Κορονοσχολικά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 12 Σεπτεμβρίου, 2020
Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα, άρα σχολικά τα μεζεδάκια μας. Ανοίγουν κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του κορονιού, άρα κορονοσχολικά. Κι έτσι, βρήκαμε τίτλο για το σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο.
Παρεμπιπτόντως, ήδη από χτες θα προσέξατε ότι χρησιμοποιώ (και) τον όρο «κορονιός» αντί «κορονοϊός», που τον βρίσκω ελκυστικό μια και αποφεύγει τη χασμωδία (όταν προφέρεται) και τα διαλυτικά όταν γράφεται.
* Μεταφραστικό μαργαριτάρι σε ρεπορτάζ για τον υπουργό Παιδείας του Μπολσονάρου. Διαβάζουμε:
«Η μεγάλη μόδα των κοινωνιολόγων, των φιλοσόφων και κάποιων πολιτικών ρευμάτων έχει καταστρέψει τα πάντα (…) χωρίς να τα αντικαταστήσει με κάτι. Για τον λόγο αυτό οι έφηβοί μας έχουν αυτό το κενό που τους οδηγεί να ζουν χωρίς σκοπό και να παίρνουν τη ζωή τους», πρόσθεσε.
Να παίρνουν τη ζωή τους στραβά; Να παιρνουν τη ζωή τους λάθος και ν’ αλλάζουν ζωή; Τι;
Προφανώς το πρωτότυπο θα ελεγε to take their own lives, και το τζιμάνι το μετέφρασε κατά λέξη. Κι επειδή το μαργαριτάρι υπάρχει σε πολλούς ιστότοπους, φως φανάρι πως προέρχεται από το πρακτορείο διανομής μαργαριταριών, το ΑΠΕ/ΜΠΕ δηλαδή.
* Ένα ωραίο που είδα στα σόσιαλ, ένα ραμονοειδές μιμίδιο. Ένα δοχείο μπογιά σε χρώμα Πουμισούσες, για να βάφετε τις κουρτίνες σας όσοι έχετε θέματα και θέλετε να εκδικηθείτε.
* Kαι ένα μικρό για τα εισαγωγικά, στην είδηση για μια δημοσιογραφική μεταγραφή:
Κατερίνα Παναγοπούλου: Γιατί «έφυγα» από το Star και πήγα στο Mega
Αν θέλει εισαγωγικά το ένα ρήμα, δεν θέλει και το άλλο;
«Έφυγε» μεταφορικά (φτου φτου) και πήγε κυριολεκτικά;
* Στη Γαλλία, λέει, ένας 80χρονος πήγε να σκοτώσει μια μύγα με μια ηλεκτρική μυγοσκοτώστρα και επειδή είχε διαρροή φυσικού αερίου στο σπίτι του έγινε έκρηξη και καταστράφηκε το μισό σπίτι.
Στη σχετική είδηση γράφεται ότι «ηλικιωμένος άνδρας που διανύει την 80η δεκαετία της ζωής του…»
Αλλά βέβαια την 80ή δεκαετία της ζωής του μονάχα ο Μαθουσάλας τη διένυσε. Ο ογδοντάχρονος Γάλλος την 8η δεκαετία θα διανύει εκτός αν έχει μπει ήδη στην ένατη.
* Γράφει ο καλός συγγραφέας Μισέλ Φάις στην Εφ.Συν.:
Κάθε χρόνο αναμένω τη νέα εκδοτική παραγωγή σχεδόν με παιδιόθεν αδημονία.
Παρντόν; Τι θα πει «παιδιόθεν αδημονία»; Με τα σπασμένα περσικά μου καταλαβαίνω ότι «παιδιόθεν» θα πει «από την παιδική μου ηλικία», «από τότε που ήμουν μικρό παιδί», ας πούμε «Παιδιόθεν είχε έφεση προς τις φάρσες».
Παιδική αδημονία, το καταλαβαίνω. Τα παιδιά αδημονούν πολύ και για πολλά και ευτυχισμένος είναι όποιος μπορεί ακόμα να νιώθει παιδική -ή σχεδόν παιδική, ή οιονεί παιδική, αν το θέλουμε πιο μεταξωτό- αδημονία.
Παιδιόθεν αδημονία δεν το καταλαβαίνω, μου φαίνεται πως ο Μ. Φάις θεώρησε πολυ μπανάλ το «παιδική» και είπε να το κάνει πιο επίσημο.
Αλλά φράκο στον πιτσιρίκο;
* Την προηγούμενη φορά είχα βάλει τη φωτογραφία μιας κορονοπινακίδας, που είχα πει πως είναι από τη Μυτιλήνη. Λάθος έκανα, ήταν από την Αθήνα. Ο ανταποκριτής μου, που είναι πολύ κινητικός και με μπερδεύει (το μεσαίο του όνομα είναι Σρέντιγκερ), μου έστειλε μαζί με τη διευκρίνιση και μιαν άλλη φωτογραφία, αυτή σίγουρα από Μυτιλήνη, που δεν ξέρω αν θα την λέγατε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, αφού δηλώνει ότι «το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι της πλήρους εξαλείψεως του κορονοϊού».
Πλήρης εξάλειψη του κορονιού; Μην κρατάτε την αναπνοή σας, που λένε οι αγγλοσάξονες.
* Κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ο βουλευτής είπε τα εξής:
Εάν φτάσουμε στο σημείο να φοβόμαστε είτε τη γραφίδα είτε τις μηνύσεις και τις αγωγές του Κουρτάκη, και του κάθε Κουρτάκη και του κάθε αφεντικού του Κουρτάκη, και δεν μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα τις θέσεις μας και απόψεις μας, ούτε από αυτό το βήμα, τότε όχι μόνο θα έχουν φαλκιδευτεί τα δικαιώματα μας ως βουλευτές, αλλά έχουμε και ζήτημα για το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Τυπικά το «θα έχουν φαλκιδευτεί τα δικαιώματά μας ως βουλευτές» είναι λάθος. Θα έπρεπε να είναι «θα έχουν φαλκιδευτεί τα δικαιώματά μας ως βουλευτών»
Το ομοιόπτωτο με το «ως» όλο και λιγότερο, όλο και δυσκολότερα τηρείται, παρόλο που αυτή η περίπτωση είναι από τις πιο ξεκάθαρες. Όλοι μας φαίνεται πως σκεφτόμαστε ρηματικά, διότι η ρηματική σύνταξη είναι η φυσική: «θα έχουν φαλκιδευτεί τα δικαιώματα (που έχουμε) ως βουλευτές». Ε, όσοι γράφουμε και ξέρουμε την παγίδα μετά το διορθώνουμε στραμπουλώντας τον λόγο μας κι έτσι είμαστε σωστοί.
* Και δεν το λέω αυτό από συμπάθεια στον Π. Πολάκη, που τελευταία έχει πει διάφορα που με έχουν θυμώσει, άσχετο αν στην περίπτωση της άρσης ασυλίας είχε δίκιο (εννοώ επί της ουσίας, όχι στο γραμματικό).
* Παράκληση φίλου στο Φέισμπουκ:
Αγαπητέ Νίκο θα μπορούσες να αναρτήσεις κάτι σχετικά με τη γενική «ενόπλεων δυνάμεων» που ακούγεται ασταμάτητα και μάλιστα στην ΕΡΤ;
Μόλις την άκουσα δις στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» και από τους δύο άρρενες παρουσιαστές
Oμολογώ πως δεν την έχω ακούσει ποτέ τη γενική «ενόπλεων» -αλλά δεν ακούω και τις Συνδέσεις στην ΕΡΤ.
Οπότε, υπακούω στο αίτημα του φίλου μου και αναρτώ (ή έστω γράφω) κάτι σχετικά.
* Λαθάκι στο Τουίτερ από τον λογογράφο του πρωθυπουργού ή από τον ίδιον.
«Έχουμε εξάγει» δεν στέκει. Ποτέ. Ειναι σαν να λέτε «έχουμε παίζει».
Πολλοί Κύπριοι λένε «έχουμε εξάξει» και ίσως έτσι θα λέμε κι εμείς σε 20 χρόνια, αλλιώς το κατ’ εμέ κακόηχο «έχουμε εξαγάγει».
(Τώρα, επί της ουσίας αυτός ο έξυπνος αλγόριθμος δεν ξέρω αν ήταν και τόσο έξυπνος ή αν βγήκε μουλάρι ο Αστραχάν, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε μιαν άλλη μέρα).
* Το ΣΙΕΓΑ (Συμβούλιο για την Ισόρροπη Επισήμανση Γλωσσικών Αστοχημάτων) με υποχρεώνει να αναφέρω ότι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είπε «η προλαλήσουσα».
Προφανώς «προλαλήσασα». Η προλαλήσουσα μόνο μετοχή μέλλοντος θα μπορούσε να είναι (θα μπορούσε; γιά πείτε), αν υποθέσουμε ότι η γλώσσα μας έχει μετοχές μέλλοντος, αλλά με το ρήμα αυτό κάπως δύσκολος ο μέλλοντας.
* Σε ρεπορτάζ για τη φωτιά στη Μόρια, τα Νέα γράφουν:
«O μεγαλύτερος καταυλισμός μεταναστών της Ευρώπης, η Μόρια, «καταστράφηκε τελείως» μετά από μαζικές πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίς την Τετάρτη σε έναν υπερπληθυσμένο χώρο στο νησί της Λέσβου», αναφέρει το CNN.
Αυτός ο «υπερπληθυσμένος χώρος» δεν καλοστέκει. Στα αγγλικά ήταν overcrowded site, δεν ξέρω αν έχουμε κάτι άλλο από το «υπερπλήρης» στα ελληνικά ή τα λαϊκά φίσκα κτλ. Συνωστισμένος χώρος δεν λέγεται, οι άνθρωποι συνωστίζονται. Ίσως περιφραστικά θα το πούμε.
* Και πάλι για το παιδί που περιμένει η Τζένη Μπαλατσινού, που αν ήταν σωστός ο τίτλος θα το περιμενε περισσότερο απ’ όσο συνηθίζεται.
Υποθέτω ότι ο κ. Κικίλιας θα γίνει πατέρας σε 3-4 μήνες. Έχει σημασία και η παύλα κι ας είναι μικρή και περιφρονημένη.
* Μια προσθήκη στο νομανσλανδιανό πάνθεον των ηρώων, που παραλίγο να χαθεί.
Φίλος στέλνει λινκ προς ένα ενδιαφέρον άρθρο του Χάφιποστ για μια μοναχή που έκρυψε εβραιόπουλα κατά την Κατοχή.
Εκεί υπήρχε και η αναφορά στη νομανλανδιανή ηρωίδα:
Έτσι ένα βράδυ, μια νεαρή γυναίκα από τη Γαλλική Αντίσταση, η Μακί, χτύπησε την πόρτα του σπιτιού όπου έμενε η Έλεν. Για να δείξει ότι μπορούσε να την εμπιστευτεί, της έδειξε μια φωτογραφία που η Έλεν ήταν παιδί, που της είχε δώσει η θεία της.
Η ηρωική Μακί είναι βέβαια πλάσμα του μεταφραστή, διότι το αγγλικό κείμενο προφανώς θα έλεγε a young woman from the French resistance, the Maquis, … δηλ. «(από) τους Μακί»
Όμως, από τότε που το έστειλε ο φιλος μου μέχρι σήμερα το είδαν και το διόρθωσαν, σβήνοντας το «η Μακί».
Ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή, σκοτώσαν οι εχθροί μας την όμορφη Μακί!
Αλλά το ίχνος της ηρωικής αντιστασιακής παραμένει σε αυτήν εδώ την αναδημοσίευση.
Όπως παραμένουν και μερικά λαθάκια στο άρθρο του Χάφιποστ, πχ Έλεν (αφού είναι Γαλλ΄δα, λεγόταν Ελέν) ή Τουρς η πόλη Τουρ.
* Έλεγα χτες για την κυριούλα που χοροπηδούσε πάνω στις μάσκες, και ότι έδωσε τροφή σε αμέτρητα μιμίδια.
Βάζω εδώ αριστερά ένα που μου άρεσε.
Υπήρχαν και άλλα, που δεν τα βάζω, που την παρουσίαζαν μαζί με άλλες εμβληματικές φιγούρες του ελληνικού μιμιδιολογίου: τον παλαιοημερολογίτη επίσκοπο που κηδεύεται, τον γυμνόκωλο μακονομάχο, κτλ.
Και εδώ ίσως υπάρχει ένα θεματάκι. Ότι ενώ δεν έχω κανένα πρόβλημα όταν μιμιδιολογούνται πολιτικοί, πχ ο Τσίπρας στην άβολη στάση του στην πολυθρόνα ή ο Μητσοτάκης με τον εσπρέσο, και ενώ γελάω με τα μιμίδια που χρησιμοποιούν εικόνες από πολίτες, σαν αυτές που ανέφερα και άλλες όπως ο διαδηλωτής με το Απερόλ, από την άλλη με προβληματίζει αν είναι θεμιτή ή αν είναι εντάξει αυτή η χρήση.
Βέβαια σε 2-3 μέρες η κυρα-Σουλα (δεν λέγεται έτσι, αλλά τη βάφτισαν έτσι στα σόσιαλ, όπως έμαθα) θα φύγει από την πρώτη γραμμή της δικτυεπικαιρότητας, αν δεν έχει ήδη φύγει. Όμως θα επανέρχεται (ίσως) όπως πχ και ο γυμνόκωλος μακονομάχος.
Κλίνω προς το «ναι» αλλά με αρκετούς ενδοιασμούς. Και ακούω γνώμες.
* Μπράβο στο PressProject, που μου στέρησε το επόμενο μεζεδάκι.
Σε ένα άρθρο τους είχαν τίτλο «Καταδίκη των ΗΠΑ για την δηλητηρίαση Ναβάλνι».
Αμφίσημος ο τίτλος, και σε πρώτη ανάγνωση, αν δεν ξέρουμε τα πραγματολογικά, μάλλον θα σκεφτούμε ότι οι ΗΠΑ καταδικάστηκαν.
Τα παιδιά του ιστότοπου το κατάλαβαν και άλλαξαν τον τίτλο σε: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την δηλητηρίαση Ναβάλνι» (Ο παλιός τίτλος φαίνεται στο URL).
* Και κλείνω με δυο φέικ φωτογραφίες που μόλυναν χτες το ελληνικό Τουίτερ και που παρουσίαζαν, υποτίθεται, μετανάστες να καίνε τη Μόρια και να χαίρονται.
Η πρώτη:
Ποζάρει σε σέλφι και κάνει το σήμα της νίκης ο «μετανάστης στη Μόρια». Μόνο που η φωτογραφία είναι από επεισόδια που είχαν γίνει το 2015 στο εξωτερικό, μάλλον στη Σλοβενία:
Όσο για τη δεύτερη φωτογραφία, πάλι δείχνει μια ομάδα προσφύγων να βγάζουν σέλφι με φόντο τις φωτιές. Όπως βλέπετε, είναι φωτοσοπημένη, με υπέρθεση της μίας φωτογραφίας πάνω στην άλλη.
Πόσο λερωμένη ψυχή πρέπει να έχει κάποιος για να καταφεύγει σε τέτοιες πλαστογραφίες; Το αφήνω σε σας. Καλό σαββατοκύριακό, όσο μπορούμε!
Γιάννης Κουβάτσος said
Η «κυρα-Σούλα» επέλεξε, με την ακραία συμπεριφορά της σε δημόσιο χώρο, να γίνει και δημόσιο πρόσωπο. Άρα, πήγε γυρεύοντας να γίνει και μιμίδιο. Μπορεί να γουστάρει κιόλας, μπορεί να τη δούμε να εξαργυρώνει την πρόσκαιρη διασημότητά της με καμιά βουλευτική έδρα σε ανάλογο κόμμα ή με εικοσιτετράωρες ξάπλες στους καναπέδες του μπιγκ μπράδερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΑΛΟΣ said
Στο ερώτημα που θέτεις για τις κωμικές φωτογραφίες, κλίνω κι εγώ προς το ναι εφόσον δεν ξεπερνιέται το όριο της αυτογελοιοποίησης που οι ίδιοι εξέθεσαν τον εαυτό τους. Πράγματι, οι φωτοσοπιές με τους πρόσφυγες είναι αρρωστημένες.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
Άρης Γαβριηλίδης said
Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα #1
dimosioshoros said
Αναρωτιέμαι αν ο «κορονιός» θα «πρέπει» να προφέρεται «κορον-ιός» (χωρίς συνίζηση) ή «κορονιός» (με συνίζηση).
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι φωτοσοπιές, με σκοπό την παραποίηση της πραγματικότητας για προπαγανδιστικούς λόγους, δεν είναι παράνομες;
voulagx said
«…σε έναν υπερπληθυσμένο χώρο στο νησί της Λέσβου»
Προφανώς ο χώρος μια υπερπληθύσμωση την έπαθε.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Τελικά της έμεινε της κυραΣούλας.
6 Πρέπει να είναι παράνομες.
dimosioshoros said
«Καταδίκη των ΗΠΑ για την δηλητηρίαση Ναβάλνι».
Η γενική πτώση πάντα μας ταλαιπωρεί, όπως με τη σύλληψη της Θεοτόκου. Είναι, πάντως, η πτώση που κρατάει στα πόδια της την καθαρεύουσα, παναπεί το …έθνος. Βλέπω σε καθαρευουσιάνικα σάιτ πόσο αγωνίζονται να μείνει αλώβητη.
Γιάννης Κουβάτσος said
8: Κακώς της κόλλησε το κυρα-Σούλα (ή κυρα-Κατίνα, άλλο στερεοτυπικό όνομα). Κυρία Λητώ θα της ταίριαζε, γενική της κυρίας Λητούς. ☺
dimosioshoros said
Θέλουμε και λίγο εξίσωση Σρέντιγκερ… 🙂
atheofobos said
Όταν τα ποσοστά του ανορθολογισμού στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο σχετικό ποστ μου, δεν μπορώ να αποκλείσω να δούμε αύριο υποψήφια για την βουλή την κ. Σούλα.
Γιατί δηλαδή ήταν καλύτερες η Αθήνη ή η Ραχήλ;
Ο ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://atheofobos2.blogspot.com/2020/09/blog-post.html
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για κάμποσες ώρες!
dryhammer said
12. Και καλά νά ‘ναι μόνο υποψήφια, μην εκλεγεί κιόλας.
atheofobos said
..άσχετο αν στην περίπτωση της άρσης ασυλίας είχε δίκιο
Πως είχε δίκιο όταν ανήκει σε ένα κόμμα που έχει, και πολύ σωστά, ως θέση την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών;
Τα δικά μας ελαττώματα είναι σύκα και δεν βροντούν, των άλλων είναι καρύδια και τρίζουν;
https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/215231_eyreia-synainesi-gia-boyleytiki-asylia-kai-eythyni-ypoyrgon
Triant said
Καλημέρα.
Για έδρα δεν ξέρω αλλά αν κρίνω από την φωτογραφία μια μεταγραφή την έχει σίγουρη. Γιατί δηλαδή, ο Πίου ήταν καλύτερος;
Costas X said
Καλημέρα κι ευχαριστούμε τον Νικοκύρη για τα σαββατιάτικα μεζεδάκια.
Εμένα το «έχουμε εξάγει», παρότι λάθος (σαν να λέμε «έχουμε γράφει»!), μου ακούγεται φυσικό, ενώ το «εξάξει» μου ταλαιπωρεί τα αφτιά!
Η άλλη πλάκα είναι με το «μένω» και το «περιμένω» :
Ενώ η φράση «πολλές φορές έχω μείνει…» ακούγεται συχνά, ποτέ δεν λέμε «έχω περιμείνει…».
dimosioshoros said
«Ο ογδοντάχρονος Γάλλος την 8η δεκαετία θα διανύει εκτός αν έχει μπει ήδη στην ένατη.»
Χαχα… τον κάναμε ογδοντάχρονο τον …Φρανσουά, ενώ μπορεί να είναι μόνο 73.
1η δεκαετία = 0 – 9
2η δεκαετία = 10 -19
3η δεκαετία = 20 – 29
4η δεκαετία = 30 – 39
5η δεκαετία = 40 – 49
6η δεκαετία = 50 – 59
7η δεκαετία = 60 – 69
8η δεκαετία = 70 – 79
9η δεκαετία = 80 – 89…
Αλλά καλά να πάθουν οι Γάλλοι αφού 70άρηδες και πάνω λέγονται όλοι 60 και κάτι. Εβδομήντα τρία = soixante-treize (60 + 13)…
dimosioshoros said
@ 17 Costas X
Το κακό είναι με όλα τα ρήματα σε -άρω που λέμε π.χ. «όταν πάρκαρα» και εννοούμε δύο πράγματα:
όταν παρκάριζα / όταν πάρκαιρνα (sic και πάλι sic)
ή
όταν παρκάρισα / όταν πάρκαρα.
Alexis said
#18: Με τη αριθμητική λογική των Γάλλων ο 80χρονος είναι τέσσερα εικοσάχρονα παιδιά (quatre vingts)
dryhammer said
19. Κι αν έχουμε και λίγη προφορά και ακουστεί «όταν μπάρκαρα» εννοούμε 4 πράγματα (2 για «σταθμεύω το όχημα» και 2 για «επιβιβάζομαι σε πλοίο»)
Νέο Kid said
Αυτοί στις φωτογραφίες είναι Σύριοι ή Ιρακινοί. Είναι γνωστό ότι τη Μόρια την έκαψαν Αφγανοί.
dimosioshoros said
20, 21 🙂 🙂
Γς said
Και τα μεζεδάκια του Ακάρ;
https://sarantakos.wordpress.com/2020/09/11/psekas-2/#comment-677654
nikiplos1 said
Καλημέρα! Ως Αθήνη λέτε εκείνη που χαστούκισε τη Λιάνη? Υπήρξε κι αυτή υποψήφια? Μεγάλη δύναμη η τιβή τελικά.
voulagx said
#18: Αρα ενα παιδι που μολις εχει διανυσει την 1η δεκαετια της ζωης του ειναι 9 χρονων.
atheofobos said
25
Η Αθήνη Τσούνη ήταν υποψήφια με το ΛΑΟΣ και μάλιστα ως πρώτη αναπληρωματική αν το εκλογοδικείο ακύρωνε την εκλογή του υπερπατριώτη Αϊβαλιώτη ,που όμως δεν είχε υπηρετήσει στο στρατό, θα είχε γίνει βουλευτής!
ΣΠ said
Αλλά βέβαια την 80ή δεκαετία της ζωής του μονάχα ο Μαθουσάλας τη διένυσε.
Όχι μόνο. Και μερικοί άλλοι:
https://en.wikipedia.org/wiki/Genealogies_of_Genesis#Genesis_numbers
gak said
«Πόσο λερωμένη ψυχή πρέπει να έχει κάποιος για να καταφεύγει σε τέτοιες πλαστογραφίες;» Κάποιοι είναι η δουλειά τους να φτιάχνουν ψευδείς ειδησεις για να μας βάζουν να τσακωνόμαστε. Troll farm δε λέγεται αυτό
ΣΠ said
26
Όταν το είδα σκέφτηκα «ωχ, όχι πάλι».
loukretia50 said
Αναρωτιέμαι αν οι μασκοκλάστρες έχουν προσφιλείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και αν έχουν σκεφθεί ότι εκτός όλων των άλλων – που δεν υπολογίζουν προφανώς – δημιουργούν προβλήματα ΚΑΙ στα δικά τους παιδιά , όταν θα αναγκαστούν πηγαίνοντας στο σχολείο να διαχειριστούν μόνα τους μια δύσκολη κατάσταση.
Αναρωτιέμαι επίσης αν θα ήταν τόσο κουλ αν αντί για τον «αμφισβητούμενο » νεφελώδη κορονιό είχαν ν΄αντιμετωπίσουν μια μετάλλαξή του επικίνδυνη σαν τον έμπολα ή το aids.
(Παρακαλώ μη με κατηγορήσετε για τρομολαγνεία).
Θυμάστε αλήθεια εσείς οι μεγαλύτεροι την τρομαχτική φάση που ζήσαμε όταν επιβεβαιώθηκε ότι το aids απειλεί τους πάντες με φριχτό θάνατο και δεν ξέραμε ακριβώς με ποιό τρόπο μεταδίδεται?
Θυμάστε ότι τελικά τη διαφορά έκανε το πιο απλό μέσο προφύλαξης, αυτό που τόσο πολλοί δεν καταδέχονταν, εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους ανυποψίαστους συντρόφους τους?
Γιάννης Κουβάτσος said
Ναι, βρε Νικοκύρη, κακόηχο το εξαγάγει και εύηχο το εξάξει; ☺ Αλλού είναι το πλεονέκτημά του: στο ότι δεν χρειάζεται να σταματήσουμε για να το σκεφτούμε. Να εξάγει η υποτακτική ενεστώτα, να εξάξει η υποτακτική αορίστου. Ενώ για να αποφασίσουμε ανάμεσα στο να εξάγει και στο να εξαγάγει, πρέπει πρώτα να το σκεφτούμε. Και αυτό στον προφορικό λόγο είναι πρόβλημα.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Θυμάστε ότι τελικά τη διαφορά έκανε το πιο απλό μέσο προφύλαξης»
Μη τα θυμίζεις τώρα αυτά, Λουκρητία. Έχεις όρεξη να δεις την κυρα-Σούλα να χοροπηδάει πάνω σε προφυλακτικά; ☺
Γιάννης Ιατρού said
33: Αυτό που γράφεις έχει πολλές αναγνώσεις 🙂
Γ-Κ said
18.
Βρέθηκε κε δεκαετήα με ενιά χρόνια! Ενδιαφέρον…
—————-
Σχετηκά με το 5. Πολά από τα θέματα πυ αναφέρετε έχυν σηζητηθή ήδη. Γιατή δεν ανατρέχετε στης «ηκήες» αναρτήσης;
loukretia50 said
35. Μα γιατί μας στραβώνετε?
Δεν έχουμε τρόπο να προφυλαχτούμε!
Έχουμε και το «εξάξει» να μας βασανίζει και τ΄αυτιά…
————–
Ωραία η παρέα σας, αλλά πρέπει να φύγω!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Γιάννης Κουβάτσος said
34: Είναι ίδιον των μεγάλων λογοτεχνών να είναι ανοιχτοί σε πολλές αναγνώσεις. 😎
dimosioshoros said
@ 26 Voulagx
Ακριβώς! Εννέα ετών, ένδεκα μηνών και 29 ημερών, ξημερώνοντας η επομένη… 🙂
nwjsj said
Όπως τα είπε ο κ. Κουβάτσος πρώτος πρώτος! Θέλει μια ιδιαίτερη ψυχολογία για να κατεβάσει ένας τα βρακιά του δημοσίως ή να πεταχτεί μία και ν’ αρχίσει να χοροπηδάει πάνω σ’ ένα μάτσο μάσκες. Όλοι μας κρινόμαστε για τις πράξεις, τα λεγόμενα, τα γραφόμενά μας και το θεωρώ επιθυμητό και υγιές, διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως κάποιοι ελάχιστοι να προβληματιστούν και ν’ αλλάξουν λίγο ρότα. Βέβαια για τη μαντάμ αποτέτοια και το μεσιέ ξεβράκωτο δεν τρέφω ουδεμία ελπίδα, ίσως γι’ αυτό να χρειάζεται ν’ αναλάβει η σάτιρα για να επέλθει μια κάποια κάθαρση και για εμάς που δεν χρωστάμε τίποτα να βλέπουμε τα οπίσθια του μακονομάχου ή τις αλτικές ικανότητες της μασκοκλάστριας στα καλά καθούμενα.
Εδώ μια κολεξιόν με τις περιπέτειες της κυρά Σούλας:
Με κάποιες από αυτές απλά δεν μπορείς να μην γελάσεις…
Γ-Κ said
36.
Δηστηχός, μασ έβγαλαν κι άλα το μάτη, *Φράνκο, *Δουνκέρκη, *λίνγκουα *φράνκα…
Alexis said
#34: Για να μην υπάρχει αμφισημία θα έπρεπε να πει «να χοροπηδάει πάνω σε κουτιά προφυλακτικών» 😆
dimosioshoros said
@ 35 Γ-Κ
Ακριβώς, από Εννέα ετών, ξημερώνοντας η επομένη μέχρι εννέα ετών + ένδεκα μηνών + 29 ημερών, ξημερώνοντας πάλι η επομένη… Του καθενός η δική του.
Alexis said
Μην τη λέτε κυρά-Σούλα, έχω υπαρξιακό πρόβλημα…
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Εγώ θα πω κι από δω το ίδιο που είπα και κατ’ ιδίαν: «παραπίσου πα τ’ς Καλλουνής γι κάμπους» κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
19, 21 Ο πατέρας μου το ξεχώριζε: να μπαρκάρεις τ’ αυτοκίνητο, μούλεγε.
Γ-Κ said
42.
Εκτόσ από την κενύρια ορθογραφήα πυ λανσάρο εγό, λανσάρετε κι εσήσ κενύρια αρηθμητηκή. 🙂 Σεβαστή η άποψή σασ.
(Ια να ληθή κε η απορήα τησ κηρήασ Λυκρητήας…)
faltsos said
12. Αθεόφοβε σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να διαβάσω το εξαιρετικό άρθρο του κ. Φιλιππίδη περί ανορθολογισμού.
Στο 15 όμως λίγο προβληματίζομαι. Άλλο να συζητάμε για κοινά καθημερινά αδικήματα, όπου είδαμε βουλευτές να καλύπτονται από την ασυλία ακόμη και για τροχαίες παραβάσεις. Ή το λάδωμα και οι κάθε είδους προμήθειες, να βαπτίζονται άσκηση υπουργικών καθηκόντων. Στην περίπτωση Πολάκη, αν δεν κάνω λάθος έχουμε να κάνουμε με ομιλία στο κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει διαφορά;
(το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι οι περισσότεροι θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι είμαι οπαδός του Πολάκη)
dimosioshoros said
@ 45 Γ-Κ
Όχι καλέ, τι αριθμητική; Είναι η Δημογραφία του β΄εξαμήνου. Κάθε πενταετής κοόρτη μοιάζει έτσι περίεργη 0-4, 5-9, … 30-34, … 70-74 κ.λπ.
dimosioshoros said
Από το «Πολάκης» βγαίνουν και λέξεις. «Πολακιστάν» και «πολακίζω» στις ψηφοφορίες της Βουλής.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Η ερώτηση «πόσο λερωμένη ψυχή πρέπει να έχει κάποιος για να καταφεύγει σε τέτοιες πλαστογραφίες;» τείνω να πιστέψω ότι επιδέχεται διαφόρων βαθμών (=στάθμης, ποσότητας) απαντήσεις. Βεβαίως, κάθε κατασκευασμένη είδηση ή φωτογραφία είναι απεχθής αλλά άλλο πράγμα είναι λχ να πετάει από κάποια απόσταση -ας πούμε, ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- γυάλινο μπουκάλι σε κάδο κι εγώ να φωτοσοπιάζω την φωτογραφία και να την κάνω να φαίνεται πως το πετάει εναντίον αστυνομικών κι άλλο να φωτοσοπιάζω μιά φωτογραφία (ομοίως μετανάστη αραβικής καταγωγής) που έχει βάλει φωτιά σε καταυλισμό που τον φιλοξενεί (ομοίως σαν την περίπτωση της Μόριας) και μάλιστα, να πανηγυρίζει και να φωτογραφίζεται καμαρώνοντας, που, όμως, το διέπραξε σε προγενέστερο χρόνο και σε άλλον τόπο..
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
44 β
Δε βαριέσαι, εγώ μάταια προσπάθησα να πείσω τον δικό μου πως το πλήκτρο του κομπιούτερ προφέρεται enter και όχι eder, πως πρόκειται για καταχώριση δεδομένων και όχι για παρασκευή κοκορετσιού.
Γ-Κ said
50.
«το πλήκτρο του κομπιούτερ προφέρεται enter και όχι eder,»
Σε πια γλόσα;
(Όποσ θά ‘λεγαν η μαθηματηκή, κάθε συνάρτηση λήνετε σε σηγκεκριμένο «πεδήο ορησμύ».)
Γιάννης Κουβάτσος said
49:Γιατί είναι εξαπάτηση των αναγνωστών, Γιώργο. Γιατί παίρνεις μια παρόμοια φωτογραφία και την πλασάρεις σαν γνήσια. Όταν το κάνουν αυτό τα κανάλια, υποχρεούνται να αναγράφουν στην οθόνη ότι πρόκειται για βίντεο αρχείου. Το διαδίκτυο πότε θα αποκτήσει κανόνες, οι χρήστες του πότε θα υποχρεωθούν να σέβονται τους νόμους που ισχύουν στην πραγματική ζωή και ποιος θα τους το επιβάλει αυτό;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
51 Σε γλόσα μπαμπά Μπηλ Γκέητς.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
49, 52
Το ίδιο έγινε, χωρίς φωτοσοπιά, με τις γιαγιάδες και τα ΑΤΜ στη Ν. Αφρική, που το πρώτο φλέμα τις πάσαρε για αθηναϊκές, χαϊδεύοντας και προμοτάροντας τη ΧΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΑΛΟΣ said
52: Εξεζητημένα θα μπορούσα να πω, πως κάθε φωτογραφία είναι απάτη. Η αληθοφάνεια της είναι ψευδαίσθηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΑΛΟΣ said
49: Ούτως ή άλλως η φωτογραφία είναι ψευδαίσθηση της πραγματικότητας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΑΛΟΣ said
Συγνώμη που έγραψα 2 φορές το ίδιο.
atheofobos said
46
Ο Κουρτάκης είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή σε βάρος του Πολάκη όχι για ομιλία του στο κοινοβούλιο, αλλά γιατί είχε γράψει σε ανάρτησή του ότι ο δημοσιογράφος και τοπικοί σουπερμακετάδες είχαν ρίξει λεφτά για να μην βγει βουλευτής.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Εξαπάτηση είναι, κι αυτό είπα, Γιάννη, «Κάθε κατασκευασμένη είδηση ή φωτογραφία είναι απεχθής», και βέβαια, έχεις απόλυτο δίκο στο να ζητάς έλεγχο αυτής της διαδικτυακής αλητείας. Αλλά -από τα παραδείγματα που ανέφερα- μη μου πεις ότι θα σου προκαλούσαν την ίδια οργή οι δύο παραποιήσεις!..
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@49. Αυτό, είναι άλλος λογαριασμός/ άλλης τάξεως συζήτηση.. 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@(Ενοούσα το 56). Αυτό, είναι άλλος λογαριασμός/ άλλης τάξεως συζήτηση.. 🙂
Γ-Κ said
53.
Σοστά.
Σε γλόσα μπαμπά Μπηλ Γκέητς προφέρετε «enter».
Σε γλόσα μπαμπά δηκύ μυ προφέρετε «eder» ή «ender».
Σε γλόσα μπαμπά Λυή Παστέρ μπορή να προφέρετε κάποσ σαν «εntέγ».
Σε γλόσα μπαμπά φον Γκέτε μπορή να προφέρετε κάποσ σαν «έntα» (με τον σχετηκό λαρηγκησμό πρην το αρχηκό φονήεν).
Σε γλόσα μπαμπά Τζηγκόρο Κάνο (πύ τον θημήθηκα!) μπορή να προφέρετε κάποσ σαν «enteru».
Εξαρτάτε από τη γλόσα τησ φράσησ.
faltsos said
52 Κανόνες υπάρχουν στο διαδίκτυο. Απλά είναι πολλοί που τους αγνοούν, δεν τους τηρούν – δεν είναι νόμοι. Για τους νόμους υπάρχουν κράτος, κυβέρνηση, βουλή. Υπάρχει νομοθεσία που καλύπτει ΜΜΕ, αλλά αφήνει απέξω το διαδίκτυο. Ξέρω υπάρχει πρόβλημα γιατί ένας δικτυακός τόπος μπορεί να έχει έδρα ένα εξωτικό νησί και να μην υπόκειται σε κανέναν νόμο, αλλά ας ξεκινούσαν από κάπου και συζητάμε τις ειδικές περιπτώσεις.
Πάντως είτε με νόμους, είτε με τους άτυπους κανόνες που ισχύουν έτσι κι αλλιώς, υπάρχει πάντα και η ευθύνη του αναγνώστη. Καταλήγουμε άλλη μια φορά στην Παιδεία
Stazybο Hοrn said
Στο «έχουμε εξάγει» το ψέμα είναι στο πρώτο πληθυντικό. Ποιοι έχουμε εξαγάγει ακριβώς; Αν το πρώτο πληθυντικό είναι η Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία, τι ακριβώς εξάγουμε και κερδίζουμε από αυτούς;
Marshall, Wharton Researchers Team with Entrepreneurs and Policy Makers to Help Reopen Greek Economy
Θα ξαναβάλω τη γεμάτη θράσος άποψή μου, και θα πρέπει μάλλον να διευρύνω το «κομπιουτεράδες» να συμπεριλάβω και οικονομολόγους -αναμενόμενο…:
Αγγελος said
Costa X (17), δεν είναι το ίδιο. Το ρήμα ‘περιμένω’, για άγνωστους και μυστηριώδεις λόγους, ΔΕΝ έχει αοριστικό θέμα (ενώ και το απλό ‘μένω’ και το λόγιο συνώνυμο ‘αναμένω’ έχουν): δεν λέμε «έχω περιμείνει», διότι δεν λέμε «περίμεινα». Ομοίως δεν λέμε «είχε πρέψει», διότι δεν λέμε «έπρεψε» (ενώ λέμε «διέπρεψε»!). Αντιθέτως, τα ‘εξάγω, παράγω’ κλπ. έχουν αόριστο, ανώμαλο βέβαια, οπότε εύλογο είναι από κει να σχηματίσουν και τον παρακείμενο.
Αγγελος said
Το παιδί των εννιά ή εννιάμιση χρονών διανύει ακόμα την πρώτη δεκαετία της ζωής του. Στη δεύτερη μπαίνει αφού κλείσει τα δέκα.
faltsos said
58 Τότε φαίνεται να έχεις δίκιο.
Δεν θυμόμουν την ιστορία και έμεινα στο απόσπασμα από την ομιλία που έβαλε ο Νικοκύρης: «Εάν φτάσουμε στο σημείο … και δεν μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα τις θέσεις μας και απόψεις μας, ούτε από αυτό το βήμα, τότε όχι μόνο θα έχουν φαλκιδευτεί τα δικαιώματα μας ως βουλευτές, αλλά έχουμε και ζήτημα για το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.»
Αφού πρόκειται για ανάρτηση στο Φέισμπουκ , θα μπορούσε ο Π. να πάει στα δικαστήρια και να αποδείξει ότι αυτά που έγραψε ήταν σωστά. Αν δεν είχε στοιχεία και απλά τα υποψιάζονταν, τότε κακώς τα έγραψε. Απλά πράγματα που ισχύουν για όλους.
Πέπε said
> > Παρεμπιπτόντως, ήδη από χτες θα προσέξατε ότι χρησιμοποιώ (και) τον όρο «κορονιός» αντί «κορονοϊός», που τον βρίσκω ελκυστικό μια και αποφεύγει τη χασμωδία (όταν προφέρεται)
Μπαρμπούτσαλα. Μια χαρά είναι η χασμωδία στα νέα ελληνικά. Πρόκειται για μια γλώσσα που δεν την παίρνει να ισχυρίζεται ότι αποφεύγει τις χασμωδίες. Να μετρήσουμε χασμωδίες στο κείμενό σου, Νίκο;
Και τέλος πάντων, αν κανέναν πραγματικά τον ενοχλεί το φαινόμενο της χασμωδίας, τότε στη συγκεκριμένη περίπτωση του φταίει η λέξη «ιός». Οπότε μπορεί μια χαρά να λέει Κόβιντ, που έτσι κι αλλιώς έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος έναντι του κορονοϊού.
Κατά τα άλλα αυτή τη συστηματική προτίμηση σε ό,τι είναι αντιγραμματικό, λάθος, ασύντακτο, προερχόμενο από ομιλητές που δεν έχουν κανένα συνειδητό λόγο να το προτιμούν αλλά απλώς έτσι νομίζουν ότι είναι, τη βρίσκω τουλάχιστον εκκεντρική.
f kar said
αριστούργημα
(βρείτε το λάθος)
dimosioshoros said
@ 66 Άγγελος
Όπως και το παιδί των 7 μηνών διανύει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Απλά συμβολίζεται «0», εννοώντας (πιστεύω) «1 μη συμπληρωμένο».
Χαρούλα said
Εγώ ως …προπολεμικιά, αρνούμαι να ασχολούμαι με τα σόσιαλ τα μύδια. Είναι σαν τις παλιές πλατείες των χωριών. Κουτσομπολεύουν, πειράζουν τον τρελλό, έχουν άποψη για όλα και στο τέλος παρεμβαίνει και ο «κομματάρχης» υπόγεια και καταλήγουν σε αυτό που θα ψηφίσουν. Εμένα δεν μΕ αρέσει!
Κυρία Σούλα; Πόθεν; Μιά κυρία Σούλα έγινε διάσημη(από σοβαρούς και για σοβαρό λόγο) το 2012. Η άλλη Σούλα(αγαπημένη) ήταν Σενιόρα κατά Καπουτζίδη.
Γ-Κ said
Όταν ήμυνα μηκρός κε τα μπέρδεβα (όποσ όλα τα πιτσηρήκια), η μητέρα μυ μύ εξηγύσε: Ήσε εφτά χρόνόν. Δηλαδή, έχησ κλήση τα έξη κε «περπατάσ» στα εφτά.
Πρην κλήσο έναν χρόνο ζοήσ δεν θα μπορύσε βέβεα να γήνη τέτια σηζήτηση, αλά στην ηποθετηκή περήπτοση πυ θα γηνόταν, θα μυ έλεγε: Ήσε ενόσ χρόνυ, δηλαδή δεν έχησ κλήση κανέναν κε περπατάσ στον έναν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Όμως θα επανέρχεται (ίσως) όπως πχ και ο γυμνόκωλος μακονομάχος
ή ο σικ κυριούλης με το κρασί στο κολονάτο (πώς να τον λένε εκείνον;)
32 >>(«έχουμε εξάγει») στον προφορικό λόγο είναι πρόβλημα
αλλά στου ΠΘ ήταν γραπτό
50 χμ, έντερ ε;
κι εσύ τάνκερ και Δουνκέρκη λες …χτηνωδώς! 🙂
Γ-Κ said
Εδό ο άλοσ λέη (κε γράφη) «πανκυκλαδικός»…
Theo said
@69:
Ένα σημερινό σχόλιο του Χρήστου Νάτση:
Αυτή η φωτό είναι υπέροχη. Δεν είναι μόνο τα βιβλία με τις κορδέλες. Δεν είναι η κατά μόνας χρήση μάσκας, δεν είναι καν η λάθος τοποθέτηση των κομματιών πάνω στη σκακιέρα, αλλά αυτή η βαθιά περισυλλογή πάνω στην αρχική θέση όταν παίζεις και δεύτερος και χωρίς αντίπαλο. Εκτός και αν πρόκειται για λεπτομέρεια από τον μεγάλο πίνακα “Tο Σιμουλτανέ του Κυριάκου”.
(Το λάθος είναι ότι τα πιόνια είναι τοποθετημένα στη γραμμή των αριθμών, όχι των γραμμάτων.)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Καταδίκη των ΗΠΑ για την δηλητηρίαση Ναβάλνι».
Αμφίσημος ο τίτλος, και σε πρώτη ανάγνωση,
Ευθέως ανάλογος κι ετούτος ο τίτλος :
Στη Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ψεύτικες αφίσες
efsyn.gr 08.09.2020, 14:39
«Άγνωστοι έφτιαξαν πλαστές αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν καλεί σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ του Άχμετ Βακάς που κακοποίησε τη νεαρή Μυρτώ το 2012 στην Πάρο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ληστεία, 18 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 18 χρόνια για βιασμό και 3 μήνες για παράνομη εργασία. …»
Και τις αναπαρήγαγαν βεβαίως τα τρόλια
(και μετά ανασκεύαζαν. Η σκορπισμένη βρωμιά τους πώς να μαζευτεί όμως; -η δουλίτσα έγινε) :
Άκου «με την βεβαιότητα ότι οι προκείμενες 2 αφίσες είναι αναντίρρητα γνήσιες» !!
Ασιχτίρ βρικόλακες!
Nestanaios said
Είμαστε τυχεροί που δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό όπως το παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ για δικούς τους λόγους που μόνον αυτοί ξέρουν και ο πρόεδρος Τράμπ. Αν υπήρχε κάτι, όχι μια αλλά ούτε δύο ούτε δέκα δύο μάσκες δεν θα μας έσωζαν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Φλασιά από το παραπάνω:
Μην κάνει κανείς κανα αστείο αυτές τις μέρες (και τις επόμενες – βλ. 7 Οκτώβρη) που είναι μέρες Παύλου Φύσσα και μερεμετίσει αφίσα που να καλεί τους ΝουΔίτες στις εκδηλώσεις!
Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η (επίσημη) θέση τους 😦
dimosioshoros said
@ 72 Γ-Κ said
Η σεβασμία κυρία μητέρας σας περί της ορθοφροσύνης της οποίας δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία δεν θα σας έλεγε: «Ήσε ενόσ χρόνυ, δηλαδή δεν έχησ κλήση κανέναν κε περπατάσ στον έναν» αλλά «Ήσε μηδενός χρόνου, δηλαδή δεν έχησ, μετά καραμπινάτης βεβεότητοσ, κλήση κανέναν κε περπατάσ στον έναν». Και θα σας έδινε και ένα φιλάκι.
ΓΤ said
@73
«κυριούλης με Aperol στο κολονάτο»
Είναι ο αρχιτέκτων Δημήτρης Βαμβακάρης
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
>>…σε έναν υπερπληθυσμένο χώρο στο νησί…
Απόπειρες μονολεκτικής εναλλακτικής:
– υπερκορεσμένο;
– υπερφορτωμένο;
– υπερκατειλημμένο;
– υπερπληθή;
– πολυπληθέστατο;
Χμμ…;; Μάλλον, όχι, ε!
– Η μασκοκλάστρια «κυρά-Λητώ» (μου άρεσε… 🙂 ), λίγο να το επιδιώξει, θα βρεθεί σίγουρα υποψήφια σε ’’πατριωτικό’’-ψεκασμένο κόμμα.
Nestanaios said
Για όσους δεν ξέρουν.
Το θέμα είναι «λετο». Γίνεται επέκταση το «ε» σε «η» (συνήθεια Αθηναίων) και έχουμε ένα θέμα «λητο».
Αυτό το θέμα, αν θέλουμε να το κάνουμε όνομα προσθέτουμε πτωτική κατάληξη. Αν θέλουμε να το κάνουμε ρήμα προσθέτουμε ρηματικές καταλήξεις. Εδώ είναι πολύ εύκολο για κάποιον «έξυπνο» να πρωτοτυπήσει.
Η πτωτική κατάληξη της ονομαστικής ενικής είναι το «ς». Έχουμε και πολλές άλλες αργότερα. Μια άλλη είναι το «α». Τις υπόλοιπες τις ξέρετε. Στην περίπτωση του «α» έχουμε Λητόα, Λητόας και μετά το πάθος έχουμε Λητώ, Λητούς. Στο Λητώ Λητούς μπορούμε να φθάσουμε και από την ς πτωτική. Λητο-ς, Λητο-ος. Στην ονομαστική αποβάλλεται το «ς» και εκτείνεται το «ο» και στην γενική κράεται το διπλό «ο» σε «ου» για να έχουμε η Λητώ της Λητούς. Εγώ θα το προτιμούσα η Λητώ της Λητώς επειδή τα δύο όμικρον μας επιφέρουν «ω» και όχι «ου». Επομένως η Λητώ της Λητως και ακόμα καλλίτερα η Λετώ της λετώς. Και πάρα πολλά άλλα.
Ποιο είναι το σωστό; Το σωστό είναι αυτό που ξέρουμε να το λιανίσουμε (ετυμολογήσουμε).
Stazybο Hοrn said
70: Βγαίνοντας απ’ την κοιλιά της μάνας σου, διανύεις ήδη πλέον την 1η μέρα, την 1η εβδομάδα, τον 1ο μήνα, τον 1ο χρόνο της ζωής σου. Με το σφύριγμα της έναρξης του ματς από τον διαιτητή, διανύεται ήδη το 1ο λεπτό του αγώνα. Ένα καλάθι ή γκολ στο 00:13 μπαίνει στο 1ο λεπτό, δεν υπάρχει 0ο λεπτό, μόνο στιγμή 0, στο σφύριγμα της έναρξης. Ένα γκολ στο 42:01, έχει μπει στο 43ο λεπτό, ένα στο 42:00 ακριβώς, στο 42ο λεπτό.
Τάχουμε πει και ξαναπεί…
Γ-Κ said
79.
(Επιστρέφω στην επίσημη ορθογραφία για να βρούμε την άκρη):
Είσαι εφτά χρονών. Δηλαδή, έχεις κλείσει τα έξι και «περπατάς» στα εφτά.
Είσαι έξι χρονών. Δηλαδή, έχεις κλείσει τα πέντε και «περπατάς» στα έξι.
Είσαι πέντε χρονών. Δηλαδή, έχεις κλείσει τα τέσσερα και «περπατάς» στα πέντε.
Είσαι τεσσάρων χρονών. Δηλαδή, έχεις κλείσει τα τρία και «περπατάς» στα τέσσερα.
Είσαι τριών χρονών. Δηλαδή, έχεις κλείσει τα δύο και «περπατάς» στα τρία.
Είσαι δύο χρονών. Δηλαδή, έχεις κλείσει τον έναν και «περπατάς» στα δύο.
Είσαι ενός χρόνου. Δηλαδή, δεν έχεις κλείσει κανέναν (ή έχεις κλείσει μηδέν) και «περπατάς» στον έναν.
Η μακαρίτισσα η μητέρα μου έτσι θα το έθετε.
Εσείς μπορεί να έχετε άλλη άποψη, πράγμα που σέβομαι.
voulagx said
#70: « Απλά συμβολίζεται «0», εννοώντας (πιστεύω) «1 μη συμπληρωμένο».
Αυτο ειναι το λαθος σου, συμβολιζεται με 1 γιατι ειναι το πρωτο έτος.
Stazybο Hοrn said
> Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η (επίσημη) θέση τους (78)
«Αφήνουμε τη δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να επιτελέσει το έργο της»
voulagx said
#81: Η πρώτη πληθύσμωση του νέου στρατοπέδου έγινε το Μάιο του 1939, όταν μεταφέρθηκαν σε αυτό περίπου 900 κρατούμενες από το προς εγκατάλειψη στρατόπεδο του Λίχτενμπουργκ.
Αφου υπαρχει το ουσιαστικο «πληθυσμωση», μηπως μπορουμε να φτιαξουμε ρημα «πληθυσμωνω» «και «πληθυσμωνομαι»;
Θρασύμαχος said
#24 «τα μεζεδάκια του Ακάρ»: αν και δεν πρόκειται για μεζέ με την εδώ εν χρήσει έννοια του λάθους, η δήλωση Ακάρ «η Ελλάδα να σωπάσει για να μη γίνει μεζές» https://www.iefimerida.gr/kosmos/apisteyti-dilosi-akar-ellines-bgalte-skasmo-mezes ενδιαφέρει στο πρωτότυπό της καθώς επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη ετυμολογική προέλευση του μεζέ: «Komşumuz Yunanistan’ın bazı ülkelerin menfaatleri uğruna kendini kullandırmamasını, bu uğurda MEZE olmamasını şiddetle tavsiye ediyoruz» https://twitter.com/AACanli/status/1304465664137195523?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1304465664137195523%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2F
Μιχάλης Νικολάου said
… φωτογραφία, … με φόντο τις φωτιές.
… είναι φωτοσοπημένη, …
Το λες και φωτιοσόπ
dimosioshoros said
@ 83 Stazybο Hοrn
» 1η μέρα, την 1η εβδομάδα, τον 1ο μήνα, τον 1ο χρόνο της ζωής σου.»
Ναι, σωστά όλα, αλλά αυτά συμβολίζονται στη Δημογραφία με τη χρήση του μηδενός:
0η μέρα, την 0η εβδομάδα, τον 0ο μήνα, τον 0ο χρόνο της ζωής σου.
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «1».
Γ-Κ said
Αυτή η συζήτηση μου αρέσει για έναν προσωπικό λόγο. Κάποτε δούλευα σε ένα γυμναστήριο και δίπλα υπήρχε αίθουσα ρυθμικής. Νωρίς το απόγευμα ήταν οι μικρές, προς το βράδυ οι μεγαλύτερες.
Οι γονείς που ερχόντουσαν να πάρουν τα παιδιά τους, έφερναν μαζί και τα αδέρφια τους. Στη διάρκεια της αναμονής οι πιτσιρίκες είχαν περιέργεια να δουν την αίθουσα με τους διαδρόμους και τα βάρη. (Τα αγόρια προτιμούσαν να παίζουν ποδόσφαιρο στο προαύλιο.)
Αν υπήρχε χρόνος, πιάναμε κουβέντα (τα παιδιά είναι πάντα αξιαγάπητα).
Πώς σε λενε; Ήρθατε να πάρετε την αδερφή σου; Πώς τη λένε; Πας σχολείο; Σε ποια τάξη; Πόσων χρονών είσαι;
Στην τελευταία ερώτηση οι πιο μικρές κολλάγανε. (Ειδικά αν δεν είχαν πάει σχολείο.) Τρέχανε να ρωτήσουν τους γονείς τους και… κάποιες τους έσερναν μέσα για να μου εξηγήσουν αυτοί πόσων χρονών είναι, γιατί αυτές τα μπέρδευαν! 🙂
Μαρία said
86
Είδες τι έπαθε ο Γιούρη;
ΓΤ said
87@
Μπροστάρικο στη γλωσσική πρωτοπορία, το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί ήδη από το 2013 την «πληθύσμωση»
Δείτε το έγγραφο, στη δεύτερη σελίδα του, αράδα 10 από τέλος
Click to access EgkikliosPilotikisEfarmogis.pdf
dimosioshoros said
Δεν πάει να πούμε «υπερσυνωστισμένο» ή «πολύ συνωστισμένο» ή «εξαιρετικά συνωστισμένο» ή «ασφυκτικά συνωστισμένο»;
dimosioshoros said
@ 84 Γ-Κ
Δεν έχω άποψη. Μεταφέρω πιστά τα όσα λένε τα βιβλία δημογραφίας. 🙂
Κορονοσχολικά μεζεδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα, άρα σχολικά τα μεζεδάκια μας. Ανοίγουν κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του κορονιού, άρα κορονοσχολικά. Κι έτσι, βρήκαμε τίτλο για το σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο. Παρεμπιπτόντως, ήδη από χτες θα προσέξατε ότι χρησιμοποιώ (και) τον όρο “κορονιός” αντί “κορονοϊός”, που τον βρίσκω ελκυστικό μια και αποφεύγει τη χασμωδία (όταν προφέρεται)… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/09/12/meze-444/ […]
Stazybο Hοrn said
90: Το μηδέν είναι μόνο στιγμή. Δεν υπάρχει τακτικό επίθετο «μηδενικός». Και για τους συμβολισμούς, που λέτε, το διάστημα (0,ν] είναι ανοικτό από αριστερά: για i μεγαλύτερο του 0 και μικρότερο ή ίσο του ν.
voulagx said
#93: Κι εγω σε δημοσιο εγγραφο την πρωτοειδα, μαλλον ειναι ορος της πληροφορικης, αλλα αναρωτιεμαι ο ορος «πλήρωση» δεν ειναι ικανοποιητικος;
Γ-Κ said
Αγαπητέ κ. dimosioshoros, κάποια πράγματα έχουν συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής. Στην Ανατομία λέμε «άνω και κάτω άκρο», στην καθημερινή γλώσσα «χέρι και πόδι».
Στην Ανατομία λέμε «τα δύο σφυρά», αλλά στην καθημερινή γλώσσα λέμε «ο αστράγαλος». Από επιστημονική άποψη, ο αστράγαλος είναι ένα κόκκαλο που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο σφυρά και πάνω από τη φτέρνα (επίσης κόκκαλο) και δεν φαίνεται. Ακόμα και να τον ψηλαφίσει κανείς είναι κάπως περίπλοκο.
Λέμε τη γωνία του χεριού «αγκωνα», ενώ είναι το «ωλέκρανο». «Αγκώνας» είναι η άρθρωση του βραχιονίου με την ωλένη (και συγκεκριμένα με την άκρη της ωλένης, το ωλέκρανο.)
Κλπ…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
18 Βάσει του ρεπορτάζ είναι 80χρονος όμως
32 Και αυτό
39 Κι εγώ γέλασα με τη σειρά αυτή, στο τέλος γελούσα συνεχώς
49-52 Εγώ πάντως δεν βλέπω διαφορά. Παίρνει επεισόδια που γίνανε σε άλλη χώρα, σε άλλο τόπο και από άλλους ανθρώπους και τα μεταφέρει στην Ελλάδα και σήμερα. Απαράδεκτο είναι.
54 Εμ!
66 Κι εγώ έτσι λέω
69 Το κάτω δεξιά τετράγωνο, αλλά από πού είναι;
83 Kαι θα τα ξαναπούμε
Πέπε said
@84 κλπ.:
Αυτό το πρόβλημα, πώς διατυπώνει κανείς την ηλικία του σωστά και κατανοητά, το συναντώ συνέχεια. Αλλά δε νομίζω να το συναντούσα ανέκαθεν. Μου φαίνεται ότι από κάποια στιγμή και μετά (δεν μπορώ να την προσδιορίσω) οι άνθρωποι άρχισαν να μπερδεύονται και να ψάχνουν ακριβέστερες διατυπώσεις.
Πάντως εγώ σε παιδιά που τα χάνουν με την ερώτηση λέω «τελευταία φορά πόσα κεράκια έσβησες;»
Theo said
@101, κα:
Όταν ήμουν μικρός, βιαζόμουν να μεγαλώσω, κι αν ήμουν 7 χρόνων και μιας μέρας έλεγα πως ήμουν οχτώ. Μετά τα τριάντα δεν ήθελα να φαίνομαι και πολύ μεγάλος, κι έλεγα 32, αν ήμουν 32 χρόνων, 11 μηνών και κάποιων ημερών. Τώρα προσπαθώ να βρω χρυσή τομή και να λέω 65, αν είμαι 64 και περισσότερους από έξι μήνες 🙂
dryhammer said
101. >«τελευταία φορά πόσα κεράκια έσβησες;»
Ένα. Με αριθμό. (Εκείνα… Σ’ εμένα βάλανε δίπλα στο cupcake ένα μανουάλι με άμμο)
Γ-Κ said
Νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει, αλλά δεν πειράζει. Κάποτε μου έπεσε η μοτοσυκλέτα και έσπασε το αριστερό χερούλι του φρένου. Πήγα τσούκου-τσούκου στο συνεργείο της γειτονιάς:
_ Καλώς τον. Τι έχουμε;
_ Κάταγμα αριστερής μανέτας.
_ Και τι θέλεις από μένα;
_ Ανάταξη κατάγματος…
nikiplos said
69@ Δύο λάθη φυσικά στην εικόνα. Το πρώτο είναι το στήσιμο στο σκάκι, το δεύτερο είναι ότι στο θρανίο θα έπρεπε να προβλέπεται θέση για έναν μόνο μαθητή και όχι για δύο μαζί.
venios said
69 Το άσπρο τετραγωνάκι στη δεξιά γωνία όπως το βλέπει ο σκακιστής
Πέπε said
@105:
Εμείς κανονικά δυο-δυο καθόμαστε. Και πάλι γεμίζουμε τον χώρο. Στα τμήματα με ζυγό αριθμό μαθητών δεν υπάρχει χώρος να μπουν θρανία ούτε για ένα σπασμένο ζευγάρι.
Ένας-ένας μόνο αν σπάγαν τα τμήματα στα δύο, και βρίσκονταν αίθουσες και εκπαιδευτικοί 2Χ του σημερινού αποθέματος.
Ή αν εφαρμοζόταν το κόλπο που γίνεται σε μια ιστορία του Έντε, αίθουσες μικρές απ’ έξω και μεγάλες από μέσα. Στην ιστορία ήταν ένα αυτοκίνητο: απ’ έξω Φίατ 500ράκι, από μέσα είχε διαδρόμους, δωμάτια, κουζίνα και …γκαράζ για αν μην ψάχνεις παρκάρισμα!
ΓΤ said
69@
Επιπλέον, και όταν διαταχθούν σωστά τα κομμάτια, βασιλιάς και βασίλισσα πρέπει να αντιμετατεθούν.
nikiplos said
Αλήθεια οι Τουρκομαθείς του ιστολογίου, καρά-Τεπέ σημαίνει μαύρο βουνό, όπως λένε στο κανάλι? (γιατί σήμερα έχουν γίνει ένα και παίζουν μόνο Domani).
Δεν είναι καρά-Νταγί το μαυροβούνι?
Μαρία said
100
Απο πού είναι; Απ’ το ΑΠΕ π.χ. https://www.makthes.gr/n-kerameos-apo-thessaloniki-ola-einai-etoima-gia-to-proto-koydoyni-310297
Μαρία said
109
Τεπέ είναι ο λόφος.
sarant said
109-111 Είδα μία που παρακαλούσε τον Άδωνη να επιληφθεί, να μην το λένε πια Καρά Τεπέ
dryhammer said
107. Οι νέες σχολικές αίθουσες (σε πάνε και εκδρομή άμα λάχει)
dryhammer said
112. Από τούδε και στο εξής «Μέλας Γήλοφος»
dimosioshoros said
@ 97 Stazybο Hοrn
«Το μηδέν είναι μόνο στιγμή». «Δεν υπάρχει τακτικό επίθετο «μηδενικός»».
Δυστυχώς όχι. Η πρώτη πενταετής δημογραφική κοόρτη (0 – 5) έχει οριστεί με (προφανώς) πέντε διαστήματα που έχουν ετήσια διάρκεια: 0, 1, 2, 3, 4. Το έτος μηδέν έχει διάρκεια 12 μηνών.
Γ-Κ said
Είναι εξακριβωμένο ότι το Καρά Τεπέ είναι χωμάτινος λόφος; Αν είναι πέτρινος, δεν μπορεί να ονομαστεί «γήλοφος». 😉
dimosioshoros said
@ 100 Sarant
Ε… Νίκο μου, τότε 9η δεκαετία του. 🙂
Αιμ said
Κάθε χρόνο αναμένω τη νέα εκδοτική παραγωγή σχεδόν με παιδιόθεν αδημονία.
Αν το «με» μπει μετά το «παιδιόθεν» δεν ακούγεται άσχημα :
Κάθε χρόνο αναμένω τη νέα εκδοτική παραγωγή σχεδόν παιδιόθεν με αδημονία.
Απλό λαθάκι μου φαίνεται, ίσως και «τυπογραφικό «
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
118
Σχεδόν παιδιόθεν με αδημονία?
Πολύ διαβαστερό έμβρυο 🙂
dimosioshoros said
@ 84 Γ-Κ
Είσαι ενός χρόνου. Δηλαδή, δεν έχεις κλείσει κανέναν (ή έχεις κλείσει μηδέν) και «περπατάς» στον έναν.
Ε… αυτό στη Δημογραφία το λέμε «μηδέν».
Κάθε συμπάθεια για τη μητέρα σας.
Καληνυχτίζω.
avadista said
Εσείς που μετράτε καλά τα χρόνια, για βοηθήστε και εδώ:
geobartz said
«…κλείνω με δυο φέικ φωτογραφίες που μόλυναν χτες το ελληνικό Τουίτερ και που παρουσίαζαν, υποτίθεται, μετανάστες να καίνε τη Μόρια και να χαίρονται…. Πόσο λερωμένη ψυχή πρέπει να έχει κάποιος για να καταφεύγει σε τέτοιες πλαστογραφίες»;
# Νοικοκύρη, πότερον το μείζον;; Η «φωτοσουπιά» ή το ΕΓΚΛΗΜΑ του εμπρησμού εκ προμελέτης, το οποίο κατά πάσαν …βεβαιότητα προκάλεσαν κάποιοι λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες που …δεν θέλουμε να τους ξέρουμε;; Ποιοι έχουν πιο «λερωμένη ψυχή»;; Οι «φωτοσουπιούντες» ή οι εμπρηστές;;;
aerosol said
#49
Όταν με φιλοξενεί κάποιος δεν έτυχε ποτέ να βρεθώ με έλλειψη πόσιμου νερού, επαρκούς τροφής, στοιχειώδους καθαριότητας, ελευθερίας κινήσεων. Κανείς δε με φιλοξένησε να κοιμηθώ στις λάσπες, σε άθλιες συνθήκες υγειινής. Έστω (για να μην πιάσω τα περίεργα και βγούμε εκτός θέματος) που όλα αυτά είναι αναγκαία να γίνουν με τους πρόσφυγες. Δεν είναι, αλλά… έστω. Αυτό δεν είναι φιλοξενία, απλά χρησιμοποιούμε έναν όρο που λέει το ξύδι γλυκάδι. Κάποιος θα μπορούσε να το πει εγκλεισμό. Το οποίο είναι πιο ακριβές. Αναγκαίο; ξαναρωτάω. Έστω, λέω, αλλά μην προσποιούμαστε τους καλούς καγαθούς οικοδεσπότες, κανείς μας δεν θα ήθελε τέτοιου είδους «φιλοξενία» ούτε για μια μέρα. Ο όρος είναι απατηλός. Τους μαντρώνουμε γιατί η Ευρώπη δεν θέλει να μπουν πιο μέσα κι έχουμε αναλάβει το ρόλο του μαντρόσκυλου.
«το διέπραξε σε προγενέστερο χρόνο και σε άλλον τόπο»
Εδώ έχουμε την θεώρηση πως εκατομμύρια μουσουλμάνοι πρόσφυγες μέσα στα χρόνια είναι ένα άτομο. Την θεωρία της (πολύ!) συλλογικής ευθύνης. Αν ένας πριν κάτι χρόνια έκανε το κακό κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα από εμάς -υπό συνθήκες που δεν γνωρίζω και εικάζω πως δεν γνωρίζεις- τότε κάποιοι άλλοι, εδώ, σήμερα, είναι υπεύθυνοι επειδή μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία ανθρώπου, που μετρά μιλλιούνια.
Συνεπώς αν κάποιος συμπατριώτης μας έσφαξε πρόπερσι τη γυναίκα του στο Καρπενήσι, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο του λέγειν, το έγκλημα το διέπραξες εσύ «σε προγενέστερο χρόνο και σε άλλον τόπο»; Είστε και οι δυο Έλληνες, Χριστιανοί, άντρες, λευκοί… Πολύ περισσότερες ομοιότητες από τους δυο πρόσφυγες, που πιθανότατα να είχαν άλλη χώρα καταγωγής. Ή το διέπραξα εξίσου εγώ -δεν κάνω επίθεση, την λογική παρατηρώ. Είμαστε δολοφόνοι και οι δυο.
Πάντως θα απαντήσω:
Ο Συριζοβουλευτής έχει όνομα, αναγνωρισιμότητα και φωνή στα Μέσα. Η φωτοσοπιά θα γίνει ευκολότερα αντιληπτή και θα έχει τη δυνατότητα να την ανατρέψει ο ίδιος -λογικά θα στηρίξει την αλήθεια και το κόμμα του, ίσως ακόμα και πολιτικοί άλλου χώρου. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε την εξάπλωση του θυμού απέναντι σε μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, όπου είναι ένα πράμα και «διαπράτουν» σε διάφορους χώρους και χρόνους όλα τα απεχθή, όλοι μαζί, κατόπιν συνεννόησης. Οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να πουν την αλήθεια, διότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ούτε για να έχουν παραπάνω χώρο να κατουρήσουν. Το ρατσιστικό μίσος εντείνεται με κάθε τέτοιο ψεύδος και οδηγεί σε εγκλήματα κατά της ζωής. Τουτέστιν, κόσμος πεθαίνει επειδή εξαπλώνονται τέτοια πράγματα. Όσοι τα ψαχουλεύουν είναι «συμπαθούντες», «αλληλέγγυοι», «αναρχοαριστεροί» κι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού δεν τους λαμβάνει καν υπόψη. Την διάψευση δεν θα τη δείξουν τα ΜΜΕ -νομίζω ποτέ δεν τη δείχνουν. Κάτι Σαραντάκοι το παλεύουν.
[Το γιατί η στοιχειώδης κοινωνική ανθρωπιά και ενημέρωση παρουσιάζεται να έχει εγκαταλειφθεί αποκλειστικά σε αριστερά χέρια δεν το ξέρω, δεν το θεωρώ αυτονόητο, ούτε η ανθρωπιά είναι σώνει και καλά πολιτικά μοιρασμένη. Ας το ψάξουν οι δεξιοί μόνοι τους και, αν διαφωνούν, ας ταπώσουν επιτέλους όσους μειώνουν έτσι τον χώρο τους. Πρόσφατα έμαθα εδώ μέσα πως αν πιστεύεις πως έχουν πρόβλημα οι μαύροι στις ΗΠΑ είσαι αριστερούλης. Αν ήμουν δεξιός αυτό θα με εξόργιζε ιδιαίτερα αλλά δεν είδα οργισμένες αντιδράσεις.]
Συνεπώς εκ των δυο παραδειγμάτων θεωρώ απείρως πιο επικίνδυνο το δεύτερο.
leonicos said
και να παίρνουν τη ζωή τους»
καθυστερημένος αλλά ενεργός
αν εννοεί ‘αυτοκτονούν’ δεν είναι συνηθισμενη έκφραση αλλά σωστή, έστω και περιθωριακά σωστή
Δεν θα το έλεγα μεζεδάκι
dryhammer said
Θα κοιμάμαι με ανοιχτή τη μπαλκονόπορτα…
http://www.chiospress.net/koinonia/74450-o-agapi-mono-t-potsepis-perase-synoriofylakas-kai-erxetai-xio-vinteo
[Έτσι κι αλλιώς, γιατί έχω την άμμο των γατιών στο μπαλκόνι]
dimosioshoros said
115 [Διόρθωση ημαρτημένου]
Δυστυχώς όχι. Η πρώτη πενταετής δημογραφική κοόρτη (0 – 4) έχει οριστεί με (προφανώς) πέντε διαστήματα που έχουν ετήσια διάρκεια: 0, 1, 2, 3, 4. Το έτος μηδέν έχει διάρκεια 12 μηνών.
Μαρία said
112
Σοβαρά; Πολύ κοντά στο σπίτι όπου μεγάλωσα βρίσκεται ένας λοφίσκος, το μπεσίκ τεπέ. Τον πήρε αργότερα η κοντινή 10η μεραρχία και ο σκοπός δεν μας άφηνε πια να πλησιάσουμε.
leonicos said
68 Πέπε
Κατά τα άλλα αυτή τη συστηματική προτίμηση σε ό,τι είναι αντιγραμματικό, λάθος, ασύντακτο, προερχόμενο από ομιλητές που δεν έχουν κανένα συνειδητό λόγο να το προτιμούν αλλά απλώς έτσι νομίζουν ότι είναι, τη βρίσκω τουλάχιστον εκκεντρική.
Κατ’ ουσίαν συμφωνώ. είναι κατά συρροή πλέον. αλλά είναι το δικό μας παιδί…..
ΚΩΣΤΑΣ said
123 Aerosol –> [Το γιατί η στοιχειώδης κοινωνική ανθρωπιά και ενημέρωση παρουσιάζεται να έχει εγκαταλειφθεί αποκλειστικά σε αριστερά χέρια δεν το ξέρω, δεν το θεωρώ αυτονόητο, ούτε η ανθρωπιά είναι σώνει και καλά πολιτικά μοιρασμένη. ….. Αν ήμουν δεξιός αυτό θα με εξόργιζε ιδιαίτερα αλλά δεν είδα οργισμένες αντιδράσεις.]
Φίλε Aerosol, επειδή είσαι καλοπροαίρετος, καλός συζητητής και δυνατός στην παράθεση σκέψεων και επιχειρημάτων, έτσι για την καταγραφή, θα σου πω μόνον τούτο. Διαφωνώ και δεν αποδέχομαι το παραπάνω σκεπτικό σου και δεν θεωρώ ότι η κοινωνική ανθρωπιά είναι προνόμιο μόνο των αριστερών.
Ζω ανάμεσα σε πρόσφυγες, ρομά και αρκετούς εξαθλιωμένους οικονομικά γηγενείς. Ό,τι μου περνάει από το χέρι να κάνω γι’ αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους, το πράττω χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα, αλλά πολλές φορές εξανίσταμαι όταν βλέπω κάποιους από απόσταση, με ασφάλεια, με οικονομική άνεση και από τη θαλπωρή του σπιτιού τους να μας κατακεραυνώνουν από το μετερίζι του πληκτρολογίου τους και να μας πουλάνε τζάμπα ανθρωπισμό.
Αυτά τα ολίγα και ξαναδιευκρινίζω δεν υπάρχει καμία αιχμή για το πρόσωπό σου, σε εκτιμώ και σε σέβομαι βαθύτατα.
Ρενέ said
82. Το Λητόα, Λητόας δε μου βγάζει νόημα. Κάνω κάπου λάθος; Το δεύτερο είναι μια χαρά (Λητόος –> Λητούς) και για να ακριβολογούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση το οο –> ου δεν είναι κράση, αλλά συναίρεση (χασμουρητό!).
Αιμ said
Και κωλοϊός, σκατοϊός, παλιοϊός μια χαρά ακούγονται. Προς τι ο κορονιός που θυμίζει και την Κορώνη με τις ελιές και τους μπαρμπαδες ;
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@123. Απ’ όσο γνωρίζω, η φιλοξενία για να είναι τέτοια, χρειάζεται την (εγκάρδια, ει δυνατόν) βούληση του φιλοξενούντος. Εδώ, μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοια σχέση, άρα δεν χρειάζεται «να προσποιηθούμε τους καλούς οικοδεσπότες». Προσφέρουμε -όσο μπορούμε- σ’ αυτούς τους ανθρώπους μιά προσωρινή δομή «φιλοξενίας» για ανθρωπιστικούς λόγους (προφανώς αυτό συμβαίνει επειδή η Ευρώπη δεν θέλει να τους δεχτεί..).
Αυτοί που «το παλεύουν» είχαν όλο τον χρόνο να κάνουν κάτι ριζικά διαφορετικό όταν ήταν στην κυβέρνηση. Βεβαίως και δεν το έκαναν και βεβαίως δεν «έχει εγκαταλειφθεί αποκλειστικά σε αριστερά χέρια» καμία «κοινωνική ανθρωπιά». Κανείς δεν τους το ζήτησε, ενώ ήδη πλέον γνωρίζουμε πολλά για τα πραγματικά κίνητρα αυτών των «ευαίσθητων» ΜΚΟ. Και, απ’ ότι διαβάζω, σύντομα θα γνωρίζουμε και το τί ακριβώς συνέβη τις προάλλες, με τις φωτιές..
https://www.protagon.gr/epikairotita/poios-ekapse-ti-moria-oi-protropes-twn-mko-kai-to-sms-gia-tin-ekkenwsi-30-lepta-prin-ti-fwtia-44342117417
Αγγελος said
Γ-Κ, όχι. Κανονικά, όποιος δεν έχει κλείσει τα Ν είναι ακόμα Ν-1 ετών. Είναι «στα Ν». Βέβαια, συχνά τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν, ή και οι γονείς τους θέλουν αν τα κάνουν αν νιώσουν πιο υπεύθυνα. Κι εγώ, που γεννήθηκα Νοέμβριο, μικρός έλεγα όσο είχαμε σχολείο πως είμαι Ν ετών, το καλοκαίρι έλεγα πως είμαι Ν+½ (σωστά, αφού ο μισός χρόνος είχε ήδη κλείσει το Μάιο) και από την αρχή του νέου σχολικού έτους έλεγα πως είμαι Ν+1 ετών — μέχρι που μου εξήγησαν ότι δεν είναι σωστό να το λέω πριν τα κλείσω.
Φυσικά, αυτός που σε λιγότερο από ένα χρόνο θα κλείσει τα Ν είναι ήδη «στα Ν», διανύει δηλαδή το Νιοστό έτος της ζωής του.
Πέπε said
Για τις ηλικίες:
Εγώ αντιλαμβάνομαι πως όταν λέμε «ν ετών» εννοούμε ότι έχει ήδη φυσήξει ν κεράκια και δεν έχει ακόμη φυσήξει ν+1. Αυτό γίνεται πολύ ξεκάθαρο με τις μη ακέραιες ηλικίες: ποιος είναι πεντέμισι χρονών; Αυτός που έχει ζήσει πεντέμισι χρόνια, δηλαδή έχει συμπληρώσει πέντε, φύσηξε πέντε κεράκια, και έχει ήδη διανύσει και το μισό του έκτου χρόνου.
Και ποιος είναι 18+ και έχει όλα τα σχετικά προνόμια και υποχρεώσεις; Όποιος έχει ζήσει 18 χρόνια (συν οσοδήποτε περισσότερο, αυτό είναι το νόημα του «+»).
Όποιος είναι ν ετών δε διανύει το νιοστό έτος του, γιατί τότε όποιος διανύει το πρώτο έτος του θα ήταν ενός έτους, κι όμως η φράση «κάτω του ενός έτους» δε σημαίνει βέβαια αγέννητος.
Η ίδια λογική όπως με τις ώρες: μία ώρα μετά τις 12 που συμβατικά μηδενίζει το ρολόι, είναι μία η ώρα. Λίγο πριν ήταν μία παρά (=μία ασυμπλήρωτη), λίγο μετά θα είναι μία και κάτι. Μάλιστα παλιότερα έλεγαν και «μισή» για τις δωδεκάμισι:
Αγγελος said
Γ-Κ (91), τι μου θύμισες! Η πρώτη χρονολογήσιμη ανάμνησή μου είναι να βρίσκομαι στη μεγάλη κρεβατοκάμαρα του σπιτιού όπου γεννήθηκα, να έχω (προφανώς) ρωτήσει τη μητέρα μου πόσων χρονών είμαι, να μου λέει «τριών» και να φωνάζει η γιαγιά μου απ΄το διπλανό δωμάτιο «τεσσάρων!» Προφανώς ήμουν τριών στα τέσσερα, άρα ήταν 1956 (Ορίστε, τώρα ξέρετε και την ηλικία μου 🙂 )
Αγγελος said
Πέπε, νομίζω πως λέμε ακριβώς το ίδιο. Απορώ μάλιστα πώς φτάσαμε να κουβεντιάζουμε (όχι εμείς οι δύο) για κάτι τόσο φανερό.
sarant said
122β Το αν έγινε εμπρησμός εκ προμελέτης δεν έχει αποδειχτεί και εγώ δεν μπορώ να το αποδείξω ή να το διαψεύσω. Τη φωτοσουπιά, μπορώ.
117 Γιάννη, κάποιος που γεννήθηκε πχ τον Ιούνιο του 1940 σήμερα είναι 80 χρονών και 3 μηνών και -λέω εγώ- βρίσκεται ακόμα στην 8η δεκαετία της ζωής του.
Έτσι δεν είναι; Τι λέτε;
Νέο Kid said
Ρε Νικοκύρη! Έλεος! και συ τεκνον Βρούτε; 80 και κάτι μήνες έχει ΚΛΕΙΣΕΙ 8 δεκαετίες, και έχει μπει ,βρίσκεται, διανύει ό,τι θετε την Ένατη.
(Δεν το πιστεύω ότι μπήκα σ αυτή την κουβέντα, αλλά κάπως πρέπει να αποφορτίσω την τσατίλα που έχω για τα σιχάματα τους κωλόγαβρους…)
Μαρία said
137
Μόλις πάτησε την 9η.
Πέπε said
@137
Όποιος γεννήθηκε αυτό τον Ιούνιο, πριν λίγους μήνες, βρίσκεται στην πρώτη δεκαετία της ζωής του.
Αν είχε γεννηθεί ίδια ημερομηνία 10 χρόνια πριν, θα ήταν τώρα στη δεύτερη.
Ίδια ημερομηνία 80 χρόνια πριν, τώρα είναι στην 9η.
aerosol said
#129
Καμμία αιχμή taken, Κώστα. Συμφωνώ απόλυτα -νομίζω το είπα, εκτός αν μίλησα άτσαλα. Στη δημόσια έκφραση υπάρχει έντονα ενεργό ένα κομμάτι δεξιών (πιθανότατα οι πιο ακραίοι του χώρου; δεν ξέρω) που όταν μιλάς για κοινωνική ευαισθησία σε βαφτίζουν αυτόματα αριστερό. Αυτό δεν είναι κέρδος της Αριστεράς ή της κοινωνίας, είναι ψεύδος και ντροπή. Θα έλπιζα να τους βάζουν στη θέση τους οι φίλοι της Δεξιάς, για να φανεί ξεκάθαρα πως κάποια πράγματα δεν είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης.
#132
Δεν μιλώ για κυβέρνηση, ΜΚΟ ή δομή -και σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ΜΚΟ «αριστερές» σώνει και καλά, πόθεν προκύπτει αυτό;
Μιλώ για το πώς απευθύνεται ο ένας άνθρωπος στον άλλο όπου συναθροίζονται διαδικτυακά. Δεν έχω δει ΠΟΤΕ κάποιος να «κατακρίνει» ως δεξιό κάποιον που εκφράζεται με κοινωνική ευαισθησία. Βλέπω πολύ συχνά (και στο παρόν ιστολόγιο, ενίοτε) η κοινωνική ευαισθησία να ονομάζεται αριστεροσύνη, πάντα περιφρονητικά.
ΣΠ said
137
Την επόμενη των γενεθλίων του μπήκε στην 9η.
Μαρία said
Η Φ. Βρύζα, αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», κάνει εκπομπές σε κανάλι. http://blueskytv.gr/tag/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B2%CF%81%CF%8D%CE%BD%CE%B1/
Αγγελος said
(137 κ. επ.) Να που δεν ήταν τελείως περιττή η σχετική κουβέντα, αν ακόμα κι ο Νικοκύρης μπορεί να μπερδευτεί 🙂
Theo said
@112, 127:
Και κοντά στο σπίτι που μεγάλωσα είναι ένας λόφος που τον λέμε Κιζ τεπέ (λόφο της παρθένας). Κατά την προφορική παράδοση ήταν η κόρη του Κελ (Κασιδιάρη) Πέτρου που οδήγησε μέσα από μυστική δίοδο τους Τούρκους το 1375 και κατέλαβαν την Έδεσσα. Ο Πέτρος αλλαξοπίστησε, πίεσε και την κόρη του να το κάνει, αυτή αρνήθηκε, και την έθαψαν ζωντανή σ’ αυτόν τον λόφο. Το όνομά της δεν διασώθηκε κι όταν εντάχθηκε στο Aγιολόγιο (αρχές της δεκαετίας του ’60), της έδωσαν το όνομα Παρθένα.
Γ-Κ said
Δεν πίστευα ότι θα τραβήξει τόσο το θέμα με τις ηλικίες…
Στα βιβλία του πανεπιστημίου διάβαζα:
Το παιδί στον πρώτο χρόνο της ζωής του μπλα, μπλα, μπλα…
Το παιδί στον δεύτερο χρόνο της ζωής του μπλα, μπλα, μπλα…
Το παιδί στον τρίτο χρόνο της ζωής του μπλα, μπλα, μπλα…
Αφήνω σκόπιμα τα «χρονιάρικα» παιδιά και πάω στα επόμενα. Το παιδί στον δεύτερο χρόνο της ζωής του «δίχρονο» δεν θα το πεις; («Ζυγούρι» που λένε κι οι χασάπηδες.)
Αν κάποιος βολεύται αλλιώς, δε μου πέφτει λόγος.
Theo said
@137:
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Φυσικά και διανύει την ένατη δεκαετία.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@141. Η «αριστεροσύνη» των ΜΚΟ είναι επαγγελματικής φύσεως. Το ψωμί τους βγάζουν οι άνθρωποι. Αν το σκηνικό ήταν διαφορετικό και τους βόλευε να φαίνονται «δεξιοί», αυτό θα κάνανε 🙂
sarant said
138-139-140 Καλά ντε, μη βαράτε. Ενατη, ένατη. Κι εγώ στην έβδομη.
Νέο Kid said
146 . Ο χρόνος δεν είναι διακριτό μέγεθος . Είναι συνεχές. Δεν είναι μήλα και πορτοκάλια. Είναι όπως τα λεφτά. Αν έχεις 1050 ευρώ έχεις κανα χιλιάρικο. Αν έχεις 1850 έχεις κανα διχίλιαρο…
Έτσι κι ένα παιδί που είναι ενός έτους και κάποιες μέρες ΔΕΝ θα το πεις δίχρονο , αλλά ένα που είναι ενός έτος και 11 μηνών , θα το πεις…
Βρωμεροί, σιχαμεροί, λιγδιάρηδες, κορωνιασμένοι παλιόγαβροι!
aerosol said
#148
Οπότε υποστηρίζεις πως ο κοινωνικός χώρος (όπου προσφέρουν οι ΜΚΟ) είναι «αριστερό» πράγμα και ενισχύεις ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που κατακρίνω.
Με αυτή την έννοια όλα «αριστερά» τα βαφτίζουμε… Ίδιο πράγμα μια συνιστώσα του Σύριζα με την Εκκλησία της Ελλάδας.
Στην πράξη, οι ΜΚΟ (ειλικρινείς ή ύποπτες) είναι διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων.
#129
Τώρα νομίζω πως έχεις κι έξτρα παράδειγμα Κώστα.
ΚΩΣΤΑΣ said
151 Νομίζω ότι καλοί και ανάποδοι υπάρχουν σε όλους του χώρους. Ο φίλος μου ο Γιώργος Κατσέας ανήκει πάντα στους καλούς. Συμφωνείς κι εσύ Aerosol, έτσι δεν είναι; 😉
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@152. 🙂 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καρά Τεπές. Αποδόθηκε Μαυρόλοφος (που αυτό σημαίνει – αν και το Καρά δεν είν’ ακριβώς μαύρο νομίζω αλλά σκούρο, ας πούνε οι τουρκομαθείς) αλλά δεν έπιασε. Έμεινε το παλιό όνομα.
Γ-Κ said
Πάμε παρακάτω. Στο επόμενο θέμα και στην επόμενη κούπα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
80 >>ο κυριούλης με το κολονάτο
Όχι το πραγματικό βρε!
Όπως «Σούλα» στο αρσενικό της έλεγα 🙂
Αλλά με απερόλ και με γνωστό το πραγματικό όνομα, δε γίνεται να πεις Τζιτζιφρίγκος, γίνεται; 🙂
Τον κοτσάρουν πάντως που και που ακόμη.
voulagx said
#149: @Σαραντ: «Κι εγώ στην έβδομη.»
Ειμαστε συνομηλικοι!!! (Ο νεωψ ο Δυτης να βαραει προσοχη οταν μας συνανταει) 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Πάλι το έτος 0 απ’ το παράθυρο! Αλλά όπως λέει κι ο Κίντος, αν κι ο Νικοκύρης μπερδεύεται, βράστα.
Εγώ πάλι, δεν το πάω με τις ημερομηνίες αλλά με τις χρονολογίες, τώρα πια. Για τα μικρά παιδιά ίσως έχει νόημα και διαφορά το πέντε απ’ το πεντέμισι και το έξι παρά. Αλλά στα χρόνια μου πια… Έτσι απ’ την Πρωτοχρονιά, όταν αλλάζει ο χρόνος και έχει πια άλλο νούμερο, αλλάζουν και τα χρόνια μου. 2020 – 1959 = 61. Τι θ’ αλλάξει αν το κάνω το Νοέμβριο; Βέβαια, για του χρόνου θα παίξει ρόλο: για να μου δώσουν σύνταξη, λέει, πρέπει να είμαι 61,5. Δεν αφαιρούν χρονολογίες αλλά ημερομηνίες. Με πιάνει λοιπόν (τα 61,5 θα τάχω το Μάη, άρα στο τέλος Αυγούστου εκπληρώνεται κι αυτή η προϋπόθεση) κι έτσι ελπίζω…
Μαρία said
154
Μαύρο σημαίνει και μεταφορικά σκοτεινό. Το σκούρο λέγεται koyu. Για τις αποχρώσεις πληροφορίες στο Χτήνος ή στο Δύτη.
Αφιερωμένο στη μαυρίλα. (δεν το βρίσκω με Ζεκί Μουρέν)
sarant said
157 Ο Δύτης; Παιδί μας!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τεπές (ο), είναι λέξη ζωντανή στα μέρη μας. Κάνει τεπέ, σχηματίζει πεζούλα, κρέμασμα. Ακούγεται και ντεπές.
Stazybο Hοrn said
115: Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι το έτος 0 είναι το πρώτο έτος. ΔΕΝ έχει σημασία αν ονομάζεται έτος Μήτσος, έτος Πατάτα, ή έτος Πλην Δεκατρία. Άλλο είναι η ταμπέλα του, κι άλλο το τακτικό επίθετο πού καθορίζει την ένα προς ένα αντιστοίχισή του στο σύνολο των φυσικών αριθμών: πρώτο, δεύτερο, τρίτο, κλπ. ΔΕΝ υπάρχει αντιστοίχιση στον αριθμό μηδέν γιατί δεν είναι φυσικός. Μετράμε από το ένα και όχι από το μηδέν γιατί το μέτρημα αντιστοιχίζει πλήθη.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας το εξηγήσω καλύτερα. Ο αριθμός μηδέν ΔΕΝ δίνει τακτικό επίθετο μηδενικός. ΔΕΝ υπάρχει τακτικό επίθετο για το μηδέν.
Γς said
18:
Αρα είμαι εξήντα τόσο!
Γουστάρω:
[σουασάντ σεζ]
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Γειά σου Μαρία!
Γιάννης Κουβάτσος said
«αλλά πολλές φορές εξανίσταμαι όταν βλέπω κάποιους από απόσταση, με ασφάλεια, με οικονομική άνεση και από τη θαλπωρή του σπιτιού τους να μας κατακεραυνώνουν από το μετερίζι του πληκτρολογίου τους και να μας πουλάνε τζάμπα ανθρωπισμό.»
Ιδίως κατοίκους κυριλέ περιοχών (π.χ. Καστέλα) να κατακεραυνώνουν κατοίκους γκετοποιημένων περιοχών, επειδή εκφράζουν το παράπονό τους για την άνιση επιβάρυνση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και για τη ραγδαία υποβάθμιση της γειτονιάς του και της ζωής τους.
Γς said
161:
>Τεπές (ο), είναι λέξη ζωντανή στα μέρη μας. Κάνει τεπέ, σχηματίζει πεζούλα, κρέμασμα.
Μαρσπιέ, το σκαλοπάτι που διευκολύνει την άνοδο (και είσοδο) σ’ ένα όχημα
Καμία σχέση
Θυμήθηκα όμως εκείνη την Σιτροέν, με τους μασπιέδες του καιρού του Μπορσαλίνο
https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_2.html
dimosioshoros said
Τα είπαν οι φίλοι. Αλλά τα είχαμε πινακοποιήσει και πιο πάνω:
1η δεκαετία = 0 – 9
2η δεκαετία = 10 -19
3η δεκαετία = 20 – 29
4η δεκαετία = 30 – 39
5η δεκαετία = 40 – 49
6η δεκαετία = 50 – 59
7η δεκαετία = 60 – 69
8η δεκαετία = 70 – 79
9η δεκαετία = 80 – 89…
dimosioshoros said
@ 163 Γς
Σωστός. 🙂
dimosioshoros said
Στην πρώτη πυραμίδα φαίνεται καλά, 0 – 4.
Click to access 5h-pyramids_web.pdf
SteliosZ said
165 «επειδή εκφράζουν το παράπονό τους για την άνιση επιβάρυνση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και για τη ραγδαία υποβάθμιση της γειτονιάς του και της ζωής τους».
Νομίζω ότι στη φράση αυτή υπάρχει ένα σημαντικό λογικό σφάλμα – που είναι μάλιστα ιδιαίτερα συχνό. Δεν είναι η συγκέντρωση προσφύγων-μεταναστών που υποβαθμίζει τη γειτονιά τους και τη ζωή τους: η ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΑ υποβάθμιση των γειτονιών τους είναι αυτή που οδηγεί στην συγκέντρωση μεταναστών σε αυτή.
Γς said
170:
Αντε και να δεχτούμε αυτό το «προυπάρχουσα»,
αυτήν όμως την «υποβάθμιση των γειτονιών τους είναι αυτή που οδηγεί στην συγκέντρωση μεταναστών»,
δεν θα σου κάνουμε τη χάρη.
Και πρόσεξα το…
Γιάννης Κουβάτσος said
170: Είμαι κάτοικος του κέντρου σε όλη μου τη ζωή και ξέρω για τι μιλάω. Η γκετοποίηση είναι αποτέλεσμα πολιτικής εσκεμμένης ολιγωρίας, είναι ξεκάθαρο αυτό. Συμβαίνει ό,τι και με την γκετοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου, αλλά και με την γκετοποίηση της ίδιας της Ελλάδας εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων της. Και, σε τελευταία ανάλυση, είναι εντελώς άκομψο να είσαι κάτοικος καλής περιοχής και να αρθρογραφείς με μένος εναντίον όσων δεν έχουν τη δική σου οικονομική δυνατότητα για να μετακομίσουν ή δεν θέλουν, βρε αδερφέ, να φύγουν από το σπίτι τους και τη γειτονιά όπου μεγάλωσαν και την αγαπούν.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Αλλά επειδή εδώ συχνά πολιτικολογούμε αντί να λεξιλογούμε, δεν είπαμε τίποτε για το τσιπρικό «προλαλήσουσα» (το οποίο, μιά χαρά θα μπορούσε να θεωρηθή σαρδάμ..). Και βέβαια θα μπορούσε να είναι μετοχή μέλλοντος, και βέβαια η γλώσσα μας (η Αρχαία Ελληνική) έχει μετοχές μέλλοντος, αν δε το «με ρήμα αυτό κάπως δύσκολος ο μέλλοντας» υπονοείς εννοιολογική δυσκολία (μελλοντικός τύπος σε ρήμα που δείχνει προς το παρελθόν/ προ-), υπενθυμίζω ότι το προλαλέω-ώ δεν έχει μόνο την σημασία του μιλώ πριν από κάποιον άλλον.. [Και κάτω τα χέρια από τον Αλέξη! 🙂 ]
Καλημέρα σας!
Γς said
στο ΣΚΑΪ τώρα:
-Δεν έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια
Ζαχαριάδης. Συριζα
Γιάννης Κουβάτσος said
173:Λες να τα σκέφτηκε όλα αυτά ο Τσίπρας; 😂
nikiplos said
165@ Άντε να το εξηγήσεις αυτό τώρα.
170@ Δεν συμφωνώ. Είμαι παρατηρητής περιοχών στο κέντρο της Αθήνας σε ένα επίπεδο περίπου από τα 70ς, στο πατρικό της μητέρας μου στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Επειδή έμεινα Αμπελόκηπους τα περισσότερα χρόνια μου, μια περιοχή που λόγω μετρό και ΟΑ2004 έκανε καμπή, δλδ υπέστη υποβάθμιση και στη συνέχεια λόγω μετρό και γειτνίαση σε Νοσοκομεία, Κεντρικές Δομές κλπ, εκτοξεύτηκε σε αξίες, ας πούμε πως το αν μια περιοχή υποβαθμιστεί ή αναβαθμιστεί, σαφώς υπάρχουν αιτίες διακριτές.
Η κυριότερη από αυτές είναι η στοχευμένη ροή φτωχών στρωμάτων, ιδίως διακριτών ομάδων, όπως οι Ρομά. Η παραβατικότητα ακόμη και των παιδιών τους, σε συνδυασμό με την παραγκοποίηση των δρόμων (απλωμα σκοινιών με μπουγάδες στα πεζοδρόμια, άσκοπη συνάθροιση ανδρών σε ομάδες κλπ), οδηγεί σε ένα καθεστώς φόβου και στη συνέχεια φυγής των συμβατικών κατοίκων.
Μπορεί σε κάποιον περαστικό μέσα από την ασφάλεια του αυτοκινήτου του, να δώσει και λίγο φολκλόρ η όλη εικόνα, αλλά σε έναν κάτοικο, μετά το 3ο-4ο σπάσιμο του αυτοκινήτου του, μετά από μια σωρεία μικροκλοπών (εμάς μας είχαν κλέψει ολόκληρη μπουγάδα από μπαλκόνι 1ου ορόφου και με υπερυψωμένο ισόγειο, καρέκλες φερ φορζέ κλπ), στη σύζυγο του κάτοικου που το χειμώνα μόλις σκοτεινιάσει δεν είναι ό,τι καλύτερο να κυκλοφορεί ανάμεσα σε μαστουρωμένους άνδρες κλπ, στους έφηβους που τους κατακλέβουν, τους δέρνουν συχνά κλπ Μετά λοιπόν από ένα χρονικό διάστημα, όσοι μπορούν να φύγουν φεύγουν. Όσοι δεν μπορούν υπομένουν μεν, γιατί δεν έχουν εναλλακτική, αλλά μην τρελαθούμε ότι το χαίρονται κιόλας.
dimosioshoros said
Και αυτό το δείχνει. Και τελειώνουμε.
sarant said
173 Δεν διαβάζεις προσεχτικά το άρθρο, έχω να πω.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Όσοι δεν μπορούν υπομένουν μεν, γιατί δεν έχουν εναλλακτική, αλλά μην τρελαθούμε ότι το χαίρονται κιόλας.»
Και, όταν διαμαρτύρονται, μη βγαίνεις εσύ, ο βολεμένος λίμπεραλ ανθρωπιστής, και καταγγέλλεις τον «ρατσισμό» τους και την «ξενοφοβία» τους, είναι ντροπή, είναι θράσος, είναι γαϊδουριά. Μη χαρακτηρίζεις εκ προοιμίου «συγκέντρωση ακροδεξιών» τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, επειδή παρεισφρέουν φασιστόμουτρα. Με την ίδια λογική είναι «συγκεντρώσεις μπαχαλάκηδων» οι διαδηλώσεις εργαζομένων και αριστερών οργανώσεων, που καταλήγουν σε οδομαχίες, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεση των συμμετεχόντων. Και η Βικτώρια π.χ., που έχει μετατραπεί σε χοτ σποτ, είναι μια ιστορική, μια εμβληματική πλατεία της Αθήνας. Ελάτε να την «καμαρώσετε» όσοι μένετε αλλού και ύστερα μιλήστε ή αρθρογραφήστε για την σκατοψυχιά των μόνιμων κατοίκων της.
SteliosZ said
Μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις:
Γεννήθηκα το 59 στην Κυψέλη και ακόμα και σήμερα στην Κυψέλη μένω. Το ότι η περιοχή υποβαθμίστηκε (επειδή κτίστηκε όπως κτίστηκε), και εγκαταλείφθηκε από τους (τότε) κατοίκους της που (λόγω της οικονομικής ανόδου τους) «μετανάστευσαν» προς άλλες περιοχές είναι κάτι που το έχω ζήσει και δεν νομίζω ότι επιδέχεται αμφισβήτηση.
Δημιουργήθηκε ένα απόθεμα κενών κατοικιών (σε πολλές από τις οποίες – π.χ. υπόγεια) ελάχιστοι Έλληνες θα ήταν διατεθειμένοι να μείνουν, που ξαφνικά (με την εισροή μεταναστών από τα Βαλκάνια (και αλλού) άρχισαν να αποδίδουν πρόσοδο στους ιδιοκτήτες τους.
Δεν είναι απαραίτητο να βλέπουμε παντού θεωρίες συνωμοσίας: η αγορά τα κανονίζει «όλα μια χαρά».
171 -> Αυτό το «προσεξα το» μου το διευκρινίζετε λίγο;
176 -> Δεν μου έχουν σπάσει ποτέ το αυτοκίνητο, δεν μου έχουν ποτέ το σπίτι, και η μόνη περίοδος που αισθάνθηκα κίνδυνο ήταν όταν «περιπολούσαν» στην περιοχή οι χρυσαυγίτες…
Dong-ho Spiros Merimanis said
ούτε μετοχή του αόριστου υπάρχει αλλά ούτε και ρήμα προλαλώ, ο προλαλήσας και η προλαλήσασα είναι επίθετο που παράμεινε σαν απολιθωμένη έκφραση μαζί με άλλα τρία: διατελέσας, επιζήσας, αποφοιτήσας
κανένας δε θα πει ούτε στη βουλή ούτε αλλοου τραγουδήσασα, ή ανακοινώσασα ή παρακαλέσασα
προλαλήσας -ασα -αν [prolalísas] Ε12δ : (λόγ., ιδ. ως ουσ.) αυτός που μίλησε αμέσως προηγουμένως, κυρίως στις εκφορές συμφωνώ / διαφωνώ με τον προλαλήσαντα.
[λόγ. μτχ. αορ. < ελνστ. προλαλῶ `συζητώ πρώτος΄]
Γιάννης Ιατρού said
169: κι εδώ (Pyramid Population Prediction using Age Structure Model, 2020), με αναφορά στο έγγραφο που λινκάρεις
Click to access Pyramid-Population-Prediction-using-Age-Structure-Model.pdf
nikiplos said
180@ Σας πιστεύω γιατί η κάθε περιοχή είχε διαφορετικές αναφορές.
Συμφωνώ μαζί σας, πως οι Χρυσαβγίτες δεν προσέφεραν παρά νταβατζιλίκι, μίσος και ψευτομαγκιά στις περιοχές εξαγριώνοντας και τους αλλοδαπούς και τους ντόπιους. Πάντως στην Ακαδημία Πλάτωνος δεν ευδοκίμησαν.
Γιάννης Κουβάτσος said
Αυτό που ήταν μεγάλο λάθος εξαρχής ήταν η ταύτιση χρυσαυγιτών και κατοίκων εκ μέρους της αριστεράς. Η αριστερά ξέχασε ότι πρέπει να ακούει και να εκπροσωπεί ΚΑΙ τους μόνιμους κατοίκους των γειτονιών της Αθήνας, που δεν θέλουν πισίνες και ιδιωτικούς δρόμους, θέλουν απλώς να μην γκετοποιείται η περιοχή τους, να ζουν νοικοκυρεμένα και με ασφάλεια στον τόπο τους. Γι’ αυτό πληρώνουν και φόρους, άλλωστε, έχουν κι αυτοί δικαιώματα. Η αριστερά ποτέ δεν αναφέρεται σ’ αυτούς, εκτός αν θέλει να τους μαλώσει και να τους
κανοναρχήσει με διεθνιστικές αερολογίες. Κι όταν κι αυτοί της γυρίζουν την πλάτη, αφού δεν βγάζουν άκρη μαζί της, ε, τότε είναι φασίστες και ρατσιστές, εντοπίζει και μερικούς όντως χρυσαυγίτες κατοίκους (π.χ. Σκορδίλη) και τους ανακηρύσσει αποτρόπαια σύμβολα της περιοχής. Μεγάλα λάθη όλα αυτά.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
134 >> Μάλιστα παλιότερα έλεγαν και «μισή» για τις δωδεκάμισι
Αυτό υπάρχει και στα τούρκικα ως έκφραση (saat yarım = η ώρα είναι μισή), εννοώντας 12:30.
Αγγελος said
Σωστά φυσικά όλα αυτά για τις ηλικίες και τις κοόρτεις, αλλά με την προϋπόθεση ότι καταλαβαίνουμε τι εννοούμε: ότι αυτός που είναι 4 ετών, 11 μηνών και λίγων ημερών χαρακτηρίζεται «4 ετών» και κατατάσσεται στην κατηγορία «0-4».
Το μωρό που έχει μεν χρονίσει αλλά δεν έχει κλείσει τα δύο συνήθως — αν δεν πούμε απλώς «ενός χρόνου» — το χαρακτηρίζουμε «14 μηνών», «18 μηνών», «20 μηνών»… ή λέμε «κοντεύει τα δύο», «κλείνει όπου να ‘ναι τα δύο» κλπ. «Δίχρονο» εγώ μόνο κινητήρα θα χαρακτήριζα 🙂 Ξέρω βέβαια ότι οι φίλιπποι μιλούν για «διετείς», και δεν ξέρω αν εννοούν ότι έχουν κλείσει τα δύο ή ότι διανύουν το δεύτερο έτος τους.
Φυσικά, σ’αυτές τις ηλικίες και ένας μήνας έχει σημασία. Στη δεκαετία που διανύουμε, αγαπητοί Νικοκύρη, Βουλάγξ και Μαλλιαρέ, ελάχιστη σημασία έχει η στρογγυλοποίηση, εκτός ακριβώς για τα συνταξιοδοτικά. Τότε κάποιες κυρίες που κατάφεραν και στα χαρτιά τους να κρύψουν χρόνια αρχίζουν και το μετανιώνουν 🙂
nikiplos said
184@
Σαπώ για το σχόλιο. Υπέροχο.
Θα έλεγα σύμπας ο πολιτικός κόσμος δεν ασχολήθηκε με τους μόνιμους κατοίκους εκεί. Αφενός γιατί ήταν πλεμπάιοι και τους «κανόνιζαν» με ένα καλάμι, αφετέρου γιατί για να λύσουν ένα οποιοδήποτε πρόβλημα θα έπρεπε να σηκώσουν μανίκια, να μετρήσουν με δείκτες, να κάνουν λίγη σοβαρή δουλειά, κάτι που δεν συνηθίζεται στα μέρη μας.
Έτσι εγκαταλείφθηκε το πρότζεκτ στις ΜΚΟ (τις τοτινές), οι οποίες στελεχώθηκαν από χρυσοκάνθαρους που ούτε που έπεφταν οι περιοχές αυτές ήξεραν. Τα χρυσάβγουλα βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρό, εκεί που τους έπαιρνε βέβαια γιατί οι περιοχές που είχαν Αλβανούς δεν αστειεύονταν, πχ ακαδημία πλάτωνος, σεπόλια κλπ.
geobartz said
137 sarant said: «Το αν έγινε εμπρησμός εκ προμελέτης δεν έχει αποδειχτεί και εγώ δεν μπορώ να το αποδείξω ή να το διαψεύσω. Τη φωτοσουπιά, μπορώ».
# Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα, λεει η λαϊκή σοφία. «Και πάλι η ίδια γραφή λέγει» (κατά το «Χριστιανμπάτ»): Τι είναι αυτό που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια! Μήπως είναι καμιά …σουπιά;;
Pedis said
(People from 70 countries had been sheltered there, most from Afghanistan.)
https://www.bbc.com/news/world-europe-54131212
Γιάννης Κουβάτσος said
187: Αναφέρομαι ειδικά στην αριστερά, γιατί υποτίθεται πως αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα προβλήματα των λαϊκών ανθρώπων. Από τις άλλες παρατάξεις δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις, και αυτό δεν είναι μομφή για τους ψηφοφόρους τους αλλά για τις ηγεσίες τους και τους κομματικούς τους μηχανισμούς. Ξέχασα, όμως, τη χρόνια βαριά ιδεοληψία που ταλανίζει την αριστερά και την καθιστά από αναποτελεσματική έως και εξοργιστική.
Νέο Kid said
Άντε να μαζευτείτε οι δασκάλοι να κάνετε καμιά δουλειά! Αρκετό καθισιό και σερφάρισμα κάνατε …
Και μασκούλα όλοι! Μην κολλήσετε και τα παιδάκια ,γιατί με τα γυρνοκοπήματά σας θα είσαστε και κορονιασμένοι!
Γιάννης Κουβάτσος said
Μην τα λες σ’ εμένα, εγώ ξάπλωνα μόνο σε ψεκασμένη ξαπλώστρα και φοράω μάσκα της Πανάθας που κανένας γαυροϊός δεν κοτάει να πλησιάσει.
Stazybο Hοrn said
@dimosioshoros
Θα προσπαθήσω να σας τα βάλω σε μια σειρά, μήπως και συνεννοηθούμε:
1. Στη δημογραφία υπάρχει μια σύμβαση: γίνεται αποκοπή του κλασματικού μέρους στις ηλικίες·
floor(η), πώς να σας το πω καλύτερα. Το διάστημα 5-9 στο πεδίο αυτό σημαίνει από 5 ακριβώς χρονών μέχρι 10 παρά γουρουνότριχα -ασυμπλήρωτα 10. Το διάστημα 10-14, σημαίνει από 10 ακριβώς χρονών μέχρι ασυμπλήρωτα 15.
2. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ούτε ότι το πρώτο διάστημα 0-4 το λέμε μηδενικό διάστημα -πρώτο διάστημα το λέμε- ούτε ότι υπάρχει ηλικία 0 ακριβώς. Κι αυτό δεν έχει πολύ σημασία, βέβαια. Την επόμενη απειροελάχιστη στιγμή που γεννήθηκε κανείς η ηλικία του έχει πάψει να είναι μηδέν. Όμως, αν το νεογέννητο πεθάνει πριν συμπληρώσει 24ωρο, ή μήνα, ή έτος ζωής, τότε θα καταγραφεί ότι πέθανε 0 ημερών, 0 μηνών, ή 0 ετών, για την πρώτη περίπτωση, 0 μηνών ή 0 ετών για την δεύτερη, 0 ετών για την τρίτη.
3. Όμως θα πούμε ότι πέθανε στο πρώτο (1ο) εικοσιτετράωρο, ή τον πρώτο (1ο) μήνα, ή το πρώτο (1ο) έτος της ζωής του. Δεν θα πούμε στο μηδενικό εικοσιτετράωρο, ή τον μηδενικό μήνα, ή το μηδενικό έτος της ζωής του. Αντιθέτως, μπορούμε να πούμε ότι πέθανε την ημέρα μηδέν, ή το μήνα μηδέν ή το έτος μηδέν, γνωρίζοντας πάντα τη σύμβαση της αποκοπής.
4. Ξαναδιαβάστε το σχόλιο 162. Απαριθμούμε, μετράμε, από το 1 και λέμε 1ος, 2ος, 3ος, κ.ο.κ., και όχι από το 0, καθώς προφανώς αν κάτι υπάρχει δεν είναι μηδέν. Δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε κάτι ως μηδέν στη σειρά, στη διάταξη, από το 1 ξεκινά η σειρά, σε γλωσσικό επίπεδο. Τα τακτικά αριθμητικά δηλώνουν τη θέση που παίρνει κάποιος ή κάτι σε μια σειρά, ανεξαρτήτως της ταμπέλας του, που μπορεί να είναι 0-4, ή σκέτο 0.
5. Και στη wikipedia, και επίσημα, όλες οι ηλικίες υπολογίζονται με αποκοπή και, εφόσον δεν απαιτείται λεπτομέρεια, με αποκοπή βάσει μόνο του έτους, και όχι της πλήρους ημερομηνίας γέννησης. Ο Νικοκύρης μας γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1959, είναι, λοιπόν, και θα είναι μέχρι το τέλος του 2020, 61 ετών, παρότι τώρα δεν τα έχει κλείσει ακόμη, και παρότι από τις 2 Νοεμβρίου (αν θέλουμε ακρίβεια, πρέπει να ξέρουμε ακριβή ώρα γέννησης, μην πω και γεωγραφικό πλάτος…) θα έχει μπει στο 62ο έτος της ζωής του. Και το δικαίωμα ψήφου με τον ίδιο τρόπο λογαριάζεται, σαν να έχουμε γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου.
Stazybο Hοrn said
Τώρα, θα πάρς;
Νέο Kid said
192. 👍👍👎🦠 ☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇
voulagx said
#186: Αγγελε, για τα συνταξιοδοτικα η προς τα κατω στρογγυλοποιηση δεν μας συμφερει, αλλα για τα ψωνια απο το μπακαλικο θα ‘λεγα να το εφαρμοσουμε. Παραγγελνεις ας πουμε 0,999 κιλα ζαχαρη, σου ετοιμαζουν το πακετο, χρεωνεται 0€ η καρτα σου, παιρνεις το πακετο και φευγεις.
sarant said
186 Εμείς, του εξήντα οι ευγενείς που λέει και ο Σαββόπουλος (για άλλο εξήντα)
Αράουτ said
Ένα πολύ σοβαρό λάθος έκανε σήμερα από το Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριε Σαραντάκο, και πρέπει να το αναδείξετε.
Είπε: «Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη. Γιατί, όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, «υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους». Το Καστελλόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο, γιατί οι άνθρωποί του, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, με την επιμονή, την αντοχή και την αγάπη για τον τόπο τους, το ανήγαγαν σε υψηλό σύμβολο φιλοπατρίας».»
Το πρόβλημα είναι πως ο στίχος του Ελύτη από το «Ρήμα το Σκοτεινόν» λέει το αντίθετο: «Δεν υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους»
https://www.greekstixoi.gr/stixoi/%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BD/
Pedis said
Γιάννης Ιατρού said
193: ..σαν να έχουμε γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου…
τι σαν;😉
Μαρία said
199
Όπως κλινικά νεκρός ή όπως απο κούνια; 🙂
Αιμ said
197. Εκδρομείς όχι ευγενείς Νικοκύρη
voulagx said
#202: Εκδρομείς και ευγενείς 🙂
sarant said
202-3 Ετσι!
Γς said
198:
>ο στίχος του Ελύτη από το «Ρήμα το Σκοτεινόν» λέει το αντίθετο:
Λέει «Δεν υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους»
Δεν λέει «Εν υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους»
για να το καταλάβουν οι Δωδεκανήσιοι του Καστελόριζου
Γιάννης Ιατρού said
Γνώριμο το στυλ του «νέου» σχολιαστή πιό πάνω 🙂
Πάντως το βίδεον με την ομιλία της κας Σακελλαροπούλου, τουλάχιστον στο επίμαχο σημείο, δεν το είδα να κυκλοφορεί…
Κι αν δεν την ακούσουμε, δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για το τι ακριβώς είπε.
Το τι αναφέρουν τα διάφορα «ειδησεογραφικά» ή άλλοι ιστότοποι κλπ. δεν είναι απόδειξη ούτε τεκμήριο, δεδομένης της συνήθειας του κοπυπαστώματος του ενός από τον άλλο και του επιπέδου παιδείας των δημοσιογράφων, τουλάχιστον των περισσοτέρων…
Γιάννης Κουβάτσος said
Πάντως, αν είπε το σωστό, δεν ταιριάζει ο στίχος με το νόημα της φράσης της «Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη. Γιατί, όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, «υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους». Το Καστελλόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο…» Μεζεδάκι έτσι κι αλλιώς. Κακόμοιρε Ελύτη, τι τραβάς όταν σου βάζουν χέρι οι πολιτικοί!…
Μαρία said
206
http://www.presidency.gr/episkepsi-sto-kastellorizo/
Ώστε λοιπόν, αυτό που λέγαμε «ουρανός» δεν είναι· «αγάπη» δεν·
«αιώνιο» δεν. Δεν
Yπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους. Πλησιέστερα του
σκοτωμού
Kαλλιεργούνται οι ντάλιες. http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=110&author_id=9
Μιχάλης Νικολάου said
160, … 157 Ο Δύτης; Παιδί μας! …
Για την ηλικία μας, παιδύτης!
BLOG_OTI_NANAI said
Δεν έχω το βιβλίο, αλλά τον στίχο τον βλέπω έτσι:
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@178. Νίκο, μάλλον κατάφερα να φαίνεται πως εννοώ πράγματα που, όμως, δεν τα εννοώ! Ζητώ συγγνώμη για την μπερδεψοδουλειά αλλά ..ναί! διάβασα προσεκτικά το άρθρο 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
201α
κλινική περίπτωση; 🙂
202 όπως νιώθει ο καθένας 🙂
Εμείς του ΄60
οι δρομείς
οι ροκμανείς,
οι Μπιτλμανείς
κ.π.α.
…………………………………………………………….
Η προλαλήσουσα ήταν απλώς ένα σαρδαμ που δε διόρθωσε ο λαλών,(ως αυτονόητη περίπτωση προφορικής γλωσσομπέρδας) σιγά μη δεν το ήξερε. Σ΄αυτή την κατηγορία είναι και του ΠΘ πριν λίγο: «στην κλιμάκωση του τελευταίου μύνημα» (μήνα προφανώς).
Είπε και «αυτός ο χάρτης επισημάνει» και
«πολύ χερότερα» (αγαπημένο κρητικό – αλλά δεν το λέμε οι νεότεροι)
κατά τις απαντήσεις στις «ερωτήσεις» (όλων) των (πετσωμένων) δημοσιογράφων από Αλφα, Σκάει, Πρ.Θέμα, Σταρ, Κάπιταλ, Χρ.Κοραή, κλπ.
Μα αντιπολίτευσης δεν είχε κανέναν; Δεν άκουσα σε όσο ματαδόθηκε από το ράδιο Στοκόκκινο.
BLOG_OTI_NANAI said
207: Με το «Μεγίστη» νομίζω ταιριάζει το «Υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους».
sarant said
208-210 Αυτό είδα κι εγώ, στους stixoi.info απ όπου αντλεί γνώση ο «νέος» σχολιαστής το έχει γράψει λάθος.
Γιάννης Κουβάτσος said
213: Ακριβώς. Αν τη βόλευε τόσο πολύ ο στίχος χωρίς το δεν, μπορούσε να πει «παραφράζοντας τον στίχο του Ελύτη…» κι όλα καλά.
Μαρία said
215
Αν βόλευε στο λογογράφο της.
Μαρία said
άνΔρα ανομίας και παραβατικότητΟς. Η 2η γενική ασορτί με τα άνδρα.
Στο 1:46:58 https://www.youtube.com/watch?v=4vgppQt0Oik
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε καίγοντας συνέχεια ορυκτά καύσιμα. Στο 1:56:30
Τέρμα στο φυσικό αέριο, γατάκια.
Γιάννης Ιατρού said
208α Εμ, κοίταξα το μεσημέρι, αλλά φαίνεται ήταν νωρίς, δεν την είδα την ανακοίνωση 🤔. Άσε που έψαχνα για βιντεάκι…
Αλλά πάντως βίδεο ούτε εκεί (στο presidency.gr) έχει. Ένα που είδα σ΄ ένα κανάλι, με απόσπασμα από τον λόγο της (τον διαβάζει), δεν είναι και η καλύτερη λήψη.. Οπότε μάλλον σοφά κάνουν και δεν την (πολυ-)δείχνουν στην εκφώνηση του λόγου της! 🙄
Όσο για την ατυχία με την πηγή που διάλεξε 🙂 🙂 🙂 🙂 ο «νέος» σχολιαστής, τι να πεις… Συμβουλή: πάντα στο αυθεντικό κοιτάμε😎
dryhammer said
218τέλος. Ανέκαθεν ανέτρεχε στις πυγές.
ΚΩΣΤΑΣ said
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ΠτΔ, συμπαθητικούλα είναι και από τον Πάκη καλύτερη.
Εθνάρχης και Κωστής Στεφανόπουλος και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες και κάτι μυρμηγκάκια… 😜
aerosol said
#184
«η ταύτιση χρυσαυγιτών και κατοίκων εκ μέρους της αριστεράς»
Α ναι, η αριστερά του ένδοξου αντιστασιακού Μέγκα, Αντένα και Σκάϊ, που παρουσίαζαν για χρόνια ύποπτες εκδηλώσεις καθοδηγούμενες από ΧΑ ως «διαμαρτυρίες κατοίκων», ενώ κάτι φωνές εν τη ερήμω έδειχναν με φωτογραφίες πως πρωτοστατούσαν γνωστά μέλη της ΧΑ. Η μνήμη μας παίζει περίεργα παιχνίδια…
Επίσης, θα θυμίσω πως η ΧΑ στις δόξες της έφτασε το 10%. Σε κάποιες γειτονιές σαφώς παραπάνω. Κι επειδή ήταν οι πιο ενεργοί και φωνακλάδες, κι επειδή ήταν και τραμπούκοι, αποτέλεσαν για μια περίοδο όντως τη δημόσια φωνή κάποιων περιοχών -είτε επειδή οι υπόλοιποι τους φοβόντουσαν, είτε επειδή τους ανέχονταν διότι κάτι κέρδιζαν από όλη αυτή την ιστορία. Σαφώς κι αυτό εκπορεύτηκε από τις αδυναμίες του συστήματος να τους λύσει τα προβλήματα αλλά όπως και να το δεις δεν το σκάρωσε η όποια αριστερά όλο αυτό -μπορείς να πεις πως δεν το αντιμετώπισε όσο ακριβώς δεν το αντιμετώπισε κανείς άλλος.
Δεν έχω αμφιβολίες για την αναποτελεσματικότητα της «αριστεράς» (ένα πράγμα που περιλαμβάνει από σχεδόν κεντρώους σοσιαλδημοκράτες μεχρι τροτσκιστές…).
Αλλά αναρωτιέμαι πώς έφτασε να είναι ο μόνος χώρος που οφείλει να είναι αποτελεσματικός, με έννοια για τους πιο ταλαιπωρημένους, με απαντήσεις για τα μεγάλα προβλήματα, και που εγκαλείται γι αυτό. Από ανθρώπους που τελικά ψηφίζουν δεξιά, στην οποία συγχωρείται να είναι αναποτελεσματική, χωρίς έννοια για τους ταλαιπωρημένους, χωρίς λύσεις για τα προβλήματα. Είναι σαν να εγκαλείς τους Χριστιανούς για τυχόν ελλειπή ηθική, ενώ είναι ΟΚ για τους υπόλοιπους να είναι ανήθικοι, φτάνει που δεν δηλώνουν θρήσκοι.
Αράουτ said
Προς κύριο Σαραντάκο (214) και σχολιαστή Ιατρού (218),
Όντως είμαι νέος σχολιαστής και δεν έχω την πείρα υμών των παλαιών. Ωστόσο, ειλικρινά (ιδίως εσάς κ. Σαραντάκο) ΔΕΝ σάς καταλαβαίνω…
1) Τί πάτε να αμφισβητήσετε, αγαπητοί κύριοι, για να δικαιολογήσετε την ανήκουστη γκάφα της κυρίας Προεδρίνας; Ότι ο στίχος του Ελύτη είναι χωρίς το «Δέν»; Μάταιος κόπος, σάς διαψεύδουν όλοι οι επιφανείς κριτικοί λογοτεχνίας με πρώτο και καλύτερο τον «κολλητό» φίλο του κ. Σαραντάκου, Παντελή Μπουκάλα που το γράφει φόρα – παρτίδα στο εμβριθέστατο πόνημά του «Ενδεχομένως» («Άγρα» 1996). Οι stixoi.info δεν σάς κάνουν, διότι προφανώς είναι ανυπόληπτοι. Αλλά τότε, γιατί ο φίλος σας ο Μπουκάλας συμφωνεί με τους stixoi.info;
2) Για να πάψει κάθε αμφισβήτηση ΄(για το αν ο στίχος του Ελύτη περιέχει το «Δέν») αναρτώ την πασίγνωστη αποκάλυψη του καθηγητή της Έδρας Κοραή στην Οξφόρδη, Roderick Beaton, που στη σελ. 447 της ελληνικής εκδόσεως της «Εισαγωγής στη Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία» («Νεφέλη» 1996, 1η αγγλική έκδοση 1994) αποδεικνύει ότι ο θρυλικός αυτός στίχος του Ελύτη που διέστρεψε σήμερα η κ. Σακελλαροπούλου είναι κατευθείαν αντιγραφή από τον Ρίτσο:
3) Θα τελειώσω απευθυνόμενος στον επιπόλαιο σχολιαστή Ιατρού (218) που στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ιστορική γκάφα της κυρίας Κατερίνας, ψάχνει να βρεί το βίντεο με την ομιλία της. Αλλά, ώ αγαθέ, πήγαινε εδώ να δείς την επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο ΑΠΕ. Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων;
Αν κάποιος περιφρονεί τις πηγές, κ. Ιατρού, είστε ασφαλώς εσείς. Και μάλιστα, τις περιφρονείτε έχοντας πονηρό σκοπό στο μυαλό σας: Να γλυτώσετε την κυρία Προεδρίνα από τη σημερινή ιστορική της γκάφα
Αράουτ said
πήγαινε εδώ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
219 σκωλιαστής 🙂
Αράουτ said
Πήγαινε εδώ https://www.amna.gr/pr-view/220342
Γιάννης Ιατρού said
224: ναι, ναι, Και άπειρος, ούτε ένα λινκάρισμα δεν καταφέρνει. Καλά το κατάλαβα εγώ 🙄
Γιάννης Ιατρού said
Εδώ η Μαρία έβαλε το αυθεντικό της προεδρίας, στο ανυπόληπτο ΑΠΕ-ΜΠΕ με στέλνει ο άλλος. Σύγχυση…
Μαρία said
226
Στον κιτρινισμό όμως σταθερός.
Εδώ διάβασα γι’ αυτόν τον τύπο, που αρχικά είχε κοπεί, γιατί ήταν γνωστό παρατράγουδο;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
228
Μαρία said
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Προσλήψεις 15.000 ΕΠΟΠ και εξοπλιστικά μαμούθ https://www.armyvoice.gr/2020/09/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%80-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84/
και
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
228β
Κόπηκε λέει στα ψυχομετρικά τεστ για ειδικός φρουρός(1.500 είχε προσλάβει πέρυσι) αλλά προφανώς οι συνοροφύλακες δεν περνάνε από ψυχομέτρηση.
sarant said
230 Μικρό κράτος δεν θέλατε;
Theo said
@220:
Συμφωνώ, Κώστα. Με τον Πάκη είχαμε πιάσει πάτο. Κι ο Σαρτζετάκης πιο συμπαθής μού ήτανε.
Γιάννης Ιατρού said
232: Συναγωνίζεται τον απέναντι, που έχει και δεύτερο υπουργικό συμβούλιο από συμβούλους…
Και οι 340 μόνιμοι τι θα κάνουν, αν δεν εκλεγεί ξανά ο ΚΜ; Θα δεχτούν να συνεχίζουν την καριέρα τους π.χ. υπό τον Άδωνι; 🙂 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@206 έως 210 κλπ. (νομίζω πως) Η Σακελλαροπούλου (ή ο λογογράφος της) ήξερε τί έλεγε, μιάς και μπορούσε άκοπα να δει το αιωρούμενο «Δεν» του προηγούμενου στίχου, το οποίο ενσυνειδήτως αγνόησε και ΔΕΝ χρησιμοποίησε. Ο επίμαχος -επόμενος- στίχος δεν αρχίζει τυχαία με κεφαλαίο Υ, αφού είναι αυτός που αποδίδει καταφατικά την αλήθεια του «Κρατύλου». Το αιωρούμενο «Δεν» αφορά στην άλλη «αλήθεια», την εξαμβλωματική (όπου μια θάλασσα μουγγή εμφανίζεται μεταμφιεσμένη σε άνοιξη) αυτή που προέκυψε με το κλειδί του κ α τ α ρκ υ θ μ ε ύ ω. Για την κοινά αποδεκτή αλήθεια, την αλήθεια της Μεγίστης και της Σακελλαροπούλου, ορθά «Υπακούουν τα πράγματα στο όνομά τους»- χωρίς Δεν..
ΥΓ. Γιάννη Ιατρού, άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες όψιμες.. 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
85: Είναι θέμα ερμηνείας, βέβαια, η κρυπτική ποίηση του ύστερου Ελύτη, αλλά νομίζω πως το «Δεν» πάει με το «υπακούουν», αφού ο ποιητής, κοντά στο τέλος της ζωής του πια, κατάλαβε ότι οι λέξεις που αγάπησε στα νιάτα του (αγάπη, ουρανός, αιώνιο), οι λέξεις που παρηγορούν τους ανθρώπους και τους δίνουν ελπίδα, δεν υπάρχουν, δεν υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους, «μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχτείς», «Πλησιέστερα του
σκοτωμού
Καλλιεργούνται οι ντάλιες».
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
228
Θρασύμαχος said
Κουκίδης revisited: «η ψυχοτονωτική ιστορία του στρατιώτη που πέφτει τυλιγμένος με τη σημαία … ούτε μπορεί να επιβεβαιωθεί, ούτε να αποκλειστεί» https://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/295733/sxisma-laoy-kai-igesias
Χαρούλα said
Δεν ταιριάζει κάπου αλλού να το αναφέρω, αλλά επειδή μάλλον θα μαθευτεί πετσωμένα, ενημερώνω εδώ για τις αναίτιες μαγκιές των αστυνομικών στην Ορεστιάδα.
https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/aytoptes-martyres-toy-agrioy-3ylodarmoy-sthn-orestiada-astynomikoi-me-gklop-xtypoysan-opoion-ebriskan-mprosta-toys/post41259
Με ελάχιστη επιφύλαξη επειδή δεν ήμουν στους αυτόπτες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ακούω ότι ένας εθνοφύλακας από την Καλλονή, σουταρίστηκε. Αυτός;
Χαρούλα said
Μου φαίνεται πως είναι ο ίδιος
https://www.imerodromos.gr/fasistiko-ktinos/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μίνι παγουρίνα, μάξι μάσκες, γίγα οι ελλείψεις
https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1589791/sholeia-stin-kriti-alaloum-me-maskes-kai-pagouria-adidraseis-apo-tous-goneis/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Επίθεση πατέρα σε καθηγητή λόγω… μάσκας, σε σχολείο των Χανίων
https://www.neakriti.gr/article/kriti/hania/1589795/epithesi-gonea-se-ekpaideutiko-se-sholeio-ton-hanion/
Γιάννης Ιατρού said
240: ναι αυτός ✌👌
Γιάννης Ιατρού said
Την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε το @UniofOxford. Οι δοκιμές είχαν ανασταλεί εξαιτίας παρενεργειών σε εθελοντές που συμμετείχαν στις έρευνες.
243: Πάντως η φασαρία δεν έγινε γι αυτό: Τεραστίων διαστάσεων οι μάσκες που διανεμήθηκαν στους μαθητές. 👎

ΥΓ: Μα τελείως άχρηστοι ρε παιδί μου!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
245 τέλος
Και πώς θα ξεστοκάρουνε τα κολλητάρια βρε μάστορα?
Χαρούλα said
Μήπως αυτό με το μέγεθος στις μάσκες είναι τρολιά; Γενικά έχετε δει πολλές τέτοιες μάσκες να κυκλοφορούν στην αγορά;
Δεν τους αθωώνω(άλλωστε δεν πήγαν αυτοί στα μαγαζιά), αλλά το θεωρώ αποπροσανατολισμό.
Θα μάθουμε πόσα παιδιά ήταν σε κάθε αίθουσα σήμερα; Πόσες καθαρίστριες; Ευπαθείς καθηγητές; Ή θα ασχολούμαστε με το χρώμα στα παγούρια και τους 50 ανεγκέφαλους γονείς και τι λάθος θα έκανε φαντάζομαι η κεραμέως…;
ΣΠ said
247
https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1513183/maskes-gia-gigantes-moirasan-se-dimotiko-sholeio-sto-agrinio-pics
Γιάννης Ιατρού said
Είμαι βέβαιος πως ο Λάμπρος έχει βάλει το χεράκι του… 😂
Δύτης των νιπτήρων said
Εγνωσμένων ικανοτήτων το υπουργείο Παιδείας (το υπουργείο χάριν Παιδιάς, που έλεγε και ο μακαρίτης)
nwjsj said
Κι άλλο ένα εδώ για να μην μείνει παραπονεμένο το νήμα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
247 Μήπως αυτό με το μέγεθος στις μάσκες είναι τρολιά;
Χαρούλα ακου τώρα στοΚοκκινο την Αλέκα Ζουμή. Αυτόπτης
μάρτυρας η ίδια το πρωί, έχει καλεσμένους της πρώτης γραμμής .
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
241,244 Ευχαριστώ. Μνησθητί μου κύριε δηλαδή!
Ο χασάπης της διπλανής πόρτας!
Μαρία said
252
Κι άλλος απο Κόρινθο.
Γιάννης Ιατρού said
254: Προφανώς στο ΥΠΑΙΘ θεωρούν τους Κορίνθιους «μουτράκλες» … 😜😉
Μαρία said
255
Λες να μας πιάνει και μας ο χαρακτηρισμός;
Γιάννης Ιατρού said
256: Α, όχι τέτοιους, γεωμετρικά εννοούσα😎
Και απ΄ όσο σε ξέρω, εσένα όχι, γεωμετρικά μιλώντας πάντα 😂
Γιάννης Ιατρού said
256: Καλά, αυτόν τώρα που επενέβη δυναμικά και η χριστιανοπούλα❤, δεν τον σώνει τίποτα. Και καλά θα πάθει ο κερατάς, απ΄όσα διάβασα πρόκειται για τοπικό νταή που έχει δώσει κι άλλες παραστάσεις!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
239 >>αναίτιες μαγκιές των αστυνομικών στην Ορεστιάδα.
Ακόμη χειρότερα, σουρωμένοι λέει…
ww.topontiki.gr/article/405469/anatropi-gia-ta-epeisodia-stin-orestiada-kataggelia-gia-viaiopragies-astynomikon-ypo#.X19jKTJrjFo.twitter
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι μάσκες που μας έστειλαν είναι όλες ένα μέγεθος 10×18 εκ. Τα παγουρίνα έχουν χωρητικότητα 200ml, δύο καλές γουλιές δηλαδή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μέθης.
Γιάννης Ιατρού said
λείπει ένα w στην αρχή του συνδέσμου, για όποιον το προσπαθήσει…
ΕΦΗ, έχουν μεγάλα χάλια, κι άντε να βρεις το δίκιο σου μετά, ειδικά αν υπάρχουν κουσούρια από τους τραυματισμούς αυτούς!
Έχει και βίδεο!
Μαρία said
Ο απαγωγέας του Παναγόπουλου αναλαμβάνει την Δόξα Δράμας https://tvxs.gr/news/athlitika/o-apagogeas-toy-panagopoyloy-analambanei-tin-doksa-dramas
Μαρία said
Μαγιορκίνης
Τον άκουσα στο ράδιο, όταν τον Αύγουστο αντικατέστησε τον Τσιόρδα. Υπέθεσα οτι θα είναι σαραντάρης κι έπεσα μέσα.
Σημείωσα τότε ένα «συμπέφτει» και ένα «χτυπιούνται (απ’ τον ιό και νεότερες ηλικίες)».
Σήμερα ήταν πιο ριζοσπαστικός με «των εμπειρογνώμονων».
dryhammer said
Όταν ο αντικαταστάτης του Ασκητή χρησιμοποιήσει τον όρο «σύνχυση» θα είμαστε πια γλωσσικά ώριμοι.
Stazybο Hοrn said
228: Δεν έχουν γίνει ακόμα τα ψυχοσωματικά τεστ.
Απλώς βγήκαν οι πίνακες σταθερών μορίων, κι έχει πάρει 16 απ’ το απολυτήριο, 1 από Αγγλικά επιπέδου, Β2, 5 επειδή ήταν έφεδρος ( ! ), άλλα 5 επειδή ήταν στις ειδικές δυνάμεις (ξανά, ! ) και 3 επειδή οδηγάει μοτοσυκλέτα και 1 για αυτοκίνητο (για να καταλάβετε και πού είναι η βαρύτητα, και τι σημαίνουν οι μαλακίες που λέει για τα «πτυχία του και τα μόρια του».
Η στολή που φοράει είναι μαϊμού, και παρότι πάει να προκαταλάβει την επιτροπή, προβλέπω να κόβεται πάλι.
Μαρία said
265
Ναι, ναι. Το είδα εδώ https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/09/15/potsepis-border-patrol-debunked/
Μ’ αυτά που κάνει ξαναβλέπω κι εγώ να τον κόβει πάλι ο ψυχίατρος.
Μαρία said
Αιμ said
265. Μαϊμού ξεμαϊμού στον δεξιό αγκώνα έχει τον Αγιώργη να σκοτώνει τον όφη και στον αριστερό κάποιον δυσδιάκριτο άγιο ενώ βέβαια είναι μάχημος και θα πράξει αφιλοκερδώς υπέρ πίστεως και πατρίδος το λειτούργημα αμύνεσθαι υπέρ πάτρις,
Το διάβασα όλο και κόβω τη πλάκα. Δεν τον ήξερα τον «αγάπη μόνο» αλλά πρέπει να χει σοβαρό πρόβλημα
Μαρία said
268
Σοβαρότατο. Απ’ τα παρατράγουδα στον Κασιδιάρη.
Εξάλλου, λίγα 24ωρα πριν ανακοινώσει ο ίδιος την εισαγωγή του στη Συνοριακή Φρουρά, ο φακός απαθανάτισε τον Τάσο Ποτσέπη και άλλους… «Έλληνες ΓΤΠ» να βρίσκεται στην πορεία της οποίας ηγείτο ο Ηλίας Κασιδιάρης στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. https://www.in.gr/2020/09/14/greece/tasos-potsepis-o-agapi-mono-synoriofylakas-sti-xio-paron-kai-stin-poreia-tou-kasidiari/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Θ΄ακουστεί λίγο κάπως, τώρα εγώ με τί θράσος να πω για γλωσσικά αλλά το ψάζεψα όλο (το θράσος) και τα ρίχνω:
Ο.κ. τον κατάπιαμε τον γλωθθοθτράμπουλο ΣεΜτέμβρη και τον ΟκτωΜβρη( αυτός είναι τραγουδιστός με το μ, σαν βροχούλα -όμβρος, μ΄αρέσει κι εμένα αισθητικά κι ας μην τον λέω – τον ακούω και έγκριτους πλέον, αλλά θα κράζω για το άνηκε.
Άνηκε και ξαναάνηκε κι από δημοσιογράφους αλλά κι από δασκάλες; Τσατιστικό.
σ.σ. Ξαφνικά με πονάνε οι κλειδώσεις των άκρων από άγνωστη αιτιολογία, έχω τα νεύρα μου και μπήκα να γκρινιάξω 🙂
……
Νικοκύρη, το μεσημέρι στην εκπομπή «Οικονομία στο Κόκκινο» με το Στάθης Σχινά είχαν τη συζήτηση περί μασκών και ο προσκαλεσμένος γιατρός(δεν πρόκαμα ν΄ακούσω τ΄όνομα) είπε ότι και στην Ισπανική γρίππη του 1918 είχαν βγει δημόσια πολέμιοι των μασκών.
Εκπληκτος ο Σχινάς είπε κάτι σαν «αλήθεια, το 1918;»
– Ναι, ο Σαραντάκος το λέει στο μπλογκ του! 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
268, 269
Άλλοι θα έχουν/έχουμε το πρόβλημα αν γίνει δεκτός. Και με το τρέχον προφίλ της αστυνομίας, δεν είναι και απίθανο. Εκτός και τον κόψουν επειδή παραέγινε σόου.
Έλληνες ΓΤΠ είναι Για Τον Πσυχίατρο?😎
Pedis said
Εδώ είμαι με τον Λιάκο.
Κι εγώ απορώ πως και δεν είχε καεί εδώ και καιρό …
Βέβαια, είναι η ίδια απορία με κείνο που γράφει ο Μπελ για την υπομονή των φτωχών …
Αιμ said
270. Μήπως φταίει ο Ιανός για τις αρθρώσεις ;
dryhammer said
270. Έχει ανέβει η υγρασία εσχάτως και η ζέστη είναι παράκαιρη. Έχω κι εγώ κάτι τριγμούς…
Μαρία said
272
Κι εγώ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Καθένας, αριστερός ή δεξιός, ξέρει ακριβώς τα κίνητρα του κάθε δρώντος οπουδήποτε στον πλανήτη, ερμηνεύοντάς τα βάσει της ιδεοληψίας του. Τα γεγονότα, οι ιδιαίτερες συνθήκες, η ποικιλία των αιτίων δεν παίζουν κανένα ρόλο. Οι παρόλες, ούτως ή άλλως, είναι αφορολόγητες.
Μαρία said
270
Περαστικά. Κι εγώ πονάω. Γεροντική αρθρίτιδα. 🙂
Στα νέα ελληνικά το παρελθόν δηλώνεται με το ανέβασμα του τόνου. Εδώ και τριάντα χρόνια ο κανόνας εφαρμόζεται απ’ τους νεότερους και στην εξαίρεση.
Theo said
@270:
Κι εγώ πονάω πολύ εδώ και 12 μέρες στο εγχειρισμένο πόδι μου. Οι δικοί μου λένε πως είναι από τον καιρό, αλλά δε νομίζω 😦
ΚΩΣΤΑΣ said
270 Η σύζυγός μου και 2-3 συγγενείς και φίλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, άλλος χέρια, άλλος πόδια ή και στα δύο. Εύχομαι να είναι απ’ τον Ιανό. Μόλις περάσει αυτός και έρθει ο Κούλης ή η Κεραμιδέως, περδίκια θα γίνετε όλοι σας. 🤪
Περαστικά σε όλες/ους
Μαρία said
Γιάννης Ιατρού said
270, 277, 278, 279
Περαστικά ρε σεις! Εδώ ακόμα ως συνήθως, κι είχα και 8ωρες αγροτικές εργασίες αυτές τις μέρες, κι όχι της πλάκας…
Χαρούλα said
Εμ! Να τι κάνουν οι μάσκες! Φωνάζουν οι άνθρωποι οι υποψιασμένοι! Δεν ακούτε! Τους κοροϊδεύετε! Να τώρα οι πόνοι! Και που να δείτε και τα υπόλοιπα που έρχονται….!😂🤣😂
Γρήγορα να απαλύνουν όλοι οι πόνοι όλων!🥰 Καλή νύχτα!
sarant said
270 Α, μας διαβάζουν!
Περαστικά σε όλους…!
Μαρία said
voulagx said
και χθες στην λαϊκή, άκουσα από μια άλλη συνταξιούχο να λέει, να μου κοβόταν το χέρι που αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισα αυτο το ρεμάλι».
voulagx said
#284: Δηλαδη αν παγωσει πολυ επιστρεφουμε στη «Δημοκρατια της Μακεδονιας»;
sarant said
286 Εμ;!
Pedis said
# 280 – Μέχρι τώρα βαστάει … αλλά δεν είναι απίθανο οι κότες του νεοπασόκ στο οποίο ανήκει να τον εκβιάσουν ή να τον «πείσουν» να πάρει τα λόγια του πίσω και να μιλήσει για παρεξήγηση ή ακόμη και να τον παραιτήσουν.
sarant said
288 Εκανε μια διευκρινιση
Υπήρξε και αυτό
https://left.gr/news/aihmiri-dilosi-fili-kata-hrysohoidi-gia-tin-epithesi-ston-ant-liako?fbclid=IwAR3dErzLF2P0UAH0FeX37ydgEA_6b5WUXd0nIGQdsmkLuXHuthPKBDF1snY
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ευχαριστώ για τα περαστικά!

Πολυαθρίτιδα κι άντε να βρούμε την αιτία.Παυσίπονα και πάμε παρακάτω.
Περαστικά σ΄όλους τους πονεμένους επίσης.
………………………………………………………………….
Αχ κοινωνία …ένοχη!
https://www.gazzetta.gr/plus/politiki/article/1514538/horis-kamia-profylaxi-kata-toy-koronoioy-koinonise-o-koymoytsakos
Γιάννης Ιατρού said
290: Τον ειρωνεύτηκε ο Νικ Χαρντ και στεναχωρήθηκε και τό ΄ριξε στο τραγούδι…
Pedis said
# 290 – «Υπουργός της Κυβέρνησης ”απαντά” στον Καθηγητή Δερμιτζάκη για την Θεία Κοινωνία»
«Η φωτογραφία είναι απάντηση σε τέτοιου είδους δηλώσεις»
από τη ρομφαία.τζιαρ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
291 🙂 292 !
………………………………………………………………
Ιανού χαμπέρια: Υπερχείλιση του Σπερχειού και πιο πάνω κακός χαμός. Σπάσανε αναχώματα ρεμάτων.
Αναρωτιέμαι αν στην Καρδίτσα που πνίγηκαν (ένα μέτρο νερό ακούω) και στα Τρίκαλα και πέριξ που πλημμύρισαν επίσης,
το τιμημένο 112 έστειλε σήμα κινδύνου.
Ή στο Βόλο-Αλμυρό που έριξε επίσης κατά θεό.
Μακάρι δηλαδή να ειδοποιήθηκαν αλλά δεν ξέρω, δεν άκουσα μέσα στον τόσο θόρυβο προσοχή-προσοχή έρχεται συντέλεια από δυτικά προς νότια! Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γενούν οι κότες ή Άλλος έχασκε κι άλλος εμετάλαβε (να είμεθα και επίκαιροι) 😦
Μια γυναίκα με τ΄ αμάξι της αγνοείται στο Μουζάκι. Μακάρι να τη βρουν να την περισυνελέξουνοι δυνάμεις της πυροσβεστικής, λέει ο πρωινός δημοσιογράφος στο Ρίαλ ράδιο. Κλασικό μεζεδάκι, αντρέ γι΄αύριο-σήμερα Σάββατο δηλαδή που θα μοσχοκοιμούμαι όταν σερβιριστούν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
293 Αμάν παναγία μου! Αντιποίηση άβαταρ με θύμα τον Νικοκύρη κιόλας! Μα πώς έγινε πάλι αυτό; Τί κάνω και δεν το καταλαβαίνω;
Ζητώ συγγνώμη γι΄άλλη μια βολά!
Δεν ξεγίνεται τώρα αυτό; 😦
……………………………………………..
Του Αγίου Σαββάτιου του μαρτύρος, λέει (στραβοδιαβάζει προφανώς) ο δημοσιογράφος. Του μαρτύρος!μα δεν του γρατσούνησε τ΄αυτί;
……………………………………………….
Χωρίς ρεύμα Καρδίτσα Φάρσαλα και πολλά χωριά. Και χωρίς νερό.
Γέφυρες πέσανε, ποτάμια φούσκωσαν, δρόμοι κόπηκαν. Τα τρένα δε φεύγουν για Θεσνίκη.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
294: …Γέφυρες πέσανε, ποτάμια φούσκωσαν, δρόμοι κόπηκαν. …
τι άλλο περίμενες ρε Έφη… μέ τον γουρλή που έχουμε επάνω;
Εδώ έριξε ένα δυνατό νερό κατά τις 6 το πρωί, μετά ηρεμία. Αλλά κοιτάζοντας τον ουρανό φάνηκαν οι 4 καβαλάρηδες της αποκάλυψης, οπότε…

nwjsj said
Καλημέρες!