Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 60 χρόνια: ο Μποστ σχολιάζει τους πρώτους μονόδρομους στην Αθήνα

Posted by sarant στο 31 Ιουλίου, 2020


Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πριν από δυο μήνες εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια» -το προηγούμενο, δεύτερο, σκίτσο της σειράς είναι εδώ.

Θα μου πείτε «κάθε βδομάδα Μποστ θα έχουμε;». Καλοκαίρι είναι, λιγοστεύει η επικαιρότητα, γιατί όχι; Αλλά το συγκεκριμένο σκίτσο του Μποστ έχει μιαν έμμεση σχέση με την αθηναϊκή επικαιρότητα, αφού μιλάει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, σε μια στιγμή όπου και πάλι έχουμε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μιαν Αθήνα με πολύ περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι το 1960.

Μάλιστα, μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι θα επιστραφεί στα αυτοκίνητα μία λωρίδα της Πανεπιστημίου, και αυτό παρουσιάστηκε με διθυραμβικούς τίτλους υπέρ Μπακογιάννη, που «έλυσε το πρόβλημα» -το οποίο είχε ο ίδιος δημιουργήσει! Αλλά περισσότερα για τις δημαρχικές παλινωδίες θα πείτε στα σχόλιά σας, ιδίως όσοι τις υφίστασθε μέσα στο κατακαλόκαιρο, εγώ επιστρέφω στον Μποστ.

Λοιπόν, τέτοιες μέρες πριν από 60 χρόνια εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα η μονοδρόμηση: από την Κυριακή 31 Ιουλίου. Αρχικά υπήρχαν τροχονόμοι στις διασταυρώσεις ενώ αργότερα προστέθηκαν και φανάρια.

Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία το σκίτσο του Μποστ:

Ο Πειναλέων αναγγέλλει στη μαμα-Ελλάς ότι θα εφαρμοστούν μονόδρομοι και εκείνη του απαντά με σοφία ότι «ο μονόδρομος της χώρας έχει προ πολλού χαραχτεί, ό,τι πουν οι άλλοι» δηλ. οι Αμερικανοί.

Ο τροχονόμος βέβαια είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που η μαμα-Ελλάς τον κατηγορεί για μονόχρωμες προτιμήσεις, με το εξαιρετικό λογοπαίγνιο ομοηχίας:

αλλ’ όταν το μονόχρωμον αφήνει αναμμένον
αγανακτών είναι πολλών που είναι αναμένων

και ότι ανάβει κόκκινο αν δει Μόσκβιτς έστω και στα 500 χιλιόμετρα, γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει ο τροχονόμος και να έρθει κάποιος ψύχραιμος, ώστε

κόκκινον και πράσινον να δίδεται εναλλάξ
και όχι ακολουθών τες οδηγίαι του εκάστοτε σερίφη βλαξ.

Σιγοντάρει και η Ανεργίτσα λέγοντας ότι «πιέζων το κράνος [φορούσαν τότε κράνος οι τροχονόμοι] τον εμποδίζουν και τα φρύδια.

Φυσικά δίπλα της βρίσκεται, απαραίτητο συμπλήρωμα, το Βιβλιάριον απόρων κορασίς.

Το χεράκι επάνω δεξιά μας λέει ότι «ο περονόσπορος φέρνει φλυαρία». Θυμαστε από το σκίτσο που παρουσίασα την περασμένη Παρασκευή ότι είχαν γίνει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες από περονόσπορο.

Το κείμενο της μπορντούρας:

Το τζιπ της Κορέας και το φορτηγόν της Ιαπωνίας
ο τροχονόμος τα σμπαράλιασε εις τας γωνίας.

Με κόκκινο πήγε και το ταξί του Μεντερές,
τι πράσινο τι κόκκινο! οι σούστες να’ν γερές.

Απεδείχθη ότι για να μη γίνουμε φυσαρμονικών
καλόν είναι ν’ αφήνομεν απόστασιν από των Αμερικανικών

διότι ακολουθών κατά πόδας και νομίζων κανείς ότι γλιτώνει
οδηγούμεθα κατά κρημνών λόγω που μερικοί κοιμούνται στο τιμόνι.

Στην Κορέα και στην Ιαπωνία είχαν γίνει βίαιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, ενώ ο Μεντερές είχε ανατραπεί απο πραξικόπημα (και τον επόμενο χρόνο επρόκειτο να εκτελεστεί με απαγχονισμό).

Όπως και με κάθε αλλαγή, οι πρώτες αντιδράσεις στη μονοδρόμηση των κεντρικών αρτηριών δεν ήταν θετικές. Το κύριο άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία στις 4 Αυγούστου 1960:

Tα αυτοκινητα το 1960 ήταν ελάχιστα σε σύγκριση με τα τωρινά, οπότε τα παράπονα των παππούδων μας μάς φαίνονται κάπως υπερβολικά.

Λέτε να είναι υπερβολικά και τα παράπονα όσων σήμερα διαμαρτύρονται για τον Μεγάλο Περίπατο; Νομίζω πως όχι, αφού ήδη ο κ. Μπακογιάννης έβαλε λίγο νερό στο κρασί του. Κάτι μου λέει πως τελικά μόνο η Βασιλίσσης Όλγας θα μείνει «μεταρρυθμισμένη».

 

 

Advertisement

213 Σχόλια προς “Πριν από 60 χρόνια: ο Μποστ σχολιάζει τους πρώτους μονόδρομους στην Αθήνα”

  1. Βέβαια στο Μποστ δεν φαίνεται θέση υπέρ ή κατά του αυτοκινητοπετρελαϊκού κεφαλαίου (ΑΠΚ) και των συνεργατών του. (Είναι περίεργο που ο αθηναίος δήμαρχος φαίνεται να αντιπαρατάχτηκε στο ΑΠΚ.)

  2. dryhammer said

    0> …αν δει Μόσκβιτς έστω και στα 500 μέτρα,

    500 χιλιόμετρα λέε για το Μόσκ(ο)βιτς [έτσι τα λέγαμε, κι αργότερα τις τογιότες, Τουότα]

  3. antonislaw said

    «Μάλιστα, μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι θα επιστραφεί στα αυτοκίνητα μία λωρίδα της Πανεπιστημίου, και αυτό παρουσιάστηκε με διθυραμβικούς τίτλους υπέρ Μπακογιάννη, που «έλυσε το πρόβλημα» -το οποίο είχε ο ίδιος δημιουργήσει!»

    Καλημέρα σας! Ότι θα ασκείτο πολιτική στην Ελλάδα του 2020 με βάση ιστορίες του Νασρεδίν Χότζα δεν το περίμενα!

    «Το μικρό σπίτι!
    Ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του ζήτησε ένα πιο μεγάλο σπίτι για να ανασάνει λίγο η ταλαιπωρημένη οικογένειά του.
    «Αγαπητέ μου Χότζα, θέλουμε ένα πιο μεγάλο σπίτι, δεν μπορούμε να ζούμε η γυναίκα μου και εγώ, τα τόσα μας παιδιά και συγγενείς όλοι μαζί σ΄ένα δωμάτιο», έκλαψε ο δύσμοιρος άνθρωπος.
    Ο Χότζας τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του. «Έχω», του απάντησε. «Τότε απόψε βάλε και τις όρνιθες μαζί σας», τον συμβούλεψε ο Χότζας.
    Τις βάζει ο άνθρωπος και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα. «Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα».
    «Έχεις και άλλα ζώα;», τον ρώτησε ο Χότζας. «Έχω», είπε ο άνθρωπος, «σκύλο και γάτο». «Απόψε βάλε και αυτά μαζί». Τα βάζει ο καημένος και πάει ξανά το επόμενο πρωί για να κλάψει απαρηγόρητος.
    Ο Χότζας τον ρωτάει και πάλι, μήπως «έχεις και κανένα γάιδαρο στην αυλή»; «Ναι», του απαντά ο άνθρωπος. «Απόψε βάλε και αυτόν και έλα αύριο».
    Την επομένη πάει απαρηγόρητος. Τότε ο Χότζας του λέει: «Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω και έλα αύριο».
    Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει: «Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα». «Απόψε βγάλε λοιπόν, και τις όρνιθες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο τη γάτα».
    Έτσι κάνει ο άνθρωπος και πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα και τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει: «Να ‘σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολύχρονος να ‘σαι»!

    http://5gym-irakl.ira.sch.gr/news/index.php?option=com_content&view=article&id=382:2010-09-13-19-06-18&catid=113:2010-09-09-13-38-03&Itemid=123

  4. loukretia50 said

    Ο τροχονόμος κόκκινο αν δει θα υποφέρει
    Για να περάσει Μόσκ(ο)βιτς δαλτωνισμός συμφέρει

    Μπονζούρ!

  5. antonislaw said

    Ένα Μόσκβιτς του 1958! Από τα πολυτελή της εποχής του και από τις ναυαρχίδες αν θυμάμαι καλά της σοβιετικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    και ένα του 1963

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν αρχίσουμε να λέμε για τα έργα και τις ημέρες του Μεγάλου Περιπατητή, τότε θα ξεχειλώσει ο χώρος των σχολίων. Το είπαμε από την αρχή αυτού του εγχειρήματος ή κακουργήματος ότι θα εξελιχθεί σε φιάσκο, σε ταλαιπωρία των οδηγών, σε σπατάλη χρήματος απαραίτητου σε άλλες ανάγκες και σε επιβάρυνση των γειτονικών στο κέντρο περιοχών, όπου διοχετεύεται αναγκαστικά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Η Ιουλιανού π. χ. είναι συνεχώς φρακαρισμένη. Το βλέπαμε ότι θα γίνουν έτσι τα πράγματα, αφού εμείς, σε αντίθεση με τους δημάρχους της, ζούμε στην Αθήνα και την αγαπάμε. Είναι το σπίτι μας, δεν τη βλέπουμε σαν εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή, όπου θα συνεχίσουμε τα …μεγαλουργήματά μας εις βάρος όλης της Ελλάδας πλέον. Και κρίμα που δεν υπάρχει σήμερα ένας Μποστ, για να σατιρίσει μαεστρικά αυτές τις ασχημίες. Αλλά και να υπήρχε, ποιο ΜΜΕ θα τον προσλάμβανε;

  7. @ 3. Antonislaw

    Ωραίο. Μια κάποια διαχείριση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού του.

    Αλλά γιατί να υφίσταται η κοινωνία την πίεση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού των άλλων; Απορία μου, όχι για σας A/L.

  8. Ψυχολόγε μου ! (γενικώς 🙂 ).

  9. Γς said

    Καλημέρα

    >ανάβει κόκκινο αν δει Μόσκβιτς έστω και στα 500 μέτρα

    Λέει «Διαφήμιση του 1958»

    Πολύ αμφιβάλω [από την τιμή]

  10. Epaminondas Papayannis said

    Κατ’ αρχάς, διευκρινίζω ότι τυγχάνω υπέρ τών πεζόδρομων. Αλλά, …
    Οι πεζόδρομοι πρέπει να είναι πεζόδρομοι· όχι σκουπιδότοποι, χώροι σταθμευμένων αυτοκινήτων και στέκια ηρωινομανών.
    Αλήθεια, έχει περάσει κανείς τους βράδυ από τον πεζόδρομο Πατριάρχη Γρηγορίου ε΄¹; Οι περισσότερες λάμπες είναι σπασμένες (τι κάνει ο δήμος;) και, στο ημίφως, διακρίνονται σκιές μικρεμπόρων ηρωίνης και εξαρτημένων ανθρώπων.
    Η ημεδαπή και αλλοδαπή εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι πεζοδρομούνται οι δρόμοι που έχουν ήδη (νυκτερινή) κίνηση.

    Δυστυχώς, αυτοί που (με μέσο;) παίρνουν τις εργολαβίες (συμβάσεις έργου) αγνοούν τις ιδιαιτερότητες τής Αθήνας. Δεν ζουν στο κέντρο, δεν γνωρίζουν το κέντρο, δεν κυκλοφορούν με τα λεωφορεία, ούτε έχουν περπατήσει (ιδίως, ώρες αιχμής ή/και νύκτα) στο κέντρο.
    Αρκετά έχουμε υποφέρει εξ αιτίας όλων αυτών τών «οραματιστών».
    Πεζοδρόμηση δρόμων χωρίς κίνηση επιφέρει μπάχαλο άνευ προηγουμένου (προκαλείται η λεγόμενη «αστική νέκρωση»). Αλήθεια, έχει περπατήσει κανείς από όλους αυτούς τους «ανευθυνοϋπεύθυνους» νύκτα στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου; Ερημιά!
    Είναι πολύπλοκο να εξηγηθεί το πώς δημιουργούνται τα στέκια όπου υπάρχει νυκτερινή ζωή. Παράδειγμα ο πεζόδρομος τής Μεσολογγίου και ο πεζόδρομος τής Κοραή. Η Μεσολογγίου είναι στενή και γεμάτη πολυκατοίκιες· η Κοραή είναι φαρδειά και όλα τα κτήρια στεγάζουν εταιρίες και γραφεία (δηλ., δεν υπάρχουν περίοικοι που τυχόν θα ενοχλούνταν από θορύβους). Και όμως, η Μεσολογγίου σφύζει από ζωή μέχρι τα ξημερώματα, ενώ η Κοραή είναι έρημη μετά τις 22:00΄.
    Οι προτεραιότητες τού κάθε δήμου (πρέπει να) είναι καθαριότητα και φωτισμός.
    Και, είτε μάς αρέσει είτε όχι, υπάρχει και κάτι που λέγεται κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δυστυχώς, λόγω παθογενειών που (εδώ και δεκαετίες) έχουν συσωρευθεί, η Αθήνα είναι η πιο πυκνοκατοικήμενη (όχι η πιο μεγάλη, η πιο πυκνοκατοικήμενη) πρωτεύουσα στην ΕΕ. Όσον αφορά το Σύνταγμα και την Ομόνοια, έχουμε, λοιπόν, αυτές τις τρεις κεντρικές λεωφόρους: οι δύο (Ακαδημίας και Σταδίου) με φορά από την περιοχή πλατείας Ομονοίας προς την περιοχή πλατείας Συντάγματος και η μία (Πανεπιστημίου) με φορά από την περιοχή πλ. Συντάγματος προς την περιοχή πλ. Ομονοίας· και οι φωστήρες στενεύουν αυτή τη μοναδική που έχει φορά από την περιοχή Συντάγματος προς την περιοχή Ομονοίας! Ειδικά για την Πανεπιστημίου θα μπορούσε να γραφεί και ότι: α΄ είναι από τις ελάχιστες που έχει φαρδειά πεζοδρόμια, β΄ ποιος πεζοπόρος αρέσκεται να περπατά δίπλα σε μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα και να εισπνέει το καυσαέριο και να ακούει τα μαρσαρίσματα; (αυτό συμβαίνει και σε άλλα σημεία), γ΄ οι άνθρωποι προτιμούν να βαδίζουν στον ίσκιο και ο πεζόδρομος έγινε από την πλευρά που την κτυπά πιο πολύ ο ήλιος (το βλέπουμε και αλλού) και δ΄ αδυνατώ να κατανοήσω γιατί ο ποδηλατόδρομος έγινε στην ίδια πλευρά με τις στάσεις λεωφορείων και τρόλλεϋ [ευτυχώς που οι ποδηλάτες είναι απειροελάχιστοι (μάλλον ανύπαρκτοι), αλλιώς θα κινδύνευαν όσοι μετακινούνται με λεωφορείο να κτυπηθούν από ποδήλατο].

    Εάν οι εμπνευστές αυτής τής παράνοιας διέθεταν λογική, θα έπρεπε πρώτα να προσπαθούσαν να βάλουν κάποια στοιχειώδη τάξη στους ήδη πεζόδρομους και, αν τυχόν κατόρθωναν κάτι, ίσως μετά να προσέθεταν πεζόδρομους. Αλλά αυτοί, ως σύγχρονοι αβδηρίτες, δημιουργούν και άλλους.
    Όσον αφορά τους λεωφορειόδρομους και τους ποδηλατόδρομους, αφενός έχω τη βεβαιότητα ότι ποτέ τους δεν έχουν δει τι ισχύει με τους τύποις «λεωφορειόδρομους» τής Ιπποκράτους και τής Χαριλάου Τρικούπη (και όχι μόνο) και αφετέρου διερωτώμαι εάν αυτοί που (υποτίθεται ότι) θέλουν να «βελτιώσουν» την Αθήνα την έχουν βιώσει.
    Ήδη, πολλοί «πεζόδρομοι» έχουν μετατραπεί σε απέραντα αποχωρητήρια (τι λέει ο δήμος γι’ αυτή την «αλλαγή χρήσεως»;)! Όλοι αυτοί οι δήθεν «αρμόδιοι» (που είναι προφανές ότι ουδέποτε έχουν περπατήσει στο κέντρο τής Αθήνας) είναι ανίκανοι να καταλάβουν, μεταξύ τών άλλων, και το εξής αυτονόητο: δεν αρκεί (μόνον) ο σχεδιασμός λεωφορειόδρομων και πεζόδρομων· απαιτείται (και) επιτήρηση, σε συνεχή βάση, ότι οι λεωφορειόδρομοι και πεζόδρομοι παραμένουν λεωφορειόδρομοι και πεζόδρομοι.

    Στη Βασίλισσας Όλγας, με τον ποδηλατόδρομο έχουν καλυφθεί οι ράγες στη μία από τις δύο γραμμές τού τραμ [τού οποίου η κυκλοφορία έχει διακοπεί (προσωρινά;) λόγω στατικών προβλημάτων στην καλυμμένη κοίτη τού Ιλισού]. Δεν ξέρω εάν ο Μπακογιάννης έχει τοποθετηθεί για το τραμ· ξέρω, όμως, ότι πολλοί υποστηρικτές τού «μεγάλου περίπατου» τού κακομαθημένου Μπακογιάννη επικαλούνται και τον «οραματιστή» Τρίτση!
    Σε κάθε περίπτωση, νομίζω και ότι η επίκληση τού Τρίτση είναι τουλάχιστον «ατυχής»· πολύ περισσότερο που, μεταξύ τών άλλων, ευθύνεται και διότι καθυστέρησε τουλάχιστον μια διετία το μετρό. Η λύση είναι μόνο το μετρό· όχι το τραμ (μήπως το ξήλωμα τού τραμ αποτελεί και το μόνο καλό που έκανε η «Ε ρε»;). Ενδεικτικά, αναφέρω: Παρίσι, Μασσαλία, Λυών, πρώην Δυτικό Βερολίνο, Αμβούργο, Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Κολόμπο, Μαδράς, Μοντεβιδέο, Μπουένος Άϊρες, κλπ, το κατήργησαν. Το τραμ αντενδείκνυται για τις σύγχρονες μεγαλοπόλεις.

    Με λίγα λόγια, αυτές οι παρεμβάσεις για τον «μεγάλο περίπατο» θα πάνε περίπατο και ελπίζω αυτοί οι άσχετοι (εφόσον δεν είναι και ιδεοληπτικοί) να κάνουν στροφή 180° (μόνον ο Alex-is Cheap-rush νόμιζε ότι υπάρχει στροφή 360°), αλλιώς τα σημεία ερημιάς και παραβατικότητος [που ήδη είναι, αδικαιολόγητα, πολλά (για κέντρο πρωτεύουσας)] θα αυξηθούν.

    Παρατηρείται και το φαινόμενο, αν και σ’ αυτή τη συγκυρία ο κορωνοϊός δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, να προτρέπουν τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ, ενώ οι ειδικοί … συνιστούν το αντίθετο! Οπότε, αυτοί δεν είναι μόνον εκτός τόπου, αλλά και εκτός χρόνου.

    Ο Μπακογιάννης βιάζεται, αδικαιολόγητα, για τα πάντα. Παράδειγμα και το συντριβάνι τής πλατείας Ομονοίας (ουδεμία σχέση με τον χαοτικό «μεγάλο περίπατο») που έσπευσε να το εγκαινιάσει μεσούσης τής πανδημίας!
    Για την ιστορία: ουδείς δήμαρχος Αθηναίων κατόρθωσε να γίνει πρωθυπουργός.

    ¹ αυτός ήταν ο πρώτος πεζόδρομος και όχι η Βουκουρεστίου

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τη διόρθωση!

    6 Να τα λέτε όμως, διότι την Ιουλιανού δεν τη δείχνουν τα κανάλια οπότε μόνο οι περίοικοι το ξέρουν

    9 Με καλοριφέρ όμως και με ραδιόφωνο.

  12. Γς said

    9:

    Με πρόλαβε ο Antonislaw!

    Σχ. 5

  13. sarant said

    10 Ένας τουλάχιστον δήμαρχος διεκδίκησε την πρωθυπουργία όμως 🙂

  14. leonicos said

    Vra;iow o Mpost

    Κάτι ανάλογο έγινε σχετικά πρόσφατα στον Πειραιά, και για μερικούς μηνες υπήρχε αγανάκτηση και αλαλούμ. Σιγά σιγά όμως η πόλη ανάσανε. Ήτανε πιο ελετημένο από τα ψευτοϊδεολογήματα του καλόπαιδου

  15. dryhammer said

    5. Το πρώτο (του ’58;) το λέει ΜόσκΟβιτς, το δεύτερο (του ’63) Μόσκβιτς

  16. leonicos said

    Και κάτι για το χτεσινό

    Ασφαλώς το παιδί δεν μπορεί να προφερει σωστά, κι επειδή δεν έχει ετυμολογική συνείδηση, δεν το χρειάζεται. Του αρκει ένα ‘σήμα’ για να πάρει αυτό που θελει. Δεν πρόκειται για λόγο. Ο λόγος αναπτύσσεται από τον 15ο μήνα και μετά, άσχετα αν παραμένουν προβλήματα άρθρωσης.

    Ένα κοριτσάκι φίλου μας δεν έλεγε τελικώς το ρ, αλλά ελεγε συχνά, ότν είχε σε κάτι αντίρρηση, ‘ούτε με σφαίλες’. Αυτό μας διασκέδαζε και το επαναλαμβάναμε. Σήμερα, 12 ετών, μιλάει θαυμάσια, το ρω της είναι τέλειο, αλλά η έκφραση ούτε με σφαίλες, της έχει μείνει.

    Η Μπέμπα Μπλανς, πελώρια, με μια μαλλούρα έξι διαστάσεων, εμφανίστηκε προ πολλών ετών στη Φωτεινή, για να κάνει έναρξη μη κερδοσκοπικής εταιρείας προστασίας αδέσποτων ζώων. Προφανώς αποσκοπουσε σε κάποια επιδότηση. Η Φωτεινή τής είπε τι χρειάζεται, αλλά δεν επανήλθε. Δεν ξέρω τι απέγινε

  17. Νέο Kid said

    Διακρίνω (κανείς άλλος;) ένα υποβόσκον ηχομιμητικό λογοπαίγνιο στο ταξί του Μεντερές . Το ταξί το Μερσεντές . Υπήρχαν όμως μερσεντέ ταξιά το 60; not sure about it…

  18. Γς said

    >ανάβει κόκκινο αν δει Μόσκβιτς έστω και στα 500 μέτρα

    «Ποια κυκλοφορία; Τρίχες! Που και που πέρναγε κανα αυτοκίνητο. Για να σκεφτείτε ήταν μονίμως έξω από αυτό το στρογγυλό κουβούκλιο, στο πεζοδρόμιο κι όταν έβλεπε να έρχεται κανένα όχημα, έμπαινε στο βαρέλι και έκανε νόημα στο αυτοκίνητο να σταματήσει.»

    https://caktos.blogspot.com/2010/12/1950.html

    Πριν 60 χρόνια: Κυκλοφορούσε ακόμα αυτό το VW του Μπάρμπα μου.
    Μου το είχε δώσει να παίζω

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_6982.html

  19. Καλά, βάλαν και του Ιουλιανού οδό;

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    10: Συμφωνώ απολύτως, αλλά τι να πρωτογράψουμε για τα βάσανά αυτής της πόλης και των κατοίκων της; Τι να πρωτογράψουμε για τους μαθητευόμενους μάγους-δημάρχους της, που αν τους αφήσουμε μόνους και χωρίς κινητό σε μια γειτονιά της Αθήνας (όχι στο Κολωνάκι), θα νιώσουν σαν τον Θησέα στον Λαβύρινθο;
    Μια διόρθωση μόνο: κανένας δήμαρχος της Αθήνας δεν έγινε πρωθυπουργός, αλλά και κανένας δεν λεγόταν Μητσοτάκης, συγγνώμη, Μπακογιάννης(☺). Η Ντόρα λέγεται Μητσοτάκη, συγγνώμη, Μπακογιάννη, αλλά είναι γυναίκα και η πολιτική κουλτούρα μας δεν είναι τόσο εξελιγμένη.

  21. sarant said

    17 Χμμμ… καλη ερώτηση

  22. atheofobos said

    Ο Κώστας Μπακογιάννης πρότεινε να αποδοθεί μια λωρίδα παραπάνω για τα αυτοκίνητα στην Πανεπιστημίου. Η εισήγηση έγινε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, που συζήτησε την παράταση των μέτρων του «Μεγάλου Περιπάτου». Η πρόταση Μπακογιάννη -που έγινε κατόπιν των ενστάσεων Γερουλάνου- έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία, καθώς τη στήριξαν οι παρατάξεις του Παύλου Γερουλάνου, του Γιώργου Βουλγαράκη και του Βασίλη Καπερνάρου. Τελικά, η πρόταση Μπακογιάννη έλαβε 30 θετικές ψήφους, έναντι 11 αρνητικών.
    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/synedriazei-dimotiko-symboylio-athinas-megalo-peripato
    Δηλαδή οι υπόλοιποι δεν θέλουν να δοθεί η λουρίδα στην κυκλοφορία;

  23. loukretia50 said

    Συμπληρωματικό περί δαλτωνισμού

    ΛΕΩΝΙΚΕΕΕ!
    Ένα μικρό κλικ στο προηγούμενο άρθρο και τα σχόλιά σου δε θα τα παίρνει ο άνεμος!
    (Η επανάληψη γαρ…» – λέμε τώρα! )

  24. Γς said

    15:

    Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1946 μέχρι και το 1991 ως Μόσκβιτς

    Το 1992 άλλαξε το όνομα σε Μόσκοβιτς και συνέχισε να παράγει αυτοκίνητα μέχρι το 2001 όταν και έκλεισε οριστικά.

    https://www.pagenews.gr/2019/05/04/autokinito/ntokoumento-diafimisi-autokinitou-apo-ti-sobietiki-enosi-se-elliniko-periodiko-tou-1980/

  25. Ανδρέας Τ said

    @19. Πριν 10 χρόνια ονομάτισαν και στο Παρίσι οδό Αυτοκράτορος Ιουλιανού.

  26. dryhammer said

    17. Στην Ελλάδα του ’60 τα ταξί (και τα περιπολικά) ήταν τα τεράστια αμερικάνικα με τα φτερά φτερούγες. Στην Τουρκία δεν ξέρω (που είχε παλαιόθεν εισδύσει η Γερμανία).

    24. Τόσο το ’58 όσο και το ’63 είναι πριν το ’92.

  27. Γς said

    11 β:

    Μια ζωή, λέμε τώρα, Ραφήνα – Βοτανικός [Γεωπονική] στην Ιουλιανού κόλλαγα!

  28. Μίνι και Μόσκοβιτς (δεν είχα σκεφτεί μέχρι τώρα ότι έχει λογοπαίγνιο)

  29. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σιγά ρε παιδιά. Ωραίος γελοιογράφος ο Μποστ, κι εμένα μ’ αρέσει πολύ. Είναι απόλαυση και τα σκίτσα του, και τα κείμενα που τα συνοδεύουν, πνευματώδη και με ωραία λογοπαίγνια. Αλλά να φτάσουμε να ανακηρύξουμε τον Μποστ ως κριτή του ορθού επί παντός επιστητού πάει πολύ.

    Δεν έχω γνώση και άμεση αντίληψη τι γίνεται με τον «Μεγάλο Περίπατο» στην Αθήνα. Αλλά σκέφτομαι, τόση γκρίνια, τίποτα καλό δεν υπάρχει σε αυτή την προσπάθεια; Ήταν τόσο ωραίο το κέντρο και δεν έπρεπε να γίνει κάτι; Μήπως, ρε παιδιά, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια; Μήπως μας τυφλώνει το αντιπολιτευτικό πάθος; Μια υπόθεση κάνω.

  30. Jago said

    Εδώ ένα ωραίο Moskvitch AZLK 407 του 1962 με πάμπολλες λήψεις απέξω και μέσα.

    https://www.alphacars.com/vehicle-details/used-1962-moskvitch-azlk-407—-id-34048485

  31. Ανδρέας Τ said

    Το Τηλεόρασις η θάνατος στην ασπίδα της Ελλάδας που αναφέρεται; Δεν υπήρχε τηλεόρασις το 1960.

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και για να συνεχίσουμε τα της Αθήνας, η πόλη δεν πάσχει από κακοφτιαγμένους περίπατους, από ζαρντινιέρες και από φοίνικες (έλεος με τους φοίνικες!) σε γλάστρες. Πάσχει από έλλειψη πρασίνου. Πάρκα και δέντρα που να ταιριάζουν στο κλίμα και τη φυσιογνωμία της χρειάζεται. Οι αρχιτέκτονες Σταμάτης Κλεάνθης και Eduard Schaubert τη σχεδίασαν σωστά, αλλά τα συμφέροντα των μεγαλοοικοπεδούχων ανέτρεψαν τα σχέδιά τους. Η γνωστή ιστορία πάντα. Τα συμφέροντα των λίγων πάνω από τα συμφέροντα των πολλών.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.athenssocialatlas.gr/%25CE%25AC%25CF%2581%25CE%25B8%25CF%2581%25CE%25BF/%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25B5%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25AC%25CE%25B6%25CE%25BF%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2582-%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD-%25CE%25B1%25CE%25B8%25CE%25AE%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD-19%25CE%25BF-%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%258E%25CE%25BD%25CE%25B1/&ved=2ahUKEwjm18-ThffqAhWQC-wKHZ2ZAmYQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw08ig1-Z4cr6xav_8RsMfYE&cshid=1596183251150

  33. Παναγιώτης K. said

    Περιμένουμε λύσεις όταν ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι μαζεμένος στην πρωτεύουσα;
    Ο Νίκιπλος έκανε την εξής πρόταση: Να φύγουν δύο υπουργεία από την Αθήνα, το Άμυνας και το Εσωτερικών, αν θυμάμαι καλά, και αμέσως-αμέσως ένα εκατομμύριο λιγότεροι.

  34. sarant said

    31 Ωχ, αυτό μου ξέφυγε, μπράβο!

    Δεν υπήρχε αλλά είχε αναφερθεί ως μεγαλόπνοος στόχος.

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    29: Κώστα, και χωρίς παρεξήγηση, δεν την ξέρεις την Αθήνα και κρίνεις βάσει κομματικής τοποθέτησης. Εμείς ζούμε εδώ, η Ιουλιανού, που γράφω παραπάνω, είναι κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι μου και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο έχει επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά τους τελευταίους μήνες και πόσο παραπάνω καυσαέριο ρουφάμε καθημερινά εξαιτίας των μεγαλεπήβολων ιδεών του δημάρχου. Όποιος δήμαρχος και πολιτικός επιβαρύνει τη ζωή μου, διαμαρτυρόμαι, γιατί προτιμώ τον τίτλο του πολίτη και όχι του κομματικού οπαδού, αφού τέτοιον «τίτλο» ευτυχώς δεν διαθέτω. Συγγνώμη για το ύφος, σε συμπαθώ πολύ και σε εκτιμώ, αλλά ας αφήσουμε επιτέλους τα οπαδιλίκια, εδώ πρόκειται για τη ζωή μας.

  36. Παναγιώτης Κ. said

    Επί τη ευκαιρία, επί πενήντα και περισσότερα χρόνια ακούω τη φράση: Η αντιπαροχή κατέστρεψε την χώρα.
    Η αντιπαροχή ήταν απόφαση της Δεξιάς.
    Οι άλλες κυβερνήσεις που πέρασαν γιατί δεν κατάργησαν αυτό τον θεσμό;
    Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που ως αντιπολίτευση στεκόμαστε απέναντι από κάποιο νομοσχέδιο, ψηφίζεται από την πλειοψηφία και όταν η αντιπολίτευση γίνεται κυβέρνηση μια χαρά το κρατάει σε ισχύ.
    Γενικώς, έχω την εντύπωση ότι αλληλοδουλευόμαστε. Να το κάνουν οι πολιτικοί το κατανοώ διότι είναι ένα μέρος της δουλειάς τους. Να το κάνουμε οι πολίτες, κάτι δεν μου πάει καλά!

  37. Νέο Kid said

    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Τηλεόραση_στην_Ελλάδα#CITEREFΒαλούκος2008
    Το 1960 ,λέει στη Wiki, έγιναν κάποιες πειραματικές τηλεοπτικές εκπομπές/απόπειρες.

  38. ΚΩΣΤΑΣ said

    35 Κανένα πρόβλημα για τις απόψεις σου. Δεν είναι οπαδιλίκι, Γιάννη, ειλικρινής απορία μου είναι και ως υπόθεση έγινε το ερώτημα. Αν ήμουν βέβαιος για την ταλαιπωρία της πλειονότητας των Αθηναίων πολιτών, θα συνυπέγραφα κι εγώ την καταδίκη των έργων. Αυτά για την τάξη. 😉

  39. @ 29 ΚΩΣΤΑΣ

    Γιατί να μην τον ανακηρύξουμε; Οι αριστεροί δεν έχουμε / έχουνε πάντα δίκιο σε όσα λέμε / λένε; 🙂
    Πρώτη φορά ακούω μια επαινετική κουβέντα για την προσπάθεια του αθηναίου δημάρχου. Η Αθήνα έχει αντιδραστικό κόσμο, σε σχέση π.χ. με τη Νέα Υόρκη (φαντάσου!). Τολμήσαμε τότε, με τους δίδυμους πύργους, να πούμε «καλά τους κάνανε». Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό «κεφάλα».

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    36: Παναγιώτη, δεν είναι θέμα δεξιάς-κέντρου-αριστεράς, αυτά αφορούν όσους γουστάρουν κομματικές αντιπαραθέσεις. Η αντιπαροχή ασχήμυνε πολύ την Αθήνα, την έκανε τσιμεντούπολη, αλλά και οι στεγαστικές ανάγκες της δεκαετίας του ’50 ήταν πολύ πιεστικές. Τότε συνειδητοποιήθηκε ο κακός σχεδιασμός της πόλης κατά τον 19ο αιώνα.

  41. Νέο Kid said

    5. Το Μόσκβιτς του 63 ήταν «με κρεβάτι 2 ατόμων» !!
    (Και μετά σού λένε ότι επί υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν υπήρχαν προβλήματα στέγασης …)

  42. Νέο Kid said

    Πάντως στα 46-48 χιλιάρικα , πρέπει να ήταν απλησίαστο το Μόσκβιτς (πόσος ήταν ο βασικός μισθός το 60; Κανα χιλιάρικο το πολύ 😉
    Πανάκριβα τα κομουνιστικά αυτοκίνητα! Τα αμερικανικά πόσο να έκαναν; 100;

  43. Γς said

    41:

    Και το Trabant

    Το καμάρι της Ανατολικής Γερμανίας από τη δεκαετία του 1960 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, που έπεσε το τείχος του Βερολίνου

  44. dryhammer said

    31, 34, 37. Έλεγαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και μέχρι τις αρχές του ’67 που εξέπεμψε, πως «είναι απαράδεκτο να έχει τηλεόραση η Αλβανία (που πρωτοεξέπεμψε το 1960) κι εμείς όχι». [Ο Χότζας αντελήφθη νωρίς την αξία της για προπαγάνδα μέσα σε κάθε σπίτι, όπως και οι Απριλιανοί]

  45. ΓΤ said

    16@
    Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017

  46. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    @42. Τότε ἡ χρυσῆ λίρα εἶχε 300 δραχμές καὶ τὸ δολάριο 30.

    Μὲ τὰ λεφτὰ αὐτὰ ἀγόραζες οἰκόπεδο ἐντὸς σχεδίου, ἄρτιο καὶ οἰκοδομήσιμο, σὲ κάποιο ἀπὸ τὰ λαϊκὰ προάστεια.

    Οἱ δικοὶ ἀγόρασαν οἰκόπεδο στὸ Γαλάτσι μὲ 20 χιλιάρικα τὸ 1958.

  47. loukretia50 said

    Περί τροχέας – a la maniere de Μποστ

    Τροχήλατων το φταίξιμο για όλο αυτό το μπλέξιμο
    Δεν τους αρκεί το τρέξιμο?

    Τροχαία : μύθος κραταιός, μα ήρθε πλέον ο καιρός
    για να γυρίσει ο τροχός
    Διευκολύνει εικονικά, μας γράφει λεν’ κανονικά
    με μέτρα πιο τροχαϊκά
    προς δόξαν περιπατητών – του δήμου καταπατητών
    με σχέδιο διαθέσιμο * – παράλυσης ενέσιμο
    Τίς χρείαν έχει μελετών?
    (πως είμαστε για δέσιμο!)
    ΛΟΥ
    * : Λαϊκιστί, τροχέσιμο

  48. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @45. Ἕνα ἀπὸ τὰ καλύτερά της.

  49. ΓιώργοςΜ said

    40 Ο κακός σχεδιασμός του 19ου αι. δεν αρκεί για να δικαιολογήσει το χάλι του λεκανοπεδίου. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’50, σύμφωνα με διηγήσεις της μάνας μου, από το λόφο του Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο έβλεπε κανείς το αεροδρόμιο και τη θάλασσα, και σε όλη τη διαδρομή καναδυό φώτα, σαν καντήλια, τη νύχτα. Ανατολικά και νότια από τη Νέα Σμύρνη ήταν χωράφια, πολλοί πήγαιναν για κυνήγι λίγο μετά την Άνω Νέα Σμύρνη. Ηλιούπολη, Αργυρούπολη δεν υπήρχαν, ίσως μικροοικισμοί με χωράφια, σκουπιδότοτπους ή χέρσες εκτάσεις γύρω.
    Όταν άρχισε να στραγγίζει η ύπαιθρος από κόσμο, κάτι πολιτικοί και μετέπειτα εθνάρχες είχαν άλλες δουλειές και δεν έβαλαν μπρος ένα στοιχειώδες πολεοδομικό σχέδιο που θα μπορούσε να απορροφήσει όλον αυτόν τον κόσμο, χωρίς να καταλήξουμε στο εκτρωματικό αποτέλεσμα που βλέπουμε, με την έλλειψη υποδομών, την άναρχη δόμηση, τα διαμερίσματα-κουτιά…
    Διάβασα σχετικά δύο του Τσιφόρου που μου είχαν ξεφύγει, Ο Γκιούλιβερ στη χώρα των γιγάντων / Ο Γκιούλιβερ στη χώρα των νάνων, που στηλίτευε ακριβώς αυτό, καμμιά εξηνταριά χρόνια πριν.
    Για την αντιπαροχή, δεν καταλαβαίνω πώς επηρεάζει μια οικονομοτεχνική διαδικασία την πολεοδομία. Είναι ουσιαστικά μια αγοραπωλησία σε είδος, αν υπήρχαν πολεοδομικά σχέδια και τηρούνταν, δε θα μπορούσε να επηρεάσει την πόλη

  50. Γς said

    42:

    Νομίζω ότι είναι λάθος η χρονολογία. Θυμάμαι ότι ήταν φτηνά. Τόσο που οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι οι Σοβιετικοί τα δίνανε τσάμπα για προπαγανδιστικούς λόγους.

    Κι είχα τον συμμαθητή μου τον Μάκη Σαλιάρη, που ο πατέρας του είχε αντιπροσωπία αυτοκινήτων. Ανατολικής Γερμανίας να μου λέει όταν όταν του σύγκρινα τα αυτοκίνητα Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

    -Γιάννη, το μέλλον ανήκει στον Κομμουνισμό.

    Κι έκανε το μαγαζί του πατρός του Αυτοκίνηση κλάμπ

    Κι η Βιολέτα που έλεγε για τα Κλάρκ:

    https://caktos.blogspot.com/2015/06/blog-post_37.html

  51. sarant said

    42-46 Είναι δυσκολο να βρεθούν αυτές οι αντιστοιχίες κυρίως επειδή το κόστος των διάφορων ειδών δεν έχει εξελιχθεί ομοιόμορφα από τότε ως σήμερα.

  52. nikiplos said

    Επειδή τα άλλα έχουν ειπωθεί όταν γράφαμε για τον μεγάλο περίπατο, ένα που δεν το είχαμε επισημάνει τότε:

    Στην Αττική ο εκάστοτε Δήμαρχος έχει λόγο για τους μονόδρομους, αδιαφορώντας εάν αυτοί εξυπηρετούν και άλλους Δήμους.

    Case Study: O Δήμος Ζωγράφου. Με το που εξελέγη ο κος Καζάκος τέλη 90ς, άλλαξε όλους τους μονόδρομους ως προς την φορά αυτών. Έτσι διαδρομές εμπεδωμένες χρόνια από τους φοιτητές, καθηγητές, επισκέπτες, περαστικούς από το Δήμο, άλλαξαν ξαφνικά και απροειδοποίητα κατεύθυνση, μόλις εξελέγη Δήμαρχος ο κος Καζάκος. Ας πούμε η Ιπποκρήνης, ήταν η λογική συνέχεια της Σπηλιωτοπούλου (διερχόμενη μπροστά από το Παίδων) για να πάει κανείς στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη. Όχι ο κος Καζάκος την έκανε αντίθετη. Έστειλε την κίνηση όλη σε ένα στενάκι, την Διακρίας. Μύλος που συνεχίζεται ακόμη. Για τι το έκανε? Απλά γιατί μπορούσε.
    Φυσικά μικροκομματικοί ήταν οι λόγοι, αλλά και πάλι, μπορεί ο εκάστοτε βλαχοδήμαρχος επειδή εξελέγη να καταστρέφει τη ζωή των δημοτών αλλά και υπόλοιπων πολιτών μόνο επειδή μπορεί?

    29@, 35@, 36@, 40@. Αυτή είναι η αιτία των προβλημάτων και του άσχημου πολεοδομικού μας τοπίου. Κανονικά πρώτα ρυθμίζουμε τα τοπικά, και ύστερα πηδάμε στα κεντρικά-συνολικά. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο: Γενικεύουμε το τοπικό μας πρόβλημα δήθεν σε γενικό, για να καταλήξουμε στο κριτήριο εάν ο τάδε ή ο δείνα είναι «δικός» μας (το «μας» μας έφαγε τρομάρα μας). Η πολιτική μας αποχαύνωση, αφήνει ανεξέλεγκτο τον ιδιωτικό πλουτισμό, χωρίς να θέτει περιορισμούς, σε τοπικό ή γενικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να δει την «πολιτική μας αναπηρία». Το Μετρό, πηγαίνει μέχρι τη Λεωφ. Κατεχάκη. Από εκεί οι εκατοντάδες φοιτητές στοιβάζονται σε ουρές για τα λεωφορεία, προκειμένου να πάνε στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις (ΕΜΠ και ΕΚΠΑ). Το ΜΕΤΡΟ κάνει άπειρες άσκοπες διακλαδώσεις στη διαδρομή του. Από την Κατεχάκη, θα μπορούσε διανύοντας ΜΟΝΟ δημόσια γη, μέσω Πάρκου Στρατού και Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης να φθάσει μέχρι του Ζωγράφου και μέχρι τα Ιλίσια. Και πάλι μέσω Δημόσιας Γης να ξαναμπεί στη ρότα για τον Χολαργό και την Αγία Παρασκευή, μέσω πάρκου Σωτηρία. Αυτή η μικρή παράκαμψη όμως θα ήταν σωτήρια.

    Ένα άλλο παράδειγμα? Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει την τιμή να έχει 6 στάσεις μετρό εντός των ορίων του Δήμου του (Εθνική Άμυνα, Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας. ). Κανένας από αυτούς δεν εξυπηρετεί τον Δήμο καθεαυτόν ή τους κατοίκους του ή διερχόμενους. Όταν σχεδιαζόταν το έργο, πολύ σωστά προέβλεπε στάση στην πλατεία Δούρου. Όχι όμως είχαν όλοι ξεσηκωθεί ενάντια στις στάσεις. Και το πέτυχαν. Απλά γιατί μπορούσαν να επιβάλουν την κοντόφθαλμη ανοησία τους.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    49: Αν μπουν στραβά τα θεμέλια και χτίζεις μια μελλοντική μεγαλούπολη με προδιαγραφές χωριού, μετά δύσκολα ισιώνει το πράγμα. Χρειάζεται βαρόνος Οσμάν μετά. Παράδειγμα η Τρίτης Σεπτεμβρίου που σταματάει ξαφνικά στην Αγίου Μελετίου, ενώ θα έπρεπε να συνεχίζεται όπως η Αχαρνών και η Πατησίων. Γιατί; Γιατί ένας τσιφλικάς δεν επέτρεψε να περάσει μέσα από τα κτήματά του.

  54. nikiplos said

    53@ Τσιφλικάς που έγινε όμως και Υπουργός ο κος Ευταξίας…

  55. Νέο Kid said

    54. Και γκόμενος του ωςεπικειμέgn…

  56. Corto said

    52:
    » Ας πούμε η Ιπποκρήνης, ήταν η λογική συνέχεια της Σπηλιωτοπούλου (διερχόμενη μπροστά από το Παίδων) για να πάει κανείς στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη. Όχι ο κος Καζάκος την έκανε αντίθετη. Έστειλε την κίνηση όλη σε ένα στενάκι, την Διακρίας.»

    Φίλτατε Νίκιπλε, η κίνηση διοχετεύεται μέσω Κοκκινοπούλου κυρίως στην Αλέκου Παναγούλη, η οποία έχει και φανάρια. Η δε Διακρίας δεν είναι στενότερη σε σχέση με την Ιπποκρήνης. Τι θα πρότεινες; Πώς θα έπρεπε να είναι η κυκλοφοριακή ρύθμιση; Η Ηρώων Πολυτεχνείου είναι μονοδρομημένη ως γνωστόν, ενώ παλιά ήταν διπλής κατευθύνσεως.
    Εξυπακούεται ότι ρωτάω από πραγματικό ενδιαφέρον, όχι επικριτικά.

  57. ΓιώργοςΜ said

    52 Η στάση «Αγ. Παρασκευή» θα ήταν στην ομώνυμη πλατεία, αλλά οι μαγαζάτορες δεν ήθελαν την όχληση (σκαψίματα, σκόνες κλπ).
    Χωριό ήταν, χωριό έμεινε, με ψηλότερα κτίρια και περισσότερο κόσμο.

  58. @ 52 Nikiplos

    >>Στην Αττική ο εκάστοτε Δήμαρχος έχει λόγο για τους μονόδρομους, αδιαφορώντας εάν αυτοί εξυπηρετούν και άλλους Δήμους.

    >> Έτσι διαδρομές εμπεδωμένες χρόνια από τους φοιτητές, καθηγητές, επισκέπτες, περαστικούς από το Δήμο, άλλαξαν ξαφνικά και απροειδοποίητα κατεύθυνση, μόλις εξελέγη Δήμαρχος ο κος Καζάκος.

    =========================
    Σοβαρή ανάρτηση.

    Να πω όμως πως ο τοπικός αιρετός μπορεί να κάνει επιλογές που π.χ. να πριμοδοτούν τα δημόσια ΜΜ ή/και να αποθαρρύνουν τη διαμπερή χρήση του τοπικού εδάφους.
    Δυστυχώς δεν ξέρω αν τέτοιες ήταν οι ιδέες του δημάρχου. Φυσικά, επειδή ο Δήμος Ζωγράφου έχει συντηρητικό πληθυσμό και ο κος Καζάκος ήταν και διορισμένος δήμαρχος μπορούμε να υποθέσουμε πως εν θα ήταν αυτές.

    Πάντως γενικά η αντίδραση πληθυσμού και κομμάτων δείχνουν πως δεν υπάρχει σεβασμός στη λειτουργία και την ομορφιά του δημόσιου χώρου αλλά προτάσσεται η προσωπική εξυπηρέτηση σε βάρος της συλλογικής λειτουργίας.

    Άλλωστε και από την εδώ κουβέντα μας φάνηκε ότι δεν υποστηρίζουμε μια αστική σωστή λειτουργία. Κέντρο ελεύθερο από προσωπικά οχήματα. Χρήση του υπόγειου δημόσιου συστήματος ΜΜ. Έχουμε υποταχτεί μαζί με τους δημόσιους θεσμούς στο αυτοκινητοπετρελαϊκό κεφάλαιο.

  59. ΘΝΣ said

    Θυμαμαι μια φωτογραφια του Καραμανλη με την αξινα στο χερι να ξηλωνει συμβολικα τις ραγες του τραμ στην Ιπποκρατους. Ετος 1960.
    Ηταν η εποχη που παση θυσια επρεπε να ενισχυθει η χρηση πετρελαιου, αρα η αντικατασταση τραμ και τραινων με λεωφορεια και φορτηγα.
    Τωρα ανακαλυπτουμε ξανα τα πλεονεκτηματα του τραμ και των λοιπων μεσων σε ραγες…

  60. ΓιώργοςΜ said

    52, 56 Είναι λογικό να προστατεύονται από την όχληση της διερχόμενης κίνησης οι περιοχές κατοικίας. Όταν αυτό δεν έχει προβλεφθεί από τη ρυμοτομία, με ανάπτυξη πχ των κατοικιών σε μορφή νησίδας με μία είσοδο, αυτό επιδιώκουν να το πετύχουν με τις μονοδρομήσεις, διοχετεύοντας τη διερχόμενη κίνηση σε μεγάλους άξονες.
    Από μόνο του αυτό δεν είναι παράλογο, όμως δεν είναι δυνατόν να εξοβελίζεται τελείως η διερχόμενη κίνηση, να γίνονται δηλαδή οι δήμοι νησιά.
    Επιπλέον, οι μεγάλες αρτηρίες πρέπει να είναι ελεύθερες. Όποιος έχει κατέβει τη Μεσογείων καθημερινή, θα έχει παρατηρήσει πως το δεξί ρεύμα από την Κατεχάκη και μετά είναι μονίμως κατειλημμένο από σταθμευμένα αυτοκίνητα (απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), το ίδιο και γύρω από το μετρό της Δάφνης (οι θεωρητικά τέσσερις λωρίδες γίνοντα μία στην Παπαναστασίου, στους Καλογήρους), οι λεωφορειολωρίδες είναι για τα μάτια, όσοι τις σεβόμαστε, το κάνουμε προαιρετικά, για να αναφέρω παραδείγματα που έχω πρόχειρα. Αστυνόμευση όμως έχουν μόνο οι πορείες…

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    3 Αυτό είπα τη μέρα που ακούστηκε η «υπαναχώρηση» Παγκογιάννη. Εβγαλε μια κότα.

    Παράλογος από κάθε άποψη ο περίπατος/μονόδρομος . Η μεγαλύτερη και πιο άδενδρη λεωφόρος στο κέντρο, όπου είτε με ζέστη είτε με κρύο, περπατάς βιαστικά, είτε για να μην παγώνεις, είτε για να μην τσουρουφλίζεσαι. Φοινικοειδή (όχι,ΔΕΝ είναι καν φοίνικες) σε κεσέδες, κάτι δύστυχα ψωραλαία φυτούλια ν΄αργοπαθαίνουν διψασμένα,χωρίς πρόβλεψη ποτισμού, σε γαζοντενεκέδες και λαμαρίνες που πυρώνουν στον ανελέητο ήλιο και την καυτή (κατά τόπους μπογιαντισμένη-άλλο και τούτο) άσφαλτο!
    Ποιος τα σκέφτηκε αυτά; Για χαστούκια δηλαδή. Φρίκαρα με τα έρμα δέντρα και φυτά στο μαρτύριο του ντενεκέ .

  62. @ 61 ΕΦΗ – ΕΦΗ

    Μπορούμε να μην μείνουμε στην ονομασία, «περίπατος» κ.λπ.. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πως οι πολιτικοί δίνουν συνήθως ονόματα αντίθετα και παραπειστικά.

    Άρα το πρόσχημα του περιπάτου μπορεί να θεωρηθεί ως κρυπτώνυμο για τον πλήρη αποκλεισμό της Πανεπιστημίου. Η χρήση προσωπικών οχημάτων στην Οδό Ελευθερίου Βενιζέλου είναι απόλυτα αντιδημοκρατική. Όλοι μπορούν να πάνε όπου θέλουν σε αυτό το δρόμο με δημόσιο μέσο μεταφοράς.

  63. Corto said

    60:

    Σωστά όλα αυτά. Να υποσημειώσω μόνον ότι στην περίπτωση του Ζωγράφου δεν τίθεται μεγάλο ζήτημα διαμπερούς κινήσεως, διότι υπάρχουν φυσικά όρια. Συνεπώς οι μονοδρομήσεις στόχευαν κατ΄αρχήν στην διευκόλυνση της κυκλοφοριακής ροής μέσα στα όρια του Δήμου (μονοδρομήσεις Κουσίδου και Ηρώων Πολυτεχνείου). Τέτοιου είδους στόχοι είναι σημαντικοί και βεβαίως δεν αποτελούν έμπνευση δημάρχων, αλλά έργο μελετητών.

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Άρα το πρόσχημα του περιπάτου μπορεί να θεωρηθεί ως κρυπτώνυμο για τον πλήρη αποκλεισμό της Πανεπιστημίου. Η χρήση προσωπικών οχημάτων στην Οδό Ελευθερίου Βενιζέλου είναι απόλυτα αντιδημοκρατική. Όλοι μπορούν να πάνε όπου θέλουν σε αυτό το δρόμο με δημόσιο μέσο μεταφοράς.»
    Δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα.

  65. gpoint said

    Καλά σιγά μη θυμότανε ο Γ. Κουβάτσος τον Εβερτ που δεν έγινε πρωθυπουργός, ανέφερε την Θεοδώρα μόνο και καθάρισε…
    Από έναν ακομάτιστο,η Αθήνα βελτιώθηκε ελάχιστα-αλλά βελτιώθηκε – επί Καμίνη, ίσως γιατί δεν ήτανε στενά μεγαλοκομματικός. Κρίνω βέβαια από την γειτονιά μου και κυρίως από την σεμνότητά του σε εκδήλωση του Δ.Α. στην Δ.Α της Φ.Ν., αντί να βγάλει πανηγυρικό ως είθισται, μίλησε λιγότερο από 1-2 λεπτά

  66. aerosol said

    Στο σκίτσο η Μαμά Ελλάς πάει τον σουρεαλισμό της Μποστικής γλώσσας στο κόκκινο. Απίθανος!

    #29
    Όπου υπάρχει πρόβλημα και δυσλειτουργία, η λύση είναι να κάνεις «κάτι»; Μια ατέλειωτη σειρά από τυχάρπαστα «κάτι» έφεραν την Αθήνα στη σημερινή κατάσταση.

    #39
    «Τολμήσαμε τότε, με τους δίδυμους πύργους, να πούμε «καλά τους κάνανε».»
    Γνωρίζω πως κάποιοι άνθρωποι το έκαναν -και κατανοώ τον τόνο. Αλλά μην χρησιμοποιείτε πρώτο πληθυντικό για αυτό το υπέρτατο αίσχος, είτε αναφέρεστε σε Έλληνες γενικά είτε σε αριστερούς.

    #57
    Και το γελοιότερο: Όταν τελικά κατάλαβαν πως θα τους έφερνε πελατεία, πως βόλευε και πως σε περιοχές με μετρό φούσκωναν τα ενοίκια, οι κάτοικοι ξαφνικά το απαιτούσαν!
    Θυμάμαι άλλους… οχλημένους, τους κατοίκους του Ψυχικού, που είχαν αναρτήσει πανώ επί της Κηφισίας δηλώνοντας τον πόνο τους για τον θόρυβο και τη σκόνη που τους έφερνε η δημιουργία του υπόγειων κόμβων της λεωφόρου. Η μόνη φορά που οι εν λόγω έχουν διαμαρτυρηθεί για ο,τιδήποτε στο σύμπαν. Και βέβαια δεν ενοχλήθηκαν όταν μονοδρόμησαν παρανοϊκά τον δήμο τους για να αποτρέπονται οι «παρείσακτοι» από το να τον διασχίζουν. Ασφαλώς τα τζιπ τους κυκλοφορούσαν άνετα στους άλλους δήμους αλλά η πλέμπα δεν έπρεπε να τους λερώνει.

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    62 >>μην μείνουμε στην ονομασία, «περίπατος»
    Περίπατο ο «περίπατος» 🙂
    Περίοπτος περίδρομος

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    65: Πάλι διαβάζεις απρόσεκτα; Δικαίωμά σου, αλλά αν θέλεις να σχολιάζεις τα σχόλια των άλλων, διάβαζέ τα προσεκτικά. Δεν είναι δύσκολο, απλές κουβέντες είναι. Είπαμε ότι κανένας δήμαρχος Αθηναίων δεν έγινε πρωθυπουργός. Μέσα σ’ αυτούς ήταν και ο Έβερτ. Ήθελες να αναφέρω έναν-έναν όλους τους δημάρχους; Η Ντόρα αναφέρθηκε, επειδή ήταν η μόνη δήμαρχος που θα γινόταν πρωθυπουργός, αν ήταν άντρας, λόγω του ότι ήταν μέλος της μητσοτακικής δυναστείας και θα είχε το ανάλογο σπρώξιμο. Αν όλα αυτά είναι πολύπλοκα για σένα, άστα να περάσουν ασχολίαστα.

  69. 30,
    Διάσπαση των φωτογραφιών του Μόσκοβιτς σε Εσωτερικού και Εξωτερικού

  70. 31, … Δεν υπήρχε τηλεόρασις το 1960. …

    Ήταν ακόμα μακρυά

  71. GeoKar said

    #49 👍

    Απορίες: γιατί να «πεζοδρομηθεί» (έστω μερικώς) η Πανεπιστημίου / Ελ. Βενιζέλου κ όχι η Σταδίου που, στο κάτω-κάτω, εφάπτεται του «ιστορικού τριγώνου»? Γιατί ξεκινησαν απο Βας. ΟλγαΣ, Πανεπιστημίου κ.λπ. και όχι απο τις μη ήδη πεζοδρομημένες μικρές οδούς του «ιστορικού τριγώνου»? Η πεζοδρόμηση της Ηρωδου Αττικού, πέραν προστασίας στους εκάστοτε φιλοξενούμενους της, επιβαρύνει (κατ’αντιστοιχιαν με την Ιουλιανού) ή όχι την Ριζάρη?
    Επίσης, γιατί χρειαζόταν προέκταση του τραμ απο ΣΕΦ προς Πειραιά όταν το λιμάνι εξυπηρετείται απο ηλεκτρικό, λεωφορεία, προαστιακό κ οσονούπω μετρό?

    Οσο για τα «βαψίματα» της ασφάλτου στην Πανεπιστημίου κ.λπ. γίνονται κατα την τρέχουσα δοκιμαστική περίοδο, ωστε να μπορούν να «ανακληθούν» όπου οι ρυθμίσεις δεν θα μονιμοποιηθούν.

  72. Pedis said

    ———

    Απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσευχών σε δημόσιους χώρους και οι Δήμοι που έχουν παραχωρήσει χώρους για την πραγματοποίησή τους πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν αμέσως τις σχετικές άδειες. Στα προαύλια των Τζαμιών επιτρέπεται να συγκεντρωθούν μέχρι 10 άτομα και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα.

    Φυσικά, οι χειραψίες, τα χειροφιλήματα, η ανταλλαγή ασπασμών και εναγκαλισμών αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

    Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.

  73. 42, … Πάντως στα 46-48 χιλιάρικα , πρέπει να ήταν απλησίαστο το Μόσκβιτς …

    Μάλλον ανταγωνιστική τιμή (συγκριτικά) πρέπει να ήταν. Ένα σκαθάρι κάπου στο 64-65(?) έκανε 70 χιλιάδες.
    O πατέρας μου είχε πάρει ένα συνεταιρικά με τον θείο μου.
    Θυμάμαι ακόμα την σκηνή:
    Έβλεπα υπαίθριο Καραγκιόζη (τραπέζι, σεντόνι, κεριά) δίπλα στην αυλή της κας Λέλας, στην αυτοσχέδια παράσταση του Πέρη* Χούρσογλου (που εγκαταλείποντας την φυσικομαθηματική έγινε σκηνοθέτης όταν μεγάλωσε) οπότε, λοιπόν, μού λέει ο μικρός αδελφός της μάνας μου (έφηβος ακόμα) «Έλα να δεις τι έφερε ο πατέρας σου».
    Το είδα, εντάξει, καλό ήταν, αλλά δεν πολυκατάλαβα γιατί έπρεπε να χάσω τον Καραγκιόζη για δαύτο, και η πρώτη μου ερώτηση ήταν «και πόσο κάνει αυτό;» «70 χιλιάρικα» — προσπάθησα να κάνω τον υπολογισμό: Ένα πενηνταράκι το εισιτήριο του Καραγκιόζη, πόσα εισιτήρια για το αυτοκίνητο; Εκεί κόλλησα και ξαναγύρισα στα κολλητήρια του Καραγκιόζη…

    __________________
    *– για να προφέρω το ρ στο Πέρης μού έλεγε η μάνα μου αργότερα πως είχα φάει ώρες μπροστά στον καθρέφτη προσπαθώντας να καταλάβω πώς προφέρεται το ρ…

  74. Pedis said

    Αυτός ο Καραμανλής ο Δ’ …

    Υπό την απειλή προστίμου όσοι επιβιβάζονται σε μισογεμάτα λεωφορεία και συρμούς του Μετρό …

    « Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης […], σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού εξήντα πέντε (65%) του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό.»

    Τυχόν παράβαση της συγκεκριμένης διάταξης επιφέρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού του 65%, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε επιβάτες οι οποίοι δεν φέρουν μάσκα προστασίας.

    είναι ανώτερος όλων των αρίστων σε έλλειψη στοιχειωδών προσωπικών ικανοτήτων ορθολογιστικής διαχείρισης ή τον αδικώ;

  75. 74 Αδικείς όλο το υπόλοιπο τσούρμο και τον καπετάνιο.

  76. Theo said

    @72:

    Γράφει σήμερα ο γιατρός Αντώνης Παπαγιάννης:

    Διάβασα χθες σε ιστολόγιο ένα απλό και συγχρόνως εύστοχο σχόλιο-ερώτημα: «Πώς, μετά τον Μάιο που επιτράπηκε ο κόσμος στις Εκκλησίες και η Θεία Κοινωνία, τα κρούσματα δεν ανέβηκαν;». Δεν είδα και δεν άκουσα να ‘παίζει’ σε συζητήσεις και δημοσιεύματα αυτή η απλή και συγχρόνως πολύ ορθή επιδημιολογική παρατήρηση. Δεδομένου ότι όλα τα κρούσματα, όλες οι ανιχνεύσεις, καταγράφονται καθημερινά και κοινοποιούνται με ακρίβεια ατόμου, είναι πολύ εύκολο να γίνει μια γραφική παράσταση που να αποδίδει τη διακύμανση της νοσηρότητας στο διάστημα αυτό σε συσχέτιση με τα μέτρα και τους παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν. Οι δυο μήνες μετά το άνοιγμα των ναών είναι αρκετός χρόνος για να φανεί τυχόν αρνητική επίδραση του ‘εκκλησιαστικού συνωστισμού’ στην εξέλιξη της πανδημίας (η επίδραση του ανοίγματος του τουρισμού ήδη φαίνεται πολύ πιο σύντομα): απλούστατα, δεν υπήρξε τέτοιο φαινόμενο. Δεν το σκεφθήκαμε; Κάνουμε πως δεν το βλέπουμε; Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιοπιστίας σε όλες τις ιατρικές εργασίες είναι αν έγινε μεροληπτική επιλογή δεδομένων (δηλ. αν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και όχι μόνο εκείνα που ευνοούν τα συμπεράσματα που θέλουμε να βγάλουμε). Επιτέλους, ας είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί με την αλήθεια και ας μην προσπαθούμε να στηρίξουμε το αντιεκκλησιαστικό μας μένος με επιλεκτικά επιχειρήματα.

  77. Πουλ-πουλ said

    Και η άλλη άποψη

    Κάποτε φιλοξενούσα έναν νεαρό Σουηδό, κιθαρίστα σε χέβι-μέταλ συγκρότημα. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι, και αντικρίζοντας το λεκανοπέδιο -μένω στις υπώρειες του Υμηττού- είπε:

    – Αυτή είναι αρχιτεκτονική. Λευκά κυβάκια παντού.

    ¨Ενας άλλος,πολυ αργότερα, Σκανδιναυός ντράμερ αυτός, αφού επισκέφτηκε όλους τους λόφους και τα λοφάκια της Αθήνας (Φινλανδός γαρ), όταν τον ρώτησα τι του έκανε εντύπωση από τη γειτονιά, είπε:

    – Οι ωραίοι στενοί δρόμοι.

    Ήταν καλοκαίρι, ο κόσμος συνομιλούσε στα μπαλκόνια, δημιουργώντας ένα αίσθημα κοινότητας.

  78. Γιάννης Ιατρού said

    Πολλές αποφάσεις Δήμων που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό είναι αποτελέσματα ιδιωτικών συμφερόντων. Είτε για να περνούν από κάποιο σημείο περισσότεροι είτε το αντίστροφο, ανάλογα με την εκάστοτε (εμπορική) επιδίωξη. Οπωσδήποτε όμως όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των οδηγών ή/και την αποφυγή όχλησης (θόρυβος, καυσαέρια κλπ.) των κατοίκων.

    Άλλο παράδειγμα στοχευμένης αναποτελεσματικότηας τοπικής κυκλοφορίας η Αττική οδός. Ειδικά από Μεταμόρφωση έως Αγ. Παρασκευή και πιό ειδικά μεταξύ Ηρακλείου και Χαλανδρίου. Οι παράπλευροι διακόπτονται όλοι «απότομα» και είναι σχεδόν αδύνατον η ενδοπροαστιακή κυκλοφορία μέσω αυτών. Επίτηδες, για να γίνεται χρήση της Αττικής οδού.

    Άλλο παράδειγμα ημιτελούς έργου που ταλαιπωρεί πολύ, η Λεωφ. Κύμης. Διακόπτεται (απότομα) στο Ηράκλειο/Πεύκη, ενώ ο σχεδιασμός αρχικά ήταν να πάει μέχρι να ενωθεί με την ΕΟ Αθηνών-Λαμίας. Το τι γίνεται πρωί-βράδυ με τον πηγαιμό/επιστροφή στο τέρμα της, δεν περιγράφεται…

    Επομένως, όχι μόνο την εποχή του 1950-1960 έγιναν σοβαρές παραλείψεις στην Αθήνα/Λεκανοπέδιο για να γίνει πιό ανθρώπινη η ζωή στην πόλη/προάστιά της, αλλά αυτό συνεχίζεται και στις μέρες μας. Κανένας πολιτικός (πλέον) δεν τολμά να εναντιωθεί στα (συνήθως μεγάλα και πολλαπλώς διαπλεκόμενα) ιδιωτικά συμφέροντα.

    Όσο για τον «μεγάλο περίπατο», παιγνίδια δημοσιότητας και προβολής, χωρίς να νοιάζονται για την καλή χρήση του δημόσιου χρήματος. Σχεδιασμένα από τα σχετικά επιτελεία που επιμελούνται τις πολιτικές καριέρες (όσοι μπορούν πληρώνουν, ποικιλοτρόπως, γι αυτές τις υπηρεσίες…).

  79. Πουλ-πουλ said

    77. Ε όχι και ΣκανδιναΥός. Σαν έλξη από το ναυαγός, μου φαίνεται.

  80. Νέο Kid said

    76. Τεό, περαστικά καταρχάς και κατά δεύτερον τι σε εντυπωσιάζει ακριβώς σ αυτό το κείμενο; Καλοπροαίρετα ρωτάω.
    Πώς ακριβώς περίμενε ο καλός ιατρός να έχει αποτυπωθεί η «επίδραση του εκκλησιαστικού συνωστισμού» ; Εκτός πια κι αν κάθε κρούσμα που καταγράφεται το ρωτάνε «πήγες εκκλησία πρόσφατα» Ναι. Όχι. Κι ασφαλώς δεν είναι ο εκκλησιαστικός συνωστισμός χειρότερος από τον σουπερμαρκετικό ή τον τραπεζικό ξέρω γω , αλλά αυτό δεν του χαρίζει κάποια θεϊκή ανοσία , έτσι;
    Ας είμαστε λογικοί και προσεχτικοί ρε παιδιά!

  81. Theo said

    @80:
    Ευχαριστώ.

    Δεν ξέρω πώς ακριβώς ιχνηλατούνται οι επαφές των ανιχνευθέντων κρουσμάτων. Προφανώς, όμως, δεν έχει ιχνηλατηθεί μετάδοση του ιού από εκκλησιασμό (αν π.χ. τρία τέσσερα από τα κρούσματα/φορείς σύχναζαν σε μια συγκεκριμένη εκκλησία, μάλλον θα το συνέδεαν οι ιατρικές υπηρεσίες με τη μετάδοση. Ίσως και όχι).

    Κι επειδή στις θετικές επιστήμες ισχύουν το πείραμα και η απόδειξη και δεν έχει αποδειχθεί (μέχρι στιγμής) μετάδοση του ιού από εκκλησιασμό όπου «συνωστίζονται παραδοσιακά οι πιο ευπαθείς», ενώ το αντίθετο συνέβη με τους μουσουλμάνους της Ξάνθης που κόλλησαν τον ιό στο ραμαζάνι τους, δεν δικαιούνται οι ορθολογιστές να διαμαρτύρονται για δυο μέτρα και δύο σταθμά.
    Είτε οι χριστιανοί της χώρας μας είναι πιο προσεκτικοί από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, είτε Κάποιος τους προστατεύει.

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ας είμαστε λογικοί και προσεχτικοί ρε παιδιά!»
    Ακριβώς. Καλή η μεταφυσική, σεβαστό το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά μένουμε κι εμείς εδώ και θέλουμε να εφαρμόζονται τα μέτρα παντού και από όλους.

  83. Pedis said

    # 76 – Τα μέτρα της Πολιτείας είναι διαφορετικά για τους μεν και τους δε.

    # 75 – Δεν είμαι σίγουρος Χτήνος. Έχω την αίσθηση ότι σε ελλείπουσες ικανότητες ο συγκεκριμένος είναι στο λεβελ Βαρβιτσιώτη.

  84. Theo said

    @82:
    Να εφαρμόζονται στοχευμένα, στους χώρους που αποδεδειγμένα υπήρξαν εστίες μετάδοσης, όχι ισοπεδωτικά και με τη λογική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

  85. Theo said

    @83α:
    Το γράφω στο σχ. 81. Αποδεδειγμένα, στις συγκεντρώσεις για το ραμαζάνι μεταδόθηκε ο ιός, με τους εκκλησιασμούς, όχι.

  86. Ηλίας Φωλιας said

    Theo τι θεμα πας και ανοιγεις; Υπαρχει τοσος κόσμος εδω μεσα που οταν τα ελεγες εσυ και ο Καθιαυτου μονο που δεν επεσαν να σας φάνε. Η πανδημια ειναι μπροστά μας και οι μάσκες πρέπει να γινουν παντου υποχρεωτικες, αλλα η Θεια Κοινωνία και ο τροπος που τοσους αιωνες μεταδιδεται καλό θα ήταν να γινει σεβαστη από όσους σεβονται.

  87. Νέο Kid said

    81. Και η εκκλησία στη Γερμανία και στην Κορέα (αν θυμάμαι καλά) όπου αποδεδειγμένα κόλλησαν εκατοντάδες πιστοί; Εντάξει , ο Αλλάχ είναι σέκοντ κλας θεός ,αλλά και οι καθολικοί και οι προτεστάντες στον δικό μας Κάποιο δεν υπάγονται; Ή οι αιρετικοί αφήνονται στο σατανά; Δεν ξέρω, ρωτάω.

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    84: Για μια μάσκα μιλάμε, Theo, αυτήν που φοράμε όλοι μας πλέον στους κλειστούς χώρους. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί εξαιρούνται οι ναοί, όπου συχνάζουν κατά τεκμήριο ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένοι. Ή, μάλλον, καταλαβαίνω ποιοι είναι οι ψηφοθηρικοί λόγοι, αλλά δεν τους αποδέχομαι. Είμαι παράλογος;

  89. Νέο Kid said

    Εγώ δεν καταλαβαίνω τι πειράζει το κουταλάκι της μεταλαβειάς να είναι μίας χρήσης; Παραβιάζει αυτό το μυστήριο; Η λαβίδα είναι μέρος του μυστηρίου ; Το σώμα και αίμα του Ιησού δεν μετράει; Είναι τόσο σημαντικό το μέσο που σου το δίνει;
    Καλοπροαίρετα ρωτάω και πάλι.

  90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @76. Μιὰ ἀπάντηση μὲ βάση τὴν κοινὴ λογικὴ, χωρὶς νὰ θέλω νὰ παραστήσω τὸν ἐπιδημιολόγο.

    Μὲ τὰ αυστηρὰ μέτρα περιορισμοῦ μειώθηκε ἡ διάδοση τοῦ ἰοῦ καὶ ἐντοπίστηκαν οἱ περιοχές μὲ τὰ περισσότερα κρούσματα. Ἔτσι περιορίστηκαν σὲ πολὺ μεγάλο βαθμὸ αὐτοὶ ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ διαδώσουν τὴν ἐπιδημία.

    Ὅταν ξανάρχισαν ΟΛΕΣ οἱ κοινωνικές δραστηριότητες ὁ ἀριθμὸς τῶν νέων κρουσμάτων ἦταν περιορισμένος παντοῦ καὶ ὄχι μόνον στοὺς ἐκκλησιαζόμενους.

    Ἡ ἐπιδημία δὲν διαδίδεται ὅταν δὲν κυκλοφοροῦν φορεῖς τοῦ ἰοῦ καὶ ὅταν τηροῦνται τὰ μέτρα προφύλαξης.

    Τὰ κρούσματα αὐξήθηκαν μὲ τὸν τουρισμό, κυρίως ἀπὸ εἰσαγόμενους φορεῖς τοῦ ἰοῦ, ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὴ χαλάρωση τῶν μέτρων προφύλαξης.

    Προσοχὴ καὶ προφύλαξη.

    Καλὸς ὁ ἁγιασμός, ἀλλὰ χρειάζεται καὶ ἡ μάσκα. 😉

  91. Pedis said

    Τεό, εγώ δεν έχω ιδιαίτερη προκατάληψη έναντι των πιστών και τακτικών στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντά χριστιανών σε σύγκριση με τους πιστούς και τακτικούς μουσουλμάνους στα αντίστοιχα δικά τους. Αντίθετα, έχω την αίσθηση ότι και οι δύο κατηγορίες είναι μέσες-άκρες το ίδιο φανατικοί στόκοι. Κι αυτό που γράφεις παραπάνω, ιδιαίτερα στο 84 και στο 85, δεν έρχεται σε αντίθεση με την εντύπωσή μου.

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προχθές πέθανε ιερέας στην Ξάνθη από κορονοΐό. Ουδείς ασφαλής, λοιπόν, εκ προοιμίου, τα πράγματα ξαναέγιναν πολύ σοβαρά, έτοιμους μάς έχουν για νέο μσντρωμα διαρκείας, η οικονομία καταστρέφεται, ας σοβαρευτούμε και ας είμαστε υπεύθυνοι και για εμάς και για τους γύρω μας, που δεν μας φταίνε σε τίποτα. Σε εποχές ξεγνοιασιάς, με το καλό, ξανασυζητάμε για φυσική και μεταφυσική.

  93. Ηλίας Φωλιας said

    Το σχολιο 76 δεν αναφερεται σε θεούς και δαίμονες γενικα κι αοριστα, αλλά θιγει ένα συγκεκριμενο θέμα για το οποίο ειχαν γραφτεί και εδω μέσα αρκετά μισαλλοδοξα δηθεν επιστημονικά σχόλια. Δεν πιστεύω κι εγω οτι η μασκα πρεπει να ειναι προαιρετικη. Παντου υποχρεωτικη όπως και τα αλλα μέτρα, αλλά άλλο το ένα αλλο η σπεκουλα.

  94. Theo said

    @86:
    Δεν θυμάμαι να συμφώνησα κάπου με τον καθιαυτού.

    @91:
    Σου μιλάω με αποδείξεις, κι εσύ, ο θετικός επιστήμονας, απαντάς με τις εντυπώσεις σου, που ουδόλως με ενδιαφέρουν.

    @87, 88, 89, 90:
    Δεν θα συνεχίσω. Απλώς, επισήμανα κάποια πράγματα, κι όποιος θέλει, μπορεί να προβληματισθεί.

  95. ΣΠ said

    Πριν από πολλά χρόνια, σε ένα σπίτι σε χωριό της Χαλκιδικής λέγεται ότι κάλεσαν έναν παπά για να κάνει ευχέλαιο προκειμένου να φύγουν τα ποντίκια από τα κελάρια του. Ο παπάς ανταποκρίθηκε και όταν τελείωσε, τον ρώτησαν οι νοικοκυραίοι αν θα απαλλαγούν από τα ενοχλητικά τρωκτικά. «Εγώ ό,τι ήταν να κάνω το έκανα, αλλά καλού – κακού πάρτε και μια γάτα» τους απάντησε.

    Και οι νοώντες νοείτωσαν…

  96. Νέο Kid said

    Τεό , δεν μπορείς να αποδείξεις ότι κάτι δεν υπάρχει . Μην βαυκαλίζεσαι ότι υπάρχουν οι αποδείξεις που νομίζεις…

  97. Νέο Kid said

    95. 👍

  98. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/254261_erotisi-boyleyton-toy-syriza-gia-ptyhio-tis-sofias-nikolaoy

    Καλά, πήρε θέση ευθυνης ως άριστη χωρίς ούτε καν ένα τριμηνιαίο μάστερ δια αλληλογραφίας από ανοικτο πανεπιστήμιο παράρτημα αγγλικού ιεκ; Τη σήμερον εποχή; Τς τς …

  99. dryhammer said

    Ένα και μόνο σχόλιο επ΄ αυτού γνωστής ούσης της αντιθρησκευτικής μου θέσης. Δεν πιστεύω πως «Κάποιος» προστατεύει κάποιους «δικούς του» αλλιώς δεν θα κολλούσαν σαρανταδώδεκα στο προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα (τον ιερότερο τόπο του χριστιανισμού). ΑΛΛΑ εκείνο το κλουβάκι, σαν μισό ασανσέρ, που περνάμε στο έμπα και έβγα στις τράπεζες, είναι ιερότατο τόσο που τελευταίο μπήκε στη λίστα στους χώρους μασκοφορίας, ή το απολυμαίνουν μετά από κάθε πέρασμα ανθρώπου κι είναι σταθερά στείρο;

  100. 83β
    Μπορεί, αντιθέτως, να είναι βαθιά σοφία και γνώση. Γνώση του γηπέδου στο οποίο παίζει και, κυρίως, γνώση των θεατών.

    Προκαλεί απορία πάντως ότι ενώ τη μία μέρα ο κ. Καραμανλής δηλώνει πως θα εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού στις συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, την επόμενη μέρα υπογράφει απόφαση σύμφωνα με την οποία τόσο οι επιβάτες όσο βέβαια και οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή προστίμου αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα.
    https://www.athenstransport.com/2020/07/protsimo-koronoios/

    Εδώ που τα λέμε, βρες μου εκεί μέσα κάποιον που να συνδυάζει τις ικανότητες με μια στοιχειωδώς σοβαρή παρουσία, που να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι σε έναν καταρτισμένο συζητητή. Στελεχικό δυναμικό για τα Τάρταρα, ολοσχερώς. Αλλά παίζουνε μόνοι τους στα κωλοκάναλα.

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ούτε μετά τους προ δεκαημέρου μαζικούς πανηγυρισμούς των ακατονόμαστων παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στον Πειραιά. Αν υποψιαστώ ότι ο Ύψιστος προστατεύει ειδικά τους γαύρους, πραγματικά δεν θα το αντέξω. ☺ Και για να τελειώνουμε με τις πλάκες, ας προσέχουμε, παίδες, μπας και τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

  102. Pedis said

    81 -> Theo said: Είτε οι χριστιανοί της χώρας μας είναι πιο προσεκτικοί από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, είτε Κάποιος τους προστατεύει.

  103. nikiplos said

    56@ Αγαπητέ Corto, το παράδειγμα ήταν απλό case study, εξ όσων θυμόμουν σχετικά με τον Δήμο Ζωγράφου. Για χρόνια μετά τις αλλαγές η περιοχή έγινε μπάχαλο, γιατί σε αυτές τις αρτηρίες, διέρχονταν κυρίως εξωτερικοί του Δήμου εποχούμενοι που κατευθύνονταν στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις. Όσον αφορά την Κοκκινοπούλου, στο ύψος της διασταύρωσής της με την Σπηλωτοπούλου, τις ώρες αιχμής είναι σχεδόν ακίνητη. Βέβαια οι κάτοικοι σιγά, σιγά εμπεδώνουν τις αλλαγές, αλλά εξακολουθώ να επιμένω πως ο σχεδιασμός έγινε κυρίως για να αποτρέψουν κίνηση μέσω του Δήμου τους. Το αυτό έγινε και σε άλλους δήμους, όπως πχ ο Δήμος Γαλατσίου, η Νέα Ιωνία κα, όπου όλοι σχεδόν ήθελαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την κίνηση από τις τοπικές τους οδούς και να την κατευθύνουν να γίνεται μόνο μέσω των κεντρικών Λεωφόρων.

    Φυσικά οι τελευταίες πήζουν γιατί ήδη έχουν πολλή κίνηση. Και οι Δημότες ταλαιπωρούνται στο τέλος, τέλος καθώς αν στρίψουν σε ένα στενό λάθος, θα κατευθυνθούν στις κεντρικές λεωφόρους και θα τραβήξουν των παθών τους τον τάραχο προκειμένου να επιστρέψουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου του κυρίου Περιφερειάρχη.

  104. Theo said

    @102:
    Δεν παίζεσαι!
    Αυτό που παραθέτεις είναι συμπέρασμα κάποιου συλλογισμού. Δεν είναι ξεκάρφωτο.

  105. Pedis said

    # 100 – Δεν λέω, έχουν πρόβλημα. Είναι και το φαινόμενο του αιμομικτικού νεποτισμού που τους έχει σημαδέψει από χρόνια συν το οτι:

    «First-rate people hire first-rate people; second-rate people hire third-rate people»

    Γενικά, το αριστερό κίνημα έχει ξεφουσκώσει τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα καθεστωτικα κόμματα δεν έχουν την πρόσβαση που είχαν κάποτε στη δεξαμενή των έξυπνων μα πουλημένων. Και βολεύονται με θεωδορικάκους.

  106. Νέο Kid said

    Τολμώ να υποθέσω ότι το τυπικό των μουσουλμανικών προσευχών παίζει κάποιο ρόλο επιβαρυντικό. Κορδοκύλισμα και συνεχείς και πολλαπλές επαφές ρούχων χεριών και γυμνών ποδιών με το πάτωμα και συνεχείς επαφές των χεριών με το πρόσωπο. Μετά, οι πιστοί μουσουλμάνοι σε αντίθεση με τους πιστούς χριστιανούς , δεν πάνε στη χάση και στη φέξη στα τζαμιά , αλλά 5 ολόκληρες φορές τη μέρα (3 φορές οι Σσία)
    Τι να κάνει κι ο δικός τους Κάποιος ο φουκαράς! …

  107. Γιάννης Ιατρού said

    84: Το άν κόλλησε κανείς σε οποιονδήποτε χώρο το ξέρουμε μετά 10-14 μέρες, αν του γίνουν τεστ επειδή τα συμπτώματα είναι εμφανή….
    Επομένως τι αποδείξεις ζητάς;
    Κι εδώ προφανώς στοχευμένα εφαρμόζονται τα μέτρα Τέο!

  108. ΓΤ said

    @29α

    Αχ, βρε Κώστα, το ιστολόι που ξέραμε κατάντησε μποστ_άνι…

  109. mitsos said

    Καλησπέρα
    Καθημερινά εδώ , ας δηλώσω και ένα παρών

    196X Κυψέλη .
    α)Τα περισσότερα στενά χωματόδρομοι ( π.χ. Πρωτέως, Νηρέως, Κίου,… )
    β) Όποιος ήθελε μπορούσε να παρκάρει έξω από το σπίτι του αρκεί να μην ήταν ανάμεσα στις κοτρώνες μας που οριοθετούσαν τα γήπεδα ποδοσφαίρου ή και υποκαθιστούσαν τα δοκάρια..
    γ) Μονοδρόμηση βεβαίως στα τέλη της δεκαετίας επι χούντας.

    …Μονόδρομοι λοιπόν υπήρχαν πολύ πριν την Τ.Ι.Ν.Α. της Σιδηράς Μαργαρίτας. Από την εποχή του Μπόστ.

    Όσο για πεζόδρομους στην Ελλάδα …. θα ήταν πολύ πιο εύκολο να φτιάξουμε ΠεζΩδρομους και με μια καλή μίζα από την Γαλλική Εταιρεία. Ασφαλώς ο νυν Δήμαρχος ξέρει πολύ καλύτερα αλλά δυστυχώς βιάζεται διότι μπορεί να έρθουν γρήγορα και αναπάντεχα βουλευτικές εκλογές.

    Και για να σοβαρευτούμε : Δεν μας φταίνε οι Δήμαρχοι. Εκπρόσωποι είναι των δημοτών .
    Και όταν οι περισσότεροι κρίνουν με βάση την εξυπηρέτηση μόνο των μικροσυμφερόντων των προσωπικών ή των οικογενειακών τους ( στην καλύτερη των περιπτώσεων διότι μπορεί να κρίνουν με βάση πρότυπα δημοσίων σχέσεων που διαμορφώνει το χαζοκούτι ) μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απλά υπάρχει συντηρητική στροφή σε οικογενειοκρατίες και πρότυπα Πατούλενας . Λογικό επομένως και ο τρόπος ανάπτυξης της Αθήνας να ελέγχεται από τους σύγχρονους Μαυραγορίτες ( όπως και πριν 70 χρόνια όλο το Λεκανοπέδιο ), με τενεκεδένια παγκάκια και γλάστρες και κιτς στολισμούς πλην όμως κερδοφόρων .

  110. Pedis said

    -> 105 τέλος – όχι δηλαδή οτι αρκετές φορές δεν ψώνιζαν από σβέρκο

  111. 105 Ξαναλέω όπως οτι έχουν γνώση του γηπέδου και των θεατών. Για την ακρίβεια, έχουν χτίσει το γήπεδο και έχουν διαμορφώσει τους θεατές οι ίδιοι, τους έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους με τη χρόνια, ενδημική μικροδιαφθορά.
    Σε ψηφίζω για να μου διορίσεις το παιδί. Το οποίο παιδί μπορεί να τα τινάξει σε κάνα κωλόδρομο απ’ αυτούς για τους οποίους πήρες τη μίζα σου ως πολιτικάντης, ή σε κάνα ρημαγμένο νοσοκομείο απ’ αυτά που βούλιαξες με τα μνημόνια. Αλλά δεν πειράζει, το μοναστήρι ναν’ καλά και παιδί θα ξανακάνω.

    Για το first rate κλπ: φαντάσου, αυτοί που είναι έτσι κι αλλιώς τριτοτέταρτοι, από τι σόι δεξαμενή στελεχώνονται. Πάντως η φωνή του Πολυτεχνείου έγινε επίτροπος ρέγγας στην ΕΕ, μην παραπονιέσαι.

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Θεός, Theo μου, είναι Πανάγαθος. Δεν θα πρόσφερε ποτέ ιδιαίτερη λατρεία σε συγκεκριμένους τόπους λατρείας και σε όσους πηγαίνουν εκεί για να Τον υμνήσουν. Αυτά τα κάνουν μόνο άθλιοι κομματάρχες, που φροντίζουν τους δικούς τους, για να τους πάρουν την ψήφο. Σ’ αυτό το επίπεδο θα κατεβάσουμε τον Ύψιστο; Δεν περίμενα τέτοια κουβέντα από σένα.

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    112: ιδιαίτερη προστασία, διορθώνω.

  114. Νέο Kid said

    Δεν παύει παντως ποτέ να με εκπλήσσει το πόσοι άνθρωποι πέφτουν θύματα του
    argumentum ad ignorantiam. An argument from ignorance
    Αλλά να πέφτει και ο Τεό , δεν το περίμενα!
    Κάποτε , σε μια τυπική έκφανση της χαμηλής μου «συναισθηματικής νοημοσύνης» (Που θα έλεγε κι ο Λάμπρος κι ο Φωτισμένος ανθέλλην. Εντάξει, δεν υπάρχει συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά έχει πλάκα να επικαλούμαι κι εγώ κάτι ανύπαρκτο …) , είχα παρεξηγηθεί με μια ομάδα γνωστών μου για το εξής:
    Είχαν κάποιον άνθρωπο τους που είχε διαγνωστεί με κάποια terminal σπάνιας μορφής αρρώστια. Η φίρμα γιατρός που είχαν τού είχε δώσει πρόγνωση ζωής εξάμηνο με χρόνο βαριά . Τελικά ο άνθρωπος τη σκαπούλαρε και κάποια στιγμή καθάρισε τελείως και ίσως ζει ακόμα , δεν ξέρω.
    Ο μεγαλογιατρός τους το απέδωσε σε θαύμα! Θαύμα! έλεγαν κι αυτοί. Θαύμα! Είπαν όλοι.
    Μόνο εγώ , ο outsider ,τους έκανα την απλή ερώτηση.: Τι είναι πιο λογικό και πιθανό ρε παιδιά; Να ήταν θαύμα ή απλά η γιατρουδάρα να ήταν μαλάκας και να είχε κάνει λαθος διάγνωση;
    Δεν μου ξαναμίλησαν ποτέ! Δικαιολογημένα.

  115. Pedis said

    # 111 – Δεν διαφωνούμε ούτε για τους αποπάνω ούτε για τους αποκάτω. Συζήτηση, με αφορμή τον Καραμανλή τον Δ’, κάνουμε για φαινόμενα μικρών διορθώσεων ανώτερης τάξης. 🙂

    Για το τελευταίο που έγραψες, φαντάσου για θέσεις σαν κι αυτή τι μπάζα κυκλοφορούν στην αγορά των μανατζαρέων που επέλεξαν τελικά ετούτη.

  116. Pedis said

  117. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    73 Ωραία ιστορία Μιχάλη!

    74 Αν σε λεωφορείο 50 θέσεων υπάρχουν μέσα 32 επιβάτες, τι θα κάνει ο επόμενος που θέλει να μπει;

    90τ Έτσι!

    109 Γεια σου Μήτσο!

  118. Theo said

    Χθες ο αρχιεπίσκοπος: Ναι, στη χρήση μάσκας, αν το πουν οι ειδικοί.
    Σήμερα ο Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική μάσκα σε χώρους λατρείας.

  119. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @34. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του συνθήματος «Τηλεόρασις ή Θάνατος» στα χέρια της εξαθλιωμένης μαμα- Ελλάς: Η (απούσα) τηλεόραση ως εμβληματικό καταναλωτικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό δόλωμα για την αμερικανότροπη μονοδρόμηση. (Παρόλο που σήμερα ξέρουμε ποιός τρόπος ζωής κέρδισε ολοκληωτικά την μάχη, νιώθουμε πως μας λείπουν «οι άλλες φωνές»..)

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    118: Εφαρμόστηκε το αυτονόητο. Άρα, δεν πρόκειται για θέμα ιδιαίτερης θεϊκής προστασίας (πώς θα μπορούσε, άλλωστε;) αλλά πολιτικών σκοπιμοτήτων.

  121. Corto said

    103:
    Νίκιπλε καταλαβαίνω (και συμφωνώ) με το γενικότερο πνεύμα σου, ότι δηλαδή σε διαφόρους Δήμους γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποτροπή διερχόμενων ροών με «τοπικιστικό» πνεύμα. Αυτό οπωσδήποτε σε κάποιες περιπτώσεις βάζει τους διερχόμενους σε μπελά και σίγουρα προκύπτουν αρνητικά φαινόμενα. Από την άλλη αποτελεί κατευθυντήρια αρχή της πολεοδομικής θεωρίας η διαμόρφωση οικιστικών κυψέλων ή φατνίων (ας πούμε πολεοδομικών ενοτήτων) πέριξ των οποίων διοχετεύονται οι κινήσεις λειτουργίας β’ επιπέδου (κινήσεις πρόσβασης στις παρόδιες χρήσεις γης), ώστε να προστατεύονται οι γειτονιές, των οποίων το οδικό δίκτυο πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως την λειτουργία γ’ επιπέδου (παραμονή).

    Μία κάποια ένσταση έχω ως προς αυτό που γράφεις ότι: «η περιοχή έγινε μπάχαλο, γιατί σε αυτές τις αρτηρίες, διέρχονταν κυρίως εξωτερικοί του Δήμου εποχούμενοι που κατευθύνονταν στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις.»

    Μα και οι μόνιμοι κάτοικοι από αυτούς τους δρόμους (Σπηλιωτοπούλου – Παναγούλη προς Αγ. Θεράποντα ή προς Λεωφόρο Παπάγου κλπ) μπαινοβγαίνουν στον Δήμο τους και σήμερα και στο παρελθόν.
    Αντιθέτως οι εξωτερικοί που θέλουν να φτάσουν στους δύο πανεπιστημιακούς χώρους έχουν πολλές άλλες εναλλακτικές. Η μεν Πανεπιστημιούπολη έχει είσοδο και από την Ούλωφ Πάλμε (αλλά και από την πλευρά της Καισαριανής), η δε Πολυτεχνειούπολη έχει εισόδους από Κοκκκινοπούλου και από Κατεχάκη. Συνεπώς η είσοδος στους δύο πανεπιστημιακούς χώρους με Ι.Χ. κάθε άλλο παρά απαραίτητο είναι να γίνει μέσω των δευτερευουσών οδών.
    Να συμπληρώσω επίσης ότι όλη αυτή η ρύθμιση είχε ως αφετηρία την μονοδρόμηση της Κουσίδου. Όσο ήταν διπλής κατευθύνσεως θα θυμάσαι τι χαμός γινόταν με λεωφορεία που δεν μπορούσαν να περάσουν, με αποτέλεσμα να φράσσεται όλος ο άξονας της Παπάγου κλπ. Τώρα τα λεωφορεία ανεβαίνουν (προς το νεκροταφείο) από την Κουσίδου και κατεβαίνουν απρόσκοπτα από την Ηρώων Πολυτεχνείου. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα σε αυτό.

    Όλα αυτά τα γράφω χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης ή διαφωνίας. Απλώς με ενδιαφέρει η γνώμη σου, ιδίως αν έχεις να προτείνεις κάποια άλλη κυκλοφοριακή ρύθμιση για του Ζωγράφου. Θα μπορούσα ενδεχομένως να προωθήσω την πρότασή σου στους αρμοδίους.

  122. ΣΠ said

    Πέθανε ο Άλαν Πάρκερ

  123. Pedis said

    Την ημέρα εκείνη η ιστορία θα γράψει, αν και αυτήν τη φορά μία δίκη θα τελειώσει με ουσιαστική ατιμωρησία της φασιστικής βίας στην Ελλάδα ή αν η δικαστική εξουσία κάτω από την πίεση του συντριπτικού αποδεικτικού υλικού επιτέλους θα αποδώσει δικαιοσύνη και θα ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα για έννομη προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που έπληξε σκόπιμα, μεθοδευμένα και με την ανοχή των κρατικών μηχανισμών η τραμπούκικη και εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

    Αθήνα, 31/7/2020

    Κώστας Παπαδάκης

  124. Pedis said

    -> 123 – Ακόμη κι αν καταδικαστούν οι μιχαλοκασιδιαραίοι όπως πρέπει (χλωμό) σιγά μην κάτσουν στη φυλακή.

  125. Pedis said

    Άλλο ένα βλήμα …

  126. 124 Λες να αγόρευε στο βρόντο η εισαγγέλω? Λες να γλείφανε τζάμπα ο πορδοσαλτιμπάγκος κι ο παπαχιτλερίου? Μια φυλάκιση θα ήταν καταστροφή για το Γένος.

  127. ΣΠ said

    125
    Νόμιζα ότι αυτό το φρούτο ευδοκιμεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

  128. Αγγελος said

    Mitso (109) «Πρωτέως, Νηρέως, Κίου,…»
    Δεν έμενα ακριβώς εκεί, αλλά άγγισες μια ευαίσθητη χορδή. Τα ξέρω και τα τρία αυτά δρομάκια – περνούσα συχνά από κει μαθητής, πριν από 50+ χρόνια…

  129. Γ-Κ said

    Σχετικό και άσχετο:

    Κάποτε, σε μια εφημερίδα της Μεσσηνίας, διάβαζα την αναδημοσίευση ενός άρθρου του 1920-1930, δεν θυμάμαι. (Μακάρι να μπορούσα να το ξαναβρώ.) Αναφερόταν στην ασφαλτόστρωση της Αθηνάς, που ήταν η πρώτη στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με το άρθρο, υπήρχαν τρεις κατηγορίες πολιτών που διαμαρτύρονταν για την ασφαλτόστρωση. Και οι τρεις είχαν δίκιο!

    Η πρώτη κατηγορία ήταν οι αμαξάδες, που διαμαρτύρονταν γιατί τα πέταλα των αλόγων θα γλιστρούσαν στην άσφαλτο. Το θέμα ήταν σοβαρό. Η μόνη λύση θα ήταν να ασφαλτοστρωθούν αρκετοί δρόμοι στην Αθήνα, ώστε να μπορούν να βάλουν λαστιχένια πέταλα στα άλογα…

    Η δεύτερη κατηγορία ήταν κάποιοι νεαροί που έβγαζαν μεροκάματο περνώντας τις κυρίες αγκαλιά από τη μια πλευρά του λασπωμένου δρόμου στην άλλη…

    Η τρίτη κατηγορία ήταν… κάποιοι δημοσιογράφοι: Υποστήριζαν ότι θα αλλάξει το κλίμα της πόλης, θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία και όλα αυτά που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Είχαν σίγουρα δίκιο, αλλά δυοίν κακοίν προκειμένοιν, το μη χείρον Βέλγιον. Ίσως και Λουξεμβούργον.

    Άλλωστε η Αθήνα ήταν διάσημη για τις λάσπες της και τη βρωμιά της. ‘Ηταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές της Πρώτης Ολυμπιάδας.

  130. ΚΩΣΤΑΣ said

    @66β Αerosol: «Όπου υπάρχει πρόβλημα και δυσλειτουργία, η λύση είναι να κάνεις «κάτι»;»
    Αυτό το «κάτι» είναι δισήμαντο. Ή κάνεις κάτι καλύτερο ή ρίχνεις στάχτη στα μάτια για να προβάλεις δήθεν έργο και ενδεχομένως να τα κονομήσεις κάτω από το τραπέζι. Διαλέγεις και παίρνεις. Προσωπικά θέλω να πιστεύω το πρώτο. Την απάντηση θα τη δώσει στο μέλλον ή ίδια η ζωή.

    @ 108 ΓΤ …… μποστ_άνι…
    Είσαι ωραίος, γι’ αυτό σε πάω… 😉

    129 Γ-Κ Ένα σχετικό λινκ με το θέμα που θίγεις.

    https://www.tanea.gr/2019/11/23/greece/aytos-einai-o-protos-dromos-pou-asfaltostrothike-stin-athina/

  131. 115

    Σωστά. Δεν διαφωνούμε. Συζήτηση κάνουμε.

  132. sarant said

    125 Όσο πάει και χειροτερεύει

    129 Τελικα όμως δεν γίναμε Λουξεμβούργο 🙂

  133. Pedis said

    # 126 – Ε, τι να παν χαμένοι οι κόποι τους; Κρίμα είναι.

    # 127 – Στις ΗΠΑ, πάντως, που ο καθένας έχει συνταγματικό δικαίωμα να έχει στο σπίτι του τον οπλοβαστό μιας διμοιρίας (και χωρίς λουκετάκια) είναι αστείο και ειρωνία να ζητάνε από τον άλλον να βάλει μάσκα για το κοινό καλό, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα τού πλησίον του.

  134. mitsos said

    128 Άγγελος

    Να υποθέσω στα Δημοτικά της τότε Λήμνου και νυν Λέλας Καραγιάννη ;
    ή ;
    στα Γυμνάσια Αρρένων της Επτανήσου ( και το παράρτημα της Χανίων ) ;

    (διότι εκεί μαθήτευσα 1965-77 εγώ και η μισή Κυψέλη )

  135. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Επειδή δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς έναν εκδότη/ ιδιοκτήτη εφημερίδας να στεγάζει στα πρωτοσέλιδά του γελοιογραφίες που θίγουν τα βασικά της ιδεολογίας του, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε κάτι για τον ισαποστακισμό του Κόκκα και των πολιτικών προσωπικοτήτων που η Ελευθερία υποστήριζε..

  136. Pedis said

  137. Pedis said

    Ενδιαφέρουσες συμπτώσεις: Μάσκες α λα καρτ

  138. Αγγελος said

    Όχι, Mitso, Κολιάτσου έμενα, και σχολείο πήγαινα τελείως αλλού. Απλώς συνήθιζα 13-17 ετών να πηγαίνω περιπάτους και κατά κει, εξερευνώντας τις παρυφές της γειτονιάς μου. Το κορύφωμα ήταν όταν ανέβηκα ως το μοναστήρι των Τουρκοβουνιών. Για τον μπουλούκο που ανέκαθεν ήμουν, ήταν ορειβασία 🙂

  139. Pedis said

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108
    Μποστ & μποστάνι
    https://sarantakos.wordpress.com/2019/04/12/mpost-16/

  141. 137 Για να μη νιώθει μόνος ο τσαμένος ο Λοβέρδος που έκοψε τη μαύρη κοπέλα απ’ τη φωτογραφία.

  142. Γ-Κ said

    130.
    Χμμμμ… Το άρθρο που έλεγα κατέληγε με την κλασσική κορόνα «Μετά την ίδρυση του Ειδικού Ταμείου Μονίμων Οδοστρωμάτων της Αθήνας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για την ίδρυση Ταμείου και στην Καλαμάτα». Το γνωστό, «Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα και η Πελοπόννησος»…

    Από ό,τι έψαξα, το ΕΤΜΟΑ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 (1934 ίσως)… Και πώς εξελίχτηκαν οι αρμοδιότητές του… τρέχα γύρευε…

    Τέλος πάντων, ή η μνήμη μου με απατά ή το άρθρο ήταν… περίπου…

  143. Pedis said

    # 141 – Καλά, αυτός κι αν είναι μια άλλη περίπτωση τζίνιους που λέγαμε παραπάνω, αλλά όπως σωστά παρατήρησες αυτό αποδεικνύεται πλεονέκτημα με τον κόσμο που έχουν (φτιάξει κι έχουν) να κάνουν.

    Ο συρφετός αυτού του είδους των προβεβλημένων πονηρών πλην ηλιθίων περσόνων έχει παρόμοια λειτουργία με την τρας τιβί: απευθύνεται και σε κείνους που είναι ή το παίζουν λίγο πιο εξυπνοι αλλά γουστάρουν βούρκο από κομφορμισμό και βίτσιο, αλλά και στα εντελώς βούρλα. Έτσι έχουν εγγυημένη απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του ακρο/δεξιού και ελληνοθρησκόληπτου ακροατηρίου.

    Άσχετο: πού είναι η Μαρία; Ελπίζω η απουσία της να οφείλεται ότι κάνει διακοπές χωρίς πρόσβαση σε γουίφι.

  144. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα! Καλό μήνα σε όλους!

    31, 34, 37, 70, 119.
    37. >>Το 1960, λέει στη Wiki, έγιναν κάποιες πειραματικές τηλεοπτικές εκπομπές/απόπειρες.
    Αυτές οι απόπειρες έγιναν από τη ΔΕΗ, το Σεπτέμβριο 1960, στα πλαίσια τη 25ης ΔΕΘ.
    Ενδιαφέρον σχετικό ντοκιμαντέρ εδώ: https://youtu.be/QalIz4-KhJM?t=317

    Όσον αφορά τη «Δημόσια Τηλεόραση», φαίνεται ότι οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, ίσως από το 1958.
    Σε συνέντευξή του στο ΕΜΠΡΟΣ (23-1-1960) ο γεν. διευθυντής της Ραδιοφωνίας -τότε ΕΙΡ- Π(ύρρος) Σπυρομήλιος αναφέρεται στο ζήτημα αυτό, επισημαίνει τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος και εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξος ως προς την υλοποίηση του έργου σε σύντομο χρόνο. [Είχε δίκιο βέβαια, αφού οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις ξεκίνησαν 6 χρόνια αργότερα: 23-2-1966]
    efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=69898&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AScASPASTASNASXASZASJASb&CropPDF=0

    Χαρακτηριστικό του όλου προβληματισμού είναι και το παρακάτω σχόλιο στο ΕΜΠΡΟΣ της 13-8-1960.

    Να σημειωθεί ότι, όπως ο Μποστ θίγει το θέμα με το δικό του τρόπο, έτσι γίνεται και επιθεωρησιακό νούμερο. [Μάιος 1960-Θέατρο Μετροπόλιταν, «Κάθε καρυδιάς καρύδι», Νο 13]
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=68986&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AScASPASTASNASXASZASJASb&CropPDF=0

    – Πάντως, εμείς εδώ στο Ηράκλειο είμασταν …τυχεροί 🙂 , αφού από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του ο τηλεοπτικός σταθμός της Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών. Κάμποσοι λεφτάδες Ηρακλειώτες είχαν προμηθευτεί δέκτες για να «απολαμβάνουν» την πρωτόγνωρη – είναι αλήθεια – εμπειρία! Μάλιστα, σε κάποια τοπική εφημερίδα (είναι αδύνατο να ψάξω τώρα…) δημοσιευόταν και το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού!

    [… Μερική επαναφορά 🙂 , μετά από τη 2η φάση μιας περιπέτειας υγείας που έχω. Ελπίζω -όπως και οι εμπλεκόμενοι γιατροί- σε λίγο καιρό να μπορώ να λέω «είχα»…]

  145. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και καλό μήνα!

    143: τέλος ==> έτσι είναι, εκτός δικτύου (επιλογή) 🙂

    Για τα της μάσκας, υιού κλπ. => γνωστά πανηγύρια, ο γιατρός στο #136 τα λέει όλα σε λιγότερους από 280 χαρακτήρες του τουί 🙂

    128, 134, 138: Ρε σεις, τι μου θυμίσατε πάλι! Όλος ο καλός ο κόσμος εκεί γύρω περιφερόταν 🙂

    Nίκο μόλις ελήφθη 🙂

  146. Γιάννης Ιατρού said

    144: Εύχομαι να ξεμπλέξεις σύντομα!!! Απαπα, μακρυά από ιατρούς 🙂

  147. sarant said

    135 Αντικαραμανλική ήταν η Ελευθερία. Στην αντιπολίτευση,

    143 Η Μαρία διακοπεύει στερούμενη διαδικτύου

    144 Περαστικά φίλτατε!

  148. BLOG_OTI_NANAI said

    84: «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»

    Theo, καταρχάς περαστικά.

    Να πω ότι προσωπικά, όσο κι αν έψαξα και θα συνεχίσω να ψάχνω το ζήτημα αυτό, στην πορεία του χρόνου και τεκμηριωμένα απόλυτα διά μέσου της ιστορικής μαρτυρίας κυρίως της έμμεσης, μόνο η Θεία Κοινωνία εξαιρέθηκε από κάθε πιθανότητα να μεταδίδει ασθένειες. Όχι λειτουργικά, όχι μεταφυσικά, αλλά ιστορικά, με βάση τις ίδιες μαρτυρίες όπου σαφώς καταθέτουν ότι υπήρξε όντως διακοπή του Εκκλησιασμού και καραντίνα λόγω φόβου.

    Έχεις όμως απόλυτα δίκιο στο εξής: ως πότε θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ότι αυτός που διατυπώνει καθημερινά απύθμενο μίσος, απέχθεια και επικίνδυνη μισαλλοδοξία σε βαθμό να μην μπορεί να ασκήσει κριτική, να μην καταγγέλει ανοιχτά, να μην ουρλιάζει φρικαρισμένος για το γεγονός ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία οδήγησε σε τοποθέτηση βόμβας με σκοπό να πεθάνουν άνθρωποι μόνο επειδή πιστεύουν, θα μας πείσει ότι τον έπιασε ξαφνικό σφύξιμο με την Εκκλησία, με μοναδικό κίνητρο το κοινωνικό ενδιαφέρον… Προφανώς κάποιοι θεωρούν πως όλοι οι υπόλοιποι είναι περίπου ηλίθιοι ή μετεμψυχώσεις των νεάτερνταλ και μπορούν να παίζουν κρυφτούλι.

    Ξεκαθαρίζω, ότι δεν μιλάω για όλους, αλλά για άτομα ή έντυπα που διατυπώνουν όντως μίσος, απέχθεια ή μισαλλοδοξία.

    Και επιπλέον, άτομα ή έντυπα που δεν ασκούν κριτική σε θέσεις που μόνο σε βόσκοντες σε παχνί αρμόζουν, δεν καταλαβαίνουν ότι εκτίθενται; Δηλαδή, ποιος θα αναρτούσε την γελοιότητα στο σχ. 72, τη στιγμή που πρόσκειται στους ψεκασμένους της αριστερής πλευράς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ιός, αλλά μόνο «επίθεση στην εργατική τάξη»;! Αφού ρε ξυλοκέφαλοι, δεν υπάρχει ιός και πανδημία, γιατί ασχολείστε και μας πρήζετε;

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    Blog, επειδή με ενδιαφέρει η γνώμη σου και επειδή εσύ και ο Theo έχετε θεολογική κατάρτιση, συμφωνείς ότι οι χώροι λατρείας και οι τελετουργίες που λαμβάνουν χώρα εκεί πρέπει να εξαιρούνται από τα μέτρα προστασίας ή θεωρείς ότι αυτά τα μέτρα ώρα πει να εφαρμόζονται αδιακρίτως παντού και από όλους;

  150. BLOG_OTI_NANAI said

    148: Μία σημαντική μαρτυρία του 16ου αιώνα για πλήρη καραντίνα διάρκειας 10 μηνών και αποχή από εκκλησιαστικές συνάξεις:

    Ταυτόχρονα μια σημαντική έμμεση μαρτυρία του 1500 περί πλήρους αποσύνδεσης της Θείας Κοινωνίας – η οποία μάλιστα αποτελεί αντίβαρο ευτυχίας απέναντι στον όλεθρο- από την μετάδοση λοιμώδους νοσήματος, που αποδίδεται σε πλοίο. Επίσης δηλώνεται γνώση της ασυμπτωματικότητας αφού οι «κεντημένοι» εξορίζονται αμέσως, άρα η μετάδοση στην οικογένεια και από εκεί σε όλη τη γειτονιά, γίνεται στην περίοδο των 5-7 ημέρων της ασυμπτωματικότητας. Κι όμως, η Θεία Κοινωνία παραμένει στοιχείο αναπόλησης μιας ιδανικής ψυχικής και κοινωνικής ευδαιμονίας των «παλαιών» ευσεβών, απέναντι στην αμαρτωλή κοινότητα που υποφέρει. Και ο τρόμος δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να σκεφτούμε απλώς αίσθημα ευλάβειας. Αίσθημα ευλάβειας υπάρχει και για τους ναούς και τους ιερείς, , κι όμως, ο φόβος και ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις σε αυτά:

  151. ΚΩΣΤΑΣ said

    Theo και ΜΙΚ_ΙΕ, από καρδιάς περαστικά σας! 🙂 🙂

  152. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα μέτρα πρέπει, ρε κορέκτορα (αν δεν πρόσεχα τώρα ο κορέκτορας θα επέλεγε «Κορέα το ραδιόφωνο» ☺).
    Να συμπληρώσω επίσης, Blog, ότι οι φανατικοί αθεϊστές και αντικληρικαλιστές αποτελούν εύκολο στόχο αντικριτικής, αλλά για τις τεκμηριωμένες ενστάσεις, που δεν προέρχονται από στείρα αντίδραση αλλά από ειλικρινές ενδιαφέρον για την υγεία την ατομική αλλά και του συνόλου, δεν πρέπει να υπάρχει επίσης τεκμηριωμένη αντεπιχειρηματολογία;

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν ήξερα ότι έχουμε ασθενείς: Περαστικά, παιδιά.

  154. BLOG_OTI_NANAI said

    149: Νομίζω απαντάνε τα τεκμήρια στο σχόλιο 150 αλλά και το 149. Και υπάρχουν πολλά περισσότερα. Δεν νομίζω ότι η καραντίνα βλάπτει την πίστη.
    Φυσικά, η θέση του Theo είναι απόλυτα Ορθόδοξη και σε αγιολογικά και Πατερικά κείμενα το βλέπουμε καθαρά ότι η προσευχή στον ναό έχει φυλάξει ανθρώπους από κάθε είδους κακό. Την δέχομαι απόλυτα. Από την άλλη, οι Πατέρες σέβονται και τις συστάσεις των γιατρών. Ο Χρυσόστομος αποδέχεται ακόμα και λύσεις επώδυνες, όπως η απόλυτη καραντίνα του ασθενή.

    Προσωπικά έχω μεγάλο πρόβλημα με την υποκρισία που κρύβεται απίσω από τις επιθέσεις κάποιων στην Εκκλησία. Αυτή είναι που μου ανακατεύει το στομάχι:

  155. Νέο Kid said

    Blog, μπορείς να ξαναδέσεις το λινκ του 150. (Αυτό απ τον 16ο αιώνα);
    Δεν εμφανίζεται.

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    154: Όσοι δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η προσευχή στον ναό προστατεύει ανθρώπους από κάθε είδους κακό, δεν δικαιούνται να απαιτούν την τήρηση των μέτρων σε όλους τους χώρους; Έχουν έννομο συμφέρον, αφού συγχρωτίζονται καθημερινά με ανθρώπους που εκκλησιάζονται, έτσι δεν είναι; Και οι ίδιοι άλλωστε μπορεί να πηγαίνουν στην εκκλησία.

  157. Pedis said

    # 147 β – Α, Σούπερ!! (Δεν σου κρύβω ότι ανησύχησα).

  158. Pedis said

    https://pbs.twimg.com/media/EeAML0QXgAAPUBy?format=jpg

  159. Pedis said

    Oρθή επανάληψη:

  160. ΜΙΚ_ΙΕ περαστικά!

  161. BLOG_OTI_NANAI said

    Όταν είσαι Ταλιμπάν, ή αλλιώς, «αντιθρηκσευτικός αεροψεκασμός»:

    η κατ’ οίκον απομόνωση, μέθοδος προστασίας γνωστή από την αρχή των αιώνων, αντί να επικροτείται, για τους ψεκασμένους κατακρίνεται και λοιδορείται ως «μπουντρούμι». Κατά τα άλλα, συγκρίνετε με τους ψεκασμένους με τις μολότοφ και το μέγεθος της υποκρισίας:

  162. BLOG_OTI_NANAI said

    144: Περαστικά!

    155: Σε μένα φαίνονται κανονικά όπως όλα. Μήπως με δεξί κλικ επάνω στην εικόνα και «άνοιγμα σε νέο παράθυρο» ή «άνοιγμα σε νέα καρτέλα» μπορείς να τη δεις;

    156: Σαφώς έχουν το δικαίωμα. Και προσωπικά με αυτά που παραθέτω προσπαθώ να δείξω ότι χωρίς αμφιβολία, αυτά είχαν ξαναεφαρμοστεί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την πλευρά των πιστών.

    Απλώς, τίθεται ένα ζήτημα ηθικής: να συζητήσω το θέμα, αλλά όχι με τον υποκριτή που με κάθε ευκαιρία και χωρίς να υπάρχει καμία αφορμή, παραθέτει εικόνες μίσους, γράφει χυδαιότητες, ειρωνεύεται, βρίζει, βλαστημάει ή κάνει πλάκα απρόκλητα με τα πιστεύω του άλλου. Αυτός απλώς βρίσκει άλλη μια ευκαιρία να παίξει ιδεολογικά παιχνιδάκια.

  163. ΓΤ said

    Περαστικά, ρε παιδιά!

  164. Pedis said

    Ο Πειραιώς και Μεσαιώνος:

    Τέλος, ερωτώμενος για την χρήση μάσκας εντός των Ιερών Ναών επεσήμανε πως «η Εκκλησία στηλιτεύει το προσωπείο που θέλει να αλλοιώσει το πρόσωπό μας» και αφού τόνισε ότι «η αρχή της διακρίσεως είναι η βασιλίς των αρετών», σημείωσε πως «χρειάζεται μία ισορροπημένη αντιμετώπιση του θέματος».

    Μιλάει, με την ευκαρία, για το παραδοσιακά μοβόρο και βάρβαρο ισλάμ σε αντίθεση με …ε, βέβαια δεν υπάρχει σύγκρισις … αλλά σε αυτά εμείς οι τυχεροί του ιστολογίου έχουμε προνομιακή πρόσβαση, σε κασέτα, με καθημερινή αναμετάδοση του κατηχητικού του ’50 στου Σαραντάκου.

  165. BLOG_OTI_NANAI said

    164: Ο Πειραιώς όσο κι αν προβληματίζουν πολλές δηλώσεις του, δεν έχει διδάξει κανέναν να ζωστεί με εκρηκτικά για να αποκεφαλίσει παιδιά απίστων. Οπότε η σύγκριση με το φανατικό και αιμοβόρο ισλάμ, είναι καθαρή χυδαιότητα.

    Και ένα προσωπικό σχόλιο: Τα σχόλια σου είναι κατά 99% παρασιτικά, δηλ. εις βάρος κάθε λογικής χρήσης του ιστολογίου που είναι η κατά το δυνατόν συμμετοχή στα θέματα και όχι η αναμετάδοση των ενεργειών ή σχολίων από τα σόσιαλ μίντια άσχετων με το θέμα κα διαφήμιση ακροαριστερών ψυχανώμαλων.

  166. Pedis said

    # 165 – Είσαι πραγματικά επικίνδυνος και να φοβάμαι ή το παίζεις γιατί σε παρακολουθεί το κοινό σου, ξερωγώ;

    Θέλω να πιστεύω ότι είσαι ακίνδυνος και απλά και μόνο μαλακίζεσαι δημόσια ως ρομφεούχος κατηχητής, αλλά και πάλι …

  167. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @144. Περαστικά σου, ΜΙΚ_ΙΟΣ. Αν το πρόβλημα που αντιμετώπισες έχει να κάνει με Καρδιολογία, θα ήθελα να επικοινωνήσουμε (..τηλεφωνικώς ή με μέηλ, λχ μέσω του Νίκου), όποιος και να σε παρακολουθεί, όπου και αν επέλεξες να παρακολουθείσαι.. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε να πούμε ενδιαφέροντα πράγματα.. 🙂

  168. Pedis said

    ρομφεούχος -> ρομφαιούχος, να μην είσαι και ανορθόγραφος.

  169. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Theo, τώρα το αντιλήφθηκα και για σένα. Περαστικά σου! Ισχύει απολύτως και για σένα αυτό που ‘εγραψα προηγουμένως στον ΜΙΚ_ΙΟ.

  170. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @154. Ούτε που μπορείς να φανταστείς BLOG_OTI_NANAI, πόσα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα (σωματικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος) που τα αποδέχεται απολύτως η σημερινή Ιατρική, έχουν την αρχή τους σε παρατηρήσεις που σχετίζονται με δεδομένα από την εκκλησιαστική ζωή! 🙂

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    144 Μικ. πρόλαβες κι έδωσες σήμα.Σήμερα θα σ΄αναζητούσα.
    Όλα να πάνε καλά, όπως τα λες και τα περιμένεις!

    Για τη Μαρία το κατάλαβα ότι λείπει εκτός δικτύου, αλλιώς θα της ζητούσα, (νομίζω ότι εκείνη το είχε ποστέρει) το μεγάλο σερί με τραγούδια από το Σόλωνα Λέκκα, πριν 3-4 χρόνια 🙂 .

  172. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @147α. Ακριβώς (βλ. πρώτο Ανένδοτο). Και γι αυτό θεωρείται από πολλούς απλοϊκό το σενάριο «παλατιανός Καραμανλής», «Γέρος της Δημοκρατίας», Αποστασία και «παλατιανός αρχισυνωμότης ο Κόκκας». Αν κάποτε κάνουμε σοβαρή συζήτηση για την «Αποστασία και τους αποστάτες» (με στοιχεία και χωρίς κραυγές και αφορισμούς) θα έχουμε να πούμε πολλά για τα πρόσωπα και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου..
    Πάντως, σε ένα πράγμα δεν θα διαφωνήσουμε: Μπόστ είναι Ένας! 🙂

  173. Myriolis said

    144 τέλος >> Μικιέ ευχόμαστε ολόψυχα! περαστικά και στον Theo

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    170: Αυτό που λες, Γιώργο, είναι πολύ ενδιαφέρον. Θα μπορούσε ο Νικοκύρης να αναρτήσει ένα σχετικό θέμα, ώστε να γίνει συζήτηση και να αναφερθούν παραδείγματα. Κι όταν λέω συζήτηση, βέβαια, δεν εννοώ ανταλλαγή απαξιωτικών και υβριστικών χαρακτηρισμών, έτσι; Αυτό δεν αφορά εσένα, βέβαια, αλλά τους συνήθεις υπόπτους. ☺

  175. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @174. Άμποτε, Γιάννη.. 🙂

  176. dryhammer said

    174,170. Μπακαλίστικα μιλώντας (γιατί δεν έχω τις γνώσεις) και πέρα από το θρησκευτικό μέρος (νηστεύω για κάποια επερχόμενη μεγάλη γιορτή κλπ κλπ) που δεν με αγγίζει, θεωρώ πως η «χριστιανική» δίαιτα (πως να την πω αλλιώς;) με τις μέρες νηστείας – κρεοφαγίας – κατάλυσης λαδιού – ψαριού – κρασιού κλπ αποτελεί μια από τις πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές αγωγές σε συνάρτηση και με τις εποχές του έτους. Αν δε τα φαγητά ανήκουν και στη λεγόμενη μεσογειακή κουζίνα… [Να προστεθεί πως η δραματική μείωση της χειρονακτικής εργασίας και γενικά του σωματικού κόπου σήμερα σε σχέση με την περίοδο που καθιερώθηκε την κάνει ακόμα πιο υγιεινή]

  177. Pedis said

    Νικοκύρη, ωραία ιδέα να κάνεις εκτεταμένο αφιέρωμα στα επιτεύγματα της Christian Orthodox Science με εις βάθος αναλύσεις, αλλά ως πρώτο σέσιον να γράψεις για τις προσευχές του Αγίου Κυπριανού επειδή από τον πολύ αλληλοθαυμασμό θα χρειαστούν ξεμάτιασμα μερικοί δωμέσα.

    Στο μεταξύ υπάρχουν σοβαρότερα θέματα για εξονυχιστική και αναλυτικότατη συζητηση από το γιατί και πώς, συμφώνως ή όχι με τους άγιους πατέρες ο κάθε μουλάς θα δεήσει και με ποιους όρους να δώσει την άδειά του στους στόκους που τον υπακούνε να φορέσουν μάσκα.

    Τι γίνεται ωρέ σε αυτή τη μπουρδελόχωρα και τις κρατικομαφιόζικες συμμορίες!;

    Απαγωγή, ξύλο, εξευτελισμός, επαναπροώθηση

    Στις 13 Ιουνίου, ο 26χρονος Μοχάμεντ Χουαραμάν, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, εικονολήπτης και αρθρογράφος του κουρδόφωνου διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης της Αθήνας Pishti-News, φωτογραφιζόταν στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαντορίνη.

    Σήμερα η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως νέες λεπτομέρειες για όσα του συνέβησαν, όταν την περασμένη Κυριακή απήχθη μαζί με άλλους περίπου είκοσι πρόσφυγες και μετανάστες από άνδρες του Λιμενικού μέσα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου βρισκόταν για δουλειά, και στη συνέχεια οδηγήθηκε με τη βία στον Εβρο και από κει στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που συγκέντρωσε τις τελευταίες ημέρες ο δημοσιογράφος, ένστολοι λιμενικοί έπιασαν τον Μοχάμεντ Χαουραμάν μέσα στο λιμάνι μαζί με άλλους 20 και τους έκλεισαν σε δωμάτιο του γραφείου ελέγχου κοντά στην είσοδο του λιμανιού.

    Το Λιμενικό αρνείται κάθε γνώση του γεγονότος, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι τους κράτησαν στο δωμάτιο δύο μέρες, χωρίς νερό και φαγητό. Υστερα από έντονες εκκλήσεις, ένας λιμενικός προσφέρθηκε μία και μοναδική φορά να τους φέρει φαγητό με δικά τους χρήματα.

    Γύρω στις 6 το πρωί της Τρίτης, τους επιβίβασαν σε αστυνομική κλούβα και τους είπαν ότι τους πάνε στην Αθήνα. Το ταξίδι κράτησε 7-8 ώρες. Κάποιοι αναγνώρισαν τη διαδρομή και ζητούσαν να κατέβουν, αλλά ο οδηγός επέμενε ότι πάνε στην Αθήνα. Εφτασαν στην Ορεστιάδα μεταξύ 1 και 2 το μεσημέρι.

    Τους κατέβασαν με κλομπ, χτυπώντας με ιδιαίτερη βία όσους είχαν διαμαρτυρηθεί. Τους πήραν τα χρήματα κι έριξαν τα χαρτιά και τα προσωπικά αντικείμενα σε μια μαύρη σακούλα. Δεν τα ξαναείδαν. Τους έκλεισαν σε ένα δωμάτιο 7-8 τετραγωνικά, όπου κρατούνταν άλλοι 20-30 Κούρδοι, Αραβες και Αφγανοί, που φαίνεται πως είχαν μόλις περάσει τα σύνορα.

    Ηρθαν άλλοι ένοπλοι με μαύρες στολές. Ακουγαν έναν από την ομάδα των κομάντο να τους απειλεί στην κουρδική διάλεκτο κουρμαντζί να μην ξαναπεράσουν στην Ελλάδα. Μάταια έλεγαν ότι είναι νόμιμοι και έχουν χαρτιά. Τους χτύπησαν άγρια. Η πλάτη μιας γυναίκας γέμισε μώλωπες. Τους άφησαν στο δωμάτιο 7-8 ώρες και τους μετέφεραν με στρατιωτικό όχημα στον Εβρο. Είδαν έναν με πολιτικά να επιτηρεί από την όχθη με κυάλια την τουρκική πλευρά κι άλλον έναν ένστολο να επιτηρεί από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής. Τους έβαλαν ανά 7-10 σε φουσκωτό, τους πέρασαν απέναντι, μέχρι το σημείο όπου ήταν ρηχά τα νερά, και τους άφησαν να βγουν στην τουρκική όχθη. Υστερα από λίγα λεπτά, εμφανίστηκαν Τούρκοι συνοροφύλακες, που τους βοήθησαν να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη.

  178. Γιάννης Κουβάτσος said

    176: Εγώ σκέφτομαι περιπτώσεις βαθύτατα πιστών ανθρώπων που προσβάλλονται από θανατηφόρα νόσο. Κατά πόσο η βαθιά τους πίστη και οι προσευχές τους μπορούν να συντελέσουν στην ίασή τους; Κι επειδή δεν νομίζω πως ο Θεός κάνει χάρες στους «δικούς» του, δεν είναι ρουσφετολόγος κομματάρχης, αναφέρομαι σε άδηλες, εσωτερικές δυνάμεις που, χάρη στη βαθιά πίστη του ανθρώπου, κινητοποιούνται και ενισχύουν την αντίδραση του οργανισμού του. Τίποτα το μεταφυσικό, δηλαδή, αλλά και δεν τα ξέρουμε όλα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  179. Pedis said

    Α, ωραίο θέμα για γουόρκσοπ: «Ματεριαλιστικές προοπτικές τής Κοελιανής ψυχικής ανάδρασης»

  180. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο τρελός του χωριού έχεις καταντήσει. Μόνο που αυτός συνήθως είναι συμπαθητικός.

  181. 147, … 143 Η Μαρία διακοπεύει στερούμενη διαδικτύου …

    Δια κόπου περαίνουσα κάθαρσιν

  182. Χαρούλα said

    Μικιέ, μέγαλη νάναι η δύναμη σου, αλλά μικιοί οι πόνοι σου!

  183. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @176. dryhammer, αυτό που περιγράφεις είναι ένα από αυτά που εννοώ στο 170.
    @178. Γιάννη, δεν τολμώ να αναπτύξω επ’ αυτού επιχειρήματα (άλλοι τα λένε πολύ πολύ καλύτερα από εμένα), αλλά θα μπορούσα να πώ το εξής: Η έντονη θρησκευτική πίστη δεν σε σώζει λχ από τον καρκίνο, αλλά σε διαβεβαιώνω (πιθανότατα θα το έχεις παρατηρήσει και εσύ..) ότι είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα του ανθρώπου που παραδίνει την ψυχή του στον Θεό του, σε σχέση με αυτούς που απλώς πεθαίνουν..

  184. BLOG_OTI_NANAI said

    166: Εκτός από τις παραστάσεις καραγκιόζη και την επιθετική αυτοδιαχείριση, είσαι καλός και σε κάτι άλλο;

  185. BLOG_OTI_NANAI said

    170: Πολύ ενδιαφέρον!

  186. BLOG_OTI_NANAI said

    178: Από την μή θεϊστική πλευρά, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αυτά που συνήθως ακούμε για ανεπεξέργαστες ακόμα δυνατότητες του μυαλού. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό ή είναι πλήρως ή σχεδόν φέικ νιους; Είχα δει μια ταινία με αυτό το θέμα με τίτλο «Lucy» με την Σκάρλετ Τζοχάνσον και τον Μόργκαν Φρίμαν.

  187. Γιάννης Κουβάτσος said

    186:Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα.

  188. Γς said

    -110 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 60, δηλαδή λιγότερα απ τα μισά, .

    Αλφα ΤιΒι Ειδήσεις, τώρα

  189. Νέο Kid said

    Αυτά πάντως με τον εγκέφαλο που χρησιμοποεί ένα «μέρος μόνο» των δυνατοτήτων του κλπ ,είναι μεγάλη και δυστυχώς δημοφιλής παπάντζα! Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια όταν ένας επιστήμονας είχε πει γράψει σωστά ότι η επιστήμη έχει αποκρυπτογραφήσει ένα μικρό μέρος μόνο του ΠΩΣ λειτουργεί ο εγκέφαλος . Είχε δώσει και ποσοστό ,δεν θυμάμαι πόσο της «χαρτογράφησης» αυτής του εγκεφάλου, των νοητικών λειτουργιών.
    Αυτό ,το πήραν οι αγράμματοι και το διαστρέβλωσαν ότι «χρησιμοποιούμε το x% μόνο τού εγκεφάλου μας!» (Άρα έχουμε ένα Ολικό-x ακόμα ανεκμετάλλευτο ), πράγμα ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό όπως καταλαβαίνουμε. Μέχρι και «μετρήσεις» συγκριτικές κυκλοφορούν συνέχεια ,όπως ας πούμε « ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποεί x τοις εκατό του εγκεφάλου του. Ο Αινσταιν χρησιμοποιούσε 2x» ξέρω γω… αν είναι δυνατόν!
    Γεγονός είναι ότι η λειτουργία του εγκεφάλου , όπως και το τί ακριβώς είναι «συνείδηση» παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.

  190. Νέο Kid said

    189. Ήτοι, οι «ανεπεξέργαστες δυνατότητες» είναι όντως φεηκ . Άλλο ανεπεξεργαστες δυνατότητες κι ΑΛΛΟ ανεπεξεργαστες-άγνωστες λειτουργίες και μηχανισμοί εγκεφαλικών διεργασιών. Μια χαρά ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μυαλουδάκι μας χρησιμοποιούμε! ( όσοι το χρησιμοποιούν, δηλαδή…)

  191. Pedis said

    Κουβάτσος και κομπανία μπέλα, λάος και κλήρος, μην κατέβω στη Λεστινίτσα να σας ψάξω έναν-έναν για μάτια-χάντρες. Κανονίστε.

    Συνεχίστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση … 🤣

  192. Γιάννης Κουβάτσος said

    191: Καλά, εσύ πάρε ένα κεράκι και πήγαινε να προσκυνήσεις το λείψανο του Λένιν στο μαυσωλείο του και παράτα μας. Ραπανάκι στην κουβέντα μας κι η Παγώνα…
    189, 190: Κατανοητό. Αναφερόμουν, όμως, σε «ψυχικές» διεργασίες που ίσως ενεργοποιούνται με την βαθιά πίστη. Μια που βρήκαμε γιατρό, είπα να το συζητήσουμε.

  193. Νέο Kid said

    Ναι. Αυτά έχουν καταγραφεί , όπως και έξτρα «ενεργοποίηση» σε περιπτώσεις μεγάλου άμεσου κινδύνου, άνθρωποι με νορμάλ δυνάμεις να σηκώνουν μεγάλα φορτία για να ξεπαγιδεύσουν το παιδί τους ας πούμε, και παρόμοια. Προσωπικά, δεν μπορώ να πω πολλά . Είναι θέμα εξειδικευμένων μελετών. Το κακό στην εποχή μας ειδικά,;είναι ότι δυστυχώς δεν είσαι σίγουρος για τα κίνητρα και τους απώτερους σκοπούς των μελετητών. Υπάρχει πολύ bias ηθελημένο , πολύ «ιδεολογία» και ιδεοληψία έχει παρεισφρήσει στην επιστήμη ,και μιλάω για θετική επιστήμη. Θλίψη…

  194. Χαρούλα said

    Η αυθυποβολή είναι αποδεκτή και από τους επιστήμονες.
    Πως ασθενείς νοιώθουν καλύτερα με placebo, μπλε σκορπιό κλπκλπ! Γιατί, ναι με το μυαλό δημιουργείς την πίστη της επιτυχίας. Η διαφορές μας είναι στο αντικείμενο της πίστης και την …ποσότητα του μυαλού!

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    193, 194: Ναι, σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρομαι. Σε κάποιο είδος «ψυχικής» αδρεναλίνης.

  196. Νέο Kid said

    Το ότι η πίστη , σε διαφόρων ειδών «αλήθειες», ενεργοποιούν ψυχικές διεργασίες αξιοπερίεργες, δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί Γιάννη. Δεν μπορεί κάποιος που δεν πιστεύει βαθιά σε κάτι, να πάρει ένα αεροπλάνο για να το ρίξει σε ένα κτίριο στο Μανχάτταν , ή ας πούμε να εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους επειδή είναι Εβραίοι.
    Αυτά τα πράγματα όμως , τα παρατηρούμε και τα μελετούμε παραμετρικά , φαινοτυπικά. «Διαφορική» διάγνωση είναι νομίζω η ιατρική ορολογία (αν θυμάμαι σωστά από τα βιβλία της αδερφής μου…).;Δεν νομίζω ότι υπάρχει (ακόμα τουλάχιστον) άμεση εξήγηση . Εξήγηση δηλαδή «ποσοτική» του ποια είναι η «κρίσιμη μάζα πίστης» που μπορεί να σε μετατρέψει από έναν απλό πιστό χριστιανό ή από πιστό ρατσιστή, σε μάρτυρα στο Κολοσσαίο ή σε Χίτλερ , αντίστοιχα.

  197. BLOG_OTI_NANAI said

    191: «να προσκυνήσεις το λείψανο του Λένιν»

    Και μην ξεχάσει και ένα κεράκι να ανάψει, μεγάλη η χάρη του…

  198. dryhammer said

    Να πούμε και για το ανάποδο (που ίσως είναι πιο ευεξήγητο) τις παρενέργειες του φόβου και της αγωνίας, του στρες κλπ. Από τα πολύ απλά (κατουριέμαι πάνω μου) που εξηγούνται «μηχανικά», το ότι το στρες μεγαλώνει πιο γρήγορα τα γένια [έχω δει ανθλγο να μπαίνει φρεσκοξυρισμένος το πρωί και μετά από ένα τέταρτο ξεχεσίματος από το λοχαγό να βγαίνει με γένια δυο μερων] μέχρι αυτό περί ασπρίσματος των μαλλιών σε μια νύχτα (που φυσιολογικά ασπρίζει κανείς με αντικατάσταση της τρίχας από άσπρη ή γκρίζα) που σημαίνει στο μπακαλοκέφαλό μου πως υπάρχει σε όλες τις ψυχικές (θέλεις πνευματικές;) καταστάσεις κάποια «κρίσιμη μάζα» που πυροδοτεί και σωματικά φαινόμενα «υπέρβασης» (ακαϊα – αιώρηση – αντοχές και χίλια δυο άλλα) προς διάφορες κατευθύνσεις και πρόσημα.

  199. Γιάννης Κουβάτσος said

    196: Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα με πολλές παραμέτρους.

  200. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #146, 147, 151, 153, 160, 162, 163, 167, 171, 173, 182
    Πολύ ευχαριστώ σας για τις ευχές. Πραγματικά με συγκινήσατε! Περαστικά-γρήγορα και στον Theo!

    – Κύριε Κατσέα, ευχαριστώ από …καρδιάς για το ενδιαφέρον σου! Να’ σαι πάντα καλά!
    Όχι, δεν είναι καρδιολογικό το πρόβλημα. (Είχα κάνει αγγειοπλαστική πριν 17 χρόνια, η οποία -μέχρι τώρα- δουλεύει καλά).

  201. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @199. Με πολλές, αλλά ευδιάκριτες και εντελώς διαφορετικής ποιότητας παραμέτρους. Άλλου είδους και βεληνεκούς υπερβάσεις κάνει το μυαλό του Άιχμαν, του Μακαρώνα και των τζιχάντ αλ-σάιφ και άλλες η ψυχή του πιστού που παραδίδει γαλήνια την ψυχή του στον Δημιουργό ή που ζητάει ταπεινά την βοήθειά Του (..και την βιώνει!) κατά τις ταλαιπωρίες της αρρώστιας του. (Ατέλειωτο ζήτημα, αγαπητέ Γιάννη..)

  202. loukretia50 said

    Ο Γιάννος κι η Παγώνα * Φλέρυ Νταντωνάκη

    ουπς! λάθος νήμα!
    Καλό μήνα anyway!

  203. Γιάννης Κουβάτσος said

    198,201: Μα έχει βάθος αυτό το θέμα, γι’ αυτό είπα ότι θα άξιζε να συζητηθεί σε μια ανάρτηση. Θα υποστούμε, βέβαια, τις λοιδορίες κάποιων που έχουν την Αλήθεια στην κωλότσεπη, αλλά δεν πειράζει, θα μας ανταμείψουν τα όσα σοβαρά θα ειπωθούν. Σήμερα πήραμε μια προκαταβολή και από τις δύο κατηγορίες.

  204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ποια θρησκεία σε βοηθά να ζήσεις καλύτερα αντί να σου τάζει το καλύτερο μετά θάνατον;

  205. Νέο Kid said

    204. Ενδιαφέρον προβληματισμός ΕΦΗ.
    Το κακό είναι ότι το «καλύτερα» είναι σχετικός όρος! Κάποιος βαθιά πιστός που ζει σύμφωνα με τις επιταγές της θρησκείας του ,μάλλον περνάει καλύτερα απότι θα περνούσε αν τον ανάγκαζαν να ζει χωρίς αυτές…
    Αν το «καλύτερα» νοηθεί ως ελευθερία κινήσεων, ηθών, πνεύματος ,ψηφίζω αρχαίο ημών δωδεκάθεο! Πολλή πλάκα είχαν σχεδόν όλοι οι θεοί, με τα καρακιοζιλίκια τους, τα κερατώματα ,τα ανθρώπινα λάθη και πάθη τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να δεις το κωμικό και το φαιδρό στην πίστη σου και το Θεό σου! Σε κάνει σώφρονα και σωστό άνθρωπο και σού δίνει το σωστό μέτρο ηθικής για τη ζωή σου, αφού δεν περιμένεις «άνωθεν» αξιολόγηση και ανταμοιβή /τιμωρία.
    Όσο για μετά θάνατον τάξιμο… ο Άδης δεν ήταν και η ελκυστικότερη των προοπτικών,ε; 😊

  206. Pedis said

    # 192 – Ωχ, άλλος Μπλογκ μας βρήκε, χειρότερος, από πιθηκισμό.

  207. Theo said

    Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές.

    Προχθές τρόλαρα και λίγο. Προσπάθησα να απαντήσω σε κάποιους με τη λογική τους, κάποιους που ωρύονταν τον Μάρτιο για τον τάχαμου τεράστιο κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τον εκκλησιασμό και τη θεία Μετάληψη, βγάζοντας στη φόρα τα αντιεκκλησιαστικά εσώψυχά τους. Κι αυτός ο «κίνδυνος», μετά από δυόμιση μήνες ελεύθερου εκκλησιασμού, αποδείχτηκε φανταστικός. (Ίσως και να συνέβη αυτό που λέει ο Δημ. Μαρτίνος στο σχ. 90. Δεν ξέρω.)

    Είμαι υπέρ των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού και στις εκκλησίες, κι αυτό φαίνεται κι απ᾿ όσα έχω γράψει εδώ στο παρελθόν κι από το λινκ που έδωσα σε άρθρο του μητροπολίτη Αργολίδος στο https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/20/gates/#comment-654555. Δεν αντέχω όμως τις υστερίες για τον συγχρωτισμό στις εκκλησίες κάποιων που αντιπαρέρχονται ελαφρά τη καρδία συγχρωτισμούς ανθρώπων που συμφωνούν με τις ιδεοληψίες τους.

    Για τις ψυχικές διεργασίες που κινητοποιούνται από την πίστη κάποιων σε κάτι δεν θα ήθελα να γράψω τίποτα.

    (Τα έγραφα αυτά χθες, αλλά, πληκτρολογώντας ξαπλωμένος, σε λάπτοπ/τάμπλετ πάνω στο στήθος μου, κάπου τα έχασα. Γι’ αυτό, συμπαθάτε με αν δεν γράφω πολλά.)

  208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    114 – «Κάποτε , σε μια τυπική έκφανση της χαμηλής μου «συναισθηματικής νοημοσύνης» (Που θα έλεγε κι ο Λάμπρος κι ο Φωτισμένος ανθέλλην. Εντάξει, δεν υπάρχει συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά έχει πλάκα να επικαλούμαι κι εγώ κάτι ανύπαρκτο …) »

    Το σχόλιό σου γενικά, αποδεικνύει την ύπαρξή της και ειδικά σε δύο σημεία, την μεγάλη της δύναμη με την οποία ενίοτε, μπορεί να κυριαρχεί στην λογική νοημοσύνη.

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    204 – «Ποια θρησκεία σε βοηθά να ζήσεις καλύτερα αντί να σου τάζει το καλύτερο μετά θάνατον;»
    Καμία, όλες είναι εναντίον σου και υπέρ της οικονομικής ελίτ. Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι η συνειδητότητα του εαυτού σου κι αυτήν μπορείς να την αποκτήσεις με τον διαλογισμό. Χωρίς την συνειδητότητά σου, απλά θα νομίζεις πως έζησες σ΄αυτό τον κόσμο. Το μυαλό μας, είναι τόσο συγχυσμένο και διασπασμένο σε χιλιάδες ανούσιες πληροφορίες και σκέψεις, που δεν μπορεί να συγκεντρωθείς ούτε ένα λεπτό σε μία σκέψη πολύ περισσότερο σε καμία, αν όμως δεν συγκεντρωθείς, πώς μπορείς αν πετύχεις τον οποιοδήποτε στόχο στην ζωή σου;😊
    Οι σύγχρονοι άνθρωποι, δεν μπορούν ούτε είκοσι λεπτά να διαθέσουν αποκλειστικά στον εαυτό τους χωρίς να σκέφτονται τίποτε, η ζωή τους είναι αφιερωμένη στην δουλειά, στα ΜΜΑ και στα σόσιαλ μαντριά.😂
    Δοκίμασε να μη σκέφτεσαι τίποτε μόνο για ένα λεπτό και θα δείς πόσες σκέψεις θα αποσπάσουν την προσοχή σου.

    Λοιπόν, κάτσε χαλαρά σε μια καρέκλα, κλείσε τα μάτια σου και επικεντρώσου στην αναπνοή σου, άκου μόνο αυτήν, στην αρχή ένας χρόνος εισπνοής από την μύτη και δύο ή τρείς χρόνοι εκπνοής από το μισάνοιχτο στόμα. Σε κάνα δυό λεπτά οι μύες και το σώμα σου θα βρούν την χαλαρωτική ισορροπία τους, το ίδιο και η αναπνοή σου.
    Μείνε σ΄αυτό τον ρυθμό και μετρώντας από το 10 ως το 1 πήγαινε όσο πιο βαθιά μπορείς στο μυαλό σου, εκεί προσπάθησε να βρεθείς ανάμεσα στον εγκέφαλο και το νού σου, όταν θα αντιληφθείς πως είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου, τότε θα έχεις αποκτήσει την συνειδητότητά σου και τότε θα μπορείς να πετάξεις όλα τα άχρηστα προκατασκευασμένα πιστεύω που σου έβαλαν στο μυαλό όταν ήσουν μικρή η οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον σου και φυσικά η υποχρεωτική εκπαίδευση και να βάλεις τα δικά σου, αυτά που πραγματικά θέλεις εσύ, τότε θα είσαι ο πραγματικός εαυτό σου.
    Μάλλον θα χρειαστείς κάνα δυό μήνες, στην αρχή μπορεί να μη μπορείς να συγκεντρωθείς, χρησιμοποίησε επαναλαμβανόμενα την σκέψη, ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ, και σε λίγο καιρό δεν θα την χρειάζεσαι. Μην απογοητευτείς κι εγκαταλείψεις την προσπάθεια, πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο.
    Μέχρι τότε, εύχομαι ΕΠΙΤΥΧΙΑ.😂😂😂

  210. Νέο Kid said

    209. Ρε λαμόγιο (με την καλή έννοια, έτσι!😛), άμα μου δείξεις σε μια κάτοψη/τομή/προοπτικό ό,τι θες, πόσο βαθιά και πού ακριβώς πρέπει να πάω στο μυαλό μου για να βρεθώ «ανάμεσα στον εγκέφαλο και το νου μου» εγω θα κάτσω να με γα…ργαλησεις να πούμε!

  211. ΛΑΜΠΡΟ said

    210 – Ακριβώς στην αμυγδαλή, το σημαντικό, είναι να λειτουργείς την λογική σου απαλλαγμένος από συναισθηματισμούς αλλιώς η αμυγδαλή, θα λογοκρίνει άμεσα οποιαδήποτε λογική σκέψη που δεν συμφωνεί με το συναισθηματικό αρχείο της.

    Μη περιμένεις τώρα να σε γα…ργαλήσω, έτσι;😊 προτιμώ την Παπέν μου.😍❤❤❤

    Τέρμα από εδώ οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, αν θέλεις ξέρεις πού θα με βρείς.

    Να περνάς καλά φίλε.

  212. Γιάννης Ιατρού said

    211: Για τον Ιππόκαμπο δεν του είπες όμως 👎

  213. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αν ζούσε ο Μποστ, αυτό σίγουρα δεν θα το άφηνε ανεκμετάλλευτο.. 🙂
    https://www.iefimerida.gr/ellada/binteo-poreia-monokinitirioy-aeroskafoys-serres

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: