Η θερινή ραστώνη
Posted by sarant στο 7 Αυγούστου, 2020
Στην καρδιά του καλοκαιριού βρισκόμαστε, ταιριάζει να ασχοληθούμε με μια λέξη καλοκαιρινή, αφού η «θερινή ραστώνη» ή η «καλοκαιρινή ραστώνη» είναι ένα από τα δημοσιογραφικά κλισέ που εύκολα χρησιμοποιεί όποιος θέλει να χαρακτηρίσει την πλήρη αδράνεια, τη χαλαρότητα που επικρατεί το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο.
Η αίσθησή μου είναι πως η λέξη χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια περισσότερο, ακριβώς επειδή έχει γίνει κλισέ, εύκολη λύση. Για να κοροϊδέψω αυτή την κατάχρηση, στο ιστολόγιο πότε πότε λέω για «το ραστόνι». Είχα γράψει, ας πούμε, μια φορά τις χριστουγεννιάτικες μέρες: σήμερα η πιατέλα δεν θα είναι ξέχειλη, δεν έχουμε μαζέψει πολλά ευρήματα: ούτε εγώ βρήκα πολλά, ούτε εσείς μού στείλατε -το ραστόνι που λέγαμε, η εορταστική ραστώνη του κλισέ δηλαδή (παλιά τη λέγαμε μουργέλα και δεν ήταν τόσο γκλάμορους).
Διότι ραστώνη, δηλαδή χαλάρωση, ραθυμία, τεμπελιά, υπάρχει και στις γιορτές, όχι μόνο το καλοκαίρι.
Η ραστώνη είναι μάλλον λόγια λέξη· ανήκει, ας πούμε, στο ψαγμένο λεξιλόγιο -που ο κ. Μπαμπινιώτης το λέει «απαιτητικό», ή τουλάχιστον εκεί ανήκε πριν γίνει κλισέ. Όταν το 2003 στις Πανελλήνιες εξετάσεις έπεσε ένα κείμενο του Βασ. Θερμού, που έκανε λόγο για «τη ραστώνη της συνεχούς εναλλαγης καναλιών, του ζάπινγκ», η επιτροπή των εξετάσεων έδωσε εκ των υστέρων διευκρίνιση για τη σημασία της λέξης -μια όχι πολύ διαφημισμένη περίπτωση «αρωγής και ευδοκίμησης». Ραστώνη, αυτή η άγνωστη λέξη, έγραψε μια εφημερίδα. Θα έλεγα πως σήμερα δεν είναι πλέον άγνωστη.
Τα λεξικά, πάντως, δίνουν στη λέξη κυρίως αρνητικές σημασίες. «Ραθυμία, νωθρότητα» αρκείται να ορίσει το ΛΚΝ. Το πιο σύγχρονο ΜΗΛΝΕΓ δίνει δύο σημασίες: 1. Κατάσταση κατά την οποία επικρατεί πλήρης αδράνεια, η έλλειψη ζωτικότητας ή ενεργητικότητας, η χαλαρότητα, και 2. Ο βίος, η ζωή που είναι τρυφηλή.
Ωστόσο, επειδή η τρυφή είναι καλό πράγμα για όποιον μπορεί να την πληρώσει, η υπόσχεση της χαλάρωσης, ιδίως σε συνθήκες πολυτέλειας, είναι δελεαστική, οπότε πολλά ξενοδοχεία (και συναφή) ανά την επικράτεια έχουν διαλέξει το όνομα «Ραστώνη», που αν δεν ξέρεις και τη λέξη μπορεί να υποθέσεις πως είναι κάποια αρχαία θεά.
Αρχαία είναι πάντως η λέξη, ῥᾳστώνη [έχει υπογεγραμμένη το αρχαίο, φίλοι του λεξικού Μπαμπινιώτη] . Ετυμολογείται από το «ράστος» (με υπογεγρ. στο άλφα), που είναι υπερθετικός βαθμός του «ράδιος» (εύκολος, άνετος), το οποίο ανάγεται στο επίρρ. «ρα» (εύκολα), που το βρίσκουμε και στον ράθυμο. Από τον ράδιο και ο ραδιούργος, που αρχικά σήμαινε κάποιον που κάνει κάτι εύκολα αλλά πρόχειρα, επιπόλαιο ή τσαπατσούλη. Βέβαια, ο Γκας Πορτοκάλος θα μας έλεγε ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν βρει και το ραδιόφωνο, και το ονόμασαν έτσι επειδή μετάφερνε εύκολα τη φωνή σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα αυτο ανάγεται στο νεολατινικό radium, όπου radius η ακτίνα. Οπότε το γνωστό ρητό «φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον» δεν έχει σχέση με το ράδιο που ακούμε ή το χημικό στοιχείο.
Να επιστρέψουμε στη ραστώνη. Στην αρχαιότητα, είχε σημασίες αρχικά και κυρίως θετικές. Σήμαινε την ευκολία, την απαλλαγή από κάτι οχληρό ή δυσάρεστο, την ανακούφιση από τον πόνο. Ραστώνη της πόσεως, στο πλατωνικό συμπόσιο, είναι η ανακούφιση από τις συνέπειες της οινοποσίας. Η λέξη πήρε επίσης τη σημασία του ελεύθερου χρόνου, αλλά σταδιακά εμφανίστηκαν και αρνητικές σημασίες, ήδη από τα χρόνια του Πλάτωνα, της νωχέλειας και της νωθρότητας δηλαδή, κι έτσι ο Δημοσθένης θεωρούσε ότι «η καθ’ημέραν ραστώνη και ραθυμία» των συμπολιτών του ήταν ανεπίτρεπτη μπροστά στην (καθιαυτού) μακεδονική απειλή.
Στην πορεία, κι αυτό μπορεί να είναι και επίδραση του χριστιανισμού, οι αρνητικές σημασίες επικράτησαν, τουλάχιστο στα λεξικά, αλλά πάντοτε υπήρχε και θετική χροιά στη ραστώνη.
Βλέπετε, κάποιες λέξεις είναι δίφατσες. Ενώ η νωθρότητα είναι πάντοτε αρνητικά χρωματισμένη, η νωχέλεια μπορεί να είναι αρνητική, όταν έχει έρθει ο εχθρός προ των πυλών, αλλά αν έχεις τα μέσα, αν σε παίρνει, δεν είναι κακό πράγμα. Ο Κονδυλάκης είχε πει (το βρίσκω στο λεξικό του Μπαμπινιώτη) ότι «άλλοι διατείνονται ότι η ραστώνη και η καλοπέρασις είναι η ασφαλεστέρα οδός προς τη μακροβιότητα».
Όπως λέει και η ιταλική παροιμία, dolce far niente, Ηδύ το μηδέν πράττειν που είχε πει ο Περικλής. (Για να μην το δω σε κανενα Αποφθεγματολόγιο, δεν το είχε πει -έτσι φαντάστηκα σε ένα φανταρίστικο διήγημά μου.)
Ντόλτσε φαρ νιέντε, ιταλικό απόφθεγμα που μας άρεσε πολύ και το εντάξαμε, πριν από εκατόν τόσα χρόνια, στο λεξιλόγιό μας ή μάλλον το προσπάθησε μια εφημερίδα που έγραψε περί «της δολτσεφαρνιεντιζούσης κυβερνήσεως». Ο Κουμανούδης δεν πρόσεξε τη λέξη κι έτσι δεν την κατέγραψε, αλλά την επισήμανε ο Παπαδιαμάντης και γράφει γι’ αυτήν στο μοναδικό του κείμενο με γλωσσικό θέμα, ένα αντιφατικό αλλά γοητευτικό κείμενο που κάποτε θα το συζητήσουμε και στο ιστολόγιο. Γράφει λοιπόν:
Χθὲς ἐδιάβαζα εἰς μίαν ἐφημερίδα μίαν ὡραίαν πράγματι λέξιν «τῆς δολτσεφαρνιεντιζούσης Κυβερνήσεως». Ὤ, πλαστικότης τῆς Ἑλληνικῆς γλώσσης! Ἰδοὺ πῶς ἀπὸ μίαν Ἰταλικὴν παροιμίαν πλάττεται αἴφνης μία χαριεστάτη μετοχή. Τί σημαίνει ἂν τὰ ἐννέα δέκατα τῶν ἀναγνωστῶν δὲν θὰ καταλάβωσιν τί θέλει νὰ πῇ τοῦτο; Μήπως εἶναι βέβαιον ἂν ὁ συντάκτης ὁ ἴδιος ξεύρει ἰταλικά; Τί πρὸς τοῦτο. Ὁ Τύπος, βλέπετε, ὁ Ἀθηναϊκός, εἶναι προωρισμένος διὰ τὰς Ἀθήνας καὶ τὸν Πειραιᾶ. Ὁ δημοσιογράφος, ὅταν πιάσῃ τὴν πένναν, ἐπ᾿ αὐτῶν τῶν δύο πόλεων βασίζεται, διότι ἀπὸ τὴν κυκλοφορίαν τὴν εἰς τὰς δύο πόλεις ζῇ κυρίως ὁ Τύπος. Καὶ εἰς τὰς πόλεις αὐτὰς οἱ ἄνθρωποι εἶναι ἀνεπτυγμένοι – καὶ πρέπει νὰ ξεύρουν τί θὰ πῇ ὄχι μόνον ρᾳστώνη ἑλληνιστί, ὄχι μόνον τουρκιστὶ ραχάτι, ἀλλὰ καὶ ἰταλιστὶ δόλτσε ἒ φὰρ νιέντε.
Ραστώνη, ραχάτι, ντόλτσε φαρ νιέντε. Είναι γλυκό να μην κάνεις τίποτα, αν βέβαια μπορείς να το αντέξεις οικονομικά, αν δεν είναι αναγκαστική η απραξία. Αλλιώς, γίνεται εφιάλτης….
Μυλοπέτρος said
Ή ρα φιλώνδα. Στο λύκειο νιζω από κάποιο ειδήλιο. Ο καθηγητής θυμάμαι το ερμηνευσε σε μήπως.
Καλημερα
Μυλοπέτρος said
Νιζω = νομίζω
Πουλ-πουλ said
«Ετυμολογείται από το «ράστος» (με υπογεγρ. στο άλφα), που είναι υπερθετικός βαθμός του «ράδιος» (εύκολος, άνετος)»
Εξού και κάνω τα μαλλιά μου ράστα.
dryhammer said
3. Κι όχι από τη ράστα-φάρα που είναι άνετοι και χαλαροί έως και ράθυμοι;
Άρης Γαβριηλίδης said
Δεν λέω, «καλό ΄ναι και το καθισιό μα σαν την ξάπλα, όχι», που λέει και η παροιμία, σε δεκαπεντασύλλαβο, φυσικά.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα, ράθυμα βεβαίως, σχόλια!
5 Α, δεν την ήξερα
3-4 Αχ, μου ξέφυγε αυτή η πτυχή του θέματος!
Δύτης των νιπτήρων said
Ωραία η παρατήρηση του Παπαδιαμάντη.
nikiplos said
Θυμάμαι την πρωτοσυνάντησα σε έναν Λαρισαίο συγγραφέα αρχές 90ς. Δεν θυμάμαι όνομα, γιατί δυστυχώς τα πρώτα λογοτεχνικά μου βιβλία έμειναν όλα στον συγκάτοικο μετά την πρώτη μετακόμιση, με υπόσχεση, ότι θα τα πάρω κάποτε, αλλά ίσως και να έχουν πεταχτεί, γιατί ο εν λόγω δεν τα είχε τόσο καλά με τη λογοτεχνία. Θυμάμαι μόνο ότι χρησιμοποιούσε παράξενες λέξεις, μεταξύ των οποίων και τη ραστώνη. Ήταν τόσο άγνωστη, που σε παρέα έμπλεη από νομικάριες και δασκάλες, στην ορεινή Αρκαδία, φτιάχνοντας εκείνα τα σαχλοστιχουργήματα για να γελάσουμε, χρησιμοποίησα τη λέξη ραστώνη, και έγινε τελικά το κλου της βραδιάς. Τόσο άγνωστη ήταν. Και βέβαια η παρέα είχε μόνο δύο των θετικών επιστημών.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ένα ποίημα, σύγχρονο φυσικά, αφού η λέξη είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια:
Η ραστώνη (του Βαγγέλη Αλεξόπουλου)
Την ώρα της μεσημεριανής
ραστώνης του Αυγούστου
ζωγραφίζω φίδια, που
δαγκώνουν τις ουρές τους
καθώς, τα κίτρινα ταξί
αχνίζουν πυρωμένα
-ακόμα πιο κίτρινα-
και ακίνητα, στις εξόδους
της Αττικής οδού.
Αποφασίζω να κατηφορίσω στη θάλασσα
το νερό ξεπλένει τις αισθήσεις.
-το αλάτι επουλώνει τις πληγές-
Όμως, με κερδίζει η βαρύτητα.
Έτσι, θα πιώ μερικά aperol spritz ακόμα
και θα γυρίσω –πάλι
τα μέσα έξω.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Και επειδή όλα από μας τα πήρανε, από τη ραστώνη βγαίνει και το rust, η σκουριά στα καθχιαφτά εγκλέζικα.
leonicos said
χαλαρότητα που επικρατεί το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο
Να δεις τι ραστώνη αι χαλαρότητα επικρατεί στα Φοροτεχνικά, που έβαλαν προθεσμία κατάθεσης δηλώσεων την 28η Αυγούστου. Διέλυσε όλα τα προγράμματα αδειών, θα πρέπει να πάρουν άδεια οι εργαζομενοι τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη για να μην την χαρούν, κι έχει βάλει σε όλα όσα έβαλε με τον κορωνοϊό και την αποδυνάμωση των εφοριών, και αυτό το βάρος
Εκεί να δεις κουπί
Νέο Kid said
Πεσμένα πράγματα… είναι και η ραστώνη…
Πάρτε ένα σχετικό παζλάκι:
Ο Ενεργίδης και ο Ραστώνης καθαρίζουν πατάτες , πάντα την ίδια ποσότητα , στον στρατό.
Όταν τις καθαρίζουν μαζί, τελειώνουν σε 8 ώρες.
Όταν τις καθαρίζει μόνος του ο Ενεργίδης ,τελειώνει σε 12 ώρες.
Πόσες ώρες θέλει ο Ραστώνης για να καθαρίσει μόνος του όλες τις πατάτες;
Οι ρυθμοί καθαρισμού των πατατών είναι σταθεροί και για τους δύο .
leonicos said
Και να πέφτει το σύστημα, να μη φεύγουν
Και να σου λέει ο κάθε μ@@@@κας, να μου τη στείλεις τελευταία μέρα, για να έχω περιθώρια.
Λέω σε κάποιον ‘λυπάμαι, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει’.
Γιατί;
Διότι το σύστημα παίρνει μόνο 30-40 την ημέρα, αν δεν πέσει, και μας ζήτησαν το ίδιο ήδη 150, Είστε ο 150ος
Ναι, αλλά εγώ έτσι θέλω.
Πολύ καλά, περάστε να παραλάβετε τον φάκελο και τους κωδικούς σας, να το κάνετε ο ίδιος
Δεν είναι δική μου δουλειά.
Ούτε δική μου υποχρέωση να κάνω του καθενός τα γούστα. Η δήλωσή σας θα φυγει σήμερα, εκτός αν περάσετε και την πάρετε. Έχετε τρεις ώρες καιρό.
Και άλλα ανάλογα
Και όλοι δεν ανταποκρίνονται στα τεκμήρια, αλλά δεν έχουν λαφτά από προηγούμενα χρόνια. Πόρσε με εισόδημα ετήσιο 7200!
Καλό!!!!!
leonicos said
Ραστώνη», που αν δεν ξέρεις και τη λέξη μπορεί να υποθέσεις πως είναι κάποια αρχαία θεά.
Αρχαία δεν ήταν, αλλά σύγχρονη ειναι
dryhammer said
Ο Ραστώνης θα κάνει 32 ώρες. (το θες κι αναλυτικά;)
leonicos said
το γνωστό ρητό «φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον» δεν έχει σχέση με το ράδιο το χημικό στοιχείο.
ΛΑΘΟΣ
Το ράδιο αλλάζει τα ισότοπα. Δεν μπορεί ν’ αλλάξει φύσιν πονηράν;
leonicos said
12
Όταν είναι μαζί, ο Ραστώνης, σε 8 ώρες καθαρίζει το 1/3 των πατατών. Μόνος του θέλει 3Χ8 = 24 ώρες
leonicos said
Θα με κάνετε να ξαναμπω, να δω ποιος έχει δίκιο
dryhammer said
10. Ήτις, ως γνωστόν, δεν ραθυμεί. (Rust Never Sleeps -Δεν βάζω λίκνο για το άλμπουμ) [Το γνωρίζω από το βαπόρι, όπου από το ναυπηγείο μέχρι το διαλυτήριο, κυνηγάς τη σκουριά]
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
19 E τότε να βάλω εγώ μια τραγουδάρα να σηκωθείτε απ’ τη ραστώνη, you rusty dogs.
sarant said
11 Συμπάσχω, Λεώνικε.
dryhammer said
17. Ο Εν. σε μια ώρα κάνει το 1/12. Σε 8 ώρες τα 8/12=3/4 των πατατώνε. Άρα ο Ρ κάνει στο 8ωρο το υπόλοιπο 1/4, στην μια ώρα το 1/32.
dryhammer said
20. Κι ας είναι χειμωνιάτικο πιώμα…
https://www.esquire.com/food-drink/drinks/recipes/a3796/rusty-nail-drink-recipe/
Γς said
>η τρυφή είναι καλό πράγμα για όποιον μπορεί να την πληρώσει
και τριφύλλι. Το άλφα άλφα, η μηδική. Αλλά και το μπάφο και τα τρίφυλλα, τετράφυλλα, Για όποιον μπορεί να τα πληρώσει.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
11, 13, 21
Γκάτάλαβα? Άλλαξε δουλειά ο Λεώνικος?
LandS said
Radium ή radius για την ακτίνα;
ΚΩΣΤΑΣ said
0 –> … το οποίο ανάγεται στο επίρρ. «ρα»…
Το ρα υπάρχει και σήμερα στα καθιαυτού θεσσαλικά, πχ «τί καν’ς αυτού α ρα!» 😅
Κι ύστερα απορεί ο Νίκιπλος (@8) γιατί ο Λαρισαίος ποιητής ήξερε τη ραστώνη! 😉
Νέο Kid said
22. Εχμμ…τα 8/12 δεν είναι 3/4. Είναι 2/3. 😜
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Ραμόνι, ραστόνι, Νικοκύρη έχεις τάσεις ουδετερότητας 🙂 (ή εξουδετέρωσης; Βγαίνει ο Χημικός Μηχανικός έξω;)
17 Ένα γεμάτο 24ωρο ή βιάστηκα πάλι;
dryhammer said
28.
faltsos said
12 και Leonicos-Dryhammer: 1-0
Λύστε την εξίσωση
1/12 + 1/x = 1/8
θα βρείτε x=24
faltsos said
30 Όχι δεν φθάσαμε εδώ
BLOG_OTI_NANAI said
Καλημέρα!
11 περίπου μήνες (Γενάρη 1908) μετά τον Παπαδιαμάντη (Φλεβάρη 1907) χρησιμοποίησε και ο Γεώργιος Τσοκόπουλος τη λέξη αυτή. Άλλη ενσωμάτωση της φράσης σε μία ενιαία λέξη δεν βρήκα:
sarant said
33 Ωραίο εύρημα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Να με συμπαθάτε αλλά εγώ που είμαι προκομμένος και καθωσπρέπει άνθρωψ προτιμώ την κομιλφότητα. Τη λέω κιόλας, αλήθεια.
ΓΤ said
Θα έλεγα να μη χαλαρώνουμε. Λοκντάουν στον Πόρο 😦
Mimi said
Κι εγώ δίνουν σίγουρη πως βγήκε από το αγγλικό ρήμα to rest=Ξεκουράζομαι
sarant said
37 Αλήθεια;
36 Το πρώτο τοπικό τον τελευταίο καιρό (ειχαμε πιο παλια στη Θράκη).
ΓΤ said
Να θυμίσουμε και το ρήμα «ραστωνεύω»
nikiplos said
12@ 24h μου βγαίνει ότι κάνει ο ραστώνης.
Georgios Bartzoudis said
Ούτε ραστώνη, ούτε ραχάτι, ούτε μουργέλα, ούτε ραστώνη και ραθυμία, που ρερητόρευκε ο καθιαυτού χάμουτζης Δημοσθένης. Στα Μακεδονικά λέμε: Ξιμπουσιάντσαμι ντιπ για ντιπ!
ΓΤ said
38β@
Όταν το τοπικό παύει να είναι ουτοπικό
Πάνος με πεζά said
Ένας παλιός συνάδελφος από ένα γραφείο, είχε το δικό του κλισέ :
– Μέχρι πότε δουλεύεις;
– Αυτή την Παρασκευή.
– Και μετά;
– Θα είμαι από κάτω απ’ την αγγιναριά…
Σχετικό με την κλισεδούρα της ραστώνης, είναι και αυτό που θα ακούσουμε για τους πολιτικούς τις επόμενες μέρες : «Αναχωρεί για ολιγοήμερες διακοπές»…Παίζει, πάνω από 3-4 μέρες και καλά να μην έχει φύγει κανείς τους…
Kαι δεύτερο, τί θυμήθηκα τώρα…Ανακοινώσεις ραστώνης, στο ραδιόφωνο αλλά αργότερα και στην τηλεόραση, στο τελείωμα των ειδήσεων.
«Παρακαλείται ο κύριος Πριτσαπήδουλας, που παραθερίζει στης Γιράς το πήδημα, να επικοινωνήσει επειγόντως με τους δικούς του
Τότε, ο Έλληνας μπορεί να μην είχε κινητό, αλλά θαπήγαινε όπου υπήρχε τηλεόραση και ειδήσεις…
και τρίτο, χρόνιο παράπονο, από τη Μύκονο, για της οποίας το στόμα του λύκου θα αναχωρήσω αύριο : τί θέλει ο χριστιανός όταν πάει στο σπίτι στο νησί; Να πάρει λίγο ασβέστη να το ασπρίσει, να το βλέπει μια-δυο βδομάδες που θα είναι εκεί, να λάμπει… Ε, η Μύκονος έχει ένα ασβεστοκάμινο, από αυτό τροφοδοτούνται και τα κατατόπους χρωματοπωλεία.
Το ασβεστοκάμινο, στο πλαίσιο της θερινής ραστώνης, όλο τον Αύγουστο είναι κλειστό…Μύκονος είσαι, αφού !
ΓΤ said
43@
«που παραθερίζει στης Γιράς το πήδημα»
Πάντως, το Πήδημα Κυράς είναι γνωστότατο χωριό της Πρέβεζας
https://www.feelgreece.com/el/pidima-kyras-preveza
Πάνος με πεζά said
@ 43 : Της Γριάς το πήδημα (Άνδρος)
ΣΠ said
ΓΤ said
45@
https://andros-guide.gr/item/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AE%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1/
Κιγκέρι said
Ραστώνη να δουν τα μάτια σας!
https://e-mesara.gr/mesimeriani-rastoni-stin-palia-kriti-mesa-apo-yperoches-fotografies/
ΓΤ said
Στο πλαίσιο της ραστώνης
σήμερα (22:00)
Γιούβε-Λιόν (0-1) [1,39-4,05-7,00]
Σίτι-Ρεάλ (2-1) [1,65-3,90-4,05]
αύριο (22:00)
Μπάγερν-Τσέλσι (3-0) [1,33-4,75-6,85]
Μπάρτσα-Νάπολι (1-1) [1,57-3,80-4,75]
Για τους φίλους της άγονης γραμμής του ΤσουΛού 2020-2021 (o Τελικός στην Κωνσταντινούπολη, τη «σημαδιακή» 29η Μαΐου)
Κυρ 16:00 Τρε Φιόρι-Λίνφιλντ [9,00-4,50-1,25]
19:00 Ντρίτα-Ίντερ Εσκάλδες [1,40-4,00-6,00]
🙂
ΓιώργοςΜ said
43 Στα περισσότερα τουριστικά νησιά (τότε που υπήρχε τουρισμός τουλάχιστον), οι οικοδομικές εργασίες λήγουν τον Απρίλιο. Για τα ψιλολόγια, ό,τι περισσέψει…
Υποθέτω πως οι περισσότεροι προμηθεύονται από την ενδοχώρα όλα τα προβλέψιμα που μπορούν να κουβαλήσουν, στα τοπικά μαγαζιά ακόμη και οι βίδες έχουν τιμές κοσμηματοπωλείου…
mitsos said
Καλημέρα
Όμορφη η σημερινή ανάρτηση
Απόλαυσα ιδιαίτερα το Σχόλιο του Α. Παπαδιαμάντη ( απολαυστική όσο και η ίδια η ραστώνη )
Η φράση «καλό το καθισιό αλλά σαν την ξάπλα όχι» ήταν το καθημερινό σύνθημα του πατέρα μου ( τις καθημερινές κατά τις 16 μμ ) ότι το μεσημεριανό τραπέζι διαλύεται και αποχωρούν όλοι ήσυχα προς χαλάρωση στο κρεβάτι τους.
Το χημικό στοιχείο Ra ( και το ραδονιο Rn ) αρχικά ράδιο Α (και ράδιο C ; ) ετυμολογούνται από το radius ( tay ) ακτινοβολούν γαρ.
https://www.rsc.org/periodic-table/element/88/radium#:~:text=1898,’radius’%2C%20meaning%20ray.
Καλό αραλίκι 🙂
Aghapi D said
Λέγεται Ραστώνη, είναι στην Αίγινα, έχω μείνει πολλές φορές εκεί όταν είχα και δουλειά και κάποιο στοιχειώδες εισόδημα
https://www.google.com/search?q=%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7+%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02n9XpAMtkEVIKrnPgchaCdIYWVtg:1596795166430&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjH5rHF7YjrAhUaD2MBHXFyCBwQ_AUoAnoECBgQBA&biw=1360&bih=654#imgrc=FOo5YhMggqK9CM
Από πέρσυ δέν έχω λεφτά ούτε για τη Βάρκιζα και ζηλεύωωωωωω 🙂
mitsos said
φτου …. tay=ray
sarant said
49 Αμα παίζει η Ίντερ Εσκάλδες (Ανδόρα είναι; ) τι να κάνει η Μπάρτσα και η Νάπολι;
43 Μακριά από το Αμαλάγκου, πώς το λένε
BLOG_OTI_NANAI said
Εμφανίζεται -αν δεν κάνω λάθος- στην ύστερη αρχαιότητα (π.χ. Γαληνός) ένα τύπος με αύξηση ο οποίος χρησιμοποιείται κατόπιν αρκετά από τους βυζαντινούς συγγραφείς, ιδιαίτερα ο Θ. Μετοχίτης και ο Παχυμέρης:
Γς said
52:
Γιατί έφυγες απ την Ραφήνα;
Γιάννης Κουβάτσος said
Τώρα, πλάκα-πλάκα, αν φτιάχναμε μια μικτή ιστολογίου, ομάδες σαν την Τρε Φιόρι και την Ίντερ Εσκάλδες τις παλεύαμε στα ίσα. ☺
ΣΠ said
57
Είχε φτιάξει πριν από δύο χρόνια ο Ιατρού.
Μαγδαληνή said
Τη λέξη την πρωτοάκουσα στην Καρδίτσα πριν περίπου 35 χρόνια. Υπήρχε ένα ωραίο μπαράκι λίγο έξω από την πόλη, με κήπο και ράθυμη ατμόσφαιρα.
sarant said
57 H Nτρίτα, πάλι, είναι του Κόσοβου, θα ξέρουν να κλοτσάνε το τόπι.
Αντώνης said
Αναμνήσεις μου από την πέμπτη (;) δημοτικού:
Η δασκάλα μας διδάσκει τα ανώμαλα παραθετικά:
– Ράδιος, ράων, ράστος. Τί θα πει «ράδιος», Παπαταδεμητσόπουλε;
– Αυτός που μιλάει στο ραδιόφωνο.
Γκας Πορτοκάλος ante litteram.
Jorge said
#38 κιγκέρι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και σε σένα και στους δημιουργούς του.
Γς said
Ενα ήταν το Ράδιο Καραγιάννη στην Κλαυθμώνος
Γιάννης Κουβάτσος said
60:Μάλλον τα καλάμια των αντιπάλων.☺
Γιώργος Κατσέας said
@55. Ωραίος -όπως πάντα- BLOG 🙂
Δεν ξέρω για τον Γαληνό (χρειάζεται να το κοιτάξω, πιθανολογώ όμως ότι κινείται στο ιπποκρατικό πλαίσιο ορολογίας..) αλλά ο Ιπποκράτης χρησιμοποιεί το ῥᾳστωνῶ με την έννοια του βελτιώνομαι ιατρικώς (ασθένεια, σύμπτωμα)..
Γιώργος Κατσέας said
@65 (συνέχεια)..και ίσως ο ερραστωνευμένος= healthy του Μετοχίτη που αναφέρεις, να είναι η μεταγενέστερη εννοιολογική ωρίμανση του «βελτιώνομαι ιατρικώς» >>υγιαίνω..
Dong-ho Spiros Merimanis said
μάλλον ταξική λέξη είναι δεν τη χρησιμοποιούν, ούτε καν την ξέρουν, οι αγράμματοι, οι εργάτες οι ντελιβεράδες και γενικά οι φτωχοί, κι αυτοί που την ξέρουν δεν τη λένε ποτέ, μόνο τη γράφουν
γιατί δεν μπορούν ούτε να ραστωνέψουν, ούτε να είναι ραστωνιστές ενώ ο καθένας χουζουρεύει μπορεί να είναι χουζουρλής ή να τον αρέσει το χουζούρεμα
νομίζω ότι είναι μια λέξη φτιαγμένη από και για επιτηδευμένους νεοκαθαρευουσιάνους
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81&dq=
Γιάννης Ιατρού said
58: Τι θυμάσαι τώρα !! 🙂

Triant said
22: Βρε ξεροσφύρη, όλα καλά αλλά απρόσεκτος σαν τον γιό μου. Τα 8/12 είναι 3/4; Το 9/12 πόσο είναι;
Γιάννης Ιατρού said
69: Έλα ρε Θόδωρε! Αν είναι ποτέ δυνατόν 😂🤐 Να δει αν προσέχουμε ήθελε 🙄😋🤑😇💰💰
Νέο Kid said
68. Πας καλά ρε;;!! Το ραμολί στην ομάδα, και μάλιστα σεντερφορά!!!
Θα ρίξει φωτιά ο Ρα!!!
BLOG_OTI_NANAI said
65: «το ῥᾳστωνῶ με την έννοια του βελτιώνομαι ιατρικώς»
Α, έτσι κολλάει το healthy.
ΣΠ said
71
Σεντερφόρι είναι ο Νικοκύρης.
Γς said
70:
Κι ήταν μια εποχή που ο πληθωρισμός έτρεχε με χίλια.
Κι ο δικός μας είπε:
-7 δρχ το ένα. Και τα εννιά 69 δρχ.
-Επ, 7x 9 = 63!
-Πριν τον πληθωρισμό. Τώρα τσίμπησε κι η προπαίδεια
[ο Γς που πήγε να μπαλώσει το λάθος [εξεπίτηδες] του
sarant said
71 Αφού δεν έχεις αβατάρα, τι παραπονιέσαι;
Γιάννης Ιατρού said
71: Είναι και 3-4 χρόνια τώρα που είχε φτιαχτεί, ε όσο νά ΄ναι παίζουν ρόλο 🙂
75: 👍 Έτσι !! Κι άλλοι που θα μπορούσαν, το ίδιο πρόβλημα μου δημιουργούν, αβατάριστοι 🙂
Γιάννης Ιατρού said
73: Σε βλέπω να συμπληρώνεις….
gpoint said
Γιάννη, τον νου σου !
…..μόνο εκείνοι που ονειρεύονται μπορούν να πετάξουν ….. ( άντε και ο Λάμπρος !!! )
ΣΠ said
76
Το 2018 είχε φτιαχτεί.
https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/25/capek/#comment-488578
Γιάννης Κουβάτσος said
Όποιοι δεν έχουν αβατάρα, θα παίζουν κρυφοί κυνηγοί. ☺
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
– Όχι ακριβώς συνώνυμη, αλλά οπωσδήποτε συγγενική και η σ(μ)παρίλα, η τεμπελιά, η βαριεστημάρα, η μουργέλα.
Και, φυσικά, ο σ(μ)παρίλας.
Κατά Μπάμπι (κ.ά.) < σπάρ(ος)-ίλα
– Μερικοί χαρακτηρισμοί για ραστώνη: (εκτός της εορταστικής του Νικοκύρη)
. χειμερινή (κυρίως η χριστουγεννιάτικη…)
. σπιτική
. πρωινή, απογευματινή, βραδινή
. μακαρία (!)
. φιλολογική, πνευματική, ποδοσφαιρική (;)
κλπ, κλπ.
– Έχομε και τον «δρόμο» ραστ (ματζόρε) στα ρεμπέτικα και στα δημοτικά.
Εδώ ο Μπ. Γκολές σε ένα ραστ (α)μανέ. [πιο βράδυ, για μερακλωθέντες… 🙂 ] https://youtu.be/7X-tIDbSElM?t=81
loukretia50 said
ΜΙΚΙ_Ε – Welcome!
Tώρα συναντιόμαστε!
Ελπίζω νάσαι καλά και να χαίρεσαι ραστώνη
Αλλά όχι και «σ(μ)παρίλα» η σπαρίλα!
Θα γίνονταν σμπαράλια (τούτον εκ του ιταλ. Sbaraglio νομίζω)
==================
“Ψαράδες πετάμενοι – μπουκάλες” : αυτός είναι ο λογικός συνειρμός.
Ή, όπως έλεγε στο Λάμπρο ο φίλος Μιχάλης,
« παράτολμος θα ήταν όποιος προσπαθεί να πετάξει ΜΕ μπουκάλες!».
Μιχάλης Νικολάου said
… dolce far niente, Ηδύ το μηδέν πράττειν …
3, … Εξού και κάνω τα μαλλιά μου
ράστα. …
4, … 3. Κι όχι από τη
ράστα-φάρα
που είναι άνετοι και χαλαροί έως και ράθυμοι; …
Ως γνωστόν,
ράστα φαρι νιέντε
loukretia50 said
83. χάλια μαλλί! ράστα – βράστα!
Μιχάλης Νικολάου said
… φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον …
Φύσεως πονηράς μεταλαβείν ράδιον
loukretia50 said
Τι κάνει η ραστώνη!
Νοσταλγία, όνειρα, σταγόνες μελαγχολίας γίνονται μπόρα όταν βλέπουμε γύρω μας…
Είναι όντως απόλαυση πολυτελείας, όπως ειπώθηκε.
Θυμήθηκα ένα τραγούδι που μ΄αρέσει, παρά τον τίτλο!
Cactus Tree – Joni Mitchell
And she’s so busy being free
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα, ωραία λογοπαίγνια!
Μιχάλης Νικολάου said
73, … 71 Σεντερφόρι είναι ο Νικοκύρης. …
Affectionately known among the fans as
CenterForty
Παναγιώτης Κ. said
Και τι βαθμό θα βάζετε στους Leo#15, Dry#22 και Faltsos#31; 🙂
Όχι τίποτα άλλο αλλά για να δούμε αν είναι εύκολο πράγμα η «αντικειμενική» αξιολόγηση.
Γιάννης Ιατρού said
78: Γιώργο, ελήφθη 🙂
Βρέθηκε κι ένα παρόμοιο από τον Λάμπρο σε κατάδυση στην Άβυσσο της Κινέττας😂, προφανώς δικό σου ήταν, γιατί περιείχε τη γνωστή συνταγή-μπόμπα🍷🎈🍾
leonicos said
55
Δεν είναι τύπος με αύξηση, είναι κανονικότατη μετοχή παρακειμένου του υποθετικού ραστωνεύομαι > ‘ερραστώνευμαι
αυτά για να μετράει ο σαραντάκος λέξεις για τον στόχο των 5000000
leonicos said
25 Όχι…. παραμένω σύζυγος
Κατά τα άλλα… Νοσοκομείο και Κοϊντος Σμυρναίος. Τελειώνω το Ζ΄ (7ο) από 14 (Ζ΄ αριθμητικό, όχι όπως στον Όμηρο)
Για το τεστ των πατατών, μάλλον παίρνω καλό βαθμό.
leonicos said
Δεν έχω Ίντερνετ, σήμερα έχω Σερνίτερνετ
άλλη μια λέξη Νοικο-κυρη
Μιχάλης Νικολάου said
Σε στιγμές ραστώνης,
ζηλεύοντας την δόξα της Βοστώνης
είχα προτείνει
Χιουστώνη
για το Χιούστον —
Με μόνη διαφορά H+U αντί για Β
και ρίζες, φανερά, Σκότων
θα ήταν άξια διάδοχος της
Γαλβεστώνης.
gpoint said
# 90
Μπουκάλι στον πάτο ;; νάφυγε ο φελλός ;;; Δύσκολο, αλλά με τον Κούλη πρωθυπουργό όλα γίνονται !!
Μιχάλης Νικολάου said
93, … Δεν έχω Ίντερνετ, σήμερα έχω Σερνίτερνετ …
Κρασ-τώνει;
Γιώργος Κατσέας said
Αχ, Λεώνικε, που μας βάζεις βραδυάτικα να ψάχνουμε λεξικά! 🙂 Το ραστωνεύομαι (τουλάχιστον με την έννοια του ραθυμώ) δεν είναι υποθετικό, αλλά υπάρχει..
https://books.google.gr/books?id=jIoCAAAAQAAJ&pg=PA12&lpg=PA12&dq=%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9&source=bl&ots=r8SNeJROEZ&sig=ACfU3U3IrLczOnDwFWKRuPVzxVm7Tt4TaQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwifkYu7xYnrAhW_AxAIHSxfACcQ6AEwAXoECAEQAQ#v=onepage&q=%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9&f=false
Μιχάλης Νικολάου said
Dolce far niente clip — σε κουρείο!
(Φιλοσοφία Follywood)
loukretia50 said
Σε μεγάλη φόρμα είσαι Μιχάλη!
αν και…
Δύσκολο οι απόγονοι των Σκώτων
να χαίρονται αμέριμνοι ραστώνη
στο Χιούστον, όπως άλλοι στη Βοστώνη,
Εφόσον με των όπλων τους τον κρότον
«The Oleander City» ξεφαντώνει
και κουρνιαχτό στο Τέξας ξεσηκώνει
ΥΓ. Συμπτωματικά θυμήθηκα κι εγώ την ταινία – όχι πως μ΄άρεσε!
loukretia50 said
Kαι ένα ποίημα
Dolce far niente – Paul Hamilton Hayne
https://allpoetry.com/poem/8563453-Dolce-Far-Niente-by-Paul-Hamilton-Hayne
loukretia50 said
Dolce Far Niente -Sir William Quiller Orchardson – 1872.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ντόλτσε φαρ νιέντε = Παπαροξυσμός ( αντίθετο = παροξυσμός).
Μι του ζμπάθχιου αλλά από το σλανγκ προέρχομαι, τι περιμένατε δηλαδή?
sarant said
99 Είναι όντως σε μεγάλη φόρμα…
Ντολτσεφαρνιεντίζουμε όλοι, αλλά τα 100 σχόλια τα ξεπεράσαμε.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
82. Ευχαριστώ, Lou!!
Ελπίζω σταδιακά να πηγαίνω καλύτερα! 🙂
– Για τη σ(μ)παρίλα συμφωνώ μαζί σου, αλλά το έβαλα γιατί βρίσκεται/ακούγεται και έτσι.
– Και ένα βίδεον αφιερωμένο εξαιρετικά: https://imgur.com/kkPXvCW
mitsos said
Στο ερώτημα τι κάνεις τώρα ;
Υπάρχουν για τους «γνωσσοπλάστες» χιλιάδες ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΕΣ απαντήσεις παρόμοιας σημασίας:
Αγναντεύω
Ανασαίνω
Αράζω
Βαριέμαι
Διακοπεύω
Δολτσεφαρνιεντιζω
Κά(αα)θομαι
Καναπεύομαι
Κωλοβαράω
Μουλιάζω
Ξεκουράζομαι
Ραστώνω
Ραχατεύω
Σιεστάρω
Ταλιάζω
Ταξύνω
Τεμπελιάζω
Τεντώνομαι
Υπάρχω
Χαζεύω ( κι άλλο 😉
Χαλαρώνω
Χουζουρεύω
βοηθήστε να φτάσουμε τα 5.000.000 λέξεις
Γιώργος Κατσέας said
@103. Ας μην αφήσουμε ασχολίαστο το ότι η παθιασμένη και τυφλή αντιπορτοκαλική σου στάση σε εμποδίζει να ομολογήσεις ότι και το ραχάτι είναι δικό μας (ρα+ κάτι άλλο, που κι αυτό δικό μας θα είναι.. 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
Περί ραστώνης για να περνάει την ώρα του όποιος βρίσκεται σε κατάσταση Dolce Far Niente:
(βρίσκει κανείς να έχει ο Sandreuter έργο Dolce Far Niente;)
BLOG_OTI_NANAI said
Λαογραφικό
Δοκίμιο Καραγάτση:
Γιάννης Κουβάτσος said
Ούτε ραστωνεύω, ούτε ραστωνεύομαι. Αν θέλουμε να γίνει λαϊκή η λέξη και να τη χρησιμοποιούν οι νέοι, θα πούμε ραστωνιάζω και ουσιαστικό ραστωνιάρης. «Τι ραστωνιάρης έχεις γίνει, ρε λαλάκα, σήκω να πάμε καμιά βόλτα, νταουνιάσαμε όλο μέσα-μέσα καλοκαιριάτικα!». Κάπως έτσι.
BLOG_OTI_NANAI said
Κριτική στον «τεμπέλη» Σολωμό:
Φιλοσοφικό δοκίμιο περί πράξης και απραξίας, αλλά το συγκεκριμένο απόσπασμα μοιάζει να γράφτηκε σε κατάσταση Dolce Far Niente:
BLOG_OTI_NANAI said
Χρήση της φράσης από το ΑΝΤΙ:
Οι Έλληνες το 1886 «ξύνονται» και δεν μελετούν:
Γιάννης Ιατρού said
95: Γιώργο, πως, πώς γίνεται! 😏 Ο φίλος μας είναι προχώ, λάτρης Υπογείων Ρευμάτων στις καταδυτικές του εξορμήσεις🤩
105: 🙂 και λίγα είπες!
Γιάννης Κουβάτσος said
Μαρμάγκα, Νικοκύρη. 😇
Χαρούλα said
Σήμερα νοιώθω περίεργα. Η λέξη ραστώνη ήταν σε χρήση στο σπίτι, σαν από πάντα! Τόσο μπερδεύομαι; Γιατί την θεωρείται προσφατα χρησιμοποιούμενη; Εκτός αν επειδή κι ο δικός μου εργατικός μεν, καλοπερασάκιας δε πατέρας, που πιστευει πως καλό το καθησιό, αλλα σαν την ξάπλα δεν είναι, έβαζε δίπλα και την …ραστώνη για λουστράρισμα!🤣
Όσο για την ραθυμία, την θυμάμαι από τις Παρασκευές των Χαιρετισμών, παιδί ούσα😹, «Άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε…, …και των ηδονών του βίου, ραθυμία γνώμης, δούλον γενόμενον…».
Γιάννης Κουβάτσος said
«Η σοσιαλιστική εργασία λοιπόν, ουδόλως διαφέρει απ΄την καπιταλιστική εργασία. Απλώς, οι πονηροί έβαλαν το επίθετο σοσιαλιστική μπροστά για να κάνουν ανεκτή την δια της εργασίας εκμετάλλευση στο όνομα του χωρίς εκμετάλλευση καλύτερου κόσμου που όλο κινάει νάρθει κι όλο μένει στο δρόμο από λάστιχο. Όσο για τον σταχανοβισμό, αυτόν άστον καλύτερα να πάει στο διάολο. Πιο σατανική και πιο αντιμαρξιστική εφεύρεση θα ήταν αδύνατο να υπάρξει.»
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://antikleidi.com/2015/08/06/dikeoma_tempelia/amp/&ved=2ahUKEwj7jY752onrAhVFmqQKHSR_C98QFjAFegQIBhAB&usg=AOvVaw1bpYUrbdsNDOfoib63iZii&cf=1
Χαρούλα said
Κι αυτά τα αρχαιοελληνικά του LSJ , κάπου μας πάνε
Greek Monolingual
η, / ῥᾳστώνη, ΝΜΑ, και ιων. τ. ῥῃστώνη Α
1. νωθρότητα, νωχέλεια, αδράνεια (α. «πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, γιατί πέρασε η περίοδος της ραστώνης» β. «ἡ καθ’ ἡμέραν ῥᾳστώνη καὶ ῥαθυμία», Δημοσθ.)
2. ραθυμία, μαλθακότητα, αποχαύνωση (α. «ῥᾳστώνη
ἀνάπαυσις
τέρψις
τρυφή
εὐκολία
ῥαθυμία
ἡδυπάθεια
χαυνότης
ἀργία», Φώτ.
β. «ἄν ἀφαιρεθείη τῆς ῥᾳστώνης τὸ τερπνόν», Θουκ.)
αρχ.
1. ευκολία, ευχέρεια («τῷ μὲν ἐκπίπτοντι τῆς πόλεως ὄχλῳ ῥᾳστώνην φυγῆς παρέσχον», Πλούτ.)
2. πραότητα, ηπιότητα (α. «ἐκ ῥηστώνης τῆς Δημοκήδεος», Ηρόδ.
β. «χάριτι καὶ ῥᾳστώνῃ», Πολ.)
3. ανακούφιση του ασθενούς, χαλάρωση τών πόνων («δυσεντεριώδεα μετὰ πόνου, τῶν δὲ ἄλλων ῥᾳστώνη», Ιπποκρ.)
4. ανάπαυση, ελεύθερος χρόνος («ἐν ἀπεριστάτοις ῥᾳστώναις σφάλλεσθαι», Πολ.).
[ΕΤΥΜΟΛ. < ῥᾷστος / ῥήιστος με δυσερμήνευτο επίθημα -ώνη (πρβλ. χελ-ώνη: χέλυς)].
Αναζήτηση σε: Google | Τριανταφυλλίδη | Βικιπαίδεια | Βικιλεξικό | slang.gr | Κάτο
sarant said
114 Nομίζω πως ο μπαμπάς σου ήταν εξαίρεση
108 κτλ Μπλογκ, ωραία ευρήματα -και το «εκλεφτισμένοι» του Καραγάτση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Ραστώνη κι αποχαύνωση» το έχω ντουέτο στο νου μου .Οπως «ταράτσα κι απομόνωση» (ανίερο αλλά ο νους δεν έχει διασάκι).
Ράσταμαν από εξέλιξη της ακούρευτης φυσικής σγουρής του κόμης, ήταν ο γιος μου από μαθητής κι όλο το φοιτητηλίκι, α λα Μπομπ Μάρλεϊ. Ύστερα ήρθε ο στρατός… (κρίμα γιατί του πήγαινε). Καθόλου όμως ραστώνη δε σήκωνε η μαλλούρα.Χειμώνα-καλοκαίρι, κάθε μέρα καλό λούσιμο (νόμιζε λέει ότι θα μύριζε) και 3 πετσέτες για στέγνωμα.Εκπαιδεύτηκε όμως έτσι από νωρίς να υποστηρίζει με κάθε θυσία αυτό που τ΄αρέσει.
loukretia50 said
107. Σε πρώτο ψάξιμο δε βρίσκω το σχετικό πίνακα
Sandreuter, Hans
http://www.artnet.com/artists/hans-sandreuter/
by the way, ενδιαφέροντα ευρήματα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αράθυμο τονε λέμε κάτω το ράθυμο.
Αλλά κι ο Σολωμός
Και με χαρούμενη πνοή το στήθος το χορτάτο,
Τ’ αράθυμο, το δυνατό, κι όλο ψυχές γιομάτο,
Από τους Ελευθερους Πολιορκημένους
Γς said
86:
>Θυμήθηκα ένα τραγούδι που μ΄αρέσει, παρά τον τίτλο!
Μπα!
kpitsonis said
5 . Από τη ξάπλα κανείς δεν πεθαίνει . Μόνο ένας που έπεσε από το κρεββάτι του .
Alexis said
#44: Δεν υπάρχει τέτοιο χωριό. Τοποθεσία είναι.
Τοποθεσίες «της γριάς (ή της κυράς) το πήδημα» υπάρχουν πάμπολλες ανά την Ελλάδα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
η μούχλα, η ρούχλα και η ζαρούχλα
https://www.slang.gr/definition/27929-i-mouxla-i-rouxla-kai-i-zarouxla
ΓΤ said
123@
Πήδημα Κυράς: χωριό της κοινότητας Καναλίου, της επαρχίας Νικόπολης και Πάργας, του νομού Πρέβεζας. Αναγνωρίστηκε ως αυτοτελής οικισμός κατά την απογραφή του 1981. Κάτοικοι 281. Βρίσκεται προς τα ΒΔ της Πρέβεζας, στα παράλια του Όρμου Νικόπολης, σε υψόμετρο 5.
(Πάπυρος-Λαρούς, τόμ. 49, σελ. 164, στλ. 4, αράδες 32-40)
Nestanaios said
115.
Λάστιχο μάρκας «coup d’état».
loukretia50 said
ΓΤ, όχι και να μαλώνετε για γραίας πήδημα…
sarant said
127 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Αυτό το Πήδημα Κυράς είναι κάποιο θέρετρο πλουσίων να υποθέσω? Με τον παρά τους?
Stazybο Hοrn said
118: Το ράστα μαλλί δεν το πλένεις
loukretia50 said
…(παλιά τη λέγαμε μουργέλα και δεν ήταν τόσο γκλάμορους).
Νικοκύρη , η μουργέλα ήταν στην εποχή μας καθαρή βαρεμάρα.
Μπορεί να ήταν απλά αποχαύνωση λόγω ζέστης ή κούρασης, ίσως μια φυσιολογική αντίδραση που δηλώνει απροθυμία/ άρνηση για δυσάρεστο καθήκον (διάβασμα, δουλειά, φασίνα, υποχρέωση), και διάφορα με την ταμπέλα «πρέπει» να απειλούν την ηρεμία του νέου ανθρώπου, που αμύνεται απλώνοντας σα λεκές.
Η ραστώνη – γνωστή από παλιά σε κάποιους λόγω ιδιοσυγκρασίας – ενέχει καθαρά στοιχεία απόλαυσης.
Δε γίνεται να τη χαρείς όταν έχεις ευθύνες και προβλήματα, πρέπει να κλείνεις το ντουλαπάκι.
Και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με την πλήξη, είναι πολλά που σ΄ευχαριστούν και μπορείς χαλαρά να κάνεις, απλά συνήθως δε θέλεις!
ΥΓ Υπερβολή ότι για το απλούστερο πράγμα θέλεις κασκαντέρ!
BLOG_OTI_NANAI said
117: Είχε προηγούμενα ο Καραγάτσης με τον συνομήλικο του Θεοτοκά; Άμα είχε τόσα ώστε να γεμίζει άρθρο, να το γράψεις!
sarant said
132 Να πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο. Αλλά έτσι που το γράφει ίσως να είναι μπηχτή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
123 Ναι έχει και στην Ιεράπετρα της Γριας το Πήδημα. Μια παραλία. Και σκέτο Πήδημα αλλά όχι στη θάλασσα.Ένα τοπωνύμιο.
127 Για Του Αγά το Πήδημα; 🙂
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=mobdetails&song_id=53175
130, ε καλά, δικό σου είναι , ό,τι θες το κάνεις! 🙂 Αλλά, σοβαρά τώρα;
ΚΩΣΤΑΣ said
123 – 125 Για μερακλήδες υπάρχει σε ορεινό χωριό της Ελασσόνας «τς Πανάιως η τρύπα». Ελεύθερα επισκέψιμη, με απεριόριστες εισόδους-εξόδους, μέχρι να τα φτύσετε… 🤗
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
135 Στην Ηπειρο είναι της η Τρύπα της Καλογριάς και στο Πήλιο Το Ρέμα της Κουφάλας
Σχετικοάσχετο (η φωτό του νήματος μου το θύμισε). Μα στα σοβαρά τώρα, απαγόρεψαν το ελεύθερο κάμπινγκ;
Φαρμακώθηκαν τα νιάτα εδώ που ετοιμάζονταν και φέτος για Ηρακλειές και Κουφονήσια
Γ-Κ said
Το πιο γνωστό Πήδημα είναι έξω από την Καλαμάτα. Που είναι και το υδραγωγείο της πόλης.
Επίσης και το Φραγκαπήδημα της Αμαλιάδας. Πολύ πιο… κοσμοπολίτικο από το πήδημα του αγά ή της γριάς. 🙂
(Προφανώς, το δεύτερο συνθετικό είναι «απήδημα» και όχι σκέτο «πήδημα».)
Γιάννης Κουβάτσος said
Του έγραφε κακές κριτικές για τα θεατρικά του έργα ο Καραγάτσης του Θεοτοκά. Μόνο για το «Παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» του έγραψε καλή κριτική.
loukretia50 said
Δε γλιτώσατε το αυτοαναφορικό!
Πριν 5 χρόνια στην Ολλανδία χαρούμενο πλήθος κι η αφεντιά μου γιορτάζαμε σε μπαράκι την αποφοίτηση της κόρης μου,
Εννοείται πως ήμουν η γηραιότερη μεταξύ των θαμώνων, αλλά … τιμής ένεκεν… άλλωστε κέρναγα!
Σε μετακίνηση για παραγγελιά νέου γύρου μπυρονίων, σκοντάφτω σε σκαλοπατάκι, αρπάζομαι απ΄το μπουφάν διπλανού και γλιτώνω την τούμπα με απλό αεροπλανικό.
Κοιτάζω ευθεία, μαυρίλα, βλέμμα προς τα πάνω, ο τύπος ήταν νεαρός δίμετρος με μαλλί ράστα μέχρι τη μέση, τόσο πλούσιο που είχε κι ένα κότσο φουσκωτό στην κορυφή του κεφαλιού.
Παρά ταύτα ήταν κούκλος.
Με ρώτησε αν είμαι καλά, κάτι χαζό είπα και γέλασε, μου απάντησε ανάλογα και πιάσαμε ωραία κουβέντα καθισμένοι στη μπάρα , όταν ξαφνικά ακούστηκαν φωνές και πλήθος κοριτσόπουλα μας περικύκλωσαν.
Ζητούσαν αυτόγραφα απ΄το νεαρό, αλλά η πλάκα ήταν ότι καλόπιαναν κι εμένα γιατί νόμιζαν ότι τον ξέρω καλά. – για άλλο δε με υπολόγιζαν λόγω ηλικίας!
Κάποια στιγμή εμφανίζεται κι η κόρη μου που μ΄έψαχνε.
– Καλά, πώς ξέρεις το Στέφεν?/ – ή Στέφαν?
Είναι φίρμα, ευγενικός αλλά απόμακρος. Με σένα βρήκε να κάτσει?
– Ε, είμαι η μόνη ακίνδυνη φαντάζομαι… είπα, κολακευμένη κατά βάθος.
Υπάρχει φωτό- ντοκουμέντο για τους αμφισβητίες, αλλά είναι προσωπική.
Δε μπόρεσα να βρω στο ίντερνετ – έστω για το απίστευτο μαλλί, αφού τώρα πια δε θυμάμαι επώνυμο του Τζαμαϊκανού τραγουδιστή/μπασκετμπωλίστα.
Δεν είναι ο γιος του Μπομπ Μάρλευ φυσικά και αγνοώ αν το ραστέλι τραγουδά ακόμη.
mitsos said
@109 Γιάννη, καλύτερο όντως το ραστωνιάζω
@ 118 αποχαυνώνομαι ; Κάτι σαν Νιρβάνα ;
@124 Απλώνομαι ; στέκεται μόνο του χωρίς το «σαν λεκές ;
@134 Μούχλα !
Το αναπαύθηκε ακούγεται μακάβρια διφορούμενο ( ενώ το αναπαύομαι νομίζω όχι )
Αύριο με το καλό τα καλύτερα.
Καληνύχτα
Μιχάλης Νικολάου said
90, … Βρέθηκε κι ένα παρόμοιο από τον Λάμπρο σε κατάδυση στην Άβυσσο της Κινέττας😂, …
Θα το είχαν ρίξει στην
Ανάβυσσο.
loukretia50 said
141. Πώς βρέθηκε στην άβυσσο μπουκάλι απ΄την Ανάβυσσο?
Ποιό πάθος κρύβει τελικά? ποιάς συνταγής τα μυστικά?
Μήνυμα τρυφερού πσαρά? ή μήπως δολιοφθορά?
anyway,
Ο Λάμπρος έκανε βουτιά – μεγάλη του αποκοτιά
Μεθάει με τον κίνδυνο στο σπορ το επικίνδυνο
Μεθάει και με εκλεκτό θαμμένο νέκταρ – εν κρυπτώ
Καθώς ζηλεύει η Λάρα Κροφτ – αυτό το ντρινκ δεν είναι σοφτ-
Τσίπουρο με γλυκάνισο, ριγμένο στην Ανάβυσσο.
Εβίβα !
ΥΓ Ερώτημα : μήπως φοράει και κρεμεζί πουκάμισο? – κατά το άζμα!
loukretia50 said
… o Λάμπρος, όχι η Λάρα!
Γς said
142:
Αβυσσο, Ανάβυσσο, διπλα στη Νέα Φώκαια
Φώκαια Φοσέ και Μαρσίλια
Φώκια και νήσσα
Ιαλυσό και άλυσος
Πάπια, μα ποια πάπια;
Η αλυσοδεμένη πάπια
Κανάρ ανσενέ
Είσαι και φαίνεσαι!
gpoint said
# 142
Βλέπω πως ό,τι αναφέρω εδώ γίνεται αιτία σχολιασμού- συνήθως στιχοπλοκικού- εκ μέρους σου. Να ανταποδώσω κι εγώ-ουχί εμμέτρως- την αντίστοιχη αιτία…
La perla piu scura…
– Θέλω το πιό σπάνιο μαργαριτάρι του κόσμου !
– Θα τόχεις. Κι’ από μένα, μπόνους, το πιό σκούρο.
Ηταν από τους άντρες που βαστούσαν τον λόγο τους κι’ ήταν από τις γυναίκες που απερίσκεπτα ζητάγανε ότι περάσει απ’ το μυαλό τους, πολλές φορές χωρίς να το εννοούν.
Στα λόγια συμφωνούσανε πλήρως, στις εικόνες στο μυαλό τους όμως οι διαφορές ήταν τεράστιες.
Αυτή φανταζόταν κατ’ αρχήν μια λεπτή χρυσή αλυσσιδίτσα. Να συγκρατεί ένα μικρό μαύρο μαργαριτάρι και από αυτό να κρέμεται – δεμένο με πλατίνα – ένα πελώριο μαργαριτάρι στα χρώματα του ροδάκινου – ταίριαζαν τόσο με τα χρώματα του δέρματός της κι’ ακόμα με το κυπαρισσί στα μάτια της. Καθόλου δεν νοιαζότανε που θα έβρισκε τέτοιο κόσμημα, ας το παράγγελνε.
Κι’ αυτός το ίδιο ροδακινί χρώμα έβλεπε σ’ όλο το νερό σαν νάτανε ένα πελώριο μαργαριτάρι. Ηταν ο χώρος μιας θαλάσσιας σπηλιάς σχεδόν σφαιρικής, με την είσοδο στο πλάϊ και την μικρή στρογγυλή τρύπα στην κορυφή να αιχμαλωτίζει όλο το φως όταν ο ήλιος περνούσε από πάνω της. Ούτε αυτός νοιαζότανε που θα βρεθεί τέτοια θαλάσσια σπηλιά γιατί απλούστατα την είχε ήδη βρει. Το εσωτερικό της φαινότανε σαν ένα πελώριο μαργαριτάρι που επαναλαμβανότανε κάθε ασύννεφη μέρα του χρόνου για καμμιά ώρα προς το μεσημέρι. Την έβλεπε πλέον εκεί μέσα, ξαπλωμένη ανάσκελα στον πάτο της σπηλιάς με τα χέρια πλεγμένα στην κοιλιά της και τα μαλιά να κυματίζουν ελαφρά στα υποθαλάσσια ρέματα. Και εδώ τα χρώματα του δέρματος και των μαλλιών της ταιριάζαν με τις αποχρώσεις των νερών. Ηταν σαν να βρισκότανε μέσα ένα πελώριο μαργαριτάρι με τα μάτια κλειστά και το μικρό μαύρο αχινούδι στα μωβ χείλη στον ρόλο της μαύρης πέρλας. Φυσικά οι αχινοί δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν γρήγορα όπως τα καβούρια και οι πορφύρες, κάποιος φαίνεται τον είχε βάλει βιαστικά εκεί.
Τα υπόλοιπα πτωματοφάγα θα ερχότουσαν μόνα τους, αργότερα…
Γιάννης Ιατρού said
104: ΜΙΚ_ΙΕ Είναι αυτό που λέμε, γάτα με πέταλα 🙂 Πολύ καλό το βιντεάκι, άξιος!
Γιάννης Ιατρού said
καλημέρα,
145: γράψε ρε συ ένα ποιηματάκι/έστω πρόζα να χαρούν τα μάτια μας και να χαμογελάσουμε, που πήγες κι έγραψες δοκίμιο με πτωματοφάγα! Καλά, θά ‘ρθω απ΄εκεί, χρειάζεται να σε συνετίσω μου φαίνεται 🙂
dryhammer said
Είπαν όλοι για το ράστα
το μαλλί. -Το πλένεις; -Άστα.
Και ξεχάσαν τον Κυρ-ράστα.
BLOG_OTI_NANAI said
Λαογραφικά για το «πήδημα» ως τοπωνύμιο:
BLOG_OTI_NANAI said
Υπάρχει και «του αράπη το πήδημα» το οποίο ακούγεται λίγο ύποπτο:
Γιάννης Ιατρού said
118 (τέλος) ..Εκπαιδεύτηκε όμως έτσι από νωρίς να υποστηρίζει με κάθε θυσία αυτό που τ΄αρέσει…
Εγώ θά ΄λεγα πως το μήλο κάτω απ΄τη μηλιά πέφτει… 🤗
dryhammer said
Ραστ-όνοι
Γς said
145:
Ωραίος ο Pêchερ [Πσαγάς]
ντε περλ
BLOG_OTI_NANAI said
Ενδιαφέροντα λαογραφικά για τον αρχέτυπο της «Γριάς» :
gpoint said
# 147
Δεν φταίω εγώ
η φαντασία μου τα φταέι
που τάγραψε
όπως ήθελε αυτή !
τάχει ψάλλει κι ο Νταλάρας !! 🙂 🙂
dryhammer said
Υποθαλάσσιο σπήλαιο σχήματος ιγκλού ένθα αναπαύεται κόρη φέρουσα δύο αχινούς (Διασταύρωση Τζή-Γς)
sarant said
149 Μπράβο
156 Και με μια εσάνς από Μποστ 🙂
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλημέρα! Αφού επιμένετε στα …πηδήματα, ιδού μερικά κρητικά.
– Η παραλία –προφανώς– που αναφέρει η ΕΦΗ (#134) https://www.cretanbeaches.com/el/θαλάσσιος-τουρισμός/ανατολική-κρήτη-λασίθι/παραλία-γρας-πήδημα-μπόντα
– Όνομα καταρράκτη. https://www.cretanbeaches.com/el/καταρράκτες/καταρράκτης-γριάς-πήδημα-στο-φόδελε
– Του Πισκόπη το πήδημα, στη Βιάννο: https://www.kritipoliskaihoria.gr/2019/05/blog-post_61.html
@146. κ. Ιατρού, ευχαριστώ!
Είπα να τιμήσω τη …γάτα :), στο πρώτο μου ανέβασμα βίδεου. (Άρα, χρειαζόταν η ενθάρρυνση… 🙂 )
Γιάννης Ιατρού said
155: Αθώος κε πρόεδρε ο Πσαράς, τον παρέσυρε μια αναρχικιά στο δρόμο της ακολασίας. Στη φαντασία του… 🙂 🙂 🙂
ΣΠ said
Ράστα τα μαλλάκια σου ανακατεμένα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δι ραστώνιανς
109 , καλό το ραστωνιάζω, όπως το φιδιάζω
151. 🙂 Το μήλο είναι της μηλιάς αλλά τα κατσαρά τα πήρε απ΄τον κρητικό παππού ολότελα.
81 Γεια σου Μικ. Μείνε δυνατός.
Με έχει πιάσει η σπαρίλα μου.
Βαριέμαι
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ας βάλω και κανένα ακόμη τραγουδάκι να ραϊσει η ραστώνη
Αγέρα να ‘σαι τιμωρός
να ‘σαι και παιχνιδιάρης
κι αν βαρεθεί η ψυχούλα μου
να ‘ρθεις να μου την πάρεις
για να κοιτάει από ψηλά
του κόσμου τη ραστώνη
να ξεχαστεί σαν των βουνών
το περσινό το χιόνι
gpoint said
# 160
Κοντά στο ράστα είναι και το … βράστα (βρε άστα, αν παρεξηγηθούν)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
163 Ράστα κι άστα! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
154 >> ‘Ωστε αρχέτυπο η γριά-προδότις! Να ενημερώσουμε το Λαζόπουλο που τον έψεξαν ότι όλο σχολιάζει γριές!
loukretia50 said
Τζι, παγαπόντιους,
Μου άρεσε αυτό που έγραψες.
Θα επιτρέψεις όμως – αν μπορείς κάνε κι αλλιώς! – σε μένα και όποιο φίλο θέλει να αυτοσχεδιάσει, να μαντέψουμε – αυθαίρετα of course! το παρασκήνιο :
– Πώς κατέληξε εκεί το πλάσμα?
– Ήταν φόνος ? – caso pensato ή caso accidente?
– Ποίος ο ρόλος του μυστηριώδους αχινού?
(Αν δεις κάκτο στο βυθό είναι μάλλον αχινός!)
Επειδή για λίγες μέρες ακόμη θάχω την τύχη να είμαι μαμά φουλ απασχόλησης, θα επανέλθω πολύ αργότερα, ελπίζοντας να υπάρχει κινητικότης – ουχί κυνικότης, όμορφα πράματα! –
θερινή ραστώνη είπαμε!
gpoint said
# 166
Εχεις καλή αίσθηση του χιούμορ, γι αυτό πάρε ένα τραγουδάκι (από τον Ντύλαν μαθαίνεις περισσότερα από τα πιο πολλά βιβλία )
Ραστώνη: Τι σημαίνει; – philologist-ina said
[…] Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο : https://sarantakos.wordpress.com/2020/08/07/rastoni/ […]