Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουλίου έτους 2020

Posted by sarant στο 1 Ιουλίου, 2020


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Τε  1

Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου -και θανή Νικολάου Γουίντωνος, σωτήρα των εβραιόπουλων

Πε  2

† Άρεως Αλεξάνδρου

Πα 3

Γενέσιον Φραγκίσκου Κάφκα -και Ιακώβου Μόρρισων τελευτή κατά τον δαίμονα εαυτού

Σα  4

Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας υπό Θωμά Τζέφερσον. Και του τιμημένου η ανύψωσις.

Κυ  5

Δημοσίευσις των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας υπό Ισαάκ Νεύτωνος. Και του ογδόου ελληνικού δημοψηφίσματος.

Δε  6

Πρώτον αντιλυσσικόν εμβόλιον υπό Λουδοβίκου Παστέρ

Τρ 7

Γενέσιον Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός

Τε 8

Γενέσιον Αρθούρου Έβανς του αρχαιολόγου

Πε 9

Θανάτωση επισκόπων και προκρίτων εν Λευκωσία Κύπρου

Πα 10

Γενέσιον Ιωάννου Χατζηανδρέου (κατά κόσμον Στρατή Τσίρκα) και Νικολάου Τέσλα

Σα 11

Έναρξις της εξοντώσεως των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης υπό των χιτλερικών δημίων

Κυ 12

† Κωνσταντίνου Ουράνη

Δε 13

† Φωτίου Κόντογλου (και γενέσιον Νεοκιδίου της Αραβίας)

Τρ 14

Της πτώσεως της Βαστίλης

Τε 15

Της Ιουλιανής εκτροπής και του κυπριακού πραξικοπήματος

Πε 16

Της Εγίρας

Πα 17

Πρωταγόρου του Αβδηρίτου

Σα 18

Γενέσιον Νέλσονος Μαντέλα

Κυ 19

† Στρατή Μυριβήλη τελευτή

Δε 20

Νιλ Άρμστρογκ και των πρώτων επί της Σελήνης βαδισάντων

Τρ 21

+ Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή και Σωτηρη Πέτρουλα δολοφονία

Τε 22

Γενέσιον Ερνέστου Χεμινγουαίη

Πε 23

Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

Πα 24

Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού

Σα 25

Γενέσιον Γεωργίου Βερνάρδου Σω

Κυ 26

Της νίκης των Ελλήνων επαναστατών εις Δερβενάκια

Δε 27

Τελεσίλλης της Αργείας

Τρ 28

Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

Τε 29

† Βικεντίου Βαν Γκογκ και γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού

Πε 30

† Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό

Πα 31

† Θανή Νικολάου Σκουφά

Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Βέβαια, επειδή το πρώτο εξάμηνο έχει τον Φλεβάρη, είναι κάπως πιο κοντό από το δεύτερο αν και φέτος που το έτος είναι δίσεκτο έχουμε ισότητα των δύο εξαμήνων.

Ο Ιούλιος επίσης είναι ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η  μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο “παλιό ημερολόγιο”).

Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα), που είναι και η πιο διαδεδομένη, καθώς και τις Αηλιάς και Αηλιάτης (από τη γιορτή τ’ Άη Λιος στις 20 του μήνα), ενώ σε κάποια κυκλαδονήσια λέγεται Γυαλινός, ίσως επειδή τότε αρχίζουν να γυαλίζουν οι ρώγες των σταφυλιών. Λέγεται επίσης Δευτερογιούνης (όπου Πρωτογιούνης είναι φυσικά ο Ιούνιος: ο λαός αντιπαθούσε τα σχεδόν ομόηχα Ιούνης και Ιούλης και ονόμασε πρωτογιούνη τον ένα και δευτερογιούνη τον άλλο, αφού κιόλας είναι πρώτος και δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος).

[Παρένθεση: για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, και όχι π.χ. ο Σεπτέμβρης ή ο Μάης· ασφαλώς περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά οι καθαρολόγοι που λέγαμε υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λαϊκοί τύποι Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης αλλά μόνο Θεριστής και Αλωνάρης, και ότι τα Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης είναι ψυχαρικές επινοήσεις ή/και κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι ακριβές αυτό, αν και αξίζει ειδικό άρθρο, πάντως τύποι Ιούνης/Γιούνης υπάρχουν σε δημοτικά τραγούδια (π.χ. ο Γιούνης με τα μήλα στη συλλογή του Πολίτη), ενώ τύπος «Ιούλης» υπάρχει (για όνομα, όχι για τον μήνα) στη Ριμάδα του Μεγαλέξαντρου, αλλά και σε επιγραφή στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, όμως δεν βρίσκω τώρα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει). Επομένως, οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης» (που χρησιμοποιούνται, μου λένε, πάρα πολύ στην Κύπρο, ακόμα από τον Μαχαιρά, αλλά και στις Κυκλάδες) δεν έχουν κάτι το εγγενώς κατακριτέο και είναι θέμα γούστου. Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως… και κλείνει η παρένθεση].

Υπάρχει και επώνυμο Γιούλης, με μεγαλύτερη συχνότητα στα Πράμαντα Ιωαννίνων.

Ο Ιούλιος έχει χάρη στον Καίσαρα το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχει βέβαια και τα Ιουλιανά, την εκτροπή του 1965 με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση, την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου και τις καθημερινές διαδηλώσεις λαού επί 70 μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θα πούμε περισσότερα, έστω κι αν τον φετινό Ιούλιο έχουμε πρωθυπουργό τον γιο του πρωταγωνιστή των γεγονότων του 1965. Μόνο να αναφέρω (αν και μάλλον το έχω ξαναπεί) ότι προπολεμικά είχαν ονομαστεί Ιουλιανά τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1920, όταν ανακοινώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθ. Βενιζέλου στο Παρίσι. Το πλήθος κατέστρεψε τα γραφεία όλων των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, το Μέγαρο Σκουλούδη και τα σπίτια άλλων επιφανών αντιβενιζελικών, ενώ δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες με αρχηγό τον διαβόητο Γύπαρη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου απέναντι στο Χίλτον (τότε λεγόταν οδός Κηφισιάς). Ο λογαριασμός εκείνων των Ιουλιανών πληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών ή τέλος πάντων ήταν ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών την εποχή πριν από την κρίση και πριν από την πανδημία, τότε που ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει διακοπές. Στη Γαλλία “Ιουλιανοί” (Juilletistes) λέγονται όσοι πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο, οι άλλοι, που είναι και περισσότεροι, λέγονται φυσικά Αυγουστιανοί (Aoûtiens). Το μαύρο σαββατοκύριακο, όταν φεύγουν οι δεύτεροι και επιστρέφουν οι πρώτοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ. Κατά σύμπτωση σήμερα ανοίγουν και τα ελληνικά αεροδρόμια σε πτήσεις από τρίτες χώρες μετά τον κορονοϊό.

Στις παροιμίες για τον Ιούλιο συνήθως ονοματίζεται ο Αλωνάρης, για παράδειγμα: που μοχτάει τον χειμώνα, χαίρεται τον Αλωνάρη ή Αλωνάρης αλωνίζει, στάρι το χωριό γεμίζει. Μια διαιτολογική παροιμία που ομολογώ πως δεν την έχω καταλάβει, λέει «κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη». Μια μετεωρολογική – παρετυμολογική παροιμία ισχυρίζεται πως «Τ’ Αϊ-Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς».

Ο Καβάφης πάντως είχε γράψει για τον «θείο Ιούλιο μήνα» που πυρώνει, ενώ ο Μίλτος Σαχτούρης προειδοποιούσε ότι «Έρχεται έρημος με φωτιά ο Ιούλιος / να κάψει τις μοναχικές ψυχές μέσα στην πόλη». Πιο γνωστός, καθότι μελοποιημένος, είναι ο στίχος του Ελύτη «Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου». Ο Σεφέρης έχει γράψει, αλλά σε κάποια επιστολή του ή στις Μέρες, το χαϊκού «Πλατεία Ομονοίας»: Ήλιος κι Ιούλιος / στα πεζοδρόμια βγήκαν/ βυζιά κοπάδια -αν θυμάμαι καλά.

Να θυμηθούμε κι έναν άλλο ελυτικό Ιούλη, που μας τον είχε αναφέρει πέρυσι η αξέχαστη φίλη μας η Αμαλία, η Κρονοποιούσα:

Γυμνός, Iούλιο Μήνα Ελύτης Oδυσσέας

(από το O μικρός ναυτίλος, Ίκαρος 1985)

Γυμνός, Iούλιο μήνα, το καταμεσήμερο. Σ’ ένα στενό κρεβάτι, ανάμεσα σε δυο σεντόνια χοντρά, ντρίλινα, με το μάγουλο πάνω στο μπράτσο μου που το γλείφω και γεύομαι την αρμύρα του.
Kοιτάζω τον ασβέστη αντικρύ στον τοίχο της μικρής μου κάμαρας. Λίγο πιο ψηλά το ταβάνι με τα δοκάρια. Πιο χαμηλά την κασέλα όπου έχω αποθέσει όλα μου τα υπάρχοντα: δυο παντελόνια, τέσσερα πουκάμισα, κάτι ασπρόρουχα. Δίπλα, η καρέκλα με την πελώρια ψάθα. Xάμου, στ’ άσπρα και μαύρα πλακάκια, τα δυο μου σάνταλα. Έχω στο πλάι μου κι ένα βιβλίο.

Γεννήθηκα για να ‘χω τόσα. Δεν μου λέει τίποτε να παραδοξολογώ. Aπό το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε. Mόνο που ‘ναι πιο δύσκολο. Kι από το κορίτσι που αγαπάς επίσης φτάνεις, αλλά θέλει να ξέρεις να τ’ αγγίξεις οπόταν η φύση σού υπακούει. Kι από τη φύση – αλλά θέλει να ξέρεις να της αφαιρέσεις την αγκίδα της.

Στη Λιλιπούπολη ένας από τους «δώδεκα μήνες αθλητές» είναι και «ο Ιούλιος ο χίπης με μπλουτζίν και χαϊμαλιά».

Πέρσι ο Ιούλιος ήταν προεκλογικός, φέτος είναι πανδημικός -έστω και μετά τον περιορισμό. Η πρώτη του μήνα φέτος σηματοδοτεί και το άνοιγμα στον τουρισμό από το εξωτερικό. Μακάρι να επικρατήσει, φέτος τουλάχιστον, η θερινή ραστώνη, ιδίως στα επιδημιολογικά νέα εσωτερικού.

Κλείνουμε με ένα συμπαθητικό τραγούδι που δεν το ήξερα, από συντελεστές που δεν τους ήξερα, με τον τίτλο 16 Ιούλη:

109 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουλίου έτους 2020”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα !
  Πράγματι σπανίζουν τα τραγούδια για τον Ιούλιο. Εγώ θυμήθηκα τούτο !

 2. Γς said

  Καλό μήνα

  >Τε 1 Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου

  Darwin revisited

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα και καλό μήνα.
  Εκεί στις 16 του μήνα χωράει νομίζω και η αυγή της εποχής του ατόμου, Νιού Μέξικο μεριά.

 4. Καλημέρα κι απ’ την επίσημη της μέρας 🙂 Καλό μήνα.
  Αλήθεια, αναφορά στη μεταπολίτευση δεν υπάρχει; Ούτε στις 23 ούτε στις 24;

 5. sarant said

  Καλημέρα και καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Μου λέει ένας φίλος για το «επιμήκης» του Μίκη Θεοδωράκη ότι ο Ειρηναίος Κισάμου τον είχε πει «ο ουρανομήκης».

  4 Ο πατέρας μου δεν το είχε κρίνει σκόπιμο, τι να πω.

 6. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα.

  Μιὰ μικρὴ διόρθωση:

  » Βέβαια, επειδή το πρώτο εξάμηνο έχει τον Φλεβάρη, είναι κάπως πιο κοντό από το δεύτερο αν και φέτος που το έτος είναι δίσεκτο έχουμε ισότητα των δύο εξαμήνων.

  Δὲν ἔχουμε ἰσότητα τῶν ἐξαμήνων οὔτε στὰ δίσεκτα.

  Τὸ πρῶτο ἐξάμηνο ἔχει τρεῖς μῆνες τριανταμιάρηδες, δυὸ τριαντάρηδες καὶ τὸ Φλεβάρη, ἤτοι: (3Χ31)+(2Χ30)+(28/29)=181/182 μέρες.

  Τὸ δεύτερο ἔχει ἀντίστοιχα:
  (4Χ31)+(2Χ30)=184 μέρες.

 7. Georgios Bartzoudis said

  «…Θεριστής και Αλωνάρης…»

  # Ελέχθη ότι Μακεδονιστί ο Ιούλιος λέγεται Αλωνιστής. Εγώ όμως αποφεύγω την Μακεδονική ονομασία διότι μου θυμίζει τη βρώμικη τσιπροσυμφωνία των (άτυχων) λιμνών!

 8. ΓΤ said

  5, 4@

  Ασφαλώς δεν το είχε κρίνει σκόπιμο. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχουμε κάποια μεταγενέστερη προσθήκη…
  «προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι»: O Γιάννης Κουβάτσος (01.07.2019, #79) είχε προτείνει να προστεθεί το γενέσιον Αλέξανδρου Παναγούλη…
  Για την εισβολή των καθαρμάτων στην Κύπρο ούτε λέξη επίσης…

 9. nikiplos said

  8@ Πράγματι, πιστεύω πως η επαίτειος (όχι ορθογραφικό λάθος) του Αττίλα Ι αξίζει αναφοράς. Και θυμάμαι τα πρώτα Κυπριοτόπουλα που είχαν φέρει από εκεί να πάνε στα εδώ σχολειά. Είχαμε δύο από αυτά, ένα στην τάξη του αδερφού μου, δύο χρόνια μεγαλύτερου και ένα κορίτσι στην τάξη μου. Σαστισμένα, αλλά όπως και οι γονείς τους, δεν ήθελαν να δείξουν ότι είναι πρόσφυγες. Ήθελαν να δείξουν ότι είναι από πλούσιο μέρος και ότι σύντομα θα πάνε εκεί πίσω μόλις διευθετηθεί το θέμα. Είχαν στην Κερύνεια περιουσία, παραθαλάσσιο εξοχικό, παραλίες, μπαξέδες και άλλα πολλά. Όλο έτσι έλεγαν. Δεν έφυγαν ποτέ… ξέμειναν και μαράζωσαν κι αυτοί με εμάς στον τόπο εκείνο…

 10. Γς said

  >Πε 2

  Η απόφαση του Devlet Konseyi [ΣτΕ]

 11. sarant said

  6 Kαλα λες!

  8 Προσθήκες γίνονται αρκετές και αφορούν οι περισσότερες νεότερα γεγονότα.

 12. Κιγκέρι said

  Καλημέρα και καλό μήνα!

 13. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλό μήνα.
  Διόρθωσις (ινα επιτευχθή συνέπεια): ο Θωμάς δέον όπως μεταγραφεί σε Τζέφφερσων, ώστε να συνάδει με τον κ. Μόρρισων
  Δεν ξέρω πόσο καλή ιδέα είναι βέβαια, φαντάζεστε οποιονδήποτε του αιώνος του κ. Τζ. να άδει το riders on the storm? 😛 😛 😛

 14. Πουλ-πουλ said

  Για την παρένθεση Ιούλη ή Ιουλίου

  Η γραμματεία της γλώσσας μας είναι τόσο χατζητεράστια, που μπορείς να βρεις τα πάντα-όλα ή σχεδόν. Άρα δεν χρειάζεται να ανατρέχει κανείς σε κατάστιχα, να βρίσκει κάποιον τύπο που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για να θεμελιώσει την άποψη του. Ισχύει αυτό που λες «περί ορέξεως ουδείς λόγος».

 15. ΓΤ said

  13@

  Να θυμίσουμε τον Σύνδεσμο Θερμαστών «Ο Στέφενσων» https://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2015/01/Stephenson.html 🙂
  (κατοπινή ΠΕΚΠΜΕΝ «Ο Στέφενσων» Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού)
  Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί…

 16. Triant said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Όσοι προτιμάμε τον τύπο Ιούλιος δεν λέμε στις 2 του Ιουλίου αλλά στις 2 Ιουλίου όπως και σε όλες τις αντίστοιχες γενικές της «καθομιλουμένης» για τους μήνες.

  Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ήταν καθόλου άμοιρος ευθυνών για τα Ιουλιανά. Άντε, γιατί πολύ έχει αγιοποιηθεί ο «Γέρος της δημοκρατίας», μή χέσω. Αλλά βέβαια όλοι εδώ μέσα τα ξέρουμε, τι να λέω.

 17. 5 Ο Μποστ τον έλεγε έτσι (ο Επιμήκης)

 18. sarant said

  17 Ναι, εννοείται

  Ο φίλος μου ο Παύλος εγνώριζε από καιρό ότι έγραφα ωραιότατα ελαφρά τραγούδια και με θαύμαζε. Μια μέρα, μόλις του διάβασα το τελευταίο μου, το «Δάγκωσέ με να λυσσάξω», μου μίλησε καθαρά:

  – Άκουσε, μου είπε, αυτά που γράφεις είναι αριστουργήματα και δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Πρέπει κάποιος να τα μελοποιήσει για να γίνουν κτήμα του λαού. Έχω ένα φίλο μου συμπατριώτη απ’τα Χανιά, που είναι συνθέτης. Θέλεις να του μιλήσω;

  Η πρότασή του δεν με ενθουσίασε πολύ. Έδειξα κάποιο σκεπτικισμό.

  – Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα συνθέτη, Παύλο μου. Ίσως μου τα καταστρέψει. Φίλος μου είσαι και ξέρεις πόσο προσέχω τον δαντελένιο μου στίχο και τις λεπτομέρειες. Δεν αρκεί οι στίχοι μου να είναι καλοί. Πρέπει και ο συνθέτης να ευρίσκεται εις το ύψος των.
  – Το ξέρω. Γι’ αυτό και σου προτείνω αυτόν. Όλοι λένε πως έχει μεγάλο ταλέντο. Έγραψε τις ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ στο Εθνικό.
  – Πώς λέγεται;
  – Μίκης Θεοδωράκης.
  – Άγνωστο όνομα. Τι σόι πράγμα είναι;
  – Λαμπρό παιδί ο Μίκης. Μόνο που είναι πανύψηλος.
  – Ωραία. Κανόνισέ μου ένα ραντεβού μ’αυτόν τον Επιμήκη, να δω αν μου κάνει κατ’αρχήν.
  – Σύμφωνοι. Κι εσύ φέρε μαζί σου ό,τι τραγούδια έχεις γράψει. Έτσι;
  – Εντάξει. Ας βοηθήσουμε και τους νέους, τι να κάνουμε…

 19. Νέο Kid said

  Μικρός γρίφος λογικής και μηνολογίας:

  Αν ο Γιούλης είναι Ιούλιος , κι ο Μάης είναι Απρίλιος , τότε ο Αύγουστος είναι …?

 20. Κιγκέρι said

  Κι άλλα τρία ποιήματα για τον Ιούλιο, από το σημερινό αφιέρωμα του lifo

  Γιάννης Ρίτσος – Υπέροχες νύχτες του Ιουλίου

  Α, υπέροχες νύχτες του Ιουλίου με τα μαντολίνα των τζιτζικιών
  και των γρύλων – έλεγε, –
  το φωταγωγημένο βαποράκι της κωλοφωτιάς αγκυροβολημένο στο
  παλιό τζάκι της καλύβας,
  η καλύβα στα καλάμια της ακροποταμιάς –
  δε σου ζητούν αποδείξεις,
  οι φλέβες του νερού κάτω απ’ το χώμα δίχως ερώτηση,
  υπάρχουμε,
  μεγάλοι κύκλοι δροσιάς στην πυρωμένη έκταση της
  θερινής νύχτας,
  τ’ αλώνια με τα άλογα μετέωρα,
  οι θεριστάδες κοιμισμένοι στις θημωνιές,
  τα κορίτσια ξύπνια,
  η αψάδα του αμπελιού γλείφοντας τη γλώσσα της,
  το σκυλί του κυνηγού κοιτάζοντας το φεγγάρι.

  Ο μικρός ακούρευτος βοσκός
  ένιωσε μονομιάς την ευγένεια των ζώων και των άστρων,
  τη ζέστα του μαλλιού, τη δροσιά του νερού,
  το χέρι που έλειπε απ’ τη μέση του,
  τη μεγάλη απουσία εκείνου που δεν ήξερε πώς περίμενε,
  έφτιαξε με θυμάρι μια στρωμνή για δύο
  και ξάπλωσε μόνος,
  σε λίγο σηκώθηκε κ’ έκλαψε στο λαιμό του κριαριού του,
  (μαζί κλάψαμε, για άλλο ο καθένας),
  κλαίγανε και τα πρόβατα στην ασημένια νύχτα –
  Άγνωστη γνώση
  γνώση του σώματος,
  άγνωστο σώμα.

  * * *

  Ο. Ελύτης – Εκ του πλησίον

  «Ψελλιστί παίρνεται ο υπνάκος μέσα σ’ ένα στεντόρειο μεσημέρι,
  γεμάτο τζιτζίκια που μαίνονται. Ιούλιος.
  Α, νάρθει η ώρα που θα
  δαγκώνεις το περγαμόντο και που ύστερα θα πίνεις πίνεις δροσερό
  νερό, καφέδες, και σιγάρο ατελεύτητο σαν την Ελλάδα.»

  * * *

  Νίκος Καρούζος – Αλλόφρονας Ιούλιος

  Ο γενέθλιός μου μήνας στα θολερά/ λιοπύρια του Καρκίνου
  μ’ έναν απρόκοφτον ίσκιο που αναβλύζει/ δονούμενος από φευγαλέα
  φωνήματα κληματαριάς- τι άρια/ ο θάνατος ή η έβδομη κοίμηση…

  Σα να αισθάνομαι το σώμα μου στον ιδρώτα/ λουσμένο μουσείο
  Οπού ‘χει να δείξει σωζόμενες αστραπές
  τη μεγάλη του πόνου προσωπογραφία.

  Μοναστήρι παμπάλαιο τούτος- εδώ ο ύπερος.
  Δεν επιτρέπω υπολειπόμενα δάκρυα
  προχωρώντας με χαυλιόδοντες αταραξίας
  ανάμεσα στα μελανθή με φως ανήμερο
  να κατακάψω και τις πέντε ηπείρους.
  Την καλησπέρα μου στα Ιδανικά σας”.

 21. ΣΠ said

  19
  Κιντ, βλέπω ότι έχουμε γενέθλια τον ίδιο μήνα.

 22. ΓΤ said

  19@
  Σεπτέμβρης

 23. Babis said

  #19
  Σεπτεμβριος;

 24. Babis said

  #19
  Σεπτέμβριος ;

 25. ΓιώργοςΜ said

  19 Μήνας διακοπών, universal constant (SI). 😛

 26. Costas X said

  «Κότα πίτα τον Γενάρη, κόκορος τον Αλωνάρη» στην Κέρκυρα.

 27. Costas X said

  Καλό μήνα, το ξέχασα !

 28. nikiplos said

  19@ Ιούνιος?

 29. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Τι θα γίνει με τον γρίφο; Σε πόση ώρα θα τον πάρει το ποτάμι;

 30. Νέο Kid said

  Σεπτέμβριος.

 31. nikiplos said

  30@ δώσε και καμία εξήγηση ρε φίλε! 🙂

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!
  Το Κωνσταντίνος δεν ταιριάζει στον Ουράνη. Κλέαρχος Νιάρχου ή Νεάρχου λεγόταν, συνεπώς το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο ήταν Κώστας Ουράνης.

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  31 Ιουλίου 1920 εκτελέστηκε ο Ίων Δραγούμης από τους παρακρατικούς Γυπαραίους.
  Ένα ποίημα του Παλαμά:

  Μεγάλος είσαι.
  Κι αν περιμένεις,
  γύρω ο λαός σου γνωρίζοντάς σε,
  βάγια να στρώνει για να διαβαίνεις,
  παιδί που θα ‘σαι!

  Μεγάλος είσαι
  Κι αν το πιστεύεις,
  το μίσος που έρπει γυρεύοντάς σε,
  πως δε θεριεύει κι όσο θεριεύεις,
  παιδί που θα ‘σαι.

  Μεγάλος είσαι.
  Και θα πεθάνεις,
  και θα σου φτύνει
  κι ο τιποτένιος κι ο πεχλιβάνης
  την τρανοσύνη.

  Και θα πεθάνεις.
  Κι άλλο, το αστέρι της τρανοσύνης σου, δε θα γίνει
  παρά κεράκι σε παιδιού χέρι,
  να τρεμοσβήνει.

  Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει
  μια οργή στον ίσκιο, στα κόκαλά σου,
  θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει
  το ανάστημά σου.

 34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Σήμερα ανοίγει λέει κι ο τουρισμός.
  Καραντίνα μέχρι να σβήσει ο ήλιος κουφάλες.
  https://www.enikos.gr/society/727396/mykonos-gova-stileto-kai-fylla-chrysou-se-menou-estiatoriou-zaliz

 35. spiridione said

  Καλό μήνα.
  Στο ΙΛΝΕ γράφει πιο πολλά στον Γυαλιστή παρά στον Αλωνάρη (ή Αλωνιάρη ή Αλωνευτή ή Αλωνιστή)
  Γυαλιστὴς
  Α) … 2) Ο Ιούλιος, εκ της στιλπνότητος, την οποίαν αποκτούν αι οπώραι, ωριμάζουσαι κατὰ τὸν μήνα τούτον σύνηθ.: Το Γυαλιστή κάνει πολλὴ ζέστη Πελοπν. (Γερμ.) Επέρασε ο Γυαλιστὴς και φραgόσυκα δε φάγαμε Πελοπν. (Αρεόπ.) Να μου μαζέψης τα σύκα που είχα ᾽λιάσει το Γυαλιστὴ Πελοπν. (Λάγ.) Διάκανε δυο-τρεις κοπελίτσες το Γυαλιστὴ μήνα ᾽ς το Νοκολὸ (διάκανε = πήγαν) Πελοπν. (Ξεχώρ.) Ο μικρό ήθελε να πάω το μήνα το Γυαλιστὴ Κορσ. Το Γυαλιστὴ αλωνεύγομε Ναξ. (Κινίδαρ.) ᾽Σ τσι είκοσι του ᾽Υαλιστή είναι τ᾽ άι-Λιὰ Ναξ. (Απύρανθ.) Όλος ο Υαλιστὴς επέρασε gαι δεν αδε͜ιάσαμε να πιάσωμε δουλε͜ιὰ αυτόθ. ᾽Σ το έμπα του Γυαλ-λιστή ᾽ποθερίσαμε Κως. Τα σταφύλ-λια κινιάζ-ζου νdογ-Γυαλ-λιστὴ (κινιάζ-ζου = ωριμάζουν) Κως (Πυλ.) ‖ Γνωμ. Το Γυαλιστὴ γυαλίζει η πέτρα ᾽ς το βουνὸ (οι λίθοι στίλβουν εκ της μεγάλης θερμότητος και της διαθλάσεως της ατμοσφαίρας εκ του καυσωνος) Πελοπν. (Κάμπος Λακων.) Γυαλιστὴς γυαλ-λίζει ρώγα τσαι πέτρα ᾽ς τὸ γιαλὸ (οι καρποί ωριμάζουν εκ της θερμότητος και οι λίθοι εντὸς της θαλάσσης φαίνονται στιλπνοὶ εκ της διαυγείας του ύδατος) Κως (Καρδάμ.) Ο Γυαλιστὴς γυαλίζει ǀ κι Αύγουστος τα καθαρίζει (η ωρίμασις σύκων, σταφυλών και άλλων οπωρών αρχίζει τον μήνα Ιούλιον, κατὰ δε τον μήνα Αύγουστον αύται εξαντλούνται εις τα νότια κλίματα) Πελοπν. (Μαν.) ᾽Σ τις είκοσι του Γυαλιστή ǀ λέπει το σύκο ᾽ς τη gορφή (δηλ. ωριμάζουν τα πρώτα σύκα) Πελοπν. (Λευκτρ.) Αgουροφάος ήφαε κι ο Γυαλιστὴς δεν είδε (αgουροφάος = αγουροφάγος˙ επὶ οπωρών, ο αναμένων να δρέψῃ τον καρπόν των δένδρων του ώριμον προλαμβάνεται υπὸ του κλέπτοντος τον καρπὸν τούτον άωρον) Κρητ. Συνών. Αγουροφάγος έφαγε κι ο ουρμοφάγος έμεινε. Το Γυαλιστὴ γελά το καπότο (τον Ιούλιον λόγῳ του καύσωνος δεν φορούνται τα παλτὰ αλλὰ φυλάσσονται διὰ τον χειμώνα) Αμοργ. ‖ Ασμ. ᾽Εμίσσεψε το γιασιμί, πάει το φούλι πάει, να ᾽ρθ᾽ Αύγουστος και Γυαλιστὴς ν᾽ αdάμωθούμε πάλι Κρητ. (Βάμ.) Ο Μάης έχει τις δροσὲς τσ᾽ Απρίλης τα λελούδια τσ᾽ ο Θεριστὴς τσ᾽ ο Γυαλιστὴς τα γλέντια, τα τραγούδια Πελοπν. (Κάμπος Λάκων.) Απρίλης πρήσκει πρόβατα και Μάης τα γελάδια κι ο Θεριστὴς κι ο Γυαλιστὴς μαραίνει παλληκάρια Πελοπν. (Λευκτρ.) Το Λυθκιαστὴ τα λέαμε, το Γυαλιστὴ τελ͜ειώσα (τον Ιούνιον πρωτοαγαπηθὴκαμε και τόν ᾽Ιούλιο παντρευτὴκαμε) Κως (Πυλ.) Αν δεν ερτής το Γυαλ-λιστή, τον Αύγουστον θε ᾽να ᾽ρτῃς, που θα ᾽ρτουν οι πραματευτὲς μαστίχη να συνάξῃς Χίος. ᾽Σ τσι δεκαφτά του Γυαλιστή | μιὰ λέbο αgλογάλλικη ήρθε κι άραζε ᾽ς την πηγὴ Πελοπν. (Μαν.) Φωτία της του Γυαλιστή ǀ που περικαίει τη συρριπή, έτσι θα καίγωμαι κ᾽ εγώ, ǀ γιατὶ δε θά ᾽χω ἀδερφὸ (συρριπὴ = χόρτα των καλλιεργουμένων αγρών˙ ἐκ μοιρολ. αδελφής προς τον νεκρὸν αδελφόν της) Πελοπν. (Καρυόπ. Μάν.) Συνών. Αγι-Ηλίας 3, Αλωνάρης, Αλωνευτής 2, Αλωνιστὴς 2, ᾽Ιούλης, Γυαλινὸς Β1, Δευτεροϊούλης.

  Και στον Γρυπάρη
  Του Γιαλινού μεσημερίς
  που τ’ ανεφόκαμα πνιχτό φουντώνει,
  https://www.poeticanet.gr/ypnos-mantelenias-simeiwseis-keimenika-oneira-a-89.html?category_id=56

 36. sarant said

  35 Mια λέμπο!

 37. ΓΤ said

  34@
  Μα είναι πολύ γνωστό μαγαζί, το «DK Oyster». Απολαμβάνεις την μπελούγκα σου στα 25.000$/kgr, ο σπέσιαλ αστακός έρχεται στα 9.484$ το πιάτο, για έναν συνετό βίο βέβαια, λίγο να χαλαρώσεις από τις μέριμνες, ρε αδερφέ https://dkoyster.com/some-of-the-most-expensive-seafood-dishes-in-the-world/ και https://www.facebook.com/DKoyster/?tn-str=k*F

  Και σου μιλάω για φτήνια, γιατί στο «Nammos» ανοίγονται μπουκάλια «Armand de Brignac» στα 120.000 ευρώ https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g1191026-d1054435-i263576519-Nammos_Mykonos-Psarou_Mykonos_Cyclades_South_Aegean.html

 38. … ο στίχος του Ελύτη
  «Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου». …

  Ήταν γραφτό του
  να σμίξει
  με Ιουλίτα

 39. ΓΤ said

  Μπαίνει αργά
  και λάου λάου
  να λογοπαίξει
  ο Νικολάου 🙂

 40. … Θεριστής και Αλωνάρης, …
  Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών …

  Επομένως
  Θεριστής και Παραθεριστής

 41. BLOG_OTI_NANAI said

  Λογοτεχνικά με Ιούλιο:

 42. ΓΤ said

  Πάντως, καλό είναι να αποφύγουμε τον Θεριστή της Καρολίνας… https://www.dokari.gr/dokari-plus/trends/story/60036/dokimasan-tin-pio-kayteri-piperia-toy-kosmoy-deite-apotelesma-video

 43. 13, … ο Θωμάς δέον όπως μεταγραφεί σε Τζέφφερσων, ώστε να συνάδει με τον κ. Μόρρισων …

  Ορθόν. Μπορεί και Ιέφφερσων, κατά τα Νέα Ιερσέη, Ιαγουάρος, κα.

  … φαντάζεστε οποιονδήποτε του αιώνος του κ. Τζ. να άδει το
  riders on the storm? 😛 😛 😛 …

  Μόνον τον Βενιαμίν Φραγκλίνο

 44. 42,
  Αποφεύγουμε τον Θεριστή της Καρολίνας
  ως σαν καυτή πατάτα,
  και, φυσικά, όσο γίνεται,
  τον Βλοσυρό Θεριστή
  κύημα επίσης πανδημικής περιόδου του παρελθόντος.

 45. aerosol said

  Καλό μας μήνα.
  Συνήθως δεν αγαπώ τα νεορεμπέτικα αλλά αυτό που μας διάλεξε ο Νίκος είναι πολύ τρυφερό τραγούδι.
  Το οποίο με πάει στους Κυνηγούς Εις την Καταιγίδαν, τον συνθέτην των οποίων αδυνατώ να αποκαλέσω Μόρρισων. Αυτό το «ω» μου φένεται ατυχές, καθώς δεν υπάρχει κάτι στην προφορά του ονόματος που να δικαιολογεί το ο μέγα. Το ίδιο και με το Τζέφφερσων. Οφείλουμε να είμεθα φειδωλοί με το «ω» μας, αγαπητοί μου, καίπερ ενίοτε μπαίνουμε στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσουμε λόγω μεγαλοπρέπειας.

 46. … για κάποιο λόγο, … «Ιούνης» και «Ιούλης» … ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, …

  Χωρίς να ξέρω αν έχει κάποια σύνδεση, θυμίζω πως «γιούλης» είναι και υποκοριστικό του «γιος».
  Η γιαγιά μου (Αχαΐα) και συνομήλικές της έλεγαν συχνά «γιούλη μου», ίσως μια βαθμίδα οικειότητας πάνω απ΄ το «γιε μου».

 47. 45,
  Λογικό.
  Υπάρχει, πάντως, προηγούμενο με το «Ουασινγκτώνος»

 48. 45, …… Κυνηγούς Εις την Καταιγίδα …

  Καλό αυτό,
  αν είναι συνδυασμός από το
  Raiders of the Lost Ark
  και
  Riders on the Storm

 49. Χαρούλα said

  Καλό μήνα!

  #34 & 37
  Είναι παγκόσμιο φαινόμενο τέτοια εστιατόρια. Εφόσον υπάρχουν νεόπλουτοι(κυρίως Άραβες και Ρώσοι), που δεν ψωνίζουν-τρώνε-κλπ με κριτήριο το γούστο, αλλά την επίδειξη, γιατί όχι και στην Μύκονο;;; Δεν θα λυπηθώ τα πορτοφάλια τους. Την προσωπικότητα τους, ίσως. Με ενδιαφέρει όμως πρωτίστως, φόρους να πληρώνει η επιχείρηση.

 50. aerosol said

  #45
  Σωστά, μιλάμε περί Εφίππων Εις Την Καταιγίδαν. Μα… τοσούτον σφάλμα, ενώ ομιλώ δια τας φιλτάτους Θύρας;! Ερυθριώ.

 51. 44 Εγώ πάντως θα παίξω σιγουράκι, Καρολάινα Ρίπερ και τα μυαλά στα κάγκελα. Καθόσον υπάρχουν πολύ, πολύ χειρότερα.
  https://www.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/Texas-Rippers-307836376051993/

 52. 49 Έτσι είναι, Χαρούλα. Υπάρχει και το γνωστό (σε μένα) ανέκδοτο με τους 2 Ρώσους μεγιστάνες που συγκρίνουν τα γιώτ τους:

  -Το βλέπεις Όλεγκ το σκάφος μου? Έχει πισίνα, ντισκοτέκ, ελικοδρόμιο, τα κέρατά του έχει. Και το πήρα μόνο 200 εκ.
  -Άσε ρε Γιούρι, σε πιάσανε μαλάκα. Και το δικό μου τα ίδια έχει και το πήρα 300.

 53. Νέο Kid said

  31. Νίκι, Αύγουστος =9 γράμματα =9ος μήνας=Σεπτέμβρης

 54. Λεύκιππος said

  Ποιος είναι ο Αρης Αλεξάνδρου, στις 2 του μηνός;

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  54: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sarantakos.com/liter/aleksandrou.html&ved=2ahUKEwjimP6HuazqAhVJmqQKHY4eAKwQFjABegQIAxAB&usg=AOvVaw2hY4_S3NvaYQCcGx84VrKU&cshid=1593620004310

 56. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!
  Ωραία λογοπαίγνια!

 57. Μαρία said

 58. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κυ 19 † Στρατή Μυριβήλη τελευτή
  Πε 30 † Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό
  Πα 31 † Θανή Νικολάου Σκουφά

  Τελευτή, κοίμησις, θανή: Ποιο το κριτήριο δήλωσης ημερομηνίας θανάτου του καθενός με διαφορετικό χαρακτηρισμό;

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Τώρα όλες αυτές οι ωραίες λέξεις πάνε περίπατο: τις εξαφάνισε η κατάληξη, άντε κατάληξις. Κανείς δεν πεθαίνει πια, όλοι καταλήγουν.

 60. leonicos said

  Μπήκε ο Ιούλιος… και δεν το πήρα χαμπάρι

 61. leonicos said

  Τρέχω από νοσοκομείο σε νοσοκομείο πάλι

 62. Χαρούλα said

  #57 Μαρία οι τουρ-οπερέιτορ με αυτόν τον τρόπο(εκβιασμούς) δουλεύουν πολύ συχνά. Ανοίγουν και κλείνουν προορισμούς για τιμωρία και παραδειγματισμό στους μη συνεργάσιμους. Και αυτο διεθνώς. Πως γίνονται μόδα οι προορισμοί των ομαδικών ταξιδιων;;;
  Φανταστείτε τώρα που μας βρήκαν στην ανάγκη και έχουν απέναντι άσχετους και αδίστακτους.

  Τώρα για τις εκδηλώσεις υποδοχής γίνονται πολλές φορές. Στην Ρόδο νομίζω κάθε χρόνο, για το πρώτο γκρουπ της σεζόν. Απλά δεν τις έδειχναν τα κανάλια ως …έργο επιτυχίας της κυβέρνησης!🤣

 63. Αιμ said

  54. Ο συγγραφέας του κιβωτίου μάλλον

 64. ΓΤ said

  58@
  Άσε που ο Μυριβήλης λεγόταν «Στράτης»…

 65. ΓΤ said

  58@

  Για δε τον Εγκυκλοπαιδιστή Ντιντερό, Κωστάουα, αδούλωτο πνεύμα αθεΐας, χρησιμοποιείται η «κοίμησις»…
  Σκέφτομαι την έκφραση του… Διονυσίου Διδερότου εάν του έλεγαν «Εχτές εκοιμήθη ο Ντ’ Αλαμπέρ»…

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  59 Η κοίμησις είναι προνόμιο της Παναγίας, υποδηλώνει έμμεσα ότι δεν πέθανε. Βέβαια την ιδιότητα της κοιμήσεως την χρησιμοποιούν-ιδιοποιούνται και οι παναγιώτατοι… 😉 δεσποτάδες. (εκοιμήθη εν Κυρίω ο …)

  64 Κι εγώ Στράτη τον ξέρω… 🙂

 67. Κιγκέρι said

  59:

  Τον τελευταίο καιρό δε, έχω προσέξει ότι στα ΜΜΕ πολύ συχνά χρησιμοποιούν την περίφραση «άτομο χωρίς τις αισθήσεις του» αντί του νεκρός.

 68. ΚΩΣΤΑΣ said

  65 Αυτό το «Κωστάουα», φίλε ΓουΤού το εκλαμβάνω ως φιλική προσαγόρευση και το χαίρομαι. Δεν πιστεύω να έχει άλλη σημασία κι εγώ σαν χάχας γελάω; 🤣

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τη χρησιμοποιεί και ο Καβάφης:
  «Εν τω Μηνί Αθύρ»

  Με δυσκολία διαβάζω στην πέτρα την αρχαία.
  «Κύ[ρι]ε Ιησού Χριστέ». Ένα «Ψυ[χ]ήν» διακρίνω.
  «Εν τω μη[νί] Aθύρ» «Ο Λεύκιο[ς] ε[κοιμ]ήθη».
  Στη μνεία της ηλικίας «Εβί[ωσ]εν ετών»,
  το Κάππα Ζήτα δείχνει που νέος εκοιμήθη.
  Μες στα φθαρμένα βλέπω «Aυτό[ν]… Aλεξανδρέα».
  Μετά έχει τρεις γραμμές πολύ ακρωτηριασμένες·
  μα κάτι λέξεις βγάζω — σαν «δ[ά]κρυα ημών», «οδύνην»,
  κατόπιν πάλι «δάκρυα», και «[ημ]ίν τοις [φ]ίλοις πένθος».
  Με φαίνεται που ο Λεύκιος μεγάλως θ’ αγαπήθη.
  Εν τω μηνί Aθύρ ο Λεύκιος εκοιμήθη.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  Επανήλθα, μ΄έφαγε η ζέστη σήμερα …

  34: Χτήνος, αν μας αντέξει το ΕΣΥ θα φανεί στο χειροκρότημα … 😜😋😏

 71. 50,
  Όχι, ωραία είναι κάτι τέτοια! 🙂

 72. 51,
  Ήταν να τον δούμε λάιβ τον Μάιο, αλλά μάς τα χάλασε ο ιός.

 73. Μαρία said

  62
  Γνωστά αυτά για τους εκβιασμούς. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα το ζουμί βρίσκεται εδώ:
  Εκείνο, όμως, που έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι χορηγός επικοινωνίας στο συγκεκριμένο ταξίδι ήταν η ίδια η Bild, με τον Χάρη Θεοχάρη να ευχαριστεί τόσο τον τουριστικό κολοσσό όσο και το γερμανικό μέσο.

 74. Theo said

  @66, 69:

  Το ουσιαστικό «κοίμησις» και το ρήμα «κοιμώμαι» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον θάνατο όλων των πιστών.

  Αυτό φαίνεται από την Καινή Διαθήκη:
  «πολλὰ σώματα τῶν κεκοιμημένων ἁγίων ἠγέρθησαν»
  «Λάζαρος ὁ φίλος ἡμῶν κεκοίμηται»
  «θεὶς δὲ τὰ γόνατα ἔκραξεν φωνῇ μεγάλῃ, Κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς ταύτην τὴν ἁμαρτίαν. καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐκοιμήθη.»
  «Δαυὶδ μὲν γὰρ ἰδίᾳ γενεᾷ ὑπηρετήσας τῇ τοῦ Θεοῦ βουλῇ ἐκοιμήθη καὶ προσετέθη πρὸς τοὺς πατέρας αὐτοῦ.»
  «Γυνὴ δέδεται ἐφ᾽ ὅσον χρόνον ζῇ ὁ ἀνὴρ αὐτῆς· ἐὰν δὲ κοιμηθῇ ὁ ἀνήρ, ἐλευθέρα ἐστὶν ᾧ θέλει γαμηθῆναι.»
  «διὰ τοῦτο ἐν ὑμῖν πολλοὶ ἀσθενεῖς καὶ ἄρρωστοι καὶ κοιμῶνται ἱκανοί.»
  «ἐξ ὧν οἱ πλείονες μένουσιν ἕως ἄρτι, τινὲς δὲ ἐκοιμήθησαν.»
  «εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν, ἔτι ἐστὲ ἐν ταῖς ἁμαρτίαις ὑμῶν. Ἄρα καὶ οἱ κοιμηθέντες ἐν Χριστῷ ἀπώλοντο. […] Νυνὶ δὲ Χριστὸς ἐγήγερται ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχὴ τῶν κεκοιμημένων.»
  «πάντες οὐ κοιμηθησόμεθα, πάντες δὲ ἀλλαγησόμεθα, ἐν ἀτόμῳ, ἐν ῥιπῇ ὀφθαλμοῦ, ἐν τῇ ἐσχάτῃ σάλπιγγι.»
  «οὕτως καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιμηθέντας διὰ τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ.»
  «ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Κυρίου οὐ μὴ φθάσωμεν τοὺς κοιμηθέντας.»
  «ἀφ᾽ ἧς γὰρ οἱ πατέρες ἐκοιμήθησαν, πάντα οὕτως διαμένει ἀπ᾽ ἀρχῆς κτίσεως.»

  Αυτό στο οποίο διαφέρει η κοίμηση της Παναγίας (αλλά και του Προφήτη Ηλία και του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου) είναι η μετάσταση, ότι δηλαδή και το σώμα τους ανέβηκε στους «ουρανούς», όπως και το σώμα του Χριστού στην Ανάληψη.

 75. ΓΤ said

  74@
  Ακριβώς γι’ αυτό δεν δένει με τον Ντιντερό.

 76. ΓΤ said

  68@
  Αφού είσαι προχώ στη γλώσσα, ρε μαν, έπρεπε να πεις «κλαίω» 🙂

 77. 59 Τι λε ρε Κουβάτσε που όλοι καταλήγουν. Όλοι φεύγουν αλλά καταλήγουν μόνο τα θύματα ατυχημάτων ή αν έχουν νοσηλευτεί πολλές μέρες. Έφυγ’ ο ένας, έφυγ’ ο άλλος ακούς. Ακόμα κι αν τον πήραν χαμπάρι απ’ τη βρόμα της σορού!

 78. 74 Εγώ ήξερα πως ο Πρ. Ηλίας αναλήφθηκε σε πύρινο άρμα (και έτσι εικονογραφείται). Δεν τάξερα καλά;

 79. dryhammer said

  Μάρκος έφα:

  Πέθανε ο Κονδύλης μας
  πάει κι ο Βενιζέλος
  την πούλεψε κι ο Δεμερτζής
  που θα `φερνε το τέλος

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Σωστά. Βέβαια, οι ευφημισμοί περί τον θάνατο είναι πανάρχαια συνήθεια. Απλώς, εδώ και καιρό, τους πλασάρει η τηλεόραση.

 81. Theo said

  @78:
  «Εἰς οὐρανοὺς πυρφόρον ἀνάβασιν» τη λέει το συναξάρι του Μηναίου. Κι αυτό μετάσταση είναι.

 82. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 83. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος.

  Στην Κρήτη αυτές οι ονομασίες είχαν επικρατήσει. Προς τα δυτικά: Πρωτο(γ)ούλης και Δευτερο(γ)ούλης. Ενώ στα ανατολικά συντομεύονταν σε: Πρωτόλης και Δευτερόλης.
  Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ποίημα «Ποιό μήνα» του Κωστή Φραγκούλη.

  Ὁ Χάρος ἐσυβάστηκε, μέ τά πολλά, ν΄άφήσει
  άπό τοῦ Νάδη τά κελλιά μικρό παλληκαράκι.
  – Ποιό μῆνα θέλεις, τό ρωτᾶ, ποιά μέρα θές νά φύγεις;
  Μή θέλεις Μάρτη πού ν’ εὐδιά, Ἀπρίλη πού ΄ναι βιόλες,
  τό Μάη πού δροσολογᾶ κι ἀνεντρανίζει ὁ τόπος;
  Πρωτόλη πού καμώνουνται στσί κήπους τά κεράσα,
  καί Δευτερόλη πού κινοῦν θερίστρες κι ἁλωνάροι
  καί πιάνουν τά καματερά καί θεμωνιές στοιβιάζου;

  ………………………..

  Για τυχόν άγνωστες λέξεις, εδώ είμαστε… 🙂

  (Το πολυτονικό προς τιμήν και του Κ. Φραγκούλη, αλλά και του Αυγουστίνου…)
  ———
  Καλό μήνα σε όλους!
  (57, 62) Αν και νομίζω πως μας περιμένει ζόρικο καλοκαίρι – και από υγειονομικής πλευράς, παρά τις φανφάρες και τις μεγαλοστομίες. Κάτι αρχίζουν να ψελλίζουν οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι…

 84. Πέπε said

  @79:
  Όπου «την πολύλεψε» σημαίνει βέβαια έφυγε. Αν έλεγε «την έπεσε» θα εννοούσε εκοιμήθη.

  @59:
  > > η κατάληξη, άντε κατάληξις

  Η διαφορά είναι στην κατάληξη. 🙂

 85. Πέπε said

  *πούλεψε

 86. 84 Έφυγε, με τη σημασία βέβαια «πέθανε», όπως το λέμε σήμερα.
  Ο Δεμερτζής κάνα χρόνο έκανε πρωθ και πέθανε. Θυμίζω και Μίσσιο, τα λόγια ενός ετοιμοθάνατου πρεζάκια: «Γειά χαρά, εγώ πουλεύω…»

 87. loukretia50 said

  86. Σαφής η διάκριση με το θάνατο από αρρώστεια κλπ.
  Ειδάλλως θα έγραφε » καλά, εσύ πούλεψες νωρίς».
  btw
  Μ΄ενοχλεί που δεν τολμάω να πώ ¨» …και λοιπόν, πού καταλήγουμε?»
  μετά την απάντηση -«Θα ψοφήσουμε όλοι» , που μου είπε κάποιος.

 88. Αιμ said

  Εξου και έγινε πουλόπουλος

 89. loukretia50 said

  Τι γνώμη έχει ο συμπαθέστατος σχολιαστής Πουλ- πουλ – ο Πουλολόγος του ιστολογίου?
  (στη γλώσσα των κοτών είναι κάλεσμα αν δεν απατώμαι!)

 90. ΓιώργοςΜ said

  45 Υπερασπιζόμενος την εισήγησίν μου, παραθέτω τα Ιάσων, Πλούτων, Φαίδων και λοιπά διαθέτοντα την προσήκουσα εληνοπρεπή κατάληξιν (πω πω οξυγόνωση ο εγκέφαλος…)

 91. loukretia50 said

  90. Το ωμέγα μας ξενίζει, άραγε προδιορίζει μεγαλείο?
  Το μακρόν πάντα τονίζει – έτσι λένε στο σχολείο –
  τη διάρκεια που κερδίζει σε αθάνατων βιβλίο
  κάθε πρόσωπο που αξίζει.

  Tι να λέμε τώρα… People are strange!

 92. Πέπε said

  @90 και σχετικά:

  Μην ξεχνάμε ότι στα ελληνικά κανένα όνομα σε -ων δεν είναι προπαροξύτονο, γιατί όταν η λήγουσα είναι μακρά η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται. Το «Ουασιγκτώνος» έχει ονομαστική «Ουασιγκτών». Άρα, «ο Τζεφ(φ)ερσών» ή «ο Ιεφ(φ)ερσών».

  Άραγε πόσο συχνά θυμόμαστε ότι ο Ροβινσών (ήδη Ροβινσώνας) Κρούσος λεγόταν Robinson?

  (περίεργο βαφτιστικό παρεμπιπτόντως, σαν να σε βαφτίζανε Δημητρακόπουλο ή Ιωαννίδη, αλλά τέλος πάντων)

 93. Νέο Kid said

  92. Εδώ στην Κύπρο, κάποιοι βάφτισαν το παιδί τους Αβέρωφ … !??
  (κι έφτασε μέχρι και πρόεδρος του Συναγερμού…)

 94. 90,
  Μπράβο, ο Ροβινσών — έψαχνα σε -ων που να μην τονίζεται στην προπαραλήγουσα.

 95. Το 94 για το 92.

 96. dryhammer said

 97. nikiplos said

  94@ είναι πολλά: Ελαφηβολιών, Βοηδρομιών κλπ…

  Είναι και η διάσημη … Θηβών 🙂

 98. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 99. 97,
  Σωστά.

  Αν και το Ροβινσών
  μπορεί να έχει επηρεαστεί από τα Γαλλικά
  κατά το
  Ρομπεντωνδασών

 100. dryhammer said

  99. Ο Ρομπέν του Σηκουάνα (Σών γαλλιστί)

 101. Ο πασωντωνρωσιών.
  Ο διαχειριστησπανσιόν.

 102. sarant said

  99-100 Μάλλον από εκεί έχει επηρεαστεί -αν και Σεν ο Σηκουάνας

 103. dryhammer said

  102. Δεν πιστεύω ο Σηκουάνας νά ‘ναι σαν τον Κόνερι (που Σην μας τον μάθανε και Σον μας τονε λένε)

 104. dryhammer said

  101. Η πανσιόν των ρωσιών έιναι άλλο , έ;

 105. Μαρία said

  103
  Άλλος ο Σηκουάνας/Σεν (Seine) κι άλλος ο Σόν https://fr.wikipedia.org/wiki/Sa%C3%B4ne

 106. ΣΠ said

  103
  Ακόμα κι ο Βέγγος τον έλεγε Σιν …Σκόνερι.

 107. 99-…-105,
  Τώρα θυμήθηκα και την οδό Κοδριγκτώνος.

 108. nikiplos said

  Σήμερα μόλις, έμαθα για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Μες συγκλόνησε η ιστορία αυτή, ξεχασμένη από χρόνια, την εποχή που συντελέστηκε, το 1980, ήμουν 11 ετών και δεν είχα πάρει χαμπάρι, ούτε είχε υπάρξει σχετική συζήτηση περί αυτής στο σπίτι μας.

  Το πούλμαν την πάτησε στο κεφάλι πολτοποιώντας το. 11ετούτης ή ίσως και 10ετούτης είχα δει μπροστά μου ένα τέτοιο ακριβώς τροχαίο και μου έχει μείνει ανεξίτηλο το πτώμα με το κεφάλι πίτα και τα μυαλά χυμένα στο δρόμο, καθώς παίζαμε εκεί δίπλα. Όμως πόσο ασήμαντη ήταν η ζωή τότε. Και τι θράσος ο οδηγός του πούλμαν, που πάτησε ένα νέο κορίτσι, τι μισανθρωπισμό θα είχε μέσα του. Ενδεικτικές συμπεριφορές βέβαια μιας άλλης εποχής, που ευτυχώς πέρασε ανεπιστρεπτί. Και ο Αλέξανδρος, ψηλός κι ευθυτενής, εκεί μπροστά στο Δικαστήριο να αγορεύει: «Ήταν πασίδηλη Αμέλεια Κύριε Πρόεδρε». Κι ο κύριος πρόεδρος αποσβολωμένος, ίσως και καταγοητευμένος από την ομορφιά του Αλέξανδρου, το άψογο ντύσιμο, το άψογο στυλ, να κοιτάζει τον ταλαίπωρο Μάριο Χαρίτο, οδηγό του μοιραίου πούλμαν. Είναι μοιραία τα πούλμαν? («Δεν άντεξα κυρ-Αλέξαντρε! Μου γύρισαν τα λαμπάκια! Ήθελα να το πατήσω το πουτανάκι!» )

  Από όλα που έμειναν μια ξεθωριασμένη φωτογραφία και οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου:

  Και συ να λείπεις…
  Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της,
  και συ να λείπεις,

  να ‘ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα,
  και συ να λείπεις,

  να ‘ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με χρωματιστά φορέματα,
  και συ να λείπεις,

  οι νέοι να κολυμπάνε το μεσημέρι,
  και συ να λείπεις,

  Κι ύστερα ένα κλειδί να στρίβει

  η κάμαρα να ‘ναι σκοτεινή,

  δυο στόματα να φιλιούνται στον ίσκιο,

  και συ να λείπεις,

  Σκέψου δυο χέρια να σφίγγονται,

  και σένανε να σου λείπουν τα χέρια,

  δυο κορμιά να παίρνονται,

  και συ να κοιμάσαι κάτου απ’ το χώμα,

  ΥΓ> Αλήθεια, εκείνοι που έπαιρναν τις αποφάσεις και έστελναν αυτά τα νέα παιδιά, σε εκείνα τα δύσκολα μέρη, είχαν καμία συνέπεια για την πράξη τους? Ή πήγε και τούτο το κορίτσι, όπως τόσα άλλα για ένα αδειανό πουκάμισο, για μια καρέκλα…

 109. sarant said

  108 Τότε ήμουν +10 χρόνια απο σένα, συνομήλικος της Σωτηρίας και σύντροφός της, αλλά δεν την ήξερα. Έκανα κι εγώ τέτοιες εξορμήσεις
  εκείνο το καλοκαίρι.
  (Σισσυ τη φωνάζανε, και στα πρώτα πλακάτ που φτιάξαμε μόλις μάθαμε το θάνατό της έτσι την είχαμε γράψει).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: