Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προσοχή στο κύμα

Posted by sarant στο 10 Αυγούστου, 2020


Ποιο κύμα, θα ρωτήσετε. Όχι αυτό της φωτογραφίας, πάντως. Είναι επικίνδυνα κάποιες φορές τα κύματα της θάλασσας, αλλά το άρθρο σε άλλο κύμα αναφέρεται.

Αλλά, μιας και την πιάσαμε τη λέξη, δεν βλάφτει να λεξιλογήσουμε λιγάκι για το κύμα με όλες του τις σημασίες -και μάλιστα απορώ που δεν είχα τόσα χρόνια γράψει κάτι για το θέμα, αν και ξώφαλτσα εχουμε κυματολεξιλογήσει σε καναδυό παλιότερα άρθρα.

Αν παρ’ελπίδα το Αλτσχαιμερ έχει προχωρήσει τόσο που δεν βρίσκω καν το παλιότερο κυματοάρθρο μας, ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά.

Λοιπόν, λέγαμε για το κύμα και τις σημασίες του. Η πρώτη και κύρια, σύμφωνα με το λεξικό, είναι «όγκος νερού ο οποίος ανυψώνεται και πέφτει σε συνεχείς σχηματισμούς στην επιφάνεια θάλασσας, λίμνης κτλ., όταν αυτή αναταράζεται, συνήθ. από δυνατό άνεμο».

Το κύμα είναι λέξη αρχαία, μάλιστα ομηρική Στο Β της Ιλιαδας υπάρχει ο στίχος «ὡς ὅτε κῦμα πολυφλοίσβοιο θαλάσσης αἰγιαλῷ μεγάλῳ βρέμεται, σμαραγεῖ δέ τε πόντος» -«καθώς σε ακρόγιαλο πλατύ βροντάει το κύμα της πολυτάραχης της θάλασσας και τα πελάη μουγκρίζουν» στη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή.

Το κύμα ετυμολογείται απ’ το ρημα κύω και κυώ (κυέω) δηλαδή κυοφορώ, και σημαινε επίσης οτιδήποτε εξογκωμένο, φουσκωμένο. Φυσικά η λέξη πηρε και μεταφορικές σημασίες, όπως τα κύματα των στρατιωτών («κύμα χερσαίον στρατού») ή «κύματα κακών».

Παράλληλα, υπήρξε και τύπος κύμα που ήταν άλλος τύπος της λέξης κύημα, από το ρήμα κυέω, που στην ελληνιστική εποχή έχει πάρει τη σημασία «νεαρός βλαστός». Με τη σημασία αυτή, η λ. κῦμα περνάει στα λατινικά, ως cyma, cima, και αλλάζει και το γένος της, γίνεται θηλυκή. Η αρχική σημασία είναι νεαρός βλαστός, κορυφή φυτού, αλλά στα μεταγενέστερα λατινικά παίρνει τις σημασίες «κορυφή δέντρου», «κορυφή λόφου», δηλαδή τη σημασία του ακρότατου σημείου. Με αυτή την έννοια, της κορυφής και της άκρης, περνάει στα ιταλικά (και στα γαλλικά, άλλωστε, ως cime = κορυφή) και έτσι επιστρέφει στα ελληνικά ως τσίμα στα Επτάνησα και στην πανελλήνια έκφραση «τσίμα τσίμα» ως αντιδάνειο.

Στη σημερινή γλώσσα, το κύμα χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δείξει, ανάμεσα στ’ αλλα:

* ένα φυσικό φαινόμενο μεγάλης έντασης και μικρής διάρκειας, π.χ. ένα κύμα καύσωνα

* έντονα συναισθήματα που κατακλύζουν κάποιον, «τον πλημμύρισε ένα κύμα τρυφερότητας»

* κοινωνικό ή ηθικό φαινόμενο, συνήθως αρνητικό, που προσλαμβάνει διαστάσεις, πχ. «κύμα βίας»

* ομαδικές μετακινήσεις ανθρώπων: «κύμα τουριστών»

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το βασικό είναι ότι το κύμα έχει μεν μεγάλη ένταση ή διαστάσεις αλλά διαρκεί σχετικά λίγο και σταματάει.

Έχουμε επίσης το κύμα στις επιστημονικές εφαρμογές, που είναι τεράστιο θέμα για το οποίο θα άξιζε να γραφτεί χωριστό άρθρο. Αρκούμαι να κοπιπαστωσω την αναφορά του ΛΚΝ: παλμική κίνηση που μεταδίδεται από μόριο σε μόριο με ορισμένη ταχύτητα: Hχητικά κύματα. Hλεκτρομαγνητικά κύματα. Mακρά / μεσαία / βραχέα / υπερβραχέα κύματα, -από εκεί και το μήκος κύματος με την κυριολεκτική και τη μεταφορική σημασια. Και βέβαια τα μικροκύματα που μπήκαν στην κουζίνα μας. Αλλά για ωστικό κύμα, σεισμικό κύμα, φέρον κύμα, κύμα και σωματίδιο και δεν συμμαζεύεται, αυτά θα τα πείτε, αν θέλετε, εσείς.

Έχουμε και τη φρασεολογία. Για κάτι που έχει περάσει από χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία ή για κάποιον που έχει ζήσει ζωή πολυτάραχη, λέμε «πέρασε από σαράντα κύματα». Λέμε και «χίλια μύρια κύματα» -έχουμε γράψει και άρθρο. Λέμε «χυμα στο κύμα» για να περιγράψουμε μια κατάσταση αμεριμνησίας, χωρίς πειθαρχία και κανόνες. Και «πάνω στο κύμα» για να δείξουμε ότι κάτι, πχ τα δωμάτια που νοικιάζει κάποιος ή μια ταβέρνα βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα -κι ας λέει ο οικοδομικός κανονισμός για το «χειμέριο κύμα», με το κατάλληλο λάδωμα πέφτουν οι ελεγκτές σε χειμερία νάρκη.

Λείπει λέτε κάτι από τη λεξικογραφική μας επισκόπηση; Ναι, κάτι λείπει. Ξέχασα να αναφέρω την έκφραση «κατά κύματα». Αν περιγράφαμε μια μάχη από τις παλιές, ας πούμε του Εικοσιένα, θα λέγαμε ότι οι εχθροί έκαναν επιθέσεις κατά κύματα στα ελληνικά ταμπούρια αλλά δεν κατάφερναν να διασπάσουν τις θέσεις μας. Ή, ένας φίλος έλεγε ότι είχε δουλειά κατά κύματα: σύντομες περίοδοι μεγάλης έντασης και ανάμεσά τους ανάπαυλες ηρεμίας.

Καταλάβατε πού το πάω. Στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, που το μελετάμε εδώ και μήνες και που τώρα φαίνεται να το έχουμε μπροστά μας, καθώς εδώ και μερικές μέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Χτες είχαμε τη μεγαλύτερη ημερήσια καταγραφή από καταβολής πανδημίας με 203 κρούσματα -το προηγούμενο «ρεκόρ», με 156, ήταν στις 21 Απριλίου, ενώ τις λίγες προηγούμενες μέρες είχαμε επίμονα πάνω από 150 κρούσματα.

Εδώ υπάρχουν δυο παρηγοριές. Η μία ειδική, η άλλη γενική. Η ειδική, ότι στα 203 χτεσινά κρούσματα περιλαμβάνεται και μια μεγάλη παρτίδα, τα 50 του εργοστασίου της Χαλκιδικής, η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες. Η γενική, ότι τα 150 κρούσματα του Αυγούστου, με πολύ περισσότερα τεστ, δεν είναι ίδια με τα 150 του Απρίλη -όπου τα μη βεβαιωμένα κρούσματα υποθέτουμε ότι ήταν πολύ περισσότερα, ενώ και στις ΜΕΘ είχαμε πολλές δεκάδες ασθενείς (νομίζω ότι η μεγαλύτερη καταγραφή σε ΜΕΘ ήταν 81).

Οι παρηγοριές όμως τελειώνουν εδώ. Ήδη ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ έφτασε τους 22 από 8 που ήταν πριν από λίγες μέρες, ενώ υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το κύμα ετοιμάζεται να ξεσπάσει και απλώς συζητάμε πόσο δυνατό θα είναι.

Οπότε, να προσέχουμε. Θα μου πείτε, το κύμα έχει μια υστέρηση. Μικρός, που μ’ αρεσε να παίζω στη θάλασσα και να χτυπιέμαι με τα κύματα ώρες ατέλειωτες, φυσικά στα ρηχά, μιαν ασχολία που νομίζω σε όλα τα παιδιά αρέσει (αν και στα σχόλιά σας θα μου πείτε ότι εσάς δεν σας άρεσε), μικρός λοιπόν, βλέπαμε το πλοίο της γραμμής να περνάει από τ’ ανοιχτά και σε 3-4 λεπτά αργότερα έρχονταν οι κυματάρες, όχι αμέσως. Οπότε και τα 203 κρούσματα που ξέσπασαν χτες έχουν την αιτία τους πριν από 15 μέρες (χοντρικά), οπότε το να προσέχουμε σήμερα δεν εξασφαλίζει τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά τις μεθεπόμενες.

Κι έτσι να είναι, όμως, να προσέχουμε. Είτε ήρθε είτε αναμένεται το «δεύτερο κύμα» (άλλη μια λέξη που θα παίξει για την εικοσάδα των Λέξεων της Χρονιάς, που φέτος θα είναι φοβάμαι μονοκαλλιέργεια) και πάλι θα χρειαστεί προσοχή.

Όσο για το τι θα γίνει το χειμώνα, με τους κλειστούς χώρους και όλους τους κλάδους που δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν ή δεν θα δουλέψουν όσο και όπως ήξεραν, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση -το κύμα, κοινωνικά και εργασιακά, απειλεί να μετατραπεί σε τσουνάμι.

Όμως, έχουμε Αυγουστο, να μην αφήσουμε τα κύματα της πανδημίας να διώξουν από τη σκέψη μας τα κύματα της θάλασσας. Από τ’αμέτρητα τραγούδια για το κύμα θα βάλω ένα που μ’αρέσει, σαν μισοτελειωμένο όνειρο, και που αρχίζει με τις τελευταίες λέξεις της προηγούμενης πρότασης. Μπακιρτζής βεβαίως.

 

 

172 Σχόλια προς “Προσοχή στο κύμα”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Τα κύματα του 1933…

  https://caktos.blogspot.com/2015/09/1933.html

 2. Αιμ said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλώς σας βρήκα.
  Δυστυχώς επανήλθα 😦 κι όχι μόνο αυτό δουλεύω κιόλας

 3. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και τα δύο τραγούδια που διάλεξες για τα δύο άρθρα, «Χίλια μύρια κύματα» και «Αρζεντίνα» είναι από αυτά που τα κουβαλάει κανείς στην ψυχή του για όλη του την ζωή [Και την αντιστοιχία με τους δυό Υπέροχους δημιουργούς, Γεωργουσόπουλο και Μπακιρτζή..]

 4. dryhammer said

  Σχόλια κυματιστά.
  Επιθέσεις «κατά κύματα» στην ποδοσφαιρική ορολογία όταν σε παίζουν σχεδόν «μονότερμα» με συνεχείς επιθέσεις.

  Τα κύματα που προκαλεί το πλοίο της γραμμής στις παραλίες, μας είναι γνωστά ως «απόνερα». Η πρώτη δόση ήταν τα απόνερα της πλώρης καθώς έσκιζε το κύμα (το πιο λαφρύ και μικρό σετ) και ακολουθούσε το βαρβάτο πακέτο της προπέλας.
  Όσοι βρέθηκαν σε παραλίες παράλληλες με την πορεία του «Αίολος Κεντέρης» (στα στενά μεταξύ Χίου και Μ. Ασίας) έπαιρναν μια γεύση από τσουνάμι. Οι λουόμενοι να βγαίνουν τρέχοντας, οι μαγαζάτορες να τα μαζεύουν άρον άρον, το κύμα να βγαίνει μέχρι το δρόμο. Μετά από διαμαρτυρίες πήγαινε με μειωμένη ταχύτητα μέχρι να βγει στο πέλαγος, ακυρώνοντας την συντομία της διαδρομής. [Λάθος βαπόρι σε λάθος δρομολόγιο. Ήταν φτιαγμένο για τραβερσάδες δλδ να διασχίζει (το Αιγαίο εν προκειμένω) εγκάρσια ώστε το απόνερο να σβήνει στο πέλαγο]

  Για τον Νταλ(γ)κά τον κυματιστόφωνο τα έχουμε ξαναπεί (δε θυμάμαι που)

 5. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Τι απόγινε αυτό το πλοίο;

 6. dryhammer said

  4β. https://www.kathimerini.gr/161226/article/epikairothta/ellada/vgeite-apo-th-8alassa-pernaei-o-kenterhs

 7. dryhammer said

  5. https://www.alithia.gr/oikonomia/titloi-teloys-gia-aiolos-kenteris-sto-limani-aoygkoysta

 8. Γς said

  Και κάτι ήρεμα κυματάκια της Ραφήνας

 9. nikiplos said

  Καλημέρα.

  Μικρός σαφώς μου άρεσε να παίζω με τα κύματα, και δεν γνωρίζω παιδί που δεν το διασκεδάζει.

  Διδακτικά να πούμε πως υπάρχει το βουβό κύμα, που αφορά περιοχές που έχουν βαθιές θάλασσες (Καϊάφας, Βατερά, Μύρτος κλπ). Το κολύμπι εκεί είναι επικίνδυνο αν υπάρχει κυματισμός, γιατί το κύμα κάνει μεγάλη περιστροφή. Σε αυτές τις παραλίες ενδεικτικά κάθε χρόνο πνίγονται άνθρωποι.

  Ένας μαοϊκός συμφοιτητής μας έλεγε πως «Ο Μάο είχε δηλώσει πως η Επανάσταση έρχεται κατά κύματα», αλλά δεν γνωρίζω αν αυτό ήταν αποκύημα της δικής του ρητορικής ή του καθοδηγητή του που το είχε απλώς ξεσηκώσει.

  To «σμαραγεί» το διάβασα σαν «σμαραγδεί» αλλά αμέσως συνήλθα. 🙂

 10. Γς said

  Και κάτι κύματα μιας άλλης εποχής

  Τα κύματα του Δουνάβεως

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, έλεος με τη μαρμάγκα! ☺

 12. Έχουμε ακόμη:
  α. Τα κυματιστά μαλλιά.
  β. Το «Κύματι θαλάσσης…» https://www.youtube.com/watch?v=gSBSln8X_hg

 13. Έχουμε και το «χύμα στο κύμα» (χαλαρά) που υπάρχει και σε τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=NGOyLirLC68

 14. Corto said

  Μία κεραία δέχεται τα κύματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά εάν δεν έχει το κατάλληλο σχήμα ή το κατάλληλο εξάρτημα, τότε ελλοχεύει το φαινόμενο της κορώνας.

 15. leonicos said

  Να προσθέσω και το παράλληλο οἶδμα, απ’ όπου και το οίδημα, ο Οιδίπους;

  Δεν είναι βέβαια κῦμα, που καλύφθηκε επαρκώς (με περισπωμένη ρε!!!!!) αλλά φούσκωμα είναι κι αυτό

 16. gpoint said

  Καλημέρα και μπράβο για την εξαιρετική μουσική επιλογή

  Κάθε τρίτο κύμα είναι μεγαλύτερο, έγραψε ο Τσιφόρο πως παρατηρήσανε οι ΑΗΠ αι εξ αυτού τρικυμί, η θαλασσοταραχή

  Στην Νέα Μάκρη αρχές του 60 είχε μια ταβέρνα μια Γαλλίδα που μιλούσε ελληνικά με γκαλική πγοφογά εκτός από μια λέξη, ακούστε το μενού της :
  Ψαγιά, μπγιζολά στα καγμπουνά, κεφτεντές, μακαγονιά με κίμα, λόγω τιμής !

  Και φυσικά ‘A Çimma ( genovese, la cima) από τον Φαμπρίτσιο, σε διάλεκτο αγαπημένη πολύ γιατί λέει τα πιο απέραντα πράγματα με λεξεις δυο γραμμάτων, Ma ,η θάλασσα και Çe ο ουρανός !

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το κύμα στην ποίηση, με πιο γνωστό ποίημα το «Ο βράχος και το κύμα» του Βαλαωρίτη, του που μας βάζανε και το αποστηθίζαμε, για να το απαγγείλουμε στις σχολικές γιορτές. Αυτό και τον «Ματρόζο» του Στρατήγη.☺
  Λιγότερο γνωστό αυτό του Ζαλοκώστα:

  «Η αναχώρησή της»

  Ξυπνώ και μου είπαν, έφυγεν η κόρη που αγαπούσα,
  και κατεβαίνω στο γιαλό,
  τη θάλασσα παρακαλώ
  την πικροκυματούσα.

  – Εγώ τα πρωτοδέχθηκα τ’ αφράτα της τα κάλλη,
  μου είπε ένα κύμα, και γι’ αυτό
  με πόθο και με γογγυτό
  φιλώ το περιγιάλι.

  – Τα μάτια της, ερώτησα, μην ήταν δακρυσμένα;
  Ένα άλλο κύμα μου μιλεί:
  – Σαν το χαρούμενο πουλί
  επήγαινε στα ξένα.

  Το τρίτο κύμα ερώτησα: – Εμέ γιατί ν’ αφήση
  να κλαίγω και να λαχταρώ;
  Περνάει το κύμα το σκληρό
  χωρίς να μου μιλήση.

 18. Παναγιώτης Κ. said

  @9. Τι σύμπτωση!
  Και εγώ έτσι το διάβασα. 🙂
  Γύρισα μάλιστα πίσω στο κείμενο μήπως… 🙂

 19. leonicos said

  Διαμαρτύρομαι

  διότι οι ιδέες πάνω σ’ ένα άρθρο, όταν έχεις και πολλά άλλα να κάνεις, συνήθως μου έρχονται την επομένη (και βαλε) το πρωί, όταν ξυπνάω και ρίχνω κορώνα γράμματα, σηκώνεσαι δεν σηκώνεσαι

  και πάντα ερχεται το σηκώνεσαι

  Αλλά μέχρι να έρθει αυτό, πολλά περνάνε από το μυαλό μου

  Με τον Ψελλό, χτες, τη φιλολογική δουλειά του, τον λογιοτατισμό του και τις σ΄χεσεις του με τους ισχυρούς, θυμήθηκα ένα άλλον πολύ σπουδαίο επίσης φιλόλογό τον Ονεισίκριτο, ο οποίος επί Πεισιστράτου ανέλαβε να καταγράψει τον Όμηρο, και σ’ αυτόν θεωρείται οτι τον οφείλουμε.

  Εντούτοις αυτός ο φιλολογικός γίγαντας υπήρξε προδοτης Α΄ μεγέθους. Επειδή τον πιάσανε στα πράσα να αλλοιώνει κάτι χρησμούς, εξορίστικε από τον Ίππαρχο, τον γιο του Πεισίστρατου, κατέφυγε στην Περσία και αυτός ήταν που εμφύσησε στον Μαρδόνιο, τον γαμπρό του Ξέρξη, την επιθυμία να γίνει σατράπης της Ελλάδας. Στο μεταξύ εξορίστηκαν και οι Πεισιστρατίδες, πήγαν κι αυτοί στα Σούσα, απόκοντα (ετσι το έλεγαν στην Αρτοτίνα και μου αρέσει) και οι Αλευάδαι της Θεσσαλίας, εξόριστοι επίσης, και κινητοποίησαν τον Ξέρξη στα πρώτα Μηδικά του 592 (βούλιαξαν στη διαδρομή) και του 590, που τέλειωσαν με τη Μάχη του Μαραθώνα.

  Δυστυχώς, η μία ιδιότητα δεν εξασφαλίζει τις υπόλοιπες

  Τα περί εκδικήσεως των Αθηνών και της Ερέτριας, είναι στάχτη στα μάτια. Όσο για την περίφημη Ιωνική επανάσταση του 500-499 έγινε από παρεξήγηση. Ο εγκάθετος των Περσών Αρισταγόρας της Μιλήτου, επειδή απέτυχε να καταλάβει την Νάξο κατ’ εντολή των Περσών, για να μην απομακρυνθει, αποστάτησε. Το γεγονός λειτούργησε αλυσιδωτά, πέσανε πολλοί εγκάθετοι, ενεπλάκησαν η Αθήνα και η Ερέτρια νομιζοντας ότι θα κερδήσουν την Περσία στο γήπεδό της, κι έγινε ό,τι έγινε

  Αυτά, για να μη σας κοροϊδεύει ο Τζι από το Γαλαξίδι

 20. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ματρόζο, Γιάννη, Ματρόζο! 🙂 Ήταν το πρώτο ποίημα που άκουσα -σε νηπιακή ηλικία- από την μητέρα μου, φτωχό δασκαλοπαίδι.. Tο κουβαλούσε μέσα της μιάς και την έβαλε ο παππούς να το αποστηθίσει και να το απαγγείλει σε γιορτή του σχολείου..

 21. voulagx said

  Κινηματογραφικό Κύμα:

 22. Λγς said

  Κι έχουμε και το παλιό Νέο Κύμα.

 23. LandS said

  16
  «Η τρίτη ακτίνα του Φεγγαριού» Κατασκοπευτική περιπέτεια σε συνέχειες στο Ταχυδρόμο του 64. Ήρωας ο Έλλην 007 Μίλων Φιρίκης.
  Πέρα από το εξαιρετικό λογοπαίγνιο στο όνομα του ήρωα λίγο θύμιζε Τσιφόρο.
  Πλήρες anticlimax μετά τα «Παλιόπαιδα τα ατίθασα», τη «Μυθολογία“, κλπ που παράταγα το διάβασμα για δαύτα.

 24. Καλημέρα,
  9 Θα διαφωνήσω κύριε πρόεδρε. Και μάλιστα διπλά (για το τρίτο δεν έχω προσωπική γνώση 🙂 ). Ο Καϊάφας δεν είναι καθόλου βαθιά θάλασσα. Οι πνιγμοί γίνονται σε μισό μέτρο νερό. Έρχεται το κύμα από κάτω, και σου παίρνει την άμμο κάτ’ απ’ τα πόδια. Δεν το βλέπεις, αλλά καταλαβαίνεις τις επιπτώσεις του. Παρομοίως και λίγο παρακάτω στη Ζαχάρω. Στον Μύρτο δεν έφτασ’ η χάρη μου (όπως έλεγα και προχτές) αλλά μιας κι είναι προς την ανοιχτή θάλασσα δεν θα μου φαινόταν παράξενο, είναι ίδια περίπτωση με τον Καγιάφα. Κύμα που έρχεται από πολύ μακριά.
  Αντίθετα τα Βατερά είναι βαθιά θάλασσα (όπως κι ο Άγιος Ισίδωρος που λαμβάνω(σικ) το μπάνιο μου) αλλά πνιγμοί; Δεν έχω ακούσει κάτι. Εξάλλου και το πέλαγος εκεί δεν είναι μεγάλο, Μέχρι τη Χιο και τέρμα.

 25. ndmushroom said

  4
  Εξίσου ευχάριστες αναμνήσεις από το Αίολος Κεντέρης (και για τον ίδιο λόγο) έχουν και οι φοιτητές του ΑΠΘ που παραθέριζαν ενίοτε στο κάμπινγκ του πανεπιστημίου, στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Από τέτοιο δε κύμα (όχι στη Χαλκιδική, αλλά στην Έλλη της Ρόδου, όταν ένα πλοίο πήγε να δέσει στο λιμάνι με μάλλον υπερβολική βιασύνη) έφαγε ο ενός έτους (τότε) γιος μου στο πρώτο-πρώτο μπάνιο του μια τρομάρα, που κάναμε ένα χρόνο να τον συνεφέρουμε και να αγαπήσει το θαλασσινό νερό…

  @Dryhammer
  Το αντιμάμαλο (το κύμα δηλαδή που επιστρέφει, αν τα απόνερα ενός πλοίου βρούνε σε απόνερα άλλου) το χρησιμοποιούν ευρέως στη θάλασσα, ή μόνο στα Επτάνησα;

 26. Ματρόζο ζητήσατε; Αμέ.Ιδού ένας το 74…

  Αν η ζητιάνοι σαν και με
  δεν έδιναν το αίμα
  οι καπετάνιοι σαν και σε
  δεν θα φορούσαν στέμμα.

  Ακόμα το θυμάμαι!

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από χρόνια είχε κάνει μεγάλο ντόρο η ταινία «Το κύμα», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Στράσερ Τοντ, που αφηγούνταν μια αληθινή ταινία για ένα πείραμα που ξέφυγε από τον έλεγχο:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%25A4%25CE%25BF_%25CE%25BA%25CF%258D%25CE%25BC%25CE%25B1_(%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25BD%25CE%25AF%25CE%25B1_2008)&ved=2ahUKEwjZtrmCkJDrAhUsIcUKHesWAiQQFjAYegQIDxAB&usg=AOvVaw1Fdi_aCgZHuzadI3JFatVz

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  7 Σικ τράνζιτ…

  11 Το απελευθέρωσα

 29. Γς said

  22:

  Το καθ ημάς νουβέλ βαγκ

 30. Avonidas said

  Πολύ καλημέρα σας.

  Έχουμε επίσης το κύμα στις επιστημονικές εφαρμογές, που είναι τεράστιο θέμα για το οποίο θα άξιζε να γραφτεί χωριστό άρθρο. […] Αλλά για ωστικό κύμα, σεισμικό κύμα, φέρον κύμα, κύμα και σωματίδιο και δεν συμμαζεύεται, αυτά θα τα πείτε, αν θέλετε, εσείς.

  Η κβαντική μηχανική λέγεται επίσης και «κυματική μηχανική», και πράγματι ειναι: όλη σχεδόν η «μαγεία» της κβάντωσης προκύπτει από τον κυματικό χαρακτήρα της εξίσωσης του Σρέντιγκερ, κι έχει ανάλογα στην κλασική κυματική.

  Οταν περιορίζεις ένα κυμα σε μια κλειστή περιοχή – μια χορδή, την κοιλότητα ενός αυλού ή ενος βιολιού, τη μεμβράνη ενός τυμπάνου – οι συχνότητες που μπορεί να εμφανίσει γίνονται διακριτές, πολλαπλάσια (αρμονικές) μιας θεμελιώδους συχνότητας. Αυτό το γνώριζαν ήδη οι Πυθαγόρειοι. Στην κβαντική μηχανική, η συχνότητα είναι το ίδιο πράγμα με την ενέργεια. Έτσι, ο κυματικος χαρακτήρας σε συνδυασμό με τον χωρικό περιορισμό οδηγεί στην κβάντωση της ενέργειας.

  Λέγεται καμιά φορά οτι στην κβαντική μηχανική τα σωματίδια είναι ταυτόχρονα και κύματα. Λάθος μεγάλο: η αρχη της αβεβαιότητας μας λέει, ακριβώς, ότι στο βαθμό που κάτι εμφανίζει κυματικό χαρακτήρα δεν θα εμφανίζει σωματιδιακό, και τούμπαλιν. Οι δύο χαρακτήρες ειναι αντιμαχόμενοι, με την έννοια οτι οι συνθήκες που αναδεικνύουν τον έναν καταστέλλουν τον άλλο. Ειναι προτιμότερο να σκεφτόμαστε τα κβαντικά αντικείμενα σαν ένα νέο είδος κύματος, που διατηρούν πολλές από τις ιδιότητες των συνηθισμένων κυμάτων, αλλα προσθέτουν και νέες.

  Το Νέο Κύμα, που λέμε 😉

 31. LandS said

  19
  Μήπως εννοείς Δαρείος;
  Για το ποιος ήταν προδότης και ποιος πατριώτης εκείνη την εποχή, πολύ φλου τα πράματα. Για κοίτα τη καριέρα του Μιλτιάδη πριν τον Μαραθώνα. Αμ οι φίλοι του Θεμιστοκλή (οι Δημοκρατικοί ντε) που γυάλιζαν τις ασπίδες τους πάνω στην Ακρόπολη και αυτός ο φουκαράς ο Σπαρτιάτης βασιλιάς που τον έχτισαν μέσα στο ναό για να πεθάνει επειδή ήθελε τη Συμμαχία με τους Αθηναίους εναντίον των Περσών αλλά όχι, οι Οπλίτες έπρεπε να είναι κοντά να φυλάνε τα χωράφια.

 32. Alexis said

  Επειδή εδώ λεξιλογούμε, να θυμίσω και το απόφθεγμα του Εμπειρίκου για το κύμα και την περισπωμένη.
  Που σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του Νικοκύρη είναι απόφευγμα.

  #25: Αντιμάμαλο εγώ ξέρω τη δύναμη που σε τραβάει προς τα μέσα όταν είσαι στα ρηχά και το κύμα «επιστρέφει» (πριν έρθει δηλαδή το επόμενο)

 33. Γς said

  30:

  Τραπεζάκια έξω;

  Ε, όχι ρε!

 34. ΓΤ said

  κυματοσυνάρτηση

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34 κυματοανάρτηση 🙂

 36. Το σχόλιό μου περιμένει έγκριση! Ίσως κάτι έκανα λάθος (στο μέιλ;)

 37. Alexis said

  #30: Έλεος ρε Αβονίδα! Είσαι τόσο νέοπας που δεν ξέρεις ότι τα «Τραπεζάκια έξω» του Νιόνιου είναι πολύ-πολύ μετά από το Νέο Κύμα;
  Ευκαιρία βρήκε κι ο άλλος και απάντησε με βυζιά!

 38. Γς said

  37:

  >Ευκαιρία βρήκε κι ο άλλος και απάντησε με βυζιά!

 39. Triant said

  Καλημέρα.

  Το πλωριό κύμα είναι αυτό που εν πολλοίς καθορίζει την μέγιστη ταχύτητα (hull speed) ενός σκάφους εκτοπίσματος. Όταν ένα πλεούμενο εγκλωβιστεί μέσα στο κύμα της πλώρης του (δηλαδή το μήκος του κύματος αυτού γίνει ίσο με το μήκος της ισάλου γραμμής) έιναι πολύ δύσκολο να αυξήσει την ταχύτητά του. Για να γίνει αυτό πρέπει να πλανάρει. Γι αυτό, όταν ένα πλαναριστό σκάφος κάτσει, φρενάρι απότομα.

  Πολύ χρήσιμη πληροφορία:
  Ο εκπαιδευτής καταδύσεων Νίκος Τζανουδάκης είχε κάνει προ ετών ένα ολιγόωρο θεωρητικό σεμινάριο πάνω στις καταδύσεις προσφορά στον όμιλό μας. Ανάμεσα στα διάφορα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε είναι και το γιατί πνίγεται ο κόσμος στο ένα μέτρο νερό. Εκεί που σκάει το κύμα και τον κουτρουβαλιάζει βάζει τα χέρια του για να βγεί από το νερό αλλά δεν φτάνουν αν δεν είναι ο Γιάννης. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κωλοκάτσεις και να προσπαθήσεις με τα πόδια σου να σηκωθείς.

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με το που διάβασα τον τίτλο, μου ήρθε ακριβώς το τραγούδι του Μπακιρτζή και το εσωμουρμούριζα κατεβαίνοντας το κείμενο,μέχρι που έσμειξα με το ίδιο το τραγούδι! 🙂
  Μαζί σκέφτηκα και την από πάντα παρελκόμενη μαντινάδα:
  Τση θάλασσας τα κύματα
  ρωτώ μα δε μου λένε
  όνειρα που ‘πλασα για σε
  βουλιάξανε γ΄ή πλένε

  Σουέλ το βουβό κύμα (Καββαδίας κ΄Καρυστιάνη)

 41. leonicos said

  31 LandS

  Ναι

  ο Ξέρξης είναι των δευτερων Μηδικών του 480

  νόμος του Μέρφυ… πώς τον λέει ο Σαραντάκος

  τους μπέρδεψα

 42. Avonidas said

  #37. Έλεος ρε Αβονίδα! Είσαι τόσο νέοπας που δεν ξέρεις ότι τα «Τραπεζάκια έξω» του Νιόνιου είναι πολύ-πολύ μετά από το Νέο Κύμα;

  Το τραγούδι λέγεται «Νέο Κύμα». Αν δε με πιστεύεις, ρώτα και τον Νιόνιο,

 43. 25 Αντιμάμαλο το κύμα που επιστρέφει όταν για κάποιο λόγο σταματάει απότομα και δεν σβήνει ομαλά (όχι δηλ. μόνο για απόνερα – αλλά και καθώς χτυπούν σε βράχια). Έτσι το ξέρω εγώ και είναι μέσα στη γενικότερη θαλασσινή ορολογία.

  Το Κεντέρης. Που το πήρα μια ή δυο φορές μόνο. Και με το που μπαίνουμε μας ανακοινώνουν ότι το δρομολόγιο έχει τροποποιηθεί για συμμόρφωση με τους κανονισμούς των τοπικών λιμεναρχείων και αντί 6,5 ώρες θα κάναμε 8. Κι αυτό καθημερινά. Το δρομολόγιο το ανακοίνωναν με τις 6,5 που μπορούσε το πλοίο, αλλά έκανε πάντα 8 (και βάλε). Τι νόημα είχε το πλάνο στα γρήγορα δεν το κατάλαβα ποτέ.
  Αλλά μου έτυχε νάμαι κάποια στιγμή στη Χιο και να περνάει από μπροστά μας. Στην Αγία Ερμιόνη, σχετικά κοντά δηλαδή στο λιμάνι, άρα είχε ήδη αρχίσει να κόβει. Σε ταβέρνα του Μακάριου (τον θερινό Πειναλέοντα). Με το που εμφανίζονται τρέχουν τα γκαρσόνια να μαζεύουν, να μετακινούν τραπέζια και πελάτες που κάθονταν χαμηλά, στο ύψος της θάλασσας. Ρωτάμε και μας λένε πως φάνηκε το Κεντέρης, αλλά εκεί που καθόμασταν εμείς δεν είχαμε θέμα. Πράγματι, μετά από λίγο, εφούσκωσε η θάλασσα και τούβρεξε τα γόνατα! Χαμός.

  Το τέλος του αντίστοιχο με της ΝΕΛ, της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Βούλιαξαν στα ρηχά όλα (καράβια και εταιρία). Ή πνίγηκαν, Όλα ταιριάζουν…

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κύμα αισχροκέρδειας :
  Ακούω καταγγελίες ότι πληρώνουν από χθες αλμυρά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (από 12 κ 15 ευρώ λέει,32) οι πλημμυροπαθείς της Εύβοιας που θένε να περάσουν απέναντι.
  Για όνομα δηλαδή!

 45. leonicos said

  31 και 41

  τους πήγα κι έναν αιώνα πίσω

  σ’ αυτό φταίεο το δάχτυλό μου μάλλον

 46. sarant said

  43 Το σχόλιο είχε πιαστεί

  32 Και σκεφτόμουν να κάνω μιαν αναφορά στο κύμα πάνω στο κύμα, αλλά τελικά το ξέχασα

  30 Α μπράβο

 47. Γς said

  “Μέριασε βράχε νὰ διαβῶ!» τὸ κύμα ἀνδρειωμένο
  λέγει στὴν πέτρα τοῦ γυαλοῦ θολό, μελανιασμένο»

  https://caktos.blogspot.com/2014/01/blog-post_1501.html

 48. 37, 42 «Ήμουν νέο κύμα έναν καιρό» λέει (που δεν είναι ακριβώς αλήθεια)

 49. Costas X said

  Καλημέρα !

  «…και έτσι επιστρέφει στα ελληνικά ως τσίμα στα Επτάνησα…»

  …και δίνει στην Κέρκυρα το ρήμα «τσιμάρω», δηλ. κόβω τις άκρες των φυτών ή των μαλλιών, και τον όρο του κρίκετ «τσιμάδα» (η), για την μπαλιά που πέρασε ξυστά, αν θυμάμαι καλά.

 50. Αγγελος said

  Αν είμαστε σχολαστικοί, ο ορισμός του ΛΚΝ «παλμική κίνηση που μεταδίδεται από μόριο σε μόριο με ορισμένη ταχύτητα» ισχύει μόνο για τα ηχητικά ή έστω τα ελαστικά κύματα. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν χρειάζονται υλικό μέσο, και μάλιστα με διακριτά μόρια!

 51. Alexis said

  #42: Α, έτσι εξηγείται η ονομασία του! Άρχισε να το γράφει την εποχή του Νέου Κύματος και το τελείωσε είκοσι χρόνια μετά! 🙂

 52. Avonidas said

  #48. «Ήμουν νέο κύμα έναν καιρό» λέει

  Το λέει κι αυτό.

 53. nikiplos said

  Το καθ ημάς νουβέλ βαγκ nouvelle vague

  Θυμάμαι πως οι Γάλλοι χρησιμοποιούσαν λιγότερο τη λέξη vague αντί του onde. Το vague χρησιμοποιούταν περισσότερο για να δείξει κίνημα, κίνηση, αστάθεια.
  Το onde όπως εμείς το κύμα, κυματιστός κλπ.

  Πάντως λένε vague d’ enthousiasme, αλλά και onde de plaisir

 54. nikiplos said

  24@

  Το έχω συνδυάσει με βαθειά θάλασσα έμπροσθεν του κόλπου, που δημιουργεί μεγάλα κύματα και όχι με την ακτή καθεαυτή.

  Η ουσία είναι ότι το βουβό κύμα κάνει τεράστιο κύκλο μέσα στο νερό, παρόλο που έχει μικρό εξωτερικό ύψος. Έτσι σε παίρνει με δύναμη που δεν την περιμένεις σε πάει πολύ κάτω από το νερό, και σε βγάζει τουλάχιστον 5 μέτρα πιο πέρα, αν δεν έχεις πάρει καλή αναπνοή πάπαλα.

  Ο Καϊάφας είναι χαρακτηριστικός, γι΄αυτό και όταν έχει το βουβό κύμα, βλέπεις ελάχιστους να κολυμπούν και όλοι είναι έξω… Φυσικά δεν ξέρω τώρα τι γίνεται, 10 χρόνια όμως και πίσω, θυμάμαι πως δεν υπήρχε ούτε ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση και γινόταν κυρίως από τους ντόπιους λουόμενους που μας «έκοβαν» ότι είμαστε ξεκούδουνοι από την περιοχή. Πριν 20 χρόνια, ούτε η λέξη ναυαγοσώστης ήταν ιδιαίτερα γνωστή εκεί.

  Στο Μύρτο εκτός από το βουβό κύμα, έχει και … ισχυρά ρεύματα, οπότε μπορεί να πέσεις για μια απλή βουτιά και να βρεθείς χωρίς να το περιμένεις να παλεύεις με τα κύματα σαν τον Οδυσσέα, κι αν δεν ξέρεις να κάτσεις ακίνητος να σε πάνε κάπου να βγεις, την έβαψες. Πολλούς «δεινούς» κολυμβητές έχω δει εκεί να βγαίνουν μετά από κάνα μισάωρο πανιασμένους από το φόβο τους.

 55. dryhammer said

  25,32. Αντιμάμαλο είναι το «επιστρέφον κύμα». Είναι όρος της ακτοπλοΐας και τον χρησιμοποιούν (τώρα) περισσότερο ψαράδες και όσοι είναι σε μικρά σκάφη που βρίσκονται κοντά στην ακτή. Επιστρέφει το κύμα είτε από «ανάκλαση» σε απότομη ακτή, στο λιμάνι πριν γίνει στάσιμο, ή ακόμα από συμβολή με άλλο κύμα. [Ισχύει ό,τι ξέρετε στην κυματική] Καταχρηστικά λέγεται το «τράβηγμα» της θάλασσας ανάμεσα σε δυό «σκασίματα» στην παραλία, επειδή κάθε κύμα με πορεία «ανάποδη» μπορεί να ονομαστεί αντιμάμαλο. Πλέοντας έχεις τον κανονικό κυματισμό που τον αντιμετωπίζεις και από καιρού σε καιρό κι ένα κύμα από σχετικά αντίθετη κατεύθυνση που βρίσκει το (μικρό) σκάφος στην πάντα και το συγκλονίζει ή και το τουμπάρει ακόμα.

  Το σουέλ (αποθαλασσία) λέγεται βουβό επειδή δεν «συνάδει» με την κατεύθυνση του ανέμου και δεν κάνει μυτερές και αφρισμένες κορυφές. Φαίνεται σαν το κύμα των βιβλίων φυσικής.

 56. dryhammer said

  55. Χόρτασα εισαγωγικά…

 57. Πουλ-πουλ said

  «αν και στα σχόλιά σας θα μου πείτε ότι εσάς δεν σας άρεσε»

  Ωχ! Σαν πόντος για τα χτεσινά, μου φαίνεται.

 58. Epaminondas Papayannis said

  Έχουμε και στην τέχνη το νέο κύμα. Ιδίως στη μουσική το νέο κύμα αλλά και το new wave (διαφορετικές εποχές και διαφορετική μουσική).
  Επίσης, θυμάμαι το 1993 (τότε που κυριαρχούσε ακόμη το DOS) ένα περιοδικό να γράφει για τα Windows 3.1: «το κύμα που θα σαρώσει».

 59. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @55. Άριστα κατέχεις τα περί κυμάτων! 🙂

  Αυτό το «βουβό κύμα νομίζω πως είναι ό,τι ξέρω ως φουσκοθαλασσιά, λέξη όμορφη και θεατροκινηματογραφικής προϊστορίας η οποία διασώζει και την σημασία του ¨»φουσκώνω»

 60. gak said

  Είχατε κάποτε γράψει για το σχόλιο του Ελύτη, μόνο στην ελληνική υπάρχει κύμα πάνω από κύμα

 61. ΓΤ said

  Σήμερα, που συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που ο Σαββίδης πήρε το τιμόνι του ΠΑΟΚ, έγινε και η κλήρωση για τον 2ο Προκριματικό Γύρο του CHL.
  O ΠΑΟΚ ξεκινά το ταξίδι του

  ΚΟ match

  ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας 25/26.08

 62. ΣΠ said

  Η ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Δαμάζοντσς τα κύματα».

 63. ΓΤ said

  60@
  https://www.sarantakos.com/language/fidiakyma.html

 64. Μυλοπέτρος said

  Ξεροσφύρη
  Τις ίδιες ζημιές έκανε και στη νότια Χίο. Λιλικά, δηλαδή Κώμη κλπ. Πετούσε τα φύκια και 10 μέτρα στη στεριά.
  Κάτι άλλο.
  Η λέξη Κύμη έχει σχέση με το κύμα;

 65. ΣΠ said

  Στα σερβοκροάτικα το κύμα είναι talas. Σκέφτομαι ότι ίσως ετυμολογείται από την θάλασσα.

 66. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και επειδή, όσα και να πείτε για τα θαλασσινά κύματα η συζήτηση θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με το δεύτερο κορονοκύμα (αυτό φαίνεται πως θέλει ο Νικοκύρης..) διαβάστε μιά σχετική ένσταση ενός ιδιόρρυθμου αλλά ενδιαφέροντος γιατρού και διανοούμενου συμπολίτη μου, του Κλ. Γρίβα.. (Όποια άποψη και νά’χετε για το θέμα!)

  https://www.zougla.gr/apopseis/article/filikes-paratirisis-gia-tin-koronolagnia-apo-tin-klean8i-griva

 67. 52 Ωχ ναι, τι ντροπή, μπέρδεψα τα τραγούδια!

 68. ΣΠ said

  65
  Φαίνεται ότι έτσι είναι.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbo-Croatian_words_of_Greek_origin

 69. mitsos said

  Καλημέρα
  1. Στις θετικές επιστήμες κύματα να φάνε κι οι κότες
  Ελαστικότητας και ηλεκτρομαγνητικά κύματα
  Γραμμικά ελλαστικά εγκάρσια (όπου η δεύτερη παράγωγος της εγκάρσιας απομάκτυνσης ισούται με το τετράγωνο της ταχύτητας διάδοσης απί την επιτάχυνση του κάθε σημείου )
  αλλά και σύματα διαμήκη
  Αλλά και κύματα τάσης και πίεσης
  επιφανειακά ή σφαιρικά ( όπως ο ήχος )
  Οδεύοντα και στάσιμα …( @30 )
  Κύματα υλικά , κύματα πυκνότητας ενέργειας και κυματοπακέτα ….

  2. και αν όλα σου έρχονται πρίμα και φτάνεις άνετα στον στόχο σου λέμε ¨πάει καβάλα στο κύμα »

  3 και επιδή δεν τραγουδώ πια «να σε πέρνανε τα κύματα …»
  ένα κύμα με άλλη χάρη από την Χαρούλα :

 70. Nestanaios said

  Το πρώτο βήμα της ετυμολογίας είναι η αποκάλυψη του θέματος. Το δεύτερο βήμα είναι η διαίρεση του θέματος σε συλλαβές (έννοιες). Η αποκάλυψη του θέματος μερικές φορές δεν γίνεται από την ονομαστική ενική. Πρέπει να το αναζητήσουμε στις άλλες πτώσεις επειδή η ονομαστική ενική έχει τρόπον τινά κακοποιηθεί από τον προφορικό «λόγο».

  Μια από αυτές τις λέξεις είναι και το κύμα ή κύμμα.
  Η γενική και οι άλλες πτώσεις προδίδουν ότι στο θέμα συμβάλει και ένα άλλο στοιχείο και αυτό το στοιχείο είναι το «τ». Κύματα ή κύμματα.
  «Κύματ» είναι το θέμα και οι συλλαβές Κύμ-ατ. Αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν οι συλλαβές είναι κυν-ματ το θέμα είναι κύμματ για να έχουμε τα κύμματα. Και κύμματα είναι τα πελώρια και επιζήμια. Τα δε κύματα είναι μη επιζήμια και ίσως ωφέλιμα επί του Κ χώρου και Κ χώρος είναι ο χώρος του ανθρώπου.

  Οι έννοιες κτίζονται στοιχείο στοιχείο.

 71. loukretia50 said

  Στην πολυκύμαντη ζωή μου λαχτάρες ήταν οι βουτιές
  Δεν έμαθα ποτέ να κάνω τις δέουσες κωλοκαθιές */ κατά Triant!

  Aν παραδίνεσαι στο κύμα, τα χέρια πάντα είναι ψηλά.
  όμως αν είσαι κοντοστούπα,
  δε σώζεσαι με το μπλα μπλα – δική μου αυτή η ειδικότης,
  μα άχρηστη προτεραιότης όταν το κύμα σου γελά,
  Σαδιστικά σαν σε χορεύει
  πριν να σε πνίξει απαλά.

  και… πάμε πάλι!

  Ήμουνα στη Σίβηρη και μάζευα κοχύλια
  σαν πέρασε ο Αίολος κοντά – στα (τόσα) μίλια
  Χάζευα ανέμελη ωραίο κυματάκι
  Αλλά το υποτίμησα και έφαγα μπερντάκι
  ‘Ωπα!

  65. ΣΠ Όχι δα! Από κολυμβητή! Ο τάλας!
  Μας βγήκες και Λαρσενικός! Τι να γίνει… κανείς δεν είναι τέλειος!

 72. ΓΤ said

  τάση κυμάτωσης

 73. Nestanaios said

  15.
  Όταν η τούρτα είναι αγνώστου περιεχομένου, προσθέτουμε ένα κερασάκι για να βλέπουμε αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με το «Κυμα» η περισπωμένη είναι το κερασάκι.

 74. Χαρούλα said

  Τόσοι πολλοί Ματροζόπληκτοι εδώ! Από μικροί φαινόμασταν! Συγκινημένη θυμάμαι ακόμη αρχή και τέλος, που νομίζω όμως πως κρύβουν την ουσία. Το ενδιάμεσο ειναι η …εξήγηση😊! Αγσπημένο!

  Αυτά τα απόνερα αν και θαλασσινή δεν τα ήξερα. Ένα αργοκάραβο για Σαμοθράκη είχαμε. Κι αυτό σε ώρες που δεν κολυμπούσαμε! Και μεγάλη στην Αμοργό, βλέπω ξαφνικά τους ντόπιους φίλους, από το νερό να καβαλάνε το βραχάκι, να αρπάζουν πράγματα και να φωνάζουν το Κεντέρης, το Κεντέρης! Όταν κατάλαβα, είχα ήδη μια γρατζουνιά-παράσημο από τον βράχο και ευτυχώς μόνο ψάθα στο νερό! Έμαθα μεν, Κεντέρης γιοκ όμως.

 75. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ήμουνα στη Σίβηρη και μάζευα σταφύλια*
  κι είδα μια στη θάλασσα που μάζευε κοχύλια…

  Κι από μακριά της φώναξα κι από μακριά της λέω
  Θά ‘ρθεις να σταφυλίσουμε ή νά ‘ρθω να κοχυλίσουμε;

  ΚαΛου – κακού, απαγορεύονται οι συνειρμοί με άλλα στιχουργήματα… 🥰

 76. Χαρούλα said

  Έχουμε και τα κυματιστά πατατάκια,
  όπως καιτα κυματιστά μαλλιά/χτένισμα βαγκ.

  Γς, συγγνώμη ΚΩΣΤΑ καλημέρα! Όλα καλά; Με μπέρδεψες γιατί!😅

 77. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Δεν έχω να σχολιάσω, ας βάλω κι εγώ ένα τραγουδάκι.

 78. Jorge said

  #54 nikiplos , δεν ξέρω πως το λένε, μου ηχεί καλύτερα αντιμαμαλο, αν και ξέρω ότι είναι κυματισμός σε λιμάνι, το έχω δει ολεθριο, σε θάλασσες που βαθαίνουν στα διακόσια Τρακόσα μέτρα από την αμμουδιά, και ο βυθός κάνει δυο με τρεις αναβαθμούς,Λοφακια. κανένας άνεμος κανένα αφρισμένο κύμα, με ρούφηξε και με έβγαλε Διακόσια μέτρα δυτικά του καβρου στα περβόλια της γιωργιουπολης σύνορα ρεθεμνο Χανιά, και μου λέγε ο παππούς μου χρόνια πριν εδώ , η πουτανα θάλασσα έπνιξε σε ήρεμο καιρό τρεις Ιταλούς στρατιώτες με το άλογο που ήρθανε να ηρεμήσει γιατί παραφαγε, το τελευταίο ακόμα και σήμερα δεν το καταλαβαίνω, μου εξήγησε ότι είχαν ξεχάσει και παραφαγε βρώμη και ήταν έτοιμο να σκάσει.

 79. Marina Rodia said

  υπάρχει και το κύμα του Φώντα Κονδύλη–>> https://www.lavyrinthos.net/p/122539/to-kyma.html
  καθώς και το κύμα της WELSH CLARE-HELEN–>> https://www.politeianet.gr/books/9789605933098-welsh-clare-helen-tziampiris-puramida-to-kuma-303928
  υπάρχουν και διάφορα πράγματα κυματιστά: μαλλιά, σημαίες, κορμιά, κλπ
  Ωραίο ποστ, δροσιστικό 🙂

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  76 Πω! πω! Χαρούλα, την πάτησα άσχημα. Στο firefox που συνήθως χρησιμοποιώ, το εικονίδιο μου φάνηκε ως γατούλα (έχω και πρεσβυωπία). Στο google chrome, που το δείχνει πιο μεγάλο, βλέπω τώρα ότι άλλο δείχνει. Κοκκίνισα από τη ντροπή μου και ζητώ συγνώμη από όποιον/α αυθαίρετα το συνδέσει με το πρόσωπό του.

  Αν εννοείς το περιεχόμενο των στίχων, ξέρω να τσιγκλάω ποιητές και να δίνω αφορμές για να παρουσιάσουν ποιητικά αριστουργήματα… 🙂

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το διασημότερου κύμα της λογοτεχνίας μας:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mikrosapoplous.gr/extracts/papad_oneiro_sto_kyma.html&ved=2ahUKEwj0g4GUyZDrAhVIUhUIHcMiBysQFjAEegQIBBAB&usg=AOvVaw2YKUFouzL9dXd1PxFpCjRe&cshid=1597060303163

 82. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  66: Τι να πω Γιώργο, ο καθένας έχει την δική του γνώμη και οπτική γωνία. Αλλά στο προκείμενο, μόνο τ«αφορισμούς» βλέπω, επιχειρήματα , έστω με παραπομπές, δεν πήρε το μάτι μου. Το δε στυλ γραφής μου θυμίζει πολύ φίλο και γνωστό σχολιαστή. Ψέγει, κατηγορεί κλπ. την κακή/ακατάλληλη χρήση όρων κλπ., αλλά δεν μας λέει πως θα έπρεπε να είναι/διατυπώνονται. Ζούγκλα γίναμε 🙂

 83. nikiplos said

  Και φυσικά από τα σύνθετα ο κυματοθραύστης ή μόλος, που χρησιμοποιείται αρκετά με τη μεταφορική του σημασία.

 84. ΓΤ said

  75@
  (Πρωταγωνιστεί ο Κωστάουα ο Σαλονικιός)

  Βαθιά μέσα στην άμπελο ο σταφυλοτρυγήτης
  ορθοπλωρεύει το κορμί ωσάν μυογαλή
  και με ναυάρχου Νέλσωνος ματιά λαλεί:
  Δέσποινα γλυκοκόρμητη, θεά των αχηβάδων,
  παιχνίδι καμπεσίγυιο
  για έρωτα επίγειο
  ποθώ μ’ εσέ την κοχυλούσα
  στα στέρφα μου τα όνειρα
  οδίτης μοναξιάς παραμιλούσα
  και σ’ έβλεπα να έρχεσαι προς με
  Προσμένω την αλμύρα σου και δέξου το τσαμπί μου,
  άμμος να γίνω, βότσαλο, ή θα ‘ρθεις στο τσαρδί μου;

 85. loukretia50 said

  ΚΩΣΤΑΑΑ !
  Ανώδυνη ρίμα στο κύμα
  (επειδή σε συμπαθώ!)

  Δεν ήξερες – δε ρώταγες
  ( γιατί σε τρώει η ζήλεια
  που άλλοι χαλαρώνουνε κι εσύ πατάς σταφύλια)
  πως είν’ ο έρως έωλος αυτό το καλοκαίρι
  και πήγε για απόσυρση με Αίολο – Κεντέρη.

  Και να προσέχεις όταν δεις στ΄αμπέλι σου κοχύλια
  να έχουν πέσει σα βροχή επάνω στα σταφύλια
  μπορεί να βγει μια σουρλουλού που θάχει προσαράξει
  Και σε ρυθμό ιαμβικό εξάψαλμο θα κράξει.
  Αμ πως!

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  82:Έτσι ήταν πάντα το ύφος του Γρίβα:αφοριστικό και καταγγελτικό. Άσε που σύχναζε και στην τηλεοπτική Ζούγκλα του Δημοσιογράφου.

 87. loukretia50 said

  84. ΓΤ
  Μια Δέσποινα των λογισμών – βαθέων κι επιγείων
  ποτέ δεν πάει στο τσαρδί βάρδων επιτηδείων.
  Προσμένει αντάξια σπονδή φαιδρών στιχουργημάτων
  Γιατί όλοι τεμπελιάσατε, τα θέλετε στο πιάτον.

 88. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εμόν, ασυνάρτητον*

  Αν δεις κοχύλια στο βουνό,
  αέρως τά ‘χει σούρει
  ν’ αστράψουν, να βροντήσουνε
  σαν νάναι ανεμοσούρι

  Και τότε εγώ ο καψερός
  κρυμμένος σε μια ρώγα (σταφυλιού)
  στο πέλαγο θα εξαφανιστώ
  με μια μικρή πιρόγα.

  …………………………………………

  Κι εσύ ΓουΤού μου, φίλε μου,
  δεινέ μου στιχοπλόκε,
  νόμιζα ότι τα κατάφερνες
  μόνο στο καραόκε.

  Μα απεδείχθης στιχουργός
  μέγας και λεξιπλάστης
  καλά να είσαι πάντοτε
  να σε φυλάγει ο Πλάστης

  *Σχόλιο δια τα εμέ. Ποιητής εκ του προχείρου, έχων αξία… (συμπληρώνετε κατά βούληση ό,τι νομίζετε)

 89. loukretia50 said

  ΚΩΣΤΑ, προτείνεις να συνδυάσουμε επ’ ωφελεία σου ΚΕΦΑΛΑΙΑ και υπεραξία

 90. Αγγελος said

  Λουκρητία, τη Σίβηρη την ανέφερες χάριν του ρυθμού, ή έχεις πείρα; Διότι από το 2002 παραθερίζω κάθε χρόνο εκεί και θυμάμαι σαφώς να λένε κατά τις 11πμ «Προσοχή, θα περάσει ο Αίολος Κεντερης!» Αυτά όταν η θεσσαλονικη είχε ακόμα επιβατικές γραμμές. Σήμερα νομίζω πως δεν έχει 😦

 91. ΚΩΣΤΑΣ said

  89 Με υπερτίμησες, Λου. Δεν έχω και τόσο πολύ μυαλό, Δεν κατάλαβα τί μου λες, κάντο πιο λιανά.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είδα, κυρίως από τους φίλους φυσικούς 😎 αλλά κι από καθ΄ύλην αρμόδιους «του μέτρου και του διαβήτη χειριστές», που πιό πολύ στα μαθηματικά και στα κουίζ το ρίξανε 👋👍, αντί να ξεστραβώσουν (που έλεγε και μιά ψυχή) τον κόσμο για τα διαφορετικά είδη των κυμάτων των σεισμών (των πραγματικών, όχι αυτών που έχουμε από τις «ειδήσεις»…).

  Κάνω μια μικρή σύνοψη, ότι απέμεινε στη θύμηση από τα νιάτα μου και σε σχηματάκια/εικονίτσες στο υπόγειο 🙄, κι εύχομαι άλλος τις, μετά την ανάγνωσν του παρόντος, να ευρεθή εις θέσιν κρείττονα διά να ανορθώση τα ημαρτημένα μοι, ή να αναπληρώση τας ελλείψεις μου.😉

  Διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες σεισμικών κυμάτων, τα κύματα χώρου τα οποία διαδίδονται προς όλες τις κατευθύνσεις στο εσωτερικό της Γης και τα επιφανειακά κύματα τα οποία διαδίδονται μόνο κατά μήκος των επιφανειακών στρωμάτων της Γης.

  Υπάρχουν τέσσερα είδη σεισμικών κυμάτων, τα κύματα Ρ, τα κύματα S και τα κύματα L (Love) και R (Rayleigh).

   Τα κύματα χώρου
    α) τα κύματα Ρ, πρωτεύοντα ή κύματα πίεσης (διαμήκη)
    β) τα κύματα S, δευτερεύοντα ή στρέψης (εγκάρσια)
  και

   Τα κύματα επιφανείας
    γ) τα κύματα L, ή κύματα Love (εγκάρσιες ταλαντώσεις)
    δ) τα κύματα R ή κύματα Rayleigh (κυκλικές ταλαντώσεις)

  Τα σεισμικά κύματα αυτά διαδίδονται με διαφορετικούς τρόπους.
      Τα κύματα Ρ, διαδίδονται στο εσωτερικό της Γης δημιουργώντας πυκνώματα και αραιώματα. Έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα από τ΄ άλλα (περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στον αέρα). Σαν διαμήκη κύματα διαδίδονται και στο υγρό και στο στερεό τμήμα της Γης.

      Τα κύματα S (secondae-δεύτερα ή δευτερεύοντα) είναι εγκάρσια κύματα. Η ταχύτητα διάδοσης τους είναι μικρότερη από την ταχύτητα των κυμάτων Ρ. Διαδίδονται μόνο στο στερεό τμήμα της Γης και όχι στο υγροποιημένο όπως είναι ο πυρήνας.

      Τα κύματα L (Love) και R (Rayleigh) διαδίδονται κατά μήκος του στερεού φλοιού της Γης (κύματα επιφανείας) και έχουν μικρότερη ταχύτητα διάδοσης σε σχέση με τα άλλα δύο (Ρ και S). Κυρίως αυτά τα κύματα είναι τα υπεύθυνα για τις καταστροφές των κτιρίων.

 93. Αγγελος said

  O πασίγνωστος — τουλάχιστον ως προς το πρώτο του ημιστίχιο — «Βράχος και το Κύμα» του Βαλαωρίτη δεν είναι… θαλασσογραφία: το κύμα συμβολίζει την οργή του λαού, ή αν προτιμάτε τις δυνάμεις της ιστορίας, που σαρώνουν κάποτε την τυραννία. Θυμίζει όμως υπόπτως το Dans l’ombre του Ουγκό με την αξέχαστη κατακλείδα του:
  «Με νόμισες παλίρροια κι ήμουν κατακλυσμός!»
  Το περίεργο είναι ότι το ελληνικό γράφτηκε 7 χρόνια πριν από τη δημοσίευση του γαλλικού, το οποίο αποτελεί τον Επίλογο της συλλογής L’année terrible, που αναφέρεται στον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 και στην εξέγερση και συντριβή της Κομούνας. Να εμπνεύστηκε ο Ουγκό από τον Βαλαωρίτη μου φαίνεται απίθανο. Να είχε κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο ποίημα (που δεν είναι επικαιρική) νωρίτερα; Ή απλώς η ιδέα αποτελούσε κοινό τόπο της ποίησης του 19ου αιώνα;

 94. loukretia50 said

  90. Άγγελε, όντως έτυχε να βρίσκομαι εκεί όταν ξεκίνησαν τα δρομολόγια του Κεντέρη!
  Οι μαγαζάτορες φώναζαν και προειδοποιούσαν, αλλά οι νεοφερμένοι δε φαντάζονταν τι χαμός θα γίνει. Και γίνονταν αυτοί με τη σειρά τους η ατραξιόν!

  Εδώ και δεκαετίες περνάω από τη Σίβηρη κάθε φορά που πηγαίνω Θεσ/νίκη, σε συγγενείς που έχουν εξοχικό .
  Θυμάμαι την περιοχή από τότε που ήταν ήσυχη και πολύ όμορφη, πριν ασφαλτοστρωθεί εντελώς.
  Τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται το σπίτι από μπόμπιρες και προτιμώ άλλα μέρη.
  Όμως πέρυσι ήμουν εκεί όταν ξέσπασε το πρώτο μπουρίνι!

 95. loukretia50 said

  93. Θα μπορούσε μια ιδέα σαν αυτή να αποτελεί κοινό ποιητικό τόπο της εποχής, άλλωστε ο Βαλαωρίτης έζησε και στο Παρίσι, όμως θεωρείται δεδομένο ότι θαύμαζε και μελετούσε τον Ουγκώ και έχει επηρεαστεί έντονα. Έχει παραφράσει και μια γνωστή αφιέρωσή του.
  Μια πρόχειρη αναζήτηση:
  Η συμβολή του Βαλαωρίτη στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία https://lefkadazin.gr/2017/04/21/i-symvoli-tou-valaoriti-sti-sugxroni-e/

 96. Aghapi D said

  Καλησπέρα
  Υπάρχουν και οι μονομανείς 🙂

  https://www.newsbeast.gr/travel/sea/arthro/680697/riskarodas-ti-zoi-tou-gia-to-teleio-kuma

 97. Μ said

  Ξεροσφύρη
  Τις ίδιες ζημιές έκανε και στη νότια Χίο. Λιλικά, δηλαδή Κώμη κλπ. Πετούσε τα φύκια και 10 μέτρα στη στεριά.
  Κάτι άλλο.
  Η λέξη Κύμη έχει σχέση με το κύμα;

 98. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  «…και έτσι επιστρέφει στα ελληνικά ως τσίμα στα Επτάνησα…»

  Και στην Κρήτη (Χανιά μεριά…) το ‘τσιμογελώ’, ακρογελώ, κρυφογελώ, υπομειδιώ.

  Επίσης, τα ‘τσιμούλια’, που είναι τρυφερές παραφυάδες/εκβλαστήσεις από τον κορμό των λαχανίδων ή φυλλάδων (τα ακέφαλα λάχανα). Εδώ έχομε ακριβώς την αρχική σημασία: νεαρός βλαστός, κορυφή φυτού. [Για τους ενδιαφερόμενους 🙂 τρώγονται βραστά σαν σαλάτα με λαδολέμονο ή γίνονται ομελέττα-συνήθως].

  53, Nikiplos
  «Το onde όπως εμείς το κύμα, κυματιστός κλπ.»

  Και το χαρτόνι συσκευασίας ‘οντουλέ’

  +++++
  Μην ξεχάσουμε και τα ρήματα κυματίζω – κυμαίνομαι.

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  Κύματα να φάν’ και οι κότες:

  αεικύμαντος == ανεκύμαντα == διακύμανση == επικυματιζομένους == αποκυματίζει == θεοκυματάρες == υποκυμαινομένους == πρoκυμαία == τρικυμία == ημικυμάτωνη == ηχοκυμάτων == βραστοκύματα (της Κολάσεως) ==

  βροντοκυματούσας == κρυσταλλοκύματα == θαλασσοκύματα == αλαφροκυματούσα == βορβοροκύματος == μακροκύματα == αγριοκύματα == φυλλοκύματα == βουνοκύματα == ραδιοκύματα == μικροκύματα == λασποκύματα ==

  ολιγοκύμαντος == ασημοκύμαντη == αβαθοκύμαντα == ασπροκυματούσα == πικροκυματούσα == γλυκοκυματούσα == λευκοκυματούσα == χαλκοκυματούσα == βραχοκυματιές == μυριοκυματίζοντας == ανεμοκυματίζει ==

  απαλοκυμάτιζαν == μικροδιακυμάνσεις == ευκύμαντος == αεροκύματη == αφροκύματα == φωτοκύματα == μεσοκύματα == πολυκύμαντη == βαθυκύμαντη == αδιακύμαντα == αμφικύμανσιν == ακροκυματούσαν == βυθοκυματοδρόμος

  == αντικυμαίνομαι (κλυδωνίζομαι εν μέσω αντιθέτων κυμάτων) == αργοκυμάτιζε == γαλακτοκύμαντον (ουρανό) == φουσκοκύματο == γαλαζοκύματα == ακυμάτιστος

 100. BLOG_OTI_NANAI said

  99: ημικυμάτων (όχι «ημικυμάτωνη»)

 101. loukretia50 said

  99. … και όχι μόνο!
  Ωραία συγκομιδή για κυματιστές ρίμες!
  Ειδικά τα βραστοκύματα θα αξιοποιηθούν σίγουρα!

 102. 4, … σε παραλίες παράλληλες με την πορεία του «Αίολος Κεντέρης» … έπαιρναν μια γεύση από τσουνάμι. …
  Μετά από διαμαρτυρίες πήγαινε με μειωμένη ταχύτητα …

  Σταμάτησε τα αναβολικά (κακίες 😐 )

 103. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  60-63 Και σε νεότερη έκδοση εδώ

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/09/28/kuma/

  68 Κοιτα να δεις! Ενω η θάλασσα είναι σλάβικη, έτσι;

  93 Άλλη μιαν εκκρεμότητα θυμίζεις…

 104. Χαρούλα said

  Έγραψα κάτι …χριστιανικό και το σχόλιομου περιμένει έγκριση🤣! Που να με αναγνωρισεί !!!

 105. ΣΠ said

  103β
  Την θάλασσα την λένε more (μόρε), αν δεν κάνω λάθος λατινικής προελευσης.

 106. loukretia50 said

  Η έκφραση τσίμα – τσίμα αναφέρθηκε ?
  Κι αν τυχόν δεν είδατε το άρθρο που προτείνεται, προσφέρεται για ένα ριβιού.
  Τσίμα στο κύμα
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/04/09/tsimacyma/

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 108. 8, … κυματάκια της Ραφήνας …

  Κυματάκια είναι και τα κυμάτια (wavelets) που (ξανα)ανακάλυψε ο γεωφυσικός Ζαν Μορλέ, προσπαθώντας να αναλύσει δεδομένα από σεισμικές δοκιμές για εξεύρεση υδρογονανθράκων (σαν αυτές που γίνονται υποθαλάσσια και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια).
  Όντας Γάλλος, τα ονόμασε ondelette — που μού θυμίζει το onda media στο ραδιόφωνο με λυχνίες που άκουγα θεία Λένα μικρός — αλλά έχει επικρατήσει ο αγγλικός όρος στην βιβλιογραφία.

  Πριν τον Μορλέ η κλασική ανάλυση ήταν να εκφραστεί ένα σήμα ως σταθμισμένο άθροισμα (κατά προτίμηση λίγων) ημιτόνων/συνημιτόνων σε πολλαπλές συχνότητες, και να βγεί συμπέρασμα κοιτάζοντας τους συντελεστές των ημ/συν στο άθροισμα.* Πολύ καλή μέθοδος** αλλά για σήματα με μεγάλα κομμάτια απλώς ευθύγραμμα, τα κύματα (ημ/συν) σ’ αυτά τα κομμάτια απλώς ακυρώνουν το ένα το άλλο, χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα, και καμμιά φορά παραπλανώντας. Η έμπνευση του Μορλέ να χρησιμοποιήσει για τέτοια κομμάτια κυμάτια έλυσε το πρόβλημα και δημιούργησε ολόκληρον κλάδο ανάλυσης. Ως συνήθως, παρόμοιες ανακαλύψεις είχαν γίνει σκόρπια και από μαθηματικούς και μηχανικούς, αλλά χωρίς την αντίστοιχα καθαρή σύνδεση με το πρόβλημα του Μορλέ. Στις μετέπειτα συνεισφορές ξεχωρίζω του Στεφάν Μαλά και της ευρηματικότατης Ίνγκριντ Ντωμπεσί, των ομώνυμων wavelet.

  __________________
  * Επ’ ευκαιρία, ίδια ιδέα και στο .jpg για φωτογραφικά αρχεία: Η εικόνα με τα εκατομμύρια πίξελ αναλύεται ως σταθμισμένο άθροισμα συνημιτόνων (εκατοντάδων, άντε χιλιάδων? αναλόγως), μόνον (λίγοι) συντελεστές στο άθροισμα αποθηκεύονται ή μεταδίδονται πολύ οικονομικά — γιατί οι περισσότεροι είναι σχεδόν μηδέν — και στην άλλη άκρη συντίθεται η εικόνα ως σταθμισμένο άθροισμα συνημιτόνων, οπότε, βουαλά: Ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη μόλις μπήκε στο Ίνσταγκραμ προς άγραν Like.

  ** O Γκίλμπερτ Στρανγκ έχει χαρακτηρίσει την μέθοδο (μετασχηματισμό Φουριέ στην υπολογιστική έκδοση Fast Fourier Transform) ως «the most important numerical algorithm of our lifetime» (Strang, G. (May–June 1994). Wavelets. American Scientist 82 (3): 253.)

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κυματηδόν

  Κυματόεσσα:
  Του έρωτα μελιχρή φωνή κυματόεσσα απ’ τα πέπλα τ’ ουρανού ως το βένθος της θαλάσσης
  (ο Θωμάς Κοροβίνης για τον Στέλιο Καζαντζίδη)

 110. Χαρούλα said

  Κύματι θαλάσσης, τὸν κρύψαντα πάλαι, διώκτην τύραννον,
  ὑπὸ γῆς ἔκρυψαν, τῶν σεσωσμένων οἱ Παῖδες·
  ἀλλ ̓ ἡμεῖς ὡς αἱ Νεάνιδες, τῷ Κυρίῳ ᾄσωμεν.
  Ἐνδόξως γὰρ δεδόξασται.

  Ἐκεῖνον, ποὺ στὸν παλιὸ καιρὸ ἔκρυψε τὸ διώκτη τύραννο (τὸν Φαραὼ τῆς Αἰγύπτου) στὸ κύμα τῆς θάλασσας (Ἐρυθρᾶς), τὰ παιδιὰ αὐτῶν ποὺ σώθηκαν τότε τὸν ἔκρυψαν κάτω ἀπὸ τὴ γῆ (ἐμεῖς ὅμως, σὰν τὶς νεάνιδες τῆς ἐποχῆς ἐκείνης, ἂς ψάλουμε στὸν Κύριο, γιατὶ ὑπερβολικὰ δοξάστηκε.
  (Ποίημα Κασσιανῆς μοναχῆς, Μάρκου ἐπισκόπου Ἱδροῦντος, και Κοσμά του μοναχού)

  Σχόλιο: Ευρηματική η Κασσιανή μοναχή! Που απ ́ότι φαινεται δεν ηταν και τοσο μοναχή αφού συνεπικουρείτο υπό του Μαρκου του Ιδρούντος, και του Κοσμά.😈

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  67 κι άλλος μου φαίνεται μπέρδεψε σήμερα τα τραγούδια, μα δεν τον μαρτυράω 🙂

 112. dryhammer said

  0> Με αυτή την έννοια, της κορυφής …. περνάει στα ιταλικά …..και … επιστρέφει στα ελληνικά ως τσίμα …

  Δλδ, αυτός λέγεται κορυφαίος;

 113. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  111, ΕΦΗ. Ας το πάρει η μαύρη θάλασσα… 🙂

  69, Mitsos
  Ωραία η εκτέλεση του ‘Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει’, αλλά με την Αλεξίου μάλλον αυτό ήθελες 🙂 :

  «Και μας έλεγε το κύμα πέρα από το Λαύριο»
  ο λαός είναι το θύμα θα το δείτε αύριο.»

  +++++
  Και με την ευκαιρία, να βάλουμε κι αυτό:

  «Στ’ ορκίζομαι στο κύμα και στον ουρανό,
  όσο μακριά κι αν πάω δεν σε λησμονώ.»
  Των Δ.Σέμση-Στ.Χρυσίνη με Ιωάννα Γεωργακοπούλου και Στελλάκη Περπινιάδη (1947). Ωραίο!

  102, Μιχάλης Νικολάου
  😉 😆👌❗

 114. aerosol said

  Από τα πιο αγαπημένα μου της ελληνικής δισκογραφίας η Αρζεντίνα. Και απο τα αγαπημένα μου του βυζαντινού μέλους το Κύματι θαλάσσης του #12.

  Μερικά καλλιτεχνικά κύματα που θυμάμαι:
  Η γαλλική νουβέλ βαγκ (μάλλον τάση, κίνημα παρά κύμα αλλά νομίζω μετράει), η βραζιλιάνικη μπόσα νόβα (ένα παρεξηγημένο είδος που αγαπώ πολύ), το new wave που ακολούθησε το πανκ, τα σύγχρονα synthwave και vaporwave που αποτελούν αναβίωση της ηλεκτρονικής ποπ του ’70 και ’80, η new wave science fiction που έδωσε συγγραφικά αριστουργήματα το ’60 και το ’70, το NWBHM (=New Wave of British Heavy Metal) όπου τη σκυτάλη του σκληρού ήχου των προηγούμενων χρόνων πήραν νεώτεροι μεταλλιστές, όπως οι Iron Maiden και οι Saxon.

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74 Ήσουνα τί ήσουνα μεγάλη ταξιδεύτρα
  και πάντα παρα θιν΄αλός, αχ θάλασσα πλανεύτρα
  Ήσουνα στην Αμοργό και μάζευες κοχύλια
  κι η θάλασσα η γάλανη σου χάιδευε τα χείλια
  κι εκεί που παιζογέλαγες στην άκρη του κυμάτου
  εφάνηκε ο Αίολος και τα ΄κανε άνω κάτου
  κύμα κρυφό εσήκωσε κι ας πέρναγε ανάρια
  κι εξεβραστήκαν στην ακτή κορμια-μαγιά κουβάρια 🙂

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98 Μικ ‘σωραίος με τα τσιμούλια σου!
  Κνογελά αλλά και τσιμογελά ακούγεται. Κατσιμούλης ο αθόρυβος χαραχτήρας (που γελά κάτω από τα μουστάκια ντου)

  Τσιμογελά η ανατολή
  λαμποκοπά η φύση
  κι ένας μπαξες εγίνηκε
  που ‘χει μ΄αθούς γεμίσει

  Η τσιμουδιά λες να σχετίζεται (μη βγει στην άκρα τω χειλιώ λμτ! ).

 117. Γς said

  75, 76:

  Κώστα

  Μπαίνεις στην ΑΟΖ μου!

 118. Pedis said

  # 30 – Αβό -> … κύμα πιθανότητας.

 119. Γς said

  115:

  >Ήσουνα στην Αμοργό και μάζευες κοχύλια

  Λούπες Καπιτολίνες

  «Κογχύλια» (λέμε τώρα) της Αφροδίτης.

  https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_28.html

 120. Pedis said

  Μιλάμε και για κύματα οργής όπως και ότι η μπόχα μας έρχεται κατά κύματα …

  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/255263_aristeio-parakmis-kai-diagogi-kosmia-sto-kollegio-athinon

 121. Γς said

  99:

  >Κύματα να φάν’ και οι κότες:

  -Δεν έχετε κάτι να δηλώσετε ε; Τι εχετε στη βαλίτσα;

  -Ζωοτροφές. Για κότες…

  -Για να δούμε. … Μπά! Κύματα! Για κότες;

  -Εγώ αυτά τους έφερα. Μη σώσουν και τα φάνε

  Κατι δεν μου αρέσει στο ανέκδοτο`

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σε περιπέτεια εξελίχθηκε το μπάνιο για 4 τουρίστες σε παραλία των Μαλίων
  Τους παρέσυραν τα υπόγεια ρεύματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να πνιγούν
  https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1586801/parasurthikan-apo-upothalassia-reumata-kinduneusan-na-pnigoun/

 123. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  116. ΕΦΗ
  Ήθελα και να κάτεχα πού/πώς τα θυμάσαι τόσα’να! 🙂
  Ο Βασ. Σταυρακάκης από τους αγαπημένους μου! (και με ασκομαντούρα και με μαντολίνο…)

  – Η ‘τσιμουδιά’ κατά Μπάμπι. ίσως από <ελνστ. σιμωδία, φάλτσο ή άτεχνο τραγούδι, παράτονη ωδή.
  Δηλ. φωνάζανε του φάλτσου: «Σιμωδία! Σιώπα ίνα αγαπήσωμεν σε!…» 🙂

 124. mitsos said

  @113 Όχι .
  Το κύμα ήθελα το κύμα έβαλα

  Έλα κύμα πάρε με
  και μες την αγκαλιά του πάλι βάλε με
  Έλα κύμα και βοριά
  το σώμα του στεριά μπροστά του βγάλε με
  Μα αν αυτός μ’ απαρνηθεί σε πέλαγο βαθύ
  ναυάγιο άσε με.,,,,
  Στίχοι Σύνθεση Γιώργος Θεοφάνους

  @ 108 Το 80 τα λέγαμε κυματίδια
  ( και τα τσουνάμι τα ξέραμε σαν κύματα βάθους)

 125. mitsos said

  @121
  Γς . Η απάντηση θα μπορούσε να είναι :
  Εγώ αυτό έφερα και αν δεν τους αρέσει θα τους δώσω να φάνε κάτι πρόχιρο έξω.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  93: Γενικά θεωρείται δεδομένο ότι ο Βαλαωρίτης επηρεάστηκε από τον Ουγκώ. Βλέπω πάντως πως η ποιήτρια Αγγελική Πάλλη που πέθανε το 1875, εκτός άλλων είχε μεταφράσει στα ιταλικά και το ποίημα του Βαλαωρίτη «Ο βράχος και το κύμα». Δεν έψαξα όμως να δω πότε το μετέφρασε και κυρίως πότε δημοσιεύτηκε.

 127. sarant said

  122 Εσείς οι ντόπιοι λέτε «των Μαλίων», «των Μαλιών» ή αποφεύγετε εντελώς τη γενική;

 128. faltsos said

  Η φράση «κόντρα στο κύμα» αναφέρθηκε;

  Αγωνίζεται / Παλεύει κόντρα στο κύμα.

 129. 124,
  Μπορεί να είναι ακόμα κυματίδια το σωστό, αντί κυμάτια — δεν έχω δει την ελληνική βιβλιογραφία στο θέμα.

 130. sarant said

  128 Πιο συχνό δεν είναι το «κόντρα στο ρεύμα»;

 131. ΣΠ said

 132. loukretia50 said

  The shock wave… ήταν μόνο η αρχή
  A, είναι και ο κορονοϊός…
  Beirut: shots, teargas and flames as anti-government protests grow

 133. faltsos said

  130 Πιο συχνό δεν είναι το «κόντρα στο ρεύμα»;

  Δεν ξέρω, ίσως. Λέμε ακόμη και κόντρα στον άνεμο. Απλά σήμερα το θέμα είναι το κύμα.

  Και αφού ξαναπήρα το λόγο να συμπληρώσω με ένα αφελές ανέκδοτο – ραμόνι που θυμήθηκα από τα παιδικά μου χρόνια.

  «κύματι θαλάσσης» λέει ο ύμνος της Μεγάλης Παρασκευής και ο κυρ Θανάσης που μισοκοιμάται στο στασίδι της εκκλησίας πετάγεται και αναφωνεί «ου πανάθεμα σε όλοι κοιμούνται εδώ μέσα κοιμάτ’ ο Θανάσης βρήκες να πεις;

 134. kpitsonis said

  3. Ξέχασες το Μαρκόπουλο .

 135. Theo said

  @133:
  Μου θυμίζει κάτι που συνέβη σε αγιορείτικο μοναστήρι, σε γιορτή του αγίου Νικολάου:
  Ο κανονάρχης, «κανοναρχεί» το πρώτο μουσικό κώλο ενός τροπαρίου: «Πάτερ Νικόλαε…», κι ένας από τους (μοναχούς) ψάλτες ονόματι Νικόλαος που τον είχε πάρει λίγο ο ύπνος, απαντά: «Ευλόγησον!» (το αγιορείτικο «Ορίστε») 🙂

 136. mitsos said

  @135
  κώλον το [kólon] Ο : (λόγ.) το τμήμα της περιόδου που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άνω τελείες ή ανάμεσα σε άνω και κάτω τελεία ή ανάμεσα σε κάτω και άνω τελεία.

  μουσικον κώλον ; τμήμα ανάμεσα σε δυο παύσεις φαντάζομαι.

  κωλολέξη. ( με χίλιες δυο σημασίες )

 137. Alexis said

  #98: Χμμμ… ώστε «τσιμογελώ» το υπομειδιώ, κρυφογελάω…
  Στο Ξηρόμερο λένε αντίστοιχα «ψωμογελάω».
  Επειδή δεν μπορώ να βρω λογική συσχέτιση με το ψωμί, σκέφτομαι τώρα μήπως πρόκειται για παραφθορά της ίδιας λέξης.
  Σημειωτέον ότι η περιοχή του Ξηρομέρου, ιδιαίτερα η προς το Ιόνιο πλευρά, έχει έντονη γλωσσική επιρροή από τα Επτάνησα.

 138. Alexis said

  #133: Το έλεγε η γιαγιά μου αυτό το ανέκδοτο με τον Θανάση που κοιμάται.
  Κι επειδή προφανώς δεν σκάμπαζε από δοτική ραμόνιζε ελαφρώς και την αρχική φράση σε «κύμα της θαλάσσης»

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127 >>«των Μαλίων», «των Μαλιών» ή αποφεύγετε εντελώς τη γενική;
  Μαλίων οι νεότεροι για καθιερωμένους τύπους (Δήμος/πρόεδρος/σύλλογος/παραλία), αλλιώς περιφραστικά. Μαλιών όχι ή τουλάχιστον δεν το άκουσα. Ο πατέρας μου δε θα έλεγε πχ μπανάνες Μαλίων (έχουν θερμοκήπια με μπανάνες όντως). Έλεγε «καλές καρπούζες από τα Μάλια», παλιά προ ολοκληρωτισμού του τουρισμού που καλλιεργούσαν κι έφταναν ως εμάς, νότια, τα φημισμένα τα καρπούζια τους.
  Και μιας και είμαστε στο Δήμο Χερσονήσου λέμε, στη καθημερινή, τση Χερσόνησος 🙂

 140. loukretia50 said

  Αξίζει σε full screen – σε κινητό δε θα φαίνεται καλά.
  Είναι παιχνίδια της κάμερας προφανώς, που κάνουν τα κύματα να μοιάζουν θαλάσσιοι δράκοντες (εκτός αν εγώ θόλωσα!)
  ocean waves short movie https://youtu.be/p-4GefgMY5c?t=80 nature feelings

 141. Χαρούλα said

  ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΉ, ΔΙΆΣΤΗΜΑ
  «Κύμα» 10.000 χλμ. εντοπίστηκε στην Αφροδίτη

  Ένα γιγάντιο «κύμα» που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ποτέ γίνει αντιληπτό στο ηλιακό σύστημά μας. Το κύμα φωτογραφήθηκε από τις υπέρυθρες και υπεριώδεις κάμερες του ιαπωνικού διαστημικού σκάφους «Ακατσούκι» της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA), το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη το Δεκέμβριο του 2015.
  https://physics4u.wordpress.com

  #135 Theo, γιατί νομίζω και σε πολλά μοναστήρια και εκτός ´Αθω. Και μάλιστα μαζί με το ευλογείτε, οι δυό πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις. Καλημέρα-σπέρα, ευχαριστώ, παρακαλώ, απάντηση σε τηλεφώνημα, κτύπημα πόρτας κλπκλπ

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93 >> «Βράχος και το Κύμα» του Βαλαωρίτη δεν είναι… θαλασσογραφία: το κύμα συμβολίζει την οργή του λαού,
  Του Μάρκου πάλι «σαν το βράχο που τον δέρνουν της θάλασσας τα κύματα»,είναι ερωτικόν 🙂 (Τα καραβοτσακίσματα)

  Του γιαλού τα κύματα
  ..πως έχεις κάνεις τόσα κρίματα
  σαν του γιαλού τα κύματα
  …κι ολημερίς γλυκοφιλήματα
  σαν του γιαλού τα κύματα
  …για να μην έχουμε μπλεξίματα
  σαν του γιαλού τα κύματα
  να πας με τα δικά μου τα νερά
  .

 143. Πάνος με πεζά said

  Νομίζω ότι έχει ξεχαστεί η έκφραση «Κύμα το κύμα», που, με προβολή τον καπετάνιο ενός καραβιού, υποννοεί τον άνθρρωπο που μάχεται τις καθημερινές του δυσκολίες έτσι ακριβώς όπως του έρχονται, και πάει παρακάτω.

  Κι από μουσική, το γνωστό από παλιά διαφήμιση ορχηστρικό του Σπανουδάκη «Κύματα».

 144. sarant said

  133-138 Δεν το ήξερα, καλό!

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143 . Ναι! Μου θύμισες κι ένα τραγούδι του Γιώργου Ζήκα :
  Κύμα το κύμα
  η πέτρα λιώνει
  του ονείρου η αύρα
  μας ενώνει!

 146. Theo said

  @141β:
  Ναι, η το «ευλόγησον» («ευλογείτε» στον πληθυντικό) που έχει πολλές χρήσεις στο Άγιο Όρος έχει επεκταθεί και στα περισσότερα εκτός Άθω μοναστήρια. Στο χτύπημα της πόρτας η παραδοσιακή στιχομυθία είναι «δι’ ευχών των αγίων πατέρων ημών» με το χτύπημα, και «αμήν» η απάντηση.

 147. Να συμπληρώσουμε και τα βαρυτικά κύματα που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν, για την απ’ ευθείας ανίχνευση των οποίων δόθηκε το Νόμπελ το 2017

 148. kpitsonis said

  Και συναντιούνται δυο φίλοι Αγιορείτες : » Ευλόγησον ! » , » Ευλόγησον ρε μαλάκα ! «

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κύμα τη θαλάσση ,ραμόνιζα ΄γω. (Δοτική πάντως! 🙂 )

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  (Λου-ΚΩΣΤΑ με την άδειά σας)

  Λου, εις την άκρη του γιαλού θα μάζευες κοχύλια
  μα ο ΚΩΣΤΑΣ εις την Λάρισα θα θέριζε τριφύλλια
  και στο καταμεσήμερο μες του καμού τη ντάλα
  φέρνουν τα θερμοκύματα παραίσθηση κι αντράλα
  κι εγίνη ο κάμπος πέλαγο και το τριφύλλι κύμα
  και τα χωράφια αμμουδιά κι αυτός βαρκάρης πρίμα
  κι αρμένισε κι αρμένισε, προς το βορά τα μίλια,
  κατά τη Σίβηρη είδε μια που μάζευε κοχύλια,
  μιαν αεράτη μια λιγνή στην άμμο μια γοργόνα
  κάνει να δέσει και σκουντά απάνω στην …πομόνα.
  κι έγινε τ΄όνειρο καπνός κι η οπτασία στράφι
  αντί γοργόνα βλέπει ομπρός τ΄ αθέριστο χωράφι
  🙂

 151. […] Ποιο κύμα, θα ρωτήσετε. Όχι αυτό της φωτογραφίας, πάντως. Είναι επικίνδυνα κάποιες φορές τα κύματα της θάλασσας, αλλά το άρθρο σε άλλο κύμα αναφέρεται. Αλλά, μιας και την πιάσαμε τη λέξη, δεν βλάφτει να λεξιλογήσουμε λιγάκι για το κύμα με όλες του τις σημασίες -και μάλιστα απορώ που δεν είχα τόσα χρόνια γράψει κάτι για… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/08/10/kyma/ […]

 152. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  @124, Mitsos
  Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν!!
  Χθες, αντί για το βίντεο -με τη Χαρούλα- που έβαλες στο #69, μου εμφανιζόταν το «Πού να βρω γυναίκα…». Γι’ αυτό έγραψα και το σχόλιο!
  (Βοήθεια, ΕΦΗ-ΕΦΗ, πιστεύω ότι αυτό εννοούσες στο σχόλιό σου #111!)

  Αλλά, το κακό συνεχίζεται: Κάθε που κάνω ριφρές εμφανίζεται στο #69 του Μήτσου και διαφορετικό βίντεο (Μητσιάς, Παπαδοπούλου, Τερζής κλπ)!!
  Τι διάλο γίνεται; Μόνο ο δικός μου ο κομπιούτορας μού κάνει αυτά τα «νούμερα» ή συμβαίνει και σε άλλους συν-ιστολογούντες;
  Πληζ, πληροφορήστε μας σχετικά! (Και η όποια εξήγηση ευπρόσδεκτη, εννοείται…)
  Για να λυθεί και η «παρεξήγηση» 😉 με τον αγαπητότατο Μήτσο!

  Καλημέρα σε όλους!

 153. Γς said

  151:

  >συμβαίνει και σε άλλους συν-ιστολογούντες;

  Συμβαίνει και στους καλύτερους συν-ιστολογούντες εδώ μέσα

 154. dryhammer said

  151. Χτες στη αρχή είχε Χαρούλα. Μετά κάνοντας ριφρές, επειδή τσεκάρω το τελευταίο σχόλιο (για να βγαίνει η συνέχεια), δεν έβλεπα τι έβγαζε στο 69. Σήμερα, μετά το 151, ανέβηκα στο 69 και βρήκα «Σταρόβας μιμείται Κόκοτα». Το γιατί, θα σε γελάσω…

 155. dryhammer said

  154. Με το ριφρές λόγω σχολίου βγήκε Χαρούλα «το μινοράκι» και δεν ξέρω αν ήταν το αρχικό…

 156. loukretia50 said

  Καλημέρα!

  ΜΙ-ΚΙ-Ε
  Νομίζω ότι φταίει το γεγονός ότι τα τραγούδια είναι σε κάποια λίστα και παίζουν με τη σειρά, συμβαίνει αρκετές φορές.
  Απλώς χρειάζεται όταν αντιγράφουμε το λινκ να κόβουμε το μέρος που γράφει “list…”
  Ελπίζω να βοηθάει, αν έχετε καλύτερη πρόταση, ενδιαφέρει και μένα!

 157. dryhammer said

  156. Δεν είν κακό σαν ιδέα, αρκεί να αλλάξει ο ντιτζέης γιατί ετούτος είναι μούφας.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  152 κλπ. για «κάθε φορά κι άλλο βίδεο» 🙂 …

  Ο Μήτσος, η Χαρούλα κι άλλα καλά παιδιά θέλουν να μας διασκεδάσουν (καλόψυχοι κι αυτο…), μπας και γελάσουν τα χείλια μας με αυτά που ακούμε/μαθαίνουμε, είτε για φυσικές καταστροφές, είτε γι άλλα…

  Έτσι έχουν λινκάρει όχι μόνο ένα αζμα, αλλά ολόκληρη >λίστα! Αυτό μπορείτε να το δείτε και από το URL του εκάστοτε βίδεου, είναι κάπως έτσι: …www.youtube.com/watch?list/b>=….

 159. Γιάννης Ιατρού said

  α, πρόλαβε η Λου! Έτσι, γάτα ούσα 🙂

 160. Γς said

  Κακά ψυχρά κι ανάποδα
  Φταίει το «69»

 161. loukretia50 said

  160. Μα εδώ έμαθα πώς να το αποφεύγω, αφού διέπρεψα στις αστοχίες!

  Φεύγω μασκοφόρα και κατηφέστατη για αεροδρόμιο – για κατευόδιο προσφιλών- και εύχομαι όταν επιστρέψω να έχω δαμάσει τα παραπονιάρικα κύματα συγκίνησης που θα με πνίξουν
  – ή έστω να μη φθάσουν σε σας !

 162. ΚΩΣΤΑΣ said

  @150 Έφη, εξαιρετικό, υπέροχο το στιχούργημά σου και εν μέρει και πραγματολογικά επιτυχές. Την αίσθηση της κυματοειδούς θάλασσας την έχω ως εικόνα στο μυαλό μου, από τα παιδικάτα μου, με τα ξεσταχυασμένα σιτάρια στον θεσσαλικό κάμπο. Κι η ζέστη κι ο λίβας, ντάλα μεσημέρι, να σε τρελαίνουν κάπως. Τα τριφύλλια τα βάζεις λόγω ρίμας, νομίζω 🙂

  Γενικά, προς περισσότερους αποδέκτες.
  Η Λου μας είναι μια εξαιρετική στιχουργός – κι εσύ Έφη δεν πας πίσω – και νομίζω ότι θέλει διάλογο, συζήτηση σε αυτό το στυλ. Ε, είπα με τον τρόπο μου να ωθήσω και άλλους σχολιαστές να τσιμπήσουν και να ακολουθήσουν. Αν κάπου σε στενοχώρησα Λου, 😪 σου ζητώ συγνώμη, σε αξιολόγησα ότι δέχεσαι και το καλοπροαίρετο πείραγμα.

  Σταματώ εδώ για να μην προκύψει καυγάς, γιατί ο Γς διαμαρτυρήθηκε ότι του παραβιάζω την ΑΟΖ. Και περιμένω και από την Χαρούλα δείγμα στιχουργήματος.

  Σας εκτιμώ και σας σέβομαι όλες/ους. 🙂

 163. loukretia50 said

  για το 161.
  ‘Αντε από κει! στο 159 πήγαινε!

 164. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  161 Καλημέρα Λου! Εγώ κατά λάθος άλλαξα την αρίθμηση εγκρίνοντας ένα πιασμένο ποστ.

 165. loukretia50 said

  ΚΩΣΤΑ, ποτέ δε με στενοχώρησες!
  Προσπάθησα να σε πειράξω λίγο… κουλτουριάρικα για τα κεφαλαία σου, ήταν απλά μια -ακόμα!- εξυπνάδα!

 166. loukretia50 said

  Α, το ξέχασα!
  ΕΦΗ- ΕΦΗ πολύ καλό! μια χαρά το σετάρισες το σκηνικό!
  Bye!

 167. gbaloglou said

  Για το «βουβό κύμα» να σημειώσω δύο ακόμη λέξεις που δεν αναφέρθηκαν: «σάλος» και «ρεστία».

 168. MA said

  Καλημέρα,

  Καθυστερημένα διάβασα το χτεσινό, δεν πάμε καλά δυστυχώς 😡. Έτσι ας προσέχουμε εμείς γιατί από την …αριστεία δεν βλέπω φως

  Στα τραγούδια τα σχετικά με το κύμα, μου φαίνεται ότι δεν αναφέρθηκε το Αϊβαλί:

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  140: Καταπληκτικό βίντεο. Σε πιάνει δέος.

 170. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  156 κε
  Ουφφφ! Έτσι εξηγείται! Πολλές ευχαριστίες!

  157.
  Πράγματι, μ(π)ούφας ο DJ! 🙂

 171. mitsos said

  @@152, 156,158
  Ρεπωςτηνςεπαθαετσι.
  Χίλια Συγνώμη

 172. loukretia50 said

  Και οι κυματισμοί του τόνου από τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο :
  «θάλασσα
  θαλάσσης
  θαλασσών

  ούτε μια συλλαβή ακαβαλίκευτη
  δεν άφησε αυτός ο τόνος»

  Από την έκδοση Ντίνος Χριστιανόπουλος | Μικρά ποιήματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: