Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και η επίσκεψη του Τσόρτσιλ στην Κνωσό

Posted by sarant στο 24 Ιουλίου, 2020


Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πριν από δυο μήνες εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια» -το πρώτο σκίτσο της σειράς είναι εδώ.

Πριν από 60 χρόνια είχαμε διπολικό κόσμο, υπήρχε Σοβιετική Ένωση με τον Νικήτα Χρουστσόφ και ΗΠΑ με Πρόεδρο τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στην Ελλάδα είχαμε βασιλεία, πρωθυπουργό τον Κων. Καραμανλή και -κατ’ εξαίρεση- αξιωματική αντιπολίτευση την ΕΔΑ.

Και τέτοιες μέρες πριν από 60 χρόνια επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Δεν ήταν επίσημη επίσκεψη, αλλά καθαρά ιδιωτική, αφού έγινε με το θρυλικό κότερο Χριστίνα του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος το παραχώρησε στο ζεύγος Τσόρτσιλ και σε άλλους προσκαλεσμένους για μια κρουαζιέρα σε ελληνικά νησιά. Ο Τσόρτσιλ ήταν ήδη 86 χρονών και, παρόλο που διατηρούσε την έδρα του στη Βουλή (ως το 1964 έμεινε βουλευτής) είχε ήδη μισοαποσυρθεί.

Οι Βρετανοι καλεσμένοι επιβιβάστηκαν στη Χριστίνα στη Βενετία. Η θαλαμηγός έπιασε και στην Κρήτη, πρώτα στα Χανιά και μετά στο Ηράκλειο, και οι Βρετανοί προσκεκλημένοι επισκέφτηκαν τις αρχαιότητες της Κνωσού. Ο Μποστ σχολιάζει στη γελοιογραφία του αυτήν ακριβώς την επίσκεψη.

H γελοιογραφία δημοσιεύτηκε στην κεντρώα Ελευθερία, με την οποία συνεργαζόταν τότε ο Μποστ, την Κυριακή 24 Ιουλίου 1960, ακριβώς πριν από 60 χρόνια.

Ο Μποστ παρουσιάζει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να ξεναγεί τον Τσόρτσιλ στις αρχαιότητες της Κνωσού. Ωστόσο, εκτός αν κάνω κάποιο τραγικό λάθος (που είμαι βέβαιος ότι πολύ γρήγορα θα το επισημάνετε) η παρουσία του Κανελλόπουλου στην Κνωσό ήταν απλώς γελοιογραφικό εύρημα, όπως και η παρουσία του Τσόρτσιλ από μια άποψη.

Στις εφημερίδες της εποχής δεν βλέπω να γίνεται λόγος για παρουσία Κανελλόπουλου στην Κρήτη -ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν θα περνούσε απαρατήρητος.

Τον Τσόρτσιλ και τους άλλους επισκέπτες τους υποδέχτηκαν στο Ηράκλειο ο δήμαρχος Κρασαδάκης και ο τοπικός βουλευτής Μαρής, ενώ, όπως διαβάζω στο ρεπορτάζ, ο Βρετανός ηγέτης «απεθαύμασε τας αρχαιότητας της Κνωσού χωρίς να κατέλθει του αυτοκινήτου».

Επομένως, το ενσταντανέ που αποτυπώνεται στη γελοιογραφία του Μποστ είναι φανταστικό και ως προς τα δύο μέρη του, αφού κανείς από τους δύο δεν βρέθηκε στο σημείο αυτό!

Όπως βλέπω σε πρόσφατο άρθρο κρητικής εφημερίδας, η σύζυγος του Τσόρτσιλ επισκέφτηκε το μουσείο Ηρακλείου, όπου την ξενάγησε ο Στυλιανός Αλεξίου -ο γνωστός φιλόλογος΄και αρχαιολόγος, γιος του Λευτέρη και ανιψιός της Έλλης.

Αλλά ας επιστρέψουμε στη γελοιογραφία.

Ο Μποστ φαντάζεται τον Κανελλόπουλο να ξεναγεί τον Τσόρτσιλ στην Αίθουσα του Θρόνου στην Κνωσό.

Οι αναφορές όμως είναι σύγχρονες.

* Η αναφορά στον πρίγκιπα που πήρε μέρος σε αγώνες στο Κίελο γίνεται επειδή στα τέλη Ιουνίου ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, προετοιμαζόμενος για τους Ολυμπιακούς αγωνες της Ρώμης, είχε πάρει τη δεύτερη θέση σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες στο Κίελο. Θυμόμαστε βέβαια ότι στη Ρώμη πήρε το χρυσό μετάλλιο.

* Ο πρίγκιπας γεννήθηκε το 1402 π.Χ. επειδή ο Κανελλόπουλος είχε γράψει βιβλίο «Γεννήθηκα στα 1402».

* Ο λωτός καταστράφηκε από περονόσπορο επειδή τον προηγούμενο μήνα τα αμπέλια στην Κρήτη είχαν καταστραφεί από τον περονόσπορο.

* Η αναφορά σε «ιαπωνικών ιχθείς» εξηγείται από το ότι τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει λόγος για κατεψυγμένα ψάρια από την Ιαπωνία που εισάγονταν στην Ελλάδα ως δήθεν ιταλικής προέλευσης.

* Η αναφορά σε «Ποταμιάνους ιχθύς» εξηγείται από το ότι, τις αμέσως προηγούμενες μέρες, είχε δημοσιευτεί στην Τάιμς του Λονδίνου άρθρο που έκανε λόγο για ενδεχόμενο να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση τεχνοκρατών («εμπειρογνωμόνων» είναι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε) και γινόταν αναφορά στο όνομα του Χ. Ποταμιάνου, που ήταν άνθρωπος του Παλατιού.

* Πολύ καλά τα λογοπαίγνια Μίνωος – μηνός, «των μήνων που θρέφει τους έντεκα» κτλ. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν συνεχώς φήμες ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, και σε αυτό αναφέρεται ο «Κανελλόπουλος».

* Και βέβαια το «ιδού η Κνωσός σας» είναι υπαινιγμός στη διάσημη φράση «Στρατηγέ, ιδού ο Στρατός σας», που είπε ο Παν. Κανελλόπουλος στον Βαν Φλιτ. (Στο ιστολόγιο είχαμε ψάξει διεξοδικά αν και πότε ειπώθηκε αυτή η φράση, όπως και η άλλη που αποδίδεται στον Κανελλόπουλο, για τη Μακρόνησο και τον Παρθενώνα. Μπορείτε να θυμηθείτε τη συζήτηση στα σχόλια αυτού του άρθρου, με πολλά σημαντικά ευρήματα. Κάνω την αυτοκριτική μου που δεν έχω ως τώρα γράψει ένα ανακεφαλαιωτικό άρθρο που θα συνοψίζει τα ευρήματά σας. Αν θέλετε να δείτε το τελικό συμπέρασμα για τη φράση «Ιδού ο στρατός σας», τα συνοψίζει καλά ο ΣΠ στο σχ. 432.

* Ο Τσόρτσιλ περιγράφεται ως «επισκεπτης του κατηραμένου πλοίου». Ειλικρινά δεν ξέρω σε τι αναφέρεται αυτός ο χαρακτηρισμός. Τσιτσερόνε είναι ο ξεναγός.

Πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τσόρτσιλ φιλοξενήθηκε στη θαλαμηγό του Ωνάση. Εδω βρίσκω ότι μεταξύ 1956 και 1963 είχε κάνει οχτώ ταξίδια με τη Χριστίνα.

Μετά την Κρήτη, ο Τσόρτσιλ επισκέφτηκε τη Ρόδο και άλλα νησιά. Στις εφημερίδες της εποχής βρίσκω ότι έπιασαν και στη Μυτιλήνη, την οποία ο Τσόρτσιλ είχε επισκεφτεί και 50 χρόνια νωρίτερα, το 1910, με το κότερο άλλου φίλου του.

Είναι καλο να έχεις φίλους με σκάφος, επισκέπτεσαι έτσι πολλά νησιά…

Advertisement

97 Σχόλια προς “Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και η επίσκεψη του Τσόρτσιλ στην Κνωσό”

 1. Πόσο ιουλιανά και αυτά…

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >πριν από δυο μήνες εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια»

  στο «Πριν από 70 χρόνια» να λέτε ότι κατά βάθος ήμουν καλός άνθρωπος

 3. Γς said

  1:

  Να βάλουμε και κάτι για την Αγία Σοφία και την Παναγία
  [δεν ξέρεις τι γίνεται]

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  2 Δεν πάνε με επετηρίδα αυτά. «Είδα εγώ γέρο παπά κι έθαβε μωρά παιδιά»

 5. dryhammer said

  Η μάνα μου διηγότανε κάποια επίσκεψη του Τσόρτσιλ και του Ωνάση στη Χίο (πότε δεν μου είπε και τώρα πρέπει να περιμένω να την βρω να την ρωτήσω) και πως βγήκαν βόλτα με «ένα ψάθινο αυτοκινητάκι». Αυτό της έκανε εντύπωση. [Υποθέτω κάποιο μικρό κάμπριο, τζιποειδές με επένδυση ψάθα – ή κάτι σαν ψάθα- για το θερινόν της υπόθεσης]

 6. dryhammer said

  5. > …«ένα ψάθινο αυτοκινητάκι»…
  ‘Οπως λέμε μια πέτσινη γυναίκα

 7. Alexis said

  Ωραίο και το σημερινό.

  Ο λωτός καταστράφηκε από περονόσπορο επειδή τον προηγούμενο μήνα τα αμπέλια στην Κρήτη είχαν καταστραφεί από τον περονόσπορο.

  Κατ’ αρχήν μου φαίνεται περίεργο ως γεγονός.
  Ο περονόσπορος είναι μια ασθένεια ενδημική στην Ελλάδα από τότε που υπάρχει και αμπέλι, γνωστή στους παραγωγούς, και εν πολλοίς αντιμετωπίσιμη. Δεν είναι από τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη καταστροφή σε μια περιοχή, ούτε καν σε ένα αμπέλι.
  Ξέρουμε κάτι περισσότερο για το γεγονός; Υπάρχει κάποια σχετική πηγή στην οποία μπορούμε να ανατρέξουμε;
  Έχω ακούσει κατά καιρούς να αποκαλούν «περονόσπορο» και «φυλλοξέρα» ο,τιδήποτε άλλο, σχετικό και άσχετο…

 8. LandS said

  5 Θυμάμαι ένα ξενοδοχείο στη Κέρκυρα (νομίζω το Ξενία) το 1963 που είχε δύο πεντακοσαράκια και αντί για οροφή είχαν προσαρμοσμένη μια τέντα σε τέσσερις ορθοστάτες για να πηγαίνουν βόλτες οι πελάτες.
  Το καθένα έ;

 9. Γς said

  Και να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε!

  Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες σε ολόκληρη την Ελλάδα

  «Δουλειά δέν είχε ο διάολος. @@@@@ τά παιδιά του»!!

  Υπάρχει λογική στήν νέα ταλαιπωρία?

  [ο φίλος μου ΝΞ στο ΦΒ]

 10. geobartz said

  «H γελοιογραφία [του Μποστ] δημοσιεύτηκε στην κεντρώα [εφημερίδα] Ελευθερία»

  # Κεντρώα …κοκκοειδής και πέρα ως πέρα Μητσοτακόφιλη!

 11. LandS said

  7
  Τότε δεν υπήρχαν τα περιφερειακά κέντρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το 1540.

 12. LandS said

  10 Το 1960 αυτά σήμαιναν καθαρό, φιλελεύθερο και δημοκρατικό κέντρο.

 13. ΓιώργοςΜ said

  9 Οι τρέχοντες ταχυδρομικοί κώδικες δεν έχουν σαφή γεωγραφική αντιστοίχιση. Κάποια διόρθωση επιβάλλεται εδώ και καιρό, κρατάω όμως μικρό καλάθι.

  Ανοίγουν και δουλειές, άντε να αλλάξεις τα δεδομένα πχ σε ένα πελατολόγιο με μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές…
  Ας μη μας φανεί περίεργο αν μια μεγάλη εταιρεία λογισμικού αναλάβει να το κάνει για την ΑΑΔΕ, πληρωθεί, αποτύχει, και υποχρεωθούμε να το κάνουμε εμείς ξανά (το έργο έχει ξαναπαιχτεί πριν καμιά εικοσαριά χρόνια με το Ε9).

 14. Γς said

  8:

  πεντακοσαράκια;

  Ε, τότε όχι τέντα, τεντάρα!

  Μια βεντάλια και πολύ για τα τσικουέτσέντι

 15. atheofobos said

  Η εξήγηση για το «κατηραμένον πλοίον»
  Έτσι είχε πει ο Μενεγκίνι την «Χριστίνα» όταν του έφυγε με τον Ωνάση.
  https://www.kathimerini.gr/710868/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/49-xronia-prin-13ix1959

 16. Γς said

  15:

  Casta Diva, che inargenti
  Queste sacre antiche piante
  A noi volgi il bel sembiante

  Οχι δεν θα βάλω τη Νόρμα

 17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Είναι καλο να έχεις φίλους με σκάφος,
  …ο Αριστοτέλης Ωνάσης για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Ο Πατέρας της Νίκης μοιάζει με αρνάκι πάνω στη «Χριστίνα».

  https://www.pagenews.gr/2020/01/24/ellada/ouinston-tsortsil-otan-anebaine-sti-thalamigo-xristina-tou-aristoteli-onasi/

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  12: «Το 1960 αυτά σήμαιναν καθαρό, φιλελεύθερο και δημοκρατικό κέντρο.»
  Ειρωνικά το γράφεις, υποθέτω, ούτως ή άλλως δεν είχαμε ποτέ τέτοιο Κέντρο στην Ελλάδα. Όπως δεν είχαμε και δεν έχουμε σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Και τί έχουμε σοβαρό Γιάννη; 🙂

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  19: Σωστά, αλλά ένα σοβαρό κεντρώο/σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα είχε συμβάλει σημαντικά στο να έχουμε ομαλότερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο από τα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι και σήμερα.

 21. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  17 Ωραίες φωτογραφίες!

  15 Μπράβο ρε συ!

  7 Οι εφημερίδες της εποχής, του Ιουλίου 1960, λένε για εκτεταμένες ζημιές έως και το 50% της παραγωγής, στην Κρήτη.

  5 Λογικά η ίδια κρουαζιέρα ήταν.

 22. Γς said

  19:

  σοβαρό και Γιάννη

  Για μένα θα λέει…

 23. Alexis said

  #20: Και τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής (ΕΡΕ και Ε.Κ.) ήταν καρικατούρες.

  Η ΕΡΕ διαποτισμένη από το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και σφιχταγκαλιασμένη με την ακροδεξιά και τους δωσίλογους. Παλαιοκομματική και απόλυτα δουλοπρεπής προς το Παλάτι.
  Η Ε.Κ. συνονθύλευμα τυχοδιωκτών που πολιτικά κινούνταν από την άκρα δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά, χωρίς ενότητα και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, και με φατρίες που υπονόμευαν η μία την άλλη. Φάνηκε αυτό και στα Ιουλιανά.

  Γενικά μια ανάπηρη δημοκρατία, εύκολος στόχος για τους απριλιανούς πραξικοπηματίες.

 24. Αγγελος said

  (9) Mας το ΄χουν ξανακάνει.
  Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται πως η Αθήνα είχε ταχυδρομικούς κωδικούς από το 1960 περίπου. Το σπίτι μου, Κύθνου 1, είχε «ταχυδρομικό τομέα» (έτσι τον έλεγαν) 806, και γινόταν συχνά σύγχυση με μια οδό Κύθνου στο Γαλάτσι, που είχε ΤΤ 908. Ε, όταν (νομίζω γύρω στο 1978) γενικεύθηκε το σύστημα των ταχυδρομικών κωδικών σε όλη την Ελλάδα, οι νέοι κωδικοί δεν είχαν καμία σχέση με τους παλιούς! Το σπίτι μου π.χ. έγινε Τ.Κ. 11255.

 25. Jago said

  Έκανε σίγουρα την περιήγηση στην Κνωσό και σε άλλα μέρη με το αυτοκίνητο περισσότερο για λόγους ασφαλείας παρά λόγω ηλικίας. Είναι προφανές πως οι Κρητικοί ήταν οι περισσότερο απογοητευμένοι από τον αγγλικό παράγοντα κατά τη διαδικασία της απελευθέρωσης και την υποστήριξή τους στις μετέπειτα «εκκαθαρίσεις» ενάντια στους αριστερούς από τα σώματα του Γύπαρη και των Μπαντουβάδων.

 26. ΓιώργοςΜ said

  24 Πρέπει να ήταν μετά το 80 (νομίζω 83 είδα στα δημοσιεύματα). Μέχρι τότε η αναγραφή του ΤΤ ήταν προαιρετική, μετά έγινε υποχρεωτική η αναγραφή του ΤΚ. Όμως, όπως είπα και παραπάνω, δε μπορεί κανείς να ταιριάξει ΤΚ με γεωγραφική περιοχή με ακρίβεια, ούτε να ταιριάξουν οι ΤΚ με τη διοικητική διαίρεση των περιοχών (νομοί, δήμοι κλπ). Δυνητικά θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, ήταν ένα σύστημα που σιγά-σιγά σάπισε.
  Ακριβώς αυτό φοβάμαι θα γίνει και τώρα, θα φτιαχτεί κάτι που, επειδή με τη συνέπεια δεν έχουμε καλή σχέση, θα ξανασαπίσει, και φοβάμαι πως αυτό θα γίνει πιο γρήγορα. Τα σιχτίρια που θα ακουστούν στο ΙΤ σκέφτομαι, και τώρα, και σε 5-6 χρόνια… Αν οι κατάρες έπιαναν τόπο, θα είχαν αυταναφλεγεί τα ταχυδρομεία με αυτά που έχουν ακούσει.

 27. Γς said

  23;

  Και κάτι για το Κέντρο της εποχής εκείνης:

  Απεργίες και τέτοια. Και έβαζαν στρατιωτικά αυτοκίνητα στη συγκοινωνία, αλλά και πούλμαν.

  Και σταματάει στη Φιλολάου το πούλμαν του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών που πήγαινε τους υπαλλήλους στο Δημόκριτο της Αγίας Παρασκευής.
  Μαζί με δυό τρεις άλλους μπαίνει κι ένας άγνωστος, ο οποίος στο Γουδί ζήτησε στάση για να κατέβει.

  -Μα δεν είστε του Κέτρου κύριε;

  -Πως, του Κέντρου είμαι. Με τον Παπανδρέου!

  Αγουίτνες

 28. sarant said

  24-26 Το θέμα είναι ότι το 1983 ελάχιστη μηχανοργάνωση υπήρχε. Σήμερα το κόστος της αλλαγής είναι πολύ μεγαλύτερο και ψυλλιάζομαι πως το σύστημα που σκέφτονται είναι πολύπλοκο γιατί είδα να κάνουν λόγο για το αγγλικό μοντέλο.

 29. Γιάννης Ιατρού said

  28: Αφού εκεί έχουν σπουδάσει πολλοί άριστοι, άλλωστε στο UK μένει κι η Ξαφά… και κάτι άλλοι. Το τωρινό μοιάζει πολύ με το γερμανικό.

 30. Παναγιώτης Κ. said

  #26.»Ακριβώς αυτό φοβάμαι θα γίνει και τώρα, θα φτιαχτεί κάτι που, επειδή με τη συνέπεια δεν έχουμε καλή σχέση, θα ξανασαπίσει, και φοβάμαι πως αυτό θα γίνει πιο γρήγορα».

  Λέω εγώ τώρα: Αν δυσκολευόμαστε να φτιάξουμε ένα αξιόπιστο σύστημα ταχ.κωδίκων (δεν υπεισέρχεται κάποιος υποκειμενικός παράγοντας στα δεδομένα για να το κάνει δύσκολο) μπορούμε να φανταστούμε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξουν αξιόπιστα κόμματα όπου ο υποκειμενικός παράγοντας είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

  Παρ όλα τα όσα… απαισιόδοξα λέμε και εδώ μερικές φορές αλλά και στις παρέες μας, είμαι αισιόδοξος. Ελπίζω με επίγνωση αισιόδοξος…

 31. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  28 >> Σήμερα το κόστος της αλλαγής είναι πολύ μεγαλύτερο

  Σε ποιον θα ανατεθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα? Ποιά εταιρεία, τίνος?

  (να διαγραφεί το σχόλιο, μαλακίες ρωτάω).

 32. leonicos said

  Με Ωνάση και Χριστίνα
  πολυβολο και ψιψίνα

  Μην ψάχνετε να βρείτε τι κρύβεται μυστηριακό κάτω από αυτό το δύστιχο δίστιχο

  Για καλημέρα το πέταξα

 33. ΓιώργοςΜ said

  Βλέπω το 31 αντιγράφει τρόπον τινά το 13, και χωρίς ρόγιαλτιζ…
  Κύριε, κύριε, το Χτήνος μου κλέβει τις ατάκες!!!

 34. leonicos said

  δύστυχο δίστιχο

  Αχ Μέρφι Μερδι πού είσαι

 35. Triant said

  26: Επειδή οι περισσότεροι IΤδες δεν είναι μόνιμοι να τους χαλάσει την ζαχαρένια, για τους υπόλοιπους σημαίνει δουλειά και, τουλάχιστον, διατήρηση των θέσεων εργασίας αν όχι και αύξηση. Οπότε μάλλον δεν θα σιχτιρίζουν (αν έχουν μυαλό). Εκτός αν εννοείς απλήρωτες υπερωρίες στο data entry.

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33 Με το μπαρδόν κύριε, δε σας πρόσεξα. Αλλά και σεις αμέσως να επιτεθείτε, αντί να πείτε για τα μεγάλα πνεύματα και τις τεμνόμενες διαδρομές τους.

 37. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο περονόσπορος στ΄αμπέλια της Κρήτης (δεν ήταν βέβαια και η τελευταία φορά), μαζί με την ενδοτικότητα στη συνέχεια στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, λιγόστεψε πολύ τους ιστορικούς αμπελώνες του νησιού και τώρα ψάχνονται για αναμπέλωση με ευρωπαϊκά κονδύλια.
  Μ΄άρεσε η λέξη αναμπέλωση, εννοείται και η προοπτική.
  https://www.neakriti.gr/article/kriti/1580710/apokalupseis-gavala-aitima-gia-anabelosi-10000-stremmaton-me-epidotisi-3000-euro-ana-stremma/

  15/32
  «Ο Αρης το έπαιζε… μπλαζέ!» αστειευόταν ο Τσόρτσιλ. «Ενας εξαίσιος τρόπος για να πετύχει το σκοπό του» υποστήριζε πίνοντας τη ροζ σαμπάνια που έφερε το όνομά του.
  Με το κόκκινο μπικίνι
  έκαψε το Μενεγκίνι

  6>>πέτσινη γυναίκα
  πέτσινες ήταν και οι πολυθρόνες του «Χριστίνα» και ξέρεις από τί πετσί; (Μια λέξη με δυο τσ )

 39. Μυλοπέτρος said

  Καιρό τώρα διερωτώμαι αν ο τσιτσερονε έχει σχέση με τον Κικέρωνα. Με ειρωνική διάθεση, βεβαίως.

 40. dryhammer said

  38 (6). Τα σκαμπό στο μπαρ, για να είναι μονοκόμματα χωρίς ραφή. [Φαλαινοθηρικά δεν είχε ο Ω;]

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  38 Αναμπέλωση. Μάστα.

  Σύμφωνα με την ακολουθούμενη πολιτική η αναδάσωση δρυμού κωνοφόρων καλείται ελάτωση.

 42. Μυλοπέτρος said

  Δεν ξέρω αν έχει σχέση, όμως τότε το 59 είχε πέσει περονόσπορος στα καπνά. Τότε την παραγωγή την αγόρασε το κράτος, προς 9,5 δρχ την οκά και την κατέστρεψε.

 43. Alexis said

  #38, τέλος: Κάτι έχουμε ακούσει… 🙂

 44. Αγγελος said

  Απ’ ό,τι βλέπω από μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο (από γεωργικά είμαι ντιπ άσχετος), περονόσποροι (δεν είναι ο ίδιος οργανισμός) προσβάλλουν διάφορα φυτά — και το αμπέλι (σε υγρά μέρη), και την πατάτα, και την ντομάτα…

 45. Μυλοπέτρος said

  Ξεροσφύρη
  Κάποτε ήλθε στη Χίο ο Ωνάσης. Πήγε λένε σε ένα λούστρο να γυαλίσει τα παπούτσια του.
  Στο τέλος του λέει να παίξουμε κορώνα γράμματα το κασελάκι.
  Εκείνος αρνήθηκε και είπε:
  Και αν το χάσω;
  Πολλοί τον κορόιδεψαν τότε.
  Μα θα καταδειχτεί ένας Ωνάσης να του το πάρει; Λεγανε.
  Για μένα όμως η απάντηση αυτή ήτανε η μόνη που θα μπορούσε να έλεγε ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, όπως φαίνεται πως ήταν ο λούστρος αυτός.

 46. ΓιώργοςΜ said

  36 Ε, ελλείψει του καλικάντζαρου κάπως πρέπει ν΄ανάβουν τα αίματα.
  Υπολείπομαι βέβαια σε στυλ, θα έπρεπε να είναι κάτι σαν «…ιδιοποιούνται οι χτηνώδεις σχολιασταί τη μνημειώδη παρέμβασί μου στο σχόλιο 13…» ή κάτι τέτοιο.

 47. Γς said

  29:

  Θα βάζατε Zip Code στις μπανανόφλουδες;

  https://caktos.blogspot.com/2014/08/us-mail.html

 48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  46 «Καταγγέλλω χτηνωδώς οτι…»

 49. ΣΠ said

  39
  Ναι.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B5&dq=

 50. dryhammer said

  48> «Καταγγέλλω χτηνωδώς οτι…» τα άλλα χτήνη, οι μεταλληνιστές του ιστολογίου τα γράφουν με «κ».

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα ποίημα που έγραψε ο Βάρναλης για τον Τσόρτσιλ:

  «Φιλέλλην»

  Ουίνστον Τσόρτσιλ

  Ο λόρδος με παράσημον περικνημίδος
  και ξαφνικά με Νόμπελ της λογοτεχνίας!
  Γαλάζιον αίμα κατακάθαρον και πρώτο,
  «της νίκης ο πατήρ» και του ψυχρού πολέμου.
  5
  Σάπιο σαντάρδο της εσχάτης πειρατείας,
  το ’να του πόδι μες στο λάκκο, τ’ άλλο απόξω,
  πασκίζει αντάμα του να σύρει όλα τα βρέφη:
  άμα πεθάνει ο Χάρος, πώς θα ζήσει ο αφέντης;
  Να λογαριάσει κάθισε το πόσο κάνει
  10
  μια σταγόνα πετρόλαδο (πράμα, όχι χρήμα!)[·]
  όσο και μια θερμή σταγόν’ ανθρώπινο αίμα.
  Και χίλιοι τόνοι; Πάλε χίλιους τόνους αίμα!
  Όχι γαλάζιον αίμα, λέγω! Θιος φυλάξοι!
  Μαυροκόκκινον αίμ’ ακάθαρτον, πληβείο!
  15
  Να βάφονται ασταμάτητα κάμποι, ποτάμια,
  σ’ αιμάτινη να πλέει φουρτούνα η μαύρη αρμάδα.
  —«Μάθε το, Λάσπη! Μια του ιχώρα μου σταγόνα
  πλιότερο αξίζει απ’ όλες τις αξίες του κόσμου
  κι από κάτι Σαιξπήρους, κάτι Παρθενώνες
  20
  κι από τον αστροπόταμο του Γαλαξία!…»
  Όξω ντουμάνι και ψιλή βροχούλα πνίγουν
  τα φώτα της ημέρας, η άσφαλτο γλιστράει!
  —«Κατάρα σου, χειμώνα, πώς να ξεμυτίσω!
  Με μια βροχοσταλίδα η ζάχαρη θα λιώσει!»
  25
  Νοσταλγικά τη λιόχαρη θυμάτ’ Ελλάδα!
  Χάρηκε την πιο τίμια μέρα της ζωής του,
  όταν τον ήρωα νικητήν έκαιε λαό της
  στεριάς, πελάου κι αγέρα — κι οι προδότες πίσω!

 52. dryhammer said

  39, 49 Με κρητική προφορά

 53. Γς said

  17:

  >Ο Πατέρας της Νίκης μοιάζει με αρνάκι πάνω στη «Χριστίνα»

  Συνήθιζε να λέει -λένε- [όχι στον Τσόρτσιλ βέβαια]:

  -Κάθεσαι καλά; Αναπαυτικά; Σου αρέσει;

  και μετά τους έλεγε από τι ήταν φτιαγμένος ο καναπές.

  Από δέρμα πέους φάλαινας

 54. https://winstonchurchill.org/the-life-of-churchill/senior-statesman/1960-1965/autumn-1960-age-86/
  Autumn 1960 (Age 86)
  In late summer, Sir Winston and Lady Churchill flew to Venice to join Aristotle Onassis’ yacht Christina, for their second cruise, this time around the Greek islands. Before. embarking on Christina, they toured Venice’s Grand Canal, to the delight of large crowds.

  A favorite fellow-guest on the tour was Dame Margot Fonteyn, the celebrated ballerina. A main occasion was a meeting with President Tito of Yugoslavia. Special events were an automobile tour of Crete, a dinner party given by the Crete laberal [sic] leader, and visits to the ruins of King Minos’ palace at Knossos and the ruins at Corinth. The cruise ended at Athens, where the Churchills flew home to London.

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  40 Α, τα σκαμπό! Για να είναι χωρίς ραφή, άκου λεπτομέρεια! 🙂
  Στο περιοδικό Εικόνες μου φαίνεται το είχα πρωτοδιαβάσει

  » τα σκαμπό του «μπαρ του Άρη», όπως το αποκαλούσαν, ήταν καλυμμένα με δέρμα λευκής φάλαινας, ενώ ο πυθμένας της πισίνας υψωνόταν ως το επίπεδο του καταστρώματος και μετατρεπόταν σε πίστα χορού, διακοσμημένη με ψηφιδωτά που απεικόνιζαν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. »
  https://el.wikipedia.org/wiki/Christina_O

  και η βιβλιοθήκη Ουίστον Τσόρτσιλ

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εδώ φαίνεται ψάθινη ράχη στο κάθισμα τ΄αυτοκινήτου, αλλά δε λέει πού (στην Ελλάδα- με το χωροφύλαξ 😉 ) είναι παρμένη η φωτό.

 57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @40. dryhammer said:

  » 38 (6). Τα σκαμπό στο μπαρ, για να είναι μονοκόμματα χωρίς ραφή. [Φαλαινοθηρικά δεν είχε ο Ω;] »

  @53. Γς said:

  » Συνήθιζε να λέει -λένε- [όχι στον Τσόρτσιλ βέβαια]:

  -Κάθεσαι καλά; Αναπαυτικά; Σου αρέσει;

  και μετά τους έλεγε από τι ήταν φτιαγμένος ο καναπές.
  Από δέρμα πέους φάλαινας
  »

  Ὅταν τὸ ἔτριβαν, τὸ σκαμπὸ γινόταν καναπές. 🙂

 58. nikiplos said

  Ε καλό είναι να αλλάζουν που και που οι ταχυδρομικοί κώδικες. Ευτυχώς οι βασάδες τις περισσότερες φορές τις έχουν σε χύμα πεδία μαζί με τη διεύθυνση και όχι σε ειδικό πεδίο.

  Σε άλλα νέα:

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκ της Περιφερειακής Επιτροπής Φιλελευθέρων Νομού Ηρακλείου εξεδόθη η ακόλουθος ανακοίνωσις: “Αύριον Πέμπτην 21ην Ιουλίου αφικνείται εις τιν πόλιν μας ο Πατήρ της Νίκης του τελευταίου πολέμου, γηραιός Άγγλος πολιτικός Σερ Ουϊνστων Τσώρτσιλ. Θεωρούμεν ότι ασχέτως των μεταπολεμικών παρεξηγήσεων και διαφορών μας με την φίλην και σύμμαχον Αγγλίαν, οφείλομεν οι Κρήτες τηρούντες την παναρχαίαν φιλοξενίαν μας και μνήμονες των κοινών αγώνων και θυσιών κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους δια την κοινήν Νίκην, να κατέλθωμεν όλοι εις τον Λιμένα προκειμένου να τον καλωσορίσωμεν. Σημειωτέον ότι τον κ. Τσώρτσιλ συνοδεύει από Χανίων μέχρις Ηρακλείου και ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Σοφοκλής Βενιζέλος.
  http://www.madeincreta.gr/el/article/%CE%BF-%CF%84%CF%83%CF%8E%CF%81%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%8C-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1

  Στιγμιότυπο από την άφιξη της θαλαμηγού στο Ηράκλειο

  https://flashnews.gr/post/398974/o-krhtikos-mageiras-toy-wnash-mila-gia-osa-ezhse-sto-ldquo-xristina-rdquo

 60. atheofobos said

  56
  Είναι όταν ο Ωνάσης μαζί με τον φιλοξενούμενο του, πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και την σύζυγο του, Τίνα Ωνάση, ξεκινούν από την προκυμαία της Ιτέας Φωκίδας με κατεύθυνση τους Δελφούς, όπου θα επισκεφθούν τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, το 1959

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  59α «Την 4.45’ μ.μ. απεβιβάσθη της θαλαμηγού ο σερ Ουϊνστων Τσώρτσιλ δι’ ακάτου και εν συνεχεία επιβιβασθείς αυτοκινήτου μετέβη μέχρι την Κνωσόν, χωρίς όμως να κατέλθη του αυτοκινήτου και εν συνεχεία περιήλθεν τα αξιοθέατα της πόλεως επιστρέψας εις την θαλαμηγόν την 6 μ.μ. «

 62. Dimitris Harvatis said

  Καλά, τον «περίπατο με αυτοκίνητο» δεν θα τον σχολιάσει κανένας; Ούτε τους «ξένους του κ. Ωνάση»; 🙂 🙂 🙂

 63. Γς said

  Τσόρτσιλ

  Κι όμως τα έκανε σκατά στην εκστρατεία της Καλλίπολης με μισό εκατομμύριο στρατό εναντίον των Τούρκων.
  Σύμφωνα με ιστορικούς, η νίκη των συμμάχων στην Καλλίπολη θα σήμαινε άμεσο τερματισμό της γενοκτονίας των Αρμενίων, το σταμάτημα των διώξεων κατά των ελληνικών πληθυσμών της ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας και την αποφυγή της Γενοκτονίας στον Πόντο (1916)….
  Και θα είχαμε σιγουρέψει αργότερα την Ανατολική Θράκη στη Μικρασιατική Εκστρατία με ή χωρίς την Πόλη + τους Πόντιους στον Πόντο + τους Ιωνες στην Ιωνία!

  Να δούμε Σουλτάνε ποιος θα έψελνε το Τη Υπερμάχω στην Αγιά Σοφιά σήμερα το μεσημέρι.

  Ονειρο βλέπω! Μη με ξυπνάτε!

  https://www.kathimerini.gr/814760/article/epikairothta/ellada/h-maxh-ths-kallipolhs-kai-h-ellada

 64. https://winstonchurchillblog.wordpress.com/2015/07/18/this-day-in-churchill-history-25/
  10/7-4/8: Λονδίνο-Βενετία-Μόντε Κάρλο-Βενετία-Σπλιτ-Κέρκυρα-Διώρυγα-Γλυφάδα-Χανιά-Ηράκλειο-Ρόδος-(Αθήνα)-………-(Αθήνα)-Λονδίνο

 65. Γς said

  Τσόρτσιλ

  Κι ο Μανώλης Γλέζος που θα τον τίναζε στον αέρα

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/762546/ego-kratousa-ti-vomva-pou-tha-skotone-ton-tsortsil

 66. 59α: Στην υποσημείωση-ερώτημα για τη Σαντέτη στο άρθρο της Πατρίδας απάντηση δίνει ο Γ. Ζαϊμάκης στη διδακτορική του διατριβή και αντίστοιχο βιβλίο «Καταγώγια ακμάζοντα» Παρέκκλιση και πολιτισμική δημιουργία στον Λάκκο Ηρακλείου (1900-1940), στη σελ. 292 του τελευταίου:
  Στης Σαντέτης το μπουρδέλο
  μου την κάναν τσακωτή
  πήγαν για να με ντροπιάσουν
  πληρωμένοι μπαλαμοί.
  Καταγράφηκε στις 20-4-1994 και αναφέρεται από το Γιώργη «Σαλταδόρο». Η Σαντέτ ήταν γνωστή πόρνη και αργότερα πατρόνα ομαδικού πορνείου. Ήταν τουρκάλα και παρέμεινε στην πόλη μετά την αποχώρηση των πληθυσμών.

 67. nessim said

  για όσους απορούν για τους Τ.Κ. θα κοστίσουν 1,5 με 2,1 εκ. και θα έχουν κόστος «συντήρησης» 280 με 380 χιλ. ευρώ για να μην ..σαπίσουν και αυτοί
  (https://www.cnn.gr/ellada/story/211147/eett-pos-tha-einai-oi-neoi-taxydromikoi-kodikes)

 68. ΣΠ said

  Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γραφεί το ανακεφαλαιωτικό άρθρο για τις ρήσεις του Παν. Κανελλόπουλου. Είναι κρίμα τόσα σημαντικά ευρήματα να είναι καταχωνιασμένα στα σχόλια.

 69. ΣΠ said

  Σε άλλα νέα.

 70. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Θόδωρος Ρουμπάνης, Ηθοποιός
  Γέννηση: Ιτέα
  Σύζυγος: Λαίδη Σάρα Κονσουέλο Σπένσερ-Τσώρτσιλ (νύμφ. 1967–1981)

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  69: Προσπερνάω το ότι αυτός ο κύριος είναι ο πλέον ακατάλληλος για τις θέσεις που κατέχει και στο πανεπιστήμιο και στη Μαλακάσα και αναρωτιέμαι: έχουν καταλάβει μερικοί ότι τα ΜΚΔ δεν είναι ψιλοκουβεντούλα με κολλητούς στην καφετέρια, όπου ό,τι λαλακία κι αν πεις, θα μείνει εκεί; Τόση επιπολαιότητα πια, μεγάλοι άνθρωποι;

 72. Triant said

  71: Εννοείς οτι είναι και βλάκας δηλαδή; Τσ τσ τσ… Ντροπή.

 73. 71 Ξέρουν πως το μαντρί τους έχει ανάγκη (μαζί και τα ψηφαλάκια τους) οπότε, και να τους διώξουν επειδή είπαν μια μαλακία δεν έγινε και τίποτα βρε αδερφέ, θα επανέλθουν δημήτριοι.
  https://www.tovima.gr/2019/05/31/politics/o-kamposos-stin-proti-grammi/

 74. 73 συνέχεια

  Εξάλλου μιά χαρά είναι το μαγαζί με τους μπογδαναδωνοπλευροβοριδοσαμαράδες. Οι σκαλούμπακες τους χαλάσανε τη βιτρίνα?

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  73: Οι (αιδώς)Αργείοι τον ψηφίζουν συστηματικά για δήμαρχο. Βλέπει και όνειρα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.liberal.gr/politics/o-dimarchos-argous-d-kamposos-eide-ena-oneiro-/305831&ved=2ahUKEwib8OvzqubqAhUG-aQKHZZDCFYQFjASegQIBxAB&usg=AOvVaw3Hy0adrUbUjLoGyTSQBfr0

 76. ΣΠ said

  Κι άλλος.

 77. … σε «Ποταμιάνους ιχθύς»… γινόταν αναφορά στο όνομα του Χ. Ποταμιάνου …

  Πιθανόν να γίνεται λογοπαίγνιο και με τον Θέμο Ποταμιάνο, συγγραφέα βιβλίων για ψάρεμα. Μού είχαν κάνει δώρο ένα σε κάποια γενέθλιά μου, πιτσιρίκος.

 78. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  39 Έχει σχέση, το έχουμε γράψει στο άρθρο για το ρεβίθι
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/09/cicer/

  51 Σωστός.
  Βέβαια, τον καιρό του πολέμου ο Βαρναλης είχε γράψει ένα επαινετικό χρονογράφημα για τον Ουίνστον

  54 Α μπράβο

  57 Εμ!

  60 Μπράβο

  64 Οι ελληνικές εφημερίδες στα τέλη Ιουλίου έχουν επίσκεψη και στη Μυτιλήνη -και Χίο όπως είδαμε απο τα εδώ σχόλια

  68 Μυαλό πού θα βρω είναι το θέμα

  77 Το σκέφτηκα, αλλά με Ποταμιάνο στην επικαιρότητα δεν το θεωρώ πιθανό

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  76: Μάλλον πρέπει να του χαρίσει και κάνα λεξικό ο Ιησούς, οι επιστολές δεν φτάνουν. Αλήθεια, Βελόπουλος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

 80. Αγγελος said

  Κύριε ελέησον, τι κόστος συντήρησης μπορεί να έχει ένα σύστημα ταχυδρομικών κωδικών; Εντάξει, άμα δημιουργούνται ή εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως νέοι οικισμοί, κάποιος πρέπει να φτιάχνει και καινούργιους ταχ. κωδικούς, αλλά δεν επαρκεί γι’ αυτό ΕΝΑΣ υπάλληλος με ΕΝΑΝ υπολογιστή;

 81. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @51. Γιάννη, τον Βάρναλη τον έχω ψηλά (πολύ ψηλά!) ως ποιητή. Καλά είναι, όμως, να θυμόμαστε ότι οι πολιτικές ιδέες του Βάρναλη (αλλά και του Μπόστ) και του «ήρωα λαού» ΤΟΥ, όταν εκτίθενται στην εκλογική διαδικασία, συνήθως συγκεντρώνουν μικρά μονοψήφια ποσοστά. Αντίθετα, τα κόμματα των οποίων οι οπαδοί αναζήτησαν στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας μας την προστατευτική ομπρέλα («την ρομαλέαν στάσιν») του Τσώρτσιλ, των Άγγλων, των Αμερικανών κλπ συνήθως συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστά μεγαλύτερα του 80%..

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  81: Γιώργο, ξέρεις ότι ο ίδιος ο Τσόρτσιλ δεν εκτιμούσε καθόλου τους ψηφοφόρους, ανεξαρτήτως ποσοστού; Έλεγε, συγκεκριμένα, ότι το καλύτερο επιχείρημα κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το προσφέρει μια δεκάλεπτη συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο. ☺ Παρεμπιπτόντως το αναφέρω. Για να σοβαρολογήσουμε, ούτε εγώ ψηφίζω το κόμμα του Βάρναλη και του ήρωα Λαού(☺), αλλά δεν φτάνω και στο σημείο να ψηφίζω κόμματα/παρατάξεις που με την άθλια πολιτική τους έχουν οδηγήσει τη χώρα σε χούντες, χρεωκοπίες και μνημόνια. Και μυαλό δεν βάζουν, δυστυχώς. ☺ Για να πω την αλήθεια, ψηφίζω με βαριά καρδιά αυτό που θεωρώ κάθε φορά το μη χείρον, αφού, όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο, δεν αξιωθήκαμε να αποκτήσουμε στη χώρα μας ένα σοβαρό κεντρώο/σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

 83. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα που οι Αμερικάνοι με τον Τράμπα τους μας έχουν γραμμένους, νιώθουμε απελπισμένοι και απροστάτευτοι. Μια αχτίνα ελπίδας ο Εμμανουήλ, να τον δούμε όμως και αυτόν… αν έρθει η κακιά ώρα…

  Κατά τα άλλα… εθνική ανεξαρτησία!!!

  Α ρε Μποστ, αν ζούσες σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα καταντούσες Ψαριανός και θα εκλιπαρούσες τ’ς Αμερικάν’ … 😎

 84. Καλησπέρα,
  29 Κι επειδή στη Γερμανία κι οι τηλεφωνικοί κωδικοί είναι συσχετισμένοι με τους ταχυδρομικούς μήπως να το κάνουμε κι εμείς; Ν’ αλλάξουμε π.χ. το 21Χ με κάτι που να θυμίζει την περιοχή; Γιατί οι βόρειοι να έχουν 23ΧΧ Άντε να βάλουμε την Αθήνα πρώτη αλλά τη Σαλονίκη τρίτη; Να τ’ αλλάξουμε κι αυτά (για να γίνει και πιο πλήρες το μπάχαλο).
  Βέβαια, θα πρέπει να βάλουμε και γράμματα στους νέους κωδικούς. Και να βάλουμε από την κάθε πόλη αυτά που είναι κοινά με τα λατινικά για να μην έχουν προβλήματα οι του εξωτερικού πώς να τα γράψουν. Όπως στ’ αυτοκίνητα δηλαδή. Που μόλις δεις τις πινακίδες, αμέσως καταλαβαίνεις από που είναι. 🙂

 85. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δεν ήταν πρόθεσή μου να θίξω θέματα πολιτικής ωριμότητας των πολλών, Γιάννη, ούτε με συναρπάζουν οι ιδέες τους. Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι το γιατί μια ασήμαντη μειοψηφία ήταν «ηρωικός λαός» με φωτισμένη κομματική καθοδήγηση [τραγουδισμένα από τους Βαρναλήδες] και όποιος δεν τους κάθησε, άξια διασυρμού, γελοιοποίησης και υποτίμησης «αντίδραση»..

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  83: Αν κυβερνούσε ακόμα ο Τσίπρας, τι θα έλεγαν τα ΜΜΕ μας; Διεθνής απομόνωση της χώρας, ανικανότητα της κυβέρνησης στο να εμποδίσει τις δυσάρεστες εξελίξεις, στο να εξασφαλίσει διεθνείς συμμαχίες, που μέχρι κι η Αγια-Σοφιά έγινε τζαμί επί των ημερών τους…Σαν να βλέπω Πρετεντέρηδες και Πορτοσάλτες να αφρίζουν. Πλάκα έχουν αυτά τα καρφιά εκατέρωθεν, οι πολιτικοί μας μάς προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες για να ασκούμαστε σ’ αυτό το σπορ. ☺

 87. sarant said

  84 Εγώ πάντως, αν δεν είχα κουμπάρο να του δώσω τη δουλειά, δεν θα άλλαζα αυτή την περίοδο ταχυδρομικούς κώδικες.

 88. 87 🙂
  Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν. Ας γίνει η μελέτη, ας πληρωθεί η εταιρία και μπορεί να αποφασιστεί πως δεν είναι εφαρμόσιμη!
  Δίνω ιδέες; Μπααα. Από τέτοια…

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83 Τότε που κόστιζε ακριβά δεν φιλαμερικάνεψε ο Μποστ, τώρα; Εκτός αν θεωρούμε ότι τώρα είναι (τα κάνανε-ποιος;-) χειρότερα.
  Πάντως μην ανησυχάς, ο …Αλτσχάιμερ παραπλέει (με συνοδεία) 🙂
  https://www.cretalive.gr/kriti/stin-kriti-amerikaniko-aeroplanoforo-aizenhaoyer?utm_source=notification&utm_campaign=web&utm_medium=onesignal

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  89 Όσο κάτι το έχεις σίγουρα, κάνεις πως δεν το θες. Άμα κινδυνεύεις να το χάσεις, αλλάζεις στάση. Για θυμήσου ποιοι, πριν 2-3 χρόνια, παρακαλούσαν τους Αμερικάνους να κάνουν όσες βάσεις θέλουν στην Ελλάδα.

  Καλώς να μας έρθει ο …Αλτσχάιμερ 🙂

 91. Κι επειδή λεξιλογούμε, ο κώδικας είναι ένας και περιλαμβάνει όλους τους κωδικούς που είναι πολλοί.

 92. Pedis said

 93. sarant said

  Η χαρά του Μπογδάνου

 94. Pedis said

  # 93 – Εκφραζει τους έντιμους νεοδημοκράτες. Που δεν υποκρίνονται.

 95. dryhammer said

  93. Τουλάχιστον βάζουν τους σωστούς; Είναι άξιοι να «επαναπροωθήσουν» στο Πακιστάν τους αφρικανούς…

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Τι έγινε ρε σεις, γύρισε ο Λάμπρος απ΄το μέτωπο; 😜

 97. Γιάννης Ιατρού said

  96: ΑΚΥΡΟ, σ΄αυτό το νήμα, γι άλλο νήμα προορίζεται 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: