Τεταρτοϊουλιανά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 4 Ιουλίου, 2020
Λέξη «τεταρταυγουστιανός» υπάρχει στη γλώσσα μας εξαιτίας της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε. Δεν είχαν άλλοι μήνες την αμφίβολη τιμή ανάλογης διάκρισης κι έτσι λέξη «τεταρτοϊουλιανός» δεν γκουγκλίζεται παρόλο που η 4η Ιουλίου είναι εθνική εορτή στην τέως κοσμοκράτειρα χώρα. Δεν γκουγκλίζεται ακόμα, δηλαδή, αφού χάρη στον τίτλο του σημερινού μας άρθρου προστίθεται μια ψηφίδα ακόμα στο λεξιλόγιο της υπερτρισχιλιετούς μας, καθώς βαδίζουμε σταθερά προς τον στόχο των 5 εκατομμυρίων λέξεων, ίνα πληρωθεί το ρηθέν και τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια.
* Και συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, ας δούμε ένα ανάλογο ταρατατζούμ, τα βραβεία Education Leaders Awards, στα οποία μια επιτροπή με πρόεδρο την Άννα Διαμαντοπούλου βράβευσε τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς «της χρονίας» -χρονίας παθογένειας της παιδείας μας, ίσως.
Η σοβαρότητα του διαγωνισμού φαίνεται από το ότι ως «Ιδιωτικό κέντρο εκπαίδευσης της χρονιάς» βραβεύτηκε η Ελληνική Αγωγή / Σχολή Αρχαίων Ελληνικών, που ακούραστα διαδίδει γλωσσικούς μύθους και μαργαριτάρια, όπως μπορεί κανείς να δει σε διάφορα βίντεο (έχουμε γράψει σχετικά πολλές φορές).
Δόθηκε και βραβείο σε «εκπαιδευτικό της Χρονίας», όπως και σε Φροντιστήριο «Μέση Εκπαίδευσης».
Σημειώνω τα λαθάκια αυτά διότι δείχνουν τη σοβαρότητα του θεσμού.
* Αξίζει επίσης να επισημάνουμε το εξής απόσπασμα από τους όρους του διαγωνισμού:
«Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων γίνεται από την Κριτική Επιτροπή και πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβάλλει στην online υποψηφιότητα οι συμμετέχοντες. Οι διοργανωτές και η κριτική επιτροπή ουδεμία ευθύνη φέρουν σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης ή αποσιώπησης ουσιωδών στοιχείων σε μια υποψηφιότητα.»
Που σημαίνει ότι όποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο θέλει να συμμετάσχει, αφού πληρώσει το παράβολο της συμμετοχής, μπορεί να παρουσιάσει όσα χωριά Ποτέμκιν τραβάει η όρεξή του ως δήθεν «έργο» και μετά έρχεται η Κριτική Επιτροπή και μοιράζει βραβεία, χωρίς να ελέγξει τους ισχυρισμούς, προφανώς βραβεύοντας την καλύτερη σκηνοθεσία!
Προσέξτε και το «έχει υποβάλλει», ένα ακόμα τεκμήριο της σοβαρότητας του… θεσμού.
* Σε είδηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες διαβάζουμε για ένα επεισόδιο που σημειώθηκε, διαβάζουμε:
«το βίντεο, το οποίο φαίνεται πως έχει τραβηχτεί σε ένα ιδιωτικό χώρο για ενηλικιωμένους στη Φλόριντα».
Τι είναι αυτοί οι «ενηλικιωμένοι»; Πιο κάτω βλέπουμε ότι είναι άνω των 55 -άρα κι εγώ ενηλικιωμένος είμαι.
Ο φίλος που το στέλνει, σημειώνει: Αυτό το ενηλικιωμένοι μήπως να το υιοθετήσουμε; Σα να κόβει χρόνια σε αυτούς που περιγράφει, κάτι σα λεξιλογικό μπότοξ.
Αναρωτιέμαι αν ο όρος περιλαμβάνει και τους παλίμπαιδες.
* Σε προηγούμενο σαββατιάτικο άρθρο είχαμε βάλει μια φωτογραφία από ασανσέρ, που τώρα με τον ιό πρέπει να έχουν πινακίδες που να προειδοποιούν για τους σχετικούς περιορισμούς.
Όπως βλέπετε, το ασανσέρ αποδίδεται asanser (όλα από εμάς τα πήρανε!), αλλά ακόμα κι αν ο αλλοδαπός που θα διαβάσει την επιγραφή ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο αναρωτιέμαι τι νόημα θα βγαλει από την όλη φράση.
* Σε εθνικιστικό ιστότοπο σχολιάζεται η εξής δήλωση της ΠτΔ από το Αγαθονήσι:
Ήρθα στο Αγαθονήσι, μικρό νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Σ’ αυτή τη διαχρονική κοιτίδα ελληνισμού, από το Φυλάκιο ως την κανονιοφόρο ΚΡΑΤΑΙΟΣ συναντώ περήφανους ανθρώπους, θεματοφύλακες των συνόρων.
Από κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα χτίζουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση!
Και σχολιάζουν:
Προσπερνάμε τα της ορθογραφίας και πάμε στα ουσιώδη! Τι ακριβώς σημαίνει μικρό νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα;; Και από πότε “χτίζουμε” κάτι που έχουμε;;; (…)
Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις της Πρόεδρου της Δημοκρατίας διεγείρουν σοβαρά ερωτήματα!
Δεν βρίσκω κανένα ορθογραφικό λάθος στο τουίτ της Προέδρου, ούτε βρίσκω κάτι επιλήψιμο στη δήλωσή της. Παρατηρώ πάντως ότι οι ανησυχούντες δεν ξέρουν τη διαφορά του «διεγείρω» από το «εγείρω»; Τα πάθη διεγείρονται ενώ τα ερωτήματα απλώς εγείρονται.
Άλλη μια επιβεβαίωση του αμείλικτου νόμου του Μέφρι!
* Κι άλλη μια επιγραφή σε ασανσέρ, αυτή τη φορά από αθηναϊκό σούπερ μάρκετ.
Λέει ο φίλος που το στέλνει:
Περίμενα κάμποση ώρα να έρθει κι άλλος ένας να μπούμε μαζί στο ασανσέρ ώστε να είμαστε 2 άτομα και να μη μου κάνουν παρατήρηση, αλλά επειδή δεν ερχόταν κανένας το ρισκάρισα και το πήρα μόνος μου.
* Ακούω στο δελτίο ειδήσεων του Άλφα τον δημοσιογράφο να λέει ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας επισήμανε πως αν η Τουρκία επιμείνει να κάνει τις έρευνες που έχει εξαγγείλει «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου». Και μετά έρχεται βιντεάκι με τον ίδιο τον υπουργό, και τον ακούμε να κάνει δηλώσεις και να λέει «θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου». Δηλαδή, ο δημοσιογράφος του δελτίου θεώρησε καλό να διορθώσει τον υπουργό!
(Το παλιότερο άρθρο μας για το ζήτημα αυτό).
* Και ένα μεζεδάκι από τα παιδικά μας χρόνια. Στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ, φίλος αναδημοσίευσε τη φωτογραφία που βλέπετε, που είναι από βιτρίνα παλαιοβιβλιοπωλείου και γι’ αυτό δεν είναι καθαρή.
Όπως βλέπετε, ο Φρανκενστάιν είναι «από τον διάσημο συγγραφέα Mary Shelly».
Shelley βεβαίως, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, αφού της άλλαξαν και το φύλο, παρόλο που δεν είναι και κανένα εξωτικό όνομα το Mary! (Είχαμε γράψει παλιότερα για λιγότερο φανερά ονόματα).
Μάλλον ούτε που θα τους πέρασε από το μυαλό ότι ένα τέτοιο «τρομακτικό» μυθιστόρημα μπορεί να γράφτηκε από γυναίκα.
* Τίτλος άρθρου:
Καταγγελία για φωτογραφικό διαγωνισμό στον Μεγάλο Περίπατο του Κώστα Μπακογιάννη
Μου λέει φίλη: «Είναι σωστό αυτό; Εγώ νόμιζα ότι πρόκειται για διαγωνισμό φωτογραφίας». Δεν έχω την ίδια εντύπωση, θέλω να πω πως όταν ακούω για ‘φωτογραφικό διαγωνισμό’ σκέφτομαι τη μεταφορική σημασία, τον διαγωνισμό που οι όροι του είναι έτσι διατυπωμένοι ώστε να αφορούν ειδικά ένα πρόσωπο ή οντότητα (ή κατηγορία υποψηφίων).
Εσείς;
* Νέος πρωθυπουργός εκλέχτηκε στην Ιρλανδία, ο Μάικλ Μάρτιν όπως μάς πληροφόρησαν πολλά μέσα ενημέρωσης (παράδειγμα).
Μόνο που, όπως μας πληροφόρησε ένας ελληνομαθής Ιρλανδός στο Τουίτερ, ο νέος πρωθυπουργός δεν λέγεται Michael Martin αλλά Micheál Martin, το οποίο, συνεχίζει ο ίδιος, προφέρεται «Μίχολ».
Μίχολ Μάρτιν λοιπόν, ή τουλάχιστον έτσι τον λένε στην πατρίδα του.
Θα ξέρετε ίσως ότι στα γαέλικα ο τίτλος του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας είναι taoiseach, μια λέξη που τη βλέπει κανείς συχνά σε ιρλανδικά κείμενα που είναι κατά τα αλλα γραμμένα στα αγγλικά. Πώς προφέρεται αυτό;
Αν πιστέψω τον ίδιο σχολιαστή, «τίσεχ»!
* Φίλη στέλνει την εξής εικονίτσα από το taxis.
Mε ρωτάει αν πρόσεξα ότι τα «αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά» έγιναν «αυτοτελή φορολογούμενα ποσά».
Δεν ξέρω αν η αλλαγή είναι φρέσκια ή αν έτσι ήταν ανέκαθεν. Πάντως έχω προσέξει μια τάση υποκατάστασης επιρρημάτων από επίθετα, οπως π.χ. οι χρονίως πάσχοντες που έγιναν «χρόνιοι πάσχοντες».
Αλλά βέβαια, αξίζει χωριστό άρθρο.
* Σε άρθρο για την επαναλειτουργία των οίκων ανοχής, φίλος πρόσεξε τον όρο «σεξ εργάτρια» που τον θεωρεί αγγλισμό (αφού sex worker).
Έχω προσέξει ότι πολλοί προτιμούν τον μονολεκτικό όρο (σεξεργάτης, σεξεργάτρια), που τον βρίσκω απόλυτα αποδεκτό (όπως αρτεργάτης, λιμενεργάτης κτλ.)
* Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε σποραδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορα σχόλια με αντιπολιτευτική διάθεση, όπου παρουσιάζονται οθονιές από διάφορους κρατικούς ιστοτόπους με ακατάληπτες διατυπώσεις, στο πνεύμα της απαράδεκτης αρπαχτής με το Σκόιλ Ελικικού.
Και το μεν Σκόιλ Ελικικού ήταν απολύτως γνήσιο, και δικαιότατα επικρίθηκε δριμύτατα, όμως σε ορισμένους ιστοτόπους όπως τον gov.gr είναι πολύ εύκολο να εμφανίσει κανείς ασυναρτησίες εισάγοντας ασυναρτησίες. Αλλά βέβαια τέτοια αντιπολίτευση έχει κοντά ποδάρια. Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ πιο βάσιμοι λόγοι άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση από στημένες οθονιές.
Ο φίλος μας ο Στάζιμπος έφτιαξε ένα βιντεάκι που εξηγεί πώς μπορεί κανείς να φτιάξει τέτοιες ασυνάρτητες οθονιές. Δεν το έφτιαξε για να αρχίσουμε όλοι να φτιάχνουμε, αλλά για να μην αναπαράγουμε απερίσκεπτα ό,τι βλέπουμε να κυκλοφορεί.
* Και κλείνω με κάτι προσωπικό. Με το άρθρο μου για το προϊόν λογοκλοπής που δόθηκε ως θέμα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση περί λογοκλοπής που σοβεί εδώ και καιρό στα ελληνικά γράμματα. Ανάμεσα στ’ άλλα, έγινε κι ένας άτυπος διαγωνισμός σατιρικών στιχουργημάτων, κι έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου με ένα στιχούργημα που το αναδημοσιεύω και εδώ.
Λογοκλόπος κι εγώ βέβαια αφού το λογοπαίγνιο συρραφέας-συγγραφέας έγινε στο ιστολόγιο, αν δεν κάνω λάθος.
ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ
Φίλος μου, λόγιος δεινός, για γλώσσα που ενδιαφέρεται,
ρωτούσε η λέξη «συγγραφεύς» πώς τάχα να προφέρεται.
Η έρρινη η προφορά η παραδεδομένη,
ραγδαία τώρα υποχωρεί και άρρινη απομένει.
Άλλοι προφέρουν «συγκραφεύς», σα νά ’λεγαν αγκράφα,
κάποιοι το λένε «συγραφεύς», λες κι έτσι θα το γράφαν.
Το δίλημμα έλυσε λαμπρά στο Βήμα συνεργάτης,
με μία μέθοδο σοφή, που κάποιοι είπαν απάτη.
Κείμενα παίρνει αγγλικά, τα στραβομεταφράζει,
κόβει δυο φράσεις από εδώ, εκεί μι’ ατάκα ράβει
Και το δυσκολοπρόφερτο αυτό το «συγγραφέας»
τώρα εκσυγχρονίστηκε κι έγινε «συρραφέας»!
(Βέβαια, μ’ αυτά και μ’ αυτά μόνο εχθρούς αποκτά κανείς, αλλά τέλος πάντων).
rizes said
Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/08/06/%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%8c%ce%b6%ce%b7%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82/
Νέο Kid said
«τέως»? κοσμοκράτειρα χώρα» ;
Μα τι έγινε; Μπήκαν οι Κινέζοι στη Σεούλ;
Γς said
Καλημέρα
>πολλοί προτιμούν τον μονολεκτικό όρο (σεξεργάτης, σεξεργάτρια),
Στο καλοκαιρινό σινεμά ακούει ο πιτσιρικάς
-Λάσα μι πουτάνα!
και διαβάζει από κάτω:
«Ασε με πόρνη»
και με χάλασε…
Σκέψου να ‘γραφε:
«Ασε με σεξεργάτρια»
Costas X said
Καλημέρα !
«…Ιδιωτικό κέντρο εκπαίδευσης της χρονιάς…η Ελληνική Αγωγή…»
Υπάρχει και η παλιά έκφραση «έφαγε το ξύλο της χρονιάς» 🙂
Γς said
2:
Μία ήταν η κραταιά τοιαύτη
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα κι απ΄εδώ
ΓουΣου, πάρε ρε συ και καμιά προφύλαξη, τους έχεις ταράξει εκεί… 🙂 🙂

dryhammer said
5. Ήταν τοιαύτη και κραταιά…
dryhammer said
7 (συνέχεια – τι θα γίνει μιά σκέψη σε δόσεις) ..πως λεμε «Ο Θεός να σε φυλάει από καινούργια καπετάνιο κι από παλιά τοιαύτη»;
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
6 Γς, προσοχή!
Γς said
7:
και τοιαύτη και τοιούτη. Αγγλία γαρ
Στο 4:05 Τσιφόρος-Μποστ
Γιάννης Ιατρού said
…σκέφτομαι τη μεταφορική σημασία, τον διαγωνισμό που οι όροι του είναι έτσι διατυπωμένοι ώστε να αφορούν ειδικά ένα πρόσωπο ή οντότητα (ή κατηγορία υποψηφίων).
Εσείς;….
Νίκο, όταν διαβάζω «φωτογραφικό διαγωνισμό» εμένα το μυαλό μου πάει σε καλλιστεία και τέτοια ωραία … 🙂 🙂

Λές να έχω κολλήσει τίποτα από τον εξόριστο ;;;
Γιάννης Κουβάτσος said
Και μόνο που προεδρεύει η Αννούλα των φωτοτυπιών, ο διαγωνισμός αποκλείεται να είναι σοβαρός. Εκπαιδευτικά καλλιστεία της συμφοράς.
Γιάννης Ιατρού said
…προτιμούν τον μονολεκτικό όρο (σεξεργάτης, σεξεργάτρια)…
κοίτα τώρα που εμένα το μυαλό μου πήγε σε άλλη, κι αυτή μονολεκτική, έκφραση 🙂 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Τον Μάρτιν πρέπει να τον λέμε Μίχολ, τον Τζο Νέσμπο Γιου Νέσμπε, τον Νάγκι Νατζ. Εντάξει, παιδιά, θα προσπαθήσουμε να προφέρουμε «σωστά» το όνομα του κάθε παγκοσμίως γνωστού ή άγνωστου. Αλλά πρώτα θα μάθετε κι εσείς να λέτε σωστά Παναθηναϊκός.
(Σεξεργάτρια και σεξεργάτης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στην πολιτική ορθότητα ότι γλωσσικά είναι πολύ ευφάνταστη.)
LandS said
Πως δεν βρίσκεις ορθογραφικά λάθη;
Ολόκληρη Πρόεδρος και γράφει το «μακρυά» με ιώτα και το «κτίζουμε» με «χ».
Μυλοπέτρος said
Η κυρία Διαμαντοπούλου
είναιαι ένας άνθρωπος εξαιρετικής ευφυΐας και ικανοτήτων. Η άμετρη φιλοδοξία της όμως την παγιδεύει.
Επειδή όμως ένα αυτοκίνητο με ισχυρό κινητήρα πχ φόρμουλα 1 πρέπει να έχει αντίστοιχο μηχανισμό αυτοελέγχου, και η κ. Διαμαντοπούλου δεν διαθέτει κάτι τέτοιο γίνεται επικίνδυνη. Για την ίδια αλλά και για τους άλλους. Για το λόγο αυτό καλό θα ήτανε να καθήσει σπίτι της μέχρι να έρθει στα σύγκαλά της.
Άκου κόκα κόλα! Πολύ άντεξε πάντως το σοσιαλισμό.
leonicos said
Καλημέρα
Δεν απέκτησα καλή ανατροφή ξαφνικά, αλλά καλημερίζω επειδή καλημερίζουν και άλλο, για να μη με πείτε γαϊδούρι.
Ενώ στη πραγματικότητα είμαι. Ποτέ δεν λέω καλημέρα, εκτός αν μου έχουν πει ήδη και το θυμηθω
Αν πιστέψω τον ίδιο σχολιαστή, «τίσεχ»!
Να τον πιστέψεις. Στα ιρλανδικά κυρίως (για τα σκοτσέζικα δεν ξέρω, και τα Manx τώρα προσπαθούν να τα επαναφέρουν σε χρήση), επειδη έχει χαθεί κάθε έννοια ετυμολογικής διαφάνειας, έγιναν σε διάστημα 50 ετων δύο απλοποιήσεις, περικόπτοντας γράμματα αλλά και συλλαβές που δεν προφέρονται πια. Έτσι σε Ιρλανδικά κείμενα του 1880 η ίδια λέξη γράφεται διαφορετικά από κείμενα του 1920 ή και σημερινά. Το πρόβλημα είναι ότι οι ίδιοι, όποιας εποχής και αν είναι το κείμενο, το διαβάζουν με τη σημερινή προφορά, κι έτσι μια λέξη σιδηρόδρομος, καποτε τετρασύλλαβη, να είναι σήμερα δισύλλαβη.
Θ΄λω να πω πως το taoiseach σήμερα γράφεται έτσι, αλλά μπορεί σε μια προσεχή απλοποίηση να το συμμαζέψουν τόσο που να μην κάνει εντύπωση
Γιάννης Κουβάτσος said
16: Δηλαδή ένας θηλυκός Βαγγέλης Βενιζέλος και η Διαμαντοπούλου. Όλοι κάτι έχουμε ακούσει και διαβάσει στα προπαγανδιστικά ΜΜΕ για τη σπάνια ευφυΐα τους και τις εξαιρετικές ικανότητές τους, αλλά κανείς ποτέ δεν τις διαπίστωσε στην πράξη. Σαν ένα είδος τέρας του Λοχ Νες. Τα κρυπτίδια της πολιτικής.
(Μονοθέσιο της F1 η Αννούλα; Μάλλον φωτοτυπία του.)
Γς said
6, 9:
Προσέχω γμτ
Δεν έβγαινα καθόλου, αλλά τώρα με την εγγονή όλο τσάρκες είμαι με το καροτσάκι εδώ γύρω.
Περιμένω την κόρη μου πάλι τώρα να πάμε τη Γουσούλα στη θάλασσα
Κατεβαίνει κι ο αποκλεισμένος της Μέρκελ Ioannis αυτές τις μέρες.
Θα ερχόταν κι η συμπεθέρα μου, αλλά είναι αποκλεισμένη κι αυτή του Τράμπ στο Σικάγο στον άλλο της εγγονό.
Γς said
13:
Για πες
LandS said
2
It got trumpled 😉 upon.
LandS said
14
Από που να το μάθουν; Από τους Έλληνες αθλητικογράφους που λένε Ολιμ-πηάκος και Πανατενάικος;
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
14 Καλό!
dimosioshoros said
Έβαλα και λίγο Μποστ για τελειοποίηση της ομοιοκαταληξίας:
Άλλοι προφέρουν «συγκραφεύς», με «γκ» από αγκράφαν,
κάποιοι το λένε «συγραφεύς», λες κι έτσι θα το γράφαν.
Το δίλημμα έλυσε λαμπρά σΤΟ ΒΗΜΑ συνεργάτης,
με μία μέθοδο σοφή, ίσως και εξ απάτης.
🙂
leonicos said
15 το επίρρημα μακριά γρ΄φεται με ι . Μείνε μακριά μου
το ουδετερο επίθτο μακρυά με υ χρειάζονται πιο μακρυά ξύλα
το θηλυκό επίθετο πάλι με ι η κουρτίνα είναι πολύ μακριά, φτάνει στο πάτωμα. τα φουστάνια είναι πολύ μακρυά, σέρνονται
το χ στο χτίζω ως προς τι σ’ ενόχλησε;
είσαι νοσταλγός της καθαρευούσης;
LandS said
25
Έναν ημιμαθή νοσταλγό της καθαρευούσης, όπως τον κύριο που την επέκρινε, θα τον ενοχλούσαν και τα δύο.
leonicos said
σεξεργάτης
δεν το είχα σκεφτεί
άρα σεξοπώλης, ξεφαγοραστής, σεξαποδόχος, σεξοπροωθητής νταβατζής, σεξοπροϊσταμένη = τσάτσα, σεξομάγαζο, σεξοταβέρνα, σεξοϊστολόγιο
βοηθήστε και οι άλλοι δεν μπορώ να τα γράφω όλα μόνος μου
dimosioshoros said
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ > ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ > ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΚΟ
Και μένα με απασχολεί αυτό για τη δημιουργία / σημασία του επιθέτου.
Τολμώ να γράψω αυτό επάνω επειδή τα προηγούμενα τριάντα χρόνια αναρωτιόμουν αν θα μπορούσαμε να ξεχωρίζουμε κάτι σαν
ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ > ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ > ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚΟ.
Νέο Kid said
Ας τούς θυσιάσει κάποιος και τους δύο στους Ιλουμινάτι επιτέλους!
Στο φινάλε, δεν θα είναι ανθρώπινη θυσία !…
dryhammer said
25,26. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι καθαρεύουσα αλλ’ ακάθαρτος (λαϊκιστί αχταρμάς).
dryhammer said
27. Μου θυμίζει κάποιον Ξενοφών(τα) που τον αναφέρανε ως Σεξοφών
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Τα γαελικά και η προφορά τους είναι μεγάλη ιστορία, αλλά σήμερα που έχει γίνει η θάλασσα γιαούρτι, δε δικαιολογείται να γράφεται κάτι λάθος από βιασύνη. Αν ήταν δηλαδή σε ένα εξωτικό αλφάβητο, δεν θα το έψαχναν λίγο;
Εμένα μου κακοφάνηκε πρόσφατα σε ένα ωραίο κατά τα άλλα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Αμπερντίν η λάθος αναγραφή του εμβληματικού Marischal College σε Μάρισκαλ αντί Μάρισαλ. Βέβαια μεταφραστής υπήρχε στη βιβλιογραφική σελίδα, επιμελητής όχι.
ΓιώργοςΜ said
Όσο για το φωτογραφικό, όπως το αντιλαμβάνομαι, όταν είναι επιθετικός προσδιορισμός, περιγράφει το διαγωνισμό. Διαγωνισμός φωτογραφίας είναι το σωστό κτγμ, η τελευταία λέξη περιγράφει το αντικείμενο του διαγωνισμού.
Φωτογραφικό χαρτί, φωτογραφική μηχανή, διαγωνισμός φωτογραφίας, γελοιογραφίας, ανθοδετικής…
ΓιώργοςΜ said
32 συμπλήρωση: Το πιθανότερο είναι η διεθνής είδηση πχ στο bbc να είχε και βίντεο, οπότε μάλλον εύκολο να διασταυρωθεί η προφορά.
ΓιώργοςΜ said
Έπαθα Λεώνικο, σταματάω…
Δύτης των νιπτήρων said
Φωτογραφικός διαγωνισμός, φωτογραφική προκήρυξη κτλ είναι υπερδόκιμα πλέον. Φρόντισαν πολλοί για αυτό άλλωστε!
ΓΤ said
25@
το ουδέτερο επίθετο ασφαλώς με ι
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8D%CF%82&dq=
Νέο Kid said
Εγω δεν καταλαβαίνω το εξής. Εδώ βάζουν εισαγωγικά μέχρι και στο :«ξετίναξε» τα δίχτυα ο «κανονιέρης» Πιασμανόπουλος… στο φωτογραφική έκαναν έκπτωση;;
Ένα «φωτογραφική» προκήρυξη ,λύνει το θέμα! Αν και ο Δύτης στο 36. τα λέει πολύ καλά βέβαια.
Νίκος Κ. said
Η κα Διαμαντοπούλου με ποια ιδιότητα συμμετείχε στα «εκπαιδευτικά» καλλιστεία; Ως πρώην υπουργός, που έκανε ότι μπορούσε για να καταστρέψει την Παιδεία, ή ως μέλος του Δ.Σ. της Κόκα-Κόλα;
Αγγελος said
Από πού κι ως πού, Λεώνικε; Μήπως θα έγραφες και «φαρδυά παπούτσια» ή «βαθυά νερά»;
Αρκετά μπερδεμένη είναι η ορθογραφία μας, μην την κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη, ξεχωρίζοντας (όπως συνιστάς) τη μακριά κουρτίνα από τα μακρυά φουστάνια!
Τεταρτοϊουλιανά μεζεδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Λέξη “τεταρταυγουστιανός” υπάρχει στη γλώσσα μας εξαιτίας της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε. Δεν είχαν άλλοι μήνες την αμφίβολη τιμή ανάλογης διάκρισης κι έτσι λέξη “τεταρτοϊουλιανός” δεν γκουγκλίζεται παρόλο που η 4η Ιουλίου είναι εθνική εορτή στην τέως κοσμοκράτειρα χώρα. Δεν γκουγκλίζεται ακόμα, δηλαδή, αφού χάρη στον τίτλο του σημερινού μας… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/07/04/meze-434/ […]
sarant said
26 Aυτό σκέφτηκα κι εγώ
38 Ναι, θα μπορούσε να βάλει εισαγωγικά. Εδώ τα βάζουν και στα λάχανα, που λέει ο λόγος.
Pedis said
Σε χτεσινό σχόλιο έγινε η ανάλυση της Κριτικής Επιτροπής που βράβευσε Ιδιωτικά σχολεία, φροντιστηρια και την αναγουλιαστική «Ελλ. Αγωγή»:
Έχουμε και λέμε:
37 μέλη = 36 μέλη + 1 η Πρόεδρος (των Φωτοτυπιών)
εκ των οποίων:
16 : Εκπρόσωποι/ιδιοκτήτες/διευθυντές ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κόλλετζιζ και συναφείς πίπες.
12 : καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί (κάποιοι με εξωτερικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες)
5 : Εκπρόσωποι τραπεζών, επιχειρήσεων, χρηματιστηριακών εταιρειών
2 : συγγραφείς-σκηνοθέτες
2 : πολιτικοί (κατά βάση, μία η Πρόεδρος και μία της ΝΔ)
Ειδικότερα: επιστημονικά αντικείμενα των πανεπιστημιακών με θέσεις σε δημόσια ΑΕΙ:
1 : Πολυτεχνείο (ο γνωστός μας Γρυσπολάκης)
2 : Οικονομικα
1 : Στατιστική και Εκπαίδευση
1 : Ιατρική
1 : Διαφήμιση και Μεσα Επικοινωνίας
1 : Δημόσια Διοίκηση
Έτσι έχει η επιτροπή για τη βράβευση των αρίστων στην εκπαίδευση.
π2 said
Η βράβευση της Ελληνικής Αγωγής δεν θα έλεγα ότι είναι δείγμα έλλειψης σοβαρότητας. Ένας κακεντρεχής μπορεί να έλεγε ότι είναι μάλλον άλλη μια ένδειξη της προσπάθειας της ευφυέστατης να υπουργοποιηθεί -ή τέλος πάντων να βρει μια σοβαρή θεσούλα- από την παρούσα κυβέρνηση.
Ευτυχώς δεν έχουμε κακεντρεχείς εδώ μέσα.
Jago said
Για «τον Mary Shelly» θυμήθηκα το διαχρονικό σφάλμα που μόλις τελευταία αρχίζει να διορθώνεται, το γνωστό κομμάτι «Η μονομαχία του Τανκρέντι και της Χλωρίδας» λες και ο κακομοίρης Τανκρέντι ως άλλος Δον Κιχώτης ορμούσε σε τίποτα σπαρτά. Του Κλορίντα βεβαίως.
dryhammer said
45. Είμαστε σίγουροι πως ο Τανκρέντι δεν ήταν βίγκαν;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας.
Χτές τὸ βράδυ εἶδα στὴν τηλεόραση τὸ τέλος τῆς ταινίας «Ὁ Xαφιές», μὲ γαλλικὸ τίτλο «Le Doulos». Ὁ γαλλικὸς τίτλος μὲ παρακίνησε νὰ τὸ ψάξω καὶ βρῆκα ἐκτεταμένο ἄρθρο στὴ Βικιπαίδεια.
Σύμφωνα μὲ τὸ ἄρθρο
» Στην αρχή της ταινίας ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι ο τίτλος της ταινίας (Doulos) αναφέρεται τόσο σε ένα είδος καπέλου όσο και στην αργκό του γαλλικού υποκόσμου, που αναφέρεται σε έναν πληροφοριοδότη της αστυνομίας. »
Στὸ ἴδιο ἄρθρο ἁλίευσα μεζεδάκι καὶ τὸ παραθέτω αὐτούσιο:
» Ο επιθεωρητής Σαλινιάνι πυροβολεί προς τον Μορίς και τον Ρεμύ, σκοτώνοντας θανάσιμα τον Ρεμύ. » 🙂
ΓΤ said
47@
Όλα τα λεφτά είναι το πλάγιο φατσόνι 🙂
leonicos said
44 Ευτυχώς δεν έχουμε κακεντρεχείς εδώ μέσα.
Λάθος! Εγώ δεν είμαι; Κακεντρεχέστατος μάλιστα
leonicos said
Θυμήθηκα κάτι μα ήταν για χτες
Ιωάννου Τζἐτζου Χιλιάδες (Θέλει πολύ στομάχι για να διαβάσεις όλες αυτέ τις ανοησίε που γράφει και ν’ αντέξεις το ανόητο τρόπο που τα γράφει, αλλά του ξεφεύγουν και μερικά ενδιφέροντα)
Ζ 299-303
Σερβίλιος ἦν ύπατος και Καίσαρ των ‘Ρωμαίων.
Μεθόδω δε δεινότατος , ρηορικω τω τρόπω,
– «Εχ Σερβηλίων της γονής λέγω και τον Σερβλίαν.
‘ὃς είπερ άλλος ήθελε, Σέρβον Ήλίαν είπεν.
Δεν ξερω σε ποιον αναφέρεται, αλλά μάλλον ούτε κι ο ίδιος ήξερε
antonislaw said
Για την προφορά των ξένων λέξεων στα ελληνικά: Κατά τη γνώμη μου καλό είναι σε μη καθιερωμένες λέξεις να πλησιάζουμε την προφορά τους, όχι όμως σε καθιερωμένες . Π.χ. Θείος μου υπάλληλος σε ασφαλιστικές εταιρείες πλοίων επέμενε ότι δεν είναι ούτε οι Λόυντς του Λονδίνου, ούτε τα Λόυντς, αλλά «στου Λόυντ» Lloyd’s. Απαιτούσε λοιπόν να λέμε «δουλεύω στου Λόυντ του Λονδίνου. Λέγεται τώρα αυτό; Έλα ντε όμως που όλοι στον πληθυντικό τα μεταφράζουν;
https://greenwoods.org/lloyds-of-london-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CF%85%CE%B4%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85/?cn-reloaded=1
antonislaw said
44
«Ένας κακεντρεχής μπορεί να έλεγε ότι είναι μάλλον άλλη μια ένδειξη της προσπάθειας της ευφυέστατης να υπουργοποιηθεί -ή τέλος πάντων να βρει μια σοβαρή θεσούλα- από την παρούσα κυβέρνηση.»
Και άδικο έχει; Έχει υπάρξει δεξιά κυβέρνηση στη χώρα από τα Ιουλιανά και την Αποστασία και δώθε χωρίς κάποιο κεντρώο ή και αριστεροσοσιαλιστικό ρετάλι; Κι από ρετάλια στη νεοελληνική πολιτική κουρελού άλλο τίποτα…
sarant said
44 Να σημειωθεί ότι και το BCA που επίσης βραβεύτηκε έχει παρτίδες με τον Αδωνη.
47 Χμμ… υπάρχει και doula
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Βραβεύτηκε ο Άδωνις για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση.
Και υπάρχουν ακόμα κάποιοι που σχολιάζουν το γενικής εφαρμογής χρηστώνυμο που έχω διαλέξει.
Spyros said
Καλησπέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο!
Επιτρέπεται η χρήση του ασανσέρ από δύο άτομα: εμένα μου φαίνεται λειψό. Θα έπρεπε να λέει «επιτρέπεται η χρήση του ασανσέρ από δύο άτομα, τον διευθυντή και τον υπεύθυνο του καταστήματος» π.χ. Ή «.. από δύο άτομα, τον Γιώργο και τον Κώστα». Δε γελάτε;
Οι χρόνιοι πάσχοντες: θυμάμαι πόση φασαρία μας είχαν κάνει οι καθηγητές στη νομική, για να μη γράφουμε «ο πολιτικός ενάγων», αλλά «ο πολιτικώς ενάγων». Δηλαδή αυτός που ασκεί «πολιτικές» (δηλαδή αστικές – civil) αξιώσεις στην ποινική δίκη. Ενδιαφέρον ζήτημα γλωσσικά, παρ’ όλο που πέρσι η πολιτική αγωγή καταργήθηκε στην ποινική δίκη.
22 Θυμάμαι έναν υπάλληλο εταιρείας φεριμπότ στη Βασιλική Λευκάδας (εκεί γύρω στο 1995) να λέει στους τουρίστες «take the ship to Κεφαλλόνια». Λες και αν τους έλεγε «Κεφαλλονιά» με τον τόνο στη λήγουσα, δεν θα καταλάβαιναν…. ήθελε όμως να το πει «στα ξένα»…
aerosol said
Συνολικά είμαι φίλος της σωστής καταγραφής όσων ξένων λέξεων ή ονομάτων μπορούμε με σχετική ευκολία να βρούμε την προφορά.
Όμως τα γαελικά είναι εφιάλτης αδιαφάνειας της ορθής προφοράς -και δεν πιάνω καν τα ουαλικά, όπου το ανθρώπινο είδος σηκώνει τα χέρια ψηλά! Ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν τον πούμε λάθος κάποιες φορές, μέχρι να μάθουμε/συνηθίσουμε το ορθότερο. Αν χρειαστεί θαα το συνηθίσουμε. Εδώ ο αγαπητός μου ελληνοαμερικάνος κωμικός Ζακ Γαλιφιανάκης δεν λέει «σωστά» ούτε ο ίδιος το επώνυμό του. Ίσως να φταίει που μάλλον δεν γνωρίζει με τι ωραίο γλυκό ταυτίζεται εις τας Αθήνας…
Για τα βραβεία-μασκαραλίκια τι να πεις…
Μ’αρέσει που κάποτε μας σύστησαν διάφορους ως σπουδαίους, πανέξυπνους, ικανότατους, ιδιοφυίες, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στον δημόσιο βίο, και έκτοτε το αναμασάμε χωρίς τόσα χρόνια να έχουμε καμμία απόδειξη του ισχυρισμού. Δίκιο έχει ο Γιάννης στο #18.
Αγγελος said
Γούγλισα τον taoiseach γιατί νόμιζα (λανθασμένα) ότι προφέρεται αλλιώς, αλλά κατά λάθος το έγραψα με ελληνικά γράμματα… και ιδού τι βρήκα:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:31987Y1231(01)
https://angelos940.blogspot.com/2020/07/blog-post.html
Ως πρώην μεταφραστής της ΕΕ (αν και όχι της Επιτροπής 😉 ) έφριξα…
Αγγελος said
Aerosol, την σήμερον ημέραν, χάρη στο Διαδίκτυο, μπορούμε με μεγάλη ευκολία να βρούμε τη σωστή προφορά ξένων λέξεων ή ονομάτων. Όσο για τα ουαλικά, νομίζω πως η προφορά συνάγεται αρκετά εύκολα από τη γραφή, αρκεί να ξέρεις ότι τα y και w είναι και φωνήεντα, το διπλό dd διαβάζεται δ και μερικές τέτοιες λεπτομέρειες. Τα ιρλανδικά απεναντίας είναι όντως απελπισία…
Pedis said
Τραμπούκοι – μπράβοι
Μαφία
Διαχειριστής του συγκεκριμένου ιστολογίου ήταν ο ήδη δολοφονηθείς, στις 19.7.2010, δημοσιογράφος Σ[ωκράτης] Γ[κιόλιας]. Το γεγονός αυτό το γνώριζε ο κατηγορούμενος, εφόσον, όπως προκύπτει από τις κατωτέρω αναφερόμενες αναλυτικά μαρτυρικές καταθέσεις ατόμων του στενού περιβάλλοντος του δημοσιογράφου, αυτός βρισκόταν σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατηγορούμενο, ο οποίος του παρείχε αρωγή για την επίλυση διαφόρων τεχνικών ζητημάτων του ιστολογίου και όχι μόνο.
Πράγματι, σύμφωνα με τις μαρτυρικές αυτές καταθέσεις, οι συμβουλές του κατηγορουμένου δεν περιορίζονταν στα τεχνικά θέματα, τα οποία αυτός κατείχε λόγω της θέσης και της εμπειρίας του, αλλά παρείχε στον διαχειριστή του εν λόγω ιστολογίου (Σ[ωκράτη] Γ[κιόλια]) οδηγίες για τη διατήρηση της ανωνυμίας του και τη διαχείριση των παραπόνων των πολιτών, σε σχέση με τις αναρτήσεις του, οι οποίες ήταν συχνά συκοφαντικές, γεγονός που ο κατηγορούμενος γνώριζε, εφόσον όπως ο ίδιος αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημά του για τον Σ[ωκράτη] Γ[κιόλια] (σελ. 9 § 7), “συκοφαντούσε πολίτες μέσω των δημοσιευμάτων του, οι οποίοι του είχαν υποβάλλει μηνύσεις”. Μάλιστα, προέκυψε ότι, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του τελευταίου, ο κατηγορούμενος τον προειδοποίησε να είναι πολύ προσεκτικός για το επόμενο διάστημα.
https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/250634_o-aoratos-prostatis-toy-sokrati-gkiolia
aerosol said
#58
Άγγελε, οι μερικές λεπομέρειες που λες, μαζί με την ιδιότητα των ουαλικών να σχηματίζουν εύκολα πολυσύνθετες λέξεις, ΜΑΖΙ με εκείνο το «περίπου χ» που είναι σαν να καθαρίζεις το λαιμό σου, μαζί με μια σχετική πολυτυπία, για μένα σίγουρα δεν κάνουν μια προφορά που συνάγεται εύκολα. Νομίζω πως είναι τουλάχιστον από τις πιο δυσκολοπρόφερτες Ευρωπαϊκές και από όσο έχω δει το ίδιο παραδέχονται με χιούμορ και οι Ουαλλοί. Δεν είμαι μελετητής, μπορεί τα ιρλανδικά να είναι ανάλογης δυσκολίας, όπως και τα γαελικά (και οι Ούγγροι ενδεχομένως να έχουν κι αυτοί λόγους να καμαρώνουν για κάτι ανάλογο). Αλλά… «εύκολα»;
Παρεμπιφτού, μαθαίνω πως «γαελικά» θεωρείται πλέον ο ορθός όρος για την γηγενή γλώσσα της Σκωτίας. Χρησιμοποιείται συχνά για να αναφέρεται και στα ιρλανδικά, κι έτσι χρησιμοποιείται και στο άρθρο. Αλλά πλέον τα ιρλανδικά ονομάζονται ιρλανδικά (στην αγγλική) και γαελικά τα σκωτσέζικα. Είναι και οι δυο γλώσσες γαελικές, το ιρλανδικό όνομα της γλώσσας τους είναι Gaeilge, αλλά πλέον κρίνεται πως για ιστορικούς λόγους ο όρος αποδίδει την σκωτσέζικη.
ΣΠ said
Τι σόι βραβείο είναι αυτό που αφορά μόνο την ιδιωτική εκπαίδευση;
aerosol said
#61
Είναι το διεθνούς φήμης βραβείο «Κάτσε Να Διαφημίσουμε Τσάμπα Μερικές Επιχειρήσεις».
Μιχάλης Νικολάου said
… Τι είναι αυτοί οι «ενηλικιωμένοι»; … άνω των 55 …
Να έχουν βγάλει δόντια, προφανώς.
Pedis said
# 61 – Έχουν βραβευτεί και δημόσια σχολεία για ξεκάρφωμα.
37 μέλη στην Κριτική Επιτροπή για τα Μεγάλα Βραβεία … Γιάννης κερνάει …
Για να βολέψουν τις δημόσιες σχέσεις.
Με τους μισούς σχεδόν να προέρχονται από την πιάτσα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επιχειρηματίες, περιθωριακές ειδικότητες αλλά πιασιάρικες στους πιο ηλίθιους από τους μικροαστούς, και, μου φαίνεται, ούτε έναν από τα κλασικά αντικείμενα της παιδείας.
Το καλύτερο είναι να δει ποιοι είναι οι υψηλής κουλτουρας χορηγοί …
Υπόψην πεντέξι μέλη έχουν οι Επιτροπές για τα Νόμπελ.
[Προσωπικά, με χάλασαν οι γελοιότητες περί αριστείας και εκσυγχρονισμού που διάβαζε/συλλάβιζε λέξη προς λέξη ο Δασκαλάκης για να ευχαριστήσει την επιτροπή για το βραβείο που του επέδωσε.]
sarant said
61 Πιο κάτω έχει και μερικά δημόσια σχολεία
56 Δεν διαφωνώ, αλλά έτσι κι αλλιώς έχει ενδιαφέρον το θέμα.
Μιχάλης Νικολάου said
… Περίμενα κάμποση ώρα να έρθει κι άλλος ένας να μπούμε μαζί στο ασανσέρ ώστε
να είμαστε 2 άτομα και να μη μου κάνουν παρατήρηση,
αλλά επειδή δεν ερχόταν κανένας το ρισκάρισα και το πήρα μόνος μου. …
Κάπως έτσι τήν έπαθε κι αυτός εδώ ο τύπος: Ξεκινάει μόνος του με το αυτοκίνητο για το γήπεδο του μπέιζμπολ, γερό μποτιλιάρισμα, μόνο η λουρίδα ταχείας κυκλοφορίας τσουλάει αλλά με δύο επιβάτες και πάνω, τού τήν πέφτει στο μεταξύ μια καλντεριμιτζού λίγο πριν μπει στο φρήγουέι, φλασιά «δυο-δυο στην μπανιέρα» για το γήπεδο, τα υπόλοιπα επί της οθόνης (Κ-12).
Μαρία said
47
Και δεν έχει καμιά σχέση με το δούλο 🙂
Μαρία said
61
Δες όλα τα βραβεία και τα ονόματα των εκπαιδευτικών που βραβεύτηκαν https://www.educationleadersawards.gr/
dryhammer said
63. Κι εγώ! Κι εγώ! Είμαι 56 κι έχω βγάλει όλα μου τα δόντια… (είμαι απ’ αυτούς που μπορούν να δαγκώσουν το αφτί τους).
dryhammer said
68. Είδα τα βραβεία και αναρωτήθηκα για το γονιό που θα στείλει το, προσχολικής ηλικίας, παιδί του να μάθει αρχαία στου Άδωνη.
ΓΤ said
Θανάσης Κυριαζής: απεργία πείνας https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/326365_se-apergia-peinas-o-kratoymenos-athanasios-kyriazis-diekdikei-tin-aproskopti
ΓΤ said
Περισσότερα για το #71
https://www.imerodromos.gr/synechizei-tin-apergia-peinas-o-kratoymenos-a-kyriazis-gia-to-dikaioma-stin-ekpaideysi/
sarant said
70 Φοβάμαι πως είναι πάρα πολλοί
Μαρία said
Κολέγιο της χρονιάς, Μπίλης Δασκαλάκης σταθερή αξία.
https://cosmopoliti.com/46%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-bca-college-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/
https://www.iefimerida.gr/news/183817/ta-vaftisia-toy-gioy-toy-adoni-georgiadi-ypo-akra-mystikotita-eikones
Μαρία said
74
Ο οποίος Μπίλης είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής.
sarant said
75 Σοβαρά;!!
Γιάννης Κουβάτσος said
Με το μπαρδόν, Νικοκύρη, αλλά η αξιόλογη γυναίκα είναι η πρώην ευρωβουλεύτρια του ΛΑ.ΟΣ. Νίκη Τζαβέλλα, που ακόμα γελάει με το «χιούμορ» του εμετικού τιτιβίσματος; Από κομματική αλληλεγγύη, όχι επειδή γουστάρει, έτσι;
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://twitter.com/nikosarantakos/status/1279328520020385793%3Fref_src%3Dtwsrc%255Egoogle%257Ctwcamp%255Eserp%257Ctwgr%255Etweet&ved=2ahUKEwj1o5PnhLTqAhWLYcAKHWmpAiAQglR6BAgIEAw&usg=AOvVaw3mBSDPwOtI1rlzNJ5eQwr3&cshid=1593880922874
Μαρία said
77
Κουνελόγατος said
(Μονοθέσιο της F1 η Αννούλα; Μάλλον φωτοτυπία του.)

Μαρία said
76
Το ξαναβάζω.
https://www.educationleadersawards.gr/judges/
dryhammer said
76. Άμα μπεις στο λίκνο του 68 και κατέβεις κάτω κάτω που έχει την κριτική επιτροπή θα βρεις ενδιαφέροντα άτομα (βρήκα και μια που ήξερα και πέσαν τα μούτρα μου)
sarant said
77-78 Συγκριτικά πάντοτε.
Μαρία said
82
Εννοείται. Είναι πολύ ευγενική στο τουίτερ η κυρία Φερονίκη.
Γιάννης Κουβάτσος said
82: Μας τρολάρεις, Νικοκύρη. ☺
Σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά καλλιστεία, βλέπω ότι έχουν βραβευτεί και πολλά δημόσια σχολεία, των οποίων οι εκπαιδευτικοί υλοποιούν καινοτόμα προγράμματα και αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους σ’ αυτά. Αλλά πάνω-πάνω και πρώτα ονόματα στη μαρκίζα μόνο ιδιωτικά ιδρύματα και, βέβαια, το μαγαζί του Άδωνη. Γιατί έτσι, μεγαλόσχημοι κριτές;
dryhammer said
84β. Όπου τρώει ο σκύλος, εκεί γαβγίζει.
Χαρούλα said
Ο λύκος κι αν εγέρασε….
Πολύ ξεχαστήκαμε με κορωνοϊους, διακοπές, Ελληνικό και τουρίστες! Για να επανέλθουμε στην …κανονικότητα!
https://www.imerodromos.gr/orgio-astynomikis-vias-sta-exarcheia-katastrofes-katastimaton-kai-traymatismoi-vinteo/
BLOG_OTI_NANAI said
Το «φωτογραφικός διαγωνισμός» μου είναι πολύ γνωστή έκφραση, αυτός που γίνεται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλησπέρα σας,
Διάβασα τα μεζεδάκια το πρωί κι έφυγα. Αλλά μ’ επηρέασαν.
Πάω σ’ ένα μαγαζί και βλέπω ταμπέλα που έλεγε να εισέρχονται (ποτέ δεν μπαίνει κανείς) «ανά 4 άτομα» Οπότε μπαίνω και λέω στην κοπέλα: «περίμενα νάρθουν άλλοι 3 να μπούμε τετράδα, αλλά δεν έρχονταν κι έτσι βαρέθηκα και μπήκα μόνος μου. Θα μ’ εξυπηρετήσετε;» Δεν τόπιασε με την πρώτη αλλά μετά γέλασε, τι να πει.
Και τι να πούμε και για τις βραβεύσεις. Τέλος πάντων, αν υπάρχει κόσμος που εντυπωσιάζεται από τέτοια, πάω πάσο.
sarant said
88 Σαν τον άλλον που είχε 4 παιδιά και δεν έκανε άλλο διότι είχε ακούσει ότι το 1 στα 5 που γεννιούνται είναι κινεζάκι.
ΚΩΣΤΑΣ said
Αυτό με τα 4 άτομα στο ασανσέρ είναι μεταποίηση του παλιού ανέκδοτου με τις ξανθιές μπροστά στο κινηματογράφο. Δεν το λέω, μη με πείτε σεξιστή πάλι – τ’ ακούς Χαρούλα; 😜🤣🤗
Pedis said
Τι στημένα βραβεία, διαφήμιση για μπίτι βλαμένους γονείς και γελοίοι διαγωνισμοί περί αριστείας …
https://www.ilfattoquotidiano.it/2020/06/16/scuole-paritarie-parte-del-pd-daccordo-col-centrodestra-servono-piu-fondi-no-del-m5s-gia-fatto-strappo-alla-regola-con-150-milioni/5836159/
Με υποστήριξη της «Αριστεράς» (μη χ …) και της Λέγκας από 150 εκ Ευρώ στα 300 εκ Ευρώ η ετήσια κρατική ενίσχυση στα ιδιωτικά σχολεία της Ιταλίας μέσω άμεσης χρηματοδότησης και φορολογικών ελαφρύνσεων για τους γονείς που επιλέγουν τα Ιδιωτικά.
Έτσι γίνονται οι δουλειές.
sarant said
90 Πες το με μελαχρινούς
Χαρούλα said
#90 Έτσι μπράβο! Σαν πολλά θάρρητα πήρατε εδώ μέσα! Όχι επειδή είστε περισσότεροι να «λέτε ότι θέτε». Ο άνδρας και η μπριζόλα θέλουν μαχαίρι!😜🤣
Καληνύχτα σας αγαπητοί μου κύριοι! Υπόσχομαι, όσο μπορώ, να μην σας ξαναπειράξω!
Stazybο Hοrn said
84: Τη συμμετοχή μας και κάτι άλλο, να προσέχουμε πού τα βάζουμε.
Βραβεία λείψανε στα δημόσια σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, να τρέχουν να προσδίδουν κύρος και άλλοθι σε τσίπηδες;
ΚΩΣΤΑΣ said
92-93
– Τί περιμένουν 17 μελαχρινοί στην είσοδο ενός κινηματογράφου;
– Να έρθει ένας ακόμη, γιατί η πινακίδα γράφει ότι επιτρέπεται η είσοδος μόνο από 18 και άνω! 😤
sarant said
95 Βρε τους μελαχρινούς!
Μαρία said
ΚΩΣΤΑΣ said
97α Μαρία, πού το βρήκες αυτό; ο δικός μου Λάζαρος στο έστειλε; 😉
Μαρία said
98
Όχι ο δικός σου αλλά ο πρόεδρος, που έχει αριστερό αδερφό 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Να την πέσει στην ΠτΔ, αλλά για τους σωστούς λόγους: γιατί συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, ας πούμε. Αλλά η σημαία υπάρχει στο γραφείο της. Το να την κρεμάσει στους ώμους της δίκην οπαδού της εθνικής ομάδας, ε, θα ήταν κάπως υπερβολικό.
Pedis said
Τι σόι είναι τα φαβ, φάβες;
Ή φάπες;
Pedis said
Εμένα μου άρεσε πολύ το τελευταίο γυμνασιαρχικο-πανηγυρικό τουί τής Προέδρου για την αμερικανική επανασταση η οποία ενέπνευσε την Ελληνική και τον αγώνα για τα απαραβίαστα δικαιώματα, ισότητα, ελευθερία και αναζήτηση της ευτυχίας …
Pedis said
Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως χρειάζονται ακόμα λίγες ημέρες για τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ΜΜΕ και τα ποσά που έλαβαν, ρίχνοντας το μπαλάκι της καθυστέρησης της δημοσιοποίησης στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και αυτό της επιλογής ακόμα και ιστοσελίδων – φαντάσματα στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο.
…
«Η καμπάνια προχώρησε μέσω από έναν ανάδοχο ο οποίος είχε την δυνατότητα και την τεχνογνωσία να το κάνει αυτό, έχοντας στο μυαλό του και στη σύμβαση ανάθεσης, συγκεκριμένα κριτήρια.
https://thepressproject.gr/o-petsas-nipti-tas-chiras-tou-gia-ta-20-ekat-evro-se-mme-ke-kounai-to-dachtylo-stous-dimosiografous/
Δεν μπολντοποίησα το «μέσω από έναν ανάδοχο» για τα ελληνικά του …
Triant said
Μπολντοποίησα! Πόσες μένουν ακόμα; Μετράει κανείς;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> Education Leaders Awards, στα οποία μια επιτροπή με πρόεδρο την Άννα Διαμαντοπούλου βράβευσε τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς «της χρονίας»
Αχ Αννούλα του χιονία
η ασθένεια σου έγινε χρονία
Μαρία said
103
Τα ελληνικά δεν είναι του Πέτσα αλλά αυτού που έκανε την απομαγνητοφώνηση.
Στο 00:54:28 https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/akraia-fainomena/2020-07-04-10
Γς said
89:
Να τον ξαναθάψω κι εγώ εκείνον:
https://caktos.blogspot.com/2013/06/the-ditchdiggers-daughters.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
63 >>… Τι είναι αυτοί οι «ενηλικιωμένοι»; … άνω των 55 …
Να έχουν βγάλει δόντια, προφανώς.
69 >>Είμαι 56 κι έχω βγάλει όλα μου τα δόντια…
Με απονεύρωση
Pedis said
# 106 – Ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες.
Και τη μάνα τους να βγάλουν για πούλημα θα το κάνουν (από συνήθεια) μέσω ανάδοχης εταιρείας.
# 104 – Τα εντονοποιείς ή τα μπολντάρεις;
Γς said
88:
>Δεν τόπιασε με την πρώτη αλλά μετά γέλασε, τι να πει.
Εδώ στο Ελλάντα θα μου’ λεγαν: -Aϊ στο διάολο ρε! Εκεί όμως…
Three for two ήταν η προσφορά, αλλά εγώ πλησιάζω την υπάλληλο και την ρωτάω σοβαρός [και ήρεμος]:
-Μπορώ να πληρώσω τρία και να πάρω δύο;
Σάστισε, σκέφτηκε και -Just a moment.
Πήγε μέσα στο γραφείο. Οι τύποι ήρθαν στο τζάμι να με δουν, σκέφτηκαν και την έστειλαν να μου πει ότι σύμφωνα με τους όρους και την policy του μαγαζιού και άλλους τέτοιους λόγους, νο γουέι και σόρι.
Ευχαρίστησα και έφυγα. ήρεμα ευγενικά και σάντλι
Μαρία said
109
Αυτό είναι γνωστό και έχει σχολιαστεί απ’ το Μάρτιο. Χρησιμοποίησαν την Initiative, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να ανακοινώσουν τα ποσά στη Διαύγεια, είπαμε.
Δεν κολλάμε σε λεπτομέρειες, απλώς εσύ ενημερώνεσαι με χρονοκαθυστέρηση.
Pedis said
# 111 – Ε, καλά μωρέ, παρεξηγήθηκες; Έχω μείνει πίσω στην ύλη. Θα βάλω τα δυνατά μου.
Ετούτοι σκέφτηκαν και πρωτοεφάρμοσαν το κόλπο;
Pedis said
Βέβαια, δεν είναι μόνο το κόλπο με το μπαϊπασάρισμα της Διαύγειας, το σκάνδαλο είναι ο ιδιος ο θεσμός της ανάδοχης εταιρείας που θα πάρει δημόσιο χρήμα για να βρει άλλες εταιρείες που θα τους μοιράσει δημόσιο χρήμα κοκ είτε με «Διαύγεια» είτε χωρίς.
Γς said
Βραβεύσεις και «βραβεύσεις».
«Τροφέι» που έλεγε κι η Βουλγάρα μου. Τρόπαια
Που τρέχουν από πίσω σου για να στα δώσουν,
αλλά και που τρέχεις ενίοτε από πίσω τους για να στα δώσουν.
Τροπαιοχάντερς.
Γς said
Διαβάζω στο ΗellasJournal:
Ο οίκος Fitch εκτιμά για την Τουρκία ύπαρξη «σημαντικών αρνητικών κινδύνων» το 2020
Ρισκάρω, διακινδυνεύω. :Αλλοτε χάνω, κι άλλοτε κερδίζω.
Εξ ου και το αρνητικό ή θετικό ρίσκο.
Αλλά «αρνητικός [ή και θετικός] κίνδυνος»;
Γέμουν τοιούτων όρων τα οικονομικά άρθρα.
Και πως να μεταφράσεις το risk αλλέως;
Nestanaios said
25.
Εγώ θα σου δώσω μία απάντηση από τα παλιά.
«—Ποῖα στοιχεῖα ποίων προηγοῦνται; Ψιλὰ ψιλῶν ἡγοῦνται καὶ δασέα δασέων καὶ μέσα μέσων· ψιλὰ μὲν ψιλῶν, οἷον κτίζω, δασέα δὲ δασέων, οἷον ἰχθύς,
μέσα δὲ μέσων, οἷον ἕβδομος ὄγδοος.».
Nestanaios said
91, 113.
Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Απαιτούνται και εναλλακτικές προτάσεις.
Η μεταφορά χρημάτων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να απαιτεί την διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ή ψηφίσματος συντάγματος. Κατά το ελάχιστον 3+ /5 των βουλευτών. Κατ’ εμέ 9/10.
BLOG_OTI_NANAI said
59: Πώς να μην σιχτιρίσεις που η εφημερίδα efsyn δεν ντρέπεται να αναλάβει το ξέπλυμα της επικίνδυνης σαβούρας του ιντιμίντια; Και κλείνει το άρθρο με το άλλο ξέπλυμα, των γηπεδοκάφρων που άφησαν κόσμο και κοσμάκη άνεργους με τις καταστροφές που έκαναν: «νεολαιίστικης εξέγερσης του 2008″… Λίγη ντροπή δεν υπάρχει;
Δύτης των νιπτήρων said
Πώς να μην σιχτιρίσεις διαβάζοντας τέτοια σχόλια
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@116. Του ξημερώματος καμώματα, Nestanaios, τα βλέπει η μέρα και τα απολαμβάνει! Πολύ μου άρεσε το φθογγολογικό αξίωμα που ανέβασες και από το πρωί προσπαθώ (αντλώντας μεγάλη χαρά!) να ανακαλύψω και τα μικρά μονοπάτια του.. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Γι αυτό το άρθρο της Κύπριας μαθήτριας «Θρησκευτικά στο σχολείο: Επιλογή ή υποχρέωση;» δεν βλέπω να γίνεται λόγος 😎😎

BLOG_OTI_NANAI said
Και που είσαι ακόμα:
Δύτης των νιπτήρων said
121 Απίστευτος ο κουμπάρος υπουργός:
Στο όλο ζήτημα το Υπουργείο Παιδείας τήρησε «σιγή ιχθύος» για αρκετές μέρες, χωρίς να σχολιάζει τον σάλο που δημιουργήθηκε. Έπειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκε για την απαθή στάση του, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του.
Σε δηλώσεις του σε ραδιόφωνο της Κύπρου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Καθημερινά στα μέσα κοινωνικής μέσα το Υπουργείο δέχεται επιθέσεις από παντού. Ανώτεροι λειτουργοί δέχονται επιθέσεις από εκπαιδευτικούς που παρουσιάζονται ως εκφραστές της ελευθερίας. Τώρα γιατί γίνεται μέγα θέμα;».
Πράλληλα, πρόσθεσε ότι η μαθήτρια είχε την ελευθερία να γράψει στην εφημερίδα του σχολείου της και απέρριψε παρεμβάσεις από την Εκκλησία σε θέματα εκπαίδευσης, ενώ δήλωσε: «Κάποιοι από το πρωί μέχρι το βράδυ κτυπούν την εκκλησία. Αυτό θυμίζει Μεσαίωνα. Δικαίωμα τους αλλά να μην τρέχουν την απαίτηση να ασχολούμαστε με τα ευρήματά τους».
BLOG_OTI_NANAI said
121: Ναι το είδαμε… Η οικογένεια του παιδιού είναι ενάντια στην κατήχηση και γι’ αυτό γράφει το κουφό:
– «ο κάθε μαθητής ΟΦΕΙΛΕΙ να παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών»
– «Ο μαθητής που δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος έχει … επιλογές: την απαλλαγή από το μάθημα»
Πιαστο αυγό και κούρευτο δηλαδή, καθώς οι κατηχητές του παιδιού δεν πρόσεξαν την αντίφαση όταν τα δίδασκαν…
Γιάννης Κουβάτσος said
118: Όχι μόνο δεν πρέπει να σιχτιρίσουμε, φίλε Μπλογκ, αλλά πρέπει να συγχαρούμε τη μοναδική ίσως εφημερίδα που ξεφεύγει από την καταθλιπτική μεροληψία και ομοφωνία που επικρατούν στον τομέα της ενημέρωσης στη χώρα μας. Άλλο πράγμα είναι να υποστηρίζεις τους μπαχαλάκηδες και άλλο να καταγγέλλεις τον υπερβάλλοντα ζήλο και την ασύμμετρη βία που μετέρχεται σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία. Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι πανίσχυροι, ο πολίτης είναι ανίσχυρος μπροστά τους και ο ρόλος του Τύπου είναι να τον προστατεύει κι αυτόν και τους δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς και όχι να γλείφει ολημερίς και ολονυχτίς την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, αδιάφορο. Συχνάζω στα Εξάρχεια παλαιόθεν και δεν έχω καμιά διάθεση να παρευρίσκομαι σε σκηνές σαν κι αυτές που απεικονίζονται στα βίντεο, επειδή κάποια παλικαράκια που πληρώνονται από τους φόρους μου θέλουν να το παίζουν ρόμποκοπ στο πλαίσιο της καταστολής της …βίας(😂).
Χαρούλα said
https://avant-garde.com.cy/articles/nea/istories/ioli-i-tipota-5-pragmata-poy-mas-didaxe-i-fasi-me-epimaho-arthro
Καλημέρα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Τα αυτονόητα γράφει η Ιόλη, αν θέλουμε να μιλάμε για ανοικτή κοινωνία και διαφωτισμό και όλα αυτά τα θαυμάσια, που όταν πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη, συναντούν πρωτοφανείς αντιδράσεις από αυτούς που τα εκθειάζουν στους δεκάρικους λόγους τους και στα δεκάρικα τιτιβίσματά τους. Μεγαλώνοντας η Ιόλη, θα αντιληφθεί ότι τα αυτονόητα δεν είναι και τόσο αυτονόητα, ότι η υποκρισία και ο σκοταδισμός περισσεύουν. Μακάρι να μην απογοητευθεί, να μην τα παρατήσει, να μη συμβιβαστεί.
BLOG_OTI_NANAI said
Στην χώρα που έχει ασυλία από τους «προοδευτικούς» ο ισλαμικός σεξισμός, όταν παρουσιάζεται δημοσίως και θριαμβευτικά η εκπαίδευση των κοριτσιών, ότι η γυναίκα γίνεται κοινωνικά αποδεκτή μόνο όταν υποχρεωτικά ταπεινώνεται και υποτάσσεται στην πατριαρχία κρυμμένη απίσω από μαντήλες, μπούρκες και μπουρκίνια, θα ανεχτούμε τους υποκριτές; Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος οφείλει να φρικάρει με εικόνες σαν αυτή, πόσο μάλλον ο «προοδευτικός» που μισεί κάθε δημόσια παρουσία της θρησκευτικότητας, όμως, η αυτοφίμωση του δείχνει την υποκρισία:
127: Χαίρομαι πολύ που η ΕΦΣΥΝ και το ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ τουλάχιστον ξεφεύγουν από την πλαστή ομοφωνία των ΜΜΕ, αλλά όταν βλέπω παθογένεια, δεν μπορώ να την καταπιώ. «Εξέγερση» δεν ήταν, αλλά επιδρομή ούνων πλιατσικολόγων που έφτιαξαν στο σπίτι τους όλοι πλήρες δίκτυο υπολογιστών, λεηλατ΄λωντας τη Στουρνάρα και αφήνοντας κόσμο στην πείνα και την ανεργία.
spyridos said
128
Άλλη μια φορά μπερδεύτηκες. Ίσως να ξεχνάς κιόλας.
Άλλοι είχαν πάει τη συγκεκριμένη στιγμή το δημόσιο χρέος στα 240 δις. Γραβατωμένοι και με παρφουμαρισμένα μαγουλάκια.
Αυτοί άφησαν τον κόσμο στην πείνα και στην ανεργία.
Τη δεδομένη στιγμή η πραγματική ανεργία των νέων στην Ελλάδα ήταν 50%. Πρώτη στην Ευρώπη.
Χαρούλα said
Να μην υποχρεώνονται οι μουσουλμάνες σε κάλυψη της κεφαλής.
Να μην υποχρεώνονται οι χριστιανές/χριστιανοί σε «κάλυψεις» για είσοδο σε μονές.
Αν θέλουμε να τιμούμε την ελεύθερη σκέψη που δίδαξε ο Χριστός!
Έλεγε κάτι για αναμάρτητους και λίθους. Ας το ξαναθυμηθούμε οι κρίνοντες.
BLOG_OTI_NANAI said
Και ότι ο αντιεξουσιαστής γηπεδοκάφρος που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους, στέρησαν το σπάνιο όπως ΕΣΥ λες μεροκάματο από τον ταλαίπωρο, θα γλυτώσει για όσους καταδίκασε στην πείνα; Για ποιον λόγο; Ποιος τον αθωώνει αυτόν τον φασίστα που στέρησε τα στοιχειώδη από τόσες οικογένειες που είχαν ακόμα δουλειά;
Δύτης των νιπτήρων said
Μπλογκ καταλαβαίνεις ότι αρχίζεις να μοιάζεις του Βάτμαν με αυτά τα εμμονικά ε;
BLOG_OTI_NANAI said
130: Τεράστιο λάθος, άστοχο και άτοπο τέχνασμα που απλώς αποτελεί κρυφτό από την αλήθεια. ΚΑΝΕΙΣ δεν σε υποχρεώνει να πας σε μοναστήρι. ΚΑΝΕΙΣ. Προσωπικά, θα το σεβόμουν απόλυτα, αλλά δεν θα πήγαινα ΠΟΤΕ στη ζωή μου αν ήμουν άθρησκος. Αντιθέτως, για το Ισλάμ η υποταγή και ο εξευτελισμός είναι υποχρεωτικά παντού, σε κάθε εξωτερική συναναστροφή γι’ αυτό βλέπουμε ακόμα και μικρά παιδάκια σε αυτή την κατάσταση.
Αυτά τα κόλπα, απλώς αποδεικνύουν περίτρανα την αυτοφίμωση. Την αδυναμία να μιλήσει κάποιος.
BLOG_OTI_NANAI said
132: Η καταδίκη στον σεξισμό είναι εμμονή, ή η πίστη στην Δημοκρατία και όχι στην αυθαίρετη βία; Αν είναι «εμμονές», τότε, ναι τις έχω, και ουδέποτε θα καταφέρει κάποιος να με φιμώσει γι’ αυτά που πιστεύω, όπως πολλούς που ξέρω και βλέπω.
Nestanaios said
125.
Μη ξεχνάμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνουν φόρους επειδή από φόρους πληρώνονται και οι φόροι φόροι δεν γίνονται. Εκτός ορισμένων περιπτώσεων όπου ο δημόσιος υπάλληλος είναι και εισοδηματίας.
Δύτης των νιπτήρων said
Για να το πω αλλιώς μου θυμίζεις τον υπουργό Παιδείας της Κυπρου: «Κάποιοι από το πρωί μέχρι το βράδυ κτυπούν την εκκλησία. Αυτό θυμίζει Μεσαίωνα. Δικαίωμα τους αλλά να μην τρέχουν την απαίτηση να ασχολούμαστε με τα ευρήματά τους».
Γιάννης Κουβάτσος said
Ποτέ δεν συμπάθησα τους μπαχαλάκηδες, τους έχω συναντήσει στα γήπεδα να κάνουν τα καφριλίκια που κάνουν στα Εξάρχεια και στις διαδηλώσεις, όπου παρεισφρέουν απρόσκλητοι και δίνουν πάτημα στα ΜΜΕ να τις συκοφαντούν και στην κυβέρνηση να τις απαγορεύει. Αλλά τη χώρα την καταλήστεψαν τα λευκά κολάρα, τη χρεοκόπησαν τα εγκλήματά τους. Και συνεχίζουν να την καταληστεύουν. Και θα την ξαναχρεοκοπήσουν. Και θα είναι εσαεί στο απυρόβλητο.
Χαρούλα said
#133 μην είσαι απόλυτος.
Όταν έχεις αγαπημένο συγγενή μέσα, πας…🥺
Όπως μπορεί να χρειαστεί να μελετήσεις κείμενα ή αντικείμενα που κρατούν μονές.
Μια ανοιχτόμυαλη θρησκεία, πως την «μεταφράζετε» τόσο συντηριτικά…! Τι κρίμα!
Nestanaios said
130.
Όλα αυτά γίνονται και από τις δύο θρησκείες, τις οποίες εγώ θεωρώ μία, για κάλυψη της κακοποίησης των γυναικών. Οι μώλωπες και όλα τα τραύματα καλύπτονται με την κάλυψη της κεφαλής.
BLOG_OTI_NANAI said
130: Να προσθέσω κάτι που δυστυχώς το ξέχασα: στις Εκκλησίες των πόλεων και των χωριών (ΑΝ έχει πάει ποτέ κάποιος από αυτούς που μιλάνε), για να μην πω για τα ντυσίματα στους γάμους (όπου οι γυναίκες εύκολα φορούν κοντές φούστες ή ρούχα που προβάλουν το μπούστο κ.λπ.), μόνο η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΟΤΗΤΑ πλέον θα γίνει αντικείμενο συζήτησης, να πάει μια γυναίκα σαν σε νυχτερινό κέντρο ή ένας άντρας με ποδηλατικό κολάν και φανέλα.
Και βεβαίως, σε μοναστήρια ή στο Άγιο Όρος, απαγορεύεται και στους άντρες να πηγαίνουν είτε με φανέλες, είτε ακόμα και με σορτσάκια. Και κυρίως, πας ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ. Άμα θέλω να περπατάω με το σώβρακο, δεν πάω σε ναούς. Όμως στο Ισλάμ, για την γυναίκα δεν υπάρχει επιλογή. Μόνο στο εκκοσμικευμένο Ισλάμ, π.χ. αυτό πυο προβάλεται στα τουρκικά σίριαλ, και είναι ευχή μας, το Ισλάμ να υπάρχει στα πλαίσια της ελευθερίας της θρησκευτικότητας, αλλά χωρίς τα ακραία σεξιστικά παρελκόμενα.
να προσθέσω πως αν στο Ισλάμ οι άντρες υποχρεώνονταν να φορούν μπούρκα, μαντίλα, μπουρκίνι, δεν θα μιλούσαμε για σεξισμό.
137: Σαφέστατα. Απλώς δεν μπορώ να αφήσω κανέναν από τους δύο στο απυρόβλητο. Μεγαλύτερη ευθύνη έχει αυτός που κάνει την μεγαλύτερη καταστροφή όπως η κλοπή από πολιτικούς και ανωτέρους υπαλλήλους. Όμως, κανένας στο απυρόβλητο.
Γιάννης Κουβάτσος said
Εμένα μου αρέσουν πολύ τα μοναστήρια. Η αρχιτεκτονική τους, η παλαιότητά τους, οι αγιοφραφίες, η ατμόσφαιρα, η ηρεμία…Προχτές επισκέφθηκα τη μονή Πεντέλης. Είμαι άντρας και δεν μου ζητήθηκε να καλύψω την κεφαλή μου. Αν ήμουν γυναίκα, γιατί θα έπρεπε να το κάνω;
dryhammer said
Πολλοί χώροι (και πόλεις) μου αρέσουν, αρκεί να ήταν άδεια από τους ενοικούντες.
BLOG_OTI_NANAI said
138-139: Βρήκατε δηλ. εμένα για να κάνετε πλάκα αντί να συζητήσετε;
Όταν θα πας σε ένα μουσείο Χαρούλα, σε ένα ίδρυμα, σε ένα κυβερνητικό κτίριο, σε ένα δικηγορικό γραφείο, σε μια βιβλιοθήκη, ως εκπρόσωπος ερευνητικού κέντρου, πως θα πας ντυμένη; Διότι αν η φούστα δεν είναι μίνι, αλλά μέχρι το γόνατο, μπαίνεις σε όσα μοναστήρια ξέρω που δέχονται κόσμο. Και όταν οι γυναίκες φοράνε παντελόνι που δεν είναι τσίτα εφαρμοστό, δεν ασχολείται ΚΑΝΕΙΣ. Πλέον, αποτελούν εξαίρεση ακόμα και τα μοναστήρια που θα εμπλακούν σε συζήτηση τέτοιου τύπου.
Οπότε, η σύγκριση που κάνεις με την υποχρεωτική κοινωνική ταπείνωση της γυναίκας στο ισλάμ σε κάθε χώρο και ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ, ποια ακριβώς είναι, δεν έχω καταλάβει! Δεν κατανοείς το αδιέξοδο να προσπαθείς να βρεις τρόπο να γλυτώσεις το Ισλάμ από το κάδρο; Νομίζεις ότι δεν φαίνεται η αδυναμία σου να μιλήσεις για το προφανές;
BLOG_OTI_NANAI said
141: Ποτέ και πουθενά δεν είδα μοναστήρι να ζητάει από γυναίκα να καλύψει το κεφάλι. Μόνο σε παλαιοημερολογήτες το έχω ακούσει αυτό. Για μένα είναι απλό: ΔΕΝ ΠΑΩ ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Όπως δεν πάω ΠΟΤΕ σε εστιατόριο που θα με αναγκάσουν να φοράω κοστούμι. Όπως δεν πάω ποτέ σε κατάστημα που θα περιμένω να με διαλέξουν.
Κάθε τύπου ιδιοτροπίες υπάρχουν παντού, σε καταστήματα, λέσχες, ιδιωτικά κτήματα κ.λπ. Σεξισμός είναι ο φασισμός της κοινωνικής απαγόρευσης μια γυναίκα να μπορεί αν κινηθεί ελεύθερα στην κοινωνία χωρίς να κινδυνεύει αν δεν ταπεινωθεί να σκεπαστεί με μαντήλα, μπούρκα, μπουρκίνι.
Δεν υπάρχει σύγκριση. Είναι κρίμα να γίνεται αυτή η σύγκριση. Κρίμα. Δεν μας αξίζει.
Pedis said
# 118 – Διαδηλώσεις: αιτία της οικονομικής καταστροφής και της ανεργίας.
Τόχει πει κι ο ΣΕΒ και τα τσιράκια του (πολιτικοί και παπαγαλογράφοι).
Πάρε φόρα τώρα και αυτομανιοκαταδιώξου, ρίξε πράμα για τα σταλινικά ιντιμίντια, την κινεζομαοική παιδοφιλία, τη χριστιανοφαγία των παγανιστών του ισλαμ …
Theo said
Εντάξει, ρε παιδιά, τα μοναστήρια που έχουν αδελφότητες, πέρα από μνημεία και «θησαυροφυλάκια» κειμηλίων ή χειρογράφων, είναι χώροι όπου ζει μια κοινότητα, ανήκουν σ’ αυτήν, κι αυτή έχει το αυτονόητο δικαίωμα να θέτει τους όρους με τους οποίους μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί (στη χάρτα της Βενετίας του ICOMOS ονομάζονται «σύνολα» ενώ άλλα ονομάζονται «μνημεία».)
Με την ίδια λογική που διαμαρτύρεστε γι’ αυτούς τους όρους, γιατί δεν διαμαρτύρεστε και για κάποιες λέσχες και νυχτερινά κέντρα που θέτουν κανόνες για την πρόσβασή τους; ή γιατί δεν μπορείτε να πάτε για μπάνιο ή επίσκεψη στον Σκορπιό ή την Σπετσοπούλα, ακόμα κι αν φοράτε σμόκιν ή μάξι τουαλέτες;
Δηλαδή, οι μοναχοί κι οι μοναχές είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τον κάθε εκκεντρικό ή βλαμμένο ή αυτούς που δεν σέβονται τους κανόνες υπό τους οποίους αυτοί ζουν εκεί ισόβια;
Από πού κι ως πού;
sarant said
Υπάρχουν και μερικές γειτονιές πχ στη Βουλιαγμένη που δεν μπορεί ο μη κάτοικος να κυκλοφορήσει όλες τις ώρες.
Αγγελος said
Ψάχνοντας για την προφορά του taoiseach, έπεσα κατά τύχη σ’αυτό το άρθρο της Βικιπαίδειας για την απαγόρευση των αντισυλληπτικών (και του διαζυγίου) στην Ιρλανδία. Ούτε καπότες, μετά συγχωρήσεως, δεν επιτρεπόταν να πουλιούνται! Βεβαίως, δεν ισχύουν πια αυτές οι απαγορεύσεις, και βεβαίως οι Ιρλανδοί είναι Καθολικοί και όχι Ορθόδοξοι — αλλά μη φρίττουμε τόσο για κάποιους κανόνες του Ισλάμ. Ειδικά για το θέμα της μαντήλας, ας διαβάσουμε και τι λέει ο Θείος Απόστολος (Α’ Κορ. ΙΑ’ 3-15). Και πάντως, αν ήμουν γυναίκα, πολύ λιγότερο θα μ’ενοχλούσε να πρέπει να φορώ ένα κομψό κεφαλομάντηλο σε δημόσιους χώρους, παρά να μην μπορώ να κανονίζω πόσα παιδιά θα κάνω ή να μην μπορώ να χωρίσω αν ο γάμος μου δεν πάει καλά! (To δεύτερο, και άντρας που είμαι, εξίσου θα με ενοχλούσε — αλλά δόξα τω Θεώ, δεν με απασχόλησε 🙂 στον ένα και μόνο γάμο μου.)
Χαρούλα said
Theo από την αρχή, αυτό που ήθελα να πω ήταν, πως αν και πολύ σωστά κατακρίνουμε την μαντήλα, ας δούμε και τα δικά μας.
Μάλλον δεν είμαι σαφής. Αυτό με στεναχωρεί περισσότερο.
Προσωπικά, επειδή εξ ανάγκης μπαίνω/μένω στον χώρο, ακολουθώ τους ενδυματολογικούς κανόνες, από σεβασμό στις απόψεις του άλλου. Όπως όμως και βγάζω παπούτσια όταν θα μπω σε τζαμί ή βουδιστικό ναό.
Καλή Κυριακή
Theo said
@149:
Ξαναδιαβάζω το σχόλιό σου:
Να μην υποχρεώνονται οι μουσουλμάνες σε κάλυψη της κεφαλής.
Να μην υποχρεώνονται οι χριστιανές/χριστιανοί σε «κάλυψεις» για είσοδο σε μονές.
Αν θέλουμε να τιμούμε την ελεύθερη σκέψη που δίδαξε ο Χριστός!
Έλεγε κάτι για αναμάρτητους και λίθους. Ας το ξαναθυμηθούμε οι κρίνοντες.
Συγγνώμη, αλλά στα παραπάνω μπερδεύεις τον ιδιωτικό με τον δημόσιο χώρο, τον μη σεβασμό στα «πιστεύω» και στον χώρο του άλλου με την ελευθερία, την κριτική των επιταγών του Ισλάμ κι όχι των προσώπων καθ’ εαυτά με την αμαρτία…
Theo said
Καλή Κυριακή στη Χαρούλα και σε όλες και όλους σχολιαστές και αναγνώστες 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλή Κυριακή, αγαπητέ Theo, να ‘σαι καλά. ☺
ΓΤ said
@147
!
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιάννης Κουβάτσος said
Έλεος! Ο Μητσοτάκης ΚΑΙ σε αθλητική εκπομπή (του Open) να αφηγείται τις αναμνήσεις του από το EURO 2004. Έλεος!
sarant said
153 Για να μην ενοχλούνται οι (πάμπλουτοι) κάτοικοι. Ειχα βγάλει και φωτο αλλά δεν τηβρίσκω τώρα.
Nestanaios said
147.
Και σε άλλες γειτονιές όπου η στάθμευση επιτρέπεται μόνο σε κατοίκους (Κολωνάκι). Κατά τα άλλα είμαστε φιλόξενος λαός και θέλουμε και τουρισμό.
Pedis said
Τσίπρας: Έτοιμοι να ξαναβγάλουμε – αν χρειαστεί- τα κάστανα από τη φωτιά
Χρονιάρα μέρα ο άλλος βρήκε να κάνει τέτοια δήλωση …
Επέτειος Κωλοτούμπας, σήμερα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Αλήθεια, γιατί σ’ αυτές τις περιοχές, Βουλιαγμένες, Βάρκιζες, Φιλοθέες, Εκάλες κλπ δεν εγκαθίστανται δομές προσφύγων; Έχει υπογράψει το Δουβλίνο 1 και 2 ο δήμαρχος Αθηναίων;
sarant said
Εδώ μαζεύουν υπογραφές να μην περνάνε διερχόμενα αυτοκίνητα μέσα από το Ψυχικό και τη Φιλοθέη.
dryhammer said
158. Εκεί έχουν τον κώλο πίσω… (Συγνώμη Κυριακάτικα αλλά…)
dryhammer said
160(συνέχεια) Και θα βγεί κι ο άλλος και θα λέει για χωριάτες και πλέμπα δυτ. προαστίων επειδή ο παππούς τους ήταν πιο ικανός κλεφτοκοτάς από το δικό μου και μάζεψε φράγκα ώστε τα εγγόνια (με το γονίδιο του άρπαγα) να είναι εκ των ανέκαθεν αρίστων.
Kondoras said
Βλέπω τον πίνακα με τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς της «χρονίας» και αμέσως αντιλαμβάνομαι τις ελλείψεις:
Φροντιστήριο Μέτζη του Νέουκτη.
Ιδιωτικό Δημοτικό Σκόιλ Ελικικού.
Κέντρο Εκπαίδευσης Ατάκτων Κεραμέως.
Κολλέγιο Initiative Media.
Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Novartis.
Με τέτοιες κατηγορίες (και με τις δύο έννοιες), ο διαγωνισμός θα ήταν τουλάχιστον Φωτο-Γραφικός.
Γιάννης Κουβάτσος said
Επιμένω στην αφελή πρότασή μου: έτσι θα δείξουν εμπράκτως πόσο φιλελεύθεροι και φιλάνθρωποι αστοί είναι. Γιατί να στριμώχνονται μέχρι ασφυξίας πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες κάτοικοι εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων (πλην Κολωνακίου φυσικά); Υιοθετήστε, κυρίες Αγγελοπούλες μου και κυρίες Βαρδινογιάννες μου, από μία δομή προσφύγων, φιλοξενήστε τους στην περιοχή σας, δεν θα φτωχύνετε, δεν θα στριμωχτείτε, τόσα στρέμματα έχετε κατά κεφαλήν. Προώθησε την ιδέα, δήμαρχε Μπακογιάννη, αποσυμφόρησε τον δήμο σου, όχι μόνο φιγουρατζίδικους περίπατους και φοίνικες σε γλάστρες.
dryhammer said
163. Οι δικοί τους φοίνικες κάνουν φοινίκια.
Μαρία said
η σχολή του κ. Γεωργιάδη δεν απέσπασε ένα μόνο βραβείο, ούτε καν δύο ή τρία. Τέσσερα πήρε: δύο χρυσά, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο, ένας νέος Καρλ Λιούις. Το πρώτο χρυσό ήταν για την «Καινοτομία στη διδασκαλία». Στο άθλημα αυτό η σχολή βραβεύτηκε για την «εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας». Το δεύτερο χρυσό αφορούσε την «επένδυση ανά τομέα εκπαίδευσης», το ασημένιο τη «βέλτιστη μαθησιακή εμπειρία», το δε χάλκινο την «εκπαίδευση εξ αποστάσεως». https://www.kathimerini.gr/1085994/opinion/epikairothta/politikh/aristeias-egkwmion
Γιάννης Κουβάτσος said
Του χρόνου θα βραβευτεί για την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών σε έμβρυα, του παραχρόνου σε γονιμοποιημένα ωάρια και του αντιπαραχρόνου σε σπερματοζωάρια.
Triant said
135 Μη ξεχνάμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνουν φόρους επειδή από φόρους πληρώνονται και οι φόροι φόροι δεν γίνονται. Εκτός ορισμένων περιπτώσεων όπου ο δημόσιος υπάλληλος είναι και εισοδηματίας. ;;;;;;;;;
Κάποια σοφιστεία είναι αυτό έ; Δεν το εννοείς κυριολεκτικά.
dryhammer said
Και μετά θα τα μαθαίνει στα παιδιά των στείρων.
Γιάννης Ιατρού said
165: Ναι, αλλά τον τομέα της εκμάθησης Αρχαίων σε παιδιά τον έχει αναλάβει η μανέστρα συζυγάτα, οπότε είναι βέβαιο πως θα πάρει κι εκεί παράσημο…
@$#%#^@ γαμώτο, γράφεις μια-δυο σειρές σχόλιο και κοιτώντας μετά την οθόνη ανακαλύπτεις πώς ήσουν σε αγγλικό αλφάβητο… φτούυυυ, ΔΡΑΜΑ !
Μαρία said
sarant said
165 Όαση
Νέο Kid said
Τώρα, πέρα από πλάκα , υπάρχουν στ αλήθεια γίδια που πάνε τα μικρά παιδάκια τους στου Άδωνη για να τα μάθει αρχαία; Και πληρώνουν κι από πάνω;
Θέλω να παρηγοριέμαι πως όχι. Ότι είναι δηλαδή χωριατοποτεμκινιές , που είπε και κάποιος πιο πάνω.
dryhammer said
172. Το ρώτησα χτες στο #70:
68. Είδα τα βραβεία και αναρωτήθηκα για το γονιό που θα στείλει το, προσχολικής ηλικίας, παιδί του να μάθει αρχαία στου Άδωνη.
Και μου απάντησε ο Νικοκύρης στο #73:
70 Φοβάμαι πως είναι πάρα πολλοί
Άχ! εμείς οι ελάσσονες σχολιογράφοι…
Μαρία said
Και τα σκυλιά τους πηγαίνουν, γιατί η ανάγνωση αρχαίων τα ηρεμεί.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@172,173,174. Ἔχω ἀκούσει – μὴ μὲ ρωτᾶτε ποῦ κι ἀπὸ ποιόν, ἂς ὄψετε τὸ ἔμενταλ – πὼς γιὰ κάθε πρᾶμα ποὺ πουλιέται ὑπάρχει κάπου ἀγοραστής.
Καὶ σκατὰ νὰ πουλᾶς, θὰ βρεθοῦν κάποιοι νὰ τ᾿ ἀγοράσουν.
Ἀρκεῖ νὰ τὰ πλασάρεις σωστά.
Γιάννης Κουβάτσος said
Όλο και ρωτάτε, φαίνεται πως ενδιαφέρεστε. Οι καθηγήτριες, πάντως, φαίνονται ενδιαφέρουσες. Σε επιστημονικό επίπεδο πάντα.
Aghapi D said
Άσχετο αλλά μόλις πληροφορήθηκα πως ο Δίας είχε έναν μονάκριβο αναγνωρισμένον γυιό που τον έλεγαν Ιν. Ο Ιν του Δία, εξ ού και Ινδία.
και πως Ιαπωνία σημαίνει ‘’η Άπω Ιωνία’’
Αυτά και πολλά άλλα εδώ https://www.xalkidikipolitiki.gr/2020/07/05/o-ploytos-tis-ellinikis-glossas/?fbclid=IwAR2mbT3E3jJiu7IBxXlWHXYlPd6fSZ6wtDXVqNJN5sDmngVRRbF4l8rSf9k
Και δέν τα δημοσιεύουν ως ανέκδοτα
Νέο Kid said
174. !! Κυναίγειρος Γεωργιάδης! …
Άι σιχτίρ ! Πάω να δω καμιά καμηλοδρομία . Λιγότερο abuse απ τα καημένα τα σκυλάκια .
Μαρία said
177
Αναφέρουν και τις πηγές τους στο τέλος. Πηγή: Διαδίκτυο
Αγγελος said
(175) Η κοπριά σαφώς πουλιέται 🙂
Παιδική μου ανάμνηση (δεν μπορεί κι άλλοι θα τη θυμούνται: πρόχειρες επιγραφές «Θέλεις κοπριά; Τηλεφώνησε στο …» (Δεν ήθελα ποτέ, κι έτσι δεν συγκράτησα τον αριθμό.)
dryhammer said
175. Παλιά ερχότανε οι μπαξεβάνηδες με ένα κάρο στη γειτονιά και ρωτούσαν να σου αδειάσουν το βόθρο για λίπασμα στα καλοκαιρινά ζαρζαβάτια. Τότε που είχε ντομάτες μόνο Ιούνη – Ιούλη και μύριζε ντομάτα μέχρι την αυλή άμα έκοβες σαλάτα.
Χαρούλα said
Αχ νάστε καλά! Μου φτιάξατε την διάθεση! Κακώς τόσο καιρό τα προσπερνάω! Βρε τι μπορεί να σκεφτεί ο άνθρωπος! Τι Πορτοκάλος… Ερασιτέχνης ο κακομοίρης. (# 174,176,177)
ΣΠ said
177α
Μάλλον κάποιος μάζεψε ό,τι κοτσάνα βρήκε στο διαδίκτυο και κάνει πλάκα.
Pedis said
«Εκείνο το οποίον ιδιαιτέρως επέστησε την προσοχήν μου εις τας εκθέσεις των υποψηφίων υπήρξαν αι εις αυτάς εκτιθέμεναι ιδέαι. Το δοθέν εις αυτούς θέμα αφεώρα την πατρίδα, αν πρέπη δηλαδή να μένωμεν προσηλωμένοι εις αυτήν ή να επιδιώκωμεν την εξαφάνισίν της μέσα εις την διεθνή κοινωνίαν. Λοιπόν εκ των 210 υποψηφίων της πρώτης σειράς, αποφοίτων κατά το πλείστον των γυμνασίων της Βορείου Ελλάδος, 103 μόνον εκηρύχθησαν υπέρ της αγάπης προς την πατρίδα, 95 απεφάνθησαν υπέρ της ανάγκης της εξαφανίσεως της ιδέας της πατρίδος και οι λοιποί 12 απέφυγον να εκφράσουν σαφώς την γνώμην των. Τινές μάλιστα εκ των πολεμίων της πατρίδος ενόμισαν ότι εύρον την περίστασιν πρόσφορον όπως ειρωνευθούν την “δόξαν των προγόνων” και εκδηλώσουν με χαρακτηριστικάς λέξεις την περιφρόνησίν των προς την ιδέαν, ήτις προ 15 μόλις ετών μόνον δάκρυα συγκινήσεως και ενθουσιασμού θα ηδύνατο να προκαλέση εις τους οφθαλμούς της ελληνικής νεολαίας».
Μια νεολαία εθνικά επικίνδυνη
dryhammer said
184. Μ’ αυτό το «αφεώρα» δάκρυσα…
Nestanaios said
167.
Διάβασε και το σ. 117. Πάντρεψέ τα και θα δεις ότι η ζωή θα γίνει καλλίτερη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσουμε τις κοινωνικές παροχές χωρίς χρήματα. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ = ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Το χρήμα περιορίζει τις κοινωνικές παροχές επειδή κάποιος «ιδιώτης» κρατάει την κάνουλα ροής του χρήματος στο χέρι του. Θυμάσαι τον μεγάλο σεισμό των 15 ρίχτερ όταν ο Βαρουφάκης αρνήθηκε να πάρει δάνειο και μιλούσε για «IOU». Θυμάσαι τι έπαθαν μερικοί ηγέτες κρατών οι οποίοι προσπάθησαν να αυξήσουν τις κοινωνικές παροχές χωρίς να πάρουν δάνειο?
Έτσι είναι. Αυτοί που ζουν από φόρους δεν πληρώνουν φόρους γιατί οι φόροι φόροι δεν γίνονται.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@180. Καμιά φορά, όχι μόνο δεν πουλιέται, παρά την βρίσκεις (μια καρότσα κοπριά), χωρίς να την έχεις ζητήσει, ξεφορτωμένη έξω από τον κήπο! [Δεν είναι απαραίτητο να είσαι γιατρός, αν όμως είσαι, βοηθάει!! 🙂 ]
Pedis said
# 185 – Μούρθε και μένα ένα ρίγος που είμαι φυσικός και προνομιούχος μέτοχος της τρισχιλιετούς. Το ομολογώ.
—-
Στην επιστολή του Γιάννη Πατίλη απάντησε η εταιρεία Ελλήνων συγγραφέων με ένα σκεπτικό που σε βγάζει από τα ρούχα σου.
Ακόμη και αν αφήσει κάνεις κατά μέρος το κομμάτι όπου η επιτροπή ασχολείται με το αν ο Πατιλης φρόντισε να τους απευθυνθεί ιδιωτικά και όχι δημόσια όπως θα θεωρούσαν οι ίδιοι ευγενικότερο, η απάντηση της εταιρείας Ελλήνων συγγραφέων προτείνει το εξής εξοργιστικό επιχείρημα: τους συγγραφείς τους κρίνουν οι αναγνώστες!
https://thepressproject.gr/vravia-logoklopis-2020/
—
Νικοκύρη, έλαβες καμιά απάντηση από την «εκτελεστική σουίτα» της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας;
Γς said
173:
>Άχ! εμείς οι ελάσσονες σχολιογράφοι…
Σχολιογράφοι in F Minor
https://caktos.blogspot.com/2013/07/blog-post_28.html
sarant said
188 Όχι βέβαια. Αλλά έμαθα ότι κάνει κατ’ ιδίαν παράπονα σε όσους ομοτέχνους σχολίασαν τις αναρτήσεις μου.
177-183 Σκέφτομαι αν θα άξιζε ανασκευή. Εκ πρώτης όψεως όχι αλλά το βλέπω παντού αυτό.
Stazybο Hοrn said
165: Συν το μεγάλο, πέντε:
Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν η Κάρμεν Ρουγγέρη που εκθείαζε την ΕλλΑγ και το έργο της…
ΣΠ said
179
Η πηγή τους είναι αυτό το χρονογράφημα από τις 31/1/2020:
Πλαστογραφίες κρατών!
Γιάννης Ιατρού said
176: Έλα, πες πόσες φορές έχεις δει το βίδεο, ε; 😂😍🤩 από καθαρά φιλολογικού ενδιαφέροντος/περιέργειας βεβαίως 😜
181/187: Ο Γιώργος (Κατσέας) αυτήν την περίοδο, μόνο υπαίθρια… Για να λιπαίνει τις ντοματιές του … 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
193α) Συνεννοούμαι άνετα με Πλάτωνα πλέον. Και να σκεφτείς ότι δεν πολυπρόσεχα τα λόγια. Εννοώ ότι είμαι οπτικός τύπος, μην παρεξηγηθώ, έτσι; 😉
Γιάννης Ιατρού said
194: Α, κέφια βλέπω! Χαίρομαι 👍👍
Γιάννης Ιατρού said
Τα προγνωστικά λένε ότι προς τα τέλη της βδομάδας θα ‘χουμε μποφόρια…

Του φοίνικα το κάγκελο θα γίνει 😳😪🙄
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@193. Γιάννη, ο Θεός μοιράζει τις χαρές. Εσείς έχετε πρόσβαση στις καθηγήτριες της Ελληνικής Αγωγής κι εμείς στα ποτιστικά χωράφια του Αξιού.. 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
197:Κανέναν δεν αφήνει ο Μεγαλοδύναμος. ☺
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@188β,190α. Ἀληθεύει ὅτι ἡ ἀπονομὴ τῶν βραβείων θὰ γίνει στὸ Πλαγιάρι; 😉
Χαρούλα said
#192 για ακόμη μια φορά υποκλίνομαι!
Pedis said
# 190 – Χμ, αναμενόμενο. Αφού τη δουλειά την κάνει συστηματικά θάχει βρει, νομίζει, και τον τρόπο να αμύνεται.
sarant said
192 Μπράβο. Μάλλον αυθεντικό, λοιπόν.
199 🙂
nikiplos said
Καλημέρα σε όλους τους συν-σχολιαστές. Το προηγούμενο ΣΚ, όχι τούτο που μας πέρασε, ήταν οι εξετάσεις για τα πειραματικά σχολεία. Έτσι όπως λειτουργούν τα σχολεία στη χώρα μας, αρκετοί γονείς ωθούν τα παιδιά τους προς τα πειραματικά, κυρίως εκείνοι που δεν έχουν αυτά τα εξτραδάκια που θα τους υποχρέωναν να κατευθυνθούν σε «καλά ιδιωτικά». Σε αυτές τις εξετάσεις συμμετείχε ο ανηψιός μου. Λίγο πριν τις δώσει, έδωσε μια προσομοίωση που αφορούσε παλαιότερα θέματα-ζητήματα, αλλά και άγνωστα, κλασσικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
Μια ερώτηση έλεγε: κρυστάλλινο νερό: α. δροσερό β.διαυγές γ. από πηγή δ. βρώμικο
Για μένα η προφανής απάντηση ήταν το διαυγές, που συμπτωματικά δίνεται και από το ΛΚΝ. Εντούτοις η σωστή απάντηση ήταν το δροσερό…
Νέο Kid said
203. Εδώ ταιριάζει για τους θεματοθέτες το γηπεδικό:
Πόσο μαλάκες! Οέοο πόσο μαλάκες!
Αν έλεγε «νερό κρούσταλο» μάλιστα. Είναι το πολύ κρύο ώς παγωμένο.
sarant said
204 Έτσι.
Αγγελος said
(192) To χρονογράφημα μου φαίνεται εμφανώς σατιρικό, αλλά προφανώς αυτοί που το αναπαρήγαγαν το πήραν στα σοβαρά…
Μαρία said
Aghapi D said
Ξαναμαθαίνω γραμματική:
Γίνεται της…ασεμνούς γυναικός το σιδηρού κιγκλίδωμα
Άγνοια, απροσεξία ή κορέκτορας;
https://eretikos.gr/vothros-proin-ypoyrgos-ekane-partoyzes-me-anilikes-synergasia-me-mafiozoys/328821
Πάντως ο συντάκτης μάλλον νομίζει πως με τον τίτλο κάνει χιούμορ
Πέπε said
@204:
Ακριβώς έτσι.
@205:
Θα έλεγα μάλλον: έτσι.
@208:
Κορέκτορας αποκλείεται. Της ασεμνούς;
Πόση σοφία περιμένει κανείς από συντάκτες που αναπαράγουν τέτοιες ειδήσεις; Βορβορώδης, σκανδαλοθηρική, ηδονοβλεπτική, και χωρίς ίχνος είδησης αφού «ξέρουν αλλά δε λένε» ονόματα.
Πάντως την έκφραση «της επί χρήμασιν εκδιδομένη γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα» τη θυμάμαι από το Γυμνάσιο, δηλαδή προ τριακονταετίας, γραμματικά ολόσωστη, και μάλιστα νόμιζα ότι ήταν προσωπική έμπνευση του συμμαθητή που την είχε λανσάρει. (Σημειωτέον: δεν είχε Αρχαία στο Γυμνάσιο τότε.)
Πέπε said
*εκδιδομένης*
(ευτυχώς που έγραψα και «ολόσωστη»!) 😉
sarant said
209 Μερικοί που είμαστε παλιότεροι τη θυμόμαστε επίσης από το γυμνάσιο.
Μαρία said
208
Αιρετική γραμματική.
211
Κι εγώ επίσης που είμαι αρχαιότατη.
Stazybο Hοrn said
203: Ναι, αλλά η λέξη έχει συμφραζόμενα στο κείμενο. Τι έλεγε το κείμενο; και από ποιες εξετάσεις; Επίσης, εξετάσεις έγιναν στα πρότυπα, στα πειραματικά έγιναν κληρώσεις.
Μιχάλης Νικολάου said
199, ! 😀
(Δεν είναι στο Νευροκόπυ φέτος;)
Kondoras said
209: Τη συγκεκριμένη φράση την πρωτοάκουσα σε παράσταση του αείμνηστου Χάρρυ Κλυνν, κάπου στα τέλη ’70 έως αρχές ’80. Αναφέρεται μαζί με τις – γνωστές από παλιότερα – εκφράσεις «κρυφό τσιμπούσι» και «κώτσος ο παλιοκουβέντας», για τις οποίες υπάρχει άρθρο εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2017/03/20/tsimpousi/
Ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο παλιά.
Γιάννης Κουβάτσος said
209, 211: Κλασική έκφραση και ποιος παλιός δεν τη θυμάται…☺
Πέπε said
@216:
> > Κλασική έκφραση και ποιος παλιός δεν τη θυμάται…
Ε, να: βρήκαμε ποιος δεν τη θυμάται.
Ο Αιρετικός!
Θρασύμαχος said
ελαφρώς τραυματισμένοι, διακοσμήθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία https://www.iefimerida.gr/ellada/pos-egine-atyhima-treno-kifisia-den-bgike-apo-rages
sarant said
Ε πώς, άνιφτους κι αστόλιστους θα τους πάνε;
Μαρία said
Μαρία said
Ελλάδα: ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ παίζουν δηλώσεις Τουρκάλας με εντελώς διαφορετική μετάφραση και όνομα
https://dialogos.com.cy/ellada-ant1-kai-skai-paizoyn-diloseis-toyrkalas-me-entelos-diaforetiki-metafrasi/
Μαρία said
ΣΠ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
209 Έτσι λέγαμε/ξέραμε απ΄τα μαθητικά μας, τάχα σε σεμνή αρχαιοπρεπή περίφραση, την έκφραση αλλά επ΄ευκαιρία (μιας και το ΄χα ξανασκεφτεί) νομίζω ότι και το «επί χρήμασι» και το «σιδηρού ν» πλεονάζουν. 🙂
spiridione said
222. Χα, χα. Φαίη Μπέη λέει, κοσμικογράφος.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
222 Κούρεμα Πέτσα, Λίστα Πέτσα, γενέθλια Πέτσα, πόσα πήραν;
yiastra @yiastra 6 Ιουλ
250.000 ευρώ!
Παράθεση Tweet
iefimerida@iefimerida 6 Ιουλ
Η Αννα Βίσση στα 62 της, ποζάρει με το μπικίνι της στο Instagram και εντυπωσιάζει -Κορμί 20άρας
Cretalive, 1.860 e.,
argiro τζιαρ 15.500
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τους φάνηκαν λίγα;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Και το Creta Live επιστρέφει τα χρήματα»
(Τελείως συμπτωματικά αναφέρθηκα στο σχ. 226)
https://tvxs.gr/news/ellada/kai-to%C2%A0creta%C2%A0live%C2%A0epistrefei-ta-xrimata-mnimeio-diaspathisis-i-lista-tis-ntropis
Πέπε said
@224:
Ε βέβαια πλεονάζουν. Ακόμη και το γυναικός πλεονάζει. Αλλά έχουν ωραίες, βαριές, αρχαίες καταλήξεις. Δίνουν στιλ, αρχοντιά, καθώς και κάποιον ρυθμό, κάποια ποίηση.
Κατά τα άλλα, η κανονική έκφραση «της πουτάνας το κάγκελο» νομίζω ότι είναι προ πολλού σε αχρησία. Σκέτο «της πουτάνας» λέμε.
Νέο Kid said
227. Ω,ναι!
https://www.sdna.gr/monimes-stiles/media/738420_epestrepse-sto-kratos-ta-hrimata-apo-menoyme-spiti-o-marinakis
Είμαι πάντως σίγουρος ότι 8 στους 10 Έλληνες θα προτιμούσαν ο Βαγγέλας να κρατήσει τα χρήματα και να επιστρέψει κανένα κάλπικο πρωτάθλημα…
sarant said
230 Το παρατήρησαν κι άλλοι αυτό, αλλά δεν είναι κορόιδο ο Βαγγέλας.