Όταν ο Γιώργος Γαβριήλ συνάντησε τον Κώστα Βάρναλη
Posted by sarant στο 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Παραπλανητικός ο τίτλος του άρθρου και κατά πάσα πιθανότητα ανακριβής. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Κύπριος εκπαιδευτικός και ζωγράφος Γιώργος Γαβριήλ, που το όνομά του βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα στη Μεγαλόνησο, δεν συνάντησε ποτέ τον Κώστα Βάρναλη, αφού ο μεγάλος ποιητής μας άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο τον Δεκέμβρη του 1974 όταν ο κ. Γαβριήλ θα ήταν, υπολογίζω, έφηβος.
Ωστόσο, συναντήθηκαν με μιαν άλλη έννοια της λέξης: είναι ομοιοπαθείς, διότι και οι δυο δέχτηκαν διώξεις ως εκπαιδευτικοί όχι για τις επιδόσεις τους, αλλά για το καλλιτεχνικό-δημιουργικό τους έργο. Υπάρχουν κι άλλες ομοιότητες ανάμεσά τους, αλλά οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές: ο Βάρναλης είναι πασίγνωστος ποιητής, ο Γαβριήλ όχι πολύ γνωστός ζωγράφος· και βέβαια, ο Βάρναλης διώχθηκε το 1925 ενώ ο κ. Γαβριήλ το 2020.
Για την περίπτωση του Κώστα Βάρναλη έχει γράψει το ιστολόγιο. Τον καιρό που ο ποιητής, ως φιλόλογος, υπηρετούσε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, δέχθηκε επιθέσεις επειδή μερικά χρόνια νωρίτερα, στο Φως που καίει, που το είχε εκδώσει με ψευδώνυμο στην Αλεξάνδρεια, υπήρχαν αντιπατριωτικοί και αντιθρησκευτικοί στίχοι. Τελικά τιμωρήθηκε με εξάμηνη παύση και ουσιαστικά εξωθήθηκε σε παραίτηση.
Ο ζωγράφος Γιώργος Γαβριήλ υπηρετεί ως «καθηγητής Τέχνης» (πρέπει να είναι αυτό που εμείς οι καλαμαράδες λέμε Καλλιτεχνικά) στη μέση εκπαίδευση στην Κύπρο και πρέπει να βρίσκεται προς το τέλος της σταδιοδρομίας του έχοντας ανέβει και ιεραρχικά σε βαθμό διευθυντή. Στα κοινωνικά μέσα διάβασα ενθουσιώδεις έως διθυραμβικές μαρτυρίες παλιών του μαθητών αλλά, όπως και ο Βάρναλης, δέχεται κριτική όχι για την εκπαιδευτική του επάρκεια αλλά για τις εξωσχολικές του δημιουργικές δραστηριότητες, δηλαδή για τους πινακες που ζωγραφίζει (και που εκθέτει και πουλάει), όπως αυτός εδώ:
O κ. Γαβριήλ ζωγραφίζει τον Ιησού Χριστό πίσω από συρματοπλέγματα -εμφανώς πρόσφυγα σε κλειστή δομή. Σε άλλον πίνακα τον φαντάζεται με αντιφασιστικό κασκόλ της Ομόνοιας (της ποδοσφαιρικής ομάδας· ο κ. Γαβριήλ όπως και ο Βάρναλης είναι αριστερός, και αυτό στην Κύπρο σημαίνει, σχεδόν υποχρεωτικά, πως είναι Ομονοιάτης).
Αλλού, ειρωνεύεται τον (πανίσχυρο) αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, και τον παρουσιάζει να θυμιατίζει φορώντας μάσκα αερίων ή βάζει έναν σκύλο να κατουραει πότε τον αρχιεπίσκοπο και πότε τον Γεώργιο Γρίβα, τον αρχηγό της ΕΟΚΑ και μετα της ΕΟΚΑ Β’. Εδώ βλέπετε μερικούς από τους πίνακες του κ. Γαβριήλ. Κι άλλες φωτογραφίες εδώ.
Ξαφνικά, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πίνακες του Γ. Γαβριήλ απέκτησαν δημοσιότητα -και πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν την κεφαλήν του καλλιτέχνη επί πίνακι, με πρώτο τον πανίσχυρο αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, στην οποία «ταπεινά πιστεύει» ότι «ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, έθεσε από μόνος του, συνειδητά, τον εαυτό του εκτός Παιδείας. Είναι ανεπίτρεπτο να εξακολουθεί να ασκεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού – παιδαγωγού. Και παρόλο που του δόθηκε η ευκαιρία να μετανοήσει για τα όσα προσβλητικά προέβαλε, εντούτοις όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά ακόμη περισσότερο επέμεινε στις ανόσιες θέσεις του, κατηγορώντας επιπλέον και μέσω των ΜΜΕ την Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της για καταχρήσεις και πολυτελή ζωή».
Αμ’ έπος αμ’ έργον, το υπουργείο Παιδείας δρομολόγησε πειθαρχική έρευνα εναντίον του κ. Γαβριήλ, υποστηρίζοντας ότι «Ούτε η ελευθερία της έκφρασης ούτε η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί, όταν πρόκειται για αξιωματούχο στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μέσα σε σχολείο, να δικαιολογήσουν την προσβολή του δημόσιου αισθήματος και την προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν λογική περιφρόνησης ή και ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα».
Ο ίδιος ο καθηγητής-ζωγράφος υποστηρίζει: «Θεωρώ ότι ο Χριστός είναι ένας από εμάς, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, όπως λέμε. Τον βλέπω ανάμεσα στις βάρκες με τους πρόσφυγες, ανάμεσα στους διαδηλωτές μπροστά από τα ΜΑΤ, ή τον βλέπω μέσα κερκίδες με τους φανατικούς οπαδούς μιας ομάδας».
Στην Ελλάδα του 1925 ο Βάρναλης διώχθηκε. Στη σημερινή Ελλάδα δεν θα συνέβαινε κάτι ανάλογο, ούτε με στίχους σαν του Βάρναλη, ούτε με πίνακες σαν του κ. Γαβριήλ. Όμως η Κύπρος είναι μικρή κοινωνία, βαθιά συντηρητική, οπότε δεν εκπλήσσει η δίωξη αν και θα είναι πολύ απαισιόδοξο μήνυμα αν παρ’ ελπίδα τελεσφορήσει.
Κατά τη γνώμη μου, και ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική αξία των πινάκων του κ. Γαβριήλ, ο εκπαιδευτικός θα έπρεπε να κρίνεται αποκλειστικά από το εκπαιδευτικό του έργο -το οποίο ο κ. Γαβριήλ φαίνεται να το φέρει εις πέρας με πολύ καλές επιδόσεις. Πιστεύω ότι κυρίως ενόχλησαν οι πίνακες εναντίον του αρχιεπισκόπου, διότι οι πίνακες με τον Χριστό μάλλον θετικά λειτουργούν για τη χριστιανική πίστη.
Είπαν κάποιοι: Αν ο Γ. Γαβριήλ βρισκόταν σε μουσουλμανική χώρα, θα τολμούσε να απεικονίσει με ασέβεια τον Προφήτη ή θα βρισκόταν σφαγμένος ή έστω κυνηγημένος με έναν δαμόκλειο φετφά πάνω από το κεφάλι του;
Το επιχείρημα αυτό προβάλλεται κάθε φορά που εκφράζονται βλάσφημες ή και απλώς επικριτικές απόψεις κατά της χριστιανικής θρησκείας. Βέβαια, στην περίπτωση του κ. Γαβριήλ είναι ελαφρώς άστοχο, αφού ο ζωγράφος δεν ασέβησε στο πρόσωπο του Ιησού παρά μόνο στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου. Αλλά το επιχείρημα είναι σε κάθε περίπτωση έωλο και απορριπτέο. Η ελευθερία του λόγου είναι εξίσου πολύτιμη είτε στρέφεται επικριτικά εναντίον του χριστιανισμού είτε εναντίον του Ισλάμ, ωστόσο σε μια χριστιανική χώρα η κριτική είναι εύλογο και αναμενόμενο να στρέφεται πρώτα και κύρια απέναντι στην κρατούσα θρησκευτική ιεραρχία. Πρώτα σκουπίζει κανείς μπροστά στην αυλή του. Και όσοι λένε ότι «τον Μωάμεθ δεν θα τολμούσατε να τον σατιρίσετε» νομίζω πως πολύ δύσκολα κρύβουν τη λαχτάρα και τη ζήλεια τους που δεν είναι τα πράγματα εδώ όπως και στη Σαουδαραβία ή άλλη συντηρητική μουσουλμανική χώρα ώστε να μπορούν ακόμα πιο εύκολα και χωρίς νομικές φιοριτούρες να χαψώνουν όποιον κρίνουν ασεβή.
Εγώ αυτά είχα να πω και ελπίζω ότι πολύ σύντομα ο κ. Γαβριήλ θα ξεμπλέξει χωρίς συνέπειες από αυτή τη δυσάρεστη ιστορία -έχοντας μάλιστα κερδίσει και λίγη φήμη που θα τον βοηθήσει να πουλήσει περισσότερους πίνακες.
Θα ακούσω φυσικά τα σχόλιά σας, αλλά θα κλείσω παραθέτοντας το άρθρο του κ. Χαρίδημου Τσούκα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο, προς τιμή του, ήταν από τους λιγοστούς κυπριακούς φορείς που υπερασπίστηκε τον διωκόμενο εκπαιδευτικό:
Η τέχνη που χλευάζει, η ελευθερία που ενοχλεί, ο Χριστός που αποδομεί
TOY ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ*
Ο εκλεκτός συνάδελφος Κυριάκος Δημητρίου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διαφωνεί με την ανακοίνωση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου, με την οποία η Σύγκλητος καταδικάζει την πειθαρχική δίωξη του ζωγράφου, δημόσιου εκπαιδευτικού κ. Γ. Γαβριήλ για «βλάσφημα» σκίτσα του (βλ. άρθρο του στο paideia-news.com). Η δική μου γνώμη είναι διαφορετική. Ισχυρίζομαι ότι η Σύγκλητος στάθηκε στο ύψος της αποστολής ενός ανώτατου πνευματικού ιδρύματος, υπερασπίζοντας μια καταστατική αξία του πανεπιστημίου – την ελευθερία της έκφρασης.
Ο κ. Δημητρίου ισχυρίζεται ότι οι Συγκλητικοί «παρασύρθηκαν από ιδεοληψίες και λογικά σφάλματα». Δεν γνωρίζω από που συνάγει αυτόν τον πατερναλιστικού ύφους ισχυρισμό, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ουδόλως τον τεκμηριώνει. Ο κ. Δημητρίου αρθρώνει στιβαρό αντίλογο στην ανακοίνωση της Συγκλήτου, αλλά, όπως θα προσπαθήσω να δείξω εδώ, ο αντίλογός του είναι πολύ λιγότερο ισχυρός απ’ ότι ο ίδιος νομίζει.
Ο κ. Δημητρίου κατατάσσει το ζωγραφικό έργο του κ. Γαβριήλ στην κατηγορία του μισαλλόδοξου λόγου (hate speech). Κατά τον κ. Δημητρίου, ο ζωγράφος «προσβάλλει» τους πιστούς μιας συγκεκριμένης θρησκείας (τους χριστιανούς), εφόσον «γελοιοποιεί ως καρικατούρα θρησκευτικά σύμβολα και εικόνες».
Θα αναφερθώ στην «προσβολή» πιο κάτω. Διαφεύγει, όμως, του κ. Δημητρίου ότι στον «ελληνο-δυτικό πολιτισμό», για να δανειστώ την έκφραση του Κορνήλιου Καστοριάδη, η καρικατούρα – η κωμική παραμόρφωση Αρχών και συμβόλων – συνιστά μια απολύτως θεμιτή και ευπρόσδεκτη πρακτική. Στον Αριστοφάνη λ.χ. συχνά διακωμωδούνται οι θεοί και οι ήρωες. Ανοίξτε μια εφημερίδα κύρους σε χώρα της Ευρώπης και θα δείτε πλήθος από σκίτσα – καρικατούρες των κυβερνώντων, δημοσίων προσώπων, ιερωμένων, θρησκευτικών συμβόλων, κλπ. Στον ελληνο-δυτικό πολιτισμό, τίποτα δεν είναι υπεράνω κριτικής και σάτιρας.
Με τη διακωμώδηση, ο καλλιτέχνης θέλει να αναδείξει μια όψη του προσώπου ή του συμβόλου – για την ακρίβεια, του τρόπου με τον οποίο το πρόσωπο ή σύμβολο προσλαμβάνεται στα κυρίαρχα κοινωνικά συμφραζόμενα – η οποία διαφεύγει συνήθως της προσοχής του κοινού. Η έντεχνη παραμόρφωση δεν υπηρετεί αναγκαστικά τη διακωμώδηση. Ο Νίκος Καζαντζάκης, στον «Τελευταίο Πειρασμό», εμφανίζει το Χριστό να παλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή με τους πειρασμούς της σάρκας. Αυτό ακριβώς κάνει ο ετερόδοξος λογοτέχνης ή καλλιτέχνης: εντέχνως παραμορφώνει κάτι για να αναδείξει κάτι άλλο. Αυτή την πρακτική απεχθάνονται οι θρησκόληπτοι και οι ιδεοληπτικοί. Αυτή την πρακτική έχει θεσμίσει η φιλελεύθερη δημοκρατία.
Συνιστούν τα έργα ζωγραφικής του κ. Γαβριήλ «λόγο μίσους», όπως διατείνεται ο εκλεκτός συνάδελφος; Όχι, αν υιοθετήσουμε τον κυρίαρχο ορισμό του όρου που έχει γίνει αποδεκτός στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες: δηλαδή, γλώσσα η οποία εκφράζει μίσος ή ενθαρρύνει τη βία έναντι άλλων ανθρώπων με βάση φυλετικά, εθνοτικά, θρησκευτικά, σεξουαλικά χαρακτηριστικά, κλπ. Πράγματι, ο κ. Γαβριήλ χλευάζει θρησκευτικά και εθνικά σύμβολα, όπως κάνει κάθε καυστική σάτιρα, αλλά δεν προσκαλεί τους συμπολίτες του σε πράξεις βίας ή μίσους κατά συμπολιτών τους. Ο κ. Δημητρίου ταξινομεί αυθαίρετα το έργο του κ. Γαβριήλ στην κατηγορία του μισαλλόδοξου λόγου για να στηρίξει τη λοιπή επιχειρηματολογία του. Το εννοιολογικό σφάλμα, εν προκειμένω, δεν είναι της Συγκλήτου αλλά του κ. Δημητρίου.
Είναι επιτρεπτό ο καλλιτέχνης να προσβάλλει τις πεποιθήσεις συμπολιτών του; Όχι, λέει ο κ. Δημητρίου. Ναι, λέει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αφορμή την αποκαθήλωση φωτογραφιών στο πλαίσιο της έκθεση φωτογραφίας «Διόρθωση», το 2014, η Αρχή γνωμοδότησε συναφώς, έχοντας αναφερθεί σε παρόμοιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
«Εξάλλου, από τη φύση της, η τέχνη ως εκδήλωση της ελευθερίας του ανθρώπου προκαλεί, σοκάρει, αμφισβητεί, δημιουργεί συγκρούσεις. Τέχνη δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, μόνο ό,τι είναι ευχάριστο, αρεστό και αποδεχτό σε όλους. Ως τέτοια η τέχνη αξιώνει μια ελευθερία πολύ πιο διευρυμένη από την ελευθερία της γνώμης. Η ανάγκη λοιπόν για προστασία και προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι τότε ακριβώς πιο απαραίτητη όταν η δημιουργία προκαλεί αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η επίκληση ή η αποδοχή ενός γενικευμένου αξιώματος στη μη προσβολή από την κυκλοφορία ενός έργου τέχνης είναι εξόχως προβληματική καθώς θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε περιστολή του δικαιώματος στην καλλιτεχνική έκφραση και σε απαράδεκτο προκαθορισμό του ορίζοντα εξέλιξης της. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ολισθαίναμε σε ένα σύστημα κοινωνικής συνύπαρξης όπου η επίκληση της προσβολής του καθένα για οτιδήποτε θα αποτελεί εμπόδιο όχι μόνο για ελευθερία της έκφρασης αλλά και για κάθε στοιχειώδη ατομική ελευθερία.
Η διαφορετική προσέγγιση και αισθητική δεν μπορεί αυτόματα να καθιστά το έργο παράνομο και αισχρό. Απλώς εντάσσεται στα πλαίσια μιας αντίθετης άποψης και μιας καθόλα θεμιτής κριτικής. Η ανοχή και των πιο αντιπαθητικών μηνυμάτων δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης αλλά θεμελιώδης αρχή κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας […]».
Κλείνω σχολιάζοντας τις δύο αιτιάσεις του κ. Δημητρίου προς την ανακοίνωση της Συγκλήτου. Γράφει: «Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου εμπεριέχονται δύο ιδιαιτέρως προβληματικές διατυπώσεις: (α) Ποια «καινά δαιμόνια» εισάγει στον δημόσιο λόγο ο ζωγράφος κ. Γ. Γαβριήλ; (β) Ποιες «κυρίαρχες αντιλήψεις αντιμάχεται»;».
Μα δεν γνωρίζει ο εκλεκτός συνάδελφος ότι το Υπουργείο Παιδείας άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του ζωγράφου με την αιτιολογία της «προσβολής δημοσίου αισθήματος»; Δεν έμαθε ότι ο Αρχιεπίσκοπος, σε επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας, γράφει ότι ο δημόσιος εκπαιδευτικός «προσβάλλει τον ίδιο το Θεό σε ένα Κράτος το οποίο είναι […] κατά την συντριπτική πλειοψηφία του χριστιανικό», ζητώντας την απόλυσή του; Με άλλα λόγια, τι άλλο έπρεπε να συμβεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ο κ. Γαβριήλ διώκεται ακριβώς γιατί αντιμάχεται κυρίαρχες αντιλήψεις;
Εισάγει «καινά δαιμόνια» ο ζωγράφος κ. Γαβριήλ; Οποιοσδήποτε μας καλεί να υιοθετήσουμε νέες αντιλήψεις, προτείνοντας μια νέα οπτική γωνία, μια νέα θεωρία, ένα νέο λεξιλόγιο ή μια νέα τεχνολογία, είτε αυτός είναι ο Σωκράτης και ο Γαλιλαίος, είτε είναι ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είτε είναι ο Πικάσο, ο Βαν Γκόχ ή ένας ταπεινός ζωγράφος της Λευκωσίας, εισάγει «καινά δαιμόνια» στη ζωή μας. Μας καλεί, με διαφορετική ένταση, πρωτοτυπία, και δραστικότητα ο καθένας, να σκεφτούμε, να αισθανθούμε, και να ζήσουμε διαφορετικά. Μπορεί τα «δαιμόνια» αυτά να είναι απεχθή (π.χ. ναζισμός, ρατσισμός) ή μπορεί να είναι ανούσια, να στερούνται βάθους και να ξεχαστούν γρήγορα (το σύνηθες στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργικότητας). Ενδέχεται, όμως, κάποια από αυτά να ριζώσουν στη συνείδησή μας (π.χ. Χριστιανισμός, Διαφωτισμός, φεμινισμός, οικολογία, αντιλήψεις περί οικογένειας, κλπ.). Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί εκ των προτέρων. Οι ανοιχτές κοινωνίες του «ελληνο-δυτικού πολιτισμού» δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα, επειδή ακριβώς είναι ατελεύτητα αναστοχαστικές. Δεν γνωρίζουμε σήμερα τι πεποιθήσεις θα υιοθετήσουμε αύριο, γι’ αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ελευθερία – ν’ ανθίζουν όλα τα λουλούδια. Ο ορίζοντας του νοήματος στη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι εγγενώς ανοιχτός.
Ως πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Συγκλήτου αισθάνομαι περήφανος που το ίδρυμα που υπηρετώ υπερασπίστηκε δημοσίως μια κεντρική αξία του – την ελευθερία της έκφρασης.
Ως χριστιανός ουδόλως προσβάλλομαι από τα έργα του κ. Γαβριήλ, ακόμα κι όταν μερικά τα βρίσκω υπερβολικά ή κακόγουστα (κάποια είναι συγκινητικά). Ο δικός μου Χριστός δεν είναι αυτός του Αρχιεπισκόπου-μπίζνεσμαν, δεν είναι ο Χριστός της κατεστημένης υποκρισίας, δεν είναι ο Χριστός ως συμπλήρωμα ιδεολογικής διατροφής. Τον δικό μου Χριστό κανείς δεν μπορεί να τον προσβάλλει γιατί ανήκει σε άλλο επίπεδο αναφοράς. Ο Χριστός της Ανάστασης δεν είναι εκ του κόσμου τούτου – δεν είναι ιδεολογία, δεν είναι μπίζνα, δεν είναι κρατικά επιδοτούμενη θρησκεία. Είναι η απεριχώρητη αλήθεια που ανασκάπτει διαρκώς τον ον, το «συμβάν» που αποδομεί ό,τι η ανθρώπινη φιλαυτία κατασκευάζει, το διαρκές σκάνδαλο που ανατρέπει τη συμβατική ιεράρχηση των αξιών και μαστιγώνει τους εμπόρους του Θεού.
Νέο Kid said
Νικοκύρη, έπεσες θύμα της «μη διπλής συνεπαγωγής». Ομονοιάτης = αριστερός (Ακέλ βασικά), αλλά αριστερός ΔΕΝ συνεπάγεται Ομονοιάτης! Αν σε διαβάσουν θα φρίξουν οι της Σαλαμίνας κυριως (άκρα αριστερά!) ,οι Αελίστες , ακόμη και κάποιοι λίγοι Αποελίστες!
Στα κυπριακά μήντια είχε αρχικά παίξει ότι τα έργα του τα ζωγράφιζε (γκράφιτι δηλαδή) στο σχολείο. Πράγμα ασφαλώς κατακριτέο. Αν είναι όντως φέηκ νιουζ ,όπως φαίνεται στο άρθρο σου, και μιλάμε για ιδιωτικά έργα, φυσικά έχεις δίκιο στο γενικότερο πνεύμα σου!
Πουλ-πουλ said
«ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική αξία των πινάκων του κ. Γαβριήλ»
Οι πίνακες του θυμίζουν σκίτσα του Χατζόπουλου.
Αράουτ said
Χίλια εύγε στον Ομονοιάτη Κύπριο εκπαιδευτικό, Γιώργο Γαβριήλ, που τόλμησε να αποδομήσει τον ιστορικά ανύπαρκτο ραββίνο, Ιησού Χριστό. Είναι βέβαιον ότι θα λυσσάξουν σήμερα οι διαπρεπείς χριστιανοί λόγιοι κ.κ. Theo + Blog oti nanai, που ονειρεύονται να γίνει το Ρωμέικο μιά Ορθόδοξη Σαουδική Αραβία, ώστε να πηγαίνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα όσοι τολμούν να ξεμπροστιάζουν την προσοδοφόρα απάτη που ονομάζεται Χριστιανική Εκκλησία.
Εύγε και στον κ. Σαραντάκο που τόλμησε μιά τέτοια ανάρτηση, εκθέτοντας οριστικά τους επαγγελματίες χριστιανούληδες. Είθε η ομάδα του ΑΚΕΛ, η Ομόνοια, να συντρίψει απόψε τα μεσάνυχτα τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, για να πάρει μία χαρά ο ταλαιπωρημένος κύριος Γαβριήλ.
Υπόψιν ότι το διπλό της Ομόνοιας πληρώνει 11,45 στο Stoiximan, μιά εξαιρετικά καλή απόδοση. Παίξτε άφοβα ξερό διπλό την ομάδα του ΑΚΕΛ για να πάτε Ταμείο τα μεσάνυχτα
ΓΤ said
στη σελίδα του διαβάζουμε «ΤσούΚας» http://ucy.ac.cy/dir/en/component/comprofiler/userprofile/htsoukas
ΓΤ said
https://ikarosbooks.gr/540-i-tragodia-ton-koinon.html
ΓΤ said
https://avant-garde.com.cy/articles/nea/istories/ton-kamba-sas-eseis-o-giorgos-gabriil-den-xegymnose-ton-hristo-alla-tin
και, παρένθετα, αντιπροσωπευτικές αντιδράσεις χριστιανών…
atheofobos said
Εθίγησαν από το επαναλαμβανόμενο, μάλλον κακόγουστο, κατούρημα σκύλων και στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου και δεν εθίγησαν όταν αυτός στο μήνυμά του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έγραψε: “Αγαπητά μου παιδιά, Ποτέ σας μην παρασυρθείτε από οποιεσδήποτε, τάχατες, επιστημονικές θεωρίες οι οποίες υποσκάπτουν το διαχρονικό κύρος της Εκκλησίας μας” !
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
7 Ώστε έτσι έγραψε ο αρχιεπίσκοπος;
5 Μάλλον έχεις δίκιο, το υπερδιόρθωσαν σε Τσούκκας, θα το αλλάξω.
Θρασύμαχος said
Άσχετο αλλ’ ενδιαφέρον ότι ο ίδιος άνθρωπος, ελλαδίτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπογράφει στην Ελλάδα https://www.kathimerini.gr/society/561080785/magkia-i-oneidos/ ως Τσούκας με ένα κάπα και στην Κύπρο https://paideia-news.com/tepak/2020/09/22/i-texni-poy-xleyazei-i-eleytheria-poy-enoxlei-o-xristos-poy-apodomei/ ως Τσούκκας με δύο.
Babis said
Σωστά όλα όσα γράφτηκαν και όσα, φάντάζομαι, ότι θα γραφτούν στην συνέχεια αλλά δεν μπόρεσα να κρατήθω και να μην κάνω την δυσάρεστη ερώτηση στον εαυτό μου και να την μεταφέρω και σε εσας.
Θα έδειχνα την ίδια ανεκτικότητα στην αντίθετη περίπτωση όπου ένας καλλιτέχνης και δάσκαλος δημιουργεί έργα τέχνης στα οποία προβάλλει φασιστικές ιδέες;
Φοβάμαι ότι για τον εαυτό μου την ξέρω την απάντηση (και δεν μου αρέσει), για σας δεν ξέρω.
Αν κάποιος θέλει να απάντήσει ας μην πει «δεν είναι το ίδιο γιατι …»
Το ίδιο είναι όσο λανθασμένες και επικίνδυνες θεωρώ εγώ τις φασιστικές ιδέες τόσο λανθασμένες και επικίνδυνες θεωρούν τις δικές μου ιδέες κάποιοι άλλοι.
ΓΤ said
Ο Γιώργος Γαβριήλ
Γεννήθηκε το 1959 στη Κοκκινοτριμιθιά. Το 1980 μεταβαίνει στο Σοβιετική Ένωση με υποτροφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Σουρικώφ της Μόσχας και φοιτά στο εργαστήριο μνημειακής τέχνης της γνωστής Ακαδημαϊκού Κλάβδιας Αλεξάντροβνας Τουτιβόλ.
Το 1984, ακόμα φοιτητής, με πρωτοβουλία της Ακαδημίας διοργανώνεται στους χώρους της η πρώτη ατομική του έκθεση. Το 1987 αποπερατώνει τις σπουδές του, όπου του απονέμεται το πτυχίο Master of Fine Arts. Από το 1990 εργάζεται σε σχολεία ως καθηγητής Τέχνης και από το 2008 ως Επιθεωρητής Τέχνης στην Μέση Εκπαίδευση. Διατηρεί εργαστήρι ζωγραφικής όπου συνεχίζει να δημιουργεί το εικαστικό του έργο.
Ο Γιώργος Γαβριήλ έχει στο ενεργητικό του αρκετές ατομικές εκθέσεις και ομαδικές συμμετοχές.
(πηγή: parathyropolitis.com.cy @ 16.10.2013)
sarant said
10 Και με τις ρατσιστικές ιδέες θα είχα πρόβλημα
Μυλοπέτρος said
Κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε πράξη το: απόδοτε τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Αλήθεια τι δουλειά έχει η εκκλησία στα της ιατρικής ας πούμε. Έχουμε σκεφτεί άραγε τι έχει κοστίσει στην ανθρωπότητα η άκριτη ανάμιξη της στα κοσμικά;
ΓΤ said
@8α, 7
«Όχι πια επιστήμη, μόνο Χριστό»…
https://avant-garde.com.cy/articles/nea/istories/arhiepiskopos-pros-mathites-ohi-pia-epistimi-mono-hristo
BLOG_OTI_NANAI said
Δεν επιτρέπονται πειθαρχικές διώξεις αυτού του τύπου ούτε παρεμβάσεις να χάσει κάποιος τη δουλειά του, εκτός αν πράγματι παρανομεί. Μόνο ως πρόσωπο κάποιος ιεράρχης πρέπει να ενεργεί αν κάποιος τον συκοφαντεί.
Η υποκρισία όμως είναι ένα θέμα που ορθά θίγεται και αφορά τους πάντες.
Το πρόβλημα της τέχνης είναι γνωστό, έχουμε το τραγικό φαινόμενο να έχουμε επιθέσεις στον Αρκά από «προοδευτικούς» που δεν αντέχουν να χλευάζονται, όμως κάνουν υποδείξεις σε άλλους να υπομένουν τον χλευασμό της τέχνης.
Η υποκρισία αφορά όλους, με ή χωρίς Χριστό. Θυμόμαστε με πόση άρνηση αντιμετώπισε ο «προοδευτικός» κόσμος την επιθυμία να αναδειχθούν τα εγκλήματα των αθεϊστικών καθεστώτων αντί να πρωτοστατούν στην αποκάλυψη τους. Θυμόμαστε τον «προοδευτικό» Ιό της Ελευθεροτυπίας πώς αντιμετώπισε το βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού» με ολοφάνερη αμηχανία και αδυναμία αφού πρωτεργάτες σε αυτό ήταν -προς τιμή τους- συγγραφείς με μαρξιστικές καταβολές. Στο ίδιο άρθρο αναγκάστηκε να ομολογήσει ο Ιός 30 εκατομμύρια θύματα στα καθεστώτα αυτά…
Βλέπουμε την υποκρισία να μην στιγματίζονται με αποτροπιασμό τα θρησκευτικά σύμβολα της πλειοψηφίας των μεταναστών, σύμβολα υποταγής, καταπίεσης, σεξισμού, ταπείνωσης της γυναίκας και του κοριτσιού. Βλέπουμε την υποκρισία «προοδευτικοί» συγγραφείς να αφοδεύουν στην ορολογία της ιστορίας και του του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζοντας χωρίς ντροπή την σφαγή της Τριπολιτσάς ως… γενοκτονία και μάλιστα σε απελευθερωτικό αγώνα κατά μιας βάρβαρης υποταγής αιώνων, και την ίδια στιγμή κλείνουν τα μάτια στην Γενοκτονία των Ποντίων. Βαφτίζουν «γενοκτονία» των… κατακτητών 6 χιλ. νεκρούς στην Τριπολιτσά και αρνούνται τη γενοκτονία 300.000 αθώων θυμάτων.
Να μιλούν οι «προοδευτικοί» κατά των παρελάσεων, κατά των συμβόλων, κατά της επίδειξης όπλων, κατά των αμυντικών δαπανών, κατά των «κλειστών» συνόρων (με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία!), και την ίδια στιγμή ομολογούν ως πηγή της ιδεολογίας τους κράτη που σε ολόκληρη την ιστορία τους εφάρμοσαν όλα τα παραπάνω!
Ο κατάλογος της υποκρισίας είναι χωρίς τέλος. Το θράσος των εθνο-πατριδο-κάπηλων έχει αρχίσει να απαξιώνεται στον Δημόσιο λόγο, καιρός είναι να απαξιωθεί και η υποκρισία των τιμητών ιδεο-κάπηλων. Μάλιστα οι «προοδευτικοί» συνεχίζουν να χαϊδεύουν την δική τους φασιστική ακροδεξιά η οποία περιφέρεται στον επικίνδυνο κόσμο του Ιντιμίντια.
Η κοινωνία χρειάζεται ενηλικίωση. Καμία ώριμη κοινωνία δεν μπορεί να ακολουθεί επ’ άπειρο δύο παρατάξεις νηπιακής αυτοσυνειδησίας. Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή με επιλεκτική αμνησία.
Babis said
12
Θεωρώ τον ρατσισμό γνήσιο υποσύνολο του φασισμού.
ΓΤ said
9@
Δείτε τη σελίδα του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου @ #4
Σε κυπριακό μέσο επίσης με ένα Κ https://www.philenews.com/politismos/prosopa/article/1006610/charidimos-tsoykas-ximeronei-enas-kosmos-diaforetikos
dimosioshoros said
Δυστυχώς είναι πάντα πολύ μπερδεμένα τα ζητήματα (όχι ως θέσεις του άρθρου, κάθε άλλο) πίστη, λατρεία, εκκλησιαστική διοίκηση, προνομιακές σχέσεις της τελευταίας με την κρατική διοίκηση κ.λπ. Πολλά εντάσσονται στο κεφάλαιο της ενδοεθνικής γεωπολιτικής.
Χαρούλα said
ΓΤ με πρόλαβες!
Με το που είδα το θέμα, σκέφτηκα το συγκεκριμένο άρθρο. Οι απόψεις του συντοπίτη μου σκληρές και με χιούμορ. Πολυ καλές!
ΓΤ said
19@
🙂
Triant said
Καλημέρα
Στη σημερινή Ελλάδα δεν θα συνέβαινε κάτι ανάλογο, ούτε με στίχους σαν του Βάρναλη, ούτε με πίνακες σαν του κ. Γαβριήλ. Μην ορκίζεσαι.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Σε μιά «μικρή κοινωνία, βαθιά συντηρητική» της οποίας η κρατική υπόσταση σε μισθοδοτεί, περιμένεις από τους εκπροσώπους των θεσμών να σου στείλουν ανθοδέσμες και μπιλιετάκια με συγχαρητήρια;
(Πάντως, τα υπαινικτικά σχόλια «ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική αξία των πινάκων του κ. Γαβριήλ» και «έχοντας κερδίσει και λίγη φήμη που θα τον βοηθήσει να πουλήσει περισσότερους πίνακες» εκφράζουν εναργώς αυτό που θα ήθελα να πώ με πολύ περισσότερα λόγια.. 🙂 )
dimosioshoros said
«Κατά τη γνώμη μου, […] ο εκπαιδευτικός θα έπρεπε να κρίνεται αποκλειστικά από το εκπαιδευτικό του έργο».
Αυτό σηκώνει συζήτηση σε κάποια άλλα συμφραζόμενα. Πολλοί καλοί δημόσιοι εκπαιδευτικοί, δυνατοί στην ειδικότητά τους, αξιοποιούν αυτή την ικανότητά τους με επ’ αμοιβή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, στον ελεύθερο χρόνο τους, μπαίνοντας έτσι στο χώρο της ελεύθερης οικονομίας. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει το έργο τους ως αξιολογητών.
Νέο Kid said
Ένα αστείο , που θα εξηγήσω με αστερίσκο γιατί είναι εύληπτο μόνο από Κυπραίους:
Παρότι λοιπόν ο κος Γαβριήλ είναι Κινέζος*,σπούδασε στη Μόσχα!
* Κινέζοι αποκαλούνται οι οπαδοί της Ομόνοιας , γιατί είναι «πολλοί» 🤪 (Όπως τους κινέζους ,λαλώ σου!)
Κι ένα πραγματολογικό -ιστορικό: Το ότι σπούδασε με υποτροφία στη Μόσχα σημαίνει ότι η οικογένεια του ήταν απ τα οργανωμένα πρωτοπαλίκαρα του Ακέλ. Το κόμμα σε έστελνε free of charge στη Μόσχα αδερφές μου. Στη Μόσχα!
Παναγιώτης Κ. said
«να χαψώνουν όποιον κρίνουν ασεβή».
Χαψώνω;
Υπάρχει τέτοιο ρήμα;
Δεν το βρήκα στο ΛΚΝ.
Βλάσης Αγτζίδης said
Μήπως να προτιμούσε καλύτερα τον ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΙΉΛ, που έχει και καλύτερη ιστορική εποπτεία 🙂
Ο πίνακας του Γ.Γαβριήλ με τον Γρίβα είναι εξαιρετικός.
https://mikrasiatis.gr/sto-vasileio-toy-argaiou-kai-giatro-nevsexir-arxaggelo-gavriil/
Δύτης των νιπτήρων said
25 να τους ρίχνουν όλους μες στη χάψη 🙂
ΓιώργοςΜ said
25
…κι όλους τους ρίχνω μες στη χάψη/δεμένους με τα χέρια πίσω
Παναγιώτης Κ. said
Διάβασα μέχρι και το σχόλιο 22.
Τέθηκαν σχεδόν όλα τα θέματα-ερωτήματα.
Να δώσω και ένα ακόμη. «Δημόσια έκφραση και…ιερή αγανάκτηση»
Ιερή αγανάκτηση… Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φιμώσουμε όποιον δεν μας αρέσει.
dryhammer said
11. > …Το 1987 αποπερατώνει τις σπουδές του…
Το λέμε το «αποπερατώνει» για τις σπουδές; [Το έχω συνδέσει -ίσως λανθασμένα- με κτίρια]
13. Ά γειά σου!
***************
Βάσει του νόμου του Ιφρέμ, στο 3 κάνει ξόρκια υπέρ του ΟΣΦΠ.
leonicos said
3 Αράουτ
Παρά το ότι σήμερα εμφανίστηκες με ‘εύγε κ Σαραντάκο’, παρέλειψες να ενημερωθείς ή τουλάχιστον να κρίνεις σωστά, άλλη μια φορά
Βέβαια, αυτή η τακτική σου έχει και τη θετική της πλευρά. Γράφοντας ανοησίες, σε διορθώνουμε, και κάτι μαθαίνεις. Μόνο που το μαθαίνεις με μπατσάκια, και αυτό ειναι και οδυνηρό και χρονοβόρο.
Έγραψες:
Χίλια εύγε στον Ομονοιάτη Κύπριο εκπαιδευτικό, Γιώργο Γαβριήλ, που τόλμησε να αποδομήσει τον ιστορικά ανύπαρκτο ραββίνο, Ιησού Χριστό. Είναι βέβαιον ότι θα λυσσάξουν σήμερα οι διαπρεπείς χριστιανοί λόγιοι κ.κ. Theo + Blog oti nanai, που ονειρεύονται να γίνει το Ρωμέικο μιά Ορθόδοξη Σαουδική Αραβία, ώστε να πηγαίνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα όσοι τολμούν να ξεμπροστιάζουν την προσοδοφόρα απάτη που ονομάζεται Χριστιανική Εκκλησία.
α) Χίλια εύγε στον Ομονοιάτη Κύπριο εκπαιδευτικό, Γιώργο Γαβριήλ,
Δηλαδή, σε πλήρη ασυνέπεια με τον εαυτό σου, που χθες κατέκρινες τον ‘μπολσεβίκο’ Ασδραχά (το αγνοούσα ότι υπήρξε μπολσεβίκος, αν το λες αλήθεια), σήμερα επαινεις τον ‘μπολσεβίκο’ (δεν ξέρω αν είναι αλλά έτσι θα τον έλεγες κατ’ αναλογία προς τον Ασδραχά) Γαβριήλ.
β) που τόλμησε να αποδομήσει τον ιστορικά ανύπαρκτο ραββίνο, Ιησού Χριστό.
η εικόνα που μας παρουσάστηκε εδώ δεν αποδομεί, αντιθέτως οικοδομεί, διότι φέρνει τον Χριστο στα σημερινά πράγματα. Το πώς δρα ο Χριστός σημερα είναι άλλο θέμα, αλλά ο καθένας μπορεί να έχει την αποψή του.
γ) Είναι βέβαιον ότι θα λυσσάξουν σήμερα οι διαπρεπείς χριστιανοί λόγιοι κ.κ. Theo + Blog oti nanai,
εφανίζεις ως βεβαιότητα κάτι πο μόνο στη νοσηρη σου φαντασία υπάρχει. Κι εγώ έχω έρθει σε αντιπαράθεση με τον Theo, τη λύσαμε φιλικά όπως επιβάλλεται στην οικογένειά μας (εννοώ το Ιστολόγιο αυτό) και όλα καλά. Δεν είδα ποτέ καμιά λύσσα εκ μέρους τους, ενώ μας χωρίζουν πολλα.
δ) που ονειρεύονται να γίνει το Ρωμέικο μιά Ορθόδοξη Σαουδική Αραβία, ώστε να πηγαίνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα όσοι τολμούν να
η ολοκλήρωση της νοσηρής φαντασίας, στην πραγματικότητα, γιατί δεν είσα άξιος να τρώμε τα λόγια μας μαζί σου, της πρόστυχης επικίνδυνης επιθετικής φαντασίας
ξεμπροστιάζουν την προσοδοφόρα απάτη που ονομάζεται Χριστιανική Εκκλησία.
δεν θασου πω τη γνώμη μου επ’ υτού διότι δεν με αφορά. Δεν συμβάλλω και δεν κερδίζω. Sana ne? που λένε κι οι Έλληνες καμιά φορά
leonicos said
25 Παναγιώτης
Χάψη λέγανε τη φυλακή στην αργκό. Το έλεγε κι ο καραγκιόζης. Οπότε χαψώνω, φυλακίζω
leonicos said
Το άρθρο αυτό δείχνει ότι
όταν υπάρχουν πραγματικά σπουδαία ζητήματα, ο Νοικύρης ξυπνάει. Αλλιώς μα…ζευ…ει…με….ζε…δά….κια ή βάζει κάτι άσχετο, που το ανοίγεις, λες ένα γεια και το ξεχνάς
ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΡΘΡΟ
Ποντικαρέος said
@23 Είχα την εντύπωση ότι από τον νόμο απαγορεύεται οι διορισμένοι στο δημόσιο καθηγητές και δάσκαλοι να κάνουν επ’ αμοιβή ιδιαίτερα.
Αν ισχύει αυτό τότε το να απολυθεί αυτός που το κάνει πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο. Σαφώς πολλοί το κάνουν για να συμπληρώσουν τον μισθό αλλά κατά την γνώμη μου είναι (κυρίως) ανήθικο.
Αν δεν απαγορεύεται από τον νόμο εξακολουθεί να είναι ανήθικο (κττμγ) αλλά δεν μπορεί να τιμωρηθεί.
leonicos said
Η απάντηση Τσούκα συντριπτική για την άλλη άποψη
αλλά
και σχολείο. Πολλά κόλπα για να ξεσηκωσεις
leonicos said
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα πολύ καλά τη φράση
η τέχνη αξιώνει μια ελευθερία πολύ πιο διευρυμένη από την ελευθερία της γνώμης.
επειδή έχω την γνώμη ότι η γνώμη είναι που δίνει το περιεχόμενο στην τέχνη. τη γνωμη εκφραζει, αποδίδει,αναπαριστά η τέχνη. το εύρος τους δεν μπορεί να είναι διαφορετικό
Ίσως όμως είναι απλώς ‘τρόπος του λέγειν’
Ατακαμα said
Πάντως τους Γάλλους που «τόλμησαν» να πιάσουν στην πένα τους τον Μωάμεθ τους λιανίσανε οι ισλαμιστές και μάλιστα εκτός έδρας, χωρίς να είναι βέβαια η μοναδική περίπτωση ισλαμικής βίας σε χριστιανική χώρα όταν πλήττονται τα ιερά και τα όσια του Ισλάμ. Αντίστοιχες περιπτώσεις με χριαστιανούς να λιανίζουν μουσουλμάνους για ασέβεια προς τη δική τους θρησκεία σε κάποια μουσουλμανική χώρα δεν υπάρχει.
Όσο ταμπού και να είναι για κάποιους ιδεολογικά αγκυλωμένους, ναι οι δυτικές κοινωνίες και οι χριστιανικές κοινωνίες είναι απείρως πιο φιλελεύθερες και δεκτικές από ό,τι ακόμη και οι πιο προηγμένες μουσουλμανικές. Αν λοιπόν κάποιος Ευρωπαίος τόσο κόπτεται για τους «πρόσφυγες» το λογικό θα ήταν να κόπτεται και για την οπισθοδρόμηση των χωρών προέλευσής τους. Όχι να χει δύο μέτρα και δύο σταθμά κάθε φορά. Ή τουλάχιστον να ευγνωμονεί το θεό και τον Αλλάχ που γεννήθηκε σε μια δυτική κοινωνία όπου έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική και όχι σε κάποια μουσουλμανική χώρα όπου κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.
Γενικότερα, και σε διεθνές επίπεδο, οι περισσότερες τέτοιες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που καταγγέλουν τον κακό λευκό δυτικό καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα πάντα για κάποιο λόγο » Αχ είμαστε τόσο κακοί, πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορά μας για όλους μπας και εξιλεωθούμε»
leonicos said
η τέχνη αξιώνει μια ελευθερία πολύ πιο διευρυμένη από την ελευθερία της γνώμης.
τώρα που το ξαναβλέπω, το καταλαβαίνω αλλιώς:
η τέχνη εκφράζει μεν τη γνωμη, αλλά αποσκοπεί να την πάει πιο πέρα, να διευρύνει τη γνώμη που τη δημιούργησε
Έτσι μου ‘κάθεται’ καλύτερα
angelos said
Ωραιος ο Τσουκας.
dimosioshoros said
@ 34. Ποντικαρέος
Σωστά αλλά ισχύει και το ρητό «Ελλάδα είμαστε» για πολλούς επαγγελματικούς χώρους που συνδέονται και με το δημόσιο και με την ελεύθερη αγορά.
leonicos said
ελληνο-δυτικό πολιτισμό
Για την ιστορική αλ΄θεια, ο ελληνο-δυτικό πολιτισμός δεν ήταν πάντα φιλελεύθερος, και παρέλκει να παραθέσω παραδείγματα.
Ο Αλκουίνος, ένας από τους εισηγητές της μικρογραμματης γραφής και βασικό στ΄λεχος τόσο στη Γιορκ όσο και στο Άαχεν, χρειαστηκε να πείσει τον Καρλομάγνο να καταργήσει τη θανατική ποινή για τους αμετανόητους ειδωλολάτρες λέγοντάς του το αχτύπητο «»μπορείς να τους βαφτίσεις ε τη βία αλλά δνεμπορείς να τους κάει ςνα πιστέψουν.
Δεν ήμασταν πάντα ίδιοι
ούτε και στην παρούσα ζωή μας
Αλίμονο σ’ εκείνους που με το χρόνο πάνε πίσω κι όχι μπροστά
Αν κι εδώ θα βρεθούνε πολύ με χαλασμένη πυξ΄δα
Pedis said
Ενδιαφέρον γκράφιτι κάνει ο τύπος. Είναι και χριστιανός θρησκευόμενος και στο έργο του προβάλλει το κύριο εμπορικό σήμα της επιχείρησης. Ε, τι περισσότερο θέλουν οι ορθόδοξοι καφροι με τα ράσα;!
Αράουτ said
Εκλεκτέ σχολιαστά και δεδηλωμένε Μάρτυρα του Ιεχωβά, κύριε Λεώνικε…
Διάβασα προσεκτικά και τα 7 σχόλιά σας στην παρούσα ανάρτηση και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα πού το πάτε: Είστε υπέρ της αποποινικοποίησης της Βλασφημίας ή όχι; Για παράδειγμα, μπορώ εγώ να έρθω σε μία Συνάθροισή σας στην Αίθουσα Βασιλείας και μετά να ανεβάσω ένα βίντεο στο YouTube με τον κ. Λεώνικο να κάνει ένα σχόλιο (απαντώντας σε κάποια ερώτηση του συντονιστή πρεσβύτερου αδελφού) και κατόπιν να τον λοιδορώ για την αφέλειά του να πιστεύει κατά γράμμα τους συγγραφείς της Βίβλου;
Αν η απάντησίς σας είναι ΝΑΙ, παρακαλώ πείτε μου σε ποιά Αίθουσα Βασιλείας συχνάζετε, ώστε να στείλω κάποιον άνθρωπο του Επιτελείου μου να σάς τραβήξει ένα βίντεο ενώ κάνετε κάποιο σχόλιο και μετά να σάς λοιδορήσω στο YouTube. Αν, λόγω Κορωνοϊού, οι Συναθροίσεις σας γίνονται στο Zoom, δώστε μου παρακαλώ τους κωδικούς για να μπώ κι εγώ να παρακολουθήσω την Συνάθροιση, να τραβήξω το βίντεο με τον κ. Λεώνικο να σχολιάζει τα Γραφικά αποσπάσματα, και μετά να σάς λοιδορήσω, ανεβάζοντας το βίντεο στον Ουρανό του Διαδικτύου.
Αυτό θα πεί Ελευθερία του Λόγου. Έχετε τα κότσια; Απαντήστε, κύριε Λεώνικε, και αφήστε τις υπεκφυγές, κάνοντας ανέξοδο χιούμορ. Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα
ΣΠ said
Καλημέρα.
Η εικόνα του άρθρου είναι κομμένη.

nikiplos said
Καλημέρα σε όλους. Δύο αιτιάσεις:
α. Είναι θεμιτή η δυσυπόστατη ιδιότητα ενός ανθρώπου? Δηλαδή να είναι ταυτόχρονα καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός? Αυτό δεν σηκώνει εύκολη απάντηση ιδιαίτερα εν θερμώ. Αλλά ας δεχθούμε δίκην παραδείγματος ότι αυτό δεν συμβαίνει σε ταυτόχρονη διαδικασία, δηλαδή κατά την άδειά του ένας εκπαιδευτικός των τεχνών να ασκεί την καλλιτεχνική του ενασχόληση. Κατά συνέπεια ένας μουσικός ας πούμε ο Jello Biafra των Dead Kennedys, θα μπορούσε να διδάσκει σε κάποιο ωδείο μουσική, αλλά τα καλοκαίρια ή τον ελεύθερό του χρόνο να συνθέτει, να γράφει τραγούδια και φυσικά να δίνει συναυλίες τα καλοκαίρια. Το ίδιο βέβαια και ο Λεωνίδας Καβάκος ή ο καθηγητής της μουσικής που εγώ θα ήθελα να έχω, ο Ντίνος Κωνσταντινίδης που διδάσκει στο Michigan State University. Επομένως ασχέτως προτιμήσεως, ένας qualified καλλιτέχνης δύναται να μπορεί να διδάσκει και να ασκεί το έργο του, να έχει δηλαδή αυτήν την δυσυπόστατη ιδιότητα.
Υπό αυτήν την έννοια η δίωξη του Υπουργείου Παιδείας της Αδελφής χώρας είναι κατάπτυστη. Και δεν είναι και τσ’ αντρικής σχολής που θα έλεγε κι ο Καλαματιανός πολιτικός. Δηλαδή είναι ολίγον πούστικη, κι ας με συγχωρήσει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, δεν το λέω με την ομοφοβική έννοια αλλά με την μεταφορική έννοια. Γράφουν για προσβολή του δημόσιου αισθήματος και προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν λογική περιφρόνησης ή και ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα. Μα ο άνθρωπος δεν δίδαξε στην μαθητική κοινότητα κάποιο από τα έργα του. Ούτε φαντάζομαι ο Λεωνίδας Καβάκος ή ο Jello Biafra θα δίδασκαν σε έναν δευτεροετή μαθητή πιάνου κάποιο δικό τους έργο. Το αν κάποιος μαθητής με την ιδιότητα του πολίτη επηρεαστεί από το έργο του Biafra, Καβάκου, Γαβριήλ, αυτό σαφώς δεν αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά την καλλιτεχνική ιδιότητα του καλλιτέχνη, επομένως είναι άκυρη τελείως η δίωξη του Υπουργείου, που περισσότερο ως συγχωροχάρτι νομιμοφροσύνης και υποταγής στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μπορώ να την δώ, παρά ως κάτι άλλο λογικό και με συνάρτηση και συνάφεια λόγου.
β. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαρατεθεί σε ένα έργο που κρίνει ότι τον προσβάλει προσωπικά. Όπως είχε και ο Νταλάρας έναντι στη στοχοποιημένη σάτιρα που του έκανε ο Τζιμάκος ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης που κρίνει, ότι ένα έργο τέχνης τον διαβάλλει προσωπικά.
Κάθε άλλη όμως παρέμβαση σε ένα έργο τέχνης, κατά τη γνώμη μου, συνιστά λογοκρισία και προσωπικά θα με βρεί αντίθετό της, όπως με βρήκαν αντίθετό τους οι Ευρωπαίοι Ισλαμοφασίστες που καταδίωκαν το Σαρλί Εμπτό, οι Ασιάτες Ισλαμοφασίστες που είχαν απειλήσει τον Δανό εικαστικό, οι αριστεροί συμπολίτες μου που στόχευαν ενάντια στον Χατζόπουλο και τον Αρκά, ή οι δεξιοί αντίστοιχοι που καθύβριζαν χυδαία τον Λάκη Λαζόπουλο. Είναι σάτιρα, είναι τέχνη. Αν δεν σου αρέσει προσπερνάς και πας παραδίπλα και αλλάζεις κανάλι. Αυτό πρέπει να είναι ο κανόνας μας.
Theo said
Καλημέρα!
Να πω πως τα σκίτσα του ΓΓ με τον σκύλο που κατουράει τον αρχιεπίσκοπο ή τον Γρίβα δεν με ενόχλησαν. Αυτά που με ενόχλησαν είναι τα σκίτσα του Χριστού, κυρίως αυτό που τον ξεγυμνώνει.
Να δεχτώ πως υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και μπορεί κανείς να παρουσιάζει μ’ αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο στο οποίο πιστεύει η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών του (αν και αυτό φανερώνει ψυχική αναισθησία απέναντί τους και μάλλον γίνεται για να προκαλέσει ντόρο και να αυξήσει τις πωλήσεις έργων του εν λόγω).
Όμως, ο εν λόγω είναι δάσκαλος σε μια χώρα όπου η πίστη στον Χριστό στήριξε τους υπόδουλους Ελληνοκύπριους για 760 και βάλε χρόνια κι έχει αναδειχθεί σε συνεκτικό στοιχείο όσων ζουν στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, στοιχείο της ταυτότητας και του πολιτισμού τους. Αυτό νομίζω πως αποτελεί και στοιχείο της παιδείας που θέλει να δώσει η ελληνοκυπριακή κοινωνία στα παιδιά της. Δεν θα έπρεπε η ελευθερία της έκφρασης, όχι ενός ζωγράφου αλλά ενός εκπαιδευτικού να σταματά εκεί που αρχίζει η προσβολή της πίστης των συμπολιτών του; Για τους ίδιους λόγους που εδώ δεν αποδέχεστε έναν εκπαιδευτικό ναζί ή φασίστα ή ρατσιστή;
Μπορούμε να διαχωρίσουμε τα εικαστικά του έργα από το διδακτικό του έργο, που ασφαλώς δεν γίνεται μόνο με όσα διδάσκει από τα βιβλία αλλά και με την όλη παρουσία του;
Γιατί θα σας ενοχλούσε ένας εκπαιδευτικός ναζί ή φασίστας ή ρατσιστής κι όχι ένας βλάσφημος;
Μήπως γιατί είστε τόσο βέβαιοι για την «αλήθεια» όσων πιστεύετε και θέλετε να την επιβάλετε στους συμπολίτες σας, «ἑκόντας, ἄκοντας»;
nikiplos said
46@ Αλήθεια και δίκην πειράματος, γιατί σε ενόχλησε η εν λόγω φωτογραφία?
Αν ας πούμε φορούσε φύλλο συκής (που απεικονίζεται σε πίνακες από την Αναγέννηση), ή ένα απλό ύφασμα που κρύβει τα γεννητικά όργανα τότε θα σε ενοχλούσε?
Η ερώτηση δεν είναι προσωπική μόνο. Ας πούμε στην Αρχαία Ελλάδα δεν απεικόνιζαν τους θεούς ολόγυμνους, αλλά με τα γεννητικά τους όργανα εμφανή, και ενίοτε προφανή όπως στις Ερμείες.
Γιατί η απεικόνιση των γεννητικών οργάνων στον πολιτισμό μας συνιστά όχληση? Και κυρίως γιατί απαραίτητα συνιστά προσβολή του απεικονιζόμενου προσώπου? (που σαφώς ΔΕΝ συνιστά).
Αν απεικόνιζε τον Ιησού χωρίς γεννητικά όργανα, αυτό σαφώς θα ήταν παραπλάνηση, αφού ο Ιησούς είχε σαφές φύλο σύμφωνα με τις παραδόσεις και τη Χριστιανική Θρησκεία. Φοβάμαι όμως πως λιγότεροι θα εξανίσταντο εάν απεικόνιζε τον Ιησού γυμνό χωρίς φύλο παρά ΜΕ φύλο.
Πάντα φιλικά, με εκτίμηση αλλά και διερευνητική διάθεση.
venios said
10 Δεν ξέρω ακριβώς τι πάει να πει φασιστικές ιδέες. Στο μυαλό μου, ο φασισμός είναι άρρηκτα δεμένος όχι με τις ιδέες που πρεσβεύει (η τυφλή υποταγή στον αρχηγό, πχ) αλλά με την πρακτική του. Εμβληματικό (σικ) παράδειγμα είναι η σκηνή από το 1900 του Μπερτολούτσι, όπου ο Ντόναλτ Σάδερλαντ κρατάει μια γάτα στον τοίχο και την διαλύει με τη γροθιά του.
Georgios Bartzoudis said
«ο κ. Γαβριήλ όπως και ο Βάρναλης είναι αριστερός»
# Ουδείς αναμάρτητος. Πάντως, όπως επισημαίνει και ο Νοικοκύρης, ο Γαβριήλ βρήκε έναν καλό τρόπο να …μοσχοπουλήσει τα καλλιτεχνήματά του. (παλιά μου τέχνη κόσκινο!)
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
25 Επίτηδες το έβαλα για να δω αν θα ερωτηθεί -αλλά απαντηθηκε!
35 Kαλά λες
37 Για το Σαρλί θα τα πούμε αύριο
44 Δεν το ήξερα, μπράβο
dimosioshoros said
@ 45 – Nikiplos
Συμφωνώ με την παρέμβαση και μάλιστα και από την πλευρά την αγωνιστικής διεκδίκησης της διπλής ιδιότητας του κάθε εκπαιδευτικού (*). Έχω όμως βασική τεχνική αντίρρηση σε σχέση με το: κατά πόσο η ιδιότητα του δημοσίου λειτουργού (έστω, υπαλλήλου) θεωρείται απλή παροχή έργου και όχι 24/7/…/365 ένταξή του στην κρατική υπηρεσία.
dimosioshoros said
(*) Εννοείται, απορρίπτω τη διπλή επαγγελματική ιδιότητα εφόσον ο εκπαιδευτικός έχει και προνόμιο αξιολόγησης, οπότε τίθεται το ζήτημα του έμμεσου χρηματισμού με παροχή κάποιας άλλης υπηρεσίας σε άτομα που έχουν συμφέρον από την οικονομική σχέση με αυτόν.
Theo said
@47:
Πριν από λίγες μέρες είδα την ταινία του Λαρς Φον Τριρ Οι ηλίθιοι (παραλείποντας τη σκηνή με το όργιο). Διάβασα στο imdb.com πως σε αρκετές χώρες δόθηκε άδεια να προβληθεί, μόνο εφόσον κοπούν κάποιες σκηνές ή καλυφθεί το ανδρικό μόριο των πρωταγωνιστών.
Νομίζω πως απ’ αυτό καταλαβαίνεις και την ενόχλησή μου όταν εικονίζεται ο Χριστός όχι όπως στις Ορθόδοξες εικόνες ή σε κάποιους αναγεννησιακούς πίνακες αλλά φόρα παρτίδα, όπως στην εν λόγω ταινία.
GeoKar said
«Αλλού έχουν θρησκεία, στην Ελλάδα έχουμε παπάδες» (Ν. Δήμου) και στην Κύπρο, προφανώς, συμπληρώνω εγώ, όπου ως γνωστόν ασκούν και άλλες (πολιτικό-οικονομικές) λειτουργίες.
Θρασύμαχος said
https://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-STD(2010)047-e
ιδίως σελ. 83-90 & 113-119
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
37 >> Αντίστοιχες περιπτώσεις με χριστιανούς να λιανίζουν μουσουλμάνους για ασέβεια προς τη δική τους θρησκεία σε κάποια μουσουλμανική χώρα δεν υπάρχει.
Ε πώς, όταν οι Σαντάμ και Καντάφι διέπραξαν τη χειρότερη βλασφημία προσπαθώντας να συνδέσουν το πετρέλαιο με άλλο, πλην δολαρίου (=Εγώ $$$ ειμί Κύριος ο Θεός σου) νόμισμα, οι δυτικοί δε λιάνισαν μόνο τους βλάσφημους ηγέτες αλλά ολόκληρες τις χώρες τους.
Λ said
Το μεγάλο ζήτημα είναι ένα: Θέλουμε κοσμικό κράτος τώρα. Από που και ως που να διορίζει υπουργό παιδείας ο αρχιεπίσκοπος;
Ο Γιώργος, αντίθετα με τον αρχιεπίσκοπο και τον παρατρεχάμενο υπουργό του είναι υπόδειγμα ήθους και είναι πιο κοντά στο πνεύμα του Χριστού
Εύγε και χίλια ευχαριστώ για το ωραίο άρθρο!
dimosioshoros said
Πάντως η εικόνα με το Χριστούλη χωρίς κάλυμμα κάπως είναι, κατά την έννοια ότι στα ευαγγέλια υπολανθάνει (έως κυριαρχεί) μια αφυλοφιλία.
sarant said
55 Εχει ψωμί αυτή η έκδοση, ευχαριστούμε!
57 Να εισαι καλά!
Ατακαμα said
@56 Χτήνος
Μα εγώ δε μιλάω για τα παιχνίδια γεωπολιτικής. Και εκεί άλλωστε η εμπλοκή της δύσης δεν έγινε στο όνομα της θρησκείας.
Λέω ότι όπως εδώ εμείς αν χλευάσουμε τον αλάχ ή τον αναφέρουμε στη σάτιρά μας θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα από τους μουσουλμάνους, με κορυφαία παραδείγματα τις σφαγές στη Γαλλία, αντίστοιχα αν στο πακιστάν ή στο Ιράν κάποιος ιμάμης ή ο οποιοσδήποτε καταφερθεί κατά του χριστιανικού θεού οι εκεί χριστιανοί ούτε που θα τολμήσουν να πουν τίποτα. Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε στη δύση και μπορούμε να ασκούμε κριτική και όχι σε κάποια μουσουλμανική χώρα που τέτοιου είδους πολυτέλειες θα τις βλέπαμε με τα κιάλια.
Από κει και πέρα καλά κάνει ο κάθε καλλιτέχνης και στοχεύει τους πάντες και τα πάντα αλλά όπως ο ίδιος ασκεί κριτική έτσι θα πρέπει και να τη δέχεται και όχι να την αφορίζει σαν άλλος πάπας του Μεσαίωνα. Εκτός και αν ο σκοπός του είναι να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
Αντώνης said
Δύσκολο και ακανθώδες το σημερινό θέμα. Νομίζω πως όλοι μας συμφωνούμε για την ελευθερία έκφρασης, για την μη ποινικοποίηση της σάτιρας, του χλευασμού, της βλασφημίας κλπ. Το πρόβλημα έγκειται στον ορισμό της σάτιρας κλπ. Αυτό που ο ένας θεωρεί θεμιτή παρωδία, ο άλλος το εκλαμβάνει ως ύβριν. Πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή και, κυρίως, ποιος την θέτει; Συναφές ερώτημα, όπως πολύ ωραία το έθεσε ο Babis (#10) και το επεσήμανε ο Νικοκύρης (#12), είναι η προβολή ειδεχθών ιδεολογιών. Ξέρω πώς θα απαντούσα αλλά, δυστυχώς, η απάντησή μου βασίζεται στο συναίσθημα και όχι στη λογική.
Παρεμπ., θυμάμαι ένα περιστατικό, πρέπει να ήταν μέσα στη δεκαετία του ’70. Βρισκόμουν στο Σικάγο τότε και το αμερικανικό ναζιστικό κόμμα προγραμμάτιζε διαδήλωση στο Σκόκι, ένα προάστιο του Σικάγου με πολύ μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό· οι δημοτικές αρχές θέλησαν να απαγορεύσουν τη διαδήλωση αλλά το ναζιστικό κόμμα πήγε στα δικαστήρια και πέτυχε άρση της απαγόρευσης με την υποστήριξη της ACLU, της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, που, κατά παράδοση, προασπίζεται φιλελεύθερες ιδέες. Η στάση της ACLU υπήρξε λογικά συνεπής, άφησε όμως μια πικρή γεύση στο στόμα.
Θρασύμαχος said
## 55 + 59α: όμως προσοχή, οι σχετικές ελληνικές διατάξεις που αναφέρονται εκεί έχουν στο μεταξύ (από τον Ιούνιο 2019) καταργηθεί.
ap8938 said
15, ο όρος «γενοκτονία των ποντίων» δεν αμφισβητεί εμμέσως την ελληνικότητα (sic) των ποντίων? και αντίστοιχα, ο όρος «γενοκτονία των οθωμανών» δεν αμφισβητεί την οθωμανικότητα (sic) των οθωμανών? η δεύτερη περίπτωση, βέβαια, σε αντίθεση με την πρώτη, προυποθέτει την ταύτιση τούρκων και οθωμανών, κάτι που μάλλον αποτελεί αναχρονισμό, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
60 Το χρήμα ούμπερ άλλες. Τα παιχνίδια γεωπολιτικής φοράνε πάντα κάποιο μανδύα. Της πατρίδας, της θρησκείας, των ιδανικών. Είναι απαραίτητο εργαλείο για το μανιπουλάρισμα του ποιμνίου που θα πάει πρόθυμο να σφαχτεί. Κι όσο πιό φτωχό και καθυστερημένο το ποίμνιο, τόσο γερότερο το ύφασμα του μανδύα. Ως αποτέλεσμα, οι χρ. έχουν πυραύλους ακριβείας, οι μουσ. καμικάζηδες.
Τζάμπα έγραφε ο Χάντινγκτον για τη σύγκρουση πολιτισμών? Αν οι ισλαμικές χώρες δεν είχαν πετρέλαιο, στ’ αρχίδια του και οι πολιτισμοί και οι συγκρούσεις.
nikiplos said
53@ Αυτή όμως η σεμνολογία γιατί είναι συνδεδεμένη με τη φυλετικό προσανατολισμό και την απεικόνιση του φύλου? Γιατί ντρεπόμαστε και κρύβουμε το φύλο ενός θεού? Είναι άφυλος ο θεός μας?
Εικάζω ένας αρχαίος Έλληνας ή Ρωμαίος ή σημερινός Ινδός ή σημερινός Κινέζος δεν παραξενεύονταν με την απεικόνιση του φύλου του Ιησού, αν του έλεγαν ότι είναι υιός του θεού (ή ενός από τους θεούς τους) τέλος πάντων.
58@ κατά την έννοια ότι στα ευαγγέλια υπολανθάνει (έως κυριαρχεί) μια αφυλοφιλία.
Αυτό λέω, μήπως αυτή η αφυλία συνιστά μια διαστροφή από μόνη της? Θυμάμαι την έντονη κριτική στον Τεντεν (Tin Tin) που έλεγαν μεταξύ άλλων ότι είναι asexual. Σαφώς δεν περιμένω απάντηση από κανέναν, απλά διατυπώνω ερωτήματα.
Θρασύμαχος said
Θρασύμαχος said
https://geniusloci2017.wordpress.com/2018/02/25/blasphemy/
Δύτης των νιπτήρων said
Εδώ πάντως πρόκειται για διαφήμιση της Εκκλησίας (της Ισλανδίας)! https://www.lifo.gr/now/world/296951/islandia-antidraseis-gia-diafimisi-tis-ekklisias-poy-apeikonize-ton-iisoy-me-stithos-kai-makigiaz
dimosioshoros said
@ 65 Nikiplos
[Δεν είναι απάντηση 🙂 ]
Πάντως ό,τιδήποτε σχετικό με τη ανθρώπινη φυλοφιλία μοιάζει διαστροφή (λογω των συνεπειών της γονιμότητας) που διαχωρίζει φυλογένεια [= αναπαραγωγική σεξουαλικότητα] και φυλοφιλία [= μη αναπαραγωγική σεξουαλικότητα].
atheofobos said
53
Στους ηλίθιους του Λαρς Φον Τριρ το πρόβλημα δεν ήταν η εμφάνιση ανδρικού μορίου αλλά η απεικόνιση γνήσιας συνουσίας με εμφανή την διείσδυση .
Ο ίδιος στο Nymphomaniac το επανέλαβε και οι ερωτικές σκηνές – ειδικότερα στο φινάλε – ήταν πραγματικές, ωστόσο δεν τις έκαναν οι ηθοποιοί αλλά κανονικοί πορνοσταρ και stunt doubles.
Νέο Kid said
Ε , δεν θα κάνουμε και ήρωες τα κομματόσκυλα του Ακέλ,τώρα! Που σπουδάσασι με χορηγίες του κόμματος (λεφτά όλων των φορολογουμένων δηλαδή, Ακέλ και μή) στη σοβιετική Μόσχα ,σπουδές τής κακιάς ώρας βέβαια αλά «αναγνωρισμένες» και άμα τη επιστροφή τους στα πάτρια διορίστηκαν στο δημόσιο με τις χοντρομισθάρες τους και τις αργομισθίες τους!…
Και για να μην ξεχνιόμαστε, όταν ο Διγενής ελευθέρωνε την Κύπρο, αυτοί γλύφασι τις Εγγλέζοι και καρφώνανε τα παλικάρια…
Άρης Γαβριηλίδης said
25, 32
Και στην Βαβυλωνία του Βυζάντιου, στη φυλακή, ο Ανατολίτης υπαγορεύει στον Λογιώτατο την αναφορά στην Διοίκηση: «Τώρα Αστρονόμο έπγιασε εμάς, έβανε χάψι…»
Λ said
Οι πιο εμετικοί σχολιαστές για το θέμα Γαβριήλ είναι εκείνοι που στηρίζουν το δικαίωμα του στην ελευθερία έκφρασης για να δείξουν σοφιστικέ και υπεράνω αλλά προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχει ηθικά ψεγάδια ο Γαβριήλ.
Π.χ. εδώ:
https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/eleni-xenoy/poios-einai-o-antisystimikos
atheofobos said
61
Υπάρχει με αυτή την πορεία, τηλεοπτική ταινία του 1981, με τίτλο Skokie και την ιστορία με τους Ναζί την σατίρισαν επίσης στην ταινία The Blues Brothers .
Λ said
71. Αχ,προς στιγμή νόμισα ότι σοβαρομιλούσες και σε λιγάκι
ap8938 said
71 δεν αναφέρεις, βέβαια, οτι ο γρίβας δεν ήθελε οι κομμουνιστές να συμμετέχουν στο αγώνα ως οργανωμένο σύνολο αλλά ως μεμονωμένα άτομα. ούτε και για τις δολοφονίες αριστερών συνδικαλιστών βλέπω να κάνεις καμμιά αναφορά.
Λ said
75. λείπει η λέξη ξητίμασα δλδ σε ξητίμασα λιγάκι
nikiplos said
Για τον Γρίβα το πιο σωστό το είπε ο ΓΠ: Εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος.
Αν τα πράγματα επιτυγχάνονταν με τον βολονταρισμό, οι Σάββας Καλεντερίδης και Πάγκαλος, σήμερα θα ήταν κάτι σαν Πλαστήρας-Βενιζέλος. Αμ δεν είναι τόσο απλό. Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, που θα έλεγε κι ο κόκκινος Ντάνυς.
(Εγκλήματα έγιναν ένθεν κακείθεν. Αν δεν έγινε εμφύλιος στην Κύπρο, αυτό σαφώς συνέβη γιατί δεν συνέφερε τσι Εγγλέζους που ήθελαν διακοινοτικό διχασμό και όχι ενδοεθνικό, όπως είχαν κάνει πριν 5 έτη στην ημεδαπή)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
25, 32, 72 Να πούμε και τα ετυμολογικά:
χάψη τρκ hapis = φυλακή.
Theo said
Νικοκύρη, μαρμάγκα!! 😳 😡
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
60 Ο καλλιτέχνης φυσικά δέχεται κριτική. Και σε αμιγώς καλλιτεχνικό επίπεδο και σε σχέση με το μήνυμα που μεταφέρει. Η πειθαρχική δίωξη δεν είναι κριτική.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
79 Πώς δγιάλο κατάφερε το σχόλιο να βγεί μισό? Είχα βάλει μέσα άραβες και σελτζούκους και τους πήρε το ρέμα…
Τεσπα, habs η αραβ. αρχή.
Μαρία said
79
Η φυλακή ως φυλάκιση. Χαψιχανείο η φυλακή 🙂
Ατακαμα said
@81 Δε δικαιολογώ την πειθαρχική δίωξη που έγινε γιατί δε γνωρίζω τίποτα για την υποθέση. Από αυτά που διάβασα κακώς έγινε, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι με τον καλλιτέχνη. Λέω ότι γενικά υπάρχει το φαινόμενο από καλλιτέχνες να ασκούν προκλητική κριτική από δω και από κει αλλά οι ίδιοι να μη δέχονται την (αντι)κριτική και να αρχίζουν τους αφορισμούς.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
83 Να το κάνουμε πιό βαρύ, να ακούγεται σαν παλιό ραδιοφωνικό σήριαλ:
Cezaevi = Το Σπίτι της Τιμωρίας 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Προφανώς και ο Γαβριήλ έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται όπως του γουστάρει στον ελεύθερο χρόνο του. Δεν είναι δυνατόν να θέλει το κράτος να έχει δούλους του τους εκπαιδευτικούς, σωματικά και πνευματικά, επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Όποιοι σκανδαλίζονται, υπάρχει άφθονο και φτηνό ξύδι στα σουπερμάρκετ και στα μινιμάρκετ. Ελπίζω, βέβαια, όσοι υποστηρίζουν τον Γαβριήλ, να τον υποστήριζαν και στην περίπτωση που στα έργα του θα πρωταγωνιστούσε ο Μωάμεθ, με κασκόλ της Ομόνοιας στον λαιμό κλπ. Να μην ακούγαμε τίποτα μπαρούφες περί ισλαμοφοβίας, έτσι; Αν και πολύ φοβάμαι ότι, σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Γαβριήλ θα ζητούσε τη βοήθεια του πολύπαθου Σαλμάν Ρούσντι.
Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σαφείς και απόλυτοι στο θέμα αυτό: υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης ανεξαρτήτως του ποιοι είναι οι δυσανεκτικοί «θιγόμενοι». Εδώ δεν χωράνε πολιτικώς ορθά «ναι μεν, αλλά…».
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
83 Τώρα που το θυμάμαι όμως, σε κάτι σελτζουκικά (Γιουνούς Εμρέ ήτανε) είχα βρει να λέει habs içinde = μέσα στη φυλακή, άρα λογικά και το κτίριο, εκτός και έπαιζε τπτ άλλο με τα συμφραζόμενα.
BLOG_OTI_NANAI said
56: Έλα με τα κομπογιαννίτικα… Τα βαφτίσια που κάνεις για να έχουν ένα έστω νηπιακό άλλοθι, θα πρέπει να ενεργούν αποκλειστικά με θρησκευτικό κριτήριο. Όταν λοιπόν χτύπησαν τους Σέρβους, τι ήταν οι βομβαρδιστές; Μετατράπηκαν σε μουσουλμάνους;
Οι σφαγές από τους φανατικούς του ισλάμ δεν έχουν προηγούμενο, ούτε τα τυφλά τρομοκρατικά τους χτυπήματα με χιλιάδες νεκρούς, ούτε οι σφαγές και οι εκτοπισμοί χιλιάδων αθώων χριστιανών. Η δεξαμενή του φασιστικού Ισλάμ είναι τόσο μεγάλη που έφτιαξε ολόκληρο «ισλαμικό κράτος» με μουσουλμάνους δολοφόνους.
sxoliastis2020 said
Αυτή η εικόνα ενοχλείενοχλεί;
(Ψηφιδωτό από τη μονή Δαφνίου)
sxoliastis2020 said
Συγγνώμη λάθος εικόνα.
Αυτή εννοώ:
Avonidas said
#60. Μα εγώ δε μιλάω για τα παιχνίδια γεωπολιτικής. Και εκεί άλλωστε η εμπλοκή της δύσης δεν έγινε στο όνομα της θρησκείας.
Για ξαναπέρνα μία τους λόγους του Μπους του Νεότερου εκεί γύρω στο 2003 και δες αν αλλάξεις γνώμη.
ΓιώργοςΜ said
Οι σταυροφορίες σύμφωνα με τη Βικηπαίδια είχαν από 1-3 εκ νεκρούς, κάποιοι άλλοι φτάνουν το μέγιστο ως τα 9 εκ.
Οι εκτιμήσεις που θυμάμαι για το Ιρακ, από το εμπάργκο και μόνο, ανέφεραν γύρω στο 1 εκ παιδιά.
Τα δικά μας είναι σύκα, των αλλονών καρύδια και βροντάνε…
BLOG_OTI_NANAI said
66: Που λέγαμε για υποκρισία. Ο συγγραφέας παρουσιάζεται ως τιμητής για τη λογοκρισία στην Ελλάδα την ώρα που ο ίδιος προσδιορίζει ως πηγή της ιδεολογίας του καθεστώτα που έκαναν την λογοκρισία επιστήμη, με ποινή θανάτου, εξορία ή φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
88
Δες το 64. Όταν χτύπησαν τους Σέρβους είχαν ντυθεί άλλο μανδύα, του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι και τραγουδάκι We won’t forget Kosovo είχανε βγάλει εκείνες τις μέρες, για τη χλεμπάγια.
Με πρόλαβε το #92 για τις Σταυροφορίες. Ποιό ήταν το θέμα, η απελευθέρωση των Αγίων Τόπων που λέγανε στο φανατισμένο πόπολο ή η αραβική κυριαρχία στην περιοχή και οι ανερχόμενοι Σελτζούκοι?
BLOG_OTI_NANAI said
89: Και μετά λέμε για ποιον λόγο δημιουργούνται προστριβές όταν κάπποιος πάει να σακατέψει αυτό που και ο ίδιος βλέπει στην εικόνα του 90 σε σχέση με την εικόνα του 47. Η εικόνα του 90 απεικονίζει τη φύση διατηρώντας ξεκάθαρα το θεολογικό και δογματικό υπόβαθρο.
Και το στήθος της Θεοτόκου βλέπουμε στην παναγία Γαλακτοτροφούσα. Και την Μαρία την Αιγυπτία βλέπουμε ημίγυμνη να της δίνει την Θεία Κοινωνία ένας άντρας.
Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει στην αγιογραφία ούτε ο προτεσταντικός αμερικάνικος ηθικισμός, ούτε φυσικά η πεζή απεικόνιση ενός προσώπου που δεν έμεινε στην ιστορία για τα… γεννητικά του όργανα.
Όλα έχουν ένα πνευματικό και ταυτόχρονα διόλου ηθικιστικό περιεχόμενο:
BLOG_OTI_NANAI said
94: Έτσι μπράβο. Οπότε πες μας για τους μανδύες που είναι ακι το αυτονόητο. Όσο για τις σταυροφορίες, η σύγκριση είναι αστεία διότι μιλάμε για πολέμους, μιλάμε για εποχή πριν 1.000 χρόνια, την ώρα που σε Κίνα, Σοβιετική Ένωση, Καμπότζη κ.λπ. είχαμε σε ελάχιστες δεκαετίες, μόλις στον ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ, ΔΕΚΑΔΕΣ εκατ. νεκρούς…
Εάν ψάχνετε το ηθικό πλεονέκτημα του αθεϊσμού ή του αντιχριστιανισμού, τσάμπα το ψάχνετε, τα έχουμε ξαναπεί.
Theo said
@65, 90:
Στο σχόλιό μου που περιμένει έγκριση εδώ και 2+ώρες, είχα γράψει:
@65: Μα, δεν κατάλαβες πως αυτό που με ενοχλεί είναι το πώς εικονίζεται το ανδρικό μόριο του Χριστού (όπως στην ταινία του Φον Τριρ ή τους ναύτες και εσατζήδες του Τσαρούχη) ;
nwjsj said
Το μόνο που είδα στα έργα του Γαβριήλ ήταν οι δημιουργίες ενός σουρεαλιστή ζωγράφου. Δεν με ενόχλησαν καθόλου, αντιλαμβάνομαι όμως ότι πολλοί θα σοκάρονταν.
Η απεικόνιση του Χριστού ως μετανάστη, μηχανόβιου ή οπαδού μιας ομάδας δίνει νόημα με εντελώς απλοϊκό τρόπο στο «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν», οπότε θα συμφωνήσω με το Νικοκύρη ότι λειτουργεί θετικά για τη θρησκεία.
Το γυμνό σώμα ή τα γεννητικά όργανα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι βλασφημία και ο αρχιεπίσκοπος είναι ένα δημόσιο πρόσωπο (για να μην πω καλύτερα ότι είναι ένας κρατικοδίαιτος υπάλληλος με ανώτατο αξίωμα), το οποίο δεν πρέπει να βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Καμία εντύπωση δεν μου κάνει που ο Γαβριήλ διώκεται για τα έργα του στην Κύπρο, όμως δεν είμαι τόσο βέβαιη ότι δεν θα γινόταν το ίδιο και στην θεοκρατική Ελλάδα, αν ανακαλύπταμε έναν καλλιτέχνη με παρόμοιες αισθητικές αναζητήσεις.
Γς said
54:
>και στην Κύπρο, προφανώς, συμπληρώνω εγώ, όπου ως γνωστόν ασκούν και άλλες (πολιτικό-οικονομικές) λειτουργίες.
Μακάριος π.χ., που μαζί με Γρίβα και Χούντα, με τα μεμέτια που μας έφεραν έκαναν το ρωμαίικο μπουρδέλο αβίωτο για μας τα παιδιά και τα εγγόνια μας
Theo said
@70:
Εδώ και δυόμιση ώρες προσπαθώ να ανεβάσω δυο αποσπάσματα (ένα από το NY Times κι ένα από το imdb.com) που γράφουν πως στις ΗΠΑ το ανδρικό μόριο των πρωταγωνιστών ήταν καλυμμένο με μαύρα τετραγωνάκια και η WP τα βάζει στη μαρμάγκα.
Eli Ven said
Μπράβο στον κ. Τσούκα. Κατά το κοινώς λεγόμενον, πώς τους πετσόκοψε έτσι…
Theo said
Nwjsj (δεν γράφω τον αριθμό του σχολίου, γιατί τα βλέπω τα νούμερα αλλαγμένα, λόγω των δικών μου που είναι στη μαρμάγκα)
Η απεικόνιση του Χριστού ως μετανάστη, μηχανόβιου ή οπαδού μιας ομάδας δίνει νόημα με εντελώς απλοϊκό τρόπο στο «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν»
Το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» σημαίνει πως ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό κατ’ εικόνα του Λόγου που έμελλε να σαρκωθεί, να γίνει Θεάνθρωπος, όχι ότι ο άνθρωπος έπλασε τον Θεάνθρωπο κατ’ εικόνα του.
Το γυμνό σώμα ή τα γεννητικά όργανα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι βλασφημία
Το θέμα είναι ο τρόπος, το στιλ με το οποίο απεικονίζεται ο γυμνός Θεάνθρωπος, όπως γράφω στο σχόλιο που απαντώ στα #65 και 90, κι ο Μπλογκ στο σχόλιο που απαντά στο #89.
Γς said
47:
[φωτό]
Και καλά μωρέ κι οι ΑΗΠ είχαν αγάλματα θεών,
που αν και μικροτσούτσουνοι προκαλούσαν δέος.
Αυτός όμως ο Χριστός του ΓΓ μόνο πέος
Λεύκιππος said
ΟΣΑ (Ορθόδοξη Σαουδική Αραβία) Χμ, ωραίο ή και έξυπνο ακόμη θα λεγα.
Πουλ-πουλ said
98. «Το μόνο που είδα στα έργα του Γαβριήλ ήταν οι δημιουργίες ενός σουρεαλιστή ζωγράφου.»
Άλλη ιδέα έχω για τον σουρεαλισμό. Η τεχνοτροπία του είναι σαφώς ρεαλιστική, αλλά τα έργα του μάλλον αποπνέουν ένα ρεαλισμό των συμβόλων.
Κιγκέρι said
Αυτός ο γυμνός Χριστός άραγε είναι βλασφημία; Για μένα όχι.
https://www.lifo.gr/now/culture/135369
ΓΤ said
@101
τους πε_τσούκ_οψε
ΓΤ said
Άγιος Γεώργιος @ Μόρια
https://www.alphafreepress.gr/2020/09/23/ellada/metanastes-moria-ekklisia-katestrepsan-ton-nao-tou-agiou-georgiou/
Αυτό είναι βλάσφημο. Ντροπή. Τίποτε άλλο
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
96 Με είδες να ψάχνω κάνα ηθικό πλεονέκτημα? Την προφανή οικονομική εξήγηση έδωσα στους πολέμους. Ή μήπως με έχεις κόψει τι παλιοκουμούνι – εκτός από κομπογιαννίτης – είμαι κι εγώ?
(ευτυχώς που το σχόλιό σου είχε, έστω και έμμεσα, λίγο Μάο μέσα γτ αλλιώς θα κράταγα την αναπνοή μου μέχρι να πάθω τπτ).
Λόγω τεχνικών ανακατατάξεων παρόχου σιγή ασυρμάτου μέχρι αύριο.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Αυτό που ο ένας θεωρεί θεμιτή παρωδία, ο άλλος το εκλαμβάνει ως ύβριν. Πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή και, κυρίως, ποιος την θέτει;»
Επειδή κανείς δεν μπορεί να θέσει μια διαχωριστική γραμμή αποδεκτή από όλους, δεν θα πρέπει καν να υπάρχει διαχωριστική γραμμή. Αν η κριτική και η τέχνη, οσοδήποτε «ενοχλητικές» και «προκλητικές», θεωρούνται ύβρις, τότε η λογοκρισία είναι αναπόφευκτη. Οι «θιγόμενοι», είτε με την εξουσία της πλειοψηφίας τους είτε με την εξουσία της φορτικής κλάψας τους, πάντα θα καταφέρνουν να αναστέλλουν την ελεύθερη έκφραση και, αναλόγως με τις περιστάσεις, να προχωρούν ακόμα και στη φυσική εξόντωση του τολμητία.
Γιάννης Κουβάτσος said
Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι Ελευθερία έκφρασης
Τη πρώτη νύχτα
πλησιάζουνε και κλέβουν ένα λουλούδι
από τον κήπο μας και δε λέμε τίποτα.
Τη δεύτερη νύχτα
δε κρύβονται πλέον
περπατούνε στα λουλούδια,
σκοτώνουν το σκυλί μας
και δε λέμε τίποτα.
Ώσπου μια μέρα
-την πιο διάφανη απ’ όλες-
μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας
ληστεύουν το φεγγάρι μας
γιατί ξέρουνε το φόβο μας
που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας.
Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα
πλέον δε μπορούμε να πούμε τίποτα.
nwjsj said
Theo,
Θυμάμαι την ερμηνεία του «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» από τα μαθητικά μου χρόνια, γι’ αυτό έγραψα το ‘με εντελώς απλοϊκό τρόπο’. Δεν είχα κάποια διάθεση παρερμηνείας, διότι δεν έχω την κατάρτιση, ούτε το μεράκι για να μπω στα θεολογικά χωράφια. Εννοούσα μόνο ότι μέσα από τις απεικονίσεις του ζωγράφου ο Χριστός φαίνεται πιο προσιτή φιγούρα στο μέσο άνθρωπο και αυτό ενδεχομένως να είναι πιο ελκυστικό στο να υιοθετηθεί ως πρότυπο.
Καταλαβαίνω τι εννοείτε με τις απεικονίσεις του γυμνού Χριστού και του φύλου, απλώς δεν το συμμερίζομαι, προφανώς επειδή το βλέπω τελείως αποκομμένα χωρίς να έχω τις δικές σας ευαισθησίες και προσλαμβάνουσες.
Τα δικά σας σχόλια τα διαβάζω ανελλιπώς και μ’ ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από το ότι δεν έχω τις ίδιες απόψεις. Όμως, ορισμένων, των οποίων το χαρακτήρα και το ήθος δεν εκτιμώ, απλά τα προσπερνάω, διότι ακόμα κι αν είχαν κάτι εύστοχο ή αξιόλογο να πουν, η αντανακλαστική τους τάση να χλευάσουν ή να προσβάλλουν το συνομιλητή με την αντίθετη άποψη δρα εντελώς αποτρεπτικά και δεν θεωρώ ότι αξίζει να δαπανήσω το χρόνο μου στα γραφόμενα ατόμων που δεν ξέρουν να σέβονται την προσωπικότητα του άλλου. Αφ’ ενός, δεν διαθέτω τη δική σας υπομονή και μεγαθυμία και αφ’ ετέρου είμαι εδώ περισσότερο για ψυχαγωγικούς λόγους και το εικονικό ‘μαλλιοτράβηγμα’ με τρολοπροσωπικότητες που αυτοπλασάρονται ως λόγιοι με το highlighter και την κόκκινη υπογράμμιση δεν αποτελεί για μένα ψυχαγωγία.
Νέο Kid said
https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/761434_telos-o-megalos-peripatos
«Επρεπε όμως να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και κυρίως προσωρινό για να τραβήξουμε τις γραμμές του έργου, να ζωγραφίζεις δηλαδή πριν αρχίζεις να σκάβεις»,
Η δήλωση της χρονιάς από το Δήμαρχο Γιδιών !
Νόμπελ ζωγραφικής , χωροταξίας και χωματουργικών εργασιών στο δήμαρχο ,τώρα!
Pedis said
Εδώ ο Χριστός ως παίδαρος!
Agnolo Bronzino, Discesa di Cristo al Limbo, 1552, olio su tavola. Firenze, Museo dell’Opera della Basilica di Santa Croce
Νέο Kid said
113. Α! Και το βασικότερο Νόμπελ ξέχασα…Το Νόμπελ οικονομικών ! Δεν εφευρίσκεις εύκολα «πρόχειρους και προσωρινούς τρόπους» αξίας 2 εκατομυρίων ευρώ, έτσι;
H. Mandragoras said
«Πιστεύω ότι κυρίως ενόχλησαν οι πίνακες εναντίον του αρχιεπισκόπου, διότι οι πίνακες με τον Χριστό μάλλον θετικά λειτουργούν για τη χριστιανική πίστη.»
Ένας τρόπος να δεις τη χριστιανική πίστη είναι να ακούσεις το κήρυγμά της περί αγάπης στον πλησίον, φιλανθρωπίας κλπ. Με αυτη την οπτική, μια απεικόνηση του Ιησού δέσμιου ανάμεσα στους σύγχρονους κατατρεγμένους πράγματι θετικά λειτουργεί.
Αλλά για τους χριστιανούς του 2020, οι πρόσφυγες είναι κάτι κακό, οπότε η απεικόνιση του Ιησού ανάμεσά τους είναι προσβολή στο πρόσωπό του.
Θαρρώ σήμερα τις βασικές αρχές του χριστιανισμού πιο πολύ τις προασπίζουν οι άθεοι, παρά οι χριστιανοί.
nikiplos said
96@ Blog καίτοι τόσο ψαγμένος εσύ αγνοείς τα Tiger Cages του Viet Nam? Γιατί Χριστιανοί ήταν οι σταυρωτές εκεί. Και στο Άουσβιτς αν το τραβήξουμε λιγάκι, Χριστιανοί ήταν οι σταυρωτές επίσης.
(Γενικώς)
Πάντως παρατηρώ γενικά, ότι η ηθική μας, απέχει παρασάγγας από εκείνη των ΑΗΠ και άλλων λαών. Εκείνοι και Θεό και Ιησού με πέος ζωγραφίζουν, σχεδιάζουν και απεικονίζουν.
Ένα κείμενο του ΙΔ σαφώς ωχριά απέναντι στον ωκεανό της θραύσης αγαλμάτων, καταστροφής του αρχαίου κάλλους και διώξεων των Χριστιανών εδώ και 5 αιώνες απέναντι στον αρχαίο κόσμο.
Κοντολογίς, αν τόσο η ηθική μας απέχει, ας το ξανασκεφτούμε όταν με περηφάνια αποκαλούμε τους αρχαίους Έλληνες ΑΗΠ, πόσο υποκριτικό και γελοίο ακούγεται σε έναν έξω από εμάς. Όπως περίπου οι καμηλιέρηδες να αποκαλούν τον Τουταγχαμών και τις πυραμίδες παπούδες τους.
Σαφώς οι γνήσιοι Έλληνες δεν θα δίωκαν τον Γαβριήλ για το γυμνό Ιησού.
atheofobos said
Δεν θυμάμαι τώρα που είχα δει την ταινία χωρίς περικοπές, ίσως στην NOVA και με είχε εντυπωσιάσει το γεγονός της μικρής μεν σε διάρκεια, αλλά πληρους απεικόνισης συνουσίας. Ανδρικά γεννητικά μόρια είχαν και στο παρελθόν εμφανιστεί σε ταινίες και μάλιστα σε στύση, όπως στην Σάρκα του Πόλ Μορισέι που είχε παιχθεί με ειδική άδεια επί χούντας στο Στούντιο.
Theo said
Για τις φωτογραφίες που πόσταραν το Κιγκέρι και ο Πέδης (αν γράψω τα νούμερα που βλέπω δεν θα είναι τα ίδια μ’ αυτά που βλέπετε οι άλλοι), έχω να πω πως το ποιόν του ζωγράφου φαίνεται στο έργο του. Αν βλέπει τον Χριστό με κάποιον σεβασμό, σαν ιερό πρόσωπο, έστω κι αν δεν πιστεύει ή αν ταλαντεύεται στην πίστη του, αυτό δεν θα ενοχλήσει (εμένα τουλάχιστον). Αν τον βλέπει τελείως σαν τον διπλανό του κι αν το μυαλό του είναι στον αισθησιασμό την ώρα που ζωγραφίζει ή αν θέλει να προκαλέσει αισθησιασμό, κι αυτό φαίνεται στο έργο του.
Αυτό ένιωσα με τον γυμνό Χριστό του Γ. Γαβριήλ και γι’ αυτό με ενοχλεί, ενώ δε μ’ ενοχλεί η εικόνα που πόσταρε ο Πέδης. Το δε άγαλμα που πόσταρε το Κιγκέρι με ενοχλεί στο ότι, μιμούμενος τα αρχαία αγάλματα ο γλύπτης, προβάλλει ένα κάλλος καθαρά ανθρώπινο που δεν παραπέμπει κάπου αλλού, όπως κάνουν οι Ορθόδοξοι (πριν και μετά το Σχίσμα) αγιογράφοι.
atheofobos said
Το 118 ως απάντηση στο 100 του Theo.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Σαφώς οι γνήσιοι Έλληνες δεν θα δίωκαν τον Γαβριήλ για το γυμνό Ιησού.»
Όταν στην Ιλιάδα ο Διομήδης μπινελικώνει και τραυματίζει την Αφροδίτη, η οποία φεύγει κλαίγοντας, ε, ναι, είναι δύσκολο να μας φανταστούμε απογόνους εκείνων των τύπων, εμάς που βλέπουμε παντού «ύβρεις» και σκανδαλισμένοι απαιτούμε λογοκρισία, πειθαρχικές διώξεις, φυλακίσεις και κρεμάλες (οι πιο ούγκανοι).
BLOG_OTI_NANAI said
106: Ποιος υπηρετεί γνήσια την ενότητα Λόγου και Πράξης; Αυτός που δίνει μια βοήθεια και σκέφτεται τα κανάλια που θα τον διαφημίσουν για να ανέβει ο τζίρος του; Αυτός που δίνει μια βοήθεια πλημμυρισμένος από ένα πηγαίο συναίσθημα συμππαθειας και επιδιώκει να μην μάθει κανείς την πράξη του για να μην σπαταλήσει την εσωτερική του ευχαρίστηση;
Κάπως έτσι είναι και τα τίμια έργα τέχνης αλλά πολλά φτιάχονται απλά για να ακουστεί το όνομα κάποιου.
Από εκεί και πέρα για μένα υπάρχει και μια λογική συνέπεια.
Επειδή ήταν άνθρωπος, έχει νόημα να ζωγραφίσεις τον Μαντέλα να αυνανίζεται; Τον Βούδα στη λεκάνη να έχει διάρροια; Τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να έχει σχέση ερωτική με έναν μεγαλόσωμο λευκό άντρα;
Ανθρώπινα όλα, αλλά εσύ γιατί τα φτιάχνεις; Ποια είναι η προσφορά σου με το έργο αυτό; Μήπως απλώς είσαι πονηρός και ιδιοτελής και απλά θες να μειώσεις, να αλλοιώσεις, να παραχαράξεις για να προκαλέσεις και όχι να δημιουργήσεις όντως πλημμυρισμένος από ένα πηγαίο συναίσθημα;
Theo said
@65: Μα, δεν κατάλαβες πως αυτό που με ενοχλεί είναι το πώς εικονίζεται το ανδρικό μόριο του Χριστού (όπως στην ταινία του Φον Τριρ ή τους ναύτες και εσατζήδες του Τσαρούχη) ;
@70:
Όχι μόνο η διείσδυση:«The Idiots,» has been released throughout Europe, is being shown in the United States in a compromised and censored version, with solid black squares superimposed over body parts whose display would have earned the film an NC-17 rating.
the black censorship rectangles slapped over the print clearly not by von Trier the film-maker, over penises of actors or over some other frontal nudity or gasp actual sex.</a.
Αυακαμα said
@ avonidas
Για τρίτη φορά λέω ότι ο πολίτης μίας χριστιανικής δυτικής χώρας είναι πολύ πιο ελεύθερος από έναν πολίτη μουσουλμανικής χώρας. 2020 έχουμε δεν είναι ντροπή να το παραδεχτούμε ούτε θα πέσει το κεφάλαιο του Μαρξ να μας πλακώσει αν το κάνουμε.
@ blog oti na nai
Βάλε και έναν πολ ποτ να υπάρχει. Βάλε και μια εισβολή Κούβας σε Ανγκόλα και άλλες αφρικανικές χώρες να βρίσκονται. Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που ακόμα πιστεύει ότι η ιδεολογία διαμορφώνει τον άνθρωπο σε καλό ή κακό. Ηθικό πλεονέκτημα δεν έχει κανείς.
Άλλο πράμα είναι πιστεύω ότι το τάδε σύστημα λειτουργεί καλύτερα άλλο ότι το τάδε σύστημα δημιουργεί καλούς ή κακούς ανθρώπους. Δυστυχώς για τους ιδεολόγους η ανθρώπινη φύση δεν καταλαβαίνει ούτε από ιδέες πολιτικές, ούτε από θρησκείες, ούτε από οικονομικό επίπεδο.
Όλοι άνθρωποι είμαστε, όλοι τα ίδια κάνουμε. Τώρα αν κάποιος θέλει να αυτοί αυτοικανοποιείται με το ότι είναι καλύτερος άνθρωπος επειδή είναι αριστερός δεξιός κλπ, δικαίωμα του. Αλλά μην προσπαθεί να επιβάλει τις αυταπάτες του και στους άλλους
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Έπεσε δουλειά και έτσι δεν είδα ότι στη μαρμάγκα υπήρχαν 3 σχόλια του Theo και ένα (υποθέτω) του Ατακάμα.
Τα απελευθερωσα, είναι τα 123-124, και ζητώ συγγνώμη.
Ατακαμα said
Άσχετο αλλά μιας και αναφέρθηκε ο Τρίερ έχει πολύ ενδιαφέρον η ταινία του η τελευταία » The house that Jack built» που πραγματεύεται ακριβώς τί τελικά μπορεί να θεωρηθεί τέχνη;
Theo said
Νίκιπλε,
Μόνο συμβατικά αποκαλώ ΑΗΠ τους αρχαίους Έλληνες. Σαφώς και οι σύγχρονοι Έλληνες (και γι’ αυτό, γνήσιοι, όχι κάτι εικονικό και εξιδανικευμένο) έχουμε πολλούς «προγόνους», όσον αφορά τον πολιτισμό και τη νοοτροπία μας. Διαμορφωθήκαμε μέσα στις χοάνες της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου της Ιστορίας μας. Μέσα σ’ αυτούς τους «προγόνους» συγκαταλέγεται και η πολιτισμική ελληνοφωνία, κατά την Αρβελέρ. Αλλά αυτό είναι ένα επιμέρους γνώρισμα, όχι το κύριο, ή, τουλάχιστον, δεν καθορίζει το ήθος μας και, ευτυχώς, θα έλεγα. Γιατί μέσα στις αρετές της εξιδανικευμένης αρχαίας Ελλάδας με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε από τα γεννοφάσκια μας, υπάρχουν και μπόλικα ελαττώματα που (συνειδητά ή ασυνείδητα) επιλέγουμε να μην τα μαθαίνουμε.
Α μην μπερδεύουμε, λοιπόν, τον Έλληνα όπως τον ήθελαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και ποιητές με τον «γνήσιο».
BLOG_OTI_NANAI said
117: Όπως θα ξέρεις δεν με θίγουν. Αν το πάμε στην οδό αυτή (η πίστη μου «μηδενίζει» την ανθρώπινη πολυπλοκότητα και αποτελεί το μοναδικό κίνητρο όλων μου των πράξεων) μετά χαράς παραδέχομαι ότι οι χριστιανοί σκότωσαν, βασάνισαν, δολοφόνησαν, ταυτόχρονα όμως ο θρησκειοφοβικός θα ζητήσει συγγνώμη για τα εγκληματα της ιδεολογίας του. Και μην νομίζουμε ότι η ιστορία δεν έχει ράμματα για τις γούνες των εκπροσώπων όλων θρησκειών.
Εγώ συμφωνώ με το 109, «Την προφανή οικονομική εξήγηση έδωσα στους πολέμους». Παρά το γεγονός ότι οι Σταυροφορίες σε συνδυασμό με την προδοσία των Αγγέλων έφερε την πρώτη Άλωση και θα έλεγα ότι βαραίνει τη Δύση.
Όταν θυμίζω στον άθεο ή τον θρησκειοφοβικό τα εγκλήματα αυτά, το κάνω επειδή προσπαθεί στο πλανεμένο του μυαλό να χτίσει κάποιου είδους ηθικό πλεονέκτημα λες και η αντιθρησκευτικότητα είναι το δομικό υλικό των… αειφόρων κοινωνιών. Και λίγη μνήμη δεν βλάπτει.
Αγγελος said
Το άγαλμα που έβαλε το Κιγκέρι με συγκλόνισε, το βρήκα αριστούργημα, αν και θα το προτιμούσα κι εγώ χωρίς πέος — όχι ακρωτηριασμένο βέβαια, αλλά σε στάση τέτοια που να μη φαίνεται το μόριο. Μετά διάβασα ότι αποδίδεται στον Μιχαήλ Αγγελο. Εμ, βέβαια!
Ο Χριστός με τα παιδάκια πίσω από τα συρματοπλέγματα καλλιτεχνικά δεν μου λέει τίποτα, αλλά το νόημά του είναι χριστιανικότατο: «Εν φυλακῇ [ἤμην] καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με… ἐφ’ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε.» Αντίθετα, ο σκέτος γυμνός Χριστός με το πέος του στο κέντρο του πίνακα ούτε καλλιτεχνική αξία έχει, ούτε όμως και κανένα νόημα, και ως εκ τούτου μόνον ενοχλεί, όπως θα με ενοχλούσε… μια φωτογραφία του Νικοκύρη καθισμένου στο αποχωρητήριο. Άλλο ζήτημα βεβαίως αν αυτό δικαιολογεί πειθαρχική ή και ποινική δίωξη του ζωγράφου…
Χαρούλα said
Θα σκάσω να συγκρατούμε, και θα το πω. (Έχω τοποθετηθεί ήδη ενάντια στην λογοκριτική αντίδραση.)
Αλλά… εσάς σας αρέσουν καλλιτεχνικά τα έργα του; Ειδικός δεν είμαι, αλλά ούτε το ναίφ του Θεόφιλου πλησιάζουν, ούτε την πολιτική εύστοχη σάτιρα του Banksy έχουν.
Προσωπική άποψη. Ισως λανθασμένη, αλλά ουφ …τα είπα!😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
86 >>υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης ανεξαρτήτως του ποιοι είναι οι δυσανεκτικοί «θιγόμενοι». Εδώ δεν χωράνε πολιτικώς ορθά «ναι μεν, αλλά…».
Δάσκαλε, χαίρε. Ακριβώς αυτό!
Οι ζωγραφιές του Γ.Γ. ειδικά ο Χριστός στο συρματόπλεγμα σ΄εμένα με «κούνησαν». Όχι τόσο καλλιτεχνικά/αισθητικά αλλά η αναγωγή τους. Εκτός από τους πρόσφυγες είχαμε και τόσους άλλους «συρματένιους».
«Ενας Χριστός της γειτονιάς που ξέρει τί θα πει χιονιάς»
Ο σκυλάκος που σηκώνει το πισινό πόδι, στο πόδι του ανθρωποφύλακα μου άρεσε επίσης. Συμβολισμός για τη στρατο/αστυνομο/κρατούμενη χώρα που πάνε να μας κάνουν. Τους κατουράει την σιδερόφραχτη εξουσία. Το αντίστοιχο με τα ράσα δε μ΄αρέσει, ακόμη κι ο σουρεαλισμός δεν πετυχαίνει κατά τη γνώμη μου. Σαν σκίτσο είναι, όπως εκείνο το παλιό όπου ο πιτσιρικάς κατουράει το στέμα. Δε «λέει» .
106 Πανέμορφο!
nwjsj said
@ 105 – Πουλ Πουλ
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείτε όταν γράφετε «τα έργα του μάλλον αποπνέουν ένα ρεαλισμό των συμβόλων». Μάλλον αναφέρεστε στις απεικονίσεις του Χριστού; Αν ναι, τότε θα συμφωνήσω. Όμως, το σώμα της γυναίκας με την κεφαλή dispenser ή πουλιού, ή ο βράχος με το μοναστήρι που αιωρείται στα σύννεφα είναι σουρεαλιστικά έργα εντελώς πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα. Ως συλλήψεις μου θύμισαν λίγο… Νταλί.
Μαρία said
119
Είδα πριν απο χρόνια το ντοκιμαντέρ ενός Ολλανδού για τη Νάπολι. Κάποια στιγμή ο σκηνοθέτης περιφέρει στο δρόμο αντίγραφο του πίνακα του Καραβάτζο «εφτά έργα ευσπλαχνίας». https://fr.wikipedia.org/wiki/Les_Sept_%C5%92uvres_de_mis%C3%A9ricorde
Κάτω δεξιά εικονίζεται μια κοπέλα που προτείνει το γυμνό στήθος της σ’ ένα γέρο φυλακισμένο, για να τον ξεδιψάσει, ένα θέμα που προέρχεται απ’ τη ρωμαϊκή παράδοση https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Charity
Ο σκηνοθέτης δείχνει πρώτα τον πίνακα σε μια παρέα νεαρών, που, μόλις βλέπουν το βυζί, αρχίζουν να χασκογελούν προσλαμβάνοντας την εικόνα σαν πορνό. Αργότερα συναντάει κάτω απο μιά γέφυρα μια ομάδα τσιγγάνων με πολλά πιτσιρίκια. Με το που βλέπουν τον πίνακα αρχίζουν να σταυροκοπιούνται και να προσκυνούν με τη σειρά ευλαβικά τον πίνακα σαν εικόνισμα.
nwjsj said
@130 – Χαρούλα
Ούτε σε μένα αρέσουν τα έργα του αισθητικά, όμως κάτι έχουν να πουν. Γράφει η ΕΦΗ-ΕΦΗ σχετικά στο 131.
ΣΠ said
123
https://en.wikipedia.org/wiki/Unsimulated_sex
Γιάννης Κουβάτσος said
128: Τα εγκλήματα των θρήσκων και των άθρησκων οφείλονται στον δογματισμό τους και στον φανατισμό τους. Τα είπαμε και τις προάλλες με αφορμή ένα πολύ εύστοχο άρθρο του Αεροζόλ. Ο άνθρωπος που ποτέ δεν αμφιβάλλει, όσο ειλικρινής και αγνός κι αν είναι στις προθέσεις του, δεν είναι δύσκολο να φτάσει στο έγκλημα, προκειμένου να επιβάλει την πίστη του στους αντιφρονούντες. Αν διδάσκει κάτι η ιστορία, είναι ακριβώς αυτό. Οι θρήσκοι και οι άθρησκοι, όταν είναι φανατικοί, εύκολα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο, γιατί έχουν παρόμοια ψυχοσύνθεση. Απέναντί τους στέκεται ο ακατανόητος σκεπτικιστής, αυτός που αρνείται να βασανίσει και να βασανιστεί, να σκοτώσει και να σκοτωθεί για «ιδέες» και «πίστεις» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Κι αν τον αποκαλούν οι φανατικοί νερόβραστο και δειλό, σκασίλα του (εκτός αν μπορούν να τον αρπάξουν στα νύχια τους). Ένα καθημερινό λουτρό σκεπτικισμού και ορθολογισμού χρειαζόμαστε, τελικά.
Pedis said
# 119 – Αν τον βλέπει τελείως σαν τον διπλανό του κι αν το μυαλό του είναι στον αισθησιασμό την ώρα που ζωγραφίζει ή αν θέλει να προκαλέσει αισθησιασμό, κι αυτό φαίνεται στο έργο του.
Αυτό ένιωσα με τον γυμνό Χριστό του Γ. Γαβριήλ και γι’ αυτό με ενοχλεί, ενώ δε μ’ ενοχλεί η εικόνα που πόσταρε ο Πέδης.
O εντυπωσιακός από πολλες απόψεις (και μεγάλων διαστάσεων) πίνακας του 114 εκτίθεται εντός του συμπλέγματος της Bαsilica di Santa Croce στη Φλωρεντία. Δεν είναι ακριβώς ένας πίνακας σε ιδιωτική γκαλερί. Υποθέτω ότι είναι εγκεκριμένος από το εκκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας. 😁
Pedis said
και είναι του 16ου αιώνα.
Χαρούλα said
#134 Nwjsj ναι σαφώς μήνυμα υπάρχει. Αλλά αν ο τρόπος δεν είναι ενδιαφέροντας, χάνεται στην διαδρομή. Πάντως αν δεν είχε γίνει ο ντόρος, εγώ(που ταυτίζομαι και στις απόψεις), θα τα προσπερνούσα εντελώς αδιάφορα. Αλλά ξαναλέω, εγώ. Σε άλλον μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά.
BLOG_OTI_NANAI said
Παιδιά, όπως λέει ο Ξενοφώντας, στην Αθήνα και η προσβολή προς τα θεία ήταν δουλειά των δικαστηρίων: «δικάσαι δει … εάν τε υβρίζωσι τινες άηθες ύβρισμα εάν τε ασεβήσωσι» (Αθηναίων Πολιτεία 3.5).
Γιάννης Κουβάτσος said
139: Έχεις δίκιο, Χαρούλα. Καλλιτεχνικά με αφήνουν αδιάφορο αυτά τα έργα. Τον Χριστό πρόσφυγα και λαϊκό ταλαιπωρημένο άνθρωπο τον έχουμε δει πολλές φορές. Το φέισμπουκ γεμάτο από σχετικές αναρτήσεις. Αλλά, όσο μπανάλ μέσα στην «αντισυμβατικότητά» τους κι αν είναι τα έργα του, έχει το αυτονόητο(;) δικαίωμα να τα φιλοτεχνεί και να τα εκθέτει δημόσια.
Γιάννης Κουβάτσος said
140: Μα και η αρχαία Ελλάδα δεν ήταν ένας και μοναδικός πολιτισμός, σταθερός και αναλλοίωτος. Είχε πολλές εκφάνσεις, περιόδους λαμπρές και σκοτεινές, τόσο σκοτεινές όσο αυτή που καταδίκασε σε θάνατο τον Σωκράτη.
sarant said
133 Ωραίο!
ΓΤ said
Εθνικός Άχνας και Νέα Σαλαμίνα σε καραντίνα
Νέο Kid said
Κανονίστε κωλόγαβροι να κολλήσετε και την Ομονοιάκα μας Κορωνιό πόψε!
Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη , κι ο Μαρινάκης τον κορωνιό!
spyridos said
145
Εντάξει μόνο μια χρονιά έπαιξε ο Κορωνιός στον Ολυμπιακό.
Μετά το 3. δεν έχει καμιά ελπίδα πλέον η Ομόνοια σήμερα.
spyridos said
Τεό με εντυπωσιάζει που σε ενόχλησε ο Χριστός του 47.
Είναι ένας άυλος σχεδόν Βυζαντινός Χριστός στα μάτια μου.
Γιάννης Κουβάτσος said
Ολυμπιακός – Ομόνοια, δηλαδή δεξιά εναντίον αριστεράς σήμερα…
Νέο Kid said
146. Ναι ρε γαμώτο ,το μολυβόστομό του μέσα…☹️
Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει το ρόδι σήμερα!. 100% αποτυχία σε προβλέψεις δεν το θέλει ούτε ο Θεός ούτε ο Αλλάχ!
ΓΤ said
149@
To 1-1 πληρώνει 7,35, προλαβαίνεις!
Νέο Kid said
Έχεις inside information ότι το έχει «φορτώσει» στη Μαλαισία ο χοντρός;
ΓΤ said
Απόλλων Λεμεσού-Λεχ Πόζναν 0-5
@151 Όχι, απλώς εγώ σε αυτό τοποθετήθηκα
Theo said
@133:
Μαρία, στον λίκνο που δίνεις στην αγγλική Wiki άλλες από τις απεικονίσεις αυτής της ιστορίας έχουν μια ιερότητα εικόνας (σαν την Παναγία γαλακτοτροφούσα) κι άλλες αποπνέουν αισθησιασμό. Διαφορετικά το είδαν οι διάφοροι ζωγράφοι και πολλές φορές διαφορετικά το προσλαμβάνουμε οι θεατές.
Πουλ-πουλ said
132. Nwjsj
«Ως συλλήψεις μου θύμισαν λίγο… Νταλί.»
Ευτυχώς που βάλατε τα αποσιωπητικά, και πήγε η καρδιά μου στη θέση της. Ένα έργο ζωγραφικής δεν είναι σύλληψη, είναι παράσταση. Και εγώ στα όνειρα μου βλέπω λιωμένα ρολόγια, αν τα ζωγραφίσω όμως, θα γελάσει σουρεαλιστικά και το παρδαλό κατσίκι.
loukretia50 said
133. Souls of Naples / Zielen van Napels -Vincent Monnikendam
[video src="https://media.s-bol.com/xn0V5g55K1zz/video.mp4" /]
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
loukretia50 said
δεν ξέρω γιατί δε βγαίνει, δείτε το τρέιλερ εδώ ¨
https://www.bol.com/nl/p/zielen-van-napels/1002004000122171/
Nestanaios said
15. Blog. Μη διαστρεβλώνεις την αλήθεια. Η σφαγή της Τριπολιτσάς ήταν μια μεγάλη σφαγή. Οι ευρωπαίοι είπαν ότι ξεχάσαμε την καταγωγή μας, την γενιά μας, τον πολιτισμό μας και όχι ότι η σφαγή ήταν γενοκτονία. Συ το λες αυτό αλλά τότε δεν είπε κανένας τίποτα τέτοιο. Ήταν πολύ γνωστό στην οικουμένη τι ακριβώς έγινε.
31. Leonicos. Εσύ κάπου κάπου λες κάτι καλά αλλά όχι πάντοτε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μας αποχαιρέτησε και η Ζιλιέτ Γκρεκό. Η φωνή της Γαλλίας
Μαρία said
157
Μπράβο. Εδώ το είδαμε στο φεστιβάλ του 2006.
Avonidas said
#114. Εδώ ο Χριστός ως παίδαρος!
Καλύτερος κι απ’ τον Μωϋσή!
Μαρία said
160
Juliette Gréco «Déshabillez moi»
BLOG_OTI_NANAI said
158: Για κούνα το κεφάλι σου λίγο μπας κιαι συνέλθεις… Για δες τι ωραία και «δίκαια» μπαίνει στην υπόθεση εργασίας ενός ταλιμπάν, η Τριπολιτσά αλλά και η 25η Μαρτίου ως «ημέρα γενοκτονίας», την οποία φυσικά συγκρίνει με την γενοκτονία των Ποντίων ως κάτι «αντίστοιχο» που θα μπορούσαν να κάνουν οι Τούρκοι, δηλ. οι σφαγείς κατακτητές που βαρύνονταν τότε με μαζικά εγκλήματα 4 αιώνων…
Και αν νομίζεις ότι αυτής της συνωμοταξίας ιδεοληπτικοί είναι κάποιοι μεμονωμένοι προβληματικοί σαν τον Κωστόπουλο, κάνεις λάθος. Ακολουθούν ακριβώς την τακτική των ίσων αποστάσεων των νεοναζί, όταν θέλουν να αποδομήσουν το εβραϊκό ολοκαύτωμα.
Και βεβαίως, επειδή γελάνε και τα τσιμέντα με αυτά που γράφεις για τους Ευρωπαίους, θα θυμάσαι ίσως ότι το κλίμα αντιστράφηκε σε ελάχιστους ΜΗΝΕΣ, διότι οι Τούρκοι έσφαζαν μαζικά, ανελέητα και αδιάκοπα με αποτέλεσμα απλά η ήδη θεμελιωμένη απέχθεια των Ευρωπάιων για τους μουσουλμάνους κατακτητές να διατηρήσει την πρότερη πορεία της. Και βεβαίως, ποιος Ευρωπαίος να ασκήσει κριτική στους Έλληνες, τη στιγμή που οι αποικιοκρατικοί στρατοί των Ευρωπαίων είχαν πλημμυρίσει με αίμα αθώων και βασανηστήρια σκλάβων τις αποικίες τους;
Είναι δυνατόν να κάθεσαι και να παίρνεις στα σοβαρά την αρνητική κριτική των αποικιοκρατών φονιάδων η οποία μάλιστα ανατράπηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όταν είδαν με τα μάτια τους ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να εξαφανίσουν κάθε ζωντανό οργανισμό στην χώρα; Ήταν αγώνας ζωής και θανάτου και οι πάντες ήξεραν ότι τα πολίτικλα κορέκτ δεν υπήρχαν εκεί, αλλά μόνο το οφθαλμός αντί οφθαλμού, για όσους πατεράδες, παππούδες, γιαγιάδες, μανάδες και μικρά παιδιά σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα.
Georgios Bartzoudis said
163 BLOG_OTI_NANAI said…..
# Τί τον αναφέρεις τον συγκεκριμένο;;; Είναι καιρός που έχει συλληφθεί …κλέπτων οπώρας. Πιο λιανά, παραπλανά τους αναγνώστες του με ΨΕΥΔΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ!!!
Pedis said
# 161- #114. Εδώ ο Χριστός ως παίδαρος!
Καλύτερος κι απ’ τον Μωϋσή!
Λες;
Μπα …
Μαρία said
165
Καλύτερος ο κατα λάθος κορνούτος! 🙂
Νέο Kid said
Κακά τα ψέματα. Τραγικά λίγη ομαδούλα η Ομονιάκα… και πέντε τέρμινα να παίζουν συνέχεια, δεν μπορεί να κερδίσει την εγκληματική οργάνωση!
Τουλάχιστον θα κοιμηθούμε ήσυχα στη γειτονιά…
Γ-Κ said
Εγώ βάζω στοίχημα ότι δεν θα κοιμηθείς καθόλου από τα νεύρα σου, χεχε….
Pedis said
# 166 – Και εχει πλάκα γιατί ο Μικελάντζελος του έβαλε τα κόρνα.
kpitsonis said
47 . Όχι και Ερμείες !
Από την Βικιπαίδεια : Οι Ερμές (αρχ. ελληνικά Ἑρμαῖ) ήσαν λίθινες, τετράπλευρες ορθογώνιες στήλες, οι οποίες έφεραν στην κορυφή προτομή και καμμιά φορά κορμό άνδρα. Τοποθετούνταν σε διάφορα σημεία της αρχαίας Ελλάδας ως οδοδείκτες ή αφιερώματα ή σύμβολα ορίων μιας ακίνητης περιουσίας. Υιοθετήθηκαν αργότερα και από τους Ρωμαίους, με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν και στη δυτική Ευρώπη. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για όνομα γένους αρσενικού (ΟΙ Ερμαί, ΤΟΥΣ Ερμάς) και όχι θηλυκού, όπως εσφαλμένως αποκαλούνται ακολουθώντας το γένος τών «στηλών» τις οποίες προσδιορίζουν. ‘Ετσι, η ορθή απόδοση στα νέα ελληνικά θα έπρεπε να είναι «οι Ερμήδες» — αν και, ίσως, η «ασφαλέστερη» διατύπωση είναι «Ερμαϊκές Στήλες».
Μαρία said
169
Ο Τζερόνιμο φταίει.
Νέο Kid said
168. Μπα, μη νομίζεις. Μπορεί να γουστάρω εδώ μέσα να σας τα χώνω, με αλήθειες πάντα!, εσάς των εγληματοοργανωσιακών , αλλά κι αυτοί εδώ κάτω είναι μεγάλα νούμερα και είχαν καβαλήσει καλάμι και μας είχαν πρήξει τα ουμπαλα με τη «φαλακρή διάνοια» τον προπονητή τους. Πού να πάνε με αρχηγό το Φωτάκη τον Παπουλή …
Pedis said
# 171 – Ο Τζιρόλαμος …
Νέο Kid said
Τελικά βέβαια, ήταν απλά άλλη μια σούπα αυτό το ματς, ένας πονόματος από δυο ομαδούλες , σχεδόν φιλικό…
Ευρώπη χωρίς τη μοναδική αληθινή τριφυλάρα είναι μουσακάς χωρίς μελιτζάνα!
Pedis said
άλλο τεκνό κι ο Σαν Τζιρόλαμο (Τζερόνυμο, όχι ο διασημος Ινδιάνος)
Γιάννης Κουβάτσος said
Ο Ολυμπιακός στους ομίλους του τσαμπιολιού. Οπότε, αν ο Μπάοκ προκριθεί, θα είναι μεγάλος μάγκας. Αν αποκλειστεί, θα ευθύνεται η κακιά Ουέφα, που δεν θέλει δύο ελληνικές ομάδες στους ομίλους, και ο κακός υιός Θεοδωρίδης, που μεθοδεύει να πάει όλο το χρήμα στις τσέπες του Μαρινάκη. 😂
aerosol said
Προσωπικά βρίσκω πως κάμποσα σχόλια είναι εκτός θέματος.
Το ζήτημα δεν είναι αν ένα έργο Τέχνης (ή χιούμορ) θίγει, προσβάλλει, γελοιοποιεί, είναι καλό/κακό/άσχημο/όμορφο. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να ποινικοποιηθεί ή απαγορευτεί εξ αυτού. Για μένα η απάντηση είναι πως σαφώς όχι. Ο δημιουργός έχει το δικαίωμα να εκφραστεί. Και ο θεατής/αποδέκτης έχει το δικαίωμα να κρίνει, να θυμώσει, να αντιδράσει, να γελοιοποιήσει, να φωνάξει, να απαντήσει, να μποϋκοτάρει. Εξαίρεση για μένα (αλλά όπως βλέπω και για αρκετούς νομοθέτες) είναι όταν το δημιούργημα προτρέπει σε βία -υπό συνθήκες και σε «αφαίρεση» της ανθρώπινης ιδιότητας από άλλους ανθρώπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως αξίζει να κριθεί (με μεγάλη προσοχή και ανά περίπτωση) από το νομικό σύστημα. Δεν εξαιρώ από την στάση μου έργα ρατσιστών, φασιστών και άλλων καλολογικών στοιχείων. Αλλά και δεν φταίω εγώ που συνήθως είναι ούγκανοι και δεν σκαμπάζουν ούτε από Τέχνη ούτε από χιούμορ -αυτές οι στάσεις ζωής συνήθως δεν συνάδουν με ό,τι μας πάει μπροστά.
Εδώ έχουμε και την επιπλέον χυδαιότητα εκ μέρους του Κυπριακού Κράτους, να εμπλέκεται και η επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη (παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του έργου του) και να στοχοποιείται με άξονα την εργασία του. Απλά κατάπτυστο…
[Η βάρβαρη στάση οπισθοδρομικών καθεστώτων δεν καταλαβαίνω τι επιχείρημα φέρνει στην κουβέντα. «Κάτσετε καλά, θα μπορούσαμε να σας κάνουμε και χειρότερα» ίσως; Αλλού λιθοβολούν κόσμο για ψύλλου πήδημα. Δεν βλέπω να το έχουμε κι αυτό ως παράδειγμα για τους νόμους μας. Οπότε τι σχέση έχουν με ο,τιδήποτε συζητάμε;]
Νέο Kid said
176. Μην πέφτεις στην παγίδα των ε.ο.ικών! Το ότι ο Τζης είναι ένας αντιπαναθηναικος που έγινε ΠΑΟΚ επειδή μικρός στην Αθήνα ήταν άμπαλος και δεν τον έπαιζαν τα άλλα παιδάκια, δεν σημαίνει ότι ο υιός Θεοδωρίδης όντως δεν μεθοδεύει υπέρ της βρωμερής τσέπης (έχει κι αποφάγια και ψίχουλα μέσα στην τσέπη του ο χοντρός…) του Μαρινάκη!
Γιάννης Κουβάτσος said
178: Η κλάψα στην ήττα και οι άμετρες καυχησιολογίες στη νίκη είναι χαρακτηριστικά του συλλόγου, όχι μόνο του Τζι. Όπως και να ‘χει, αφού εμείς είμαστε στην απέξω, δεν πα να κάνουν ό,τι θέλουν…
ΓΤ said
@176
Μα δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 29.09 για να δούμε τι θα γίνει;
ΚΩΣΤΑΣ said
Με τα δικά μου μέτερα και σταθιμά. Το να εκφράζεται μέσα από τα έργα του όπως νομίζει ένας ζωγράφος – και γενικά ο κάθε καλλιτέχνης – είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Το να αυτοπεριορίζεται αν αντιλαμβάνεται ότι με τα έργα του προσβάλλει το κοινό περί «ιερού και οσίου» αίσθημα της πλειονότητας του κοινωνικού συνόλου, είναι επίσης δικό του πρόβλημα. Το να μισθοδοτείται όμως και να τρέφεται από το δημόσιο πρυτανείο ως παιδαγωγός και να ασκεί δική του πολιτική, είναι ανήθικο για τον ίδιο. Στα δικά μου μάτια μού είναι αδιάφορες οι ζωγραφιές του, δεν ενοχλούμαι από την ύπαρξη και κυκλοφορία τους.
Όπως επεσήμαναν προηγούμενοι σχολιαστές, υπάρχει και σε άλλους πίνακες γυμνός Χριστός, δεν φαίνεται όμως να ενοχλεί τους πιστούς. Εδώ ο συγκεκριμένος (ακατονόμαστος) το κάνει μόνο και μόνο να προκαλέσει και να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομά του. Αυτό εισπράττω εγώ από το έργο του. Ως εκ τούτου θα τον χαρακτήριζα ως έναν ασήμαντο και κακόμοιρο καλλιτεχνούλη.
Γ-Κ said
172.
«168. Μπα, μη νομίζεις.»
Δε νομίζω απλώς, είμαι σίγουρος (ότι βράζεις από τα νεύρα σου). 🙂
———————
«με αλήθειες πάντα!»
Αλήθειες… σαν του Βελόπουλου, χεχε!
———————-
Μη μου στενοχωριέσαι, κοντά είναι οι όμιλοι. Θα φάει καμιά τριάρα ο Ολυμπιακός από τη Μπαγιερν και θα γελάσει (κάπως) το χειλάκι σου… Φιλάκια!
Μαρία said
Την απόσυρση του έργου του Βέλγου Τιερί ντε Κορντιέ από την έκθεση Outlook αποφάσισε το ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα.
https://www.in.gr/2003/12/10/culture/aposyretai-apo-tin-ekthesi-outlook-ergo-belgoy-kallitexni/
ΓΤ said
@181 κ.ά.
-Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις που προκάλεσαν;
ΓΓ: Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της δουλειάς μου.
Πλήρες στο https://m.kathimerini.com.cy/gr/politismos/o-salos-poy-prokalesan-ta-erga-toy-eikastikoy-giwrgoy-gabriil
(Κωστάουα, τι χτύπησες στον «Μπαχτσέ»; 🙂 )
Κάποιοι θέλουν να γίνουν Καραβάτζο
αλλά αποτυγχάνουν σαν τον Ρομπέρτο Μπάτζο
Pedis said
# 106 – (δεν το γνώριζα)
https://it.wikipedia.org/wiki/Primo_Cristo_della_Minerva
—-
Ο Χριστούλης μωρό χωρίς πάνα-βρακάκι είναι συνηθισμένο θέμα.
Εδώ με μια Μαντόνα-μία του Bronzino (πάλι):
ΚΩΣΤΑΣ said
184 Τα ποτά και τα ξενύχτια κομμένα πια φίλε μου ΓΤ. Έβγαλα και εγκύκλιο, «κορίτσια, μη με περιμένετε, δεν κυκλοφορώ.» Είναι αναρτημένη σε όλα τα μπαράκια και τα ταβερνάκια. Υπάρχει και στον μπαχτσέ, αν σε φέρει ο δρόμος κατά ‘κει, θα τη δεις. 😉
loukretia50 said
About Nude Art in Churches
https://www.frank-answers.com/frank-answers-about-nude-art-in-churches/
Kristian Zahrtmann (1843-1917)
The naked Jesus Christ reveals himself for Saint Catherine
https://www.artrenewal.org/artworks/the-naked-jesus-christ-reveals-himself-for-saint-catherine/kristian-zahrtmann/47471
Deconstructing Myths about the Nude in Renaissance Art
https://blogs.getty.edu/iris/deconstructing-myths-about-the-nude-in-renaissance-art/
Τελικά σοκάρονταν οι πιστοί ή όχι?
Τiziano https://i2.wp.com/jamestabor.com/wp-content/uploads/2017/03/Tizian-Post-Resurrection.jpg Noli me tangere
aerosol said
#181
«Το να μισθοδοτείται όμως και να τρέφεται από το δημόσιο πρυτανείο ως παιδαγωγός και να ασκεί δική του πολιτική, είναι ανήθικο για τον ίδιο.»
Δεν σε πιάνω. Κάθε πολίτης ασκεί δική του πολιτική, με διάφορους τρόπους. Σε μια δημοκρατία είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Η εργασία στο δημόσιο δεν καταλαβαίνω τι προϋποθέτει κατά τη γνώμη σου. Εκπεφρασμένη δημόσια συμφωνία με την πολιτική που ασκεί μια κυβέρνηση; Και τι θα γίνει όταν έρθει η επόμενη; Σαν ηθοποιός να αλλάζει ρόλους; Μάλλον κάτι άλλο εννοείς. Ίσως αντιλαμβάνεσαι το Δημόσιο ως να μην υπάρχει για να λειτουργεί πρακτικά η κοινωνία αλλά σαν μια εξαναγκαστική ενσάρκωση συγκεκριμένων απόψεων; Τις οποίες αποφάσιε… ποιός; Δεν βρίσκω όχι μόνο ανηθικότητα αλλά ούτε το παραμικρό πρόβλημα. Αυτά μου θυμίζουν την οπισθοδρομική, πολιτικά ανώριμη και φριχτά ταραγμένη Ελλάδα του ’30 ίσως.
Δευτερεύον ίσως αλλά θα θυμίσω πως σε Ελλάδα ή Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία εικαστικών και συγγραφέων δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσει από την Τέχνη. Συνεπώς έχουμε εργαζόμενους που παράλληλα είναι και καλλιτέχνες -το αν είναι ασήμαντοι ή κακόμοιροι είναι παντελώς άσχετο με το θέμα μας. Θα έπρεπε Τέχνη να ασκούν μόνο οι πλούσιοι ή όσοι θα αγωνιστούν να μην ενοχλήσουν ποτέ κανέναν, ώστε να μην κινδυνέψει η εργασία τους;
Pedis said
# 187 – Ενδιαφέροντα.
Αν και ίδιο και μεγαλύτερο είναι το ιφφέκτ από ντυμένα μοντέλα σε «περίεργες» πόζες, κάτι σαν τη Σάντα Τερέζα και τη Μπεάτα Λουντοβίκα (και τα δύο γλυπτά βρίσκονται σε εκκλησία, δεν ξέρω αν το μετάνοιωσαν τότε οι εκκλησιαστικοί χορηγοί από τις κριτικές που θα δέχθηκαν, αλλά διφραγκάκι-διφραγκάκι για το φωτισμό με διάρκεια ενος λεπτού γεμίζει σήμερα το παγκάρι και τέλος πάντω χαλάλι τα ψιλά)
Estasi della beata Ludovica Albertoni, Chiesa di San Francesco a Ripa, Roma
Pedis said
του Μπερνίνι … προφανώς.
Γς said
187:
Noli me tangere – Νε με τούσε πα
Γς said
189:
>σε εκκλησία, […] αλλά διφραγκάκι-διφραγκάκι
https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_5886.html
Γς said
Κι η Παναγία γυμνή.
Ημουν πτώμα κι έπεσα για λίγο. Οταν ξαφνικά άκουσα την [ονόματα δεν λέμε] να μου λέει:
-Σhαλ ουί ιτ?
Ανοίγω τα μάτια μου και την βλέπω τσίτσιδι όρθια δίπλα στο κραββάτι μου,
-Παναγία μου!
και φάγαμε!
Γς said
Τελικά τον βλέπω τον παπά να έχει πρόβλημα
-Στην κόλαση!
-Γιατί Αγιε Πέτρο μου;
-Για παρενόχληση αυνανιζόμενου…
Εμ δεν είναι όλοι άξιοι για τον Παράδεισο
https://caktos.blogspot.com/2016/02/blog-post.html
BLOG_OTI_NANAI said
Μια που μιλάμε για την ανοχή στην τέχνη, τώρα σκέφτηκα, και μακάρι οι σύλλογοι που ανάρτησαν την αφίσα να το διαβάσουν, θα ήταν εξαιρετική ιδέα αντί για αφίσα που περιγράφει την άποψη ότι η έκτρωση αφορά ένα αγέννητο παιδί, με την ίδια νόμιμη άδεια, να εκτίθεται έργο τέχνης με βασική ιδέα το σημαντικό αυτό ζήτημα χωρίς κανένα κείμενο, προτροπή, περιγραφή.
Σκέφτομαι μήπως στην περίπτωση αυτή δούμε να αναπτύσσεται μια άλλη άποψη για το πώς μπορεί να επιτευθχεί η… «θεσμοθετημένη» λογοκρισία και μια φιλοσοφία περί «προσβαλλομένων». Διότι μεγαλύτερη απόλαυση από το ξεγύμνωμα της υποκρισίας δεν υπάρχει.
Γς said
133:
ο σκηνοθέτης περιφέρει στο δρόμο αντίγραφο του πίνακα του Καραβάτζο «εφτά έργα ευσπλαχνίας».
Λε σεπτ εβρ ντε μιζερικόρντ
Ο Σεπτέμβριος της ευσπλαχνίας
Γιάννης Κουβάτσος said
188:Πολύ σωστή άποψη και άριστα διατυπωμένη ως συνήθως, Αεροζόλ. Ιδίως στην Ελλάδα, δεν φτάνει που όλα τα ΜΜΕ σιγοντάρουν την κυβέρνηση, θα πρέπει το ίδιο να κάνουν και οι καλλιτέχνες που εργάζονται στο δημόσιο; Κανονική Βόρεια Κορέα, δηλαδή.
195: Blog, το θέμα με την αφίσα περί έκτρωσης ήταν ότι αναρτήθηκε αυθαίρετα στους χώρους του μετρό. Ένα έργο τέχνης που θα καταδικάζει την έκτρωση σίγουρα θα κριθεί και πιθανόν θα κατακριθεί, αλλά δεν θα βγουν μεγαλόσχημοι θεσμικοί παράγοντες να ζητήσουν την πειθαρχική ή και ποινική δίωξη του καλλιτέχνη, όπως στην περίπτωση του Γαβριήλ.
nwjsj said
Καλημέρες!
Μας θύμισε η Μαρία στο 183 το έργο του Τιερί ντε Κορντιέ που αποσύρθηκε το 2003 από την Outlook και μου ήρθε φλασιά το γλυπτό Phylax του Γεωργίου, το οποίο γκρεμίστηκε το 2018 στο Π. Φάληρο από το βάθρο του στο Φλοίσβο από κουκουλοφόρους. Του γκρεμίσματος είχε προηγηθεί πορεία διαμαρτυρίας και αγιασμός από πιστούς και κατόπιν βανδαλισμός του γλυπτού με λευκή μπογιά…
https://www.newsit.gr/ellada/ksefygame-teleios-ekanan-poreia-kai-agiasmo-sto-agalma-tou-palaiou-falirou/2345158/
https://www.cnn.gr/ellada/story/111339/thyma-vandalismoy-to-amfilegomeno-glypto-phylax-sto-palaio-faliro
https://www.iefimerida.gr/news/390345/ti-akrivos-symvolizei-o-phylax-o-kokkinos-aggelos-sto-p-faliro-poy-ton-gkremisan-eikones
Είναι απορίας άξιο το τι ερεύνησε ο εισαγγελέας με την παρέμβασή του το 2003 (εικάζω ότι θα έψαξε να βρει γιατί συμπεριλήφθηκε το έργο στην έκθεση), πάντως το 2018 δεν ασχολήθηκε κανείς με το να βρει τους ενόχους της σκοταδιστικής αυτής πράξης.
Θρασύμαχος said
Σήμερα θεωρούμε (ορθώς) αυτονόητο το δικαίωμα ενός εκπαιδευτικού (δημοσίου υπαλλήλου) να κάνει ό,τι θέλει στην ιδιωτική καλλιτεχνική, φιλολογική ή επιστημονική του παραγωγή εφ’ όσον δεν την εμπλέκει με τη δουλειά του μέσα στην τάξη. Σε εποχές μισαλλοδοξίας, αυτό δεν ήταν αυτονόητο.
Έτσι, λόγου χάριν, κατά τη συζήτηση για το γλωσσικό ζήτημα εν όψει της ψήφισης του Συντάγματος του 1911, ο (αδιαμφισβήτητα φιλελεύθερος) Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε: «Διεκδικών υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος εν τη ενασκήσει της υπηρεσίας του συμμορφούται απολύτως προς τας επιταγάς αίτινες πηγάζουν εκ της καθιερώσεως υπό του Συντάγματος επισήμου γλώσσης, το δικαίωμα όπως τα προϊόντα αυτού τα φιλολογικά γράφει εις οιανδήποτε γλώσσαν τω αρέσκει, έχω το δικαίωμα να είπω προς τον δημόσιον υπάλληλον, όπως διά της διαγωγής του μη προκαλή σκάνδαλα. … Δεν είναι δυνατόν παρά να γίνη μία εξαίρεσις ως προς την κατηγορίαν των εντεταλμένων την διδασκαλίαν της γλώσσης, διά τους οποίους υπάρχει εντελώς ασυμβίβαστον το να υποστηρίζωσιν έξω της υπηρεσίας αυτών ότι η γλώσσα είνε κακή».
Το ερώτημα είναι μήπως τυχόν, σε ό,τι αφορά τις ευαισθησίες των θρησκόληπτων, διανύουμε σήμερα μιάν εποχή μισαλλοδοξίας ανάλογη εκείνης των γλωσσαμυντόρων του 1911 (και αν τελικά το κράτος δικαίου θα υποχωρήσει όπως τότε).
Θρασύμαχος said
#183: https://www.synigoros.gr/resources/docs/206030.pdf
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
188 Συμφωνώ
198 Καλά που το θυμήθηκες
199 Να είναι δημοτικιστής, όπως ο Παλαμάς (που ήταν ΔΥ) αλλά να μην προκαλεί, να μη γράφει μαχητικά άρθρα. Ενδιαφέρον.
Μακάρι να μην το δούμε αυτό που υποθέτεις.
ΓΤ said
@198
Kόψε φάτσες https://www.youtube.com/watch?v=UjbmilDS4kQ
nikiplos said
Theo said
@204:
π. Γεώργιος Μεταλληνός Το τέλος ενός αθέου
Κι ο μητροπολίτης Ναυπάκτου έχει γράψει ένα άρθρο με τίτλο Ὁ «ἄθεος» φίλος μου Βασίλης Ραφαηλίδης.
Theo said
@203:
Είχε ξαναγίνει συζήτηση για τον Ραφαηλίδη εδώ, με αφορμή παπαρολογίες του πολυώνυμου ασβού.
Κάποια αποσπάσματα από το άρθρο του μητρ. Ναυπάκτου είχα αντιγράψει εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/20/meze-306/#comment-479016
gpoint said
Χαμένα λόγια τα λογικά επιχειρήματα σε πικραμένους βάζελους αλά το χούι, χούι
Κίντ από εσωτερική πληροφόρηση σου λέω πως ο άνθρωπος του ΟΣΦΠ στην Ουέφα δεν είναι ο υιός Θεοδωρίδη, ούτε έλληνας. Θα βγει το όνομά του στην φόρα όταν κρίνει η ΠΑΕ. Σαφώς και επικρατεί κλίμα καραπαπάρα στο VAR του Καραϊσκάκης.
Υπομονή κάποια χρόνια ακόμα και ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ η Ουέφα να δώσει δυο ή περισσότερα τσάλεντζ στην κάθε ομάδα αντί της γελοιότητας του διαιτητή VAR που ειδοποιεί ή όχι διαιτητή κατά βούληση
Θλιβερέ Κουβάτσε, μιλάς εσύ για » κλάψα στην ήττα και οι άμετρες καυχησιολογίες στη νίκη» που εκτός από τα φανερά σου κουσούρια έχεις και κοντή μνήμη γιατί ξεχνάς τα περί «ευρωπαϊκού κουστουμιού» που τσαμπούναγες όπως και πως μέχρι πριν λίγο ήσουνα ο πιο ευνοημένος σύλλογος μετά τον ΟΣΦΠ και γι αυτό δεν κλαιγόσουνα. Μόλις απεχώρησες ή σε διώξανε οι λιμανίσιοι και είδες τι σημαίνει ανάποδη σφυρίχτρα ο ΠΑΟ είναι πρώτη κλάψα.
Χ’ωνεψέ το πως ο ΠΑΟ θα είναι όχι μόνο κάτω από τον ΠΑΟΚ αλλά κι από ΟΣΦΠ και ΑΕΚ, τουλάχιστον μέχρι να φτιάξει (αν) γήπεδο κι οχι επειδή το λέω εγώ, αυτά είνι νομοτέλιες παντού, μόνο στην Ελλάδα βαστάγανε κάτω τον ΠΑΟΚ με τα χρέη που δεν ρυθμίζανε (Αθήνα…τιμημένη κ.τ.λ. )
Και κ’ανε το σταυρό σου γιατί όσες ομάδες χησιμοποίησε ο ΟΣΦΠ (Κλερκυρα, Πλατανιά, Καλλονή, Εργοτέλη, Λεβαδειακό, Πανιώνιο) είδες που έχουνε καταήξει. Βέβαιαεσύ δεν είσαι ούτε Αρης ούτε Λάρισσα που είναι οι άμεσοι υποψήφιοι τώρα αλλά ποτέ δεν ξέρεις πόσο μακρύ είναι το χέρι του χοντρού που υποστηρίζεις.
BLOG_OTI_NANAI said
199: Επειδή μια πιθανή επιλεκτική όραση δεν σου επιτρέπει να δεις άλλους φανατισμούς πέρα από τους… θρησκόληπτους, πήγαινε μια βότα στο ιντιμίντια, να δεις τον ακροδεξιό νεοναζισμό του αθεϊσμού, ο οποίος δεν φωνάζει απλά, αλλά βάζει βόμβες γεμάτες καρφιά έξω από Εκκλησία με σκοπό να στείλει στον θάνατο γιαγιάδες και παιδάκια…
Nestanaios said
163.
Λες πολλά. Συνάρτηση δεν υπάρχει. Ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Σε μια φωτιά που θα κάψει και το δικό σου το σπίτι. Λύση ειρηνική δεν έχεις. Κόβεις κεφάλια για να φανεί το δικό σου. Όλα αυτά μου θυμίζουν αυτό που λένε στο χωριό μου «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος». Όλοι οι θρησκόληπτοι έχουν νοοτροπία λύκου.
Η λύση τότε ήταν μία. Να γκρεμίσουν όλα τα τζαμιά και όλες τις εκκλησίες και να ζήσουν όλοι μαζί σαν πραγματικά αδέλφια.
ΚΩΣΤΑΣ said
@188 » Δεν σε πιάνω… Μάλλον κάτι άλλο εννοείς.»
Ναι, Aerosol, ως ένα σημείο έχεις δίκιο, δεν διατύπωσα ίσως καλά αυτό που είχα στο μυαλό μου. Δεν έχω χρόνο να απαντήσω διεξοδικά, θα το πω με λίγες λέξεις και ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες.
Ο συγκεκριμένος κύριος τάσσεται «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Διορθώνω και την καταληκτική μου φράση του @181 σχολίου μου: «Ως εκ τούτου θα τον χαρακτήριζα ως έναν ασήμαντο και ΥΠΟΚΡΙΤΟΎΛΗ καλλιτεχνούλη.»
*Έχει παρεμφερές θέμα και η σημερινή ανάρτηση, οπότε τέλος από εδώ.
BLOG_OTI_NANAI said
208: Πες ότι κάνεις πλάκα… Ε;
Pedis said
Ε, ας βάλουμε κι αυτόν τον πίνακα από το (ηδονικό;) μαρτύριο του Σαν Λορέντζο, να υπάρχει (πάλι από τη Φλωρεντία, και την ομώνυμη εκκλησία)
nwjsj said
@200 – Θρασύμαχος
Καταπέλτης η γνωμοδότηση του ΣτΠ για την απόφαση απομάκρυνσης του έργου του Τιερί ντε Κορντιέ το 2003, την οποία επικρότησε ο συνταγματολόγος και τότε υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος. Αποδεικνύει περίτρανα ότι η Εκκλησία είναι κράτος εν κράτει και οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του υπηρέτη της, ρίχνοντας στα άχρηστα τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτά να τα βλέπουν όσοι αρέσκονται στο να σκούζουν με κάθε αφορμή ότι η ορθοδοξία είναι σε διωγμό.
@202 – ΓΤ
Έκοψα φλέβες, όχι φάτσες, ειδικά εκεί στο τέλος που ο πατήρ Πατάπιος διάβαζε την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον τότε δήμαρχο Π.Φ. χαρακτηρίζοντας το γλυπτό νυχτεριδόμορφο, θυμήθηκα τη Νίκη της Σαμοθράκης κι αναρωτήθηκα αν θα το περιέγραφε κι αυτό το άγαλμα έτσι… Μεγάλη προχειρότητα του δήμαρχου που το έβαλε ξέμπαρκο μέσα σ’ ένα παρτέρι επί της λεωφόρου, έπρεπε να είχε τοποθετηθεί εντός της μαρίνας, όπου υπάρχει 24ωρη φύλαξη. Και αφού τελικά το κακό έγινε, γιατί δεν ασχολήθηκε κανένας με το να βρει τους ενόχους;