Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κονιάροι, Ντουντούμηδες, Κακλαμάνοι και Χαλδούπηδες

Posted by sarant στο 2 Οκτωβρίου, 2020


Ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από το Εικοσιένα, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία επανεκδίδει ορισμένα σημαντικά συγγράμματα της εποχής του ξεσηκωμού, με νέα επιμέλεια. Ορισμένα βιβλία της σειράς έχουν εκδοθεί ενώ άλλα ετοιμάζονται.

Ένα από τα ήδη εκδομένα βιβλία είναι τα «Απομνημονεύματα πολεμικά» του Χριστόφορου Περραιβού σε επιμέλεια και σχολιασμό του Στέφανου Παπαγεωργίου. Ο Περραιβός είναι από τις μορφές του Εικοσιένα που έχουν δράση και πριν από τον ξεσηκωμό, αφού ήταν σύντροφος του Ρήγα Φεραίου και έδρασε και στα Επτάνησα στις αρχές του 19ου αιώνα (τότε έγραψε και την Ιστορία Σουλίου και Πάργας).

Στο βιβλίο αυτό περιγράφει τα γεγονότα στα οποία συμμετείχε από το 1820 έως το 1829. Ο Περραιβός είχε οριστεί από τον Υψηλάντη «αρχηγός των ηπειρωτικών όπλων» και θα συναντήσει τους Σουλιώτες, που συμμάχησαν με τον Αλή Πασά όταν ο τελευταίος ήρθε στη μοιραία σύγκρουση με την Πύλη, κι έτσι από την εξορία στα Επτάνησα ξαναβρήκαν τα πάτρια εδάφη τους.

Το καλοκαίρι του 1821 οι Σουλιώτες υπό τον Μάρκο Μπότσαρη, και σε επισφαλή συμμαχία με τους Αλβανούς του Άγου Μουχουρδάρη, συγκρούονται με τους Οθωμανούς -παραλίγο να καταλάβουν την Πρέβεζα, ύστερα στρέφονται προς τα Λέλοβα (σήμερα Θεσπρωτικό), που τα υπερασπίζεται ο Σουλεϊμάν Πασάς, ο οποίος ύστερα από δώδεκα μέρες συνθηκολογεί.

Μετά, στρέφονται στους Βαρειάδες (ή Βαριάδες) όπου «απήντησαν ισχυροτέραν ανθίστασιν». Πράγματι, οι Τουρκαλβανοί που υπερασπίζονταν το φρούριο αυτό ήταν σκληροτράχηλοι μαχητές και απέρριπταν τις προτάσεις συνθηκολόγησης των πολιορκητών τους, λέγοντάς τους «να μην καυχώνται ότι ενίκησαν τον Σουλεμάν πασάν εις τα Λέλοβα, όντα Ανατολίτην και όχι ρουμελιώτικον και μακεδονικόν παλικάρι».

Και στο σημείο αυτό, ο Περραιβός βάζει την εξής υποσημείωση:

«Όσοι Οθωμανοί και Έλληνες γεννώνται εις την Ελλάδα, Ήπειρον και Μακεδονίαν, φορούν δε κατ’ εξοχήν απέξω το υποκάμισον, αποστρέφονται τους Ασιανούς ως ανάνδρους και ασώτους, τους προσκολλούν και τινα υβριστικά επίθετα, λέγοντές τους Δουδούμηδες, Χαλδούπηδες, Κονιάρηδες και τα παρόμοια».

Πράγματι, από πολλές πηγές του Εικοσιένα τεκμαίρεται η αντιπάθεια που έτρεφαν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι ντόπιοι Τούρκοι, οι γεννημένοι στον Μοριά ας πούμε, οι γερλίσιοι, όπως και οι Τουρκαλβανοί, προς τους ανατολίτες Τούρκους, τους Ασιάτες.

Κι έτσι, στο άρθρο μας θα εξετάσουμε τα τέσσερα μειωτικά επίθετα του τίτλου. Τρία από τον Περραιβό και ένα ακόμα.

Οι Κονιάρηδες ή Κονιάροι είναι κατά λέξη, ετυμολογικά αν το πάρουμε, οι καταγόμενοι από το Ικόνιο – Κόνια. Βρίσκω σε πολλά σημεία ότι στη Θεσσαλία είχαν εγκατασταθεί Κονιάροι έποικοι. Να θυμηθούμε ότι στο γνωστό δημοτικό τραγούδι ο Όλυμπος επιπλήττει τον Κίσαβο: «μη με μαλώνεις Κίσσαβε, μπρε τουρκοπατημένε, που σε πατάει η Κονιαριά κι οι Λαρσινοί αγάδες» ενώ σε άλλες παραλλαγές τον αποκαλεί ‘κονιαροπατημένο’. Σε άλλο δημοτικό, ο Ανδρούτσος πατήρ δηλώνει: «Εγώ Τούρκους δεν σκιάζομαι, Κονιάρους δεν φοβούμαι».

Αναφορές σε Κονιάρους υπάρχουν σε διάφορα κείμενα της εποχής. Ας πούμε, κατά την πολιορκία της Αθήνας, ο Καρώρης γράφει στο ημερολόγιό του στις 21.8.1826: «εις όλας τας θέσεις ολόγυρα ήσαν Τούρκοι Κονιάροι και Αρβανίται πουθενά». Πράγματι, στο στρατόπεδο του Κιουταχή συχνά συνέβαιναν προστριβές ανάμεσα σε Αλβανούς και Τούρκους (Κονιάρηδες) και συχνά οι Αλβανοί εκαναν «λευκή απεργία», θα λέγαμε σήμερα.

Αλλά και ο Ρήγας, στον «Ύμνο πατριωτικό της Ελλάδας και όλης της Γραικίας», θέλοντας να εμψυχώσει τους υπόδουλους λέει: «Αυτούς που βλέπετε αντικρύ είναι Κονιάρηδες χοντροί / Κι εσείς μπρε παλικάρια, είστε σαν τα λιοντάρια».

Να δούμε λίγους ακόμα στίχους:

Αὐτοὺς ποὺ βλέπετ’ ἀντικρὺ,
εἶναι Κονιάρηδες χοντροί.
Κ’ ἐσεῖς, μπρὲ παλληκάρια,
εἶστε σὰν τὰ λιοντάρια.
Κτυπᾶτε τοὺς Τυράννους,
μὲ χαρὰ στὴ φωτιά!

Ντουντούμικα πλατιὰ φοροῦν,
χωρὶς πιλάφι δὲν μποροῦν,
μιὰ ὥρα δὲν προσμένουν,
χωρὶς καφὲ πεθαίνουν.
Λοιπόν, τὶ τοὺς φοβεῖσθε;
Στὴ φωτιά, μπρὲ παιδιά!

Φοράνε ντουντούμικα, μας λέει ο Ρήγας. Από εκεί βγήκε και το Ντουντούμηδες, που ο Περραιβός το ευπρεπίζει σε Δουδούμηδες: είναι αυτοί που φοράνε ανατολίτικα. Προφανώς, οι ανατολίτες φορούσαν διαφορετικά ρούχα, σαλβάρια ας πούμε, ενώ Αλβανοί και Έλληνες, ντυμένοι αμφότεροι με φουστανέλες, δύσκολα ξεχώριζαν (και στα κείμενα του Εικοσιένα βρίσκει κανείς πολλές περιπτώσεις όπου ο Αλβανός υποδύεται με επιτυχία τον Έλληνα ή το αντίστροφο).

Και ο τρίτος όρος του τίτλου μας, ο Κακλαμάνος, πήρε την ονομασία του από τα ρούχα του.

Πράγματι, τους ανατολίτες Τούρκους τους ονόμασαν οι Μοραΐτες «Κακλαμάνους» από την κακλαμάνα, την ασιατική βράκα που φορούσαν στις μάχες και που ήταν εντελώς ασυνήθιστο θέαμα.

Ο Σπ. Τρικούπης σημειώνει ότι στη μάχη της Χαλανδρίτσας τον Φεβρουάριο του 1822 «Ήτον αύτη η πρώτη φορά καθ’ ην οι Πελοποννήσιοι ήρχοντο εις μάχην μετά των Ανατολιτών, ους εμπαίζοντες διά την ενδυμασίαν και τον τρόπον του πολεμείν ωνόμαζαν Κακλαμάνους …· αλλ’ οι Κακλαμάνοι, αν και δεν ήσαν επιδέξιοι εις τουφεκοπόλεμον, δεν ήσαν άνανδροι· ήσαν δε και επιτήδειοι διαξιφισταί».

Όχι μόνο ντύνονταν διαφορετικά αλλά και πολεμούσαν διαφορετικά λοιπόν. Και τόση εντύπωση τους έκαναν οι Κακλαμάνοι, που τον Μεχμέτ Πασά, ο οποίος έφερε τις ενισχύσεις από την Ασία, τον ονόμασαν Κακλαμάν πασά!

Πράγματι, ο Φωτάκος αναφέρει ότι στο φρούριο των Πατρών βρισκόταν «ο Μεχμέτ Πασιάς ή Κακλαμάν Πασιάς» και επεξηγεί σε υποσημείωση: «οι Έλληνες ονόμασαν τους Ανατολίτες Κακλαμάνους· και αυτόν ως Ανατολίτην τον έλεγαν Κακλαμάν Πασιά».

Εδώ θα παρατηρήσετε ότι το επώνυμο Κακλαμάνης, Κακλαμάνος, Κακλαμανάκης κτλ. είναι αρκετά συχνό στην Ελλάδα. Ποια σχέση έχουν με τους ασιάτες πολεμιστές;

Κάποια σχέση υπάρχει. Όπως μας πληροφορεί άρθρο του ακαδημαϊκού Ν. Βέη, κάποιος Παναγιώτης Χρυσανθόπουλος βρισκόταν στην Πόλη όταν ξέσπασε το Εικοσιένα και κατάφερε να επανέλθει στη γενέθλια Γορτυνία, μαζί με τον εξάδελφό του που λεγόταν επίσης Παναγιώτης Χρυσανθόπουλος. Όταν γύρισε στα πάτρια φορούσε την ασιατική πολεμική βράκα, την κακλαμάνα, οπότε του έδωσαν το παρατσούκλι Κακλαμάνος, για να ξεχωρίζει από τον εξάδελφο, που το κράτησε στη συνέχεια ως επώνυμο (Νικ. Βέης «Οι Κακλαμάνοι της Αρκαδίας», Ελευθερία 7.8.1949, υπάρχει και ονλάιν).

Βέβαια, δεν ξέρουμε αν όλοι οι Κακλαμάνοι και Κακλαμάνηδες (π.χ. της Λευκάδας) και οι άλλες παραλλαγές προέρχονται από τον ίδιο κλάδο, απίθανο φαίνεται.

Παντως, το μειωτικό «κακλαμάνος» για τους Ανατολίτες φαίνεται να είναι ειδικά μοραΐτικό και γι’ αυτό δεν το αναφέρει ο Περραιβός.

Και τελειώνουμε με τους Χαλδούπηδες ή Χαλντούπηδες ή Χαλτούπηδες, το τελευταίο μειωτικό παρατσούκλι για τους Ανατολίτες Τούρκους.

Ο Κασομούλης παραθέτει συζήτηση με έναν Αλβανό καπετάνιο, ο οποίος λέει στους πολιορκημένους Μεσολογγίτες: «εβαστάξατε την τιμήν σας ως παλικάρια και ξαντροπιάζετε και ημάς εμπρός εις τους Χαλδούπηδες», ενώ και ο Μαυροκορδάτος γράφει στον Βαρνακιώτη πως οι Αλβανοί φοβούνται «μήπως αν σφιχθεί και παραδοθεί το Σούλι, γενούν τοπούζι εις το κεφάλι των οι χαλτούπηδες» (Τοπούζι είναι ένα ρόπαλο με σφαιρική απόληξη, οπότε μεταφορικά μπελάς στο κεφάλι τους).

Βλέπουμε και πάλι την αντιπάθεια προς τους ανατολίτες, ενώ αλλού βρίσκουμε αναφορές στο ότι δεν άξιζαν και πολύ σαν στρατιώτες. Όπως γράφει ο Ράγκος στον Μαυροκορδάτο: «το ορδί τους είναι εκεί οκτώ χιλιάδες, συνίσταται όμως από χαλτούπηδες, κιρτζαλήδες [μισθοφόρους] και ρωμαίους», πα να πει όχι αξιόμαχους αντιπάλους.

Από πού ετυμολογούνται οι χαλντούπηδες; Το συζητούσαμε με τον φίλο μας τον Δυτη, που δεν έβρισκε τίποτα στα τουρκικά. Είχα υποψιαστεί αλβανική προέλευση. Τελικά, όπως βγήκε από μια συζήτηση στην ομάδα Υπογλωσσια, στα αλβανικά η λέξη halldup πράγματι υπάρχει και είναι και σχετικά ζωντανή. Όπως μας πληροφορεί το Βικιλεξικό, halldup σήμαινε ή σημαίνει: 1. Τον Οθωμανό ή τον ντόπιο προδότη που πήρε το μέρος των Οθωμανών, 2. Τον ανόητο, τον ακαλλιέργητο.

Αλβανός φίλος μου είπε ότι halldupçe είναι όταν κάποιος μιλάει, χορεύει και ντύνεται όπως οι οσμανλήδες. Μεταφορικά όταν κάποιος λέει χοντράδες, όταν μιλάει κουτουρού, χωρίς να σκέφτεται.

Το μόνο πρόβλημα (και σκοτεινό σημείο) είναι ότι η λέξη δεν έχει εσωτερική αλβανική ετυμολογία και ο Γουσταύος Μέγιερ την αφήνει χωρίς ετυμολογία στην παλιά εργασία του. Από την άλλη, σε 2-3 εργασίες που βρήκα στο Διαδίκτυο η λέξη περιλαμβάνεται στους βαλκανικούς τουρκισμούς, χωρίς όμως να δίνεται ετυμολογία της λέξης.

Οπότε ενώ η ελληνική λέξη μάλλον έρχεται από τα αλβανικά, δεν ξέρουμε την ετυμολογία του αλβανικού όρου, αν δηλαδή προέρχεται από ξεχασμένο τουρκικό ιδιωματικό όρο ή έχει ηχομιμητική προέλευση.

Κι έτσι κλείσαμε τον κύκλο των εθνοφαυλισμών για τους ανατολίτες -τους Τούρκους ανατολίτες, γιατί αν πιάσουμε τους δικούς μας θα χρειαστούμε άλλο ένα άρθρο τουλάχιστον.

 

 

Advertisement

190 Σχόλια προς “Κονιάροι, Ντουντούμηδες, Κακλαμάνοι και Χαλδούπηδες”

  1. leonicos said

    Κονιάροι, Ντουντούμηδες, Κακλαμάνοι και Χαλδούπηδες

  2. leonicos said

    Πού τους βρήκες όλους αυτούς;

    Πλήρωμένος είσαι;

  3. Λεύκιππος said

    Ανατολίτες. Τι να πουν κι οι Αρμένιοι;

  4. Γς said

    Καλημέρα
    Διαβάζω:

    «Κόνιαρος είναι ο χριστιανός που την περίοδο της Τουρκοκρατίας, εξαιτίας της φτώχειας του, είχε αλλαξοπιστήσει και ασπαζόταν το Ισλάµ. Το αποτέλεσµα; Ούτε οι χριστιανοί τον συµπαθούσαν, αλλά ούτε οι Τούρκοι τού είχαν εµπιστοσύνη. Γι’ αυτό οι κόνιαροι ζούσαν ζητιανεύοντας και κλέβοντας

    https://www.tovima.gr/2013/02/03/afieromata/trofosyllektis-me-plakwti-kai-eyzwmo-pinoyme-enan-koniaro/

  5. Γς said

    2:

    είναι και το όνοµα και µιας ποικιλίας σταφυλιού που είχε χαθεί από χρόνια

    ibid

  6. Γς said

    5->4

  7. leonicos said

    Pedis

    Στο χτεσινό 119 σου απαντώ για το 27. Σε παρακαλώ ρίξ’ του μια ματιά

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Δεν είμαι καθολου βέβαιος ότι είναι σωστό αυτό. Αλλά θα δούμε στη συζήτηση.

  9. Γς said

    Κι αυτό:

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%B9#%CE%9A%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9

  10. leonicos said

    Πασιά

    έχουμε ξαναμιλήσει για το -σι που προφερόταν sh.

    το ίδιο τέχνασμα χρησιμοποιούν και τα Ουαλλικά π.χ. siarad μιλώ, προφέρεται sharad

    το εχω ξαναπεί καποτε εδώ

  11. ndmushroom said

    Αυτό το «χωρίς καφέ πεθαίνουν» του Ρήγα δε γέρασε καλά (που λένε και στο χωριό). Όχι απλά υιοθετήσαμε μια συνήθεια που τότε μάλλον χλευάζαμε, αλλά πλέον παρεξηγούμαστε με όποιον αμφισβητήσει την ελληνικότητα του κονιάρικου καφέ. 🙂

  12. leonicos said

    Νίκησε η ΑΕΚ;

    Η ομαδάρα μου;

    Αλλά είχε κακή άμυνα!

    Αφου το γιόρτασε και ο Κουβάτσος στο 143 χτες

    πολύ συμπαθητικό αυτό το παιδί, κι ας με μαλώνει και ας μη μου απαντάει

  13. Γς said

    Κόνιαρης
    κι ένα σωρό παπουτσάδικα [ποότητος] ανά την επικράτεια

    https://www.koniarisshoes.gr/stores

  14. leonicos said

    Τζι μην κλαις.

    ΠΑΟΚ είναι, θα περάσει.

    Φόρα τη μάσκα σου και όλα θα πάνε καλά

  15. Epaminondas Papayannis said

    Μια που αναφέρθηκε και η Ελληνοαλβανική συμμαχία:

    Την 15 Ιανουαρίου 1821, αντισουλτανικοί Αλβανοί και οι Σουλιώτες υπέγραψαν συμμαχία, στην οποία προσχώρησαν και οι λοιποί Ηπειρώτες, καθώς και οι Αιτωλοί, οι Ευρυτάνες και οι Ακαρνάνες· παρατηρήθηκε, λοιπόν, το φαινόμενο μουσουλμάνοι Αλβανοί να αλληλοκτυπιούνται μεταξύ τους (σουλτανικοί και αντισουλτανικοί)·
    Από τις πιο σημαντικές μάχες θεωρούνται αυτές στα Πέντε Πηγάδια τού μετέπειτα δήμου Φιλιππιάδας Πρέβεζας (15 και 17 Σεπτεμβρίου 1821) όπου ο Αλβανός Άγο Μουχουρδάρης και ο Σουλιώτης Γεωργάκης Δράκος νίκησαν (δις) τουρκικό στρατό.

    Δυστυχώς, αυτή η Ελληνοαλβανική συμμαχία διαλύθηκε Δεκέμβριο 1821, όταν οι Αλβανοί διαπίστωσαν ότι ο Αγών μας ήταν και αντιμουσουλμανικός. Ως γνωστόν, οι Αλβανοί δεν ήταν θρησκόληπτοι· o Ταχήρ Αμπάζης ήταν από τους ελαχίστους θρήσκους και αυτόν επέλεξε και πλησίασε ο Ομέρ Βρυώνης (Αλβανός μεν, υπηρετών στον τουρκικό στρατό δε) και τού είπε να πάει μέχρι το Μεσολόγγι να δει τι κάνουν οι Έλληνες στους μουσουλμάνους. Σ’ αυτό, λοιπόν, το γνωστό ταξίδι του στο Μεσολόγγι, ο Αλβανός Ταχήρ Αμπάζης διαπίστωσε την επικρατούσα θρησκοκάθαρση και είδε με τα μάτια του κάποιους ελληναράδες, πρωτοστατούντων και κάποιων κληρικών (χριστιανών ορθοδόξων), αφενός να περιφέρουν θριαμβευτικά γυμνές μουσουλμάνες και να τις βιάζουν ασύστολα (το ίδιο συνέβαινε και με ισραηλίτισσες, αυτός ενοχλήθηκε για τις μουσουλμάνες) και αφετέρου να γκρεμίζουν επιδεικτικά τους μουσουλμανικούς τόπους λατρείας (το ίδιο συνέβαινε και με τους ισραηλίτικους, αυτός ενοχλήθηκε για τους μουσουλμανικούς), και αυτή η μεταστροφή του συνέβαλε στην διάλυση τής Ελληνοαλβανικής συμμαχίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

  16. voulagx said

    «Όσοι Οθωμανοί και Έλληνες γεννώνται εις την Ελλάδα, Ήπειρον και Μακεδονίαν,…» λέει ο Περραιβός και πολυ μας τα μπερδεύει. Δεν μας έφτανε το Μακεδονικό θα έχουμε και Ηπειρωτικό ζήτημα τώρα;

  17. nikiplos said

    15@ 15@, καλημέρα. Πολύ κακό αυτό ως εξέλιξη και ίσως να ευθύνεται η ανάμειξη Φαναριωτών στην υπόθεση, καθώς ορμητήριο στο Μεσολόγγι βρήκε ο Μαυροκορδάτος.

  18. sarant said

    15 Έτσι ακριβώς.

  19. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Πιθανότατα τελείως άσχετο, αλλά το χαλδούπης μου θύμισε το χαντούμη, επίσης μειωτικό. Δεν το πιστεύω ούτε εγώ που το σκέφτηκα, αλλά λες;

  20. Corto said

    Χαίρετε!

    Ως γνωστόν ο Αριστείδης Κόλλιας υποστήριξε ότι ο όρος Χαλδούπηδες προέρχεται από τους Χαλδαίους. Εξυπακούεται ότι ο Κόλλιας έγραψε παραλογισμούς και αυθαιρεσίες, αλλά καμιά φορά από μικρό και από τρελό…
    (Μην ξεχνάμε ότι οι Ελληνορωμαίοι αποκαλούσαν τους Τούρκους «Πέρσες», ενώ ο χαρακτηρισμός «βυζαντινός» για τον στόλο που έδρευε στην Κωνσταντινούπολη διατηρήθηκε και στην Τουρκοκρατία σε λαϊκό επίπεδο)

  21. Ντουντούμης είναι ένα παιχνίδι διαδραστικο με καρτουλες ,έχει παζλ,αντιστοιχιες , λαβύρινθους . Δεν γνώριζα την προέλευση της λέξης. Έχει να βάζεις σε σειρά τα στάδια ανάπτυξης ενός ζώου . Η εξέλιξη μας έρχεται από την Ανατολή υποστηρίζουν κάποιοι . Η φυσική εξέλιξη του κάθε είδους είναι το πιο όμορφο πράγμα που συμβαίνει στην ζωή μας. Επί τουρκοκρατίας δεν αναπτυχθήκαμε ,μπασταρδευτήκαμε και γενοβολάμε αλήδες . Είναι γελοίο να θεωρηθεί κινητήρια δύναμη η κακοποίηση. Δημιουργητώ καχεξία . Στραβωσα αγριώς τώρα.Το πλήρωσα και ακριβά το παιχνίδι.

  22. ΓΤ said

    Πιστεύουμε ότι ο πλήρης τίτλος του βιβλίου δεν βγήκε στον αέρα όχι λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά επειδή υπάρχει μια μετοχή παθητικού αορίστου η οποία σε κάποιους «χτυπάει».
    Οπότε: «Απομνημονεύματα πολεμικά διαφόρων μαχών συγκροτηθεισών μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών κατά τε το Σούλιον και ανατολικήν Ελλάδα από του 1820 μέχρι του 1829 έτους».
    Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, την επιμέλεια της σειράς στην οποία ανήκει το βιβλίο, «Κείμενα μνήμης», την έχει ο Παντελής Μπουκάλας.

  23. Δεν είμαι εντελώς βέβαιος για τη σχέση Κόνιαρων με Ικόνιο. Ο κάτοικος του Ικονίου είναι Κόνιαλης (Konyalı), ούτε Κονιάλης ούτε Κονιάρος. Η πιθανή ετυμολόγηση είναι από το Konya eri, «άντρας/στρατιώτης του Ικονίου», η οποία όμως για διάφορους λόγους δεν είναι εντελώς πειστική (η δεύτερη λέξη δεν χρησιμοποιείται την περίοδο και το σύμπλεγμα δεν νομίζω να μαρτυρείται σε οθωμανικές πηγές – όπως και η λέξη χαλδούπης, παρεμπιπτόντως).
    Η εκδοχή «ζητιάνος» (φαντάζομαι από το «διακόνιαρος») που αναφέρει ο Γς στο #4 δεν μου φαίνεται εντελώς απορριπτέα.

  24. ΓΤ said

    και Εκδόσεις Ντουντούμη, στη Μαυρομιχάλη
    (Μαυρομιχαλαίοι και Ντουντούμηδες)

  25. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  26. Πάντως και οι νησιώτες, Αιγαίου-Ιονίου-Κρήτης τη βράκα φορούσαν και ουχί την βαλκανική φουστανέλλα…

  27. sarant said

    23 Χμ, σωστά.

    26 Και για τους νησιώτες υπάρχουν ειρωνικές αναφορές

  28. sarant said

    Σχόλιο από φίλο αλβανολόγο στο Τουίτερ:

    Για τη λέξη halldup ο Çabej γράφει πως είναι «στοιχειώδης σχηματισμός» της αλβανικης (formim elementar), δλδ ηχομιμητικής προέλευσης, κατι σαν ο μπουμπούνας στα ελληνικά. Το ίδιο και ο Topalli στο πρόσφατο ετυμ. λεξικό του

  29. Theo said

    Καλημέρα!

    Ο Περραιβός ήταν μεταβυζαντινός, δηλαδή χρησιμοποιούσε τη βυζαντινή ορολογία και με το «Ελλάδα» αναφερόταν στο βυζαντινό θέμα Ελλάδος.
    Το θέμα Ελλάδος ήταν στρατιωτική-διοικητική περιφέρεια («θέμα») της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη σημερινή νότια Ελλάδα. Το θέμα περιλάμβανε τμήματα της Στερεάς, της Θεσσαλίας και, μέχρι περίπου το 800, της Πελοποννήσου. Δημιουργήθηκε τον ύστερο 7ο αιώνα και επέζησε μέχρι τον ύστερο 11ο / 12ο αιώνα.

  30. @ 23
    Δύτης Των Νιπτήρων

    Καλές παρατηρήσεις. Μου ήρθα κι εμένα στο νου.

  31. Χαλδούπης, Χαλτούπης.
    Υπάρχει επίθετο Χατούπης (και η καλή ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη).

  32. Και τα ερεθίσματα μας όμορφα και οι ειδήσεις δυσάρεστες τι να κάνουμε να αποκοπουμε από τον κόσμο;
    Έχω κατακρεουργηθει και συνεχιζω από κει που έμεινα . Με ισχυρούς μηχανισμούς απωθησεις των άσχημων γεγονότων ,γιατί μας κρατάνε στον πάτο .
    Εάν κάνουμε αλληλουχίες και συνδέσεις των γεγονότων κακοποίησης με το σήμερα θα ζούμε μία ζωή υποταγμένη στα θέλω των άλλων . Άμα ικανοποιηθηκες εσύ ,εμενα μου φτάνει . Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες . Η ιεράρχηση των αναγκών είναι κάτι ευέλικτο και προσαρμόσιμο ..Στον φορεσιά του ντουντουμη σε κάθε λογική αλλαγή λόγω πχ της ανάπτυξης των παιδιών,δεν πρόκειται για συνταυτιση με τα επαγγέλματα που συναστρεφόμαστε .
    Δεν είμαι καμαριερα σε καράβι αμα στρωνω τα κρεβάτια
    Ούτε μούτσος άμα σφουγγαριζω την κουζίνα .
    Δεν φτιαχνομαι με το να είμαι άλλος

    Έχω έλλειμμα αγωγής και παιδείας λένε .
    Δεν ένιωθα ποτέ και πρύτανης

    Δεν έχω κόλλημα με την μάνα μου ρε !
    Ορίστε ,είμαι πουτανα .
    Αυτογνωσία θα πουν μερικοί ,μερικοί …
    Τρελιτσες …

  33. sarant said

    23 Για τους Κονιάρους εδώ θεωρείται άλλο όνομα των Γιουρούκων

    https://www.politeianet.gr/books/9789609533065-tsotsos-georgios-ekdotikos-oikos-ant-stamouli-istoriki-geografia-tis-dutikis-makedonias-207750

  34. Γς said

    Άνοιξα το μπλογκ σου:

    Η αλήθεια είναι φλαμίνγκο

    Ροζ πούπουλα

    Μακρυά κανιά

    Και μία λίμνη δάκρυα

    Πόσο μαρεσουν τα φλαμίνγκο !

    Κική Ματερη

  35. Γς said

    34->32

  36. Βρίσκω και το θηλυκό σε γλωσσάρι.

    Χαλντούπης (ο) – Χαλντούπω (η):
    Μτφ. υβριστική λέξη για άνθρωπο άξεστο στους τρόπους, τη μορφή και τα ήθη
    (π.χ. μου έφερε τον χαλντούπη να μου κάνει επιθεώρηση…).

  37. Και εγώ cactus

  38. @ 34 Γς + Κική Ματέρη

    Κάντε το χαϊκού;

    Τo ροζ φτέρωμα
    σε μία λίμνη δάκρυα
    Ένα φλαμίνγκο.

  39. Corto said

    Σχετικά με την ταύτιση Μουσουλμάνων (Σαρακηνών) και Χαλδαίων στην λαϊκή αντίληψη του χριστιανικού κόσμου στον Μεσαίωνα:

    » The connection drawn between Chaldeans and Muslims similarly predates the crusade and has its roots in early-medieval Iberia. Many writers in the ninth century used Chaldean as a synonym for Muslim, including Eulogius of Cordoba and Paul Alvarus.

    (…)

    Reflecting upon these examples it is likely that the listing of Chaldeans within Turkish armies reflects a widely-held belief among western Christians that the “Saracens” were latter-day Chaldeans with a penchant for magic.
    They may also have been encouraged to associate Muslims with magic by the Byzanines. Greek authors frequently make observations of this kind.”

    https://books.google.gr/books?id=P9ygDAAAQBAJ&pg=PA205&lpg=PA205&dq=turks+as+chaldeans+in+byzantine+texts&source=bl&ots=wpJPOGzr9m&sig=ACfU3U21EkC3IP1j0thDnzJfN7fmSw84GA&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj41s6Gw5XsAhXD5-AKHdG4AagQ6AEwEHoECAsQAg#v=onepage&q=turks%20as%20chaldeans%20in%20byzantine%20texts&f=false

  40. Μία γριά από την Αμερική

    Την αλήθεια σου
    Ανάποδο φλαμίνγκο
    Κέρδη στο μπίνγκο

  41. Λουριώτη κάτσε φρόνιμα θα σε πετάξω στην νταπια .

  42. Χαρούλα said

    #33 Το γιουρούκ(ι) το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα και εδώ, υποτιμητικά, με την έννοια ενός δύσκολου ανθρώπου, συνήθως ανύπαντρου, που περιφερόταν μόνος γιατί με όλους συγκρουόταν. Μμμμ, γυρίζει σαν το γιουρούκ!
    Έχω όμως πολλά χρόνια να το ακούσω.

  43. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    42 Το ακούω συχνά (στον πληθυντικό, γιουρούκια) από φίλο Ευβοιώτη, ως μειωτικό χαρακτηρισμό για τον βάρβαρο και απολίτιστο.

  44. ΓΤ said

    42@

    Το άκουσα προχτές στο τηλέφωνο από μια παλιά μου αμαρτία! 🙂

    (Χαρούλα: «Δεν αμφιβάλλω!»)

  45. Epaminondas Papayannis said

    23. & 27.:
    Δεν έχω ιδέα για την ετυμολογία τού λήμματος κόνιαρης. Όμως, το Κόνιαλης κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει Κόνιαρης δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαντούν τύποι και με λ και με ρ (και χωρίς να έχουμε τη γνωστή σύγχυση Ιαπώνων, Κινέζων και Κορεατών γι’ αυτούς τους ήχους)· πχ λέμε: αδελφός & αδερφός, αλμυρός & αρμυρός, βόλτα & βόρτα (απαντά μόνο σε κάποια νησιά), γλήγορα & γρήγορα, ήλθα & ήρθα, νταλαβέρι & νταραβέρι, κλπ. Για την πληρότητα τού θέματος, υπάρχουν επώνυμα και Κόνιαλης και Κόνιαρης (βέβαια, αφενός δεν γνωρίζω εάν είναι συνώνυμα και αφετέρου τοπωνυμίες και επώνυμα δεν τηρούν γραμματικούς κανόνες). Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω από που προέρχεται· απλά και μόνον το λ αντί για ρ δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο.

  46. 38 @ αυτό συμβαίνει γιατί να νιώθω ότι με πηγαίνουν όλοι πίπα κώλο ; Συγνώμη για το λεξιλόγιο αλλά είναι τα καταλοιπα της τουρκοκρατίας. Με φαντασιωνοταν όλοι να βριζω . Δεν εβριζα ποτέ . Δεν είχα υβριολογιο ,τώρα έχω .

  47. gbaloglou said

    33 Για δείτε εδώ, πορτοκαλίζουσα εκδοχή περί Ελληνικής προέλευσης των Γιουρούκων, ξεκομμένων και ξεχασμένων Ελλήνων υποτίθεται, αλλά και του «Γιουρούκος» από το «ορέοικος» = «ορεισίβιος» 🙂 🙂

  48. 33 για τους τουρκομαθείς, εδώ σελ. 9-12. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνω τίποτα άλλο 😦
    https://www.academia.edu/8144546/_99_RUMELIDE_YURUKLER_TATARLAR_VE_EVLAD_I_FATIHAN

  49. Theo said

    @33, κα:
    Ήξερα ένα Γιουρούκη από τη Ζέρβη της Έδεσσας που πέθανε νέος. Είχε ένα ωχροκίτρινο δέρμα, δεν ξέρω αν αυτό είχε καμιά σχέση με την καταγωγή του. (Στο 11888 βγάζει 198 καταχωρήσεις ανά την Ελλάδα.)

  50. geobartz said

    (α) «να μην καυχώνται ότι ενίκησαν τον Σουλεμάν πασάν εις τα Λέλοβα, όντα Ανατολίτην και όχι ρουμελιώτικον και μακεδονικόν παλικάρι…..Όσοι Οθωμανοί και Έλληνες γεννώνται εις την Ελλάδα, Ήπειρον και Μακεδονίαν».
    # Πολύ παράξενο: Πως και δεν βρήκαν κανένα ΒουλγαροΣκοπιανό παλικάρι ή κανέναν τσιπρομακεδόνα που να έχει γεννηθεί στη Μακεδονία;; Φαίνεται ότι δεν έψαξαν καλά, αφού μετά από διακόσια χρόνια τους …εντόπισε ο τσιπρολαθρέμπορας των εθνών!

    (β) «αποστρέφονται τους Ασιανούς ….και τους προσκολλούν και τινα υβριστικά επίθετα, λέγοντές τους …. Κονιάρηδες και τα παρόμοια… Οι Κονιάρηδες ή Κονιάροι είναι κατά λέξη, ετυμολογικά αν το πάρουμε, οι καταγόμενοι από το Ικόνιο – Κόνια. Βρίσκω σε πολλά σημεία ότι στη Θεσσαλία είχαν εγκατασταθεί Κονιάροι έποικοι»
    # Εν Μακεδονία μιλούσαν για Κόινιαρους που τους θεωρούσαν πιο τραχείς από τους λοιπούς ντόπιους Τούρκους. Υπήρχε και ποικιλία σταφυλιών Κόινιαρος (όπως σημειώνει και ο Γς στο 5) που θεωρούνταν άριστη για κρασί.

    (γ) «Τοπούζι είναι ένα ρόπαλο με σφαιρική απόληξη».
    # Μακεδονιστί εκαλείτο τοπούζα(η)

  51. ΓΤ said

    Ένας «νέος Θουκυδίδης» δεν πρέπει να κουράζει…

  52. […] Ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από το Εικοσιένα, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία επανεκδίδει ορισμένα σημαντικά συγγράμματα της εποχής του ξεσηκωμού, με νέα επιμέλεια. Ορισμένα βιβλία της σειράς έχουν εκδοθεί ενώ άλλα ετοιμάζονται. Ένα από τα ήδη εκδομένα βιβλία είναι τα “Απομνημονεύματα πολεμικά” του Χριστόφορου Περραιβού σε επιμέλεια και… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/10/02/halldup/ […]

  53. sarant said

    50 Πάντως ο Περραιβός όπου λέει Μακεδών εννοεί μουσουλμάνους της Μακεδονίας.

  54. «Απομνημονεύματα πολεμικά διαφόρων μαχών συγκροτηθεισών μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών κατά τε το Σούλιον και ανατολικήν Ελλάδα από του 1820 μέχρι του 1829 έτους».

    Πολύ μεγάλη αφαίρεση στον τίτλο ή είναι εντύπωσή μου;

  55. nikiplos said

    Άσχετο αλλά σε σημερινή ηλεσυζήτηση συνάντησα τρεις λέξεις:
    καλικούτσα, αμπίνα, μπορμπόλια. Εγώ μικρός ήξερα μόνο την τρίτη εκδοχή, ενώ αρκετοί λέγανε το καλικούτσα. Υπάρχουν άλλες συνώνυμες? κάποιο άρθρο?
    Ευχαριστώ και συγνώμη για την παρέκβαση.

  56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    55 Για δες τα σχόλια εδώ: https://www.slang.gr/definition/4543-kalikoutsa-kalikotsia

  57. nikiplos said

    56@ Ευχαριστώ! Φαίνεται κάθε περιοχή έχει και το δικό της όνομα!

  58. Alexis said

    Τη λέξη ντουντούμης την έλεγε ο πατέρας μου με τη σημασία «βλάκας», «μπουμπούνας», ο «ανεπίδεκτος μαθήσεως».
    Νομίζω ότι λέγεται (λεγόταν; ) ευρύτερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του (ορεινή Ηλεία)

  59. Μυλοπέτρος said

    Το επώνυμο Ντουντούμης υπάρχει στο Καρπενήσι.
    Προ ετών αγόρασα από το Μοναστηράκι ένα βιβλίο με τίτλο «Ιστορικά Έργα» το Κ. Μαρξ (φτου μου που διαβάζω τέτοια πράγματα). Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν κάποιος ονόματι Βασίλειος Δουδούμης. διερωτώμαι αν και το θεωρώ πολύ πιθανό μήπως ήταν ο ίδιος του πρώτου Σοσιαλιστικού κινήματος.
    Ο Κόνιαρης συναντιέται και ως Κόνιαλης. Θυμίζω το εξαιρετικό ομότιτλο τραγούδι (κοινό μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων) το οποίο στην Κύπρο υπάρχει με τους στίχους «σαράντα πήχες δίμητ(ρ)ο». ο Κόνιαλης με τη Ρόζα Εσκενάζη έχει και τα ελάχιστα ρομαντικά λόγια «και με σκέρτσο να μου κόβεις παστουρμά και σουτζουκάκι, αμάν κόνιαλή μου, με το μαχαίρι που κρατάς μου πήρες τη ζωή μου χωρίς εσένα δεν μπορώ να ζήσω Κόνιαλή μου». αποτυπώνει εν τούτοις με τον καλύτερο τρόπο την ερωτική ένταση οποία ακόμη και τον «παστιρμά» τον κάνει να ακούγεται σαν τον ασπασμό των Αγγέλων προς τα άστρα μόνο και μόνο γιατί τον κόβει ο Κόνιαλης.

  60. Alexis said

    Νίκο για τα ντουντούμης και κακλαμάνος δεν μας είπες από πού ετυμολογούνται.
    Να υποθέσω ότι είναι τούρκικα ή δεν γνωρίζουμε;

  61. sarant said

    60 Ο κακλαμάνος από την κακλαμάνα, αλλα πιο πέρα δεν ξέρω ιτς. Ούτε για τον ντουντούμη,

    55 Για την καλικούτσα έχω γράψει στις Λέξεις που χάνονται και το έχουν αντιγράψει εδώ:

    https://www.periergos.gr/erotiseis/ti-einai-i-kalikoytsa

    Ισως χρειαζεται άρθρο.

  62. Καλαγκότσια το λέμε στα Γρεβενα .

  63. Καλημέρα
    Γιουρούκοι σε μας ήταν παλιότερα οι κατοπινοί γύφτοι μετά, αργότερα τσιγγάνοι σήμερα ρομά 🙂 (και σιγά μην τους λέει κανείς στο χωριό έτσι). Ίσως από παρετυμολογική σύνδεση με το γυρίζω επειδή ήταν (είναι) νομάδες.

    49 Μήπως τον λέγαν Θανάση;

  64. 55 Σε μας «τζίνια»

  65. Theo said

    @49:
    Ναι.

  66. 48 Λοιπόν ο Γκιοκμπιλγκίν υποστηρίζει ότι όντως προέρχονται από το Ικόνιο οι Κόνιαροι (τόσο ως λέξη όσο και ως πληθυσμός). Αναφέρει όμως ότι ο πολύς Γίρετσεκ λέει πως η λέξη σημαίνει άλογο στα βουλγάρικα και πρόβατο στα τούρκικα της Ροδόπης. Για το πρώτο, όποιος μπορεί ας αρχίσει από δω: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD (κον, δεν ξέρω τι βουλγάρικα παράγωγα έχει). Για το δεύτερο, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ψάξω/βρω κάτι.

  67. 66 Jirecek, Das Fürstentum Bulgarien, Λειψία 1891, σ. 140 είναι η παραπομπή

  68. 59 Δίμητρο; Εγώ για δίμιτο το ξέρω (κι ο μίστερ σπελτσέκερ). Είδος υφάσματος, πολύ γερό, σαν τζιν, με διπλό μίτο.

  69. 65 Συνάδελφος η γυναίκα του (η χήρα του μάλλον πια), ο ένας του γιος συμμαθητής της κόρης μου. Μικρός είν’ ο κόσμος…

  70. sarant said

    66 Το ίδιο που λέει ο πολύς τάδε το λέει και ο Συμεωνίδης στα Τοπωνύμια που μου έστειλε φίλος:

  71. Γιάννης Κουβάτσος said

    12: Λεώνικε, σου απάντησα. Πήγαινε στο νήμα του Σαρλί.

  72. spiridione said

    Πολύ ωραίο. Πράγματι, για τους κακλαμάνους και τους ντουντούμηδες δεν υπάρχει καμία πληροφορία.
    Η Δόμνα Σαμίου έχει καταγράψει απ’ το Πήλιο ένα τραγούδι σκωπτικό με τίτλο κακλαμάνικο. Γράφει ότι προέρχεται μάλλον από την οικογένεια Κακλαμάνη. Έχω δει όμως αλλού ότι τους νησιώτες και ναυτικούς επειδή φορούσαν βράκα τους έλεγαν ντουντούμηδες και χαλτούπηδες. Επειδή το τραγούδι αυτό αναφέρεται σε ψαράδες, ίσως έχει αυτή τη σημασία
    https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=24

  73. Theo said

    @69:
    Πράγματι!

  74. 70 Μάλιστα! Λοιπόν εμένα μου φαίνονται πιο πιθανά αυτά, και η παράδοση για καταγωγή από το Ικόνιο να προέρχεται από παρετυμολόγηση.
    Ο πολύς τάδε δεν είναι κανένας τυχαίος: https://en.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Jire%C4%8Dek (λινκ για το έργο που ανέφερα υπάρχει στο λήμμα, οι γερμανομαθείς μπορούν να το ψάξουν)

  75. dryhammer said

    59. Ο (μ)παστρουμάς ΕΙΝΑΙ ο ασπασμός των αγγέλων προς τ’ άστρα…

  76. Γ.Κ. said

    14.
    «ΠΑΟΚ είναι, θα περάσει.»

    Καταπληκτικό!
    Κ. Λεώνικε, είστε ταλέντο ΚΑΙ στα ποδοσφαιρικά σχόλια και δεν το γνωρίζατε;

  77. sarant said

    Για τον ντουντούμη, μέσω Τουίτερ:

    H λέξη υπάρχει σε αλβανικά και αρωμουνικά. Κατά τον Çabej, η λέξη είναι συνώνυμη του χαλντούπη, του τουρκόσπορου (αλβ. turkoshak). σε διαλέκτους υποκοριστ. για κάτι στρογγυλό, στρουμπουλό, παιδάκια, προβατα, κ.λπ. από κει κ πέρα παραθέτει τον Papahagi όπου καταλήγει στο τουρκ. dudu.

    και

  78. Χαρούλα said

    #44 εμ, τάθελες και τάπαθες!😊 οι αμαρτίες και παλίες και νέες, κόλαση είναι!😂🤣

  79. Μυλοπέτρος said

    Ξεροσφύρη.
    Πράγματι είναι αυτό που λες. Το ίδιο και το μπαστρουμοσούτζουκο, καϊσερλιδικο που υο έλεγε ο πατέρας μου. Για ρώτα όμως τις γλίτσιδι τις παλιολλαδίτιδι!

  80. Μυλοπέτρος said

    Συνάδελφός μου Κύπριος που με τα πολλά το έβαλα να μου το πει το έλεγε διμιτρο. Γιαυτο και η παρένθεση.

  81. Alexis said

    #77: Ωραία, διαλευκάνθηκε και ο ντουντούμης…

  82. Μυλοπέτρος said

    Οι Τούρκοι την κατάληξη -λης για να δηλώσουν καταγωγή.
    Μώραλης, Βάρναλης, Μαρασλής, Σπάρταλης, από το Μωριά, τη Βάρνα, το Μαράς, και τη Παρτη της Πισιδίας αντιστοιχα. Συνεπώς Κόνιαλης είναι αυτός που προέρχεται από την Κόνια.

  83. spiridione said

    Δεν ξέρω αν αυτό που γράφει στο βικιλεξικό είναι σχετικό και είναι σωστό
    https://en.wiktionary.org/wiki/dudum

  84. Μυλοπέτρος said

    Οι Τούρκοι την κατάληξη -λης για να δηλώσουν καταγωγή.
    Μώραλης, Βάρναλης, Μαρασλής, Σπάρταλης, από το Μωριά, τη Βάρνα, το Μαράς, και τη Σπάρτη της Πισιδίας αντιστοιχα. Συνεπώς Κόνιαλης είναι αυτός που προέρχεται από την Κόνια.

  85. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  86. Voyageur autour de la chambre said

    Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο και τα σχόλια. Δεν έχω κάτι επί της ουσίας, ορίστε ένας σκοπός:

  87. Κιγκέρι said

    «Τζιτζίνα» το ξέρω εγώ όταν παίρνουμε κάποιον στην πλάτη. Για τους ώμους δεν ξέρω ιδιαίτερη λέξη. Το «καλικούτσα» δεν το είχα ξαναδεί.

  88. Μαρία said

    87
    Τζίνανα εμείς. Για τους ώμους λέγαμε απλώς «στο λαιμό».

  89. Χαρούλα said

    Χαλδούπης υπάρχει και μουσικός
    https://labelnews.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b4%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b7%cf%82-o-%ce%b2%ce%b9%cf%81%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%8c%ce%b6%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bb%ce%b1/

  90. Γς said

    82

    Α, βάλε μου και τον Τεπελενλή

  91. Κιγκέρι said

    Η πιο γνωστή τζιτζίνα της μυθολογίας

  92. Πουλ-πουλ said

    87,88
    Στην ορεινή Αρκαδία-Μεσσηνία το φόρτωμα στην πλάτη λέγεται ζαλούκα.

  93. Μαρία said

    Ιδέες για στιχοπλόκους: ο ντουντούμης ριμάρει με τον χαντούμη.

  94. gpoint said

    καλόγριες κι οικολόγριες
    πίσω απ’ τα παραθύρια
    φαντάζονται για τους γαμπρούς
    σκληρά βασανιστήρια
    και στα χαρτιά με το καρό
    ταιριάζουνε μια πίκα
    μπας και ψοφήσει η δύστυχη
    του γείτονα κατσίκα

  95. 89@ χαρούλα

    Ωραίος ο χαλδούπης. Εγώ πιστεύω ότι το κλαρίνο το καταλαβαίνεις ,μόνο εάν αγαπήσεις την φύση ,εάν κοπιάσεις με το χώμα . Εγώ που κατέβηκα απτό βουνό ,εκεί που έχουμε τα μαντριά,λες να με νοιάζει μόνο πόσα κατσίκια εχω; Τραλαλα θα παθαινες εάν ακουγες φλογέρα να λαλλά στα βουνά ,ο παππούς μου έπαιζε φλογέρα όχι εγώ . Θα απορεις γιατί μπήκα στον κόπο για τόσες λεπτομέρειες . Μα απλά σε λένε χαρούλα .
    Τις χαρουλες του κόσμου τις έχω στο νου μου ξανθές ,καλωσυνατες και λίγο ανώρριμες. Άγουρο μου κορίτσι! Έτσι κάνουν τα καλά κορίτσια; Το κάνουν επίτηδες θελάν λίγο μάλλωμα .

  96. 80 Μάλλον δεν κάτεχε από πανιά 🙂 Κι οι Κυπραίοι ξέρω να λένε σαράντα μπράτσα κι όχι σαράντα πήχες (που πρέπει νάναι το ίδιο – μια πήχη 64 εκατοστά – 8 ρούπια).

  97. Γ.Κ. said

    Πολυτάλαντος ο ΠΑΟΚ-τζις!

  98. Χαρούλα said

    Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να σφουγγαρίσουμε. Σαν να βλέπω κάτι…. Δεν είμαι όμως σίγουρη.

    #95 ευτυχώς είμαι Χαρούλα και έτσι δεν σε βγάζω λάθος για τις χαρούλες που έχεις στον νου σου.

  99. BLOG_OTI_NANAI said

    Ωραίο άρθρο!

  100. BLOG_OTI_NANAI said

    Οι Κακλαμάνοι της Αρκαδίας:

    (οι στήλες σε δική μου προσαρμογή διότι στην εφημερίδα ήταν ακανόνιστες)

  101. aerosol said

    #92
    Και ζάλα, με ρήμα το ζαλώνομαι -Αιτωλοακαρνανία αλλά νομίζω και Αχαϊα. Όμως αυτό αναφέρεται σε φόρτωμα και μεταφορά πραγμάτων. Ειδικά για το φόρτωμα των μικρών παιδιών σαν παιχνίδι δεν έχω ακούσει αυτό τον όρο. Ήξερα μόνο την καλικούτσα και αργότερα άκουσα τα μπορμπόλια (αλλά ποτέ την αμπίνα).

  102. BLOG_OTI_NANAI said

    Κονιάρης, απόψεις:

  103. sarant said

    99-100 Ωραίος!

    100 Ναι, αυτό το άρθρο είχα στο νου μου αλλά δεν βόλευε να το λινκάρω. Βλέπεις ότι ο Κακλαμάνος παντρεύτηκε τουρκοπούλα βαφτισμένη.

  104. sarant said

    102 Μάλιστα. Θολό.

  105. ΓΤ said

    Μηνολόγιον 3> Της Γλωσσοπροσκυνήσεως @Κανάλι της Βουλής 19:00

    Με τα γυρίσματα να γίνονται στην τράπεζα της Μονής Φλέσσα, στην εκπομπή «Σε προσκυνώ, γλώσσα», ο Τσάρος πάντων των Λεξικών και πνευματικός σκυρθαλίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης θα συνομιλεί με τη Βίκυ Φλέσσα για θέματα που άπτονται της γλωσσικής παιδείας. Με χαρά σάς ενημερώνουμε ότι όποτε ο σκαρδαμυγμός της παρουσιαστρίας παρουσιάζει μέγιστο, η εκπομπή θα συνδέεται με το Στρατόπεδο Μπογδάνου για να παρακολουθούμε παράλληλα τιμητικάς ομοβροντίας. Το αδίστακτο Κράτος έχει μεριμνήσει ώστε η εκπομπή να μεταδίδεται σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 22:00.

    https://www.epikairo.gr/2020/10/%CF%83%CE%AD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BD%CF%8E-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B1/

  106. sarant said

    105 Προς στιγμή σκέφτηκα να βαφτίσω «Γλωσσοπροσκυνημένα» ή «της Γλωσσοπροσκυνήσεως» τα αυριανά μεζεδάκια.

    Αλλά είπα να μην του κάνω διαφήμιση.

  107. ΓΤ said

    Και αφού ανελύθη το έτυμον της λέξεως «ντουντούμης», καταλαβαίνουμε τη βαθύτερη επίδραση που αυτή είχε στην αμερικανική γλώσσα, και, συγκεκριμένα, στον σχηματισμό της λέξεως «doodoohead»…

  108. @ 82 Μυλοπέτρος

    Και Καραμαν-λή-ς, καλέ.
    Ε… και πεϊνιρλί (…ς). 🙂

  109. ΓΤ said

    @106

    Νίκο μου, μπορεί να είμαστε μακριά, αλλά το ξέρεις ότι «συνομιλούμε» 🙂

  110. ΓιώργοςΜ said

    101 Ζαλίκα, ζαλικώνομαι το ξέρω εγώ.

  111. Παπαγάλε πές:

    Mαντάμ ντουντού, το έχετε ακουστά;

    Εγώ είμαι ο Χόρν

  112. Μπαϊλντισα από το μπαϊλντώ

  113. Άσχετο και αυτό ένα λύκειο ετοιμάζει κατάληψη και έκανε πανό με φωτογραφίες διευθυντή και ενός καθηγητή με τεράστια μύτη ,με το σύνθημα άμα λες ψέματα μεγαλώνει η μύτη σου . Παιδιά!

  114. Georgios Bartzoudis said

    51 ΓΤ said: «Ένας «νέος Θουκυδίδης» δεν πρέπει να κουράζει»
    # Τί να κάνουμε;; Βαριά και ανυπόφορη η προδοσία! Πού να ήσουν και στους προδομένους! Τότε θα καταλάβαινες πόσο …κουραστική είναι η προδοσία.

    53 sarant said: «Πάντως ο Περραιβός όπου λέει Μακεδών εννοεί μουσουλμάνους της Μακεδονίας».
    # Μου φαίνεται ολίγον τι απίθανον. Θα το ψάξω όμως στο βιβλιαράκι του Περραιβού που έχω, και θα επανέλθω. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν εννοούσε …τσιπρομακεδόνες!

  115. dryhammer said

    79. >…μπαστρουμοσούτζουκο

    καϊσερλιδικο … + #82. = Συμπολίτες με τον Αη-Βασίλη.

    [Ενδείκνυται δια τα χριστουγεννόσκολα – και όχι μόνο – και θέλει καλό πότισμα. Η «out of the water» εκδοχή των υπερποντίων κάτοθι]

  116. Σωτήρς said

    110 Μπορμπόλια και αρμίνα δεν τα έχω ξανακούσει. Την καλικούτσα την ξέρω καρκατσίδα ή καρακατσίδα.

    Το ντουντούμης μου ακούγεται ηχομιμητικό, σαν το ντόντος ή γκάγκα που λένε φίλοι μου για ατζαμήδες και ασταμάτητους.

  117. spiridione said

    100. Ο οποίος Παναγιώτης Χρυσανθόπουλος ή Κακλαμάνος, λέει ο Βέης, παντρεύτηκε Οθωμανίδα νεοφώτιστον εκ καλής οικογενείας της Τριπόλεως.

  118. loukretia50 said

    Πεθυμήσατε παστουρμά βλέπω!
    Και ο Μυλοπέτρος μισές δουλειές? Απλά μας θύμισε τη Ρόζα ! Τουλάχιστον ας έβαζε τη λεβέντισσα γιαγιά Κατερίνα Φαρασοπούλου https://youtu.be/VdxwXl9wkA0?t=12 που γλεντούσε με ζωντάνια που θα ζήλευαν πολύ νεώτερες.

    Και ούτε ένας μια σωστή τριζάτη βράκα?

    Θυμάμαι το «ζαλώνω» και το «διακονιάρη». Μέχρι εκεί!

  119. Κιγκέρι said

    Ζαλίκι, ζαλώνομαι και ζαλικώνομαι ξέρω κι εγώ, αλλά μόνο για πράγματα, όχι για ανθρώπους.

  120. dryhammer said

    101. … Ειδικά για το φόρτωμα των μικρών παιδιών σαν παιχνίδι…

    Εν Χίω λέμε πως «τό ‘κατσε στα λίγκια του»

  121. ΓΤ said

    Ξεχαστήκαμε με ντουντούμηδες κ.λπ.

    Αϊντχόφεν
    ΠΑΟΚ
    Γρανάδα
    Ομόνοια

    Αναμένονται δυνάμει «Βικτόρια και Ιρλάνδα» για την πορεία του ΠΑΟΚ

    Στο άλλο μέτωπο,

    Μπράγκα
    Λέστερ
    ΑΕΚ
    Ζόρια Λουάνσκ

    Από εχτές

    Πόρτο
    Μάντσεστερ Σίτι
    ΟΣΦΠ
    Μαρσέιγ

  122. Γς said

    Τούμπου τούμπου και τα μπου
    φάγαν τη γριά, Ντουντού

  123. Γ.Κ. said

    Και πέρσι είχα υποβαλει την ίδια ερώτηση και ο γνωστός ποδοσφαιρικός ειδήμων κ. ΠΑΟΚ-τζι είχε γράψει ένα σεντόνι σχετικά. Οπότε την υποβάλλω και φέτος:

    Το παιχνίδι της Δευτέρας θα είναι Λαμία Βόλο αλλά με κάρο ή σκέτο;

  124. pablosa said

    Θυμάμαι προ αμνημονεύτων ετών, οι γονείς μου (με καταγωγή από Καλάβρυτα και Αγρίνιο αντίστοιχα) να αποκαλούν »αλντούπη» τον ελαφρόμυαλο, τον επιπόλαιο. Καλή συνέχεια!

  125. BLOG_OTI_NANAI said

    103: «ο Κακλαμάνος παντρεύτηκε τουρκοπούλα βαφτισμένη»

    Πάει το DNA του Περικλή 🙂

  126. ΓΤ said

    Το Μαξίμου μάλλον ακυρώνει τον διορισμό Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή
    https://www.news247.gr/politiki/akyronei-to-maximoy-to-diorismo-zaroylia-os-metakliti-sti-voyli.9006149.html

  127. ΓΤ said

    123@

    Πάντως,

    04.10.2020@18:15
    ΠΑΟΚ-ΟΦΗ [1,20-5,00-12,00]

  128. Γ.Κ. said

    125.
    Δεν έχει πρόβλημα, είναι επικρατών φαινότυπος.

  129. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    87-88-101
    Όταν ήμουν πιτσιρικάς, ο θείος μου στο χωριό με έκανε «λάδια-ξίδια». Έτσι λέγαμε τη μεταφορά/κουβάλημα στους ώμους, συνήθως ενός μικρότερου από κάποιο μεγαλύτερο, αλλά και παιδιού από παιδί, σε παιχνίδια. Προφανώς επειδή παλιά κουβαλούσαν τα ασκιά (με λάδι ή ξίδι;) κρατώντας τα στο ύψος των ώμων.

    Η έκφραση δεν είναι μόνο της Κρήτης, γιατί –γκουγλικώς- είδα ότι είναι γνωστή και αλλού.
    Και ο Κ. Παπαγιώργης τιτλοφόρησε ένα βιβλίο του «Λάδια-ξίδια», από αυτήν ακριβώς την ανάμνησή του ως παιδί (απ’ όσα βρήκα σχετικά, γιατί δεν το έχω διαβάσει).

    – Χαλδούπηδες.
    Στα «ΑΠΑΝΤΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» (Επιμέλεια Έλλης Αλεξίου, Παρουσίαση Τερτσέτη-Πολυζωίδη-Φωτάκου, Ιστορικές Εκδόσεις 1821), υπάρχει το απόσπασμα αυτό.

    Εδώ, νομίζω, δεν φαίνεται κάτι μειωτικό για τους χαλδούπηδες ως μαχητές. Αντίθετα, το ότι «ώριζαν την καβαλαρίαν» και γίνεται κάποια διαπραγμάτευση μαζί τους δείχνει ότι τους θεωρούσαν αξιόμαχους.

  130. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Διατί προέκυψεν σφάλμα;;
    Για να δούμε τώρα.

  131. leonicos said

    48 Δύτα

    Δεν το εβαλες ίσα, ευλογημένε! Θα μάθουμε πολλά σ΄γουρα από αυτόν

  132. sarant said

    126 Tους έκραξαν απο τα σόσιαλ.

    117 Πρέπει να υπήρχαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

  133. gbaloglou said

    15 Δεν ξέρω αν η βία κατά Μουσουλμάνων και Εβραίων ήταν ευκαιριακή/προσχηματική ή αποτέλεσμα μίσους κατά των δύο θρησκειών ή εκδίκηση για συνεργασία με τον Οθωμανό κατακτητή. Είναι γενικώς αληθές ότι οι Χριστιανοί Αλβανοί ή Αλβανόφωνοι πολέμησαν μαζί με τους επαναστάτες, ενώ οι Μουσουλμάνοι ομοεθνείς τους εναντίον τους. Άρα είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η επανάσταση ήταν γενικώς αντιμουσουλμανική, οπότε δεν θεωρώ και τόσο πιθανή την μεταστροφή του Ταχήρ Αμπάζη επειδή αναγνώρσε εκ των υστέρων αυτήν την τάση, μάλλον δεν άντεξε τις βιαιότητες ή είχε άλλους λόγους. Αυτά που γράφω μου τα υποδεικνύει η κοινή λογική μάλλον παρά η εξειδικευμένη γνώση, είμαι έτοιμος να ακούσω και άλλες γνώμες και λεπτομέρειες.

    [Θυμάμαι μια ιστορία μεταστροφής που είναι ή ήταν αρκετά γνωστή στην Τουρκία και αφορά την μεταστροφή ενός Τούρκου συνεργαζόμενου με τον Ελληνικό Στρατό το 1919: άλλαξε στρατόπεδο όταν ο Έλληνας αξιωματικός ή στρατιώτης του αποκάλυψε ότι το μαντήλι που φύλαγε τον καπνό του ανήκε σε μια Τουρκάλα που βίασε και σκότωσε. (Εντάξει, μπορεί και να μην είναι αληθινή η ιστορία, ακόμη και η διάδοση της όμως δείχνει ότι κάποιοι Τούρκοι/Μουσουλμάνοι ήταν έτοιμοι να συμβιβαστούν με την Ελληνική κατοχή, και δεν νομίζω ότι αγνοούσαν τον ‘εξ ορισμού’ αντιμουσουλμανικό χαρακτήρα της τότε επέμβασης μας, απλώς είχαν αρνητικά κίνητρα συνεργασίας μαζί μας (αντικεμαλικοί κλπ).)]

  134. Πέπε said

    Υπάρχει και το επώνυμο Κονάρης. Το είχε δει μια γαλλίδα φίλη μου και της έκανε εντύπωση: il s’ appelle Connard?

    Κακλαμάνικος χορός (από τα Τρίκερι, στη μύτη του Πηλίου): https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=24

    > > Κακλαμάνοι λέγονται οι Τρικεριώτες γιατί έχουμε παράδοση ότι οι πρώτοι Τρικεριώτες ήρθαν από τα Κάκλα της Μάνης. Ήτανε Μανιάτες ψαράδες. Φεύγοντας τις βεντέτες, ή άλλο τι, ήρθανε και κατοικήσανε στο νησάκι, το σημερινό Παλιά Τρίκερι…

    Υπάρχει τέτοιο χωριό; Μια πρόχειρη αναζήτηση δε μου βγάζει παρά μόνο ακριβώς αυτή την ίδια τρικεριώτικη παράδοση: https://www.visit-pilio.gr/pilio/trikeri-pelion/

    Πάντως, αν δεν απατώμαι, και οι Πηλιορείτες βράκα φορούσαν, όπως και σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως πιο βόρεια: Θράκη, δεν είμαι σίγουρος για Μακεδονία και Ήπειρο… Σίγουρα δεν ήταν κάτι το αποκλειστικά ασιατικό, ούτε καν κάτι που αρχίζει να απαντά πέρα από τη θάλασσα (νησιά και Μ. Ασία).

  135. Πέπε said

    @129 (λάδια-ξίδια):

    Και τώρα το λένε. Νομίζω όμως κουβάλημα στην πλάτη, όχι στους ώμους, δηλαδή ο καβαλάρης αγκαλιάζει τον κουβαλητή με τα χέρια μεν από τους ώμους, με τα πόδια δε από τη μέση.

    Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε ασκί με ολόκληρα τα «μανίκια» των μπροστινών ποδιών του ζώου, θα μπορούσε κανείς να το κουβαλάει ακριβώς έτσι. Κάπως έτσι δηλαδή:

    Αυτό δεν είναι ασκί, είναι απλή τσάντα, το «φυλάκι» της Ικαρίας. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει η ίδια λογική και με ασκί.

  136. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Προφανώς από αυτό το ζαλίκι και το επώνυμο του σπουδαίου Σαλονικιού λογίου Γρηγορίου Ζαλίκη, ιδρυτή του Ελληνογλώσσου Ξενοδοχείου των Παρισίων, μυστικής οργάνωσης προδρόμου της Φιλικής Εταιρείας. Η Θεσσαλονίκη τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε μικρό (όχι γνωστό στους πολλούς) κεντρικό δρόμο της πόλης..

  137. ΓΤ said

    129@
    Στο ράφι με συγκίνηση. Τα «Λάδια ξίδια» τα είχα ξεκινήσει στην Αθήνα στις 18.07.1996 και τα είχα τελειώσει μέσα σε ένα αεροπλάνο από το Χονγκ Κονγκ στο Παρίσι στις 21.08.1996.

    Πάμε στις σελ. 111-112: «Στην Κύμη, όταν ένας ενήλιξ παίρνει ένα παίρνει ένα παιδί και το καθίζει στους ώμους του, το κουβαλάει δηλαδή όπως θα κουβάλαγε ένα δοχείο λάδι ή ξίδι, λένε «λάδια ξίδια». Το αθέατο πέρασμα για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, στην περίπτωση αυτή είναι το μικρό ταξίδι από τη ζωή του μόχθου, την εργασία, σε έναν άλλο χώρο γονικής στοργής και παιχνιδιού. Το παιδί στον ώμο είναι σαν* το δοχείο με το λάδι. Αλλά στη φράση «λάδια ξίδια» δεν μας δίνεται καμία άλλη πληροφορία. Από τη μια σκηνή μεταφερόμαστε στην άλλη σιωπηλά, ατελώνιστα, Αφού όμως το βάρος του παιδιού στους ώμους παρομοιάζεται με το βάρος του λαδιού στους ώμους, ζούμε δηλαδή τον δεύτερο όρο με το όνομα του πρώτου, είναι εμφανές ότι, στο μεταξύ, στο ενδιάμεσο διάστημα, συμβαίνει μια δυναμική παρέμβαση της φαντασίας».

    * έμφαση

  138. ΓΤ said

    137@

    Στην Κύμη, όταν ένας ενήλιξ παίρνει ένα παίρνει ένα παιδί —-> Στην Κύμη, όταν ένας ενήλιξ παίρνει ένα παιδί 🙂

  139. 135@ ξινογαλο να βάλει στο δερμάτι, το κρατάει και δροσερό .
    Είμαι οικολόγος ,αλλά στην κατηγορία των σαρκοφάγων .
    Γνωρίζω πιτσιρίκι vegan που έκανε σαμποτάζ στην εργασία του πατέρα του ,επειδή τον θεωρούσε φονιά τον ψαρά.
    Το παιδί το ξεπέρασε ήταν φάση .

  140. Spiridione said

    πάλι μαρμάγκα Νικοκύρη

  141. ΓΤ said

    136@

    Και να πώς δένει με μαγικό τρόπο ο Γρηγόριος Ζαλίκης με τον Νίκο Νικολαΐδη 😉
    https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g189473-d4241979-Reviews-Glykia_Symmoria-Thessaloniki_Thessaloniki_Region_Central_Macedonia.html

  142. Γς said

    137:

    > «Στην Κύμη, όταν ένας ενήλιξ παίρνει ένα παιδί και το καθίζει στους ώμους του, το κουβαλάει δηλαδή όπως θα κουβάλαγε ένα δοχείο λάδι ή ξίδι, λένε «λάδια ξίδια».

    ——

    Την έπαιρνα στην αγκαλιά μου και

    -Ένα αρνάκι πουλώ, ποιος τα αγοράζει; Και μου απαντούσε:

    -Εγώ!

    -Σώπα εσύ! Εσύ είσαι το αρνί!

    Κι άρχιζε τα γέλια.

    Και ήθελε να το ξανακάνουμε, ξανά και ξανά.

    –Ελα μπαμπά, πάλι!.

  143. Spiridione said

    134. Και αυτή η πληροφορία λέει προέρχεται από τον Κορδάτο.
    https://books.google.gr/books?id=UQYUAQAAMAAJ&q=%CE%9A%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B1+%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82&dq=%CE%9A%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B1+%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj43-fbx5bsAhVO_qQKHYRhCkwQ6AEwAHoECAAQAg

    Νομίζω μπορούν να πάρουν τη θέση τους τα Κάκλα Μάνης επάξια στην Νομανσλάνδη

  144. ΓΤ said

    129@

    Και λάδια και ξίδια στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα, εκεί όπου σύχναζε ο Παπαγιώργης.
    Το τραπέζι του και, από πάνω, μερικά από τα βιβλία του, στην 5η φωτό. Τα «Λάδια ξίδια» στην κάτω σειρά, τέταρτα από δεξιά.

    https://www.lifo.gr/articles/taste_articles/95516

  145. sarant said

    140-143 Ωχ, εδω πιάνεται ο Κορδάτος κλέπτων οπώρας!

    133 Κάπου διάβασα στο ημερολόγιο του Καρώρη (νομίζω) ότι τον καιρό που πολιορκούσε ο Κιουταχής την Ακρόπολη ήρθε ένας Τούρκος (από τα Σάλωνα) ως τα τείχη και ζήτησε να φωνάξουν τον Γιώργο τον αδερφο του, ο οποίος ήταν από την αρχή του Εικοσιένα στο σώμα του τάδε οπλαρχηγού.

  146. Γς said

    142:

    Της το θύμισα προχτές μαζί με την παρόμοια ιστορία, που αυτή κρατούσε ένα αρνάκι[κατσικάκι] στην αγκαλιά της

    https://caktos.blogspot.com/2014/04/blog-post_24.html

    -Το αγαπούσα πάρα πολύ. Το είχα σαν παιδί μου.
    Τόσο πολύ, που νόμιζα ότι θα γεννήσω κατσικάκι.

    Τελικά γέννησε τη Γουσούλα

  147. spyridos said

    133
    » Είναι γενικώς αληθές ότι οι Χριστιανοί Αλβανοί ή Αλβανόφωνοι πολέμησαν μαζί με τους επαναστάτες, ενώ οι Μουσουλμάνοι ομοεθνείς τους εναντίον τους.»

    Κάθε άλλο.Είναι πολλές οι περιγραφές μουσουλμάνων στη Στερεά που πολέμησαν για πέντε χρόνια με το μέρος των επαναστατών και τότε ήρθαν οι κολημένοι που τους εβάφτιζαν μαζικά σε ποτάμια.
    Έφτασαν τα νέα προς Ήπειρο μεριά και οι εκεί μουσουλμάνοι πολεμιστές άρχισαν να φεύγουν από το αντάρτικο.
    Ο Καραϊσκάκης ήταν σκασμένος από την συμπεριφορά των θρησκόληπτων χριστιανών.

  148. Οπότε πήγαινα στο χωριό μου η αυλή πλημμύριζε αίμα . Κότες,κουνελια ,κατσίκια . Βλέπω φρέσκο σφαχταρι και μου ανοίγει η όρεξη , μυρίζει ωραία το νώτιο αίμα .
    Τα αφήνουμε στραγγίζει . Ο κόκορας άμα τον κόψεις το κεφάλι περπατάει ακέφαλος .
    Μετά ψοφά.

  149. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    135.
    Ναι, και τώρα λέγεται το «λάδια-ξίδια».
    Πιθανότατα χρησιμοποιείται η ίδια έκφραση, είτε για το κουβάλημα στην πλάτη είτε για το κουβάλημα στους ώμους, δηλ. όταν το παιδί κάθεται με τα κωλομέρια πάνω στους ώμους του μεταφορέα, ο οποίος μπορεί και να κρατά υποστηρικτικά τα δυο χέρια του παιδιού.

    137, 144
    Ευχαριστώ, ΓΤ!
    (Αχ, ο μοναδικός Παπαγιώργης…)

  150. Χαρούλα said

    #142 πω!πω! Γς με ταξίδεψες! Μας το έκανε ο πατέρας μου! Αναπαυμένος νάναι, και σύ γερός-δυνατός! Ευχαριστώ

  151. Spiridione said

    134. Το παλαιό Τρίκερι είναι το νησάκι, το Τρίκερι, η χώρα είναι στη στεριά απέναντι και έχει λιμάνι την Αγ Κυριακή
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C_%CE%A4%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B9_%CE%9C%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

  152. Γς said

    148:

    Πάρε δρόμο μωρή!

  153. Πέπε said

    @143:

    Δεν μπορεί να προέρχεται από τον Κορδάτο. Ο Κορδάτος θα καταγράφει την παράδοση που λένε οι ίδιοι οι Τρικεριώτες.

    Βέβαια δεν ξέρουμε αν το δηλώνει. Το βιβλίο του λινκ λέει ότι ο Κορδάτος λέει ότι εγκαταστάθηκαν κλπ., αλλά αν δε δούμε τον ίδιο τον Κορδάτο δε μου φαίνεται δίκαιο, ούτε ασφαλές, να λέμε ότι κλέπτει οπώρας.

  154. 152@
    Που είναι η μάνα σου μωρέ;
    Αχ ,τα βρέφη δεν είναι μωρά .
    Αγκουτσι μυαλό κουκούτσι

  155. Georgios Bartzoudis said

    # Νοικοκύρη sarant επανέρχομαι όπως υποσχέθηκα στο σχόλιο 114, για να σημειώσω ότι ο Περραιβός ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ αυτό που λες στο σχόλιο 53. Με μια πολύ μικρή έρευνα (Χριστόφορος Περραιβός, Απομνημονεύματα Πολεμικά, Τόμος 2, Εν Αθήναις, 1836), βρήκα τα παρακάτω:
    Σελ.10: «Τον δε Περραιβόν να κινηθή προσωπικώς εις την εκστρατείαν της Θετταλίας, ως εκ της ακολούθου προς τους οπλαρχηγούς Θεσσαλομακεδόνας διαταγής βεβαιούται».
    Σελ.22: «Όσοι Μακεδόνες κατοικούσιν εις τα βόρεια, και δυτικά του Ολύμπου, πεδινοί, και ορινοί διψούντες διά την ελευθερίαν των… έμελον να καταφύγωσιν εις Θετταλίαν…».
    Βεβαίως ο Περραιβός (και όχι μόνο), ονομάζει «Μακεδόνες Οθωμανούς» τους Μουσουλμάνους της Μακεδονίσς (όπως στη σελ.6, ως ανωτέρω) ή και Τουρκομακεδόνες όπως είδα σε κάπου στον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του Περραιβού.
    # Αναρωτιέμαι όμως προς τι αυτό το «λάθος» σου. Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αείποτε στη Μακεδονία κατοικούσαν Μακεδόνες;;;

  156. ΚΩΣΤΑΣ said

    Τώρα μόλις ευκαίρησα, και μόνο το κείμενο. Συν τοις άλλοις με τράκαραν κιόλας!

    Τι ωραίο άρθρο, Νικοκύρη! Ιστορία, που μυρίζει και μπόλικη Θεσσαλία. Περραιβός, Περραιβία, με πρωτεύουσα την Άζωρο (πρώην Βουβάλα, δεν ξαναβόσκω άλλες… 😜 ) περιοχή Ελασσόνας. Έχω επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρα, υπάρχουν κάποια μνημεία, ο νυν δήμαρχος Ελασσόνας λέει ότι θα τα αναδείξει ακόμη περισσότερο.

    Και Κονιαρέοι ένα σωρό, έχω γνωστό με το επώνυμο Κόνιαρης.

    Ευχαριστούμε πολύ, ίσως επανέλθω, ανάλογα με τα κουράγια. 😉

  157. Spiridione said

    153. Η αιτιολόγηση ότι οι κάτοικοι είχαν έρθε απ’ τα Κάκλα Μάνης και γι’ αυτό τους λένε κακλαμάνους αποκλείεται να είναι της παράδοσης, λόγιο εύρημα φαίνεται. Το εκπληκτικό πάντως όπως και νάχει είναι ότι έχει πολλές ανευρέσεις στο ίντερνετ, και σε εργασίες και σε εξωραιστικούς συλλόγους κτλ.

  158. Είχαμε πολλά γίδια ,κάναμε τυρί
    Και είχαμε και ένα δωμάτιο για τα γιδότόμαρα .

  159. Πέπε said

    157

    Πιθανόν, αλλά γεγονός παραμένει ότι κυκλοφορεί προφορικά (στο λινκ που έδωσα στοο #137, μιλάει το 1976 ένας ντόπιος γεννημένος γύρω στο 1900), και άρα, μεταξύ Κορδάτου και προφορικής παράδοσης, λογικά προηγείται η παράδοση. Το τι προηγείται της ίδιας της παράδοσης είναι άλλο ερώτημα – εγώ προς το παρόν (#153) υπερασπίστηκα την αξιοπιστία του Κορδάτου.

    Βέβαια η προέλευση της παράδοσης είναι το πιο ουσιαστικό ερώτημα. Απορώ: αν επιβεβαιώνεται ότι Κάκλα στη Μάνη δεν υπάρχουν, τι σόι λόγιος ήταν αυτός που επινόησε ένα χωριό για να δικαιολογήσει το παρατσούκλι Κακλαμάνοι;

    Ίσως πάλι και να μην είναι τόσο σπουδαίο αυτό το ερώτημα. Ίσως μπορούμε να πηδήξουμε με σχερική ασφάλεια στο συμπέρασμα πως όποιος και να το ‘βγαλε, λόγιος ή ο ανώνυμος λαός, δεν ισχύει. Σ’ αυτή την περίπτωση αυτό που μας μένει να κρατήσουμε είναι ότι Κακλαμάνους έλεγαν τους Τρικεριώτες.

  160. Γς said

    154:

    Αγανάκτησα με αυτά που γράφεις και που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο του μπλογκ που παριστάνεις ότι είναι δικό σου Εν πάση περιπτώση ανακαλώ τους χαρακτηρισμούς και καληνύχτα

  161. Εγώ περιμένω τους Μπολσεβίκους τώρα να μου δανεισουν κανά μακρύ βρακί .
    Εξόριστο προπαππού στην Γυαρο 18 έτη ,εξόριστη προγιαγιά σε Μακρονησο και κατάκοιτη από το ξύλο .
    Πατέρα πρωην ναυτικό με φυλακή στην Ανγκολα γιατί σιτησε κουμουνιστες.Τ Α δικά τους
    Σουαχίλι θελάν να μιλάω πως το λένε dudu ή μαϊμού .
    Ο πατέρας μου είχε συγκρατούμενούς ακρωτηριασμένους. Έχω μεγαλώσει με ιστορίες πραγματικής φρικής

  162. Χαρούλα said

    Επανέρχομαι με το ερώτημα για σφουγγάρισμα! Μόνο εγώ εβλέπω την λέρα και τα αίματα;;;

    Ήρθαν
    ντυμένοι φίλοι
    αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
    …………… Ελύτης

  163. Τα άγρια και τα ήμερα του λόγγου
    Γρανιτσας

  164. Μαρία said

    162
    Άσε τη γυναίκα να εκφραστεί. Δεν πειράζει κανέναν.

  165. Μαρία ..Έχω ποινικό μητρώο,ημουν έξω με αναστολή,δικαστηκα για κακούργημα δίχως δικηγόρο και έχω και κάποιες αναπηρίες.
    Το πάρε δρόμο μωρή του Γς ή φανταστική λέρα .. Εάν δεν έπαιρνα αντιψυχωτικα,αγχολυτικα και αντιεπιληπτικά θα Παθαινα μανιακό επεισόδιο απολυμαινοντας κάθε επιφάνεια του σπιτιού,και καπάκι ένα καταθλιπτικό επεισόδιο απομωνονοντας με κοινωνικά.
    Η ψυχίατρος μου είναι ανάμεσα σε σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή,ο νευρολογος λέει σχιζοσυναισθηματικη διαταραχή … εσκισα καταλάθος βέβαια το επίσημο έγγραφο καταγραφής των ψήφων,το χαρτί του αγγελιοφόρου. Τα αιματα στο πάτωμα γλυκιά μου είναι η κέτσαπ από τα πιτογυρα που είχαμε χλαπακιασει την προηγούμενη της επίσκεψεως της κοινωνικού λειτουργού. Η κοινωνία είναι υπέροχη ..Εγώ έχω το πρόβλημα.

  166. Πέπε said

    163
    Του βουνού και του λόγγου!

    ___________________________

    @Γς, Χαρούλα, Μαρία και λοιπό χρηστεπώνυμο πλήθος:

    Εγώ καλωσορίζω την Κική. Δε με πειράζουν τα αίματα από τις σφαγμένες κότες, αν και δεν κατάλαβα πού κολλάνε, όπως δεν κατάλαβα και για άλλα σχόλια, π.χ. #161. Αλλά μάλλον αυτή η βροχή από σχόλια, με ή χωρίς εμφανή σχέση με το θέμα, δείχνουν κάποιον που ενθουσιάστηκε αναλκαλύπτοντας το μπλογκ. Αυτό μάλλον καλό είναι!

    Και όχι, δε μου θυμίζει κάτι.

  167. Στην πραγματικότητα αυτισμό έχω.

  168. Γ.Κ. said

    Χαλαρώστε, αγαπητή μου. Κι άλλοι έχουν εδώ μέσα…

    (Δηλαδή… όλοι μας έχουμε κατιτίς.)

  169. Κατέβαζω ρολά δεν με αφορά τίποτα.
    Ντουντού είναι ο παπαγάλος
    Μαντάμ ντουντού η γριά τσατσα
    Ντουντουκα είναι αυτό που φωνάζουν νοικοκυρά οργανώσου. Που δεν το κατάλαβα ποτέ γιατι το λένε , αφού οι νοικοκυρές είναι οργανωμένες . Άλλην οργάνωση είναι ,τρομοκρατική σίγουρα.

  170. ΚΩΣΤΑΣ said

    Η Κική Ματερη γράφει και ωραία ποιήματα. Μέσα από αυτά αναδύονται τα καθημερινά προβλήματα και οι αγωνίες των ανθρώπων. Ας είχαν Θεέ μου τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου. Την κατανόησή μας χρειάζονται όλοι, ίσως αυτό βοηθήσει.

  171. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα.

    Σήμερα ήταν πολύ μπλεγμένη μέρα, δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω το μπλογκ όσο ήθελα.

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απλώς η εκκεντρικότητα έχει καταντήσει βαρετή και μπανάλ. Τελοσπάντων, όλοι χωράνε στην πανίδα του ιστολογίου. Κι όπως λέει κι ο φίλος Γ.Κ. όλοι μας έχουμε κατιτίς. Αλίμονο αν δεν είχαμε στην εποχή μας…

  173. loukretia50 said

    Σίγουρα αρκετοί εδώ μέσα πάσχουμε από στομφώδη εαυτισμό.
    Δεν είμαι του σφουγγαρίσματος, το ξέρετε και σας εκνευρίζει.
    Κι εγώ εκνευρίζομαι συχνά, αλλά με πολύ γνωστούς δικούς μας.
    Συνήθως τα αγαπημένα μας παιδιά κάνουν το δωμάτιο αχούρι, όχι οι επισκέπτες, σίγουρα όχι στην αρχή.

    Και επειδή μας θύμισε τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου, βρήκα ενδιαφέρον «το Στοιχειό»
    https://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/granitsas_agria.htm#%CE%911
    «…. Εξ αφορμής της εμφανίσεως του Στοιχειού εξύπνησεν η τερατολόγος λαϊκή παράδοσις, …………………………………………..
    Η παράδοσις βεβαιοί, ότι τα σπλάγχνα των Στοιχειών είναι ολόκληρα χρυσωρυχεία· και έχει διαφόρους ερμηνείας του φαινομένου αυτού. Πρώτον υπάρχει η ποιητική ιδέα, ότι τα Στοιχειά, ως περιερχόμενα τα σπήλαια, ευρίσκουν χρυσαφικά θαμμένα εκεί από διαφόρους ληστάς ή και περιπλανωμένους Έλληνας κατά διαφόρους εποχάς εθνικών χαλασμών……………………………………………………………………………..
    …..κατά την παράδοσιν, απεφασίσθη να διοικούν εκ περιτροπής όλοι οι μήνες, επειδή η απόλυτος ευτυχία, την οποίαν είδον τα πλάσματα του Θεού επί της βασιλείας του Μαΐου, είναι κακός σύμβουλος των ανθρώπων και των ζώων, όπως απέδειξεν η διαγωγή του Στοιχειού…»

  174. ΓΤ said

    Από το πρωί παίζω παλάτζα ανάμεσα στα φρέσκα #162 και #164, τα οποία ήρθαν τώρα να με εκφράσουν.

    Αγαπώ αμετάκλητα αυτές τις κυρίες. Έρχονται να στάξουν μπέσα, και καθεμιά επιστρέφει στον φάρο της, φάροι ευπρεπείας καθώς είναι, εύχομαι φάρους να αγκαλιάζουν. Θέλω να ακούσω και τις άλλες κυρίες. Διψώ για τη γνώμη τη γυναίκεια ιδίως όταν αλεξιπτωτεύουν εδώ μεταλλαγμένες Αμαζόνες.

    Νιώθω νέος ακόμη εγώ εδώ, εσείς κρατάτε κιτάπια, δεν θυμάμαι πότε πρωτομπήκα να κλάψω αράδα μετα_δοξολογώντας την μπαλαφάρα μου. Σαν να σας ξέρω όμως νιώθω, ασχέτως του ότι γνωρίζω μόνο Ντάκο και Gpoint. Οπότε μια γνώμη αν μου επιτρέπεται και αν μου επιτρέπετε.

    Υπάρχει ασφαλώς μια συνειδητά γδυμνή βιαιότητα γραφής κάτω από χρηστωνυμικό πέπλο, με παρελθόν αλλού, χωρίς απαραίτητα να επιτυγχάνει μια παραμποτιτσελική αφρόεσσα Αφροδίτη τού αίματος, εάν, ασφαλώς, αυτός είναι ο στόχος, μια ανάδυση, ξαστοχεμένη μπορεί. Αλλά μπορεί να λαθεύω τρελά, και ναι, νομίζω ότι λαθεύω, γιατί, πάτησα το τώρα που προσπαθώ κάτι να πω, και εδώ είναι που πραγματικά το καθίσταται αναζωογόνηση, αν ασφαλώς το #165 είναι βαρκούδι στης αλήθειας τα νερά.

    Αν αληθές, τότε αυτή η γυναίκα, που έχει τραβήξει μεγάλο κουπί στη ζωή της, κι αυτό φαίνεται και από τη στίξη της, καθαρό στίγμα που δεν μπορεί ούτε φρένο στην τελεία να βάλει, ξεκορμισμένη κι ελεύθερη από το γράμμα δράμα καθώς κρέμεται, σκορπίδι αφρονημάτιστο το στίζειν της, επιχειρεί να κάνει ένα νέο κουπί σε άγνωρο ποτάμι. Ας την αφήσουμε να βρει τα νερά μας. Για να λογοπαίξω, απέναντι στο αίμα, ας είμαστε sangfroid. Ας σπάσει ο βούζουνας, να θάλλει η ψυχή.

    Ούτε εγώ ξέρω πόσο υγιής είμαι. Αλλά, κακά τα ψέματα, πίσω από τα γράμματα των… Βερσαλλιών, οι κατοπινοί βρήκαν στους βαριομπερντέδες των παλατιών ίχνη από σκατό και σπέρμα. Η μόνη μου ευχή, για αυτή τη νέα φωνή που μπήκε εδώ μέσα, είναι να μη χρειαστεί να αναβιώσει το επάγγελμα του decrotteur (e με accent aigu).
    Θα ήθελα να την ακούσω. Να ποταμίσει, αλλά να λάμνει ηρέμα.

  175. Γς said

    Αν είναι κάποιος από εδώ μέσα αυτός που υποδύεται την Kiriakimateri τότε ξέρω ποιος είναι και θα πέσετε από τα σύννεφα αν είναι έτσι.

    Πως το τεκμαίρω; Συγκρατήστε ένα όνομα: Gould. Stephen Jay Gould

  176. sarant said

    173 Έχω γαλουχηθεί με τα Άγρια και τα ήμερα. Κάποτε θα βάλω κάποιο απόσπασμα. Λεκανόστ.

  177. ΓΤ said

    174@

    γιατί πάτησα το F5

  178. ΓΤ said

    174@
    το καθίσταται αναζωογόνηση —> το F5 καθίσταται αναζωογόνηση

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    57/129
    Ψάρι-λάδι το λέμε ανατολικά.
    Ψάαρι-λάαδι! φωνάζεις έχοντας στην πλάτη τον άλλο. Το βάζαμε και τίμημα σε χάσιμο παιχνιδιού. Θα με πάρεις ψάρι-λάδι μέχρι τη βρύση.

    Στα άγρια και τα ήμερα, είμαι με τη Μαρία. Μάλλον και μ΄εσέ ΓΤ αλλά λιγότερο …ελπιδόεσσα 🙂 Ίδομεν.

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Τοπούζι είναι ένα ρόπαλο με σφαιρική απόληξη
    (και στραταρχική ράβδο το διάβασα)
    Οι άρχοντες της Μάνης ή Μανιάτ μπεϊλάρ, είχαν διακριτικά σύμβολα εξουσίας, εν είδει σκήπτρων, ένα τοπούζι και ένα τσεκούρι.

    Ακρίτας κάστρον έχτιζεν τριγύρω σα ραχία (Κερασούντας)
    …Άκουσ΄ άκουσ΄, Ακρίτα μου, ντο λέγν΄ οι γειτονάδες;
    Γιάννες λέει, παίρω τ΄ άλογον, και Γεώρης το τοπούζ΄ν΄ ατ΄
    κι ο γέρον, ο σαπόγερον λέγ΄ παίρω την κάλην ατ.
    –Γιάννεν ΄κι πράττει τ΄ άλογο μ΄ και Γεώρης το τοπούζι μ΄,
    το γέρον, το σαπόγερον ΄κι πράττ΄ τ΄ εμόν η κάλη.
    Και το τοπούζ΄ν΄ ατ΄ έκαψεν και τ΄ άλογον σκοτώνει. …

    Παραλλαγή του γνωστού ακριτικού από την Κερασούντα.
    Δημοσιεύτηκε το 1909 στο περιοδικό Λαογραφία με τίτλο «Ο Διγενής και ο Χάρος».
    ***************
    και το πόμολο; της πόρτας (λόγω σχήματος;):
    Γυμνή, μέσα στ’ αράπικο ζωγραφιστό μπουρνούζι
    νοιώθει ν’ ανάφτει η σάρκα της σε ρίγη λουλουδένια.
    Κι ακίνητος ο Μουσταφάς, με μάτια σα γυαλένια
    στέκεται αψύς βαρδιάτορας στης πόρτας το τοπούζι.
    ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ
    Ομηρος Μπεκές (1886-1970) Από τα ΠΟΙΗΜΑΤΑ (Βιβλίο Α)
    http://anyfantis.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με Καρκαβίτσα λοιπόν, καληνύχτα-καλημέρα!
    Λίγο απ τον Αρχαιολόγο του, που χει τοπούζι.

    Το σπιτάκι της Ελπίδας ήταν ψηλά στο κορφοβούνι. Καθώς ήταν μικρό και χορταριασμένο έμοιαζε με βυ­ζαντινό ερημοκλήσι. Πότε τα σύγνεφα το τύλιγαν στις μελαψές τουλούπες τους, πότε ο ήλιος στα χρυσά του δίχτυα. Εκεί βροντοκυλούσανε τ’ αστραποπέλεκα, ροβόλαγαν τα νερά, απολύονταν οι σιφούνοι, έδερναν και λάμπαζαν απ’ άκρη σ’ άκρη τον τόπο. Μα εκεί ψηλά λούζονταν και χόρευαν οι Νεράιδες· κλώθανε οι Μοί­ρες τη ζωή του ανθρώπου· μάντριζε ο Αράπης τα τάλαρά του με το σιδερένιο τοπούζί του. Εκεί λημέριαζαν οι αντρειωμένοι, ρίχνανε το λιθάρι, πάλευαν για την Πεντάμορφη και της Κάτω γης ο γιος ανέβαινε να χαροκοπήσει. Ό,τι πεις πράμα θάμα εκεί πάνω ήτανε.
    https://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/karkabitsas_arxaiologos.htm

  182. BLOG_OTI_NANAI said

    102, 104: Αν και βλέπεις συχνά στη βιβλιογραφία τη σύνδεση Ικόνιο – Κονιάρης, υπάρχουν αμφιβολίες: Δυστυχώς οι περισσότερες αμφιβολίες δεν δίνουν και κάποια εναλλακτική (κάποιες βλέπουμε στο 102γ):

  183. Τζάμπα έψαχνα εγώ τον Γκιοκμπιλγκίν και τον Γίρετσεκ; (66, 70, 74…)

  184. BLOG_OTI_NANAI said

    183: Απλώς ενισχύουμε το γεγονός ότι είχες δίκιο 🙂

  185. Γιάννης Τζαννέτος said

    Οι Κονιάροι της Θεσσαλίας και ιδίως αυτοί των υπωρειών του δυτικού Πηλίου και οι περί την Αγιά, νομίζω ότι είναι η πιο συμπαθής και αδικημένη πληθυσμιακή ομάδα της περιοχής αυτής. Φτωχοί, με μικρή αγροτική ιδιοκτησία, κατοικούσαν στα χωριά μεσαιου υψομέτρου. Ενδεικτικά: Παλαιόκαστρο (Λεχωνίων), Άγιος Βλάσιος, Μεσαία υψόμετρα ΄πάνω από τον Αλμυρό, γύρω από την Αγιά. Οι μπέηδες τους περιφρονούσαν, οι ορθόδοξοι έβλεπαν διέξοδο στο εμπόριο, την μόρφωση και στα προνόμια των χωριών του Πηλίου. Έτσι οι φουκαράδες Κονιάροι παρέμεναν οι περιφρονημένοι. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλές μελέτες για αυτούς. Ο Σκουβαράς στο «Από το λειμώνα της παράδοσης» [εκδ. Αστήρ 1983] έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο. Προτρέπει μάλιστα τους μελλοντικούς ερευνητές να ασχοληθούν με αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, οι Κονιάροι σιγά σιγά αναχωρούν από τα πάτρια. Λέει ένας Κονιάρος, φεύγω δεν υπάρχει μουσουλμάνος να παντρέψω την κόρη μου! . Αυτοί οι καλόκαρδοι άνθρωποι το 1900 δεν βρίσκονται πια στην Θεσσαλία.

  186. sarant said

    185 Μάλιστα, άρα φύγανε πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923.

  187. BLOG_OTI_NANAI said

    185: Οι περιφρονημένοι «καλόκαρδοι άνθρωποι» πάντως, όταν έγινε Επανάσταση ήξεραν καλά ποιους έπρεπε να σφάξουν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τους:

  188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    179. Συμπλήρωμα, να υπάρχει
    «ψάρι-λάδι
    ψάρι πουλιώ
    και δεν παρακαλιώ»

  189. Πισμάνης said

    @15 Νώντα, πού τά βρήκες αυτά τά στοιχεία γιά τό Μεσολόγγι;

  190. […] Κονιάροι, Ντουντούμηδες, Κακλαμανοι και Χαλδούπηδες […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: