Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Officials και οφίτσια

Posted by sarant στο 6 Ιουλίου, 2020


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής στην ταχτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Το αναδημοσιεύω εδώ με μια μικρή προσθήκη για τα επώνυμα.

Η στήλη μας ασχολείται κάθε φορά με μια λέξη που απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα το μήνα που μας πέρασε, λέξη σχεδόν πάντα ελληνική ή έστω ασυμμόρφωτο δάνειο στην ελληνική γλώσσα. Τούτη τη φορά θα κάνουμε μιαν εξαίρεση και θα λεξιλογήσουμε για μια λέξη της αγγλικής γλώσσας.

Πρόκειται για μια λέξη που κυριάρχησε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της αμαρτωλής εταιρείας Novartis, όπου αναφέρεται ότι στελέχη της Novartis Hellas ενέχονται σε πράξεις διαφθοράς με foreign officials, με αποτέλεσμα να γίνουν συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι σημαίνει ο όρος official και πώς πρέπει να αποδοθεί.

Οπότε, θα λεξιλογήσουμε για τον official, μια λέξη που ανήκει σε μια μεγάλη λεξιλογική οικογένεια και έχει και παρακλάδια στη γλώσσα μας.

Η αγγλική λέξη ανάγεται, μέσω γαλλικών ή απευθείας, στο υστερολατινικό officialis και αυτό στο λατινικό officium «υπηρεσία, επίσημο καθήκον, αξίωμα» που αναλύεται στην πρόθεση ob και στο ρήμα facio, «κάνω». Η λατινική φράση ex officio, «αυτοδικαίως», που βρίσκεται ακόμα σε χρήση, δήλωνε κάποιο προνόμιο ή δικαίωμα που απορρέει από το αξίωμα κάποιου.

Η λατινική λέξη officium πέρασε και στα ελληνικά ως οφφίκιον και οφίκιον (δεν υπάρχουν στα ελληνικά λέξεις με διπλό φ εκτός αν είναι δάνειες), με τη σημασία του κρατικού ή εκκλησιαστικού αξιώματος, που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Στα βυζαντινά χρόνια ο ο(φ)φικιάλιος ήταν ο κρατικός ή εκκλησιαστικός αξιωματούχος: οἱ δὲ μάγιστροι καὶ οἱ πατρίκιοι καὶ οἱ ὀφφικιάλιοι συνεστιῶνται τῷ βασιλεῖ, γράφει ο Πορφυρογέννητος. Οπότε, αν θέλαμε να αποδώσουμε βυζαντινοπρεπώς τους officials θα τους λέγαμε οφικιάλιους.

Στα μεσαιωνικά κείμενα βρίσκουμε πάμπολλους οφιτσιάληδες, οφιτσιάλους και φικιάλους ή φιτσάλους ενώ το οφίκιον (φίτσιον, φίκιν) εκτός από αξίωμα φτάνει να σημαίνει και απλώς «επάγγελμα»: ξέτρεχε το φίτσιον σου καθημερνή και σκόλη, συμβουλεύει ο Σαχλίκης.

(Υπάρχουν λιγοστές επιβιώσεις των λέξεων αυτών σε επώνυμα, ας πούμε Φιτσάλος, που το βρίσκω να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Κυλλήνη, σε ένα απο τα προπύργια, αν μπορώ να το πω έτσι, της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα).

Επειδή όμως με τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους εμφανίστηκε ο θεσμικός όρος «αξίωμα, λειτούργημα», το οφίκιο περιορίστηκε στην εκκλησιαστική γλώσσα ή, ως οφίτσιο πλέον, έπαθε δείνωση και χρησιμοποιείται τώρα μειωτικά για αναφορά σε αξιώματα που δίνονται παρ’ αξίαν -ας πούμε στις αρχές της χρονιάς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βασικό της μέλημα είναι «πώς θα μοιράσουνε τα οφίτσια σε γαλάζια παιδιά». Κάποιος ανιδιοτελής μπορεί να καυχηθεί ότι ποτέ δεν προσέβλεψε σε οφίτσια· θα μπορούσε επίσης να πει «σε καρέκλες».

Ταυτόχρονα, το λατινικό officium πέρασε στις νεότερες γλώσσες. Το γαλλικό (και αγγλικό) office αρχικά είχε τη σημασία του εκκλησιαστικού αξιώματος, στη συνέχεια έφτασε να σημαίνει την υπηρεσία γενικώς και ειδικώς τη δημόσια υπηρεσία αλλά και τον τόπο στον οποίο γίνεται η διεκπεραίωση δημόσιων ή ιδιωτικών υποθέσεων, αυτό που λέμε «γραφείο» εννοώντας όχι το έπιπλο αλλά τον χώρο.

Με τη σημασία αυτή, έχει περάσει από τα γαλλικά και στα νέα ελληνικά ως οφίς. Βέβαια, Φόρειν Όφις (Foreign Office) είναι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Και τις προηγούμενες δεκαετίες πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν το πικρό λογοπαίγνιο «ο κατηραμένος Φόρειν όφις» σατιρίζοντας τις επεμβάσεις των Βρετανών στην ελληνική πολιτική ζωή.

Αλλά η εποχή των Βρετανών έχει περάσει πια. Τώρα έχουμε Αμερικανούς και έχουμε το αμερικανικό δημόσιο που ορίζει το ίδιο ποιους εννοεί με τον όρο foreign officials. Ιδού ο ορισμός σε όλη του τη γραφειοκρατική ευρύτητα και μεγαλοπρέπεια:

«any officer or employee of a foreign government or any department, agency, or instrumentality thereof, or of a public international organization, or any person acting in an official capacity for or on behalf of any such government or department, agency, or instrumentality, or for or on behalf of any such public international organization.»

Γίνεται σαφές ότι ο όρος μπορεί να αφορά και πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, αλλά και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, διευθυντές δημόσιων νοσοκομείων, ακόμα και σχετικά χαμηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους. Τον official θα τον αποδώσουμε, βεβαίως, αξιωματούχο.

Ωστόσο, αυτοί οι… οφικιάλιοι, για να χρησιμοποιήσουμε και τον παλιότερο όρο, δεν μπορεί να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, διότι δεν μπορεί ένας απλός γιατρός να έχει τέτοια επιρροή (inducing such foreign official to use his or her influence with a foreign government and agencies and instrumentalities thereof). Χώρια που όταν γινόταν το πρωτοφανές πάρτι υπερτιμολογήσεων της περιόδου 2010-2015 υπήρχαν και πολιτικοί προϊστάμενοι των αξιωματούχων.

Η έκταση του σκανδάλου της Novartis άλλωστε φαίνεται από το ότι η μερίδα του λέοντος στον αμερικανικό διακανονισμό αφορά ατασθαλίες στην Ελλάδα, όπου το πρόστιμο είναι δεκαπλάσιο από αυτό που επιβλήθηκε για τις ατασθαλίες στις άλλες δύο πολύ πολυπληθέστερες χώρες, Βιετνάμ και Ν. Κορέα. Και μπορεί η υπόθεση να κλείνει για τις ΗΠΑ αλλά για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτή. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να αξιοποιήσουν το προηγούμενο και να επιβάλουν πρόστιμο ανάλογο με το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημίας -που να μην διοχετευθεί σε… σεμινάρια επιμόρφωσης όπως έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση της Ζίμενς!

241 Σχόλια to “Officials και οφίτσια”

  1. Πω πω… λειτουργήματα λειτουργών Cf. ΟΛΜΕ. Θα δούμε.

  2. dryhammer said

    Καλημέρα!
    Οφίκια με μεταξωτές κορδέλες και για φίκιν, φίκι – φίκι.

  3. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Ὀφίς ἔλεγαν, λίγο πιὸ παλιά, κάποιον μικρὸ χῶρο ποὺ ὁδηγοῦσε σὲ δωμάτια διαφορετικῶν χρήσεων, ἀλλὰ ἦταν ἀρκετὰ μικρὸς γιὰ νὰ τὸν ποῦμε διάδρομο.

    Τὸ βλέπουμε, σὲ παλιὰ σπίτια καὶ διαμερίσματα, νὰ συνδέει τὸ χῶρο ὑποδοχῆς μὲ τὸ λουτρό, τὴν κουζίνα καὶ τὰ ὑπνοδωμάτια.

    Σήμερα γκρεμίζουν τοὺς τοίχους γιὰ νὰ ἔχουν πιὸ μεγάλους ἑνιαίους χώρους.

  4. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @2. Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ φίκι-φίκι, ὑπάρχει καὶ ὁ Φύκης Φύκης. 😉

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Οι λειτουργοί δεν είναι servant;

  6. Πουλ-πουλ said

    «Γίνεται σαφές ότι ο όρος μπορεί να αφορά και πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, αλλά και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, διευθυντές δημόσιων νοσοκομείων, ακόμα και σχετικά χαμηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους.»

    Σωστά. Πάντως μέχρι στιγμής ξέρουμε την κορυφή της πυραμίδας, τα ύποπτα δηλ. πολιτικά πρόσωπα. Πού είναι οι πολλοί λοιποί αξιωματούχοι του σώματος της πυραμίδας;

    «διότι δεν μπορεί ένας απλός γιατρός να έχει τέτοια επιρροή»

    Ε, όχι. Αν ο «απλός» γιατρός δεν συνταγογραφούσε έναντι ανταλλάγματος σε χρήμα και σε είδος (π.χ. ιατρικά συνέδρια στη Φλώριδα), οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έτρωγαν μόνες τους τα φάρμακά τους. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για να μάθετε τις μεθόδους που μετέρχονται ορισμένοι γιατροί για να επιβάλλουν στους καθημαγμένους ασθενείς, ακόμη και σήμερα που υποτίθεται ότι ισχύει η δραστική ουσία, τα σκευάσματα της αρεσκείας τους.

  7. Alexis said

    #4: Επιστημονικότατη και εις βάθος η ανάλυσή σου Δον Μήτσε! 😆

  8. Triant said

    Καλημέρα.

    Έχουμε βέβαια και τους officers, που οι της αστυνομίας είναι δυστυχώς συχνά στην επικαιρότητα.

  9. sarant said

    8 Ναι, είναι και αυτοί

  10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Το σχόλιο Νο 10 να το κάνει ο Penint.

  11. Τα ρακούν που λέγαμε χτες.

  12. Triant said

    10 🙂

  13. Epaminondas Papayannis said

    Νομίζω ότι, τώρα πια (στην Ελλάδα), το ex officio (αυτοδικαίως ή/και εκ τού αξιώματος) χρησιμοποιείται μόνο στη νομική ορολογία.

  14. Babis said

    #3
    Δημήτρη εγώ το ξέρω ανάποδα, δηλαδή οφίς το έλεγαν όταν ήταν μεγάλος ο χώρος για να τον πεις διάδρομο και μικρός για σαλόνι και τον χρησιμοποιούσαν για καθημερινό καθιστικό. Η τραπεζαρία εκείνη την εποχή ήταν κλειδωμένη από την νοικοκυρά και απαγορευόταν δια ροπάλου η είσοδος εκτός από τις γιορτές.

    Ο πατέρας μου ήταν οικοδόμος, είχε φτάσει με πολύ κόπο μέχρι την 4η γυμνασίου και οι υπόλοιποι οικόδομοι αντιμετώπιζαν με δέος την τεράστια μόρφωση του. Τα αδέρφια μου και εγώ από την άλλη τον κοροιδεύαμε για την συνήθεια να τονίζει το οφίς στο όμικρον, με αστεία του τύπου: Ο όφις είναι φαρμακερός;

  15. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρι στην Αλίαρτο. Παρευρέθησαν βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κλήθηκαν από τηλεοπτικούς δημοσιογράφους να δώσουν εξηγήσεις για την παρουσία τους εκεί και για το πώς αντέδρασαν σ’ αυτό το χάλι, νόμιζες πως άκουγες τις δικαιολογίες νηπίων. Προφανώς η ατομική ευθύνη δεν αφορά βουλευτές και οφικιάλιους, μετράνε μόνο τα ψηφαλάκια και η προσωπική προβολή. Κι εμείς περιμένουμε να χειριστούν επ’ ωφελεία της χώρας υποθέσεις τύπου Νοβάρτις. Αυτοί είναι ικανοί μόνο για ξεκατινιάσματα και αλληλοκατηγορίες. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τα χρόνια του Τρικούπη και του Δηλιγιάννη.

  16. Triant said

    Πάει και ο Ένιο Μορικόνε. Από πέσιμο.

  17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Η έκφραση «στρατιωτικοί αξιωματούχοι» στέκει? Δεν την έχω ακούσει ποτέ, αλλά έχει μια κάποια διαδικτυακή παρουσία.
    Απ’ όσο ξέρω αξιωματούχος χαρακτηρίζεται κάποιος καθιστός κώλος της πολιτικής/διοικητικής ιεραρχίας, όχι του στρατού.

  18. Αγγελος said

    «Ως πότε οφφικιάλος σε ξένους βασιλείς;
    Κάλλιο για την Πατρίδα κανένας να χαθεί,
    παρά να βάλει φούντα για ξένον στο σπαθί!»
    έλεγε ο Ρήγας στον Θούριο, αναφερόμενος υποθέτω σε ανθρώπους σαν τον Υψηλάντη ή (αργότερα) τον Καποδίστρια, που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό και ιδίως στη Ρωσία

  19. Epaminondas Papayannis said

    3. & 14.:
    Θυμάμαι, παλιά, οφφίς έλεγαν το δωματιάκι για το ψυγείο δίπλα στην κουζίνα· πιθανολογώ ότι ετυμολογείται από το γαλλικό office που σημαίνει, μεταξύ τών άλλων, και: οψοφυλάκιο (μικρός χώρος για αποθήκευση τροφίμων) και κελλάρι.

  20. Αγγελος said

    Οφίς ήξερα εγώ ένα δωματιάκι δίπλα στην κουζίνα, που χρησιμοποιείται ως αποθήκη τροφίμων και σκευών, αλλά όχι για μαγείρεμα.

  21. Corto said

    «Το γαλλικό (και αγγλικό) office αρχικά είχε τη σημασία του εκκλησιαστικού αξιώματος, στη συνέχεια έφτασε να σημαίνει την υπηρεσία γενικώς και ειδικώς τη δημόσια υπηρεσία αλλά και τον τόπο στον οποίο γίνεται η διεκπεραίωση δημόσιων ή ιδιωτικών υποθέσεων, αυτό που λέμε «γραφείο» εννοώντας όχι το έπιπλο αλλά τον χώρο.»

    Νομίζω κάτι αντίστοιχο έγινε με το secretus:

    Από τον ελληνορωμαϊκό διοικητικό τίτλο secretarius / σεκρετάριος φτάσαμε στην Δύση στον ιδιαίτερο γραμματέα, στο μυστικό στα αγγλικά, αλλά και στο έπιπλο σεκρετέρ:

  22. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @6. Ἡ «δουλειὲς» μὲ τὰ φάρμακα γίνονται σὲ πολλὰ ἐπίπεδα.

    Tὸ ψωμὶ τῶν φαρμακάδων, εἶναι ἡ συνταγογράφηση. Γι᾿ αὐτὸ πληρώνουν στρατιές ἱατρικῶν ἐπισκεπτῶν καὶ δίνουν πολλὰ ἀνταλλάγματα στοὺς γιατρούς, ἀπὸ ταξίδια σὲ ἐξωτικοὺς προορισμούς, μέχρι πληρωμὲς σὲ ρευστὸ ἀνάλογα μὲ τὴν συνταγογράφηση. Τὸ τελευταῖο γινόταν παλιότερα, δὲν ξέρω ἂν μπορεῖ νὰ γίνει σήμερα μὲ τὴν ἠλεκτρονικὴ συνταγογράφηση.

    Τὸ δεύτερο ἐπίπεδο εἶναι τῶν καθηγητῶν τῆς Ἰατρικῆς ἢ κάποιων προβεβλημένων μεγαλογιατρῶν, τῶν λεγόμενων opinion leaders.

    Αὐτοὶ εἶναι οἱ μπροστάρηδες, τὰ γκεσέμια. Προβάλλουν τὰ προϊόντα τῶν ἑταιρειῶν μὲ «ἐπιστημονικὸ» τρόπο, π.χ. ἀνακοινώσεις σὲ συνέδρια, συνεντεύξεις «ἐνημερωτικοῦ χαρακτήρα» σὲ ΜΜΕ κλπ.

    Τὸ τρίτο ἐπίπεδο εἶναι οἱ ὑπηρεσιακοὶ παράγοντες, οἱ ὁποῖοι κάνουν τὴ δουλειὰ σὲ ἐπίπεδο ὑπουργείου (ἐγκρίσεις, εἰσηγήσεις γιὰ μαζικὲς ἀγορὲς κλπ).

    Κερασάκι στὴν τούρτα οἱ ὑπουργοί. Δύναμή τους εἶναι ἡ ὑπογραφή. Γι᾿ αὐτὴν τὴν ὑπογραφὴ παίρνουν, ὅσοι παίρνουν, τὰ «διόδια».

    Συνήθως τὶς δουλειὲς τὶς στήνουν οἱ ἀπὸ κάτω.

    Ὅλες οἱ ἑταιρεῖες δουλεύουν σταθερὰ στὰ τρία πρῶτα ἐπίπεδα.

    Χωρὶς αὐτοὺς δουλειὰ δὲν γίνεται.

    Ἐπὶ πλέον αὐτοὶ δὲν ἀλλάζουν μὲ κάθε καινούργιον ὑπουργό. Μόνο κάποια ὑψηλὰ στελέχη (γενικοὶ γραμματεῖς, σύμβουλοι κλπ) ἀλλάζουν.

    Καὶ γιὰ νὰ παραφράσω τὸ γνωστὸ τραγοῦδι,

    οἱ κυβερνήσεις πέφτουνε, μὰ τὸ σύστημα μάνει.

  23. Χαρούλα said

    #3 & 14. Θα συμφωνήσω με τον κ.Μαρτίνο. Μάλιστα το “κόβαμε” και σε ..φις! Τον αντίστοιχο μεγάλο χώρο Babis, τον λέγαμε σάλα.

    Σήμερα, επίσης οφίς λέγονται και όλοι οι βοηθητικοί-αποθηκευτικοί μικροί χώροι, δίπλα στα διάφορα τμήματα του ξενοδοχείου. Οφίς 1ου ορόφου, οφίς εστιατορίου κλπ

  24. Χαρούλα said

    Έχουμε και την microsoft και τα office της.

    Viaggio Paradiso….

  25. LandS said

    6
    Για την συνταγογράφηση δεν χρειάζεται κρατική έδεια. Γίνεται όπως το λες.
    Για την άδεια κυκλοφορίας χρειάζεται η έκδοσή της από τον ΕΟΦ.
    Για να «πάρει τιμή» χρειάζεται έγκριση από τον ΕΟΦ, που σε συνεργασία με τους ομόλογους οργανισμούς ΕΕ, ΗΠΑ κλπ βλέπει τις τιμές στις χώρες τους και την ορίζει βάσει συγκεκριμμένου αλγόριθμου.
    Για να συμπεριληθεί κάποιο φάρμακο στη λίστα των φαρμάκων που επιτρέπεται η συνταγογράφησή τους από κάποιο κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο ή Δημόσιο φορέα και, κατ’ επέκταση, καθοριστεί το ποσοστό της συμμετοχής και η ειδική τιμή, χρειάζεται ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

  26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @14,19,20. Ὅπως φαίνεται, τὸ ὀφὶς εἶχε ἀρκετὰ διαφορετικὲς ἔννοιες καὶ χρήσεις.

    Πρὸ ὁλίγου μίλαγα μ᾿ ἕναν φίλο ποὺ σκοπεύει νὰ κάνει νέα διαρρύθμιση στὸ σπίτι του καὶ μοῦ εἶπε:

    «Θὰ κάνω τὴν κουζίνα δεύτερη κραβατοκάμαρα καὶ θὰ φτιάξω ἕνα ὀφισάκι ἀνάμεσα σ᾿ αὐτὴν καὶ στὴν παλιά γιὰ νὰ εἶναι ἀνεξάρτητες».

  27. Πουλ-πουλ said

    22.
    Σωστά ομιλείς. Όσο για το «ἂν μπορεῖ νὰ γίνει σήμερα μὲ τὴν ἠλεκτρονικὴ συνταγογράφηση», σε παρέπεμψα ήδη με το σχόλιο 6 στον φαρμακοποιό σου.

  28. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @22. Φτγμτ !@#$%^&*! τὸ σύστημα μνει

  29. Alexis said

    #6: Η λέξη «officials» θεωρώ ότι αναφέρεται σε όλα τα άτομα που κατέχουν θέσεις ευθύνης, από τους απλούς γιατρούς μέχρι τον υπουργό.
    Μιλάμε όμως για εντελώς διαφορετικής τάξης μεγέθους πράγματα.
    Ο γιατρός μπορεί να «επηρεάσει» (έναντι αμοιβής) τη συνταγογράφηση των ασθενών του, ο διοικητής του νοσοκομείου τις προμήθειες του νοσοκομείου του και ο υπουργός τις προμήθειες μιας ολόκληρης χώρας.
    Άρα το μείζον είναι να βρεθούνε οι «κεφαλές» της υπόθεσης, δηλ. οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι ανώτεροι αξιωματούχοι, όπως διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων (αν και εφόσον είναι εμπλεκόμενοι)

    #16: Ωχ…

  30. Πουλ-πουλ said

    25.
    «Για να συμπεριληθεί κάποιο φάρμακο στη λίστα των φαρμάκων που επιτρέπεται η συνταγογράφησή τους από κάποιο κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο ή Δημόσιο φορέα και, κατ’ επέκταση, καθοριστεί το ποσοστό της συμμετοχής και η ειδική τιμή, χρειάζεται ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ».

    Πράγματι. Για να σβήσουν όμως τα αχνάρια της «δουλειάς», χρειάζεται η ευνοϊκή εισηγητική έκθεση των περιώνυμων αξιωματούχων.

  31. Παναγιώτης Κ. said

    Πολύ ωραία η σημερινή ανάρτηση.
    Λεξιλογική και όχι μόνο…

    Θυμίζω: Σημερινή δαπάνη για φάρμακα περί τα 2,5 δις.
    Πριν υπάρξουν οι περιστολές των δαπανών, ήταν 6,5 δις.
    Αλλά και σήμερα, οι φίλοι μου οι φαρμακοποιοί, μέσα στην καλή χαρά!

    @15. Έτσι!

  32. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @26. !@#$%^&*! κρΕβατοκάμαρα.

    Μᾶλλον ἔχω πάθει ἔψιλον-ἄλφα*! 🙂

    *ὅπως στὸ ἔμενταλ

  33. Πουλ-πουλ said

    25.
    «Για να συμπεριληθεί κάποιο φάρμακο στη λίστα των φαρμάκων που επιτρέπεται η συνταγογράφησή τους από κάποιο κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο ή Δημόσιο φορέα και, κατ’ επέκταση, καθοριστεί το ποσοστό της συμμετοχής και η ειδική τιμή, χρειάζεται ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.»

    Έτσι είναι. Για να σβηστούν όμως τα αχνάρια της «δουλειάς», χρειάζεται η ευνοϊκή εισηγητική έκθεση των περιώνυμων αξιωματούχων.

    29.
    «Ο γιατρός μπορεί να «επηρεάσει» (έναντι αμοιβής) τη συνταγογράφηση των ασθενών του, ο διοικητής του νοσοκομείου τις προμήθειες του νοσοκομείου του και ο υπουργός τις προμήθειες μιας ολόκληρης χώρας.»

    Άλλο προμήθεια, άλλο διάθεση. Αν δεν συνταγογραφούσαν υποβολιμαία οι εξωνημένοι γιατροί, οι θηριώδεις προμήθειες θα παρέμεναν αδιάθετες.

  34. Παναγιώτης K. said

    Όταν διαβάζουμε π.χ Ελληνοφρένεια Official, τι ακριβώς σημαίνει το Official;

  35. Πουλ-πουλ said

    33. Συγγνώμη για την επανάληψη του σχ. 30.

  36. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    34 Αυτό δηλώνει ότι είναι η επίσημη σελίδα, και όχι κάποια σελίδα φίλων

    21 Κόρτο, θα μπει ειδικό άρθρο κάποτε 🙂

    18 Α, αυτό έπρεπε να το έχω βάλει στο άρθρο!

  37. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν ξεχνώ το εξής σκηνικό. Γιαγιούλα στο χωριό, αρκετά χρόνια πίσω, ίσως και είκοσι μου άνοιξε ένα ειδικό ντουλάπι που ήταν ντίγκα στα φάρμακα, προτρέποντάς με να πάρω αν με χρειάζεται, κάποιο από αυτά!

    Η εντύπωσή μου είναι ότι οι γιατροί είχαν παλαιότερα πολύ χαλαρή συμπεριφορά και συνταγογραφούσαν απερίσκεπτα.

    Λανθάνει η πεποίθηση σε πολλούς γιατρούς ότι πρέπει οπωσδήποτε να δώσουν κάποιο φάρμακο στον πελάτη διότι διαφορετικά αυτός θα νομίσει ότι δεν επέλεξε καλό γιατρό!

  38. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    3,14 κι εγώ αυτή τη χρήση ξέρω, προθάλαμος, έχει τέτοιο δωμάτιο στο πατρικό μου. Υποτίθεται ένας χώρος, υποθέτω απομεινάρι από τα παλιά, μεγάλα σπίτια, ώστε να μπει ο επισκέπτης και να μην ξεροσταλιάζει αλλά και να μην επηρεάζεται λειτουργικά το σπίτι από την παρουσία του. Buffer που θα λέγαμε σήμερα στα κομπιουτεροηλεκτρονικά 🙂 .

  39. Χαρούλα said

    Έχουμε και τα οφφίκια των Πατριαρχείων.
    Του Αλεξανδρείας πιο ολιγομελές αλλά με πιο γνωστούς άξιους!
    Ενώ το Οικουμενικόμε μεγάλη λίστα, αλλά λιγότερο γνωστούς.

    https://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=content&cid=002007

    http://fanarion.blogspot.com/2019/02/blog-post_67.html

  40. Corto said

    36β:
    Α, ωραία! Αναμένουμε!

  41. Παναγιώτης Κ. said

    Άρα, το official, έχει και τη σημασία του επίσημος,-η, -ο.

  42. Γς said

    4:

    >Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ φίκι-φίκι, ὑπάρχει καὶ […]

    Η Φίκα στρέτα

    κι η Φίκα-φίλια

  43. Γιάννης Ιατρού said

    24: Έτσι Χαρούλα, Αντίο, Ένιο Μορικόνε. Όλα όσα μας έδωσες ήταν υπέροχα και μας ταξίδεψαν.

  44. sarant said

    39 A μπράβο

    40 Αλλά πρέπει να δοθεί και η αφορμή

  45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σχετικὰ μὲ τὶς φαρμακευτικὲς δαπάνες, συμπερασματικὰ μποροῦμε νὰ ποῦμε τὰ ἑξῆς:

    Ἂν δὲν εἶσαι δικτυωμένος στοὺς γιατρούς, στοὺς καθηγητὲς τῆς Ἰατρικῆς καὶ στὰ μόνιμα στελέχη τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας, δουλειὰ δὲν κάνεις, ὅσες ἐγκρίσεις κι ἂν πάρεις ἀπὸ τὸν Ὑπουργό.

    Ἂν προσπαθήσεις, ἀπὸ κάτω χωρὶς τὴν ἄνωθεν ἔγκριση θὰ σὲ φρενάρουν. Ἂν ὅμως ἔχεις δύναμη στοὺς ἀπὸ κάτω, συνήθως θὰ βρεθεῖ κάποιος διαμεσολαβητής.

    Ξέρω περιπτώσεις προσπάθειῶν περιστολῆς κάποιων δαπανῶν ἀπὸ τὴν ἡγεσία τοῦ ὑπουργείου ποὺ ἔπεσαν πάνω στὴν λυσσαλέα ἀντίδραση τῶν ἁρμόδιων καθηγητῶν.

    Σὲ μιὰ περίπτωση διατυπώθηκε ἀπειλὴ γιὰ διαρροὴ στὰ ΜΜΕ πὼς ἀπειλεῖται ἡ δημόσια ὑγεία.

    Σὲ κάποιαν ἄλλη ἀπειλήθηκε ἡ κινητοποίηση τῶν χρονίως πασχόντων.

    Τελικὰ οἱ περικοπὲς δὲν ἔγιναν.

    Δὲν ξέρω ἂν μεσολάβησαν «διόδια» γιὰ νὰ πειστοῦν αὐτοὶ ποὺ ἀντιδροῦσαν.

  46. nikiplos said

    Επειδή εχθές ήταν και η επαίτειος (με πρόθεση η ανορθογραφία) του Δημοψηφίσματος του ΟΧΙ, του 2015, να θυμίσουμε αν δεν έχει γίνει πιο πάνω, τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ECB, του Γιούρογκρουπ, που εφεύρισκαν κι επικαλούνταν στον πόλεμο λάσπεως τα κανάλια της εποχής. Από τις σκαμπρόζικες ιστορίες του Πρετέντερ, που δήθεν αξιωματούχοι της ECB τον συμβούλευαν φιλικά να εγκαταλείψει τη χώρα με τα λεφτά του μαζί, μέχρι το κλάμα του Χατζηνίκου ή την επιτηδευμένη και με γοητεία μην τρελαθούμε οργή της Τρέμεις. Έδιναν κι έπαιρναν οι ανωνυμίες αλλά με τίτλο: Αξιωματούχοι.

  47. BLOG_OTI_NANAI said

    Στην μετάφραση των Εβδομήκοντα εμφανίζεται σε δύο χωρία η λέξη «Αφφώ». Ο Κων/νος Οικονόμος στην γιγάντια μελέτη του (πάνω από 3.500 σελίδες) αναφέρεται εκτενώς. Και κάποιο σχόλιο στα αγγλικά:

    2 Kings 2:14–25. Return of Elisha to Jericho and Bethel, and his First Miracles.—Vv. 14, 15. Having returned to the banks of the Jordan, Elisha smote the water with Elijah’s mantle, saying, “Where is Jehovah the God of Elijah, yea He?” and the water divided hither and thither, so that he was able to go through. אַף־הוּא, which the LXX did not understand, and have simply reproduced in Greek characters, ἀφφώ, is an emphatic apposition, “yea He,” such as we find after suffixes, e.g., Prov. 22:19; and אַף is only a strengthened גַּם, which is more usual when emphatic prominence is given to the suffix (vid., Ges. § 121, 3). The Masoretic accentuation, which separates it from the preceding words, rests upon a false interpretation. There is no need either for the alteration proposed by Ewald, § 362, a., of אַף into אַךְ, “he had scarcely smitten the water,” especially as not a single analogous example can be adduced of the use of אַךְ הוּא followed by a Vav consec.; or for the conjecture that the original reading in the text was אֵפֹוא (Houb., Böttch., Then.), “where is now the God of Elijah?” which derives no critical support from the ἀφφώ of the LXX, and is quite at variance with Hebrew usage, since אֵפֹוא generally stands immediately after אַיֵּה, when it serves to strengthen the interrogation (vid., Judg. 9:38, Job 17:15, Isa. 19:12, Hos. 13:10). This miracle was intended partly to confirm Elisha’s conviction that his petition had been fulfilled, and partly to accredit him in the eyes of the disciples of the prophets and the people generally as the divinely appointed successor of Elijah. All the disciples of the prophets from Jericho saw also from this that the spirit of Elijah rested upon Elisha, and came to meet him to do homage to him as being now their spiritual father and lord.

  48. Babis said

    #23
    Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια σε διάφορα μέρη.
    Πάντως το οφίς ήταν όρος των μηχανικών και των κατασκευαστών, οι ιδιοκτήτες του σπιτιου συνήθως το έλεγαν σαλονάκι.
    Για να χαρακτηριστεί σάλα ή σαλόνι έπρεπε να έχει το πλάτος ενός δωματίου, τουλάχιστον 3 μέτρα. Διαδρομος χαρακτηριζόταν όταν είχε πλάτος το πολύ 1.0 – 1.2 μ., από 1.5 -2.0 μέτρα το λέγανε οφίς. Τα ενδιάμεσα πλάτη προσπαθούσαν να τα αποφύγουν.

  49. BLOG_OTI_NANAI said

    Επίσης, παλαιότερα, το αφέντης γραφόταν συχνά με δύο «φ»:

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κάτω τα μολύβια. Η πολυαναμενόμενη οφισιαλ λίστα στον αέρα. Οι 100αριές πέφτουν σαν χαλάζι

  51. ΓιώργοςΜ said

    50

  52. BLOG_OTI_NANAI said

    Office λέγεται και η εκκλησιαστική Ακολουθία.
    ΕΠίσης, τα εκκλησιαστικά «οφφίκια» ονομάζονταν κάποτε και «αρχοντίκια» όπως βλέπουμε στην σχετική μελέτη του Ζαν Νταρουζές:

  53. Spyros said

    Καλημέρα σε όλους.

    Αυτοδικαίως/ex officio: Θυμάμαι από το πρώτο έτος να χρησιμοποιείται στα μαθήματα του αστικού δικαίου η λέξη «αυτοδικαίως» με την έννοια του «χωρίς άλλη ενέργεια» (χωρίς π.χ. εξώδικη καταγγελία ή αγωγή στο δικαστήριο) ή «εκ του νόμου». Έτσι, λέγαμε «η σύμβαση που καταρτίζεται χωρίς να τηρηθεί ο προβλεπόμενος στο νόμο τύπος (ή από ανίκανο για δικαιοπραξία πρόσωπο) είναι αυτοδικαίως άκυρη» (δηλαδή όχι «ακυρώσιμη» με δικαστική απόφαση ή με εξώδικη καταγγελία).
    Επίσης, οι κληρονόμοι υπεισέρχονται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κληρονομουμένου «αυτοδικαίως» με το θάνατό του.
    Το λατινικό «πρότυπο» της λέξης «αυτοδικαίως» είναι το ipso iure («από το ίδιο το δίκαιο» θα λέγαμε ή πιο σύντομα και πιο λόγια «εκ του νόμου») και όχι το ex officio.
    Το ex officio το διδασκόμασταν είτε αμετάφραστο είτε (σπάνια) ως «εξ επαγγέλματος», ειδική μορφή του οποίου είναι το «αυτεπαγγέλτως», το οποίο αναφέρεται ειδικά στη δίωξη ποινικών αδικημάτων από τον εισαγγελέα (ex officio σίγουρα…) χωρίς έγκληση του παθόντος. Σίγουρα πάντως το «εξ επαγγέλματος» αποδίδει καλύτερα το ex officio. Το γερμανικό αντίστοιχο είναι το von Amts wegen, που σημαίνει πράγματι «αυτεπαγγέλτως».
    Ex officio λοιπόν ο δικαστής ελέγχει τις προϋποθέσεις της νομότυπης παράστασης του διαδίκου στο ακροατήριο, ex officio μπορεί να διορίσει οποιοδήποτε πρόσωπο δικαστικό συμπαραστάτη ενήλικου ανίκανου για δικαιοπραξία προσώπου, ex officio ασκεί ο εισαγγελέας αυτεπάγγελτη δίωξη, ex officio τέλος (σίγουρα) η κυβέρνηση καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας (άρθρο 82 του Συντάγματος).

    17 Στον στρατό είναι ίσως πιο απλά τα πράγματα, γιατί έχουμε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Οπότε πιο κυριολεκτικό θα ήταν ίσως να πούμε «αξιωματικός του στρατού» παρά «στρατιωτικός αξιωματούχος»; Πιθανό, δεν ξέρω…

    38 Αυτό δεν είναι το «χωλ» (ή «χωλλ» σε πιο παλιά συμβόλαια…) ;

  54. 49 Αυτοί οι αφφέντες πρέπει να είναι διαλεκτικοί τύποι όπου το διπλό φ προφέρεται (άλλωστε αν δεν κάνω λάθος είναι όλοι από λαογραφικές καταγραφές που είναι πολύ σχολαστικές σ’ αυτά). Φαντάζομαι αντιδάνειο από το effendi.

  55. ΓιώργοςΜ said

    53 τέλος: Ναι, τα θεωρούσα συνώνυμα, τουλάχιστον έτσι τα άκουγα να χρησιμοποιούνται.

  56. Jago said

    Ο Τάκης Φίτσος έχει από κει την προέλευση του επώνυμου;

    Και βέβαια ο γνωστός όφισερ/μπάτσος Κρούπκε.

  57. ΓΤ said

    50@
    Η λίστα https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/2020-07/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A3%CE%A9%CE%9D_%CE%95%CE%9A%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%99%CE%91+%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%97%CE%A3+COVID_19+(3)_0.pdf

  58. Triant said

    Εκτός όλων των άλλων (που είναι πολλά) έχω και την εξής απορία:
    Αυτές οι «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ» τι ακριβώς διαφήμιση και που την έκανε για να εισπράξει 340.000,00 ευρώ;

  59. Pedis said

    # 3 (Μαρτίνος) – Δεν λέγανε παλιά «πάω στα γραφεία» όταν κινούσαν για την τουαλέτα κάπου έξω στην αυλή; 🙂

  60. Βασική αρχή των ανοιχτών δεδομένων: μορφή επεξεργάσιμη

  61. Pedis said

    Και τα Uffizi τα κεντρικά γραφεία ήταν κάποτε.

  62. ΓΤ said

    60@

    Θα το ‘λεγες και Google Shit

  63. Χαρούλα said

    Uffizi Φλωρεντία. Σύμφωνα με την wiki, αρχικά, το παλάτι είχε ως στόχο να στεγάσει γραφεία (uffizi).

  64. sarant said

    54 Μάλλον

    56 Τον σκέφτηκα τον Φίτσο αλλά μάλλον όχι, κάτι σλάβικο πρέπει να παίζει εκεί

    60 Α μπράβο

    61-63 Βέβαια, και τα Ουφίτσι

  65. Epaminondas Papayannis said

    26.:
    Να μη ξεχνάμε ότι η γαλλική office σημαίνει, μεταξύ τών άλλων, και υπηρεσία, λειτουργία, κλπ (και, μάλιστα, πολλά). Επόμενο είναι, λοιπόν, στην ελληνική να σημαίνει κάθε βοηθητικό/χρήσιμο χώρο.

    53.:
    Όταν, στη νομική ορολογία, κάποιος υπεισέρχεται σε δικαίωμα ή υποχρέωση (με διάταξη αναγκαστικού Δικαίου) λόγω τής θέσεως του (κληρονόμος, εκμισθωτής, μισθωτής, ανάδοχος (με τη νομική έννοια – όχι τη θρησκευτική) εκδοχεύς, εκχωρητής, κα πολλά (ok δεν «χρωστάνε» τίποτε οι άλλοι αναγνώστες και συσχολιαστές να υφίστανται «βομβαρδισμό» νομικών εννοιών) η δόκιμη διατύπωση είναι ex lege.

  66. Konstantinos said

    Το φις που μπαίνει στη μπριζα και η φυσα του καλωδίου σήματος έχει κάποια σχέση σχέση?

  67. ΣΠ said

    Η πολύ δημοφιλής Βρετανική τηλεοπτική σειρά The Office, εκδοχές της οποίας γυρίστηκαν και στις ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες.

  68. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Υπάρχουν κάποιοι φωτισμένοι αρθρογράφοι (γιατροί κ.ά.) που μπορούν να σας δώσουν απίθανες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί (τοπικά, εθνικά και υπερεθνικά) το κύκλωμα του φαρμάκου. Ένας από αυτούς (ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι!), ο πολύτιμος φίλος Καρδιολόγος Χρ. Ντέλλος, διατηρεί σχετική ιστοσελίδα όπου, λχ από την κατηγορία άρθρων του υπό τον τίτλο «Γενικά», μπορείτε να πάρετε μιά ιδέα..

    https://ntellos.gr/

    Βέβαια το θέμα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΤΑΤΟ, αλλά όποιος θέλει βρίσκει. Και όποιος γιατρός αποφασίσει να συνταγογραφήσει επωφελώς για τους ασθενείς και στενάχωρα για τις εταιρείες (και την τσέπη του..), μπορεί να βρει τις πηγές που θα τον καθοδηγήσουν στον δρόμο της Αρετής..

  69. 62: Ελπίζω να εννοείς ως προς το περιεχόμενο 🙂

  70. BLOG_OTI_NANAI said

    54: Τα δύο είναι λαογραφικά, το τρίτο, από ένα μυθιστόρημα στη Νέα Εστία, δεν θυμάμαι ποιο. Αν και στα λεξικά λέει ότι το «αφέντης» προέρχεται από το «αυθέντης» εντούτοις τα δύο «φ» μάλλον σχετίζονται με την απόδοση του «effendi». Αλλιώς δεν εξηγούνται.

  71. ΓΤ said

    69@
    Κάποτε τα φράγκα σε σεντούκια, τώρα σε κελάρια (cells) 🙂

  72. ΣΠ said

    Officials λέγονται και οι διαιτητές ενός ματς.

  73. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @59. Εἴχαμε κι ἐμεῖς στὸ χωριὸ ἐξωτερικὴ τουαλέτα, ἀλλὰ δὲν λέγαμε «πάω στὸ γραφεῖο».

    «Πάω στὸ μέρος», λέγαμε.

  74. BLOG_OTI_NANAI said

    73: Αργότερα όμως με την τεχνολογική ανάπτυξη, μπορούσες να πεις «πάω να στείλω ένα φαξ κι έρχομαι».

  75. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    73 Σωστά, αφού δεν είχατε εξοπλισμό γραφείου 🙂
    https://www.slang.gr/definition/18715-stelno-faks

  76. ΓΤ said

    73@ Άσε πια κι εκείνο το «πάω προς νερού μου»…

  77. Pedis said

    # 73 – «Πάω στὸ μέρος» το ακούω και σήμερα.

    «πάω στὸ γραφεῖο» -> «Πάω στα γραφεία» , σε παρακαλώ! 😀

    Άλλο: officina ισπανικά είναι το γραφείο, στα ιταλικά, όμως, σημαίνει το μηχανουργείο, το μαγαζί του τεχνίτη και τα σχετικά.

    Για το μπιρό/ώ έχεις γράψει Νικοκύρη;

  78. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @74,75. Τὴν δεκαετία τοῦ 70, μὲ τὴν ἔλευση τῶν τουριστῶν, ἡ (τότε) νεολαία καθιέρωσε τὴν ἔκφραση «πάω γιὰ τουριστικό», ποὺ σήμαινε πάω γιὰ ἕνα ὑπαίθριο. 🙂

  79. Μαρία said

    Σύμφωνα με το Associated Press, η Novartis καλείται να καταβάλει 678 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να λύσει εξωδικαστικά την αγωγή για ένα πρόγραμμα «ομιλητών» μέσω του οποίου πλήρωνε γιατρούς για συμμετοχή σε σεμινάρια, πολυτελή γεύματα και ακριβό αλκοόλ, ως δωροδοκίες με αντάλλαγμα να συνταγογραφούν φάρμακά της. http://www.avgi.gr/article/10937/11238134/novartis-neo-prostimo-mamouth-678-ekat-epebalan-oi-epa-gia-mizes-se-giatrous

  80. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    77 Με ένα -f- στα ισπανικά, στα οποία το συνεργείο κλπ το λένε ταγιέρ, τρεχαγύρευε. Μοδίστρες οι μαστοράντζες 🙂

  81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    https://thepressproject.gr/ligotero-apo-to-1-ston-antipolitevomeno-typo-gia-to-menoume-spiti/

  82. BLOG_OTI_NANAI said

    Επίσης σε κάποιες δημόσιες τουαλέτες περνούσες μίνι ανάκριση: «ψιλό ή χοντρό;» Εάν κάποιος έλεγε το δεύτερο, ο προϊστάμενος έκοβε δύο χαρτάκια που ούτε δάκρυ δεν σου έφτανε να σκουπίσεις και ζήταγε και λεφτά περισσότερα.

  83. BLOG_OTI_NANAI said

    81: «Λιγότερο από το 1% στον αντιπολιτευόμενο Τύπο».

    Μάλλον το ζήτημα ξεκινάει από το αν υπάρχει πλέον αντιπολιτευόμενος Τύπος…

  84. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    82 Άρα έδινε 1 χαρτάκι παραπάνω από όσο χρειαζόταν, αν ξέρεις πώς να αξιοποιήσεις το υλικόν. Ας μην επεκταθώ.

  85. Pedis said

    # 75 – Scendo in campo = κατεβαίνω στο γήπεδο.

    Γηπεδική έκφραση η οποία πανέξυπνα έγινε το πρώτο πετυχημένο «πολιτικό» σλόγκαν του Μπερλουσκόνι όταν βγήκε στην πολιτική και έπιασε τον παλμό των εκατομμυρίων οπαδών ποδοσφαίρου.

    Μα όπως σημείωσε κάποια στιγμή ο Μπενίνι η έκφραση «scendo in campo» χρησιμοποιούνταν στα μέρη του για να δηλώσει κάποιος ότι πάει για χέσιμο στον αγρό.

    [Το προχωράω: με το «Forza Italia», όνομα που ο Μπερλουσκόνι έδωσε στο κόμμα του τίναξε την επικοινωνιακή μπάνκα. Διότι αυτό είναι το παραδοσιακό ποδοσφαιρικό σύνθημα για την εθνική Ιταλικη ομάδα. Σαν να έβγαινε κόμμα με το όνομα «Ελλαδάρα» … ξέρωγω, «Αέρα!» -> σύστημα αέρα, το παραδοσιακό σύστημα ανάπτυξης παιχνιδιού των ποδοσφαιρικών ελληνικών ομάδων … αυτό μάλλον δεν πιάνει 🙂 ].

  86. Αγγελος said

    (66) To φις που μπαίνει στην πρίζα είναι γαλλικό, fiche, από το ρήμα ficher, στερεώνω χώνοντας, μπήγω, από το λατινικό figere. Από τη μετοχή του (fixus) βγαίνει το υστερολατινικό fixare, απ’ όπου (πάλι μέσω των γαλλικών) τα φιξ, φιξατέρ κλπ.
    Τη «φύσα του καλωδίου σήματος» δεν την ξέρω. Μήπως είναι παραλλαγή του φις; (Η γαλλική λέξη είναι θηλυκή.) Φύσα με Υ στην καθαρεύουσα θα πει φούσκα.
    Fiche βεβαίως γαλλικά είναι και η μάρκα στα τυχερά παιχνίδια, καθώς και η φίσα = δελτίο αρχείου, καρτέλα. Fichier = δελτιοθήκη, και στην πληροφορική αρχείο (=file), εξ ού και ficher = φακελώνω.

  87. Triant said

    Δεν καταλαβαίνω. Αφού η Novartis τα λεφτά τα έφαγε από το Ελληνικό Δημόσιο γιατί το πρόστιμο το πληρώνει στο Αμερικάνικο; Εκτός αν μας τα δώσουν οι Γιάνκηδες (χλωμό).

  88. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    83 Αυτός που υπάρχει, έντυπος ή ηλεκτρονικός. Το αναλυτικό, συγκριτικό παράδειγμα της εφσυν στο λυγξ λέει πολλά.

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    84: Ναι, είναι μια μυστική τεχνική που περνάει από γενιά σε γενιά, ειδικά αν κάποιος έχει και λίγο μακρύ νύχι.

  90. Pedis said

    # 80 – σωστά, σωστά, ένα f!

  91. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    85 Παλιά εδώ δεν λέγανε «κατέρχομαι στην πολιτική κονίστρα»?

  92. Αγγελος said

    (77-80) Taller (κανονικά ταλιέρ, αλλά σε πολλά μέρη του ισπανόφωνου κόσμου ταγέρ ή και ταζέρ με ζ παχύ) είναι το ισπανικό αντίστοιχο του ατελιέ, και σημαίνει εργαστήρι, αλλά λέγεται ειδικότερα και για το συνεργείο αυτοκινήτων.
    Απεναντίας, στα γαλλικά officine θα πει φαρμακευτικό εργαστήριο, φαρμακείο! Η σημασία είναι ήδη υστερολατινική, γι’ αυτό και τα επιστημονικά ονόματα πολλών φυτών με φαρμακευτική χρήση περιέχουν το επίθετο officinalis.

  93. dryhammer said

    73.
    στο 5:09

  94. LandS said

    45.
    Μωρέ μπορούμε να πούμε και να λέμε ότι μας γουστάρει, όπως πχ ότι Υπουργός βλέπει μια λίστα που τροποποιεί το περιεχόμενο μιας άλλης και τις τιμές των όσων περιέχονται, βάζει τη τζίφρα του έτσι, και αυτή, ως ΥΑ, παίρνει ΦΕΚ.
    Συμπερασματικά όμως λέμε αυτά που μπορούμε να πούμε ως συμπεράσματα.

  95. Μαρία said

    85
    Κατέρχομαι εις το πεδίον (του αγώνος, της μάχης κλπ).
    Τι μου θύμισες! Όταν άκουσε ο μπαμπάς του τον Μπερλουσκόνι, δεν μπορούσε να πιστέψει οτι ο Μπ. δεν είχε μπάνιο στο σπίτι του.

  96. LandS said

    52

    Αν τα οφίκια λέγονται και αρχοντίκια, γιατί αναφέρονται ξεχωριστά στην ίδια σελίδα; Μήπως είναι διαφορετικά; Μήπως άλλα αξιώματα λέγονται οφίκια και άλλα αρχονταρίκια;
    Στα οφίκια που αναγράφονται δεν περιλαμβάνεται ο Άρχων Μυροψός, για παράδειγμα.

  97. kpitsonis said

    In memoriam https://youtu.be/MBGeKmx7vv8

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    87:Οι Αμερικάνοι ασχολήθηκαν με την Νοβάρτις επειδή η αύξηση του τζίρου της εταιρείας μέσω των παράνομων δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα, Βιετνάμ και Νότια Κορέα, συνετέλεσε στην αύξηση της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, γεγονός που θεωρήθηκε ότι επέδρασε αρνητικά στη λειτουργία του και σε βάρος άλλων εταιρειών. Οπότε, παρενέβησαν οι αρχές, το ψάξανε, την πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη και της ρίξανε το πρόστιμο. Χωρίς κανόνες και κρατική παρέμβαση ούτε ο καπιταλισμός μπορεί να λειτουργήσει παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα.

  99. Pedis said

    # 91 – Δεν ξέρω να σου πω. Κάτι με κονιστρα έπαιζε. «Κατεβαίνω στην πολιτική», » … στον π. στίβο», «… στην π. αρένα» και γενικά ο πολιτικός, λέει ότι κατεβαίνει από τα ύψη για να ανέβει στη συνέχεια πλουσιότερος … από την ευγνωμοσύνη των συμπολιτών του.

  100. Pedis said

    # 95 – 🙂

  101. 26, … δεύτερη κραβατοκάμαρα …
    32, … @26. !@#$%^&*! κρΕβατοκάμαρα. …

    Εντάξει είναι, κατά το
    «Άρον τον κράβατόν σου»
    (από το άβατόν σου)

  102. spyridos said

    87

    Αυτά είναι για τη ζημιά που είχε το Αμερικανικό Δημόσιο από τις πρακτικές της Νοβάρτις στην Ελλάδα.
    Η Νοβάρτις ομολόγησε ενοχή. Με το αποδεικτικό αυτό μπορεί το υπουργείο οικονομικών να υπολογίσει τη ζημιά που έπαθε το Ελληνικό Δημόσιο και να απαιτήσει το ποσό από την Νοβάρτις.
    Η ζημιά που έπαθε το δημόσιο Μπενελούξ και Γερμανίας συνολικά από τις μπίζνες της Νοβάρτις στην Ελλάδα είναι τριπλάσια από την αμερικάνικη. Αλλά ούτε αυτούς άκουσα να το ψάχνουν.
    Εκτός κι αν το ετοιμάζουν.

    παράδειγμα
    Ο Φρουζής πήγε μια ροδάτη βαλίτσα στο Σαμαρά με 1 εκ. μαρουλόφυλλα.
    Ο Σαμαράς πήρε τηλ το Λοβέρδο και έβαλε το Χ σκεύασμα της Νοβάρτις από τα 10 στα 25 ευρώ.
    Η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς και για αυτό ανέβηκε η τιμή του σκευάσματος στη Γερμανία από τα 12 στα 30 ευρώ.
    Επί 3-4 χρόνια πλήρωναν στη Γερμανία 18 ευρώ κερατιάτικα του Σαμαρά σε κάθε σκεύασμα.
    Πόσα σκευάσματα πουλήθηκαν?
    Πόσα πλήρωσε το δημόσιο? Πόσα ασφαλιστικές? κτλ κτλ
    Αυτό για όλα τα σκευάσματα και για όλες τις βαλίτσες που κουβαλούσε ο Αδωνις στο σπίτι του και βγήκαν τα μεροκάματα των ορκωτών λογιστών και πολλά ακόμα.

    Αυτοί άφησαν τους Έλληνες άνεργους και κακομοίρηδες όχι τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα που τα φώναζαν αλήτες. (συρραφέας και γω)
    Αυτά μόνο μεροκάματα δημιούργησαν για την εργατιά με 5 σπασμένες τζαμαρίες.

  103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @85. Pedis said:

    » …όπως σημείωσε κάποια στιγμή ο Μπενίνι η έκφραση «scendo in campo» χρησιμοποιούνταν στα μέρη του για να δηλώσει κάποιος ότι πάει για χέσιμο στον αγρό. »

    Μοῦ θύμισε τὸ ἀνέκδοτο μὲ τὸν Μπόμπο (τὸ ἐπικαιροποιῶ):

    Ὅταν ἡ δασκάλα στὴν Ἑλληνικὴ ἀγωγὴ ζήτησε ἀπὸ τὰ παιδιὰ νὰ γράψουν μιὰ πρόταση ποὺ νὰ περιέχει τὸ «ὑπὸ μάλης» καὶ τὸ «προφανῶς», ὁ Μπόμπος ἔγραψε:

    «Πρωὶ πρωὶ εἶδα τὴ γιαγιά μου νὰ ροβολάει κατὰ τὸ χωράφι μὲ τοὺς Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ὑπὸ μάλης· προφανῶς πήγαινε γιὰ χέσιμο».

  104. spyros chamenos said

    80, 92
    Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις σήμερα ισπανόφωνο που να προφέρει το taller «ταλιέρ», η μεγάλη πλειοψηφία θα το προφέρει «ταγιέρ», όπως την Mallorca την προφέρουν Μαγιόρκα, όχι Μαλιόρκα ή Μαγόρκα. Φυσικά υπάρχουν και οι Αργεντίνοι και οι Ουρουγουανοί που ως συνήθως κάνουν τα δικά τους και θα το πρόφεραν «ταζέρ» με ένα ιδιαίτερο «ζ» και κάποιοι από αυτούς ακόμα και «τασέρ» αλλά με παχύ σ, όπως το αγγλικό sh.
    Και φυσικά, αν και χρησιμοποιείται για το συνεργείο αυτοκινήτων σημαίνει «εργαστήριο». Εξ άλλου, ο Αουρελιάνο Μπουεντία δεν θα έκανε τα χρυσά ψαράκια του σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, θα είχε το εργαστήριο του, έτσι δεν είναι; (vivió hasta la vejez de los pescaditos de oro que fabricaba en su taller de Macondo).

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    96: Είναι διαφορετικές σελίδες. Έβαλα οριζόντια γραμμή για να φανεί ότι είναι άλλες σελίδες. Στην παρακάτω εικόνα, από το ίδιο βιβλίο, φαίνεται καλύτερα η ισοδύναμη χρήση διότι έχει και το «ήτοι (=δηλαδή) τα οφφίκια» και πολλά εξ αυτών είναι ίδια και με την ίδια σειρά. Βεβαίως, οι λίστες που έχει συγκεντρώσει ο συγγραφέας στο βιβλίο δεν είναι όλες πανομοιότυπες, άλλες έχουν τα ίδια, άλλες λιγότερα ή περισσότερα.

    Στην πιο κάτω εικόνα φαίνεται ότι και στη σύγχρονη βιβλιογραφία επικράτησε να χρησιμοποιούνται ισοδύναμα, αν και το τέταρτο απόσπασμα δείχνει ότι υπήρχε μια διαφορά που μάλλον αργότερα εξέπεσε:

  106. Pedis said

    Τα ΜΜΕ που έλαβαν πάνω από 100.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ): Αction 24 140.000, Αlpha 680.000, Αntenna 780.000 , Μak tv 100.000 , Μega 380.000, Οpen 450.000 , ΣΚΑΪ 830.000, Star 730.000, EΡΤ 1,2,3, sports 270.000, iefimerida.gr 250.000 , protothema.gr 250.000, in.gr 253.000, athensvoice.gr 180.000, kathimerini.gr 150.000, liberal.gr 120.000, lifo.gr 120.000, bovary.gr 100.000, capital.gr 120.000, newpost.gr 100.000, newsbomb.gr 150.000, newsit.gr 142.000, parapolitika.gr 147.000, queen.gr 100.000, skai.gr 100.000, star.gr 100.000,tvopen.gr 100.000, Καθημερινή Κυριακής 100.000 ευρώ, Πρώτο Θέμα 100.000 ευρώ, alphatv.gr 100.000, antenna gr 100.000, cnn.gr 100.000.
    https://www.imerodromos.gr/i-lista-petsa-sti-dimosiotita-i-kyvernisi-aytoapokalyptetai/

    Σε καλή μεριά.

    queen bovary, parapolitika, ifermerida, protoxesma …

    Πρωταθλητής στη μάσα ο Σκάι;

  107. … «ο κατηραμένος Φόρειν όφις» …

    Εδώ φιγουράρει και «εκείνος ο αρχέκακος όφις, ο Αλεμανός,» από την ηρωική μάχη στην γέφυρα της Αλαμάνας.

  108. geobartz said

    (α) «…υστερολατινικό officialis…»
    .
    Στη Βοτανική το officialis χρησιμοποιείται ως όνομα πολλών φυτών, π.χ το δεντρολίβανο λέγεται Rosmarinus officinalis, και σημαίνει (δεντρολίβανο) το φαρμακευτικόν, καθότι κάποια εποχή οι officials ήταν φαρμακοποιοί.

    (β) «…οι… οφικιάλιοι… δεν μπορεί να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης…»
    # Μέσα και γω. Προτείνω μάλιστα να μεταφράσουμε τον όρο foreign officials= οι αείποτε παράτυποι αξιωματούχοι. Θα μου πείτε γιατί παράτυποι;; Μα, διότι έτσι θέλω εγώ! (για το «αείποτε», δεκτές όλες οι αντιρρήσεις!).

  109. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    77 Όχι, και εχει κάμποσο ενδιαφέρον. Κι αυτό θα γραφτεί αν βρεθεί αφορμη

    91 Και στον στίβο (της πολιτικής) κατέρχονταν κάποιοι

    107 Φόρεϊν κι αυτός, πράγματι 🙂

  110. geobartz said

    Στο 108-α: Τόπε και ο dryhammer στο 93, αλλά δεν το είδα. Τσιορ-τσιοπ!

  111. Pedis said

    Σε 411.985 η αμοιβή της Initiative για να μοιράσει τη διαφήμιση, ενώ θα μπορούσε να γίνει δωρεάν

  112. spiridione said

    Διαβάστε

  113. Spyros said

    65 Σωστά κ. Παπαγιάννη. Αν και νομίζω πως το ένα δεν «τσακώνεται» με το άλλο. Μπορεί κάποιος να υπεισέλθει ex lege και ipso iure μαζί. Πάντως, το ipso iure με «πηγαίνει» κυρίως στην ακυρότητα. Μάλλον όμως έχετε δίκιο, ότι τα νομικά κουράζουν μερικές φορές… 🙂

  114. Μαρία said

    112
    Ε και; Το έκανε μήπως για το ΚΕΕΛΠΝΟ; Εδώ δεν σεβάστηκαν ούτε το μητρώο ηλεκτρονικών μέσων για τη σκατομοιρασιά.

    Πήρε ο Ιγνατίου 20, ο Ζουπανιώτης 10, κι εγώ στην απέξω;

  115. Μαρία said

    106
    Α χα,χα, τη Μαντάμ Μποβαρί την έχει ο ιεφημερίδας.

  116. spiridione said

    114. Ναι, έχουμε δεδικασμένο

  117. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    50, 57, 106 κ.α.: Πολύ … κακόψητη αυτή η λίστα για τα 20 εκατ., βρε παιδί μου! 20 μέρες μαγειρευόταν! 🙂 + 😈 + 😠

    Για το σημερινό -ενδιαφέρον- θέμα:

    – Σχετικά επίθετα: Φιτσάκης (μόνο στην Κρήτη, νομίζω). Αλλά και Φιτσόπουλος και Φιτσίδης (ίσως, όμως, όχι από το ‘φίτσιο…)

    – Η λ. φίτσιο, προς στα Χανιώτικα, σημαίνει και «αλαζονική συμπεριφορά, τουπέ». (συνεκδοχή, δεν λέγεται αυτό;)

    – Υπήρχαν και οι φιτσια(τ)δόροι. Αλλά,
    Κατά το Λεξικό ΜΕΔΓ (Κριαρά): εκκλησιαστικός λειτουργός, ιερουργός.
    Ενώ, κατά το Λεξικό Γ. Πάγκαλου (τ.Δ, σ.269), στη Δυτ. Κρήτη: Οι συνιδιοκτήται ποιμνίων, οι οποίοι έχουν συνεταιρισθή κατά την εποχήν μόνον, κατά την οποίαν παράγουν τα αιγοπρόβατα γάλα, ουχί δε καθ’ όλον το έτος.
    Περισσότερα εδώ: agonigrammi.wordpress.com/2008/06/04/τα-μιτάτα/

  118. Triant said

    Καλό είναι να προσθέτουμε τα ποσά που πήρε κάποιο σύνολο μέσων. π.χ. Πρώτο Φλέμα 100.000 protoflema.gr 250.000 άρα κομίσθηκαν 350.000
    Καθημερινή 100.000 Καθημερινή Κυριακής 59.500 kathimerini.gr 150.000 ! σύνολο 309.500
    Βήμα 96.000 vima.gr 64.000 σύνολο 160.000
    ΕφΣυν 30.000 efsyn.gr 10.000 σύνολο 40.000
    ΑΥΓΗ 10.000 avgi.gr 0 ! s;ynolo 10.000

  119. Γιάννης Ιατρού said

    υπενθύμιση, στις 20:00 στην ερτ2, «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ – 2020» με τον φίλο μας τον 🍾

  120. Pedis said

    # 115 106
    Α χα,χα, τη Μαντάμ Μποβαρί την έχει ο ιεφημερίδας.

    μερικοί τα ‘χουν αρπάξει από δέκα μεριές …

  121. Νέο Kid said

    119. ..τον Σαμπάνη;

  122. Μαρία said

    119
    Θα το δω μετά το μεσονύκτιο, στη μία, με τη δροσιά.

    https://www.docdroid.net/p3czdWG/katalogos-meson-ekstratia-enhmeroshs-covid-19-pdf#page=17
    Τηλεόραση ΕΝΑ Φθιώτιδας 10 χιλ
    Τηλεόραση ΕΝΑ Μαγνησίας – ανύπαρκτη 12 χιλ.

  123. BLOG_OTI_NANAI said

    119:
    ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ (α’ μέρος)
    (συγγραφέας – δημοσιογράφος)
    προβολή: Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 – ΕΡΤ2 – 20:00

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ωραίος ο Μπουκάλας στην ΕΡΤ. Μου άρεσε το ζεστό και καλαίσθητο σπίτι του, γεμάτο βιβλίο, και πολύ επιτυχημένος ο όρος αφεντικογραφία, που είναι στην ουσία η δημοσιογραφία, ιδίως στις ημέρες μας. Ακούγοντας και βλέποντάς τον, σκέφτηκα «Να ένας δικός μας άνθρωπος».

  125. Γιάννης Ιατρού said

    124: Ναι, και οι αναμνήσεις του από το Μεσολόγγι κλπ. Οδοντίατρος !! 🙄🤔🙄

  126. ΚΩΣΤΑΣ said

    124 Και μια δική μας τηλεόραση, η ΕΡΤ, δεν σκέφτηκες όμως, Γιάννη; 😅

  127. Μαρία said

    122
    Ραδιόφωνο Βήμα Αττικής, 2.000. Κλειστό απ’ το 2017!

  128. Μαρία said

    https://www.documentonews.gr/article/mhn-xasete-to-documento-live-apopse-stis-2000

  129. Triant said

    Συγγνώμη, το ξέρω οτι δεν φταίτε εσείς που δεν ασχολούμαι με το ΦΒ. Απλώς αγνοείστε το σχόλιο. Αλλά δεν αντέχω.
    Εγκαινίασε ο ΄Άριστος τους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια της γραμμής 3 του Μετρό, και τί είπε ο άνθρωπος; «το είπαμε, το κάναμε, προτιμούμε να μιλάνε τα έργα μας».
    Τρείς σταθμούς του Μετρό σε έναν χρόνο!. Σε ποιούς νομίζει πως απευθύνεται; Πείτε μου σας παρακαλώ ότι δεν έχει δίκιο κι ότι γελάνε όλοι.

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    126: Στην Καθημερινή γράφει, σκεφτήκανε οι φωστήρες της ΕΡΤ, ας του κάνουμε ένα αφιέρωμα. Δεν το ψάξανε παραπάνω, Κώστα. 😉

  131. sarant said

    118 Ακριβώς!

    124 Πράγματι, πολύ καλός ο Μπουκάλας!

  132. ΓΤ said

    129@
    Η παράδοση συνεχίζεται. Ένας πολιτικός είναι συνήθως κοψοκόρδελος έργου προκατόχου του.
    (Παρατηρήστε στη 3η φωτό https://www.protothema.gr/politics/article/1024051/mitsotakis-gia-tous-neous-stathmous-metro-to-eipame-to-kaname-protimoume-na-milane-ta-erga-mas/ πόσο… αραιός είναι ο κόσμος. Ουρτ, ρε κοβιδοβλάχαροι πανηγυράκηδες, που τρέξατε μετά τη Γωγώ Τσαμπά και τα καγκέλια. Αμ εκείνη η πινακίδα πάνω αριστερά; «Βερμούτ»! Έλεος…)

  133. ΓΤ said

    Τα οφφίκια της γεύσης ασφαλώς στον σεμνό και σε παραδρόμι χωμένο Φίτσουλα στην Καισαριανή

    https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g189400-d11917369-Reviews-To_Steki_tou_Fitsoula_Alekos-Athens_Attica.html και

    https://el-gr.facebook.com/pg/%CE%A4%CE%BF-%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BA%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A6%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%82-516192298429033/photos/?ref=page_internal

    Όσοι δεν ξέρουν τα στάζουν χοντρά στους μουράτους της πλατείας…

  134. Pedis said

    Για παράδειγμα, ο «Φιλελεύθερος» λαμβάνει 60.000 ευρώ για την εφημερίδα και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα, liberal.gr. Πρόκειται για μια εφημερίδα που κυκλοφορεί πλέον μόνο εβδομαδιαία, με πολύ χαμηλότερες πωλήσεις από την «Εφ.Συν» (που είναι ημερήσια καθημερινή). Όσον αφορά τις ιστοσελίδες, στη μέτρηση του Alexa το Liberal εμφανίζεται σε υψηλότερη θέση (50 θέσεις πιο πάνω), αλλά στη μέτρηση του SimilarWeb 140 θέσεις πιο κάτω από την «Εφ.Συν».

    Tην ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα της Athens Voice, που βρίσκεται σε παρόμοια θέση με την Εφ.Συν σε εκτίμηση επισκεψιμότητας, επιδοτήθηκε με 180.000 ευρώ. H ιστοσελίδα thepresident.gr, υπό τη διεύθυνση του πρώην συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Μουρούτη, επιδοτήθηκε με 30.000 ευρώ. Τα παραδείγμα είναι απλά ενδεικτικά, καθώς μέσα από τη λίστα υπάρχουν δεκάδες, ή και εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις ανισομέρειας..

    Λιγότερο από το 1% στον αντιπολιτευόμενο Τύπο για το «Μένουμε Σπίτι»
    https://thepressproject.gr/ligotero-apo-to-1-ston-antipolitevomeno-typo-gia-to-menoume-spiti/

  135. Μαρία said

    μαρμάαααγκα

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν χρειάζεται ψιλοκοσκίνισμα. Απλά και λαϊκά: όσο πιο πολύ το λιβάνισμα τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση.

  137. Μαρία said

    134

  138. Μαρία said

    118
    Όμιλος Τράκη https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/532cc209e4b0c05f32402d52/1592215110071-B1JL8B1KVAE1PX5ZQR8R/ke17ZwdGBToddI8pDm48kPosUb-NDhfsgqUdEBULd-UUqsxRUqqbr1mOJYKfIPR7LoDQ9mXPOjoJoqy81S2I8N_N4V1vUb5AoIIIbLZhVYxCRW4BPu10St3TBAUQYVKcH2JEXolA_Hu3oWFGcijeUBgn-jJtd1QJyC3leXFVOjtLpRMQLZzsBi5NSWb6ULS3/impressions_page26.jpg?format=1000w
    Κάνε άθροιση.

    Μικρό δείγμα.

  139. sarant said

    135 –> 138

  140. ΓΤ said

    Διαμαρτυρία SDNA για το ύψος των επιδοτήσεων https://www.sdna.gr/monimes-stiles/media/737791_i-lista-tis-ntropis-ta-posa-poy-piran-athlitika-sites-efimerides-kai-o

  141. Μαρία said

  142. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με τόσο λιβάνισμα επί εικοσιτετραώρου βάσεως και μόνο το 55% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Μητσοτάκη στη δημοσκόπηση του Open. Τι πρέπει να γίνει με τους υπόλοιπους; Να τους τον χορηγήσουν ενδοφλέβια;

  143. Μαρία said

    142
    Κι όμως εδώ τον αποθεώνουν.
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1280208558236282880

  144. Γιάννης Ιατρού said

    Ενημερωτικά, η λίστα (το φύλλο του google sheet) που ανέβασε ο Σταζυ στο #60 είναι ανοιχτή για editing απ΄όλους, έτσι ώστε όποιος θέλει/ξέρει/έχει καιρό να προσθέσει τις γνώσεις του (π.χ. σε μιά νέα στήλη κλπ.) για ιδιοκτήτη/συμφέροντα κλπ. στα μέσα που αναφέρονται.

    Μόλις ξεμπλέξω με κάτι δουλειές εδώ θα επανέλθω…

  145. 141 Μπαίνοντας στα σχετικά λυγξ είδα την απαυτή της Ισπανίας με κόκκινο λέει φόρεμα και ασορτί clutch. Συμπλέκτης δεν είναι αυτό, αμπραγιάζ πωστολένε?

  146. 144: Η δυσκολία είναι να μπαίνουν οι ίδιες λέξεις κλειδιά. Ήδη και σε αυτό που δημοσιεύτηκε αλλού έχει νομό ΣΑΜΟΣ κι αλλού ΣΑΜΟΥ.

  147. Μαρία said

    146
    Και γιατί είναι πιο χρήσιμο απ’ αυτό που λίνκαρα στο 122;

  148. Γιατί μπορείς να επεξεργαστείς τα δεδομένα, ακόμη και με δυο κλικ. Δες, πχ, τον Συγκεντρωτικό πίνακα 1

  149. loukretia50 said

    Με προκαλείτε να συμπληρώσω, αφού ασχολείστε με official shits!

    Το «οφίς» στην Τραπεζική ορολογία, πριν ξιππαστεί και ανεβάσει τόνο.
    (αναπόφευκτη η εισαγωγή)
    Τα παλιά τα χρόνια το ταμείο ήταν χωριστά απ΄τα γκισέ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το κουβούκλιο – επιστημονικά.
    Συνήθως οι Τράπεζες στεγάζονταν σε αρχαία, μεγάλα κτίρια, σ΄εκείνη τη μακρινή εποχή, που αν ήθελες να εισπράξεις χρήματα ή να στείλεις, έπρεπε τα στραβάδια να ψάχνουν καρτέλες ή να τηλεφωνούν σε άλλο κατάστημα.
    Οι υπάλληλοι δεν κρατούσαν χρήματα και επιταγές, συμπλήρωναν τη χαρτούρα , έπαιρναν έγκριση και η συναλλαγή ολοκληρώνονταν στο ταμείο. Yπήρχε πρόσβαση από εσωτερική πόρτα για τους υπαλλήλους, μέσω του οφίς (προσδίδει μια αίγλη όσο νάναι! )

    Οφίς λοιπόν αποκαλούσε η μειοψηφία των ευγενών κομμάτι διαδρόμου της συμφοράς, διακοσμημένο με άχρηστες αρχειοθήκες εκατέρωθεν, που δυσχέραιναν έτι περαιτέρω την πρόσβαση στο ταμείο από τη μικρή πόρτα που κλείδωναν οι από μέσα.
    Η λαϊκή ονομασία ήταν πιο ευφάνταστη, αλλά όχι του παρόντος!
    Κραταιά αποικία ζωυφίων, φιλικών προς τους διερχόμενους, περιέβαλλε με στοργή τον ετοιμόρροπο φιλοξενούμενο καλόγερο – για τα παλτά – κι ένα μικρό ψυγείο χρήσιμο για να στηρίζει τις κούπες του καφέ και διάφορα ευτελή συμπράγκαλα,
    Δίπλα ήταν η άλλη πόρτα, για ώρα ανάγκης και συνάμα καταφύγιο του απελπισμένου.
    Όποια πόρτα κι αν χτυπούσες, η απάντηση ήταν μουγκρητό.

    Η συνήθης έκφραση ήταν «πάω στον ταμία» – σαφής διάκριση με το γενικότροπο «ταμείο», που ακούγονταν συνέχεια, διότι ο πρώτος «μόνο εισπράττει» – έτσι έλεγαν οι παλιοί.
    Τώρα βέβαια αν κανένα στραβάδι έλεγε σε προϊστάμενο «πάρτε κι αυτά απ΄το συνάλλαγμα» εις επήκοον όλων, μπερδεύονταν λίγο το πράμα.

  150. 147: Και με άλλα τρία κλικ, που λέει ο λόγος, ορίστε και τα ευρώ ανά κάτοικο στα μέσα κάθε νομού -οι ιστοσελίδες δεν έχουν κατηγοριοποίηση σε νομούς:
    0,38€ ανά κάτοικο, κατά μέσο όρο, από 0,10 σε Εύβοια και Φωκίδα, ως 0,65 στα Χανιά, σε απόσταση από τον επόμενο, 0,57 στη Μαγνησία.

  151. Μαρία said

    150
    Ούτε ο Pedis με τα στατιστικά για τον κορονοϊό δεν έκανε έτσι 🙂
    Τα Σέρρας πρέπει να είναι πολύ ριγμένα, γιατί η καλύτερη τηλεόραση ΔΙΚΤΥΟ δεν πήρε φράγκο, εξαιτίας της υφυπουργίνας μας μετόχου της. https://www.youtube.com/watch?v=_Pd-uHMVYq0

  152. Pedis said

    # 150, 151 – Σε κάθε νομό η αναγωγή των χρημάτων να γίνει ανά αποδέκτη και ανά εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ έτσι για να σκοτωθούν μεταξύ τους. 🙂

    Αλήθεια, έγινε έλεγχος ότι οι συμφωνηθείσες διαφημίσεις ανά μέσο πραγματοποιήθηκαν;

  153. Μαρία said

    Κι άλλοι λογαριασμοί

    αλλά και διορθώσεις:
    Με διορθωτική ανακοίνωσή του το απόγευμα, ο Στέλιος Πέτσας διευκρινίζει ότι στη λίστα των μέσων που συμμετείχαν στην εκστρατεία και συγκεκριμένα:
    – Καταχώρηση 1028: ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ – ΒΗΜΑ: στη στήλη ΝΟΜΟΣ διορθώθηκε η καταχώρηση στο ορθό «ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» αντί του λανθασμένου «ΑΤΤΙΚΗΣ»
    – Καταχώρηση 1105: ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ – ΕΒΡΟΣ: στη στήλη ΟΝΟΜΑ ΜΕΣΟΥ διορθώθηκε η καταχώρηση στο ορθό «ΡΑΔΙΟ ΘΡΑΚΗ» αντί του λανθασμένου «ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96»
    – Καταχώρηση 1214: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΕΝΑ: στη στήλη ΝΟΜΟΣ διορθώθηκε η καταχώρηση στο ορθό «ΚΑΒΑΛΑΣ» αντί του λανθασμένου «ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ». https://m.naftemporiki.gr/story/1616312/kampania-gia-ton-koronoio-sti-dimosiotita-i-lista-me-ta-mme-kai-ta-posa-pou-dothikan

  154. Μαρία said

  155. Triant said

    149:
    Αυτό Λου γινόταν γιατί δεν μπορεί (για προφανείς λόγους ασφαλείας) το ίδιο άτομο να κάνει λογιστικές εγγραφές και να κρατάει το ταμείο. Είναι ή λογιστής ή ταμίας. Έτσι είναι σε όλες τις επιχειρήσεις με αρκετό προσωπικό.
    Ήλθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και οι τράπεζες αποφάσισαν για τους δικούς τους λόγους (πιθανόν κόστους) να εφεύρουν τη νέα θέση «ταμειολογιστής» που όπως ξέρεις είναι η επίσημη ονομασία του teller και υπάρχει μόνο στις τράπεζες. Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως, το (καθημερινό) κλεισιμο των ταμείων ενος καταστήματος μπορεί να τραβήξει μέχρι αργά το βράδυ για ένα λεπτό του ευρώ. Αυτά τουλάχιστον στην Πειραιώς που ξέρω και που ο φίλος μου ο Κώστας που επέβλεπε την end of day ρουτίνα (έτρεχαν την απόδοση των τόκων καθημερινά) περίμενε κάποιες φορές μέχρι τα μεσάνυχτα για να ξεκινήσει.

  156. Πέπε said

    @49:
    Μπλογκ, αυτό το παράθεμα που λέει «αι αφφέντης αι Χριστός», από το Καστελόριζο μήπως είναι;

    Αλλά και Καστελόριζο να μην είναι, είναι σίγουρα από κάποια περιοχή όπου το ιδίωμα ανήκει στα κυπρο12νησιακά. Εκεί λοιπόν τα διπλά σύμφωνα προφέρονται (φαίνεται και από το «βούλοι τρώσιβ, βούλοι πίνου…» = «τρώσιν» με αφομοίωση του -ν προς το β-) και άρα, για να το έγραψε έτσι ο καταγραφέας, «αφφέντης», έτσι θα προφέρεται. Λογικό άλλωστε, αφού συνήθως, όταν δύο σύμφωνα απλοποιούνται σε ένα, αυτό το ένα -στα συγκεκριμένα ιδιώματα- γίνεται διπλό, π.χ. νύφφη, πεθθερός, ακόμη και γράμμα, γραμμένος (με διακριτά στο αφτί τα δύο μ), από την αρχαιότατη αφομοίωση φμ > μμ.

    Αν όλα τα ευρήματα της ορθογραφίας «αφφέντης» αφορούν καταγραφές τέτοιων ιδιωμάτων, τότε δεν είναι παλιά ορθογραφία, είναι άλλη περίπτωση. Βέβαια το τρίτο παράθεμα μοιάζει 7νησιακό, όπου δεν παίζει αυτό με τα διπλά σύμφωνα και άρα, μάλλον, είναι ορθογραφική (καθαυτού ορθογραφική τώρα) επιλογή του συγγραφέα.

  157. ΓΤ said

    @153
    Άσχετα από την αληταρία του χρήματος/κρίματος, ας πει κάποιος σε αυτόν τον τουιτερά ότι «148800 χιλιάρικα» σημαίνει 148.800.000 ευρώ. Αρκετούς αριθμοχαϊβάνες έχει η χώρα.

  158. Pedis said

  159. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, ωραία σχόλια!

    149 Να πούμε εν καιρώ και τη λαϊκή ονομασία 🙂

  160. BLOG_OTI_NANAI said

    156: Το πρώτο είναι όντως από το Καστελλόριζο (ΓΗΤΕΜΑΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ).
    Το δεύτερο επίσης από το Καστελλόριζο (Το τραούδιν τ’ άη Γιωργιού).
    Το τρίτο είναι από το μυθιστόρημα «Λεηλασία μιας ζωής» του Αντώνη Τραυλαντώνη (Αντώνης Χρυσικόπουλος) που ήταν από το Μεσολόγγι. Υπόθεση του έργου είναι «η πνιγηρή πραγματικότητα των Αθηνών μετά τη μικρασιατική καταστροφή».

    Γενικά το διπλό «φ» το βρίσκω σε παλιά έντυπα, ειδησεογραφικά, χωρίς ιδιαίτερες ντοπιολαλιές: αφφέντης, αφφεντιά, καφφενείο, νύφφη (και άλλα όπως παραφφίνη, ραφφινάτες (κυρίες), Πύργος του Άιφφελ).

    Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει, βρήκα κάποιες σελίδες σε ένα παλιό, γιγάντιο άρθρο του Χατζιδάκι, που αφορούν τα διπλά σύμφωνα:

  161. Nestanaios said

    87. Ο Σαράκης τα εξηγεί όλα.

  162. Nestanaios said

    156.
    Εγώ πιθανολογώ ότι αυτό έχει προκύψει λόγω της έλλειψης «Δημοσίων σχολείων» την τότε εποχή στον τότε τόπο.

  163. 153: Α, ευχαριστώ. Έγιναν οι διορθώσεις και στο φύλλο.

  164. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Εδώ ένας πίνακας με κάποια συγκεντρωτικά αποτελέσματα.
    http://tsak-giorgis.blogspot.com/2020/07/twitter.html

  165. ΓΤ said

    Εάν μετά τη χτεσινή δημοσιοποίηση της λίστας επιδοτήσεων κάποιος πολιτικός που βάφει τα μαλλιά του φάει ξύλο, θα είναι και κεραστάζ και δαρμένος…

  166. Πέπε said

    @160:
    > > Γενικά το διπλό «φ» το βρίσκω σε παλιά έντυπα, ειδησεογραφικά, χωρίς ιδιαίτερες ντοπιολαλιές: αφφέντης, αφφεντιά, καφφενείο, νύφφη (και άλλα όπως παραφφίνη, ραφφινάτες (κυρίες), Πύργος του Άιφφελ).

    Μερικά είναι απλώς ορθογραφική μεταγραφή ξένων λέξεων με -ff-. Για τον αφφέντη, τη νύφφη και τυχόν άλλα παρόμοια, ναι μεν τοπικώς προφέρονται έτσι, αλλά σε κείμενα άσχετα από διαλεκτολογία είναι εντελώς απίθανο να έχει επηρεαστεί ο συγγραφέας από αυτό το γεγονός, ακόμη και στην ελάχιστα πιθανή περίπτωση που το είχε υπόψη του.

    Δεδομένου ότι μιλάμε για την εποχή όπου κυριαρχούσε όχι απλώς η καθαρεύουσα αλλά γενικότερα η γλωσσική αρχαιολατρία, πιθανότερο θεωρώ να σκέφτονταν ορισμένοι ως εξής περίπου:

    Στα αρχαία, δύο σύμφωνα παραμένουν πάντοτε δύο. Σκέτη απλοποίηση δεν έχουμε (γιατί θα αλλοίωνε και την προσωδία – τα θέσει μακρά). Έχουμε όμως αφομοιώσεις: φμ>μμ, νλ>λλ, ρσ>ρρ κ.ά., που δίνουν ως αποτέλεσμα ένα μεν σύμφωνο στην προφορά, δύο όμως στη γραφή. Εδώ λοιπόν έχω μια λέξη που θα έπρεπε να είναι λ.χ. νύμφη» αλλά ακούγεται «νύφη». Τι μπορεί να συνέβη, απ’ όλα τα πιθανά αναγνωρισμένα φθογγικά πάθη; Προφανώς αφομοίωση. Άρα ας γράψω «νύφφη»: ακόμη κι αν(με πόνο ψυχής) παραβιάσω τον αρχαίο κανόνα ότι διπλά δασέα δεν υπάρχουν, και πάλι αρχαιοπρεπέστερος είμαι παρά αν παραδεχτώ ότι έγινε μια απλή, πεζή, χυδαία απλοποίηση.

    Η πλάκα είναι ότι, χωρίς να το ξέρουν και παρά τη λανθασμένη μεθοδολογία τους, τελικά είχαν δίκιο: από τη νύμφη στη νύφη έχει όντως μεσολαβήσει η νύφφη. Το ακουόμενο διπλό σύμφωνο σε όσα ιδιώματα προφέρουν τα διπλά σύμφωνα μαρτυρεί ότι, όταν ακόμη τα διπλά προφέρονταν πανελληνίως, η συγκεκριμένη λέξη (και όλες οι παρόμοιες) είχε όντως διπλό. Αν δεν το δεχτούμε αυτό, θα πρέπει υποχρεωτικά να δεχτούμε είτε ότι οι προφορές «νύφ-φη, πεθ-θερός, αφ-φέντης» αποτελούν νεωτερισμό των αντίστοιχων ιδιωμάτων (από πού κι ως πού;), είτε ότι, ενώ πανελληνίως είχαν πάψει ν’ ακούγονται τα διπλά, εδώ διατηρούνταν ακόμη οι αρχαίες μορφές «νύμφη, πενθερός, αυθέντης» και οι αφομοιώσεις έγιναν αργότερα. (Ειδικά για τον αυθέντη εντελώς απίθανο – θα έπρεπε να γίνει *αυτέντης.)

  167. loukretia50 said

    Πέπε
    …¨»μια απλή, πεζή, χυδαία απλοποίηση.»
    …«νύμφη, πενθερός, αυθέντης» και οι αφομοιώσεις έγιναν αργότερα.

    Ω! ναι! και με προικοσύμφωνα!

    Νύφφη – νυφίτσα πονηρή, γύρνα στο πατρικό σου
    Οφφίκια αποζητά ο άντρας, και το βιος σου.
    Ούτε όνομα αυθεντικό δε θάχεις πια δικό σου.
    Εδώ το νέο αφφεντικό είναι ο πεθθερός σου.

  168. dryhammer said

    167.


    Ούτε όνομα αυθεντικό μήτε προικιά δικά σου.
    Εδώ το νέο αφφεντικό είναι η πεθθερα σου.

  169. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/250978_spot-toy-syriza-gia-ton-enan-hrono-ola-anapoda

    Aς αλλάξουν διαφημιστή γιατί κάνει μπαμ ότι δεν κάνουν πολιτική αντιπολίτευση.

    (Έπειτα, το,πλανάκι με το αντεστραμμένο διάγραμμα θα το καταλάβουν μόνον οι συριζαίοι εκείνοι που έχουν γράψει χιλιάδες ώρες στο τουίτερ και στο φέισμπουκ.)

  170. Pedis said

    -> 169

  171. sarant said

    170 Δεν το είχα δει, ευχαριστώ. Έχει μια βάση αυτό με το διάγραμμα.

  172. voulagx said

    Ή λέει ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή του λένε ψέματα (ας διαλέξει)
    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/250996_i-leei-psemata-o-kyriakos-mitsotakis-i-toy-lene-psemata-dialexei

  173. loukretia50 said

    168. Dry, εξαιρετική η διόρθωση!

  174. Μαρία said

  175. Χαρούλα said

    Μια εικόνα από τον Έβρο και το μοίρασμα της πίτας
    https://www.alexpolisonline.com/2020/07/blog-post_7.html

    Αντικειμενικά τώρα, πολιτικά και αισθητικά καμαρώνει ένας αριστερός για τις δυό πρόσφατες διαφημίσεις του ΣΥΡΙΖΑ;;;;
    Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει!(Γκάντι)

  176. BLOG_OTI_NANAI said

    166: Αν και δεν έχω ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, φαίνεται πως κάπως έτσι:

  177. 176,
    Όπως το αρχαίο γίγνεται γίνεται γίνεται;

  178. 173, 168,
    Ασφαλώς, μην πεθεροβατούμε

  179. loukretia50 said

    .178 …πεθεροβάμονες!

    αυθεντικό αφεντικό η πεθερά στο σπιτικό!
    Οι έννοιες ταυτίζονται οι σκέψεις αν σκοτίζονται

    Κι όμως…
    Μια έννοια γίνεται έγνοια, σκοτούρα και μπελάς
    Κι η άγνοια μοιάζει άνοια , μυαλό αν δεν κουβαλάς

  180. spiridione said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1280505188751740933

  181. Nestanaios said

    166.
    Νύμφη από το «νύνφη» με ετυμολογία.

  182. Pedis said

    # 180 – Αυτά βλέπει ο κόσμος με το καρτούν που έλαχε στον τόπο για πρωθυπουργος και δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι όλα είναι συνωμοσία-σκηνοθεσία …

    Στο μεταξύ ένας άλλος επικίνδυνος καραγκιόζης ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι έχει τα συμπτώματα του ιού και αναμένει το τεστ.

  183. BLOG_OTI_NANAI said

    Υπάρχουν και στην αρχαία ιστορία πολλά ονόματα που μοιάζουν να έχουν την ίδια ετυμολογία (η πρόταση είναι φανταστική, αλλά τα ονόματα πραγματικά):

    Ο Αγαθαρχίδης είχε αδελφή την Αρχιδίκη. Με την Nαυναρχίδα συμμετείχε στον Αρχιδάμειο πόλεμο, όπως αναφέρει η επιγραφή του Τιμαρχίδα και η στήλη του Τεισαρχίδη.

  184. dryhammer said

    183. Και στα ξένα ονόματα, κάτι παρόμοιο συμβαίνει.
    πχ ο Κόφι Αυνάν γίνεται φραπέ(ς) [Αρχικά με 2 φ και 2 π αντίστοιχα]

  185. sarant said

    180 Γενναία αυτοκριτική

  186. BLOG_OTI_NANAI said

    184: Το ωραίο είναι ότι στα εβραϊκά το όνομα Αυνάν λέγεται Ονάν και σημαίνει «εύρωστος», «δυνατός».

    Οπότε έχουμε το όνομα «Δυνατός Καφές»! (και θυμήθηκα τον Παντελή Καφέ).

  187. dryhammer said

    186. Δλδ στα εβραϊκά ο φραπές είναι εσπρέσο.

  188. BLOG_OTI_NANAI said

    187: O… Καφέ Ονάν σίγουρα.

  189. Μαρία said

    182

  190. loukretia50 said

    183. Μπορεί νάναι φέικ, αλλά βρέθηκε αρχαία επιγραφή που λύνει απορίες…

    «Το έμβλημά του η τιμή – των όπλων κι η δική του
    Την προσαρμόζει ανάλογα, μη χάσει τη βολή του
    Αρχεία του στρατού κρατεί, δικά του παραδίδει
    (το μέτωπό του καθαρό, το κούρεμα σα γίδι)
    Εκτόπισμα έχει σοβαρό, τον λένε Τιμαρχίδη»

  191. sarant said

    186 Γι αυτό και onanism στα αγγλικά.

  192. Μαρία said

    183
    Μπροστά στον Χιλιαρχίδη (πάλαι ποτέ υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στο δήμο Καλαμαριάς) δεν πιάνουν χαρτωσιά.

  193. Pedis said

    # 189 – Να του ευχηθούμε μια πολύ κακή ανάρρωση. Να πάει να τον περάσει σαν μια γριπούλα σε καμιά φαβέλα.

    Ο Τραμπ πώς την έχει γλυτώσει ακόμη δεν ξέρω …

    Ο Κούλης έτσι οπως κινείται σίγουρα θα τον κολλήσει αλλά, ως γνήσιος Μητσοδράκουλας, θα είναι ασυμπτωματικός σουπερσπρέντερ πολύ πιο ισχυρός από τον μπάρμαν στο Τιρόλο που κόλλησε, λέει, πολλές δεκάδες άτομα. Θα μπει στο βιλίο Γκίνες. Παει στοίχημα;

  194. dryhammer said

    192. Τι τραβούσε κι ο ράφτης του…

  195. loukretia50 said

    192. κι άλλη επιγραφή, πιθανότατα φέικ – ας με κρίνει ο Π2 – επί δύο!

    » Χιλιαρχίδης : όνομα που κύρος αποδίδει.
    Ανδρών χιλίων την αρχή, καμάρι και στολίδι.
    Κορμί είχε αράπικο , χιλίαρχος βαρβάτος
    Χιλια καντάρια εξοπλισμός, βαρύς και κουδουνάτος»

  196. Μαρία said

    194
    Στην ιστορική ταβέρνα της Σαλονίκης, τη Δόμνα, είχε κολλήσει το ψηφοδέλτιο στον τοίχο ο ταβερνιάρης, μας ρωτούσε «αν χάσει το ένα, πώς θα λέγεται;» κι εμείς απαντούσαμε εν χορώ 999αρχίδης.

  197. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @192. 🙂

    Μᾶλλον θὰ τοῦ ᾿ραβε τσουβαλάκι στὸν καβάλο.

  198. BLOG_OTI_NANAI said

    191: Για φαντάσου!

  199. BLOG_OTI_NANAI said

    Χιλιαρχίδης είναι όνομα να σου κάτσει για καθηγητή στο σχολείο. Εδώ φτιάχναμε λογοπαίγνια από το τίποτα. Αυτός έρχεται έτοιμος.

  200. BLOG_OTI_NANAI said

    «Μας έχει βαρέσει η ζέστη», συνέχεια…

    Αίνιγμα μέσα από τις πηγές: πώς λέγεται αυτός που ζηλεύει τον κο Χιλιαρχίδη;

    Περίεργα πράγματα έγραφε ο Μ. Φώτιος, που ήταν και άνθρωπος της Εκκλησίας. Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά, αυτός που είναι «σπουδαίος», λέγεται σπουδαρχίδης και αυτός που δεν είναι σπουδαίος, είναι σκέτος;
    Εξίσου περίεργα πράγματα όμως γράφουν και τα λεξικά:

  201. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κανένα μαθητούδι δεν θα μπορούσε να κάνει πλάκα στον καθηγητή Χιλιαρχίδη. Με τι προσόντα;

  202. dryhammer said

    200 τέλος.
    Αμ δεν τόξερα όταν με την Κοινωφελή έκανα ένα χρόνο τον κλητήρα στο Δήμο… (8 μήνες κανονικά + 4 παράταση= εν’ αρχίδιον και μισό)

  203. Χαρούλα said

    Τέλος δεκαετίας 70, συχνή τηλεφωνική φάρσα.
    Βρισκαμε στον τηλ.κατόλογο Πενταρχίδη και τηλεφωνούσαμε.
    -Ο κ.Πενταρχίδης;
    – Ο ίδιος.
    – Εδώ εξαρχίδης!
    2-3 φορές άλλο άτομο αγόρι, στο τέλος κορίτσι,
    .και το κλείναμε τα …ρεμάλια!😂🤣😊

  204. dryhammer said

    203. Την ίδια περίοδο παίρναμε τηλέφωνο κάποιον γιαουρτά:
    – Ο κ. ΧΧΧΧΧΧΧ;
    – Μάλιστα, ο ίδιος!
    – Από το υγειονομείο! Μας παραπονέθηκαν πως βρήκαν ένα προφυλακτικό στο γιαούρτι σας.
    – Μα εγώ δεν χρησιμοποιώ προφυλακτικά! …

  205. loukretia50 said

    200. Απάντηση στο αίνιγμα μέσω του πρωτοκόλλου :

    Ζήλωσεν του Χιλιαρχίδη όργανα χίλια – κρουστά
    Κι επιστρέφει το μολύβι πριν τα δει ζωγραφιστά

    Ποίος?

  206. 186 Είναι παλαιόθεν γνωστό πως η μαλακία είναι ανίκητη.

    203 Μάλλον δεν το ξέρατε καλά. Τηλέφωνο στον Εξαρχίδη:
    -Τον κύριο Πενταρχίδη παρακαλώ.
    -Εξαρχίδη εννοείτε.
    -Ε καλά, καβγά θα κάνουμε τώρα για ένα αρχίδι?

  207. sarant said

    200 Ο Μοναρχίδης αυτός είχε δράση στην επανάσταση

  208. ΣΠ said

    Παλιός καθηγητής, που είχε κάποιες διαφορές με τον πρύτανη, είχε πει: Όπως στον ΟΗΕ υπάρχουν κράτη και κρατίδια έτσι και στο πανεπιστήμιο έχουμε αρχές και αρχίδια.

  209. Triant said

    207 Και στην γιορτή του του εύχονταν να τα χιλιάσει;

  210. Nestanaios said

    183.
    Μπήκες σε ξένα χωράφια.

  211. Nestanaios said

    193.
    Για τον Τράμπ θα το μάθουμε στις 3 του Νοέμβρη από τον Τράμπ.

  212. Pedis said

    Η Φώφη μπερδεύτηκε και νομίζει ότι είναι ακόμη στην κυβέρνηση Σαμαρά με τον Χρυσοχοϊδη.

  213. Μαρία said

  214. loukretia50 said

    Χωρίς περίσκεψη, χωρίς τύψεις, χωρίς αιδώ,
    ποστάρω πόνημα εδώ:
    (η ζέστη φταίει, όχι εγώ!)

    Αφίκετο η ναυαρχίς , γαλέρα γόνιμης γραμμής
    – μοντέλο Αρχιμήδη,
    σ΄ένα λιμάνι ξακουστό, κι όλοι δοξάζαν το γνωστό
    κάπταιν Αγαθαρχίδη

    Ο νέος ήταν ευτυχής και έτυχεν υποδοχής
    μεγάλου ευπατρίδη
    Και κάθε ωραία κορασίς απέτισε φόρο τιμής
    στο γιο τον άξιο της μαμής
    αντί στο Μοναρχίδη – χιλίαρχον περιωπής
    χωρίς προσόντα προκοπής.
    (Στον άνεμον ουδέν κρυπτόν – με τον χιτώνα τον λεπτόν)

    Τότε ο τάλας αρχηγός αράζει στα σανίδια
    περίλυπος σα ναυαγός, κλεισμένος αεροστεγώς
    σε θώρακα μεταλλικό και μ’ ένα τόνο τραγικό
    απαίτησε αρτίδια,
    (να μην τον πιάσει το κρασί – γιατί είχε βγάλει τη χρυσή
    γι αυτόν το νέο που μισεί).
    -«Να πάει στα τσακίδια!»
    βροντοφωνάζει βλοσυρός
    κι ο μεθυσμένος ο χορός λέει κάτι για βαρίδια.

    Αμείλικτη είν΄η ηχώ, δεν είναι και πολύ προχώ
    ν΄ακούς μια απ΄τα ίδια.

    -«Να μη σου βγει το όνομα… » σκέφτεται και θυμώνει
    -«Αν φόραγα φαρδύ βρακί, τους πόθους ξεσηκώνει.
    Το ίματζ μου είναι κακό, τι τάθελα το ναυτικό…
    Αφού με ζαβλακώνει
    Για όλα φταίει το γκαζόν, μωρέ δε ρίχνω ένα πλονζόν?
    Πάντα με ξεθολώνει»
    ΛΟΥ
    Και έκτοτε οι ναυτικοί φοράνε παντελόνι.

  215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    214 Χαίρε Λου περί πολλού 🙂 Μπράβο!
    Εχω αδιάβαστο το νήμα-δεν ξέρω από πού η έμπνευση αλλά μπράβο! 🙂

    213 Εγώ θα έγραφα «Δοκιμή» 🙂
    (απ το τέλος σας διαβάζω-δεν προλαβαίνω η κακομοίρα)

  216. Γς said

    @@

    https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_2007.html

  217. Μαρία said

  218. Pedis said

    # 213 – Μα αντιγκραφιτι δεν σημαίνει ότι οι τενεκέδες εχουν περαστεί με ειδικη επίστρωση που βοηθά στην εύκολη αφαίρεση των συνθημάτων; Μερικές δεκάδες ευρώ κοστίζει το δοχείο με το οποίο βάφονται δεν ξέρω πόσοι από τους τενεκέδες του Περίδρομου.

  219. Pedis said

    # 217 – Ενδιαφέρον: μόνον κάποιοι ολυμπιακοί πληρώνουν για να ενημερωθούν καθημερινά για την ομάδα τους. Οι υπόλοιποι στη ζούλα και κάνουν τους μορφωμένους. Μα πώς να πάει μπροστά η ποδοσφαιρική παιδεία σε αυτόν τον τόπο …

  220. Μαρία said

    Κατάπτυστο άρθρο της σφουγγαρίστρας του Χρυσοχοΐδη και μάλιστα με κοτσάνα: https://www.kathimerini.gr/1086028/article/epikairothta/politikh/apoyh—dikaiwma-toy-synerxes8ai–h-wra-ths-alh8eias
    Νομίζω ότι ο συλλογισμός αυτός του Κατηφόρη απηχεί τους λόγους για τους οποίους η Αριστερά, ιστορικά, θεωρεί «δικό της» το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι
    Αντί του συνέρχεσθαι.

  221. Pedis said

    # 220 – Το χιούμορ των αναγνωστών της Κ

  222. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

  223. sarant said

    220 Θα γραφτούν και άλλα τέτοια…

  224. 222-223: Από το 153, Καταχώρηση 1028: ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ – ΒΗΜΑ: στη στήλη ΝΟΜΟΣ διορθώθηκε η καταχώρηση στο ορθό «ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» αντί του λανθασμένου «ΑΤΤΙΚΗΣ»

  225. Γιάννης Ιατρού said

    224: Εμ, δεν ήσαν στα πράγματα το 2017 οι τωρινοί…

    Προφητεία επιχειρηματία το 2017: Θά ‘χει κλείσει αλλά θα είναι σαν να μην έκλεισε…

  226. Γιάννης Ιατρού said

    225: (Συνέχεια) Ούτε αυτός των Ιωαννίνων, ο Βήμα FM 90.1, υπάρχει…🙄

  227. Γιάννης Κουβάτσος said

    220:Τι θα έγραφε ο Αλιβιζάτος;Power To the people; Ανέκαθεν οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία το πόπολο και τους αγώνες του. Καμία έκπληξη.

  228. Γιάννης Κουβάτσος said

    Του πέρασε του Αρκά η κάψα για την πολιτική. Τώρα ασχολείται με …καρπούδια.
    https://dailymedia.com.gr/media/2221/den-einai-arkas-ayto-to-chali-i-apantisi-toy-arka-se-scholio-gia-to-pio-anempneysto-skitso-toy-pics.html

  229. 226: Γι’ αυτό έχει αξία η συνεργασία, αλλά όχι με τη μορφή που υφίσταται τώρα στα διάφορα τουίτερ -όπου απλώς αναπαράγεται ό,τι (υποτίθεται πως) είναι φανταχτερό, καταγγελτικό, αστείο, και μόνο. Αν δεν ξέρει ο Γιαννιώτης τι σταθμούς έχει η μπάντα των FM στην πόλη του, κι ο Ρεθύμνιος στη δική του, ποιος θα ξέρει; Στο δίκτυο δεν βγάζεις άκρη πάντα.

    Το εν λόγω, λοιπόν, ως ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ πληρώθηκε, όχι ως σάιτ, που στο wayback machine το βρίσκεις 2007-2012, και μετά ως το 2019 «σύντομα κοντά σας», και πιο πρόσφατα, γιατί να πληρώνουμε τζάμπα το όνομα χώρου… Κι όταν το βρίσκεις, υποτίθεται, εδώ http://onradio.gr/player/?id=629 σου προκύπτει Patmos Radio 91, πλέιλιστ και διαφημίσεις μόνο.

  230. Δυο μέρες μετά…
    Για να συμπληρωθούν τα σχετικά με τη συνταγογράφηση δείτε την πολύ καλή ιταλική ταινία «Ο ιατρικός επισκέπτης» του 2013. Τη έπαιξε η ΕΡΤ3 πριν ένα χρόνο. Αντιγράφω:
    Ο Μπρούνο είναι ιατρικός αντιπρόσωπος. Η εταιρεία του, η ‘Zafer’, περνάει μια δύσκολη περίοδο. Ο Μπρούνο είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να μη χάσει τη δουλειά του: να διαφθείρει γιατρούς, να εξαπατήσει συναδέλφους, να προδώσει την εμπιστοσύνη όσων έχει δίπλα του. Ο Μπρούνο είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας δωροδοκιών, μιας παράνομης μεθόδου που η Zafer, όπως και πολλές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, ακολουθεί για να πείσει τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα δικά της φάρμακα. Και ενώ κάποιοι λίγοι γιατροί αρνούνται να παίξουν αυτό το παιχνίδι, πολλοί άλλοι δέχονται…

  231. Γιάννης Ιατρού said

    229: Fake(Πλαστο;;)-εκπομπή λοιπόν στο onradio (μέχρι κι εκεί έφτασε η μόδα πλέον !). Γιατί στο live24, που το έχει κανονικά, δεν παίζει τίποτα… Βουβαμάρα 😲

    Αλλά άλλο υποψιάζομαι εγώ… Πως έγινε η πατάτα με το ΒΗΜΑ FM Αθηνών και όταν ξεβρακώθηκαν, πήγαν να το καλύψουν με το ΒΗΜΑ FM Ιωαννίνων, χωρίς να κοιτάξουν αν υπάρχει κι αυτό… What else?

  232. Μαρία said

    229
    Άλλο ένα εύρημα μούφα που αναπαράχτηκε.

    Με λίγο ψαξιματάκι βρίσκει κανείς οτι πράγματι η εταιρεία χρεοκόπησε αλλά εξαγοράστηκε απ’ την άμαζον https://www.anorzaiane.com/amazon-serveur-publicite-dco-sizmek/

  233. Μαρία said

    Το σχετικό της Χαρούλας πρέπει να βρίσκεται σε άλλο νήμα.

  234. Μαρία said

  235. Χαρούλα said

    #233 Μαρία εδώ στο #175
    Στις μικρές κοινωνίες γρηγορότερα και ευκολότερα μυρίζουμε …τον καπνό!(άλλο αν δεν κάνουμε πάντα κάτι😊🥺)

  236. Μαρία said

    235
    Στραβομάρα μου.
    Εδώ το αρχικό δημοσίευμα που παραπέμπει και στο δικό σου https://www.efsyn.gr/politiki/251127_den-kratisan-oyte-ta-proshimata

  237. Pedis said

    Δέκα χρόνια πριν θα στοιχημάτιζε κανείς ότι το πασόκ θα ήταν ακόμη εδώ, μαζί συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ενωμένο δυνατό;

    Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είπε: «Αγαπητέ Μιχάλη, εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Μαρφίν. Θα ρωτήσω εάν «θυμάσαι μήπως, αγαπητέ Μιχάλη, πόσο ήταν […] το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 […] και σήμερα, με ένα πολλαπλάσιο δημόσιο χρέος δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Γιατί; Γιατί δημιούργησαν κάποιοι, αγαπητέ Μιχάλη, με τους οποίους κάθεστε στα ίδια έδρανα τώρα […] εκείνο το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15%, χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν την Ελλάδα εκτός των αγορών»

    Μονομαχία Χρυσοχοΐδη – Ραγκούση στη Βουλή

  238. 231β: Όπως τα λες.

  239. Μαρία said

    Πού είσαι, ρε Σκύλε, για να επιβεβαιώσεις οτι πετούσατε μπουζόκλειδα;

    https://left.gr/news/thymithike-kai-ti-genova-paralirima-hrysohoidi-gia-na-ypostirixei-ton-gypso-stis-diadiloseis
    Συνεχίζοντας την περιγραφή της υπόθεσης,ο κ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι η αστυνομία αρνήθηκε την εκδοχή περί βιαιοπραγιών, υποστήριξε ότι οι 46 συμφώνησαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι ήθελαν να ασκήσουν παθητική αντίσταση για να τους δείξει η τηλεόραση, και όταν τους το αρνήθηκαν, εκείνοι άρχισαν και πέταγαν διάφορα αντικείμενα, όπως μπουζόκλειδα.

  240. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ο δημοκράτης δάσκαλος του Συνταγματικού Δικαίου έρχεται έτσι να συναντηθεί με τον πάλαι ποτέ φοιτητή του και πρόεδρο της Νεολαίας ΕΠΕΝ, Μάκη Βορίδη, που από καιρό έχει προαναγγείλει (21/8/2018) «μια μεγάλη παρέμβαση στο κράτος, μια αλλαγή φιλοσοφίας στους μηχανισμούς αναπαραγωγής της εξουσίας» προκειμένου «να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμιά της μορφή».
    https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/251256_oi-thorybodeis-meiopsifies-kai-oi-genitsaroi

  241. Μαρία said

Σχολιάστε