Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μουστάκι

Posted by sarant στο 29 Ιουνίου, 2020


Μια από τις παρενέργειες του κορονοϊού ήταν και ότι μέσα στην καραντίνα άφησα μουστάκι. Το ίδιο είχα κάνει κι όταν είχα πάει φαντάρος, και ίσως το ψυχολογικό κίνητρο να είναι το ίδιο και στις δυο περιπτώσεις: να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις πάνω σου κάτι που να έχει αλλάξει, έστω και λίγο.

Είχα πει πως μόλις τελειώσει η καραντίνα θα το κόψω, αλλά τελικά το άφησα έως την παραμονή της αναχώρησής μου για την Ελλάδα, πριν από δέκα μέρες δηλαδή. Έβγαλα και μερικές φωτογραφίες μυστακοφόρος, μία από τις οποίες τη φανέρωσα ήδη στο Φέισμπουκ, οπότε λόγοι διαφάνειας και ισονομίας επιβάλλουν να τη δημοσιοποιήσω κι εδώ -επειδή όμως δεν ισχύει πλέον, προτίμησα να μην την βάλω φάτσα φόρα στο άρθρο αλλά να την ανεβάσω εδώ.

Παρόλο που τα γένια έχουν ξαναγυρίσει στη μόδα, σκέτο μουστάκι είναι μάλλον σπάνιο σε νεότερους. Εγώ είχα γένια (και μουστάκι) μετά τον στρατό, αλλά τώρα δεν αποπειράθηκα να αφήσω ξανά, διότι βγαίνουν άσπρα.

Την τελευταία φορά που είχα μουστάκι προηγουμένως ήταν το 1999, που το άφησα και πάλι μια περίοδο που ήμουν για ένα μήνα μακριά από την οικογένεια. Μόλις με είδε μυστακοφόρο η μικρή μου κόρη, που τότε ήταν κάπου 18 μηνών, δεν είπε τίποτα αλλά έφυγε από το δωμάτιο. Το ξύρισα αμέσως.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε. Οπότε, σκέφτομαι ν’ αφιερώσω το σημερινό άρθρο στο μουστάκι, με αφορμή την εφήμερη μυστακοτροφία μου.

Οι αρχαίοι έλεγαν «μύσταξ», που σύμφωνα με το λεξικό προέρχεται από την ονοματοποιία «μυ» των σουφρωμένων χειλιών κατ’ αναλογία προς το «μάσταξ» = στόμα. Η λέξη φαίνεται δωρικός-λακωνικός τύπος, και άλλωστε η πρώτη αναφορά της, στον Αριστοτέλη, αφορά το έθιμο που υπήρχε στην αρχαία Σπάρτη, οι νέοι μόλις αποκτούσαν την ιδιότητα του πολίτη να ξυρίζουν το μουστάκι ώστε με τη μικρή αυτή θυσία να μάθουν να υπακούνε στους νόμους: κείρεσθαι τον μύστακα και προσέχειν τοις νόμοις.

Τον τύπο «μουστάκια» τον βρίσκουμε πρώτη φορά στον Αθήναιο αλλά πρόκειται για ομοηχία -εκεί περιγράφει κάποια κουλούρια (μουστάκια σησαμάτα) και μεταφέρει στα ελληνικά το λατινικό mustacea. Ωστόσο, λίγους αιώνες αργότερα βρίσκουμε συνταγές για καλλωπισμό του μουστακιού ενώ σε κάποιον Μελέτιο, που έγραψε γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ. διαβάζουμε ότι ο λαός έλεγε ήδη «μούστακα ή μουστάκιον»:

αἱ δὲ τρίχες αἱ ἐπάνω τοῦ χείλους ἀπὸ τοῦ μυκτῆρος γινόμεναι, μύσταξ καλοῦνται, ἢ μέσταξ, ἀπὸ τοῦ μεστοῦσθαι τριχῶν· οἱ δὲ ἰδιῶται μούστακα λέγουσιν ἢ μουστάκιον.

Το βυζαντινό «μουστάκιον» περναει στα παλιά ιταλικά ως mostaccio, και από εκεί στα γαλλικά, moustache, στα αγγλικά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Συνήθως οι δάνειες λέξεις στις ευρωπαϊκές γλώσσες ανάγονται σε δανεισμό από τα αρχαία ελληνικά, εδώ όμως κατ’ εξαίρεση ο δανεισμός έγινε στα μεταγενέστερα χρόνια.

Μουστάκι λέμε και το χνούδι που έχουν στο πάνω χείλος τους και οι γυναίκες, αλλά και τις μακριές τρίχες μερικών ζώων, όπως τα μουστάκια της γάτας ή του ποντικιού -ή και του μπαρμπουνιού. Και όχι μόνο ζώων: μουστάκια (λέμε ότι) έχει και το καλαμπόκι.

Δεν ξερω πώς είναι τώρα, αλλά όταν ήμουν στην εφηβεία θεωρούσαμε το μουστάκι μεγάλο ορόσημο της άνδρωσης και δίναμε μεγάλη σημασία στο χνούδι που πάλευε να φυτρώσει στο άνω χείλος. Θυμάμαι στην 1η Γυμνασίου τον φιλόλογο να λέει «γελάει ο Χ. υπό τον άρτι φυέντα μύστακα» και τον Χ. να καμαρώνει σα γύφτικο σκεπάρνι.

Κι έτσι, περνάμε στα φρασεολογικά του μουστακιού. Γελάει κάτω από τα μουστάκια του, λέμε για κάποιον που γελάει κρυφά, που προσπαθεί να κρύψει την ενδόμυχη ικανοποίησή του. Ενώ αντίθετα, όταν κάποιος γελάει ολόκληρος, πασίχαρος, οταν δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του, λέμε «γελάνε και τα μουστάκια του». Για έναν έφηβο λέγανε «ακόμα δεν έχει ιδρώσει το μουστάκι του».

Θα φάμε τα μουστάκια μας, είναι συχνή απειλή: θα έρθουμε σε σύγκρουση, θα μαλώσουμε -από μια εποχή που όλοι είχαν μουστάκι, σχεδόν υποχρεωτικά ή τουλάχιστον όλοι εκείνοι που κυκλοφορούσαν στην πιάτσα.

Την εποχή που το μουστάκι ήταν σχεδόν υποχρεωτικό, υπήρχαν και ειδικές πομάδες καθώς και αξεσουάρ όπως μυστακοδέτες. Υπήρχε και ορολογία για τα διάφορα είδη μουστακιού π.χ. τσιγκελωτό ή ποντικοουρά, κάποτε με βάση κάποιον διάσημο μυστακοφόρο. Έτσι, ο Καπετανάκης του τραγουδιού (χρωστάμε άρθρο) είχε ντούκλα το μουστάκι, δηλαδή μουστάκι σαν του ηθοποιού Ντάγκλας Φέρμπανξ, όπως προφερόταν γαλλοπρεπώς την εποχή που η γαλλοφωνία θριάμβευε. Μουστάκιας ήταν το διεθνές παρατσούκλι του Στάλιν, ενώ και το χιτλερικό μουστάκι έγινε παροιμιώδες αν και νομίζω πως εξαιτίας του Αδόλφου σπάνια βρίσκει οπαδούς σήμερα.

Αλλά ήδη από τον μεσοπόλεμο η παντοκρατορία του μουστακιού άρχισε να κλονίζεται. Το 1932 το περιοδικό ποικίλης ύλης Θεατής έκανε μια… μεγάλη έρευνα θέτοντας το φλέγον ερώτημα «Με μουστάκι ή ξυρισμένον;», πώς προτιμούν δηλαδή οι γυναίκες τον άντρα, απ’ οπου μάθαμε ότι ο Βάρναλης ξύρισε το μουστάκι του στο Παρίσι, για να εντυπωσιάσει τη Δώρα Μοάτσου.

Βέβαια, δεν σταμάτησαν οι άντρες να τρέφουν μύστακα. Όταν ήμουν μικρό παιδί, μουστάκι είχε ο παππούς μου, αργότερα άφησε ο πατέρας μου. Στη διάσημη ατάκα από την ταινία του Δαλιανίδη «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967) ο Γιάννης Βογιατζης προειδοποιεί τον Φαίδωνα Γεωργίτση ότι «Αυτή μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις» -και η πρόβλεψη επαληθεύεται.

Σε κάποια ταραγμένη συνεδρίαση της Βουλής στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60 ακούστηκε στην αίθουσα η απειλή «Να σου χέσω το μουστάκι». Θυμάμαι γελοιογραφίες του Μητρόπουλου στον Ταχυδρόμο, αλλά τώρα δεν είναι εύκολο να τις βρω.

Νομίζω ότι το μουστάκι πήρε την κάτω βόλτα στη δεκαετία του 1990, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος -θα μου πείτε κι εσείς στα σχόλια. Καθώς το μούσι έχει ξαναέρθει στη μόδα, γνωρίζει και το μουστάκι μιαν αναβίωση αν και σχεδόν πάντα πηγαίνει μαζί με μούσι, όχι αυτόνομο.

Αν και τώρα μαθαίνω πως ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης, θέλοντας να ξαναγίνει διάσημος για λίγο, πρότεινε να αφήσουν όλοι οι Έλληνες μουστάκι για να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821. Εγώ πάντως το έκοψα -αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα.

 

 

 

 

246 Σχόλια προς “Μουστάκι”

 1. leonicos said

  Θα έλεγα να το αφήσεις

  Κρύβει λίγο την ασκήμια σου

 2. leonicos said

  Δεν είπα καλημέρα για να προλάβω να είαι πρώτος

  Το πρώτο σχολιο όλοι το διαβάζουν

 3. Στα Κίτρινα Γάντια υπάρχει αυτή η φοβερή σκηνή με τον «Μουστάκια» Μίμη Φωτόπουλο, που αγαπούσε την υπηρέτρια του Σταυρίδη …φαρδιά.

 4. leonicos said

  Βέβαια η ομορφιά είναι πολύ υποκειενική

  καμιά φορά ακατανόητα υποκειμενική.

  π.χ. λέω της Φωτεινής: Τι μου βρίσκεις;

  όταν είναι στα καλά της: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩς ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ

  όταν έχει τα μπουρίνια της: Τιποτα! ούτα εσένα! Γι’αυτό σε ανέχομαι επειδή δεν υπάρχεις.

  Μην τρομάζετε

  Υπάρχουν κι ενδιάμεσες καταστάσεις

 5. Γς said

  Καλημέρα

  Georges Moustaki

  Θα έβαζα τον Μέτοικο, αλλά βάζω το Μιλόρ με την Πιαφ

  Αυτός το΄ χει γράψει

 6. leonicos said

  Πήγα κι εγώ ν’ αφήσω μουστάκι στο στρατό. Το έχω ξαναπεί

  Με το βγήκα ‘εξόδου’ ένας φίλος ζαχαροπλάστης (πού αλλού να πάω στο Αμύνταιο του 1970) μου είπε

  Τράβα, κόφ’ το γιατί αθ ξεράσω.

 7. leonicos said

  Του Νίκου είναι όντως πιο συμπαθητικό.

  Πιο συμπαθητικό ακόμα κι από τον ίδιο

  Αγγίζει την ασκήμια του Τζι

  που έχει καιρό και να μου τηλεφωνήσει και να με πειράξει εδώ μέσα

 8. leonicos said

  Γιά κοιταχτείτε καλά!

  Ποιος θα είναι ο τέταρτος;

  προτεινω να βλεπόμαστε συχνότερα. Τουλάχιστον να γνωριστούμε πριν φύγουμε

 9. leonicos said

  Πολλά είπα και θα με κατσαδιάσει ο αρχηγός

 10. Γς said

  Κι ο Πατερούλης

 11. leonicos said

  δεν είπε τίποτα αλλά έφυγε από το δωμάτιο.

  και ξαναγύρισε;

  Τι καλό παιδί!

 12. leonicos said

  10

  Δεν σου έφτανε ο ένας; Έβαλες κι άλλον;

 13. nikiplos said

  καλημέρα,

  Τσιγκελωτό, ποντικοουρά αλλά να προσθέσουμε και το κουραδομούστακο. Νομίζω τα μουστάκια είχαν πέρασε μέχρι τέλη 80ς στη χώρα μας. Στις συντηρητικές νεολαίες ήταν γνώριμος και ο όρος: «πασοκικό μουστάκι», ένα μουστάκι όπως του Κατσιφάρα, του Μπένου ή του Κουκουλόπουλου. Δεν θυμάμαι, έχουν περάσει και τα χρόνια, που αποκαλούσαμε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ κάπου στην Αττική, «ο δεξιός με το πασοκικό μουστάκι».
  Στα χρόνια που μπορούσα να συντηρήσω την κάψα μου για τα αεροπλάνα θυμάμαι που οι πιλότοι-εκπαιδευτές έλεγαν για τους αμελείς συναδέλφους τους που πετούσαν χωρίς να ελέγξουν τα καύσιμα και ήταν πια στον αέρα όταν τελείωναν τα καύσιμα και έσβηνε ο κινητήρας: «μουστάκια ο έλικας»

 14. Γς said

  Κι ο Νώντας που το ξύρισε μετά από τόσα χρόνια, μαζί με τα γένια του:

  https://caktos.blogspot.com/2016/05/blog-post_29.html

 15. Γς said

  Κι αυτό το μουστάκι:

 16. leonicos said

  3 Maria Athini

  πολύ καλό

  θα μπορούσε να παίξει και ο νοικοκύρης τον ρόλο

  θα του πήγαινε

  αλλά δεν θα του χαλάλιζα τόσο όμορφο κορίτσι

 17. sarant said

  Καλημέρα Λεώνικε, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 18. nikiplos said

  Και θυμήθηκα τις κρητικιές πρωτοετείς που είχαν χνούδι στο άνω χείλος, όταν ερχόντουσαν να γραφτούνε με τους γονείς τους. «Μια μουστακαλού» λέγαμε περιπαιχτικά, αλλά αφόταν τα κορίτσια ξέφευγαν από την πατρική προστασία και έκαναν αποτρίχωση, ίσιωναν και το μαλλί, μας κόβονταν τα αστεία γιατί τα περισσότερα τότε ήταν πανέμορφα…

  Προσωπικά από τα 90ς και μετά από ένα ταξίδι στην Ιταλία άφησα γκοτέ. Έκτοτε καίτοι άσπρισε πρώτο, δεν το πείραξα παρά μόνο στα στρατιωτικά χρόνια. Σε παρόμοιους πειραματισμούς αφήνοντας διάφορες εκδοχές μυστακίων, το μόνο που μου πήγαινε ήταν το χιτλερικό, μπρρρρ, οπότε το άφησα το σπορ μουστάκι… Ανεξαιρέτως όλες οι συμβίες μου, είχαν τη φράση: «χωρίζουμε την επόμενη κιόλας μέρα!» για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στους μυστακοφόρους.

 19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα. Νικοκύρη, η άσπρη ποδιά και η σατίρα σου λείπουνε.

 20. leonicos said

  πρότεινε να αφήσουν όλοι οι Έλληνες μουστάκι για να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.

  Κι εγώ έσπαγα το κεφ΄λι μου να βρω πώς θα το γιορτάσω!

  Να μια καλή πρόταση

  Καμιά άλλη;

 21. Γς said

  Also sprach Zarathustra

 22. nikiplos said

  Κι από το μουστακαλής (που είναι και πτηνό) και το επώνυμο Μουστακλής με τον ήρωα Σπύρο Μουστακλή, που βέβαια δεν είχε μουστάκι.

 23. Έχω την αίσθηση ότι ο Χαραλαμπιδης έκανε μια πλάκα που πολλοί πήραν στα σοβαρά.

 24. leonicos said

  19 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Βρεαπίθανοι…. πού τα βρίσκετε όλα αυτά τα ωραία;

 25. Νέο Kid said

  Έχω ένα μικρό βιβλιαράκι -αλλά δεν μπορώ να το βρω πουθενά!- με language curiosities. Εκεί γράφει ότι τα Αλβανικά έχουν καμία δεκαριά διαφορετικές λέξεις για το μουστάκι, ανάλογα με το είδος του! Θυμάμαι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Αν καταφέρω να το βρω θα επανέλθω.

 26. Avonidas said

  Καλημέρα.

  ο Γιάννης Βογιατζης προειδοποιεί τον Φαίδωνα Γεωργίτση ότι «Αυτή μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις»

  Ανεξαιρέτως όλες οι συμβίες μου, είχαν τη φράση: «χωρίζουμε την επόμενη κιόλας μέρα!» για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στους μυστακοφόρους.

  Μην μασάτε!

 27. Αγγελος said

  Aφόρου τελείωσα το σχολείο και άφησα μουστάκι, μόνο δυο φορές το ξύρισα — και όλοι, ακόμα και η μάνα μου η συγχωρεμένη, μου είπαν ότι είμαι σαν … πισινός. Οπότε το ξανάφησα αμέσως, και το έχω ακόμα!

 28. Νέο Kid said

  Είναι γεγονός πάντως, πως αν διαβάσεις λίγη unbiased ιστορία και δεις κανα δυο τρία γιουτουμπάκια αφιερωμένα στο Γιώργη τον Καραϊσκάκη … σου φυτρώνει από μόνο του ένα μουστάκι (κι ένα έξτρα ζευγάρι @ρχίδια!)

 29. atheofobos said

  Μουστάκι λέμε και το χνούδι που έχουν στο πάνω χείλος τους και οι γυναίκες,

  Στις μελαχρινές ήταν και μαύρο και πιο εμφανές.
  Στα φοιτητικά μου χρόνια θυμάμαι να έρχονται συμφοιτήτριες με κόκκινο το επάνω χείλι τους από το κερί που χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση του μουστακιού τους.

  Ξέχασες να γράψεις και την παροιμιώδη φράση που συσχετίζει το μουστάκι με τον φερετζέ!

 30. Αγγελος said

  Τη λέξη θέατρο ή φιλοσοφία π.χ. όλοι καταλαβαίνουμε γιατί τη δανείστηκαν από τα ελληνικά οι ευρωπαϊκες γλώσσες. Το μουστάκι, που όλοι οι άντρες το έχουν αν δεν το ξυρίσουν 🙂 γιατί έπρεπε να το δανειστούν; Και σοβαρά, πριν από τον Αριστοτελη δεν έτυχε να αναφέρεται πουθενά;

 31. loukretia50 said

  Νάσαι καλά Νικοκύρη! Γέλασα πολύ!
  Ελπίζω τώρα που πήρες φόρα για εναλλακτικό ίματζ να μην καθιερώσεις…. μήνες που δεν έχουν «ρο» με μουστάκι Πουαρώ…

 32. Νέο Kid said

  Έχω δει σύγχρονες καλλιτεχνικές απεικονίσεις Σπαρτιατών με αυτή τη γενειάδα χωρίς μουστάκι και με έκπληξη διαβάζω ότι έχει ιστορική βάση.
  Φοβηχτερόν πράμα, καθώς σήμερα τη φέρουν οι φονταμενταλιστές Αράπηδες κυρίως! (Έτσι νομίζω δηλαδή)

 33. antonislaw said

  18 «Και θυμήθηκα τις κρητικιές πρωτοετείς που είχαν χνούδι στο άνω χείλος, όταν ερχόντουσαν να γραφτούνε με τους γονείς τους. «Μια μουστακαλού» λέγαμε περιπαιχτικά, αλλά αφόταν τα κορίτσια ξέφευγαν από την πατρική προστασία και έκαναν αποτρίχωση, ίσιωναν και το μαλλί, μας κόβονταν τα αστεία γιατί τα περισσότερα τότε ήταν πανέμορφα… »

  Καλημέρα σας! αλήθεια Κρητικιές ή Κρητικές; (δεν περισσεύει το γιώτα; ή το βάζετε για να τονίσετε την προφορά του παχιού «κ»;)

  Υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο: Γιατί οι όλοι οι Κρητικοί αφήνουν μουστάκι; για να μοιάζουν στις μανάδες τους.

  Θυμάμαι σε κρητικό καφενείο, τότε που μικρά φοιτητάκια είμασταν όλα ξυρισμένα, τον καφετζή να μας κοιτά και να κουνά αποδοκιμαστικά το κεφάλι του: «Ξέρετε μπρε ήντα κάνει τον άντρα;» «Όι, μπρε,» συνέχισε, «δεν τονε κάνει ετούτονα» και έδειξε διακριτικά κάτω απ’τ’ αποκοίλι του. «Ετούτο το παντέρμο τονε κάνει» και έστριψε τη μουστάκα του. Την ίδια στιγμή ακούγοντας την αποστροφή του τσιμογέλασε η καφετζίνα κάτω από το δικό της λάσιο μουστακάκι. Ε, συνεχίσαμε με πάθος να το ξυρίζουμε για καιρό ακόμα.

 34. Πάνος με πεζά said

  Αλήθεια, ο Ρένος μόνο για τους άντρες το πρότεινε, ή γενικώς για «τους Έλληνες»;
  Γιατί ξέρω κάτι θειαδες στο χωριό, που την κρατάνε την παράδοση ! 🙂

  Στα λεξιλογικά, «μουστάκια» οι άκρες των τενόντων στο προεντεταμένο σκυρόδεμα, προεξέχουν γύρω στο 1 μέτρο από το άκρο των δοκών, και χρησιμεύουν για να γίνει η έλξη (προένταση) με τους ειδικούς γρύλλους. Μετά τη σφήνωση, κόβονται.

  «Μουστάκια» και τα φτερά των προπολεμικών αυτοκινήτων (θυμηθείτε τη διαφήμιση του Ακάκιου, «…κυκλοφορούσαν ακόμα Φορντ με μουστάκια…»)

 35. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Είχα αφήσει μουστάκι κι εγώ στο στρατό, μικρόδειχνα τότε και το άφησα για να δείχνω αρκούντως σεβάσμιος.
  Έπιασε, καναδυό φορές είπαν «μη στέλνεις μωρέ τον παπού στην τάδε αγγαρεία, στείλε κανένα πιτσιρικά…»
  Εύκολη πηγή γέλιου για τα παιδιά μου και διάφορους γνωστούς οι σχετικές φωτογραφίες.

  Δε μπορώ να θυμηθώ πού το διάβασα (Βασίλης ο Αρβανίτης; Ζωή εν Τάφω;) για την περιγραφή ενός άρτι αφιχθέντος πρωτευουσιάνου υπαλλήλου σε ένα χωριό νομίζω: «Πού ακούστηκε, άντρας να ξουρίζει το μουστάκι και να μην είναι και σπανός!»
  Βασικό σύμβολο ανδρισμού, ίσως επειδή η εμφάνισή του σηματοδοτεί την ενηλικίωση.

 36. Γς said

  «Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe!»

  [Που δεν είπε ποτέ]

 37. sarant said

  19 Λοιπόν καλά λες.

  29 Καλά λες, την ξέχασα. Όπως ξέχασα και το φαρμακερό ανέκδοτο γιατί αφήνουν μουστάκι οι Κρητικοί.

  Και ξέχασα επίσης να αναφέρω ότι στο ιστολόγιο λέμε «μουστάκια» τους αρσενικούς τύπους σε θηλυκά ουσιαστικά, πχ η εκπαιδευτής.

 38. sarant said

  33 Α, με πρόλαβε ο Κρητικός

  34 Ωραίες προσθήκες.

 39. Avonidas said

  Καλά, τόση ώρα κι ακόμα κανείς δεν είπε για τα γλωσσικά μουστάκια; Ούτε κι ο Νικοκύρης; :-/

 40. Καλημέρα
  Πάνω που πήγα να γράψω πως κανένας δεν ανέφερε το μουστάκι του Πουαρώ να μια (έστω και όχι ευθεία) αναφορά από τη Μερακ-Λού!

 41. gpoint said

  ποδοσφαιρικά, μουστάκιας ήταν το παρατσούκλι του Αναστόπουλου, μετά έγινε…αλενατόρε !

  Με μουστάκι ήμουνα 30 μήνες στο ναυτικό, μετά επανήλθα στην κατάσταση της αποφοίυησης του λυκείου, πλήρης γενειάδα. Τα παιδιά μου δεν με έχουν δει χωρίς αυτήν.

  Λεώνικε, ο βασικός λόγος που άφηνα πάντοτε γένια ήταν να ελαττώσω -στο μέτρο του δυνατού- την γοητεία μου. Γινότανε ο κακός χαμός έξω από το σπίτι μου κάθε βράδυ από γυναίκες, μέχρι κι ο Μπομπ εμπνεύστηκε από αυτό τους στίχους :

  Ten thousand women all dressed in white,
  Standin’ at my window wishing me goodnight.

  με τους οποίους τέλειωσε το τραγούδι 10 000 Μen. Αγνοούσε βέβαια πως στο απέναντιι μπαλκόνι έμενε εκείνη την εποχή η τότε Μις Ελλάς που δεν άφηνε αρσενικό σε χλωρό κλαρί και οι παρατημένες γυναίκες των θαυμαστών της έκαναν διαδήλωση-αντίποινα στο δικό μου μπαλκόνι.
  Την συνέχεια της ιστορίας θα στην πω δια ζώσης (δεν γράφονται αυτά τα πράγματα) τον Σεπτ’εμβρη που θα επιστρέψω, πλην απροόπτου, τώρα κάνω διακοπές. Εκτός και έρθεις να προσκυνήσεις τα ιερά χώματα της Φωκίδας, κοιτίδας της (πολιτισμένης) ανθρωπότητας.

 42. ΓιώργοςΜ said

  Το κολοβό μουστάκι α λα Σαρλώ πρέπει να ήταν πολύ της μόδας στο μεσοπόλεμο, το είχε κι ο ένας παπούς μου και για αρκετά χρόνια μετά, νομίζω ισοβίως (δεν τον πρόλαβα)

 43. sarant said

  39 Το είπα, αλλά στο σχ. 37

  Και να προσθέσουμε και το αμούστακο παιδί

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι απλό πράγμα να κόβεις το μουστάκι. Μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σου:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789608500402-carrere-emmanuel-selas-to-moustaki-158466&ved=2ahUKEwja4ZyywqbqAhWsx4UKHf6qCxcQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3-l5UDFZIY9J7EDsfiFvP9&cshid=1593416374976

 45. Πάνος με πεζά said

  Ο Αναστόπουλος εναλλακτικά ήταν και «ο άνθρωπος με το μουστάκι».

  Ας σημειώσουμε και το ιστορικό και ηρωϊκό επώνυμο «Μουστακλής».

 46. antonislaw said

  «ενώ και το χιτλερικό μουστάκι έγινε παροιμιώδες αν και νομίζω πως εξαιτίας του Αδόλφου σπάνια βρίσκει οπαδούς σήμερα.»

  Στους θαλάμους σμηνιτών της Μοίρας Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στο Πεντάγωνο, το 2003 που υπηρέτησα -νομίζω ότι ακούω κάπου σαρκαστικά σχόλια περί «μοδιστρικής»- υπήρχε μια καταπλητική ταμπέλα που έγραφε «Απαγορεύεται το μουστάκι αλά Χίτλερ και το κούρεμα αλά Γιουλ Μπρίνερ». Νομίζω ότι έλεγε επίσης ότι απαγορεύεται και το μουστάκι αλά Κολοκοτρώνη… Κρίμα που δεν κυκλοφορούσαν τότε τόσο τα κινητά με φωτογραφική μηχανή να την έχω απαθανατίσει.

  Παρεμπιπτόντως είχα αφήσει κι εγώ ένα υποτυπώδες μουστάκι στο στρατό καθ’ υπόδειξη φίλου μου καθώς έλεγε ότι θα έχεις να ξυρίζεις λιγότερο πρόσωπο… Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον πενιχρό και θυμάμαι σχόλια του τύπου «φρενάρισμα» και «σκωροφαγωμένο»

 47. Πάνος με πεζά said

  Και δύο από τα διασημίτερα μουτάκια.

  https://imgk.timesnownews.com/story/anonymous-logo21.jpg?tr=w-1200,h-900

 48. Κιγκέρι said

  Νικοκύρη, 🎵 είσαι τσίφτης γάτος, γάτος μουστακάτος! 🎵

 49. ΣΠ said

  Μουστάκια λέμε και αυτές τις αγκύλες: { }

 50. ΓιώργοςΜ said

  Αυτό δε μπήκε, κι έχει και τη φράση μέσα…

 51. Avonidas said

  39 Το είπα, αλλά στο σχ. 37

  Ένσταση! Το 39 είχε φύγει πριν εμφανιστεί το 37! Απαιτώ επανακαταμέτρηση 😉

 52. ΣΠ said

 53. Μερικές ενδιαφέρουσες παροιμίες στο ΚΕΕΛ.

 54. ΣΠ said

  Και η κλασική σκηνή που αναφέρθηκε στο άρθρο.

 55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τον καραμπουζουκλή τον είπαμε?

 56. Παναγιώτης Κ. said

  Θεωρία συνόλων. Για πρώτη φορά εισήχθησαν στην εκπαίδευση το 1964.
  Όσοι ήταν στην πρώτη Γυμνασίου ίσως θυμούνται το βιβλίο των Μαθηματικών του Μπούσγου.
  Για παράδειγμα, γράφαμε για το σύνολο των τεσσάρων πρώτων γραμμάτων του Ελληνικού αλφαβήτου Α={ α,β,γ,δ }.
  Τα { , } τα λέμε άγκιστρα.
  Ήταν έκπληξη για μένα,καμιά 20-αριά χρόνια αργότερα , όταν άκουσα πανεπιστημιακό να τα λέει μουστάκια!

  Χρόνια πολλά στους Παύλους και Πέτρους που ως γνωστόν, σήμερα γιορτάζουν.

 57. antonislaw said

  «Σε κάποια ταραγμένη συνεδρίαση της Βουλής στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60 ακούστηκε στην αίθουσα η απειλή «Να σου χέσω το μουστάκι».»

  Κλασικό κρητικό αστείο-μεταξύ φίλων βέβαια προς αποφυγή…βεντέτας- είναι και το εξής:
  «Μπάρμπα, πες στάκα! Λέει «Στάκα!» Κι απαντά ο πρώτος: «Να σου χέσω τη μουστάκα!»

  Υπάρχει και αντίστοιχο, μάλλον πανελλήνιο, που λέει αντιστοίχως: πες ντάρα ντάρα ντάρα ντάρα, και αν το πει η απάντηση είναι : σου γ.μώ τη μουστακάρα.

  Βρήκα σε μια δημοσίευση ότι στην Περίστα της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Γκράβαρα που λέγαμε;) υπάρχει η λέξη: μπούκι, μπουκάρα, μπουκάκι: μουστάκι, μουστακάρα, μουστακάκι

  Click to access 1.%20%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%9B%CE%B1%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%20%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82.pdf

 58. ΓΤ said

  Μουστάκια και γένια 34 χρόνια εν γένει. Ξούρα στον στρατό (Ιούλ 1997-Ιαν 1999)

 59. Πουλ-πουλ said

  { }

 60. loukretia50 said

  Αν επιμένεις την καρδιά σε σένα να χαρίσω
  άσε με το απαίσιο γοργά να ψαλιδίσω
  το μουστακάκι το σαχλό το ποντικοουρίσο

 61. ΣΠ said

  Το ανέκδοτο με τους Κρητικούς και τις μανάδες τους το έχει πει ο John Cleese με Ιταλούς.

 62. sarant said

  46 Μωρέ μπράβο επιγραφή!

  51 🙂

  53 Πολύ ωραία, αλλά στην τελευταία τι είναι ο μπασκαλιούς;

  55 Έχει σχέση με το μουστάκι;

 63. Παναγιώτης K. said

  2004 πριν τους Ολυμπιακούς και Γάλλος δημοσιογράφος στέλνει ανταπόκριση από την Αθήνα. Μεταξύ των άλλων έδωσε και την εξής περιγραφή: Οι Έλληνες έχουν μουστάκι και είναι προγάστορες!
  Εγώ άρχισα από τα εύκολα. 🙂
  Από το 2004 δεν έχω πια μουστάκι. 🙂

 64. ΣΠ said

  Και αυτός

 65. ΓΤ said

  Κωστής Παπαγιώργης, «Τρία μουστάκια. Ψιχία μηδενισμού», Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006 (https://www.kastaniotis.com/book/960-03-4151-6)

 66. Παναγιώτης K. said

  49,56,59. Τώρα το θυμήθηκα. Τη λέξη μουστάκια για τα { } πρέπει να την καθιέρωσαν οι τυπογράφοι. Στο τυπογραφείο όπου πήγαινα συχνά για διορθώσεις κειμένων τις μεν παρενθέσεις τις έλεγαν…παρενθέσεις, τις αγκύλες [ ]…αγκύλες αλλά τα άγκιστρα τα έλεγαν μουστάκια.

 67. Georgios Bartzoudis said

  «Μουστάκιας ήταν το διεθνές παρατσούκλι του Στάλιν»

  # Από τις «Αναμνήσεις» του Ιωαννίδη: Όταν οι Γερμανοί άρχισαν να βομβαρδίζουν, τότε, στις φυλακές της Ακροναυπλίας, ένας αφελής κομμουνιστής [το είδος ενδημεί μέχρι την σήμερον ημέραν] έλεγε: Μη φοβάστε! Ο Χίτλερ δεν θα μας πειράξει εμάς. Ο Μουστάκιας θα του σφύριξε στο αυτί να μην ρίξει βόμβες κατά δω, που είμαστε όλοι διαλεχτά συντρόφια!

 68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  62 τέλος

  Μα, νομίζω πως είναι το karabıyıklı, μαυρομούστακος.

 69. Παναγιώτης Κ. said

  Διάλογος μεταξύ γιαγιάδων εκείνα τα χρόνια!
  -Μα του μίλησες άσχημα. Δεν τον βλέπεις; Είναι άντρας με μουστάκια.
  -Ε και! Και η γάτα μου έχει μουστάκια!

 70. Παναγιώτης Κ. said

  μαντέκα (θηλυκό)

  Αλοιφή που έβαζαν (μέχρι τον 20ο αιώνα) στο μουστάκι τους για να του δίνουν γυαλάδα και φόρμα.

 71. Νέο Kid said

  56. Παναγιώτη, η δασκάλα της μικρής μου κόρης (Στ δημοτικού) τα έμαθε στα παιδάκια ως «κουρτινούλες» ! Τόσο δύσκολο ήταν να βρει το «άγκιστρα»; …
  Θυμήθηκα και μια παμπάλαια ιστορία , όταν ένας συμπατριώτης σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο παρά τοις Τεύτοσι είχε πάθει σοκ από τα αλλεπάλληλα και πολλαπλά ολοκληρώματα με τα εντυπωσιακά σύμβολα των οποίων γέμιζαν τους μεγάλους πίνακες οι γερμαναράδες… και ανέκραξε με απογοήτευση: Ωρέ τι μουστάκια τσιγγελωτά είναι τούτα;! Εγώ για να τα γράψω μόνο θέλω ένα εξάμηνο. Όχι να τα μάθω κιόλας! 😀

 72. Voyageur autour de la chambre said

  Να θυμίσω και το ζωγραφιστό μουστάκι του Γκράουτσο Μαρξ.
  Και τις κλασικές μάσκες μύτη-γυαλιά-μουστάκι. Τις χρησιμοποίησε ο Γούντι Άλεν στο «Take the money and run» (όπου τις φοράνε οι γονείς του πρωταγωνιστή) και στο πάρτυ προς το τέλος του «Όλοι λένε σ’ αγαπώ».

  https://gamepedia.cursecdn.com/portalknights_gamepedia_en/thumb/3/3f/Groucho_Mask_Icon.png/160px-Groucho_Mask_Icon.png?version=e46cf295d89c3515635339dc59cc9cac

 73. sarant said

  65 Θέμα;

  68 Δίκιο έχεις, δεν το θυμόμουν!

 74. Πουλ-πουλ said

  66. Μπα, δεν νομίζω. Εγώ από τα μαθηματικά τους ξέρω, όταν μας τελείωναν οι παρενθέσεις και οι αγκύλες, μύστακες χρησιμοποιούσαμε..

 75. Avonidas said

  #56. Μιας και λέμε για θεωρία συνόλων, υπάρχει και το παράδοξο του κουρέα, του Μπέρτραντ Ράσσελ:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Barber_paradox

  Σε μια πόλη, ο κουρέας ξυρίζει εκείνους, και μόνον εκείνους, τους κατοίκους που δεν ξυρίζονται μόνοι τους. Ξυρίζεται ο κουρέας μόνος του; Κάθε απάντηση οδηγεί σε αντίφαση.

  Όπως εξηγεί ο Raymond Smullyan, η λύση του παραδόξου είναι απλά να αρνηθείς ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιος κουρέας* 🙂 Αντίστοιχα, στη θεωρία συνόλων, προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάτι όπως «το σύνολο όλων των συνόλων». Πιο γενικά, μια ιδιότητα από μόνη της δεν προσδιορίζει το σύνολο των πραγμάτων που έχουν την ιδιότητα· το κόλπο είναι να ορίσεις πρώτα, αξιωματικά, κάποια σύνολα, και μετά μπορείς να ορίσεις υποσύνολα αυτών των συνόλων που έχουν την ιδιότητα – να φιλτράρεις τα σύνολα, όπως λέμε.

  Το αντίστοιχο αυτής της λύσης στο παράδοξο του κουρέα είναι να δεχτείς ότι ο κουρέας μπορεί να μην είναι κάτοικος της πόλης. Μια πιο περίπλοκη λύση, που ήταν κι η προσέγγιση του Ράσσελ, είναι η θεωρία των καλώς σχηματισμένων τύπων (καμιά σχέση με μυστακοφόρους τύπους): οι κάτοικοι της πόλης χωρίζονται σε κάστες, και κάθε κάτοικος της πόλης ξυρίζεται μόνο από άτομα κατώτερης κάστας. Όπως καταλαβαίνετε, οι κάτοικοι που ανήκουν στην κάστα των «ανέγγιχτων» είναι πολύ μαλλιαροί 😀

  * Μια «πονηρή» απάντηση είναι ότι ο κουρέας είναι γυναίκα, 😉 αλλά αυτό δεν βοηθάει· το παράδοξο λέει ότι ο κουρέας ξυρίζει όλους τους κατοίκους, όχι όλους τους άντρες! 😛

 76. vogiatzisd said

  Με έκπληξη διαπιστώνω ότι κανένας δεν έχει αναφερθεί ως τώρα στην πόλη γνωστή μονογραφή του Ηλία Πετροπούλου : ο μύσταξ.

  Επίσης διαπίστωσα ότι τόσα χρόνια έχω πέσει θύμα ενός Ραμονίου!
  Τόσα χρόνια όταν άκουγα το τραγούδι πίστευα ότι
  Ο Καπετανάκης έχει μπούκλα το μουστάκι…

 77. vogiatzisd said

  Πολύ γνωστή (όχι πόλη γνωστή).

 78. ΓΤ said

  73α@

  Μαλλαρμέ, Νἰτσε, Χάιντεγκερ (σκέψου να μην έδινα και το λινκ 🙂 )

 79. ΣΠ said

  Υπάρχει η κροατική ταινία Τι είναι ένας άντρας χωρίς μουστάκι; (2005)

 80. Νέο Kid said

  75.Θα έλεγα ότι η ακριβέστερη ερώτηση δεν είναι «ξυρίζεται ο κουρέας μόνος του;» αλλά η «ποιος ξυρίζει τον κουρέα;» 😀

 81. Spyros said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

  15 Γνωστή η διακωμώδηση του Χίτλερ στον Μεγάλο Δικτάτορα. Παρομοίως μου είχε κάνει εντύπωση, όταν είχα δει τα Χειροκροτήματα, εκείνη την παλιά ελληνική ταινία με πρωταγωνιστή τον Αττίκ, ότι σε κάποια φάση όπου παίζεται «θέατρο μέσα στο θέατρο» (εν προκειμένω «μέσα στην ταινία»), ανεβαίνουν στη σκηνή ένας σωσίας του Χίτλερ και ένας του Μουσολίνι! Βουβά πρόσωπα βέβαια αλλά το εγχείρημα είναι αρκετά θαρραλέο για το 1944, με δεδομένο ότι στη σκηνή «βγαίνει» και το επηρμένο ύφος των δύο δικτατόρων…

  34 Φορντ με μουστάκια: μου θυμίζει εκείνα τα αυτοκίνητα στη -μονίμως σκοτεινή- Μπορντουρία της «Υπόθεσης Κάλκιουλους», που η μάσκα τους μπροστά ήταν σε σχήμα μουστακιού…
  Ενδιαφέρον πολιτικά το γεγονός ότι η Συλδαβία (Γιουγκοσλαβία) είναι «καλή» και η Μπορντουρία (Βουλγαρία/ΕΣΣΔ) «κακή» στη συγκεκριμένη ιστορία, κάτι που δεν ισχύει στις προηγούμενες που διαδραματίζονται στην ανατολική Ευρώπη (Σκήπτρο του Όττοκαρ, Αποστολή στη Σελήνη), όπου αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζονται ισότιμα από τον δημιουργό…

  61 Παρομοίως και εκείνο το γνωστό ανέκδοτο με τον περαστικό οδηγό, που πρέπει να μεταφέρει επειγόντως την ασθενή αδελφή ενός Κρητικού στο πλησιέστερο νοσοκομείο και ο (πιθανότατα μουστακαλής; Δεν μας το λέει το ανέκδοτο…) αδελφός της κοπέλας εξαναγκάζει τον οδηγό να «εκτονωθεί» επανειλημμένα, προτού επιβιβαστεί η αδελφή του στο αυτοκίνητό του….
  Το ίδιο ακριβώς ανέκδοτο λοιπόν διηγούνται Αμερικάνοι με πρωταγωνιστή Μεξικάνο και Ιταλοί με πρωταγωνιστή Σικελό…

 82. Χαρούλα said

  Τόσα γράψατε…. Ε, ας γράψω και κάτι σοβαρό τέλος πάντων!🤓

  Αν ένας άντρας δει στο όνειρό του να έχει μουστάκι του μεγάλο και παχύ, σημαίνει ότι θα έχει μεγάλη πέραση και επιτυχίες στα ερωτικά του.
  Αν επιπλέον δει ότι περιποιείται αυτό το μουστάκι, σημαίνει ότι θα βρει αγάπη και θα γίνει ευτυχισμένος.
  Αν ένας άντρας ονειρευτεί ότι έχει λεπτό μουστάκι, σημαίνει ότι του λείπει το θάρρος για να προσεγγίσει τη γυναίκα που επιθυμεί.
  Αν ένας άντρας, που έχει πραγματικά μουστάκι, ονειρευτεί πως δεν έχει πια (π.χ.
  το ξύρισε) σημαίνει ότι θα γελοιοποιηθεί από μια γυναίκα.

  Καλημέρα!

 83. Νέο Kid said

  75. Ναι, ο (μεγάλος!) Σμούλιαν τις έγραφε αυτές τις εξυπνάδες… όπως και το τι συμβαίνει όταν μια ακατανίκητη δύναμη συναντάει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Και καλά, δεν μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα και τα δύο.
  Τρίχες! Είναι γνωστό ότι όταν μια ακατανίκητη δύναμη συναντάει ένα ακαταμάχητο εμπόδιο, απλά ερωτεύονται!

 84. ΓΤ said

  75@
  Δεν ξέρω γιατί, αλλά, διαβάζοντας για τη «θεωρία των καλώς σχηματισμένων τύπων», φτερούγισα στο «Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο» του Μπαχ…

  Και αφού είπαμε για τον Σμούλιαν, ο Τζορτζ Μπούλος αναφέρει ότι σε αυτόν οφείλεται το δυσκολότερο παζλ λογικής:

  Τρεις θεοί ο Α, ο Β και ο Γ ονομάζονται, χωρίς απαραίτητα να διατηρείται αυτή η σειρά, ο Θεός της Αλήθειας, ο Θεός του Ψεύδους και ο Θεός της Τύχης. Ο Θεός της Αλήθειας λέει πάντα αλήθειες, ο Θεός του Ψεύδους ψέματα και ο Θεός της Τύχης απαντάει με τελείως τυχαίο τρόπο. Ο σκοπός είναι να βρούμε τις ταυτότητες των θεών κάνοντας τρεις ερωτήσεις, που απαντώνται με ναι ή όχι, ενώ κάθε ερώτηση πρέπει να απευθύνεται σε ακριβώς έναν θεό. Οι θεοί καταλαβαίνουν ελληνικά, αλλά θα απαντήσουν τις ερωτήσεις στην δική τους γλώσσα, στην οποία το ναι και το όχι μεταφράζονται σε ντα και τζα, με κάποια σειρά, αλλά δεν ξέρουμε ποια λέξη σημαίνει ποια.

  Διάφοροι που επιχείρησαν να το λύσουν πήραν τον… boolos

  Η λύση http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/1996/Boolos.pdf και
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF_%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF_%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%80%CE%B1%CE%B6%CE%BB

 85. Πέπε said

  Γιατί μ’ έπιασε η μαρμάγκα; Υπέγραφε ποτέ ο Bάταλος «Φώκια»;;;

 86. Παναγιώτης Κ. said

  Παρά τις αντιφάσεις που ανιχνεύουμε στη Θεωρία Συνόλων εξακολουθεί να ισχύει η φράση του Hilbert : Από τον παράδεισο της Θ.Σ δύσκολα θα φύγουμε.
  Κάπως έτσι το είχε πει!

 87. Παναγιώτης Κ. said

  Το μουστάκι του Γαβρόγλου ήταν σαν του Αϊνστάιν.
  Φυσικός ο ένας φυσικός και ο άλλος.
  Δεν διάβασα κάπου αν ο Γαβρόγλου είχε ίνδαλμα τον Αϊνστάιν.

 88. Νέο Kid said

  86. Αν θυμάμαι καλά, για τον παράδεισο του Κάντορ είχε μιλήσει.

 89. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Στον στρατό είχα προσπαθήσει να αφήσω μουστάκι. Όμως, επειδή είμαι πολύ αραιόθριξ (τότε ακόμη περισσότερο), επί πολλές μέρες φαινόμουν απλώς αξύριστος, πράγμα που φυσικά δεν προβλέπεται, κι ο λοχαγός με κυνηγούσε να ξυριστώ.

  Υπήρχε όμως στη μονάδα η Φώκια: ένας τχης με θηριώδς μουστάκι, τέτοιο που οι περισσότεροι δεν είχαμε δει παρά σε γκραβούρες του ’21. Φανταζόμουν πως όταν κάνει ντους θα έπεφτε σαν μονοκόμματη κουρτίνα μέχρι τα κλειδοκόκαλά του. Η Φώκια λοιπόν με είχε υποστηρίξει! Θα το αφήσεις, λέει, κι άμα σου ξαναπεί τίποτα ο λγός θα τόνε στείλεις σ’ εμένα. 🙂

  _____________________________

  Μουστάκι: ο χορδοδέτης του λαούτου.

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcQqtB1Bv4DswvoWuoKZVvw9cxJzosUYXy52QA&usqp=CAU
  ______________________________

  Θα φάμε τις μουστάκες μας:

 90. sarant said

  76-77 Να δεις που δεν την ήξερα αυτή την πραγματεία

  85-89 Ίσως σε έπιασε λόγω λίκνων

 91. loukretia50 said

  ΓΤ
  Δεν το προσάρμοσες στο νήμα, θα ταίριαζε καλύτερα η λαϊκή βερσιόν με τα δύο τρολλ – μουστακαλήδες :
  το ένα ψεύδεται ασυστόλως και το έτερον δεν ξέρει ψέμα τι παναπεί ( ίσως να χάνει και λίγο στα σημεία, αυτή η πινελιά δε διευκρινίζεται ), έκαστον μπροστά από μια γέφυρα, η μία επικίνδυνη η άλλη ασφαλής και μόνο μια επιτρεπτή ερώτηση στο ένα.

  (αφού βαριέται ο Κιντ…)

 92. H. Mandragoras said

  51

 93. dryhammer said

  Είδα τη φωτό και μου θύμισε οβάλ Μαμαλάκη.

  Για το κωλομπαρίστικο μουστάκι (γραμμή πάχους μιας τρίχας στο όριο του πάνω χείλους) δεν είδα αναφορά.

 94. ΣΠ said

  Στο World Beard and Moustache Championships υπάρχουν 6 κατηγορίες μουστακιών στις οποίες διαγωνίζονται.

 95. ΣΠ said

  Κι εδώ όλα τα στιλ: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_facial_hairstyles

 96. ΣΠ said

 97. Babis said

  #
  Αυτό ανήκει στην κατηγορία των ψευδοπαράδοξων, γιατί η πρόταση είναι ελλιπής, δεν περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να βγάλεις συμπέρασμα.

  Αν και η συγκεκριμένη διατύπωση επιτρέπει πολλές σωστές απαντήσεις, όπως:
  Ο κουρέας δεν ξυρίζεται ή τον κουρέα τον ξυρίζει κάποιος άλλος.

  Αν θυμάμαι καλά η πρόταση είναι:
  Σε μια πόλη μόνο ο κουρέας ξυρίζει όλους όσους δεν ξυρίζονται μόνοι τους.

  Αλλά και πάλι δεν υπάρχει λογικό κενό γιατί ο κουρέας και ξυρίζεται μόνος του και τον ξυρίζει ο κουρέας γιατί λόγω της διπλής ιδιότητας που έχει να είναι κουρέας και κάτοικος της πόλης, επιτρέπεται η διπλή απάντηση.

 98. H. Mandragoras said

  Μούσι (μετά μύστακος ασφαλώς) έχω από τότε που έχω αρκετές τρίχες στο πρόσωπό μου. Ξύριζα μόνο το χνούδι. Οπότε αρχικά είχα φαβορίτες, μετά υπογένειο και μουστάκι, και όλα σιγά σιγά μεγάλωναν μέχρι που ενώθηκαν. Έκτοτε έχω ξυριστεί δις, η δεύτερη κανα μήνα πριν πάω φαντάρος. Και φυσικά ακολούθησα όλη την -πιστευω επιβεβλημένη- διαδικασία, αφήνοντας διαδοχικά: 1) μουστάκι-υπογένειο 2) μουστάκι 3) μουστάκι χίτλερ. Πριν το στρατό μάλιστα κράτησα τη φάση 2 για λίγες μέρες, παρά τη χλεύη φίλων και γνωστών. Μόνο ο πατέρας μου έδειξε μια επιδοκιμασία, ίσως γιατί ήμανε ολόιδιος με εκείνον στην ηλικία μου.

  51: Αβο, εγώ θέλω να ζητήσω επανακαταμέτρηση των χθεσινών αποτελεσμάτων. Δεν μπορεί, είναι τρολιά. Δεν το χωράει ο νους μου. [ΣτΜ(ανδραγόρα):Εκλογές για πρόεδρο σε τούτη την παράξενη χώρα χθες, και η οπισθοδρόμηση καλά κρατεί…]

 99. nwjsj said

  Σχολείο ακόμη δεν πήγαινα. Ο μπαμπάς ήταν τότε κάπου στη Βουλγαρία με το βαπόρι κι εμείς με τη μαμά πήραμε το αεροπλάνο για να πάμε να τον δούμε για μερικές μέρες. Η πτήση ήταν τόσο χάλια που έκτοτε απέκτησα πετοφοβία. Θυμάμαι είχαμε πέσει σε γερή καταιγίδα, το αεροπλάνο τραμπάλιζε σαν καρυδότσουφλο κι όλοι οι επιβάτες έντρομοι να κάνουν τις τελευταίες τους προσευχές, κι εγώ να ξεστομίζω τη φράση που έγραψε ιστορία στην οικογένεια: «Α, ρε πατέρα, τι τραβάω για να έρθω να σε δω!». Τέλος πάντων, προσγειωθήκαμε με τα χίλια ζόρια και δεν έβλεπα την ώρα να τρέξω στην αγκαλιά του μπαμπά μου για να παρηγορηθώ. Με το που τον βλέπω όμως, αχ τι σοκ ήταν εκείνο; Ο μπαμπάς μου είχε αφήσει μουστάκι!!! Υστερία με έπιασε, δεν έκλαψα με τα κενά αέρος, αλλά πλάνταξα εξ αιτίας του μουστακιού του μπαμπά. «Αμέσως να το ξυρίσεις!», επαναλάμβανα μέχρι να φτάσουμε στο καράβι. Και τι να κάνει, ο έρημος; Με το που μπήκαμε στην καμπίνα, βουρ στο μπάνιο να ξεφορτωθεί το μύστακα για να πάρει αγκαλιά την κόρη του.

  Μουστάκια, μούσια και γενειάδες με απωθούν γενικώς, θέλω να βλέπω το πρόσωπο του ανθρώπου, τη φυσιογνωμία χωρίς τρίχα. Τα τελευταία χρόνια που είναι της μόδας η αξυρισιά και κάνεις αμάν για να δεις καθαρό αντρικό πρόσωπο, μου τη δίνει πολύ και το βρίσκω γελοίο που πολλές γυναίκες τρελαίνονται για μουσάτους. Αλλά, τι να γίνει; Γούστα είναι αυτά και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

 100. 81 Κι άλλος τεντενομανής! Όμως στο Σκήπτρο του Οττοκάρ είναι κακή η Μπορντουρία, από κεί θα εξορμούσαν οι συνωμότες.

 101. Konstantinos said

  Στις χίλιες και μια νύχτες αναφέρεται η παροιμία «φιλί χωρίς μουστάκι, φαγητό χωρίς αλάτι»

 102. loukretia50 said

  102. ε, τότε… ανάρια – ανάρια το φιλί μπας κι έχει νοστιμάδα!

  Δυστυχώς είναι ακόμη δημοφιλής η φράση!
  Συμφωνεί κι ο Μεξικανός Αβοκάδος πριν φορέσει στις μουστάκες του φρου φρου του αφρού!

 103. Νέο Kid said

  100. Όπως και ναχει δηλαδή, κάποια κομμούνια ήταν οι κακοί! …

 104. LandS said

  Αι περίοδοι μυστακοφορίας και κοντοκουρεμένης γενειάδος
  α) Αύγουστος 1973 έως Απρίλιος 1977: μύσταξ
  β) Ιούλιος 1977 έως Μάιος ( ; ) 1997: ομοίως
  γ) Ιανουάριος 2002 και εντεύθεν: κοντ. γεν.

  Μέχρι Ιούνιο του 1967 παιδί-έφηβος-μαθητής

  Στα ενδιάμεσα: Σα το κώλο της μαϊμούς.

 105. Νέο Kid said

  91. Λου, είναι πολύ απλή η λύση αυτού του γρίφου, πράγματι!
  Πας σε έναν οποιοδήποτε και τον ρωτάς:
  Είμαι ο οδηγός του πούλμαν του Ολυμπιακού. Από ποια γέφυρα να περάσω;
  Και πας από την άλλη γέφυρα που θα σου υποδειχθεί ! ( αφού έχεις στείλει κάποιον άλλο για οδηγό, βέβαια…)

 106. Avonidas said

  #98. Δηλαδή, ρε πατρίδα, περίμενες PIS off? 😉 Ξέχνα το, δε φεύγουν με τίποτα αυτοί :-/ Θα φύγουν μόνο αν βρεθεί κάνας χειρότερος…

  Αν, δε, κάνεις τάμα να μην ξυριστείς αν ξαναβγούνε, θα καταλήξεις σαν τον υπηρέτη του Μοχθηρόφις στο Αστερίξ κι η Κλεοπάτρα 😆

 107. BLOG_OTI_NANAI said

  Διάφορα:

 108. loukretia50 said

  105. Α γειά σου, το τερμάτισες σκηνοθετικά !
  Τι θάλεγες να το βελτιώσουμε λίγο? :
  Άνθρωπός τις , μυστακοφόρος ουγκανοφέρνων βρίσκεται στη Λεωφόρο…
  Ακόμα καλύτερα να πει » ΠΑΟΚ» !

 109. Avonidas said

 110. H. Mandragoras said

  106: μωρέ PiS-off δεν περίμενα. Άλλα ούτε και 45%, και μάλιστα πακέτο με άλλα 7% στον πιο μαύρο…
  Εν τω μεταξύ δυο χώρες σε μία… 55% ο Ντούντα στα χωριά, 25 στις μεγάλες πόλεις… Η δεξιά του Κυρίου…

 111. loukretia50 said

  Για όσους δε μασάνε…

  [video src="http://img0.joyreactor.com/pics/post/webm/gif-moustache-1644324.webm" /]

 112. loukretia50 said

  [video src="http://img0.joyreactor.com/pics/post/webm/gif-moustache-1644324.webm" /]

 113. Avonidas said

  #110. Εγώ θάμαι ευχαριστημένος αν δούμε λίγο ήλιο επιτέλους.

  Σ’ αυτή τη χώρα, βγαίνει μόνο τους μήνες που δεν έχουν ρο, έ, μη μας τον καταργήσουν και σ’ αυτούς 😦

 114. Avonidas said

  #113. Τώρα θα μου πεις, εδώ είναι άλλοι οι μήνες που δεν έχουν ρο. Όλα σαλάτα.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν, πριν από 35 και βάλε χρόνια, γνώρισα έναν μέχρι και σήμερα αδερφικό φίλο και συμβάζελο, είχε φουντωτό μαλλί, γυαλί με κλασικό κόκάλινο σκελετό και παχύ μουστάκι. Τυπική κουκουεδόφατσα, δηλαδή, τόσο που το θεώρησα δεδομένο. Και πάνω στην αναπόφευκτη πολιτική κουβέντα άρχισα να του λέω «κι εσείς κάνατε τούτο και κείνο και το άλλο…». Τα ‘χασε ο άνθρωπος και με διόρθωσε ευγενικά και με χιούμορ: «Πότε επικροτήσαμε εμείς οι οννεδίτες την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, ρε φίλε;». Τέτοιες παρεξηγήσεις προκαλούν τα στετεότυπα. ☺

 116. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  106, 110

  Τι να πω ρε παιδιά, περαστικά και καλό κουράγιο. Και σε μας επίσης.

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  114: στερεότυπα, βέβαια.

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 117 στο 115. Ξέρω ότι το καταλάβατε, αλλά δεν μου πάει να τα αφήνω αδιόρθωτα. Σακατιλίκι το δασκαλίκι. ☺

 119. gbaloglou said

  στρίψε λίγο το μουστάκι, βαλ’ το καπέλο σου στραβά

 120. sarant said

  98 Mεσα στην πανδημία κάνετε εκλογές εσείς;

  99 Ειδες τι είναι οι κόρες;

  107 To τουρζούκι κατεσκευάζετο από τα ζουμλάκια, άψογη φράση!

 121. Γιάννης Ιατρού said

  Χρόνια πολλά σε όσες κι όσους γιορτάζουν σήμερα. Μου κάνει εντύπωση, πως ενώ πρόκειται για διαδεδομένα ονόματα το Πέτρος και Παύλος, ιδιαίτερα πολλούς και ιδίως τακτικούς σχολιαστές με αυτά τα ονόματα (παρόμοια επίθετα δεν μετράνε 🙂 ) δεν θυμάμαι νά ‘χουμε.

  Για το θέμα του άρθρου: Παλιότερα, σε χώρες της Δ. Ευρώπης, δεν είχαμε πολλές εμφανίσεις με (μόνο) μουστάκι. Κυρίως ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα των κατοίκων του Νότου. Το βλέπουμε και σε αναπαραστάσεις, σε διαφημίσεις κλπ. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία 30-40 χρόνια, νομίζω δηλαδή. Να δούμε τι γνώμη έχετε κι εσείς…

 122. H. Mandragoras said

  113: Νταξ, χθες δεν ήταν άσχημα. Άρπαξα και ένα ωραίο χρωματάκι. Πορτοκαλί προς ροζ. Ίσως και να φωσφορίζω στο σκοτάδι.
  Αλλά και σήμερα, μια χαρά! Λιακαδάρα το πρωί, ήρθε η μπόρα, ξαναβγήκε Ήλιος ή προσπαθεί τελοσπάντων. Μια πόλη ατμομάγειρας θα είναι απόψε!
  Και όντως, τούτος ο μήνας έχει ρο.

  116: Ευχαριστούμε, θα το χρειαστούμε. Και όπως φαίνεται πολές χώρες επίσης…

 123. Πέπε said

  Από τα εντυπωσιακότερα μουστάκια που έχω προσωπικώς συναναστραφεί είναι του Αντώνη Μαρτσάκη, εξαιρετικού (αν κι έχει γίνει πολύ εμπορικός) Χανιώτη μουσικού:

  Τον έχω γνωρίσει, αλλά όχι τόσο στενά ώστε να τολμήσω να του θέσω το ερώτημα που με ταλάνιζε: πώς τρώει ψωμί με μέλι χωρίς να γίνει σύχριστος.

  Τελικά το έθεσα σ’ έναν άλλο, ένα Σκοτσέζο μουσικό με κάπως παρόμοιο μουστάκι αλλά όχι και σαν του Μαρτσάκη βέβαια, και η λύση είναι μαχαίρι και πηρούνι, σε πολύ μικρές μπουκίτσες.

  Στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, αξιόλογες επιδόσεις στο μουστάκι έχουν σημειώσει επίσης ο Γιακουμής Πατεράκης (τσαμπούνα, Μύκονος, δεν τον βρίσκω σε φτγρ) και ο Νικόλας Συρίγος (τσαμπούνα, Ανάφη):

  Λογικά όμως τα ρεκόρ πρέπει να τα κρατάει παπάς ή καλόγερος.

  Βορειοδυτικοευρωπαϊκότερα από μας, αρκετά από τα εντυπωσιακά μουστάκια της λίστας της Βικιπαίδειας που λίνκαρε κάποιος παραπάνω φαίνεται να είναι αρκετά συνηθισμένα, και να μη θεωρούνται κατ’ ανάγκην ποζεράδικα, όπως αναπόφευκτα θα θεωρηθούν εδώ.

 124. Νέο Kid said

  Χρόνια πολλά στον εκλεκτότατο και αγαπητότατο και συνβαζελότατο Ρογήρο!

 125. Avonidas said

  Αίφνης αναρωτιέμαι αν το όνομα του Ζωρζ Μουστακί έχει κάποια ετυμολογική σύνδεση με το μουστάκι

 126. spiridione said

  Ο Φέρμπανκς καθιέρωσε το μουστακάκι του στην ταινία ‘Οι τρεις σωματοφύλακες’ (1921) και μετά για όλη του τη ζωή.
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Three_Musketeers_(1921_film)

  Και στην Κέρκυρα επί Αγγλοκρατίας τον αρμοστή Douglas τον έλεγαν Δούγλα(ς), και μέχρι σήμερα λέγεται η κολόνα του Ντούγκλα.

 127. ΣΠ said

  123
  Αυτός δεν είναι ο Γιακουμής Πατεράκης;

 128. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  94 Συγγνώμη αλλά στο λυγξ έχει και Ladies Categories, παναΐαμ.

 129. antonislaw said

  107
  Περί τσίχλας και μουστακιού. Και στην Κρήτη όταν εγώ ήμουν παιδί αν σε έβλεπαν οι μεγαλύτεροι να μασάς τσίχλα σου έλεγαν να τη φτύξεις γιατί δε θα βγάλεις μουστάκι όταν μεγαλώσεις.

  Επίσης θυμήθηκα, με τη βοήθεια του πατέρα μου, ότι υπήρχε ένα είδος αγριαγκινάρας, που τη λέγανε σακίζι, και συγκεκριμένα προφέρεται σαqίζι, που από ό,τι είδα στα τουρκικά sakiz σημαίνει μαστίχα (Sakiz adasi είναι η Χιος), που αν της κόψεις το κεφάλι βγαίνει σε μερικές ώρες μια ρητίνη που είναι ακριβώς σαν τη χιώτικη μαστίχα μόνο πιο μαλακή. Στα χωριά της Κρήτης και αυτή η μαστίχα, το σακίζι, χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες και τα παιδιά.

 130. ΣΠ said

  123
  Καλά το ψωμί με μέλι. Μακαρόνια; Σούπα;

 131. ΣΠ said

  128
  Έλεγα ποιος θα το πρωτοπροσέξει.

 132. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Διάβαζα στο ιντερνετ με αφορμή τη δήλωδη Χαραλαμπίδη για το μουστάκι ότι το «ντούγκλα» για το μουστάκι βγαίνει από το κερί που χρησιμοποιούσαν για τη περιποίηση του μουστακιού μάρκας Douglas και όχι από τον ηθοποιό. Ξέρει κανείς αν ισχύει;

 133. spiridione said

  123. Διάφορες βικτοριανές πατέντες
  moustache cup
  https://en.wikipedia.org/wiki/Moustache_cup
  moustache spoon
  http://www.silvercollection.it/dictionarymustachespoon.html

 134. Spyros said

  100 Ορθό αυτό… αν και ο προδότης Γιόργκεν ήταν Συλδαβός και μάλιστα υπασπιστής του βασιλιά της Συλδαβίας…
  Στα ταξίδια στη Σελήνη η Συλδαβία γίνεται βάση διαστημικού σταθμού, η Μπορντουρία σχεδόν απουσιάζει και οι «κακοί» είναι Αμερικανοί. Είναι ενδιαφέρουσα σε κάθε περίπτωση η ενδόμυχη επιθυμία του δημιουργού του Τεντέν για ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στη Δύση και χρήση του εδάφους της για τη δημιουργία «ευρωπαϊκού» διαστημικού σταθμού… κάτι παρόμοιο συμβαίνει και λίγο νωρίτερα στο Μυστηριώδες Άστρο: και εδώ ο «κακός» είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, που πάει να σαμποτάρει την ευρωπαϊκή αποστολή. Ενδιαφέρον και εδώ το γεγονός ότι ο «κακός» σκιτσάρεται με πούρο και μεγάλη μύτη, όπως και παλιότερα ο Αστραπόπουλος… κάποιος φίλος, που έχει εμβαθύνει στον Τεντέν, μου είπε ότι με τη μεγάλη μύτη ο δημιουργός ήθελε να δώσει συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά στον «κακό» ήρωα, αλλά στη συνέχεια έδωσε ελληνικό όνομα στον Αστραπόπουλο, για να αποσείσει τέτοιες αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος του… δεν ξέρω τι να πω… όποιες και να ήταν οι αντιλήψεις του δημιουργού του, το ιστορικό ενδιαφέρον του Τεντέν είναι τεράστιο…

  103 Ήταν εμφανής ο αντικομμουνισμός του δημιουργού του Τεντέν από τις πρώτες του δημιουργικές προσπάθειες. Υπάρχει ο «Τεντέν στη χώρα των Σοβιετικών» και αν δεν κάνω λάθος, είναι ελεύθερο στο ίντερνετ. Εντύπωση και πάλι κάνει το ότι «ο Τεντέν στις ΗΠΑ» αντιμετωπίζει τους Αμερικανούς (για άλλη μια φορά) με ανάλογη εχθρότητα…

 135. antonislaw said

  123
  Πέπε, το συγκεκριμένο μουστάκι του Μαρτσάκη πάντως έχει την καταγωγή του εδώ περισσότερο, στον Πρίντζηπα που λέγανε, τον Γεώργιο τον Ύπατο Αρμοστή της Ελλάδας στην Κρήτη, το 1898-1905.

  Ο συγκεκριμένος ούτε φυσικά Κρητικός ήταν, το ίδιο μουστάκι είχε κι ο πατέρας του, ο Γεώργιος της Ελλάδος, άσε που και στην Κρήτη δεν τον καλοδεχτήκανε και δεν «έκανε άθο η παραστιά του». Αντίθετα ο Βενιζέλος είχε μούσι από την αρχή καθώς πενθούσε για την πρώτη του γυναίκα που πέθανε το 1894.

 136. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  131 Ελπίζω μόνο να μην κερδίζω καμιά μουστακαλού 🙂

 137. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  134 Ρασταπόπουλος δεν είναι το σωστό?

 138. Avonidas said

  #137. Πράγματι.

 139. Avonidas said

  #137. Που βεβαίως τέτοιο όνομα δεν έχει υπάρξει ποτέ, οπότε είναι μάλλον παράκουσμα/ραμόνι του Ερζέ (ή απλά επινόηση).

 140. spiridione said

  132. Σε παλιά κείμενα είναι αρκετά συχνή η φράση μουστάκι ‘α λα ντούγκλας’.
  Π.χ. εδώ στα Αθηναϊκά Νέα, 1936 (σελ. 413, 414)
  Μουστακάκι απλωμένο α λα Ντούγκλας αυλακωτό ή α λα Χίτλερ σουρωτό εις το κέντρον. …
  Και χορεύουν τα ζευγάρια χωρίς ρυθμόν, σφίγγονται, στριφογυρίζουν, μειδιούν οι μύστακες του Ντούγκλας εις τα χείλη της φαλαίνης, ρούμπα, ρούμπα ο φαντάρος και το φάντασμα, ο εισπράκτωρ και η καραντίνα.

  Click to access 31011_Sample.pdf

 141. Γιάννης Ιατρού said

  11/112: Λου, αυτό:

 142. Voyageur autour de la chambre said

  Για τον Καπετανάκη (το τραγούδι): Εγώ πάντα το άκουγα «ντούγκλα στο μουστάκι» και φυσικά δεν ήξερα τί είναι η μυστηριώδης ντούγκλα. Είμαι πάντως σίγουρος ότι ακούγεται ένα «σ», οπότε μήπως λέει «πού ‘χει Ντούγκλας το μουστάκι»;

 143. Spyros said

  137 139 Πράγματι, στο πρωτότυπο είναι Rastapopoulos. Όμως στα ελληνικά, τουλάχιστον στις μεταφράσεις που έχω εγώ, αποδόθηκε ως Αστραπόπουλος.

 144. Θωμάς said

  Καλησπέρα. Υπάρχει ένα σημαντικό λάθος στο άρθρο. Το «μύσταξ» (δωρική παραλλαγή του «μάσταξ» που στα ελληνικά σήμαινε την άνω ή την κάτω μασέλα) με τη σημασία «μουστάκι» ΔΕΝ πρωτοκαταγράφεται στον Αριστοτέλη, αλλά στους Εβδομήκοντα (270 π.Χ.). Διαβάζουμε στο Β΄ Βασιλειών 19,24:

  «καὶ οὐκ ἐθεράπευσεν τοὺς πόδας αὐτοῦ οὐδὲ ὠνυχίσατο οὐδὲ ἐποίησεν τὸν μύστακα αὐτοῦ καὶ
  τὰ ἱμάτια αὐτοῦ οὐκ ἔπλυνεν ἀπὸ τῆς ἡμέρας,»

  Το σπάραγμα του Αριστοτέλη που έχει υπόψη του ο κ. Σαραντάκος…

  «Διό και προεκήρυττον οι έφοροι τοις πολίταις εις την αρχήν εισιόντες, ώς Αριστοτέλης φησί, κείρεσθαι τον μύστακα και προσέχειν τοίς νόμοις, ίνα μη χαλεποί ώσιν αυτοίς» (https://tinyurl.com/yab23e2m)

  δεν ανήκει σε διασωθέν έργο του Μεγάλου Σταγειρίτη, αλλά στον Πλούταρχο (Βίος Κλεομένους), δηλαδή είναι 350 χρόνια μεταγενέστερο του κειμένου των Εβδομήκοντα.

  Ο δεύτερος μετά τους Εβδομήκοντα που χρησιμοποίησε τη λέξη «μύσταξ» με τη σημασία του μουστακιού είναι ο Συρακούσιος ποιητής Θεόκριτος (315-260 π.Χ.), που αναφέρει σε κάποιο από τα «Ειδύλλιά» του:

  «χὠ μύσταξ πολὺς οὗτος, ἀυσταλέοι δὲ κίκιννοι»

  Δεδομένου ότι είναι αποδεδειγμένο πως ο Θεόκριτος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην εβραϊκή συνοικία της Αλεξάνδρειας και έκανε παρέα με ελληνόφωνους Εβραίους, οι μελετητές έχουν οριστικά καταλήξει στο ότι οι ελληνόφωνοι Εβραίοι της Αλεξάνδρειας ήταν αυτοί που έδωσαν πρώτοι τη σημασία «μουστάκι» στη λέξη «μύσταξ – μάσταξ» που είναι ομηρική και σήμαινε μέχρι τότε (270 π.Χ.) την άνω ή την κάτω μασέλα

  Γράφει ο Όμηρος στο Δ΄ 287 της «Οδύσσειας»:

  «ἀλλ’ Ὀδυσεὺς ἐπὶ μάστακα χερσὶ πίεζε…»

  που σημαίνει… «αλλά ο Οδυσσεύς στη μασέλα τα χέρια πίεζε…»

 145. spiridione said

  140. Αν για κάποιον λόγο δεν βγαίνει το λινκ
  https://www.google.com/search?q=%22%CE%BC%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%9D%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%82%22&rlz=1C1CHBF_elGR740GR740&sxsrf=ALeKk03Et2pt6dvXuN-GXfMkg966uR9U6A:1593436025218&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjzjYXii6fqAhUcwQIHHQO2CAUQ_AUICSgA&biw=1536&bih=722&dpr=1.25

 146. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  139 Α τον κερατά, ανύπαρκτος ε? Νόμιζα πως ήτανε Τζαμαϊκανός λαϊκιστής.

 147. Aghapi D said

  Ψυχολογική ανάλυση κάναμε;
  https://www.huffingtonpost.gr/2015/09/10/life-mousi-moustaki-trixes-andres_n_8103818.html

 148. Spyros said

  146 Στην πραγματικότητα είναι εντελώς φαλακρός, με συνέπεια να αδυνατεί να κάνει αυτό που φαντάζεται όποιος διαβάζει το (πρωτότυπο) επώνυμό του… 😉

 149. Avonidas said

  #146. Ήτανε που ήτανε βροχερή η μέρα, κρυώσαμε κι όλας, πάμε στα κρεβάτια μας :-/

 150. Ωραίο άρθρο – διαβάζοντας το θυμήθηκα τα εξής σκόρπια:

  Στην βρετανική σειρά Blackadder ο άνθρωπος που φέρει το μεγαλύτερο μουστάκι είναι βέβαια ο Λεβέντης Στρατηγός Melchett (ο εκπληκτικός Stephen Fry) που δεν διστάζει να στείλει τους στρατιώτες του σε βέβαιο θάνατο, χτυπώντας τους ενθαρρυντικά την πλάτη, επαινώντας τον πατριωτισμό τους με το διάσημο λεβέντικο βέλασμά του.

  Ο Kurt Cobain στο τραγούδι του Mr Moustache ειρωνεύεται την σοφία, την αποφασιστικότητα και τα «μάτσο» χαρακτηριστικά του μουστακλή. Είχε φτιάξει μάλιστα και ένα σχετικό σκίτσο με έναν μουστάκια μάτσο-ρατσιστή/σεξιστή.

  Στο Trainspotting ο μουστάκιας είναι επίσης ο καυγατζής της παρέας – φωνακλάς και ιδιαίτερα βίαιος.

  Στο κινούμενο σχέδιο Family Guy, ο βλακέντιος πρωταγωνιστής Πήτερ αποφασίζει να αφήσει μουστάκι διότι είναι δείγμα λεβεντιάς.
  Ο ομιλών σκύλος του διαφωνεί και θεωρεί το μουστάκι «πολύ γκέι» – κι ο Πήτερ διαφωνεί φέρνοντας σαν παράδειγμα τον Φρέντι Μέρκιουρι. Απο κει και πέρα αρχίζει ένα παραλήρημα «λεβεντιάς» – θεωρεί ότι μιλάει Ιταλικά, ντύνεται πιο «λαικά» και γράφεται στον τοπικό σύλλογο μυστακοφόρων. Επιχειρεί να σβήσει μια πυρκαγιά και γλυτώνει έναν άνθρωπο από τις φλόγες, παίρνοντας θάρρος από το μουστάκι του – το οποίο όμως καίγεται κι έτσι τελειώνει η σύντομη λεβέντικη παρένθεση στη ζωή του.

 151. ΓΤ said

  108, 91@

  Λου, αγαπώ όταν παίζεις μπάλα, αλλά εδώ αναγκάζομαι να επισημάνω την εξής περίπτωση (που μπορεί να διέλαθε την προσοχή σου). Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει υποσύνολο της Θύρας 4 το οποίο, χρόνια τώρα, εντρυφεί στα παζλάκια των Μπούλος και Σμούλιαν. Κάποια στιγμή τα αξιοσέβαστα αυτά άτομα προφανώς θα έπεσαν πάνω στο παζλάκι #84. Τώρα όλα εξηγούνται. Από τότε και μετά αρτακαγκελάρουν το γνωστό πανό «Τα μυαλά μας πονάνε» (αϊνσταΐνειοι νόες από Συκιές εδώ http://www.isovitis.gr/index.php/epikaira/2128-patari). Και επειδή αυτά τα μαθηματικά είναι θρησκεία, Λου μου, υπάρχουν τρομεροί λογικολόγοι στον ΠΑΟΚ οι οποίοι ζεύγνυνται πνευματικά με το Άγιον Όρος. Ιδού λοιπόν τι αποφαίνεται ο ΣΦ Αγίου Όρους https://forum.rocking.gr/t/the-ultimate-poll/12275

 152. 134 O κακός στο Μυστηριώδες Άστρο έχει τα χαρακτηριστικά που αποδίδει η αντισημιτική εικονοπλασία στον Εβραίο. Και εβραϊκό όνομα βέβαια. Είχε τη φωλιά του λερωμένη ο Ερζέ.
  * Δεν ξέρω αν σε μεταγενέστερες εκδόσεις άλλαξε η μορφή και το όνομα. Επειδή ακριβώς η φωλιά του Ερζέ ήταν λερωμένη, σε μεταγενέστερες εκδόσεις του «Μαύρου χρυσού» η Γιάφα με τους Άγγλους του στρατού κατοχής και τους Εβραίους, μέλη της Ιργκούν (ίσως το πιο χρονικά/τοπικά προσδιορισμένο έργο της σειράς), έγιναν όλοι απροσδιόριστοι Άραβες.

 153. ΓΤ said

  #151
  Λου, εδώ το, σωστό, δεύτερο λινκ http://sfpaokarneas.blogspot.com/2012/12/blog-post_9394.html

 154. Νέο Kid said

  Προφανώς εσείς οι τεντίστες (έτσι το διάβασα όταν πόσταρε ο Δύτης 😀) κάτι βρίσκετε σ αυτόν τον Τεντεν. Δεν μπορώ να καταλάβω βέβαια τι. Προσωπικά, μια φορά μικρός επιχείρησα να διαβάσω , και μου φάνηκε πιο βαρετό κι απ τα οικοκυρικά που κάναμε τότε στο σχολείο …

 155. Μαρία said

  56
  Ο δικός μας μαθηματικός τα έλεγε μύστακες.

 156. Γιάννης Ιατρού said

  144: Εμ, αν δεν ήξερε ο «Θωμάς» για τους 70κοντα κλπ., ποιός άλλος; Πάντως ενδιαφ΄ρον σχόλιο.
  Καλώς τηνε την πέρδικα

 157. sarant said

  121-124 Ωχ το ξέχασα, χρόνια πολλά στον Ρογήρο!

  123-130 Πρόβλημα τα μακαρόνια, έχω να πω. Ψωμί με μέλι δεν έφαγα.

  107-129 Και σχόλιο από ΦΒ: Μεγάλωσα στην Σύρο.
  Οι γείτονες μας ήταν πρόσφυγες μικρασιάτες και ίσως από αυτούς είχε επιζήσει : μαστίχα μασούν τα κορίτσια. Όχι εσύ. Εάν μασάς δεν θα βγάλεις μουστάκι!

  140 Α μπράβο -εις τα χείλη της φαλαίνης!

  156 Κι εγώ έτσι σκέφτηκα.

 158. Spyros said

  152 Ακριβώς αυτό εννοούσα και εγώ. Παρομοίως λοιπόν ο «Εβραίος», ο οποίος για πρώτη φορά, αν θυμάστε, εμφανίζεται ως βουβό πρόσωπο στον «Τεντέν στην Αμερική», έγινε Ελληνοϊταλός με το όνομα Αστραπόπουλος…
  Ο Ερζέ λοιπόν, αφού τα λέμε όλα ανοιχτά, είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του, ότι έβρισκε ελκυστική την ιδέα της δημιουργίας μιας ενωμένης Ευρώπης ακόμα και κάτω από την κυριαρχία του Χίτλερ. Αναμενόμενο ίσως αυτό για έναν «παλαιάς κοπής» ακραιφνή συντηρητικό της Γηραιάς Ηπείρου, ο οποίος απεχθανόταν εξίσου τη «βάρβαρη» Ρωσία και τη «βάρβαρη» Αμερική…
  Έχω διαβάσει ότι ο αδελφός του είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός του βελγικού στρατού στο Κονγκό…

  Στη Χώρα του Μαύρου Χρυσού δεν έχω εμβαθύνει ιδιαίτερα… πάντα είχα την περιέργεια να μάθω σε ποιον πόλεμο κλήθηκε ο Κάπταιν Χάντοκ…

  Ο Ντόκτορ Μίλλερ πάντως έχει γερμανικό ονοματεπώνυμο… και αν αυτό εξηγείται εύκολα στο Μαύρο Νησί, όπου υπάρχει αναφορά σε πραγματικό περιστατικό, στη Χώρα του Μαύρου Χρυσού δεν βρίσκω πώς εξηγείται… θα το ψάξω παραπέρα…

 159. Χαρούλα said

  Και μόλις ανακάλυψα πως το μουστάκι βγαίνει και …σε ποδήλατο!🤣
  https://moustachebikes.com/en/moustache-story/

 160. loukretia50 said

  Ο’ ! ώστε οι εβδομήκοντα ήταν μυστακοφόροι μεταφραστές?

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTNPcFM7Zk-fVox-f-I6NKwSzEGFSKScMyW-w&usqp=CAU

  ΓΤ Γιατί μου βάζεις δύσκολα αγαπητέ? Δε γνωρίζεις το επίπεδό μου? (βλ. άνω)

 161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  @107,129,157γ. Καὶ στὰ Θερμιὰ μᾶς λέγανε πὼς ὅποιος μασάει μαστίχα δὲν θὰ βγάλει μουστάκια.

  Ἀπό διήγηση τοῦ πατέρα μου.

  Πρίν διοριστεῖ, παρακολουθοῦσε διδασκαλία στὸ διπλανὸ χωριό.

  Ξαφνικὰ πετάγεται τὸ «καρφὶ» τῆς τάξης καταγγέλοντας:

  «Κύριε, ἡ Ρηνούλα μασεῖ μαστίχα!»

  Ὁ «βιαστικὸς» σπεύδει νὰ συμπληρώσει χαιρέκακα:

  «Δὲ θὰ βγάλει μουστάκια!»

 162. Avonidas said

  #158. Κι ωστόσο, στον Μπλε Λωτό στηλιτεύει την αποικιοκρατία και τον Ιαπωνικό επεκτατισμό, και καταρρίπτει αρκετά στερεότυπα και μύθους σχετικά με την Κίνα και τους Ασιάτες.

  Και πάλι βέβαια, το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει είναι «δεν είμαστε κακοί εμείς οι Ευρωπαίοι, από άγνοια τα κάνουμε αυτά». Αυτό μπορεί να ίσχυε για τον μέσο Ευρωπαίο, αλλά σίγουρα όχι για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των αποικιών…

 163. 158 O ίδιος Μύλλερ είναι – Άγγλος.
  Στην «Πτήση 714 για Σίντνεϊ» ο Ρασταπόπουλος (που κατά λάθος έχει φάει μια ένεση με ορό της αλήθειας) αποκαλύπτει ότι ειναι Αρμένιος, αν θυμάμαι καλά, και μάλιστα από το Ερζερούμ.

 164. dryhammer said

  136. Διαλιέχτε
  https://www.newsbeast.gr/weird/arthro/512253/an-oi-diasimes-itan-trihotes

 165. 164 Διαλιέξαμε μουστακαλή.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9

 166. Γς said

  Τσα!

 167. Avonidas said

  #166. Τσου!

  https://i.guim.co.uk/img/static/sys-images/Observer/Pix/pictures/2014/10/15/1413379764906/1965-THE-FACE-OF-FU-MANCH-011.jpg?width=445&quality=85&auto=format&fit=max&s=b445090a8d5ad269a0c9b246d593aa97

  (Φου Μαν Τσου)

 168. Avonidas said

  #167. Για πάμε πάλι:

 169. Γιάννης Ιατρού said

  167/168: Δύσκολος ο πελάτης από το search του γούγλη 😏😉

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρω αν θυμάστε μια όχι και πολύ γνωστή ταινία του Γούντι Άλεν, το «Ζέλιγκ», με πρωταγωνιστή τον ίδιο στον ρόλο του ανθρώπου-χαμαιλέοντα, όπου με τους γιατρούς φέρεται σαν γιατρός, δίπλα σε μαύρους το δέρμα του σκουραίνει κλπ. Όταν, λοιπόν, επισκέπτεται μια ελληνική ταβέρνα, τον βγάζουν έξω υποβασταζόμενο λόγω μέθης και με ένα μουστάκι τρεις πήχες. ☺

 171. Spyros said

  162 163:
  Χμ… και όμως ο Ντόκτορ Μύλλερ ήταν Γερμανός… η αληθινή ιστορία που κρύβεται στο Μαύρο Νησί είναι αυτή:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bernhard

  Στη Χώρα του Μαύρου Χρυσού, απ’ όσο θυμάμαι, ο Μύλλερ είναι δήθεν αρχαιολόγος, που σαμποτάρει τους αγωγούς πετρελαίου στην έρημο (Νεγκέβ; Αφού μιλάμε για Παλαιστίνη, αυτή θα είναι… υπάρχει άλλη; ).

  Τα μεταπολεμικά Τεντέν (πλην της Υπόθεσης Κάλκιουλους) δεν τα έχω μελετήσει, επομένως η Πτήση για Σίδνεϋ μου είναι εντελώς άγνωστη. Θα την αναζητήσω…

  Στον Μπλε Λωτό στηλιτεύεται συγκεκριμένα ο Ιαπωνικός στρατιωτικός επεκτατισμός, οι Ιάπωνες είναι όλοι κακοί και μοχθηροί (ακόμα και ο Μιλού αναρωτιέται: «Τεντέν, είναι καλοί οι Γιαπωνέζοι;»), ο Τεντέν συμβολίζει και πάλι τον καλό Ευρωπαίο, που αγαπάει και βοηθάει τους Κινέζους, ενώ και εδώ (!) είναι «κακός» ένας Αμερικάνος (αυτός που έδειρε τον νεαρό καραγωγέα και ο Τεντέν του σπάει το μπαστούνι). Πιθανό βέβαια να είναι Άγγλος…
  Ίσως ο Ερζέ να διέβλεπε ότι είναι δύσκολη η διατήρηση της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στην Κίνα και να στήριζε την ανεξαρτησία της ως την καλύτερη δυνατή ρεαλιστική λύση…

  Παρεμπιπτόντως, εξαιρετικά παραστατική η απεικόνιση των πλημμυρών του 1931, εκεί που ο Τεντέν σώζει τον νεαρό Τσαν.

  https://en.wikipedia.org/wiki/1931_China_floods

 172. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Με αυτό το θέμα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Πετρόπουλος..
  https://www.bookworld.gr/gr/book/bkid/124325/o-mustax

 173. 171 Όμως η Μαύρη Νήσος (εγώ έχω λίγο παλιότερη έκδοση… 🙂 ) βγήκε το ’37-’38, πολύ πριν την επιχείρηση Μπέρνχαρτ. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Adventures_of_Tintin#List_of_titles
  Στον Μπλε Λωτό υπάρχει και Αμερικάνος (ο Ντώουσον, ο επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας της Σαγκάης) και Άγγλος κακός (ο αντιπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Χάλυβα, αυτός με τον καραγωγέα και το μπαστούνι).

 174. Spyros said

  173 Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες… ομολογώ ότι δεν τις θυμόμουν… για κάποιο λόγο είχα την εντύπωση ότι η ιστορία δεν ήταν τόσο παλιά…
  Ναι, πράγματι οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι δεν είναι καλοί στα κόμικς του Ερζέ. Οι «ηπειρωτικοί» Ευρωπαίοι είναι πιο συμπαθείς.

  Δείτε οπωσδήποτε αυτό το βιβλίο:

  https://www.greekcomics.gr/forums/index.php?/topic/2357-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%83/

  https://www.politeianet.gr/books/9780003221565–aigokeros-ta-komiks-75854

  Το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια και κάποιες από τις πληροφορίες μου προέρχονται από εκεί.
  Είναι πολύ εύστοχη η κριτική του στον Τεντέν με αναφορές στην αποικιοκρατία και στον «ευρωπαϊσμό» του Ερζέ.
  Ελπίζω να μην είναι εξαντλημένο στον Αιγόκερω… αξίζει!

 175. BLOG_OTI_NANAI said

  Στον μύστακα χρονολογικά προηγούνται και άλλοι. H TLG δείχνει πρώτο τον Στράττη, 5ος αι. π.χ. Το φραγκμέντο, εφόσον έχει αποδοθεί τελικά σε κάποιον συγγραφέα, δεν χρονολογείται με βάση αυτόν που το διασώζει, αλλά με βάση αυτόν στον οποίο αποδίδεται. Εκτός κι αν αμφισβητηθεί, οπότε αλλάζει και η χρονολόγηση. Ο Αίλιος Ηρωδιανός το αποδίδει επώνυμα στον Στράττη, η TLG έχει αποδεχτεί την αναφορά, άρα, χρονολογείται και αντίστοιχα:

 176. BLOG_OTI_NANAI said

  Το 175 στο 144

 177. sarant said

  175 Ναι, έτσι είναι.

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  text hereΛιγνό χνουδάκι στ’ απανώχειλο,https://www.youtube.com/watch?v=XuqrPN-8bL0 και με τσιγάρο από κάτω, Μεθυσμενάκι στο κατώφλι μου, αργά μεσάνυχτα, Σαββάτο.
  Μαντινιάδα:
  Βιόλα απου τσι καλύτερες
  βίτσα ‎κυπαρισσένια,
  εσύ ‏μου ‏τα ‏’καμες ‏ψαρά
  μαλλιά, μουστάκια, γένια
  *
  129 >>υπήρχε ένα είδος αγριαγκινάρας, που τη λέγανε σακίζι,
  Κολλιές (οι) τις λέγαμε αυτές τις αγκαθιές με τη μαστίχα. Σαν γαϊδουράγκαθα αλλά χαμωτές. Κατακαλόκαιρο,Ιούλιο, μόλις έπαιρναν να ξεραίνονται πια τα φύλλα του φυτού, γύρω από το άνθος(σαν μίνι αγριαγκινάρα) έβγαιναν κάτασπρες χαντρούλες σαν δάκρυα οι μαστίχες.
  Σε πετρώδεις εξοχές, η χαρά μας να πετύχουμε το μικρό θησαυρό που δε θυμάμαι να είχε ούτε γεύση ούτε οσμή, αλλά ήταν μαστίχα! ακόμη λέω πως αν πάω θα βρω τα μέρη με τις κολλιές!
  Αναζητώντας τώρα την επίσημη βοτανολογική τους καταχώρηση βλέπω:
  Ατρακτυλίς η κομμιφόρος,μαστιχιά ( Atractylis gummifera ).
  *
  Για τα μουστάκια ούτε που θυμάμαι να παίξανε τον παραμικρό ρόλο στη συμπάθειά μου στα αγόρια. Τόσο που με αφορμή το σημερινό είπα να αναθιβάλλω έρωτες κάτι αιώνες πίσω και βρέθηκα ν΄αναρωτιέμαι αν είχαν ή δεν είχαν μουστάκι :). Από κάτω από το μουστάκι τί ξεστομίζανε ήταν το θέμα μου. Πάντως ζω με μυστακοφόρο αν κι όχι Κρητικό 🙂

 179. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μυστακοφόρος από το στρατό (Αεροπορία, για την ακρίβεια) κι εγώ. { Έτσι, οι κόρες μου με γνώρισαν με μουστάκι, οπότε μάλλον θα τους κακοφανεί αν το ξυρίσω τώρα! 🙂 }

  >> Αλλά ήδη από τον μεσοπόλεμο η παντοκρατορία του μουστακιού άρχισε να κλονίζεται.
  Ίσως η μόδα του ξυρισμένου μουστακιού να ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα.
  Ο Κονδυλάκης, σ΄ ένα από τα (τουλάχιστον τρία) χρονογραφήματά του με θέμα το μουστάκι, γράφει στο ΕΜΠΡΟΣ, 8-11-1910:

  – Αλλά και η σύνδεση: στρίψιμο μουστακιού – ερωτική επιχείρηση(!), τι σου λέει; 😉

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  179. Μικ. πώς πας, όλα καλά;
  Μου θύμισες τώρα μια σειρά από μαντινάδες του Σκουλά. Με άντρες (και …μάντρες)

  Ο άντρας που ΄ναι απο γενιά
  κι απο μεγαλο τζάκι
  φαίνεται απ’ το στρίψιμο
  που κάνει στο μουστάκι

  Σα στρίψει το μουστάκι ντου
  και δαχτυλιδωδέσει
  δεν κουντουρίζει ανε βρεθεί
  σε δέκα αντρώς τη μέση

 181. Πέπε said

  127 (ΣΠ):

  Είσαι θεούλης! Ναι, αυτός είναι ο Γιακουμής. Ζει;

 182. sarant said

  179 Ε, αυτοί ήταν οι πρώτοι κλυδωνισμοί, που όμως σταμάτησαν μετά με τους πολέμους 🙂

 183. Nestanaios said

  156.
  Εγώ, αν ήμουν κυνηγός, μόνο πέρδικες θα κυνηγούσα. Έχουν άλλα χρώματα από τα συνηθισμένα και είναι και νόστιμες.

 184. Γιάννης Ιατρού said

  183: Φασιανοειδές είναι, ίσως γι αυτό είναι και νόστιμη. Αλλά το πολύ 1/2 κιλό, κρίμα θά ‘ταν, δεν έχουν μείνει και πολλές, ανάλογα βέβαια και με την περιοχή…
  Αλλά κι εσύ στο ψάρεμα τό ΄χεις ρίξει…, ερασιτεχνικά 🙂

 185. ΣΠ said

  181
  Πέπε, την φωτογραφία την βρήκα στο παρακάτω λινκ, που έχει και δικό σου σχόλιο:
  https://mykonosjournal.blogspot.com/2010/02/mykonos-mania-de-carnaval-part-iii.html

 186. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  180, ΕΦΗ
  Προς το παρόν προχωρούμε ομαλά. Αργότερα, θα δείξει… 🙂 Σ΄ευχαριστώ! 🌷

  Και η μετοχή “μουστακωμένος” (σε Κρήτη αλλά και Λέσβο, Ικαρία, Κύπρο κ.α.)
  Σφακιανό νανούρισμα-χαϊδολόγημα (εννοείται για «κοπέλια» μόνο 🙂 )
  …Να το ΄δώ μουστακωμένο, και ψιλογραμματισμένο.
  ή: Να σε ΄δω αντροστεμένο και καλά μουστακωμένο.

  182.
  Σωστά! Στα κατοπινά 10-12 χρόνια, αναγκαστική (και) ανεξέλεγκτη έξαρση στα μουστάκια και στα γένια των στρατευμένων…

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  184. Πέρδικα ξετελεμένη πάντως είναι της φωτό. Κόκκινη μύτη,κόκκινα νυχοπόδαρα 🙂
  Ευτυχώς χάρη στα εκτροφεία των δασαρχείων, ειδικά σε τόπους μετά από πυρκαγιές, είναι πια αρκετές πέρδικες. Ο πατέρας μου στάματησε να κηνυγά ακριβώς μετά την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά (1985) στη περιοχή. Είχαν φτιάξει κλωβό εκτροφής μετά, μέσα σε κτήμα μας (το διαθέσαμε) και πήγαιναν οι απελευθερωμένες νέες περδικούλες και του στρατάριζαν και λούζονταν στ΄αυλάκια απ΄τα δέντρα που πότιζε και χαίρονταν οι καρδιά του. Δεν «παίζω γω στα ήμερα πουλιά» έλεγε.»Αυτό δεν είναι κυνήγι» καθώς τις έβλεπε στα δυο μέτρα. Κι αν δεν ήταν δεινός θηρευτής στη ζωή του…

  Οι κοπελιές κ οι πέρδικες
  είναι καλό κυνήγι
  μα ναναι ο τόπος βολικός
  απου να μη σου φύγει

  Πάντα μου με τον έρωντα
  έβγαινα στο κυνήγι
  κι ως κι αν επέτα η πέρδικα
  δε μπόρουνε να φύγει

 188. Θωμάς said

  (175): Το να αποδίδουμε στον κωμικό ποιητή του 5ου π.Χ. αιώνος Στράττι την πρώτη καταγραφή του «μύστακος» με την σημασία του μουστακιού (= η τριχωση του άνω χείλους), επειδή το αναφέρει ο Αίλιος Ηρωδιανός 700 χρόνια αργότερα (200 μ.Χ.) δείχνει απλώς την ασχετοσύνη που μάς δέρνει…

  ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ: Οι προ Χριστού αρχαίοι Έλληνες + Ρωμαίοι αγνοούσαν παντελώς την έννοια «μουστάκι» (= τρίχωσις του άνω χείλους). Δεν υπάρχει ούτε ένας αρχαίος Έλληνας ή Ρωμαίος πριν την έλευση του Χριστιανισμού που να έτρεφε μουστάκι χωρίς να τρέφει και γένεια. Αντίθετα, στην Ιουδαϊκή Παράδοση είχε μεγάλη σημασία το μουστάκι, διότι υπήρχε ρητή εντολή του Ιεχωβά να ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ τους οι πενθούντες Ισραηλίτες εις ένδειξη πένθους.

  Η σημασία «μουστάκι» που έδωσαν στην ελληνική λέξη «μύσταξ» (=μασέλα) οι Εβδομήκοντα προέρχεται από μία εβραϊκή λέξη του Μασοριτικού κειμένου που μου διαφεύγει τώρα (οι εβραιογνώστες σχολιαστές Άγγελος + Λεώνικος σίγουρα θα την ξέρουν. Η εβραϊκή αυτή λέξη που σημαίνει «μουστάκι» συναντάται πάνω 5 φορές στην Βίβλο (Λευιτικό, Ιεζεκιήλ (δίς), Μιχαίας, Β΄ Βασιλειών κλπ.), αλλά μόνο μία φορά οι Εβδομήκοντα την μετέφρασαν με την ελληνική λέξη «μύσταξ» (= μασέλα), η οποία πήρε έκτοτε τη σημασία «μουστάκι». Και τις 5 φορές έχει να κάνει με την εντολή του Γιαχβέ να πενθήσουν (ή να μή πενθήσουν) κάποιος ή κάποιοι Ισραηλίτες. Η Καινή Διαθήκη αγνοεί παντελώς τη έννοια του μουστακιού (= τρίχωσις του άνω χείλους). Αντίθετα, όλες οι σύγχρονες μεταφράσεις της Π. Διαθήκης εκ του Μασοριτικού μεταφράζουν «μουστάκι» όλες τις φορές την περί ού ο λόγος εβραϊκή λέξη

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η σημερινή σημασία «μουστάκι» (δηλ. το τρίχωμα που υπάρχει στο επάνω χείλος του στόματος και μόνο) προέρχεται κατευθείαν από την Ιουδαϊκή Παράδοση και μπήκε στην Ελληνική Γλώσσα από τους Εβδομήκοντα, αλλάζοντας διά παντός την σημασία της Ομηρικής λέξεως «μά(ύ)σταξ» που σήμαινε μασέλα.

  ΥΓ: Γράφει το Λεξικό Σουΐδα (10ος αιών μ.Χ.) στο λήμμα «γενειάς»: « ἡ τοῦ ἄνω χείλους τρίχωσις λέγεται μύσταξ, τὸ δὲ κάτω πάππος».

  Και στο λήμμα «πάππος» γράφει ο Σουΐδας: « αἱ ἐπὶ τοῦ κάτω χείλους τρίχες, μύσταξ δὲ αἱ ἐπὶ τοῦ ἄνω»

 189. Corto said

  Δεκαετίες πριν την ταινία του Δαλιανίδη «οι θαλασσιές οι χάντρες» (1966) χαρακτηριστική σκηνή ξυρίσματος μουστακιού λαϊκού ανθρώπου για λόγους κοσμικότητας βρίσκεται στην κωμωδία του Σπύρου Μελά «ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» (1935), η οποία γράφηκε για τον Βασίλη Λογοθετίδη, αλλά παίχτηκε επίσης με επιτυχία από τον Χριστόφορο Νέζερ και τον Πέτρο Κυριακό στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Προκόπης Κολαούζος).
  Το 1953 ο Γιώργος Λαζαρίδης γύρισε την κωμωδία του Μελά σε κινηματογραφική ταινία πάλι με τον Πέτρο Κυριακό ως πρωταγωνιστή (η οποία ταινία όμως είναι ατελής).
  Το γεγονός ότι ο Δαλιανίδης ξαναγυρίζει το έργο με τίτλο «ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» και πρωταγωνιστή αυτήν την φορά τον Παπαγιαννόπουλο το 1977, μας βάζει σε υποψίες ότι η σκηνή από τις «θαλασσιές τις χάντρες» είναι εμπνευσμένη από το έργο του Μελά.

  Εδώ η ταινία με τον Κυριακό. Η επίμαχη σκηνή από το 45.27 μέχρι το 48.36 με τον χαρακτηριστικό αποχαιρετισμό του λαϊκού ταβερνιάρη στο κουρεμένο του μουστάκι με τα λόγια:

  «Ίρτζι μου και λεβεντιά μου
  καμάρι και φόβος της μακαρίτισσας,
  είδες δόξες και μεγαλεία
  καυγάδες και νταηλίκια.
  Τι σου’ μελλε να πάθεις…
  Πάει πια, άλλαξε ο Προκόπης…»

 190. konstantinos said

  Τεν τεν, όλα τα ελληνικά βιντεάκια μεταγλωτισμένα.

 191. Gero said

  Δεν ανεφερε κανείς ότι ήταν η κατεξοχήν τουρκική (oθωμανική) συνήθεια (δειγμα ανδρισμου, οποιος δεν ειχε μουστακι δε θεωρουνταν ανδρας)

  Kαι οπως εγραψε κιο Θωμας θεωρουταν βαρβαρικη συνηθεια στην αρχαιοτητα Πχ μερα τη καταλυση της δυτ.Ρώμης, γερμανοι βασιλεις απεικονιζονται σε νομισματα φέροντες μουστακι

 192. Το άσπρο μουστάκι που μένει πάνω από το στόμα όταν πίνει κανείς γάλα ήταν κεντρικό θέμα πετυχημένης διαφημιστικής εκστρατείας με σλόγκαν Got Milk? πριν μερικά χρόνια.

 193. gpoint said

  # 178

  Η αλήθεια Εφη, είναι πως δεν υπάρχαον γκρίζες τρίχες ούτε στα μαλι΄, ούτε στο μουστάκι , ούτε στα γένια. Η αίσθηση του γκρίζου οφείλεται στην μίξη λευκών και μαύρων τριχών, αποδίδεται στα (αρχαία) ελληνικά με την λέξη πολιός.

  Για να δω τι θυμούνται οι υπόλοποι της «συμμορίας των πέντε» από μια νύχτα του Φλεβάρη, παραθέτω ένα κείμενο και το σχετικό ποίημα

  Οσο κι αν λένε μερικοί, στα γράμματα ψαγμένοι, τα χρώματα των πιο παλιών σήμερα δεν αρμόζουν στα ονόματα που έδωσε η λαίκή σοφία. Ο χρόνος τα ξεθώριασε κι η ασθενής η μνήμη.
  Από πορφύρα κόκκινο ποτέ σας δεν θα δείτε, μόνο το μωβ αχνάρι της στα χέρια σας θα βρείτε, αν την δολώσετε καλά σε ατσαλένιο αγκίστρι.
  Μήτε το χρώμα του πολιού λευκό η μαύρο είναι, αλλά είναι σαν της θάλασσας μ’ αφρούς αγριεμένης
  όπου το άσπρο μπλέκεται με το βαθύ γαλάζιο.
  Τι πως αλλιώς να μας το πει ο Ομηρος ποιητάρης παρά με λόγια του θεού, της θάλασσας αφέντη

  ἤτοι ἐγὼν ἔλαχον πολιὴν ἅλα ναιέμεν αἰεὶ

  παλλομένων, Ἀΐδης δ᾽ ἔλαχε ζόφον ἠερόεντα,

  Ζεὺς δ᾽ ἔλαχ᾽ οὐρανὸν εὐρὺν ἐν αἰθέρι καὶ νεφέλῃσι·

  γαῖα δ᾽ ἔτι ξυνὴ πάντων καὶ μακρὸς Ὄλυμπος.

  Μετάφραση Ιακ. Πολυλά
  Να’χω την λευκήν θάλασσαν πέφτει ο λαχνός σ’ εμένα,
  στον Άδην το ανήλιο σκοτάδι, και στον Δία
  ο πλατύς έλαχε ουρανός στα νέφη στον αιθέρα
  κι έμειν’ η γη κοινή στους τρεις και ο Όλυμπος ο μέγας.

  το ποίημα :

  Στον άνθρωπο δεν βρίσκονται
  ποτέ του γκρίζες τρίχες
  παρά οι μαύρες κι οι λευκές
  δίνουν του γκρί τον τόνο

  Πολιό το ονομάζανε
  το χρώμα οι αρχαίοι
  που ήταν γκρι από μακριά
  ασπρόμαυρο πλησίον
  σαν της γυναίκας την καρδιά
  πούχει δυο αναγνώσεις

  Παλιά ελέγαν οι σοφοί
  πως κάθε άσπρη τρίχα
  μιανής γυναίκας βάσανο
  το ίχνος που απομένει
  και κάθε μαύρη το καλό
  στον κόσμο που μας φέρνει

 194. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  193: Πφφφ, επειδή δεν έχεις εσύ καλές σχέσεις με τις 50 αποχρώσεις του γρι, δεν πα’ να ‘πεί πως είμαστε κι όλοι ίδιοι…

 195. gpoint said

  # 194

  Εσύ μη μιλάς, δεν ήσουνα της συμμορίας !

 196. sarant said

  189 Μπράβο! Ιρτζι μου και λεβεντιά μου!

 197. dryhammer said

  Κοίτα που θένε να με βάλουν να ξυριστώ μετά από 30 χρόνια…

 198. gpoint said

  # 193

  μια νύχτα του Φλεβάρη ο χρόνος, πίσω από τον Αη Τζίμη ο τόπος.

 199. antonislaw said

  178
  ¨»29 >>υπήρχε ένα είδος αγριαγκινάρας, που τη λέγανε σακίζι,
  Κολλιές (οι) τις λέγαμε αυτές τις αγκαθιές με τη μαστίχα. Σαν γαϊδουράγκαθα αλλά χαμωτές. Κατακαλόκαιρο,Ιούλιο, μόλις έπαιρναν να ξεραίνονται πια τα φύλλα του φυτού, γύρω από το άνθος(σαν μίνι αγριαγκινάρα) έβγαιναν κάτασπρες χαντρούλες σαν δάκρυα οι μαστίχες.
  Σε πετρώδεις εξοχές, η χαρά μας να πετύχουμε το μικρό θησαυρό που δε θυμάμαι να είχε ούτε γεύση ούτε οσμή, αλλά ήταν μαστίχα! ακόμη λέω πως αν πάω θα βρω τα μέρη με τις κολλιές!
  Αναζητώντας τώρα την επίσημη βοτανολογική τους καταχώρηση βλέπω:
  Ατρακτυλίς η κομμιφόρος,μαστιχιά ( Atractylis gummifera ).»

  Έφη μπράβο! Πραγματικά αυτό πρέπει να είναι. Σακίζι ή κολλιές. Λέω πρέπει γιατί βλέπω σε ένα σάιτ ότι το βγάζει δηλητηριώδες, πάντως εμείς την τρώγαμε, πάντως με προσοχή στους νεώτερους επίδοξους μαστιχοσυλλέκτες στις κολλιές ή στα σακίζια!

  http://xlorida.blogspot.com/2014/11/atractylis-gummifera.html

  Σχετικά με τα μαύρα μούσια και τα μουστάκια.
  Έχω την εντύπωση ότι τα γένια πρώτα ασπρίζουν, μετά τα μουστάκια και μετά τα μαλλιά. Πάντως το βάψιμο του μουστακιού με καραμπογιά και με άλλα κόλπα -με πινελάκι θυμάμαι το έβαφε ένας μπάρμπας μου, ο οποίος το διατηρούσε κατάμαυρο μέχρι το θάνατό του- είναι παλιά ιστορία. Εσχάτως δε, λόγω της μεγάλης μόδας με τα μούσια, έχει γεμίσει η αγορά με προϊόντα βαφής για μούσια. Έχουν βγάλει όλες η οι μεγάλες εταιρίες που έχουν προϊόντα βαφής για γυναίκες, αν γκουγκλιστεί φαίνεται.Έτσι εξηγείται πώς διάφοροι προβεβηκότες την ηλικία δημοσιοπερσόνες εμφανίζονται με μούσι μετεφήβου χωρίς άσπρη τρίχα.

  Πάντως το ξύρισμα για να μη φαίνονται οι άσπρες τρίχες που μας μεγαλώνουν πρέπει να έδωσε την με αρνητική έννοια λέξη «γεροξούρας», που τουλάχιστον εγώ τη διαβάζω ο γέρος που ξυρίζεται για να μη φαίνονται τα άσπρα και έτσι να φαίνεται νεώτερος.

  Πάντως χωρίς το μουστάκι-ή με το μουστάκι αν δεν είχες πριν- γίνεται κανείς αγνώριστος. Εξού και η τόσο συχνή του χρήση στις μεταμφιέσεις.

  Αλήθεια γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο κύριος χωρίς το εμβληματικό μουστάκι του;

  Η απάντση εδώ μαζί με άλλους εμβληματικούς μουστακαλήδες …ξυρισμένους.

  https://www.gazzetta.gr/plus/article/697588/emvlimatikoi-moystakalides-horis-ta-moystakia-toys-pics

 200. ΓΤ said

  Επίσης εμβληματικός: Ψαραντώνης

 201. Theo said

  Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για το μουστάκι και τα γένεια:

  «Κόψε τὸ μισό σου μουστάκι καὶ ἔβγα εἰς τὸ παζάρι. Μήτε καὶ αὐτὸ τὸ κάμνεις; Δὲν τὸ λέγω δι᾿ ἐσὲ μόνον, ἀλλὰ διὰ νὰ ἀκούσουν καὶ οἱ ἄλλοι· νὰ μὴ λέγητε ὅτι εἶσθε ταπεινοί. Μὲ βλέπετε καὶ ἐμὲ μὲ αὐτὰ τὰ γένεια; Εἶνε γεμάτα ὑπερηφάνειαν, καὶ ὁ Θεὸς νὰ τὴν ξερριζώση ἀπὸ τὴν καρδίαν μας.

  Εἶπα καὶ ἕνα λόγον διὰ τοὺς ἄνδρας· φυσικὸν εἶνε τοῦ ἀνδρὸς ὅταν πηγαίνῃ πενήντα χρονῶν νὰ βγάνη γένεια· καὶ ἐγὼ βλέπω ἐδῶ καὶ εἶνε ἑξήντα καὶ ὀγδοήντα χρονῶν γέροντες, καὶ ἀκόμη ξυρίζονται. Δὲν τὸ ἐντρέπεσθε νὰ ξυρίζεσθε; Δὲν ἤξευρεν ὁ Θεὸς ὁποὺ ἔδωκε τὰ γένεια; Καὶ καθὼς εἶνε ἄπρεπον μία γυναίκα γερόντισσα νὰ στολίζεται καὶ νὰ βάνη φτιασίδια, ὁμοίως καὶ ἕνας γέρων, ὅταν ξυρίζεται. Τὸ σιτάρι, ὅταν παίρνη καὶ ἀσπρίζη, τί θέλει; Θερισμόν. Ὁμοίως καὶ ὁ ἄνθρωπος, ὅταν παίρνη καὶ ἀσπρίζη, τί φανερώνει; Τὸν θάνατον. […] καὶ ἂν τύχῃ ἕνας ἄνθρωπος καὶ εἶνε τριάντα χρόνων ὁποὺ ἄφησε τὰ γένειά του, ἔτυχε καὶ ἕνας 50 ἢ 60 ἢ 100 καὶ ξυρίζεται, νὰ βάλῃς ἐκεῖνον ὁποὺ ἄφησε τὰ γένεια παραπάνω νὰ καθήση ἀπὸ ἐκεῖνον ὁποὺ ξυρίζεται, τόσον εἰς τὴν ἐκκλησίαν, ὅσον καὶ εἰς τὸ τραπέζι. Δὲν σᾶς λέγω πάλιν ὅτι τὰ γένεια σᾶς πᾶνε εἰς τὸν παράδεισον, ἀλλὰ τὰ καλὰ ἔργα.
  […]
  Ἀνίσως καὶ εἶνε κανένας ἀπὸ λόγου σας νὰ ἀφήσῃ τὰ γένειά του, ἂς σηκωθῆ ἀπάνω νὰ μοῦ τὸ εἰπῆ, νὰ τὸν φιλεύσω ἕνα χτένι καὶ νὰ βάνω καὶ ὅλους τοὺς χριστιανοὺς νὰ τὸν συγχωρήσουν, νὰ γίνωμεν καὶ ἀδελφοί.»

  (http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/patrokosmas/didaxai.htm)

 202. antonislaw said

  201
  Έχει ενδιαφέρον ο λαϊκός λόγος αυτός καθαυτός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, χειμαρώδης, με επιχειρήματα παπαδίστικα, θεολογικά και λαϊκής θυμοσοφίας, πάντως για την ίδρυση τόσων σχολείων-«Έως τριάκοντα επαρχίας περιήλθον, δέκα σχολεία ελληνικά εποίησα, διακόσια διά κοινά γράμματα»- σε εποχές δύσκολες αξίζει να τον θυμόμαστε και να τον τιμάμε.

  Όποιος έχει τα γένεια έχει και τα χτένια πάντως:

  «Ἀνίσως καὶ εἶνε κανένας ἀπὸ λόγου σας νὰ ἀφήσῃ τὰ γένειά του, ἂς σηκωθῆ ἀπάνω νὰ μοῦ τὸ εἰπῆ, νὰ τὸν φιλεύσω ἕνα χτένι»

 203. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ίδρυσε 210 σχολεία. Όλα Κρυφά?
  (φιτιλιές βάζω 🙂 )

 204. rogerios said

  Νεοκίδιε (124) και Νοικοκύρη (157), ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Να είστε καλά! Κύριε Ιατρού (121), ευχαριστώ πολύ!

 205. Χρόνια πολλά Ρογήρε, και βογομιλικά 🙂

 206. rogerios said

  Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Δύτη! 🙂

 207. Γιάννης Ιατρού said

  204: 😉👍😁✅

 208. Theo said

  Χρόνια πολλά Ρογήρε, και ρωμέικα 🙂

 209. Theo said

  Ως γνωστόν, ένας από τους τρεις πυλώνες της Ρωμανίας (Βυζάντιο τη λεν οι Φράγκοι) ήταν η Ορθοδοξία.

 210. Nestanaios said

  188. Πολύ καλά. Διαφωτιστικά χωρίς καμμία υπερβολή.

  184. Εγώ σου είπα ότι η πέρδικα είναι καλή. Στη Τζιά που πηγαίνω τώρα τελευταία, έχει και πέρδικες και όλα τα καλά ψάρια.

 211. rogerios said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, Theo!

 212. Nestanaios said

  191.
  Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα συμβαίνει κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό.

 213. Spyros said

  Κύριε Δύτη καλησπέρα.
  Σας προωθώ μήνυμα φίλου για το Μαύρο Νησί:

  «Ναι, και εδώ πάλι επενέβη ο Άγγλος εκδότης και επισήμανε τις ανακρίβειες της αρχικής έκδοσης. Το αποτέλεσμα ήταν ο επανασχεδιασμός της. Και όντως φαίνεται ότι η έμπνευση ήρθε από τα 39 σκαλοπάτια και μια ταινία του ’35 του Χίτσκοκ».

  Ισχυρίζεται ο φίλος, ότι το Μαύρο Νησί «επανασχεδιάστηκε» μετά την Επιχείρηση Μπέρνχαρτ με προτροπή του Άγγλου εκδότη και ότι είναι η αγγλική έκδοση, που διαβάζουμε εδώ στην Ελλάδα…
  Όσο για τα 39 σκαλοπάτια… δεν τα έχω δει.

 214. 213 Ευχαριστώ, θα το ψάξω!

 215. Corto said

  ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΩΗ
  ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΤΟΥ ΡΩΜΗΟΥ

  -Μουστάκι ή θάνατος!
  Άνθρωποι που για το μουστάκι βγάζουν μια τέτοια φωνή, τι έπρεπε να κάμουν ξυλοκοπούμενοι από τον αστυνόμον, δενόμενοι από τον εισπράκτορα, αδικούμενοι από το δικαστή, εκβιαζόμενοι από τον πολιτευόμενο, υποβαλλόμενοι εις δουλείαν, διοικητικήν, δικαστικήν, οικονομικήν, πολιτικήν; Έπρεπε να φωνάξουν:
  -Ελευθερία ή θάνατος;
  Τι προτιμότερο; Να ξουρίζη κανείς το μουστάκι του σαν Άγγλος, αλλά και να ζη ως Άγγλος και να διοικήται και να δικάζεται και να τρώγη και να κοιμάται και να αναπνέη, ή να έχη μια μουστάκα σαν πριμάτσα καραβιού και να στερήται όλων αυτών;
  Χωρίς μουστάκι τριάντα το ψωμί, μπιφτέκι, ζαμπόνι, λόρδος δικαστής, πόλισμαν, βρετανική υπερηφάνεια. Στρίβεις το μουστάκι σου και τρίβεις συγχρόνως την κοιλιά σου μ΄ένα κεραμίδι και σου τρίβει και ο χωροφύλακας τη ράχι με την αρβύλα του και σου τρίβει και ο ειρηνοδίκης τη μούρη στη β ο ύ τα της φυλακής.
  Και καμαρώνεις ότι έχεις μουστάκι!
  Είνε, λένε οι Ρωμηοί, το μουστάκι, το σύμβολον της ανδρικής υπεροχής και υπερηφανίας και ισχύος!
  Πριτς!
  Αν είνε αληθινό αυτό, τότε πρέπει να τα κόψουμε εμείς τα μουστάκια μας και να τα στείλουμε να τα φορούν οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί, οποιοιδήποτε άλλοι, πλην ημών των Ρωμηών, που παραιτηθήκαμε από όλα τα άλλα του ανδρισμού τα προνόμια, και εδιατηρήσαμε το μουστάκι όπως ο Πάπας την κοσμική εξουσία!
  -Μουστάκι ή θάνατος!
  Αλλά: Ελευθερία ή θάνατος, γιοκ!
  Εάν δια να διαφέρουμε από τους άλλους φιλελεύθερους λαούς πρέπει να έχουμε το μουστάκι, το παραδέχουμε. Οι Σάξωνες το κόβουν ως λείψανο κι’ αυτό της βαρβαρότητος. Εάν οι Σάξωνες έστριβαν με υπερηφάνειαν το μουστάκι τους, τότε μόνον θα επεβάλλετο σ’ εμάς να το κόψουμε!…
  Για το ντύσιμο των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας υπάρχει το εξής ανέκδοτο:
  Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εκυρίευσε τη Θεσσαλία, οι άνδρες εκρύφθησαν και έστειλαν τας γυναίκας τους να προϋπαντήσουν τον κατακτητή. Για την ανανδρία τους αυτήν ο Αλέξανδρος τους υποχρέωσε να φορούν στο μέλλον τα βρακιά των γυναικών τους. Και από τότε-λέει το Θεσσαλικό ανέκδοτο- είναι ντυμένοι οι χωρικοί με σαλβάρια…
  Των φρονίμων ολίγα -ο νοών νοείτω -ταύτα και μένω…

  Τίμος Σταθόπουλος

  (Ακρόπολις, 9 Νοεμβρίου 1907)

 216. Πέπε said

  @215:
  > > μια μουστάκα σαν πριμάτσα καραβιού

  Τι λέγαμε τις προάλλες για τους στίχους της Τζαμάικας; Δε σκαλίζεις γοργόνες σ’ ένα μουστάκι, όσο παχύ κι αν είναι.

  > > Για το ντύσιμο των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας υπάρχει το εξής ανέκδοτο: Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος …

  Το ίδιο έχω ακούσει για κάποιαν άλλη περιοχή, όπου οι γυναίκες φορούσαν έναν κεφαλόδεσμο που θυμίζει περικεφαλαία. Ότι τους έβαλε την περικεφαλαία ο Μεγαλέξανδρος σε αναγνώριση της ανδρείας τους και για να ντροπιάσει τους άντρες τους. Δε θυμάμαι πού ήταν αυτή η φορεσιά, πάντως οι Καραγκούνες, απ’ ό,τι βλέπω στο Γκουγκλ-ίματζες, φορούσαν πιο συνηθισμένο κεφαλομάντιλο.

 217. Corto said

  216:
  Στην Μακεδονία είναι αυτός ο κεφαλόδεσμος που αναφέρεις (Ημαθία):

 218. Κιγκέρι said

  216, 217:

  Η πρώτη φορά που διάβασα για την κατσούλα του Γιδά ήταν στα Μυστικά του Βάλτου:

  ….Ένα παιδί βγήκε από τα παλιούρια, έριξε μια ματιά στ’ απάνω και στα κάτω της ρεματιάς και ακροπατώντας σίμωσε τους πεθαμένους. Μια ματιά μόνο έριξε στον Βούλγαρο και γονάτισε κοντά στον Έλληνα αντάρτη. Με τρεμάμενο χέρι άγγιξε το ματωμένο στήθος, ύστερα το πρόσωπο, και τραβήχθηκε αγριεμένο. Και πάλι έσκυψε πάνω στον πεθαμένο και ψιθύρισε:

  -Καπετάν Ακρίτα!… Καπετάν Ακρίτα!…

  Μα τίποτα δεν ακούστηκε. Οι πεθαμένοι δεν απαντούν. Πάλι άπλωσε ο μικρός το χέρι στο στήθος του νεκρού, έκανε να ξεκουμπώσει το σταυρωτό του αντερί. Το χέρι του αντάμωσε κάτι σκληρό. Έψαξε και βρήκε ένα ωρολόγι και μαζί ένα πέτσινο παλιωμένο μικρό πορτοφόλι. Τρέμοντας από συγκίνηση το άνοιξε ο μικρός. Ήταν ένα απλό πορτοφολάκι με δυο τσέπες. H μια τσέπη ήταν άδεια. Στην άλλη βρήκε μόνο μια φωτογραφία. Στο χλωμό φως του φεγγαριού διέκρινε μια κοπέλα νέα, με την κατσούλα του Γιδά, που χαμογελούσε, το χέρι ακουμπισμένο στον γοφό, το κεφάλι λίγο πίσω.

  Τα χέρια του μικρού έτρεμαν όλο και περισσότερο. Γύρισε την εικόνα από την ανάποδη και είδε μια γραμμή καλογραμμένη και από κάτω λέξεις γραμμένες με πιο χοντρό γράψιμο, τη μια κάτω από την άλλη. Δεν ήξερε καλά να διαβάσει. Και δεν είχε πια φως. Σύννεφα σκέπαζαν πάλι το φεγγάρι. Έβγαλε σπίρτα από την τσέπη του, άναψε ένα φρύγανο και ξανακοίταξε τη φωτογραφία. Του ήλθε ζάλη. Έκανε να φιλήσει τη φωτογραφία, μα δεν πρόφθασε. Έπεσε με το μέτωπο στο χώμα και λιγοθύμησε…

 219. Corto said

  218: Γιδάς, δηλ. Αλεξάνδρεια Ημαθίας προφανώς, ή όχι;

 220. Κιγκέρι said

  219:

  Ναι, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας είναι ο Γιδάς και ο κεφαλόδεσμος χαρακτηρίζει όλα τα χωριά της περιοχής του Ρουμλουκιού:

  https://greekcultureellinikospolitismos.wordpress.com/2017/12/19/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1/

 221. Χαρούλα said

  Ναι Corto! Αν και δεν τους αρέσει, Γιδά λέμε την Αλεξάνδρεια(Ημαθίας). Καμαρώνουν για το επίσημο όνομα τους, που έδωσε ο Μεγαλέξανδρος, μαζί με την άδεια να φορούν οι γυναίκες περικεφαλαία λόγω ηρωισμού.

  Κίγκερι συγκινητικό. Δεν το θυμόμουν…

 222. Μαρία said

  221
  Τι μου θύμισες!
  Διάλογος στη γραμματεία της Φιλοσοφικής μεταξύ Αθηναίου φοιτητή και φοιτήτριας απ’ το Γιδά.
  Αθην. Απο πού είσαι;
  Φοιτ. Απ’ την Αλεξάνδρεια.
  Αθην. Α, είσαι Αιγυπτιώτισσα.
  Φοιτ. Όχι, είμαι απ’ την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
  Εγώ που παρακολουθώ το διάλογο: Πες, ρε παιδί, απ’ το Γιδά, να συνεννοηθούμε 🙂

 223. Christos said

  https://lh5.googleusercontent.com/proxy/YbkZdTCCDNNXsMIVCoHQc3A_EK95K735CYTojol76VK4k5DYJ1Db_v3_gn2pk66WwpqAihlRksDQKhCEtgL0pQ6psqGg1p19Rrz6nKI8BrpTl9ycuPpC6vd0mBOvQxoOGze4pGdbt-PRx6–1SxzB0PFqd_p

 224. Κιγκέρι said

  221: Χαρούλα, έχει ακόμα πιο συγκινητικό. Θα κλάψεις…

  https://el.m.wiktionary.org/wiki/Χρήστης:FocalPoint/Γιωβάν

 225. sarant said

  215 Είχε τεθεί θέμα ξυρίσματος ή έτσι το γράφει;

 226. Κιγκέρι said

  Μπρε!

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/05/14/rumluk/

 227. Theo said

  @222:
  Θυμάμαι και κάτι που έγραψε ο Πάνος Θεοδωρίδης για έναν ντόπιο Γιαννιτσιώτη.
  Τον ρώτησαν από πού παν για την Αλεξάνδρεια. Και τους απαντά (στο περίπου) : «Τα πας, τα πας, τα πας. Θα βρεις τάλασσα. Τα πας, τα πας, τα πας. Θα βρεις φοίνικες. Εκεί είναι Αλεξάντρεια. Από ‘δώ είναι Γκιντάς.»
  (Το έψαχνα για κανά εικοσάλεπτο και δεν το βρήκα.)

 228. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ρογήρε, ευχές κι από εμένα. Χρόνια σου πολλά κια μακροημέρευση στο αξιολογώτατο ιστολόγιό σου!

 229. sarant said

  226 Όλα τα έχουμε γράψει 🙂

 230. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @229. Και για τον Σταμάτη έγραψες! Σε μισή ώρα, στην ΕΡΤ 2, θα εξηγήσει λεπτομερώς τις πηγές της έμπνευσής του.. 🙂

 231. Κιγκέρι said

  227: Theo,

  αυτό που λες κι εγώ κάπου το είχα δει παλιά και δεν το βρήκα όπως το θυμόμουν, βρήκα όμως μια άλλη περιγραφή του περιστατικού εδώ:

  https://petefris.blogspot.com/2008/02/blog-post_17.html

 232. Χαρούλα said

  #224 Τι φυτιλιές βάζεις Κίγκερι! Αιώνες😀 μετά, να ξαναδιαβάσω Μυστικά του Βάλτου! Ευτυχώς κατεβαίνουν εύκολα(απ´το ράφι🤣)!

 233. loukretia50 said

  Πολλά κείμενα που διαβάζαμε παλιά , έχουν και γλωσσικό ενδιαφέρον.
  Τα μυστικά του Βάλτου https://www.schooltime.gr/wp-content/uploads/2012/07/Sta-mystika-toy-valtoy-www.schooltime.gr_.pdf απ΄το ηλεράφι

 234. Corto said

  220 (Κιγκέρι ) και 221 (Χαρούλα):
  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

  225 (Sarant):
  Δεν γνωρίζω εάν είχε τεθεί δημόσια κάποιο θέμα ξυρίσματος, αλλά υποθέτω ότι το κείμενο γράφηκε στα πλαίσια της κριτικής που γινόταν στον παλληκαρισμό εκείνα τα χρόνια. Αν θυμάμαι καλά περίπου τότε είχε κάνει και ο Μαλακάσης κάποια αναφορά, όχι στο ξύρισμα, αλλά στις νταήδικες συμπεριφορές των Ελλήνων, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά ήθη τα οποία εθεωρούντο προοδευτικά και πολιτισμένα.

  (Η τακτική του Μπαϊρακτάρη με το ψαλίδισμα του μύστακος -αν δεν είναι θρύλος- είναι ενδεικτική της συσχετίσεως παλληκαρισμού και εξωτερικής εμφάνισης. Υποστηρίζεται, αν και ατεκμηρίωτα, ότι κυκλοφορούσε και λαϊκό δίστιχο: «μπάτσοι και χωροφυλάκοι/ μας ξουρίσαν του μουστάκι».)

  Το θέμα ιδωμένο λαογραφικώς/κοινωνιολογικώς έχει τεράστιο εύρος και βάθος: η τελευταία σχετική επικριτική αναφορά περί παλληκαρισμού που έχω συναντήσει, τηρουμένων των αναλογιών, βρίσκεται στο βιβλίο που εξέδωσες με κείμενα του Βάρναλη (τα Αττικά) και δημοσιεύτηκε μέσα στην Κατοχή.
  Φρονώ ότι αξίζει να γραφεί κάποια μελέτη για το θέμα, αν και πολύ δύσκολο.

 235. sarant said

  234 Το ζουνάρι δεν έκοβε ο Μπαϊρακτάρης;

 236. 235
  Το μανίκι

 237. Theo said

  @231:
  Ευχαριστώ, Κιγκέρι 🙂

  Το είχε γράψει δυο φορές ο Πετεφρής στο thegreekcloud.com με λιγότερα λόγια.
  Στο ιστολόγιό του που παραπέμπεις ο διάλογος είναι πιο απολαυστικός, όπως κι η συζήτηση με τον Π2 στα σχόλια.

 238. Στο 1:42

 239. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @236. Και το ζωνάρι, και το βγαλμένο μανίκι, και την αφέλεια (χλίψη!), και το (μισό!) μουστάκι! 🙂

 240. Πέπε said

  @234:
  > > Υποστηρίζεται, αν και ατεκμηρίωτα, ότι κυκλοφορούσε και λαϊκό δίστιχο: «μπάτσοι και χωροφυλάκοι/ μας ξουρίσαν του μουστάκι»

  Ο Πετρόπουλος δεν το λέει; Τίποτε στον Πετρόπουλο δεν είναι σοβαρά τεκμηριωμένο (συνήθως καθόλου), αλλά το συγκεκριμένο γιατί να αμφισβητηθεί; Η έκφραση «θα μας ξυρίσει και το μουστάκι» υπάρχει και σήμερα, που σίγουρα το θέμα δεν είναι τόσο σημαντικό. Άρα, θα υπήρχε και τότε. να το ‘βγαλε ο Πετρόπουλος από τηνκεφαλή του; Δε νομίζω…

 241. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Το σημερινό (;) «θα μας ξυρίσει και το μουστάκι» νομίζω πως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το μπαϊρακταρικό ξύρισμα του μουστακιού. Το πρώτο [από τον Κυριακό και τον Παπαγιαννόπουλο, μέχρι τον Γεωργίτση] έχει να κάνει με την επιβολή νεωτερικών προτύπων εμφάνισης, από έρωτα ή από ιδιοτελή κονφορμισμό [για την Λάσκαρη εκείνου του καιρού, θα ξυρίζαμε πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μουστάκι..] ενώ το δεύτερο, με το βίαιο σπάσιμο του τσαμπουκά του κουτσαβάκη δια του εξευτελισμού του.. 🙂

 242. Πέπε said

  Όχι κατ’ ανάγκην. Το σημερινό το λένε και για γυναίκες που κάνουν τους άντρες τους ό,τι θέλουν, πράγμα που είναι πρακτικά το ίδιο με το σπάσιμο του τσαμπουκά…

 243. Γιάννης Ιατρού said

  243: γιατί; υπάρχουν κι άλλες;

 244. rogerios said

  @228: Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για τα επαινετικά λόγια, φίλτατε κύριε Κατσέα!

 245. Corto said

  241 (Πέπε):

  Εννοώ ότι ναι μεν πιθανόν το δίστιχο να υπήρχε, αλλά δεν έχουμε κάποια εμφάνισή του σε κάποιο ηχογραφημένο τραγούδι. Συνεπώς λείπει η πλήρης τεκμηρίωση, δεδομένης και της αναξιοπιστίας του Πετρόπουλου. Ο πλησιέστερος ηχογραφημένος στίχος που παραπέμπει σε αυτό είναι του Μπάτη: «μπάτσοι και χωροφυλάκοι/ βρε μας χαλάσαν το τσαρδάκι».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: