Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια με ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα

Posted by sarant στο 18 Ιουλίου, 2020


Ο λόγος που δίνω αυτόν τον τίτλο στο εβδομαδιαίο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο δεν είναι (μόνο) ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την εθνική γιορτή της Γαλλίας που είναι και η επέτειος της άλωσης της Βαστίλλης και της έναρξης της μεγάλης Γαλλικής Επαναστασης. Είναι (επίσης) ότι θα σχολιάσουμε μια συζήτηση που έγινε στον μικρόκοσμο των σόσιαλ, σχετικά με το αν είναι λάθος (!) να αποδίδεται «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα» στα ελληνικά το πασίγνωστο τρίπτυχο των ιδανικών της Επανάστασης, το Liberté, Egalité, Fraternité. Θα μπορούσα (και ίσως θα έπρεπε, δεν ξέρω) να αφιερώσω ξεχωριστό άρθρο σε αυτή τη συζήτηση, αλλά τελικά αποφάσισα να τη στριμώξω στην πιατέλα, ελπίζοντας να μην επισκιάσει τα άλλα μεζεδάκια.

* Και ξεκινάμε με ένα ορντέβρ, της κατηγορίας των άχρηστων εισαγωγικών.

Σε ρεπορτάζ για… κλοπή λειψάνου του αγίου Νεκταρίου, που έγινε στη Ναύπακτο, διαβαζουμε ότι: αναμένεται στο χώρο και η σήμανση προκειμένου να «πάρει» αποτυπώματα.

Καταλάβατε; Πηγαίνουν εκεί, κάνουν ότι παίρνουν αποτυπώματα, στην πραγματικότητα όμως δεν παιρνουν και παίζουν όλη τη μέρα τάβλι στο καφενείο.

Αλλά εγώ ήξερα ότι ο άγιος Νεκτάριος βρίσκεται θαμμένος στην Αιγινα. Πώς γίνεται το λείψανό του να είναι στη Ναύπακτο; Θα μου πειτε, λείψανο μπορεί να είναι ένα μέλος του αγίου, ένα δάχτυλο ακόμα. Αλλά κι αυτός ο διαμελισμός δεν είναι τάχα ιεροσυλία;

* Φωτογραφικό μπέρδεμα στο Λίμπεραλ.

Το άρθρο για τη δήλωση του εφοπλιστή Μαρτίνου συνοδεύτηκε από φωτογραφία του… Ανδρέα Μαρτίνη, που ήταν διοικητής στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και αν θυμάμαι καλά έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα χρήματος -αλλά δεν μπήκε φυλακή διότι δεν έκλεψε μπρίζες.

Βέβαια και η δήλωση του Μαρτίνου έχει ενδιαφέρον γλωσσικό, μια και προσθέτει έναν καινούργιο όρο στην τρισχιλιετή μας, αλλά και παρουσιάζει τρικυμισμένη σύνταξη, όχι περίεργο βέβαια από έναν άνθρωπο της θάλασσας:

«Η τζαμοποίηση τής Αγίας Σοφίας είναι προσβολή για την διεθνή κοινότητα και μία ακόμη εξοργιστική και κραυγαλαία [sic] αναίτια πρόκληση τής Τουρκίας πού πλέον καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επί ίσοις όροις συνομιλίες μέ ένα ισλαμιστικό εθνικιστικό καθεστώς»

Σημειώνουμε λοιπόν τη τζαμοποίηση. Κατά τα άλλα, εμείς οι απλοί θνητοί, που δεν έχουμε εφοπλιστικές περγαμηνές, θα συνεχίσουμε να γράφουμε ότι το τάδε γεγονός «καθιστά σαφές», ή «κάνει σαφές» αν δεν θέλουμε να φορέσουμε φαρδομάνικα, ή «δείχνει καθαρά/ολοφάνερα» ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

* Κι ένα από την Αυγή. Σε άρθρο για την αστυνομική καταστολή διαβάζω «Και οι εποχούμενοι άνδρες των ανασυσταθέντων ειδικών μονάδων της αστυνομίας….»

Λάθος βέβαια, αφού οι μονάδες είναι θηλυκές και ο τύπος της μετοχής αρσενικός, λάθος συχνότατο, στην ατέλειωτη σειρά των -θέντων, των πληγέντων περιοχών και των δοθέντων εξηγήσεων.

Λάθος βέβαια, αλλά ποιο στόμα θα πει το σωστό; «των ανασυσταθεισών ειδικών μονάδων»; Και είναι και σφιχτή η σύνταξη εδώ και δεν σηκώνει εύκολα την ανάλυση της μετοχής. Των ανασυσταμένων ειδικών μονάδων θα έβαζα εγώ. Το στομάχι μου δεν αντέχει το «ανασυσταθεισών». Καλά έλεγε ο Ροΐδης για αυτόματη εξέγερση του αυτιού μας.

* Και περνάμε στο κυρίως πιάτο ή τέλος πάντων στο μεζεδάκι που τιτλοδότησε (το λέμε αυτό; οι χημικοί το δέχονται;) το σημερινό μας άρθρο.

Στις 14 Ιουλίου, στα μηνύματά τους για την εθνική γιορτή της Γαλλίας, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ανέφεραν το τρίπτυχο «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».

Στο Τουίτερ, πολλοί τούς ειρωνεύτηκαν για αγραμματοσύνη ή έσπευσαν να διορθώσουν το «αδελφότητα» σε «αδελφοσύνη» επειδή κατά τη γνώμη τους αδελφοτητα σημαίνει μόνο «ένωση προσώπων με κοινά ιδανικά, σωματείο…» και επειδή είναι επηρεασμένοι ίσως από τις αδελφότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων που τις βλέπουν σε σειρές.

Το στίγμα το δίνει το εξής σχόλιο του (βουλευτή πλέον) Κ. Μπογδάνου, που αναλύει τη… σημειολογία του λάθους στον καταληψία Τσίπρα -αλλά προφανώς προσπερνάει το ίδιο ακριβώς «λάθος» στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αλλά δεν είναι έτσι. Το τρίπτυχο των ιδανικών της γαλλικής επανάστασης, Liberté, égalité, fraternité στα ελληνικά έχει καθιερωθεί να αποδίδεται «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», ήδη από τον 19ο αι. -ή μάλλον από το 1793, που είναι η πιο παλιά ανεύρεση της ελληνικής απόδοσης.  Ίσως αυτό να έγινε και για λόγους ρυθμού και ομοιοκαταληξίας, πάντως έτσι το βρίσκουμε σε λεξικά, σε σχολικά βιβλία, σε ιστορικά συγγράμματα. Όποιος έχει διαβάσει πέντε βιβλία θα το έχει συναντήσει. Οπότε, το να θεωρείς «λάθος» και μάλιστα τέτοιο λάθος που να οδηγεί σε γενικότερα συμπεράσματα, το «ελευθερία-ισότητα-αδελφότητα» δείχνει ή κακοπιστία ή ημιμάθεια.

Μα, θα μου πείτε, τι λένε τα λεξικά για τη λέξη «αδελφότητα»; Το ΛΚΝ δέχεται ότι η λέξη έχει και δεύτερη σημασία την αδελφοσύνη, το ίδιο και το Χρηστικό Λεξικό.

Το Λεξικό Μπαμπινιώτη, πάλι, ενώ δεν αναγνωρίζει τέτοια σημασία στο λήμμα «αδελφότητα», ωστόσο σε παραδειγματική του φράση, στο λήμμα «ελευθερία», αναφέρει το γαλλικό τρίπτυχο έτσι όπως το ξέρουμε εμείς οι παλαιότεροι, δηλαδή «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» (βλ. φωτογραφία).

Πράγμα που δείχνει ότι, ειδικά στην ελληνική απόδοση του γαλλικού τριπτύχου, και ανεξάρτητα από το πώς θα το μεταφράζαμε αν η Γαλλική Επανάσταση γινόταν σήμερα, το σύνθημα Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα είναι καθιερωμένο και δεν μπορεί να θεωρείται «λάθος».

Μια γενικότερη συμβουλή προς καλοπροαίρετους. Να έχουμε κατά νου ότι δεν τα ξέρουμε όλα, κι έτσι όταν κάποιος λέει κάτι που μας ξενίζει υπάρχει πιθανότητα αυτό να λέγεται και έτσι.

* Και άλλη μια παρατήρηση. Ο Τσίπρας ειναι πρώην ΠΘ και νυν αρχηγός της αξαντιπολίτευσης, οπότε είναι λογικό να εχει έντονες (συμπάθειες και) αντιπάθειες.

Αλλά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Προτάθηκε σε κλίμα συναίνεσης, ψηφίστηκε από ευρύτατη πλειοψηφία, κι όμως στο Τουίτερ τουλάχιστον υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας σχολιαστών που τη σχολιάζουν συνεχώς αρνητικά, οι περισσότεροι από τα δεξιά και κάτι λίγοι από τα πατριωταριστερά, με σεξιστικές και χυδαιες βρισιές (πχ ανθελληνικό τσόκαρο) ή εγκαλώντας την επειδή «στέλνει μήνυμα για την γαλλική επανάσταση και όχι για την Αγια Σοφία» κτλ. Ειμαι βαθιά πεπεισμένος πως η αντίδραση αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι είναι γυναίκα.

* Αλλάζουμε κλίμα με μια τουριστική συμβουλή προς Αμερικανούς που διστάζουν να έρθουν στην Ευρώπη λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών. Πώς να περιηγηθείτε σε μερικές από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις με το αυτοκίνητό σας: από Αθήνα σε Οξφόρδη, περνώντας από Λισαβόνα, Μασσαλία, Βαρσοβία, Τολέδο, Δρέσδη, Δουβλίνο, Βερολίνο και Βερόνα, μέσα σε 14 ώρες (εντάξει, θα χρειαστεί να κάνετε και μερικές στάσεις):

* Θέματα ορολογίας.

Μου στέλνει το εξής μέιλ φίλος, το παραθέτω ως έχει:

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥπΟιΑν που περιέχει διατάξεις και για την έρευνα/καινοτομία

Ειδικότερα το άρθρο 49 (σελ. 201) έχει τίτλο «Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτικούς αγγέλους» (angel investors). Ο ελληνικός όρος «επενδυτικοί άγγελοι» δεν είναι καινούργιος, ωστόσο  δεν παύει να (μου) χτυπάει τρομερά άσχημα. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδοση στα ελληνικά;

Ως τώρα ήξερα πως ο άγιος θέλει φοβέρα. Τώρα έμαθα πως ο άγγελος θέλει φορολογικά κίνητρα.

Αν και υποπτεύομαι πως το δίκιο τελικά το έχει ο Χρήστος Νικολόπουλος: «Δεν υπάρχουν άγγελοι, σου λέω»

Η γνώμη μου: Ξενίζει, πράγματι, ο όρος. Αλλά έχει καθιερωθεί, και ξενίζει όσο και το αντίστοιχο αγγλικό. Κι έπειτα, εκφράζει και μια ιδεολογία. Οπότε, δεν έχει νόημα να ζητάμε καλύτερη απόδοση.

* Σε άρθρο για τη Λιβύη, που προφανώς έχει αντλήσει από αγγλόφωνες πηγές, εντόπισα τουλάχιστον ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι:

Στις αρχές Ιουνίου, η Αίγυπτος υπέβαλε την «ειρηνευτική πρωτοβουλία του Καΐρου», με την οποία χάρασσε μια πορεία για πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη και ζητούσε από τα πολεμικά κόμματα να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός από τις 8 Ιουνίου.

Ποια είναι τα «πολεμικά κόμματα»; Είναι, the warring parties, δηλαδή τα εμπόλεμα μέρη ή τα αντιμαχόμενα μέρη!

Αρχικά, η παραπάνω παράγραφος ήταν πιο μαργαριταρένια, διότι έγραφε:

…ζητούσε από τα πολεμικά κόμματα να σταματήσουν τη φωτιά από τις 8 Ιουνίου

αλλά φαίνεται ότι επενέβη η… Πυροσβεστική και το διόρθωσε!

* Και μια επιγραφή, που μου λένε ότι είναι αυθεντική, προέρχεται μάλιστα από κάποια Αγία Ταβιθά, που δεν ξέρω αν είναι εκκλησία ή μοναστήρι.

Είναι όμως νόμιμη αυτή η πρωτοβουλία; Πολύ αμφιβάλλω.

* Το Ποντίκι δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες άρθρο για τον πρωταγωνιστή του Καράτε Κιντ, το οποίο αναφέρει:

Ο Ραλφ Μάτσιο, ο ηθοποιός που συνδέθηκε άρρηκτα με την ταινία «Karate Kid», δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που όλοι περίμεναν. Η οικογένειά του ήταν πάντα η προτεραιότητα του και η κινηματογραφική του καριέρα ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1961, γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες κλείνει τα 56.

Προφανώς το άρθρο είχε αρχικά δημοσιευτεί το 2017 και τώρα ξαναδημοσιεύτηκε χωρίς να προσεχτεί αυτή η λεπτομερεια.

Αλλά γέλασα πολύ με το σχόλιο που διάβασα.

Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1961, γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες κλείνει τα 56. Ενώ εγώ που γεννήθηκα επίσης το 1961, έκλεισα τα 59. Αδικίες που έχει η ζωή!

* Σχιζολεξία ολκής στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Μέσα στη δικτατορία, ο Βασίλης Βασιλικός, έλαβε πρόσκληση από τον πολιτιστικό σύμβουλο του καγκελάριου Βίλι Μπραντ, τον πασίγνωστο συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, να γράψει ένα σενάριο που θα είχε ως θέμα τους μετανάστες («γκάστερ μπάιτερ», όπως τους έλεγαν – Ελληνες, Ιταλούς, Ισπανούς, Πορτογάλους), που οι ντόπιοι Γερμανοί δεν τους χώνευαν, ώστε να επέλθει κάποια βελτίωση στη συμπεριφορά των γηγενών απέναντι στους «ξένους».

Θα περίμενα ο όρος «γκασταρμπάιτερ» ύστερα από δεκαετίες που επαναλαμβάνεται να έχει γίνει πια οικείος ώστε να μην τον σφάζουν οι δημοσιογράφοι. (Κι αν κάποιος ήθελε να χωρίσει στα δύο το μακρινάρι, θα το χώριζε γκαστ αρμπέιτερ, βέβαια).

* Kι άλλο ένα απόφευγμα για τη συλλογή του ιστολογίου. Ο φίλτατος Τιπούκειτος, που το αλίευσε, σχολιάζει:

Το κακό με τα «αποφεύγματα» (που λέει και ο Nikos Sarantakos) έχει παραγίνει.
.
Ακολουθεί βαθύς στοχασμός μεγέθους εννέα βαθμών της κλίμακας Κοέλιο.
.
Κάτι τριξίματα που ακούγονται από τη Σικελία ίσαμε δω είναι από τον τάφο του Αισχύλου.

Πέρα από όλα τα άλλα, ο αποφευγματογράφος ξεχνάει ότι οι θεατές στο αρχαίο θέατρο δεν πλήρωναν ενώ αμφιβάλλω κατά πόσον οι υποκριτές (οι ηθοποιοί) αμείβονταν.  Υπήρχε και ο θεσμός των θεωρικών, αν και όχι στην εποχή του Αισχύλου αλλά αρκετά αργότερα.

* Κι άλλο ένα μαργαριτάρι στον βωμό του κυνηγιού της εντυπωσιακής λέξης.

Σε άρθρο για αυτοκίνητα διαβάζουμε:

Στο πίσω τμήμα, παρεπιδημούν στοιχεία όπως οι θηριώδεις, τοποθετημένες στο κέντρο οβάλ απολήξεις της εξάτμιση….

Παρεπιδημούν; Δηλαδή; Μένουν προσωρινά σε ένα μέρος που δεν είναι ο συνήθης τόπος κατοικίας τους;

Αλλά επειδή είμαι καλός, θα βοηθήσω τον δαιμόνιο συντάκτη ώστε σε επόμενα άρθρα να καταπλήξει το κοινό του. Λοιπόν, μπορεί επίσης να πει ότι εμφιλοχωρούν στοιχεία, και ακόμα καλύτερα ότι «εγκαταβιώνουν» στοιχεία. Να μη λέει μόνο «παρεπιδημούν»!

* Στην επιστολή του Ολυμπιακού για την υπόθεση των δελτίων υγείας των παικτών του ΠΑΟΚ διαβάζουμε, και μάλιστα δυο φορές, ότι οι κάρτες υγείας πρέπει να είναι «εν ισχύ».

Εγώ να δεχτώ πως ο τύπος της δοτικής (εν ισχύι) είναι αχωνευτος. Αλλά, ρε παιδιά, τόσο πολύ το αγαπάτε το βελούδινο κουρελάκι της δοτικής, που δεν μπορείτε να το στερηθείτε έστω και τσαλαπατημένο;

Τι θα πείραζε να γράψετε στου μπαμπά σας τη γλώσσα, τα δελτία «πρέπει να είναι σε ισχύ την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα;

* Από τεστ ορθογραφίας «δύσκολων λέξεων» η εικόνα.

Ο θεματοθέτης προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί θεωρεί δύσκολη (και μάλιστα καταστροφική) την ορθογραφία της λέξης και ανάμεσα στα επιχειρήματα λέει ότι έχει «ένα ύψιλον και ένα ήττα» κι έτσι τρώει μεγαλη ήττα ενώ από μακριά ο Δρ. Μέφρι παραγγελνει ποτό.

Και αλήθεια, τόσο σπάνια χρησιμοποιούμε πια τη λέξη;

* Γονατογράφημα του Γιάννη Πρετεντέρη, με αφορμή μια λεπτομέρεια των σόσιαλ.

Επειδή ο καημένος ο Πρετεντέρης πρέπει να γράφει κάθε μέρα ένα άρθρο, κι επειδή πρέπει κάθε μέρα να έχει κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις προάλλες έτυχε να δει στη σελίδα Φέισμπουκ του ΣΥΡΙΖΑ Θήβας μια εμφανώς ειρωνική ανάρτηση που έλεγε:

«Της Ασωπίας; Ακύρωσες το πανηγύρι της Ασωπίας; Αυτό δεν θα περάσει έτσι. Να το θυμάσαι, Κούλη…»

Γράφει λοιπόν ολόκληρο άρθρο με βάση αυτή την ανάρτηση. Επειδή όμως είναι γονατογράφος κι επειδή η εκτός των τειχών Ελλάδα του είναι τέρρα ινκόγνιτα, μπερδεύει την Ασωπία με την Αλμωπία, που είναι στην άλλη άκρη της Ελλάδας, και γραφει

«Της Αλμωπίας; Ακύρωσες το πανηγύρι της Αλμωπίας; Αυτό δεν θα περάσει έτσι. Να το θυμάσαι, Κούλη…»

και δώστου να γράφει για τη Θήβα και την Αλμωπία («Θα τον σταματήσουν σίγουρα στα διόδια της Θήβας πριν στρίψει για Αλμωπία») χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτά τα δυο μέρη απέχουν καμιά πεντακοσαριά χιλιόμετρα και θα ήταν παράδοξο να νοιάζονται οι Θηβαίοι για τα τεκταινόμενα στη Μακεδονία.

Αχ, αυτά τα γόνατα…

* Θεσσαλονικιός υπότιτλος σε ταινία:

Όλοι άρεσαν τη νουβέλα.

Επιδοκιμάζω.

* Ακλισιά που δεν ξέρω αν πρέπει να τη χρεώσουμε στα Νέα (όπου το είδε ο φίλος που μου το έστειλε) ή στο ΑΠΕ διότι το λαθάκι το είδα και σε άλλους ιστότοπους:

Ειδικότερα, με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέν νόμο (4692/2020), προβλέπεται….

Είπαμε: ό,τι δεν συμμορφώνεται με το τυπικό της νέας ελληνικής κινδυνεύει να μένει άκλιτο.

* Και κλείνω με μια περίπτωση όπου έχει δράσει ο δαίμονας της απομαγνητοφώνησης.

Σε άρθρο για τις ανησυχίες των λοιμωξιολόγων, διαβάζουμε:

Εμείς λέμε ότι στα σούπερ μάρκετ πρέπει να επιβληθεί η χρήση της μάσκας, που μέχρι τώρα ήταν απλά μία σύσταση. Δεν υπήρχε χρήση μάσκας υποχρεωτικά από τους πωλητές; Από τους σερβιτόρους τηρείται η χρήση μάσκας; Από αυτούς που παρασκευάζουν τα πρόστιμα μέσα στις κουζίνες τηρείται η χρήση μάσκας;

Όχι, δεν μαγειρεύονται στις κουζίνες (των υπουργείων;) τα πρόστιμα. Αν ακούσετε το βίντεο, ο λοιμωξιολόγος λέει «τα τρόφιμα».

Αλλά ο συντάκτης είχε στο νου του πρόστιμα, οπότε, φροϊδικώς, το έγραψε…!

 

Advertisement

350 Σχόλια προς “Μεζεδάκια με ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  άχρηστα εισαγωγικά. Σίγουρα

  >αναμένεται στο χώρο και η σήμανση προκειμένου να «πάρει» αποτυπώματα.

  εδώ;:

  αναμένεται στο χώρο και η σήμανση προκειμένου να «πάρει» τον Ταχυδρόμο

 2. π2 said

  Το ωραίο με τους angel investors είναι ότι δεν έχουν τίποτε το αγγελικό. Όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι πρακτικά αδύνατον να επεκταθούν χωρίς τέτοιους επενδυτές. Αποκτώντας μετοχές όμως επιβάλλουν και τους όρους τους. Θυμάμαι ένα ντοκιμαντέρ για μια μικρή εταιρεία που ερευνούσε ένα εμβόλιο για τη γρίπη (για όλα τα είδη της γρίπης). Όραμα του ιδρυτή ήταν να προσφέρει το εμβόλιο σε πολύ χαμηλή τιμή και γι’ αυτό δεν ήθελε επενδυτές. Τελικά αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτούς γιατί χωρίς τους αγγέλους δεν μπορούσε να συνεχίσει την έρευνά του.

 3. Γς said

  .>Η τζαμοποίηση τής Αγίας Σοφίας

  Θα της βάλουν τζάμια. Οπως Notre Dame.
  Vitraux

 4. Γς said

  >λείψανο μπορεί να είναι ένα μέλος του αγίου, ένα δάχτυλο ακόμα.

  Δύο δάχτυλα. Και με γάντια

  [και δεν μπορώ να σας δείξω πως. Μου το λογοκρίνατε το χτεσινό τζιφάκι]

 5. Θυμάμαι, όταν αναζητούσα κάτι για το cityness, μαζί με το «πολεότητα» βγήκε(*) και «πολεοσύνη». Στην κουβέντα, μάλιστα, συζητήθηκε και το δικαιοσύνη / δικαιότητα (!). Θέλω να πω πως αυτά τα παραγωγικά, -ότητα και -οσύνη μοιάζουν ισοδύναμα.
  _____________
  (*) Προτάθηκε.

 6. dryhammer said

  Ο χάρτης είναι από τις ακτές του Ohio στη λίμνη Erie. Το Clevelant είναι στη θέση του.

  Ο Ερντογάν (αυτόν το γράφω με ελληνικά) λέει πως θα γίνει τζάμι η φάση με το τζαμί και θα τζαμάρουν σύντομα κι οι ιμάμηδες εξ ού κι η τζαμοποίηση.

 7. Costas X said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο !

  Μόλις κατάφερα να διαβάσω όλα τα άρθρα που δεν πρόλαβα μέσα στην εβδομάδα λόγω δουλειάς.

  «Τζαμοποίηση» : Θα μπορούσε να σημαίνει και την στιγμιαίας έμπνευσης αυτοσχεδιαζόμενη ελεύθερη ποίηση, κατά το «τζαμάρω» και «τζαμάρισμα» (jamming) των μουσικών. 🙂

 8. Theban said

  Ένα σχόλιο για τη Θεσσαλονικιά χρήση του αρέσω:
  Όταν υπάρχει ένα άψυχο, όπως εδώ με τη νουβέλα, είναι σαφές σε όλους.
  Όταν υπάρχουν δύο πρόσωπα, εγώ ποτέ δεν είμαι σίγουρος τι εννοούν.
  Πχ «τί έγινε τελικά χτες; Ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα;»

 9. Mυρίζομαι απάτη με το λείψανο της Ναυπάκτου…
  Τι να κάνουν όμως και οι φανς, μπερδεύτηκαν!

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8 Όμως τέτοιες αμφισημίες υπάρχουν και στην κοινή νεοελληνική, πχ Μωρό δάγκωσε σκυλάκι

 11. sarant said

  9 Έκανες τέτοια έρευνα βρε θηρίο;

 12. ndmushroom said

  Καλημέρα.
  Αυτές οι μπρίζες που έκλεψε το παιδί και μπήκε φυλακή (ήταν βέβαια και αναρχικός, και στην Ελλάδα το ΧΧΧ while anarchist έχει την ίδια ποινική βαρύτητα με το ΧΧΧ while black των Αμερικανών, αν εξαιρέσεις την κατάργηση της θανατικής ποινής), τί είναι; Ή θα καθιερώσεις σειρά άρθρων όπου μετά το ντους ή ντουζ θα γράψεις για την πρίζα ή μπρίζα, το γκιφάκι ή τζιφάκι κ.ο.κ.; 🙂

 13. LandS said

  9
  Δηλαδή στις άλλες ιστορίες με λείψανα τι βρίσκεις; Εφτά κάρες του Αγίου Ιωάννου βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 1204. Όλες αυθεντικές επί ποινή αφορισμού.

 14. Theban said

  10: δεν είναι αμφίσημο. Απλώς, όχι άμεσα κατανοητό στους υπόλοιπους.

 15. ndmushroom said

  @Δύτης (από το κινητό δεν φαίνονται οι αριθμοί των σχολίων)
  Πράγματι, δε μοιάζει να υπάρχει Αγ. Νεκτάριος στη Ναύπακτο. Αν δεν απατώμαι όμως, κάπου εκεί γύρω είναι η μόνη των Παπαροκάδων που και Νεκτάριο (Μουλατσιώτη) διαθέτουν, και μια σχετική ιστορία στις μούφες (για να το πω κομψά).

 16. Epaminondas Papayannis said

  Ώστε «δεν μπήκε φυλακή διότι δεν έκλεψε μπρίζες»!

  Χθες, απολαύσαμε το άρθρο για ντους ή ντουζ. Μήπως πρέπει να αναρτηθεί (άρθρο) και για πρίζα ή μπρίζα;

 17. dryhammer said

  Άμα ο άγιος είναι Α΄ Εθνικής, έχει παντού (σαν τους Σ.Φ. …). Άμα είναι Β΄ τοπικό, ποιος τον ξέρει, ποιος τον …θέλει, δεν κόβει εισιτήρια.

 18. Γς said

  9:

  >Αντίθετα του Αιγινήτη βλέπω ότι υπάρχει ένας αστράγαλος στο Λαύριο και ένας σπόνδυλος στα Χανιά!

  Πόσοι σπόνδυλοι περισσεύουν;

  Κι ο Σώκρατες είχε 2 τέτοια. Καρατσεκαρισμένο

  https://caktos.blogspot.com/2013/09/blog-post_1760.html

 19. atheofobos said

  Αλλά εγώ ήξερα ότι ο άγιος Νεκτάριος βρίσκεται θαμμένος στην Αιγινα. Πώς γίνεται το λείψανό του να είναι στη Ναύπακτο; Θα μου πειτε, λείψανο μπορεί να είναι ένα μέλος του αγίου, ένα δάχτυλο ακόμα. Αλλά κι αυτός ο διαμελισμός δεν είναι τάχα ιεροσυλία;

  Όπως έγραφα πριν 10 χρόνια στο ποστ μου ΠΤΩΜΑΤΟΛΕΙΨΑΝΟΛΟΓΙΑ….
  http://atheofobos2.blogspot.com/2010/01/blog-post_12.html
  το 1962 πολιτευτής του Πειραιώς με καταγωγή από την Αίγινα φρόντισε μέσω του μητροπολίτου Ύδρας να πάρει το στέρνο του Αγίου ο ανεγειρόμενος στον Πειραιά ναός της Αγίας Τριάδος, ενώ ο μητροπολίτης δεν άφησε παραπονούμενη, δυστυχώς όμως μόνο με ένα δάκτυλο την Χίο ,και με άγνωστο ποιό κόκαλο την Κρήτη.
  Εκείνος δε ο ασεβέστατος Μπόστ βρήκε την ευκαιρία να σατιρίσει αυτή την κοκαλομοιρασιά.

 20. Αντώνης said

  Για το εμπόριο λειψάνων στο Μεσαίωνα, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι: Furta Sacra του Patrick J. Geary (δεν ξέρω αν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά).

 21. Γς said

  16:

  > Μήπως πρέπει να αναρτηθεί (άρθρο) και για πρίζα ή μπρίζα;

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_4978.html

 22. Γς said

  16:

  > Μήπως πρέπει να αναρτηθεί (άρθρο) και για πρίζα ή μπρίζα;

  https://caktos.blogspot.com/2013/07/surrealismo-erotico.html

 23. Γς said

  16:

  > Μήπως πρέπει να αναρτηθεί (άρθρο) και για πρίζα ή μπρίζα;

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/21-1967.html

 24. sarant said

  19 Α γεια σου!
  Και νομίζω πως αυτό το σκίτσο δεν το έχουμε παρουσιάσει εδώ.

  12-16 Την πρίζα > τη μπρίζα
  Και οι δυο τύποι αποδεκτοί
  Ή θα μου πείτε να λέω «οικοκύρης»;

  14 Δεν είναι αμφίσημο το «Μωρό δάγκωσε σκυλάκι»; Ποιος δάγκωσε ποιον;

 25. tdemis2014 said

  «….. Ειμαι βαθιά πεπεισμένος πως η αντίδραση αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι είναι γυναίκα……» .Λάθος μέγα αγαπητέ . Η γυναίκα αυτή υπήρξε, αν δεν κάνω λάθος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει εκδώσει ένα σωρό φιλοκυβερνητικές και αντιλαικές αποφάσεις, υπό την προεδρία της. Οσα δε εκσφενδονίζει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας , μνημεία γενικολογίας, και ταυτολογίας,μόνο αηδία προκαλούν και εξευτελίζουν τον θεσμόν και την έννοιαν τόσον της Προεδρίας, όσον και της Δημοκρατίας.Θερμά παρακαλώ, να μην επικαλεστεί κανείς το Σύνταγμά μας και ιδιαίτερα τις διατάξεις του για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του ( της) Προέδρου της Δημοκρατιας, γιατί όλα αυτά θυμιζουνε τα άλλοθι που επικαλούνται οι εγκληματίες όταν έχουν συλληφθεί να κλέβουν οπώρας.

 26. Μυλοπέτρος said

  Ας την πούμε απλά, και κυρίως ελληνικά ρευματολήπτη να τελειώνουμε!

 27. Pedis said

 28. Νέο Kid said

  Συγγνώμη, αλλά το «ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα;» Δεν έχει καμία απολύτως αμφισημία, αντίθετα βέβαια με το μωρό και το σκυλί…
  Ξεκάθαρα ρωτάει αν ο Πέτρος άρεσε στην πετρούλα .
  Μπορεί να μην είμαι καθιαυτού ή Θεσσαλός ,αλλά έχοντας αρκετά ένσημα σε αυτάς τας γεωγραφικάς περιοχάς , η εύκολη λύση δι εμάς τους νοτίους είναι να βάλουμε όπου αιτιατική γενική ,και γίνεται ξεκάθαρο.
  Ο Πέτρος της άρεσε της Πετρούλας; crystal clear.

 29. sarant said

  25 Δεν νομιζω ότι οι ανακοινώσεις των προηγούμενων ΠτΔ ήταν διαφορετικές. Κι όμως οι επιθέσεις που δέχτηκαν ήταν πολύ λιγότερες.

 30. ΣΠ said

 31. Νέο Kid said

  Το ρητό του Αισχύλου μπορεί να είναι και υπαρκτό.
  Πιθανότατα το είπε στα γεράματα ,όταν θυμήθηκε τα νιάτα του που κάποιος σοφότερος του είχε πει ότι πρέπει να πάει στο Μαραθώνα να πολεμήσει ,γιατί αν δεν πάει θα το πληρώσει με το στίγμα του δειλού ,ενώ αν πάρει μέρος στο θίασο της μάχης θα πληρωθεί με αιώνια δόξα!
  Ποιος θα θυμόταν τον Αισχύλο αν δεν είχε δοξαστεί στο Μαραθώνα ,τωόντι!

 32. dryhammer said

  27. Κι εγώ να τά ‘φτιαχνα, με τέτοιο χαμόγελο, δεν θα τά ‘τρωγα.

 33. Epaminondas Papayannis said

  12.:
  Με προλάβατε. Όταν έγραφα το σχόλιο μου, δεν είχε αναρτηθεί ακόμη το δικό σας.

  21., 22. & 23.:
  Και στα 3 αποσπάσματα είναι πρίζα χωρίς μ (όπως τη λέω και τη γράφω).

  22. & 26.:
  Στον ηλεκτρισμό, το θηλυκό δίνει και το αρσενικό παίρνει.

  26.:
  Δεν γνωρίζω την «επίσημη» ονομασία τής πρίζας. Δεδομένου ότι το θηλυκό δίνει και το αρσενικό παίρνει, θα μπορούσαμε να πούμε την πρίζα ρευματοδότη και το φις ρευματολήπτη. Για την πληρότητα τού θέματος, η «επίσημη» ονομασία τού ρελαί είναι ηλεκτρονόμος.

 34. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Για να είμαι ειλικιρινής, κι εγώ μα «αδελφοσύνη» το είχα συνηθίσει. Δεν ξέρω να πω ακριβώς από πού, ίσως είναι θέμα γενεάς.

  Συμφωνώ βέβαια να μη νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλοα. Πάντως είναι ανθρώπινο να κλωτσάει κανείς ειδικά σε περιπτώσεις απομνημονευμένου συνθήματος, με τη ρυθμική τουκαι τα όλα του, όταν το ακούει αλλιώς.

  Ήδη μόλις είδα τον τίτλο του άρθρου, ήθελα να σχολιάσω: «όχι αδελφοσύνη;». (Χωρίς όμως περαιτέρω σημειολογικά σχόλια…)

 35. Νέο Kid said

  32.27. Αυτά τι είναι; Το νέο κοκτέιλ φαρμάκων για το κορονοβιρούσι;

 36. Πέπε said

  28
  Είναι υπαρκτή αυτή η σύνταξη. Ίσως όχι μακεδονική, δεν ξέρω από πού.

  Θυμάμαι από μια αρχαία Διάπλαση τη φράση «ο Νόνης δεν αρέσει το πουρέ του»!

 37. Νέο Kid said

  “..και θα ήταν παράδοξο να νοιάζονται οι Θηβαίοι για τα τεκταινόμενα στη Μακεδονία.“

  Τρίζουν οι πέτρες στο λιοντάρι της Χαιρώνειας ,ανθέλληνα Σαραντάκε!

 38. Pedis said

  On NASA’s official Tumblr page, the space agency shut down rumors that it had drastically shifted the astrological calendar so that star signs were thrown off. Social media users have widely shared graphics claiming that NASA was responsible for adding Ophiuchus, a new 13th zodiac, to the traditional 12-sign lineup.

  The hoax has resurfaced a number of times in the last decade. NASA’s blog post was originally written in 2016 when rumors about a zodiac shakeup made the rounds then, but the agency reshared it this week to loop the rest of the internet in.

  Another more obvious point the agency had to make in its post: NASA doesn’t study astrology.
  https://edition.cnn.com/2020/07/17/us/nasa-13th-zodiac-trnd/index.html

 39. ΣΠ said

  35
  https://en.wikipedia.org/wiki/Goya_Foods#Donald_Trump_comments

 40. Theban said

  Μάλλον ένα σχόλιο κρατήθηκε.
  @24 η δική μου φράση δεν είναι αμφίσημη όχι αυτή με το μωρό.
  @28 αυτό ακριβώς είναι το λάθος.
  «Ο Πέτρος την άρεσε τη νουβέλα», σαφές.
  «Ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα», ομοίως σημαίνει «η Πετρούλα άρεσε στον Πέτρο»!!

 41. Έψαχνα για τη δική μου φωτογραφία με το …νεογαλλικό «ελευθερία, ισότητα, υγεία», δεν το βρήκα και βάζω αυτό. Ελπίζω να βγεi.

 42. Νέο Kid said

  + 1 για το «9 βαθμοί της κλίμακας Κοέλιο» 😜

 43. Γιάννης Ιατρού said

  20: διατίθεται και στον κινέζο 🙂 ✅

 44. LandS said

  Ελευθερία, ισότης, αδελφότης. Ελευθερία, ισότης, αδελφοσύνη – δε λέει.

  Σήμερα το σύνθημα δεν θα ήταν το ίδιο. Θα ήταν Ελευθερία, Ισότητα, Αλληλεγγύη.

  Μα ρε παιδί μου για τη μετάφραση του fraternité βρήκαμε να μαλώσουμε;

 45. Dong-ho Spiros Merimanis said

  «Λάθος βέβαια, αλλά ποιο στόμα θα πει το σωστό; «των ανασυσταθεισών ειδικών μονάδων»; Και είναι και σφιχτή η σύνταξη εδώ και δεν σηκώνει εύκολα την ανάλυση της μετοχής. Των ανασυσταμένων ειδικών μονάδων θα έβαζα εγώ. Το στομάχι μου δεν αντέχει το «ανασυσταθεισών» …» γράφει ο Nikos Sarantakos

  νομίζω ότι δεν υπάρχει σωστό γιατι στα τωρινά ελληνικά δεν υπάρχει μετοχή παθητικού ενεστώτα, δηλαδή καί το «των ανασυσταθέντων ειδικών μονάδων» της Αυγής καί το «των ανασυσταθεισών ειδικών μονάδων» δεν έχουν νόημα, υπάρχει όμως η μετοχή του παθητικού παρακείμενου που μας βάζει άλλα προβλήματα αφού έχουμε δυο ρήματα
  1 \ ανασυνιστώ [anasinistó] -ώμαι Ρ (βλ. συνιστώ 1) : συνιστώ, ιδρύω κτ. εκ νέου· ανασυστήνω: ~ ένα σχολείο / μία δημόσια υπηρεσία. Mε την κήρυξη της δικτατορίας ανασυστάθηκαν τα έκτακτα στρατοδικεία της εποχής του εμφύλιου πολέμου.[λόγ. ανα- συνιστώ μτφρδ. γαλλ. reconstituer]
  2\ ανασυστήνω [anasistíno] -ομαι Ρ (βλ. συστήνω 2) : ιδρύω κτ. εκ νέου· ανασυνιστώ: ~ ένα σχολείο / ένα ίδρυμα.
  [λόγ. ανασυνιστώ μεταπλ. για προσαρμ. στη δημοτ. κατά το συνιστώ > συστήνω],

  που θα μας δώσουν δυο μετοχές : «Των ανασυσταμένων ειδικών μονάδων» και «Των ανασυστημένων ειδικών μονάδων» στην Αυγή ταιριάζει πιο πολύ η δεύτερη

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>μπορεί επίσης να πει ότι εμφιλοχωρούν στοιχεία, και ακόμα καλύτερα ότι «εγκαταβιώνουν» στοιχεία. Να μη λέει μόνο «παρεπιδημούν»!
  ενδιαιτούν! 🙂

  12>>Αυτές οι μπρίζες που έκλεψε το παιδί και μπήκε φυλακή
  Ενώ το αφεντικό της εταιρίας που πούλαγε τις μπρίζες, ο σκαφάτος που θέρισε τους ψαράδες, αφέθηκε ελεύθερος μετά το δυστύχημα, πλήρωσε εγγύηση και πήγε στην πατρίδα του. Με τρεις ανθρώπους μακελεμένους
  https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/266438/porto-xeli-i-amythiti-periousia-tou-gallou-xeiristi-taxyploou-oi-400-000-ergazomenoi-kai-i-alysida-katastimaton-stin-ellada

 47. Νέο Kid said

  Το ελευθερία,ισότητα,αδελφότητα, το έχουμε μάθει από μικροί! Τιναφτόρε τώρα;

  Νομίζω ότι και η ρίμα μεταξύ ισότητας και αδελφότητας έπαιξε το ρόλο της . Όπως στα γαλλικά υπάρχει ρίμα και για τις τρεις λέξεις.
  Εκτός από αγράμματοι είναι και άμουσοι!

 48. Νέο Kid said

  Ερώτηση: Ο Πανταλέων , του Πανταλέοντος; Εγώ έτσι θα έλεγα τη γενική.
  Ή ο Πανταλέων ,του Πανταλέων;
  Ξέρω ότι κάτι σχετικό έχουμε ξανασυζητήσει παλιότερα ,αλλά ποιος να κάνει τώρα τον Ινντιάνα Τζοόυνς …

  Υγ. Πανταλέων = Πετοσφαιρικός εφιάλτης μελών εγκληματικής οργάνωσης μπυρεός

 49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  @47. Πῶς θὰ σοῦ φαινόταν ἡ ρίμα στὸ ἐλευθεριότητα, ἰσότητα, ἀδελφότητα, Νεοκίδιε;

  Τὸ διέπραξα κι ἂς μὴν εἶμαι ἐφοπλιστής. 😉

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαρμάγκα, Νικοκύρη. ☺

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, ο Πρετεντέρης ως φανατικός «φίλαθλος», με καλές επιδόσεις στη φιαλοβολία, δεν θυμάται τον Αλμωπό Αριδαίας, απ’ όπου ξεκίνησαν την καριέρα τους ο Μήνου και ο Βύντρα;

 52. Κι ο Ροϊδης, στην Πάπισσα Ιωάννα, σαρκάζει το εμπόριο «αγίων» λειψάνων.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  48: Κι εγώ το κλίνω. Το θέμα είναι ότι οι γυναίκες που το έχουν ως επώνυμο, το αφήνουν άκλιτο π.χ. Κώστια και Άννα Κοντολέων, η γυναίκα και η κόρη του Μάνου Κοντολέοντος.

 54. Γς said

  Στον Σκάϊ τώρα

  «Εθελοντές καθάρισαν την παραλία μπροστά από το ΣΕΦ»
  κι από κάτω
  «Χ. Τσιλιγκιρή Πρόεδρος του ΣΕΦ»

  Κι ο ρεπόρτερ:

  -Είμαστε με την ιδιοκτήτρια του ΣΕΦ

 55. Νέο Kid said

  Το ελευθερία,ισότητα,αδελφότητα, το έχουμε μάθει από μικροί! Τιναφτόρε τώρα;

  Νομίζω ότι και η ρίμα μεταξύ ισότητας και αδελφότητας έπαιξε το ρόλο της . Όπως στα γαλλικά υπάρχει ρίμα και για τις τρεις λέξεις.
  Εκτός από αγράμματοι είναι και άμουσοι!

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η αλήθεια είναι πως οι παλαιότεροι αδελφότητα το μάθαμε, αν και πάντα με ξένιζε, το εύρισκα αταίριαστο νοηματικά. Τώρα, με την ευκαιρία της διόρθωσής του στα σχολικά βιβλία (Στ’ δημοτικού: «ένα κείμενο που εξέφραζε φιλελεύθερες ιδέες, όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη»), το λέω κι εγώ αδελφοσύνη.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F114/520/3381,13620/&ved=2ahUKEwjDu6Sws9bqAhXR-qQKHUd_AioQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1H_sqiQT02mMAK4ZU_EYoT&cshid=1595062406092

 57. […] Ο λόγος που δίνω αυτόν τον τίτλο στο εβδομαδιαίο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο δεν είναι (μόνο) ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την εθνική γιορτή της Γαλλίας που είναι και η επέτειος της άλωσης της Βαστίλλης και της έναρξης της μεγάλης Γαλλικής Επαναστασης. Είναι (επίσης) ότι θα σχολιάσουμε μια συζήτηση που έγινε στον μικρόκοσμο των… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/07/18/meze-436/ […]

 58. elfokaki said

  Πλούσιο το μενού, αλλά επειδή γέλασα ιδιαίτερα με το φρουδικο τελευταίο, θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω ένα συλλεκτικό μόνο με τέτοια. Αν και υποψιάζομαι ότι το «αδελφότητα που «κλώτσησε» τον «βουλευτή Μπογδάνο, κάτι παρόμοιο κρύβει 😉

 59. dryhammer said

  49> ἐλευθεριότητα, ἰσότητα, ἀδελφότητα,

  Εμένα μ’ αρέσει γιατί παντρεύει τα ’60ς με τα 00’ς

 60. Theban said

  @24 εγώ έλεγα πως η δική μου φράση δεν είναι αμφίσημη.
  @28 αυτό ακριβώς το λάθος είναι που προσπαθώ να δείξω.
  «Ο Πέτρος την άρεσε τη νουβέλα»
  «Ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα», σημαίνει πως Η Πετρούλα άρεσε στον Πέτρο.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47 Ναι! και σολινταριτέ
  επιπροσθέτως τολεράνς που επιστεγάζει άριστα μουσικώς! )

  49 κι εγώ αυτό σκέφτηκα 🙂

  με τους περιοριστικούς όρους να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση και να μην κυκλοφορούν στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως αυτή ορίζεται από τους δρόμους Ασκληπειου μέχρι Αλεξάνδρας και Πατησίων. Επιπλέον, τους επιβλήθηκε εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

  το πιο εκπληκτικό,
  πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
  είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
  είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.

 62. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της μαρμάγκας που έπιασε πεντέξι σχόλια.

  31 Τέτοια λέγε και θα τα δεις μεθαύριο ως τεκμηρίωση των αποφευγμάτων

  53 Και ο ίδιος ο Μάνος Κοντολέων το αφήνει άκλιτο.

  56 Δεν ήξερα τη διόρθωση, που βέβαια είναι κάπως έμμεση. Αναρωτιέμαι πώς είναι (τώρα) στο ΓυμνάσιοΛύκειο

  58 Δεν ξέρω για τον βουλευτή, αλλά άλλοι το έγραψαν ρητά ότι τους θυμίζει αυτό που σκέφτεστε.

 63. Νέο Kid said

  69. “..«Ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα», σημαίνει πως Η Πετρούλα άρεσε στον Πέτρο.“
  Τι να πω. Εγώ δεν νομίζω ότι σημαίνει αυτό , αλλά το αντίστροφο . Δηλαδή ο Πέτρος άρεσε στην Πετρούλα .
  Ας πει και κανας Μακεδόνας φυσικός ομιλητής. (Κατά προτίμηση όχι καθιαυτού)

 64. Ναι, αλλά γιατί όχι αγγελικοί επενδυτές;

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  62: Το βιβλίο της Γ’γυμνασίου περιέργως δεν αναφέρει καθόλου το σύνθημα. Της Βγάζω λυκείου το αναφέρει διορθωμένο:»Στις 14 Ιουλίου με το σύνθημα ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη Ο λαός κατέλαβε τη Βαστίλλη, σύμβολο της απολυταρχικής καταπίεσης, αφού χρησίμευε ως φυλακή για τους αντιφρονούντες.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B131/179/1260,4545/&ved=2ahUKEwiaqMWAztbqAhUdwcQBHeIZBs0QFjACegQIAxAB&usg=AOvVaw1q5u1hAN64nZl5IgJA3_Bv&cshid=1595068926201

 66. Νέο Kid said

  64. Για τον ίδιο λόγο που δε λέμε αγγελικός φύλακας,αλλά φύλακας άγγελος. 😊

 67. ΚΩΣΤΑΣ said

  0 –> Όλοι άρεσαν τη νουβέλα.

  Επιδοκιμάζω

  Εμένα με παραξενεύει κάπως αυτό.

  Για το άλλο: «Ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα», ως Θετταλός εννοώ αυτό που λέει ο Κίντος, ο Πέτρος άρεσε στην Πετρούλα. Ίσως η διατύπωση στη θεσσαλική να ήταν κάπως διαφοροποιημένη, δηλ την Πετρούλα την άρεσε ο Πέτρος. Και για να γίνει σαφέστερη η διατύπωση, πάλι αυτό που λέει ο Κίντος, της Πετρούλας της άρεσε ο Πέτρος.

  Όσο για τα καθιαυτού, υπάρχει άλλος, αρμοδιότερος εμού για να αποφανθεί! 😉

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  65:Της Β’ λυκείου, ρε κορέκτορα…

 69. Pedis said

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63 Νομίζω ναι, ο Πέτρος άρεσε στην Πετρούλα . «Η γλιστρίδα τον αρέσει τον Μανολάκη» μου λέει η φίλη μου από τη Σαλονίκη με μάνα Πόντια και πατέρα κρητικό που φυτεύει μικρολαχανικά στις γλάστρες του γιατί αρέσουν στον εγγονό !

  ΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄
  https://www.dailypost.gr/parapolitika/synelhfth-melos-tou-roubikwna-meta-apo-mhnysh-tou-mpogdanou/

  Νόμος και βία
  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/nomos-kai-bia

 71. Avonidas said

  Καλημέρα.


  Πέρα από όλα τα άλλα, ο αποφευγματογράφος ξεχνάει ότι οι θεατές στο αρχαίο θέατρο δεν πλήρωναν ενώ αμφιβάλλω κατά πόσον οι υποκριτές (οι ηθοποιοί) αμείβονταν.

  Εσύ μπορείς να αμφιβάλλεις όσο θέλεις, αλλά το γεγονός παραμένει πως οι υποκριτές, από τον πρωταγωνιστή ίσαμε τον τριταγωνιστή, όντως πληρώνονταν από την αθηναϊκή πολιτεία (ή τουλάχιστον ο πρωταγωνιστής αμειβόταν άμεσα, και στη συνέχεια πλήρωνε τους άλλους, που ήταν κατά κάποιο τρόπο συνεργάτες/υπάλληλοί του στον θίασο). Τα υπόλοιπα έξοδα της παράστασης τα κάλυπτε ο χορηγός.

  Οι θεατές επίσης πλήρωναν εισιτήριο για την αμοιβή του θεατρώνη. Όπως γράφεις, αυτά τα εισιτήρια, από κάποιο σημείο κι έπειτα, επιδοτούνταν από το κράτος (και ρυθμιζόταν η τιμή τους σε αυστηρά πλαίσια, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός δεν είχε εφευρεθεί ακόμα).

  Οι θεατρικές παραστάσεις στην αρχαία Αθήνα ήταν βέβαια θρησκευτικό δρώμενο, κι όχι αμιγώς καλλιτεχνικό γεγονός. Αλλά στο κάτω-κάτω και οι παπάδες πληρώνονται, έτσι; 🙂

 72. Χαρούλα said

  Εγώ γιατί ήξερα την αδελφοσύνη. Δεν είμαι και πιτσιρίκα.. Την τελευταία δεκαετία άκουσα την αδελφότητα. Δεν συμφωνώ, αλλά δεν θα θεωρήσω πως κάποιος που την χρησιμοποιεί κάνει λάθος.

  Καλααά, διάβαζα και ξαναδιάβαζα την …νουβέλα που θα εκδοθεί, και δεν έβρισκα το μεζεδάκι! Μην μας μπερδεύετε εμάς εδώ στον βορρά. Τι θέλετε από την αιτιατική μας;;; Ε; Τι;😂🤣
  Αφού για χρόνια κσταμπέρδεψα τους φίλους μου εκεί στον νότο, τώρα πια, χρησιμοποιώ πολύ το «στον/η/ο» και μάλλον καταφέρνω να συνεννοηθώ.

 73. Γς said

  69:

 74. Theban said

  @70
  «Η γλιστρίδα τον αρέσει τον Μανολάκη»
  «Όλοι άρεσαν τη νουβέλα»
  Εγώ αυτό που έχω ακούσει είναι η δεύτερη σύνταξη δηλαδή « ο Μανολάκης την αρέσει τη γλυστρίδα»

 75. 66: Τότε θάταν επενδυτές άγγελοι, όμως 🙂

 76. Γς said

  69:

  τζιζ!

  https://i.insider.com/5f0f5357aee6a86ae8147634?width=1900&format=jpeg

 77. Πέπε said

  Για τα τέρατα που βλέπουμε στα αρχαιο-τριτόκλιτα επώνυμα όπως ο Κοντολέων ή ο Μαυρολέων, ας όψονται οι λόγιοι ή λογιωτατίζοντες που τα καθιέρωσαν, είτε ήταν πρόγονοι οι ίδιοι είτε δασκάλοι και διοικητικοί υπάλληλοι που τα πρότειναν/φόρεσαν στους προγόνους. Για παράδειγμα, το Μαυρολέων υπάρχει στην Κάσο, όπου το βαφτιστικό Λέων λέγεται Λιος. Βάζω στοίχημα ότι τον πρώτο Μαυρολέοντα, τον καιρό που πρωτοκαθιερώθηκαν τα υποχρεωτικά επίσημα επώνυμα, τον φώναζαν Μαυρολιό πιο πριν. (Εκτός αν είναι καμιά παλιά βυζαντινή οικογένεια, δεν αποκλείεται κι αυτό.)

  Πάντως, αν ανήκεις σε τριτόκλιτο σόι, πάλι καλά να λες αν είσαι συμφωνόληκτος. Τι να πει κι ο έρμος ο Φωκαεύς (Φωκιανός;) ή ο Κυδωνιεύς (Αϊβαλιώτης); Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το κλίνει αυτό, τουλάχιστον πριν το Λύκειο -κι αυτό υπό μία μακρά σειρά προϋποθέσεων-, λοιπόν να πρέπει να φτάσεις Λύκειο για να μπορείς να απαντήσεις στην απλή ερώτηση «πώς σε λένε», …!

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κι εγώ αδελφοσύνη θυμάμαι από παλιά. Και το αδελφότητα δεν είναι και για κρέμασμα, πόσο μάλλον που το είπε ο Τσίπρας και η ΠτΔ. Ας το δεχτούμε με κατανόηση! 😉

 79. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @70. Νομίζω πὼς κάθε ἀναφορά, ἀκόμα καὶ ἡ πιὸ ἀρνητική, εἶναι τροφὴ γιὰ τοὺς ντενεκέδες.

  Κάνουν φασαρία καὶ γυαλοκοποῦν γιὰ νὰ τοὺς προσέξουμε.

 80. Χαρούλα said

  Η αγία Ταβιθά ειναι φιλανθρωπικό ίδρυμα Λεβαδείας(εκεί που στρίβεις για …Αλμωπία!😜), και μαζί με τα άλλα έχει και ναό. Μόνο για τους πολύ πιστούς όμως, αυτούς τους αμάσκωτους😤.

  Εεε! Σήμερα που ψάχνουμε το δάχτυλο, το χρειαζόμασταν το χτεσινό του Γς! Εμείς οι …ανήθικοι, που δεν είμαστε σαν άλλους, ειδωλολάτρες, να προσκυνάμε, ξύλα, σπόνδυλος, παντόφλες, κοκκαλάκια, …… ,

 81. Πέπε said

  Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα;

  Στην κοινή νεοελληνική το «αρέσω» σημαίνει «είμαι αρεστός σε κάποιον». Το «σε κάποιον» δηλώνεται με εμπρόθετο, ή, υπό ορισμένες συντακτικές προϋποθέσεις, με απλή γενική: αυτό αρέσει στον Κώστα / του Κώστα του αρέσει αυτό.

  Ένα το κρατούμενο. Πάμε τώρα στο τι ιδιωματικές αποκλίσεις υπάρχουν σ’ αυτό το μοντέλο:

  α) Σε μια μεγάλη περιποχή της ευρύτερης βόρειας Ελλάδας, αυτό το «σε κάποιον» δηλώνεται με σκέτη αιτιατική αντί εμπροθέτου ή σκέτης γενικής. Αυτό είναι γενικότερος κανόνας, που δεν έχει σχέση με το ρήμα αρέσω, το οποίο κατά τα άλλα δε διαφοροποιείται από το κοινό. Όπως λένε «τον έδωσα μια σφαλιάρα» ενώ στην Κοινή είναι «του έδωσα», έτσι και «αρέσει τον Κώστα» (ή «τον Κώστα τον αρέσει») αντί «…του Κώστα». Το αν αυτή η σκέτη αιτιατική εμφανίζεται παντού και πάντα ή μόνον υπό ορισμένες, πάλι, συντακτικές προϋποθέσεις, ας μας το πουν οι γηγενείς γιατί δεν είμαι σίγουρος. Γενικά πάντως αυτά ισχύουν.

  β) Μια εντελώς διαφορετική απόκλιση είναι ότι σε ορισμένα ιδιώματα (ποια άραγε όμως;) το «αρέσω« ΔΕΝ σημαίνει «είμαι αρεστός» αλλά το αντίστροφο, «αρέσκομαι σε». Δηλαδή εκεί που στην Κοινή λέμε «αυτό αρέσει στον Κώστα», σ’ αυτά τα ιδιώματα λένε «ο Κώστας το αρέσει αυτό». Δηλαδή σημαίνει ό,τι και το κοινό «γουστάρω», και συντάσσεται όπως αυτό.

  Αυτή η δεύτερη περίπτωση αφορά το συγκεκριμένο ρήμα και δεν έχει καμία γενικότερη συντακτική προέκταση. Και ειδικότερα μάλιστα, δεν έχει καμία σχέση με το αν στα ίδια ιδιώματα το έμμεσο αντικείμενο δηλώνεται με εμπρόθετο ή απλή γενική ή απλή αιτιατική.

  Όσο εξακολουθούμε να τις συζητάμε και τις δύο συλλήβδην, μην ελπίζετε να βγει άκρη.

 82. Theban said

  Όπως τα λέει ο Πέπε!!

 83. Νέο Kid said

  75. Σωστό κι αυτό! Έτσι θα ´πρεπε να ναι κανονικά.

 84. spyros chamenos said

  Ως Σαλονικιός, οφείλω να πω ότι τη σύνταξη «Όλοι άρεσαν την νουβέλα» δεν την άκουσα, ή τουλάχιστον δεν θυμάμαι να την έχω ακούσει. ποτέ. Μου φαίνεται περισσότερο μετάφραση γούγλη από τα αγγλικά παρά σαλονικιώτικα. Λέμε αντιθέτως «Η γλιστρίδα τον αρέσει τον Μανολάκη», αλλά το γραμματικό υποκείμενο του «αρέσει» είναι «η γλιστρίδα» όχι ο Μανολάκης, που απλά τον βάζουμε στην αιτιατική αντί για την γενική που χρησιμοποιείται εκεί κάτω στον αγράμματο και απολίτιστο νότο.

 85. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  65 Δεν το ήξερα, μερσί.

 86. Νέο Kid said

  71. Και σύ πού το ξέρεις ρε μόρτη ότι ο πρωταγωνιστής πλερώνεντου να πούμε; Έχεις κανα αρχαίο όστρακο payslip; 🤪

 87. Theban said

  @84 η πεθερά μου πάντως έτσι θα έλεγε για τη νουβέλα.
  «Έεεενας γάμος! Όλοι τον άρεσαν»

 88. Avonidas said

  Αλλά εγώ ήξερα ότι ο άγιος Νεκτάριος βρίσκεται θαμμένος στην Αιγινα. Πώς γίνεται το λείψανό του να είναι στη Ναύπακτο;


  -Κάποια χρόνια πριν, στον Καθεδρικό της Κολωνίας, είδα το κρανίο του Ιωάννη του Βαπτιστή όταν ήταν δώδεκα χρονών.
  -«Αλήθεια;», αναφώνησα, κατάπληκτος. Αλλά ύστερα πρόσθεσα, γεμάτος αμφιβολίες, «όμως, ο Βαπτιστής μαρτύρησε σε πιο προχωρημένη ηλικία!»
  -«Το άλλο κρανίο ανήκει σε διαφορετική συλλογή», είπε ο Γουλιέλμος, σκυθρωπός.

  -Ουμπέρτο Έκο, «Το Όνομα του Ρόδου»

 89. Avonidas said

  #86. Τι λε, ρε κουμπάρε, κόβανε αποδείξεις οι ΑΗΠ; 😛

 90. spyros chamenos said

  Δεν καταφέρνω να βάλω φωτογραφίες, δεν ξέρω πώς γίνεται, έτσι λοιπόν θα βάλω ένα πιθανό απόφευγμα κι εγώ, με το λινκ του (αν κάποιος μου πει πώς μπαίνουν οι φωτογραφίες ή τα βίντεο, θα του ήμουν υπόχρεος):
  https://lh5.googleusercontent.com/proxy/gLnYpK9BJymY8-gvx_xQi_osAvQlexJQCZdevagAILxw8ZoEHEUFlYRwfnNd1YRLJ7xPCoMnsmEbpcxK3yDYzi6UJXRodRpG_II70gYnZAYkXQnGlYlvMPU49idI=w1200-h630-p-k-no-nu
  Η εικόνα λέει το εξής:

  Όταν οι ιεραπόστολοι ήρθαν στην Αφρική, αυτοί είχαν την Βίβλο κι εμείς είχαμε την γη. Μας είπαν: «Ας προσευχηθούμε». Κλείσαμε τα μάτι. Όταν τα ανοίξαμε, εμείς είχαμε την Βίβλο και αυτοί είχαν τη γη.

  Εκτός από τον Ντέσμοντ Τούτου, μπορείτε να βρείτε επίσης ότι τη φράση την είπε ο Γιόμο Κενυάττα. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι αρκετά εύκολο να φανταστεί κανείς, αν έχει μια γενική ιδέα ιστορίας, πως δεν την είπε κανένας από τους δύο. Αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν την είπε επειδή έχω κουραστεί να την διαβάζω για την Αμερική και λέγεται ότι την είπε ο Εδουάρδο Γκαλεάνο. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Γιόμο Κενυάττα να διαβάζουν Γκαλεάνο, όλα είναι πιθανά 😂.

 91. Χαρούλα said

  #79 ΝΑΙ ! Απόλυτα σύμφωνη κ.Μαρτίνο.
  Και χθες με το αηδιαστικό τουίτ του καμματόγυρα γιλεκάκια, και τα σχεδόν καθημερινά χτυπήματα του αδειοκέφαλου μέσα-έξω νιόπαντρου, πιστεύω ότι τους δίνουμε αξία. Όπως παλαιότερα φτιάξαμε τις καριέρες του βιβλιοπωλητή και του χριστοαλληλογραφούντος. Ας τους αφήσουμε στους ανεγκεφαλους και τους φασίστες που τους ακολουθούν. Δεν χρειάζεται να τους δίνουμε λαβές να ανοίγουν κουβέντα στα Μέσα που τους τρέφουν.

 92. spyros chamenos said

  87
  Από πού είναι η πεθερά σου; Εγώ πάντως, δεν το έχω ακούσει ποτέ (που δεν σημαίνει ότι δεν το λένε κάποιοι, απλά μου φαίνεται παράξενο τόσα χρόνια στην Θεσσαλονίκη να μην το έχω ακούσει).

 93. Avonidas said

  #86. Μου θύμισες τώρα τον Ηρόδοτο, που τον τρόλλαρε (προφανώς) ο ξεναγός του όταν επισκέφτηκε τις πυραμίδες και ζήτησε να του μεταφράσουν τις ιερογλυφικές επιγραφές. Κι ο ξεναγός του του είπε ότι οι πινακίδες κατέγραφαν πόσα κρεμμύδια και σκόρδα αγοράστηκαν για το συσσίτιο όσων δούλεψαν στο χτίσιμο 😀 😀 😀

 94. Avonidas said

  #93.

  ΗΡΟΔΟΤΟΣ
  Ἱστορίαι [2.125.6]

  σεσήμανται δὲ διὰ γραμμάτων Αἰγυπτίων ἐν τῇ πυραμίδι ὅσα ἔς τε συρμαίην καὶ κρόμμυα καὶ σκόροδα ἀναισιμώθη τοῖσι ἐργαζομένοισι· καὶ ὡς ἐμὲ εὖ μεμνῆσθαι τὰ ὁ ἑρμηνεύς μοι ἐπιλεγόμενος τὰ γράμματα ἔφη, ἑξακόσια καὶ χίλια τάλαντα ἀργυρίου τετελέσθαι.

 95. Νέο Kid said

  93. Α,ναι; Να δουν λοιπόν κι οι ανθέλληνοι Ευρωπέη ότι όταν εμείς κάναμε τουρισμό με ξεναγοί στα Κάιρα και στα Σαρμ Ελ Σέιχ να πούμε , αυτοί παγαίνανε το πολύ απ το παν κατσικοχώρι στο κατ κατσικοχώρι για κατσικοτόμαρα trading . 😊

 96. Theo said

  Καλημέρα!

  Κι εγώ, έχοντας ζήσει κάποια χρόνια στη Σαλονίκη και συναναστρεφόμενος αρκετά με Σαλονικιούς, νομίζω πως το «Ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα» σημαίνει: «Η Πετρούλα άρεσε στον Πέτρο».

 97. Avonidas said

  #95. Όταν εμείς πηγαίναμε χαζοτουρίστες και μας έπιαναν κώτσους τα γατόνια οι Αιγύπτιοι, θες να πεις.

  Που είναι απορίας άξιο πώς δεν γύρισε πίσω έχοντας αγοράσει την Πυραμίδα του Χέοπα σε τιμή ευκαιρίας, ο Ηροδοτούλης 😆

 98. Avonidas said

  Από το μάθημα «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», του Mathesis:

 99. ΓΤ said

  @27, 69

  Όποιος γουστάρει Goya είναι για τον μπόγια

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74. Πάσο. Γι’ αυτό έβαλα την καταγωγή των μελών του διαλόγου. Μπορεί οι επιμειξίες να πατάνε σε δυο βάρκες 🙂 .

  76 >>πόσο μάλλον που το είπε ο Τσίπρας και η ΠτΔ.
  ε κι ο Μπαμπινιώτης αφού ! 🙂 🙂

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άσχετο:το Μέγκα μεταδίδει 2 η ώρα το μεσημέρι ένα σοφτ πορνό του Παπακαλιάτη διανθισμένο με μπόλικα μπινελίκια. Η ένδειξη καταλληλότητας είναι 8. Τα οκτάχρονα και τα εννιάχρονα το βλέπουν άφοβα, δηλαδή. Το ΕΣΡ τι λέει; Τι να πει το φουκαριάρικο, για το κανάλι του Μαρινάκη μιλάμε.

 102. ΣΠ said

  Περί αδελφότητος και αδελφοσύνης είχα σχολιάσει πριν από ένα χρόνο με αφορμή αυτό το άρθρο:
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-poioteta-ton-neon-ellenikon-stis-panelladikes-exetaseis_gr_5cfa9a71e4b02ee347767337

 103. Νέο Kid said

  97. Πρέπει πάντως αντικειμενικά να μας παραδεχτούμε και μπράβο μας να πούμε! , ότι παρότι υπήρξαμε και ‘μείς κατακτητάδες και αποικιοκράτες να πούμε , πάντα σεβαστήκαμε τον πολιτισμό και τα μνημεία των πτωχών και βαρβάρων ντόπιοι να πουμε!
  Ούτε οβελίσκοι κουβαλήσαμε στο κέντρο της Αθήνας ή της Πέλλας όπως έκαναν οι Φραντσέζοι, ούτε γεμίσαμε το Βρετανικό μουσείο και το Βερολίνο με κλεψιμαίικα από κείνον τον Ιταλό αρχικλέφτη αιγυπτιακών αρχαιοτήτων (δε θυμάμαι το όνομα του)
  Ούτε καν λελουδάκια από τους κρεμαστοί κήποι τση Βαβυλώνας δεν κόψαμε…
  Κύριοι είμασταν!
  (Ίσως να βοήθησε και η πατροπαράδοτη περιφρόνηση προς εταίρας καλλιτεχνίας και δη βαρβαρικάς! Πφφ…)

 104. Γεια σου, ρε Τιπού.

 105. Πέπε said

  Λοιπόν ξέρετε κάτι; Θρακιώτικο είναι το «αρέσω=like». Τώρα το θυμήθηκα.

  Και σε κανονικό πεζό λόγο έχω ακούσει/διαβάδσει φράσεις του τύπου «δεν τ’ αρεζα αυτά τα πράματα», αλλά υπάρχει κι ένα τραγούδι που αρχίζει με τον στίχο «Γιάνν’ς την τέχν’ δεν άριζι» = του Γιάννη δεν του άρεσε η δουλειά του. Δυστυχώς δεν μπορώ να το παραθέσω, καθότι:
  α) τέτοια πολύ ιδιωματικά με κομμένα φωνήεντα δεν γκουγκλάρονται, είναι αδύνατον να πετύχεις το πώς έχει επιλέξει ο καθένας να τα μεταγράψει, και
  β) δε θυμάμαι το υπόλοιπο τραγούδι, παρά μόνο πολύ αόριστα ότι θέλει να γίνει κάτι άλλο (μήπως μπογιατζής;) και ότι γενικώς είναι σκωπτικό.
  Παρά ταύτα είμαι πολύ βέβαιος ότι υπάρχει.

  Τώρα παρακαλώ μην αρχίσετε να μου λέτε «εγώ είμαι γέννημα-θρέμμα στο τάδε χωριό της Θράκης και δεν το λέμε έτσι», δεν είναι στοιχείο αυτό.

  Αν προκληθώ, και βασικά αν θυμηθώ περισσότερα, θα επιστρέψω με συγκλονιστικές αποκαλύψεις που θα στείλουν όλη τη μεταλληνική κλίκα έντρομη στα καταφύγια.

 106. Γιάννης Ιατρού said

  96: Εγώ Τέο νομίζω πως ο κανόνας γενικά είναι άλλος. Αντικαθιστούμε την αιτιατική με γενική, ε βουαλά!
  Π.χ. ο γνωστός διάλογος μιάς Θεσσαλονικιάς που συζητά (π.χ. στο λεωφορείο😉) με την φίλη της, τι δώρο πήρε στον άνδρα της για τη γιορτή του: Εγώ, για την γιορτή του τον Πέτρο τον πήρα μία ταμπλέτα … 😂
  Μετά από λίγο ζητά από τον οδηγό του λεωφορείου στη στάση ν’ ανοίξει την μπροστινή πόρτα για να κατέβει, λέγοντάς του: …σε παρακαλώ, άνοιξέ με μπροστά να κατέβω…🤣

 107. spyros chamenos said

  96
  Εμένα πάντως, αν και το πρώτο που θα έλεγα είναι ότι με ξενίζει αυτή η έλλειψη πρόθεσης, το «Ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα» θα το καταλάβαινα «Ο Πέτρος άρεσε στην Πετρούλα». Για να καταλάβω «Η Πετρούλα άρεσε στον Πέτρο», πρέπει να ακούσω «Ο Πέτρος την γούσταρε την Πετρούλα» , όπως λέει ο Πέπε στο 81.

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79,91 Σε μια άλλη κλίμακα, μετά τις απανωτές υπερβάσεις των οργάνων της πολιτείας, το αν έκραξε ως γλωσσικό λάθος την αδελφότητα ο Μ. αυτό μάλλον είναι λιγότερο σημαντικό από το ότι κινητοποίησε την αστυνομία να προβεί σε σύλληψη για απειλή(!) εναντίον του. Είναι απανωτά για να τα αγνοήσουμε θεωρώ.

 109. LandS said

  56
  Άλλο αυτό. Όταν μιλάς για τις ίδιες τις ιδέες ή τις αξίες θα πεις Αδελφοσύνη (είπα και πριν ότι προτιμώ το Αλληλεγγύη, αλλά και το Αδελφοσύνη είναι πολύ όμορφο και αποδίδει άριστα το νόημα).
  Όταν όμως αναφέρεσαι στο σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης θα πεις Αδελφότητα. Εξ άλλου στα Γαλλικά ή ένοια του αμερικάνικου fraternity δεν υπάρχει.

 110. spyros chamenos said

  106.
  Ακριβώς, μόνο που οι στιχομυθίες που χρησιμοποιούνται συνήθως ως παραδείγματα είναι άλλες, πιο «αστείες», του τύπου «Θα σε πάρω κιμά να με κάνεις κεφτέδες» ή «Από πίσω, κύριε οδηγέ, ανοίξτε με από πίσω, σας παρακαλώ» (αυτό το τελευταίο το λέγαμε κι εμείς όταν ήμασταν μικροί, για αυτό και το «αστεία» σε εισαγωγικά, μιλάμε για χιούμορ δεκαπεντάχρονων).

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 Τον έκανε και κιμά και τ΄άρεσε!
  υγ. Μπα ταμπλέτα παίρνουμε όταν έχει κόψει το τσιγάρο; 🙂

  Αυτό το «άνηκε» με διαολίζει -κι όλο εξαπλώνεται…
  Το αεροσκάφος άνηκε στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας
  https://www.neakriti.gr/article/kosmos-nea/1584321/tourkia-epta-nekroi-meta-apo-sudrivi-aeroskafous/

 112. Πέπε said

  @105:
  > > Αν προκληθώ, και βασικά αν θυμηθώ περισσότερα, θα επιστρέψω με συγκλονιστικές αποκαλύψεις …

  Μιας και δεν προβλέπεται να ‘χει κανείς φαγούρα να με προκαλέσει, απαντώ μοναχός μου:

  Σίγουρα είναι συγκλονιστικό ότι εντόπισα το τραγούδι: http://libsearch.teiep.gr/Record/1%2F9161/UserComments#tabnav

  Δεν πρέπει να υπάρχει στο ίντερνετ πουθενά ολόκληρο, ούτε ως ηχογράφηση ούτε ως κείμενο. Μάλλον θα το εξαφάνισε η μεταλληνική κλιξ ίνα μη δυσαραστήσει τον φιλαράκο του κ. Σαραντάκου.

 113. ΣΠ said

  75
  Αυτή είναι η ακριβής απόδοση του angel investors.

 114. Pedis said

  (για 350 E το μήνα)

 115. Γιάννης Ιατρού said

  111: Γάτα 🙂 🙂 Ε, ναι, γενικά το κάπνισμα!

 116. Γς said

  Αν φτάσουμε και εις το παρ ημίν τρίπτυχο Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια

  φωνάξτε με

 117. ΣΠ said

  Δεν καταλαβαίνω γιατί δύο υγρά και ένα ένρινο κάνουν δύσκολη την ορθογραφία της πλημμύρας.

 118. Πέπε said

  @114:
  > > εξαγγελίες του υπουργείου για τη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο…

  Θα μεταφέρουν φαντάζομαι και τα κρεβάτια, μαζί με τα σεντόνια και τους κοριούς;

 119. Το angel είναι θέσει επίθετο στον όρο angel investor και εφόσον θέλουμε το σχήμα «επίθετο ουσιαστικό» στην ελληνική απόδοση, αυτή πρέπει να είναι αγγελικός επενδυτής. Η αντίστροφη απόδοση, επενδυτικός άγγελος σημαίνει ότι από όλους τους αγγέλους περιοριζόμαστε σε αυτούς που ασχολούνται με επενδύσεις και αντιστοιχεί στο investor angel.

 120. Πιθανόν φω-πλιστής στην φω-τό, μπορεί και aleeas

 121. sarant said

  117 Διότι κάτι έπρεπε να βρει να γράψει

 122. LandS said

  118 Α αυτούς τους κοριούς.
  Είπα και ‘γω

 123. Νίκος Κ. said

  Προτείνω να αποδοθεί το «angel investors» ως «εωσφόροι επενδυτές».

  Ως γνωστόν ο εωσφόρος υπήρξε άγγελος (εκπεσών). Άρα το «εωσφόροι επενδυτές» έχει το πλεονέκτημα να αποδίδει πολύ καλά την πραγματικότητα των angel investors χωρίς να απομακρύνεται τελείως από τον αγγλικό όσο.

 124. sarant said

  123 🙂

 125. … μετανάστες («γκάστερ μπάιτερ», …

  I remain
  aghast

 126. Θρασύμαχος said

  Η πολιτικός χρησιμοποίησε σωστά το ουσιαστικό «υπόθαλψη», όμως ο δημοσιογράφος στον υπέρτιτλο θέλησε να μας δείξει πόσο καλά ξέρει και το ρήμα: «ΥΠΟΘΑΛΠΤΕΙ» https://www.iefimerida.gr/politiki/konstantopoyloy-gia-dioxi-toyloypaki

 127. Γιάννης Ιατρού said

  Για τον γνωστό καθηγητή ημιμάθειας κλπ. που έσπευσε να διορθώσει το «αδελφότητα» σε «αδελφοσύνη»:

  Δεν έχει άδικο ο Βαρούφ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση/ΝΔ στη Βουλή προχθές, εδώ, στο 19:42:
  ..παρατηρούμε μία επικίνδυνη αναβίωση στην πλατεία Βικτωρίας, αυτών που γινόντουσαν στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονος, τότε, μια περίοδος που η ΧΑ επιδιδόταν στο να δημιουργεί διαδηλώσεις δήθεν εξαγριωμένων κατοίκων….
  βουλευτής σας εμφανίστηκε δίπλα σε γνωστό χρυσαυγίτη αυτές τις μέρες στην πλατεία Βικτωρίας

  Γενικά, μιά καλή ομιλία και εμφάνισή 😎👍 του Γιάνη που με ευκαιρία την συζήτηση για το Σ/Ν (του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) σχετικά με την τύχη του Ακροπόλ (=> Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ!! 😂😂), είπε αρκετές αλήθειες.
  Ακόμα και για τον «μεγάλο περίπατο», την τσιμεντοποίηση σε μια παρθένα περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας, στον Ερημίτη της Κέρκυρας (που …κάποια στιγμή θα καεί και τότε….!! όπως είπε ο ΠΘ 👎😡) κλπ.

 128. Τζαμί κοτζάμ ναός, θα πλκώσουν τώρα και οι Τζάμηδες απ’ τα Τζαμέικα

 129. 9, … δεν βλέπω κανένα λείψανο στη Ναύπακτο. …

  Ε, το έκλεψαν, είπαμε!

 130. 28, … «ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα;» …
  Ξεκάθαρα ρωτάει αν ο Πέτρος άρεσε στην πετρούλα .
  … να βάλουμε όπου αιτιατική γενική ,και γίνεται ξεκάθαρο.
  Ο Πέτρος της άρεσε της Πετρούλας; crystal clear. …

  Βγαίνει νόημα έτσι, αλλά το έχω ακούσει και από την ανάποδη από φίλους Πολίτες:
  «ο Πέτρος την άρεσε την Πετρούλα» = «ο Πέτρος την γουστάρησε την Πετρούλα» = «Τού άρεσε η Πετρούλα του Πέτρου»

 131. Αιμ said

  Αδελφοσύνη θα λεγα αλλά το αδελφότητα απλά μου ακούγεται πιο παλιακό. Νεάζω ασύστολα έ ;

  Εγώ πάλι με χαμουτζίδικη άγνοια κατάλαβα ότι ο Πετράν τηνε γουστάρει τη μικρή !

 132. 49, … Τὸ διέπραξα
  κι ἂς μὴν εἶμαι
  ἐφοπλιστής. 😉 …

  Ως έκαστος εφοετάχθης, τότε

 133. LandS said

  123 Υπάρχουν και οι Αρχάγγελοι-Archangels. Που είναι οι επιτυχημένοι* επενδυτές άγγελοι, αλλά και μπορεί να είναι Σύμβουλοι που αναλαμβάνουν την συγκέντρωση επενδυτών αγγέλων για ένα πρότζεκτ ή και τη διασπορά τους σε πολλά, φροντίζουν το ντιου ντίλιτζενς κομμάτι κλπ.

  * επιτυχημένος επενδυτής άγγελος είναι αυτός που του έχουν βγει πολλές και σημαντικές exit policies.

  Άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Η μέση εσωτερική απόδοση (IRR) ενός επενδυτή αγγέλου, στις ΗΠΑ, σήμερα κυμαίνεται στο 22%. Γιέα

 134. Μαρία said

  65
  Μεγαλοκοτσάνα του βιβλίου.
  α.Δεν πρόκειται για σύνθημα που φωνάχτηκε.
  β.Η αδελφότητα προστέθηκε αργότερα όπως αργότερα η φράση έγινε εμβληματική.
  Καμιά σχέση με τη Βαστίλη.

 135. leonicos said

  Από πότε η αδελφότητα δεν σημαίνει και αδελφοσύνη;

  Υπάρχει ένα πρόβλημα με την κατάληξη -οτητα, που πρωτογενώς σημαινε ιδιότητα.

  Όταν λέμε αυτός έχει επίπεδο, εννοούε ‘καλό επίπεδο’

  και όταν λέμε έχει ποιότητα εννοούμε καλή ποιότητα, στην πραγματικότητα ‘καλό ποιόν’

  έτσι, λέξεις όπως ολότητα, αιωνιότητα, αδελφότητα, ενώ ααρχικά σήμαιναν ‘αυτό που έχει τη συγκεκριμένη ιδιότητα’ κατέληξαν να σημαίνουν τα πράγματα που είναι φορείς της ιδιότητας ή την ολότητά τους

  επομένως μπορούμε να δεχτούμε και ότι αδελφότητα σημαίνει και ότι αδελφοσύνη, εκτός των άλλων

  έτσι η ιδιότητα αναγκάστηκε να καταφύγει σε άλλες λέξεις, όπως ανθρωπιά, που δεν μπορεί πια να ταυτιστεί με την ανθρωπότητα.

  υπάρχουν και μεσοβέζικες καταστάσεις όπως γενικότητα

 136. leonicos said

  την πλύμη ο Στράβων τη γράφει ε ένα μ, η πλημυρα δεν έχει κανε΄να ετυμολογικό λόγο να γράφεται με δύο, κι εγώ το γράφω συστηματικά με ένα, και ας πάει να κουρεύται ο τσέκες, ο οποίος ούτως ή άλλως απελπίζεται μαζί μου και μ’ εγκαταλείπει

 137. gpoint said

  Για να τελειώνουμε με την πετρούλα και τον Πέτρο η λύση είναι τον δεν !!

  «Ο Πέτρος δεν την άρεσε την Πετρούλα» κι έχουμε το ίδιο συμπέρασμα είτε ο Πέτρος είτε η Πετρούλα δεν έκαναν κέφι ό,τι είδαν,άκουσαν, γνώρισαν

  Μπρίζα ρε, που μας έχετε πρήξει μα τον μπάοκ και τώρα μου κάνετε τους εύγλωττους !!

 138. ΣΠ said

  136
  πλήμη

 139. ΓΤ said

  133@

  Ποιος ξέρει πόσοι να είναι οι Αρχάγγελοι στο Αρχάνγκελσκ;

 140. Γιάννης Ιατρού said

  108: ΕΦΗ
  …κινητοποίησε την αστυνομία να προβεί σε σύλληψη για απειλή(!) εναντίον του. Είναι απανωτά για να τα αγνοήσουμε θεωρώ….

  Έτσι! Και συμπληρώνω τον συλλογισμό:

  Ως απειλή θα εκλαμβάνονται πλέον λέξεις, εκφράσεις, αναφορές σε τραγούδια και κιν/κά έργα κλπ. όπως π.χ.:
  «κοντούλες» (τα αχλαδάκια) , «κοντούλα λεμονιά», «κοντός ψαλμός αλληλούια», «κοντεύ-ω/-εις;», «κάτω στο γιαλό κοντή», «κοντάρι 😉», «κοντολογίς», «κοντοσούβλι», «Κοντολάζος», «κοντά τα χέρια (σου)», «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο Κοντός», «δεν είναι γάτα ο κοντός χωρίς γραβάτα», «Κοντο(-λίζα, -μηνάς) κλπ.», «Ένας κοντός κοντούτσικος… (παραδοσιακό Σκιάθου, με τη Δόμνα Σαμίου)», «Κυριακή κοντή γιορτή», “της κοντής ψωλής οι τρίχες της φταίνε” κλπ.

  Το τελευταίο είναι πολύ βαρύ και θα τιμωρείται επιπροσθέτως και με ξυλοδαρμό (π.χ. απ’ τα ματ)

  ΥΓ: Μιας και δεν αμφισβητείται η ευρηματικότητα των σχολιαστών κλπ., επομένως ίσως υπάρξει σχετική συμπλήρωση στη λίστα 🙂 🙂

 141. Νέο Kid said

  137. Εσύ πώς μπήκες έτσι στο ξεκούδουνο και σχολιάζεις; Ιατρικό δελτίο καταλληλότητας έχεις;
  Για στείλε το δελτίο σου στο Νίκο να ελεγχθείς!

 142. gpoint said

  # 140

  περιμένοντας τον…κοντό !!

 143. Γιάννης Ιατρού said

  142: ρε συ (γ)κοντό το γράφουν 🙂 🙂 (καλό)

 144. ΣΠ said

  140

 145. ΣΠ said

  140

 146. dryhammer said

  140.
  Το άλμα επί κοντώ πιάνεται; (με την έννοια που του έδινε ένας φίλος, λάτρης των …περιλήψεων)

 147. Πουλ-πουλ said

  Στο Βατοπέδι,΄την εποχή ακόμη που ήταν ιδιόρρυθμο, θέλησαν να μου δείξουν -δεν θυμάμαι ακριβώς- ας πούμε τον δείκτη του δεξιού χεριού του Ιωάννη του Βαπτιστή.
  – Μα τον είχα δει στη Σιμωνόπετρα, είπα.
  Την επόμενη μέρα έφυγα κακήν κακώς.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  141: Μην κάνεις ένσταση. Δείξε μεγαλοψυχία σαν τον Μελισσανίδη. Για φαντάσου! Ακόμα κι ο Μελισσανίδης είναι εντιμότεροε άνθρωπος από τους Σαβίβιτς.

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  148: Σαββίβιτς καλύτερα, χωρίς μεζεδάκι.

 150. Μαρία said

  140
  Uzun adam ahmak olur.
  Γιατί ασχολείστε με το ύψος του Μπ.;

 151. gpoint said

  # 141

  ποιά μεγλοψυχία βρε αγαθέ, δώσε βάση να φύγει το γράσσο από τα μάτια :

  όσο συμμετέχει σε προκριματικά τσουλου ο ΟΣΦπ η άλλη ομάδα δεν έχει τύχη εκτός και αποκλεισθεί από νωρίς ο ΟΣΦΠ -δύσκολο γιατί είναι στους ισχυρούς στα πρώτα ματς. Δεν υπάρχει ούτε μία στα χίλια να βρεθεί δεύτερη ελληνική ομάδα στους ομίλους γιατί -ως γνωστόν- η κλήρωση ευνοεί τις προθέσεις της διοργανώτριας αρχής. Ετσι όταν δεν υπήρχε ΟΣΦΠ με ρέντα πέρασε η ΑΕΚ στο μονοπάτι των πρωταθλητών κι ο ΠΑΟΚ ΟΡΙΣΘΗΚΕ να παίξει με την Μπενφίκα του Ζαρντέλ κ.λ.π. ομαδάρα τότε που πήρε και 3 πέναλτυ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Πέρισυ που προχωρούσε ο ΟΣΦΠ. ο ΠΑΟΚ «πέτυχε» στην κλήρωση το θηρίο εποχής τον Αγιαξ που «τυχαία» πήρε κι αυτός 3 πέναλτυ- εσύ τα βρήκες όλα σωστά αλλά αυτό που έγινε σε ίδια φάση και χειρότερα στον Μάτος (σπρώξιμο σστον αέρα να μην πιάσει κεφαλιά- δύο τέτοια έδωσε σε βάρος του ΠΑΟΚ) δεν το είδες ούτε εσύ ούτε ο διαιτητής. Ούτε είναι τυχαίο που δεν βάζουνε VAR στα προκριματικά !

  Συνεπώς η μεγαλοψυχία αφορά ένα άπιαστο όνειρο εκτός και περάσει της Σπανού και υποβιβασθεί ο ΟΣΦΠ και δεν προλάβει να πάει στο CAS όπου βέβαια θα δικαιωθεί γιατί εκεί θέλουνε στοιχεία ενώ στο μη ποινικό δικαστήριο ισχυρές ενδείξεις που όντως υπάρχουν για το ΟΣΦΠ-Βέροια 3-0

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  151: Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Ο Μελισσανίδης σάς διδάσκει ήθος. Πείτε και κάνα ευχαριστώ.

 153. Μαρία said

 154. Lez Did said

  Σκάι, 20.35:
  Από την πυρκαγιά καταστράφηκε το εκκλησιαστικό όργανο και έσπασαν γυάλινα τζάμια.

 155. dryhammer said

  153. Κάτω κάτω λέει:
  «Τελευταία τροποποίηση 17:12, 18 Ιουλίου 2020».
  …και φυσικά λείπει η επίμαχη φράση

 156. ΓΤ said

  O ΠΓΣΣ υποβιβάζεται

 157. ΣΠ said

  156
  Έρχεται αναδιάρθρωση.

 158. ΓΤ said

  @157

  E καλά, ναι. Μη σου πω ότι η επόμενη Σούπερ Λίγδα θα διεξαχθεί με… 22 ομάδες 🙂

 159. dryhammer said

  158. Θα είναι όσες χρειάζονται

 160. BLOG_OTI_NANAI said

  80: Μια απάντηση στις ειρωνίες της Χαρούλας και κάποια γενικότερα σχόλια.

  Θα ήταν κωμικός ισχυρισμός, ο Χριστός, που η βάση της διδασκαλίας του περιελάμβανε την πλήρη αντίθεση στην ειδωλολατρία, να υπονοούμε ότι δεν γνώριζε πως και ο ίδιος ήταν… «ειδωλολάτρης». Διότι εκεί φτάνουμε με την προσέγγιση αυτή του ζητήματος. Καθώς όπως βλέπουμε στο Μαρκ. 5,25-35 η γυναίκα που αιμορραγούσε, θεραπεύτηκε αν αγνοία του Ιησού, ακουμπώντας μόνο την άκρη από το ρούχο που φορούσε. Και το ίδιο γινόταν με την αφή των λειψάνων των αγίων στην Παλαιά Διαθήκη (Δ΄ Βασ. 13:1) ή με τα αντικείμενα των Αποστόλων (Πραξ. 19,12), με τα ρούχα των αγίων (Δ΄ Βασ. 2,14) κ.λπ.

  Και να ξεχνούσαμε προς στιγμή τον Χριστιανισμό, το να λέει κάποιος ότι η εβραϊκή θρησκεία είναι ειδωλολατρική, καταντάει αστείο… Τουλάχιστον, όλοι οι γύρω λαοί που τους μισούσαν θανάσιμα ακριβώς για την πίστη τους, θα το είχαν καταλάβει αν οι Ιουδαίοι ήταν ειδωλολάτρες…

  Όπως λοιπόν και στον κόσμο των ιδεών, το περιεχόμενο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και όχι το φαινόμενο. Διότι εύκολα μπορούμε να πούμε ότι οι άθεοι είναι ειδωλολάτρες, ή μιμητές των χριστιανών, όταν τους βλέπουμε να προσκυνούν τα ταριχευμένα λείψανα του Λένιν και του Στάλιν.

  Η Χάρη των αγίων ανθρώπων, μπορεί και αγιάζει και την ύλη, καθώς ο χριστιανισμός ουδέποτε ήταν μανιχαϊσμός, δηλ. δεν αποδέχτηκε τον παραλογισμό του να χωρίζεις τον κόσμο σε καλό πνεύμα και κακή ύλη.
  Η ύλη όμως αυτή δεν θεωρείται αυτόνομη, αλλά ανήκει σε κάποιο πρόσωπο, σε κάποιον άγιο, και φυσικά, πάνω απ’ όλα, η Χάρη αυτή πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από τον Θεό. Δεν υπάρχει δηλ. κανένα στοιχείο ανιμισμού εδώ πέρα υπό καμία απολύτως μορφή, και γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζει κάποιος για τι πράγμα μιλάει.

  Η προσπάθεια για εκμετάλλευση της πίστης, θρησκευτικής, πολιτικής, ιδεολογικής, φιλοσοφικής, υπήρξε και θα υπάρχει παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι. Το να λέει κάποιος ψέματα, για ένα λείψανο, δεν σημαίνει ότι το βάρος του κάθε απαττεώνα οφείλει να το επωμιστεί η διδασκαλία του Χριστού. Γι’ αυτό άλλωστε σε κάθε λαϊκιστή που προσπαθεί να διαπράξει αυτή την απάτη, ειδικά όταν παριστάνει τον ¨ηθικό» άθεο, ερχόμαστε να του θυμίσουμε πόσα πτώματα άφησε πίσω της η αθεΐα και οι άθεοι, ώστε να κατανοούν το ατόπημα τους.

  Για τα Ιερά Λείψανα που αναφέρει ο Νίκος, φυσικά και είναι ιεροσυλία ο συνειδητός τεμαχισμός τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν Ιερά Λείψανα ολόκληρα. Αν επιτρεπόταν ο τεμαχισμός τους, δεν θα είχαν μείνει ολόκληρα. Η μοναδική περίπτωση που θα επιτρεπόταν «νόμιμα» να υπάρχουν τεμάχια λειψάνου, θα ήταν αν με την εύρεση του υπήρχαν ήδη μέλη του σώματος που είχαν αποχωριστεί.

  Για τα αρχαία λείψανα που υπάρχουν τεμάχια, αυτό προκύπτει είτε από τα βασανιστήρια των αγίων οι οποίοι συχνά τεμαχίζονταν πριν τελικά πεθάνουν, και κατόπιν σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι χριστιανοί προσπαθούσαν να τα αγοράσουν από τους εκτελεστές. Συχνά πάλι οι εκτελεστές τα έκοβαν σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μεγαλώνουν το κέρδος τους. Επίσης, συχνά οι τάφοι των αγίων ανοίγονταν από αντίπαλους της πίστης και τα λείψανα τα έσπαγαν και τα πέταγαν σε σκουπιδότοπους, σε ρέματα, σε ποτάμια και έτσι χάνονταν πολλά κομμάτια του σώματος. Αυτά γίνονταν και σε μεταγενέστερες περιόδους στους πολέμους του Βυζαντίου και αργότερα.

  Στην Ναύπακτο υπήρχε μόνο ένα μικρό τεμάχιο λειψάνου, το οποίο δωρήθηκε, δεν βρίσκω όμως πληροφορίες προς το παρόν για το θέμα.

 161. Χαρούλα said

  Συγχωρέστε με οι παρόντες!

 162. Χαρούλα said

  #160 Επειδή το κάνεις συνέχεια, θεωρείς τιμητικό για κάποιον που πιστεύεις ως υιό του θεού, να τον συγκρίνεις με απλούς θνητούς; Εσύ τους ανεβάζεις επίπεδο. Όσοι τους προσκυνούν, συνειδητά προσκυνούν άνθρωπο. Άλλωστε όλοι νομίζω ότι δείχνουμε σεβασμό στους νεκρούς μας.

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στο ερημητήριο βρέχει και κλειστήκαμε μέσα, πάνε τα πανηγύρια…
  Να είναι καλά η Χαρούλα με τα ωραία της που βάζει και μας διασκεδάζει. 👍 😉 😂

  Και όπως μου ‘πε ένας παπάς, χοντρός και Λαρισαίος
  κάλλιο ψηλός και άσχημος, παρά κοντός κι ωραίος…

  Να ευλογήσουμε και τα γένια μας… 😜

 164. Avonidas said

  Διότι εύκολα μπορούμε να πούμε ότι οι άθεοι είναι ειδωλολάτρες, ή μιμητές των χριστιανών, όταν τους βλέπουμε να προσκυνούν τα ταριχευμένα λείψανα του Λένιν και του Στάλιν.

  Προσπερνάω τη γνωστή πλέον ταύτιση των άθεων με τους κομμουνιστές* για να επισημάνω ότι, τουλάχιστον, όσοι επισκέπτονταν το Μαυσωλείο του Λένιν δεν περίμεναν να θεραπευτούν από την κουτσαμάρα, την κουφαμάρα ή τη στραβομάρα τους μετά το «προσκύνημα».

  Το πολύ πολύ να περίμεναν την έλευση του Σοσιαλισμού επί της Γης – στο απώτερο μέλλον.

  * οι οποίοι τελοσπάντων μόνοι τους συγκρίνονταν με τους πρώτους Χριστιανούς

 165. Theo said

  @162:
  Χαρούλα, μη μας τσιγκλάς, σε παρακαλώ, και απαντούμε με «λογύδρια» και ενοχλούνται κάποιοι.
  Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι αισθάνεται κάθε ένας που προσκυνά άγια λείψανα και εικόνες. Κατά τη θεολογία της Εκκλησίας, όμως, η προσκύνηση των εικόνων και των λειψάνων «ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει», δηλαδή τον άγιο, κι ο άγιος είναι ένας άνθρωπος που έχει γίνει θεός κατά χάριν, είναι ένα με τον Χριστό, «χωρὶς τῆς κατ᾿ οὐσίαν ταυτότητος». Η θέωση, η ένωση με τον Θεό είναι που τους κάνει να διαφέρουν από τους λοιπούς ανθρώπους, και γι’ αυτό προσκυνάμε τους αγίους.

  Εύχομαι να μη χρειαστεί να επανέλθω.

 166. Γς said

 167. Avonidas said

  #165. Το ίδιο ακριβώς πίστευαν κι εκείνοι που αποκαλείτε «ειδωλολάτρες»: ότι προσκυνώντας το είδωλο απέδιδαν τιμές στην απεικονιζόμενη θεότητα. Κανείς δεν πίστευε ότι τα ξύλα κι οι πέτρες ήταν θεοί.

  Δηλαδή, κανείς εκτός απ’ τους Ισραηλίτες, που επειδή η λατρεία τους ήταν ανεικονική κι απαγόρευε τα είδωλα, παρεξηγούσαν τη λατρεία των άλλων. Η Χριστιανική λατρεία, βέβαια, ΔΕΝ είναι ανεικονική, αλλά και πάλι καταδικάζει τη χρήση ειδώλων – των άλλων.

  Η «λογική» εδώ είναι το γνωστό «άλλο εμείς, άλλο εσείς».

 168. Μαρία said

  Αφού το γυρίσατε στις μούμιες, ευκαιρία να συστήσω ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα.
  Ίλια Ζμπάρσκι, Οι ταριχευτές του Λένιν http://www.biblionet.gr/book/214344/Zbarsky,_Ilya/%CE%9F%CE%B9_%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%87%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9B%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD
  https://www.lifo.gr/articles/almanac/137899

  Ενδιαφέρον και για χημικούς.

 169. Πέπε said

  @150:

  Λοιπόν πραγματικά εδωμέσα βρίσκει κανείς τα πάντα!

  Αυτή την παροιμία μου την είχε πει ένας πολύ ψηλός θείος μου, όταν ήμουν παιδί αλλά είχα δείξει ότι πάω για ψηλός κι εγώ (1:88 τώρα). Ο θείος δεν είχε καμία σχέση με Τουρκία και τουρκοφωνία, όθεν υπέθεσα ότι για κάποιον λόγο η παροιμία, έτσι στα τούρκικα όπως είναι, έχει περάσει και στα ελληνικά. Για να την πετάει τώρα η Μαρία χωρίς σχόλια, μάλλον πάλι το ίδιο καταλαβαίνω.

  Η μετάφραση του θείου μου ήταν «ψηλός άντρας, αχμάκης άντρας». Αυτό μου ‘χε μείνει γιατί μου άρεσε. Το τούρκικο φυσικά δεν το θυμόμουν, το αναγνώρισα όμως τώρα που το είδα. Βρίσκω με μια πρόχειρη αναζήτηση ότι όντως αυτό είναι το νόημα, αλλά κατά λέξη πώς μεταφράζεται; Το ολούρ τι σημαίνει;

 170. Χαρούλα said

  #165 Theo, σε παρακαλώ όχι «μας». Άλλο η θεολογική άποψη που χαίρομαι να την έχω απέναντι, κι άλλο στενόμυαλη αντιμετώπιση των «απίστων».

  Έξοδος 20/κ΄ 4, μία από τις εντολές: «Μη κάμης εις εαυτόν είδωλον, μηδέ ομοίωμα τινός, όσα εν τω ουρανώ άνω, ή όσα εν τη γη κάτω, ή όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω τής γης. Μη προσκυνήσεις αυτά, μηδέ λατρεύσεις αυτά, διότι εγώ Κύριος ο Θεός σου, είμαι Θεός ζηλότυπος…»

  Καληνύχτα όμως, γιατί πρέπει να σας αφήσω για σήμερα. Δεν …λιποτακτώ!😊

 171. Γς said

  Και καλά που γίνεται αλισβερίσι μόνο με τα κόκαλα των Αγίων.

  Σκέψου λέει να είχαμε και όργανα, καρδιές, σπλήνες, τέτοι@, κι ότι άλλο μακρύ ή κοντό σε γυάλες φορμόλης στα μοναστήρια.

  https://caktos.blogspot.com/2014/06/13-2012-0543-53-85-89-1970.html

 172. ΣΠ said

  169
  Την παροιμία την έχω ακούσει κι εγώ και κατάλαβα ότι σημαίνει «ψηλός κι άμυαλος». Τον καιρό που ήμουν στην Αμερική την είπα σε έναν Τούρκο μεταπτυχιακό για να του δείξω ότι δήθεν ξέρω κάποια τούρκικα και, ενώ κατάλαβε το νοημα, δεν την αναγνώρισε ως παροιμία.

 173. mitsos said

  Χορταστική Πιατέλα

  Τελευταία νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν κτυπά ο νόμος του Μεφρι. Λέτε να ήμουν κατά βάθος πάντα χαιρέκακος;

  Νομίζω πως ναι ο όρος τιτλοδότηση είναι αποδεκτός και στην περίπτωση απόδοσης τίτλου σε άρθρο
  Υ/γ. άλλωστε πολλοί εκ των χημικών απαρνήθηκαν τον όρο. Δείτε και εδώ : προσοχή μόνο για χημικούς:
  https://drive.google.com/file/d/14G3kQajfN0aNwoDkiqc_9JQ86SzIHYcs/view

 174. Theo said

  @167:
  Αυτό που λες, Αβονίδα, το πίστευαν κάποιοι φιλόσοφοι, σαν τον Ηράκλειτο, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, που μετά βίας δέχονταν το δωδεκάθεο, και αν. Ο πολύς λαός τα έβλεπε αλλιώς. Είχε ένα σωρό θεούς και δαίμονες, είχε όργια και δεισιδαιμονίες, (που τα καταπολέμησαν οι Πατέρες της Εκκλησίας) και δεν μαθαίνουμε τίποτα γι’ αυτά στο σχολείο, παρά μόνο το εξιδανικευμένο δωδεκάθεο των ποιητών. Μπορεί να το διαπιστώσεις, αν διαβάσεις την Ιστορία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας του Nilsson.

  Αλλά θα πάει μακριά η βαλίτσα.

 175. Μαρία said

  169, 172
  olur είναι
  Μπορεί να την έλεγαν μόνο οι Μικρασιάτες. Απ’ αυτούς άλλωστε διαδόθηκε. Δεν ανήκει στις οθωμανικές εκφράσεις που έλεγε η γιαγιά μου.

 176. ΣΠ said

  160
  Δεν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση. Αυτά ή πιστεύεις και τα δέχεσαι ή δεν πιστεύεις και τα απορρίπτεις. Εμένα πάντως μου φαίνεται πολύ μακάβριο το θέμα των κομματιών των λειψάνων.

 177. Avonidas said

  #174. Αν θέλεις να μιλήσουμε για τον «πολύ λαό», θα το γυρίσουμε στις παντόφλες και τα κάστανα, οπότε θα βρεθούμε στον ίδιο παρονομαστή. Το χάλι τους δεν έχει αλλάξει και πολύ από την αρχαιότητα, για να μην πω ότι χειροτέρεψε.

  Πολύ απλά, δεν γίνεται μονά-ζυγά δικά μας, να συγκρίνουμε δηλαδή την εκλεπτυσμένη θεολογία του σήμερα με τη δεισιδαιμονία του χθες. Ούτε είναι λογικό οι δοξασίες του πλήθους να απορρίπτονται όποτε γίνεται κριτική στην Εκκλησία, αλλά να προσμετρώνται μετά όλοι αυτοί στο χριστιανικό πλήρωμα όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα.

 178. Theo said

  @177:
  Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε, φίλε.
  Καλό βράδυ!

 179. Νέο Kid said

  Για τους επιστήμονες που πήραν και διαμοιράσαν (!) τον εγκέφαλο του Αινσταιν όμως ,δε λέτε!
  Δεν είναι λειψανολατρία αυτό; Μη λέμε μόνο για το παπαδαριό…
  Όλοι, κάπως πρέπει να βγάλουν μεροκάματο…

 180. Pedis said

 181. ΣΠ said

  179
  Ε, δεν τον διαμοίρασαν. Ο γιατρός που έκανε την αυτοψία τον αφαίρεσε για να τον μελετήσει.

 182. Avonidas said

  #179. Ποιος δε λέει, ρε;!

  Βλέπω τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν και σε κάνω ρελάνς με το κ*λοδάχτυλο του Γαλιλαίου… γατάκι 😉

  (Το ‘χω δει κι από κοντά, στη Φλωρεντία. Και μετά ακυρώθηκε η πτήση μου. Πολύ γκαντέμης ο Γαλιλαίος, τελικά :-/ Εκτός κι αν ήταν η κατάρα για όσους σύλησαν τον τάφο του…)

 183. ΣΠ said

  182
  Είναι το δάχτυλο που έδειξε στην Ιερά Εξέταση;

 184. Pedis said

  Εχουν σημασία όλα αυτά; Τεράστια, θα πω, για την εθνική επιπολαιότητα και απαιδευσία μας, που ύψωσε τοτέμ, ανάμεσα σε πλήθος άλλα εννοείται, μια κοσμική κυρία με την οποία έχουν πάψει προ πολλού να συνδιαλέγονται οι επιστήμονες συνάδελφοί της, και η οποία δηλώνει στο βιβλίο της: «είμαι 91 χρονών, μπορώ να λέω ό,τι θέλω».

  https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/252615_tis-zestis

 185. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία, είχαμε πάει για μπάνιο κτλ

  136 Και ο Μπαμπινιώτης προτιμά «πλημύρα»

  180 Το ρακούν που λέγαμε

 186. Γιάννης Ιατρού said

  Τι μας λέει εδώ η έγκριτη Καθημερινή στο αυριανό της (=> σημερινό, Κυριακάτικο) φύλλο; 🤔😲 Δεν πιστεύω τι διαβάζω!

 187. Πέπε said

  @171:
  Τα διάφορα όργανα κάνουν και πολύ καλά παραγγέλματα για τον χορό του τριψίματος του πιπεριού: αφού τους έχεις βάλει να το τρίψουν με τα εύκολα, χέρι, γόνατο, φτέρνα, με τα πιο δύσκολα, μύτη, μάτι, γλώσσα, και ακόμη δεν έχεις φτάσει στην κορύφωση, μπορείς να παρεμβάλεις και μια σπλήνα, ένα πάγκρεας κλπ..

  Μιλάμε βέβαια μόνο για εσωτερικά όργανα, γιατί ό,τι άλλο μακρύ και χοντρό βάζει ο βρωμερός σου νους το έχει ήδη προβλέψει ο ποιητής. 😉

 188. Νέο Kid said

  Σταύρο , εδώ (στο Fate of the brain) έτσι γράφει
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein%27s_brain

 189. Pedis said

  +180 ->

  http://ctrl.naftemporiki.gr/story/1416348/polutexneio-eleutheroi-oi-okto-katigoroumenoi-gia-ta-epeisodia

 190. Μαρία said

  181
  Νεκροψία η autopsie στα ελληνικά. Ψευδοφιλίες 🙂
  Και του Λένιν αφαιρέθηκε, για να μελετηθεί.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  186: (συνέχεια) και μετά ήρθαν τα Τσουβαλιάσματα🤔 κι ακολούθησαν οι προαγωγές😡 «Κουρελιάσματα»…

 192. ΣΠ said

  188
  Ναι, σωστά. Τεμαχίστηκε όμως για να μελετηθεί, όχι για να πάρουν σουβενίρ.

  190
  Ευχαριστώ, Μαρία. Την έχω ξαναπατήσει.

 193. Pedis said

  Χιούμορ Καθηκερινής

 194. Pedis said

  # 182 – Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρόκειται για συμβολικό έκθεμα και όχι όπως νομίζω εγώ για κοινό (για θρησκόληπτη χώρα) κακό γούστο. Το υπόλοιπο μουσείο, όμως, είναι πολύ ενδιαφέρον.

  Το τσουτσούνι του Ναπολέοντα:

 195. Γιάννης Ιατρού said

  150: Μαρόια,
  επειδή γιατί με τις πράξεις του και τις συμπεριφορές του βγάζει κακό όνομα σ’ εμάς τους κοντούς και καραφλούς… 😎😉

 196. Pedis said

  Το κακό γούστο που έλεγα …

  Catacombe dei frati cappuccini, Palermo.

  Santa Caterina da Bologna

 197. Avonidas said

  #194. Το καλύτερο θα ήταν να επιστραφούν στον τάφο του Γαλιλαίου τα διάφορα «λείψανα» που συγκεντρώθηκαν από τις διάσπαρτες ιδιωτικές συλλογές (διάβαζε τυμβωρυχίες)· αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, υποθέτω πως είναι καλύτερα να βρίσκονται στο μουσείο.

  Το αν θα πρέπει να εκτίθενται είναι άλλο ζήτημα.

 198. Avonidas said

  #196. Ο Ουμπέρτο Έκο στο «Φύλλο Μηδέν» δεν περιέγραφε ένα putridarium? Καθίζεις το πτώμα σ’ έναν πέτρινο θρόνο – δηλαδή τι θρόνος, χέστρα με κανονική τρύπα είναι – και τ’ αφήνεις εκεί ν’ αποσυντίθεται, αποστραγγίζεται από τα υγρά του σώματος και τους μαλακούς ιστούς, και μένει ένας ωραιότατος σκελετός για θρησκευτική χρήση.

  Αλλά φταίει που εμείς είμαστε μανιχαϊστές και δεν καταλαβαίνουμε από αγιασμένη ύλη. 😐

 199. Avonidas said

  #196. Catacombe dei frati cappuccini

  Αυτούς τους καπουτσίνους όποιος τους παρήγγειλε να τους πληρώσει, έτσι?

 200. Yorikas said

  Ωραίος ο χάρτης του Οχάιου με την διαδρομή στις «ευρωπαϊκές» κωμοπόλεις/οικισμούς. Τον πήρα οθονιά και τον δημοσίευσα στη σελίδα μου. Εσείς τον φτιάξατε; Έχω περάσει από τα περισσότερα αυτά τα χωριά, μιας και έζησα 7 χρόνια στο Κολόμπους, την πρωτεύουσα της πολιτείας. Η πλάκα είναι ότι η προφορά πολλών από αυτών έχει και μια τοπική χροιά, όχι τη στάνταρ αμερικανική. Φερειπείν το Athens το προφέρουνε /’ey-θens/ οι ντόπιοι και όχι /’ӕ-θens/. Μια άλλη κωμόπολη ονόματι South Vienna δυτικά του Κολόμπους την προφέρουν /vaɪ-ˈɛnə/ και όχι το στάνταρ αμερικάνικο /vi-ˈɛnə/. Ας μην αναφερθώ στα γαλλικά τοπωνύμια.. δεν αφήνεται απρόφερτο κανένα γράμμα!

 201. Pedis said

  Edison’s Last Breath

 202. Pedis said

  Το ιερό πετσάκι του Ιησού

 203. Pedis said

  # 198 – Υβριστής και ιερόσυλος … Incorruptibility is a Roman Catholic and Eastern Orthodox belief that divine intervention allows some human bodies (specifically saints and beati) to avoid the normal process of decomposition after death as a sign of their holiness. Bodies that undergo little or no decomposition, or delayed decomposition, are sometimes referred to as incorrupt or incorruptible.

 204. Μαρία said

  196
  Μακάβριο θέαμα οι κατακόμβες, ειδικά η αίθουσα με τα παιδάκια, αλλά στο ντοκιμαντέρ που είδα δεν το βρήκα κακόγουστο.

  202
  Και τον ομφάλιο λώρο θέλουμε.

 205. Μαρία said

  Αλλωστε «η κορυφαία βυζαντινολόγος σε οικεία περιβάλλοντα δεν έχει κρύψει την ποιητική της δεινότητα διαβάζοντας πολλές φορές ανέκδοτες συνθέσεις της: ευσύνοπτα ποιήματα, με χαρακτηριστικό ρυθμικό τονισμό, στοχαστική ενάργεια και ορισμένες φορές απρόσμενα αυτοβιογραφικά, έως και τολμηρά. Οι παρόντες στην ομήγυρη πάντα μένουν κεχηνώς» (με πλήθος θαυμαστικά στο «κεχηνώς», της δημοσιογράφου*, προσοχή). https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/252615_tis-zestis

  *https://insidestory.gr/author/kdafermou%40gmail.com

 206. Pedis said

  # 204 –

  α. γούστα …

  β. προσπαθείς να με ωθήσεις στην αίρεση;

 207. Νέο Kid said

  Χα! Σοβαροί επιστήμονες είσαστε ρε!
  Και μικρό παιδί ξέρει ότι μόρια από τη last breath του Έντισον (και του Φορντ ,και του Μιτσουμπίσι και του Μέγα Αλεξάνδρου …) τα έχουμε αναπνεύσει ΟΛΟΙ. Τι να το κάνουμε το bloody Test tube …

 208. Pedis said

  # 205 -> 184 : παρακάτω πιάνει και τις άΣωτες αρλούμπες.

 209. Πέπε said

  @194:
  > > Το τσουτσούνι του Ναπολέοντα

  Γιατί μας αποκρύπτεις ότι, σύμφωνα με το μνημειώδες άρθρο του λινκ, σε άλλη συλλογή φυλασσόταν και το έντερό του, μέχρι που το κτίριο καταστράφηκε από βομβαρδισμό στον Πόλεμο;

  _____________________

  Κάποτε είχα δει ένα ντοκιμαντέρ για τους μοναχούς κάποιας ανατολίτικης θρησκείας, που έχουν βρει τρόπο να μουμιοποιούν το κορμί τους ενώσω είναι ακόμη ζωντανοί. Προσαρμόζουν τη διατροφή τους και τη φυσική τους δραστηριότητα σύμφωνα μ’ ένα σχέδιο που καταφέρνει να τους αποστραγγίξει σταδιακά το σώμα από όλο το νερό, εκτός από το ελάχιστο απαραίτητο ώστε να παραμείνουν στη ζωή. Όταν τελικά πεθάνουν (σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τις πρέπουσες συνθήκες υγρασίας κλπ., στον οποίο πάνε και εγκαθίστανται τις τελευταίες μέρες), το σώμα τους είναι τόσο στεγνό που δε σαπίζει. Εφόσον βέβαια έχουν εφαρμόσει σωστά το πρόγραμμα. Όλη αυτή τη διαδικασία την παρακολουθούν άλλοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι ξέρουν πότε πέθανε το πτώμα, πόσον καιρό πρέπει να μείνει στον ειδικό χώρο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, και πότε να πάνε να δούνε αν τελικά πέτυχε το εγχείρημα. Αν ναι, μαζεύουν τη μούμια και κάπου τη βάζουν, δε θυμάμαι. Αν όχι, επίσης δε θυμάμαι! 🙂

  Φυσικά πρόκειται περί αυτοκτονίας. Το πρόγραμμα οδηγεί στον θάνατο μετά από ένα ορισμένο, γνωστό διάστημα. Οπότε, παν και πεθαίνουν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο αλλά μόνο και μόνο για να διατηρηθεί το σώμα τους. (Ενώ αν ζούσαν, στο τέλος πάλι θα πέθαιναν αλλά χωρίς να διατηρηθεί το σώμα τους.) Φαντάσου πακέτο, να κάνεις όλη αυτή την ιστορία αλλά μετά θάνατον να αποκαλυφθεί ότι την έκανες λάθος και το σώμα σου σαπίζει όπως όλων των υπόλοιπων πεθαμένων!

 210. Pedis said

  Ντοκτέρ, εσύ θα ξέρεις να μας πεις, η μάσκα του Αναστασιάδη είναι προβλεπόμενη;

 211. Παναγιώτης Κ. said

  (Το) μωρό δάγκωσε (το) σκυλάκι.
  Υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο.
  Αμφισημία επομένως δεν υπάρχει!
  Ο δημοσιογραφικός λόγος, όταν θέλει να…πρωτοτυπήσει, διαστρέφει τη γλώσσα!

  Γιατί το επίθετο «μεγάλη» για την Γαλλική Επανάσταση, την Οκτωβριανή του 1917 και δεν ξέρω και ποιες ακόμα;

 212. BLOG_OTI_NANAI said

  162: Σου ξαναείπα, ότι θα πρέπει να γνωρίζεις πρώτα αυτά για τα οποία μιλάς. Η σύγκριση που λες ότι «κάνω» σαν να είναι δική μου, προκύπτει από τη διδασκαλία του ίδιου του Χριστού, από την ίδια Καινή Διαθήκη που περιέγραψε τον Χριστό και από την εβραϊκή θρησκεία καθώς ο Ηλίας ή ο Ελισαίος ήταν απλοί άνθρωποι.

  164: Τι αφελής προσέγγιση είναι αυτή; Οι πρώτοι Χριστιανοί δίδαξαν την απόλυτη απέχθεια προς την προσκύνηση ειδώλων χωρίς Θεό σαν αυτά που αναφέρεσαι, και φυσικά, δίδαξαν εξαρχής τον Χριστό ως Θεό που θεραπεύει και εξαρχής δίδαξαν τους αγίους και τα λείψανα τους ως όργανα του Θεού διαμέσου των οποίων ο θεός θεραπεύει το οποίο ήδη υπήρχε και στην Παλαιά Διαθήκη.

  Άρα, από που προκύπτει ο κωμικός αυτοσχεδιασμός περί σύγκρισης των άθεων με τους πρώτους Χριστιανούς; Γι’ αυτό είπα ότι η φαινομενολογία δεν αποδεικνύει την ουσία. Αλλά και σε κάποια φαινόμενα να σταθεί κάποιος, ή και να σταθεί στο γεγονός ότι υπήρξαν κομμουνιστές που πίστευαν ή πίστεψαν, και πάλι ποιος θα τολμούσε να συγκρίνει τους εγκληματίες άθεους με τους πρώτους χριστιανούς;

 213. BLOG_OTI_NANAI said

  Δύο φορές το σχόλιο πήγε στα σπαμ. Επειδή είναι παρόμοια, αν τα δεις, απελευθέρωσε μόνο το ένα από τα δύο.

 214. BLOG_OTI_NANAI said

  202: Έχουν πλάκα όσοι προσπαθούν να βγάλόυν άκρη με τον εαυτό τους, μην μπορώντας να αποδεχτούν ότι η αθεΐα όταν κυριάρχησε, ανέχτηκε να προσκυνά τις μούμιες των μεγαλύτερων δολοφόνων που πέρασαν από τη γη.

  Έχουν πλάκα όσοι προσπαθούν να κρύψουν αυτό το φονικό πρόσωπο του αθεϊσμού, το οποίο αποδείχτηκε και πρόσφατα, από τα άθεα κτήνη που δηλώνουν ότι επιθυμούσαν να δουν διαμελισμένες γιαγιάδες με τα εγγονάκια τους, Χριστούγεννα, έξω από τον Ναό του αγ. Διονυσίου…

  Η κτηνωδία του αθεϊσμού σε όλο το δυστοπικό της μεγαλείο μέσα από την προκήρυξη τους, από τους «ηθικά ανώτερους» που δεν περιμένουν να θεραπευτούν από τα λείψανα, απλώς επιθυμούν να δουν αποκεφαλισμένα παιδιάκια:

 215. Γς said

  Στην Ερτ1 τώρα:
  [κάτι που ακούγεται -και γράφεται- κι αλλού]

  «Επιστροφή αναδρομικών»

  Που επιστρέφουν αναδρομικώς…

  Καταβολή αναδρομικών, ίσως;

 216. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  205 !

  200 Όχι, τον πήρα απο έναν Αμερικανό στο Τουίτερ.

 217. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 218. Γιάννης Κουβάτσος said

  176:»Δεν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση. Αυτά ή πιστεύεις και τα δέχεσαι ή δεν πιστεύεις και τα απορρίπτεις. Εμένα πάντως μου φαίνεται πολύ μακάβριο το θέμα των κομματιών των λειψάνων.»
  Συμφωνώ απολύτως. Επίσης δεν καταλαβαίνω την ταύτιση άθεων/άθρησκων και κομμουνιστών. Το ότι οι κομμουνιστές είναι άθεοι (όχι όλοι), δεν σημαίνει ότι οι άθεοι/άθρησκοι είναι κομμουνιστές.

 219. Γς said

  216:

  Ωραία η Κατερίνα Δαφέρμου:

  [«η κορυφαία βυζαντινολόγος κλπ]

 220. dryhammer said

  218. Απλά η αντι-αθεΐα/αθρησκία, εν προκειμένω, είναι φερετζές του αντι-κομμουνισμού. Γι αυτό και ο αφρισμός. [προσοχή στο «εν προκειμένω»]

 221. Χαρούλα said

  #216 Και αν έχεις χρόνο, μπορείς να επισκεφτείς και την Πάρμα και …το παιδί που σπουδάζει στο Καίμπριτζ.
  Λίμα και Σύδνεϋ, στο επόμενο ταξίδι. ☺️

  Ωραιότατος χάρτης! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ μια τέτοια γειτονιά!

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  220:Δεν ανακατεύομαι στις συζητήσεις περί τα θρησκευτικά ζητήματα που γίνονται εδώ ή αλλού, γιατί δεν βρίσκω νόημα, δεν οδηγούν πουθενά. Ισχύει αυτό που γράφει στο 176 ο Σταύρος. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αποδίδονται τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων στον αθεϊστικό τους χαρακτήρα. Δεν δίωκαν μόνο θρησκευόμενους αλλά όλους τους αντιφρονούντες ή όσους θεωρούνταν αντιφρονούντες. Ο Στάλιν εξόντωσε ένα σωρό κομμουνιστές, που οι περισσότεροι ήταν άθεοι, υποθέτω. Να μη λέμε ανακρίβειες, προκειμένου να ισχυροποιούμε τα επιχειρήματά μας.

 223. BLOG_OTI_NANAI said

  218: Το νόημα Γιάννη σε αυτή την αντιπαλότητα είναι ένα: Σταματήστε τους αντιθρησκευτικούς λαϊκισμούς διότι ο λαϊκισμός έχει ράμματα για όλους.

  Οι άθεοι που έβαλαν βόμβα στην Εκκλησία ελπίζοντας να δολοφονήσουν ανθρώπους, δεν ήταν κομμουνιστές κι όμως έπραξαν ακριβώς ό,τι και οι τότε. Και όσοι εδώ στα σχόλια υιοθετούν αντιθρησκευτική ρητορική αντίδρασης, ειρωνίας, μίσους, απέχθειας, αξιολογικής ανωτερότητας κ.λπ., δεν είναι (όλοι) κομμουνιστές. Κι όμως, η ρητορική είναι κοινή.

  Μιλώντας λοιπόν για ανθρώπους που ενεργούν ως άθεοι τότε και τώρα, εννοούμε το κοινό υπόστρωμα της ρητορικής τους, πέρα από την πολιτική τους ιδεολογία.

  Βεβαίως, ο κομμουνισμός στον οποίο έχω μια κάποια συμπάθεια είναι πολιτική θεωρία. Επειδή όμως έχει ταξικό χαρακτήρα, δεν μπόρεσε να αποδεχτεί τη θρησκεία διότι ναι μεν η πίστη είναι λαϊκή, η διδασκαλία της όμως συνδέθηκε με τον Κλήρο που θεωρήθηκε ηγεμονική τάξη. Έτσι, συχνά τα ξαπόστειλε όλα μαζί. Όμως τελικά, επειδή ο κομμουνισμός είναι λαϊκή ιδεολογία, δεν μπορεί να αποβάλλει οριστικά τη λαϊκή βάση της πίστης και γι’ αυτό είχαμε κομμουνιστές ανεκτικούς προς τη θρησκεία και γι’ αυτό είχαμε και τις γνωστές θεωρίες περί κομμουνισμού και αρχέγονου χριστιανισμού, με σκοπό να πεταχτεί έξω ο κλήρος ως δήθεν εξωγενής παράγοντας (γι’ αυτό θα δούμε αριστερούς φιλικούς στον προτεσταντισμό αλλά όχι στην ορθοδοξία), και έτσι να γλυτώσει και ο κομμουνισμός τις αντινομίες μιας λαϊκής ιδεολογίας που απορρίπτει κάτι τόσο λαϊκό.

 224. Pedis said

 225. Pedis said

  Ζουράρις: από την καριέρα τρολ άντε λιτεραμ

  «Τα πέη μου, τα κλέη μου»:

  «Η αιωνία Ελλάς όμως ξαναχτυπάει, ξαναδίνει, πορνική Μητέρα, ρόδο μου αμάραντο, την Τιμή και τη Βάλανο. Η ιμπεριαλιστική απορρόφηση είναι πλασματική, η ξένη εξάρτηση από τον μεταφραστικό κλυσμό είναι εικονική. Η Ελλάδα του σήμερα και του πάντοτε, της Υδρας, της υδρίας και της Λερναίας Υδρας, πέτυχε την προεντεταμένη της διείσδυση σ’ όλους του κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Μπήκε μέσα της με τη θριαμβευτική ανακομιδή της βαλάνου. Από όλα τα μουσεία μας, οι σύγχρονοι κούροι και κόρες του πόρου και της ένδειας, ναι εμείς οι νέοι Ερωτιδείς, ξεσηκώσαμε τα πορνικά μας ειδώλια και τα κάναμε μυριάδες σουβενίρ και καρτ-ποστάλ. Βάλανοι ανάγλυφοι, αναπεπταμένα λαοκοόντεια συμπλέγματα, ερυθρόμορφα πισωκολλητά μελανούρια, μελανόμορφοι σάτυροι σε στύσεις εφάμιλλες ή και ανώτερες των Ευρωπαϊκών τοιούτων, όλα τα μοσχοπουλάμε και φέρνουμε και συνάλλαγμα και δεν πληρώνουμε δικαιώματα. Διότι υπήρξαμε και είμαστε πάντα οι πρώτοι. Η καθ’ ημάς Ανατολή γέννησε τη Δύση. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά σταυροδρόμι πορνικών, γέφυρα λαγνειών, οργασμός πολιτισμών».
  https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/252586_ethnos-os-soybenir

 226. BLOG_OTI_NANAI said

  220: «φερετζές του αντι-κομμουνισμού»

  Ευτυχώς που έγραψα το 223 χωρίς να διαβάσω το 220 και έτσι γελοιοποίησα άθελα μου το κωμικό σχόλιο. Τελικά, υπάρχει Θεός…

 227. dryhammer said

  222. Ακριβώς! Τα φασιστικά καθεστώτα (ως καρα-αντικομμουνιστικά) ήταν θρησκευόμενα; [Γι αυτό το «εν προκειμένω» στο 220 και η θεωρία περί φερετζέ.]

  Ο ολοκληρωτισμός, όπως και νάναι ντυμένος, με πηλήκιο, με τραγιάσκα, με ράσο, με φέσι, με τουρμπάνι, με στολή Hugo Boss, με ό,τι άλλο δε βάζει τώρα ο νους μου, δεν ανέχεται την κριτική, κι ακόμα λιγότερο τη διαφωνία. Το κοπάδι των ακολούθων, ως γνωστόν θέλει ένα «θεό» να λατρεύει, κάποιον που να του λέει τι θέλει ο «θεός», κι ένα «διάβολο» να μισεί και που να φταίει για όλα. Όποιος δεν ήταν στο κοπάδι των ακολούθων ήταν εξοντωτέος. Όποτε τουμπάραν τα πράματα κι ερχόταν οι άλλοι, τους ονόμαζαν μάρτυρες και οι πριν μάρτυρες γινόταν προδότες. Βασικά ήταν τα κορόιδα των εκάστοτε ταγών και το πρόβατο που πρέπει να φάει ο λύκος για να κάτσουν οι άλλοι ήσυχα περιμένοντας το χασάπη και να μην τσουνεύουν στο άρμεγμα.

 228. Pedis said

  Ωρέ! Ρίχτα όλα με τεχνική Μπλογκ. Ο Μάο ο και παιδόφιλος λείπει.

 229. BLOG_OTI_NANAI said

  227: «Ο ολοκληρωτισμός, όπως και νάναι ντυμένος…δεν ανέχεται την κριτική, κι ακόμα λιγότερο τη διαφωνία. Το κοπάδι των ακολούθων…»

  Δεν περίμενα τόσο αυστηρή αυτοκριτική από άθεους… Λυπάμαι αν το προκάλεσα…

 230. BLOG_OTI_NANAIblogotinanai@gmail.com said

  218: Το νόημα Γιάννη σε αυτή την αντιπαλότητα είναι ένα: Σταματήστε τους αντιθρησκευτικούς λαϊκισμούς διότι ο λαϊκισμός έχει ράμματα για όλους.

  Οι άθεοι που έβαλαν βόμβα στην Εκκλησία ελπίζοντας να δολοφονήσουν ανθρώπους, δεν ήταν κομμουνιστές κι όμως έπραξαν ακριβώς ό,τι και οι τότε. Και όσοι εδώ στα σχόλια υιοθετούν αντιθρησκευτική ρητορική αντίδρασης, ειρωνίας, μίσους, απέχθειας, αξιολογικής ανωτερότητας κ.λπ., δεν είναι (όλοι) κομμουνιστές. Κι όμως, η ρητορική είναι κοινή.

  Μιλώντας λοιπόν για ανθρώπους που ενεργούν ως άθεοι τότε και τώρα, εννοούμε το κοινό υπόστρωμα της ρητορικής τους, πέρα από την πολιτική τους ιδεολογία.

  Βεβαίως, ο κομμουνισμός στον οποίο έχω μια κάποια συμπάθεια είναι πολιτική θεωρία. Επειδή όμως έχει ταξικό χαρακτήρα, δεν μπόρεσε να αποδεχτεί τη θρησκεία διότι ναι μεν η πίστη είναι λαϊκή, η διδασκαλία της όμως συνδέθηκε με τον Κλήρο που θεωρήθηκε ηγεμονική τάξη. Έτσι, συχνά τα ξαπόστειλε όλα μαζί. Όμως τελικά, επειδή ο κομμουνισμός είναι λαϊκή ιδεολογία, δεν μπορεί να αποβάλλει οριστικά τη λαϊκή βάση της πίστης και γι’ αυτό είχαμε κομμουνιστές ανεκτικούς προς τη θρησκεία και γι’ αυτό είχαμε και τις γνωστές θεωρίες περί κομμουνισμού και αρχέγονου χριστιανισμού, με σκοπό να πεταχτεί έξω ο κλήρος ως δήθεν εξωγενής παράγοντας (γι’ αυτό θα δούμε αριστερούς φιλικούς στον προτεσταντισμό αλλά όχι στην ορθοδοξία), και έτσι να γλυτώσει και ο κομμουνισμός τις αντινομίες μιας λαϊκής ιδεολογίας που απορρίπτει κάτι τόσο λαϊκό.

 231. BLOG_OTI_NANAI said

  228: Αν και είσαι διάνοια, σου ξέφυγε μόνο το ότι δεν ψηφίζω ΝΔ…

  Αλλά είπαμε, τέρμα δεξιά, και τέρμα αριστερά, υπάρχει συνάντηση σε ένα κοινό σημείο: είναι όλοι τους ψεκασμένοι.
  Περαστικά Pedis:

 232. sarant said

  224 Στην πραγματικότητα, εδώ απειλεί ο Μπογδάνος

 233. BLOG_OTI_NANAI said

  Το 230 είναι επανάληψη του 223, γι’ αυτό δεν το ανέφερα Νίκο. Είχε πάει στα σπαμ επειδή από λάθος είχα βάλει το ψευδοemail στη θέση του ονόματος.

 234. Γιάννης Κουβάτσος said

  227: Ο χειρότερος δικτάτορας, πριν εμφανιστούν οι «αστέρες» του 20ου αιώνα, ήταν ο Καλβίνος, στο έπακρον θρησκευόμενος (συστήνω το βιβλίο του Στέφαν Τσβάιχ «Μια συνείδηση ενάντια στη βία. Καστελιόν κατά Καλβίνου»). Όπως λέει ο Σιοράν, που τον μνημονεύσαμε προχτές, «Καθ’ εαυτήν η κάθε ιδέα είναι ουδέτερη, ή θα έπρεπε να είναι. Αλλά ο άνθρωπος την εμψυχώνει, προβάλλει πάνω της τις φλόγες και τις παραφροσύνες του. Μιαρή, μεταμορφωμένη σε πίστη, εισδύει στον χρόνο, παίρνει τη μορφή γεγονότος: το πέρασμα από τη λογική στην επιληψία έχει συντελεστεί…Έτσι γεννιούνται οι ιδεολογίες, οι θεωρίες και οι αιμοσταγείς φάρσες» («Γενεαλογία του φανατισμού»). Και οι θρησκείες, θα πρόσθετα, στον βαθμό που οι πιστοί τους και οι λειτουργοί τους τις εκλαμβάνουν ως εκκοσμικευμένες ιδεολογίες.

 235. Pedis said

  # 232 – Στον τουίτα του αναδημοσιεύει (πούστικα) την αισχρότητα με το φωτοσοπ της Χρηστίδου.

  **https://twitter.com/bogdanosk/status/1281579869198069760

  επίτηδες δεν αφήνω να εμφανιστεί το λινκ.

 236. Νέο Kid said

  Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο μπογδανος και πρέπει να υποστένουμε εδώ μέσα τα τουιτερικά άπαντά του ,κάθε τρεις και λίγο;;
  Δήλωσε κανείς ότι γουστάρει; …

 237. Γιάννης Κουβάτσος said

  236: Στόχος για βελάκια.☺

 238. Spyros said

  Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους.

  37 Πώς δεν ασχολούνται οι Θηβαίοι με τη Μακεδονία; Αφού το λιοντάρι της Χαιρώνειας το έχει για σήμα του ο Πανσερραϊκός. Το θυμάμαι από το χαρτάκια της Πανίνι.

  51 Αλμωπός Αριδαίας. Εγώ που μικρός ασχολιόμουν σχολαστικά με το κύπελλο Ελλάδας σχολαστικά, φυσικά και τον θυμάμαι, όπως και τον Οδυσσέα Κορδελιού, την Αναγέννηση Κολινδρού, τους Πόντιους Κοζάνης, τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας και την Αναγέννηση Γιαννιτσών, που είχε για ένα διάστημα και ιδιαίτερες σχέσεις με τον Άρη (μάλλον λόγω του Ντίνου Κούη, που ήταν προπονητής εκεί).

  47 56 Κι εγώ από πάντα θυμάμαι «αδελφότητα».

  101 Χθες βράδυ πήγα σε παράσταση στο θέατρο Κιντής στην Ηλιούπολη («Πέτρες στις τσέπες του») και με αμεσότητα και ευθύτητα ένας από τους πρωταγωνιστές είπε πριν ξεκινήσει το έργο: «Το έργο περιέχει σκληρή γλώσσα. Έχουμε εδώ μικρούς μας φίλους; Έχουμε; Στ’ αρχίδια μας!».
  Κατά τη διάρκεια του έργου έλεγαν αρκετές βρισιές και αθυρόστομα ποιηματάκια σχολικού τύπου (π.χ. αυτό με τον Κωστή Παλαμά).
  Παρεμπιπτόντως, συγκινητικό και δυνατό έργο. Αξίζει να το δείτε όσοι δεν το έχετε δει…

  150 Μία παλιά φίλη Τουρκάλα μου είχε πει την εξής παροιμία, που λένε για τις γυναίκες: Uzun sokakta kısa yatakta. Δηλαδή: Ψηλή στο σοκάκι, κοντή στο κρεβάτι. Επιβεβαιώνω! Ίσως επειδή δεν μου έχει τύχει ποτέ ψηλή στο κρεβάτι.

  Συγγνώμη… καλημέρα 🙂

 239. Theo said

  @225:
  Καλά, ο Κωστόπουλος κι εσύ νομίζετε πως αυτά που τσιτάρετε τα γράφει σοβαρά ο Ζουράρις;
  Όλο του το αρθράκι ένα ευθυμογράφημα είναι. Ο Κώστας σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται 🙂

 240. Pedis said

 241. Νέο Kid said

  238. Άλλο λιοντάρι,μακεδονικό, είναι στο σήμα του Πανσερραϊκού . Ο λέων της Αμφίπολης.

 242. Pedis said

  # 239 – Αυτή τη φορά, πριν γραψεις σχετικά, το διάβασες του Κωστόπουλου;

 243. Νέο Kid said

  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.wikiwand.com%2Fen%2FPanserraikos_F.C.&psig=AOvVaw3mU-Ogsz5ze816umo9VY5q&ust=1595238621523000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCICU6IyF2eoCFQAAAAAdAAAAABAE

 244. dryhammer said

  240. Για όσο τον βολεύει… [Πόσο ασχολούνται με τον Μπ. και πόσο με τα υπόλοιπα;]

 245. Pedis said

  Εδώ πρέπει να έχει πολύ ψωμί για τον Νικοκύρη.

  https://www.efsyn.gr/nisides/252630_koytsabakia-kai-trampoykoi-stin-ypiresia-ton-politikon
  Λέγεται ότι αποκλήθηκαν τραμπούκοι διότι πήγαιναν, κατά ομάδες, σε διάφορα εκλογικά κέντρα και απαιτούσαν από τον κάθε υποψήφιο να τους δώσει «τραμπούκο» (από το tribute που σημαίνει φόρος υποτελείας).

  και για αντάμηδες, μάγκες, κουτσαβάκηδες …

  Σωστά τα λέει;

 246. dryhammer said

  245. Κάτι θυμάμαι από παλιά για πούρα…

  …και το πήλινο τουμπελέκι που λέγαμε τα κάλαντα, προ τριγώνων, που το λέγαμε τραμπούκα.

 247. Νέο Kid said

  Ούτε τα θρυλικά άρθρα του ιστολογίου δεν ξέρει, ο «αναμεταδότης» μπογδανολόγος…
  (Έτσι όπως πάμε εδώ μέσα, σε λίγο ο γουσούς θα είναι συνώνυμο ποιότητας…)

 248. sarant said

  245 Έχουμε εξαιρετικό άρθρο του Spiridione. Πάντως καμιά σχέση με tribute.

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/19/trabuco-2/

 249. Pedis said

  # 244 – κλασική προσέγγιση … τα οφέλη από τη δράση τέτοιων φανατικών βλαμενων είναι πολλά.

  Ευτυχώς που ο συγκεκριμένος τύπος δεν φαίνεται να έχει πολλά προσόντα. Αν και, φοβάμαι, με τα γίδια της ακρο/δεξιά που τους υποστηρίζουν, με λίγο παραπάνω ταλέντο γίνεσαι Άδωνιςκαι αύριο πρωθυπουργός.

  Ε ρε και νάχε κάνει ο Αδωνις έστω κι ένα τρίμηνο «έρασμους» στο κολάμπια και είχε δευτερομπατζανάκη του παππού του κάναν αστέρα της αυλής της Φρίκης, θα ειχε φαει τη σκόνη του ο ζούλης ο Κούλης.

 250. Theo said

  @242:
  Και βέβαια. Ποτέ δεν κρίνω κάτι πριν το διαβάσω.

  «Το μακρινό 1983, δύο μόλις χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και νυν Ε.Ε., ο Κώστας Ζουράρις υπήρξε ο πρώτος Ελληνας διανοούμενος που αναγνώρισε δημόσια την αξία του εθνικού πριαπισμού της τουριστικής μας βιομηχανίας.

  Σε μια συγκυρία στην οποία εκκολαπτόταν ο εσωτερικός διαχωρισμός του κόσμου της «Αλλαγής» μεταξύ πολιτισμικά πατρικίων και πληβείων βάσει του εισαγόμενου νεολογισμού περί «κιτς», ο παλαίμαχος χριστιανοκομμουνιστής δεν δίστασε να προβάλει τα κιτσάτα ειδώλια των αρχαιοπρεπών σατύρων σαν τη δέουσα απάντηση του τόπου στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό ιμπεριαλισμό. Το άρθρο του, με τίτλο «Υγρή, σκληρή και βιορυθμική: Ελλάδα πορνική», δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αντί» (τχ.242, 30/9/1983, σ.31).»

  Αυτά γράφει ο Κωστόπουλος και φαίνεται πως παραπαίρνει στα σοβαρά το ευθυμογράφημα.

  Αλλά ξαναδιάβασα και το ευθυμογράφημα (το είχα πρωτοδιαβάσει το 1984, όταν εκδόθηκε σε βιβλίο Μισγάγκεια απερινόητηαπό τον «Οδυσσέα»).

 251. Νέο Kid said

  Κι άλλο παιδιά! Ο,τι βρίσκω θα ποστερνω κι εγω,να είμαι μοδέρνος…
  https://instanews.gr/89356/paraskinia/poly-aschimi-exelixi-gia-ton-konstantino-mpogdano.html

 252. Νέο Kid said

  251. Να σχολιαστεί γιατί ο μπογδανος φοράει πράσινη μάσκα! ΠΑΣΟΚ; Παναθηναϊκός; Ομόνοια Λευκωσίας; Μήπως στροφή του βουλευτού προς την Οικολογία;
  Καίνε αυτά τα ερωτήματα!

 253. Pedis said

  Βλέπω κάποιον να κτυπιεται σαν φραπές για να κάνει αφρό.

  # 250 – @242:
  Και βέβαια. Ποτέ δεν κρίνω κάτι πριν το διαβάσω.

  Μπα, θα θυμάμαι λάθος.

  # 248 – Α, μάλιστα.

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  205. Η …κεχηνώς είν «από γενιά κι από μεγάλη σκλέτη». Κουνιάδα του Πρτεντέρη, αδελφή της Σάντρας, κόρη του Μπακό.
  Η κοινωνική σχολιάστρια 🙂

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  252: Πανάθα μέχρι κόκαλο είναι. 💚💪

 256. dryhammer said

  252.

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/13/panair/#comment-666776

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/13/panair/#comment-666781

 257. Theo said

  @253:
  Είσαι επιρρεπής στα λάθη και σ’τα συγχωρώ 🙂

  Μην ξεφεύγεις, όμως.
  Επιμένεις ότι όσα τσίταρε ο Κ. τε έγραψε στα σοβαρά ο Ζουράρις;

 258. Theo said

  τα έγραψε

 259. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κεχηνώς! 😂
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sarantakos.wordpress.com/2012/05/09/kexinotes/amp/&ved=2ahUKEwic8tnxkNnqAhXIzaQKHXEKDE4QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw3ESTIUFbEJpnYOqWQHUnO1&ampcf=1

 260. Γς said

  147:
  Δεν μας ζεισχέ ρε λακαμά!

 261. Pedis said

  Τεό,τοτε,δεν μπορεί να μην διάβασες πριν σχολιάσεις. Έγραψα ακριβώς ότι ο Ζ. ήταν τρολ άντε λιτεραμ. Σπουδαία καριέρα.

 262. Theo said

  @261:
  ΟΚ. Ενώ ήξερα τι σημαίνουν οι λέξεις ante και litteram δεν κατάλαβα το ante litteram, γκουγκλίζοντάς το.
  Πάντως ο Κ. πήρε στα σοβαρά το ευθυμογράφημα του Ζ. 😆 😳

 263. Theo said

  @262, διόρθωση:
  Το ante litteram το κατάλαβα γκουγκλίζοντάς το.

 264. Avonidas said

  #212. Άρα, από που προκύπτει ο κωμικός αυτοσχεδιασμός περί σύγκρισης των άθεων με τους πρώτους Χριστιανούς;

  Δεν ήταν αυτοσχεδιασμός:

  Ο Μπελογιάννης στην απολογία του είχε πει ότι είμαστε «σαν τους πρώτους χριστιανούς». Αυτή η φράση γυρνούσε πολύ στο Κόμμα. Την έχουν πει και άλλοι. Ότι δηλαδή ενώ αυτοί, οι χριστιανοί, προσδοκούσαν τον Παράδεισο, εμείς δεν προσδοκούσαμε τίποτα, φεύγαμε γι’ αυτό για το οποίο ήμασταν βέβαιοι ότι αξίζει να πεθάνουμε. Δεν είναι πίστη, είναι σκοπός ζωής. Τι θα πει «πίστη»; Η πίστη είναι έννοια χριστιανική. Γιατί αν είναι έτσι, από εκεί θα πάμε στο «πίστευε και μη ερεύνα». Όχι. Για μας ήταν σκοπός ζωής αυτός ο θάνατος.

  Θα έπρεπε να είχα βάλει σαφή αναφορά, απλά θεώρησα τη ρήση αρκετά γνωστή. Ο Χρόνης Μίσσιος έχει επίσης γράψει (παραθέτω από μνήμης) για «τη βαθιά αντίφαση του κομμουνιστή, που δίνει τη ζωή του χωρίς να πιστεύει σε κανέναν μεταθανάτιο παράδεισο».

  Κοντολογίς, έγραψα έχοντας κατά νου τους κομμουνιστές ως θύματα διώξεων. Εσύ όμως για τις ανάγκες των κατεβατών σου τους χρειάζεσαι διώκτες και δήμιους. Καταλαβαίνω.

  Όσο για τη «συμπάθεια» που έχεις στον κομμουνισμό, γελάνε και τα τσιμέντα. Εγώ, λοιπόν, λέω τα πράγματα ανοιχτά: καμία συμπάθεια δεν έχω στον κομμουνισμό, αλλά συμπαθώ και παραδέχομαι κάποιους κομμουνιστές. Όπως και στον χριστιανισμό δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια, αλλά τα πάω περίφημα με κάμποσους χριστιανούς (όχι βεβαίως με όλους).

  Και φυσικά δεν είναι ανάγκη να συμπαθώ κάποιον ή τις ιδέες του για να μη θέλω να τον τινάξω στον αέρα.

 265. Theo said

  @262, ξαναμαναδιόρθωση:
  Το ante litteram το κατάλαβα μετά το σχ. 261, γκουγκλίζοντάς το.
  Γράφε, όμως, λίγο πιο κατανοητά, να σε καταλαβαίνει το πόπολο 🙂

 266. ΓΤ said

  @238

  Οπότε, αφού ασχολιόσουν σχολαστικά με το Κύπελλο και θυμάσαι την Αναγέννηση Γιαννιτσών, φαντάζομαι θυμάσαι τη ματσούρα του χειμώνα του 1985, όταν, στο γήπεδο της Κρύας Βρύσης, η Αναγέννηση Γιαννιτσών υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, προηγείται λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου, είναι σκυλιά του πολέμου, γύρω στο 70′ μπαλιά τρύπα του Σκαρτάδου στον Καρασαββίδη, και 1-1, Αναγέννηση σφυροκοΠΑΟΚ, ο αίλουρος Τερζής σώζει τον ΠΑΟΚ λίγο πριν από τη λήξη, πάμε παράτα, ο Τερζής θυμίζει Γκόρντον Μπανκς, πάμε στα πέναλτι, αποθεωτικός Τερζής, το γήπεδο δεν έχει φώτα, έχει σκάσει μύτη το φεγγάρι, και φτάνουμε στο 36ο πέναλτι, και τα μπαόκια, που παίζουν όλοι με βηματοδότη στο μεταξύ, παίρνουν την πρόκριση με 16-15 😉

 267. Avonidas said

  #230. Και όσοι εδώ στα σχόλια υιοθετούν αντιθρησκευτική ρητορική αντίδρασης, ειρωνίας, μίσους, απέχθειας, αξιολογικής ανωτερότητας κ.λπ.

  Σε αντιδιαστολή με τον πάντα γαλήνιο και συμφιλιωτικό δικό σου τόνο;

  Βεβαίως, ο κομμουνισμός στον οποίο έχω μια κάποια συμπάθεια είναι πολιτική θεωρία. Επειδή όμως έχει ταξικό χαρακτήρα, δεν μπόρεσε να αποδεχτεί τη θρησκεία διότι ναι μεν η πίστη είναι λαϊκή, η διδασκαλία της όμως συνδέθηκε με τον Κλήρο που θεωρήθηκε ηγεμονική τάξη. Έτσι, συχνά τα ξαπόστειλε όλα μαζί.

  Κοίτα, αν θες να μιλήσουμε συγκεκριμένα και ν’ αφήσουμε τις ερμηνευτικές αερολογίες σου: ο λόγος που η Εκκλησία, ή «ο Κλήρος», αν προτιμάς, πολεμήθηκε από τον κομμουνισμό στη Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση είναι ότι τον πολέμησε κι εκείνη – λυσσαλέα. Και συνέχισε να τον πολεμάει μέχρι την πτώση του Κομμουνιστικού μπλοκ (και συνεχίζει και μετά, κατά τα φαινόμενα). Όταν λοιπόν η Εκκλησία στρατευόταν σαφώς και φανερά στο πλευρό των Λευκών, δεν ξέρω τι ακριβώς περίμενες ότι θα έκαναν οι μπολσεβίκοι.

  Ο Κλήρος δεν «θεωρήθηκε» ηγεμονική τάξη, ήταν ηγεμονική τάξη, στο βαθμό που στήριζε την παλινόρθωση της μοναρχίας.

  Στο παρελθόν, πολλές φορές οι χριστιανοί τάχθηκαν στο πλευρό επαναστάσεων και κοινωνικών κινημάτων. Όταν όμως λες «καθίστε φρόνιμα και περιμένετε τη Δευτέρα Παρουσία για να δικαιωθείτε», ε, δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα καθίσουν άπραγοι εκείνοι που θέλουν τη δικαίωση τώρα. Ούτε ότι θα σε δουν με συμπάθεια όταν έρθουν στα πράγματα.

 268. odinmac said

  Από τις εκδόσεις της στοάς «Μελής», στο βιβλίο «η μυσταγωγία του τεκτονισμού» του Αλέξανδρου Τζαζόπουλου που εκδόθηκε το 1962, το Fraternité το μεταφράζει ως αδελφοσύνη

 269. sarant said

  259 και πριν: Και το κεχηνώς στο πρωτότυπο

  https://www.portraits.gr/art-philanthropy/arveler

 270. Pedis said

  # 267 – Για ρώσους βιομήχανους και μεγαλοεισοδηματίες που ενίσχυσαν τους μπολσεβίκους πριν αλλά και μετά την επανάσταση έχω ακούσει, για παπάδες ψηλά στην ιεραρχία, όχι. Βέβαια, δεν αποκλείω, στατιστικώς, την ύπαρξη κάποιου.

  Πάντως, δεν είναι ούτε απλό ούτε στατικό το τοπίο των σχέσεων του μετεπαναστατικού καθεστώτος με την εκεί ορθόδοξη εκκλησία.

  ARTICLE 124. In order to ensure to citizens freedom of conscience, the church in the U.S.S.R. is separated from the state, and the school from the church. Freedom of religious worship and freedom of anti-religious propaganda is recognized for all citizens.
  [Σύνταγμα του 1936]

  https://www.marxists.org/reference/archive/stalin/works/1936/12/05.htm

  Με τον πόλεμο και την ανάγκη για την ευλογία, για όσους θα την είχαν ανάγκη, των πατριωτικών δυνάμεων η εκκλησία κέρδισε κι άλλους πόντους και στην πράξη.

 271. SteliosZ said

  Μπορώ να δεχτώ να πουλάει ο οποιοσδήποτε ότι ματζούνι θέλει (αρκεί να φορολογείται για αυτό και να ελέγχεται ως προς τις ιδιότητες που διαφημίζει ότι έχει).

  Μπορώ να δεχτώ και να σεβαστώ απόλυτα την πίστη του καθενός σε οτιδήποτε – αρνούμαι όμως να φορολογούμαι για τα έξοδα της πίστης του.

  Αρνούμαι να δεχτώ το συμφυρμό της παιδείας και του θρησκεύματος στο ίδιο υπουργείο και τις διπλάσιες ώρες κατήχησης από τις ώρες εκπαίδευσης στη βιολογία.

  Θεωρώ ότι μια καταρχήν συμφωνία με τα παραπάνω είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σοβαρή συζήτηση για θέματα ιδεολογίας και θρησκειών…

 272. Spiridione said

  Ο Ρήγας στη Νέα Πολιτική Διοίκηση ούτε καν για λόγους ομοιοκαταληξίας:
  Ελευθερία, ισοτιμία, αδελφότης
  https://www.syntagmawatch.gr/my-constitution/syntagma-rigas-velestinlis/

 273. Pedis said

  # 269 – κρίμα να μην εννοεί ειρωνικά … 😂

 274. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο πατριάρχης Τύχων αφόρισε τους μπολσεβίκους τον Ιανουάριο του 1918.
  «Θρησκεία και ιδεολογία στην ΕΣΣΔ»:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://dimartblog.com/2015/06/10/religion-and-ideology-in-the-ussr/amp/&ved=2ahUKEwifkJvGqdnqAhUXwQIHHf7fAy8QFjAKegQIBxAB&usg=AOvVaw3FvK3XAuvUimr2ZJCDuxIS&ampcf=1&cshid=1595162139213

 275. Theo said

  @271:
  Τα χρήματα που δίνει η Πολιτεία στην Εκκλησία της Ελλάδος για τη μισθοδοσία των κληρικών και κάποιων λαϊκών υπαλλήλων της τα δίνει ως αποζημίωση για τα 97% της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει κατά καιρούς απαλλοτριώσει, βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων (βλ. το βιβλίο του αρχιεπισκόπου Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου). Αν αρνηθεί να το κάνει και η Εκκλησία προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, είναι βέβαιο πως θα χάσει την υπόθεση, όπως έγινε με τα τέσσερα μοναστήρια που προσέφυγαν κατά του νόμου Τρίτση που απαλλοτρίωσε εκτάσεις τους.

  Δεν φορολογείσαι, λοιπόν, για τα έξοδα της πίστης των συμπολιτών σου αλλά για να αποπληρώνεται, δίκην τόκων, ένα ελάχιστο μέρος του χρέους της Πολιτείας για τις ιδιοκτησίες της Εκκλησίας που απαλλοτρίωσε.

 276. Avonidas said

  #270. Η μητέρα μου έλεγε κάποτε μια ιστορία για μια κυρία που είχε πάει να γραφτεί στο ΚΚΕ, και ρωτούσε όλο αγωνία, «αλλά θα μπορώ να πηγαίνω στην εκκλησία και μετά, έτσι;» 🙂

  Χριστιανοί κομμουνιστές αναμφίβολα υπήρξαν και υπάρχουν· κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κανείς μας δεν είναι απόλυτα συνεπής στα πιστεύω του – θα ‘πρεπε τότε να ‘ναι ρομπότ κι όχι άνθρωπος. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι απλά μια κοσμοθεωρία για το επέκεινα· έχει και μια πρακτική ηθική διάσταση. Κι επομένως, για τον χριστιανό, πάντα υπάρχει το ζήτημα ποιά στάση να κρατήσει απέναντι στις κοσμικές εξουσίες.

  Αυτό βεβαίως δεν είναι καινούριο δίλημμα. Μιας κι αναφέρθηκα στους πρώτους χριστιανούς: εκ των πραγμάτων, αντιμετώπιζαν μια εχθρική Ρωμαϊκή εξουσία, κάτι που δεν περίμεναν ν’ αλλάξει μέχρι την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας, που την φαντάζονταν επικείμενη. Κι έτσι, μεγάλο μέρος της πρώιμης χριστιανικής παράδοσης και γραμματείας δαιμονοποιεί την κοσμική εξουσία (αυτό είναι ολοφάνερο στην Αποκάλυψη, ιδιαίτερα). Λίγους αιώνες αργότερα, βρέθηκαν υπό την αιγίδα μιας χριστιανικής, πλέον, Ρώμης, οπότε αναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν τροπάρι. Έστω κι αν επισήμως δεν είχε αλλάξει τίποτα, είναι βέβαιο ότι η στάση των χριστιανών απέναντι σε ζητήματα όπως η διεξαγωγή πολέμων και η κρατική επιβολή του νόμου δεν θα μπορούσε να παραμείνει η ίδια όπως εκείνη των πρώτων χριστιανών.

  Και τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο μπερδεμένα: με κάθε αλλαγή ηγεμόνων, με κάθε ανατροπή καθεστώτος και με κάθε εσωτερική ή εξωτερική διαμάχη, έπρεπε ν’ αποφασίσεις, στην πράξη, ποιος έχει τον Θεό με το μέρος του…

 277. Avonidas said

  #275. Να υποθέσω, τότε, ότι κάποια στιγμή θα αποπληρωθεί αυτό το χρέος και θα σταματήσουν να πληρώνονται από το κράτος οι παπάδες, έτσι;

  Να δω πότε θα σταματήσω να τ’ ακούω αυτό το σόφισμα. Γνωρίζεις καλά ότι, αν δεν ήταν ήδη κώλος και βρακί με την Εκκλησία για άλλους λόγους, θα μπορούσαν να είχαν απαλλοτριώσει την περιουσία της χωρίς να δώσουν δεκάρα τσακιστή γι’ αποζημίωση.

 278. Theo said

  @275:
  Δε νομίζω πως θα αποπληρωθεί ποτέ αυτό το χρέος. Μάλλον είναι τόσο μεγάλη η απαλλοτριωθείσα περιουσία που το κάνει αδύνατο.
  Ζούμε σε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σέβεται την ιδιοκτησία, και γι’ αυτό η απαλλοτρίωση χωρίς δεκάρα τσακιστή δεν μπορεί να σταθεί με τίποτα σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο.

 279. Theo said

  Το 278 στο 275.

  @275:
  Μια συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας δεν τη λες σόφισμα, όσο ιδεοληπτικός κι αν είσαι.

 280. Μαρία said

  Τεράστιο φιάσκο Κεραμέως με τη «μαϊμού» Επιτροπή «Γονέων» ιδιωτικών σχολείων
  Πλαστογράφηση υπογραφών από ανύπαρκτους, ή ανενημέρωτους για το κείμενο Συλλόγους, επαγγελματίας «γονέας» (χωρίς μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο) ο οργανωτής.
  https://left.gr/news/terastio-fiasko-kerameos-me-ti-maimoy-epitropi-goneon-idiotikon-sholeion

 281. Γιάννης Κουβάτσος said

  280: Πρωτοφανείς καταστάσεις ακόμα και για το πολύπαθο υπουργείο παιδείας.

 282. Spyros said

  241 243 Ναι βρε, το ξέρω ότι είναι διαφορετικό το ένα λιοντάρι από το άλλο… απλά το έγραψα για πλάκα και μάλιστα το γύρισα στα ποδοσφαιρικά για ακόμα περισσότερη πλάκα.

  266 Τόσο πίσω δεν θυμάμαι… θυμάμαι όμως τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον Κιλκισιακό, όπως και της ΑΕΚ από τον Λεβαδειακό και τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας. Επίσης, ο ΠΑΟΚ είχε δυσκολευτεί να αποκλείσει τη Σπάρτη μια χρονιά (νομίζω το 1989) και έφτασε και στα πέναλτι, όπου ο (εξαιρετικός τερματοφύλακας) Γκιτσιούδης απέκρουσε τρία πέναλτι και κάποιοι τον παρομοίασαν με τον Ντουκαντάμ! Τι Μπαρτσελόνα, τι Σπάρτη δηλαδή…
  Με πρόχειρη σκέψη αυτά… Όμως αυτά έγιναν μετά το 1985, κατά το διάστημα από το 1988 έως το 1993…
  Γενικά το κύπελλο φημιζόταν για διάφορα «παρά φύση» αποτελέσματα και για τις νέες ομάδες που μαθαίναμε για πρώτη φορά και δεν ξέραμε ότι υπήρχαν…

 283. Χαρούλα said

  #275 Theo, δηλαδή αυτά που έχει σήμερα η Ελληνική Εκκλησία, είναι μόνο το 3ο/ο του συνόλου; Πόσα ήταν όλα;;;; Μήπως κάπως διαφορετικά είναι τα νούμερα; Δεν μένουν και πολλά για ιδιωτικές περιουσίες!

 284. ΓιώργοςΜ said

  Ο έχων δύο χιτώνες, αποκτηθέντες επί τουρκοκρατίας, δίνει στο κράτος μερικούς (αντί το κράτος να τους ιδιοποιηθεί όπως ίσως θα μπορούσε) και απαιτεί εσαεί κονόμες.
  Δεν ήμουν δυνατός στα θρησκευτικά, αλλά κάπως διαφορετικά τα θυμάμαι.

 285. ΓΤ said

  282@
  Παλαιότερα, στο Κύπελλο του 1984 είχαμε τον ιστορικό αποκλεισμό της ΑΕΚ μέσα στη Λαμία (1-0 σε χαλίκι), με φρεσκαδούρα τον Χόκαν Σάντμπεργκ, και χαρακτηριστικό στοιχείο ότι, στην παρουσίαση των ομάδων, κάθε παίκτης της Λαμίας κρατούσε ένα κουτί λουκούμια για να δώσει στον αντίπαλο 😉

 286. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι λέει για το θέμα ο νομικός Γιάννης Κτιστάκις:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://epohi.gr/istorikes-ptyxes-twn-oikonomikwn-sxesewn-politeias-ekklhsias/&ved=2ahUKEwi7y7udx9nqAhWG1aYKHVRuCVUQFjAFegQIBRAB&usg=AOvVaw2uFvG7YaiLVt6yibv7Un9t&cshid=1595170101091

 287. sarant said

  272 Ισοτιμια; Περίεργο κι αυτό.

 288. Theo said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα 😡

 289. Avonidas said

  #278. Δε νομίζω πως θα αποπληρωθεί ποτέ αυτό το χρέος. Μάλλον είναι τόσο μεγάλη η απαλλοτριωθείσα περιουσία που το κάνει αδύνατο.

  Μάλιστα, μάλιστα, καταλαβαίνω… Είναι πολλά τα λεφτά.

  Ζούμε σε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σέβεται την ιδιοκτησία

  Για να δεις τι καλό παιδί που είμαι, και μπιεν ελεβέ, θα αποφύγω να κάνω οποιονδήποτε παραλληλισμό με απεχθή χρέη που μας έχουν δέσει χειροπόδαρα για δεκαετίες, και θα σ’ αφήσω να τα βρεις μόνος με τη συνείδησή σου.

  Μια συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας δεν τη λες σόφισμα, όσο ιδεοληπτικός κι αν είσαι.

  Α, είμαι κι ιδεοληπτικός, ε; Δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς πόσο μεγάλο μέρος της Εκκλησιαστικής περιουσίας αποκτήθηκε επί Τουρκοκρατίας, κι αν αντιλαμβάνεσαι τις (σοβαρές και κωμικές) προεκτάσεις αυτού του γεγονότος για την επιχειρηματολογία σου. Δηλαδή, οι Τούρκοι είναι έτσι, αλλιώς, βάρβαροι, απολίτιστοι, γενοκτόνοι, 400 χρόνια ζυγός και δεν συμμαζεύεται, ΑΛΛΑ για να μας γράφουν οικοπεδάκια καλοί είναι!

  Που αν έβγαινα και πρότεινα ν’ αποζημιωθεί η Τουρκία για την ιδιοκτησία που έχασε με τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, οι κραυγές των ελληναράδων θ’ ακούγονταν ίσαμε το φεγγάρι. 😐

  Αλλά έστω κι αν τα παραβλέψουμε όλα αυτά, και δεχτούμε ότι η Εκκλησία πρέπει να αποζημιωθεί στο ακέραιο, και πάλι το επιχείρημά σου είναι σόφισμα, διότι η αποπληρωμή του χρέους δεν δικαιολογεί στο ελάχιστο την ανάμειξη του κλήρου σε ζητήματα της πολιτείας. Και το ΔΝΤ το πληρώνουμε, αλλά δεν έχει άποψη για το τι θα γράφουν τα σχολικά βιβλία (ακόμα).

 290. Theo said

  @286:
  Δεν με πείθει ο Κτιστάκις. Έχω διαβάσει τόσα άλλα, που τα λένε διαφορετικά (δείτε π.χ. τη σχετική μελέτη του Σωτήρη Μητραλέξη (του 2018 κι αυτή).

 291. Spyros said

  285 Χόκαν Σάντμπεργκ.. καλός για τα ελληνικά δεδομένα, όσο τον έχω δει (εκ των υστέρων).
  Κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες τον μπέρδευα με τον Στυλιανόπουλο, αφού είναι και οι δύο ξανθοί.
  Ωραίο το περιστατικό με τα λουκούμια!

 292. Γιάννης Κουβάτσος said

  290: Ωραίο είναι να υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος και αντίλογος. ☺

 293. Theo said

  @290:
  Έγραψα στο σχόλιό μου-απάντηση στο σχ. 284, που κρατά η μαρμάγκα:
  «Το μεγάλο μέρος της περιουσίας αποκτήθηκε στην εποχή του Βυζαντίου, όχι στην Τουρκοκρατία, και βασικά ήταν κληροδοτήματα για εκκλησιαστικά ιδρύματα και μοναστήρια. Παρά την εμμονική και στρατευμένη παραπληροφόρηση εξ αριστερών και δεξιών στη χώρα μας, μετά τις διαδοχικές απαλλοτριώσεις, μικρό ποσοστό των μητροπόλεων, εκλλησιαστικών μονών και ιδρυμάτων μπορεί να ανταπεξέρχεται στα λειτουργικά έξοδά τους (π.χ., ξέρω από πρώτο χέρι, ότι τα έσοδα της μητροπόλεως Ναυπάκτου είναι ελάχιστα, γι’ αυτό κι ο μητροπολίτης έχει ιδρύσει ένα σύλλογο φίλων του που βοηθούν για τα έξοδα των γραφείων της μητρόπολης, καταθέτοντας κι ο ίδιος μέρος του μισθού του).»

  Οι Τούρκοι δεν μας έγραφαν «οικοπεδάκια». Έναντι μεγάλων αντιτίμων, είτε επικύρωναν τα περιουσιακά στοιχεία εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που τους ανήκαν από το Βυζάντιο, είτε δωρεές χριστιανών σε αυτά.

  η αποπληρωμή του χρέους δεν δικαιολογεί στο ελάχιστο την ανάμειξη του κλήρου σε ζητήματα της πολιτείας.

  Δεν καταλαβαίνω. Η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο συνιστά ανάμειξη του κλήρου σε ζητήματα της πολιτείας;

 294. Theo said

  Μάλλον με τελευταίο σχόλιό μου απαντώ στο σχ. 289 (το βλέπω #290, λόγω μαρμάγκας).

 295. Theo said

  @283:
  Χαρούλα, ο αρχιεπίσκοπος αυτό το 97% το τεκμηριώνει. Παρέπεμπα και σε αναζήτηση στον γκούγκλη σχετικά αλλά την απάντησή μου την κρατά η μαρμάγκα.

 296. Avonidas said

  #293. Μιλάς δηλαδή για τίτλους ιδιοκτησίας ηλικίας, στην καλύτερη περίπτωση, έξι (!) αιώνων, κι όταν έχουν μεσολαβήσει μία (τουλάχιστον) κατάκτηση και μια επανάσταση, και που κανείς δεν μπορεί πραγματικά να εγγυηθεί τη γνησιότητά τους. Θα ευχόμουν και η δική μου ιδιοκτησία να προστατεύται και να γίνεται σεβαστή το ίδιο καλά 😉

  Αστειότητες, κι αν δεν το καταλαβαίνεις μόνος σου δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε.

  Δεν καταλαβαίνω. Η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο συνιστά ανάμειξη του κλήρου σε ζητήματα της πολιτείας;

  Η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο, έτσι πάει το επιχείρημα, ήταν η λύση ανάγκης που βρέθηκε για την αποπληρωμή του χρέους. Λέω λοιπόν ότι υπήρχαν πολλές άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί, π.χ. η καταβολή χρεωλυσίων στην Εκκλησία από τους φόρους μας, ΑΝ ο σκοπός ήταν απλά η ρύθμιση του χρέους προς την Εκκλησία. Ο σκοπός όμως δεν ήταν απλά η ρύθμιση του χρέους, αλλά η διαρκής και μόνιμη διαπλοκή Εκκλησίας και κράτους, και στα πλαίσια αυτής της ίδιας διαπλοκής η Ιεραρχία έχει λόγο στο Υπουργείο Παιδείας και σ’ ένα σκασμό άλλα ζητήματα που θα ‘πρεπε να απασχολούν αποκλειστικά και μόνο το κοσμικό κράτος.

  Όταν χρωστάς σε κάποιον, δεν τον παίρνεις υπάλληλο, ούτε τον βάζεις συνεταίρο, αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Απλά τον πληρώνεις.

 297. Νέο Kid said

  Εγω πάντως, που ήμουνα παρών σ αυτό το ματς στο ξερό τότε της Λαμίας, λουκούμια δε θυμάμαι. Ή μάλλον μόνο ένα λουκουμάκι που είχε πετάξει ο Στυλιδιώτης παιχταράς Μαντζίκος στα δίχτυα του ΑΕΚ …
  Θυμάμαι ότι προπονητής του αεκ ήταν ο τσέχος Χάλαμα ( και θυμάμαι και το θηριώδη Σάντμπεργκ που είχε πάθει ένα πολιτισμικό σοκ με το τεραίν κι ένα δεύτερο πολιτισμικό σοκ όταν τον μαρκάριζε ο επίσης θηριώδης και θρυλικός Νίκος Τσάμης εξηγώντας του παράλληλα δυο λογάκια στα φθιωτικά γαλλικά …

 298. Χαρούλα said

  #295 θεϊκή παρέμβαση η μαρμάγκα! 🤗
  Αν το τεκμηριώνει ο Ιερώνυμος, ακαταμάχητος στα οικονομικά. Νοσταλγούν κάποιοι τον σελέμπριτυ Χριστόδουλο, αλλά το ταμείο ο Ιερώνυμος τους το έσωσε!

 299. Theo said

  @296:
  Ρώτα και κανένα νομικό, ειδικευμένο στο αστικό δίκαιο της Ευρώπης, να σου πει τι ισχύει, Αβονίδα μου, και μετά να μιλάς για «αστειότητες».

  Νομίζω πως η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο ήταν η λύση που προτίμησε το τελευταίο, έναντι των υπέρογκων χρεωλυσίων που αλλιώς θα ήταν υποχρεωμένο να καταβάλλει. Κι αν η Εκκλησία συναίνεσε, δε νομίζω πως το έκανε για να διατηρηθεί η διαπλοκή που λες. Το 1945 και 1952 που έγιναν οι σχετικές συμφωνίες, αυτός που είχε ανάγκη τη συνεργασία ήταν το ελληνικό κράτος, που έπρεπε να βρει ιδεολογικούς συμμάχους για τον αντικομουνιστικό αγώνα του, κι ο ιδανικότερος ήταν η ελλαδική εκκλησία. Δεν θα την έβλαπτε καθόλου τότε να δεχτεί τη λύση των χρεωλυσίων.

 300. Theo said

  @298:
  Και οι δυο, με δυο πτυχία και διδακτορικό. Δεν τους κάνεις ζάφτι εύκολα 😉

 301. ΓΤ said

  297@

  Λουκούμια σίγουρα θυμάμαι σε κουτιά, είχε γίνει θέμα το ίδιο βράδυ στην τηλεόραση. Λες να έγινε σε άλλο ματς;

 302. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει και ο ιστορικός αγώνας του 1972:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lamiasports.com/2020/03/09/otan-i-lamia-tis-v-ethnikis-ypetaxe-kai-apekleise-tin-aek/&ved=2ahUKEwiwhITO1dnqAhVH3aQKHd-XBlIQFjANegQIAhAB&usg=AOvVaw1B10IXztcfirFKlHQMk6W_&cshid=1595173881539

 303. Νέο Kid said

  Αχ, αυτα με τις αρχαίες περιουσίες είναι ωραία προβλήματα!
  Θυμάμαι μια περίπτωση με ένα ισπανικό κονκισταδόρικο ναυάγιο που είχαν βρει οι αμερικάνοι κάπου στ ανοιχτά της Φλόριντας. Μέσα του είχε χρυσό αξίας 500 μυρίων ντάλαρς (τότε…σήμερα θα ναι πάνω από δις σίγουρα) .
  Πετάχτηκαν οι (σύγχρονοι ) Ισπανοί και είπαν: Hola,gringos! Λ´όρο ες ντ´Εθπάνια να πούμε!
  Και μετά πετάχτηκε και το Περού και είπε: Περδόν εστιμάδος καμπαγιέρος , αλλά το χρυσάφι είχε υπεξαιρεθεί από τους Ίνκας που είναι οι ΑΗΠ μας να πούμε, άρα μας ανήκει!

  Δε θυμάμαι τελικά τι έγινε… (πιθανολογώ ότι το κράτησαν οι γκρίνγκος που το βρήκαν…)

 304. Theo said

  @283:
  Τα στοιχεία υπάρχουν στο βιβλίο του αρχιεπισκόπου αλλά βρίσκονται και σε μιαν αναζήτηση στον Γκούγκλη

  @284:
  Το μεγάλο μέρος της περιουσίας αποκτήθηκε στην εποχή του Βυζαντίου, όχι στην Τουρκοκρατία, και βασικά ήταν κληροδοτήματα για εκκλησιαστικά ιδρύματα και μοναστήρια. Παρά την εμμονική και στρατευμένη παραπληροφόρηση εξ αριστερών και δεξιών στη χώρα μας, μετά τις διαδοχικές απαλλοτριώσεις, μικρό ποσοστό των μητροπόλεων, εκλλησιαστικών μονών και ιδρυμάτων μπορεί να ανταπεξέρχεται στα λειτουργικά έξοδά τους (π.χ., ξέρω από πρώτο χέρι, ότι τα έσοδα της μητροπόλεως Ναυπάκτου είναι ελάχιστα, γι’ αυτό κι ο μητροπολίτης έχει ιδρύσει ένα σύλλογο φίλων του που βοηθούν για τα έξοδα των γραφείων της μητρόπολης, καταθέτοντας κι ο ίδιος μέρος του μισθού του).

 305. BLOG_OTI_NANAI said

  264: «Όσο για τη «συμπάθεια» που έχεις στον κομμουνισμό, γελάνε και τα τσιμέντα. Εγώ, λοιπόν, λέω τα πράγματα ανοιχτά»

  Δε αντιλαμβάνεσαι ότι μετατρέπεσαι σε καρικατούρα, όταν αμφισβητείς αυτά που σου δηλώνει κάποιος για τα πιστεύω του; Δεν αναρωτήθηκες -βρε αφελή- ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις καλύτερα από εμένα τι συμπαθώ και τι όχι;

  276: «τον πολέμησε η Εκκλησία τον κομμουνισμό λυσσαλέα»

  Είσαι σοβαρός; Εξαρχής η νέα αθεϊστική δικτατορία που αντικατέστησε τελικά τον Τσάρο στην κονόμα και τα προνόμια, διακήρυξε το μίσος της για την Εκκλησία με την αιτιολογία της συνεργασίας τους με το τσαρικό καθεστώς. Δεν υπήρξε ούτε μισή μέρα ψευδαίσθησης περί συνύπαρξης. Κάποιος από τους δύο έπρεπε να «πεθάνει». Μόλις μπήκε το 1918 ξεκίνησε και η επίθεση με φυλακίσεις κληρικών, αρπαγή περιουσιών, κατάργηση κάθε πρόσβασης της εκκλησίας στον λαό, οργανώνοτνας παράλληλα πλήθος γελοίων εκδηλώσεων παρόμοιες με την «Ένωση Άθεων Ελλάδος» που τρώνε σουβλάκια την Μ. Παρασκευή… Ο μοναδικός λόγος που τον διατύπωσαν και επίσημα που δεν ξεκίνησαν τις σφαγές και τα βασανιστήρια από την πρώτη ημέρα, ήταν ο φόβος μην τυχόν ο λαός δει την Εκκλησία ως διωκώμενη και σταθεί στο πλευρό της. όταν όμως το 1922 αισθάνθηκαν ότι η δικτατορία είχε εδραιώσει τους μηχανισμούς της, ο Λένιν δήλωσε ανοιχτά ότι η θέση κάθε «αντιδραστικού» κληρικού είναι στο εκτελεστικό απόσπασμα.

  Άσε λοιπόν τα κομπογιαννίτικα.

  267: «μεγάλο μέρος της πρώιμης χριστιανικής παράδοσης και γραμματείας δαιμονοποιεί την κοσμική εξουσία (αυτό είναι ολοφάνερο στην Αποκάλυψη, ιδιαίτερα). Λίγους αιώνες αργότερα, βρέθηκαν υπό την αιγίδα μιας χριστιανικής, πλέον, Ρώμης, οπότε αναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν τροπάρι».

  Είσαι ο απόλυτα άσχετος. Και παρά το γεγονός ότι είσαι άσχετος, δεν με ρωτάς τουλάχιστον να μάθεις πρώτα μερικά βασικά πράγματα που αγνοείς. Στην Καινή Διαθήκη είναι ήδη θεμελιωμένη η πολιτειακή θεωρία του χριστιανισμού!

  – «Τα Καίσαρος απόδοτε Καίσαρι»
  – Το 13ο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής.
  – Η πλήρης αποδοχή των στρατευμένων χριστιανών ( ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και οι στρατιώτες, ο εκατόνταρχος στην Καπερναούμ, ο Εκατόνταρχος στην Καισάρεια)
  – Ο απολογητής Ιουστίνος εκπρόσωπος του απόλυτα πρώιμου χριστιανισμού δηλώνει σαφώς, «όθεν θεόν μεν μόνον προσκυνούμεν, υμίν δε προς τα άλλα χαίροντες υπηρετούμεν, βασιλείς και άρχοντας ανθρώπων ομολογούντες και εύχόμενοι μετά της βασιλικής δυνάμεως και σώφρονα τον λογισμόν έχοντας ύμάς εύρεθήναι».

  Και αμέτρητα άλλα…

  Μάλιστα, άλλοι ταλιμπάν, σε αντίθεση με εσένα, έχουν φτάσει στο άλλο άκρο, να απεχθάνονται τον χριστιανισμό ως θρησκεία της… υποταγής. Δηλαδή οι ακραίοι από κάθε πλευρά, ερμηνεύουν όπως γουστάρουν με βάση την ασχετοσύνη τους, και άλλοι λένε ότι ο Χριστός και ο αρχέγονος χριστιανισμός δίδαξε την υποταγή και εσύ λες το αμίμητο ότι… δαιμονοποίησε «την εξουσία» και μετά «άλλαξε»!

  ΥΓ
  Αγνοώ μαθηματικά, φυσική χημεία. Για να μην γελοιοποιηθώ, δεν συμμετέχω ποτέ σε τέτοιες συζητήσεις. Απορώ όμως με το θράσος ανθρώπων που αγνοούν πόσο κάνει 1+1 στα ζητήματα αυτά, και έχουν το θράσος να εκφέρουν γνώμες λέγοντας μπαρούφες πυρηνικών διαστάσεων…

 306. Spyros said

  297 301 302:

 307. Θρασύμαχος said

  «Δημοσιεύονται ο Ανασυνταχθής Πίνακας Αποτελεσμάτων καθώς και ο Ανασυνταχθής Πίνακας Απορριπτέων» http://www.cityofathens.gr/node/35131

 308. Theo said

  Συγγνώμη, επειδή είχα κάποιο πρόβλημα να μπω στον λογαριασμό μου του WP από άλλον υπολογιστή, κάνω ένα τεστ.

 309. sarant said

  307 Έχει κι ένα «ανασυνταχθείς» όμως. Πλουραλισμός.

 310. Μαρία said

 311. Χαρούλα said

  Και επειδή Όλγα δεν είναι μόνο μία!

  …. Λίγο νωρίτερα, η Ολγα Κεφαλογιάννη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εμπλεκόμενη στις αποκαλύψεις ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε προειδοποιήσει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα όσα αναφέρονται στην εφημερίδα, ενώ και αυτή έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής της πολιτικής ατζέντας. Πηγή: Protagon.gr

 312. Pedis said

  # 310 – δεν τόξερα ότι είσαι οπαδός του Ντον Μαρινοnoorόνε!

 313. Pedis said

  Μείνε ήσυχος. Πες αλεύρι; … Ley Mordaza!

 314. f kar said

  300 Ναι, είναι γνωστό ότι διάβαζαν πολύ.

 315. Pedis said

  … συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο των καταγγελιών και μαρτυριών για τις μεθόδους συμμορίας που χρησιμοποιεί η τοπική αστυνομία σε συνεργασία με πιθανές στρατιωτικές ομάδες, προκειμένου να απαγάγουν πρόσφυγες και μετανάστες, να τους ληστέψουν και να τους επαναπροωθήσουν στην Τουρκία.

  Οπως καταγγέλλει, τον πήγαν στο Α.Τ. Διδυμότειχου. Δεν του έδωσαν τα πράγματά του. Αντιθέτως, του πήραν τα χρήματα που είχε για την αγορά, 5.000 ευρώ. Τον άφησαν να περιμένει μόνος στο κρατητήριο για μερικές ώρες. Στη συνέχεια τον οδήγησαν σε άλλο δωμάτιο, όπου τον περίμεναν τρεις αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα με καλυμμένα πρόσωπα.
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/252748_ton-eklepsan-ton-htypisan-kai-ton-esteilan-stin-toyrkia

 316. Μαρία said

 317. odinmac said

  268
  Να πω, για να μην παραπληροφορώ, ότι στο ίδιο το βιβλίο του 268, αλλά και σε άλλα βιβλία των ελευθεροτεκτόνων, αναφέρονται και οι δύο λέξεις αδελφοσύνη-αδελφότητα.

 318. Μαρία said

 319. sarant said

  317 Εναλλάξιμα, σαν συνωνυμα;

 320. Μαρία said

  319
  Τι άλλο; Άλλωστε οι τέκτονες αλληλοπροσφωνούνται αδερφοί.

 321. Spiridione said

  287. Στον Θούριο γράφει Ελευθερία Ισότης.
  Ίσως έγραψε Ισοτιμία στη Νέα Πολιτική Διοίκηση εννοώντας την ισοτιμία μεταξύ των διαφόρων λαών που θα απάρτιζαν την πολιτική διοίκηση

  Πάντως στα λεξικά, ελληνογαλλικά και άλλα, 19ο αιώνα αρχές του 20ου, βλέπω ότι τα θεωρούν συνώνυμα την αδελφοσύνη και την αδελφότητα, απλώς η αδελφότητα έχει και μια δεύτερη σημασία, του σωματείου, του συνεταιρισμού, π.χ. στον Ηπίτη
  .
  https://books.google.gr/books?id=EdgiAwAAQBAJ&pg=PA63&dq=%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7+%CE%9B%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi1rO6AtdzqAhUR4aQKHUWJBxsQ6AEwA3oECAYQAg#v=onepage&q=%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%20%CE%9B%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&f=false

  και στον Βυζάντιο
  https://books.google.gr/books?id=T_8SAAAAYAAJ&pg=PA5&dq=%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7+fraternite+%CE%9B%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi3uLOQttzqAhVOyqQKHWwoA-0Q6AEwBXoECAUQAg#v=onepage&q=%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%20fraternite%20%CE%9B%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&f=false

 322. sarant said

  321 Α μπράβο! (ελευθερώθηκε)

 323. odinmac said

  319
  Απ’ όσο μπορώ να εκτιμήσω ναι. Δεν βλέπω κάποια λεπτή διάκριση.

 324. Μαρία said

  321
  > η αδελφότητα έχει και μια δεύτερη σημασία, του σωματείου
  π.χ. Αδερφότης θεολόγων η Ζωή, ο Σωτήρ 🙂

 325. odinmac said

  319-323
  Ναι σίγουρα χωρίς διάκριση αφού ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει το σύνθημα μία έτσι μία αλλιώς
  (ενημερωτικά το συγκεκριμένο σύνθημα αντικατέστησε το παλαιότερο: Vivat – Vivat – Semper Vivat)

 326. Μαρία said

  Και ανορθόγραφος στις αγγλικούρες του.

 327. Pedis said

  έχεις σκεφτεί την περίπτωση να θέλει να τις χάσει;

 328. Μαρία said

  327
  Νικοκύρη, μπογδάνος έγραψε. Το όνομα έπαψε εδώ και καιρό να θεωρείται μόνο κύριο, όπως και του Poubelle.

 329. dryhammer said

  Οι poubelles είναι κάτι χρήσιμο… Ποιο χρήσιμο αντικείμενο θα μπορούσε να ονομαστεί μπογδάνο; [Το πιγκάλ;]

 330. Χαρούλα said

  #329 εεεε όχι και το πιγκαλ! Έλεις! Αυτό χρειάζεται για τα μπογδάνα!

 331. Χαρούλα said

  Ίσως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το ……, αλλά τι χρωστάει κι αυτό να ξεφτιλιστεί;
  https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Carapichea_ipecacuanha&prev=search&pto=aue
  🤣😬😂😤😩

 332. dryhammer said

  330. Το λερωμένο πιγκάλ, ίσως;

 333. Γς said

  328:

  Poubelle collective 1000 litres

 334. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  329

  Το λίπασμα είναι χρήσιμο πράγμα.
  https://www.slang.gr/definition/7590-skata

 335. Γς said

  329:

  Κι αν πας στο Πράκτιρ για ένα πιγκάλ και σου φέρουν τον Μπογδάνο;

  Ωχ, και δεν κρατιέμαι να μην παραφράσω το παλιό ανέκδοτο με την οδοντόβουρτσα και τον ελέφαντα:

  -Ξέρεις πως μπορείς να ξεχωρίσεις την οδοντόβουρτσα από το σκουπάκι της τουαλέτας;

  -…

  -Το βάζεις στο στόμα σου. Αν μπαίνει εύκολα είναι οδοντόβουρτσα Αν μπαίνει δύσκολα τότε είναι το σκουπάκι της τουαλέτας.

 336. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να κηρυχθεί πάραυτα απειλούμενο είδος το μπογδάνο. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασύδοτη μπογδανοθηρία. Δεν κατάλαβα, πολυτιμότερη είναι η οχιά της Μήλου από το μπογδάνο της Νάξου; Τι κάνει η κατά τα άλλα δραστήρια WWF; Αριστεροκρατείται κι αυτή;

 337. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μπογδ: «Έγραψε ό,τι πιο ναζιστικό…για μένα»

  Και μετά πήγε στο κασιδιάρικο να καρφώσει τη λογοκλοπή.

 338. Pedis said

  Ο ένας καυχιόταν ότι έκανε 17 ώρες διαπραγμάτευση, ο άλλος

  Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Έχω να μείνω άγρυπνος δύο μέρες στη σειρά από τα 20 μου

  Παρατηρώ μία ισχυρή συσχέτιση του αύξοντα αριθμού του μνημονίου με τον αριθμό των ωρών που οι ηγέτες μας (καυχιώνται ότι) αντέχουν να διαπραγματεύονται.

  A, νά και μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τη χώρα!

 339. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  338 >> A, νά και μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τη χώρα!

  Μόνο αν το βραβείο του διαπραγματευτή είναι κάποιο εγκεφαλικό.

 340. sarant said

  328 Έχεις δικιο, το πρόσεξα μετά.

 341. Pedis said

  # 339 – Μπα, σκυλιά … κακά.

 342. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κακό σκυλί ψήφο δεν έχει.
  https://www.news247.gr/kosmos/diaskepsi-verolinoy-gia-tin-livyi-oi-chores-poy-tha-symmetaschoyn.7564046.html

 343. Μαρία said

  Πλούσια δώρα στη Ντόροθι.
  https://www.stokokkino.gr/page/arxeio.html
  Εκπομπή: Ένα βλέμμα, Α μέρος μετά το 41:11

  Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα φέρνει και όσα… κρύβει πίσω του το άρθρο 90 του σχεδίου νόμου για τις φορολογικές παρεμβάσεις, που ρυθμίζει τις οφειλές προς τα εκκλησιαστικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και φυσικά πρόσωπα. Όπως είπε, ένα ΝΠΔΔ διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με τις αρχές του δημοσίου λογιστικού. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, όπως της Τήνου και της Παναγίας Σουμελά, που πρέπει να δίνουν, αλλά και άλλα όπως η Αποστολική Διακονία που πρέπει να παίρνουν. ….
  Ανέφερε χαρακτηριστικά την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς την Αποστολική Διακονία που έχει το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, έναν θεσμοθετημένο πόρο που δεν δίνουν εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Προφανώς, με αυτό τον τρόπο πάει να γίνει… άφεση χρεών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά στα οφειλόμενα της Μητρόπολης Σύρου – Τήνου προς την Αποστολική Διακονία. Είναι μία ανίερη συναλλαγή στην ουσία, ο μητροπολίτης είναι πρόσωπο που διεκδικεί και την Αρχιεπισκοπή όταν έρθει η ώρα και ευνοούμενος της οικογένειας Μητσοτάκη…

 344. Μαρία said

  343
  Και συνεχίζεται στην «Υγεία …»

 345. Μαρία said

 346. sarant said

  345 Δεν τα είχα δει αυτά 🙂

 347. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Τορίνο ευγνωμονεί την Κουβανέζικη Ιατρική Ταξιαρχία 🇨🇺 Henry Reeve

  https://atexnos.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af-%f0%9f%87%a8%f0%9f%87%ba-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%ad/#prettyPhoto/0/

 348. spiridione said

  Λογοκρισία στην Καθημερινή; μπα …
  Μου είπαν ότι το άρθρο δεν ήταν αποδεκτό γιατί έπαιρνα «βαθιά πολιτική θέση» και ότι οι ξένοι αρθρογράφοι θα έπρεπε να γράφουν για «ακαδημαϊκά, ιστορικά, πολιτιστικά» θέματα, όχι για «εσωτερική πολιτική».
  https://www.efsyn.gr/node/253263

 349. Γιάννης Ιατρού said

  348: Τους έχει κάνει ρεζίλι ο Richard Pine 👍 Αλλά σιγά μην ιδρώσει τ΄αφτί τους. Ήταν χρήσιμος μόνο όταν επί ΣΥΡΙΖΑ έγραφε για την Κέρκυρα και τα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί…🙄 Ξεφτίλες!

  https://www.ekathimerini.com/239926/opinion/ekathimerini/comment/the-destruction-of-the-real-corfu
  Αυτά δεν εμπίπτουν στα σχετικά με την «εσωτερική πολιτική» θέματα αλλά προφανώς στα «ακαδημαϊκά, ιστορικά, πολιτιστικά».😡👎

 350. sarant said

  349 Εμ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: