί όχι η ύποπτη»;
  # Καθόλου δεν ξενίζει. Ο γνωστός κανόνας, που επανειλημμένως έχω σημειώσει, είναι ΚΑΙ ακουστικά ευπρόσδεκτος. Και βέβαια δεν είναι καθόλου …άσχημη η ύποπτη!

  (β) «Κάποιος φίλος μού έστειλε μήνυμα στο οποίο θεωρεί «νεολογισμό» τον όρο «βιτριολίστρια»»
  # Δεν ξέρω αν είναι νεολογισμός, πάντως ανήκει στη συνομοταξία των … «στρια-τισμών». Εγώ κουβεντιάζοντας την έλεγα βιτριολού!

  (γ) «….έστειλε εξώδικο, που είναι υποχρεωτικό πρώτο βήμα που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου κανείς να ασκήσει αγωγή. Ξεχωριστά έχει ασκήσει και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Όσο κι αν αντιπαθεί κανείς τις δικαστικές διαδικασίες, νομίζω ότι καλά έκανε».
  # Πολύ καλά έκανε. Θα ήθελα μάλιστα να γίνει πιο απλή η διαδικασία, όταν πρόκειται για (εύκολη) πλαστογραφία μέσω διαδικτύου.
  Το ίδιο ισχύει και για την «απόσυρση τώρα όλων των Η/Υ, τάμπλετς και κινητών» που ασφαλώς «αποβλέπει …στο να παρουσιάσει τεχνοφοβικούς τους εκπαιδευτικούς» [μολονότι εγώ προσωπικά, πολλούς της δευτεροβάθμιας θα τους έλεγα κατάμουτρα «εργασιοφοβικούς»-οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα-έτσι λένε οι …καθηγητές!].

 32. nikiplos said

  Εξηγώντας στην μικρη μου (4χρονη) κάποια πράγματα φθάσαμε στην έννοια του ταχυδρομείου. Έχοντας ακούσει τον όρο Δρομέας, αποκάλεσε τον αρμόδιο «ταχυδρομέας».
  Της είπα όχι είναι «ταχυδρόμος»…
  -Γιατί με ρώτησε?
  -Γιατί φορούσε στολή πήγα να απαντήσω, αλλά κρατήθηκα…
  🙂

 33. dryhammer said

  32. Μου άρεσε πολύ ο «ταχυδρομέας». Αν μάλιστα κάνει διανομή σε ορεινά και δύσβατα είναι τραχυδρομέας.

  [ Όταν ήμουνα στη Γκουαγιάνα, ο άλλος ανθ/ρχος λεγόταν Κουμανταρέας -άσχετος με τον Μένη-, και συγκρίνοντας λέγαμε άλλο Κουμάνταρος, άλλο Κουμανταρέας (με συρτό το -ρε-) όπως και: άλλο ο πατριάρχης κι άλλο ο Πατριαρχέας -αν και δεν είμαι τόσο σίγουρος για το τελευταίο]

 34. Spyros said

  Καλημέρα και από εδώ…

  «Η 35χρονη προσήχθη σήμερα το πρωί σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι της στην περιοχή του Ζωγράφου».
  Αυτό έχει πλάκα, γιατί θα έλεγε κανείς ότι σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι της υπάρχει κάποιο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο και προσήχθη…

  Κατά τα άλλα… πολύ καλά έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, γιατί όλη αυτή η ιστορία με τις ανακριβείς ειδήσεις και τις παραποιημένες φωτογραφίες, ακόμα και αν η δημοσίευσή τους εξαντλείται σε ένα υποτιθέμενο «χιούμορ» (ας θυμηθούμε π.χ. την απεικόνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με μπλούζα Iron Maiden ή το πρόσωπο της Περιστέρας Μπαζιάνη να κρυφοκοιτάει πίσω από τον Τσίπρα σε χειραψία του με άλλη γυναίκα), έχουν γίνει μάστιγα…

 35. Νέο Kid said

  Αυτό πάντως που πρώτη και καλύτερη είδηση επί μέρες σε κανάλια και σάιτς σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η …βιτριολίστρια, με ξεπερνάει! Πόσο πιο κάτω θα πέσει αυτός ο τόπος! …

 36. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  …Ο σύζυγος εισάγει τη σύζυγό του στον γορίλλα ….
  Καλάααα, έχουμε κι εκείνο το ανέκδοτο με την αρκούδα και το σφίξιμο του χεριού, αλλάζει εύκολα το «αρκούδα» 🙂 🙂

  Πάντως δεν μας θύμισες ούτε το σχετικό για τους γορίλ(λ)ες και την ορθογραφία τους άρθρο σου, εδώ: https://www.sarantakos.com/language/gorilla.html ούτε μας είπες για την αναφορά (3000ετής γαρ) στο Liddell-Scott που κάνεις στο άρθρο αυτό (για την φυλή τριχωτών γυναικών 🙄😋)

  Πάντως η εικόνα είναι (εννοείται: κακή) μετάφραση της διαφήμισης του 2017 για το Fundation (ίδρυμα, αμέ…😏) Aspinall (του επιχειρηματία Damian και της γυναίκας του Victoria).
  Ο εικονιζόμενος γορίλλας είχε μεγαλώσει από μικρός (2000) στο ίδρυμα αυτό και αφέθηκε αργότερα (2012) ελεύθερος στη ζούγκλα στο Γκαμπόν (στην Κεντρ. Αφρική).

 37. Theo said

  @35:
  Κι εμένα, Κιντ!
  (Κι έλεγα πότε θα αναφερθεί κι εδώ κανείς σ’ αυτό…)

 38. Δε θυμάμαι, έχεις βάλει παιχνίδι με μέγιστο πλήθος προθέσεων σε μια λέξη;

 39. Pedis said

  Trump: Chokeholds sound ‘so innocent’ but ‘generally’ should be ended

 40. Πέπε said

  @38
  Στάνταρ λέξη με περισσότερες από το αντεπεξέρχομαι δεν πρέπει να υπάρχει.

  Εκτός αν αρχίσει το παιχνίδι με το επανα-, που μπορεί να βγάλει όχι παλώς περισσότερες αλλά και επανάληψη της ίδιας πρόθεσης, π.χ. στο αρκετά κλασικό πενανάλυση (επί-ανά-ανά!)

 41. Πέπε said

  *επανανάλυση* (μα τι πληκτρολογάω;)

 42. vogiatzisd said

  Πολύ κακό για το τίποτα!
  Squid – calamari….
  Τα θράψαλα δηλαδή πώς θα τα μεταφράσαμε στα Αγγλικά;
  Εγώ πάντως ομολογώ ότι δυσκολεύομαι μερικές φορές να ξεχωρίσω στις ψαροκασέλες (φελιζόλ δύο. τα τελευταία χρόνια) ποια είναι τα καλαμάρια και ποια τα θράψαλα. Δε θα χολοσκάσω για την ειδοποιό διαφορά στα Αγγλικά.🤔

 43. vogiatzisd said

  Πολύ κακό για το τίποτα!
  Squid – calamari….
  Τα θράψαλα δηλαδή πώς θα τα μεταφράσουμε στα Αγγλικά;
  Εγώ πάντως ομολογώ ότι δυσκολεύομαι μερικές φορές να ξεχωρίσω στις ψαροκασέλες (φελιζόλ δηλ. τα τελευταία χρόνια) ποια είναι τα καλαμάρια και ποια τα θράψαλα. Δε θα χολοσκάσω για την ειδοποιό διαφορά στα Αγγλικά.🤔

 44. vogiatzisd said

  Συγνώμη για την επανάληψη. Νόμισα πως απλώς διορθώνω τα λάθη της πληκτρολόγησης.

 45. vogiatzisd said

  Εννοείται ότι βρίσκω φυσιολογικό το ενδιαφέρον αυτών που επαγγελματικά πρέπει να ασχοληθούν με τη μετάφραση του δίδυμου squid-calamari.

 46. ΚΩΣΤΑΣ said

  –> (Εγώ πάντως «να αντεπεξέλθει» γράφω).

  Σύμφωνα και με την γραμματική έτσι φαίνεται σωστό. Εγώ όμως το έχω συνηθίσει ανταπεξέρχομαι, το διορθώνει και ο κορέκτορας, το έχω ακούσει και από εκατοντάδες άλλους συνομιλητές στον προφορικό λόγο. Λέω, μήπως να ισχύσει ο δημοκρατικός νόμος της πλειοψηφίας και να μην θεωρείται και αυτός ο τύπος λάθος; 😉

 47. Κιγκέρι said

  Λοιπόν, αυτό το αντεπεξέρχομαι δεν έτυχε να το ξαναδώ. Ανταπεξέρχομαι έλεγα πάντα και δεν υποψιαζόμουν καν ότι μπορεί να θεωρηθεί λάθος.

 48. Γιάννης Ιατρού said

  42/43: Όταν στα σερβίρουν / τα τρως, το καταλαβαίνεις;

  Για την επιμόρφωση εδώ

  Στα αγγλικά το θράψαλο το ξεχωρίζουν περιγραφικά: => Short-fin squid

 49. ΚΩΣΤΑΣ said

  48 Γιατρέ μου καλόψυχε! άσε τα κόλπα. Τάχα μου φωτό με θράψαλα και καλαμάρια βάζεις, αλλά εκείνα τα γραμματάκια στη μέση παραποιούν κάπως την εικόνα και στέλνουν αλλού το μυαλό μας! Δεν το περίμενα αυτό από εσένα, άτεγκτο φύλακα της ηθικής σε αυτό το ιστολόγιο!!! 😜🤣🤪

 50. Γιάννης Ιατρού said

  49: απαπα! Ρε Κώστα ΔΕΝ έχω ιδέα! Προφανώς έχω μείνει πίσω, θα πάρω τηλέφωνο τον ΓουΣού 🙂

  ΥΓ: Η εικόνα είναι από τον σύνδεσμο από πάνω ⏫ (#48)

 51. Pedis said

  https://pbs.twimg.com/media/EaN0cZfWoAAU5l-?format=jpg

 52. Pedis said

  https://static.prisonpolicy.org/images/policekillings_total.webp

  https://www.prisonpolicy.org/

 53. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Μια διόρθωση στην δεύτερη παράγρφο: «σάμπως κι αυτοί που τα’χουνε μαζί τους θα τα πάρουνε»

 54. Pedis said

 55. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  … για την υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι …:

  Πολλες φορες ειχα γραψει για την υπαναπτυξη στην χωρα μας.

  Συνοπτικα απο τα καπνοχωραφα της Αιτωλοακαρνανιας παρολιγον στην Εκαλη , μεσω Ζωγραφου . Πως εφτασαν τοσο χαμηλα;

  1. Η επιρροη των σειρων της ελληνικης τηλεορασης οπου οι πρωταγωνιστες εμεναν σε μεγαλες βιλες με πισινα , τα γυναικεια περιοδικα και τα επαρχιωτικο επιμορφωτικα ΚΛΙΚ, ΜΑΧ,…με αποτελεσμα να γαλουχηθουν με τις αξιες του μικροαστικου νεοπλουτισμου.

  2. Η κακη χρηση του διαδικτυου και ειδικοτερα των μεσων κοινωνικης δικτυωσης , οπου βλεπουμε λαικης ομορφιας γυναικες που αρεσουν συνηθως σε πετυχημενους επαρχιωτες να το τερματιζουν με την εμφανιση τους και τις ποζες τους σαν να διαφημιζουν γραφειο συνοδων.

  3. Οι οποιες σπουδεςσε ΑΕΙ των κοριτσιων απο την επαρχια δεν μπορει να υποκαταστησουν την ελλειψη πραγματικων προσλαμβανουσων*, τις οποιες προσπαθησαν να αντικαταστησουν με φαντασιακες ναρκισσιστικες συμπεριφορες…
  (*Μη εμπεδωση του αξιωματος πρωτος/πρωτη στο χωριο τελευταιος/α στην πολη)

  4. Η σκληροτητα του εγκληματος που σοκαρε την ελληνικη κοινωνια, παραπεμπει στις καταπιεσμενες τοπικες κοινωνιες του 50, 60.

  5. Η κρισιμη ηλικια (35) και η μη εξασφαλιση ενος αξιοπρεπους γαμου

  Σταματω εδω λογω ελλειψης περισοτερων στοιχειων.

 56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μέχρι τὴ δεκαετία τοῦ 80, τὰ θράψαλα δὲν τά ᾿τρωγαν στὰ Θερμιά. Μόνο γιὰ δόλωμα τὰ χρησιμοποιοῦσαν.

  Ἀργότερα, κάποιοι ἐρασιτέχνες ἄρχισαν νὰ τὰ ψαρεύουν συστηματικὰ (τὴ νύχτα, μετὰ τὸ τσαπαρὶ) καὶ ἄρχισαν νὰ τὰ τρῶνε μετὰ ἀπὸ σχετικὴ ἐπεξεργασία (παραγούλιασμα, ὅπως ἔκανα στὸ χταπόδι).

  Στὴν ἀρχὴ δὲν τά ᾿τρωγα, ἐπηρεασμένος ἀπὸ παλιὲς κουβέντες τοῦ παπποῦ μου.

  «Αὐτὰ εἶναι γιὰ τὶς γάτες», ἔλεγε. Βέβαια τότε (δεκαετίες τοῦ 50 καὶ τοῦ 60) ὑπῆρχε ἄφθονο καὶ ἐκλεκτὸ ψάρι.

  Ἀργότερα (μετὰ τὸ 2000) τὰ ἔφαγα σὲ κάποια ψαροταβέρνα καὶ μοῦ ἄρεσαν. Ἡ ταβέρνα αὐτὴ φτιάχνει καλὰ τηγανητά, ποὺ δὲν σοῦ ἐρεθίζουν τὸν εἰσοφάγο. Προφανῶς ἀλλάζει πολὺ συχνά τὸ λάδι.

  Ἕκτοτε, ὅποτε τὴν ἐπισκεπτόμαστε, ἡ παραγγελία μας περιλαμβάνει πάντα θράψαλα τηγανητά.

 57. ΣΠ said

  Φίλος μου εξεπλάγη όταν σε κείμενό του διόρθωσα το «ανταπεξέρχομαι» σε «αντεπεξέρχομαι».

 58. dryhammer said

  56. Κάποτε και τα σαφρίδια για τις γάτες τάχαμε…

 59. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @38,40,41.

  Φιδίσια σώματα, φελλάχες στρουμπουλές,
  φροῦτα ἐξωτικὰ καὶ ἀνανανανάδες

  τραγούδησε ἡ Ἀρλέτα.

  Αὐτοὶ οἱ ἀνανανανάδες ἔχουν τέσσερα ἀνά. 🙂

 60. Η Δαμανάκη θα τα έπαιζε στα δάχτυλα αυτά με τα θαλασσινά…

 61. Theo said

  @57:
  Κι εγώ «ανταπεξέρχομαι» το ήξερα και, παρ’ ότι έχω μάθει πως το σωστό είναι «αντεπεξέρχομαι», φυσιολογικά πάλι «ανταπεξέρχομαι» μου ΄ρχεται να το πω.

 62. 40-41: Ο επαναπροσδιορισμός και το ρήμα του δεν είναι αδόκιμα, ούτε σπάνια, πάντως.

 63. Πέπε said

  @46:

  > > Εγώ όμως το έχω συνηθίσει ανταπεξέρχομαι, το διορθώνει και ο κορέκτορας, το έχω ακούσει και από εκατοντάδες άλλους συνομιλητές στον προφορικό λόγο. Λέω, μήπως να ισχύσει ο δημοκρατικός νόμος της πλειοψηφίας και να μην θεωρείται και αυτός ο τύπος λάθος;

  Κατ’ αρχήν, είμαι πολύ αντίθετος σ’ αυτό το ξεχείλωμα της λογικής του πώς το λένε οι περισσότεροι. Οι περισσότεροι τι; Στις στατιστικές συνήθως δε βλέπουμε τι κάνουν οι περισσότεροι έτσι αδιακρίτως, αλλά οι περισσότεροι άντρες / γυναίκες, ηλικίας τάδε έως τάδε / δείνα έως δείνα, από περιοχές τέτοιες ή τέτοιες, με επάγγελμα τέτοιο ή τέτοιο κλπ. κλπ.. (Θα μου πεις, οι εκλογές δεν κρίνονται έτσι. Ναι, αλλά οι εκλογές στηρίζονται στο δημοκρατικό αξίωμα «άμα σ’ αρέσει λούσου τον, αν δε σ’ αρέσει υπομονή μέχρι τις επόμενες», το οποίο δεν ισχύει στη γλώσσα.)

  Εν προκειμένω όμως, οφείλει κανείς να παραδεχτεί ότι κανένα εμφανές και διαφανές σκεπτικό δεν εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη έννοια εκφράζεται ακριβέστερα με το αντί+επί-εξ+έρχομαι παρά με το αντί+από+εξ+έρχομαι.

 64. Πέπε said

  62:
  Δοκιμότατα βέβαια. Τα διαχώρισα απλώς επειδή με το «επανα-», όπως και με το «ξανα-» (που κατά βάθος κι αυτό δύο προθέσεις είναι) μπορούν ευκαιριακά να σχηματιστούν άπειρα σύνθετα. Το ότι κάποια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ώστε να μην μπορούν να θεωρούνται πια ευκαιριακά είναι μάλλον συγκυριακό.

 65. voulagx said

  Ο τύπος με -α- (ανταπεξέρχομαι) είναι νεότερος, αποτέλεσμα ανομοίωσης των αλλεπάλληλων ε.ε ε ή προϊόν ετυμολογικού παρασυσχετισμού με σύνθετα όπως ανταποδίδω, ανταποκρίνομαι κ.τ.ό., όπου το ανταπ- προέρχεται από αντί + από!
  ΛΝΕΓ

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από 50-60 χρόνια:»Ο βιτριολιστής με το μπλε μπουφάν»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://kataggeilte.blogspot.com/2015/04/1950_15.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwilw6fZ4_7pAhWx5KYKHU-RChwQFjASegQIAxAB&usg=AOvVaw331l1uKvlHvao71ceSMHXp

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  Takashi Murakami: O καλλιτέχνης που λατρεύει το Χόλιγουντ.

 68. BLOG_OTI_NANAI said

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί, είναι τόσο κακό να μιλάμε σωστά τη γλώσσα μας; Αφού πληροφορούμαστε το σωστό, γιατί να επιμένουμε στο λάθος «επειδή το συνηθίσαμε»; Ύστερα λέμε πως καταστρέφουν τη θεία ελληνική γλώσσα οι εθνομηδενιστές αναρχοάπλυτοι.😉

 70. Πέπε said

  Μου κάνει εντύπωση η χρήση της λέξης ντίλερ, που στα ελληνικά την κατανοώ μόνον ως «διακινητής ναρκωτικών».

 71. …Μην εισάγετε τις συζύγους σας σε γορίλες,
  βάζουν τα κλάματα. …

  Οι σύζυγοι η’ οι γορίλες;

 72. atheofobos said

  22
  Δεν είναι λέξη-βαλίτσα, απλή τσαπατσουλιά είναι, για στο ίδιο κείμενο γράφει αλλού:
  Η μεγαλύτερη φουάρ σύγχρονης τέχνης
  Απλά υποψιάζομαι πως ο συντάκτης είχε δει κάπου την λέξη του άρεσε, και χωρίς καλά να την εμπεδώσει, αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει pour épater les bourgeois !

 73. … καλαμαράκια / suid …
  Αλλά τι είναι ένα q …

  We ate the suid,
  is left the q
  (σικ)

 74. Μαρία said

  Υπουργείο Υγείας
  Σε εξέλιξη η συγκρότηση 106 ακόμα Κ.Οµ.Υ. σε Σαλαµίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάµη*, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήµνο, Σάµου, Χίο, Σύρο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυµνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο, Κρήτη.

  * Όχι στην Κεφαλονιά;

  σ.15 https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/06/Parousiasi.pdf

 75. voulagx said

  #73: «Αλλά τι είναι ένα q …»
  Είναι το suid q

 76. ΣΠ said

  Στις εφημερίδες η παλαιότερη χρήση του «βιτριολίστρια» που βρήκα είναι του 1949:
  efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=5418&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASKASRAScASZASRASXASTASHASbAScASZASRASJ&CropPDF=0
  ενώ το 1908 βρήκα ένα «βιτριολάρισμα»:
  efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=17940&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASKASRAScASZASRASXASTASHASbAScASZASRASJ&CropPDF=0

 77. Πέπε said

  …κι όποιος τον έρωτα σωστά δεν περπατήσει,
  ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει

 78. ΣΠ said

  Η «η βασική ύποπτος» δεν με ξενίζει επειδή το «ύποπτος» είναι ουσιστικοποιημένο. Το «ύποπτη» μου ακούγεται μάλλον για επίθετο (π.χ. ύποπτη συμπεριφορά).

 79. 10, … 8 Ήρθε η ώρα να λύσω απορία χρόνων:
  τι είναι το squid και τι το calamari!
  Είμαι όλος αυτιά. …

  Επιτρέψτε μου να συνεισφέρω στην ιστορική αποκάλυψη:
  (I am not making this up.)

  Κατά πάσαν πιθανότητα το καλαμαράκι έγινε δημοφιλές ως calamari στα μενού του Παλιού Κόσμου με επανεισαγωγή από τον Νέο, όπου είχε ήδη γίνει σουξέ με το νέο του όνομα — calamari αντί squid, δηλαδή.

  Παλιά τα καλαμαράκια τα κάνανε δόλωμα ή τα πετάγανε οι αμερικάνοι ψαράδες, οπότε, εν τέλει, βρέθηκε η μαγική συνταγή (μεταφορικά και κυριολεκτικά):
  Το λες calamari, του δίνεις έναν εξωτικό και φιλοσοφημένο αέρα Ιταλίας, Μεσογείου, υγιεινής κουζίνας, κλπ, και το πλασάρεις σαν ορεκτικό — πάντα σε ροδέλες με κουρκούτι, τηγανητό, συνήθως με συνοδεία κάποιας σάλτσας (άσπρης ή/και κόκκινης) άντε και σε σαλάτα — ώστε αφ΄ενός να πηγαίνει κάτω εύκολα χωρίς να καταλαβαίνεις ότι τρως καλαμάρι (ιδέ και τεχνολογία Big Mac), αφεδύο ο πελάτης να μην φοβάται να το παραγγείλει και να μείνει νηστικός αν δεν τού αρέσει, γιατί έχει καβάντζα το κύριο πιάτο (δόλωμα πάλι, για τους πελάτες).
  Lo and behold, calamari!

  Προσφέρεται σαν ορεκτικό σε κάθε είδους εστιατόρια, πλέον.

 80. … Έγραφα τις προάλλες «να αντεπεξέλθει» και
  διαπίστωσα ότι
  ο ελεγκτής ορθογραφίας του Word
  το κοκκινίζει, …

  Ο καταραμένος Office
  αντιδρά στο ανεπεξέλθει —
  Αντίταξε το δοκιμασμένο
  «Έξελθε για να μην σε εξέλθω εγώ»

 81. gpoint said

  # 56, 58

  Η αλήθεια είναι πως στο τηγάνι οι διαφορές ομαλοποιούνται και για να είμαι ειλικρινής το θραψαλάκι γενοκτονίας από την τράτα στο τηγάνι, έχοντας χάσει το μειονέκτημα της σκληράδας λόγω μεγέθους, υπερτερεί ελαφρώς. Στο ψήσιμο όμως το γρέκο καλαμάρι κορινθιακού δίνει ρέστα γεύσης και τρυφεράδας ακόμα κι όταν το βάρος του πλησιάζει το κιλό.Δεν θυμάμαι να έχω τηγανίσει κάποιο από τα καλαμάρια που πιάνω τα τελυταία 20 χρόνια.

  Τελικά η διαφορά καλαμαριιών-θραψάλλων ανήκει στις ανθυποανακατατάξεις των τευθίδων ( και 4 διαφορετικές προθέσεις και γνώση περί τα μαλάκια, αυτή η φράση 🙂 🙂 )

 82. 75,
  Suid generis, αυτοί.

  (Αν και, με πληροφορεί η Βίκη, για όνομα συγκροτήματος έχει καπαρωθεί αλλού)

 83. gpoint said

  # 79

 84. Την φωτοσοπιά με τον Νάσο Ηλιόπουλο είχαν επεισημαίνει και τα Greek Hoaxes: https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/08/nasos-iliopoylos/

 85. Pedis said

  Νικοκύρη, αλγόριθμοι …

  Algorithms associating appearance and criminality have a dark past

  In recent years, machine-learning algorithms have promised governments and private companies the power to glean all sorts of information from people’s appearance. Several startups now claim to be able to use artificial intelligence (AI) to help employers detect the personality traits of job candidates based on their facial expressions.

  Both ‘old’ and ‘new’ phrenology have been critiqued for their sloppy methods. In the recent AI study of criminality, the data were taken from two very different sources: mugshots of convicts, versus pictures from work websites for non convicts. That fact alone could account for the algorithm’s ability to detect a difference between the groups. In a new preface to the paper, the researchers also admitted that taking court convictions as synonymous with criminality was a ‘serious oversight’. Yet equating convictions with criminality seems to register with the authors mainly as an empirical flaw: using mugshots of convicted criminals, but not of the ones who got away introduces a statistical bias. They said they were ‘deeply baffled’ at the public outrage in reaction to a paper that was intended ‘for pure academic discussions’

  Πίσω στον Λομπρόζο

 86. 31, … θεωρεί «νεολογισμό» τον όρο
  «βιτριολίστρια»»
  … Εγώ κουβεντιάζοντας την έλεγα
  βιτριολού! …

  Πάντως, όχι
  βιτριόλα —
  μπορεί να εκληφθεί ως υβριστικό

 87. 83,
  Όπου ξεκινάει από το San Antonio, TX!

 88. Πουλ-πουλ said

  «Takashi Murakami: O καλλιτέχνης που λατρεύει το Χόλιγουντ».

  Προς στιγμήν νόμισα ότι το Χόλιγουντ λατρεύει τον Haruki Murakami, και έπαθα ένα μικρό πολιτιστικό σοκ. Μετά κατάλαβα, και ήρθε ο κόσμος στα ίσα του.

 89. Nestanaios said

  48.
  Τα πρόβατα μου αρέσουν πιο πολύ.

 90. Nestanaios said

  3.
  63.
  Εγώ θα διαφωνήσω.
  Αν πεις «εξέρχομαι + από», καταλαβαίνεις κάτι.
  Αν πεις «εξέρχομαι + επί», δεν καταλαβαίνεις τίποτα.
  Μπορούμε όμως να πούμε αντί + εκ + απέρχομαι για να έχουμε «αντεξαπέρχομαι» και αρχίζει να μου αρέσει.

 91. Pedis said

  Νκοκύρη, νά ένα Τσίπρικο διαφυγόν μεζεδάκι:

  Στο ερώτημα αν θεωρεί πως στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι θα μειωθεί η επιρροή τους αν διευρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε παραπέμποντας στη ρήση του Μαρξ «Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο» και πως στα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, διαφορετικές τάσεις, καθώς είναι πολυσυλλεκτικά τα κόμματα.

  Πρώτον, το ρητό (homo sum, humani nihil a me alienum puto) δεν είναι του Μαρξ, αλλά το χρησιμοποίησε. Μικρό το κακό. Ας πούμε ότι ο Μαρξ το έκανε ακόμη πιο γνωστό.

  Δεύτερον, δεν παραπέμπει στην πολυσυλλεκτικότητα, αλλά στην περιέργεια για όλα εκείνα που σχετίζονται με την ανθρώπινη συμεριφορά, όπως, επίσης, και στην ανοχή, επιείκεια (και συγχώρεση) των ανθρώπινων ελαττωμάτων.

  Τέλος πάντων, τη ρήση μπορούν, αν θέλουν, να τη χρησιμοποιησουν ως δικαιολογία, ας πούμε, όσοι θα υποστηρίξουν τον εντελώς πασοκοποιημένο σύριζα, σε καμιά περίπτωση ο αρχηγός του. 😀

 92. 91 Σωστός. Αν δεν κάνω λάθος, του Τερέντιου είναι η φράση.

 93. https://en.wikipedia.org/wiki/Terence

 94. dryhammer said

  70. Ντίλερ είναι η πιο ελληνική εκδοχή του νταλαβεριτζή. Εν ΗΠΑ ελέγετο pusher ή και pusherman.
  Αλλά δεν θα βάλω το The pusher των Steppenwolf (το γνωστό από το Easy Rider) αλλά ένα άλλο με πιο καλό στίχο και ρυθμό

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μάλλον το περισσότερο αρμόζον «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας, αλλά προφανώς θέλησε να αποφύγει αναφορές στον παιδόφιλο Μάο.☺

 96. Γιάννης Ιατρού said

  89: Αϊ νόου. Άλλωστε «κτηνοτρόφος» δηλώνεις για επάγγελμα, άλλο τώρα που ενίοτε πηγαίνεις και για ψάρεμα 🙂 🙂
  Ειδικά για τα πρόβατα, τό ΄χαμε συζητήσει και παλιά…, σε άλλη «θεματική ενότητα»😂, αν θυμάσαι🙄

 97. Pedis said

  # 91, 92 – Ναι!

  Βέβαια, παρακολούθησα το συγκεκριμένο σημείο στο βίντεο και ο Τσίπρας χρησιμοποιεί το ρητό, όχι οπως το εννόησε ο Μαρξ,

  http://marxists.catbull.com/archive/marx/works/1853/letters/53_12_14.htm

  αλλά με την χριστιανική εκδοχή της επιείκειας και της ανεκτικότητας.

  Έπειτα, αναφέρεται στην πολυσυλλεκτικότητα.

  Το ρεπορτάζ όπως είναι γραμμένο είναι αλλαντάλλα.

  Μα παραμένει το ερώτημα αν ο Τσίπρας γνωρίζει τι ακριβώς εννοούσε ο Μαρξ όταν το έγραψε, δες κι εδώ

  https://www.marxists.org/archive/marx/works/1865/04/01.htm

  ή κάπου το άκουσε και το χρησιμοποιεί όπως νομίζει (βέβαια, δεν είναι ο μόνος από τον τέως πολιτικό και ιδεολογικό του χώρο.)

 98. Pedis said

  # 95 – Πιο ταιριαστό για την πολιτική του Σύριζα εδώ και δέκα χρόνια, αλλά δεν του επιτρέπεται να το ομολογήσει, είναι το άλλο του Ντεγκ ΣιαοΠίνγκ για τη μαύρη ή την άσπρη γάτα που είναι το ίδιο καλή … αρκεί να σου φέρνει ψήφους και να σε πηγαίνει στην κυβέρνηση.

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  63 –> «Εν προκειμένω όμως, οφείλει κανείς να παραδεχτεί ότι κανένα εμφανές και διαφανές σκεπτικό δεν εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη έννοια εκφράζεται ακριβέστερα με το αντί+επί-εξ+έρχομαι παρά με το αντί+από+εξ+έρχομαι.»

  Εδώ νομίζω ότι βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Θα επιχειρήσω μια απλοϊκή δική μου εξήγηση γι’ αυτό το επαναλαμβανόμενο από πολλούς «λάθος», παρότι δεν κατέχω τη γλωσσολογική επιστήμη.

  Όταν μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα, αναπτύσσονται ακούσια στο υποσυνείδητό μας κάποιοι μηχανισμοί, κάποιοι νόμοι, κάποιες διαδικασίες σχηματισμού και εκφοράς του λόγου. Αυτή τη διαδικασία έρχονται μετά οι γλωσσολόγοι και την μετατρέπουν σε κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού.

  Πάω τώρα στο εξέρχομαι. Στο λόγο μας το εξέρχομαι το ακολουθεί συνήθως και η πρόθεση από, πχ εξέρχομαι από το σπίτι, εξέρχομαι από το λεωφορείο… Στη σύνθεση της λέξης (αντί+επί+εξ+έρχομαι) έρχεται αυτομάτως το (αντί+ΑΠΟ+εξ+έρχομαι) λόγω αυτόματων συνειρμών του ανθρώπινου μυαλού.

  Τώρα ίσως δικαιολογημένα να μου πείτε «μας κούφανες ρε φίλε!».

  Μη βιάζεστε, έχω και κουφότερο! Η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα; Δηλαδή ο λαός δημιουργεί και οι γλωσσολόγοι καταγράφουν ή οι γλωσσολόγοι ναμολογούν και κανοναρχούν και ο λαός εκτελεί; Τώρα σας τάπωσα τελείως!!! 😋 🤣 😜

 100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στο «στην απόδοση ΑΜΚΑ στα παιδιά που γεννιούνται μέσω sms..» αν ο υπουργός είχε την στοιχειώδη εξυπνάδα να χρησιμοποιήσει «τα νεογένητα» αντί του προχειρολογικού ρηματικού «στα παιδιά που γεννιούνται», η (προβληματική) ύστερη θέση του «μέσω sms» δεν θα ήταν αρκετή για να φτιάξει μεζεδάκι και βιτριολικά σχόλια. Θα μπορούσε δηλ. να διατυπώνονταν η φράση ως «στην απόδοση ΑΜΚΑ στα νεογέννητα, μέσω sms..». Υποφερτό αντιμεζεδακικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει και η χρήση ενός κόμματος μετά το «γεννιούνται» δηλ. «στην απόδοση ΑΜΚΑ στα παιδιά που γεννιούνται,,,,,,,,, μέσω sms..» αλλά ο Πιερρακάκης κατέφυγε στην εν λόγω εκδοχή για να δείξει ότι θέλει να ανήκει στην πλειοψηφία των πολιτικών προσώπων που δεν πολυσκοτίζεται για γλωσσικά ζητήματα..

 101. ΚΩΣΤΑΣ said

  99 Σημαντική παράλειψη στο #99. Η 4η παράγραφος συμπληρωμένη πλήρως:

  Πάω τώρα στο εξέρχομαι. Στο λόγο μας το εξέρχομαι το ακολουθεί συνήθως και η πρόθεση από, πχ εξέρχομαι από το σπίτι, εξέρχομαι από το λεωφορείο… Στη σύνθεση της λέξης (αντί+επί+εξ+έρχομαι) έρχεται αυτομάτως το (αντί+ΑΠΟ+εξ+έρχομαι) λόγω αυτόματων συνειρμών του ανθρώπινου μυαλού. Εξ αυτού του λόγου εμείς οι παραπλανημένοι λέμε ΑΝΤΑΠΕΞΕΡΧΕΤΑΙ.

 102. Manolo said

  Καλημέρα,
  Με αφορμή την αναφορα στη διαφορά του συνελήφθη- προσήχθη, θα ήθελα να αναφέρωω ενα προβληματισμό μου, για κάτι που νομίζω ότι έχει περάσει στα ψιλά. Αυτή τη στιγμή διώκονται ποινικά μάλλον σε βαθμό κακουργήματος όσοι έσπασαν την καραντίνα, επειδή κόλλησαν κάποιοι, την ίδια στιγμή που σύντομα, θα μπαίνουν σε λιγάκι τόσοι τουρίστες χωρίς καραντίνα, με κίνδυνο φυσικά να κολλήσουν άλλους.
  Αν και δεν είμαι συνταγματολόγος, ούτε έχω την παραμικρή επαφή με το δικανικό σύστημα, θεωρώ πώς πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του συντάγματος. Ποια η γνώμη σας;
  Υ.Γ Συγχωρεστε το ακυρο το σχόλιο, αλλα τα μεζεδάκια ειναι, ειδικά τωρα, αγαπημένη συνήθεια.
  Χαιρετισμούς απο την Κρήτη και τα ελληνικά στρατά.

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μετά τις κάμερες στην τάξη και την κοσμία διαγωγή ακολουθεί η διαπόμπευση στο διαδίκτυο. Α, ρε γατάκι Όργουελ, τρως τη σκόνη της Κεραμέως…

  «Ενισχύσαμε σημαντικά την αξιολόγηση, με την τοποθέτηση παραγόντων εξωτερικής αξιολόγησης και στοιχεία ανάρτησης αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο» ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.fresh-education.gr/%25CE%25BA%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25AD%25CF%2589%25CF%2582-%25CE%25B1%25CE%25BE%25CE%25B9%25CE%25BF%25CE%25BB%25CF%258C%25CE%25B3%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25B7-%25CE%25BC%25CE%25B5-%25CE%25B5%25CE%25BE%25CF%2589%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%258D%25CF%2582-%25CF%2580/&ved=2ahUKEwi-iMHpmf_pAhVBiqQKHZKRCBwQFjACegQIBhAB&usg=AOvVaw1DMrcxuHXPB2OP_jFp5oLH&cshid=1592065700471

 104. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Βιτριολίου και λοιπών συνθετικών/παραγώγων το ανάγνωσμα… 🙂
  (που λείπουν παντελώς από τα γνωστά λεξικά Δημητράκου, Μπαμπινιώτη, ΛΚΝ κ.ά.)

  Συμπληρωματικά στον ΣΠ (#76) [βιτριολίστρια, βιτριολάρισμα]
  – Μια παλαιότερη βιτριολίστρια -και όχι μόνο- εδώ: https://imgur.com/teZX3xV.jpg

  – βιτριολισμός [ΕΜΠΡΟΣ, 27-12-1912]
  – βιτριολέζα (!) [ό.π.]
  – βιτριολίστρα [ΔΡΑΣΙΣ (Ηρακλείου), 31-7-1936]
  – βιτριολιοβληθείς [ΣΚΡΙΠ, 21-9-1909]
  – βιτριολιοβόλος, η [ό.π.]
  – βιτριολιβολισμός [ό.π.]
  – βιτριολίζω, -ζει [ΣΚΡΙΠ, 27-7-1929]
  – βιτριολικός, -ή, -ό [σε ευρεία -μεταφορική κυρίως- χρήση, αλλά και σε παλαιότερα ελληνογαλλικά λεξικά]
  – βιτριολισθείς [ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ (Ηρακλείου), 20-1-1934]
  – βιτριολιζόμενος [ό.π.]
  – εβιτριολίσθη [ό.π.]
  (Ωραία και η βιτριολού του κ. Μπαρτζούδη και του κ. Νικολάου! 🙂 )

 105. Γιάννης Ιατρού said

  101 (99): …Τώρα σας τάπωσα τελείως!!! ..
  Όχι μόνο μας τάπωσες με τα αντ[α,ε]πεξερχ* ρε Κώστα, αλλά έχουμε και τα μαντάτα 😎 που μας προβληματίζουν, άστα 🙄

 106. ΚΩΣΤΑΣ said

  105 Δες καλά τα μαντάτα, Γιάννη μου! 😉

  Ο Διγενής ψηφοθηρεί κι η γη τονε τρομάσσει… πήγε κι ο Τρεμαντάχειλος, που τρέμει η γη κι ο κόσμος…

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  105: Θα ακολουθήσει και τσουνάμι,ε;😨

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, δεν νομίζω πως αντεπεξήλθες ικανοποιητικά στη γλωσσολογική συζήτηση. ☺

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  108 Ό,τι μπόρεσα, το κατά δύναμη, Γιάννη. Είδα όμως ότι έχω συνοδοιπόρους στο λάθος μου (ανταπεξέρχεται) και αυτό μου δίνει κουράγιο. Ας βοηθήσουν και αυτοί. 😉

 110. Παναγιώτης Κ. said

  Συνειδητοποίησα(με) γιατί ορθό είναι το αντεπεξέρχομαι. 🙂

  @35. Λένε ότι ο Σ.Μελάς,(1882-1966) διάσημος δημοσιογράφος και πολλά άλλα ακόμη, είχε πει ότι ο κανόνας για δημοσιογραφική επιτυχία είναι το τρίπτυχο: Αίμα, Σπέρμα, Στέμμα.
  Όχι κατ΄ανάγκην και τα τρία μαζί!

 111. sarant said

  Eπανήλθα από την εκδρομή και ευχαριστώ για τα σχόλια!

  22 Μάλλον θυμόταν λάθος το Φουάρ ο συντάκτης. Φρουάρ υπάρχει, Frouard, είναι ένα μέρος στη Λωραίνη όπου ο Μέρθης χύνεται στον Μοζέλα.

  24 Ελα ντε;

  26 Έτσι!

  27 Βλεπεις το χρηστωνυμο. Το όνομα δεν είναι γνωστό

  38 Παιχνίδι όχι, αλλά μπορεί να έχει αναφερθεί. Πάνω από τρεις; Δύσκολο αν και σαν να αχνοθυμάμαι κάτι.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  109:Ξέρεις το τραγούδι του Παπακωνσταντίνου που λέει «Άσε με να κάνω λάθος»; ☺

 113. sarant said

  Και συνεχίζω

  41 Δεν το είχα προσέξει το επανανάλυση ότι έχει δύο «ανά»!

  52 Φοβερή διαφορά!

  53 Ωχ, ναι

  59: Οπότε αν το ξανατραγουδούσε θα ήταν επανανανανάδες

  62 Μπράβο ρε συ! Τεσσάρι!

  70 Και δεν έχεις άδικο

 114. sarant said

  Και συνεχίζω

  76-7 Έχουμε και άρθρο παλιά εδώ «Βιτριόλι που καίει»

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/02/vitrioli-2/

  91 Ότι είναι Τερέντιος και όχι Μαρξ το επισήμαναν κάποιοι αλλά δεν είναι σοβαρό. Ήταν, υποτίθεται, η αγαπημένη φράση του Μαρξ.

  102 Το σχόλιό σας κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο σας. Δεν το ξέρω το θέμα με αυτούς που διώκονται για την καραντίνα. Μου φαίνεται όμως απίθανο να είναι σε βαθμό κακουργήματος.

 115. Πέπε said

  @86:
  > > Πάντως, όχι βιτριόλα — μπορεί να εκληφθεί ως υβριστικό

  Και δε συμφέρει διόλου! 🙂

 116. Pedis said

  Χάρι Τρούμαν

  Ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος στον 20ό αιώνα που δεν κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο ξεπέρασε σε fake news ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι η Χιροσίμα δεν ήταν πόλη, αλλά στρατιωτική βάση.

  Στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για την εμπλοκή στον ελληνικό εμφύλιο, την οικονομική στήριξη των δωσίλογων της Κατοχής μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και το άσβεστο μίσος εναντίον των Ελλήνων τους οποίους αποκαλούσε «ύπουλους συνωμότες». Το άγαλμά του στην Ελλάδα τιμούν σήμερα αρκετοί «άριστοι», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δυσκολευόταν να συντάξει μια πρόταση χωρίς λάθη.

  The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base. That was because we wished in this first attack to avoid, insofar as possible, the killing of civilians. But that attack is only a warning of things to come. If Japan does not surrender, bombs will have to be dropped on her war industries and, unfortunately, thousands of civilian lives will be lost. I urge Japanese civilians to leave industrial cities immediately, and save themselves from destruction.
  Truman Speech, August 9, 1945 (excerpt)

 117. Μαρία said

  114 τέλος
  Πληρώνουν πρόστιμο 5.000

  Π.Κ. 285 Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
  4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
  https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4619-2019/arthro-285-poinikos-kodikas-nomos-4619-2019-paraviasi

 118. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κάπως γρήγορα κύλησα τα σχόλια περί του «αντεπεξέρχομαι» [είναι το καμάρι μου σε μιά συλλογή που φτιάχνω εδώ και καιρό με σύνθετα πολλών προθέσεων 🙂 ] και νομίζω ότι δεν είδα κανένα σχόλιο με την ανάλυση της εννοιολογικής συνεισφοράς (άρα και του αναντικατάστατου/ ατροποποίητου) κάθε μιάς από τις συνιστώσες προθέσεις της λέξης.
  -αντεπέξειμι= __εναντίον επιτιθέμενου εχθρού
  -αντεπέρχομαι= εκστρατεύω κατά τινος
  -αντεπεξέρχομαι= δεν αντεπέρχομαι απλώς παρά α)είμαι λχ πίσω από ένα οχύρωμα και εξέρχομαι από αυτό + β)εναντίον +γ)επιτιθέμενου εχθρού

 119. Αγγελος said

  Τη βιτριολίστρια την θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια (1960), όταν άρχισα να κοιτάζω τις εφημερίδες που έμπαιναν στο σπίτι. Η λέξη ήταν αρκετά κοινή, διότι δυστυχώς και η πράξη δεν ήταν σπάνια — ή τουλάχιστον η ιδέα πως άμα κανείς κάποιες κουτσουκέλες μπορεί και να φας βιτριόλι ήταν αρκετά διαδεδομένη.

  Το αντΑπεξέρχομαι το λέει παρά πολύς κόσμος, και οπωσδήποτε δεν θα χαρακτήριζα αγράμματον όποιον το χρησιμοποιεί. Αλλά όχι και να μας διορθώνει το σωστό ο Σπελ Τσέκερ! Του κερατά δηλαδή!

  Και για όποιον τυχόν δεν το ξέρει, αντΕπεξέρχομαι είναι το σωστό, διότι η αρχική του σημασία ήταν στρατιωτική: αντιδρώ επιχειρώντας έξοδο εναντίον του εχθρού. Το επί έχει συχνά τη σημασία του εναντίον: επίθεση, επιδρομή…

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το σχέδιο Μάρσαλ αποσκοπούσε στην ανόρθωση της κατεστραμμένης Ευρώπης, ώστε να μην περιέλθει στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Εδώ όμως τα λεφτά τα φάγανε όντως οι δωσίλογοι και οι λοιποί «εθνικόφρονες». Δεν ήταν αδικαιολόγητη, λοιπόν, η αντιπάθεια του Τρούμαν και των Αμερικανών για τα λαμόγια που είχαν βουτήξει στο μέλι. Στο ερώτημα αν οι Έλληνες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες θα έβαζαν το ατομικό τους συμφέρον πάνω από τη σωτηρία της χώρας, οι εμπειρογνώμοvες των Αμερικανών μετά από σύντομη έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «ήταν ικανοί για το χειρότερο και παντελώς ανίκανοι να πράξουν τα στοιχειώδη για το καλό της πατρίδας τους». Γνωστά πράγματα, πολύ γνωστά.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://rethemnosnews.gr/2014/04/%25CE%25B4%25CF%258C%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B1-%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%258D%25CE%25BC%25CE%25B1%25CE%25BD-%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25AD%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BF-%25CE%25BC%25CE%25AC%25CF%2581%25CF%2583%25CE%25B1%25CE%25BB-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25BC%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%258C%25CE%25BB/&ved=2ahUKEwiWrKjEsf_pAhVC4aQKHQAVAXwQFjADegQIBhAB&usg=AOvVaw0ebZAcCafsJ1Py49baGX3L&cshid=1592072034026

 121. sarant said

  116 Ε, αυτό δεν το θυμόμουν/ηξερα!

 122. Μαρία said

 123. ΣΠ said

  Το ξέρετε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας είναι μόλις δύο ετών.
  https://jenny.gr/celebrities/368584/i-proti-episimi-emfanisi-tis-basilissas-elisabet-me-aformi-ta-deytera-genethlia

 124. Μαρία said

  120
  Άρθρο του Σταθάκη που έγραψε και σχετικό βιβλίο.
  https://www.kathimerini.gr/289401/article/epikairothta/ellada/politikes-oikonomikes-kai-8esmikes-proteraiothtes-twn-hpa

 125. 105, … έχουμε και τα μαντάτα 😎 που μας προβληματίζουν, …

  Ωχ, άρχισε να διασπείρεται το μαντάτο ριλό πάλι;

 126. Pedis said

  # 121 – 116 Ε, αυτό δεν το θυμόμουν/ηξερα!

  Ποιο απ’ όλα, για τη «Χιροσίμα, στρατιωτικό στόχο»;

  Εγώ αγνοούσα ότι o Τρούμαν δεν είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, γνώριζα ότι ήταν «χωριάτης» και «άξεστος» (ειδικα, σε σύγκριση με την διπλωματική έλεγκανς του προκατόχου του όσον αφορά τις σχέσεις με τους συμβούλους και τους συνεργάτες του) αλλά νομίζω ότι ο Χ. τα παραλέει ως προς τις γλωσσικές (αν)ικανότητες του.

  Τέλος πάντων, ο Τρούμαν είναι και ακόμη παραμένει, ο αμερικάνος πρόεδρος με το καλύτερο ρεκόρ σε πρόκληση θυμάτων ανά μονάδα χρόνου και επιφάνειας!

 127. Pedis said

  Μεταξύ 27:00 και 36:00 η συζήτηση περνάει στην περίπτωση της Ελλάδας (Δόγμα Τρούμαν-Σχεδιο Μάρσαλ).

  Ο πολύς Μπάκλευ ενώ είναι ίδιος που πάει τη συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύεται ή εντελώς άσχετος ή αισχρός ψεύτης για να τη βγει (ή και τα δύο), αλλά βρίσκει το δάσκαλό του.

 128. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @120. Παρόλο που θεωρώ ότι το άριστο (σε γλωσσοφιλολογικές συζητήσεις) ιστολόγιο του Ν.Σ. δεν διαθέτει υγιεινό κλίμα για πολιτικές διαφωνίες, τολμώ, αγαπητέ Γιάννη, να σε πληροφορήσω ότι την ένταξή της στο σχέδιο Μάρσαλ είχε ζητήσει και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τσεχοσλοβακίας (όπου υπερτερούσε και κατείχε τα κρισιμότερα υπουργεία το κομμουνιστικό κόμμα) με πρωθυπουργό τον κομμουνιστή Γκότβαλντ. Εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζεται να σου πώ το πού κατέληξε η χρηματοδοτηθείσα μεταπολεμική Ευρώπη, και πού η απέναντι.. 🙂

 129. Theo said

  @110:
  Σημερινό άρθρο Δάκρυα, αίμα, σπέρμα, βιτριόλι

 130. Κιγκέρι said

  Διαφωνώ κάθετα με το «βιτριολού». Σ’ αυτό το μπλογκ ότι τελειώνει σε -λου πρέπει να είναι θετικό! 🙂

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  128: Ναι, σαφώς και η Τσεχοσλοβακία. Τα γράφει εμπεριστατωμένα ο Tony Judt στο βιβλίο του «Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο».

 132. ΓΤ said

  βιτριο_λέρα

 133. sarant said

  126 Ναι, αυτό για τη Χιροσίμα.

 134. ΓΤ said

  (ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 0-0)

 135. Μαρία said

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντεπεξέρχεστε, με πέντε *ε*.

  123 >>Το ξέρετε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας είναι μόλις δύο ετών.
  https://jenny. gr/ …
  https://tvxs.gr/news/ellada/kratiki-diafimisi-kai-sto-jennygr-tis-syzygoy-toy-yp-ygeias&dr=tvxsmrstvxs

 137. sarant said

  135 Eψαχνε για ξέπλυμα

 138. Μαρία said

 139. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  138: δεν διακρίνω να έχει τονιστεί η άκρως ρομαντική διάθεση που κατέχει το πανελλήνιο από χθες 🙂

 140. dryhammer said

  139. Αν δεν είχα το φόβο του επερχόμενου τσουνάμι, θα πήγαινα στα Αυγώνυμα να δω το ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να βουτάει στο Αιγαίο.
  [ύστερα έμαθα πως όταν έχει μόνιμα κόκκινο -και μοβ- η δύση, ψάξε για την ατμ. ρύπανση στα δυτικά του θεατή]

 141. Avonidas said

  Kάποιοι σχολίασαν ότι εμείς οι παλιότεροι ξέραμε πως τα παιδιά τα έφερνε ο πελαργός, ενώ τώρα «γεννιούνται μέσω sms»!

  Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, αλλά για να μην γεννηθούν παιδιά με το sms πρεπει να κάνεις φραγή εισερχομένων 😉

 142. Γιάννης Ιατρού said

  141: …πρέπει να κάνεις φραγή εισερχομένων …

  Ε, ναι, προφυλακτικά 🙂 🙂

 143. sarant said

  141 Α, εξαιρετικό!

 144. Nestanaios said

  119.
  Οι επιθέσεις και οι επιδρομές δεν γίνονται μόνον με βία. Ο πρόεδρος Τράμπ έχει κάνει πολλές επιθέσεις και επιδρομές τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεν έχει χρησιμοποιήσει βία.

 145. dryhammer said

  142. Υπάρχουν και διαφράγματα

 146. Pedis said

  Δεκαοκτώ ολόκληρες ώρες το Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσει σε επιχείρηση διάσωσης ακυβέρνητης βάρκας με 32 πρόσφυγες, ανάμεσά τους έγκυος με αιμορραγία.

  Η διάσωση έγινε τελικά αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η βάρκα είχε φτάσει πολύ κοντά στις ακτές της Λέσβου, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των προσφύγων που χρησιμοποιούσαν τόσες ώρες τα χέρια τους αντί για κουπί.

  Η μηχανή και τα καύσιμα είχαν αφαιρεθεί από νωρίς, μια πρακτική που συνηθίζεται στις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης.

  Μεταξύ των 32 προσφύγων από το Αφγανιστάν, βρίσκονταν 11 παιδιά και 11 γυναίκες, η μία έγκυος, η οποία μάλιστα είχε έντονους πόνους και, σύμφωνα με μία πληροφορία, αιμορραγούσε.

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/247628_dekaoktaoro-basanistirio-se-prosfyges-apo-limeniko

  Αν είναι για ένα παιδί «δικό μας» για το οποίο καταγγέλεται ότι εξαφανίστηκε ή μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο κινητοποιούνται οι πάντες (ορθώς και δικαίως) Αρχές, Τύπος και Οργανώσεις, αλλά για 11 προσφυγόπουλα σε θανάσιμο κίνδυνο δεν θα συγκινηθούν πολλοί. Αντίθετα …

  Πάντως, θα γούσταρα για τη κυβερνησούλα μας μια Xάγη έτσι για να βρίσκεται στο Κούλη να ασχολείται για το υπολοιπον της ζωής του αντί να ετοιμάζει τον διάδοχο της πολιτικής φαμίλιας Μητσοτάκη για την ηγεσία του τόπου, αλλά πού;

 147. Pedis said

  Σύμφωνα με την οργάνωση, η θέση της βάρκας νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ήταν στις συντεταγμένες 39.3921558, 26.0806859, δηλαδή σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε ελληνικά χωρικά ύδατα βρισκόταν και στη συνέχεια η βάρκα, σύμφωνα με τα μετέπειτα στοιχεία των συντεταγμένων: 39.392985, 26.107481.

  Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, Ιάσονας Αποστολόπουλος, το ελληνικό Λιμενικό σαμπόταρε τη βάρκα και τους έκλεψε την μηχανή. Τότε, οι πρόσφυγες άρχισαν να κάνουν κουπί με τα χέρια τους προς τη Λέσβο.

  https://thepressproject.gr/avoithiti-ke-ermea-ton-limenikon-archon-gia-perissoteres-apo-18-ores-sti-thalassa/

 148. Γιάννης Ιατρού said

  140: Ρε Ξεροσφύρη, αν πας τελικά, να φροντίσεις να πας και στο ηφαίστειο. Όπως διαπίστωσα χθες έχει απίθανη θέα, φαίνεται μάλιστα φάτσα απέναντι το μέρος που είχε πάει χθες (είχε και 13 ο μήνας !!!!😳😲) ο ΠΘ…

  145: Από το 1550 π.Χ. τουλάχιστον είναι γνωστή αυτή η μέθοδος. Περιγράφεται στον περίφημο Αιγυπτιακό πάπυρο του Ebers (1550 π.Χ.) και συνιστάται 15 αιώνες αργότερα κι απ΄τον Συριανό τον Εφέσιο,

 149. dryhammer said

  148@140. Τα Αυγώνυμα είναι στη δυτική Χίο (τα πιάνει τσουνάμι από Σαντορίνη) και σιγά μην πάω σε άγρα θήρας.

 150. Μαρία said

  139
  Πιο https://twitter.com/christina_korai/status/1271831253843677186
  ρομαντική https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1271776110284603392

  δε γίνεται https://twitter.com/serkot65/status/1272084108458504193

 151. Γιάννης Ιατρού said

  150: στο τελευταίο έχω απαντήσει, με τ’ άλλα δύο είπα να μην το χοντρύνουμε…😂😂🤢

 152. Pedis said

  https://www.seattletimes.com/seattle-news/inspiring-story-of-seattle-mans-coronavirus-survival-comes-with-a-1-1-million-dollar-hospital-bill/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=article_inset_1.1

 153. ΣΠ said

 154. Pedis said

  Γιατροί για ανακύκλωση

 155. Pedis said

  # 153 – πάτημα στο λαιμό δεν θέτε, εν ψυχρώ πυροβολισμό δεν θέτε, ε, τι θέτε επιτέλους;

  Μου φαίνεται ότι δεν σχολιάστηκε το γεγονός ότι για την λειτουργία της αστυνομίας στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ αντιστοιχεί το 10-30% του συνολικού προυπολογισμού τους … (-> 54).

 156. Λ said

  Είναι και εκείνα τα αποσπάσματα που δεν θεωρούνται σπουδαία, όπως πχ αυτά με το γαμπρό του Ροστώβ, που ήταν γερμανικής καταγωγής και ταξηαναρριχόμενος (class climber) που έχουν πλάκα. Όταν κάνει πάρτι και η Βέρα, η γυναίκα του φέρει ένα σάλι που μοιάζει με το σάλι της τάδε. Ή όταν η Μόσχα εκκενώνεται από τους κατοίκους της και αυτός ζητά λεφτά από τον πεθερό του για να αγοράσει ένα έπιπλο σεκρεταίρ

 157. Λ said

  Από μουσικής άποψης το απόσπασμα που θυμάμαι/αγαπώ είναι το παραλήρημα του Αντρέι όταν ψυχορραγεί. κλαψ κλαψ, ποτάμι τα δάκρυα

 158. dryhammer said

  156,157. Στο άλλο νήμα μάστορα

 159. Λ said

  Το άλλο σημαντικό απόσπασμα είναι αυτό με το γέρικο δρυ.

  Σε όλο το έργο υπάρχει η διχοτομία του εγκεφαλικά σκεπτόμενου και του σκεπτόμενου με την καρδιά . Ο Τολστόη πίστευε ότι ο δεύτερος ήταν καλύτερος άνθρωπος. Π.χ Αντρέι – Πιερ, Νικολάι Ροστώβ – Πιέρ, Βέρα – Νατάσα

 160. Λ said

  Πω πω

 161. Λ said

  Μπλέχτηκα μες τα νήματα και θα με φάει τώρα η αράχνη

 162. Μαρία said

  Διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, με την συνέργεια δικηγόρων, απόστρατων και επιχειρηματιών, αποκαλύπτει πολυετής έρευνα της Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) από το 2015 έως το 2017.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΠ στο δίκτυο των υπό κάλυψη καταστημάτων μετέχουν 350 οίκοι ανοχής, 250 studio και 300 παράνομα καζίνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο τζίρος του κυκλώματος εκτιμάται στο 1.000.000 ευρώ ετησίως και μέρος των χρημάτων ξεπλενόταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Λιχτενστάιν.
  https://www.lifo.gr/now/greece/286140/eyp-apokalypseis-gia-diafthora-se-ypsila-klimakia-tis-el-as-aksiomatikoi-me-dikigoroys-kai-epixeirimaties

 163. Pedis said

  Αν η έρευνα ανταποκρίνεται στην αλήθεια (σπάνιο αυτό αλλά λέμε) τότε έχουμε βάλει μπροστά να ξεπεράσουμε και το μέσο φτωχό-αμερικάνο στη μαλακία εγκεφάλου (ευτυχώς χωρίς ελεύθερη άδεια οπλοφορίας, ακόμη).

 164. Pedis said

  Τι βιβλία διδάσκουν στα παιδιά μας!

  Δεν αναφέρεται καν η ημερομηνία της γένεσης του φωτός: 3 Οκτώβρη του 4004 π.Χ., προφανώς, ντάλα μεσημέρι.

  Αίσχος!

 165. Πέπε said

  164

  Για να είμαι ειλικρινής δεν το βρίσκω τόσο τραγικό. Σε ενήλικα κείμενα πολύ συχνά βλέπουμε να αρχίζουν λ.χ. με «Η τάδε πόλη, σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον ___ [μυθικός ήρωας με το ίδιο όνομα με την πόλη], γιο του Δία και της ___», και μετά να προχωράνε σε ιστορικά στοιχεία. Ιδίως αν από τη μυθολογική αναφορά προκύπτει «ποιητικά» κάποιο νόημα, όπως εδώ, που η ΠΔ βάζει το φως πρώτο-πρώτο στη σειρά της δημιουργίας. Άλλωστε η συνέχεια είναι «…και από τότε ταυτίστηκε με καθετί καλό, πρβλ. διάφορες γιορτές…».

  Αν και σίγουρα η λεπτομέρεια «από τότε» (δηλ. από τη Δευτέρα 3 Οκτ. -4004, μερικές μέρες πριν τη δημιουργία τοου ανθρώπου) είναι κάπως κακογραμμένη. 🙂 Και αυτό με τα Χριστούγεννα μοιάζει σαν να ξεκίνησε να λέει κάτι παγανιστικό για τα ηλιοστάσια και μετά να αυτολογοκρίθηκε.

 166. Κιγκέρι said

  164:

  Δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ τα σχολικά βιβλία – τα βρίσκω όλα άθλια- αλλά για να είμαστε δίκαιοι, το κεφάλαιο για το φως δεν αρχίζει έτσι, αρχίζει έτσι:

  > > Ο Ήλιος είναι η σημαντικότερη πηγή φωτός για τη Γη. Χωρίς το φως του δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι ο Ήλιος λατρεύτηκε σαν θεός από όλους σχεδόν τους λαούς. Σύμφωνα με ένα μύθο ο Ήλιος είχε φτερά και ταξίδευε στον ουρανό από την ανατολή προς τη δύση πάνω σε ένα άρμα από φωτιά. Ο χιτώνας του ήταν από φως και στο χέρι του κρατούσε ένα τόξο. Με αυτό έριχνε τα βέλη του, που δεν ήταν άλλα από τις ηλιαχτίδες.
  Σήμερα δεν πιστεύουμε πια σε μύθους. Με τη βοήθεια της επιστήμης έχουμε εξηγήσει πολλά φαινόμενα που έχουν σχέση με το φως.

  Το βιβλίο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί να το δει ο καθένας.

  Μου συνέβη όμως το εξής που πολύ με προβλημάτισε:
  Ο αδερφός μου μένει στο Βέλγιο, είναι παντρεμένος με Βελγίδα και έχουν τρία παιδιά. Κάθε καλοκαίρι έρχονται στην Ελλάδα, τα παιδιά έχουν την παρέα τους, μαζεύεται κάθε απόγευμα ένα κοπάδι κούτσικα στο δρόμο μας και χαλάει ο κόσμος απ’ τις φωνές και το παιχνίδι!
  Έρχεται λοιπόν ένα βράδυ η νύφη μου και με ρωτάει, σε ποια τάξη μαθαίνουν τα παιδιά για τη δημιουργία και για την εξέλιξη; Διότι πάνω στο παιχνίδι έπιασαν μια τέτοια συζήτηση (και πολύ θα ήθελα να είμαι από καμιά μεριά ν’ ακούσω πώς!)
  όπου τα μεν ανίψια μου μιλούσαν για μπιγκ μπανγκ και Δαρβίνο, τα δε ελληνάκια κοίταγαν σοκαρισμένα κι έλεγαν για τον Θεό, τον Αδαμ και την Εύα!
  Έψαξα λοιπόν τα σχολικά βιβλία και συνειδητοποίησα ότι η εξέλιξη είναι το τελευταίο κεφάλαιο (τυχαίο;;) στη Βιολογία της τρίτης γυμνασίου και πολύ αμφιβάλλω αν προλαβαίνουν τα παιδιά να το διδαχτούν.

 167. nikiplos said

  «μπορούμε και χειρότερα μην μας υποτιμάτε». Ίσως η μόνη πραγματική αλήθεια για μια χώρα που εξαιρέσει κάποιων αποσυνάγωγων τυχαιοτήτων, φροντίζει να «βολεύει» στο ΥΠΕΠΘ τους χειρότερους.

  166@ Το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι κάποια τέτοια ορόσημα, αλλά κυρίως που τα τελευταία χρόνια τα παιδιά δεν διδάσκονται βασικά πράγματα όσον αφορά τον ορθολογισμό. Μια αποδεικτική μέθοδο, μια αρχή ατόπου απαγωγής κα. Ενόσω στο ΥΠΕΠ μπαίνει τσόντα το Θ. μην περιμένουμε θεαματικά πράγματα όσον αφορά τεχνικά ζητήματα της επιστήμης που συγκρούονται με την Θ.

 168. Ζόχαρ said

  Αυτό με τον γκορίλα είναι προφανώς γκουκλομετάφραση.

 169. voulagx said

  #167 @Νικιπλος: «…μια αρχή ατόπου απαγωγής» Τι ειν’ αυτό;

 170. Νέο Kid said

  164. Πολύ άστοχο ποστάρισμα , Νίκο! Δε βλέπω καμία θρησκοληψία, απλά μια σωστή ιστορικοπολιτισμική αναφορά.

  Και το «γενηθητω φως» δεν αντιβαίνει και πολύ τις τρέχουσες επιστημονικές απόψεις περί «γενέσεως» του φωτός, εδώ που τα λέμε…
  Ούτε πότε, ούτε πώς/γιατί γεννήθηκε το φως ξέρει ξεκάθαρα η επιστήμη ακόμα.

 171. Pedis said

  # 166 – Αναφέρεται και στο συμβάν με τον ήλιο που σταμάτησε καταμεσούρανα;

  Αν όχι, πρόκειται για σημαντικη παράλειψη ιστορικοπολιτισμικής αναφοράς! 🙂

 172. Νέο Kid said

  Το ότι είσαι βλάκας ,το έχεις δείξει και υποστηρίξει επάξια πολλές φορές. Δεν χρειάζεται να μας το δείχνεις συνέχεια! Κουράζεις …

 173. Pedis said

  # 172 – Κομπλεξάρα, ναι, αλλά για επιπέδου Μπλογκ δεν σε έκοβα. Λάθος μου.

 174. Μαρία said

  Το κεφάλαιο για το φως http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E107/154/1099,4019/

  και η πηγή του Νικοκύρη https://twitter.com/Nastia1890/status/1272173183987257344 Απ’ όσους σχολιάζουν απο κάτω ένας μόνο έκανε τον κόπο να δει το βιβλίο.

 175. Νέο Kid said

  174. Ναι… .Προφανώς, ούτε ο Νικοκύρης το είδε το βιβλίο…,

 176. Pedis said

  Καλά, δεν έχουν ξεκαθαρίσει (ή μάλλον το έχουν) αν γράφουν ένα βιβλίο φυσικής ή physico-theology (back to 18th century) με ανακατεμένα τα φυσικά φαινόμενα και τις θρησκευτικές δοξασίες, τα έθιμα και τη βίβλο,

  αλλά, τουλάχιστον, θα όφειλαν να έχουν αντιληφθεί τι μπορεί να καταλάβει ένα παιδί από αυτά που του δίνουν να διαβάσει (και να ήταν και ακριβή;!) ή το κάνουν επίτηδες προσαρμόζοντας την εςπιστημονική εκπαίδευση στη γραμμή για «δεξιότητες και πληροφορίες» :


  Στον μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δύο μορφές. Άλλοτε το
  αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια.
  Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια [Α, αυτό είναι πλήρως κατανοητό αυτό !! Να ρωτήσουν και τον δάσκαλο να τους το αναλύσει!].

  Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε το φως ως κύμα ηλεκτρομαγνητικό, φωτεινό κύμα, το οποίο μεταφέρει ενέργεια. Μπορούμε μάλιστα να αντιμετωπίζουμε το φως και με τις δύο μορφές συγχρόνως, με τη μορφή του κύματος και με τη μορφή των σωματιδίων. [Κυματοσματιδιακος δυισμός στην Ε’Δημοτικού!! ]

  Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το φως είναι μία μορφή ενέργειας που την ονομάζουμε φωτεινή ενέργεια. [???]

  Την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός μπορούμε να την εξηγήσουμε μελετώντας τον μικρόκοσμο [???? τρίζουν τα κόκκαλα του Ευκλείδη]], είτε θεωρήσουμε ότι το φως είναι κύμα είτε το αντιμετωπίσουμε με τη μορφή σωματιδίων.

  Τόσο τα κύματα όσο και τα φωτόνια κινούνται ευθύγραμμα στο κενό, αν δε συναντήσουν στον δρόμο τους μεγαλύτερα [? are you sure] υλικά σωματίδια ή σώματα με τα οποία θα αλληλεπιδράσουν, οπότε θα σταματήσουν ή θα αλλάξουν την πορεία τους.

 177. spiridione said

  Δηλαδή και στα Θρησκευτικά, εκεί που διδάσκεται η Γένεσις, υπάρχει ανάλυση και για φωτόνια και ηλεκτρομαγνητικά κύματα;
  Και το ντισκλέιμερ για τον Θεό Ήλιο «σήμερα δεν πιστεύουμε πια σε μύθους» δεν θα έπρεπε να υπάρχει και στη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης; Αλλιώς, δεν λέμε τίποτα.

 178. Pedis said

  # 177 – Πολύ σωστα!

  ——

  Το φως δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης, την πρώτη μέρα της δημιουργίας του κόσμου. «Να γίνει το φως», είπε ο Θεός. Και έγινε φως. Και από τότε ταυτίστηκε με καθετί καλό. [ Από τότε;! Για ποιον, για τον Αδάμ και την Εύα; ] Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι συναντάμε το φως, ως σύμβολο, σε πολλές γιορτές της θρησκείας μας. Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με το φως, αφού ο Χριστός είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, που φωτίζει όλο τον κόσμο. Στη γιορτή των Φώτων το φως σχετίζεται με τον πνευματικό φωτισμό. Στον εορτασμό του Πάσχα πάλι κυριαρχεί το φως. Οι πιστοί ακολουθούν τον επιτάφιο με κατάνυξη κρατώντας σκουρόχρωμα κεριά και φαναράκια. Η Ανάσταση γιορτάζεται
  με λαμπρότητα από τους πιστούς, οι οποίοι κρατούν λευκά αναμμένα κεριά.

  Η ανωτέρω παράγραφος Θρησκευτικών συνιστά το 1/6 της συνολικής ενότητας (110 λέξεις στις 660 περίπου) σε Βιβλίο Φυσικής!

 179. Pedis said

  Η Ελλάδα ζει καθημερινώς πολιτιστικά άλματα αιώνων, μπροστά-πίσω … πολιτισμική σχιζιφρένεια.

  Αν το είχε κάνει μόνο για το τι θα διδάσκονταν οι νεοέλληνες τον 21ο αιώνα τότε θα είχε ταλαιπωρηθεί τζάμπα ο άνθρωπος …

  Thus, given that in many places the Scripture is not only capable but necessarily in need of interpretations different from the apparent meaning of the words, it seems to me that in disputes about natural phenomena it should be reserved to the last place.

  For the Holy Scripture and nature both equally derive from the divine Word, the former as the dictation of the Holy Spirit, the latter as the most obedient executrix of God’s commands; moreover, in order to adapt itself to the understanding of all people, it was appropriate for the Scripture to say many things which are different from absolute truth, in appearance and in regard to the meaning of the words;

  Given this, and moreover it being obvious that two truths can never contradict each other, the task of wise interpreters is to strive to find the true meanings of scriptural passages agreeing with those physical conclusions of which we are already certain and sure from clear sensory experience or from necessary demonstrations.

  Furthermore, as I already said, though the Scripture was inspired by the Holy Spirit, because of the mentioned reasons many passages admit of interpretations far removed from the literal meaning, and also we cannot assert with certainty that all interpreters speak by divine inspiration;

  hence I should think it would be prudent not to allow anyone to oblige scriptural passages to have to maintain the truth of any physical conclusions whose contrary could ever be proved to us by the senses and demonstrative and necessary reasons.

  Galileo Galilei: Letter to Benedetto Castelli, 1613, December 21

 180. Μαρία said

  Πρωτοφανή ευρήματα από ανάλυση αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας
  «Ειδικότερα, στις ναρκωτικές ουσίες παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα. Όσον αφορά την αμφεταμίνη, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650% (!), σε σύγκριση με το 2019. Επίσης αυξημένη κατά 37% είναι και η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης».
  https://dailypharmanews.gr/site/post/13916/Protofani-eurimata-apo-analusi-astikon-apobliton-tou-Kentrou-Epexergasias-Lumaton-PSuttaleias?fbclid=IwAR3vMIdidv3_90I6frkyNzO3JRRFeKDr2rdojUtOmMgjtd9k5nLQ2y8KnLs

 181. Theo said

  Οι θεούμενοι, όσοι μετέχουν της φωτιστικής και θεοποιού ενέργειας του Θεού, όπως οι Πατριάρχες και Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, προ του Μωυσέως, ο Προφήτης Μωυσής, αλλά και οι θεόπτες μετά τον Μωυσή, έχουν κοινή εμπειρία για το ότι ο Θεός επικοινωνεί με τον κόσμο με τις άκτιστες ενέργειές Του, και ότι ο κτιστός κόσμος προήλθε εκ του μη όντος, σε αντίθεση με τον άκτιστο Λόγο, που γεννήθηκε από τον Πατέρα προ πάντων των αιώνων. Αυτό είναι θέμα εμπειρίας και όχι στοχαστική και φανταστική διδασκαλία.

  Όπως έχουμε τονίσει σε άλλη ενότητα, αυτή η αποκαλυπτική εμπειρία διατυπώνεται με κτιστά ρήματα και νοήματα, δηλαδή οι θεόπτες Προφήτες, Απόστολοι και Πατέρες χρησιμοποιούν τις αντιλήψεις των ανθρώπων της εποχής τους για να διατυπώσουν την εμπειρία τους. Η βασική διδασκαλία τους είναι ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και Αυτός τον διευθύνει, αλλά η διατύπωση της εμπειρίας προέρχεται από τις γνώσεις της εποχής. Το πρώτο είναι θεολογικό, το δεύτερο επικοινωνιακό. Η κοσμολογία της Παλαιάς Διαθήκης, ως προς την έκφραση, την διατύπωση, είναι επηρεασμένη από την βαβυλωνιακή κοσμολογία της εποχής εκείνης.

  Απόσπασμα από το βιβλίο του Ιεροθέου, μητρ. Ναυπάκτου Εμπειρική δογματική της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας κατά τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη (τ. Β, σ. 119). (Το ανέβασα εδώ το 2012, αποδίδοντάς το μόνο στον Ρωμανίδη. Όμως, ο Ναυπάκτου παρεμβάλλει και δικά του λόγια στα απομαγνητοφωνημένα του Ρωμανίδη, κι όλα τα παρατεθέντα εδώ είναι του Ναυπάκτου).

  Κατά τη γνώμη πολλών, οι Ρωμανίδης, Φλορόφσκι και Στανιλοάε θεωρούνται οι μεγαλύτεροι Ορθόδοξοι θεολόγοι των τελευταίων 200 χρόνων.
  Κι αυτά που έλεγε ο Ρωμανίδης για τη δημιουργία του κόσμου 40-45 χρόνια πριν, δυσκολεύουν ή σκανδαλίζουν πολλούς σύγχρονους θεολόγους.

 182. Μαρία said

  Οίκοι ανοχής: Οι 10 αυστηρές οδηγίες για την επαναλειτουργία τους και οι αντιδράσεις
  https://www.ethnos.gr/ellada/110482_oikoi-anohis-oi-10-aystires-odigies-gia-tin-epanaleitoyrgia-toys-kai-oi-antidraseis

 183. Pedis said

  Έβγαλες (βγάλατε) λαυράκι ;

  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/panellinies-mia-enoxlitiki-symptosi?fbclid=IwAR33uXsQZgNxCrPREebmZ74fpC-X8jRPz9-1Jb9NFr9offgUXoJloUrV6ys

  Μπράβο.

 184. Μαρία said

 185. Μαρία said

 186. Μαρία said

 187. Pedis said

  # 185 – ο μεγάλος περίδρομος.

  Πιο λιανά, 700 χιλιάρικα για καμια εικοσαριά πλατείες (αν υπάρχουν τόσες), από αυτές τις μεγάλες τις Αθηναικές, πενήντα μέτρα μήκος επί άλλα τόσα φάρδος, για να βάλουν πέντε παγκάκια στην καθεμιά κι από ένα Ουασιγκτόνιο για παχιά σκιά.

  Και ζαρντινιέρες γύρω-γύρω για τα σκουπίδια.

 188. BLOG_OTI_NANAI said

  Η παράγραφος παιδιά, έχει τίτλο: «Φως και γιορτές«, kαι όπως διαβάζουμε, ο μοναδικός ρόλος αναφοράς στην Π.Δ. είναι η κατάληξη: «από τότε ταυτίστηκε με καθετί καλό«. Αυτό μοιάζει περισσότερο με λαογραφία. Τα αρνητικά σχόλια είναι μάλλον υπερβολικά.

 189. Pedis said

  Η παράγραφος της θρησκευτικής κατήχησης έχει φυτευτεί στην Ενότητα με τίτλο «Διάδοση το φωτός».

  Κι όπως γράφτηκε πατραπάνω η παράγρφαος καταλαμβάνει το 1/6 της συνολικής έκτασης της Ενότητας.

 190. Πέπε said

  @188 κ.σχετ.:

  Κι εμένα σαν λαογραφική αναφορά μού φαίνεται. Παρά ταύτα, είναι σωστή η παρατήρηση του Σπιριντιόνε (#177):

  > > Και το ντισκλέιμερ για τον Θεό Ήλιο «σήμερα δεν πιστεύουμε πια σε μύθους» δεν θα έπρεπε να υπάρχει και στη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης; Αλλιώς, δεν λέμε τίποτα.

  Πρέπει δε να πω ότι και γενικότερα δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μάθημα για την Παλαιά Διαθήκη. Όπως και γιατί δεν υπάρχει ένα σοβαρό, γυμνασιακού τουλάχιστον επιπέδου, μάθημα ελληνικής μυθολογίας.

  Η ΠΔ δεν είναι παρά η μυθολογία ενός άλλου λαού, αξιόλογη βέβαια όπως κάθε συλλογικό πολιτισμικό προϊόν προερχόμενο από αιώνες επεξεργασίας, αλλά χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο να προτιμηθεί, ως σχολική ύλη στην Ελλάδα, από οποιαδήποτε άλλη μυθολογία (κέλτικη, σκανδιναβική, ιαπωνική, ινδική – δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ λαός χωρίς μυθολογία).

  Και μην πω δα για τη νεοελληνική μυθολογία, που ελάχιστοι έστω και ενήλικες ξέρουν ότι υπάρχει.

 191. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  190 Ε πώς δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να προτιμηθεί…
  Είναι η απαραίτητη εισαγωγή στην κατήχηση που έπεται.

 192. Pedis said

  Εξοστρακίζουν την Τέχνη από το «νέο σχολείο»

  Απροσδόκητα και εν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων βγήκε και το νέο Ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου στο οποίο όλα τα μαθήματα Τέχνης έχουν εξαφανιστεί!

  Τι τα θέλουν τα υπόλοιπα μαθήματα.

  Για να τρών τις ώρες των Θρησκευτικών;

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας για πέτσες και πετσωμένους και αριστοπετσωμένους μού ήρθε στο μυαλό ο κύριος Πετσωματάς του Σουρή…☺

  Ο κύριος Πετσωματάς, οπλαρχηγός ειρήνης,

  στον τελευταίον πόλεμον χαλάσας τρεις καπότες,

  φαγών ολίγα χρήματα της Εθνικής Αμύνης,

  προ πάντων δε διακριθείς εις το σουφρώνειν κότες,

  στους καφενέδες σκυθρωπός και μόνος επλανάτο,

  και στα τραπέζια κάποτε ησύχως εκοιμάτο.

  Και τότε ωνειρεύετο υπό πλατάνους δείπνα

  με κότες δούλων αδελφών, με δάφνας και μυρσίνας,

  αλλ΄ όταν εκ του ευτυχούς ληθάργου του εξύπνα,

  μετά δακρύων έβλεπε πως είναι εις Αθήνας.

  Και δίδων πέντε φάσκελα το έθνος κατηράτο,

  και πάλιν εξεθύμωνε και πάλιν εκοιμάτο.

  Εδίψα μάχας κι αίματα της εποχής εκείνης,

  αλλά το έθνος δυστυχώς μετά μακρούς πολέμους

  ετρύγα τους γλυκείς καρπούς της ποθητής ειρήνης,

  μοιραίως πελαγοδρομούν στους τέσσαρας ανέμους.

  Κι εκείνος εκινδύνευε της πείνας ν΄ αποθάνει,

  κι εσκέπτετο νυχθημερόν τι διάβολο να κάνει.

  Αλλ΄ ο Θεός, ο πώποτε πεινώντα μη αφίνων

  ουδέ αυτά τα πετεινά, ως λέγουν, τ΄ ουρανού,

  προ πάντων δε οιστρηλατών τους κλέπτας των Ελλήνων,

  και του πτωχου Πετσωματά εφώτισε τον νου·

  κι ως μόνην του ενέπνευσε παρήγορον ελπίδα

  να βάλει κάλπην βουλευτού κι εκείνος στην πατρίδα.

  Αυτό το πράγμα δύσκολον πολύ δεν του εφάνη…

  εις την πατρίδα έχαιρεν υπόληψιν μεγάλην,

  καθόσον ήτο γέννημα ενός αρχιτσοπάνη,

  διακριθέντος άλλοτε στην Τουρκομάχον πάλην.

  Αλλά κι αυτός ο ίδιος μετά τοσούτον χρόνον

  συνέχισε τα τρόπαια των πατρικών αγώνων.

  Λοιπόν;… της Κυβερνήσεως λαβών την συνδρομήν,

  τα έξοδα της κάλπης του κι ολίγας παραινέσεις,

  απήλθεν εις την πάτριον αναύλως προς τιμήν,

  εις όλους υποσχόμενος διορισμούς και θέσεις.

  Κι επέτυχεν;… επέτυχε και πρώτος παρ΄ ελπίδα,

  και κάθε φίλος έβγαλε γι΄ αυτόν εφημερίδα.

  Και από τότε δέχεται, χωρίς να δίδει, δώρα,

  ελέγχει αδυσώπητος των υπουργών τας πράξεις,

  φορεί και γάντια κάποτε και πάντοτε ως τώρα

  εις της συμπολιτεύσεως ευρίσκεται τας τάξεις.

  Και όταν πατριώτη του κανένα διορίζει,

  το ήμισυ τουλάχιστον εκ του μισθού κερδίζει.

  Ουδέ στο βήμα ομιλεί, αλλ΄ ούτ΄ ιδιαιτέρως,

  και μόνον όταν πρόκειται γερόν να πέσει ξύλον,

  τότε σηκώνετ΄ εν σπουδή κι ευθύς λαμβάνει μέρος,

  διά τα δικαιώματα μαχόμενος των φίλων.

  Εις πάσαν άλλην ήρεμον περίστασιν χαζεύει,

  κι ηδυπαθώς τους ρώθωνας της μύτης του θωπεύει.

  Κι εις τους χορούς του Παλατιού ως βουλευτής πηγαίνει,

  αλλά τας συνηθείας του δεν λησμονεί τας πρώτας,

  και πάντοτε του Παλατιού την σκάλαν κατεβαινει

  μ΄ ολίγα κρύα λείψανα καλοψημένης κότας.

  Τοιούτος αντιπρόσωπος πολύτιμος εφάνη

  ο κύριος Πετσωματάς ο γόνος του τσοπάνη.-

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/sourhs_petswmatas.html&ved=2ahUKEwjjtLWq04jqAhVr1qYKHY3iCucQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw2BhTCLTuF5PT8DgcoR8dZ6&cshid=1592390352624

 194. spiridione said

  193. Είπε ο Νικοκύρης θα βάλει καάποτε άρθρο, ενώ τώρα είναι στη φλέγουσα επικαιρότητα 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/06/06/meze-430/#comment-659447

 195. BLOG_OTI_NANAI said

  189: Κάνεις τον πονηρό;!
  Την παράγραφο με την αναφορά στο θέατρο σκιών την είδες, για να καταλάβεις ότι το κείμενο αντλεί από ποικίλα ερεθίσματα; Αν είχες σχέση με την λογική και δεν ήταν το πρόβλημα σου απλώς το αντιθρησκευτικό τζιχάντ, θα είχες σχολιάσει και την ανφορά στον Καραγκιόζη…

 196. BLOG_OTI_NANAI said

  Σκεπτόμενος συγγραφέας:
  «Άραγε, ποια κείμενα θα αντιγράψω σήμερα;»

 197. BLOG_OTI_NANAI said

  196: Θα έπρεπε να σκεφτώ κι εγώ να το βάλω στη σωστή θέση…

 198. Pedis said

  # 195 – Ρε Μπλογκ ζορίσου και λιγάκι που πιάνεις αμέσως το μάνιουαλ των χαρακτηρισμών που μοιράζουν στους χαζούς καντηλανάφτες.

  Τάγραψε πολύ πετυχημένα ο Σπυριδίωνας στο 177

  Δηλαδή και στα Θρησκευτικά, εκεί που διδάσκεται η Γένεσις, υπάρχει ανάλυση και για φωτόνια και ηλεκτρομαγνητικά κύματα;
  Και το ντισκλέιμερ για τον Θεό Ήλιο «σήμερα δεν πιστεύουμε πια σε μύθους» δεν θα έπρεπε να υπάρχει και στη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης; Αλλιώς, δεν λέμε τίποτα.

  Και η συγκεκριμενη παράγραφος σε βιβλίο Φυσικής, 110 λέξεις στις 660 συνολικά της Ενότητας είναι αυτη:

  Το φως δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης, την πρώτη μέρα της δημιουργίας του κόσμου. «Να γίνει το φως», είπε ο Θεός. Και έγινε φως. Και από τότε [ιστορικό fact!] ταυτίστηκε με καθετί καλό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι συναντάμε το φως, ως σύμβολο, σε πολλές γιορτές της θρησκείας μας. Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με το φως, αφού ο Χριστός είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, που φωτίζει όλο τον κόσμο. Στη γιορτή των Φώτων το φως σχετίζεται με τον πνευματικό φωτισμό. Στον εορτασμό του Πάσχα πάλι κυριαρχεί το φως. Οι πιστοί ακολουθούν τον επιτάφιο με κατάνυξη κρατώντας σκουρόχρωμα κεριά [πληροφορία που δεν παραλείπεται με τίποτα απο το βιβλίο της φυσικής!] και φαναράκια. Η Ανάσταση γιορτάζεται
  με λαμπρότητα από τους πιστούς, οι οποίοι κρατούν λευκά [κι αυτή, προφανώς!] αναμμένα κεριά.

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στο δημοτικό συνηθίζονται οι αναφορές στις προγενέστερες μυθολογικές και θρησκευτικές ερμηνείες των φυσικών φαινομένων σε αντίστιξη με τις μεταγενέστερες και σύγχρονες επιστημονικές εξηγήσεις. Και βέβαια επισημαίνεται ο κομβικός ρόλος των Ιώνων φιλοσόφων στη μετάβαση από τη μαγική στην επιστημονική σκέψη.

 200. Pedis said

  # 199 – Άλλο οι «προγενέστερες μυθολογικές και θρησκευτικές ερμηνείες» κι αν είναι περισσότερες των δύο (δηλ την αρχαία ελληνική μυθολογία και την αρχαία Εβραική μυθολογία) ακόμη καλύτερα θα έλεγε κάποιος [*] ή άντε να βάλουν και τις αρχαιοελληνικές φιλοσοφικές δοξασίες σαν κακόηχα ρητά για παπαγαλία …

  κι άλλο η κατήχηση στη «θρησκεία μας» και τον Χρσιτό που είναι ο Ηλιος της δικαιοσύνης και τα σκουρόχρωμα κεράκια τπυ Επιταφίου.

  [*] Αν και, επειδή ο χωρος στο βιβλίο είναι περιορισμένος, όπως και οι δυνατότητες σε αυτήν την ηλικία των παιδιών να συγκεντρωθούν, θα όφειλαν να είναι πιο πολύ στο στόχο τους (πειραματική φυσική είναι η επιστήμη, διάολε!, όχι ποτ-πουρί από μπλα-μπλα-μαλακιούλες) από το να τους μπερδεύουν τον Χριστό, την Παλαιά Διαθήκη και τον κυματοδυικό δυισμό (και να τάγραφαν αυτά τα τελευταία σωστά…παστοδιάολο!;) σε μια ενότητα σχολικού βιβλίου φυσικής για παιδιά 11 χρονών.

 201. sarant said

  193-4 Πιάσατε το αυριανό άρθρο, μπράβο

 202. BLOG_OTI_NANAI said

  198: Μα αφού λέει ότι αναφέρεται στα της «θρησκείας» και μάλιστα σε ενότητα με διακριτό χαρακτήρα όπως και η ενότητα για το θέατρο σκιών. Αλλά την αναφορά στον Καραγκιόζη δεν την είχατε προσέξει, και τώρα σας πέφτει δύσπεπτη. Τι δουλειά έχει ο καραγκιόζης στο βιβλίο φυσικής με τα δικά σας κριτήρια; Καμία. Άρα, τα κριτήρια δεν είναι αυτά που περιγράφετε εσείς, αλλά αυτά που περιέγραψα εγώ, όπου λαογραφία-θρησκεία ταιριάζουν τέλεια…

  Ελάτε συνέλθετε επιτέλους που βγάζετε από τη μίγα ξύγκι με τα κολλήματα σας…

 203. Pedis said

  # 202 – Επειδή είμαι καλοπροαίρετος, έχω συχνά την αίσθηση ότι ο άλλος δεν καταλαβαίνει λόγω παρεξήγησης ή από πολυπολιτισμικό βραχυκύκλωμα κοκ.

  Όμως, για την πάρτη σου εχω παρατηρήσει ότι μόλις σκάει θέμα που έχει να κάνει με την κρατική θρησκεία και το ρόλο και την απο όλες τις μπάντες επίδρασή της στην ελληνική κονωνία, πάντα, μα πάντα!, καταλαβαίνεις πολύ καλά για τί μιλάμε και αυτόματα παίρνεις τη στάση του καθήκοντος.

  Σαν να σε πληρωνουν, ρε φίλε. (Λές;)

 204. Pedis said

  # 203 – Ξέχασα να προσθεσω: παίρνεις τη στάση του καθήκοντος και χρησιμοποιείς όλα τα μέσα. Πανέτοιμος και χωρίς ενδοιασμούς!

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στο ίδιο βιβλίο γίνεται αναφορά σε αρχαιοελληνικούς μύθους όπως π.χ. ο μύθος της Ηχώς. Τονίζεται, όμως, ότι τώρα πια δεν πιστεύουμε σε μύθους. Πολύ σωστά όλα αυτά. Αλλά πώς παρουσιάζεται το περιστατικό με τις σάλπιγγες της Ιεριχώς; Παρουσιάζεται σαν ιστορικό γεγονός (σελ. 93)
  «Ο ήχος γκρεμίζει τείχη
  Μελετώντας την ιστορία μαθαίνουμε ότι η
  κατάκτηση της Ιεριχούς από τους Εβραίους δεν
  ήταν καθόλου εύκολη, λόγω των καλών
  οχυρωματικών της έργων. Ο αρχηγός τους, ο
  Ιησούς του Ναυί, έβαλε τους Εβραίους να
  φτιάξουν ειδικές σάλπιγγες. Όταν αυτές σάλπισαν
  όλες μαζί, τα τείχη κατέρρευσαν «σαν από
  θαύμα».
  Ιδού ολόκληρο το βιβλίο, για πληρέστερη ενημέρωση:

  Click to access 10-0197-02_Fysika_E-Dim_BM.pdf

 206. Pedis said

  # 205 – Γιατί δεν είναι ιστορικό γεγονός;

  Αφού λέει, o θεός είπε fiat lux κι ΑΠΟ ΤΟΤΕ το φως ταυτίστηκε με καθετί καλό. Αυτά και τ’ άλλα με τον Χριστούλη είναι αληθινά και σωστά όπως τα λέει η θρησκεία ΜΑΣ και ορθώς τονίζονται στο βιβλίο της Φυσικής!

  Από δύο μεταφερόμενες εμπειρίες που έχω υπόψην μου (για βιβλία φυσικής γυμνασίου όχι δημοτικού) αυτά ετοιμάζονται ως εξής:

  Ένας συγγραφέας τα στήνει και τα γράφει κατά 90%, οι υπόλοιποι κουβαλούν τη λάσπη. Όσο για τον επιστημονικό υπεύθυνο απο το πανεπιστήμιο, πρώτον, δεν έχει σπουδαίο λόγο στο στήσιμο επειδή είναι και νιώθει εκτός πεδίου διδακτικής, δεύτερον, στην καλύτερη περιπτωση, αν έχει το χρόνο να ενημερωθει για το τι σχετικό κυκλοφορεί σε άλλη χώρα το κάνει ενώ έχει αναλάβει το καθήκον της καθοδήγησης, στο μεταξύ του φέρνουν το ντραφτ ως περίπου τετελεσμένο. Κοιτάει μόνο μην ξεφύγει καμιά χοντράδα.

 207. Χαρούλα said

  #192 Pedis
  Ευτυχώς άνθρακες ο …θησαυρός!
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/17/fake-news-art-lessons-banned-from-secondary-education/

 208. Νέο Kid said

  Πάντως, κρίνοντας εξ ιδίας πείρας από δασκάλους και βιβλία Φυσικής στην Κύπρο … καλύτερα σε δημοτικά και γυμνάσια τα παιδάκια να έκαναν θρησκευτικά στις ώρες της «φυσικής»!

  Έτσι , θα περιορίζονταν τουλάχιστον η ζημιά…

 209. Νέο Kid said

  208. .. επειδή βεβαίως τα παιδιά έχουν το νου και το χιούμορ για να αντιμετωπίσουν τα θρησκευτικά ως ιστορίες για άγριους, αλλά με τις ιστορίες για «φυσικού» ημιαγρίους ζορίζονται λίγο!

 210. spiridione said

  207. Όχι εντελώς άνθρακες.
  Το υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει την Τέχνη από τα Λύκεια- και αυτό δεν είναι Fake News
  https://thepressproject.gr/to-ypourgio-pedias-exafanizi-tin-techni-apo-ta-lykia-ke-afto-den-ine-fake-news/

 211. Μαρία said

  Ενέργεια πρώτη: Ο εξοβελισμός της δίωρης καλλιτεχνικής παιδείας από την Α’ Λυκείου, που μαζί με τη μόρφωση των παιδιών χτυπάει και ολόκληρους κλάδους καθηγητών, στρώνοντας το έδαφος για επαναφορά στο μνημονιακό καθεστώς των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων. Παρομοίως εξαφανίζεται ως μάθημα επιλογής το σχέδιο, γραμμικό και ελεύθερο, από τη Γ’ Λυκείου!
  https://left.gr/news/nikos-filis-antiparadeigma-aristeias-i-skoyra-mple-diakyvernisi-tis-nd

 212. Pedis said

  Ομολογουμένως, πολύ γρήγορα τα ελληνικά χόαξιζ. Να επιδοτήθηκαν από τον Πέτσα και σπριντάρουν;

  Τουλάχιστον στο δικό μου σχολείο στα χρόνια μου δεν έτυχε[*] να κάνω ποτέ σε καμιά τάξη Καλλιτεχνικά.

  [*] Αν θυμάμαι σωστά σε κάποια άλλα σχολεία της περιοχής έκαναν, δεν γνωρίζω πόσες ώρες. Επομένως, συμπεραίνω ότι υπήρχε διαχρονική έλλειψη καθηγητών της ειδικότητας αυτής.

  Όμως θυμάμαι ότι σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου προβλέπονταν δύο ώρες Θρησκευτικών. Θεολόγοι, να!

  Στο δε Γυμνασιο κάναμε, υποτίθεται, Μουσική (μία ώρα;) …τρίχες.

 213. Χαρούλα said

  #210,211,212
  Είδα που δεν μπόρεσα να ανόξω του Pedis τα λινκ από το left, και θεώρησα πως ειχε βιαστεί και …τα κατεβασε μετά. Μάλλον όμως έγώ βιάστηκα!🙃

 214. sarant said

  212 Σχέδιο δεν κάνατε;

 215. spiridione said

  Στο μεταξύ
  Χάθηκαν 502 δικογραφίες από τα δικαστήρια Κέρκυρας
  https://www.documentonews.gr/article/prwtofanes-xathhkan-502-dikografies-apo-ta-dikasthria-kerkyras

 216. dryhammer said

  215. Η ουσία είναι ποιες «χάθηκαν» μέσα στις πολλές.

 217. Μαρία said

  Ήταν και κάποιοι Γάλλοι υπέρ της απελευθέρωσης της παιδικής σεξουαλικότητας αλλά οι Γερμανοί αποδείχτηκαν ομολογουμένως πολύ οργανωτικοί.
  https://www.dw.com/en/berlin-authorities-placed-children-with-pedophiles-for-30-years/a-53814208

  https://de.wikipedia.org/wiki/Helmut_Kentler

 218. dryhammer said

  217. Εμ τι, μισές δουλειές;

 219. Μαρία said

  Οι διακονιάρηδες των 20 εκατ. Δια χειρός Πάσχοντος https://www.kathimerini.gr/1083046/opinion/epikairothta/politikh/oi-diakoniarhdes-twn-20-ekat

 220. Pedis said

  # 214 – Ποτέ.

 221. Μαρία said

  212
  Εμείς στη Β και Γ γυμνασίου είχαμε μια εξαιρετική καθηγήτρια, που μας έκανε και ιστορία της τέχνης. Η ίδια στο πρακτικό της έκτης γυμνασίου
  δίδασκε σχέδιο. Και με δικιά της ενθάρρυνση απο κείνο το πρακτικό βγήκε η χαράκτρια Μαίρη Σχοινά κι η μακαρίτισσα ζωγράφος Όλγα Σταυρίδου.
  Ήταν όμως κάτι τυχαίο. Έτυχε ο μαθηματικός άντρας της να διοριστεί στο αρρένων, οπότε κι αυτή ζήτησε διορισμό στη μέση εκπαίδευση. Αμέσως μετά υπέβαλε παραίτηση.

 222. sarant said

  220 Περίεργο

 223. Μαρία said

  222
  Γιατί περίεργο; Και στο δικό μας Γυμνάσιο μετά την παραίτηση της καθηγήτριας που ανάφερα δεν ήρθε αντικαταστάτριά της. Οι απόφοιτες της σχολής καλών τεχνών που επέλεγαν να διοριστούν στη μέση εκπαίδευση σπάνιζαν.
  Αλλά και στα σχολεία όπου δούλεψα δεν είχαμε πάντα καθηγήτρια καλλιτεχνικών.

 224. Μαρία said

  Διόρθωση άρθρου (17-06-2020, ώρα 9:20 μ.μ.):
  Στην αρχική μορφή του άρθρου (δείτε παρακάτω), σημειώσαμε εσφαλμένα ότι στην πρόσφατη νομοθεσία δεν επέρχονται αλλαγές στη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την τέχνη συνολικά. https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/17/fake-news-art-lessons-banned-from-secondary-education/

  και ζητάνε συγγνώμη https://twitter.com/VasilisXtM/status/1273342483951505408/photo/1

 225. Χαρούλα said

  #224 πως την πατάει κάποιος… αξιοπρεπής η αντιμετώπιση τους. Με τη σειρά μου ζητώ και γω συγγνώμη για την αναπαραγωγή.

  Μαρία μπράβο για το νεανικό σου πνεύμα, που δεν θα φανταζόμουν ποτέ την ηλικία που κρύβει! Έκπληκτη!

 226. Μαρία said

  225
  Νεανικό πνεύμα στο 224; Μιλάς με γρίφους.

 227. Γιάννης Ιατρού said

  225: Μαζέψου ! 😂✅✅😂😂

 228. Μαρία said

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόσα κυβερνητικά φερέφωνα υπάρχουν στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, και στο διαδίκτυο; Η συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνοι, αλλά έχει γίνει κάποια σχετική έρευνα; Μιλάμε για πρωτοφανές φαινόμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας.

 230. Μαρία said

  229
  Ο Αντώναρος προχτές είπε κι οτι δεν έχει ξαναματαδεί εκπρόσωπο τύπου σαν τον Πέτσα.
  https://www.stokokkino.gr/article/3571/Ey.-Antwnaros:-KSekathara-pragmata-milaw-gia-diaspathish-dhmosioy-chrhmatos.html

 231. Μαρία said

 232. Pedis said

  # 224 – Πλάκα θάχει νάχουν πάρει κι αυτοί το κατιτίς τους, εννοώ από κείνα τα πέτσινα. Με τόσα φέικ που κυκλοφορούν κάθε μέρα από τα κούλικα μέσα ενημέρωσης αυτό βρηκαν να ξεψαχνίσουν …

 233. Μαρία said

  232
  Όχι. Δες και μόνος σου https://www.efsyn.gr/sites/default/files/2020-06/%CE%9B%CE%B9%CC%81%CF%83%CF%84%CE%B1%20%CE%9C%CE%B5%CC%81%CF%83%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BA%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CC%81%CE%B1%20covid%2019.pdf

 234. Pedis said

  # 233 – Αυτά είναι η λίστα με τα λεγόμενα πέτσινα;

  (Δηλαδή, δραστηριοποιούνται εθελοντικά υπέρ της κυβέρνησης; Δουλευόμαστε, θαρρώ. )

 235. Pedis said

  Αποκτηνώνονται από την εκπαίδευση που τους κάνουν. Ναι, αλλά το φχαριστιούνται. Τόσοι κάφροι ρόμποκοπ ενάντια σε μια πενηντάχρονη γυναίκα. Νοσοκόμα η οποία πλέον αντί για χειροκρότημα τρώει ξύλο.

 236. Μαρία said

  234
  Είναι μέρες που την έδωσε ο Πέτσας μετά απο πιέσεις στη βουλή.
  Μέχρι τώρα δημοσιοποίησαν τα ποσά που θα πάρουν η εφσυν https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/241493_diafimisi και
  η Αυγή, κόκκινο http://www.avgi.gr/article/10811/11169294/1-ta-mme-na-poun-ti-eisepraxan
  Πιθανόν και άλλα μέσα που δεν έπεσαν στην αντίληψή μου.

  Στο μεταξύ φημολογούνται διάφορα ποσά.

 237. Μαρία said

 238. Pedis said

  Πες μου τη γνώμη σου, ο λόγος που δεν δίνεται στη δημοσιότητα η λίστα με τα φράγκα είναι ο κίνδυνος μην δει ο ένας τι πήρε ο άλλος κι αρχίσουν οι σχετικά ριγμένοι να βγάζουν στη φόρα τις βρωμοδουλειές που κάνουν οι περισσότερο προνομιούχοι με τους ανθρώπους του αφεντικού; Και μετά το πράμα δεν μαζεύεται;

 239. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  ρε σεις, σιγά μην έδωσαν στον Φουρθιώτη 400 χιλιάρικα 😂😂😂, στον Φουρθιώτη!
  Κι αναρωτιέστε ποιός πήρε πόσα; Αφού εδώ εκπληρώνεται η προφητεία γνωστού γέροντα σχολιαστή:
  «θα ‘χουν πάρει χιλιάδες ευρώπουλα αλλά θα είναι σαν να μην έχουν πάρει τίποτα»

  Αφού προφανώς κρατούν μόνο ένα χαρτζιλίκι από το επιμερισμένο ποσό και τα υπόλοιπα επιστρέφονται κατάλληλα….

 240. Χαρούλα said

  Από τον τρόπο σχολιασμού, νόμιζα πως είσαι νεώτερη. Τώρα που έμαθα τις συμμαθήτριες, εντυπωσιάστηκα θετικά για το νεανικό πνεύμα και τη ματιά. Οι γρίφοι γιατί βρίσκομαι στα όρια του …κουτσομπολιού😊!

 241. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  235 Φίλος που ζει στο Παρίσι μου λέει πως το ποσοστό ακροδεξιών/νεοναζί στα γαλλικά ΜΑΤ είναι ανάλογο του δικού μας. Παγκοσμίως κοινό το βορβορώδες υπόβαθρο.

 242. Γιάννης Κουβάτσος said

  241:Εμ, για να ζητήσεις να πας στα ΜΑΤ, κάτι τρέχει, κάτι παίζει. ☺

 243. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  242 Αυτό σίγουρα. Το θέμα είναι η μετά χαράς και ασμένως χρήση και νομιμοποίηση των φασιστών από δημοκρατικές τρομάρα τους (μας) κυβερνήσεις. Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.

 244. sarant said

  238 Σαφώς

  241 Ισχύει.

 245. Αγγελος said

  Δεν συμμερίζομαι τον αντιθρησκευτικό φανατισμό ορισμένων, αλλά σχολικό βιβλίο φυσικής που γράφει ότι «Μελετώντας την ιστορία μαθαίνουμε ότι … ο ήχος γκρεμίζει τείχη», φέρνοντας ως παράδειγμα την άλωση της Ιεριχώς (205), με βγάζει κι εμένα απ´ τα ρούχα μου. Βεβαίως να διδάσκεται και ο μύθος αυτός, όπως διδάσκονται και οι ελληνικοί μύθοι — αλλά πόσο θα ήθελα να διδάσκεται μαζί και το σχετικό αριστούργημα του Ουγκό! Δυστυχώς, είναι γαλλικά 🙂 και δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.
  Ηχείτε, ηχείτε πάντοτε, ώ σάλπιγγες της σκέψης!

 246. Pedis said

  # 245 – Ε καλά, με κάτι τόσο χοντρό μέχρι και για τον Μπλογκ θα στοιχημάτιζα ότι θα μπορούσε, ίσως, να αγανακτήσει.

 247. Θρασύμαχος said

  «Θα σας πω ότι κατ’ αρχάς είμαι Αρκάδα» https://www.iefimerida.gr/ellada/antiprosopeia-toy-ellada-2021-stin-tripoli

 248. spiridione said

  Μπένι στα καλύτερά του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: