Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ζαρντινιέρες

Posted by sarant στο 30 Ιουνίου, 2020


Είναι κι αυτή μια λέξη που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, με την αναστάτωση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας για τον Μεγάλο Περίπατο του Κωστάκη.

Στην ανάπλαση αυτή προς το παρόν πρωταγωνιστούν οι ζαρντινιέρες. Ζαρντινιέρες μάλιστα δύο ειδών, οι μικρές ορθογώνιες όπως στην Πανεπιστημίου, και τελευταία οι μεγάλες, οι κυκλικές, όπως στο Σύνταγμα. Κάποιοι θεώρησαν πως η τιμή με την οποία χρεώθηκαν στον Δήμο είναι υπερβολική, 550 ευρώ οι ορθογώνιες και κάπου 5000 οι κυκλικές. Στην αγορά βρίσκεις ανάλογα προϊόντα δέκα φορές φτηνότερα, πολύ περισσότερο που σε μια μαζική παραγγελία συνηθίζεται να γίνεται γενναία έκπτωση, εκτός αν ο προμηθευτής είναι καλός φίλος, οπότε συνηθίζεται γενναίο πλιάτσικο.

Ας είναι. Τον Μεγάλο Περίπατο θα τον κρίνουμε όταν τελειώσει. Προς το παρόν, όσοι υφιστάμεθα την ταλαιπωρία από το κυκλοφοριακό χάος που προκαλείται, αντιδρούμε χιουμοριστικά, με διάφορα έξυπνα μιμίδια που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν κι αυτό, που θέλησε να εποικίσει τις ζαρντινιέρες της πλατειας Συντάγματος. Λείπει ο παλαιοημερολογίτης μητροπολίτης από την εικόνα, αλλά το έργο δεν έχει τελειώσει. (Απορία: αναρωτιέμαι αν υπάρχει στ’ αγγλικά κάποιος όρος για τις φωτογραφίες προσώπων που προστίθενται σε μιμίδια).

Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε ευκαιρία είναι σήμερα να μιλήσουμε για τις ζαρντινιέρες σ’ ένα μικρό, καθότι καλοκαιρινό, αρθράκι.

Η ζαρντινιέρα είναι δάνειο από το γαλλικό jardinière. Στα γαλλικά, jardinière μπορεί να είναι και η κηπουρίνα (θηλυκό του jardinier, κηπουρός), είναι όμως και η κατασκευή που μέσα της φυτεύουμε φυτά ή τοποθετούμε γλάστρες με φυτά.

Η jardinière παράγεται από το γαλλικό jardin, που είναι ο κήπος, λέξη που με τη σειρά της  ανάγεται σε φρανκονική λέξη και παλαιογερμανική ρίζα -κάτι σαν *gardo, που θα σήμαινε περίφραξη. Μπορεί να μεσολάβησε κάποιος υστερολατινικός τύπος, κάτι σαν *hortus gardinus (δηλαδή περιφραγμένος κήπος). Από τα γαλλικά η λέξη πέρασε και στα ιταλικά-ισπανικά, ενώ το γερμανικό Garten προέκυψε απευθείας από την παλαιογερμανική ρίζα, ενώ από ένα ενδιάμεσο βορειογαλλικό gardin προέκυψε το αγγλ. garden.

Aπό την αγγλική λέξη προέρχεται κατά κάποιο τόπο και η gardenia, γαρδένια. Και λέω «κατά κάποιο τρόπο», επειδή το όνομα του λουλουδιού δεν ετυμολογείται απευθείας από τον κήπο, garden. To λουλούδι ονομάστηκε έτσι από τον Σκοτσέζο φυσιοδίφη Alexander Garden (1730-1791). Ο Γκάρντεν έζησε πολλά χρόνια στη Νότια Καρολίνα, όπου μελέτησε τη χλωρίδα και την πανίδα. Είχε αλληλογραφία με τον Λινναίο και του έστελνε διάφορα είδη που έβρισκε. Η ειρωνεία είναι ότι, όπως λέει η Βικιπαίδεια, ο αξιότιμος κύριος Γκάρντεν δεν μελέτησε τις γαρδένιες, που άλλωστε δεν ευδοκιμούσαν εκεί που ζούσε. Πάντως, το όνομα του Garden προέρχεται από το ουσιαστικό garden. Όλα αυτά ίσως τα θυμάστε από ένα προηγούμενο άρθρο του ιστολογίου, πριν από τέσσερα χρόνια -τότε είχαμε λεξιλογήσει για τη γαρδένια ενώ τώρα λεξιλογούμε για τη ζαρντινιέρα -αυτό είναι το καλό με τα ιστολόγια όταν φθάνουν στην ωριμότητα (ή σε βαθύ γήρας), ότι μπορούν να ανακυκλώνουν το υλικό τους, αρκεί να μην τρώνε τις σάρκες τους.

Παλιά υπήρχε ένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, θεσσαλονικιός, ονόματι Ζαρντινίδης, πολύ γνωστός στη συμπρωτεύουσα. Το επώνυμο είναι σπάνιο και όταν το είχα πρωτακούσει το είχα συσχετίσει με τη ζαρντινιέρα. Αλλά υποθέτω ότι θα πρόκειται για σύμπτωση -σκέφτομαι πιθανότερη κάποια ανατολική ετυμολογία, ας πούμε ζαρντ στα περσικά είναι το κίτρινο, απ’ όπου και η ιδιωματική λέξη ζέρντελο ή ζαρταλούδι για το βερίκοκο, από το περσικό zard alû, κατά λέξη «κίτρινο δαμάσκηνο».

Στην ελληνική πολιτική ορολογία η λέξη «ζαρντινιέρα» ή «υπόθεση ζαρντινιέρα» παραπέμπει στον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από αστυνομικούς, στη Θεσσαλονίκη στις 17 Νοεμβρίου του 2006. Η ονομασία αυτή οφείλεται στο ότι η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο φοιτητής, προσπαθώντας να ξεφύγει, έπεσε πάνω σε μια ζαρντινιέρα και τραυματίστηκε! Ευτυχώς μετά παρουσιάστηκε βίντεο με τον ξυλοδαρμό του φοιτητή, που απέδειξε έωλη τη δικαιολογία της αστυνομίας -ωστόσο, η υπόθεση στα δικαστήρια πέρασε από πολλές φάσεις και τελικά αστυνομικοί δεν καταδικάστηκαν. Πάντως το ΣτΕ επιδίκασε μεγάλη αποζημίωση (450.000 ευρώ) στον πρώην φοιτητή.

Λέτε οι ζαρντινιέρες της Πανεπιστημίου και της πλατείας Συντάγματος να είναι τόσο ακριβές επειδή θα έχουν τη δυνατότητα να ξυλοκοπούν διαδηλωτές, όπως το πρωτότυπο της Θεσσαλονίκης; Δεν νομίζω, αλλά θα το δούμε. Όπως επίσης θα δούμε, όταν ολοκληρωθεί ο Περίπατος, πόσο λειτουργικές θα αποδειχτούν οι στάσεις των λεωφορείων, που τώρα μεταφέρθηκαν στη μέση του δρόμου.

Διότι, βέβαια, ακόμα και στην Αθήνα μας, κάποτε βρέχει, και όταν βρέχει δυνατά η Πανεπιστημίου μετατρέπεται σε ρυάκι -οπότε, όταν θα κάνει μπόρα τα στέγαστρα των στάσεων θα είναι εντελώς άχρηστα και αδύνατο να χρησιμοποιηθούν, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση.

Αλλά να μην είμαστε μίζεροι. Τι σημασία έχει κι αν βραχούμε λίγο αν είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Άλλωστε στην Αθήνα βρέχει πολύ σπάνια.

Και εξάλλου, όπως μας πληροφορούν όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο και οι πολίτες απόλυτα ικανοποιημένοι έχουν ξεχυθεί να περπατάνε πάνω στις πράσινες και στις κόκκινες διαδρομές, μέσα στη ντάλα.

 

211 Σχόλια προς “Ζαρντινιέρες”

 1. rizes said

  ΤΟ ΡΕΜΑΛΙ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2020/02/18/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-2/

 2. Alexis said

  Καλημέρα.
  «Μέσα στη ντάλα»; Λέγεται αυτό έτσι σκέτο; Δεν το είχα ξανακούσει.
  Ντάλα μεσημέρι ή ντάλα καλοκαίρι δεν λέμε συνήθως;

 3. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Είναι να μην τον παίρνουν στο ψιλό; Ειδικά όταν κάποιοι τα πήραν χοντρά…

 4. dryhammer said

  3. Στη Χίο, όπου υπάρχει (στη Βολισσό) και επώνυμο Ζαρταλούδης, ονομάζουμε έτσι μια ποικιλία πολύ μικρών βερίκοκων – πιο μικρών κι απ΄τα δαμάσκηνα και το δέντρο ζαρταλουδιά (ενώ τα βερίκοκα βγαίνουν στις καϊσιές και λέγοντα καΐσια*)

  * ο κορέχτορας μου το κάνει Cs -για όσους θυμούνται το Τσερνομπίλ.

 5. Νέο Kid said

  2. Καλά ρε; Δε λέτε «μες στη ντάλα!» στην Ήπειρο; Σοβαρά τώρα;
  Είναι μάλλον πού χετε δροσά τα καλοκαίρια. 😃

 6. Από την ΙΕ ρίζα της περίφραξης βγαίνουν και κάποιες λέξεις για την πόλη: το σλάβικο grad, ίσως και το φρυγικό Γόρδιο.

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με τόσες ζαρντινιέρες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πρέπει να προσέχουν οι διαδηλωτές, μην πέσουν και χτυπήσουν, σαν τον Αυγουστίνο τον Κύπριο. Στην προστασία τους αποσκοπεί και το νέο νομοσχέδιο κατά των συλλαλητηρίων, αλλά πού να το καταλάβουν και να το εκτιμήσουν οι αχάριστοι…

 8. ΓΤ said

  Ζαρντινίδης και ο πρώτος έρωτας της Ρόζας Εσκενάζυ

  Η Βίλα Ζαρντινίδη (εκτός από υπουργός ήταν και αντιπρόσωπος της Fiat) είναι πλέον ιδιοκτησίας Σαββίδη

  Έχουμε και το επώνυμο «Ζαρντίνης»

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Απ’ όπου και Γαρδίκι, Καρδίτσα κτλ.

  7 Εμ! Ιδίως άμα έχουν μείνει απότιστες θα είναι αγριεμένες και θα βαράνε πολύ. .

 10. dryhammer said

  9(7) Θα τις ποτίζουν το βράδυ οι περαστικοί, εθιμικώ δικαίω.

 11. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πάντως, στα ισπανικά, (σόπα) χαρδινέρα λένε τη μινεστρόνε. Αν και χωρίς ζυμαρικό, συνήθως.

  Αν αληθεύουν οι καταγγελίες, ότι δηλαδή αγοράστηκαν 500 ευρώ ενώ κοστίζουν 40, πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, που μας θίγει όλους. Ας μην επιτρέψουμε να αμβλυνθεί το αίσθημα της ευθιξίας από τα χειρότερα (:ακριβότερα) που συμβαίνουν, στην Αγγλία θα ώφειλε να παραιτηθεί όποιος αρμόδιος είχε αγοράσει με 500 ευρώ μια ζαρντινιέρα των 40.

 12. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἐπειδὴ τὸ σημερινὸ θέμα εἶναι τουτιφροῦτι, λόγῳ ζαρτινιέρας καὶ ὀπωροκηπευτικῶν (ζαρταλούδια), θὰ βάλω καὶ κάτι γιὰ τὴν πιατέλα τοῦ Σαββάτου.

  Θέμα: ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΡΟΤΕΒΟΥΣΟΝ.*

  Τον Μάιο του 2019 έγινε γνωστή η είδηση πως η Εύα Καϊλή είναι ερωτευμένη. Η ευρωβουλευτής γνώρισε τον Ιταλό σύντροφό της, Francesco Giorgi, στις Βρυξέλλες όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο. Εκείνος εργάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο και η σχέση τους απολάμβανε για καιρό την ανωνυμία που πρόσφερε και στους δύο η πρωτεύουσα της Ελβετίας.

  *Ἔτσι θά ᾿φτιαχνε ὁ Μποστ τὴν ταμπέλα φορτηγοῦ ἢ μᾶλλον τρίκυκλου σὲ κάποια γελοιογραφία του.

 13. Γς said

  Καλημέρα

  > ζαρντ στα περσικά είναι το κίτρινο, απ’ όπου και η ιδιωματική λέξη ζέρντελο ή ζαρταλούδι για το βερίκοκο

  Γέλοου στ αγγλικά το κίτρινο, απ όπου και το γέλοου σάμπμαρίν για το «σε γέλασα μωρή» των λεξιπλάστερς Ελλήνων της Αστόριας.

  «Ουι ολ λιβ ιν ε γιέλοου σάμπμαριν
  [Σ’] γέλασα μωρή
  [σ’] γέλασα μωρή»

 14. Αιμ said

  ΣτΟ ντάλα θα τόλεγα, ίσως από το μεσημέρι

  Καλημέρα έβριμπάντι

 15. Οι ζαρντινιέρες πανάκριβες. Η αντιπολίτευση στο δήμο γιατί δεν διαμαρτύρεται;

 16. Σωτήρς said

  Σήμερα διάβαζα το πρωί στο τραίνο την «Μαρία των Μογγόλων» και έπεσα πάνω σε αναφορά πως ο Ζαρντινίδης ήταν από τους τουρκόφωνους ρωμιούς της Κασταμονής.

  Χρησιμοποιώ συχνά αυτές τις στάσεις στην Πανεπιστημίου και η βροχή ήταν το πρώτο που σκέφτηκα. Αυτά παθαίνουμε όταν έχουμε δημάρχους που ζουν στα προάστια και δεν έχουν μπει στη ζωή τους μέσα σε τρόλεϊ ή λεωφορείο. Λες και θα περιμένουν ποτέ σε στάση;

 17. Anna Flaggermus said

  Καλημέρα σε όλους!
  Εμένα, πάντως, δεν μου το βγάζετε από το μυαλό πως διάλεξαν αυτές τις ζαρντινιέρες επειδή δεν σπάνε και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των ΜΑΤ σε διαδηλώσεις. Τώρα που το σκέφτομαι, βέβαια, θα είναι εξαιρετικά οδοφράγματα! Καλύτερα από κάδους!!

  2. Το έχω ακούσει πολλές φορές μόνο του! Αλλά από τότε που άκουσα τη λέξη «καρκαμπίλα», χρησιμοποιώ αυτή!! χαχαχα (Βολιώτης μου την έμαθε).

 18. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ξέχασα νὰ σᾶς καλημερίσω.

  Καλημέρα σας.

 19. atheofobos said

  …για τον Μεγάλο Περίπατο του Κωστάκη.

  Για την ακρίβεια ο Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο του Κωστάκη αλλά και όλων των άλλων που τον ψήφισαν, όπως και του Νάσου (Ηλιόπουλου), του Παύλου (Γερουλάνου), του Γιώργου (Βουλγαράκη) και του Βασίλη (Καπερνάρου)
  Απείχαν ο Κασιδιάρης με 5 συμβούλους και άλλοι 3 σύμβουλοι από 3 γκρουπούσκουλα.

  Απάντηση πάντως για το κόστος έχει δώσει ο Μπακογιάννης.
  Δεν ξέρω το κόστος των διάφορων αντίστοιχων κατασκευών, αλλά αν έχουν εγγύηση από τον κατασκευαστή για 15 χρόνια, είναι σύνθετες, μεταλλικές κατασκευές που ζυγίζουν μέχρι και έναν τόνο για να μη γίνονται πολεμοφόδια και έχουν σχεδιαστεί για να μη βανδαλίζονται και καλύπτονται με αντιγκράφιτι υλικό, προφανώς η τιμή τους θα είναι μεγαλύτερη από τις συνήθεις κατασκευές και άλλωστε προφανώς γι΄αυτό και τις ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  https://www.skai.gr/news/greece/apantisi-mpakogianni-se-polaki-gia-ton-megalo-peripato

 20. ΓΤ said

  12@
  Ο σύντροφός της… Σαγιοναρόλα

 21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Να ‘χαμε ένα ζερντέ ρε μάγκες…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Zerde

 22. sarant said

  15-19 Όπως έγραψα και σε ένα χτεσινό σχόλιο για το ίδιο θέμα

  Λόγω απλής αναλογικής στις εκλογές, ο Μπακο. δεν έχει πλειοψηφία στο ΔΣ, *αλλά* ελέω τροπολογίας Θεοδωρικάκου έχει απολυτη πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή.

  Οπότε, ο Μπακο παρουσίασε στο ΔΣ ένα υπέροχο σχέδιο με ήπιες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, που θα το ενέκρινε ο καθένας, και εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα. Και μετά στην Οικονομική Επιτροπή παρουσίασε το πλιάτσικο, και εκει η αντιπολίτευση καταψήφισε αλλά δεν είχε σημασία.

  Να προσέχουν από εδώ και μπρος.

 23. Νέο Kid said

  Εμένα πάντως μοι προκαλεί κατάπληξη ότι Ιταλοί και Ισπανοί πήραν τη λέξη για τον κήπο από τους Γάλλους. Δεν είχαν κήπους οι Μέδικοι;…
  Οι Ισπανοί βέβαια έχουν κρατήσει και το λατινικό huertos, αλλά και πάλι χαρδίν είναι η βασική λέξη.

 24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  23 Κίντο, φορούσαμε υποδήματα και πριν έρθουν οι Τούρκοι. Όμως παπούτσια τα λέμε.

 25. ΣΠ said

 26. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  εμ, αν δεν κάνεις εγκαίρως ανανέωση και γράφεις σε άλλο άρθρο, βάζεις το σχόλιο εκεί αντί για εδώ… Τέλος πάντων .. 🙂 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/06/27/meze-433/#comment-663104

 27. Γιάννης Ιατρού said

  Α, και μην μπερδεύουμε τις ζαρντινιέρες με τις ζαρτιέρες (κι αυτό από το γαλλικό jarretiere -> καλτσοδέτης προέρχεται 🙂 )
  ΥΓ: Ελπίζω να μην διαβάζει ο ΓουΣου αυτήν την ώρα 😋

 28. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  27 γυρεύοντας πας…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Honi_soit_qui_mal_y_pense

 29. sarant said

  28 Eμ…

 30. dryhammer said

  21. Και μόνο 215 θερμίδες το κίτρινο γλυκό πιλάφι.

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μεγάλος περίπατος ή …μεγάλος περίδρομος;»
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/249974_megalos-peripatos-i-megalos-peridromos

 32. dryhammer said

  27. Δύο σε ένα

 33. Γιάννης Ιατρού said

  …Αλλά να μην είμαστε μίζεροι….Άλλωστε στην Αθήνα βρέχει πολύ σπάνια

  Χμμ, για να δούμε:

 34. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Αλέκος Ζαρταλούδης ήταν κι ένας παλιός ηθοποιός, γνωστή φάτσα. Έχω την αίσθηση πως πριν να πεθάνει είχε κατηγορηθεί για κάτι, αλλά δε θα επεκταθώ.

  Οπως είπαμε, ο Μεγάλος Περίπατος, και αυτό είναι καθαρά θέμα πρόθεσης, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε Μεγάλο Από-πατο · θα το δούμε. Πάντως, θα είναι φοβερό κίνητρο το να κάτσεις σε ένα παγκάκι των 5700 ευρώ, για να αναπνεύσεις το καυσαέριο των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων, τέσσερα μέτρα πιο κει…

  Θυμίζω όμως ότι, όπως και στην Ομόνοια, όταν δημιουργείς κυκλοφοριακό χάος δίπλα στους πεζούς, αυτοί επιλέγουν να εξαφανίζονται (γι αυτό και δεν περνούσαν την πλατεία ποτέ από πάνω…)

 35. Γιάννης Ιατρού said

  28/29: μόνο από καθαρά λεξιλογικές κλπ. σκέψεις ορμώμενος κε πρόεδρε 🙂

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  35 Κατηγορούμενε καταδικάζεσαι σε 12ωρη περιήγηση στο PornHub.
  Φρουρά, πάρτε τον! 😁

 37. ΓΤ said

  34@
  «Και τα πιάτα… τρίζουν από καθαριότητα!» 🙂
  Τι μου θύμισες…

 38. Soumela said

  Ζέρταλια ή ζερταλία είναι τα βερύκοκα ή καΐσια στα ποντιακά

 39. antonislaw said

  «Λέτε οι ζαρντινιέρες της Πανεπιστημίου και της πλατείας Συντάγματος να είναι τόσο ακριβές επειδή θα έχουν τη δυνατότητα να ξυλοκοπούν διαδηλωτές, όπως το πρωτότυπο της Θεσσαλονίκης; Δεν νομίζω, αλλά θα το δούμε.»

  7
  «Με τόσες ζαρντινιέρες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πρέπει να προσέχουν οι διαδηλωτές, μην πέσουν και χτυπήσουν, σαν τον Αυγουστίνο τον Κύπριο. Στην προστασία τους αποσκοπεί και το νέο νομοσχέδιο κατά των συλλαλητηρίων, αλλά πού να το καταλάβουν και να το εκτιμήσουν οι αχάριστοι…»
  9
  «Εμ! Ιδίως άμα έχουν μείνει απότιστες θα είναι αγριεμένες και θα βαράνε πολύ. .»

  😀 😀 😀

  Συγγνώμη για την αντιγραφή αλλά είναι απολαυστικά, θα τα ζήλευε ο Ψαθάς κι ο Τσιφόρος!

  27 «Α, και μην μπερδεύουμε τις ζαρντινιέρες με τις ζαρτιέρες» (κι αυτό από το γαλλικό jarretiere ->»

  Αν μου επιτρέπετε να συνεχίσω το συλλογισμό σας: Κι οι ζαρτιέρες σαν κι αυτές τις ζαρντινιέρες είναι: Εμποδίζουν τις κάλτσες ή τις μίζες που είναι πάνω να πέσουν κάτω! Στηρίζουν και υποστηρίζουν το σύστημα!

 40. dryhammer said

  34. Από τη Βολισσό που λέγαμε στο 4.

  12.

  Το πρώτο μου βινύλιο (ένα χρόνο μετά πήρα πικάπ) [Το δεύτερο ήταν το διπλό Anthology της J. Joplin]

  33.

  Σε please μαρμάγκα, μην το φας…

 41. dryhammer said

  40. Είδες άμα την καλοπιάσεις;

 42. Pedis said

  # 22 – Να κοντροσχολιάσω εδώ, κι όχι στα μεζεδάκια που τ’ αρχίσαμε, για να είμαστε στο θέμα:

  Οπότε, ο Μπακο παρουσίασε στο ΔΣ ένα υπέροχο σχέδιο με ήπιες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, που θα το ενέκρινε ο καθένας, και εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα. Και μετά στην Οικονομική Επιτροπή παρουσίασε το πλιάτσικο, και εκει η αντιπολίτευση καταψήφισε αλλά δεν είχε σημασία.

  Αν είναι έτσι τοτε το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Έγινε επίσημη καταγγελία για εξαπάτηση από τη δημοτική παράταξη του Ηλιόπουλου;

  Να προσφύγουν στη Δικιαοσύνη.

  Δεν μπορεί θα υπάρχουν νόμοι στη βάση των οποίων μπορεί να απαιτηθεί η καθαίρεση του Δημάρχου για ένα τόσο σοβαρό παράπτωμα.

 43. spiridione said

  19. Έχει δώσει απάντηση γιατί εντάχθηκε ο διαγωνισμός στο πλαίσιο της εξαιρετικής διαδικασίας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοιού; Είναι εξοργιστικό αυτό. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).
  https://www.documentonews.gr/article/symbaseis-expres-2-ek-eyrw-gia-zarntinieres-kai-astika-epipla-stoys-dromoys-ths-athhnas

  Η καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου
  https://www.docdroid.net/gTxT3f8/kataghghelia-diaghonismou-me-ap-11388127052020-pdf

 44. aerosol said

  «(Απορία: αναρωτιέμαι αν υπάρχει στ’ αγγλικά κάποιος όρος για τις φωτογραφίες προσώπων που προστίθενται σε μιμίδια)»
  Αν εννοείς τα μιμίδια που προκύπτουν με φωτομοντάζ, όχι, δεν έχω δει πουθενά συγκεκριμένο όρο. Γενικότερα δεν θυμάμαι να υπάρχουν διαδεδομένοι όροι για κατηγορίες μιμιδίων με βάση την τεχνική τους (δηλαδή φωτογραφίες, σκίτσα, κολάζ κλπ). Επίσης δεν έχω πετύχει όρο για ένθεση φωτογραφίας επωνύμων σε ήδη γνωστά μιμίδια.

 45. @19 Για την πρώτη παράγραφο με καλύπτει το σχόλιο 22.

  Για το επιχείρημα που από ό,τι κατάλαβα θα πάιξει πολ’ύ ΄’οτι τάχα τα έχει ελέγξει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει νομικούς στον προσυμβατικό έλεγχο ελέγχει αν τηρήθηκε σωστά΄η διαδικασία δεν ελέγχει αν είναι σωστή ή διαδικασία αν για παράδειγμα έχουν μπει φωτογραφικοί όροι ο έλεγχος αν τηρήθηκε ο ανταγωνισμός γίνεται εξεταζοντας τον αριθμό των προσφορών αν είναι μια η προσφορά και οι οι άλλες αέρας δεν το μπορεί να το ελέγξει. Ούθτε προφανώς αν η τιμή μπναδος είναι ψηλή ή χαμηλή.

 46. sarant said

  44 Το τελευταίο εννοώ κυρίως

  43 Σημαντικό αυτό

  42 Εξαπάτηση, αλλά το «χαμηλού κόστους» είναι κάτι υποκειμενικό, θα σου πει ο άλλος

 47. Alexis said

  #5: Ντάλα όχι. Κάνει κάμα λένε κάτι παλιακοί δω σαπαν’ άμα κάνει πολλή ζέστα 😆

  #25: Η πλάκα είναι ότι ποτέ δεν μάθαμε πως λέγεται αυτός ο ρημάδης ο κήπος ο ανθηρός, γιατί ο κ. καθηγητής δεν πρόλαβε να το πει. Τον διέκοψε η Καλουτά. 🙂

 48. nwjsj said

  Καλά, από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις είναι όλο αυτό. Βλέπω τις φωτό στο τουΐτερ και δεν το πιστεύω πώς κατάφεραν να συνδυάσουν τόσο καρακιτσαριό με τόση επικινδυνότητα.

  Δεν φτάνει που τα παγκάκια στις στάσεις χωράνε 3 άτομα με το ζόρι και το σκίαστρο είναι τσουρούτικο, τις έβαλαν και μέσα στη μέση της λεωφόρου! Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι θα καταλήξουν πατημένοι, λασπωμένοι όταν βρέχει και βαρεμένοι από τη ζέστα! Βγάζει μάτι ότι ο δήμαρχος και οι λοιποί φωστήρες δεν έχουν ξεροσταλιάσει σε στάση λεωφορείου ποτέ στη ζωή τους και δεν έχουν ιδέα πώς είναι να κυκλοφορείς σε μία πόλη. Εν τω μεταξύ, εκτός από τα μπογιατίσματα, τα ξηλώματα των στάσεων και τους ντενεκέδες (να τους πω ζαρντινιέρες μου φαίνεται ευφημισμός, βασικά), έκαναν κάτι για να βελτιώσουν τις συγκοινωνίες ή θα εξακολουθεί ο κοσμάκης να παίρνει το ΙΧ για να πάει να βγάλει το μεροκάματο και θα πρέπει να ξεκινάει 4 ώρες πριν για να φτάσει στην ώρα του; Επίσης, τρέμω για το τι θα γίνει όταν οι γούρνες κι οι ντενεκέδες μπούνε στο μάτι των μπαχαλάκηδων. Προβλέπω να έχουν την ίδια τύχη με το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Αβραμόπουλου μετά τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και να πω τώρα ότι θα λυπηθώ γι’ αυτό, ψέμματα θα είναι.

  Ξόδεψαν που ξόδεψαν ένα σκασμό λεφτά, έκαναν τις καθιερωμένες ρεμούλες τους, τουλάχιστον δεν φρόντιζαν να κάνουν κάτι καλαίσθητο μπας και αποκτήσει λίγο χαρακτήρα αυτό το έκτρωμα που έχουμε για πρωτεύουσα; Άντε, ομπρός στο δρόμο που χάραξε ο ‘εθνάρχης’!

 49. Pedis said

  Όλο το έργο χάρη του οποίου το όνομα του Μητσοτακούλη θα μείνει κι αυτό χαραγμένο με χρυσά γράμματα, όπως της Μητέρας και άλλων πολλών εκλεκτών Πολιτικών,

  διάβασα ότι αφορά την απόδοση του κοσμολογικά γιγαντιαίου αριθμού επιφανείας των *50 (π ε ν ή ν τ α)* ολόκληρων στρεμμάτων ελεύθερου χώρου στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας.

  Έκταση όσο ένα μικροσκοπικό παρκάκι ένα από τα δεκάδες που υπάρχουν, από αυτά των οποίων το όνομα ούτε οι γείτονες που πάνε το σκυλί τους για κατούρημα δεν γνωρίζουν, σε μία μικρη, όχι πρωτεύουσα, κοινή πόλη της Ευρώπης.

  Ναι, πενήντα στρέμματα! Μπορείτε να περπατήσετε την περίμετρο αυτής της επιφάνειας σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

  Τόσος ντόρος. Πόση ξεφτίλα …

 50. Pedis said

  # 46 42 Εξαπάτηση, αλλά το «χαμηλού κόστους» είναι κάτι υποκειμενικό, θα σου πει ο άλλος

  E, δεν μπορεί να υποστήριξαν ένα έργο χωρίς να τους έχει παρουσιασθεί συγκεκριμένη μελέτη κόστους.

 51. Καλημέρα,
  Οι ζαρντινιέρες συνηθίζονται πολύ στα εξωτερικά. Συνήθως τσιμεντένιες. Κι αν είναι σε φτωχές χώρες (π.χ. Πολωνία) τις ποτίζουνε και περιποιούνται τα λουλούδια που είναι φυτεμένα. Ενώ στις πλούσιες, άμα δεν ρίξει ο θεός νερό ή όποτε χαλάσουν, βγάζουν τις γλάστρες που έχουν βάλει μέσα και τις αλλάζουν με άλλες απ’ τα θερμοκήπια που τις καλλιεργούν κι έτσι έχουν πάντα όμορφα λουλούδια (κάποιες φορές την αλλαγή δεν την παρατηρείς αφού βάζουν ακριβώς τα ίδια λουλούδια, μόνο που είναι φρέσκα).

  Για τις στάσεις δεν υπάρχει πρόβλημα. Φροντίζουν οι οδηγοί των λεωφορείων. Που πάντα σταματάνε σε απόσταση ώστε και να βραχείς αν βρέχει αλλά και να πρέπει να σηκώσεις τα πόδια σου από το δρόμο μέχρι το πρώτο σκαλί κι όχι από το πεζοδρόμιο. Να μην σκουριάζεις απ’ την αγυμνασία. Τα καταφέρνουν ακόμα κι εκεί που έχει μπει ειδική εξοχή από το πεζοδρόμιο για την εύκολη επιβίβαση. Οι οδηγοί τους φροντίζουν να το αλλάζουν.

  4 Εμείς ζαρταλούδια λέγαμε αυτά που το κουκούτσι τους μέσα είναι γλυκό. Τώρα που δεν συνηθίζεται να σπάει κανείς τα κουκούτσια για να φάει το μέσα, όλα καϊσιά γίνανε.

  21 (30) Εμείς σαφράν δεν είχαμε. Άσπρο τον φτιάχνανε το ζερντέ (που ήταν το συνηθισμένο γλυκό για τους καλεσμένους στο σπίτι μετά τον γάμο). Σαν ρυζόγαλο χωρίς γάλα.

 52. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για τον μεγάλο περίπατο του Κώστα. Από Αθήνα δεν πολυξέρω. Σήμερα μίλησα με ανεψιό μου που δουλεύει ταξιτζής στην Αθήνα. Διάκειται ευμενώς σε αυτή την ανάπλαση, γίνεται πιο ανθρώπινο το κέντρο μου είπε. Κι επειδής του ταξιτζήδες ενδεχομένως δεν τους έχετε περί πολλού, σας λέω ότι είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακό, άσκησε άλλο επάγγελμα πρώτα στον ιδιωτικό τομέα κι ιδεολογικά ρέπει προς πασοκοσύριζα.

  Για το κόστος, υπάρχει απάντηση – δείτε στο στο @19 του Αθεόφοβου. Πάντως καλά κάνουν και γκρινιάζουν μερικοί, εμένα δεν με πειράζει, ο φόβος φυλάει τα έρημα. 😉

 53. nikiplos said

  Καλημέρα. Ωστε λοιπόν ζαρΝτινιέρες? (τόσα χρόνια τις έγραφα λάθος: ζαρτινιέρες).

  α. Μερική μόνο παρέμβαση χωρίς ένα ευρύτερο σχέδιο, το οποίο να δείχνει κάπου διάβολε, είναι κι αυτή καταδικασμένη όπως τόσες άλλες, αφού και καλές προθέσεις (και προσθέσεις) να έχει πάντα θα υπάρχεικάτι με το οποίο θα είναι ασύμβατη. Κοινώς, αν κάποιος κάτσει στα κυκλικά αυτά παγκάκια για συνυφάδες (να μην βλέπει η μία την άλλη), θα τον τρώει το καυσαέριο και το μαζούτ.
  β. Ο Μεγάλος Περίπατος θα είναι μεγάλος απόπατος αν δεν υπάρξουν και στην ημεδαπή, όπως σε όλον τον κόσμο Ανατολή – Δύση Δημόσιες τουαλέτες που να συντηρούνται και να καθαρίζονται/πλένονται τακτικά. Μέχρι τώρα σε όλες τις ελληνικές πόλεις τις κλειδώνουν μόνιμα, και μετά τις μπαζώνουν/κλείνουν εσαεί. Αν κατουριέσαι στο κέντρο της Αθήνας είσαι έρμαιο των καφέ ή των χοντοπάμπλικ, αν δε είσαι και γυναίκα την έβαψες… Φευ, πολιτισμός όμως είναι και οι Δημόσιες τουαλέτες, όχι μόνο τα καθρεφτάκια και οι χάντρες.
  γ. Η πόλη τσιμεντένια χαβούζα, θα μπορούσε με κάποιες κομβικές παρεμβάσεις-παρεκβάσεις να ακολουθήσει ένα σχέδιο χρήσης. Τέτοιο όμως απουσιάζει. Το κέντρο απαξιώνεται, οι ιδιοκτησίες έχουν χάσει το 70% της αξίας τους πριν ακόμη κι από την κρίση. Καθώς οι καθώς πρέπει κάτοικοι έχουν μετοικήσει στα προάστια, στο κέντρο μένουν τα παππούδια, μέχρι να αποδημήσουν και φυσικά οι παράτυποι ή μη μετανάστες, που προσπαθούν να επιβιώσουν. Δλδ πρέπει να δώσουμε μια απάντηση κάποια στιγμή: Τι κέντρο θέλουμε? Για φωτογραφίες/άδειο δλδ από κόσμο? Ή κέντρο ζωντανό στυλ Σόχο του Λονδίνου? Πάντως το κέντρο ΔΕΝ πρέπει να έχει αυτοκίνητα.

  Τούτα του Μπακογιάννη, όπως και αντίστοιχα των προηγούμενων, μου θυμίζουν το μπογιάτισμα του Μπόγκαρτ στον Θάνατο στη Βενετία.

 54. Georgios Bartzoudis said

  (α) «ζαρντ στα περσικά είναι το κίτρινο, απ’ όπου και η ιδιωματική λέξη ζέρντελο ή ζαρταλούδι για το βερίκοκο, από το περσικό zard alû».

  # Μακεδονιστί τα βερύκοκοκα λέγονται τζιόρτζιλα: Διηγούνταν ένας ανιών: «Φεύγαμε τότε [17.6.1923] προς τη Χαλκιδική, και φτάσαμε στο Ζαγκλιβέρι, όπυ μάθαμε ότι τα τζιόρτζιλα τα λεν βερύκοκα»! [Δεν μπορώ να μην προσθέσω ότι όσοι τότε δεν πρόλαβαν να φύγουν, κατασφάχτηκαν από τους …τσιπρομακεδόνες του καιρού μας].

  (β) «υπόθεση ζαρντινιέρα» παραπέμπει στον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από αστυνομικούς, στη Θεσσαλονίκη στις 17 Νοεμβρίου του 2006. Η ονομασία αυτή οφείλεται στο ότι η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο φοιτητής, προσπαθώντας να ξεφύγει, έπεσε πάνω σε μια ζαρντινιέρα και τραυματίστηκε! Ευτυχώς μετά παρουσιάστηκε βίντεο με τον ξυλοδαρμό του φοιτητή, που απέδειξε έωλη τη δικαιολογία της αστυνομίας -ωστόσο, η υπόθεση στα δικαστήρια πέρασε από πολλές φάσεις και τελικά αστυνομικοί δεν καταδικάστηκαν».

  # Η υπόθεση έληξε με την επίδειξη άκρατου ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ των ψευτοαριστερών εναντίον των αστυνομικών. Δεν μπορώ να …ορκιστώ ότι ο Κύπριος σκόνταψε ή δεν σκόνταψε σε ζαρντινιέρα (χρειάζεται αρκετός …φασισμός για κάτι τέτοιο), το σίγουρο όμως είναι ότι ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ στους αστυνομικούς, δηλαδή προέταξε βία στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν. Και δυστυχώς, σύντροφοι πάσης αποχρώσεως, η (παράνομη) βία μόνο με τη (νόμιμη) αστυνομική βία αντιμετωπίζεται. Επικοινώνησα τότε με όσα κυπριακά σάιτ μπόρεσα (λόγω του ιστορικού επωνύμου «Δημητρίου») και έκτοτε όλοι μου στέλνουν έκτοτε την …καλημέρα τους!

 55. Triant said

  Καγκελόπουλος θα λέτε και θα κλαίτε! Που δεν σας άρεσαν τα πρακτικότατα κάγκελα και οι ωραίοι φανοστάτες. Σοβαρά μιλάω.

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  48 >> Ξόδεψαν που ξόδεψαν ένα σκασμό λεφτά, έκαναν τις καθιερωμένες ρεμούλες τους, τουλάχιστον δεν φρόντιζαν να κάνουν κάτι καλαίσθητο

  Μα, το καλαίσθητο και το προσεγμένο συνήθως κοστίζουν, κι αυτό μειώνει το ποσοστό μάσας. Οι τενεκέδες, τενεκέδες θα πασάρουν στη χλεμπάγια.

  50 Μήπως το ψήφισαν (αφελώς και ανοήτως) επί της αρχής που λέμε? Πώς πάνε τα διαδικαστικά εκεί μέσα?

 57. Pedis said

  Άλλος από ανάγκη και μιζέρια άλλος από χούι και συμφέρον, όλοι δείχνουν κατενθουσιασμένοι με την Φαμίλια και τους Άριστους …

  «Τελείωσα την ανεργία μου, πήρα τη δίμηνη παράταση, να είναι καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φρόντισε γι’ αυτό. Το παιδί είναι μια χαρά. Η βοήθεια του κόσμου απεριόριστη.

  Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, ήρθε σε επαφή με την εταιρεία, η οποία προσέφερε δουλειά στη γυναίκα και μάλιστα με τηλεργασία, ώστε να μπορεί να βρίσκεται και με τα δυο της παιδιά στο σπίτι.

  «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σταμάτη. Μιλάω καθημερινά, με νοιάζεται, με παίρνει, με ρωτάει κάθε μέρα, πώς είσαι Μαρία; Πώς είναι τα παιδιά; Πώς είσαι εσύ; Να μην στεναχωριέσαι. Είναι άνθρωπος. Η κυβέρνηση έδειξε την ανθρωπιά της. Έχω απεριόριστη αγάπη από την κυβέρνηση μας», δήλωσε η μητέρα της εννιάχρονης.

  http://www.topontiki.gr/article/393064/mitera-9hronis-apo-rodo-vgike-sto-deltio-toy-skai-kai-exymnise-mitsotaki-na-einai

 58. Pedis said

  # 56 – 50 Μήπως το ψήφισαν (αφελώς και ανοήτως) επί της αρχής που λέμε? Πώς πάνε τα διαδικαστικά εκεί μέσα?

  Δεν γνωρίζω, αλλά εδώ λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο:

  Θετική ψήφο έδωσε στο έργο η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». Ο εισηγητής της, Κώστας Αλεξίου, υπογράμμισε ότι στα θετικά είναι το μικρό κόστος υλοποίησης του σχεδίου, ο πιλοτικός χαρακτήρας ώστε να επαναξιολογηθούν αν απαιτηθεί, το γεγονός ότι δίνει χώρο στον πεζό κ.ά.. Ωστόσο προκύπτουν ερωτηματικά για τις χρήσεις γης, οι οποίες όπως τόνισε δεν πρέπει ν΄αλλάξουν. Ακόμη στα αρνητικά είναι ο «κίνδυνος τουριστικοποίησης της περιοχής και να μπει ο Αθηναίος σε δεύτερη μέρα».

  https://www.tanea.gr/2020/05/11/greece/i-athina-allazei-opsi-egkrithike-o-megalos-peripatos/

  Για την ιστορία:

  Την στήριξή της εξέφρασε και η παράταξη «Αθήνα είσαι Εσύ». Ο επικεφαλής της, Παύλος Γερουλάνος, είπε χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα είναι από τις πιο παραμελημένες πόλεις και πολλές προτάσεις του σχεδίου είναι από τη δεκαετία του ΄70 αλλά δεν υλοποιήθηκαν γιατί αντιδρούσαν συντεχνίες. Επίσης, ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές χρήσεων γης, και να μην αποτελέσει το έργο, «Δούρειο Ίππο» για την προώθηση τέτοιων αλλαγών.

  Ακόμη χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό σημαντική ευκαιρία για εκτεταμένες παρεμβάσεις πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Υπέρ τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα και πάλι Αθήνα», Γιώργος Βουλγαράκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα απαιτηθούν και άλλες συνοδές- μελέτες όπως για τη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον, τα κτίρια κ.ά.. «Σε κάθε περίπτωση, είναι μια ευκαιρία να γίνει το πρώτο βήμα» είπε.

  Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας», Βασίλης Καπερνάρος, ψήφισε ναι κατ΄αρχάς, ζητώντας ωστόσο συνεχή ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για το έργο.

  Οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα για την Ελλάδα», «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική ανατροπή την Αθήνα», αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ζητώντας να συζητηθεί το θέμα σε τακτική και όχι έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αποχή τέλος έκανε και η παράταξη «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα».

 59. Νέο Kid said

  52. « σας λέω ότι είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακό, άσκησε άλλο επάγγελμα πρώτα στον ιδιωτικό τομέα κι ιδεολογικά ρέπει προς πασοκοσύριζα.»

  Ρέπει; Δηλαδή ,ποσά μεταπτυχιακά χρειάζονται σε έναν ταξιτζή για να αποτάξει οριστικά τον νεοφιλελευθερισμό; … Ειλικρινής απορία. Όχι ειρωνία.
  Εγω πάντως στη θέση του, θα είχα γίνει κουκουές!

 60. ΓιώργοςΜ said

  49 Όχι πως αλλάζει κάτι στην ουσία, αλλά 50 στρέμματα είναι 50.000 τμ. Ένας δρόμος με πλάτος 10μ πρέπει να έχει 5χλμ μήκος για να φτάσει αυτή την έκταση, δεν τον περπατάς σε 10 λεπτά.

  Να θυμίσω κάτι που δεν είδα αναφέρεται: Η πλατεία Συντάγματος ξαναέγινε αντικείμενο ρεμούλας επί Έβερτ, αν θυμάμαι σωστά, όταν μαρμαροστρώθηκε με ένα απίθανο κόστος και
  α. χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα ανακυκλωμένα από τάφους, και κάποια είτε μπήκαν ανάποδα είτε στοιβάχτηκαν σε κάποιο εμφανές μέρος με το όνομα του μακαρίτη να φαίνεται, για να ακολουθήσει το σχετικό κράξιμο
  β. ξηλώθηκε σε κανα χρόνο για να γίνει το μετρό και να ξαναστρωθεί.

  Ίσως μας αξίζουν αυτοί οι εξοργιστικοί ερασιτεχνισμοί. Η πεζοδρόμηση μεγάλων τμημάτων των αστικών κέτρων είναι διεθνής πρακτική, αλλά αυτό που γίνεται στην Αθήνα δεν κάνουν ούτε για προσωρινή κατασκευή σε πλαίσιο πανηγυρικών εκδηλώσεων. Μια σοβαρή παρέμβαση θα υπογειοποιούσε ίσως τη Σταδίου ή και την Πανεπιστημίου, θα φρόντιζε για τακτική συγκοινωνία με ειδικές γραμμές (πχ λεωφορειακή σύνδεση ή τραμ μεταξύ στάσεων μετρό σε σύντομες διαδρομές) ΠΡΙΝ γίνουν οι παρεμβάσεις.
  Αλλά τι να περιμένει κανείς, στο ίδιο έργο θεατές 200 χρόνια..
  Να θυμίσω επίσης πως το αρχικό σχέδιο της Αθήνας προέβλεπε πεζόδρομο μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου, τον οποίο οικοπεδοποίησαν άξιοι ιδεολογικοί πρόγονοι των νυν δημαρχεστέων…

 61. ΓΤ said

  Ωμολογώ ότι, διαβάζοντας το 54β#, αισθάνθηκα πολύ άσχημα.

 62. ΓιώργοςΜ said

  55 τα οποία κάγκελα έβαλε η Περιφέρεια ή το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, κι ο …καγκελλάριος πήρε τα εύσημα, για το μοναδικό έργο που (δεν) έκανε…

 63. Pedis said

  # 60 – 49 Όχι πως αλλάζει κάτι στην ουσία, αλλά 50 στρέμματα είναι 50.000 τμ. Ένας δρόμος με πλάτος 10μ πρέπει να έχει 5χλμ μήκος για να φτάσει αυτή την έκταση, δεν τον περπατάς σε 10 λεπτά.

  Πενήντα στρεμματα είναι 220 μ x 220 μ, που κάνουν περίμετρο πει τα 880 μέτρα.

  Αν το κόψεις σε λωρίδες, απειροέλαχιστου φάρδους το μήκος μπορεί … κια να σου βγει καμιά φορά και άπειρο, οπότε θα περπατάς αιωνίως …

 64. ΓΤ said

  60@
  Ο Pedis στο #49 μιλάει για πάρκο. Έστω τετράγωνο, αφού εμβαδόν 50 στρ., τότε πλευρά ~224m, περίμετρος ~896m, εξαιρετικό δεκάλεπτο

 65. nikiplos said

  Λείπεις Αφώτιστε… ως πιο ειδικός θα θέλαμε την άποψή σου…

 66. Triant said

  62: Ναι; Δεν τό ‘ξερα. Τότε γιατί του βγήκε το Καγκελόπουλος;

 67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  57 Ε, ξέρεις πώς πάει. Πάρε αυτά (= παροχές, χρήμα, δουλειά κλπ) και βολέψου, αλλά θα πεις και μια καλή κουβέντα δημοσίως. Αλλιώς γιόκ, υποψιάζομαι.

  58 Απροσμέτρητη βλακεία, αδιαφορία ή συνενοχή, λοιπόν.

 68. ΚΩΣΤΑΣ said

  59 Κίντο, ήταν πασόκος. Εδώ και κάποια χρόνια καταδικάζει τις ρεμούλες του πασοκ και έχει ελπίδες (φρούδες;;; 🤣 ) ότι ετούτοι (συριζαίοι) είναι πιο τίμιοι. Τι λες; να του συστήσω πάει κατ’ ευθείαν στους ορίτζιναλ αριστερούς; 😉

 69. Νέο Kid said

  64. Κι αν είναι κύκλος ,ακόμα μικρότερη περίμετρος. Κατά από 800 μ.
  Οπότε, αν θελουμε να δεντροφυτεύςουμε την περίμετρο μητσοτακικώς επιλέγουμε τριγωνικό πάρκο (δίνει την μέγιστη περίμετρο από τα κανονικά σχήματα) …

 70. Pedis said

  -> 63 – και για να υπογραμμίσω αυτό που έγραψα στο 49 ελεύθεροι χώροι εμβαδού 200 x 200 τους εχουν αλλού για να εμπνεόνται οι σκύλοι περιδιαβαίνοντάς τους στο κατούρημα και στο χέσιμο.

  Μην δουλευόμαστε σαν Ιθαγενείς.

  Σιγά το έργο στο κάτω-κάτω της γραφής.

  Όποια κυβέρνηση θέλει να κάνει εργο στην Αθήνα:

  – κατεδαφίζει καμιά χιλιάδα πολυκατοικίες

  – δημιουργεί δίκτυο μέσων μεταφοράς που να δουλεύει πραγματικά και να είναι ΔΩΡΕΑΝ για το 90% του πληθυσμού (που είναι φτωχοί αλλά κατενθουσιασμένοι με τον Κούλη)

  – απαγορεύει τη χρήση ΙΧ μεγάλου κυβισμού και διαστάσεων μεγαλύτερων ενός μικρο-μεσαίου οικογενειακού αυτικινήτου.

  – Κάνει το Ελληνικό πραγματικό πάρκο. Ολόκληρο.

  – με ορίζοντα τριαντακονταετίας κάνει έτσι ώστε να φύγει από την πρωτεύουσα το 1/3 του πληθυσμού.

 71. Νέο Kid said

  69. Το ιδανικό βέβαια ,όπως λέει κι ο pedis στο 63. θα ήταν ένα ορθογωνικό πάρκο διαστάσεων 50.000 x 1 m.που θα έδινε στον μητσοτακοεργολάβο 100 χιλιόμετρα και 2 μέτρα για «δημιουργία»… αλλά ακόμα και οι μητσοτακομπακογιανναίοι θα δίσταζαν να χαρακτηρίσουν μια τέτοια λωρίδα, πάρκο!

 72. ΓιώργοςΜ said

  63, 64 ναι ρε παιδιά, αλλά δεν είναι πάρκο, πεζοδρομήσεις είναι. Ας το κάνουμε και κύκλο τότε, περίμετρος 792 μέτρα, τροχάδην σε κάτω από 2 λεπτά…

 73. ΓΤ said

  @69
  Ναι, ρε μαν. Παίζει στα 792. Απλώς, επειδή «κύκλος», τότε «περιφέρεια» 😉 Ή είμεθα αυστηροί;

 74. ΓΤ said

  72@

  Ναι, αλλά γουστάρουμε πάρκα, αλά Κίεβο, και βάλε 🙂

 75. Pedis said

  # 72 – Ναι βρε συ, αλλά στις πολύ πιθανά πληρωμένες με τα Πέτσινα διαφημίσεις στον Τύπο αναφέρεται ότι θα αποδοθούν μέχρι και 50.000 τμ (έτσι με τελεία στο νουμεράκι) ελεύθερου χώρου στους Αθηναίους.

  Απλώς, εξήγησα, τι σημαίνει 50000 τμ ή πενήντα στρέμματα, ή 220 x 220 ή τον χωρο που έχει ένας μέσος Ευρωπαίος σκύλος για να καθορίσει την καταδική του περιοχή, όπου γουστάρει να κάνει τα τσισα του μόνος του κάθε βράδυ …

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν υπάρχουν πολλές «ζαρντινιέρες» πάντως βρέθηκε μία το 1876 και μια «Ζαρδινιέρα» το 1912:

 77. Γιάννης Ιατρού said

  Όλο γκρίνια είστε, εδώ γίνονται έργα…

 78. Nestanaios said

  Όταν πρόκειται να δαπανηθούν χρήματα από φόρους του λαού, πρέπει να απαιτείται μια πλειοψηφία μεγαλύτερη της «150 + 1» κατ’ εμέ 280 + 1.

 79. nikiplos said

  70@ τέλος: Ευκολότερο είναι σε χρονικό διάστημα. Αρκεί να διώξεις το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΥΕΘΑ από την Αττική. Διώχνεις περίπου 1 μύριο κόσμο για πλάκα.

 80. ΓιώργοςΜ said

  75 Ακαλά, θα ήταν ικανοί να γράψουν 50.000.000 τετραγωνικά εκατοστά, αλλά δεν είχαν εμπιστοσύνη στις μετατροπές μονάδων…

 81. ΓιώργοςΜ said

  Ένα σοβαρό έργο αρχιτεκτονικής καταλήγει στις κατασκευές, δεν ξεκινάει από κει. Πρώτα μελετάει κανείς τις ροές των πεζών και τον τρόπο να τις αυξήσει, και μετά φτιάχνει τους δρόμους. Δεν είναι η έλλειψη πεζοδρόμων ο λόγος που δεν περπατάει ο κόσμος στην Αθήνα.
  Το κέντρο το περπάτησα από 14-15 χρονών και μετά πάρα πολύ. Κάποτε στα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου γινόταν πατείς με πατώ σε, τώρα μπορείς να στήσεις πανηγύρι χωρίς να εμποδίσεις τους περαστικούς, επειδή κανείς δεν έχει λόγο να περπατήσει στο κέντρο. Τα ψώνια γίνονται στα κατά τόπους εμπορικά κέντρα, πολλές υπηρεσίες έφυγαν (και καλώς), έφυγαν όμως και οι παλιοί κάτοικοι προς τα προάστεια.
  Το κέντρο είναι ένα σκέτο κέλυφος για τουρίστες κυρίως, κι επειδή η φύση δε γουστάρει το κενό, το γεμίζουν τη νύχτα και τα απογεύματα κάθε καρυδιάς καρύδι, πρεζέμποροι, σωματέμποροι, οι …συνεργάτες και οι πελάτες τους, καθώς και οι συναφείς οικονομικές δραστηριότητες.

 82. Triant said

  80: Και καλά κάνουν γιατί θα έπρεπε να γράψουν 500.000.000 τ.ε. 🙂

 83. Dong-ho Spiros Merimanis said

  για το Λκν η ζαρντινιέρα δε έχει γενική πληθυντικού και το παγάκι ούτε κα, ενικού, μπορείς όμως να διαβάσεις φράσεις όπως:

  Βέβαια, τα δύο εκατομμύρια για αγορά παγκακίων, ζαρντινιερών κτλ που η προμήθειά τους ανακοινώθηκε χτες, δεν είναι πιλοτική σκέψη
  εγκρίθηκε η τοποθέτηση κινητών ζαρντινιερών με υαλοπίνακα (Plexiglas) στο πεζοδρόμιο της οδού Μάρκου. Μπότσαρη, της επιχείρησης της μαζικής εστίασης …
  Κατασκεύη ζαρντινιερών στην περιοχή του Χαλανδρίου με προσαρτημένα καφασωτά και μεταλλικούς αποστάτες

 84. nikiplos said

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/106198114_10224189331391471_5445606276378555840_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=dbeb18&_nc_eui2=AeH6GKJaBUBiaXnYLiRsPYT7V-XzB2gpEMJX5fMHaCkQwqNQEOdwwLLuOPwOQSj4CGZgSnuTH3DCRKvwgEbTnJeY&_nc_oc=AQnbVuHDo7juqqmCNVSP0_1oGCwgajhuN2svT1-G0M2QjJr4NpVFUGMzW20DknPNBlg&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=b49d7dff9118905048984fafc1fae425&oe=5F1F6EE7

 85. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  58 Αυτό με τον πιλοτικό χαρακτήρα που θα μπορεί να αναιρεθεί υστερα από αξιολόγηση πράγματι ειπώθηκε πολύ.

  76 Η Παπαδοπούλου ήταν Πολίτισσα, οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η πρώιμη ανεύρεση ανήκει πιο πολύ στη διάλεκτο της Πόλης.

 86. 53 β Προσυπογράφω.
  Και μούκανε εντύπωση στο Βέλγιο που δεν έχει δημόσιες τουαλέτες αλλά όλα τα μαγαζιά είναι υποχρεωμένα να δεχτούν τον περαστικό (με αντίτιμο κάπου 0,50€ – οι πελάτες συνήθως είναι τσάμπα).

  Ο «μεγάλος περίπατος» θα συνεχίσει κι αλλού. Αλλά σταδιακά. Να συνηθίσουμε το ένα ζόρι (προς το παρόν «μόνο» 2′ επιβάρυνση λέει από Σύνταγμα προς Ομόνοια, σάματις 2 λεπτά για 900 μέτρα είναι λίγο) μετά άντε λίγο πάλι. Το Σύνταγμα από κάτω έγινε η πρώτη φάση στην επόμενη θα κοπεί η στροφή προς Μητροπόλεως. Κάποια στιγμή θα γίνει πεζόδρομος κι όλη η Αθηνάς αλλά και το κομμάτι της Ερμού που τώρα επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. Κι είμαστε το Σαββατόβραδο στου Ψυρή και τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν «κανονικά» ανάμεσα στους πεζούς. Εκεί δεν έχω ακούσει να πεζοδρομείται. Που θάπρεπε με τόσον κόσμο που κυκλοφορεί.

 87. Χαρούλα said

  #76,85 Στα παιδικά μου χρόνια, ζαρντινιέρες λέγαμε κάτι γυάλινες μπαλίτσες με εσοχές, όπου βάζαμε νερό και συντηρούσαμε μικα λουλουδάκια. Έμπαιναν μελσα σε μεγαλύτερα μπωλ, με άλλα διακοσμητικά. Ισως κάτι τέτοιο να εννοεί.

 88. Μυλοπέτρος said

  Ξεροσφύρη
  Υπάρχει και ο ηθοποιός Ζαρταλούδης. Από τα βορειόχωρα. Στα Μαστιχόχωρα, (ποτέ Μαστιχοχώρια) ζαρταλουδι λέμε το καϊσί. μικροί όντες το λέγαμε και ζεσταλουδι

 89. dryhammer said

  88. Δες 4 , 40

 90. faltsos said

  Λέτε οι ζαρντινιέρες της Πανεπιστημίου και της πλατείας Συντάγματος να είναι τόσο ακριβές επειδή θα έχουν τη δυνατότητα να ξυλοκοπούν διαδηλωτές, όπως το πρωτότυπο της Θεσσαλονίκης;

  Καθαρά λεξιλογική απορία. Μήπως θα ταίριαζε εδώ το «πρότυπο»;

  Δε λέω έχει μια πρωτοτυπία μια ζαρντινιέρα – αστυνομικός, αλλά εδώ δεν υπονοείται το υπόδειγμα, αυτό το οποίο έρχεται να μιμηθεί κάποιος;

 91. Μυλοπέτρος said

  1971 Θεσσαλονίκη.
  Πύλη οχημάτων στρατόπεδο Καρατάσιου.
  Βρήκαμε ένα πικάπ Φίλιπς από αυτά με τα ελατήρια που ήταν ειδικά για τα αυτοκίνητα.
  Ήτανε και δύο σαρανταπενταρια. Δισκάκια.
  Το ένα με τη Βίκυ Λέανδρος το άλλο με το τραγούδι αυτό.
  Καταλαβαίνετε τώρα γιατί όταν το ακουγω μου βρωμάει ποδαριλα και κυρίως πετρέλαιο;
  Υ. Γ.
  Ποιος ξέρει ποιο τραγούδι είχε από την άλλη πλευρά;

 92. sarant said

  90 Σκεφτόμουν το prototype ενός μοντέλου.

 93. Pedis said

  Ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα …

  Πόσος καιρός πέρασε από τότε που μερικοί κάτοικοι αγωνίζονταν κόντρα σε θεούς και δαίμονες της κυβέρνησης και του Δήμου και βέβαια κόντρα στις απειλές και στη βία για να περισώσουν με βάρδιες και σκοπιές ένα οικόπεδο στα Εξάρχεια, ούτε μισό στρέμμα δεν θα ήταν, και να το κάνουν πλατειούλα, με δύο κούνιες και έναν κηπάκο που είχαν φτιάξει μόνοι τους;

 94. Πέπε said

  @83:
  > > για το Λκν η ζαρντινιέρα δε έχει γενική πληθυντικού και το παγάκι ούτε κα, ενικού

  Για τα υποκοριστικά, συνήθως λέμε ότι οι ελλείπουσες γενικές αναπληρώνονται από τις αντίστοιχες του ανυποκόριστου τύπου: το σκυλάκι, γεν. του σκυλιού (από το σκυλί).

  Αυτό βέβαια είναι λάθος, γιατί στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα υποκοριστικά εις -άκι δε λειτουργούν ως απλά υποκοριστικά αλλά με διαφοροποιημένη σημασία σε σχέση με το ανυποκόριστο:

  Άλλο πάγκος (π.χ. της κουζίνας), άλλο παγκάκι.
  Αυτοκινητάκι δεν είναι ένα μικρό αυτοκίνητο, αλλά ένα παιχνίδι αυτοκίνητο.
  Πετσετάκι δεν είναι μια μικρή πετσέτα (αυτή λέγεται πετσετούλα), αλλά συγκεκριμένα είδη μικρής πετσέτας.
  Φιλτράκι είναι το φίλτρο (οποιουδήποτε μεγέθους) του στριφτού, φίλτρο είναι στο έτοιμο τσιγάρο και σε κάθε άλλη χρήση (φίλτρο νερού, φίλτρο στην καφετιέρα κλπ.)
  Παραθυράκι κυριολεκτικά είναι το μικρό παράθυρο. Μεταφορικά όμως, έχουμε παραθυράκι στον νόμο αλλά παράθυρο στο μέλλον.
  Πορτάκι είναι το κάλυμμα ενός μικρού ανοίγματος σε σχήμα πόρτας. Η καθαυτού πόρτα, όταν είναι μικρή, λέγεται πορτούλα.
  Ο πάγος είναι υλικό, το παγάκι είναι αντικείμενο από αυτό το υλικό.
  Ακόμη περισσότερο στις ξένες λέξεις:
  φλας (στο αυτοκίνητο / στη φτγρ μηχανή) – φλασάκι (usb)
  σποτ (φωτιστικό) / σποτάκι (βίντεο – ή και συνώνυμο του σποτ, αλλά χωρίς υποκοροτσικη έννοια)

  …κλπ., άπειρα παραδείγματα. Κατόπιν τούτου, ο ομιλητής έχει την τάση να τα κλίνει πλήρως, το παγκάκι του παγκακιού. Κι επειδή αισθάνεται μια σύγκρουση ανάμεσα σ’ αυτή την τάση αφενός, και στην εμπειρική γνώση του κανόνα ότι ορισμένα υποκοριστικά δε σχηματίζουν γενική αφετέρου, συχνά πάμε να το κολάσμουμε με λογιοφανείς καταλήξεις (παγκακίου), ίσως επειδή έχουν καθαγιαστεί με τα τοπωνύμια (Μοναστηρακίου…).

 95. Νίκος Κ. said

  Να αποκτήσουμε επιτέλους ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Πολύ αμφιβάλλω. Η Αθήνα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι γεμάτη από λόφους. Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας περιορίζεται ασφυκτικά από τον λόφο του Φιλοπάππου, την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά, την Πλάκα, τον Εθνικό Κήπο και τον Λυκαβηττό, δηλαδή «μεγάλοι περίπατοι» υπάρχουν ήδη και μάλιστα πολύ πιο ενδιαφέροντες από το να περπατάς στη μέση της Πανεπιστημίου κάτω από τον ήλιο και δίπλα στο μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων. Ούτε κανένας θα πάρει στον ώμο το ποδήλατό του για να κατέβει να κάνει 2 χιλιόμετρα στην Πανεπιστημίου.
  Ή μήπως προσπαθούν να «αποστειρώσουν» το κέντρο (αυξάνοντας τις αξίες των ακινήτων) και να μεταφέρουν την κίνηση στους «μουντζούρηδες» των περιφερειακών συνοικιών;

  Απορώ πώς βρίσκονται άνθρωποι να ψηφίζουν όλα αυτά τα πράγματα. Κι αφού βλέπουν την αποτυχία (δηλαδή το ότι δεν κυκλοφορεί σχεδόν κανείς), γιατί δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αναιρέσουν αυτήν την παράλογη απόφαση;

 96. Μαρία said

 97. Ντάλα μεσημέρι
  κάψα, αλλά καψότερη
  Ντάλας μεσημέρι,
  αν και απαράμιλλη η σουρεαλιστική
  (σε επίπεδο Νταλί)
  ντάλα στην χέρσα Αραβική χερσόνησο — θέλει ειδικά
  ανταλακτικά,
  αραβουργήματα από την πυρωμένη
  Ανταλουσία

 98. ΓιώργοςΜ said

  82 Η εκδίκηση του Μέφρι…

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο μνημειώδες έργο μεταφραστικής αποτυχίας και γελοιότητας «Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Μουσικής» (εκδ. Αλκυών, 1985), η όπερα «La finta giardiniera» (η ψευτοκηπουρός) μετατράπηκε σε… ζαρντινιέρα:

  ( στο Web Archive υπάρχει φυλαγμένη μια κριτική με πολύ γέλιο για τη μετάφραση αυτή: https://tinyurl.com/y7hd33g5 )

 100. Μαρία said

  99
  Η κριτική http://gravityandthewind.blogspot.com/2007/01/h-m-e.html

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Ναι, και δεν μπορούσα να τη βρω.

  Προσοχή, διότι με μια βόλτα στη Google, βλέπουμε πως το μεταφραστικό αυτό τερατούργημα, (τολμά να) πωλείται ακόμα: https://tinyurl.com/y7ecn9q5

 102. BLOG_OTI_NANAI said

  99, 100: Η κριτική που βρήκα στο Web Archive παραπέμπει σε ιστοσελίδα του Νίκου (ο οποίος προφανώς τη μάζεψε από το blog «gravityandthewind»), αλλά δεν εμφανίζεται το περιεχόμενο!

 103. sarant said

  94 Τώρα τελευταία βλέπω πολύ τις λόγιες αυτές γενικές (παγκακίων, πασαλακίου)

  99-100-101 Κάποτε είχα σκεφτεί να γράψω κι εγώ κάτι αλλά το αμέλησα. Ψευτοκηπουρίνα, βέβαια.

 104. Pedis said

  93 -> Πάρκο Ναυαρίνου .

  https://www.inexarchia.gr/story/local/parko-nayarinoy-einai-i-psyhi-ton-exarheion

  Έγινε ο χαμός για δύο στρέμματα (έκανα λάθος εκτίμηση με το μάτι, δεν είναι μισό στρέμμα) «ακάλυπτου» στην τσιμεντούπολη, ώστε να μην παραδοθεί στους φυσικούς διαχειριστές και χρήστες του: τους εργολάβους.

 105. 95 Προχτές διάβαζα άρθρο που εξυμνούσε τους ποδηλατόδρομους και έλεγε να φτιαχτεί και ποδηλατόδρομος στην Πατησίων. Και τους έγραψα (λέγοντας ακριβώς αυτά):

  Καλό το ποδήλατο, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για να το χρησιμοποιεί κάποιος για να πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά του. Τα παραδείγματα των ελληνικών πόλεων με τα πολλά χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα (αλλά και η Λάρισα που κι εκεί το ποδήλατο χρησιμοποιείται αρκετά για μετακινήσεις) έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι επίπεδες, δεν έχουν ιδιαίτερες ανηφόρες και κατηφόρες. Το ίδιο και η χώρα – υπόδειγμα στη χρήση ποδηλάτου, η Ολλανδία που το πιο ψηλό σημείο της χώρας (ναι, της χώρας ολόκληρης) είναι λιγότερο από 400 μέτρα.
  Το να γίνει ποδηλατόδρομος Πατήσια – Ομόνοια, είναι εφικτό. Τι γίνεται όμως αν χρειαστεί να φύγει απ’ αυτό το δρόμο για Κολωνάκι ή Σκουζέ κλπ;
  Όταν έμεινα για τρία χρόνια στο Μόναχο, το να κάνουμε 10 – 15 χιλιόμετρα με το ποδήλατο για βόλτα ήταν συνηθισμένο. Όμως όταν επέστρεψα, τα ποδήλατα που φέραμε πίσω έμειναν κλειδωμένα σε μια άκρη αφού από το σπίτι προς την εργασία είχε μια ανηφόρα που δεν έβγαινε. Προσπάθησα να έχω και μια βοήθεια αγοράζοντας ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Καλά ξεκίνησα αλλά μου το κλέψανε και σταμάτησα. (Το Μόναχο μπορεί να είναι σε υψόμετρο 560 μέτρα, αλλά είναι σε οροπέδιο. Τόσο επίπεδο που κάποια στιγμή έφτιαξαν οι ίδιοι ένα λόφο με τα μπάζα από τα ολυμπιακά τους έργα).
  Συμπέρασμα: Δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί η συνήθεια ενός τόπου σε κάποιον άλλον μόνο και μόνο γιατί είναι καλή. Για να εδραιωθεί θα πρέπει να ταιριάζει στον καινούριο. Αλλιώς θα είναι μόνο για κάποιους ρομαντικούς που όμως δεν φτάνουν.

 106. Χαρούλα said

  Και ενώ προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανθρώπινες πόλεις, άτομα με δυσκολία στην βάδηση, που δεν χρησιμοποιούν όμως αμαξίδιο, όλο και βρίσκουν απαγορευμένες περιοχές μπροστά τους…. Κανείς από τους ειδικούς δεν έχει υπερήλικα στο περιβάλλον του, κανείς δεν έσπασε πόδι; Γιατί να βάζουμε απαγορευτικά ενώ …κάνουμε ανθρώπινες πόλεις;;;;;
  Καλύτερες συγκοινωνίες, δημοτικά αμαξάκια του γκολφ στους πεζόδρομους, κλειστοί χώροι φύλαξης των ποδηλάτων στις άκρες των ποδηλατοδρόμων κα, χρειάζονται πολύ μυαλό και φαντασία;;;;;!!!
  Εμείς ζαρντινιέρες, καγκελάκια, παγκάκια…. Φαίνεσθαι!

 107. dryhammer said

  99. Η υγρασία είναι απάλευτη στο Mουχλχάουζεν… (οι δικοί μας θα έκαναν φθισιατρείο-σανατόριο).

 108. Pedis said

  # 105 – Επίτρεψέ μου ένα σχόλιο: δεν είναι δα οι ανηφορίτσες της Αθήνας (εκτός από πού τοπικές εξαιρέσεις) το πρόβλημα (για τους κάτω απο τα πενήντα ή τα εξήντα και σε κάθε περίπτωση κάνουν θραύση στο εξωτερικό τα ποδήλατα με υποβοήθηση με όχι υψηλό κόστος).

  Το πρόβλημα είναι η α π ι θ α ν η λύση να βρεθεί χωρος για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων διπλής κατεύθυνσης στην Αθήνα και στους γειτονικούς Δήμους οι οποίοι να εγγυώνται την ασφάλεια και των ποδηλατών και των πεζών, δεδομένης της εγκληματικής στενότητας δρόμων και πεζοδρομίων και των μικρών διαστάσεων των οικοδομικών τετραγώνων. Εννοώ ότι ο ποδηλάτης κάθε εκατό μέτρα, σε κάθε γωνία που θα περνάει, θα παίζει με τον θάνατο. ´Ασε τους πεζούς που θα κινδυνεύουν από τα ποδήλατα.

  Είναι αδύνατη η περίπτωση να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι τέτοιοι που να πείσουν κάποιον/α να πηγαίνει καθημερινά από το σπίτι στη δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην αγορά με το ποδήλατο διανύοντας συνολικα έστω και δέκα-είκοσι χιλιόμετρα (δηλ. μηδαμινή απόσταση για κίνηση με ποδήλατο) και να επιστρέφει με ασφάλεια, χωρίς ο ποδηλάτης να είναι αναγκασμένος να ρουφάει καυσαέριο κινούμενος στο μισό μέτρο από τα μπλοκαρισμένα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση αυτοκίνητα.

  Η «πόλη» αυτή θέλει μισοάδειασμα και ξαναφτιάξιμο από την αρχή για να γίνει πόλη.

 109. Αλήθεια για το https://travel.gov.gr/#/ τι άποψη έχετε; Εκτός απ’ τις αιτιάσεις της handelsblatt http://www.topontiki.gr/article/392922/handelsblatt-provlimatiki-i-forma-entopismoy-toyriston-stin-ellada εγώ θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει στα ελληνικά, στη γλώσσα της χώρας που τη ζητάει, μια φόρμα που πρέπει να συμπληρώνουν όσοι έρχονται στην Ελλάδα είτε είναι αλλοδαποί είτε ημεδαποί (που λέει και το αστυνομικό δελτίο).

 110. 108 Δεν θα μαλώσουμε. Αυτά που λες ισχύουν και με το παραπάνω εκτός από το «κάνουν θραύση στο εξωτερικό τα ποδήλατα με υποβοήθηση». Η εμπειρία μου λέει πως τα ποδήλατα στις περιοχές που κυκλοφορούν πολλά είτε είναι η Ολλανδία ή το Μόναχο που ανέφερα είτε η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα είναι απλά, χωρίς καν ταχύτητες. Αλλά μιλάω από εμπειρία και μόνο.

 111. Πέπε said

  > > Λείπει ο παλαιοημερολογίτης μητροπολίτης από την εικόνα, αλλά το έργο δεν έχει τελειώσει.

  Διατί, Θωμά, μας αποκρύπτει ο κ. Σαραντάκος τη σκανδαλώδη απουσία του διαδηλωτή με το ποτήρι; Και διατί απαξάπαντες οι χριστιανούληδες σχολιασταί τηρούν σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος (η σιωπή μου προς απάντησίν σας) επί του θέματος; Από τον φόβον της μεταλληνικής κλικός, ή μήπως ίνα μη δυσαρεστήσουν τον γνωστόν φιλαράκον Παντελεήμονα Μ.;

 112. Νίκος Κ. said

  108: Συμφωνώ απόλυτα με όσα λέτε, αυτό είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα για το ποδήλατο.
  Ωστόσο θεωρώ πρακτικά αδύνατον να πηγαίνει π.χ. κάποιος καθημερινά με ποδήλατο στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια ή στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, δηλ. εκεί που σπουδάζει η πλειοψηφία των νέων για 5-6 χρόνια.

 113. 99,
  Χρειάζεται
  ωδική βοήθεια

 114. ΓΤ said

  Όποιος καταφέρει να περπατήσει τη νέα όδευση μέσα στην ντάλα είναι για μεντάλλιο…

 115. ΓΤ said

  (Φαντάζομαι δεν έχετε ξεχάσει την υπόθεση… Απολαύστε εξέλιξη: κατηγορία για ανθρωποκτονία με δόλο (για την κυρία που περνούσε «τυχαία»…) https://www.tovima.gr/2020/06/30/society/thanatos-tosko-mpozatziski-askountai-diokseis-gia-organomeni-dolofoniki-epithesi-apo-opadous-tou-paok/)

 116. Γς said

  Πεζόδρομοι, πεζοδρόμια
  και μετά σου λένε ότι η Αθήνα δεν έχει πεζοδρόμια..,.

  https://caktos.blogspot.com/2013/04/blog-post_9656.html

 117. ΓΤ said

  Οι μεγάλοι πολιτικοί θέλουν παντοιοτρόπως να αφήνουν το αποτύπωμά τους.
  Του έδειξαν μια εικόνα με ένα τιμόνι. Τη διάβασε αντιποδικά, και σκέφτηκε τον πεζό. Σε αυτόν η προτεραιότης. Αν κάποτε η Ιστορία μίλησε για τον Μεγάλο Τιμονιέρη, ήρθε ο καιρός στις δέλτους αυτός να απομνημειωθεί ως ο Μεγάλος Περιπατητής. Τα θεϊκά σχέδια απαιτούν τη σύναψη νέας συμφωνίας, ρήξη με το παλαιό, μια μετα_καινή διαθήκη, μια μετακένωση πολιτικών ιδεών, μια επανανάγνωση του ευχαρίστου των Αθηναίων βίου. Χύσον τον ιδρώτα σου και περιπάτει. Ο ακολουθών αυτώ περιπατήση εν ταις Αθήναις. Εάν η αοργησία αδύνατος, ου λήψει το όνομα Κυρίου του Δημάρχου σου επί ματαίω.
  Δίκαιον όφλημα ή πεζού ξόφλημα;

 118. sarant said

  117 Μεγάλος Περιπατητής -και φιλόσοφος επομένως

 119. mitsos said

  Η γιαγιά της γυναίκας μου ( Παντιακής καταγωγής ) τον περιφραγμένο μπακτσέ της τον έλεγε «Κεπί»

  Αλλά η μεταλλική «ζαρντινιέρα» σημασιολογικά βρίσκεται πιο κοντά στον περσικό «παράδεισο»,,,σε μικρογραφία.

  Αρκεί να μην ανάψει κι αυτός από τον ήλιο όπως τα μεταλλικά παγκάκια. Έμαθα ότι στην Αθήνα δεν θα ζωγραφίσουν αυγά μάτια στα πεζοδρόμια όπως στην ΘεσσαΛΛονίκη αλλά θα τα ψήνουν στα παγκάκια και θα τα κερνάνε στους άστεγους.
  Λένε μάλιστα ότι η τιμή δεν είναι μεγάλη αφού προσφέρουν στους άστεγους εστία μαγειρέματος, θερμοσυσσωρευτή για τις κρύες νύχτες και …
  και είναι και αντιγκράφιτι και αντ ι ι ι κές

  Επίσης δεν βλέπω γιατί είναι κακό να επιδεικνύεται και στον Δήμο μια καινοτόμος ειχειρηματικότητα με γρήγορα αποτελέσματα… διανομής ; Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να μην είναι και τόσο μακριά. Οπότε ένας Δήμαρχος από τέτοια οικογένεια οφείλει να είναι πάντα έτοιμος 🙂

 120. Γιάννης Ιατρού said

  109: Τι να πεις για τη φόρμα… Λές και το όλο θέμα βρίσκει λύση με οποιαδήποτε φόρμα. Στάχτη για τα μάτια του κόσμου είναι, να δούμε κατά πόσο θα έχουμε τύχη και δεν θα έχουμε -απότομα- πολλές περιπτώσεις νοσούντων επισκεπτών.

  Βασικά απ΄την μιά θέλουμε για οικονομικούς λόγους τους τουρίστες, απ΄την άλλη φοβόμαστε και φτιάχνουμε φόρμες και διαδικασίες με νοοτροπία «Nick Hard»…, πιό πολύ «φαίνεσθαι» παρά «είναι», εμπλουτισμένες με ιδέες πληροφορικάριων. Και το 50% της ουσίας επαφίεται στην αυτοπειθαρχία, ειλικρίνεια και συμμόρφωση του επισκέπτη και το άλλο 50% στο ανύπαρκτο (αν είναι πολλά τα κρούσματα) σύστημα follow up του (υποστελεχωμένου) ΕΟΔΥ.

  Πάντως οι νησιώτες δεν κρατιούνται πλέον…
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/06/24/airplane/#comment-663246

 121. ΓΤ said

  118@

  Ογκόλιθος, δικέ μου…

 122. Γς said

  100:

  Από το λινκ:

  >ο Γιόχαν Γιόαχιμ Kβάντς αναφέρεται ως «Tζ.Tζ.Kουάντζ», ο Zανεκέν ως «Γιανεκίν», οι Σαίνμπεργκ, Bάινγκαρτνερ, Bάλτερ, Mπεμ ως «Σόνμπεργκ, Bέινγκαρτνερ, Bέλτερ, Mπομ», ο Mπρούκνερ ως «Mπρικνέρ», οι Mπενσουά και Mπυνουά ως «Bινσουά,

 123. ΓΤ said

  @119

  Με το αυγουλάκι να ετοιμάζεται πάνω στο παγκάκι, θα παίξει πολύ δυνατό και αλτερνατίβικο στριτ φουντ… Καντινιέρηδες των βρόμικων, τρέμετε!

 124. ΓΤ said

  122@

  Θλιβερό κάποιες μεταφραστικές αράδες να θυμίζουν Αλέφαντο…

 125. Γς said

  124:

  Παρντόν;

 126. ΓΤ said

  @125

  Δεν θυμάσαι πως ο Αλέφαντος δεν έλεγε ούτε ένα ξένο επώνυμο σωστά; Έτσι και εδώ…

 127. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  76, 85β.
  Φαίνεται πάντως ότι στα τέλη 19ου/αρχές 20ου αι. οι ζαρντινιέρες προορίζονταν για εσωτερικούς χώρους και θεωρούνταν ημιπολύτιμα αντικείμενα. Κάτι σαν μεγάλα βάζα, ίσως ειδικού σχήματος.
  Κάτι τέτοιο λέει και το Λεξ. Δημητράκου, σ. 3185: «πλατύστομον ανθοδοχείον».

  87.
  Θα τα λέγαμε ζαρντινιεράκια; 🙂

  77, 99, 114
  Ωραία! 🙂 😆👌

 128. Μαρία said

  127
  Πράγματι.
  Αυτή τη φαγιάντσα https://fr.wikipedia.org/wiki/Majolique δεν την ήξερα. Είχε και πήλινες πιο φθηνές:-)

 129. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Κι άλλες ζαρντινιέρες, αλλά τι ζαρντινιέρες! 🙂

  Και:

  128.
  Πάνω που ήθελα να ψάξω για το μαγιολίκ…! 👍

 130. Pedis said

  # 110 – Οι Γερμανοί είναι σκληραγωγημένοι, κάνουν ποδήλατο ακόμη κα τη νύχτα με μείον δεν ξέρω πόσους βαθμούς …

  Υπάρχουν αρκετοί τύποι ποδηλάτων, από απλή υποβοήθηση στην ανηφόρα μέχρι και σκοτώστρες πεζών που πάνε ουσιαστικά μόνα τους με ταχύτητα 20-25 χιλ την ώρα. Αυτά τα τελευταία θα έπρεπε να αποσυρθούν για λόγους ασφαλείας.

  Σχετικό: η Ιταλική κυβέρνηση, ως μέτρο για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ λόγω κορονοιού, αποφάσισε την επιχορήγηση στο 60% μέχρι, αν δεν κάνω λάθος, την τιμή των 500 Ευρώ για κάθε ποδήλατο. Λένε ότι δεν έχει μείνει ποδήλατο ούτε για δείγμα στο στοκ και τα εργοστάσια δουλέυουν διπλοβάρδια για να καλύψουν τη ζήτηση.

  # 112 – Για νέα παιδιά είκοσι χρονών, αγόρια κα κορίτσια, με την αναμενόμενη μεση καλή υγεία του νέου οι ανηφορίτσες μέχρι τις πολυτχενειο/πανεπιστημιουπόλεις της Αθήνας είναι παιχνιδάκι.

  Ρόλλερ, πατίνια, ποδήλατα και ποδαρόδρομος θα έπρεπε να είναι τα βασικά μέσα αυτόνομης μετακίνησης των νέων. Ούτε οι σκοτώστρες, ούτε το αυτοκίνητο. Με βασική προυπόθεση ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

 131. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Όταν η ζαρντινιέρα μπαίνει στην ποίηση! Κ. Καρυωτάκης, ’’Ωδή σ’ ένα παιδάκι’’
  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A9%CE%B4%CE%AE_%CF%83%27_%CE%AD%CE%BD%CE%B1_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9

 132. mitsos said

  Γς
  Νομίζω πως οι «ζαρντιέρες» είναι άσχετες με το θέμα μας.
  Τι λες και εσύ που είσαι ειδικός; 🙂
  Πρόσεχε τι θα απαντήσεις και πως . Μην μας στείλουν και τους δυο για μπάνιο.

 133. ΓιώργοςΜ said

  130 Γνωστός μου, που είχαν ζήσει χρόνια στην Ολλανδία, με πολύ καλή φυσική κατάσταση (αθλητής του σκι αντοχής), αποφάσισε μια μέρα να κατέβει στην Αθήνα με το ποδήλατο για δουλειά, από την Αγία Παρασκευή. Δεν το έκανε δεύτερη φορά.
  Συνάδελφος ήρθε καναδυό φορές στη δουλειά με το ποδήλατο, κάτω Χαλάνδρι-Αγία Παρασκευή, αλλά ήταν τόσο ιδρωμένος στο τέλος που δεν το ξαναέκανε.
  Στη Βιέννη βρέθηκε κάποιος γνωστός σε εκπαιδευτική ανταλλαγή για μερικές εβδομάδες. Κάποιοι έρχονταν στη δουλειά με ποδήλατο, αλλά υπήρχε ντους, έκαναν λοιπόν το ντουζάκι τους φτάνοντας, άλλαζαν κι έπιαναν δουλειά.
  Οι φοιτητές στο ΕΚΠΑ έρχονται από όλο το λεκανοπέδιο, όσοι δε μένουν στου Ζωγράφου είναι αδύνατο να πάνε με ποδήλατο, ευκολότερο (και ασφαλέστερο το μηχανάκι).
  Καλό είναι να μιλάμε έχοντας δοκιμάσει το βύσσινο.
  Αυτό που μπορεί να γίνει εύκολα είναι να χρησιμοποιηθούν ποδήλατα ή ηλεκτρικά πατίνια για μικρές αποστάσεις από στάσεις μετρό ή ακόμα καλύτερα να υπάρχουν ενοικιαζόμενα σε τέτοιες θέσεις.
  Όλα αυτά οι σοβαρές πόλεις τα μελετάνε, τα προωθούν, τα λειτουργούν πιλοτικά και τα εφαρμόζουν. Εμείς συνήθως το πάμε ανάποδα, αντιγράφουμε σα γνήσιοι αρχοντοχωριάτες ο,τι βλέπουμε και εκπλησσόμαστε όταν δε δουλεύει.

 134. Pedis said

  # 133 – Χαλάνδρι- Αγία παρασκευή πας και με τα ποδια, το ποδήλατο είναι πολυτέλεια για τέτοια απόσταση … εννοώ, βέβαια, αν υπήρχαν πεζοδρόμια μέσου φάρδους έστω δυο μέτρων, χωρίς γούβα ανα δέκα μέτρα για το καυμένο το ατροφικό το ψωροδεντράκι και χωρίς να χρειάζεται να πηδας επάνω από τα παρκαριμένα αυτοκίνητα σε κάθε γωνία.

  Οι φοιτητές στο ΕΚΠΑ έρχονται από όλο το λεκανοπέδιο, όσοι δε μένουν στου Ζωγράφου είναι αδύνατο να πάνε με ποδήλατο, ευκολότερο (και ασφαλέστερο το μηχανάκι).

  Με την παρούσα κατάσταση το ποδήλατο σαφώς και δεν προσφέρεται για τίποτα στην Αθήνα. Είναι μπελάς για πεζούς, οδηγούς και φυσικά για τον ίδιον τον ποδηλάτη (με αντιασφυξιογόνο μάσκα).

  Τι να πω, τωρα, για την ασφάλεια που δίνει το μηχανάκι …

  Στις νορμάλ πόλεις το μετρό σχεδιάζεται εξαρχής και κατά προτεραιότητα να περάσει μέσα ή πολύ κοντά από τις πανεπιστημιουπόλεις …

 135. Γς said

  132:

  Οπως λες στο Σχ. 127 η ζαρτινιέρα μπορεί να είναι και ένα πλατύστομον ανθοδοχείον.

  Ε, πλατύστομον, φαρδύστομον [ή και στενόστομον, θεωρητικώς] είναι κι αυτό που περιβάλουν οι ζαρτιέρες.

  Πιο επιστημονικά δεν μπορώ να στο πω. θα μας μπανιάρουν

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61 Υπόθεση ζαρντινιέρα

 137. Να θυμηθούμε και τον αλησμόνητο κηπουρό Martin Gardner, παρουσιαστή μαθηματικών παιχνιδιών παρ εξελάνς στις στήλες του Scientific American για πολλά χρόνια.

  O Douglas Hofstadter τού είχε αφιερώσει το (πολύ ενδιαφέρον) βιβλίο του Metamagical Themas (αναγραμματισμένος ο τίτλος Mathematical Games της στήλης του M.G. στο Sci. Am.).

 138. ΓΤ said

  80@

  Σωστά, γιατί, αν ήξεραν τι τους γίνεται, τα 50 στρέμματα είναι όσα τετραγωνικά εκατοστά υπονόησες για αυτούς αλλά επί δέκα…

 139. ΓΤ said

  136@

  Εφούλα μ’, έχω βεβαιωθεί πια ότι κάποιοι κρύβουν μες στο ταγάρι τους ένα τέιζερ…

 140. Είναι και η «θεωρία του κηπουρού» — στον αντίποδα της «αρχής της δεδηλωμένης» — όπου

  … ο εκάστοτε Βασιλιάς ή Πρόεδρος μπορούσε να διορίσει πρωθυπουργό οποιονδήποτε πίστευε ο ίδιος ότι θα μπορούσε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, κατά την ρήση του Παύλου του Α’ ότι μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό ακόμη και τον κηπουρό του. …

  Αν και ο Πήτερ Σέλλερς με τον κ. Τσανς έδειξε πως ένας κηπουρός θα μπορούσε και να κυβερνήσει — αν «είναι εκεί».

  Ο οποίος Πήτερ Σέλλερς είχε, φαίνεται, ιδιαίτερη αδυναμία στους κηπουρούς. Εδώ σε ανάκριση για κάποιο φόνο, στο 1:11 μαθαίνει (μετά από κανα-δυό αυστηρές επαναλήψεις) ποιος είναι ο κηπουρός, για να επανέλθει δυναμικά στο 1:58 με την στιχομυθία

  PS: What was your name? –
  Gardener: Shork.
  PS: The cook!
  G: Gardener.
  PS (θριαμβευτικά): Now we are getting somewhere!

 141. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @119. Κήπος> κηπίο(ν). κεπί 🙂

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει καρότσι για να μεταφέρει το παιδί του, δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα τού πόσο εχθρική είναι αυτή η πόλη και οι γειτονιές της απέναντι στους κατοίκους της. Και θα επιμείνω στις γειτονιές, οι οποίες είναι ξεχασμένες και εντελώς παραμελημένες από τους δημοτικούς άρχοντες, που ενδιαφέρονται μόνο για φιγούρα και επικοινωνιακά παιχνίδια. Όσοι γνωρίζουν καλά τις συνοικίες του δήμου Αθηναίων, γνωρίζουν επίσης ότι εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια για να βελτιωθεί ουσιαστικά η εικόνα τους αλλά και η ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Όσους δημάρχους της Αθήνας μπορώ να θυμηθώ, ήταν όλοι τους αποτυχημένοι και αδιάφοροι.

 143. BLOG_OTI_NANAI said

  129: «Φιλέτο ζαρδινιέρ» θα είναι με λαχανικά μάλλον.

 144. ΓιώργοςΜ said

  142 Απολύτως εύστοχο. Κατά παράφραση του γνωστού αποφθέγματος, δε χρειαζόμαστε νέα πεζοδρόμια, χρειαζόμαστε πρόσβαση σε αυτά που (θεωρητικά) υπάρχουν.
  Στην Αγία Παρασκευή που μένω, είπα κάποτε πως αν βρεθεί ένας δήμαρχος να κάνει το γύρο ενός τετραγώνου σπρώχνοντας ένα καρότσι χωρίς να βγει στο δρόμο, θα κάνω την ίδια διαδρομή μπουσουλώντας. Και μιλάω για περιοχή με πεζοδρόμια 2μ+. Κι αν υπάρχουν πεζοδρόμια χωρίς λακούβες, βουνά από ρίζες δέντρων ή ζαρντινιέρες, θα είναι απάνω αυτοκίνητα.
  Στον Άγιο Δημήτριο, όπου έμενα παλιότερα, έγινε διαμόρφωση των πεζοδρομίων (όλων ή πολλών, στη γειτονιά που έμενα πάντως σε πάρα πολλά) ώστε να υπάρχουν ράμπες για καροτσάκια (ΑΜΕΑ κυρίως, θεωρητικά τα παιδικά μπορεί να τα κατεβάσει κανείς εύκολα και σε σκαλοπάτι). Καναδυό από αυτά κατέληγαν πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ.
  Αν υπήρχαν δύο-τρεις πεζοί αστυνομικοί που να κάνουν τέτοιου τύπου ελαφριά μεν συστηματική δε αστυνόμευση σε κάθε δήμο, αλλάζοντας γειτονιά πότε-πότε, τα πεζοδρόμια θα ήταν ελεύθερα όπως και οι γωνίες (για να κατεβαίνουν οι πεζοί και να βλέπουν οι οδηγοί). Φαντάζομαι όμως πως πρέπει τα παλληκάρια να είναι ξεκούραστα για να καταχερίζουν τίποτε συνταξιούχους ή να διαλύουν τον κόσμο από τις πλατείες, ώστε τα γύρω μαγαζά (σικ, ρε) να μπορούν να απλώσουν τραπέζια και καρέκλες… Έτυχα αυτήκοος μάρτυρας οδηγίας διοικητή κάποιου αστυνομικού τμήματος πριν κάποια χρόνια, που είπε «βγάλτε και μια περιπολία σήμερα να κόψετε κλήσεις σε ράμπες και διαβάσεις, είναι παγκόσμια μέρα ΑΜΕΑ». Μία μέρα το χρόνο δηλαδή, όσα βλέπει η πεθερά.

 145. Γς said

  143:

  >θα είναι με λαχανικά μάλλον

  Με τουλίπες;

 146. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  144: Σωστός 👍

  Ε, τώρα με τις όμορφες ζαρντινιέρες, και γενικά με την «ανάπλαση» και τον «μεγάλο περίδρομο» μπορεί ο Εμπορικός Σύλλογος να καταλάβει πως ο κόσμος δεν τα «έκανε μασούρι» τις μέρες της καραντίνας, αλλά προφανώς «δεν υπάρχει σάλιο», γιαυτό και δεν ψωνίζει και διαμαρτύρεται… Βζίιιιν 😉

 147. sarant said

  142 Eτσι!

 148. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα, καλό (και ακορόνιαστο…) μήνα σε όλους!

  143.
  ΝΑΙ! 👍 Και σύγχρονο αρνάκι ζαρντινιέρ. https://www.karapetakou.gr/wp-content/uploads/2020/01/20191117_142037-1024×768.jpg

  Ο Γς (145) μπορεί να το εμπλουτίσει/διανθίσει με τουλίπες! 😋

 149. nikiplos said

  105@ και 108@. Ο τελευταίος που είχε κάποιο σοβαρό σχέδιο για την Αθήνα και τον ένοιαζε ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης. Είχε προτείνει:
  α. Μετρό τύπου Σικάγο, δλδ υπέργειο. Βάσει τον τότε κόστεων υπολογιζόταν 400-500% μεγαλύτερη και καλύτερη κάλυψη της πρωτεύουσας. Ήταν άμεσα εφαρμόσιμο, αφού δεν έσκαβαν να σκοντάψουν στα αρχαία, ασφαλέστερο αλλά κυρίως δημιουργούσε και σκιά στους δρόμους από τους οποίους θα διερχόταν. Φυσικά αντ’ αυτού προτιμήσαμε υπόγειο με ελάχιστα χιλιόμετρα και ανταποκρίσεις της πλάκας.

  β. Αεροδρόμιο. Αντί του τερατουργήματος των Σπάτων, που απαιτούσε εξαρχής δρόμο σιδηρόδρομο κλπ, ο Τρίτσης είχε προτείνει το νέο αεροδρόμιο να μεταφερθεί στην Τανάγρα. Υπήρχε εκεί ήδη αεροδρόμιο, σιδηροδρομικά και οδική σύνδεση. Με πολύ μικρότερο κόστος, εκσυγχρονισμό-επέκταση του εκεί αεροδρομίου αλλά και εκσυγχρονισμό της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης, θα είχαμε και αεροδρόμιο στην Τανάγρα αλλά και στο Ελληνικό. Φευ οι ιδιοκτήτες γαιών του λεκανοπεδίου, κλασσικά είχαν μεγαλύτερη ισχύ.

 150. nikiplos said

  142@ προσυπογράφω προσθέτοντας ότι σε μερικές περιοχές όπως Ζωγράφου, έγιναν εγκλήματα πολεοδομικά.
  Αφήνω ασχολίαστο πως η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα που το μετρό δεν πάει στα πανεπιστήμια. Οι Ισπανοί στην Πάλμα της Μαγιόρκας, έβαλαν το μετρό να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και ΟΧΙ στο αεροδρόμιο, για να κάνουμε συγκρίσεις.

 151. ΓιώργοςΜ said

  149 Ο άνθρωπος αυτός είχε και τη γνώση, και το όραμα αλλά και την τρέλα και τον τσαμπουκά να τα επιδιώξει. Αρχιτέκτονας-πολεοδόμος σπούδασε, αν θυμάμαι σωστά, ίσως ο μοναδικός καλός δήμαρχος που είχε η Αθήνα. Είπε κι άλλα, για ελαφρύ τραμ/μετρό στη μέση της Αλεξάνδρας μεταξύ άλλων. Παλαβός Κεφαλλονίτης ίσως, αλλά μάλλον είναι βασική προϋπόθεση η παλαβομάρα για να γίνει δουλειά. Πήγε και πέθανε νέος…
  Τις απαλλοτριώσεις στα Σπάτα τις είχε ξεκινήσει ο μη-χέσω-εθνάρχης από τη δεκαετία του 70, αν δεν κάνω λάθος, ας πουν κι οι παλιότεροι. Τις διαφωνίες για τη χωροθέτησή του τις θυμάμαι πολύ αργότερα, αν και πολύ νωρίτερα από την έναρξη κατασκευής του.
  Δεν ξέρω αν είχε υποσχεθεί και το Ελληνικό από τότε…

 152. 120 Εγώ δεν μίλησα για την φόρμα καθ’ αυτή. Αλλά μιας κι είμαστε σε ιστολόγιο για τη γλώσσα, για το ότι δεν υπάρχει ούτε καν στα ελληνικά. Βέβαια, αφού απευθύνεται σε τουρίστες θάπρεπε να έχει μεταφραστεί απ’ την αρχή σε πεντέξι γλώσσες. Αλλά εγώ θάθελα το πρωτότυπο να είναι στα ελληνικά, το τι ζητάω να το πω στη γλώσσα μου και μετά να βάλω τους μεταφραστές του υπεξ να το φτιάξουνε σε κάμποσες γλώσσες και να τ’ ανεβάσουν οι πληροφορικάριοι στα σάιτ. Αλλά τη δουλειά μάλλον πληροφρικάριοι την έκαναν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος.

 153. 151 «Τις απαλλοτριώσεις στα Σπάτα τις είχε ξεκινήσει ο μη-χέσω-εθνάρχης από τη δεκαετία του 70» Είχα (έχω;) χάρτη της Αττικής που χρησιμοποιούσα για να κάνω τις μετακινήσεις – εξερευνήσεις τη δεκαετία του 80 και το αεροδρόμιο των Σπάτων ήταν σημειωμένο. Κι όντως, είχα περάσει από κει κάποια στιγμή κι είχα δει τις περιφράξεις. Κι απ’ την άλλη συζητούσαν την εποχή εκεί πού θα χωροθετηθεί το καινούριο αεροδρόμιο κι είχα μείνει με την απορία: αφού το ψάχνουν το πού, αυτά όλα τι είναι;

 154. ΓΤ said

  Θεοδωρόπουλος για Μεγάλο Περίπατο https://www.kathimerini.gr/1085231/opinion/epikairothta/politikh/zarntinieres-podhlates-kai-oi-adelfoi-xansen

 155. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 156. Pedis said

  # 144 – Δεν είναι τόσο θέμα αστυνόμευσης όσο ότι η έννοια του πεζοδρομίου έχει εντελώς παρεξηγηθεί, όχι μόνο στην Αθήνα …

  Σε καμιά ελληνική όλη δεν υπάρχει αυτό που λένε στην Ευρώπη πεζοδρόμιο: Από τρια-τέσσερα και περισσότερα μέτρα σε φάρδος εντελώς ελεύθερου, επίπεδου χώρου για την κίνηση πεζών, αναπήρων, μπεμπέ 🙂 .

  Τι να σου κάνει η αστυνόμευση, να σου φαρδύνει το πεζοδρόμιο στη Σόλωνος, στο Χαλάνδρι, στις γειτονιές του Πειραιά, στα Εξάρχεια, πού;

 157. Pedis said

  Έπειτα πρέπει να είναι τριτοσκοσμκή πρωτοτυπία η μεταβολή της κλίσης στο πεζοδρόμιο ανάλογια με τις ανάγκες του γκαράζ της κάθε πολυκατοικίας ή οικίας, άσε το υλικό διαφορετικό πλακόστρωσης μπροστά από κάθε σπίτι στις γειτονιές …

 158. Pedis said

  Η φωτογραφία είναι πειραγμένη ή πρόκειται για τη γνωστή ποιότητα των έργων που σχεδιάζουν, εποπτεύουν κιαι παραλαμβάνουν οι αδιάφθοροι και οραματιστές πολιτικοί τους οποίους χειροκροτεί και υποστηρίζει ο περήφανος πλειοψηφικός έλλην παπάρας;

 159. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  158 Εδώ λέει πως είναι αλήθεια.
  http://www.topontiki.gr/article/393306/megalos-iproheiros-o-peripatos-tis-athinas-halasan-me-kalimera-diagrammiseis-esvisan

 160. ΓιώργοςΜ said

  156-7 Σύμφωνοι, ο σχεδιασμός είναι το πιο σημαντικό, αλλά η αστυνόμευση μπορεί να εξασφαλίσει τη μη κατάληψη από αυτοκίνητα, μηχανές, ζαρντινιέρες🤨, ιδιοκατασκευές που τα ιδιοποιούνται, κλίσεις εκτός προδιαγραφών σε ράμπες γκαράζ και άλλα παρόμοια. Είναι που είναι τσουρούτικα, ας είναι τουλάχιστον προσβάσιμα.
  Στη γειτονιά μου, μπροστά σε ένα προποτζήδικο ήταν καθημερινά σταθμευμένο το αυτοκίνητο του δημάρχου, ολόκληρο επάνω στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι πεζοί (και παιδιά από το σχολείο που είναι στο ίδιο τετράγωνο) να αναγκάζονται να περνάνε από το δρόμο. Πού να βρεις το δίκιο σου και πού να διαμαρτυρηθείς;
  Ο νυν δήμαρχος, σε προηγούμενη θητεία μας λοιδορούσε επειδή διαμαρτυρόμαστε, ως γονείς, που έκανε έργα και το προαύλιο του σχολείου ήταν όλο λακούβες και μπάζα μέσα στη χρονιά. «Στα χρόνια μας ήταν όλα χώμα, δεν πάθαμε και τίποτα!». Γιατρός κατά τα άλλα…

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο «μεγάλος περίπατος του Κώστα» θα αποδειχθεί το φιάσκο του αιώνα. Είναι τόσο προφανές που στο Στοίχημα δεν θα δέχονταν πονταρίσμστα. Ο Μπακογιάννης θα εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα γίνει πρώτα υπουργός και μετά πρωθυπουργός, όπως όλοι οι Μητσοτάκηδες, και το τερατούργημά του θα μείνει για να ταλαιπωρεί τους ταλαίπωρους Αθηναίους, μνημείο προχειρότητας και ματαιοδοξίας.

 162. Pedis said

  # 159 – Από κει την πήρα. Πάντως, επειδή είμαι καλοπροαίρετος και λογικός μού φαίνεται απίθανο να συμβεί τέτοιο χάλι, πέντε μέρες μετά το χρωμάτισμα, έστω και σε έναν από τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων των πιθανών κόσμων. Τι να πω, θα δούμε …

 163. Pedis said

  # 160 – Έχεις τα δίκια σου.

  Στις κανονικές πόλεις αυτό που λένε πεζοδρόμιο στην Ελλάδα το λένε δρόμο και τη λωριδα για τους τυφλούς εδώ την έχουν για πεζοδρόμιο.

  Ενα από τα χιλιάδες παραδείγματα αυτής της ανιστροφής: η Σόλωνος.

  Θα πει κάποιος, καλά αυτή είναι η παλιά Αθήνα και τη διατηρούμε βίντατζ.

  Ε, ίδια και χειρότερα (υπάρχουν φυτεμένα και τα καταραμένα τα ατροφικά δεντράκια) έγιναν στους νέους Δήμους, και μάλιστα τους μεσοαστικούς, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Γαλάτσι, Πεύκη κοκ.

 164. dryhammer said

  162. Είχε συμβεί το ίδιο πέρσι (ή πρόπερσι) με τις διαγραμμίσεις στο λιμάνι της Χίου. Έσβηναν πριν κλείσουν βδομάδα. Μετά έβαλαν κάτι σαν αυτοκόλλητες λωρίδες από «ειδικό υλικό όπως στην Ευρώπη» αλλά μετά από δυό βδομάδες άρχισαν να ξεκολλάνε. Τελικά με την τρίτη, κρατάνε κάνα μήνα και μετά θένε φρεσκάρισμα (που γίνεται άπαξ του έτους πριν το καλοκαίρι).

 165. spyridos said

 166. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @162,164. Πρὶν ἀπὸ καμιὰ σαρανταριὰ χρόνια δούλευα σὲ κάποια βιομηχανία ποὺ ἔφτιαχνε «χρῶμα διαγραμμίσεως ὁδῶνε καὶ ὁδοστωστρωμάτωνε», ὅπως ἔλεγε καὶ ὁ Χάρυ Κλύν.

  Φτιάχναμε κάποιες παρτίδες «τζάμι» καὶ κάποιες λιγάκι «ἀδύνατες», γιὰ νὰ τὸ πῶ σεμνά.

  Τὸ μυστικὸ εἶναι στὴ δειγματοληψία τῆς ἐπιτροπῆς παραλαβῆς.

  Παίρνουν «τυχαῖα» δείγματα, ἀλλὰ ξέρουν ποιὲς οἱ «σωστὲς» ντάνες ἀπὸ τίς ἑκατοντάδες τῶν δοχείων ποὺ ἔχουν παραδοθεῖ.

 167. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @166. …ξέρουν ποιὲς εἶναι οἱ σωστὲς ντάνες…

 168. 166/167 Το «ὁδοστωστρωμάτωνε» θα το αφήσεις ασχολίαστο? 🙂

 169. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὸ ἄφησα ἐπίτηδες γιὰ τὸ κακὸ μάτι. 😉

 170. Χαρούλα said

  Χαχαχ! Τι θυμήθηκα! Γύρω στο 1978-79, Υπ. Αθλητισμού ο Αχιλ.Καραμανλής, εγκαινιάζει το ΚΛΕΙΣΤΟ γήπεδο μπάσκετ, και παρακολουθεί τον πρώτο αγώνα. Έλα όμως που πιάνει βροχή… Ένα ρυάκι από την οροφή φροντίζει για την …προβολή του έργου! Η κερκίδα ξεσπά με χειροκρότημα!
  Δημόσια έργα! Τα πληρώνουμε, αλλά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε τα ελαττωματικά!

  Δεν θυμάμαι ακριβώς το σημείο στην Αθήνα, αλλά επειδή είναι τόσο επικεντρωμένο, μήπως είναι σκιά δέντρων; Λίγο πιο δίπλα είναι οκ.

 171. sarant said

  158 Αυθεντική πρέπει να είναι, διότι είδα και άλλες από άλλη γωνία.

 172. Pedis said

  Ε, τότε, πρόκειται για δολιοφθορά … κάποιοι χρησιμοποίησαν επίτηδες τις αδύνατες ντάνες που ήταν για χρήση στο παράκεντρο …

  Δεν έχω καταλάβει αν έχουν προστεθεί φανάρια για τους ποδηλάτες, κι αν ναι, αν είναι εκείνα με το αναβοσβήνον πράσινο, όπως των πεζών, το οποίο στην ελληνική λογική σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει την προτεραιότητα …

 173. Νίκος Καραγιαννακίδης said

  Ζέρντελα, δηλαδή βερίκοκα, τρωγανε στο χωριό όπου κατέλυσαν ως πρόσφυγες στα 1922 ο πατέρας μου κι οι άλλοι κοπανατζήδες από το σχολείο ή από τις μανάδες τους. Δεν τα λέγανε βερύκοκκα (με αυτήν τη γραφή τα γνώρισα εγώ, ο 55χρονος). Έφεραν μαζί τους την ονομασία από την «πατρίδα», την Μικρασία.

 174. ΓιώργοςΜ said

  Δεν ξέρω αν είναι για την τιμή των όπλων, αλλά έγιναν κάποιες δηλώσεις απ’ ότι βλέπω
  https://www.news247.gr/politiki/n-iliopoylos-sto-news-24-7-gia-megalo-peripato-paraviazetai-i-apofasi-toy-dimotikoy-symvoylioy.7672399.html

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ποτίζετε και σκάστε
  «Την ώρα που η έλλειψη αυτόματου ποτίσματος στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου έχει προκαλέσει χλευαστικά σχόλια, με δεδομένο και τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν, ο δήμος Αθηναίων ξεκινά πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα» »
  https://tvxs.gr/news/ellada/o-mpakogiannis-kalei-toys-polites-yiothetisoyn-ena-dentro-gia-na-potizoyn

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  175: Δίκιο έχει ο δήμαρχος. Δεν φτάνει που φυτεύει δέντρα ο δήμος, θα τα ποτίζει κιόλας; Τι άλλο θα ζητήσουμε ακόμα; Μήπως να μαζεύει και τα σκουπίδια; Ατομική ευθύνη δεν είπαμε; Τόσα λεφτά δεν πήραν τα ΜΜΕ για να μας γανώνουν το μυαλό μ’ αυτήν τη ρημάδα; Ξεραίνονται τα δέντρα; Φταίτε εσείς, ασυνείδητοι δημότες, που τ’ αφήνετε απότιστα, φταίει κι ο Θεός, άλλος ανεύθυνος κι Αυτός, που δεν βρέχει αρκετά. Ξεβάψανε κιόλας τα χρώματα; Ε,αφού πάτε και πατάτε απάνω με τις παπουτσάρες σας, γυρεύετε και τα ρέστα; Παρατηρείται καθημερινά κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη; Ε, αφού το κάθε βλαχαδερό θέλει να σωφάρει, αναμενόμενο δεν είναι; Αχάριστοι κι ανεύθυνοι μια ζωή, ρε παιδί μου όμως!…

 177. Μαρία said

 178. Μαρία said

  Οι «το πολύ 50.000 ευρώ» για τον «Μεγάλο Περίπατο» του Κ. Μπακογιάννη αιφνιδιαστικά έγιναν 2 εκατ. ευρώ και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις που πληρώνονται «ντούκου» και όχι με την σταδιακή παράδοση του έργου, απειλείται τόσο ο τρέχων όσο και οι επόμενοι προϋπολογισμοί του Δήμου Αθηναίων, ήδη κάνουν κάθε 15 ημέρες αναμόρφωση προϋπολογισμού και «στραγγίζουν» κωδικούς για να εξασφαλίσουν ρευστοτητα,
  https://anoihtipoli.gr/synenteyxeis/o-dimotikos-symvoylos-tis-anoichtis-polis-kostas-alexioy-sto-kokkino-105-5-megalos-peripatos-i-megalo-fagopoti-ichitiko-ston-syndesmo

 179. Μαρία said

  Τρολάρισμα φαίνεται αλλά το χωριό με το περίεργο όνομα είναι υπαρκτό.

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πού να σε περπατήσω
  μπογιές και λαμαρίνες
  γεμίσανε τα χρόνια
  ζαρντινιεροκομπίνες

 181. Γς said

  Και μιας που λέμε για ζαρντινιέρες και παγκάκια του δήμου,
  να κι εκείνο το δικό μου παγκάκι:

  https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_9.html

 182. Πέπε said

  179
  Και τα στοιχεία του σχολείου είναι ακριβή (ταχ. κώδικας, μέιλ, τηλέφωνο)!

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και το όνομα του διευθυντή του σχολείου είναι σωστό. Θεούλης! 😂

 184. Πισμάνης said

  @9 Νά υποθέσουμε οτι «γκάρντια» (φρουρά, παρατηρητήριο) μπορεί νά είναι μιά περιφραγμένη τοποθεσία που προστάτευε τούς φρουρούς (γκαρδιόλους);
  Ακούγεται ενδιαφέρον.
  Συνεπώς Γαρδίκια καί (Γ)Καρδίτσες μπορεί νά ξεκίνησαν από μικρές τοπικές φρουρές.

 185. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν δεν είναι μια πολύ καλοφτιαγμένη πλάκα, έχει πολλά κιλά καρύδια ο κουζουλός, για να τρολάρει τον Μπακομητσοτάκη μέσω επίσημου εγγράφου. 😂

 186. sarant said

  185 Οπότε, αυθεντικό θα είναι.

  184 Φρουρές σε χωριά που δεν πάτησαν Ενετοί και να ονοματίστηκαν έτσι; Δύσκολο.

 187. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτό εδώ είναι τρολάρισμα? Δε νομίζω Τάκη…
  https://www.candiadoc.gr/2020/06/30/proklisi-o-dimos-chersonisoy-kanei-pro/#.Xv3O9CgzZ1t

 188. Χαρούλα said

  Παραλήπτη δεν έχει. Προς;;;;;
  Ίσως γνήσιο ως έγγραφο, αλλά όχι ως αίτημα.

  Σίγουρα ευρηματικό, έξυπνο χιούμορ.

 189. Χαρούλα said

  #187 Πολύ σωστά έπραξε χτήνος! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Να έρθει κανένας ανατρεπτικός να το δηλητηριάσει! Ή και να το πουλήσει;;;;; Απαπαπα! Δήμαρχος είναι! Να μην προστατέψει τον λαό του από κάτι τέτοια κουμάσια;;;🤪

 190. 188 Έχει: Προς Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, Σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΠΕΖΑ
  Αλλά στο απόσπασμα δεν φαίνεται, με μερικά κλικ εμφανίζεται ολόκληρο (αληθινό ή φτιαγμένο).

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  179, Απο τς Αγιές Παρασκιές έπαιρναν κοπριές για τα οπωροκηπευτικά οι δικοί μου.Μάλλον θα είχε κτηνοτροφία.
  Και να πεις ότι τ΄ονομάτισαν όταν καθιερώθηκε το 5ήμερο όπου Αγίες οι Παρασκευές, μπα! Η ονομασία του, λέει, οφείλεται στις πολλές εκκλησίες που υπήρξαν εκεί και ήταν αφιερωμένες στην Αγία Παρασκευή.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AD%CF%82_%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

  187 Εφτασαν ως εκεί;! Και να σκεφτείς ότι στο Δήμο Χερσονήσου υπήρξε Δήμαρχος ο Σπύρος Δανέλλης

 192. Γιάννης Ιατρού said

  187/192 Δεν βγαίνει καλά ο σύνδεσμος που έχει στο 187, λόγω προβλημάτων κλπ. γράφει (Λόγω προβλήματος είναι αδύνατη για την ώρα η ανανέωση των θεμάτων στο Candiadoc).
  Γι αυτό, προσφορά υπογείου 🙂 , εδώ η εικόνα (με το URL από το βίδεο…)

 193. dryhammer said

  192. Πίστευα πως πήραν τ΄όνομα μετά από θαυματουργή έκλειψη He.

 194. Μαρία said

 195. Αγγελος said

  Για το Γαρδίκι δεν ξέρω, αλλά η Καρδίτσα, που εκτός από τη θεσσαλική πόλη είναι και τοποθεσία κοντά στην Υλίκη, πάντα υπέθετα ότι ήταν Καρυδίτσα!

 196. Pedis said

 197. Γς said

  196:

  > η Καρδίτσα, που εκτός από τη θεσσαλική πόλη είναι και τοποθεσία κοντά στην Υλίκη

  200 χιλιόμετρα και βάλε

 198. sarant said

  197 Σαν τον Ιωάννου, πολύ καλός.

 199. dryhammer said

  199. >…Σαν τον Ιωάννου…
  Και η «γραμμή» του Ιωαννίζει έντονα, και το χιούμορ του (προς έπαινο, όχι προς κατηγορία)

 200. Μαρία said

 201. https://www.efsyn.gr/node/265421

 202. Μαρία said

  202
  Δάκτυλος Καρανίκα 🙂

 203. Γιάννης Ιατρού said

  202/203: Νωρίς το φανέρωσαν 🙂 🙂

 204. Αγγελος said

  Γς (198), όχι και 200 χιλιόμετρα και βάλε! Καρδίτσα είναι το χωριό που σήμερα λέγεται Ακραίφνιο, και από το έδαφός του περνάει μια σήραγγα που παροχετεύεται τα νερά της άλλοτε Κωπαΐδας στην Υλίκη. 200 χιλιόμετρα και βάλε από τη θεσσαλική Καρδίτσα, αυτό ναι.

 205. Theo said

  @206:
  Tο Ακραίφνιο απέχει 103 χλμ. από την Αθήνα.

 206. sarant said

  207 Εχω πάει εκεί, έχει έναν ναό του Πτώου Απόλλωνος λίγο πιο έξω από το χωριό

 207. Theo said

  @208:
  Εγώ έχω πάει δυο φορές στο μοναστήρι της «Πελαγίας», πάνω από το χωριό, στο δρόμο προς Κόκκινο, όπου μονάζουν κάποιες παιδικές φίλες μου.

 208. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  205 Για να φχαριστηθείς τον μπάφο σου θέλει και την κατάλληλη ατμόσφαιρα.
  https://thepressproject.gr/christougenniatikos-peripatos-ekatontadon-chiliadon-evro-se-idiotiki-etaireia-apo-ton-dimo-athinaion/

 209. eirini said

  Αυτο που εγραψε καποιος απο πανω για ελλειψη δημοσιας τουαλετας ισχυει. Εμενα με ειχε πιασει η αναγκη στο μοναστηρακι τη στιγμη που εφευγα απο μια δουλεια και εψαχνα στο σταθμο σαν την τρελη να βρω κατι, σε καφε δεν πηγα γιατι λεω ενταξει αφου εφτασα μεχρι εδω ας παρω τον ηλεκτρικο να παω σπιτι μου. Μαρτυριο ο ηλεκτρικος…. Σε γενικες γραμμες προλαβα να φτασω στην πολυκατοικια αλλα οταν εβαλα το κλειδι στην πορτα εγινε η καταστροφη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: