Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στα αποκαΐδια…

Posted by sarant στο 10 Σεπτεμβρίου, 2020


Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κάηκε ολοσχερώς προχτές τη νύχτα. Λέγεται, αλλά δεν έχει σημασία, ότι η φωτιά ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν ξέσπασαν επεισόδια επειδή πρόσφυγες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Λέγεται, αλλά δεν έχει σημασία. Και δεν έχει σημασία επειδή η προχτεσινή συμφορά ήταν προδιαγεγραμμένη. Όταν σε έναν χώρο που έχει χωρητικότητα 3.500 ατόμων στοιβάζονται 13.000 μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τότε η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά είναι θέμα χρόνου.

Η πανδημία δεν ήρθε χτες. Εδώ και μήνες πολλοί το φώναζαν, ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή. Ότι δεν μπορείς να τηρήσεις αποστάσεις όταν οι άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σαν σωροί σκουπιδιών. Ότι δεν μπορείς να έχεις ατομική υγιεινή όταν αντιστοιχεί μία βρύση σε 1300 άτομα.

Mεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, που από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ειδικά στο μεταναστευτικό κάνει συνεχώς σπασμωδικές κινήσεις καθώς θέλει να καθησυχάσει το καθόλου ευκαταφρόνητο ξενοφοβικό κομμάτι της εκλογικής της βάσης. Αμέσως μετά τις εκλογές κατάργησε το υπουργείο Μετανάστευσης, σε ένα συμβολικό κλείσιμο ματιού στην αδωνομπογδανική της πτέρυγα, για να αναγκαστεί μερικούς μήνες μετά να το επανιδρύσει. Σχετικά νωρίς προανάγγειλε -και πολύ σωστά- ότι θα συνεχίσει την αποσυμφόρηση των νησιών -μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης, το διάστημα που ηταν αυτός αρμόδιος για τη μετανάστευση είχε δώσει και χρονοδιάγραμμα- για να υποχωρήσει κακήν κακώς με τους πρώτους κρωγμούς μιας δράκας ακροδεξιών που διαδήλωναν έξω από τους χώρους που είχαν προδιαγραφεί για την υποδοχή όσων θα έρχονταν απο τα νησιά.

Βέβαια, παρέλαβε μιαν ήδη δύσκολη κατάσταση -τον Ιούλιο του 2019 η Μόρια είχε ήδη ξεπεράσει τα όρια της χωρητικότητάς της, καθώς στέγαζε 5.500 άτομα. Και βέβαια μεσολάβησαν δυο αστάθμητοι παράγοντες που δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα, αφενός η απόφαση του Ερντογάν να εκβιάσει την ΕΕ ανοίγοντας τη στρόφιγγα του προσφυγικού, και αφετέρου η πανδημία. Οπότε, πρέπει να αναγνωρίσουμε σαφή ελαφρυντικά, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε και την ιδεοληψία της κυβέρνησης, που την επανέλαβε ο πρωθυπουργός χτες, ότι (με εξαίρεση 400 ασυνόδευτους ανήλικους) δεν θα μεταφερθεί κανείς στην ενδοχώρα. Αλλά η υπόσχεση του πρωθυπουργού για ταχείες διαδικασίες ασύλου και ταχείες απελάσεις ήταν χιμαιρικές -πώς ν’ αντεπεξέλθει ο υποστελεχωμένος μηχανισμός του ελληνικού κράτους όταν χώρες πολύ πιο ρονταρισμένες από τη δική μας, όπως Γερμανία και Σουηδία, γνωρίζουν τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των διαδικασιών;

Όμως η βασική ευθύνη βρισκεται αλλού -πιο πάνω. Βρίσκεται στην ΕΕ, που, καθώς είναι δέσμια των ακροδεξιών μειοψηφιών που ανεβάζουν κυβερνήσεις σε πολλές χώρες, αρνείται αυτοκτονικά να συνολικοποιήσει το πρόβλημα, να ισοκατανείμει τους πρόσφυγες σε όλη την ενωσιακή επικράτεια, και θέλει να μετατρέψει τις χώρες της πρώτης γραμμής, κυρίως Ελλάδα και Ιταλία σε «Μόρια της Ευρώπης» -γι’ αυτό και προσφέρει χρήματα αφειδώς αρκεί να λείψει το κακό από τα μάτια της.

Κι όμως, μια Ευρώπη που γερνάει και παρακμάζει δημογραφικά, που έχει σήμερα το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ το 1900 είχε το 20% (τα νούμερα τα παραθέτω από μνήμης, διορθώστε αν κάνω λάθος), που παρουσιάζει πολύ χαμηλούς δείκτες γονιμότητας, μόνο να ωφεληθεί θα είχε από τη μετάγγιση νέου αίματος. Και σε κάθε περίπτωση, αν το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα, η λύση πρέπει να είναι συνολικά ευρωπαϊκή -δεν μπορεί ένας «εταίρος» να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών, όπως θέλει το κλισέ και οι άλλοι να αδιαφορούν ή στην καλύτερη περίπτωση να στέλνουν εμβάσματα.

Και βέβαια αυτή η κατάσταση μάς εξαχρειώνει, μας κάνει κάθε μέρα και χειρότερους, πιο κακούς, λιγότερο γενναιόδωρους. Πάνω σ’ αυτή την πτυχή διάβασα ένα κείμενο του Κωστή ΠαπαΙωάννου, που το μεταφερω εδώ και μ’ αυτό κλείνω περιμένοντας, κυρίως, τις δικές σας απόψεις.

‘Ενα θηριώδες συμβάν
Κάποτε θα μιλάνε κάποιοι παπούδες σε κάποια εγγόνια για τη νύχτα που κάηκε η Μόρια. Μπορεί να ήταν εκεί, μπορεί όχι. Αλλά πάντα παπούδες μιλούσαν σε εγγόνια για καταυλισμούς που κάηκαν τα παλιά τα χρόνια.
Κι εμείς;
Εμείς μπορούμε εύκολα να λέμε ότι στη Μόρια κάηκε η πολιτική της κυβέρνησης. Ισχύει. Μπορούμε να λέμε ότι κάηκε η πολιτική που δημιούργησε τη Μόρια και η ΕΕ δεν είναι καθόλου αθώα. Ισχύει. Ευκολάκια όμως αυτά. Από εκεί και πέρα τι λέμε είναι το θέμα.
H ολοσχερής καταστροφή της Μόριας είναι κομμάτι αλυσίδας αδιεξόδων. Αδιέξοδα στη μη διαχείριση υγειονομικών θεμάτων στις κλειστές δομές, αδιέξοδα στον εγκλωβισμό με τον γεωγραφικό περιορισμό, αδιέξοδα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Κάποτε θα γινόταν, έγινε με τον χειρότερο τρόπο. Με συγκρούσεις για την καραντίνα που έγιναν φυλετικές συγκρούσεις και έπειτα έγιναν φωτιά που έκαψε τα πάντα. Κι αυτούς κι εμάς.
Η καταστροφή αυτοτελώς είναι μεγάλο γεγονός. Με τεράστιες συνέπειες στην ήδη καταστροφική διαχείριση, με τεράστιες συνέπειες για τους ανθρώπους αυτούς και την κοινωνία της Λέσβου. Από πού να το πιάσεις…
Καμιά αισιοδοξία ότι η καταστροφή θα μας κάνει να τα δούμε καλύτερα. Η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να κάνει στη Λέσβο αυτό που της κάνει η Ευρώπη. Με ακόμα χειρότερους όρους.

Γίνεται χειρότερα από τη Μόρια; Κι όμως, μπορεί να γίνεται.

Στο μεταξύ μετανάστες και αιτούντες άσυλο θα συνεχίσουν να βουλιάζουν και να καίγονται. Στο μεταξύ οι εντάσεις θα αυξάνονται. Στο μεταξύ το αδιέξοδο θα μεγαλώνει, το αίσθημα ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα θα γίνεται απόλυτο. Και τριγύρω οι μαύρες συμμορίες των λύκων…
Η καταστροφή σε μικροεπίπεδο θα προκαλέσει έναν μικρό σεισμό. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη μια τέτοια παταγώδης αποτυχία. Σε πρώτο στάδιο, άρχισε ήδη ένας μηχανισμός με 3-4 υπουργούς, αναπληρωτές, υφυπουργούς και κάμποσους γενικούς, με και χωρίς αρμοδιότητες, να παίζει βόλεϋ με μια πολύ καυτή πατάτα.
Κι ενώ το σύστημα της εισόδου καταρρέει, στο εσωτερικό τα ίδια και χειρότερα: διακηρυγμένη πλέον επισήμως θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν έχει ευθύνη για την ενσωμάτωση των προσφύγων (τάδε έφη Μηταράκης).
Μαντάρα παντού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μεγάλη τραγωδία είναι ότι κι εδώ και στας Ευρώπας θα συζητάμε μόνο πού και πώς θα φτιάξουμε την καινούρια Μόρια. Και πώς ως τότε θα κρατάμε κάμποσες χιλιάδες ανθρώπους μακριά με τα ΜΑΤ.

Μακριά να ‘ναι κι όπου να ‘ναι. Αέναη συνταγή του αργού εκφασισμού μας.

164 Σχόλια προς “Στα αποκαΐδια…”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  > αντιστοιχεί μία βρύση σε 1300 άτομα.

  Και λοιπόν;
  Αντιστοιχούν 66 δευτερόλεπτα και μισό στον καθένα.

  24*60*60/1300 = 66,46154

  Μέχρι και λούσιμο μπορείς να κάνεις…

 2. Αφού δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική ενότητα, όλα τα κακά είναι πιθανά. Μήπως από εταίροι, με τα λεφτά που μας δίνουν, γίναμε εταίρες;

 3. Ατακάμα said

  Μιλάμε για εμπρησμούς και δεν έχει σημασία; Θλιβερό τουλάχιστον, όσο μεγάλη και να είναι η ιδεολογική αγκύλωση με το συγκεκριμένο θέμα.

  Επίσης αν θέλουμε να μην πεθαίνουνε τζάμπα και βερεσε άνθρωποι στη θάλασσα ας ρίξουμε μια ματιά πόσο μειώθηκαν οι νεκροί κατά τη διάρκεια Σαλβίνι στην Ιταλία.

  Βέβαια ο ανθρωπισμος της πολιτικής ορθότητας σήμερα επιτάσσει να προτιμούμε να έρχονται πλείστοι όσοι παρατυποι μετανάστες και ας πνίγονται οι μισοί στη θάλασσα.

  Δεν πειράζει και αν βάλανε μόνοι τους τη φωτιά, δεν πειράζει και αν πνίγονται οι μισοί. Ο ανθρωπισμός της νέας αριστεράς ιν ε σνατσελ που λέμε και μεις οι νέοι

 4. Γς said

  3:

  >σνατσελ που λέμε και μεις οι νέοι

  σνίτσελ που λέμε και μεις οι γέροι

 5. Γς said

  2:

  >με τα λεφτά που μας δίνουν, γίναμε εταίρες;

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Το κράτος έχει υποχρέωση να στεγάσει αξιοπρεπώς τους αιτούντες άσυλο. Όταν τους στοιβάζει στη Μόρια, υπεύθυνο για τον εμπρησμό είναι το κράτος.

 7. leonicos said

  Αέναη συνταγή του αργού εκφασισμού μας

  το ‘αργού’ τί το ήθελε;

  πές του να το σβήσει

 8. Γς said

  Πάλι φωτιά στο Ν. Βουτσά.

  Στο ίδιο σημείο που άρχισε η φωτιά το 2018, που έκαψε το Μάτι.

  Δεν έμεινε όμως τίποτα να κάψει, προς τα κάτω. Γι αυτό άλλαξε ρότα και πάει για φρέσκα. Καλλιτεχνούπολη μεριά

 9. Ατακαμα said

  @6 Το κράτος θα κάνει μέχρι εκεί που μπορεί και από πουθενά δεν υποχρεώνεται να κάνει παραπάνω. Ούτε τους προσκάλεσε ούτε τους εγγυήθηκε τίποτα. Η επιλογή να έρθουν ήταν δική τους.

  Αν φτάνουν στο ακραίο σημείο να βάζουν μέχρι και φωτιά στη χώρα όπου έφτασαν παράνομα, το κράτος έχει δικαίωμα να μην εξετάσει καν τις αιτήσεις ασύλου τους, σύμφωνα και με το Δουβλίνο 3.

  Πόσες φωτιές βάλανε οι μικρασιάτες το ’20; Εσείς που σας αρέσει να εξισώνετε βουνά με θάλασσες κάντε την έρευνά σας.

  Θα μπορούσε στην έρευνα να βοηθήσει και ο κύριος Παπαδημούλης, και βουλευτές όλων των κομμάτων βεβαίως βεβαίως

 10. ΓιώργοςΜ said

  9 Οι μικρασιάτες πήραν ένα κλήρο γης ο καθένας κι ενσωματώθηκαν, αργά ή γρήγορα, αν και όχι με βελουδένιο τρόπο.

 11. Γς said

  9:

  >Θα μπορούσε στην έρευνα να βοηθήσει και ο κύριος Παπαδημούλης

  Οξω ρε!

  http://www.youtube.com/watch?v=I3Py-b5ULDA

 12. Γς said

  μετανάστες, πρόσφυγες και μικρασιάτες

  ανίερες συγκρίσεις

 13. LandS said

  0. «δεν μπορεί ένας «εταίρος» να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών, όπως θέλει το κλισέ και οι άλλοι να αδιαφορούν ή στην καλύτερη περίπτωση να στέλνουν εμβάσματα»

  Ναι, αλλά αν ο «εταίρος» ο ίδιος, για εκλογικοπελατειακούς λόγους, δεν δέχεται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς του, να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας γιατί οι άλλοι να δεχτούν ενώ τους καίνε και τους κόφτουν οι ίδιοι εκλογικοπελατειακοί λόγοι; Είναι δηλαδή αυτός ο έξυπνος και οι άλλοι είναι οι κουτόφραγκοι;

 14. Ατακαμα said

  @10 Κλήρο πήραν όσοι εγκαταστάθηκαν σε αγρούς της Μακεδονίας και άλλων αραιοκατοικημένων περιοχών. Όσοι ήταν στα αστικά κέντρα ζούσαν σε συνθήκες τρισχειρότερες από τους σημερινούς μετανάστες της παγκοσμιοποίησης.

  Χαρακτηριστικά, χιλιάδες μικρασιάτες πέθαναν από τύφο και άλλες ασθένειες κατά τη διαμονή τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

  Κακώς βέβαια αναφέρομαι και γω στους μικρασιάτες κάνοντας χρήση της ισοπεδοτικής λογικής των παπαδημούληδων και των απανταχού ανθρωπιστών της ελίτ, αλλά δε γίνεται μια ζωή δυο μέτρα και δυο σταθμά.

  Το μόνο σίγουρο είναι πως ο διεθνισμός που προβάλλουν συγκεκριμένες τάξεις της δυτικής ελίτ μέσα από τα μίντια, το νετφλιξ, ΜΚΟ, κόμματα, αθλήματα κλπ δε βρίσκει την παραμικρή ανταπόκριση στον κόσμο όπως αποδυκνείουν και τα εκλογικά αποτελέσματα απανταχού σε Ευρώπη και Αμερική.

  Όσοι επιμένουν να στηρίζουν μια θνήσκουσα ελιτίστικη ιδεολογία, προσωπικά μου θυμίζουν τους Πασόκους του 2009.

 15. sarant said

  9 Πριν μπει η φωτιά δηλαδή το κράτος πληρούσε τις υποχρεώσεις του; Τι υποκρισία είναι αυτή πάλι;

 16. Ατακαμα said

  @15 Για πριν τη φωτιά αναφερόμουν. Τηρούσε τις υποχρεώσεις του στο βαθμό που μπορεί. Κανείς δεν υποχρεώνει ένα κράτος να λειτουργεί μόνο για τους παράτυπους μετανάστες.

  Δε θα ήταν κράτος στην περίπτωση αυτή. Από τη στιγμή που εσύ ως μετανάστης αποφασίζεις να σκάσεις 5 χιλιάρικα στον λαθρέμπορο να σε φέρει στην Λέσβο, αναλαμβάνεις και τις ευθύνες σου. Ενήλικας είσαι και εσύ όπως είναι και ο πολίτης του κράτους, στο οποίο εισχωρείς παράνομα, και ο οποίος θα επωμιστεί το οικονομικό κόστος. Χώρια βέβαια τη συνεχή εγκληματικότητα των διαμενόντων στη δομή όπως καταγγέλουν συνεχώς οι τοπικεί φορείς και βουλευτές ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ.

 17. Ατακαμα said

  Αποδεικύουν*** πω πω….

 18. sarant said

  16 Αιτούντες άσυλο είναι.

 19. rizes said

  ΑΝΩΦΕΛΗΣ ΚΩΝΩΨ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2012/08/07/%ce%b1%ce%bd%cf%89%cf%86%ce%b5%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%ba%cf%8e%ce%bd%cf%89%cf%88/

 20. Ατακαμα said

  @18 Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, γραφειοκρατικό είναι το ζήτημα. Προφανώς και σήμερα όποιος μπει παράνομα σε ξένη χώρα θα ζητήσει άσυλο. Χαζός είναι;

  Ανθρωπιστές διεθνιστές ζείτε τις τελευταίες μέρες της Ρώμης, συγκατηθείτε και κρατήστε κάτι και για το χειμώνα θα συμβούλευα ταπεινά. Και σταματώ εδώ γιατί αρκετά καταχράστηκα το χώρο του μπλογκ σήμερα.

 21. Έχει ένα πλεονέκτημα το τουίτερ λοιπόν, είναι εύκολο να κλείνεις τα αυτιά ή τα μάτια σου εν προκειμένω και να μη συγχύζεσαι.

 22. Μυλοπέτρος said

  Ο πατέρας μου στην κατοχή πήγε στη μεση Ανατολή. Πριν φτάσει όμως εκεί, πέρασε στην Τουρκία. Νόμιμα; Όχι βέβαια.
  Άρα το θέμα δεν έχει να κάνει με νόμους και προφήτες αλλά με τα αίτια που οδήγησαν στην εμφάνιση του φαινομένου. Το να τονίζουμε λοιπόν το ότι ήλθαν οι ανθρώποι αυτοί παράνομα στη χώρα μας απλώς είναι ο φερετζές στις φοβίες μας. Είναι όλοι τους καλοί. Ασφαλώς και όχι αν και ο ορος καλος χρειάζεται διευκρίνιση. Είναι αυτονόητο ότι μεταξύ τους υπάρχουν και φανατικοί, και ποινικοί, αλλά και σε διατεταγμένη υπηρεσία. Όταν όμως τους τσουβαλιάζεις όλους μαζί στην ουσία στρατολογείς τους φιλήσυχους και κυρίως τα παιδιά, αχ τα παιδιά, για όλους αυτούς.
  Όσον αφορά δε τους καλούς πράγματι μικρασιάτες, ας θυμηθούμε πως τους συμπεριφέρθηκαν οι της παλιάς Ελλάδας. Και οι μεν και οι δε Έλληνες. Ας μη περιορίζουμε λοιπόν το θέμα στην καταγωγή. Ας μετρήσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις χρησιμοποιώντας σταθερό μέτρο και όχι άλλο την κάθε φορά.

 23. gbaloglou said

  13 Μήπως όμως όταν ο συγκεκριμένος εταίρος αντιλαμβάνεται ότι οι άλλοι εταίροι δεν δέχονται να διαμοιραστούν οι παράτυποι μετανάστες ισότιμα σε όλους … τότε ακριβώς αυξάνεται κατακόρυφα η αντίδραση του;

 24. Aghapi D said

  Εκτός από την καθημερινή φρίκη και τη φρίκη τής φωτιάς, έχουμε και όσους χαίρονται με την καταστροφή
  Αδυνατώ να το συνηθίσω
  Ούτε και θέλω

 25. LandS said

  20 και πριν

  Και θα πάρουμε ένα πολύ γερό μάθημα στις 3/11/20, αμερικανιστί 11/3/2020

 26. Μυλοπέτρος said

  Καλοί. = Καλοί;
  Προς Θεού! Αλλάζει το νόημα.

 27. @ 16
  τηρεί τις υποχρεώσεις του στον βαθμό που τον αφήνει ο υπουργός ανάπτυξης και οι παρατρεχάμενοί του.
  Σε καμία περίπτωση δε έκανε το κράτος αυτά που (ηθικά αν μη τι άλλο) όφειλε να κάνει.
  Η φωτιά ήταν άτυπο κομμάτι μιας πολιτικής «καθαρής» από μετανάστες. Όπως την οραματίζονται πολλά στελέχη και φυσικά ψηφοφόροι της κυβέρνησης.
  Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε σε τέτοια συζήτηση.

  Πολύ ωραίο το κείμενο Νικοκύρη.
  Ευχαριστούμε

 28. ΓιώργοςΜ said

  14 Στη γιουγκοσλαβική κρίση, κάποιος είχε αναφέρει μια (σέρβικη νομίζω) παροιμία: «Όταν σου πετάνε πέτρες, πέτα ψωμί». Ούτε εκεί ακολουθήθηκε.

  Όσο για τους μικρασιάτες πρόσφυγες, δεν πήγαν κατευθείαν στα χωριά ή τους συνοικισμούς όπου κατέληξαν, πέρασαν καναδυό χειμώνες σε καταυλισμούς στον Πειραιά και αλλού. Το μοίρασμα της γης έγινε αργότερα, η αποδοχή ήρθε αρκετά αργότερα.
  Όμως υπήρχαν η ενοχή του κράτους, το οποίο προκάλεσε ή δεν απέφυγε την καταστροφή, και συνακόλουθα βούληση για ενσωμάτωση.

  Φυσικά δεν υπήρχαν τόσο πολλές διαφορές σε πολιτισμικό/πολιτιστικό υπόβαθρο, ούτε τέτοια διαφορά οικονομικών μεγεθών ΕΕ-χωρών καταγωγής, ούτε ΕΕ γενικώς. Υπήρχε και μια αγροτική οικονομία όμως, και γη που ζητούσε χέρια.

  Εστιάζω όμως τη διαφορά στη βούληση για λύση. Τότε, για όποιους λόγους, υπήρχε, τώρα όχι.

 29. gbaloglou said

  28 Και για να τελειώνουμε μ’ αυτήν την σύγκριση: όσο δύσκολη κι αν ήταν η απορρόφηση των Μικρασιατών προσφύγων, ο αριθμός τους ήταν πολύ συγκεκριμένος, ενώ τώρα…

 30. LandS said

  23
  Μα θέλουν. Το 15-16 πέρασαν πολλοί περισσότεροι, ίσως και 30 φορές, πρόσφυγες απο τις περίπου 33.000 που είχαμε τέλος του 16. Και με πολλές δομές στην ενδοχώρα. Που πήγε τόσος κόσμος;
  Ιούλιο του 19 η Μόρια είχε 5.300 (κακώς, χωράει λιγότερους). Σεπτέμβριο 19 είχε 25.000. Όταν ξέσπασε το κακό προχτές 13.000.

 31. gbaloglou said

  30 Όχι ΠΛΕΟΝ, εξ ου και κλείσιμο βορείων συνόρων μας, κλπ κλπ

 32. 15anna said

  Με προλαβε ο Μυλόπετρος στην αναλογία με τους μικρασιάτες πρόσφυγες. Ενα ακόμα σχόλιο. Μήπως καλό θα ήταν να διαφοροοποιούμε τι εννούμε με ΕΕ? γιατι, όσο ξέρω, είναι τα κ΄ρατη-μέλη στο Συμβούλιο που αρνουνται να εφαρμόσούν την προταση της Επιτροπης να δεχτούν ο,τι μερίδιο τους αναλογεί από τους αιτούντες άσυλο, Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε. Τελικά η ΕΕ ειναι τα κράτη-μέλη. Και όχι οι θεσμοί από κοινού.

 33. nikiplos said

  Καλημέρα κατ’ αρχήν.

  (21@ δεν νομίζω ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα ευχάριστο να συζητήσει κανείς θέμα, ώστε να μην συγχυστεί)

  Κάποιες λεπτομέρειες, γιατί είδα να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια λάθη.

  α. Κανείς δεν σκάει τίποτε στον δουλέμπορο. Αυτό έχει πλέον αποδειχθεί για να το συζητάμε ακόμη, επειδή κάποιοι εκφέρουν τα Συριακά παραδείγματα. Για τον ξεβράκωτο του Πακιστάν, 5.000€ είναι ότι για εμάς τα 500.000€.
  Αυτό που γίνεται είναι ότι οι δουλέμποροι τους φέρνουν μέσω των ροών και τους προωθούν, τους εγκαθιστούν και μετά είναι υποχρεωμένοι (με διάφορα ενέχυρα, πχ την πίσω οικογένεια) να εργαστούν για ν-χρόνια πριν αποελευθερωθούν. Οι προσφερόμενες εργασίες είναι είτε φράουλες, είτε εργάτες, είτε μάτια της μαφίας (καθάρισμα τζαμιών σε φανάρια, πωλητές λαχουριών-πλαστικών, κλπ).

  β. Αυτοί από εκεί που φεύγουν, δεν ξέρουν ούτε την πόλη μετά το χωριό τους κατά που πέφτει. Επομένως κάποιοι άλλοι τους παίρνουν και τους φέρνουν. Για να το κάνουν αυτό πρέπει:
  1. Να διασχίσουν το Ιράν
  2. Να διασχίσουν την Τουρκία
  Και οι δύο αυτές χώρες είναι αδιάβατες χωρίς την συνεπικούρηση του επίσημου κράτους. Για πρακτικούς λόγους, πχ στο Ιράν η πώληση της Βενζίνης απαγορεύεται χωρίς άδεια. Πως θα γεμίσει το φορτηγό που τους μεταφέρει?

  γ.Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ιδέα τι έστιν Ελλάδα, ΕΕ. Έρχονται από τις ροές και πάνε όπου τους πάνε. Γεννάται το ερώτημα ποιοί είναι «οι ροές»? Παλιά τους έλεγαν δουλέμπορους. Μετά outsource businessmen. Τώρα πάλι δουλέμπορους. Δύο κράτη-δουλέμποροι είναι εγνωσμένοι. Η Τουρκία και το Ιράν.

  δ. Μόλις ο παράτυπος μετανάστης εισέλθει στην ημεδαπή πηγαίνει στο τοπικό γραφείο και αιτάται άσυλο. Μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή του μπορεί να πάρει και 3 χρόνια. Επομένως για το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα, τουλάχιστον μέχρι πρότεινος. Παλαιότερα που δεν υπήρχαν τόσα πολλά αιτήματα για άσυλο, έδινε στοιχεία και όταν τον ρωτούσαν από που είναι, απαντούσε Γερμανός ή Σουηδός, ώστε βάσει συνθηκών να εκκινήσει διαδικασία με τις πρεσβείες ώστε να δύναται να επαναπροωθηθεί, εάν πράγματι επιβεβαιωθεί. Όμως τώρα που οι ροές είναι τόσο μεγάλες, αυτά έχουν χάσει το νόημά τους.

  ε. Απαγορεύεται η απέλαση, που τρεντάρει σήμερα στο κελαηδιστήρι. Μόνο με τη συνεργασία της χώρας που προήλθε και αν και πάλι υπό πολλές προϋποθέσεις. Γι’ αυτό ο Μπερλουσκόνι είχε ιδρύσει κάμπικνγκ στη Λιβύη σε συνεργασία με τον Καντάφι και τους πήγαινε εκεί, αλλά μετά που έριξαν τον πρόεδρο, το εγχείρημα πήγε άκλαφτο. Κανείς δεν θα σε αφήσει να ξεμπαρκάρεις στη χώρα του καράβι με μετανάστες. Είναι απλό.

  Επομένως βλέπουμε για το Μεταναστευτικό ως πρόβλημα:
  α. Είναι πρόβλημα γεωστρατηγικής και όχι απλό πρόβλημα προσφύγων ή απόρων. Στηρίζεται σε οργανωμένες υποδομές, στρατιωτικά και οικονομικά ισχυρές με δράσεις σε όλον τον κόσμο.
  β. Υπερβαίνει σε μέγεθος τις δυνατότητες της χώρας μας. Γι’ αυτό και η «παιδική χαρά» που παίζουμε εδώ και 10-15 χρόνια. Δύσκολες οι λύσεις και σε ό,τι μας αφορά με αρκετά δυσάρεστες επιμέρους δράσεις.
  γ. Ως χώρα έχουμε ιδιαιτερότητα να έχουμε αμφισβητούμενη κυριαρχία. Επομένως δεν μπορούμε έτσι άκριτα να εγκαταστήσουμε ισλαμικούς πληθυσμούς οπουδήποτε. Θα ήταν ανεύθυνο κάτι τέτοιο.
  δ. Μεσούσης της άγριας κρίσης και της χρεοκρατίας, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Ούτε κιμπαριλίκια μπορούμε (Ανοιχτά σύνορα) ούτε έχουμε ή μπορούμε να στήσουμε υποδομές που να αρχίσουν να ενσωματώνουν στην κοινωνία μας μέρος των μεταναστευτικών ροών. Εδώ έχουν αποτύχει οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, αλλά και πολλοί άλλοι στην ΕΕ.
  στ. Έχει ευάλλωτες χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, αλλά μόνο η Ελλάδα είναι 10μύρια κι αδύναμη, οι υπόλοιπες δύο είναι μεγάλες και ισχυρές χώρες.

  Μοιραία λοιπόν αυτό οδηγεί:
  α. Σε πολιτικές δυσάρεστες, που θα αναγκαστούμε να διατηρήσουμε πχ κλειστές δομές – Μόριες
  β. Σε γκετοποίηση περιοχών πχ Κέντρο Αθήνας σήμερα, Μυτιλήνη αύριο κλπ.
  γ. Σε συντηρητικοποίηση και ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση του χαμηλού πληθυσμού σε όλη την ΕΕ. Ήδη στην Γαλλία σκέφτονται την επόμενη μέρα των εκλογών, εκλογών που είναι δεδομένο ότι θα τις κερδίσει η Μαρί.

 34. sarant said

  29 Ενώ τώρα η γερασμένη Ευρώπη των 450 εκατ. μια χαρά μπορεί να απορροφήσει (και χρειάζεται) πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες.

  32 Δικιο έχετε

 35. sarant said

  33τελος Δεδομενο ότι θα τις κερδίσει η Μαρίν; Τα ίδια λέγανε και το 2017

 36. geobartz said

  (α) «…Όταν σε έναν χώρο που έχει χωρητικότητα 3.500 ατόμων στοιβάζονται 13.000 μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τότε η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά είναι θέμα χρόνου…».
  # Από μια σκοπιά (την αντιπολιτευτική τοιαύτη) φαίνεται σωστή αυτή η παρατήρηση. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, την οποία αποσιωπούμε: Ότι δηλαδή τη φωτιά την έβαλαν κάποιοι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, τους οποίους εμείς (φαίνεται να) δικαιολογούμε!

  (β) «μια Ευρώπη που …. μόνο να ωφεληθεί θα είχε από τη μετάγγιση νέου αίματος».
  # Και η μετάγγιση αίματος έχει όρια: Τι γίνεται άραγε σε έναν οργανισμό αν του «μεταγγίσπουμε» υπερβολική ποσότητα αίματος;; Και αλλιώς: Πόσους μπορείς να «φιλοξενήσεις» μέσα στο σπίτι σου;; Πέντε; Δέκα; Δεκαπέντε; Κάποτε θα πεις όχι άλλοι, δεν χωράνε!

  (γ) «μετανάστες και αιτούντες άσυλο θα συνεχίσουν να βουλιάζουν και να καίγονται», σερ Παπαϊωάννου έφη.
  # Κανένας μετανάστης δεν βούλιαξε ούτε κάηκε τα τελευταία χρόνια. Τέτοια συμφορά παθαίνουν ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και πρόσφυγες. Στο Δημοτικό πήγες …σερ Παπαϊωάννου;;

  (δ) «Μακριά να ‘ναι κι όπου να ‘ναι. Αέναη συνταγή του αργού εκφασισμού μας».
  # Να και μια σωστή κουβέντα από τον σερ Παπαϊωάννου. Έχει το γνώθι σ’ αυτόν!

 37. Pedis said

  Τα ματ στο καθήκον

 38. Γιωργής said

  Ασπιρίνες για τον καρκίνο είναι όλα όσα λέγονται και γίνονται για τους πρόσφυγες – μετανάστες.

  Μήπως να μιλήσουμε για τους λόγους που δημιουργούν τους πρόσφυγες – μετανάστες και να προσπαθήσουμε να τους εξαλείψουμε;;

  Όλα τα άλλα είναι φιλολογίες για να καθησυχάσουμε τες ένοχες συνειδήσεις μας.

 39. Pedis said

  Τρώνε μεγάλο κόλλημα οι ακρο/δεξιοί με τα στρατόπεδα συγκεντρωσης στα ξερονήσια.

  https://www.efsyn.gr/node/259155

  Είπαμε, φιλελευθερη παράταξη της πεφωτισμένης δημοκρατικής κεντροδεξιάς η ΝΔ.

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  39 Ελύσσαξες. Μη δεις άνθρωπο να τιμάει τις ιστορικές του καταβολές…

 41. Χαρούλα said

  Και στης Μόριας την ολόμαυρη ράχη… ξεπετάχθηκαν αμέσως γαϊδουράγκαθα!😢😤 https://www.imerodromos.gr/o-velopoylos-pire-vathmo-anthypofasista/

 42. Μυλοπέτρος said

  Αν πράγματι δεν είναι τυχαία η φωτιά μιλάμε για έγκλημα. Εκτός και αν ο εμπνευστής ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία οπότε για τους εντολείς του ήταν ήρωας. Το ερώτημα όμως παραμένει. Αν οι συνθήκες ήταν ανθρώπινες και οι φιλοξενούμενοι εκεί αισθανόταν ανθρώπινα, θα επέτρεπαν την εξάπλωση της φωτιάς; Η μήπως θα έκαμναν ο,τι ήταν δυνατόν να περιοριστεί; Μήπως τη φωτιά την είδαν σαν ένα είδος θείας δίκης; Και ακόμα σαν ευκαιρία να τελειώνουν τα βάσανά τους, ή σαν ένα ειδος εκδικησης;
  Πολλά εκατομμύρια σπίρτα ανάβουν κάθε στιγμή. Το αν θα βάλουν φωτιά στο δάσος στο τζάκι ή στο τσιγάρο εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν την κάθε στιγμή

 43. Καλημέρα
  Κατάργησε το υπουργείο Μετανάστευσης, το επανίδρυσε και το ενίσχυσε βάζοντας υπουργό και αναπληρωτή υπουργό.
  13 Εμ. Πες τα ντε.
  22 Το ίδιο
  Εν τω μεταξύ οι «τοπικοί άρχοντες» (περιφερειάρχης και δήμαρχος) που εκλέχτηκαν με σημαία το να φύγουν όλοι οι πρόσφυγες απ’ το νησί τώρα κάνουν τη σημαία τους πράξη ερχόμενοι σε ρήξη με την κυβέρνηση κι ας προέρχονται απ’ το ίδιο κόμμα: Δεν επιτρέπουν να καθαριστεί ο χώρος του ΚΥΤ (και ΚΥΤ σημαίνει ταυτοποίηση, εργαλείο για να ξέρεις ποιους έχει) ή δίπλα ο καταυλισμός κι οι άνθρωποι αυτοί (γιατί για ανθρώπινες ψυχές πρόκειται κι ας τους ονομάζει όπως θέλει ο καθένας – αν τους πεις λαθρομετανάστες πάει να πει πως έχασαν την ανθρώπινή τους υπόσταση; ) οι άνθρωποι (το ξαναλέω) λοιπόν αυτοί να μην έχουν πού να κοιμηθούν. Καλά, για να ντυθούν δεν συζητάμε, προς το παρόν κάνει ζέστη.

  Κι οι φωτιές δεν έσβησαν ακόμα. Όλο και καινούριες ανάβουνε και καίνε ό,τι έχει μείνει. Τις αρχικές τις έβαλαν λέει οι μετανάστες στα πλαίσια της διαμάχης μεταξύ τους. Δεν ξέρω ποιος βάζει τις καινούριες.

 44. Ατακαμα said

  @ 38 Αθετώ το λόγο μου αλλά δεν μπορώ να υποκύψω στον πειρασμό.

  Ο λόγος που υπάρχουν «πρόσφυγες» είναι η παγκοσμιοποίηση. Ο κόσμος, και μιλάω για τον τρίτο κόσμο ειδικά, ζούσε στο παρελθόν χειρότερους πολέμους και χειρότερη φτώχια από ό,τι σήμερα. Μια ματια στο τι γινόταν στη Μεση ανατολή πχ στη δεκαετία του 80 θα σας πείσει και θα κάνει τις σημερινές συγκρούσεις να μοιάζουν παιδική χαρά. Και όμως τότε δεν ερχόταν σχεδόν κανείς σήμερα έρχονται όλοι

  Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις οικονομικές συνθήκες. Οι γονείς και παππούδες των σημερινών «προσφύγων» ζούσαν σε αθλιότερες συνθήκες, όπως βέβαια και οι δικοί μας οι πρόγονοι ζούσαν σε αθλιότερες συνθήκες. Και όμως τότε δεν ερχόταν σχεδόν κανείς σήμερα έρχονται όλοι.

  Ο λόγος που τότε δεν έρχονταν και σήμερα έρχονται είναι η παγκοσμιοποίηση. Πλέον η εθνική κυριαρχία έχει υποχωρήσει αισθητά και άρα τα σύνορα υπολειτουργούν. Επίσης ελίτ της Δύσης χρηματοδοτούν και ενισχύουν τις μετακινήσεις πληθυσμών από τον τρίτο κόσμο προς τη Δύση. Βλέπε Σόρος, Γκέιτς, Μπέζος, χρηματοοικονομικά ιδρύματα κλπ όπως επίσης κατευθύνουν τα συστημικά μίντια σε μια αέναη προπαγάνδα εξωραϊσμού και αποδοχής της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης μια ματια σε CNN, BBC, Guardian, Vice, Bloomberg κλπ θα σας πείσει. Το κωμικό είναι ότι όλη αυτή η ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας εκτελεί την ατζέντα της σε αγαστή συνεργασία με την αριστερά απανταχού της γης. Βλέπε βέβαια και Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ, Μέρα 25, αναρχικοί κλπ).

  Τα δυτικά κέντρα βέβαια λειτουργούν ως συγκινονούντα δοχεία με τα δίκτυα διακίνησης ανά τον κόσμο. Με απλά λόγια ο διακίνητης τον φέρνει και το CNN τον υποδέχεται. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως την εποχή της πληροφορίας ο Πακιστανός που θα μιλήσει μέσω σκάιπ με τον ξάδερφο του στην Σουηδία θα δυσκολευτεί και πολύ να πάρει την απόφαση να πάει στη Σουηδία και αυτός.

  Αν θέλουμε να εξαλείψουμε τους λόγους για τους οποίους τόσο μεγάλα κύματα ανθρώπων από τον τρίτο κόσμο προς τη δύση πρέπει να ρυθμίσουμε τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι κακό πράγμα, όπως όλα όμως τα πράγματα έχει και αρνητικές μεριές. Αυτό το χε σημειώσει και ο Ομπάμα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί με πολιτικούς πιόνια της Διεθνιστικής και υπερφιλελεύθερης Ελίτ (βλ. Μπάιντεν, Σάντερς, Μπολντρίνι στην Ιταλία και πόσοι άλλοι).

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και σε κάθε περίπτωση, αν το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα, η λύση πρέπει να είναι συνολικά ευρωπαϊκή -δεν μπορεί ένας «εταίρος» να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών, όπως θέλει το κλισέ και οι άλλοι να αδιαφορούν ή στην καλύτερη περίπτωση να στέλνουν εμβάσματα.»
  Συμφωνώ απολύτως. Το μεταναστευτικό υπό όρους μπορεί να είναι ευλογία, άλλωστε οι άνθρωποι πάντα μετανάστευαν, αλλά το παρόν μεταναστευτικό εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα, ιδίως για τη χώρα μας, που, ενώ δεν της λείπουν τα δικά της προβλήματα, φορτώνεται και τα ξένα. Αν περιμένουμε να λυθούν ριζικά τα προβλήματα που προκαλούν την αθρόα μετανάστευση προς την Ευρώπη, θα πεθάνουμε περιμένοντας. Και τι να γίνει, θα μου πείτε; Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην γκετοποιούμε ελληνικά νησιά σαν τη Λέσβο και περιοχές της Αθήνας σαν τη Βικτώρια. Είναι πολύ άδικο για τους γηγενείς κατοίκους και εγκυμονεί κινδύνους.

 46. nikiplos said

  Εικάζω ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν τέτοιες δομές-Μόργιες στην Αφρική, όπου θα μεταφέρονται (με βία μάλλον, όπως στα Καμπινγκ του Μπερλουσκόνι στη Λιβύη), όλοι αυτοί των ροών. Χωρίς χαρτιά. Άνθρωποι χωρίς ταυτότητα. Χωρίς την πολυπόθητη πράσινη κάρτα.

  Αν δεν εκλεγόταν ο ανηψιός, η Μόργια δεν θα είχε πρόβλημα. Θα είχαν μεταφέρει μερικές χιλιάδες στην Αθήνα, όπως έκαναν τόσα χρόνια. Όμως ο Ανηψιός δεν θέλει τώρα κι έτσι την έκατσαν τη βάρκα.

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  39, 41

  Στην τελική είναι και βλάκες, γτ το κόστος δημιουργίας και συνεχούς λειτουργίας μιας μικρής πόλης -περί αυτού πρόκειται- σε ένα ξερονήσι εκ του μηδενός είναι απαγορευτικό. Εκτός και είναι ηλίθιοι και διατυμπανίζουν την πρόθεσή τους για μαζική εξόντωση των προσφύγων. Ο Πλεύρης τα είπε από νωρίς για τους νεκρούς στα σύνορα, καταχειροκροτούμενος.

 48. BLOG_OTI_NANAI said

  Ας «ελπίσουμε» ότι ήταν αποτέλεσμα της απελπισίας στην οποία είχαν οδηγηθεί κάποιοι μετανάστες, ελπίζοντας ότι με την καταστροφή θα αλλάξει κάτι. Εάν όμως το έπραξαν τίποτα αλληλέγγυοι, αυτοί θέλουν ισόβια χωρίς ελαφρυντικά.

  Όποιος κι αν το έκανε όμως, τελικά είχε μια πλευρά απάνθωπης κτηνωδίας, αν σκεφτούμε πόσα πολύτιμα αντικείμενα χάθηκαν στις φλόγες, πολλά πιθανόν μεγάλης συναισθηματικής αξίας, χαρτιά ταυτοποίησης, κινητά τηλέφωνα, χρήματα, υπάρχοντα κ.λπ. Υπήρχαν ελαφρυντικά εάν μιλάμε για εμπρησμό, αλλά και η βαρβαρότητα δεν μπορεί να αποσιωπηθεί που ήταν ασυγχώρητη από την πλευρά αυτή, της απόλυτης αδιαφορίας για όσα θα χάσει ο διπλανός τους, πιθανόν πολύτιμα και αναντικατάστατα.

 49. Χαρούλα said

  Ατακάμα (Desierto de Atacama) βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό.
  Στην γή αντέχεται… στην ψυχή είναι πολύ ασχημο.

  Αλλά ευτυχώς πάντα υπάρχει ελπίδα…
  …όταν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις στο νότιο ημισφαίριο, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, τα λουλούδια που βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη» κάτω από την επιφάνειά της ξαφνικά ανθίζουν δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο χρωμάτων.

  Στην μνήμη της Κρόνης🌻

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  48: «Υπήρχαν ελαφρυντικά εάν μιλάμε για εμπρησμό» με την έννοια της απόλυτης απελπισίας στην οποία είχαν οδηγηθεί όσοι ζούσαν εκεί.

 51. sarant said

  44 Μεταναστευτικές ροές υπήρχαν πάντοτε!

 52. ΓιώργοςΜ said

  >Δεν πειράζει και αν βάλανε μόνοι τους τη φωτιά

 53. Taramas said

  9. > Η επιλογή να έρθουν ήταν δική τους

  Δεν νομίζω φίλε Ατακαμα ότι είχαν και επιλογή. Καθόμαστε και μιλάμε από μια προνομιούχα θέση

 54. sarant said

  Τα τρία τελευταία σχόλια τα είχε για ώρες η μαρμάγκα, ζητώ συγγνώμη!

 55. […] Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κάηκε ολοσχερώς προχτές τη νύχτα. Λέγεται, αλλά δεν έχει σημασία, ότι η φωτιά ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν ξέσπασαν επεισόδια επειδή πρόσφυγες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Λέγεται, αλλά δεν έχει σημασία. Και δεν έχει σημασία επειδή η προχτεσινή συμφορά ήταν προδιαγεγραμμένη.… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/09/10/moria/ […]

 56. Ατακαμα said

  @49 Οι συναισθηματισμοί δεν τρώγονται. Επίσης δεν αποτελούν επιχειρήματα.

  @51 Από το 1945 και μετά όταν και έχουμε την καθολική σχεδόν εγκαθίδρυση των εθνών κρατών οι μεταναστευτικές ροές ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν μεταξύ των χωρών (ήδη δηλαδή από το 19 με την αυτοδιάθεση). Προφανώς και όταν οι Σοβιετικοί εισβάλλουν στο χωριό σου στο Αφγανιστάν το 79 θα φύγεις και θα πας σε άλλο σημείο της χώρας προκειμένου να γλυτώσεις. Εδώ όμως δε μιλάμε για εσωτερικούς εκτοπισμούς.

  Εδώ μιλάμε για μιλούνια ανθρώπων που φεύγουν από το ένα σημείο της γης για να φτάσουν σε άλλο επικαλούμενοι φτώχεια και πόλεμο τη στιγμή που όταν αυτά υπήρχαν στο παρελθόν στην περιοχή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αλλά ούτε που θα διανοούνταν να κάνουν τέτοιο ταξίδι. Το 2015 2020 με τα μέσα πληροφόρης και μεταφοράς προφανώς όλα είναι πιο εύκολα. Πόσο μάλλον άμα βάλουν το χεράκι τους και συγκεκριμενα συμφέροντα στη δύση.

  Τώρα αν με μεταναστευτικές ροές εννοείτε την κάθοδο των Δωριέων, τις ορδές του Τζένκις Χαν, τον εποικισμό της Αμερικής, την αργοναυτική εκστρατεία κλπ, λυπάμαι αλλά πλέον η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει. Πλέον υπάρχει διεθνής νομιμόμητα και διεθνές δίκαιο το οποίο κατοχυρώνει την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα και δε δέχεται τις αθρόες παράνομες μεταναστεύσεις λαών. Αν τώρα εσείς θεωρείτε ως προοδευτισμό την επιστροφή στο μεσαίωνα και σε εποχές χωρίς διεθνείς κανόνες όπως συνέβαινε στο παρελθόν, είναι άλλο θέμα.

 57. Pedis said

  # 47 – Εκτός και είναι ηλίθιοι και διατυμπανίζουν την πρόθεσή τους για μαζική εξόντωση των προσφύγων.

  Ναι, γιατί έχουν πρόβλημα;

 58. Ατακάμα said

  @ 53 Ναι, να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν δική τους επιλογή. Δε διέτρεχε κίνδυνο η ζωή τους στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει πόλεμο επίσης τους παρέχει συμπληρωματική προστασία και οι περισσότεροι ζουν και εργάζονται για χρόνια εκεί.

  Αν τώρα δεν τους αρέσει εκεί και θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη αυτό δε σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να επωμιστεί το οικονομικό και κοινωνικό βάρος. Επίσης μπορεί κάλλιστα να πάει στο προξενείο της Σουηδία πχ και να ζητήσει βίζα. Είναι αυτό που στα λεξικά ονομάζουμε νόμιμη μετανάστευση και που πλέον θεωρείται ντροπή.

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  57 Όχι, άμα είναι ηλίθιοι δεν έχουν πρόβλημα. Έχουν ανάλογο ακροατήριο όμως, οπότε το πρόβλημα το έχουν οι υπόλοιποι.

 60. ΓιώργοςΜ said

  >Πλέον υπάρχει διεθνής νομιμόμητα και διεθνές δίκαιο
  Ναι, αν έχεις πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πεντέξι αεροπλανοφόρα, έχεις δίκιο.
  Αν όχι, μπορείς να βρεις το δίκιο σου αν αγοράσεις όπλα (ή οτιδήποτε πουλάει) αυτός που τα έχει, και να ελπίσεις πως ο άλλος δεν έχει αντίστοιχα λεφτά για ψώνια…

 61. Pedis said

  # 59 – … Ναι, τα ταμπού τα έχουμε οι υπόλοιποι.

  Η χαρακτηριστική του ατάκα ήταν η εξής: «Βεβαίως μπορούν να πάνε πρόσφυγες στα ξερονήσια. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού! Είναι χώροι για να «φιλοξενήσουμε» κάποιους. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού, να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ του παρελθόντος, τα μετεμφυλιακά και τα δικτατορικά».

  Και συμπλήρωσε: «Η στόχευση είναι να χρησιμοποποιηθούν νησιά αραιοκατοικημένα, απομονωμένα. Εφόσον υπάρχει η στόχευση γιατί όχι. Είμαστε πια μια άλλη γενιά. Το ΚΚΕ είναι απολύτως νόμιμο κόμμα και πυλώνας του πολιτειακού μας συστήματος. Δεν μπορεί ο Έλληνας να έχει ίσα δικαιώματα με τον μετανάστη, τι να κάνουμε, έτσι είναι».

  https://www.news247.gr/politiki/mpogdanos-na-xeperasoyme-tampoy-me-xeronisia-vevaios-pane-prosfyges-ekei.7537938.html

 62. Ατακαμα said

  @60 Υπάρχει διεθνής νομιμότητα. Τα δικαιώματα των κρατών πχ (εδαφική κυριαρχία) κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο. Όχι επειδή το λέει ο Βελόπουλος για τα ψηφαλάκια.

  Αν το διεθνές δίκαιο καταπατάται με εισβολές πχ χωρών σε ξένη χώρα ή με καταστρατήγηση των συνόρων μέσω μαζικής παράτυπης μετανάστευσης είναι άλλο ζήτημα. Να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να τηρείται συνεπέστερα.

  Εκτός και αν είμαστε τίποτα τζιχαντιστές ή τίποτα μπάχαλοι

 63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  61 Ταμπού δεν έχουνε. Ταμπούρι το σκάι έχουνε. Και είναι πολλοί. Ζούμε ανάμεσά τους.

 64. Triant said

  @Ατακάμα.
  Ειλικρινής ερώτηση: Τι έχουν να κερδίσουν τα συγκεκριμένα συμφέροντα από τις μεταναστευτικές ροές;

 65. Alexis said

  #49: Χαρούλα, εκτός από το να κάνουν τα λουλούδια ν’ ανθίσουν οι βροχές μπορούν ενίοτε (αν είναι δυνατές) να καθαρίσουν και την κόπρο του Αυγεία, τα κοινώς αποκαλούμενα σκατά δηλαδή…

 66. 45 (51) «άλλωστε οι άνθρωποι πάντα μετανάστευαν» Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι μεταναστεύσεις γίνονταν πάντα ομαδικά και χωρίς πρόγραμμα. Όποια ομάδα πείναγε ή καταπιεζότανε, τα μάζευε και πήγαινε να βρει αλλού μέρος να μείνει, μπας κι είναι καλύτερα. Με τα εθνικά κράτη και τα σύνορα άρχισαν οι περιορισμοί. Έγινα προσπάθειες αυτές οι μετακινήσεις να είναι ελεγχόμενες. Ήταν. Μέχρι κάποια στιγμή. Οι Γότθοι, οι Σλάβοι, οι Οθωμανοί κλπ έγιναν κυρίαρχα κράτη. Και τώρα;

 67. sarant said

  Πάντως, μην το δένετε κόμπο ότι τη φωτιά την έβαλαν οι πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο.

  Σε χτεσινή εκπομπή στο Κόντρα, ο παλιός δήμαρχος ο Στρ. Πάλλης κι ένας ντόπιος γιατρός Γιαλής, είπαν ότι υπάρχουν αντιθετες μαρτυρίες, ότι η φωτιά ξεκίνησε από εντελώς άλλο σημείο.

 68. nikiplos said

  Πάντως η μαντήλα που είναι περίβλεπτη στις μεγάλες πόλεις της ΕΕ, δεν αφήνει μεγάλες ελπίδες για ενσωμάτωση. Πολλώ δε μάλλον αν κάνεις το λάθος και ξεπεράσεις το ταμπού και αρχίσεις κουβέντα με μανδηλοφορούσα, τότε θα εισπράξεις τον ευρωπαϊκό πολιτιζμό των ομοθρήσκων της.

 69. Πάνος με πεζά said

  Μια που περι αποκαϊδιών, στο μάτι του κυκλώνα αυτό το διήμερο η περιοχή μας, από Ραφήνα μέχρι Νέα Μάκρη, με τέσσερις φωτιές που ευτυχώς από νωρίς έγιναν αντιληπτές και ελέγχθηκαν…
  Κοινό αποκαϊδι, ο ενεστώτας «συνδράμω», βεβαίως, στα περισσότερα sites και δελτία που τις περιέγραψαν…

 70. «δε σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να επωμιστεί το οικονομικό και κοινωνικό βάρος»
  Ειδικά για το οικονομικό εύκολα το αναλαμβάνει ο Ευρωπαίος. Γιατί όπως λέει και στο αρχικό κείμενο «η λύση πρέπει να είναι συνολικά ευρωπαϊκή -δεν μπορεί ένας «εταίρος» να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών, όπως θέλει το κλισέ και οι άλλοι να αδιαφορούν ή στην καλύτερη περίπτωση να στέλνουν εμβάσματα»
  Και τ’ αποτέλεσμα; http://www.topontiki.gr/article/404738/eikones-ntropis-sti-moria-hiliades-gynaikopaida-kai-prosfyges-ehoyn-gia-krevati-toys

  Αλλά για να βλέπουμε και την άλλη όψη των ευρωπαίων
  http://www.topontiki.gr/article/404729/germania-hiliades-diadilotes-se-40-poleis-apaitisan-ekkenosi-tis-morias-kai-ypodohi
  Και μια φωτογραφία «του ανταποκριτή μας» από το Βερολίνο

 71. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  61 Πάω στοίχημα ό,τι γουστάρεις πως η τύπισσα είναι απελευθερωμένη, δεν έχει ταμπού.
  https://www.imerodromos.gr/eklekti-tis-chrysis-aygis-provalletai-apo-mme-os-diorganotria-sygkentroseon-goneon-enantia-stis-maskes/

 72. 67 Ο Στρατής είχε και μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση χτες https://www.stonisi.gr/post/11283/to-krima-sto-laimo-toys

 73. Ατακαμα said

  @ Triant

  ίδια ερώτηση είχε γίνει και στο BLM. Ίδια θα είναι και η απάντηση εδώ. Θα ξεκινήσω λέγοντας όπως και στο BLM οτι εκφράζω μόνο σκέψεις μου. Ούτε ιδεολογία είμαι ούτε θρησκεία να διατείνομαι ότι κατέχω απόλυτες αλήθειες.

  Η όλη προώθηση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και η αλλοίωση του πληθυσμού στη Δύση επιφέρει εξασθένηση των εθνών κρατών, τα οποία αποτελούν εμπόδιο σε ακραίους κύκλους της αγοράς. Βλέπε Σόρος, Γκέιτς κλπ οι οποίοι πολλάκις έχουν εκφράσει και ανοιχτά τέτοιες απόψεις.

  Με την έλευση ενός απεριόριστου αριθμού αλλοεθνών και την νομιμοποίησή τους όπως ζητάνε οι συγκεκριμένοι κύκλοι και οι κύκλοι της αριστεράς, που όπως είπαμε λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία, η υπηκόοτητα ενός Ευρωπαίου πολίτη θα ξεφτίσει. Πλέον, δεν έχει σημασία αν είσαι Γερμανός, Βέλγος κλπ. Γεμάτη με πολίτες άλλων ηπείρων θα είναι η Γερμανία όπως και το Βέλγιο, δε θα υπάρχει διαχωρισμός. Πέρα από τα επιδόματα ο μετανάστης δε θα έχει κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο με τη χώρα όπου βρίσκεται. Τι διαφορά έχει για έναν Ιρακινό πχ το να βρίσκεται σε Βέλγιο. Ολλανδία ή Σουηδία; Καμία.

  Όπως συνέβαινε με τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία όπου στο τέλος όλοι οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας απέκτησαν το δικαίωμα του πολίτη και επομένως το να το κατέχει κάποιος δεν αποτελούσε προνόμιο. Όλοι ήταν ίσοι και σκλάβοι ουσιαστικά του Ρωμαίου αυτοκράτορα. Σε μια πολυεθνική αυτοκρατορία χωρίς σύνορα.

  Με τη συνεχή καταπάτηση των συνόρων καταστρατηγείται άλλωστε de facto η εδαφική κυριαρχία και η εθνική κυριαρχία των κρατών. Ο μη έλεγχος των συνόρων που αποτελούν το βασικό συστατικό ενός κράτους (γιατί βέβαια περιχαράσσουν το χώρο κυριαρχίας του) καθιστά δυσλειτουργικό το ίδιο το κράτος το οποίο παύει να αποτελεί κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν τόση δράση όλες αυτές οι ΜΚΟ για τις οποίες κανείς δεν ξέρει από που ακριβώς χρηματοδοτούνται πλην κάποιων πολύ μεγάλων του Σόρος πχ (Open Society Foundation, Mediterranean Watch κλπ). Οι ΜΚΟ αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να υποκαθιστούν τις λειτουργίες του κράτους. Αμφιβάλλει κανείς ότι πλέον το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία δεν αποτελεί αρμοδιότητα του κράτους αλλά των ΜΚΟ;

  Σε χώρες ιδιαίτερα της Αφρικής και της Ασίας οι ΜΚΟ υποκαθιστούν ακόμη περισσότερες κατ εξοχή λειτουργίες του κράτους με το πρόσχημα ότι «ε αφού έχετε λεφτά και τεχνογνωσία αφήστε να τα αναλάβουμε όλα εμείς που έχουμε και από τα δύο».

  Φυσικά ένα εμπόδιο που βρίσκουν οι διεθνιστές είναι η εθνική ταυτότητα στα επί μέρους κράτη. Το BBC εν προκειμένω εδώ και χρόνια έχει επιδοθεί σε μια αέναη προσπάθεια αποδόμησης της Βρετανικής εθνικής ταυτότητας και των εθνικών ταυτοτήτων γενικώς. Δες και σχετικά βιντεάκια του BBC στο Youtube.

  Προφανώς όπως και με το BLM το οποίο λειτουργεί όπως οι χρωματιστές επαναστάσεις των ίδιων κύκλων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έτσι και το όλο εγχείρημα εμπέδοσης ως φυσιολογικής της παράνομης μετανάστευσης δε βρίσκει απήχηση στον κόσμο. Το κακό είναι ότι τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης έχουν εμποτιστεί σε μεγάλο βαθμό με αυτές τις διεθνιστικές αμπελοφιλοσοφίες. Το κενό που αφήνουν τα παραδοσιακά κόμματα στον κόσμο (βλέπε βρετανικές εκλογές και εργατικό κόμμα) έρχονται να το καλύψουν τα κάθε λογής ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

  Είναι μονόδρομος μια Ευρώπη των Λεπέν απέναντι σε μια Ευρώπη των Ελιτιστών διεθνιστών; Όχι βέβαια. Αρκεί τα κόμματα και οι πολιτικοί φορείς της Ευρώπης να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να αποβάλλουν την επιρροή που τους ασκεί η συγκεκριμένη ελίτ. Και να δεις για πότε οι σαλβίνιδες και οι Λεπένιδες θα σβήσουν.

 74. Μαρία said

 75. Pedis said

  # 71- Ούτε ο σκάι έχει ταμπού: βιασμός του γερομαλάκα δεξιού ψηφοφόρου τηλεθεατή χωρίς μάσκα.

 76. nikiplos said

  Πάντως τα μήδεια λεν πως οι κάτοικοι στήνουν μπλόκο ώστε να μην φτιαχτεί ξανά η δομή εκεί στη Μόρια. Επίσης λένε πως υπάρχουν φειγβολάν των κατοίκων που καλούν σε συγκέντρωση εκεί στο μπλόκο.

 77. Nestanaios said

  70.
  Πέρα από την επαιτεία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για εμάς τους Έλληνες και δεν χρειάζεται να επωμισθούμε κανένα οικονομικό και κανένα κοινωνικό βάρος.

 78. Pedis said

  Η σπορά των νικητών

 79. Avonidas said

  #67. Πάντως, μην το δένετε κόμπο ότι τη φωτιά την έβαλαν οι πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο.

  Κατάλαβα… σε 2000 χρόνια, θα το συζητάμε ακόμα.

  https://i2.wp.com/www.pilloledistoria.it/wp-content/uploads/2016/05/qu-26.jpg?fit=400%2C300&ssl=1

 80. spiridione said

  Μερικά πρόσφατα γεγονότα:
  Εν μέσω πανδημίας, τον Ιούλιο του 2020, ο Δήμος Μυτιλήνης επέβαλε πρόστιμο 35.000 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις στο κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 των Γιατρών χωρίς Σύνορα (όπως και σε άλλες δομές του ΟΗΕ και της Περιφέρειας), το οποίο και αναγκάστηκαν να κλείσουν.
  https://www.tanea.gr/2020/07/29/greece/moria-kleinei-kentro-ygeias-gia-na-anoiksei-neo-me-lefta-apo-ollandia/

  Στις 20-8-2020 κατά τη εγκαίνια της νέας δομής με χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης. Ανακοίνωση των Γιατρών χωρίς σύνορα:
  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν χθες έξω από την παιδιατρική κλινική μας στη Μόρια και τη νέα κυβερνητική δομή COVID-19. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας για τα εγκαίνια της κυβερνητικής δομής.
  Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ξέσπασε φωτιά έξω από την παιδιατρική κλινική μας, την οποία έσβησε το προσωπικό μας. Την ίδια στιγμή, μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων φώναζε και απειλούσε τις ομάδες μας κι έριχνε πέτρες στην κλινική, στην οποία εκείνη τη στιγμή εργάζονταν περίπου 50 άτομα για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε γυναίκες και παιδιά από τον καταυλισμό της Μόριας. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, ωστόσο λόγω του χάους που ακολούθησε, τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού και των ασθενών μας και παρεμποδίστηκε η παροχή ιατρικής φροντίδας.
  Σε τι κόσμο ζούμε, όταν παιδιά κι έγκυες γυναίκες, τη στιγμή που δέχονται ιατρική φροντίδα από τους γιατρούς μας, γίνονται αποδέκτες βίαιης επίθεσης με πέτρες; Οι ιατρικές μας ομάδες αποχώρησαν από τον τόπο του συμβάντος με λεωφορείο. Είναι όμως εντελώς ακατανόητο τέτοιες επιθέσεις να συμβαίνουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και δεδομένα……
  https://msf.gr/magazine/giatroi-horis-synora-dilosi-gia-ti-hthesini-viaii-diamartyria-sti-moria

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  67: Δεν ξέρω για τον αρχικό εμπρησμό, αλλά σήμερα είδαμε στην τηλεόραση προσφυγομετανάστες να βάζουν φωτιά σε ό,τι έχει απομείνει από τον καταυλισμό στη Μόρια και να αποχωρούν.

 82. spiridione said

  76

 83. spiridione said

  72. Ναι, μπράβο.
  ….Πέτυχαν όμως να γίνουν διεθνής περίγελως αρνούμενοι τις παράνομες απωθήσεις και τις δυό φορές παράνομες επαναπροωθήσεις, γιά τις οποίες στο εσωτερικό αφήνουν να εννοηθεί ότι αισθάνονται περήφανοι, συγχαίροντας με κάθε ευκαιρία τους φυσικούς αυτουργούς

  Επικαλούμαστε το «νόμος και τάξη» για τους πρόσφυγες και παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο. Και η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι και η βασική μας γραμμή απέναντι στην Τουρκία.

 84. Aghapi D said

  Σιχάθηκα να ακούω πως εμείς τους πληρώνουμε.

 85. sarant said

  80-83 Μπράβο, έτσι.

 86. sarant said

  84 Η τοπική οικονομία της Μυτιλήνης πρέπει να κερδίζει κάπου 10 εκ. το μήνα από τους πρόσφυγες και από τους Φρόντεξ-ΜΚΟ κτλ. που βρίσκονται εκεί εξαιτίας των προσφύγων.

 87. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΑΛΟΣ said

  Πολύ καλό το άρθρο σου, Νίκο. Θα ήταν εκπαιδευτικό να είχαμε προσπαθήσει, έστω και φαντασιακά, να ζούσαμε μερικές ώρες σαν πρόσφυγες στην Μόρια, σαν μετανάστες σε μια βάρκα, σαν πατεράδες σέρνοντας την απόγνωση των παιδιών μας, πριν αποφανθούμε πληκτρολογώντας. Από την άλλη, καταλαβαίνω και το οδυνηρό φορτίο που σηκώνουν οι νησιώτες χρόνια τώρα.

 88. spiridione said

  80. Και η νέα αυτή δομή – νοσοκομείο που εγκαινίασε η Πτ.Δ. στις 20 Αυγούστου δεν είχε λειτουργήσει ποτέ όπως λέει και ο πρώην δήμαρχος. Και εδώ
  https://tvxs.gr/news/ellada/fantasma-paramenei-i-nea-domi-ygeias-sti-moria-en-meso-eksarsis-tis-pandimias

 89. sarant said

  87 Γεια σου Γιάννη!

  88 Ναι, δεν πρόλαβε

 90. spiridione said

  Μόρια: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
  https://tvxs.gr/news/ellada/moria-xroniko-mias-proanaggeltheisas-katastrofis

 91. SteliosZ said

  Είναι απίστευτο το τι λέγεται και γράφεται χωρίς να τεκμηριώνεται σε οποιοδήποτε υπαρκτό στοιχείο. Διαβάζω για παράδειγμα (σχόλιο 73): «Η όλη προώθηση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και η αλλοίωση του πληθυσμού στη Δύση επιφέρει εξασθένηση των εθνών κρατών, τα οποία αποτελούν εμπόδιο σε ακραίους κύκλους της αγοράς». Εντωμεταξύ, από τους εκτιμώμενους σε περίπου 26.000.000 πρόσφυγες το 2019 τα 22.000.000 έχουν καταφύγει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στην ΕΕ περίπου 2.600.000 (από τους οποίους οι το 1.100.000 στη Γερμανία). (https://data.worldbank.org/indicator/SM.POP.REFG). Τελικά, φαίνεται ότι οι Σόρος, Γκειτς και λοιποί έχουν σοβαρό πρόβλημα προσανατολισμού και αντί να στέλνουν τους μετανάστες στη Δύση τους στέλνουν οπουδήποτε αλλού…

  Όσο για το «πρωτοφανές» κύμα μετανάστευσης, υπενθυμίζω απλώς μερικές περιπτώσεις:

  Πόλεμος Ιράκ-Ιράν (4.000.000 πρόσφυγες)
  Πόλεμος ανεξαρτησίας Αλγερίας (1.400.000 πρόσφυγες)
  Πόλεμος ανεξαρτησίας Μπαγκλαντές (10.000.000)

  και φυσικά κυριολεκτικά δεκάδες άλλες περιπτώσεις, πολέμων, θρησκευτικών διώξεων, φυσικών και οικονομικών καταστροφών. Η μετανάστευση υπήρχε πάντα (και θα υπάρχει πάντα).

  Στην πραγματικότητα, αυτή διαμόρφωσε τον άνθρωπο ως είδος.

 92. Ατακαμα said

  @Steliosz

  Πόλεμος Ιράκ-Ιράν (4.000.000 πρόσφυγες)
  Πόλεμος ανεξαρτησίας Αλγερίας (1.400.000 πρόσφυγες)
  Πόλεμος ανεξαρτησίας Μπαγκλαντές (10.000.000)

  Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που αναφέρετε και ακόμη περισσότεροι που δεν αναφέρετε δεν ήρθαν στην Ευρώπη. Και γω μίλησα για εκτοπισμένους στους πολύ περισσότερους πολέμους που συνέβαιναν στο παρελθόν σε σχέση με τώρα. Η διαφορά είναι ότι τότε δεν έρχονταν στην Ευρώπη όχι ότι δεν έφευγαν να γλυτώσουν το κεφάλι τους. Πήγαιναν 3 χωριά παραδίπλα ή και κάμποσα χιλιόμετρα εντός της επικράτειας της χώρας τους, δεν έβαζαν πλώρη για Στοκχόλμη γιατί πολύ απλά η παγκοσμιοποίηση δεν είχε εξελιχθεί τότε στο σημείο που εξελίχθηκε σήμερα.

  Κατανοούμε λοιπόν τη διαφορά του τότε και του τώρα; Κατανοούμε ότι οι συγκεκριμένοι που έφευγαν τότε ήταν πρόσφυγες γιατί πήγαν στο πρώτο ασφαλές που βρήκαν και όχι 13 χώρες μακριά από τις εστίες τους; Χώρια βέβαια που η μειοψηφία των όσων έχουμε στα νησιά έχει φύγει από πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα τους σύμφωνα και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ άλλωστε που είναι πολύ λαρτζ σε τέτοια ζητήματα

  Πάμε και στο σήμερα τώρα. Είσαι Σύριος και πέφτει η βόμβα στο κεφάλι σου. Τι θα κάνεις; Μα θα φύγεις προφανώς. Είτε θα πας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Συρία, είτε αν δεν μπορείς θα πας στην Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία. Όσο είναι εκεί προφανώς και είσαι πρόσφυγας γιατί έχεις διαφύγει από κάπου που διέτρεχε κίνδυνο η ζωή σου.

  Αν τώρα δε θέλεις να μείνεις στην Τουρκία και θες να περάσεις στην Ευρώπη, παύεις να είσαι πρόσφυγας. Πολύ απλά γιατί στην Τουρκία όπου βρίσκεσαι δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή σου. Το πράγμα αλλάζει βέβαια για Κούρδους ή Τούρκους πολίτες κυνηγημένους από τον Ερντογάν.

  Η μετανάστευση ήταν και θα είναι διαχρονικό φαινόμενο όμως σήμερα με την εξέλιξη της διεθνούς κοινωνίας ρυθμίζεται, δε μπορεί να λειτουργεί με όρους μεσαίωνα. Επίσης όσο και αν προκαλεί δυσανεξία σε πολλούς υπάρχει σαφής διαχωρισμός της νόμιμης με την παράνομη μετανάστευση.

  Καλό είναι να μην μπλέκουμε το συναίσθημα με τη λογική όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτικά θέματα. Ούτε είναι διαγωνισμός ποιος είναι πιο καλός άνθρωπος από τον άλλο και ποιος περισσότερο ευαίσθητος από τον άλλο. Επίσης καμία ταμπέλα (αριστερός, δεξιός, αναρχικός, κεντρόος, φιλελλεύθερος) δε μας καθιστά αγνότερο και ηθικότερο άνθρωπο από τον διπλανό μας. Τώρα αν κάποιος αισθάνεται καλύτερα με το να πιστεύει ότι είναι άνθρωπος μάλαμα μέσα σε έναν κόσμο σαπίλας, δικαίωμά του.

 93. Μυλοπέτρος said

  Η παγκοσμιοποίηση είναι το σύμπτωμα.
  Το αίτιο βρίσκεται αλλού. Η παρατήρηση της κίνησης της κοινωνίας μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συντελεστής παραγωγής Έδαφος με τον οποίο είναι ταυτισμένη η έννοια του Κράτους, χάνει την σημασία του προς όφελος του ΣΠ Κεφάλαιο. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα οδηγήσει στην εμφάνιση του καπιταλισμού. Τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν και άρα θα ελέγχονται από τα διάφορα funds. Η αρχή έχει ήδη γίνει. Οι διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις αποκτούν ήδη συνείδηση κρατικής οντότητας.

 94. aerosol said

  #9
  «Το κράτος θα κάνει μέχρι εκεί που μπορεί και από πουθενά δεν υποχρεώνεται να κάνει παραπάνω.»
  Ας πούμε πως δεν απορώ με τα υπόλοιπα. Αλλά απορώ από το μέγεθος αφέλειας.
  Διάφοροι λόγοι σε έχουν με μια βόμβα αγκαλιά και εξηγείς πως εσύ υποχρεώνεσαι μόνο να τη βάλεις σε ένα χαρτόκουτο δίπλα σου και πως δεν έταξες τίποτα άλλο σε κανέναν.
  Πως αν την ονομάσεις «παράνομη βόμβα»… τότε οφείλει να ντρέπεται και να μη σκάσει, ή να βγάλει ποδαράκια και να φύγει. Παιδιάστικη σκέψη.
  Αν θέλεις να επιβιώσεις φυσικά και υποχρεώνεσαι να κάνεις πολλά παραπάνω.
  Το μόνο προς συζήτηση είναι το τι είναι πιο χρήσιμο, ωφέλιμο και ηθικό να κάνεις.

  Ναι, καλό είναι να μην μπλέκουμε το συναίσθημα με την πολιτική. Το δυνατότερο συναίσθημα είναι ο φόβος. Κι έχουμε γεμίσει χεσμένους πάνω τους που λένε μπούρδες για πράγματα που ξέρουν μόνο από ταινίες.

 95. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>Όταν σε έναν χώρο που έχει χωρητικότητα 3.500 ατόμων στοιβάζονται 13.000 μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τότε η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά είναι θέμα χρόνου.

  Και όταν στην Ευρώπη (και κυρίως στην ΕΕ) κυριαρχούν τα δεξιο-φασιστικά κόμματα (*), στη Μεσόγειο και Μ. Ανατολή μαίνονται οι διεθνείς ανταγωνισμοί και στην Ελλάδα υπάρχουν δεξιές-φοβικές (και αντικειμενικά αδύναμες εν τέλει) κυβερνήσεις, τότε η σπίθα που θα πυροδοτήσει τα πολλαπλώς ακόμη χειρότερα είναι κοντά… Δυστυχώς, πολύ δύσκολα, κτγμ, θα αλλάξει κάτι…

  (*) που καθορίζουν και την κοντόφθαλμη στάση της γερασμένης Ευρώπης απέναντι στο να δεχτεί και να διαχειριστεί προγραμματισμένα μια μετάγγιση νέου αίματος – όπως τα έχουμε συζητήσει και παλιότερα…

 96. voulagx said

  Εξοντωτική αγωγή κατά ενεργού πολίτη στη Χίο για πολιτική κριτική

 97. spiridione said

  94. Αν θέλεις να επιβιώσεις φυσικά και υποχρεώνεσαι να κάνεις πολλά παραπάνω.
  Το μόνο προς συζήτηση είναι το τι είναι πιο χρήσιμο, ωφέλιμο και ηθικό να κάνεις.

  Μα είναι νομίζω φανερό ότι έχει επικρατήσει το αδώνειο δόγμα «να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να μη θέλουν να έρθουν» ως τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης.

 98. Γιάννης Ιατρού said

  Διαβάζω τα σχόλια, παρατηρήσεις κλπ. που έγιναν. Τα περισσότερα εστιάζουν στο γενικότερο θέμα του προσφυγικού, τις αιτίες ή τις αφορμές, την αναζήτηση καλύτερων όρων διαβίωσης (και άσχετα και από πολέμους κλπ.), θέματα ασφάλειας, πολιτισμικά κ.ά.

  Το άρθρο του Νίκου ναι μεν θίγει τις άλλες παραμέτρους (π.χ. δημογραφικό, πολιτισμικό, δυνατότητα αφομοίωσης, συμβολή όλων των κρατών της ΕΕ), αλλά κυρίως εστιάζει την αδυναμία της Ελλάδας γενικότερα και της παρούσης κυβέρνησης ειδικότερα να χειριστεί το θέμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης όσων μαζεύτηκαν, ιδίως στην Μόρια (βασικά και στα άλλα μέρη των ακριτικών νησιών).

  Η όποια λύση προσέκρουσε και στους φόβους και στα (μικρο-)συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο των νησιών αλλά και αυτών της ηπειρωτικής χώρας (…μακριά απ’ τον κώλο μας κι όπου θέλει ας μπει) καθώς και στις ακροδεξιές τάσεις μέσα στη ΝΔ και εκτός αυτής (σε όλο το φάσμα μάζεμα ψήφων, χάιδεμα αυτιών, υπερπατριώτες, DNA).

  Η εκμετάλλευση του θέματος από την Τουρκία, είτε για να εκβιάσει οικονομικά οφέλη από την ΕΕ, είτε για να πιέσει την Ελλάδα για τα θέματα που έχει εγείρει εδώ και αρκετά χρόνια (αναθεωρητική πολιτική) παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, εφ΄ όσον είναι μιά υπαρκτή απειλή. Στον Έβρο π.χ., κατ΄εμέ, η κυβέρνηση χειρίστηκε την απειλή από την Τουρκία ικανοποιητικά (ενημέρωση κοινής γνώμης, γρήγορη αντίδραση, κινητοποίηση της ΕΕ κλπ.), παρ΄ όλα τα έκτροπα με της «επαναπροωθήσεις» που μαθαίνονται…

  Η εμφάνιση της επιδημίας με τον κορονοϊό έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα από πλευράς χειρισμού (εδώ δεν κατόρθωσε να χειριστεί το τέλος του lockdown και το άνοιγμα των συνόρων η κυβέρνηση, στους καταυλισμούς θα πετύχαινε;).

  Επομένως, αφήνοντας τα γενικά θέματα του μεταναστευτικού/προσφυγικού σε πρώτη φάση κατά μέρος, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κυβέρνηση αμέλησε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να χειριστεί το θέμα όσο ήταν καιρός. Ανικανότητα (δεν θα ήταν και η πρώτη φορά που αποτυχαίνει, αν αναλογιστούμε την οικονομία, επενδύσεις, ανεργία, παιδεία, υγεία, χειρισμό έντονων φυσικών φαινομένων κλπ.) αλλά και επειδή νόμισε πως έτσι θα ικανοποιήσει την ακροδεξιά της συνιστώσα και θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Το ότι παρέλαβε στον Ιούλιο του 2019 περίπου 5.500 άτομα στη Μόρια και σε 1-1,5 χρόνο έφτασαν τα 13.000 είναι χαρακτηριστικό της αδράνειάς της.

 99. gbaloglou said

  34 Σίγουρα τους χρειάζεται η Ευρώπη; Θα νόμιζα ότι με τον αυτοματισμό (προς μία κατεύθυνση) αλλά και με μια λογική μείωση των συντάξεων (προς μιαν άλλη κατεύθυνση) η παρτίδα σώζεται για την Ευρώπη — αλλά, σε ένα άλλο επίπεδο, και για ολόκληρη την οικουμένη (που χρειάζεται, νομίζω, μείωση πληθυσμού). [Δεν είμαι οικονομολόγος ή μελλοντολόγος και δεν έχω βαθειά γνώση του θέματος, αλλά ως Έλληνα και Ευρωπαίο μάλλον με προσβάλλει η σκέψη ότι χρειάζομαι υποχωρήσεις σε αρνητές της βασικής μου κουλτούρας για να επιβιώσω, θεωρώ ότι κάπως κάπου θα υπάρχει μια λύση που δεν βασίζεται στην αθρόα μετανάστευση Μουσουλμάνων αλλά και άλλων απόκληρων με τόσο διαφορετικό τρόπο και επίπεδο ζωής. (Δέχομαι πάντως και μια κάποια πτώση του επιπέδου ζωής μου υπέρ της βελτίωσης του επιπέδου ζωής στις χώρες τους προς αποφυγή του πειρασ… αν δεν είναι ΑΡΓΑ — άλλη κουβέντα αυτή βέβαια.)

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  «αλλά ως Έλληνα και Ευρωπαίο μάλλον με προσβάλλει η σκέψη ότι χρειάζομαι υποχωρήσεις σε αρνητές της βασικής μου κουλτούρας για να επιβιώσω,»
  Θίγεις ένα πολύ σοβαρό θέμα, στο οποίο αποφεύγουμε να αναφερθούμε, από φόβο μήπως χαρακτηριστούμε ρατσιστές, ξενοφοβικοί, ισλαμοφοβικοί και ό,τι άλλο έχει επινοήσει η κακώς εννοουμένη πολιτική ορθότητα.

 101. ΓΤ said

  (κρούσματα: 372)
  (Χριστίνα, ετών 22, κόρη γνωστής μούρης της Κυψέλης: «Στ’ α**ίδια μου ο κορονοϊός. Σιγά μην υπάρχει!»!…)

 102. Νίκος Κ. said

  92: Νομίζω ότι μπλέκονται τρία διαφορετικά (αλλά συγκοινωνούντα) θέματα.

  1) Η ανάγκη ανανέωσης του πληθυσμού μιας Ευρώπης που γερνάει https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/2002801/dhmografikh-vomva-apeilei-thn-eyroph.html
  Σίγουρα χρειάζεται αρκετούς πρόσφυγες (οι αριθμοί που έρχονται είναι ακόμη αναλογικά μικροί), γι αυτό άνοιξε η Γερμανία για ένα διάστημα (το 2015) τα σύνορά της. Όμως αντέδρασαν οι εκεί ακροδεξιοί εξ ου και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εδώ.

  2) Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια (στις οποίες αναφέρεται και το σημερινό άρθρο) που είναι προφανείς. Αν (τυχόν) έβαλαν τη φωτιά κάποιοι (ελάχιστοι) πρόσφυγες προφανώς και δεν βαρύνει τους άλλους, εκτός αν κάποιος πιστεύει στη συλλογική ευθύνη.

  3) Το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης. Νομίζω πως είμαστε πολύ μακριά από το να πλημμυρίσει η Ευρώπη με πληθυσμούς από την Ασία και την Αφρική. Και μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη με τις ΗΠΑ έβαλαν για τα καλά το χεράκι τους στους πολέμους του Αφγανιστάν της Λιβύης και της Συρίας. Μήπως θα πρέπει να διδαχτούμε κάτι από αυτές τις «παρενέργειες»;

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  13.000 καρέκλες για τη Μόρια μπροστά από το γερμανικό Κοινοβούλιο
  lifo.gr

 104. Ατακαμα said

  99. Μα το ερώτημα έχει απαντηθεί εδώ και καιρό. Γιατί κάποιοι επιμένουν στο ξαναζεσταμένο φαγητό είναι απορίας άξιο. Είπαμε, οι διεθνιστές εν έτει 2020 θυμίζουν πασόκους του 2009.

  Τα στοιχεία των αρχών των Σκανδιναβικών χωρών δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα τι γίνεται αν προγραμματίζεις την αθρόα είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων στη χώρα. No go zones, και εγκληματικότητα στα ύψη. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με βιασμούς και δολοφονίες η αύξηση των εν λόγω εγκλημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση των τριτοκοσμικών στη χώρα. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στη Γερμανία (βλέπε πχ Κολονία) άλλο που προφανώς τα μίντια τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα.

  Το θέμα είναι βέβαια και ότι όταν εσύ σαν μουσουλμάνος πας σε μια χώρα με άλλους 342442 μουσουλμάνους και έχεις ένα σορό προνόμια και διευκολύνσεις απλά επειδή είσαι μουσουλμάνος και από τον τρίτο κόσμο, ε προφανώς δεν έχεις και το μεγαλύτερο κίνητρο να αφομοιωθείς. Χώρια βέβαια η νοοτροπία που κουβαλάς από μόνος σου.

  Πάντως το 2011, και μιλάμε για 9 χρόνια πριν, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είχαν παραδεχτεί πως η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει. Πως φτάσαμε στο «ελάτε στην Ευρώπη» της Μέρκελ το 2015 είναι και αυτό απορίας άξιο. Η Φράου πάντως έπρεπε να δει τα ποσοστά του FDA να ανεβαίνουν για να βάλει μυαλό πάλι και να αφήσει τη διεθνιστική πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

  Η υπογεννητικότητα είναι ένα γενικότερο πρόβλημα. Και η Κίνα το αντιμετωπίζει γιατί και εκεί γερνάει ο πληθυσμός. Από που προκύπτει τώρα ότι η αναπλήρωση των Ευρωπαίων με μεσανατολίτες και Αφρικανούς αποτελεί τη λύση, δύσκολα θα καταλάβουμε.

  Στη σημερινή πολιτική ορθότητα των μίντια είναι άλλωστε και ταμπού να μιλήσεις για μέτρα που θα δίνουν κίνητρα σε οικογένειες να κάνουν παιδιά. Μοιάζει πιο λογικό να τα παραγγείλεις έτοιμα απ΄έξω. Στην τελική η υπογεννητηκότητα είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση. Γιατί υπάρχει τέτοια πρεμούρα για επίλυση μέσω αθρόας νομιμοποίησης παράτυπων μεταναστών ας μας το εξηγήσουν οι υποστηρικτές των αντίστοιχων απόψεων.

 105. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 106. Γιάννης Ιατρού said

  104: Αυτό με την «Κολονία» (Κολωνία) μπορείς να το εξηγήσεις, τι εννοείς;

 107. Ατακαμα said

  @106
  Ναι και γω προτιμώ το «Κολωνία» αλλά με χει παρασύρει η λογική της απλοποίησης βλ. και Λισαβόνα.

  Ξεκίνα με αυτό για αρχή.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2015%E2%80%9316_New_Year%27s_Eve_sexual_assaults_in_Germany

 108. nikiplos said

  99@ πολύ σωστή η κουβέντα και η κατακλείδα που καταλήγει και επεσήμανε ο Γιάννης Κουβάτσος. Πάντως οι ομάδες ανθρώπων αν πρέπει, θα κάνουν πόλεμο και βία θα υπάρξει και άλλα πολλά.

  Και αυτά έχουν μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αρχής γενομένης από το Universe 25 του John B. Calhoun.

  Και είναι αστείο να εξωραΐζουμε την κατάσταση, επειδή κάποιοι βολεύονται ή μπαίνουν σε ένα σπιράλ αυτοεγκλωβισμού καθώς αδυνατούν να κρίνουν τον κόσμο γύρω τους. Δεν είναι οι πολιτικές πάνω από τους ανθρώπους. Και ναι, με ενοχλεί η παρουσία της μαντήλας και του τσαντόρ και στη χώρα μας και γύρω μου.

  Η λύση είναι η τοπική διαχείριση, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον.

 109. Ας δουμε το θέμα όπως πιθανόν να το έβλεπε ένας νοήμων Αρειανός:
  Στη μακρινή γη βλέπει ότι μια περιοχή αναπτυγμένη με πρόβλημα υπογεννητικότητας (είναι η Ευρώπη αλλά δεν ξέρει το όνομά της) και γύρω της ένα σωρό άλλες περιοχές με υπεργεννητικότητα και προβλήματα επιβίωσης, πολέμων κλπ.
  Πέραν από θρησκείες, γλώσσες, χρώμα δέρματος, επίπεδο μόρφωσης, πολιτικές κλπ, κλπ, ο Αρειανός αυτός θα έβλεπε ότι, μακροπρόθεσμα, σε βάθος χρόνου, μοιραία και αναπότρεπτα, οι κάτοικοι της δεύτερης θα έκαναν το παν και τελικά θα τα κατάφερναν να διεισδύσουν στην πρώτη περιοχή.

 110. Γιάννης Ιατρού said

  107: Ευχαριστώ.

  Αλλά πρόσεξε πως πάνω-πάνω το άρθρο που παραπέμπεις γράφει πως χρειάζεται επιμέλεια για να φτάσει το στάνταρντ της Βίκι. 🙂

  Άσχετα με αυτό, ειδικά για τα γεγονότα της πρωτοχρονιάς 2015/2016 στην Κολωνία, σε πληροφορώ πως από τις 1000+ καταγγελίες κλπ. τελικά υπήρξαν 3 (τρείς) καταδίκες. Το θέμα πάει πολύ μακρυά και δεν ήσαν μόνο μετανάστες/αλλοδαποί αλλά και Γερμανοί μεταξύ των υπόπτων/κατηγορουμένων. Και ο κύριος όγκος των αλλοδαπών δεν ήσαν πρόσφυγες που ζητούσαν ή πήραν άσυλο. Ήσαν κανονικοί μετανάστες (όπως υπάρχουν και πολλοί π.χ. Ιταλοί, Έλληνες, Τούρκοι κλπ. κλπ. στην Γερμανία) κυρίως από Μαρόκο/Αλγερία κλπ. και πάρα πολλοί απ΄αυτούς ήσαν προηγουμένως γνωστοί στην αστυνομία για παραβατική συμπεριφορά (κλοπές, αλητεία, ληστείες, σεξ. παρενόχληση κλπ.).

  Αυτά στα γράφω γιατί είναι πλέον γνωστό πως έγινε ελεεινή εκμετάλλευση από γνωστούς κύκλους στην Γερμανία των συμβάντων εκείνης της νύχτας και η αστυνομία/εισαγγελία κλπ. αρχές χρειάστηκαν 3-4 χρόνια για να καταλήξουν σε κάπως ασφαλή συμπεράσματα.

  Μην γινόμαστε αναμεταδότες κλισέ! Η παραβατικότητα στους «ξένους» δεν είναι πολύ διαφορετική απ΄ότι στους «ντόπιους», όταν έχουμε συγκρίσιμες συνθήκες.

 111. Πέπε said

  109

  Ωραίο. μ’ άρεσε.

  Αλλά ο Αρειανός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε θέση να προβλέψει επίσης ότι κι οι κάτοικοι της ανεπτυγμένης υπογεννητικής περιοχής θα κάνουν κι αυτοί το παν για να εμποδίσουν τους άλλους να έρθουν. Εκεί αρχίζει να γίνεται προβληματική η κατάσταση…

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  111: Σωστά. Ξεχνάμε μονίμως να βάλουμε στην εξίσωση τους ντόπιους. Κι όταν τους βάλουμε, αντιμετωπίζουμε αφ’υψηλού και ηθικολογικά τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους, ξεχνώντας ότι ο παροιμιώδης μέσος άνθρωπος, ο νοικοκύρης ή νοικοκυραίος, δεν είναι αριστερός ακτιβιστής και άνευ όρων και ορίων αλληλέγγυος. Όμως του πέφτει λόγος και αυτουνού σχετικά με το τι γίνεται στον τόπο του και, όταν αντιδρά, δεν είναι υποχρεωτικά φασίστας ρατσιστής. Οφείλουμε να τον ακούμε.

 113. Ατακαμα said

  @ Γιάννης Κουβατσος

  πολιτική ορθότης γαρ.

 114. Jane said

  Όσοι μιλάνε ακόμη για αλλοίωση του πολιτισμού και της κουλτούρας μας να παν να γαμηθούνε!

 115. Jane said

 116. Γς said

  Κορσική, σήμερα:

  Η Mare Nostrum [Η ευρωπαϊκιά καλέ]

  Κούλης Μ.

  https://caktos.blogspot.com/2014/06/mare-nostrum.html

 117. nikiplos said

  112@ Δεν τίθεται κανένα ζήτημα πολιτικής ορθότητας. Έχουν πέσει αυτά τα ταμπού. Κι αν οι Γερμανοί οργανώνονται και προκρίνουν δημοσιεύσεις τέτοιες, έχοντας το μικρότερο πρόβλημα, ας φανταστούμε εμείς τι μας περιμένει, όχι εις βάρος αλλοδαπών άκριτα, αλλά ως ποιά πολιτική θα είναι κυρίαρχη στο άμεσο μέλλον στην ημεδαπή. Εγώ φοβάμαι, πως αν το μεταναστευτικό συνεχίσει η Αριστερά να το αντιμετωπίζει ως ταμπού με τσιτάτα, τότε θα γίνει εργαλείο στα χέρια της ακροδεξιάς, όπως μέσες άκρες έχει γίνει μέχρι σήμερα.

  109@ Ως Αρειανός, θα έπρεπε να βάλει και το χρόνο στη συνάρτησή του. Τότε μελετώντας Ευρωπαϊκή Ιστορία θα του λύνονταν αρκετά το παζλ, και καθόλου «λογικό» δεν θα του φαινόταν να μεταφερθούν αυτοί και να αλλάξουν, πολιτισμικά, φυλετικά κλπ χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων.

  Σουηδία, Γερμανία, Κεντρική Ευρώπη κοκ. Όσοι νομίζουν πως μόνο σήμερα οι ροές αυτές συμβαίνουν, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τον Οθέλο.

  Πάντως η Ευρώπη, υπό συνθήκες θα μπορούσε να απορροφήσει ανατολικοευρωπαίους, άθρησκους μαύρους, χριστιανούς μαύρους και έγχρωμους γενικότερα ήπιας θρησκείας, όπως οι Τούρκοι. Οι αποδέλοιποι δεν… δύσκολο έως αδύνατο.

  107@ Υπάρχουν δείκτες που δείχνουν τέτοια ζητήματα και μετρούν κανονικότατα, αλλά δείτε πρώτα το La Haine του Κασοβίτς για να έχετε πιο ολοκληρωμένη την εικόνα.

 118. nikiplos said

  114@ Οι εικόνες στοχεύουν στο θυμικό. Κανείς δεν θέλει τον πόνο και την ταλαιπωρία των αναξιοπαθούντων. Πρέπει όμως να λαμβάνει τα μέτρα του ενάντια στην εργαλειοποίησή τους ένθεν κακείθεν.

  Προσωπικά, ως λύση για το υπάρχον πρόβλημα δεν βλέπω άλλη από την αποσυμφόρηση του νησιού. Το που θα πάνε, είναι μια καυτή πατάτα που θα αντιμετωπίσει αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις. Ας πούμε θα βρει μέρος να τους πάει? Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.

  Όσοι περιμένουν από την ΕΕ, να πάρει μερικούς, αυτή θα πάρει το αγλάϊσμα και θα μας αφήσει τον κατιμά, όπως κάνει εδώ και 20 χρόνια.

 119. geobartz said

  43 Γιάννης Μαλλιαρός said: «…για ανθρώπινες ψυχές πρόκειται κι ας τους ονομάζει όπως θέλει ο καθένας – αν τους πεις λαθρομετανάστες πάει να πει πως έχασαν την ανθρώπινή τους υπόσταση»;

  # Άιντε ντε! Αυτό λέω κι εγώ. Όμως το ερώτημα είναι άλλο: Τι επιδιώκουμε όσοι εξ ημών δεν θέλουμε να πούμε λαθρομετανάστες τους …λαθρομετανάστες, και τους βαφτίζουμε με διάφορα επίθετα-σοφιστείες. Είναι σαν να λέμε μαλλιαρό έναν …σπανό και τανάπαλιν. Ε!, κάτι ανομολόγητο θα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας!

 120. Γιάννης Ιατρού said

  …Ε!, κάτι ανομολόγητο θα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας!…

  κε Μπαρτζούδη, αυτό που γράφετε προϋποθέτει την ύπαρξη μυαλού, κάτι όχι αυτονόητο.

 121. Avonidas said

  #118. Οι εικόνες στοχεύουν στο θυμικό.

  Κάμποσοι από τους πυλώνες της «βασικής μας κουλτούρας» επίσης πατάνε εξολοκλήρου στο θυμικό.

  Κι εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος μπορεί να βλέπει αυτές τις εικόνες και να μην εξοργίζεται, μάλλον κάτι πάει στραβά μαζί του.

 122. Χαρούλα said

  Jane είσαι σκληρή.
  Στην Λέσβο δεν ήταν και οι γιαγιάδες; Ο ψαράς που με την βάρκα του έσωζε; Υπάρχουν τα γαϊδούρια, τα λαμόγια, αυτοί που μας κάνουν να ντρεπόμαστε, αλλά υπάρχει και φωτεινή πλευρά.
  Γιατί, να είναι η Ελλάδα η ντροπή του γαλαξία; Ναι τα κάναμε μαντάρα! Αλλά… Ποιά χώρα έχει κάνει περισσότερα ή σωστότερα;
  Ζω στον Έβρο. Οι ροές συνεχείς. Οι απλοί άνθρωποι των χωριών, όχι μόνο δεν τους κυνήγησαν, αλλά όλο και κάποιο τρόφιμο δίνουν. Ξέρετε όμως ότι ΚΑΘΕ ΝΥΧΤΑ που περνάνε, χτυπάνε τυχαία πόρτες για βοήθεια; Δεν τρομάζουμε. Μας κουράζει το ξενύχτι. Όλοι όσοι ζουν μακρύτερα μπορούν να φανταστούν άυπνες νύχτες; Κι όμως εδώ κάποιοι τις ζουν. Εεε, ας μην την γαμάμε με τόση ευκολία, την σκατοχώρα τους!
  Δεν είμαστε και τοοόσο χάλια λαός! Κάποιοι ναι,είναι. Αλλά έχουμε και τους σιωπηλούς Ανθρώπους, που νομίζω είναι περισσότεροι.

 123. mitsos said

  Νόμιζα πως το βασικό επιχείρημα των δεξιών απέναντι στους αριστερούς είναι πως λύσεις δεν μπορούν να δώσουν τα κράτη αλλά οι αγορές. Λιγότερο κράτος λοιπόν δηλαδή περισσότερη κταστολή και μεγαλύτερος τζίρος ( αλισβερίσι να γίνεται )

  Περιμένα να δω τις λύσεις της θεάς AGORA και βλέπω να καίγεται η Μόρια. Δεν περίμενα κάτι άλλο. Όταν οι αγορές δεν μπορούν να κερδίσουν παράγοντας , τότε κερδίζουν καταστρέφοντας.

  Μόρια ! Ένας ακόμα αναγραμματισμός της Μοίρας : Όπου φτωχός και η Μοίρα του .

  Για όσους ακόμα υπερασπίζονται την πολιτική της αποτροπής των μεταναστευτικών ροών, τι να πω ; Δεν έχει κανένα νόημα. Πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια το ίδιο προσπαθούσαν κάποιοι. Αυτοί που επιμένουν δεν νομίζω πως θα αλλάξουν γνώμη από μια Τραγωδία τώρα. Τόσες αποτυχίες δεν τους έπεισαν. Θα πεισθούν από το δράμα των κατατρεγμένων στην Μόρια ; Ε όχι δεν νομίζω. Από όσα διαβάζω είναι πλέον φανερό πως είναι ρεαλιστές : «η ηθική και πάλι καλείται να προσαρμοστεί στα συμφέροντα. και να τα εξυπηρετήσει»

  Καληνύχτα σας.

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Και οι λύσεις είναι προϊόν σκέψης. Εύκολο είναι να το παίζουμε αισθηματίες του πληκτρολογίου (κατ’ αναλογίαν με τους επαναστάτες του πληκτρολογίου, τους πατριώτες του πληκτρολογίου και πάει λέγοντας), αλλά κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ με καλοπροαίρετες παρλαπίπες και ανέξοδη επίδειξη της καλής μας ψυχούλας, που την έχουμε, ως γνωστόν, μονοπώλιο.

 125. Andersen said

  @Sarant

  Όταν από σωστή υπόθεση καταλήγετε σε εντελώς λάθος συμπέρασμα, τότε σίγουρα έχετε κάνει κάπου λάθος. Και εξηγούμαι. Φυσικά και το κράτος έχει υποχρέωση να στεγάσει αξιοπρεπώς τους αιτούντες άσυλο, όπως επίσης έχει υποχρέωση να προστατεύσει μεταξύ πολλών άλλων και το περιβάλλον (αρθ. 24 παρ.1, Σύνταγμα της Ελλάδας). Επειδή όμως έχει περιορισμένα μέσα και πόρους (για οποιοδήποτε λόγο) που σίγουρα δεν επαρκούν για την αποστολή του, αυτό δεν δίνει στον καθένα από εμάς το δικαίωμα (είτε νομικό είτε ηθικό) πχ να πάρει με τις πέτρες τους πυροσβέστες. Το κράτος μπορεί σε πολλά να μην επιτυγχάνει, και σε αυτό έχουμε μερίδιο όλοι μας, αλλά αν αποκλείσουμε την περίπτωση κρατικής εντολής για εμπρησμό, τότε υπεύθυνος για τον εμπρησμό είναι ο ίδιος ο φυσικός εμπρηστής. Το κάθε άτομο είτε μετανάστης, είτε πρόσφυγας, είτε πολίτης του κόσμου, για κανένα λόγο δεν δικαιολογείται να κάψει ή να επιχειρήσει να κάψει το μέρος που φιλοξενείται όσο απάνθρωπο για τα σημερινά δεδομένα και αν είναι παρόλο που είναι πιο ανθρώπινο από το μέρος που έφυγε γιατί αλλιώς θα μπορούσε να αιτηθεί την επιστροφή του. Μπορώ να φανταστώ πολλούς ανθρώπους να ζορίζονται πολύ άσχημα στην καθημερινότητα τους από το κράτος, από το σύστημα, από άλλους ανθρώπους και να μην μπορούν να κάνουν παρά μόνο κάποια περιορισμένα πράγματα γι’ αυτό, αλλά ποτέ δε φτάσανε στο σημείο να γίνουν Unabombers. Καταλαβαίνετε λοιπόν όχι μόνο σε πόσο λάθος συμπέρασμα καταλήγετε, αλλά και σε πόσο επικίνδυνο.

 126. Avonidas said

  #124. Ναι, οι λύσεις είναι προϊόν σκέψης, αλλά το ενδιαφέρον για τα προβλήματα και τις λύσεις τους είναι προϊόν συναισθήματος. Αλλιώς, μπορείς πάντα να λύσεις ένα πρόβλημα κάνοντάς το πρόβλημα κάποιου άλλου.

  Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που μας καίνε, είμαστε πάντα συναισθηματικοί. «Το βλέπω ψύχραιμα» είναι συνήθως συνθηματικό του «δεν μ’ ενδιαφέρει».

 127. mitsos said

  @124

 128. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  109-111 Γιατί οι Ευρωπαίοι «να κάνουν το παν» για να τους αποτρέψουν; Αν το κάνουν, θα σβήσουν σε 100 χρόνια.

  125 Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά το σχόλιό σας είχε πάει στα σπαμ και το είδα μόλις τώρα.

  Πάρτε υπόψη σας ότι το ελληνικό κράτος αμελεί τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτούς τους δυστυχισμένους επί μήνες και χρόνια, πολύ πριν μπει η φωτιά. Και ότι καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι τη φωτιά την έβαλαν οι πρόσφυγες.

 129. mitsos said

  @124 Γιαννή

  Δεν ξέρω αν απαντάς ειδικά σε μένα
  αλλά :

  α)Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Και οι λύσεις είναι προϊόν σκέψης.
  Λάθος ακόμα και τα προβλήματα μαθηματικών απαιτούν δράση ( σχεδιασμένη με την σκέψη , αλλά δράση απαιτούν ) Πολύ περισσότερο τα πολιτικά προβλήματα απαιτούν μάχες πολιτικές και δικαστικές και ενίοτε πολεμικές.

  β) ποτέ με καλοπροαίρετες παρλαπίπες και ανέξοδη επίδειξη της καλής μας ψυχούλας, που την έχουμε, ως γνωστόν, μονοπώλιο.
  Να συμπεράνω πως μάλλον οι λύσεις που είναι ρεαλιστικές στο σήμερα και με δεδομένους συσχετισμούς είναι οι μόνες που δεν είναι παρλαπίπες , συναισθηματισμοί και ανέξοδη επίδειξη της καλής ,μας ψυχούλας ;
  Εμ τόττε μόνο ο Μηταράκης δικαούται να σχεδιάζει λύσεις π.χ. το πλωτό φράγμα. Άντε και ο Γιώργος Ψυχογιός που είναι τομεάρχης Μετανάστευσης της αντιπολίτευσης να δικαιούται μια γνώμη αλλά υπό μια προϋπόθεση να έχει σφραγιδα πιστοποίησης μη παρλαπίπας ! 🙂

 130. aerosol said

  #125
  «το μέρος που φιλοξενείται όσο απάνθρωπο για τα σημερινά δεδομένα και αν είναι»
  Βρε τι ωραία τα λέμε ο καθένας μας από το σπιτάκι του. ‘Αλλος εξηγεί «πού πας» αν είσαι πρόσφυγας, άλλος το πόσο συγκρατημένα μπορείς ν φέρεσαι όταν είσαι στιβαγμένος με 13000 άλλους σε άθλιες συνθήκες. Στο μεταξύ με μια μικροπαρεξήγηση στο σουπερμάρκετ γινόμαστε μπαρούτι… Εύκολες οι νουθεσίες αν δεν είσαι εσύ στα σκατά της Μόρια, με άγνωστο μέλλον.

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114
  Πήγαμε στο νεκροταφείο. Ούτε σπιθαμή να σταθείς. Είχανε προλάβει άλλοι, πριν από μας, και πήρανε την πρωτοκαθεδρία. Βγάλανε απ’ τους τάφους λιωμένους κι άλιωτους νεκρούς και βάλαν οι ζωντανοί τα στρωσίδια τους και τα παιδιά τους. Γυναίκες γεννούσανε πρόωρα. Είχε διαδοθεί στους γύρω μαχαλάδες: «Οποια είναι για γέννα, στο νεκροταφείο. Παραστέκουνε και γιατροί! «. Γερόντισσες βράζανε νερά για τις λεχώνες με προσάναμμα κόκαλα πεθαμένων!
  Διδώ Σωτηρίου, Ματωμένα Χώματα

 132. Pedis said

 133. Ατακαμα said

  Ρεαλιστική λύση είναι αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα: φύλαξη των συνόρων.

  Πάλι καλά που έβαλε μυαλό η Ευρώπη τελευταία και πήρε πιο στα σοβαρά το ρόλο της στο να προστατεύει τα ανατολικά της σύνορα.

  Ήδη οι μειωμένες ροές καθιστούν το ζήτημα ελαφρότητα πιο διαχειρισμο. Φανταστείτε να χαμε μέσα σ’όλα και εκατοντάδες μετανάστες να μπαίνουν καθημερινά σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν.

  Από κει και πέρα αν οι δικές σας «ευαισθησίες» είναι υπεράνω των νόμων και του συντάγματος, καλώς. Μην κατηγορείτε όμως τους άλλους όταν το καταπατούν, είστε ίδιοι.

 134. Λεύκιππος said

  125 Έτσι ακριβώς

 135. aerosol said

  #104
  Τα στοιχεία δείχνουν εικόνα; Κάτσε να δω:
  Τα τελευταία 10 χρόνια το ποσοστό εγκλημάτων είναι πτωτικό στην ΕΕ των 27 (πτώση σχεδόν 3%). Εξαίρεση αποτελεί η Σουηδία και η Λιθουανία (κυρίως) και η Γερμανία (δευτερευόντως). Στη Σκανδιναβία έχει άνοδο (όπως είπαμε) μόνο η Σουηδία. Η Φινλανδία, Νορβηγία και η Δανία έχουν μείωση εγκλήματος (η Δανία μεγάλη!). Μια που κάθε δεξιοκαμμένο site πουλάει ψέμματα περί Σκανδιναβίας -στις ΗΠΑ οι Τραμπιστές νομίζουν πως οι Σουηδοί δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους- να θυμίσω πως το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στην Ευρώπη δεν το έχει η Σουηδία.

  Όσο για το πόσο «άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση των τριτοκοσμικών» είναι η αύξηση των βιασμών στη Σουηδία, να θυμήσω πως η Σουηδία άλλαξε άρδην τους νόμους της περί βιασμού (πλέον περιλαμβάνουν πολύ περισσότερες πράξεις από ότι πριν λίγα χρόνια) και έχει εφαρμόσει έντονο πρόγραμμα αύξησης της αναφοράς των βιασμών. Δηλαδή ο ξανθομάλλης Άρειος που πριν 10 χρόνια δεν θα έβλεπε δικαστήριο… τώρα βλέπει. Αν γίνει το ανάλογο εδώ, οι αριθμοί θα διπλασιαστούν σε ένα χρόνο.

  Σύνοψη: Σχεδόν όλη η Ευρώπη πάει ελαφρώς καλύτερα στο έγκλημα από όσο πριν 10 χρόνια, που είχε μικρότερες ροές μεταναστών. Τα μέσα που εσύ διαβάζεις πού βρίσκουν τα νούμερά τους; Ρωτάω γιατί καταγράφονται επίσημα και υπάρχουν, για κάθε χώρα.

  ΥΓ: Αν πάρεις μια ανάσα, ψάξε μήπως ανακαλύψεις ποιο γεράκι ειδικευμένο σε εκλογικές καμπάνιες, εκ Νέας Υόρκης ορμώμενο, μετέβει στο Ισραήλ να βοηθήσει τον Νετανιάχου να εκλεγεί, ο οποίος τον σύστησε στον Ούγγρο Ορμπάν (ακροδεξιό προς το ελαφρώς ναζουλί), για τις εκλογές του οποίου έστησε εν τάχει μια άσχετη προπαγάνδα εναντίον του Σόρος, την οποία χρόνια μετά έχαψει όλη η δεξιοκαμμένη υφήλιος. Δηλαδή μάθε μόνος σου ποιο καλοδουλεμένο και ακριβοπληρωμένο σπιν βρίσκεται πίσω από τις συνομωσιολογικές παπαριές που αναμασάει κάθε χεσμένος στην Ελλάδα (περί χεσμένων περισσότερα στο #94).
  Δεν δίνω ονόματα, έδωσα πολλά στοιχεία. Αλλά δεν θα τα βρεις στις σελίδες που σου ταϊζουν αυτά που διαβάζεις.

 136. Αιμ said

  Εφη σου απάντησα στα σχόλια της 6 τρέχοντος

  Τρόμαξα στις δυο πρώτες γραμμές του κειμένου μετά κατάλαβα είδα και το Διδώ Σωτηρίου και …ησύχασα

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  125: Ο Πασκάλ Μπρικνέρ αναλύει αυτήν τη δυτική αυτομαστιγωτική στάση στην «Τυραννία της μεταμέλειας»:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789602631232-bruckner-pascal-astarti-i-turannia-tis-metameleias-152049&ved=2ahUKEwiq7ZWJzd_rAhULNOwKHXXECj4QFjAIegQIChAB&usg=AOvVaw2yp0-h3na1a1Lar2uz5_33&cshid=1599775793099

 138. aerosol said

  Σαν εξτραδάκι, να θυμήσω πως ο Ορμπάν (για χάρη της νίκης του οποίου στήθηκε όλη η υπόθεση «Σατανικού Σόρος που Βρίσκεται Πίσω Από Όλα») είναι ο μόνος ηγέτης ως τώρα που έχει χρησιμοποιήσει τον ιό για να παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από την κανονική του θητεία. Δηλαδή ο μόνος που έχει κάνει πράξη αυτό που φοβούνται οι δεξιοκαμμένοι πως θα τους κάνει ο Σόρος και ο Γκέητς. Κι έχει φτιάξει μια χεσμένη κοινωνία (ξαναβλέπε #94) που χάρηκε πολύ που ο… Πατερούλης θα παραμείνει (χωρίς εκλογές) να τους σώσει.
  Διότι η πραγματικότητα βλέπει τις μαλακίες μας και γελάει.

 139. Avonidas said

  #133. Πάλι καλά που έβαλε μυαλό η Ευρώπη τελευταία και πήρε πιο στα σοβαρά το ρόλο της στο να προστατεύει τα ανατολικά της σύνορα.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εφαρμόζετε για την Ευρώπη την ίδια ψυχρή λογική με την οποία εξετάζετε το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη βλέπει ότι, αν απλά δεν κάνει τίποτα, και πει απλώς κάποιες μεγαλόστομες αερολογίες περί πολιτισμών και ανθρωπισμών, το παλούκι το ‘χουμε εμείς οι ακρίτες στον πωπό μας. Κάποια στιγμή βέβαια, όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, θα πρέπει να το διαχειριστούν κι οι ίδιοι, αλλά μέχρι τότε βλέπουμε.

  Εμείς λέμε «ας κόψουν το λαιμό τους οι πρόσφυγες». Η Ευρώπη λέει «ας κόψει το λαιμό της η Ελλάδα». Να μη μας κακοφαίνεται. Άλλωστε, ο μόνος κοινός μπολιτιζμός που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι 😛 είναι το «μακριά απ’ τον κώλο μας κι όπου θέλει ας μπει».

 140. Χρήστος Π. said

  Το χάλι που υπήρχε στη Μόρια, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις επισήμως εκφραζόμενες απόψεις. Ούτε οι ξενοφοβικοί ψηφοφόροι της ΝΔ, ούτε οι φοβίες της αριστεράς για την ξενοφοβία της ελληνικής κοινωνίας (που επισήμως και υποκριτικά η αριστερά υποτιμούσε), ούτε το δημοσιονομικό κόστος, είναι επαρκείς εξηγήσεις για ένα πρόβλημα που χρόνισε.

  Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να παρασυρθούμε αναζητώντας εξήγηση στο δίλημμα «κλειστές ή ανοιχτές δομές». Ο καθένας μπορεί να προτείνει ‘ο,τι θέλει. Εγώ πχ θα έλεγα κλειστές για τους μουσουλμάνους και ανοιχτές για τους άλλους, ειδικά για τους Αφρικανούς που είναι νομοταγείς και δεν δημιουργούσαν τα επεισόδια των μουσουλμάνων, άλλοι λένε κλειστές για όλους, άλλοι ανοιχτές για όλους και μοιράστε τους χαρτιά, και πάει λέγοντας.

  Ενώ ξεκίνησε η ιστορία της Μόριας με τη κυβέρνηση Σαμαρά, η κατάσταση χειροτέρεψε με τη κυβέρνηση Τσίπρα, και χειροτέρεψε περισσότερο με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί απλούστατα περισσότερος κόσμος προσφύγων και λαθρομεταναστών ερχόταν. Τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται αλλά καμιά αντιπολίτευση δεν παρουσίασε εναλλακτικές, συγκεκριμένες, ικανοποιητικές λύσεις. Γενικές αρχές, γενικές απόψεις, διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδίκες της απάνθρωπης κατάστασης στις δομές.

  Μπορεί η Μόρια να εξηγηθεί με κάποια ανικανότητα κάποιων κυβερνήσεων; Πόσοι ανίκανοι, και για πόσο καιρό; Ακόμα και για την Ελλάδα φαίνεται περίεργη αυτή η διακομματική ανικανότητα. Ακόμα και οι ξενοφοβικοί άλλωστε αντιδρούσαν στο πρόβλημα και στους κινδύνους της Μόριας, προτείνοντας ριζικότερες αμφιλεγόμενες λύσεις, αλλά με «ανθρώπινες συνθήκες» (πχ να τους τις προσφέρουμε στα ξερονήσια).

  Αλλά έστω για την οικονομία της συζήτησης να δεχτώ ότι ένας συνδυασμός ξενοφοβίας και ανικανότητας έφτιαξε τη Μόρια και τις σκληρές συνθήκες της. Η Ευρώπη που τόσο πολύ μας χόρεψε με τα μνημόνια που ήταν; Η Ευρώπη, που όταν δεξιοί, κεντρώοι, και αριστεροί της είπαμε ΟΧΙ σε ένα δημοψήφισμα μπόρεσε και μας το ακύρωσε, δεν είχε δύναμη να μας επιβάλλει καλύτερες συνθήκες για μετανάστες, δομές, και πολιτικές;; Ακόμα και αν υπήρχε δημοσιονομικό πρόβλημα (που μπορούσε να λυθεί), ποιος εμπόδισε τη πολιτισμένη Γερμανία και τους ευρωδορυφόρους της να φτιάξουν δομές με καλύτερες συνθήκες όπου ήθελαν; Τα πάντα μπορούσαν να κάνουν με δικά τους ή με ευρωπαϊκά χρήματα. Βοήθεια θα το θεωρούσαμε παρά επιβολή.

  Ας είμαστε ειλικρινείς και με τους άλλους και με τους εαυτούς μας. Φτιάξαμε κλειστές δομές με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρώπης και της Γερμανίας (η οποία κατ’ επανάληψη πήγε στη Λέσβο και επέλεξε λίγους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες με κατάλληλη ηλικία και μόρφωση για να τους δώσει άσυλο και να μας ανακουφίσει). Θέλαμε ανθρώπους κλεισμένους, χωρίς επιλογές, και σε συνθήκες απάνθρωπες. Το θέλαμε γνωρίζοντας πως οι συνθήκες θα χειροτέρευαν με νέες αφίξεις. Ούτε καν αρκετές Μόριες δεν φτιάξαμε για να γίνει στα σίγουρα απάνθρωπη η ζωή, ειδικά με τη μακροχρόνια διαβίωση εκεί. Η Ευρώπη γνώριζε και ήθελε στρατόπεδα συγκέντρωσης γιατί απλούστατα ήλπιζε να στείλει μήνυμα σε όσους σχεδίαζαν να μας έρθουν. Μην έρχεστε γιατί θα υποφέρετε. Για το μήνυμα αυτό φτιάξαμε τη Μόρια. Κανένα λάθος δεν έγινε. Ελπίζαμε να βρούμε ακόμα και πρόθυμους για επιστροφή στη πατρίδα τους. Απλώς προέκυψε η φωτιά, που και αυτή δεν ξέρω αν δεν τη σκέφτηκαν ποτέ.

  Το πρόβλημα δεν έχει εύκολη λύση ειδικά χωρίς ορθολογική κατανομή αυτών που θα πάρουν άσυλο στην Ευρώπη (και ίσως χωρίς την
  ανάμιξη και μη ευρωπαϊκών χωρών). Βρήκαμε όμως ένα τρόπο να μειώσουμε το μέγεθος και το βάρος του προβλήματος. Τρομοκρατία δια της Μόριας και της βάρβαρης μεταχείρισης.

 141. Pedis said

  Α/σχετικό

  QAnon” is a baseless internet conspiracy theory whose followers believe that a cabal of Satan-worshipping Democrats, Hollywood celebrities and billionaires runs the world while engaging in pedophilia, human trafficking and the harvesting of a supposedly life-extending chemical from the blood of abused children. QAnon followers believe that Donald Trump is waging a secret battle against this cabal and its “deep state” collaborators to expose the malefactors and send them all to Guantánamo Bay.

  https://www.theguardian.com/us-news/2020/aug/25/qanon-conspiracy-theory-explained-trump-what-is

  https://en.wikipedia.org/wiki/QAnon

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Groupe de musique de réfugiés basé sur l’île de Lesbos en Grèce. Une initiative pour connecter les gens à travers la danse et la musique, spécialement dans le camp de Moria.

 143. Γς said

  Κουνηθήκαμε

  Ντάξει σεισμούλης

  Από την ύποπτη περιοχή

 144. Alexis said

  #135, 138: Αεροζόλ, τα συνωμοσιολογικά σενάρια της παγκοσμιοποίησης δεν είναι καινούργιο «φρούτο», έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά με την κατάρρευση του «υπαρκτού» πριν από 30 χρόνια.
  Για το ίδιο το γεγονός της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και των συμμάχων της έχουν γραφτεί και ειπωθεί ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας.
  Ακολούθησε ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας όπου το όνομα του Σόρος έπαιξε πολύ από τους συνωμοσιολόγους (θυμηθείτε Ολμπράιτ, υποτιθέμενες σχέσεις με ΓΑΠ κλπ.).
  Ο Σόρος συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που παραδοσιακά γοητεύουν τους συνωμοσιολόγους, Έλληνες και μή: Εβραίος στην καταγωγή και στο θρήσκευμα, κερδοσκόπος, εμπλεκόμενος με το χρηματιστήριο και τις τράπεζες, υπερπλούσιος και με πολιτική (έστω «ακτιβιστική») δράση.
  Ως γνωστόν το να είσαι πλούσιος είναι κακό πράγμα, αλλά αν επιπλέον διαθέτεις τα χρήματά σου σε ακτιβισμό ή φιλανθρωπίες είσαι εξ’ ορισμού παλιοτόμαρο.
  Τελευταίως έχουν μπει στο κάδρο της παγκόσμιας ελίτ, που διαμορφώνει την κοινή γνώμη και εργάζεται για τη διάλυση των εθνικών κρατών, και τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Όταν οι δημοσιογράφοι του CNN αναδεικνύουν π.χ. το θέμα της ρατσιστικής αστυνομικής βίας αποκλείεται να λένε απλώς την αλήθεια, είναι σίγουρο ότι για άλλους σκοπούς δουλεύουν, γιατί το CNN είναι πολύ μεγάλο για να είναι «καθαρό» και αντικειμενικό.

  Και ενώ τα ονόματα των μελών της παγκόσμιας ελίτ που μας κυβερνά έρχονται και παρέρχονται, απουσιάζουν περιέργως και διαχρονικά από αυτήν:
  -Οι δικοί μας Έλληνες υπερπλούσιοι. Αυτοί είναι μεν επιχειρηματίες, ενίοτε αδίστακτοι, αλλά κατά βάθος αγαπάνε την Ελλάδα και είναι «καλά παιδιά»
  -Οι μεγιστάνες πετρελαιάδες της Μέσης Ανατολής (Σαουδαραβία, Εμιράτα κλπ.) οι οποίοι μέσω της παραγωγής του πετρελαίου επηρεάζουν σοβαρά την παγκόσμια οικονομία
  -Οι νεόκοποι Ρώσσοι και Κινέζοι μεγιστάνες.
  Φυσικά αυτό είναι εύκολα εξηγήσιμο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα σενάρια συνωμοσίας εκπορεύονται συνήθως και ανακυκλώνονται από ένα πολύ συγκεκριμένο φάσμα της πολιτικής σκηνής και οι απανταχού συνωμοσιολόγοι «κουκιά ξέρουν, κουκιά μολογάνε»

  Φυσικά η κουβέντα δεν τελειώνει εδώ και σε καμιά περίπτωση αυτά που έγραψα δεν σημαίνουν ότι στον κόσμο μας όλα είναι καλώς καμωμένα και αγγελικά πλασμένα, θα ήμουν αφελής να ισχυριστώ κάτι τέτοιο.
  Όμως ο καθένας από μας έχει κρίση και μπορεί να διαβάσει, να ψάξει, να βρει και εντέλει να κρίνει και όχι να αναμασά έτοιμα σενάρια…

 145. nikiplos said

  129@ Μήτσο:

  1. Επί ΚΑΚ, υπήρχε ΜΚΟ μεταναστευτικής πολιτικής με έδρα μοντέρνα οικοδομή στην Χάρητος στο Κολωνάκι. Έτσι αντιλαμβάνονται οι πορφυρογέννητοι την έννοια. Θέσεις, οφίτσια, αξιώματα, πληρωμένα ταξίδια στη Βρυξέλα. Άλλωστε ποιοί από αυτούς μένουν στις πηγμένες περιοχές?
  2. Μεγάλο μέρος της εργασίας που «φτιάχνει δρόμους», «μεγάλα έργα των ΠΑΘΕ» (λέγεμε σήραγγα στα Τέμπη), βασίζεται κατά 70% στη μαύρη εργασία.
  3. Μεγάλο μέρος της Ελληνικής Κοινωνίας προσπορίζεται την μαύρη εργασία. Από τις αποκλειστικές στα νοσοκομεία που μιλούν ως επί το πλείστον Βουλγαρικά έως τις γυναίκες που κοιτάζουν τους ηλικιωμένους μας στα σπίτια (Γεωργιανές, Βουλγάρες κλπ). Από τον «αλβανό» που γνωρίζει τα πάντα, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, μαστορικά, χτίσιμο κλπ μέχρι το πακί που ξεχορταριάζει το εξοχικό.

  Τώρα όμως που στενεύουν οι δικές μας θέσεις εργασίας, (πχ ένας πρωτοδιόριστος ΠΕ Πληροφορικής παίρνει 400-600€ σε μια εταιρία), που αρκετοί δεν βρίσκουν ούτε δουλειά-νταβατζιλίκι (παρκαδόρος, διανομέας κλπ) αρχίζει να μας μπαίνει στον ποπό ο υπερπληθωρισμός της προσφοράς της μαύρης εργασίας. Ακριβώς αυτή τη στιγμή η Ελληνική Οικονομία θέλει babysitters (γυναίκες να κρατάν το παιδί, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές), αλλοδαπές καθαρίστριες, αλλοδαπές στην φροντίδα ηλικιωμένων κοκ.

  Και ναι, ένας νέος που δεν μπορεί να βρει δουλειά, ούτε οικογένεια θα κάνει ούτε τίποτε. Κυρίως γιατί δεν έχει τη διάθεση. Κυρίως γιατί προέρχεται από ένα οικογενειακό περιβάλλον και όχι από τρώγλη με 10νοματαίους. Επομένως ακόμη και ανταγωνιστικά επαγγέλματα, θα περάσουν σε αλλοδαπά χέρια, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα κάνουν οικογένειες κλπ, γιατί θα τρέχουν ένα μότο ζωής χαμηλού κόστους, ενώ οι δικοί μας, θα θέλουν γκόμενα, διακοπές, βιβλία, αυτοκίνητο κοκ.

  Κι αν όλο αυτό δεν είναι ζοφερό για το μέλλον, τότε εγώ πετάω στα σύννεφα μάλλον. Εγώ δεν βλέπω κάτι άλλο προς λύση της παγκοσμιοποίησης: Τον πατέρα όλων τον μπαμπά τον Πόλεμο. Και φυσικά, τι ευκολότερο, πριν τον κάνεις, να βάλεις όλους τους άπληστους μωροφιλόδοξους, να αγοράσουν bitcoins, ανύπαρκτη αξία, αρκεί να την ανεβάσεις και να πρήζεις με ιστορίες της Κούλας της Κομμώτριας που πήρε bitcoin αντί τυρόπιτα και τώρα μένει μανχάταν. Όπως πριν 20 χρόνια με το ΧΑΑ. Όπως παλαιότερα με τα χτήματα που θα πάρουν αξία και «θα γίνει το Αιγάλεω Κολωνάκι».

  Τότε οι σφαγές, η αναίτια βία μόνο για ευχαρίστηση κλπ θα αρχίσουν να χτυπάνε τις πόρτες μας: Τρόμος, παραίτηση, παράλυση, καμία αντίδραση.

  ΥΓ> Θυμήθηκα 8χρονος είχα δει τροχαίο: Ένας αχόρταγος είχε συνθλίψει το κεφάλι ποδηλάτη και τα μυαλά του άτυχου είχαν χυθεί στο δρόμο. Είχα πάθει σοκ, δεν μιλιόμουν. «Μη φοβάσαι ρε μαλάκα! Θα πας φαντάρος! Θα δεις εκατοντάδες ανοιγμένα κεφάλια! Γίνε άντρας!» μου φώναξε ο περιπτεράς, ανάπηρος πολέμου. Ξέρω ότι το έκανε για να με εμψυχώσει, αλλά η φυσικότητα των τότε μεγάλων στο θέαμα ακόμη και σήμερα με κάνει σκεφτικό.

 146. spyridos said

  44

  Βρε Ατακάμα είσαι περίπτωση γλυκιά

  Αν θυμάμαι καλά μιας και διάβαζα ανελλιπώς το μπλογκ όλο τον Αύγουστο. κάθε πρωί πριν ρίξω τις βουτιές μου, είχες γράψει κάτι τέτοια και για τις μάσκες.
  Συνέχισε έτσι. Στις εποχές που περνάμε το γέλιο είναι αναγκαίο.

 147. Ατακαμα said

  @146
  Περίεργο να χω γράψει κάτι για μάσκες. Ο ίδιος φοράω όπου επιβάλλεται. Μάλλον κάτι μπερδεύεις. Δεν πειράζει, τουλάχιστον είσαι καλός άνθρωπος δεν είσαι σαν τους άλλους που δεν αγαπάνε τον κοσμακη.

 148. geobartz said

  120 Γιάννης Ιατρού said: «…αυτό που γράφετε προϋποθέτει την ύπαρξη μυαλού, κάτι όχι αυτονόητο».

  # Σωστός: Βλέπω ότι τον ξέρεις καλά τον εαυτό σου! Αλλά τότε, γιατί ενοχλείς τις καϊμένες τις τσιούχτρες;;

 149. spiridione said

  «Η Ελλάδα είναι υπό επίθεση. Αν υποχωρήσουμε, η Ελλάδα θα φανεί ότι έχει ηττηθεί. Γι’ αυτό και οι μετανάστες, αφού έκαναν όσα έκαναν (σ.σ. εννοώντας ότι έκαψαν τη Μόρια), θα μείνουν στον δρόμο, σε σκηνές κάτω από τις ελιές για όσο πάει», είπε από την αρχή στους έκπληκτους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών ΜΚΟ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/259293_ypohorisoyme-tha-fanei-oti-ehoyme-ittithei
  Ειπώθηκε όντως τέτοιο πράγμα; είμαστε για λύπηση.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσοι θέλουν να καταλάβουν τι εστί προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα/ζήτημα (αναλόγως με ποιες λέξεις θέλουν να παίξουν), μπορούν να επισκεφθούν την οδό Χέυδεν κάτω από την πλατεία Βικτωρίας. Αν δεν ξέρουν κατά πού πέφτει, ας βάλουν gps. Τους δίνεται έτσι μια ευκαιρία να καταλάβουν κάπως την έκταση του προβλήματος τόσο για τους προσφυγομετανάστες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Και μετά ας βγουν να γράψουν όσες λοιδορίες θέλουν. Να δουν όμως πρώτα.

 151. aerosol said

  #144
  Οι θεωρίες συνομωσίας έχουν ελάχιστους δημιουργούς και πολλούς καταναλωτές. Οι καταναλωτές δεν θα είχαν ιδέα για ανθρώπους σαν τον Σόρος (όπως δεν έχουν ιδέα για άλλους) αν κάποιος δεν είχε ασχοληθεί να φτιάξει το σχετικό προϊόν. Ο Γκέητς ας πούμε είναι άλλη περίπτωση, διότι είναι πασίγνωστος εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό νομίζω πως ως υλικό συνομωσιολογίας είναι πολύ πιο παιδιάστικος. Αναρωτιέμαι ποιος θα αντικαταστήσει τον υπέργηρο Σόρος όταν πεθάνει.

  Μιλώντας για Έλληνες… ξέρουμε εδώ για την κάποτε διαδεδομένη θεωρία πως ο Ωνάσης έβαλε να σκοτώσουν τον Κένεντυ; Το «δικό μας παιδί» ήταν αρκετά εξωτικός για τους Αμερικάνους ώστε να κυκλοφορήσει αυτή η φήμη.

 152. Μαρία said

  149
  Τα εισαγωγικά δείχνουν οτι ο δημοσιογράφος τον μαγνητοφώνησε.
  Βιογραφικό https://voreioaigaio.ert.gr/eidiseis/eidikos-grammateas-protis-ypodochis-topothetithike-o-giatros-toy-keelpno-manos-logothetis/

 153. Μαρία said

 154. loukretia50 said

  Μόρια : μυθική χώρα , άλλοτε τρανή, που μετά τον πόλεμο απόμεινε στοιχειωμένη από τις ψυχές των νεκρών και τα κακόβουλα πνεύματα.

  Αυτό μας έμαθε ο Τόλκιν, και μας χάρισε την ελπίδα ότι το κακό μπορεί να νικηθεί.
  Μας έκρυψε όμως ότι το κακό δεν πεθαίνει.
  Και η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία, γιατί υπήρχε και η άλλη Μόρια, νεκροταφείο ζωντανών ψυχών.
  Και όταν η καθαρτήρια φλόγα την κατέστρεψε, μόνο οι νεκροί δέχτηκαν τους ζωντανούς.
  Η Μόρια πάντα στοιχειωμένη,
  Δεν είναι παραμύθι.

  ========================

  Ιn meMoriam

  Αδέσποτες ψυχές.
  γυρνούν στ’ αποκαΐδια
  Καμένες αντοχές, χαμένες προσευχές,
  θαμμένες ενοχές,
  μαρτυρικά ταξίδια

  Σκιές σιωπηλές σ΄απόσταση βολής
  Κι εμείς οι ζωντανοί – για όλα ικανοί
  δε θέλουμε εισβολείς,
  απαίτηση κοινή – δεν είμαστε αφελείς
  και νοιώθουμε ασφαλείς
  ανάμεσα σε φίδια
  – «Δεν έχουνε φωνή τ΄ανθρώπινα σκουπίδια »

  Και κλείνουμε τα μάτια , χάνονται στην αφάνεια.
  Μια άδικη ζαριά
  κι ο κόσμος μας κομμάτια.
  Δεν έχουμε ευθύνη για του καιρού τη δίνη.
  Για κείνους η ορφάνια , για μας η περηφάνεια
  ΛΟΥ
  Χωρίς όνομα δε μετράει η απώλεια. Ούτε καν για παιδί

 155. mitsos said

  @145 Nikiplos
  Δεν ξέρω τον λόγο που τις σκέψεις και τους φόβους σου αυτούς, τους απευθύνεις σε μένα.
  Ωστόσο συμμερίζομαι τις περισσότερες από τις σκέψεις σου και τους φόβους σου.

  Οι όποιες επιφυλλάξεις μου σε αυτά που εκφράζεις περιορίζονται σε δτο μόνο σημεία:

  α) Οι διάκριση «αυτοί και οι δικοί» μας μετά από 10- 15 χρόνια δεν θα έχει κανένα νόημα.( ακόμα και για εξ Αφγανιστάν ορμώμενους ). Ήδη βλέπω πολλούς «δικούς μας » , όπως το εξέφρασες εσύ να έχουν μότο ζωής λόου προφάιλ ( χωρίς αυτοκίνητο, βιβλιοθήκη, διασκέδαση και διακοές ) ακόμα και σε ηλικίες γύρω στα 30 ! Και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι «ξένοι» με τρόπο ζωής που θα ζήλευαν ζευγάρια συνταξιούχων εκπαιδευτικών

  β) Όσο μπορεί να προκαλούνται αναδιανομές πλούτου με οικονομικές καταστροφές κρατών , οι μάχες με πλοία , αεροπλάνα και κανόνια θα είναι περιφερειακές επιδρομές νεο-αποικιοκρατών. Δεν αποκλείω μεγάλες συρράξεις που φοβάσαι και εσύ αλλά καθόλου σίγουρο δεν είναι πως αυτό θα αποδυναμώσει τους υπερεθνικούς μηχανισμούς παγκοσμιοποίησης ή πως θα ενισχύσει τις κρατικές εθνικές οντότητες.

  Όμως εκτός του μπαμπά πολέμου ( αν και άλλο νόημα είχε η φράση του Ηράκλειτου ) υπάρχουν και χειρότεροι εφιάλτες όπως οι αδιέξοδες καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφει ο Τζάκ Λόντον στην Σιδερένια φτέρνα.( εσύ μου τον θύμισες )
  ……………………..
  @150 Γιάννης Κουβάτσος
  Γιάννη ζούσα εκεί μέχρι 10 χρόνια. Είχα την δυνατότητα να φύγω και να μεγαλώσω το παιδί μου σε πιο φυσικό περιβάλλον και αυτό έκανα.
  Αλλά το πρόβλημα δεν ήταν αυτοί που κοιμόντουσαν σε χαρτοκούτια στα πεζοδρόμια της Χέϋδεν και έψαχναν κάθε πρωί τουαλέτα.
  Το πρόβλημα ήταν οι ελληναράδες της Χρυσής Αυγής που τα μεσημέρια κυνήγαγαν μετανάστες και τα βράδια έβγαζαν τις μαυρούλες στην Λιοσίων για πιάτσα (με πάντα πρόσφορο το γνωστό ξενοδοχείο της Λιοσίων για πιο κυριλέ καταστάσεις ) , Πρόβλημα ήταν και οι δηλητηριώδεις εκφράσεις των νοικοκυραίων Παντελήδων .

  Οι εικόνες της Χέϋδεν ήταν και είναι ντροπή των πολτικών επιλογών του κράτους μας και του λαού μας Αλλά ας μην μεταφέρουμε αλλού την συζήτηση ( διότι δεν τα ξέρουμε τα μέρη σου από gps ).

  Αν υπάρχουν εκατομμύρια για εκδοτικούς ομίλους που διαχειρίζονται και την διακίνηση εφημερίδων , αν υπάρχουν για κανάλια τηλεοπτικά , για φράγματα επιπλέοντα (!) για Μεγάλους Περιπάτους , για Πατούλενες , για…
  Να βρεθούν χρήματα και για τους «δικούς μας» καλλιτέχνες , Να βρεθούν και για την διαχείριση 30 χιλιάδων μετανάστων . Αν θέλουμε να λεγόμαστε Άνθρωποι, .

  Καταλαβαίνω όμως πως οι εικόνες της δυστυχίας των μεταναστών και όσων τους φιλοξενούν (θέλοντας και μή ) είναι ένα όπλο στα χέρια του Μαχητικού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Μέρκελ που εκβιάζεται πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της ( σαν τον λαγό λέμε και καμιά μ@@@@@α να περάσει η ώρα 🙂 )

 156. nwjsj said

  Αγαπητοί γερμανομαθείς, τι λέει (συνοπτικά) αυτό το άρθρο;

  https://www.focus.de/politik/ausland/felsensinsel-makronissos-australisches-modell-moria-fluechtlingen-droht-verlegung-auf-insel-mit-ueblem-ruf_id_12419739.html

  Το κοινοποίησε προ ολίγου η Μαρία Δεναξά στο Τουΐτερ με την εξής περίληψη:
  Οπως τα νησιά της κόλασης στην Αυστραλία=>«Σε Γυάρο και Μακρόνησο είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει πρόσφυγες κ μετανάστες το Φεβρουάριο Μάλιστα έστειλε κλιμάκιο Γερμανία για να εξεταστούν οι πιθανότητες χρηματοδότησης του σχεδίου»

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  156
  Πρότεινα στο Μητσοτάκη κλειστές δομές σε Γυάρο, Μακρόνησο, Μπαρμπαλιά και το σκέφτεται

 158. Χαρούλα said

  Και όχι απλά σε ερημονήσια! Εκεί που πόνεσε η Ελλάδα, από ομοϊδεάτες, χρόνια πριν! Διπλή η ύβρις στην Ανθρωπιά!

  (Πέρα από αυτό όμως, οι πολιτικοί της περιφέρειας, μπορεί να πούν ακόμη, ότι και Αρειανούς είδαν, προκειμένου να αναφερθούν από τα πανελλαδικά μμε! Μην τον παλρουμε και τοις μετρητοιλς… Σοβαρότερο είναι που «κάποιος» τα ακούει!)

 159. sarant said

  157 Θα το τολμήσουν αυτό;

 160. dryhammer said

  159. Αν έχουν χρόνο, γεγονότα και «γεγονότα» για να «ωριμάσει» (κι άλλο) η κοινή γνώμη, ναι!

 161. Γιάννης Ιατρού said

  156: Εδώ η μετάφραση (πρός το μέσο της δημοσίευσης)
  https://omniatv.com/853461147

 162. nwjsj said

  Ευχαριστώ πολύ, κ. Ιατρού, για το άρθρο.

  Στη Γερμανία όσα στρατόπεδα συγκέντρωσης απέμειναν μετατράπηκαν σε χώρους μνήμης. Εμείς εδώ προσπαθούμε ν’ αναβιώσουμε τα κολαστήρια. Πόσο διεστραμμένα μυαλά είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και μάλιστα καμαρώνουν γι’ αυτό; Επειδή διάβασα ότι οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ενθουσιάστηκαν και δήλωσαν έτοιμοι να υποστηρίξουν την υλοποίηση της ιδέας με κονδύλια της Ε.Ε., ελπίζω πλέον να πληροφορήθηκαν τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν η Γυάρος και η Μακρόνησος για τη νεότερη ελληνική ιστορία κι αν ποτέ φτάσει να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μια τέτοια ειδεχθής πρόταση, οι προοδευτικοί ευρωβουλευτές να καταφέρουν να την μπλοκάρουν. Πάντως, ούτε εμείς ως κοινωνία πρέπει να το επιτρέψουμε. Κι αν στην αρχή μας φάνηκε γραφικό που το είδαμε να το προτείνει ο πωλητής κηραλοιφών, το να βγαίνει μπροστάρης ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και να έχει κάνει επαφές με το εξωτερικό για την ανεύρεση χρηματοδότησης ήδη από το Μάρτιο, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά εκεί στη Ν.Δ. και καλό θα είναι ο ΠΘ να βγει άμεσα και να καταδικάσει κάθε τέτοια φαεινή ιδέα.

 163. Ενδιαφέρον άρθρο (αν και έχω ερωτηματικά). Πάντως λέει και για τα λεφτά που δεω δίνει ο καημένος ο Έλληνας φορολογούμενος όπως λένε αυτοί που τα λένε (3 δις από ΕΕ δεν είναι και λίγα θαρρώ – και είναι όντως λεφτά της ΕΕ που ξοδεύονται εκεί και εισπράττονται εκεί) λέει και ποιος θέλει να είναι οι πρόσφυγες – μετανάστες εκεί ντε και καλά. Ποιος εφαρμόζει αυτά που προβλέπονται από το Δουβλίνο για την ΕΕ σε αντίστοιχη διαχείριση για την Ελλάδα: Όπου μπήκες εκεί μένεις.
  13.500 μετανάστες – πρόσφυγες ζητάνε να φύγουν από το νησί. Κάμποσες χιλιάδες ντόπιοι ζητάνε το ίδιο για τους πρώτους. Μπορεί να είναι από λάθος κίνητρα αλλά το αίτημα είναι κοινό. Σ’ αυτούς τους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται ο περιφερειάρχης κι οι δήμαρχοι. Αλλά οι «αρμόδιοι» έχουν άλλη άποψη.
  Αλήθεια, οι 400 ανήλικοι πώς κι έγινε επιτρεπτό να φύγουν ΤΩΡΑ και δεν μπορούσαν τόσον καιρό;

  http://www.topontiki.gr/article/405069/spiegel-xifoylkei-gia-ti-moria-o-mitsotakis-akoloythei-katastaltiki-politiki-asyloy

  ΥΓ Διάλογο με ανθρώπους που όχι μόνο δεν ακούνε τον άλλον αλλά αν δείξουν πως το κάνουν είναι για να διαστρεβλώσουν αυτά που λέει, δεν κάνω. Συγγνώμην.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  162: Nwjsj
  Όλοι αυτοί, ανεξάρτητα εθνικότητας, που προτείνουν λύσεις περιορισμού (κοινώς φυλάκισης, εξορίας, εγκλεισμό δε κλειστές δομές) των προσφύγων, μεταναστών (και γενικά των ανεπιθύμητων που φτάνουν παράνομα στην ΕΕ), αντιβαίνουν διεθνείς συνθήκες. Καμία διαφορά στην λογική του Β’ΠΠ με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτός των μαζικών εξοντώσεων στους θαλάμους αερίων κλπ.

  Τέτοιες πρακτικές είναι χαρακτηριστικές των οπαδών της ακροδεξιάς, είτε ντόπιων, τύπου πωλητών κηραλοιφών, χειρογράφων ή βιβλίων ή/και νανογιλέκων, είτε ξένων, τύπου μοντέρνων «πατριωτών» (π,χ, Γερμανών που αναπολούν το «ένδοξο» παρελθόν τους, μέλη του AFD ή μέρος των μελών της CSU ή σαν τον ακροδεξιό, ξενοφοβικό Ούγγρο ΠΘ, τον Ορμπάν ή την Μαρί Λεπέν στη Γαλλία κλπ./ κλπ.).

  Απ΄την άλλη πλευρά, το να επιβιβάζεται κάποιος σε ένα σκάφος, βάρκα κλπ., να ξανοίγεται στο πέλαγος και μετά να φωνάζει «ελάτε να με σώσετε», είναι ξεκάθαρος εκβιασμός και συνειδητή απόφασή του να διακινδυνεύσει την ζωή του. Άσχετα από τους λόγους που τον οδηγούν σ΄αυτές τις πράξεις.

  163: Γιάννη
  Οπωσδήποτε η Ελλάδα θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα το όλο θέμα και να αξιοποιήσει τα οικονομικά και λοιπά μέσα που της προφέρονται ή/και έχει στη διάθεσή της για μια ανθρώπινη προσωρινή διαβίωση όσων μαζεύτηκαν. Αλλά εκτός των πολιτικών αποφάσεων για την διαχείριση του προβλήματος και των θεμάτων εθνικής ασφάλειας, εμπλέκονται και πολλά και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα γνωστών κύκλων που κοιτούν να πλουτίσουν από το προσφυγικό κλπ.

  Με την τακτική «αποτροπής προσδοκιών» της ΕΕ (όπως γράφεις κι εσύ: «όπου μπήκες εκεί μένεις») οι τοπικές κοινωνίες ή και τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δοκιμάζονται υπερβολικά. Γενικά σε όλα τα μέρη και κράτη δεσπόζουσα θέση έχει πλέον το «μακρυά απ΄τον κώλο μας…».

  Οι 400 ανήλικοι έγιναν ετικέτα που γράφει «συμπαραστεκόμαστε… στην Ελλάδα», γιου νόου!

  ΥΓ: Θυμίζω την πρoς Τίτον Επιστολή Παύλου (γ΄ 8-15) Αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: