Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φέρτε μου ένα παγουρίνο….

Posted by sarant στο 26 Αυγούστου, 2020


Στο τραγούδι του Χατζιδάκι, η Ζωή Φυτούση ζητούσε «Φέρτε μου ένα μαντολίνο, για να δείτε πώς πονώ». Όμως μετά την προχτεσινή συνέντευξη της υπουργού Παιδείας όπου ανάμεσα στα μέτρα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε ότι το Ίδρυμα Λασκαρίδη θα κάνει δώρο ένα παγούρι σε κάθε μαθητή, το παγουρίνο κυριάρχησε χτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε θα μπορούσαμε να παραλλάξουμε τους στίχους, που θα τους λέει μαθητής ή μαθήτρια δημοτικού, σε «Φέρτε μου ένα παγουρίνο…» -αλλά για τι; Για να μη βλέπω τα χάλια μας, ίσως.

Για να είμαι δίκαιος, η κυρία Κεραμέως δεν είπε «παγουρίνο», είπε «παγούρι», αλλά για κάποιο λόγο στα ρεπορτάζ γινεται λόγος όχι για την κοινή λέξη, το παγούρι, αλλά για την εμπορική ονομασία, το παγουρίνο, που κι αυτό βρίσκεται στον δρόμο για να γίνει κοινή λέξη.

Όμως, είχε κι άλλα διαμαντάκια η συνέντευξη της κ. υπουργού Παιδείας. Ας πούμε, ενω είχε προαναγγείλει σε γονείς και μαθητές ότι στις 4 μ.μ. θα μάθουν πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τελικά η κ. υπουργός είπε:

«Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς».

Παράταση τίνος; Παράταση της έναρξης; Δηλαδή θα διαρκέσει τριήμερο; Όχι, δεν είναι σωστή η λέξη -αναβολή ή καθυστέρηση ή χρονική μετάθεση της έναρξης θα ήταν προτιμότερο. Παρωνυχίδα βέβαια, αλλά από υπουργό Παιδείας οι απαιτήσεις είναι περισσότερες. Πιθανώς υποσυνείδητα να εννοούσε «παράταση των σχολικών διακοπών» και γι’ αυτό να το διατύπωσε έτσι.

Αλλά το μαργαριταράκι αυτό δεν είναι σοβαρό. Πιο σοβαρή ήταν η λαθροχειρία στην οποία επιδόθηκε η κ. υπουργός, όταν βεβαίωσε ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17 -άρα, υπονόησε, δεν έχουν βάση οι εκκλήσεις για μείωση του αριθμού ωστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Πρόκειται για τυπικό παράδειγμα εξαπάτησης διά της στατιστικής. Το μαγικό 17 προκύπτει από τη συνεκτίμηση των τάξεων στα Σεπόλια ή στην Ηλιούπολη ή στη Θεσσαλονίκη, με 25 και 28 παιδιά, και των τάξεων στο Μεγανήσι, στα Πράμαντα ή στους Λειψούς με 3, 5, ή 7 παιδιά σε κάθε τάξη.

Είναι σαν να λέμε ότι ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μπάμπης ο περιπτεράς έβγαλαν 20 δισεκ. δολάρια πέρσι, και δίκαια στα κοινωνικά μέσα γράφτηκαν πολλές έξυπνες ατάκες για το σόφισμα της κ. Υπουργού, όπως ας πούμε ότι «Με πιάσανε να τρέχω στην Εθνική με 140. Τους είπα ότι στη μισή διαδρομή πήγαινα με 80, οπότε με αφήσανε» ή ότι «Δεν υπάρχει ανάγκη να τηρούμε αποστάσεις. Με την κεραμεική λογική, είμαστε 10.4 εκατ πληθυσμός σε έκταση 132.000 τετρ χιλ, δηλαδή περίπου 1 κάτοικος ανά 12.5 στρέμματα. Γιατί να κρατάμε αποστάσεις;«, ενώ ένας φίλος που έχει δυο παιδιά έπαψε να ανησυχεί για το πότε θα αρχίσει η σχολική χρονιά διότι υπολόγισαν ότι η τετραμελής οικογένειά τους έχει μέσον όρο ηλικίας 22 οπότε ούτε αυτοί θα πάνε στη δουλειά ούτε τα παιδιά σχολείο αλλά θα φύγουν όλοι μαζί διακοπές να χαρούν τα νιάτα τους.

Πλάκα έχουν τα αστεία, αλλά να δείτε ότι το μαγικό 17, με τη βοήθεια βεβαίως και των πετσωμένων μέσων «ενημέρωσης», έμεινε στον κόσμο -και πολλοί, που δεν έχουν παιδιά οι ίδιοι, έχουν μείνει με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των μαθητών κάθε τάξης στους 17.

Αυτό άλλωστε υποβάλλει και το άθλιο σουπεράκι της εικόνας, που προβάλλει τον αριθμό 17 σαν κάποιο δήθεν ανώτατο όριο μετά την απόφαση της υπουργού.

Βέβαια, χτες το πρωί η κ. Κεραμέως κάπως αναδιπλώθηκε, αφού διευκρίνισε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ο μέσος όρος των παιδιών ανά τάξη είναι 18-22 (περίεργος μέσος όρος με τόσο μεγάλο εύρος!). Που βέβαια, επειδή και στα αστικά κέντρα υπάρχουν κάποια ειδικά σχολεία και άλλες ειδικές περιπτώσεις με ολιγομελή τμήματα, αυτό σημαίνει ότι σε πολλές σχολικές τάξεις τα παιδιά ξεπερνούν τα 25 -για να μην πούμε τι γίνεται στα ιδιωτικά σχολεία όπου, τουλάχιστον τα παλιότερα χρόνια που δεν έμπαιναν ζητήματα υγείας αλλά μόνο η σκέτη και άδολη πλεονεξία των σχολαρχών, υπήρχαν σχολεία με 28-30 παιδιά στην τάξη, ίσως και παραπάνω.

Όσο για τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων για εκ περιτροπής λειτουργία, αυτά απορρίφθηκαν -και έμειναν τα παγουρίνα, που θα τα προσφέρει, σε κάθε μαθητή Δημοτικού, το ίδρυμα Λασκαρίδη.

Κι αυτά σχολιάστηκαν πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, θα πω μερικά πράγματα για το παγουρίνο.

Πρόσεξα ότι μερικοί το άφηναν άκλιτο, «τα παγουρίνο που θα μοιραστούν» ή «η προσφορά του παγουρίνο». Γιατί όμως; Επειδή είναι εμπορική ονομασία, είπε κάποιος. Μπορεί να ειναι, αλλά και η Κόκα Κόλα είναι εμπορική ονομασία όμως οι περισσότεροι παραγγέλνουμε «τρεις κόκα κόλες» ενώ οι παλιότεροι φορούσαμε ελβιέλες, που κι αυτό ονομασία είναι.

Η ξένη κατάληξη -ίνο κάνει τη λέξη ξένη, είπε κάποιος. Ειλικρινά, τέτοια μαγική δύναμη δεν ήξερα πως την έχουν τα επιθήματα -αν είναι έτσι να αφήνουμε και τον ταξιτζή άκλιτο, ή να τον κλίνουμε τουρκοπρεπώς, ταξιτζισί, ταξιτζιλέρ.

Κατά τη γνώμη μου, όπως κλίνουμε το μαντολίνο και το κομοδίνο έτσι θα κλίνουμε και το παγουρίνο -πολύ περισσότερο που το μαντολίνο έχει ολόκληρο εισαχθεί στη γλώσσα, ενώ το παγουρίνο πατάει πάνω στο παγούρι, που είναι λέξη αυτόχθονη.

Αλήθεια, πούθε το παγούρι; Πάγουρος στα ελληνιστικά χρόνια είναι ο κάβουρας ή είδος κάβουρα, θαρρώ η ονομασία έχει επιβιώσει ως τις μέρες μας. Ο Πτωχοπρόδρομος μιλάει για «αληθινά παγούρια, οκταποδίτσια και σηπιάς και τα καλαμαρίτσια». Τα λεξικά υποθέτουν ότι το παγούρι, το δοχείο όπου βάζουμε νερό, πήρε την ονομασία του από το παγούρι το καβούρι εξαιτίας της ομοιότητας του σχήματος. Η λέξη με τη σημασία δοχείο εμφανίζεται μάλλον αργά στο TLG, στον Αναστάσιο Γόρδιο («έλαβα και το παγούρι με το λάδι» γράφει σε ένα γράμμα του), περί το 1700.

Αυτά με το παγουρίνο, που δεν αρκεί για να κάνει ασφαλή την επιστροφή των μαθητών και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν είπα τίποτα για τις μάσκες στα σχολεία, θα ακούσω τα δικά σας σχόλια. Θα κλείσω με ένα ανέκδοτο που είδα να επαναλαμβάνει ο φιλος μας ο Jago, τυπικό δείγμα κεραμεικής λογικής:

Ένας μαθηματικός, ένας φυσικός και ένας στατιστικολόγος πάνε για κυνήγι με τόξο. Κάποια στιγμή μέσα στο δάσος βλέπουν ένα ελάφι στα 10 μέτρα.

Παίρνει το τόξο ο μαθηματικός υπολογίζει την απόσταση,
βγάζει τις κατάλληλες μοίρες, σηκώνει το τόξο και αφήνει την χορδή. Το βέλος προσγειώνεται 3 μέτρα πριν το ελάφι.

Πιάνει το τόξο ο φυσικός περήφανα και λέει «Σωστοί οι υπολογισμοί αλλά δεν υπολόγισες τριβή και ένταση ανέμου». Σηκώνει το τόξο, τραβάει την χορδή, υπολογίζει, αφήνει το βέλος και εκείνο προσγειώνεται 3 μέτρα μετά το ελάφι.

Πετάγεται ο στατιστικολόγος και λέει «ΟΚ.Το σκοτώσαμε!»

Από ένα παγουρίνο στους κυρίους!

243 Σχόλια προς “Φέρτε μου ένα παγουρίνο….”

 1. Ο πάγουρας είναι εκείνο το καβουροειδές (καρκινοειδές τέλος πάντων) που «φιλοξενείται» σε κοχύλι.

 2. spiridione said

  Για τα Γιάννενα τίποτα;

 3. Νέο Kid said

  Αυτό το ανέκδοτο το έχει γράψει στο ιστολόγιο ο Kid ήδη προ αμνημονεύτων τερμήνων…
  Το σημαντικό βέβαια δεν είναι ούτε ο μέσος όρος ούτε η διάμεσος τιμή (που έτσι κι αλλοιώς θα ταυτίζεται ή θα είναι κοντά με τη μέση) των μαθητών ανα τάξη , αλλά ο μέγιστος δυνατός αριθμός μαθητών ανα τάξη.
  Πάντως , για να είμαστε και δίκαιοι Νικοκύρη, η ερμηνεία σου δεν είναι και τόσο σωστή καθώς επεισέρχεται και η «βαρύτητα» των τιμών. Ναι μεν το σχολείο στον Κολωνό ή στη Σαλονίκη έχει 20 τόσα παιδιά και στα Πράμαντα ή στο Μικρό χωριό Ευρυτανίας 5, αλλά είναι ΠΟΛΥ περισσότερα τα σχολεία στα αστικά κέντρα , ενώ στα Πράμαντα μόνο ένα…
  Οπότε, η μέση τιμή δεν είναι και τόσο «εξαπάτηση»

 4. Γς said

  2:

  Με πρόλαβες

  Τώρα τί ναπώ;

  Παγουρίνο Παν-ι-βίνο…

  Μαντολίνο αλλά και Μαντουλίνι μου

  Το Μαντουλίνι μου [μπουκιά και συχώριο- Πιο κάτω περισσότερα]

 5. Παναγιώτης Κ. said

  Κάποιος που ξέρει κάτι σχετικό με τα Γιάννενα να μας το πει. Έχω την περιέργεια να μάθω.
  Μόνο που πρέπει να προσέξει. Να μη πει ανοησία!

 6. Νέο Kid said

  Δεν ξέρω για εσάς τους πολύ εσχατόγερους που φορούσατε ελβιέλες, η γενιά μου πάντως φορούσε σπορτέξ! Λέξη που προξενεί άφθονο γέλωτα στις κόρες μου όταν τη χρησιμοποιώ…🤢

 7. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Παρόλο που τον Γαβρόγλου δεν τον πάω ως πολιτική προσωπικότητα, παρόλο που δεν έχω καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η ανελέητη διαστρέβλωση κάθε φράσης και κάθε θέσης των στελεχών του από φιλοκυβερνητικά μέσα, με εξοργίζει..

  https://www.iefimerida.gr/politiki/ta-mazeyei-gabrogloy-sexistiki-anartisi-kerameos

  Το μόνο που ισορροπεί αυτήν την οργή είναι το ότι όχι λίγα πρόσωπα της εξω-ΚΚΕ Αριστεράς κάνουν τα ίδια, από την ανάποδη. Αντί να κάνουν πολιτική με τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό λόγο, ασχολούνται με τo ταγιέρ της Κεραμέως, το σατανικό γέλιο του Μητσοτάκη, τα σαρδάμ του Καραμίτσουλα και τα πάχη της κυρίας Ντουμπουζίτσου).
  Και ύστερα αναρωτιόμαστε για την απαξίωση της Πολιτικής από τους νέους..

  (Αυτό το «παράταση της έναρξης» το είδα -με παραλλαγές- σε διάφορους τόπους, δεξιούς και αριστερούς. Και -ναί- από την Υπουργό Παιδείας περιμένω καλύτερα Ελληνικά..)

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!

  2 Ναι μπράβο, παγουράδες οι Γιαννιώτες -πρέπει να το έχουμε αναφέρει στο σχετικό άρθρο (Σουρδοι και ακανέδες)

  3 Κι όμως η ιδια είπε ότι τα αστικά κέντρα έχουν μο 18-22, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλές τάξεις με 25 (αν υπολογίσεις ότι και στα αστικά κέντρα υπάρχουν ολιγομελή τμήματα για διάφορους λόγους)

  7 Γιώργο, κι εγώ επέκρινα την ανάρτηση του Γ. ως σεξιστική.

 9. Costas X said

  Καλημέρα !

  Περί ακλισιάς του «παγουρίνο» :
  Δυστυχώς παρατηρώ τα τελευταία χρόνια να λέγονται και να γράφονται ως άκλιτες λέξεις που ανέκαθεν κλίναμε. Τρανό παράδειγμα το νησάκι Βίδο, απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας (αρχαίο όνομα Πτυχία). Η ονομασία είναι ενετικής προέλευσης, κατά κάποιους από κάποιον διοικητή Guido, κατ’ άλλους, και κατ’ εμέ, από το εκκλησάκι του San Vito που υπήρχε εκεί. Οι πατεράδες μας κι εμείς οι πενηντάρηδες το κλίναμε κανονικά, «το Βίδο», του «Βίδου», «από τη μεριά του Βίδου» λέγαμε. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι, είτε από άγνοια, είτε από «σουσουδισμό», λένε και γράφουν «του Βίδο», με αποκορύφωμα ένα βιβλίο που εκδόθηκε για την ιστορία του. Όσες παρατηρήσεις κι αν έκανα για το θέμα στο φέισμπουκ έμειναν αναπάντητες.
  Η ακλισιά κερδίζει έδαφος. Τελευταία προέκυψαν και “Οι Άγγελοι του Βίδο” !
  https://www.corfuhistory.eu/?p=15703

 10. dryhammer said

  2,5. Μια ιστορία πως πήγαν να αδειάσουν τη λίμνη με παγούρια έχω ακούσει (στη λογική των γκασμάδων στην βόρεια γείτονα νήσο) αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

  Κάποιοι παλιοί, μας το λέγαν και παΒούρι το φορητό υδροδοχείο.

  ***************
  Οι «σωστοί» κυνηγοί κουβαλούσαν δύο παγούρια. Ένα με νερό κι ένα με σούμα. Οι «σκληροί» είχαν σούμα και στα δυο.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Φοβούμαι πως ο χ άνδρας κουβαλάει σεξιστικές αντιλήψεις και αυτές είναι μέρος της συμπεριφοράς του απέναντι στο άλλο φύλο.
  Εξ άλλου, τι παιδί της μαμάς του θα ήταν για να κάνει κάτι άλλο! 🙂
  Αν όμως είναι υποψιασμένος δεν τις εξωτερικεύει και γενικώς…φυλάγεται.

 12. sarant said

  9 Ισχύει

 13. Νέο Kid said

  10. Η σούμα τι είναι;

 14. LandS said

  Και να δεις άρθρο χτεσινό
  https://www.businessinsider.com/best-canteen

 15. Το χαρισμένο το παγουρίνο
  έχει αιτία τον παγκολίνο.

 16. dryhammer said

  13. Η σούμα είναι σπιτική ρακή από σύκα. Να μη συγχέεται με τη σουμάδα που είναι γλυκό αναψυκτικό από πικραμύγδαλα.

 17. leonicos said

  Παρωνυχίδα βέβαια,

  ολονότι το σχολιάζεις, το χαρακτηρίζεις παρωνυχίδα…
  τελικά είσαι επιεικής

  ΝΒ ολονότι = μολονότι (εχει πρόβλημα του μου μου ή η γωνί που το πατάω δεν είναι καλή

 18. dryhammer said

  15. Δυο σε ένα

 19. Corto said

  12 (για σχ. 9):
  Καλημέρα!
  Σίγουρα ισχύει ότι είναι καινούργια τάση; Είχαμε σημειώσει παλαιότερα ότι ήδη προπολεμικά ο Πέτρος Πικρός αναφερόταν στις φυλακές «του Βίδο».

 20. ΓΤ said

  Σε μέρες που το κεραννύναι των δηλώσεων θριαμβεύει, έχουμε την αίσθηση ότι μόνο γούρι δεν θα φέρει το παγούρι. Λόγοι υπουργικής συνεπείας επιβάλλουν όπως τα παγουρίνα που θα μοιραστούν να είναι κεράμεια, και αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα τρυφερά χέρια των παιδιών «πολύ προσεκτικά», θα έλεγα «ευλαβικά». (Βγάλε τη μασκούλα, πιες μία γουλίτσα, φούσκωσε η κοιλίτσα; Βάλε τη μασκούλα) Με τη ζήση να στενεύει, το κεράμειο παγουρίνο είναι απλώς το προστάδιο. Μεγαλώνοντας, θα φυλακιστούμε σε κεραμικούς πίθους. («Ζήτω ο ΠΑΟΚ» είπα;)

 21. Χαρούλα said

  Εντάξει οι πετσωμένοι, την «δουλειά» τους κάνουν! Οι υπόλοιποι στα μκδ που ασχολούνται τζάμπα με το δωρεάν παγουρίνο;

  Και μούγκα στην στρούγκα, ενώ…..
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/330333_niki-kerameos-pos-bgike-o-mesos-oros-ton-17-mathiton-ana-taxi

  https://www.imerodromos.gr/periergi-diasosi-archaion-apo-ton-vytho-ton-antikythiron/

 22. Γς said

  4:

  Το Μαντουλίνι μου [Μαντώ]

  Την έπεσα στη κόρη μου στο ΦΒ ως ένας παίδαρος με ωραία φωτό μάλιστα.
  Γάτα η δικιά μου. Με πήρε πρέφα αμέσως.
  Όχι όμως και οι φιλενάδες της. Ολες πάνω από 30, όπως κι αυτή. Μια μάλιστα με είχε ταράξει στα μηνύματα. Πως διάολο έγινε και βρήκε το κινητό μου από τις αναρτήσεις εκείνης της περσόνας μου μου και άρχισε να μου κάνει τις νύχτες κόλαση, γλυκιά.

  Τελικά φαγώθηκε να βρεθούμε.

  -Βρε δεν γίνεται. Σου το έχω πει. Είμαι μεγάλος. Θα μπορούσα να ήμουν πατέρας σου!
  -Ε, όχι και πατέρας μου! Ο πατέρας μου είναι 52 χρονών!

  -Ε, τότε άνετα παππούς σου (από μέσα μου αυτό).

  Μα τι στο καλό τόσο μικρός ακούγομαι στο τηλέφωνο;

  Τι έγινε τελικά;

  Απίστευτα και όμως αληθινά!

 23. leonicos said

  Πετάγεται ο στατιστικολόγος και λέει «ΟΚ.Το σκοτώσαμε!»

  Συγγνώμη

  έχω μια απορία (γνωστος χαζος)

  το ελάφι τι έκανε εν τω μεταξύ;

 24. geobartz said

  (α) «Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση”.
  # Πολύ τραβηχτό το σχόλιό σου Νοικοκύρη. Στον προφορικό λόγο συνηθίζονται αυτά. Τα κάνουν και δεινοί ρήτορες. Τέτοια «λάθη» είναι κατακριτέα μόνο όταν αλλοιώνεται το νόημα αυτών που θέλει να πει ο ομιλών. Άλλωστε, ένας «αντιλαθροθήρας» θα μπορούσε να πει ότι δεν υπήρξε κανένα λάθος: «Ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση» (εννοείται των διακοπών), με βάση τον κανόνα «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται».
  Δίκιο έχεις για την «εκ του πονηρού» χρησιμοποίηση του μέσου όρου από την υπουργό. Αυτά έχουν ενίοτε οι μέσοι όροι. Όταν, για παράδειγμα λέμε ότι το μέσο ύψος βροχής μηνός Ιουλίου στην Κολοπετινίτσα είναι 40 χιλιοστά, οι πραγματικές τιμές μπορεί να κυμαίνονται από μηδέν μέχρι …140, και περισσότερες της μιας τυπικές αποκλίσεις

  (β) «να μην πούμε τι γίνεται στα ιδιωτικά σχολεία όπου …υπήρχαν σχολεία με 28-30 παιδιά στην τάξη».
  # Πως και δεν έβαλε κάποια τάξη ο πρώην πρωθυπουργός, όταν έστελνε τα παιδιά του στα …καταραμένα ιδιωτικά σχολεία!

  (γ) «Τα λεξικά υποθέτουν ότι το παγούρι… πήρε την ονομασία του από το … καβούρι εξαιτίας της ομοιότητας του σχήματος».

  # Δεν ξέρω που βασίζουν αυτή την άποψη «τα λεξικά», εγώ όμως (που όπως ξανάπα έχω κάνει και τσιόμπανος, και δη παγουροφόρος) έχω την εντύπωση ότι το παγούρι πήρε αυτό το όνομα επειδή, λόγω (κυρίως) του υλικού κατασκευής του, κρατά το νερό παγωμένο. Είθισται δε τοις Μακεδόσι να λένε παγωμένο όχι μόνο το στερεοποιηθέν ύδωρ αλλά και το κρύο τοιούτο (άλλος παρόμοιος όρος είναι η λέξη «κατάψιος» που σημαίνει όχι το κατεψυγμένο αλλά το δροσερόν τοιούτον). Να προσθέσω επίσης ότι οι Μακεδόνες τσιομπανοί λένε παγούρι το μεταλλικόν τοιούτον, ενώ το ξύλινο το λένε μπούκλα.

 25. leonicos said

  Παγουρίνο

  τα μισά θα το χάσουν

  τα άλλα μισά θα κλέψουν του δπλανού τους για να μην τα μαλώσει η μαμά που τα έχασαν

  και όλα μαζί θα πίνουν το ενα αό το άλλο, γιατί θα πιτσιλιώνται και θα τελειώνει αμέσως το νερό

  Ευγενικό το Ίδρυμα Λασκαρίδη, με ολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, ΑΛΛΑ

 26. leonicos said

  πιτσιλιΌνται

 27. dryhammer said

  23. Συνέχισε να βόσκει αμέριμνο, με τη σιγουριά πως δεν κινδυνεύει από τους επιστήμονες. Ύστερα πέρασε ένας αναλφάβητος, και τα κέρατά του στολίζουν το τζάκι.

 28. Theo said

  @16:
  Η σούμα είναι σπιτική ρακή από σύκα, μόνο για τους Χιώτες.
  Για τους υπόλοιπους Έλληνες είναι άχρωμο οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται από την απόσταξη σταφυλιών.

 29. Costas X said

  19. Πολύ καλή μαρτυρία, δεν το ήξερα, κι ευχαριστώ που ασχοληθήκατε. Ίσως όμως να έγραψε το Βίδο άκλιτο επειδή δεν ήταν ντόπιος, ή το άκουσε έτσι από κάποιους. Έχω ακούσει αρκετές φορές να λένε κάποιοι μη Κερκυραίοι τα χωριά Ύψος (ο) και Δασιά (η) «το Ύψος» και «τα Δασιά». Δυστυχώς κάποια παλιά έγγραφα από τις φυλακές ανηλίκων του Βίδου που βρήκα, αναφέρουν το νησάκι ως «Πτυχία» (η).

 30. LandS said

  23 Έδινε πήδους, τρία μέτρα μπρος, τρια πίσω.

 31. nikiplos said

  Καλημέρα σε όλους… Δεν είναι εύκολο να εκφράσει κανείς το πρόβλημα των μαθητών στα σχολεία, ανά τάξη. Κι αυτό γιατί γίνεται χοντρό παιχνίδι από τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, με δημιουργία κενών, τα οποία φυσικά θα υποδεχθούν αποσπασμένους, ημέτερους κατά τεκμήριο ή συζύγους στρατιωτικών κλπ και στα αστικά κέντρα παίζει σπουδαίο ρόλο αυτό. Φυσικά τα δυσπρόσιτα από τα οποία θα φύγουν οι αποσπασμένοι, θα εμφανίσουν κενά, αργότερα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί β’ κατηγορίας τουπίκλην αναπληρωτές.

  Θέλω να πω, πως παρόλο που υποτίθεται ότι τα μέτρα και οι σχεδιασμοί γίνονται με γνώμονα την πανδημία του κορονοϊού, αν ανοίξουν θα πρέπει να ανοίξουν με την γνωστή «εύρυθμη» λειτουργία τους.

  Συνεχίζοντας το σκώμμα μου, θέλω να πω, πως ούτε η κλίκα των εκπαιδευτικών και το ΠΙ, θέτοντας ανώτατο αριθμό παιδιών στην τάξη, ενδιαφέρεται πραγματικά για το εκπαιδευτικό έργο, γιατί είναι οι ίδιοι που αρνούνται ένα παιδί ΑΜΕΑ σε τάξη των 16 παιδιών σε «προστατευμένα» σχολεία. Σταματώ εδώ γιατί θα γίνω γκρινιάρης και δεν μου ταιριάζει.

  Όσον αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση, πρέπει να σταθμίσει και άλλα πράγματα, την οικονομία, την κοινωνία, το σχολικό περιβάλλον και να πάρει κατά το δυνατόν βέλτιστες αποφάσεις προσπαθώντας να βρει τη μέση οδό.

  Οι ιδιωτικοί σχολάρχες, δεν γεμίζουν τις τάξεις με παιδιά, γιατί θα χάσουν την εκλεκτή πελατεία. Μόνο η Γ’ κατηγορία τους, προσπαθεί να γεμίσει, κι αυτοί ακόμη άλλα προβλήματα έχουν.

  Περραίνων, ας δώσω σύνδεσμο σε ένα πολύ ωραίο και περιεκτικό άρθρο, για τον κόβιντ και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και τα εγγενή προβλήματα και τα τραγικά λάθη που έγιναν:

  https://www.kathimerini.gr/1093018/gallery/epikairothta/ellada/ta-dilhmmata-kai-oi-astoxies-me-ton-io

 32. Αγγελος said

  «για να μην πούμε τι γίνεται στα ιδιωτικά σχολεία όπου, τουλάχιστον τα παλιότερα χρόνια που δεν έμπαιναν ζητήματα υγείας αλλά μόνο η σκέτη και άδολη πλεονεξία των σχολαρχών, υπήρχαν σχολεία με 28-30 παιδιά στην τάξη, ίσως και παραπάνω.»
  Νικοκύρη, δεν είσαι τόσο μικρός που να μην ξέρεις τι γινόταν στα δημόσια σχολεία «τα παλιότερα χρόνια». Πριν από 60 χρόνια, στο 24ο Πατησίων, ήμασταν πάνω από 70 παιδιά στην τάξη (!) και καθόμασταν τρεις-τρεις στα θρανία. Και κάναμε μάθημα τρεις μέρες πρωί και τρεις μέρες απόγεμα, γιατί στο ίδιο κτίριο συστεγαζόταν και το 39ο (που λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε δικό του κτίριο στην Αχαρνών). Και είχε, δικαίως ή αδίκως, τη φήμη ότι ήταν καλύτερο από το μέσο αθηναϊκό δημόσιο Δημοτικό!

 33. Corto said

  29:
  Και εγώ ευχαριστώ για την πληροφορία περί του αρχαίου ονόματος του νησιού (Πτυχία), το οποίο αγνοούσα. Γενικότερα στα νησιά (και όχι μόνον) ο μη ντόπιος καμιά φορά εκπλήσσεται ή παραξενεύεται από την κλίση ή το γένος των τοπωνυμιών. Σχετικά παραδείγματα το Χαλκειός (και όχι ο Χαλκειός ή το Χαλκείο) της Χίου και η περιοχή Ασπούς στην Σκύρο (δεν έχει ονομαστική).

 34. LandS said

  31 «Σταματώ εδώ γιατί θα γίνω γκρινιάρης και δεν μου ταιριάζει»

  Και ολίγον τι άδικος.

 35. Πέπε said

  Καλημέρα.

  α. @3:

  > > Το σημαντικό βέβαια δεν είναι ούτε ο μέσος όρος ούτε η διάμεσος τιμή (που έτσι κι αλλοιώς θα ταυτίζεται ή θα είναι κοντά με τη μέση) των μαθητών ανα τάξη , αλλά ο μέγιστος δυνατός αριθμός μαθητών ανα τάξη.

  Αμ δε! Σε τσάκωσα Κιντ! Δεν έχουν όλες οι σχολικές τάξεις το ίδιο μέγεθος. Οι δικές μας λ.χ. είναι κοντέινερ, μικρότερα από τη συνηθισμένη αίθουσα, και έχω την εντύπωση ότι γι’ αυτό τον λόγο είχαμε (προ πανδημίας) διαφορετικό, μικρότερο ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα.

  β. Μικρός θυμάμαι μια διαφήμιση με το τραγουδάκι: «σούπερ σούπερ παγουρίνο, το ζεστό ζεστό το πίνω». Το σούπερ παγουρίνο ήταν ένα παγούρι-θερμός, παιδικό. Ένα συγκεκριμένο δηλαδή, μια μάρκα. Αλλά δε νομίζω να ήταν δα και καμιά τέτοια εμπορική υπερεπιτυχία ώστε να βαφτίσει ολόκληρο το είδος όπως οι ελβιέλες και οι υπόλοιπες παρόμοιες περιπτώσεις (τζιπ, κολυνός κλπ.).

  γ. Δεν ξέρω τι γίνεται στα μέρη όπου το νερό πίνεται. Στο Ηράκλειο που δεν πίνεται, οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου, συνηθίζουν να κυκλοφορούν μ’ ένα μικρό εμφιαλωμένο. Μέχρι Α’ Γυμνασίου, σπανίως λίγο παραπάνω, βλέπω καμιά φορά και παγούρια, άρα ίσως στο Δημοτικό διατηρείται ακόμη κάποια τάση να φέρνουν από το σπίτι τους. Θα ήταν ευχής έργον να γινόταν κάτι που να αλλάξει αυτή την κακή συνήθεια (υπερκαταναλωτική, αντιπεριβαλλοντική κλπ.), αλλά εφόσον προς το παρόν καλά κρατεί, δε νομίζω ότι είναι τα παγουρίνα και η προστασία από τις τυχόν μολυσμένες βρύσες που θα κάνει την άλλαγή στη ζωή μας. Και βέβαια τα μέρη χωρίς πόσιμο τρεχούμενο νερό δεν είναι λίγα.

 36. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στα Ποντιακά, εκτός από το παγούριν = κάβουρας υπάρχει και το παγούριν = σταλακτίτης/ πάγος από το οποίο προέκυψε ένα σπάνιο γυναικείο όνομα, η Παγούρα (=πιθανότατα η δροσερή σαν πάγος)

 37. Triant said

  Καλημέρα

  22: Τόσο πολύ σου άρεσε η φάση που σου μπλόκαρε το μυαλό, μου φαίνεται. Αφού σε ψύλλιασε το που βρήκε το τηλέφωνό σου, δεν σκέφτηκες λίγο παραπέρα πως της το έδωσε η κόρη σου (αν δεν είναι η ίδια με άλλο λογαριασμό – το μήλο… ) και κλιμακώνε την πλάκα;

 38. 28 Δεν το έχω ακούσει στην ηπειρωτική Ελλάδα ποτέ. Μόνο στη Σάμο.

 39. Triant said

  Αυτό το ‘μέσος όρος 18-22’ ενισχύει το Γαβρόγλειο στερεότυπο. Τέτοια διατύπωση δικαιολογείται εκεί που μπορεί να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα από διαφορετικές εργασίες π.χ. στην ιατρική. Αλλά εδώ τί; Υπάρχουν διαφορετικές μετρήσεις που είναι αποδεκτές και βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα;

 40. LandS said

  32
  Τότε όμως ήταν πολύ λίγα τα κτίρια και ακόμα πιο λίγοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Ο ΟΣΚ ιδρύθηκε το 1962 επειδή ήταν ελάχιστος ο αριθμός των σχολικών κτιρίων και δημιουργούσε . Σε προάστειο της Αθήνας εγώ περπατούσα 800 μέτρα χωματόδρομο στο Δημοτικό, και φίλος, που γνώρισα στο Στρατό από χωριό της Σιάτιστας, διπλάσια απόσταση. Το χειμώνα μες το χιόνι.

 41. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Εγώ κλίνω και το νετρίνο, οπότε ας μην έχει το παγουρίνο ιδιαίτερες απαιτήσεις 🙂

 42. Avonidas said

  #22. ΓουΣου, χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια. Επειγόντως.

 43. Υπάρχει κανείς που δεν κλίνει τα νετρίνα;!;

 44. LandS said

  35
  Από τότε που πηγαίναν τα παιδιά μου στο Νήπιο, μέχρι τώρα που πάνε τα εγγόνια μου – ο μεγάλος Τρίτη Δημοτικού, παγουρίνο το έλεγαν και δεν είχα δώσει ποτέ σημασία στο όνομα του κατασκευαστή.
  Ήταν και είναι το θερμός/παγούρι για παιδιά.

 45. sarant said

  43 Φοβάμαι πως κάποιοι θα υπάρχουν

  32 Άγγελε, αυτά γίνονταν στα χρόνια μας. Όμως το 2000-2010 που τα παρακολουθούσα, τα δημοσια σχολεία είχαν μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη από τα περιζήτητα ιδιωτικά

 46. Avonidas said

  #43. Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει κανείς που να κλείνει τα νετρίνα 😉

 47. Avonidas said

  #24. Δεν ξέρω που βασίζουν αυτή την άποψη «τα λεξικά»

  Στο ότι η λέξη «παγούρι» ανευρίσκεται με τη σημασία του καβουριού στον Πτωχοπρόδρομο, κοντά μια χιλιετία πριν; Λέω εγώ τώρα.

 48. Νέο Kid said

  Τα νετρίνα είναι αυτά που κάποια νούμερα στο Cern τα είχαν βγάλει «υπέρφωτεινά»; ( Ότι πάνε δηλαδή πιο γρήγορα απ το Μητσοτάκη όταν βλέπει αρχαία.)

 49. ΓΤ said

  46@
  Πάντα θα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τα νετρίνα 🙂

 50. Πέπε said

  > > Στο τραγούδι του Χατζιδάκι, η Ζωή Φυτούση ζητούσε «Φέρτε μου ένα μαντολίνο, για να δείτε πώς πονώ».

  Το θεωρώ από τα πιο χαζά τραγούδια που έχουν γραφτεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς παρωδιακά σαν πιο ανεπτυγμένος τρόπος να πει κανείς «έλεος δηλαδή» (απελπισία ή αγανάκτηση + χιούμορ).

  Απροπό, η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας:

  Η διαφορά μεταξύ μαντολίνου και μαντολάτου είναι ακριβώς η ίδια όπως μεταξύ μαντόλας και μάντολας.

 51. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 52. LandS said

  32

  Και για να το συνεχίσω το 40.
  Τότε το Καλαμάκι είχε ένα μόνο Δημοτικό με τέσσερις αίθουσες (πρωί απόγευμα από την Α΄Δημοτικού). Τώρα έχει εννιά με 12-18 (μ.ο. 15 😁) αίθουσες το καθένα (δύο με τρία τμήματα η τάξη).
  Δεκαπλάσιος πληθυσμός 33,75 φορές περισσότερες αίθουσες (κατά μ.ο. πάντα)

 53. Triant said

  32, 45: Προσυπογράφω γιατί πήγαινα στο ίδιο σχολείο ’63 – ’69. Καί ήταν 24ο ΔΣΑ (δήμος Αθηναίων, όχι κεφαλοχώρι). Πάντως Άγγελε καλό θα ήταν γιατί κάποια κολλυβογράμματα τα έμαθες 🙂
  Από την άλλη, και στη Λεόντειο που πήγα μετά, 42 ήμαστε στην τάξη. Στο Κολλέγιο πρέπει να ήσαστε λίγοι υποθέτω. Πόσοι, αλήθεια;

 54. Voyageur autour de la chambre said

  Στο δημοτικό, δηλαδή στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 80, παγουρίνο ήξερα κι εγώ. Αργότερα έμαθα το παγούρι, που ναι, κάποιοι το έλεγαν και παβούρι (σχ. 10). Το ενδιαφέρον είναι ότι έχω ακούσει και τη λέξη παβούρι για είδος καβουριού.

  Σούμα ξέρω ρακί από σύκα στη Χίο και από σταφύλια στη Σάμο. Στη Λέσβο δεν έχουμε τη λέξη. Δεν γνωρίζω για άλλα μέρη.

 55. Avonidas said

  #48. Τώρα, εσύ εννοείς τα νούμερα των υπολογιστών τους ή τα νούμερα που έσπευσαν να κάνουν την ανακοίνωση; 😛

  Τη θυμάμαι αυτή την ιστορία· τω καιρώ εκείνω έκανα τη θητεία μου στην πινέζα του χάρτη – καθόσον και επιστήμων να είσαι… – κι ένας παλιός που έμαθε πως είμαι φυσικός κι είχε πληροφορηθεί την ανακοίνωση με ρώτησε τι πιστεύω. Του λέω, κόβω το κεφάλι μου πως τους λασκάρισε κάποιο καλώδιο (άλλο πράγμα είπα ότι κόβω, αλλά τέλος πάντων).

  Για να ‘μαστε δίκαιοι, κι εγώ αν μου τύχαινε τέτοιο κάζο θα την έκανα την ανακοίνωση. Γιατί, σου λέει, αν μία στο δισεκατομμύριο δεν είναι λάθος, πάμε σούμπιτοι για Νόμπελ, ενώ αν είναι λάθος λέμε mea culpa, δημοσιεύουμε και μια διόρθωση, πέφτει λίγο χάχανο και συνεχίζουμε. Λάθη και διορθώσεις τέτοιες είναι εννιά στη δεκάδα. Τουλάχιστον, όταν κατακάτσει η σκόνη, φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς· σε αντίθεση με τους γιατρούς, που φέτος βγάζουν τη φέτα ωφέλιμη, του χρόνου βλαβερή και του παραχρόνου καρκινογόνα, και δεν τρέχει κάστανο 😆

 56. LandS said

  36
  Πήρα μια ιδέα.
  Το ΠΑΓούρι ήταν από ξύλο ή καλυπτόταν με ύφασμα (μάλλον μαλί) για να το βρέχεις και να ΠΑΓώνει το νερό που είχε μέσα με, όπως κάναμε παλιά με τον μπότη.

 57. Ποντικαρέος said

  Καλημέρα
  @50 (Πέπε)
  Νομίζω ότι η μάντολα έχει περισσότερες διαφορές από το μαντολάτο, σε σχέση με τις διαφορές που έχει το μαντολίνο από τη μαντόλα 😉

  Ερώτηση (ως προς το «παγουράδες» για τους Γιαννιώτες) μήπως έτρωγαν καβούρια (που πιθανότατα είχε/έχει πολλά η λίμνη και του βγήκε το όνομα και δεν προέρχεται από το γνωστό μύθο (που αναφέρθηκε ήδη σε προηγούμενα σχόλια);

 58. Γς said

  37, 42:

  – Παιδιά φρόνημα! Μην κάνετε φασαρία γιατί θα σταματήσω! Δεν θα σας πω τη συναρπαστική συνέχεια

  https://caktos.blogspot.com/2010/12/1984-cb.html

 59. Avonidas said

  #58. Δεν θα σας πω τη συναρπαστική συνέχεια

  …και γύρω γύρω μέλισσες.

 60. loukretia50 said

  Στη Δυτική Ρούμελη οι στατιστικολόγοι παντός καιρού κάνουν σούμα μόνο κέρδη/ζημιές : κατά το δοκούν, με νεφελώδεις παραμέτρους, χωρίς ενοχές και αυτοκριτική. Άλλη σούμα δε γνωρίζουν.
  Οι φήμες λένε ότι σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος είναι για τα μπάζα, όπως κι αν υπολογίζεται – σας θυμίζει κάτι?
  Μήπως διαφαίνεται στερεότυπον ?

  Οι αρχαιότεροι λένε ακόμα σπορτέξ και νοσταλγούν και καμιά σουμάδα.

  Υπάρχει το όνομα Αγορίτσα – αγνοώ πόθεν, μήπως θέλει ωμέγα?
  Αλλά το Παγουρίτσα μάλλον θα γίνει της μόδας!

 61. LandS said

  50

  Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε. Λουίτζι Πιραντέλο. Μαγεία
  Ταίριαζε. Και το Μαντολίνο και ο Ταχυδρόμος. Πολύ ταίριαζαν.

  https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5_(1961)

 62. Avonidas said

  #60. Οι φήμες λένε ότι σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος είναι για τα μπάζα

  Κατά μέσο όρο, αλλά όχι σε κάθε περίπτωση 😉

 63. Νέο Kid said

  « Γιατί, σου λέει, αν μία στο δισεκατομμύριο δεν είναι λάθος, πάμε σούμπιτοι για Νόμπελ…»
  Κάτσε ρε μάστορα. Δηλαδή μια μέτρηση σε ένα πείραμα που ενδεχομένως ανατρέπει μια καθιερωμένη θεωρία (στο προκείμενο τη σχετικότητα και την αδυνατότητα υπέρβασης του c ) χωρίς κανένα θεωρητικό υπόβαθρο ή υπόθεση-θεωρία , σού δίνει Νομπέλ να πούμε;
  Άμα είναι έτσι να αρχίσουμε να βαράμε πειράματα στο βρόντο , κι ό,τι κάτσει! 🤪

 64. LandS said

  Και άλλα «χαζά»

  https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_neEMlrV0RviSdwV8mVMHoW8MnWEQRScEw

 65. dryhammer said

  54. > Σούμα ξέρω ρακί από σύκα στη Χίο και από σταφύλια στη Σάμο.

  Η Σάμος έχει πολλά αμπέλια, ενώ στη Χίο πολλές συκιές (όλα εκ των ενόντων άλλωστε). Τα σύκα της σούμας είναι κάτι πολύ μικρά* που όταν ωριμάσουν γίνονται πολύ γλυκά (άρα πολλά σάκχαρα) κι αν παραωριμάσουν, έχουν και μια σπιρτάδα στο στόμα, σημάδι πως από το δέντρο ακόμα αρχίζει να γίνεται ζύμωση. Παλιά ανακάτευαν σύκα και τσάμπουρα. Τώρα κάποιοι που έχουν και αμπέλια κάνουν σούμα και τσίπουρο.

  *Τα μεγάλα γίνονται επιτραπέζια είτε φρέσκα είτε παστελαριές (φουρνιστά με αμύγδαλο, σουσάμι και δάφνη – καλός μεζές για σούμα και ουίσκι, ιδίως ζεστά). Τα αρσενικά (οι ερινοί) γίνονται γλυκό (το γνωστό συκαλάκι)

  Ρακί, το. Έτσι το ήξερα. Μετά έπαθα μόρφωση και το έκανα θηλυκό. Ακόμα όμως πίνομε κάνα ρακί (και εννοούμε ούζο). [Καραfuck, πως τα κάναμε…]

 66. Νέο Kid said

  Τελικά ο Αρίστος είχε δίκιο που απεχθανόταν τα πειράματα! Θέλεις κύριε να είσαι φιλόσοφας και επιστημόνι βαρβάτο να πούμε; Κάτσε στίψε το μυαλό σου και βάλε και κανα μαθ για να είσαι και πηρρηβιουάτος να πούμε! Πειράματα …πφφ! Μόνο εμείς οι μηχανικοί δικαιούμαστε να τα κάνουμε! 😊

 67. loukretia50 said

  Το κομιλφό – πάμε παιδάκια, όλοι μαζί :

  Φέρτε μου ένα παγουρίνο,
  να κρεμάσω στο λαιμό
  Απ΄τη βρύση να μη πίνω
  Ν΄αποφύγω το χαμό- ό -ό!

  Και το ζωηρό λυκ(ει)όπουλο :
  – Τι με νοιάζει ο χαμός
  Φραπεδιά μονάχα πίνω
  Σας γ… το παγουρίνο

  (μήπως παρεκτρέπομαι?)

 68. 67 Είμαι δεκαεξάρης / σας γαμώ τα πα-γου-ρίνα

 69. Σχετικά με την ακλισιά του παγουρίνου:
  Νομίζω ότι το «παγουρίνο» είναι μία λέξη που προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας σχετικά πρόσφατα, πολύ πιο πρόσφατα από το «μαντολίνο», για παράδειγμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον γνωρίζαμε μία ξένη γλώσσα σχεδόν όλοι και, σε μία προσπάθεια υπερδιόρθωσης, επίδειξης γνώσης (που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με το θέμα της προφοράς), υποτίμησης ή υπερτίμησης της ελληνικής γλώσσας, ακολουθήσαμε την τάση, που ακόμα υπάρχει, να μην ελληνοποιούμε τις ξένες λέξεις. Παλιότερα δεν υπήρχε τόσο πολύ αυτό, επειδή υποθέτω ότι δεν υπήρχαν και οι αντίστοιχες προκαταλήψεις και τα πράγματα ήταν πολύ πιο ελεύθερα. Δεν μπορώ να φανταστώ, για παράδειγμα, ότι πήρε και πολύ χρόνο για να γίνει ο «μινίστρος» ελληνική και να κλίνεται.

 70. loukretia50 said

  68. Φευ! άλλο θα πει :
  είμαι 16άρης κι είστε ΄μορμολίκια!

 71. nikiplos said

  Πάντως η διαφήμιση το 1996 έλεγε «παγουρίνο»

  ήταν το παγουρίνο της candy. Η τηλεόραση συμβάλλει αρκετά στη διάδοση ενός όρου.

  Για πιο πίσω, στα 80ς, δεν θυμάμαι να χρησιμοποιούσαμε την έκφραση παγουρίνο. Παγούρι λέγαμε, αλλά το χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί και οι πιο βουκολικοί τύποι. Εμείς λέγαμε θερμός ή μπουκαλάκι.

 72. dryhammer said

  6, 60. Ελβιέλες, σπορτέξ, all star, όλα είναι «πάνινα» και βγάζουν την ίδια βρώμα. [Athlete’s foot και ο μίκης στα δάχτυλα που παραμένει (φεύγει – ξανάρχεται) για το υπόλοιπο του βίου]

  Σουμάδα σε γάμους (εσχάτως και σε βαφτίσεις) εξ ου και η ευχή «στις σουμάδες σου» για τα λέφτερα. [Μετά τους λένε «ας πρόσεχες», «το τυρί το είδες κλπ», «κλέφτες θα γίνουν οι δικηγόροι;»]

 73. Theo said

  @54:
  Στη Μακεδονία συνήθως η σούμα γίνεται από τα κατάλοιπα της απόσταξης (πιο αδύνατη από το τσίπουρο).

 74. Πέπε said

  Το ΛΚΝΕ λέει για τον πάγουρο:

  πάγουρος ο [páγuros] Ο20α : I.(λαϊκότρ.) κάβουρας. II. (επιστ.) ονομασία για ορισμένα είδη δεκάποδων καρκινοειδών της θάλασσας, που εγκαθίστανται και ζουν μέσα σε άδεια όστρακα μαλακίων. [I: αρχ. πάγουρος· II: λόγ. σημδ. νλατ. pagurus (στη νέα σημ.) < λατ. pagurus < αρχ. πάγουρος]

  Δεν ήξερα τη λαϊκότροπη σημασία «κάβουρας» (ερμήνευμα Ι), τη δέχομαι αφού την αναφέρει, αλλά το ερμ. ΙΙ είναι λάθος, γιατί δεν είναι μόνο επιστημονική ονομασία, είναι και κοινή. Πράγμα που άλλωστε ομολογεί έμμεσα κι ο ίδιος ο λεξικογράφος, αφού αν υπήρχε άλλη κοινή ονομασία, π.χ. «*κοχυλοκάβουρρας», το ερμήνευμα δε θα έδινε ολόκληρη περιγραφή αλλά θα έλεγε απλώς «(επιστ.) ο *κοχυλοκάβουρας».

  Έχει και λήμμα «πάγουρας», που δεν το είχα ξανακούσει:

  πάγουρας ο [páγuras] Ο5 : (λαϊκότρ.) 1. πάγουροςII. 2. κάβουρας.
  [αρχ. πάγουρ(ος) μεταπλ. -ας]

  Οπότε, να το: θα μπορούσε στο πρώτο λήμμα να λέει, εκεί που εγώ έβαλα το υποθετικό παράδειγμα του *κοχυλοκάβουρα, «(επιστ.) ο πάγουρας».

  Όσο για το παγούρι, λέει:

  παγούρι 1 το [paγúri] Ο44 : μικρό φορητό δοχείο νερού (στρατιωτών, εκδρομέων κτλ.): Kρέμασε το ~ στη ζώνη του. παγουράκι το YΠΟKΟΡ: Πάρε μαζί σου και το ~ σου.
  [μσν. παγούριον ίσως < παγούρι 2 από ομοιότητα του σχήματος]

  παγούρι 2 το : (λαϊκότρ.) πάγουρας.
  [μσν. παγούριον υποκορ. του αρχ. πάγουρ(ος) -ιον]

  Κι εδώ είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα. Κατ’ αρχήν, από αβλεψία, λέει ότι πιθανόν το μσν. «παγούριον» με τη σημασία παγούρι να προέρχεται από το «παγούρι2» (=πάγουρας, το καρκινοειδές), ενώ το «παγούρι2» είναι νεοελληνικό. Τέλος πάντων, άγαρμπη διατύπωση αλλά καταλαβαίνουμε τι εννοεί, κανείς δε θα πάρει τοις μετρητοίς την αντιστροφή της χρονικής σειράς των πραγμάτων.

  Ύστερα: το «παγούρι2», λέει, σημαίνει πάγουρας. Αλλά πάγουρας μπορεί να σημαίνει είτε κοινός κάβουρας είτε πάγουρος! Πρέπει να διευκρινιστεί αν «παγούρι2» σημαίνει το ένα, το άλλο ή και τα δύο. Πόσο μάλλον όταν πιθανολογείται η προέλευση της σημασίας του «παγουριού1» (του δοχείου) από την ομοιότητα στο σχήμα. Ομοιότητα με τι; Με τον κάβουρα ή με τον πάγουρο;

  Τρίτον, η όλη ιδέα της ομοιότητας στο σχήμα δε με πολυπείθει. Σήμερα υπάρχουν (μπορεί να υπήρχαν και από πολύ παλιά, δεν ξέρω) τα φλασκιά κωλότσεπης, του αλκοολικού, που μπορεί κανείς να πει ότι θυμίζουν λίγο το σχήμα του σώματος του κοινού κάβουρα, που είναι χονδρικά τετράγωνο, αλλά και πάλι ο συνειρμός είναι τραβηγμένος από τα μαλλιά: δεν έχουν όλα τα καβούρια τετράγωνο σώμα (αν και τα κοινότερα, αυτά που βλέπουμε στα βραχάκια χωρίς να χρειαστεί να είμαστε ναυτικοί ή ψαράδες, έχουν), αντιθέτως όλα έχουν πόδια και δαγκάνες που δεν μπορείς να μην τα λάβεις υπόψη σου όταν σκέφτεσαι την εικόνα τους, ούτε βέβαια όλα τα παγούρια έχουν τετράγωνο σχήμα – υποθέτω ότι τα πρώτα παγούρια θα ήταν φυσικά κοίλα αντικείμενα, δηλαδή το πιθανότερο νεροκολόκυθα (αυτά που μεταξύ άλλων ονομάζονται και φλασκιά και από κει και το φλασκί-δοχείο). Άρα, ψιλοαπίθανο να εννοούσαν τον κάβουρα. Αν πάλι εννοούσαν τον πάγουρο, το σχήμα του είναι απλούστατα το σχήμα του κλεμμένου κοχυλιού που σέρνει, άρα γιατί να μην πεις «κοχύλι» (αν υποθέσουμε ότι βλέπεις κάποια ομοιότητα) αλλά, αντ’ αυτού, «κοχύλι που αντί για το κανονικό ζωάκι κατοικείται από ένα ειδικό είδος κάβουρα το οποίο…»;

 75. kpitsonis said

  1 . Ακριβώς . Πάγουρος ο Ερημίτης λέγεται , γιατί περιπλανάται ψάχνοντας να βρει κάποιο εγκαταλελημμένο κοχύλι για να κάνει το σπιτικό του και όταν το βρει παγιώνει την ουρά του και δεν το κουνάει από ‘κει . Πάγος είναι η πέτρα (Άρειος Πάγος) και κάθε τι σκληρό και σταθερό εξ ου και το μέσο ψύξης του νερού και όχι μόνο , στα μέχρι προ μερικών δεκαετιών ψυγεία πάγου .Το παγούρι προφανώς πήρε το όνομά του γιατί διατηρεί , σε ένα βαθμό , κρύο το νερό .

 76. sarant said

  69 Kάπως έτσι

 77. Avonidas said

  #63. Κάτσε ρε μάστορα. Δηλαδή μια μέτρηση σε ένα πείραμα που ενδεχομένως ανατρέπει μια καθιερωμένη θεωρία (στο προκείμενο τη σχετικότητα και την αδυνατότητα υπέρβασης του c ) χωρίς κανένα θεωρητικό υπόβαθρο ή υπόθεση-θεωρία , σού δίνει Νομπέλ να πούμε;

  Ναι. Για παράδειγμα, οι Penzias και Wilson πήραν το Νόμπελ το 1978 για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, που την ανακάλυψαν τελείως τυχαία, διερευνώντας το θόρυβο της κεραίας μικροκυμάτων τους, που την είχαν φτιάξει για άσχετη χρήση. Οι Gamow, Dicke και Peebles, που είχαν θεωρητικά προβλέψει την ακτινοβολία υποβάθρου, πήραν… να μη σου πω τι πήραν.

  Αλλά κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη. Το Νόμπελ, όσο σοβαρό βραβείο κι αν είναι, παραμένει ένα βραβείο, με όλη την υποκειμενικότητα που υπεισέρχεται στην απονομή των βραβείων (δεν έχουμε και τον Χριστιανόπουλο πρόχειρο να σχολιάσει).

  Άμα είναι έτσι να αρχίσουμε να βαράμε πειράματα στο βρόντο , κι ό,τι κάτσει! 

  Δεν θα κάτσει. Καταρχήν, πρέπει να είσαι αρκετά ψυλλιασμένος και γατόνι για να καταλάβεις τι βρήκες – δεν είναι καθόλου τετριμμένο, σε διαβεβαιώ. Επίσης, δεν είναι απλή υπόθεση να σχεδιάσεις ένα πείραμα· δεν σκιτσάρεις απλώς τη διάταξη στη μέσα μεριά μιας κασετίνας Καρέλια, ξέρεις. Και τέλος, κανείς δεν θα σου δώσει τα λεφτά, τον εξοπλισμό ή τις εγκαταστάσεις για να «βαράς πειράματα στο βρόντο», τουλάχιστον όχι στο CERN. Με το αφεντικό μου, παλεύουμε 5 χρόνια να τους πείσουμε να μας αφήσουν να κάνουμε μια μέτρηση για κάτι που έχουμε πολύ καλούς λόγους να περιμένουμε ότι θα βρούμε, στα πλαίσια ενός πειράματος που έτσι κι αλλιώς θα διεξαχθεί σε κάνα δυο χρόνια, και χτυπάμε τοίχο.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι όπως γράφτηκε και περιμένουμε να τηρηθεί, ένα παγουρίνο με βότκα θα περιμένει κάθε εκπαιδευτικό κάθε πρωί στο σχολείο. Μπας και βγει η χρονιά…

 79. Πέπε said

  @75
  Για μυστηριώδεις λόγους λέγεται επίσης «Βερνάρδος». Θυμόμουν αυτή την ονομασία, που δεν την είχα ακούσει ποτέ από κανέναν προφορικά, αλλά την είχα διαβάσει σ’ ένα παιδικό δήθεν ζωολογικό βιβλίο, και είχα υποθέσει ότι πρέπει να είναι κακή μετάφραση από ξένη γλώσσα. Σήμερα όμως είδα ότι ισχύει κανονικά, όχι μόνο στα λατινικά αλλά και στα ελληνικά.

  @60:
  Νομίζω ότι το όνομα Αγορίτσα είναι παρηγοριά για όσους περίμεναν παιδί και τους βγήκε κορίτσι. Λέγεται και Αγορούλα, και ακόμη πιο χαρντ-ροκ Αγόρω.

  @57:
  🙂
  Δεν πάει και χιαστί, μόνο οριζόντια: όσο διαφέρει το ένα γλυκό από το ένα όργανο, διαφέρει και το άλλο γλυκό από το άλλο όργανο.

  @72 κ.ά. (σούμα):

  Της Σάμου η σούμα είναι από κάθε φρούτο. Επίσης, και από διάφοροα φρούτα ανάμικτα, όθεν και θεωρείται ότι η λέξη σούμα σημαίνει το άθροισμα / συνονθύλευμα πολλών διαφορετικών. Πιο πειστική βρίσκω την εξήγηση ότι το κάθε απόσταγμα είναι μίξη (το λες και άθροισμα, σούμα) όλων όσα βγάζει ο σωλήνας του καζανιού, από το σχεδόν σκέτο οινόπνευμα στην αρχή μέχρι το σχεδόν σκέτο νερό στο τέλος.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  23 >>το ελάφι τί έκανε εντωμεταξύ;
  Είτανε κουφό γι΄αυτό έκατσε και στη δεύτερη ντουφεκιά!

  36 >>Παγούρα
  μήπως παρηγορήτρα; Επίσης «παγουδιώ»,ρήμα στην Κρήτη είναι καλμάρω (επί πόνου). πχ Έβαλα ρακή και με παγούδιασε το δόντι.

  65 >>Ρακί, το. Έτσι το ήξερα. Μετά έπαθα μόρφωση και το έκανα θηλυκό.
  Εγώ πάλι, το ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετο! 🙂

 81. dryhammer said

  79 τέλος.
  Λογικά στέκει, γιατί συχνά βάζανε κι άλλα φρούτα (μέχρι κούμαρα και κουντουρούδια) άμα δεν επαρκούσαν τα δικά τους σύκα ή/και τσάμπουρα, τότε που κάθε σπίτι του χωριού έκανε τη δικιά του.
  Φίλος χημικός (κι αυτός) έλεγε πως πρέπει να περιέχει και κάποιο -μικρό- ποσοστό ξυλοπνεύματος (από φλούδια και κοτσάνια) γι αυτό και κάνει σκληρό μεθύσι (λύσις εντερικού τόνου κλπ) άμα παραπιείς.

  Έχω πετύχει παρόμοιες παρασκευές ρακιών στην Αλβανία, από διαμάντι μέχρι νέφτι, σε αυτοσχέδια καζάνια στην αυλή (πχ χύτρα χωρίς βαλβίδα και ψυγείο μηχανής – ελπίζω καθαρό από παραφλού).

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ακόμα κι αν δεχθούμε τον μαγικό αριθμό 17, τι σημαίνει αυτό; Ότι, εντάξει, είμαστε προστατευμένοι; Και η περίφημη απόσταση του 1,5 μέτρου δεν ισχύει πια; Διότι 17 θρανία με σεβασμό αυτής της απόστασης δεν χωράνε στις αίθουσες. Άρα, θα έχουμε θρανία με δύο παιδιά δίπλα-δίπλα και θρανία με ένα παιδί. Και ο δάσκαλος θα αποφασίσει ποια παιδιά θα είναι περισσότερο ασφαλή και ποια λιγότερο; Να θυμίσω ότι τον Ιούνιο, με μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων, είχαμε εκ περιτροπής λειτουργία τμημάτων χωρίς μάσκα. Τώρα, με τριψήφιους αριθμούς τμημάτων, έχουμε πλήρως λειτουργούντα τμήματα με μάσκα και παγουρίνο. Υπάρχει συνέπεια, δεν μπορώ να πω.

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων, διορθώνω.

 84. Avonidas said

  #77. Βεβαίως, και στα μαθηματικά βραβεία δεν πάνε καλύτερα τα πράγματα· υπήρχε, ας πούμε, το Βραβείο Βόλφσκελ για όποιον αποδείκνυε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά (που τελικά το κέρδισε ο Άντριου Γουάιλς). Οι όροι του διαγωνισμού ήταν ότι θα απονέμονταν 100,000 γερμανικά μάρκα (τότε) σε όποιον αποδείκνυε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά μέσα στην καθορισμένη διορία (ως το 2007, δηλαδή δόθηκε μια διορία ενός περίπου αιώνα). Και πόσα θα έπαιρνε όποιος τυχόν κατέρριπτε το Τελευταίο Θεώρημα, με ένα αντιπαράδειγμα; Ούτε δεκάρα!

  Υποθέτω ότι ο Βόλφσκελ και η Βασιλική Εταιρεία επιστημών του Γκαίτιγκεν, που θέσπισαν το βραβείο και καθόρισαν τους όρους, θεώρησαν ότι το να βρεθεί ένα αντιπαράδειγμα είναι υπόθεση καθαρά μηχανικής αναζήτησης, κι επομένως ανάξια βράβευσης· ωστόσο, και με βάση τη μέχρι τότε εμπειρία, το οποιοδήποτε αντιπαράδειγμα αναμενόταν να εμπλέκει αδιανόητα γιγαντιαίους αριθμούς – και δεν υπήρχαν καν υπολογιστές, πόσο μάλλον γρήγοροι υπολογιστές, όταν θεσπίστηκε το βραβείο. Αυτός που θα έβρισκε ένα αντιπαράδειγμα στην υπόθεση του Φερμά θα το έκανε, κατά πάσα πιθανότητα, με κάποιο ευφυέστατο τέχνασμα που κόβει δρόμο και φτάνει έμμεσα στους τεράστιους αριθμούς του αντιπαραδείγματος – κι ΑΥΤΗ η προσπάθεια, βεβαίως, αξίζει βράβευση και με το παραπάνω.

 85. dryhammer said

  80α (23) >…έκατσε και στη δεύτερη ντουφεκιά!
  Κάτι για τόξα και βέλη έλεγε, εκτός αν είχαν κάτι τέτοιο για να ντουφεκάνε με βέλη.

 86. Πέπε said

  81
  Η αμφιβολία μου ξεκινάει από το ότι η ίδια λέξη σε άλλα νησιά σημαίνει ποτό από ένα μόνο φρούτο.

 87. dryhammer said

  86. Επειδή είναι πανελλήνιο το σούμα = άθροισμα, κάπου ανάμεσα στο μείγμα των «κλασμάτων» της απόσταξης και τον αχταρμά των ζυμωθέντων πρέπει να βρίσκεται η αλήθεια. Αν λάβομε υπόψη και το #73 με τα κατάλοιπα της απόσταξης (που μπορούν να τα μαζέψουν και να τα ξανακαζανίσουν για να ανεβάσει γράδα) και τα σουμάρουμε, τότε …τρέμε Σουμάχερ.

 88. Καλημέρα
  (Πρωί ξεκίνησα να διαβάζω αλλά είχαμε άλλες χαρές -στους χτεσινούς αναπληρωτές περιλαμβάνεται κι η κόρη – κι έτσι πήγε με δόσεις, κι ακόμα δεν πρόλαβα τα σχόλια όλα, αλλά θα τα ξεχάσω).
  80α (το πήρε το μάτι μου στην τύχη) βέλη ρίχνανε όχι τουφεκιές

  31 Βλέπω διαπιστώσεις εκτός χορού. Ίσως απόψεις που είναι διαδεδομένες στους έξω είτε παραπληροφόρηση είτε παρανόηση. Οι αποσπάσεις από περιοχή σε περιοχή έχουν ήδη γίνει, ικανοποιηθήκαμε κατά 90%. Ζητάνε Β’ φάση για ανάγκες που προέκυψαν, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα γίνουν. Τώρα πια γίνονται με μόρια. Μόνο για πολύ κολλητούς αποσπάσεις στα ιδιαίτερα γραφεί μπορεί να προκύψουν, αλλά δεν είναι καθοριστικές. Τα κενά βγαίνουν με βάση τα προβλεπόμενα τμήματα.

  32 Εμείς ήμασταν 56 στο τμήμα αλλά στη γεωγραφία κάναμε συνδιδασκαλία με το άλλο των 28 κοριτσιών (σύνολο 84 – ήμουν σε μεικτό αλλά είχαμε Α και Β αρρένων Α και Β θηλέων, μετά λιγοστεύαμε. Ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε δυο τμήματα στην Γ’ και ήταν η χρονιά που λειτούργησαν όλα μεικτά).

  35 Πέπε, ο μέγιστος αριθμός ανά τμήμα είναι κοινός για όλους. Ανεξάρτητα από αίθουσες, τοποθεσία κλπ. Όμως, για τους λόγους της ιδιαιτερότητας, ο περιφερειακός (διευθυντής εκπαίδευσης) μπορεί να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων. Π.χ. Για να λειτουργήσει μια κατεύθυνση θέλει 15 μαθητές. Ε, και με 13 την αφήνουν να λειτουργήσει. Και σε κάποιες περιπτώσεις και με 5 (αν είναι π.χ. θετική με βιολογία που θα κάνει σ’ όλα τα υπόλοιπα μαθήματα συνδιδασκαλία ή ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και μάλλον κι εσείς έχετε κάποια κοινά μαθήματα). Δεν ξέρω αν στον μέσο όρο των 17 παίζουν και τέτοιες περιπτώσεις «τμημάτων».

  39 Μάλλον ήθελε να πει πως «το συνηθισμένο είναι τα τμήματα να έχουν 18 – 22 μαθητές» αλλά έκανε το συνηθισμένο λάθος, να χρησιμοποιήσει το «μέσος όρος» για κάτι που συμβαίνει συνήθως.

  Στο σχολείο που ήμουνα πέρυσι είχε 240 μαθητές σε 12 τμήματα. Άρα μέσος όρος 20. Κι αφού είχε κάθε τάξη (περίπου) μαθητές με όριο τους 25 ανά τμήμα έφτιαχνε 4 τμήματα. Αμ δε. Στη Β είχα δυο τμήματα με 14 το ένα και 22 το άλλο. Γιατί; Γιατί το πρώτο έκανε μάθημα στην αίθουσα «σκάλα» όπως την έλεγα (είχαν κλείσει ένα χώρο κάτω από μια σκάλα). Θα μου πείτε δεν ήταν μεγάλη διαφορά. Σίγουρα. Κι ήταν πιο δύσκολο το μάθημα στους 14 (το ίδιο σε κάθε τάξη: είχαμε ένα τμήμα ιδιαίτερα μικρό που όμως δεν είχαν πρόβλημα να το εγκρίνουν αφού δεν άλλαζε το συνολικό αριθμό).

 89. Διορθώνω: Ο μέγιστος αριθμός είναι κοινός για όλους: 25 μαθητές.

 90. Αγγελος said

  Triant (53), στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου πήγα το 1961, ήμασταν 25 σε κάθε τμήμα (είχε 5 τμήματα η τάξη). Στο Γυμνάσιο γίνανε 4 τα τμήματα, κι έτσι πληθύναμε λίγο (30-32). Μετά είχαμε διαρροές, και τελειώσαμε μόλις 71· το κλασικό (είχαμε και τέτοιο τμήμα στα δύο τελευταία χρόνια) είχε 8 παιδιά όλα κι όλα!

 91. kpitsonis said

  75.Διόρθωση: εγκαταλελειμμένο , βεβαίως βεβαίως !

 92. kpitsonis said

  75.Διόρθωση: εγκαταλελειμμένο , βεβαίως βεβαίως !

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με τον κατήφορο που πήρε ο Γαβρόγλου, σε λίγο θα μας πει ότι ο τρόπος που κουμαντάρει το υπουργείο παιδείας η Κεραμέως, δικαιώνει τα στερεότυπα περί οδηγικής ικανότητας των γυναικών. 😜

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ: Ο Τσίπρας κεντάει στη Βουλή.
  Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα.
  Στις Πρέσπες βάλανε χλαμύδες αλλά στα βαθιά νερά του Αιγαίου-βάλανε πυτζάμες.
  Μας είπατε: Μη μιλάς μη γελάς,κινδυνεύει η Ελλάς
  Η συνέχεια στη Βουλή

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  85, ε, να διορθώσω: ήταν αφασικό κι έκατσε και στη δεύτερη βολή 🙂

  86 Στην Κρήτη,όπως ξες, έχομε τη ρακή-σταφυλόρακη και μετά: μουρνόρακη (από μούρ(ν) και συκόρακη από σύκα.
  Ναι μεν ο πατέρας μου το έλεγε ότι εχτός από μουρνόρακη και συκόρακη (που έφτιαχνε το πάλαι), όλα τα γλυκά φρούτα κάνουνε ρακή αλλά δεν ονομάτιζε φυσικά κατι που δεν έφτιαχνε-δεν είχε και ακούσει απ΄αλλού πώς (και αν) ονοματίζεται. Φρουτόρακη θα ήταν,συμβατικά, η από ανάμεικτα φρούτα.

  Για το παγουρίνο ,σε λίγο, δε θα στερηθείτε τις σοφίες μου 🙂

 96. 45 β Τα περιζήτητα ιδιωτικά βάζουν 25 μαθητές στο τμήμα, όσους προβλέπει ο νόμος και τους υπόλοιπους τους διώχνουν γιατί δεν μπορούν να φτιάξουν τμήμα στην αίθουσα «σκάλα». Οι αίθουσες φτιάχνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να πάρουν άδεια λειτουργίας και τόσα τμήματα τους εγκρίνονται. Ούτε σε κοντέινερ μπορούν να τους βάλουν (αλλά και ποιος θα πλήρωνε ιδιωτικό για να πηγαίνει το παιδί του σε κοντέινερ). Τα δημόσια πρέπει να τους πάρουν όλους (και τους μαθητές που λόγω συμπεριφοράς, απόδοσης κλπ διώχνονται άμεσα ή έμμεσα απ’ τα ιδιωτικά). Κι επειδή κι εκεί υπάρχει ο ανώτερος αριθμός, αν βρεθούν παραπάνω, φτιάχνεται κι άλλο τμήμα. Έχεις 75 μαθητές; 3 τμήματα. Έχεις 76 τα έκανες 4 (με λιγότερους το καθένα).

 97. loukretia50 said

  vintage παγουρίνο…για ακομπλεξάριστους!
  1750, ANTIQUE 18thC BOHEMIAN ENAMEL PAINTED GLASS BRANDY BOTTLE

 98. ΣΠ said

  55 (Avonidas)
  Παρόμοια περίπτωση η «ψυχρή σύντηξη».

 99. 65 τέλος Εμείς χρόνια πίναμε ρακί. Ούζο. Στα Γιάννενα που πήγα φοιτητής κι εκεί έπιναν ρακί αλλά ήταν άλλο πράμα. Τσίπουρο. Εκεί έμαθα πως οι κρητικοί πίνουν ρακή. Τσικουδιά. Αργότερα έμαθα πως κι οι Χιώτες ρακή πίνουνε. Μαστίχα.
  Θέλω να πω δηλαδή πως το αρακ στα ελληνικά έγινε ρακ-* με άρθρο (και κατάληξη) ανάλογα πως λέγανε το προϊόν που περιέγραφε.
  Είν’ έτσι; Δεν ξέρω. Απλή υπόθεση του λέγοντος, εεεε του γράφοντος. 🙂

 100. Πισμάνης said

  Τό παγουρίνο θέτει ένα μελαγχολικό θέμα. Τήν άθλια κατάσταση στήν οποία βρίσκονται οι βρύσες τών σχολείων (άν υπάρχουν).

 101. Triant said

  90: Κι εγώ, με το τάξη εννοούσα (κακώς) τμήμα. Ξεκινήσαμε 5 τμήματα των περίπου 40 μαθητών έκαστο και τελειώσαμε 4 λίγο μικρότερα – 2 πρακτικό και 2 κλασσικό.

 102. Triant said

  74: Τρίτον, η όλη ιδέα της ομοιότητας στο σχήμα δε με πολυπείθει
  Κι όμως, τα προσκοπικα και στρατιωτικά παγούρια μοιάζουν πολύ με καβούρι.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτό το παγουρίνο θυμάμαι να πρωτοπουλάει ο θείος μου που είχε μαγαζάκι με ψιλικά. Μετά γέμισε η αγορά με άλλα διάφορα.

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θα πάρω δώδεκα παιδιά
  δώδεκα παγουρίνα

  η συνέχεια αργότερα. Μασκοφορώ και πάω λαϊκή 🙂

 105. spiridione said

  Ο Ηπίτης στο Λεξικό του γράφει: παγούρι (διαλεκτ. Ηπείρου) το ρακοδοχείον εκ μεταφοράς από των παγούρων, καβούρων, των οποίων τα σκληρά όστρακα χρησιμεύουν εις κατασκευή ρακοδοχείων.
  Βέβαια, παραπάνω λέει ότι τα παγούρια ήταν μεταλλικά, κατασκευάζονταν από λευκοσίδηρο, αλλά δεν ξέρω αν παλαιότερα τα κατασκεύαζαν όντως από όστρακα.
  https://books.google.gr/books?id=mdQiAwAAQBAJ&pg=PA936&dq=%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjF5ffcpbjrAhVJDOwKHfemBmUQ6AEwAHoECAYQAg#v=onepage&q=%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82&f=false

 106. loukretia50 said

  Στον Πτωχοπρόδρομο βρίσκουμε κι ένα « εμποτόπουλο» – υποθέτω κι αυτό παγούρι, αλλά κι ένα ποτό χιωτικόν :

  «…καὶ πάντες νὰ μὲ λέγουσιν «ὦ σπαταλοκρομμύδη»,
  …………………………………………………………………
  καὶ τρυφηλὸν μὲ λέγουσιν, ἀδήφαγον γουλάρην,
  ἐκεῖνοι νὰ κοτσώνουσιν τὸ χιωτικὸν εἰς κόρον,
  ὁ δὲ ἰδικὸς μου ὁ στόμαχος νὰ πάσχῃ ἀπὸ τὸ ὀξίδιν;
  Καὶ κἂν ἂς μὲ ἐγεμίζασιν τὸ ἐμποτόπουλόν μου,
  ἀμὴ λαλῶ καὶ λέγουν με «περιπάτει εἰς τὸ πηγάδιν»,
  καὶ φακρασὴν μὲ λέγουσιν, καὶ ἐγὼ οὐ μυρίζομαί το,
  καὶ μεθυστὴν τὸν ἐκ νεροῦ, νῦν ὑδρωπικιασμένον…»

  http://georgakas.lit.auth.gr/dimodis/index.php?option=com_chronoforms&chronoform=showErgo&ergoID=51#ta-kathimerina-vasana-sto-monastiri-poiima-d-st-285-337

 107. loukretia50 said

  Είναι θλιβερό να διαπιστώνω μετά από 25 χρόνια ότι το χάλι με τις βρύσες συνεχίζετα.
  Στο δημοτικό (δημόσιο του Δήμου Αθηναίων, «καλό» σε σύγκριση με άλλα), τα παιδιά κουβαλούσαν τότε παγουράκια ή εμφιαλωμένο γιατί δεν υπήρχαν καν βρύσες .
  Όταν κάποτε απέκτησαν – οι αρμοδιότητες μπαλάκι ανάμεσα στον τότε ΟΣΚ , Περιφέρεια ? κάποιος φορέας τέλος πάντων, Διευθυντή, Σύλλογο γονέων – το νερό έβγαινε καφέ.
  —————————

  Ας δεχτούμε ότι το ξύλινο καβουροφέρνει…
  Handmade Wooden Bottle/ Vintage Wooden Canteen/ Wood Wine Vessel/1980s

 108. Πάνος με πεζά said

  Στα χρόνια μου υπήρχε το εμπορικό σήμα «Παγουρίνο R5», που αργότερα μαϊμουδώθηκε (sic) από το «Παγουράκι R6» !!!!

 109. Ρενέ said

  Τυπογραφικό (τάξεις) στο «η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των μαθητών κάθε τάξεις στους 17».

 110. Ρενέ said

  Πολύ καλό το ανέκδοτο!

 111. loukretia50 said

  Επιτρέψτε μου ακόμα μία εικόνα ολόκληρη :
  Η συντροφικότητα που δηλώνει ευθαρσώς το αναγραφέν, προφανώς δεν είναι κορέκτ σήμερα…
  «We drank from the same Canteen , Louisville 1861-1895»

 112. GeoKar said

  Και στην Πάρο πίνεται η σούμα (συνοδεύει ωραία τη γούνα) κ γίνονται ωραία γλέντια κάθε χρόνο στα τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη στα «καζάνια» για την παρασκευή της:
  https://frapress.gr/2016/11/ftiachnontas-souma-stin-paro/

 113. GeoKar said

  Εδώ περισσότερα για τα «καζάνια» (ή «καζανιές»):
  https://www.greekgastronomyguide.gr/item/kazanies-paros/

  κι εδώ για τη γούνα: https://www.greekgastronomyguide.gr/geuseis/ouzomezedes/gouna-paros-mezes/

 114. Ποντικαρέος said

  @112 Το άρθρο που λινκάρετε γράφει «τσίπουρο γενικά λέγεται το απόσταγμα στο οποίο έχουμε βάλει μόνο κρασί». Έχω την εντύπωση ότι γενικά στα αποστάγματα αυτού του είδους (τσίπουρο, ρακή, τσικουδιά ή όπως αλλιώς το λένε) βάζουν μόνο το υπόλειμμα του σταφυλιού μετά το πάτημα (ή και απάτητα σταφύλια) αλλά όχι κρασί. Το απόσταγμα από κρασί νομίζω είναι το brandy (κονιάκ).

 115. GeoKar said

  #114: βεβαίως, εξ όσων κι εγώ γνωρίζω, έτσι είναι – βλ. κ το 1ο λινκ στο 113!

 116. Voyageur autour de la chambre said

  99 (και παραπάνω)
  Μεγαλώνοντας στη Μυτιλήνη, κι εγώ ρακί το ούζο ήξερα. Σήμερα όμως, τουλάχιστον στην πόλη, αν κάποιος παραγγείλει ρακ/i/ ίσως και να εννοεί ρακή (τσικουδιά). Ο μαγαζάτορας ουσιαστικά καταλαβαίνει ανάλογα με το ποιόν έχει απέναντί του: αν είναι φοιτητής (ή άλλος μη ντόπιος) τσικουδιά, αν είναι παλιός Μυτιληνιός, ούζο.

 117. Κώστας said

  κι εγώ που νόμιζα ότι λέμε παγ-ούρι, επειδή παγ-ώνει ή διατηρεί παγ-ωμένο το νερό… παλιότερα τα στρατιωτικά παγούρια είχαν μια χακί επένδυση υφασμάτινη, που υποτίθεται ότι όταν την έβρεχες και κρεμούσες το παγούρι έτσι που να το χτυπάει ο αέρας, το περιεχόμενο πάγωνε ή έστω διατηρούνταν δροσερό. επειδή αυτό συνήθως αποτύγχανε και το νερό μόνο δροσερό δεν ήταν, λέγαμε για να γελάμε: «αυτό δεν είναι παγούρι, αυτό είναι ζεστούρι!»

 118. Αλέξης said

  Καλημέρα,

  το πρόβλημα με το μέσο όρο είναι σε δύο επίπεδα.
  Το πρώτο είναι αυτό που σχολιάζεται ευρέως, ότι δηλαδή δεν είναι σωστή η επιλογή του μέσου όρου ως μέτρο του μεγέθους των τάξεων, γιατί «εξαφανίζει» το πρόβλημα αυτών που είναι σε πολυπληθείς τάξης. Έτσι προκύπτουν και τα ανέκδοτα: «Εγώ και ο Μπιλ Γκειτς έχουμε κατά μέσο όρο 40 δις περιουσία» ή «Εγώ και η Κεραμέως έχουμε φιλήσει κατά μέσο όρο 10.000 χέρια παπάδων».
  Το δεύτερο (και σοβαρότερο κατά την ταπεινή μου άποψη) είναι ότι μειώνει τη βαρύτητα των παιδιών των πολυπληθών τάξεων. Έτσι 30 παιδιά που είναι σε μια τάξη 30 ατόμων έχουν την ίδια βαρύτητα με 10 παιδιά που είναι σε μια τάξη 10 ατόμων, παρόλο που είναι τριπλάσια σε πλήθος. Έτσι ο μέσος όρος που προκύπτει (μέγεθος τάξης 20) είναι ιδιαιτέρως παραπλανητικός. Σωστότερο θα ήταν να πολλαπλασιάζαμε το μέγεθος της τάξης με το πλήθος των παιδιών και να λέγαμε ότι κατά μέσο όρο τα παιδιά είναι σε τάξεις των 25 ατόμων ( (30*30 + 10*10) / 40 ). Ίσως θα ήταν πιο κατανοητό αν λέγαμε ότι κάθε παιδί έχει κατά μέσο όρο 24 συμμαθητές.
  Βέβαια ακόμα πιο σωστό θα ήταν να παίρναμε τη διάμεσο και να λέγαμε ότι ο μέσος μαθητής είναι σε τάξη των 30 ατόμων.

 119. Εξέρχομαι του στερουμένου διαδικτύου και ανθρωπίνης αξιοπρεπείας ερημητηρίου μου για να μεταφέρω σχόλιο Γιαννιώτη από το Φέισμπουκ:

  «Εκτός από παγούρια στα Γιάννενα θα μοιράσει και σαρδέλες στην Πρέβεζα, νεράντζια στην Άρτα, τυριά στη Λάρισα, σημαίες Αυστρίας στο Βόλο κλπ κλπ;».

  Επίσης, ομολογώ ότι μέχρι σήμερα δεν γνώριζα το συσχετισμό πάγουρας/κάβουρας κι αναρωτιέμαι αν ο χαρακτηρισμός «παγουράδες» για τους Γιαννιώτες σχετίζεται ακριβώς με τα καβούρια που θα υπήρχαν παλιότερα στη λίμνη και τα οποία θα πωλούνταν/καταναλώνονταν σε μεγάλους αριθμούς ώστε να ονοματίσουν τους κατοίκους του οικισμού (η περιεκτική κατάληξη -άς μπορεί να είναι επαγγελματική αλλά και να δείχνει αυτόν που έχει κάτι). Το γεγονός ότι η λέξη «πάγουρας» για το καβούρι δεν επιβιώνει στην Ήπειρο, καθώς και η δημιουργία του επεξηγηματικού μύθου για τα παγούρια και τους Γιαννιώτες, δείχνει ότι κάποια στιγμή ο συσχετισμός με τα καβούρια σταμάτησε, πιθανόν πριν το 1800 λέω εγώ, αφού περιηγητές και κείμενα των αρχών του 19ου αιώνα μιλούν μόνο για τα χέλια και τα διάφορα ψάρια της Λίμνης (μαρίτσες, τελιανοί, τσίμες).

 120. Πέπε said

  103:

  Ναι, αυτό έλεγα στο #35β.

 121. sarant said

  82 Aλήθεια, δεν είπε τίποτα η υπουργός για τα θρανια, αν θα κάθονται 2 παιδιά ή 1;

  96 Ήξερα περιπτώσεις που το 25 πήγαινε στα 28

  106 Μπότης και εμπότης είναι δοχείο πχ σταμνί (στην Κέρκυρα σπάνε τους μπότηδες το Πάσχα)

  109 Μερσί

  116 Κάποτε θα γραφτεί και το άρθρο για το ούζο και το τσίπουρο…

  117-8-9 Είχαν κρατηθεί στη μαρμαγκα, συγγνώμη

  119 Χμμμ…. Ενδιαφέρουσα εικασία!

 122. Γιάννης Ιατρού said

  Βάζετε παγούρια, θερμός, μπουκάλι κλπ., Το παλιό, αυθεντικό, το αλουμινένιοι, με την τσόχινη επένδυση και το κυπελλάκι (απ΄έξω κόκκινο βαμμένο), επίσης αλουμινένιο, δεν είδα να το βάζετε/αναφέρετε. Αυτό που πέρναγε με κρικάκι στη ζώνη. Τέτοιο έχω, ακόμα, έτος απόκτησης 1958. Μιά χαρά δουλεύει. Έχει και κάτι λουριά, πέτσινα. Φωτό αργότερα.

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120 Πάρε άλλο ένα (ή την πίσω όψη του;)

  «…Η διαφήμιση έδειχνε κάμποσα παιδάκια να περιμένουν στο αεροδρόμιο κάποιον !!! Και από το αεροπλάνο κατεβαίνει ένα καρτούν που είχε … το σχήμα του «παγουρίνο» [νομίζω το παγουρίνο ΄μάς ήρθε από Ιταλία] !!! Και τα παιδάκια όλο χαρά φωνάζουν ρυθμικά : «πα-γου-ρί-νο / πα-γου-ρί-νο» και τρέχουν γύρω του να το αγκαλιάσουν !!! Κι από πίσω μια ανδρική φωνή να λέει: «Ήρθε το παγουρίνο» !!! Η διαφήμιση χρονολογείται στα τέλη των 70ς και γι’ αυτό τη θυμάμαι ασπρόμαυρη!!!

  [θυμήθηκα και τη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου που το έλεγε «Παβορίνο» ….. Με τον Παγουρίνο «συναντηθηκα» ξανά, μετά από πολλάαα χρόνια, γύρω στο 1998, στη μουσική σκηνή «Γραμμές» όπου έδινε παράσταση ο Φοιβος Δεληβοριάς !!! Το σκηνικό το είχε διαμορφώσει ως εξής: πάνω απ’ τη σκηνή κρεμόντουσαν «εξαρτήματα» της παιδικής μας ηλικίας, δηλαδή Μίκυ Μάους και … πράσινα παγουρίνο !!! Θυμάμαι και την ατάκα του Φοίβου: «να, μέχρι και παγουρίνο έχουμε» !!! ] !!! «

 124. … «Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. …».
  Παράταση τίνος; …

  Της περιόδου διακοπών, προφανώς (ή όχι και τόσο;).

  … ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17 … ωστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. …
  Σωστά το επισημαίνει ο Πέπε στο σχ. 35: 17 σε τηλεφωνικό θάλαμο πάρα πολλοί, σε δημοτικό θέατρο μάλλον υπερβολικά λίγοι.
  (Πιθανόν ο αριθμός να προέκυψε από μέριμνα για επάρκεια διδασκόντων;
  Ή, όπως θα έλεγε ο Κιντ,
  «Εγγράφονται κανονικά 17 γόνοι οικογενειών,
  διότι εγγεγραμμένο κανονικό 17γονο
  κατασκευάζεται με κανόνα και διαβήτη«)

  … «Φέρτε μου ένα παγουρίνο…» …
  Μετά τον κράσο οίνο,
  παγουροίνο
  (Δώρο ρακή σε
  παγουράκι —
  άνευ πάγου)

  6, … σπορτέξ!
  Λέξη που προξενεί άφθονο γέλωτα στις κόρες μου όταν τη χρησιμοποιώ…🤢 …

  Sport-tex, έτσι ήταν το προχώ υλικά τότε — ιδέ και Gore-Tex

 125. 123, … ατάκα του Φοίβου: «να, μέχρι και παγουρίνο έχουμε» …

  Για έφοιβους;

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ελβιέλλες/σπορτέξ
  Σταράκια μου τα είπαν («έβρεξε και φορούσα τα σταράκια και μουσκεύτηκαν») και δεν εννόησα αμέσως.

 127. dryhammer said

  124 τέλος. Εκείνα τα χρόνια, και το stromatex προχώ ήταν

 128. Γς said

  67:

  >Φέρτε μου ένα παγουρίνο,
  να κρεμάσω στο λαιμό

  Οταν η Φυτούση έλεγε

  «Φέρτε μου ένα μαντολίνο,
  για να δείτε πώς πονώ»

  μερικά καλόπαιδα το είχαν παραφράσει:

  «Φέρτε μου ένα μαντολίνο,
  με πολύ μακρύ λαιμό

  για τον πόνο μου εκείνο
  τον γνωστό μου τον καημό»

  Οι άθλιοι…

  —–

  Και σαν ν ακούω τον Ταχυδρόμο της κι ανατριχιάζω

  Ηταν φτυστή η Κάτια μου γαμωτο, στο πρόσωπο, στο χρώμα της φωνής της

  Μετά χαθήκαμε, Και ξαφνικά στο Ελενα την ώρα που μάθαινα ότι ήταν αγόρι
  την είδα μπρός μου να μου γελάει

  -Να σου ζήσει Γιάννη

  http://www.youtube.com/watch?v=xEu1NClPvBo

  https://caktos.blogspot.com/2015/05/29.html κι ένα Αφροδίτη-Κάκτος-Κάτια.

 129. Παναγιώτης Κ. said

  @105. Αυτή είναι μια ικανοποιητική εξήγηση γιατί τους Ηπειρώτες τους λένε παγουράδες.
  Πρόλαβα αυτή τη συνήθεια (αρχές δεκαετίας του ΄60) να πίνουν το ρακί οι άνδρες όχι μόνο με ρακοπότηρα (σφηνάκια με σημερινή ορολογία, τσινέτα τότε) αλλά και με περιφορά ενός μεταλλικού παγουριού στο μέγεθος περίπου της παλάμης σε σχήμα κυκλικό όχι από λευκοσίδηρο αλλά κάποιο κράμα που δίνει τελικό αποτέλεσμα στο χρώμα του λευκοσίδηρου.
  Αυτό το παγούρι θα το δούμε σε κάποιο λαϊκό μουσείο σαν και αυτά που υπάρχουν σε πολλά χωριά ή κωμοπόλεις.
  Το ανάλογο δοχείο για το κρασί στην Ήπειρο (φορητό) είναι ξύλινο σε κυκλικό σχήμα και το λένε πλόσκα.
  Αν θυμάμαι καλά, σε άλλες περιοχές το λένε τσότρα. Είναι πολύ πιο μεγάλο από το παγούρι του ρακιού και φέρει δερμάτινη εξάρτηση για να το κρεμάς π.χ στο σκαρβέλι του σαμαριού.

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  124>>(Δώρο ρακή σε
  παγουράκι —
  άνευ πάγου

  Δώρο
  πρωτοράκι
  σε παγουράκι 🙂
  Θυμάμαι να έχουμε ρακοπάγουρο (το άλλο ήταν το νεροπάγουρο). Και τα δυο, για τις ξωτάρικες δουλειές, τα κυνήγια και τις «στρατιές»(οδηπορίες,ταξίδια). Θυμάμαι ακόμη τη γιαγιά μου να ντύνει ή να μπαλώνει αυτό το απέξω τραχύ τους ύφασμα, σαν από κάποια χλαίνη, χακί και το έραβε με δαχτυλήθρα και σακοράφα.
  Όταν εδώ στο σχολείο θα έπαιζε ο μκρός κάποιο σκετς και ήταν εξερευνητής φυσιοδίφης (κάτι με την προστασία του περιβάλοντος) πήγαμε στο Μοναστηράκι και πήραμε ένα τέτοιο, μεταλλικό, ντυμένο, το οποίο ήταν παλιό, κανονικό στρατιωτικό. Δεν έβγαιναν πια, μας είπαν.
  Πάντως *παγούρι* γενικά ήταν μικρό/ατομικό νεροδοχείο που το έφερνες πάνω σου, κρεμόταν από το σώμα. Κι όταν εξαπλώθηκε το πλαστικό, τα παγούρια (πέρα απ’ τα παιδικά παγουρίνα) ήταν κάπως πλακουτσά με μικρές τρύπες-υποδοχές κορδονιού για να κρεμιούνται.

 131. Γς said

  Ωχ, δεν τους βλέπω καλά τους ευκαλύπτους απέναντι.

  Βρήκαν λέει ότι κάποια ουσία του ευκαλύπτου μας καλύπτει στη μάχη με τον κορωνοϊό…

  Θ αρχίσουν οι φραυκαλιές σαν τότε με τις φραπελιές

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129>>σε άλλες περιοχές το λένε τσότρα.
  Στην τσότρα κόκκινο κρασί
  απο την Σαντορίνη
  και στο παράθυρο καρσί
  μ΄ ένα μπλουζάκι θαλασσί
  χρυσογελά η Μυρσίνη

  (το τραγουδούσα κοριτσοπουλάκι και τότε δεν ήξερα τη λέξη καρσί και μου φαινόταν ότι έλεγε καρφί-που το «ερμήνευα» μέσα μου σωστά! : καρφί απέναντι!)

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι πότες σούμας/ούζου/τσίπουρου/ρακής ποίαν καθημερινήν ποσότητα θεωρείτε ασφαλή για άνθρωπο με καλή υγεία; Προέκυψε διαφωνία στην παρέα, μεγάλες οι αποκλίσεις. ☺

 134. Νέο Kid said

  118. Ενδιαφέρον προβληματισμός, αλλά ειλικρινά δεν βλέπω πώς ο σταθμικός μέσος ορος του 25 στο παράδειγμα σου είναι πιο «δίκαιος» . Γιατί η τάξη των 30 παιδιών να έχει τριπλάσιο συντελεστή βαρύτητας από αυτή των 10 ; Μπορεί οι 30 να απλώνονται σε 100 τ.μετρα ενώ οι 10 να είναι στριμωγμενοι σε 20 τ.μ …
  Νομίζω -χωρίς να παραβλέπω ότι κάθε τέτοια προσπάθεια ποσοτικοποίησης της «ασφαλείας» είναι κάπως κωμική και αντιεπιστημονική – ότι ό,τι καλύτερο θα ήταν ο απλός δείκτης που λαμβάνει υποψι τα τετραγωνικά της αίθουσας. Δηλαδή τόσα τετραγωνικά κατ ελαχιστον ανα μαθητή.

 135. spiridione said

  Πάντως, για την προέλευση του παγουριού, δεν ξέρω για ποιον λόγο έχει αποκλειστεί η ετυμολογία από το πάγος = κρύο και κατάληξη -ούρι (που είναι υπαρκτή), ένας απολύτως νομίζω φυσικός σχηματισμός λέξης. Άλλωστε, όπως γράφτηκε και σε ένα σχόλιο παραπάνω, υπάρχει όντως λέξη παγούρι = πάγος στον Πόντο. Δηλαδή μήπως είναι τελικά τυχαίο το γεγονός ότι συμπίπτει η λ. παγούρι = δοχείο με το παγούρι = κάβουρα. Δεν βρίσκω εύκολη τη συσχέτιση του κάβουρα με το δοχείο, ούτε στο σχήμα, ούτε σε κάτι άλλο. Αντίθετα, είναι προφανής ο λόγος να διατηρούνται δροσερά ή κρύα τα υγρά σε δοχεία.
  Στη λαϊκή μεταλλουργική υπάρχει μια ομάδα σκευών που λέγονται μολυβάδες ή μολυβδάδες (αποτελούνται από μολύβι και καλάι). Σε αυτά ανήκουν τα κρυαντήρια (ή κρυωντήρια ή κρωντήρια κτλ.) και τα παγούρια. Το κρυαντήρι προέρχεται από το κρυωτήριον, βλ. Κριαρά, κρωντήρι, πήλινο ή μετάλλινο αγγείο που κρυώνει το περιεχόμενό του.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=18343

  Προκαλεί εντύπωση αυτή η συσχέτιση του κρυαντηριού και του παγουριού και λέω ότι ίσως δεν είναι τυχαία.
  Για τους μολυβάδες και τη συσχέτιση κρυαντήρια – παγούρια, βλέπε:
  Στον τόμο Ελλάς της εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού (πρώτη στήλη κάτω)
  https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2Fa%2Ff%2Fb%2Fattached-metadata-01-0002588%2F279838_10.pdf&rec=%2Fmetadata%2Fa%2Ff%2Fb%2Fmetadata-01-0002588.tkl&do=279838_10.pdf&width=662&height=963&pagestart=1&maxpage=1104&lang=en&pageno=866&pagenotop=866&pagenobottom=5
  Στα Σύνεργα του Βλαστού
  μολυβδάδες – κρυαντήρια και παγούρια από μολυβδά (μολύβι και καλάι)
  http://www.lithoksou.net/p/mitera-mpozas
  Και εδώ
  https://books.google.gr/books?id=MPQTAQAAMAAJ&q=%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82&dq=%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjGose1jLnrAhVFzKQKHV75CRAQ6AEwBHoECAIQAg

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  …η διαχείριση της πανδημίας είναι η διαχείριση του ρίσκου. Οπότε, και στην περίπτωση του ανοίγματος των σχολείων θα πρέπει να εξετάσουμε τον σχετικό κίνδυνο που προκύπτει», τονίζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος …
  Αρκούν οι μάσκες; Για τον συστηματικό έλεγχο της αντιμετώπισης της πανδημίας απαιτούνται και η εφαρμογή της συχνής υγιεινής των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και ο εξαερισμός με φρέσκο αέρα για να αποτραπεί η μείωση της αερογενούς μετάδοσης.
  Αυτό σημαίνει μικρότερος αριθμός παιδιών ανά τάξη με βάση τις προδιαγραφές και τις συστάσεις άλλων αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό αν δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι;
  https://tvxs.gr/news/ellada/o-mosialos-adeiazei-kybernisi-gia-anoigma-ton-sxoleion

  133. >>ποίαν καθημερινήν ποσότητα θεωρείτε ασφαλή για άνθρωπο με καλή υγεία
  Ο πατέρας μου έλεγε»η ρακή ξεκουράζει» κι έπινε μια ή δυο ρακές με την επιστροφή από το χωράφι. Παρεϊστικα όσο τράβαγε η παρέα, σε γλέντι όσο άντεχε, στο λιοτρίβι, όσο είχαν 🙂 .

 137. aerosol said

  Δε νομίζω πως το παγουρίνο μπήκε ποτέ στην ελληνική γλώσσα, αντίθετα με το κομοδίνο. Η σπάνια χρήση του πάντα ήταν αναφορά στο συγκεκριμένο προϊόν (που αποτέλεσε παροδική παιδική μόδα), πάντα χιουμοριστική ή και με μια δόση νοσταλγίας. Δεν διαδόθηκε όπως το σπορτέξ, δεν χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα. Οπότε δε με εκπλήσσει το ότι η κλίση του προκαλεί αμηχανία. Πιθανότατα κι εγώ να το κρατούσα άκλιτο, όπως το Μπεημπιλίνο -αν και μάλλον θα απόφευγα την γενική.

 138. dryhammer said

  133. Ένα ή δυο ποτηράκια το βράδυ είναι γιατρικό. [Στην Αλβανία, χειμώνα, μού ‘φερε ο κουνιάδος μου ένα κατοσταράκι «καλή», για να πίνω ένα σφηνάκι -όχι παραπάνω- το πρωί πριν βγω από το σπίτι «για να γυρίζει το αίμα»]

 139. dryhammer said

  137. Ώστε δεν κλίνονται τα Μπεμπιλίνα!

 140. Παναγιώτης Κ. said

  Οι διατροφολόγοι λένε όχι στο αλκοόλ. Κατά παραχώρηση ένα ποτήρι κόκκινο μπρούσκο κρασί κατά την έξοδο στην ταβέρνα μια φορά την εβδομάδα.
  Ότι δυό μια δυο ρακές ξεκουράζουν μετά τη δουλειά, αποτελεί λαϊκή αντίληψη.
  Στο Α. Όρος όταν πηγαίνεις στην μονή σε υποδέχονται στο αρχονταρίκι και σε κερνούν μια ρακή και ένα λουκούμι.

  Φίλος, μακαρίτης πια, που έπινε τουλάχιστον έξι ρακές στην καθισιά βρέθηκε στον γιατρό και μεταξύ των άλλων τον ρωτάει.
  -Από ποτό τι γίνεται;
  -Εντάξει να πίνεις ένα.
  -Ένα την ημέρα, τι να μου κάνει…
  -Δεν κατάλαβες… Ένα την εβδομάδα! 🙂
  Συνειδητοποίησε τότε ο πρώην πότης ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή και αυτό επέτεινε την εν γένει κακή κατάστασή του!

 141. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Με τις μάσκες των παιδιών στα σχολεία, που θα τις βγάζουν στα διαλείμματα, έχουμε να δούμε καταπληκτικές, πλην θλιβερές και επικίνδυνες, φάσεις.

  – Περί R0 (που μας είχαν ‘πρήξει’ στην αρχή της πανδημίας…)
  Γ. Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ (10/8/2020): “Το R0 φαίνεται να ανεβαίνει από τη μονάδα κι αυτό προκαλεί ανησυχία”.

  Γκ. Μαγιορκίνης (25/8/2020): “Επίσης, εξήγησε ότι ο δείκτης R0 είναι περίπου κάτω από το 1, ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό είναι κατά προσέγγιση.”

  Πώς γίνεται, ρε παιδιά, αυτό, αφού από 10/8 έως 25/8 τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία!
  Υπάρχει κάποια -λογική- εξήγηση; ‘Η απλώς … μας δουλεύουν ασύστολα;! (Το ‘απλώς’ τρόπος του λέγειν…)

  134.
  Έτσι. Ο πιο απλός, μετρήσιμος και ασφαλής δείκτης. Αυτό περίπου είναι και το πνεύμα των περισσότερων σχολίων.

  136.
  «Μια ρακή, καλή ρακή! Δυό ρακές, καλές ρακές! Τρεις ρακές, κακές ρακές!»

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  293 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 5 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Ω Παναζία μου εκατονταπυλιανή μου!

  140>>λαϊκή αντίληψη «η ρακή ξεκουράζει»
  Ε ναι. Αστειευόμουν αν και έτσι το έλεγε κι έτσι το έκανε. Πέθανε πάνω από 95, κι αυτό τον έκανε να λέει ότι σωστά και διατρεφόταν κι έπινε και κοιμόταν. Γενικά όμως δούλευε πολύ, ως τα 92,93 μετά λιγότερο και μόνο πολύ τελευταία δεν πηγαινε στα χωράφια παρά ως περίπατο δρόμο-δρόμο για να κινείται. Ρακές έπινε μέχρι τέλους με την παρέα, αλλά ποτέ εκτός ορίων.Δεν τον θυμάμαι να έχει μεθύσει.

 143. sarant said

  135 Έχει βάση ο συλλογισμός σου

  133 Πείτε μου και μένα, να ξέρω.

 144. Dimitra said

  Στο άρθρο της Καθημερινής που ανέβασε φιλος ,η Γιαμαρέλου μιλάει για τα φεικ νιουζ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο! Η Γιαμαρέλου που έλεγε τα γνωστά για την μεταλαβια και ότι αυτή θα κοινωνήσει.

 145. avn013 said

  Η ακλισιά (! πότε «πολιτογραφήθηκε ως λέξη;) είναι ένα μονοπάτι προς την απλοποίηση. Η απλοποίηση της γλώσσας μάλλον είναι παγκόσμιο φαινόμενο όπως δείχνουν τα σχόλια στο : https://worldbuilding.stackexchange.com/questions/51725/how-could-the-english-language-gradually-dwindle-to-just-one-word
  Η απλοποίηση θυμίζει συνειρμικά μια «παιδική ιστορία» κάποιου Ελβετού συγγραφέα (Peter Bichsel) για κάποιον θείο Γιόντοκ (στην συλλογή: «Η Αμερική δεν υπάρχει πια»). (Amerika gibt es nicht). Αναφέρεται περιληπτικά σε ένα από τα σχόλια του προηγούμενου λινκ.

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Don’t cry for me παγουρίνα (ή πώς θα απαλλαγούμε από το θεοσκόταδο) – Γιάννης Ανδρουλιδάκης
  …Κι αν ακόμα το θέμα της μάσκας λυνόταν με κάποιον μαγικό τρόπο όμως, η αποτελεσματικότητά του θα ήταν περιορισμένη, δεδομένου ότι κανένα άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο δεν έχει προβλεφθεί να τηρείται στα σχολεία. Μπορεί η αναφορά της ηλιοτόκου και θεοτίμητης Κεραμέως σε «κατά μέσο όρο 17 παιδιά ανά τάξη» να έχει ένα ενδιαφέρον, δεδομένου ότι τονίζει το γεγονός ότι ο άνθρωπος που έχει τοποθετηθεί ως υπεύθυνος για την εκπαίδευση και την έρευνα από το ελληνικό κράτος δεν έχει πρόβλημα να διαστρέφει και να γελοιοποιεί επιστημονικά εργαλεία, ωστόσο το ζήτημα του συγχρωτισμού 25 και πλέον παιδιών σε τάξεις δεν είναι ακαδημαϊκό –είναι πραγματικό
  https://galopar.gr/dont-cry-for-me-pagoyrino/

 147. 140 Τη λαϊκή αντίληψη για τις δυό μια δυο ρακές (2+1+2=5) μετά από βαριά σωματική εργασία την επιβεβαιώνω.

 148. aerosol said

  #138
  Δεν είπα δεν κλίνονται, είπα πως εγώ δεν θα τα έκλινα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα παγουρίνα ή τα μπεμπιλίνα -ο πληθυντικός μου πάει μια χαρά. Δύσκολα θα αποφάσιζα να τα βάλω σε γενική πτώση. Παραείναι… τεχνητές λέξεις για να τις νιώσω αληθινές «λέξεις».

 149. ΓΤ said

  (αύριο ο Gpoint, λογικά, θα στείλει φωτό με φανουρόπιτα)

 150. dryhammer said

  148. Σ’ εκείνους που μια λέξη έχει περάσει «στο σκληρό» σαν ελληνική λόγω καθημερινής χρήσης, δεν υπάρχει πρόβλημα κλίσης. [Θυμάμαι τότε με τα Pampers του Κοσκωτά, σε καφενειακή συζήτηση την έκφραση «Αφού τους εκουβαλούσανε τα πεντοχίλιαρα στις κούτες των μπεμπιλίνων». Τότε διαπίστωσα πως οι εν λόγω βρεφικές πάνες λέγονταν μπεμπιλίνα μάρκας Πάμπερς (στιλ «Απ’ όλους τους νεσκαφέδες προτιμώ του Γιάκομπς»)]

 151. 150

  -Το δικό σου το ντάτσουν τι μάρκα είναι?
  -Τογιότα.

 152. dryhammer said

  151. Εκζάχτλι!
  [Αν και πια το σωστό είναι: Το ντάτσουν μου είναι Νισάν διπλοκάμπινο]

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  21β !! >> Περίεργη «διάσωση» αχαίων στο βυθό των Αντικυθύρων
  …Το γιοτ ανήκει στον εφοπλιστή Λασκαρίδη»,
  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/256761_periergi-diasosi-arhaion-apo-ton-bytho-ton-antikythiron
  Παγουρίνα/αμφορίνα 😦

 154. 152

  Και μετά παρεκτρέπεται το πράμα:

  Τι κράνος φοράς? Χέλμετ.
  Πού μείνατε? Στο ξενοδοχείο «Χοτέλ».
  κλπ

 155. dryhammer said

  154. Έχει ήδη παρεκτραπεί

 156. Triant said

  133 και λοιποί. Πόσο κάνει ένα σπίτι;
  Θυμάμαι όταν διάβαζα το βιβλίο της Ιατροδικαστικής μιας φίλης μου φοιτήτριας της ιατρικής, στο θέμα του αλκοόλ έλεγε ότι η επίδρασή του εξαρτάται από
  Το βάρος
  το φύλο
  το αν έχεις φάει και τί
  την ψυχολογική κατάσταση και τέλος
  την ιδιοσυγκρασία!
  Οπότε…

 157. Triant said

  155: Ειρήσθω εν παρόδω (για όποιον δεν το ξέρει) οτι ‘Επιτραπέζιο νερό’ σημαίνει νερό του δικτύου.

 158. dryhammer said

  155. Φυσικά υπάρχει πάντα και η αντίθετη άποψη

  https://www.kritodomishop.gr/manufacturer/no-name/

 159. dryhammer said

  157. Η ίδια εταιρεία εμφιαλώνει και το «Γάργαρο» (κι ίσως κι άλλα ανάλογα).

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το παγουρίνο,παγουρίνα συναντιέται και
  παγουρίνι-παγουρίνια

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και παγουρίνι
  https://familyandfriends.gr/wp-content/uploads/2017/07/Familyandfriends.gr-Photo-Prosopopoihmeno-Pagouri-dwro-gia-sxoleio-koritsia—Gatoula-THUMB.jpg «Το Παγουρίνι Νηπιαγωγείου με Γατούλα Προσωποποιημένο με Όνομα για Κορίτσια είναι ένα μοναδικό δώρο για κάθε κοριτσάκι.»

 162. Γιάννης Ιατρού said

  131: ΓουΣου, ησύχασε, μόνο τα φύλλα και καμιά φλούδα θα πάρουν. Το ξύλο θα το αφήσουν 🙂 🙂

  136: ΕΦΗ ,,,για να αποτραπεί η μείωση της αερογενούς μετάδοσης….
  να αποτραπεί η μείωση;;; Αχ, πάλι δεν κοιτά κανένας τι γράφει ο συνάδελφος/συναδέλφισσα…, επιμέλεια που λένε 🙂
  προφανώς …για να μειωθεί η αερογενής μετάδοση

  139: Ούτε πλένονται 😋😄

  142β: Νά ΄σαι καλά να τον θυμάσαι 👍✔

  144: Έτσι. Αναρωτιόμουν κι εγώ, αν είναι συνωνυμία 🙄

 163. 161 E, άμα δε γίνουν εξ απαλών ονύχων γατούλες δε θα προκόψουν. Νίκη κιόλας. Κεραμιδά να ιπποθέσω?

 164. Χαρούλα said

  #156 Triant Ακριβώς!
  Επιπλέον, αν μιλάμε για τυποποιμένο προϊόν έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αν όμως μιλάμε για πέντε ποτηράκια της καζανιάς του Μανωλιού ή του Τίτου ή του Στέργιου ή του Μόσχου, μιλάμε για διαφορετικές επιπτώσεις, από διαφορετικά προϊόντα.

  Τα επιτραπέζια νερά, απλά καθαρά νερά πηγής, που τα βρίσκουμε και στα δίκτυα της περιοχής τους.
  Μεταλλικά νερά, με κάποιο/α μεταλλικό/ά στοιχεία αυξημένο, τιμή κάπως υψηλότερη και λειτουργικά για τους έχοντες ανάγκη του συγκεκριμμένου στοιχείου ανθρώπινους οργανισμούς.

  Σήμερα έμαθα ότι το παγουρίνο είναι «μάρκα»! Σοκαρίστηκα!🤣 Εμείς τοοοότε, βρύσες στην σειρα! Αντε στο Λύκειο ψύκτες! Και το ονειρεμένο σπάνιο αξεσουάρ, το σπαστό ποτηράκι! 😊 Σπάνιο απόκτημα!

 165. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  156 Και αφού δεν μου είπατε τη συνιστώμενη δόση, το κρίμα στο λαιμό σας 🙂

 166. dryhammer said

  164. > …στο Λύκειο ψύκτες

  Καλέ, εσύ είσαι κοριτσάκι!

 167. dryhammer said

  165 Άμα θα συμπληρώνεις ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τα στοιχεία που απαιτούνται (βάρος, φύλο κλπ) θα σου δίνουμε την δοσολογία εκείνης της ημέρας.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιχείρησε να ανασκευάσει ο Γαβρόγλου και τα έκανε χειρότερα. Επιμένει, συν τοις άλλοις, να δίνει το άλλοθι του «μαθηματικού λάθους» στην Κεραμέως, ενώ πρόκειται για καραμπινάτη αλχημεία:

  «Μία ανάρτησή μου παρεξηγήθηκε, προφανώς επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη λέξη στερεότυπο. Κάθε στερεότυπο, λοιπόν, είναι καταδικαστέο. Υπάρχει ένα στερεότυπο που αναπαράγεται χρόνια τώρα ως προς τη σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα μαθηματικά. Υπάρχει και είναι σημαντικό κομμάτι μιας ιδεολογίας που θέλει να υποτιμήσει τις γυναίκες. Κακώς, κάκιστα προφανώς! Όταν λοιπόν η κ.Κεραμέως κάνει μια δήλωση που πάσχει από μαθηματική άποψη, αναπαράγει αυτό το στερεότυπο, αυτή τη λανθασμένη άποψη ότι οι γυναίκες δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά».

 169. Theo said

  @133:
  Εγώ, που είμαι 90+ κιλά, πίνω μέχρι 100 ml σπιτικό τσίπουρο (με 48% οινόπνευμα περίπου) τη μέρα. Γενικά, είτε μπίρα πίνω, είτε κρασί, είτε μπράντι, είτε τσίπουρο, προσέχω να μην ξεφεύγω από τα 40-50 ml καθαρού οινοπνεύματος.

 170. Χαρούλα said

  #166 Καλέ δεν λέω γιαυτούς με την μποτίλια! Εκείνους τους αρχαίους τους συνδεδεμένους με υδρευση/αποχέτευση πρόλαβα!
  Τώρα που το ξανασκέφτομαι, Όχι πως μου κακοπέφτει και το κοριτσάκι! Ναι λοιπόν Ντράι! Δίκιο έχεις! Έμπλεξα νέα-κατανέα με σας τα χούφταλα και να πως κατάντησα!😊😅🤣

 171. ΓΤ said

  169@

  Δηλαδή να πιστέψω ότι σταματάς στα δύο μπουκάλια μπίρα, ρε ενενηνταπλάσικο θηρίο; 🙂

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  168 . Ναι.βλ.χθες,σχ.140
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/08/25/poulopoulos/#comment-674285

 173. dryhammer said

  170.

 174. Χαρούλα said

  Να είσαι καλά 1/4συντοπίτη μου! Γελάω με φωνή!

 175. Theo said

  @171:
  Συνήθως σταματώ στο ένα. Τις παρασπονδίες τις κάνω στο κρασί (με παρέα) καμιά φορά. Πάνω από μισή μποτίλια δηλαδή 😉

 176. Γιάννης Ιατρού said

  167 (165) Ναι, αλλά πρόκειται περί κοχλάζουσας ιδιοσυγκρασίας, οπότε…

  170: χαχα, παρασούρθηκε κε πρόεδρε (…δῆλα γὰρ δὴ ὅτι, εἰ μὴ αὐταὶ ἐβούλοντο, οὐκ ἂν ἡρπάζοντο…)

 177. Πάνος με πεζά said

  Να και το στρατιωτικό (και κάποτε και προσκοπικό, περίπου έτσι) παγούρι, με θάλαμο αλουμινίου που πραγματικά μπορούσε για ένα διάστημα να διατηρήσει το νερό κρύο.

 178. Nestanaios said

  169.
  Ούτε η πρώτη στάλα δεν εμπεριέχει 48%.

 179. Πέπε said

  @121:
  > > Aλήθεια, δεν είπε τίποτα η υπουργός για τα θρανια, αν θα κάθονται 2 παιδιά ή 1;

  Δύο προφανώς. Για να κάθονται ένας ένας χωρίς να λείπει κανείς από την τάξη, θα πρέπει (α) να αγοραστούν άλλα τόσα θρανία, και ποιος είναι για έξοδα στους καιρούς μας, (β) να μπαίνουν δύο στρώσεις θρανία.

 180. Πέπε said

  …εκτός αν οι μισοί είναι όρθιοι – πώς δεν το σκέφτηκα;

 181. Γς said

  170:

  >Έμπλεξα νέα-κατανέα με σας τα χούφταλα και να πως κατάντησα!

  [απ το χούφτωμα;]

 182. Γς said

  181:

  Τελικά δεν σχετίζονται ετυμολογικά χούφταλο και χούφτωμα

  Ετσι δεν είναι;

 183. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Βλέπω ότι πολλοί εδώ μέσα ξέρουν από τσίπουρα και ρακές. Είναι αλήθεια ότι η κρητική ρακή υπολείπεται σε οινοπνευματικό βαθμό(δεν ξέρω αν το γράφω σωστά)από το τσίπουρο;

 184. loukretia50 said

  Βλέπω ότι τα πίνετε ακόμα!

  Τheo, αυτό βρήκα για σένα στο γκουγκλοπάζαρο, https://assets.catawiki.nl/assets/2015/6/29/8/e/d/thumb5_8ed4b0e8-1e58-11e5-81c4-9530565c466b.jpg α. wooden canteen flask with hand painted Icon-Saint George the dragon slayer
  Καλύπτει σίγουρα τη δόση που προτιμάς .
  Είχε βέβαια κι αυτό, https://assets.catawiki.nl/assets/2015/6/29/9/3/1/931ff9e6-1e58-11e5-9d31-bcdd3f666ae1.jpg αλλά μου φάνηκε λίγο αποτρεπτικό για γλυκές απολαύσεις.
  ΄Ισως ταιριάζει καλύτερα στο Blog!

  Και μια και βγήκα στη γύρα,
  Τriant , για σένα
  A Saxon pewter-mounted enamelled flask and cover, https://i.pinimg.com/originals/13/fb/fd/13fbfd0dc25f0f568821b0779ee81824.jpg dated

  ΝεοΚιντ d’ errance , https://previews.123rf.com/images/luislouro/luislouro1212/luislouro121200127/16977662-vintage-image-of-an-explorer-s-hat-canteen-and-old-suitcase.jpg το φλασκί σίγουρα θα σου χρειαστεί στις περιπλανήσεις !

  Αβονίδα, δε βρήκα με νετρίνα. https://previews.123rf.com/images/tomertu/tomertu1605/tomertu160500648/57334225-traveler-vintage-luggage-and-compass-on-wooden-table-explorer-and-adventure-concept.jpg
  Ένα πιο μπανάλ φλασκί είναι στη βαλίτσα.

  Και επειδή πήρα μια καλή δόση μαγικού φίλτρου και νοιώθω καλωσύνη , αυτό ταιριάζει στο Βερνάρδο τον ερημίτη.
  Jack Daniels Ranger Western Style https://images.esellerpro.com/2243/I/166/24/boys-jack-daniels-ranger-western-style-canteen-flask%20(2).JPG Canteen Flask Set

  Κάπου έχω κι εγώ ένα κομψότατο ασημίζον φλασκί κωλότσεπης – ουδέποτε χώρεσε βέβαια, που έπαιρνα μαζί μου τον καιρό που πήγαινα σε συναυλίες στον καθαρό αέρα.

  Λοιπόν, θα πάω τσιφ στη μαρμάγκα απ΄τα πολλά λινκ, αλλά χαλάλι σας!

 185. sarant said

  177 Α γεια σου!

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  179: Ε, βέβαια, δυο-δύο στο θρανίο, δυο-δυο. Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τον Ιούνιο, με μονοψήφιο αριθμό, ένας-ένας και χιαστί. Δεν αντάλλασσαν αντικείμενα μεταξύ τους και οι εκπαιδευτικοί δεν έπαιρναν τετράδια και βιβλία για διόρθωμα και δεν μοίραζαν φωτοτυπίες. Τώρα, φυσικά, αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα ισχύσουν. Η ατομική ευθύνη, η μαγική μάσκα και το σούπερ παγουρίνο θα λύσουν όλα τα προβλήματα. Κάτι σαν το αόρατο χέρι της αγοράς ένα πράγμα.

 187. Πέπε said

  Εντωμεταξύ, αν θες να επιβάλεις τη διαρκή χρήση μάσκας, οι έφηβοι μπορεί να κλωτσήσουν (εδώ εμείς κλωτσάμε) αλλά πιστεύω ότι, με διάφορες προσπάθειες, μπορεί κανείς να τους φέρει σε λογαριασμό – απλώς αντί για μάθημα θα ασχολούμαστε μ’ αυτό. Με πολύ μικρές ηλικίες όμως, με το νηπιαγωγείο που λέει η άλλη, είναι εντελώς αδύνατο.

 188. Alexis said

  Για τους Γιαννιώτες:

  Μου φαίνεται εντελώς παράλογη η εκδοχή με τα καβούρια της λίμνης για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω ακούσει ποτέ να λένε το καβούρι πάγουρο ή πάγουρα.
  Κάποιος γηγενής Ηπειρώτης, και όχι εκ μεταγραφής όπως εγώ, μπορεί να πει αν ίσως λεγόταν παλιότερα.
  Άν όχι λοιπόν από τον κάβουρα τότε από το παγούρι.
  Η εκδοχή του Παναγιώτη Κ. για το παγούρι με το τσίπουρο που έφερνε γύρα από χέρι σε χέρι μου φαίνεται λογική.
  Επειδή όμως πολλά τοπικά παρατσούκλια εμπεριέχουν και ένα είδος «καζούρας» προς τους αποδέκτες τους, εξίσου πειστική μου φαίνεται η εκδοχή που έχω ακούσει, ότι τους είπαν έτσι γιατί το κεφάλι τους υποτίθεται ότι μοιάζει με παγούρι, (στενόμακρο και πεπλατυσμένο -πλακουτσωτό στο πίσω μέρος, σύμφωνα πάντα με το μύθο).

  Με κάθε επιφύλαξη…

 189. aerosol said

  #183
  Έπιασες ευαίσθητο θέμα και ίσως πάρεις περίεργες απαντήσεις. Όταν κάποτε έψαχνα τις διαφορές ρακής-τσίπουρου αντιλήφθηκα πως ακόμα και σε φόρουμ ανθρώπων που κάνουν απόσταξη ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, χωρίς να με πείθουν για γνώση. Η συνήθης άποψη είναι πως η ρακή είναι συνήθως χαμηλότερου οινοπνευματικού βαθμού. Το οποίο ενίοτε ανατρέπεται στην πράξη -αν σου τύχει ρακή που να σκοτώνει και ελέφαντες, όπως μου έχει συμβεί!
  Τα αποστακτήρια και οι καζάνες κατάλαβα πως δεν λειτουργούν με… πλήρη επιστημονική ακρίβεια, και μας μένουν μόνο τα τοπικιστικά φρονήματα του κάθε «γνώστη».

 190. atheofobos said

  187
  Με πολύ μικρές ηλικίες όμως, με το νηπιαγωγείο που λέει η άλλη, είναι εντελώς αδύνατο.

  https://www.facebook.com/photo?fbid=938048659938940&set=a.123137938096687

 191. Triant said

  184: Λου, ευχαριστώ πολύ 🙂 Τι είχε άραγε μέσα;

  183 κ.α. Για να κόψω μια μακριά ιστορία κοντή: Μακριά από αγνά, σπιτικά τσίπουρα και ρακές. Η πρόθεση δεν αρκεί. Βαριέμαι και νυστάζω τέτοια ώρα για να το αναλύσω, αλλά δεν θα χάσετε αν το πάρετε ως έχει.

 192. Πέπε said

  190
  Ευχαριστώ πολύ, είναι φωτογραφία. Δεν έχει διάρκεια. Γιά να μας το δείξει σε βίντεο, να κρατάει κάνα μισάωρο!
  😉

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  162 🙂 >>139: Ούτε πλένονται (τα μπεμπιλίνα)
  ούτε κλίνονται
  ούτε πλύνονται

  164 >>το σπαστό ποτηράκι
  Με σπαστό ποτηράκι και θερμός (μικρό μεταλλικό ορειβατικό-να μη σπάει,σε θήκη-ισοθερμική με κρεμαστάρι) έστελνα το μικρό μου στο σχολείο. Το παγουρίνο εξ αρχής μου ήταν απωθητικό. Πώς να το ζεματίσεις/απολυμάνεις το βράδυ/κάθε μέρα, αυτο το ολοπλάστικο με τις ζωγραφιές κλπ;

  188 >> «παγουράς»
  https://www.slang.gr/lemma/754-pagouras

 194. ΓΤ said

  Διάψευση από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιεπισκοπής Κρήτης για τα περί μάσκας που φυλακίζει την πίστη
  https://www.parakritika.gr/diapseydei-o-protosygkellos-tis-archiepiskopis-kritis-ta-peri-protropis-toy-archiepiskopoy-na-mi-forane-oi-pistoi-maska-stin-ekklisia/
  Αυτό δα έλειπε, ένας «σεπτός ιεράρχης» να ισχυρίζεται ότι «η μάσκα φυλακίζει την πίστη»…
  Εν τω μεταξύ, έχει κάνει δηλώσεις και ο Μητσάρας, για εκείνο το… βλαχάια κλάους με τα τρίμματα
  https://www.skai.gr/news/world/vartholomaios-pisteyoume-akradanta-oti-me-tin-theia-koinonia-den-kollaei-o-koronoios

 195. gpoint said

  Να γράψω περί του βενάρδου του ερημίτη, ονομασία που είχα δώσει σ’ ένα μπλογκ μου
  http://gerimitiis.blogspot.com/
  Αντιγράφω από εκεί :
  Ο Βερνάρδος ο ερημίτης είναι ένα μαλακόστρακο με σχετικά μεγάλες δαγκάνες, σκληρό θώρακα και μαλακή κοιλιά. Για να αποφύγει τους εχθρούς του που ορέγονται την σάρκα του τρυπώνει μέσα σε άδεια όστρακα κυρίως από πορφύρες. Περπατάει με το σκληρό μέρος του έξω ενώ το μαλακό μεταφέρει το σπίτι του. Μόλις φανεί κίνδυνος εξαφανίζεται μέσα στην φωλιά του. Αν μεγαλώσει πολύ και δεν χωράει ψάχνει για μεγαλύτερο σπίτι παλεύοντας μέχρι θανάτου με πιθανούς αντιζήλους. Είναι το καλύτερο δόλωμα για ψάρια…
  Πάγουρους δεν τα λένε οι σχετικοί και κατά μείζονα λόγο δεν λέγονται έτσι τα καβούρια παρά μονάχα, ίσως, από αυτούς που δεν τα έχουν πιάσει ποτέ. Είναι σαν να λες ιβίσκους τις μπάμιες…

  Μόνιμα στην βάρκα μου κρέμεται ένα διβάρι, δλδ ένα κλειστό δοχείο με τρύπες για να ανανεώνεται το νερό, για να διατηρούνται ζωντανά τα δολώματαπου λέγονται κοινώς (σ)καρτσίνια και τοπικώς στα μέρη μου κορέλια,
  Τα μικρά, χρώματος καφέ καρκινοειδή συλλέγονται στα ρηχά, είτε με την μάσκα είτε πελαγώνοντας (δλδ περπατώντας σε νερά μέχρι το γόνατο ύψος), τα μεγάλα, χρώματος ερυθρού είτε μαζεύονται από τα δίχτυα των ψαράδων- αμφίβολης επιβίωσης- είτε στα βαθειά, με εργαλείο που αποκαλείται πάλι διβάρι και είναι στην καλύτερη του μορφή ένα λάστιχο από μηχανάκι που στην κάτω μεριά του έχει δυο-τρεις σειρες από ψιλό δίχτυ όπου στερεώνονται κόκκαλα, ψόφια ψάρια κι άλλα εκλεκτά εδέσματα για πτωματοφάγα. Υπάρχει ένα βαρίδι στο κέντρο για να κάθεται στον βυθό το εργαλείο και ζύγια μ’ έναν φελλό στην ένωση τους με το σκοινί για να μην ξουριάζουνται μαλάκια κι οστρακοειδή.Τα σκαρτσίνια μπλέκονται στα δίχτα κι αλιεύονται ζωντανά ενώ μερικές φορές συνοδεύονται από οκτάποδες ή και σηπίες
  Εννοείται πως με τον ίδιο τρόπο συλλέγονται και οι πορφύρες.

 196. Πέπε said

  195
  > > Πάγουρους δεν τα λένε οι σχετικοί

  Οι ψαράδες πώς τα λέτε; Δεν πιστεύω βερνάρδους ερημίτες!

 197. Γς said

  195:

  >ονομασία που είχα δώσει σ’ ένα μπλογκ μου

  Κι εγώ μόλις το είδα στην ανάρτηση της Λου και του Πέπε είπα

  Να κι ο Βερνάρδος του Pêchέρ [Πσαρά] μας

  http://gerimitiis.blogspot.com/

 198. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα
  184: διεξοδική πάντως η μουσικοτεχνική, η λεξιλογική και η λαογραφική έρευνα για το παγούρι!
  195: Γιώργο, όταν πρωτοδιάβασα το θέμα του νήματος, αμέσως αυτό σκέφτηκα 🙂

  ΥΓ: Άσχετο με το θέμα μας, αλλά επειδή δεν άκουσα καλά τι είπε χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο Τσίπρας (στο μέρος που περιγράφει την πολιτική διαδρομή της ΝΔ σε 1,5 λεπτό👍):
  Είπε ΝΔ με χλαμύδες ή με χλαμύδια; 😎

 199. dryhammer said

  198τέλος. Δε μας φτάνει το …άλμα, πρέπει να πάρουμε και το παράσημο;

 200. sarant said

  191 Ισχύει

 201. calliope said

  Φέρτε μου ένα παγουρίνο για να δείτε πως διψώ.

 202. Γιάννης Ιατρού said

  199: Λόγω προτέρου ανεντίμου βίου 🙂

  191β, 200: Τυφλώνει ενίοτε, από την μεθυλική αλκοόλη και εστέρες (ξυλο-οινόπνευμα τα λέγανε παλιά) που βγαίνουν κυρίως στην αρχή της απόσταξης και δεν θέλουν να τα πετάξουν (γιατί αποκλείεται να μην τα ξέρουν..) και τα αναμιγνύουν με το υπόλοιπο… μπας και αριωθούν. Με τραγικά αποτελέσματα.
  Εδώ με πολλά ιστορικά/λαογραφικά και πληροφορίες, από σελ. 16ff για την παραδοσιακή απόσταξη κλπ.

 203. Triant said

  Καλημέρα.

  202: Περιέργως η πολλή μεθανόλη βγαίνει στην ουρά της απόσταξης. Και λέω περιέργως γιατί ως μικρότερο μόριο και πιό πτητικό θα έπρεπε να βγαίνει στην κεφαλή. Όμως, είναι τόσο υδρόφιλη που κρατιέται στο ζουμί με νύχια και με δόντια μέχρι που δεν μπορεί άλλο.

 204. Theo said

  @178:
  Μάλλον δεν έχεις γευτεί μακεδονικό τσίπουρο. 48% καραγραδαρισμένο 🙂

  @184:
  Ευχαριστώ, Λουκρητία!

  @191, 202, 203:
  Προτιμώ το σπιτικό τσίπουρο γιατί ξέρω από τι σταφύλια (με σχεδόν βιολογική καλλιέργεια) φτιάχτηκε. Ό,τι αφήνουν οι ψεκασμοί στα σταφύλια δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία.

  @202, 203:
  Νομίζω πως στο αποστακτήριο που με τροφοδοτεί τα πετάνε. Θα ρωτήσω εν ευθέτω χρόνω.

 205. dryhammer said

  202. Το πρώτο-πρώτο το κρατάνε για τρίψιμο. Το που θα κόψουν τη απόσταξη (στα πόσα γράδα) εξαρτάται αν τόχουν για λόγου τους ή για πούλημα.

 206. #188
  Δεν ξέρω αν απαντάτε στο δικό μου 119, αλλά, αν φαίνεται παράλογος κάποιος συσχετισμός καβουριών της λίμνης με τους κατοίκους δίπλα από τη λίμνη (που έτσι κι αλλιώς αναφέρω ότι είναι κάτι που, αν συνέβαινε, θα συνέβαινε παλιά, αφού δεν υπάρχει τέτοια καταγραφή νεότερη ή παλιότερη), γιατί δεν φαίνεται παράλογη η παραδοχή «όλοι οι Γιαννιώτες έχουν κεφάλι σαν παγούρι», ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό; Σαν πόσα κεφάλια να μετρήθηκαν για να βγει το στερεότυπο; Γιατί δεν φαίνεται παράλογη η παραδοχή ότι όλοι οι Γιαννιώτες είχαν από ένα παγούρι για να πίνουν νερό από τη λίμνη; Τα πηγάδια και τα μισοπήγαδα στις αυλές γιατί τα είχαν, ακόμα και δίπλα στη λίμνη;

  Επίσης, για το παγούρι με το τσίπουρο, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν πίνουν τσίπουρο/ρακή από παγούρια ή παρόμοια σκεύη; Όπως και να έχει, στην περιοχή των Ιωαννίνων έπιναν τα οινοπνευματώδη από τσότρες, τσίτσες, άντε και από μπακράτσια, η λέξη παγούρι μέχρι της διάδοσής της από (υποθέτω) το στρατό φαίνεται να είναι άγνωστη.

  Τέλος, ξανασκεπτόμενος το όλο θέμα και απορρίπτοντας την δική μου υπόθεση του #119, μου φαίνεται ότι το παρωνύμιο αυτό είναι κάτι πολύ πολύ νέο, δεκαετίας ’70 και μετά, και μάλλον σχετίζεται με το στρατό. Το πώς δημιουργήθηκε (θα) παραμένει άγνωστο, αλλά και οι επεξηγηματικοί μύθοι που το συνοδεύουν δεν μπορούν να γίνουν πιστευτοί άκριτα. Άλλωστε, το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις δείχνει τη σύγχυση ως προς την προέλευση και τελικά την μη επαλήθευση κανενός.

  Δεν είναι σαν τα παρωνύμια των Αρτινών ή των Πρεβεζάνων π.χ. που φαίνεται να σχετίζονται με την παραγωγή της κάθε περιοχής και πάλι, όμως, παραγωγής που εντατικοποιήθηκε, ώστε να γίνει σήμα κατατεθέν, μετά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

 207. #206 συνέχεια
  Θα είχε ενδιαφέρον αν μπορούσαν αν εντοπιστούν τυχόν παλαιότερες αναφορές στα παρωνύμια αυτά.

 208. loukretia50 said

  Πάντως η φήμη ότι οι Γιαννιώτες προσπαθούσαν με τα παγούρια ν΄αδειάσουν τη λίμνη για να βρούν το θησαυρό κυκλοφορεί από παλιά στα μέρη μου.
  Δεν είμαι και τόσο αρχαία, αλλά φίλος του πατέρα μου ήταν «παγούρι» από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!
  (και «παπαρδέλας», αλλά αυτό ήταν άσχετο με την καταγωγή!)

  Αλήθεια, υπάρχει άρθρο για τα παρωνύμια πόλεων και κατοίκων? πχ μια Κερκυραία τη φώναζαν παγανέλι.
  Αν ναι, θα ήθελα πολύ μια παραπομπή.
  Νομίζω και πολλοί άλλοι!

 209. ΣΠ said

  208
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/13/akanedes-2/

 210. loukretia50 said

  209. Μερσί! και… δεν ξερω τίποτε για Πατρινούς!

 211. #208
  Πόσο παλιά;

 212. Γιάννης Ιατρού said

  203: Ενδιαφέρον αυτό που λες. Σε σχετικά βιβλία και δημοσιεύσεις για την απόσταξη η μεθανόλη (CH3OH συχνά σε συντομογραφία MeOH), επίσης γνωστή και ως μεθυλική αλκοόλη, ξυλόπνευμα ή και ξυλική νάφθα, συγκαταλέγεται στα «πρώιμα» (heads/foreshots) προϊόντα της απόσταξης, δεδομένου του χαμηλότερου σημείου βρασμού που έχει, στους 64,7 °C (το «καλό» οινόπνευμα, η αιθυλική αλκοόλη (C2H5OH) έχει σημείο βρασμού 78,2 °C).

  Μπορώ να εξηγήσω αυτό που αναφέρεις (δηλαδή πως τελικά το μεγαλύτερο μέρος της βγαίνει προς το τέλος της απόσταξης, στις λεγόμενες «ουρές» (tails/faints), ενώ θα έπρεπε να είναι ανάποδα) μόνο με ένα τρόπο:

  Είπες, πολύ σωστά, πως είναι ιδιαίτερα υδρόφιλη. Για το άν θα εξατμισθεί ρόλο παίζει κατά πόσο εκεί που βρίσκεται, η θερμοκρασία ξεπερνά το σημείο βρασμού της. Αν λοιπόν, είτε λόγω γεωμετρίας/σχήματος και μόνωσης του αποστακτήρα, είτε από άλλους λόγους (π.χ. μεγάλος όγκος υγρών/νερού), παρόλο που η θερμοκρασία που δείχνει το όποιο θερμόμετρο για το καζάνι γενικά, εκεί που είναι τα μόρια της μεθανόλης η θερμοκρασία δεν είναι η απαιτούμενη, τότε δεν θα σχηματισθούν ατμοί της. Όσο (με την πάροδο της απόσταξης) η θερμοκρασία αυξάνεται (ή.και μικραίνει ο εναπομείνας όγκος υγρών), κάποτε (προς το τέλος της απόσταξης) φτάνει το απαιτούμενο επίπεδο και γιαυτό την βλέπουμε να βγαίνει στο τέλος.

  Πάντως σε μια σωστή διαστασιολόγηση και σωστό χειρισμό / λειτουργία του αποστακτήρα αυτά, δηλ. η δημιουργία στρωμάτωσης εντός του καζανιού (αποφυγή => π.χ. με ανακάτεμα) ή παρομοίων φαινομένων άναρχης κατανομής θερμοκρασιών (π.χ. με την αποφυγή θερμογεφυρών, ρευμάτων αέρα γύρω από τον αποστακτήρα κλπ.) δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Αυτονόητο είναι επίσης πως πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική πλήρωση με υλικό ή η δυσανάλογη προθήκη νερού στον αποστακτήρα.

  Εσύ έχεις άλλη εξήγηση;

 213. Γιάννης Ιατρού said

  211: Απ΄το κουτί σου λέω, αχρησιμοποίητη που λένε😉 (εμ, εγώ φταίω τώρα, όταν ρίχνετε οι ίδιοι/ες λάδι στη φωτιά, ε;)

 214. sarant said

  208-9-11 Έχει ενδιαφέρον η προσπάθεια χρονολόγησης των ακληρημάτων. Θα επανέλθω ίσως.

 215. loukretia50 said

  Αναπόφευκτη η … ανάκριση!
  Αντιπαρέρχομαι κάθε ευθεία αναφορά στην ηλικία μου και δηλώνω απλά ότι κάτι που θυμάμαι από …τις αρχές της δεκαετίας του 60 μάλλον ήταν γνωστό από πιο παλιά.
  Και ο θείος μου που έμενε στα Γιάννενα πολλά χρόνια πριν, έλεγε συχνά «οι παγουράδες». Σύμπτωση?
  Μεταγενέστερη προσθήκη αστείου χαρακτηριστικού?
  Δεν ξέρω περισσότερα, ούτε μετράει σαν μαρτυρία, αλλά από περιέργεια θα ρωτήσω κι άλλους – όσοι ζουν ακόμη δηλαδή!

 216. Abecedar said

  Φέρτε μου ένα παγουρίνο….

  Αν δεν κάνω λάθος τα αποσιωπητικά στο γραπτό λόγο είναι τρία… κι όχι τέσσερα….

  Κατά τα λοιπά εξαιρετικά εύστοχο άρθρο. Συγχαρητήρια!!!

 217. Triant said

  212: Τι άλλη εξήγηση να έχω Γιάννη μου; Και που κατάλαβα τι λες το θεωρώ μεγάλη επιτυχία. Το οτι λόγω της υδροφιλίας της παραμένει στο ζουμί περισσότερο από το αναμενόμενο το διάβασα σε μια πτυχιακή (δύο, η μία κοπυπέιστ της άλλης!) και σταμάτησα εκεί. Την Χημεία στο ΕΜΠ, περίμενα να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα σπουδών για να την ‘περάσω’. Καταλαβαίνω όμως περίπου τι γίνεται, ιδίως στη Οργανική.
  Είχα μείνει με την εντύπωση πως ούσα υδρόφιλη παρέμενε προσκολλημένη στο νερό περισσότερο από το αναμενόμενο. Δηλαδή πως αν στο διάλυμα δεν υπήρχε νερό θα την κοπάναγε πρώτη αλλά τώρα που βρήκε το φιλαράκι της το τράβηξε λίγο παραπάνω (ανεξαρτήτως θερμοκρασίας).
  Αν έχεις όρεξη για πειράματα κάνε διπλή απόσταξη με τις ίδιες συνθήκες και δες αν στην δεύτερη που θα έχει λιγότερο νερό αλλάζουν οι αναλογίες.

  Μιας που όπως κατάλαβα το έχεις με την Χημεία, μπορείς να βρεις έναν δείκτη που να μπορεί εύκολα (και φτηνά) να δείχνει την περιεκτικότητα σε μεθανόλη ενός υγρού; Ένα φίλος που έχει και μια έδρα Χημείας σε Ελληνικό πανεπιστήμιο μου τόχει ξεκόψει. Οπότε σε προκαλώ 🙂

 218. Γιάννης Ιατρού said

  217: Κοίτα, υπάρχουν πολλά να πει κανείς για μείγματα, το θέμα δεν είναι απλό αν θέλεις να δεις τι συμβαίνει σ΄αυτήν την περίπτωση δηλ. με μείγματα, ήτοι «σχετική πτητικότητα»/«ισορροπία ατμών-υγρού» κλπ. (που μάλιστα η σύνθεσή τους αλλάζει κατά την διάρκεια της απόσταξης και την θερμοκρασία).
  Τα προηγούμενα τα είπα απλοποιημένα με την σκέψη, πως αφενός έχουμε διαφορική (παραδοσιακή) απόσταξη και επίσης πως όταν τα βιβλία λένε ότι κατά κανόνα η μεθανόλη βγαίνει στην αρχή, αν έχουμε το φαινόμενο που περιγράφεις, τότε κάτι πρέπει να έχει γίνει διαφορετικό στην λειτουργία / στήσιμο του αποστακτήρα.

  Για τον μετρητή που ρωτάς δεν έχω ιδέα, αν μάθω/δω/βρω κάτι θα στο στείλω με μέηλ.

 219. Γιάννης Ιατρού said

  218 (τέλος) Για απλό μετρητή εννοώ, αλλιώς θα μπλέξουμε με φασματοσκοπία micro-Raman, μία μη καταστροφική τεχνική για τα δείγματα, που χρησιμοποιεί ακίνδυνη ακτινοβολία και μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη χημική σύσταση ακόμα και από μικρούς όγκους δειγμάτων 🙂 🙂 🙂

 220. #208, 211, 213
  Δεν είναι του χαρακτήρα μου να κάνω τέτοια αστεία, και ζητώ συγγνώμη αν εκλήφθηκε ως τέτοιο. Το «παλιά» στο «πόσο παλιά» που έγραψα είναι επίρρημα, όχι ενικός, και ανταποκρινόταν στο «κυκλοφορεί από παλιά στα μέρη μου» που γράψατε. Θα έπρεπε να είχα γράψει «από πόσο παλιά». Και πάλι ζητώ συγγνώμη από τη Λουκρητία. 😦

  Πάντως, και τις τρεις εξηγήσεις για το «παγουράς» (σχήμα κεφαλιού, ύδρευση από τη λίμνη, άδειασμα (!) της λίμνης) τις θεωρώ απίθανες έως γελοίες. Τουλάχιστον, τα περισσότερα ακληρήματα για άλλες πόλεις που παρέθεσε ο Νικοκύρης στο παλιότερο άρθρο, εκτός από 2-3, έχουν κάποια λογική, κυρίως στη βάση προϊόντων και ασχολιών (γι’ αυτό πήγε ο νους μου στα καβούρια).

  Τέλος, το πραγματικό ακλήρημα των Γιαννιωτών, χρονολογούμενο τουλάχιστον από την εποχή του προπάππου μου (1865-1935) είναι «σ(υ)κωταράδες»! Το ακούσατε πρώτοι στου 40άκου! 🙂
  Αντίστοιχα, οι Γιαννιώτες αποκαλούσαν τους απέξω «τσιούρηδες» και «ντατσκαναραίους», με το τελευταίο να διατηρείται ακόμα στη γενιά μου, αλλά όχι των παιδιών μου.

 221. gpoint said

  # 149

  Η φανουρόπιτα πήγε χθες, ευλογήθηκε και καταβροχθίστηκε αυθωρεί και παραχρήμα λόγω σερνάμενης φήμης για τη ποιότητά της, να σου στείλω μια φωτό από το άδειο σκεύος για παρηγοριά αλλά να ξέρεις πως το πρωί ανήμερα πάνε οι ξεχασιάρηδες και οι λάτρεις της λειτουργίας, οι «γρήγοροι» πάνε στον εσπερινό της παραμονής, ευλόγημα της πίττας, μοίρσμα, φύγαμε !!

 222. Νέο Kid said

  https://sciencing.com/test-alcohol-methanol-8714279.html
  Drink responsibly! …

 223. sarant said

  220 Τηλεπάθεια;

  Προχτές βρήκα το «σκωταράδες» ή στον Κασομουλη ή στον Μαυροκορδάτο ή τέλος πάντων σε κείμενο της εποχής, κι έλεγα να σου το δείξω (αλλά φοβάμαι ότι δεν κράτησα σημείωση).

  Επειδή τους αρέσουν οι μεζέδες, έλεγε.

 224. loukretia50 said

  αχ! αυτοί οι ευαίσθητοι!
  Αφιερωμένη από καρδιάς η φανουρόπιτα!
  (Καρδούλες στο μαγειρικόν σκεύος? )

 225. loukretia50 said

  220. Συγνώμη για τη δική μου ανάρμοστη οικειότητα, σωστά το εξέλαβα, αλλά ήταν μεγάλος ο πειρασμός και δεν αντιστάθηκα!

  Κι έχω ακούσει για τους σκωταράδες, με προτίμηση στα των πουλερικών.

 226. dryhammer said

  220. Το σκωταράδες, κατανοητόν. Τα «τσιούρηδες» και «ντατσκαναραίοι» τι σημαίνουν;

 227. Γιάννης Ιατρού said

  222: Επειδή μας διαβάζουν και παιδιά:
  Προσοχή με το τεστ που περιγράφει, ειδικά με το διχρωμικό Νάτριο που χρησιμοποιεί για οξειδωτικό. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα οξειδωτικό (μην έχουμε και τίποτα φωτιές) κυρίως είναι πολύ τοξικό, είτε οι ατμοί του (εισπνοή) είτε αν το πιει κάποιος. Επίσης πολύ επικίνδυνο για τα μάτια κλπ. Χρήση ΜΑΠ, γαντιών, προστατευτικών γιαλών κλπ.!

 228. Triant said

  227: Γιατί. το θειικό τι είναι; Πορτοκαλάδα; 🙂
  Γενικώς λέω να μην το δοκιμάσω.

 229. Πέπε said

  226:
  Μα σ’ το εξηγησε: σημαίνουν και τα δύο ότι δεν είναι Γιαννιώτες! 🙂

 230. Γιάννης Ιατρού said

  228: Αγιασμός… 🙂
  Αλλά σκέφτηκα πως δεν είναι αναγκαίο να το χρησιμοποιήσεις (το H2SO3). Μπορείς (μόνο 🙂 ) με το διχρωμικό Νάτριο και με Ιώδιο (Ιωδιούχο Κάλι, χρησιμοποιείται και φαρμακευτικά/ιατρικά !) να κάνεις το τεστ, μόνο οπτικά (η αιθυλική χρωματίζεται, η μεθυλική όχι), δεν χρειάζεται να το μυρίσεις κλπ. έτσι όπως αναφέρει η μέθοδος με το θειικό οξύ. Γι αυτό και δεν το έλαβα υπόψη, αλλά σωστά λες, είναι κι αυτό πολύ επικίνδυνο/καυστικό (αλλά όχι τοξικό).

 231. Triant said

  230: 🙂
  Δεν μας κάνει γιατί αιθυλική θα έχει σίγουρα οπότε θα χρωματιστεί. Το αντίθετο θα ήταν πιό χρήσιμο. Βέβαια αυτό που θέλουμε δεν είναι ανίχνευση (μεθανόλη έχουν όλα) αλλά ποσοστό.

 232. Χαρούλα said

  #228 Αγιασμός γράφεις και σκέφτηκα και τα παγούρια για αγιασμό.παλιά σκαλιστά σιδερένια και τελευταία πλαστικά με στολίδια εικονίτσες και σταυρούς!
  Μετα την μετάληψη, άντε να δούμε και παιδάκια με παγουρίνο αγιασμό στις αίθουσες να ραντίζουν!!!😊😬😤

 233. #223
  Απίστευτο! Για θυμήσου, για βρες το… Τα σκωτοπλέμονα των αμνοεριφίων θεωρούνταν ο πιο γρήγορος κι εύκολος μεζές και υπήρχε πάντα σε αφθονία στα κρασοπλιά της πόλης. Κάτι σαν τις πίτες με γύρο (που πλέον λέγονται πιτόγυρα αν κατάλαβα καλά…) και τα σουβλάκια σήμερα.

  #225
  Κανένα πρόβλημα. Να είστε καλά.

  #226, 229
  Ντατσκανάρ(η)ς βγαίνει από το Ντάτσης (που είναι και επώνυμο) + -ικος = ντάτσικος + -άνα (μεγεθ. κατάληξη) = ντατσ(ι)κάνα + -άρης (κι άλλη μεγεθ. κατάληξη…) = ντατσκανάρης! 🙂 Ο Ντάτσης είναι αλβανικής αρχής, σημαίνει το γάτο, αλλά και μεταφορικά τον γυμνό. Εδώ με τη δεύτερη σημασία. Κάτι σαν ξεβράκωτος σε μεγάλο βαθμό.

  Το Τσιούρης είναι επίσης και επώνυμο, δηλώνει τον κατουριάρη (ή κατουρλή;), εξού και και η παιδική λέξη για το πέος, η τσιούρω. Κι αυτό αλβανικής αρχής, σημαίνει πηγή που πετά το νερό με δύναμη, πίδακας, σιντριβάνι.

 234. loukretia50 said

  Στο 33ο τεύχος της «Ήπειρωτικής Εστίας» 1955
  κεφάλαιο ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ – ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΤΙΧΟΠΛΑΚΙ
  σελ. 38-41
  γράφει για τους Τσιούρηδες και τους σκωταράδες. http://olympias.lib.uoi.gr/jspui/bitstream/123456789/27423/1/%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%87.%2037.%201955.pdf

  Μικρή αναφορά στο τεύχος 50 /Ιούνιος 1956
  Σελ. 59 Μπαντίδοι και Καραμπέρηδες

  https://docplayer.gr/71067176-1-i-1-it-1-ur-m-41-b-p-a-b-e-io-n-akadimias-athinon-l-v-miniaia-epitheorisis-io-annina.html

 235. dryhammer said

  233. Αν κατάλαβα καλά, όποιος δεν τσακίζει τις σκωταριές είναι ξεβράκωτος και κατουρημένος.

 236. loukretia50 said

  234 – α) Το τεύχος είναι σωστό, το λινκ βγήκε από άλλο, είναι από κείνα που με το κλικ ξεδιπλώνεται το πιντέφι.
  Αν μπορεί ας βοηθήσει κάποιος!

 237. #220, 226, 233, 234
  Και βέβαια, γράφοντας από μνήμης, τα μπέρδεψα, τσιούρης είναι ακλήρημα των Γιαννιωτών από τους έξω και όχι το αντίθετο, ζητώ συγγνώμην.

  #235
  Είναι λίγο «δωρική» η διατύπωση 🙂 αλλά, ναι! Όποιος δεν τρώει σκωταριές (και δεν κατουριέται από το πιώμα…) είναι ξεβράκωτος! 🙂

 238. sarant said

  233 Κασομούλης, Κεφ. 12 (Τόμος 2, σελ. 173 στην έκδοση που έχω, αλλά όχι στη στάνταρ)

  Ο Καψομούνης εμβήκεν εις το νησί των Ιωαννίνων και άρπαξεν την σύζυγον και τα παιδιά του, και τούτο ετρόμαξε τους Τούρκους.

  Οι Τούρκοι Ιωαννίται εκστράτευσαν έως έξω, και ενθυμούμενοι ότι οπίσω αφήνουν τις φαμελιές των εις τας χείρας των Ρωμαίων Γιάτρηδων -Σκοταράδες τω όντι- επίστρεψαν κατηγορώντας τους Ιωαννίτας ότι ήσαν γροικημένοι να αποστατήσουν και αυτοί.

  Ο Βλαχογιάννης σημειώνει το Γιάτρηδες με το: πολλοί Γιαννιώτες έποικοι απο το Ζαγόρι, κάναν τον πραχτικό γιατρό

  Για τους σκοταράδες λέει ότι ήταν φίλοι του κρασιού και των μεζεδων, κοκορέτσια κτλ

  Αλλού είδα ότι σκοταράδες έλεγαν ιδίως τους μουσουλμάνους Γιαννιώτες.

 239. Dong-ho Spiros Merimanis said

  το έχω γράψει και σε άλλη ανάρτηση του Σαραντάκου που αφορούσε το Γαβρόγλου:
  το να χρησιμοποιείται ο μέσος όρος για να μετρηθεί το πλήθος των μαθητών στα σχολεία δεν έχει νόημα, η Κεραμιδού κάνει απλώς προπαγάνδα για να περάσει την πολιτικήτης, το Σύριζα όμως και τα άλλα κόμματα θά ‘πρεπε να το είχαν επισημάνει και να χτυπούσαν αυτήν την επιλογή
  αλλά και η αναφορά στις μικρές τιμές που παρατηρούνται σε πολλά επαρχιακά σχολεία είναι αποπροσανατολιστική γιατί σ’ αυτά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, και κανένας λόγος για να παρθούν μέτρα

  η διαμάχη πρέπει να γίνει για τον προσδιορισμό ενός ανώτατου όριου, δηλαδή από πόσους μαθητές και πάνω σε μια τάξη υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση και διάδοση του κοβίντ
  αν υποθέσουμε ότι το ανώτατο όριο είναι 20, τότε θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα σ’ όλες τις τάξεις που έχουν >21 μαθητές
  η στατιστική υπηρεσία έχει αυτά τα στοιχεία, αλλά και να μην τα έχει τα έχουν οι διευθυντές των σχολείων και μπορούν να τα κοινοποιήσουν αμέσως
  φυσικά όλοι ξέρουμε ότι οι τάξεις που θα χρειαστεί να σπάσουν και τα σχολεία που θα πρέπει να προσλάβουν καθηγητές θα βρεθούν στο Περιστέρι στη Νεάπολη και στις άλλες λαϊκές συνοικίες παντού στην Ελλάδατων

 240. #238
  Ευχαριστώ!

 241. sarant said

  241 Ωχ και πάλι ωχ!

 242. Μαρία said

  Ίσως http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B9&dq=

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: