Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για τα πανηγύρια

Posted by sarant στο 13 Ιουλίου, 2020


Tη φωτογραφία που συνοδεύει το σημερινό σημείωμα την πήρα απο ένα πρόσφατο άρθρο ειδησεογραφικού ιστοτόπου με τίτλο «Τρόμος για τα πανηγύρια». Δεν ξέρω αν είναι πρόσφατη, βγαλμένη από κάποιο μετακορονοϊκό πανηγύρι, σαν κι αυτά που έγιναν π.χ. στην Αλίαρτο ή αν είναι φωτογραφία αρχείου από το περσινό ή κάποιο άλλο προκορονοϊκό καλοκαίρι.

Διότι βέβαια, η εποχή των πανηγυριών είναι το καλοκαίρι -η σεζόν, θα λέγαμε, μόλις άρχισε. Και οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άλλοι αυστηρό έλεγχο στα πανηγύρια κι άλλοι την απαγόρευσή τους. Κανονικά τα πανηγύρια πρέπει να απαγορευτούν, υποστήριξε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, επισημαίνοντας το οφθαλμοφανές, ότι στα πανηγύρια δεν μπορεί να υπάρξει τήρηση αποστάσεων.

Εμείς όμως εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα λεξιλογήσουμε για το πανηγύρι. Η λεξη, λέει το ετυμολογικό λεξικό, ανάγεται στο ελληνιστικό πανηγύριον, υποκοριστικό του αρχαίου πανήγυρις, που το βρίσκουμε πρώτη φορά σε απόσπασμα του Αρχίλοχου, αρκετά παλιά δηλαδή: Δήμητρος ἁγνῆς καὶ Κόρης τὴν πανήγυριν σέβων.

Η λέξη αυτή είναι σύνθετη από το παν + άγυρις (με έκταση εν συνθέσει, Βακερνάγκελ γαρ) που συνδέεται με το ρήμα αγείρω (συναθροίζω δηλαδή). Από την ίδια ρίζα η αγορά και η ομήγυρη.

Από τα ελληνικά και το τουρκικό panayιr, που αν δεν κάνω λάθος πρέπει να σημαίνει περισσότερο παζάρι. Ίσως ο τύπος παναΰρι, σε διάφορες διαλέκτους, να είναι είδος αντιδανείου.

Εορταστική λοιπόν σύναξη ήταν ανέκαθεν τα πανηγύρια, στην αρχαιότητα προς τιμή κάποιου θεού, σήμερα για τη γιορτή κάποιου αγίου. Ήταν όμως, από παλιά, και υπαίθρια αγορά, τόπος διεξαγωγής εμπορίου, παζάρι, όπως δείχνουν και τα σύνθετα εμποροπανήγυρη ή ζωοπανήγυρη. Οι εμποροπανηγύρεις διαρκούν συνήθως αρκετές μέρες, περίπου εβδομάδα, και ενώ συνήθως συνδέονται με κάποια θρησκευτική γιορτή έχουν περισσότερο τονισμένο τον εμπορικό χαρακτήρα.

Ο αγαπημένος μου Γ. Κοτζιούλας έγραψε το αφήγημα Θεσσαλικό παζάρι για τη μεγάλη εμποροπανήγυρη της Λάρισας:

«Άξιζε, μα την αλήθεια, να υπομείνει κανείς ένα καλοκαίρι τη ζέστα του κάμπου, το χλιο (10) νερό και τον λίβα για ν’ αξιωθεί τώρα στα έβγα του Σεπτέμβρη να χαρεί αυτό το ζωντανό πανόραμα, το πανηγύρι του λαού. Εγώ μια φορά είχα πάρα πολλά χρόνια να ιδώ κάτι τέτοιο, ίσως κιόλα να μην αντίκρισα ποτέ μου άλλο παρόμοιο,
Αυτές τις μέρες, κάθε βράδυ που έβγαινα στο συνηθισμένο μου αγνάντιο, εκεί στην άκρη απ’ το χαλασμένο φρούριο, κοιτώντας αντίκρυ, ανάμεσα στις δυο κοίτες του ποταμού, την παλιά και την καινούργια, σε διάστημα ενός χιλιομέτρου, έβλεπα κάτι που δε θα το φανταζόμουν πρώτα. Η ξερή εκείνη λάκα, η δίχως χρώμα δίχως ζωή, πήρε άξαφνα αλλιώτικη όψη. Απ’ τη μια της άκρη ως την άλλη απλώθηκε ένα παρδαλό στρωσίδι, μια κουρελού γεμάτη από κάθε λογής πολυχρωμία. Ποιος να το κέντησε αυτό το κιλίμι που με την τόση του λαμπράδα το πατούν όλα τα ποδάρια; Ας πάμε να ιδούμε κι εμείς από κοντά.
Μόλις περάσεις τη γέφυρα, ένας άλλος κόσμος προβάλλει μπροστά σου. Το στερεότυπο και το κανονικό τ’ αφήνεις πίσω, στη μεγάλη πολιτεία με τους δρόμους και τα μαγαζιά. Εδώ είναι παζάρι, άλλο πράμα. Καινούργιοι πραματευτάδες φανερώνονται σε κάθε βήμα. Κι η πελατεία διαφέρει από κείνη τη γνωστή. Μια θάλασσα ανθρωπινή σαλεύει, κυματίζει, ογκώνεται ολοένα,
Αποβραδίς άρχισαν να κουβαλιόνται οι παζαριώτες. Έρχονται άλλοι με τα κάρα κι’ άλλοι καβάλα ή με τα πόδια φέρνοντας άλογα και γελάδια για πούλημα. Ξεζεύουν τις σούστες και πιάνουν μιαν άκρη στερεώνοντας το τιμόνι μ’ αλυσίδα στη γης. Κατεβάζουν από πάνω χλωρά ή στεγνωμένα καλαμποκόφυλλα, σακιά με σανό, φούντες από σκούπα για να ταΐσουν τα ζώα. Οι άνθρωποι ξαπλώνουν δίπλα, ακουμπώντας σε δέματα. Οι άντρες καπνίζουν κάνα τσιγάρο για να ξαποστάσουν απ’ τον δρόμο. Οι γυναίκες, τυλιγμένες στα μαύρα μαντήλια τους, μοιάζουν σαν κόρες της νύχτας που κοιτάζουν από ψηλά με τ’ άστρινα μάτια τους. Γύρω απ’ τους καθισμένους πηγαινόρχονται άλλοι που δε βρήκαν ακόμα θέση…
Την ημέρα πάλι έχει άλλο γούστο. Σεργιανάς μες στο πλήθος ακλουθώντας τους στενόμακρους διαδρόμους που άφησαν επίτηδες, οι άνθρωποι με τα ζώα, για την κυκλοφορία. Κοιτάς κι απορείς. Πούθε μαζεύτηκαν τόσα κάρα, τόσα άλογα και βόδια, που γέμισαν ένα γύρο τον τόπο! Εδώ πρέπει να κουβαλήθηκε όλη η Θεσσαλία. Κι αληθινά βλέπεις πρόσωπα, ντυσίματα απ’ όλα τα σχέδια. Βλέπεις ανθρώπους του κάμπου με κιτρινιάρικες φάτσες, βουνίσιους με μάλλινα σκουτιά, με σουλτούκα ή κοντοκάπια, βλάχισσες κόκκινες σα μήλο και καραγκούνες με γαϊτανωτά σεγκούνια, κεντημένα σαγιά και θηλυκωτάρια στη μέση. Άλλοι φορούν σκούφους κι άλλοι τραγιάσκες, οι γυναίκες κεφαλόδεσμους ή φακιόλια. Το ίδιο και στα πόδια, άλλοι έχουν παπούτσια κι άλλοι λουριά. Παλληκάρια και παππούδες, γερόντισσες και κοπελίτσες, φάτσες λογιών τω λογιώ, μπερδεύονται, σμίγουν κάθε τόσο για να γίνει ένα κράμα, μια πανσπερμία. Ήρθαν εδώ απ’ τον κάμπο της Λάρισας, απ’ τα βουνά του Ολύμπου, απ’ το Πήλιο και τον Αλμυρό, απ’ την Ελασσόνα και την Καρδίτσα, περ’ απ’ τον Αμάρμπεη ως κάτω στα Χάσια. Κι έφεραν μαζί τους βόδια, μουλάρια, γαϊδούρια, γουρούνια, πρόβατα οι κοντινοί, ψάθες οι καμπίσιοι, τόπια σκουτί, βέργες από κρανιά, ότι θέλεις…»

Το πανηγύρι έχει βρει τη θέση του και στη φρασεολογία μας. Στο αρχείο παροιμιών της Ακαδημίας Αθηνών βρίσκω, ανάμεσα σε άλλες, και τις εξής παροιμίες και φράσεις:

Παντού φτωχός και στο πανηγύρι πλούσιος, ως παραίνεση ή Παντού ακριβός και στο πανηγύρι άρχοντας, δηλαδή να είσαι σφιχτοχέρης, αλλά στις εξαιρετικές περιστάσεις να ξοδεύεις απλόχερα.

Διαόλου πανηγύρι, για πανδαιμόνιο.

Αν θα πας στο πανηγύρι ναχει η πούρσα σου να γείρει, να’χεις γεμάτο το πουγγί δηλαδή.

Ο κλέφτης το γεβέντισμα για πανηγύρι το’χει, τη διαπόμπευση.

Του Κουτρούλη το πανηγύρι, που το ξέρουμε πιο πολύ με τον γάμο.

Είναι για τα πανηγύρια, που λέγεται για κάποιον ανόητο ή με εμφάνιση γελοία ή για πράγματα κάκιστης ποιότητας.

Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη φράση που έχουμε με τη λέξη «πανηγύρι». Οι δυο σημασίες της εξηγούνται από το ότι στα πανηγύρια ήταν συνηθισμένο να πηγαίνουν όσους ήταν τρελοί, ανάπηροι ή επιληπτικοί ή είχαν χρόνια πάθηση, ώστε να γίνουν καλά με την υποτιθέμενη θαυματουργή επέμβαση του αγίου που γιόρταζε. Ταυτόχρονα, στα πανηγύρια έβλεπε κανείς, εκείνον τον καιρό της μονοτονίας, πράγματα παράξενα που δεν τα συναντούσε τις άλλες μέρες. Και τέλος, στα πανηγύρια πουλιούνταν διάφορα είδη φανταχτερά αλλά ευτελή, της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη, πανηγυρτζίδικα που τα λέμε.

Η φράση είναι ζωντανή και λέγεται ή γράφεται και στις μέρες μας (όπου παίζει και το ρόλο της ευφημιστικής ερμηνείας του ακρωνύμου ΓτΠ).

Κι έτσι, χτες έγιναν στα σόσιαλ μερικά εύθυμα σχόλια στον τίτλο είδησης που βλέπετε στην εικόνα.

«Κυβέρνηση για τα πανηγύρια;» είπε ένας.

«Αυστηρή κριτική», άλλος.

Αλλά πέρα από τα αστεία, τα μέτρα τήρησης αποστάσεων και περιορισμού για τα πανηγύρια αποδεικνύονται για τα πανηγύρια, αν μου επιτρέπετε το λογοπαίγνιο -ή, τέλος πάντων, ανεφάρμοστα. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε περάσει σε καθεστώς γενικότερης χαλάρωσης, από την ψυχολογική ανάγκη που έχει ο καθένας μας, από την ανάγκη να υποδεχτούμε τουρίστες για να μην καταρρεύσει η οικονομία και επειδή δεν υπάρχει πια καμιά επιτήρηση των περιορισμών, ενώ και οι κάθε λογής ιθύνοντες, ανάμεσά τους κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνουν το κακό παράδειγμα αποφεύγοντας επιδεικτικά να φορούν μάσκα.

(Στην ορολογία των τρόπων φορέματος της μάσκας, είχα ως τώρα καταγράψει τις λέξεις: ξώμυτο, για όσους αφήνουν τη μύτη έξω, υπογένειο, για όσους την κατεβάζουν στο πηγούνι, και σκουλαρίκι, για όσους την έχουν στο ένα αυτί. Μου υπέδειξε κάποιος και τον όρο «αλά μπρατσέτα» για όσους τη φοράνε στο μπράτσο. Να προσθέσουμε και τον όρο «αλά Μητσοτάκης» για όσους δεν φοράνε καθόλου μάσκα. Έτσι, στο παραλιακό μπαρ που καθόμαστε προχτές, οι σερβιτόροι φορούσαν τις μάσκες αλά υπογένειο, αλλά ένας νεαρός που μάλλον ήταν ο ιδιοκτήτης, και που μας έφερε τους καφέδες, φορούσε μάσκα αλά Μητσοτάκης, δηλαδή καθόλου).

Και καθώς αναζωπυρώνεται ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων, ευτυχώς προς το παρόν σε πολύ μικρότερο βαθμο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες (το Ισραήλ είχε φτάσει τα 10 κρούσματα ημερησίως τον Μάιο και τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε τα 1000!), εκ των πραγμάτων μπαίνει το δίλημμα αν θα πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια. Αλλά και γενικότερα, πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια -θα υπάρξει η στοιχειώδης σοβαρότητα στην επιτήρηση των περιορισμών ή θα αφεθούν όλα στην ατομική ευθύνη;

Και βέβαια, στην πράξη, «ατομική ευθύνη» χωρίς συνοδευτικά μέτρα σημαίνει πως όσοι μπορούν και αντέχουν αυτοπεριορίζονται («όποιος φοβάται πάει και κοιμάται») ενώ ο πολύς κόσμος δεν τηρεί πλέον κανένα μέτρο -και ενδεχομένως αντιδρά βίαια, όπως οι νεαροί στη Μπαγιόν της Γαλλίας που σκότωσαν (κυριολεκτώ δυστυχώς) στο ξύλο τον οδηγό λεωφορείου όταν τους έκανε παρατήρηση επειδή μπήκαν χωρίς μάσκα στο όχημα.

Γιατί με τον ιό δεν έχουμε ξεμπερδέψει -και δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για πανηγύρια.

 

417 Σχόλια προς “Για τα πανηγύρια”

 1. Γς said

  Καλημέρα. καλή βδομάδα

  Πανηγύρια.

  Τι κάνει αυτή η ψυχή;

 2. Γς said

  1:

  Χρόνια Πολλά Κιντ!

 3. Γς said

  >υποκοριστικό του αρχαίου πανήγυρις, που το βρίσκουμε πρώτη φορά σε απόσπασμα του Αρχίλοχου

  Του Παριαού

 4. konstantinos said

  ο γυφτοι τα μαλωματα τα χουν για πανηγυρια

 5. Γς said

  >Του Παριαού

  Του Παριανού, γμτ

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα.
  Αυτό με τον κλέφτη και το γιβέντισμα πρώτη φορά το ακούω. Με κούρβα το ήξερα.

  Νόμιζα όμως ότι η σωστή γραφή είναι παννιγήρι, εκεί που μαζεύονται όλοι οι Νιγηριανοί και πουλάνε σιντί. Τέλος πάντων 😎

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα είναι αν αντέχει ο πληθυσμός την παρατεταμένη τήρηση αυστηρών μέτρων. Το να φοράς σε κάθε έξοδό σου μάσκα και γάντια καλοκαιριάτικα, μια κουβέντα είναι. Με τη μύτη μέσα, έτσι, χωρίς ζαβολιές; Και για να είμαστε δίκαιοι, ούτε τον Τσίπρα βλέπουμε να φοράει μάσκα, εκτός όταν επισκέπτεται νοσοκομεία. Στα Κουφονήσια αγκαλιά με κοινοτάρχη, και οι δύο χωρίς μάσκα.

 8. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Να υπενθυμίσω την αγγλική «μετάφραση»
  Είσαι για τα πανηγύρια>You are for the festivals 🙂

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και καλά Κιντούγεννα!

  4 Μπράβο, κι αυτή.

  7 Πράγματι -αλλά δεν είναι ΠΘ.

 10. Μυλοπέτρος said

  Στα Μαστιχοχώρια πάντως το λέμε παναγύρι. Το θεωρούσα λάθος. Ερμηνευεται τώρα με το παν και αγειρω. Άρα σωστό και αυτό. Πώς όμως το ει γίνεται υ;
  Καλή εβδομάδα!

 11. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Εύχομαι να περάσει το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια με τον «κουμπάρο» μας τον Ταγίπ.

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  9 τέλος: Δεν έχει σημασία. Είναι τέως και πιθανόν μέλλων πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην τήρηση των μέτρων συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αν δεν κάνω λάθος. Όχι να κυνηγάνε τους απλούς πολίτες και αυτοί αφασία.

 13. Μυλοπέτρος said

  Μαστιχοχώρια, φτου κακά. Πάντα και μόνο μαστιχόχωρα, όπως βορειοχωρα, νοτιοοχωρα κλπ.

 14. ΓΤ said

  @0

  πΗγούνι —-> πΙγούνι

 15. dryhammer said

  10. Αποφάσισε πατριώτη. Μαστιχόχωρα ή Μαστιχοχώρια;

 16. dryhammer said

  15.(13) Επρόκαμες και τό σιαξες

 17. Πάνος με πεζά said

  Πανηγυρική καλημέρα και από εμένα !

  Επίσης δώ, από το 1984, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη παρακαλώ, το «Πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη»., αξίζει να το δείτε.

 18. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  http://www.exlibris-oldbooks.gr/product/5130/17/gia-ta-paniguria.html

 19. Γς said

  Πανηγύρι ήταν κι η Γιορτή του Κρασιού

  https://caktos.blogspot.com/2014/12/blog-post_6.html

 20. Καλημέρα,
  Τα πανηγύρια τάξερα μόνο θρησκευτικά. Και καλά υπήρχαν και δυο πάγκοι απέξω με παιχνίδια (συνήθως) κι έναν με χαλβά (αλλά όχι απ’ αυτόν που ξέρετε). Όταν πήγα στα Γιάννενα έμαθα και το πανηγύρι – παζάρι που γινόταν το Σεπτέμβρη στη λίμνη. Και το έμαθα άγρια:
  Στο πρώτο και δεύτερο έτος στο πανεπιστήμιο έμενα στην εστία. Το κριτήριο για να σου δώσουν δωμάτιο ήταν το οικογενειακό εισόδημα κι ο πατέρας μου δήλωνε τότε κάπου 70.000 δραχμές. Όχι πως τόσα ήταν τα έσοδα, αλλά αυτά εμφάνιζε. Το 79, αποφασίστηκε πως θα μέτραγε το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα. Αλλά κάποιοι κατάλαβαν τις αλλαγές αλλιώς κι έτσι, ο πιο πλούσιος εμφανίστηκε με 270 δραχμές (ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα, επαναλαμβάνω). Έτσι έμεινα απέξω και ενώ είχαμε εξεταστική εγώ δεν είχα πού να μείνω. Με φιλοξένησε μια δυο βραδιές ένα συμφοιτητής και ξαφνικά μπαίνει θέμα ποιος θα κοιμόταν το βράδυ στο βιβλιοπωλείο που είχε το κόμμα στο παζάρι. Έψαχναν κάποιον για περιφρούρηση μια βραδιά και βρέθηκα εγώ να προσφέρομαι για κάθε βράδυ (το τι ύπνο έκανα, άστα να πάνε).

  Σε παζάρια – πανηγύρια (τέτοια, μια βδομάδα περίπου που δεν είχαν σχέση με αγίους αλλά γίνονταν στις αρχές του φθινοπώρου) πήγαινα όταν ήμουνα στον Πύργο (στο Στρέφι) ή στο Διδυμότειχο ενώ έχω πετύχει και στην Πάτρα. Γενικά τα ξέρω στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βέβαια, στις γιορτές αγίων στήνονται παζάρια (και στην Αθήνα και σε άλλα μέρη) αλλά αυτά είναι για δυο μέρες: την προηγούμενη κι ανήμερα της γιορτής (εξαιρείται η Αγιάσος αλλά κι άλλα μέρη με καλοκαιρινές Παναγίες που κρατάνε όλο το δεκαπενταύγουστο – αλλά και πάλι δεν στήνονται ολόκληρα απ’ την αρχή).

  Για τον Μικιό: https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/24/kokobios/#comment-665797

 21. μήτσκος said

  Στα θετικά του φετινού καλοκαιριού ότι δε θα με τραβάνε με το ζόρι σε «παραδοσιακά» κρητικά γλέντια. Ελπίζω δηλαδή…

 22. 10 Μάλλον από το τουρκικο προέρχεται το παναγύρι παρά απ’ το αρχαίο

 23. nikiplos said

  Δεν νομίζω πως σε κάποιο μέρος του κόσμου, μπορεί να επανέλθουν τα μέτρα, πλέον μετά τη χαλάρωση και την άρση της καραντίνας. Τη μάσκα σκουλαρίκι ο Ζαραλίκος την λέει και μάσκα μπλουτούθ.

  Οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις και τα περισσότερα τουριστικά μαγαζιά, έχουν ανοίξει «υπό προϋποθέσεις» που δεν τις θέτουν οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρηματίες αλλά το ίδιο το κράτος με τα ήξεις αφίξεις. Ας πούμε πως ένα ξενοδοχείο βρίσκει 10 Αγγλάρες με κρούσμα, οι οποίοι έχουν κλείσει διακοπές μια εβδομάδα. Την επόμενη από τις 14 μέρες καραντίνας ποιός θα τις πληρώσει? Η Tui και οι λοιποί τουριστικοί κολοσσοί είναι ισχυρότεροι από τα κράτη. Αυτήν την αβρότητα (ναι χωρίς όρους) δεν την εκφράσαμε μόνο εμείς εδώ οι ρωμιοί αλλά και οι ευρωπαίοι γίγαντες της Ιταλίας και Ισπανίας.

  Η ανεργία στην νεολέρα, έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλην την τουριστική Ευρώπη, να γίνονται μεσαιωνικές εργασιακές συμβάσεις στα λόγια μόνο. Καθώς οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν αν θα μείνουν ανοιχτοί για 4 μήνες που είναι η σεζόν, δεν κάνουν κανονικές προσλήψεις, γιατί ακριβώς κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Και ξανατονίζω, ότι δεν υφίσταται μόνο στην Ελλαδίτσα το φαινόμενο αυτό. Φίλη με 10 χρόνια καλής συνεργασίας για παροχή τουριστικών υπηρεσιών με το Κατάρ, φέτος αισθάνεται όμοια με τους ινδοπακιστανούς εργάτες, όσον αφορά τη διασφάλισή της εκεί. Και φυσικά ούτε λόγος αν ασθενήσει και αποτελέσει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

  Εικάζω πως για τα πανηγύρια είναι το όλον άνοιγμα που έγινε… Και ο κόσμος είναι δυστυχώς αχαλίνωτος, τρεις μήνες εγκλεισμού δεν είναι λίγοι. Να πούμε πως επίσημα οι ΗΠΑ ανέβασαν τη θνητότητα ως ποσοστό εκείνων που έχουν τον ιό σε 0.65% από 0.25% που έλεγαν τον Μάϊο. Τότε που το Στάνφορντ και ο Ιωαννίδης είχαν δημοσιεύσει θνητότητα 0.25%, είχε γίνει σάλος γιατί το είχαν θεωρήσει εξαιρετικά χαμηλό. Προχθές μια επιδημιολόγος των ΗΠΑ, είπε ξεκάθαρα: «ας προετοιμαστούμε να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας», χωρίς κανένα σχόλιο από μέρους μου ή διάθεση για κινδυνολογία.

 24. leonicos said

  Εγώ φοράω μάσκα με τη μύτη μέσα. Άλλωστε σε νοσοκομεία μπαινο-βγαίνω, και θα με κοιτούσαν παραξενα αν εκανα αλλιώς. Ο κόσμος όμως γενικά δεν φοράει ή την κακοφοράει. Στα καφέ τη φοράνε τύποις. Μπας κα γίνει κνένας έλεγχος ξαφνικά, να τη σηκώσουν.

  Βέβαια εμείς την ειχαμε συνηθισει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς νιώθει κ΄ποιος που τη φοράει πρώτη φορά.

  Πάντως, μεγαλύτερη σημασια έχει ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η απομόνωσή τους. Εδώ παρατηρήθηκε έλλειψη υπευυνότητας από γνωστό κρούσμα. Σ’ αυτούς πρέπει να επιβληθεί φυλάκιση, διότι το κάνουν επίτηδες.

  Και μια και κάτι λέχτηκε για τσιγγόυς κι πανηγύρια

  Στο νσοκομείο, όταν μιλάνε μεταξύ τους δεν φοράνε μάσκα. Αν όμως τους το υποδείξεις ανθρώπινα, προσαρμόζονται συνήθως αμέσως. Οι μη τσιγγάνοι μπορεί να σου πουν ‘.αντε και παράτα με’. Οι τσιγγάνοι όχι

 25. # 12

  …Είναι τέως και πιθανόν μέλλων πρωθυπουργός…

  αυτό το «πιθανόν μέλλων πρωθυπουργός» δείχνει πόσο καλά διαβάζεις την ελληνική κοινωνία, ρε μπαγάσα !! Αντε με το καλό να βγει και να σε κάνει ΥΥ !! (Υπουγό Υπεραισιοδοξίας)

 26. sarant said

  17β Α μπράβο!

  18 Μου έχει ξεφύγει αυτό

  22 Ναι, από το τουρκικό

 27. Πάνος με πεζά said

  Οι πιο ωραίοι είναι οι φουρνάρηδες…Κρεμάνε τη μάσκα από το ένα αυτί, και ζυμώνουν…

 28. rizes said

  ΜΕΝΑΜΕ ΣΠΙΤΙ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2020/04/09/%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9/

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  25:Αν οι μελλοντολογικές ικανότητες είναι του ίδιου επιπέδου με τις ποδοσφαιρικές σου αναλύσεις και εκτιμήσεις, δεν έχει νόημα να σου απαντήσω στα σοβαρά. Υποθέτω πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 3-4%, ήσουν ο μόνος που είχε προβλέψει την απρόσμενη συνέχεια. 😜

 30. # 29

  Τώρα να σου θυμίσω πως έλεγες για τον ΠΑΟΚ πως θάναι πά;ντα τεταρτοπέμπτος και πως δεν θα πάρει ποτέ πρωτάθλημα ;. Σαν σαδιστής οφείλω να αγνοήσω τις μαζοχιστικές σου τάσεις.

  Ο λαός ψήφισε Τσίπρα για να φύγει ο Σαμαράς και Κούλη για να φύγει ο Τσίπρας. Δεν ξαναγυρίζει στον Τσίπρα πριν περάσουνε ευάριθμες δεκαετίες, όσο πιο γρήγορα το καταλάβουνε στην Αριστερά, τόσο καλύτερο για τον τόπο. Ωσπου να γίνει αυτό μόνο σε εσωκομματικές αλλαγές στην Νουδούλα ελπίζουμε.

 31. nikiplos said

  Κι μια ενδιαφέρουσα και δοσμένη με χιουμοριστικό τρόπο μαρτυρία, πατριώτη που ήρθε από τη Σερβία.
  https://www.lifo.gr/articles/world_articles/288895/to-soyrealistiko-taksidi-moy-apo-ti-servia-sti-thesaloniki-me-leoforeio?fbclid=IwAR0d4A-8VO41VhY3kAd671aTGJR0UVlfLC0jYSsnd8e9jvurH1tGRQP7Mcw

 32. Aghapi D said

  Πάντα με τεράστιο συνωστισμό και αυτό
  Κάθε Κυριακή

  https://piraeuspress.gr/piraeus/430190/pireas-dite-pou-pai-to-kyriakatiko-pazari/

 33. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 34. Πέπε said

  > > Διότι βέβαια, η εποχή των πανηγυριών είναι το καλοκαίρι -η σεζόν, θα λέγαμε, μόλις άρχισε.

  Εδώ που τα λέμε, όχι.

  Τα καλά πανηγύρια γίνονται σε εποχές αουτσάιντερ, που να μην έχουν τουρίστες τα χωριά, και σε ξωμονάστηρα, κατά προτίμηση χωρίς αμαξιτό δρόμο. Να ξέρεις ότι όσοι φτάσουν είναι αποφασισμένοι για μερακλήκια.

 35. Pedis said

 36. ΓιώργοςΜ said

  Οι εμποροζωοπανηγύρεις (αυτή είναι η θεσμική ονομασία, απ΄ όσο ξέρω) ήταν θεσμός το Σεπτάμβρη. Οι αγρότες πουλούσαν ζώα ή προϊόντα για να βγάλουν καμμιά πεντάρα σε μετρητά (σπάνιο είδος τότε) και αγόραζαν αντίστοιχα ρούχα, ζώα και εργαλεία. Στην Ιστιαία ονομάζονται «τα παζάρια», έτσι, στον πληθυντικό, και συνήθως είναι υπαίθρια αγορά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη. Αρκετοί από τους παλιούς ψωνίζουν ακόμη ρούχα κι εργαλεία από εκεί, για τους υπόλοιπους είναι συνήθεια και κοινωνικό γεγονός.

 37. Pedis said

  Άλατις ο Παϊσιος που έγινε και Παγουρίσιος!

 38. 31

 39. Χαρούλα said

  Στο φως της πανηγυρικής
  αυτής ημέρας ΑΝΔΡ. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ

  ……………………………………
  Και το μεγάλο πανηγύρι αρχίζει.

  Συν γυναιξί και τέκνοις
  Οι κάτοικοι των πόλεων ξεχύνονται στα ξέφωτα
  Γιατί τα τύμπανα αντηχούν στα ηλιακά των πλέγματα
  Και οι κραδασμοί μέσ’ απ’ τη γη ξεχύνονται
  Σπάργωσιν φέρνοντας στα σώματα και τις ψυχές.
  …………………………………………

  http://empirikos.blogspot.com/2009/06/blog-post_25.html

 40. geobartz said

  # Μακεδονιστί λέμε παναϋρ(ι), και βέβαια το χλιαρό νερό το λέμε χλιο-χλιο.
  # Παρ’ ημίν (εν Μακεδονία, ντε!) η αγοραπωλησία ζώων στα παναϋρια είναι από ανύπαρκτη έως ευκαιριακή. Κάποια εξαίρεση μόνο για τα 2-3 μεγάλα παναϊρια, όπως της Σκοτούσας που κρατούσε μια βδομάδα. Για την αγοραπωλησία ζώων υπήρχαν τα τακτικά παζάρια, όπως κάθε Τρίτη στα Σέρρας, κάθε Σαββάτο στη Νιγρίτα κλπ. Στα Σέρρας υπήρχε και ιδιαίτερος χώρος για αγοραπωλησίες μονόπλων, το ατ(ι)-παζάρ(ι), [ένθα απηγχονίσθησαν οι Μακεδονομάχοι Παναγιώτου εξ Αγρινίου και Ούρδας εκ Χομόντος Σερρών, και έκτοτε καλείται πλατεία Μακεδονομάχων]..
  # Να πω επίσης ότι στα παναϊρια επικρατούσαν δύο είδη εκδηλώσεων: Οι θρησκευτικές και οι αθλητικές. Από βραδύς, και πριν αρχίσει ο εσπερινός, κατακλύζονταν το προαύλιο της εκκλησίας από πιστούς, που διανυκτέρευαν επί τόπου. Την επομένη πάλι πανηγυρική λειτουργία με 5-6 παπάδες (ή και τον Δεσπότη). Την επομένη το πρωϊ πεζοδρομίες, ιπποδρομίες, ποδηλατοδρομίες, πήδ’μα στου ένα (απλούν), πήδ’μα στα τρία (τριπλούν) κλπ. Το απόγεμα παλαιστικοί αγώνες (με κισπέτια) και το βράδυ γλέντι τρικούβερτο με ζωντανή μουσική κλπ, κλπ

 41. Χαρούλα said

  Για …επανάσταση🤫

  Για να μην μας πιάσουν …αδιάβαστους😊

  ……και ο Άσιμος!

 42. Aghapi D said

  https://www.news.gr/politikh/article/2296025/pros-apagorefsi-ta-panigiria-eos-teli-iouliou-gia-pies-chores-anigoun-ta-sinora.html?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

  Θα γίνει όμως;

 43. Συμπλήρωμα στα μουσικά:
  δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι https://youtu.be/KWjJXvOSR9E
  και βλέπω το χωριό να ετοιμάζει πανηγύρι https://youtu.be/EVo8Sov2ToI

 44. Triant said

  38: Ακριβώς έτσι. Και το ερώτημα είναι: Δεν ξέρει τα δεδομένα, δεν τα κατάλαβε ή λέει συνειδητά ψέμματα;

 45. sarant said

  34 Σε ένα τέτοιο άρθρο περίμενα περισσότερα από σένα.

  40 Κισπέτια;

 46. dryhammer said

  Παραλείψαμε και μια κατηγορία τραγουδιών (δημοτικο-σκυλο-λαϊκά) τα «πανηγυριώτικα» ή «πανηγυρτζίδικα» που συνήθως κυκλοφορούν σε ζωντανές ηχογραφήσεις (από την κονσόλα) και παίζονται «τσίτα» σε οχήματα με καρότσα. [Εκεί μπορεί να συνυπάρξουν κλαρίνο-μπουζούκι-πλήκτρα στην ίδια ζυγιά]. Χαρακτηριστικό, ο «σκληρός» ήχος των οργάνων, η «ξερή» ντραμς και οι ρασπαριστές φωνές.

 47. Αλεκος81 said

  Για τα πανηγύρια stand up comedy

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DWOQFeSUhS1Y&ved=2ahUKEwjD59m-gcrqAhXny6YKHV9hAWwQwqsBMAB6BAgHEAQ&usg=AOvVaw3jugY5ZudFKsxQKIobqzD0

 48. LandS said

  22 και 26

  Εκτός από τις λέξεις που έχουν τη δική τους ιστορία, έχουμε και την Ιστορία που έχει τις δικιές της λέξεις.

  Επειδή η «Ιερά Πανήγυρις» συνηθίζεται πολύ στις ανακοινώσεις των σχετικών ανακοινώσεων των «Ιερών Ναών» και όχι το «Πανηγύρι της Εκκλησιάς», εικάζω ότι ο θεσμός υπάρχει με αυτό το όνομα από πολύ παλιά.
  Όσο για την έννοια του fairground δεν είναι παράξενο που την απόκτησε, γιατί και εδώ, από αρχαιοτάτων χρόνων, οι πανηγύρεις ήταν ευκαιρία να εκθέσει ο παραγωγός ή ο έμπορος τη σοδειά ή τη πραμάτια του.

 49. sarant said

  38 Το διάβασα και με εκνεύρισε. Πόσο παντογνώστης ο τύπος!

 50. dryhammer said

  Παρέλειψα επίσης να σημειώσω πως το καλό πανηγύρι τελειώνει με καβγά…

 51. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄εδώ, το σχετικό σχόλιο τό ΄βαλα κατά λάθος στο χθεσινό νήμα 😎, το επαναλαμβάνω λοιπόν εδώ που είναι το σωστό μέρος:

  Τι θα γίνει, μαζεμένους σας βλέπω, κιοτέψατε ε; Οι άντρες δεν φοράνε μάσκες ρε σεις… Λέω μάλιστα να μαζευτούμε 4-5 και να πάμε να υποδεχτούμε κανένα τουρίστα στο αεροδρόμιο…
  Λοιπόν, ό,τι προλάβουμε, γιατί πηγαίνουμε προς απαγόρευση των πανηγυριών έως τα τέλη Ιουλίου.

 52. dryhammer said

  49. «Σαν έτοιμος από καιρό» να κάνει καριέρα δημοσιογράφου.

 53. Γιάννης Ιατρού said

  χμ, οι σύνδεσμοι δεν μεταφέρθηκαν βεβαίως με το κοπυπάστωμα…, ου γαρ έρχεται μόνον… 🙂 🙂

 54. Χαρούλα said

  Ναι, (#43)Δύτη! Μπράβο! Απαράδεκτη!😥

 55. Reblogged στις penelopap.

 56. Pedis said

  # 38 – Γνωρίζεις τον συγγραφέα κι από περιέργεια ή συμπάθεια προχώρησες μετά την πρώτη παράγραφο;

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  31:Το διάβασε και λέει αυτά που λέμε πολλοί σε στιγμές εκνευρισμού/αγανάκτησης και προβληματισμού: τι θα γίνει, ρε μάγκες, έτσι θα περάσει η υπόλοιπη ζωή μας; Μεταξύ καραντίνας και ξεκαραντίνας, βγείτε έξω, μπείτε μέσα, βάλτε μάσκες, βγάλτε μάσκες; Κι αυτά τα αυταρχικά και αντιλαϊκά μέτρα που θεσμοθετούν αβέρτα οι κυβερνήσεις, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, πώς να μη σε κάνουν συνωμοσιολόγο;

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  57: Το διάβασα, διορθώνω.

 59. Πάνος με πεζά said

  O Γκάτσος βεβαίως, έβλεπε το πανηγύρι των άστρων… Εδώ το τραγουδάει ο Λουκιανός με διφωνία του Μίκη. Ο δίσκος είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 21.04.1967. Καθυστέρησε λοιπόν μια επταετία, και τότε πια είχε την τύχη να ενορχηστρωθεί από το Λουκιανό….

 60. LandS said

  37
  Μεγάαλε

 61. Ματαιώνεται λόγω κοροναϊού η ετήσια εμποροπανήγυρη στη Βόνη – ΠΑΤΡΙΣ. Κανονικά και με τα κατάλληλα μέτρα το θρησκευτικό πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας

 62. Πάνος με πεζά said

  Συγκλονιστική η διφωνία του Μίκη, ξέχασα να το υπογραμμίσω…

 63. Πάνος με πεζά said

  Άλλη διόρθωση : ο Κηλαηδόνης από το δίσκο του 1974 έχει ενοχρηστρώσει μόνο τρία κομμάτια της Μοσχολιού, (σ.σ. «Σήμερα βράδιασε νωρίς», «Κοιμήσου παλικάρι», «Νύχτα δίχως άκρη»).

 64. Πάνος με πεζά said

  «Αυτό δεν είναι εμποροπανήγυρι…δεν είναι αγελαδοπάζαρο…Αυτό είναι ροντέο, λαέ της Σέρρες Μάντρες, λαέ της Γκρέτσια Μορένα !»

 65. Χαρούλα said

  Κι ενω σκεφτόμαστε τα πανηγύρια, κάποιοι ….εκδράμουν για ψώνια!
  https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/3-900-ellhnes-yphkooi-e3hl8an-tis-teleytaies-hmeres-apo-to-telwneio-twn-khpwn/post40747

  Να εχουν κάτι να φοράνε όταν φωνάζουν ενάντια στους Τούρκους και …τον Τσόδρα!

 66. nikiplos said

  38@, 49@ και @57. Εγώ κόμισα το άρθρο στο 31@ μόνο σαν μια ακόμη πληροφορία για την σύγχυση που επικρατεί γύρω μας, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να λαμβάνουμε μέτρα ευκαιριακά που βασίζονται στο στοκ που έχει η κάθε χώρα (μάσκες γάντια δεν έχουμε αλλά έχουμε χάρτινες φόρμες, χειρουργικά ποδονάρια και κάλυμα κεφαλής).

  Επίσης είναι ενδιαφέρουσα η ομαδική συμπεριφορά: Ακόμη κι αυτοί που ήθελαν ή πίστευαν ότι πρέπει να συνεχίσουν να τα φορούν, τα έβγαλαν παρακινημένοι από την πλειοψηφία. Αυτό λέει πολλά για το εφαρμόσιμο του πράγματος, αφήνοντας κατά μέρος τις κορώνες για στέρηση ελευθερίας κλπ, που έτσι κι αλλιώς δεν συμφωνούμε αρκετοί με κάτι τέτοια ακραία.

  Τέλος αφήνω ασχολίαστο πως ακόμη και σήμερα, που η διασπορά προβλέπεται πολύ μεγάλη και τα τεστ γίνονται σε σχετική επάρκεια, η πρόσβαση σε τεστ για τον απλό πολίτη δεν υφίσταται. Και αυτό δεν είναι τόσο απλό. Κάποιος προστρέχει από ανάγκη σε νοσοκομείο και πρέπει να ξέρει αν κόλλησε κάτι, γιατί μπορεί να φροντίζει στο σπίτι του, ηλικιωμένο ή άτομο ευπαθούς ομάδας.

  Και ναι, φαίνεται αστείο έως γραφικό, όμως το περασμένο ΣΚ, που πήγαμε για μπάνιο και το Σ και την Κ, σήμερα έχουμε στην παρέα μας δυό παιδιά με 39 πυρετό και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει: Θα τα αφήσουμε στους παππούδες να τα φροντίσουν όπως κάνουν εδώ και τόσα χρόνια, ή θα αρχίσουμε να χρεωνόμαστε άδειες?

  56@ Ούτε το στυλ, ούτε το ύφος του μου άρεσε τόσο, στις κατακλείδες του. Θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί, εάν η Σέρβα συμβία του (αυτό κατάλαβα από τη διήγηση) θα μπορέσει να επιστρέψει πίσω κατόπιν το πέρας των διακοπών της, γιατί από τη Γερμανία άρχισαν ήδη τα όργανα… («Φεύγετε αλλά δεν μπαίνετε εμείς σας είπαμε να μην φύγετε κλπ)

 67. Divolos said

  Για την ιστορία, η φωτογραφία έχει πολλές πιθανότητες να είναι από το πανηγύρι της Λαγγάδας στην Ικαρία που γίνεται ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο, ή σχετικά στην αρχή ή προς το τέλος, γιατί καταμεσής του πανηγυριού δεν πέφτει καρφίτσα στην πίστα.

 68. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αχ! αγαπημένε Γκοτζιούλα, χωρίς παζάρι φέτος η Λάρισα. Και πόσες δικές μου αναμνήσεις…

  https://www.larissanet.gr/2020/07/01/apofasi-vomva-choris-pazari-fetos-i-larisa-ti-allazei-sto-parko-ton-efchon/

 69. Γς said

  Ήταν κι εκείνο το πανηγύρι εδώ στη Ραφήνα. πριν 8 χρόνια.
  Σας έκανα και ζωντανή μετάδοση,

  Gone with Vodafone, oops, the Wind

 70. Ο τεμπέλης της Πεύκης said

  Εκλεκτέ ελληνόφωνε μπλόγκερ, κύριε Σαραντάκο,

  Επιτρέψτε μου δύο ενστάσεις στο πολύ καλό άρθρο σας για τα Πανηγύρια.

  1) Γράφετε: «Η λέξη αυτή είναι σύνθετη από το παν + άγυρις (με έκταση εν συνθέσει, Βακερνάγκελ γαρ) που συνδέεται με το ρήμα αγείρω (συναθροίζω δηλαδή). Από την ίδια ρίζα η αγορά και η ομήγυρη.»

  Αλλά, κύριε Νίκο, είναι παραπλανητικό να λέτε ότι η «αγορά» είναι από την ίδια ρίζα με την «άγυρι». Προφανώς ΑΓΝΟΕΙΤΕ αυτό που γράφουν όλα τα Αρχαιοελληνικά Λεξικά: Το «άγυρις» είναι ο αιολικός τύπος της «αγοράς» και ουχί άλλη λέξις. Συνεπώς, «πανήγυρις» είναι η «παναγορά», όπως λέμε «πανδημία» .

  Όπως αποκαλύπτει ευθύς αμέσως ο ειδήμων Ηρόδοτος, τα Πανηγύρια στην Ελλάδα τα έφεραν οι Αιολείς από την Αίγυπτο, γι’ αυτό και είπαν την λέξη «πανήγυρις» αντί «παναγορά»

  2) Είναι επιεικώς απαράδεκτο, φίλε κύριε Σαραντάκο, σε ένα άρθρο για τα Πανηγύρια, να αποσιωπάτε το θρυλικό απόσπασμα του Ηροδότου για την προέλευση των Πανηγυριών… Γράφει ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ στην διαβόητη «Ευτέρπη» (το 2ο βιβλίο των «Ιστοριών» του):

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: Γιατί ο αγαπητός μας, κύριος Νίκος, απεσιώπησε το κλασικό αυτό απόσπασμα του Ηροδότου για την προέλευση των Πανηγυριών; Όσο κι αν είναι άγευστος της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας, αδυνατώ να πιστέψω ότι ηγνόει την ύπαρξή του… Αν και φημίζομαι για την τόλμη μου, διστάζω να γράψω την απάντηση, που είναι απλουστάτη. Κι αυτό διότι… ο πέλεκυς της Λογοκρισίας παραμονεύει στο παρόν Ιστολόγιο

 71. Γιάννης Ιατρού said

  67: Η φωτό είναι τουλάχιστον από το 2013

  Προέρχεται από το βιβλίο «Greece, Bitter Oranges» (εκδόθηκε το 2013) του συγγραφέα και φωτογράφου Διονύση Στούρη, που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε και ζει/εργάζεται στην Πολωνία.

  Εδώ ο σύνδεσμος 🙂

 72. dryhammer said

  Καλώς τονε κι ας άργησε…

 73. Γιάννης Ιατρού said

  71: (συνέχεια) πιθανώς από το ΜΟΝΟΚΑΜΠΙ ΙΚΑΡΙΑΣ, τον Σεπτέμβριο

 74. Spyros said

  37 Υπάρχουν και οι «παγουρίστας», έτσι αυτοαποκαλούνται ορισμένοι από τους φανς του ΠΑΣ Γιάννινα. Ένας γνωστός μου Γιαννιώτης, πιστός οπαδός του ΠΑΣ, έχει και μπλουζάκι των «παγουρίστας».

  40 Pazar δεν είναι παλαιότερη ονομασία των Γιαννιτσών, αν δεν κάνω λάθος;
  Επίσης, ο προσεκτικός πεζοπόρος στο Γαλάτσι θα προσέξει την οδό Κρητών Μακεδονομάχων, ένα στενάκι κάθετο στην οδό Κερκύρας, κάτω από τη Λεωφόρο Γαλατσίου, κοντά στη Γκράβα.

  Να αναφέρουμε, τέλος, και το Ποντιακό «Πανοΰρ» (νεκρόδειπνος), που γίνεται κάθε χρόνο στα μνήματα την Κυριακή του Θωμά στα Σούρμενα (Ελληνικό Αττικής). Υποθέτω πως θα γίνεται και αλλού.

 75. 65: Έλληνες υπήκοοι είναι κι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης.

 76. Πάνος με πεζά said

  Για φουλ ενημέρωση περί τα καλοκαιρινά πανηγύρια, κρατήσεις, μέτρα προτασίας κλπ., ξέρετε…Ένας είναι ο σταθμός !
  http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2567#gsc.tab=0

 77. Πέπε said

  @40:
  Αυτό με τις αθλητικές εκδηλώσεις στα θρησκευτικά πανηγύρια με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Δεν μπορώ να αποφύγω τη σύνδεση με τα αντίστοιχα αρχαία έθιμα (αθλητικοί αγώνες όχι μόνο σε θρησκευτικές εορτές αλλά και σε έκτακτες εορτές προς τιμην κάποιου προσώπου, όπως σε παραδείγματα της Οδύσσειας).

  Απ’ όσο ξέρω μόνο στη βόρεια Ελλάδα σώζεται ακόμη, και είναι αξιοσημείωτο ότι διατηρείται όχι μόνο μεταξύ των ελληνόφωνων αλλά και σε άλλους πληθυσμούς: σίγουρα σε ρόμικα χωριά (όπου το έχω δει και ιδίοις όμμασι) αλλά νομίζω και σε σλαβόφωνα, μπορεί και σε τούρκικα της Θράκης.

  Εκεί που το είχα δει (Φλάμπουρο Σερρών) όλα τα φώτα έπεφταν στην παλαίστρα, ωστόσο διεξάγονταν -με λιγότερο ντόρο- και άλλα αγωνίσματα, μεταξύ των οποίων -άλλο που μ’ εντυπωσίασε- το λιθάρι!

 78. Πέπε said

  @74
  > > Να αναφέρουμε, τέλος, και το Ποντιακό «Πανοΰρ» (νεκρόδειπνος), που γίνεται κάθε χρόνο στα μνήματα την Κυριακή του Θωμά στα Σούρμενα (Ελληνικό Αττικής). Υποθέτω πως θα γίνεται και αλλού.

  Των Σουρμένων πρέπει να είναι αυτό που άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο (το ανέφεραν απλώς ως «ταφικό έθιμο» χωρίς όνομα), που επί 98 χρόνια γίνεται σχεδόν αδιαλείπτως, με δύο μόνο εξαιρέσεις: μία στον Πόλεμο και μία φέτος.

 79. spiridione said

  Κάποια πράγματα για τις εμποροπανηγύρεις στην Τουρκοκρατία (σεντόνι):

  Η ανεπαρκής λειτουργία της καθημερινής αγοράς και του εβδομαδιαίου παζαριού των πόλεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συντέλεσε στη μεγάλη ακμή των εμποροπανηγύρεων. Καθοριστικός λόγος δημιουργίας τους ήταν η ανάγκη των εμπόρων και των πραματευτάδων για συνάντηση σε έναν χώρο για τη σύναψη συμφωνιών οικονομικής φύσεως. Οι εμποροπανηγύρεις συγκροτούσαν ένα ενιαίο δίκτυο, ενταγμένο στη λογική του εμπορίου των μεγάλων αποστάσεων. Ο ρόλος τους ήταν κυρίως διαμετακομιστικός. Γι’ αυτό και τοποθετούνταν κατά κανόνα εκτός των πόλεων, σε σταυροδρόμια, σε σημεία δηλαδή διασταύρωσης μεγάλων οδικών αξόνων. Πρόκειται για νευραλγικά σημεία συνάντησης πλήθους εμπόρων ή άλλων ατόμων που έρχονταν από διάφορα κοντινά ή μακρινά μέρη, ακόμη και εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η απόσταση του τόπου από όπου έρχονταν οι έμποροι,
  τόσο μεγαλύτερη ήταν η σημασία και η εμβέλεια μιας εμποροπανήγυρης.
  Ο βασικότερος λόγος ύπαρξης των μεγάλων εμποροπανηγύρεων ήταν η ανεπαρκής εκπλήρωση των εμπορικών λειτουργιών στις πόλεις. Η ανάπτυξη των μεγάλων εμποροπανηγύρεων βασιζόταν στην ύπαρξη ενός δικτύου μικρότερων τοπικών και περιφερειακών πανηγυριών. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα αλυσιδωτών αγορών. Σύμφωνα με τον Ασδραχά, οι εμποροπανηγύρεις εξυπηρετούσαν τη μεγάλη διακίνηση των αγαθών στη διάρκεια μιας χρονιάς και σε συγκεκριμένα σημεία. Μέσα από αυτές τα εισαγόμενα εμπορεύματα προωθούνταν σε πόλεις και χωριά της ενδοχώρας και, από την άλλη πλευρά, σε αυτές συγκεντρώνονταν τα παραγόμενα προϊόντα (γεωργικά, κτηνοτροφικά ή βιοτεχνικά),
  προκειμένου να εξαχθούν στις αγορές του εξωτερικού.
  Η αλυσιδωτή, τοπικά και χρονικά, τέλεση των εμποροπανηγύρεων επέτρεπε στους εμπόρους να κινούνται διαρκώς από το ένα πανηγύρι στο άλλο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους. Πρέπει να τονισθεί ότι τα πανηγύρια
  αποτελούσαν ουδέτερο και ιερό έδαφος. Σε αυτά άτομα διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων σταματούσαν να αντιμάχονται. Γι’ αυτό οι εμποροπανηγύρεις συνέπιπταν με κάποια θρησκευτική γιορτή – εξάλλου ο πυρήνας τους ήταν η θρησκευτική εορτή προς τιμήν ενός αγίου ή αγίας ‒, ενώ οι αρχές της περιοχής παραχωρούσαν ελευθερίες συμμετοχής σε αυτές και φρόντιζαν για την ασφάλεια των συμμετεχόντων εμπόρων κ.ά. Επιπλέον, το εμπόριο σε αυτά ήταν ένας τρόπος για να ξεπερασθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων των πόλεων και να δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών μέσα σε πλαίσια ελεύθερης διαπραγμάτευσης των τιμών κλπ.
  Το πανηγύρι αποτελεί μια κοινωνική εκδήλωση που απαντά σταθερά στη Μακεδονία από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα. Η μορφή του αλλάζει, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες κάθε ιστορικής περιόδου, αλλά τα κοινά στοιχεία του παραμένουν, λίγο πολύ, σταθερά διαχρονικά.
  Η χρονική περίοδος διεξαγωγής των εμποροπανηγύρεων εξαρτιόταν τόσο από το εορτολόγιο της ορθόδοξης Εκκλησίας ‒με κέντρο κυρίως με τις δύο μεγάλες γιορτές, του αγ. Γεωργίου και του αγ. Δημητρίου, που σήμαιναν την έναρξη της άνοιξης ή των αγροτικών ασχολιών του φθινοπώρου ‒ όσο και από τον χρόνο συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων, επίσης, από τις μετακινήσεις των καραβανιών και των πλοίων ή, ακόμη, από την κατάπαυση πολέμων και επαναστάσεων. Τα εμπορικά πανηγύρια της Μακεδονίας ήταν γνωστά σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, με σημαντικότερα αυτά των Δημητρίων της Θεσσαλονίκης και το πανηγύρι των Σερρών. Παράλληλα, λάμβαναν χώρα εμποροπανηγύρεις με μικρότερη σημασία, τοπικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκέντρωναν εμπόρους πέρα από τα όρια της περιφέρειας. Έτσι, η αναγκαιότητα ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών καθιστούσε τη διοργάνωση εμποροπανηγύρεων κατά την περίοδο αυτή διαδεδομένη πρακτική.
  Παρ’ όλα αυτά, τα πανηγύρια εξυπηρετούσαν και άλλους σκοπούς κοινωνικής και θρησκευτικής φύσεως: Είχαν ως κύριους στόχους την ψυχαγωγία αλλά και την απόδοση τιμής σε έναν άγιο, καθώς και τη συνεύρεση επισκεπτών, εμπόρων και πραματευτάδων. Πλήθος χορών, τοπικών εθίμων, παραδοσιακών τοπικών φορεσιών και φαγητών παρήλαυναν κατά τη διάρκεια ενός πανηγυριού. Εκεί οι γονείς αποφάσιζαν για το μέλλον των παιδιών τους, κλείνονταν
  συνοικέσια και προγαμιαία συμβόλαια. Εκεί γινόταν ανταλλαγή ιδεών και παρατηρούνταν πολιτιστική ώσμωση, ενώ επικοινωνούσαν μεταξύ τους άνθρωποι διαφόρων τόπων και διαφόρων κοινωνικών και εθνικών ομάδων.
  Η οργάνωση και διεξαγωγή των εμποροπανηγύρεων βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, ενώ οι εβδομαδιαίες αγορές ήταν κάτω από τον έλεγχο των τοπικών Αρχών.
  Όπως παρατηρεί η Αιμιλία Θεμοπούλου, εξετάζοντας τις εμποροπανηγύρεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορούμε να τις διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που είχαν ως σκοπό τις εμπορικές ανταλλαγές, καθώς και στα απλά πανηγύρια που γίνονταν από τους μη μουσουλμάνους για τον εορτασμό των αγίων, μια φορά το χρόνο. Είναι όμως δύσκολο να διακρίνουμε ποιες εμπορικές ανταλλαγές πραγματοποιούνταν σε αυτούς τους δύο τύπους πανηγυριών.
  Σε κάθε περίπτωση, το εμπορικό πανηγύρι συνιστούσε έναν πολύ βασικό θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας της αυτοκρατορίας, ο οποίος συνέδεε την οικονομία των αστικών κέντρων με εκείνη των κωμοπόλεων και των χωριών.
  Η αλλαγή της ημερομηνίας στην έναρξη ενός πανηγυριού, που μπορεί να οφείλεται σε επιδημίες πανώλης, σε πολέμους και αναστατώσεις στο εσωτερικό των Βαλκανίων, προκαλούσε την αλλαγή της ημερομηνίας όλωντων πανηγυριών που ακολουθούσαν.
  Το άνοιγμα καθώς και το κλείσιμο των εμποροπανηγύρεων ακολουθούσε έναν κυκλικό ρυθμό, ο οποίος επέτρεπε να κυλήσουν ομαλά οι εμπορικές συναλλαγές από τη μία ως την άλλη, προσδίδοντάς τους έναν χαρακτήρα συνέχειας. Εντούτοις, το οθωμανικό κράτος επενέβαινε για να καθορίσει την ημερομηνία και τον τόπο οργάνωσης των εμποροπανηγύρεων. Στην πραγματικότητα ο στόχος του ήταν να αποφύγει τον ανταγωνισμό, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο ορισμένων εμποροπανηγύρεων ‒ λ.χ. των Σερρών, του Νευροκοπίου, των Βοδενών της
  Ouzoundjaova στη Βουλγαρία κ.ά.‒, διότι αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια τη μείωση των κρατικών εσόδων τα οποία
  προέρχονταν από τους φόρους που συλλέγονταν στις εμποροπανηγύρεις και αποτελούσαν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων του κράτους.
  https://www.academia.edu/42208586/_%CE%9F%CE%B9_%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF_18%CE%BF%CF%82-19%CE%BF%CF%82_%CE%B1%CE%B9._%CE%A4%CE%BF_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%93%CF%81%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD_

  Ο σημερινός ελλαδικός χώρος κατά την οθωμανική περίοδο, σε οικονομικό επίπεδο, αποτελούσε μια κατακερματισμένη περιφέρεια, με πολλές κατά τόπους ιδιαιτερότητες. Ο οθωμανικός πολιτισμός αποτελούσε κατά κύριο λόγο έναν πολιτισμό των πόλεων. Στις πόλεις διέμεναν τα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας. Εκεί επίσης κατέληγαν, σε μεγάλο βαθμό, οι αγροτικές πρόσοδοι. Οι κάτοικοι των οθωμανικών πόλεων, μουσουλμάνοι και μη μουσουλμάνοι, είχαν τη δυνατότητα να συσσωρεύσουν πλούτο και πολιτική δύναμη. Εξάλλου οι πόλεις αποτελούσαν τα κέντρα του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Η γεωγραφική και στρατηγική θέση της κάθε ελληνικής πόλης, οι παραδόσεις, η ιστορία και η προγενέστερη υλική υποδομή της, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τη συνέχεια της λειτουργίας της.
  Τον 18ο αιώνα, όπως προκύπτει από τη μελέτη των γαλλικών αρχείων, το πανηγύρι της Τρίπολης ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πανηγύρια της Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια του οποίου γινόταν η προαγορά του μεταξιού από γάλλους εμπόρους.
  Ο τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή (β΄ μισό του 17ου αιώνα) αναφέρει το μεγάλο πανηγύρι του Μυστρά, που γινόταν κάθε Αύγουστο και συγκέντρωνε πλήθος κόσμου. Τον 18ο αιώνα, όπως προκύπτει πάλι από έγγραφο των
  γαλλικών αρχείων, η εμποροπανήγυρη του Μυστρά είχε ήδη μετατεθεί στον Σεπτέμβριο και διαρκούσε μια βδομάδα.
  Η εμποροπανήγυρη των Καλαβρύτων γινόταν κάθε Σεπτέμβριο και διαρκούσε δεκαπέντε ημέρες.
  Στον θεσσαλικό χώρο, την οθωμανική περίοδο, εμποροπανηγύρεις γίνονταν στο Μοσχολούρι Καρδίτσας, στην Ελασσόνα και – από τις αρχές του 17ου αιώνα– στα Φάρσαλα.
  Η Λάρισα, πόλη με έντονη οικονομική ζωή, ήταν κέντρο και του διεθνούς εμπορίου, γι’ αυτό είχε μπεζεστένι (bedesten), δηλαδή λιθόκτιστη κλειστή και σκεπαστή αγορά ακριβών υφασμάτων και πολύτιμων λίθων. Το μπεζεστένι της Λάρισας χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα. Μπεζεστένια υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας (1455-1459) και στις Σέρρες, στην πλατεία Ελευθερίας (κτίστηκε λίγο πριν από το 1494) και σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
  Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι σπουδαιότερες εμποροπανηγύρεις στην Ήπειρο ήταν των Ιωαννίνων, της Άρτας,
  της Κόνιτσας και της Παραμυθιάς. Οι εμποροπανηγύρεις αυτές, με εξαίρεση, ίσως, των Ιωαννίνων, είχαν τοπικό χαρακτήρα.
  Οι εμποροπανηγύρεις ήταν αυστηρά οργανωμένες αγορές, ετήσιου χαρακτήρα, όπου συγκεντρωνόταν πλήθος εμπορευμάτων και εμπόρων, από γειτονικές ή μακρινές περιοχές, κατά τη διάρκεια διαφόρων μηνών του έτους. Οι εμποροπανηγύρεις συνέβαλλαν στη σύνδεση της οικονομίας πόλης-υπαίθρου, στην κυκλοφορία του νομίσματος και στην
  ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών.
  Στην Άρτα γινόταν κάθε χρόνο μια αξιόλογη εμποροπανήγυρη, που ονομαζόταν Μπουχούστι και διαρκούσε οκτώ με δέκα
  ημέρες. Άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου και τελείωνε στις 8 του ίδιου μήνα ή, όπως μας πληροφορεί ο λόγιος Μητροπολίτης
  Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος,11 άρχιζε στις 14 Σεπτεμβρίου και έληγε στις 24 του ίδιου μήνα. Η εμποροπανήγυρη
  της Άρτας γινόταν στη συνοικία Μπουχούστι, ή Μουχούστιον, στα νοτιοδυτικά της πόλης, μεταξύ του ναού της Παρηγορήτισσας και του πρώην κρατικού νοσοκομείου. Κατά τη διάρκειά της γινόταν ζωεμπόριο, αλλά και εμπόριο αγροτικών, κτηνοτροφικών, καθώς και προϊόντων εισαγωγής.
  Κατά τον 18ο αιώνα οι Βενετοί έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την εμποροπανήγυρη της Άρτας. Βενετοί, αρτινοί και επτανήσιοι έμποροι συμμετείχαν στις εμποροπανηγύρεις των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας και της Παραμυθιάς, ενώ ήταν γνωστή και η παρουσία τους στις φημισμένες εμποροπανηγύρεις της Θεσσαλίας, όπως της Λάρισας, του Μοσχολουρίου
  και της Ελασσόνας.
  Παρά τη μεγάλη διάδοση των εμποροπανηγύρεων κατά τον 18ο αιώνα, υπήρχαν και σημαντικά εμπόδια στη διεξαγωγή τους, που σχετίζονταν με τους κινδύνους μετάδοσης επιδημιών, κυρίως της πανούκλας, τις ληστρικές επιθέσεις, καθώς και τις τοπικές ταραχές. Στις περιπτώσεις αυτές το εμπόριο σταματούσε εντελώς ή συνεχιζόταν μειωμένο. Οι τόποι διεξαγωγής των εμποροπανηγύρεων είναι γνωστό ότι ήταν επιρρεπείς στη μετάδοση της πανούκλας. Πολλές φορές και η ίδια η πόλη της Άρτας ήταν επίκεντρο πανούκλας. Πόλη με στενά δρομάκια, υποτυπώδη ύδρευση από πηγάδια, βρύσες, ακάλυπτα κανάλια, αλλά και ανυπαρξία αποχετευτικού συστήματος, με λιμνάζοντα νερά από τις βροχοπτώσεις και τα λύματα των σπιτιών, αποτελούσε τόπο ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών, που προκαλούσαν συχνά επιδημίες.
  Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Ανδρέα Μαρίνου, που μας πληροφορεί ότι τον Μάιο του έτους 1708, έμποροι από την Άρτα ξεκίνησαν φορτωμένοι με την πραμάτεια τους για την εμποροπανήγυρη στο Μοσχολούρι. Στο δρόμο έμαθαν ότι στο Μοσχολούρι είχε εκδηλωθεί επιδημία πανούκλας και επέστρεψαν στην Άρτα. Οι πρόκριτοι της πόλης, όμως, τους απομόνωσαν στο μοναστήρι του Θεοτοκιού, για να περάσουν το χρονικό διάστημα της καραντίνας (quarantina), που ήταν σαράντα μέρες.

  Click to access 116-8.pdf

 80. Ατακάμα said

  Μόνο που το ΓτΠ δε σημαίνει για τα πανηγύρια. 😁

 81. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα γιατί αυτά τα πολύχρωμα κείμενα (εικόνα) βαλμένα σε πίνακα κάτι μου θυμίζουν;

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σε πανηγύρι σε γιορτή
  απ την Αγιά Μαρκέλα
  σ΄αγόρασα χρυσή κλωστη
  κα κοκκινη κορδέλα

  Πανεγύρια τα λέμε κάτω και πανεγυργιώτες τους μετέχοντες.

  ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ /Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ /ΛΟΓΟΣ Ζ΄
  Το πανηγύρι της Κακάβας

 83. Divolos said

  71, 73: Την βρήκα κι εγώ ακροπάριστη εδώ: https://www.ikariaki.gr/panigyria-2020-prasino-fos-gia-tin-dieksagogi-tous/
  όπου φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι στην Λαγγάδα. Μονοκάμπι δεν έχω πάει, αλλά από άλλες φωτογραφίες που είδα τώρα, μάλλον εκεί είναι.

 84. Χαρούλα said

  #75 Στάζυ το ξέρω.
  Αλλά είναι ελάχιστοι. Πιο μυαλωμένοι, φοβούνται μην πάθουν Εχίνο!
  Μιλάει και για συνορα(2) με Βουλγαρία και για Κήπους. Δυστυχώς για ψώνια πηγαίνουν. Ή για να βάλουν βενζίνη! Και για να το φέρω στο θέμα, στο σαββατιάτικο …παζάρι της Κεσσάνης.

 85. Μαρία said

  Και διδάκτορας για τα πανηγύρια.

 86. Ήταν και ο Ισοκράτης με τον πανηγυρικό του.
  Την φράση «…θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας» την θυμάμαι στα γυμνασιακά χρόνια με αφορμή διάφορες επετείους.

 87. Triant said

  Τώρα αυτός στο 85 είναι υπαρκτό πρόσωπο; Δεν το πιστεύω.

 88. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την πανηγυριώτικη ατμόσφαιρα. Και δεν εννοώ μόνο τα ‘Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο’ και ‘Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο’..

 89. dryhammer said

  87. Πάντως το Ocean Spirit είναι γκαζάδικο

  https://photos.marinetraffic.com/ais/showphoto.aspx?shipid=1041275&size=thumb600

 90. Μαρία said

  87
  Οι τίτλοι που δηλώνει στο τουίτερ ταιριάζουν μ’ αυτούς στο βιογραφικό https://www.academia.edu/36979309/PAPANIKOLAOU_CV_2018_in_GREEK

 91. nwjsj said

  Κοτζάμ Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρθηκαν για του χρόνου κι εμείς εδώ σκεφτόμαστε αν πρέπει ή όχι να απαγορευτούν (τουλάχιστον για φέτος) τα πανηγύρια… Από την άλλη, αφού όλα έχουν αφεθεί στην τύχη και ελάχιστοι είναι αυτοί που τηρούν μέτρα προστασίας, δεν νομίζω ότι έχει νόημα πλέον οποιαδήποτε απαγόρευση, οπότε «γαία πυρί μιχθήτω» και «αύριο κλαίνε»!

  Το καλοκαίρι η ζήση είναι έτσι κι αλλιώς αφόρητη όταν είσαι στην πόλη. Και μόνο που υπάρχεις, ιδρώνεις. Ούτε τα γάντια, ούτε η μάσκα προσφέρουν ευχάριστη εμπειρία, όμως προτιμώ να νιώθω ότι έβαλα προσωρινά τη μούρη και τα χέρια μου στη σάουνα, παρά να μου κάτσει το λαχείο του κοροναϊού και να περάσω κανένα δίμηνο στην εντατική διασωληνωμένη κι αν βγω ποτέ από ‘κει μέσα να παλεύω να ορθοποδήσω από διάφορα κουσούρια που θα μου ‘χει αφήσει το χτικιό αυτό για σουβενίρ.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  91: Αυτό που γράφεις στο τέλος (διάφορα κουσούρια που θα μου ‘χει αφήσει το χτικιό αυτό για σουβενίρ) είναι μεγάλη κι οδυνηρή αλήθεια. Ιδίως αν είσαι νέος κι έχεις μπροστά σου, θεωρητικά πάντα, κάποια χρόνια ακόμα…

 93. spiridione said

  Για το παναγύρι:
  Ο Δημ. Τομπαΐδης στο Γλωσσικό ιδίωμα της Θάσου, Θεσ/νικη, 1967, (σελ. 14) λέει ότι το παναΰρ προέρχεται από αφομοίωση από το πανηγύρι, και έχει υποσημείωση:
  Βλ. Μ. Φιλήντα, αυτ. πανηγύρι → παναγύρι. Ο Γ. Χατζιδάκις (Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά, ΜΝΕ, 1, 235), δέχεται με επιφύλαξη ότι η αφομοίωση μεταδόθηκε από την τουρκική (και οι Δ. Φωστέρης – Ι. Κεσίσογλου, Λεξιλόγιο του Αραβανί, Αθήνα 1960, ακολουθώντας τον το δέχονται ως αντιδάνειο από την τουρκική∙ πβ. ωστόσο τις σωστές υποδείξεις του Ν. Ανδριώτη, αυτ. σελ. ιθ’). Αλλού ο ίδιος ο Χατζιδάκις δέχεται αναλογική επίδραση: «ίσως κατά το Παναγία ή πάσα μέρα» (ΜΝΕ 2, 401).
  https://www.thassos-island.gr/files/idioma-thassos/files/mobile/index.html#14
  Ο Ν. Ανδριώτης γράφει στον πρόλογο του Λεξιλογίου του Αραβανί (σελ. ιθ’): Στα αντιδάνεια από την τουρκική δεν έπρεπε να υπαχθούν οι λέξεις αγγαρja και παναγύρ’, που είναι η πρώτη κοινή και η δεύτερη πολύ συνηθισμένη στα ελλαδικά βόρεια ιδιώματα. Επίσης το μαναστάρ’ … Και το αναχτσήρ’ (ανοιχτήρι) εξηγείται ικανοποιητικά από την ελληνική, χωρίς τη μεσολάβηση της τουρκικής.
  https://books.google.gr/books?hl=el&id=JioyAAAAIAAJ&dq=%CE%9B%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%91%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF+%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9&focus=searchwithinvolume&q=%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%8D%CF%81
  Ο Ανδριώτης επίσης λέει ότι στα μικρασιατικά ιδιώματα και διαλέκτους υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι στα ελλαδικά ιδιώματα αφομοίωση των φωνηέντων γειτονικών συλλαβών.
  Ο Χατζιδάκις στα ΜΝΕ (1, 235) γράφει: Το μαναστήρι και παναγύρι (εν τη Στερεά Ελλάδι) λέγονται και εν τη τουρκική manaster, panajer, κατά G. Meyer, Turk. Stud. 14, 67 δύναται άρα να υποτεθή ότι η αφομοίωσις εγένετο πρώτον εκεί και έπειτα μετεδόθη και εις την ημετέραν γλώσσαν∙ επειδή δ’ όμως λέγεται και μαναχός αντί μοναχός (ούτως εν Κρήτη), το πράγμα μένει αμφίβολον.
  Ο Μ. Τριανταφυλλίδης, Άπαντα, τ. 1 σελ. 337, αναφέρει και τις δύο εκδοχές, δηλ. και αφομοίωση και επίδραση από την τουρκική.

  Click to access %CE%86%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%201_299_494.pdf

 94. Αιμ said

  Αυτές οι βέργες κρανιάς που γράφει ο Κοτζιούλας ξέρει κανείς σε τι χρησίμευαν ώστε να ναι εμπορεύσιμες ;

 95. Γιάννης Ιατρού said

  85, 87 κλπ. Έχουμε νικητή… (Πάρτι γίνεται στο τουίτα…)
  Κι αν χρειαστεί να τσοντάρουμε ρε παιδιά κι εμείς 😂😂

 96. Γιάννης Ιατρού said

  94: π.χ. Γκλίτσες 😉

 97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όταν βγαίνεις για ‘κείνες τις βόλτες, Νίκο, έχε τον νου σου! Ειδικότερα αν δεις ποδήλατο να έρχεται από απέναντι..
  https://www.in.gr/2020/07/13/in-tv/mini-kaysonas-mega-metakomisi-sto-faliro-gia-ton-giorgo-papandreou/

 98. BLOG_OTI_NANAI said

  Την παλαιότερη φράση «για τα πανηγύρια» όπως τη λέμε σήμερα, τη βρήκα το 1891. Πιο συχνή πάντως γίνεται μετά το 1900.

 99. Αιμ said

  96. Α γεια σου ρε Γιάννη ! Με μπέρδεψε το βέργες –> πολύ λεπτά κλαδιά

 100. Πέπε said

  > > Είναι για τα πανηγύρια, που λέγεται για κάποιον ανόητο ή με εμφάνιση γελοία ή για πράγματα κάκιστης ποιότητας. Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη φράση που έχουμε με τη λέξη «πανηγύρι». Οι δυο σημασίες της εξηγούνται από το ότι στα πανηγύρια ήταν συνηθισμένο να πηγαίνουν όσους ήταν τρελοί, ανάπηροι ή επιληπτικοί ή είχαν χρόνια πάθηση, ώστε να γίνουν καλά με την υποτιθέμενη θαυματουργή επέμβαση του αγίου που γιόρταζε. Ταυτόχρονα, στα πανηγύρια έβλεπε κανείς, εκείνον τον καιρό της μονοτονίας, πράγματα παράξενα που δεν τα συναντούσε τις άλλες μέρες. Και τέλος, στα πανηγύρια πουλιούνταν διάφορα είδη φανταχτερά αλλά ευτελή, της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη, πανηγυρτζίδικα που τα λέμε.

  Και οι τρεις εξηγήσεις φαίνονται λογικές, και να που η μία μόλις διασταυρώθηκε και από τον Μπλογκ.

  Ωστόσο εγώ πάντα καταλάβαινα την έκφραση (προκειμένου για γελοία πρόσωπα ή καταστάσεις) λίγο διαφορετικά: ότι τρελούς, αναπήρους, δύσμορφους κλπ. τους περιέφεραν στα πανηγύρια όχι μόνο για θεραπεία αλλά και ως θεάματα ή σε αναζήτηση ελεημοσύνης (τα παραλλάματα του Ζητιάνου). Τέτοια εξήγηση δεν παίζει;

 101. voulagx said

  #90:
  Απο το βιογραφικό του λυγξ: «Η έρευνα μου επελέχθει να αποτελεί μέρος της έρευνας που υποβλήθηκε…»
  Το «επιλέχθηκε» τούκατσε φαίνεται στο λαιμό, το «υποβλήθηκε» όχι.

 102. spiridione said

  Και να θυμηθούμε από τη συζήτηση για το ρεμπέτικο και τη ρεμπέτα μια φράση από ένα πανηγύρι στη Σηλυβρία, κείμενο του 1895
  Λύσ’ τον κουρσέ σου, αποτείνεται κυρία τις προς την απέναντι αυτής καθημένην∙ αυτό είναι μάτια μου παναΰρι ρεμπέτα∙ όλα λυμένα …
  https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F6%2F6%2Ff%2Fattached-metadata-198-0000001%2F000078535_w.pdf&rec=%2Fmetadata%2F6%2F6%2Ff%2Fmetadata-198-0000001.tkl&do=000078535_w.pdf&width=728&height=516&pagestart=1&maxpage=159&lang=el&pageno=31&pagenotop=31&pagenobottom=1

 103. 96, … 94: π.χ. Γκλίτσες 😉 ..
  99, … 96. … Με μπέρδεψε το βέργες …

  Just a small
  glitch

 104. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  61 Έχετε και Βόνη, μπρε;

  74-78 Το αγνοούσα

  79 Ευχαριστούμε!

  80 Είπα, ευφημιστικά

  91 Πολύ γέλασα με αυτό το τουίτ

  Δείτε και τον Αμερικάνο που δεν ήθελε να φορέσει μάσκα
  https://www.insider.com/ohio-man-veteran-died-coronavirus-mask-facebook-posts-2020-7

  93 Α μπράβο!

  97 Να πάρω τα μέτρα μου

  98 Η φεσού!

  100 Κι αυτό μπορεί να παίζει, δεν λέω

 105. Παναγιώτης Κ. said

  Ψυχοπονιάρηδες, είπαμε να κάνουμε μια «καλύτερη τιμή» στον μαθητή του οποίου οι γονείς έστηναν πάγκο στα διάφορα πανηγύρια.
  Κάποιος όμως που ήξερε τους γονείς μας…συνέφερε!
  «Δεν ξέρετε τι γερό κονόμι κάνουν» μας πληροφόρησε.

  Δεν διάβασα να γίνεται λόγος για μια μεγάλη «εμποροζωοπανήγυριν » παλαιότερα, τώρα σκέτη εμποροπανήγυρη, που γίνεται αρχές του Σεπτέμβρη στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής. (30-4 Σεπτέμβρη)
  Έγιναν μόνιμες εγκαταστάσεις πριν από 15 χρόνια περίπου για τις 5 μέρες που κρατάει το πανηγύρι. Υπάρχει σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας παρόμοιο πράγμα;

  @10. Δόθηκε απάντηση γιατί το ρήμα είναι αγΕΙρω ενώ το ουσιαστικό άγΥρις;
  Δεν το είδα. Μήπως μου διέφυγε;
  Έχουμε παρόμοια κατάσταση με το αμείβω και την αμοιβή.
  Αν θυμάμαι καλά, είχε δώσει εξήγηση ο Λεώνικος αλλά δεν την θυμάμαι!

 106. sarant said

  102 Πολύ καλό κι αυτό!

 107. LandS said

  93
  Μη ξεχνάμε ότι και στη Βουλγαρία λένε manastir, panair και panaira (για τον τόπο – πως λέμε εμείς στον ταξιτζή στη Θεσσαλονίκη «στην Έκθεση παρακαλώ») και τα βάζουν και στις πονακίδες στους δρόμους.
  Όσο νάναι επηρρεάστηκαν από μας πολύ πιο πριν από ότι εμείς από τους Τούρκους.

 108. Spyros said

  78 Ναι, αυτό θα είναι. Πράγματι, απ’ ό,τι διαβάζω κι εγώ, γίνεται εδώ και 98 χρόνια.

 109. BLOG_OTI_NANAI said

  Στη Βουλή το 1863 η έκφραση με ειρωνική έννοια για αυτό που η μοναδική του χρησιμότητα είναι να περιφέρεται άσκοπα «σημαιοστολισμένο»:

  Διαφορετική διατύπωση από το 1919: «διά τα εμποροπανηγύρια»:

  Υπάρχει και «ο πανηγυρικός τόμος» / «το πανηγυρικό τεύχος»:

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στις 8 στην ΕΡΤ Μπουκάλας μέρος 2. Θα μιλήσει για το δημοτικό τραγούδι και τα σχετικά βιβλία του.

 111. ΣΠ said

  105γ
  Δεν ξέρω για το αγείρω-άγυρις αλλά δεν είναι το ίδιο φαινόμενο με το αμείβω-αμοιβή. Το τελευταίο ονομάζεται ετεροίωση και αφορά την μετατροπή του ε σε ο (λέγω-λόγος) ή του ω σε η (ανωφερής-ανήφορος).

 112. Μαρία said

  110
  Στο διαφημιστικό τον άκουσα να προφέρει συgραφέας και δεν το κρύβω οτι με σόκαρε.

 113. aerosol said

  #38
  Με τραβάει η ανωμαλία, Στάζυ, οπότε το διάβασα. Τζήζους Κράιστ και Παναγιά Παρθένα!

  Αρχίζει με κάποιο ενδιαφέρον αλλά τα κλου της βραδιάς είναι προς το τέλος.
  «Μαθαίνουμε» πως ο ΠΟΥ «παίρνει γραμμή» (έτσι ακριβώς!) από έναν τύπο που έγινε viral.
  Πως η κυβέρνηση πλήρωνε 500 ευρώπουλα για να δηλώνονται άσχετοι θάνατοι οτι τάχα είναι από Covid!!!
  [Διότι… αυτό ήθελε κάθε κυβέρνηση στον πλανήτη για να δείξει επιτυχημένη πορεία: ΠΟΛΛΟΥΣ θανάτους. Χαζοί είμασταν και δεν το ξέραμε τόσο καιρό;]
  Πως η Σουηδία είναι ΜΟΛΙΣ 5η σε ποσοστά θυμάτων στον κόσμο. Μόλις, γατάκια!!!
  Πιο κάτω ΑΚΟΜΑ κι από την Ιταλία. Ακόμα και. Ακόμα κι από την πιο τσακισμένη χώρα στον κόσμο, η Σουηδία είναι πιο κάτω, (ξανα-)γατάκια!

  Ω ρε φίλε…

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  Απόσπασμα του Ροΐδη με αφορμή την πανήγυρη των Ολυμπιακών Αγώνων:

 115. Παναγιώτης Κ. said

  @94,96. Οι βέργες κρανιάς δεν ήταν για μπαστούνια. Τα μπαστούνια δεν τα λέμε βέργες!
  Η βέργα είναι ως γνωστόν λεπτή, και τη χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες όταν ήθελαν να αφρατέψουν το μαλλί π.χ στα μαξιλάρια.
  Πιο αναλυτικά: Έβγαζαν το μαλλί από τα μαξιλάρια, τα παπλώματα ή τα στρώματα, το έπλεναν και το άπλωναν στον ήλιο για να στεγνώσει. Μετά το «‘εγραιναν» με τα χέρια και κατόπιν το «βίτσιζαν» με την βέργα (βίτσα) από κρανιά για να αφρατέψει.

 116. Και εμείς έχουμε πανηγύρι μιας βδομάδας αφιερωμένο στην πολιούχο της Χαλκίδας την αγ. Παρασκευή. Ξεκινάει στις 25 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής με λιτανεία στην παραλία για τους θεοσεβείς και πιο μέσα με κατανάλωση γουρουνόπουλων. Τα τελευταία χρόνια , ( τι τελευταία, πάνω από τριάντα…) μεταφέρθηκε στην άκρη της πόλης. Πουλιούνται τα πάντα και είναι έθιμο να πάρεις κάτι για το καλό. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν παιδί γινόταν ταυτόχρονα και ζωοπανήγυρις.

 117. Παναγιώτης K. said

  @107. Μαναστήρι το λένε και οι Πόντιοι («Μοιρολογούν τα εκκλησιάς κλαίγνε τα μανΑστήρια») μανΑστήρι το έλεγε και η γιαγιά μου στη ΒΔ Πίνδο.

 118. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ιερά πανήγυρις στην Επτάλοφο, στις 24/4/1930, με μητροπολίτη Γεννάδιο και… δεξιό χορό! 😉

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=13963&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASNASYAScASJASTASXASeASXASd&CropPDF=0

 119. sarant said

  109 Χμμ… πλησιάζει βέβαια.

 120. Πέπε said

  @111, 105:

  Παρόμοια περίπτωση είναι και το αγείρω – άγυρις. Από θέμα αγερ- έχουμε, πρώτον, ρήμα *αγέρjω > αγείρω, δεύτερον, με μετάπωση (την ετεροίωση που λες κι εσύ ΣΠ) του ε σε ο, αγορά. Μέχρι εδώ ακολουθούνται οι κλασικοί κανόνες, που ως γνωστόν περιγράφουν την αττική διάλεκτο. Το υ αντί ο είναι ιδιαιτερότητα της αιολικής διαλέκτου.

 121. Γιάννης Ιατρού said

  104/6β Είπα (51), οι άντρες δεν φοράνε μάσκα … 😎
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/12/lcohen/#comment-665891

  115: Παναγιώτη
  Έχει κάποια λογική αυτό που λες (π.χ. χρησιμοποιούνταν και απ΄ τους παλιούς δασκάλους, προς σωφρονισμό των μαθητών 👎👎👎), μόνο που απ΄ό,τι βλέπω, έτσι τις λένε.
  Δες π.χ. Εδώ, κι εδώ κι εδώ (με τιμή:10 – ευρο βεργες γκλιτσας) και σε πολλές άλλες αναφορές.

 122. Ο τεμπέλης της Πεύκης said

  Κύριε Σαραντάκο, ο φιλαράκος σας ο Παντελής Μπουκάλας είναι εντελώς παράφωνος. Τραγούδησε πρίν από λίγο στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ-2 το «Τούτ’ η γής που την πατούμε / όλοι μέσα θέ’ να μπούμε» και ακόμα πονάνε τ’ αυτιά μας.

  Όσο για την Ποίησή του που μάς διάβασε από τα 8 ποιητικά του βιβλία, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι, κύριε Νίκο… Τώρα κατάλαβα γιατί το Ιστολόγιό σας δεν έχει κάνει ποτέ αφιέρωμα στην Ποίηση του κ. Μπουκάλα. Για να μή τον εκθέσετε στο πανελλήνιο για τις αερολογίες που γράφει και μάς μοστράρει σαν ποιήματα.

  Οι καλύτεροι στίχοι του φιλαράκου σας που συγκράτησα, κύριε Νίκο, είναι εκεί που λέει «κερατά» τον Θεό κι εκεί που λέει «ότι για πλάκα ζούμε / ώσπου μια πλάκα να μας περιλάβει»

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  122: Ακόμα δεν τέλειωσε η εκπομπή, ρε Βάτμαν, πότε πρόλαβες να σκεφτείς τι είδες και τι άκουσες, για να το σχολιάσεις. Εκτός αν δεν σκέφτεσαι, πριν σχολιάσεις.

 124. Πέπε said

  @121:
  Τις εκπαιδευτικές βέργες σιγά μην τις αγόραζαν. Έστελναν τον μαθητή να μαζέψει από τα δέντρα!

 125. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Παίζει ανάμεσα σε deja vu και σπαμοπαγίδα 🙂 Νομίζω (!!) πως έστειλα κάτι..

 126. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ευχαριστώ κ. Μαλλιαρέ!
  Αυτόν τον καιρό παρακολουθώ μόνο το ιστολόγιο. Σε λίγες- ελπίζω- μέρες θα επανέλθω κανονικά.

 127. B. said

  Η φωτογραφία είναι καταφανώς από την Ικαρία (ξέρω την ορχήστρα και 1-2 χορευτές), κατά πάσα πιθανότητα από το Μονοκάμπι από όπου κατάγεται ο βιολιτζής (Ζελεπός) με μια μικρή επιφύλαξη για το αν είναι από το Πλατάνι (ωστόσο ως τακτικός επισκέπτης δεν θυμάμαι ποτέ τη συγκεκριμένη ορχήστρα εκεί). Πρέπει να είναι από τη ημερήσιο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, το Σεπτέμβρη έχει ένα ακόμα (της Αγίας Σοφίας) αλλά είναι κάπως δύσκολο οι συγκεκριμένοι χορευτές που αναγνωρίζω να βρίσκονταν στην Ικαρία εκείνη την εποχή.

  Περίπου οι μισές και κάτι φωτογραφίες πανηγυριών που βλέπω αυτές τις μέρες να συνοδεύουν τη σχετική αρθρογραφία είναι από την Ικαρία.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτός ο σιχαμένος δεν είχε μπανιαριστεί προσφάτως;

 129. Γιάννης Ιατρού said

  127: Κάτι για 19 Σεπτεμβρίου είχε πάρει το μάτι μου, όταν έγραψα το #73.

 130. MA said

  Καλησπερίζω,

  Παζάρι έχουμε και στον Βόλο, στις αρχές Αυγούστου το θυμάμαι, αλλά φέτος αναβλήθηκε

  Σχόλιο 71 — Γιάννης Ιατρού

  Το βιβλίο του Στούρη έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά:

  https://www.efsyn.gr/politiki/154470_i-pikri-geysi-ton-nerantzion

 131. Γιάννης Ιατρού said

  129: 17/9 🙂

 132. dryhammer said

  105. Στο πανηγύρι του Άη Μάμα αγόραζαν οι γυναίκες εσώρουχα (για την προίκα παλιά, προς χρήση πρόσφατα).

  124. Εκπαιδευτικές βέργες έβγαζε η ελιά και η συκαμινιά (και η συκιά τις βαρέος τύπου που ήταν πιο ελαστικές κι είχαν και κόμπους – τα λεγόμενα συκοβάβουλα).

 133. Χαρούλα said

  #115 Παναγιώτη τι μου θύμησες..!
  Στην αυλή, όχι κάθε χρόνο, ερχόταν παπλωματάς και έκανε αυτήν την δουλειά, με απλή συμμετοχή γυναικόπαιδων! Παιχνίδι για μας τα παιδιά τα βαμβακια στον αέρα! Σε μας περνούσε από τους δρόμους με αυτά τα ξύλα στον ώμο και φωλναζε παπλωμαααατάς! Παναΐρι!

 134. Γιάννης Ιατρού said

  130: Α μπράβο, γιατί με τον αγγλικό τίτλο δεν το βρήκα.

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  128: Είχε μπαναριστεί, αλλά επειδή είναι για τα πανηγύρια, πήρε σήμερα άδεια

 136. Αιμ said

  115, 119. Και πάλι ευχαριστώ. Έχω ακούσει ότι η κρανιιά έχει γερό ξύλο αλλά και πως βαράμε παπλώματα, μαξιλάρια κλπ μάλλινα και πουπουλένια για να αφρατέψουν. Δεν τα είχα όμως συνδιάσει

  Διάβασα και τον τύπο που ήρθε απ τη Σερβία και μ ‘ έστειλε αδιάβαστο. Σκέψου όμως ότι ο τύπος ήταν (ή νόμιζε ότι ) ο πιο νορμάλ στο εντελώς παράλογο σκηνικό. Χάος παίδες, είμαστε περικυκλωμένοι

 137. Μαρία said

  133
  Παπλωματά τον λέγατε; Όχι χαλάτση;
  σχ.153 https://sarantakos.wordpress.com/2017/03/02/52lkn/#comment-417773

 138. ΓΤ said

  Θυμήθηκα τον Νίκο Παππά, αυτόν τον μεγάλο επιστήμονα που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον Σταμάτη Κριμιζή. Τώρα εξηγούνται όλα, Διαγαλαξιακή Αποστολή το όραμα. Απολαύστε μπλούζα του Αλεξέι Αλεξέγιεβιτς Σαγιοναρόλα https://www.iefimerida.gr/politiki/tsipras-kai-mpety-sto-koyfonisi-pigan-me-lantza
  Τα βλέπετε, Δάσκαλε; Τρέμει το JHU/APL…

 139. Γιάννης Ιατρού said

  129: Εδώ η εικόνα κι εξηγήσεις για τον ικαριώτικο χορό

 140. Κανονικό πανηγύρι στην Φόκα Νέγκρα με την δύση του ήλιου, πρώτη φορά τρόμαξα. Χειρότερη κι από λαϊλής αγοράςμ η πυκνότητα του πλήθους και μάσκα κανείς. Δεν νομόζω πως μαζεύεται το πράμα, έχει ξεχειλώσει

 141. Πάνος με πεζά said

  Συγγνώμη, αλλά εγώ έχω φάει εκπαιδευτικό ξύλο από πήχη υφασματέμπορα ! Φαίνεται είχε κανένα συγγενή ο δάσκαλος…Και δεν πρόσεξα δηλαδή, αν είχε και το αυτοκολλητάκι των Μέτρων και Σταθμών πάνω, μήπως αλλιώς το έστελνα στο CAS… 🙂

 142. sarant said

  122- 128 Μπαν μπαν μπαν

  125 Η σπαμοπαγίδα έχει αυτό, δεν φαίνεται να είναι δικό σου:

  Γεια σας είμαι μοιράζονται αυτό με χαρά, ήμουν ραγισμένη καρδιά γιατί το πέος μου ήταν πολύ μικρό, δεν είναι ωραίο να ικανοποιήσει μια γυναίκα, είχα τόσες πολλές σχέσεις ματαιώθηκε λόγω της κατάστασής μου, έχω χρησιμοποιήσει τόσα πολλά προϊόντα που βρήκα σε απευθείας σύνδεση, αλλά κανένας δεν θα μπορούσε να μου προσφέρει τη βοήθεια που έψαχνα, Συνεχίζω να προσπαθώ, σε μια πιστή ημέρα, όπως έψαχνα μέσα από το δίχτυ είδα μερικά λίγα σχόλια σχετικά με αυτόν τον ειδικό που ονομάζεται Δρ Subla και αποφάσισα να του δώσω μια δοκιμή, τον σύναψα μέσω whatsapp αριθμό τηλεφώνου του +23….. μου έδωσε κάποια παρήγορο λόγια με φυτικά χάπια του για τη διεύρυνση του πέους μέσα σε 1 εβδομάδα από τη χρήση του φαρμάκου άρχισα να αισθάνομαι τη διεύρυνση του πέους μου, και τώρα είναι μόλις 2 εβδομάδες από τη χρήση των προϊόντων του πέος μου είναι περίπου 9 ίντσες (περίπου 23 cm) περισσότερο και είμαι τόσο χαρούμενος τώρα μπορώ να ικανοποιήσει μια γυναίκα, καθώς και. Αν και εσείς περνάτε από ένα τέτοιο πρόβλημα δωρεάν επικοινωνίας?

 143. Χαρούλα said

  Μαρία δεν το ήξερα. Τόση αξία είχαν!
  Παπλωματάδες τους λεγαμε, ναι. Το χαλάτση το ακούω πρώτη φορά ως επάγγελμα. Ενώ ως επίθετο πολύ συχνά.

 144. Triant said

  Ο πατέρας μου, γεννημένος το 1906, μου έλεγε για το δημοτικό ότι τους έστελνε ο δάσκαλος να πάρουν βίτσες (ο αριθμός των οποίων ήταν ανάλογος της βαρύτητας του εγκλήματος) και τις έσπαζε επάνω τους.
  Όταν πήγαινα εγώ δημοτικό τρώγαμε απλώς με τον χάρακα στις παλάμες. Έ, και κανά χαστούκι για ποικιλία. Πάντως, από την τετάρτη και μετά (ίσως ήταν θέμα δασκάλου).

 145. Αιμ said

  141. Εμένα μου χάρισε τους χάρακες, έτσι τους λέγαμε, τιμής ένεκεν όταν τελειώσαμε την έκτη. Στην τετάρτη όμως είχαμε μία σαδίστρια χάι τεκ της εποχής που είχε φέρει χάρακα από παρμπρίζ αεροπλάνου (είχε γνωστό στην ολυμπιακή ) πλεξίγκλας δηλαδή !

 146. Triant said

  125: Ωραία άσκηση reverse engineering. Να βρούμε το πρωτότυπο. Άλλα είναι εύκολα (απευθείας σύνδεση, δίχτυ), άλλα όχι (πιστή ημέρα, καθώς και). (Αλλά και 9 ίντσες περισσότερο; είναι και πλεονέκτης)

 147. Πέπε said

  @142:
  Αριστουργηματική πένα (είτε είναι Κατσέας είτε άλλος)! Το καλύτερο απ’ όλα είναι προς το τέλος το «καθώς και.».

  (Υπάρχει άραγε προηγούμενο επιχείρησης που να τσίμπησε πελάτη με τέτοια διαφημιστικά;)

 148. geobartz said

  45, sarant said….
  # Κισπέτι: Πέτσινη περισκελίδα, ενίοτε χρυσοποίκιλτη, που φορούν οι αθλητές της (τουρκικής) πάλης. Φτάνει λίγο κάτω από το γόνατο, όπου συσφίγγεται με νιζίτσ(ι)κα [ήτις εστί πέτσινο κορδόνι].

  77, Πέπε said….
  # Ναι και είχαμε λιθάρι και όλα γενικώς τα «κλασσικά» αγωνίσματα. Μόνο που εν Μακεδονία δεν χρησιμοποιείται η χαμουτσίδικη λέξη λιθάρι αλλά η μακεδονική λέξη πέτρα. Που δεν ήταν τυποποιημένη αλλά την διάλεγε η επιτροπή (αγώνος) από κάποιον πτερόκουπο. Στο Γυμνάσιο πάντως, είχαμε λιθάρι τυποποιημένου μεγέθους, ελλειψοειδούς σχήματος

  79, spiridione said…
  # Ναι. Τα ήθη και έθιμα των πανηγυριών είναι τόσα πολλά που θα μπορούσε να γράψει κανείς όχι απλώς σεντόνι αλλά ολόκληρο …πάπλωμα!

  107 LandS said… 117 Παναγιώτης K. said…
  # Μαναστήρ(ι) λέγεται και Μακεδονιστί.

  94 Aim said…, 96 Gi;annhw Iatro;y said…, 99 Aim said…,103, Μιχάλης Νικολάου said…, 115 Παναγιώτης Κ. said, 124 Πέπε said, 132 dryhammer said
  # Οι βέργες είναι μονοετείς ή διετείς ευλύγιστοι βλαστοί. Η ευλυγισία είναι αυτή που χατρακτηρίζει τη βέργα. Και λεει το δημοτικό Μακεδονικό άσμα: «Όλις οι βέργις στου χουρό, δικιά μου βέργα δεν ‘νι δω»! [Όλες οι λυγερές είναι εδώ…]
  # Υπάρχει και περιοχή «Βεργοπουλιάνα» στο βουνό της Νιγρίτας. Μια εκτεταμένη έκταση (απουλιάνα) όπου ευδοκιμούν οι βέργες!
  # Αν ο ετήσιος ή διετής βλαστός δεν είναι ευλύγιστος τότε δεν τον λέμε βέργα. Οι μη ευλύγιστοι βλαστοί είναι κατάλληλοι για μπαστούνια, δεκανίκια, βασταγαριές, τσιουμάκια, τοπούζες και άλλα …χρειώδη!
  # Οι βέργες από μηλιάδια χρησιμοποιούνταν για την κατασακευή πλοκών για φράχτες στις αυλές.
  # Οι «σχολικές» βέργες ήταν …βέργες από ασκαμνιές (μουριές) κλπ.
  # Οι κρανιές δίνουν αρκετά ευλύγιστους βλαστούς, πολύ ανθεκτικούς, κατάλληλους για γκλίτσες κλπ, Θεωρούνταν ξύλο πολυτελείας! Τόσο ανθεκτικοί που στη Μακεδονία, όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος είναι σκληροτράχηλος λέμε «αυτός έχ(ει) κώλου απού κρανιά»!

 149. Παναγιώτης Κ. said

  @140.Προφανώς, μιλάμε για νεολαία.
  Οι νέοι, το βλέπω και στην κόρη μου, συμπεριφέρονται ως… άτρωτοι.
  Για να πω την αλήθεια, όλες τα προηγούμενα είδη γρίπης δεν με είχαν φοβίσει. Ήμουν και νέος…
  Αυτό όμως που βιώνουμε δεν είναι σαν τα προηγούμενα. Είμαστε ανοχύρωτοι αφού ούτε εμβόλιο βγήκε και ούτε φάρμακο υπάρχει για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει. Είναι τραγικό να μη βρίσκεται δίπλα ένας δικός σου άνθρωπος. Την προέλευση της φράσης «σαν το σκυλί στο αμπέλι» δεν την ξέρω αλλά κάτι μου λέει πως έρχεται και δένει με αυτό που μας βρήκε… 😦

 150. Πέπε said

  @144, 145 κλπ.:

  Γενικά σήμερα οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε κάτι φτηνές από το Τζάμπο. Πλαστικούρα βέβαια, αλλά τουλάχιστον αργεί αρκετά να σπάσει και μετά ανακυκλώνεται. Σε καλά καταστήματα ειδών γραφείου βέβαια βρίσκεις πολύ καλύτερες, αναλόγως του βαλλαντίου. Οι πιο μερακλήδες πάντως πάνε σε μεγάλα ανθοπωλεία.

  Τώρα με την καραντίνα γνωρίσαμε και το απ για ψηφιακές βίτσες! Δυσκολεύτηκα λίγο να τις συνηθίσω (είμαι και λίγο τεχνοφοβικός), αλλά οι μαθητές, που οι περισσότεροι κάτι τέτοια τα παίζουν στα δάχτυλα, ήταν ενθαρρυντικοί και τελικά όλα πήγαν καλά.

 151. Αιμ said

  Όχι και επιχείρηση ο δόκτωρ Σούμπλα

 152. Avonidas said

  #147. Αριστουργηματική πένα (είτε είναι Κατσέας είτε άλλος)!

  Ο συγκεκριμένος μάλλον cazzέας είναι – και κατσιασμένος 😉

  Ωραία άσκηση reverse engineering. Να βρούμε το πρωτότυπο. Άλλα είναι εύκολα (απευθείας σύνδεση, δίχτυ), άλλα όχι (πιστή ημέρα, καθώς και)

  Υποπτεύομαι πως η «πιστή ημέρα» είναι fateful day, και τη γράψανε λάθος, faithful day.

 153. Γιάννης Ιατρού said

  Όταν λέμε πως είναι για τα πανηγύρια, να αυτό εννοούμε.. 🤢
  Ο Δήμαρχος Βόλου πρόκειται να τιμηθεί ως “ο καλύτερος δήμαρχος της Ελλάδας” … Και το μελέταγα τον Βόλο χθές

 154. Πάνος με πεζά said

  Θυμίζω βεβαίως ότι η αναστολή των πανηγυριών είναι ένα γερό χτύπημα στην καλοκαιρινή μαύρη οικονομία, αφού ο Σύλλογος Συλλεντών Αποδείξεων από Πανυγύρια, αριθμούσε μέχρι πρότινος μηδέν μέλη…

 155. 142

  +23 εκ σε δύο βδομάδες.
  Με δυό-τρεις μήνες θεραπεία θα βρει δουλειά ως ναύτης καταστρώματος με ενσωματωμένο βιλάι.

 156. Αιμ said

  150. Πέπε ο βάρβαρος 🙂

 157. Μαρία said

  Πεχλιβάνηδες με κιουσπέτια , Νιγρίτα 12/5/2019
  προθέρμανση https://www.youtube.com/watch?time_continue=110&v=I4cPkqGnx5I&feature=emb_logo

 158. Pedis said

  (σαν σε) κατεχόμενη πόλη

  https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/251884_anaitia-prosagogi-katoikoy-sta-exarheia

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φημισμένο πανηγύρι είναι της Τεγέας.Περί τον 15Αύγουστο . Παλιά κρατούσε πάνω από 10 μέρες. Τελευταία γίνεται μια εβδομάδα συνήθως. Εχω πάει δυο ή τρεις φορές .Μια φορά θα μου αρκούσε.Μπουχός, πάσπαρος και ιδρώτας, αλλά το ξεσκάλιζε η παρέα, θέλανε και τα παιδιά όσο ήταν μικρά, κι ανεβαίναμε.Μεγάλη έκταση, χαμός.Εμποροζωοπανήγυρη. Χάζεμα στους πάγκους με τις τόσο ετερόκλητες πραμάτιες και μετά εθιμικά για γουρουνοπούλα στη λαδόκολα. Εντός κι αυτό. Το βράδυ(να πέσει η τρομερή ζέστη) έχει και γλέντι με δημοτικοσκυλούδες ! 🙂
  Βλέπω το κορονοφετινο θα γίνει με προδιαγραφές ανθοκομικής Κηφισιάς! Καλααα!
  https://www.kalimera-arkadia.gr/blog/item/115792-tha-ginei-to-panigyri-tis-tegeas-ti-allazei-logo-koronoioy.html

  104 >>έχετε και Βόνη;
  Βέεβαια! Στα παιδικάτα μου η Βόνη ήταν ονομαστή για το μεγάλο πανεγύρι τς Αγιά Μαρίνας και για το μάγο της! Ακουγα ιστορίες που πήγαιναν και ρωτούσανε «το μάγο στη Βόνη», συνήθως για αρρώστους-πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Έλεγε η γιαγιά μου που πήγε και ρώτησε για μια ανηψιά της στα χρόνια της Κατοχής που τραβούσε σε μάκρος η αρρώστια (πυρετός με ρίγη) παρότι την έβλεπε γιατρός ,συγγενής μάλιστα και καλός και ο μάγος είπε ότι σε τρία τέρμινα αν δε γίνει καλά θα πεθάνει. Η γυναίκα πέθανε αλλά δεν ξέρω πώς, εξηγήθηκε μετά ότι τής έγινε λάθος διάγνωση κι έκανε την εντελώς ανάποδη αγωγή.Είχε πνευμονία κι έκανε αγωγή για τύφο ή το ανάποδο.
  Ποτέ μέχρι σήμερα δεν συσχέτισα τη Βόνη με τη Γερμανική πόλη. Είχαμε Βόνη κι ένα κορίτσι (Υβόννη φυσικά).

  Μικ, την παλιά μαντινάδα την έχεις ακούσει;
  Δεν τηνε παίρνω άσκημη
  γιατί στο πανεγύρι
  θα με ρωτούν οι φίλοι μου
  πού ‘βρα το κελεπύρι*
  *κελεπούρι προφανώς αλλα για την ανάγκη του στίχου

  Αυτές τις παιχνιδιλαρικες μαντινάδες μου τις έλεγε η ορεινη γιαγιά (πάντα μαζί με το ζευγάρι/αντίθετό τους :
  ‘Ασκημη τηνε θέλω γω
  την αγαπητική μου
  να μην την αγαπά κιανείς
  να ναι μοναχική μου

  Πανεγυρίστικος καφές, ο νερουλός (ή καραβίσιος) .

 160. sarant said

  148-157 Ευχαριστώ!

  154 🙂

 161. Τα 153 και 158 να προστεθούν στο παζλ που έλεγα πριν καναδυό μέρες. Βάλτε και λίγο Φυλακές Νιγρίτας να δέσει η σούπα.

 162. Pedis said

  Καθεστωτική διανόηση για τα πανηγύρια! Εντελώς.

  Διότι ο κλασικός τουρκικός τρόπος ζωής ήταν ένας τρόπος επικράτησης με τη βία και όχι με την ώσμωση. Όταν ο Αλέξανδρος κατακτούσε τους λαούς επιχειρούσε τεράστιες ωσμώσεις γιατί είχε ως μέτρο την ελληνική παιδεία.

  Εδώ, έχουμε έναν λαό ο οποίος είναι φυλετικά πολεμικός και ο οποίος στην ιστορία του είχε μόνο έναν τρόπο να μπορεί να επιβάλλεται: τη δύναμη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

  Υπάρχει εδώ μια ασιατική ψυχολογία σε μια χώρα που έχει προσβάσεις και στην Ευρώπη, στην οποία μάλιστα μέχρι προχθές ήθελε να μπει.

  Εχει μεγάλη σημασία να δούμε την εσωτερική αντίφαση την οποία η Ευρώπη δεν πολυκαταλαβαίνει -ή, αν την καταλαβαίνει, κλείνει τα μάτια για δικούς της λόγους.

  Από τα γεννοφάσκια του ο τουρκικός λαός μετέβαλλε τα πάντα σε μέσον, ενώ σκοπό είχε την κυριαρχία. Όμως η κατάκτηση δεν μπορεί να είναι σκοπός, διότι καταλήγει να εργαλειοποιεί διαρκώς τον εαυτό της και στο τέλος διαλύεται.

  Δημιουργεί καταστάσεις εσωτερικής φθοράς και εντροπίας [άλατις!!] που τη συνθλίβουν.

  Πήγε να σώσει την κατάσταση ο Θεσσαλονικιός Κεμάλ, όμως οι αντιστάσεις της κοινωνίας με τη βοήθεια της θρησκείας ήταν μεγάλες.

  Και αισθητικές προσεγγίσεις απείρου κάλους:

  Διότι το πνεύμα της Αγίας Σοφίας είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ενωθεί με την απολυτότητά του. Αυτή είναι η Σοφία του Θεού. Αρχιτεκτονικά αυτό μπήκε στους πόρους της ύλης με την οποία χτίστηκε αυτός ο ναός. Κάθε στοιχείο, κάθε χιλιοστό αυτού του ναού αποπνέει την πνευματική ανάγκη της βυζαντινής κοινωνίας -σύμφωνα με την αρχή ενός Θεού που είναι και άνθρωπος- να οικοδομήσει αυτόν τον τόπο λατρείας. Η Αγία Σοφία είναι η ιδέα ότι το πνεύμα μεταμορφώνει την ύλη.

  Ο ιπτάμενος τρούλος, τα παράθυρα, η απόκοσμη ηχητική, ένα συνεχές πάρε-δώσε μεταξύ γης και ουρανού. Ο ουρανός στη γη και η γη στον ουρανό. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, ακόμα και αν διαβάσουν εκεί μέσα όλα τα Κοράνια του κόσμου.

  Ολο το μυστικό της παρουσίας του Θεού στη μεταμόρφωση της ύλης κυριαρχεί. Η ύλη κυριολεκτικά γίνεται πνεύμα: ο ορισμός της ωραιότητος. Όμως για τους μουσουλμάνους ο Θεός δεν έχει ούτε εικόνα, ούτε άλλη μορφή πέρα από την απόλυτη που μπορεί να έχει στον ουρανό. Επομένως, όσο καταλαβαίνουν την Αγία Σοφία, τόσο θα αναρωτιούνται για την πίστη τους. Αρα το θέμα για εμάς δεν είναι να κλαίμε. Η Αγία Σοφία είναι απόρθητη. Το θέμα είναι να διαβάσουμε ότι ένα κόμπλεξ υπάρχει πίσω από αυτή την ιστορία, μια ριζική αδυναμία.

  Κι άλλα πολλά. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη. Με δική σας ευθύνη.

 163. Μαρία said

  153
  Σιγά. Απο ένα βιλούχο της Αργαλαστής https://www.belianpelion.com/index-gr.html

 164. Μαρία said

  158,162
  «Η ανομία εμφανίζεται όταν επικρατεί το προσωπικό μας συμφέρον. Είναι τα εσωτερικά μας Εξάρχεια, που δημιουργούν τα εξωτερικά μας Εξάρχεια».

 165. Aghapi D said

  Και τώρα που έμαθα πώς φτιάχνονται, αναστέλλονται τα πανηγύρια και δέν προλαβαίνω να στήσω πάγκο για να βγάλω μερικά ευρά που μου λείπονται

  https://info-war.gr/pos-na-ftiaxis-ke-esy-mia-ikona-pou-dakryzi/

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Cornusmas (κρανιά, cornelian cherry)…
  Χαρακτηριστικά: Έχει εγκάρδιο κοκκινοκαστανό και σομφό κιτρινόλευκο. Το ξύλο του είναι σκληρό και
  βαρύ, ελαστικό και μεγάλης διάρκειας.
  Χρήσεις: Χρησιμοποιείται για μπαστούνια και τορνευτά. Οι καρποί του είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται
  στην παρασκευή ποτών, μαρμελάδας και ζελέ, ενώ τα κλαδιά του στην καλαθοπλεκτική
  file:///C:/Users/User/Downloads/%CE%A3%CE%A5%CE%93%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91_%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%9E%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A5%20(2).pdf

  Ιδιότητες των Ελληνικών ξύλων.
  Η κρανεία (κρανιά), είχε ξύλο στερεότατο, χρησιμοποιούταν για “τύλους” (καβίλιες), για τα “εμπόλια” των κιόνων (δηλ. τους ξύλινους πύρους σύνδεσης των επιμέρους σφονδύλων των κιόνων), όπως για παράδειγμα του Παρθενώνα, του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπως επίσης και για θυρώματα. (Τις δεκαετίες 1950, I960, 1970 οι “βέργες” από κρανιά, ήταν το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο των δασκάλων για τιμωρία των άτακτων μαθητών. Σημερινή εφαρμογή παρέμεινε η κατασκευή της παραδοσιακής γκλίτσας των κτηνοτρόφων).
  https://www.mpitis.gr/greek-woods.html

 167. BLOG_OTI_NANAI said

  Ένα από το πιο εξευτελιστικά πρωτοσέλιδα που μπορεί να διαβάσει κάποιος εκτός από την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΕΦΣΥΝ με άρθρο έμμεσα υπέρμαχη, χωρίς ευθεία κριτική, για τον ισλαμικό σεξισμό, τον υποχρεωτικό γυναικείο κοινωνικό εξευτελισμό, της υποχρεωτικής κοινωνικής εξαφάνισης της γυναικείας μορφής.

  Απίστευτη δήλωση. Ρωτάει ο δημοσιογράφος για να την αναγκάσει να μιλήσει κατά του σεξισμού:

  «Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτές τις ηρωικές νεαρές Ιρανές που αγωνίζονται για την κατάργηση της υποχρεωτικής μαντίλας;»

  Κι εκείνη μουγκή. Και προσθέτει με κτηνώδη ψέματα που φτάνουν την αυτογελοιοποίηση, ότι το τσαντόρ…

  «στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο διαφορετικό από τα μαύρα ρούχα που φοράνε πολλές χριστιανές γυναίκες στην Ελλάδα»

  Μιλάμε για πραγματική ξεφτίλα, να συγκρίνει το τσαντόρ μιας νέας κοπέλας, μιας νέας γυναίκας, ή ενός μικρού κοριτσιού, με τις ελάχιστες εναπομείνασες γιαγιάδες χήρες στα χωριά (αποφεύγοντας μάλιστα συνειδητά να αναφέρει τις προχωρημένες γεροντικές ηλικίες και το ελάχιστο πλέον ποσοστό τους), που ακριβώς το γεγονός ότι όταν αυτές ζούσαν, όλες οι νεώτερες φορούσαν ό,τι ήθελαν, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται καν σύγκριση ανάμεσα στον ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ γυναικείο εξευτελισμό ΚΑΘΕ ηλικίας στο Ισλάμ.

  Και το κατάπτυστο άρθρο στην εποχή του … #ΜεΤοο:

 168. Πέπε said

  Αν απαγορευτούν τα πανηγύρια, δε θα πρέπει να δοθεί ένας σαφής ορισμός του πανηγυριού;

  Τι εννοώ:

  Η έννοια που έχω προσωπικά στο μυαλό μου βάσει εμπειριών είναι μια γιορτή που γίνεται επ’ αφορμή θρησκευτικής γιορτής, και που περιλαμβάνει εκκλησία, φαγητό και γλέντι (όργανα και χορό). Οι παραλλαγές με μεγαλύτερη έμφαση στο εμπορικό σκέλος ή και μόνο με αυτό υπάρχουν βέβαια, αλλά δεν είναι αυτές που μου ανακαλεί στο μυαλό η λέξη.

  Εδώ στην Κρήτη, τουλάχιστον στα μέρη που επηρεάζονται από το Ηράκλειο (δεν ξέρω τι γίνεται δυτικότερα), αυτός ο θεσμός βρίσκεται σε μεγάλη υποχώρηση. Μάλιστα νομίζω ότι όταν λένε πανηγύρι δε σκέφτονται καν αυτό, παρά μόνο τον καθαρά θρησκευτικό εορτασμό. Αντίθετα, υπάρχουν οι γιορτές τροφίμων: γιορτή πατάτας, εφτάζυμου, πορτοκαλιού, ρακής, μελιού, χοχλιού, ξεροτήγανου, ξινόχοντρου (=τραχανά) κλπ.. Σ’ αυτές ο άγιος έχει αντικατασταθεί από κάποιο τρόφιμο (γενικά το φαγητό είναι κάτι θεοποιημένο, συνήθως αντιμετωπίζεται ως κάτι πολύ ανώτερο και σημαντικότερο από τους ανθρώπους οι οποίοι οφείλουν να το υπηρετούν αγόγγυστα), έχει οριστεί για κάθε χωριό ένα πολιούχο τρόφιμο και μια ημερομηνία για τη γιορτή του, και κατά τα άλλα γίνονται τα ίδια όπως στα πανηγύρια, δηλαδή φαί και χορός με όργανα. Χαρακτηριστικό της έντονης θρησκευτικής στροφής από τον χριστιανισμό στην τροφολατρία είναι το γεγονός ότι αν μια γιορτή τροφίμου πέφτει πάνω σε ημερομηνία θρησκευτικής γιορτής, αυτό που θα εορταστεί και θα προβληθεί είναι το πρώτο, π.χ. «Γιορτή ρακής, Μαρμακέτο 15 Αυγούστου – όνομα λυράρη» (το ότι ταυτόχρονα είναι και της Παναγίας έχει ξεχαστεί).

  Τυπικά αυτό δεν είναι πανηγύρι, παρόλο που γίνονται ακριβώς τα ίδια όπως σ’ ένα πανηγύρι. Το πιάνει η απαγόρευση; Αν θέλει να το πιάσει, πώς ακριβώς θα πρέπει να είναι διατυπωμένη;

  Άλλη συνήθεια εδώ είναι επίσης τα γλέντια χωρίς ειδική αφορμή. Και πάλι η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια, δηλ. φαγοπότι, όργανα και χορός, απλώς χωρίς θρησκευτική ή τροφολατρική αφορμή. Σε μερικά χωριά κάποια τέτοια γλέντια έχει καθιερωθεί να επαναλαμβάνονται μια συγκεκριμένη (ή σχεδόν συγκεκριμένη) ημερομηνία κάθε χρόνο, σε άλλα όχι. Και αυτά τα γλέντια συμβαίνει καμιά φορά να συμπίπτουν με θρησκευτικές εορτές (το πρόχειρο παράδειγμα είναι και πάλι 15αύγουστο: το πολύ γνωστό, τα τελευταία χρόνια, γλέντι στο Αβδού), αλλά χωρίς καμία σύνδεση ανάμεσα στα δύο γεγονότα. Άρα και πάλι δεν είναι πανηγύρι, είναι ένα γλέντι. Και έτσι ονομάζεται, έτσι το έχουν οι αφίσες και τα πανώ στις γέφυρες της εθνικής: «γλέντι με τον Τάδε, Αβδού 15 Αυγούστου».

  Αν πας να το απαγορέψεις κι αυτό, τότε τι θα μείνει να επιτρέπεται; Ποια διατύπωση μπορεί να διευκρινίσει ότι απαγορεύονται τα πανηγύρια και ό,τι είναι σαν πανηγύρι αλλά δεν απαγορεύεται κάθε συνάθροιση ατόμων με φαγητό και όργανα; Κι ύστερα, τα όργανα δεν είναι υποχρεωτικά, απλώς είθισται να υπάρχουν. Μήπως απαγορεύεται κάθε συνάθροιση ατόμων με φαγητό; Μα αυτό έγινε (και αυστηρότερα – κάθε συνάθροιση γενικά) αλλά ήρθη.

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  Το σχόλιο το έβαλα εδώ επειδή ακριβώς ταιριάζει «αριστερός/προοδευτικός για τα πανηγύρια»… Και η εικόνα με το Τσαντόρ από κάτω μπήκε για να εμπεδώσουμε την γυναικεία «ελευθερία»… Τη στιγμή μάλιστα που ξέρουμε πολύ καλά και στη χώρα μας, πώς θέλουν να ντύνονται σήμερα οι γυναίκες όταν είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ελεύθερες. Τις βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  Μην ξεχάσω να προσθέσω ότι καμία από τις γιαγιάδες μου δεν φορούσε ποτέ μαντήλα, ούτε παντρεμένη, ούτε χήρα, ούτε στο δρόμο, ούτε στην Εκκλησία… Και επίσης, η μικρασιάτισσα προγιαγιά μου που έχω την τύχη να την έχω σε μια φωτογραφία, ούτε αυτή ούτε οι αδελφές της φόραγαν μαντήλια στη φωτογραφία…
  Απλά να φανεί το πόσο εύκολα η «αριστερά» γίνεται ακροδεξιά όταν η «προοδευτική» ατζέντα το επιβάλλει…

 171. Μαρία said

  170
  Δεν συγκρίνει το τσαντόρ με τη μαντίλα αλλά με τα μαύρα του πένθους, που βέβαια ούτε κι αυτά είναι υποχρεωτικά.
  Κατα τα άλλα δεν διαφωνεί μαζί σου. https://www.efsyn.gr/tehnes/sinema/251867_me-enohlei-kinimatografiko-stereotypo-tis-katapiesmenis-moysoylmanas

  Θα μπορούσατε να ζήσετε και να δουλέψετε στο Ιράν; Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτές τις ηρωικές νεαρές Ιρανές που αγωνίζονται για την κατάργηση της υποχρεωτικής μαντίλας;

  Λατρεύω το ιρανικό σινεμά, όχι μόνο γιατί είναι απίστευτα ποιητικό και μοναδικό στον κόσμο ή γιατί με αφορά ως άνθρωπο, αλλά και για τις σπουδαίες και πανέμορφες Ιρανές ηθοποιούς. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να βρω δουλειά στο Ιράν, αλλά σίγουρα μπορώ να με φανταστώ να ζω εκεί. Οσο περνάνε τα χρόνια τόσο μεγαλώνει η αλληλεγγύη και η αγάπη που νιώθω για όσους αγωνίζονται για την ισότητα, τα δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών και εναντίον της καταπίεσης και της αδικίας. Η μαντίλα είναι μόνο ένα, ορατό, σημάδι της καταπίεσης των Ιρανών γυναικών, γιατί είναι υποχρεωτική. Αν οι γυναίκες αφήνονταν ελεύθερες να επιλέξουν, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ομως, σε αυτού του είδους τις συζητήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε κι άλλες εξίσου σημαντικές πλευρές της έννοιας «ελευθερία», κι ας μην προσφέρονται για λαϊκισμό. Εννοώ, το να έχεις δουλειά, το να μπορείς να δώσεις στο παιδί σου ευκαιρίες για μόρφωση, το να έχεις φάρμακα και περίθαλψη όταν αρρωσταίνεις, τροφή όταν πεινάς. Ταυτίζομαι, δηλαδή, με κάθε άνθρωπο που, όπου κι αν ζει, παλεύει για μια καλύτερη ζωή.

 172. Πέπε said

  Μπλογκ, την εποχή που φαντάζομαι άκρες-μέσες ότι θα ζούσαν οι γιαγιάδες σου, και οι ισλαμικές χώρες το αντιμετώπιζαν, νομίζω, πιο ανειμμένα το ζήτημα απ’ ό,τι σήμερα. Αντίθετα η Ελλάδα το αντιμετώπιζε πιο αυστηρά από σήμερα. Πλέον έχουν μείνει ως απομεινάρι αυτές οι λίγες γριές που λες, παλιότερα ήταν πολύ περισσότερες και όχι μόνο γριές. Προσωπικά έχω δει σε χωριά ακόμη και γριές που ουσιαστικά φορούσαν φερετζέ, αφού έσερναν την άκρη του μαντιλιού πάνω από το στόμα τους. Επίσης, έχω δει γυναίκα που δεν περίμενε να την τσακώσω τη στιγμή που είχε βγάλει το μαντίλι από τα μαλλιά της για να το διορθώσει, και ντράπηκε λες και την τσάκωσα γυμνή.

  Γιατί κρατάνε μαντίλι στους παραδοσιακούς χορούς; Πλέον, αν τυχόν το κάνει κανείς, είναι απλή συνήθεια ή φολκλόρ, παλιότερα όμως ήταν για να αποφεύγεται η σωματική επαφή μεταξύ των δαχτύλων των χορευτών!

  Φυσικά, στην Ελλάδα αυτά δε φαίνεται να ίσχυαν ποτέ τόσο απόλυτα όσο σε ορισμένα ισλαμικά κράτη σήμερα. Ότι όμως ήταν γενικώς συντηρητικά τα πράγματα, είναι αναντίρρητο. Επειδή έκτοτε κάναμε πρόοδο, και επειδή σ’ αυτή την πρόοδο κάποιοι παλιά (π.χ. οι οικογένειες των γιαγιάδων σου) στάθηκαν μπροστά από την εποχή τους, μην ισχυριζόμαστε και ότι όταν οι άλλοι έτρωγαν βαλανίδια εμείς κυκλοφορούσαμε με τον κουραδοκόφτη!

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  167, 169: Μάλλον την αδικείς. Κάπου λέει:
  «Οσο περνάνε τα χρόνια, τόσο μεγαλώνει η αλληλεγγύη και η αγάπη που νιώθω για όσους αγωνίζονται για την ισότητα, τα δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών και εναντίον της καταπίεσης και της αδικίας. Η μαντίλα είναι μόνο ένα, ορατό, σημάδι της καταπίεσης των Ιρανών γυναικών, γιατί είναι υποχρεωτική. Αν οι γυναίκες αφήνονταν ελεύθερες να επιλέξουν, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.»
  Μην ξεχνάς ότι οι άνθρωποι που έχουν συγγενείς και φίλους που ζουν σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς δεν μπορούν να λένε τα πράγματα ως έχουν, έξω απ’ τα δόντια, για ευνόητους λόγους. Η ίδια δεν είναι θρήσκα και ντύνεται με τον δυτικό τρόπο.

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Μανιάτισσα γιαγιά μου φορούσε πάντα μαύρα και μαντήλι, υπακούοντας στα αυστηρά ήθη του τόπου της σε ό,τι αφορούσε την τήρηση του πένθους. Το θέμα είναι ότι το είχε αποδεχθεί και το θεωρούσε αυτονόητο. Έτσι τις μάθαιναν τις γυναίκες από μικρές τα παλιότερα χρόνια.

 175. konstantinos said

  https://twitter.com/oceanspirit89?lang=el

  Ο πωλητής της Αγίας Σοφίας είναι πραγματικός!
  Έχει κι αλλα καλά αστεία ο λογαριασμός του.

 176. Μαρία said

  174
  Οι χήρες παλιά δεν έβγαζαν ποτέ τα μαύρα. Έμπαινες στην εκκλησία και στο αριστερό κλίτος μαύριζε το μάτι σου. Μαντίλα όμως οι γυναίκες της πόλης δεν φορούσαν.

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στα Μανιάτικα του Πειραιά ίσχυαν τα ήθη της Μάνης. Μιλάμε για 4-5 δεκαετίες πίσω και πρωτύτερα.

 178. Πέπε said

  Τα μαύρα μπορεί να ‘ναι και προσωπική επιλογή. Δεν αποκλείω την περίπτωση μια χήρα να πενθάει κυριολεκτικά κάθε μέρα επί δεκαετίες. Θα μου πεις, μήπως κι αυτό είναι μια κοινωνική κατασκευή; Πιθανόν, αλλά έτσι πάει μακριά το πράγμα (σάμπως και τι είναι καραεπιβεβαιωμένα αυθόρμητο και πηγαίο συναίσθημα;)

  Στα καλύμματα της κεφαλής και του προσώπου νομίζω ότι μπορεί να γίνει καλύτερη σύγκριση.

 179. Pedis said

  Φως φανάρι ότι με την ίδια «τεχνική» τσιτάρει και πολλά άλλα …

 180. Μαρία said

  177
  Λέγοντας της πόλης εννοούσα γέννημα θρέμμα. Η γιαγιά της φίλης μου που ήταν απο χωριό συνέχισε να φοράει μαντίλα κι όταν μετακόμισε στην πόλη.

 181. Γς said

  178:

  Σκέψου λέει μαύρα τσεμπέρια και τέτοια να φορούσαν κι οι χήροι

  Κι ο Γς, ο διςχηρος…

 182. Μαρία said

  https://www.tzikalagias.gr/%ce%b6%ce%ae%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%ac/

 183. # 153

  Οσο υπάρχει Κούγιας, ο Μπέος είναι υπερπολυτίμως απαραίτητος.

  Πάμε για τον δέκατο ;

  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/740122_fobamai-oti-tha-eimai-o-dekatos-nekros-toy-noor-one

 184. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @142. Προφανώς δεν είναι δικό μου. Γράφω καλύτερα Ελληνικά!! 🙂 🙂

 185. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ! Κάποτε θα συζητήσουμε ξανά (εννοώ σε άρθρο) για τη μαντίλα.

 186. Λευτέρης said

  Καλημέρα Νικοκυρη, εγώ δεν λεξικολογω αλλά σας παρακολουθώ φανατικά. Ήθελα απλώς να συνεισφέρω την εμπειρία μου μιας και κατάγομαι από την περιοχή του πανηγυριού. Οι περισσότεροι λοιπόν στην περιοχή, κόντρα ίσως στην ορθή χρήση της γλώσσας, λέμε : Ο Αλίαρτος…
  Λάθος ίσως αλλά ευρύτατα και διαχρονικά κατοχυρωμένο
  Καλημέρα και πάλι

 187. sarant said

  186 Καλημέρα, ευχαριστώ γιατο σχόλιο.

  Άλλη μια ένδειξη ότι τα θηλυκά σε -ος δεν καλοστέκονται στη λαϊκή γλώσσα.

 188. nikiplos said

  Νόμιζα πως ο Γσ θα το βάλει, αλλά αφού δεν το έβαλε το βάζω εγώ:

  🙂

 189. nikiplos said

  Σε άλλα νέα δυστυχώς το παιδάκι που τσάκισαν στο ξύλο έξω από το σπίτι του στο Βόλο οι βαρύμαγκες δεν άντεξε, μάλλον αυτοκτόνησε.

 190. dryhammer said

  142. O επιμηκυντής επιστήμων λέγεται Δρ,Subla; Ο σουβλατζής τώρα δικαιώνεται [Όταν έγραφα για το κοντοσούβλι γελάγατε…]

 191. B. said

  139: κ. Ιατρού, χωρίς να θέλω να σας κακοκαρδίσω, αυτή η μουσική ΔΕΝ είναι ικαριώτικος, είναι μια σύνθεση που αποδίδεται στο Γιώργο Κονιτόπουλο (εκ Νάξου) και τραγουδήθηκε από τον Πάριο το 1981 σε ένα δίσκο με (οΘντκ) νησιώτικα. Στην Ικαρία προκαλεί το είδος της αμηχανίας που θα είχαν π.χ. οι αθλητές της Σλοβενίας αν τους έπαιζαν τον εθνικό ύμνο της Σλοβακίας.

  Για τον αυθεντικό, δείτε π.χ. https://youtu.be/FvpnIYQmxrM

 192. Γιάννης Ιατρού said

  191: Μα ακριβώς αυτό λέει στο σύνδεσμο toy YoyTube. Προφανώς δεν πήγατε στο YouTube να δείτε τις παρατηρήσεις, αλλά απλά ακούσατε την μουσική εδώ στο μπλογκ. Γι αυτό άλλωστε έγραψα πως ο σύνδεσμος έχει πληροφορίες για τη ικαριώτικη μουσική. Ξανακοιτάχτε το, αν θέλετε!

 193. Γιάννης Ιατρού said

  189 !!!! Μη νομίσετε πως θα βρεθούν ένοχοι…., θα τα κουκουλώσουν! 😡😒😒😡😡

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  132 >>105. Στο πανηγύρι του Άη Μάμα αγόραζαν οι γυναίκες εσώρουχα

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35

 196. Γιάννης Ιατρού said

  195: Έφη ετοιμάσου, πάρε την οικογένεια, μαζέψτε καμιά βαλίτσα κλπ. και φύγαμε για τα ορεινά…, ξέρεις που!
  Ίσως προφταίνουμε 🙂 🙂

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  196 Σου μύρισε γουρνοπούλα ; 🙂 .
  Εχω 3 χρόνια να πάω. Όλο αποχαιρετισμούς, να πάρει φίλεμ…
  Το πεύκο σήκωσε τα κεραμίδια και οι βελόνες του σκέπασαν το κηπούλι. Είπαμε να το κανονίσουν πριν τ΄Αυγούστου

 198. Γιάννης Ιατρού said

  196: Ναι! https://www.youtube.com/watch?v=tWAA9QVglSo 🙂

 199. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα που δεν έχει και πολλά πανηγύρια, έως το τέλος του Ιουλίου, κάνουν τους τζάμπα μάγκες…
  Να τους δω μετά, κατά τον 15αύγουστο αν θα συνεχίσουν την απαγόρευση… Θα γίνουν «θαύματα»…

 200. Γιάννης Ιατρού said

  Όταν οι δικές της εφημερίδες προβληματίζονται από την αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση…

 201. Μαρία said

 202. sarant said

  199 Ε, έχει Ηλία και Παρασκευή

 203. Χαρούλα said

  Και Μαρίνα, Παντελεήμονα και στην Χιό, Μαρκέλλα.

 204. B. said

  192: Ναι, πράγματι, δεν πήγα στο you tube μέχρι που μου το υποδείξατε. Καλά τα λέει μέσες-άκρες (παρότι έχω μερικές ενστάσεις στην ιεράρχηση, που ξεφεύγουν πάντως από το θέμα του νήματος). Το γεγονός είναι ότι σχεδόν ουδέποτε ακούγεται ο υποτιθέμενος καριώτικος του Πάριου στην Ικαρία (ήταν άλλωστε παντελώς άγνωστος προ του 1981 που βγήκε ο δίσκος).

  Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές καταγραφές πολλών ικαριώτικων σκοπών και αντίστοιχες εκδόσεις (και με μουσική σημειογραφία) από το σύλλογο «Φεστιβαλ Ικαρίας» και ένα εκπαιδευτικό CD του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ υπό την εποπτεία του (και ικαριακής καταγωγής) καθηγητή Δημήτρη Θέμελη (εκλιπόντος σχετικά πρόσφατα).

  Το ατύχημα είναι ότι σε διάφορες σχολές χορού ανά την Ελλάδα (ατυχώς και σε μερικές με καλό όνομα κατά τα άλλα) διδάσκεται το τραγούδι το Πάριου ως παραδοσιακός καριώτικος (που ωστόσο ΔΕΝ μπορεί να χορευτεί έτσι αν δεν πειράξεις τα βήματα διότι δεν βγαίνει το μέτρο σωστά) και οι εκπαιδευμένοι κατά αυτό τον τρόπο επισκέπτες της νήσου έρχονται τα καλοκαίρια και σπέρνουν τη σύγχυση.

  Αντιστεκόμαστε όσο μπορούμε…

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Αγίου Μάμαντος!
  Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 19.00 Περιφορά Ιεράς Εικόνας Αγίου Μάμαντος και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
  21.00 Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμαντος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαριλάου Θεσσαλονίκης «Οι τρείς Ιεράρχες»
  https://cityportal.gr/details.php?article_id=102274&subcat_id=&cat_id=54

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον Ιούλιο γιορτάζουν, εκτός των γνωστών ονομάτων και δυο εκλεκτοί συνιστολόγοι:
  Στις 18 ο Αιμίλιος και στις 22 η Μαγδαληνή! Αγιος Αιμιλιανός είναι στον Κολωνό αλλά και στην Καλλιμασιά της Χϊου όπου ,ναι, γίνετα πανηγύρ όπως και για την Αγία Μαγδαληνή, στις Μαριές Ζακύνθου. Πριν λίγα χρόνια βρέθηκε εκεί ο γιος μου τυχαία τη μέρα της γιορτής και πέρασαν ωραία λέει.

 207. Γιάννης Ιατρού said

  202, 203: Ρε σεις, που τα θυμάστε όλα αυτά; Καλά, του προφ. Ηλία σε τίποτα βουνοκορφές, τι πανηγύρι. Στου Αγ. Παντελεήμονα, ε κουτσοί, στραβοί… όλοι εκεί πάνε (λέει η λαϊκή ρήση, όχι εγώ βέβαια 😉). Αλλά τα άλλα, Αγ, Παρασκευή, Αγια Μαρίνα κλπ. όντως έχουν κόσμο συνήθως. ΑΛΛΑ, αυτά πα πανηγύρια θα τα χαρακτηρίσουν ΕΜΠΟΡΟ-πανήγυρεις, οπότε επιτρέπονται…

  206: Θα τους γιορτάσουμε δεόντως 👍

 208. dryhammer said

  Αγ. Μάμα έχει και στη Χίο, όπου στο πανηγύρι του δεν πουλάνε βρακιά, αλλά το χωριό λέγεται Αφροδίσια (όχι νοσήματα).
  http://www.aphrodisia.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b7%ce%b3%cf%8d%cf%81%ce%b9/

 209. Χαρούλα said

  #207
  Γιατι η Αλεξανδρούπολη είναι …περικυκλωμένη! Αν.Παρασκευή,, βορ.Παντελεήμονας, δυτ. Μαρίνα, παπού Χιώτη, γενέθλια στου Ηλία. Ξεχνιούνται;😂🤣

 210. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τι λέτε ρε!!! που δεν έχει γιορτές και πανηγύρια το 2ο 15/θήμερο του Ιουλίου; Βλαδίμηρος -;) Ιουλία, Μαρίνα, Αιμίλιος, Γαρουφαλιά!

  Στις 20 όλοι εμείς οι Μακεδόνες γιορτάζουμε το Ίλιντεν 😋😛😜 😅🤣😂 από βουνοκορφή σε βουνοκορφή. Και ακολουθούν Ακάκιοι, Μαγδαληνές, Παρασκευές, Παντελήδες…

 211. gpoint said

  # 207

  Να φροντίσεις να ενημερωθείς, στο Γαλαξίδι ο ναός του προφήτη Ηλία είναι παρά θιν’ αλός, με το παναΐρι του και τα όλα του (πλην των από καιρό κλεμμένων παλαιών εικόνων του). Ακου σε βουνοκορφές !!!

 212. Γιάννης Ιατρού said

  209: Εσάς σας έχει στο μάτι ο ΠΘ…

  210: Τά ΄παμε αυτά, τριτοδεύτερος έρχεσαι 🙂 🙂 🙂

 213. sarant said

  207 E, τότε θα τα πούνε όλα εμποροπανηγύρεις….

 214. Γιάννης Ιατρού said

  211: Εμ, αν ήσαν λογικοί εκεί στο Γάλα-Ξύδι θα τον λέγανε Αι Νικόλα ή κάτι τέτοιο. Αλλά ως γνωστόν η τρέλα δεν πάει στα βουνά..

  ΥΓ: Τ΄ άλλα τα κανόνισες;

 215. ΚΩΣΤΑΣ said

  212 Το Ίλιντεν δεν το είπες, όμως… 😉

 216. Γιάννης Ιατρού said

  213: Μόνο όταν τα χωριά (περιοχές) έχουν ψηφίσει (κατά πλειοψηφία) ΝΔ. Εκεί στη Χαρούλα, δεν θα δείξουν έλεος 🙂

 217. Γιάννης Ιατρού said

  215: Μα δεν είναι θρησκευτικό, στις εμποροπανήγυρεις κατατάσσεται 🙂
  Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία για κάποιους παραπέμπει στην αντιοθωμανική εξέγερση του Ίλιντεν το 1903, παραπέμπει λέω!!

 218. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @210. Ήταν συνεχόμενα τα πανηγύρια, Κώστα, σε Νεάπολη και Πολίχνη (Αγίας Παρασκευής, Αγίου Παντελεήμονος) και η χαρά μας ήταν μεγάλη για το χορταστικό εορταστικό διήμερο με τσίκνα από σουβλάκια και καλαμπόκια στα κάρβουνα,παιχνίδια, σκοποβολή, ταχυδακτυλουργικά κλπ. Και, βέβαια, ένα κερί για τον Άγιο..

 219. ΚΩΣΤΑΣ said

  218 Γιώργο, εμείς έχουμε Άγ. Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους, χοροστατεί πάντα ο Βαρνάβας, στον δεξιό χορό πρωτοστατεί καλλίφωνος ιεροψάλτης και στον αριστερό κατοικοεδρεύει ο δήμαρχος που λέει πάντα το «πιστεύω».

  Παρόμοιο σκηνικό και στη Μενεμένη, στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Ο υποφαινόμενος πάντα απών… λόγω διακοπών. 😉

 220. Χαρούλα said

  Το αστείο ειναι ότι εδώ δεν το έχουμε το πανηγύρι όπως το γλεντάνε παρακάτω. Τα βλέπω και μου φαίνονται τόσο εξωτικά! Καλά Τσαμπά, Θώδη μπορεί και να μην ξέρουν που πέφτει ο Έβρος! Μια εμποροπανήγυρις στο Διδ/χο, χωρίς άγιο και χορούς, μια στις Φέρρες με άγιο αλλά χωρίς χορούς. (Γιαυτό επαθα πολιτισμικό σοκ στην Λάρισα!)
  Και οι άλλοι άγιοι με κατάνυξη, ξενύχτι στην αυλή των ναών και πάγκους, λουνα-παρκ, μαλλί της γριας, τέτοια! Ε, φυσικά οι ταβέρνες γεμιζούν, εχουν μουσική, αλλά όχι με τον τρόπο που βλέπω. Στου Παντελεήμονα γίνεται και ένα τραπέζωμα των εμπόρων που είναι ο Άγιος τους. Στην επαρχία Αλεξανδρούπολης αν ξέρω σωστά, μόνο ένα γλέντι ποντιακό, γίνεται τρανό, αλλά τρανό! Το δεκαπενταύγουστο στην Αισύμη.

  Μάθατε κάτι για τον ΠΘ και μου το κρύβετε; Έρχεται; Έστειλε ευχές; Να φύγω; Προλαβαίνω; 🤣

 221. Γιάννης Ιατρού said

  220 (τέλος): Στην Αλεξανδρούπολη Παναγιωτόπουλος – Πάιατ 🤔🙄
  Χαρούλα μου, μόνο ένα θα πω: Κουράγιο τώρα 🙂 🙂 🙂 🙂

 222. voulagx said

  Αυτο δεν ειναι για τα πανηγυρια:
  Πέθανε 27χρονος στο Βόλο που είχε καταγγείλει αστυνομική βία

 223. Γιάννης Ιατρού said

  Αντιστεκόμαστε !!!

 224. Χαρούλα said

  Χαχαχα! Καλέ αυτός είναι του σπιτιού! Του λιμανιού για την ακρίβεια! Για τον αμερικάνο λέω… Ο άλλος διακοσμητικός! Δεν τον θέλαν στην Καβάλα και τον στέλνουν όπου!

  Ο δικός μας άνθρωπος!
  https://www.e-evros.gr/gr/search?search=%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CF%84

 225. Μαρία said

  Τρίτοι και όχι ο ανάδοχος πραγματοποίησαν τις απεντομώσεις στις φυλακές
  Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το έργο απεντόμωσης των φυλακών της χώρας πραγματοποίησαν οκτώ διαφορετικές εταιρείες, και όχι αυτή στην οποίαν ανατέθηκε το έργο – παρότι η σύμβαση το απαγόρευε.
  https://insidestory.gr/article/apentomoseis-fylakes-followup?token=P7D2UY0IGO

 226. ΚΩΣΤΑΣ said

  222 Να γίνει ιατροδικαστική εξέταση, ει δυνατόν και με εκπρόσωπο της οικογένειας, και αν ο θάνατος είναι αποτέλεσμα αστυνομικής βίας, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Σιγά μην κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή.

  Αν όμως – βάζω κι ένα υποθετικό αν – ο θάνατος του νεαρού προήλθε από άλλη άσχετη αιτία, τότε και αυτή η προκαταβολική σπέκουλα ορισμένων δεν μου αρέσει. Καλά είναι όλοι να σοβαρευτούμε και όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

  .

  224 Αυτός ο Πάιατ εμένα μου αρέσει. Λίγο μου το χαλάει το μικρό του όνομα, Τζέφρι!!! Πού το βρήκε τέτοιο όνομα, άσε που το έχει κατοχυρωμένο άλλος! 😉

 227. gpoint said

  # 214

  Του αη-Νικόλα του έχουνε την εκκλησιά στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ελλάδς με υπέροχη διακόσμηση και το τεράστιο ξύλινο σκαλιστο τέμπλο με απεικονίσεις από ην Π.Δ. να είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης, Το εκκλησάλι τοθ προφήτη Ηλία είναι 2 χλμ έξω από την πόλη σ’ ένα άπλωμα ώστε ν έχει χώρο για το πανηγύρι..
  Τώρα που το σκέφτομαι είναι λογικό να το αφιερώσουν στον προφήτη Ηλία λόγω ημερομηνίας, οι ναυτικοί έφευγαν μετά τα Θεοφάνεια που «αγιάζαν» τανερά κι επέστρεφαν αρχές Ιούλη πριν αρχίσουν τα δρίματα όπως λένε τα τοπικά ισχυρά μελτέμια του Κορινθιακού και είχαν το πανηγύρι της επιστροφής του. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι η αρχαιότερη στην πόλη, κι αυτή στα ψηλά, κοντάτης κτίστηκε ο Αη Νικόλας, τότε η πόλη είχε και τείχος για την αντιμετώπιση των πειρατών.

  Υ.Γ. μπα, μπούχτισα, έφυγα και η συνέχεια την άλλη φορά που θα ξανάρθω Αθήνα

 228. Μαρία said

  Προκαταβολική σπέκουλα.

 229. Μαρία said

 230. Γιάννης Ιατρού said

  222: 189+193

  226: Ρε Κώστα, Ίσως να πέθανε από άλλη αιτία, θα δούμε. Όμως,όπως και νά ΄χει, 7 πλευρά κλπ. του τα είχαν σπάσει πρότινος… Αυτό είναι αδικαιολόγητη βία, υπάρχει και βίντεο. Αλλά το Υπουργείο Προ-Πο έβγαλε ανακοίνωση που ήδη, προ της ιατροδικαστικής έρευνας, λέει πως δεν οφείλεται στον όποιο τραυματισμό του.

  Και τώρα τον μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς την συγκατάθεση της οικογένειας, για την ιατροδικαστική εξέταση.
  Να τι είπε ο πατέρας του!

  Δεν είναι δουλειά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να βγάζει ανακοινώσεις προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα νεκροψίας. Δουλειά του είναι να απολογηθεί για το άγριο ξύλο που έφαγε πριν ένα μήνα ο #Βασιλης_Μαγγος από την αστυνομία και να μας πει τι κινήσεις έχει κάνει γι αυτό.

  Τι λέμε τώρα!

  227: Γιώργο, για την Αγίας Παρασκευής ξέρω… 👍😉

 231. Pedis said

  # 222 – Και μόνο που η κυβέρνηση πήρε πάνω της την υπόθεση δια του προϊσταμένου των κρατικοδιαίτων μπράβων βρωμάει …

 232. sarant said

  230 Ε ναι, διότι ασκεί πίεση και στον ιατροδικαστή

 233. ΚΩΣΤΑΣ said

  228 – 230β
  Οι μεν προκαταβολικά αποδίδουν τον θάνατο σε αστυνομική βία, οι δε, επίσης προκαταβολικά, την αποκλείουν. Αμφότεροι καταδικαστέοι για μένα. Λίγη υπομονή ώσπου να βγουν τα επίσημα πορίσματα δεν βλάπτει. Αυτή είναι η δική μου θέση.

 234. Μαρία said

  Αυτό είναι πρωτάκουστο. Άσε που ο εισαγγελέας μπορεί να τους λιποθυμήσει.

  Η είδηση είναι απ’ το ΑΠΕ.

 235. Pedis said

  Άντε και νάναι η περίπτωση τέτοια και ο ιατροδικαστής να έχει δικό του θεό,

  άντε και ψάχνουν να βρίσκουν ποιος εξάσκησε υπερβολική βία, ποιος του την έδωσε στα πλευρά και ποιος στην κοιλιά,

  άντε να βρουν ποιος και γιατί δεν τον έστειλε στο νοσοκομείο, δεν έγινε ιατροδικαστική έκθεση ποιος και γιατί έκλεισε την υπόθεση πριν να ανοίξει,

  άντε και στήνεται το κατηγορητήριο, γίνεται δίκη μετά από δύο χρόνια με έγγραφα που λείπουν, λειψές καταθέσεις και τα γνωστά,

  άντε και ένα-δύο πραιτοριανά ζώα τρώνε από έξι μήνες με αναστολή και έφεση και στο παραπάνω δικαστήριο αθωώνονται λόγω αμφιβολιών

  καλά τώρα, γενικά μιλώντας, ποια είναι η πιθανότητα ο ιατροδικαστής να είναι έντιμος, ευσυνείδητος, εξαιρετικά ικανός στη δουλειά του γιατί θα του την μπούν εκατό για να τον βγάλουν σκάρτο, θαρραλέος και μάγκας

  για να μπει σε μπελάδες για να αισθάνεται μετά υπεύθυνος για όλη αυτή τη γελοιότητα. Και να μην δει προαγωγή … ούτε μετάθεση να γυρίσει στην οικογένειά του στον αιώνα τον άπαντα.

  Στα σοβαρά, δεν ντρέπεστε να ψάχνετε για μαλάκα;

 236. voulagx said

  #226: Δηλαδη ΚΩΣΤΑ το ξυλο που εφαγε απο τους μπατσους το δικαιολογεις;

  Καταγγελία πατέρα Β. Μάγγου: Μεταφέρουν τη σορό του παιδιού μας στη Θεσσαλονίκη χωρίς τη συγκατάθεση μας (Video)

 237. Γιάννης Ιατρού said

  233: Κώστα,
  Δεν στέκει αυτό που ισχυρίζεσαι για τους «δε» (=> αντιπολίτευση). Αυτή δεν έκανε *καμία* επίσημη δήλωση για την αιτία του θανάτου του ΒΜ, περιμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές. Είπε πως θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της κυβέρνησης/υπουργείου, που τοποθετήθηκε πριν την εξέταση, όπως προείπα.

  Κι αν δεν εννοείς με το «δε» την αντιπολίτευση, τότε ποιόν; Δεν είναι το ίδιο, όταν βγάζει μιά ανακοίνωση ένα υπουργείο και όταν κάνει κάποιο σχόλιο ο Κώστας ή ο Γιάννης ….

 238. nwjsj said

  «Μπουμπούκι» η ιατροδικαστής…

 239. ΚΩΣΤΑΣ said

  236 Δεν δικαιολογώ καμία παρανομία, οποθενδήποτε προερχόμενη.

  237 Οι «δε» είναι όσοι πρωτολάνσαραν την πληροφορία (όποιοι είναι αυτοί) ότι ο θάνατος οφείλεται στην αστυνομική βία, πριν ακόμη υπάρξουν επίσημα αποτελέσματα. Και οι «μεν», ως μη όφειλαν, τσίμπησαν κι έκαναν επίσης απαράδεκτη δήλωση.

 240. Νέο Kid said

  27 χρόνων παιδί, με πρόσφατα τσακισμένα παΐδια και συκώτι, μάλλον δεν πέθανε από γηρατειά…

 241. Μαρία said

  238
  Το έλεγξες πριν το αναπαράξεις;
  Η Λεονταρή υπηρετεί στη Λάρισα και όχι στη Θεσσαλονίκη http://www.data.gov.gr/organization/about/iatrodyplar
  Πολιτεύτηκε αρχικά με το ΛΑΟΣ και μετά με τη Ντόρα.
  Είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη π.χ. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=333742
  αλλά αθωώθηκε https://www.ereportaz.gr/tyfli-i-dikeosyni-gia-tin-roubini-le/

 242. Γιάννης Ιατρού said

  238: Θα ήταν, αν γινόταν η εξέταση στη Λάρισα. Αλλά τώρα τον πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς η τοπική υπηρεσία δεν μπορούσε (ή τέλος πάντων κρίθηκε από τους πιό πάνω έτσι) να αντεπεξέλθει στην πρόκληση αυτή, για κάποιον λόγο (230β 🙂 ).

  239β: Δηλαδή το υπουργείο ΠροΠο παρασούρθηκε από τους τουιτεράδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ωρε ρεζιλίκια!
  Γιατί από τον τύπο και τα ΜΜΑ γενικά, το 98% δικά τους είναι!

 243. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γράψτε έναν κανόνα:
  «Μη δικαιολογείτε την κάθε είδους βία που ασκεί η εξουσία, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα στραφεί εναντίον σας. Ο Ινδαρές ξέρει ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Εξαιρούνται οι ανήκοντες σε οικονομικές ελίτ.»

 244. Pedis said

  # 242 β – ναι, μωρέ, είναι καλά παιδιά εκεί στο Υπουργείο αλλά παρορμητικοί τύποι, είναι πήχτρα στη δουλειά κάθε μέρα να βάζουν τάξη, τους πνίγει και το δίκιο τους εδώ που τα λέμε και πέσανε σαν αγαθιάρηδες στην παγίδα των μοχθηρών τουϊτιζαίων …

 245. Μαρία said

  Το πλέον σοβαρό, με εκτίναξη κόστους, με νέους προϋπολογισμούς. Από τις 750.000 ευρώ που ήταν όλος ο προϋπολογισμός για τα 5 υδατοδρόμια με βάση τις εκτιμήσεις συμβούλων και προσφορών των αναδόχων του έργου, τώρα θα έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Γαλιατσάτος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι προκατασκευασμένος οικίσκος 23 τ.μ. στο χώρο υδατοδρομίου είχε πλέον κόστος 90.000 ευρώ… «Από χρυσάφι θα το φτιάξετε;» ήταν η ερώτηση που τους έθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  https://www.stokokkino.gr/article/3837/Me-symboylo…-Adwni-schediazan-prokatabolh-%E2%82%AC1-ekat.-gia-ergo-poy-archika-kostize-%E2%82%AC750.000.html

 246. nikiplos said

  242@ Το ζήτημα είναι απλό. Η ιατροδικαστική εξέταση, θα δείξει την αιτία θανάτου πχ εμβολή ή ανακοπή. Ο συσχετισμός στη συνέχεια δεν μπορεί παρά να οφείλεται μόνο σε εικασίες, που δικαστικά και νομικά δεν θα έχουν νόημα, ενώ οι όποιες ευθύνες (πχ η παράτυπη συμπεριφορά στο αστυν. τμήμα απέναντι σε έναν τραυματισμένο άνθρωπο, η μη έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο κλπ) θα επιμεριστούν σε τυπικές αμέλειες, όπως ακριβώς έγινε και με την περίπτωση Ζακ Κωστόπουλου.

  Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και βολικό: Μην πηγαίνετε στις πορείες, μην μπλέκετε γιατί μπορεί να την πατήσετε σαν τον Ζακ ή τον Μάγγο.
  (Προσωπικά δεν θεωρώ τις πορείες και τις διαδηλώσεις ως κάτι σημαντικό όσον αφορά το προκείμενο. Ανέκαθεν η ομαδική συμπεριφορά με στοιχεία όχλου, ενείχε κινδύνους, ασχέτως αν δεν είχαμε την υπευθυνότητα να το παραδεχτούμε). Εντούτοις ως κοινωνία θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μια λιγότερη βίαιη συμπεριφορά.

  Απελπισία από τον Χρυσοχόο για άλλη μια φορά. Θα περίμενα ως δήλωση κάτι του στυλ: θα φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο κι άλλα τέτοια πιασάρικα, αλλά μάλλον αλλού έχουν το νου τους.

 247. dryhammer said

  Έτσι κι αλλιώς το μαχαίρι είναι στο κόκκαλο, γιατί το κρέας είναι ήδη φαγωμένο και τώρα πάμε για το μεδούλι. Κι όποιος έχει αντίρρηση, του σπάμε τα κόκκαλα. Τόσο απλά.

 248. nwjsj said

  @ 241 – Μαρία
  «Το έλεγξες πριν το αναπαράξεις;»
  Όχι, λάθος μου κι ευχαριστώ που το έκανες εσύ για μένα!

  «Είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη […] αλλά αθωώθηκε»
  Αθωώθηκε μεν, αλλά το δημοσίευμα είναι ξεκάθαρο για το πώς. Ίσως τελικά να είναι για καλό που μεταφέρθηκε η σωρός στη Θεσσαλονίκη. Θα δούμε…

  Νεκροψία με παρουσία εισαγγελέα έχετε ξανακούσει; Μάλλον ο υπουργός προσπαθεί να εξαλείψει κάθε αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα είναι αναξιόπιστα. Το θέμα είναι αν η οικογένεια του παιδιού όρισε και δικό της εμπειρογνώμονα, νομίζω όμως ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

  Τέλος πάντων, ό,τι και να δείξει η νεκροψία, κάποια στιγμή θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή κουβέντα στη χώρα για τις δυνάμεις καταστολής. Αλλά, είναι τέτοια η σύγχρονη ιστορία μας που δεν μας επιτρέπει να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.

 249. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  247: Αυτό με το μαχαίρι στο κόκκαλο πρέπει να είναι προϊστορικό, γιατί προ ημερών διάβαζα μιά δημοσίευση για κάτι προϊστορικά κόκαλα ανθρώπων (ή ανθρωποειδών τέλος πάντων) που βρέθηκαν με κάτι χαρακιές επάνω τους… Ή τους έφαγαν ή είχε γίνει έρευνα σε βάθος από κάποιο υπουργείο τους…

 250. nikiplos said

  248@ όταν τα ΜΑΤ και οι δυνάμεις της τάξης στην ΕΕ του ουμανισμού και στις ΗΠΑ της Ελευθερίας, είναι εξοπλισμένα και βγάζουν μάτια? Δύσκολο.
  Εδώ μια έρευνα:
  https://www.aao.org/eye-health/news/restrict-use-rubber-bullets-eye-injuries-protests
  Σκέψεις για απαγόρευση:
  https://www.wsj.com/articles/serious-eye-injuries-spur-calls-to-ban-rubber-bullets-11592070374
  Και φυσικά που λόγος για ευαισθησία?

 251. dryhammer said

  250. Ά, θα χρησιμοποιούν μόνο τις κανονικές;

 252. Γιάννης Κουβάτσος said

  251: Ε, ναι, όπως έκαναν τις παλιές καλές εποχές εναντίον των απεργών.

 253. 61, 104α: Το προσκύνημα θα διαρκέσει πέντε αντί για δύο ημέρες, για να μπορέσει να έρθει ο κόσμος πιο ήρεμα και πιο ήσυχα. Απαγορεύσαμε την εμποροπανήγυρη για την ασφάλεια των ανθρώπων. Θέλαμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Έρχονται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, τους οποίους και είναι δύσκολο να τους ελέγξουμε. Η απόσταση των δύο μέτρων για να πάνε στην εκκλησία και να γυρίσουν, γίνεται κατευθείαν επτά μέτρα εάν δεν υπάρχουν πάγκοι. Κι έτσι αποφεύγεται και ο συνωστισμός. Θα είναι πιο εύκολη και ασφαλής η πρόσβαση για τους πιστούς. Ο κόσμος θα πηγαίνει να προσκυνήσει και θα γυρίζει.

  Όπως και σε άλλα προσκυνήματα, οι πιστοί πηγαίνουν με τα πόδια.

 254. […] Tη φωτογραφία που συνοδεύει το σημερινό σημείωμα την πήρα απο ένα πρόσφατο άρθρο ειδησεογραφικού ιστοτόπου με τίτλο “Τρόμος για τα πανηγύρια”. Δεν ξέρω αν είναι πρόσφατη, βγαλμένη από κάποιο μετακορονοϊκό πανηγύρι, σαν κι αυτά που έγιναν π.χ. στην Αλίαρτο ή αν είναι φωτογραφία αρχείου από το περσινό ή κάποιο άλλο προκορονοϊκό καλοκαίρι. Διότι βέβαια, η… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/07/13/panair/ […]

 255. Γιάννης Ιατρού said

  Παιδιά, σωστά το λέτε μερικοί 😎🤔😉🤗 εδώ μέσα, θα δείξει η νεκροψία!
  Κοιτάτε τώρα τι θυμήθηκα: Σωτήρης Πέτρουλας, Ιούλιος 1965: Ασφυξία λόγω δακρυγόνου, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση !!
  Ακόμα και το ιν.γρ το αναφέρει, μαζί με την αξέχαστη δήλωση του (γέρου) Παπανδρέου τότε: «Η κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και κυβέρνησις αίματος. Πρέπει να εξαφανισθή από προσώπου της γης και να λογοδοτήσει δια τα εγκλήματά της».

  Ο Γρηγορόπουλος ήταν «κολόπαιδο», ο Φύσσας «ακροαριστερός», ο Ζακ «πουστράκι», ο Βασιλης Μαγγος (εικάζω πως θα βγει) «πρεζάκι», ο George Floyd (εκ γενετής😏) «αράπης.» Τελικά ρε σεις, μόνο ο Κάτσιφας ήταν «ήρωας».

 256. Pedis said

  Τα έξοδα είναι τριπλάσια στη Θεσσαλονίκη και τα πληρώνουμε εμείς. Από την άλλη, εμείς έχουμε το ψυχικό σθένος να περιμένουμε να γίνει η νεκροψία την Πέμπτη στη Λάρισα. Αλλά, δυστυχώς, πήγα στον εισαγγελέα ο οποίος με κοιτούσε στα μάτια. Του είπα “τι είσαι εσύ εδώ πέρα αν δεν μπορείς να το αλλάξεις αυτό; Η οικογένεια δεν έχει λόγο;” “Εχει”, μου απάντησε, “αλλά δρομολογήθηκε”. Τι θα πει δρομολογήθηκε; Δεν είναι αυθαιρεσία αυτό το πράγμα; Ποιος το δρομολόγησε; Εγώ το είπα στον εισαγγελέα στα ίσια. Του είπα “δεν είναι γιατί δεν μπορείς να μας βοηθήσεις, αλλά γιατί έπεσαν τηλέφωνα και γι’ αυτό με κοιτάς έτσι”».

 257. Γιάννης Ιατρού said

  256: ==> 230β 😎

 258. Pedis said

  # 257 – ε, φάτσα φόρα για εμπεδωση …

  (δεν το είχα προσέξει)

 259. voulagx said

  Ιατροδικαστής: Οξύ πνευμονικό οίδημα υπέστη ο Β. Μάγγος

  Θυμίζουμε ότι χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε με μια προκλητική ανακοίνωση να προκαταβάλει το αποτέλεσμα του πορίσματος του ιατροδικαστή

 260. Γιάννης Κουβάτσος said

  259: Να προκαταλάβει, προφανώς.
  Δηλαδή ένα μήνυμα μετά το σακάτεμα πέθανε ένας νέος 26 χρόνων από άσχετη αιτία. Μάλιστα.

 261. Μαρία said

  259
  Η πιθανή αιτία του οιδήματος συνάγεται απ’ τη δήλωση του πατέρα του. Θα τη μάθουμε σε ένα μήνα.

 262. nikiplos said

  Αν όντως είναι πνευμονικό οίδημα, είναι σαν να αναρωτιώμαστε τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, όταν υποψήφιοι είναι ο γάτος μας, ένας δεινόσαυρος, ένας καμπουρογαμόσαυρος και ένας ελέφαντας.

  Συνήθως το οίδημα είναι αποτέλεσμα εμβολής, που προέρχεται 100% από το βρωμόξυλο που έφαγε, τα σπασμένα πλευρά και φυσικά από πλημμελή μετανοσοκομειακή αγωγή.

 263. Γιάννης Κουβάτσος said

  260: Έναν μήνα, όχι ένα μήνυμα.

 264. Μαρία said

  φωτο https://www.reader.gr/news/politiki/334595/plateia-viktorias-mpogdanos-kai-kasidiaris-stin-kinitopoiisi-kata-ton-prosfygon

 265. Μαρία said

 266. Γιάννης Κουβάτσος said

  264: Έγιναν επεισόδια, έπεσε ξύλο έξω από την ΑΣΟΕΕ.

 267. Μαρία said

  266
  Το βίντεο στο 265 μάλλον δεν μπορείς να το δεις απ’ το μαραφέτι σου.

 268. Γιάννης Κουβάτσος said

  267: Μάλλον…Και πού ν’ ανοίγω τώρα λαπιτόπι…☺

 269. Μαρία said

  Ακούστε αντιδράσεις πιστών, όταν ο παπάς τους ανακοινώνει οτι θα χρησιμοποιεί διαφορετική λαβίδα για κάθε άτομο.

 270. Πέπε said

  269
  Τι θα πει ανάξιος σωτήριος;

  (Κατά τα άλλα η φάση βρίσκεται στη σφαίρα του Ανεξήγητου. Ακούνε διάφορα μέτρα μέσα σε απόλυτη σιωπή, και σε ένα, εξίσου λογικό με όλα τα υπόλοιπα, ξαφνικά αρχίζουν να φωνάζουν ο Χριστός είναι ζωή. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να πει κανείς, με αφήνει άφωνο από απορία.)

 271. Γιάννης Κουβάτσος said

  269: Αγία λαβίδα…Πώς να σώσεις τους ανθρώπους από τον εαυτό τους;

 272. 270 Μάλλον Σωτήρη τον λένε τον άθρωπα.

 273. Γιάννης Κουβάτσος said

  270: Σωτήριος λέγεται ο αρχιεπίσκοπος Καναδά που θέλει να τους στερήσει την Αγία Λαβίδα.

 274. Πέπε said

  @273

  Α, ευχαριστώ. Και πώς αγιάζει μια λαβίδα; Δεν μπορεί να αγιάσει πολλές;

  (…και γι’ αυτό τον λεν ανάξιο;)

 275. Pedis said

  Προβοκάτσια! Φανατικοί, αναχρονιστές μεσαιωνικοί και αντικοινωνικοί μουσουλμάνοι έστησαν το σκηνικό! Μην τσιμπάτε.

 276. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς η κυβέρνηση του Καναδά δεν αστειεύεται. Δεν αφήνει τίποτα στη διακριτική ευχέρεια του καθενός και δεν φοβάται μήπως θίξει διάφορες ευαισθησίες. Μου αρέσει ο άλλος που φώναξε «δεν αντέχουμε άλλο». Όντως μεγάλο βασανιστήριο να κοινωνάς με ατομική λαβίδα.

 277. Πέπε said

  @270
  > > ο Χριστός είναι ζωή

  Η ζωή είναι ριφρές. Σαγκουΐνι και ριφρές.

 278. 274 Δεν ξέρω. Ας μας πει κάποιος των θετικών επιστημών. Μπορεί το μέταλλο της λαβίδας να μην είναι καλός αγωγός της ευλογίας. Από την άλλη, ξέρουμε πως το ξύλο είναι, εφόσον έχουν πουλήσει πέντε φορές το Μέλανα Δρυμό ακουμπώντας απλά ένα κομμάτι αυθεντικό τίμιο ξύλο σε ένα συνηθισμένο το οποίο και αγιάζει με την επαφή. Πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τις μεταλλικές λαβίδες, κρίνοντας από τις αντιδράσεις των πιστών που σίγουρα είτε έχουν, είτε επιθυμούν διακαώς ένα κομμάτι τίμιο ξύλο. Αλλά μπορεί το ξύλο να είναι έτσι κι αλλιώς προνομιούχο υλικό, αφού βγήκε απ΄τον Παράδεισο.
  Μπέρδεμα…

 279. Πέπε said

  @278
  Δεδομένου ότι η λαβίδα είναι κουταλάκι, οι ατομικές λαβίδες φαντάζομαι ότι θα είναι πλαστικά κουταλάκια σε ατομική συσκευασία. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάποιος τρόπος να ενσωματωθεί η μαζική αγιοποίησή τους στη διαδικασία παραγωγής στο εργοστάσιο, ειδάλλως θα είχε δίκιο ο παπάς να φωνάξει «εσείς δεν αντέχετε; ρωτήστε και μένα που αγιάζω λαβίδες από το πρωί του θεού μέχρι το βράδυ του κυρίου!».

  Παρεμπιπτόντως (μπορεί και να μην είναι πλαστικά, αλλά ο συνειρμός μού ήρθε), ποιος θυμάται ότι πριν τον κορονοϊό το μείζον θέμα ήταν η μείωση των πλαστικών; Ε, τώρα έχουμε γαμηθεί στο πλαστικό. Ατομικές συσκευασίες για τα πάντα (είδα σε ταβέρνα ψωμάκια σε ατομική ζελατίνα). Προφανώς η πανδημία απέδειξε ότι οι λόγοι για τους οποίους θέλαμε να τα μειώσουμε ήταν λάθος.

 280. 279 Νομίζω η μαζική αγιοποίηση γίνεται με ψεκασμό. Και ο χειριστής του συστήματος δε θα λείπει ποτέ από το πόστο του για λόγους υγείας. Με την παραμικρή αδιαθεσία θα πίνει λίγο σπρέι και θα γίνεται περδίκι. Η ώθηση στην παραγωγικότητα θα είναι τεράστια. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν τεράστια ποσά. Θα ανοιχτούν νέες πύλες, θα χαραχτούν νέες λεωφόροι προς την πρόοδο και την ευημερία.

 281. Αιμ said

  280. Κάτι σαν τον μαγικό ζωμό του Αστερίξ

 282. Επίσης, αν τα κουταλάκια είναι πλαστικά, θα γνωρίσει πρωτοφανή άνθιση η επιστήμη. Οι χημμηχ του ιστολογίου θα τα εξηγήσουν καλύτερα για τις μελέτες που θα γίνουν σχετικά με την ευλογοαγωγιμότητα των διάφορων τύπων πλαστικού.

 283. Πέπε said

  Γενικά για τα διάφορα προληπτικά μέτρα κατά του Κόβιντ, που σε κάθε χώρα είναι αλλιώς και εντός κάθε συγκεκριμένης χώρας (ή τουλάχιστον της δικής μας) παλινωδούν, η σκέψη μου είναι η εξής:

  α) Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν είναι σωστά, ή υπερβολικά, ή ανεπαρκή. Πιθανόν να το δείξει ο χρόνος, αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι βέβαιο.
  β) Επιπλέον, όσα μέτρα είναι σωστά, δεν ξέρουμε αν ελήφθησαν επειδή είναι σωστά, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πονηρό ή αμηχανίας. Ακριβώς δε το ίδιο και για τα υπόλοιπα.
  γ) Επομένως, τα μόνα σίγουρα κέρδη είναι τα παράπλευρα: ότι λ.χ. πολλοί εξοικειωθήκαμε με τεχνολογίες απομακρυσμένης επικοινωνίας, ότι για κάποιο διάστημα μειώθηκαν οι ρύποι, ότι στην καραντίνα δούλεψε πολύ ποδήλατο και αρκετοί το ‘βαλαν στις συνήθειές τους και το κράτησαν και μετά, και τέτοια. Κάθε πεδίο δηλαδή στο οποίο, εξ αφορμής των μέτρων, αναθεωρήσαμε κάποιες παγιωμένες πεποιθήσεις και πρακτικές μας.

  Ε, στο θρησκευτικό πεδίο η αποτυχία ήταν πλήρης. Πλήθος πράγματα που γίνονταν και πριν και που μπορεί να μην ήταν σωστά αλλά δεν ενοχλούσαν και κανέναν (ή δεν ενοχλούσαν δα και τόσο), αντί να αναθεωρηθούν, προβιβάστηκαν σε παντιέρες ηλιθιότητας, ανευθυνότητας, μισανθρωπίας. Και σύμφωνα με όση ενημέρωση έτυχε να έχω, οι πρωταθλητές φαίνεται να ήμασταν εμείς οι ορθόδοξοι, και μάλλον, απ’ όλους τους ορθοδόξους, εμείς οι Έλληνες.

 284. Μαρία said

  Η κοινωνία, διαβάζω, είχε απαγορευθεί στο Τορόντο στις 20 Ιουνίου. Και τώρα που ξαναεπιτρέπεται ζητάνε απ’ τους χαρμάνηδες πιστούς να κοινωνάνε με πλαστικό κουταλάκι και χαρτοπετσέτα αντί για το ευλογημένο μάκτρο; Αίσχος.

  Σας στέλνω το βίντεο από το Τορόντο να δείτε το τι γίνεται εδώ με την Αρχιεπισκοπή μας..
  Έχει αρχίσει ο αγώνας μας από την Κυριακή που μας πέρασε, την πρώτη φορά που μας έβγαλαν τα κουταλάκια και πετσετάκια.
  Την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιουλίου θα γίνει διαδήλωση μπροστά στην Αρχιεπισκοπή Καναδά με το σύνθημα:
  Τα κουταλάκια και οι χαρτοπετσέτες είναι για τα κόλλυβα και τις ψυχές των κεκοιμημένων!
  ΟΧΙ για την Θεία Κοινωνία!! Μια λαβίδα, την Αγία Λαβίδα! Ο Χριστός είναι Ζωή!!
  https://katanixi.gr/diafora/ta-koytalakia-kai-oi-chartopetsetes-einai-gia-ta-kollyva-kai-tis-psyches-ton-kekoimimenon-ochi-gia-tin-theia-koinonia/

 285. Pedis said

  # 282 – Είναι αδιανόητο το κουταλάκι μιας χρήσης. Θα αποτελούσε βαρύ αμάρτημα και θανάσιμο κινδυνο να πεταχτεί το κουταλάκι που το έχει αγγίξει η αγία μετάληψη. Κίνδυνος επειδή μπορεί να το πάρουν σατανιστές και να κάνουν αισχρότητες με το σώμα τού Χριστού.

  Μια πρακτική και έξυπνη λύση, χαρακτηριστική της ανωτερότητας της ευφυίας των ορθοδόξων σε σύγκριση με τους αιρετικούς και, φυσικά, με τους πρωτόγονους μουσουλμάνους είναι τα ατομικά φαγώσιμα κουταλάκια. Μαζί με τη θεία μετάληψη ο πιστός παίρνει και το αντίδωρο, 2 σε 1. 😛

 286. Πέπε said

  @284:

  > > Τα κουταλάκια και οι χαρτοπετσέτες είναι για τα κόλλυβα και τις ψυχές των κεκοιμημένων!

  Βασικά τα κουταλάκια είναι για το παγωτό κυπελλάκι.

  Αλλά οκέι, και για τις ψυχές των κεκοιμημένων, γιατί όχι.

  Επίσης Μαρία βάζε κάνα εισαγωγικό (ξέρω, έχεις φάει μπούλιγκ με την εισαγωγικομανία…), κάνα πλάγιο, κάτι τέλος πάντων να ξέρουμε πότε μιλάς εσύ και πότε παραθέτεις!

 287. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτή που κάνει τον μεγάλο σαματά για τη Μία Λαβίδα είναι γιατρός. Ο παπάς σαφώς πιο σοβαρός και υπεύθυνος από τη γιατρίνα που ασκεί το επάγγελμά της στον Καναδά εν έτει 2020. Ωραία πράματα.

 288. Πέπε said

  287
  Δεν ξέρω τίποτε για την καναδική κοινωνία, αν λ.χ. είναι γενικά πειθαρχικοί στα μέτρα ή ζαμανφού ή αντάρτες ή αδιάφοροι, αν είναι ξενοφοβικοί ή ρατσιστές ή το αντίθετο, αλλά ό,τι κι αν είναι, σκέφτομαι ότι ανάμεσά τους βλέπουν να ζουν κάποιες κοινότητες Ελλήνων που, όταν πάνε στις δικές τους εκκλησιές για να τελέσουν τα της δικής τους θρησκείας στη δική τους γλώσσα, κάνουν αυτά τα νούμερα για τη λαβίδα…!

  Τι θα σκέφτονται;

 289. 285 Ν’ν’ κακή ιδέα. Στα μεξικάνικα εστιατόρια φτιάχνουν φωλιές σαλάτας από τραγανή τορτίγια. Δεν βλέπω γιατί όχι και κουταλάκια. Όχι στα τεξμεξ βέβαια, θεοσφυλάξει 😎. Σε εγκεκριμένες αρτοβιομηχανίες. Δεν ξέρω μόνο αν με το ψήσιμο χαλάει τίποτα.

 290. 288 Το θέμα δεν είναι τι θα πει ο κόσμος. Το θέμα είναι αυτά που ωραιότατα είπες στο 283.

 291. Πέπε said

  289
  Άβερελ: -Μιαμ, σκρουντς, και πώς τον λένε αυτό τον ωραίο μεζέ;
  Μεξικάνος ληστής: -Πήλινο κεσέ, αμίγκο!

 292. 291 Για την (περίπου) ακρίβεια:
  – Πώς λέγεται αυτή η πεντανόστιμη κρούστα γύρω από τα φριχόλες?

 293. Μαρία said

  286
  Φαντάζεσαι δηλαδή οτι μένω στο Τορόντο και σας καλώ σε διαδήλωση; 🙂

 294. Πέπε said

  290
  Ναι, δε λέω… Απλώς μου κινεί την περιέργεια να το σκέφτομαι: είμαι ας πούμε το πολιτισμένο μέλος μιας σύγχρονης πολιτισμένης κοινωνίας (υποθετικά πάντα – είπαμε, δεν ξέρω τι παίζει), και περνώ από τον μαχαλά μιας εξωτικής κοινότητας μεταναστών που έρχονται από την άλλη άκρη της γης, είναι παράξενοι σε όλα τους, ακόμη και στο αλφάβητο, ο μάγος της φυλής έχει μακριά μαλλιά και γένια και φοράει φουστάνι με φαρδομάνικα, και λέω, τι φάση; είναι άραγε αυθεντικοί πρωτόγονοι, είναι φορείς κάποιου ανατολίτικου είδους σοφίας, ή είναι απλώς διαφορετικοί αλλά κανονικοί;

  Και τελικά είναι πρωτόγονοι! Η θέση τους είναι στο εθνολογικό μουσείο.

 295. Πέπε said

  293
  Πού θα ήταν το απίθανο; Εδώ ο άλλος μένει στ’ αλήθεια στο Τορόντο και μας καλεί στ’ αλήθεια σε διαδήλωση. Δε χρειάζεται φαντασία! (Δε διαβάζουν μόνο παλιοί και τακτικοί)

 296. 294 Πρόσφατα είχε ανέβει στα σχόλια η επί τουρκοκρατίας και πανούκλας οδηγία να απολυμαίνουν τα σκεύη με ξίδι πριν κοινωνήσει ο επόμενος. Δεν ξέρω πόσο πιο πίσω θα φτάσουν.

 297. Pedis said

  # 289 – Κούφια κυλινδρόσχημη τάρτα (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη για τους διαβητικούς, από ρύζι ή από επεξεργασμένο σιτηρό χωρίς γλουτένη για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη και με εγγύηση για τη δίαιτας των χορτοφάγων) που το ένα της άκρο εφαρμόζει σε λαβίδα που χρησιμοποιεί ο παπάς και στο άλλο της πλαταίνει και σχηματίζει κουταλάκι. Ο πιστός δέχεται στο στόμα το κουταλάκι μαζί με τη θεία κοινωνία, στη συνέχεια το δαγκώνει και το τραβαει μέχρι αυτό να αποσπαστεί από τη λαβίδα του παπά. Κατόπιν, το μασάει και το καταπίνει μπροστα στον παπά. Ουδείς λοιμωξιολογικός κίνδυνος για πιστούς και ιερείς, πλήρης συμβατότης με το δόγμα, απόλυτος μηδενισμός του κινδύνου για ιερόσυλη, ανίερη και σατανική χρήση της θείας κοινωνίας.

  Αύριο καταθέτω την πατέντα.

 298. Μαρία said

  296
  Εδώ ο κόσμος κοινωνάει απο τις 17/5. Παρόλ’ αυτά απο τότε δεν είδαμε καμιά θεαματική αύξηση κρουσμάτων παρα μόνο στους μουσουλμάνους του Εχίνου. Μπορεί να είναι όλοι αυτοί ασυμπτωματικοί; Σε όσους θεωρούνται ορφανά κρούσματα δεν θα έπρεπε να τους ρωτάνε αν κοινώνησαν;

 299. Αιμ said

  297. Γίνεται και με φόρτσουν κούκις ειδική παραγγελία και καθαγιασμένα χωρίς το χαρτάκι με τον χρησμό που είναι δύσπεπτο

 300. Αιμ said

  Εδώ και ώρα ο αριθμός σχολίου αρχίζει από 666 μάλιστα από 6666. Να τα προσέχουμε αυτά

 301. ΓιώργοςΜ said

  297 Λυπάμαι που το χαλάω, αλλά την πατέντα την έχουν οι Καθολικοί με την όστια, βουτάνε ένα μπισκοτάκι στο κρασί και τέλος…

 302. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευκαιρίας δοθείσης (το μεγάλο προσόν αυτού του ιστολογίου) μαθαίνουμε και για ένα μάλλον άγνωστο πογκρόμ:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.imerodromos.gr/toronto-1918-o-vieos-avgoustos-to-ratsistiko-pogkrom-enantion-twn-ellinon-metanaston/&ved=2ahUKEwi58575qtDqAhUJzaYKHXfxAIQQFjAUegQIAhAB&usg=AOvVaw0wXp4jAabAZq7GvxicE5TO&cshid=1594853433661

 303. sarant said

  269 κε Φοβερό το βίντεο, ενδιαφέρουσα και η συζήτηση 🙂

 304. Pedis said

  # 301 – Ανάλογα με τα έθιμα τής κάθε εκκλησίας. Δεν παίζει απαραίτητα το κρασί ως υλική παρουσία.

 305. Pedis said

  # 298 – προσωπικά δεδομένα …

  Δύο φίλες της μάνας μου, θρησκόληπτες, δεν κοινωνούσανε μέχρι πρότινος που ρωτούσα για να έχει το νου της η δική μου να τις έχει καραντίνα. Θα ρωτήσω πάλι να σου πω.

  Είπαμε, είναι … αλλά όχι τόσο, ούτε όλοι.

 306. Pedis said

  + 305 – άσε που μερικοί θα το βάλαν να δουλέψει λιγάκι με αφορμή τον κορονοϊό … σιγά-σιγά μπορεί και να φέρουν κάναν εκσυγχρονισμό και σε αυτό (σε χίλια χρόνια).

 307. Πέπε said

  @306
  Μα αυτό λέμε: μακάρι ρε φίλε, αλλά πού!
  Εσυ είσαι αισιόδοξος;

 308. dryhammer said

  O tempora o mores!

  Οι κατηχητές ασχολούνται με τα «κουμπούρια» της Βασίλως, και οι καθοδηγητές με την Αγ. Λαβίδα…

  [Πριν κάποια χρόνια απορούσαν οι υπερ-Πόντιοι πως γίνεται και ο πρώτος γκόλφερ ήταν μαύρος (ο Tiger Woods) ενώ ο πρώτος ράπερ λευκός (ο Eminem)]

 309. Pedis said

  # 307 – Εσυ είσαι αισιόδοξος;

  Όρισέ μου τη χρονική κλίμακα για να σου απαντήσω.

 310. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  309 Σου την όρισε. Δέκα αιώνες των αιώνων αμήν.

 311. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ωχ, λάθος. Εσύ το είπες 🙂

 312. Pedis said

  # 311 – Προσωπικά, δεν ξέρω αν είμαι υπέρ του εκσυγχρονισμού της ορθόδοξης λατρείας, των ηθών και των πρακτικών της ελληνικης ορθόδοξης εκκλησίας και παραπέρα της βελτίωσης των ικανοτήτων του στελεχικού προσωπικού της, και ατομικά και συνολικά.

  Από τη μια μεριά η περήφανα ανορθολογική πρωτογονικότητα απωθεί αρκετούς κι αυτο είναι καλό και ωφέλιμο για την κοινωνία. Πολλοί γλυτώνουν.

  Βέβαια, δεν είναι στέρεη η αθεϊα/αθρησκία που βασίζεται μόνο στον αντικληρικαλισμό ή στην αυθόρμητη αντιδραση μπροστά στις ολοφάνερες ανορθολογικές λειτουργικές πρακτικές προηγούμενων αιώνων και ακόμη περισσότερο που είναι πλασαρισμένες με το εθνικο-θρησκευτικό ιδεολογικό πακέτο.

  Από την άλλη μεριά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επειδή δεν είναι λίγα τα εντελώς μπάζα που δημιουργούνται από ένα τέτοιο σύστημα θρησκευτικής-εθνικής διαπαιδαγώγησης και ο καθένας είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να έχει σχέσεις μαζί τους.

  Μπρος γκρεμός …

 313. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  312 Τι να πω, προς το παρόν φαίνεται η κοινωνική δεξαμενή απ’ όπου αντλούν να έχει τεράστιο απόθεμα πρωτογονισμού. Το οποίο ανανεώνεται με διάφορους τρόπους. Έχω υπ’ όψη μου θλιβερή περίπτωση νέου κοριτσιού που για κάποιο λόγο πήρε εντελώς ανάποδες στροφές και κατάντησε φανατική θεούσα στα 19, χωρίς ανάλογο οικογενειακό υπόβαθρο ή παλιότερες ενδείξεις.
  Ο αποβλακωτικός Φόβος του αγνώστου είναι απάλευτος και δεν έχει να κάνει με το όποιο γιδο-comportamento επιβάλλουν οι Αμβρόσιοι…
  Εξ απαλών ονύχων, όπως αντιμετωπίζεται και ο σοσιαλισμός.
  https://www.imerodromos.gr/kypros-ktypoyme-to-sosialismo-sti-riza-apo-tin-vrefiki-ilikia/

 314. Theo said

  Καλημέρα,

  Προσωπικά δεν θα με «χαλούσε» κάποια αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της θείας Κοινωνίας. Θεωρώ πως δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας.

  Από την άλλη, πολλές φορές ο τύπος είναι σαν ένα κέλυφος που φυλάγει μέσα του κάποια ουσιαστικά στοιχεία της Ορθοδοξίας. Κι από τον πολύ «εξορθολογισμό» κινδυνεύουμε καμιά φορά να πετάξουμε το μωρό μαζί με τα απόνερα. Ίσως έτσι εξηγούνται κάποιες επιφυλάξεις και αντιδράσεις εκ μέρους του πιστού λαού (που έχει βιώσει τις θετικές επιπτώσεις κάποιων τελετουργικών πρακτικών στο πετσί του) για κάποιες αλλαγές των τυπικών της λατρείας· επιφυλάξεις, όμως, που πολλές φορές δεν είναι «κατ᾿ ἐπίγνωσιν».

  Απ᾿ όσο ξέρω, οι Έλληνες Ορθόδοξοι στον Καναδά και την Αυστραλία (κάτι που συναντάται και στην Αστόρια της ΝΥ) είναι πιο συντηρητικοί απ᾿ ό,τι στην Ελλάδα. Ίσως γιατί έχουν συμπαγείς κοινότητες, δεν υφίστανται μεγάλη πίεση πολιτιστικής ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες κι έχουν μείνει στις αντιλήψεις και νοοτροπίες της δεκαετίας του ’60 στα καθ’ ημάς, τότε που μετανάστευσαν εκεί οι περισσότεροι. Κι ίσως η αντίδρασή τους σε τυχόν αλλαγές του τρόπου μετάδοσης της θείας Κοινωνίας να οφείλεται και σε αυτό, να τις βλέπουν δηλαδή σαν μια πίεση για ενσωμάτωση.

  Ο «ανορθολογισμός», πρωτογονισμός και άλλα ηχηρά παρόμοια που βλέπουν κάποιοι στην Ορθοδοξία είναι εγγενής στον χριστιανισμό (πχ, ο Χριστός είπε πως όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του, θα τη χάσει). Κι όσο κι αν αλλάξει η Εκκλησία κατά τις επιταγές των λογής καθοδηγητών, εκσυγχρονιστών, «προοδευτικών» και άλλων ηχηρών παρόμοιων, δεν πρόκειται ποτέ να τους ικανοποιήσει, εκτός κι αν απαρνηθεί την ουσία της. Λοιπόν, όσο καλοπροαίρετοι κι αν είστε, κοιτάξτε τα δικά σας κι αφήστε τους πιστούς, κλήρο και λαό, να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Άλλη είναι η λογική της Εκκλησίας, κι άλλη η δική σας.

  Όσο γι’ αυτό που λέει η Μαρία στο σχ. 298, το έχει πει κι η Γιαμαρέλλου, και πέσατε να την φάτε, το λένε και ιερείς που διακονούν σε νοσοκομεία λοιμωδών εδώ και δεκαετίες: Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία να έχει κολλήσει κάποιος οιονδήποτε ιό από τη θεία Μετάληψη. (βλ. https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/36935-theia-koinonia-kai-korono%CF%8Aos-katathesi-psuxis-enos-nosokomeiakou-ierea)
  και
  τεράστιο πλήθος ιερέων, του γράφοντος τις γραμμές αυτές συμπεριλαμβανομένου, έχει πάμπολλες φορές κοινωνήσει εξακολουθητικά ανθρώπους με βαρύτατες και κάποτε αθεράπευτες ασθένειες και φυσικά, όπως επιβάλλεται από τους λειτουργικούς κανόνες, κατέλυσε το υπόλοιπο, χωρίς ποτέ να πάθει τίποτα. Αλλά χρειάζεται και συζήτηση θεολογική. Αφορμή γι’ αυτήν μεταξύ άλλων δίνει πρόσφατο δημοσίευμα του Σταύρου Ζουμπουλάκη στο Lifo, όπου υποστηρίζεται πως οι ουσιώδεις ιδιότητες του καθαγιασμένου άρτου δεν μεταβάλλονται και αυτός υπόκειται σε παντοειδείς φθορές και μολύνσεις και συνεπώς μεταδίδει ιούς και ασθένειες· μόνη ελπίδα, ο τρόπος μετάδοσης να αλλάξει. Εάν ο ισχυρισμός αυτός ήταν σωστός, τότε κανείς από τους ιερείς δεν θα ξεπερνούσε τα 35 ή 40 χρόνια ζωής, το δε εκκλησίασμα, κοινωνώντας μάλιστα μαζικά κατά τις μεγάλες εορτές, θα έπασχε συνεχώς και βαρέως.

  Νομίζω πως οι παραπάνω μαρτυρίες, και ιδιαίτερα η τελευταία του π. Νικ. Λουδοβίκου, ανθρώπου με πολλές επιστημονικές περγαμηνές και διεθνή αναγνώριση, μπορεί ν κάποιους. Όχι τους ιδεοληπτικούς φυσικά.

 315. Theo said

  Διόρθωση:
  Νομίζω πως οι παραπάνω μαρτυρίες, και ιδιαίτερα η τελευταία του π. Νικ. Λουδοβίκου, ανθρώπου με πολλές επιστημονικές περγαμηνές και διεθνή αναγνώριση, μπορεί να προβληματίσει κάποιους.

 316. Pedis said

  #313 – Μιζέρια, φτώχεια, διαδοχικές ταπεινώσεις και κοινωνική ανασφάλεια οδηγούν στη συντήρηση -> τα μυαλά στη ναφθαλίνη … to be on the safe side μέχρι να περάσει η μπόρα, τουλάχιστον.

  Πολύ περισσότερο στην Ελλάδα όπου θρησκεία και πολιτεία είναι κώλος και βρακί και ιδεολογικά και θεσμικά.

  Το διαπιστώσαμε πώς με τα μνημόνια αυξήθηκε η ροή προς τις εκκλησίες μαζί και εξαιτίας επίσης του οργανωμένου σπρωξίματος από τα μμε, βεβαίως, και της μισθωμένης υπερπληθωρικής διαδικτυακής επιρροής και διάδοσης εθνικο-θρησκόληπτων δοξασιών.

 317. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  316 Και πού να γίνει και κάνα μπαμ με τους γείτονες…

 318. Theo said

  Η ανακοίνωση του Έλληνα αρχιεπισκόπου του Καναδά για το θέμα της μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας και των διαμαρτυριών

 319. dryhammer said

  316. > …θρησκεία και πολιτεία είναι κώλος και βρακί και ιδεολογικά και θεσμικά.
  [Συγνώμη για την καρτουνίστικη περιγραφή αλλά κατ εμέ αυτή ταιριάζει]

  Από τον καιρό ακόμα της προβιάς και του ρόπαλου, ο «μάγος-σαμάνος-ιερέας» με τα κέρατα και τα χαϊμαλιά δεν ήταν πάντα το κολλητάρι-συνεταιράκι του τύπου με το μεγάλο ρόπαλο και την πλουμιστή προβιά; Μόνο το περιτύλιγμα και ο εξοπλισμός άλλαξε σε κάτι χιλιάδες χρόνια. Η μοιρασιά της εξουσίας παρέμεινε ίδια με όπλα το φόβο του γνωστού και του αγνώστου.

 320. Pedis said

  # 317 – Ω, η κοινωνία θα υποστεί σοκ στρατιωτικής καντηλαναφτίασης.

  Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικές κοινωνιολογικές παρατηρήσεις που είχα την ευκαιρία να κάνω κατά τη στρατιωτική μου θητεία ήταν σχετικά με το βαθμό της δεισιδαιμονικο-θρησκευτικής επιρροής στην καθημερινή προσωπική και επαγγελματική δραστηριότητα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

 321. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  320 Μου είχαν πει πως λόγω ειδικότητας στο ΠΝ ήταν δική μου δουλειά η πρωινή προσευχή στο καράβι, και όταν αρνήθηκα με κάλεσαν στο καρέ των αξκων για να με ρωτήσουν σε τι πιστεύω αν όχι στον θεό, και για να με ενημερώσουν πως πρέπει να τους κάνω μια σχετική γραπτή δήλωση η οποία θα πήγαινε στο οικείο ΑΤ, στην ενορία μου (ίσως και στην εφορία μου 🙂 ) και δεν ξέρω πού αλλού. Μετά άρχισα να τραβιέμαι στα νοσοκομεία για άσχετους λόγους και ψόφησε το πράμα. Εν έτει 1988 αυτά.

 322. Γιάννης Κουβάτσος said

  Theo, δεν είμαι ταλιμπάν ούτε υπέρ ούτε κατά της θρησκείας. Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, προτιμώ την κριτική στάση, ψάχνω τα υπέρ και τα κατά με βάση τη λογική. Τι να κάνουμε, αυτό είναι το όπλο του είδους μας… Λοιπόν, το ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία πως κάποιος κόλλησε οτιδήποτε από την κοινή λαβίδα της Θείας Κοινωνίας, η δική μου η μέτρια νοημοσύνη δεν το δέχεται. Πώς θα μπορούσε να αποδειχτεί κάτι τέτοιο; Και ποιος πιστός που κόλλησε οτιδήποτε μετά τη μετάληψη, θα τολμούσε να ζητήσει δημοσίως ευθύνες; Και γιατί, ενώ μπορείς να κολλήσεις από οπουδήποτε, δεν κολλάς από τη λαβίδα της μετάληψης; Επειδή κάποια θεϊκή δύναμη την αποστειρώνει; Και γιατί αυτή η θεϊκή δύναμη δρα τόσο επιλεκτικά; Άγνωσται αι βουλαί του Υψίστου και τέλος η συζήτηση; Ξέρω ότι δεν υπάρχουν οριστικές και ικανοποιητικές για όλους απαντήσεις σε όλα αυτά, αλλά σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, μεταφυσική δεν χωράει.

 323. Theo said

  @322:
  Τι να κάνουμε, Γιάννη μου;
  Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, έχει αποδειχθεί πως κανείς δεν έχει κολλήσει ποτέ κανέναν ιό από τη θεία Κοινωνία.

  Εκτιμώ πολύ τη νηφαλιότητα και τη μετριοπάθειά σου, το ξέρω πως δεν είσαι ταλιμπάν, αλλά κάποιες φορές όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τις ιδέες μας, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν 🙂

 324. Pedis said

  # 319 – Σωστά.

  Ασκηση εξουσίας = συνάρτηση τριών μεταβλητών -> (τιμωρία, πειθώ, ανταμοιβή)

  ( α προπό : https://archive.org/details/anatomyofpower00galb σε αρκετά σημεία πρόκειται για διαφωτιστική και διασκεδαστική ανάλυση, σε άλλα παρωχυμένη ή και εσφαλμένη -> ο ρόλος της μανατζεριακής οργάνωσης κλπ)

  Ο ρόλος από αιώνες των επισημων θρησκευτικών οργανώσεων σε κάθε κρατική οντότητα είναι η ενεργός συμμετοχή τους στην επίτευξη του μέγιστου της ανωτέρω συνάρτησης με την κατάλληλη συνδυασμένη ρύθμιση των τιμών των τριών μεταβλητών της.

 325. Pedis said

  # 322 – Το έχουμε ξανασυζητήσει. Αποκλείεται να σου διαφεύγει. Αλλά το κάνεις επίτηδες.

 326. BLOG_OTI_NANAI said

  Μερικοί έχουν λυσσάξει να γράφουν στο νήμα «Για τα πανηγύρια» επειδή έχουν κάτι να γράψουν, και μερικοί επειδή ταιριάζει εκπληκτικά με την αντιθρησκευτική ιδεοληψία τους.

  Έχουμε επαναλλάβει σε βαθμό να καταντάμε κουραστικοί, ότι η εμμονή κάποιων να πιστεύουν ότι οι χριστιανοί είναι κάποιοι αυτοκτονικοί τύποι, καταντά γελοία. Καταρχάς, αν ήταν αυτοκτονικοί, δεν θα κλείνονταν στα σπίτια τους σε εποχές πανδημίας από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες όπως δείχνουν οι μαρτυρίες (παρά το γεγονός ότι είχαμε και παραδείγματα αυτοθυσίας κατά την περίθαλψη των ασθενών από πανώλη).

  Παρά το γεγονός όμως ότι οι χριστιανοί είχαν παρατηρήσει ότι οι θανατηφόρες λοιμώδεις ασθένειες κολλούσαν από τα πλοία, τα μολυσμένα νερά, από την επαφή με τον άρρωστο ή με αντικείμενα του, και ο τρόμος που ένιωθαν περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στις πηγές σε βαθμό να μην πηγαίνουν ούτε καν στις Εκκλησίες, ή ακόμα κι αν πήγαιναν και εκεί πέθαιναν μέσα στους ναούς σε εποχές έξαρσης όπως λένε οι πηγές, ταυτόχρονα, ουδέποτε διέκοψαν την Θεία Κοινωνία με την κοινή λαβίδα.

  Αν οι χριστιανοί δεν παρατηρούσαν τι γίνεται γύρω τους, θα φαινόταν. Όμως ήξεραν όλες τις διαδρομές της ασθένειας ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να την θεραπεύσουν. Γνώριζαν την απόλυτη καραντίνα ως το μοναδικό μέτρο. Και αυτό το βίωναν ανά 20, 30, 50 χρόνια. Δηλαδή πολύ συχνά.

  Κι όμως, ενώ λάμβαναν όλα τα μέτρα, ενώ έμεναν σε απόλυτη καραντίνα, ενώ -μέσω της παρατήρησης- γνώριζαν όλους τους τρόπους μετάδοσης, ενώ φοβούνταν και έτρεμαν όπως όλοι το λεγόμεnο «Θανατικό», εντούτοις, ποτέ μα ποτέ δεν διέκοψαν την κοινή λαβίδα από το 10ο αιώνα και εξής ή το κοινό ποτήριο από τον πρώτο αιώνα. Και ο τρόμος και τα μέτρα που έπαιρναν αποδεικνύει πως ούτε αυτοκτονικοί ήταν, ούτε αδιάφοροι και μερικές φορές περνούσαν 6, 10, 12 μήνες σε καραντίνα μέχρι να να ξαναγίνουν μαζικές εκκλησιαστικές συνάξεις. Όμως, η λαβίδα δεν σταμάτησε ποτέ. Οι ίδιοι άνθρωποι που έτρεμαν τον θάνατο, μόλις άνοιγαν οι Εκκλησίες, και ενώ γνώριζαν ότι η εξάπλωση του θανατικού οφείλεται στους ασυμπτωματικούς, κοινωνούσαν με τη λαβίδα. Αν όμως η πανώλη εξαπλωνόταν από τη λαβίδα, τότε δεν θα υπήρχε θανατικό ανά 20, 30, 50 χρόνια, αλλά διαρκώς.

  Αυτό λοιπόν αποτελεί εμπειρία τόσο μακρά, και βίωμα τόσο φανερό, που κανείς δεν μπορεί να πιστεί ενάντια σε πράγματα που η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει επί 20 αιώνες.

  Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένα δογματικό θέμα με την αλλαγή. Όπως άλλαξε τον 10ο αιώνα, μπορεί να ξαναλλάξει. Αλλά δεν υπήρξε ποτέ λόγος να αλλάξει, ούτε καν στις επιδημίες πανώλης.

  Η επιστήμη έχει βασιστεί στην παρατήρηση. Αλλά δεν παρατηρούν μόνο οι επιστήμονες. Οι κοινωνίες πάντα παρατηρούσαν και με βάση την εμπειρία αυτή ζούσαν. Η κοινή λαβίδα ή το ποτήριο γινόταν επί 20 αιώνες, και έχει σημασία για όσους απορούν για ποιον λόγο είναι αδύνατον να πείσεις άνθρωπο που έχει το βίωμα αυτό. Που όπως είχα ξαναπεί, στην Ελλάδα, ακόμα και σημερινοί άθεοι που μας πρήζουν τον γκιώνη, το είχαν βιώσει τουλάχιστον ως παιδιά: κανείς δεν σκεφτόταν καν ποιος κοινωνά πριν το παιδί τους.

  Τουλάχιστον, ας σταματήσουν να μας πρήζουν άνθρωποι με ατάκες που νομίζεις ότι οι χριστιανοί είναι όλοι ανεξαιρέτως κάποιοι αφελείς, αυτοκτονικοί τύποι που απλώς διατηρούν κάποιες θανατηφόρες εμμονές.

  Σε αυτή την αμφισβήτηση, δεν υπάρχει τίποτα το αποκελιστικά «μεταφυσικό». Η αμφισβήτηση προκύπτει από καθαρά χειροπιαστά πράγματα, βιώματα. Πρέπει κάποιος που τέλος πάντων έχει ξύλινο κεφάλι και δεν καταλαβαίνει τίποτα, να προσπαθήσει να το καταλάβει. Αν το κοινό ποτήριο ή η κοινή λαβίδα έσπεραναν το θάνατο, αυτό θα το είχαν παρατηρήσει οι πάντες μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Και θα είχαν αλλάξει και η κοινή λαβίδα και το κοινό ποτήριο υποχρεωτικά διότι κανείς δεν θα κοινωνούσε από φόβο. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η συζήτηση, στην καταγεγραμμένη εμπειρία 20 αιώνων.

  Μερικοί είχαν σταθεί στο «ξύδι» του Νικοδήμου, όμως ελάχιστη προσοχή έδειξαν σε άλλη σελίδα του Πηδαλίου όπου περιγράφει την κοινή λαβίδα ως το ιδανικό μέσο για τη μετάληψη των νηπίων. Ελάχιστη προσοχή έδειξαν σε μαρτυρίες του Νικοδήμου όπου κατηγορεί ως φονιά αυτόν που εν γνώση του μεταδίδει το νόσημα, άρα ο Νικόδημος θα έπρεπε να θεωρηθεί εγκληματική φύση αφού υποστηρίζει τη Λαβίδα. Και τελικά, όσοι επικαλέστηκαν το «ξύδι» του Νικόδημου, θα πρέπει να μας εξηγήσουν την αντίφαση τους, αν τελικά υποστηρίζουν πως ο Νικόδημος στοχεύει στην προφύλαξη των πιστών ή στον θάνατο τους.

  Διότι το εδάφιο με το ξύδι, μας λέει ότι οι μόρτες ή οι ασθενείς κοινωνούν μόνοι τους («να τον λαμβάνουν» λέει), άρα εδώ έχουμε το γνωστό μέτρο της απόστασης όπως ακριβώς κοινωνούσαν στα λοιμοκαθαρτήρια που η νομοθεσία επέβαλλε την απόσταση του ιερέα από τον ασθενή. Το πιθανότερο είναι ότι το Ποτήριο και η Λαβίδα δεν βρισκόταν στα χέρια του ιερέα αλλά του ασθενούς που σημαίνει ότι πιθανότατα οι ίδιοι θα το έβαζαν και στο ξύδι μετά λόγω της υποχρεωτικής απόστασης που επιβαλόταν. Πάντως, αν δεχόταν ο Νικόδημος ότι η μετάληψη μετέδιδε ασθένειες, και γνωρίζοντας ότι την πανούκλα μεταδίδουν οι ασυμπτωματικοί, δεν θα δεχόταν να γράψει ότι με τη λαβίδα κοινωνούμε τα νήπια. Άλλωστε, με όσα γράφει ο Νικόδημος σε άλλα κείμενα για την θεραπευτική αξία της Μετάληψης, δεν ταιριάζει να λέμε ότι το εδάφιο με το «ξύδι» δείχνει αποδοχή μετάδοσης ασθενειών από τον Νικόδημο!

  Αν το εδάφιο με το «ξύδι» δείχνει δήθεν αποδοχή μετάδοσης ασθενειών, τότε ο Νικόδημος είναι ένας αλλοπρόσαλλος, αντιφατικός, συνειδητός δολοφόνος, σύμφωνα με όσα γράφει σε πλήθος έργων του… Όμως, αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο, φτάνουμε σε γελοιότητες πέρα από τη σφαίρα κάθε φαντασίας.

 327. Γιάννης Κουβάτσος said

  325: Ωχ! τι μου λες! Θίγω θέμα που έχει συζητηθεί; Πώς την πάτησα έτσι;

 328. Pedis said

  # 327 – Για τις διάφορες πρακτικές του μεταλάματος από επιδημιολογική άποψη, λέω, μην κάνεις τον χαζό.

 329. Pedis said

  Ωραία το συζητούσαμε το θέμα με τους φίλους, πλάκωσε ο Ζέλιγκ-Αντιζέλιγκ με τα εξαπτέρυγα, ώρα να χαιρετήσω από δω.

 330. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @323. Theo said:

  » Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, έχει αποδειχθεί πως κανείς δεν έχει κολλήσει ποτέ κανέναν ιό από τη θεία Κοινωνία. »

  Ἀγαπητὲ Theo, σέβομαι τὴν πίστη σου, ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ γράφεις εἶναι ἀστήρικτο.

  Ὁ μόνος τρόπος γιὰ ν᾿ ἀποδειχτεῖ αὐτὸ ποὺ ἰσχυρίζεσαι εἶναι σχετικὲς ἐπιδημιολογικὲς μελέτες μεγάλης κλίμακας.

  Ἀπ᾿ ὅσο γνωρίζω τέτοιες μελέτες δὲν ἔχουν γίνει, διαφορετικὰ θὰ τὶς κοινοποιοῦσαν αὐτοὶ ποὺ πρεσβεύουν αὐτὲς τὶς ἀντιλήψεις.

  Μὲ βάση τὴν προσωπική μου ἐμπειρία μπορῶ νὰ ἀντιτείνω ὅτι ἡ χρήση κοινῶν σκευῶν (κουταλιῶν, ποτηριῶν κλπ.) ὑπῆρξε αἰτία διάδοσης μεταδοτικῶν ἀσθενειῶν ὅπως ἡ φυματίωση, ἡ ὁποία θέριζε μέχρι τὰ τέλη τῆς δεκαετίας τοῦ 40.

  Ὁ πατέρας μου πέρασε χρόνια στὰ σανατόρια καὶ σώθηκε χάρη στὴ στρεπτομυκίνη. Ὅμως, ὅπως τὸν συμβούλεψαν οἱ γιατροί, ἔτρωγε κι ἔπινε σὲ διαφορετικὰ σκεύη ἀπὸ τὴν ὑπόλοιπη οἰκογένεια.
  Ἡ δὲ μάνα μου τοὺς ἔκανε συστηματικὴ ἀπολύμανση μετὰ ἀπὸ κάθε χρήση.

 331. Theo said

  @296, 326:
  Για να μην μπερδευόμαστε:
  Ο άγιος Νικόδημος, συνιστώντας την τήρηση των ιερών Κανόνων που απαγορεύουν την προσκομιδή διαφορετικών υλικών και καρπών για την τέλεση της θείας Λειτουργίας εκτός από το ψωμί και το κρασί, αντιτίθεται και στην πρακτική να βάζουν τη θεία Κοινωνία μέσα σε σταφίδα κι έτσι να τη μεταφέρουν στους ασθενείς, για να μεταλάβουν στα σπίτια τους, προτείνει μια πρακτική που κάποιοι εφάρμοζαν «κατ᾿ οἰκονομίαν», για τη μετάδοση στους ασθενείς στα σπίτια τους:
  «Όθεν και Ιερείς και Αρχιερείς πρέπει εν καιρώ πανώλης να μεταχειρίζονται τρόπον εις το να μεταλαμβάνουν τους ασθενούντας, ός τις να μη παραβαίνει τον Κανόνα τούτον, ουχί βάλλοντες μέσα εις σταφίδα τον άγιον Άρτον, αλλά είς τι αγγείον ιερόν, και εκείθεν να τον λαμβάνουν, ή οι μόρται, ή οι ασθενείς, δια λαβίδος. Το δε αγγείον συν τη λαβίδι να βάνεται εις ξύδι, και το οξύδι να ρίπτηται εις το χωνευτήριον, ή με όποιον άλλον τρόπον δυνηθώσιν ασφαλέστερον και κανονικόν.»

  Είναι σαφές ότι αυτό αφορά κάποιες ειδικές περιπτώσεις όχι την κοινή θεία Μετάληψη στις εκκλησίες.

 332. BLOG_OTI_NANAI said

  329: Στο καλό και να ΜΗΝ μας γράφεις, γράψτα όλα στο ιντιμίντια, θα το αντέξουμε…

 333. Theo said

  @330:
  Υπάρχουν πλείστες μαρτυρίες και από γιατρούς (όπως η Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, btw) και από ιερείς, και μάλιστα σοβαρούς όπως ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, περί του ότι κανείς δεν έχει μολυνθεί μέσω της Θείας Κοινωνίας, άρα αυτό που γράφω δεν είναι αστήρικτο. Και φυσικά συμφωνώ με την προσωπική σου μαρτυρία, αλλ’ αυτή δεν έχει να κάνει με τη Θεία Κοινωνία.

  Αν οι γιατροί , και μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι, παρατηρούσαν μετάδοση ιών μέσω Θείας Κοινωνίας δεν θα το ανέφεραν κάπου; (Το ίδιο και οι ιερείς, που, αποφεύγοντας τη χρήση της ίδιας λαβίδας και ποτηρίου με τους αρρώστους, θα προφύλασσαν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά τους ενορίτες τους.) Τόσο ασυνείδητους τους θεωρείς;

  Φυσικά, ευχής έργον θα ήταν σχετικές επιδημιολογικές μελέτες μεγάλης κλίμακας.

 334. dryhammer said

  332. Το αυτό και δι υμάς

  326. Τουλάχιστον, ας σταματήσουν να μας πρήζουν all together οι συνεχώς θιγμένοι.

 335. Theo said

  @334β:
  Ε, τώρα, ας μην αρχίσουμε το «ποιος πρήζει ποιον» εδώ μέσα.

 336. Γιάννης Κουβάτσος said

  328: Πού να ξέρω τι εννοείς εσύ με τα υπονοούμενά σου, ρε μάστορα; Μπορώ, νομίζεις, να αρθώ στο πνευματικό σου ύψος; Ο Μπούμκα είμαι;

 337. BLOG_OTI_NANAI said

  334: all together είναι τα δύο… άτομα ή μήπως ο «σύλλογος» που λυσσάει με κάθε ευκαιρία και μας κάνει επίδειξη αντιθρησκευτικής ιδεοληψίας; Και τώρα μας παρουσιάζουν και τη νέα τους φενάκη, αντιθρησκευτική ιδεοληψία «για το καλό μας»… Βρήκε ευκαιρία ο κάθε ταλιμπάν που μονίμως βρίζει και βλαστημάει από μισαλλοδοξία, να μας πεί ότι πίσω από τις εμμονές του κρύβεται τάχα το ενδιαφέρον για το κοινό καλό… Λες και οι κοινωνίες που ζούμε φτιάχτηκαν από άθεους ή λες και δεν είδαμε τα βράχια στα οποία έριξαν τις κοινωνίες οι αντιθρησκευτικές πολιτικές. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ότι όλο το δηλητήριο της μόνιμης μισαλλοδοξίας τους, οφείλεται στο… κοινωνικό τους ενδιαφέρον.

 338. Γιάννης Ιατρού said

  296: Τι υπαινίσσεσαι δηλαδή, πως το κρασί που χρησιμοποιούν έχει κόψει ή ότι είναι γενικά ποιότητας «ξυδιού», ε; Ρε, φωτιά θα πέσει και θα σε κάψει 😂

 339. Γιάννης Κουβάτσος said

  «δεν είδαμε τα βράχια στα οποία έριξαν τις κοινωνίες οι αντιθρησκευτικές πολιτικές.»
  Δεν είναι υπεύθυνες γι’ αυτό ειδικά οι αντιθρησκευτικές πολιτικές των εν λόγω πολιτικών αλλά η ολοκληρωτική νοοτροπία τους. Και ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν είναι μόνο το ναζιστικό, το φασιστικό και το ναζιστικό αλλά και το θεοκρατικό των Ταλιμπάν και των αγιατολλάδων.
  Όπως και να ‘χει, ο Νικοκύρης δέχεται να φιλοξενούνται όλες οι απόψεις στο ιστολόγιό του. Και πολύ καλά κάνει.

 340. Γιάννης Κουβάτσος said

  339: των εν λόγω καθεστώτων, διορθώνω.

 341. dryhammer said

  337. Για να τελειώνω, ας γίνω σαφής. all together είναι το σύνολο τόσο των «κατηχητών» όσο και των «καθοδηγητών» που πρώτο και κύριο μέλημά τους είναι ένα λογύδριο για το ότι αυτοί και μόνοι κατέχουν την αλήθεια και με κάθε αφορμή πρέπει να την επιδείξουν. Σε μένα γίνονται εξίσου κουραστικοί, αλλά σίγουρα κι αυτοί κοιμούνται ήσυχοι αφού «τους τα είπα και σήμερα των …». Είναι αυτό το εμμονικό που μου τη δίνει, και μ΄έχει κάνει από αντίδραση πιο «τσιγκλιστικό» απ’ όσο είμαι. Το ίδιο και συμβαίνει και με τους «ιστορικούς» και με τους «ποδοσφαιρικούς» και με όποιον ψάχνει τρόπο κάθε μέρα να πει το ποίημά του. Αν ήταν μόνο άποψη κι όχι ο ημερήσιος δεκάρικος από καθήκον, δεν θα ψαχνόμουν για να πω κι εγώ το δικό μου ποίημα κάθε τόσο (πιο πολύ για πειράξω πάντως). Αυτά.

 342. Γιάννης Κουβάτσος said

  339: και το κομμουνιστικό, ξαναδιορθώνω.
  Έκατσα πολύ στον ήλιο, ας πάω στη σκιά τώρα. ☺

 343. Γιάννης Κουβάτσος said

  341: Ωραίο σχόλιο. Είσαι λακωνικός σχεδόν πάντα, αλλά σ’ αυτό το πιο εκτεταμένο σχόλιο είπες μεγάλες αλήθειες.

 344. Theo said

  @341:
  Έχουμε σχεδόν τις ίδιες αλλεργίες αλλά διαφορετικά υπόβαθρα, γι’ αυτό και από διαφορετικές αφορμές «τσιγκλιζόμαστε».

 345. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @333. Αὐτὰ ποὺ λέει ἡ Γιαμαρέλλου καὶ ὁ π. Λουδοβῖκος δὲν ἔχουν καμιὰν ἐπιστημονικὴ τεκμηρίωση, εἶναι ἀπλὲς ἐκτιμήσεις.

  Ἡ προσωπικὴ μου ἐμπειρία εἶναι τεκμηριωμένη ἐργαστηριακά. Εἶμαι ἀρνητικὸς στὴν ἐξέταση Mantoux γιὰ τὴ φυματίωση, ἂν καὶ ἔζησα στὸ ἴδιο σπίτι μὲ τὸν πατέρα μου μέχρι τὸν θάνατό του, στὰ εἰκοσιοχτώ μου.

  Αὐτὸ δείχνει τὴν ἀποτελεσματικότητα τῆς πρόληψης.

  Θὰ μποροῦσα νὰ ἰσχυριστῶ ὅτι ἡ ἐξάπλωση τῆς φυματίωσης γινόταν καὶ μὲ τὴν μετάληψη, ἀλλὰ θὰ ἦταν ἕνας ἐπιστημονικὰ ἀστήρικτος ἰσχυρισμός, ὅπως ἐπιστημονικὰ ἀστήρικτοι εἶναι οἱ ἰσχυρισμοί τῆς Γιαμαρέλλου καὶ τοῦ π. Λουδοβίκου.

  Κλείνω μ᾿ αὐτό:

  Σέβομαι τὴν πίστη ὅλων τῶν ἀνθρώπων, ἀρκεῖ νὰ μή βάζει σὲ κίνδυνο τὴν ὑγεία καὶ τὴ ζωὴ τοῦ κοινωνικοῦ συνόλου.
  Ἂς ἀφήσουμε τὴ δημόσια ὑγεία στοὺς εἰδικοὺς ἐπιστήμονες.

 346. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @341.Πολὺ καλὰ τὰ λές, Ξεροσφύρη.

 347. Γιάννης Ιατρού said

  345: ..Ἂς ἀφήσουμε τὴ δημόσια ὑγεία στοὺς εἰδικοὺς ἐπιστήμονες… 👍
  πφφφ! 😉😎

 348. Μαρία said

 349. dryhammer said

  348. Παρατηρήσεις:
  α) Φοράει μάσκα, άρα διαχωρίζει τη θέση του από την κυβέρνηση.
  β) Η μάσκα είναι πράσινη. Άνοιγμα στη Φώφη ή το πράσινο του ισλάμ; (να το δω κι αυτό πριν κλείσω τα μάτια μου…)

 350. Μαρία said

 351. Πέπε said

  @314 (Τεό):

  > > Προσωπικά δεν θα με «χαλούσε» κάποια αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της θείας Κοινωνίας. Θεωρώ πως δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας. Από την άλλη, πολλές φορές ο τύπος είναι σαν ένα κέλυφος που φυλάγει μέσα του κάποια ουσιαστικά στοιχεία […]

  Ωραία τοποθέτηση. Αν δε συμφωνώ, πάντως σίγουρα τη σέβομαι.

  > > Τουλάχιστον, ας σταματήσουν να μας πρήζουν άνθρωποι με ατάκες που νομίζεις ότι οι χριστιανοί είναι όλοι ανεξαιρέτως κάποιοι αφελείς, αυτοκτονικοί τύποι που απλώς διατηρούν κάποιες θανατηφόρες εμμονές.

  Αν απαντάς σε δικά μου σχόλια (π.χ. στο «πρωταθλητές είμαστε εμείς οι Χριστιανοί»), ας διευκρινίσω ότι δεν υπαινισσόμουν καμία γενίκευση. Άλλο ότι υπάρχουν χριστιανοί αφελείς, αυτοκτονικοί και θανατερά εμμονικοί κι άλλο να είναι όλοι οι χριστιανοί έτσι.

  (Και κάτι που δεν το είπα, το λέω τώρα: βασικά για τους αφελείς, εμμονικούς κλπ. αμφισβητώ αν κατ’ ουσίαν είναι χριστιανοί. Όπως και για τον κάθε θεούση. Μάλλον για φερετζέ μοιάζουν να τον χρησιμοποιούν τον χριστιανισμό. Ο Χριστός είπε μην είστε εγωιστές, να συγχωράτε, να μην κρίνετε τους άλλους, μερικά τέτοια ωραία πράγματα. Δεν είπε προσεύχεστε, ούτε τίποτα για λαβίδες.)

 352. Γιάννης Κουβάτσος said

  350: Επικριτικό ναι, απρεπές γιατί; Μάλλον συνιστά εξ ορισμού απρέπεια η κριτική στον Μητσοτάκη.

 353. Πέπε said

  #351 α:
  Το «ωραία τοποθέτηση» κλπ. αφορά ακριβώς το τμήμα που παρέθεσα.

 354. sarant said

  352 Κι εγώ κάτι τέτοιο σκέφτηκα -μάλλον για το foolish το λέει

 355. Theo said

  @341:
  Για να τελειώνω κι εγώ, δεν έχω καμιά διάθεση ούτε για δεκάρικους ούτε για να επιδεικνύω πως κατέχω τη μόνη αλήθεια.
  Αλλά κάποιοι εδώ (κι εσύ, τελευταία) θεωρούν καθήκον τους το να μην αφήνουν να περάσει μέρα χωρίς κάποιο φωταδιστικό/αντιθρησκευτικό/αντιχριστιανικό λογύδριο ή ευφυολόγημα. Όταν το ποσοστό τους αρχίζει να κάνει κάποιο νήμα τοξικό και μπροστά στο δίλημμα να σταματήσω τις επισκέψεις εδώ ή να παρέμβω, προτιμώ το δεύτερο, γιατί δε νομίζω πως ο Νικοκύρης έχει καμιά διάθεση να κάνει το ιστολόγιο κέντρο αντιθρησκευτικής/αντιχριστιανικής προπαγάνδας, ούτε πως η πλειονότητα των σχολιαστών/αναγνωστών θα το ανεχόταν αυτό ευχάριστα.

  @353:
  Το κατάλαβα όταν το πρωοέγραψες. Δεν θα περίμενα από σένα να συμφωνείς με όλο το σχ. 341 🙂

 356. Αιμ said

  341. Πέστα ρε Ξεροσφύρη ! Αυτό το να μην μπορεί τίποτε να πέσει κάτω σε … κάποιους τομείς, από ανθρώπους εκτιμητέους από άλλες πλευρές, γίνεται εκνευριστικό και προκαλεί αντίδραση

 357. Theo said

  @356:
  Αυτό το «τίποτε» στο παρόν νήμα είναι 43 σχόλια πριν από το δικό μου 314.
  Κι αυτό γίνεται εκνευριστικό και προκαλεί αντίδραση, αν δεν το έχεις καταλάβει.

 358. Μαρία said

  357
  43 που σχολιάζουν ή διακωμωδούν τις αντιδράσεις των θρησκόληπτων Ελληνοκαναδών. Κι απ’ ότι κατάλαβα απ’ την απάντηση του αρχ. Σωτήριου κάποιος χριστιανός κάρφωσε οτι κοινωνούσαν με κοινή λαβίδα.

 359. Theo said

  @358:
  Όχι μόνο τις αντιδράσεις των θρησκόληπτων Ελληνοκαναδών αλλά και την Ορθοδοξία και τους Ελλαδίτες Ορθοδόξους γενικότερα.

  Ναι, έτσι φαίνεται. Πως κάποιος ή κάποιοι που είχε/αν άλλες διαφορές με τον αρχιεπίσκοπο τον κάρφωσε/αν κάπου. Αθάνατε ελληνικέ λαέ 😯 😡

 360. Αιμ said

  357. Σε …πολυκαιρισμένο νήμα, θαμένα μετά το 200τόσο και πυροδοτημένα βέβαια από το απίστευτο για μένα βίντεο με τις λαβίδες

  Ας μην ξαναρχίσουμε όμως, το σχόλιο μου και όχι μόνο ήταν σαφώς διαλακτικό

 361. Theo said

  @360:
  Σε τριημερίτικο νήμα, με 33 σχόλια να έχουν τη σημερινή ημερομηνία.

 362. Theo said

  Εννοώ 33 σημερινά σχόλια πριν από το πρώτο δικό μου.

 363. Γιάννης Κουβάτσος said

  359: Δεν ήταν όλα τα σχόλια χλευαστικά για την Ορθοδοξία και τους πιστούς εν γένει. Ήταν μερικά, από τους συνήθεις υπόπτους. ☺

 364. voulagx said

  Η Αγια-Σοφιά και ο χριστιανισμός

 365. sarant said

  361 Τριημερίτικο 🙂 Αλλά κάθε θάμα τρεις ημέρες.

 366. Μαρία said

  364
  Είπα να μη μιλήσω την πρώτη φορά που το λίνκαρες.
  Δεν φτάνει που είναι ανιστόρητος (βλ. δίκες ασεβείας στην αρχαία Αθήνα) τσιτάρει και Σιοράν, αυτός ένας υποτίθεται αναρχικός έναν παλιό φασίστα.

 367. Nestanaios said

  342.
  Το κουμμουνιστικό μπορούσε να είναι και δημοκρατικό και διαφέρει από τα υπόλοιπα πολιτικά καθεστώτα που ανέφερες.

 368. Theo said

  @364:
  Προχειρογραμμένο το άρθρο (όχι ότι θα περίμενα κάτι καλύτερο από ένα δημοσιογράφο).

  Είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αυτή η απόφαση του Ερντογάν έπληξε τον ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο. Κατανοητό το δεύτερο -το πρώτο όμως; Στον ελληνισμό κάθε ένας είχε τον δικό του θεό, μεγάλη γαρ η ποικιλία των τάσεων και των ορμών μέσα σε μια πολιτεία

  Μάλιστα!
  Ελληνισμός=αρχαίος ελληνισμός. Σα να μην έχουν περάσει 2000 χρόνια από τότε, σα να μην έχει μεσολαβήσει η μεγάλη ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία, σα να μην ένιωθαν οι πρόγονοί μας Ρωμαίοι/Ρωμιοί για κανά 1500 χρόνια! Έτσι, ξαφνικά, ο σημερινός ελληνισμός, μ’ ένα μαγικό ραβδάκι κι ένα άλμα χιλιετιών, είναι ο ίδιος με τον αρχαίο!

  Και τι μας κόφτει, εδώ που τα λέμε σε ποιους και πόσους θεούς πίστευαν οι αρχαίοι; Και τι σαχλαμάρα είν’ αυτή να θεωρείται Έλληνας σήμερα ο μη ορθόδοξος χριστιανός;
  Και πού το βρήκε ότι στη σημερινή κοινωνία είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε την πίστη μας; (Άλλο που ο Σωκράτης πχ, καταδικάστηκε σε θάνατο για ασέβεια προς τους θεούς)

  Όλα καλά κι ωραία στην αρχαιότητα, όλα στραβά κι ανάποδα στο λεγόμενο Βυζάντιο και σήμερα!

  Καλά μυαλά!

 369. Theo said

  @366:
  Χαίρομαι που συμφωνούμε, Μαρία!

 370. Γιάννης Κουβάτσος said

  366: Αυτό το περί Σιοράν τι σχέση έχει; Αν συμφωνείς με κάποιο απόσπασμα από το έργο ενός λογοτέχνη ή φιλοσόφου, δεν μπορείς να το επικαλεστείς και να το παραθέσεις, επειδή δεν συμφωνείς με τις πολιτικές απόψεις του; Ιδίως όταν πρόκειται για νεανικές αμαρτίες, που αργότερα τις απέρριψε ολοκληρωτικά;
  «Όταν ξανασκέφτομαι το αλλοτινό μου παραλήρημα, τα μισαλλόδοξα όνειρα, τη δίψα για κυριαρχία και αίμα, τον υπερφυσικό κυνισμό μου φαίνεται πως αντικρίζω τις εμμονές ενός ξένου και μένω αποσβολωμένος όταν διαπιστώνω πως αυτός ο ξένος ήμουν εγώ.»

 371. voulagx said

  #366: Εσυ παλι γιατι τσιμπας;

 372. Γιάννης Κουβάτσος said

  357: Όλα διαφέρουν στις ιδέες και τους διακηρυγμένους σκοπούς, αλλά όλα είναι ολοκληρωτικά, απαιτούν, δηλαδή, να ελέγχουν ασφυκτικά όλες τις εκδηλώσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής και τιμωρούν παραδειγματικά κάθε παρέκκλιση.

 373. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 372 στο 367.

 374. Μαρία said

  370
  Μπορείς. Αλίμονο. Αυτόν τον έχω άχτι για άλλα.
  Τις αμαρτίες των 30 σου πάντως δεν τις λες και νεανικές. Υπολείμματα μπορεί να διακρίνει κανείς και στα μεταγενέστερα έργα του.

 375. Αιμ said

  365. …το μεγάλο τέσσερις 🙂

 376. Γιάννης Κουβάτσος said

  374: Στα εικοσικάτι. Στα τριάντα του παραλίγο να γίνει το πρώτο θύμα των Γερμανών στο Παρίσι , επειδή πετούσε κούτες με τσιγάρα στους κρατουμένους που μεταφέρονταν στα στρατόπεδα. Στη δεκαετία του ’30 πολλοί παρασύρθηκαν από τις ναζιστικές παρλαπίπες, ο Σιοράν, που στα εφτά του, έπαιζε μπάλα με κρανία και στα εικοσιδύο του ήθελε να αυτοκτονήσει, θα γλίτωνε;

 377. Μαρία said

  376
  Στα τριάντα του ήταν μορφωτικός ακόλουθος της Ρουμανίας στην κυβέρνηση του Βισί.

 378. Μαρία said

  Μετά την παρελθοντολογία ας δούμε κάτι σε πιο σύγχρονο 🙂

 379. Γιάννης Κουβάτσος said

  377: Ήταν ένας αντιφατικός άνθρωπος και καθόλου ο κλασικός φασίστας. Άλλωστε το «Ανασκολοπισμού εγκώμιο» το μετέφρασε στα γερμανικά ο Πάουλ Τσελάν, Γερμανοεβραίος που επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

 380. Γιάννης Κουβάτσος said

  379: Σόρι, έπαθα Θεοδωρόπουλο. Εγκόλπιο όχι εγκώμιο. Άτιμη μνήμη.

 381. Γιάννης Ιατρού said

  378: Πήρε τόν Μπέο, που λέμε (#153) 🙂 🙂

 382. sarant said

  380 Χαχαχά!

 383. Μαρία said

  380
  Ευτυχώς διασώθηκε ο τίτλος 🙂 Γιατί και ο ανασκολοπισμός τον έκανε αγνώριστο. Ποιος είναι ο Έλληνας μεταφραστής;
  Ο Τσελάν μετέφρασε το εγκόλπιο της αποσύνθεσης. Précis de décomposition>Lehre vom Zerfall

 384. Μαρία said

 385. Γιάννης Ιατρού said

  384: Τι δηλαδή, έπεσε και η προκαταβολή στο (νέο) μισθό; 🙄

 386. dryhammer said

  383. Έλα μωρέ τώρα, από το «Εγκόλπιο της αποσύνθεσης» μέχρι το «Ανασκολοπισμού εγκώμιο», ένα τσιγάρο δρόμος. Τι τσιγάρο όμως;

 387. Μαρία said

  Όπα. Κωστής Παπαγιώργης ο ανασκολοπιστής https://www.protoporia.gr/sioran-emil-misel-egkolpio-anaskolopismoy-9780002560146.html

  Κάποιος μας χρωστάει άρθρο για τις μεταφραστικές επιδόσεις του Παπαγιώργη.

 388. 387 οποία έκπληξις

 389. dryhammer said

  387. !

 390. Γιάννης Κουβάτσος said

  383: Ναι, ο Παπαγιώργης είναι. Προέκυψε μεζαδάρα; Το θέμα είναι ότι η γαλλομαθής Σώτη Τριανταφύλλου, στη λίστα με τα 10 πιο αγαπημένα της βιβλία, έτσι το γράφει: Εγκόλπιο ανασκολοπισμού.

 391. Μαρία said

  388
  Papageorge l’empaleur 🙂

  Απαιτούμε άρθρο.

 392. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και το λινκ:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://apotis4stis5.com/more-music/vivlio/27039-60-ellines-suggrafeis-epilegoun-ta-agapimena-tous-vivlia-2&ved=2ahUKEwjJ-pOg19TqAhUKEpoKHaB1CM4QFjANegQIBxAB&usg=AOvVaw3dXlVOXeC2w6qGaI-Jvtyk&cshid=1595002547571

 393. Μαρία said

  390
  Τι να κάνει απ’ τη στιγμή που μεταφράστηκε έτσι στα ελληνικά.
  Ο τίτλος του πρωτότυπου παραπέμπει στα βιβλιαράκια με οδηγίες στους μαθητές, για να γράφουν καλές εκθέσεις compositions. Μυστήριο πώς προέκυψε ο ανασκολοπισμός empalement.

 394. Αγγελος said

  Επειδή βέβαια ‘ανασκολοπισμός’ είναι λέξη που δεν σου έρχεται αυθόρμητα ως απόδοση του décomposition, κάποιο λόγο πρέπει να είχε ο μεταφραστής για να το πει έτσι. Εχουν καμιά γνώμη όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο; Γιατί εγώ ο Φιλισταίος, ούτε Cioran ούτε Celan έχω διαβάσει…

 395. Γιάννης Κουβάτσος said

  394: Είναι συλλογή στοχασμών στο στυλ του Λεοπάρντι και του Νίτσε. Διαβάζονται ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

 396. Μαρία said

  395
  Αυτή η μετάφραση είναι του Παπαγιώργη; https://terrapapers.com/emil-sioran-egkolpio-anaskolopismou/

 397. Γιάννης Κουβάτσος said

  396:Ναι. Απ’ ό,τι βλέπω, ο μπλόγκερ έχει κάνει συρραφή δοκιμίων. Το μεγαλύτερο μέρος είναι από τη «Γενεαλογία του φανατισμού».

 398. voulagx said

  Η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη – δημοκρατική – χώρα παγκοσμίως που διώκει ποινικά δικαστικό λειτουργό ο οποίος ελέγχει πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Είναι επίσης η πρώτη χώρα στην οποία ελεγχόμενος πολιτικός προανήγγειλε την δίωξη του ελεγκτή του και το πέτυχε πριν περάσει ούτε ένας μήνας.

 399. Γιάννης Ιατρού said

  398: Μίζες, κυκλώματα ρε συ, κυκλώματα ανατροφοδοτούμενα. Αυτά φταίνε για όλα.👎🤔

  ΥΓ: Και τον Τέσλα τα κυκλώματα τον έφαγαν τελικά…😜

 400. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάτι η Ράικου, κάτι η Τουλουπάκη, κοίτα τώρα τι άσχετο μου ‘ρθε στο μυαλό: ότι, παρά τις διαφορές μεταξύ των χωρών ως προς την αυστηρότητα με βάση την οποία εφαρμόζεται η διάκριση των εξουσιών, όλα τα κράτη συμφωνούν ότι η εν λόγω αρχή είναι απαραίτητο συστατικό του κράτους δικαίου και συνεπώς ο σεβασμός της από τις τρεις εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.

 401. voulagx said

  #400: Και η τεταρτη εξουσια που ελεγχει τις τρεις πρωτες.

 402. Μαρία said

  H νορβηγικής καταγωγής Γαλλίδα δικαστίνα Eva Joly, που μπορεί να την ξέρετε ως ευρωβουλευτίνα των πράσινων, αφού έφερε σε πέρας την υπόθεση elf https://fr.wikipedia.org/wiki/Affaire_Elf
  επέστρεψε στη Νορβηγία, γιατί δεχόταν απειλές για τη ζωή της.

 403. Γιάννης Κουβάτσος said

  401: Α, ναι, η αφεντικογραφία, που λέει κι ο Μπουκάλας.

 404. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάθε μέρα και ένα καινούργιο βήμα προς τη δημοκρατική κανονικότητα:
  https://www.efsyn.gr/node/252537

 405. sarant said

  402 Και υποψήφια Πρόεδρος είχε κατέβει μια φορά.

 406. Μαρία said

  404
  Ας είναι καλά το βίντεο με το φύτεμα του μπουκαλιού κι έτσι άλλαξε το κατηγορητήριο.
  Στον Σάιμον Τσάπμαν τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη του άλλαξαν ολόκληρο σακίδιο.

 407. Μαρία said

  https://www.stokokkino.gr/article/3874/E.-Koymantoy:-Echw-mathei-na-milaw-me-to-reportaz-moy.html

 408. sarant said

  407 Να δούμε αν θα την καλύψει ο σταθμός

 409. ΣΠ said

  408
  Την κάλυψε.
  https://www.reader.gr/news/politiki/334771/porta-se-mpogdano-apo-ton-athina-984

 410. Αιμ said

  Κι όμως την κάλυψε κάπου είδα

 411. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπράβο. Εστίες αντίστασης στην μπογδανοκρατία.

 412. Μαρία said

 413. Αιμ said

  409. Πιάσε κόκκινο

 414. Μαρία said

 415. Μαρία said

 416. Γιάννης Ιατρού said

  414 κλπ.: Άγιο είχα τελικά… 😎🙄

 417. […] Για τα πανηγύρια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: