Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχολεία, μάσκα και ψέκα

Posted by sarant στο 11 Σεπτεμβρίου, 2020


Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία. Κάθε χρονιά η μέρα αυτή είναι σημαδιακή αφού από πολλές απόψεις ορίζει την αρχή της «νέας σεζόν» -ας πούμε, όπως ξέρουν οι ταξιτζήδες, η πρωινή κίνηση αυξάνεται μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Η φετινή έναρξη της σχολικής χρονιάς όμως ξεχωρίζει. Έχει κι αυτή το στίγμα της κορόνας, είναι σημαδεμένη από την πανδημία.

Καταρχάς, ενώ εδώ και πολλά χρόνια τα σχολεία άνοιγαν στις 11 του μήνα, φέτος το Υπουργείο αρχικά σκέφτηκε να τα ανοίξει στις 7, τελικά κατάλαβε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο (ούτε καθαρίστριες δεν υπήρχαν) κι έτσι η έναρξη μετατέθηκε για τις 14.

Αφού το Υπουργείο ανακοίνωσε την έναρξη στις 14, ύστερα συνειδητοποίησε πως η 14 Σεπτεμβρίου είναι μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Εγώ που είμαι άθρησκος αριστερός το ήξερα, η Υπουργός μας που είναι καντηλανάφτισσα δεν το ήξερε και πιάστηκε εξαπίνης. Διότι βέβαια στο Χριστιαναμπάντ που ζούμε την πρώτη μέρα πρέπει να γίνει αγιασμός, όπως γίνεται κάθε χρόνο στην αρχή αρχή της σχολικής χρονιάς, αλλά φέτος υπάρχει η Σταυροπροσκύνηση κι έτσι, αν έχω καταλάβει καλά, θα γίνει το εξής παράδοξο: θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία το πρωί αλλά ο αγιασμός θα γίνει προς το μεσημέρι, πάντως μετά τις 11. Πώς παίρνει η κυβέρνηση την ευθυνη να περάσουν τα παιδιά 2-3 ολόκληρες ώρες χωρίς την προστασία που προσφέρει ο αγιασμός, αυτό δεν το ξέρω (αλλά μην το πάρετε στα σοβαρά).

Μακάρι όμως να ήταν αυτό το πρόβλημα της νέας χρονιάς. Παρόλο που η πανδημία επιβάλλει τήρηση αποστάσεων και παρ’ όλο που το ελληνικό εκπαιδευτικό σώμα είναι από τα πιο γερασμένα της Ευρώπης, η κ. Υπουργός, η κυβέρνηση πιο σωστά, αντιστάθηκε σθεναρα σε κάθε ιδέα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη αφού μάλιστα είχε νωρίτερα αυξήσει το ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη. Έτσι οι φετινές τάξεις θα είναι πιο συνωστισμένες από τις περσινές, κάτι που δεν καθησυχάζει την ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων.

Έχουν απόλυτο δίκιο οι γονείς να ζητουν πιο ολιγομελείς τάξεις. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, οι αντιδράσεις αυτές δεν εμφανίζονται τόσο πολύ, ενώ ο προβολέας των πετσωμένων μέσων ενημέρωσης πέφτει σχεδόν αποκλειστικά σε άλλες κινητοποιήσεις, όπου συγκεντρωμένοι γονείς και μη δηλώνουν την αντίθεσή τους στη χρήση μάσκας απο τους μαθητές.

Kαι όχι μόνο στη χρήση μάσκας. Το πανό της φωτογραφίας δηλώνει αντίθεση σε «υποχρεωτικά εμβόλια, μάσκες και τεστ» -και δεν εννοούν τα τεστ γνωσεων, τα διαγωνίσματα δηλαδή, αλλά το τεστ για τον κορονιό -γιατί άραγε;

Μου λένε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές προβλήθηκαν υπέρμετρα από τα μέσα ενημέρωσης -ο Ευαγγελάτος, μου λένε, καλούσε καθημερινά έναν μασκόφοβο γονέα και τον είχε ισότιμα σε αντιπαράθεση με έναν επιστήμονα. Φαίνεται ότι στις κινητοποιήσεις αυτές είχαν πρωτεύοντα ρόλο οργανωμένοι ακροδεξιοί, όπως η χρυσαβγίτισσα υποψήφια της Θεσσαλονίκης (που επίσης προσκλήθηκε από τον Ευαγγελάτο!) Αυτό φαίνεται και σε φωτογραφίες στο ωραίο άρθρο των Luben.

Iότροπο (βάιραλ ελληνιστί) έγινε το βιντεάκι από τη συγκέντρωση του Συντάγματος με την κυριούλα που ποδοπατάει τις μάσκες.

Μάλιστα η μορφή της χοροπηδούσας κυρίας έδωσε τροφή σε αμέτρητα μιμίδια -ίσως δούμε μερικά αύριο στα μεζεδάκια.

«Ψεκασμένοι γονείς ποδοπατάνε μάσκες στο Σύνταγμα» είναι ο τίτλος του παραπάνω βιντεακιού.

Πράγματι, οι μασκόφοβοι γονείς χαρακτηρίστηκαν ευρέως -και όχι άδικα- ψεκασμένοι. Για τη λέξη και την ιστορία της έχουμε ξαναγράψει πριν απο 5+ χρόνια, σας παραπέμπω λοιπόν σε εκείνο το παλιό άρθρο.

Να σημειώσω όμως κάτι αφου στο ιστολόγιο προσπαθούμε να καταγράφουμε νεολογισμούς. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί αρκετά τον τελευταίο καιρό, ο συντομευμένος τύπος «ψέκα».

Ο τύπος αυτός εκφέρεται καταρχάς στο θηλυκό, ως συλλογικός όρος. «Μαζεύτηκε πάλι όλη η ψέκα» -όπως λέμε «η λετσαρία», «η κλεφτουριά» κτλ.

Άλλοι το χρησιμοποιούν άκλιτο, σαν απλή σύντμηση: «Κοίτα ρε τι έγραψε ο ψέκα».

Άλλοι τέλος λένε «ο ψέκας, του ψέκα». Με ρώτησαν μάλιστα πώς είναι ο πληθυντικός και είπα κατά τη γνώμη μου «οι ψέκες» και «οι ψέκηδες» αλλά στη γενική μόνο «των ψέκηδων».

Eίναι κατανοητή η χλεύη απέναντι στον ανορθολογισμό και στους φορείς του. Κι εγώ το κάνω. Και οι γονείς που διαδήλωσαν ενάντια στις μάσκες -και εναντια όχι μόνο στις μάσκες, όπως είδαμε- δεν είναι απλώς φορείς ανορθολογισμού αλλά και επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Από την άλλη, ίσως το να τους χαρακτηρίζουμε συλλήβδην ψεκασμένους να μην είναι παραγωγικό. Ίσως να μην τους μεταπείθει αλλά αντίθετα να τους συσπειρώνει, να τους μπετονάρει -κι έτσι κάποιος γονιός που έχει ενδοιασμους μόνο για τη μάσκα να αποκτά ανορθολογικές απόψεις συνολικά, και για την ύπαρξη του κορονιού και για τα εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται και η συζήτηση μαζί τους -και η ανασκευή των φέικ νιουζ που κυκλοφορούν για τις μάσκες. Εδώ μπορεί να γίνει (και πρέπει να γίνει) πολλή δουλειά -ένα πρώτο άρθρο έχει μερικά χρήσιμα στοιχεία. Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα τέτοια άρθρα, δώστε λινκ.

Οπότε, συζήτηση χρειάζεται με τον γονιό που ανησυχεί. Κι αν μας πει ότι κακώς είναι 25 τα παιδιά στην τάξη, θα συμφωνήσουμε μαζί του. «Αλλά αφού δεν πάρθηκε η απόφαση για λιγότερα παιδιά στην τάξη, κατά μείζονα λόγο είναι απαραίτητη η μάσκα», να του πούμε.

Κι ας κρατήσουμε τον χαρακτηρισμό «ψέκα» για τους οργανωτές, για όσους αρνούνται εμβόλια, για όσους το αξίζουν πραγματικά.

 

 

 

411 Σχόλια προς “Σχολεία, μάσκα και ψέκα”

 1. Τόσο καιρό στα σόσιαλ, πρώτη φορά ακούω την ψέκα! Ίσως ευδοκιμεί μόνο στο φέισμπουκ;

 2. Γς said

  Καλημέρα

  ο τίτλος σαν το

  Ρόδα…τσάντα και κοπάνα

 3. Γς said

  1:

  Ψέκα και μη ερεύνα

  Εδώ το κόμμα, εκεί το κόμμα …που είναι το κόμμα;

 4. Και στις 29/9 θα εορταστεί και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 5. Γς said

  κυκλοφορεί στο Facebook με τη λεζάντα:

  «Οταν είσαι νεκρός δεν έχεις πρόβλημα το πρόβλημα το έχουν άλλοι.
  Το ίδιο πάλι όταν είσαι ηλίθιος»
  -Μάρκ Τουέην

 6. «όπως λέμε «η λετσαρία», «η κλεφτουριά»»,

  «Μαζευτήκαμε για το Πάσχα όλο ο Ελληναριό» έλεγε φοιτητής σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο, εννοώντας και τους Έλληνες συμφοιτητές του.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Και χωρίς υποτιμητική διάθεση, υποθέτω

  4 Πρώτη φορά, έτσι;

 8. Γς said

  6:

  > ο Ελληναριό

  το Ελληναριό

  μωρέ το καταλαβαίνω, αλλά θέλω να το δω και γραμμένο.

  Ησύχασα…

 9. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νιικοκύρη, και συμφωνώ επί της ουσίας σχεδόν σε όλα και πολύ μου άρεσε το σημερινό στυλ γραφής σου, με κορυφαίο το: «Εγώ που είμαι άθρησκος αριστερός το ήξερα, η Υπουργός μας που είναι καντηλανάφτισσα δεν το ήξερε και πιάστηκε εξαπίνης. Διότι βέβαια στο Χριστιαναμπάντ που ζούμε*…» Ταπεινή παραίνεση, να συνεχίσεις να καλλιεργείς αυτό το ύφος γραφής.

  * Εννοείται ότι το μόνο σημείο που δεν συμφωνώ με τα λεγόμενά σου επί της ουσίας, είναι αυτό το υπέροχα διατυπωμένο κομμάτι… 😉

 10. Γς said

  7:

  > Και χωρίς υποτιμητική διάθεση, υποθέτω

  Ποιο; αυτό το βλίτο που χοροπηδάει;

  Ποιος την πηδάει μωρέ;

 11. Καλημέρα!
  Διάβασα αυτήν την απάντηση στους γονείς αρνητές της μάσκας, από διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής. Νομίζω ότι τοποθετείται πολύ έξυπνα.
  https://www.news247.gr/koinonia/dieythyntria-nosokomeioy-se-psekasmenoys-theoreite-tin-aneythynotita-epanastasi.7709202.html

 12. Γς said

  4:

  Τώρα εγώ γιατί την μπερδεύω με την Ναυμαχία στα Μπόρα Μπόρα;

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_5269.html

 13. Παντελής said

  Μασκόφοβος. Ωραίος όρος!!!

 14. Alexis said

  Καλημέρα, ωραίο άρθρο, συμπυκνώνει πολύ ωραία το πρόβλημα.

  Οι καταλήξεις -αριό, -αρία είναι νομίζω αποκλειστικά υποτιμητικές: γυφταριό, πουταναριό, λετσαρία, αληταρία, μπατσαρία κλπ.
  Τώρα που το σκέφτομαι …ίσως εξαιρείται το φοιτηταριό (;)

 15. ή η πιτσιρικαρία

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Ωραίος όρος πράγματι ο μασκόφοβος, αλλά και η «ψέκα», που περπάτησε στα χνάρια του «λάθρο» : «Μαζεύτηκαν όλοι οι λάθρο.»

 17. Νέο Kid said

  14. Αλέξη, δεν νομίζω ότι εξαιρείται το φοιτηταριό. Το φοιτηταριό του Χάρβαρντ;… δεν πάει! 😉
  Να δηλώσω και γω ότι πρώτη φορά διαβάζω ή ακούω την ψέκα.

 18. Γς said

  6, 7:

  Το κοινοποίησα κι εγώ στο ΦΒ

  https://www.facebook.com/photo?fbid=10217964220284614&set=a.1128414778071

  Και το σχολίασε κι ο πρώην μεταπτυχιακός μου, Πορταγάλοος καθηγητής στο Παν. της Μαδέρας, που ξέρει ελληνικά.

  https://www.facebook.com/antonio.brehm

  Και στο προφίλ του: Σε σχέση με τον Jorge Henriques

  Καθαρά πράγματα!

 19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Με την Ικαρία τι γίνεται?

 20. Μυλοπέτρος said

  Τελικά πράγματι είναι αήττητη…

 21. nikiplos said

  4@
  Ανήμερα του Κυριακού του Αναχωρητού? Την ημέρα που εορτάζει ο Κυριάκος? Αντρουπής! Άθεοι παγανισταί!

 22. Νέο Kid said

  14. Για το -αρία είναι αλλιώς απ ο,τι για το -αριό όμως. Ειδικά όταν αναφέρεται σε χώρους εστίασης. Μπυραρία, πιτσαρία ,παγωταρία, φρουταρία (τα μανάβικα στα κυπριακά) κλπ.

 23. sarant said

  9 🙂

  15 Η πιτσιρικαρία σαφώς δεν είναι μειωτικό. Και για συλλογικά, υπάρχει και το παλιότερο «η μαρίδα» που αμφιβάλλω αν λέγεται πια.

 24. Νέο Kid said

  Υποτιμητικό και το Σπανομαρία , για αγενείς άντρες.

 25. nikiplos said

  Την Ψέκα ούτε εγώ την ήξερα μέχρι σήμερα που διάβασα το άρθρο.
  Μην ξεχνάμε και την Μαντάμ Σουσού με την «τσοκαρία» της.

  Επίσης σνομπαρία, ψωναρία κλπ

 26. Χαρούλα said

  Χαχαχα! Αφού αυτοί είναι τόσο έξυπνοι, σκεπτόμενοι και διαβασμένοι, ας τους πούμε μασκοκλάστες!!! Εκεί να δείτε παρεξήγηση από την μόρφωση!😂🤣😂
  Καλημέρα

 27. Nestanaios said

  Το περιεχόμενο αυτού του λόγου ενόχλησε πολλούς. Εδώ μιλάει και για υγεία και για παιδεία.

 28. Γς said

  24:

  αγενής # αγένειος

 29. leonicos said

  μπετονάρει

  νέα λάξη για έναν λεξιπενικό. Μερσί

 30. Χαρούλα said

  Ανεξάρτητο από το άρθρο, στην μνήμη ενός πολιτικού, που έφυγε με το κεφάλι ψηλά, σαν σήμερα
  https://tvxs.gr/news/san-simera/o-teleytaios-logos-toy-salbador-aliente

 31. leonicos said

  ελληναριό

  το λέγαμε κι εμείς (όχι ΗΠΑ, δεν έχω πάει)

  αλλά και όταν μαζευόταν η τουρκιά, (διάβαζε turkja) πάλι μέσα ήμασταν

  ενώ η εβραιουριά, όλοι χαρεντίμ του κερατά, δεν μας δέχονταν επειδή δεν φορούσαμε κιπά και μάλλινα πανωφόρια

  η συλλογικότητες είναι…..

 32. leonicos said

  26 Χαρούλα…

  μασκοκλάστες

  αυτό κι αν είναι εύρημα.

  Η μασκοκλασία θ’ αποκτήσει τη δική της ιεροτελεστία

 33. Πάνος με πεζά said

  Το «τσοκαρία» το λέγατε; Για συρφετό γυναικών χαμηλού επιπέδου; (να περάσει, δε βρίζω)

 34. Γς said

  μασκο και το διάβασα μαστο…

 35. leonicos said

  Πώς παίρνει η κυβέρνηση την ευθυνη να περάσουν τα παιδιά 2-3 ολόκληρες ώρες χωρίς την προστασία που προσφέρει ο αγιασμός, αυτό δεν το ξέρω

  είσαι τουλάχιστον ΑΦΕΛΗΣ μην πω κάτι χειροτερο

  2-3 ολόκληρες ώρες χωρίς την προστασία που προσφέρει ο αγιασμός είναι υπεραρκετές για να εξαφανιστούν τα παιδιά, ν’ αδιάσουν τα σχολεία και να τελειώσει το πρόβλημα.

  Μα επιτέλους! Εγ΄θ’ αποκαλύπτω όλες τις συνωμοσίες;

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτή που χοροπηδάει πάνω στις μάσκες μου θύμισε το Καπλάνι της Βιτρίνας, που σε ένα σχολικό σκετς της ΕΟΝ το κορίτσι έπεφτε στα τέσσερα ξεσκίζοντας και καλά με τα δόντια μια κόκκινη σημαία και λέγοντας «σε ποδοπατώ, μισητό λάβαρο του εχθρού…» 🙂

 37. leonicos said

  25

  τσογλαναρία

  αν δεν το είπε ηδη κάποιος

 38. leonicos said

  Που είναι ο άτυχος ΠΑΟΚ-τζής

  και ο Κακόψυχος;

 39. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Νηφάλιο, ουσιαστικό και περιεκτικό το σημερινό!
  Πάντως, θα υπάρξουν διάφορα παρατράγουδα από τη χρήση (ή μη χρήση) της μάσκας στα σχολεία. Θα «βρουν το μπελά τους» παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί.
  Χωρίς, βέβαια, να είμαι κατά της χρήσης της, θα προτιμούσα λιγότερους μαθητές ανά τάξη.

  >>…αλλά φέτος υπάρχει η Σταυροπροσκύνηση…
  Νικοκύρη, είπαμε …άθρησκος αριστερός, εντάξει.
  Αλλά η Σταυροπροσκύνηση γιορτάζεται την 3η Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ 14 Σ/βρίου έχουμε την ‘Υψωση του Τιμίου Σταυρού… (λαϊκά, ‘του Σταυρού’). Πώς μας μπλέκουν έτσι! 🙂
  [Προφανώς θα το έχουν επισημάνει και οι θρησκευόμενοι του ιστολογίου… 🙂 ]

 40. Γς said

  22:

  > φρουταρία (τα μανάβικα στα κυπριακά)

  Ναι έτσι λέει η δικιά μου το μανάβικο. Και την ρωτάω:

  -Εχετε καμιά λέξη στα κυπραίικα που να τελειώνει σε -ριό, όπως γυφταριό, πουταναριό;

  -Ναι, … καμπαναριό

  -ντιν νταν

 41. Theo said

  Στο Χριστιαναμπάντ που ζούμε η Πολιτεία κλείνει τις εκκλησίες, απαγορεύει τις λιτανείες κι όποιος εκφράσει τη διδασκαλία της Εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία, κατακρίνοντάς την ως παρά φύσιν, κινδυνεύει να συρθεί στα δικαστήρια.

  Μάλλον είσαι αλλού γι’ αλλού, Νικοκύρη μου 🙂

 42. […] Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία. Κάθε χρονιά η μέρα αυτή είναι σημαδιακή αφού από πολλές απόψεις ορίζει την αρχή της “νέας σεζόν” -ας πούμε, όπως ξέρουν οι ταξιτζήδες, η πρωινή κίνηση αυξάνεται μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Η φετινή έναρξη της σχολικής χρονιάς όμως ξεχωρίζει. Έχει κι αυτή το στίγμα της κορόνας, είναι σημαδεμένη από την… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/09/11/psekas-2/ […]

 43. Πάνος με πεζά said

  Κιγκαλερία, ουδέτερου ύφους βεβαίως… Kαι τακαρία, μια μορφή υποστύλωσης με χοντρά ξύλα σε διασταυρούμενες σειρές.

 44. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  41 🙂

 45. sarant said

  43 Δεν χαρακτηρίζει όμως ανθρώπους η κιγκαλερία -είναι βέβαια φοβερή λέξη.

 46. Πάνος με πεζά said

  Σου βρήκα καλό όμως, η κοκεταρία !

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  41 Theo, μην τα μπερδεύουμε. Η Πολιτεία σε καιρό πανδημίας οφείλει να αποτρέπει, λέμε τώρα 🙂 , την όποια συγκέντρωση πλήθους, για οποιοδήποτε λόγο.
  Και κάποιος που ξερνάει μίσος κατά ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, προτρέποντας σε επιθέσεις εν μέση οδώ, ακόμα και σε φόνους (αν είχα ένα πιστόλι θα το τράβαγα να τελειώναμε), καλώς διώκεται και κακώς αυτή τη στιγμή δεν είναι μπαγλαρωμένος. Και βεβαίως, κάκιστα δεν έχει εξωπεταχτεί από την Εκκλησία.

 48. Το ιότροπο (viral) πάει και ιώδες; Μόνο έχει δυσκολίες στην κλίση.

 49. Πάνος με πεζά said

  Και η κουρελαρία, βεβαίως ! Δεν είναι για ανθρώπους, αλλά χαρακτηρίσει σύνολο υφασμάτινων ειδών.

 50. 7,6. Διόλου υποτιμητική αλλά χιουμαριστικά τρυφερή και αγαπησιάρικη.

 51. Νέο Kid said

  Και η καροταρία . Που παίρνει τα καρότα στα οδοστρώματα . Στην Αραπιά ,λόγω έλλειψης καλλιεργήσιμων εδαφών , κάνουν λαχανόκηπους στους δρόμους.

 52. Theo said

  @47:
  Σ’ ένα «Χριστιαναμπάντ» οι αποφάσεις του ιερατείου υπερέχουν αυτών της κοσμικής εξουσίας. Εδώ η ΔΙΣ άλλα αποφάσισε για την πανδημία, στην κυβέρνηση δεν άρεσε η απόφαση και σε λίγες ώρες πήρε νέα απόφαση, υπακούοντας στην πολιτεία κατά γράμμα.

  Δεν αναφέρομαι στον πρώην Καλαβρύτων. Αλλ’ ο σχετικός νόμος μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους, τελείως ψυχρά και ψύχραιμα εκφράζουν τη σχετική διδασκαλία της Εκκλησίας, χωρίς να προτρέπουν σε καμιά βίαιη πράξη ή να επιτίθενται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Κι αυτό κάθε άλλο παρά «Χριστιαναμπάντ» είναι.

 53. Πάνος με πεζά said

  Άσχετες, one of a kind, χωρίς άλλες λέξεις στην ίδια ομοιοκαταληξία, είναι η μαστοράντζα, και η νομενκλατούρα.

 54. Οπωσδήποτε είναι υπό διωγμόν η Εκκλησία σήμερα, δεν έχει κανείς αμφιβολία.

 55. Theo said

  Οπωσδήποτε στο παρ’ ἡμῖν Χριστιαναμπάντ είναι υπό διωγμόν η ελευθερία της έκφρασης (της βλασφημίας των θείων συμπεριλαμβανομένης). Δεν έχει κανείς αμφιβολία.

 56. Χαρούλα said

  Καβαλαρία παίζατε; (Γς δεν απαντάς!🤫)
  Έχουμε μουσαφιριό/ά, έχει εεεεένα τεμπελαριοό! (Theo μην διαβάσεις), έχουμε και το παπαδαριό.
  Φυσικά έχουμε το κιτσαριό, το πουσταριό και δυστυχώς το φασισταριό!

  Διαβάστε το χωρίς να τρώτε! Γιατί εμείς εδώ λέμε κατρουλιό και τσιρλιό.

 57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  52 Και μόνο οι παλινωδίες και οι ένα σωρό διαφορετικές, κάργα προβαλλόμενες, νεοδημοκρατικές και όχι μόνο φωνές επί του ζητήματος δείχνουν την επιρροή της Εκκλησίας σε ένα ζήτημα που εξ αρχής δεν θα έπρεπε να έχει βαρύνοντα λόγο (άποψή μου).
  Για τον νόμο: Από το «μπορεί να εφαρμοστεί» μέχρι το «εφαρμόστηκε κατά νηφάλιων» η απόσταση είναι τεράστια. Αυτό που είδαμε ήταν η άκαρπη επί της ουσίας εφαρμογή του κατά μιας λυσσασμένης, μισάνθρωπης φωνής. Και κατόπιν εγκλήσεως, ούτε καν αυτεπάγγελτα.

 58. nikiplos said

  33@ ειπώθηκε στο 25@
  37@ Και η μπασκλασαρία της αείμνηστης Μαλβίνας.

  Στα Σαλονικιώτικα Κουδαρία και Αρκουδαρία, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, όπως αποκαλούνταν από τους μπαγιάτηδες στα 70ς.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές από Δευτέρα…Θα ‘χω να λέω ότι το ‘ζησα κι αυτό στο σχολείο. Ευτυχώς εμείς έχουμε αλλοδαπούς γονείς, που δεν έχουν ή δεν εκφράζουν δημοσίως, για ευνοήτους λόγους, την ψέκα των Ελλήνων γονιών…Κάποιων Ελλήνων γονιών.

 60. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άμα χτυπήσετε «αριο» στο σλανγκ θα σας βγάλει καμπόσα.

 61. Theo said

  @57:
  Σ’ ένα «Χριστιαναμπάντ» ένας νόμος που μπορεί να εφαρμοστεί και κατά νηφάλιων και μια ασύδοτη «ελευθερία» στη βλασφημία των θείων δεν νοούνται.

 62. Για την μπαταρία κάτι; 🙂

 63. sarant said

  58 Καλό παράδειγμα η μπασκλασαρία

 64. atheofobos said

  και η αλαναρία.

 65. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  61 Theo, από εκκλησιαστικούς κύκλους έχουν εκφραστεί κατά καιρούς ακραίες απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, και η μόνη καταδίκη που τουλάχιστον εγώ είδα ήταν φραστική, εξ αριστερών προερχόμενη. Το αυτάκι της ιεραρχίας δεν ίδρωσε, ούτε κινδυνεύουν οι χριστιανοί να ριχτούν στα λιοντάρια. Είναι καθεστώς πολλών αιώνων.
  Για να έβγαινε κάνας αριστερός να πεί για φτυσίματα, πέτρες, επιθέσεις και κουμπούρια κατά χριστιανών και θα σου ‘λεγα σε ποιο βαθύ μπουντρούμι θα του πηγαίνανε τσιγάρα…
  Και τελοσπάντων, αν η επίσημη Εκκλησία αισθάνεται καλά με Αμβρόσιους στους κόλπους της να τους χαίρεται και να είναι περήφανη γι αυτούς, εμένα δε μου πέφτει λόγος.

 66. Χαρούλα said

  Χθές 10/9 Η σύζυγος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν αυτή που έφερε στον Έβρο τον γιο της Κωνσταντίνο και τον συνόδεψε στο στρατόπεδο “Βογιατζή” στην Καβησό Φερών, όπου παρουσιάστηκε ως νεοσύλλεκτος στην 31ι Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού.
  https://www.evros-news.gr/2020/09/11/%ce%b2%cf%8c%ce%bb%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%86%ce%bb%ce%af-%cf%87%ce%b8%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9/

  Και η οικογενειακή παράδοση καλά κρατεί!🍀🤞🏻 Στις 8/9 Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ένας νεαρός νεοσύλλεκτος, ο οποίος παρουσιάστηκε πρώτα στο στρατόπεδο κατάταξής στην Καβυσσό Έβρου και έπειτα μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο που είναι να υπηρετήσει στην Αλεξανδρούπολη.
  https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/8etikos-ston-koronoio-neosyllektos-se-stratopedo-ths-ale3androypolhs/post41242

 67. Pedis said

  Ενώ στο Καντηλαναφτιστάν μυξοκλαίγονται επειδή η χωρα είναι φτωχή και δεν αντέχει τα έξοδα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ανοσία της αγέλης μεω της θείας κοινωνία και στο καπάκι η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ξεσκιστεί στην απόδοση και στην αξιοπιστία


  – Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι το ιδιωτικό κέντρο Central Lab A.E. καθυστερεί τις απαντήσεις; Ότι εκκρεμούν απαντήσεις από 3 Σεπτεμβρίου; Ότι ήρθε στο Νοσοκομείο και θετικό αποτέλεσμα που σε επανειλημμένες δικές μας λήψεις βγήκε αρνητικό με αποτέλεσμα τρομερή αναστάτωση στον Ευαγγελισμό και ότι κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρη γενική εφημερία στις 6 Σεπτεμβρίου;

  – Ότι έφτασαν απαντήσεις 25 δειγμάτων που αφορούσαν ασθενείς άλλου Νοσοκομείου(!!);

  – Ότι ο τρόπος που καταφθάνουν τα αποτελέσματα από το ιδιωτικό εργαστήριο, βασανίζουν κυριολεκτικά το προσωπικό; Όταν 100 πχ απαντήσεις έρχονται από το ΕΚΕΑ, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για την ταξινόμηση, ενώ από το ιδιωτικό κέντρο, ο ίδιος αριθμός χρειάζεται ώρες πολλές!

  https://www.imerodromos.gr/il-sioras-ameilikta-erotimata-thetoyn-kathimerina-i-idia-i-pragmatikotita-kai-oi-ragdaies-exelixeis-stin-ygeia/

 68. Pedis said

  … Σε ένα από τα πιο αναξιόπιστα, καθυστερημένα, αυθαίρετα και εχθρικά προς τον πολίτη κράτη της ΕΕ οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε σε ελάχιστο χρόνο η καμπάνια ορολογικών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, πληθυσμός που ανέρχεται περί το 1 εκ. άτομα.

  Τα συνολικά τελικά αποτελέσματα δεν είναι ακόμη γνωστά. Όμως σε πληθυσμό 500 χιλ. περίπου βρέθηκαν 13 χιλ θετικοί, δηλαδή ποσοστό 2.6%.

  https://www.repubblica.it/scuola/2020/09/10/news/scuola_e_covid_il_50_personale_ha_fatto_test_13mila_i_positivi-266866102/?ref=RHPPTP-BH-I266599196-C12-P1-S2.4-T1

  Αυτά πέντε μήνες έπειτα από τις ασύστατες και χονδροειδείς βλακείες που δημοσιεύονταν από ειδκούς και «ειδικούς» τον Μάρτη και τον Απρίλη, τρεις και κατι μήνες μετά την ουσιαστική άρση των μέτρων του λοκντάουν σε όλη σχεδον την καθημερινή ζωη στην Ιταλία με τα σύνορα ανοικτά.

  Το παραπάνω αποτελεσμα είναι μια ισχυρότατη ένδειξη για τη σχετικά χαμηλή ταχύτητα διάδοσης της λεγομενης ανοσίας της αγέλης (αν υπάρχει κι να είναι μόνιμη κανείς ακόμη δεν γνωρίζει) στον γενικό πληθυσμό.

 69. Theo said

  @65:
  Ο Αμβρόσιος έχει αποδοκιμαστεί πολλές φορές και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και από άλλους μητροπολίτες, ιερείς κλπ. χριστιανούς.

  Για να έβγαινε κάνας αριστερός να πεί για φτυσίματα, πέτρες, επιθέσεις και κουμπούρια κατά χριστιανών
  Κάνε καμιά βόλτα σε φωταδιστικούς και νεοπαγανιστικούς ιστότοπους κι θα δεις φτυσίματα και άλλα. Εδώ κι ο φίλος σου ο Πέδης προ καιρού, σ’ αυτό το ιστολόγιο, επικροτούσε τη σφαγή των κληρικών από τους Ισπανούς αναρχικούς. Και φυσικά δεν του έχουν λείψει τα φτυσίματα και το συναφές υβρεολόγιο κατά των χριστιανών και το ξέρεις πολύ καλά.
  Τι να λέμε τώρα;

 70. Πάνος με πεζά said

  Μια που μιλήσατε για εκκλησία, το «παπαδαριό», είναι η αντίστοιχη συλλεκτική (αλλα περιπαικτική) λέξη.

 71. Theo said

  @70:
  Σε πρόλαβε η Χαρούλα, στο #56.

 72. Γ-Κ said

  Συζήτηση για «ψέκα» χωρίς ΑΝΕΛ και συγκυβέρνηση, είναι σαν χωριάτικη σαλάτα χωρίς φέτα.

 73. antonislaw said

  @ ΨΕΚΑ-PSEKA ΑΒΕΕ

  Είναι και εταιρεία κατασκευής και εμπορείας (και μάρκα) ψεκαστικών μηχανημάτων-προφανώς από τα αρχικά

  Παρεμπιπτόντως μεγάλη παράδοση στις/στους ψεκαστήρες είχε και έχει ακόμα σε κάποιο βαθμό η Πάτρα-πριν την αποβιομηχάνιση-
  αν και δεν μπορώ να πω ότι η Πάτρα έχει μεγάλα ποσοστά ψεκασμένων, ίσως να έχει συντελέσει σε αυτό και ο Πελετίδαρχος (Πελετίδης και Δήμαρχος) 😀
  Παράγει χάλκινους ψεκαστήρες για πάνω από αιώνα, που ήταν απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του περονόσπορου για την προστασία της σταφίδας.

  https://static.wixstatic.com/media/2aea46_f6f9b84b1973437e980e498aa5dc5e50~mv2_d_3203_3792_s_4_2.jpg/v1/fill/w_500,h_592,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/2aea46_f6f9b84b1973437e980e498aa5dc5e50~mv2_d_3203_3792_s_4_2.webp

  http://www.kolivas.de/archives/344348–

  Σε -αριό έχουμε και το χαλικουταριό (Κρήτη) (παρόμοιο με το γυφταριό, όπου χαλικούτης: ο εξ Αιγύπτου ή γενικά εξ Αφρικής προερχόμενος σκλάβος ή εργάτης, χρησιμοποιήθηκε ο όρος για να περιγράψει -δυστυχώς- και τους εκ Μικράς Ασίας πρόσφυγες στο Ρέθυμνο, όπου γνωρίζω)

 74. Pedis said

  Κι άλλα νέα από την πρωτεύουσα του Καντηλαναφτιστάν, από ένα από τα πιο καθυστερημένα Κουλαμαμπάντ της χώρας:

  Στη Θεσσαλονίκη δύο νοσοκομεία, το ένα κρατικό, το Λοιμωδών, το κατεξοχήν νοσοκομείο για τέτοιου είδους περιστατικά, που διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή, βρίσκεται… παροπλισμένο, κλειστό, ενώ θα μπορούσε να έχει 200 κρεβάτια. Άλλα τόσα θα μπορούσε να διαθέτει το νοσοκομείο Παναγία στη Νέα Κρήνη, το οποίο όμως ανήκει σε ιδιώτες…

  Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι για την κυβέρνηση μια μαγική εικόνα που την παρουσιάζει όπως θέλει.

  Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που βαφτίστηκε νοσοκομείο αναφοράς Covid 19 υπάρχουν 32 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό. Το ίδιο συνέβη και στο ΑΧΕΠΑ. Στο Ιπποκράτειο έκλεισαν την μοναδική Παθολογική Κλινική του ΕΣΥ και άνοιξαν κλινική Covid 19.

  Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας περιέγραψε σε κοινή συνέντευξη τύπου έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα.

  https://www.efsyn.gr/node/259333

 75. ΘΕΜΑ: Διευκρινιστικές οδηγίες για την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021
  Σας ενημερώνουμε ότι την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές /τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει:
  > Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
  > Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
  > Διανομή μάσκας ανά μαθητή
  > Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
  > Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
  > Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς
  Υπενθυμίζεται ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των εφημεριών των εκπαιδευτικών.

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  69 Στο νέτι λέει ό,τι θέλει ο καθένας, και οι χριστιανοί βεβαίως. Επισήμως η αριστερά, κοινοβ. ή όχι, ποτέ απ’ όσο ξέρω δεν εκφράστηκε έτσι δημόσια.
  Λες για τους παπάδες του κατάμαυρου καθολικισμού που αμέσως συντάχθηκε με τον Φράνκο? Χμμμ…Τι να σου πω, εγώ ο ίδιος που έχω πρόσφατα γράψει εδώ ότι σε ανάλογη περίπτωση δεν θα κοίταζα να σφάξω παπάδες, μπορεί να το ξανασκεφτόμουνα γι αυτά τα καθίκια, ή τουλάχιστον κατά περίπτωση.

 77. Θεοδώρα said

  Καλημέρα σας! Εξαιρετική και νηφάλια η σημερινή τοποθέτηση! Τι θα απαντούσαν όλοι οι αρνητές στην πρόσκληση-πρόσκληση της διευθύντριας του ΠΑΝΓΗ (ευχαριστούμε Μαγδαληνή #11) ; γιατί τα λόγια είναι εύκολα αλλά η ουσιαστική βοήθεια δύσκολη…εκεί πρέπει να δεις κατάματα την αλήθεια.
  Και στο δικό σας σχόλιο κ. Σαραντάκο «Πώς παίρνει η κυβέρνηση την ευθυνη να περάσουν τα παιδιά 2-3 ολόκληρες ώρες χωρίς την προστασία που προσφέρει ο αγιασμός, αυτό δεν το ξέρω (αλλά μην το πάρετε στα σοβαρά)» πράγματι δεν το πήραν σοβαρά γιατί στο δημοτικό του γιού μου απλά θα πάνε μόνο για τον αγιασμό 10.30-11.15.
  Και το πιο σημαντικό για μένα, καθολικοί χαρακτηρισμοί ισχυροποιούν την αντίδραση, μόνο η λογική επιχειρηματολογία και η πληροφόρηση από υπεύθυνα πρόσωπα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα – τα λέω αυτά αν και δεν είμαι αισιόδοξη…
  ΥΓ1. Πως θα νιώθει άραγε η κυρία που ποδοπατάει τις μάσκες που έχει γίνει ο περίγελος του διαδικτύου; πως νιώθουμε εμείς; τα ‘θελε και τα ‘παθε;ή κάτι άλλο;
  ΥΓ2. Συγνώμη για την πολυλογία!

 78. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  73
  https://www.slang.gr/definition/22567-xalikoutario

 79. – Τα σχολεία δεν έχουν νοσηλευτές, γιατρούς, καθαρίστριες, φύλακες, ψυχολόγους, επιστάτες.
  – Ε,και; Ας γίνουν οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές.

 80. antonislaw said

  Είναι και η φανταρία βέβαια,
  το λκν λέει ότι είναι βενετσιάνικη λέξη εξ ου και ο φαντάρος,
  «φάντ(ης) στην παλ. σημ.: `στρατιώτης΄ < ιταλ. fant(e) στην παλ. σημ.: `στρατιώτης΄ -ης) -άρος από επίδρ. του ουσ. φανταρία (αναδρ. σχημ.) < βεν. fantaria

  έχει ένα ωραίο απόσπασμα η wikislang από τον Κώστα Μουρσελά ("Βαμμένα κόκκινα μαλιά")
  "Στις έξι το πρωί, μισή ώρα πριν να σημάνει εγερτήριο, δύο λοχίες έσπαγαν την πόρτα της τουαλέτας στο Διοικητήριο και βρήκαν τον Κριτσίνη γονατισμένο πάνω σε μια μισοξεσκισμένη κουβέρτα, με κατεβασμένο το παντελόνι του, και πίσω του κολλημένο τον Μάγειρα του Κέντρου. Δεν είχε βγάλει ούτε το πηλίκιο. -Ακίνητοι! φώναξαν οι λοχίες και πρότειναν τα όπλα τους. Όταν είδαν τον υποδιοικητή τα έχασαν. Άλλον πήγαν να πιάσουν και άλλον βρήκαν. Δοκίμασαν κάτι να πουν, να ζητήσουν συγγνώμη, να κλείσουν την πόρτα, αλλά δεν πρόλαβαν, γιατί είχε ήδη αρχίσει να πλακώνει η φανταρία από τις γύρω τουαλέτες. Πρώτοι και καλύτεροι εγώ κι ο Λούης. Όλοι μείναμε άφωνοι. (Κώστας Μουρσελάς, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1989, σ. 91-92)."

  Επίσης θυμάμαι σε ένα χιουμοριστικό κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως αυθεντικό (το ιστολόγιο έχει αποφανθεί ότι πρόκειται για κατασκευασμένο πλην απολαυστικό δημιούργημα νεώτερο https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/17/meze-7/) με τίτλο "απαγορεύονται οι σεισμοί" που το υποτιθέμενο όργανο της τάξεως κάνει μεγάλη χρήση του -αρία, μιλάει για:
  καραγκιοζαρία, παρασημοφορία, μαγκουροφορία

  "ΑΡΘΡΟΝ 9ΟΝ

  Το κλείσιμο των καταστημάτων κανονίζω, πλην των λεσχών, την δύσιν του ηλίου των οινοπωλείων την 11ην της νυκτός των δε θεαμάτων την 12ην μεταμεσονυκτίου, πλην του δημοσίου θεάματος της καραγκιοζαρίας την πρωίαν περί το λυκαυγές, τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των αβδηρητών κοινοτήτων. Και αυτό διότι θα παρίσταται ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία.

  ΑΡΘΡΟΝ 11ΟΝ

  Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια δημουτσού το απότομον βήξιμον η εκκάθαρσις ρινών (επιτρεπομένου τούτου εν απομακρυσμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς όπως λέγανε οι παππούδες μας)."

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικοκυριό! 🙂

  34 >>μασκο και το διάβασα μαστο
  ώρα είναι μετά τη μυρτοφοβία (κατά Λεώνικον) να έχουμε και μαστοφοβία

  Μασκοφοβία, μασκοφοβικοί,μασκόφοβοι, μασκοκλάστες, μασκομάχοι/μασκολάτρες (εμείς οι αψέκα 🙂 )
  ………………………………………………………………

  Λουμπεναρία
  πρυταναριό, κατιναριό,

 82. Theo said

  @76:
  Και ο Αμβρόσιος στο Διαδίκτυο τα έγραψε. Εκεί δηλαδή χρειαζόταν καταγγελία και στα άλλα όχι; Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

  (Κάποιοι παπάδες σφαγιάστηκαν από ανθρακωρύχους απεργούς τον Οκτώβριο του 1934, δυο χρόνια πριν να εμφανιστεί ο Φράνκο.)
  Κι εδώ, από τη μια ειρηνιστής, από την άλλη σφαγέας, για να συμφωνήσεις και με τον φίλο σου;
  Δύο μέτρα και δύο σταθμά και πάλι;

 83. Anasto said

  Καλημέρα

  Μια και πιάσατε και τα περί θρησκευτικών, να θυμίσω ότι μέχρι και η τελευταία εγκύκλιος (τουλάχιστον από όσες έχω δει σχετικά) του 2020, αναφέρει ότι για τις απαλλαγές από το μάθημα των θρησκευτικών, μπορούν να καταθέσουν οι γονείς και κηδεμόνες, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Τώρα με την καθυστέρηση της έναρξης της χρονιάς, το άνοιγμα συμπίπτει με το πέρας της προθεσμίας.

  Φαντάζομαι πως θα δείξουν κατανόηση οι εκπαιδευτικοί και δεν θα αναγκάσουν κανένα παιδί να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών με το ζόρι, εκμεταλλευόμενοι τη φετινή ανωμαλία. Στης μικρής μου το σχολείο, ο διευθυντής, που, αν και θρησκευτικός ο ίδιος, είναι πολύ καλός άνθρωπος και μας είπε ότι δεν χρειαζόταν καν να ξανακαταθέσουμε χαρτιά μια και έχει απαλλαγή από πέρσι (κι ας υποτιθεται ότι έχει ισχύ για ένα χρόνο η δήλωση των γονιών) ενώ δεν θα βασιζόταν και στην παράλογη (για τα φετινά δεδομένα) προθεσμία.

  Αλλά επειδή ζούμε όντως στο Χριστιαναμπάντ, δεν είναι απίθανο κάποιοι μικρόψυχοι άνθρωποι(έχουμε και με τέτοιους εμπειρίες) να προσπαθήσουν να δυσκολέψουν τις ζωές των άθρησκων ή αλλόθρησκων συνανθρώπων τους. Οπότε, όσοι άπιστοι προσέρθετε στα σχολεία έγκαιρα, με δηλώσεις βεβαιωμένες για το γνήσιο της υπογραφής (ή την παρουσία) και των δύο γονέων.

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ελλαδιστάν συνώνυμο; του Χριστιαναμπάντ

  Πασοκαρία

 85. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  82 Eπιτέλους, ο Αμβρ. εκπροσωπεί την επίσημη Εκκλησία (που τον χαϊδεύει συστηματικά εφόσον δεν τον τιμωρεί παραδειγματικά, άρα τον αποδέχεται) δεν είναι ο όποιος τυχαίος. Η επίσημη αριστερά από την άλλη, σε διάφορες αποχρώσεις της, έχει πολλάκις καταδικάσει την τρομοκρατία που ασκείται στο όνομά της.
  Ο ισπ. εμφ. δεν ξεπήδησε έτσι τυχαία, επειδή ο Φρ. στασίασε. Τα πάθη ήταν εξημμένα από πολύ καιρό, όλο και φόρτωνε το πράμα μέχρι να ξεσπάσει. Ανθρακωρύχος στην Ισπανία του 1934, φαντάζεσαι τη ζωή του? Το καθολικαριό την ίδια εποχή μια χαρά τη βόλευε, και βέβαια όταν άρχισε να τρέχει το αίμα πήγε εκεί που ήταν τα συμφέροντά του. Όπως πάντα.
  Χάσμα βλέπω 🙂

 86. Νέο Kid said

  Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να ζητήσει ένας γονιός να εξαιρεθεί το παιδί του απ τα θρησκευτικά. Ένα απλό μάθημα είναι , αρκετά ενδιαφέρον και λιγότερα βαρετό από άλλες σχολικές σούπες.
  Εγώ ας πούμε , μια χαρά εικοσάρια είχα πάντα στα θρησκευτικά , και μια χαρά άθεος έγινα (κι έμαθα εκτός κι απ το Ιντ Αλ Φιτρ και το Ιντ Αλ Άντα (όπου συνοστιζώμενοι κατά μιλούνια οι μουσουλμάνοι για να πετροβολήσουν το διαβολο, ποδοπατιούνται και πεθαίνουν κατά εκατοντάδες…)

 87. Νομίζω: Ινφάντε [βασιλόπαις] > ινφαντερία [φρουρά του βασιλόπαιδος] > […] > φανταρία.

 88. Anasto said

  Τσάμπα τα έγραψα τα πιο πάνω. Βγήκε τώρα νέα εγκύκλιος που λέει ότι, για φέτος ειδικά, η δήλωση για την απαλλαγή μπορεί να γίνει μέχρι και 21 Σεπτέμβρη. Οπότε άκυρη η πιο πάνω χεντζαπαριά μου που λέμε και στο Βυζίκι.

 89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  86 …και πάνε κατά διαόλου 🙂

 90. Νέο Kid said

  Να προσθέσω ότι ένα παιδί στο οποίο υποχρεωτικά θα απαγορευτεί η συμμετοχή στο μάθημα των θρησκευτικών θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερο chance να πέσει στα νύχια θρησκευτικών και παραθρησκευτικών και ψεκαστικών οργανώσεων αργότερα…
  (Τα παιδιά έλκονται και λατρεύουν το απαγορευμένο! Είτε είναι ο Γκουσγκούνης, είτε ο όσιος Ονούφριος…)

 91. Χριστιαναμπάντ τι σημαίνει; Παπαδαμπάντ;

 92. ΓΤ said

  «Εγώ που είμαι άθρησκος αριστερός το ήξερα […]»
  Και θυμήθηκα ένα κοντινό Πάσχα, που κάποιος ακολουθούσε Επιτάφιο στα Γιάννενα, μετά έπαιξε ξεμπάκιασμα, με οκτάβλωμους ευλαβείας άχρι σκασμού, πώς να πάει μπουκιά κάτω με το Θείον Δράμα, στη γνωστή Στοά Λούλη με τα μεζεδοπωλεία αν θυμάμαι καλά εγράφησαν μελίσματα τυλογαστορίας

  ο «ψέκας» βέβαια στα σούρδικα είναι ο «ψεύτης», οπότε κάλλιστα στην Κοζάνη θα προκύψει ψέκας στο τετράγωνο.

  Μου άρεσε η Χοροπηδηχτίδου στο βίντεο. Εάν τα πόδια μίσους ήταν «ηπιότερα», τότε σαφώς πρόκειται για μετα-αναστενάρισσα, αφού η μάσκα είναι καυτό θέμα.

  Και για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα ξεκινάμε:

  18:15 Άρης-Λαμία [1,46-3,75-6,35]
  20:30 ΠΑΟΚ-Λάρισα [1,18-5,50-12,75]

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83 >>Οπότε, όσοι άπιστοι προσέρθετε στα σχολεία έγκαιρα
  Όσοι δεν επιθυμείτε να διαδαχθεί το παιδί (αυτά τα) θρησκευτικά

  ΠΡΟΣΟΧΗ
  «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έκρινε ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης
  (κι όχι «θρησκευτικής» συνείδησης) όπως αναγράφει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας».
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/331331_diplo-freno-se-kerameos-apo-tin-arhi-prostasias-prosopikon-dedomenon-gia-diagogi

 94. Pedis said

  Δικαίωμα απαλλαγής από το Δημόσιο κατηχητικό

 95. Βυζίκι τι είναι το Μαστοχώριο;

 96. 86: Να ζητούσες να απαλλαγείς για λόγους συνείδησης από τη Γεωμετρία, επειδή πιστεύεις στον Λομπατσέφσκι, ξερωγώ, να το καταλάβω 😉

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 98. Νέο Kid said

  Οποίος δεν ξέρει το Βυζίκι έχει πολύ χαμηλό ELO . Κοινώς ,είναι μαζεταράς!

 99. ΓΤ said

  87@

  Με πας στον Βελάσκεθ, στην ινφάντα Μαργαρίτα 🙂

 100. Νέο Kid said

  89. 🤪👍
  96. 😄🙏

 101. Theo said

  @85:
  Ο Αμβρόσιος είναι «εφησυχάζων», δηλαδή δεν έχει καμιά εξουσία, κανένα ποίμνιο, άρα εκπροσωπεί τον εαυτό του και μόνο. Και δεν τιμωρείται γιατί δεν υπάρχουν ιεροί Κανόνες που να προβλέπουν ποινές για όσα άτοπα, ρατσιστικά, προτρεπτικά για μίσος, κλπ. έχει κατά καιρούς γράψει ή ξεστομίσει. Αν κάποιοι μητροπολίτες (που του έχουν επιτεθεί με σφοδρότητα) ήθελαν να το κάνουν, δεν θα έβρισκαν νομοκανονικό πάτημα.

  Και δεν έχω καμιά συμπάθεια για το απανταχού καθολικαριό (μόνο για κάποιες εξαιρέσεις, σαν τον σημερινό πάπα). Αλλά ο Πέδης επαίνεσε τις σφαγές των κληρικών στην Ισπανία και κατέκρινε τον Στάλιν που κάποια στιγμή σταμάτησε να εξοντώνει κληρικούς κι άνοιξε κάποιες εκκλησίες, για να σώσει τη Ρωσία κατά τον ΒΠΠ. Άρα, δεν πρόκειται μόνο για τον ρωμαιοκαθολικό κλήρο.

 102. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Iότροπο (βάιραλ ελληνιστί) έγινε το βιντεάκι από τη συγκέντρωση του Συντάγματος με την κυριούλα που ποδοπατάει τις μάσκες.

  Την προσωπήδα;

 103. Νέο Kid said

  92. Χαλαρό διπλό η Ζητουνάρα σήμερα μέσα στο σκουλικαριό! ( για να μη φεύγουμε γλωσσικώς κι απ το άρθρο…)

 104. Avonidas said

  #101. Αν κάποιοι μητροπολίτες (που του έχουν επιτεθεί με σφοδρότητα) ήθελαν να το κάνουν, δεν θα έβρισκαν νομοκανονικό πάτημα.

  Τους υποτιμάς. Κατά την εμπειρία μου, οι μητροπολίτες αν θέλουν μπορούν να βρουν πάτημα για όλα, ακόμα και για να φάνε κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή.

 105. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  101 Αυτά βρες τα με τον Πέδη, δεν ξέρω τι έχει γράψει. Και ο Αμβρ. πάντα τέτοιος ήτανε.

  Πάντως έχω ξαναγράψει για τις Ρωσίδες που εν έτει 1937-38 πηγαίνανε το πασχαλινό τσουρέκι στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο παπάς. Άμα ήτανε σφαγμένος θα είχε κάποιες τεχνικές δυσκολίες να το κάνει.

 106. Νέο Kid said

  104. Υπάρχει και κρέας σόγιας , ασχετε! 🤪

 107. Νέο Kid said

  105. Μήπως όμως είχε ντυθεί απλά ο κομισάριος* παπάς, για να ντερλικώνει τα τσουρέκια;
  * αφού είχε πρώτα σφάξει τον παπά

 108. Triant said

  96: Σε καλό σου, έτρωγα και κόντεψα να πνιγώ.

  90: Αν θέλεις να γίνει κάτι υπάρχουν τρεις τρόποι:
  α) να το κάνεις μόνος σου
  β) να πληρώσεις κάποιον να το κάνει
  γ) να απαγορεύσεις στα παιδιά σου να το κάνουν.

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  86 >>Εγώ ας πούμε , μια χαρά εικοσάρια είχα πάντα στα θρησκευτικά , και μια χαρά άθεος έγινα
  ναι και ναι ,ισχύει, κιιεγώ τα ίδια, αλλά, αλλά : Στις Βρυξέλλες προ 30 ετίας ήρθε κλαμμένο το 8χρονο κοριτσάκι της φίλης μου επειδή ο δάσκαλος των θρησκευτικών,ιερέας (στο Ευρωπαϊκό σχολείο) τη μάλωσε επειδή δεν είχε ζωγραφίσει καλά την Παναγία στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!).
  Θα ψάχνουμε για εξαιρέσεις πεφωτισμένων;

 110. Theo said

  @105:
  Ε, ναι, από πάνω από 100.000 εκκλησίες, το 1940 είχαν μείνει ανοιχτές γύρω στις 6.000. Ο Στάλιν ξανάνοιξε άλλες τόσες την περίοδο του πολέμου επανέφερε και κάποιους κληρικούς από τα γκουλάγκ. Αν το 1937-38 ήταν ανοιχτές 7.000-8.000, τότε κάποιες Ρωσίδες θα βρίσκανε ανοιχτές εκκλησιές. Δεν έβρισκαν όμως οι περισσότερες Ρωσίδες σε μια αχανή ΕΣΣΔ.

 111. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  102 Τις πετάξανε κάτω, σαν απορρίματα. Και μετά ήρθε η σκουπηδιάρα.

 112. Πάνος με πεζά said

  Παλιαντζαρία, και παλιατσαρία.

 113. ΓΤ said

  @96, 100

  Με όλο τον σεβασμό, αλλά, αν ζητούσες σε τέτοια ηλικία να απαλλαγείς από τη Γεωμετρία επειδή πιστεύεις στον Λομπατσέφσκι, είναι προφανές ότι δεν έχεις θέση στο σχολείο. Οι ευφυείς πρήζονται με τους καθηγητές, ιδίως με τους ξινομαμούχαλους. 🙂
  Εσείς βέβαια την ξέρετε την ιστορία, αλλά να την πούμε και για τους υπόλοιπους. Γύρω στα 1785, ένας δάσκαλος στη Γερμανία, που θέλει ενδεχομένως να τα ξύσει για όλη τη διδακτική ώρα, ζητάει από τα δεκάχρονά του να του υπολογίσουν το άθροισμα 1+2+3+…+100. Κι εκεί που νομίζει ότι θα χαρεί την ξαπλάντζα του, ένα παιδάκι τού απαντά «ακαριαία»: 5.050. Ήταν ο Καρλ-Φρίντριχ Γκάους.
  Φάντασου να ‘σαι ο Γκάους και να ‘χεις δάσκαλο «γκάου». Πάμε γερά: https://www.nctm.org/Publications/Teaching-Children-Mathematics/Blog/The-Story-of-Gauss/

 114. Nestanaios said

  82.
  Έχω την εντύπωση ότι εσύ εδώ προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα πεπραγμένα του φασίστα Φράγκο. Μέρα που διάλεξες σήμερα που ένας αληθινός Χριστός σφαγιάστηκε από έναν άλλο φασίστα και μαζί του τα όνειρα ενός λαού.

 115. dryhammer said

  Μέσα στα -αριό και τα -αρία λησμονήθηκε η (μεγάλη) κλεφτουρjιά.
  [Όπου, από εκεί ελκόμενος αποκαλώ το γάτη μου το Στεφανή «αρχηγό της γατουρjιάς» – και είναι, αλλά τα πως και τα γιατί είναι για άλλο νήμα]

 116. Triant said

  Εγώ με έναν θρησκευτικό που είχαμε στο λύκειο είχα μια άτυπη συμφωνία. Αν κοιμόμουνα την ώρα του μαθήματος έπαιρνα 17 αλλοιώς 12. Αλήθεια.

 117. Νέο Kid said

  Φράγκο;… τον Τάσο το Φράγκο το φίλο μου ,τον είχε κάτι;

 118. 113: Αυτό που υπαινίχτηκα είναι ότι όλο το σχολείο, ως ένα βαθμό είναι κατήχηση. Σήμερα αρνείσαι -ο γονέας, δηλαδή, για τον ανήλικο μαθητή- «για λόγους συνείδησης» τα Θρησκευτικά, αύριο μπορεί να το κάνει ένας αρνητής της Θεωρίας της Εξέλιξης για τη Βιολογία, ή ένας γεωεπίπεδος για τη Γεωγραφία, ένας βαρεμένος για την Ιστορία της έρμης της Ρεπούση, κ.ο.κ.

  Μήπως όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους; Χώρια που οι απαλλαγές γεννούν βαθμολογικές ανισότητες.

 119. Θρασύμαχος said

  πρώην βουλευτής της αριστεράς https://roides.files.wordpress.com/2020/09/rachel_makri.png

 120. ΓΤ said

  @118
  Το κατάλαβα, ήθελα να σε πειράξω. Αλλά για να μην το δηλώσω, έπαιξα κόντρα-τρολ με την εισαγωγή «Με όλο τον σεβασμό», τον οποίο ασφαλώς τον έχεις 🙂

 121. dryhammer said

  Δεν τους άφησε franco, αλλά ευτυχώς είχαν πεσέτες και σκούπιζαν τον ιδρώτα τους. [Εάν 6 πετσέτες = 1 σεντόνι, πόσες πεσέτες κάνουν ένα δολάριο; (σε τιμές 1990)]

 122. @ 113 – ΓΤ

  Υπάρχει και εκδοχή με 1+2+3+…+ 99 = για χαλαρές καταστάσεις… 🙂

 123. Pedis said

  # 85 – Εκτός σημερινού θέματος αλλά, αν δεν ήταν επαγγελματίας στρεψοδίκης, θα μπορούσα να πιστέψω αν μας εξομολογιόταν ταπεινά ως βίωμα ότι κατάλαβε λάθος αυτό που του είπε στον ύπνο του καμιά ταρού με ράσα:

  σχ. 194

  Δες, αν δεν το έχεις ήδη υπόψην σου: https://www.goodreads.com/book/show/781350.The_Spanish_Civil_War

 124. ΓΤ said

  @122
  🙂 🙂

 125. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  119 Στεναχωρείς τον Νικοκύρη και θα δακρύσει 🙂

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προς το παρόν μια μάσκα
  άλλη,κατά το πάσκα
  https://tvxs.gr/news/ellada/emploki-me-tis-maskes-sta-sxoleia-mia-se-kathe-mathiti-kai-i-deyteri-sto-mellon

 127. 120: Μου έδωσες την ευκαιρία να πω πιο ανοιχτά την αποψάρα μου. Ας αφήσουμε τους σεβασμούς στα *αριά.

 128. ΓΤ said

  @127
  Μαζί σου

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125/119
  πρώην λέμε!
  και κλαίμε (από τα γέλια)

 130. ΓΤ said

  @129
  και «βουλεύτρια» να λέμε

 131. dryhammer said

  129. Εκεί πάει ο «θρήνος της Ραχήλ» που λένε;

 132. ΓΤ said

  Με το όνομα «Ραχήλ»
  προσεγγίζει πετραχήλ’

 133. Avonidas said

  #118. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μπορείς να γίνεις γονιός και κηδεμόνας όσο άσχετος ή γίδι κι αν είσαι, κι ότι έχεις λόγο κι εξουσία στην ανατροφή των παιδιών σου.

  Για να οδηγήσεις χρειάζεσαι δίπλωμα, για να εκτρέφεις ζώα χρειάζεσαι άδεια, για να μεγαλώσεις παιδί δεν χρειάζεσαι τίποτα. 😐

 134. Theo said

  @123:
  Βρες μου ΕΝΑ ψέμα που έχω γράψει κι άσε τις εξυπνάδες για «επαγγελματίες στρεψοδίκες»

  Όταν έγραψες το σχόλιο στο οποίο παραπέμπεις, απείχα από τον σχολιασμό σ’ αυτό το ιστολόγιο. Άρα, δεν το ήξερα.
  Θυμάμαι ξεκάθαρα, όταν σε ρώτησα αν είσαι σταλινικός, πριν 2-3 χρόνια, να απαντάς ότι, αντί του Στάλιν θα προτιμούσες τους Ισπανούς αναρχικούς για τη στάση τους απέναντι στον κλήρο. (Κάτι για το οποίο λίγες μέρες μετά σε κατηγόρησε ο Μπλογκ.)
  Το αρνείσαι;

  (Έψαξα λίγο στο google αλλά επειδή έχεις γράψει χιλιάδες ανοησίες εδώ, δεν το βρήκα, είναι δύσκολο. Αν το αρνηθείς, ελπίζω να το βρει κάποιος άλλος εδώ ή θα ξαναπροσπαθήσω.)

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>από τη συγκέντρωση του Συντάγματος με την κυριούλα που ποδοπατάει τις μάσκες.
  Επιχείρηση μασκυρία

  119 άλλη, νυν ΝουΔίτρια

 136. Nestanaios said

  Για όσους δεν ξέρουν. Το «ν» προ του «κ» τρέπεται σε «γ».

 137. SteliosZ said

  ->118 Υπάρχει μια τεράστια διαφορά: Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας: » Ειδικότερα, σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.»

  Είναι προφανές ότι για κανένα άλλο μάθημα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όποιος θέλει να κάνει τα θρησκευτικά υποχρεωτικό μάθημα, ας τα αναδιαρθρώσει εκ θεμελίων, ας μιλήσει στα παιδιά για όλες τις θρησκείες, ας τους παρουσιάσει και τις αντίθετες απόψεις (περί ύπαρξης ή μη Θεού) και τότε, ναι , να γίνει υποχρεωτικό

 138. Ηλίας Φωλιας said

  Θρησκευτικά – Ιστορία – Κοινωνικη και Πολιτικη Αγωγή ήταν και είναι κατηχητικα μαθήματα. Η κουβεντα βεβαια στρέφεται μονο στο πρώτο και σε κάποιες περιπτώσεις στην Ιστορία. Δεν γνωριζω πωςλειτουργουν τα αλλα κράτη αλλά μαλλον πάνω κάτω τα ίδια συμβαίνουν παντού.

 139. voulagx said

  Σε -αριό υπάρχει και το καναπουτσαριό της Νομανσλάνδης, πιάνεται αυτό;

 140. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

  66 Χαχά!

  72 Το άρθρο του 2015 έχει επ’ αυτού

  75 Τι εννοεί η τελευταία πρόταση για τις εφημερίες;

  81αρχή 🙂

  92 Τι σούρδικο δεν το ήξερα

  98 Πρέπει να ξέρει απέξω και το ποίημα;

  115 Την αναφέρει το άρθρο, μπρε

  119 Τα είπαμε, αιώνια ντροπή.

 141. Ατακαμα said

  @ neo kid

  Μια απ’τα ίδια.
  Μια χαρά άθεος έγινα και γω με κάπου 10 χρόνια θρησκευτικών στο σχολείο. Μεγαλύτερη απαξίωση άλλωστε στο μάθημα των θρησκευτικών από τη χαυρα που γίνεται μες στην τάξη και τα εικοσαρια που πέφτουν αβερτα δεν υπάρχει. Χωρια που από τα λίγα που θυμάμαι από το μάθημα δε γινόταν κατήχηση σε καμία περίπτωση.

  Ούτε γω κατανοώ γιατί ο γονιός να προβεί σε τέτοια δήλωση εκτός και αν είναι ορθόδοξος μουσουλμάνος οπότε οκ. Νομιζω ότι οι αριστεροί έχουν πολύ περισσότερα κοινά στη νοοτροπία με αυτούς που κατηγορούν από όσα θέλουν να νομίζουν.
  Κακό πράγμα ο οπαδισμος από όπου και αν προέρχεται.

 142. Theo said

  Πάντως, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων θεωρεί πως η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ έγινε μερικώς και όχι «πλήρως», αφού η μοναδική, όντως θετική, συμμόρφωση αφορά στην αφαίρεση των πολυθρησκειακών στοιχείων από Θεματικές Ενότητες των Φακέλων και στη μεταφορά τους σε άλλες ξεχωριστές ενότητες, κυρίως των Βιβλίων της Γ’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου και διαμαρτύρεται στην Ι. Σύνοδο που τα ενέκρινε.
  Προφανώς, αυτό αφορά τα βιβλία του Γυμνασίου και του Λυκείου. Δεν ξέρω αν η ΠΕΘ ασχολείται και με τα βιβλία του Δημοτικού.

 143. 140
  Αυτό για τις εφημερίες. Εφημερία σημαίνει στο διάλειμμα, αριθμός εκπαιδευτικών δεν κάθεται στο γραφείο να διορθώσει, πιει καφέ και ξεζαλιστεί, βρίσκεται στην αυλή και επιβλέπει τα παιδιά. Από το να κρατιέται μια σειρά στο κυλικείο, να μη σκοτωθούν από λάθος, να δει κανένα ανοιγμένο πόδι που χρειάζεται περιποίηση, να προσέχει την είσοδο – έξοδο στις τουαλέτες, να ρίχνει και καμιά ματιά στα κάγκελα μην εμφανιστεί ο παππούς που φέρνει σοκολάτες, ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια, ο περίεργος που …κλπ. Μια εξαιρετικά κουραστική μέρα. Τον Ιούνιο με το άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα, κάναμε εφημερία όλοι, κάθε μέρα με συγκεκριμένους χώρους για το κάθε υποτμήμα, για να μην συγχρωτίζονται. Τώρα με όλα τα παιδιά, το υπουργείο ζητάει ενίσχυση των εφημεριών, δηλαδή πιο πολλοί σε κάθε διάλειμμα εφημερεύοντες. Στο δικό μου σχολείο (με 280 παιδιά και με μια αυλή που θα έπαιζαν με λίγο χώρο άντε 100) έμαθα ότι στον σχετικό σύλλογο αποφάσισαν διπλές εφημερίες μέσα στην εβδομάδα για όλους και όλες. Άρχισα να χαίρομαι που βγήκα στη σύνταξη και δεν το ζω όλο αυτό.

 144. @ 136 Nestanaios

  Όχι σε όλα τα ιδιώματα. 🙂

 145. sarant said

  139 🙂

  142 Ουδεν σχόλιον.

 146. Μαρία said

  Έχω ρεπορτάζ απο τρεις διαφορετικές εκκλησίες χωριών. Μάσκα φορούσαν δυο τρία άτομα. Όταν μάλιστα οι μασκοφόροι παραπονέθηκαν στον παπά μετά το τέλος της λειτουργίας, τους είπε οτι δεν μπορεί να την επιβάλει.
  Έχω όμως και ρεπορτάζ απο δύο σχολεία της Δυτικής Αττικής. Εκεί δεν φοράει μάσκα ούτε ένας για δείγμα.

 147. sarant said

  146 Αφού δεν έχουν ανοίξει -εννοείς οι καθηγητές και γονείς;

 148. Σωτήρς said

  Σε δύο δημοτικά σχολεία στο κέντρο Αθήνας σήμερα πήγανε πρώτη φορά οι καθαρίστριες και απολύμανση αύριο. Όσο για μάσκα ούτε φοράνε οι δάσκαλοι ούτε τους έχει στείλει το υπουργείο.
  Έχω όμως περίπτωση σε εκκλησία όπου ο παπάς φορούσε μάσκα και μετά την λειτουργία του την έπεσαν διαφόροι με «ντροπή σας, δεν το περιμέναμε αυτό από εσάς».

 149. Μαρία said

  147
  Οι καθηγητές.

 150. Αιμ said

  116. Τον Γλυτσό (;) ή τον Αγγέλου είχες ;

 151. … Η φετινή έναρξη της σχολικής χρονιάς … Έχει … το στίγμα της κορόνας …

  Μαθαίνουν γράμματα
  με κορόνα

 152. 98, … Οποίος δεν ξέρει το Βυζίκι έχει πολύ χαμηλό ELO …

  Κιντ, είχες βρεθεί μήπως στο Πανελλήνιον στην Κιάφας στα 80ζ;

 153. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  97.
  Τους παρεξηγήσατε, βρε παιδιά! Οικονομία στο χαρτί ήταν ο στόχος, για προστασία του περιβάλλοντος…
  😬 😡

 154. Pedis said

  Πώς θα γίνονται οι υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων

  Τεστ σε δασκάλους, καθηγητές και στους άλλους εργαζόμενους στην Εκπαίδευση; Α παπαπά. Στα παιδάκια; Ναι, καλά.

  Σύσταση ιατρικών κλιμακίων για άμεση δράση σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο. Σιγά τώρα …

  Παρέχει πλήρη προστασία ο αγιασμός.

 155. Faltsos said

  «Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται και η συζήτηση μαζί τους -και η ανασκευή των φέικ νιουζ που κυκλοφορούν για τις μάσκες. Εδώ μπορεί να γίνει (και πρέπει να γίνει) πολλή δουλειά -ένα πρώτο άρθρο έχει μερικά χρήσιμα στοιχεία. Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα τέτοια άρθρα, δώστε λινκ»

  Ορίστε, εικονογραφημένο για να το καταλαβαίνουν όλοι:

 156. Alexis said

  #2: Μάσκα, ψέκα και σχολεία, ταιριάζει καλύτερα για τίτλος ταινίας 🙂

 157. Faltsos said

  Το μιμίδιο του 155 κυκλοφορεί και με πιο παραστατική εικονογράφηση, αλλά το γορντπρες δεν το δέχεται. Προσβάλει φαίνεται τα χρηστά του ήθη…

 158. Triant said

  150: Τον Γλυτσό βεβαίως ο οποίος σε άλλη φάση με είχε δει από τον διάδρομο να ανάβω έναν αναπτήρα και μπήκε στην τάξη να με καρφώσει. Δεν πρέπει να έχει περάσει άλλος καθηγητής από το σχολείο με τέτοια ομοφωνία ως προς την (μη) δημοτικότητά του. Τον Αγγέλου δεν τον είχα ποτέ (νομίζω πως είχε μόνο κλασσικό), είχα τον Αμπντά που βάζαμε στοίχημα και μετράγαμε πόσες φορές θα πεί αμπντά μέσα στην ώρα (άγιος άνθρωπος όμως).
  Τι μου θύμισες τώρα…
  Πότε τέλειωσες εσύ;

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να μην την αντέχουν ούτε οι Σκάειδες. Το πρωί, ενώ ο Γεωργιάδης ισχυριζόταν ότι οι κάτοικοι φταίνε που δεν γίνονται κλειστές δομές στα νησιά, η ξανθιά παρουσιάστρια δίπλα στον Οικονόμου δεν άντεξε και τον ρώτησε «Μα πάντα οι άλλοι φταίνε, η κυβέρνηση δεν φταίει ποτέ;».

 160. Μαρία said

  Μεγάλο φιάσκο: Ακατάλληλες 27.000 μάσκες που μοιράστηκαν στα δημοτικά της Θεσσαλονίκης! http://www.rthess.gr/article/111149/megalo-fiasko-akatalliles-27-000-maskes-pou-moirastikan-sta-dimotika-tis-thessalonikis

  Προνοητικός ο φίλος του Κώστα: «Εμείς πληρώσαμε τις μάσκες, με χρήματα του Δήμου, για να μην εκτεθούμε στα μάτια γονέων και μαθητών», πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

 161. Νέο Kid said

  152. Ε, βέβαια Μιχάλη! Το Πανελλήνιον είναι θεσμός . Και οι όμορφοι γιαπωνέζικοι κήποι σε φωτό απ το «Βυζίκι» 🤪

 162. nwjsj said

  Την ψέκα και τους ψέκες τις έμαθα ως λέξεις προσφάτως από έναν νευρολόγο τουΐτερά, ο οποίος συχνά πυκνά κράζει τα κακώς κείμενα. Ωραίες λεξούλες, όπως αυτές που διάβασα σήμερα εδώ και ξεκρδίστηκα: Χριστιαναμπάντ, Καντηλαναφτιστάν και Κουλαμαμπάντ! Μου αρέσουν γιατί αντιμετωπίζουν με το δέον χιούμορ τη θλιβερή μας κατάσταση.

  Η δε χοροπηδούσα έχει επονομαστεί ‘κυρά Σούλα’ από το τουΐτερ.γρ κι όσο κι αν στην αρχή δεν σου έβγαινε να γελάσεις με την συντριπτική απουσία κάθε λογικής σ’ εκείνο το πλήθος, στο τέλος ο καταιγισμός μιμιδίων με πρωταγωνίστρια την χοροπηδούσα ‘κυρά Σούλα’ σ’ έκανε ν’ αποκτήσεις καινούργιο συκώτι. Θα τα φυλάξω γι’ αύριο για σερβίρισμα με τους μεζέδες.

  Τέλος, το τσόκαρο, η τσοκαρία (που προαναφέρθηκε στο σχ. 33) και η πατσαβούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα και για το αντρικό φύλο. Εννοιολογικά τις ταυτίζω με τον ούγκανο ή το ουγκανοβασίλειο, και γιατί όχι και ουγκαναριό.

  Πάω ν’ ακούσω με προσοχή την ομιλία του Αλιέντε!

 163. sarant said

  155 🙂

  156 Καλά λες

  158 Τι ήταν το «αμπντά»;

  162 Κυρα Σούλα όπως Κάρεν;

 164. ΓΤ said

  Θέλοντας, πριν από κάνα διωράκι, να τοποθετηθούμε κόντρα στα σκουλίκια στο Λάου και κόντρα στα τζιποϊντόπουλα στην Τούμπα (με το Ζητούνι ήδη να προηγείται, και να περιμένουμε τα τυρόγαλα μες στους μπουγατσομάχους), περάσαμε από την τράπεζα και τα ευγενικά ATM, αφής πια. Οι οθόνες θέλουν αγάπη, είναι σαν τις γυναίκες, χαϊδεύει το αβροδάχτυλο σε πράξη να προβεί.
  Πέδιλο, κομμάτια φτέρνα, να θέλει να κάνει ανάληψη (shύνταkshη, ποιος ξέρει;), και να πατάει οργισμένα και συνεχόμενα τον γαμωδείκτη της πάνω στο «Ανάληψη». Το ATM δεν ανταποκρίνεται, ουρά ήδη κουρασμένη. Σε αυτά τα σιχαμένα δάχτυλα που πιέζουν οργίλα την οθόνη διαβάζουμε τα ίδια γίδια που, όταν πάνε στη λαϊκή, κρυφοζουλάνε την ντομάτα, και έχουμε υποχρέωση όλοι οι νεότεροι να τους μάθουμε να συμπεριφέρονται σωστά ομπρός σε αυτά τα μηχανήματα, γιατί αρκετά μας φρενάρουν τη ζωή αυτά τα κουνοδάχτυλα ούγκανα («Πιο γλυκά τα δάχτυλά σας», «Δεν θα μου πείτε εσείς!», μάγκωσε οκτακοσάρα το γίδι, ζήτησε και το διαθέσιμο υπόλοιπο να το δει στην οθόνη, ασφαλώς το είδαμε όλοι) που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.
  Ζήτω το Ζητούνι, βεβαίως βεβαίως.

 165. geobartz said

  (α) # Δεν …συμμετέχω στη διαμάχη Γιαλαντζιστάν αγκαίνστ Χριστιανμπάτ!

  (β) «αντιστάθηκε σθεναρα σε κάθε ιδέα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη αφού μάλιστα είχε νωρίτερα αυξήσει το ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη».

  # Πολύ …Γιαλαντζιστάν μου φαίνεται η διατύπωση. Και αναρωτιέμαι: Γιατί το … Χριστιανμπάτ δεν αξιοποιεί τη σωρεία των σχολικών αιθουσών που ωκοδόμησε (σικ) το Γιαλαντζιστάν, όταν είχε ενθρονιστεί στην κυβέρνηση της …μηδέποτε αριστεράς;;
  Βέβαια, θα μου πείτε ότι υπάρχουν και άλλοι (λίγο-πολύ μουσαβέζικοι) τρόποι για να αυξηθεί το «το ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη». Τους υιοθετώ ασυζητητί, διότι έτσι θα καταπολεμήσουμε και την …επάρατη αριστεία. Θα έχουμε μαθηματικούς (και μηχανικούς κλπ) της … «λευκής κόλλας», και θα αναφωνούμε γοερώς (δίκην μασκοκλαστών): Κάτω η αριστεία, Ζήτω η στραβομάρα μας!!

 166. ΓΤ said

  164@
  σκουλΗκια

 167. ΓΤ said

  @162

  Επιτέλους, «είδα» Nwjsj. Θα κοιμηθώ ονειροτρύφερα 🙂

 168. @ 151 Μιχάλης Νικολάου

  Στίγμα στέμματος…

 169. Anasto said

  Δεν είχα σκοπό να επεκταθώ αλλά βλέπω κάποιους να μην κατανοούν γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να απέχουν από το ομολογιακό μάθημα (οθντκ) των θρησκευτικών οπότε να σας εξομολογηθώ γιατί η ταπεινότητά μου αποφάσισε να το κάνει.

  Όταν έχεις λοιπόν έναν καθηγητή που αποκαλεί πχ τους ομοφυλόφιλους, αρώστους και ανώμαλους που πρέπει να γιατρευτούν, τι κάνεις; Το σίριαλ έχει πολλά επεισόδια. Προ της απαλλαγής, με δεκάδες παιδιά κάθε χρονιά να ζητούν κι αυτά απαλλαγή, με γονείς να διαμαρτύρονται που δήλωναν ψευδώς ότι δεν είναι Χ.Ο. και με καταλήψεις. Αλλά και μετά, με καταγγελίες ανώνυμες που ο καταγγελόμενος μάλιστα τις δημοσιοποίησε κατόπιν στοχοποιώντας την κόρη τού καταγγέλοντος (καλησπέρα σας), με συνέχιση της στοχοποίησης των γκέι και της διαφορετικότητας και πολλά ακόμη. Ε, λοιπόν εγώ το παιδί μου στα γαμψά νύχια ενός μισαλλόδοξου φονταμενταλιστή, δεν το άφησα άλλο. Ήταν άτυχη(;) η μεγάλη μου κόρη και έπεσε σε φονταμενταλιστές θρησκευτικούς και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο φαίνεται. Δεν είχαμε σκοπό να την βάλουμε στο περιθώριο μέσω της απαλλαγής αλλά είχε απόλυτο δίκιο όταν το απαίτησε πια, εξηγώντας πόσο επιβλαβές είναι αυτό το το μάθημα αλλά και οι άνθρωποι που της το δίδασκαν. Άσε που διαβάζοντας τη βία και την παράνοια που προωθούσαν ανά περιπτώσεις τα βιβλία των θρησκευτικών τόσα χρόνια, δεν ξέραμε αν πρέπει να γελάμε ή να τρομάζουμε.

  Όσο για την αδικία, ας καταργηθεί το μάθημα ή ας σταματήσει η κατήχηση μέσω του μαθήματος. Μέχρι να γίνει ένα από τα δύο, οποιαδήποτε συζήτηση περί αδικίας μπορείς να την κρίνεις από δευτερεύουσα έως άκυρη. Οι κόρες μου δε, από 19.5 ως 20 βγάζουν ως τώρα και με και χωρίς το βάρος της κατήχησης αλλά και παρά το γεγονός της αποστασιοποίησης από τα πιστεύω και των λοιπών καθηγητών που στην πλειοψηφία τους είναι Χ.Ο. ή τη στάση τους που εγείρει ακόμη και ζητήματα, αν το καλοσκεφτείς, που αγγίζουν τα συνδικαλιστικοσυντεχνιακά. Δεν νομίζω λοιπόν ότι αποκτούν κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα όταν ως άθρησκες αρνούνται να κοροϊδεύουν την κοινωνία και τους εαυτούς τους. Ίσα ίσα, στοχοποίηση και περιθωριοποίηση μπορεί να φέρει αλλά και να θεωρηθούν ως κακομαθημένοι κι αδιάλλακτοι ταραξίες απέναντι στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Δεν είναι λοιπόν σε καμία περίπτωση απόφαση λούφας εν προκειμένω αλλά απόφαση αξιοπρέπειας που χρειάζεται θάρρος κι επίγνωση, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά συνεσταλμένα, που αποφεύγουν τον προβολέα όπως θα απέφευγε αν υπήρχε ο διάβολος το λιβάνι.

  Όσο για την κατήχηση που παρά το γεγονός της γίναμε άθεοι, δεν καταλαβαίνω τη λογική. Εμείς γίναμε άθεοι λοιπόν γιατί είμαστε πιο μάγκες, αντιδραστικοί, χαζοί, έξυπνοι ή οτιδήποτε. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε μέρη του κόσμου όπου άνθρωποι ζουν κάτω απ’ το βάρος του φονταμενταλισμού όμως, από το Αφγανιστάν ως την Ελλάδα κι από το Ιράν ως την Αμερική, συνεχίζουν να γίνονται θύματα και κατόπιν θύτες του φονταμενταλισμού. Γι’ αυτό και το Αφγανιστάν έχει 90% σουνίτες, η Σαουδική Αραβία 80% σουνίτες, το Αζερμπαιτζάν 80% σιίτες, η Ελλάδα 90% ορθοδόξους, κ.λπ. Αν εφαρμοζόταν πραγματική ανεξιθρησκεία, μπορεί, ίσως, κάποτε, σε ένα μακρινό μέλλον να βλέπαμε φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά το να λες ότι δεν πήρες απαλλαγή και μια χαρά επιβίωσες να το διηγηθείς, είναι σαν να λες «κι εγώ που δεν μου κάνανε εμβόλια μια χαρά επέζησα αφού». Κοίτα γύρω σου, πες μου πόσοι είναι θρήσκοι και γιατί είναι θρήσκοι της συγκεκριμένης θρησκείας στο συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος και μετά εξήγησέ μου γιατί δεν παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση χαρακτήρων, πεποιθήσεων κι εν τέλει κοινής ή ευρείας αντίληψης/συναίνεσης, η κατήχηση κι ο προσηλυτισμός.

  Δεν θα φέρει την επανάσταση το να απαλλάσσεις το παιδί σου από ένα από τα πολλά άχρηστα κι αναχρονιστικά βαρίδια. Ένα μικρό βηματάκι μακριά από το σκοτάδι είναι. Και είναι κι εν μέρει ανάγκη σε περιπτώσεις όπως η δική μας. Ίσως κάνουν καλά οι θρήσκοι και οι άθρησκοι που αφήνουν τα παιδιά τους στα χέρια των καθηγητών των θρησκευτικών, και η έκθεσή τους σε αυτούς να τα βοηθά να δημιουργήσουν αντισώματα, που θα τους χρειαστούν, μια και στην υπόλοιπη ζωή τους θα συναντήσουν ακόμη περισσότερο παραλογισμό, επιβολή και φονταμενταλισμό. Σίγουρα δε, υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι καθηγητές θρησκευτικών και η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο με απασχολεί για τη μικρή μου (που αναγκαστικά κέρδισε εισιτήριο για το τρένο που οδηγούσε η μεγάλη), μια και στο δικό της σχολείο φαίνονται κι οι δύο πιθανοί καθηγητές της άνθρωποι που αγαπούν τα παιδιά με ικανότητες και θέληση να τους δώσουν εφόδια. Φοβάμαι βέβαια πως ανήκουν στη μειοψηφία. Από την άλλη, ούτως ή άλλως, αυτό που κυρίως έχω δει να ζητείται να κάνουν τα παιδιά, είναι να μάθουν απ’ έξω προσευχές. Αλλά, εντάξει, ας κάνει ο καθένας τις επιλογές του, ελπίζοντας για τα παιδιά μας το καλύτερο. Εγώ λοιπόν δεν θα κρίνω αυτούς που κάνουν διαφορετικές επιλογές από τις δικές μου, για τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους. Ωσάν καλός χριστιανός.

  Για να ανακεφαλαιώσω κουράζοντας ακόμα λίγο: Τα περί αδικίας λοιπόν δεν ευσταθούν. Ούτε το ότι κάποιοι έγιναν άθεοι παρά την κατήχηση είναι σοβαρό επιχείρημα υπέρ της κατήχησης. Και όχι, δεν είναι λουφαδόροι τα παιδιά που βγαίνουν στη σέντρα απαλλασσόμενα. Τέλος οι θρήσκοι κι οι άθρησκοι ΔΕΝ είμαστε τα δύο άκρα που συναντιούνται (όπως οι φασίστες κι αντιφασίστες όπως μας λένε τελευταία) και νομίζω ως μειοψηφία, μια χαρά σέβομαι και προσπαθώ να συμβιώνω φιλιωμένα με την πλειοψηφία, παρά τα όσα παράλογα για τα δικά μου μάτια, μου έχει αυτή επιβάλει 50 χρόνια τώρα .

 170. Γς said

  90:

  >Είτε είναι ο Γκουσγκούνης, είτε ο όσιος Ονούφριος…

  https://sites.google.com/site/agiosonouphrios/

  «Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Άγιο Παφνούτιο ο πατέρας του Αγίου Ονουφρίου ήταν βασιλιάς της Περσίας. Η μητέρα του ήταν στείρα και παρακαλούσαν και oι δύο το Θεό να τους δώσει κληρονόμο. Ύστερα από πολλές προσευχές τους επάκουσε ο Θεός

  και τους έστειλε τον…

 171. sarant said

  169 Eυχαριστούμε για το σεντονάκι

 172. Γς said

  Για τα αυριανά μεζεδάκια (;}:

  Ο Ακάρ [ο Τουρκος ΥΕΘΑ]:

  -Να προσέξουν οι Ελληνες να μην γίνουν μεζές κλπ κλπ

 173. nwjsj said

  Περί Κάρεν μπορείτε να διαβάσετε αυτό: https://www.lifo.gr/articles/ideas_articles/291359/ti-einai-mia-karen-mesokopes-leykes-gynaikes-eksalles-me-ola-i-mia-ypoyli-seksistiki-prosvoli

  Όσο για τη δικιά μας ‘κυρά Σούλα’ συμπεραίνω ότι το τουΐτερ.γρ είναι πολύ μπροστά και αποφεύγει τους σεξιστικούς συνειρμούς, αφού το αντίστοιχο της ‘κυρά Σούλας’ για τα αρσενικά είναι ο ‘κυρ Παντελής’, ο νοικοκυραίος.

 174. Αιμ said

  158. Το ’79. Εξ ού και το παρατσούκλι «φίδι». Πλην όμως ο ίδιος στην τρίτη γυμνασίου είχε οργανώσει φιλοσοφική συζήτηση για την ψυχή και την ύλη που μας είχε κάνει να ψάξουμε και να διαβάσουμε καινούργια πράματα, για τότε βέβαια . Είχε όμως πάντα ύφος και συμπεριφορά ασφαλίτη ρε παιδί μου.

 175. ΓΤ said

  @170

  «επάκουσε ο Θεός», και επισυνέβη επακούμβησις

 176. Theo said

  @169:

  Τι λε, ρε παιδί μου; 😳
  Όλοι οι θεολόγοι στα σχολεία είναι φονταμενταλιστές; Όταν απ’ όσους αποφοίτησαν τα τελευταία πενήντα χρόνια από τις Θεολογικές Σχολές τα 9/10 τις είχαν δεύτεροτριτοτέταρτη προτίμηση και πολλοί τους ήταν και άθεοι κι απλώς πήραν το πτυχίο για να βρουν μια θέση στο Δημόσιο 😉

  Σε ποια χώρα ζείτε;

 177. Αιμ said

  169. Έχεις απόλυτο δίκιο. Και μεις έτσι κάναμε. Όσο για την σύγκριση κατήχησης με τη θεωρία της εξέλιξης όπως και της …αριθμομαντείας με την άλγεβρα τι να πει κανείς ;

 178. Anasto said

  Στο Χριστιαναμπάντ ζούμε, δεν είπαμε; Και όχι, φυσικά και δεν είναι όλοι οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές. Ήθελα μάλιστα να αναφέρω ότι υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι αλλά θα το ξέχασα. Αν τελικά έγραψα ή βγήκε συμπέρασμα για κάτι διαφορετικό, ζητώ συγνώμη, ασφαλώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

 179. ΓΤ said

  και η μουνταρία (από Κωστή Παπαγιώργη τη θυμάμαι)

 180. Νέο Kid said

  Σωστό το 176. Και επίσης το:
  «.. Γι’ αυτό και το Αφγανιστάν έχει 90% σουνίτες, η Σαουδική Αραβία 80% σουνίτες, το Αζερμπαιτζάν 80% σιίτες, η Ελλάδα 90% ορθοδόξους» είναι επιεικώς για γέλια.
  Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ του μουσουλμανικού και του χριστιανικού (γενικά) φονταμενταλισμού. Σα να συγκρίνουμε τη Ρεάλ Μαδρίτης με την Εγκληματική Οργάνωση Μαρινακολίμανου.

 181. Avonidas said

  #176. Σε ποια χώρα ζείτε;

  Το ερώτημα δεν είναι σε ποια χώρα ζούμε εμείς, αλλά σε ποιον πλανήτη ζουν οι συμπατριώτες μας.

 182. Avonidas said

  #178. Ήθελα μάλιστα να αναφέρω ότι υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι αλλά θα το ξέχασα.

  Α;! Κι εγώ πώς διάβασα:

  Σίγουρα δε, υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι καθηγητές θρησκευτικών και η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο με απασχολεί για τη μικρή μου (που αναγκαστικά κέρδισε εισιτήριο για το τρένο που οδηγούσε η μεγάλη), μια και στο δικό της σχολείο φαίνονται κι οι δύο πιθανοί καθηγητές της άνθρωποι που αγαπούν τα παιδιά με ικανότητες και θέληση να τους δώσουν εφόδια.

  ?

  Μάλλον οφθαλμαπάτη θα ήταν, το φαντάστηκα…

 183. ΓΤ said

  Παναθηναϊκός TV
  https://www.paotv.gr/

 184. Αιμ said

  176. Για να μαστε δίκαιοι αυτό που λες για τους θεολόγους, αν όχι 50 πάντως εδώ και πολλά χρόνια, είναι έτσι. Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να διδάσκει όμως . Εγώ πρωτίστως εστιάζω την κριτική μου (μάλλον περί πλήρους αρνησης πρόκειται) στο μάθημα όχι στους ανθρώπους

 185. aerosol said

  Γελάω και με τους όρους και με τα μιμίδια και με το χιούμορ. Αλλά πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση, με γνώση του τι υπόγειες λειτουργίες μπορεί να έχουν.
  Συμφωνώ με τον προβληματισμό του Νίκου για το «ψέκα», καθώς και πολλούς σκωπτικούς χαρακτηρισμούς.

  Ο ίδιος μηχανισμός που μειώνει την ανθρώπινη ιδιότητα στην περίπτωση του «λάθρο» το κάνει και στους «ψέκα». Εντείνει το δίπολο «εμείς» κι «αυτοί». Το οποίο μπορεί να το βιώνουμε με ενόχληση, θυμό ή στενοχώρια, να θέλουμε να το εκφράσουμε, αλλά οπωσδήποτε διχάζει. Κάποιες φορές μπορείς αν γίνεις καυστικός αλλά όχι πάντα και όχι απερίσκεπτα. Θα καταλήξουμε να γίνουμε σαν οξύ που κατατρώει συνανθρώπους -και δεν αξίζουν όλοι αυτή την αντιμετώπιση. Πολλοί καλοί, ευσυνειδητοι και όχι ανόητοι άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από ένα κλίμα και να εκφράσουν απόψεις που μας φαίνονται ηλίθιες ή επικίνδυνες. Είναι κρίμα να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι και να βρισκόμαστε μόνιμα σε κατάσταση μάχης. Ενισχύει την αίσθηση ταυτότητας και των δυο «αντιπάλων» και κάνει τη σύγκλιση ανέφικτη, ενώ στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

  Ζούμε περίπλοκες εποχές και συνολικά αυτό το φαινόμενο θα εξαπλωθεί (σήμερα ο ιός, αύριο κάτι άλλο). Ο αλλόκοτος πολιτισμικός διχασμός των ΗΠΑ δείχνει ένα δρόμο που τείνει να πάρει η Δύση. Θα προτιμούσα να μην διαδοθούν πολύ στο δημόσιο λόγο οι πιο γελοιοποιητικοί (υπάρχει η λέξη;) όροι.

  #136
  Δεν τρέπεται σε γ αν πρέπει να αποδοθεί συγκεκριμένη προφορά όρων και ονομάτων ξενόγλωσης προέλευσης. Ο στρατός δεν έχει ταγκς, έχει τανκς. Και ο Φράνκο είναι Φράνκο, φράγκο είναι κάτι άλλο.

 186. Theo said

  @182:
  ΟΚ, Αβονίδα. Mea culpa. Μου διέφυγε. Διάβασα το σχόλιο διαγώνια και τρόμαξα λίγο με τα ζοφερά χρώματα της περιγραφής.

  @184:
  Από το 1971, τουλάχιστον. Κι έχω γνωρίσει πολλούς που διδάσκουν. Και στη Μέση Εκπαίδευση και στα Τμήματα Θεολογίας.

 187. ΓΤ said

  @136
  Για όσους δεν ξέρουν: Ακουμπάς σε πάγκο για να φτιάξεις πάνκο.

 188. Avonidas said

  #185. Στους ψεκασμένους πρέπει να φέρεται κανείς με το γάντι.

  Και μετά να βγάζει το γάντι και να το πετάει στον κάδο. Γύρευε τι μικρόβια θα ‘χουν μαζέψει με τα μυαλά που κουβαλάνε 😉

 189. loukretia50 said

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο, νομίζω ότι χρειάζεται ενημέρωση και ψυχραιμία, όχι συλλήβδην καταδίκη «ψεκασμένων».
  Δεν πιστεύω ότι είναι όλοι το ίδιο , ενώ οι ορίτζιναλ «ψέκα» αντιδρούν πιο έντονα όταν νοιώθουν – επιτέλους!- την αδρεναλίνη του αγωνιστή.
  Αν οι μασκοκλάστες – πολύ μου άρεσε! – κολλήσουν στα αιτήματά τους και κάποια αυτονόητα για τις υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως πχ τη μείωση των μαθητών στις τάξεις, την επαρκή στελέχωση με διδακτικό προσωπικό, την καθαριότητα των χώρων , υγιειονομικούς ελέγχους κ.ά.
  πόσο δύσκολο είναι να συμπορευτούν και γονείς ανήσυχοι που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους μακριά από αναξιόπιστους συλλόγους και μικροπολιτικές?

 190. ΓΤ said

  (Ο Μπουκάλας για τη Μόρια https://www.kathimerini.gr/opinion/561075181/moiraia-tragodia/)

 191. aerosol said

  #189
  Έχω δει πως οι ορίτζιναλ χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
  Οι «ανεξάρτητοι», ειλικρινείς στην χαωμένη ανησυχία τους και τις υπερευαίσθητες αντιδράσεις, χωρίς δεδομένη πολιτική ταύτιση. Και οι αγκιτάτορες (συχνά από ΧΑ προερχόμενοι) που ηθελημένα υπερβάλλουν στις αντιδράσεις τους, προσπαθώντας συνειδητά να γίνουν πόλος έλξης και να συσπειρώσουν τους άλλους κοντά τους. Έχω δει εκρήξεις «αγανάκτησης» σε άσχετους χώρους, όπου σκοπός δεν ήταν ακριβώς η αντίδραση σε κάτι που ενοχλούσε αλλά η δημιουργία εντυπώσεων από άτομο που αργότερα έμαθα πως θα πολιτευόταν με την ΧΑ. Οπότε το νέο για την πηδηχτούλα του βίντεο δε μου κάνει εντύπωση.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  180: το νού σου με το Μαρινακολίμανο🙄😎

 193. Avonidas said

  #185, 189. Εντάξει, πολύ ωραία, καταλαβαίνω τι λέτε. Ναι, είναι καλύτερα να τους πάρεις με το μαλακό και υπομονετικά και να τους αλλάξεις μυαλά με επιχειρήματα, αν μπορείς. Ναι, αυτοί που μπαίνουν στον κόπο να το κάνουν είναι αξιέπαινοι.

  Αλλά είναι δύσκολο κάποιες φορές να μην αισθάνεσαι ο μαλάκας της υπόθεσης. Είναι φορές που γίνεται ολοφάνερο ότι ο απέναντί σου δεν θέλει να καταλάβει, ότι θέλει να έχει την ατομική του αλήθεια, ότι τη βρίσκει να πηγαίνει κόντρα «στο Σύστημα», έστω κι αν το Σύστημα του λέει ότι ο ουρανός είναι μπλε και η Γη στρογγυλή, και πρέπει ν’ αγνοήσει τα μάτια, τ’ αυτιά του κι αυτό που είναι ανάμεσα στ’ αυτιά του για να πάει κόντρα στο Σύστημα.

  Πρέπει μήπως να κάτσεις να κάνεις για λογαριασμό του τα 5′ της έρευνας που θα τον έπειθαν ότι λέει μαλακίες, και να του σερβίρεις μασημένη τροφή, μόνο για να σε λέει πρόβατο και βλάκα; Γιατί, για να μην κουραστούν τα δαχτυλάκια του στο γκουγκλάρισμα;

  Ή, όταν μαζί μ’ άλλους 50-100 ομοιοπαθείς, παίρνει μια ντουντούκα και κατεβαίνει να διαδηλώσει την παράκρουσή του, είναι κανείς που να πιστεύει ειλικρινά ότι θα κάτσουν να σ’ ακούσουν αν πας εκεί να κάνεις λογική κουβέντα μαζί τους; Ή θα σου σπάσουν (το λιγότερο) τα τύμπανα με τις ντουντούκες;

  Και ξαναλέω: υπάρχουν πολλοί στο διαδίκτυο (και στον έξω κόσμο) που έχουν μεράκι (και ταλέντο) να καταρρίπτουν μύθους, και τους εκτιμώ, και τους σέβομαι, και πολλούς τους παρακολουθώ κιόλας. Ενίοτε θα συστήσω κάποιον απ’ αυτούς στους παθόντες που μοιάζουν να μην είναι ανίατες περιπτώσεις. Αλλά μεταξύ μας, για να κάνεις αυτή τη δουλειά του debunking συνήθως πάει να πει ότι απολαμβάνεις την ίδια την έρευνα και το στήσιμο των κειμένων ή των βίντεο, τη διαδικασία· γιατί μα το Θεό δεν υπάρχει πιο αχάριστη ενασχόληση από το να μορφώνεις τούβλα.

 194. ΚΩΣΤΑΣ said

  160 Α! Μαρία, ο Λάζαρος είναι γάτα σε αυτά, δεν πιάνεται πουθενά. Κάνει βέβαια και εσωκομματική αντιπολίτευση στον δικό σου. 😉 Παγουρίνια όμως δεν έδωσε.

 195. Nestanaios said

  178. Αξιόλογοι αλλά καλό είναι μετά να πλένεις τα χέρια σου.

  185, 187. Εδώ μιλάμε ελληνικά.

 196. aerosol said

  #193
  Άβο αυτό που λέω είναι πως καλό είναι να προσέχουμε ποιους βρίζουμε και πότε. Ανάμεσα στο κάνω τον ιεροπόστολο και το ξεχέζω μαζικά με κάθε ευκαιρία, υπάρχουν πολλά στάδια.

 197. sarant said

  173 A, θα το διαβάσω!

  179 Όπως βουταρία

 198. aerosol said

  #195
  Αν δεν γνωρίζεις την λέξη «τανκς», έχεις ελλείψεις στο λεξιλόγιό σου. Εμείς που μιλάμε ελληνικά την γνωρίζουμε.

 199. dryhammer said

  Να προσθέσω την εμπειρία μου από θεολόγους το τότε…
  Στο Γυμνάσιο (’76-’79) είχα δύο (ήταν και σύζυγοι), μάλλον διεκπεραιωτές (με τα τότε δεδομένα – δλδ λάιτ κήρυγμα). Στο Λύκειο (’79-’82) είχαμε έναν άλλο, λίγο πιο συντηρητικό, αλλά αυτά που έλεγε τα πίστευε και έτρεχε σαν καλός χριστιανός (ήτανε συντρέχτης). Στην αρχή του θέταμε διάφορα θέματα για να μας βγάλει λόγο, και να έχουμε το ίδιο μάθημα, αλλά μετά βλέπαμε πως άμα τον ζορίζαμε με τις επί τούτου απιστίες, αθεΐες κλπ στεναχωριότανε πραγματικά (γιατί τά ‘παιρνε τοις μετρητοίς που έβλεπε τη νεολαία να βυθίζεται στο βόρβορο) και το κόψαμε. Μας έμεινε την σαρακοστή να τον βάζομε να μας πηγαίνει στις προηγιασμένες για εκκλησιασμό να χάνομε κάνα δίωρο. [Είχα συμμαθητή αλλεργικό στο λιβάνι. Στεκόμαστε μπροστά μπροστά. Στο πεντάλεπτο πρασίνιζε, τον έβγαζα έξω «να πάρει αέρα» και πηγαίναμε δίπλα, στο νεκροταφείο, για τσιγάρο μέχρι να ποψάλουνε]

 200. Triant said

  163: Το ‘αμπντά’ ήταν κάτι σαν ‘αυτά’, γέμιση του λόγου. Δεν ακουγόταν τόσο καθαρά αλλά εμείς έτσι το καταγράψαμε.
  174: Το ’79; Άρα για δυό χρόνια συνυπήρχαμε. Προφανώς εγώ σαν μεγαλύτερος (απόφοιτος του ’75) αποκλείεται να σε θυμάμαι.

 201. Avonidas said

  #199. Εγώ είχα στο Γυμνάσιο· μια αγαθή γυναίκα, θρησκόληπτη, αλλά τίμια. Ο μόνος άνθρωπος που με έπεισε να κάνω φιλότιμες προσπάθειες να πιστέψω.

 202. mitsos said

  Αφού
  α)Αφού η κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν αξίζει να επενδύσει στο σπουδαιότερο όπλο κατά της επιδημίας σήμερα που είναι «τέστ πολλά τέστ σε εκπαιδευτικούς μαθητές γονείς, εργαζόμενους …»

  β)αφού δεν υπάχει ΠΡΟΠΟ ούτε εισαγγελέας να σταματήσει κάποιους ψεκά ( εκ Βοιωτίας ορμώμενους ) που ψεκάζουν ολημερίς από το διαδίκτυο με όλα τα φέικ που κυκλοφορούν διεθνώς και τις τερατολογίες για διεθνείς συνωμοσίες. Με προσωπικό κανάλι , παρακαλώ, στον «συσσωλήνα», που ξεπερασε τους 20000 ακολούθους και με χορηγό γνωστή εταιρεία τηλεδιαφήμισης ( από πετράδια ενάντια στο 5G, ως ιοντίζοντα φίλτρα νερού . Όχι δεν θα βάλω λίνκ για να βοηιθήσω να φτάσει τις 40000 εγγραφές ) .

  γ) Αφού δεν βλέπουν οι αρμόδιοοι πως η εκ περιτροπής λειτουργία είναι χίλιες φορές πιο ακίνδυνη απο τον συνωστισμό στα σχολεία .

  Τότε ;

  Τότε ας κάνουμε εμείς που είμαστε υπεύθυνοι ότι μπορούμε για να προφυλάξουμε τον «πλησίον μας» . Και το ευκολότερο από αυτά που μπορει ο καθένας μας είναι να φορέσει σωστά μια μάσκα .

  Δεν θα είναι άλλωστε πρώτη φορά που αρκετοί από μας είναι μασκαράδες και εκτός αποκριάς 🙂

  Καλό ξημέρωμα.

 203. Γς said

  198:

  Διασωληνωμένοι αμφότεροι στο ΚΑΤ συνέρχονται απ το τραυματικό τους κώμα.

  -Τι «εντάξ» ρε συ και σκοτωθήκαμε;

  -«Τάνκς» σου είπα!

 204. nwjsj said

  Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τωρινή κατάσταση με τους ψέκουλες φέρει η ομάδα λοιμωξιολόγων, η οποία υποτάχθηκε σε πολιτικά συμφέροντα και δεν είπε ευθέως και εξ αρχής ότι οι μάσκες είναι το νούμερο ένα όπλο προστασίας μαζί με την υγιεινή των χεριών.

  Από ‘κει κι έπειτα, άτομα που ισχυρίζονται ότι οι μάσκες, τα εμβόλια και τα κορονοτέστ υπάρχουν για να τσιπάρεται ο πληθυσμός και συσχετίζουν το 5G με την εξάπλωση του κοροναϊού δεν νομίζω ότι αξίζουν την παραμικρή επιείκεια. Με όση υπομονή κι αν καθήσεις να εξηγήσεις το πώς μεταδίδεται ο ιός και τι ζημιές κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο εκλαϊκευμένα κι αν τα πεις για να σε κατανοήσουν, η απάντηση που θα λάβεις θα είναι μια κατηγορία του στυλ ότι είσαι υπηρέτης της ‘Νέας Τάξης Πραγμάτων’ ή ότι τα παίρνεις χοντρά από φαρμακευτικές και γύρευε ποιά άλλη προσβολή θα εφεύρουν για το άτομό σου, προκειμένου να μην χάσουν τη βολή της φούσκας μέσα στην οποία πορεύονται. Επιείκεια δεν αξίζουν, διότι αυτά τα άτομα είναι άκρως επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο και τη δημόσια υγεία και θα έπρεπε κανονικά να εξοστρακίζονται ως μιάσματα. Όταν δεις μέσα στο σπίτι σου μια κατσαρίδα, δεν νομίζω ότι σκέφτεσαι «αχ, τη φουκαριάρα, ας δείξω ανοχή, θα ζήσουμε όλοι μαζί εδώ στο σπίτι αγαπημένοι». Θα πέσει παντόφλα ή Τέζα χωρίς δεύτερη σκέψη. Στους μασκοκλάστες, οι οποίοι μπορούν να μας στείλουν στον τάφο πριν την ώρα μας, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δείξουμε «στοργή και προδέρμ» και τέλος πάντων έχει κουράσει πλέον αυτή η καραμέλα που αναμασάνε οι περισσότεροι γύρω μας «ο κορονοϊός δεν υπάρχει».

  Τελικά δεν ξέρω από τι κινδυνεύουμε περισσότερο, από τον κοροναϊό ή από την ανθρώπινη βλακεία;

 205. Γς said

  Κι εκείνος ο θεολόγος:

  https://caktos.blogspot.com/2013/10/blog-post_8.html

 206. Avonidas said

  #204. Τελικά δεν ξέρω από τι κινδυνεύουμε περισσότερο, από τον κοροναϊό ή από την ανθρώπινη βλακεία;

  Ε, για τον κορονοϊό κάποια στιγμή θα βγει εμβόλιο…

 207. ΓΤ said

  @204

  Να συμπληρώσουμε και τη συνοδό απόπνοια της κοβιδιωτείας στην προχτεσινή φράση που άκουσα: «Ασφαλώς και φοράω μάσκα. Γιατί να φάω πρόστιμο;»

 208. nwjsj said

  @ 207 – ΓΤ
  Ε, ναι… Αφού δεν σκαμπάζουν από μόνοι τους για ποιο λόγο κάτι είναι σωστό και άρα πρέπει να το τηρούν, ας φοβούνται τουλάχιστον τον πέλεκυ. Λυπάμαι πολύ που απλά πράγματα δεν γίνονται αντιληπτά και μοιάζουν σαν ν’ ανήκουν στην υψηλή σφαίρα της διανόησης.

 209. Nestanaios said

  198.

  Την ετυμολογία δεν γνωρίζω.
  Προτιμώ το πλήρες της γραφής αλλά αυτόν το φασίστα δεν μπορώ να τον πω «Φράνκο». Μου αρέσουν οι λέξεις «συνγραφή», «συνλαλητήριο», «συνπορεύομαι», «συνπάσχω», συνκεντρώνω.

 210. Γ-Κ said

  Η γραφή «Φράνκο» είναι στα πλαίσια της «απομπουγκουντοποίησης» της γλώσσας;

 211. Για λόγους ευπρέπειας και συντομίας τους μασκοκλάστες θα τους λέω προσωπιδαφεδρωνοκροτητές.

 212. Γς said

  210:

  Της Lingua franca;

 213. aerosol said

  #204
  Στις αρχές ήταν πολύ ασαφές αν βοηθούσαν οι μάσκες. Έμπειροι λοιμωξιολόγοι ήταν αρκετά σκεπτικοί. Αργότερα αθροίστηκαν κάμποσες έρευνες και έδειξαν ουσιαστική χρησιμότητα. Οι οποίες -για να είμαστε ακριβείς- δεν τις θεωρούν και καμιά εγγύηση ασφάλειας. Νομίζω οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για 30% μικρότερη διασπορά του ιού. Καλό πράγμα αλλά όχι σωτήριο. Αντίθετα, θα έλεγα πως σε ένα βαθμό είναι η πολιτική επιλογή της προσωπικής ευθύνης που μας έχει κάνει να βρισκόμαστε σε καυγάδες για τη μάσκα. Αγχωνόμαστε με οτι δεν ελέγχουμε και ξεσπάμε σε αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε.

  Τώρα για το άλλο:
  Στο 185 έγραψα 2-3 πράματα, όχι πολλά. Παρατηρώ πως κι εσύ (με το «στοργή και προδέρμ») και ο Άβο πιο πριν, μόνοι σας αποφασίσατε πως κάτι πολύ πιο έντονο ειπώθηκε και αντιδράτε σε εκείνο -το οποίο είναι φανταστικό και δεν υποστήριξε κανείς. Αν δε μπορούμε εμείς να διαβάσουμε λίγες λέξεις με ψυχραιμία, τι ακριβώς περιμένουμε από τους «άλλους»;
  Πάντως αν πρέπει να πω γιατί, είναι πως με την μόνιμη επιθετικότητα γίνονται πιο φανατισμένοι και κερδίζουν και τους πιο ήπιους. Δεν είναι κατσαρίδα (μάλιστα έφερες αρκετά «απανθρωπιστικό» παράδειγμα) : είναι άνθρωποι, πολίτες. Τέλος πάντων, εγώ προσωπικά θεωρώ και ανήθικο να βάζω στο ίδιο τσουβάλι τον παρανοϊκό, τον φασίστα, και τον τυπάκο που είναι απλά φοβισμένος και επηρεάζεται. Αεροζόλ είμαι, αλλά δεν ρίχνω DDT όλη την ώρα, κάνω και κανά διάλλειμα να σχωρεθούν τα πεθαμένα μου!

 214. Πρωτόκολλο Αναστολής Λειτουργίας Σχολείων

 215. Γς said

  213;

  >Αεροζόλ είμαι, αλλά δεν ρίχνω DDT όλη την ώρα,

  Τρόμπας είσαι. Τρόμπα του φλιτ

 216. Γς said

  Και το φις-φις, που κολλάει παντού

  https://caktos.blogspot.com/2018/06/blog-post.html

 217. Μαρία said

  214
  Παπαευαγγέλου
  Σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου ορίζεται ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19, καθώς και ο αναπληρωτής του. Αυτός έχει οριστεί εδώ και 3-4 μέρες ήδη. https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ypoyrgeioy-ygeias-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-kai-diacheirisis-kriseon-niko-chardalia-ton-epikoyro-kathigiti-tis-iatrikis-scholis-toy-ekpa-gkika-magiorki/

  Αληθεύει αυτό; Κι αν ναι, πώς σας εκπαίδευσε;

 218. aerosol said

  #215
  Ευχαριστώ πολύ ΓΣ. Με τιμούν τα λόγια σου.

 219. loukretia50 said

  Στην Ολλανδία – Ιντερνάσιοναλ σχολείο στο Άμστερνταμ που έχει από δημοτικό μέχρι λύκειο- δε φοράνε μάσκες και οι τάξεις έχουν σχεδόν 20 παιδιά. (Πού είσαι Spyridos για γενικότερη εικόνα?)
  Όμως έχουν εφαρμόσει ένα σύστημα μονοδρόμησης για διαδρόμους και σκάλες ώστε να μη συνωστίζονται.
  Φυσικά εκεί έχουν και έξοδο κινδύνου, που σημαίνει ότι ανεβαίνουν από τις μεγάλες σκάλες και κατεβαίνουν μόνο από κει.
  Στο ασανσέρ ένα άτομο τη φορά.
  Και υπάρχουν … τροχονόμοι!
  Υποτίθεται ότι οι μεγάλοι τηρούν αποστάσεις, αλλά τα παιδάκια βέβαια δε χαμπαριάζουν.
  – Κυρία, ο Χανς με κλώτσησε – αψούούού!
  Βοήθειά μας!
  =======================

  Αβονίδα, εκεί που τελειώνουν τα επιχειρήματα, πιάνεις το άζμα :

  Kι αν είσαι συ γυναίκα άστατη και ψέκα
  Και μασκοκλάστρα φινετσάτη – aka Γκιουλέκα
  Τα ωραιότερα σου τάχω μαζωμένα
  Πως τα τσιπάκια του μυαλού σου είναι καμένα

  ΥΓ δεν έχω ιδέα τι παθαίνουν τα τσιπάκια, αν είναι ληγμένα ή ό,τιδήποτε άλλο, όμως είμαι σίγουρη για την αβάσταχτη ελαφρότητα των οιονεί τσιπωμένων – αεί τσιτωμένων.

 220. Γς said

  217:

  >υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του.
  έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών

  με τις μαμάδες δηλαδή

 221. Γς said

  218:

  DDT και αεροζόλ δεν πάει. Γι αυτό πήγα να σε διορθώσω.

  [Να τα μπαλώσω τώρα, δεν ξέρω]

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στους μασκοκλάστες, οι οποίοι μπορούν να μας στείλουν στον τάφο πριν την ώρα μας, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δείξουμε «στοργή και προδέρμ»»
  Νέος εμφύλιος. Μασκολάτρες εναντίον μασκοκλαστών. Μπράβο, μην ξεμείνουμε, αφού το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός δεν συγκινεί πια λόγω αδυναμίας των «πράσινων». Ρε, να μην μπορούμε να συζητήσουμε σ’ αυτή τη χώρα για οποιοδήποτε θέμα, χωρίς να διχαστούμε σε αλληλοσπαρασσόμενες φατρίες.

 223. Γς said

  219:

  >Όμως έχουν εφαρμόσει ένα σύστημα μονοδρόμησης για διαδρόμους και σκάλες ώστε να μη συνωστίζονται

  να μη στουκάρουνε μετωπικά

 224. Γς said

  222:

  >Μασκολάτρες

  Μαστολάτρες το διαβάζω πάλι

  Σε καλό μου

 225. loukretia50 said

  221. Έλα τώρα Γουσού!
  Αποκλείεται να διαφωνείς με τον Αεροζόλ!
  Όταν ξεκολλάς από το θεματάκι σου – you know what I mean!- μπορείς να σκεφτείς , έτσι δεν είναι?

 226. Triant said

  219: Η Ολλανδία δεν είναι ακριβώς παράδειγμα προς μίμηση. Με πληθυσμό γύρω στα 17 εκατομμύρια έχει 83.280 κρούσματα και 6.288 νεκρούς.

 227. Γς said

  119;

  >δεν έχω ιδέα τι παθαίνουν τα τσιπάκια, αν είναι ληγμένα

 228. loukretia50 said

  Triant : Δεν το ανέφερα σαν παράδειγμα για μίμηση, απλή αναφορά σε άλλη χώρα ήταν.
  Αυτό ξέρω, κι αυτό με ζεμετάει!

  ————
  Γουσού, επειδή δεν ξέρω πώς το εξέλαβες, μια μικρή αφιέρωση:
  Ferrat – Aragon https://youtu.be/RXbvBLEA9kw Les poètes

  Je ne sais ce qui me possède
  Et me pousse à dire à voix haute
  Ni pour la pitié ni pour l’aide
  Ni comme on avouerait ses fautes
  Ce qui m’habite et qui m’obsède

 229. Triant said

  Ωχ! Σόρυ ρε Λου, σού ‘κανα την καρδιά περιβόλι.

 230. loukretia50 said

  229. » Μαθαίνουμε να ζούμε με τους σεισμούς » μας έλεγαν κάποτε!
  C’est ca la vie! – λίγο ζαβή!
  (και «να καταταγείτε» μας έλεγαν και δε μασάγαμε, αγαπητέ μου!

 231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136 Νεστ.>>Το «ν» προ του «κ» τρέπεται σε «γ». Τάνκερ, Δουνκέρκη

  229 >>Ωχ! Σόρυ ρε Λου,
  σού ‘κανα την καρδιά κουρελού. 😦

 232. Γ-Κ said

  Άντε να γράφυμε ο καθένας όποσ γυστάρυμε, να τελιόνι το παραμήθη. Θα προσπαθήσο να το καθηερόσο…

 233. Γ-Κ said

  τελιόνη

 234. loukretia50 said

  231. Ωραίο νήμα! Κρόνη, Αυγουστίνος, Spiral !
  και κάποιοι χαμένοι!
  (πού ‘σαι ωρέ Σωτήρ’ ?)
  Ας το θυμίσουμε
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/04/kourelou/

 235. Πέπε said

  Τέτοια ώρα, η συγκλονιστική ενημέρωση που θα παράσχω εμπιστευτικά και αποκλειστικά στους αναγνώστες του ιστολογίου μάλλον θα πάει άπατη. Αλλά πιο πριν δεν επρόκαμα.

  Όσοι δεν είστε εκπαιδευτικοί, έχετε σκεφτεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπουν οι μαθητές (πρώτη μέρα αλλά και όλες τις επόμενες) από τον έξω κόσμο στο σχολείο, από την αυλή στην τάξη, από την τάξη στην τουαλέτα, στο κυλικείο, στην αίθυσα πληροφορικής, στο εργαστήριο τάδε, και τέλος στην έξοδο για σχόλασμα, χωρίς να συγχρωτιστούν γενικώς και ειδικότερα χωρίς να έρθουν σε επαφές με παιδιά άλλων τμημάτων;

  Απαιτείται μια χορογραφία σοβιετικής ακρίβειας. Η οποία φυσικά θα είναι διαφορετική σε κάθε σχολείο.

  Εμείς εδώ λοιπόν τις τελευταίες μέρες ασχολούμαστε μ’ αυτή τη χορογραφία. Ιδιαίτερα για την πρώτη μέρα, η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες έναντι των επόμενων:
  -είναι πρώτη μέρα
  -έχει αγιασμό
  -έχει είσοδο των νέων μαθητών Α’ Γυμνασίου
  -έχει τεράστιο κενό από την προσέλευση μέχρι τον αγιασμό
  -έχει διανομή βιβλίων
  -και ειδικά σ’ εμάς έχει και πρώτη μέρα στα λεωφορεία, γιατί έχουμε μαθητές από ολ αράουντ.

  Οπότε, χρειάστηκε για παράδειγμα να απλώσουμε σχοινιά από κάγκελο σε δέντρο και από πόρτα σε μπασκέτα για να κόψουμε την αυλή σε κομμάτια για κάθε τάξη, προβλέποντας βέβαια διαδρόμους για την πρόσβαση από και προς κάθε πιθανό προορισμό, και να ορίσουμε τροχονόμους (καθηγητές) σε κάθε είσοδο-έξοδο-διασταύρωση.

  Ένα (όλο αυτό) το κρατούμενο. Μετά:

  Όπως όλα (υποθέτω) τα σχολεία, δεχόμαστε καθημερινά έναν καταιγισμό από μέιλ από Υπουργείο και Δευτεροβάθμια. Τα μισά από αυτά αφορούν τα μέτρα κορονοϊού: ΦΕΚ κορονοϊού, επίσημες οδηγίες αντιμετώπισης διαφόρων ζητημάτων, ανεπίσημες οδηγίες «πώς θα μιλήσω στα παιδιά για το ένα και το άλλο», αφίσες για μάσκες, οδηγίες για μάσκες, οδηγίες πώς να πλύνουμε τα χέρια μας, πώς να σκουπίσουμε τον κώλο μας, πώς να εξηγήσουμε τα παραπάνω στους μαθητές, τι πρέπει να προσέξουμε, τι πρέπει να κάνουμε, τι δεν πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να μην κάνουμε, τι να κάνουμε αν, τι να μην κάνουμε αν δεν.

  Τα άλλα μισά μέιλ αφορούν άλλα ζητήματα.

  Όμως δεν προκύπτει για ποιο ζήτημα είναι το κάθε μέιλ. Οι τίτλοι είναι πάντοτε άδηλοι, π.χ. «Ανακοίνωση». Κατά κανόνα δεν υπάρχει περιεχόμενο (κείμενο), μόνο συνημμένα. Πολλά όμως, από τρία μέχρι και δώδεκα. Κατ’ εξαίρεση καμιά φορά υπάρχει και κείμενο: «σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθ τάδε έγγραφο με θέμα «Ανακοίνωση». Οπότε πας στα συνημμένα. Τα συνημμένα συνήθως δεν έχουν άλλο τίτλο αρχείου παρά κάτι κωδικά νούμερα και γράμματα. Αν είμαστε τυχεροί και κάποιο από τα συνημμένα ενός μέιλ λέγεται «Ανακοίνωση», τουλάχιστον ξέρουμε ότι αυτό είναι η ανακοίνωση. Αλλιώς τα ανοίγουμε όλα ένα ένα, και μ’ όποια σειρά κι αν ξεκινήσεις, πάντα το πρώτο θα λέει «σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθ τάδε κλπ. με θέμα Ανακοίνωση. Τέλος».

  Σε όσα καταφέρει κανείς να βρει και να διαβάσει, πάντοτε επισείεται η ευθύνη του εκπαιδευτικού να έχει διαβάσει, εμπεδώσει και εφαρμόσει οτιδήποτε είναι γραμμένο στα προηγούμενα (μιλάμε πάντα για θέματα κορονοϊού).

  Δεύτερο κρατούμενο. Μετά:

  Μας διαβάστηκαν τρία απειλητικά μέιλ ψεκασμένου γονέα, τα δύο εμφανώς συνταγμένα από δικηγόρο. Κανείς δε θα τολμήσει να επιβάλει στο παιδί να βάλει μάσκα, ούτε να του στερήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο (άρθρο τάδε) δικαίωμα στην εκπαίδευση (δηλαδή να το βγάλει έξω αν δε φοράει μάσκα), ειδάλλως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος και κανονίστε. Ένας άλλος, που πήρε τηλέφωνο, επιφυλάσσεται όχι μόνο των νομίμων δικαιωμάτων του αλλά και να έρθει με το κουμπούρι και κανονίστε.

  Σε μια συνεδρίαση κάποιος συνάδελφος πρότεινε να αρνηθούμε συλλογικά να εφαρμόσουμε όσα μέτρα δεν υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα να εφαρμόσουμε. Λες κι αν δεν το αρνηθούμε…

  Όλο το καλοκαίρι το Υπουργείο ασχολήθηκε εντατικά να μην κάνει την παραμικρή προετοιμασία. Ούτε καν ν’ ανοίξει ένα Πασχάλιο να δει πότε πέφτει του Σταυρού φέτος. Μόνο επαναλάμβανε «ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη». Κι ο κόσμος το ‘φαγε! Ο κόσμος πραγματικά πιστεύει ότι εγώ ή ο συνάδελφος ή η συνάδελφος ή ο διευθυντής φέρουμε την ευθύνη της προσωπικής μας απόφασης να απαιτήσουμε από τα παιδιά το ένα και το άλλο. Και αντίστοιχα αναλαμβάνει την ευθύνη να έρθει να μας αλλάξει άποψη, άλλος με τον δικηγόρο του (ο οποίος προφανώς τον σέρνει από τη μύτη – νομικά δεν έχει καμία ελπίδα, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην του φάει κι ο δικηγόρος μερικά), άλλος με το κουμπούρι. Επίσης, ότι φέρουμε την ατομική ευθύνη να μην κολλήσει κανείς μέσα σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά το εξασφαλίζουν αυτό.

  Η φάση είναι δυστοπία.

  Δεν έχω καμία ανησυχία για την ίδια την πανδημία. Όχι γιατί είμαι άτρωτος ή γιατί δεν πιστεύω στην ύπαρξή της, αλλά γιατί δεν έχω περιθώριο. Όλο μου το απόθεμα ανησυχίας το τρώω σ’ αυτά τα καραγκιοζιλίκια.

 236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  235. Πέπε, ειλικρινά από καιρό τη σκέφτομαι αυτή μέρα σας-και την κάθε μέρα μετά. Κάθε σχολειό είναι άλλος χώρος και άλλο δυναμικό, σχολικό και κοινωνικό.Πώς να ισχύσουν κοινοί κανόνες; Από τα μέχρι τώρα καμωμένα τους, από τις καντηλιέρισσες/δες του ΥΠΕΠΘ είναι βέβαιο ότι δεν είναι να περιμένετε φώτα πορείας. Μόνο η ψυχή σας και τα κουράγια σας θα μπουν μπροστά να πάρει μπρος η κατάσταση, όπως πάρει. Τόσα μην και μην για παιδιά που αυτά συντροφεύονται και πριν και μετά το σχολείο, στο δρόμο, στο πάρκο, στη γειτονιά, στις μπασκέτες. Γεμάτα είναι τα σκαλιά εδώ στην πλατεία, από εφηβάκια ιδίως , ως αργά. Αυτά θα ρθουν τη Δευτέρα στο σχολείο κι όλη την εβδομάδα και τ΄απογεύματα φροντιστήριο, πλατεία, παρεϊζουν, τρώνε παγωτά ,λένε αστεία, κάνουν σκέιτ κλπ κλπ. Τί να λέμε… Ο μασκοθεός βοηθός…

  σ.σ αυτά με εξώδικα και απειλές, περίπου αναμενόμενα στο κουζουλονήσι. ‘Οχι πως κι αλλού θα λείψουν. Υλικό από βδομάδα.

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 239. aerosol said

  #235
  Καλή δύναμη Πέπε. Όσο μελό και να ακούγεται… στο φιλότιμό σας βασιζόμαστε.

  #238
  Α ναι, η πάντα εξαιρετική δουλειά που βάζει το Υπ. Υγείας σε όλες τις γραφιστικές του ανάγκες.

 240. aerosol said

  Και ο Δαίμων…
  Υγείας -> Παιδείας

 241. Faltsos said

  235 Ξέχασες Πέπε να πεις ότι το ίδιο μέιλ (με τα 12 συνημμένα) έρχεται από το Υπουργείο, μετά από την Περιφέρεια και την άλλη μέρα από την Διεύθυνση αλλά εσύ πρέπει να τα κατεβάσεις, να τα ανοίξεις και να τα διαβάσεις όλα. Καλά που καταργήθηκαν τα γραφεία εκπαίδευσης…

 242. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μόνο επαναλάμβανε «ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη». Κι ο κόσμος το ‘φαγε! Ο κόσμος πραγματικά πιστεύει ότι εγώ ή ο συνάδελφος ή η συνάδελφος ή ο διευθυντής φέρουμε την ευθύνη της προσωπικής μας απόφασης να απαιτήσουμε από τα παιδιά το ένα και το άλλο.»
  Εγώ που τα ζω όλες αυτές τις ημέρες, επιβεβαιώνω τα γραφόμενα του Πέπε. Και ελπίζω πως ο κόσμος, ό,τι κι αν ψηφίζει, από όποια πετσωμένα ΜΜΕ κι αν ενημερώνεται, να μην θεωρήσει υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς για τα μελλοντικά κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία και να μην ξεσπάσει επάνω τους τη δίκαιη αγανάκτησή του. Είναι άδικο να χρεώνονται όσοι προσπαθούν και παλεύουν στην πρώτη γραμμή την ανευθυνότητα, την αβελτηρία και την κουτοπονηριά των πολιτικάντηδων και των γραφειοκρατών.

 243. Γς said

  Δάσκαλοι, δασκάλες,
  έρχονται κρεμάλες!

 244. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  191, 202, 204: 👌👍 ❗

  235, Πέπε
  Φαντάζομαι ότι δεν είναι μόνο τα όσα αναφέρεις, αλλά και χίλια δυο άλλα θέματα και δυσκολίες που θα φανούν στην πορεία. Τα ξέρεις από πρώτο χέρι…

  Κι αν τελικά τα πράγματα στα σχολεία εξελιχθούν καλά (μακάρι…), θα βγαίνει η κ. υπουργός να αυτοεξυμνείται που ’’με την επιλογή των κατάλληλων μέτρων, τον άρτιο σχεδιασμό, μπλα μπλα… ΜΑΣ, πετύχαμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία με περιορισμό της επιδημίας κλπ.’’ (Άντε, μπορεί να πει και κάτι για τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν με υπευθυνότητα κλπ…)
  Αν αντίθετα υπάρξουν αποτελέσματα δυσάρεστα (που το φοβάμαι…) και δυσλειτουργίες αξεπέραστες, τότε θα ρίξουν τις ευθύνες σε σας, στα παιδιά, στους γονείς (ατομική ευθύνη γαρ…), που δεν υλοποίησαν σωστά τις «σοφές» αποφάσεις του Υπουργείου.

  Και μια απλή ερώτηση: Μάσκες έχετε παραλάβει;

 245. Γιάννης Κουβάτσος said

  244: Στα σχολεία του δήμου Αθηναίων οι μάσκες και τα παγουρίνα θα παραδοθούν σήμερα, Σάββατο. Βλέπω να καταργείται και η αργία του Σαββάτου «λόγω κορονοϊού».

 246. sarant said

  235-245 Κουράγιο παιδιά. Περιμένουμε ενημέρωση…!

 247. nwjsj said

  Καλημέρες!

  Αεροζόλ,
  Φρόντισε τα αποθέματα να μην ξεμείνουμε, διότι από βδομάδα που ανοίγουν τα σχολειά με τις τάξεις των 25+ μαθητών της καντηλανάφτισσας και τα κρούσματα θ’ αρχίσουν ν’ ανεβαίνουν, ενώ τ’ αντιδραστήρια πάλι θα σώνονται, δεν ξέρω τι θα γίνουμε. Όσο για το 30% προστασίας που παρέχει η μάσκα, δεν ξέρω πού το διάβασες, πάντως οι Ασιάτες λοιμωξιολόγοι, τους οποίους εμπιστεύομαι περισσότερο, διότι έχουν περάσει παρόμοιες κρίσεις στο παρελθόν και δεν περιμένουν έρευνες για να δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις στον πληθυσμό, είναι κατηγορηματικοί ως προς τη χρησιμότητά της. Επίσης, αν η μάσκα δεν προστάτευε τόσο, οι γιατροί που φροντίζουν τους κοβιντιασμένους, δεν θα τις φορούσαν, ούτε θα ήταν ντυμένοι από τις πατούσες μέχρι την τελευταία τρίχα της κεφαλής με διπλές ενδυμασίες προστασίας.

  Κύριε Κουβάτσο,
  Θαυμάζω την ψυχραιμία σας που από βδομάδα θα αντιμετωπίσετε όλη τη λαίλαπα και εύχομαι να μην έρθετε αντιμέτωπος με τίποτα μανούλες και πατερούληδες ή κανένα περίεργο σύλλογο γονέων και… δαιμόνων. Εκτιμώ τη νηφαλιότητά σας (δεν ειρωνεύομαι!), διότι εμένα η τάση μου είναι καθαρά πεσιμιστική και συνήθως βλέπω ότι οι καταστάσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά μην μου πείτε ότι δεν σας ανησυχεί καθόλου να βλέπετε τόσους ανθρώπους συγκεντρωμένους σε μια πλατεία να γιουχάρουν κάτι μάσκες στη μέση σωριασμένες (και μη μου πείτε ότι οι μάσκες είναι σύμβολο καταπίεσης), εμένα με τρομάζει λίγο.

 248. Γιάννης Κουβάτσος said

  147: Χωρίς ψυχραιμία δεν μπορείς να σταθείς αποτελεσματικά στο δικό μας επάγγελμα. Τριάντα τρία χρόνια δάσκαλος, έχω εθιστεί στην ευθυνοφοβία και στην ανικανότητα πολιτικών και γραφειοκρατών και έχω μάθει να μην περιμένω ουσιαστική βοήθεια και συμπαράσταση από αυτούς. Όσο για τις διαδηλώσεις των ψεκαμασκομάχων, όχι, δεν με τρομάζουν. Λόγω ηλικίας, έχω δει κατά καιρούς μαζικές διαδηλώσεις με παράλογα αιτήματα και αναιμικές διαδηλώσεις με πολύ σοβαρά αιτήματα. Γενικώς, σ’ αυτή τη χώρα δεν με ξαφνιάζει πλέον τίποτα.

 249. Καλά, η καλεσμένη του Εισαγγελάτου και η άλλη η χοροπηδηχτούλα έναν αναπτήρα δεν είχανε? Ή μήπως είχαν και μου διέφυγε?
  https://www.google.com/search?channel=trow2&source=univ&tbm=isch&q=nazis+burning+books+images&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwixkLHKtePrAhU0QhUIHeQyDy4QsAR6BAgKEAE&biw=1920&bih=966

 250. Έτσι, για επιδόρπιο στο 235, βάλτε και

  – το σχολείο να ΜΗΝ έχει καθαρίστρια*, γιατί η γυναίκα έμεινε έγκυος, εδώ και δυο μήνες, ενώ παράλληλα γίνονται εργασίες συντήρησης -μονώσεις, βαψίματα, ψευδοροφές.

  – να έχουν αρνηθεί να αναλάβουν υπηρεσία αρκετές από τις νεοπροσληφθείσες καθαρίστριες, μόλις αντίκρισαν τι πρέπει να κάνουν και σε ποιες συνθήκες -μόνο για τα ένσημα συμφέρει να δουλέψεις με τις συμβάσεις αυτές.

  – στο Λύκειο, τα υποχρεωτικά αγγλικά με επιπλέον ώρες** και την επαναφορά της 2ης Ξένης Γλώσσας , με συνέπεια να πρέπει να ξαναφτιαχτούν όλα τα τμήματα από την αρχή, και να πρέπει όλα τα παιδιά να ακούσουν στη συγκέντρωση σε ποια τμήματα θα ανήκουν φέτος και σε ποια αίθουσα θα κατευθυνθούν.

  – ότι ούτε το 30% των γονιών δεν κοιτούν το email που έχουν δώσει στο σχολείο -όταν δεν το έχουν αλλάξει στο μεταξύ- για να ενημερωθούν εκ των προτέρων.

  *γιατί καθαρίστρια κι όχι καθαριστή; Μήπως θέλουμε ποσόστωση κι εδώ;
  **τελείως τυχαία, ειδικότητα Αγγλικής Φιλολογίας έχουν και η Υφυπουργός Ζαχαράκη και η Γεν. Γραμματέας Γκίκα…

 251. Κάπου 80+ χιλιάρικα απευθείας ανάθεση το https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/ διαβάζω. Ένα wordpress template έτοιμο, υλικό από τρίτες πηγές έτοιμο, 5 γραφικά της πλάκας, κι έτοιμοι να πολεμήσουμε τον κορονιό. Γενικά, έχει ξεσκιστεί αυτή η κυβέρνηση να πολεμάει όλα τα προβλήματα διαδικτυακά και ψηφιακά μόνο. -με απευθείας αναθέσεις φυσικά.

 252. Πέπε said

  @250:

  > > στο Λύκειο, τα υποχρεωτικά αγγλικά με επιπλέον ώρες** και την επαναφορά της 2ης Ξένης Γλώσσας

  Α, εσείς είστε ωραίοι. Εμάς το Λύκειο, επειδή είμαστε Καλλιτεχνικό, δεν έχει δεύτερη ξένη γλώσσα!

  > > …με συνέπεια να πρέπει να ξαναφτιαχτούν όλα τα τμήματα από την αρχή

  Αγαπητέ, δεν ξέρετε πόσο προνομιούχοι είστε. Εμείς, Γυμνάσιο-Λύκειο, έχουμε:
  α) τμήματα γενικής παιδείας, που απαγορεύεται να χωρίζονται με άλλον τρόπο παρεκτός αλφαβητικά
  β) τμήματα ειδικότητας, που προφανώς δε συμπίπτουν με τα γενικής
  γ) τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, που δε συμπίπτουν με τίποτε από τα παραπάνω.

  Τα δε μαθήματα ειδικότητας περιλαμβάνουν θέατρο και χορό, δηλαδή και σωματική επαφή και συνθήκες απαγορευτικές για μάσκα.

  Γι’ αυτά τα μαθήματα άκουσα (δεν το είδα με τα μάτια μου, δεν αναλαμβάνω την ευθύνη) ότι ένα ΦΕΚ λέι: κάντε τα μαθήματα κανονικά όπως παλιά και, αν χρειαστεί, διακόψτε για 15′ να αερίσετε την αίθουσα.

  Ωραίο, έτσι;

  Διάλειμμα δεκαπέντε λεπτά.

  Καταμεσίς του σαραντάλεπτου.

  Φαντάζομαι δε ότι κάπως παρόμοια πρέπει να ισχύουν και στα ΕΠΑΛ.

 253. Αγγελος said

  Ταλαίπωρε Πέπε και λοιποί εκπαιδευτικοί, δεν χρειάζεται ούτε ωφελεί ν´ανοίξεις Πασχάλιο για να δεις πότε πέφτει του Σταυρού: πάντοτε 14 Σεπτεμβρίου πέφτει.

 254. Πέπε said

  Ε ναι βρε Άγγελε, πλάκα έκανα!

  Και να μην το ‘ξερα ακόμη, θα το είχα μάθει από την ανάρτηση! (Πάντα συμβουλεύομαι Σαραντάκο για λατρευτικά ζητήματα 😉 )

 255. nwjsj said

 256. aerosol said

  #247
  Την χρησιμότητά της την προβάλλουν όλοι, ασχέτως χώρας προέλευσης και καταγωγής. Πάντως ούτε το «χρησιμότητα» ούτε το «προστατεύει τόσο» είναι συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα. Οποιοδήποτε ποσοστό προστασίας είναι καλό και το χρησιμοποιούμε, ειδικά όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Θα προσέξεις πως όλα τα άρθρα που στρέφονται στον κόσμο αποφεύγουν να δώσουν νούμερα. Στην πραγματικότητα δεν τα γνωρίζουν ακριβώς και υπάρχουν χοντρικά 4 κατηγορίες μασκών, σε αύξουσα σειρά προστασίας: πάνινες, χειρουργικές, KN94/KF94 και N95. Για τις Ν95 έχω πετύχει μέχρι και για 85% προστασία, αλλά είναι σπάνιες εκτός νοσοκομείων -δυστυχώς… καμιά φορά και εντός. Για τις πάνινες έχω δει νούμερα κάτω από 30%, και είναι πολύ διαδεδομένες.

  Συγνώμη, δεν κρατώ τα λινκ, είναι άπειρα τα νέα για τον ιό… Αλλά και δεν περιγράφουν πλήρως την εικόνα, ακόμα τα στοιχεία δεν είναι αρκετά κι έχουν τελικά λίγη αξία για εμάς. Τα νούμερα είναι ακόμα φλου, οι παράγοντες πολλοί και η δική μου ενημέρωση μπορεί κι αυτή να έχει μείνει πίσω. Χρησιμοποιώ συνήθως πάνινη (που παρέχει τη μικρότερη προστασία για ίδιο φόρτο ιού και υπό συγκεκριμένες συνθήκες και μπλα, μπλα). Εκτίθομαι πολύ λίγο σε δημόσιους χώρους και κρίνω πως γενικά είναι ΟΚ για μένα. Όταν όμως χρειάστηκε να μπω σε χώρο ιδιωτικής κλινικής προτίμησα αυτή που μου έδωσαν. Κάποιες λεπτομέρειες αλλάζουν το επίπεδο προστασίας: άλλο είναι να φοράς χειρουργική χωρίς να κλείσεις το συρματάκι κοντά στη μύτη, άλλο αν το κλείσεις.

  Αλλά ακόμα κι ένα ποσοστό που δεν ακούγεται μεγάλο σημαίνει λιγότερους ασθενείς και λιγότερους νεκρούς. Είναι σημαντικό στατιστικά, για όλη την κοινωνία. Χρησιμοποιώ μάσκα και δεν θέλω το παιχνίδι των αριθμών να δώσει όπλα στην ανοησία. Απλά ήθελα να αναφέρω πως δεν είναι πανάκεια, δεν τη φοράς και καθάρισες. Εμείς καμιά φορά μιλάμε λες και είναι.

 257. dryhammer said

  256. >δεν είναι πανάκεια
  Είναι πανάκια.

 258. nwjsj said

  @256 – Aerosol
  Δεν είναι ιατρικής/επιστημονικής φύσεως το ιστολόγιο, δίνει όμως οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία. Σε κάθε περίπτωση το παραθέτω με επιφύλαξη:

  https://www.lhsfna.org/index.cfm/lifelines/may-2020/how-effective-are-masks-and-other-facial-coverings-at-stopping-coronavirus/#:~:text=Surgical%20Mask&text=One%20study%20found%20surgical%20masks,95%20percent%20of%20these%20particles.)

  One study found surgical masks can filter about 60 percent of smaller, inhaled particles. (By comparison, an N95 would filter 95 percent of these particles.

  Τέλος πάντων, για τους λόγους που ήδη εξήγησες, ας φοράει ο καθένας τη μάσκα του. Ακόμα και 30% να ‘προστατεύει’ η χειρουργική ή και λιγότερο, από το τίποτα και πάλι καλό είναι. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στο εμπόριο κάτι μάσκες με σήμανση (Κ)Ν95. Άλλες έχουν έλασμα για καλύτερη εφαρμογή στη μύτη, άλλες όχι. Πάντως και μόνο που τις βλέπω στις φωτό, δεν φαίνονται να εφαρμόζουν καθόλου καλά στο πρόσωπο κι αυτό είναι ύποπτο. Μάλλον μαϊμού θα είναι, αλλά πώς να βρεις άκρη; Σάματις γίνονται πουθενά έλεγχοι;

 259. aerosol said

  #258
  Δεν είχα δει τόσο μεγάλα νούμερα και μακάρι να ισχύουν, ευχαριστώ για την ενημέρωση.
  Οι ΚΝ95 είναι το κινέζικο στάνταρ για τις μάσκες, θεωρητικά αντίστοιχες των Ν95. Τώρα στην πράξη, ναι, πού να βρεις άκρη με το τι ακριβώς παίρνεις;
  What’s the Difference Between N95 and KN95 Masks?

 260. Πέπε said

  @247
  > > μη μου πείτε ότι οι μάσκες είναι σύμβολο καταπίεσης

  Μισό λεφτό. Το ότι ο ψεκασμένος είναι ηλίθιος, γραφικός και επικίνδυνος δε δίνει αυτόματα απόλυτο δίκιο σ’ αυτό στο οποίο αντιτίθεται. Η μάσκα βοηθάει, ωραία. Είναι καλό να τη φοράμε, είναι υπεύθυνο να τη φοράμε, μπορεί να βοηθήσει ή και να σώσει τόσο εμάς όσο και τους άλλους, το αντίθετο μπορεί να θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο τόσο εμάς όσο και τους άλλους. Προφανώς αυτά δεν τίθενται υπό συζήτηση.

  Από αυτό μέχρι το κυνήγι των ξεμάσκωτων, μέχρι την υποχρέωση (με νόμιμες κυρώσεις) να τη φοράς ακόμη και σε περιστάσεις όπου είναι τελείως περιττή (π.χ. σ’ έναν δρόμο όπου είσαι μόνος σου – γράφω από Ηράκλειο, υπενθυμίζω), τη στιγμή που κανείς δεν ελέγχει αν π.χ. φοράς την ίδια μάσκα εδώ κι ένα μήνα ή την ίδια μάσκα που πριν φορούσε κάποιος άλλος κλπ., όλα αυτά δεν κατατείνουν στην προστασία κανενός. Άμα ζωγραφίσω επιτυχώς μια μάσκα στο πρόσωπό μου (σαν τα μπλουζάκια με τη ζώνη ασφαλείας), κανείς δε θα με κυνηγήσει, αλλά μπορώ να κολλήσω κορονοϊό και να κολλήσω κι όλο τον κόσμο.

  Και το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών επίσης βοηθάει και είναι απαραίτητο. Αλλά το να γεμίζει ο τόπος με αφίσες οδηγιών για το σωστό πλύσιμο των χεριών, λες και το κάνουμε πρώτη φορά στη ζωή μας, ναι, είναι καταπίεση.

  Το σωστό είναι ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται συλλογικά: δε με παίρνει να πω «ας αρρωστήσω», γιατί δε θ’ αρρωστήσω μόνος μου. Πρέπει όλοι να το πάρουμε υπεύθυνα.

  Ένα τέτοιο σωστό όμως πάρα πού εύκολα ξεχειλώνει σε κάτι εντελώς λάθος, και ενίοτε δόλϊα λάθος, που να διατηρεί παραπειστικά κάποιο εξωτερικό κοινό σημείο με το σωστό. Παράδειγμα, το δόγμα της ατομικής ευθύνης. Άλλο παράδειγμα, το κυνήγι των ξεμάσκωτων. Άλλο παράδειγμα, το να σου εμφυσούν την πεποίθηση ότι δεν ξέρεις να πλένεις τα χέρια σου και χρειάζεσαι την καθοδήγηση των ειδικών. Άλλο παράδειγμα, …
  …Έχουμε γεμίσει τέτοια παραδείγματα, όλα κρατικής προέλευσης ή εμπνεύσεως, τη στιγμή που σε ζητήματα πιο ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας το κράτος κάθεται και κοιτάει χάσκοντας.

 261. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>πότε πέφτει του Σταυρού
  253,254
  Όταν ρωτάμε πότε πέφτει ο Δεκαπενταύγουστος, είναι για τη μέρα της εβδομάδας, ώστε, οι εργαζόμενοι ιδίως, να υπολογίσουν αν κάνει σκάλα τριημέρου 🙂

  Του Σταυρού τη Δευτέρα λοιπόν, φουλ του Αγιασμού. Θα μαρτυρήσουν οι βασιλικοί 🙂
  Με το αγιασμένο νερό λένε ότι γίνεται το (καλό) προζύμι και το κλαρί του βασιλικού/αγιαστούρας βγάνει ρίζες και γίνεται νέο φυτό.

 262. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στα σχολεία,που θ΄αρχίσουν να λειτουργούν ανάγιαστα, απ΄ τις 8.15, θα γίνουν οι Αγιασμοί μετά τη θεία λειτουργία
  https://www.esos.gr/arthra/69179/agiasmos-sta-sholeia-animera-toy-stayroy

  Κεραμιδαριό 🙂

 263. Πέπε said

  Σ’ εμάς πάντως κατά παράδοση ερχόταν ο ίδιος παπάς όπως και στο δίπλα σχολείο. Συνήθως πρώτα στους άλλους και μετά σ’ εμάς. Νομίζω ότι στα όμορα σχολεία πάντα έτσι γίνεται.

  Φέτος ο παπάς θα λειτουργήσει πρώτα για του Σταυρού, μετά θα πάει στο ένα σχολείο, θα κάνει έναν κεντρικό αγιασμό παρουσία αντιπροσωπείας των μαθητών και των καθηγητών, μετά θα αγιάσει μία μία τις τάξεις, και μετά θα πάει δίπλα. Τι ώρα θα πάει στο δεύτερο σχολείο;

  Το να αγιάσει μία μία τις τάξεις δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει. Απλώς θα περνάει απέξω απ’ όλες καταβρέχοντας χωρίς στάση, ή στην καθεμία θα κάθεται να ψάλει και να κάνει όλο το πακέτο;

  Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε προσέλευση μαθητών 8:15 και προσδοκώμενη έναρξη αγιασμού 11:45. Δεν ξέρω αν είμαστε πρώτοι ή δεύτεροι.

 264. Πέπε said

  @263:
  …Τώρα που το σκέφτομαι, τα όμορα σχολεία είμαστε τέσσερα. Έχω πάντα στον νου μου το Μουσικό, που έχουμε πιο πολλές επφές, αλλά από την άλλη μεριά έχει και Γενικό, και στο ίδιο τετράγωνο και Δημοτικό. Πιθανόν όλα αυτά να τα καλύπτει ένας παπάς. Το καθένα με τις τάξεις του μία μία. Και λειτουργία του Σταυρού.

  Πηξ λα μουν, πάτερ!

 265. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  263 Έχετε βάλει καλού κακού εξάωρο, ώστε να προκάμει ο πάτερ; 🙂
  Τις Δευτέρες συνήθως είχαμε τα 6ωρα, τάχα ξεκούραστοι από την Κυριακή.

 266. Μαρία said

 267. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απαιτούσε αρνητικό τεστ 72 ωρών μόνον για τα προσφυγόπουλα που θα πάνε σχολείο! Το μάζεψαν άρον-άρον
  https://thefaq.gr/organomeno-ratsismo-prospathise-na-proothisei-i-sofia-zacharaki-apaitoyse-arnitiko-test-72-oron-monon-gia-ta-prosfygopoyla-poy-tha-pane-scholeio-to-mazepsan-aron-aron/

 268. BLOG_OTI_NANAI said

  169: Αγαπητέ φίλε, σε ένα μήνυμα γεμάτο μισαλλοδοξία, ισχυρίζεσαι σαν τους σοβιετικούς, ότι ένας κόσμος χωρίς θρησκεία θα έλυνε το πρόβλημα, ξεχνώντας, δεν ξέρω γιατί, ότι οι άθεοι αποτέλεσαν μόνοι τους πρόβλημα σφάζοντας όποιον διαφωνεί στην επικράτεια τους, ξεκινώντας όπως ξέρουμε από τους θρησκευόμενους, το μίσος για τους οποίους αποτελούσε άλλωστε θεμέλιο της τρομοκρτικής του εκστρατείας.

  Προσωπικά δεν μπορώ καν να ακούσω αυτήν την ξύλινη επιχειρηματολογία περί ηθικής ανωτερότητας του άθεου. Όταν το ακούω νομίζω ότι κάποιος κάνει πλάκα. Τον κόσμο οι άθεοι τον σακάτεψαν εξίσου καλά με τους φανατικούς χριστιανούς, με τους ναζί ή με τους φονταμενταλιστές του Ισλάμ. Σε ποιον φανταστικό κόσμο έχουν επιλέξει να ζουν μερικοί, απορώ. Και αν κάποιος τα λέει αυτά και είναι έως 15 ετών μεγαλώμένος από γονείς που σπείρουν αντιθρησκευτικό μίσος για τους συνανθρώπους τους, να το καταλάβω. Από εκεί και πέρα, το να τολμάει κάποιος σήμερα να μιλάει περί ηθικής ανωτερότητας του αθεϊσμού, μάλλον είναι κωμικό, αδιανόητο.

  Άρα, ούτε ο Αμβρόσιος αποτελεί άλλοθι, , ούτε ο φανατικός δάσκαλος θρησκευτικών.

  Είναι αυτοί άλλοθι για να… εγκαταλείψουμε τον κακό χριστιανισμό; Εδώ οι άθεοι άφησαν πίσω τους σε 80 χρόνια από 30 έως 80 εκατομμύρια νεκρούς, και υπάρχουν σήμερα… υπερήφανοι άθεοι που δεν ντρέπονται καν για το έγκλημα αυτό.

  Τα έχουμε πει εδώ και τόσα χρόνια. Τα έχουμε βάλει και σε εικονίτσες μπας και κάποιος έχει αμφιβολίες. 30 εκατομμύρια νεκρούς ομολογούν ακόμα και οι ταλιμπάν του Ιού της Ελευθεροτυπίας.

  Ακραίοι άθεοι σήμερα στην Ελλάδα έχουν διαπράξει φόνους, έχουν βάλει βόμβες σε Εκκλησίες, έχουν καταστρέψει και βανδαλίσει ναούς. Προφανώς κάποιοι αγνοούν ότι υπάρχουν καθηγητές, που κάνουν στις τάξεις κήρυγμα μίσους κατά της θρησκευτικότητας και δημιουργούν χίλια δυο προβλήματα στις εθνικές γιορτές, απαιτώντας να μην κρατούν τα παιδάκια σημαίες ή να μην υπάρχει στις γιορτές θεματολογία που αν αναφέρεται στην Εκκλησία και άλλα ευτράπελα. Νομίζει κάποιος ότι δεν υπάρχουν ακραίοι άθεοι ταλιμπάν στα σχολεία;

  Ήθελα να ήξερα, σε ποιον ακριβώς φανταστικό πλανήτη επιλέγουν να ζουν μερικοί.

 269. Γς said

  268:

  >ακραίοι άθεοι ταλιμπάν στα σχολεία

  Αύριο όμως θα τους εντοπίσουμε. Θα είναι

  > υπεύθυνοι για τα μελλοντικά κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία

  Ταλιμπάν δάσκαλοι, δασκάλες,

  έρχονται κρεμάλες!

 270. Γιάννης Ιατρού said

  263: …Το να αγιάσει μία μία τις τάξεις δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει..
  από κάτω την κάνει Πέπε, έχει βάλει πιεστικό, ..με λάστιχο 😜

  261: 🙂 ✔
  267: Εφη, το τι έχουν μαζέψει τον τελευταίο καιρό η χριστιανοπούλα και 2-3 άλλοι απ΄την παρέα, δεν λέγεται! 🙄

 271. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένας παπάς περνάει από αρκετά σχολεία της ενορίας του. Θα τελεί τον αγιασμό στην αυλή ενώπιον αντιπροσωπείας μαθητών και ύστερα θα περνάει από την αίθουσα του κάθε τμήματος και θα ραίνει με την αγιαστούρα. Ύστερα θα πηγαίνει σε άλλο σχολείο.

 272. sarant said

  271 Ναι, έτσι. Αλλά δεν θα θέλει μισή ώρα τουλάχιστο για κάθε σχολείο;

 273. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα ραντεβού είναι ανά μισή ώρα. Σ’ εμάς θα έρθει στις 11. Στις 11.30 θα πάει σε όμορο σχολείο.

 274. Πέπε said

  Σε μισή ώρα θα τα κάνει όλα αυτά; Μόνο αν τον καταβρεγμό των τάξεων τον κάνει με ποδήλατο.

 275. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κατ’ οικονομίαν, Πέπε, κατ’ οικονομίαν. ☺

 276. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αγιασμό του σχολείου εγώ δεν θυμάμαι. Ούτε στο 24ο Πατησίων, όπου έκανα τις τρεις πρώτες τάξεις, ούτε στο Κολέγιο Αθηνών, όπου συνέχισα από την 4η. Θυμάμαι μάλιστα ότι μου εξήγησαν κάποτε στο 24ο πως δεν γίνεται ανήμερα των Φώτων, όπως νόμιζα. Αλλά να τον έχω δει με τα μάτια μου, δεν θυμάμαι. Από την άλλη, να μην κάναμε, λίγο απίθανο. Προσευχή πάντως σαφώς κάναμε κάθε μέρα.

 277. nwjsj said

  @260 – Πέπε
  Έχουμε ξαναδιαφωνήσει για το ίδιο περίπου θέμα στο παρελθόν.

  Μπορεί σε σένα ν’ ανάβουν τα λαμπάκια οι επαναλαμβανόμενες οδηγίες για τη μάσκα, το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων, καταλαβαίνω επίσης ότι σ’ ενοχλεί η αστυνόμευση και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σ’ όσουν δεν τηρούν τα μέτρα. Και μένα με κουράζουν κι αν το έπαιρνα προσωπικά πιθανόν να ένιωθα ότι με προσβάλλουν κιόλας. Δεν χρειάζομαι κανένα δερβέναγα για να φερθώ με υπευθυνότητα, όμως ποιός θα προστατεύσει εσένα/εμένα και τον κάθε υπεύθυνο πολίτη από τον κάθε ανεγκέφαλο που θα μπει σε ένα κλειστό χώρο με πολλούς άλλους τριγύρω χωρίς μάσκα; Δυστυχώς, και το γράφω με μεγάλη απογοήτευση για το ανθρώπινο είδος, κάποιοι θέλουν μπαμπούλα και μαστίγιο, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα βάλουν μυαλό και θ΄ αρχίσουν να φέρονται πιο υπεύθυνα. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει αποτύχει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Να ρίξω τις ευθύνες για την αντικοινωνική τους συμπεριφορά στη οικογενειακό περιβάλλον; Ενδεχομένως να στέκει, αλλά λύση στα προβλήματα που δημιουργούν δεν προσφέρει.

  Όσο για το πόσο συχνά αλλάζει ο καθένας τη μάσκα του και αν την έχει προηγουμένως χρησιμοποιήσει όλη η οικογένεια, τι να πω;;; Εφ’ όσον για ορισμένους χρειάζεται ακόμα και γι’ αυτό ειδική οδηγία, πάει να πει ότι κάτι δεν πήγε καθόλου καλά στην παιδεία κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Το είπε κι ο Avonidas πιο πάνω, κάποια στιγμή το εμβόλιο για τον κοροναϊό θα βρεθεί, η ανθρώπινη βλακεία όμως θα εξακολουθήσει να είναι διαχρονική αξία.

 278. Πέπε said

  @277:

  Μα όταν γίνεται όλη αυτή η υστερία όχι για την προστασία από τον κορονοϊό αλλά για την προστασία από τα πρόστιμα και τις κυρώσεις, αναμενόμενη συνέπεια είναι να προσπαθούν όλοι (όχι όλοι, εντάξει – αρκετοί όμως) απλώς να φαίννται νομότυποι.

  Θα μου πεις, μήπως υπερβάλλω για τον φόβο των προστίμων; οκέι, ομολογώ ότι ποτέ δεν έπεσα σε έλεγχο, άρα δε γίνονται και αδιάκοπα παντού. Αλλά και πάλι: όλη η έμφαση πέφτει στη διαδικασία, στο να φοράμε τη μάσκα, να πλένουμε τα χέρια, να κάνουμε ουρά απ’ έξω, σε ό,τι φαίνεται. Όχι στο να προστατευόμαστε που είναι το τελικό ζητούμενο. (Το ίδιο όπως με τις ζώνες ασφαλείας, το ίδιο όπως με το κάπνισμα, το ίδιο πάντα.)

  Σαν μια σχολική εξέταση που δεν κοιτάει αν κατάλαβες και ξέρεις αλλά αν διάβασες. Μετά δεν μπορούμε να γυρεύουμε ρέστα από τον μαθητή που ενώ διάβασε και αρίστευσε, τελικά ούτε κατάλαβε ούτε έμαθε.

 279. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η υστερία είναι για άλλοθι, βρε παιδιά. Εμείς σας λέγαμε συνέχεια να προσέχετε, αλλά εσείς είστε ανεύθυνοι, αεί παίδες και φταίτε ολοκληρωτικά για την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων. Εμείς π.χ. δώσαμε σαφείς εντολές να μην ανταλλάσσουν πράγματα μεταξύ τους τα παιδάκια που στοιβάξαμε σε πολυπληθή τμήματα και σε τάξεις-κλουβιά και τα βάλαμε να κάθονται δύο-δύο. Αυτά αντάλλαξαν, κόλλησαν, αυτά φταίνε και οι δάσκαλοι που δεν τα πρόσεχαν. Εμείς τι; Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Ρωτήστε τον Πορτοσάλτε και τον Μαγιορκίνη, αν δεν μας πιστεύετε.

 280. nwjsj said

  @279 – Πέπε
  Μονίμως υστεριάζουν για τα πρόστιμα, όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ορισμένα μέτρα, όταν τα τηρούν σωστά, τους προστατεύουν, αντί να τους περιορίζουν. Αν φοράνε μάσκα μόνο για να μην φάνε πρόστιμο είναι άξιοι της νοημοσύνης τους.

  Για τους άλλους που νιώθουν άτρωτοι, εξυπνάκηδες και προκαλούν/χλευάζουν τους υπόλοιπους που συμμορφώνονται με τα μέτρα, τι πρέπει να γίνει; Δεν είδες την άλλη που κατέβηκε με το ΚΤΕΛ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να πάρει το καράβι για Σαντορίνη, ενώ ήταν κοβιντιασμένη, και στο δρόμο προς Αθήνα την ενημέρωσαν ότι το κορονοτέστ βγήκε θετικό και αντί να πάει στο νοσοκομείο, όπως της υπόδειξαν επειδή συν τοις άλλοις είχε και κάποιο υποκείμενο νόσημα, αυτή μπήκε κανονικά στο καράβι προς Σαντορίνη και δεν ξέρω τελικά από πού τη μάζεψε ο ΕΟΔΥ για να την πάει σηκωτή στο νοσοκομείο;

  Δεν ένιωσα ποτέ ότι η μάσκα μου περιορίζει την ελευθερία κι ας υποφέρω φορώντας την μέσα στη ζέστη. Αντιθέτως, είχα τσινήσει πολύ έντονα τότε με το λοκντάουν που έπρεπε ακόμα και για το τάισμα των γατιών εδώ παραέξω από το σπίτι να κουβαλάω χαρτί με την ειδική άδεια του αντιδημάρχου, Επίσης, τραβούσα τα μαλλιά μου με το sms που οι περισσότεροι υιοθέτησαν ως πρακτικότερο σε σχέση με το χαρτί. Πού να δεις βρισίδι που έκανα από μέσα μου ανήμερα Πάσχα που συνειδητοποίησα ότι είχα ξεχάσει το εξοδοχάρτι τη στιγμή που περνούσαν από δίπλα μου οι Ζήτουλες με τις μηχανές ή την άλλη φορά που περπατούσα από το σπίτι μου στο πατρικό μου υπό τη συνοδεία drone και μέχρι να πάρω χαμπάρι τι στον κόρακα ήταν το συνεχές βζζζζζιν, νόμιζα ότι με κυνηγάει σμήνος σφηκών…

  Δεν μ’ αρέσει που υπάρχουν πρόστιμα και αστυνομεύσεις. Το σιχαίνομαι, διότι ιδανικά θα ήθελα να ήμασταν όλοι υπεύθυνοι και να σεβόμαστε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά τι θα γίνει που οι ανώριμοι και οι αντικοινωνικοί αυξάνονται και πληθαίνουν; Ποιός θα μας προστατεύσει από δαύτους;

  Όσο για το ωραίο παράδειγμα με τον αριστεύσαντα, ο οποίος παραμένει στούρνος, ποιός φταίει; Δεν φταίει το σύστημα που από νωρίς τον εκπαιδεύει στο να παπαγαλίζει κι όχι στο να κατανοεί και να παράγει κάτι δικό του; Όταν απονευρώνεις την κριτική σκέψη, πώς περιμένεις να έχεις πολίτες που κάνουν το σωστό, επειδή είναι σωστό, κι όχι επειδή θα φάνε πρόστιμο;

  Καλή δύναμη για αύριο & από αύριο!

 281. Πέπε said

  @280:

  > > Όταν απονευρώνεις την κριτική σκέψη, πώς περιμένεις να έχεις πολίτες που κάνουν το σωστό, επειδή είναι σωστό, κι όχι επειδή θα φάνε πρόστιμο;

  Ε μα ακριβώς. Τελικά δε βλλέπω πού διαφωνούμε.

  Η απονεύρωση της κριτικής σκέψης πάντως δε γίνεται μόνο στο σχολείο. Ίσως το σχολείο είναι που σε κάνει εξ απαλών ονύχων πιο δεκτικό στην άκριτη σκέψη, αλλά όταν για παράδειγμα είναι αποδεκτό να επαγγέλλεσαι «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ» και να το διαφημίζεις με τεάστιες ταμπέλες, από ποιον περιμένουμε να σκεφτεί «δε θα χτίσω μες στο δάσος γιατί σέβομαι το περιβάλλον»; Ή δε θα χτίσω για να μη με τσιμπήσουν, ή θα χτίσω και μετά θα φροντίσω να μη με τσιμπήσουν.

  Ή, ακόμα και στο σχολείο: δεν είναι μόνο το τι διδάσκεσαι και πώς, το σχολείο έχει κι άλλα. Πιάνεις τον μαθητή και τον γονέα και τους λες «είναι πάρα πολλές οι απουσίες, το παιδί θα μείνει, μόνο ψάξτε να μου φέρετε ένα χαρτί γιατρού». Ο υπεύθυνος καθηγητής και ο σύλλογος δεν έχουν καν το δικαίωμα να πουν «αυτό το χαρτί γιατρού δεν το δέχομαι, ας είναι και γνήσιο, γιατί λέει ψέματα».

  Το να μη σκέφτεσαι τις ευρύτερες, ουσιαστικές συνέπειες των πράξεών σου αλλά μόνο το άμεσο ξεβόλεμα που θα προκαλέσουν σ’ εσένα προσωπικά, είναι ένας τρόπος ζωής και σκέψης που σου επιβάλλεται.

 282. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ίσως το σχολείο είναι που σε κάνει εξ απαλών ονύχων πιο δεκτικό στην άκριτη σκέψη»
  Θα διαφωνήσω. Το σημερινό σχολείο δεν απονευρώνει την κριτική σκέψη. Δεν υπηρετούν αυτόν τον σκοπό οι διδάσκοντες. Οι συζητήσεις μέσα στην τάξη και οι προκλήσεις προς τους μαθητές, που αποσκοπούν στο να χρησιμοποιούν την κρίση τους και όχι μόνο τη μνήμη, είναι άνευ προηγουμένου στα εκπαιδευτικά χρονικά. Τι να πει η γενιά μου, αλλά και οι προηγούμενες, που γαλουχήθηκαν πνευματικά στο σχολείο της αυθεντίας, της παπαγαλίας, του βερμπαλισμού, του μονολόγου εκ μέρους του δασκάλου, της σωματικής τιμωρίας και του εξευτελισμού της προσωπικότητας;
  Τότε γιατί δεν παράγουμε αφειδώς σκεπτόμενους πολίτες με αναπτυγμένη κριτική ικανότητα; Γιατί το πράγμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και οι παράμετροι που υπεισέρχονται και επηρεάζουν το αποτέλεσμα είναι πολλές και αθέατες, γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ικανότητες, αλλά και γιατί υπερτιμούμε τον ρόλο του σχολείου. Δεν βρισκόμαστε στην αρχαία Σπάρτη να αποσπούμε τα παιδιά εξ απαλών ονύχων από την επιρροή του οικογενειακού και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος και να τα διαμορφώνουμε όπως θέλουμε.

 283. Πέπε said

  @282

  Γιάννη έχεις δίκιο, αλλά αυτά που περιγράφεις γίνονται εκεί όπου δεν υπάρχουν συνέπειες. Εσύ είσαι Δημοτικό και δεν έχεις θέμα να περάσουν ή να μείνουν τα παιδιά, αλλά στο Γυμνάσιο, άμα ο άλλος έχει διαβάσει με επιμέλεια και δεν έχει αναρωτηθεί ούτε για πλάκα τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά που διάβασε, τον περνάς ασυζητητί. Και αυτός, παυλοφικά, τι συμπεραίνει από αυτή την ιστορία;

  Το αν φταις εσύ ως δάσκαλός του (καθηγητής εννοώ) ή ο ίδιος ή το σπίτι ή η άτιμη κοινωνία ή τα 400 χρόνια σκλαβιά, είναι άλλο θέμα.

 284. Σ said

  Βλέπω ότι οι περισσότεροι είστε πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της μάσκας και για την ανοησία όσων αντιδρούν. Τυχαία και με μηνών καθυστέρηση (τόσων που ίσως και να το κάνουν ανεπίκαιρο) είδα ένα βίντεο, μια συνέντευξη ενός που δεν είναι ψεκασμένος, δεν είναι συνομωσιολόγος κι όμως μοιάζει εξωγήινος με αυτά που λέει. Δείτε το, αν μη τι άλλο έχει πολλή πλάκα, ίσως και να μολύνει κάποιους με το μικρόβιο της αμφιβολίας.

  Υ.Γ. Δεν είμαι ποντικός του διαδικτύου, ίσως και να κομίζω… κλπ.

 285. nwjsj said

  Πέπε,
  Μου φαίνεται ότι συμφωνούμε διαφωνώντας σε κάτι μικρολεπτομέρειες άνευ ουσίας!

  Οι νόμοι που θεσπίζονται είναι αντικατοπτρισμός του κοινωνικού και διανοητικού μας επιπέδου και ενίοτε εξυπηρετούν καθαρά εισπρακτικά κίνητρα του κράτους. Θλιβερή η λογική «αφού χτίζει αυθαίρετο ο γείτονας, θα το κάνω και ‘γω» κι ακόμα θλιβερότερο το κράτος που τους επιβραβεύει νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα με πρόστιμα. Τυγχάνει να έχω προσωπικό παράδειγμα επ’ αυτού με το τροχόσπιτο του πατέρα μου που έγινε στάχτη στη Ραφήνα τον Ιούλιο του ’18. Επειδή δεν ήταν ακίνητο που μπορούσε να δηλωθεί στο Ε9, ο πατέρας μου δεν πήρε καμιά αποζημίωση ως πυρόπληκτος. Αντιθέτως, κάτι άλλοι γείτονες, που είχαν χτίσει τα προηγούμενα χρόνια τα αυθαίρετά τους στις μη δασικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως και είχαν μετέπειτα νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα πληρώνοντας τα πρόστιμα, αποζημιώθηκαν μια χαρά. Ο πατέρας μου έκτοτε ένιωθε κορόιδο που πήγαινε τόσα χρόνια ‘με το σταυρό στο χέρι’ περιμένοντας πότε θα μπει η περιοχή στο σχέδιο και δεν παρηγοριόταν με τίποτα από τα δικά μου κηρύγματα περί ηθικής. Ευτυχώς, του έδωσε το κράτος άδεια δόμησης πυρόπληκτου μαζί με στεγαστική συνδρομή, οπότε τώρα χτίζει μια τρύπα 25,5m2 μαζί με τους τοίχους, όσο ήταν δηλαδή το τροχόσπιτο που έγινε αποκαΐδια. Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις κι εξασφάλισε τα κονδύλια, διότι στην Ηλεία οι πυρόπληκτοι έχω την αίσθηση ότι δεν πήραν τίποτα τελικά.

  Σχετικά με το βίντεο, νομίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι το λοκντάουν ήταν ασύμφορο για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται σχεδόν διεθνώς.

  Από ‘κει κι έπειτα το επιχείρημα ότι όσοι είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα είναι έτσι κι αλλιώς ευάλωτοι σε οποιαδήποτε μικροασθένεια, μου φαίνεται ανήθικο και αναιρεί την όλη ύπαρξη της ιατρικής επιστήμης. Αν είναι να ρίχνουμε ανθρώπους στον Καιάδα, επειδή ‘επιβαρύνουν’ τα συστήματα υγείας και τους προϋπολογισμούς με τις συντάξεις, να μας το πουν ευθέως όσοι το πιστεύουν και ν’ αφήσουν τα τερτίπια τύπου «ναι, αλλά δεν δίνετε βήμα στην άλλη άποψη» για να ξέρουμε και ‘μεις πώς θα τους αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι χτυπημένοι από ασθένειες, οι οποίοι χάρη στις προόδους της ιατρικής επιστήμης και το ψυχικό τους σθένος, καταφέρνουν να ζουν ικανοποιητικά για πολλά χρόνια. Γιατί αυτούς τους ανθρώπους να μην τους σεβαστούμε και να μην τους προστατεύσουμε; Επειδή μας ενοχλεί μια μάσκα;

  Τέλος, το βιντεάκι είναι κάπως μπαγιάτικο για να λαμβάνουμε υπόψη τα επιχειρήματά του. Στις ΗΠΑ, όπου ο ιός καλπάζει και άρα υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων που νόσησαν, έχουν έκτοτε δημοσιευτεί μελέτες για τρομακτικές επιπτώσεις του κοροναϊού σε προγενέστερα υγιείς ανθρώπους. Ας μην διαλέγουμε, λοιπόν, να προβάλλουμε ό,τι βολεύει τη ρητορική μας. Φορέστε, αγαπητοί, τη μάσκα σας σωστά, προστατεύστε τους ευάλωτους συμπολίτες. Μην περιμένετε να βιώσετε κάτι στην πέτσα σας για να το κατανοήσετε.

 286. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πώς μοιράστηκαν οι μάσκες στην Πάτρα; Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι…
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/331991_oyres-ekanan-oi-ekpaideytikoi-gia-na-paroyn-maskes-gia-ta-sholeia

 287. sarant said

  286 Κουράγιο αύριο Γιάννη, καλή χρονιά να πούμε!

 288. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να ‘σαι καλά, Νικοκύρη, ευχαριστούμε!

 289. aerosol said

  #284
  Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εγώ να κάνω τη δουλειά που όφειλες να κάνεις εσύ πριν μου φας το χρόνο μου:
  1. Να πάω στο google να βάλω για τον Σουχαρίτ
  2. Να βρω λήμμα wikipedia (δυστυχώς στη γερμανική)
  3. Να το μεταφράσω στο google translate…
  4. .. για να βρω ακριβώς αυτά που περίμενα να βρω: όλοι οι συνάδελφοί του τραβάνε τα βυζιά τους με αυτά που λέει.

  Την άλλη φορά κάνε το μόνος σου σε παρακαλώ. Ειλικρινά τώρα… Ενήλικες είμαστε.

 290. Σ said

  289. Αν αυτά που έκανες ήταν αναγκαία για να βγάλεις συμπέρασμα, μπορούσες να τα κάνεις πριν σου φάω το χρόνο σου. Εγώ νομίζω ότι αυτά που λέει, ακόμη και αν αστοχεί, έχουν ενδιαφέρον. Και, βέβαια, δεν λέει αυτό που του βάζει στο στόμα η nwjsj.
  ΥΓ. Δεν απαντώ για να υπερασπιστώ τον Σουχαρίτ. Την προσωπική μομφή αντικρούω.

 291. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα κι απ΄εδώ

  289: Ρε Αερόλυμα, παραπονιάρης είσαι! Εδώ που τα λέμε, όλο και κάτι μαθαίνει κανείς, έστω και για τον τρόπο σκέψης των αρνητών της επικινδυνότητας / μέσων προστασίας κλπ. του κορονοϊού. Και τι σου «έφαγε τον χρόνο», αφού είσαι «τσακμάκι» κι αυτά που λες πως έκανες, σε δύο λεπτά τα είχες τελειώσει 🙂

  Χωρίς πλάκα τώρα, θεωρώ πως είναι ενδιαφέρον το βιντεάκι. Από την άποψη πως ο Σουχαρίτ λέει την άποψή του νηφάλια, κατανοητά. Το αν την συμμεριζόμαστε είναι άλλο θέμα.

  290: Σ(ού), η nwjsj στην τελευταία παράγραφο (…το βιντεάκι είναι κάπως μπαγιάτικο..) δεν βάζει κάτι βάζει στο στόμα του Σουχαρίτ. Διαπίστωση κάνει και μάλιστα σωστή. Όντως υπάρχουν πλέον τέτοιες μελέτες και δημοσιεύσεις. Εννοώ σοβαρές, γιατί γενικά κυκλοφορεί πολύ πράμα…
  Ενδεικτά μόνο αναφέρω:
  Το άρθρο της 1ης Ιουλίου 2020 (στους NYT) της Pam Belluck, βραβευμένης με το Pulitzer Prize, με τον τίτλο: «Here’s what recovery from Covid-19 looks like for many survivors».
  Την δημοσίευση των Koralnik και Tyler (Ιούνιος 2020) στο ANNALS of Neurology της American Neurological Association (DOI: 10.1002/ana.25807) με τον τίτλο «COVID-19: A Global Threat to the Nervous System».

 292. nwjsj said

  @290 – Σ
  Ελάτε τώρα, κ. Σ, αυτά είναι στοιχειώδη.

  Όταν κάποιος έχει διαβήτη και κολλήσει κοροναϊό και μετά πεθάνει, δεν πεθαίνει από διαβήτη, όπως θέλει να μας παρουσιάζει ο κ. επιδημιολόγος σας, ο κοροναϊός τον ξεκάνει τον άνθρωπο. Αν δεν είχε κολλήσει το χτικιό αυτό, μια χαρά θα ζούσε, συνεχίζοντας τις θεραπείες του. Αν δεν θέλετε να καταλάβετε κάτι τόσο απλό, ό,τι και να πούμε εμείς δεν πρόκειται να σας μεταπείσει. Δεν είναι τα νούμερα των νεκρών που παρουσιάζονται παραφουσκωμένα, τα μυαλά ορισμένων ‘επιστημόνων’ είναι. Τώρα, αν κάποιοι επιλέγουν να μην κάνουν στοιχειώδεις λογικές διεργασίες μόνο και μόνο για να μην φορέσουν μία μάσκα, τότε πρόκειται περί ανθρώπων που αναζητούν άλλοθι για να συνεχίζουν την επικίνδυνη αντικοινωνική τους συμπεριφορά. Όσα έγραψα στο 285 αποτελούν απόρροια της επιχειρηματολογίας του Μπάκντι. Μπορεί να σας φαίνονται ακραία, όμως η κατάσταση δεν αργεί να εξοκείλει προς αυτή την κατεύθυνση, όταν υιοθετούμε τόσο ακραία απάνθρωπες και αντιεπιστημονικές θεωρίες.

  Τέλος, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τόσο τους πνεύμονες, ώστε να πεθαίνουν οι υγιείς από κοροναΐό, όπως ισχυρίζεται ο Μπάκντι ότι συνέβη στη Γουχάν και τη Βόρεια Ιταλία, τότε θα τινάζαμε τα πέταλα και από ένα απλό κρυολόγημα με τέτοια επιβάρυνση που έχουμε όσοι ζούμε στα αστικά και βιομηχανικά κέντρα.

 293. Μαρία said

 294. Γιάννης Ιατρού said

  293: Στα μεζεδάκια παίζει το έργο 🙂

 295. Μαρία said

  294
  Αυτό;

 296. Κανείς λέει δεν είδε ότι οι προδιαγραφές ήταν μεγαλύτερες του κανονικού στην προκήρυξη.

 297. Γιάννης Ιατρού said

  295: κι αυτό! 🙂 🙂 🙂

 298. Γιάννης Ιατρού said

  296: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η μάσκα και το παγουρίνο έχουν κανονικό μέγεθος κατά μέσο όρο.

 299. ΣΠ said

  Όταν βλέπεις μια φράση με «αλλά» ξέρεις ότι το πρώτο μέρος είναι μια ψεύτικη δικαιολογία.
  https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1513171/den-eimaste-ratsistes-alla-entahthoyn-ta-paidia-ton-metanaston-sto-sholeio-tha-kleisoyme-vids

 300. ΣΠ said

 301. nwjsj said

 302. Γιάννης Ιατρού said

  301: Πφφφ, αφού η Χριστιανοπούλα παρήγγειλε εμπνεόμενη από την τέχνη!

 303. Χαρούλα said

  Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται….

  Φυσιολογικό τα ανεγκέφαλα φασιστόμουτρα να είναι κατά της μάσκας.
  αλλά και καπηλεία του «I can’t breathe» τα καθάρματα!
  https://www.imerodromos.gr/enimerotheite-i-nazistosymmoria-toy-lagoy-organonei-to-kanena-paidi-me-maska/

 304. Σ said

  Πάλι καθυστερημένος ήρθα. Κ. Ιατρού και κ. Νόηση (που λέει και ο Μαρτίνος) αυτό που δεν στηρίζει ο Σουχαρίτ με τα λεγόμενά του είναι το ακόλουθο: «Από ‘κει κι έπειτα το επιχείρημα ότι όσοι είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα είναι έτσι κι αλλιώς ευάλωτοι σε οποιαδήποτε μικροασθένεια, μου φαίνεται ανήθικο και αναιρεί την όλη ύπαρξη της ιατρικής επιστήμης. Αν είναι να ρίχνουμε ανθρώπους στον Καιάδα,…». Θέλω να πω: πράγματι λέει κάτι σχετικό, ως διαπίστωση, αλλά δεν το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να μην προστατεύονται οι ηλικιωμένοι. Ούτε και μου φάνηκε να είναι ριζικά και ασυζητητί αρνητής της μάσκας. Τέλος πάντων.
  Για να ελαφρύνω λίγο τη θέση μου, και να μη μου μείνει ο λεκές του χρονοφάγου των αναγνωστών του ιστολογίου, θα προδώσω και το ανάγνωσμα που με οδήγησε στο βίντεο.
  https://thepressproject.gr/iatriki-koinonia-politiki-mia-anthropologiki-istoria-ton-therapeftikon-antilipseon-kai-praktikon/
  Εννοείται ότι διαβάζετε με δική σας ευθύνη. Κι ελπίζω να μη χειροτερέψω τη θέση μου.

 305. Σ said

  Συγγνώμη επανέρχομαι. Τώρα πρόσεξα και το 292. Υπάρχει, νομίζω, σαφής διαφορά στην έμφαση και την εστίαση. Και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πειστώ για τη μάσκα. Τη φοράω.

 306. aerosol said

  #290
  Προσπαθώ να δω αν πρέπει να μειώσω την έντασή μου ή και να ζητήσω συγνώμη, μα ειλικρινά δυσκολεύομαι να αποφασίσω.
  ΟΚ, να το πω: επειδή ακριβώς έκανα αυτές τις κινήσεις πριν παρακολουθήσω το βίντεο, δεν έκατσα να το δω πέρα από 1-2 λεπτά. Δηλαδή έχασα προσωπικά λίγο χρόνο, μαζί με τα 10′ στο ψάξιμο.
  Έχει ενδιαφέρον; Για τον δικό μου εγκέφαλο μπορεί να έχει. Συχνά παρακολουθώ περιθωριακές απόψεις και υλικό συνομωσίας κάθε είδους (διότι δεν πάω καλά, κύριε Πρόεδρε).

  Για γενική χρήση, έχει «ενδιαφέρον»;
  Κάνουν μηνύσεις σε σχολεία, στα Χανιά χτύπησαν καθηγητή, στη Γαλλία σκότωσαν στο ξύλο οδηγό λεωφορείου, σε όλο τον κόσμο γίνεται μείζον θέμα με τους αρνητές μάσκας που νομίζουν (συν τοις άλλοις) πως κάτι θα πάθουν τα παιδιά τους. Κάποιοι θυμωμένοι φτύνουν κόσμο. Η ανασφάλειά τους -για να το πω ήπια- εκτονώνεται με μορφή που βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και την κοινωνία. Πρέπει να ταίζει κανείς το επικίνδυνο φαινόμενο, λινκάροντας υλικό εγνωσμένης ανοησίας σε δημοφιλές ιστολόγιο όπως ετούτο εδώ (ή και οπουδήποτε);
  Πρέπει να προωθηθεί με λινκ το ΘούριοςTV, το μολωνλαβέΤσάνελ ή το αθάνατοιΕλληνεςτζι αρ; Τα σχόλια των ενθουσιασμένων από κάτω; Να πεθάνει ίσως κάποιος από αυτούς που θα του φανεί πολύ καλή η θεωρία Σουχαρίτ, ακριβώς επειδή δεν θα πάρει μέτρα;

  Έχω βρει υλικό από ιστοσελίδες που προωθούν την Επίπεδη Γη, το ότι τα εμβόλια φέρνουν αυτισμό, την νευρική ανορεξία (!), την άρνηση του Ολοκαυτώματος, πάμπολλες συνομωσίες περί Εβραίων, το οτι μας κυβερνούν σαυροειδή που μεταμφιέζονται σε ανθρώπους -δεν αστειεύομαι με το τελευταίο. Προσωπικά βρίσκω πως έχουν ένα νοσηρό ενδιαφέρον. Είναι ορθό να τους βρίσκω μεγαλύτερο ακροατήριο προωθώντας όλη την σκοτεινή ψυχοπαθολογία του κόσμου;

 307. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://tvxs.gr/news/ellada/i-apantisi-toy-yp-ygeias-gia-tis-maskes-mperdema-me-tis-diastaseis

 308. Μαρία said

  Δείτε μετά το 15:20

 309. Σ said

  306. Υποτίθεται εδώ μπορούμε (και) να συζητάμε οτιδήποτε, παίρνοντας μιαν απόσταση από την πραγματική ζωή, από ενδιαφέρον θεωρητικό και διερευνητικό. Δε νομίζω ότι οι ψεκασμένοι μας δεσμεύουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο. Εν προκειμένω δεν ζητείται η παρέμβασή μας για να τους φέρουμε στον ίσιο δρόμο.
  Φυσικά η θέση αυτή είναι ακραία. Την παραθέτω για την οικονομία του πράγματος και για να φανεί η συγκεκριμένη διάσταση.
  Και πάντως αυτοί που λες δεν καθοδηγούνται από τον Σουχαρίτ (που ούτε τον ήξερα πριν τον ποστάρω -εξήγησα από που ορμώμενος-), ούτε και παρακολουθούν τα λεγόμενά του. Και η διαφορά επιπέδου είναι αβυσσαλέα. Οπότε ζήτα συγγνώμη
  (ακόμη δεν έμαθα τις φατσούλες).

 310. nwjsj said

  @ 304 & 305 – Σ
  Το θέμα είναι ότι ο Μπάκντι προσπαθεί να μας πείσει ότι οι θάνατοι δεν μετριούνται σωστά, διότι θεωρεί ότι όποιος έχει καρδιακή ανεπάρκεια και προσβληθεί από κοροναϊό, δεν πεθαίνει από κοροναϊό, αλλά από την καρδιακή ανεπάρκεια, άρα δεν θα πρέπει να λογίζεται ως θάνατος από κόβιντ. Κι αυτό το κριτήριο θέλει να το εφαρμόσει για να μας πει ότι ο κόβιντ δεν είναι τόσο επικίνδυνος και θανατηφόρος όσο λένε τα νούμερά μας, διότι τα υπολογίζουμε λάθος. Ε, εξηγήσαμε ήδη το λόγο που τα νούμερα δεν είναι λάθος και μάλιστα η πραγματικότητα είναι χειρότερη, διότι στα περισσότερα κράτη δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι.

  Περί Τερζάκη τώρα, τι να πω; Προσπαθεί να προσεγγίσει φιλοσοφικά την ιατρική επιστήμη κατηγορώντας την ότι σκοπός της είναι να κάνει μαζική χειραγώγηση επειδή μας λέει πώς να προστατευτούμε; Μας λέει κιόλας ότι η δυτική ιατρική ταυτίζεται με τον ολοκληρωτισμό/ναζισμό και ότι λίγο πολύ ο κοροναϊός είναι πρόσχημα. Εντάξει, ανακατεύει μέσα και μερικά λογικά επιχειρήματα, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά ώστε να στηρίξουν τα εξωφρενικά που πέταξε προηγουμένως. Μου φαίνεται ότι ορισμένοι έχουν τον καημό να το παίξουν λόγιοι και ιντελεκτουέλ μπας και γεμίσουν το άδειο τους κρεβάτι (για να το θέσω υπέρκομψα). Το δυστυχές είναι ότι υπάρχει κόσμος που τους διαβάζει και υιοθετεί τις επικίνδυνες απόψεις τους. Κάποιος που παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου και διδάσκει φιλοσοφία, αισθητική και συγκριτική θρησκειολογία (!!!) στη δική του σχολή έρχεται να μας πει την αποψάρα του περί κοροναϊού, ενώ δεν σκαμπάζει γρι από βιολογία και ιατρική. Τρέχα γύρευε, δηλαδή.

  Υ.Γ. προς κ. Ιατρού που έχει πάντα έγκυρη πληροφόρηση: Μιας που αναφέρθηκε το ωραίο μου βαφτιστικό, ο νονός μου τι κάνει; Νομίζω ότι έχω καιρό να διαβάσω σχόλιό του ή απλά έτυχε να δώσει το παρών σε θέμα από το οποίο απουσίαζα;

 311. Πέπε said

  @308
  Αυτό δεν το ‘χω δει να γίνεται ούτε τον κανονικό καιρό.

  Σ’ εμάς τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τα περίμενα. Λίγο παρωδία, αλλά όχι τραγωδία.

  8:15 μέχρι 11:45 ήμασταν στις τάξεις, με διαλείμματα κατά κρίση (κάθε τμήμα όποια ώρα έβλεπε ο καθηγητής να μην έχει διάλειμμα το άλλο τμήμα που μοιράζεται το ίδιο κομμάτι της αυλής), ο ίδιος καθηγητής στην ίδια τάξη θρουάουτ, μιλώντας για μάσκες και αναλύοντας τεχνικές πλυσίματος χεριών. όσο γίνεται διεξοδικότερα, για να φτουρήξει. Υπήρξε μια διακοπή για τα βιβλία, αλλά η διανομή ήταν τόσο αριστοτεχνικά χορογραφημένη ώστε δεν κράτησε πάνω από δέκα λεπτά. Οπότε, στην ουσία, απλώς περιμέναμε τον παπά να έρθει. Και περιμέναμε πολύ. Πάρα πολύ, για άνθρωποι χωρίς καμία ασχολία.

  Ήρθε την προκαθορισμένη ώρα απούντο. Θα πρέπει να έκανε τον κλασικό αγιασμό με έναν μαθητή από κάθε τμήμα και 4-5 καθηγητές, αλλά σε σημείο της αυλής όπου δεν είχα οπτική επαφή. Κοίταγα ωστόσο με αγωνία, μήπως πιάσω καμιά κίνηση. Βλέπω κάποια στιγμή τους μαθητές να επιστρέφουν προς τις τάξεις τους, οπότε η περιπόθητη στιγμή πλησίαζε. Και ναι, βλέπω από μακριά τον παπά να ανεβαίνει προς τις τάξεις. Συμμεριζόμενος, καταπώς φαίνεται, όλη μας την αδημονία, σχεδόν έτρεχε, με το πετραχήλι και τα γένια να ανεμίζουν. Πίσω του έτρεχε ο επιστάτης με το μπολ με το νερό, προσέχοντας να μην του χυθεί.

  Όλες μας οι τάξεις είναι στη σειρά σε μια τεράστια αυλή. Ήμασταν η τελευταία τάξη. Είδαμε τον παπά να κατευθύνεται προς εμάς πρώτους (πολύ σωστά, ώστε φτάνοντας στην πρώτη τάξη να είναι ήδη στην έξοδο). Η προσμονή κορυφώνεται. Έρχεται, έλεγαν, τον είδαμε, δεν είναι πλάκα!

  Ο παπάς έκοψε ελαφρώς ταχύτητα χωρίς να σταματήσει. Έγειρε ελαφρά το σώμα του από το άνοιγμα της πόρτας προς τα μέσα, έβαλε το ένα χέρι μέσα στην αίθουσα, έκανε ένα (1) πλιτς με την αγιαστούρα, και είδαμε τη σκόνη του να φεύγει προς την άλλη τάξη. Ο απόηχος από το «καλή χρονιά παιδιά» έφτασε από μια απόσταση.

  Κράτησε γύρω στα δύο δευτερόλεπτα. Ας βάλω πέντε, για να μη φανώ τερατολόγος. Ήταν τα πέντε δευτερόλεπτα που περιμέναμε από τις 8:15 το πρωί. Αυτό ήταν: μετά το πέρας τους, σχολάσαμε (χορογραφημένα πάντα).

  Οι τσαμπουκαλεμένοι γονείς δεν ήρθαν. Διαμαρτυρήθηκα εντόνως στη δ/νση, που μας είχε τάξει σόου. Απολογήθηκε ότι το σόου έγινε στο παρακείμενο δημοτικό (όπου θα φοιτά κανένα μικρότερο αδελφάκι), οπότε μάλλον να τους περιμένουμε αύριο.

  Θα είναι μια αξέχαστη χρονιά.

 312. aerosol said

  #309
  Συμπάθα με ρε Σ, δεν έχω κάτι προσωπικό με σένα αλλά δεν γίνεται.
  Αυτή τη στιγμή ο Σουχαρίτ λέει μαλακίες (το οποίο εντάξει, δεν θα πείράζε αλλά λόγω θέματος…:) και γίνεται επικίνδυνος για την υγεία και τη ζωή (το οποίο πειράζει). Πολύ πιο επικίνδυνος από κάποια από τα άλλα παραδείγματα που έφερα. Και λινκάρεις σε επικίνδυνο υλικό. Επιπλέον, έτσι βοηθιούνται ιστοσελίδες και κανάλια youtube που έχουν πολύ περισσότερο υλικό από ανόητο ως επικίνδυνο. Κι εδώ είναι ένα μπλογκ τεράστιας επισκεψιμότητας για τα ελληνικά δεδομένα, που τα λινκ μπορούν να τα δουν χιλιάδες άνθρωποι. Κάποιοι το αντιμετωπίζουν σαν καφενείο, σαν παρεούλα, σαν κουβέντα σε ένα σαλόνι. Υπάρχει κι αυτή η παράμετρος αλλά δεν έχουν παρει είδηση την άλλη, τελείως διαφορετική, ΔΗΜΟΣΙΑ λειτουργία του.
  Δηλαδή κρίνω πως πρέπει να μας κόβει πως η διασπορά επικίνδυνου υλικού δεν είναι καλή κίνηση.

 313. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όπως και να το χαβαλιάζουν το απίστευτο φάουλ με τις μάσκες στο απέραντο διαδίκτυο,καμιά φορά η φυσική αφήγηση το ξεπερνάει : Ένας παππούς αφηγείται στο ράδιο ότι ο εγγονός του, Α΄δημοτικού, επέστρεψε σπίτι και του έβαλε (του παππού) τη μάσκα στο κεφάλι, σκασμένος στα γέλια «δες παππού τί μάσκα μου έδωσαν».
  Και μας λέει τώρα ο παππούς, ε, βρε παιδί μου αυτό ήταν ή για κουκούλα ή, με το συμπάθειο, για βρακί! Μα 50χ50 θα ήταν! Δεν ξέρω πού τα παράγγειλαν αλλά ποιος κατασκευαστής, ακόμη και ο πιο άσχετος, θα έκανε αυτό το πράμα για παιδικό πρόσωπο;!

  Ένας άλλος λέει για το ίδιο θέμα: Βρε με το μέτρο ύφασμα το πληρώθηκαν!

 314. nwjsj said

  Ορίστε πόσο κόστισαν:

 315. Μαρία said

  313
  Ο Λαρισαίος αλουμινάς πήρε τη μεγαλύτερη παραγγελία αλλά δεν σημαίνει οτι οι σκάρτες ήταν αυτουνού.
  https://www.documentonews.gr/article/etairia-aloyminioy-kollhtoy-filoy-toy-mhtsotakh-anelabe-na-ftiaxei-tis-maskes-skoil-elikikoy?fbclid=IwAR2GxJ7GEaoMOXgJnW4GDLerbpX5wLloxA09mgz92a0ahJXmwrQPPwgBKVM

 316. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 317. Γιάννης Ιατρού said

  310 (τέλος): Η υπηρεσία είχε εντοπίσει την απουσία του και τον ανεζήτησε 🙂 .
  Καλά είναι, προχθές μίλησα μαζί του, είχε δουλειές στο νησί…

 318. Σ said

  310,312. Δεν έχω τη διάθεση να πείσω οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Και εκτός από τη διάθεση μου λείπουν και άλλα. Οπότε αποχωρώ. Να σημειώσω μόνο ότι θεωρώ την κριτική για τον Τερζάκη άστοχη (όχι επειδή στρέφεται εναντίον του συγκεκριμένου).

 319. Μαρία said

 320. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  310 – «Κάποιος που παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου και διδάσκει φιλοσοφία, αισθητική και συγκριτική θρησκειολογία (!!!) στη δική του σχολή έρχεται να μας πει την αποψάρα του περί κοροναϊού, ενώ δεν σκαμπάζει γρι από βιολογία και ιατρική. Τρέχα γύρευε, δηλαδή.»

  Δεν έχει σημασία ποιός λέει τι, αν η όποια πληροφορία δεν ταιριάζει με την αποθηκευμένη πληροφορία της συναισθηματικής νοημοσύνης, λογοκρίνεται άμεσα, η αμυγδαλή μπλοκάρει το πνεύμα, (αυτός, είναι κι ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει λογική συζήτηση ανάμεσα σε δύο με αντίθετες απόψεις, χιλιάδες τα παραδείγματα εδώ μέσα😂) απόδειξη ότι και τον Μπάκτι που είναι φημισμένος μικροβιολόγος και επιδημιολόγος, τον έβγαλες το ίδιο άχρηστο και επικίνδυνο με τον Τερζάκη (δεν γνωρίζω κανέναν από τους δύο 😊). Το ίδιο άχρηστο και επικίνδυνο (ή πληρωμένο😊) ενδεχομένως θα έβγαλες και τον κορυφαίο λοιμοξιολόγο Ιωαννίδη, (πολλοί εδώ τον έβγαλαν) με ποιά κριτήρια μια και δεν είσαι λοιμοξιολόγος αλλά ούτε κάν γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας; Με ένα και μοναδικό, με την αποθηκευμένη πληροφορία της συναισθηματικής σου νοημοσύνης. Αυτό φυσικά δεν είναι δικό σου «προνόμιο»😊 όλοι οι άνθρωποι που έχουν απολέσει την συνειδητότητά τους, (η συντριπτική πλειονότητα, ας είναι καλά το κοινωνικό περιβάλλον και η υποχρεωτική εκπαίδευση) με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν, με αποτέλεσμα να είναι έρμαια του κάθε «καθοδηγητή», είτε για καλό είτε για κακό, σε κάθε περίπτωση η κριτική σκέψη, είναι υπονομευμένη.

  Δεν δίνονται τυχαία οι πληροφορίες από τα ΜΜΑ αλλά και από την υποχρεωτική εκπαίδευση, ο βασικός στόχος, είναι η συναισθηματική νοημοσύνη κι όχι η λογική, το αποτέλεσμα είναι φανερό και εκπληκτικό.

  Υ.Γ – Κάνε μια σύγκριση με τις πληροφορίες των ΜΜΑ για τον κορονοϊό, τον Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρφουάριο, μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο αλλά και Μάϊο, με τον Ιούλιο, Αύγουστο, και τώρα τον Σεπτέμβριο, όπως και τα κυβερνητικά μέτρα και βγάλε συμπέρασμα. Προσωπικά βλέπω το γελοίον του πράγματος.

  Στην μνήμη της αξέχαστης Αμαλίας – Κρόνης που πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου (το Χτήνος θα ξέρει ακριβώς) μας άφησε κι έγινε αστρόσκονη, easy rider του διαστήματος.
  Ένα υπέροχο μουσικό έργο για μια υπέροχη γυναίκα.

 321. Γ-Κ said

  320.
  «η αμυγδαλή μπλοκάρει το πνεύμα, (αυτός, είναι κι ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει λογική συζήτηση ανάμεσα σε δύο με αντίθετες απόψεις…»

  Ότι ξεκινάνε από διαφορετικές προκείμενες, δεν μπορεί να είναι αιτία;
  (Τι ψάχνω να βρω….)

 322. Μαρία said

 323. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι όταν δεν είναι οι μάσκες αερόστατα, σπάνε τα λαστιχάκια τους. Έτσι τουλάχιστον μάλλον κατήγγειλαν μερικά παιδιά σήμερα. Κι αυτό το ανεκδιήγητο υπουργείο των …αρίστων θέλει να εφαρμόσει την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσα στο φόρτε της πανδημίας, όταν δεν μπορούμε να πάμε ούτε καν μια επίσκεψη, όταν απουσιάζει ένα μεγάλο μέρος των μαθητών, των οποίων οι γονείς δεν έχουν πεισθεί ότι μια μάσκα αρκεί για να προστατεύσει τα στοιβαγμένα παιδιά τους.

 324. Γιάννης Κουβάτσος said

  323: μας κατήγγειλαν, όχι μάλλον, ρεπορτάζ κορέκτορα.

 325. Γιάννης Κουβάτσος said

  324: το ρε κορέκτορα έγινε ρεπορτάζ κορέκτορα. Και αν το στείλω πάλι απρόσεκτα θα γράφει Κορέα το ραδιόφωνο. Έχει δίκιο ο Κιντ, μάλλον πρέπει να κάνουμε έναν διαγωνισμό κειμένων, όπου θα επιτρέπουμε στον κορέκτορα να γράφει ό,τι γουστάρει. ☺ Θα μοιάζει με εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

 326. nwjsj said

  @320 – ΛΑΜΠΡΟΣ
  Δεν είπα ότι ο Μπάκντι και ο Ιωαννίδης είναι άχρηστοι. Μάλλον αυτό καταλάβατε εσείς με τη δική σας συναισθηματική νοημοσύνη. Στον Ιωαννίδη δεν αναφέρθηκα καν, ούτε στο παρόν νήμα, ούτε σε κάποιο προηγούμενο, γι’ αυτό μην βάζετε στοιχήματα βασιζόμενος στη συναισθηματική νοημοσύνη σας, κρίμα είναι, ειδικά όταν χάνετε λεφτά. Όντως δεν είμαι γιατρός ή λοιμωξιολόγος, αλλά όταν βλέπω τον Μπάκντι να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στους συναδέλφους του, αυτό όσο να ‘ναι με προβληματίζει. Τώρα εσείς ίσως πείτε ότι οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι που καταδικάζουν τον Μπάκντι υπηρετούν συμφέροντα. Εντάξει, μ’ αυτή τη λογική το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Μπάκντι, οπότε καλό είναι να κρατάμε επιφυλάξεις για ό,τι διαβάζουμε γενικά.

  Για τις αντικρουόμενες οδηγίες των Ελλήνων λοιμωξιολόγων έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί, τους θεωρώ εντελώς φαιδρά πρόσωπα, τον καθένα για διαφορετικούς λόγους, και είναι υπεύθυνοι για τη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει με τους μασκοκλάστες. Τα δε ΜΜΑ δεν τα παρακολουθώ καθόλου, διότι δεν αντέχω ν’ ακούω σχεδόν συνέχεια πληρωμένες προπαγάνδες και να ρίχνω φάσκελα στη συσκευή της τηλεόρασης, όπως η μακαρίτισσα η γιαγιά μου που μούντζωνε το Χατζηνικολάου αβέρτα. Παρακολουθώ όμως από τα ΜΚΔ την κατακραυγή που προκαλείται από διάφορα θέματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς και προσπαθώ να ενημερώνομαι από τις ιστοσελίδες ξένων δικτύων και εφημερίδων για τα τεκταινόμενα, πάντα με τον σκεπτικισμό που προείπα. Κι αν δεν ήταν το νετφλιξ για να συνδέω το λάπτοπ με την τηλεόραση, θα την είχα ξεφορτωθεί προ πολλού για να μην μου πιάνει χώρο. Οπότε σ’ αυτό το κομμάτι, διαβλέπω ότι μάλλον οι νοημοσύνες μας ταυτίζονται.

  Τέλος πάντων, μην ρίχνετε μαύρη πέτρα. Να σας διαβάζουμε πιο συχνά και ν’ ακούμε τις μουσικές σας αφιερώσεις.

 327. Γιάννης Ιατρού said

  Εδώ λέτε ( Λαμπρούκος δηλαδή) για μύγδαλα συναισθηματική νοημοσύνη και ξερω ‘γώ, κι ο άλλος στην Κέρκυρα την ξυλοφόρτωσε την γυναίκα μπροστά στα παιδιά κατά τον αγιασμό με τις μάσκες κλπ.
  Και δεν κουνήθηκε κανένας «άντρας» από τους παρευρισκόμενους να την γλυτώσει από το ξύλο, μόνο ποπ-κορν δεν έβγαλαν οι μάγκες. Ευτυχώς που βρέθηκαν δυο μαμάδες και μπήκαν στην μέση… Για τον παπά δεν ξέρω αν επενέβη, αλλά ο διευθυντής του σχολείου ούτε μήνυση δεν έκανε…

  https://vimapress.gr/kerkyra-xylofortose-tin-proin-syzygo-tou-brosta-goneis-kai-paidia-exo-apo-to-scholeio-tou-paidiou-tous/

  Απ΄ότι ακούγεται, όχι κανένας περιθωριακός, όχι κανένας «αλήτης» αλλά ένα σημαίνον πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, υποψήφιος με το συνδυασμό της νυν δημάρχου (δεν εκλέχτηκε), ανακατεμένος με συλλόγους κλπ κλπ

 328. nikiplos said

  320@ Λάμπρο, σε σκεφτόμουν σήμερα… Μιλούσα με τον πρώτο μου εξάδελφο, Καπετάνιο σε κρουαζιερόπλοια της Καραϊβικής εδώ και 25 χρόνια. Άνεργος από τον Μάρτη, οι περισσότερες εταιρίες έκλεισαν σε όλον τον κόσμο. No news here. Μου είπε τον τζίρο που άφηνε η εταιρεία του στην Ελλάδα μόνο, και έκλαψα. Δεν είναι αστείο το lockdown. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι έρχεται…

  Φαίνεται αυτό και από τις διαφημίσεις για το bitcoin, όπου στην ουσία παροτρύνουν τον κόσμο να ξεφορτωθεί χρυσό και νομίσματα για να αγοράσει κάτι άϋλο.

 329. nikiplos said

  328@ Να προσθέσω πως βρήκε δουλειά μόνο σε παροπλισμένο κάπου στην Πελοπόννησο. 30 υποψήφιοι Έλληνες και άλλοι τόσοι από την Ευρώπη, όλοι πρώτοι καπετάνιοι εδώ και 20 χρόνια σε κρουαζιερόπλοια και σε εμπορικά. Δύσκολο πράγμα η ανεργία, αλλά εκείνο που με διαολίζει είναι ότι η ναυτιλία ήταν ένας τομέας που δεν βίωσε κρίση, όπως ο υπόλοιπος κόσμος και τώρα αν βιώσουν κι αυτοί βράστα…

 330. Γιάννης Κουβάτσος said

  327: Βάσει ποιας δικαιοδοσίας μπορεί να ασκήσει μήνυση ο διευθυντής, για κάτι που συνέβη έξω από το σχολείο; Μόνο την αστυνομία δικαιούται να καλέσει, όπως και κάθε αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, ο ξυλοδαρμός με απλές σωματικές βλάβες διώκεται μόνον κατ’ έγκλησιν.

 331. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να υποβάλει μήνυση, πιο σωστά.

 332. Γιάννης Ιατρού said

  330: Γιάααανη (…ο ξυλοδαρμός με απλές σωματικές βλάβες…)
  Κι αν την σκότωνε; Το ξέρουμε από πρίν; Εδώ οι περιγραφές είναι εύγλωττες.

  ..συνέβη έξω από το σχολείο..
  Ναι, και οι μαθητές που ήσαν μπροστά κι έβλεπαν/άκουγαν έκαναν προφανώς μάθημα συμπεριφοράς και κοινωνικής ευαισθησίας κλπ. κλπ. Δεν ξέρω κι αν είχε τελειώσει η τελετή του αγιασμού κι επομένως δεν υπήρξε ενόχληση από το συμβάν.

  Μακρυά απ΄τον κώλο μας… εγώ αυτό καταλαβαίνω!

 333. sarant said

  328 Εξήγησε αν θες τι σχέση έχει με την κρίση το ξεφόρτωμα του χρυσού υπέρ του άυλου

 334. nikiplos1 said

  Με την έννοια ότι θα γίνουν παλιόχαρτα τα μπιτκόϊν κλπ. Οι πλούσιοι αγοράζουν χρυσό και σκληρά νομίσματα παροτρύνοντας την πλέμπα να αγοράσει τα άϋλα. Γιατί επενδύουν στις κλασσικές αξίες? Φοβούνται ότι θα γίνουν ράλικα τα νομίσματα και οι άϋλες αξίες.

 335. Γιάννης Κουβάτσος said

  332: Δεν είναι έτσι, Γιάννη. Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με το ποιος και σε ποια περίπτωση δικαιούται να κάνει μήνυση. Και αυτό το συμβάν θα κράτησε μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μόνο κάποιοι κοντινοί παρευρισκόμενοι θα προλάβαιναν να παρέμβουν. Μου έχει τύχει παρόμοιο γεγονός, όταν κάποιος γονιός έριξε δύο χαστούκια σε έναν μαθητή, επειδή πείραζε την κόρη του. Ήμουν μέσα από την πόρτα της αυλής, αυτοί ήταν στα 3 μέτρα μακριά μου στο πεζοδρόμιο και, μέχρι να συνέλθω από το ξάφνιασμα, να ξεκλειδώσω την πόρτα και να βγω έξω, όλα είχαν τελειώσει. Το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να πάω ως αυτόπτης μάρτυρας στο τμήμα με τον πατέρα του θύματος, για να κάνει καταγγελία του συμβάντος. Ας μην κατηγορούμε αβασάνιστα ανθρώπους που ήδη έχουν πολλά στο κεφάλι τους και κάθε μέρα φορτώνονται και καινούργια.

 336. Γιάννης Ιατρού said

  335: Κοίτα, μου κάνει εντύπωση πως επιχειρηματολογείς προς υποστήριξη του διευθυντή και για το μικρό της διάρκειας (μερικά δευτερόλεπτα) – που δεν είναι έτσι, είχε αρκετά λεπτά που την κλώτσαγε και χτυπούσε- και δεν είδα κουβέντα για την πράξη κλπ.

  Όταν για το συμβάν στην Κρήτη με τον καθηγητή και τον νταή έγινε (και σωστά) της πουτάνας, κι από τους εκπαιδευτικούς κλπ., μέχρι και η χριστιανοπούλα επενέβη. Προφανώς κι εκεί στα όρια του σχολείου έπεσε το ξύλο (…Ο εκπαιδευτικός που ήταν στην πόρτα του σχολείου ζήτησε από τον γονέα να φορέσει μάσκα το παιδί, εκείνος αρνήθηκε και χωρίς άλλη κουβέντα επιτέθηκε στον καθηγητή με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να καταλήξει στο νοσοκομείο….) και σε συγκρίσιμη διάρκεια. Εκεί πάντως ο διευθυντής ήταν πιό δραστήριος…

  Να μου πεις, συναδελφική αλληλεγγύη… Εντάξει…, κατανοητό, εν μέρει. Αλλά οι μαθητές που πήραν «μάθημα»; Η αδιαφορία για τη βία από τους παρευρισκόμενους άνδρες;

 337. nikiplos said

  327@ Το περιστατικό συνέβη έξω από το σχολείο. Τυπικά οι καθηγητές, εκπαιδευτικοί κλπ δεν έχουν ούτε υποχρέωση, ούτε δικαίωμα να παρέμβουν σε μια προσωπική διαμάχη, για πολλούς λόγους.

  Τι είχε συμβεί σε μένα:

  Πριν 20 χρόνια και κάτι ψιλά, δίδασκα σε δημόσιο ΙΕΚ, εντός σχολικού συγκροτήματος. Νεαρός φρενήρης αλλά εξωσχολικός είχε κάνει τη ζωή μιας κοπέλας, ενηλίκου, μαθήτριας μαύρη. Μάλιστα οδηγούσα μοτοσυκλέτα αυτή, την είχε χτυπήσει επίτηδες με το αυτοκίνητο.
  Ένα απόγευμα ήρθε στο σχολικό χώρο και έκανε φασαρία, χτυπούσε πόρτες κλωτσούσε τα πάντα. Έκλεισα τους «μαθητές» στην τάξη, του είπα ευγενικά να φύγει και τηλεφώνησα στην ΕΛΑΣ.

  Μετά από 2ωρο κι αφού είχε τελειώσει το μάθημα, ήρθε ένας πολλά βαρύς Αστυνομικός και έλεγε τις γνωστές παπαρολογίες, «να ρθείτε στο τιμήμα να υποβάλλετε μήνυση» και τέτοια. Επειδή γνώριζα καλά τη νομοθεσία από σχετική υπόθεση πριν λίγα χρόνια, πήγα με τις δυό μαθήτριες στο Αστ Τμήμα και είπα στον Δντή του, Αξ.Υπηρεσ να καταγράψει το συμβάν. Αφού επέμεινε ότι αυτό ήταν αδύνατο, και μεταχειρίστηκε όλα τα μέσα (καλός, άγριος κλπ) να μην το κάνει, στο τέλος με την απλή προφορική μου αναφορά στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, κατέγραψε το συμβάν: «παρεμπόδιση σχολικών διαδικασιών από εξωσχολικό και απειλές προς μαθητές και εκπαιδευτικούς».

  Αυτό ήταν. Πήρε ο εισαγγελέας της Υπηρεσίας που προσυπογράφει ή ελέγχει τα συμβάντα και τον πήγε για κακούργημα. Έξω από το σχολείο δεν είναι τίποτε, ούτε πλημμέλημα. Εντός σχολικού περιβάλλοντος είναι κακούργημα. Τον έσερνε στα δικαστήρια για κακούργημα για 3 χρόνια, ώσπου να τελεσιδικήσει και να απαλλαγεί, αλλά ο νεαρός είχε γίνει γατάκι. Τον πήγαν και σε γιατρό και τον πλάκωσε στα ηρεμιστικά.

  Αυτά από την τοτινή εμπειρία μου, όπου δεν νομίζω να έχει αλλάξει σημαντικά η νομοθεσία. Εικάζω πως η γυναίκα έπρεπε να ζητήσει άσυλο και να μπει εντός του σχολείου. Τότε η μαγκιά του «δικτυωμένου» θα ξεφούσκωνε.

 338. nwjsj said

  Μηδέν συναισθηματική νοημοσύνη, σκουριασμένα μυαλά από την πατριαρχία και το σεξισμό, ‘bystander effect’ κ.ά. Και το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε έξω από το σχολείο, οπότε μαθεύτηκε και τώρα το κουβεντιάζουμε. Πόσα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, οι γείτονες ξέρουν χωρίς να παρεμβαίνουν και οι γυναίκες είναι εξαρτημένες και φοβούνται ν’ αντιδράσουν;

  Θα μπορούσα να συμφωνήσω ότι οι αυτόπτες ξαφνιάστηκαν, αλλά οι δύο γυναίκες που βοήθησαν την παθούσα, γιατί είχαν υγιή αντίδραση, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν αμέτοχοι; Εκείνες πρόλαβαν, όμως οι άλλοι όχι; Υποθέτω ότι αν είχαν σπεύσει περισσότεροι, θα κατάφερναν να τον ακινητοποιήσουν μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον μαζέψει. Αλλά αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες και αν!

 339. Μαρία said

 340. Μαρία said

 341. Πέπε said

  Λοιπόν, να συνεχίσω την ενημέρωση επειδή το βλέπω ότι κρατάτε την ανάσα σας από την αγωνία:

  Οι τσαμπουκαλεμένοι γονείς δεν ήρθαν ούτε σήμερα, που ήταν πρώτη μέρα κανονικού μαθήματος. Τα παιδιά τους δεν ξέρω ποια είναι, άρα ούτε ξέρω αν έρχονται, πάντως κανένα παιδί δεν έχει προκαλέσει επεισόδια με τη μάσκα.

  Το θέμα είναι ότι τα μέτρα είναι κοροϊδίστικα. Παρόλο που το σχέδιό μας είναι τόσο ακροβατικό (ποιος περνάει από πού ανά πάσα στιγμή κλπ.) ώστε όλη την ώρα περιμένουμε την καταστροφή και καταστροφή δεν έχει γίνει, παρόλο που οι μαθητές είναι κατά βάση συνεργάσιμοι πέρα από αναμενόμενες κουτοπόνηρες περιπτώσεις, παρόλο που όλα εφαρμόζονται στον ρεαλιστικά μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ωστόσο υπάρχουν πράγματα; που δεν μπορούν να καλουπωθούν.

  Ο μαθητής δε βρίσκεται κάθε στιγμή της σχολικής ημέρας σε χώρους όπου να ισχύει συγκεκριμένο πρωτόκολλο συμπεριφοράς. Δεν είναι μόνο στην τάξη και στην αυλή. Κάποια στιγμη θα μπει στο γραφείο να ζητήσει κάτι ή να μιλήσει σε κάποιον. Κάποια στιγμή θα πέσει στην ουρά της τουαλέτας. Κάποια στιγμή θα πάει στο κυλικείο. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ανακοινώσουμε κάτι σε όλο το σχολείο, οπότε έστω για τρία λεπτά θα είναι όλοι μαζεμένοι στην αυλή (παρόλο που και ντουντούκες προμηθευτήκαμε!). Κάποια στιγμή, στο παγκάκι της αυλής που χωράνε δύο με αποστάσεις ασφαλείας, θα κάτσουν πέντε αγκαλιά μέχρι να πιάσουν κορέους, γιατί έτσι φέρονται οι έφηβοι. Και φυσικά, θα σχολάσουν και θα περιμένουν ένα μέτρο πέρα από την έξοδο να βγουν οι φίλοι τους. Χώρια βέβαια τα σχολικά (γιατί εμείς έχουμε κι απ’ αυτά, και μάλιστα κοινά με του Μουσικού).

  Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν ούτε καν με ένα σχέδιο που είναι άρτια οργανωμένο και εφαρμόζεται εξίσου άρτια.

  Επίσης, δεν είναι και θεμιτό να ελεγχθούν. Πιο ρεαλιστικό είναι να πεις «οι έφηβοι είναι υψηλού κινδύνου γιατί έχουν την τάση να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο, ε τι να κάνουμε, μπορεί και να πεθάνουμε» παρά να τους κόψεις αυτή την τάση, αλλιώς κόψ’ τους και τα χέρια για να μην πιάνονται.

  Θα μου πεις: ας ελέγχεται τουλάχιστον ό,τι είναι δυνατόν να ελεγχθεί. Δεν ξέρω αν είναι έτσι. Άμα έχει χαραμάδες η βάρκα σου και δε θες να βουλιάξει, τις μπαλώνεις όλες, όχι τις μισές, αλλιώς και πάλι θα βουλιάξει. Λοιπόν εδώ δεν τις μπαλώσαμε όλες, πράγμα που ισοδυναμεί με το να μην μπαλώσουμε καμία, παρόλο που άλλη δουλειά δεν κάνουμε παρά να μπαλώνουμε.

  Το πράγμα δεν μπαλώνεται – πολύ απλά, θα ζήσουμε μ’ αυτό. Δε θα αυτοευνουχιστεί όλη η κοινωνία για το χατίρι ενός ιού. Καλό είναι μεν να μην κολλήσουμε και πεθάνουμε, αλλά έχουμε και να ζήσουμε.

 342. Γιάννης Κουβάτσος said

  338: Αναφέρθηκα μόνο στους εκπαιδευτικούς και αν έχουν ευθύνη ή όχι. Δεν αναφέρθηκα στους λοιπούς παριστάμενους, ούτε μπορώ να μεμφθώ κανέναν, επειδή δεν παρενέβη, αφού υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και άλλων συνεπειών.

 343. sarant said

  334 Αυτό σκέφτηκα κι εγώ, άρα ψάχνουν για κορόιδα.

  341 Δεν ξέρετε αν κάποια παιδιά δεν ήρθαν;

 344. Spiridione said

  339. 340. Το ίδιο είπε και ο Κούλης την Κυριακή. Από κει πήρε γραμμή.

 345. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  326 – Όχι δεν είπατε πως είναι άχρηστοι, ούτε επικίνδυνοι είπατε πως είναι, είναι δικοί μου πλεονασμοί, ίσως άστοχοι, (για τον Ιωαννίδη, είπα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να είπατε, και δεν βάζω ποτέ στοιχήματα γι΄αυτό και δεν έχω χάσει ποτέ λεφτά😊) βασίστηκα σ΄αυτό που είπατε σε πιο πάνω σχόλιο (τα κεφαλαία δικά μου) – » Όταν κάποιος έχει διαβήτη και κολλήσει κοροναϊό και μετά πεθάνει, δεν πεθαίνει από διαβήτη, ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο κ.ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ ΣΑΣ, ο κοροναϊός τον ξεκάνει τον άνθρωπο. Αν δεν είχε κολλήσει το χτικιό αυτό, μια χαρά θα ζούσε, συνεχίζοντας τις θεραπείες του. Αν δεν θέλετε να καταλάβετε κάτι τόσο απλό, ό,τι και να πούμε εμείς δεν πρόκειται να σας μεταπείσει. Δεν είναι τα νούμερα των νεκρών που παρουσιάζονται παραφουσκωμένα, ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ» – που δείχνει την απέχθειά σας στα όσα λέει ο Μπάκτι.

  Αφού πώ πως δεν είναι έτσι όπως τα λέτε, (πρίν 6 χρόνια, η γυναίκα του ξαδέρφου μου ήταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου και είχε δεν είχε ένα μήνα ζωής, στο νοσοκομείο κόλλησε πνευμονία και πέθανε, από καρκίνο έγραψαν οι γιατροί κι όχι από πνευμονία, τώρα τι έχει αλλάξει;) κι ούτε ο Μπάκτι τα λέει έτσι, αν προσέξετε θα δείτε πως στο σχόλιό μου εγώ δεν παίρνω θέση υπέρ κανενός, αυτό που προσπάθησα να σας δείξω (ανεπιτυχώς δυστυχώς😊) είναι πως η κρίση σας κυριαρχείται από την συναισθηματική σας νοημοσύνη κι όχι από την διανοητική νοημοσύνη, κι σας έφερα το παράδειγμα του Τερζάκη και του Μπάκτι που δείχνει ακριβώς αυτό που λέω, δηλαδή εξισώνεται στην πράξη την άποψη του Μπάκτι με του Τερζάκη και σας ξαναρωτώ, με ποιά αντικειμενικά κριτήρια;

  «Όντως δεν είμαι γιατρός ή λοιμωξιολόγος, αλλά όταν βλέπω τον Μπάκντι να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στους συναδέλφους του, αυτό όσο να ‘ναι με προβληματίζει.»

  Άλλο να σας προβληματίζει κι άλλο να έχετε κάθετα αντίθετη άποψη από την δική του χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, γιατί τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτόν δικαιώνουν (και τον Ιωαννίδη) κι όχι τους συναδέλφους του που αντιδρούν. Αν κάνετε την σύγκριση που σας είπα χωρίς συναισθηματισμούς, θα το δείτε, οι αριθμοί (έστω αυτοί που δίνουν τα ΜΜΑ) εκεί είναι.
  Όμως, γιατί σας προβληματίζει τόσο πολύ ο κάθε Μπάκτι (όχι ο κάθε ασήμαντος που θέλει δημοσιότητα) και δεν σας προβληματίζει το ίδιο αν όχι περισσότερο, η κατ΄εξακολούθηση ανακολουθία του ΠΟΥ και των κυβερνήσεων και κατ΄επέκταση των αντιθέτων με τους «Μπάκτι» επιστήμονες;😊

  Επειδή είστε υπέρμαχος της μάσκας (κι εγώ είμαι, απλά τις έχω φτιάξει μόνος μου, ανάμεσα στα πανιά, έχω βάλει δύο στρώσεις διαπνέουσα μεμβράνη που βάζω στις ξύλινες κεραμοσκεπές) είστε βέβαιη πως δεν είναι επικίνδυνες για όσους την φοράνε; αν θυμάστε το είχε τονίσει αυτό ο ΠΟΥ και πολλοί επιστήμονες που αντιδρούν στους Μπάκτι που είναι επιφυλακτικοί, (κι όχι απόλυτα κατά) εσείς τι λέτε;😊

  Τα παιδιά που πήγαν στο σχολείο και υποχρεώθηκαν να φορέσουν αυτές τις μάσκες κουκούλες😊 προστατεύθηκαν ή όχι; Αν κάποιο παιδί κόλλησε τον ιό και χωρίς να το γνωρίζει τον μεταδώσει στον παππού και την γιαγιά του κι αυτοί πεθάνουν, ποιός θα ευθύνεται; Όταν μετά από τόσους μήνες η κυβέρνηση φέρεται με τόση ανευθυνότητα, γιατί λέτε συλλήβδην όσους αντιδρούν για την μάσκα ψεκασμένους;
  Αφού όλοι αυτοί που υποτίθεται θέλουν το καλό μας (πρώτα ο άνθρωπος τον Μάρτιο, αλλά από τον Ιούλιο πρώτα η οικονομία😊) με τον τρόπο που λειτουργούν, ή κατι ξέρουν και δεν μας λένε ή είναι ηλίθιοι, γιατί τους εμπιστεύεστε τόσο απόλυτα και προβληματίζεστε με τον Μπάκτι;😊

  Επειδή διέκρινα μια προσωπική ενόχληση, να σας πώ πως ποτέ δεν μιλώ επί προσωπικού, θεωρώ τις αντιπαραθέσεις ανώφελες και χαζό χάσιμο χρόνου γι΄αυτό κι έπαψα από τον Απρίλη να σχολιάζω, επειδή για κάποιο «περίεργο»😊 λόγο, όλες οι συζητήσεις στρέφονταν επι προσωπικού με διάφορα κοσμητικά επίθετα από τους «συνομιλητές» μου😊 ενώ εμένα μ΄ενδιαφέρουν μόνο οι εποικοδομητικές συζητήσεις.
  Δεν ξέρω τι γνωρίζετε για την συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου υποτιμητική, αντιθέτως, είναι τρομερά σημαντική για την ζωή μας και τις αποφάσεις μας, το πρόβλημα δημιουργείται όταν κυριαρχεί της λογικής, π.χ μια οχιά στο ένα μέτρο συνιστά μεγάλο κίνδυνο κι αυτό ακριβώς μας πληροφορεί άμεσα η αμυγδαλή παρακάμπτοντας τον νεοφλοιό της λογικής που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κάνει συγκρίσεις και να αποφανθεί, η ίδια οχιά στο ένα μέτρο αλλά μέσα σε γυάλα δεν συνιστά τον ίδιο κίνδυνο, πρακτικά κανέναν, η αμυγδαλή όμως δίνει την ίδια εντολή, ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, και πολλοί άνθρωποι αντιδρούν το ίδιο όπως με το φίδι ελεύθερο, αυτό είναι παράλογο αλλά συμβαίνει, γιατί; Γιατί το EQ δεν βρίσκεται σε ισορροπία με το IQ. Kάθε φορά που για οποιονδήποτε λόγο νευριάζετε ή οργίζεστε, λειτουργείτε με την συναισθηματική νοημοσύνη κι όχι με την διανοητική, θα έχετε πεί πολλές φορές φαντάζομαι μετά από εκνευρισμό, ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΙΠΑ – ΕΚΑΝΑ ΑΥΤΟ, έλα ντε, γιατί;😂

  Αν συνδυάσετε την συναισθηματική νοημοσύνη με τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και την υποχρεωτική εκπαίδευση, θα σας γίνουν όλα όσα συμβαίνουν στην ανθρώπινη κοινωνία, πολύ εύκολα και κατανοητά.
  Σε κάθε περίπτωση, αν για οποιοδήποτε λόγο σας πρόσβαλα, σας ζητώ συγγνώμη, σίγουρα δεν είχα καμία πρόθεση και για να εξιλεωθώ, θα σας αφιερώσω ένα από τα πολύ αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια, progresive κι αυτό, (πολύ αργότερα θα βάλω κι άλλα «περίεργα»😂).

  Ευχαριστώ για την συζήτηση, ίσως τα ξαναπούμε τον επόμενο μήνα, να μη ξανοίγομαι.😊

 346. Γ-Κ said

  345. (περί οχιάς)

  Το να μάθει κανείς να είναι ψύχραιμος δεν χρειάζεται τόσο περίπλοκες γνώσεις περί μεσεγκεφάλου και τελεγκεφάλου…

 347. Πέπε said

  @343:

  > > Δεν ξέρετε αν κάποια παιδιά δεν ήρθαν;

  «Ξέρουμε» ως σχολείο, αλλά εγώ προσωπικά δεν ξέρω ούτε όλους τους απόντες του σχολείου ούτε αν κάποιοι από αυτούς είναι τα παιδιά των εν λόγω γονέων. Ξέρω για όσες τάξεις έτυχε να μπω μέχρι τώρα. Ας πούμε, μία απουσία είναι το μικρότερο αδέρφι παλιού μας παιδιού που αποφοίτησε πέρσι: το μεγάλο παιδί έχει κορονοϊό, μάθαμε, και όλη η οικογένεια είναι σε καραντίνα.

  Είναι η πρώτη περίπτωση προσωπικού μου γνωστού. Άσχετο βέβαια από την ερώτηση.

  Να προσθέσω επίσης στο #341 ότι αν κάποιο παιδί, δικό μας ή από οποιοδήποτε σχολείο της χώρς, αρπάξει κορονοϊό, και τον μεταδώσει ή δεν τον μεταδώσει σε όλο τον κόσμο, και υπάρξουν οσεσδήποτε συνέπειες από τις ελαφρότερες μέχρι τις χειρότερες, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εκ των προτέρων: μάσκες σάς έδωσα, οδηγίες σάς έδωσα, δασκάλους είχατε να κοιτάνε, νίπτω τας χείρας μου (πολύ σχολαστικά): ή ο μαθητής έκανε του κεφαλιού του ή οι δασκάλοι δεν κάναν τη δουλειά τους.

  Το ίδιο Υπουργείο που δεν ήξερε πότε πέφτει του Σταυρού, δεν ξέρει επίσης ότι τα τμήματα ανακατεύονται αναπόφευκτα βάσει του προγράμματος (μαθήματα ειδικότητας σε ΕΠΑΛ – Καλλιτεχνικά και δεν ξέρω ποιους άλλους τύπους σχολείων, μαθήματα κατεύθυνσης σε γενικά Λύκεια, μαθήματα ξένης γλώσσας κλπ.). Ούτε ξέρει ότι σε κάθε περιοχή με σκόρπια μικρά χωριά, που εξυπηρετούνται από ένα σχολείο, οι μαθητές πάνε με λεωφορείο και ανακατεύονται κι εκεί. Και φυσικά, δεν έχει καμιά δουλειά να ξέρει ότι σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία, που οι μαθητές είναι από την ίδια γειτονιά, κάνουν παρέα μεταξύ τους εκτός σχολείου.

  Α, και τώρα που είπα «μάσκες σάς έδωσα»: Και οι μάσκες ενηλίκων που μοίρασε, κι αυτές είναι σαν σεντόνια. Τη φόρεσα σήμερα και γέλαγε ο κόσμος.

 348. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  329 – Νikiplos οι άνεργοι στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 50,000,000 αλλά κανείς εδώ δεν δίνει σημασία, και τα ΜΜΑ είναι μέσ΄την τρελή χαρά για την καταπληκτική διακυβέρνηση του Μωυσή, την προηγούμενη φορά που έγινε κάτι ανάλογο ακολούθησε ο β΄π.π.
  Τόσους μήνες κανείς δεν ασχολήθηκε με την πορεία των χρηματιστηρίων και ειδικά της Wall street που έκανε V ανάκαμψη εν μέσω τρομακτικής παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
  Τα ίδια με τον καπετάνιο, έχουν πάθει και οι πιλότοι και όλες οι επιχειρήσεις γύρω από την αεροπλοϊα, (μέσα σ΄αυτές η Μπόινγκ η αίρ μπάς κλπ) για να μη πιάσουμε και τους άλλους κλάδους. Οι μόνοι που ζούν στον κόσμο τους, είναι το 20% του εργατικού δυναμικού που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία όπως είχαν αποφανθεί το 1996 τα «μεγάλα» μυαλά για την πορεία της οικονομίας τον 21ο αιώνα που λέει ο Μισεά στην Εκπαίδευση της αμάθειας, (απίστευτα «προφητικό» βιβλιαράκι) και είναι γνωστό ποιοί αποτελούν κατά κύριο λόγο αυτό το 20% και στηρίζουν τις όποιες κυβερνήσεις της οικονομικής ελίτ.

  Για τις συνέπειες του lockdown μαθαίνουμε αυτά που «πρέπει», μαθαίνουμε με καταιγιστικό ρυθμό για τους θανάτους από τον κορονοϊό (στην αρχή, τώρα έχουν προτεραιότητα τα κρούσματα, βλέπεις οι θάνατοι δεν συμβαδίζουν αναλογικά και κάπως πρέπει να ερεθιστεί η συναισθηματικοί νοημοσύνη του λαού) αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτε για τα θύματα (για νεκρούς μιλώ) της ανεργίας, της κατάθλιψης, της ενδοοικογενειακής βίας, για τα παιδιά που πέθαναν από πείνα όσο ήταν κλειστά τα σχολεία στις φτωχές χώρες (και όχι μόνο) μια και δεν είχαν να φάνε το σχολικό γεύμα που έτρωγαν στο σχολείο. Είπαμε, πρώτα ο άνθρωπος.

  Έχουν αλλάξει τόσα πολλά στον κόσμο, έχουν γίνει τρομακτικές ανατροπές και κανείς δεν δίνει σημασία, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως αληθινό.
  Για να παραφράσω τον Σαββόπουλο, όπου σου δείχνω να κοιτάζεις. 😊

  Μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ, θα δούμε και θ΄ακούσουμε πολλά.

  «Φαίνεται αυτό και από τις διαφημίσεις για το bitcoin, όπου στην ουσία παροτρύνουν τον κόσμο να ξεφορτωθεί χρυσό και νομίσματα για να αγοράσει κάτι άϋλο.»

  Έχεις μεγάλο λάθος για το bitcoin αλλά και γενικά δεν ισχύει αυτό που λές με τον χρυσό και τα νομίσματα. Είχα δεί κι ένα άλλο σχόλιό σου σχετικά με το bitcoin που έλεγες πως δεν έχει καμία αξία, (η κάπως έτσι) δηλαδή τα χρήματα που έχεις στα χέρια σου, είσαι βέβαιος πως έχουν αξία;😊
  Δεν θέλω να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση εδώ, αν σ΄ενδιαφέρει τα λέμε αλλιώς.😊

 349. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  346 – Δεν είπα πως χρειάζονται.

 350. Γ-Κ said

  349.

  Τότε γιατί μας τα αναλύετε έτσι λεπτομερώς;

 351. Γιάννης Ιατρού said

 352. nikiplos said

  343@ α. αυτή είναι κι εμένα η γνώμη μου και προκύπτει από τον καταιγισμό διαφημίσεων, που μέχρι πρότινος εξέλειπαν.

  348@ Αγαπητέ Λάμπρο σε ευχαριστώ για την απάντησή σου αλλά και για τις παρατηρήσεις σου.

  Σε ό,τι αφορά το χρήμα και τις «άϋλες» αξίες:
  Όταν μπήκαμε στην κρίση, το 2010, η χώρα γέμισε αγορές χρυσού κλπ. Που σημαίνει ότι οι έχοντες και κατέχοντες, γιατί ποιοι άλλοι μπορούν, ξεφορτώνονταν euros και έπαιρναν χρυσό. Ως και η κυρία Τρέμη, ξεφορτώθηκε το άρτι αγορασμένο νεοκλασσικό της στο Κολωνάκι, προκειμένου να γλυτώσει. Σε μια έρευνα που είχε γίνει στην Λε Μώντ, τότε ήμουν στη Γαλλία, οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον Ευρωπαϊκό Νότο, είχαν έδρα τη Γερμανία. Που εύκολα κατανοεί κανείς πως οι Γερμανοί, πραίτορες του Ευρώ και της ΕΚΤ, το 2010, είχαν σθεναρό φόβο πως μπορεί το ευρώ να γίνει ράλικο.

  Όχι λοιπόν δεν έχω καμία αίσθηση πως το χρήμα, νόμισμα κλπ που έχω έχει πάντα την ίδια αξία. Εδώ δεν έχει η γη που είναι αργής προσόδου επένδυση.

  Για το bitcoin συμφωνώ, είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο. Πάντως και ο Τέκι Τσαν, μιλάει σκωπτικά ολίγον γι’ αυτό. Έχω τη διαισθητική σκέψη, πως θα το ανεβάσουν μέχρι μια πρωία να το ξεφουσκώσουν απότομα. Αφού προηγουμένως θα το έχουν ξεφορτωθεί σε άπληστους πλεμπαίους.

  Την ιστορία με τον εξάδελφο την είπα γιατί η εταιρία του άφηνε 1δις τζίρο στην Ελλάδα. Με προπληρωμένες παραγγελίες, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες καθαρισμού, σίτισης, σεντόνια, πετσέτες, καθαριστικά, άρτος, βαμβάκι, χρώματα, φάρμακα, 30% εγχώριας παραγωγής μόνο για αγορά εμφιαλωμένων νερών, με Αγγλική ασφάλιση στους ναύλους, με πολλά άλλα. Η κρίση όχι μόνο δεν τους είχε επηρεάσει, αλλά είχαν και αύξηση μισθών και ποιότητα εργασίας. Τώρα εργάζεται σε ένα παροπλισμένο – πλοίο για σκραπ δλδ μέχρι να λήξει ο ασφαλιστικός του ναύλος – χωρίς κλιματισμό και με χρόνια χαλασμένο ασανσέρ, κάπου ανοιχτά του Κατακώλου.

  Η αεροπλοΐα είναι ταχύτερη σε επενδυτική πρόσοδο, ενώ η ναυσιπλοΐα και οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι αργές. Δηλαδή προσφέρουν την ασφάλεια να αφήσει κανείς εκεί χρήματα για λίγα χρόνια. Τώρα ούτε αυτές είναι ασφαλείς κι αυτό σήμερα τουλάχιστον ήταν κάτι που με τρόμαξε. Σε συνδυασμό με το γνωστό κανόνι των εφοπλιστών στο Σίτι.

 353. Γ-Κ said

  352.
  «ξεφορτώνονταν euros και έπαιρναν χρυσό»

  Δε νομίζω… Εξάλλου, τόσο σούσουρο έγινε για την εξαγωγή του χρυσού στην Τουρκία. (Και… δεν είναι προπαγάνδα των ΜΜΕ. Και ο Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, το ανέφερε μέσα στη Βουλή.)

 354. Πέπε said

  @345:

  > > …ποτέ δεν μιλώ επί προσωπικού, θεωρώ τις αντιπαραθέσεις ανώφελες και χαζό χάσιμο χρόνου γι΄αυτό κι έπαψα από τον Απρίλη να σχολιάζω, επειδή για κάποιο «περίεργο»😊 λόγο, όλες οι συζητήσεις στρέφονταν επι προσωπικού με διάφορα κοσμητικά επίθετα από τους «συνομιλητές» μου…

  Μωρέ και συχνότερα να γράφεις, Λάμπρο, και κάθε μέρα όπως πιο παλιά, χαρά μας θα είναι γιατί είσαι από τις πιο αγαπητές παρουσίες εδώ μέσα. Μόνο να μη γράφεις όλο τα ίδια! Αυτό το κομμάτι που παρέθεσα το ‘χεις χιλιοματαξαναπεί, εντάξει το εμπεδώσαμε, να πάμε όμως παραπέρα;

 355. Πέπε said

  Ήρθε μια εγκύκλιος που λέει: «Θυμάστε την προηγούμενη εγκύκλιο; Σας επισημαίνουμε ότι πρέπει να την εφαρμόσετε όλη, και ιδιαίτερα εκείνο το σημείο που λέει ότι όποιος μαθητής αρνείται να βάλει τη μάσκα θα τρώει αποβολή, και θα παραμένει σε ειδικό χώρο μέχρι να έρθουν να τον μαζέψουν οι γονείς του».

  Ως γνωστόν, οι γονείς των μαθητών είναι ανεπάγγελτοι και όλη μέρα κόβουν βόλτες. Είναι επίσης γνωστό ότι όλα τα σχολεία διαθέτουν ειδικούς χώρους για τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα είναι αν στον ειδικό χώρο θα υπάρχει και καθηγητής δεσμοφύλακας, ή απλώς ο ειδικός χώρος θα κλειδώνεται.

  Θ’ ανεβώ στον ουρανό να ρωτήσω τον θεό αν πρέπει να ρίχνουμε και στο διάλειμμα αποβολές, καθώς και στο κενό (=ώρα όπου διδάσκεται κάποιο μάθημα για το οποίο δεν έχει προσληφθεί καθηγητής, οπότε οι μαθητές περιφέρονται άσκοπα στην αυλή, το κυλικείο και τα καπνιστήρια, τα οποία φυσικά δεν επιτηρούνται γιατί οι εφημερίες είναι στα διαλείμματα, όχι την ώρα του μαθήματος που οι μαθητές είναι στην τάξη).

  Επίσης: αν μια απλή άρνηση μάσκας επισύρει αποβολή, ο μαθητής που φτάνει σε τέτοια όρια ανυπακοής ώστε να αρπάζει κορονοϊό δε θα πρέπει να τιμωρείται τουλάχιστον με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος; Για να μην πω εισαγγελέα ανηλίκων.

  (Καταλαβαίνει και ο πιο αφελής ότι αν το υπουργείο δεν είχε εγκαίρως φροντίσει να εξαλείψει το μάθημα της κοινωνιολογίας, κάτι τέτοια αντιλαϊκά μέτρα δε θα γίνονταν ανεκτά από τους κομμουνιστές μαθητές. Μένει να δούμε τι γραμμή θα ακολουθήσουν οι μαζορέτοι.)

 356. Γιάννης Ιατρού said

  355: Πέπε, όλοι αποβολή και καθαρίσατε….

 357. Γς said

  355:

  >«θα τρώει αποβολή, και θα παραμένει σε ειδικό χώρο μέχρι να έρθουν να τον μαζέψουν οι γονείς του»

  Ετσι ακριβώς το λέει η εγκύκλιος;

 358. Πέπε said

  357

  Για την ακρίβεια λέει «θα τρώει αποβολή ο τσόγλανος, και θα τον μπουντρουμιάζετε μέχρι να κουβαληθούν οι αχαΐρευτοι οι γονείς του να τον ανεμαζώξουν», απλώς είπα να μην είμαι τόσο σχολαστικός στην παράθεση.

  (Επί της ουσίας: ναι, αυτό ακριβώς λέει.)

 359. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  358 Και κάντε του και λίγο φάλαγκα του κωλόπαιδου. Διατί το αποκρύπτεις, παγκοσμίως άγνωστε φιλόλογε κ. Πεπέ?

 360. Πέπε said

  Για σφαιρικότερη ενημέρωση του φιλοθεάμονος κοινού, να προσθέσω ότι η εγκύκλιός, αφού συνεχίζει με διάφορες άλλες διατάξεις, καταλήγει «το καταλάβατε στραβάδια;» (εκεί έχει ένα κενό όπου συμπληρώνουμε «Μαλιστά!» και το επιστρέφουμε υπογεγραμμένο) και τελικά κλείνει «άει σιχτίρ πιά».

 361. nwjsj said

  @ 345 – ΛΑΜΠΡΟΣ

  Το παράδειγμα που χρησιμοποιήσατε με την ξαδέρφη σας για να πείσετε ότι οι ενστάσεις του Μπάκντι για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι θάνατοι στα νοσοκομεία είναι άστοχο κατ’ εμέ. Οι γιατροί της ξαδέρφης σας μάλλον δεν ήθελαν να παραδεχτούν την υπαιτιότητα του νοσοκομείου για το γεγονός ότι η άτυχη γυναίκα κόλλησε το μικρόβιο στο νοσοκομείο τους, γι’ αυτό έγραψαν ως αιτία θανάτου τον καρκίνο. Εμένα αυτό όντως μου προξενεί απέχθεια και το θεωρώ ανήθικο, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει ν’ απολογηθώ γι’ αυτό. Όταν πέθανε η γιαγιά μου στο νοσοκομείο πριν 30 χρόνια σχεδόν, οι γιατροί δεν μας είπαν ότι πήγε από το πρόβλημα στην καρδιά της, αλλά από την πνευμονία που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της ίωσης που την ταλαιπώρησε. Δεν ξέρω αν άλλαξε κάποια πρακτική μέσα στην πορεία των ετών ή αν επαφίεται στην κρίση ή την ηθική των γιατρών το τι θα δηλώσουν ως αιτία θανάτου, οπότε δεν μπορώ να δεχτώ με τη δική σας βεβαιότητα ότι αυτό που έκαναν οι γιατροί στην περίπτωση του θανάτου της ξαδέρφης σας είναι και το σύνηθες.

  Το ότι εξισώνω την άποψη του Μπάκντι με εκείνη του Τερζάκη είναι δικό σας λογικό άλμα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι απορρίπτω την καθεμιά για διαφορετικούς λόγους, τους οποίους έχω ήδη εξηγήσει επαρκώς και δεν θέλω να επαναλάβω.

  Με ρωτάτε για τις μάσκες και αν θεωρώ ότι είναι ασφαλείς. Απαντώ ότι το κάθε είδος μάσκας παρέχει διαφορετικό επίπεδο προστασίας και όταν τηρούνται οι κανόνες για το πώς να την φοράμε και πώς να την βγάζουμε, τότε μπορούμε να λέμε ότι προστατευόμαστε ως ένα βαθμό. Εσείς που μου θέτετε αυτόν τον προβληματισμό, έχετε διαβάσει κάποια επιστημονική έρευνα που να λέει ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες; Αν ναι, παρακαλώ να μας την κοινοποιήσετε, θα ήθελα να την διαβάσω. Όσο για τις μάσκες που φτιάξατε, είστε βέβαιος ότι είναι κατάλληλες; Αυτή η διαπνέουσα μεμβράνη που προορίζεται για τις κεραμοσκεπές, αλλά εσείς τη βάλατε σε δύο στρώσεις μέσα στη μάσκα σας είναι σίγουρο ότι επιτρέπεται να βρίσκεται τόσο κοντά στο πρόσωπό σας και να αναπνέετε μέσα από αυτήν; Προσωπικά, μόνο χειρουργικές χρησιμοποιώ, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής για τη σωστή χρήση και απόρριψή τους.

  Ως προς τα άλλα εύλογα ερωτήματα που θέτετε, προσπαθώντας να μου αποδείξετε ότι είναι λάθος που απορρίπτω τις απόψεις του Μπάκντι, νομίζω ότι ταυτίζετε την επιστήμη με τους εντελώς επικίνδυνους χειρισμούς και τη μικροπολιτική που επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν έχει τύχει να διαβάσετε σχόλιά μου σε άλλα νήματα του ιστολογίου, πάντως καλή κουβέντα για τα μέτρα της κυβέρνησης ως προς το χειρισμό της πανδημίας δεν έχει τύχει να πω. Και πώς θα μπορούσα όταν εκμεταλλεύεται το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για δωρεάν παροχή μασκών στους μαθητές προκειμένου να δώσει κονδύλια που αντλεί από την τσέπη των φορολογουμένων σε κολλητούς εργοστασιάρχες και στο τέλος αυτοί τσεπώνουν τα φράγκα παραδίδοντας ακατάλληλες μάσκες;

  Τέλος, δεν έγραψα κάπου ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι υποτιμητική. Ήταν όμως μέγα λάθος μου που στο προηγούμενό μου σχόλιο επιχείρησα να χρησιμοποιήσω τον όρο με τον τρόπο που τον ερμηνεύετε εσείς, προκειμένου να καταφέρω να με κατανοήσετε. Ο παράλογος φόβος μπροστά στη γυάλα με την οχιά είναι απλά ένα συναίσθημα. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που εξηγήσατε εσείς και έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση, δηλ. την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται την ψυχολογική κατάσταση του συνανθρώπου του και να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του με γνώμονα το συναίσθημα που νιώθει ο άλλος.

  Ούτε σε μένα αρέσει να τσακώνομαι κι αυτός είναι ο λόγος που δεν θα τριτολογήσω με επιπλέον Σεντονιάδα σε περίπτωση που παρερμηνεύσετε ξανά τα γραφόμενά μου. Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε συνυπάρχοντας αρμονικά με τη βοήθεια της progressive rock.

 362. Χαρούλα said

  Και όταν βρέθηκε ένας λογικός και έφτιαξε μάσκες σωστό μέγεθος, ήταν …εκτός τεχνικών προδιαγραφών!!!
  https://www.imerodromos.gr/oi-maskes-prin-ti-syrrafi/

 363. Μαρία said

  Δεν υπήρξε καμία «παρεξήγηση» από πλευράς ΚΕΔΕ,
  εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε

  Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών, θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
  Με έκπληξη επίσης ακούσαμε χθες τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα, ο οποίος ανέφερε πως «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».
  Η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην Κ.Ε.Δ.Ε.. https://www.kedke.gr/el/368-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85/9230-%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%82,-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82,-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%C2%AB%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD

 364. spiridione said

  363.
  Έλα μωρέ τώρα κι εσύ

 365. dryhammer said

  Μοίρασε κι ο Δήμος Χίου μάσκες, με σύρμα απ’ αυτό που δένουν τις σακούλες, για να σφίγγει στη μύτη, κι αυτό γλιστρά και βγαίνει.
  [Δε θά ‘βαζα το λίκνο αυτωνών αλλά ό,τι αξίζει είναι τα σχόλια]

  http://www.chiospress.net/koinonia/74510-polites-diamartyrontai-gia-tis-maskes-tou-dimou-xiou

 366. Γιάννης Ιατρού said

  365: Μόνο ένας θα σας σώσει εκεί… 🙂

 367. π2 said

  Το έγραψα και στο τουίτερ, το συζήτησα και στη δουλειά, φαίνεται πως μόνο εγώ είμαι παράξενος.

  Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας λέει:

  «Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (…) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (…) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου».

  Είναι προφανές ότι είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους εργασίας από την ανακοίνωση αυτή; Για μένα όχι απολύτως. Θα ήταν ξεκάθαρο αν υπήρχε κόμμα πριν από το όπως, γιατί τότε θα ήταν σαφές ότι η αναφορική πρόταση στο τέλος προσδιορίζει μόνο τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων. Αν βάλει κανείς κόμμα πριν από το όπου, τότε σε κλειστούς χώρους όπου μπορεί να τηρηθεί το 1,5 μέτρο απόσταση δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Ως έχει η φράση, χωρίς κόμματα και με παρενθετικές προτάσεις εκεί που έχω αποσιωπητικά, η οδηγία είναι πολύ απλά ασαφής κατά τη γνώμη μου.

 368. dryhammer said

  366. Τώρα θα γράφει στα βράχια (από την όξω μεριά) Sadece aşk

 369. Μαρία said

  367
  Μια χαρά είναι.
  Υποχρεωτική μάσκα
  α. σ’ όλους τους κλειστούς
  β. στους ανοιχτούς, μόνο όταν δεν τηρείται η απόσταση.

  Να δω τι θα κάνουν μερικοί μερικοί σε συλλόγους καθηγητών που αποφάσισαν να μη φορούν μάσκα μέσα στο γραφείο.

 370. Γιάννης Ιατρού said

  363: Επειδή η ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ προφανώς έχει ψιλοπέσει, εδώ η επιστολή του Παπαστεργίου στον Βασιλάκη … (από το προσωπικόν αρχείον 🙂 )

 371. Μαρία said

  367
  Χα, χα, στο πρωτότυπο υπάρχουν κόμματα https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/files/gscp20200915.pdf άρα, αν αυτοί που τη σύνταξαν καταλαβαίνουν απο στίξη, ισχύει και για τους κλειστούς το 1,5 μέτρο.
  Κανονικά στη θέση του όπου χρειάζεται το όταν.

 372. Γιάννης Ιατρού said

  369: Θα μεταφέρουν τα γραφεία στην ύπαιθρο 🙂

 373. Πέπε said

  @372

  Γιάννη, εμείς μέχρι στιγμής έχουμε κάνει όχι λιγότερες από 4 (4) συνεδριάσεις συλλόγου στην αυλή. Ο καθένας πιάνει ένα καρεκλάκι, τα απλώνουμε αραιά αραιά, φοράμε και τις μάσκες, δεν ακούει κανείς τον άλλο λόγω μάσκας και απόστασης (και αεροδρομίου όχι πολύ μακριά), και μετά λέμε «μα πότε το ψηφίσαμε αυτό;».

 374. π2 said

  371: Α χα: Με τα δυο κόμματα παύει να είναι υποχρεωτική η μάσκα.

 375. sarant said

  371-4 Ωραίο θεματάκι αυτό 🙂

 376. Μαρία said

  374
  Μην είσαι τόσο σίγουρος. Δεν ξέρουν όλοι απο κόμματα. Ζητείστε καλού κακού διευκρινήσεις.

  απο Βουκολιές Χανίων

 377. dryhammer said

  374. > Με τα δυο κόμματα παύει να είναι υποχρεωτική η μάσκα.

  Η αιώνια πληγή του δικομματισμού.

 378. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωραίο αυτό με τα κόμματα και όντως μπορεί να διασαλευτεί σοβαρά η κατανόηση του κειμένου. Θυμάμαι μια ταινία με τον Βέγγο, που του έκλεψαν το αμάξι στην Ιταλία και τον συνέλαβαν κι από πάνω, γιατί δυσφήμιζε τη χώρα τους φωνάζοντας:
  -Βοήθεια! Ιταλοί κλέφτες!
  -Όχι, παιδιά, παρεξήγηση. Εγώ φώναζα «Βοήθεια, Ιταλοί! Κλέφτες!» ☺

 379. ΣΠ said

  378

 380. Γιάννης Κουβάτσος said

  379: Μπράβο, Σταύρο, αυτό. 😊

 381. Μαρία said

  Στο μεταξύ τα ευτράπελα, συνεχίζονται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPENTV βιβλία εικαστικών τα οποία μοιράστηκαν στην ΣΤ Δημοτικού δημοσίων σχολείων στη Θεσσαλονίκη, ήταν τυλιγμένα με διαφημιστικό για αυξητική στήθους. Το περιτύλιγμα ήταν προφανώς εμπνευσμένο από την… αυξητική της μάσκας που μοιράστηκε στους μαθητές.https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/260090_thessaloniki-den-horesan-stis-kanonikes-aithoyses

 382. nikiplos said

  (Τώρα φοράει τη μάσκα όμορφα και χωρίς να θέτει θέμα, ο λεβέντης κρητικός που ξυλοκόπησε τον εκπαιδευτικό)

 383. Triant said

  Καλημέρα.

  Τι γίνεται στα κανάλια με τα σουπεράκια; Κάποιος τα γράφει και κάποιος άλλος τα ελέγχει και τα διορθώνει real-time ή άμα τύχει και κάποιος δει λάθος αρχίζει και σφυράει ή παίρνει τηλέφωνο;
  Στο 381 το σουπεράκι γράφει ‘ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ’ και γύρω στο 40 γίνεται ‘ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ’. Πάντως τουλάχιστον το διόρθωσαν.

 384. dryhammer said

  382. Ενώ ο «συνοδός» με το ράμφος έξω. [Άμα έχεις μυτόγκα και την έχεις έξω από τη μάσκα δείχνει μεγαλύτερη ]

 385. Γιάννης Ιατρού said

  382/384: Όχι ρε σεις, εντάξει είναι ο συνοδός/αστυνομικός. Δηλαδή, εφ΄όσον τα ρουθούνια του είναι εντός της μάσκας, τον σκοπό της τον εκπληρώνει, > 9Χ%, έστω κι αν η μύτη είναι μεγάλη και δεν είναι καλή η εφαρμογή με το συρματάκι…

 386. Γιάννης Ιατρού said

  382: Α το ξύλο συνεχίζεται στο Ηράκλειο / Κρήτη!
  Πατέρας χτύπησε διευθύντρια Δημοτικού…

 387. Μαρία said

  Οι ομιλίες μετά το 1:30.

 388. sarant said

  387 Mάλιστα… Και Κοσμάς Αιτωλός, και βολές για τη σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές.

 389. Γιάννης Κουβάτσος said

  386: Αλλοδαπός ο γονιός…Προφανώς, όποιος μένει για καιρό στην Κρήτη, αποκτάει αυτήν την τόσο χαρακτηριστική τραμπούκικη νοοτροπία, που στη μεγαλόνησο περνιέται για παλικαριά και αντριλίκι. Συγγνώμη από τους Κρητικούς σχολιαστές για τη γενίκευση, αλλά δεν είναι και αυθαίρετη, έτσι;

 390. Μαρία said

  388
  Για παλιοημερολογίτες τους κόβω.

 391. Μαρία said

 392. Μαρία said

 393. Theo said

  @392:
  Πάντως κι η «μετάνοια» του Κουμουτσάκου είναι λίγο (έως πολύ) «ήξεις αφήξεις» 🙂

 394. Theo said

  Διάβασα σήμερα από γνωστό μου ιερέα και γιατρό κάτι για μια απόφαση του ΣτΕ της Γαλλίας (ενός κοσμικού κράτους, όχι του Χριστιαναμπάντ, Ιράν, κλπ, όπως αρκετοί από σας χαρακτηρίζετε τη χώρα μας) για τη λειτουργία των εκκλησιών στην πανδημία και, εφόσον δεν ξέρω γαλλικά, ζητώ τα φώτα σας. Τι αποφάσισε ακριβώς αυτό το Δικαστήριο;
  Στις 18 Μαΐου 2020, το Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d’ Etat) διέταξε τον πρωθυπουργό Edouard Philippe να τροποποιήσει το διάταγμα απαγόρευσης της δημόσιας λατρείας, απόφαση ορόσημο, που αναγνωρίζει συγκεκριμένα θεμελιώδη δικαιώματα σχετικά με την ελευθερία της δημόσιας λατρείας.

 395. Μαρία said

  394
  Διέταξε!
  Στη Γαλλία το άνοιγμα μετά την καραντίνα έγινε σταδιακά με πρώτη φάση απο 11 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Οι χώροι λατρείας θα άνοιγαν στις 2 Ιουνίου. Προσέφυγαν κάποιοι φανατικοί καθολικοί, η σύνοδος των επισκόπων απλώς πίεζε, και πέτυχαν οι χώροι λατρείας να ανοίξουν στην πρώτη φάση τηρώντας εννοείται τα μέτρα προφύλαξης. Οι μουσουλμάνοι, εβραίοι και προτεστάντες κράτησαν τις επιφυλάξεις τους στο άνοιγμα.

 396. Theo said

  @395:
  Ευχαριστώ.

 397. Πέπε said

  Εντωμεταξύ, η αμέλεια του Υπουργείου να φροντίσει ώστε να είναι δυνατόν να εφαρμοστούν φέτος στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης στα σχολεία έχει προκαλέσει (ή έχει γίνει πρόσχημα για) ένα σωρό καταλήψεις.

  Μπορείτε να φανταστείτε κατάληψη όπου να τηρούνται οι προφυλάξεις; Ντάξει, αν γινόταν θα ήταν ένα καταπληκτικό ξεβράκωμα του Υπουργείου (όπως ήταν η περίφημη πορεία του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά), αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει.

  Επιπλέον, η κατάληψη είναι απόφαση της μαθητικής κοινότητας που λαμβάνεται μέσα από διαδικασίες υπό την ευθύνη του 15μελούς. Πρώτη βδομάδα της χρονιάς δεν υπάρχει 15μελές (οι εκλογές γίνονται αρκετά αργότερα), και δεν υπάρχει καν το περσινό, αφού η περσινή τρίτη (Γυμνασίου / Λυκείου) έχει αποφοιτήσει, η δε φετινή πρώτη δεν εκπροσωπείται. Κατά παράδοση και όπως είναι εύλογο, τα 15μελή κυριαρχούνται από τη μεγαλύτερη τάξη, αλλά ακόμη κι αν δεν κυριαρχούνται, 3-4 μέλη στην απίθανα χειρότερη περίπτωση θα έχουν αποφοιτήσει, όπως φυσικά και το 1/3 των εκλογέων που τους εξέλεξαν!

  Άκουσα και άλλα ευτράπελα από άλλα σχολεία, όπως ότι στο διάλειμμα η τάδε τάξη βγαίνει 2 λεπτά πριν από τη δείνα και άλλα δύο μετά την παραδείνα. Σε κάτι τέτοια το δικό μας σχολείο τα καταφέρνει μέχρι στιγμής υποδειγματικά, αλλά μας χαλάνε τη δουλειά τα σχολικά, όπου επικρατεί πήχτρα (μάλιστα εξυπηρετούν και άλλο σχολείο εκτός από το δικό μας) και κανείς δεν εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων, οπότε ό,τι χτίσαμε με κόπο όλη μέρα το γκρεμίζουμε σχολώντας.

 398. Γιάννης Κουβάτσος said

  397: Ποια μέτρα του υπουργείου; Τα μέτρα-άλλοθι για να ‘χουν ο Σκάει και τα λοιπά σκαοειδή να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα και να ρίχνουν την ευθύνη στους ατομικά ανεύθυνους; Πνιγόμαστε μες στην τάξη με τις μάσκες, σήμερα με τη μεγάλη υγρασία ασφυκτιούσαμε κυριολεκτικά και μετά, στην αυλή, τα πιτσιρίκια να αγκαλιάζονται και να τραβολογιούνται και οι δάσκαλοι αλλόφρονες να επιχειρούν τα αδύνατα, να προσπαθούν να τα κρατήσουν σε απόσταση. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή και την υπευθυνότητα, για να τη βρουν οι γραφειοκράτες…

 399. Πέπε said

  398

  > > Ποια μέτρα του υπουργείου;

  Ε ακριβώς. Το μόνο ουσιαστικό μέτρο θα ήταν να μικρύνουν τα τμήματα, επομένως να αναζητηθούν πολύ περισσότερες αίθουσες και διδάσκοντες. Δεν έγινε αυτό, δε γίνεται τίποτα. Όλοι αντιλαμβάνονται το θανάσιμα γελοίο του πράγματος, όχι μόνο οι δασκάλοι αλλά και οι μαθητές.


  …Γι να πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι προβάλλουν τα μέσα ότι έκανε το Υπουργείο. Έγινε αυτό το πανηγύρι με τις μάσκες. Και αντισηπτικά έχουμε (τώρα, είναι του Υπουγείου ή των δήμων; δεν έχω φροντίσει να μάθω, τέλος πάντων οποιανού κι αν είναι τού το αναγνωρίζουμε), αλλά υπάρχει κανένας ισχυρισμός ότι έγινε και τίποτε άλλο;

 400. Γιάννης Κουβάτσος said

  399: Μέχρι και ο Πρετεντέρης με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου παραδέχτηκαν ότι η κυβέρνηση ρετάρει, με αφορμή το φιάσκο με τις μάσκες. Στην Ιταλία φοράνε μάσκες στην αυλή, όπου υπάρχει και ο πραγματικός κίνδυνος συγχρωτισμού, και όχι μέσα στις τάξεις. Αντιλήφθηκαν οι τάχα μου ούνα φάτσα ούνα ράτσα ότι και βασανιστικό και ατελέσφορο μέσο είναι η μάσκα στην τάξη και αποφάσισαν να μικρύνουν τα τμήματα. Εδώ έβαλαν τον Μαγιορκίνη να μας διαβεβαιώσει ότι είτε στο ΟΑΚΑ κάνουμε μάθημα είτε σε καμαρούλα μια σταλιά δύο επί τρία, ένα και το αυτό. Πώς να μην προκαλείται παροξυσμικός κλαυσίγελως με τα μέτρα τους;

 401. Γς said

  397:

  >έχει προκαλέσει (ή έχει γίνει πρόσχημα για)

  γουστάρω διάζευξη [μπέρδεμα]

 402. Πέπε said

  @400
  Με βάση το παράδειγμα της Ιταλίας όπως το περιγράφεις, Γιάννη, εφόσον σ’ εμάς οι αίθουσες γεμίζουν τόσο όσο πάντοτε, είναι όντως προτιμότερο να φοράμε μάσκα. Άμα δεν έχεις διπλανό και βλέπεις μόνο σβέρκους, όντως, τι να την κάνεις;

  Α, εντωμεταξύ δεν ξέρω αν ανέφερα ότι μάς έχουν μοιράσει τις ίδιες οδηγίες όπως παντού, που λένε το αόριστο «…και στους εξωτερικούς χώρους εάν υπάρχει συνωστισμός», ενώ είμαστε κόκκινος νομός που στους εξωτερικούς χώρους έτσι κι αλλιώς φοράμε υποχρεωτικά μάσκα. Κάτσε τώρα να εξηγήσεις στον μαθητή ότι έχεις δίκιο κι ότι δεν είσαι espece d’ anacoluthe, που λέει κι ο άπτεν Χάντοκ.

 403. Πέπε said

  κι ο *κάπτεν*

 404. dryhammer said

 405. Πέπε said

 406. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Η χρήση της συναισθηματικής νοημοσύνης για την χειραγώγηση των λαϊκών μαζών μέσω της επιλεκτικής μαζικής πληροφόρησης. Δεν κρίνεται αν είναι σωστά ή λάθος τα μέτρα, αλλά ο στοχευμένος και έξυπνα παραπλανητικός μαζικός τρόπος «πληροφόρησης».

  Κοιτάζοντας αυτά τα διαφορετικά άρθρα, βλέπουμε πως έχουν κάτι κοινό, κι από τα τρία, λείπει κάτι βασικό που τον Μάρτιο, Απρίλιο ήταν σε πρώτο πλάνο.

  https://www.euro2day.gr/news/world/article/2042683/ollandia-neo-rekor-hmerhsion-kroysmaton-koronoioy.html

  https://www.euro2day.gr/news/world/article/2042732/vretania-horis-freno-h-ayxhsh-molynseon-covid19.html

  https://www.lifo.gr/now/greece/296728/koronoios-o-xartis-ton-453-neon-kroysmaton-stin-ellada-analytika-oi-perioxes

  Αν κάνουμε τώρα μια σύγκριση αυτών των στοιχείων με τον παρακάτω πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία, βγαίνει ένα περίεργο συμπέρασμα.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CE%BF%CF%8D_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CF%84%CE%BF_2020#%CE%9D%CE%AD%CE%BF%CE%B9_%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9

  Μετά από όλα αυτά, αυτή η είδηση εκλαμβάνεται ως απολύτως φυσιολογική.
  https://www.capital.gr/epikairotita/3481732/nea-metra-stin-attiki-upoxreotiki-i-tilergasia-sto-40-ti-allazei-apo-deutera

  Από το 1950 και μετά, ζούμε στην εποχή της δικτατορίας της επιλεκτικής μαζικής πληροφόρησης που στοχεύει στην συναισθηματική νοημοσύνη κι όχι στην διανοητική, λογικό είναι που η κριτική σκέψη, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες που έχει εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, είναι ανύπαρκτη.

  Υ.Γ – Πάντα μου άρεσε να είμαι μετά Χριστόν προφήτης (σιγουράκι😊) αλλά λέω να το παίξω και μια φορά πρό, έχω την αίσθηση πως τα σχολεία δεν θα βγάλουν παρέλαση, η τηλεργασία (ή τηλεεργασία;) ήρθε βίαια για να μείνει, το ίδιο και η τηλεδιδασκαλία, τα άλλα τα όμορφα έπονται οσονούπω.

 407. Πέπε said

  @406

  > > έχω την αίσθηση πως τα σχολεία δεν θα βγάλουν παρέλαση

  Μακάρι. Για 28η στάνταρ (ούτε σχολικός εορτασμός, παρά μόνο σε κάθε τμήμα εντός της αίθουσάς του). Έπρεπε να πεθάνει ο μισός πλανήτης για να το πάρουμε απόφαση; Όχι ότι είμαι κατά του συλλογικού εορτασμού – για την παρέλαση είναι που χαίρομαι.

  Πάντως προς το παρόν έχει ανασταλεί η πρωινή προσευχή. Και δεν αντιλήφθηκα να υπάρχει οδηγία να γίνεται στις τάξεις.

  Βέβαια δεν ξέρω αν έχεις την αίσθηση, Λάμπρο, ότι μόλις περάσει η μπόρα θα επανέλθουμε και στην παρέλαση και στην προσευχή, εγώ πάντως την έχω…

 408. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Με το δεν θα βγάλουν παρέλαση, εννοώ πως θα κλείσουν μέχρι τότε Πέπε, είναι ποδοσφαιρικός όρος για τους προπονητές που απολύονται νωρίς.😊
  Το τι θα επιστρέψει και τι όχι μετά την «μπόρα» μένει να το δούμε.

 409. Πέπε said

  Α, λες;

  Για να κλείσουν τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν και όλες οι δουλειές, αλλιώς ποιος θα βλέπει τα παιδιά; Άρα πιθανολογείς γενικό λοκντάουν ξανά;

  Ποιος ξέρει, θα δούμε… Εμένα δε μου φαινόταν να πηγαίνει προς τα κει το πράγμα.

 410. ΣΠ said

  409
  https://www.capital.gr/epikairotita/3482330/supsas-ena-bima-prin-tin-apagoreusi-kukloforias-i-attiki-pos-tha-ginei-to-lockdown

 411. Youtube Translations said

  Διακήρυξη του Great Barrington κατά των μέτρων από χίλιους επιδημιολόγους/ειδικούς δημόσιας υγείας και χίλιους γιατρούς (μέχρι στιγμής) και διεθνής δίκη για την απάτη της πανδημίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: