Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δευτεραυγουστιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Αυγούστου, 2020


Και μάλιστα ετεροχρονισμένα, αφού χτες, που ηταν η μέρα τους, τα εκτόπισε το Μηνολόγιο. Και αφού υπάρχει στη γλώσσα η λέξη ‘τεταρταυγουστιανός’ για το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και τους ανθρώπους του, γιατί να μην πλάσουμε και τη λέξη «δευτεραυγουστιανός» ώστε να πλησιάσουμε τον εθνικό στόχο των 5 εκατ. λέξεων οπότε θα σβηστεί το δημόσιο χρέος και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια;

Ξεκινάμε με μια φωτογραφία, που μπορεί να μην είναι και αυθεντική, πάντως υποτίθεται ότι έχει αναρτηθεί σε κάποια αφετηρία ή στάση, πχ του τραμ.

Αν απορούσατε πώς είναι ο συγχρωτισμός στα αγγλικά, ορίστε: avoid synchronization μας λέει η οδηγία αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Και τι θα κάνουν όσοι δουλεύουν στο κινητό και την ταμπλέτα, που πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συγχρονισμό των αρχείων τους με τον υπολογιστή τους;

* Βρήκα κάπου την ανακοίνωση της περιφερειακής επιτροπής Κρήτης για το πρόγραμμα των συνεντεύξεων εκπαιδευτικών προκειμενου να στελεχωθούν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που φέτος είναι τα περισσότερα πρότυπα και λιγοστά πειραματικά διότι τρέχει η αριστεία από τα μπατζάκια μας

Ωστόσο, στην ανακοίνωση, που την υπογράφει καθηγήτρια του πανεπ. Κρήτης που είναι φιλόλογος, βρίσκω ένα «εξ’ αποστάσεως» με περιττή απόστροφο και καναδυό «ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ».

Αριστεία για τους άλλους;

* Κι αλλη μια επιγραφή από μέσο συγκοινωνίας, με ασύλληπτα κακή μετάφραση, που όμως πρέπει να είναι τρολιά. Το βάζω για εκπαιδευτικούς, ας πούμε, λόγους.

Κάτι εντυπωσιακό είναι πως έβαλα στο google translate την παραπάνω φράση, έτσι ανορθόγραφη, και πήρα το εξής:

inside the bus the mask becomes legally mandatory

που σημαίνει ότι ίσως το google translate πιάνει την ανορθογραφία. Κι αν διορθώσω την ορθογραφία, παίρνω:

inside the bus the mask becomes mandatory by law

* Σε ρεπορτάζ για την απόπειρα δολοφονίας του Στ. Χίου διαβάζουμε «Ο δράστης φορούσε κουκούλα και τα μάτια του είχαν σχιστοειδές σχήμα».

Δεν ξέρω αν είναι του κ. Χίου ή του ιστότοπου η λέξη, πάντως δεν θα τη χρησιμοποιούσα. Τα μάτια του ήταν σχιστά, θα έλεγα.

Πρόσεξα επίσης ότι «η αστυνομία έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζεται βιντεοληπτικό υλικό … από τις κάμερες ασφαλείας». Δεν είχα προσέξει τον όρο, αλλά βλέπω ότι τον χρησιμοποιεί η αστυνομία τακτικά.

* Φωτογραφικό μαργαριτάρι ιστοτόπου που πετσώθηκε αδρά.

Πέθανε, την περασμένη εβδομάδα, ο ιδρυτής των Fleetwood Mac, ο θρυλικός κιθαρίστας Peter Green.

Πράγματι πέθανε, και ήταν πολύ καλός. Μόνο που… η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο δεν δείχνει τον Γκριν αλλά τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Πινκ Φλόιντ.

Στο άρθρο το διορθώσανε, διατηρείται στο Τουίτερ.

* Ελληνοβαρεμένοι και κορονοϊός. Κυκλοφορεί το ακόλουθο μήνυμα στο Φέισμπουκ, που συνοδεύεται και από μια εικόνα, που τώρα δεν τη βρίσκω:

Λόγω κωρονοϊού έχουμε υιοθετήσει έναν ανόητο χαιρετισμό με τους αγκώνες. Σαν να χορεύουμε τα… παπάκια. Ενώ υπάρχει ο ελληνικός χαιρετισμός, που ακόμα επιβιώνει όταν χαιρετιόμαστε από απόσταση. Ποιος είναι ο ελληνικός χαιρετισμός; Οι πρόγονοί μας ύψωναν το δεξί χέρι σε ορθή γωνία, για να δείξουν ότι προσέρχονται άοπλοι και ειρηνικά, ευχόμενοι «ούλε», δηλαδή να είσαι ολόκληρος, αρτιμελής, δηλαδή υγιής, όπως μέχρι σήμερα χαιρετιόμαστε με το «γεια σου», δηλαδή «υγεία σου». Το ελληνικό «ούλε» έγινε «Hola» στα ισπανικά και «Hello» στα αγγλικά. Ο ελληνικός χαιρετισμός απεικονίστηκε από τη NASA στο μήνυμά της στη χρυσή πλάκα του Pioneer, που αποτελεί εικονογραφημένο μήνυμα ειρήνης και φιλίας της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν. Κομμένοι οι αγκώνες παπάκια…εεε.

Πάντως και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όταν πήγε να επισκεφτεί τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε «γελοιότητα» ή κάτι τέτοιο τον χαιρετισμό με τον αγκώνα -φυσικά με άλλο σκεπτικό.

* Τι σημαίνει «εποχιακός»; (ή εποχικός, δεν είναι εκεί το θέμα μας). Το ΛΚΝ λέει «αυτός που γίνεται ή συμβαίνει σε ορισμένη εποχή του έτους» και νομίζω ότι δεν θα διαφωνούσαμε με αυτόν τον ορισμό.

Οπότε, δεν νομίζω ότι στέκει αυτό που γράφτηκε στη σελίδα της ΕΡΤ στο Φέισμπουκ ως αναγγελτικό για την προβολή της ταινίας «Πριγκίπισσα Σίσι»:

Μια εποχιακή ρομαντική δραματική κομεντί για τη ζωή της πριγκίπισσας Σίσι

Εποχιακή κομεντί; Δηλαδή προβάλλεται κάθε καλοκαίρι;

Προφανώς «ταινία εποχής».

* Γράφεις άρθρο για τους «17 Έλληνες δισεκατομμυριούχους«, και βάζεις λεζάντα με τον Τζεφ Μπέζος και τον Τιμ Κουκ, δεν είναι παραπλανητικό;

Και καλά, ο Μπέζος το ξέρουμε πως είναι Έλληνας, μακρινός συγγενής του Γιάννη Μπέζου. Αλλά πόσοι ξέρουν πως ο παππούς του Τιμ Κουκ λεγόταν Τιμολέων Κουκοδήμος και περιέκοψε το όνομά του όταν έφτασε στο Έλις Άιλαντ το 1910;

(Για να μην το δω να αναπαράγεται, το παραπάνω είναι ειρωνικό. Ο Τζεφ Μπέζος έχει το όνομα του Κουβανου πατριού του, ο ίδιος είναι γιος κάποιου Αμερικανού ονόματι Γιόχανσον ή κάτι τέτοιο σκανδιναβικό).

* Άκλισιά και τρικυμία σε άρθρο στο in.gr για την πανδημία:

Μπορεί οι τουρίστες να φτάνουν σε μία ασφαλής χώρα για τις διακοπές του, ωστόσο ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει ακόμη.

Βέβαια, σύμφωνα με την αρχή της διατηρήσεως του τελικού ς, η πρόταση είναι σωστή. Το «ς» του «ασφαλής» περισσεύει και πηγαίνει στο «διακοπές του».

* Στη γραπτή επικοινωνία στο Διαδίκτυο (που βέβαια έχει την προχειρότητα της προφορικής αλλά όχι την αμεσότητά της) λίγοι είναι εκείνοι που προσέχουν να βάζουν τόνο στα ερωτηματικά «πού» και «πώς», όπως και κόμμα στο αναφορικό «ό,τι».

Ωστοσο, από έναν φορέα σαν το Χαμόγελο του Παιδιού και από το επίσημο βίντεο που κυκλοφορεί έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις επιμέλειας.

Το μήνυμα

Τώρα που ένιωσες πώς είναι χωρίς αγκαλιά

αλλάζει νόημα όταν γράφεται

Τώρα που ένιωσες πως είναι χωρίς αγκαλιά, που σημαίνει «Τώρα που ένιωσες ότι είναι χωρίς αγκαλιά»

Εκτός εάν, εξαιτίας της σύγχυσης αυτής, καταδικάσουμε σε αχρησία το «πώς» και αποφασίσουμε ότι μόνο το ερωτηματικό υπάρχει. (Εμένα πάντως μου αρέσει και το χρησιμοποιώ).

* Αναντιστοιχία φωτογραφίας και τίτλου -που λειτουργεί εκ των πραγμάτων και ως λεζάντα της φωτογραφίας.

Ο τίτλος λέει «Ο Μητσοτάκης με μάσκα, η εντυπωσιακή Μαρέβα και ένας σκύλος»

Και η φωτογραφία δείχνει τον Μητσοτάκη χωρίς μάσκα, την Μαρέβα, τέλος πάντων είναι θέμα ύψους επιδότησης, και… πού είναι ο σκύλος;

* Μου γράφει φίλος για ένα άρθρο σε κοσμικό ιστότοπο :

Μόνο εγώ δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής με την έκφραση «Σε ένα νέο ξενοδοχείο της Πάρου, κομψότητα και πολυτέλεια δεν πατούν στο γήπεδο του απρόσωπου»; Λάθος προσπάθεια προσαρμογής ξένης έκφρασης;

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ξένη έκφραση. Μάλλον ο συντάκτης ήθελε να βρει έναν κάπως πιο ψαγμένο τρόπο για να πει ότι το ξενοδοχείο που πληρώνει τη γκρίζα διαφήμιση είναι κομψό και πολυτελές αλλά δεν είναι απρόσωπο.

Θα μπορούσε επίσης να πει: κομψότητα και πολυτέλεια δεν ταξιδεύουν στον αστερισμό του απρόσωπου ή κάτι άλλο επίσης δήθεν. Κάθε πρόταση δεκτή.

* Το επόμενο μεζεδάκι είναι αποκλειστικότητα του ιστολογίου, αφού τη φωτογραφία που βλέπετε την τράβηξε φίλος της στήλης του ιστολογίου, από τα Λουτρά Θέρμης, αν κατάλαβα καλά, στη Μυτιλήνη.

«Παρακαλούμε μην εισέρχεστε μέσα» λέει η πινακίδα στα ελληνικά, ενώ στα αγγλικά περιορίζεται στο Please do not enter, χωρίς να το προσδιορίζει περισσότερο, πχ Please do not enter inside.

Θα ήταν ανόητο το do not enter inside;

Μα, ανόητο βρίσκω και το «μην εισέρχεστε μέσα». Και πού να εισέλθουμε ρε φίλε; Έξω;

Αλλά πώς προέκυψε αυτό το κωμικό αποτέλεσμα;

Μια υπόθεση εργασίας:

Αυτός που ανέλαβε να γράψει την πινακίδα, έγραψε αρχικά

«Παρακαλούμε μη μπαίνετε μέσα»

Τη δείχνει στον προϊστάμενο.

Ο προϊστάμενος ξινίζει τα μούτρα.

— Πφφφ… Μπαίνετε… Πολύ μπανάλ είναι, βρε παιδί μου. Έχει και χυδαίο υπονοούμενο. Δεν σου έχω πει τόσες φορές να αποφεύγεις τα λαϊκά ρήματα όπως μπαίνω, βγαίνω, παίρνω; Δεν είπαμε: εισέρχομαι, εξέρχομαι, λαμβάνω;

— Έχετε δίκιο, κύριε προϊστάμενε.

Κι έτσι, το «μη μπαίνετε μέσα» έγινε «μην εισέρχεστε μέσα».

Εισήλθατε;

* Και κλείνω με ένα θέμα που μπορεί να εξάψει τα πάθη.

Μου στέλνουν τη φωτογραφία που βλέπετε -ή μάλλον μου έστειλαν μια μεγαλύτερη φωτογραφία που την κροπάρισα επειδή αρχικά υπήρχαν διάφορα προσωπικά δεδομένα φάτσα φόρα.

Δεν φαίνεται ίσως αλλά είναι από πίσω πλευρά φορτηγακιού (σικ, ρε, έγινα Κυκλαδίτης).

Ο φίλος που το στέλνει με καλεί να «πάρω θέση» και μου γράφει:

Προφανώς είναι λάθος, αλλά η καθημερινή χρήση το έχει κάνει «σωστό». Ή οχι; Στην Μακεδονία πάντως είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση του (μην πω και ‘αποκλειστική’ και στενοχωρήσω κανέναν).

Μαθαίνω λοιπόν, διότι το αγνοούσα, ότι στα καθιαυτού μακεδονικά την τσιμεντοκονία τη λένε τσιμεντογωνία, προφανώς από παρετυμολογία.

Μπορεί να υπάρχει «τσιμεντογωνία»; Θεωρητικά ναι. Προκαλεί σύγχυση ο αποκλίνοντας τύπος; Πιθανώς ναι, όποιος δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει (σε πρακτική εφαρμογή) τσιμεντογωνία, μπορεί να σκεφτεί ότι είναι κάτι υπαρκτό που ο ίδιος το αγνοεί. Είναι όντως τόσο συχνός (έστω, στα καθιαυτού μακεδονικά) όσο υποστηρίζει ο φίλος μας; Το αγνοώ, ας μας πουν οι Μακεδόνες, καθιαυτού και μη.

Αν ένας τύπος που αποκλίνει δεν εμποδίζει την κατανόηση και αν μπορεί να οδηγήσει σε «καινουργιο κανόνα», δεν έχουμε κανένα λόγο να τον αποδοκιμάσουμε. Εδώ μάλλον δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις. Περισσότερα ομως δεν λέω -άρα δεν παίρνω και σαφή θέση- διότι σε μια ομάδα του ΦΒ που τέθηκε το θέμα η συζήτηση πολύ γρήγορα εκτράπηκε σε αντεγκλήσεις του τύπου «Σουβλάκι ή καλαμάκι;» ή «Τυρί ή κασέρι;»,  οπότε το θέμα έχει μαύρα αγκάθια με νύχια γαμψά. Περιμένω όμως τα σχόλιά σας.

Ή μάλλον, επί του πιεστηρίου, σπεύδω να κατοχυρώσω, και από αυτό το μετερίζι, τη λέξη «κοβηλίθιοι», που τη χρησιμοποίησα χτες στο Φέισμπουκ.

Αν δεν το μάθατε, δεκάδες χιλιάδες κοβηλίθιοι διαδηλωτές, οι περισσότεροι ακροδεξιοί, έκαναν χτες διαδήλωση στο Βερολίνο ενάντια στα περιοριστικά μέτρα διαλέγοντας για κεντρικό σύνθημά τους τον τίτλο μιας προπαγανδιστικής ναζιστικής ταινίας (Η μέρα της ελευθερίας, της Ρίφενσταλ).

* Τέλος πάντων. Ετεροχρονισμένα καλό μήνα, όσο μπορείτε!

 

 

 

346 Σχόλια προς “Δευτεραυγουστιάτικα μεζεδάκια”

 1. ΘΝΣ said

  «πού είναι ο σκύλος;»
  Μα ειναι ο αρθρογραφος φυσικα!
  Για την ακριβεια, ειναι σκυλακι με ουριτσα χαρωπη για τα Friskies που του πεταξε το αφεντικο.
  Δεν φαινεται, ειναι πισω απο τη καμερα…

 2. rizes said

  ΑΓΡΙΟΣΤΑΦΥΛΟ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2017/04/15/%ce%b1-%ce%b3-%cf%81-%ce%b9-%ce%bf-%cf%83-%cf%84-%ce%b1-%cf%86-%cf%85-%ce%bb-%ce%bf/

 3. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Τί είναι οι «τεχνοτροπίες» που προσφέρει ο Μάριος;

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >και καναδυό «ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ».

  Σωστό, αλλα δεν μου κάγεται.

  Και δεν μπορούμε να το κάνουμε:

  >και καναδυό «ΔΙΑΛΛΕΙΜΑΤΑ».

  Ταύτα περί Διαλείμματος, και τώρα

  «Διάλυμα 5 λεπτών»

  Καραμέλες, τσίχλες; σοκολάτες ,,, κωκ!

 5. Γς said

  4:
  >Σωστό, αλλα δεν μου κάγεται.

  κάθεται

 6. Νέο Kid said

  Να μη λέμε ό,τι νάναι, έτσι! Το cult στοιχείο της πινακίδας δεν είναι η τσιμεντογωνία αλλά η τεχνοτροπία !

 7. Νέο Kid said

  Αντώνη, για την τεχνοτροπία υποπτεύομαι το εξής. Ο μάστορας έψαχνε να βρει κάτι ωραίο,λακωνικό για να χωράει στην πινακίδα, και κυριλάτο (=λόγιο) για να πει «κάνουμε τα γούστα και του πιο μαλάκα ή ιδιότροπου πελάτη!» και ,χωρίς αμφιβολία,το βρήκε! Γιασάν τού μάγκα!

 8. Γς said

  > Το ελληνικό «ούλε» έγινε «Hola» στα ισπανικά και «Hello» στα αγγλικά

  Και Heil στα γερμανικά

  https://caktos.blogspot.com/2012/06/2009-heil-hitler.html

 9. dryhammer said

  6,7 Έτσι λένε τα διάφορα βαψίματα με σκιάσεις , απομίμηση νερών ξύλου, ραγίσματα κλπ στιλάτα

 10. Costas X said

  Καλημέρα !

  Ωραία τα σημερινά μεζεδάκια, αλλά ο Μέφρι ξαναχτυπά :

  Στην φωτογραφία της αγγελίας του θανάτου του Πίτερ Γκριν δεν εικονίζεται ούτε ο Πίτερ Γκριν των Φλίτγουντ Μακ, ούτε ο Πιτ Τάουνσεντ των Χου, αλλά ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Πινκ Φλόιντ !!! 🙂

 11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @6. Προφανώς, Νέο Kid! Κι αυτό δείχνει σε ποιού κακομοίρη αγράμματου τεχνίτη τους βαρβαρισμούς στηρίχτηκε το εν λόγω φιλιππικό σφηνάκι.. (Πάντως, φταίμε κι εμείς! Φταίμε κι εμείς οι υπόλοιποι Μακεδόνες που, ενώ βλέπαμε το κακό να έρχεται, δεν το σταματήσαμε. Δεν το σταματήσαμε και έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχει μαζευτεί η πλειονότητα των ανελλήνιστων εργατοτεχνιτών στην Μακεδονία 🙂 )

 12. […] Και μάλιστα ετεροχρονισμένα, αφού χτες, που ηταν η μέρα τους, τα εκτόπισε το Μηνολόγιο. Και αφού υπάρχει στη γλώσσα η λέξη ‘τεταρταυγουστιανός’ για το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και τους ανθρώπους του, γιατί να μην πλάσουμε και τη λέξη “δευτεραυγουστιανός” ώστε να πλησιάσουμε τον εθνικό στόχο των 5 εκατ. λέξεων οπότε θα σβηστεί το δημόσιο… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/08/02/meze-438/ […]

 13. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!

  Ούλε:

 14. dryhammer said

  0,8. Το «ούλε» μας το ξεχρέωσαν (και φρόντισαν και για την οξυγόνωσή μας)

 15. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντα απορώ με κάτι καμένα σχόλια κάτω από βίντεο, ειδήσεις, αναρτήσεις γενικά. Κάτω από το βίντεο για την αγκαλιά, από το «Χαμόγελο του Παιδιού», υπάρχει το σχόλιο:

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Καλά λες!

  3 Είναι και δική μου απορία

  10 Το φοβόμουνα!

 17. Θρασύμαχος said

  «στα καθιαυτού μακεδονικά», όπως λέμε «του ενιαυτού» ή όπως λέμε «μην κάτσεις αυτού»;;;

 18. dryhammer said

  3,16 —> 9.

 19. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @13. Από ποιό λεξικό είναι αυτό το λήμμα BLOG;

 20. Νέο Kid said

  Η πλάκα είναι ότι άμα βάλεις συγχρωτισμός στο γκούγκολ τρανσλάτε ,βγάζει synchronicity (!! 🤪)

 21. Θρασύμαχος said

  ## 3 & 16β΄: άλλοι θα το λέγανε «καλλιτεχνίες»

 22. Costas X said

  «Ο Μητσοτάκης με μάσκα, η εντυπωσιακή Μαρέβα και ένας σκύλος»

  Εντελώς σουρεαλιστικό, θα μπορούσε να είναι τίτλος πίνακα του Σαλβαδόρ Νταλί.

 23. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > …a base base is submitted by mask

  Ντάξει, αλλά φταίει και το πρωτότυπο. Είναι διατύπωση αυτή; «Στο εσωτερικό του λεωφορείου καθίσταται βάση (έστω βάσει) νόμου υποχρεωτική η μάσκα»;

  Τις προάλλες κοίταγα μια ταμπέλα (ούτε καν φωτοτυπία, κανονικό εγχάρακτο ταμπελάκι) που προσπαθούσε να πει -ή μήπως προσπαθούσε να αποκρύψει;- ότι, αν θέλουμε στάση, πρέπει να πατήσουμε το κουμπί μέχρι ν’ ανάψει το φωτάκι. Αλλά δε χρησιμοποιούσε ούτε μία από αυτές τις λέξεις! Αντ’ αυτών είχε μια απερίγραπτη φράση όλο υπεκφυγές και περιδιαγραμμάτου, που ήταν αδύνατο να βγάλεις άκρη. Αν θυμάται κανείς πώς είναι η ακριβής διατύπωση ας την αναρτήσει. Η αγγλική μετάφραση ήταν αυτό που λέμε «άμα είναι καλές δεν είναι πιστές» – πάντως ο ξένος θα καταλάβει. Ο Έλληνας απλώς το ήξερε κι από μόνος του.

 24. Λεύκιππος said

  Τόσα χρόνια στην Μακεδονία δεν το έχω δει ποτέ το τσιμέντο γωνία. Πιο πιθανό είναι να δω το Μακεγωνια, σε καθιαυτου.

 25. Ατακάμα said

  Μια ερώτηση, το ότι οι περισσότεροι ήταν ακροδεξιοι από που προκύπτει;
  Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματά τους το πιθανότερο είναι ότι θα εισακουστούν αργά ή γρήγορα. Ούτε η οικονομία ούτε και ο κόσμος (και ειδικά οι φτωχοτεροι) δεν αντέχουν νέα λοκνταουν οποιουδήποτε είδους.

 26. Νέο Kid said

  Εντάξει το εγγλέζικο είναι σουρεάλ, αλλά κι αυτή η βάση του νόμου τι είναι;

 27. Αγγελος said

  BLOG, αυτό που θα μας ενδιέφερε είναι τι λέει στο λήμμα «ούλε», οπου παραπέμπει για τη σημασία «χαίρε». Υπήρχε πράγματι τέτοιος αρχαίος χαιρετισμός;

 28. BLOG_OTI_NANAI said

  19: Είναι μαζί τρεις εικόνες από τρεις εφαρμογές για PC:

  – Η εικόνα με την κλίση είναι από το «Κλιτικό Λεξικό Αρχαίας» που είχε βγάλει κάποτε σε αυτόνομη εφαρμογή (τώρα την διέκοψε) ο ιστότοπος «www.lexigram.gr»

  – Η εικόνα με το λήμμα στα αρχαία είναι από το «ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» της magenta (αρκετά παλιό)

  – Η μεγαλύτερη εικόνα είναι από το «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟ της Ελληνικής Γλώσσας» που είχε βγάλει σε CD ο «ΠΑΠΥΡΟΣ» το 2005.

 29. sarant said

  25 Από το ρεπορτάζ των εφημερίδων και από την ταυτότητα των διοργανωτών.

  20 Εντάξει, βρέθηκε η πηγη. Εύγε!

  17 Ή εγώ έγραψα λάθος το κλισέ του ιστολογίου ή δεν διαβάζεις τα σχόλια του κ. Μπαρτζούδη.

 30. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Την τσιμεντοκονία εγώ την πρωτοάκουσα τσιμεντογωνία από τους μαστόρους, τουλάχιστον 35 χρόνια πίσω. Αργότερα έκανα την υπόθεση πως πρόκειται για τσιμεντοκονία που έχει παραφθαρεί. Εικάζω πως επειδή δεν υπάρχει κονία στην καθομιλουμένη, ενώ γωνία υπάρχει, καθώς επίσης πως για να φτιάξει κανείς επίπεδες επιφάνειες από τσιμέντο (άρα και γωνίες) χρησιμοποιείται σκέτο τσιμέντο, η παρετυμολόγηση είναι προφανής.
  Παρεμπίμπτουσλυ, δεν είμαι Μακεδόνας, ούτε καθιαυτού, ούτε άλλου είδους. 😁
  Για τις τεχνοτροπίες, ισχύει αυτό που λέει ο Ξεροσφύρης, είναι καθιερωμένη ορολογία, ειδικά στο βάψιμο από δεκαετίες, έγκυρη πιστεύω.

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  27: Ναι, βλέπω ότι υπήρχε:

 32. Καλημέρα κι από δω
  Δεν είναι στη Θερμή τα θέρμα αυτά αλλά στη Γέρα. Οι μόνες θερμοπηγές που είναι αξιοποιημένες σήμερα (αν και βλέπω στον γκούγκλη πως και της Εφταλούς δουλεύουν αλλά είναι πια της Ευθαλούς, και δεν ξέρω πώς θα αισθανόταν ο Αργύρης Εφταλιώτης αν τόβλεπε).

  Όσο για τα πού, πώς και τα ό,τι να πω πως σπάνια βλέπω ό,τι (με κόμμα ή υποδιαστολή;). Είμ’ απ’ αυτούς που επιμένουν να βάζουν και να τα ξεχωρίζουν, αλλά βλέπω πως γινόμαστε όλο και πιο λίγοι. Για τα άλλα, στα γραπτά μηνύματα (είτε μεταξύ δύο, είτε μεταξύ πολλών – στα ΜΚΔ) βλέπω πως δεν χρησιμοποιούν πουθενά τόνους. Στο πού και το πώς θα βάζανε; Βέβαια, το Χαμόγελο μήνυμα στέλνει με το βίντεο αυτό αλλά δεν είναι μέσα στα πλαίσια αυτά.

  Παράλληλα βλέπω πως έχουν περιοριστεί πολύ τα γκρίκλις και τα κεφαλαία. Και για τα μεν πρώτα έγινε μεγάλη συζήτηση και ίσως να επηρέασαν κι αυτοί που τα κυνήγησαν αλλά για τα δεύτερα σε όποιον του έλεγα να μην τα χρησιμοποιεί η δικαιολογία ήταν πως στα κεφαλαία δεν χρειάζεται να βάζει τόνους. Εναλλακτικά λοιπόν, μικρά και άτονα.

 33. sarant said

  30 Ναι, έτσι.

 34. Θρασύμαχος said

  #29γ΄: το δεύτερο, αλλά πού ν’ αφομοιώσει κανείς τέτοιον όγκο πληροφοριών

 35. BLOG_OTI_NANAI said

  Και εδώ ο χαιρετισμός από τον Ιουλιανό, παραπομπή στον Όμηρο:

 36. Avonidas said

  ( το ξαναστελνω, γιατι πηγε κατα λαθος στο μηνολογιο)

  Αλλά πόσοι ξέρουν πως ο παππούς του Τιμ Κουκ λεγόταν Τιμολέων Κουκοδήμος και περιέκοψε το όνομά του όταν έφτασε στο Έλις Άιλαντ το 1910;

  Ψέματα, δεν ήτανε Κουκοδήμος, Κουκκίδης ήτανε! 😜

  (Ολοι οι δισεκατομμυριούχοι ειναι Έλληνες – όταν τους συμπαθούμε. Όταν δεν τους χωνεύουμε, ειναι ολοι Εβραίοι).

 37. Epaminondas Papayannis said

  «Παρακαλούμε μην εισέρχεστε μέσα».
  Κάτι αντίστοιχο θυμάμαι, το 1994, με τους φωστήρες τού υπουργείου Οικονομικών: το λεγόμενο «εισιτήριο εισόδου»!
  Θυμάμαι συζήτηση με τους συνεταίρους τού «Blues» [Βατοπεδίου 4 (1981-1993) & Πανόρμου 20 (1994-2013)]. Η ΔΟΥ τούς σφράγισε τα πρώτα· μετά, όμως, αρνείτο να τους τα σφραγίσει επειδή έγραφαν «εισιτήριο» (σκέτο). Στάθηκε αδύνατο. Στις εύλογες (και, ενίοτε, έντονες) διαμαρτυρίες/παρακλήσεις τους, οι φορατζήδες απαντούσαν ότι έτσι ορίζει το Νομοθέτημα (ok ξέρουμε ότι ο κάθε γραφειοκράτης θα βρει πάντα κάποια διάταξη για να «οχυρωθεί»). Δεδομένου ότι δεν είχαν το χρόνο να ασκήσουν Προσφυγή (αφού δεν μπορούσε να λειτουργεί), αναγκάσθηκαν να πετάξουν όσα είχαν τυπωθεί και να παραγγείλουν άλλα με την πλήρη αναγραφή «εισιτήριο εισόδου».

 38. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @28 ΚΑΙ 31. Να σε πάρει η ευχή! Άπαιχτος είσαι! 🙂 [Πάντως, χαιρετισμός με «ούλε» δεν παίζει! Θα μας μαζέψουνε.. 🙂 ]

 39. ΓΤ said

  Σχετικά με την κατοχύρωση του «κοβηλίθιου», από τις 30.03.2020 στο https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/905464/covidiot
  Στην εν λόγω φωτό αρκεί η λεζάντα «θερινή σύναξις κορονοβλακών».

  Η φωτό από τη Μακεδονία κροπαρίστηκε. Όντως, δεν είναι καλό να ξεφωνίζονται προσωπικά δεδομένα. Αυτό όμως δεν το είδαμε στα προηγούμενα μεζεδάκια. (https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/25/meze-437/) Αντίθετα, η επωνυμία του πεϊνιρλάδικου βγήκε στον αέρα, εκεί όπου το λαθοδόκανο γράπωσε το «devilery». Ναι, το συγκεκριμένο πεϊνιρλάδικο δεν γνωρίζει αγγλικά, γνωρίζει όμως να φτιάχνει πεϊνιρλί.

  Δεν κρύβω ότι τα περασμένα μεζεδάκια με στενοχώρησαν, κυρίως με εκείνη τη βιτρίνα με το «καλυτεχνικό βραβείο» και τη «Συγκαμπούρη». Και μόνο από τον γραφικό χαρακτήρα του ατόμου προκύπτει παιδεία λειψή, το χέρι τραυλίζει και πατάει αμφίβολα στον μαρκαδόρο, χοντρός σαν του χασάπη επάνω σε μια βιτρίνα που ασφαλώς δεν απευθύνεται σε ελλόγιμους μονμπλανιόληδες, και κλείνει με τη «Συγκαμπούρη», που έρχεται σαν αμετάκλητο βουλοκέρι να πιστοποιήσει την αμάθεια (η οποία με ενοχλεί λιγότερο από την αφιλομάθεια).

  Θα ήθελα εδώ να διαβάσουμε την πραγματικότητα μέσα από ένα ζύγι στο οποίο να βαρύνει περισσότερο η κριτική ματιά μας ως προς το άτομο το οποίο λαθεύει. Εξηγούμαι: τα λειψά γράμματα θα φέρουν λάθη, σε πινακίδες και αλλού. Για κάποιους ανθρώπους, ο καθημερινός μόχθος από τα παλιά τούς στέρησε τον χρόνο να μάθουν γράμματα, μπορεί και να μην «τα έπαιρναν». Ναι, την εφημερίδα να την ψέξω («κιόσκυ» πρωτοσέλιδο), ναι, τον πολιτικό, ιδίως τον κάθε μπαϊράκια της αριστείας, ναι, τον βουλευτή που διορθώνει τα ελληνικά άλλων με χειρότερα να τον χταποδοκοπανήσω, αλλά όχι αυτόν που ιδρώνει πάνω από το κάθε «αμόνι». Είναι φορές που το γέλιο πρέπει να γνωρίζει σύνορα, και το γραμματολόι να ενδοσκοπεί και να αγκαλιάζει τον αγράμματο, να χαμογελά πικρά και αδιόρατα, κι όχι να φτάνει να καγχάζει, γιατί το επόμενο βήμα είναι ο αιάντειος γέλως, και δεν πρέπει ποτέ –ευχή– να φτάσουμε εκεί.

 40. sarant said

  37 !!

  39 To πεϊνιρλάδικο αφορούσε ένα απλό τυπογραφικό λάθος, σε μια μεγάλη επιχείρηση. Ήταν όμως αστείο

 41. BLOG_OTI_NANAI said

  38: «χαιρετισμός με «ούλε» δεν παίζει»

  Φαίνεται οι αρχαίοι σε άκουσαν 🙂 Διότι απ’ όσο βλέπω δεν προχώρησε ο χαιρετισμός πέρα από τον Όμηρο. Εμφανίζεται μεν σε διάφορα κείμενα και λεξικά ανά τους αιώνες, αλλά ως παράθεση από τον Όμηρο.

  Και το λεξικό του Πάπυρου αυτή την αναφορά έχει:

 42. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @39. Υπέροχο το σχόλιό σου. Όμως, στην πράξη, για τις διάφορες τέτοιες πινακίδες, ένα πράγμα δεν κατάλαβα ποτέ. Γιατί ο Μητσάρας ο γυψάς, που αποφάσισε να βάλει στο μαγαζί του μιά φωτεινή επιγραφή, δεν κάνει τον κόπο να πει: Έλα ‘δώ ρε ξάδελφε/ γείτονα/ συγκάτοικε δικηγόρε, φοιτητή, γιατρέ, καθηγητή, πώς γράφεται αυτό το «κολοκύθι»;

 43. LandS said

  25 Φίλε αν καταστραφείς οικονομικά, θα έχεις έστω και λίγες πιθανότητες ανάκαμψης. Αν χάσεις τη ζωή σου δεν θα έχεις καν δυνατότητες να γυρίσει

 44. ΓΤ said

  42@
  Αν δεν πηγαίνει εκεί ο νους του είναι ίσως επειδή η αμάθεια είναι το βάθρο ακράδαντων βεβαιοτήτων.

 45. 40 «απλό τυπογραφικό λάθος, σε μια μεγάλη επιχείρηση» Ε, όχι και μεγάλη. Μπορεί να είναι γνωστός, αλλά ίσα που κρατιέται (και δεν ξέρω για πόσο). Δυο έχουν μείνει στη Δροσιά (αυτός κι ο Ελευθεριάδης) κι έναν ξέρω στη Δραπετσώνα (τον Μπαρμπα-Σταύρο). Κανέναν δεν θα χαρακτήριζα μεγάλη επιχείρηση.

  (Έχω έννομο συμφέρον και κάνω διαφήμιση: έχω φάει κάποια απ’ τα πεϊνιρλί που περισσεύουνε μιας κι εκεί δουλεύει η μάνα φίλης της κόρης μου).

 46. BLOG_OTI_NANAI said

  O ψεκασμένος επί τό έργον με άψογη τεχνική: ένα ψίγμα αλήθειας αρκεί για να στήσουν ολόκληρο γαϊτανάκι φαντασιοπληξίας…

  «Οι πρόγονοί μας ύψωναν το δεξί χέρι σε ορθή γωνία, για να δείξουν ότι προσέρχονται άοπλοι και ειρηνικά, ευχόμενοι «ούλε», δηλαδή να είσαι ολόκληρος, αρτιμελής … Ο ελληνικός χαιρετισμός απεικονίστηκε από τη NASA στο μήνυμά της στη χρυσή πλάκα του Pioneer, που αποτελεί εικονογραφημένο μήνυμα ειρήνης και φιλίας της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν«

 47. Ούλη κόμη πάντως είναι τα σγουρά μαλλιά.

 48. Πέπε said

  @32
  > > να πω πως σπάνια βλέπω ό,τι (με κόμμα ή υποδιαστολή;)

  Πού συχνάζεις εσύ; Εγώ, απεναντίας, βλέπω αρκετά συχνά και υποδιαστολή στο άλλο ότι, που δε χρειάζεται!

  Κάποιες δε μεμονωμένες φορές έχω δει και «ό,που» 🙂

 49. BLOG_OTI_NANAI said

  25: Το πρόβλημα δεν είναι να διαδηλώνεις για την κακή οικονομική σου κατάσταση και να ζητάς πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι το πακέτο τη διαδήλωσης συμπεριλαμβάνει και την συνωμοσιολογία για τα εμβόλια, έλεγχο της ανθρώπινης συνείδησης, παγκόσμια κυβέρνηση, αποστολή δεδομένων μέσω «τσιπαρίσματος», επιβολή του Ισλάμ με προπόνηση μέσω μάσκας (την οποία βεβαίως φοράνε και οι άντρες…) και ένα σωρό άλλα.

 50. ΣΠ said

  Ο Τσίπρας έχει δίδυμο αδερφό.

  https://www.gazzetta.gr/plus/perierga/article/1499583/mahitis-toy-mma-einai-ftystos-o-alexis-tsipras-pics-vid?cmp=no

 51. dryhammer said

  Όλοι το πήραν

 52. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για τα περί σκύλου κλπ θεώρησα μικρόψυχο να χαλάσω την αντιΜητσοτακική ευωχία, αλλά επειδή έτυχε να δω αυτές τις φωτογραφίες, σας ενημερώνω ότι δεν επρόκειτο ούτε για αναντιστοιχία φωτογραφίας και τίτλου, ούτε για αποκαλυπτική (του επιδοτούμενου) σκυλο- δημοσιογράφου λεζάντα. Απλώς, η λεζάντα αναφέρεται σε τρείς ΑΛΛΕΣ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ φωτογραφίες πράγμα το οποίο -αν ληφθή υπ’ όψιν- δεν βγάζει αρκετό διασυρμό 🙂

  https://www.iefimerida.gr/ellada/kyriakos-kai-mareba-mitsotaki-me-maskes-epidayro

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Συμφωνώ με τον Κουτσούμπα, εντελώς γελοίος ο χαιρετισμός με τον αγκώνα. Το ‘κάναμε στην αρχή για χαβαλέ, αλλά βλέπουμε ότι τείνει να επισημοποιηθεί.
  Την τεχνοτροπία την άκουσα πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, όταν ο μπογιατζής μου πρόσφερε επιλογή για το ταβάνι του μπάνιου, μονόχρωμο ή τεχνοτροπία.
  Σχετικά με την τσιμεντοκονία/τσιμεντογωνία. Πολύ συχνά δύσκολες λέξεις παραποιούνται από ολιγογράμματους χρήστες και αυτό γενικεύεται. Στον στρατό είχαμε τους «προσκωλυόμενους», έναν συμφυρμό του προσκεκολλημένος και του κωλυόμενος.

 54. sarant said

  47 Ουλόθριξ

  50 Φτυστός;

 55. 54α

  Οξύτονο είναι. Γαλάτης κομμωτής.

 56. ΣΠ said

  46

  https://www.planetary.org/articles/0120-the-pioneer-plaque-science-as-a-universal-language

 57. Φυσικά και η Μέρα της Ελευθερίας είναι της Ρίφενσταλ, αλλά πάντα αισθάνομαι λίγο περίεργα όταν βλέπω ότι θυμόμαστε τη Ρίφενσταλ μόνο για τα ναζιστικά της, ενώ έκανε κι άλλα διάφορα.

 58. Νέο Kid said

  Μιας κι ο Αβονίδας είπε για Εβραίους… σα σήμερα 2:Αυγούστου του 1939 ο Αϊνστάιν έγραψε τη διάσημη επιστολή στο Ρούζβελτ για το ουράνιο που θα μπορούσε να φτιάξει βόμβα, κλπ,κλπ…

 59. Κιγκέρι said

  Ξάδερφος της μητέρας μου, πλακάς, έλεγε τους τσιμεντόλιθους «τσιμεντόλευκους».

  Ο ίδιος μάς έφτιαχνε κάποτε ένα μπάνιο και του λέει η μητέρα μου (φιλόλογος):
  -Ξάδερφε, αυτό εδώ, τη θήκη για το σφουγγάρι, θέλω να τη βάλεις σ´ αυτή τη θέση.
  -Αυτό ξαδέρφη το λένε σκο-μπο-θή-κη!
  -Μωρ´ εγώ ξέρω πώς το λένε, εσύ κοίτα να το βάλεις ίσια!

  Αμέσως μετά, της εξήγησε ότι τα πλακάκια πρέπει να μπαίνουν κάπως αραιά, γιατί κάνουν «στολή-διασυστολή».

 60. dryhammer said

  55. …σπεσιαλίστας στην περμανάντ

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  52: Είναι ολοφάνερο πάντως πως ο Μητσοτάκης δεν την αντέχει καθόλου τη μάσκα. Τη φοράει, τώρα τελευταία, για να φωτογραφιστεί και σε πρώτη ευκαιρία τη βγάζει. Τον καταλαβαίνω απολύτως, δεν υποφέρεται αυτό το πράγμα, αλλά πρέπει να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα. Το ηγετηλίκι έχει και πολλές υποχρεώσεις.

 62. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @59. 🙂 🙂 Για την απάντηση της μητέρας σου!

 63. dryhammer said

  59. Τα πλακάκια τά ΄βαζε ίσια ή ήταν κι εκεί σείριαλ κίλερ;

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  39: Πολύ σωστό σχόλιο, Γιώργο.

 65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @62. Γιάννη «-ικός» (Μητσοτακικός, Καραμανλικός κλπ) δεν υπήρξα ποτέ στην ζωή μου και φυσικά, δεν θα κάτσω να υπερασπιστώ τις παραβάσεις του. Λχ θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν διάβαζα κάθε μέρα πρωτοσέλιδα για εκείνη την ιστορία με το στρατιωτικό ελικόπτερο που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος για τις τουριστικές περιπλανήσεις του (..και άλλα τινά..). Αλλά ο νους μου θέλει να ακούει ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπολίτευση και όχι το αν η γυναίκα του είναι εντυπωσιακή ή η πεθερά του καλοζωισμένη..

 66. Triant said

  Καλημέρα.

  Στους συνωμοσιολόγους λέω πάντα πως αν υπάρχει παγκόσμια συνωμοσία θα χαρώ πάρα πολύ που όλοι οι ηγέτες και οι επιστήμονες παγκοσμίως τα βρήκανε, έστω κι έτσι. Και τσιμουδιά ε; Τάφοι.

 67. ΣΠ said

  Ο Τζεφ Μπέζος έχει το όνομα του Κουβανου πατριού του, ο ίδιος είναι γιος κάποιου Αμερικανού ονόματι Γιόχανσον ή κάτι τέτοιο σκανδιναβικό.

  Jorgensen
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Bezos

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  65: Συμφωνώ απολύτως, Γιώργο, επί της ουσίας του σχολίου σου. Να αντιτείνω μόνο ότι τα περί εντυπωσιακής Μαρέβας τα διαβάζουμε κατά κόρον σε συμπολιτευόμενα ΜΜΕ και τις τσάρκες με το ελικόπτερο τις πήρα είδηση διαβάζοντας σχετικό σχόλιο στην Εφ συν. Στα κανάλια δεν είδα να σχολιάζεται δυσμενώς το θέμα.

 69. Ναταλία said

  Πολυ διασκεδάζω με τα μεζεδακια! Πως μπορώ να σας στείλω μερικά υποψήφια από μια πρόσφατη εκδρομή μου στα Ζαγοροχώρια;

 70. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Πολύ μου άρεσε η «αρχή της διατηρήσεως του τελικού ς»!
  Νικοκύρη, να’σαι καλά! Γέλασα με την καρδιά μου! 😆 😅

  – Ούλος, ούλη, ούλον (… από αρχαιοτάτων χρόνων 🙂 )

  «Ούλοι αγαπούν και χαίρουνται μα ‘γω αγαπώ και κλαίω
  στων αμαθιώ μου το νερό μέσα να πέσω πλέω».
  Από τον Ρεθεμνιώτη λυράρη Μανώλη Λαγό. https://youtu.be/TAk7zeG0SyU?t=7

  «Τα ούλα σου, τα ούλα σου, το φέσι σου κι η φούντα σου
  τα ούλα σου, τα ούλα σου, τα μάτια και τα φρύδια σου».
  Παραδοσιακό, με τη Μαρίκα Παπαγκίκα (1919) https://youtu.be/VvvXjBYstcw

  «Μη μου χαλάς τα γούστα μου και πάρε μου τα ούλα
  κι αν είν’ ειπείς (φτάνει να πεις;) πως μ’ αγαπάς πάρ’τα με τη σακούλα».
  Παραδοσιακό, εδώ με την Αλεξίου. https://youtu.be/bOlkyySwkAE

 71. ΣΠ said

  Τιμ Κουκ γνωστός και ως Τιμ Απλ.

 72. Γς said

  46, 56:

  Bonjour tristesse

 73. Πέπε said

  @53:

  Γράφει ο Γιάννης Κ.:

  > > Συμφωνώ με τον Κουτσούμπα, εντελώς γελοίος ο χαιρετισμός με τον αγκώνα. Το ‘κάναμε στην αρχή για χαβαλέ, αλλά βλέπουμε ότι τείνει να επισημοποιηθεί.

  Και στο καπάκι συνεχίζει για άλλο θέμα:

  > > Την τεχνοτροπία την άκουσα πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, όταν ο μπογιατζής μου πρόσφερε επιλογή για το ταβάνι του μπάνιου, μονόχρωμο ή τεχνοτροπία.

  Κι εγώ τι κατάλαβα σε πρώτη ανάγνωση; Ότι αυτή την τεχνοτροπία χαιρετισμού, δηλ. με τον αγκώνα, την πρωτοέμαθε από έναν μπογιατζή που δεν έκανε χειραψίες γιατί είχε μπογιές στα χέρια! 🙂

 74. Πέπε said

  @70:

  Αυτά τα τραγούδια -τα 2 τελευταία- ο Ν.Γ. Πολίτης τα κατατάσσει στην κατηγορία «οδοντιατρικά».

 75. geobartz said

  29 sarant said: …..

  # Νοικοκύρη, εγώ κατανοώ (και …δικαιολογώ) το κίνητρο που σε κάνει να …ξύνεσαι! Δεν καταλαβαίνω όμως κάποιους άλλους [17 Θρασύμαχος, 30 ΓιώργοςΜ, και …όσοι άλλοι] που τους πιάνει φαούρα (μακεδονικό αυτό). Θα πω λοιπόν ότι: Τα Μακεδονικά, παρόλο που κάποιοι νομίζουν ότι πουλήθηκαν στους ΒουλγαροΣκοπιανούς από κάποιον λαθρέμπορα …των εθνών, παραμένουν και ομιλούνται αλώβητα από τους Μακεδόνες της υπαίθρου. Και ότι Μακεδονιστί η τσιμεντοκονία λέγεται σουβάς [χάρτς(ι) το υλικό της] και η τσιμεντογωνία …τσιμεντογωνία (δανεισθείσα χαμουτζιόθεν)

 76. Νέο Kid said

  75. Δεν είναι όλοι οι σοβάδες τσιμεντοειδείς. Γυψοκονιάματα ή ασβεστοκονιάματα δεν έχετε ;

 77. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Στα σοβαρά:
  Αντιπροσωπία του μπλογκ παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τον Αυγουστίνο, διαβιβάστηκαν τα δέοντα κλπ.
  Θα τον θυμόμαστε πάντα τον Αυγουστίνο,ειδικά όσοι τον γνώρισαν κι από κοντά!

  Στα ευτράπελα:
  52: Γιώργο, να σου χαλάσω λίγο το γλυκό που πας να φτιάξεις 😂😋 με τη φωτό από την επίσκεψη στην Επίδαυρο;; (ως γνωστόν, μετά κάηκε …)

  – Αρχικά να σε ψέξω γιατί δεν αναφέρεις το βασικό για Μαρέβα στις όποιες φράσεις σου γι αυτήν: τη λέξη κομψή… 🙂 🙂
  – Αλλά επίσης μοί προκαλεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν η προσπάθεια της φυλλάδας να μας πείσει για την «οικογενειακή αρμονία» κλπ. παρουσιάζοντας την κομψή (αφού είπαμε…😎) σύζυγο με το επώνυμο της «οικογένειας», ενώ συνήθως αναφέρεται με το πατρικό της, Γκραμπόφσκι (Σημ. 1 στη φωτό), ιδίως όταν παριστάνεται σαν επιτυχημένη μπίζνεσγούμαν🤢.
  – Όμως το μεζεδάκι δεν το χάσαμε, γιατί η φυλλάδα μιμούμενη τον (γνωστή) αριστεία (Χέρβαρντ κλπ.🤓), άρχισε τις αναφορές σε «ξενοφέρνουσα σύνταξη», τουτέστιν «…Μαρέβα Μητσοτάκης (Σημ. 2 στη φωτό)

 78. Πέπε said

  Εγώ από κάτι νταλαβέρια που είχα πρόσφατα με μαστόρους, την τσιμεντοκονία βασικά «πατητή» την άκουγα. Βέβαια δεν ξέρω αν υπάρχει και άλλη τσιμεντοκονία που να μην είναι πατητή – αν ναι, τότε απλώς έκοβαν το ουσιαστικό χωρίς να ξέρω πώς θα το έλεγαν αν δεν το έκοβαν. Αν όμως είναι εξ ορισμού πατητή, τότε να η λύση που θα ενώσει Μακεδόνες και Χαμουτζήδες σ’ ένα κοινό μέτωπο (και οι ορθοπ**δικοί ακόμα στρίβουν…)

 79. Γιάννης Ιατρού said

  76: Για πηλό κλπ. δεν το συζητώ…

 80. Γιάννης Ιατρού said

  78: Πέπε, να αυτή που κάνει γνωστός σχολιαστής, δεν είναι πατητή…

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ντους ή ντουζ, τσντίζομαι ή τσατίζομαι, τα συζητήσαμε αυτά. Ψαροντουφεκάς όμως ή ψαροτουφεκάς; Ντουφέκι ή τουφέκι;
  https://www.efsyn.gr/node/254426

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  81:τσαντίζομαι, διορθώνω, αν και το καταλάβατε. ☺

 83. Γιάννης Ιατρού said

  80 (συνέχεια) ούτε αυτή 🙂 🙂

 84. Πέπε said

  @77

  > > «ξενοφέρνουσα σύνταξη», τουτέστιν «…Μαρέβα Μητσοτάκης»

  Δράττομαι της ευκαιρίας να ανακοινώσω στο διψασμένο κοινό έναν ενδιαφέροντα ιδιωματισμό που έχω εντοπίσει στην Κρήτη. Αφορά τον άκρως εξειδικευμένο χώρο των οδωνυμίων.

  Όταν αυτός που τιμάται στο οδωνύμιο (άνθρωπος, γεγονός, άγιος, ό,τι κι αν είναι) ονομάζεται με δύο λέξεις εκ των οποίων η δεύτερη είναι άκλιτη ή σε σταθερή γενική, όπως είναι τα γυναικεία επώνυμα, είναι συστηματική η τάση να γίνεται και η πρώτη άκλιτη. ‘Ετσι έχουμε:

  Οδός Ηρώ Κωνσταντοπούλου
  Οδός Μάχη Κρήτης
  Οδός Άγιοι Δέκα (οι Άγιοι Δέκα είναι χωριό, και είναι βέβαια και δέκα άγιοι)
  Οδός Διδώ Σωτηρίου
  …και πολλά άλλα

  Κατ’ επέκταση του φαινομένου, έχουμε και το μονολεκτικό «Οδός Τζερμιάδες». Οι Τζερμιάδες είναι οικογένεια από την οποία φερωνυμείται το χωριό Τζερμιάδο, μάλλον μέσω της γενικής Τζερμιάδω(ν). Η οδός είναι μέσα στο ίδιο το χωριό, και επειδή σε πινακίδες και άλλα τέτοια μεγαλοπρεπή το χωριό το γράφουν «Τζερμιάδων», μάλλον δεν ήθελαν να πουν Τζερμιάδων και την οδό για να είναι σαφές ότι εδώ αναφέρεται σε ανθρώπους.

  Ίσως το όλο φαινόμενο σχετίζεται κάπως -πώς όμως;- με το γεγονός ότι γενικά τα οδωνύμια εδώ δεν είναι στην καθαρεύουσα, π.χ. οδός Ηρακλή (που στην Αθήνα θα ξένιζε).

 85. Πέπε said

  @83
  Σαφώς. Αυτή είναι απάτητη. Σαν το Σούλι.

 86. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @77. Γιάννη, κανονικά θα έπρεπε να σου ανεβάζω φωτογραφία με τις ζηλευτές ντομάτες μου, ως ποινή για το ότι δεν διάβασες το 65 σχόλιό μου. 🙂 Δεν το κάνω, όμως, αφ’ενός γιατί δεν ξέρω να ανεβάζω φωτογραφίες και αφ’ετέρου γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβω το ότι ο Μητσοτάκης και η γυναίκα του, ως κοινωνικές μονάδες, μου είναι παντελώς αδιάφοροι. Οι πολιτικές του πράξεις και ο πολιτικός αντίλογος σ’ αυτές με ενδιαφέρουν- τίποτε άλλο!
  (Γειά σου Γιάννη πειραχτήρι! 🙂 )

 87. Pedis said

  http://www.topontiki.gr/article/398743/ayxanetai-o-megistos-arithmos-epivaton-sta-ploia

  Στα πλοία δεν κολλάει.

 88. Ηλίας Φωλιάς said

  Καλημέρα. Μία είναι η πατητή τσιμεντοκονία και όπως αναφέρει γνωστή εταιρεία «η Πατητή Τσιμεντοκονία εφαρμόζεται σε άπειρες εφαρμογές, σε τοίχους, δάπεδα, οροφές, διακοσμητικά έπιπλα, σκάλες, και χαρακτηρίζεται από αντοχή και τελικά άψογη επιφάνεια».

 89. Pedis said

  Bologna 2/8/80

 90. Πέπε said

  @87
  > > Στα πλοία δεν κολλάει.

  Αυτό είναι γνωστό. Ούτε στα αεροπλάνα. Μόνο στα λεωφορεία, όταν κάθεσαι. (Καθιστοί μία παρά μία θέση, όρθιοι αγκαλιά).

 91. 89 Α, σαν σήμερα ήταν η σφαγή στη Μπολόνια;

  35 Άπαξ (μάλλον) στον Όμηρο και αναφορά στον Ιουλιανό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε πώς έφτασε στα μάτια των βαρεμένων.

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  56: Ναι, το καραγκιοζιλίκι είναι ακόμα μεγαλύτερο, διότι λέει, «απεικονίστηκε». Όμως το «ούλε» δεν περιγράφει τίποτα. Άρα το να υψώνει κάποιος το χέρι σε χαιρετισμό το… είδαν όλοι από τους Έλληνες. Πώς το είδαν, είναι γνωστό, το στείλαμε σε όλους με ειδικό δορυφόρο ο οποίος με ακτίνα λέιζερ έκανε το ακιδογράφημα του χαιρετισμού σε βράχους κάθε χώρας του πλανήτη… Απλά πράγματα για έμάς τότε.

  ΥΓ
  Προσέχουμε την αυτονόητη για τότε προτεραιότητα του άντρα, που αποτυπώθηκε και από τη NASA, ο άντρας στέκεται πρώτος και χαιρετάει, αλλά η γυναίκα δεν χαιρετάει, στο στιλ, «αφού χαιρέτησε ο άντρας σου όλα καλά, εσύ να μην ανακατεύεσαι, θες να σε περάσουν οι εξωγήινοι για τίποτα εύκολη;».

 93. Πέπε said

  @87:

  > > Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού…

  Αυτό είναι αρκετά περίπλοκο. Ας δούμε την περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας:

  Ο πατέρας με τη μητέρα δεν έχουν καμία συγγένεια (εκτός αν είναι αδέλφια ή οιδιπόδειο ζευγάρι).
  Ο κάθε γονέας έχει συγγένεια α’ βαθμού με το κάθε παιδί.
  Τα δύο παιδιά έχουν συγγένεια β’ βαθμού μεταξύ τους.

  Ποιοι μπορούν να ενδιαιτηθούν και ποιοι όχι;

  Φυσικά, στην περίπτωση ενός απλού ζευγαριού -έγγαμου ή …παράνομου- σε δίκλινη τα πράγματα είναι πιο απλά: δεν είστε συγγενείς, δεν ενδιαιτάσθε.

  Το ίδιο και για φίλους που είναι συγκάτοικοι (φοιτητές: κλασικό) και όλη μέρα ανταλλάσσουν κορονοϊούς στο σπίτι: χώρια, για λόγους ασφαλείας. Ανενδοίαστα.

 94. Αγγελος said

  Προ ολίγου άκουσα στις ειδήσεις του Μega ότι ο Τραμπ σκέφτεται να απαγορεύσει στις ΗΠΑ το TikTok (που δεν ήξερα τι είναι, αλλά μάλλον είναι κάτι σαν το YouTube), διότι είναι κινέζικο και υποπτεύεται ότι χρησιμοποιείται για κατασκοπεία, και τον είδα να λέει στον υπότιτλο «Εξετάζουμε εναλλακτικές με σεβασμό στο TikTok.»
  Σεβασμό στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα;;;
  Ο άνθρωπος είχε πει «We are looking into alternatives with respect to TikTok»!

 95. Πέπε said

  @93
  > > Ο πατέρας με τη μητέρα δεν έχουν καμία συγγένεια (εκτός αν είναι αδέλφια ή οιδιπόδειο ζευγάρι).

  Ξέχασα το λινκ: http://karpathiandiaries.blogspot.com/2007/10/blog-post_27.html

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δύο γυναίκες-σύζυγοι μεταπολιτευτικών πρωθυπουργών μού στέκονται στο λαιμό, η Μαργαρίτα του Αντρέα που ήταν και πρόεδρος στις ΕΓΕς και η Μαρέβα του Κυριάκου που μας το παίζει μπιζνεγούμαν. Όχι ότι με πείραξαν σε τίποτα αλλά έτσι ρε παιδί μου, μού βγαίνει από μέσα μια αυθόρμητη αντιπάθεια.

  Και μην παρεξηγηθεί το παραπάνω, δεν το λέω για να κρατήσω ίσες αποστάσεις και να γίνω κάπως αρεστός στον καλόψυχο και στους λοιπούς μπολσεβίκους εδώ μέσα! 🤗

 97. Εδώ το κείμενο του Ιού του 2013 για τον ψευτοελληνικό χαιρετισμό: https://bluebig.wordpress.com/2013/03/01/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/
  Ίσως πιο αναλυτικά αλλά με ένα κάπως κουραστικό στιλ γνώριμο στους παλιούς: https://omadeon.wordpress.com/2013/03/20/nazi-myth-of-the-doric-salute/

 98. Τσιμεντοκονίες και τσιμεντογωνίες… Πιάσε, μάστορα, δύο τσιμεντοειδές, άκλιτα, και καθαρίσαμε.

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Τιμ Κουκ ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν ορφανός και υιοθετήθηκε από μια ομάδα μαγείρων γνωστών για το φιλανθρωπικό τους έργο. Έτσι από την Cook Team πήρε το όνομα του ο γνωστός Τιμ Κουκ.

 100. Αγγελος said

  https://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=38611564
  (στο 50ό δευτερόλεπτο και μετά)

 101. Πέπε (κάτι τρέχει με σένα σήμερα)
  93 – 95 «Ο πατέρας με τη μητέρα δεν έχουν καμία συγγένεια (εκτός αν είναι αδέλφια ή οιδιπόδειο ζευγάρι).» Διάβασα και το λίνκι, αλλά είναι γραμμένο με χούμορ, για τους βαθμούς δεν λέει, και δεν βγαίνει. Έχω την εντύπωση (αλλά πρέπει να μας πει ο Αντώνης ή ο Σπύρος ή άλλος της νομικής) πως οι σύζυγοι είναι συγγενείς μηδενικού βαθμού. Για τους άλλους, μετράμε γραμμούλες για να πάμε απ’ τον ένα στον άλλον (όπως γράφεις γονιός – παιδί μια γραμμούλα – πρώτος βαθμός, παιδί – γονιός – άλλο παιδί (αδέλφι) δυο γραμμούλες, δεύτερος βαθμός. Κάπως έτσι μου τα είχαν εξηγήσει.

  73 Κι εγώ το ίδιο κατάλαβα – χωρίς να σκεφτώ τις μπογιές και προβληματίστηκα. Αν δεν τάγραφες εσύ, δεν θάπαιρνα χαμπάρι.

  48 Σοβαρά; Δεν ξέρω τι να πω. Άντε να βγάλει άκρη κάποιος τρίτος με τις αντίθετες παρατηρήσεις μας.

 102. Αγγελος said

  Βάζε και καμιά φατσούλα, Blog, όταν αστειεύεσαι! Στην αρχή το πίστεψα — και είπα μάλιστα «Α, Team είναι, όχι Tim!» Κι επειδή ομολογώ ότι δεν ήξερα ποιος είναι ο Τιμ Κουκ, τον έψαξα λίγο και έμαθα και ποιος είναι (το νέο μεγάλο αφεντικό της Apple, για όσους άλλους δεν τον ξέρουν) και ότι οι γονείς του λέγονταν Don και Geraldine Cook

 103. Ν’ αλλάξουμε παραλήπτη:
  66 Αυτό το «όλους» βάλτο με κεφαλαία, έντονα και πολύ μεγαλύτερα απ’ τα υπόλοιπα. Μα κανείς να μην σπάει την ομερτά!!!

  53 στα τελειώματα. Προχτές έγραφα για τον πατέρα μου που έλεγε πως ο άλλος «τσακίστηκε» (τσατίστηκε). Θα μου πεις όπως λέμε το τυρί κυρί, έτσι κι εκεί άλλαξε το τ σε κ. Αμ δε. Γιατί και με τ’ αυτοκίνητο με ρώταγε αν βρήκα να το «μπαρκάρω» (τροπή του π σε μπ). 🙂

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  102: 🙂 Ούτε εγώ τον είχα ακουστά, έτσι από το όνομα μου ‘ρθε!

 105. Pedis said

  # 91 – 89 Α, σαν σήμερα ήταν η σφαγή στη Μπολόνια;

  Για την οποία, ως γνωστόν, σύμφωνα με τη πλειοψηφία σχετικών ερευνών γνώμης, δηλαδή της απήχησης της προπαγάνδας, όπως και για την αντίστοιχη του Μιλάνου και τις εκατονάδες βόμβες στα τρένα από το 68 μέχρι το 80+ ευθύνονται οι BR.

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  Τώρα όμως να ζητήσω συγγνώμη για όσα έγραψα για την ετυμολογία που σχετίζεται με το «ούλε», καθώς τελικά η βιβλιογραφία επιβεβαιώνει όσα γράφει ο ψεκασμ… εε, ο μορφωμένος κύριος. Είναι απλώς μια «πρωτόθετη» λέξη της αγγλικής…

  (παρατηρούμε ότι ο συντάκτης βάζει και βιβλιογραφία… Βεβαίως, στα αποσπάσματα που έβαλα από κάτω από το «Concise Oxford English Dictionary» (11η έκδοση) δεν βλέπω κανένα αρχαιοελληνικό «ούλε»…)

 107. Νέο Kid said

  92. Έχουν υπάρξει διάφορες κριτικές στο μήνυμα του Σαγκάν (τα σκίτσα των ανθρώπων δε, ήταν της γυναίκας του ) . Όπως αυτό που λες , το ας το πούμε σεξιστικό , το ότι δεν απεικονίζονται καλά τα αυτιά και το στόμα και άλλα.
  Όπως και να’χει ήταν μια προσπάθεια απεικόνισης δυο «τυπικών» φυσικών σωμάτων των δυο φύλων και η διαφορετική στάση σώματος άντρα και γυναίκας ήταν ηθελημένη. Ο άντρας καταδεικνύει τον αντίχειρα και η γυναίκα την πλαστικότητα στην κίνηση, με το ένα πόδι ελαφρώς πιο πίσω απ το άλλο. Η βάση του μηνύματος είναι τα μαθηματικά και το δυαδικό σύστημα, κι ό,τι καταλάβουν οι εξωγήινοι, κατάλαβαν…
  Υπάρχουν κάποιες εκφρασμένες απόψεις από επιστήμονες , τις οποίες συμμερίζομαι κι εγώ σε μεγάλο βαθμό, ότι πρέπει μα προσπαθήσουμε να βρούμε κώδικες επικοινωνίας με τα κοντινά μας είδη στη Γη πρώτα , πριν να έχουμε φιλοδοξία να επικοινωνήσουμε με μια εξωγήινη διάνοια , το πιο πιθανό πολύ διαφορετική απ τη δίκη μας.
  Αν σκεφτούμε ας πούμε ότι ο χιμπατζής διαφέρει ως προς το dna του κατά 2% το πολύ από εμάς , και μια εύλογη υπόθεση είναι ότι σ αυτό το 2 τοις εκατό (που δεν είναι βέβαια μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό! σε ποια σημεία δηλαδή της αλυσίδας υπάρχουν οι γενετικές διαφοροποιήσεις ) υπάρχει η διαφορά μεταξύ του στοιβάζω κάποια κουτιά η παίζω σε ένα αριθμητήριο και του συνθέτω την 9η του Μπετόβεν … κι αν σκεφτούμε ότι δύο τόσο κοντινά γενετικά είδη είναι αδύνατον να έχουν μια στοιχειώδη επικοδομητικη επικοινωνία, είναι λίγο εγωιστικά φιλόδοξο να ευελπιστούμε ότι μπορεί να επικοινωνήσουμε με κάποιο είδος που πιθανόν να μην είναι καν dna based…
  Αλλά ακόμα κι αν είναι , φανταστείτε να έχουμε ας πούμε μια διαφορά της τάξης του 2% στην ίδια φορά του διανύσματος που έχουμε εμείς με το χιμπατζή. … Εφιαλτικό !

 108. Πέπε said

  @101:
  Ναι, δε λέει για βαθμούς,και δε νομίζω να βγαίνουν βαθμοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν και ο νομοθέτης οφείλει βέβαια να τις έχει προβλέψει. Άλλωστε υπάρχουν και άλλες απλούστερες και συνηθέστερες περιπτώσεις που δύο άνθρωποι έχουν διπλή συγγένεια μεταξύ τους, και αυτές σίγουρα τις έχει προβλέψει ο νομοθέτης γιατί μπορεί να συνδέονται λ.χ. με σειρά διαδοχής θρόνων, κληρονομιές και άλλα σημαντικά ζητήματα.

  > > Έχω την εντύπωση (αλλά πρέπει να μας πει ο Αντώνης ή ο Σπύρος ή άλλος της νομικής) πως οι σύζυγοι είναι συγγενείς μηδενικού βαθμού.

  Δεν έχω ακούσει τέτοιο πράγμα (όχι πως θα ‘μουν ο πρώτος που θα το ήξερε), αλλά η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα. Έχει μια λογική, αφού οι δύο γονείς βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση στο συγγενολόι του κάθε παιδιού, άρα με απόσταση μηδέν μεταξύ τους.

 109. Πέπε said

  @103:
  > > Θα μου πεις όπως λέμε το τυρί κυρί…

  -Τελικά το λένε Λα Βας κιρί ή Λα Βας τυρί;
  -Α, ιμείς στν Αγιάσου δεν έχουμι τέτχια δλήμματα!

  (Είχα διαβάσει ακριβώς τον ίδιο διάλογο για το πώς προφέρεται το gif, και απάντησε ένας από την Κρήτη…)

 110. Voyageur autour de la chambre said

  @32
  Στην πινακίδα βλέπω Θέρμα, οπότε είναι μεν στον κόλπο της Γέρας, αλλά την περιοχή δεν θα την έλεγε κάποιος Γέρα, έχω άδικο;

  Με αφορμή το «εισέρχεστε μέσα»: Ο διάλογος που κατασκευάζει ο Νικοκύρης πρέπει να είναι περίπου η πορεία σκέψης που οδηγεί στο αστείο αποτέλεσμα, αλλά ο προϊστάμενος μου φαίνεται περιττός. Έχω την αίσθηση ότι έχει διαμορφωθεί μια γλώσσα διοίκησης και κάθε υπάλληλος που συντάσσει κείμενο για δημόσιο φορέα προσπαθεί (ασυναίσθητα πολλές φορές) να μεταφράσει τα κανονικά ελληνικά σε «διοικητικά», συνήθως αντικαθιστώντας καθημερινές λέξεις με τις πιο λόγιες εκδοχές τους και στραμπουλώντας λίγο την σύνταξη. (Βλέπε και σχόλιο 23β).

  Άσχετο-σχετικό: Το «εισέρχεστε μέσα» ακούγεται αστείο – μπορούμε να εισέλθουμε έξω;
  Αλλά το «μπαίνετε μέσα» όχι μόνο δεν είναι αστείο (παρόλο που δεν μπαίνει κανείς έξω) αλλά το «μέσα» είναι υποχρεωτικό. «Παρακαλούμε μην μπαίνετε» σκέτο φαίνεται λειψό.

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  107: «η διαφορετική στάση σώματος άντρα και γυναίκας ήταν ηθελημένη»

  Πιθανόν. Πάντως δεν έβαλαν τη γυναίκα πρώτη να χαιρετάει αυτή τους εξωγήινους!
  Γενικά στην εικόνα ίσως λείπει και το μικρό παιδί, αγόρι – κορίτσι αντίστοιχα.

  «μια διαφορά της τάξης του 2%»

  Έτσι είναι. Και από την άλλη η μαϊμού, ο γορίλλας, ο χιμπατζής, ο μπαμπουΐνος πιθανόν να έχουν μικρές διαφορές στο DNA και μοιάζουν. Οπότε τυχόν εξωγήινοι δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μπορεί να μοιάζοιυν ή να διαφέρουν από εμάς. Και εννοείται, αν μας βρουν πρώτοι, θα πρέπει να φοβόμαστε, διότι φαντάσου σε τι τεχνολογικό επίπεδο έχουν φτάσει…

 112. BLOG_OTI_NANAI said

  110: Αστεία αν και τα έχουν συνηθίσει είναι και τα «κατέβα κάτω», «ανέβα επάνω», «κάτσε κάτω», «σήκω επάνω», «βγες έξω» κ.λπ.

 113. Avonidas said

  #107. Αν σκεφτούμε ας πούμε ότι ο χιμπατζής διαφέρει ως προς το dna του κατά 2% το πολύ από εμάς , και μια εύλογη υπόθεση είναι ότι σ αυτό το 2 τοις εκατό (που δεν είναι βέβαια μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό! σε ποια σημεία δηλαδή της αλυσίδας υπάρχουν οι γενετικές διαφοροποιήσεις ) υπάρχει η διαφορά μεταξύ του στοιβάζω κάποια κουτιά η παίζω σε ένα αριθμητήριο και του συνθέτω την 9η του Μπετόβεν … κι αν σκεφτούμε ότι δύο τόσο κοντινά γενετικά είδη είναι αδύνατον να έχουν μια στοιχειώδη επικοδομητικη επικοινωνία, είναι λίγο εγωιστικά φιλόδοξο να ευελπιστούμε ότι μπορεί να επικοινωνήσουμε με κάποιο είδος που πιθανόν να μην είναι καν dna based…

  Αυτό είναι υπερβολικά απλοϊκό: οι περισσότεροι από μας, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσαν ποτέ να συνθέσουν την 9η του Μπετόβεν. Η αλυσίδα που μας πηγαίνει από βασικές βιολογικές δεξιότητες έως τα ολοκληρωμένα πολιτιστικά έργα είναι τόσο μακριά και τόσο περίπλοκη – με το περιβάλλον, την κουλτούρα, τη μάθηση και την καθαρή σύμπτωση να εμπλέκονται σε κάθε στάδιο – που, ακόμα κι αν το δυναμικό για να συνθέσεις μια συμφωνία εμπεριέχεται στο dna (άκρως απίθανο), αυτό δεν θα ήταν με κανέναν τρόπο φανερό. Είναι προτιμότερο να εστιάσουμε σε πράγματα που μπορούν να κάνουν όλοι (ή οι περισσότεροι) άνθρωποι, και που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να κάνουν οι χιμπατζήδες – όπως, π.χ., η χρήση της γλώσσας (εννοώ κανονική γλώσσα με γραμματική· το γεγονός ότι οι χιμπαντζήδες δεν μπορούν να προφέρουν τους ήχους μιας ανθρώπινης γλώσσας είναι αδιάφορο).

  Εξάλλου, δεν υπάρχει απαραιτήτως συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο περίπλοκο είναι το dna και στο πόσο περίπλοκος μπορεί να γίνει ο οργανισμός που αναπτύσσεται με αυτό το dna. Σκέψου, για παράδειγμα, ότι τα βιβλία της Δημουλίδου και τα ποιήματα του Ελύτη γράφονται με το ίδιο αλφάβητο, και πάνω-κάτω τις ίδιες λέξεις, σε παρόμοια αναλογία και με παρόμοια συχνότητα.

  Το dna δεν είναι ένα σχέδιο του οργανισμού. Δεν είναι καν μια συνταγή (κατά την κάπως καλύτερη αναλογία του Ντώκινς)· είναι περισσότερο ένας κατάλογος με το ποια κουμπιά πρέπει να γυρίσουμε, σε ποια στιγμή και σε ποιες ρυθμίσεις, σε μια μηχανή ήδη έτοιμη και ρυθμισμένη στις «εργοσταστιακές ρυθμίσεις», ώστε τελικά να πάρουμε έναν άνθρωπο, έναν χιμπαντζή ή ένα χταπόδι. Η μηχανή, κατόπιν, είναι ρυθμισμένη μεταξύ άλλων να παράξει αντίγραφά της, στις ίδιες εργοσταστιακές ρυθμίσεις, που θα συνεχίσουν τη διαδικασία. Αλλά αν σου έδινα το dna σκέτο, χωρίς τη μηχανή, θα σου ήταν εξίσου αδύνατο να εξαγάγεις την πληροφορία όσο αν σου έδινα μια ταινία κασέτας χωρίς το κασετόφωνο – ή μάλλον θα σου ήταν απείρως πιο δύσκολο, μιας και η πληροφορία στην κασέτα είναι πολύ πιο καθαρά διαχωρισμένη από τις λεπτομέρειες της κατασκευής του κασετόφωνου.

 114. mitsos said

  Αρκετά τα μεζεδάκια και τα σχόλια ε’θστοχα και νγάζουν γέλιο.

  α) Αλλά εκείνο το «μην εισέλθετε μέσα» ; Εντάξει δεν ακούγεται καλά . Αλλά ακούγεται καλύτερα το «μπαίνετε μέσα» ; (το οπόιο μάλιστα προτείνεται ως πιθανή αρχική πηγή του πλεονασμού )
  Πεονασμός σίγουρα πάντως και όχι όπως το σύνηθες «έπεσε κάτω» ; Διότι δεν θαα μπορούσε να πέσει πάνω ,αλλά θα μπορούσε π.χ. να «πέσει λίγο πιο πέρα»

  β)Τσιμεντοκονία υδατοπαγής ή τσιμεντοκονίαμα υδατοπαγές ; Νόμος διατήρησης του «μα» δεν υπάρχει ; 🙂

 115. mitsos said

  ε’θστοχα = ευστοχα
  νγάζουν = βγάζουν

 116. Avonidas said

  #107. Το κατά πόσον θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους εξαρτάται κυρίως από το σε τι βαθμό μοιάζουν οι νοήσεις μας. Το αν θα είναι βασισμένοι στο dna, ή καν στον άνθρακα, ή ακομα κι αν θα είναι τεχνητές μορφές ζωής σχεδιασμένες από άλλους, πολύ μικρό ρόλο θα παίξει. Άλλωστε, είναι απίθανο να έρθουμε ποτέ σε φυσική επαφή μαζί τους· το πιο πιθανό είναι ότι θα λάβουμε τα μηνύματά τους όταν θα έχουν προ πολλού εκλείψει (ή αντίστοιχα εκείνοι τα δικά μας).

 117. Πουλ-πουλ said

  Αυτή η νεοκαθαρευουσιάνικη σύνταξη (ο θεός να την κάνει) στις πινακίδες και τις δήθεν επίσημες αναγγελίες είναι πράγματι γελοία. Αμ αυτό το «παρακαλούνται όπως» δεν σπάει καρύδια;.

 118. Avonidas said

  #107. Με την ευκαιρία, συνιστώ ανεπιφύλακτα το διήγημα ΕΦ «Φιάσκο» του Στάνισλαβ Λεμ, που περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο μια (αποτυχημένη) απόπειρα επικοινωνίας με πραγματικά εξωγήινες νοήσεις (που ξεκινάει με τις καλύτερες των προθέσεων).

 119. Γεώργιος said

  Avonidas 118, ο Λεμ , αλαφρυ του, το χώμα που τον σκεπάζει, το φιάσκο δεν έχει μεταφραστεί ακόμα ελληνικά ; Πολύ πικρό γέλιο, στρύχνου.

 120. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  57 Ναι, αλλά το συγκεκριμένο το έκανε το 1934.

  65 Οι αναφορές στην εντυπωσιακή γυναίκα δείχνουν απλώς το επίπεδο λιβανίσματος.

  69 Το μέιλ μου είναι σαραντ@pt.lu

  77 Πολύ καλά κάνατε.
  Πολύ ενοχλητική αυτή η σύνταξη

  81 Μάλλον τουφέκι αλλά ψαροντούφεκο, όχι;

  94 Χαχα, κάποτε το Μέγκα είχε γράψει «με σεβασμό στους χοίρους», το είχαμε σχολιάσει κιόλας εδώ

 121. ΣΠ said

  96
  Και η Μαρίκα;

 122. ΣΠ said

  Κάποτε είχα δει μια πινακίδα: ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΝΤΑΥΘΑ (ΕΔΩ).

 123. Πέπε said

  @112, 114:

  Δεν είναι αστεία τα «ανέβα πάνω» κλπ.. Με το νυστέρι και το μικροσκόπιο φαίνονται πλεονασμοί, αλλά αν παρατηρήσει κανείς ότι από όλους τους Έλληνες λέγονται συστηματικά όλοι οι σχετικοί συνδυασμοί (μπαίνω μέσα, βγαίνω έξω, σηκώνομαι πάνω, ανεβαίνω πάνω, κατεβαίνω κάτω κλπ.), σε διαφορετικές περιπτώσεις από αυτές όπου λέμε σκέτο το κάθε ρήμα, οδηγείται στην υπόθεση ότι, παρά να κάνουμε όλοι πάντα λάθος σε στοιχειώδη πράγματα της μητρικής μας γλώσσας, μάλλον κάτι άλλο υπάρχει.

  Όπως φέρ’ ειπείν, ότι η έμφαση και η κύρια πληροφορία τέτοιων φράσεων βρίσκονται στο επίρρημα (μέσα, έξω κλπ.), το οποίο άρα δεν μπορεί να λείψει, αλλά ότι χρειάζεται κι ένα ρήμα, που δεν μπορεί να είναι ουδέτερο (π.χ. πηγαίνω). Ή τουλάχιστον δεν μπορεί πάντα. Κατά την αποβολή ατόμου από μια αίθουσα λέμε και «πέρασε έξω», όταν ανεβαίνουμε / κατεβαίνουμε όροφο λέμε και «πηγαίνω πάνω / κάτω», αλλά είναι και φορές που ένα τέτοιο ρήμα δεν πάει.

  Όλο αυτό είναι ανάλογη περίπτωση με τον υποτιθέμενο (κακώς υποτιθέμενο) πλεονασμό σε ευχές όπως «καλή επιτυχία», που τον έχουμε αναλύσει μέχρι τέρμα παλιότερα εδώ και βρήκαμε ότι σωστά το λέγαμε τόσα χρόνια και ότι η διόρθωση είναι λάθος.

 124. William T. Riker said

  84 Το ίδιο συμβαίνει και στα Γιάννενα πάντως, π.χ. είναι σύνηθες να ακούσει κανείς «οδός Ναπολέων Ζέρβα» που είναι κεντρικός δρόμος της πόλης. Γενικώς αυτή η γενική φαίνεται ότι μπερδεύει πολύ κόσμο!

 125. gpoint said

  # 113

  την 9η του Μπετόβεν είναι πιθανόν πως κάποιος ταλαντούχος εργατικός κ.λ.π.θα μπορούσε να την συνθέσει. Εκείνο που δεν θα μπορούσε να συνθάσει είναι η 9η του Σούμπερτ (γνωστή και ως Μεγάλη- η ημιτελής είναι η 8η ), η «τρέλλα» δεν έχει κοινά μονοπάτια όπως η λογική. Από την 5-6 φορά που την ακούς προσεκτικά στο σκοτάδι (έτσι προσλαμβάνεται καλύτερα η μουσική του Σούμπερτ, με πλήρη προσήλωση) αρχίζεις να κερδίζεις κάτι από άλλους χώρους…

 126. Χαρούλα said

  Ανέβηκε την ανηφόρα, εισήλθε μέσα στον ναό για να τιμήσει τον πολιούχο της πόλης. Και μετά εξερχόμενος έξω, περπάτησε με τα πόδια 20 μέτρα, στάθηκε όρθιος στην άκρη της σκάλας, και κατέβηκε κάτω, που τον περίμεναν οι ψηφόροι του να τον δουν με τα μάτια και να τον ακούσουν με τα αυτιά τους!😂🤣😂🤣

  Δεν ξέρω για γωνίες-κονίες στα γνήσια μακεδονικά. Πάντως εδώ στην Αλεξανδρούπολη, τσιμεντογωνίες με τις έλεγαν, και δεν είχα την φιλομάθεια να ρωτήσω γιατι;.

  Για μένα, είναι μεγαλύτερη η λίστα των αντιπαθεστάτων πρωθυπουργικών συζύγων. Παρ´όλα τούτα νοιώθω την ανάγκη να πιστώσω στην Μαργαρίτα την αποτελεσματική στάση της στην ψήφιση του νέου οικογενειακού δικαίου..,

 127. Avonidas said

  #119. Να πω την αλήθεια, δεν γνωρίζω. Εγώ το διάβασα στα αγγλικά, και ευελπιστώ μια μέρα να μπορέσω να το διαβάσω και στο πρωτότυπο. Μάλλον δεν πρέπει να έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, όμως.

 128. Νέο Kid said

  127. “Κι ευελπιστώ μια μέρα…και στο πρωτοτυπο”
  Μαθαίνεις γερμανικά ,Άβο; 😜

 129. Avonidas said

  #128. Μη μου τη σπας, τώρα… εντάξει, η πρώτη έκδοση ήταν στα γερμανικά, αλλά το πρωτότυπο ήταν στα πολωνικά.

  Διαβάζεις και τον Σαίξπηρ στο πρωτότυπο, σε κλίνγκον; 😉

 130. Ανδρέας Τ said

  @113. Το 2% που διαφέρει ανάμεσα στο χιμπατζή και τον άνθρωπο, αναφέρεται μόνο στο μεταφράσιμο σε πρωτεΐνη DNA. Και αφορά το ποσοστό των αλλαγών των νουκλεοτιδίων. Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να κάνει σύγκριση του όλου μη μεταφράσιμου DNA για τον απλούστατο λόγο ότι διαφέρει και από άτομο σε άτομο. Και κάτι ακόμη πιο βασικό. Υπάρχουν περιοχές του DNA που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη γιατί περιέχουν επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες που καθιστούν αδύνατο το προσδιορισμό τους με τις σημερινές τεχνικές. Οπότε είναι λίγο νωρίς για τέτοιου είδους απλουστεύσεις.

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  123: Ασφαλώς, και θυμάμαι κάποτε μια κυρία που έλεγε επίτηδες, «σας εύχομαι επιτυχία», ώστε αν την ρωτήσεις γιατί το λέει έτσι, να σου πει με ύφος ανακάλυψης Κολόμβου ότι το «καλή επιτυχία» είναι πλεονασμός. Και όταν την ρωτήσεις στη σειρά διάφορα όπως τα «κατέβα κάτω», «ανέβα επάνω», «έχει το κακό ελάττωμα» που λέμε συχνά, κάθεται και σε κοιτάει σαν εξωγήινο γιατί δεν τα είχε σκεφτεί…

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορεί να είναι πλεονασμός, αλλά μπορεί να είναι και επίταση. Όταν διατάζεις θυμωμένος, τι θα πεις, «Βγες, ρε!» ή «Βγες έξω, ρε!», «Κάτσε, ρε!» ή «Κάτσε κάτω,ρε!»;☺

 133. ΓιώργοςΜ said

  Μέχρι να επιβεβαιώσει το νομικό επιτελείο, από όσο έχω ψάξει, οι σύζυγοι δεν είναι συγγενείς (και δε θα μπορούσαν να είναι, αφού η αιμομιξία δεν επιτρέπεται). Οι βαθμοί συγγένειας είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει κανείς, ακολουθώντας το γενεαλογικό δέντρο, για να πάει από τον ένα στον άλλο. Από έναν αδελφό πχ στον άλλο είναι ένα βήμα προς τους γονείς κι ένα βήμα προς τον αδελφό, στα ξαδέρφια πάει μια γενιά πίσω, άρα γονιός – παππούς – θείος – ξάδερφος κοκ

 134. ΣΠ said

  Για όποιον τον ενδιαφέρει το σνούκερ, ξεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτή την στιγμή ο Ο’Σάλλιβαν παίζει με έναν Ταϋλανδό με δύσκολο όνομα και προηγείται 5-0.

 135. venios said

  Ως προς τη συγγένεια τα πάντα είναι θέμα σύμβασης. Από ένα γονέα στον άλλο υπάρχουν δύο βέλη, ένα προς το παιδί κι ένα προς τον άλλο γονέα, άρα βαθμός 2.

 136. Νέο Kid said

  134. Σταύρο, στο άλλο Eurosport έχει Χίγκινς-Στήβενς. Πιο ενδιαφέρον. ☺️

 137. Avonidas said

  #135. Όχι, δεν πάει έτσι· πρώτα πας πάνω και μετά κάτω στο γενεαλογικό δέντρο. Στην περίπτωση των συζύγων, θα πρέπει να ανέβεις από τον 1ο σύζυγο μέχρι τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονό τους (πάντα θα υπάρχει ένας τέτοιος), και μετά να ξανακατέβεις από τον άλλο κλάδο, ως τον 2ο σύζυγο.

 138. ΣΠ said

  136
  Ως προς το σκορ ναι, αλλά ο Ρόνι κάνει τέχνη.

 139. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  @74, Πέπε

  Ωραίο! ☺ 😃

 140. eris said

  «δεκάδες χιλιάδες κοβηλίθιοι διαδηλωτές, οι περισσότεροι ακροδεξιοί, έκαναν χτες διαδήλωση στο Βερολίνο ενάντια στα περιοριστικά μέτρα».
  καταρχας, όχι δεν ειστε ο πρώτος που χρησιμοποιήσατε τον ορο κοβηλίθιος, αλλωστε το covidiot έκανε την εμφανισή του απο τις πρωτες μέρες της καραντίνας. κατά δεύτερον παρά τη σχολαστικότητα της αναγνωσής σας, γενικά μιλώντας, κάνετε λάθος για την ταυτότητα των διαδηλωτών. σχεδόν πουθενά δεν επιβεβαώνεται η αναφορά σε συντριπτική πλειοψηφία ακροδεξιών. ακόμα και τα 100% καθεστωτικά μέσα όπως το bbc πχ μιλάνε για ελάχιστους ακροδεξιούς και κυρίως για «συνωμοσιολόγους», υποστηρικτές του συντάγματος, «αντι-εμβολιαστές»*, δημοκράτες κτλ τέλος, για να επανέλθουμε στους κοβηλίθιους, να επισημάνω ότι η λέξη έχει μια εγγενή αμφισημία. δεν είναι ξεκάθαρο ποιους χαρακτηρίζει ως ηλίθιους: όσες επιλέγουν να κριτικάρουν τις πολτικές της πανδημίας ή όσους δέχονται αδιαμαρτύρητα την αφήγηση των πολυεθνικών, των κρατών και των καθεστωτικών μέσων;
  *και επίσης: κάποια που έχει επιφυλάξεις στο να δεχτεί να της χώσουν στο αίμα κάτι που θα παραχτεί βιαστικά στα εργαστήρια φαρμακευτικών κολοσσών, δεν είναι απαραίτητα «αντι-εμβολιάστρια», η προπαγάνδα είναι συμφωνούμε όλοι πιστεύω, κακό πράγμα.

 141. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @132. «Κάτσε κάτω ρε μ——«, βέβαια! 🙂
  [Πλεονασμός δεν είναι! Για να επιτείνεις και να επιβάλεις, Γιάννη, την εντολή -παραφράζοντας τον Αναγνωστάκη- «σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι μονές συλλαβές»,
  όπως του τροχαϊκού οκτασύλλαβου: – υ – υ – υ – υ / κά-θε πέ-τρα μνήμ- ας γέ-νη.
  Αν του πεις «κάτσε, ρε», δεν κάνεις τίποτε 🙂 🙂

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  140: Είναι παρατηρημένο αυτό: φτάνει σε μια πολυπληθή διαδήλωση να παρεισφρήσουν μερικοί ακροδεξιοί, για να συκοφαντηθεί ως «συγκέντρωση φαδιστοειδών» από τους αντιφρονούντες ή από τα ΜΜΕ. Το ίδιο συμβαίνει και από την άλλη πλευρά: μερικοί μπαχαλάκηδες αρκούν για να χαρακτηριστεί οχλοκρατικό ένα συλλαλητήριο με πολύ σοβαρά αιτήματα. Πολύ βολικά όλα αυτά για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται με την ουσία των πραγμάτων.

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87 (από το λινκ)
  >>με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, »

  κυβερνητικής;
  ………………………………………………………
  Δύο σύζυγοι:
  βαθμός συγγένειας μεταξύ συζυγων δεν υφίσταται :),
  με τα παιδιά τους α΄βαθμού όπως και με τους γονείς τους, με τους παπούδες β΄βαθμού, με τους πρωτοθείους και τα τα πρωτανίψια γ΄βαθμού με τα πρώτα ξαδέλφια δ΄βαθμού, όπου και ολοκληρώνεται η κληρονομική διαδοχή

  Τα αδέλφια μεταξύ τους β΄βαθμού

 144. Κώστας said

  74: Το ίδιο κι εγώ, Πέπε! 🙂

 145. Κώστας said

  Το σχ. 73 εννοούσα.

 146. … Πέθανε, την περασμένη εβδομάδα, … ο θρυλικός κιθαρίστας Peter Green. … Μόνο που… η φωτογραφία … δείχνει … τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Πινκ Φλόιντ.

  Μπέρδεμα από αχρωματοψία.

 147. … Εποχιακή κομεντί; Δηλαδή προβάλλεται κάθε καλοκαίρι;

  Ε, δεν είναι σαν τον κιθαρίστα «όλων των εποχών»

 148. … Εκτός εάν, … καταδικάσουμε σε αχρησία το «πώς» και αποφασίσουμε ότι μόνο το ερωτηματικό υπάρχει. (Εμένα πάντως μου αρέσει και το χρησιμοποιώ). …

  Κι εμένα.
  Πχ, μού φαίνεται ομαλότερο να πω
  «Ξέρω πως είναι…»
  από
  «Ξέρω ότι είναι…»

 149. … «Παρακαλούμε μην εισέρχεστε μέσα» …

  Το εισερ- πιθανόν προστέθηκε κατόπιν παραγγελίας.

 150. 134, … Αυτή την στιγμή ο Ο’Σάλλιβαν παίζει με έναν Ταϋλανδό με δύσκολο όνομα και προηγείται 5-0. …

  No chance to Thai the game

 151. Παρεμπιπτόντως, η «ταινία εποχής» είναι κάποιος γαλλισμός φαντάζομαι. Από το belle époque, μιας και δεν αναφέρεται σε οποιαδήποτε ιστορική ταινία αν και συνεκδοχικά πιάνει μάλλον ολόκληρο τον 19ο αιώνα.

 152. sarant said

  148 Είναι και η χασμωδία πολλές φορές -όπως στο «ξέροοτιινε». Με το «πως» την αποφεύγεις.

 153. 151 Μάλιστα. Βλέπω ότι films d’époque είναι κάθε ιστορική ταινία, από Μεσαίωνα και δώθε: https://www.senscritique.com/liste/Films_d_epoque/78237

 154. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  #87 κε

  Γρήγορες και -προ παντός- λογικές αποφάσεις, βρε παιδιά: Αυξάνονται -ραγδαία- τα κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνουμε την πληρότητα στα πλοία!! (Τα ποσά είναι ανάλογα…)
  Κατά τα άλλα ‘παραμένουμε ασφαλείς’, ‘τηρούμε τις αποστάσεις’ κλπ κλπ. Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/254433_ayxanoyn-tin-plirotita-sta-ploia-eno-tin-aperriptan-prin-treis

 155. Theo said

  @32, 48:
  Όταν δω ό,τι (με υποδιαστολή) κάνω πάρτι. Για τη μεγάλη πλειονότητα των γραφόντων στο Διαδίκτυο η υποδιαστολή φαντάζει κάτι εξωγήινο.

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι ένα τεστάκι για εμπέδωση: ότι, ό,τι, πώς,πως:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%2520Politismos/Yliko/askisis%2520nea/onomatikes-nea-9.htm&ved=2ahUKEwjBoLnN_fzqAhUJzKQKHcOFCBkQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw1nW7lVhlUvMPazqISOPp-f&cshid=1596387258807

 157. 142 Όσο νάναι υπάρχουν κάτι ποιοτικές διαφορές. Κανένα (μέινστριμ) ΜΜΕ δεν έχει ποτέ αναφερθεί σε «συγκέντρωση φασιστοειδών». Φτούκακα, τι λεξιλόγιο είναι αυτό? Αντιθέτως, όλα τους χαϊδεύουν τα φασιστοειδή. Τα οποία παρεισφρέουν (για να μην πλατειάσω δέχομαι χάριν της κουβέντας ότι παρεισφρέουν) σε συγκεκριμένου είδους συγκεντρώσεις, ευεπίφορες σε ακροδεξιές επιρροές. (Άσχετο: Θυμήθηκα τώρα το «Μίκη αλλάζεις την Ιστορία» που έψελνε χωρίς ήθος, τόνο και ψυχή στον Μ.Θ. στο συλλαλητήριο μια εμφανώς στημένη κλάκα/χορωδία).
  Οχλοκρατικές λόγω μπαχαλάκηδων χαρακτηρίζονται επίσης συγκεκριμένου πολιτικού στίγματος συγκεντρώσεις. Και χαρακτηρίζονται έτσι από τα ίδια ΜΜΕ που λέω παραπάνω. Αυτά που γανώνουν το κρανίο του κόσμου με την άποψη της αστυνομίας, η οποία και συντονίζει/συνεργάζεται με τα κωλοπαίδια που δίνουν το έναυσμα διάλυσης της συγκέντρωσης. Είναι παρατηρημένα αυτά.

 158. Γς said

  149:

  >πιθανόν προστέθηκε κατόπιν παραγγελίας.

  του κολλητού του Πολυχρόνη

 159. Κώστας said

  Πέπε, το βαρυσήμαντο σχόλιο ότι κι εγώ μπερδεύτηκα, το άφησα στις 11:58. Άλλα άλλαι αι βουλαί της μαρμάγκας… 🙂

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154 >>Γρήγορες και -προ παντός- λογικές αποφάσεις, βρε παιδιά: Αυξάνονται -ραγδαία- τα κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνουμε την πληρότητα στα πλοία!!
  Πώς πώς, λο γι κέ ς! :


  30.7.2020

  Θεοχάρης: Δεν θα αυξηθεί τελικά η πληρότητα στα πλοία – «Φρένο» από τους λοιμωξιολόγους.
  Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1.
  «Έχουν φτάσει στα όριά τους οι ακτοπλοϊκές, όμως η Επιτροπή είναι αυστηρή», σχολίασε σχετικά ο Χάρης Θεοχάρης ανακοινώνοντας ότι η πληρότητα θα μείνει στο 65%.
  http://www.topontiki.gr/article/398279/theoharis-den-tha-ayxithei-telika-i-plirotita-sta-ploia-freno-apo-toys-loimoxiologoys

  2.8.2020
  Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα πλοία
  Στο 80% από το 60%, που ήταν έως σήμερα, αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.
  http://www.topontiki.gr/article/398743/ayxanetai-o-megistos-arithmos-epivaton-sta-ploia

 161. sarant said

  158 Όταν πιαστεί σχόλιο, το ετεροχρονίζω γιατί αν το απελευθερώσω με την ίδια χρονική σήμανση θα χαλάσει τις παραπομπές των επόμενων σχολίων.

  Αλλά κάτι γίνεται με τα σχόλιά σου, σε πιάνει συστηματικά. Δοκιμασες να καθαρίσεις τα κούκιζ;

 162. BLOG_OTI_NANAI said

  Κακώς στο ζήτημα των ψεκασμένων βάζουν μόνο ακροδεξιούς. Νομίζω έχει πλέον φανεί καθαρά ότι συνθήματα ακροαριστερά ότι δεν πρόκειται για πανδημία αλλά για επίθεση σε δικαιώματα και εργατική τάξη, εντάσσουν και ακροαριστερούς στην ομάδα των ψεκασμένων. Επίσης δείξαμε αφίσες ότι εν μέσω πανδημίας ακροαριστερές οργανώσεις δήλωναν σε αφίσες… υπερήφανα ότι δεν πρόκειται να αναβάλλουν τις συγκεντρώσεις τους.

  Άρα, οι επικίδνυνοι είναι παντού.

  Για να μην είσαι ψεκασμένος γενικά, θα πρέπει να έχεις αποδείξεις αδιάσειστες ότι μια παγκόσμια συνωμοσία συμβαίνει τώρα. Επειδή όμως η Ιαπωνία και η Σουηδία χαλάνε τη σούπα της «παγκόσμιας συνωμοσίας», τουλάχιστον ας είμαστε σοβαροί.

  Για να μην είσαι αντιεμβολιαστής, θα πρέπει να έχεις απλώς αμφιβολίες για ένα εμβόλιο που παράχθηκε πολύ γρήγορα. Αν όμως δοκιμαστεί αρκετά και δεν είσαι ο πρώτος, τότε πλέον δεν υπάρχει λογική. Επίσης, δεν μπορείς να λές ότι βάζουν μέσα GPS και αναμεταδότες της προσωπικής σου ζωής…

  Παράλογο να μιλάμε για επιχειρήματα αλλά τέλος πάντων:

  – Αν υπήρχε παγκόσμια συνωμοσία, τότε οι συνωμότες δεν θα ήθελαν να γίνει βούκινο ότι θέλουν να ρίξουν GPS στον λαό…
  – Αν υπήρχε παγκόσμια συνωμοσία, και μάλιστα τόσο αναλέητη που να επιβάλλει σιωπή στους πάντες, γιατί γνωρίζουν για τη «συνωμοσία» μέχρι και οι ταξιτζήδες, οι περιπτεράδες και αυτοί που πουλάνε ποπ-κορν; Γιατί μπορούν να φιμώσουν εκατομμύρια γιατρούς κιαι πολιτικούς, αλλά όχι τους ταξιτζήδες, τους περιπτεράδες και αυτούς που πουλάνε ποπ-κορν;
  – Αν υπήρχε παγκόσμια συνωμοσία, θα έριχνε το GPS σιωπηλά. Άρα, όσοι κάνουν κανονικά εμβόλια στα παιδάκια τους, αυτή τη στιγμή θα πρέπει αν έχουν ήδη… GPS μέσα τους τα παιδιά, οπότε, ας μην ανησυχούν. Επίσης, τέτοιοι κάτοχοι υπερτεχνολογίας σε στιλ James Bond πως στην ευχή δεν βρήκαν τον τρόπο να βάλουν το GPS σε πλήθος φάρμακα ευρείας κατανάλωσης;

  Φυσικά αισθάνεσαι ανόητος να επιχειρηματολογείς γι’ αυτά, αλλά τέλος πάντων.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: Για θυμήσου το 2011 και τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων. Μιλάμε για πολύ κόσμο, έτσι; Μια Κυριακή απόγευμα χρειάστηκα 20 λεπτά, για να μπορέσω να διασχίσω το πλήθος και να φτάσω από την Αμαλίας στην Ερμού. Και πώς παρουσίαζαν τα συστημικά ΜΜΕ αυτές τις συγκεντρώσεις, πώς χαρακτήριζαν τόσες χιλιάδες ανθρώπους; Ως «τα φασιστοειδή της πάνω πλατείας» και τους «τους ακροαριστερούς της κάτω πλατείας». Υπήρχαν και απ’ αυτούς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνθρωποι που τους είχε έρθει ο ουρανός στο κεφάλι και ήθελαν να διαμαρτυρηθούν. Δοκιμασμένη η συνταγή και μονότονοι οι χαρακτηρισμοί.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  162: Για να μην είσαι ψεκασμένος γενικά, θα πρέπει να έχεις αποδείξεις αδιάσειστες…
  Τι λέμε τώρα !!!

 165. Γιάννης Ιατρού said

  https://www.cnews.fr/monde/2020-08-01/elon-musk-pretend-que-les-pyramides-degypte-ont-ete-construites-par-des-aliens

 166. aerosol said

  #140
  Ίσως μπορώ να διευκολύνω:
  Είναι ελάχιστοι (αν υπάρχουν) αυτοί που «δέχονται αδιαμαρτύρητα την αφήγηση των πολυεθνικών, των κρατών και των καθεστωτικών μέσων». Και σχεδόν όλοι κριτικάρουν τις πολιτικές της πανδημίας. Αυτό που κάνει τους «κοβηλίθιους» ιδιαίτερη περίπτωση είναι (1) ακριβώς πως θεωρούν πως όλοι οι άλλοι είναι αφελή θύματα, (2) πως αφελέστατα αποφασίζουν πως ό,τι δεν είναι πολυεθνική, καθεστώς ή επίσημη δομή, τους λέει την αλήθεια ή θέλει το καλό τους και (3) πως η σκέψη τους δεν αντέχει να διαχειριστεί αποχρώσεις, φτάνει μόνο μέχρι κάποιο είδος άσπρου-μαύρου.

  Παράδειγμα για το (3): Όλοι γνωρίζουμε πως η τεράστια επιστημονική κοινότητα δεν περιέχει μόνο μπουμπούκια. Όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν και κακοί επιστήμονες, ή αυτοί που θα προωθήσουν μια θεωρία επειδή τους ωφελεί. Δηλαδή ΟΛΟΙ καταλαβαίνουμε πως και οι επιστήμονες είναι άνθρωποι πολλών ποιοτήτων. Δεν στηρίζουμε την επιστήμη επειδή παντού και πάντα είναι άγια και αλάθητη. Την στηρίζουμε επειδη συνολικά είναι ένα τεράστιο σύστημα που δείχνει να θετικά αποτελέσματα, έχει κάποια συστήματα αυτο-ελέγχου τα οποία κουτσά στραβά δουλεύουν. Το γνωρίζουμε εκ του αποτελέσματος, το έχουμε ζήσει -συνυπολογίζοντας και τις εξαιρέσεις του.
  Οι «κοβηλίθιοι» συνήθως δεν έχουν ιδέα για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν πως δεν υπάρχει κάτι τέλειο. Ο βαθμός ανασφάλειας και τρόμου τους ξεπερνά των υπολοίπων. Μαζί με τα αποπλύματα του μπάνιου πετάνε και το μωρό, όπως λέει η αγγλοσαξωνική παροιμία. Οπότε απαρνούνται όλες τις «επίσημες» δομές και απόψεις (που όλοι ξέρουμε πως συχνά είναι προβληματικές) και αγκαλιάζουν τις απείρως πιο ανεξέλεγκτες (και άγνωστης ατζέντας) απόψεις ανεκπαίδευτων, μη-ειδικών, ύποπτων ομάδων, τελείως αδιαφανών «ινστιτούτων», και διάφορων αγνώστων στο ίντερνετ. Σαν ένα παιδί που τσαντισμένο από μια αδικία στην οικογένεια θα τρέξει να βρει παρηγοριά στον χαμογελαστό κύριο με την καραμελίτσα…
  Είμαι μεν σκεπτικός απέναντι στους «βιομηχανικούς κολοσσούς» αλλά δεν θα έβαζα τίποτα στο αίμα μου που που θα προερχόταν από την μπανιέρα στο υπόγειο κάποιου «πεφωτισμένου» μπάρμπα. Στατιστικά, οι κολοσσοί συνήθως έχουν καλό αποτέλεσμα για την υγεία μου. Όχι πάντα, αλλά συνήθως.Τόσο «συνήθως», που πλέον γιατρεύουν πολλά πράγματα που προ κολοσσών στέλνανε εκατομμύρια στον τάφο. Ρωτήστε και τους αρνητές των φαρμάκων για το AIDS που δεν πιστεύουν τους κολοσσούς ή την «καθεστωτική» επιστήμη. Α, συγνώμη… δεν μπορείτε! Πεθαίνουν ταχύτατα, δυστυχώς… Ενώ τα πρόβατα που πιστεύουν την επίσημη άποψη ζουν σαν άνθρωποι για πολλές δεκαετίες.

  Οι υποστηρικτές της συνομωσίας δεν είναι εξ ορισμού ακροδεξιοί. Αλλά η ακροδεξιά βασίζεται πάντα σε τέτοιες συναισθηματικές αντιδράσεις του κοινού, πάντα ποντάρει στο θυμό των (δικαίως ίσως) απογοητευμένων, πάντα προσφέρει θεωρίες που περιλαμβάνουν μίσος, διάσπαση και μειώνουν την κριτική σκέψη. Συνεπώς η ακροδεξιά έχει όλες τις καραμελίτσες που το θυμωμένο παιδί πρόσκαιρα αποζητεί. Και η πλειοψηφία των υπέρ το δέον συνομωσιολόγων τις καταπίνει και σταδιακά μετατρέπει κάποιες ιδέες του ή όλη του τη στάση σε ακροδεξιά. Διότι η ανθρωπότητα, η δημοκρατία, η επιστήμη, δεν είναι τέλεια πράγματα, είναι μπερδεμένα και δύσκολα και καμιά φορά βγάζουν προβλήματα. Άμα έχεις τσαντιστεί και φοβάσαι δεν αντέχεις τα δύσκολα. Και σταδιακά απομακρύνεσαι από αυτά.

  [Το κοβηλίθιοι το θεωρώ προβληματικό. Πέρα από διχαστικό (για λόγους που κατανοώ) θέτει το θέμα σε βάση εξυπνάδας. Είμαι πεπεισμένος πως η βάση είναι ψυχολογικοί παράγοντες, κυρίως το πόσο αντέχεις να διατηρήσεις κανόνες λογικής υπό συνθήκες έντονης πίεσης. Πόσο αντέχεις το χάος της ζωής. Εκεί που πάντα η ανθρωπότητα στατιστικά μπάζει…]

 167. 163 Ευτυχώς έχω κόψει εντελώς την τιβί από τα είκοσί μου οπότε δεν είδα αυτά που λες, αλλά δεν μου κολλάει καθόλου αυτό το «φασιστοειδή» των συστημικών ΜΜΕ. Από άλλους χώρους προέρχεται ο χαρακτηρισμός. Και επειδή βόλταρα αρκετά εκείνες τις μέρες και στην πάνω και στην κάτω πλατεία, μπορώ να σε βεβαιώσω πως όντως, ό,τι παιχνίδι έκαναν οι (όχι και λίγοι) φασίστες το έκαναν στην πάνω πλατεία αποκλειστικά. Ένα βραδάκι τζαρτζαριστήκαμε πολύ άσκημα για κάνα εικοσάλεπτο, όταν επιχείρησαν να κατεβάσουν πανό και σημαίες του ΜΛ-ΚΚΕ. Τρέξαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι, από σύριζα και ΚΚΕ-ΜΛ μέχρι αναρχικοί και ξέμπαρκοι όπως του λόγου μου και τελικά δεν τους πέρασε. Αλλά τον τόνο εκεί τον έδιναν αυτοί.

 168. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Αμέσως να με πιάσεις από το λαιμό. Εντάξει, ξέρουμε ότι έχει αποδειχθεί πως τις Πυραμίδες τις έφτιαξαν εξωγήινοι. Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα!

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  156: Έτσι είναι. Κι αφού σήμερα είναι επέτειος της φασιστικής βομβιστικής επίθεσης στην Μπολόνια, όσοι τότε υποστήριζαν ότι η ακροδεξιά και η ακροαριστερή τρομοκρατία υποκινούνταν ή χρησιμοποιούνταν από μυστικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν φαντασιόπληκτοι και συνωμοσιολόγοι. Τώρα είναι κοινός τόπος.

 170. 167 Κι όταν ακούς το μπλοκ τους σύσσωμο να τραγουδάει «δεν υπάρχει δεξιά/δεν υπάρχει αριστερά/μόνο κόκαλα ελλήνων ιερά», φασισταριό μυρίζει. Άμα είναι ν΄ ακούσω το γιουπιγιά, ανέβασε πρόσφατα ο Πέπε κάτι καταπληκτικές αμερικάνες γιαγιούμπες και τους πάπουλ τους. Με χίλια τους πήγα, νάσαι καλά Πέπε.

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  167:Α, μπράβο, εδώ βρίσκεται το ζουμί: τον τόνο τον δίνουν αυτοί. Γιατί είναι οργανωμένοι και «ξέρουν απ’ αυτά». Ο πολύς κόσμος θέλει απλώς να διαδηλώσει την αντίθεσή του, είναι θυμωμένος αλλά ανοργάνωτος και άπειρος. Εύκολο είναι να παρασυρθεί από επιτήδειους. Οι Αγανακτισμένοι π.χ. συγκεντρώνονταν κατά χιλιάδες, πολλές φορές άλλοι κάθε μέρα, αλλά τον τόνο τον έδιναν οι οργανωμένες μειοψηφίες. Βούτυρο στο ψωμί των ΜΜΕ.

 172. Triant said

  134, 138: Και ο δύσμοιρος ο Ταϊλανδός δεν είναι ότι κι ότι, είναι νούμερο 20.

 173. Νέο Kid said

  166. Ας παραφράσω τον Αλέξανδρο κι ας πω «Αν δεν ήμουν ο Νεοκίδιος ,θα ήθελα να ήμουν ο Αεροζόλιος!» (Σχολιαστικώς -wise τουλάχιστον ) 😀
  Τα είπες και πάλι όλα . Απλώς να προσθέσω άλλη μία «ποιότητα» στους κοβηλιθίους. Τον εαυτουλισμό ή αλλιώς το ολικό γράψιμο για το συνάνθρωπο τους. Όσοι βέβαια διαθέτουν αυτήν την ποιότητα δεν περίμεναν τον κορονοϊό για να την μοστράρουν ξεδιάντροπα…
  Χαρακτηριστική περίπτωση μια Κύπρια κυρία που ήρθε πρόσφατα στην Κύπρο από την Αμερική , έσπασε την καραντίνα κατ οίκον στην οποία υποχρεούταν, ταξίδεψε άβολη την Κύπρο απ Ανατολή σε Δύση κι από βουνό σε θάλασσα ,κι οργάνωσε και γκλαμουρους πολυπληθές πάρτυ γενεθλίων για την κόρη της στη Λάρνακα… ούτε 200 άτομα (μέχρι τώρα. Ακόμα ψάχνουνε επαφές) δεν μόλυνε . Αστεία πράγματα…

 174. 171 Εκ των οποίων μειοψηφιών οι επιθετικές ήταν αποκλειστικά οι ακροδεξιές. Και, άποψή μου και σ’ όποιον αρέσει: Ποτέ, για κανένα λόγο δεν αφήνεις φασίστες να κατεβάσουν σφυροδρέπανο. Τελεία και παύλα. Στην Ελλάδα ζούμε, με τη γνωστή αδιάσπαστη ακροδεξιά συνέχεια δεκαετιών.

 175. 166. Αεροζόλ, τα είπατε όλα όσα εδώ και ώρα προσπαθώ να οριοθετήσω σε παρέα, θεωρώ, έξυπνων ανθρώπων. Επιτρέψτε μου να διαβάσω την άποψή σας.

 176. Γιάννης Ιατρού said

  174: Έχει μείνει απωθημένο από τον καιρό του Reichstag στο Βερολίνο

 177. Γιάννης Ιατρού said

  173 (166): Ένας Λάμπρος σας χρειάζεται, αλλά έλα ντε που μας σνομπάρει τελευταία 🙂 🙂 🙂

  ΥΓ: να μου επιτρέψετε την συμπλήρωση πως δεν είναι ασύνηθες, πως πολλοί απ΄αυτούς 😎 συγκαταλέγονται στους «αγοραστές» 100΄δων ρολών χαρτιού τουαλέτας (βλ. και δηλώσεις της κας Βούλτεψη 😜)

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  «το πόσο αντέχεις να διατηρήσεις κανόνες λογικής υπό συνθήκες έντονης πίεσης. Πόσο αντέχεις το χάος της ζωής.»
  Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία και η εξήγηση για το φαινόμενο των συνωμοσιολόγων. Γι’ αυτό και όλοι τους είναι υπέρ των αυταρχικών, των άμεσων, των «δυναμικών», των «καθαρών» λύσεων, που, βέβαια, αρμόδιος να τις επιβάλλει είναι ο Ηγέτης. Και εδώ εδράζεται και η απέχθειά τους για τη δημοκρατία, που, εξ ορισμού, βασίζεται στην πολυφωνία, στον συμβιβασμό, στον σεβασμό κανόνων και θεσμών, στις μακρόχρονες διαδικασίες, στην «ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών».

 179. Triant said

  Όχι τόσο άσχετο:
  Στο παγκόσμιο Σνούκερ, ηλεκτρονικό χειροκρότημα! Πρέπει να το συνηθίσουμε;

 180. 176 Να πάνε να τους ψυχαναλύσει η Ουρανία, η κόρη.

 181. sarant said

  166 Α γεια σου!

  178 Θα το συζητήσουμε και αύριο αυτό

 182. Πέπε said

  @163 και συναφή:

  Παιδιά, σταθείτε να τα βάλουμε σε μια σειρά.

  Πρώτα απ’ όλα, οι Αγανακτισμένοι ποτέ δεν κατέλαβαν την πλατεία Συντάγματος. Ή ίσως λίγο τις πρώτες μέρες. «Αγανακτισμένοι» ήταν ένα όνομα με το οποίο αυτοπροσδιορίζονταν ΜΟΝΟ οι της πάνω πλατείας, του Αγνώστου δηλαδή. Μεταξύ των οποίων υπήρχαν όντως ακροδεξιοί, και όντως έδιναν τον τόνο. Ωστόσο δε νομίζω ότι οι ακροδεξιοί του 2011 ήταν ιδιαίτερα προπονημένοι – τότε άρχισαν να οργανώνονται. Σ’ αυτό ειδικά το σημείο δέχομαι διορθώσεις, πάντως αυτή την εντύπωση έχω.

  Στην κάτω πλατεία επαναλαμβανόταν τακτικά και έντονα ότι δε δεχόμαστε τον τίτλο Αγανακτισμένοι.

  Δεύτερον: σ’ όλη την πάνω και κάτω πλατεία (νομίζω στην πάνω, είμαι απόλυτα σίγουρος για την κάτω) απαγορεύονταν οι δημοσιογράφοι. Επομένως ό,τι κι αν δημοσιεύτηκε σχετικά, ακόμη κι απ’ τον πιο καλοπροαίρετο υποθετικά δημοσιογράφο, που να μην ήθελε να διαβάλει κανέναν και να διαστρεβλώσει τίποτε, ήταν κατά φαντασίαν. Ίσως η πάνω πλατεία να ήταν πιο κοντά στους εκτός καταλήψεως δρόμους κι έτσι κάποια από τα εκεί τεκταινόμενα να έφτασαν (όσο και όπως έφτασαν) στην αντίληψη των δημοσιογράφων – για παράδειγμα, μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω την εντελώς εσφαλμένη ονομασία Αγανακτισμένοι που έγινε γνωστή σε όλους όσοι δεν ήταν εκεί.

  Πάντως πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανείς που να μην ήταν επιτόπου δεν έχει ιδέα τι γινόταν. Κανείς. Δεν υπήρχε τεχνικά τρόπος.

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166. Αεροζόλ καλά τα λες, πυκνά και ουσιαστικά, εκτός εκτός από το παράδειγμα «Σαν ένα παιδί που τσαντισμένο από μια αδικία στην οικογένεια θα τρέξει να βρει παρηγοριά στον χαμογελαστό κύριο με την καραμελίτσα…».
  Νομίζω δεν είναι κάποιος καυγάς/θυμός που κάνει ένα παιδί να ακολουθήσει «τον κύριο με την καραμελίτσα» (ανατριχίλα) αλλά η αθωότητά του και η εμπιστοσύνη στους μεγάλους και υπακούει λόγω ηλικίας. Ένα θυμωμένο παιδί μπορεί πχ να γίνει παραβατικό ή να κάνει κάτι εις βάρος του εαυτού του να τρομαξει τους δικούς του (πχ να πάρει τους δρόμους,να «εξαφανιστεί» κλπ).
  Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά τη συνθήκη.

 184. Γιάννης Ιατρού said

  Για να μείνω στο θέμα…. 🙂 🙂 🙂

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βραδυνά μικρομέζεδα (νομίζω)

  «Η άνοδος των κρουσμάτων έριξε την Ελλάδα στη Β’ κατηγορία της Κύπρου»
  https://www.efsyn.gr/node/254473
  από τον τίτλο δεν εκατάλαβα πράμα.Στο κείμενο κάτι έπιασα. Εχει αεροκρουσμοκλίμακα φαίνεται η Κύπρος 😦
  ……………………………….
  «Η καταιγίδα αν και ήταν αναμενόμενη αφού η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποίηση για καταιγίδες σήμερα Κυριακή με έκτακτα δελτία πάραυτα ο κόσμος ξεχύθηκε στις παραλίες»
  Όταν προμηνύεται καταιγίδα *πάραυτα* στην παραλία.
  *Παρά ταύτα* προφανώς αλλά θαρρώ δεν είναι λάπσους πληκτρόλοτζι γιατ΄έχει τόνο στο πά -ραυτα
  https://argonafplia.gr/2020/08/02/%ce%bd%ce%b1%cf%8d%cf%80%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ad%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bb%cf%85%cf%8c%ce%bc%ce%b5/

 186. Dong-ho Spiros Merimanis said

  ο φίλος του Νίκου Σαραντάκου που ζητάει να πάρει θέση για την τσιμεντογωνία φαίνεται να θυσιάζει στην παλιά αθηναίικη πρόληψη για τη μακρινή και αγράμματη αποικία που λέγεται Βόρεια Ελλάδα
  «Προφανώς είναι λάθος» λέει «αλλά η καθημερινή χρήση το έχει κάνει «σωστό». Ή οχι; Στην Μακεδονία πάντως είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση του (μην πω και ‘αποκλειστική’ και στενοχωρήσω κανέναν).»
  δε θα στενοχωρήσεις κανένα φίλε του ιστολόγιου, είμαστε μαθημένοι από αντιμακεδονίτικες μπαρούφες

  έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα 958 κείμενα με τη λέξη «τσιμεντογωνία» τα πιο πολλά διαφημίσεις για εταιρείες που την πραγματοποιούν, ΌΛΕΣ εγκαταστημένες στην Αθήνα
  βάζοντας «τσιμεντοκονία» βγαίνουν 512000 κείμενα
  ΄με 0.2% αναφορές είμαστε πολύ μακριά από τη γενίκευση της λαθεμένης λέξης και οι λίγοι αγράμματοι είναι σίγουρα αθηναίοι

 187. Πάνος με πεζά said

  Στη μαστορική, υπάρχει επίσης και η «τσιμενΑκονία», το υγρο-μπετό» (Gross-beton), ενώ σε διαφήμιση ημιερασιτεχνικού σταθμού στο ραδιόφωνο, άκουσα και τα «αποξειδωτικά δάπεδα» (καθόσον το «εποξειδικά» όσο να’ναι, κάτι του αφαιρεί !)

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  188: Προφανώς δεν κυκλοφορούσαν ανάμεσα στον κόσμο Πρετεντέρηδες και λοιποί μεγαλοδημοσιογράφοι. Αλλά δημοσιογράφοι ινκόγκνιτο σίγουρα θα έκαναν τις βόλτες τους στην πλατεία. Θυμάμαι ότι οι κάμερες των καναλιών ήταν στημένες στα μπαλκόνια παρακείμενων ξενοδοχείων και δεχόντουσαν άφθονες μούντζες. Βάλε στο μπλέντερ φάσκελα, συνθήματα, πανό, πληροφορίες από τους ινκόγκνιτο και μπόλικη κακοπιστία ανακατεμένη με προπαγάνδα, έτοιμος προς σερβίρισμα ο σανός.
  (Το Αγανακτισμένοι το λέμε συμβατικά, για να συνεννοούμαστε και επειδή είχε επικρατήσει αυτή η ονομασία κατ’ αναλογίαν προς τους πρωτοπόρους Ισπανούς Ιντιγκνάδος)

 189. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 188 στο 182.

 190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  186, Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι και η τσιμεντοκονία είναι φτιαγμένη με όλους τους «ορθούς» γλωσσικούς κανόνες δηλαδή; Η κόνις παράγει κονία ή κονίαμα; 🙂

 191. Βρε τσιμεντοκτονία χρειαζόμαστε…

 192. Γιάννης Ιατρού said

  190: Εφάκι, η κονία ΕΙΝΑΙ κόνις, λίγο αρχαία βέβαι, αλλά δεν «παράγεται» 🙂

 193. Νέο Kid said

  Να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί υπάρχει σύγχυση. Ούτε η τσιμεντογωνία αλλά ούτε και η τσιμεντοκονία είναι σωστό! Κονία σημαίνει σκόνη . Κονία είναι η άμμος στη λάσπη, κονία (Αερική) είναι και ο γύψος, κονία (υδραυλική) είναι και το τσιμέντο.
  Οχι το τελικό υλικό της επίστρωσης. Αυτά λέγονται όλα κονιάματα. Το σωστό λοιπόν είναι τσιμεντοκονίαμα. Λάθος το λέτε και οι Αθηναίοι και οι wannabe Αθηναίοι στη Σαλόνικα.
  Εμείς στο κέντρο ,το λέμε σωστά!

 194. aerosol said

  #171
  Η αλήθεια είναι πως και συνωμοσίες συμβαίνουν και υπόγειοι μηχανισμοί λειτουργούν. Δυστυχώς είναι θολό το όριο ανάμεσα σε τι θα θεωρήσουμε ρεαλιστικό (ή έστω αληθοφανές) και τι παράλογο -και με τι εργαλεία θα κρίνουμε.

  #173
  Ευτυχώς είσαι ο Νεοκίδιος. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν συμβιβασμός! 🙂

  #175
  Μαγδαληνή με κολακεύεις…
  [Μην ξεχάσεις να μου στείλεις το ποσό των δικαιωμάτων!]

  #178
  Εκεί έχω καταλήξει. Η συνομωσιολογία δίνει μια ανακουφιστική αίσθηση ελέγχου. Είτε γιατί ενστερνίζεσαι μια θεωρία που δικαιολογεί το πώς νιώθεις, είτε γιατί ανακαλύπτεις υπαρκτούς ή ανύπαρκτους λόγους να φύγεις από την επικρατούσα θεωρία (που δεν σε καλύπτει συναισθηματικά) και να νιώσεις πως τουλάχιστον έχεις μπει πιο «βαθιά» στο πώς δουλεύουν τα πράγματα από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Είσαι «παίκτης» και όχι πιόνι σαν τους άλλους.

  #183
  Έχεις απόλυτο δίκιο Έφη. Χάριν συντομίας και έμφασης θυσίασα την ακρίβεια και το είπα άτσαλα. Έστω κι έτσι ελπίζω να έγινε κατανοητό το τι εννοούσα με αυτό τον τρόπο του λέγειν.

 195. Νέο Kid said

  193. Και δεν είμαστε σωστοί μόνο στην ορολογία της Οικοδομικής και των τεχνικών υλικών εμείς οι κεντρώοι, αλλά και στο πολύ πιο σοβαρό και κρίσιμο θέμα της ορολογίας του σουβλακίου!
  Μάθετε λοιπόν Αθηναίοι και γουαναμπήδες ότι το σουβλάκι δεν είναι καλαμάκι, κι ούτε φυσικά το πιτόγυρο είναι σάντουιτς και το τζατζίκι «σαλάτα». Για όνομα δηλαδή!

 196. Γιάννης Ιατρού said

  193: μόνο όταν χρησιμοποιείται *σκέτο* τσιμέντο (σαν τελική στρώση συνήθως, κατ΄εμέ πολύ λανθασμένη επιλογή) μπορούμε να πούμε τσιμεντοκονία. Το σύνηθες υλικό που είναι μείγμα, όπως το λέει ο Κίντος.

 197. sarant said

  184 Ωχ, κι άλλη με τσιπάκι.

 198. Νέο Kid said

  196. Γιάννη, γιατί μπλέκεις το αδαές πόπολο τώρα; Έγραψες «τσιμέντο» εννοώντας μπετόν (ή στα περσικά «σκυρόδεμα») Το τσιμέντο είναι κονία λέμε! Αυτό το γκρι σαν ψιλή άμμος που το βάζουν σε σακούλια που απέξω γράφει Calcestruzzi Panzzavolta Mitsotakomafia…

 199. Νέο Kid said

  Αν μου εξηγήσει ικανοποιητικά κάποιος ψαγμένος πάντως, πώς στο διάολο θα μπει το τζιπάκι με την ένεση… θα γραφτώ γι αρχή στους Flatearthers…και μετά βλέπουμε!

 200. Γιάννης Ιατρού said

  198: Όχι ρε Κίντο, που τους μπέρδεψα; Έγραψα τσιμέντο(κονία) εννοώντας το γκρι που λές 🙂 , που έγραφε απ΄έξω ΗΡΑΚΛΗΣ, ΤΙΤΑΝ κλπ. 50 κιλά κλπ. Το μπετόν είναι μίγμα με τσιμέντο, χαλίκι(α), άμμο κλπ. όπως και το τσιμεντοκονίαμα (τσιμέντο, άμμος κλπ.). Αυτό, πολλοί όπως θα ξέρεις το ρίχνουν σκέτο από πάνω από το υγρό ακόμα κονίαμα και το στρώνουν με τη σπάτουλα για να γίνει λεία η επιφάνεια κλπ. Ε, αυτό το τελικό μπορείς να το πείς τσιμεντοκονία, τ΄άλλα όλα όχι. Αυτό εννοούσα.

 201. Γιάννης Ιατρού said

  199: Κάψουλα (μικρο-), λένε 🙂

 202. Triant said

  199: Και καλά, μπήκε. Ενέργεια από που θα παίρνει για να εκπέμπει σε απόσταση, για να ξέρουμε, να μας βάλουνε και μια έξοδο USB στο μπράτσο να φορτίζουμε και τα κινητά μας.
  Δεν σηκώνει καμιά συζήτηση, αν έπιαναν τα επιχειρήματα δεν θα υπήρχε θέμα άλλωστε (όπως σε ένα άλλο ζήτημα).

 203. aerosol said

  #178 Έξτρα
  Θα ήθελα να τονίσω πως πολλοί συνωμοσιολόγοι κάθε είδους είναι όντως δημοκρατικοί, κρατούν τις αξίες τους, είναι εξίσου καλοί ή υποστηρικτικοί με τους αγαπημένους τους, μπορεί να δείχνουν εξυπνάδα σε τομείς που εγώ ίσως μειονεκτώ. Δεν είναι ένα πράγμα, ούτε τέρατα, άνθρωποι είναι. Καλοί, κακοί ή μέτριοι, όπως όλοι.

 204. Γιάννης Ιατρού said

  202: Θόδωρε, ενέργεια με τηλεφόρτιση αφενός σαν τα κινητά (τα μοντέρνα 🙂 ) ή αφεδύο μόνο ανάκλαση (σαν RFID). Αλλά είπαμε ρε συ, ανεπτυγμένης τεχνολογίας μικροπηνία😎🙄 και υλικά, όχι τίποτα τριτοκοσμικά 🙂

 205. ΓιώργοςΜ said

  Περί κονίας και κόνιδας, συμμάζεμα (ελπίζω): Κόνις είναι η σκόνη, κονία είναι η κόλλα. Όχι μόνο στην οικοδομική ορολογία.
  Τσιμεντοκονία είναι τσιμέντο σκέτο, όπως λέει στο 198 ο Νεοκίδιος, χωρίς αμμοχάλικο και άλλα πρόσθετα, η κόλλα που συσσωματώνει τα αδρανή υλικά. Σκέτη, χρησιμοποιείται για φινίρισμα επιφανειών (και γωνιών 🙂) αλλά και για ανάγλυφα σχέδια (πατητή).

 206. Γιάννης Ιατρού said

  205: Κονία και κόνις είναι το ίδιο, κονία είναι αρχαιότερο. Στ΄ αλλα (με την κόλλα=σκέτο τσιμέντο) κλπ. συνφωνούμε

 207. Triant said

  204: RFID εμφυτεύματα πουλάνε ήδη. Από 29.99 USD. Υποθέτω όμως πως όταν έρθει η ώρα τους δεν θα μπαίνει ύπουλα. Θα είναι απλώς υποχρεωτικό. Και θα πέφτει το χακάρισμα της αρκούδας 🙂

 208. Γιάννης Ιατρού said

  207: Ναι 🙂 Πάντως για να γίνουν «ενέσιμα» χρειάζεται ακόμα εξέλιξη το πράμα. Τώρα μπαίνουν φυτευτά, απ΄όσο ξέρω, όπως π.χ. στα σκυλιά κλπ.

 209. ΓιώργοςΜ said

  204 Ο Theremin χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική πριν από καμμία εβδομηνταρια χρόνια. Επίσης, εμφυτευόμενες συσκευές μπορούν να τροφοδοτηθούν με βιοηλεκτρισμό. Ας μην κολλάμε στο τεχνικά εφικτό, αλλά στο σκοπό: Ποιο κέρδος μπορεί να υπάρξει από κάτι τέτοιο; Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος λεπτομέρειες για τον καθένα; Μήπως οι θιασώτες της θεωρίας θα ήθελαν να είναι τόσο σημαντικοί ώστε να τους παρακολουθεί κάποια μυστηριώδης υπηρεσία;

 210. ΓιώργοςΜ said

  206 ντοκteur, κονία είναι και στην οδοντιατρική η κόλλα. Προφανώς ανάγεται ετυμολογικά στην ίδια λέξη, αλλά κατέληξε να σημαίνει κάτι συγκεκριμένο στη χημική τεχνολογία.

 211. 208 Είμαστε απολύτως σίγουροι πως έχουν αποκλείσει τα υπόθετα?

 212. Γιάννης Ιατρού said

  209: να τους παρακολουθεί κρυφά εννοείς; Γιατί φανερά γίνεται και σήμερα, όταν θέλουν κι επιτρέπεται από το νόμο, π.χ. βραχιολάκι κλπ.

 213. Triant said

  208: Είναι λέει και Mifare compatible. Ωραία, γιατί έχω έτοιμες κάτι ρουτίνες διαχείρισης που έχω βάλει σε POS για loyalty κάρτες. Θα περνάς την κάρτα σου και θα τσιμπάω και τα υπόλοιπα στα μουλωχτά. Μ’ αρέσει!

 214. Γιάννης Ιατρού said

  210: είναι και πιό εύηχο, σκέψου να πείς τσιμεντόκονις 🙂 🙂 🙂 Και βέβαια οι σημασία των λέξεων, ιδίως σε θέματα ορολογίας, εξελίσσεται…

  208: χαχα, ρε χτήνος (που προφανώς ούτε στον κοσμοτέτοιο, ούτε στο τζιμέηλ διαβάζεις τα μέηλ σου🤔), μιλάμε για πέρμανετ τοποθετημένες κάψουλες και παρόμοια. Έχεις δει εσύ υπόθετο μόνιμο;

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μπήκε ο Αύγουστος κι όπως είχα υποσχεθεί, θα κάνω δώρο στους σχολιαστές και τους επισκέπτες του ιστολογίου, ένα μνημειώδες μουσικό άλμπουμ progressive rock που (πλήν ενός), μάλλον θα είναι άγνωστο σε όλους και ένα μνημειώδες βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που κι αυτό ελάχιστοι θα το έχουν διαβάσει που όμως αξίζει να το ξαναδιαβάσουν.

  Αυτόν τον δίσκο τον θεωρώ ένα από τα 10 κορυφαία μουσικά αριστουργήματα που έχω ακούσει στην ζωή μου κι από τα πιο εθιστικά (είναι αμέτρητες οι φορές που τον έχω ακούσει από το 1985, κάτι που κάνω και τώρα που γράφω. Είναι ενα ολοκληρωμένο έργο και ακούγεται συνεχόμενα ολόκληρο. Τα άμαθα αυτιά ίσως χρειαστούν μια δυό επαναλήψεις και μετά ή θα εθιστούν ή θα τον απορρίψουν.😊

  Έχω αυτό το πολύ ωραίο βιβλίο σ΄αυτή ακριβώς την κατάσταση κι ένας φίλος που έχουμε κοινές αντιλήψεις (πράγμα ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΟ 😂) μου το έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή κι εγώ θεώρησα πως θα είναι ενα πολύ καλό αυγουστιάτικο ανάγνωσμα για το διαβαστερό κοινό του ιστολογίου.

  Είναι ένα βιβλίο που σε μεγάλο βαθμό ταυτίστηκα με τον ήρωα, κάπως έτσι αισθανόμουν κι εγώ τότε, τώρα δεν με ενδιαφέρει, έχω κατανοήσει πλέον τους ανθρώπους και τους λόγους της παρανοϊκής συμπεριφοράς τους και δεν θυμώνω μαζί τους, είναι αρκετό να προσέχω τις παρέες μου.😊
  Ο τίτλος μου φαίνεται κάπως παράξενος, δεν θα τον έλεγα αναρχικό τον ήρωα, ίσως απόκληρο, δεν ξέρω, επίσης η επιμέλεια δεν είναι κι ότι καλύτερο, έχει κάμποσα ορθογραφικά λάθη αλλά αυτά είναι αμελητέα μπροστά στην αξία του έργου, άλλωστε υπάρχουν οι ειδικοί εδώ που θα τα επισημάνουν.

  Click to access ursulaleguin_o_anarhikos_twn_dio_kosmwn.pdf

  Ως γνωστόν από παλιά, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το τέλος απέχω από το διαδίκτυο, κλείνω PC και τάμπλετ και περιορίζω στο ελάχιστο τα τηλέφωνα. Φέτος αποφάσισα να το επεκτείνω τον χρόνο ηλεκτρονικής αποχής για όλο τον μήνα.
  Εύχομαι σε όλους καλό σεξουαλικό μήνα, καλή ακρόαση, και καλό διάβασμα σε όσους ασχοληθούν με τα δώρα.
  Να είστε καλά και υγιείς όλοι και να μη μας εύρει άλλο κακό (σήμερα είχαμε τα σαράντα του αξέχαστου φίλου μας Αυγουστίνου) και τα ξαναλέμε τον Σεπτέμβριο, τον πιο σημαντικό και σεξουαλικό μήνα του χρόνου.😂
  Και μη ξεχνάτε, τα νεύρα και ο θυμός εξαφανίζονται με το σέξ, οπότε, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο!
  Φιλιά σε όλους.😍😍😍

 216. ΓιώργοςΜ said

  214 τέλος: 1ο, 2ο, 3ο, …ν μνημόνιο 😛😛
  (Εντάξει, όχι μόνιμο, για 100-200 χρόνια)

 217. Γιάννης Ιατρού said

  213 NFC θα το κάνουμε; Ε, ρε, από την παλιά τη Philips είχαν αρχίσει αυτά… (Mifare)

 218. Γιάννης Κουβάτσος said

  203: Μια χαρά παιδιά είναι, αλλά μπορεί να σε τρελάνουν ή να σου προσφέρουν μεγάλη διασκέδαση, ανάλογα με τα κέφια που έχεις. Έχω στον κύκλο μου συνωμοσιολόγο κι έχω σιχαθεί ν’ ακούω πώς δολοφόνησαν οι Άγγλοι τον Μεταξά (θεωρία της οδοντόκρεμας), πώς, οι Άγγλοι επίσης, δολοφόνησαν τον Κορυζή, για τους μυστηριώδεις θανάτους πολιτικών το 1936, όλοι δολοφονίες, πώς δολοφονήθηκε ο βασιλεύς Παύλος και πολλά άλλα παρόμοια συναρπαστικά αφηγήματα, αλήθειες ανακατεμένες με φαντασιοπληξίες, χωρίς ίχνος τεκμηρίων, με πηγές τύπου Κυριάκος Διακογιάννης και πάντα με ύφος «ακούστε, στραβάδια…». ☺

 219. Pedis said

  Μπορεί να ενδιαφέρει τον Νικοκύρη που είναι ψείρας 🙂

  Ernest Hemingway’s published works littered with errors, study claims

  και με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούν να γεννηθούν ερωτήματα για πολλά έργα. Ποιος ξέρει.

  Μα η ακόλουθη παράγραφος, από επιστολή του H., βρίσκω ότι έχει διαφορετικό ενδιαφερον:

  In a letter to the associate editor of Cosmopolitan, Hemingway warned against making any changes to his story After the Storm, which would appear in the May 1932 magazine:

  “It is understood if you publish it there are to be no changes in text or title – no additions – no cuts. Cannot submit it on any other basis.

  Don’t let anybody write me that it is very short. I know it is and if it could be any shorter I would make it shorter. It is as good and complete a story as I can write or I wouldn’t send it to you or to anybody else. And I don’t sell them by the yard or the word because I will cut out a thousand words to make one word important.

 220. Γιάννης Ιατρού said

  215: Καλά αυτά, και τα δώρα και όλα. Αλλά για τους κοβηλίθιους δεν μας είπες κάτι ρε συ, πολύ μας σνομπάρεις, στο είπα και το πρωί 🙂

 221. Νέο Kid said

  213. Μπα σε καλό σου! Με κόλασες νυχτιάτικα κι έχω και τη ρουφιάνα την insomnia…
  Milfara compatible διάβασα , και το μυαλό μου πήγε σε άλλου είδους εμφυτεύματα και σε ποίηση του Βιζυηνού…

 222. Γιάννης Ιατρού said

  221: 🤣🤣😂👍

 223. sarant said

  215 Ραντεβού τον Σεπτέμβρη, Λάμπρο!

  219 Χμ, ενδιαφέρον! Μερσι!

 224. aerosol said

  #209
  Η λογική της ύπουλης ή αναγκαστικής εμφύτευσης δημιουργεί μέσα μας μια αταβιστική αντίδραση απέχθειας αλλά πλέον μοιάζει παλιομοδίτικη. Προς το παρόν είναι τεράστιος ο όγκος πληροφοριών που προσφέρουμε εμείς οικιοθελώς, απλά και μόνο έχοντας κινητό ή με τις διαδικτυακές μας κινήσεις. Πληροφορίες που βάσει δικολαβίστικων επιχειρημάτων θεωρούνται σε κάποια κράτη πως δεν ανήκουν καν στον πολίτη τον οποίον αφορούν. Και μιλάμε για την επίσημη πρακτική, όχι την παράνομα ασκούμενη. Η Ευρώπη τα πάει λίγο καλύτερα σ’ αυτό αλλά και πάλι επιφανειακό είναι.

  Πάντως αν έπρεπε να τσιπακωθούμε όλοι για κάποιο λόγο, θα το συνέδεα με κάποια μεγάλη ευκολία και θα το διατυμπάνιζα, δεν θα το έκρυβα. Θα φρόντιζα να το επιθυμεί ο ίδιος ο κόσμος. Μπορεί να δημιουργούσα και μια τεχνητή σπάνη: να τους κάνω να καυγαδίζουν ποιος θα το πάρει πρώτος. Θα μπορούσα να παραβλέψω όσους θα το αρνιούνταν πεισματικά. Αν το είχα δομήσει επαρκώς το θέμα, σε λίγα χρόνια το ποσοστό τους θα μειωνόταν πολύ. Η συμμετοχή σε μια ευκολότερη καθημερινότητα είναι μπανάλ αλλά μεγάλο δέλεαρ, πιο αποτελεσματικό από τον εξαναγκασμό ή κρυφές μαζικές επιχειρήσεις τύπου χολυγουντιανής ταινίας. Οι συνομωσιολόγοι σκέφτονται με λογικές 60 χρόνων πίσω, νομίζω τα πιο ρεαλιστικά σενάρια είναι τετριμμένα και απλά.

  Είναι πολλές και σημαντικές οι πληροφορίες που μπορεί να βγάλει κάθε είδους φορέας ή εξουσία έχοντας τη δυνατότητα να βλέπει τα μοτίβα δράσης και κίνησης ολόκληρων πληθυσμών. Δεν χρειάζεται να στοχοποιηθώ εγώ ή εσύ. Αλλά αν χρειαστεί να στοχοποιηθεί κάποιος είναι πλέον εύκολο. Ακόμα και το να ενεργοποιηθεί εν εγνοία σου το κινητό σου και να σε καταγράψει είναι απολύτως εφικτό εδώ και χρόνια. Γίνεται αρκετά γλιστερό το επιχείρημα του «σιγά μην το κάνουν σε μένα». Σε κανένα σκοτεινό καθεστώς δεν γίνονται όλα σε όλους. Πάντα λίγοι θα βρεθούν στη δυσχερή θέση. Όμως οι δικατορίες δεν έπαψαν να υπάρχουν επειδή αλλάξαμε αιώνα -για να μην μπω στις δημοκρατίες και τό πόσο σέβονται ή όχι τους πολίτες τους.
  Προσωπικά φαντάζομαι πως (και ελπίζω να) είμαι τραγικά ασήμαντος. Δεν είναι κάποιος αμιγώς προσωπικός κίνδυνος που με ανησυχεί αλλά η συλλογική ανοχή της συνεχούς καταγραφής. Κάποτε ήταν ζήτημα επιβίωσης το αν ξέρει ο περιπτεράς σου τι εφημερίδα διάβαζες…

 225. Νέο Kid said

  Καλά ρε ! Τι μας πέρασες να μην ξέρουμε το Dispossessed; Για ηλεκτρικά πρόβατα μας πέρασες ή μήπως νομίζεις ότι μιλάμε αραβικά αντί για πραβικά! (Αυτή η έκδοση είναι; Δε διαβάζεται …)
  Η Ειδική Θεωρία της Συγχρονικότητας πάντως, είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη Γενική…

 226. Πέπε said

  @188:
  > > δημοσιογράφοι ινκόγκνιτο […] κάμερες των καναλιών ήταν στημένες στα μπαλκόνια παρακείμενων ξενοδοχείων …

  Ναι, οκέι. Ούτε σωματικός έλεγχος γινόταν, ούτε φέις κοντρόλ, ούτε επαγγελματική ταυτότητα έδειχνες για να σε διώξουν αν είσαι δημοσιογράφος (αλλά ούτε και απαγορευόταν να είσαι – απαγορευόταν να έρθεις να καλύψεις). ‘Οπως και να ‘χει, το τι πραγματικά γινόταν δεν το έδειξε κανείς. Άμα ήθελαν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατασκοπική τεχνολογία -δε νομίζω να είναι κάτι τόσο εξεζητημένο για δημοσιογραφικούς οργανισμούς- αλλά δεν το έκαναν. Ήταν εξωφρενικό το τι πίστευαν ότι γίνεται εκεί άνθρωποι που δεν είχαν πάει.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ονομασία, που κυκλοφόρησε για λίγο, «το κίνημα της κατσαρόλας», επειδή και καλά χτυπούσαν κατσαρόλες. Μπορεί κανείς να σκεφτεί διάφορους συνειρμούς και συμβολισμούς πίσω από μια τέτοια κίνηση, από τον πιο αθώο, ότι απλά σημαίνει «δεν έχουμε να φάμε», μέχρι άλλους πολύ χειρότερους, αλλά κανείς δεν έμεινε στη λεπτομέρεια ότι ΔΕΝ χτυπούσαν κατσαρόλες, εκτός από καναδυοτρείς ανθρώπους μερικές φορές τις πρώτες μέρες!

 227. Πέπε said

  226
  Η αλήθεια είναι ότι βλέπω να υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1_2011 το οποίο λέει τα πράγματα περισσότερο όπως έγιναν παρά όπως παρουσιαστηκαν. Και με φωτογραφίες. Άρα δεν είναι απόλυτο το σκοτάδι που καλύπτει τα γεγονότα.

  Αλλά από τη Συζήτηση προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι στη σύνταξη του άρθρου ήταν -τουλάχιστον κάποιοι- παρόντες οι ίδιοι, όσο για τις φωτογραφίες, αν δεν τις τράβηξαν μόνοι τους, θα τις βρήκαν σε κάποιο από τα πολλά μπλογκ που ασχολούνταν εκείνο τον καιρό. Άλλωστε δίνουν και παραπομπές στα ίδια τα αρχεία των συνελεύσεων.

 228. 225 Θυμάσαι που σας είχα κοτσάρει το λινκ με τα μαθηματικά του Σεβέκ ε;

 229. 228 αυτουνού δηλαδή https://en.wikipedia.org/wiki/Shinichi_Mochizuki

 230. 108α Νομίζω η συντομότερη διαδρομή μετράει, αλλά για τους νομικούς, ξαναλέω. Για τους άλλους που δεν χρησιμοποιούμε βαθμούς αλλά όρους όπως αυτούς που γράφονται (θείος, παππούς, μπαμπάς, αδερφός κλπ) το μπέρδεμα είναι γνήσιο 🙂

  109 Στην Αγιάσο; Όχι, στα Πλωμάρια συνηθίζεται η μετατροπή αυτή (και παράλληλα το κ σε τσ): Θα γίνου σα ντ’ς Πλουμαρίτις. Θα λέγ’ του κηρί τσηρί τσι του τυρί κυρί. Θα λεγ’ του στήλου σκήλου τσι του σκύλου στσύλου – λέει ένα σκωπτικό ανέκδοτο Μυτιληνιού.

  110 Θέρμα Γέρας λέγονται γιατί είναι στον κόλπο της Γέρας. Και, ναι, η περιοχή της Γέρας είναι το ανατολικό (μόνο) κομμάτι του κόλπου, απ’ τα Πηγαδάκια και πέρα δεν λογίζονται Γεραγώτες (αν και το Ντίπι ειδικά, παίζεται) άρα γεωγραφικά δεν ανήκουν σ’ αυτήν. Παρεμπιπτόντως,προχτές έγραφα για την περιοχή:
  https://gevseis.blogspot.com/2020/07/gera.html

  Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ΔΕΝ ανήκει στο δημόσιο, είναι νοικιασμένη και την λειτουργεί ιδιώτης (http://thermaspalesvos.com/). Υπήρχαν παλιότερες εγκαταστάσεις που θυμάμαι να λειτουργούν τη δεκαετία του 60 άντε και το 70 που εγκαταλείφθηκαν και ρημάζουν. Πριν πεντέξι χρόνια ενδιαφέρθηκε κάποιος και τις πήρε και έφτιαξε καινούριες εγκαταστάσεις, πολύ ωραίες (σε λίγο θα τις επισκεφτώ πάλι).

  Το «μη μπαίνετε» σκέτο νομίζω πως μπορεί να το πει στους απ’ έξω κάποιος που είναι ήδη μέσα. Π.χ. -Μη μπαίνετε ρε παιδιά. Γεμίσαμε.

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  226, 227: Το θέμα είναι, Πέπε, ότι δεν τους ενδιέφερε να μεταδώσουν τα γεγονότα ως έχουν, αλλά να βρουν πάτημα για να συκοφαντήσουν. Αυτό δεν κάνουν πάντα τα ΜΜΕ; Και όταν οι διαδηλώσεις είναι μαζικές, ε, όλο και κάποιο έκτροπο θα γίνει και εκεί θα εστιάσουν οι …έγκυροι σχολιαστές. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

 232. Lez Did said

  Για την τσιμεντογωνία σαν γλωσσικό φαινόμενο:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Eggcorn

 233. eris said

  #166
  Ξεκινάς με μια εξωφρενική δήλωση “Είναι ελάχιστοι (αν υπάρχουν) αυτοί που «δέχονται αδιαμαρτύρητα την αφήγηση των πολυεθνικών, των κρατών και των καθεστωτικών μέσων». “ συνεχίζεις στον ίδιο τόνο με αυθαίρετες διαπιστώσεις και του αντ ινσαλτ του ιντζουρυ καταληγεις σε φθηνές και απίστευτα τετριμμένες ψυχολογικές αναλύσεις. Και όλα αυτά γιατί; για να πεις πώς είναι καλύτερο να σου ΄χωσουν κάτι στο αίμα οι πολυεθνικές απο έναν μπάρμπα. Δίλλημα ανύπαρκτο και ανυπόστατο. Κανείς μπάρμπας δε μπορεί να σε εμβολιάσει μαζικά. Η glaxosmithkline μπορεί και με τη συνδρομή των κρατών θα το κάνει.
  Ας δούμε το 2009, τι διάολο δεν είναι και τόσο μακρυνή ημερομηνία. Ο ΠΟΥ αυθαίρετα κυρήσσει μια πανδημία για μια γρίππη που δεν έφθασε καλά καλά ευρώπη, κάποιοι βγάζουμε αφίσσες ενάντια στην τρομουστερία, αλλά είμαστε συνωμοσιολόγοι με ψυχολογικά προβλήματα, οπότε δε μετράμε, αυτό που μετράει είναι η γνώμη των ειδικών, μεταφέρονται οπότε δεκάδες δις απο τα δημόσια ταμεία στα ταμεία της glaxosmithkline, τα κράτη υπογραφουν συμβόλαια σύμφωνα με τα οποία αναλαμβάνουν όλες τις νομικές συνέπεεις τυχόν αγωγών απο παρενέργειες, πάνω απο 1000 παιδιά εμφανίζουν ναρκοληψία οι ζωές τους καταστρέφοντια μαζί με αυτές των οικογενειών τους, τα διάφορα κράτη πληρώνουν απο τα δημόσια ταμεία αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων στις οικογένειες, οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν ξαφνικά πάρκινσον και αλτζχάιμερ, αλλά όλα καλά, ευτυχώς δεν είμαστε κοβηλίθιοι.
  Τα παραπάνω είναι η 100% καθεστωτική αφήγηση των γεγονότων, δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια συνωμοσία. Και όμως το να λάβεις υπόψη σου αυτό το γεγονός και να είσαι άρα επιφυλακτικός στις γνώμες των ίδιων ειδικών και εταιρειών που όπως τότε, έτσι και τώρα ψεύδονται φανερά, σε κάνει συνωμοσιολόγο. Το σωστό είναι να μη λάβεις τίποτε υπόψη σου απο το παρελθόν, να καταστείλεις κάθε κριτική ικανότητα, να μη διδιαχτείς απο την ιστορία, ούτε να υποβάλεις το παρών σε εξονυχιστικό κριτικό έλεγχο – ειδάλλως είσαι μάλλον ακροδεξιός ψεκασμένος.
  Το “αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε” που ουσιαστικά υποστηρίζει το σχολιό σου, το βρίσκω επικίνδυνα προβληματικό. ευτυχώς που στη μέχρι τώρα ιστορία δεν ίσχυε 100% και έτσι τουλάχιστον η ανθρωπότητα άλλαξε μερικές εξαιρετικά άσχημες καταστάσεις. αλλά το να παρουσιάζεται ως δείγμα εξυπνάδας και ψυχολογικής ανωτερότητας, ενώ είναι μια ξεκάθαρη δήλωση φόβου και αυτοκαταστολής της κριτικής σκέψης, είναι πραγματικά εξοργιστικό.
  Ερώτημα στην ομήγυρη. Αφού λοιπόν είναι τόσο ξεκάθαρη η αλήθεια της επίσημης αφήγησης σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε ελαφρά τη καρδία να χαρακτηρίζουμε ηλίθιους όσους δε συμφωνούν με δάυτη, τότε προς τι τόση λογοκρισία στο διαδίκτυο και τόση λυσσασμένη προπαγάνδα; Γιατί όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες τύπου γιουτιουμπ, τουίττερ κτλ διαγράφουν μαζικά λογαριασμούς βίντεο, αναρτήσεις, μέχρι και ιστοσελίδες; Επίσημα μάλιστα με τη σύνηθη δικαιολογία της “παραβίασης των όρων της κοινότητας”; γιατί επιτρέπεται να καλέσω μέσω διαδικτύου άλλους κοπρόψυχους και να πάω να πυροβολήσω μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, αλλά δεν επιτρέπεται πχ να κριτικάρω τις μάσκες;

 234. sarant said

  232 Πολύ ενδιαφέρον αυτό, ευχαριστώ!

  Να πούμε «τσιμεντογωνία» το ελληνικό eggcorn;

  233 Aυτό με τα 1000 παιδιά που έπαθαν ναρκοληψια το βρίσκουμε σε κάποια καθεστωτική πηγή;

 235. ΣΠ said

  232
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα: origins-oranges

 236. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  235 Κι άλλο του (α)ηδίου
  https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/19/unpresidented-trump-word-definition

 237. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  234 τέλος

  Αυτισμό δε βλέπω και ανησυχώ.

 238. eris said

  #234
  είναι διάφορες οι πηγές, να μια καθεστωτική:
  https://www.ibtimes.co.uk/brain-damaged-uk-victims-swine-flu-vaccine-get-60-million-compensation-1438572

 239. BLOG_OTI_NANAI said

  233:

  Γράφεις για «κριτική σκέψη». Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που γράφεις, οφείλιε να συμβαδίζει με παραπομπές σε πολλαπλές έρευνες που συμφωνούν και άρα αποδεικνύουν ότι λόγω των εμβολίων αυτών:

  – 1000 παιδιά εμφανίζουν ναρκοληψία οι ζωές τους καταστρέφονται μαζί με αυτές των οικογενειών τους
  – οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν ξαφνικά πάρκινσον και αλτζχάιμερ

  Αλλιώς δεν τίθεται ζήτημα «κριτικής σκέψης».

  Επίσης άκουσα για λογαριασμούς που διαγράφονται από άτομα που χωρίς αποδείξεις, και με παραλεθόν βεβαρυμένο με εξωγήινους, σπείρουν τον πανικό για τα εμβόλια.

  Ποτέ δεν άκουσα διαγραφή για απλή «κριτική στις μάσκες». Αυτό που κρύβεται πίσω από την ανώδυνη αυτή φράση είναι φέικ νιους, και φέιν σημαίνει αναπόδεικτο. Οι υποθέσεις που περιγράφεις δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την παρούσα κατάσταση όπου καταγράφονται 690 χιλιάδες θάνατοι. Άρα, η αναφορά σε «μαθαίνουμε από την ιστορία» είναι παραπειστική αφού δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο.

  Επίσης, θα πρέπει οι άνθρωποι να καταλήξουν κάποια στιγμή στο τι είναι κακό για τον καπιταλισμό. Να χάνονται χρήματα ή να κερδίζονται χρήματα; Εφόσον μπορούν και κερδίζουν χρήματα με οικονομικές κρίσεις, χωρίς να χάνουν δεκάρα, για ποιον λόγο να θεωρούν καλή λύση να χάνουν λεφτά, απλά για να κερδίσουν 5-6 εταιρείες κάποια χρήματα από εμβόλια; Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι εταιρείες κολοσσοί που δεν παράγουν εμβόλια αλλά αντίθετα κερδίζουν όσο μεγαλύτερο είναι το ΑΕΠ μιας χώρας, θα είχαν ενωθεί και θα είχαν συντρίψει τις ελάχιστες που παράγουν εμβόλια και τη συνωμοσία τους;

  Το να κολλάς αφίσες για μια πανδημία που δεν έγινε, δεν αποδεικνύει τίποτα για την ποιότητα σκέψης. Σαν να λέμε ότι επειδή το χαλασμένο ρολόι δείχνει δύο φορές σωστή ώρα, μπορεί να μας ξεγελάσει ότι δεν είναι χαλασμένο. Η ουσία είναι γιατί κολλάς αφίσες και ποιο είναι το πλήρες σκεπτικό σου πίσω από αυτό. Υπάρχει άρνηση των εμβολίων συνολικά; Υπάρχουν εξωγήινοι. Υπάρχουν Εβραίοι; Υπάρχουν Μασόνοι; Υπάρχει παγκόσμια κυβέρνηση;

  Και καλό είναι να πεις χωρίς περιστροφές: υποτίθεται αντιδράς γιατί γνωρίζεις. Τι γνωρίζεις λοιπόν για τα αίτια αυτής της «ψευδο-πανδημίας», για ποιον λόγο δημιουργήθηκε, πώς επιτεύχθηκε και ποιες είναι οι αποδείξεις γι’ αυτό;

 240. BLOG_OTI_NANAI said

  238: Εδώ βλέπουμε μια περίπτωση παρενεργειών σε ποσοστό ασθενών. Και μάλιστα, υπάρχουν διαφωνίες από τα ιατρικά κέντρα που το ερεύνησαν.
  Φυσικά, κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παρενέργειες ποτέ, αλλά πάντα υπάρχουν σε όλα τα φάρμακα ακόμα και το ντεπόν. Δηλαδή εδώ βλέπουμε να καταρρίπτεται η συνωμοσιολογία διότι θα έπρεπε όλοι όσοι το έλαβαν να έχουν πάθει κάτι το οποίο μαρτυρά συνειδητή παρέμβαση στον οργανισμό. Ποια είναι λοιπόν η συνωμοσία που δημιουργεί «ιστορικό»; Οι παρενέργειες ενός φαρμάκου; Έχουν αποσυρθεί στην πορεία του χρόνου πολλά φάρμακα και μάλιστα δημοφιλή όταν ανακαλύφθηκαν οι παρενέργειες τους. Ποια είναι η διαφορά; Μήπως επειδή αυτή η αναζήτηση παρενεργειών βολεύει τις θεωρίες με τα τσιπάκια; Και τι σχέση έχουν οι παρενέργειες με τα τσιπάκια; Και όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που λαμβάνουν τα παιδιά, πρέπε9ι να τα λαμβάνουν ή όχι;

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Άντε, επειδή έχεις μέσον😂 να σου απαντήσω πρίν κλείσω στις 11.30πμ, μέχρι τις 31/8.😊
  Το πρόβλημα δεν είναι οι όποιοι κοβηλίθιοι αλλά γενικώς οι ηλίθιοι που δεν χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη και επιπλέον, στρέφονται εναντίον όσων την χρησιμοποιούν.
  Σου εξήγησα χθές από κοντά πώς λειτουργεί η συναισθηματική νοημοσύνη και με ποιό τρόπο κυριαρχεί της λογικής. Όλες οι αντιπαραθέσεις στερούνται λογικής γιατί κυριαρχούνται από τα συναισθήματα (αμυγδαλή γαρ) άρα δεν παράγουν όφελος, με αυτό το δεδομένο, όλες είναι ανούσιες, κανείς δεν ακούει κανέναν οπότε, είναι ηλίθιες.😂
  Είναι αδύνατον σε μια διαμάχη με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις να έχουν και οι δύο πλευρές δίκιο, μπορούν όμως κάλλιστα να έχουν και οι δύο άδικο.

  Φεύγω για το γυμναστήριο, τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά και (οινο)πνευματικά.
  Φιλιά στην κοπελιά μου και να προσέχετε.

  Καλημέρα.

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – Τώρα σε είδα εσένα, ναι αυτή η έκδοση είναι, κι αυτό με τα αραβικά το επαναλαμβάνει ρε γμτ, τι ακριβώς κοίταγε ο επιμελητής;😂 Αλλά δε νομίζω πως έχεις δίκιο, από μη «ειδικούς» διαβάζεται καλά και θα συμφωνείς φαντάζομαι πως είναι πολύ καλό βιβλίο.
  Εσύ πάντως να διαβάσεις αυτά τα βιβλία που σου είπα, χωρίς πλάκα τώρα, διάβασέ τα γιατί μ΄ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου.

  Υ.Γ – Για τους Marillion και το Misplaced Childhood τι έχεις να πείς;😎

  Φεύγω φίλε, τα λέμε τον Σεπτέμβρη.

 243. ΓιώργοςΜ said

  Καθεστωτικότερη 😛 πηγή για ένα εμβόλιο του 2009:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pandemrix

 244. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ από τότε που κάνω το εμβόλιο της γρίπης, βρήκα την υγειά μου. Πριν, όλο και άρπαζα τις ιωσούλες μου, τόσες ώρες με 20 παιδιά στην τάξη, καταλαβαίνετε.

 245. dryhammer said

  244. Εσύ λόγω δουλειάς -για να μην πάρεις αλλά (ίσως πιο πολύ) και για να μη δώσεις- και εμβόλιο για το δάκο να βγάλουνε, οφείλεις να το κάνεις.

 246. Γιάννης Κουβάτσος said

  245: Βρε μέχρι και αντιλυσσικό θα κάνω, μ’ αυτά τα λυσσάρικα που έχω μπλέξει! 😂 Μην τους πεις ότι το είπα, θα την έχω πολύ άσχημα.😉 Ένας τους είναι και συμπατριώτης σου, ο παππούς του εκπληκτικός μάστορας στην ξυλογλυπτική, καλλιτέχνης.

 247. Triant said

  Εγώ πάντως η μόνη φορά που άρπαξα γρίππη (εξ αιτίας της οποίας έσπασα και τα πλευράκια μου άσχημα) ήταν η φορά που έκανα το εμβόλιο. Οπότε, παρότι ξέρω πως είναι μαλακία, δεν το ξανάκανα.

 248. aerosol said

  #233
  Δεν ξεκινώ με εξωφρενική δήλωση. Απλά επιμένεις να θεωρείς τους άλλους ηλίθιους.
  Πέφτεις στο Επιχείρημα του Αχυράνθρωπου και αντικρούεις με θυμό πράγματα που ΔΕΝ σου είπαν.
  Το οποίο, όπως και η αλήθεια, ΕΙΝΑΙ τετριμμένο, κλισέ και καθημερινό . Και με κουράζει μέχρι αηδίας. Αλλά αυτό κάνεις.
  «Επιφυλακτικοί» είναι σχεδόν όλοι (η δήλωση που σε σόκαρε). Και όπως βλέπεις οι καθεστωτικές (whatever the fuck that means, μια που το δουλεύουμε το αγγλικό) πηγές μια χαρά περιγράφουν την πραγματικότητα. Τα στοιχεία της οποίας λίγο πολύ τα γνωρίζω. Δεν ξέρω τι ακριβώς δεν κατάλαβες από τις άπειρες φορές που ανάφερα πως το σύστημα και προβλήματα φέρνει και κινδύνους ενέχει.

  Το «αυτό ξέρουμε» είναι σημείο κλειδί. Γιατί το υπάρχον σύστημα υπάρχει τρόπος να το ξέρουμε πάνω κάτω. Ο Γερμανός που έκραξε τον ΠΟΥ για το 2009, αυτή τη στιγμή διευθύνει την επιτροπή υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν βρέθηκε πεταμένος σε χαντάκι. Η τύπισσα του BMJ είχε στοιχεία και κύρος όταν ξεμπρόστιασε τα κακώς κείμενα. Δεν ήταν Eris και Aerosol, που λένε μαλακίτσες και χάνονται στο ίντερνετ. Με τους επίσημους θεσμούς ξέρεις πως κάποια στιγμή θα υπάρξει ένας έλεγχος ή αντίλογος, από γνώστες που κάτι θα ρισκάρουν κράζοντας και οι οποίοι θα χρειαστούν επιχειρήματα και στοιχεία για να το κάνουν. Γιατί οι «επίσημοι» είναι ορατοί, γνωστοί.
  [Αυτό φέρνει δικαιοσύνη; Πότε ναι, πότε όχι. Σου σώζει το παιδί; Όχι πάντα. Μπορεί και να στο σκοτώσει. Αλλά στατιστικά στο σώζει. Εξακολουθείς να μην μπορείς να διαχειριστείς μέσα σου το ότι το ίδιο πράγμα μπορεί να κάνει καλό και κακό. Τετριμμένη κι αυτή η αλήθεια αλλά ισχύει.]

  Αυτό που δεν ξέρω είναι το με ποιον μιλάω. Ποιοί είστε οι «εσείς»;
  Είσαι με τους «εσείς» που είναι σκεπτικοί με το ιατρικό κατεστημένο (γενικώς);
  Με τους «εσείς» που πιστεύουν στο Ελληνικό DNA που θα μας σώσει;
  Τους «εσείς» που ρίχνουν την πανδημία στο 5G και τον Μπιλ Γκέητς;
  Τους «εσείς» που κάνουν κορωνοπάρτι;
  Τους «εσείς» που «θα πάθουν υποξία αν βάλουν μάσκα»;

  Όλοι αυτοί οι «εσείς» σου λένε κάτι; Τους εμπιστεύεσαι ΟΝΤΩΣ περισσότερο από το τσακάλι της GSK για το τι θα βάλεις στο αίμα σου; Έχεις εικόνα παγκοσμίως πόσοι πεθαίνουν καθημερινά από τις μαλακίες αυτών των «εσείς», χωρίς ποτέ να πάρουν τα μύρια της αποζημίωσης από κανένα κράτος ή εταιρία, χωρίς ποτέ να μπει κανένας κερατάς φυλακή (διότι ως κοινωνία ανεχόμαστε ακόμα και την εγκληματική ηλιθιότητα); Πόσους έχουν πάρει στο λαιμό τους; Πόσα παίρνουν, κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει; Τι γίνεται κάθε φορά που ένας κακομοίρης εγκαταλείπει τα φαρμακά του κατόπιν συμβουλών των «εσείς»; Πόσο άσχημα πεθαίνει συνήθως, το έχεις πάρει πρέφα Eris;

  Πιστεύεις στ’ αλήθεια πως έχεις στοιχεία για όλα αυτά; Δεν θέλω σε ξένα λημέρια να μπω σε τέτοια κόντρα αλλά θα μπορούσα να παραθέτω μαλακίες που στοιχίζουν δεκαπλάσιες ζωές από αυτές που αναφέρεις, μέχρι να παγώσει ο ήλιος… Πάντως ελπίζω ολόψυχα να μην είσαι από αυτούς τους «εσείς». Ή τουλάχιστον να έχεις το σωστό DNA. Πάντως δεν βλέπω κανένα στέλεχος εταιρίας να μας κυνηγάει με το ζόρι. Κι τα εμβόλια που έκανα παιδί έριξαν την παιδική θνησιμότητα κατά απίστευτο ως τότε τρόπο. Μέχρι που κάποιοι «εσείς» ξανάφεραν ξεχασμένες ασθένειες στην καρδιά της αμέριμνης Δύσης, και πεθαίνουν παιδιά υπό ανοσοκαταστολή επειδή κάποια μανούλα έχει «απόψεις» που τις βρήκε από κάτι ανυπόγραφους στο ίντερνετ -που δεν θα πληρώσουν αποζημιώσεις σε κανέναν, βεβαίως. Καμιά αφίσα γι αυτά θα βγάλουμε;

 249. 160, … Αυξάνονται -ραγδαία- τα κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνουμε την πληρότητα στα πλοία …

  «Ο Μανολιός ταξίδευε με τον κορονοκρούστη»

 250. eris said

  Καταρχάς θα αντιλαμβάνεσαι πιστεύω, πως το να κατηγορείς τον άλλον ότι θεωρεί τους υπόλοιπους ηλίθιους ενώ του έχεις πρώτα φορέσει ετσιθελικά, ένα φθηνό ψυχολογικό προφιλ συνωμοσιολόγου, είναι κάπως. Αλλά ας μη μπλέξουμε στα απόνερα του αντι χονιμεμ. Στο επίδικο λοιπόν. Οι φαρμακευτικές πολυεθνικές και τα κράτη κτλ δεν έχουν το προνόμιο στην κακία ή την βλακεία. Η κυρία μαρία στο 2ο όροφο είναι ενδεχομένως πιο ξιπασμένη και απο τον μπιλλ γκέητς και ο κος τάκης του ισογείου πιο κακός και αδίστακτος και απο τον διευθυντή της μονσάντο, συγγνώμη μπάγιερν. Ναι αλλά ούτε ο τάκης, ούτε η μαρία μπορούν να αποφασίσουν για τις ζωές μας, όσο μοχθηροί και να είναι, δε μπορούν, ακόμα και να θέλουν, να εξοντώσουν πχ τις μέλισσες, ούτε να αφανίσουν ένα ολόκληρο χωριό στην αφρική απο τη λειψυδρία, ή απο πειράματα με εμβόλια. Οι εταιρείες το έκαναν, το κάνουν και θα το κάνουν. Εξ΄ου και υπάρχει αυτό το πράγμα που λέγεται πολιτική σκέψη και κριτική, που σαν εργαλείο ερμηνείας της πραγματικότητας έχει αποδειχτεί χρήσιμο. Αποψή μου.
  Δε μπορώ να συλλάβω τη νοητική διεργασία, που επειδή κάποιες καθεστωτικές πηγές αναφέρουν και αληθινά γεγονότα, μας οδηγεί στο ότι οι “καθεστωτικές πηγές μια χαρά περιγράφουν την πραγματικότητα” που γράφεις. Έχει τόσα πολλά μεθοδολογικά και λογικά σφάλματα, που δε μπορώ να την ακολουθήσω.
  Αν κάποια πιστεύει πως η πανδημία είναι συνεδεμένη με το 5g και τα λέει πολύ καλά, ίσως και να με πείσει, για ένα διάστημα τουλάχιστον. μικρό το κακό. αν κάποιος πιστεύει πως οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι κρέας για κανόνια και ηγείται κάποιας φαρμακευτικής μπορεί να χρησιμοποιήσει μια έξαρση γρίπης (των χοίρων κ πάλι) για να μοσχοπουλήσει ένα εμβόλιο το οποίο θα προκαλέσει νευρολογική παράλυση σε χιλιάδες, όπως έγινε το 1976. Δε βάζω λινκ, ψάχτο,, δεν είναι κρυφή η γνώση. Μεγάλο το κακό. επιλέγω οπότε να ασχοληθώ με δάυτους και όχι με τον κάθε περιθωριακό που μπορεί να λέει στο κάτω κάτω ο,τι θέλει. Όταν όμως λογοκρίνονται τα άτομα και οι περιθωριακοί και μιλάνε μόνο οι εταιρείεες και οι εκπρόσωποι των (ή και οι ίδιες οι) ελιτ, τότε υπάρχει πρόβλημα. δημοκρατίας για να το πω όσο πιο ήπια γίνεται.
  Εκτός και να πιστεύεις ότοι πίσω απο κάθε αλλόκοτη ή και περιθωριακή ιδέα που κυκλοφορεί στόμα με στόμα και με φωτοτυπημένα κείμενα παλιότερα και μέσω διαδικτύου πλεον, κρύβονται σκοτεινά κέντρα ελέγχου και ρώσοι πράκοτρες. είσαι με άλλα λόγια βαθιά και αθεράπευτα μπλεγμένος στα άδυτα της χειρότερης μορφής συνωμοσιολογίας.
  Δεν ξέρω πραγματικά που βλέπεις ανθρώπους να πεθαίνουν με άσχημο τρόπο μάλιστα, απο την επιρροή των “ανθρώπων που είναι σκεπτικοί με το ιατρικό κατεστημένο” πχ όπως γράφεις. ζούμε σε άλλο κόσμο; Πιθανώς. Όπως και να χει είναι τόσο ξένες στην εμπειρία μου, σ΄αυτό που θεωρώ κοινή λογική και καλό γούστο, οι δηλώσεις σου, που αδυνατώ να σου απαντήσω. να σε διαβεβαιώσω πάντως ότι οποιοδήποτε νοήμων ον έβγαζε μια αφίσσα για να καταγγείλει τον κο τάκη το συνωμοσιολόγο ή όσους αρνούνται να εμπιστευούν τυφλά τις φαρμακευτικές, θα αισθανόταν ήδη γελοιποιημένο και εξευτελισμένο πριν καλά καλά την αφισσοκολλήσει. Ή ίσως και όχι. Εδώ τόσα χρόνια ανεχτήκαμε τους ατενίστας θα μου πεις. η θλίψη αυτού του κόσμου …
  Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

 251. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 252. Γιάννης Ιατρού said

  250: …αντι χονιμεμ..
  χωρίς παρεξήγηση κλπ., ad hominem (αντ χομινεμ => to the person => ενάντια στο άτομο) λέγεται και γράφεται, από τα λατινικά.

 253. aerosol said

  #250
  Το προφίλ του συνωμοσιολόγου δεν στο φόρεσα. Από το #140 ταυτίστηκες με ανθρώπους που επίκρινε το άρθρο και διάλεξες να μιλήσεις εξ ονόματός τους. Εκφράστηκες σαν να είναι οι άνθρωποί σου -σε αντίθεση με την πλειοψηφία των προβάτων. Κι όταν έγραψα γι αυτούς, αποφάσισες που η κριτική γίνεται σε εσένα. Δεν σε γνωρίζω, δεν αποφάσισα εγώ σε τι κατηγορία ανήκεις. Διάλεξες κατηγορία (για λόγους που δεν ξέρω) και αυθαίρετα θεώρησες πως η κριτική του άρθρου και των σχολίων σε αφορά άμεσα -και πως οι αντίθετοι είναι αυτόκλητα τσιράκια της εξουσίας χωρίς κριτική σκέψη. Αν θεωρείς τυχαίο που οι συγκεντρωμένοι στη Γερμανία είχαν τσιτάτο της Ρίφενσταλ στα πανώ τους τότε ίσως δεν δεν έχεις πλήρη εικόνα γι αυτούς με τους οποίους ταυτίζεσαι.

  Όλοι μας κάποιος Τάκης, Σούλα και Μήτσος είμαστε. Κάποιες δομές μας ελέγχουν, άλλες μας επηρεάζουν πολύ. Πέρα από τις γνωστές σε όλους δομές που καθορίζουν τη ζωή μας (κυβερνήσεις, εκκλησία, εταιρίες, ΜΜΕ, επιστήμη) υπάρχουν πολλές που μάχονται για μια θέση στον ήλιο της εξουσίας. Όταν ο κατανοητός θυμός για τις επίσημες δομές δεν έχει σαν εργαλείο την πολύ προσεκτική σκέψη, τότε καταλήγεις στην Ρίφενσταλ -βασικά σε έναν φασιστικού τύπου λαϊκισμό. Ο οποίος στηρίχθηκε στον κύριο Τάκη και την κυρία Τασία και έγινε επίσημος, εξίσου όσο και οι εξουσίες που τους έφεραν σε απόγνωση πριν από αυτόν. Υπάρχουν ήδη φασίζουσες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που πόνταραν στον κύριο Τάκη που σιχάθηκε που «του έλεγαν ψέμματα τόσα χρόνια». Κι έχει δίκιο, του έλεγαν! Οπότε έδωσε την ισχύ σε… αυτούς που τον μπούκωσαν «αλήθεια». Βασικά που χάϊδεψαν με μπουρδολογίες τον πόνο του και τον θυμό του. Τετριμμένο και παρατηρημένο από παλιά κι αυτό, αλλά ισχύει.

  Για να μη μακρυγορήσω σε πολιτικά, ναι, πιστεύω πως σε επιστημονικά/ιατρικά θέματα, οι πηγές της γενικά αποδεκτής επιστημονικής κοινότητας περιγράφουν καλύτερα την κατάσταση. Τουλάχιστον σε βάθος χρόνου θα βρεις στοιχεία για την αλήθεια -ακόμα και για τα σκάνδαλα. Οι συνωμοσιολογικές πηγές έχουν χρήση μόνο αν ξέρεις να πετάς το 95% στη θάλασσα και να τσεκάρεις το υπόλοιπο 5% πολύ καλά. Κι ενίοτε έχουν πολύ περίεργο κόσμο από πίσω να της προωθεί.

 254. eris said

  252: χα, εχεις καλο ματι. εγώ το διάβασα 3 φορές ακόμα και μετά την υποδειξή σου για να καταλάβω ότι το΄χω γράψει λάθος.
  253: οκ, κοίτα, μπορείς να υπερασπιστείς και κάποιον κόσμο, ακόμα και αν δεν ταυτίζεσαι, ακόμα και αν απέχεις πολιτικά – ειδικά όταν κρίνεις ότι λοιδορούνται συστηματικά και αδίκως. η κύρια ενστασή μου ήταν άλλωστε για το κοβηλίθιοι, λέξη που δείχνει πέρα απο μια εκνευριστική έπαρση και μια βαθιά πίστη στην απόλυτη αλήθεια του κατεστημένου.
  δεν είναι πως δεν υπάρχουν ψέμματα παντού και σε όλους τους χώρους. αλλά είναι τα ψέμματα των ισχυρών, τα κρατικά και εταιρικά ψέμματα που μας καταστρέφουν τη ζωή. και τα λένε και συχνά. και πιστεύω και τώρα.
  και τέλως πάντων θα περίμενα απο ένα χώρο, όπως πχ σε αυτό εδώ το μπλογκ περισσότερη αν όχι συμπάθεια, τουλάχιστον ανοχή, σε μη-κατεστημένες απόψεις.
  ωστόσο:γνωρίζοντας ότι σε δυο πρόσφατες γριπικές πανδημίες, τα εμβόλια άφησαν σεβαστό ποσοστό κόσμου ανάπηρο και ότι οι φαρμακευτικές πλέον αγοράζουν κυβερνήσεις (βλ. νοβάρτις που δεν είναι και το σοβαρότερο μέγεθος) και ότι ο ίδιος ο ΠΟΥ έχει πάιξει διαπιστευμένα ενεργό ρόλο στην εξαπαάτηση (βλ. 2009), πως θα χαρακτήριζες κάποια που δε θα έκανε το (με επίσημα μικρό ποσοστό επιτυχίας ούτως ή αλλως) εμβόλιο (εκτός και αν ήταν υποχρεωμένη απο συνθήκες να το κάνει πχ νοσοκόμα σε οίκο ευγηρίας):
  α. συνωμοσιολόγο, ηλίθια
  β. λογική και μετρημένη
  ?

 255. Γιάννης Ιατρού said

  Ασφαλώς και πρέπει να προσέχει ο καθένας, τι φάρμακα, εμβόλια, θεραπείες κλπ. του σερβίρουν, πάντα υπάρχει η περίπτωση της προχειρότητας, της οικονομικής, πολιτικής ή άλλης εκμετάλλευσης, της χειραγώγησης κλπ. Αλλά αυτό, το να είμαστε προσεκτικοί, έχει μεγάλη διαφορά από την απόρριψη επειδή γενικά είμαστε κατά των φαρμάκων, ή πιστεύουμε σε επιστημονικά αστήρικτες θεωρίες από μη επιστήμονες (συνήθως), ή σε συνωμοσίες και παρεμφερή. Ειδικά το θέμα των εμβολίων και της χρήσης ΜΑΠ δεν αφορά μόνο εμάς, που στο κάτω-κάτω κάνουμε με τον εαυτό μας ό,τι θέλουμε (κι ας επιβαρύνουμε έτσι ίσως και τους άλλους, οικονομικά π.χ. με θεραπείες που θα χρειαστούμε κλπ. κλπ), αλλά το κάνουμε για να προστατεύσουμε και τους άλλους από εμάς τους ίδιους.

  Επομένως, στην ερώτηση στο τέλος του 254 θα απαντούσα πως υπεραντιδρά, έστω κι αν τα παραδείγματα ευσταθούν, γιατί παίρνει αυτά σαν τον μόνο γνώμονα, εν΄.ω υπάρχουν και πολλά άλλα θετικά παραδείγματα με τα εμβόλια ή με διεθνέις οργανισμούς για την υγεία. Ούτε ηλίθια αλλά ούτε και λογική.μετρημένη. Ίσως κάπως επικίνδυνη για την περίπτωση, που μη κάνοντας εμβόλιο μεταφέρει τον ιό σε άλλους, που δεν πρόλαβαν να το κάνουν.

  Eris, οι επιλογές που προσφέρεις για απάντηση στην ερώτησή σου, είναι κάπως «τσιμπημένες» για να στηρίξουν τα επιχειρήματά σου 🙂 🙂 …

  Αντε, να δώσω λίγη πνοή στην συζήτηση 😎

 256. Θρασύμαχος said

  Ανεξαρτήτως κιτς (που είναι εντελώς, κατά τη γνώμη μου), προσέξτε https://www.iefimerida.gr/politiki/i-maska-me-ethnosimo-doro-kyriakoy-mitsotaki-stoys-neoys-anaplirotes-ypoyrgoys-yfypoyrgoys πως η μεν μάσκα φέρει την ελληνική σημαία και μόνον αυτήν, ο δε δημοσιογράφος κάνει λόγο για «εθνόσημο»!

 257. dryhammer said

  256. Το εθνόσημο είναι αυτό που φαίνεται από πάνω (πάνω από το Ελληνική Δημοκρατία) [Δεν πήγε στρατό ο συντάκτης]

 258. Γιάννης Ιατρού said

  256/257: Όλα ίσωμα τα έχουν κάνει, έννοιες, σύμβολα, τα πάντα όλα. Μάρκετινγκ κι ό,τι καταλάβει ο καθένας, αφού έτσι θα έχουμε κι όλους ευχαριστημένους που κατάλαβαν. Συμβολισμοί των άριστων, ίσως και επηρεασμός από τη «βιομηχανία βιοτεχνία 🙄 της ένδυσης»… (κομψά το είπα😎), εισαγόμενοι, παιχνίδια με την σημαία. Θα μπορούσε να σημαίνει και made in Greece 🙂

 259. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  258 Τι maid in Greece μωρέ…Της πουτάνας γίνεται…

 260. Γιάννης Ιατρού said

  Χτήνος, πέθανε ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας. Ένας-ένας την κάνουνε…

 261. Αναρωτιέμαι, σε 30-40 χρόνια από τώρα για ποιούς θα λένε πως πέθαναν αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό…
  Νταξ, κόβω τη γκρίνια και βγάζω το σκασμό.

 262. dryhammer said

  261. Για μας…

 263. Για σένα δεν ξέρω, για μένα που είμαι τερατώδης χοντρός σίγουρα.

 264. dryhammer said

  Το παλεύω κι εγώ. Τσούκου τσούκου τα τσιμπώ τα κιλά μου. [Διότι η υστεροφημία θέλει δουλειά και θυσίες]

 265. Γιάννης Κουβάτσος said

  264: Δουλειά ναι, αλλά όχι και θυσίες! Τα κιλά προστίθενται με πολύ ευχάριστο τρόπο, απ’ ό,τι έχω ακουστά, δηλαδή.

 266. Ε πώς, μόνο τις ανάγκες σε ρουχισμό από χρόνο σε χρόνο να βάλεις, νάτο το κονδύλι. Εγώ το έχω λύσει το πρόβλημα με σεντόνια και αντίσκηνο (για τις βροχερές μέρες).

 267. Χαρούλα said

  Ααααα! Μάλιστα! Γιαυτό ένοιωσα αμέσως σε οικείο περιβάλλον, εδώ! Είπα και γω, με τις λέξεις δεν το έχω τόσο πολύ! Ήταν όμως που αισθάνθηκα γύρω κι άλλους …σκηνίτες!😂🤣😂

 268. Γιάννης Κουβάτσος said

  266: Α, μιλάμε για μεγάλες θυσίες, δηλαδή! 😂

 269. …όπως είπε και ο Ντράι. Δεν προσέχεις.

 270. Γιάννης Ιατρού said

  266/267: Ρε σεις, κι εγώ, σε αντίσκηνο. Αλλά βρήκα με room service 🙂 🙂

 271. Γιάννης Κουβάτσος said

  270: Εδώ πια δε μιλάμε για θυσίες, εδώ μιλάμε για μαρτύρια…Θα αγιάσεις, συνονόματε. 😂

 272. dryhammer said

  Έγινε ο ράφτης σκηνοθέτης και προσεχώς τεντάς

 273. Γιάννης Ιατρού said

  271: Αφού κοντεύω ν΄αγιάσω, πριν της ώρας μου 🙂

 274. sarant said

  263 Ωχ, άμα είναι τερατώδης χοντρός ο Χτήνος να το κλείσω το μπλογκ

 275. Γιάννης Ιατρού said

  Θα τον πάμε εγκαίρως στον τόρνο, μπορεί να τον βάλουμε και στη βαρέλα… θα βγει φιγουρίνι, όπως ήταν παλιά

 276. Συνεχίστε ελεύθερα, έχω πέσει για ύπνο.

 277. Χαρούλα said

  #270 έλα πες την αλήθεια, ο Γς σε καθοδήγησε! Τόσο κολλλλλητηλίκι, ελτσι εξηγείται!
  #274 χτηνώδης χοντρός ή ….τερατώδης ψεύτης; Για λέγε αφεντικό που ξέρεις εσύ!

  Σοβαρά τώρα. Έχει σόι ο Γς, που μένει εκεί κάτω; Ξέρουμε κάτι;

 278. Γιάννης Ιατρού said

  277: Έχει, ναι. Τώρα το πόσο μόνιμα δεν τι ξέρω.

 279. Γιάννης Ιατρού said

  277α: Ρε Χαρούλα, μπα. όοοοχι. Το μήνυμα στη φωτό είναι το room service, όχι η σερβιτόρα (που είναι κι ευπρεπώς ντυμένη!). Άλλο τώρα αν εντυπωσιάστηκε ο συνονόματος 🙂

 280. loukretia50 said

  Χαρούλα, μην τους πιστεύεις!
  Οι καλοί ερευνητές έχουν μεγάλη μύτη βέβαια – σαν τον Πινόκιο ένα πράμα!
  Και χορεύουν ζωηρά στο ρυθμό της κορονεποχής

  The giant tap-dancing noses scene from Shostakovich’s The Nose https://youtu.be/YotMwwixPsw (The Royal Opera)

  Το Χχτήνος είναι μια χαρά καρδαμωμένο – όχι χοντρό!
  Το ίματζ μόνο χοντραίνει κατά βούληση !
  Ο Απουσιολόγος ποζάρει σε φωτό σκέτη θολούρα – το γνήσιο είναι η απίστευτη μαλλούρα που ζηλεύει κάθε δεσποσύνη ανεξαρτήτως Μαϊων.
  Αλλά είναι πολύ καλύτεροι απ΄όσο θέλουν να φαίνονται!

 281. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, η Λου ξέρει πολλά! Κι είναι και μαρτυριάρα 🤩😍🎉🎈😂

 282. Pedis said

  και δεν είναι μοντάζ:

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/terastias-ischyos-ekrixis-stin-virytto-zimies-se-ekklisia/

 283. Γς said

  277, 278:

  >Έχει σόι ο Γς, που μένει εκεί κάτω; Ξέρουμε κάτι;

  Που εκεί κάτω; Για ποιο πράγμα μιλάτε;

 284. BLOG_OTI_NANAI said

  282: Μιλάμε για μίσος με ψυχικό καταναγκασμό. Επικίνδυνοι και αυτοί που αναρτούν τα τουτίτερ, και αυτοί που τα αναδημοσιεύουν. Χρειάζεται μια ανεξήγητη ψυχική κτηνωδία ώστε από το τίποτα, να προσπαθείς να βγάλεις άλλοθι μίσους… Για παράδειγμα μόνο ένα κτήνος δεν θα αναρτούσε αυτό: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/syllypitiria-archiepiskopou-ston-patriarchi-antiochias/

  Αυτή είναι η απόλυτη διασπορά μίσους από άθεους ταλιμπάν… Ή μήπως προσβάλλω του ταλιμπάν;

 285. Χαρούλα said

  #283 Θυμάμαι πως έν Γςεγγονούλι έχει και Λιβανεζικο dna, και από προχθές σε σκέφτομαι. Αυτό το «κάτω» ειναι οι ομόκεντροι κύκλοι απο το λιμάνι Βυρητού. Όλα καλά;
  Καλημέρα!

 286. sarant said

  281 Είπαμε, έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα…

 287. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  282 Πέδη ηρέμησε. Ξανασκέψου το και άλλαξε μυαλά. Υπάρχει ακόμα χρόνος να συγχωρεθούν τα κρίματά σου.
  https://notospress.gr/article.php?id=51973

 288. Γιάννης Ιατρού said

  286: άσε… όλα στο πιάτο πλέον 😂

  287: Μα σε τι ιστΙοσελίδες πας και ψάχνεις ρε συ!
  «Στην Κρήτη και στη Μάνη θα στείλουμε φιρμάνι σε πολιτείες και χωριά
  θα στείλουμε φιρμάνι να `ρθούν οι πολιτσμάνοι να κυνηγήσουν τα θεριά.»

 289. BLOG_OTI_NANAI said

  287: Μα, ναι, η διασπορά μίσους είναι τόσο τέλεια για να κάνουμε πλάκα ειδικά όταν το μίσος κατά της Εκκλησίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διαμελισμένα και αποκεφαλισμένα παιδάκια!

 290. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  289 Δηλαδή κατ’ εσέ απέναντι στην εκκλησία υπάρχουν μόνο 2 στάσεις. Η δική σου και του 289.
  Έκτακτα.

 291. BLOG_OTI_NANAI said

  290: Άραγε, σε ποιον δυστοπικό κόσμο μπορεί να γράφει κάποιος «σας σιχαινομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου» για ένα σχόλιο που απλά αναφέρει καταστροφές σε έναν ναό, και μάλιστα αποσιωπώντας το σχόλιο που αναφέρεται στο 284 και κάποιοι αντί να καταδικάζουν αυτόν που κουβαλάει τέτοια σκουπίδια και τα πετάει στα μούτρα των άλλων όπως στο 282, κάνει πλάκα;

  Πλάκα με το κτηνώδες σχόλιο, «σας σιχαινομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου«; Έχει πλάκα κάτι τέτοιο; Απέκτησε πλάκα μια τέτοια διασπορά μίσους;

  Έκτακτα…

 292. Γς said

  285:

  Ναι είναι τα συμπεθέρια μου.
  Οι παππούδες του Γς-τζούνιορ, του Ioannis, όπως θέλει να τον φωνάζουν στο Τίμπινγκεν που ζει με την Αμερικανολιβανέζα προφεσορέσα μάνατου και τον Ελληνα προφεσόρο πατέρα του.

  Ο παππούς Ρασίντ είναι στο Λίβανο κι η γιαγιά η Μόνα είναι στο προφεσόρο θείο του Ioannis στο Σικάγο.

  Τους περίμενα νια λίγες μέρες και μετά 11 χιλιόμετρα Αεροδρόμιο για Λίβανο.

  Τώρα όμως, 200 μέτρα, λιμάνι, Πάρος.

  Εχω και την Γουσούλα εδώ, που θα την βάλουμε αύριο στο νερό της θάλασσας. Το πρώτο της μπάνιο 5 μηνών

 293. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  291 Κτηνώδης είναι η τοποθέτηση βόμβας. Όχι το σχόλιο. Αυτό είναι έκφραση άποψης κάποιου έτσι κι αλλιώς αντίπαλου της εκκλησίας που βλέπει σε ένα χοντρό τίτλο να αναφέρονται τεράστιας ισχύος εκρήξεις και ζημιές σε εκκλησία, αντί να γίνεται αναφορά σε ανθρώπινα θύματα. Ναι, ο τίτλος του άρθρου (δλδ οι προτεραιότητές του) είναι φρικτός.

  Το 284 δε μου λέει τπτ, είναι μια τυπικούρα απ’ αυτές που γράφονται με στάνταρ γλώσσα σε παρόμοια συμβάντα.

  Σου δηλώνω επίσης υπεύθυνα και εν γνώσει κλπ, ότι σε ένα υποθετικό σενάριο ένοπλου επαναστατικού αναβρασμού (λέμε τώρα 🙂 ) προσωπικά δεν θα ήταν ούτε πρώτη, ούτε μεσαία, ούτε τελευταία προτεραιότητά μου το γκρέμισμα εκκλησιών και το σφάξιμο παπάδων.

 294. Theo said

  @287:
  Όλους τους δέχεται η Εκκλησία. Και τον Χαρίλαο Φλωράκη, όπως μαρτυρεί ο μεταφραστής και ιστορικός τέχνης Φοίβος Πιομπίνος:

  Τώρα που πέρασε σχεδόν μία εξαετία από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, επιτρέψτε μου να προσθέσω μια προσωπική μαρτυρία για το άτομό του, η οποία θεωρώ ότι φωτίζει μια πτυχή –σημαντική κατά τη γνώμη μου- της προσωπικότητάς του. Από πολύ παλιά, όποτε εκκλησιάζομαι, συνηθίζω να πηγαίνω στην εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων, που βρίσκεται μισοχωμένη σε ένα σπήλαιο, στα μισά του δρόμου από τη Νεάπολη προς την κορυφή του Λυκαβηττού. Τα τελευταία τρία-τέσσερα, αν δεν με απατά η μνήμη του, χρόνια της ζωής του, στον ίδιο ναό εκκλησιαζόταν και ο Χαρίλαος Φλωράκης, στους Χαιρετισμούς και τη Μεγάλη Εβδομάδα τουλάχιστον. Στην αρχή μάλιστα συνήθιζε να πιάνει το στασίδι του δεξιού χορού και να βοηθάει στην ψαλτική τον από ετών κύριο ψάλτη του ναού. Τούτο μπορούν να το μαρτυρήσουν και οι δεκάδες συνήθεις εκκλησιαζόμενοι στους Αγίους Ισιδώρους. Φυσικά,πολλοί μεταξύ αυτών παραξενεύτηκαν σφόδρα, όταν τον πρωτοείδαν εκεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο τότε γέρων ιερέας, που ήταν φίλος του θεσσαλού πολιτικού, δεν ξανάφησε, μια ωραία ημέρα, τον Φλωράκη να ψέλνει στον δεξιό χορό, ώστε να μη δίνει αφορμή για το σκανδαλισμό και το ευνόητο σούσουρο του εκκλησιάσματος. Έτσι, τον έμπαζε διακριτικά μες στο ιερό όπου του επέτρεπε να κάθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ακολουθίας.

  (Υπάρχουν κι άλλες μαρτυρίες για τη μεταστροφή Φλωράκη, και τη μια την ξέρω από πρώτο χέρι).

  Όσο για τον Πέδη, αυτή την εμμονή του να βρίσκει αφορμές για αντιχριστιανική προπαγάνδα κι εκεί που δεν υφίστανται, αν ήμουν στη θέση του, θα το κοίταγα.

 295. Γιάννης Ιατρού said

  293: Πάντως ρε Χτήνος, όσο νάναι, έχει μια κάποια επαναστατική προοπτική το σχόλιό σου, δεν λέω🧡👍
  Α προπό, δεν φύγαμε για διακοπές ακόμη οι επαναστάτες 🙂 🙂 🙂

 296. Χαρούλα said

  Κοίτα να δεις τι θυμήθηκα πρωινιάτικα…
  «Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρις-χει-ρότεροι και πολύ πιό επικίνδυνοι από κάποιους, που ζούν στα τρελλοκομεία!».
  Αγάπη, συγχώρεση, ανεκτικότητα! Πλάκα να γίνεται στον δυστοπικό κόσμο !

 297. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  295 Δεν ξέρω για το σχόλιό μου, αλλά η πραγματικότητα δεν έχει 🙂
  Συνεχίζουμε ως συνήθως. Αν δεν χυθεί αίμα θα χυθεί αίμα.

 298. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Theo, κι ο Βελουχιώτης αγαπούσε τους παπάδες, Ανυπόμονος κλπ. Νομίζω κιόλας ότι έψελνε λίγο ή κάνω λάθος?

 299. Theo said

  @298:
  Ναι, βέβαια. (Βλ. Ο Άρης Βελουχιώτης κάνει Εσπερινό με τη Γερόντισσα Ευπραξία στην Ιερά Μονή Καλάμου Αττικής.

  Η διαφορά είναι πως ο Φλωράκης είχε χριστιανικά τέλη, ο Βελουχιώτης όμως δεν πρόκανε μάλλον.

 300. Γιάννης Ιατρού said

  292: Γς, εύχομαι να πάνε όλα καλά με τους δικούς σου εκεί κάτω. Δώσε 1000Χ φιλάκια στη Γουσούλα και την Άννα!

  Μιάς κι αναφέρθηκε πιό πάνω η Βηρυτός..

 301. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Απροπό, τι έκανε η ΔΙΣ για τον Αμβρόσιο? Που δήλωνε πως καλύτερα ναζί παρά κατσαπλιάς, αγκαλιά με τους αντίχριστους (Καιάδας, Μιχαλολ, Κασιδ, Ματθαιοπ κλπ) χρυσαβγίτες που μισούν οτιδήποτε υπάρχει και δεν είναι σαν τα μούτρα τους?
  Μήπως τον κατήγγειλε, τον ξύρισε, τον εκπαραθύρωσε και μου διέφυγε?
  Αυτά για τη ρητορική μίσους.

 302. Theo said

  @301:
  Απλώς αποδοκίμασε και «ακύρωσε» κάποιους αφορισμούς του.

 303. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  302 Ε, να, αυτά είναι. Ο εκπρόσωπος (τρομάρα του) του θεού της αγάπης βρίσκει γλυκιά ελπίδα στο πρόσωπο των νοσταλγών της, ως εκ της θεωρίας της, μεγαλύτερης κτηνωδίας που βίωσε η ανθρωπότητα. Και επί της ουσίας δεν τρέχει κάστανο.

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όσο για τον Πέδη, αυτή την εμμονή του να βρίσκει αφορμές για αντιχριστιανική προπαγάνδα κι εκεί που δεν υφίστανται, αν ήμουν στη θέση του, θα το κοίταγα.»
  Για να κοιτάξει κάποιος το πρόβλημά του, πρέπει να το συνειδητοποιήσει πρώτα. Όταν ιδεολογικοποιεί τις εμμονές του, περνιέται για πολιτικοποιημένος ακτιβιστής, άρα οι άλλοι έχουν πρόβλημα, αυτοί που αρνούνται να συμμεριστούν τις εμμονές του.

 305. Χαρούλα said

  Γς καλά μπάνια! Καλοθάλαττη η Γςούλα!

 306. BLOG_OTI_NANAI said

  296: «Ξέχασες» κάτι σημαντικό: εγώ μιλάω έχοντας καταδικάσει τη ρητορική μίσους του Αμβροσίου και απευθύνομαι σε κάποιον που κάνει πλάκα με την ρητορική μίσους «σας σιχαινομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου». Και όωπς βλέπεις, εσύ παρεμβαίνεις καλύπτοντας την ίδια ρητορική μίσους, από φόβο μην σχολιάσεις τα «δικά σας παιδιά»!

  Από τους τρεις μας λοιπόν, ΜΟΝΟ ΕΓΩ έχω καταδικάσει την ρητορική μίσους των (υποτιθέμενων) «δικών μου». Δείτε το τουλάχιστον ως ευκαιρία αυτογνωσίας…

  293: Μα δείτε αυτό το μνημείο ασυναρτησίας:

  – «αναφέρονται τεράστιας ισχύος εκρήξεις και ζημιές σε εκκλησία, αντί να γίνεται αναφορά σε ανθρώπινα θύματα»

  Του δείχνω το 284 όπου γίνεται ξεκάθαρα αναφορά στα ανθρώπινα θύματα με προσφορά βοήθειας…

  Και γράφει:

  «είναι μια τυπικούρα«.

  Δηλαδή:

  1) Το χυδαίο σχόλιο μίσους γίνεται ΛΟΓΩ δήθεν ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ στα θύματα,
  2) ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με το χυδαίο σχόλιο μίσους λόγω δήθεν ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ στα θύματα,
  3) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ότι διαψεύδονται από την ίδια ακριβώς ιστοσελίδα, από την ίδια ακριβώς Εκκλησία,
  4) Αντί να απολογηθούν, επιχειρούν να βγουν από πάνω, λες και είναι νήπια και δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά έχουν γραφτεί και τα βλέπουν όλοι!

  Υπάρχει πλαίσιο συζήτησης εδώ;! Υπάρχουν άνθρωποι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για όσα γράφουν;

 307. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μπλογκ, μίλησα για τον ΤΙΤΛΟ του δημοσιεύματος. Που θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι στόχος των εκρήξεων ήταν η εκκλησία. Και τον χαρακτήρισα φρικτό, λέξη που δεν ανακαλώ. Όταν υπάρχει εκατόμβη θυμάτων ο τίτλος δεν μπορεί να μιλάει για ζημιές σε εκκλησία. Γιατί όχι και για τις ζημιές στην πόλη δλδ? Δεν συνεννοούμαστε (αλλά αυτό το ήξερα).

 308. Γς said

  300, 305:

  Θερμές ευχαριστίες !

 309. Pedis said

  Το λινκ στο 282 είναι αληθινό και ο τίτλος που επέλεξε ο συγκεκριμενος ιστότοπος, ειναι βέβαια για ηλίθιους, αλλά, γενικώς, θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον κακοήθεια.

  Τωρα, για να κανει το άσπρο μαύρο πήρε πάλι να παίζει η κασέτα με το γνωστό ντουέτο της (φανατικά βλακώδους ή βλακωδώς φανατικής ; ) στρεψοδικίας και με τον Κουβατσούλη να τους σιγοντάρει (α ρε κουβατσάκο ταλαίπωρε …).

 310. Pedis said

  Δεν είδα ακόμη γραμμένη τη λεξη ιδεοληψία.

  Τι έγινε, παίδες, σας έβγαλε μπαγκ το προγραμματάκι των μόνιμων και σταθερών απαντήσεων σε οτιδήποτε γραφεί για την εκκλησία, οποιαδήποτε μαλακία τύχει να ειπωθει από αρχιεπίσκοπο ίσα με τον τελευταίο νεοκόρο σε ξωκλήσι ή γραφτεί σε οποιοδήποτε σάιτ το παίρνετε σαν προσωπική προσβολή και την βγάζετε πέρα με τον γνωστό τρόπο.

  Ωρέ μέχρι και ο πιο χαζός και στόκος εικοσάχρονος κνίτης επί υπαρκτού πρέπει να ήταν πιο λογικός, ήρεμος και αντικειμενικός με οτιδήποτε άκουγε για την ΕΣΣΔ και θεωρούσε καθήκον του να απαντήσει, σε σύγκριση με το εδώ ντούο-παπαδάκι. (Στην περίπτωση του χαζού φανατικού κνίτη, βέβαια, υπάρχει μια διαφορα: δεν έβλεπε τη στάση του επαγγελματικά είτε με την στενλη είτε με την ευρεία έννοια.)

 311. Pedis said

  Αν, βέβαια, παρόμοιο προστάρισμα γίνεται μέσω τουί τoυ Νικοκύρη, όπως εχω ήδη διαπιστωσει αρκετές φορές, το ντούο-γυμνοσάλιαγκας βγάζει τον σκασμό ενώ η Ουρά τους παρουσιάζεται να υπερθεματίζει. Θα μου πείτε συμπτώσεις … μπορεί.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καθένας, ανάλογα με την ιδεοληψία του (και λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε τις εμμονές μας, τα πάθη μας, συμπάθειες και αντιπάθειες) εστιάζει στα αρνητικά αυτουνού που θεωρεί αντιπάλου του και παραβλέπει τα όποια θετικά του. Κατανοητό. Αλλά, όταν ξυπνάς το πρωί και πρώτη σου έγνοια είναι να πέσεις με τα μούτρα στο διαδίκτυο, για να βρεις αν στραβοκατούρησε κάνας παπάς, για να το καταγγείλεις με κραυγές και ειρωνείες, ε, αυτό ξεπερνάει τα όρια του κατανοητού και γίνεται πολύ ενοχλητικό και κουραστικό. Το «οποίο σκουλήκι» το συναντάς τόσο σε δεξιούς όσο και σε αριστερούς.

 313. Γιάννης Κουβάτσος said

  που θεωρεί αντίπαλό του, διορθώνω

 314. Pedis said

  Άαασε βρε παπαστρούμφη. Και κοίτα να μην γίνεσαι τόσο εύκολα η ουρά του κάθε φανατικού βλίτου επειδή έχεις εμμονή (να τη χρησιμοποιήσω και του λόγου τη λέξη μια φορά, επιτρέπεται;)

 315. Theo said

  @309, 310:

  Προσπαθώντας να «τη βγεις» στους «αντιπάλους» σου με ύβρεις, ταμπέλες, συνωμοσιολογίες, στρουκτουραλιστικές και λεκτικές αναλύσεις κλπ., φανερώνεις ότι δεν σε ενδιαφέρει ούτε αλήθεια ούτε η ουσία. Και μετά κατηγορείς τους άλλους για στρεψοδικία 😳

  Κλασική περίπτωση αυτού που μιλά για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου ή που δεν βλέπει τα μούτρα του στον καθρέφτη.

 316. Pedis said

  # 315 – Ναι, καλά-καλά … στο γάμο του καραγκιόζη, παλιά μου τέχνη κόσκινο.

  στρουκτουραλιστικές ;

  Pardon?

  Και ιδεοληπτικές, όχι;

 317. στρουκτουραλιστικές αλλά και μεταστρουκτουραλιστικές, μην πούμε αποδομιστικές που έχει και άλλες ερμηνείες

 318. Pedis said

  # 317 – Eννοείς υστερο-μεταποστρουκτουραλιστικές ιδεοληπτικές εμμονές για να συννενογιόμαστε;

 319. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κλαίω με λυγμούς.

 320. Γς said

  Κρίμα; ρε γαμώτο κι έδειχνε ότι έχει αρχίσει κάπως να στρώνει αυτό το πεδί…

  Αχ Ευλαμπία, η ασθένεια σου έγινε χρονία

 321. Γς said

  319:

  Ντολόρες…

 322. Γ-Κ said

  Τα θέλει όμως κι ο πισινός σας… Κάθεστε και ασχολείστε με τον Τσουκαλά και προσπαθείτε να βγάλετε άκρη…
  Αυτός αυτό το πράγμα ξέρει, να προκαλεί και να εκνευρίζει. Κλασική attention whore (που λένε και στο χωριό μου).
  Δώστε του ένα γλειφιτζούρι (με ή χωρίς σφυροδρέπανο) κι αφήστε τον να το γλείφει.

 323. Theo said

  @316:
  Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε 😉

 324. Γς said

  Ιερείς καντηλανάφται κιλάψτε γοερώς

  Maria de los Dolores

 325. Theo said

  @322:
  Σα να ‘χεις δίκιο, φίλε μου.

 326. Γς said

  324:

  > κιλάψτε

  κλάψτε!

  Αχ Ευλαμπία…
  [και η κλέουσα με λυγμούς Ντολόρες]

  Είμαστε όλες ένα μάτσο βιόλες δω μέσα…

 327. Γιάννης Ιατρού said

  Παρακαλώ τους συνεντευξιαζόμενους συνδρομητές να μην παρεμβαίνουν στην συζήτηση των αντιμαχόμενων ομάδων με άσκοπα ως επί το πλείστον σχόλια. Μας αποσυντονίζουν και αναγκαζόμαστε να κάνουμε συνεχώς σκρόλινγκ

 328. Γς said

  327:

  Σωστός Ντοcteur!

  Και μια που αναφέραμε και την Μαρία ντε λος ντολόρες διάβασε και για τις δύο Ντολόρες [και μια Φακρίγια]

  https://caktos.blogspot.com/2013/10/blog-post_28.html

 329. Νικοκύρη μάρμαγξ. Απελευθέρωσέ το με προσοχή (καλύτερα φώναξε κάνα πυροτεχνουργό).

 330. Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

  ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 9/8/1945

  Του ανταποκριτού Μας

  Ισχυρή έκρηξη στο Ναγκασάκι. Σοβαρές ζημιές στον Καθεδρικό Ναό του Ουρακάμι.
  https://www.google.com/search?q=urakami+cathedral+ruins&client=firefox-b-d&channel=trow2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiUqq3l5IbrAhUtmIsKHZnTARUQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1920&bih=966

 331. Γιάννης Ιατρού said

  328: Α ρε Γς, πρώτα σιγουρευόμαστε…

 332. Pedis said

  # 330 – Κανόνισε να σκάσει μύτη κάνα chierichétto, αυτή τη φορά του Ρωμαίου Παρατηρητή, να μας τα ζαλίσει τώρα.

  Τέτοιες σεκταριστικές προσεγγίσεις, σαν του # 282 των «δικών μας», που κανονικά θα έπρεπε να απευθύνεται μόνο στο εντελώς καθυστερημένο υποσύνολο των πιο μυώπων φανατικών μελών του ακροατηρίου τους, οι σύγχρονες επίσημες καθολικές πηγές, γενικά, τις αποφεύγουν, επειδή θα δυσαρεστήσουν αρκετούς λογικούς και ευαίσθητους δικούς τους, θα χάσουν την καλή μαρτυρία και των συνειδητά μη τακτικών στα καθήκοντά τους καθολικών αλλά και άλλων απολωλότων που ελπίζουν κάποτε να τους επαναφέρουν στο μαντρί με το καλό, μέσω μίας ανοικτών οριζόντων επικοινωνιακής τακτικής.

 333. Non ti preoccupare. Άμα σκάσει Ρäpstlich Beobachter θα τον φλομπεριάσω. Έτοιμο τόχω.

 334. Pedis said

  Μωρέ, φύλαγε τα νώτα σου από τους απεσταλμένους του Ορθόδοξου Peobechter που σου λέω …

 335. Πάντως εσύ που απ’ ότι φαίνεται παρακολουθείς την ιταλική επικαιρότητα (υποθέτω πως είσαι σπουδαγμένος εκεί, νο?) πέστους άμα θέλουνε να μη δυσαρεστούν τους καλούς και ευαίσθητους και να έχουν και καλή μαρτυρία, να μαζέψουν λιγάκι τους κολομπαράδες του μαγαζιού. Φιλική συμβουλή από μένα, να τους πεις. Όχι για μένα, για τα φουκαριάρικα τα παπαδοπαίδια.

 336. Pedis said

  Α, όσο για αυτό, το έχω πει χιλιάδες φορές: η παπαδιά στους ορθοδόξους έχει σώσει τα παιδάκια του κοσμακη. Αυτό να λέγεται!

 337. Γιάννης Ιατρού said

  335: Τι παρακολουθεί; μόνο; εμένα μου φαίνεται πως την ζεί 😎🤔😉

  Πάντως ο κόσμος τους πήρε χοντρά πρέφα…

 338. Γς said

  Πεδικά τραύματα …

 339. Pedis said

  # 335 – Χτήνε, ο γονιός αφήνει το παιδάκι του να πάει στην parrocchia (-> εκκλησία + το σύμπλεγμα χώρων, αθλοπαιδειας και δραστηριοτήτων της ενορίας) να παίξει με τις ώρες ή να συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες ή να πάει εκδρομές, υπό την επίβλεψη, αντικειμενικά, σεξουαλικώς προβληματικών ή ύποπτων σχετικά ατόμων, έχοντας στο μυαλό του έναν συνδυασμό από τρία πράγματα, έστω κι αν δεν τα ομολογεί ούτε στον εαυτό του:

  Πρώτον, ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα που είναι ακόμη τζάμπα (αν και, γενικά, το κόστος των εγκαταστάσεων και τη συντήρηση τα πληρώνει το κράτος (περιφέρεια), ο Δήμος κλπ, τα δε εισιτήρια για τις εκδρομές είναι πραγματικά χαμηλά -> άλλος πληρώνει).

  Δεύτερον, συχνά πρόκειται για γονέα βεριταμπλ κρετιέν ο οποίος με τη δύναμη της πίστης του είναι βέβαιος ότι αυτά που ακούει συμβαίνουν σε πολύ μικρότερη κλίμακα και, κυρίως, σε αλλους. Ο θεός αυτόν και τη φαμίλια του θα τους προστατεύσει από το κακό. Κι «ο παπάς ο δικός μας είναι άγιος άνθρωπος» (πάντα).

  Τρίτον, το σκέφτονται λογικά: γνωρίζουν ότι τα παιδοφιλικά εγκλήματα έχουν γίνει, ως επί το πλείστον, σε ιδρύματα της εκκλησίας (ορφανοτροφεία κλπ) εκεί όπου τα παιδάκια δεν έχουν να περιμένουν βοήθεια από κανέναν κα βρίσκονται στο έλεος των γούστων της διοίκησης που θα τους τύχει.

 340. 337 Πού να ξέρω γιατρέ μου πού ζει ο Πέδης? Ξέρω όμως πού ζει αυτός που μας χέζει την κουβέντα. Είχα βγει και για μπύρες κι έχω βαρύνει, άσε…

 341. 339 Κοίτα, ή είσαι πιστός πελάτης του μαγαζιού αναλαμβάνοντας και το σχετικό ρίσκο, ή είσαι ένα ακοινώνητο άθεο γομάρι.

 342. Γς said

  340:

  >Είχα βγει και για μπύρες κι έχω βαρύνει,

  Που σφυράνε εδώ μέσα;

  > Ξέρω όμως πού ζει αυτός που μας χέζει την κουβέντα.

  Και πού ‘σαι. Να ξαλαφρώσεις κιόλας,μαζί με το πιπί σου.

  Σε περιμένουμε παρείσακτοι και μη

 343. Γς said

  Μερακλώθηκα…

 344. Γς said

  Ξημέρωσε,

  Κι ουδείς των ασεβών τόλμησε να επανέλθει.

  Σκοπιά όλη νύχτα. Ας πηγαίνω σιγά-σιγά

 345. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μετά από έναν καλό, χορταστικό ύπνο, βλέπω ότι με το 339 τελείωσαν τα ενδιαφέροντα σχόλια σε αυτό το νήμα. Για να δούμε, τι θα ανεβάσει σήμερα ο Νικοκύρης? Καλημέρα.

 346. Γς said

  > με το 339 τελείωσαν τα ενδιαφέροντα σχόλια

  και το 345 είναι ενδιαφέρον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: