Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπιτσόμπαρο, μια λέξη της εποχής

Posted by sarant στο 28 Ιουλίου, 2020


Συνεχίζουμε σήμερα με ένα ακόμα καλοκαιρινό άρθρο, αφού σε πείσμα κρίσης και πανδημίας βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. «Βρίσκεστε», παραλίγο να γράψω, διότι εγώ φέτος έκανα νωρίς τις διακοπές μου.

Θα δούμε λοιπόν σήμερα μια λέξη καλοκαιρινή, άρα της εποχής. Της εποχής όμως και από μιαν άλλη άποψη, διότι είναι λέξη σχετικά καινούργια, ίσως του αιώνα μας. Όταν ήμουν νέος, η λέξη δεν υπήρχε -και, εδώ που τα λέμε, δεν υπήρχε και το πράγμα.

Το μπιτσόμπαρο μεταφέρει στα ελληνικά το αγγλικό beach bar, με τον τρόπο που γίνεται ο δανεισμός από ανθρώπους του λαού -δηλαδή, προσαρμογή της ξένης λέξης στο ελληνικό τυπικό. Εδώ η προσαρμογή είναι άψογη, αφού κρατήθηκε και ο κανόνας για το συνδετικό φωνήεν όμικρον. Τέτοιοι δανεισμοί αποτελούσαν τον κανόνα τούς προηγούμενους αιώνες. Σήμερα με την επέκταση της γλωσσομάθειας -και ειδικά της αγγλομάθειας- πολλοί θεωρούν ένδειξη αμορφωσιάς τον δανεισμό με προσαρμογή, άλλοι πάλι τον θεωρούν ένδειξη συντηρητισμού ή γλωσσαμυντορισμού. Ωστόσο, αν είναι να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη στα ελληνικά, μάς βολεύει περισσότερο να την έχουμε προσαρμόσει γιατί η γλώσσα μας έχει κλιτούς τύπους. Δεν είναι υποχρεωτική η προσαρμογή, το σάντουιτς ας πούμε δεν το προσαρμόσαμε, αλλά βοηθάει.

Ο λόγιος δανεισμός, από την άλλη, συνήθως καταφεύγει στη λύση του μεταφραστικού δανείου. Το Eisenbahn το λέει σιδηρόδρομο και το sky scraper ουρανοξύστη. Το beach bar με τη λογική αυτή θα ήταν παραλιακό μπαρ, που λέγεται βέβαια αλλά δεν έχει απόλυτη ακρίβεια, διότι ένα παραλιακό μπαρ μπορεί να μην είναι μπιτσόμπαρο, να είναι απλώς ένα μπαρ που βρίσκεται στην παραλία, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες στην άμμο, που αν δεν κάνω λάθος αποτελούν το ειδοποιό γνώρισμα των μπιτσόμπαρων.

Αλλά ποιος είναι ο ορισμός του μπιτσόμπαρου; Αν ψάξουμε στα λεξικά θ’ απογοητευτούμε, διότι κανένα δεν καταγράφει τη λέξη. Ούτε το ΛΚΝ (αλλά ίσως το 1998 να μην υπήρχε καν η λέξη), ούτε ο Μπαμπινιώτης, ούτε το Χρηστικό, ούτε το ΜΗΛΝΕΓ. Έχουν το μπιτς βόλεϊ, το Χρηστικό μάλιστα έχει και μπιτς σόκερ και μπιτς χάντμπολ όπως και το μπιτς πάρτι, αλλά όχι το μπιτσόμπαρο. Κάνουν καλά ή άσχημα; Δεν ξερω.

Ούτε το, συνηθως πιο ανοιχτό σε νεολογισμούς, Βικιλεξικό έχει τη λέξη. Μόνο ένα λεξικό της σλανγκ, το οποίο μας λέει, με το παιγνιώδες ύφος που συνηθίζεται στα λεξικά αυτά, ότι μπιτσόμπαρο είναι: Λυόμενη και συνήθως αυθαίρετη κατασκευή παρά θιν αλός που μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει το περιεχόμενο της λιτής έννοιας ‘beach bar‘. Κάθε κρυφό λιμανάκι κι ακρογιαλιά -ακόμα και σε περιοχή ΚΑTURA– είναι υποψήφιο να δεχτεί την ευλογία των κοκτέιλ του αλλά και την ηχορρύπανση που συνήθως το συνοδεύει.

Είναι λέξη της σλανγκ ή της αργκό αν προτιμάτε το μπιτσόμπαρο; Όχι από την άποψη της συνθηματικότητας· αν θεωρήσουμε δηλαδή ότι η αργκό αποδίδεται στα ελληνικά ως «συνθηματική γλώσσα» (λεξικό Μπαμπινιώτη) ασφαλώς το μπιτσόμπαρο δεν χαρακτηρίζεται από συνθηματικότητα, είναι λέξη άμεσα κατανοητή και για όποιον δεν την έχει ξανασυναντήσει. Είναι όμως λέξη ανεπίσημη, είναι νεολογισμός, μπορεί να έχει προς το παρόν και μέχρι να εδραιωθεί παροδικό χαρακτήρα, τη χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι, άρα μπορούμε να πούμε ότι ανήκει, αν όχι στην αργκό πάντως στη γλώσσα των νέων.

Ομολογώ ότι δεν έχω πάει σε μπιτσόμπαρο. Είπαμε, όταν ήμουν νέος δεν υπήρχαν. Ωστόσο, τις προάλλες, όταν ήμουν ακόμα στην Ελλάδα, πήγα για μπάνιο με κάτι φίλους στην Ανάβυσσο, όχι σε μπιτσόμπαρο, αλλά πλάι σε μπιτσόμπαρο. Έβαζε εξαιρετικά κακή (ελληνική) μουσική, και πολύ δυνατά -παρόλο που τραβήξαμε μέσα βαθιά, εξακολουθούσαμε να ακούμε τα τραγούδια. Αλλά αν δεν έδινες σημασία, δεν ήταν ενοχλητικό και επιπλέον, επειδή ήταν το μπιτσόμπαρο στην παραλία υπήρχαν και κάποιες υποτυπώδεις ευκολίες, όπως ντουζιέρα, και για τους παραέξω λουόμενους.

Καθώς γκούγκλιζα τη λέξη για το σημερινό σημείωμα, έπεσα πάνω σε ένα προπέρσινο άρθρο όπου τα μπιτσόμπαρα θεωρούνται βλαχοκαγκουριά, «μία λέξη που σταδιακά μετατράπηκε σε ιό και κάλυψε όλες τις παραλίες της χώρας. ….  Το θέμα όμως είναι ότι για κάποιον άγνωστο λόγο, τα περισσότερα παραλιακά μαγαζιά σουπερπαρανταΐζουν ασύστολα, αδιάκοπα και κυρίως μονότονα». Κι ενώ η μουσική στα μπιτσόμπαρα πράγματι είναι δυνατή και όπως είπαμε κάκιστη, δεν βρίσκω καθόλου του γούστου μου την κριτική στον «αρχοντοχωριατισμό του Έλληνα».

Ούτε την κριτική στη λέξη. Μια χαρά τη βρίσκω, μεταφέρει με ακρίβεια στα ελληνικά το beach bar με σεβασμό στους κανόνες της γλώσσας και με τρόπο εύηχο, μακάρι να είχαμε κι άλλα μπιτσόμπαρα!

 

 

 

247 Σχόλια προς “Μπιτσόμπαρο, μια λέξη της εποχής”

 1. rizes said

  Μικροαστός, γαμάω.
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2011/09/11/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%89/

 2. Πάντως το «μπιτς» θα πήγαινε και «ακτή» / «ακταίο» σε μια άλλη σύνθεση, αντί για παραλία / παραλιακό.

 3. Μπαράκτιο (π.χ. καφέ), καλέ. 🙂

 4. divolos said

  Αχ αυτή η ανάπτυξη. Για χάρη της, μερικές από τις πιο όμορφες και πιο ερημικές παραλίες της νιότης μας, όπου με μια σκηνή και τα στοιχειώδη περάσαμε ονειρεμένα σαββατοκύριακα, τριήμερα ή ακόμη και εβδομάδες, παραδόθηκαν ολοκληρωτικά στις ορέξεις του κάθε μπιτσομπαροϊδιοκτήτη ή μήπως να τον λέγαμε μπιτσομπαρά;

 5. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Για μένα είναι σαφές γιατί η λέξη υπάρχει στο σλανγκ.τζρ: μπορεί να μην είναι συνθηματική, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ανεπίσημη και καινούργια:

  Μπιτς μπαρ το λέγαμε. Το μπιτσόμπαρο βγήκε αργότερα, είχε σαφώς χιουμοριστική διάθεση αφού ο σχηματισμός δεν είναι κανονικός αλλά σαν κανονικός (δε νομίζω να έχουμε άλλα τέτοια σύνθετα: δύο μονοσύλλαβες ξένες λέξεις, που μάλιστα η μία -beach- να μην υπάρχει ως δάνειο, αλλά με συνδετικό φωνήεν και παραγωγικό τέρμα σαν να ήταν ελληνικές), και ακόμη-ακόμη κάποια υποτιμητική απόχρωση. Πλέον βέβαια είναι πολύ πιο κοινή και ουδέτερη.

  > > αν δεν έδινες σημασία, δεν ήταν ενοχλητικό

  Και το ξύλο, αν δε δώσεις σημασία δεν είναι ενοχλητικό. Αν μάλιστα σ’ αρέσει, είναι και ευχάριστο.

  > > τα περισσότερα παραλιακά μαγαζιά σουπερπαρανταΐζουν ασύστολα…

  Καλά, τέτοια λέξη την προσπερνάς Νίκο έτσι αδιάφορα;

 6. Υπόψη πως η λέξη «μπιτσόμπαρο» έχει δυσκολίες προφοράς σε μερικά περιφερειακά ιδιώματα επειδή έχει -ι- σε άτονη συλλαβή που φυσιολογικά αποβάλλεται. Και μετά το ηχηρό (voiced) μπ- έρχεται σε επαφή με το άηχο (voiceless) -τσ-, οπότε μπερδεύεται το πράγμα.

 7. Γς said

  Δεν το’ χω ακούσει

  Μπιτσόμπαρο και ….

 8. dryhammer said

  4. Αυτός νομίζει πως αξιοποίησε την παραλία, την φώτισε, πως είναι δε σαν οφ δε μπιτς

 9. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  ΜΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ

  (με κεφαλαία, είναι ταμπέλα μπιτσόμπαρου και παρακάμπτεται ο σκόπελος του τονισμού της πρώτης λέξης)

 10. Jago said

  «σουπερπαρανταΐζουν»;

 11. dryhammer said

  Η μεγάλη διαφορά του μπιτσόμπαρου από τα -αείμνηστα- μπιτς μπαρ είναι το είδος και η ένταση της μουσικής. Το έκπαλαι τα μπιτς μπαρ ήταν μουσικές οάσεις στην καλοκαιρινή έρημου του πανηγυριώτικου και του γυφτοσκυλάδικου. Τώρα είναι ο ναός τους.

 12. atheofobos said

  10 εκνευριστικές σκέψεις που κάνεις στο μπιτσόμπαρο
  https://provocateur.gr/out-about/14704/10-skepseis-poy-kaneis-sto-mpitsomparo

 13. Γς said

  Σκυλόμπαρο δεν υπάρχει, ε;

  Bich Bar

 14. dryhammer said

  (συνέχεια του 11) Το αυτό ίσχυε και για τα ρουφ μπαρ.

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χάλια λέξη, βαρβαρόηχη, αλλά πολύ πρακτική. Να πω την αλήθεια, είναι βολικά τα μπιτσόμπαρα, αράζεις στην ξαπλώστρα κάτω από την ομπρέλα, παραγγέλνεις και το φρέντο, ξεπλένεσαι από τα αλάτια στο ντουζ (σικ,ρε), διαβάζεις το βιβλίο σου, μια χαρά. Είμαι καθημερινός θαμώνας, αλλά προτιμάω αυτά που προσφέρουν πολιτισμένο περιβάλλον, που δεν σουπερπαρανταΐζουν (τα πλησιάζουμε τα 6 εκατομμύρια; ☺). Δεν είναι, βέβαια, για περιπετειώδεις τύπους, που καλοκαίρι γι’ αυτούς σημαίνει να κάνουν ροβινσονιές, αλλά δεν είμαι τέτοιος τύπος, οπότε …μπιτσόμπαρο φορέβερ.

 16. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5-10 Ναι, έπρεπε να το τονίσω -μιμούνται το Σούπερ Παραντάιζ της Μυκόνου

  3 Ωραίο το Μπαράκτιο, Γιάννη!

 17. Νέο Kid said

  «Αιγιαλός
  Βρυσούδων 79, Περνέρα, Πρωταράς

  Δίπλα στην παραλία, με θέα το γαλάζιο της θάλασσας. Ανοικτό από το πρωί με καφέδες, δροσερά ροφήματα και καλοφτιαγμένα cocktails με άποψη, πρωτότυπα και κλασικά. Τετράγωνη μπάρα, deck γύρω από το bar και ξαπλώστρες απλωμένες στο γρασίδι, φτιάχνουν καλοκαιρινή κατάσταση για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Από τις 19.00 σε συνεργασία με το Harvest Status αλλάζει σε wine cocktail bar με νόστιμα signature cocktail του βραβευμένου για τη φετινή χρονιά bartender Ιωάννη Ιωάννου. Lounge μουσική που δυναμώνει όσο περνά η ώρα, σαββατοκύριακο με Dj. Αν πεινάσετε, δίπλα βρίσκεται η ομώνυμη ψαροταβέρνα.

  Levels
  Λεωφ. Νησί 115, Asterias Beach Hotel, Αγία Νάπα

  Cool, εξωτικό beach bar στο Asterias Beach Hotel, στη χρυσή αμμουδιά της Μακρονήσου. Ξύλινο δάπεδο, λευκά σκέπαστρα, ξύλινες ομπρέλες στην παραλία με βολικές ξαπλώστες. Freddo και σνακ από το πρωί και κουζίνα που κινείται σε ελαφρύ καλοκαιρινό ρεπερτόριο. Κάνεις τις βουτιές σου και επιστρέφεις για ωραία δροσιστικά cocktails και συνεχίζεις. Πολύ καλό σέρβις, ωραία θέα, αξίζει η διαδρομή.

  Marcello’s beach bar

  Κρύου Νερού, Αγία Νάπα

  Χαλαρό και λιτό beach bar φροντίζει να μας μεταφέρει σε mood διακοπών, κάτω από το ξενοδοχείο Melissi. Ξύλινο home made μπαρ, με ωραία θέα την παραλία και το πορφυρό ηλιοβασίλεμα. Από το πρωί με καφέδες, παγωτά και σνακς, ποτά και δροσιστικά cocktails. Καλοκαιρινή μουσική, φιλικό σέρβις.

  Sirena Bay
  Περνέρας 53, Πρωταράς

  Απλό και αγαπημένο, σε ένα χώρο γεμάτο δέντρα πάνω από μια μικρή παραλία, διαφέρει από τα υπόλοιπα (lifestyle) bars. Σερβίρει με χαμόγελο καφέδες, χυμούς και cocktails, σβήνει την πείνα με σάντουιτς και καλούδια στη σχάρα. Λίγες και δυσεύρετες οι ξαπλώστρες του, ο κόσμος χαλαρός, bossa nova και jazzy ακούσματα την ημέρα, το σαββατοκύριακο γνωστοί Κύπριοι DJs περνάνε από τα decks του. Αγαπά τα live και τον αυθορμητισμό.

  Beachouse Dome
  Μακρονήσου, Dome Beach Hotel, Αγία Νάπα

  Εμφανίστηκε πέρυσι και άφησε καλές εντυπώσεις, αν αναζητάτε κάτι χαλαρωτικό. Πάνω στην παραλία με ψάθινες ομπρέλες και αναπαυτικά κρεβατάκια. Νόστιμα τσιμπηματάκια σε σάντουιτς, burger και sushi από τους chef του Dome. Lounge και jazzy μουσικές, όσο περνάει η ώρα δυναμώνουν με soul και funky.»

  Το σάντουιτς και το σέρβις , σέρβις! Τα cocktails και τα burgers όμως…
  Άβυσσος η ψυχή του αγγλοτσολιά!… (αμ αυτή η κουζίνα που «κινειται(!) σε ελαφρύ καλοκαιρινό ρεπερτόριο» !)

 18. Νέο Kid said

  Να προσεχθεί ότι το Marcelo’s έχει «ωραία θέα στην …παραλία!»
  Μπητσόμπαρο με θέα την παραλία;; How original!

 19. dryhammer said

  18. (Για να μη γκουγκλάρω) Μήπως είναι μέσα από τη μάντρα του ξενοδοχείου, οπότε την παραλία την βλέπεις, χωρίς να την πατάς;

 20. Voyageur autour de la chambre said

  Με αφορμή του σχόλιο 6, μού ‘ρχονται στο μυαλό παρόμοιες περιπτώσεις από τη Λέσβο:
  Τα Χριστούγεννα γίνονται Ξτούγιννα, περνόντας από το ενδιάμεσο (και απρόφερτο) Χρστούγιννα.
  Ο Σκουτάρος (χωριό στο Λέσβο) Ξτάρος, και ο Σκουταριώτης Ξταριώτης.
  Να τολμήσω να προτείνω Μπσόμπαρο; (Σκέφτηκα Ψόμπαρο, αλλά πρέπει να φανεί και το -μπ- στην αρχή.

 21. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Συχνά ο ορισμός της καγκουριάς, αλλά όχι πάντα.
  Ήταν μια παραλία που πιτσιρικάδες πηγαίναμε με ποδήλατο, σχεδόν ημερήσια εκδρομή, για ψάρεμα και μπάνιο. Σε κάποια σημεία έπρεπε να πάρεις το ποδήλατο στην πλάτη για να περάσεις κάτι χαντάκια και ρέματα. Προστατευόμενη περιοχή Natura, υδροβιότοπος (λιβάρι).
  Μετά από χρόνια, έγινε βατός χωματόδρομος. Άνοιξαν και κάτι καντίνες, δειλά-δειλά στήθηκαν κάποιες ομπρέλες. Ίσως με πίεση των ιδιοκτητών, ασφαλτοστρώθηκε η διαδρομή.
  Οι μπιτσομπαράδες ξεθάρρεψαν, και «ανέβασαν» το επίπεδο, δυνατή μουσική για τους πιτσιρικάδες, ξύλινοι διάδρομοι, πάρτι κλπ. Ευτυχώς όχι όλοι, κάποιοι (εκεί που πήγαινα εγώ) είχαν απλώς μια καντίνα που σέρβιρε καφέδες, μπύρες και τσίπουρο με μεζέ, μουσική σε χαμηλή ένταση, και δε χρέωνε τις ξαπλώστρες.
  Όμως οι ξεσαλωμένοι μπιτσομπαράδες ξεσπάθωσαν, έριξαν άμμο στην έξοδο του λιβαριού για να επεκτείνουν τις ξαπλώστρες, έγινε καταγγελία, και παρά την υπεράσπιση που είχαν στο δημοτικό συμβούλιο, οι εγκαταστάσεις ξηλώθηκαν. Όλες, καθώς σε Natura απαγορεύεται οποιαδήποτε όχληση.
  Βέβαια ο κόσμος πηγαίνει ακόμη, αλλά τον τόπο δεν τον περιποιείται κανείς. Οι καφέδες έρχονται με μηχανάκια, ντελίβερι, για τα σκουπίδια κάποιοι σκόρπιοι κάδοι και το φιλότιμο των Ελλήνων.
  Όμως γλυτώσαμε κάμποση φασαρία και κακογουστιά, θετικό το ισοζύγιο, λεω.

 22. Voyageur autour de la chambre said

  @20
  Περνώντας, προφανώς.

 23. Aghapi D said

  Τα μπιτσόμπαρα – μια (μερικές φορές) αναγκαία φρίκη
  Όταν εξαφανίστηκαν από την πόλη τής Αίγινας ανάσανα 🙂

 24. π2 said

  Για το μπιτσόμπαρο ως λέξη, ουδείς ψόγος. Για το μπιτσόμπαρο ως θεσμό του υπαρκτού «αναπτυξιακού» τουρισμού, μην ανοίξω το στόμα μου. Από τα αυτοσχέδια καφενεδάκια που μπορούσες να πιεις έναν καφέ καθιστός, ή να δροσιστείς με μια μπύρα και λίγη μουσική κάτω από ένα δέντρο, πήγαμε στα σαμπγούφερ και στα ατελείωτα εκκωφαντικά μπιτ. Να σπας τον άξονα του αυτοκινήτου σου για να φτάσεις μετά από δύσβατο χωματόδρομο χιλιομέτρων στον Χαλκό των Κυθήρων, για παράδειγμα, και να μην μπορείς να κολυμπήσεις από το μπιτ.

  Μπορεί απλώς να γερνάω, αλλά με διαολίζει και η όλη εμπειρία της παραλίας για πολλούς νέους. Το άσκοπο άραγμα και το κολύμπι, η πεμπτουσία της παραλιακής εμπειρίας, έχει μετατραπεί σε ξαπλώστρα ρεζερβέ, φέρε φρέντο, μετά φέρε τοστάκια, μετά φέρε σφηνάκια, μετά έχετε φορτιστή για το κινητό μου, μετά φέρε μια μπύρα και μια ποικιλία, μετά τι ωραία που ήταν πάμε να φύγουμε, συνοδευόμενα από μια απρόθυμη δίλεπτη βουτιά για να βγει η υποχρέωση.

 25. Δεν θα με πεις φρικιό του Ρούκουνα (μ’ αρέσει να μένω σε δωμάτιο, όχι σε σκηνή) αλλά σε μπιτσόμπαρο δεν έχω κάτσει σχεδόν ποτέ, ούτε πίνω καφέ στην παραλία, και κυρίως δεν θέλω μουσική.
  Η μεγαλύτερη απογοήτευση παραλίας στη ζωή μου ήταν στον τελευταίο τελικό του μουντιάλ, όταν ανακάλυψα ότι το μπιτσόμπαρο στη Σούδα του Πλακιά είχε μουσική αλλά όχι τηλεόραση. 😦

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Ερώτημα: Την συγκεκριμένη λέξη την προσλαμβάνει κατά τον ίδιο τρόπο ένας 50 ; ( το κενό είναι…ουδέτερη περιοχή 🙂 )

  Ανήκοντας στη δεύτερη κατηγορία,προσλαμβάνω τη λέξη κατά τον τρόπο που λέει το σλανγκ.γκρ.
  Μπιτσόμπαρο θα πούμε το μπαρ στο…Πόρτο Βαλίτσα :).
  Δεν θα πούμε όμως μπιτσόμπαρο το beach bar στην πλαζ της Γλυφάδας.

  Θα είναι λάθος να φορτώσουμε το μπιτσόμπαρο με την κατηγορία της κακής μουσικής διότι σε κάπως απομονωμένα μέρη όπου λειτουργούν μπιτσόμπαρα έχω ακούσει ΤΙΣ μουσικές!

  Πάντως η λέξη υποδηλώνει ένα…ε υποτίμησης για τη συγκεκριμένη εποχιακή δραστηριότητα. 🙂

 27. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Σε γνωστή παραλία σε πόλη της Β. Πελοποννήσου λέγονται Μητσόμπαρα, χωρίς π(ι) 🙂 🙂
  Προφανώς είναι (κι) ανορθόγραφοι εκεί!

 28. nikiplos said

  Περί μπιτσόμπαρων: (μου αρέσει η λέξη, γιατί η νεολέρα προσγειώνει τους κατά τεκμήριο φαντασμένους ιδιοκτήτες):
  -Συνήθως πίνεις μπύρα παγωμένη και έχει ένα καλό και αξιοπρεπές κλαμπ σάντουϊτσ να φας.
  -Αν δεν είναι Κλεπτωδία, δεν χρεώνονται οι ξαπλώστρες ή συμπεριλαμβάνονται στο λογαριασμό (συνήθως με ελάχιστη κατανάλωση ας πούμε που βγαίνει με δυό καφέδες). Πολλά μέρη έχουν πλέον αυτή την τακτική και συμφέρουν από τους άλλους που σουπερπαρανταΐζουν (κι αυτή η λέξη μου αρέσει πολύ).
  -Η μουσική δεν είναι πάντοτε κατ’ ανάγκην κακή, ενίοτε παίζουν ωραία μουσική.
  -Στην Ελλάδα αυτό που μου αρέσει είναι που δίπλα στις ξαπλώστρες με τους σφίχτες που έχουν απλώσει γκομενοπαγίδες, στήνεται οικογένεια, με πενθερά, μαμά με χρυσό σανδάλι και βαμένο κόκκινο νύχι και φωνή ντουντούκας «Λάκηηηηη έλα να φας το αυγόοο σουουουουο» και γίνεται το σύστριγκλο.
  -Στην νέα μόδα που στην δική μου εποχή ήταν αδιανόητη, τα αγόρια κάνουν αποτρίχωση εκτός από στήθος, πλάτη κλπ ΚΑΙ στα πόδια τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα…
  -Εκτός από τους σφίχτερμεν και τις τσιφτετελούδες, βρίσκει κανείς και νορμάλ αγόρια και κορίτσια, που δεν έχουν κόμπλεξ αν έχουν πιασίματα, και χλαπακιάζουν και κάνα κλαμπ σάντουϊτς μαζί με τα μπυρόνια τους.

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  5: Σουπερπαρανταΐζουν! Και νόμισα πως ήταν δική μου εφεύρεση. ☺ Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον (και υπό το αλεξήλιον).

 30. Καλημέρα σας!
  Αντιπαθώ τα μπιτσόμπαρα και τη λογική της παράταξης των ομπρελών και των ανάκλιντρων, στρατιωτάκια ακούνητα κι αγέλαστα μέχρι να παίξει το αλκοόλ τον ρόλο του. Βλέπω κάποια που αισθητικά είναι όμορφα με ξύλο και ήρεμα χρώματα, αλλά δεν είναι και εδώ ενοχλητική η ομοιομορφία; Όσο για τη λέξη… Θα λεξικογραφηθεί σίγουρα.

 31. Παναγιώτης K. said

  Η λεξιλογία ως άλλη μια διανοητική άσκηση!
  Μπράβο Νικοκύρη για τη σημερινή ανάρτηση!

 32. Νέο Kid said

  Μπαη δε γουέη, πόσο* χρεώνουν φέτος ομπρέλα και ξαπλώστρες στην πατρίδα; Στην Κύπρο έχουν πέσει αρκετά οι τιμές . Στο αγαπημένο μου μπητσομάγαζο στο Λέιτις μάιλ μόλις 5 ευρώ σετ ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες. Just fine!

  *δεν ρωτάω για εξωπραγματικές «Ατλαντίδες» στυλ Σαντορίνης και Μυκόνου ,αλλά για ανθρωπινά μέρη.

 33. Voyageur autour de la chambre said

  Συνέχεια στο 20:
  Και για να ολοκληρώσω την φανταστική ετυμολόγηση της ανύπαρκτης διαλεκτικής μορφής μιας καινοφανούς λέξης, το ψόμπαρο με τροπή του -ψ- στο πιο φυσιολογικό -ξ- και ισχυρή παρετυμολογική έλξη από το «έξω» γίνεται «ξώμπαρο». 🙂

 34. Παναγιώτης Κ. said

  @26. Φτου να πάρει η ευχή! Χρησιμοποίησα τα σύμβολα μεγαλύτερο, μικρότερο και μου εξαφάνισαν τη φράση.
  Ξαναγράφω.

  Ερώτημα: Την συγκεκριμένη λέξη την προσλαμβάνει κατά τον ίδιο τρόπο ένας κάτω των 40 με έναν άνω των 50 ; ( το κενό είναι…ουδέτερη περιοχή ) 🙂

  Ανήκοντας στη δεύτερη κατηγορία,προσλαμβάνω τη λέξη κατά τον τρόπο που λέει το σλανγκ.γκρ.
  Μπιτσόμπαρο θα πούμε το μπαρ στο…Πόρτο Βαλίτσα :).
  Δεν θα πούμε όμως μπιτσόμπαρο το beach bar στην πλαζ της Γλυφάδας.

  Θα είναι λάθος να φορτώσουμε το μπιτσόμπαρο με την κατηγορία της κακής μουσικής διότι σε κάπως απομονωμένα μέρη όπου λειτουργούν μπιτσόμπαρα έχω ακούσει ΤΙΣ μουσικές!

  Πάντως η λέξη, υποδηλώνει ένα…ε υποτίμησης για τη συγκεκριμένη εποχιακή δραστηριότητα.

  Είχα και εγώ επιφύλαξη τον πρώτο καιρό που καθιερώθηκαν. Όμως την ξαπλώστρα, την ομπρέλα και αυτά που σου προσφέρουν δεν…σε συμφέρει να τα περιφρονείς!
  Ως προς την εξυπηρέτηση δεν έχω αρνητική εμπειρία. Το αντίθετο θα έλεγα.🙂

 35. leonicos said

  Ομολογώ ότι δεν έχω πάει σε μπιτσόμπαρο.

  Ομολογώ ότι το άρθρο με απογοήτευσε.,,

  Γούστο μου βέβαια. Δεν συνηθιζω να γκρινιάζω αλλα γι’ αυτό έχω ίσως το δικαίωμα

  Πολλά λόγια, σχόλια και ‘στοχασμοί’ για τη νομιμότητα μιας λέξης που αν παραμείνει έτσι ασουλούπωτη, α είναι ένα γλωσσικό ξερατό.

  Συγγνώμη για το σχόλιο, αλλά με ξεπέρασε.

  Θα μπορούσα να μην το δημοσιεύσω

  αλλά δεν θα σας κάνω το χατίρι

 36. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!

  Αχώνευτη και γελοία λέξη, δεν τη λέω ποτέ.

 37. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το μπιτσιμπάρι θα ήταν γιαπωνέζικο μπιτσόμπαρο με σούσι άρτι αλιευθέν.
  Το Μπιτζιμπάρδι Ηλείας δεν πιάνεται, είναι σε υψόμετρο.
  https://www.youtube.com/channel/UCZbKQ-fi3LQ8N5F6yYo_NlA

 38. nikiplos said

  32@ Εξωπραγματικές ατλαντίδες υπάρχουν παντού. 10€ το ζευγάρι ξαπλώστρες+Ομπρέλα πίσω, πίσω, φθηνιάρηκες και για πλεμπαίους, και 50€ οι δύο πρώτες σειρές όπου οι ξαπλώστρες είναι πιο χαϊλίδικες, στην Καλογριά της Στούπας. Παρά δίπλα ένθεν κακείθεν, από 10€ έως δωρεάν.

 39. leonicos said

  Βλέπω ότι μειοψηφώ απελπιστικά

  ο μόνος

  δεν ε΄ναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει

  μπορεί να είμαι και φευγάτος

  αλλά γνώμη δεν άλλαξα

  τα περισσότερα σχόλια είναι καλύτερα

 40. ΘΝΣ said

  Θα δουμε κατι και για το πιτογυρο???

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Στη Θάσο είδα μπιτσόμπαρο με πριβέ ξαπλώστρες μέσα σε σκηνές πολυτελείας για τους χλιδαίους.

 42. Νέο Kid said

  Το μπητσόμπαρο δεν παίζει και πολύ στην Κύπρο (προτιμούμε το Beach Bar,σιορ!) αλλά όποτε ακούω ή βλέπω γραμμένη τη λέξη, μού έρχεται στο νου κάτι «πρόστυχο» … σαν να έχω ακούσει πουτσόμπαρο ,μετά συγχωρήσεως!

 43. Νέο Kid said

  Επίσης, να ψέξω το Νικοκύρη για τη γραφή «μπιτσόμπαρο»! Μόνο με η , μπητσόμπαρο! Καθώς δεν είναι bitch-bar (λέμε τώρα…)

 44. Παναγιώτης Κ. said

  Αφού υπάρχει συμφωνία: Οι ξενικές λέξεις γράφονται στα ελληνικά με την απλούστερη γραφή.
  Γιαυτό και γράφουμε τρένο και όχι τραίνο κ.ο.κ

 45. Νέο Kid said

  38. ! Ε,ότι παίζουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με την εγγύτητα στο κύμα, δεν το ήξερα! Στη μεγαλόνησο είμαστε δημοκρατικοί. Όπου και να κάτσεις ,το ίδιο θα πληρώσεις.😁

  Και 50 ευρώ για μια ξαπλώστρα;; Πάνε καλά ρε; Ποιος τα δίνει τόσα λεφτά;

  Υγ. Αν πω ότι δεν έχω ιδέα που είναι η Καλογριά της Στούπας…θα θεωρηθώ πολύ βλάχος; 🤪

 46. nikiplos said

  45@ Στη απόσκια Μάνη είναι η Καλογριά της Στούπας.

 47. LandS said

  45
  https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/stin-kalogria-tis-stoupas-gia-mpanio-o-kuriakos-mitsotakis-fwto

  Η παραλία της Στούπας είναι η δεύτερη πολυσύχναστη παραλία της δυτικής Μάνης μετά την Καλογριά. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα της, μπροστά ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού της Στούπας.

  Η παραλία Στούπα αποκαλείται και το «Μαϊάμι» της Μάνης, με γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή ψιλή άμμο, αμέτρητες ομπρέλες και ξαπλώστρες και κόσμο που πηγαινοέρχεται ασταμάτητα. Παρά την πολυκοσμία, τα νερά της παραλίας της Στούπας είναι πάντα πεντακάθαρα, καθώς υπόγεια ποτάμια που ξεκινούν από τον Ταΰγετο εκβάλλουν εδώ υποθαλάσσια, και τα ανακυκλώνουν ασταμάτητα. Αξίζει να έχετε μαζί σας και μάσκα για να εξερευνήσετε τις ομορφιές του βυθού.

  https://greece.terrabook.com/el/messinia/page/paralia-tis-stoupas/

 48. Παναγιώτης Κ. said

  @43. Για σένα και για όποιον άλλον θέλει!
  Έχουμε έναν στόχο 20Χ20 και 5 βολές πέφτουν στο στόχο. Αποδείξτε ότι δύο τουλάχιστον από αυτές απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 15 cm.
  (βγαίνω για δουλειές…)

 49. sarant said

  44 Έτσι, άλλωστε και όλος ο κόσμος με ι το γράφει -και δεν είναι από το bitch

  25 Εγω τον τελευταιο τελικό του Μουντιάλ δεν τον είδα στο καράβι που μας έφερνε από την αγιαΡουμέλη στα Σφακιά. Είχε κινητό ένας τουρίστας και είδα δύο γκολ.

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Ακτή Καλογριάς υπάρχει και στη Χαλκιδική στο δεύτερο πόδι στον κ.Κασσάνδρας.
  Μεγάλη και σχετικώς πολυσύχναστη.

 51. Νέο Kid said

  49 α. Α! Δεν είναι από το bitch? Έμαθα κάτι και σήμερα! …

 52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ας τα συμβιβάσουμε.
  https://www.tripadvisor.com.gr/ShowUserReviews-g298283-d3570300-r317737811-Beach_Bar-Langkawi_Langkawi_District_Kedah.html

 53. Avonidas said

  Καλημέρα.

  μία λέξη που σταδιακά μετατράπηκε σε ιό και κάλυψε όλες τις παραλίες της χώρας

  Είναι οι αθώες λεξούλες του χτες που βαράνε κόκκινο σήμερα 🍹🙄

 54. Πουλ-πουλ said

  Μπιτσόμπαρο, λέξη κακόηχη, με κάποια υποτιμητική χροιά. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου θυμίζει το κωλόμπαζο, τον ακροτελεύτιο βώλο των παιδικών μας παιχνιδιών.

 55. Pedis said

  Νικοκύρη, για ποιο λόγο, κατά τη γνώμη σου, η λέξη δεν διαμορφωθηκε σε μπιτσ ί/έ/ά μπαρο. Μήπως επειδή ήδη υπήρχε το κωλόμπαρο; Το μπιτσίμπαρο και το μπιτσέμπαρο μού ακούγονται καλύτερα (ειδικά το δεύτερο).

  Προσωπικά, δεν πλησιάζω σε παραλία που έχει κλασικό μπιτσόμπαρο εξαιτίας του εργοστασιακού θορύβου που … επιβάλλεται να έχει για «μουσική» αν δεν βάζει σκυλάδικα κι αυτά στη διαπασών.

 56. Νέο Kid said

  48. Ενδιαφέρον! Πιθανώς να υπάρχει και καθαρά γεωμετρική απόδειξη , αλλά σκέφτομαι μια απλή αλά Ντίριχλετ (Η Αρχή του περιστερώνα! Ένα απ τα πιο χρήσιμα θεωρήματα των Μαθηματικων. Καθόλου παράξενο ότι δεν διδάσκεται στα σχολεία !…)
  Αν χωρίσουμε το τετράγωνο σε 4 10 X 10 τετράγωνα (ενώνοντας τα μέσα των πλευρών) . Σε κάποιο τετράγωνο από τα τέσσερα ,αναγκαστικά θα υπάρχουν 2 τουλάχιστον σημεία (αυτή είναι η περίφημη αρχή του περιστερώνα. Λέει δηλαδή ότι αν έχεις ας πούμε τρία παιδιά , τουλάχιστον 2 θα είναι του ιδίου φύλου. Μεγάλη σοφια, έτσι; Κι όμως είναι!)
  Είναι προφανές ότι η μέγιστη δυνατή απόσταση των 2 σημαιών είναι να είναι αντιδιαμετρικά , δηλαδή πάνω στα ακραία σημεία της υποτείνουσας, που είναι ίση με ρίζα (10^2 + 10^2) =ρίζα 200 = 14,14 < 15
  ΟΕΔ! 👍

  Για βάλε κανα άλλο!

 57. BLOG_OTI_NANAI said

  Η μοναδική αναφορά στο λεξικό του Πατάκη, μέσα σε άλλο λήμμα. Το γράφει με γιώτα. Υπάρχει και με ήτα. Ελάχιστες γενικά οι αναφορές είτε στα αγγλικά είτε με ελληνική μεταγραφή.

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  Το μοναδικό κολόμπαρο στην Ελλάδα στο οποίο μπορεί να παει κάποιος χωρίς να του φωνάξει η γυναίκα του:

 59. Πουλ-πουλ said

  Βλέπω ότι οι περισσότεροι αποφεύγετε τα μπιτσόμπαρα, λόγω της μουσικής. Εμένα πάλι, γιατί είμαι γρουσούζης, με απωθεί η ιδεολογία της ξαπλώστρας.

 60. gpoint said

  Στρίβοντας κάποιες στροφές μετά την Δεσφίνα σήμερα το πρωί ειδα ξαφνικά από 500 μέτρα ύψος σαν πιάτο κάτω τον Κρισσαίο κόλπο με τις βραχονησίδες και το Γαλαξίδι φάτσα στα ριζά του βουνού που οριοθετεί τον κόλπο στα νοτιοδυτικά.
  Δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά κάθε φορά με ξαφνιάζει ευχάριστα όταν ξαφνικά γεμίζει την θέα σου από το πουθενά.

  Εχει ένα μπιτσόμπαρο στην είσοδο της πόλης , στον Καλαφάτη, περιποιημένο κι αξιοπρεπές στη μουσική του, εκεί πηγαίνω όσους γνωστούς θέλουνε πολυθρόνες, άμμο με ρηχά νερά και σκιά, εγώ είμαι των βράχων, των βαθιών νερών και του ήλιου.Θεωρώ απαράδεκτο πριν τα 86-87 χρόνια να πηγαίνει κάποιος παραλία και να διαβάζεις βιβλίο ή εφημερίδα αντί ν’ απολαμβάνει φύση, όποιος έχει κάνει την αποτοξίνωση των τετράμηνων διακοπών- χωρίς …διακοπές -κατανοεί την αλήθεια των λόγων μου.
  Οταν ήμουνα τηνέιτζερ- μισό αιώνα πριν- είχαμε παραθαλάσια αναψηκτήρια με τζουκμποξ και πορτοκαλάδες κόκκινες και μπλε, ούτε η κόκακόλα δεν είχε έρθει ακόμα !!
  Τα βραχάκια όμως ίδια ήταν τότε και τώρα, εμείς αλλάξαμε λίγο….

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τα γλωσσόφαγες! 🙂
  https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kathigitis-se-ligo-ekatontades-kroysmata

 62. Νέο Kid said

  53. Ξέρεις τι έπαθε η ωραία μπύρα Corona φέτος, ε; 😷
  Πόμπρε Μέχικο!… 🇲🇽 🙀

 63. spyridos said

  45 47

  Είναι η παραλία που περιγράφει ο Καζαντζάκης στον Ζορμπά.
  Εκεί έκαναν την αποτυχημένη επιχείρηση και το τελεφερίκ έβγαινε σε αυτή την παραλία.

  Τη δεκαετία του 70 μείναμε εκεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
  Δεν υπήρχαν πάνω από 15 κολυμβητές στην παραλία.
  Μια πηγή κατέβαινε από το βουνό και έπεφτε στη θάλασσα μέσα από την αμμουδιά στο αριστερό άκρο της παραλίας κοιτώντας προς τη θάλασσα.
  Ωρες ολόκληρες παίζαμε εκεί με άλλα παιδιά αλλάζοντας την πορεία του νερού και φτιάχνοντας λιμνούλες.
  Πριν 15 χρόνια με τη γυναίκα μου οδήγησα ως εκεί για να κολυμπήσω άλλη μια φορά στην παραλία που δεν την είχα δει από τα παιδικά μου χρόνια.
  Φρίκη.
  Τα μπιτσόμπαρα και οι ξαπλώστρες ήταν το μικρότερο κακό. Περιμετρικά είχε τσιμεντωθεί ολόκληρη η παραλία.
  Τα πεύκα είχαν γίνει μαγαζιά και μέτρησα τουλάχιστον 4 ΑΤΜ τραπεζών με θέα την παραλία.
  Δεν κολυμπήσαμε. Φύγαμε αμέσως για Καρδαμύλη.
  Μαιάμι της Μάνης μάι αςς

 64. ΓιώργοςΜ said

  48 Ευκολάκι, οι μεγαλύτερες αποστάσεις που είναι διαθέσιμες είναι οι γωνίες και το κέντρο. Με διαγώνιο 28 εκ περίπου,, το κέντρο είναι στο 28/2 άρα 14 και κάτι ψιλά…

 65. sarant said

  61 Ωχ, τα μάτιαξα!

  55 Στα δικά μου τα αυτιά, και των περισσότερων, το -ο- είναι το συνδετικό φωνήεν. Δεν μπορεί να γίνει μπιτσίμπαρο. Λεμονιά + δάσος = λεμονόδασος, θάλασσα + λύκος = θαλασσόλυκος.

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  Άσχετα μεν, αλλά ψάχνοντας για διάφορα «-μπαρ-» έπεσα επάνω σε μετάφραση της Παλατινής Ανθολογίας. Λέμε «κωλομπαράς» σε τέτοια κείμενα; Ποια λέξη είναι αυτή που δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία;

  Το άλλο απόσπασμα μου έκανε εντύπωση επειδή είναι… ομιλία. Εδνιαφέρουσα η αναφορά στη «Διαθήκη του κωλομπαρά» κάτι που δεν έχω ξανακούσει. «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος» που έλεγε και ο Σόλων:

 67. Γς said

  17:
  >Marcello’s beach bar

  Κρύου Νερού, Αγία Νάπα

  Στην Αγια Νάπα είναι η δικιά μου. που ετοιμάζεται να έρθει.

  Μου γράφει τώρα στο ΦΜ:

  Κτο? αγαπώ σε πολλά!

  Αλλά κάποτε νεβριαζης με!

  Σαν τζέ μένα εθα βρης καμιά!

  Ιταμπου να φαης. Ψουμι τζέ ελιές?

  Ούλι μέρα τσιμασε πάνω στην καρέκλα!!
  Θωρης στο ορομα κορουες τζέ σιερεσε?

  Χαρκεσε πους είσαι κοπελος

  Τι μου λέει μωρέ η πελή; Εσύ που λαλείς το Κυπραίιοκο;

 68. Νέο Kid said

  64. Παρντόν, αλλά αυτή δεν είναι απόδειξη. Γιατί να μην υπάρχει μια «μεγαλύτερη απόσταση»; Πρέπει να δοθεί κάποιο επιχείρημα «μή ύπαρξης» ή «αναγκαιότητας».

 69. Triant said

  58: Τί ωραία λύση!

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  3 >>μπαράκτιο
  κ΄ μπαράλιο

  28 >>κλαμπ σάντουϊτς μαζί με τα μπυρόνια
  Μπιτσόμπυρο

  45 >>50 ευρώ για μια ξαπλώστρα
  Ματσόμπαρο 🙂

 71. 66 Η διαθήκη του κωλομπαρά Κάτι σαν τα περίφημα ομηρικά έπη* μοιάζει αλλά λιγότερο διαδεδομένο.
  *δηλ. αυτά: https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/24/quasihomeric/

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24 >>φέρε φρέντο, μετά φέρε τοστάκια, μετά φέρε σφηνάκια, μετά έχετε φορτιστή για το κινητό μου, μετά φέρε μια μπύρα…

  Μπιτσομπαρέες 🙂

 73. dryhammer said

  72. Και τα θέλουν και στο (μ)πιτς φιτίλι.

 74. Πέπε said

  @24:
  > > Μπορεί απλώς να γερνάω, αλλά με διαολίζει και η όλη εμπειρία της παραλίας για πολλούς νέους. Το άσκοπο άραγμα και το κολύμπι, η πεμπτουσία της παραλιακής εμπειρίας, έχει μετατραπεί σε ξαπλώστρα ρεζερβέ, φέρε φρέντο, μετά φέρε τοστάκια, μετά φέρε σφηνάκια, μετά έχετε φορτιστή για το κινητό μου, μετά φέρε μια μπύρα και μια ποικιλία, μετά τι ωραία που ήταν πάμε να φύγουμε, συνοδευόμενα από μια απρόθυμη δίλεπτη βουτιά για να βγει η υποχρέωση.

  Δεν είναι θέμα γήρατος. Αυτό που λες το έχω φιλοσοφήσει ως εξής:

  Στις διακοπές διακόπτουμε. Και όταν πάμε παραλία, είτε είμαστε παραθεριστές είτε ντόπιοι, επίσης.

  Δεν είσαι στην πόλη σου, δεν είσαι στο σπίτι σου. Βγήκες από το σπίτι γιατί -θυμήσου- μπορείς και έξω! Οι ανέσεις που απολαμβάνεις στο σπίτι είναι ωραίες γιατί εκεί είναι η θέση τους. Στην παραλία έρχεσαι να αναζητήσεις άλλα ωραία πράγματα, που η θέση τους είναι στην παραλία, και που μόνο εκεί θα τα βρεις, εκτός αν ξεχάσεις να τα προσέξεις.

  Θεωρώ ακραία καημένους αυτούς που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ αλλά έχουν παρκάρει ακριβώς πίσω από τη σκηνή, έχουν φέρει πολυθρονάκια, τραπέζια, ψυγείο, ψησταριά, τηλεόραση, παίζουν μουσική από τα ηχεία του αυτοκινήτου, και τελικά η μόνη διαφορά από το να κάθονταν σπίτι τους είναι ότι γεμίζει ο κώλος τους άμμο – μεγάλη νίκη!

 75. sarant said

  66 Kαι Μπελεζίνης.
  Σε ενοχλεί που είναι τουρκικό; Αλλά έχει περσική αρχή 🙂

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  74 τέλος

  Θυμάμαι τέτοια απόβαση στο Ρούκουνα το 93. Καΐκια με καμιά τριανταριά τέτοιους καημένους ξεφόρτωσαν της Παναγιάς τα μάτια συσκευασμένα σε ξύλινα κασόνια. Σκηνές, τραπεζοκαθίσματα, τηλεοράσεις, γεννήτρια, κρεβάτια με κομοδίνα κλπ.
  Το πάνδημο κράξιμο από τους ξεβράκωτους ήταν ουρανομήκες και δεν μακροημέρευσαν ως κατασκηνωτές.

 77. jesus said

  υπάρχει κ στο slang.gr, απ’ τον υποφαινόμενο, αλλά με άλλη ορθογραφία

  https://www.slang.gr/lemma/12827-mpitsomparo

 78. Nestanaios said

  Οι λέξεις είναι πολλές και οι προθέσεις λίγες.

  Η ακτίστα.
  Η ακτίνεα.
  Η ακτίδμα.

  Και αν η ακτή είναι δύσβατη τότε έχουμε.

  Η αγδίστα.
  Η αγδίνεα.
  Η αγδίδμα.

  Και οι βαίνοντες επί των δύσβατων ακτών είναι οι αγδαβάται.

 79. Nestanaios said

  Και για κάτι πιο κατανοητό έχουμε το «αλιτσαντίρι» η ακτιτσαντίρι και θιντσαντίρι.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73 >>Και τα θέλουν και στο (μ)πιτς φιτίλι.

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από όσα σχόλια διαβάζω κατά των μπιτσόμπαρων, τα μόνα που συμμερίζομαι είναι όσα ενίστανται για την εκκωφαντική μουσική. Ε, δεν είναι υποχρεωτικό να πάμε σ’ αυτά. Υπάρχουν και μπιτσόμπαρα που βάζουν διακριτικά τη μουσική. Ή και καθόλου. Κάνουμε έρευνα αγοράς, που λένε, δεν αράζουμε όπου βρούμε.

 82. ΘΝΣ said

  74 Πεπε, ΕΓΡΑΨΕΣ!!!

 83. Γς said

  80:

  Α, Νο πρόμπλεμ…

  Αρκεί να είναι τόπλες η σερβιτόρα

  [Εχουμε πει χίλιες φορές ότι δεν βάζουμε γυμνά, μας διαβάζει και κόσμος από γραφεία και σχολεία]

 84. Γς said

  81, 83:

  >Κάνουμε έρευνα αγοράς, που λένε, δεν αράζουμε όπου βρούμε.

  Ακριβως!

 85. sarant said

  74 Εμ, γι αυτό και δεν το βρήκα. Έπρεπε όμως να ψάξω περισσότερο

  83 Λογοκρισία!

 86. divolos said

  81 Μα γιατί πρέπει αυτομάτως αυτός που έχει το μπιτσόμπαρο να έχει δίκαιο και να μπορεί να κάνει ότι θέλει σε μιά παραλία, λες και την κληρονόμησε από τον παπού του κι εγώ ο έρμος που θέλω να ηρεμήσω και να χαλαρώσω να πρέπει να ψάχνω παραλία όπου δεν θα παίζουν δυνατά μουσική; Μήπως έχει κάποιο, έστω ένα από αυτά άδεια για να παίζει δυνατά μουσική; Το μεσημέρι; το βράδυ; Τα περισσότερα άδεια αναψυκτήριου έχουν.

 87. BLOG_OTI_NANAI said

  71: Α, βλέπω έχει και εκκλησιαστικές αναφορές.

 88. Pedis said

  # 65 β – Χμ, θάχεις δίκιο. (Τη λέξη μπιτσόμπαρο, μου φαίνεται ότι, δεν την έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα … θα είναι ότι τα αποφεύγω 🙂 .)

  # 81 – Αν έχεις υπόψην σου έστω κι ένα καφενείο στην Ελλάδα χωρίς μουσική και τηλεόραση πες μου πού είναι να πάω να δώσω συγχαρητήρια στον ιδιοκτήτη.

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  75: «Σε ενοχλεί που είναι τουρκικό;»

  Ναι, ναι, στη συγκεκριμένη λέξη αυτό με απασχόλησε!

  ΥΓ
  Η λέξη είναι όλη μαζί τουρκική;! Δεν έχει α΄ συνθετικό κάτι σαν το κώλον/κώλος κ.λπ.;! Ε, να ξαναπώ, «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος»!

 90. ΣΠ said

  56
  Κιντ, θες κανένα άλλο; Ορίστε.
  Έχεις μια τράπουλα και ανοίγεις τα χαρτιά ένα-ένα. Ποια είναι η πιθανότερη θέση να βγει ο τέταρτος άσος;

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν μιλάω για καφενείο, μιλάω για μπιτσόμπαρο. Στο Ζούμπερι, ας πούμε, η μουσική στα μπιτσόμπαρα είναι πολύ διακριτική.

 92. 88 Ίσως ο Ζήσιμος στο Λιστόν της Κέρκυρας – αλλά έχω να πάω δεκαπέντε χρόνια. Στην Αθήνα, έτσι ήταν το παλιό Ζώναρς, πριν κλείσει και ξανανοίξει.
  89β ğulâm-pâre αυτός που τρέχει πίσω απ’ τα αγοράκια.

 93. Γς said

  86:

  >Τα περισσότερα άδεια αναψυκτήριου έχουν.

  Α, τα πιτσιρίκια μου στα μπάγκαλόοζ τους στον πιο όμορφο όρμο της Πάρου με πισίνεδς και τέτοια πήραν και άδεια αναψυκτηρίου για τους λουόμενους της παραλίας..

  Εκεί θα πάω θα το κάνω μπητσόμπαρο.

  Θα φέρω και σερβιτόρες τόπλες με τα βυζάκια έξω.

  Για να ζηλεύετε. Να μάθετε να μου λογοκρίνετε τις αναρτήσεις

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  92β: Οπότε πιο συνεπές είναι να γράφεται με όμικρον το πρώτο και όχι ωμέγα.

 95. divolos said

  Εδώ https://loukadounoslawfirm.gr/τί-ισχύει-για-τις-καντίνες-και-τα-beach-bar-στι/
  διαβάζω πως:

  » Ηχητικές εγκαταστάσεις: «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στο δημόσιο χώρο. Η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησηςοφείλει να μην ξεπερνάει τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας.»

  50 db είναι ο θόρυβος εντός ενός ήσυχου γραφείου. Οπότε, όλα τα μπιτσόπμαρα είναι παράνομα και μόνο που ακούς την μουσική τους ενώ είσαι λίγο παραπέρα. Δικαίωση έστω και μόνο στα χαρτιά…

 96. Γς said

  83:

  >μας διαβάζει και κόσμος από γραφεία

  Εμ, με τις λογοκρισίες σας, στο τέλος μόνο τέτοια φιούνεραλ χομ θα μας διαβάζουν

 97. nwjsj said

  Ως λέξη το μπιτσόμπαρο δεν μ’ ενθουσιάζει καθόλου, κυρίως επειδή μου φέρνει στο νου τη γνωστή ‘βλαχοbarόκ’ μουσική αισθητική τύπου ΚΤΕΛ που μου προκαλεί πνευματική αναγούλα σε συνδυασμό με τους ανάλογους καγκουροθαμώνες, οπότε όταν τη χρησιμοποιώ σίγουρα δεν εννοώ κάτι ευχάριστο.

  Κατά τ’ άλλα, όταν κάνω εξόρμηση σε παραλίες, ομολογώ ότι θα προτιμήσω τις ανέσεις, διότι σιχαίνομαι να κουβαλάω ένα κάρο συμπράγκαλα μέσα στη ζέστα (ψάθες, ομπρέλες, μπουκάλια, ποτήρια, τάπερ και δε συμμαζεύεται) ή να ψάχνω πού θα πάω τουαλέτα. Βέβαια, η τεμπελιά έχει το τίμημά της, αλλά αν είναι να θέλω μία ώρα για να προετοιμαστώ για την παραλία και άλλη μία (τουλάχιστον) ώρα για το δρόμο, ε τότε να το βράσω για μπάνιο! Μένω στο σπίτι με το φουτζίτσου και γλυτώνω κι από τη βαβούρα των ρακετοπρωταθλητών και του «Λάκη, έλα να φας τ’ αυγό σουουουου», όπως λέει κι ο Nikiplos.

 98. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Υπερβάλλετε ρε παιδιά. Βρείτε μου έστω και ένα (αρ. 1) παιδάκι ονόματι Λάκης και ορκίζομαι πως θα του φάω το βραστό αυγό (που σιχαίνομαι και να το πλησιάσω). Άμα ήτανε για κάνα Κωνσταντίνο ή Αλέξανδρο αλλάζει το πράμα.

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ή Νεφέλη ή Λήδα. ☺

 100. Νέο Kid said

  90. Σταύρο, θα επιχειρήσω μια «μηχανικίστικη» προσέγγιση, χωρίς φορμαλισμό, αλλά νομίζω ισχυρή λογικά.
  Έστω Α1, Α2,Α3,Α4 οι τέσσερεις άσσοι.
  Μια «μέση» τυχαία κατανομή είναι:
  Στοίβα 1 -Α1, Στιβα 2- Α2, …, Στιβα 4 -Α4, Στίβα 5
  Όπου στοίβα 1 τα χαρτιά πριν τον 1ο ασσο , κλπ (στοίβα 5 προφανώς τα υπολειπόμενα χαρτιά μετά τον τελευταίο 4ο ασσο)
  Για τη ζητούμενη μαθηματική ελπίδα όλες οι στοίβες είναι ισοβαρείς πιθανοτικά ως κατανομές .
  Άρα:Η expectation για τον 1ο ασσο Α1 =48/5 + ο άσσος = 9,6+1=10,6 χαρτιά
  Ομοίως για τον 4ο : 4*10,6= 42,4 χαρτιά
  Υγ. Φεύγω για οδοντίατρο 🥱😤😱
  Ελπίζω (mathematical pun intended!) να είμαι σωστός…

 101. Pedis said

  # 92 – Το πρώτο πρέπει να έκλεισε. Πάντως, συμφωνείς ότι αν κάποιος θέλει μόνο να πιεί έναν καφέ, μια μπύρα, να φάει ήσυχα και να πει δύο κουβέντες χαμηλόφωνα με έναν φίλο ή να καθίσει μόνος του με τις σκέψεις του, είναι πλέον αδύνατο στην Ελλάδα.

  # 98 – Μα ειναι υπό εξαφάνιση το Αλέκος … τι να λέμε τώρα. Τα Μήτσος, Κίτσος, Μάκης, Μίμης, Γιώργης είναι υπό διωγμόν.

  Για τη σχετικότητα του πράγματος (και για να κάνουμε πλάκα): στα ανώτερα αστικά στρώματα του Μιλάνου συμβαίνει συχνά το εξής: τα αντίστοιχα σε Λάκη, Πίπη, Άκη τα δίνουν στα αγόρια και κάτι Alessandro, Constantino, Massimo, Cesare, Edoardo κλπ προτιμούνται για τα ονόματα των τετράποδων μελών της οικογένειας.

 102. Νέο Kid said

  100. Αν και μάλλον δεν χρειάζεται η διευκρινηση , απλά επειδή είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο και πρέπει να εκφραζόμαστε με σαφήνεια…, εννοούσα ότι οι πέντε στοίβες ως ισοπίθανες κατανομές είναι ίσες ,και η καθεμία =48 (όλα τα χαρτιά 52 μείον τους 4 άσσους) /5 =9,6

 103. dryhammer said

  101. Κάτι ανάλογο με το Μιλάνο δεν γινόταν παλιότερα και στα ανώτερα αστικά στρώματα της Ελλάδας; [Μπούλης, Μπούλη, Πίπης, Πάκης κλπ κλπ]

 104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Λυγμόμπαρο.

 105. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  104 Προσοχή σ’ αυτά τα κωλομάγαζα, πουλάνε λυγμένα και πάει πολύκλαυστος ο παραθεριστής.

 106. Pedis said

  # 103 – Ακριβώς. Μόνο που, μάλλον, τότε δεν είχαν τη λόξα να έχουν σκυλιά (και να τα φωνάζουν με τα δοξασμένα ονόματα αυτοκρατόρων και στρατηλατών) … 🙂

 107. ΣΠ said

  100
  Πρέπει να δεις με ποια θέση του τέταρτου άσου έχεις τις περισσότερες δυνατές κατανομές.

 108. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @104. s.o.b. bar

 109. Νέο Kid said

  107. Σταύρο , εννοείς ότι δεν είναι η πιθανότερη θέση η 42/43 ; Τι έκανα λαθος;

 110. ΣΠ said

  109
  Οι στοίβες δεν είναι ισοβαρείς πιθανοτικά. Οι επόμενες εξαρτώνται από τις προηγούμενες.
  Κοίταξε. Όταν ο 4ος άσος είναι στην 4η θέση, οι δυνατές κατανομές είναι 4!x48!. Όταν είναι στην τελευταία θέση, οι δυνατές κατανομές είναι 4×51!. Ενδιάμεσα έχεις ενδιάμεσες τιμές. Η πιθανότερη θέση είναι η τελευταία. Μπορείς να το δεις εύκολσ με τράπουλα με 4 φύλλα και 2 άσους.

 111. 70, … 3 >>μπαράκτιο
  κ΄ μπαράλιο …

  Μπάρα θιν’ αλός
  (Το έκανα σμπαράλιο)

 112. Alexis said

  #98: Έχει δίκιο το Χχτήνος. Η κραυγή «Λάκη έλα να φας τ’ αυγό σουουου» είναι των σέβεντις-έιτις.
  Σήμερα ούτε Λάκηδες υπάρχουν ούτε βραστά αυγά κουβαλάν οι μανάδες στην παραλία!

 113. … σε ένα προπέρσινο άρθρο … τα μπιτσόμπαρα θεωρούνται βλαχοκαγκουριά …

  Μόνο τα
  κιτσόμπαρα/μητσόμπαρα

 114. Alexis said

  Τα τελευταία χρόνια άκουσα τη λέξη.
  Τη θεωρώ κακόηχη και δεν μ’ αρέσει να τη χρησιμοποιώ.
  Παραπέμπει απευθείας στο κωλόμπαρο.

 115. 111,
  Ωπ, συγνώμη, στο 9 ήδη!

 116. 113,
  Μα και αυτό στο 27, ….

 117. tamistas said

  Υποθέτω και ο Σαββόπουλος, αν έγραφε σήμερα τον Λευκό Γαλάζιο Ποντικό, θα έλεγε

  όχι στων μανιφέστων τις κλεισούρες αλλά σ’ εκείνο εκεί το μπιτσόμπαρο που ξενυχτάει…

 118. Alexis said

  #71: Φυσικά το κορυφαίο δίστιχο της «διαθήκης» είναι στο τέλος της:

  «Αυτή η διαθήκη γράφτηκε χωρίς συμβολαιογράφο
  και όποιος έχει αντίρρηση στ’ αρχίδια μου τον γράφω»

  Πάντως πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα από το βιβλίο που ποστάρει ο Μπλογκ στο #66. Δείχνει ότι υπήρχαν στιχουργήματα-πρόδρομοι των «ομηρικών επών» ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50!

 119. Γς said

  114:

  >Παραπέμπει απευθείας στο κωλόμπαρο.

  Μόνο ένας, κι αυτός από σπόντα αναφέρθηκε σε,ανάρτησή μου [Σχ. 7]

  Και ο Νικοκύρης βέβαια για να μου σβήσει την τόπλες σερβιτόρα.

  Για προσέχτε παίδες! Θα σταματήσω !

  Δεν θα σας πω τη συνέχεια με τα τρία γουρουνάκια!

  https://caktos.blogspot.com/2010/12/1984-cb.html

 120. 101 Είναι σχετικά νέα μόδα αυτό το ιταλικό? Δίποδους Massimo και Edoardo έχω γνωρίσει. Αλλά ο κύκλος γνωριμιών μου σε τετράποδους Ιταλούς τείνει στο μηδέν 🙂

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115,116
  Μπαραθαλάσσισ είν όλα!

 122. 118 τέλος

  Από μνήμης, σε κάποιο βιβλίο του Τάκη Κόντου περιγράφεται η συνάντηση του ιδίου και κάποιων συγκρατουμένων του με κάποιο λογοτέχνη της οκάς ο οποίος τους συστήθηκε ως συνάδελφος και επέμεινε να τους διαβάσει κάποια πονήματά του. Τα οποία, κατά τον Κόντο, ήταν έμμετρη αφήγηση ενός μαραθωνίου ασέλγειας με όλες τις πιθανές λαγνουργίες, κείμενα που όπως λέει ήταν του συρμού τότε. Αυτά προπολεμικώς, άρα πάμε πιό πίσω.

 123. Γιάννης Ιατρού said

  115, 116: Αφού έχουμε πιάσει μετερίζι, (και τα γιοφύργια😂) απ΄το πρωί ρε Μιχάλη 🙂 🙂

 124. Χαρούλα said

  Απόψεις μιας …παράξενης, ανάποδης, περίεργης!

  Δεν έχω ακούσει κανέναν κάτω των 30 να χρησιμοποιεί σε συνομήλικο του τη λέξη μπιτσόμπαρο. Απλά «πάνε παραλία»! Σε μας τους μεγαλύτερους το λένε, γιατί πιστεύουν πως δεν είναι χώρος για μεγάλους και με την λέξη, ορίζουν την κυριαρχία τους. Και μας ψιλοκοροϊδεύουν😊. Μα πού τα έμαθες/μάθατε αυτά;,στα μπιτσόμπαρα;
  Τώρα, γιατί σήμερα οι νέοι είναι διαφορετικοί ;;;; Μαααα, Εμείς μάθαμε στα παιδιά μας, να γίνεται «μετακόμιση για μπάνιο». Ομπρέλες, καρεκλάκια, ψυγειάκια, 2,3,…6 μαγιό, πετσέτες για σώμα/πρόσωπο/ υγρά μαντηλάκια, κλπκλπ. Έτσι μας είχαν οι μανάδες μας; Τώρα εμείς ξαφνικά, τι θέλουμε; Να ανακαλύψουν τα παιδιά την φυσική ζωή;
  Αυτήν που εμείς κάναμε νεώτεροι; Μα τότε δεν ξέραμε και δεν είχαμε! Γιατί δεν νοσταλγούμε τον τρόπο. Τα νειάτα μας ψάχνουμε. Πάμε διακοπές με το γρηγορότερο πλοίο, με αυτοκίνητο, ξενοδοχείο με τβ και ψυγείο, παραλία με ξαπλώστρα και εσπρέσσο, εμφιαλωμένο κρασί, καθιστό φαγητό κλπκλπ. Όλα εκείνα τα νοσταλγικά, υπάρχουν ακόμη. Τα επιλέγουμε, μας βολεύουν; Μπαααα!
  Γερναααααάμε! Και παραπονιόμαστε για όλα! Σήμερα στο 2020! Που μπορούμε να έχουμε χίλιες λύσεις!
  Μας φταίει ο γάιδαρος και βαράμε το σαμάρι, μΕ φαίνεται!🤣

  Πάρτε αυτόν τον καθρέφτη από μπρος μου…!!!😂 Και το ημερολόγιο μαζί, εεεε!!!

 125. Pedis said

  # 120 – Δεν ξέρω περισσότερα. Έτσι λένε για το παλιό Μιλάνο σικ.

 126. 123,
  The bar is set too high already!

 127. aerosol said

  Έχω περάσει καλά σε μπιτς μπαρ. Μαζεμένα, συχνά με καλή μουσική. Σε μπιτσόμπαρα συνήθως όχι. Έχουν επεκτατικές διαθέσεις και συνήθως αν θες να αποφύγεις την ηλίθια μουσική τους πρέπει να αλλάξεις παραλία τελείως. Χαίρομαι που ο Γ.Κουβάτσος (#91) έχει διακριτικά μαγαζιά στην περιοχή του. Μου έχει τύχει να ακούω το μπητ εκατό μέτρα μέσα στη θάλασσα, στην άλλη άκρη της παραλίας! Δεν ξαναπάς: σου έχουν αφαιρέσει δικτατορικά μια όμορφη παραλία! Υπάρχει λόγος που η λέξη παραπέμπει σε κωλόμπαρο, κι ας έχει λειανθεί πλέον η υποτιμητική χρειά.

  #112
  Δεν υπάρχει λόγος να είναι ρεαλιστικά τα Λάκης, Τάκης κλπ. Είναι Ιδέα, είναι στάση ζωής -όσο κι αν υποχωρεί από την καθημερινότητα. Το «Ιωάννη, ο φρέντο σου» δεν μεταφέρει την αίσθηση του «Λάκη, το αυγό σου»!

  #74
  Και τα πλοία που είναι σαν καζίνο (κλειστά από παντού, να βλέπεις μόνο σαλόνι με… Starbucks). Η τάση του να κουβαλάμε γύρω μας παντού όλη τη βολή του σπιτιού μας και της καθημερινότητάς μας έχει κάτι νοσηρό αν μιλάμε για «διακοπές». Απαιτεί συνεχή έλεγχο, μη τυχόν εισβάλλει μια έκπληξη, ένα διαφορετικό ερέθισμα. Αλλοιώνει κάθε περιβάλλον για να το φέρει στα μέτρα μιας καταναλωτικής, γνώριμης ρουτίνας. Δεν σνομπάρω τις ευκολίες αλλά το πού βάζει ο καθένας το όριο έχει κι ένα τίμημα.

  #63
  Και δεκαετία του ’80 έτσι ήταν η Στούπα. Όμορφη, πεντακάθαρη, φτηνή. Μετά… ήταν τόσο ανόητοι που τσιμέντωσαν τα πέριξ και έκοψαν τα μεγάλα δέντρα της παραλίας! Δεν θέλω να την δω έτσι.

 128. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μπιτσόμπαρο, σαν λέξη ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ενοποιημένη και ελληνοποιημένη κάπως. Ως χρησιμότητα, περισσότερα τα καλά από τα άσχημα. Είσαι με στολή μπάνιου και παίρνεις μόνο τα τσιγάρα!!!, την πετσέτα, το κινητό και τα γυαλιά σου, άντε και ένα πορτοφολάκι με λιγοστά χρήματα. Ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφεδάκια, αναψυκτικά, ποτάκια και ό,τι τραβάει η καρδούλα και η όρεξη καθενός/μιάς τα έχεις μπροστά σου. Εντάξει, κάποιοι βάζουν έντονη μουσική, αλλά κι αυτή υποφέρεται κάπως αφού είσαι σε ανοιχτό χώρο. Εδώ μας τρελαίνουν με τα ντεσιμπέλ σε κλειστούς χώρους.

  Αυτό που με πειράζει εμένα είναι ότι σε πιάνουν το ποπό στις τιμές. Οι φυσικές ακρογιαλιές υπήρχαν όσο δεν είχε γίνει παλλαϊκή συνήθεια ο θαλάσσιος τουρισμός. Σήμερα όσοι μώλοι να μέναν απείραχτοι, δεν χωράνε τόσοι κώλοι… 😉

  Κρίνοντας από τα προηγηθέντα σχόλια λέω ότι πολύ γκρινιάρηδες γίνατε. Αλλά τι να περιμένει κανείς από τους περισσότερους εδώ μέσα, εδώ δεν σας αρέσει ο Κούλης, τα μπιτσόμπαρα θα σας αρέσουν; 😜🤒🤕😏🤗🤣

 129. Γιάννης Ιατρού said

  126: 🙂

 130. 127, … Μου έχει τύχει να ακούω το μπητ εκατό μέτρα μέσα στη θάλασσα, …

  Οπότε και
  μπητόμπαρο

 131. 129, 🙂

  Χμμμ…

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  127:Δεν είναι περιοχή μου το Ζούμπερι, πού τέτοια τύχη! ☺ Αλλά εκεί έχω βρει καλές συνθήκες για μπάνιο τις καθημερινές, όταν βρίσκομαι στην Αθήνα. Ξαπλώστρες και ομπρέλες δωρεάν και ο καφές σε φυσιολογική τιμή. Το μόνο κακό ότι έχει συχνά κυματάκι έως κυματάρα.

 133. dryhammer said

  131. Τα κάναμ’ όλα λίμπα, ή μου φαίνεται;

 134. Νέο Kid said

  110. Σταύρο, η τελευταία θέση θα ήταν αν το πρόβλημα ήταν «με επανατοποθέτηση» του εκάστοτε χαρτιού που τραβάμε. Και σ αυτήν την περίπτωση ο πρώτος άσσος θα βγει (κατά μέσο όρο πάντα) στη θέση 13 .
  Αλλά το πρόβλημα όπως το έθεσες είναι τραβάνε φύλλα και δεν τα ξαναβάζουμε στο παιχνίδι.
  Βρήκα εδώ μια φορμαλιστική λύση που επιβεβαιώνει την μπακαλική λύση μου:
  https://math.stackexchange.com/questions/1138853/expected-number-of-cards-you-should-turn-before-finding-an-ace

 135. Νέο Kid said

  134. Παρντον, σχετικό και το προηγούμενο αλλά αυτό είναι το σωστό λινκ:

  https://math.stackexchange.com/questions/2759298/average-number-of-cards-drawn-without-replacement-when-first-second-third-and

 136. Γιάννης Ιατρού said

  131: Μιχάλη, αυτό το Limbo dance είναι κάπως σαν αυτό το κάτσε κάτω από τη μπάρα που λένε εδώ, ε; 🙂

 137. Καλησπέρα
  112 «Αλέξανδρε, το κλαμπ σου θα κρυώσει» (ή το παγωτό θα λιώσει)!

  (Ο σχηματισμός Μπιτσ-ό-μπαρο, με «ο» συνδετικό με δικαιώνει και για τα αγιοσοφίτικα:) Όπως κορονοϊός)

  2€ η καρέκλα, 2€ η ομπρέλα και 6€ (μόνο) το σετάκι 2 καρέκλες + 1 ομπρέλα στην Ερεσό (πάντα όταν βλέπω τις τιμές λέω να προτιμήσω το σετ για να μου κάνουν μηδενική έκπτωση).

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ
  Στοκοκκινο 105.5 το β΄μέρος αφιερώματος στον μοναδικό Σόλωνα Λέκκα

 139. 124 «Μα τότε δεν ξέραμε και δεν είχαμε! Γιατί δεν νοσταλγούμε τον τρόπο. Τα νειάτα μας ψάχνουμε.» Πες τα. Όλ’ αυτά τα δήθεν νοσταλγικά που όταν θα σκεφτώ λέω να τρέξω να κρυφτό (το νερό στη στάμνα, το πλύσιμο στη σκάφη ή το φανάρι αντί για ψυγείο και άλλα παρόμοια που εμφανίζονται κατά καιρούς).

 140. ΣΠ said

  134
  Όχι Κιντ. Δεν εννοώ με επανατοποθέτηση. Πάρε την περίπτωση τράπουλας με 4 φύλλα, 2 άσους. Έχουμε τις εξής κατανομές:
  Ο 2ος άσος στην 2η θέση: Α1-Α2-Β1-Β2, Α1-Α2-Β2-Β1, Α2-Α1-Β1-Β2, Α2-Α1-Β2-Β1 (4 κατανομές).
  Ο 2ος άσος στην 3η θέση: Α1-Β1-Α2-Β2, Α1-Β2-Α2-Β1, Α2-Β1-Α1-Β2, Α2-Β2-Α1-Β1, Β1-Α1-Α2-Β2, Β2-Α1-Α2-Β1, Β1-Α2-Α1-Β2, Β2-Α2-Α1-Β1 (8 κατανομές).
  Ο 2ος άσος στην 4η θέση: Α1-Β1-Β2-Α2, Α1-Β2-Β1-Α2, Β1-Α1-Β2-Α2, Β2-Α1-Β1-Α2, Β1-Β2-Α1-Α2, Β2-Β1-Α1-Α2, Α2-Β1-Β2-Α1, Α2-Β2-Β1-Α1, Β1-Α2-Β2-Α1, Β2-Α2-Β1-Α1, Β1-Β2-Α2-Α1, Β2-Β1-Α2-Α1 (12 κατανομές).

  Οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι: 4/24, 8/24, 12/24 ή 1/6, 1/3, 1/2.

 141. Πάνος με πεζά said

  Αντίστοιχη κακόηχη και υποτιμητική λέξη το «γαμάδικο», για το χώρο όπου γίνονται δεξιώσεις γάμων (κτήμα ή μεγάλη κοσμική ταβέρνα). Αναγνωρίζει βεβαίως κανείς την ανάγκη να εκφραστεί μονολεκτικά το θέμα.

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  139: Μια χαρά είναι όλα αυτά τα αντικείμενα. Αλλά μόνο για διακοσμητικά και για εκθέματα στα μουσεία λαϊκής τέχνης.

 143. 137 όχι σε μπιτσόμπαρο. Απλά σε ομπρέλες σε παράταξη οι τιμές.

  Παράλληλα στον Άγιο Ισίδωρο που κολυμπάω συνήθως, καθημερινές και Κυριακές μόνο ό,τι ψωνίσεις (και με γουίφι δώρεάν).

 144. Παράλληλα, στον Άγιο Ερμογένη (έχουν ονόματα να φάν’ κι οι κότες) έχει ταβέρνα από πάνω (με λαϊκές τιμές 🙂 ) που έχει βάλει ομπρέλες και καρέκλες «δωρεάν, αλλά τσι συ μην ίσι μ’λαρ»

 145. 142 Έτσι

 146. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  89 Βασικά είναι παρετυμολογία, από το kulampara
  92 Α, να ο Δύτης
  94 Ναι

  117 Βρε καλώστον!

  122 Κι εγώ το θυμάμαι αυτο, εξίσου αμυδρά όμως

 147. 136,
  Για τέτοιες δραστηριότητες παραπέμπω στον
  Γ.Σ.* Γς

  *Γυμναστικό Σύλλογο

 148. 143, 144 Πολλή παραλληλία έπεσε. Και αντί έχουμ’ ονόματα βγήκε έχουν. Τέλος πάντων…

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσωπικά από γνωστούς γνωρίζω ότι στη δεκαετία του ’50 και του ’60 τα Λάκης, Τάκης, Μάκης ως κομμένα βαφτιστικά Κων/νος, Αχιλλέας, Παναγιώτης κ.λπ. ήταν συνηθισμένα ονόματα στη Θεσσαλία.

  ΥΓ
  Την κακόηχη λέξη «μπιτσόμπαρο» θα την πω μόνο ως έσχατη λύση σε περίπτωση που απειλείται η ζωή η δική μου και της οικογένειας μου («πέστο ή σας τρώμε όλους και θα το κάνουμε να φανεί ως ατύχημα«).

 150. Νέο Kid said

  Σταύρο, οι άσσοι είναι indistinguishable.
  Δες κι εδώ. Κι αυτός καίει κάνει;

  Ουσιαστικά ,μιλάει για μια υπεργεωμετρική κατανομή και τη σχετική συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας.

 151. Γς said

  141:@ Πάνος Με Πεζά

  Σε λάθος ώρα και άρθρο μπήκες

  Εφυγες!

  Αφού τους ρωτήσεις πότε πήγαν σε Πιάνο Μπαρ

 152. Νέο Kid said

  Το απόσπασμα του 150. είναι από το βιβλίο “The theory of gambling and statistical logic” του Richard A. Epstein.

 153. 55, 65 κλπ

  Πέδη έχεις ένα δίκιο αλλά θα το βρεις στην αργκό και όχι στη συμβατική γλώσσα.

  Μουνόπανο αλλά και μουνίκακας. Σκατόφατσα αλλά και σκατίφλωρας.
  Όλα στο σλανγκ είναι, μη λινκάρω τώρα.

 154. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 155. Νέο Kid said

  http://bayesianthink.blogspot.com/2012/11/drawing-aces-from-deck.html?m=1
  https://math.stackexchange.com/questions/3331575/expected-number-of-draws-until-first-ace

 156. ΣΠ said

  150
  Κιντ, νομίζω ότι υπολογίζει το μέσο αριθμό και όχι τον πιθανότερο. Σε μια αύξουσα συνάρτηση η μέγιστη τιμή είναι στο τέλος, η μέση τιμή πριν από το τέλος.

  Σε μια τράπουλα η πιθανότητα να έχεις άσο στην τελευταία θέση είναι 4*51!/52!=1/13.

 157. Γς said

  156:

  Να έχεις άσο,στο μανίκι;

  https://caktos.blogspot.com/2016/01/blog-post.html

 158. Νέο Kid said

  Σταύρο, μα αυτό είναι το ζητούμενο ! Η μαθηματική ελπίδα ή «αναμενόμενη τιμή» (expectancy) που είναι ουσιαστικά το αντίστροφο της πιθανότητας. Η πιθανότητα να έχεις άσο σε οποιαδήποτε θέση είναι 4 στις 52 δηλαδή 1 /13.
  Για να φέρω εξάρες με δυο ζάρια η πιθανότητα είναι 1/36 κι όχι 2/36 που είναι για να φέρω έξι πέντε. Οπότε κατά μέσο όρο πρέπει να ρίξω 32 φορές για να φέρω εξάρες, ενώ μόνο 18 για να φέρω 6-5.
  Νομίζω ότι αυτό σου ξέφυγε στην ανάλυση του 140.

 159. Κουτρούφι said

  1. Εκτός από το beach bar που έδωσε το μπιτσόμπαρο υπάρχει άλλη μια λέξη που προέρχεται από το beach. Ο πιτσικόμης που προέρχεται από το beach comber. Έχει γίνει παλιά συζήτηση εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/16/aodo/
  Ο πιτσικόμης βρίσκεται στα λεξικά; Στην Κρήτη υπάρχει beach bar με την ονομασία «beachcomber»
  2. Στο «φαστφουντάδικο», πάντως, δεν ακολουθήθηκε ο κανόνας που θέλει το -ο- ανάμεσα στις δυο λέξεις. Παρόλα αυτά το φαστΟφουντάδικο γκουγκλίζεται μερικές φορές.

 160. sarant said

  159.1 Σωστός
  159.2 Μα, δεν τηρήθηκε επειδή πήραμε τη λέξη σαν ενιαία, «φαστφουντ»

 161. ΣΠ said

  156
  Η πιθανότητα να έχεις τον 4ο άσο στην προτελευταία θέση είναι 4*48*50!/52!=16/221<1/13. Συμφωνείς;

 162. geobartz said

  Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τη βγάζω σε μια εκτεταμένη παραλία της Μακεδονίας (πού αλλού!). Τα τελευταία χρόνια τάχω φάει τα ψωμιά μου, όμως πριν λίγα χρόνια ήμουνα καθημερινός επισκέπτης των παραλιακών μαγαζιών. Σπάνια έλεγα τη λέξη βιτς-μπαρ, όπως σπάνια την λένε και οι ουκ ολίγοι νέοι του ευρύτερου περιβάλλοντός μου. «Μπιτσόμπαρο» δεν λεει κανένας, και γω ακούω πρώτη φορά σήμερα αυτή τη λέξη. Συνήθως λέμε/λένε σήμερα θα πάμε στον «Παρθενώνα» ή «στους Πέντε Δρόμους» κλπ (τα ονόματα είναι …της φαντασίας). Σ’ αυτά λοιπόν τα παραλιακά μαγαζιά, η μουσική είναι …μουσική. Σπανίως ακούγονται …υπερβαρέα και ανθυγειινά, όταν γίνονται τίποτα βαφτίσια, γάμοι κλπ., και μόνο στις …μικρές ώρες.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στους Πέντε Δρόμους»! Έχει Εξάρχεια και στη Μακεδονία; ☺

 164. sarant said

  162 Μπράβο, που από το 2000 στηρίζατε την οικονομία της γειτονικής χώρας. Αλλά στη λίμνη το μπάνιο δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Γιατί δεν πηγαίνατε στη Χαλκιδική ή έστω σε κάποια παραλία του ν. Σερρών ή Καβάλας;

 165. ΣΠ said

  161
  Για να το γενικεύσω. Η πιθανότητα να έχεις τον 4ο άσο στην n θέση είναι p(n)=4*(48,52-n)*(n-1)!/52!, όπου (48,52-n) σημαίνει 48 ανά 52-n. Η p(n) είναι αύξουσα συνάρτηση.

 166. ΣΠ said

  164
  Ωχ προβοκάτσια.

 167. Γς said

  Σφάξτε τον!

  https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1498962/empainan-oi-toyristes-me-klovraki-iereas-leei-pos-den-itan-oi-toyrkoi-i-agia-sofia-tha-eihe-pesei

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  164:Εννοεί την καθιαυτού Μακεδονία ο πρόεδρος, όχι τη γιαλαντζί.

 169. 166 Aυτός εκεί στο 164 το πάει φιρί-φιρί για μπάνιο 🙂

 170. ΚΩΣΤΑΣ said

  164 Ιεεεεέπ, Νικοκύρη… 🤣 🤗🧐

 171. Νέο Kid said

  Σταύρο, να το πω αλλιώς:
  Ποια είναι η πιθανότητα το δέκα το καλό να βγει πριν από τον πρώτο άσο; 1/5 . Συμφωνούμε νομίζω , μιας και τα 5 χαρτιά (οι 4 άσοι και το δέκα το καλό) έχουν τις ίδιες (1 στις 5) πιθανότητες να βγουν πρώτα. Οκ;
  Φυσικά το δέκα το καλό δεν έχει μπάρμπα στην Κορωνη , οπότε το ίδιο σκεπτικό έχει εφαρμογή και για το 8 κούπα ή οποιοδήποτε άλλο χαρτί που δεν είναι άσος.
  Εφόσον λοιπόν στην τράπουλα υπάρχουν 48 χαρτιά που δεν είναι άσοι ,ο ΜΕΣΟΣ αριθμός χαρτιών (μή άσων) που προηγούνται από τον πρώτο άσο είναι 48*1/5 = 9,6. Οεδ.

 172. Άσχετο
  https://www.dw.com/el/%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9/a-54347661
  Σε επίρρωση αυτών που λέει να προσθέσω κάποιες προσωπικές εμπειρίες:
  Ο πρώτος ορθόδοξος ναός του Μονάχου, στο κέντρο της πόλης, ήταν καθολικός (Salvatorkirche και σήμερα της Μεταμόρφωσης) και δωρήθηκε στους Έλληνες φοιτητές της πόλης το 1828, από τον πατέρα του Όθωνα (πριν ακόμα αυτός έρθει στην Ελλάδα – ούτε σαν σκέψη δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, ήταν πολύ μικρός).
  Έχω φάει σε πιτσαρία στην Ιταλία που ήταν πρώην εκκλησία.
  Έχω πιει καφέ στη νότια Γαλλία σε καφετέρια σε πρώην εκκλησία.
  Για τα μαγαζάκια που υπάρχουν κάτω από, ή σε κομμάτι από εκκλησίες και τζαμιά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά.

 173. Triant said

  158, 161 κ.ά. Μή με κάνετε να ρίξω κανά εκατομμύριο ανακατέματα να βρεθεί η λύση μοντεκαρλιώτικα.

 174. Νέο Kid said

  165. Το ότι είναι αύξουσα η συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας δηλαδή η συνάρτηση που εκφράζει την κατανομή αυτής της πιθανότητας, ΔΕΝ σημαίνει ότι η μέση αναμενόμενη τιμή (mean value ή expected value ) που είναι αυτό που ζητάμε να βρούμε, είναι στο «κέντρο βάρους» της πιθανότητας, δηλαδή στη διάμεση τιμή του 50% πάνω και 50% κάτω.
  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα (με συνεχείς μεταβλητές κι όχι διακριτές όπως τα χαρτιά, αλλά το ίδιο κάνει)
  http://eisatopon.blogspot.com/2013/02/blog-post_1916.html

 175. Νέο Kid said

  173. Αν έχεις καμία εφαρμογούλα Monte Carlo κάνε τον κόπο, please! 😊
  Ες αύριο τα σπουδαία, από μένα. Καληνύχτα!

 176. ΣΠ said

  171
  Ποιος λες λοιπόν ότι είναι ο πιθανότερος αριθμός φύλλων που προηγούνται του 4ου άσου; Η απάντηση προφανώς πρέπει να είναι ακέραιος αριθμός.

 177. ΣΠ said

  174
  Υπολογίζουμε διαφορετικά πράγματα. Στο 165 είναι η πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός, δηλαδή σε μια τράπουλα ο 4ος άσος να βρίσκεται στην n θέση. Αυτή η πιθανότητα μεγιστοποιείται στο n=52.

  Αν στοιχημάτιζα σε ποια θέση θα βγει ο τελευταίος άσος θα έλεγα στην τελευταία.

 178. Νέο Kid said

  Σταύρο, γιατί η απάντηση πρέπει να είναι ακέραιος αριθμός; Ως γνωστόν η αναμενόμενη μέση τιμή expected value αν ο φίλος Τριαντ ρίξει 1 εκατομμύριο ζαριές με το μοντεκαρλάκι του είναι 3,5. Ζαριά που μόνο ο Κούλης μπορεί να φέρει…😀
  Σε πάω το στοίχημα πάντως ! Αν κάνει το μοντεκαρλο simulation o Triant ,θα δεις ότι ο τέταρτος άσσος βγαίνει συντριπτικά στη θέση 42 ( και στα πέριξ…🙂)

 179. aerosol said

  Αυτός ο Νικοκύρης ρε παιδί μου… Κινείται ήρεμα, ήπια. Και μόλις χαλαρώσεις… τσουπ! Θερίζει! 😀

 180. loukretia50 said

  Καλημέρα!
  Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς μπιτσόμπαρα?

  Με αφορμή κάποιες φήμες για κλείσιμο, θέλησα να παρουσιάσω στους πάντα ανήσυχους σχολιαστές προβληματισμούς για το καυτό θέμα σαν έρευνα, μελέτη -σοκ!
  Να δείξω κι εγώ ένα επίπεδο βρε παιδιά!

  Μπαρ που γράφουν ιστορία ; Ποιοί δε θέλουν φασαρία?

  Η λέξη είναι απεχθής , έστω κι αν προτιμάμε
  ανέσεις νάχουμε στην πλαζ – όλοι οι καλοί χωράμε!
  Στην παραλία καθεστώς : ομπρέλα και σφηνάκια
  Και μουσική στη διαπασών – σαχλά μόνο χιτάκια

  Σε νεαρούς στατιστικές σίγουρα δε μετράνε,
  Όλοι υπέρ , ελάχιστοι στις ερημιές θα πάνε
  (Κάτι σαν άκυρα/λευκά, τα λίγα δε φτουράνε).

  Ας εξετάσουμε λοιπόν απόψεις πρεσβυτέρων
  Σαρανταφεύγα «ώριμων»*, σίξτυ και μουστογέρων /*ναι, «αυτάκια» χρειάζονται!
  Υπέρ αν είναι ή κατά, κομφόρ ιδιαιτέρων

  Με γκρίνια κι απαξίωση μιλά η πλειοψηφία
  Για την κατάντια των ακτών και την οχλαγωγία.
  Μπιτσόμπαρα απεχθάνονται, συνωστισμός, βαβούρα,
  (Και οι θεές σνομπάρουνε παππούδες με κουλούρα).
  Η μουσική , ηχορύπανση, το σέρβις ένα χάλι
  Τα κουβαδάκια διπλανών τους βρίσκουν στο κεφάλι.

  Ναι, δυστυχώς, σχεδόν παντού, η κατάσταση ξεφεύγει
  Μια κάποια λύση είναι κι αυτά, μήπως μας διαφεύγει
  το γεγονός ότι πολλοί για μπάνιο αν ξεκινήσουν
  μαζί με γυναικόπαιδα, στην άμμο αν καθίσουν
  χρειάζονται συμπράγκαλα, ψάθες, νερά, ομπρέλα
  Γιατί ο ήλιος ο καυτός γελάει με τα καπέλα
  ΛΟΥ
  to be continued… (or not to be!)

 181. Triant said

  Καλημέρα.

  178 κ.ά. Δεν έχω, πρέπει να την γράψω αλλά ελπίζω να βρώ χρόνο. Είχα γράψει ένα ανακατευτήρι για το μπριτζ, θα το βρώ και θα το προσαρμόσω. Απλώς η ρουτίνα των (ψευδο)τυχαίων δεν είναι ότι πιο μοντέρνο.

 182. loukretia50 said

  Κάνει πολλή ζέστη για να νοσταλγήσω φουστανέλα!
  Παραμένω στα μπιτσόμπαρα :

  Πάμε λοιπόν : ανάλυση σε βάθος (μπυροπότηρου)
  Ποιοι αντιδρούν?
  – Kατηγορία Α΄ – A’
  Μειοψηφία υπαρκτή, που όμως καθορίζει
  Το FIR : πού ο απλός θνητός μπορεί να πλατσουρίζει
  (Για καθαρά στατιστικούς λόγους τους αναφέρω,
  Ευελπιστώντας έρευνα σε βάθος να προσφέρω)

  ‘Ολοι οι φραγκατοι μπον βιβέρ με το gymato σφρίγος
  Αριστοκράτες wanna be – ουχί μπαμπάς κολλήγος
  Δεν πάνε με το πόπολο, στη σκέψη νοιώθουν ρίγος
  Ασμένως κοτεροβατούν σ΄ακτές παραμυθένιες
  Με αυλικούς και Vip – περσόνες λίαν σένιες
  (αυθεντικές ή γιαλαντζί) νορμάλ ή τιποτένιες

  Με τα κοννέ στριμώχνονται ,για μπίζνες συζητάνε
  Ποσώς ενδιαφέρονται τι ζόρι άλλοι τραβάνε.
  -«Να κλείσουν τα μπιτσόμπαρα!» λένε χωρίς αισχύνη
  Σαμπάνια δε σερβίρουνε, κι ο κόσμος μας τη δίνει.
  Παρθένες θέλουμε ακτές, χώρους ιδιαιτέρους
  Κι η θάλασσα νάναι πριβέ, μόνο για ημετέρους»

  Έγινε η καταγραφή, και πάμε παρακάτω
  Περνάμε από τον αφρό στον ερεβώδη πάτο

  -Κατηγορία Γ΄ – και ηλικία!
  Συνταξιούχοι πένητες , δε θέλουν φασαρία
  Και δεν αντέχουν έξοδα ούτε ταλαιπωρία
  εκτός αν έχουν πατρικό στην ‘Ανω Κλειτορία

  Πάνε κι αυτοί – προφανώς αγνοούν τη λέξη
  ΛΟΥ
  Ι ‘ll be back!

 183. dryhammer said

  180.
  Σαρανταφεύγα «ώριμοι», σίξτυ και μουστογέροι
  βρίζουνε τα μπιτσόμπαρα ως θορυβώδη μέρη.

  Μα ειν’ η καρδιά τους δόλια, στο βάθος πορνογέροι,
  κοιτάζουν μήπως ξεπετά κανένα κωλομέρι,
  από τα τάνγκα και μπραζίλ που τα ξεπεταρούδια,
  άλλα θρεμμένα με ψαχνό κι άλλα σα σιλιγούδια,
  κουνάν μπροστα στα μούτρα τους.
  Άθλια μεν τραγούδια,
  μα σαν σε περιβάλλουνε της νιότης τα λουλούδια,
  χαίρεσαι και βαρήκοα χαμόγελα μοιράζεις
  γιατί έχεις δίπλα την κυρά και μοναχά κοιτάζεις.

  Έχεις καράφλα και σκεμπέ, πρέπει πολλά να τάζεις
  και να προσέξεις την καρδιά, τώρα που ιδρώτα στάζεις.

 184. loukretia50 said

  183. Καλά τα λέει ο φίλος μας, ν’ ακούτε τους αρχαίους
  Ξέρουν τα κόλπα από παλιά – αλίμονο στους νέους!
  =======================

  Το σφυροκόπημα συνεχίζεται!
  – Κατηγορία φελλού – πάντα επιπλέουν

  Ω! οι λεβεντοκάγκουρες των πολλαπλών Μαϊων!
  Νεόπλουτοι, βλαχαδεροί, βορείων προαστίων
  που κουβαλούν συμπράγκαλα κι εξοπλισμό γραφείων
  σε μια μικρή εξόρμηση για χάρη των οικείων

  Παρέμβαση ΙΚ(Ε)Αστική μικρή ακτή μπαζώνει
  ενώ τζιπούρα σα θεριό δεντράκια ξεριζώνει
  Εκτός ελέγχου κουρνιαχτό μουγκρίζοντας σηκώνει
  Και ο περήφανος σωφέρ δικαίως καμαρώνει.

  Κομίζουν ασορτί σαιζ λονγκ, σκαμπό και κομοδίνο
  για ν΄αποθέτουν κινητά, ποτά με μαρασκίνο.
  Τριγύρω το τσουμπλεκαριό με άπαντα θαλάσσης
  αναβαθμίζει το ντεκόρ και γίνεται άλλης κλάσης

  Με μαεστρία στήνουνε το φανταιζί ομπρελίνο
  ενώ στην άμμο ακροβατούν ως παίδες εν καμίνω

  Μια ώρα να ετοιμαστούν και άλλη μια να φθάσουν
  Και μέχρι να τακτοποιηθούν σίγουρα θα πεινάσουν

  Μετά το φαγοπότι τους ρίχνουν κι έναν υπνάκο
  κι έχουν σινιέ προσκέφαλο, ταιριάζει με το σάκκο
  Μετά βαριούνται για βουτιά στη θάλασσα να τρέξουν
  κι αποφασίζουν τελικά την κόμη να μη βρέξουν

  Νοιώθουν την υποχρέωση χαρά να μεταδώσουν
  Και στο φουμπου λεπτομερώς γνωστούς να ενημερώσουν
  Ταμπλέτες εμφανίζονται , κι όλοι αφοσιωμένοι
  Μοιράζονται βαθειά σιωπή, φουλ αποξενωμένοι.

  Κι αν τύχει κάπου ν΄ακουστεί ο θόρυβος ηχείων
  Οικτίρουν και σνομπάρουνε αγέλες των αχρείων
  που δε μπορούν οι άσχετοι τη φύση να χαρούνε,
  τα θέλουν όλα έτοιμα , στη μόδα υπακούνε
  ‘Τι θέλουν τα μπιτσόμπαρα ? μεγάλη κιτσαρία!
  Και καταστρέφουν τις ακτές… και τόση φασαρία…»

  Συνείδηση οικολογική πιστεύουν διαθέτουν
  Γιαυτό και οικολογικά σκουπίδια εναποθέτουν.
  ΛΟΥ
  (Κι αν δε σας αρέσει, πάτε κάπου αλλού!)

 185. sarant said

  Καλημέρα και από δω σε στιχουργούντες και μοντεκαρλιστές!

 186. loukretia50 said

  Πνίγηκα στην ανάλυση, μεγάλο ήταν βάθος
  Γιαυτό και θα αφηγηθώ προσωπικό μου πάθος :

  Μια κατηγορία μόνη μου

  Ωραία είν΄η θάλασσα, κρυστάλλινη μαγεία
  Ωραία και η αμμουδιά, η φύση, η ησυχία
  Μα είν’ το στόμα σου στεγνό, ποτάμι ο ιδρώτας
  Αλάτι, άμμος και αήρ, δέρμα σαν πόδι κότας.

  Με ένα ταπεινό θερμός με παγωμένο κάτι
  Τι κάνεις αν η αντηλιά σου θόλωσε το μάτι?
  Ο ήλιος είναι ο εχθρός για τη λευκή τη ράτσα
  Κόκκινη σαν τον κω.. μαϊμούς γίνεται όλη η φάτσα.
  Ανέμελα δεν κολυμπάς – γάτα είσαι, γιά μπαρμπούνι?
  Κι όταν σ΄αγγίζουν ζεματάς αν φύγει το μαντζούνι

  Και στην καυτή την αμμουδιά για άραγμα ούτε λόγος
  Την προστασία αναζητάς κι ας είσαι οικολόγος*/ * μην πει κανείς οικολόγρια…
  Ούτε βαρκάδα ή ψάρεμα, όση κι αν έχεις ρέντα
  Γιατί στον ήλιο δε φτουράς, εκτός αν βάλεις τέντα.

  Κι αν βάζεις αντηλιακό είναι μια σιχαμάρα
  Κι αν δεν το βάλεις, προκαλείς οδυνηρή λαχτάρα
  Γιατί και το γιαούρτωμα μόνο χαρά δεν έχει
  Κι ας λένε διαχρονικό προβάδισμα κατέχει

  Λύση υπάρχει : κουβαλάς συμπράγκαλα κι ομπρέλα
  μες στο λιοπύρι το καυτό – μπελάς το σύρε κι έλα.
  Γιατί η απόμερη αμμουδιά , αγνή, ονειρεμένη
  είναι σε μέρη δύσβατα – και πρακτικά χαμένη!

  Αφήστε με λοιπόν να βρω μπιτσόμπαρο ν΄αράξω
  Αν δεν καθήσω στη σκιά, σίγουρα θα βελάξω.
  Θα απολαύσω δροσερό φραπέ κι ένα ποτάκι
  θα κάνω οφθαλμόλουτρο, θα πάρω παγωτάκι…
  Κι αν λένε πως είναι μπανάλ, στ΄αλήθεια δε με μέλλει!
  συντροφικά μοιράζομαι του ήλιου τα οφέλη
  ΛΟΥ
  (και με μικρά ακουστικά γλιτώνω το καγκέλι!)

 187. Νέο Kid said

  Οι στιχουργούντες ξέχασαν το μπωλ με τους κεφτέδες
  και οι μοντεκαρλιστές -αλίμονο!- ψάχνουν για τους βαλέδες…

 188. dryhammer said

  187. Μανίκι, τελικά, ο άσος.

 189. loukretia50 said

  187. γειά σου Κιντ!
  Αυτά είναι για νοικοκυρές, οι άλλες έχουν γνώση
  ότι ακόμα και τζανκ φουντ απόλαυση θα δώσει
  Κι όταν σου το σερβίρουνε έτοιμο στα πιατάκια
  Κανείς δε λέει «τάκαψες, είναι σαν αραπάκια!»

 190. Νέο Kid said

  Η ποίηση είναι μια ζαριά με ακριβή γκανιότα
  μα οι στιχουργούντες μας εδώ, κατά τα ειωθότα,
  είναι κιμπάρηδες πολύ κι όχι τσιγκουναραίοι
  σε ακριβά μπητσόμπαρα ποτέ δεν έχουν χρέη
  ομπρέλες και συμπράγκαλα ποτέ δεν κουβαλούνε
  ούτε και στα κατσάβραχα με στρινγκ κουτρουβαλούνε
  Μα πάνω απ όλα είν´ όμορφοι! Θεοί του Ολύμπου ίδιοι
  Νιοκίδ θυμίζουνε Θεό! Κι όχι Γουσού το γίδι!

 191. Dong-ho Spiros Merimanis said

  5 λέει ο Πέπε
  «ο σχηματισμός δεν είναι κανονικός αλλά σαν κανονικός (δε νομίζω να έχουμε άλλα τέτοια σύνθετα: δύο μονοσύλλαβες ξένες λέξεις, που μάλιστα η μία -beach- να μην υπάρχει ως δάνειο, αλλά με συνδετικό φωνήεν και παραγωγικό τέρμα σαν να ήταν ελληνικές)»

  υπάρχει η «μπαργούμαν» που είναι καθαρά ελληνική λέξη αφού στα εγγλέζικα και σε άλλες γλώσσες λέγεται «barmaid»
  τη δέχονται τα λεξικά όμως γιατί κατασκευάστηκε από άσχετους διανοούμενους
  μπαργούμαν η [bárγúman] Ο (άκλ.) : γυναίκα που εργάζεται ως σερβιτόρα σε μπαρ. [λόγ. < αγγλ. bar `μπαρ΄ + woman `γυναίκα΄ κατά το μπάρμαν (δες λ.)]

 192. Triant said

  Ζητάω συγγνώμη για το σεντόνι αλλά δεν γίνεται αλλοιώς (εύκολα).
  Λοιπόν έγραψα κάτι, το έτρεξα για 10 μύρια και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Σταύρο. Από περιέργεια κατέγραψα το πότε εμφανίστηκαν και οι τέσσερεις άσσοι. Ξαναζήτάω συγγνώμη και βάζω το αποτέλεσμα. Τα μηδενικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κρατήσω την στοίχιση.

  After 10000000 iterations I found :

  01 769072 000000 000000 000000
  02 724612 045214 000000 000000
  03 679297 087171 001814 000000
  04 638936 125129 005415 000039
  05 600165 159817 010396 000158
  06 561475 191472 016847 000363
  07 523753 219695 025145 000763
  08 489360 244138 033692 001312
  09 455801 266817 044641 002034
  10 424803 287347 055829 003136
  11 394645 302386 068053 004488
  12 365233 317164 080943 006131
  13 336846 328635 095318 008020
  14 311069 338273 109705 010638
  15 286531 343274 124072 013721
  16 263485 348896 139024 016701
  17 242091 351322 154677 020745
  18 221332 351480 170692 025069
  19 201168 351122 187177 030406
  20 183745 348658 201926 035975
  21 165391 342936 217076 042031
  22 149851 337362 232592 049203
  23 134852 330054 247013 056302
  24 120606 320917 261256 065524
  25 108095 311587 275481 074746
  26 096319 299604 287595 085172
  27 084853 288473 301112 095739
  28 074555 275395 311507 108403
  29 065418 262200 321222 120506
  30 056934 247002 330347 134820
  31 049167 232372 336927 149759
  32 041627 217315 342995 166305
  33 036049 201828 347215 183646
  34 030172 185949 351665 202091
  35 025266 171292 352570 220691
  36 020431 155431 352199 241438
  37 016737 139697 349770 263278
  38 013412 124748 344099 287148
  39 010580 109745 337270 311431
  40 008037 095083 328221 337295
  41 005977 080848 318272 364100
  42 004473 068025 302499 393368
  43 003144 055813 286303 424014
  44 002121 044615 267623 455999
  45 001274 033934 244883 488169
  46 000712 024974 219333 525340
  47 000342 017142 190187 560702
  48 000151 010458 160200 597847
  49 000035 005378 125090 639652
  50 000000 001813 086936 681100
  51 000000 000000 045176 724147
  52 000000 000000 000000 770335

 193. ΣΠ said

  192
  Επιβεβαιώνεται η σχέση που έδωσα στο 165: p(52)=1/13=0,0769230, p(51)=16/221=0,0723981.

 194. ΣΠ said

  192
  Triant, ξέχασα να σ’ ευχαριστήσω. Τα αποτελέσματά σου δείχνουν επίσης ότι η πιθανότερη θέση εμφάνισης του 1ου άσου είναι η 1, του 2ου η 18 και του 3ου η 35.

 195. Triant said

  Παρακαλώ 🙂
  Από την άλλη, αν τα βάλεις σε ένα εξελάκι φαίνεται πως η διάμεση τιμή για τον τέταρτο άσο είναι μεταξύ της 43ης και της 44ης θέσης (και για τον πρώτο μεταξύ 8 και 9). Μάλλον αυτό είχε στο μυαλό του ο Κίντος.

 196. geobartz said

  164 sarant said…

  # Πως, πως: Πήγα και στη χώρα των Βουλγαροσκοπιανών κάποτε. Πράγματι στην Οχρίδα το μπάνιο δεν είναι και τόσο ευχάριστο, όσο στις παραλίες της Μακεδονίας. Λες να περιμένουν να ξανάρθει ο Τσίπρας για να τους ξεπουλήσει και τις παραλίες της Μακεδονίας;;; Μπα! Δεν πιστεύω να συνεχίσει τα ξεπουλητά. Καιροφυλακτούν οι ΣΠ (166), Γιάννης Κουβάτσος (168), ΣτοΔγιαλοΧτηνος (169), 170 (ΚΩΣΤΑΣ), aerosol (179)

 197. loukretia50 said

  ΝεοΚιντ
  Γνήσιος είσαι stray cat, κι επιλογή σου μόνο
  στο κλαμπ φευγάτων στιχουργών άλλο να δώσεις τόνο.
  Γνωστή σε σένα η γειτονιά, κοινή γαρ η παραξενιά!
  Νομίζω?

  Αδέσποτοι, χωρίς λουρί, κουλτούρα έχουν τρομερή! – διαβάζουν με μανία.
  (αν και δε μέτρησαν ποτέ την τόση ευφυϊα!)

  Με λέξεις παίζουν. Σκακιστές, μ΄αντίπαλο το χρόνο
  Κι αν η παρτίδα πάει στραβά, και το πληρώσουν ακριβά
  με κίνηση που αποσπά – πιο τζογαδόρικη! – n’ est-ce pas?
  κερδίζουν άλλο θρόνο,

  Σ΄εκείνους που θ΄αποφανθούν – και μοχθηρά θα ευχηθούν!
  «Καιρός τα ζούδια να χαθούν, γιατί τους λείπει βίδα»
  (αλήθεια, μήπως μάθατε κάτι για Αβονίδα?)
  με γρίφους θα σερβίρουνε αμείλικτη γραφίδα
  ΛΟΥ
  Οι ελέ- οι ελεύθεροι κι ωραίοι
  δεν το παίζουν ποιητές!
  Έρρωσο!

 198. loukretia50 said

  Και παίζουμε με την εικόνα! σαφώς και είμαστε στρέιτ!
  Stray Cats – Stray Cat Strut

 199. Triant said

  Χά! Αυτό είναι το χτεσινό 🙂
  Νικοκύρη έχεις το ελεύθερο (αν όχι την παράκληση) να το σβήσεις.

 200. aerosol said

  Λου δεν παίζεσαι!
  [Και το «κοτεροβατούν»… το κλέβω! Μη σου πω πώς θα το δηλώνω ως δική μου εφεύρεση, να με κοιτούν με θαυμασμό αι νεαραί υπάρξεις -όσο προσπαθώ να ρουφάω τη μπάκα.]

  #199
  Γιατί σνομπάρετε, καλέ,
  το ντόπιο το μοσχάρι;
  Θα χάσουμε ανάπτυξη…
  Για κάντε μου τη χάρη!

  #196
  Εφόσον κάθε μέρα χωρίς διακοπή (με τη λογική του παλιού ανέκδοτου «… τα οποία σκουλήκια…»!) υπενθυμίζεις την οπτική σου για ένα συγκεκριμένο θέμα, είτε μιλάμε για φρούτα είτε μιλάμε για τη ΝΑΣΑ, νομίζω πως το να ακούς μια φορά στις τόσες και μια μπηχτή δεν είναι δείγμα πως κάποιοι καιροφυλακτούν. Είναι απόδειξη πως κάποιοι ανέχονται και δεν θέλουν να χαλάνε κάθε μέρα την καρδιά της παρέας -ή την δική σου. Μπορείς και να το εκτιμήσεις. Ακόμα κι ο Κάτωνας, με το Carthago delenda est του, στη Σύγκλητο μίλαγε, που μπορεί και να έπιανε τόπο ο λόγος του. Αν το πέταγε καθημερινά στην παρέα του, αργά ή γρήγορα θα τον πιάνανε με τις πατσές -που λέγανε οι παλιοί Νότιοι- και θα βρισκόταν να τα πίνει μόνος του σε άλλη ταβέρνα. Το πολύ το κυριελέησον…

 201. Αγγελος said

  (58) Κολόμπαρος θα πει γυμνός στο ιδίωμα της Χαλκιδικής. Φίλη της γυναίκας μου που υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός εκεί είδε σε μαθητική έκθεση «Ήταν φθινόπωρο και τα δέντρα ήταν κολόμπαρα.» Υπάρχει μάλιστα και κολομπαρόπιτα, μια πίτα που δεν έχει νομίζω φύλλο ή ζυμάρι από πάνω.

 202. sarant said

  199 Οκ!

  201 Και η Μαρία (που τώρα διακοπεύει) είχε πει κάτι για αυτή την πίτα.

 203. dryhammer said

  201. Άρα στο ιδίωμα της Χαλκιδικής, κολόμπαρα είναι τα στριπτιζάδικα.

 204. ΣΠ said

  203
  Αυτά είναι τα κωλάδικα.

 205. Αγγελος said

  H πιθανότητα το νυοστό φύλλο να είναι, ας πούμε, ο άσσος σπαθί είναι φυσικά 1/52. Αν αυτό συμβαίνει, η πιθανότητα ο άσσος κούπα να βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα ν-1 φύλλα είναι (ν-1)/51. Αν αυτό συμβαίνει, η πιθανότητα να βρίσκεται και ο άσσος πίκα ανάμεσα στα πρώτα ν-1 φύλλα είναι (ν-2)/50. Τέλος, αν αυτό συμβαίνει, η πιθανότητα να βρίσκεται και ο άσσος καρό ανάμεσα στα πρώτα ν-1 φύλλα είναι (ν-3)/49. Άρα η πιθανότητα να είναι σπαθί ο τελευταίος άσσος ΚΑΙ να βρίσκεται στη νυοστή θέση είναι (ν-1)(ν-2)(ν-3)/(49*50*51*52), και αφού η πιθανότητα δεν εξαρτάται από το χρώμα του άσσου, η συνολική πιθανότητα να βρίσκεται στη νυοστή θέση ο τελευταίος άσσος είναι τετραπλάσια, δηλ. (ν-1)(ν-2)(ν-3)/(49*50*51*13). Αυτό είναι αύξουσα συνάρτηση του ν, και συνεπώς η πιθανότερη θέση είναι η τελευταία, ν=52. Η πιθανότητα για ν=52 βγαίνει 1/13, πράγμα λογικό, αφού το συμβάν είναι το ίδιο με το συμβάν «το τελευταίο φύλλο είναι άσσος».
  Αυτό ρωτούσε, νομίζω, ο ΣΠ. Ο ΝεοKid υπολόγισε την προσδοκώμενη (=μέση) τιμή του ν, που μπορούμε να τη βρούμε ως Σν(ν-1)(ν-2)(ν-3)/(49*50*51*13) = (Σ(ν+1)ν(ν-1)(ν-2)(ν-3)-Σν(ν-1)(ν-2)(ν-3)(ν-4))/(5*49*50*51*13) = 53*52/(5*13) = 42,8. Η διάμεσος πάλι (=αριθμός που ο ν είναι τις μισές φορές μεγαλύτερος και τις μισές μικρότερος από αυτόν) θα είναι ο χ για τον οποίο (χ+1)χ(χ-1)(χ-2)(χ-3) = 5*49*50*51*13/2, που βγαίνει 34 και κάτι, δηλ.ο τελευταίος άσσος έχει κάτι λιγότερο από 50% πιθανότητες να περιλαμβάνεται στα 34 και κάτι περισσότερο από 50% πιθανότητες να περιλαμβάνεται στα 35 πρώτα φύλλα.

 206. Αγγελος said

  (203) κολομπαρόμπαρα θα ήταν αυτά 🙂

 207. ΣΠ said

  205
  Σωστός, Άγγελε.

 208. dryhammer said

  206
  Σωστός, Άγγελε.

 209. Νέο Kid said

  Triant, μερσί για τον κόπο!

 210. Triant said

  205: Κι όμως, μετά από 10.000.000 πειράματα (όπου οι άλλες πιθανότητες επιβεβαιώθηκαν) ο τελευταίος άσσος είχε έρθει 4.556.709 φορές στα πρώτα 43 φύλλα και 5.012.708 φορές στα πρώτα 44 φύλλα. Στα πρώτα 35 φύλλα είχε έρθει μόλις 1.934.637 φορές.

 211. Triant said

  209: Ντε ριέν 🙂

 212. sarant said

  210 Εν τω μεταξύ δεν έχω παρακολουθησει καθόλου τι γίνεται, αλλά πρέπει να είναι συναρπαστικό 🙂

 213. geobartz said

  aerosol said…

  # Εντάξει, μην καιροφυλακτείς! Καλλίτερα να κάνεις κανένα αεροσόλ για να σου φύγουν οι μύγες! Άλλωστε, ποιος σου είπε ότι θα βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;;;

 214. Νέο Kid said

  212. Νικοκύρη , είναι συναρπαστικό όντως!
  Η ουσία είναι ότι άμα σου βάλει κάποιος ένα πιστόλι στον κρόταφο και σου πει «πες μου σε ποιο χαρτί θα βγει ο τελευταίος άσσος, αλλιώς σε σκοτώνω!» το καλό που σου θέλω να απαντήσεις «στο 43!» Ή «στο 42» για να πιάσεις καλό φενγκσούι απ την αύρα του Ντάγκλας Άνταμς… 😊

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γεια σου, πρόεδρε μακεδονομάχε! Φύλα καλά τα πρόβατά σου από τους καθιαυτού λύκους. 😂

 216. Triant said

  212: Πράγματι με το 43 έχεις γύρω στο 4,2% να την γλυτώσεις.
  Από την άλλη, αν πεις στο τελευταίο έχεις 7,7% αλλά βέβαια αυτό που μετράει στην τελική είναι το πόσο τυχερός είσαι 🙂

  Κίντ, που βασίζεσαι και επιμένεις ενάντια στην θεωρία και την πράξη; Αλήθεια ρωτάω.
  Πάντως αν θέλεις το source της εφαρμογής είναι εδώ και είναι μόνο 93 αραιογραμμένες σειρές C.

 217. Triant said

  Για κάποιον λόγο δεν δουλεύει ο λίκνος, ξαναπροσπαθώ
  http://automaton.gr/Files/kid.c

 218. Νέο Kid said

  216. Έχω βαθιά πίστη (θρησκευτική, τολμώ να πω) στον Ισχυρό νόμο των μεγάλων αριθμών! Οπότε θα ποντάρω στα 5 μύρια τόσα που έβγαλες ,αντί στα 4 μύρια τόσα .

 219. Triant said

  Παραιτούμαι.

 220. sarant said

  214 Να το έχω στο νου μου λοιπόν 🙂

 221. loukretia50 said

  κ. Μπαρτζούδη,
  Σίγουρα δεν καιροφυλακτώ, ούτε μπλέκω σε ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις.
  Όμως θυμάμαι ότι παλιά δίνατε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και νόμιζα πως είχατε χιούμορ.

  Ακόμα και μετά το μοτίβο που καθιερώσατε – απλώς αναφέρω ένα γεγονός- κάποια στιγμή μας διηγηθήκατε μια ωραία ιστορία για έναν κερατούκλη που μου ενέπνευσε στιχάκια.
  Σήμερα δεν άντεξα στον πειρασμό, πρώτα βγαίνει η ψυχή, δε λένε?
  Ελπίζω να το δείτε κι αυτό με την ίδια καλή διάθεση.

  Βουκολικόν – απλοϊκόν!
  Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί, μα ξέφυγε μια γίδα
  Ποιος άραγε την έκλεψε? Έπεσε σε παγίδα?
  Κατάθλιψη ο τσέλιγκας , ψάχνει ως την Οχρίδα
  και ω! του θαύματος ! εκεί τη βρίσκει να φλερτάρει
  με λύκους που κερνάγανε ξένο ξερό χορτάρι.

  -Τι γύρευες μωρή ζουρλή σ΄αυτό το κολομπάρι*?
  ———————————-/ * χώρος που πας για κούρεμα κι αφήνεις το τομάρι

  Χαμένη είσαι, θα σε φαν, δεν κάνουνε παζάρι
  Γύρνα κοντά μου στο μαντρί, για κάνε μου τη χάρη.
  Δεν έβοσκες περήφανα το καθιαυτού χορτάρι?

  Αγέρωχα τον κοίταξε η μαυρομάλλα γκιόσα
  – Με είχαν τάξει από παλιά, κι εσύ δεν έβγαλες μιλιά.
  Μη με φοβάσαι, μένω εδώ, μιλάμε ίδια γλώσσα.
  Δε θα χαθώ, και μην ξεχνάς πως έχουν δώσει τόσα
  κι οι γείτονες, ενώ οι εχθροί μας τα ‘χουν τετρακόσα

  ΥΓ Ποντάρω στην προχωρημένη ώρα για να μην πυροδοτήσω συζητήσεις για το Μακεδονικό!

 222. loukretia50 said

  … κι εύχομαι να κοιμάται ο Γουσού και να ονειρεύεται θεές σε μπιτσόμπαρα!

 223. Νέο Kid said

  219. Κοίτα. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα μεμονωμένης ,σημειακής ξέρω γω, πιθανότητας. Αλλά μόνο ως πρόβλημα expected/mean value.
  Ποια είναι η πιθανότητα να τραβήξω ένα φύλο από μια 52άρα τράπουλα και ναναι άσος. 1 στις 13. Οκ. Ας πούμε τώρα πριν τραβήξω ,πιάνω το πρώτο χαρτί απ την τράπουλα και το βγάζω έξω. Ποια είναι η πιθανότητα τώρα να τραβήξω άσο; ΠΑΛΙ 1/13. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα αν σκεφτεί ότι το να πετάξω το πάνω χαρτί ισοδυναμεί απόλυτα με το να το έχω πάρει και να το έχω βάλει στο τέλος της τράπουλας ή εναλλακτικά με την προφανή σκέψη ότι και ΟΛΑ και τα 51 χαρτιά να πετάξω , η πιθανότητα το τελευταίο να είναι άσος ΠΑΛΙ 1 στις 13 είναι.

  Νομίζω ότι τα πλείστα όσα λίνκια από έγκυρες πηγές που επιβεβαιώνουν αυτή μου την προσέγγιση και πόσταρα στα σχόλια μέχρι τώρα είναι αρκετά, αλλά ξαναδίνω ένα καλό που πιθανώς να διέφυγε

  http://bayesianthink.blogspot.com/2012/11/drawing-aces-from-deck.html?m=1

 224. Triant said

  223: Κοίτα, γιατί βλέπω οτι είσαι καλόπιστος. Έχω ασχοληθεί αρκετά με τις πιθανότητες ειδικά με αυτές της τράπουλας λόγω μπριτζ. Έχω μάλιστα και μια σελίδα με ένα calculator υπό συνθήκη πιθανότητας που εξακολουθεί να έχει traffic από όλον τον κόσμο.
  Όταν όμως ένα πρόβλημα είναι αρκετά πολύπλοκο και δεν με ενδιαφέρουν πολλά ψηφία ακρίβειας, φτιάχνω μία προσομοίωση, κάνω έναν μεγαλούτσικο αριθμό από επαναλήψεις και έχω τα νούμερα που χρειάζομαι. Αυτό έκανα και τώρα και οι 10.000.000 επαναλήψεις είναι παραπάνω από αρκετές. Επειδή είσαι άνθρωπος της πιάτσας και έξυπνος δεν χρειάζεται να σου πω ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την επαλήθευση μιας θεωρίας. Δηλαδή οι μέθοδοι που φέρνουν αποτελέσματα κοντά σε αυτά της προσομοίωσης είναι μάλλον σωστές ενώ αυτές που απέχουν έχουν κάπου κάποιο λάθος. Εκτός αν πιστεύεις πως όταν η πραγματικότητα διαφέρει από την θεωρία το πρόβλημα είναι της πραγματικότητας. Ξαναδές λοιπόν τα νούμερα που πόσταρα και αν θες για πλάκα δες και το source του προγράμματος.

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αμάν, τί έγινε δω πέρα.
  Αμέρικαν μπιτσόμπαρο στο Μόντε Κάρλο
  το κάνατε!

  Γεια σου Λου
  μπαραλλού 🙂 .

  κι εσένα Νεοκίντ θεέ
  οέ οέ οεοοέ!

  κι εσένα Dry, μα το ναι
  σκίζουνε όλοι ω ουρανέ!

  Δεν προλαβαίνω γι΄άλλο ποστ
  πέρασα για μια λεκανόστ

 226. Γιάννης Ιατρού said

  221: 👍

 227. loukretia50 said

  226 …μα τι ξέρει μία γίδα που δεν έχει μια σφραγίδα?
  Σε μαντρί θα μείνει πάλι και θα σκύβει το κεφάλι.
  Μένει ο χρόνος πια να δείξει ποιά συμφέροντα θα θίξει
  κι αν κανείς μιλάει για «άγος», θάν’ ο λύκος ή ο τράγος…

 228. ΣΠ said

  224
  Ποια είναι η σελίδα με το calculator;

  Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι πιθανότητες πολύ συχνά πάνε αντίθετα στην διαίσθηση.

 229. Αγγελος said

  Eξακολουθώ να μη σε καταλαβαίνω, ΝεοKid. Όταν και η στοιχειώδης θεωρητική ανάλυση (205) και η ηλεκτρονική προσομοίωση (214) συμφωνούν ότι η πιθανότητα ο τελευταίος άσσος να είναι το νυοστό φύλλο είναι αύξουσα συνάρτηση του ν, από 0 για ν < 4 (φυσικά!) μέχρι 1/13 για ν=52, πώς λες ότι αν εξαρτιέται η ζωή σου από αυτό θα ποντάριζες στο 43; Τι έχει να κάνει η μέση τιμή του ν με τη μέγιστη πιθανότητα;

 230. Νέο Kid said

  Μια τελευταία παράκληση στον Τριάντ.
  Κάνε μια προσομοίωση με 4 κόκκινες μπάλες και 48 άσπρες. Ή ξέρω γω 4 μηδενικά και 48 άσσους. Πιστεύω συμφωνούμε ότι το πού θα δούμε την τέταρτη κόκκινη μπάλα ή το 4ο μηδενικό είναι απολύτως ισοδύναμο με το θέμα μας…

 231. Αγγελος said

  ΝεοKid, διάβασα την τελευταία παραπομπή σου και ΑΡΧΙΖΩ κάτι να καταλαβαίνω. Οι Ρώσοι μάλλον τραβούν τα φύλλα από την τράπουλα στην τύχη, ενώ εγώ κατάλαβα πως ανοίγουμε τα φύλλα της (ανακατεμένης) τράπουλας με τη σέιρά. Θα φανταζόμουν ότι τα δυο αυτά είναι ισοδύναμα, αλλά ευχαρίστως να δεχτώ ότι δεν είναι. Και πάλι όμως, οι Ρώσοι ζητούν the average number of cards you need to draw from a well shuffled deck of cards before you get an Ace, όχι πόσα φύλλα είναι πιθανότερο να χρειαστούν ώσπου να βγει ένας άσσος — που κι αυτό δεν είναι το αρχικό ερώτημα του ΣΠ.

 232. Αγγελος said

  Για τη διάμεσο, στο τέλος του 205 έκανα λάθος. Πρέπει το άθροισμα των πιθανοτήτων Σ(ν-1)(ν-2)(ν-3)/(49*50*51*13) για ν από 4 ως Ν να είναι κοντά στο 1/2. Το άθροισμα Σ(ν-1)(ν-2)(ν-3)/(49*50*51*13) = Σ[ν(ν-1)(ν-2)(ν-3) – (ν-1)(ν-2)(ν-3)(ν-4)]/4/(49*50*51*13) = Ν(Ν-1)(Ν-2)(Ν-3)/(49*50*51*52) , που για Ν=44 βγαίνει 0.501435. Άρα η διάμεσος είναι μεταξύ 43 και 44, που επιβεβαιώνεται πανηγυρικώς από την προσομοίωση του Triant.

 233. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  221 Αιξαιρετικό!!! 🐐🐱

 234. Triant said

  228:
  http://www.automaton.gr/tt/gr/OddsTbl.htm στα Ελληνικά
  http://www.automaton.gr/tt/en/OddsTbl.htm στα ξένα.

 235. Triant said

  230:
  Προφανώς είναι το ίδιο και προφανώς το πρόγραμμα δεν το ενδιαφέρει τι είναι αυτό που εξετάζει. Θέλεις να το ξανατρέξω όπως είναι;
  Άμα καμιά φορά σκυλοβαριέσαι, πάρε μια τράπουλα και παίξε. Η διαφορά είναι τέτοια που μετά από καμιά διακοσαριά δοκιμές θα φανεί. Μόνο να την ανακατεύεις καλά 🙂

 236. ΣΠ said

  235
  Να προτείνω κάτι μόνο αν δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές. Να τρέξεις το πρόγραμμα για διαφορετικό αριθμό φύλλων και άσων, π.χ. τράπουλα 10 φύλλων με 3 άσους. Πάλι η τελευταία θέση είναι η πιθανότερη. Θα είναι ευκολότερη και η manual δοκιμή που προτείνεις στον Κιντ. 🙂

 237. Αγγελος said

  Το παρακουράσαμε, αλλά οι πιθανότητες όπως βγαίνουν από τη δική μου ανάλυση και οι πιθανότητες όπως βγαίνουν από την προσομίωση του Triant ταιριάζουν. Ιδού (η τελευταία στήλη είναι οι κατά τον υπολογισμό μου πιθανότητες επί 10000000):

  01 769072 000000 000000 000000 000000
  02 724612 045214 000000 000000 000000
  03 679297 087171 001814 000000 000000
  04 638936 125129 005415 000039 000037
  05 600165 159817 010396 000158 000148
  06 561475 191472 016847 000363 000370
  07 523753 219695 025145 000763 000739
  08 489360 244138 033692 001312 001293
  09 455801 266817 044641 002034 002069
  10 424803 287347 055829 003136 003103
  11 394645 302386 068053 004488 004433
  12 365233 317164 080943 006131 006095
  13 336846 328635 095318 008020 008127
  14 311069 338273 109705 010638 010565
  15 286531 343274 124072 013721 013446
  16 263485 348896 139024 016701 016807
  17 242091 351322 154677 020745 020686
  18 221332 351480 170692 025069 025118
  19 201168 351122 187177 030406 030142
  20 183745 348658 201926 035975 035793
  21 165391 342936 217076 042031 042110
  22 149851 337362 232592 049203 049128
  23 134852 330054 247013 056302 056885
  24 120606 320917 261256 065524 065417
  25 108095 311587 275481 074746 074763
  26 096319 299604 287595 085172 084958
  27 084853 288473 301112 095739 096039
  28 074555 275395 311507 108403 108044
  29 065418 262200 321222 120506 121009
  30 056934 247002 330347 134820 134971
  31 049167 232372 336927 149759 149968
  32 041627 217315 342995 166305 166036
  33 036049 201828 347215 183646 183212
  34 030172 185949 351665 202091 201533
  35 025266 171292 352570 220691 221037
  36 020431 155431 352199 241438 241759
  37 016737 139697 349770 263278 263737
  38 013412 124748 344099 287148 287008
  39 010580 109745 337270 311431 311608
  40 008037 095083 328221 337295 337576
  41 005977 080848 318272 364100 364946
  42 004473 068025 302499 393368 393758
  43 003144 055813 286303 424014 424047
  44 002121 044615 267623 455999 455851
  45 001274 033934 244883 488169 489205
  46 000712 024974 219333 525340 524149
  47 000342 017142 190187 560702 560717
  48 000151 010458 160200 597847 598948
  49 000035 005378 125090 639652 638878
  50 000000 001813 086936 681100 680543
  51 000000 000000 045176 724147 723982
  52 000000 000000 000000 770335 769231

 238. geobartz said

  215 Γιάννης Κουβάτσος said….
  # Χαίρε «καθιαυτού» μακεδονοκλάστη!

  221, 227 loukretia50 said….
  # Δεν …ασχολήθηκα με το ποίημά σου. Οι προδοσίες δεν είναι για ποιήματα. Είναι για φτύσιμο!

 239. ΣΠ said

  237
  Τα ίδια βγάζω κι εγώ με την σχέση στο 165, που έβγαλα θεωτώντας τον αριθμό κατανομών και που προφανώς πρέπει να ανάγεται στην απλούστερη δικιά σου.

 240. Ηλίας Φωλιας said

  Καλημέρα πιο καθυστερημενο σχόλιο. Υπεροχη παραλια Καλογριας εχει και 30 λεπτα μετά την Πατρα προς τον Πύργο. (νομός Αχαΐας) . Στην Κορωνη που ειμαι τωρα βλεπω τιμές 5-6 ευρώ με wifi όμως. Στην Φοινικουντα δεν πληρώνεις τιποτα αλλά παιρνεις κατι απο το μαγαζί που ειναι δίπλα. Στη Σαρωνίδα που βρεθηκα πριν λιγες ημέρες δεν πληρωνεις τιποτα και διακριτικά περναει σερβιτορα/σερβιτορος να σε ρωτησει αν θελεις κάτι χωρίς να σε υποχρεωνει στο ελαχιστο.

 241. 122, 146 τέλος

  Νικοκύρη το βρήκα. Είναι από γραφτό του Βάρναλη που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του Κόντου «Ο αφορισμένος δάσκαλος της Λέσβος». Δημοσιεύτηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ανεξάρτητος» 1/1/1936 και αφορά τις 6 μέρες που Βάρναλης, Γληνός, Κόντος κλπ περίμεναν κρατούμενοι το καράβι για τον Αη Στράτη.

  Με τους εξορίστους της Αθήνας εις τα νησιά του θανάτου – Μια ζωή φρίκης και ηρωισμού.
  Του επανελθόντος εκ της εξορίας επιφανούς συγγραφέως και ποιητού κ. Κώστα Βάρναλη.

  […]
  Αλλά η πιό εξωφρενική επίσκεψη είτανε του ντόπιου ποιητή κ. Λόντου. Αρειμάνιος κι αυτός, με γενειάδα γκρίζα αλά Τολστόη, με αέρα και χειρονομίες «εξημμένου» ρομαντικού της παλιάς σχολής, καθαρευουσιάνος ή δημοτικιστής, ανάλογα με το ύφος ή το…βάθος των θεμάτων του, και φιλομειδής, ήρθε και ζήτησε το Γληνό κ’ εμένα. Αφού μας είπε το όνομά του και μας έσφιξε το χέρι, μας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  -Εγώ είμαι εκ των άκρων βασιλόφρων. Άλλο αυτό! Όμως εθεώρησα υποχρέωσίν μου να επισκεφθώ και να χαιρετήσω τοιούτους εκλεκτούς συναδέλφους.
  -Σας ευχαριστούμε πολύ για την καλωσύνη σας.
  Αμέσως χωρίς δεύτερη κουβέντα χώνει τη χερούκλα του στην εσωτερική τσέπη του σακκακιού του και τραβάει από μέσα μια διπλωμένη κόλλα χαρτί. Την άνοιξε. Είχε μέσα ένα δαχτυλογραφημένο ποίημα σε δεκαπεντασύλλαβους με πολλές διορθώσεις και προσθήκες του χεριού.
  -Να γελάσετε, μας λέγει.
  Κι άρχισε να απαγγέλει. Όλοι βούλωσαν τ’ αυτιά τους. Εγώ δεν άκουσα. Πήρα το χειρόγραφο στο χέρι και διάβασα, για να το…εχτιμήσω καλύτερα. Ήταν ένα ποίημα από τα αηδιαστικά αισχρόλογα που μοναχά χειρόγραφα ή «δια ζώσης» κυκλοφορούσανε μια φορά στην Ελλάδα. Περίγραφε σε τόνον επικό έναν αγώνα περί πρωτείων ανάμεσα στα διάφορα είδη της ασέλγειας.
  «Εκλεκτός συνάδελφος»!

 242. sarant said

  241 Μπράβο, μπράβο, τώρα το θυμήθηκα κι εγώ -αυτή η σειρά άρθρων του Βάρναλη έχει εκδοθεί τα τελευταια χρόνια

 243. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  241 >>Με τους εξορίστους της Αθήνας εις τα νησιά του θανάτου

  Στην εξορία (Οχτώβρης 1935)

  Μας σιδεροδέσανε τα χέρια
  και μας κλείσαν ολούθε μαλινχέρια.

  Μας μετρήσανε, κάπου εξηνταριά,
  και μας ζυγιάσαν την ψυχή – βαριά!

  Μουδιάσανε σφιχτόδετα καιρό
  χέρι δεξί με χέρι αριστερό.

  Μουδιασμένο και τ’ άλλο μας, που εκράτει
  βαλίτσα ή δέμα για τον Άη – Στράτη.

  Κατάχαμ’ Αρετή, Μυαλό και Νιάτα!
  Τον κάλλιον ο χειρότερος επάτα…

  Τυχερέ, κείνο τ’ άθλιο δειλινό
  σε δέσαν με το Δάσκαλο Γληνό.

  Μεγάλα μάτια αστραφτερά, στητός
  κι ατάραγος πάνου απ’ τη Μοίρα αφτός,

  κοιτούσε την ερχόμενην ευδία.
  Συ νεβρικός από την αηδία.

  Μαζί μας, τελεφταίοι, με το βαπόρι
  πρεζάκηδες, αλάνια, λαθρεμπόροι.


  Ξεπίτηδες, για να φανεί, πως ίσια
  λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια.

  Μα το καλογεράκι απ’ τ’ Αγιονόρος,
  που πέταξε τα ράσα, ο θεοφόρος,

  και το πιάσανε νύχτα στην Ομόνοια,
  ξουρισμένα μουστάκια και σαγόνια,

  μαζί μας δεν το δέσανε. Βλακεία
  να πομπέψουν πατρίδα και θρησκεία!

  Έτσι μας εφορτώσαν στο βαπόρι,
  τους πατριώτες οι πατριδεμπόροι.

  Εξορία στο λαό, χέρια δεμένα,
  για να ρθει ο Εξορισμένος απ’ τα ξένα,

  να χωρίσει το Έθνος και να βάλει
  τη μια μεριά να πολεμάει την άλλη.

  (Δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Τέχνης», τ. 119-120, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1964, σελ. 533)

  https://www.sarantakos.com/kibwtos/et/barnalhs_eksoria.html

 244. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  242 Γλαύκα εκόμισα τελικά.
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/20/varnalis-5/

 245. sarant said

  244 Nαι, αλλά δεν το θυμηθηκα αμέσως 🙂

 246. Καλημέρα,
  Άργησα λίγο, αλλά τις έχω τις σχετικές φωτογραφίες:

  Και γι’ αυτούς που δεν ξέρουν πρόσθεση,

 247. […] Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη αγγλική λέξη που είναι ομόηχη με τη bitch στα ελληνικά, κι αυτή είναι η beach, η παραλία. Στα αγγλικά δεν ομοηχούν διότι η beach έχει μακρό φωνήεν αλλά στα ελληνικά διάκριση μακρών-βραχέων δεν υπάρχει εδώ και 1800 χρόνια εκτός αν είστε ο Σαββόπουλος. Κι αυτό το beach έχει περάσει στα ελληνικά, όχι επειδή η Ζουμπουλία στο Παρά Πέντε το διάβαζε ΒΕΑΚΗ, αλλά επειδή έχουμε το μπιτς-βόλεϊ και διάφορα άλλα συναφή αθλήματα -που δεν παίζονται στη γαλλική Μπιτς ούτε από σκύλες (ας πούμε). Υπάρχει βέβαια και το μπιτσόμπαρο, για το οποίο μάλιστα έχουμε γράψει άρθρο. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: