Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πέτσωμα, η αναβάπτιση ενός όρου

Posted by sarant στο 18 Ιουνίου, 2020


Τη στιγμή που ξεκινάω να γράφω το άρθρο,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας, δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά με τα οποία επιδοτήθηκαν τα «μέσα ενημέρωσης» που διαφήμισαν την εκστρατεία «Μένουμε σπίτι», αν και έχουν αρχίσει να διαρρέουν ποσά, πολλές φορές κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα -μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάποιους ιστότοπους. Πριν από μερικές μέρες, ύστερα από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης, είχε παρουσιάσει έναν κατάλογο μέσων, αλλά χωρίς ποσά.

Έστω και λειψός, ο κατάλογος αυτός ήταν αρκετά αποκαλυπτικός, αφού περιλαμβάνει ιστότοπους χαμηλής ή μηδενικής επισκεψιμότητας, πολλοί από τους οποίους δεν περιλαμβάνονται καν στο μητρώο Online Media, που είναι προϋπόθεση για να λάβουν κρατική διαφήμιση βάσει του νόμου. Κάποιοι ιστότοποι έχουν και μηδενικό περιεχόμενο ή άρχισαν να προσθέτουν περιεχόμενο… μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου, όπως λέγεται ότι έγινε με τον ιστότοπο του κ. Μένιου Φουρθιώτη.

Σε άλλες περιπτώσεις, το ίδιο άτομο έχει πολλούς ιστοτόπους, που ο ένας αντιγράφει το περιεχόμενο του άλλου και που έχουν όλοι χρηματοδοτηθεί, και βέβαια κατά σύμπτωση πρόκειται για πολιτικό φίλο της κυβέρνησης. Εδώ μπορείτε να δείτε μια έρευνα για την περίπτωση της NK Media που πήρε χρηματοδότηση για τους οχτάδυμους ιστοτόπους της. Ο Βαξεβάνης, που έκανε την έρευνα, αποκλείστηκε βεβαίως από τη χρηματοδότηση, για να μάθει.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι διττό. Από τη μια, λαθρόβιοι ιστότοποι επιχορηγήθηκαν πιθανώς με σχετικά μικρά ποσά (10 χιλιάδες, ας πούμε) και από την άλλη υπαρκτοί ιστότοποι φιλικοί προς την κυβέρνηση λέγεται ότι πήραν επιχορήγηση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Και βέβαια, ένας λόγος για τον οποίο ο κ. Πέτσας διστάζει να αποκαλύψει τα ποσά της επιχορήγησης, είναι για να μη μάθουν οι πολιτικοί του φίλοι πόσα πήραν οι άλλοι λυμεώνες και αρχίσουν τα παράπονα: Στον Θανάση γιατί έδωσες τόσα πολλά και σε μένα ούτε τα μισά;

Παρόμοιες πρακτικές χρηματοδότησης υπαρκτών και ανύπαρκτων ιστοτόπων δεν είναι καινούργιες. Τις εφάρμοζε κατά κόρον το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2010-2014, κι έτσι ένα σωρό παντελώς άγνωστοι ιστότοποι είχαν χρηματοδοτηθεί με γερά χαρτζιλίκια για να «ενημερώνουν το κοινό για επιδημιολογικά θέματα». Στη δημοσιογραφική πιάτσα, η πρακτική αυτή αναφέρεται ενίοτε ως «Βελόνα και κλωστή» επειδή έτσι ονομαζόταν μια «ενημερωτική ιστοσελίδα» που πήρε 48.000 για «διαφήμιση» τριών μηνών.

Αλλά οι ιστότοποι αυτοί έρχονται και παρέρχονται. Ανοίγουν για να επιδοτηθούν, ενθυλακώνουν το χαρτζιλίκι (ή το κωλόκουρο, αν τα χρήματα τα μοιράζονται κι άλλοι) και κλείνουν, οπότε δεν είναι βολικό να αλλάζει κάθε τόσο το όνομα της πρακτικής. Με το σημερινό άρθρο έρχομαι να εισηγηθώ να υιοθετηθεί ένας γενικός όρος για το μπαχτσίσι προς φιλικά και πρόθυμα μέσα ενημέρωσης, ένας όρος βαθιά ριζωμένος στις αγνές παραδόσεις του ελληνικού κοινοβουλευτισμού αλλά και ταυτόχρονα σημερινός, του 21ου αιώνα.

Προτείνω λοιπόν τον όρο «Πέτσωμα» -και στον πληθυντικό «Πετσώματα». Ο όρος είναι υπαρκτός από παλιά, αλλά το βρήκα σαγηνευτικό ότι σήμερα αρχιερέας της πετσωματικής τέχνης είναι ένας πολιτικός που ονομάζεται Πέτσας! Τυχαίο; Δεν νομίζω, που έλεγε το παλιό κλισέ.

Τι είναι όμως τα πετσώματα;

Τον 19ο αιώνα, στις δεκαετίες 1860-1880 ιδίως, το ελληνικό κράτος ενίσχυε διακριτικά διάφορα ανταρτικά σώματα που δρούσαν στις περιοχές που ακόμα ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ιδίως Ήπειρο και Θεσσαλία. Ένα βασικό κονδύλι αυτών των αντάρτικων σωμάτων πήγαινε σε πετσώματα, δηλ. σόλες για τα ποδήματά τους, που θα ταλαιπωρούνταν στα κακοτράχαλα εδάφη όπου δρούσαν -σκέφτομαι όμως πως σε ένα τέτοιο κατάστιχο είναι πιο εύκολο να γράψει κανείς κάτι αθώο όπως τα πετσώματα παρά π.χ. όπλα ή σφαίρες. Ετσι, ο όρος «πετσώματα» έφτασε να σημαίνει το σύνολο των χρηματικών παροχών που έδινε κρυφά (ή, τέλος πάντων, όχι πολύ φανερά) το κράτος στα σώματα αυτά.

Φυσικά, κάποιοι επικεφαλής σωμάτων μπορεί να φούσκωναν τους λογαριασμούς εξόδων τους ή μπορεί πιεστικά να ζητούσαν κι άλλα πετσώματα, οπότε με τον καιρό η έννοια της λέξης διευρύνθηκε και έφτασε να σημαίνει την προσφορά δημοσίου χρήματος για την παροχή αμφίβολων υπηρεσιών, ως εύνοια σε πολιτικούς φίλους, κοινώς τον λουφέ (που και ο λουφές αρχικά είχε σημασία όχι ύποπτη, αλλά απολύτως ουδέτερη αφού σήμαινε τον μισθό των αγωνιστών στον ξεσηκωμό του 1821).

Κι έτσι τα «πετσώματα» ή, στον ενικό, «το πέτσωμα» έγινε θεσμός τον 19ο αιώνα, κάτι ανάλογο με, κατά καιρούς, το μπαχτσίσι, το λάδωμα, το κωλόκουρο, το φακελάκι ή τα πάμπερς για όσους τα θυμούνται. Μάλιστα Πετσωματάς ονομάστηκε αυτός που παίρνει ή επιδιώκει να πάρει πέτσωμα -αλλά και ο πολιτικός που δίνει πετσώματα.

Στο ποίημά του «Ο Ραμπαγάς», ο πρωτοπόρος δημοκράτης Κλεάνθης Τριανταφύλλου, που αυτοκτονησε στα 40 του αφού φυλακίστηκε και κυνηγήθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α’, γράφει:

Πιφ! παφ! πετσώματα
δος μου και τρέχω
μ’ όλα τα κόμματα
σα δεν τον έχω.

Πιφ! παφ! πετσώματα
κι είμαι πάντ’ αγάς
μ’ όλα τα κόμματα
ο Ρα- ο Ραμπαγάς!

Aν ξεφυλλίσει κανείς τα πρακτικά της Βουλής, θα δει αναφορές σε πετσώματα και αλληλοκατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων για χρήση της πρακτικής αυτής.

Σε διάλεξη του 1890 ο Παλαμάς έκανε λόγο για τους «πετσωματάδες της ποίησης» δηλ. για όσους σκέπαζαν το λειψό ποιητικό τους ταλέντο με πατριωτικές μεγαλοστομίες:

Ο πατριωτισμός είναι το ευγενέστερον των αισθημάτων, αλλά και το προχειρότερον εις εκμετάλλευσιν υπό των φωνασκών, των αγυρτών και των επιτηδείων παντός είδους. Εν τω καθ’ ημέραν βίω ο πατριωτισμός δύναται να χρησιμεύσει ως πρόσχημα προς θεραπείαν και των ιδιοτελεστέρων συμφερόντων· εν τή φιλολογία υπό την αιγίδα του συχνότατα κρύπτεται η στειρότης τού πνεύματος και πάσης φιλολογικής ιδιοφυΐας η έλλειψις. Ιδιαιτέρως παρ’ ημίν αμέσως από της συστάσεως του ελληνικού βασιλείου εδημιουργήθη παραλλήλως προς τους κλεινούς «πετσωματάδες» των επαναστατικών κινημάτων σχολή «πετσωματάδων» της ποιήσεως υπό χείμαρρον μεγαλοκόμπου φιλοπατρίας καλυπτόντων την ισχνότητα τών εννοιών και το χονδροειδές των αισθημάτων. Η φιλοπατρία όχι μόνον δεν προσθέτει τι, αλλά και ασχημίζει τους στίχους, Οσάκις λείπει εξ αυτών η τέχνη και η ποίησις, όπως και τα λόγια, χωρίς τα έργα, καθιστώσιν αφορήτους τούς τιτλοφορουμένους πατριώτας.

ενώ ο Σουρής χρησιμοποίησε τον όρο συχνά στον Ρωμηό, αλλά έγραψε και ποίημα με τον τίτλο «Ο κύριος Πετσωματάς»

Ο κύριος Πετσωματάς

Ο κύριος Πετσωματάς, οπλαρχηγός ειρήνης,
στον τελευταίον πόλεμον χαλάσας τρεις καπότες,
φαγών ολίγα χρήματα της Εθνικής Αμύνης,
προ πάντων δε διακριθείς εις το σουφρώνειν κότες,
στους καφενέδες σκυθρωπός και μόνος επλανάτο,
και στα τραπέζια κάποτε ησύχως εκοιμάτο.

Και τότε ωνειρεύετο υπό πλατάνους δείπνα
με κότες δούλων αδελφών, με δάφνας και μυρσίνας,
αλλ΄ όταν εκ του ευτυχούς ληθάργου του εξύπνα,
μετά δακρύων έβλεπε πως είναι εις Αθήνας.
Και δίδων πέντε φάσκελα το έθνος κατηράτο,
και πάλιν εξεθύμωνε και πάλιν εκοιμάτο.

Εδίψα μάχας κι αίματα της εποχής εκείνης,
αλλά το έθνος δυστυχώς μετά μακρούς πολέμους
ετρύγα τους γλυκείς καρπούς της ποθητής ειρήνης,
μοιραίως πελαγοδρομούν στους τέσσαρας ανέμους.
Κι εκείνος εκινδύνευε της πείνας ν΄ αποθάνει,
κι εσκέπτετο νυχθημερόν τι διάβολο να κάνει.

Αλλ΄ ο Θεός, ο πώποτε πεινώντα μη αφίνων
ουδέ αυτά τα πετεινά, ως λέγουν, τ΄ ουρανού,
προ πάντων δε οιστρηλατών τους κλέπτας των Ελλήνων,
και του πτωχου Πετσωματά εφώτισε τον νου·
κι ως μόνην του ενέπνευσε παρήγορον ελπίδα
να βάλει κάλπην βουλευτού κι εκείνος στην πατρίδα.

(είναι μεγάλο, το υπόλοιπο το βρίσκετε π.χ. εδώ).

Σήμερα, η σημασία αυτή της λέξης «πέτσωμα» έχει ξεχαστεί. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στην οικοδομική, για την επένδυση με οποιοδήποτε υλικό, και συνήθως όχι με πετσί αλλά με σανίδες, πχ Η επίστρωση των κεραμιδιών θα κάτσει πάνω στο πέτσωμα της στέγης.

Ωστόσο, από λεξικογραφική αδράνεια, το Λεξικό Μπαμπινιώτη, ακόμα και στην τελευταία έκδοσή του, καταχωρεί τη σημασία του 19ου αιώνα, αντλώντας τη μάλλον από το Λεξικό Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα -και από εκεί την παίρνει και το Βικιλεξικό: χρηματικό ποσόν που δίνεται ως αμοιβή για αμφίβολες, κρυφές ή και ύποπτες υπηρεσίες, συνών. λουφές.

Ίσως αυτή η λεξικογραφική αστοχία να μην είναι τυχαία αλλά προφητική -ίσως, πρωτοστατούντος του κ. Πέτσα, ο όρος «πέτσωμα» (για τη γενική έννοια) και «πετσώματα» (για τις επιμέρους υλοποιήσεις της) να έχει μπροστά του μια δεύτερη ζωή!

 

 

Advertisement

168 Σχόλια προς “Πέτσωμα, η αναβάπτιση ενός όρου”

 1. Νέο Kid said

  Στα πάτρια μέρη μου το «Άι πετσώσου!» λέγεται ως ένα τρόπον τινά ευγενικότερο «Άι γαμησου!»

 2. Ωραίο.

 3. Ωραίο.
  Μια λέξη «βολτικό» θα εννοεί «βολικό»;
  «Πετσώνω» το άκουγα και για τη βιβλιοδεσία.
  Καλημερίζω.

 4. dryhammer said

  Στα δικά μου πάτρια υπάρχει η έκφραση (και μόνο στο θηλυκό) «κωλοπετσωμένη» για γυναίκα καπάτσα, ανθεκτική και επιτήδεια στην εκτέλεση εργασιών.
  πχ
  «Ήβαλενε το κοριτσάκι (νεαρή και μικρόσωμη) να της κάμει το σπίτι. Α το ξεκάμει! Εδώ ήπρεπενε να φέρει μια χωριατίνα κωλοπετσωμένη να το περιλάβει να της το πετάξει σε μια μέρα»
  ή
  «Ευτήνε μή ντηνε φοβάσαι. Είναι κωλοπετσωμένη. Ούτε τηνε γελάς μήτε τηνε κλέβεις»

 5. Γς said

  Καλημέρα

  Πετσί, πετσιά, πέτσωμα, πετσώματα

  Κι η εξίσωσή τους:

  1PETSI+2PETSI=3PETSI.

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_13.html

 6. Raskolnick said

  Του Πέτσα τα πετσώματα, τα βλέπει η μέρα και γελάει…

 7. Αγγελος said

  Καλημέρα.
  To ‘κωλοπετσωμένη’ είναι, νομίζω, πανελλήνιο.

 8. Corto said

  Χαίρετε!

  «…Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στην οικοδομική…»

  Και στην ναυπηγική:

  https://sites.google.com/site/greekboatplans/articles/before-building-a-boat

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Το «πέτσωμα» παραμένει ως όρος των μπετατζήδων, και είναι η στρώση σανίδων που ορίζει το κάτω μέρος της πλάκας («Μάστορα, εδώ είμαι, 2.60 πέτσωμα;»

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Σωστά, διόρθωσα

  7 Πανελλήνιο, όντως

  8-9 Είναι πάντως κάπως παράξενο ότι μιλάμε για πέτσωμα ενώ χρησιμοποιούμε σανίδες και όχι πετσί.

 11. Corto said

  Αν και δεν είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση, το «πέτσωμα» -αφού αφορά χρήματα- μοιραία θυμίζει και το «πετσί», δηλαδή το πορτοφόλι. (βλ. το τραγούδι «ο καυγάς για το πετσί», του Χρυσαφάκη, 1934).
  Είχαμε στο παρελθόν καταγράψει και το ωραίο λογοπαίγνιο του Σώτου Πετρά:

  «Κάθε βολά που ο Γιώργης ο ταβερνιάρης φωνάζει “Μικρέ στο 13!” αδυνατίζει κι’ από εκατό δράμια η παντόφλα ώσπου μένη η φουκαριάρα πετσί με πετσί.» (ο Τζογές της Βραδυνής, 8/8/1926)

 12. Γς said

  Πετσί, πετσάκι

  Πετσί στη σφεντόνα

  Πετσάκι στο σουνέτι

 13. atheofobos said

  Τι σόι Πέτσας είναι αν δεν έχει τσίπα; 🙂

 14. Corto said

  10γ (Sarant):

  Δεν μου φαίνεται και τόσο περίεργος ο όρος, αφού αφορά την εξωτερική κάλυψη του πλοίου, αν το φανταστούμε σε αντιπαραβολή με τον σκελετό του σκάφους (σαν να παρομοιάζεται με το ανθρώπινο δέρμα που καλύπτει τα οστά).

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Δυο αναρτήσεις πιο πίσω ασχοληθήκαμε με την παροιμία «τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς».
  Η συντηρητική λεγόμενη παράταξη, παραμένει πιστή «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

  Αυτοκαταστροφικοί οι πολιτικοί;
  Όχι. Απλά κυνικοί.

  Παίζει πάντως και η εκδοχή του ξεκατινιάσματος των νυν με τους πρώην… 🙂

 16. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, κι εγώ στη ναυπηγική είχα ξανακούσει το πέτσωμα.
  Άραγε το πέτσινο=ψεύτικο, απο το πέτσωμα του σημερινού θέματος να βγαίνει;

 17. spiridione said

  Ένα κοινό στοιχείο των παλιών πετσωμάτων και των σημερινών θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι μεσάζοντες. Τα πετσώματα δεν πήγαιναν απευθείας σε αντάρτικες ομάδες, νομίζω, αλλά σε διάφορες «εθνικές εταιρείες» που είχαν αναλάβει την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Εθνική Άμυνα και η Αδελφότης ήταν οι πιο γνωστές την περίοδο του 1878. Το 1880 εμφανίστηκε ο Εθνικός Δεσμός, εξού και άρθρο του Μη Χάνεσαι «νέα πετσώματα».
  http://kosmopolis.lis.upatras.gr/index.php/mh_xanesai/article/view/75985/74861

  Η πιο διαβόητη ήταν βέβαια η Εθνική Εταιρεία αργότερα το 1897.

 18. ΓΤ said

  αλλά και

  την πέτσωσα: την έκανα ταράτσα

 19. konstantinos said

  Εμείς χρησιμοποιούσαμε το «θα σε πετσώσω» αντί για το «θα σε πηδήξω» (φοιτητές στην Πάτρα)
  Στην οικοδομική χρησιμοποιείται και από πατωματάδες/μαραγκούς για στέγες.

  Τα πέτσινα μπέναλντι πότε πρωτοβγήκαν;

 20. rizes said

  Άκου δημοσιογραφάκο
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/11/15/%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%bf/

 21. dryhammer said

  Όλα τα πετσώματα δεν είναι ίδια…

 22. dryhammer said

  21. Συγγνώμη απ΄όλους, τάκανα μαντάρα στην εικονογράφηση και τζάμπα φόρτωσα το νήμα…

 23. Πουλ-πουλ said

  14.
  Έτσι είναι. Η λέξη πέτσωμα είναι ο λαϊκός τύπος για την επιδερμίδα.

 24. sarant said

  14 Σωστό

  17 Κι αυτό σωστό

 25. φοβάμαι ότι ο όρος θα παραπέμπει στον Γιώργο Πέτσο (για όσους τον θυμούνται) και όχι στον Στέλιο Πέτσα 🙂
  καλημέρα

 26. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, όταν ο μάστορας μπετατζής πει «Πιάσε μου δυο πετσώματα !», θέλει δύο κομματάκια, συνήθως κοντρα-πλακέ, για να κλείσει κάποιες τρυπούλες που έχουν αφήσει οι σανίδες, και να μην του χυθεί το μπετόν. Φαντάζομαι, θα έχετε δεί τέτοια αποτυπώματα στο κάτω μέρος ανεπίχριστων πλακών…

 27. Να ρωτήσω κάτι άσχετο; Η λέξη ή το όνομα Ραμπαγάς τι σημαίνει, ή από πού βγαίνει;

 28. 27 OK, το βρήκα, θεατρικό του Σαρντού (συγγραφέα της Τόσκα) που μετέφρασε ο Καμπούρογλου αλλά η λογοκρισία δεν το άφησε να ανέβει. https://www.nytimes.com/1872/02/20/archives/the-author-of-rabagas.html
  Το όνομα Rabagas όμως δεν ξέρω πώς του κατέβηκε.

 29. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  27 Έλα βρε Δύτη…
  Ήταν ο υπεύθυνος προμηθειών της Υψηλής Πύλης (< ράμπα φορτοεκφόρτωσης αγαθών).

 30. nessim said

  ‘οταν δούλευα σε χρηματοοικονομικά,
  το λέγαμε «μπούκωμα»,
  (διότι μπουκωμένος δε μιλάς)

 31. dryhammer said

  25. Γ. Πέτσος, Σ. Πέτσας, Φ. Πετσάλνικος, όπου πετσί και πέτσωμα;

 32. Georgios Bartzoudis said

  # Αρχίζω με ένα καθιαυτού «λεξοϊστορικό». Διότι υπήρξε και άλλη μια «πονηρή» έννοια για το πέτσωμα: Ενοικιαστής δωματίου ων, σε παράπηγμα της Αγίας Φωτεινής (ήταν εν επαφή με το 424 Στρατ. Νοσοκομείο) άκουγα τη γραία σπιτονοικοκυρά (σκέτη …λέρα!) να λεει: Αυτήν εκεί που μας κάνει την παρθένα την πέτσωσε ο τάδε, η άλλη είναι κωλοπετσωμένη (που έχει και την έννοια που λεει ο dryhammer και Αγγελος -σχόλια 4 και 7 – όπως η …ηρωϊδα του Μητσάκη που «μπεγλέρισε τους άνδρες»). Δεν ήταν πρώτη φορά που συναντούσα αυτή ην έννοια. Στο Γυμνάσιο λέγαμε, «αυτός το παίζει το πετσάκι του» (και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το …μεταφράσω). [ίδε και Νέο Kid-σχολιο 1 ]

  # Από άποψη νεολογισμών, ναι: Μπορούμε τη συγκεκριμένη λουμπίνα να την πούμε «πέτσωμα» ή και … «μπαξεβάνισμα» ή και «λιβάνισμα» κλπ, κλπ. Και η κουτσή Μαρία γνωρίζει ότι, εδώ και δεκαετίες, οι εκάστοτε κυβερνώντες μοιράζουν μπαξίσια σε λογής-λογής ΜιΜιέδες. Τώρα, αν η «πρώτη φορά αριστερά» διετέλεσε πρωταθλήτρια ή δευτεραθλήτρια του …αγωνίσματος, δεν παίρνω όρκο!

 33. Γς said

  25:

  > ο όρος θα παραπέμπει στον Γιώργο Πέτσο (για όσους τον θυμούνται)

  Τον θυμάμαι

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/

  Εγώ. Τότε

 34. […] Τη στιγμή που ξεκινάω να γράφω το άρθρο,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας, δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά με τα οποία επιδοτήθηκαν τα “μέσα ενημέρωσης” που διαφήμισαν την εκστρατεία “Μένουμε σπίτι”, αν και έχουν αρχίσει να διαρρέουν ποσά, πολλές φορές κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα -μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάποιους… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/06/18/petsomata/ […]

 35. Νέο Kid said

  33. Το παιζες πρασινοφρουρός τότε ,ρε σιχαμερό σκουλήκι , ε;
  Όλοι οι ρουφιάνοι, μια γενιά!

 36. sarant said

  28 Με προλαβαίνεις και στις δικές σου απορίες, παραπάει!

 37. spiridione said

  Από το 1870 και μετά, δεδομένων των αναταραχών στη βόρεια Βαλκανική, ενισχύθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν οι οπαδοί της «πολιτικής της ενεργείας» και αυξήθηκαν οι σχηματισμοί μυστικών αδελφοτήτων. Το 1876 ιδρύθηκε ο σύλλογος Αδελφότης κατά το πρότυπο της Φιλικής Εταιρείας ως συνέχεια προηγούμενων συλλόγων τοπικού χαρακτήρα. Ο σύλλογος προήλθε από τη μυστική Αδελφική Ένωση ή Ενότητα, διέθετε συνωμοτικά χαρακτηριστικά και πρέσβευε αρχές ισονομίας, ισοπολιτείας, ανεξιθρησκίας και βαλκανικής συνεργασίας υπέρ όλων των αλύτρωτων. Η Αδελφότης είχε καταρτίσει υποεπιτροπές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, δραστηριοποιούνταν όχι μόνο για την περίπτωση της Κρήτης αλλά και για τις λοιπές υπόδουλες στους Οθωμανούς περιοχές.
  Το ίδιο έτος δραστηριοποιήθηκε και η Εθνική Άμυνα, η οποία ήταν ευρέως γνωστή με την ονομασία Γενική Κεντρική Επιτροπή εν Αθήναις υπέρ της Εθνικής Άμυνας. Η συγκεκριμένη οργάνωση δεν διέθετε συνωμοτικά χαρακτηριστικά και αποτέλεσε συνέχεια της Κεντρικής υπέρ των Κρητών Επιτροπής του 1866. Στόχευε στη συλλογή χρημάτων και συνεισφορών από τους Έλληνες της διασποράς με απώτερο σκοπό την αγορά όπλων και πολεμοφοδίων. Στα
  πλαίσια γενικευμένης δραστηριοποίησης υπέρ του αλυτρωτικού αγώνα συνέδραμε και την Κρήτη. Το πρόβλημα με την περίπτωση της Εθνικής Άμυνας είναι ότι αποτέλεσε ένα είδος «παρα-κυβέρνησης», αφού έπραττε ό,τι φοβόταν να επιτελέσει η κυβέρνηση. Αποτελεί περίπτωση οργάνωσης τα μέλη της οποίας διατηρούσαν στενές επαφές με πολιτικούς και κυβερνητικούς κύκλους. Η δράση της χαρακτηρίζεται από έντονο παρασκήνιο και γι’ αυτό το λόγο κατηγορήθηκε για μηχανορραφίες και κατάχρηση χρηματικών ποσών.
  Οι πληροφορίες δεν επαρκούν για να διαφωτιστεί πλήρως το έργο του συγκεκριμένου σωματείου, το σίγουρο είναι ότι αποτέλεσε πυρήνα διαφθοράς και αντί να συνδράμει ουσιαστικά τον αλυτρωτικό αγώνα υπέπεσε σε παιχνίδια συνομωσιών και διαφθοράς. Βασικές κατηγορίες που αντιμετώπισε αφορούσαν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την επαφή με πολιτικούς και κύκλους της κυβέρνησης.
  Ακόμη, υπήρξαν βαριές κατηγορίες για κατάχρηση χρημάτων, για κακό χειρισμό των πολεμοφοδίων και για άκυρη, χωρίς
  κριτήρια και προϋποθέσεις, στρατολόγηση εθελοντών. Αν και αποτέλεσε οργάνωση που διέθετε μεγάλες δυνατότητες, το έργο της περιορίστηκε σε πολιτικά παιγνίδια και όχι σε ουσιαστική συνδρομή του κρητικού αγώνα.
  Οι δύο παραπάνω οργανώσεις, η Αδελφότης και η Εθνική Άμυνα, συνενώθηκαν και τον Μάιο του 1877 σχημάτισαν την Κεντρική Επιτροπή, διατήρησαν ωστόσο άτυπα την αυτονομία τους και την ανεξαρτησία στη λήψη των αποφάσεων. Η συνένωσή τους σήμαινε τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού είδους «παρα-κυβέρνησης», εφόσον δρούσαν στο εξής σε πλήρη συνεννόηση με τους πολιτικούς της εποχής, καταλήγοντας να είναι φερέφωνα της κυβέρνησης.

  Click to access maladri.pdf

  Και κάποια στοιχεία εδώ,
  Ελευθερία Κατσιώπη, «Εθνικές εταιρείες τον 19ο αιώνα: Η περίπτωση της Αδελφότητας και της Εθνικής Άμυνας» Μεταπτυχιακή εργασία

  Click to access GRI-2011-6320.pdf

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, τι μας λες τώρα, Νικοκύρη; Αυτός ο μεγάλος έρωτας κυβέρνησης και ΜΜΕ δεν είναι αγνός, ανιδιοτελής, ιδεολογικός; Δεν είναι σχέση ζωής, είναι σχέση αγορασμένη, σχέση συμφέροντος; Τι απογοήτευση, σε τι να πιστέψει πια κανείς…😯
  Και για να σοβαρολογήσουμε: το λιβάνι στοιχίζει 19 ευρώ το κιλό. Πόσα κιλά καίνε κάθε μέρα το κάθε κανάλι, η κάθε εφημερίδα, ο κάθε ιστότοπος; Πάρα πολλά, έχει ντουμανιάσει ο τόπος. Και λίγα τους δίνει η κυβέρνηση, νομίζω;

 39. dryhammer said

  38. Είναι αρκετά ακριβότερο, με τη συσκευασία, αν είναι από «διαβασμένο» λιβανιτζή, μοναστηριακό κλπ κλπ γι αυτό και τόσο εύρος στα πετσωτικά. Και για τη ρύπανση κουβέντα… Όσο καυσαέριο γλιτώσαμε με το μάντρωμα (μπαρδόν, την καραντίνα) το εισπνεύσαμε αλλέως.

 40. Corto said

  23: Επιπλέον περί πετσώματος, ας προσθέσουμε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων για τους Έλληνες αλλά και για άλλους λαούς το δέρμα ήταν ένα από τα ανθεκτικότερα γνωστά υλικά, γιαυτό χρησιμοποιείτο στις αρματωσιές.

 41. Γς said

  34:

  >Το παιζες πρασινοφρουρός τότε

  και στην πράσινη γραμμή ντιζ αν απρέ

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/20-2013-1141-1992.html

 42. Alexis said

  Καλημέρα.

  Ωραίο λεξιλογικο-πολιτικό άρθρο!

  Φυσικά δεν με εκπλήσσει η διαχρονική λαμογιά του κυβερνώντος κόμματος. Το ρουσφέτι, η ταχτοποίηση των ημετέρων και το ροκάνισμα του δημόσιου χρήματος από τους «δικούς μας» είναι διαχρονικά τα προσφιλή του σπορ.

  Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει «τον πέτσωσε» ως συνώνυμο του «τον έδειρε άσχημα», «τον έσπασε στο ξύλο». Επειδή δεν έχω ξανακούσει από άλλον τη χρήση της λέξης μ’ αυτή τη σημασία, αναρωτιέμαι αν ήταν κάποιος τοπικός ιδιωματισμός της ιδιαίτερης πατρίδας του (Ηλεία) ή αργκοτική χρήση της λέξης, που κάπου την άκουσε και την υιοθέτησε.
  Θα με ενδιέφερε να μάθω αν κάποιος από τους σχολιαστές την έχει ακούσει να χρησιμοποιείται με αυτή τη σημασία.

  Το πέτσωμα στα μπετά δεν το ήξερα. Αντιθέτως είχα ακούσει το πέτσωμα στη ναυπηγική και βέβαια το πέτσωμα της στέγης.
  Στη στέγη όμως είναι όντως το σανίδωμα ή μήπως αυτή η μονωτική μεμβράνη, που πράγματι μοιάζει με πετσί, και μπαίνει ανάμεσα στα σανίδια και στα κεραμίδια;
  Κάποιες φορές μάλιστα έχω παρατηρήσει ότι τα μαστόρια «ξεχνάνε» να την κόψουν στην άκρη και είναι εμφανής και μετά το τελείωμα της σκεπής.
  Απορία εκφράζω, οι σχετικοί περί τα οικοδομικά μπορούν να μας διαφωτίσουν…

 43. Νέο Kid said

  42. Ναι Αλέξη. Και ο δικός μου πατέρας (Λαμιεύς, με μακρινή καταγωγή από Μωριά) έλεγε «θα σε πετσώσω» = θα σε βαρέσω/πλακώσω.

 44. Γς said

  42:

  >Στη στέγη όμως είναι όντως το σανίδωμα ή μήπως αυτή η μονωτική μεμβράνη, που πράγματι μοιάζει με πετσί, και μπαίνει ανάμεσα στα σανίδια και στα κεραμίδια;

  Για να μην γλιστράνε. Τα κεραμίδια

 45. ΓιώργοςΜ said

  42 Η διαδικασία του πετσώματος στις βάρκες και του πετσώματος στη στέγη είναι σχεδόν ίδιες, άρα μάλλον για τα σανίδια πρόκειται. Ακόμη και στο καλούπωμα, πρόκειται για κάρφωμα της τάβλας στο δοκάρι, άρα η ίδια διαδικασία.
  Τώρα που το ξαναβλέπω δεν είναι διαφορετική έννοια τελικα, πέτσωμα είναι «το κάρφωμα της τελικής επιφάνειας πάνω στους νομείς ξύλινου σκελετού», αν ήταν να δώσω μια λεξικογραφική περιγραφή.

 46. Θεοδώρα said

  Καλημέρα σας ! να ευχαριστήσουμε τους άριστους επειδή μας κρατούν σε πνευματική εγρήγορση (τον Νοικοκύρη εν προκειμένω) και εμπλουτίζουν και τη σημασιολογία της γλώσσας μας !

 47. ΓιώργοςΜ said

  42 Και με το ξυλοφόρτωμα ταιριάζει, τώρα που το σκέφτομαι. Η κίνηση αυτού που πετσώνει, με το σκεπάρνι ν’ ανεβοκατεβαίνει στο ίδιο σημείο, είναι συμβολικά ίδια με αυτή που κάνει όποιος δέρνει…

  Συνειρμός: Πριν από καμμιά σαρανταριά χρόνια, στο χωριό (πατρικό του πατέρα μου) αποφασίσαμε να αλλάξουμε τα κεραμίδια, και βάλαμε και πέτσωμα (τα παλιά στέκονταν πάνω σε κάτι τάβλες με κενά, νομίζω, ή τα σανίδια είχαν σαπίσει). Ο συχωρεμένος πλεόν μπαρμπα-Γιάννης, με Πάρκινσον ή κάτι παρόμοιο, δε μπορούσε να κρατήσει το σκεπάρνι ακίνητο όταν δεν το χρησιμοποιούσε, χόρευε στο χέρι του. Όταν ήταν να καρφώσει, με δυο σφυριές έβαζε την πρόκα στη θέση της και δε στράβωνε ούτε μία. Τι πάω και θυμάμαι…

 48. sarant said

  37 Α μπράβο!

  38-39 🙂

 49. ΓιώργοςΜ said

  Συνοψίζοντας: Λέτε να πετσώσει κανείς τον Πέτσα για τα πετσώματα; 😀 😀 😀 😀

 50. Alexis said

  #43: Ευχαριστώ Κιντ. Άρα τοπικό μοραΐτικο πρέπει να είναι…

  #49: Αυτοί πάντως που χρηματοδοτήθηκαν «την πέτσωσαν» για τα καλά! (βλ. σχ. 18) 😆

 51. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μπορεί να σας φανεί παράξενο, σήμερα όχι μόνο συμφωνώ με τα λεγόμενα του Νιικοκύρη αλλά και υπερθεματίζω, πλειοδοτώ. Όχι πως έχω κάποιο στοιχείο ότι ο Πέτσας μοιράζει επιλεγμένα χρήματα σε δικούς του, τους πετσώνει, ζητώ όμως πλήρη διαφάνεια. Να δώσει στη δημοσιότητα λίστα με ονόματα και ποσά, σε ποιους και πόσα.

  Είναι άλλο πράγμα να υποστηρίζω μια παράταξη που νομίζω ότι θα χειριστεί και θα επιλύσει με καλύτερο τρόπο τα προβλήματά μας όλων των Ελλήνων και άλλο με την ψήφο την δική μου να λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα οι απατεώνες του χώρου μας, που σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι.

  Αυτά και μένω… 😉

 52. Pedis said

  Μπράβο, Νικοκύρη!

  Με τους γελοίους απατεώνες.

  Που παν και τα δίνουν στον καθέ Φουρφάντη αντί να τα κάνουν Ουασιγκτόνια με την παχιά σκιά για τον αθηναικό ήλιο. Και να κάνει κράτηση ο κοσμάκης για μια θέση στα εκατό παγκάκια λάουντζ της δημαρχάρας!

 53. ΓΤ said

  Δεν είναι τυχαίο ότι το «πέτσωμα» είναι αναγραμματισμός της λέξης «τσέπωμα» 🙂

 54. Alexis said

  #51: Δυστυχώς Κώστα οι άνθρωποι σαν και σένα αποτελούν μειοψηφία σε όλα τα κόμματα. Αλλού μικρότερη και αλλού μεγαλύτερη, αλλά πάντως μειοψηφία.
  Και κουμάντο κάνουν τα «τρωκτικά» κάθε είδους… 😦

 55. Alexis said

  Μένιος Φουρθιώτης, μάλιστα…
  Να πού πηγαίνουν τα λεφτά των «κορόιδων» φορολογούμενων 😡 👿

 56. ΓΤ said

  51@

  Δεν έχουμε πλήρη διαφάνεια, Κώστα; Τι ρόλο βαρούν τα αρταρίσματα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ; 🙂

 57. spyridos said

  42
  Πέτσωμα λεγόταν ήδη με σκέτα σανίδια. Η μονωτική μεμβράνη είναι σχετικά καινούργια, δεν ξέρω αν έχει κάποια ειδική ονομασία. Τώρα βάζουν πάνω από τη μεμβράνη και μόνωση.

 58. ΓιώργοςΜ said

  56 Του φερετζέ…

 59. dryhammer said

  58. Άαα, κάτι σαν μουστάκι…

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από τα 37 δισεκατομμύρια που τους άφησε προίκα (πίνοντάς μας το αίμα) ο ΣΥΡΙΖΑ, να τους έχει περισσέψει τίποτα, άραγε; Αποδεικνύονται άριστοι στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος οι πέτσινοι.

 61. ΓιώργοςΜ said

  59 Έεεεετσι….
  Πάω στοίχημα πως αν υπάρχει έγγραφο στη Διαύγεια, θα λέει κάτι σαν «Εγκρίνεται η χορήγηση ποσού 20 μύρια για το πέτσωμα των κολλητών σύμφωνα με τον συνημμένο κατάλογο», χωρίς τον κατάλογο.
  Εντάξει, η φρασεολογία ίσως διαφέρει κατά τι, αλλά το νόημα βγαίνει.

  Μπορεί και να μη βγει καθόλου στη Διαύγεια. Ποιος θα τους ελέγξει; Οι χιουμοριστικές προτάσεις, αυτές δηλαδή που διαφέρουν από το «κανείς», με μέτρο ε; Μην πνιγεί κανείς, μεσημέρι είναι, ώρα φαγητού για πολλούς.

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Στη Στρατιωτική Ζωή ο αφηγητής μιλάει για τη ρεμούλα με τα είδη ιματισμού των στρατιωτών, και ειδικότερα τα τσαρούχια, που τα γράφανε σε άρρωστους και εκδημήσαντες για να χλαπακώνουν τα σχετικά ποσά. Τσίμπησε και ο ίδιος κάτι ψιλά που του βγήκανε ξινά κατόπιν, αφού έπρεπε να το βουλώσει και να χάσει πολύ περισσότερα για να μη βρει τον μπελά του.

 63. Ηξερα τις κωλοπετσωμένες, σήμερα έμαθα και τους κωλοπετσωμένους !!

  Αυτός ο Φουρθιώτης (ή κάπως έτσι), είναι της συνομοταξίας Μπογδάνου ;

 64. GeoKar said

  Μπαχτσισι (από τα Τουρκικά) ή μπαξίσι στα ελληνικά?

 65. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  63 Είναι της συνομοταξίας των μεσημεριανάδικων, που αβαντάρουν τους κάθε λογής Μπογδ και Κασιδ.

 66. dryhammer said

  63,65. Οι μεν είναι ασπόνδυλα, ο δε κοιλεντερωτό.

 67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  66 Αυτά είναι. Επιστήμη, όχι μαλακίες.

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ απολαμβάνουμε μια συζήτηση μεταξύ Κορνήλιου Καστοριάδη και Κώστα Αξελού:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.documentonews.gr/amp/article/h-agaph-mpogdanoy-foyrthiwth-den-krybetai-video&ved=2ahUKEwigmMzFr4vqAhVF2qQKHRFvDUgQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw2ID5SpXszMKYqltLznwSsR&ampcf=1&cshid=1592483673933

 69. Μυλοπέτρος said

  Κάκτε
  Με τις κάρτες με γύρισε αιώνες πίσω. Τότε που οι κάρτες hollerith ήταν ο αποκλειστικός τρόπος να δίνουμε στον υπολογιστή δεδομένα αλλά και προγράμματα.
  Κάποτε ένας συνάδελφος όχι κομπιουτεράς πέταξε για πλάκα σε κάποιον άλλο ένα deck με πρόγραμμα το οποίο διαλύθηκε στον αέρα. Καταλαβαίνεις τι έγινε.
  Μιλώ στα παιδιά να μου τώρα για το τι γινότανε τότε με το computer room και γενικά το τι ίσχυε τότε, μέσα 10ετιας του 1970 και νομίζουν ότι τα κοροϊδεύω.

 70. LandS said

  31 @Dryhammer «Γ. Πέτσος, Σ. Πέτσας, Φ. Πετσάλνικος, όπου πετσί και πέτσωμα;»
  Για τον Πετσίτη πολλά ρεπορταζ και υποψίες αλλά συγκεκριμένο τίποτε.
  Λες να ξεφεύγει;

 71. nikiplos said

  Ως κωλοπετσωμένος το ήξερα για συνώνυμο του πονηρός.

  Πέτσα και πετσάρι στη θεσσαλία το χαμηλού επιπέδου άτομο, επιφανειακό, ρηχό ή κουτοπόνηρο…

 72. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  64 Και τα δύο. Μπαχτσές ή μπαξές;

 73. nikiplos said

  Αντιγράφω από τη Βίκη:
  Το 1881 έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας. Μετά από οκτάμηνη διακοπή, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το 1887 συνέχισε την έκδοση του Ραμπαγά σε συνεργασία με τον Ρόκκο Χοϊδά. Ο Χοϊδάς δημοσίευσε δύο άρθρα που θεωρήθηκαν υβριστικά για τον βασιλιά και γι’ αυτό φυλακίστηκαν και οι δύο. Αποφυλακίστηκε μετά από έξι μήνες και στις 25 Μαΐου 1889 ο Τριαντάφυλλος αυτοκτόνησε.

  Δεν πέθανε στη φυλακή σύμφωνα με το άρθρο της βίκης. Βέβαια το γεγονός ότι είχε πέσει θύμα δολοφονικής απόπειρας ήδη, δεν αποκλείει να τον αυτοκτόνησαν άλλοι, όπως τον Ανδρούτσο, απλά δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες…

 74. aerosol said

  66, 67
  Πολιτική Βιολογία: μια επιστήμη πάντα επίκαιρη.

  Έχω ακούσει από γηραιότερους να πειράζουν έναν της παρέας πως είναι τσιγκούνης, βγάζοντάς του το παρατσούκλι «Πέτσας». Μετά από αυτά που έμαθα σήμερα λέω πως λογικά προέρχεται από το πετσί (=πορτοφόλι)… ή μήπως και τα ίδια τα χρήματα είχαν κάποια ανάλογη αργκοτική λέξη; Δεν ξέρω αν ήταν ιδιόλεκτος της συγκεκριμένης παρέας ή αν υπήρξε το πέτσας με τέτοια σημασία.

 75. ΣΠ said

  Δεν έχουν πέτσα!

 76. Theo said

  Η εταιρεία, αυθαιρέτως δρώσα, εξέθεσε τον κ. Πέτσα. Ο κ. Πέτσας όμως δεν είναι απλώς υφυπουργός. Είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, από τον οποίο παίρνει τις εντολές του καθ’ εκάστην και στον οποίο αναφέρεται. Κατά συνέπεια, εκείνος που τελικά (και επιτελικά) εκτίθεται είναι ο ίδιος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο επίλογος χθεσινού άρθρου του Παν. Μπουκάλα.

 77. π2 said

  76: Το κόλπο είχε τελειοποιηθεί επί Βούδα της Ραφήνας.

  – Εγώ δεν ξέρω από αυτά, τον Ρουσόπουλο ρωτήστε.

 78. Μαρία said

  76
  Επιτελάρχης είναι ο ανεψιός Γρηγόρης.

 79. Theo said

  @77:
  Αυτό δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία.
  Διαβάζω αυτές τις μέρες το Putin’s people (εδώ μια παρουσίασή του).
  Ο Πούτιν, από αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, νέος τότε, είχε δεξί του χέρι τον Ίγκορ Σέτσιν, ένα νεότερό του. Όταν συμφωνούσε με ένα επιχειρηματία για κάτι, τον παρέπεμπε στον Σέτσιν, «για τα τυπικά». Ένας από αυτούς διηγείται πως ο Σέτσιν του πάσαρε ένα χαρτάκι με τον αριθμό 10.000 (σε δολάρια) γραμμένο πάνω. Όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε, ο Σέτσιν του είπε: «΄Ετσι γίνονται οι δουλειές». Άλλοι λένε πως συμφωνούσαν κάτι με τον Πούτιν, αυτό δεν πραγματοποιούταν, αυτοί διαμαρτύρονταν, ο Πούτιν έλεγε πως το υπέγραψε και το έδωσε στον Ίγκορ, ο Σέτσιν δεν ήξερε τίποτα, κλπ.
  Όταν ο Πούτιν πήγε στο Κρεμλίνο, ο Σέτσιν είχε πάλι τον ίδιο ρόλο. Τελικά ο Πούτιν του «δώρισε» μια μικρή τράπεζα, αυτή αγόρασε μια μεγαλύτερη, μετά τμήμα της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίων της Ρωσίας, κοκ.

 80. sarant said

  73 Όχι, θυμόμουν λάθος.

 81. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  39, Dryhammer
  Άκου, ‘μάντρωμα’. Τι λέξεις είν’ αυτές. ‘Απαγορευτικό’, παρακαλώ! 🙂

  42, 60 κ.α.
  Το έχουμε ξανασχολιάσει, μετεκλογικά. Απλώς, η αφαίμαξη της προίκας του πλεονάσματος ήταν προγραμματισμένη να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς (να περισσέψει και κάτι να δώσουν πριν τις εκλογές…). Αλλά ο κορονοϊός επιτάχυνε τις … διαδικασίες «απορρόφησης» (τσεπώματος, πετσώματος – γειά σου, ΓΤ). Και έχουν οι πάντες ξεσαλώσει…

  Το πέτσωμα (σανίδωμα) στις στέγες κατασκευάζεται από σανίδες :). Πάνω σ’ αυτό στηρίζεται η όποια επικάλυψη.
  Η θερμομόνωση μπορεί να είναι εσωτερική (πέτσωμα το 5)

  ή εξωτερική (πέτσωμα το 2)

  Η επιστημονική/τεχνική του ονομασία ήταν (είναι;) ‘πεταύρωσις’ ή ‘πεταύρωμα’. < πέταυρον < πέτευρον ‘σανίς εφ’ ης κοιμούνται αι όρνιθες’ [Δημητράκος, τ. 11, σ. 373-4.]
  Και, πεταυριστής: Πέτσας 🙂
  Ενώ, πετσάς: βυρσοδέψης (;)

  Στα …καθ΄ημάς (πιθανότατα και αλλού) οι λέξεις ‘πετσί, πέτσακας, πέτσαρος’ σημαίνουν τον άξεστο, απολίτιστο, αγροίκο, «παχύδερμο».

 82. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ωχ! Οι εικόνες … (Αλλά πάλι, ίσως κάποιους να τους ενδιαφέρουν 🙂 )

 83. Μαρία said

  56
  Μα ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε μεσάζοντας ( https://www.edee.gr/etairies-meli/initiative-media/ με το αζημίωτο 3%, δηλαδή 600 χιλιάδες,)
  για το πέτσωμα ήταν για να αποφύγουν να κοινοποιήσουν τα ποσά στη διαύγεια.

  Ειδάλλως ότι ανεβαίνει στη διαύγεια το μελετάει ο Πολάκης και κράζει 🙂
  π.χ. χτεσινό: Απευθείας αναθέσεις για τρία αναλόγια που κόστισαν το ποσό των 11.000 ευρώ και απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία security
  http://www.avgi.gr/article/10811/11188987/drimy-kategoro-polake-kata-metarake-gia-apeutheias-anatheseis-tria-analogia-kostisan-11-000-euro

 84. dryhammer said

  81α. Στο χωριό μου, για τα πλοία βγαίνει «απαγορευτικό», τα κοπάδια «τα μαντρώνουν» και οι αγέλες «λυμαίνονται».

 85. leonicos said

  Πνίγηκα χτες και δεν μπήκα. Μπήκα το πρωί, διάβασα το χθεσινό και ξέχασα να μπω στο σημερινό

  Τι διάολο. Μόλις πάει κάτι στραβό, έχουν έτοιμη τη συνταγή του πετσώματος;

  Μόλις έκανε κούκου το 800, βρηκαννα δωσουν και 500 στους ‘εκπαιδευτές’. Τι έγιναν τελικά τα λεφτά που περίσσεψαν από τηναποκάλυψη τυ σκανδάλου;

  Τώρα βγαίνουν άλλα στη φόρα. Τόσο σκατάδες είναι συλλήβδην;

  Το ξέρω ο ηλίθιος κι επιμένω να μην το πιστεύω. Δεν χωνεύεται να πάρει η ευχή!

 86. leonicos said

  Εντάξει… κυβέρνηση είναι… γι’αυτόλυσσάνε να βγουν.

  Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας αξιοπρεπής άνθρωπος ανάμεσά τους;

  Μπορεί εγώ θρησκευτικά να ανήκω όπου ανηκω, αλλά ξέφω πως υπάρχουν υπέροχοι ορθόδοξοι (δεν επιμένω για καθολικούς εκτός από κάτι επαναστάτες λατινοαμερικάνους) και προτεστάντες, και ραββίνοι, και μουφτήδες. Μπορεί να έχεις άλλη πίστη αλλά ενιαία ανθρωπιά.

  Αυτοί δεν έχουν τίποτα από δαύτο;

 87. # 85, 86

  Αγαπητέ Λεώνικε, σου έχω ξαναπεί πως πρακτικά είμαι μεγαλύτερος ηλικιακά μια που κοιμάμαι λιγότερο από 4 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο. Σε αυτό που δεν μπορείς (ακόμα) να χωνέψεις, εγώ έχω πάρει σύνταξη συμπληρώνοντας 35 συναπτά έτη αποχής από το λεγόμενο πολιτικό παιχνίδι. Το μόνο που πονά τους πολιτικούς, είναι ξεκάθαρα η αποχή, αλλά ακόμα κι ο Λάμπρος είναι υπέρ του συνειδητού λευκού δλδ ασπιρίνη αντί για εγχείρηση. Νοιώθεις περιφρόνηση για τις τακτικές τους όμως συμμετέχεις στο παιχνιδάκι τους που τους ισχυροποιεί, τις εκλογές ! Ε τότε, η ψήφος σου μετράει, χαχαχαχαχ !!!
  Περισσότερα στην γιορτή της Δημοκρατίας

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως η ΕΡΤ ως πρώτο θέμα του δελτίου των 9 έχει τον ψευτογιατρό. Εικοσάλεπτη ανάλυση. Δεύτερο θέμα η απαγωγή της μικρής, κατόπιν μπόλικο βιτριόλι, μετά θα βγάλει τίποτα μπαλέτα, θα κάψει και το απαραίτητο λιβάνι στον κυβερνητικό βωμό, ύστερα αθλητικά, ο καιρός και καλό σας βράδυ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το έγκυρο κρατικό κανάλι.

 89. sarant said

  88 Τον πραγματικό γιατρό σύζυγο της Ράικου που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για απατηλή συνταγογράφηση 1,5 εκ. δεν τον ανέφεραν, ε;

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  89:Τι να πρωτοχωρέσει σε μια ώρα δελτίο με τόσα φλέγοντα θέματα; ☺

 91. Μαρία said

  Η διαπόμπευση του ονόματός μου έχει γίνει. Εβδομάδες σύρομαι σε εφημερίδες, σε δελτία, σε εκπομπές, χωρίς καν να ακούγεται η άποψή μου και εμφανίζομαι ως ύποπτη. Μόνο με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον αυτών που την μεθόδευσαν μπορεί να διορθωθεί αυτή διαπόμπευση.

 92. ΚΩΣΤΑΣ said

  88 – 90 Γιάννη!!!!

  Δε λέω, ακόμη έχει πολύ δρόμο το Δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για να γίνει πλήρως αντικειμενικό. Καλά με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ καμία σύγκριση, απείρως καλύτερο σήμερα. Καπου στο 42.00 έχει και για τη Ράικου και τον σύζυγό της. 😂

  https://webtv.ert.gr/ert1/eidiseis/18ion2020-21-00-deltio-eidiseon/

 93. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  … Ξεπέτσωμα, πότε με το καλό θα έχουμε; Για να δούμε! 🙂

 94. Μαρία said

  92
  Για μένα που δεν βλέπω τηλεόραση η είδηση δεν υπάρχει https://www.ert.gr/eidiseis/

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  92:Έφτασες μέχρι το 42′, βρε θηρίο! Νούμερο σημαδιακό, θυμίζει μαραθώνιο. Αλλά τα είκοσι πρώτα λεπτά ψευτογιατρός; Σαν να σου κλείνουν το μάτι και να σου λένε «Ακόμα εδώ είσαι;» 😉

 96. Μαρία said

  Διαβάζω οτι ο ψευτογιατρός ψάρευε πελατεία στα μοναστήρια. Τυχαίο;

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  96: Έψαχνε για απελπισμένους, για ανθρώπους με ανίατες παθήσεις που οι κανονικοί γιατροί τούς είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα σωτηρίας και είχαν στραφεί στον Θεό ως ύστατη ελπίδα. Και στο σημείο αυτό τους πλεύριζε ο κομπογιαννίτης.

 98. Pedis said

  # 96 – δεν φταίει τόσο οσοι την πάτησαν, αφού είχε και πολύ καλές συστάσεις από ανθρωπους που εμπιστεύονται (δεν ξέρω γιατί, να ρωτησω πρώτα τον πνευματικό μου να σου πω.)

 99. Μαρία said

  97
  Θυμήθηκα τώρα τον ψευτογιατρό με τη φεράρι, που, όταν τον τσίμπησαν, οι Σκυριανοί έπεσαν απ’ τα σύννεφα, γιατί λέει ήταν πολύ καλός. Είχε βέβαια σπουδάσει πρώτες βοήθειες.

 100. Μαρία said

  98
  Συγκεκριμένα, ο νεαρός είχε χειρουργηθεί στο εξωτερικό και ακολουθούσε τις θεραπείες, μέχρι που υποτροπίασε. Οι γονείς του μικρού αγοριού άκουσαν για τον δόκτωρα «Νικόλαο Κοντό» από έναν μοναχό του Αγίου Όρους, ο οποίος είχε γνωρίσει τον… κομπογιαννίτη γιατρό και τον παρουσίασε ως έναν εξαίρετο και θεοσεβούμενο επιστήμονα, που ακολουθεί φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης της αρρώστιας.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κόρη του 76χρονου, γνωρισε τον ψευτογιατρό από την επαφή της σε μοναστήρι του Βόλου, όταν και οι μοναχές συστησαν στην κόρη του 76χρονου τον «Κοντό» ως ειδικό ογκολόγο, πολύ θεοσεβούμενο και λογικό, με πολλές γνώσεις από το εξωτερικό, που ακολουθεί τρόπους θεραπείας με φυσικά μέσα και βότανα.

  https://serraikanea.gr/koinonia/129111-sygklonizei-i-dikografia-gia-ton-pseftogiatro-pos-esteile-sto-thanato-2-paidia-to-peristatiko-apo-serres.html

 101. Πισμάνης said

  Λουφές: ο μισθός τών αγωνιστών!
  Συγνώμην, Μιλάμε γιά αγωνιστές ή μισθοφόρους:

 102. Πισμάνης said

  «Λούφα καί παραλλαγή» – «λουφαδόρος» σχετίζονται μέ τόν λουφέ;

 103. Pedis said

  # 100 – Φταίει που βρισκονται στην ανάγκη, είναι βεβαια και βούρλα κι ακούνε τ’ άλλα βουρλα.

  Φταίει επίσης που στα φαρμακεία έχει δοθεί η άδεια να πουλάνε με το κιλό τα φυτικά (κανείς δεν ξέρει για τι πρόκειται), τις βιταμίνες (που κανουν πολυ συχνά κακό) και τα ομοιοπαθητικά (αυτά, αν είναι γνήσια, δεν κάνουν τίποτα, ευτυχώς) κι όλα αυτά πλασάρονται με την ονομασία φάρμακα.

  Βάλε τηλεόραση και διαδίκτυο που πατρονάρουν το τσαρλατανιλίκι με όλους τους δυνατούς τρόπους, τι να σου κάνει ο άλλος όταν του το λέει και ο άνθρωπος του θεού. Να μην πιστέψει;

 104. Μαρία said

  102
  Όχι.
  Ο λουφές είναι απ’ τον τούρκικο ulufe, ενώ η λούφα απ’ το λουφάζω<λωφάζω<λωφάω
  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BB%CF%89%CF%86%CE%AC%CE%B6%CF%89&dq=

  103
  Προφανώς. Αλλά υπάρχουν και προϋποθέσεις, για να την πάθεις.

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γι΄αυτό τα πεντοχίλιαρα τα λένε πετσετάκια!

  Πέτσα έλεγε η λαλά μου την πετσέτα
  Πέτσαρος (ή σκέτο πετσί) ο πεισματάρης,η πεισματάρα το πεισματάρικο.
  Πετσάκι, το λουράκι του ρολογιού
  Πέτσα, εδώ στ΄απανωμέρη, η τσίπα του γαλάτου και του γιαουρτιού
  .
  Ξεπέτσωτη η χωρίς πέτσα ,η χωρίς τσίπα

 106. Πέπε said

  Και βέβαια ο πέτσακας!

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Πετσί-παιγνίδι» Δηλαδή έχεις άντε-άντε μια κατάσταση (το βρήκαμε τώρα π.-π.)

 108. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Στὸ σλανγκρ ἔχει κάμποσα λήμματα σχετικὰ* μὲ τὴν πετσα καὶ παράγωγά της.

  Κάποια εἶναι καλὰ.

  Ξεχώρισα αὐτό.

  *Ὑπάρχουν καὶ λίγα ἄσχετα. 🙂

 109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @89. Νίκο, ψηφίζω ΝΔ και είμαι θανατερός εχθρός κάθε ιατρικού χρηματισμού. Ο εν λόγω σύζυγος, αν κατάλαβα καλά (δεν παρακολουθώ τις λεπτομέρειες της υπόθεσης..) τα έπαιρνε για να προβαίνει σε κατευθυνόμενη από εταιρεία συνταγογράφηση. [..και όταν κάνεις τέτοια συνταγογράφηση, δεν παρανομείς μόνο επειδή χρηματίζεσαι αλλά και επειδή τα κριτήρια για να συνταγογραφήσεις αυτά τα ΑΚΡΙΒΑ και ΑΒΕΒΑΙΗΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑσ ΦΑΡΜΑΚΑ χαλαρώνουν εντυπωσιακά, οπότε τα χορηγείς επί δικαίους και αδίκους..]
  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (απ’όσο θυμάμαι) κατείχε έναν μακρύ κατάλογο με γιατρούς που έκαναν το ίδιο, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΗΣΕ (αμεσως!) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗΣ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΟΎΝ ΓΙΑ ΚΆΜΠΟΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΟΙ ΟΜΟΪΔΕΆΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΊ ΤΟΥ ΕΣΥ και να καθαρίσει λιγουλάκι το σώμα των δημοσίων γιατρών;;
  Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος;;

 110. Χαρούλα said

  Το καλύτερο προμόσιον, τα μοναστήρια και οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις το κάνουν. Οι «πνευματικοί» καθοδηγούν στις εκλογές. Τώρα και σε περίθαλψη! Όσο υπάρχουν αφελείς(όχι απλά πονεμένοι σε απόγνωση), θα τους κάνουν κουμάντο αγύρτες.

 111. Nestanaios said

  110.
  Ο εκλογικός νόμος είναι η αιτία του κακού. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να γίνει πιο «σοφός».

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όσο υπάρχουν αφελείς(όχι απλά πονεμένοι σε απόγνωση), θα τους κάνουν κουμάντο αγύρτες.»
  Ο περί ου ο λόγος doc δεν ήταν απατεωνίσκος της πλάκας. Το ότι, όπως κυκλοφορεί, κατάφερε να φάει 55 εκατομμύρια από τον Κοντομηνά, φανερώνει πολλά για τις κακοποιές ικανότητες και τον οργανωμένο τρόπο δράσης του.

 113. Nestanaios said

  109.
  Η ιδιωτική πρωτοβουλία σε δημόσια πράγματα (πλούτος από φόρους) πρέπει να καταργηθεί. Αυτό βέβαια δεν είναι δουλειά των γιατρών. Αυτό είναι δουλειά ενός «σοφού» λαού.

 114. Χαρούλα said

  #112 για άλλους ήταν ο χαραχτηρισμός (θα στεναχωρήσει τον Theo.😊)

 115. Πάνος με πεζά said

  @ 81 : Το λάθος που δε φαίνεται στο σχηματάκι : το πρώτο-πρώτο πηχάκι, εκεί όπου πατάει δηλαδή η χαμηλή άκρη του χαμηλότερου κεραμιδιού, πρέπει να είναι διπλάσιου ύψους. Και αυτό γιατί, επειδή το κεραμίδι αυτό δεν πατάει σε πλάτη άλλου μπροστινού του, με το ίδιο πάχος καδρονιού θα «μπρουμουτιάσει» και θα φαίνεται πανάσχημο…. Γι αυτό, κάρφωναν ένα πηχάκι πάνω στο άλλο. Μυστικά του επαγγέλματος !

 116. Πάνος με πεζά said

  Βέβαια, το σχήμα, τεχνιέντως, δείχνει ένα κομμάτι σανίδας σα «σφήνα» κάτω-κάτω, αλλά αυτά δεν τα βρίσκεις, στην πράξη. Επίσης, στη δείτερυ εικόνα, υπάρχουν τεχνίτες που βάζουν την υρομόνωση πάνω από τα διαμήκη πηχάκια, φροντίζοντας και να κοιλιάζει από πηχάκι σε πηχάκι, ώστε να διαμορφώμει μαχιάδες απορροής κάτω από τα κεραμίδια. Υπερτερεί σε ασφάλεια, αλλά δεν είναι εύκολο να πετύχες καλή κόλληση στις μεμβράνες, όντας χαλαρές.

 117. sarant said

  101 Οι αγωνιστές του 21 κατά κανόνα έπαιρναν μισθό από τον μπουλουκτσή τους ή από τον καπετάνιο τους, αν και κάποτε με καθυστερησεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν αποκλειστικό έσοδο τα πλιάτσικα. Βέβαια, ο Καραισκάκης μιλούσε για Ταλαρίσιους, αλλά νομιζω ότι κι ο ίδιος άμοιβε τους άντρες του.

  Να μας πει και άλλος αν ξέρει.

 118. ΓΤ said

  @117

  άμοιβε —-> άμειβε

 119. sarant said

  118 Ωχ ναι

 120. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άμα του άνηκε ο παράς τι σας νοιάζει εσάς αν άμοιβε ή άμειβε? 🙂

 121. Pedis said

  Τι τού κανε του Κοντομηνά και του έφαγε 55 εκ ευρώ;

  Εκατό εγχειρησεις καρδιάς στα Λονδίνα στα έιτιζ;

  Λίγο απίστευτο το νουμεράκι, έτσι;

 122. spiridione said

  101. 117. Έπαιρναν μισθό αλλά δεν ήταν μισθοφόροι.
  Υπάρχει άρθρο και για το θέμα αυτό στο μπλογκ
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/24/1821-6/

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν «δάγκωνε» μόνο ως ψευτογιατρός. Είχε πολλές «ιδιότητες», αν αληθεύουν όσα γράφονται και λέγονται:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ethnos.gr/ellada/111139_apokalypsi-berykioy-o-giatros-maimoy-pire-55-ekat-eyro-apo-ton-kontomina%3Famp&ved=2ahUKEwiHxa6c143qAhXuUxUIHXBDBhkQFjAIegQIAxAB&usg=AOvVaw2CnQ9sqGY-ForuQCzhtmuV&ampcf=1&cshid=1592563003360

 124. spiridione said

 125. Δεν ξέρω αν αφέρθηκε και στο ονομα Πετσωμένος που είχε ο ένας από τους δυο διευθυντές (ο άλλος λεγόταν Κλεφτοδήμος) που εκλεβαν την επιχείρηση στην ταινία έξω οι κλέφτες.
  http://tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/790

  Δεν ξέρω αν τα ονομαζόταν έτσι ήταν και στο θεατρικό του Στέφανου Φωτιάδη ή ήταν μόνο στο σενάριο της ταινίας. Πάντως το σημερινό άρθρο βοηθά να καταλάβουμε γιατί το πετσωμένος προϊδεάζει σε απατεώνα που προφανώς το 1960 ήταν προφανές

 126. dryhammer said

  125. Η πραγματικότητα πάντα ξεπερνούσε τη φαντασία. Πιο απατεώνυμο (5.000.000++) υπήρξε από το Τσακοπιάκος;

 127. Αιμ said

  103. Η λούφα για τρίψιμο ;

  https://sapontina.gr/img/2017/04/luffa-sponge-12cm-sapontina.jpg ;

 128. sarant said

  123 Τελικά, άμα πηγαίνεις μέσω εκκλησίας όλες οι πόρτες ανοίγουν

 129. Pedis said

  # 128 – «Καλύτερα να τάχουμε καλά με τον παπά της μεραρχίας παρά με τον στρατηγό» είχα ακούσει τον Δίκα να λέει όταν ο παπάς τού ζήτησε μια «χάρη» την οποία … δεν μπορούσε να αρνηθεί. 🙂

 130. Costis Melolidakis said

  Η σελίδα αυτή έχει μπλοκαριστεί από παραπομπές μέσω F/B επειδή αντιβαίνει με τα ήθη της κοινότητας ή κάτποια παρόμοια ανοησία. Έστειλα το ακόλουθο μήνυμα στο F/B: «This is a knowledgeable article, with well established sources. Its blocking is clearly an action of censorship and taking political sides by Facebook. It is a shame Facebook in Greece takes such unjustified and unjust actions quite often lately.» Τελευταία το F/B λογοκρίνει όλο και περισσότερο χωρίς καμία πρόφαση, υποδεικνύοντας το μέλλον που διαγράφεται όσο αφορά το σκληρό έλεγχο της ροής των πληροφοριών ως μέσου χειραγώγησης.

 131. sarant said

  130 Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση!

 132. Νέο Kid said

  Βάστα Ρούφμπουκ να ξεπουλήσουμε!

 133. Μαρία said

  127
  Luffa<Loofah, Loufah (de l'arabe لوف).
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Luffa

 134. Πάνος με πεζά said

  Υπήρξε βεβαίως και ο λαϊκός συνθέτης Πάνος Πετσάς. https://www.youtube.com/watch?v=Cn6sEojE-xg

 135. Μαρία said

  Κ. Πουλάκης: Μητσοτάκης-Θεοδωρικάκος επανέφεραν το ρουσφετολογικό σύστημα στους Δήμους https://www.stokokkino.gr/article/3625/K.-Poylakhs:-Mhtsotakhs-Theodwrikakos-epaneferan-to-roysfetologiko-systhma-stoys-Dhmoys.html

 136. Pedis said

  Αρχίσαμε τα καουμπόικα …

  Ο κ. Φλώρος [ΓΕΕΘΑ] απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα δηλώνοντας πως «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι»

  shoot first and ask questions later

 137. Μαρία said

 138. dryhammer said

  136. Τον είπαν, φαίνεται, φλώρο και τα πήρε…

 139. ΣΠ said

 140. sarant said

  138 Λοιπόν κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα!

 141. Μαρία said

 142. Μαρία said

 143. Pedis said

  # 138, 140 – Παρομοίως 🙂

 144. Μαρία said

  Μ’ έπιασε το τοπικιστικό μου με το Φλώρο https://www.youtube.com/watch?v=RgNphByEFPM

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  141: Δίκιο έχει. Πόσους να πετσώσεις πια, σκέτη Λερναία Ύδρα είναι ο χώρος των ιστότοπων και των ΜΚΔ. Ενώ με 6-7 κανάλια και άλλες τόσες φυλλάδες κάνεις τη δουλειά σου και έχεις την κεφάλα σου ήσυχη.

 146. Μαρία said

  92, 95
  Στο 42 μεν, casus belli δε κατα την Εστία.

  και το Λακόπουλο https://www.anoixtoparathyro.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%b4-%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%b2%ce%ac%ce%b6/

 147. Μαρία said

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127 >> Η λούφα για τρίψιμο;
  το ελίφι
  https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=7394.0

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  126 >>Η πραγματικότητα πάντα ξεπερνούσε τη φαντασία. Πιο απατεώνυμο (5.000.000++) υπήρξε από το Τσακοπιάκος;
  Αλλά το παρεάκι καλά κρατεί ελέω Λίνας Μ. (και όποιος δεν προσκυνά, απολύεται)
  https://www.documentonews.gr/article/ypoyrgeio-politismoy-den-mas-sthrixes-apolyesai

 150. π2 said

  Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η ιστορία με το σποτάκι του Σύριζα έχει ενδιαφέρον.

  Από κει που η κυβέρνηση βρισκόταν στα σχοινιά για το συγκεκριμένο ζήτημα και ακόμη και συνοδοιπόροι της δημοσιολογούντες γκρίνιαζαν για το πέτσωμα και τα ρεζιλίκια, βγήκε στην αντεπίθεση με ιερή αγανάκτηση για την κατασυκοφάντηση της δημοσιογραφίας, και ο Σύριζα, αντί να αντιδράσει για την απίθανη μπουρδολογία που γράφτηκε (με αποκορύφωμα τον αντισημιτισμό, λέει, του σποτ) κατάφερε να βγει και κερατάς και δαρμένος, με εμφανή απολογητική διάθεση. Μόνο συγγνώμη δεν ζήτησε.

  Μάλλον είναι τέτοια η πρεμούρα πολλών στην ηγετική ομάδα του Σύριζα να γίνει το κόμμα όσο πιο καθωσπρέπει και μέινστριμ γίνεται που κατάφερε να μετατρέψει μια εύκολη νίκη στο πεδίο των εντυπώσεων σε ήττα από όλες τις μπάντες. Δικαίως πανηγυρίζει για τη νίκη ο Μπογδάνος.

 151. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Προειδοποίηση: Ἀκολουθεῖ πολιτικοποδοσφαιρικὸ σχόλιο.

  @150. Μᾶλλον ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἔχει πάθει ΠΑΟΚ. 🙂

 152. dryhammer said

  149. Θα το ξαναγράψω. Δυο υπουργέους, πανάγκασμά τους, έχει με χιακή καταγωγή κι είναι κι οι δυο… αντάξιοι των προσδοκιών.

 153. π2 said

  151: ΠΑΟΚ, ΠΑΣΟΚ, μικρή η διαφορά, θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής, αν ήθελε να συνεχίσει στο πολιτικοποδοσφαιρικό κλίμα.

 154. Μαρία said

  Α, θίχτηκε η τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας http://www.avgi.gr/article/10811/11198555/a-thichteke-e-time-tes-ellenikes-demosiographias

 155. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @153. Σωστά. Παρουσιάζουν μιὰν ἀδυναμία στὸ σκοράρισμα.

  Τὸ εἶπε καὶ ὁ Τζή, πιὸ είδήμων ἀπὸ μένα, γιὰ τὸν ΠΑΟΚ. 🙂

 156. Μαρία said

 157. sarant said

  156 🙂

 158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Διαβάζω στο ιστολόγιο του Πάνου Θεοδωρίδη, «δουλειά [αρχαιολογική, νομίζω] άχρι ξεπετσώματος». Μάλλον στις σόλες αναφέρεται..

 159. Γιάννης Ιατρού said

  Και στην οικοδομή χρησιμοποιείται ο όρος, π.χ. για τις στέγες (το ξύλινο υπόστρωμα με σανίδες, κάτω από τα κεραμίδια κλπ.)

 160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αυτήν την σημασία, Γιάννη, εδώ την πρωτοείδα. παρόλο που διετέλεσα ΚΑΙ οικοδόμος στα νιάτα μου 🙂 Την άλλη, την πρώτη, την ήξερα από ακόμη πιό παλιά εργασία. Βοηθούσα ένα καλοκαίρι τον τσαγκάρη της γειτονιάς, τον κυρΧάρη 🙂

 161. antonislaw said

  Μια αλλη σημασία για το πετσώνω σας τη μεταφέρω από το Ρέθυμνο,έχω ακούσει τους γονείς μου ειδικά την Πρωταπριλιά να λένε πρόσεξε μη σε πετσώσουν, και αν κάποιος ξεγελαστεί από την πρωταπριλιατικη φάρσα ή το καλσμπούρι του λένε με επιχαίροντας»σε πέτσωσα!». Επομένως έχει και τη χρήση του εξαπατώ,σε κάμω να πιστέψεις κάτι που δεν υπάρχει,ιδίως όσον αφορά τα πρωταπριλιάτικα αστεία. Ο πατέρας μου, μου είπε ότι πετσώνω όσον αφορά τα στιβάνια σημαίνει μπαλώνω, επιδιορθώνω με ενα κομματι πετσί την τρύπα, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τη σχέση του ενός πετσώνω:μπαλώνω παπούτσι(γνωστοί παλιά ήταν οι μπαλωματήδες παπουτσιών σε αντίθεση με τους παπουτσήδες που κατασκεύαζαν κιόλας παπούτσια, μπαλωματής στην Πλάκα ήταν ο πατέρας του Νίκου Βέλμου(Βογιατζάκη), του λογοτέχνη του μεσοπολέμου) με το πετσώνω:εξαπατώ

 162. sarant said

  161 Μάλιστα, καταγράφεται.

 163. 161: Κρητικά Χρονικά, Τόμος Θ’ (1955), Αποσκίτου Μ., Κρητοπελοποννησιακά, σελ. 508-509

  Εντελώς άσχετη με τη σημασία «δέρνω» είναι η σημασία «απατώ», που, κατά τη γνώμη μου, προέκυψε από την αρχική σημασία, «κάνω παπούτσια». Σ’ αυτή την περίπτωση μας βοηθάει η φράση του Φορτουνάτου πετσώνω μπούρλα (Γ 93). Ο Ξανθουδίδης δεν ερμηνεύει την λέξη burla, πού είναι ιταλική και σημαίνει «φάρσα». Πετσώνω μπούρλα, σημαίνει, «ετοιμάζω φάρσα». Ανάλογες είναι οι εκφράσεις «σκαρώνω πλοίο» και «σκαρώνω φάρσα», «ράβω κουστούμι» στην κυριολεξία, και «ράβω κουστούμι», πού λέγεται σε πολλούς τόπους και σημαίνει «κοτσομπολεύω, περιγελώ». Πρόκειται σίγουρα για argot, που μιλούσαν στις πόλεις οι λαϊκές τάξεις στα χρόνια της Βενετοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τέτοιες εκφράσεις argot βρίσκονται μόνο στο Φορτουνάτο.
  Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν στο στίχο Β 451 η φράση α δεν του την πετσώσωμε μπορεί να ερμηνευθή: «αν δεν του τη φέρωμε», «αν δεν του τη βράσωμε», «αν δεν του τη σκαρώσωμε» (τη φάρσα). Ίσως όμως στην έκφραση αυτή τού στίχου Β 451 να έχωμε την άλλη σημασία του πετσώνω, «δέρνω», και τότε πρέπει να ερμηνευθή: «αν δεν του κάνωμε πετσί τη ράχη από το ξύλο».

  Click to access 0414460070562a.pdf

 164. antonislaw said

  163 Μπραβο Στάζυμπε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Αυτό είναι εύρημα, άρα εχει σχεση και με τα παπούτσια, και στο Φορτουνατο η φραση ήταν «αν δεν του την πετσώσουμε», άρα την πετσώνω,τη σκαρώνω τη μπούρλα(φάρσα)! ((Τη λεξη μπούρλα δεν την εχω ξανακούσει)
  Άρα δηλαδή είναι πετσώνω μπούρλα=ετοιμάζω, καλικώνω, φτιάχνω, παπουτσώνω θα λεγαμε μια φάρσα! Θα ενθουσιαστεί ο πατέρας μου με το εύρημα σου!

 165. Spiridione said

  163. Ωραίο.

  «αν δεν του τη βράσωμε»
  Σε παλιά κείμενα του 19ου αιώνα έχω βρει τη φράση ΄τους τα βράζω’, τους παίρνω χρήματα.
  …Σαβούρωνε παράδες
  από τους μασκαράδες
  και των εικοσιπέντε τα βράζω μια χαρά.

  Του Σοφοκλή Καρύδη, από τους τραμπούκους.

 166. 164: Άφησα δυο παραγράφους απέξω. Δες το πεντέφι στον λίκνο.

 167. sarant said

  163 Μπράβο, ωραίο εύρημα.

  165 Το έχεις βρει και αλλού;

 168. Spiridione said

  167. Ναι, το έχω βρει και αλλού, αλλά δεν θυμάμαι τώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: