Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γεμάτες πτήσεις, άδεια αεροδρόμια

Posted by sarant στο 24 Ιουνίου, 2020


Tο Σάββατο που μας πέρασε ήρθα στην Ελλάδα. Ήταν να κατέβω και το Πάσχα, αλλά βέβαια το Πάσχα φέτος ακυρώθηκε λόγω της καραντίνας. Συνηθισμένος να έρχομαι πολλές φορές το χρόνο στην Ελλάδα, πάντοτε αεροπορικώς, ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που έλειψα τόσο μεγάλο διάστημα, πάνω από τρεις μήνες, και χωρίς αυτό να είναι δική μου επιλογή.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου, λίγο πριν από το μεσημέρι, το βρήκα άδειο. Στη φωτογραφία, ο χώρος μπροστά από τα τσεκ-ιν, άδειος εντελώς.

Αφού έδωσα τις αποσκευές, διάβασα μια πινακίδα που έλεγε ότι για να προχωρήσω πρέπει να είμαι βέβαιος ότι δεν έχω πυρετό και γενικά δεν έχω συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό. Δεν είχα, οπότε προχώρησα.

Εννοείται πως όλη αυτη την ώρα φορούσα μάσκα, όπως και όλοι οι (λιγοστοί) άλλοι, είτε προσωπικό εδάφους είτε επιβάτες. Είχα πάρει μαζί μου στη χειραποσκευή δυο υφασμάτινες μάσκες και πεντέξι χειρουργικές.

Αφού πέρασα, πρώτη φορά χωρίς καμιά καθυστέρηση, τον συνήθως εκνευριστικό έλεγχο των χειραποσκευών, καθώς και πάλι ήμουν μόνος μου στον ένα μόνο ιμάντα που λειτουργούσε -προ κορονοϊού είχαν δύο και τρεις ιμάντες σε λειτουργία και βέβαια ήταν γεμάτοι κόσμο- συνέχισα στα duty free και τα διάφορα άλλα καταστήματα του αεροδρομίου, που ήταν τα μισά κλειστά και τα άλλα μισά άδεια από πελατεία, και τελικά κατευθύνθηκα στην πύλη όπου θα γινόταν η επιβίβαση στο αεροπλάνο -στο οποίο πήγαμε με τα πόδια, δεν μπήκαμε στο λεωφορειάκι για να διανύσουμε την έτσι κι αλλιώς μικρή απόσταση.

Το αεροσκάφος όμως ήταν γεμάτο, αν και δεν ήταν από τα μεγαλύτερα -22 νομίζω σειρές με τέσσερις θέσεις στη σειρά, μία παράθυρο και μία διάδρομος από κάθε πλευρά, όλες σχεδόν κατειλημμένες.

Αντίφαση; Πώς γίνεται οι πτήσεις να είναι σχεδόν γεμάτες και τα αεροδρόμια άδεια; Μα, είναι απλό: γίνονται πολύ λιγότερες πτήσεις, ίσως το ένα πέμπτο απ’ όσες γίνονταν π.Κ., και χρησιμοποιούνται και μικρότερου μεγέθους αεροσκάφη. Κι έτσι, οι λιγοστές πτήσεις της ημέρας έχουν ικανοποιητική πληρότητα.

(Πόσο λιγότερες πτήσεις; Μέτρησα ότι από το αεροδρομιο του Λουξεμβούργου εκείνη τη μέρα έγιναν μόλις 13 αναχωρήσεις και το ίδιο ισχύει και τώρα που γράφω το άρθρο, ενώ π.Κ. ασφαλώς γίνονταν πενταπλάσιες).

Επειδή όμως ο αριθμός των πτήσεων έχει μειωθεί πολύ, όπως και ο αριθμός των προορισμών, για να έρθω στην Ελλάδα έπρεπε να κάνω δύο σκάλες, κάτι που δεν θυμάμαι να έχει συμβεί άλλη φορά εδώ και πολλά χρόνια, και το ταξίδι να διαρκέσει συνολικά δωδεκάωρο: Λουξεμβούργο-Μόναχο, Μόναχο-Φρανκφούρτη, Φρανκφούρτη-Αθήνα. Αυτό έγινε γιατί ενώ π.Κ. υπήρχαν πεντέξι πτήσεις Λουξεμβούργο-Φρανκφούρτη καθημερινά, τώρα δεν υπάρχει καμία. Πιο λίγο θα διαρκούσε αν πήγαινα στη Φρανκφούρτη με το αυτοκίνητο.

Η πτήση Λουξεμβούργο-Μόναχο έτσι κι αλλιώς δεν είχε μεγάλη διάρκεια, μας μοίρασαν ένα μπουκαλάκι νερό στη διαδρομή, προσγειωθήκαμε στο Μόναχο, όπου και πάλι δεν υπήρχε πουλμανάκι να μας μεταφέρει και πήγαμε με τα πόδια.

Το αεροδρόμιο του Μονάχου είχε σαφώς περισσότερο κόσμο από του Λουξεμβούργου, αλλά συγκριτικά με την παλιότερη περίοδο ήταν επίσης άδειο. Και πάλι πολλά καταστήματα ήταν κλειστά, πολλοί χώροι ήταν αποκλεισμένοι με κορδέλες, ενώ δεν υπήρχαν πουθενά καροτσάκια για τις χειραποσκευές, προφανώς επειδή δεν είναι εύκολο να απολυμανθούν.

Επειδή είμαι συχνός ταξιδιώτης, έχω δικαίωμα να μπαίνω στα σαλόνια, και στο Μόναχο το χρειαζόμουν αυτό αφού είχα να περιμένω πάνω από 4 ώρες. Τα σαλόνια (λάουντζ που τα λένε) είχαν κλείσει μέσα στην πανδημία, αλλά τώρα με τη χαλάρωση είχαν ανοίξει ξανά δυο-τρία σε όλη τη Γερμανία, ένα από τα οποία στο Μόναχο.

Αλλά και στο σαλόνι υπήρχαν πολλές αλλαγές. Κάθε δεύτερη πολυθρόνα είχε πάνω ταινία που σε εμπόδιζε να καθίσεις, τα τραπέζια είχαν μία μόνο καρέκλα, και κυρίως δεν υπήρχε πια ο πλούσιος μπουφές με σνακ και με ποτά, μόνο κάτι πανέρια με μπρέτσελ μέσα σε χάρτινες σακούλες, ενώ αν ήθελες μπίρα ή καφέ έπρεπε να πας να το ζητήσεις από τον σερβιτόρο, δεν υπήρχε αυτοεξυπηρέτηση.

Είχαν όμως πρίζες για το λάπτοπ και γουάι-φάι απρόσβλητο από τέτοιου είδους ιό, οπότε, φορώντας πάντοτε τη μάσκα, κάθισα σε μια γωνία, άναψα το λάπτοπ και ετοίμασα το άρθρο που διαβάσατε την Κυριακή για το Δεκαήμερο του Βοκάκιου κι έτσι, κουτσά-στραβά, πέρασε η ώρα. Εκεί στη γωνίτσα, καπως παράμερα από τη μεγάλη αίθουσα του σαλονιού, μπόρεσα να βγάλω και τη μάσκα, δηλαδή να τη φορέσω σκουλαρίκι ή υπογένειο ή έστω ξώμυτη (Κάποιος πρέπει να καταγράψει τους όρους αυτούς). Γενικά, πολλές ώρες η μάσκα δύσκολα αντέχεται, ειδικά αν φοράς και γυαλιά. Θαυμάζω πωλητές και άλλους που αναγκάζονται να τη φοράνε συνεχώς. Φεύγοντας για να πάω στην πύλη, άλλαξα και μάσκα.

Στη Φρανκφούρτη προσγειωθήκαμε με βροχή, και επίσης περπατήσαμε ως το κτίριο. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι τεράστιο, και έπρεπε να διανύσω μια μεγάλη απόσταση ως την πύλη της αναχώρησής μου. Όχι μόνο δεν υπήρχαν ούτε εδώ καροτσάκια, αλλά επιπλέον οι κυλιόμενοι διάδρομοι, που έχει τέτοιους πολλούς σ’ αυτό το αεροδρόμιο για να αντέχονται οι μεγάλες αποστάσεις, δεν λειτουργούσαν, ήταν κλειστοί με κορδέλες. Στη Φρανκφούρτη δεν είχα πολλή αναμονή, κι έτσι δεν αναζήτησα το σαλόνι, έτυχε όμως να περάσω από εκεί κοντά -αλλά ήταν κλειστό, διότι αν και ξανάνοιξε το ωράριο ήταν μειωμένο, τώρα έκλεινε στις 4 το απόγευμα, ενώ π.Κ. λειτουργούσε ως τις 10 το βράδυ.

Η πτήση από Φρανκφούρτη προς Αθήνα έγινε με μεγαλύτερο αεροπλάνο, με σειρές των τριών και τριών καθισμάτων. Κι αυτό ήταν εντελώς γεμάτο και, απ’ όσο είδα, οι περισσότεροι φορούσαμε τη μάσκα κανονικά, αν και κάποιοι προτιμούσαν το στιλ υπογένειο. Βέβαια, όταν μοίρασαν σάντουιτς και ποτό αναγκαστικά οι μάσκες έπεσαν, που λέει το κλισέ.

Λίγο πριν από την προσγείωση, μας μοίρασαν ένα έντυπο να συμπληρώσουμε με τα στοιχεία μας, σε ποια θέση καθόμαστε, πού θα μείνουμε στην Ελλάδα, σπίτι ή ξενοδοχείο. Το έντυπο αυτό ήταν φτιαγμένο πριν από τις 15 Ιουνίου και έλεγε για αυτοπεριορισμό 7 ημερών, που δεν ισχύει πια. Στην έξοδο από το αεροπλάνο στεκόταν κάποιος και μάζευε τα έντυπα, αλλά κατά τα άλλα κανείς δεν έλεγξε τίποτα. Το Ελ. Βενιζέλος, μία μετά τα μεσάνυχτα, ήταν άδειο, αλλά πάντοτε είναι άδειο τέτοια ώρα, το ξέρω επειδή σχεδόν πάντα τέτοιες ώρες φτάνω.

Πήρα τις αποσκευές από τον ιμάντα, πήγα στα ταξί όπου δεν υπήρχε κανείς άλλος πελάτης, πήρα το πρώτο ταξί, πάντοτε φορώντας μάσκα. Ο ταξιτζής δεν φορούσε αλλά δεν ήξερα αν είναι υποχρεωτικό οπότε δεν είπα τίποτα.

Τα περιέγραψα έτσι αναλυτικά για να φανούν οι διαφορές από τ’ αεροπορικά ταξίδια όπως τα είχαμε συνηθίσει προ Κορονοϊού.

Όχι ότι φτάσαμε στο «μετά». Παρόλο που, εδώ στην Ευρώπη, έχουμε την αίσθηση πως η πανδημία έχει τελειώσει, πρόκειται μάλλον για οφθαλμαπάτη. Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται, κι αν για το πρώτο εκατομμύριο κρούσματα χρειάστηκαν μήνες και για το δεύτερο 17 μέρες, για το ένατο εκατομμύριο άρκεσαν μόλις οχτώ μέρες -απλώς τώρα το επίκεντρο είναι σε άλλο ημισφαίριο και δεν το βλέπουμε μπροστά μας.

Μπορεί ψυχολογικά να μην αντέχουμε άλλο τον περιορισμό, και τώρα που χαλαρώσαμε να είναι διπλά δύσκολο να ξαναπεριοριστούμε, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με αυτή την παλιοϊστορία.

Advertisement

176 Σχόλια προς “Γεμάτες πτήσεις, άδεια αεροδρόμια”

  1. nikiplos said

    Καλημέρα Και η οικονομική ζημία όλης αυτής της καλοκουρδισμένης αεροπορικής βιομηχανίας να δούμε που θα οδηγήσει. Πάντως 12 ώρες Λουξεμβούργο – Αθήνα, ολίγον μαρτύριο δεν είναι?

  2. Παναγιώτης Κ. said

    Νικοκύρη,
    διαφωτιστική η σημερινή ανάρτηση.
    Να ξέρουμε τι μας περιμένει, να μην εφησυχάζουμε. Ειδικά, όσοι ανήκουμε στις…ευπαθείς ομάδες!

  3. LandS said

    δεν έχουμε τελειώσει με αυτή την παλιοϊστορία
    Πες το ψέματα.

    1. Αυτή την οικονομική ζημιά ήδη δρομολογείται να πληρωθεί από τα κρατικά ταμεία – από την Κοινωνία μέσω φορολογίας και δανεισμού. Σε μορφή επιχορηγήσεων.

    Κέρδη στους ιδιώτες, ζημιές στη Κοινωνία.

  4. Μου περιέγραψαν προχτές μια πτήση της Aegean (εσωτερικού): επειδή τα τελευταία χρόνια χρεώνει ένα πεντάευρω αν θες να διαλέξεις θέση από τα φτερά και μπρος, το μισό αεροπλάνο ήταν άδειο και το άλλο μισό (οι πίσω θέσεις) φίσκα. Αυτά τα ορέα.

  5. Λευκιππος said

    Τελικά δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα που να μην έχει επιρεαστει από τον κορονοιο. Τι να πουν και οι πιλότοι!!! Κι άλλα επαγγέλματα που αρχίζουν με π…….Καλημερα

  6. Επειδή το «υπογένειο» δεν είναι πολιτικά ορθό, αφού εξαιρεί τις γυναίκες, θα πρότεινα «υπογνάθιο» ή «περιλαίμιο», αν και αυτό θυμίζει σκύλο.

  7. Γς said

    Καλημέρα

    επί τέλους να γυρίσουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα.
    Των συνεχών χαμηλών πτήσεων των αεροπλάνων στη Ραφήνα, που πάνε για προσγείωση δίπλα στο Ελ Βενιζέλος.

    Αυτή η πολύμηνη απόλυτη ησυχία μου έχει σπάσει τα νεύρα!

  8. Νέο Kid said

    4. Και δεν αναδιάταξαν οι αεροσυνοδοί τούς επιβάτες για λόγους ισοκατανομής βάρους;
    Εντάξει, το «αριστερά -δεξιά» είναι το κυρίως σημαντικό , αλλά και το μπρος-πίσω παίζει ρόλο.

  9. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Μπορεί να επηρεάστηκε αρνητικά η αεροπορική βιομηχανία, αλλά οι σχετικές με την παραγωγή μέσων ατομικής προστασίας ανθούν. Έχω δει ένα σωρό ευφάνταστες (αν και ίσως αμφίβολης πρακτικότητας) ζελατινένιες προσωπίδες, κυρίως σε υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών.
    (Ναι, ξέρω, χάσαμε ένα κοπάδι βόδια αλλά βρήκαμε ένα σπουργίτι. Είπα να βάλω μια νότα αισιοδοξίας…)

  10. Γς said

    9:

    >αλλά και το μπρος-πίσω παίζει ρόλο.

    Ναί. Βίζο λα βίζο

    https://caktos.blogspot.com/2013/04/blog-post_13.html

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7 Δεν το είχα σκεφτεί αυτό με την ησυχία στη Ραφήνα!

  12. Alexis said

    #6: Σχετικό-άσχετο μιας και μιλάμε για νεολογισμούς και λεξιπλασίες: Χτες άκουσα μια λέξη που δεν είχα ξανακούσει και μου άρεσε πολύ: «Αντιγάβ», το ειδικό κολάρο που βάζουν στους φωνακλάδες σκύλους για να μη γαβγίζουν πολύ… 🙂

  13. 8 Εμ, έλα ντε!

  14. Γς said

    10: -> 8:

  15. ΓιώργοςΜ said

    11β Την εποχή της αυστηρής τηλεργασίας και καραντίνας, ο συνήθως αρκετά φορτωμένος δρόμος μπροστά στο σπίτι μου ήταν πρακτικά πεζόδρομος. Ποδήλατα στη μέση του δρόμου, πεζοί-χρήστες του κωδ 6 🙂 , κι ένα αυτοκίνητο κάθε 10 λεπτά. Τώρα έχει επανέλθει η κ(οι/α)νωνικότητα, για να μιλήσεις στο τηλέφωνο πρέπει να είναι κλειστά τα παράθυρα.

  16. ΓιώργοςΜ said

    Αλήθεια, έχει βρει το οικονομικό επιτελείο του ιστολογίου πόση είναι η μείωση στην κατανάλωση καυσίμων τους τελευταίους μήνες;

  17. […] Tο Σάββατο που μας πέρασε ήρθα στην Ελλάδα. Ήταν να κατέβω και το Πάσχα, αλλά βέβαια το Πάσχα φέτος ακυρώθηκε λόγω της καραντίνας. Συνηθισμένος να έρχομαι πολλές φορές το χρόνο στην Ελλάδα, πάντοτε αεροπορικώς, ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που έλειψα τόσο μεγάλο διάστημα, πάνω από τρεις μήνες, και χωρίς αυτό να… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/06/24/airplane/ […]

  18. Στελλα Μοσχονά said

    Καθόλου δεν έχουμε τελειώσει. Στο ταξί είναι υποχρεωτική η μάσκα εξ όσων ξέρω. Και άλλωστε πάντα λέω «εγώ τη φοράω για σας, εσείς τη φοράτε για μένα».

  19. mouzes said

    Οι ταξιτζήδες υποχρεούνται να φοράνε μάσκα.

  20. Καλημέρα,
    Δεν θάταν πιο εύκολο να κάνεις το Λουξεμβούργο – Φραγκφούρτη με τρένο;

  21. sarant said

    18-19 Κι όμως ο δικός μου δεν φορούσε, ούτε ο χτεσινός (που μάλιστα κάπνιζε κιόλας, αλλ’ αυτό δεν με πειράζει) Μόνο την Κυριακή έτυχα σε μια γυναίκα, ταξιτζού, η οποία φορούσε μάσκα και είχε και το πλαστικό διαχωριστικό στο ταξί της.

  22. Νέο Kid said

    Ένα προβληματάκι πιθανότητας , που λύνεται και χωρίς μαθηματικό φορμαλισμό:

    «Το στοίχημα του Νικοκύρη»
    Σε μια πτήση του Νικοκύρη έχει 200 άτομα και υπάρχουν 200 θέσεις ακριβώς στο αεροπλάνο. Ο πρώτος που κάνει boarding είναι ένας μεθυσμένος Εγγλέζος και δεν κάθεται στη θέση του αλλά τυχαία σε μια οποιαδήποτε άλλη θέση. Η επιβίβαση συνεχίζεται και ο καθένας από όλους τους υπόλοιπους κάθεται στη σωστή του θέση αν είναι ελεύθερη, αλλοιώς σε μια άλλη τυχαία θέση.
    Τελευταίος θα επιβιβαστεί ο Νικοκύρης.
    Τον πλησιάζει ένας στοιχηματζής και του λέει:
    – Αν βρεις τη θέση σου ελεύθερη θα σου δώσω 1000 ευρώ. Αν όχι θα μου δώσεις 100.

    Αξίζει να βάλει το στοίχημα ο Νικοκύρης;

  23. Dong-ho Spiros Merimanis said

    «προτιμούσαν το στιλ υπογένειο»
    γιατί όχι «προτιμούσαν να φορούν τη μάσκα υπογένεια»; όπου το «υπογένεια» θα ήταν επίρρημα
    δεν υπήρχαν γυναίκες στο αεροπλάνο; κι αν υπήρχαν πώς φορούσαν τη μάσκα;ούτε κανένας άντρας ξυρισμένος; ή ναρός χωρίς γένεια;
    νομίζω ότι αν θέλεις να κατασκευάσεις λέξη το καλύτερο είναι να πας στο σαγόνι που το έχει όλος ο κόσμος: «υποσάγονα» ή αν προτιμάς την καθαρεύουσα «υποσιαγόνεια»

  24. Παναγιώτης K. said

    «Κέρδη στους ιδιώτες, ζημιές στη Κοινωνία».

    1974-75. Τότε που ως νέοι είχαμε νομίσει θα…αλλάξουμε τον κόσμο και δεν κατανοούσαμε πως γίνεται ένας λαός που έβγαινε από τη δικτατορία να δίνει 52% στο…συντηρητικό κόμμα.
    Νεανικές γενικότητες , αφαιρέσεις και άγνοιες.

    Αυτή λοιπόν την εποχή, κουβέντα με έναν μεγαλοξενοδόχο της Αθήνας (δεν ζει πια) και ενθουσιώδης εγώ να λέω.
    -Αν είναι να παίρνουμε δάνεια και να γινόμαστε με ξένα λεφτά επιχειρηματίες να γίνω τότε και εγώ. (Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για την κ. Καψή μεγαλοξενοδόχο, ιδιοκτήτρια τότε του Κάραβελ και τα δάνεια της).
    Απολύτως σοβαρά, χωρίς ειρωνεία, ο ξενοδόχος μας είπε:
    -Μα φυσικά με δάνεια γίνονται οι επιχειρήσεις.
    Εξ άλλου, δάνειο δίνουν σε εκείνους που τους θεωρούν φερέγγυους.

    Πέρασαν τα χρόνια και καταλάβαμε ότι αυτή είναι η φύση του καπιταλισμού.
    Απ΄ό,τι φαίνεται «λειτουργεί» και αρέσει όχι μόνο στους θιασώτες της αγοράς αλλά και στους υποτίθεται αντικαπιταλιστές.
    Έγραψα υποτίθεται διότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση (ρεαλιστική, που θα την αγκαλιάσει ο κόσμος) στο πεδίο της οικονομίας όσο αφορά στην ανάπτυξη.

    Η δική μου πρόταση: Κινητοποίηση και έλεγχος και όλα αυτά ως τρόπος ζωής.
    Κάποιοι περιμένουν τον … σοσιαλισμό και μετά…θα κάααθονται. 🙂

  25. LandS said

    11 Εγώ μετά από 19 χρόνια ησυχία δεν μπορώ να το καταλάβω.

  26. sarant said

    20 Πιο γρήγορο θα ήταν σίγουρα. Πιο εύκολο, δεν ξέρω. Μια φορά που είχα πάει Φρανκφ με το τρένο είχα δεινοπαθήσει (αν και παλιά, τώρα μπορεί να βελτιώθηκε)

    22 Για πείτε μου και μένα, να ξέρω τι να κάνω!

  27. Γς said

    22:

    Σαν τις βόμβες τότε στ αεροπλάνα.
    Και τα Μπάγιες στατίστικς:

    -Μπορεί η πιθανότητα να έχει βόμβα το αεροπλάνο να είναι 1/1000, αλλά εγώ μπαίνω σε αεροπλάνα που έχουν δυο βόμβες. Μικρή πιθανότητα να σκοτωθώ (1/1000)χ(1/1000)=1/1000000.

    -Και πως αποκλείεις το ενδεχόμενο να έχει μόνο μία;

    -Εχω πάντα μαζί μου μια απασφαλισμένη βόμβα

  28. LandS said

    Μήπως να το λέγαμε υπο(προ)γούλιο; Υπογούλι για συντομία.

  29. angelos said

    Νομιζω, οι περισσοτεροι ειδικοι συμφωνουν οτι «το τελος του κορονοϊου» θα ειναι πρωτα κοινωνικο και μετα (αν) ιατρικο.
    Ο κοσμος θα βαρεθει να ασχολειται, ο πρωτος πανικος θα εξασθενησει και η οικονομια θα απαιτει, ολο και πιο επιτακτικα.
    Ανθρωποι θα συνεχισουν να πεθαινουν, κατα διαστηματα και περιοχες ισως και πιο πολλοι (ειδικα σε χωρες οπως η Ελλαδα, που δεν ειχαν μεχρι τωρα πολλα θυματα), αλλα αυτο θα γινει μερος της καθημερινοτητας. Που και που καποιος πανικος για λιγες μερες και μετα back to business.
    Τελικα, ισως, καποια στιγμη ερθει και το ιατρικο τελος, με εμβολιο, καλυτερα φαρμακα κτλ.

  30. Alexis said

    Στις δημόσιες υπηρεσίες επικρατεί το απόλυτο χάος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα περιορισμού.
    Παρ’ όλο που έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από το ΥΠΕΣ, ο κάθε προϊστάμενος έχει βγάλει τους δικούς του φετφάδες. Διαλέγετε και παίρνετε:
    -Υπηρεσία με κλειστές πόρτες και εξυπηρέτηση πολιτών μόνο τηλεφωνικά ή κατόπιν ραντεβού.
    -Υπηρεσία με ανοιχτές πόρτες αλλά με καταγραφή των εισερχομένων και απαίτηση για μάσκα.
    -Υπηρεσία με ανοιχτές πόρτες και με καταγραφή των εισερχομένων αλλά χωρίς απαίτηση για μάσκα.
    -Υπηρεσία με ανοιχτές πόρτες και ελεύθερη είσοδο αλλά τήρηση μόνο των αποστάσεων.
    Ευτράπελα παρουσιάζονται επίσης με τις υπηρεσιακές μετακινήσεις. Το επιτρεπόμενο είναι οδηγός υπηρεσιακού αυτοκινήτου + δύο υπάλληλοι-επιβάτες. Αν πρόκειται να μετακινηθεί μία τριμελής επιτροπή για συγκεκριμένο έργο, υπάρχει ζήτημα.

  31. ΣΠ said

    22
    Ναι, η πιθανότητα είναι 50%.

  32. LandS said

    24
    Μα τα δανεικά δεν είναι ξένα χρήματα. Αν δεν αποπληρώσεις το δικό σου σπίτι χάνεις.

    Και δεν είναι ίδιον του Καπιταλισμού. Και στη Δουλοκτητική Κοινωνία ίσχυε (δεν έχανες σπίτι – την ελευθερία σου έχανες) και στη Φεουδαρχία κλπ.

  33. ΓιώργοςΜ said

    22 Για να δοκιμάσω διαισθητικά, μαθηματικά δεν το ‘χω.
    Ο δεύτερος επιβάτης έχει 1/199πιθανότητες να βρει τη θέση του πιασμένη. Ο τρίτος 2/198 κοκ. Ο τελευταίος 199/1. Άρα δε συμφέρει.
    Τα λέω καλά; Αν ναι, η σπαμακόπιτα παρακαλώ συσκευασμένη.

  34. ΓιώργοςΜ said

    32 Δανείζεσαι 100 εκ. Επενδύεις 1.εκ για να στήσεις κάτι και βγάζεις 9 εκ στο εξωτερικό. Όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής, η τράπεζα παίρνει μια χρεωμένη επιχείρηση και ο επενδυτής ισόβιες διακοπές.

  35. ΣΠ said

    33
    Η θέση που θα μείνει είναι ή του Νικοκύρη ή του μεθυσμένου Εγγλέζου. Από 50% οι πιθανότητες.

  36. 33 Πήγα κι εγώ να κάνω κάτι τέτοιο. Ο δεύτερος έχει 1/200 να έχει κάτσει ο Άγγλος στη θέση του, οπότε και 1/200 να πιάσει λάθος θέση. Ο τρίτος το ίδιο (είτε 1/200 να έχει κάτσει ο Άγγλος στη θέση του, είτε πάλι 1/200 να έχει κάτσει ο δεύτερος), οπότε και ο τελευταίος 1/200 έχει. Κάτι λείπει στον συλλογισμό μου όμως γιατί η λύση του Σταύρου φαίνεται ολόσωστη.

  37. sarant said

    33-35 Τώρα που το λες, έτσι είναι και είναι άσχετο με τον αριθμό των θέσεων/επιβατών.

  38. Georgios Bartzoudis said

    Μάσκα «υπογένεια», «υποσαγόνια», «υπογνάθια», «υποπρογούλια» κλπ, κλπ.

    # Εγώ θα προέτρεπα ως εξής: Μη φοράτε (ή …φοράτε) τη μάσκα τρουβαδοειδώς. Έστι δε «τρουβάς» (Μακεδονιστί), σάκκος αιγοθριγώδης και μικρομεγέθης, όν ημιγέμουσι διά καρπών κριθής και κρεμούσι εκ του τραχήλου των μονόπλων ίνα εσθίουσι το σιτερέσιόν των καθ’ όν χρόνον ηρεμούσι.

  39. ΓΤ said

    (Επειδή εδώ λεξιλογούμε… 🙂 )

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    24: Καπιταλισμός υπάρχει μόνο στα βιβλία και στα άρθρα των νεοφιλελέδων. Στην πράξη το σύστημα είναι μικτό. Το είδαμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπου το κράτος ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό όρο, αλλιώς θα είχε καταρρεύσει το σύμπαν.

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    40: Ρόλο, όχι όρο.

  42. Γιάννη (αρίθμηση δεν ξέρω) αυτό ακριβώς είναι ο καπιταλισμός. Όταν υπάρχουν κέρδη τα μοιράζονται οι έχοντες το κεφάλαιο, το κάπιταλ, οι καπιταλιστές. Όταν υπάρχουν ζημιές καλείται να (τις) αναλάβει το κράτος (δηλ. όλοι μας).

  43. sarant said

    42 Ε, ναι.

  44. Epaminondas Papayannis said

    Για αιώνες, BC σήμαινε Before Christ.
    Την τελευταία 10ετία, BC σημαίνει Before Crisis.
    Από τώρα, BC θα σημαίνει Before Coronavirus.

  45. Babis said

    Για να είναι η θέση του Νοικοκύρη ελεύθερη θα πρέπει ο Εγγλέζος να έκατσε στην κανινική του θέση, πιθανότητα 1/200.
    Το στοίχημα που του προσφέρει ο στοιχηματζης είναι 10/1 άρα δεν συμφέρει.

  46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    22 κλπ

    Ψυχραιμία παιδιά. Μεθυσμένοι επιβάτες δεν επιβιβάζονται (μπαγλαρώνονται αρμοδίως). Άρα δεν υπάρχει ούτε μεθυσμένος εγκλέζος, ούτε πρόβλημα.

  47. 45 Υπάρχει και η πιθανότητα ο νομιμος κάτοχος της θέσης να έκατσε σε εκείνη του Εγγλέζου

  48. Babis said

    Σωστά.

    Παραήταν εύκολο για να είναι αληθινό.

  49. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Νικοκύρη, η πρόβα τζενεράλε που έκανες με ενδιαφέρει πολύ, καθώς σχεδιάζω να κατέβω τον Αύγουστο, για διακοπές – τις οποίες όμως θα προσπαθήσω να παρατείνω σε τηλε-εργασία, για να μειώσω τα πηγαινε-έλα και να δω και τους δικούς μου (αφού έτσι κι αλλιώς το ίδιο καλά δουλεύω από δω κι απ’ την Αθήνα).

    Επομένως, να ρωτήσω: όταν έκλεισες, βρήκες προσφορές εισιτηρίων με ανοιχτές ημερομηνίες; Κι αν ναι, ποιες εταιρείες και σε τι τιμές;

  50. Alexis said

    #46: Άσε που συνιστά ρατσισμό να γίνεται λόγος για «μεθυσμένο Εγγλέζο» 🙂

  51. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    50 Ρατσισμό? Όχι πλεονασμό? 🙂

  52. Avonidas said

    Ένας κίνδυνος στις πτήσεις που με απασχολούσε και π.Κ. αλλά τώρα τον τρέμω είναι ο κλιματισμός/αερισμός του αεροσκάφους. Ακόμη κι αν όλοι οι επιβάτες φορούν μάσκα όλη την ώρα – που όπως είπαμε δεν θα φορούν – η κυκλοφορία του αέρα μέσα στον κλειστό χώρο του αεροσκάφους περίπου εξασφαλίζει ότι θα αρπάξεις οτιδήποτε μικρόβιο κυκλοφορεί. Εκτός κι αν τα φίλτρα τους εξουδετερώνουν τα μικρόβια, που είναι μάλλον απίθανο.

    Άρα, επαφίεσαι στο φιλότιμο των επιβατών, να ταξιδεύουν υγιείς – αλλά χωρίς τεστ, πώς μπορούν κι οι ίδιοι να είναι σίγουροι ότι δεν είναι φορείς;

    Μ’ ένα φιλαράκι εδώ εξετάζω και το ενδεχόμενο του road trip Κρακοβία-Αθήνα, οδικώς. Εκεί όμως υπάρχουν άλλα προβλήματα, π.χ. στάσεις και ανεφοδιασμοί, πιθανότητα να σκαλώσεις οπουδήποτε στα σύνορα των (αρκετών) χωρών που θα διασχίσεις, αβεβαιότητα στις ημερομηνίες, και κυρίως πλήρης αβεβαιότητα για το ταξίδι της επιστροφής.

    Ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την επάνοδο του Οριάν Εξπρές! 😀

  53. nikiplos said

    Ο Άγγλος έκατσε λάθος.

    Ο 2ος έχει πιθανότητα 1/199 να βρει τη θέση του πιασμένη. Αυτήν ας την πούμε π2

    Ο 3ος:
    -Αν ο 2ος έκατσε σωστά, έχει πιθανότητα 1/198 να βρει τη θέση του πιασμένη
    -Αν ο 2ος είχε βρεί τη θέση του πιασμένη, τότε δεσμευμένα ο 3ος έχει 2/198 * π2 να βρει τη θέση του πιασμένη.
    Επομένως η συνολική πιθανότητα του 3ου να βρει τη θέση του πιασμένη είναι: 1/198 + 2/198 * π2. Αυτήν την πιθανότητα ας την πούμε π3

    Ο 4ος:
    -2,3 έκατσαν σωστά, άρα έχει 1/197 πιθανότητα να βρει τη θέση του πιασμένη
    -2 σωστά, 3 λάθος, άρα έχει 2/197 * π3 πιθανότητα να βρει τη θέση του πιασμένη
    -3 σωστά, 2 λάθος, άρα έχει 2/197 * π2 πιθανότητα να βρει τη θέση του πιασμένη
    2,3 λάθος, άρα έχει 3/197 *π2 * π3 πιθανότητα να βρει τη θέση του πιασμένη:
    Η συνολική πιθανότητα να βρει τη θέση του πιασμένη είναι: 1/197(1 + 2(π2+π3) + 3π2*π3) την οποία ας την πούμε π4.

    Ο 5ος με την ίδια λογική έχει συνολική πιθανότητα:
    1/196 (1 + 2(π2+π3+π4) + 3(π2*π3+π3*π4+π2*π4) + 4π2*π3*π4)

    Με τη λογική αυτή και καθώς βαριέμαι να κάνω πράξεις με συνδυασμούς, προς ώρας, έχω την αίσθηση πως ο Νικοκύρης καλά θα έκανε να δεχθεί το στοίχημα.

  54. nikiplos said

    53@ γράφοντας βιαστικά, στο προηγούμενο ξέχασα να υπολογίσω και την πολλαπλασιαστική πιθανότητα να έκατσε σωστά κάποιος στη δεσμευμένη πιθανότητα… τες πα διαισθητικά πάντα…

  55. nikiplos said

    53@, 54@ Ξέχασα να πω, πως καλά θα έκανε ο Νικοκύρης να ΜΗΝ δεχθεί το στοίχημα… 🙂

  56. Νέο Kid said

    50.51. 😀 Ρατσισμός, ποσώς! Πλεονασμός ,ναι! Κάθε πτήση που έχει Εγγλέζους ,που στοιχειωδώς σέβονται τον εαυτό τους, έχει τουλάχιστον έναν μεθυσμένο. Νόμος!

    Σωστός ο Σταύρος . Αν το σκεφτεί κάποιος με μικρούς αριθμούς γίνεται εύκολο, αν και αντιδιαισθητικό (αυτό είναι το fun με τις πιθανότητες!)
    Ας πούμε ότι είναι 4 επιβάτες όλοι κι όλοι κι ο Εγγλέζος έχει το 1 αλλά κάθεται στο 4. Ανεβαίνει μετά ο 3 κάθεται στο 3. Μετά ανεβαίνει ο 4 και κάθεται ή στο 1 ή στο 2. Ο Νικοκυρης που έχει το 2 έχει 50% να βρει τη θέση του το 2 ελεύθερη , ανάλογα τι διάλεξε ο προτελευταίος ο 4.

  57. sarant said

    49 Όχι, δεν αναζήτησα ανοιχτές ημερομηνίες.

    52 Άκουσα ομως ότι δεν γίνεται ανακύκλωση του αέρα μέσα στο αεροπλάνο, άρα αυτός ο φόβος δεν έχει βάση.

  58. Avonidas said

    #22,56. Kid, όλα καλά από πλευράς μαθηματικών. Αλλά από πλευράς λεξιλογικής, ο μπούκης κανονικά δεν θα ‘λεγε «σε παίζω 10 προς 1 ότι δε θα βρεις τη θέση σου ελεύθερη»; 😉

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ρατσισμός είναι να αναφέρεσαι σε ξεμέθυστους Εγγλέζους. Δεν έχουν δώσει δικαίωμα για τέτοιους μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

  60. Νέο Kid said

    58. Ναι,βέβαια! Αν ήταν κανονικός μπούκης,όχι. Τις ξέρουν καλά τις πιθανότητες οι μπούκηδες! Ή τέλος πάντων κάποιοι τις ξέρουν καλά για λογαριασμό τους. 😉
    Προφανώς ήταν μπούκης της πλάκας …😀

  61. ΣΠ said

    60
    Θα είχε δει από πριν την θέση του Νικοκύρη πιασμένη. 🙂

  62. Μπετατζής said

    52, 57β κλπ. Μπορεί κάποιος να παραθέσει τεκμηρίωση τι στο καλό συμβαίνει με τα αιρκοντίσιον σε αερόπλανα και πλοία, επειδή θέλω να κατέβω Κρήτη να δω τη μάνα μου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και φοβάμαι το ταξίδι ;;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Και γιατί οι κωλοεταιρίες δεν έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις (εκτός αν δεν τις έχω πάρει χαμπάρι) και αναγκάζομαι να ενοχλώ τους αγαπητούς σχολιαστές του μπλογκ ;;;;

  63. LandS said

    34 Δανείζεσαι 100εκ. Για να επενδύσεις 1εκ και να βγάλεις έξω τα 99. Θα πρέπει να εκταμιεύσεις το δάνειο πρώτα. Για να το κάνεις θα πρέπει να παρουσιάσεις δικαιολογητικά. Για να τα αποδεχτεί η Τράπεζα θα πρέπει να πειστεί για την αυθεντικότητά τους. Για να πείσεις τη Τράπεζα πρέπει τα δικαιολογητικά να είναι αυθεντικά ή να κοροϊδέψεις την Τράπεζα. Αν νομίζεις ότι μπορείς να κοροϊδέψεις τη Τράπεζα ή δεν το έχεις προσπαθήσει ή το έχεις καταφέρει. Αν το έχεις καταφέρει τα 99εκ είτε θα έχεις παρκαρισμένα για να μειώνονται είτε από τον πληθωρισμό είτε, κατευθείαν, από τα αρνητικά επιτόκια – τώρα που ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 0%. Αν δεν τα έχεις παρκαρισμένα τότε θα τα έχεις επενδύσει, άρα θα τα χρησιμοποιείς για το σκοπό που τα πήρες (και δεν θα χρειαζόταν να κοροϊδέψεις κανέναν) ή θα τα γλεντάς. Αν τα γλεντάς και, παρόλα αυτά, ο πιο γλεντοκοπικός τρόπος που βρίσκεις είναι να σχολιάζεις σε αυτό το ιστολόγιο όπως κάνω εγώ, τότε δεν έχεις ακούσει αυτό που λέει ο σοφός Λαός: Τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν έχεις φράγκο;

  64. ΓΤ said

    60@
    Κι αφού είπαμε για μπούκηδες, τα σημερινά σετ αποδόσεων στο Κύπελλο είναι:

    Άρης-ΑΕΚ 2,92-3,25-2,15
    ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 1,45-3,80-6,35

  65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @6. Πολύ κομψά του το είπες, Άρη, και μάλλον δεν το έπιασε.. Άσ’τον τον Νικοκύρη να μιλήσει σε καμιά ώριμη και τσαούσα συνταξιδιώτισσά του για υπογένεια μάσκα, και να μας πεί ύστερα τις εντυπώσεις του! 🙂 🙂

  66. Πισμάνης said

    μάσκα πιγουνάτη! καλό;

  67. sarant said

    62 Nαι, όποιος ξέρει τι συμβαίνει με τον εξαερισμό να μας πει.

  68. Avonidas said

    Για το ξώμυτο:

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcR6vQ5pPbdqj6LxqdGcxVW3jTgMKFq_yLhIyQ&usqp=CAU

  69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @67. Πιστεύω ὅτι ἀνακυκλώνεται ὁ ἐσωτερικὸς ἀέρας.

    Ἡ ἐνεργειακὴ ἀπώλεια γιὰ νὰ ζεστάνεις τὸν ἐξωτερικὸ ἀέρα τῶν -50 βαθμῶν γιὰ νὰ τὸν ξαναβγάλεις ἔξω εἶναι τεράστια καὶ δὲν ξέρω ἂν θὰ ἄντεχαν τὰ κλιματιστιστικά.

    Σίγουρα ἔχουν κάποια φίλτρα, ἀλλὰ τὰ κοινὰ δὲν κατακρατοῦν τοὺς ἰούς. Μόνο τὰ φίλτρα HEPA, ἀλλὰ δὲν πιστεύω νὰ διαθέτουν τέτοια τὰ ἀεροπλάνα.

  70. venios said

    22 Ας ονομάσουμε πν την πιθανότητα ο νηοστός επιβάτης να κάτσει στη θέση του νοικοκύρη. Η πιθανότητα να είναι πιασμένη είναι το άθροισμα όλων των πκ για κάθε κ μεταξύ 1 και ν-1: ας το καλέσουμε σ(ν-1) αυτό το άθροισμα. Άρα η πιθανότητα να είναι ελεύθερη η θέση όταν μπαίνει νηοστός είναι 1-σ(ν-1). Καθώς υπάρχουν 200-(ν-1) ελεύθερες θέσεις όταν μπαίνει ο νηοστός, η πιθανότητα πν είναι ίση με
    (1-σ(ν-1))/(199-ν). Μένει να υπολογίσουμε τα σ(ν).
    Προφανώς π1=1/200=σ(1), και 1-σ(1)=199/200, άρα π2=(1/199).(199/200)=1/200. Επαγωγικά αποδεικνύεται ότι πν=1/200 για κάθε ν, άρα η πιθανότητα να είναι πιασμένη η θέση του διακοσιοστού επιβάτη είναι 199/200. Επομένως ο Νοικοκύρης δεν πρέπει ν’ αποδεχτεί το στοίχημα,
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς βρίσκουμε τη λύση χωρίς μαθηματικό φορμαλισμό.

  71. Χαρούλα said

    Οι αεροσυνοδοί απεργούν; 200 άτομα ψαχνότανε, και ο γαϊδούρες δεν βοήθησαν καθόλου;🤣🤪
    Χθες αναγκάστηκα να στηθώ σε ουρά Τράπεζας. Πηγα με taxi. Ο ταξιτζής φόρεσε μάσκα μόλις επιβιβάστηκα(με μάσκα), για …να μην τον γράψουν! 150€ ποιός δίνει;
    Στην ουρά της Τράπεζας όλα φυσιολογικά. Όπως τον παλιό καλό καιρό. Απλά κατά πολύ μεγαλύτερη. Και μιά παράξενη που φορούσε κάτι στο πρόσωπο!🤣 Μα τι χαζή! (Ναι, έτσι με κοίταζαν!)
    Ωραία η ενημέρωση σήμερα Νικοκύρη. Πληρέστατη και ενδιαφέρουσα.

    Άσχετο, προς ενημέρωση. Έχει γίνει μαζική κακόβουλη επίθεση σε λογαριασμούς. Οι περισσότερες Τράπεζες το αντιλήφθηκαν έγκαιρα και μπλόκαραν κάρτες. Ρίξτε μια ματιά στους λογαριασμούς σας.

  72. Νέο Kid said

    70. Αγαπητέ, προσέξτε ότι η επιλογή θέσης ΔΕΝ γίνεται τυχαία . Αν ήταν έτσι η πιθανότητα ο Νικοκυρης να έβρισκε τη θέση του θα ήταν όντως 1/200.
    Εδώ όμως, μετά την πρώτη τυχαία επιλογή του μεθυσμένου, οι υπόλοιποι διαλέγουν τη θέση τους αν είναι διαθέσιμη ,και μόνο μια τυχαία άλλη αν αυτή είναι κατειλημμένη.
    Αυτό σημαίνει ότι τα μισά σενάρια θα «αυτορυθμισθουν». Για παράδειγμα αν κάποιος πάρει τη θέση του Εγγλέζου ,όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν τις κανονικές τους θέσεις.

  73. LandS said

    Σωστός ο Συνονόματος Π και σωστό το παράδειγμα του Κιντ. (Τι άλλο θα ήταν; ) Μόνο που κακώς το ορίζει αντιδιαισθητικό. Εκτός αν διαίσθησή μας δεν εξαρτάται από την εμπειρία.
    Όλοι μας μπαίνοντας στο αεροπλάνο κοιτάμε να ταιριάξουμε τον αριθμό που έχει το δικό μας μπόρντινγκ πας και δεν μας νοιάζει τι γράφει του αλλουνού, εκτός και αν έχει θρονιαστεί στη δική μας, οπότε φωνάζουμε τον/την φλάιτ ατένταντ. Το διαισθητικά σωστό, λοιπόν, είναι να βρει ο Νικοκύρης τη θέση του.
    Εν πάσει περιπτώσει όλοι πλην ενός θα έχουν κάτσει στη σωστή τους θέση όπως ακριβώς εξηγεί ο ΣΠ.

  74. Avonidas said

    #71. Υπάρχουν και καλόβολες επιθέσεις; 😛

  75. Νέο Kid said

    72.70. Μια πιο ολοκληρωμένη -ως λογική- μη φορμαλιστική διατύπωση:
    Όταν ο τελευταίος, δηλαδή ο Νικοκύρης , πάρει τη θέση του! υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες. Η εναπομείνασα θέση να είναι είτε η δίκη του είτε αυτή του πρώτου του Εγγλέζου. Καθώς οι προηγούμενοι επιβάτες δεν είχαν κάποιο bias δηλαδή κάποια προτίμηση σε κάποια από αυτές τις δυο θέσεις, η πιθανότητα οποιαδήποτε από τις δυο να είναι ελεύθερη για το Νικοκύρη είναι 50%?

  76. Πέπε said

    @62:

    Μπετατζή, στη θέση σου θα περίμενα (αν είχα αυτή την πολυτέλεια) ν’ ανοίξουν τα ημερήσια δρομολόγια. Πότε ανοίγουν, ξέρεις;

    @21:
    Κι εμένα δε με πειράζει να καπνίζει, αλλά με πειράζει να μη με ρωτήσει.

    Βέβαια αν καπνίζει φορώντας μάσκα, χαλάλι του. 🙂

    @μάσκες πιγουνάτες, υπογένειες, ξώμυτες κλπ.:

    Επίσης φοριέται και στο μπράτσο (το δεξί, σαν κόσμημα). Ιδίως μ’ αυτές τις τρέντικες από μαύρο ύφασμα, άμα είσαι και μπρατσαράς, είναι πολύ στυλάτο.

    Θυμίζει και το ανέκδοτο με τον τύπο που είχε το κράνος περασμένο στον αγκώνα. Κάποια στιγμή τον έβαλαν να το φορέσει κανονικά, έπεσε με τη μηχανή, και χτύπησε τον αγκώνα του…

  77. Χαρούλα said

    #74 ναι, η επίσημη ορολογία της Τράπεζας!😀

  78. LandS said

    73 Γράφαμε μαζί. Αλλά όπως λες η επιλογή της θέσης ΔΕΝ γίνεται τυχαία. Γιατί η διαίσθησή μας να πει κάτι διαφορετικό;

  79. Νέο Kid said

    70. Μια πιο φορμαλιστική λύση αλλά αρκούντως κατανοητή θεωρώ:
    Ο πρώτος επιβάτης ο Εγγλέζος έχει 1/200 πιθανότητες να κάτσει στη σωστή του θέση και σ αυτήν την περίπτωση ο Νικοκύρης θα κάτσει στη θέση του σίγουρα.

    Ο πρώτος επιβάτης ο Εγγλέζος έχει 1/200 πιθανότητες να κάτσει στη θέση του Νικοκύρη και σ αυτήν την περίπτωση ο Νικοκύρης σίγουρα δεν θα κάτσει στη θέση του.
    Ο πρώτος επιβάτης ο Εγγλέζος έχει 198/200 πιθανότητες να κάτσει στη θέση κάποιου άλλου (εκτός του τελευταίου, του Νικοκύρη) . Η ν-ιοστη αυτή κατειλημμένη θέση οδηγεί τον ν-ιοστό επιβάτη να πάρει οποιαδήποτε από την πρώτη ή την τελευταία θέση με πιθανότητα 1/2
    Ήτοι: (1/200)*1 + (198/200)* 1/2 + (1/200)*0 = 1/2 =50%

  80. Boban said

    Αεροπλάνο; Όσο μπορώ προσπαθώ να το αποφύγω…☺

  81. Νέο Kid said

    78. Όπως είδες στα σχόλια, δεν ήταν καθόλου διαισθητικά προφανές το fifty-fifty

  82. Γς said

    Γιατί ανακύκλωση;

    Κάτι τέτοιο;

  83. LandS said

    Το fifty-fifty είναι διαισθητικότατα προφανές αλλά όχι τόσο προφανές όσο ότι ο Κιντ βάζει σε δοκιμασία τις στατιστικομαθηματικοπιθανοτητες γνώσεις θέτοντας προβλήματα που η λύση τους είναι μακρυά από διαισθητικά προφανής.

  84. Avonidas said

    Να προτείνω μια αναδρομική προσέγγιση στο πρόβλημα του Κιντ:

    Για να το δούμε πιο γενικά, έστω ότι το αεροπλάνο έχει Ν θέσεις (και Ν επιβάτες, δηλ. είναι γεμάτη η πτήση). Αριθμούμε τους επιβάτες και τις κανονικές θέσεις τους με τη σειρά που μπαίνουν, δηλαδή ο Εγγλέζος είναι κανονικά στη θέση 1.

    Ο Εγγλέζος λοιπόν έχει καθίσει στη θέση ν, όπου 2 <= ν <= Ν. Όλοι οι επόμενοι επιβάτες, μέχρι και τον (ν-1), θα βρουν τη θέση τους ελεύθερη και θα καθίσουν κανονικά σ' αυτή. Ο ν-οστός επιβάτης θα βρει τον Εγγλέζο λιπόθυμο 😛 στη θέση του, οπότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

    Ι) Ο ν-οστός κάθεται στη θέση 1, τη θέση του Εγγλέζου. Σ' αυτή την περίπτωση, όπως είπε ο Κιντ, όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες, και άρα ο Νικοκύρης, θα βρουν τις θέσεις τους ελεύθερες και θα καθίσουν σε αυτές.

    ΙΙ) Ο ν-οστός κάθεται σε μια από τις θέσεις (ν+1) έως και Ν. Ο ν-οστός επιβάτης, τώρα, παίζει τον ρόλο του Εγγλέζου σε ένα μικρότερο αεροπλάνο που περιλαμβάνει τις θέσεις 1 και ν+1 έως και Ν. Μπορούμε να αγνοήσουμε τον Εγγλέζο και τους επιβάτες που κάθισαν σωστά, να προσποιηθούμε ότι ο ν-οστός επιβάτης έπρεπε να έχει καθίσει στην 1η θέση, του Εγγλέζου, και να επαναριθμήσουμε τις (κανονικές) θέσεις των επιβατών ως εξής:

    ν-οστός –> 1-η
    (ν+1)-οστός –> 2-η

    Ν-οστός —> (Ν-ν+1)-η

    Κι έτσι, το πρόβλημα ανάγεται σ’ ένα μικρότερο. Είναι προφανές τώρα ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον – αργά ή γρήγορα, κάποιος θα καθίσει στη θέση του Εγγλέζου, και η αλυσίδα θα κοπεί. Ο τελευταίος που μπορεί να το κάνει είναι ο Νικοκύρης, στην οποία περίπτωση δεν κάθεται στη θέση του. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κάθεται στη θέση του. Για να βρούμε την πιθανότητα ενός οποιουδήποτε σεναρίου, πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες των διαδοχικών φάσεων.

    Η πιθανότητα σε κάθε φάση είναι απλή: ο επιβάτης που παίζει το ρόλο του Εγγλέζου έχει πιθανότητα 1/(Μ-1) να καθίσει σε μια οποιαδήποτε θέση (εκτός από τη δική του), όπου Μ η «τρέχουσα χωρητικότητα» του αεροπλάνου.

    Παράδειγμα: έστω ότι ο Εγγλέζος κάθισε στη θέση 100 (πιθανότητα 1/199). Συνεπώς, ο εκατοστός επιβάτης:

    -καθεται στη θέση του Εγγλέζου (πιθανότητα 1/101). Συνολική πιθανότητα (1/199)*(1/101)

    -κάθεται σε μια από τις θέσεις 101 έως 200 (πιθανότητα 100/101). Συνολική πιθανότητα (1/199)*(100/101)

    Και πάει λέγοντας 🙂

  85. Για τον αέρα του αεροπλάνου:

    https://www.dw.com/el/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF/a-53873618

    Κι ένα παλιό αλλά σχετικό

    https://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2003-1800&language=EL

    Αβο, για το ταξίδι θα σου πω την άλλη Τετάρτη που θάρθει ο γιος μου (με απευθείας πτήση).

  86. Γιάννης Ιατρού said

    χαιρετώ

    πάλι για μπόρα ετοιμάζεται ο καιρός, τό ‘πα και χθες, μόνο μια βροχή μας σώζει 🙂

    Νίκο, πολύ κατατοπιστικό και ρεαλιστικό το άρθρο σου σήμερα, μπράβο, μπορεί να γίνει μπούσουλας για το τι τους περιμένει σε πολλούς αναγνώστες. Μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά στη Γερμανία, τόσο των αρχών, όσο και των εταιρειών και του κόσμου. Έχω ακούσει πολλά (αρνητικά κατά την κρίση μου, π.χ. αδιαφορία, επιθετικότητα, άρνηση για ενημέρωση κλπ.), μιάς κι ζει ο ένα γιός μου εκεί και εγώ ο ίδιος έχω πολλές επαφές με φίλους, συναδέλφους κλπ. από τον καιρό που ζούσα εκεί.

    Για το θέμα των κλιματιστικών κλπ.: Αν θέλετε να έχετε στοιχειώδη προφύλαξη από τον ιό, φοράτε μάσκες πιστοποιημένες για Ν95 (όχι KN !) ή αντίστοιχα FFP2/3 και αντίστοιχα γυαλιά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δυσκολία στην αναπνοή κι άλλα διάφορα…). Πάντως όλα τα άλλα σ΄αυτόν το τομέα είναι ημίμετρα και το πολύ προστατεύουν μόνο από κάποιο νέφος/αιώρημα στο οποίο (ίσως) έχει επικαθίσει ο ιός. Τα (συνήθη) κλιματιστικά, γενικά *δεν* διαθέτουν τέτοια φίλτρα για ιούς αυτού του μεγέθους. Μόνο σε νοσοκομεία κλπ., στους σχετικούς ειδικούς χώρους (συνήθως σε συνδυασμό με αρνητικές πιέσεις), υπάρχουν φίλτρα για τον covid19.

    Για τις οικονομικές επιπτώσεις και για την «ρεμούλα» κι εκμετάλλευση που γίνεται με την επιδημία, είτε σε ενισχύσεις εταιρειών, είτε σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων κλπ. μπορούν να γραφτούν (και γράφονται) βιβλία. Γνωστές και οι καταστάσεις στην Ελλάδα και το βλέπουμε καθημερινά στις «δράσεις» κι «αντιδράσεις» πολιτικών, κομμάτων, κυβέρνησης. Γενικά πάντως υπάρχει ο εκβιασμός του κράτους εκ μέρους των πολύ μεγάλων, τις περισσότερες φορές υπερεθνικών εταιρειών (ανεργία, μεταφορές παραγωγής κλπ. κλπ.), έτσι ώστε να επιτύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Το ίδιο κάνουν κι οι τράπεζες. Είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τι έγινε στον τομέα της οικονομίας γενικότερα και της παραγωγής αγαθών σε άλλες περιπτώσεις πανδημιών, π.χ. στον μεσαίωνα ή κι αργότερα.

    Κίντο, ωραίο το κουϊζάκι 🙂

    Και τέλος, Χαρούλα, δίκιο έχεις, χθες πήρε τηλέφωνο η Τράπεζα την κόρη μας, κάποια αγορά που έγινε στη Β. Αμερική… 🙄Ευτυχώς, την μπλόκαραν… Αλλά για να το πούμε πιό σωστά, δεν γίνεται επίθεση σε λογ/σμούς, αλλά αν κάποιος έχει κάνει κάποια αγορά κι έχει δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής του σε κάποιον προμηθευτή, κι αυτός τα έχει φυλάξει πλημμελώς και κάποιοι αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή του, τότε μαθαίνουν και τα στοιχεία της κάρτας (αριθμό, όνομα, ημ/νια λήξης και κυρίως τον τριψήφιο αριθμό που έχει στην πίσω πλευρά). Έτσι μπορούν να κάνουν αγορές ιντερνετικά, δίνοντας αυτά τα στοιχεία… Γι αυτό, προτιμάτε να κάνετε τέτοιες αγορές π.χ. μέσω πέϊπαλ κλπ. (παίρνω και προμήθεια για την διαφήμιση 🙂 ) που δεν γίνεται απευθείας χρήση των στοιχείων της κάρτας σας.

  87. 84 αυτή η λύση μ’ άρεσε και την κατάλαβα

  88. Avonidas said

    #79. Ο πρώτος επιβάτης ο Εγγλέζος έχει 1/200 πιθανότητες να κάτσει στη σωστή του θέση

    Ωπ! Λάθος! Σύμφωνα με την αρχική σου διατύπωση, ο Εγγλέζος έχει ΜΗΔΕΝ πιθανότητα να κάτσει στη σωστή του θέση!

  89. Γιάννης Ιατρού said

    86: επιτύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης .. 🙂

  90. Αιμ.Παν. said

    @ 67 & 62. Στα επιβατικά αεροσκάφη εξωτερικός αέρας μπαίνει και θερμαίνεται όσο χρειάζεται από τον/τους κινητήρες πριν οδηγηθεί στην καμπίνα των επιβατών/πληρώματος, οπότε ΔΕΝ τίθεται θέμα να είναι καθαρός… στα ύψη και ταχύτητες που πετάνε, ακόμη και για σύντομες πτήσεις, ο αέρας είναι πάντα πεντακάθαρος. Δεν χρειάζεται η ανακύκλωση όπως σε επίγεια οχήματα και πλοία.

  91. Avonidas said

    #87. Δεν είναι πλήρης λύση, όμως. Διότι ενώ οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες, πρέπει και πάλι να απαριθμηθούν. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει αυστηρός τρόπος να «κόψεις δρόμο» και να πας στο τελικό αποτέλεσμα. Διαισθητικά καταλαβαίνω το επιχείρημα του Κιντ, ότι οι ενδιάμεσοι επιβάτες διαλέγουν χωρίς bias, αλλά νιώθω ότι δεν είναι απολύτως αυστηρό – ότι ανάλογα με το πού θα σπάσει η αλυσιδα, μπορεί η σταθμισμένη πιθανότητα να ξεφεύγει από το 50%.

    Οι πιθανότητες είναι ίδιες να καθίσει ο Εγγλέζος στη θέση του 2ου όπως και του 200στού επιβάτη. Αλλά από κει και πέρα, το μήκος της αλυσίδας αλλάζει. Η δεύτερη περίπτωση έχει τελειώσει στο πρώτο βήμα, αφού ξέρουμε ότι ο Νικοκύρης δεν θα καθίσει στη θέση του. Η πρώτη, όμως, μπορεί να περιλαμβάνει έως και 198 ακόμα βήματα, άνισης πιθανότητας.

    Νιώθω πως μου διαφεύγει κάτι απλό…

  92. Νέο Kid said

    88. Ωφουυ, ψείρας είσαι, αλλά δίκιο έχεις . Άντε βγάλε 1/200, μένει 49,5% 😀
    Για να ψειρίσω λίγο και γω, όπως θέτεις το πρόβλημα υπάρχει enumeration ( ο 1ος ο Εγγλέζος έχει το 1 , κλπ). Πάλι βέβαια 1/2 είναι η πιθανότητα του Νικοκύρη που έχει τη θέση 200, αλλά strictly mathematically speaking δεν είναι το ίδιο πρόβλημα ακριβώς 😀

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πριν 20 μέρες, το τριήμερο Αγ.Πνεύματος, πήγα κι ήρθα στην Κρήτη αεροπορικώς.Ίδια εικόνα με του Νικοκύρη. Φίσκα τ΄αεροπλάνο (στην επιστροφή-Κυριακή μισογεμάτο).
    Δεν συμπληρώσαμε κανένα χαρτί. Μάσκα υποχρεωτικά- μας το είπε ο πράκτορας, αλλά το επαναλάμβαναν και στις ανακοινώσεις. Δεν άνοιξαν καθόλου οι αερισμοί και μας έδωσαν σε σακουλάκι ένα μπουκαλάκι νερό κ κάτι μπισκοτοειδές-συσκευασμένο. Είχε πλάκα το απέραντο χρουτς που ακουγόταν σ΄όλο το αεροπλάνο από τις χάρτινες σακούλες που ήταν από «ξυλιάρικο»,κερωμένο; ,πώς να το πω, χαρτί που έκανε ιδιαίτερο θόρυβο. Ήθελα να το πω στις συνοδούς φεύγοντας, αλλά το ξέχασα καθώς περίπου 40 λεπτά κόβαμε βόλτες πάνω από το Ηράκλειο γιατί είχε πλαγιομετωπικούς αέρηδες και πυκνή σκόνη και το προσγείωσε στην τελευταία απόπειρα.
    Προτίμησα το αεροπλάνο ως ασφαλέστερο (35΄πτήση), παρότι χρονικά μου ταίριαζε και το καράβι.
    Στο καράβι συμπλήρωσαν κι έδωσαν μαζί με το εισιτήριο, ένα ονομαστικό ερωτηματολόγιο αν περασαν κορονοϊο ή αν εκτέθηκαν/ήρθαν σ΄επαφή με νοσούντα κλπ . Οι καμπίνες μέχρι δίκλινες. Το προσωπικό φορούσαν όλοι μάσκες, οι ταξιδιώτες,κατά βούληση, άλλοι ναι, άλλοι όχι αλλά κανείς δεν έκανε παρατήρηση σ΄όσους δεν φορούσαν.

    66. Ναι, πιγουνάτη 🙂 ! Αυτό σκέφτηκα από την αρχή, αλλά το κράτησα ώσπου να διαβάσω τα σχόλια. Μάσκα σκουλαρικάτη, μάσκα μουστακάτη (σύνηθες όταν καπνίζει ο άλλος), μάσκα-στέκα στα μαλλιά, μάσκα τσαντούλα, μάσκα στο λαιμό μαντήλι (εγώ)

  94. Γς said

    69:

    >Ἡ ἐνεργειακὴ ἀπώλεια γιὰ νὰ ζεστάνεις τὸν ἐξωτερικὸ ἀέρα τῶν -50 βαθμῶν γιὰ νὰ τὸν ξαναβγάλεις ἔξω εἶναι τεράστια καὶ δὲν ξέρω ἂν θὰ ἄντεχαν τὰ κλιματιστιστικά.

    Μα τα αεροπλάνα απορροφούν ήδη και συμπιέζουν τεράστιους όγκους αέρα για τις τουρμπίνες τους.
    Ενα μέρος από αυτόν τον αέρα εκτρέπεται για να αναπνέουν οι επιβάτες.

    Και δεν υπάρχει ανάγκη να θερμαίνεται ο αέρας.
    Το αντίθετο μάλιστα.
    Ο συμπιεσμένος αέρας διοχετεύεται γύρω από τα φτερά για να κρυώσει.

    Και στη συνέχεια ανάμιξη με τον αέρα της καμπίνας, που έτσι συνεχώς ανανεώνεται + φίλτρα σωματιδίων υψηλής απόδοσης (HEPA) για την απομάκρυνση βακτηρίων και ιών .

  95. Χαρούλα said

    #86 Ντοτόρε χρησιμοποίησε ο υπάλληλος την λέξη επίθεση γιατί έγιναν μαζικά σε λίγες ώρες. Με αναλογικά περισσότερα θύματα στην Πειραιώς. Σωστά αυτά που λες, υπάρχει και η αντικαταβολή, αλλά …ξεχνιώμαστε!
    Το αστείο; Η χρέωση παρουσιάζεται ως …paypal.LU!😊 Ευτυχώς μικροποσό (2Χ15€.). Εκτίμησα την Τράπεζα, που το αντιλήφθηκε αμέσως, και με «αίτημα αμφισβήτησης» μάλλον θα μου τα δώσει!

  96. Triant said

    Κανένα νούμερο (σκιντόν).
    Κάθε φορά μία είναι η λάθος θέση. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί δεύτερη, το έχουμε έτσι;
    Κάθε φορά που κάποιος βρίσκει την θέση του κατειλημμένη μπορεί να κάνει ένα από τα εξής:
    1. Αν κάτσει στην θέση του Νικοκύρη, πάπαλα.
    2. Αν κάτσει στην θέση του Εγγλέζου, το σύστημα στρώνει και ο Νικοκύρης θα βρεί την θέση του.
    3. Αν κάτσει οπουδήποτε αλλού το σύστημα δεν επηρρεάζεται.

    Βλεπουμε λοιπόν ότι οι κινήσεις που αποφασίζουν αν θα βρει την θέση του ο Νικοκύρης είναι η 1 και η 2 οι οποίες είναι ισοπίθανες, 50-50. Άρα η πιθανότητα να βρεί ο Νικοκύρης την θέση του είναι 0.5 και η πιθανότητα ο στοιχηματίας να είναι ο μεθυσμένος Εγγλέζος 1.

  97. Γς said

    Δεν διάβασα τις λύσεις αλλά

    1/200 η πιθανότητα η θέση του Νίκου να είναι άδεια
    και 199/200 να είναι κατειλημμένη

    Δεν πιστεύω να μην έχει ειπωθεί

  98. Νέο Kid said

    96. Σωστός! (Το «δεν μπορεί να δημιουργηθεί δεύτερη» που λες είναι το κλειδί, αλλά ομωσ ταυτόχρονα και το «λεπτό» αντιδιαισθητικο του πράγματος)

  99. Νέο Kid said

    97. Σωστός! (Για μεθυσμένος…)

  100. Avonidas said

    #96. No.

    1η περίπτωση: διθέσιο αεροπλάνο. Ο Εγγλέζος κάθεται στη θέση του Νικοκύρη. Πιθανότητα να βρει τη θέση του ελεύθερη ο Νικοκύρης: 0.

    2η περίπτωση: τριθέσιο αεροπλάνο.Ο Εγγλέζος κάθεται στην 2 ή στην 3, με πιθανότητες 50-50. Αν καθίσει στην 3, ο Νικοκύρης έχει πιθανότητα μηδέν να βρει ελεύθερη τη θέση του (την 3). Αν καθίσει στην 2, ο 2ος επιβάτης έχει πιθανότητες 50-50 να καθίσει στην 1 ή στην 3. Στην 1η περίπτωση, ο Νικοκύρης βρίσκει ελεύθερη τη θέση του, στη δεύτερη όχι. Συνολική πιθανότητα να καθίσει σωστά ο Νικοκύρης:

    1/2 * 0 + 1/2 * 1/2 = 1/4 = 25%

    Είναι πλέον φανερό ότι η πιθανότητα εξαρτάται από τον αριθμό των συνολικών θέσεων, έτσι; Ίσως η πιθανότητα να τείνει στο 50% καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των θέσεων, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

  101. Triant said

    98: Νομίζω πως το ότι είναι πάντα μία δεν παίζει κανέναν ρόλο. Οι επιλογές είναι πάντα οι ίδιες τρεις και οι 1 και 2 είναι πάντα ισοπίθανες.

  102. Triant said

    100: Σωστό, εάν ο Εγγλέζος κάθεται υποχρεωτικά σε λάθος θέση (οπότε πάμε σε θέματα restricted choice που λέμε και στο μπριτζ). Εάν κάθεται στην τύχη η πιθανότητα να βρεί την θέση του ο Νικοκύρης είναι 0,5 + 1/ν – (0,5 * 1/ν) 🙂

  103. Νέο Kid said

    100. Βάλε «τυχαίο» τον Εγγλέζο. Να μπορεί δηλαδή να κάτσει με probability 1/200 και σωστά. Για να μην το περιπλέκουμε. Τότε όλες οι πιθανότητες που υπολογίζεις στο 100. για το Νικοκύρη πάνε στο 50%

  104. Avonidas said

    #103. Οκ, μάστορα, αλλά αν είναι να μετακινείς το τέρμα, εγώ δεν παίζω 😛

  105. Triant said

    Οπότε πάμε και το άλλο (δεν θυμάμαι αν το έχουμε πει).
    Σε τηλεπαιχνίδι αφού ο παίκτης απάντησε σωστά στην ερώτηση ποιό είναι το αγαπημένο του χρώμα, ο παρουσιαστής εμφανίζει τρία κλειστά κουτιά όπου το ένα έχει μέσα ένα μίξερ και τα άλλα δύο είναι άδεια και ζητάει από τον νικητή να διαλέξει ένα. Ο παίκτης διαλέγει αλλά πριν ανοιχτεί, ο παρουσιαστής ανοίγει ένα από τα άλλα δύο που ξέρει ότι είναι άδειο και ρωτάει τον παίκτη αν επιμένει στην επιλογή του ή θέλει το άλλο που μένει.
    Τι πρέπει να κάνει;

  106. Νέο Kid said

    100. Όχι «ίσως» τείνουν στο 50%. Σίγουρα, όπως δείχνει ο υπολογισμός στο 79. μου (με τη διόρθωση στο 92.)

  107. Νέο Kid said

    Όχι «ίσως» τείνει στο 0,5. Σίγουρα! Όπως δείχνει ο υπολογισμός στο 79. (Με τη σχετική διόρθωση στο 92.)

  108. gpoint said

    # 62

    Η τέλεια λύση είναι να νοικιάσεις ένα κότερο με πλήρωμα που έχει περάσει τεστ, αν δεν βγαίνεις οικονομικά βρίσκεις ένα φουσκωτό και ταξιδεύεις στα απόνερα του πλοίου της γραμμής όμορφα και υγιεινά.

  109. Triant said

    102: Με διορθώνω 🙂 Αν ο Εγγλέζος κάθεται στην τύχη η περίπτωση να κάτσει στην θέση του ισοφαρίζεται με αυτή του να κάτσει στην θέση του Νικοκύρη. Άρα 0.5 και σε διθέσιο και σε τριθέσιο και σε ν-θέσιο.

  110. Νέο Kid said

    105. Έχουμε ξαναεντρυφήσει στο Mόντα Χωλ problem (mixer edition 🤪) αλλά προ αμνημονεύτων και δε θυμάμαι πού…

  111. Νέο Kid said

    109. Εδώ είσαι offside . Άλλο 1/200 , άλλο 1/199

  112. Νέο Kid said

    Μόντι Χωλ! Gotammit!…

  113. Triant said

    111: 1/200 να κάτσει στην δικιά του 1/200 να κάτσει στου Νικοκύρη. Θα μας πετάξουν έξω.

  114. Avonidas said

    #112. Όχι, όχι, Μόντα Χώλ, παραλλαγές συζητάμε 😆

  115. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Μάθαμε για τον αέρα, θυμηθήκαμε και το μπριτζ!

  116. ΣΠ said

    100
    Για ν-θέσιο αεροπλάνο
    1/(ν-1) * 0 + (ν-2)/(ν-1) * 1/2

  117. gpoint said

    Ταξιδιωτικό αλλά αλλιώτικο το δικό μου πρωινό αφού θα πήγαινα Γαλαξίδι φορτωμένος κάργα δια το θέρος και ήθελα να είμαι Ιτιά κατά της 9 ή πιο πριν δια ιχθυαγορά εκ των καϊκιών απάγωτων προίόντων.
    Περιέργως άργησα να ξυπνήσω και ξεκίνησα περασμένες 7 οπότε έπρεπε να το πάρω στο γρήγορο ευτυχώς όμως δεν βρήκα πολλή κίνηση και ειδικά μετά τον Ωροπό η εθνική ήταν άδεια και η ταχύτητα σταθερά πάνω από τα 130 και 180 στην ευθεία της Θήβας. Σκόπευα να πάω από Κάστρο- Ορχομενό-Λειβαδειά, όμως πριν την δεύτερη έξοδο της Θήβας βρήκα μια ουρά περίπου 3 χιλιομέτρων από σταματημένα αυτοκίνητα και μια πινακίδα που έλεγε για υπερμεγέθη οχήματα και κάτι για μια ΛΕΑ που ήταν κλειστή.
    Ξέρετε τι είναι τα αρχικά Λ.Ε.Α. ; Εγώ όχι κι όταν μετά μισή ώρα σημειωτόν από δεξιά λωρίδα έφτασα στην έξοδο αποφάσισα ν πάω από Θήβα- Αλίαρτο. Ωραία, η έξοδος είχε δυο λωρίδεςη μια για τους έχοντες κάρτα διέλευσης- δεν έχω- κι η άλλη για μετρητά που ήταν μπλοκαρισμένη από ένα τεράστιο φορτηγό που αν κατάλαβα καλά προπαθούσε να ξεφουσκώσει τα ν-1 λάστιχα του για να μπορέσει να περάσει το θηριώδες κομμάτι σωλήνα (;) που μετέφερε κάτω από το σκέπαστρο. Ευτυχώς σε λίγα λεπτά κάποιος υπάλληλος άνοιξε το άλλο διάζωμα και φύγαμε αλλά έπεσα στα έργα του δρόμου που ενώνει τα διόδια με τον δρόμο Θηβών- Λειβαδειάς και τελικά έπιασα Ιτιιά κατά τις 10 αλλά αποζημιώθηκα με κοντά κιλό σουπιές (με λαδόξιδο οι μισές για μεσημεριανό) κι άλλα τόσα σκορπίδια για μπουργέτο με συνολικό κόστος 7 ευρώ !
    Θα ρίξω κι ένα μπουκάλι με σημείωμα στην θάλασσα να δω αν θα το βρει κανένας Γιάννης, κανένας Μήτσος από…εξ απεναντίας !!

    Καλό καλοκαίρι !

  118. 86
    για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, αυτά και πολλά άλλα.
    Παράδειγμα: τα καταστήματα (γενικότερα επιχειρήσεις) που έκλεισαν υποχρεωτικά πλήρωσαν στους ιδιοκτήτες το 60% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Λες ως ιδιοκτήτης, τι να γίνει θα χάσουμε όλοι. Ανοίγουν τον Μάιο (εντάξει όχι από τη Δευτέρα 3/5, αλλά 11/5, αλλά και τον Μάρτιο είχαν δουλέψει ως τις 13/3 αν δεν απατώμαι) και το μέτρο παρατείνεται. Άντε υπομονή. Έρχεται ο Ιούνιος και παρατείνεται ακόμα μια φορά! Δηλαδή χουβαρντοσύνες στην πλάτη αλλωνών. Και στα μέσα Ιουνίου και με μια βδομάδα περιθώριο μαθαίνεις ότι πρέπει να κάνεις δήλωση covid για τα εισοδήματα που έχασες. Και τι θα πάρεις σε συμψηφισμό φόρου, αν καταφέρεις να την υποβάλεις; το 30% του 40% που έχασες. Ας πούμε έχασες 200 τον μήνα, θα σου υπολογίσει 60€. Τέτοια άνεση…

  119. Νέο Kid said

    117. Με 180;; Ο,τι αμάξι κι αν έχεις, είναι πολλά! Πολύ πολλά!…

  120. gpoint said

    # 119

    Συμφωνώ !
    Αρχή μου είναι στην εθνική να μην προσπερνώ και να μη με προσπερνάνε πηγαίνοντας κατά το δυνατόν μόνιμα στην αριστερή λουρίδα. Περισσότεροι 200άρηδες με προσπερνάνε παρά εγώ τους «αργούς» της αριστερής, δεν κανονίζω εγώ την ταχύτητα του ρεύματος. Πριν από 40-50 χρόνια, το ρεύμα πήγαινε με 80-90 και στις ευθείες 110-120, τώρα είναι όπως στα γράφω,
    Υπήρξανε χρονιές που έκανα μέχρι και 50 φορές αυτό το δρομολόγιο και κάποιες φορές με πίεση χρόνου. Μου έχει γίνει συνήθεια αυτός ο τρόπος στην συγκεκριμένη διαδρομή.
    Από τότε που βγήκαν τα 16βάλβιδα Σιβίκ είναι σταθερά η επιλογή μου αλλά το βιογραφικό μου γράφει συμμετοχή στο κλαμπ των 200άρηδων με την πρώτη 911 που ήρθε στην Ελλάδα και μου την άφησε για κάποιους μήνες ο γαμπρός μου όταν πήρε μετάθεση για Περού, το 68 αν θυμάμαι καλά.

  121. venios said

    Αλί, αλί και τρισαλί, έκανα λάθος και ντρέπομαι αφάνταστα. Ομολογώ ότι οι πιθανότητες να είναι πιασμένη η θέση του νοικοκύρη είναι
    (199/200)*(1/2)+1/200 = 201/400.

  122. Αντώνης said

    117.
    ΛΕΑ = Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης

  123. Γιάννης Ιατρού said

    117: Βάλε και κάτι ρευστό στο μπουκάλι μέσα ρε συ! Θα το βρούμε 100%. Και μη τρέχεις, αρκετά είχαμε αυτήν την περίοδο…

  124. 117 Λ.Ε.Α. Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης
    Δες και το 119. Ναι, με πήγανε με 180 με Άουντι Κουάτρο το 88 στην αούτομπαν Ντίσελντορφ Κολονία. Άλλος οδηγούσε, δεν μπορούσα να πω πολλά. Αλλά κι εγώ πιστεύω πως είναι πολλά, με ό,τι αμάξι και σε όποιο δρόμο.

  125. Νέο Kid said

    Αχ η ΛΕΑ!… ή απλώς «λωρίδα ασφαλείας» . Τι μου θυμίζει! Ήταν η μοναδική ερώτηση αντικειμένου (πόσο είναι το πλατος της) που μου έκαναν στις εξετάσεις του ΤΕΕ για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος … και την απάντησα λάθος! Οπότε μετά , επειδή ήμουνα συμπαθής ομορφόπαιδο γαρ!, με ρώτησαν ποιο ήταν το αληθινό όνομα του Άρη Βελουχιώτη.
    Απάντησα φυσικά εύκολα σ’αυτη τη γελοία ερώτηση και πήρα την αδειά μου! 😀

  126. Theo said

    @117, 119, 124:
    Με έχουνε πάει και με 220-230 σε σχεδόν αδειανό δρόμο Πτολεμαΐδα προς Κοζάνη, με Μερτσέντες, πριν καμιά δεκαετία. Αλλά είπα στον φίλο μου να σταματήσει τις καγκουριές, και το έκανε μετά από λίγα λεπτά.

  127. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  128. sarant said

    126 Μεγάλες ταχύτητες μόνο στη Γερμανία πιάνω. Εγώ όχι πάνω από 170, η συμβία έχει πιάσει (επί πολλή ώρα) 195 πηγαίνοντας Βερολίνο με το Αβένσις. Όχι 200, διότι «στα 200 δεν το ελέγχεις». Και από την αριστερή λωρίδα μάς προσπερνούσαν κάτι ιπτάμενα αντικείμενα σα νάμαστε σταματημένοι.

  129. ευχαριστω όσους απαντησαν. μαλλον φοβαμαι ακομα

  130. ΣΠ said

    121
    (198/199)*(1/2)+1/199

  131. gpoint said

    Από τα 180 και πάνω «στενεύει» ο δρόμος στα μάτια. Κάθε αυτοκίνητο έχει τα όρια του και την ταχύτητα που πιάνει «μόνο του» στις στροφές της μεγίστης ροπής, Η τότε πόρσε μέχρι τα 180 ήταν άνετη, πιο πάνω έπρεπε νάσαι στην τσίτα. Τα κοινά Χοντάκια είναι άνετα μέχρι τα 130-140 για παραπάνω θέλουν ευθεία και άδειο δρόμο μόνο.
    Αλλο το οδηγώ γρήγορα κι άλλο κάνω καγκουριές, συνήθως οι γρήγοροι οδηγοί είναι πιο προσεκτικοί από τους «αργούς».

  132. faltsos said

    μάσκα υπογένεια ή ξώμυτη

    (Αν θεωρηθεί ότι το σκίτσο θίγει τα χρηστά ήθη του ιστολογίου, παρακαλώ να διαγραφεί το σχόλιο χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Νομίζω όμως ότι περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τον παραλογισμό να φοριέται έτσι η μάσκα.)

  133. 26 Τεσσερσήμισι ώρες, 30€ βλέπω (τώρα που έχω καιρό και είμαι στον υπολογιστή). Εγώ τα τρένα τα συμπαθώ πάνω από κάθε άλλο μέσο, έτσι κι αλλιώς. Μέσω Koblenz. Έχει κι άλλες επιλογές, αλλά με παραπάνω ούμσταϊγκεν (μετεπιβιβάσεις) που μπορεί να είναι και πιο γρήγορο!

    62 Για τα βαπόρια το πράγμα διαφέρει. Για τα αεροπλάνα τα είπαμε στο 85…
    76 Γιατί; Τι αλλάζει με τα ημερήσια; Πάλι στο βαπόρι μέσα θα είσαι. Αν εννοείς πως θα τη βγάλεις έξω στον αέρα, πρέπει ν’ αντέχεις και σωματικά και πολλά άλλα 🙂

    63 «Για να το κάνεις θα πρέπει να παρουσιάσεις δικαιολογητικά. Για να τα αποδεχτεί η Τράπεζα θα πρέπει να πειστεί για την αυθεντικότητά τους. Για να πείσεις τη Τράπεζα πρέπει τα δικαιολογητικά να είναι αυθεντικά ή να κοροϊδέψεις την Τράπεζα. Αν νομίζεις ότι μπορείς να κοροϊδέψεις τη Τράπεζα ή δεν το έχεις προσπαθήσει ή το έχεις καταφέρει. Αν το έχεις καταφέρει τα 99εκ είτε θα έχεις παρκαρισμένα για να μειώνονται είτε από τον πληθωρισμό είτε, κατευθείαν, από τα αρνητικά επιτόκια – τώρα που ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 0%. Αν δεν τα έχεις παρκαρισμένα τότε θα τα έχεις επενδύσει, άρα θα τα χρησιμοποιείς για το σκοπό που τα πήρες (και δεν θα χρειαζόταν να κοροϊδέψεις κανέναν) ή θα τα γλεντάς. Αν τα γλεντάς και, παρόλα αυτά, ο πιο γλεντοκοπικός τρόπος που βρίσκεις είναι να σχολιάζεις σε αυτό το ιστολόγιο όπως κάνω εγώ, τότε δεν έχεις ακούσει αυτό που λέει ο σοφός Λαός: Τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν έχεις φράγκο;»

    Όπα. Περίπτωση η τράπεζα (οι άνθρωποί της) να είναι μιλημένη δεν υπάρχει; Πέρα απ’ το ότι και να την κοροϊδέψεις παίζει. Μπορεί όχι 1 προς 99 αλλά ακόμα και 60 – 40 να είναι ποιο το πρόβλημα; Εσύ έχεις πάρει τα 40 κι η τράπεζα πρέπει να βρει τρόπο να πάρει τα 100 + τόκους αλλά οι δουλειές σου δεν πάνε καλά και η ΑΕ ή η ΕΠΕ σου κλείνει. Εσύ δεν έχεις ευθύνη για την εταιρία.
    Από κει και πέρα, αν θες μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για άλλες επενδύσεις που δεν θα σου έδινε δάνειο καμιά τράπεζα ή να τα έχεις να τρως χωρίς επιχειρηματικά ρίσκα. Αν καθώς τα τρως θα σχολιάζεις σε μπλόγκια ή σε φατσοβιβλία, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

    120 «Αρχή μου είναι στην εθνική να μην προσπερνώ και να μη με προσπερνάνε πηγαίνοντας κατά το δυνατόν μόνιμα στην αριστερή λουρίδα» Μα δεν γίνεται να μην προσπερνάς. Τι άλλο κάνεις μ’ αυτούς που πάνε δεξιά. Από και πέρα ο καθένας με τις αρχές του κι ας είναι λάθος. Μάλλον θέλεις να πεις πως δεν σ’ αρέσει να σε προσπερνάνε γι’ αυτό και πας πατημένος και συνέχεια αριστερά. Αλλά αυτό δεν είναι αρχή, είναι γούστο (επικίνδυνο για πολλούς λόγους).

    123 Αχ.

  134. 132 Δες 68

  135. Γιάννης Ιατρού said

    132: για το κάτω από το σαγόνι δεν λές/δείχνεις κάτι 🙂 🙂 🙂

  136. Nestanaios said

    40.
    Αν το κράτος έδωσε χρήματα σε πολίτες από φόρους πολιτών, δεν αναιρείται η κεφαλαιοκρατία ούτε επιβεβαιώνεται ο σοσιαλισμός. Όσο υπάρχει χρήμα θα υπάρχει κεφαλαιοκρατία και όσο οι υποτιθέμενες παροχές γίνονται με χρήματα δεν θα μπορούμε να μιλάμε για σοσιαλισμό και για κανένα μεικτό σύστημα. Το οικονομικό σύστημα είναι η κεφαλαιοκρατία και το πολιτικό η ολιγαρχία. Τα υπόλοιπα όλα είναι ψίχουλα που πέφτουν από την τράπεζα της κεφαλαιοκρατίας.
    Οι κοινωνικές παροχές είναι τέκνα της κοινοκρατίας (σοσιαλισμού) και η επίτευξή τους πρέπει να γίνεται όχι με χρήμα αλλά με εργασία, υπηρεσία. Η ανεργία τρέφει την κεφαλαιοκρατία και για τον λόγο αυτό οι δείκτες ανεργίας παραμένουν υψηλοί και οι κοινωνικές παροχές χαμηλές επειδή μπορούν να επέλθουν μόνον με χρήμα και το χρήμα δεν είναι κοινό αλλά ιδιωτικό.

    Ναι στο μεικτό σύστημα αλλά οι παροχές όχι με χρήμα. Όλοι οι συμμετέχοντες στα κοινά να λειτουργούν «ἄνευ μισθοῦ καὶ ξυγγραφῆς».

  137. ΓιώργοςΜ said

    Η οδήγηση συνεχώς στην αριστερή λωρίδα, εκτός από παράνομη, είναι και εκνευριστική για τους άλλους οδηγούς. Ο σωστός τρόπος οδήγησης είναι να πηγαίνεις όσο δεξιά γίνεται, και να αλλάζεις λωρίδα για να προσπεράσεις, με φλας πάντα. Ο δρόμος είναι για όλους, και η συμπεριφορά οφείλει να είναι προβλέψιμη. Καθετί άλλο είναι επίδειξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς ή/και ατζαμοσύνης.
    Εντάξει, όταν υπάρχει κίνηση διαλέγει κανείς τη λωρίδα που ελπίζει πως θα πηγαίνει πιο γρήγορα, αλλά εκεί οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές. Εκεί αποδεικνύεται επίσης και το μάταιο της καγκουριάς: Μια φορά ξεκίνησα από ένα φανάρι στην Κατεχάκη με ένα Uno και τα παιδιά μου πίσω, άρα συντηρητικά όσο παίρνει, ενώ δίπλα μου ξεκίνησε σπινιάροντας κάποιος κι άρχισε τις σφήνες. Τέσσερα φανάρια μετά, πάλι δίπλα ήμασταν.

    Φυσικά είναι επικίνδυνες οι ψηλές ταχύτητες. Αν δεν έχεις το δρόμο όλο δικό σου, δηλαδή να οδηγείς σε πίστα, με μια στραβοτιμονιά ή ένα σκασμένο λάστιχο παίρνεις στο λαιμό σου κι άλλο κόσμο, που μπορεί να έχει σταματήσει για κατούρημα στο πάρκιν (για να μην ξεχνιόμαστε).
    Γενικά, ταχύτητες πάνω από 100 είναι (με μη γραμμικό τρόπο) αντιοικονομικές, πάνω από 140 είναι ρίσκο, πάνω από 160 ρώσικη ρουλέτα. Χειρότερα· στη ρώσικη ρουλέτα κινδυνεύουν μόνο οι παίκτες.

  138. Faltsos said

    134
    Ναι, δεν πάτησα να δω. Πολύ πιο διακριτικό το 68

  139. 137 Ναι σε όλα. Προχτές έγραφα για το μπλέξιμο που συνάντησα όταν πήγαινα Άαχεν, τότε προ τζι-πι-ές. Να γράψω τώρα για την επιστροφή (ήταν η πρώτη φορά μου που οδηγούσα στας Ευρώπας). Λουρίδες τρεις, Έχει νυχτώσει. Κίνηση ελάχιστη. Όπως ήμουν συνηθισμένος παίρνω τη μεσαία και πάω. Ξαφνικά κάποιος που είναι στη δεξιά λίγο πιο πίσω από μένα βγαίνει πίσω μου, βγαίνει στην αριστερή, με περνάει και ;επιστρέφει στη δεξιά. Ρε τον περίεργο. Για δεν πέρναγε από δίπλα μου; Αφού είμαστε σε διαφορετικές λουρίδες. Λίγο πιο ύστερα ξανά το ίδιο. Ε, όταν τρίτωσε, άρχισα να προβληματίζομαι. Μάλλον εγώ δεν έκανα κάτι καλά. Οπότε πήγα στη δεξιά κι αν κάποιος ήθελε να με περάσει έβγαινε απλά στη μεσαία!
    Σημειώσεις:
    1. Εκτός Ελλάδας τηρώ τα όρια με ευλαβική συνέπεια. Άντε 2 ή 3 χιλιόμετρα παραπάνω σε χώρες όπως το Βέλγιο που λέει μέχρι 120 (ή στην Αυστρία που είναι μεν 130 το όριό τους αλλά σπάνια το βρίσκεις, στους περισσότερους δρόμους 110 και πολύ σου είναι). Στη Γερμανία που δεν έχει όρια τα 130 μου φαίνονται γενικά καλά, αλλά μπορεί να πάω και 140. Με φτάνουν. Και τώρα με το κρουίζ κοντρόλ αυτό είναι πανεύκολο.
    2 Την ιδέα αυτή της οδήγησης δεξιά προσπαθώ να την ακολουθώ και στην Ελλάδα, αλλά δυσκολεύομαι. Αλλά τα όρια ταχύτητας παίζονται. Γενικά προσαρμόζομαι, αλλά όχι και ευλαβικά (με τη γυναίκα μου τσακονώμασταν όταν πήγαινα Πύργο – Ζαχάρω π.χ. που σε κάθε διασταύρωση έχει 50 κι εγώ έπεφτα (εντάξει, όχι 50 αλλά γενικά κατέβαζα αρκετά ταχύτητα). Κι είναι πολλές οι διασταυρώσεις 🙂

  140. Νέο Kid said

    Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ που απέκλεισε το χαμερπές παράρτημα του ολυμπιλαγού.
    Καλή τύχη και στην ομάδα του Πανθεσαλλονίκειου απέναντι στις εγκληματοργανοτικές ψαροκασέλες.

  141. Georgios Bartzoudis said

    Του τις έκανα: Σε έναν παλιό-αδρανή λογαριασμό μου στο WordPress, δημοσίευσα το σημερινό Σαραντάκειο λινκ: https://sarantakos.wordpress.com/2020/06/24/airplane/#comments, με επικεφαλίδα «Τους την έκανα», και μετά δημοσίευσα το δικό μου λινκ στο ΦΒ. Το αποτέλεσμα: Κλικάροντας το δικό μου λινκ, βγαίνει το Σαραντάκειο τοιούτο, το κλικάρω και αυτό και …νάτο το σημερινό Σαραντάκειο άρθρο!

  142. Georgios Bartzoudis said

    Διόρθωση στο 141: Η επικεφαλίδα που έβαλα είναι: «Μια Δοκιμή»

  143. Georgios Bartzoudis said

    Στα 141 και 142: geobartz.wordpress.com είναι το δικό μου λινκ

  144. Avonidas said

    #138. Πολύ πιο διακριτικό το 68

    Όχι από επιλογή 😉 Είναι 50-50 πώς θα μου τη βγάλει την εικόνα, ενσωματωμένη ή σε σύνδεσμο. Δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς λειτουργεί το σύστημα και τι κάνει τη διαφορά.

  145. 144 Ο λόγος είναι πως δεν είχες κατάληξη jpg, png, gif κλπ νομίζω. Ας πουν κι οι πιο έμπειροι.

    Παλιότερα καθόμουνα και παιδευόμουνα για να γράψω τα λίνκια με γωνιώδεις αγκύλες, a href=»» και άλλα τέτοια καλούδια. Τελευταία έμαθα πως η wordpress κάνει αυτόματα αυτές τις μετατροπές σε συνδέσμους και βρήκα την υγειά μου. Αρκεί να ξεκινάει κάτι από http ή https και να συνεχίζει με :// και ό,τι άλλο! Αν τώρα η κατάληξη είναι εικόνας βάζει την εικόνα (στο πλήρες μέγεθός της). Αν είναι βίντεο, το σχετικό πλέιερ. Προϋπόθεση για τα δυο τελευταία να είναι η διεύθυνση μόνη της στη γραμμή.

    Τα έμαθα καλά δάσκαλοι;

  146. sarant said

    141 Nαι, αυτό πιάνει. Δεν είναι αποκλεισμένα όλα τα wordpress.com.

  147. gpoint said

    # 140

    Φέτος το παιχνίδι είναιι στα δικαστήρια, εκεί να δούμε τι θα γίνει. Από την στιγμή που πέρασε η ΑΕΚ (και πως πέρασε ! ) ο ΠΑΟΚ στατιστικά δεν είχε ελπίδες να το σηκώσει, το 4/4 με περίπου ισοδύναμες ομάδες έχει γύρω στο 7%

    Αργησε ο Γουτούς να γράψει το ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-0 …

  148. Μαρία said

    145α
    Ναι.

  149. Ποδηλάτης said

    Στην περίπτωση που ο εγγλέζος δεν μπορεί να κάτσει στη θέση του, έχει πιθανότητα 1/199 να κάτσει στη θέση του Νικοκύρη. Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Νικοκύρης είναι οι μισές από τις υπόλοιπες, δηλαδή (1-(1/199))/2.
    Στη γενική μορφή 1/2 * (1- (1/(ν-1) ), συμφωνεί με τους υπολογισμούς του Avonidas στο #100, και τείνει στο 1/2.

  150. ΓιώργοςΜ said

    144 σε χωριστή γραμμή και κατάληξη jpg. Καμμιά φορά η εικόνα είναι προβολή μέσω της ιστοσελίδας, οπότε δεξί κλικ>αντιγραφή συνδέσμου εικόνας.

  151. ΓιώργοςΜ said

    139 Όπως διδάχτηκα εγώ τον ΚΟΚ, η προσπέραση από δεξιά επιτρέπεται α) όταν ο προπορευόμενος έχει βγάλει φλας για να στρίψει αριστερά β)όταν η κίνηση γίνεται σε παράλληλες λωρίδες (προφανώς για την περίπτωση της κίνησης σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος ή πυκνής κυκλοφορίας).
    Στην περίπτωση που κάποιος σε άδειο δρόμο έχει πάρει τη μεσαία και πάει, ο τυπικός Γερμανός οδηγός ξενίζεται και προσπερνάει όπως πρέπει να προσπερνάει, από αριστερά, σαν να ήταν τελείως δεξιά αυτός που προπορεύεται.
    Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Ελάχιστοι καταδέχονται τη δεξιά λωρίδα, έτσι συνήθως εκεί πάω (στη λωρίδα, όχι τη ΛΕΑ) σε συνθήκες μειωμένης ή μέτριας κίνησης, προσπερνώντας όλους τους γρήγορους και ακατάδεχτους αριστερά μου, μέχρι να συναντήσω καμιά νταλίκα, που προσπερνάω κανονικά.
    Τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, στους μεγάλους δρόμους ο μέσος οδηγός πιάνει τη μεσαία και οδηγεί με το όριο ταχύτητας ή περίπου. Οι γκαζιάρηδες αγκαζάρουν την αριστερή επειδή είναι «γρήγοροι» και δε μπορούν να περιμένουν ή να κάνουν μανούβρες, μέχρι να βρεθεί κάποιος λιγότερο γκαζιάρης, οπότε ανάβουν φώτα, κορνάρουν και χειρονομούν στο μαλάκα που έπιασε την αριστερή και πάει μόνο με 40 χιλιόμετρα πάνω από το όριο ταχύτητας. Μετά, είτε ο προπορευόμενος κάνει δεξιά για να απελευθερώσει το δρόμο στο γκαζιάρη, είτε ο τελευταίος προσπερνάει με σφήνες από δεξιά, και απομακρύνεται με μούντζες και καντήλια…
    Ένταση, ανεβασμένη πίεση, ανταγωνισμός, αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος, εκνευρισμός στους γύρω, επειδή την έχουμε πολύ μεγάλη (τη μηχανή) και δε χωράει με τους κοινούς θνητούς. Οι νόμοι είναι για τους αρχάριους και τους προσκυνημένους, οι επαναστάτες κάνουν αντίσταση στο κατεστημένο…

  152. π2 said

    Στις εθνικές τρία πράγματα μ’ εκνευρίζουν: οι οδηγοί που πάνε να προσπεράσουν από τη ΛΕΑ, οι οδηγοί που οδηγούν μόνιμα με το πάσο τους (σε αντίθεση με τον Τζι) στην αριστερή λωρίδα, και οι οδηγοί που, ενώ οδηγείς με μεγάλη ταχύτητα, σου κολλάνε, αναβοσβήνουν φώτα, κορνάρουν κλπ., γιατί θεωρούν ότι είναι οι άρχοντες του δρόμου και έχουν ιερό δικαίωμα να παραμερίσεις για να περάσουν.

    Οδηγώ πάντοτε στη δεξιά λωρίδα, με συνεχείς προσπεράσεις και επιστροφή στη δεξιά λωρίδα το ταχύτερο δυνατό. Η οδήγηση στην Εθνική είναι κουραστική όταν είναι μονότονη, οπότε θέλω και να πηγαίνω στην υψηλότερη ταχύτητα που επιτρέπουν τα όρια, το αυτοκίνητο, το οδόστρωμα (βρίσκω τις χαμηλές ταχύτητες πολύ κουραστικές), και να μη βρίσκομαι στο διάβα της τρίτης κατηγορίας εκνευριστικών οδηγών που περιγράφω ανωτέρω. Όποτε μου τυχαίνει να οδηγώ για πολλή ώρα στην αριστερή λωρίδα αγχώνομαι.

  153. Νέο Kid said

    Να σημειωθεί βέβαια κάτι σημαντικό. Η δεξιά (αργή) λωρίδα στις ελληνικές εθνικές οδούς έχει κατά κανόνα ταλαιπωρημένη-φθαρμένη επιφάνεια κύλισης από τις διελεύσεις βαριών οχημάτων και είναι ασυντήρητη. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που την αποφεύγουν οι οδηγοί που θέλουν να πάνε χαλαρά με το όριο. Το ίδιο συμβαίνει κατά κόρον στην εθνική (highway) της Κύπρου. Εκεί δε τα πράγματα είναι τελείως τραγικά στην αργή (η αριστερή. Θυμίζω ότι στην Κύπρο οδηγούμε στη σωστή πλευρά του δρόμου! Δεν κερδίσαμε στο Βατερλό για πλάκα!) λωρίδα και είναι πρακτικά αδύνατο να κάνεις smooth ταξίδι στην αριστερή λωρίδα. Οπότε βγαίνεις δεξιά κι όποιον πάρει ο χάρος. Α, κι έχει μόνο δύο λωρίδες ο δρόμος στο μεγαλύτερο τμήμα του.

  154. sarant said

    Πολύ ενδιαφέροντα τα βρίσκω αυτά εγώ, που δεν έχω οδηγήσει ποτέ στην Ελλάδα.

  155. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    154 Αλλά έχει ο θεός. Όλο και κάποιος βρίσκεται να σε πάει σπίτι 😜

  156. sarant said

    Χαχαχά!

  157. Γιάννης Ιατρού said

    155: έχει και ταξιά ρε συ 🙂
    Από που νομίζεις πως ενημερώνεται για ο,τιδήποτε θελήσει ο Νίκος; ε; Κι έρχεται μετά και μας «τα πουλάει» για δικά του εδώ….

  158. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Βέεεβαια, οι ταξιτζήδες μας είναι ειδικοί στη λογοκλοπή στις εξετάσεις, στη Σώτη, στον Sraosha και στον Βοκάκιο.

  159. Γιάννης Ιατρού said

    Σου λέω, μπαίνεις με τα τζην και βγαίνεις με τήβεννο…

    ΥΓ: κοίτα και το μέηλ σου (gmail), γιατί όπως σε ξέρω….

  160. nikiplos said

    Αμαλία Βασιλακάκη
    Ηρακλής Στεφανάκης
    Αυγουστίνος Τσιριμώκος

    Ας είναι ελαφρύ και η μνήμη μεγάλη και μακρά.

  161. π2 said

    Όσο για την ταχύτητα, μου φαινόταν πάντοτε υποκειμενικό θέμα. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου (πήρε αυτοκίνητο με το εφάπαξ) οδηγούσε με 90 κι έτρεμε το φυλλοκάρδι σου από την προφανή έλλειψη οδηγικού ελέγχου. Ο αδερφός του (επαγγελματίας οδηγός) μας έτρεχε με 120 με αρχαία σαράβαλα σε επαρχιακούς δρόμους και νομίζαμε ότι κάνουμε χαλαρή βόλτα.

    Πιο επικίνδυνο μου φαίνεται να πηγαίνεις με 70 στη μεσαία λωρίδα στην εθνική παρά με 140.

  162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    159 Ε, αφού με ξέρεις να τα στέλνεις στο άλλο, που το κοιτάω ασκαρδαμυκτί και αφεύκτως 🙂

  163. Νέο Kid said

    161. Αυτό είναι σωστό. Άμα είσαι αχάππαρος ,και τα 40 είναι υπεραρκετή ταχύτητα για να τουμπάρεις.

    ΥΓ. Ήλπιζα ότι θα ρώταγες κάτι για το Βατερλό και την οδήγηση…

  164. ΣΠ said

    149
    Όπως στο 116.

  165. Καλησπέρα,
    161 Κι ήταν ο Θ και η Τ που ανεβοκατέβαιναν τα χρόνια εκείνα απ’ τον Πύργο στου Λάλα (ενώ για ΣΚ Αθήνα). Ο Θ με φτιαγμένο αβένσις νομίζω ή κάτι τέτοιο το έβγαζε σε 15′ με 180 στο δρόμο μέχρι τα Ολύμπια και μετά ανάποδα τιμόνια και τέτοια στις στροφές. Ενώ η Τ έλεγε πως δεν τρέχει στην εθνική, πάει σταθερά με 80. Αλλά με 80 πήγαινε παντού, με 80 ανέβαινε και στις στροφές του Λάλα και κάποια στιγμή βρέθηκε εκτός δρόμου, ενώ λόγω μόνιμων 80 στην εθνική έκαψε και μια μηχανή!

  166. Χαρούλα said

    Για τον Αυγουστίνο, κάποιοι φίλοι…
    https://iporta.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BA%CE%BF-%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BC%CE%AC/

  167. Fremder said

    Ο αέρας στα αεροπλάνα ανακυκλώνεται κατά 50% …

    …haben die modernen Flugzeugkabinen einen Rezirkulationsluftanteil, der bis über 50 Prozent betragen kann.

    https://www.aerzteblatt.de/archiv/8827/Flugmedizin-Luftqualitaet-an-Bord-von-Verkehrsflugzeugen


    Ein Teil der Luft zirkuliert. Mehr als die Hälfte kommt aber von außen.

    https://www.travelbook.de/fliegen/so-kommt-die-luft-ins-flugzeug

    … αλλά τα φίλτρα κατακρατούν ιούς και μικρόβια.

  168. Μαρία said

    1. Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό. http://www.odigostoupoliti.eu/allagi-ston-arithmo-epivaton-se-ktel-trena-metro-ilektrikos-tram-leoforeia-trolei/

    ΚΤΕΛ απο Ραφήνα για Αγ. Παρασκευή την Κυριακή το μεσημέρι είχε και όρθιους!
    Στο καράβι οι περισσότεροι επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα, απλώς ακουγόταν η σύσταση απ’ το μεγάφωνο.

    Προμαχώνας, Δευτέρα μεσημέρι, κανένας έλεγχος σε πούλμαν απο Σόφια.

  169. sarant said

    166 Aχ….

  170. loukretia50 said

    Δεν υπάρχει κατάλληλο νήμα για να ποστάρω κάτι σχετικό με την απίστευτη δουλειά του Αυγουστίνου.
    Από την ίδρυση του περιοδικού Pixel μέχρι το τελευταίο τεύχος, ήταν μόνιμος συνεργάτης , κειμενογράφος, και μέλος της συντακτικής επιτροπής. Έγραφε πολλά, όχι μόνο για υπολογιστές αλλά και διηγήματα επιστημονικής φαντασίας,.
    Αρκετοί θα τον θυμούνται ως Cyrus Monk. Τα τεύχη του περιοδικού υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή για ξεφύλλισμα.
    https://www.e-compupress.gr/showmag.asp?ID=35

    Συνεργάτης στο αξιόλογο περιοδικό Νησίδες – η Αναστασία – στην ομάδα σύνταξης

    Click to access e_Nesides_20%20.pdf

    Τα τεύχη υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή

    https://nisides.webnode.gr/katoikoi/?fbclid=IwAR1wxx1gD-MaJzmo64kHC8o6BMMa3h17cwpZo6KwotCz-1HIQG6ixYrVW3k

    Ελπίζω ο Αntonislaw να μας δώσει πρόσβαση σε κείμενα του φίλου μας.

  171. loukretia50 said

    Ωχ! το πιντέφι απλώθηκε κανονικά! Δεν πειράζει, το αξίζει!

  172. loukretia50 said

    Το 1ο τεύχος των Νησίδων, αν δε βγαίνει, υπάρχει κι εδώ :

    Στο 2ο τεύχος – στη σελ. 42 υπάρχει ένα κείμενο / δοκίμιο
    «Ἡ ἐξέλιξη τοῦ συστήματος Στανισλάβσκυ» Ἰρίνα & Ἴγκαρ Λέβιν
    σε μετάφραση του Αυγουστίνου με υποσημειώσεις του . https://nisides.webnode.gr/_files/200000006-c5e08c6dc0/Nesides%202.pdf
    Στο τέλος διαβάζουμε και αυτό, που μ΄έκανε να χαμογελάσω. Ελπίζω και σας!

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται σε πολυτονικό
    σύμφωνα με επιλογή του συνεργάτη μας.

  173. Γιάννης Ιατρού said

    Ανάγνωση 9 Φεβρουαρίου 2013 από βιβλία του Δημήτρη Στεφανάκη «Μέρες Αλεξάνδρειας» και «Φιλμ Νουάρ», στο 21:25 περίπου:

  174. sarant said

    170-172 Κάτι θα βάλουμε την Κυριακή, εις μνημην, αν προλάβουμε.

  175. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  176. Γιάννης Ιατρού said

    Μιάς κι από αύριο, πρώτη Ιουλίου «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: