Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Οκτωβρίου έτους 2020

Posted by sarant στο 1 Οκτωβρίου, 2020


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις. Να σημειωθεί ότι μερικές φορές η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα, όπως εδώ ο θάνατος του Καζαντζάκη (που συνέβη 26.10 αλλά τον τιμάμε στις 27).

 

Πε 1 Πρώτη κυκλοφορία του «Κεφαλαίου» υπό Καρόλου Μαρξ. Και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Και θανή Αντωνίου Κοντογεωργίου, του μαέστρου των χορωδιών.
Πα 2 Θανή Αριστοτέλους του Σταγειρίτου και Μαχάτμα Γκάντη γενέσιον
Σα 3 Φραγκίσκου της Ασίζης γέννησις. Και θανή Κατερίνας Γώγου.
Κυ 4 Θάνατος Τζάνις Τζόπλιν και Γκλεν Γκουλντ
Δε 5 Εκτόξευσις του Σπούτνικ Ι, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης
Τρ 6 Εφεύρεσις τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ και θάνατος του επανεφευρέτη της, Στιβ Τζομπς
Τε 7 Έδγαρδου Άλαν Πόε θανή
Πε 8 Πιττακού του Μυτιληναίου
Πα 9 † Ερνέστου Τσε Γκεβάρα τελευτή (και Κορνηλίου του πολυτονιστού στιχοπλόκου γενέσιον)
Σα 10 Γενέσιον Ιωσήφ Βέρντι
Κυ 11 Κάθοδος Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις τον κρατήρα της Αίτνης -Εντίθ Πιαφ και Ζαν Κοκτώ θάνατος
Δε 12 Ανακάλυψις της Αμερικής (αποφράς ημέρα)
Τρ 13 Πρώτη έκδοσις του «Καλού στρατιώτου Σβέικ» υπό Γιάροσλαβ Χάσεκ
Τε 14 † Λεονάρδου Μπερνστάιν
Πε 15 † Ευγενίου Ο΄Νηλ
Πα 16 Γενέσιον Όσκαρ Ουάϊλντ
Σα 17 † Κοίμησις Φρειδερίκου Σοπέν
Κυ 18 Επιμενίδου του Κρητός
Δε 19 Γενέσιον Αυγούστου Λυμιέρ
Τρ 20 Γενέσιον Αρθούρου Ρεμπώ
Τε 21 Νικολάου Εγγονοπούλου γενέσιον
Πε 22 Ξενοφάνους του Κολοφωνίου
Πα 23 Γενέσιον Μάνου Χατζιδάκι του μελωδού
Σα 24 † Ανδρέου Καρκαβίτσα
Κυ 25 Γενέσιον Παύλου Πικάσσο
Δε 26 Δημητρίου του Μυροβλύτου, Πανός του μεγάλου.
Τρ 27 † Νικολάου Καζαντζάκη και Λου Ριντ
Τε 28 Επέτειος του ΟΧΙ
Πε 29 Αναχάρσιος του Σκύθου
Πα 30 Γενέσιον Θεοδώρου Δοστογέφσκι αλλά και Κωνσταντίνου Καρυωτάκη· θάνατος Αναστασίου Λειβαδίτη
Σα 31 † Φρειδερίκου Φελλίνι· και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη γενέσιον

Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης ή Οχτώβρης είναι ο δέκατος μήνας του ημερολογίου μας, όσο κι αν ολοφάνερα το όνομά του παραπέμπει στον αριθμό “οχτώ”. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο October ήταν ο όγδοος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Οκτώβριος είναι πια ο δέκατος μήνας.

Στον προφορικό λόγο, πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, λένε “ΟκτώΜβριος”. Κάποιοι το γράφουν κιόλας. Αυτό θεωρείται από τους λαθοθήρες (αλλά και από πολλούς καλοπροαίρετους) έσχατο δείγμα αμορφωσιάς, ενώ δεν είναι παρά ένας λαϊκός τύπος, μειωμένου ίσως κύρους, πάντως με πολύ παλιά ιστορία στη γλώσσα μας -όπως είχα γράψει παλιά, οχτακόσια χρόνια λάθος το λέμε!

Εγώ πάντως δεν λέω Οκτώμβρης, προτιμώ να λέω Οχτώβρης ή Οκτώβριος, αλλά και, όταν μιλάω γρήγορα, Σεπτέβρης (ή Σεμτέβρης), Νοέβρης, Δεκέβρης, το βρίσκω πιο εύκολο -αυτό το μβρ δεν είναι ό,τι το πιο ευκολοπρόφερτο.

Ο Οκτώβρης στο λαϊκό μηνολόγιο λέγεται (; ) Αγιοδημητριάτης, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 του μήνα. Στον Πόντο λεγόταν Τρυγομηνάς, από τον τρύγο. Καμιά φορά λέγεται και Σποριάς ο Οκτώβριος αν και συνήθως ο Νοέμβρης έχει αυτό το όνομα.

Πάντως, πολλές παροιμίες με τον Οχτώβρη στη σπορά αναφέρονται, με γνωστότερη την: Οχτώβρης και δεν έσπειρες, λίγο σιτάρι θα΄χεις -και πολλές παραλλαγές, π.χ. Απού σπέρνει τον Οχτώβρη έχει οχτώ σωρους στ’ αλώνι ή Οκτώβρης και δεν έσπειρες – οκτώ σωρούς δεν έκαμες, παροιμίες που εκμεταλλεύονται τη συσχέτιση με τον αριθμό οχτώ.

Επίσης: Οχτώβρης βροχερός – Οχτώβρης καρπερός. Να σημειωθεί και η : Οχτώβρης Οχτωβριάκι – μικρό καλοκαιράκι, επειδή συμβαίνει τον Οκτώβριο να κάνει πολλές γλυκές μέρες.

Δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες και χώρες τα λατινικά ονόματα των μηνών. Έτσι, στα τσέχικα, όπου τα ονόματα προέρχονται από το παλιό σλάβικο μηνολόγιο, ο Οκτώβρης είναι Říjen ενώ στα αλβανικά Tetori.

Ο Οκτώβρης έδωσε το όνομά του στην Οκτωβριανή επανάσταση, η οποία όπως ξέρετε έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1917 με το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη Ρωσία, κι επειδή μια από τις πρώτες ενέργειες των μπολσεβίκων ήταν να αλλάξουν το ημερολόγιο υιοθετώντας το Γρηγοριανό, αμέσως η επέτειος μεταφέρθηκε στις 7 Νοεμβρίου, κι έτσι όλα τα χρόνια η Οκτωβριανή γιορταζόταν Νοέμβριο. Φέτος, κλείνουν 103 χρόνια από αυτή τη δεύτερη έφοδο στον ουρανό. Η τρίτη θα είναι η καλή.

Τα δικά μας Οκτωβριανά είναι η εξέγερση στην Κύπρο τον Οκτώβρη του 1931 κατά των Άγγλων, αν όμως ανοίξετε μια απο τις πρώτες εκδόσεις του λεξικού Μπαμπινιώτη ή το ΛΚΝ θα δείτε ότι “Οκτωβριανά” λέγονται (δήθεν) οι συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ Ελλήνων επιστράτων και Γάλλων στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1916. Πρόκειται για λεξικογραφική γκάφα πρώτου μεγέθους, οι συγκρούσεις αυτές έγιναν Νοέμβριο και είναι τα Νοεμβριανά -για αυτή την απίστευτη τσαπατσουλιά δείτε εδώ αναλυτικότερα (στις νεότερες εκδόσεις του το Λεξικό Μπαμπινιώτη έχει διορθώσει τη γκάφα).

Ο Οχτώβρης είναι ο πρώτος πραγματικά φθινοπωρινός μήνας -την τελευταία Κυριακή αλλάζει και η ώρα, νυχτώνει απότομα νωρίτερα και επισημοποιείται έτσι ο επικείμενος ερχομός του χειμώνα. Επειδή όμως αλλάζει και η ώρα, και παίρνουμε πίσω την ώρα που είχαμε χάσει στα τέλη Μαρτίου, ο Οκτώβρης είναι ο μήνας του χρόνου με τη μεγαλύτερη διάρκεια, αφού διαρκεί 31 μέρες και μία ώρα. Ως τότε πάντως, μπορούμε να διατηρούμε την αυταπάτη ότι, αφού έχουμε θερινή ώρα, το καλοκαίρι δεν έχει ακόμα φύγει εντελώς. Τώρα το θέμα έχει μπερδευτεί και κανείς δεν ξέρει αν θα μονιμοποιηθεί η χειμερινή ώρα ή τι άλλο θα γινει.

Παραδοσιακά, ο Οκτώβριος είναι και ο μήνας της ανακοίνωσης των βραβείων Νόμπελ (η απονομή γίνεται τον Δεκέμβριο). Φέτος, η απονομή θα αρχίσει από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, νωρίς νωρίς.

Ο Οχτώβρης έχει το όνομά του σε πολλά τραγούδια, λέω όμως φέτος να βάλω ένα όχι φθινοπωρινό αλλά επαναστατικό. Το ποίημα του Οχτώβρη, λοιπόν, από τη Σπουδή σε ποιήματα Μαγιακόφσκι, του Θάνου Μικρούτσικου, με τη Μαρία Δημητριάδη.

187 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Οκτωβρίου έτους 2020”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  καλό μήνα

 2. A… o Σπούτνικ ήταν στις 4/10… 🙂

 3. Γς said

  >Τε 28 Επέτειος του ΟΧΙ

  Τού ΟΧΙ. Οχι-όχι.

  Του Οχι-ναι η επέτιος;

 4. Γρηγόρης Μαλτέζος said

  Καλημέρα και Καλό Μήνα ! Τρ 6/10 «Εφεύρεσης τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ! Fake! –
  » -Το τηλέφωνο που λεγόταν τηλετρόφωνο! Το τηλέφωνο άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων, αλλά όχι και του πραγματικού εφευρέτη του. [!] Όλες οι εγκυκλοπαίδειες θα σας πουν ότι την εφεύρεση που επέτρεψε την απεριόριστη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους γεωγραφική απόσταση την οφείλουμε στον σπουδαίο Αμερικανό μηχανικό Μπελ (Alexander Graham Bell). Ωστόσο η πραγματική της ιστορία είναι οικτρά όμοια με εκείνη της εφεύρεσης του γλόμπου, αρκεί όπου Εντισον να βάλετε Μπελ. Δείτε πώς: Στη δεκαετία του 1830 ο ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ Αντόνιο Μέουτσι (Αntonio Meucci), καθώς πειραματιζόταν με τρόπους θεραπείας των θυμάτων ηλεκτροπληξίας, ανακάλυψε ότι ο ήχος μπορούσε να μεταδοθεί ηλεκτρικά μέσω των συρμάτων του χαλκού. Ασχολήθηκε λοιπόν στη συνέχεια με την ηλεκτροδιαμόρφωση του ήχου και το 1860 έκανε την πρώτη δημόσια επίδειξη του «τηλετρόφωνου» που είχε κατασκευάσει. Δεν κατόρθωσε να βρει όμως επενδυτές και, λόγω φτώχειας και ασθένειας, κατάφερε μόλις το 1871 να υποβάλει αίτηση για προσωρινή άδεια ευρεσιτεχνίας. Ακόμη όμως και τη διάρκεια αυτής της άδειας δεν κατόρθωσε να την παρατείνει πέραν του 1874, καθώς εκείνη τη χρονιά δεν είχε ούτε τα 10 δολάρια που απαιτούσε η ανανέωση.
  Δύο χρόνια μετά, στις 14 Φεβρουαρίου 1876, στο γραφείο ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ κατατέθηκε αίτηση ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο από κάποιον Ιλάισα Γκρέι (Elisha Gray) και λίγες ώρες μετά όμοια αίτηση από τον Γκράχαμ Μπελ, με σχέδια που κατά κάποιον τρόπο περιελάμβαναν εκείνα του Μέουτσι και του Γκρέι. Τελικά η ευρεσιτεχνία αποδόθηκε στον Μπελ, που έγινε βέβαια πασίγνωστος. Αλλά τι είχε ακριβώς συμβεί;
  Γνωρίζουμε ότι ο Μέουτσι προσπάθησε να υπερασπιστεί την εφεύρεσή του με σχέδιά της που είχε καταθέσει παλαιότερα στην ιδιωτική ταχυδρομική εταιρεία Western Union. Αλλά όταν τα ζήτησε, η εταιρεία… δήλωσε απώλεια. Σημειωτέον ότι ο Γκράχαμ Μπελ ήταν στέλεχος της Western Union. Επίσης προσκομίστηκαν εκ των υστέρων αποδείξεις ότι υπάλληλος του γραφείου ευρεσιτεχνιών είχε χρηματιστεί από τον Μπελ και του είχε δείξει τα σχέδια που κατέθεσε ο Γκρέι, ώστε να συμπληρώσει τα δικά του σχέδια που κατέθεσε αργότερα την ίδια ημέρα.
  Παρά τις σκανδαλώδεις αυτές «συμπτώσεις», ο Γκράχαμ Μπελ παραμένει ίνδαλμα κάθε ανατέλλοντος Αμερικανού εφευρέτη. «

 5. Στις 25 Οκτωβρίου έχουμε και τη ΜΟΕ αλλά με το παραδοσιακό ημερολόγιο.

 6. Γρηγόρης Μαλτέζος said

  κάτι ακόμα … – Η ανακάλυψη της Αμερικής από τους αρχαίους Έλληνες ! [έχει και γλωσσολογικό ενδιαφέρον ] https://youtu.be/9U69OeWy2W0

 7. 4 Ήταν και φίλος του Γκαριμπάλντι. Αλλά εγώ δεν έβγαλα άκρη αν όντως θα δούλευε το τηλετρόφωνο: https://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Meucci

 8. leonicos said

  Κατερίνας Γώγου

  ωραίο παιδί

 9. sarant said

  Καλημέρα, καλό μηνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Εχω κάτι τρεχάματα, τα λέμε αργότερα!

 10. leonicos said

  4 Εντυπωσιάστηκα από την πληροφορία

  Αλλά δεν εντυπωσιάστηκα από τα γεγονότα. πρέπει να υπάρχει πολύ βρομιά σε όλα αυτά

  Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με τη ραπτομηχανή, που την εμφάνισε ο Σιγγερ. Την έλκλεψε από καποιον φουκαρά

 11. leonicos said

  1
  Διορθώνεις την πορεία σου σιγά σιγά

  για να δούμε και τα διηγηματά σου εδώ.

  Ελπίζω να μην την ανακόψει το περιεχόμενό τους

 12. leonicos said

  6

  Καλά, αυτά είναι γνωστά

  Και κάτι ακόμα

  Οι έλληνες όταν πήγαν στο φεγγάρι, τότε είδαν την Αμερική καθώς γυριζε η γη, και κατέβηκαν από κει απ’ ευθείας. Αλλά δεν ήξεραν να γυρίσουν πίσω με πλοίο, και καύσιμα δεν είχαν να ξαναπανε φεγγάρι -Ελλάδα

  Και φυσικά, όταν λέμε Έλληνες

  εννοούμε Καρπενησιώτες

 13. leonicos said

  Μόνο ο πιλότος ήταν Γαλαξειδιώτης, μακρινος πρόγονος του Τζι

  γι’ αυτο ο Τζι φοράει μαύρη γραβάτα, τον πενθεί ακόμα

  αλλά δεν φαίνεται επειδή έχει να φορέσει γραβάτα από αμνημονεύτων χρόνων

 14. leonicos said

  Στα χαλκορυχεία του ξερω γω, βρέθηκε κι ένα ουροδοχείο με DNA 100% κρητικό

  το φέσι το αρβανίτικο πήγε μετά για να μπερδέψουν τους ιστορικούς

  Και μετά σου λένε: Τι φταίνει οι Αλβανοί, βρε φασίστα, σωβινιστή;

 15. leonicos said

  Το ίδιο σηνέβηκαι με την φανέλα του ΠΑΟΚ

  Αν σας τη δείξουν για να σας πείσουν, μη τους πιστεύετε

 16. leonicos said

  Το ίδιο συνέβη βέβαια

 17. leonicos said

  Νομίζω πως βρήκαν και τη δαχτυίθρα της γιαγιας μου

  πολύ ταξιδεύτρα η γρέτζω. Αιγυπτιώτισσα

 18. leonicos said

  Κι εμένα μου είχαν πει να συμμετάσχω, αλλά δεν πήγα

  Δεν τρελάθηκα

  Αμερική μέσω Σελήνης

 19. leonicos said

  Μάλοον κοιμόμουνα

  και είπαν άσ’τον… θα νυστάζει όλο το δρόμο

 20. Γς said

  4:

  Τηλέφωνο.

  Να βάλω κι εγώ ένα δικό μου τηλέφωνο

  https://caktos.blogspot.com/2016/05/bits.html

 21. Γιάννης Ιατρού said

  4: Εφεύρεσης τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ! Fake!

 22. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλό μήνα για όλους! Και μακριά μας ο κορονοϊούλης…

  Εδώ υπάρχουν διάφορα σχετικά με τις διαμάχες ως προς την εφεύρεση του τηλεφώνου.
  Όπως π.χ. ότι: «Ο Μπελ και ο Γκρέυ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο δικαστήριο το οποίο απεφάνθη ότι η εφεύρεση έγινε ταυτόχρονα, αλλά ο Μπελ είχε μια προτεραιότητα…». Γιατί είχε καταθέσει την αίτηση στο Γραφείο Ευρεσιτεχνίας 2 ώρες νωρίτερα! (σχ.

  – Πόθεν όμως η ημερομηνία 6 Οκτωβρίου;

 23. Δηλαδή ένας ΓΟΧ θα γιόρταζε μια χαρά τη ΜΟΕ στις 25 του Οχτώβρη.

 24. Γς said

  21:

  Bell, Bell, και καμπάνες μπλε

 25. leonicos said

  21

  Γς και ΓΙ… κοντά κοντά είναι

 26. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Καλό μήνα!🍁🍂

 27. Pedis said

  Μπαίνει, πετάει σχόλια, απανωτές πορδές, και φεύγει. Μας έχει κλα..ένους.

  Για τον Λεωνικο, λέω.

  —-

  Ο Μεούτσι είναι αποδεδειγμένα ο εφευρέτης του τηλεφώνου.

 28. gpoint said

  #13

  Εντάξει, Λεώνικε, τόπιασα το υπονοούμενο, θα σου επιστρέψω την γραβάτα που μου είχες δανείσει για να μπω στο καζίνο όταν ήταν ακόμα απαραίτητη για την είσοδο, με την πρώτη ευκαιρία. Νόμιζα πως την είχες ξεχάσει και είπα να την οικειοποιηθώ καθότι κιτινόμαυρη σε ρίγες… μόνο που τη έχει δαγκώσει λίγο ο σκώρος όταν μου τέλειωσε η λεβάντα …

 29. Αγγελος said

  Δημόσιε Χώρε (23), ναι, αλλά στις 25/10 του παλιού ημερολογίου — οπότε την κόκκινη σημαία πάλι στις 7/11 για τα δικά μας μάτια θα την ύψωνε!

 30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  27 τέλος

  Γουστάρω passato remoto 🙂

 31. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  23, 29

  Ένας καθωσπρέπει ΓΟΧ δεν γιορτάζει ποτέ τη ΜΟΕ.

 32. Γς said

  >Πα 23 Γενέσιον Μάνου Χατζιδάκι του μελωδού

 33. Γρηγόρης Μαλτέζος said

  – Εάν εφευρέσεις, όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, τότε τον τίτλο «Εφευρέτης του 20ου Αιώνα» κερδίζει επάξια ο Νίκολα Τέσλα. Το όνομά του είναι συνώνυμο της καινοτομίας, είναι ο άνθρωπος που το 1926 προέβλεπε την κινητή τηλεφωνία. [!] – Μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του, χωρίς να αποσκοπεί σε κανένα οικονομικό όφελος. !

 34. Pedis said

  # 30 – Στη Σικελία τον ρεμότο τον έχουν ψωμοτύρι.

 35. 29
  31

  Να λάβουμε υπόψη μας και τους χριστιανούς Ρώσους (με το παραδοσιακό ημερολόγιο πάντα) και φυσικά και τους ανά τον κόσμο χριστιανούς (μεταξύ τους και ΓΟΧ) που θεωρούν τα ιδεώδη της ΜΟΕ συνέχεια της δικής τους πίστης.

 36. Γς said

  Τηλέφωνο.
  Καλά. Κι εγώ είχα εφεύρει ένα

  https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_5948.html

 37. sarant said

  34
  Ναι, και τους κοροϊδεύουν με το Chi fu?

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  34 Απ’ όσο ξέρω σε όλον το Νότο.

 39. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  35 Οι εγχώριοι που έχω υπόψη μου βγάζουνε καντήλες με τη ΜΟΕ 🙂

 40. Pedis said

 41. 39
  Αυτό είναι το πιο πιθανό. Αλλά λέμε… 🙂

 42. Pedis said

  # 38 – ναι,ναί!

 43. Pedis said

  Ποιοί είναι οι ΓΟΧ ποια η ΜΟΕ;

 44. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί – Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση 1-0 προς το παρόν.

 45. Pedis said

  Τελικά, στους μαθητές το τεστ κορονοϊού, αν κριθεί απαραίτητο, δεν θα είναι δωρεάν;

 46. Alexis said

  Σίγουρα το έχουμε ξαναπεί αλλά ποιά ήταν η πρώτη «έφοδος στον ουρανό;»

 47. Alexis said

  Τι είναι ο ΓΟΧ ρε παιδιά;

 48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  46 Η Παρισινή Κομμούνα.

 49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  47 Γενικός Οικοδομικός Χανονισμός 🙂

 50. @ 47 Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι και Παλαιοημερολογίτες λεγόμενοι.

 51. Pedis said

  Εγώ την ξέρω χωρίς το Μεγάλη, υπάρχει και η μικρή οκτωβριανή;

  Υπάρχει βέβαια και November Revolution, όχι η Γερμανική.

  Ποιοι είναι ειδικά οι Γνήσιοι ΟΧ; Εγώ όλους για ορίτζιναλ … τους έχω.

 52. Pedis said

  # 50 – Α, οι παλαιοημερολογίτες. Οι παλιοχριστιανοί! Πέστο το χριστιανέ μου.

 53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  51

  Δες το 50.

  Ε, ένα γεγονός που έφερε την οικουμένη δεκαπέντε φορές τούμπα νομίζω δικαιούται έναν μπουγιόζικο επιθετικό προσδιορισμό 🙂

 54. LandS said

  52
  Άλλους ξέρω για Παλαιοχριστιανούς.

 55. Pedis said

  Όταν οι παλαιοημερολογίτες θα έχουν εγγυημένα καλό καιρό να σουβλίζουν τ’ αρνι το Πάσχα τον Ιούνιο θα τους ζηλεύετε όλοι οι παπικοί ορθόδοξοι!

 56. geobartz said

  (α) «Κυ 18, Επιμενίδου του Κρητός»
  # Ο Επιμενίδης έλεγε ότι όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες. Αλλά ο Επιμενίδης ήταν Κρης. Άρα ψεύδονταν όταν έλεγε ότι όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες. Άρα, ο Κρης Επιμενίδης δεν ψεύδονταν όταν έλεγε….. κλπ, κλπ. Ήταν ένα παράδειγμα περί «φαύλου κύκλου», όπως διδάσκονταν στο πάλαι ποτέ 6/τάξιο Γυμν;asio (στο μάθημα της Λογικής, νομίζω).

  (β) «Ο Οκτώβρης στο λαϊκό μηνολόγιο λέγεται (; ) Αγιοδημητριάτης»
  # Μακεδονιστί λέμε «τ΄Αη Δημήτρη» (νέτα, σχέτα και ξερά)

  (γ) «η Οκτωβριανή γιορταζόταν Νοέμβριο. Φέτος, κλείνουν 102 χρόνια από αυτή τη δεύτερη έφοδο στον ουρανό. Η τρίτη θα είναι η καλή»
  # Η δεύτερη ήταν …άλμα εις βάθος (χαίρε βάθος αμέτρητον, που λεει και ο Ακάθιστος). Η τρίτη θα είναι …Αρμαγεδών (που λένε και οι ΜτΙ, αν δεν κάνω λάθος)

 57. Pedis said

  # 54 – Παλιοχριστιανοί, παλαιοί και μοντερνοι.

 58. Pedis said

  # 53 – μπορεί, αλλά εμένα μου φέρνει σε μεγάλη θεοδώρα, μεγάλη αικατερίνη … Την προτιμώ χωρίς διαστάσεις.

 59. Στελλα said

  Πλέον θεωρώ ότι ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που μας δίνει πίσω μια πρωινή ώρα. Μισώ την αλλαγή ώρας, και ελπίζω επιτέλους να καταργηθεί. Χρόνια το συζητάνε!

 60. sarant said

  59 Ναι, αλλά να μείνει χειμερινή ή να μείνει θερινή;

 61. Γς said

  59:

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  58 Στη βίκι βλέπω ότι ως Μεγάλη είναι γνωστή στη σοβιετική λογοτεχνία, άρα ρώσικος ο χαρακτηρισμός.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλόν μήνα!
  Δεν υπάρχουν έφοδοι στον ουρανό. Μόνο βήμα-βήμα άνοδοι και κουτρουβαλιαστές κάθοδοι. Όπως στην εποχή μας, με αφορμή τον κορονοϊό. Μα πόσο τους βόλεψε, διάολε!

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια περί εφόδου στον ουρανό ο λόγος, θυμήθηκα τα «Χέρια της Ζαν Μαρί» του Ρεμπό:

  «Tης Ζαν Μαρί τα χέρια είναι γεροφτιαγμένα
  μαυρισμένα από το καλοκαίρι
  χέρια χλωμά σαν πεθαμένα.
  Το χρώμα αυτό το σκοτεινό
  πώς πήρε τέτοιο χέρι;..
  Στις λίμνες μήπως πλένοντας του αισθησιασμού;
  Το πρόσωπο αγγίζοντας γεμάτου φεγγαριού
  που κύλησε στην αγκαλιά του ήρεμου νερού;
  Τη ζέστη τάχα ρούφηξε βάρβαρου ουρανού
  στη λυπημένη μοναξιά κάποιου μεσημεριού;
  Κι έκαψε με τη θέρμη του τα χέρια τα γερά
  ακουμπισμένα ήσυχα σε γόνατα κομψά;
  Τί χέρια τάχα να ναι αυτά;..
  ……………………………..
  Χέρια που επανάσταση ξέρουν να τραγουδούν
  της παρηγόριας προσευχές δε κάθονται να πουν.
  Απ΄το λαιμό αν θέλουνε μπορούν να σας αρπάξουν
  εσάς αριστοκράτισσες, ευγενικές αστές,
  τα τρυφερά τα άκρα σας, λευκά και βυσιννιά
  να τα συνθλίψουν μονομιάς σαν τα ξερά κλαδιά,
  με τούτες τις παλάμες τους τις τόσο δυνατές
  Η καστανή η λάμψη σας, χέρια αγαπημένα,
  τ΄αθώα πρόβατα τραβά
  Στα δάχτυλά σας τα καρυκευμένα
  ρουμπίνι αφήνει ο ήλιος όταν τα κοιτά
  Η λαική καταγωγή τα κηλιδώνει, το καφετί τους χρώμα
  αμαρτωλό λεκέ απ΄το χθες ζητάει να θυμίσει,
  όμως περήφανος επαναστάτης δεν υπάρχει
  που αυτά τα χέρια δεν λαχταράει να φιλήσει!
  Υπέροχα τα χέρια τούτα, χάρισμα ενός ήλιου με αγάπη φορτωμένου
  πάνω στο μπρούτζινο των όπλων χρώμα
  του Παρισιού του επαναστατημένου.»

 65. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλό μήνα!
  60 Τι σημασία έχει; Οι αριθμοί είναι κάτι τελείως συμβατικό. Η Ισπανία έχει ώρα Κ. Ευρώπης ενώ είναι στον ίδιο μεσημβρινό με την Αγγλία.
  Υποτίθεται πως η αλλαγή ώρας έγινε ώστε να εκμεταλλεύεται κανείς την ηλιοφάνεια (daylight saving time), αλλά όλο και περισσότερες δουλειές είναι ανεξάρτητες από τον ήλιο· όσα επαγγέλματα έχει νόημα να αλλάζουν ωράριο, θα το κάνουν μεμονωμένα.

 66. Pedis said

  Πα 9 Οκτ.

 67. ΣΠ said

  Φέτος, κλείνουν 102 χρόνια από αυτή τη δεύτερη έφοδο στον ουρανό

  Διόρθωση: 103

 68. Γς said

  66:

  Τι σχέση έχει ο Cristo morto του Andrea Mantegna με την 9η Οκτωβρίου;

 69. @ 51 Pedis

  Οι Νεοημερολογίτες τους λένε Παλαιοημερολογίτες αλλά οι ίδιοι λέγονται ΓΟΧ. Βλέπω κατά καιρούς ανακοινώσεις τους.

 70. Epaminondas Papayannis said

  Καλό μήνα,
  Επιτρέψτε μου να προσθέσω: 1 Οκτωβρίου 1949 (με το γρηγοριανό ημερολόγιο), η ίδρυση τής ΛΔ Κίνας.

 71. Pedis said

  # 69 – Ναι, κατάλαβα. Μου διέφευγε το ΓΟΧ. Μερσί.

 72. venios said

  56α Το του Επιμενίδη, «πας Κρης ψεύστης» δεν είναι λογικό παράδοξο ούτε φαύλος κύκλος. Αν ο Επιμενίδης έλεγε αλήθεια, όλοι οι Κρητικοί θα ήσαν ψεύτες, άρα και ο ίδιος. Αν όμως λέει ψέματα, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν Κρητικοί που δεν είναι ψεύτες, και προφανώς ο Επιμενίδης δεν είναι από αυτούς εφόσον είπε ψέμα. Θα ήταν παράδοξο αν ο Επιμενίδης ήταν ο μόνος Κρητικός στον κόσμο.
  Αλλά επίσης, τι σημαίνει ψεύτης; ακριβέστερα, μπορεί κάποιος να λέει άλλοτε ψέματα και άλλοτε αλήθεια;

 73. Μαρία said

  ΓΟΧ
  Εγγραφές στα ΑΕΙ για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων ή άλλων αντικειμενικών δυσκολιών
  https://www.esos.gr/arthra/69589/eggrafes-sta-aei-gia-toys-mi-ehontes-amka-logo-thriskeytikon-pepoithiseon-i-allon

 74. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και καλό μήνα σε όλους !
  Για πολλούς και διάφορους λόγους, σε όλους μας έχει εντυπωθεί «η 18 του Οκτώβρη», από το μακρινό 1981, η ημέρα της «Αλλαγής»…
  Μια από τις πιο όμορφες πολιτικές αφίσες ποτέ, ομολογουμένως, έβγαινε και σε 12σέλιδη γίγας.

 75. Γς said

  Επανάληψη εύλογης απορίας μου Σχόλιο 68

  Προς τον κύριον Pedia

  66:

  Τι σχέση έχει ο Cristo morto του Andrea Mantegna με την 9η Οκτωβρίου;

 76. Γς said

  Προς τον κύριον Pedis

 77. spiridione said

  Καλό μήνα.
  Βάζω μια ανάρτηση απ’ το φουμπου της Έλενας Μηλιώτη
  Δεν είμαι αισιόδοξη. Και δεν θεωρώ ότι με μέτρα αποσπασματικά και με ασπιρίνες για τον καρκίνο θα μπορέσουμε να φτασουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική. Χρειάζονται δραστικά μετρα χθες.
  Και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τον εκτροχιασμό της πανδημίας.
  Ο Καθηγητης Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής ηταν τις τελευταίες ημέρες αρκουντως αποκαλυπτικός σε συνεντεύξεις του. Ειπε ξεκαθαρα οτι η Κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε τις εισηγήσεις της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων και τα ΜΜΜ.
  Η Κυβέρνηση λοιπόν κατέστησε σαφές στην επιτροπή ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με πλήρη σύνθεση στις τάξεις, και οχι με τμήματα των 12-13 μαθητών που εισηγήθηκε η επιτροπή. Τα ίδια και με τα ΜΜΜ. Τι έγινε επι της ουσίας λοιπόν και φτάσαμε σε 170 θανάτους μέσα σε δυο μήνες και 350-400 κρούσματα την ημέρα;
  Αυτά που όφειλαν ως Κυβέρνηση να κάνουν δεν τα έκαναν, δηλαδη ενοικίαση λεωφορείων ή χρησιμοποιηση στρατιωτικών λεωφορείων, αραίωμα σχολικών τάξεων (τουναντίον αύξησαν τα παιδιά στις τάξεις αντί να τα μειώσουν), ενισχυση ΕΣΥ και ΜΕΘ, έφτιαξαν μόλις 150-170 ΜΕΘ αντι 600 που χρειαζομασταν και μάλιστα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν, χέρι στην εκκλησία δεν έβαλαν, όπου παρατηρουνται πολλες συρροές. Αντί λοιπόν αυτών και ελλείψει άλλου σχεδίου βάζουν χερι στην ιδιωτική οικονομία και περιορισμούς στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
  Τι πρέπει τώρα να γίνει;
  •Οχι ηλικιακός διαχωρισμός, ρατσισμός και τιμωρία των πλέον ευάλωτων. Διαφωνώ σε κατι τέτοιο απο θεση αρχής.
  •Κατ αρχας πρεπει να αυξηθούν τα τεστ. 10-12,000 τεστ την ημέρα ειναι πολύ λίγα. Πρέπει να διπλασιαστούν.
  • Πρέπει να διατιμηθεί το pcr test.
  • Πρέπει να κοστολογηθεί και να μπει ως συνταγογραφουμενο απο τον ΕΟΠΥΥ με δικαίωμα συνταγογράφησης σε παθολόγους, πνευμονολόγους και παιδιάτρους.
  • Πρέπει η άδεια σε όσους εργαζόμενους βρεθούν ασυμπτωματικοί ή σε καραντίνα λόγω στενής επαφής να ειναι πληρωμένη απο τον ασφαλιστικό φορέα.
  • Πρέπει άμεσα να ενοικιαστούν τουριστικά λεωφορεία ή να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά λεωφορεία για να αποσυμφορηθουν τα ΜΜΜ. Τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα είναι πολύ αργά.
  • Πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση ή η εκ περιτροπής διδασκαλία. 380 παιδια βρέθηκαν θετικά με συμπτώματα ή χωρίς μέσα σε 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων.
  • Πρέπει να μπεί αυστηρός ελεγχος και περιορισμοί στις εκκλησίες. Έχουμε συρροές κρουσματων και έχουν βρεθεί πολλοί ιερεις, ψάλτες και πιστοί μετά από εκκλησιασμό θετικοί.
  •Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσωπικό. Κυρίως γιατρούς και νοσηλευτές. Αμεσα!
  • Άρνηση ή αδυναμία της Κυβέρνησης να κινηθει επιτέλους με ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε υποχρεωτική χρήση μάσκας καθολικά και σε εξωτερικους χώρους και σε επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδι. Με ο,τι κι αν αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.
  Δεν είναι αποδεκτό να μπούμε στην περίοδο της γρίπης και των άλλων ιώσεων με 350 και 400 κρούσματα (με υποκαταγραφή) καθημερινά και με 5-10 διασωληνωσεις ημερησίως. Τον Χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιου θα αυξηθεί τουλάχιστον κατα 15%, λογω κλειστών χώρων, μειωμενου αερισμού και λόγω κρυου. Ειναι συνταγή καταστροφής.
  Πρέπει να γνωστοποιηθούν οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής στην Κυβερνηση. Επίσης πρέπει να ξαναγυρίσει ο Σωτήρης Τσιόδρας για καθημερινή ενημέρωση. Αντιλαμβάνομαι οτι ο κ. Τσιόδρας διαφώνησε σφόδρα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και δικαίως και γι αυτο αποστασιοποιήθηκε. Ομως είναι καταλυτικός ο τρόπος που επικοινωνεί τα φλεγοντα ζητηματα σχετικά με την πανδημία, στην κοινωνία.

 78. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Ο αποκεί ποιος είναι; 🙂

 79. Pedia της Ελλάδος Pedia…

 80. Γς said

  75:

  και καλα δεν είναι για θάνατο αν δεν μάθω ποια σχέση υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο αλλά είναι η προσβολή, που με αγνοεί και δεν καταδέχεται να μου απαντήσει.

  Δεν θα επανέλθω
  [κι ούτε θα διαβάσω την απάντησή του 😉 ]

 81. Γς said

  79:

  Είναι που το s e;inai d;ipla sto a
  Το διόρθωσα

 82. sarant said

  67 Θύμα του κόπι-πέιστ, θα διορθώσω.

 83. sarant said

  Εγινε κι ένα σχόλιο που το κράτησα μέχρι να αποφανθεί το VAR

  Ο ψευδο-Σφραντζής που νομιμοποίησε στο Chronicon Maius ή Μέγα Χρονικόν τη χρήση του «ΟκτώΜβριος» ήταν ο Μητροπολίτης Μονεμβασιάς Μακάριος Μελισσηνός (1500 – 1570). Ο Μελισσηνός άφησε εποχή ως μέγας πλαστογράφος (δέστε εδώ τα κατορθώματα΄του https://tinyurl.com/yd4gxa7m). Μία από τις πλαστογραφίες του ήταν και η παρεμβολή του Μ στον Οκτώβριο

 84. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

  Καλησπέρα. 9 του μηνός η γέννηση του Ιωάννη Λέννονος του ρόκερ και 21 του (Ζε)Ζαλισμένου Γκιλέσπιτα του ζαζζίστα.

 85. Γς, δεν έχεις δει τη γνωστή φωτογραφία με τον Τσε νεκρό;
  https://images.app.goo.gl/uvwUyLUuCLXnF1Jn9

 86. Χαρούλα said

  #73 Μαρία(ή οποιος ξέρει) γιατί να μην έχει ΑΜΚΑ λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων κάποιος; Πως σχετίζονται αυτά;

 87. Μαρία said

  86
  Οι εν λόγω συμπολίτες μας επιθυμούν λοι­πόν στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσί­ες να ταυτοποιούνται με το όνομα τους και όχι με τα αριθμητικά στοιχεία Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α., θεωρώντας ότι η υποχρεωτική χρήση των παραπάνω αριθμών
  συνιστά αντισυνταγματικό περιορισμό της θρησκευ­τικής τους ελευθερίας και ότι αποτελεί προστάδιο για τον υποχρεωτικό προσδιορισμό όλων των ανθρώ­πων με ορισμένο για τον καθένα αριθμό με τη χρήση του ηλεκτρονικού γραμμωτού κώδικα bar code, ο ο­ποίος οριοθετείται με τον αριθμό “6-6-6” και προετοι­μάζει, κατά την αντίληψη τους, σύμφωνα με την “Α­ποκάλυψη του Ιωάννου” την έλευση του Αντίχριστου.
  https://www.triklopodia.gr/dikastiki-apofasi-kolafos-gia-tin-kivernisi-pou-exontoni-tous-arnites-tou-amka-afm-paraviazi-tin-thriskevtiki-tous-eleftheria-eno-ofile-na-tin-prostatevi/

  https://www.neakriti.gr/article/kriti/1261621/pethainoyn-aboithitoi-oi-arnites-amka-kai-stin-kriti/

 88. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είδα να αναφέρεται στο νήμα ή στα σχόλια η 7η Οκτωβρίου, για φέτος..

 89. Αγγελος said

  Γιάννη Κουβάτσε (64), έξοχο ποίημα. Δεν το γνώριζα. Ε, Ρεμπώ είν’ αυτός 🙂 Και το έγραψε στα 18 του!
  Εδώ το πρωτότυπο, για όποιον το θέλει.

 90. Αγγελος said

  Η ανεξιθρησκία είναι βεβαίως μεγάλη και πολύτιμη κατάκτηση του Διαφωτισμού, αλλά διάβολε… και μερικά όρια δεν βλάπτουν 🙂

 91. Triant said

  87: Δηλαδή αν με όλους εμάς με που το έχουμε το 666 παντού έρθει ο Αντίχριστος, αυτούς θα τους αφήσει απ’ έξω; Ή όσο αντιστέκονται αυτοί κρατάμε τον Αντίχριστο μακριά;
  Να ξέρω, να κοιμάμαι ήσυχος ή όχι;

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Ποια τηλεκπαίδευση, κυρά μου; Με το αστείο αθηναϊκό ίντερνετ, που πληρώνεις για πενηντάρι και έχεις χαμηλό μονοψήφιο; Τηλεκπαίδευση στο κέντρο τη Αθήνας, με τους μισούς μαθητές πρόσφυγες σε δομές; Ψωμί δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκια για την όρεξη;

 93. 2, … A… o Σπούτνικ ήταν στις 4/10… 🙂 …

  😉
  Το ‘χω πάθει κι εγώ αυτό: Διαφορά ημερομηνίας από διαφορά ώρας μεταξύ 4 October 1957, 19:28:34 UTC και τοπικής στην εκτόξευση.
  (4 Οκτωβρίου και τα γενέθλια της κόρης μου.)

 94. 13, … Μόνο ο πιλότος ήταν Γαλαξειδιώτης, …

  Σε γαλαξιακά ταξίδια.

 95. 91 Όταν έρθει ο Αντίχριστος όλους εμάς που το έχουμε θα μας πάρει ο διάολος. Η αντίσταση των απαυτών δε μετράει για τους υπόλοιπους. Ή είσαι μαζί μας ή είσαι εναντίον μας είναι το παιχνίδι.

 96. Χαρούλα said

  Ε, ρε τρέλλλλλα!
  Ευχαριστώ πολύ Μαρία.

 97. sarant said

  88 Kαλά λες. Αλλά εμένα με τρώει μια ανησυχία.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, ο κάθε ψεκασμένος μπορεί να προτάσσει την παλαβομάρα του και να απαιτεί εξαίρεση από όσα επιβάλλουν οι νόμοι σε όλους τους άλλους; Έξυπνο. Για να σκεφτούμε κι εμείς τι μπορούμε να αποφύγουμε επικαλούμενοι τη λόξα μας, συγγνώμη, τις ιδέες και τις αρχές μας εννοώ.

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάθε Οχτώβρη τα πουλιά
  φεύγουνε σ΄άλλο τόπο
  μα δεν ξεχνούνε τη φωλιά
  που χτίσανε με κόπο

 100. Γς said

  85:
  Ναι μωρέ, αυτό είναι Κρίμα έπρεπε να τό’χα ψυλλιαστεί.
  Γι αυτό ο Pedis δεν μου απαντούσε.
  Νόμιζε ότι του κάνω πλάκα. Δεν πειράζει όμως.
  Θα το πατσίσω σε πρώτη ευκαιρία με κάτι άλλο

  Ευχαριστώ Δύτη

 101. Pedis said

  # 93 – Και λίγο μετά εκτοξεύτηκε o Flopnik των Αμερικάνων.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74. Φίλοι φωτογράφοι/οπερατέρ από διαφημιστικές εταιρίες που έκαναν(και κάνουν) πορτρέτα κλπ πολιτικών, έλεγαν ότι ο Ανδρέας, όπως κι αν τον φωτογράφιζαν,όποια ώρα, σ΄όποια στάση, έβγαινε καλά. Πολύ φωταγενής. Ο Μητσοτάκης τους βασάνιζε, έβγαινε κατά κανόνα δρακουμέλ, παρόλα τα ρετουσαρίσματα κλπ

 103. 102 Μπας και θυμάσαι εκείνη τη φρικαλέα ασπρόμαυρη φωτο του που είχανε κάνει γιγαντοαφίσα στις εκλογές του 85?

 104. Μαρία said

  96
  Πολλοί απ’ αυτούς είναι και μασκοκλάστες. Όχι η επίσημη εκκλησία τους.
  Αλλά
  Στόν ΑΜΚΑ δέν ἀντιδροῦν μόνο παλαιοημερολογῖτες! https://orthros.eu/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/755-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%BA%CE%B1-%CE%B4%CE%AD%CE%BD-%E1%BC%80%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%BF%E1%BF%A6%CE%BD-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%E1%BF%96%CF%84%CE%B5%CF%82.html

 105. Γιάννης Ιατρού said

  97: Νίκο, και ΄μένα και πιθανώς και πολλούς άλλους.

  99: ΕΦΗ, ωραίο το στιχάκι για τα διαβατάρικα, αλλά μην ξεχνάμε, είναι και μερικά πουλιά που ρίζωσαν εδώ… 🙂

  Εν τω μεταξύ στο Κέντρο η διαμαρτυρία των μαθητών είχε επιτυχία, όσο κι αν προσπάθησαν οι γνωστοί μπαχαλάκηδες να δώσουν αφορμή στα ΜΑΤ να ρίξουν αρώματα (και ξύλο).
  Και τα κορίτσια μπροστάρησες, μπράβο τους!

 106. Γιάννης Ιατρού said

  92: Πολύ αρνητικό το σχόλιό σου για την ανάρτηση της κας Μηλιώτη. Δεν το περίμενα. Όλα αυτά που γράφει τα προσπέρασες και σχολίασες, ιδιαίτερα απαξιωτικά, μία από τις δυο εναλλακτικές προτάσεις της, την τηλεκπάιδευση, που θεωρείς μη εφαρμόσιμη εκεί (τριγύρω) που είσαι εσύ δάσκαλος, Υπάρχουν όμως και άλλα μέρη, για να μην πιάσουμε συζήτηση τις είναι γενικά εφικτό στα τηλεμαθήματα.

  Εγώ βρίσκω την ανάρτηση της κας Ε.Μ. που έβαλε ο Σπύρος στο #77 αξιόλογη, λογική και εμπεριστατωμένη.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Λεφτά στα σχολεία, όχι στο Σκάι», οι μαθητές σήμερα, «Προίκα στην παιδεία, όχι στη Σοφία», οι φοιτητές το 1962. Σταθερές οι προτεραιότητες των δεξιών κυβερνήσεων. Όχι ότι με τις άλλες κυβερνήσεις η παιδεία γνώρισε ημέρες δόξας, για να είμαστε και δίκαιοι.

 108. gpoint said

  Συνελήφθη στην Γαλλία ο Ανιγκό για ναρκωτικά, εγκληματική οργάνωση και εμπόριο όπλων. Για τους μη γνωρίζοντες ανήκει στην ομάδα τεχνικώνποδοσφαίρου του Μαρινάκη.
  Ο Αυγενάκης δεν δήλωσε κάτι ακόμα …

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  96: Ναι, «εδώ τριγύρω» αυτά ηχούν σαν ανέκδοτα. «Εδώ τριγύρω» βράζει ο κορονοϊός, αφού «εδώ τριγύρω» βρίσκονται σχεδόν όλες οι δομές των προσφύγων, εδώ βρίσκονται τα δυάρια και τα τριάρια όπου είναι στοιβαγμένοι 10 και 15 άνθρωποι, «εδώ τριγύρω» αυτά που προτείνει η εν λόγω άγνωστή μου κυρία δεν μπορούν να εφαρμοστούν. «Εκεί παραπέρα» όπου ζει άλλος κόσμος προφανώς και μπορούν. Αλλά πρέπει κανείς να ζει και να εργάζεται «εδώ τριγύρω» για να καταλάβει τι λέω.

 110. 101,
  Ακριβώς, Flop-Nik, ανήμερα Αγίου Νικολάου!
  (That Nik more than sputtered.)

 111. dryhammer said

  107 Πάντως, το (ρομαντικό δυστυχώς) σύνθημα «Δεν είμαστε κόστος, είμαστε το μέλλον» μ’ άρεσε πιο πολύ.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  111: Αυτό είναι αριστουργηματικό. Μου θυμίζει το «Οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς» κάποιων άλλων, που το ξέχασαν όταν έγιναν «υπεύθυνη κυβέρνηση» ☺.

 113. @ 81 Γς
  1 Οκτωβρίου, 2020 στις 15:08

  Είναι που το s [είναι κοντά στο] a.

  Ναι καλέ, εντάξει. 🙂

 114. @ 93 Μιχάλης Νικολάου

  Καλό. Εΰχαριστώ.

  Αλλά θυμάμαι, στις (τότε) εισαγωγικές εξετάσεις στο Φυσικό Τμήμα Αθήνας, ο επιβλέπων καθηγητής Αστρονομίας Κωτσάκης μας είπε «είναι ενδιαφέρον που δίνετε σήμερα που είναι η επέτειος του Σπούτνικ, να το θυμάστε αν γίνετε φυσικοί».

 115. sarant said

  114 Και δεν του έκαναν παρατήρηση για κομμουνιστικη προπαγάνδα, ε;

 116. Alexis said

  Πα 9: Θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός «στιχοπλόκος» αδικεί τον Κορνήλιο.
  Ό,τι δικό του έχω διαβάσει εδώ μέσα είναι εξαιρετικό.
  Κάποια από τα ποιήματά του θα τα χαρακτήριζα μικρά διαμάντια.

 117. Pedis said

  # 115 – Δεν κινδύνευε ο Κωτσάκης …

 118. Pedis said

  # 101 – και Kaputnik 🙂

  ——

  Τρώνε τρώνε …

 119. leonicos said

  27 Pedis said
  1 Οκτωβρίου, 2020 στις 10:42
  Μπαίνει, πετάει σχόλια, απανωτές πορδές, και φεύγει. Μας έχει κλα..ένους.

  Για τον Λεωνικο, λέω.

  Δεν έχεις δίκιο. Κάνω λίγο πλάκα μερικές φορές, όταν έχω διάθεση και χρόνο.

  Πιστεύω ότι το σχόλιό σου δείχνει ελευθερία έκφρασης και γνώμης.

  Περναω στο νοσοκοείο 5-8 ώρες την ημέρα. Κοιμάμαι και 1

  Μερικές φορές τα σχόλια πάνε σε χώρους που δεν μου είναι οικείοι, και δεν έχω τίποτα να πω.

  Και δεν έχω κανένα κλα…..

  Φυσικά θύμωσα με τον Τζι, που άφησε τη γραβάτα μου να φάει τον σκώρο. Είμαι υπε΄ρ της αχίμσα και δεν θέλω να πεθαίνει κανένα ζωντανό. Θα κάψω την γραβάτα όταν μου την επιστρέψει, αν ΄χει μείνει τίποτα από δαύτη.

  Αύριο μπορεί να μην υπάρχει ούτε αυτος, ισως τον φάει ο σκώρος, κάτι που το απεύχομαι

  Και σε πληροφορώ ότι δεν είναι ικανή να με θυμώσει ούτε η γυναίκα μου, που μπορεί τα πάντα

  Ανοίκεια σχόλια τα περνάω στο ντούκου. Άλλωστε για ποια ελευθερία έκφρασης μαχόμαστε εμείς του Σαρλι Εμπντο;

  Όχι όμως τους σχολιαστές, που τους εκτιμώ

 120. ΓΤ said

  Θα προτείναμε μυστική ψηφοφορία με μέγιστο 3 ονόματα, την οποία θα οργανώσει το γνωστό ευάριθμο επιτελείο, και αντικείμενο ασφαλώς το σε ποια πένα θα καταλήξει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 121. ΓΤ said

  Πρωινιάτικα, διαβάσαμε για χαλκΟρυχεία
  βραδιάτικα για σκΩρους, θαρρείς και παίζει έλξη από σκΩραμίδες
  τι φρίκη

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  120: Πού να ξέρουμε τους λογοτέχνες της Ζουαζιλάνδης και του Τουβαλού…

 123. ΓΤ said

  Μεταξύ μας, Γιάννη μου, το πρότεινα αυτό ως συγγενέστερο προς το ιστολόγιο, γιατί, διαφορετικά, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε διάφορες ποδοσφαιρικές αναλύσεις να σταλούν στον Κλοπ για να αλλάξει συκώτι. Ας πει μυστικά ο καθένας τη γνώμη του.

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  123: ☺

 125. Γιάννης Ιατρού said

  118: Τι; Μόνο λευκώματα ο Πατούλης; Βιβλία ολόκληρα!

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97 Ειδικά μετά την αγόρευση της εισαγγελέως, είμαστε μαγκωμένοι…

  103>>εκείνη τη φρικαλέα ασπρόμαυρη φωτο του(…) του 85
  Για τον Μητσοτ -άκουλα λες;
  Άλλο όταν τους παραγγέλνουν υλικό(αφίσες κλπ) που αφορούν πρόσωπα των απέναντι κομμάτων. Οι τεχνίτες της διαφήμισης διατύπωναν τις δυσκολίες του επαγγέλματος όταν καλούνταν να αποδώσουν τους αφισωμένους, σένιους και λαμπερούς για το πόπολο. Με πυγμή αλλά και με …χάρη! 🙂 .

  105 >>είναι και μερικά πουλιά που ρίζωσαν εδώ…
  Η λαϊκή μούσα παρακολουθεί τα φευγάτα 😉

 127. Μαρία said

  Ο επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι διολισθαίνει συνέχεια, εκβιάζοντας εκπαιδευτικούς για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση εν μέσω καταλήψεων και μαθητές για καθημερινές απουσίες. Διεμήνυσε μάλιστα στο υπουργείο πως «οι καθηγητές δεν θα γίνουμε μισθοφόροι και γενίτσαροι εναντίον των παιδιών».
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/368035_oi-kathigites-den-tha-ginoyme-misthoforoi-kai-genitsaroi-enantion-ton

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
  Πολεμήσαμε, μια ζωή για μιαν ιδέα,
  που χάνεται στα σύννεφα, στον ουρανό.
  Είναι καιρός να τελειώσει το καλοκαίρι,
  να φορέσω το γκρίζο ταγιέρ, το αυστηρό.

  Παίρνω τα πράγματα από το ξενοδοχείο,
  ακολουθώντας μια περίεργη γραμμή.
  Στο βάθος του ορίζοντα προσμένει το πλοίο,
  έτοιμο να φύγει από στιγμή σε στιγμή.

  Εποχή ανασυγκρότησης, νέων οραμάτων,
  αναθεώρησης των στόχων και θεσμών.
  Το φθινόπωρο έφτασε, καταλαμβάνει
  τη θέση του στη βασιλεία των ουρανών.

  Σοφία Κολοτούρου
  (1991)
  http://www.sofiakolotourou.gr/poems/4/35

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Anna Diamantopoulou
  @adiamantopoulou
  Καταλήψεις Σχολείων!Η ετήσια επίθεση στους πιο αδύναμους οικονομικά μαθητές.Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο παιδαγωγική.Ανακοινώνεται για κάθε σχολείο,πρόγραμμα πλήρους αναπλήρωσης των μαθημάτων που χάνονται σε
  Σ/Κ , αργίες και διακοπές.Ούτε μια ώρα διδασκαλίας χαμένη .
  10:27 AM · Sep 23, 2020

  George Tablet • 7 μέρες πριν
  Πείτε της ότι καταλήψεις μπορούν να γίνουν και Σ/Κ και ημέρες διακοπών
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/333066_diamantopoyloy-gia-katalipseis-anaplirosi-ton-oron-se-sk-argies-kai-diakopes

 130. geobartz said

  72 venios said: «Το του Επιμενίδη, «πας Κρης ψεύστης» δεν είναι λογικό παράδοξο ούτε φαύλος κύκλος. Αν ο Επιμενίδης έλεγε αλήθεια, όλοι οι Κρητικοί θα ήσαν ψεύτες, άρα και ο ίδιος….».

  # Λες περίπου τα ίδια με μένα. Τώρα, να σου πω, δεν θυμάμαι επακριβώς αν λέγονταν (στη «Λογική») «φαύλος κύκλος» ή κάπως αλλιώς. Το «λογικό παράδοξο» πάντως, το αποκλείω.

 131. Γς said

  115:

  Κωτσάκης της Ζωής ή του Σωτήρα. Ομάδες στο τότε ΔΕΠ. Μαζί με τους Μασόνους. Αρμονικά και χέρι χέρι. Ποιος θα πείραζε τον θεούσο της συμφοράς Κωτσάκη; Αλλοίμονο σε κάτι «ανένταχτους», όπως λ.χ.ο Σπύρος Ζερβός

 132. ΓΤ said

  Για κάθε λογικό άνθρωπο, «περίπου τα ίδια» σημαίνει «άλλα»…

 133. sarant said

  131 Εντάξει, μιλούσε εκ του ασφαλούς

  120 Δεν έχω καθόλου επαφή με την τρέχουσα διεθνή λογοτεχνία, φευ. Μόνο συνομηλίκους μου διαβάζω, Μπαλζάκ και τέτοιους.

 134. ΓΤ said

  133β

  Δεν σε πιστεύω, Νίκο 🙂
  Αλλά να ρίξουμε κάπου τρία ονόματα…

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ουελμπέκ και Τζαμάικα Κίνκεϊντ ακούγονται. Ο Ουελμπέκ θα απορριφθεί ως πολιτικά μη ορθός και «ισλαμοφοβικός», ενώ η άλλη έχει όλο το πακέτο: παγκοσμίως άγνωστη και Αμερικανίδα μεν γεννημένη στην Αντίγκουα δε. Ούτε φέτος Κούντερα και Δημουλίδου.

 136. Αν είναι να το πάρει πάλι Αμερικάνος, ας το πάρει ο Πίντσον επιτέλους.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ακούγεται:παραείναι καλός. Άλλα ονόματα:οι Καναδές Αν Κάρσον και Μάργκαρετ Άτγουντ, οι Αμερικανίδες Τζόις Κάρολ Όουτς και Μέριλιν Ρόμπινσον, ο Κενυάτης Νγκούγκο Γουά Θιόνγκο, ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας, ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ και ο Ρουμάνος Μίρτσεα Καρταρέσκου.

 138. Τρώγομαι με τον Πίντσον γιατί μ’ αρέσει (πάρα πολύ) – αλλά επίσης είναι ίσως ο μόνος ζων συγγραφέας που έχω διαβάσει κι εγώ (και να μ’ αρέσει άνω του μετρίου, τέλος πάντων).

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλό μήνα σε όλους.

  Σήμερα θα σας προτείνω ένα παλιό βιβλίο της Μαρίας Φωτεινού, το Γονείς τέρατα. Άλλο είχα στο νού μου στα μέσα του Σεπτέμβρη, αλλά αφορμή στάθηκε μια εικοσάχρονη κοπέλα που φιλοξενούμε στο σπίτι μας από τα μέσα Μαϊου γιατί έφυγε από το δικό της.
  Η κοπέλα γνωρίζεται με την μικρή μου κόρη την Δανάη από τα κινεζικά που έκαναν μαζί πρόπερσι και είχαν έρθει μαζί δυό τρείς φορές από το διδασκαλείο στην Αθήνα στον Γέρακα, όχι όμως κάτι παραπάνω.
  Μιά μέρα με πήρε η κόρη μου στο κινητό και με ρώτησε αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε αυτή την άγνωστη κοπέλα για μια νύχτα γιατί έφυγε από το σπίτι της επειδή την χτύπησε ο πατέρας της και δεν έχει πού να πάει. Της απάντησα φυσικά πως μπορούμε κι έτσι ήρθε το βράδυ στο σπίτι το κορίτσι που δουλεύει στον Σκλαβενίτη ταμίας.

  Στην πρώτη επαφή μας έβαλε αμέσως τα κλάματα από ευχαρίστηση που την δεχθήκαμε κι αφού την ηρεμήσαμε και της είπαμε να μην ανησυχεί και πως μπορεί να μείνει όσο θέλει, πιάσαμε κουβεντούλα για το τι έγινε.
  Μας είπε πως ο πατέρας της την κυνηγούσε να την δείρει για ασήμαντη αφορμή και την χαστούκισε και την κλώτσησε κι αυτή έφυγε από το σπίτι γιατί δεν άντεχε άλλο την αλλοπρόσαλλη και δεσποτική συμπεριφορά του.

  Τον μισώ, από τότε που ήρθε στο σπίτι περνάμε πολύ άσχημα, πρέπει αν κάνουμε ό,τι λέει αλλιώς νευριάζει και μας βρίζει και πολλές φορές μας χυπάει – τι εννοείς από τότε που ήρθε, δεν έμενε μαζί σας; – όχι ταξίδευε, δούλευε ηλεκτρολόγος σε καράβι αλλά πρίν τρία χρόνια πήρε σύνταξη κι από τότε έγινε κόλαση η ζωή μου – η μητέρα σου τι έκανε; – τι να κάνει, τον υπομένει γιατί αυτός έχει τα λεφτά – ναι, αλλά δουλεύει μου είπες πρίν – ναι αλλά όταν της είχα πεί πιο παλιά να φύγουμε, μου είπε πως δεν γίνεται – γιατί; – δεν ξέρω, αλλά η μαμά μου μ΄αγαπάει κι αν με στενοχωρεί κάτι που έφυγα, είναι μη πάθει κάτι από την στενοχώρια της, δεν θα με συγχωρήσω ποτέ – θα σου πώ κάτι που θα σ΄ενοχλήσει, η μαμά σου δεν σ΄αγαπάει κι έχει τουλάχιστον ίδιο μερίδιο ευθύνης με τον πατέρα σου – ΟΧΙ, ΟΧΙ, μ΄αγαπάει πολύ το ξέρω και φοβάμαι μη πάθει κάτι – καλά καλά σ΄αγαπάει και μη φοβάσαι δεν πρόκειται να πάθει τίποτε, πήγαινε να κοιμηθείς και τα λέμε κι αύριο.

  Μέσα σ΄αυτούς τους μήνες, έχουν αλλάξει πολλά, η Ε, έχει γίνει άλλος άνθρωπος, χαρούμενη αισιόδοξη και πλέον έχει αρχίσει να πιστεύει στον εαυτό της και να ονειρεύεται μεγάλα πράγματα, μόνο που έχει περάσει στο άλλο άκρο με τους γονείς της, τώρα λέει – εντάξει τον πατέρα μου δεν τον μισώ πλέον και μπορώ να πώ πως τον κατανοώ, την μάνα μου όμως ΤΗΝ ΣΥΧΑΙΝΟΜΑΙ! – θα πρέπει να διώξεις όλα αυτά τα άσχημα συναισθήματα από μέσα σου, δεν χρειάζεται να μισείς και να συχαίνεσαι κανέναν και ειδικά τους γονείς σου, δεν είναι απαραίτητο να τους αγαπάς αλλά, είναι σημαντικό να τους κατανοήσεις, όχι για να τους δικαιολογήσεις, αλλά για να τους κρίνεις δίκαια, υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που έζησες εσύ – ναι το ξέρω αλλά δεν μπορεί η μάνα μου που συναντηθήκαμε προχθές, όταν της είπα πως ήμουν σε κατάθλιψη τρία χρόνια και σκεφτόμουν ν΄αυτοκτονήσω, να μου λέει, ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΕΤΣΙ, ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – αν δεν διώξεις τελείως τον θυμό από μέσα σου, θα σε πνίγει το δίκιο και θα έχεις πάντα άδικο, δώσε χρόνο στον εαυτό σου, μάθε να μη θυμώνεις και να λειτουργείς με την λογική και θα δείς πως θα ισορροπήσεις και θα κρίνεις δίκαια. Δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση τους γονείς σου, απλά όταν είμαστε θυμωμένοι δεν λειτουργούμε ποτέ λογικά και σχεδόν πάντα μετανιώνουμε μετά για την αντίδρασή μας. Να θυμάσαι πως δεν έχουμε κανέναν λόγο να θυμώνουμε με οτιδήποτε, εκτός αυτού, είναι μεγάλο λάθος.

  Δεν θα επεκταθώ άλλο, μόνο πως ο πατέρας της, από την πρώτη λυκείου της απαγόρευε να μιλάει με αγόρια και κάποια φορά που μίλησε μ΄έναν συμμαθητή της στον δρόμο, την χτύπησε και την έλεγε πουτάνα, η δε μαμά της, ήταν πάντα αμέτοχη.
  Είναι και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που σε μας (και ειδικά στις κόρες μας) φαίνονται απίστευτες, κι ήταν γι΄αυτές που έψαξα να βρώ το συγκεκριμένο βιβλίο και να της το δώσω να το διαβάσει.

  Η κοπελιά, είναι ένα όμορφο ξανθό κορίτσι με βαθιά γαλανά μάτια, είναι ευφυέστατη κι έχει μεγάλη έφεση στην μάθηση ειδικά στις ξένες γλώσσες, και πάει στο πανεπιστήμιο.
  Δεν είχε οικονομικό πρόβλημα, το σπίτι στον Γέρακα είναι δικό τους, δεν τις έχει λείψει τίποτε υλικό αγαθό, κι όσο δεν έφερνε καμία αντίρρηση στον πατέρα της δεν είχε κανένα πρόβλημα και τις έκαναν όλα τα χατίρια. Δεχόταν όμως μεγάλη πίεση να είναι άριστη (ήταν, 18,500 μονάδες έβγαλε – στην δευτέρα λυκείου δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο, παρά σε ποιό καλό φροντιστήριο πρέπει να πάω, πολλές φορές έκλαιγα στην τάξη γιατί είχα ξεχάσει κάτι από κάποιο μάθημα) και να μην έχει σχέσεις με αγόρια, – θα έχεις όλο τον χρόνο μετά, τώρα προέχουν τα μαθήματά σου μου έλεγαν, για τις πανελλήνιες, ο πατέρας μου έλεγε, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΑΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ – δηλαδή σε γενικές γραμμές, όλοι θα έπαιρναν το μέρος των γονιών της (αυτό έχουν κάνει οι γνωστοί κι οι συγγενείς) γιατί τι άλλο θέλει πιά η αχάριστη; δεν βλέπει πως τόσα παιδιά δεν έχουν καν να φάνε κι αυτής που δεν της έλειπε τίποτε!

  Όσοι έχετε παιδιά μικρά ή στην εφηβεία αλλά κι όσοι μεγαλύτερα που έχουν βγεί στην ζωή και δεν το έχετε διαβάσει, αξίζει να το διαβάσετε, (δεν ξέρω αν πωλείται στα βιβλιοπωλεία, αλλά πρέπει να υπάρχει στα παλιά) όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο, έχουν ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα πολλά παιδιά που έχουν λυμένο το οικονομικό τους πρόβλημα.
  Και μια συμβουλή στους ψυχασθενείς γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να γίνουν άριστοι μαθητές ή να εκπληρώσουν τις δικές τους επιθυμίες, μην το κάνετε, ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ, αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν ευχαριστημένα, η ζωή δεν είναι πτυχία και επιτυχίες, είναι ευχαρίστηση.

  Καλή σας ανάγνωση.

  Το μουσικό άλμπουμ που έχω επιλέξει γι΄αυτόν τον μήνα, είναι ενός πολύ αξιόλογου καλλιτέχνη του Lee Abraham, είναι progressive και είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!
  Για κάποιο λόγο που αγνοώ (γνωστός σκράπας στους υπολογιστές γαρ😊) δεν μπορώ να βάλλω ολόκληρο το άλμπουμ DISTANT DAYS, γι΄αυτό θα αρκεστείτε στο αριστουργηματικό (για μένα πάντα) Tomorrow will be yesterday και βρείτε μόνοι σας τα υπόλοιπα τραγούδια. Ψάξτε να βρείτε και τα άλλα άλμπουμ του, μερικά κομμάτια, είναι αριστουργήματα.

  Καλή σας ακρόαση.

 140. Γ.Κ. said

  Μπράβο Καρίμ!
  (Περιμένουμε τις αναλύσεις του… συνεργάτη μας κ. ΠΑΟΚ-τζι…)

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  89: Δεν θα ρισκάρουν να μην παρευρεθεί στην τελετή. Δεν του αρέσει η δημοσιότητα. Σαν τον Σάλιντζερ κι αυτός.

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπράβο στην Αεκάρα!

 143. Theo said

  Ο Κανταρέ με είχε καταγοητεύσει πριν από καμιά εικοσαετία, έχω όλα σχεδόν τα βιβλία του και τα περισσότερα τα έχω διαβάσει περισσότερες από μία φορές. Από Πίντσον και Άτγουντ κάτι έχω διαβάσει, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα τώρα.

  Και καθώς μπόλικοι Αμερικάνοι έχουν βραβευτεί, θα χαιρόμουν αν φέτος βραβευόταν ο Κανταρέ, ένας γείτονας.

 144. Pedis said

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άντε, να δω πότε θα ξεμπλέξω από δουλειές, να έχω λίγο παραπάνω χρόνο για ανάγνωση και σχόλια. Μόνο το κείμενο διάβασα.

  Πε 1 Απενοχοποίησις κυρίου κυρ-Κώστα, του υποφαινομένου!

  Ως χρήστης μικτής γλώσσης, νιώθω είδος τι ανακουφίσεως, αναγιγνώσκων λέξεις και εκφράσεις του τύπου: «υπό Καρόλου Μαρξ, Θανή Αριστοτέλους του Σταγειρίτου και Μαχάτμα Γκάντη γενέσιον, Τσε Γκεβάρα τελευτή, Ξενοφάνους, Αναχάρσιος του Σκύθου…»

  Αφού και ο Νικοκύρης χρησιμοποιεί αυτό το είδος γραφής, γιατί να νιώθω ενοχές εγώ; 😉

 146. Μαρία said

 147. Alexis said

  #136: Για τον Κούντερα εντάξει, να το καταλάβω, αλλά η κυρα-Χρύσα πάλι εκτός; 😂

 148. Theo said

  @147:
  😆 😥 😥 😥

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  147: 😂
  148: Τη φάγαν τα κυκλώματα. Θεάθηκε το φάντασμα του Σπύρου Μελά εκεί, κατά Στοκχόλμη μεριά. Αβάσιμες οι φήμες ότι τον έστειλε η Λένα Μαντά.

 150. ΚΩΣΤΑΣ said

  147 Μαρία, κι εσύ καθιαυτού Μακεδόνισσα, συμάχισες με τους αντι-μπαοκτζήδες; 😉

 151. sarant said

  147 🙂 🙂 🙂

  146 Το ιδίωμα των Μηνολογίων είναι του πατέρα μου και είναι μιμηση του ύφους που είχαν οι παλιοί Καζαμίες

  145 Γιατί όμως κάτω τα μολύβια; Διαγωνισμα γράφουμε;

 152. Μαρία said

  151
  Δεν είμαι καθιαυτού, μόνο θρέμμα. Γέννημα Αθηναία.

 153. ΓΤ said

  Σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, Ρίο Άβε-Μίλαν, πάμε στην παράταση, στο ξεκίνημά της η Ρίο κάνει το 2-1, στο 122′ ο Τσαλχάνογλου κρατάει ζωντανή τη Μίλαν, 2-2, και, μετά από ξαφνικούς θανάτους, η Μίλαν μένει ζωντανή και περνά με συνολικό σκορ 11-10…

 154. gpoint said

  # 141

  Δεν είδα το ματς για να έχω άποψη, όσο για το αποτέλεσμα το είχα προβλέψει 5-6 μέρες πριν με την τοποθέτηση του διαιτητή σε στοιχηματικό σχόλιο στον Γ.Τ. Είναι αυτό που λέω η «προτίμηση» της Ουέφα που φυσικά δεν παίζει μπάλα αλλά δίνει ένα ψυχολογικό αβανταζ. Το άκουσα από την παρανοϊκά μεροληπτική υπερ του ΠΟΚ έρασπορ με συνεχεις σπόντες για τον ΠΑΟΚ, μέχρι και πως η Πόρτο είναι πολύ καλύτερη από την Μπενφίκα είπανε και το πόσο σημαντικό για την βαθμολογία της Ελλάδας είναι η πρόκριση της ΑΕΚ (200 βαθμούς όταν του ΠΑΟΚ θα ήταν 1000) και φυσικά κουβέντα δεν είπανε για τον Ανιγκό. Διαμορφώνουν κοινή γνώμη με όσους δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους και ανέχονται λευκά πόλο, ξυλοδαρμούς Τζήλου, Αυγενάκη και ψηφίζουν Μόραλη-Φασουλα δήμαρχους και με τέτοιους δεν έχει νόημα η συζήτηση

 155. ΓΤ said

  152@

  Οραματίζεται μία τάξη ταφικής σιγής. Κάτω τα μολύβια —-> Σταματήστε να κάνετε το οτιδήποτε.
  Προσέλθετε να μεταλάβετε από της στανικής «γνώσης» τη λαβίδα, της Γλώττης ο Θεός κατέβηκε από τους Ουρανούς, ακούστε τον, είναι μαζί μας, τώρα, εδώ, έρχεται από τη Φλέσσειο Μονή, ασπασθείτε τη χείρα του, μετανοήστε για όποια γραμματική ακολουθήσατε, καρείτε εν χρω, το γόνυ κλίνατε, το ους τείνατε, τον λόγον ακούσατε, του πατρός Γεωργίου Κοκκιναρά του Άμισθου, ω των λημμάτων Θαβώρειον Φως…

 156. Μαρία said

  https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/581555/kontogiannopoylos-ston-ant1-politika-ypokinoymenes-oi-katalipseis-sta-sxoleia-binteo-

 157. ΓΤ said

  155@

  Σε αντίθεση με εκείνο το σχόλιο (#77@26.09.2020), ο διαιτητής δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Όπως γράφει και το ιβανοσάιτ, η ΑΕΚ πέρασε «στα ίσα και παλικαρίσια».
  https://www.sdna.gr/podosfairo/764410_aek-bolfsmpoyrgk-2-1

 158. ΓΤ said

  156@

  καρείτε —> κέρθειτε

 159. ΓΤ said

  @140

  Βεβαίως, να διαβάσουμε το «Γονείς τέρατα», της Μαρίας Φωτεινού («Καφέ Σχολειό», Χαλάνδρι, 1987), και να το διαβάσουμε πακέτο με το «Δάσκαλοι τέρατα» («Καφέ Σχολειό», Χαλάνδρι, 1987), και όλα τα βιβλία της Μαρίας Φωτεινού, που, τι σύμπτωση, έχουν βγει όλα από τις εκδόσεις «Καφέ Σχολειό», που, τι σύμπτωση, αυτές οι εκδόσεις ανήκαν μέχρι πρότινος στον Κώστα Φωτεινό, που, τι σύμπτωση, ήταν σύζυγος της Μαρίας Φωτεινού, που, τι σύμπτωση, όλα αυτά μου θυμίζουν κάποιον η γυναίκα του οποίου άνοιξε εκδοτικό οίκο, κι αυτός εκδίδει κάθε αράδα στης συζύγου του το μαγαζί…
  Δεν πρόκειται να διαβάσω ούτε αράδα αυτής της κυρίας, γιατί κανένα βιβλίο δεν χωράει το μεγαλείο της πράξης σου.

 160. Pedis said

  # 157 – Κι ο δολοφόνος έκανε, αν έκανε, εφτά χρόνια φυλακή (και με τα χίλια ζόρια να καταδικαστεί) και ο ηθικός αυτουργός δέκα χρόνια πολιτική καριέρα με υπουργιλίκι με τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

 161. leonicos said

  Ξαναμπήκα να μη λετε

 162. Γ.Κ. said

  Αγαπητέ ΠΑΟΚ-τζι, εδώ ανεχόμαστε εσένα. Τα λευκά πόλο δε θ’ ανεχτούμε; 😉

  ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΖΙ!
  (Για ο,τιδήποτε.)

 163. gpoint said

  # 158

  Καλημέρα ΓΤ

  Τα γκολ τα βάζουν οι παίκτες, οι διαιτητές μόνο ακυρώνουν ή » σπρώχνουν» ή εκνευρίζουν-κιτρινίζουν τους παίκτες μιας ομάδας. Μαγκιά της ΑΕΚ η πρόκριση ανμφισβήτητα, απλά τα ντεσού ήταν υπέρ της στο πλαίσιο της εύνοιας του γηπεδούχου κάτι που ποτέ δεν είχε ο ΠΑΟΚ στα δικά του παιχνίδια, κάτι που οφείλεται είτε σ’ αυτόν που «χειρίζεται» της ελληνικές υποθέσεις (ΟΧΙ ο Θεοδωρίδης) είτε στα παλιά αμαρτήματα του ΠΑΟΚ με την ΠΣΖ. Πάντως η προτίμηση ήταν στην Κράσνανταρ που έφιαξε γήπεδο στολίδι και στην ΑΕΚ που φιάχνει το δικό της. Οταν με το καλό (δλδ με το πάσσο τους) δώσουν άδεια και στον ΠΑΟΚ για γήπεδο μπορεί να τον δούμε να έχει κι αυτός το «αεράκι» της διαιτησίας.

  Δεν είδα το ματς, στο βίδδεο με τις φάσεις το πέναλτυ που δίνει είναι επιπέδου Ζουαζιλάνδης και σαφέστατα στην φάση που κατέληξε το δεύτερο γκολ προηγήθηκε καραμπινάτο φάουλ στην γραμμή της περιοχής της ΑΕΚ που δεν σφυρίχθηκε και ξεκίνησε η αντεπίθεση (μάλιστα λέει κι ένα ευτυχώς ο σπίκερ). Το φάουλ εξω από την περιοχή στο τελευταίο λεπτό είναι που δεν δόθηκε στο Κράσνανταρ και πέρσι στο Αμστερνταμ γιατί δεν υπάρχει χρόνος επανόρθωσης στο απ’ ευθείας κτύπημα, στο πιο μακρινό με γέμισμα και στα κόρνερ ανακαλύπτεται στον αέρα επιθετικό φάουλ στα σπρωξίματα. Κάπως έτσι τα έλεγε στου Φλόκα περίπου το 75 ο φανατικός ΑΕΚτζής και «χρυσή σφυρίκτρα» Πλατόπουλος- ο οποίος στα ντέρμπυ έπαιζε πάντοτε κατά της ομάδας του τηρώνταςτην ιεραρχία- στον διάδοχό του Σακαρέλλη ( ή κάπως έτσι, ΑΕΚτζή κι αυτον) δεν γίνεσαι εύκολα χρυσή σφυρίχτρα, όλα επάνω του χρυσά ήτανε από το ρολόι μέχρι τα μανικετόκουμπα.
  Σαφώς ένας τέτοιος διαιτητής θα είχε δώσει ένα από τα δυο χέρια μέσα στην περιοχή της Κράσνανταρ (κανένα δεν ήταν ΦΥΣΙΚΑ πέναλτυ) αλλά είπαμε οι προτιμήσεις ήταν διαφορετικές.

  Λογικά η ιβανοφυλάδα δεν θέλει να στενοχωρήσει οπαδούς της ΑΕΚ, πελάτες τους θέλει όπως και τους πράσινους, με τους γάβρους έχει κόντρα, εξ άλλου ποιός μ@λ@κ@ς δεν προτιμούσε να προκριθεί η ΑΕΚ ; Εγώ στοιχηματικά σου έγραψα πως αντιμετωπίζονται οι τοποθετήσεις των διαιτητών μετά από ετών μελέτες όπως του Λάμπρου στα οικονομικά 🙂
  Εξ άλλου γράφει πως τώρα η Ελλάδα χρειάζεται 10 νίκες στα 18 σίγουρα παιχνίδια της Ευρώπης και το θεωρεί δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο (χαμόγελο). Φυσικά «ξέχασ娻 πως αν κάνει μια νίκη στα 6 παιχνίδια η μοναδική εκπρόσωπος μιας από τις 4 χώρες που κυνηγάμε θα χρειασθούμε 11.Μην ακούς που λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ήξερα δυο αδερφές και η Αφέλεια πέθανε μετά από την Ελπίδα…

  Εχεις εντοπίσει τον Σιμόες στην Φ.Ν ; Κινείται μεταξύ Τζοτζο του φίλου Θ.Ε. και του πρακτορείου απέναντι -ίδιας ιδιοκτησίας.

  Ιδού το βίδδεο σαν κριτήριο :

 164. Triant said

  Καλημέρα.
  Κόλλησε και ο Τράμπας, προβλέπεται βουτιά στα χρηματιστήρια. Ετοιμαστήτε να αγοράσετε.

 165. nikiplos said

  164? Τζη τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ τους ξέρεις? Κλασσικό πέναλντυ ήταν, απλά στην ημεδαπή δεν το σφυράνε. Ο παίχτης περνάει μπροστά από τον επιτιθέμενο φράζοντάς του την πορεία και ανατρέποντάς τον. Αν δεις γωνίες από άλλες κάμερες είναι σαφές.

 166. nikiplos said

  Το γκόλ που έφαγε η ΑΕΚ, αναδεικνύει τη χειρότερη άμυνα ever σε ομάδα. Οι αμυντικοί πετάνε χαρταετό, σέρνονται ενώ για μαρκάρισμα ούτε λόγος. Αλλάζουν σέντρες οι Γερμανοί άνετοι στο ρυθμό του Ριπλέϊ.

 167. nikiplos said

  Επίσης να μην το ξεχάσω. Ρε συ, που το είδες το καραμπινάτο φάουλ πριν το 2ο γκολ της ΑΕΚ? Καθαρές πάσες είναι και μακρινό σούτ που και με τη βοήθεια της τύχης μπαίνει στα δίχτυα, κάτι που συμβαίνει στο 5% στο ποδόσφαιρο. Εκτός αν εννοείς κάνα φάουλ που έγινε δυό τρεις φάσεις πριν, από τις πάσες, γιατί αυτό καθόλου δεν επηρεάζει τη φάση του γκολ.

 168. gpoint said

  # 166, 8

  Φαίνεται πως ούτε οι Γερμανοί ξέρανε τον κανονισμό της ΦΙΦΑ και διαμαρτυρότουσαν ασταμάτητα, ούτε οι παίκτες της ΑΕΚ που δεν διανοήθηκαν καν να ζητήσουν πέναλτυ, ούτε ο σπίκερ ππου ξεφώνησε από έκπληξη !!
  Βέβαια όταν έχει ζουλήξει τα αρχίδια του επόπτη ο Μελισσανίδης την προηγούμενη φορά που η διαιτητική τριάδα σφύριξε παιχνίδι της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ καιι είσαι ο διαιτητής σκέφτεσαι μήπως σου τα κόψει αυτή την φορά και σφυρίζεις σύμφωνα με …τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ και βγάζεις και την υποχρέωσση !!
  Οσο για το φάουλ στην γραμμή της περιοχής που λέω δεν επηρεάζει την εν συνεχεία φάση του γκολ, μόνο που αν σφυριζότανε όπως έπρεπε θα είχε μια επικίνδυνη φάση η γερμανική ομάδα και όχι επίθεση στην ΑΕΚ, δεν θα προλάβαινε.
  Δεν μου έχεις γράψει τι πίνεις και έχεις τόση αντικειμενικότητα ;

 169. ΓΤ said

  @152β

  Πες το, βρε παιδί μου, γιατί ποτέ δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτός ο άνθρωπος, όταν ήσασταν μικρά, θα έλεγε ποτέ «θα σας βάλω να ακούσετε Ιωάννη Λέννον»! 🙂

 170. nikiplos said

  169@ Ακόμη δεν γνωρίζω ομάδα που να της έχει καταλογιστεί πέναλντι και να μην διαμαρτύρονται, αλλόφρονες οι παίχτες. Αν εσύ βρεις καμία, ευχαρίστως να μου την υποδείξεις.

  Οι ΑΕΚτζήδες,στη φάση του πέναλντι πότε ακριβώς να προλάβουν να το ζητήσουν, αφού ο Διαιτητής το καταλόγισε αμέσως? Επίσης να προσέξουμε πως είναι δίπλα στη φάση, και έχει καλύτερη εποπτική εικόνα.

  Τώρα τις εκ των δύο βλέπει αντικειμενικά?

  Τώρα κατάλαβα για ποιά φάση μιλούσες. Λοιπόν με τη δική σου λογική ο Γερμανός αφού δεν ζήτησε φάουλ, δεν έγινε τίποτε.

  Όμως εγώ ξαναείδα τη φάση πολλές φορές. Την δείχνει γρήγορα, μπορεί και να έγινε φάουλ στον Γερμανό, πάντως και ο παίχτης της ΑΕΚ πέφτει κάτω, ενώ λίγο πριν φαίνεται να βάζει το πόδι του και ο Γερμανός. Δεν φαίνεται καλά από την κάμερα μπορεί να έχεις και δίκιο εδώ.

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ΑΕΚ πέρασε πεντακάθαρε και απέκλεισε γερμανική ομάδα με ανατροπή και γκολ στο τελευταίο λεπτό. Ε, στο τέλος δεν κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί, τι να κάνουμε. Το να προσπαθούν κάποιοι ζηλιάρηδες να της αμαυρώσουν την επιτυχία, είναι ντροπή.

 172. Γ.Κ. said

  Μα τι λέτε κ. Κουβάτσο; Τα αποτελέσματα ήταν γνωστά από πριν. Απλώς δεν τα ήξερε κανένας άλλος, εκτός από τον γνωστό αναλυτή κ. ΠΑΟΚ-τζι.

 173. Γ.Κ. said

  Είναι κάτι σαν το παιχνίδι Ατρομήτου – Ολυμπιακού. Δηλαδή, ένα παιχνίδι που ήταν μεν στημένο, αλλά κανένας από τους συμμετέχοντες* δεν το ήξερε.

  * Ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές…

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  160 – Βαταλίζεις πολύ επικίνδυνα ΓΤ με το βιβλίο και είναι κρίμα.
  Όσο για την πράξη μου, εκτός του ότι είναι συλλογική, δεν περιέχει κανένα μεγαλείο, το αυτονόητο κάναμε, ο αλτρουϊσμός είναι στην φύση των ανθρώπων και όλοι γεννιούνται καλοί, αντί να λέμε μεγαλείο το αυτονόητο, ας ψάξουμε να βρούμε την αιτία που δεν λειτουργούν έτσι όλοι οι άνθρωποι και πολλοί γίνονται μεγαλώνοντας από κακοί έως διεστραμμένοι, όπως οι γονείς τέρατα που δεν είναι κάποια μικρή μειοψηφία αμόρφωτων στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά ως επί το πλείστων οι ευσεβείς γονείς της διπλανής πόρτας ή μπορεί να τους δούμε και μέσα στον καθρέφτη μας.
  Δίνοντας αυτό το βιβλίο στο κορίτσι, ήθελα να της δείξω την διαχρονικότητα του συνεχιζόμενου εγκλήματος απέναντι στα παιδιά, πως εδώ και 80 τουλάχιστον χρόνια (μια και οι ιστορίες που έχει, ξεκινούν από το 1940) δεν έχει αλλάξει τίποτε ουσιαστικά, ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ.

  Καληνύχτα.

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  175 Μπρουκ, μπράβο, ανεξάρτητα που εσύ/εσείς το θεωρείτε φυσικό.Κι εγώ. (Βέβαια θέλει εξαιρετική προσοχή-είναι σε μετεφηβική ηλικία και η ηθική ευθύνη είναι μεγάλη).

  Για την προσέγγιση του βιβλίου, κι εγώ ξαφνιάστηκα ΓΤ . Τί μας νοιάζει και τί πειράζει αν εκδότης είναι ο σύζυγος; Λιγάκι αντ χόμινεμ.
  Το θέμα είναι αν το βιβλίο/τα βιβλία αφού έβγαλε κι άλλα, είναι καλά.

  Λαμπρούκ, «Τοξικοί Γονείς» είναι ένα άλλο βιβλίο αυτού του είδους. Parents toxiques, το είχα συνατήσει στα Γαλλικά και βλέπω τώρα μεταφράστηκε από τις εκδόσεις Λύχνος.
  Όμως ο δρόμος της αυτεπίγνωσης και της ωριμότητας είναι μακρύς κι επίπονος.
  Του Χόρχε Μπουκάι τα βιβλία διαπιστώνω ότι είναι θελκτικά και στα νέα παιδιά που δεν είναι και πολύ διαβαστερά.Μιλάει συχνά με παραβολές/μικρές ιστορίες κι αυτό τους αρέσει.

 176. ΓΤ said

  175, 176@

  Επιτρέψτε μου να γνωρίζω και κάποια άλλα πράγματα, αφού είμαι στον χώρο. Αυτονοήτως αυτό δεν σημαίνει ότι η γνώμη μου είναι σωστή. Είναι μια γνώμη στο ξεκάρφι. Απλώς εγώ δεν θα διαβάσω, και είπα τον λόγο, στέκομαι στον Λάμπρο και στην ασύνορή του αγκαλιά, μπορείτε κάλλιστα εσείς να διαβάσετε. Η δε χρήση του «βαταλίζω», που δεν με αγγίζει, ασφαλώς δίνει εξ αντανακλάσεως αξία στον πολυπλοκαμοχρηστωνυμίδη.

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  177. Χάρη στο σχόλιό σου, άνοιξα λίγο τα περί τίνος πρόκειται και ναι μάλλον δεν είναι και στα δικά μου ενδιαφέροντα/γούστα. Οι γιόγκες δε μου πάνε καθόλου 😉 .
  Μωρέ κατάλαβα ότι έχεις τους λόγους σου, αλλά δε φάνηκαν και γι΄αυτό με ξάφνιασε που δεν έριξες πιότερο φως, όπως κάνεις συνήθως με εύληπτα «χαλικάκια» 🙂

 178. gpoint said

  # 171, 2, 3

  Ρε πάτε καλά ;; Τόσο σας τυφλώνει το οπαδικό μίσος σας ; Είπα πουθενά πως δεν έπρεπε να περάσει η ΑΕΚ, πως κέρδισε με τον διαιτητή ή πως ήταν προαποφασισμένο ; ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ δεν μπορείτε να ανεχθείτε κάτι που δεν καταλαβαίνετε ; Οταν ορίζεται ο ίδιος διαιτητής με τον ίδιον επόπτη, αυτόν που του είχαν κάνει μπούλινγκ την προηγούμενη φορά είναι ποτέ δυνατόν να σφυρίξει κόντρα και να τον ευνουχίσουν μιας και στο πρώτο ματς έκανε 20 λεπτά να τον πείσει κάποιος να συνεχίσει και είδε πως η αναφορά του στο φύλλο αγώνος πήγε πρακτικά στα σκουπίδια ;
  Αυτό είναι ή δεν είναι μήνυμα στον διαιτητή ; ο ορισμός του δεν εξασφάλισε στην ΑΕΚ πως δεν θάχει κόντρα την διαιτησία ; Ε αυτόείπα !
  Αυτό έγραψα στον ΓΤ που ασχολείται με το στοίχημα και ξέρει πως εγώ παίζω 4-5 φορές τον χρόνο κι όταν έχω τέτοια «μηνύματα» και αξίζει τον κόπο σε απόδοση, ΞΕΡΟΝΤΑΣ πως πολλές φορές τα μηνύματα δεν εξασφαλίζουν αποτέλεσμα. Το ότι δικαιώθηκα σας έχει τυφλώσει, μόνο ο Νίκιπλος έγραψε ένα «μπορεί» για την τελευταία φάση όπου πάντοτε φαίνεται η εύνοια του διαιτητή αν το αποτέλεσμα παίζεται. Εναλλακτικά υπάρχει το πρόωρο ή καθυστερημένο σφύριγμα της λήξης (*).Ας δει τις τελευταίες φάσεις στο Αγιαξ-ΠΑΟΚ πέρσι και στο Κράσνανταρ -ΠΑΟΚ φέτος που ίδια φάουλ δεν σφυρίχθηκαν. Στο ματς με τον Αγιαξ ήταν φανεράή η διαιτητική εύνοια στον Αγιαξ, με την Κράσνανταρ όχι τόσο γιατί υπήρχε και δεύτερο ματς άρα λιγότερη πίεση αλλά πως εξηγείτε το καθαρό χέρι να το δώσει γιατί τον στείλανε σττο VAR ενώ την φάση επαφής στο πέναλτυ του Γιαννούλη δεν ζήτησε να την ελέγξει ΠΡΟΣΟΧΗ δεν γράφω ν ήτανε ή δεν ήτανε, την διαφορετική αντιμετώπιση τονίζω, κάποιο αντίστοιχο «αεράκι» είχε η ΑΕΚ.
  Να ξαναγράψω πως ο Αγιαξ με το 60 000 μοντέρνο γήπεδο ήταν λογικά η προτίμηση της Ουέφα όπως ο ΟΣΦΠ σε σχέση με την τούρκικητων 3΄500 θεατών που κατέσφαξε ο διαιτητής πέρσι στα προκριματικά του τσουλού. Και σαφώς έπαιξε τον ρόλο του το μοντέρνο γήπεδο της Κράσνονταρ άλλοπως δεν χρειάθηκε να γίνουν σφαγές γιατί ο ΠΑΟΚ έχασε τα παιχνίδια μόνος του.

  Οταν ήμουνα μικρός και ο ΠΑΟ έπαιζε επαρχία πήγαινα και σε άλλα γήπεδα και πολλά έχουν δει τα μάτια μου. Σ’ ένα από αυτά είμαι στα πίσημα-πρώτη σειρά κερκίδα- με τον θειο μου,ταμία του ΟΣΦΠ τότε. Φώναζε ο κακομοίρης αλλά που να τον ακούσουν μέσα στο γήπεδο » Πέστε κάτω ρε, θα δώσει κι άλλο πέναλτυ, είναι πιασμένος ο διαιτητής» αλλά οι παίκτες του ΟΣΦΠ, σοκαρισμένοι από τα 3 πέναλτυ που είχε πιάσει ως τότε ο Σαργκάνης στο ΟΣΦΠ-Καστοριά 0-0 που να το σκεφτούνε…

  (^) Αποκορύφωμα τα 19 λεπτά που βαστηξε ο Μάνταλος για 8λεπτη διακοπή στην Τούμπα με τον ΟΣΦΠ και μετά την λήξη απέβαλλε άλλους 2 παίκτες του ΠΑΟΚ χαρίζοντας τον τελικό στον ΠΑΟ μια που αποκλείσθηκε ο ΟΣΦΠ.Ο Κουβάσος θα θυμάται μόνο το 4-1 και τα 3γκολ του Μπεργκ. Ποτέ δεν αναρωτήθηκε γιατί στα 2 επόμενα ματς στα πλέη οφφ που παίξανε με πλήρη τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ δεν κέρδισε ούτε το ένα… είναι θέμα χαρακτήρα η επιλεκτική μνήμη αλλά δεν κάνει για διάλογο.
  Σαν από θεία δίκη ήταν ο τελευταίος τίτλος του ΠΑΟ κι απ’ ότι φαίνεται θα είναι για πολύ καιρό ακόμα (η κατάρα του προπονητή της Μπενφίκα που τον διώξανε έχει ήδη 60 χρόνια )

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έλα, ρε Τζι, που ψάχνεις να βρεις οπαδικό μίσος στο να δίνουμε συγχαρητήρια σε μιαν άλλη ομάδα για την επιτυχία της, ενώ εσύ ποτέ μα ποτέ δεν έκανες κάτι παρόμοιο, αλλά πάντα έψαχνες τρόπο να τη σκιάσεις και να τη μικρύνεις. Μάλλον έχεις πάθει σύγχυση εννοιών. Έχω οπαδικό μίσος (για τον Μπάοκ προφανώς), όταν χαίρομαι για την μαγκιόρικη επιτυχία μιας ομάδας πολύ μεγαλύτερης από τον Μπάοκ και παραδοσιακά πιο ανταγωνιστικής για τη δική μου ομάδα; Δεν μισώ τον Μπάοκ, με αφήνει αδιάφορο. Απλώς με κουράζει η διαχρονική μίρλα του και η προσπάθειά του να φορτώνει τις αποτυχίες του στους «κακούς», που ξημεροβραδιάζονται εξυφαίνοντας συνωμοσίες εναντίον του.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – «Βέβαια θέλει εξαιρετική προσοχή-είναι σε μετεφηβική ηλικία και η ηθική ευθύνη είναι μεγάλη.» H ανήθικη ευθύνη των γoνιών της και της κοινωνίας, είναι απείρως μεγαλύτερη και να χαρείς, μη μου λές μπράβο για τα αυτονόητα, ακόμη κι είναι μόνο για μένα και για σένα😊.

  Τέλος – ΕΦΗ ΕΦΗ, τα βιβλία που έχουμε κυμαίνονται μεταξύ 1500-2000 (κανείς δεν ξέρει ακριβώς😊) η Παπέν είναι παιδαγωγός, τουλάχιστον 100 από αυτά αφορούν τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες πέρα από τα άλλα της ψυχολογίας, απλά αυτό το συγκεκριμένο, έκρινα πως της ταιριάζει για να δεί αυτό ακριβώς που είπα και πιο πάνω, την διαχρονικότητα του εγκλήματος ενάντια στα παιδιά και επειδή αναφέρεται κυρίως σε μεσοαστικές και αστικές οικογένειες.
  Γνωρίζεις νομίζω την μεγάλη ευαισθησία μου για τα παιδιά γενικώς (όλα τα παιδιά του κόσμου, είναι παιδιά μας) μπορώ αν θέλεις να σου φέρω δεκάδες παραδείγματα μετά το 2010, ψυχασθενών γονιών που καταπιέζουν τα παιδιά τους για να εκπληρώσουν τις δικές τους ανεκπλήρωτες προσδοκίες ή φαντασιώσεις ακόμη και διαστροφές.
  Ξέρεις τι είναι να βάζεις αριστερόχειρα παιδιά να γράφουν με το δεξί; και να πείς πως είναι αμόρφωτοι οι γονείς, γιατρός ο πατέρας φιλόλογος καθηγήτρια η μητέρα και τα άμοιρα τα αδερφάκια, με διαφορά τριών ετών, έγιναν θέλοντας και μη «δεξιόστροφα».
  Για τον αθλητισμό θα στα πώ άλλη φορά.😊

  Το άλλο, ενδεκάχρονο πλεόν, ενώ είναι ολοφάνερο πως έχει δυσκολία στο διάβασμα και, αν όχι δυσλεξία, σίγουρα έχει κάποια τέτοια μορφή, κι όμως, ούτε καν για εξέταση σε ειδικό δεν το πάνε το παιδί, αντιθέτως τον λένε χαζό και άχρηστο και εκθειάζουν την αδερφή του που είναι άριστη και φέτος πήγε στο αμερικάνικο κολέγιο. Η εν λόγο αδερφή του, είναι άκρως ανταγωνιστική και τον μειώνει καθημερινά λέγοντάς του πως αυτός δεν θα μπορέσει να πάει στο κολέγιο. Πολιτικός μηχανικός η μητέρα, λογιστής (σε δικό του γραφείο) ο πατέρας.
  Θα μου πείς, άλλα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, τα προσφυγόπουλα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, είναι όμως δίκαιη μια τέτοια σύγκριση για τα παιδιά που λέω; γιατί κι η κοπελίτσα σ΄αυτή την κατηγορία ανήκει, εξ ού και το βιβλίο αυτό.

  Υ.Γ – Έχεις τολμήσει να κάνεις υπόδειξη σε τέτοιους γονείς πως κάτι συμβαίνει, ή ακόμη χειρότερα πως κάνουν λάθος με το παιδί τους; Όποτε θελήσεις, ελάτε με τον σύντροφό σου στο σπίτι να τα πούμε και να σας πούμε (κοντά είμαστε) θα χάσετε το μυαλό σας.😜

  178 – «Χάρη στο σχόλιό σου, άνοιξα λίγο τα περί τίνος πρόκειται και ναι μάλλον δεν είναι και στα δικά μου ενδιαφέροντα/γούστα. Οι γιόγκες δε μου πάνε καθόλου.»
  ΕΦΗ ΕΦΗ τι είναι αυτά που λές για γιόγκες, πού τα είδες γραμμένα στο βιβλίο; Καμιά δεκαριά ιστορίες έχει σαν κι αυτή της κοπελιάς μας και η τελευταία, είναι της ίδιας της Φωτεινού, αναφέρεται στην δική της οικογένεια και ειδικά στην μητέρα της.
  ΤΙ ΝΑ ΠΩ!

  177 – «Η δε χρήση του «βαταλίζω», που δεν με αγγίζει, ασφαλώς δίνει εξ αντανακλάσεως αξία στον πολυπλοκαμοχρηστωνυμίδη.»
  Δεν αμφισβητώ πως μπορεί να γνωρίζεις κι άλλα πράγματα (δεν κατανοώ ακριβώς τι εννοείς με το «είμαι στον χώρο») αλλά τι σχέση έχουν αυτά με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βιβλίου;
  Φυσικά και δεν και δεν θεωρώ πως σε αγγίζει το βαταλίζεις, δεν το είπα άλλωστε για να σε θίξω αλλά για να προσέξεις μη ξεπέσεις εκεί γιατί οι λόγοι που ανέφερες ώστε να μη διαβάσεις ΟΥΤΕ ΓΡΑΜΜΗ από το βιβλίο, είναι άκρως βαταλικοί και δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενό του.

  Λές π.χ «όλα αυτά μου θυμίζουν κάποιον η γυναίκα του οποίου άνοιξε εκδοτικό οίκο, κι αυτός εκδίδει κάθε αράδα στης συζύγου του το μαγαζί.» όμως ο Φωτεινός δεν ήταν κάποιος, ανεξαρτήτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις όποιες θεωρίες του, έχει αφήσει το ίχνος του στην ελληνική κοινωνία, μικρό ή μεγάλο, σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία, αυτά κατά κύριο λόγο είναι υποκειμενικά, σημασία έχει πως δεν ήταν κάποιος που άνοιξε εκδοτικό οίκο για να εκδίδει τα βιβλία της γυναίκας του ή οποία πρέπει αν είναι κάπου στα 90 αν δεν κάνω λάθος, οπότε δεν έχει ανάγκη για προβολή ή δόξα, πόσο μάλλον για οικονομικές απολαβές.

  Επίσης λές, «που, τι σύμπτωση, αυτές οι εκδόσεις ανήκαν μέχρι πρότινος στον Κώστα Φωτεινό,» μόνο που ο Φωτεινός έχει πεθάνει το 2003, πρίν 17 χρόνια δεν το λές μέχρι πρότινος έτσι δεν είναι;
  Πιστεύω πως θα συμφωνήσεις πως αυτή η ας πούμε προσέγγιση, δείχνει μια βατάλια εμπάθεια μιας και δεν κρίνεις το ίδιο το βιβλίο. Αυτό ακριβώς εννοώ με το «βαταλίζεις πολύ επικίνδυνα» και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση πως έχεις γίνει σαν τον ανέραστο γελοίο ανθρωπάκο.

  Αυτό για σένα προς λύση των όποιων παρεξηγήσεων κι ελπίζω στην επόμενη σύναξη (με την άδεια του Χαρδαλιά 😊) να μας κάνεις την τιμή να έρθεις να σε γνωρίσουμε κι από κοντά.

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  181 >>ΤΙ ΝΑ ΠΩ!
  Μπρουκ, από παρεξήγηση σε παρεξήγηση με πας.
  ΔΕΝ είπα για το βιβλίο (που δεν το ξέρω) και απευθύνθηκα στον ΓΤ για παραλειπόμενα. Αν ψάξεις πέριξ του θέματος, θα πέσεις και στη γιόγκα 🙂 .
  Ξεμπράβο λοιπόν γιατί και σ΄αυτό έχεις αντίρρηση. Αμ δεν είναι μόνο να μη θυμώνουνε είναι και να μην παρεξηγούμε :).
  Για τη θεωρία περί μη θυμού (δεν υπάρχει λες λόγος/ανάγκη), η γιαγιά μου, ορφανούλα, μεγάλωσε τα 4 αδέρφια της κι έμαθε μόνη της να γράφει και να διαβάζει και μετά ήταν αρχηγός σε εφτά παιδιά (5 δικά της και δυο ορφανά) και στον ήμερο, μειλίχιο και λίγο αμπάσο παππού μου, έλεγε «Εκειοσάς απού δε μανίζει, δεν κατέχει το καλό από το κακό πχοιο είναι» = Εκείνος που δε θυμώνει είναι …νιάου 🙂
  Την αγάπη μου σε όλους σας
  σ.σ. Μη γράφεις κατεβατά για μένα, σε καταλαβαίνω με τα αισθήματα, μουρλοκούκου! 🙂

 182. Γιάννης Ιατρού said

  182: Είναι κι ευαίσθητος ο κιρατάς 🙂 🙂 🙂

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  182 – Έίχε λάθος η γιαγιά σου κοπελιά, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο θυμωμένος σκέφτεται και αντιδρά λάθος στην όποια κατάσταση γιατί δεν λειτουργεί λογικά.
  Όταν λέω να μη θυμώνεις,εννοώ να λειτουργείς με την διανοητική λογική κι όχι να μένεις απαθής στην όποια κατάσταση, γιατί έτσι θα κρίνεις και θα αντιδράσεις σωστά ενώ με την συναισθηματική λογική, ό,τι κι αν κάνεις, θα είναι λάθος.

  Άντε πολλά είπα και σας ζάλισα,τα λέμε το Νοέμβρη πάλι.😃

  Υ.Γ – Το είπα πολλές φορές, αυτό το βιβλίο δεν έχει καμία σχέση με γιόγκα ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο, και όποια κριτική πρέπει να γίνεται πάνω σ’ αυτό, από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

 184. Νέο Kid said

  Πάλι γιόγκες και συναισθηματισμούς πλασάρει η Λάμπρους; …

 185. В 2017 году исполняется 60 лет начала космической эры человечества. 4 октября 1957 года
  Γιατί εμείς το βάλαμε 5 Οκτωβρίου;

 186. skolotourou said

  #128 – ευχαριστώ πολύ για την αναφορά (μόλις το είδα).

  Καλό μήνα σε όλους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: