Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της βασιλικής μέντας

Posted by sarant στο 3 Οκτωβρίου, 2020


Μερικές φορές το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο παίρνει τον τίτλο του όχι από την επικαιρότητα ή από το ημερολόγιο, αλλά από ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας, που μου φαίνεται πολύ γουστόζικο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα, κι έτσι αντί να πω π.χ. για τριτοκτωβριανά μεζεδάκια ή για μετασυνοδικά μεζεδάκια, εννοώντας τη Σύνοδο Κορυφής που είχαμε προχτές και που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία, λέω για μεζεδάκια της βασιλικής μέντας.

Αλλά τι είναι η βασιλική μέντα; Λέω να μην σας αφήσω στην απορία και να ξεκινήσω με αυτό.

Υπάρχει ένα παιδικό παιχνίδι γνώσεων, που λέγεται BrainBox. Mου λένε ότι είναι πολύ καλό παιχνίδι, και δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω. Ωστόσο, η ελληνική του μετάφραση έχει ένα τουλάχιστον σπαρταριστό μεταφραστικό λάθος.

Βλέπετε εδώ το απόσπασμα μιας κάρτας από το παιχνίδι αυτό, που είναι αφιερωμένη στον Νεύτωνα. Πάνω στην κάρτα υπάρχουν διάφορα στοιχεία για τη ζωή του Νεύτωνα, ανάμεσα στα οποία το διάσημο μήλο που έπεσε (ή δεν έπεσε) πάνω στο κεφάλι του και από το οποίο εμπνεύστηκε ή δεν εμπνεύστηκε τον νόμο της βαρύτητας. Όμως, πιο δεξιά βλέπουμε ότι ο Νεύτωνας διετέλεσε επίσης Φύλακας της Βασιλικής Μέντας.

Τι να είναι αυτό άραγε; Μήπως ο βασιλιάς της Αγγλίας αγαπούσε να βάζει μέντα στο τσάι του, και προφανώς έκανε εισαγωγές μέντας από τις αποικίες, και θα είχε και κάποιον αξιωματούχο να φυλάει τα πολύτιμα αποθέματα, έτσι; Χμ, όχι. Μόνο στη Νομανσλάνδη θα συνέβαινε αυτό.

Θα μαντέψατε ίσως τι έγινε. Ο Νεύτων πράγματι διορίστηκε Warden of the Royal Mint και Master of the Royal Mint, δηλαδή διευθυντής του… Βασιλικού Νομισματοκοπείου βεβαίως, διότι στα αγγλικά εχουμε δύο ομόηχες λέξεις, mint τη μέντα, από τα ελληνικά (μίνθη) και mint το νομισματοκοπείο, από τα λατινικά (moneta, monnaie, money). Ε, το μπέρδεψε ο άνθρωπος, τι φταίει κι αυτός που η αγγλική γλώσσα είναι φτωχή;

* Αν απορείτε, η βασιλική μέντα είναι η απόδοση που διαλέγει το Google translate αν του δώσετε royal mint. Θα περίμενε κανείς ένα εμπορικό εγχείρημα που έχει πολλές πωλήσεις να χαλαλίζει ένα κατοστάρικο σε έναν επαγγελματία μεταφραστή αντί να βγάζει τα μάτια των παιδιών με τέτοια μαργαριτάρια.

* Αξιέπαινη πρωτοβουλία εταιρείας των ΜΜΕ να αρνηθεί επιχορηγήσεις για την προβολή μηνυμάτων σχετικά με την πανδημία (τη λεγόμενη λίστα Πέτσα). Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση παρατηρώ μια περίεργη διατύπωση:

Αν τότε, υπήρξε το επιχείρημα του κατεπείγοντος, αιφνιδιασμός και βιασύνη, τώρα μετράμε ήδη 7 μήνες μάχης με την επιδημία του κορονοϊού για να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δεν σας φαίνεται να λείπει κάτι; Μετράμε 7 μήνες με την επιδημία για να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Νομίζω ότι έχουμε εξέλιξη του σχήματος «πολύ σκληρός για να πεθάνει», δηλ. πολύς καιρός για να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Οικονομικός τρόπος ίσως αλλά εγώ θα προτιμούσα «οπότε πάει πολύ να επαναληφθούν τα ίδια λάθη» ή «οπότε θα ήταν απαράδεκτο να επαναληφθούν τα ίδια λάθη».

* Κι ένα αστείο λαθάκι, στον τίτλο της είδησης για το κρουαζιερόπλοιο:

Αρνητικά τα τοστ και στα 12 μέλη του πληρώματος.

Είχαν παραγγείλει ζαμπόν-τυρί-ντομάτα και τους έβαλε μόνο τυρί φαίνεται.

* Κι ένας τίτλος απο την Αυγή. Σε άρθρο για τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Καμένα Βούρλα, ο τίτλος είναι:

Απέχουν πολύ περισσότερο από 1.728 χιλιόμετρα.

Εννοεί, και το λέει και στο άρθρο, ότι τα Καμένα Βούρλα, όπου οι τοπικές αρχές και κάποιοι κάτοικοι εκδίωξαν τα 39 ανήλικα προσφυγόπουλα που έτσι κι αλλιώς περαστικά ήταν από τον τόπο τους, απέχουν έτη φωτός θα λέγαμε, σε συμπεριφορά, απο την Τήλο, όπου οι ντόπιοι καλοδέχονται τους πρόσφυγες.

Επί της ουσίας με βρίσκει σύμφωνο ο αρθρογράφος. Αλλά αναρωτιέμαι πού τα βρήκε αυτά τα 1728 χιλιόμετρα. Μου φαίνονται πάρα πολλά για μια διαδρομή από τη Φθιώτιδα στην Τήλο έστω κι αν δεν υπάρχει απευθείας συγκοινωνία ανάμεσα στα δυο μέρη. Το έψαξα λοιπόν λίγο και βρήκα ότι δεν είναι εντελώς παλαβό το νούμερο.

Για να πάτε από τα Καμένα Βούρλα στην Tήλο, αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, θα πάτε στον Πειραιά, και από εκεί θα πάρετε το πλοίο, έτσι; Αλλά αυτό βγαίνει μόλις 701 χλμ στο Google Maps. Ωστόσο, το Google Maps δίνει και άλλες εναλλακτικές:

 • να πάτε στο Λαύριο, και από εκεί να πάρετε πλοίο για τα Ψαρά-Χίο-Μυτιλήνη, να περάσετε στο Αϊβαλί, από εκεί οδικώς μέχρι το Μποντρούμ, από εκεί με πλοίο Κω-Νίσυρο-Τήλο: 1115 χλμ.
 • να πάτε οδικώς ίσαμε το Τεκιρντάγ, στις ακτές της Προποντίδας, από εκεί να περάσετε με φέρι απέναντι, και μετά οδικώς έως το Μποντρούμ κτλ. Αυτό δίνει 1485 χιλιόμετρα.

Και πάλι όμως απέχουμε από τα 1728. Αλλά βρήκα πώς προκύπτουν και αυτά: αν πάτε Καμένα Βούρλα-Κωνσταντινούπολη-Μποντρούμ και από εκεί το καραβάκι. Αυτό, στο δικό μου το μηχάνημα, βγάζει 1724 χιλιόμετρα, αλλά είμαστε αρκετά κοντά στα 1728. Ορίστε η διαδρομή. Μόλις 21 ώρες, ιδανική για όποιον τον πιάνει η θάλασσα.

Και μια κραυγαλέα περίπτωση φέικ νιους από το κρατικό ΑΠΕ. Το πρωί της Πέμπτης μετέδωσε την ειδηση για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα συνοδεύοντάς το από αυτή την εικόνα.

Με μια πρώτη ματιά ο νοικοκυραίος βλέπει επεισόδια και αποστρέφει αηδιασμένος το βλέμμα. Δεύτερη ματιά δεν ρίχνει.

Αν έριχνε, θα πρόσεχε ότι οι διαδηλωτές παραείναι μεγάλοι για μαθητές. Ότι φοράνε βαριά πανωφόρια και πουλοβερ, ενώ η διαδήλωση έγινε με κοντομάνικα κάτω από τον λαμπρο ήλιο. Ότι το τοπίο με τα δέντρα πίσω δεν θυμίζει το κέντρο της Αθήνας.

Διότι, βλέπετε, το ΑΠΕ βρήκε μια φωτογραφία αρχείου από φοιτητική διαδηλωση και μαλιστα μια φωτογραφία που να δείχνει επεισόδια. Λέτε να ήταν τυχαίο το λάθος; Εγώ λέω όχι. Λέτε να παραιτήθηκε κάποιος για το φέικ; Όχι βέβαια. Απλώς, όταν έπεσε πολύ κράξιμο από τα σόσιαλ, άλλαξαν την εικόνα (στο άρθρο) και κατέβασαν το τουίτ που βλέπετε πιο πάνω.

* Κι ένα αστείο λάθος σε άρθρο για τη μη συνάντηση του Πομπέο με τον Πάπα:

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα έχει επιδεινωθεί σοβαρά υπό τον αυταρχικό Σι Τζίνπινγκ, ειδικά για τους θρησκευόμενους και τους πιστούς», υποστήριξε ο Πομπέο , προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει «αξιόπιστες αναφορές για αναγκαστικές αποστειρώσεις και αμβλώσεις μουσουλμάνων στο Σιντζιάνγκ», καθώς και «κακοποίηση καθολικών ιερέων και πιστών«.

Στειρώσεις φοβάμαι πως γίνονται στο Σιντζιάνγκ (αν προφέρεται έτσι), όχι αποστειρώσεις. Μακάρι να γίνονταν μόνο αποστειρώσεις.

Στα αγγλικά η λέξη είναι ίδια, sterilization, τόσο για τη στείρωση όσο και για την αποστείρωση. Φτωχή γλώσσα, είπαμε.

* Και ακόμα κάτι για τα επαγγελματικά θηλυκά. Η νεαρή κυρία της εικόνας δίνει συνέντευξη σε κάποιο κανάλι και δηλώνει: «Όταν οι άνδρες μαθαίνουν ότι είμαι πυροσβέστις ενθουσιάζονται».

Φαντάζεστε πως αν τους έλεγε ότι είναι «πυροσβέστρια» θα απογοητεύονταν;

* Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, ως πρόεδρος της Επιτροπής του 1821, επισκέφτηκε τη Χίο. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης, όπως το ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χίου, που το βλέπετε εδώ με σχολιασμό, διαβάζουμε ότι μεταξύ άλλων επισκέφτηκε και τα «ορεινά Θυμιανά».

Φίλος από το Φέισμπουκ, Χιώτης, μού έστειλε την τοποθέτηση ενός φίλου του. Αντιγράφω:

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ως πρόεδρος της επιτροπής για το 2021, θα επισκεφτεί τη Χίο, μεταξύ των οποίων και το χωριό μου (τι μεγάλη τιμή- λέμε τώρα) τα Θυμιανά.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι, ότι στο δελτίο τύπου του Δήμου Χίου αναφέρεται επί λέξει : «άφιξη στα ορεινά Θυμιανά».

Το χωριό παράγει μαστίχα (τη διαδικασία συλλογής θα έρθει να δει η κ. Αγγελοπούλου) και ανήκει στα Καμπόχωρα, τα οκτώ χωριά (Θυμιανά, Νεοχώρι, Χαλκειός, Ζυφιάς, Βαβύλοι, Βασιλεώνοικο, Δαφνώνας και Βερβεράτο) που περιβάλλουν τη πεδιάδα του Κάμπου.

Τα Θυμιανά, είναι το πλησιέστερο προς τη θάλασσα χωριό, με υψόμετρο μόλις 90 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα κι αν ήθελαν να πουν «τα ορεινά των Θυμιανών, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, αφού ο ψηλότερος λόφος εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας, είναι το Μεροβίγλι με ύψος μόλις 120 μέτρα, όταν στη Βόρεια Χίο (που είναι πράγματι ορεινή) υπάρχουν κορυφές που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα). Εκεί στο δήμο Χίου, φαίνεται να μη γνωρίζουν το νησί που διοικούν...

* Το νέο βέβαια που μας ταρακούνησε χτες ήταν ότι ο Τραμπ βρέθηκε θετικός στον ιό ή ότι ο κόβιντ έπαθε Τραμπ όπως είπαν ή σκέφτηκαν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη.

Δυστυχώς, δεν έχω κάποιο μεζεδάκι σχετικό με την αρρώστια του Τραμπ, αλλά θα σας αποζημιώσω με ένα άλλο, που βρήκε φίλος σε άρθρο για το ντιμπέιτ του Τραμπ με τον Μπάιντεν.

Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον συντονιστή Κρις Ουάλας, ο οποίος τον κάλεσε να καταδικάσει απερίφραστα τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής. Αντίθετα, αναφέρθηκε στους Proud Boys, μια ακροδεξιά ομάδα λευκών. Η φράση: «κάντε πίσω και έσω έτοιμοι» που τους απηύθυνε προκάλεσε ρίγη σε όσους τον άκουγαν εκείνη την ώρα.

Το λάθος είναι βέβαια το πολύ αστείο «έσω έτοιμοι», που είναι πολλαπλό διότι δεν είναι λάθος μόνο η ορθογραφία (έσω αντί για έσο). Και «έσο έτοιμοι» να έγραφε θα είχε ασυμφωνία αριθμού στα αρχαία (είναι ή όχι ξένη γλώσσα;). Έστε έτοιμοι νομίζω πως το λέγανε.

Ο Τραμπ είπε «stand back and stand by». Πώς θα το αποδίδατε;

* Γράφτηκε σε διάφορα μέσα ότι θα ελλιμενιστεί στη Σούδα ένα γιγαντιαίο αμερικανικό ελικοπτεροφόρο, το USS Hershel «Woody» Williams.

Αλλού όμως βλέπω ότι δεν είναι ελικοπτεροφόρο αλλά μάλλον… φαναρτζίδικο:

Είναι ένα πλωτό συνεργείο για ελαφρές επισκευές πλοίων του 6ου Στόλου. Για την ακρίβεια είναι μια οδική βοήθεια θαλάσσης. Το συγκεκριμένο πλοίο αποστέλλεται σε ρόλο υποστηρικτικό στο πεδίο των επιχειρήσεων για να καλύπτει άμεσες ανάγκες.

* Με αφορμή το «παράνομο» τουρκολιβυκό μνημόνιο, που πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, αλλά δεν τρέχει τίποτα διότι είναι παράνομο (μακάρι να μην το βρούμε μπροστά μας σε δυο-τρία χρόνια), πρόσεξα ότι πολλοί, όπως και το κάποτε έγκυρο Βήμα, το γράφουν «τουρκολΥΒΙκό». Δεν πάει έτσι. Λιβύη, άρα λιβυκός, όπως το Λιβυκό πέλαγος.

Λυβικό είναι όταν υπηρετεί στα ΛΥΒ.

* Και κλείνω με ένα ακόμα θηριώδες μαργαριτάρι, που θα μπορούσε κι αυτό να τιτλοφορήσει το σημερινό άρθρο μας αν και δεν είναι τόσο αστείο όσο η βασιλική μέντα.

Ενώ εξελισσόταν η Σύνοδος Κορυφής, διέρρεαν ειδήσεις για τα προσχέδια κειμένου που ετοίμαζαν οι βοηθοί των ηγετών. Και για κάποιο από αυτά τα προσχέδια γράφτηκε ότι….

Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο του Πάσχα και….

Η φωτογραφία είναι από Real, αλλά έτσι το έχει και το Star.gr και άλλα μέσα.

Θα καταλάβατε βεβαίως ότι η Μεσόγειος του Πάσχα είναι η… Ανατολική Μεσόγειος. Βέβαια, το Πάσχα είναι Easter ενώ η Ανατολ. Μεσόγειος είναι Eastern Mediterranean, ή ίσως East, αλλά γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας για ένα-δυο ψωρογράμματα παραπάνω ή λιγότερα;

Mη με ρωτήσετε τι σκέφτηκε ο φωστήρας την ώρα που έγραφε «Μεσόγειος του Πάσχα» (στο star.gr δίνουν και όνομα: «όπως αποκαλύπτει ο Θ. Αθανασίου…»). Σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Εδώ τελειώσαμε. Το σημερινό άρθρο γράφτηκε με μεγάλη δυσκολία, διότι η WordPress άλλαξε editor και εκεί που είχα συνηθίσει τον παλιό, τον λεγόμενο Classic Editor, βρέθηκα σε εντελώς άγνωστο περιβάλλον και έχασα πολλή ώρα ώσπου να βρω τα πατήματά μου -και ακόμα δεν τα έχω βρει, διότι όπως ξέρετε το γέρικο άλογο δεν αλλάζει εύκολα περπατησιά. Δοκίμασα να επιστρέψω στον παλιό έντιτορ, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται πλαγκ-ιν, και για να βάλεις το πλαγκ-ιν πρέπει να αγοράσεις συνδρομή, δεν γίνεται με το δωρεάν πρόγραμμα. Και η συνδρομή είναι μάλλον τσουχτερή, 25 ευρώ το μήνα -που είναι πολλά για ένα δωρεάν ιδιωτικό ιστολόγιο. Μπορώ να τα δώσω, αλλά το θεωρώ λάθος. Οπότε, είχα τόσο ξενερώσει που έλεγα να τα παρατήσω, και να μη βάλω άρθρο, οπότε θα έσπαγε το σερί της αδιάλειπτης καθημερινής παρουσίας που βαστάει από τις 28/1/2014. Τελικά, ο φίλος μας ο Στάζιμπος με εμψύχωσε κι έτσι κουτσά-στραβά το έγραψα το άρθρο, αν και δεν ξέρω τι εκπλήξεις μου επιφυλάσσει ο νέος έντιτορ ούτε αν θα έχω πάντοτε χρόνο, όπως είχα χτες. Οπότε, μην παραξενευτείτε αν αύριο-μεθαύριο δεν δείτε άρθρο. Ελπίζω όμως να το ξεπεράσουμε κι αυτό. Προς το παρόν, καλό σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο του Πάσχα!

Advertisement

327 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της βασιλικής μέντας”

 1. leonicos said

  1

 2. leonicos said

  Αν τότε, υπήρξε το επιχείρημα του κατεπείγοντος, αιφνιδιασμός και βιασύνη, τώρα μετράμε ήδη 7 μήνες μάχης με την επιδημία του κορονοϊού για να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης.

  Σωστές οι επισημάνσεις σου, αλλά είναι κι έτσι κατανοητό μια χαρά

  το ‘για να’ σημαίνει ‘ώστε’

 3. leonicos said

  «πολύ σκληρός για να πεθάνει»,

  δεν είναι καλό παράδειγμα

  σημαίνει είναι τόσο σκληρός ώστε δεν θα πεθάνει

  μετράμε ήδη 7 μήνες μάχης με την επιδημία του κορονοϊού για να επαναληφθούν τα ίδια λάθη

  μετράμε ήδη 7 μήνες μάχης με την επιδημία του κορονοϊού ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ επαναληφθούν τα ίδια λάθη

  Συγγνώμη για κεφλεία, αλλά δεν ξέρω να βάζω μπολντ

  Επί τη ευκαιρία, ας μου πει κάποιος πώς γίνονται τα μπολντ εδώ

 4. Θρασύμαχος said

  Η σουρεαλιστική εικόνα του βασιλικού αξιωματούχου που φυλάει τα αποθέματα μέντας, μου θύμισε τον Πρώτο Μουσταρδιέρη του Πάπα https://www.expressio.fr/expressions/se-croire-le-premier-moutardier-du-pape

 5. leonicos said

  Καλημέρα! είπα; Δεν είπα

 6. leonicos said

  μην παραξενευτείτε αν αύριο-μεθαύριο δεν δείτε άρθρο.

  μη ου το κάνεις αυτό. Βάλε Γς

  πού θα βρω τον Τζι να μαλώσω;

  Γατί κάποιοι άλλοι μαλώνουν

  αλλά μετά σιωπούν

  ακόμα και όταν τους έχεις απαντήσει ευγενικά

 7. ndmushroom said

  Υποχωρήσατε και αναμείνατε θα το απέδιδα εγώ το παράγγελμα (γιατί, κακά τα ψέματα, για τέτοιο πρόκειται) του νοσούντος.

 8. Λγς said

  Έστε έτοιμοι, αντίστοιχο του έσο έτοιμος, προστακτική.
  Εστέ = είστε (ήδη)

 9. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Και στον Μέρφι!
  Νικοκύρη : ιΓια να πάτε από τα Καμένα Βούρλα στην Πύλο, αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, θα πάτε στον ……

 10. Eli Ven said

  «Για να πάτε από τα Καμένα Βούρλα στην Πύλο, αν δεν έχετε δικό σας σκάφος…» Στην Πύλο; Μεταμεζεδάκι!. Την είχα πατήσει με τον ίδιο τρόπο όταν ο Θαλασσινός έβγαλε για όλο τον υπόλοιπο κόσμο τον δίσκο «Από την Τήλο ως τη Θράκη». Για μένα ο δίσκος ήταν «Από την Πύλο ως τη Θράκη»

 11. μήτσκος said

  «Για να πάτε από τα Καμένα Βούρλα στην Πύλο….»
  (…»παίρνετε κτελ» θα έλεγε ο Μέφρι)

 12. Νέο Kid said

  Το περίεργο είναι στο σκέτο mint υπάρχει μια χαρά το νομισματοκοπείο και μάλιστα με το ίδιο frequency με τη μέντα. Βλέπω επίσης ότι από αγγλικά σε ισπανικά μεταφράζει μια χαρά κάσα Ρεάλ ντε μονέδας. Γκουγκλοιδιοτροπίες…

 13. Το βρήκα , γέρικο άλογο . Το άρθρο συνολικά μιλάει για την υιοθέτηση ξενοφερτων συνηθειών . Στις πέντε πινω το τσάι μου με ένα κομμάτι σοκολάτας βασιλικής μέντας. Το τσάι σκέτο είναι βαρετό ( στην πραγματικότητα εκείνη την ώρα πινω χαμομήλι με λιγο τζίντζερ και κανέλα,δεν μου αρέσει το τσάι,επισης στο τσάι του βουνού έχω αλλεργία και με κλείνουν» τα λαιμά» .)Έπειτα στις οχτώ βλέπω ειδήσεις ( τα έχουν αλλάξει ώρα τα δελτία και αποσυντονιζομαι) . Ο Ντραμπ είναι οικεία φυσιογνωμία και μοιάζει πολύ με τον παππού μου τον αγελαδαρη! Ο παππούς ήταν πολύ αγαπητός και λίγο αυστηρός ,ο Ντραμπ μοιάζει πιο πολύ με την θυμωμένη γυναίκα του αγελαδαρη ,την γιαγιά μου,μεσα στα μπικουτι και στον δρόμο για την εκκλησία μας λέει μία μαλακία ,που απορουμαι εάν το έχει χάσει ! Πιειτε χλωρίνη είπε ο Ντραμπ. Ο Χριστός και η παναγια,ιδια με τα γιατροσόφια της γιαγιάς .Όταν χαιρέτησε εκείνο τον αραβα ,δύο φορές μία φορά για αυτόν και μία με χειροφιλημα και υπόκλιση για την γυναίκα του , είπα το κάνει και μουνίσια .Ξεπέρασε το ,άμα βρεις μαργαριτάρια ,ποσός που με νοιάζει. Ημάν μουγκο πόσα χρόνια. Και ανοησίες θα πω και αερολογιες και άσχετα πράγματα θα πω . Δεν θα λέω μία κουβέντα για να μένει στην ιστορία.
  Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα και σε παίρνω στην πλάτη και σε ρωτώ…Αύριο θα σε ρωτησω…

 14. atheofobos said

  Βέβαια το Μποντρούμ που γράφεις είναι η αρχαία Αλικαρνασσός!

  Και ο ΚΥΡ για την αρρώστια του Τραμπ
  https://i0.wp.com/i-kyr.gr/wp-content/uploads/2020/10/03-10-20.jpeg?w=683&ssl=1jpg

 15. loukretia50 said

  Kαλημέρα!
  Ορεκτικά τα μεζεδάκια!
  Δοκιμή έκανα για να δω αν η πόρσε αλλάζει κάτι και για τους σχολιαστές!

  ΛΕΩΝΙΚΕΕΕ !
  Απαντούν, αλλά στο σχετικό άρθρο.
  Εκεί πρέπει να ξαναγυρίζεις, αν σ΄ενδιαφέρει.

 16. Epaminondas Papayannis said

  Διάβασα (δις) για την φτωχή αγγλική γλώσσα· υπάρχουν και κάτι που λέγονται: εισαγωγικά.

  Όσον αφορά τη διαδρομή από τα Καμένα Βούρλα στην Πύλο (υπάρχει και κάτι που λέγεται: ο δαίμων τού πληκτρολογίου): την τελευταία πενταετία, η Μυτιλήνη [Λέσβος η νήσος, Μυτιλήνη η πόλη (ο νοών νοείτω)] συνδέεται με πλοίο, όσον αφορά τη Βόρειο Ελλάδα, μόνο με την Καβάλα. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο), ιδίως όσοι ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, πάνε στη Μυτιλήνη μέσω Τουρκίας! Και πιο φθηνά και λιγότερες ώρες.

 17. Eli Ven said

  Συγγνώμη που δευτερολογώ, να πω μόνο με αφορμή τον επίλογο ό,τι συμπάσχω μαζί σας με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους. Και ο μπλόγκερ που χρησιμοποιώ εγώ για να ιστολογώ άλλαξε τον έντιτόρ του και είναι εφιαλτικός και άθλιος.ο καινούργιος Μέχρι τώρα σου έδινε τη δυνατότητα να επιστρέφεις στον παλιό, αλλά τελευταία δεν σου το δίνει. Εγώ ευτυχώς τον χρησιμοποιώ πλαγίως μέχρι να με καταλάβουνε, Είχα διατηρήσει τυχαία ένα λινκ που οδηγούσε στο μπλόγκ με τον παλιό έντιτορ και το χρησιμοποιώ σαν Κερκόπορτα ένα πράγμα.

 18. Costas X said

  Καλημέρα, κι ευχαριστούμε τον Νικοκύρη για τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια !

  Κι επειδή μόλις διάβασα το χθεσινό άρθρο με τις τουρκικές λέξεις, αυτό είναι το τελευταίο «επεισόδιο» από τη σειρά «Τσάντος & παρτσινέβελος», που ανέβασα χθες βράδυ στην ομάδα «Κορφιάτικες παρόλες» του Φέισμπουκ (περιμένει έγκριση).

  «Τσάντος & παρτσινέβελος» (38), «Κακά λόγια» (2), συνεχίζεται…

  Και για όσους χρειάζονται λεξικό…
  Παρτσινέβελος : ιδιοκτήτης περιουσίας ή επιχείρησης, αφεντικό.
  Μιναρίτας : αυτός που αυνανίζεται, ο μ@λ@κας, συνήθως μεταφορικά. Σε άλλα μέρη λέγεται «μινάρας». Προέρχεται από το «μινάρω», ή και «μενάρω» που σημαίνει «αυνανίζομαι», από το ιταλικό ρήμα «menare».

  Ο μιναρές, λόγω της απουσίας Οθωμανών, ήταν για πολλούς στα Επτάνησα λέξη άγνωστη, ή ακόμη και αστεία. Γύρω στο 1980, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών της τρίτης Γυμνασίου, ακούγοντας τη λέξη «μιναρές» πολλοί συμμαθητές έσκασαν στα γέλια, προς μεγάλη έκπληξη της μη Κερκυραίας φιλολόγου !

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ανησυχητικά αυτό για την προσεχή έλλειψη άρθρων. Το ιστολόγιο είναι μια συνήθεια που έγινε λατρεία, κατά το γνωστό αλλά επιτυχημένο κλισέ.
  Εκεί, λοιπόν, καταντήσανε οι κυβερνώντες: να συκοφαντούν νεαρούς διαδηλωτές μεταδίδοντας φέικ νιουζ μέσω του κρατικού ΑΠΕ. Σαν να μην έφτανε η ενορχηστρωμένη καθημερινή λασπολογία των πετσωμένων ΜΜΕ, σαν να μην έφταναν τα απαξιωτικά σχόλια κυβερνητικών υπουργών και βουλευτών, σαν να μην έφταναν οι μηνύσεις «ανησυχούντων γονέων», σαν να μην έφταναν οι απειλές της υπουργού παιδείας, έπρεπε να επιστρατευθούν εναντίον των μαθητών, που αγωνίζονται για να προστατεύσουν την υγεία τους, και τα φέικ νιουζ του κρατικού ΑΠΕ. Οκ, ας τερματιστούν οι καταλήψεις και ας συνεχίσουν να λειτουργούν οι τάξεις των 25-27 ατόμων. Δεν τρέχει τίποτα, όπως λέει και ο επιστήμων Μαγιορκίνης, έτσι κι αλλιώς στην έλλειψη ατομικής ευθύνης οφείλεται το χάσιμο της κοροναϊκής μπάλας.

 20. Νίκος Κ. said

  Η λίστα με τα ελικοπτεροφόρα υπάρχει εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Helicopter_carrier#Helicopter_carriers_currently_in_use

  Το υποτιθέμενο «θηριώδες πολεμικό ελικοπτεροφόρο πλοίο των ΗΠΑ» (https://www.iefimerida.gr/ellada/uss-hershel-woody-williams-thiriodes-elikopteroforo-soyda) το USS Hershel «Woody» Williams, που τάχα «αποτελεί μία αποτρεπτική προειδοποίηση προς την Τουρκία» (https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6674381/ti-simainei-o-monimos-ellimenismos-toy-uss-hershel-woody-williams-sti-soyda) απουσιάζει παντελώς.

  Άραγε θα επιληφθούν εκείνοι οι αστυνόμοι των fake news;

 21. ap8938 said

  7. αμφιβάλλω εάν ο Τραμπ μπορεί να πει τόσο λόγια έκφραση. εγώ θα το απέδιδα «αράχτε και περιμένετε».

 22. π2 said

  Σιγά μην έγραψε ο φωστήρας για Μεσόγειο του Πάσχα. Κοπυπάστωσε κάποιο κείμενο όπως του το μετέφρασε το google translate.

  Παρεμπιπτόντως, λύστε μου μια γκουγκλοαπορία παρακαλώ. Σκέφτηκα να ψάξω για το πρωτότυπο, δηλαδή για ένα ειδησεογραφικό κείμενο με το τυπογραφικό λάθος «Easter Mediterranean». Το βάζω λοιπόν στην αναζήτηση κανονικά, με τα εισαγωγικά δηλαδή για να βρει ακριβές αποτέλεσμα. Βρίσκω πάρα πολλά αποτελέσματα, τα περισσότερα από τα οποία όμως έχουν κανονικά Eastern Mediterranean. Σε τι οφείλεται αυτό; Απλώς τυπογραφικά λάθη που διορθώθηκαν μετά την πρώτη δημοσίευση και το google έχει ανιχνεύσει την πρώτη εκδοχή;

 23. dryhammer said

  Είχα σκοπό να μην πω τίποτα για την επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου στο νησί γιατί ανήκει στην κατηγορία «Η Φατμέ υπέστη λύση εντερικού τόνου εντός του Νέου Τεμένους», αλλά μια που τ’ αναφέραμε στο ιστολόι θα σημειώσω μόνο δυο πράματα από το πρόγραμμα.

  α) Λέει πως στη Ν. Μονή θα την υποδεχτεί ο ηγούμενος, οποίος ήταν ήδη γνωστό πως θα …έλειπε με άδεια στη Σάμο και θα επέστρεφε όταν θα κάθιζε ο κουρνιαχτός
  https://www.alithia.gr/koinonia/aney-igoymenoy-dionysioy-i-aytokratoriki-ypodohi-giannas-stin-nea-moni

  β) Αντιγράφω από το πρόγραμμα
  «Ο Δήμαρχος Χίου κ κ. Σταμάτης Κάρμαντζης καλωσορίζει την κ. Αγγελοπούλου στο κεφαλόσκαλο και εισέρχονται μαζί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου»
  Το λάτρεψα το καλωσόρισμα στο κεφαλόσκαλο

  [Για το «Φίλος από το Φέισμπουκ, Χιώτης, μού έστειλε την τοποθέτηση ενός φίλου του», ντούκου που λένε και στα χαρτοπαίγνια]

 24. 20 ας βγάλει άκρη και από δω όποιος μπορεί: https://en.wikipedia.org/wiki/Expeditionary_Transfer_Dock#List_of_Ships

 25. dryhammer said

  Τελειώνω οριστικά με το θέμα του #23 με μια φώτο που μου θύμισε την περσινή της Μαρέβας με την σαλοπέτα στις ελιές

  μόνο που εδώ δεν κροπάρισαν τις κάμερες. Ελπίζω επίτηδες.

 26. Xαρτης με τα μεσόγεια του Πάσχα

  Παράξενο που δεν αντεδρασε καθόλου η Χιλή που της ανηκει το νησί 😉

 27. ΓΤ said

  (Χτες διασωληνώθηκε ο αδερφός γνωστού μου. Κανένα υποκείμενο νόσημα, ετών 52…)

 28. 24 @ στην β λυκείου στο εσπερινό λύκειο στο μηχανολογικό τομεα στο βιβλίο αγγλικών ( κάνω τις ασκήσεις του συζύγου γιατί δεν ξέρει αγγλικά)και έχει αυτό το πλοίο φωτογραφία,ειναι tanker,ocean liner ,warship,liner,freighter( cargo ship);

 29. Και τον καημένο τον Μοντγκόμερι Κλιφτ ήθελα να τον αποστειρώσουν στους υπότιτλους της γνωστής ταινίας.

  ______________________________________________________________________

  Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ
  JUDGEMENT AT NUREMBERG

  Κλασική 1961 | Α/Μ | Διάρκεια: 186′
  Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κρέιμερ με τους: Σπένσερ Τρέισι, Μαξιμίλιαν Σελ, Μπαρτ Λάνκαστερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζούντι Γκάρλαντ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ.

 30. 24 @ στην β λυκείου στο εσπερινό λύκειο στο μηχανολογικό τομεα στο βιβλίο αγγλικών ( κάνω τις ασκήσεις του συζύγου γιατί δεν ξέρει αγγλικά)και έχει αυτό το πλοίο φωτογραφία,ειναι tanker,ocean liner ,warship,liner,freighter( cargo ship);

 31. Μυλοπέτρος said

  Μα γιατί γελάτε ή θυμώνετε με τα ορεινά Θυμιανά; Εκεί βγάζουν τη Θυμιανούσικη πέτρα. Που επαρχει πέτρα και μάλιστα πολλή; Στα βουνά. Άρα; Οεδ, που θα έλεγε και ο Μπούκος Ξεροσφύρη.

 32. Επί 21ης είχαμε μάθει καλά πως «εστέ» είναι η οριστική και «έστε» η υποτακτική (μνημοτεχνικά θυμίζει το «έστω»).

  Το έλεγε ο Παπαδόπουλος και οι αριστεροί φιλόλογοι επεσήμαιναν το γραμματικό του λάθος.

 33. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια καθώς και για τις διορθωσούλες!

  27 Κορώνα;

  16 Οι Μυτιληνιοί λέμε Μυτιλήνη και το νησί και την πόλη.

  14 Είναι. Αλλά τη λέγανε Αλικαρνασσό το 1900;

 34. ΓΤ said

  @33α
  Τι άλλο… 😦

 35. 34@ θα φέρω την οδοντόβουρτσα μου και θα εγκατασταθω μόνιμα 😉

 36. Αγγελος said

  Λεώνικε (8), τα bold μπαίνουν βάζοντας <b> στην αρχή του κειμένου που θέλεις να τονίσεις και </b> στο τέλος του. Ομόιως, με i αντί b τα γυρτά (italics).

 37. Triant said

  Καλημέρα

  Το ‘για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελή στάση’ δεν το πρόσεξε κανείς;
  Και καλά η επωφελή της επωφελής, το η σχέση της σχέση πόθεν;

  Κουίζ εύκολο: Εχτές έβλεπα έναν Πουαρό στο Ertflix (μιλάμε για φαντασία στη ονοματοδοσία) όπου η συζυγος είπε ‘είναι το καλύτερο σχολείο στην Αγγλία’ και ο σύζυγος πρόσθεσε πικρόχολα ‘και ασφαλώς το πιο αγαπημένο’. Τι εννούσε ο ποιητής – συγγνώμη, ο μεταφραστής – του κρατικού καναλιού;

 38. ΓΤ said

  Μηνολόγιον 7> @11:00 Ετυμηγορία για τη ΧΑ

 39. Pedis said

  Ο Τραμπ είπε «stand back and stand by». Πώς θα το αποδίδατε;

  Πίσω και στο σταντμπάι 🙂

 40. sarant said

  37 «για την ανάπτυξη της συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση» Τι είναι ένα παραπανίσιο σίγμα μεταξύ φίλων;

 41. Αγγελος said

  Αλήθεια, το «έσο» από πού προέκυψε και πότε; Στην καθαρεύουσα του 19ου αιώνα, ή παλιότερα; Το αρχαίο, αν θυμάμαι καλά, ήταν «ίσθι», και δεν βλέπω βάσει ποιας αναλογίας να σχηματίστηκε.
  Το «stand by” που είπε ο Τραμπ σημαίνει βέβαια ΚΑΙ «παρακολουθώ αμέτοχος», συνήθως όμως, και μάλιστα στην προστακτική, σημαίνει «είμαι σε ετοιμότητα». Απευθυνόμενο προς οργανωμένη ακροδεξιά ομάδα, και μάλιστα από άνθρωπο διατεθειμένο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών, φέρνει σύγκρυο… Κι αυτό σε μια χώρα όπου ΠΟΤΕ από την ίδρυσή της δεν συνέβη τυπική εκτροπή από τα συνταγματικώς νενομισμένα, τουλάχιστον σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ούτε καν ολιγοήμερη αναβολή εκλογών, ούτε στον Β´ ΠΠ ούτε στον Εμφύλιο!

 42. Αγγελος said

  Triant, μήπως το πρωτότυπο έλεγε and surely the dearest και εννοούσε «και σίγουρα το ακριβότερο»;

 43. ΣΠ said

  Μαρμάγκαααα!

 44. ΣΠ said

  22
  Όταν βάζεις «Easter Mediterranean» σου βγάζει την επισήμανση:
  Εμφανίζονται αποτελέσματα για «Eastern Mediterranean»
  Eναλλακτικά, αναζητήστε «Easter Mediterranean»
  https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00CWHzvUMltuYkMRHW8i0Jp4qSgNA%3A1601713891125&source=hp&ei=4zZ4X_evBYSOlwSx74LQCw&q=%22Easter+Mediterranean%22&oq=%22Easter+Mediterranean%22&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIECAAQDTIECC4QDTIECAAQDTIECAAQDTIECAAQDTIECC4QDTIECAAQDTIECAAQDTIECAAQDTIECAAQDToMCCMQJxCdAhBGEIACOgQIIxAnOgQILhAnOgUIABDNAlDnKVi5mQFgmLQBaABwAHgAgAHrAogBjA2SAQcwLjkuMC4xmAEAoAEBoAECqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwi3rYqcgZjsAhUEx4UKHbG3ALoQ4dUDCAY&uact=5

  Πρέπει να κλικάρεις στο: Eναλλακτικά, αναζητήστε «Easter Mediterranean».
  https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00Zt_P7yE9P0V_WFY5rsbqyybaYLw:1601713914922&q=%22Easter+Mediterranean%22&nfpr=1&sa=X&ved=2ahUKEwjWzLingZjsAhWLxqQKHW_PCmkQvgUoAXoECCgQLw&biw=1484&bih=930

 45. sarant said

  42 Mάλλον

 46. Αγγελος said

  Δημόσιε Χώρε, σωστά λες, μόνο που εννοείς την προστακτική αντί την υποτακτική. Όλοι θυμόμαστε το Παπαδόπουλο να λέει «εστέ βέβαιοι…», αλλά σύμφωνα τουλάχιστον με τον Τζάρτζανο η αρχαία προστακτική ήταν «έστε», παροξύτονη.

 47. Triant said

  42,45: Το βρήκατε εύκολα. Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα από την ΕΡΤ. Και μάλιστα από κάποιον που μεταφράζει Άγκαθα Κρίστι (τουτέστιν Βρεττανικά αγγλικά).

 48. Pedis said

  How COVID-19 is changing the English language

  Self-isolate, self-isolated and shelter in place all received new citations to illustrate their current usage.

  Some terms have seen a shift in meaning. Originally, sheltering in place referred to seeking safety during a circumscribed event, like a tornado or an active shooter attack. It’s now being used to refer to a prolonged period of social isolation.

  Similarly, elbow bump has evolved from a gesture akin to a high-five, as documented in 1981, to its present form: a safe way to greet another person.

  Some regional differences are also emerging in COVID-19 language. Self-isolate has been the preferred term in British English, whereas self-quarantine is more commonly employed in the U.S. “Rona” or “the rona” as slang for coronavirus has been observed in the U.S. and Australia, but the dictionary editors haven’t documented wide enough usage to warrant its inclusion.

  They include “maskne,” an acne outbreak caused by facial coverings; “zoombombing,” which is when strangers intrude on video conferences; and “quarantini,” a cocktail consumed in isolation.

  Other new blends include “covidiot,” for someone who ignores public safety recommendations; “doomscrolling,” which happens when you skim anxiety-inducing pandemic-related stories on your smartphone; and the German term “hamsterkauf,” or panic buying. Whether such terms will be in common usage after the pandemic is anyone’s guess.

 49. 33γ «Βουδρούμι (Αλικαρνασσός), μικρά και τανύν άσημος πολίχνη, πατρίς του Ηροδότου» (Αριστομένους Σταυρίδου, Εγχειρίδιον πολιτικής, φυσικής και εμπορικής γεωγραφίας του οθωμανικού κράτους, Κυδωνίαι 1876 [ανατ. Μυτιλήνη 1996], σ. 107)
  «Βουδρούμιον (Αλικαρνασσός)… Το Βουδρούμι είναι η διάδοχος της Αλικαρνασσού…» (Παντ. Μ. Κοντογιάννη, Γεωγραφία της Μικράς Ασίας, Αθήναι 1921 [ανατ. Αθήνα 2000], σ. 349-350)

 50. Για τη βασιλική μέντα: Αν οι μισοί απ’ όσους το διαβάσαμε εδώ, στο φβ και το τουίτερ, πατήσουμε το μολυβάκι κάτω δεξιά στο κουτάκι της μετάφρασης, και προτείνουμε τη σωστή μετάφραση, θα έχουμε διδάξει κάτι στο μηχάνημα.

 51. π2 said

  44: Εννοείται, το έκανα αυτό.

 52. Παναγιώτης Κ. said

  «στη Μεσόγειο του Πάσχα»

  Μπορείς να κάνεις διάφορες εικασίες για παρόμοια φαινόμενα στον τύπο, συμβατικό ή ηλεκτρονικό.
  1. Βάζουν νεαρούς με…προφίσιενσι να κάνουν αυτή τη δουλειά χωρίς κάποιος να τους συμβουλέψει ότι δεν πρέπει να αρκούνται σε μια μηχανική δουλειά αλλά να διαβάσουν αυτό που μετέφρασαν για να δουν αν βγαίνει νόημα.
  2. Η διεύθυνση του μέσου είναι αδιάφορη γενικώς σε αυτά τα ζητήματα. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να γεμίσουν οι σελίδες!
  3. Μάλλον το ΜΜΑ είναι η γέφυρα για να έρχονται χρήματα στην τσέπη των ιδιοκτητών από άλλες κρυφές διαδρομές οπότε ούτε που τους νοιάζει για τέτοια…πταίσματα.

  Όταν συμβαίνουν πράγματα σαν και το παραπάνω δεν ξέρω τι συμβαίνει και στο νου μου έρχεται το…»έγκυρο Βήμα». 🙂

 53. Pedis said

  Μολών λαβέ

 54. Πάσχα και στους Κυπρίους αδελφούς του μεγάλου Νησιού
  http://www.parikiaki.com/2020/09/palmer-refers-to-growing-relationship-with-cyprus-raising-concerns-over-turkish-eastern-mediterranean-provocations

 55. ΣΠ said

  51
  Τότε τα αποτελέσματα που βγάζει περιέχουν «Easter Mediterranean» χωρίς να αποκλείεται να περιέχουν και «Easter Mediterranean».

 56. Pedis said

  Πολιτιζμός, καθυστερημένοι!

 57. ΣΠ said

  …και «Eastern Mediterranean».

 58. Νέο Kid said

  Φυσικά και ΔΕΝ έκανα αυτό που συστήνει ο Στάζυ. Αν είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ,τί θα κάνουμε εμείς οι καλωσκείμενοι; Κλέφτες θα γίνουμε ; …

 59. andreas said

  Στη λεζάντα του τοστ υπάρχει κι άλλο μεζεδάκι. Το πλοίο είναι μεν το Mein Schiff 6, αλλά η φωτογραφία είναι στο Αργοστόλι, όχι στον Πειραιά.

 60. sarant said

  49 Αρα δεν ήταν το ίδιο ζωντανή ονομασία όπως πχ Προύσα.

 61. sarant said

  59 Το επισήμανε κι ένας φίλος στο ΦΒ αυτό.

 62. Jago said

  Και στην αργκό των βινυλιάκηδων, το mint είναι όρος για την άριστη κατάσταση των δίσκων. Mint και near mint.

 63. 60 Όχι, όπως καταλαβαίνω. Δεν είχε και πολλούς Ρωμιούς, σχεδόν καθόλου αν θυμάμαι καλά (βαριέμαι να ξαναπάω μέχρι το ράφι!).

 64. Η πασχαλινή Μεσόγειος ξεκίνησε από αγγλόφωνη πηγή.

 65. 32 (δικό μου)
  46 Άγγελος

  Ναι, ναι, σίγουρα προστακτική «έστε», όπως και «έστω». Ευχαριστώ. Πώς μου ξέφυγε στην πληκτρολόγηση…

 66. Αγγελος said

  (62) Όχι μόνο «στην αργκό των βινυλιάκηδων». Mint condition είναι κοινότατη αγγλική έκφραση, που φυσικά θα ξεκίνησε από τα νομίσματα, αλλά λέγεται για τα πάντα και σημαίνει ακριβώς «σε άψογη κατάσταση, σαν να βγήκε μόλις από το νομισματοκοπείο». Ειδικά μάλιστα για τα νομίσματα και μετάλλια δεν πολυλέγεται — οι ανώτερες βαθμίδες είναι proof και uncirculated.

 67. Eastern είναι το σωστό!
  Ο έλληνας εφοπλιστης Θανασης Μαρτινος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας με την ονομασία eastern mediterαnean ( koko blocko )maritime ή κάπως έτσι το δα φευγαλέα. Παραταυτα η Ανάσταση Κυριου έχει τρις γίνει είμαι και καλό χριστιανοπουλο με σέβας …

 68. Στο 64 ξέχασα την απαραίτητη παράμετρο:
  nfpr=1 Κυρία γούγλη, μην συμπεριλάβεις ευρήματα από αυτόματες διορθώσεις των όρων αναζήτησής μου, που πιστεύεις ότι έχουν λάθη πληκτρολόγησης

  Οπότε ο σωστός σύνδεσμος είναι
  https://www.google.com/search?tbs=qdr:w&q="Easter+Mediterranean"&nfpr=1

 69. Νέο Kid said

  63. Μα το mint είναι γενικός ορος! Σημαίνει «εις αρίστην κατάσταση» (το near mint δέον όπως αποδίδεται ως: σχεδόν καινουργές)

 70. Αγγελος said

  (64) Οπωσδήποτε (κι ας μη δουλεύει ο λίκνος). Μόνο που στο όποιο αγγλικό πρωτότυπο επρόκειτο για απλό τυπογραφικό λάθος, ενώ για να προκύψει στα ελληνικά χρειάζεται και μία δόση ηλιθιότητας…

 71. sarant said

  70 Χρειαζεται να μην καταλαβαίνεις τι γράφεις.

 72. 71 @ όταν σκέφτομαι τους φίλους μου από το χωριό ,δεν έχω ζήσει στο χωριό ,αλλά έχω κάνει μελέτη στην περίοδο των διακοπών,οπου εμένα στο χωριό . Όλοι στην ηλικία μου τρώγαν φωνήεντα οι μάνες τους τα λέγανε μαζεμένα πχ : » ιιίιιιηηηηη να ξεπατωθω» κάτεληξα ότι χάνεις στην μάνα πάει .Που είναι τα παιδιά;

 73. Jago said

  @69 μα αυτό είπα γιατί στο γκουγκλοτρανσλέιτ δεν υπάρχει σχετική λημματογράφηση.

 74. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Νικοκύρη, απουσίες δεν επιτρέπονται! 🙂 Θα σου μειώσουμε τη διαγωγή! 🙂

  33 (+14,49)
  Επικουρικά, δυο παλιές αναφορές στην Αλικαρνασσό:
  α) Απόσπασμα είδησης για απελευθέρωση φυλακισμένων (υπό του λαού!)

  β) Το δρομολόγιο της θαλαμηγού του λόρδου Ρότσιλδ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τέλος του 1896.

  – Θα ήθελα να αναφερθώ στη Νέα Αλικαρνασσό (Ηρακλείου), όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από το Μπόντρουμ, αλλά δεν προκάνω…

  ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

 75. Μαρία said

 76. nessim said

  @30 : expeditionary sea base, https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Hershel_%22Woody%22_Williams

 77. Αεί ,μα του πασχα της μεσογείου!
  Ή καγκεπε ωχρή φαντάζει μπρος στις συγχωριανες και τους συγχωριανούς.
  Τα αντερα αποξω να περπατάνε χώρια .
  Δεν μαθαίνεις τίποτα άμα αποδεχτεις των προγόνων την γλώσσα . Μιλώ με ντοπιολαλια .
  Πειράζε που μιλάγα καθαρά εε;
  Μνήμες ξεπηδούν ,δεν με μίλαγαν έως τα δύο μου είχαν δουλειές. Ο χορν με μεγάλωσε . Δεν προλάβαιναν να μας μιλήσουν οι γονείς μας . Οι παππούδες ζώα ,πήγαινα να τους δω στο στάβλο και βοηθούσα. Εγώ χαλαρά ,τα άλλα είχαν τζαζεψει από την πολύ δουλειά . Με βλεπαν βούτυρο και βιδωνοντουσαν . Φίλος μου επειδή χαμογελουσα με το που τον είδα ( επειδή χαρηκα) ήταν από τις πέντε το πρωί στα καπνά και ήταν βράδυ ήρθε και με ετριψε τις κόλλες που είχε στα χέρια από τα καπνά στα μούτρα. Αυτοί που πήγαιναν στα καπνά γενικά ήταν πιο ζορισμενοι….
  Δεν καθόμουν να τους πω ,ότι εγώ κάνω με δυσκολία κάποια πράγματα που αυτοί τα θεωρούν αυτονόητα . Εγώ στα τέσσερα μου άρχισα να παθαινω εξαρθρώσεις στα δάχτυλα
  Το να βάζω κάθε πρωί τις αθλητικές μου κάλτσες ήταν ένας άθλος για μένα .. Ή να κόψω το ψαλίδι το χαρτί. Το να πάω για βοσκή τα γίδια μου ήταν αναψυχή.

 78. Και εγώ δεν είμαι αγγελουδι …

 79. rogerios said

  @49 & 60: Μα δεν είναι το Μποντρούμ παραφθορά των διαφόρων Petreum και Petronium, που υπονοούσαν το Κάστρο του Αγίου Πέτρου, από την εποχή που η Αλικαρνασσός διοικούνταν από τους Ιωαννίτες ιππότες;

 80. rogerios said

  Για περισσότερα εδώ.

 81. Με έχουν πονέσει τα καπνά …

 82. Γιάννης Ιατρού said

  22: Π2
  Όπως λέει κι ο Σταύρος (44) το πρόβλημα είναι το κενό (blank). Μπορείς να γράψεις «Easter+Mediterranean» στην αναζήτηση.
  Παρόμοιο πρόβλημα συναντούμε και στα URL, όπου βλέπεις πως στη θέση του space (γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ενδιάμεσα στα URL) βάζει το %20

 83. 75: Και τι, δηλαδή; Επειδή δώσανε λεφτά,θα φιμώσουν την ελευθερία γνώμης και τη δημοκρατία; 😋

 84. Petreum kai petruem ,ετσιας λένε το φάντασμα της όπερας .

 85. sarant said

  80 Μερσί. Για το μπουντρούμι, τη λέξη, ο Μπαμπινιώτης δίνει σαν πιθανότερη εκδοχή το bodrum < ιππόδρομος, επειδή λέει στα υπόγεια του υποδρόμου φυλάγανε άγρια θηρια. Επίσης σαν λιγότερο πιθανές το "υπόδρομος" ή τον Πέτρο και τους Ιωαννίτες.

 86. Νέο Kid said

  85. “Υπόδρομος»; Λόγω του υπογείου, μαθές; 🙂

 87. Αντώνης said

  (62) (66) Και στα φιλοτελικά, τα γραμματόσημα χαρακτηρίζονται ως ΜΝΗ (mint never hinged, ασφράγιστα χωρίς σαρνιέρα), ΜΗ (mint hinged, ασφράγιστα με σαρνιέρα) και U (used, σφραγισμένα).

 88. sarant said

  87 Θύμισε μας τι είναι η σαρνιέρα

 89. Αχ ναι, και μένα μου θυμίζει κάτι μακρινό. Είναι αυτό το σαν σελοτέιπ που βάζαν οι παλιοί συλλέκτες στην πίσω όψη;

 90. Ναι, καλά θυμόμουν: https://www.124sold.gr/forum/showthread.php?t=1401

 91. Μαρία said

  85
  Έτσι ετυμολογείται το μπουντρούμι.

 92. nikiplos said

  (Η μηχανή παραγωγής λόγων του ΚΚΕ, βγάζει μεγαλύτερο ειρμό σκέψης).

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Καιρού επιτρέποντος και των δύο Ισπανών τενιστών…»,διστάζει εδώ ο σχολιαστής δημοσιογράφος. Περιμένω με κομμένη την ανάσα. Τελικά αποφασίζει το άλμα στο κενό «…θέλοντος». Χαμένο γλωσσικό σερβίς. ☺

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  (92: Ναι, αλλά της λείπει το στοιχείο του απρόβλεπτου. Εδώ ξεκινάς να διαβάζεις και μέσω σκολιών οδών καταλήγεις οπουδήποτε.☺)

 95. sarant said

  93 Kαλό!

  89-90 Μαλιστα!

 96. Πέπε said

  Πατρούμι και Πατρουμιανός στην Κάλυμνο για την Αλικαρνασσό / Μπόντρουμ. Και σε κάποιο άλλο μέρος θα λέγανε Πετρούμι και Πετρουμιανός, που -το δεύτερο- υπάρχει και ως επώνυμο.

  Στο Ηράκλειο υπάρχει Νέα Αλικαρνασσός (και όχι βέβαια Νέο Μπόντρουμ ή Νέο Μπουντρούμι), που στην πράξη όλοι τη λένε σκέτο Αλικαρνασσό

 97. Dong-ho Spiros Merimanis said

  το επίθημα είναι «-ικό», η Λιβύη έχει θέμα «Λιβυ-«, το επίθετο θα είναι «λιβυικός», το μόνο φωνήεν που μπορεί να παραλειφτεί είναι το «υ», θα έχουμε λοιπόν:
  λιβυικό πέλαγος ή λιβικό πέλαγος
  τουρκολιβυικό σύμφωνο ή τουρκολιβικό σύμφωνο

  με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζεται το αντιιικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να γίνει αντιικό πρόγραμμα

 98. Μαρία said

  Μαγιορκίνης, ενημέρωση 2/10
  «… τα δίνουμε στους ασθενείς μέσα στη φλέβα τους.» δηλ. ενδοφλεβίως στη γλώσσα των λυκόπουλων 🙂

 99. sarant said

  Αξίζει μελέτη η γλώσσα του Μαγιορκίνη -που είναι σαραντάρης ή όχι ;

 100. Aghapi D said

  18 Μού γράφει φίλη στο φέισμπουκ όπου έβαλα απόσπασμα από τα σημερινά: «Μήναρας στη Πάτρα από χροοονια σημαίνει μλκας»

 101. Theo said

  Και οι φίλοι μου οι Κώττες, που είναι απέναντι κι είχαν πάρε δώσε από παλιά, Πετρούμι λένε την Αλικαρνασσό.
  Κι η λέξη μπουντρούμι λεν ότι βγήκε από τα βαθιά υπόγεια του κάστρου του Πετρωνίου (Μπουντρούμ στα τούρκικα) όπου φυλακίζανε τους καταδίκους.

 102. Pedis said

  # 98 – Ίσως εκφράζεται έτσι στα πλαίσια … του άουτριτς. Δεν μπορεί να έγινε προφέσορας με τέτοια ορολογία χύμα.

 103. Theo said

  @98:
  Και το «ενδοφλέβια» ως επίρρημα δεν μας χαλάει, τα λυκόπουλα 🙂

 104. Pedis said

  Στο μεταξύ, άλλη μια διεθνής επιτυχία

  (φοβαμαι, όμως, ότι η εξήγηση του Δερμ. δεν είναι πειστική.)

 105. Εγώ εχω λεπτεπίλεπτα εύθραυστα άκρα .
  Παραθέτω

  Ετυμολογία Επεξεργασία
  πρόλοβος < (λόγιο) αρχαία ελληνική πρόλοβος < πρό- + λοβός < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *leh₂b- (κρεμώ χαλαρά)
  Προφορά Επεξεργασία
  ΔΦΑ : /ˈpɾɔ.lɔ.vɔs/
  παρώνυμα: πρόβολος, πρόλογος
  Ουσιαστικό Επεξεργασία
  πρόλοβος αρσενικό

  (ορνιθολογία) (ζωολογία) τμήμα (θύλακας) στον πεπτικό σωλήνα, κοντά στον οισοφάγο των πτηνών, όπου παραμένει για λίγο η τροφή τους, πριν περάσει στο στομάχι τους

  Eαν πρόκειται για πελεκάνο ; Μιλάμε για μεγάλη γούλα .
  Ήταν η απορία που δημιουργήθηκε ατενίζοντας από το κρουαζιερόπλοιο τον καταγαλανο ουρανό και τα διάφορα πτηνά ..
  ,γλάρωσα σημαίνει νυσταξα .

 106. Μαρία said

  99
  Ναι. 42. Τον αποδελτιώνω απο τότε που τον άκουσα και μάντεψα σωστά την ηλικία του 🙂

 107. Αντώνης said

  (88) Η σαρνιέρα (charnière, hinge) είναι μια διπλωμένη «ετικέτα» που μας επιτρέπει να κολλάμε το γραμματόσημο στη σελίδα του άλμπουμ

 108. Μπουντρούμι: Υπάρχει και κάποια σχέση με τα υπόγεια του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού; Αλλά οι εποχές απέχουν πολύ.

 109. ΣΠ said

  104
  Έχει ένα «Τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρά«

 110. 101@ ή wikipedia
  Το Μπόντρουμ[2] (τουρκικά: Bodrum), γνωστό στα Ελληνικά και ως Αλικαρνασσός[3], είναι διαμέρισμα και λιμάνι της Επαρχίας Μούγλων, στη νοτιοδυτική Περιφέρεια Αιγαίου της Τουρκίας. Ευρίσκεται επί των νότιων ακτών της Χερσονήσου του Μπόντρουμ, επί άκρου το οποίο επιβλέπει την είσοδο του Κόλπου του Γκιόκοβα, ενώ αποτελεί, επίσης, έδρα του ομώνυμου διαμερίσματος. Η πόλη ήταν γνωστή ως Αλικαρνασσός της Καρίας στην διάρκεια της Αρχαιότητας, ενώ ήταν επίσης γνωστή για το Μαυσωλείο του Μαύσωλου, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Χτισμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες στην διάρκεια του 15ου αιώνα, το Κάστρο του Μπόντρουμ, επιβλέπει τον λιμένα και την μαρίνα της πόλης. Το κάστρο περιλαμβάνει εντός των τειχών του Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, ενώ φιλοξενεί, επίσης, αριθμό πολιτισμικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων σε όλη την διάρκεια του έτους. Η πόλη είχε πληθυσμό 36.317 κατοίκων το 2012.

  Μπόντρουμ

 111. Πέπε said

  110

  > > γνωστή για το Μαυσωλείο του Μαύσωλου

  Είπε ο Μαύσωλος: δεν κάνω κι εγώ ένα μαυσωλείο, που έχω και τ’ όνομα; Εδώ έχει ο ένας κι ο άλλος, και να μην έχω εγώ;

 112. nwjsj said

  Καλησπέρα & καλό κουράγιο στο Νικοκύρη με τον νέο έντιτορ!

  Εκεί κοντά στη Μεσόγειο του Πάσχα επιπλέει κι άλλος μεζές:
  […] και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία.

  Και μια τουΐτεριά σχετική με τη σοκαριστική εικονογράφηση που μας έβαλε ο Pedis:

 113. … βασιλική μέντα είναι η απόδοση που διαλέγει το Google translate …

  Βάλτε «Royal and mint» στο google translate να μοσχομυρίσετε με
  «βασιλικό και δυόσμο»

 114. Κιγκέρι said

  …όπως ξέρετε το γέρικο άλογο δεν αλλάζει εύκολα περπατησιά.

  Πρώτη φορά τη βλέπω την παροιμία με γέρικο άλογο. Εμείς τη λέμε με παλιό γάιδαρο- παλιός γάιδαρος, καινούργια περπατησιά!

 115. Εδώ τι λέει η ΧΑ για την υπόθεση Ζαρούλια (έσωσα τη σελίδα στο archive org και για να μείνει, και για να μη δίνετε κλικ στους σκουπιδότοπους):
  https://web.archive.org/web/20201003144343/https://www.xrisiavgi.com/portal/enimerosi/epikairotita/165-oli-i-alitheia-gia-ton-diorismo-tis-elenis-zaroylia-apantisi-stin-laspi

 116. Κιγκέρι said

  Μαυσώλειο το λέει-ποιητική αδεία- ο Σουρής:

  Θέλει λαμπρὸν Μαυσώλειον αὐτὸς ὁ κληροδότης,
  παιάνας κι ἀποθέωσιν εἰς τρίτους οὐρανούς!…
  Εὑρέθη μὲς στοὺς Χιώτηδες, μὲ γνώση κι ἕνας Χιώτης,
  κι ἐσκέφθη ὁ μεγάλος του καὶ πρακτικός του νοῦς
  πῶς μέσα στὴν Ἑλλάδα μας ποὺ πλημμυροῦν τὰ φῶτα,
  Φρενοκομεῖον ἔπρεπε νὰ γίνει πρῶτα-πρῶτα.

 117. … Απέχουν πολύ περισσότερο από 1.728 χιλιόμετρα. … τα Καμένα Βούρλα, … απο την Τήλο,
  … Ορίστε η διαδρομή. Μόλις 21 ώρες, ιδανική για όποιον τον πιάνει η θάλασσα.

  Για όποιον τον πιάνει, υπάρχει και
  Τηλοδιάσκεψη

 118. Nομισματα συλλέγονται κατά την παιδική μου ηλικία έχω μία αξιόλογη συλλογή . Δεν ασχολούμαι άλλο απλά στα μέρη που πήγαινα είχε και συλλέκτες γραμματοσήμων ,που το βρίσκω ενδιαφέρον από τότε. Αυτά . Επίσης τραβηξα μαλακία σε πολύ μικρή ηλικία εξού και τα παράγωγά και συνώνυμα του αυνανιζομαι . Το πατρικό μου στο χωριό επιταχθηκε επί χούντας και έγινε αστυνομικό τμήμα είχαμε μπουντρούμια στο υπόγειο που το προοριζαμε για τυροκομείο. Οι πόρτες δεν αλλάχτηκαν ποτέ και έβλεπα πως πηζουν το τυρί ακουμπώντας τις πόρτες φυλακής . Το τυροκομείο μας ήταν σχεδόν ψυγείο .. Είχαμε το μεγαλύτερο σπίτι στο χωριό..και μείναν στο παλιό χαμοσπιτο Ο πατέρας μου είχε διωχθεί από τα γυμνάσια της δυτικής μακεδονιας για τις διεκδικήσεις του για ισότιμη μεταχείριση και δίκαιη βαθμολόγηση . Οι γονείς μου δούλευαν τριάντα χρόνια νύχτα . Εγώ δεν την έφαγα και με το κουτάλι την νύχτα. Δεν διατηθομαι να ρθω τούμπα ,ανάποδα πως το λένε. Δεν πιστεύω να ναι παραπονεμενη ή νύχτα . Μαρεσει η μέρα .Συμπονω τις εργαζόμενες μάνες μα εγώ θα κάτσω σπίτι

 119. … φέικ νιους από το κρατικό ΑΠΕ. …

  Φέικ νιουζ που βγαίνουν στον αέρα τα λες και
  φέικ-βολάν

 120. … «άφιξη στα ορεινά Θυμιανά» … Το χωριό παράγει μαστίχα … με υψόμετρο μόλις 90 μέτρα … όταν στη Βόρεια Χίο (που είναι πράγματι ορεινή) υπάρχουν κορυφές που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα). …

  Τα ορεινά στα βορεινά,
  μα πώς το μπέρδεψαν;

  (δεν υπήρχαν
  μαστιχίωτοι,
  έμειναν μόνον…
  δικό σας!)

 121. ΓιώργοςΜ said

  Όντας φαντάρος στην Κω, περιγραφή της περιοχής από τον επιλοχία:
  «…και απέναντί μας είναι η Αλικαρνασσός, ή Μποντρουμ, όπως το λένε οι Τούρκοι. Αν σε καμιά επιθεώρηση σας ρωτήσει ο ταξίαρχος, Αλικαρνασσό να πείτε, αλλιώς σας βλέπω πέντε μέρες μποντρούμ το λιγότερο…»

 122. … Είναι ένα πλωτό συνεργείο για ελαφρές επισκευές πλοίων του 6ου Στόλου.

  To οποίο, διαβάζω, κατασκευάστηκε στο Σαν Ντιέγκο, αποκρύπτουν όμως πως το όνομα της εκεί Ναυτικής Βάσης είναι
  Κορονάντο.
  Τού έκαναν τεστ;

 123. … γράφουν «τουρκολΥΒΙκό». Δεν πάει έτσι. Λιβύη, άρα λιβυκός, όπως το
  Λιβυκό πέλαγος. …

  Και η Ίλυα Λιβυκού.
  Αφού πέρασαν
  οι γέρανοι του Ιβύκου
  που απαθανάτισε (σ. 16) και
  ο στρατάρχης Γεώργιος Ζούκωφ.

 124. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  111-113-117-121-123 🙂 🙂

 125. Alexis said

  Μιλάμε για παραλήρημα. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος.
  Ο Buttman τουλάχιστον ήταν προβλέψιμος. Και είχε και συγκροτημένο λόγο…

 126. 66, … . Mint condition είναι κοινότατη αγγλική έκφραση, … και σημαίνει ακριβώς «σε άψογη κατάσταση, σαν να βγήκε μόλις από το νομισματοκοπείο».

  Ακριβώς.
  Λέμε επίσης «του κουτιού» για το ίδιο.

 127. ΣΠ said

  Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στις 7 στο κανάλι της Βουλής.
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

 128. Alexis said

  Όσοι έχουν δει την ταινία «Εντιμότατοι φίλοι μου» (Amici miei) θα θυμούνται ίσως τη σκηνή με τους τέσσερις φίλους να μιλούν μεταξύ τους σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα με λέξεις δικής τους επινόησης.
  (Θα γουρδώσω το περπούτσι παραμίρα, μετέφραζε ο υποτιτλιστής)
  Ε, τούτο δω είναι κατά τι χειρότερο…🙂

 129. 79, 80
  Ο πλέον αξιόπιστος διά Πέτρους!
  (Δεν το ήξερα για το Μποντρούμ.)

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καμιά σχέση με Βάτμαν. Ο Βάτμαν έριχνε και πολλή δουλειά πριν σχολιάσει, όχι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Βάτμαν θα λέμε και θα κλαίμε.

 131. 85, … ιππόδρομος, επειδή λέει στα υπόγεια του υποδρόμου φυλάγανε
  άγρια θηρια. …

  Τα κρατούσαν χορτασμένα με
  υποτροφίες

 132. Μαρία said

  115
  Βάζω εδώ τον κανονισμό της βουλής, Β’ του 1997, αρθρ.35, 36 που αφορούν τους μετακλητούς.

  Click to access 20140121ktv_pB_v11.pdf

  Ο Τασούλας μπορούσε κάλλιστα να καθυστερήσει το διορισμό της Ζαρ.

 133. Χαρούλα said

  #75 Μαρία,
  Ο δημοσιογραφικός οργανισμός Κονδύλη, στον οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, έλαβε συνολικά από την καμπάνια της Initiative 16 χιλιάδες ευρώ. Το «Θράκη ΝΕΤ» έχει πολύχρονη συνεργασία με την «Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων» αναμεταδίδοντας εκπομπές με την ίδια ρητορική.
  Επίσης όμως, είχε πολύχρονη συνεργασία με την Έλενα Σώκου, υπ.βουλευτή ΝΔ και σήμερα εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης .
  Ποιός θα έβγαινε νικητής;;;;😊

 134. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @130. Τελικά, πρέπει να είναι ο Πολυώνυμος. Τα κάνει όλα αυτά για να γεμίσει το ιστολόγιο με τέτοιες, επαινετικές γι αυτόν συγκρίσεις, οπότε θα εμφανιστεί μετά από κανέναν μήνα θριαμβευτικά ως παρακαλεστός και θα στρογγυλοκαθίσει! 🙂 🙂 🙂

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  134: Λες; Χαλάλι του τότε. Ποιος δεν συγκινείται με τέτοια καψούρα; 😂

 136. mitsos said

  Εξαιρετική πιατέλα ( άξιζε νομίζω τον κόπο σου )

  Αν με ρώταγε κάποιος στα ξεκάρφωτα : «πώς λέγεται το νομισματικοπείο στην Αγγλική;» δεν νομίζω πως θα απαντούσα σωστά ( κι ας έχω διαβάσει την Αγγλική έκδοση του «Never at rest» ) . Διαβάζοντας όμως το «μεζεδάκι» αμέσως κατάλαβα διότι απλά ήξερα πως ο Ισαάκ είχε γίνει Διευθυντής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου. Ο μεταφραστής δικαιολογείται να μην γνωρίζει και πολλά για τον Νεύτωνα. Εκείνο που δεν δικαιούται είναι πως ούτε του προξένησε ερώτημα η «βασιλική μεντα» ούτε μπήκε στον κόπο να ψάξει τι είναι αυτό που έγραψε.

  Τώρα όσον αφορά την φωτογραφία του ΑΠΕ. Σωστά αποδοκιμάζεται αυτή η δημοσιογραφική πρακτική βεβαίως. Όμως κάποια ειδησιογραφικά δίκτυα είχαν ακριβώς πριν την καταγγελία της παραπλανητικής αυτής μεθόδου του ΑΠΕ, την συμφωνία Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών στο ΝΑΤΟ με φωτογραφία όπου ο Μητσοτάκης κάθεται ακριβώς απέναντι, στο ίδιο τραπέζι με τον Ερντογαν και χαμογελούν. Η τακτική λοπόν της λαθροχειρίας φωτογραφιών αρχείου ( χωρίς να αναγράφεται ότι είναι φωτο αρχείου ) δεν λείπει ούτε στους δήθεν επικριτές της.

 137. sarant said

  132 Aυτό ακριβώς. Μπορούσε και έπρεπε να καθυστερήσει τον διορισμό.

 138. Γιάννης Ιατρού said

  123: …Λιβύη, άρα λιβυκός…
  Μιχάλη, έπιασες τα καλλιτεχνικά με την Λιβυκού κλπ., εμείς άλλες αναμνήσεις έχουμε 🙄

 139. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Το νέο βέβαια που μας ταρακούνησε χτες ήταν ότι ο Τραμπ βρέθηκε θετικός στον ιό

  Δεν ξέρω τι να πω. Μπορεί να είναι ένα μίζερο και ποταπό πλάσμα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για ο,τιδήποτε πέρα από την προσωπική του προώθηση· μπορεί να είναι υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτους ανά τον κόσμο, να διάλυσε οικογένειες, να χώρισε παιδιά απ’ τους γονείς τους, και ν’ αντιστέκεται πεισματικά σε κάθε απόπειρα να τον απομακρύνουν, έστω κι αν θα ήταν το καλύτερο για όλους – αλλά, ρε παιδιά, δεν την άξιζε ο κορονοϊός τέτοια μοίρα!

 140. sarant said

  139 🙂

 141. Μαρία said

  137
  Βλέπω κι άλλη παρανομία. Η Ζαρ. είναι Υποχρ. Εκπαίδευσης https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/262501_diorisan-sti-boyli-ti-hrysaygitissa-zaroylia, ενώ ο νόμος της ΝΔ, που μείωσε τα προσόντα, απαιτεί τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου (κατηγορία ΔΕ).

  https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4622-2019/arthro-48-nomos-4622-2019-elahista-prosonta-kai-apodohes
  1. Όσοι καλύπτουν θέσεις συνεργατών των ιδιαίτερων γραφείων του άρθρου 46 του παρόντος με πρόσληψη σε θέσεις μετακλητών πρέπει να πληρούν τα εξής ελάχιστα προσόντα: (α) απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και κάθε τίτλου που προβλέπεται ως προσόν διορισμού για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο π.δ. 50/2001 (Α΄ 39), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και (β) καλή γνώση γλώσσας χώρας της Ε.Ε..

 142. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κάθε δημόσια συζήτηση για την γλώσσα (δημοσίευμα, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, ιστολόγια κλπ) είναι ευπρόσδεκτη, αλλά θα προτιμούσα να μην θυμίζει διαφημιστικό για την προσθετική μαλλιών «πέστε μας, κύριε καθηγητά, εσείς που τα λέτε τόσο ωραία, που είστε τόσο γνωστός, που το έχετε γράψει στα βιβλία σας κλπ».
  Όσο για τον τίτλο της εκπομπής που θέλουν να τον εμφανίσουν αδιαμφισβήτητα ελκυστικό, ως στίχο, λέει, της Δημουλά (..σε προσκυνώ, γλώσσα..) νομίζω πως δικαιώνει την γνώμη που έχω για την ποίησή της..

 143. Triant said

  141: Αυτή η καλή γνώση γλώσσας χώρας της Ε.Ε. καλύπτεται με τα Αγγλικά; Είναι τα Αγγλικά επίσημη γλώσσα της Ιρλανδίας;

 144. Νταξ αυτό με τη μέντα αποδεικνύει απλώς την καθυστέρηση των άγγλων βασιλιάδων. Δεν είχανε έναν άθρωπα να προσέχει τα βασιλικά αφεψήματα τη στιγμή που οι οθωμανοί είχανε και τσιμπούκ ογλάν και πεσκίρ ογλάν και ιμπρίκ ογλάν και τουρλου τουρλού τσογλάν. Ντιπ άχρηστοι ρε οι αγγλαίοι, είχανε τη μισή υφήλιο και τη χάσανε, τι να λέμε τωρα…

 145. ΣΠ said

  142
  Η Φλέσσα ξεπέρασε τον εαυτό της στην κολακεία.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εκπομπή για τη γλώσσα ήταν; Δεν ήταν ωριαία διαφήμιση των βιβλίων του Μπαμπινιώτη και προπαγάνδιση του μπαμπινιωτισμού; Τόσο έξω έπεσα;

 147. Avonidas said

  #144. Οι Αμερικάνοι, ακόμα πιο φτωχοί συγγενείς, δεν είχανε καν φύλακα στη μέντα. Μόνο στη σίκαλη 😀

 148. Κιγκέρι said

  Αντέξατε να το δείτε όλο; Εγώ στο τρίλεπτο λιγώθηκα και άλλαξα κανάλι.

 149. Μαρία said

  143
  Ναι, και τα αγγλικά ως 2η επίσημη. Τα έλεγε τις προάλλες κι ο Νικοκύρης σε ραδιοφωνική εκπομπή.

 150. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @145, 146, 148. Άρα, συμφωνούμε. Άρα, δεν με παρέσυρε κάποια προκατάληψη για τα πρόσωπα.. (Κι αν σου πώ, Γιάννη, ότι αυτό σκέφτηκα; Διαφήμιση βιβλίων! 🙂 )

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άκουσα ότι η κυβέρνηση θα κάνει υποχρεωτική την παρακολούθηση της εκπομπής. Οι αντιρρησίες θα δένονται στον καναπέ με τσιμπιδάκια στα μάτια σαν τον Μάλκολμ Μακντάουελ στο «Κουρδιστό πορτοκάλι».

 152. Εντάξει είμαι τώρα συνηρθα . Χθες εδώ μέσα με εβρισαν χυδαίως εκατσα και δεν έκανα σχεδόν σήμερα όλην μέρα τίποτα . Εβγαλα όλην την παράνοια μου του ξες ποια είμαι εγώ . Τελοσπαντων πρέπει να χω τον νου μου στον εαυτό μου για να κάνω τις δουλειές μου ,δεν μαρεσουν οι ντοπες . Δεν θα κάνω κοκο ένα γλημα .. Μου είπε ο/η Γς » πάρε δρόμο μωρή» … Απέσυρε τους χαρακτηρισμούς αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη.Σ συνηθίζεται στους πάσχοντες με χρόνιους πόνους να δίνεται η λανθασμένη εικόνα του σαδομαζοχισμου . Δεν θα με κανει σκωτσέζικα ντουζακια η /ο Γς .Και εάν μου απευθύνει τον λόγο θα τον- την βρίσω. Ούτε ο νιαγαρας δεν θα τον ξεπλένει

 153. Theo said

  Ρε παιδιά, αυτό είναι γνήσια παράκρουση.
  Δε νομίζω πως ο Βάτμαν θα μπορούσε να την υποκριθεί τόσο καλά 😉

 154. nwjsj said

  @141 – Μαρία
  Εντάξει, ας πούμε ότι δεν ήξεραν πως είναι ΥΕ η ΕλΖαρ, το ότι είναι υπόδικη για κακούργημα κι αυτό τους ξέφυγε εκεί στη Βουλή; Δεν διαθέτω νομική κατάρτιση, όμως αυτό δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού στο δημόσιο; Τέλος πάντων, ακόμα κι αν ακυρωθεί ο διορισμός της συζύγου, πάντα υπάρχει και η κόρη που μπορεί να πάρει σειρά. Η δε κομπίνα με τον Βάγο λέει πολλά για το ‘θεσμό’ των μετακλητών στη Βουλή.

 155. sarant said

  Ομολογώ την αμαρτία μου: Δεν είδα τον Μπαμπινιώτη. Το ξέχασα με κάτι άλλα που έκανα.

 156. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @147. Γιά την ακρίβεια, εκείνος ήταν catcher! 🙂

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  150: Είναι μια επανάληψη σε εβδομαδιαία πλέον βάση των εκπομπών της Φλέσσα, στις οποίες είχε καλεσμένο τον Μπαμπινιώτη: τα βιβλία του αραδιασμένα στο τραπέζι ως συνεχή σημεία αναφοράς δίκην ευαγγελίων και κορανίου, οι δυο τους να κάθονται βιζαβί και απεναντίας, η Φλέσσα να χαριεντίζεται και να επαναλαμβάνει κάθε τρία λεπτά πόσο καλόν καθηγητή είχε στο πανεπιστήμιο, και ο Μπάμπι, με μειλίχια σοβαρότητα, να ρυθμίζει αξιωματικά τα γλωσσικά ζητήματα. Μόνο που τώρα όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο ζαχαροπλ…συγγνώμη στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του Αρσακείου Ψυχικού.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  155: Σιγά μην τη γλιτώσεις! Την έχει επανάληψη την Τρίτη το βράδυ στις 10. ☺

 159. Μαρία said

  75
  αδρενόχωμα

  Αυτόν τον τύπο – θα τον συμμαζέψει άραγε ο δικηγορικός σύλλογος; – τον διαφημίζει ψυχίατρος με αξιοζήλευτο βιογραφικό http://evaggelatos.com/?p=16746

 160. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το μπούλινγκ συνεχίζεται. Χάλασε και ο φίλος μου ο Γιώργος Κατσέας!!! 😅🤣😂

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  160:Έμπλεξε με διαδικτυακές αλητοπαρέες.😉

 162. ΚΩΣΤΑΣ said

  0 –> «Όταν οι άνδρες μαθαίνουν ότι είμαι πυροσβέστις ενθουσιάζονται»

  Σιγά μη με πείραξε το «πυροσβέστις». Άλλο με προβλημάτισε εμένα. Γιατί ενθουσιάζονται οι άνδρες; Μήπως ονειρεύονται σβήσιμο φωτιάς στα σκέλια τους; Αναμένω τις δικές σας εξηγήσεις, κυρίως από νεοφανείς σχολιαστές/άστριες. 😜

 163. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κώστα, ο Γιώργος ΔΕΝ χάλασε! Έχω τα περισσότερα βιβλία του Μπαμπινιώτη (ένα μεγάλο μέρος τους προέκυψε από τον συγγραφικό ιδρώτα άλλων, αλλά ας μην το συζητήσουμε αυτό εδώ..) και τα συμβουλεύομαι, πολλές φορές τα χρησιμοποίησα ως βιβλία αναφοράς (σε συζητήσεις και γλωσσοφιλολογικές αντιπαραθέσεις) και εκτιμώ ότι είναι μία προσωπικότητα που το έργο της θα συζητιέται γιά καιρό. Δεν μπουλινγκίζω τον Μπαμπινιώτη- και ποιός είμαι για να τολμήσω κάτι τέτοιο;. Ειρωνεύομαι την δομή και το ήθος της εκπομπής..

 164. Νέο Kid said

  Αν είναι να βρίσει τον/την Γς πάντως, εγώ στηρίζω αναφανδόν Kiriakimateri!

 165. @137 (και 132) Μόνο εμένα με ενοχλέι ΄τι ο διορισμός πάγωσε μα «παρέμβασξ Μαξίμου» ή «παρέμβαση Μητσοτάκη». Τι γίνετια εκέινη η διακριση εξουσιών;
  Ο Πρόεδρος της Βουλής αγνόησε καθε αντίγραση αλλά πειθαρχησε σε εντολή του Πρωθυπουργού;
  Όπως παρεμβάινει στη νομοθετική εξουσία κανει το ίδιο κη εκτελεστική αι στην άλλη εξουσία;

  Δεν ξλερω αν είμαστε στο άλλο άκρο από την περίοδο που ήταν η Ζωή Κωσταντοπούλου ΠτΒ.

 166. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @163. (συνέχεια) Και για την Φλέσσα έχω καλή γνώμη, τουλάχιστον από την μέση κι επάνω 🙂

 167. dryhammer said

  159.
  Αδρεναλίνη, κανένας δε θα μείνει
  Μαύρη κατάρα, ανία, βαρεμάρα

 168. sarant said

  160 Όλους θα σας χαλάσουμε εδώ 🙂

 169. Alexis said

  #164: Μη χάσεις ευκαιρία εσύ! 😂

 170. ΚΩΣΤΑΣ said

  168 Νικοκύρη!!! 😉 😉 😉

 171. Alexis said

  Αυτό το «αν μου απευθύνει τον λόγο θα τον βρίσω» μου δημιουργεί περίεργους συνειρμούς.
  Φαντάζομαι νταήδες παλιάς κοπής να «πλακώνονται» μιλώντας ο ένας στον άλλον στον πληθυντικό:
  -Εάν δεν επανορθώσετε θα σας ραπίσω κύριε!
  -Σας διαβεβαιώ αγαπητέ ότι θα μου αερίσετε τους όρχεις!

 172. Γ. Μπάτζιος said

  163 Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος γι’ αυτό;
  « (ένα μεγάλο μέρος τους προέκυψε από τον συγγραφικό ιδρώτα άλλων, αλλά ας μην το συζητήσουμε αυτό εδώ..) »
  Έχετε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα; Μήπως εννοείτε ότι τα λεξικά των συνολικά 15.000 σελίδων δεν θα είχαν τη συνεργασία ενός επιτελείου, όπως γίνεται σε όλα τα λεξικά;

 173. Alexis said

  Πολύ σωστή η παρατήρηση του σχολίου 165.
  Έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα.
  Ο ΠΘ να τραβάει το αυτί του ΠτΒ και να τον επαναφέρει στην τάξη!

 174. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @Έχω! 🙂

 175. Μαρία said

  154
  Υπόδικη είναι, μπορεί να αθωωθεί. Γι’ αυτό είπαμε οτι ο Τασούλας θα μπορούσε να περιμένει.

 176. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @172. Έχω! 🙂

 177. Γ. Μπάτζιος said

  176 Δεν νομίζω, απλώς μάλλον υπάρχει σε πολλούς πλήρης άγνοια (στην καλύτερη περιπτωση) για το πώς συντάσσονται έργα που δεν είναι ούτε μονογραφίες, ούτε συλλογή δοκιμίων και άρθρων, αλλά βιβλία αναφοράς.

 178. Μαρία said

  165, 173
  Τα περί παρέμβασης γράφονται απο τσάτσους του Μαξίμου. Δεν θα τα βρεις σ’ όλο τον τύπο.
  Ο διορισμός πάγωσε λόγω του γενικού κραξίματος.

 179. Αlexis @
  Tι ηθελες να πάρω κανά γκλοπ καμιά σίδερο γροθιά και να του κάνω την μάπα κρέας; Ήχει πάντα στα αυτιά μου η φωνή ενός φίλου μου » άφησε τον θα πας φυλακή» Είμαι εναντίον της βίας …

 180. Γιάννης Ιατρού said

  172: …τα λεξικά των συνολικά 15.000 σελίδων δεν θα είχαν τη συνεργασία ενός επιτελείου..

  Αλίμονο, θα ήταν αφελές! Το ίδιο αφελής θα ήταν και ο ισχυρισμός πως ο συγγραφέας δεν είναι γνώστης του αντικειμένου.
  Αλλά ιδιαίτερο βάρος δίνεται επίσης και την «συνεργασία» πολλών «επιτελών» και ΜΜΑ στην προβολή του έργου του ως «ευαγγελίου». Όλο αυτό το λιβάνισμα, μαζί με την εντύπωση του αλάθητου πού δίνει (αλλά δεν έχει) ο κος Μπ., προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και σχολιασμούς.

 181. Γ.Κ. said

  Βασικά… μην ασχολείστε με τον Γς. Είναι κι αυτός κλινική περίπτωση.

 182. 159: Είναι και μέλος ΔΕΠ της Νομικής στην εκπομπή

 183. sarant said

  141 Μαρία, αυτό με το απολυτήριο που δεν έχει η Ζαρούλια δεν πρέπει να ισχύει διότι ο νόμος που παραθέτεις αφορά τα ιδιαίτερα γραφεία υπουργών, όχι στη Βουλή.

 184. Τέλος !
  Αυτοί ζήσαν καλά και εμείς καλύτερα!

 185. Ωραια ιδέα ,θα πάω ιδιαιτέρα σε γραφείο βουλευτή .. έχω σεμινάρια γραμματειακής υποστήριξης και το μέγα σκανδαλώδες κατηγορητήριο» καταστροφή κρατικής περιουσίας» ένα φύλλο χαρτί. Σκεφτόμουν τον Τσεχωφ… να σκίζει περιοδικά.

 186. Γς said

  130:

  >Καμιά σχέση με Βάτμαν.

  Εγώ κάτι ψυλλιάζομαι. Το έγραψα χτες:

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/02/halldup/#comment-683156

  Αν είναι κάποιος από εδώ μέσα αυτός που υποδύεται την Kiriakimateri τότε ξέρω ποιος είναι και θα πέσετε από τα σύννεφα αν είναι έτσι.

  Πως το τεκμαίρω; Συγκρατήστε ένα όνομα: Gould. Stephen Jay Gould

 187. ΚΩΣΤΑΣ said

  0 –> «Το πρωί της Πέμπτης μετέδωσε την ειδηση για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα συνοδεύοντάς το από αυτή την εικόνα.
  Με μια πρώτη ματιά ο νοικοκυραίος βλέπει επεισόδια και αποστρέφει αηδιασμένος το βλέμμα. Δεύτερη ματιά δεν ρίχνει.
  Αν έριχνε, θα πρόσεχε ότι οι διαδηλωτές παραείναι μεγάλοι για μαθητές.»

  Δεν κατάλαβα, όταν λέμε πανεκπαιδευτικό εννοούμε υποχρεωτικά μαθητές; Μερικοί από αυτούς μου φαίνονται φίλοι του Γιάννη Κουβάτσου, κάπου βλέπω και τον ίδιο… 🤗 Αυτοί δεν αποτελούν μέρος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου;

  Για τις υπόλοιπες αιτιάσεις συμφωνώ.

 188. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @177. Επειδή δεν ανήκω σε αυτούς που αναφέρουν κάτι ενώ έχουν πλήρη άγνοια του θέματος (..»στην καλύτερη περίπτωση»..) και επειδή δεν θα άνοιγα αβανταδόρικη συζήτηση (για τέτοια ζητήματα που είναι γνωστό ότι δεν αποδεικνύονται αν δεν το επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι), θα παραθέσω μερικούς τίτλους που φέρουν την υπογραφή του και θα περιμένω να μας πείτε το τί συνεισέφερε ο Μπαμπινιώτης και οι (ποιοί;) άλλοι:.

  -Ιστορική γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας,
  -Γλωσσολογία και λογοτεχνία,
  -Θεωρητική γλωσσολογία,
  -Γραμματική της Νέας Ελληνικής.

 189. Μαρία said

  183
  Δίκιο έχεις. Σύμφωνα με το άρθρο 36 του κανονισμού, που λίνκαρα, απαιτούνται τα προσόντα των μόνιμων υπαλλήλων, άρα και ΥΕ (βλ. άρ. 37), δηλαδή τα προσόντα του καφετζή, του κηπουρού κλπ.

 190. Γς said

  118:

  >Επίσης τραβηξα μαλακία σε πολύ μικρή ηλικία

  Σε άλλον; Σαν την Κατινίτσα;

  https://caktos.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

 191. Προκειται για μία ακόμη πλάνη του ανυποψιαστου θεατή μέσα από τα υποσυνείδητα μυνήματα για υποκινησεις καταλήψεων από την αριστερά ( σημ σχεδόν όλοι είναι αριστεροί που νόμιζε το ΚΚΕ είναι το μοναδικό με Μαρξ και Ενγκελς )
  Τα οποία μυνήματα αποδικοποιουνται και εκφράζονται από τον Βελοπουλο .
  Αυτοί είναι τρελοι θα βγάλουν διαδήλωση αντικαπιταλιστική σε κοινή συνεργασία ανταρσία με πάμε και θα πουν Επαλ Αγίας Παρασκευής . Όλα χρυσαυγιτοπουλα με μία δουλειά και εμείς στην απέξω .

 192. Μαρία said

  182
  Ναι. Κι ο άλλος που δηλώνει συνταγματολόγος δεν είναι νομικός αλλά κατα δήλωσή του σε βίντεο στο σάιτ του ψυχίατρου πήγε δυο χρόνια στη Νομική, μετά στην Πάντειο, αλλά κατέχει λέει τα συνταγματικά καλύτερα απο πολλούς συνταγματολόγους.

 193. ΣΠ said

  186
  Με τον μακαρίτη Stephen Jay Gould με μπέρδεψες τελείως.

 194. Μαρία said

  Στάζυ, αυτόν τον αρχιμπατσικό μπαχτσέ γιατί μας τον απέκρυψες;

 195. Γς said

  193:

  Αν είναι κάποιος από εδώ μέσα και αποκαλυφθεί τότε θα καταλάβεις γιατί έγραψα αυτό το όνομα. Ε, να μην τον φωτογραφήσω κιόλας

 196. Ο ,ή η Γς μου τρίβεται. Γιατί έχω και επιτυχία και στις γυναίκες.
  Φταίει η μάνα μου που με ρωτάγε εάν την αγάπησα ποτέ…

 197. 194

 198. Μαρία said

 199. Γ. Μπάτζιος said

  188 Αν κατάλαβα καλά, στην ερώτηση σε ποιων τον συγγραφικό μόχθο στηρίχτηκε παραθετετε τα βιλία και ζητάτε να σας απαντήσω εγώ;

  ΥΓ Το πόσο επιφανειακά σάς έχουν έλθει διάφορες πληροφορίες φαίνεται από δύο και μόνο σημεία:
  α) Η «Γλωσσολογία και Λογοτεχνία» είναι συλλογή άρθρων του,
  β) Η Γραμματική (μαλλον εννοείτε τη «Δομολειτουργική-Επικοινωνιακή Γραμματική») είναι βιβλίο αναφοράς, τεράστιο, το οποίο βεβαίως χρειάστηκε συνεργάτες (που αναφέρονται αναλυτικά, και μάλιστα στο εξώφυλλο) και πολλά χρόνια δουλειάς.

  ΥΓ 2 Μην ανησυχείτε, δεν σας εγκαλώ για κάτι, απλώς είναι θλιβερό να αναπαράγονται άκριτα πράγματα που λέει ο ένας και ο άλλος.

  Σταματώ εδώ αυτή την «αχάριστη» παρέμβαση.

 200. 194: από παλιά, το νέτικετ καταδικάζει το κροσπόστινγκ 🙂

 201. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @197. https://www.kathimerini.gr/opinion/561103282/i-paideia-toy-chavale/

 202. Μαρία said

  197
  Πέρα απ’ το χαβαλέ στο β. το ανακόλουθο βγάζει μάτι.

 203. 198,
  Το φως ανάμεσα από τις κολώνες του Παρθενώνα το λες και
  Διαφωτισμό

 204. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @199. Κι εγώ σταματάω εδώ την «αχάριστη» αλλά δηλωτική του ποιός υπερασπίζεται τί και ποιόν (και πώς και -κυρίως- γιατί..). (Αξιώθηκα να έχω φίλους/ γνωστούς πανεπιστημιακούς του χώρου και ξέρω να ακούω..)

 205. 203 @ για αυτό ευθύνεται η γαλλική βιομηχανική επανάσταση.. όλα εκεί ξεκινούν
  Αγαπημένο παρισι, πήγα κάποτε και γύρω γύρω από τις εργατικές κατοικίες λαμαρινενιους φράχτες το ίδιο και λίγο πιο κάτω από την κονκορτ που έκρυβαν ένα ολόκληρο τσιγγάνικο καταυλισμό . Γιατί όπου παω για αναψυχή να ζω σαν να μαι υπαίτια εγώ . Αει σιχτηρ δεν είμαι ο καπιταλισμός προσωποποιημένος . – Σιδερένιοι φράχτες στις εργατικές. Ξεναγός : Είναι κεντρικός ο δρόμος για την προστασία των εργατικών κατοικιών.
  – Φράχτες στο τσιγγάνικο καταυλισμό . Ξεναγός – Είναι μία τουριστική πόλη και παίρνωντε μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών.

 206. ΣΠ said

  204
  Γιώργο, ο κ. Μπάτζιος είναι συνεργάτης του κ. Μπαμπινιώτη.

 207. Μπατζιος πολύ γνωστό στην περιοχή το όνομα . Τυρί Γρεβενων Μπατζιος . Υπάρχει συγγένεια;

 208. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @206. Δεν πέφτω από τα σύννεφα.. 🙂 🙂

 209. ΚΩΣΤΑΣ said

  204 –> «(Αξιώθηκα να έχω φίλους/ γνωστούς πανεπιστημιακούς του χώρου και ξέρω να ακούω..)»

  Αγαπητέ μου Γιώργο, σέβομαι και γεραίρω του πανεπιστημιακούς δασκάλους. Και σε αυτό το περιβόλι όμως ευδοκιμούν και ένα σωρό άνθη. Οι σοβαροί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ασχολούνται και μιλούν για τη δική τους δουλειά και για τις δικές τους επιστημονικές επιλογές ή απόψεις. Οι μη έχοντες κάτι δικό τους να παρουσιάσουν συνήθως κατηγορούν ή κοτσομπολεύουν αυτούς που δεν μπορούν επί του επιστημονικού πεδίου να τους ανταγωνιστούν.

  Ομιλώ απρόσωπα, δεν υπονοώ κάτι για τους φίλους σου. Καταθέτω την δική μου εμπειρία. Άκουσα κι εγώ σοβαρούς πανεπιστημιακούς να καταφέρονται εναντίον συναδέλφων τους, αλλά για θέματα που άπτονται του επιστημονικού τους πεδίου. Είχαν άλλη επιστημονική άποψη. Όσους άκουσα να καταφέρονται εναντίον συναδέλφων τους για προσωπικά θέματα ή σε διαφόρων άλλων ειδών κατηγορίες, ήταν αυτοί που πριν το πράξουν αυτό, είχαν αξιολογηθεί στα δικά μου μάτια ως μέτριοι, λίγοι επιστημονικά.

 210. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Φίλε Κώστα, συμβαίνουν αυτά που λες (και πολύ χειρότερα- ειδικότερα στις Ιατρικές Σχολές.. 🙂 αλλά ο Θεός γι αυτό μας έδωσε την κρίση.. Δεν είμαστε δα παιδόπουλα για να χάφτουμε ανεξέλεγκτα ό,τι ακούμε.
  Όπως είδες, στο 163 δεν κακολογώ τον Μπαμπινιώτη αλλά τον επαινώ. Κι αν έγραψα κάποιο μετριαστικό σχόλιο, αυτό ήτανε σε ..ανυπόληπτη παρένθεση, που μόνο ένας κόλακας θα του έδινε τόση σημασία..

 211. Μαρία said

  Καθυστερημένη απορία. Θα έχετε παρατηρήσει οτι ο πρωθυπουργός μας λέει «πράματι».
  Τώρα ακούω εδώ https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1310550854685126656 οτι λέει και «διαπραμάτευση».
  Επειδή δεν προφέρει σύνταμα ή διάταμα – τουλάχιστον δεν τον άκουσα, πώς εξηγείτε οτι δεν προφέρει το γμ ειδικά στη λέξη πράγμα;

 212. ΣΠ said

  211
  http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php?option=com_chronoforms5&chronoform=ShowLima&limaID=12939

 213. 211 α) Κρητική καταγωγή. β) Χάλασε στο Χάρβαρντ γ) Εξοικονομεί ενέργεια για να μας γμσ.

 214. Γς said

  211:

  Είναι από τα κρητικό «δεν κατέ’ω πράμα»

 215. ΓΤ said

  Πώς να φάτε τον μπάτζιο
  http://www.dolmadaki.gr/2016/11/blog-post_24.html

 216. Γς said

  213:

  >Εξοικονομεί ενέργεια για να μας γμσ.

  πραμα, πραγμα

  Σαιζ νταζντ μάτερ, τελικά

 217. ΓΤ said

  @212

  Δυνατό λήμμα. Εύγε που δεν μας παρέπεμψες στα λημμάδια του Κοκκιναρά…

 218. Γ. Μπάτζιος said

  204 Ναι, επί 20χρόνια και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

  210 Κύριε Κατσέα, αν θέλατε να επαινέσετε τον καθηγητή, όπως λέτε, δεν χρειαζόταν να τον δυσφημείτε ταυτόχρονα. (Και οι παρενθεσεις από πότε μειώνουν τη σημασία των δηλώσεων;)
  Ο λόγος που επέμεινα – κάνοντας ίσως κατάχρηση της φιλοξενίας- είναι ότι αυτές οι φήμες αναπαράγονται εδώ κι εκεί, αλλά κανείς δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, παρά μόνο πληροφόρίες που έλαβε από άλλους.

  Τα δε περί « κολακείας » μού είναι μεν οικεία (σε άλλη διαδικτυακή ομάδα που επίσης υπερασπίστηκα τον καθηγητή με ρώταγαν αν ο χρόνος που αφιέρωσα σε απαντήσεις λογίζεται ως υπερωρία για την οποία θα πληρωθώ), αλλά είναι ομολογουμένως ανέντιμα και ακαλαίσθητα σχόλια.

 219. Μαρία said

  211
  Αισθάνομαι οτι με προσβάλλεις 🙂 παραπέμποντας μάλιστα και σε λεξικό. Χαρά στο πράμα.
  Το οτι όλοι μας λέμε πράμα δεν σημαίνει οτι προφέρουμε πράματι ή διαπραμάτευση.

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι πραματιστής ο πρωθυπουργός μας, οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

 221. ΣΠ said

  219
  Αυτά είναι έλξη από το πράμα.

 222. dryhammer said

  Υπάρχει άλλη λέξη με -γμ- που το γ είναι προαιρετικό;

  [Άντε τόχω κάνει τάγμα
  να μισέψω κι άλλο πράγμα]

 223. dryhammer said

  220. Πραγματευτής… [και ουχί μυλωνάς]

 224. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @218. Αν εγώ καθ’ έξιν «υπερασπιζόμουν τον καθηγητή» σε -περισσότερες της μιάς!- διαδικτυακές ομάδες, θα δίσταζα (για να μην πώ «θα ντρεπόμουν») να καταλογίσω ανεντιμότητα και ακαλαισθησία σε άλλους. Και επειδή εδώ δεν γνωρίζει (δεν γνώριζε μέχρι τώρα) κανείς ότι κάποιος υπερασπιστής του (ομότιμου) καθηγητή παρακολουθεί το ιστολόγιο για ενδεχόμενα επικριτικά σχόλια, άρα ο παρακολουθητής δεν ήταν υποχρεωμένος -έναντι κανενός- να υπερασπιστεί τον Μπαμπινιώτη, μόνο μιά εξήγηση απομένει κι αυτή δεν είναι καθόλου τιμητική..

 225. 222

  Κι εσείς μάγκες κάντε τάμα
  να γυρίσω με το πράμα

 226. ΣΠ said

  224
  Ο κ. Μπάτζιος έχει ξανασχολιάσει στο ιστολόγιο.

 227. ΓΤ said

  -Να το αφήσουμε εδώ; (βίαιη προσπάθεια κατάληψης χώρου σε εστιατόριο όπου παρκάρουν τα ντιλιβέρια του)
  -…
  Κατεβαίνουν. Άσπρο παντελόνι, απαλό ροζ πουκάμισο. Απαλό ροζ παντελόνι, άσπρο πουκάμισο. Έτσι, το ένα άτομο καθίσταται συμπλήρωμα του άλλου και στο ενδυματολογικό επίπεδο. Της κλίνης το γιν-γιανγκ επείνασε.
  Πολύ δυνατά τοξογιοφυρόφρυδα. Οι 105 μαστορομαθητάδες μοιρολογούν και κλαίνε με αυτή την τελειότητα. Ο σημερινός άντρας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει πάνω του ένα τσιμπιδάκι. Κι όπως παλιά η μασιά στο κάστανο σοφά δρόναρε απάνω από τη φουφού, έτσι και σήμερα με το ντεμέκ περιττοτρίχι.

  (Κι επειδή δεν σέβομαι τον εαυτό μου συνεχίζω)

  -Θα φάτε εδώ;
  -Όχι, αγάπη μου, σήμερα δεν έχουμε χρόνο.
  Έπαιξε υστερία μέχρι να αποφασίσουν.
  -Δύο κολοκύθια γεμιστά και μία γίγαντες, είπαν οι γίγαντες…
  Σε μαύρα καλλιπλάστικα, με τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, ζαλώθηκαν το φορτίο. Χαιρέτησαν, ευχαρίστησαν. Μην ξεχνάτε ότι η ευγένεια είναι το παν.

  Μπήκαν στο αυτοκίνητο. Περίμενα να μπει το κλειδί στη μίζα. Μάταια. Η μούρη του αυτοκινήτου μέσα στο πιάτο μου.
  Ξεκίνησαν να τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο, συνέχιζαν να τρώνε, έφαγαν.
  Η εξοικονόμησις χρημάτων είναι μία κάποια λύσις.

  Πριν σας αφήσω, ξέχασα να σας πω για το αυτοκινητάκι τους. Mercedes S-Class Sedan. «Κολοκύθια και μερσεντέ» μόνο σε αυτή τη χώρα.
  Στενοχωριέμαι που ζω, για να βλέπω τέτοια πράγματα.
  Ο θάνατός μου είναι μία κάποια λύσις.

  Την επόμενη φορά, αν τα καταφέρω, θα σας μιλήσω για wanna-be sugar daddy της γειτονιάς ο οποίος φοράει περουκίνι.
  Πόσο θέλω να μην ξυπνήσω, πόσο θέλω αυτό να ευχηθείτε.

 228. Μαρία said

  221
  Ναι. Με τη διαφορά, όταν είσαι ο μόνος πανελληνίως που έλκεσαι απ’ το πράμα (no pun intended), μάλλον χρειάζεσαι ασκήσεις ορθοφωνίας. Τόσους κρητικούς έχουμε στη βουλή, κανένας δεν λέει πράματι.

 229. Γς said

  229:

  Φτιάχτηκα! Νά’χαμε και κανά κατρούτσο…

 230. Μαρία said

 231. Γς said

  Ενα ακόμη μέτωπο ανοίγει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστός στα νεοοθωμανικά σχέδιά του.

  Αυτή τη φορά αποφάσισε να τα βάλει με το Ισραήλ, και σε ομιλία του σε βουλευτές έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας πως την έχτισε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

  https://www.tovima.gr/2020/10/03/world/prokalei-kai-to-israil-o-erntogan-i-ierousalim-einai-i-poli-mas/

  Τρέμε Μακρόν για τη υπερπόντια γαλλική Μπόρα Μπόρα (Bora Bora) της Γαλλικής Πολυνησίας

  Για τα Παλούκια Παλούκια της Σαλαμίνας δεν έχει πει τίποτα. Ακόμα

 232. gpoint said

  Κι αυτό μεζεδάκι είναι…

  ο πρόεδρος του ΟΑρης σε ρόλο μανεκέν -αφιερωμένο στις/ους (κρυφές/ους) σκουλήκαρες/ους του ιστολογίου

  πολαύστε υπεύθυνα που λέει κι ο ΓΤ

 233. Παναγιώτης K. said

  64. Ακόμα μια φορά… αντιγραφείς… ο εξυπνότερος λαός κ.λπ…

  114. Μη το λες! Το άκουσα για πρώτη φορά από τον πρώην δήμαρχό μας τον Γιάννη Μπουτάρη και μου άρεσε! Το είπε για τον εαυτό του. Εμπειρία συν…αυτοκριτική!

  137.Νομίζω ότι υπάρχει κάποια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων. Οι δεύτεροι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν τα διάφορα … «σημεία και τέρατα» που συμβαίνουν εντός Βουλής.
  Δεν επικρίνω αυτή τη στάση. Ο θεσμός του Κοινοβουλίου πρέπει να προστατεύεται.
  Εξάλλου αν παρακολουθήσεις το κανάλι της Βουλής, βγάζεις συμπεράσματα και δεν περιμένεις να σε διαφωτίσουν οι δημοσιογράφοι.Διαπιστώνεις π.χ ότι η συμπεριφορά διαφόρων βουλευτών κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν είναι και τόσο…αξιέπαινη.
  Ο κανονισμός παραβιάζεται. Βλέπουμε για παράδειγμα να μην τηρούνται οι χρόνοι ομιλίας και να ζητούν την ανοχή του προεδρείου, το προεδρείο να τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να τελειώσουν και εκείνοι απτόητοι να συνεχίζουν! Άλλος κόσμος!

  Και ένα προτελευταίο σχόλιο: Τι είναι αυτό που παρουσιάστηκε;
  Για καλό μας;
  Για να μάθουμε τι σημαίνει…σαλτάρισμα; 😦

 234. Κιγκέρι said

  Και λίγη γκρίνια πρωί-πρωί:
  Βαρέθηκα τόσον καιρό ν’ ακούω και να διαβάζω «συνίσταται η χρήσης μάσκας» και δώστου ξανά «συνίσταται η χρήσης μάσκας». Το λέει άραγε κανένας σωστά;
  Άιντε καλημέρα!

 235. Νέο Kid said

  222. Dry: Το σάγμα που έγινε σαμάρι , πιάνεται; Βέβαια, δεν υπάρχει σαγμάρι (νομίζω,δηλαδή…)

 236. nikiplos said

  235@ Συνιστάται δηλαδή έτσι δεν είναι?
  Καλημέρα.

 237. dryhammer said

  233. Ξέρω την αδυναμία σου σ’ όσους φοράνε παπούτσια χωρίς κάλτσες κι έτσι θα σταθώ στο κόκκινο μαντιλάκι.
  [Παρουσιαστής δελτίου ντύθηκε κι όχι μανεκέν – που φαίνεται μόνο το πάνω μισό]

 238. Κιγκέρι said

  237:

  👏👏👏🙂🙂🙂

 239. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλη Κυριακή σε όλους.με ωραία και πάλι τα μεζεδάκια! Έστε ή εστέ ετοιμοι;Τί λέει ο Μερφι;

 240. sarant said

  240 Πάνο, στην αρχή το είχα «Εστέ» και μετά με διόρθωσαν και μου είπαν ότι η προστακτική είναι «έστε» και μάλλον δίκιο είχαν.

 241. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  για να ευθυμήσουμε λίγο 😎

 242. Γιάννης Ιατρού said

  242: άμα δεν κάνεις ρεφρές… (193) ✔

 243. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 244. Theo said

  @114, 234:
  Τον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης (από τα Σιταράλωνα Τριχωνίδας) τον θυμάμαι να λέει την παροιμία με το άλογο. Αργότερα την άκουσα και με γάιδαρο.

 245. Πέπε said

  Κι εγώ με γάιδαρο την ξέρω, και μάλιστα παλιόν, όχι γέρικο. Άμα είσαι άγιος ίσως ευπρεπίζεις λίγο τον λόγο σου – θα έχετε συναντήσει παλιούς ανθρώπους που όποτε αναφέρονται σε γαίδούρια ή γουρούνια κολλάνε κι ένα «με συγχωρείτε».

 246. Theo said

  «Παλιό άλογο καινούργια περπατησιά δε μαθαίνει», έλεγε ο άγιος Καλλίνικος.

 247. Μαρία said

 248. Τιλτ ,βαρεσε το μηχάνημα . Εμ γιαυτό έχουν λαλλησει τα παιδιά. Κοντά στα 30 άτομα σε κάθε τάξη και οι μισοί καθηγητές ευπαθείς και οι καθηγήτριες παθαίνουν ασφυξία με την μάσκα .Τα παιδιά υποκεινουνται από την κατάσταση υγείας των καθηγητων

 249. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας το πούμε εγγλέζικα:you can’t teach an old dog new tricks.

 250. Ο πατέρας μου με καλημεριζε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Και δεν τον απανταγα . Ήμουν δέκα χρονών και δεν με είχε πει με το όνομα μου .Τώρα δεν με νοιάζει.
  Πες με και γερό τσεπετο.
  Όταν το λεγε κινέζικα σαν να θυμωνε ..
  Θεός σχωρεστον.

 251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41 >>Το αρχαίο, αν θυμάμαι καλά, ήταν «ίσθι»,
  Από την παπαγαλία των εισαγωγικών εξετάσεων:

  Ίσθι και έστω – έστε και έστων ή έστωσαν

 252. …ἐστόν
  Language
  Download PDF
  Watch
  Edit
  Ancient Greek Edit

  Pronunciation Edit
  more ▼
  IPA(key): /es.tón/ → /esˈton/ → /esˈton/
  Verb Edit
  ἐστόν • (estón)

  second-person dual present active indicative of εἰμί (eimí): you two are
  third-person dual present active indicative of εἰμί (eimí): both of them are
  Last edited 12 months ago by WingerBot
  Wiktionary

 253. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @41. (Τώρα το αντιλήφθηκα και μου κίνησε το ενδιαφέρον)
  Αρχαιοελληνικά ψαχτήρια δεν διαθέτω αλλά βρίσκω ομηρικό «έσσο» και «έσο» μεταγενέστερο (Πλούταρχος και βάλε..)

 254. dryhammer said

  254. >…βρίσκω ομηρικό «έσσο»…

  Έτσι είναι! Όταν εμείς είχαμε εσσο οι άλλοι έτριβαν ξύλα για ν’ ανάψουν βρύα

 255. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @255. Και νά’τανε μόνο αυτό! Αν γκουγκλάρεις το «έσσο», σου βγάζει ΜΟΝΟ κείμενα σχετικά με τις στρατιωτικές Ε.Σ.Σ.Ο. 🙂

 256. […] Μερικές φορές το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο παίρνει τον τίτλο του όχι από την επικαιρότητα ή από το ημερολόγιο, αλλά από ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας, που μου φαίνεται πολύ γουστόζικο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα, κι έτσι αντί να πω π.χ. για τριτοκτωβριανά μεζεδάκια ή για μετασυνοδικά μεζεδάκια, εννοώντας τη Σύνοδο Κορυφής που… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/10/03/meze-447/ […]

 257. sarant said

  248 Mαρτυράει χωρίς ξύλο ο Άδωνης

 258. voulagx said

  #248: Ρε τον καημενο τον Χασαποπουλο τι του ‘μελλε να παθει! Ολα εδω πληρωνονται.

 259. Και το εντός είναι ανεξήγητο στο wiktionary.
  Ειναι καλό λεξικό το wiktionary.Eμενα μου αρέσει να υπάρχουν παραδείγματα με προτάσεις , παροιμίες . Να βλέπω την λέξη σε χρήση με βοηθάει . Γενικά φοβάμαι να χρησιμοποιώ λέξεις … αλλά εδω έχω γίνει ρεντικωλο … Θα εμπλούτισω το λεξιλόγιο μου .

 260. ΣΠ said

  Τι ανόητα στερεότυπα! 12χρονα παιδιά φοβούνται μη τους πουν αδερφές;
  τίτλος

 261. voulagx said

  Η «Κοινωνία Ώρα MEGA» βάρεσε… προσοχή στον Άδωνι
  https://www.efsyn.gr/node/262472

 262. Πέπε said

  @261

  Το στερεότυπο είναι ανόητο, αλλά το ότι υπάρχει δεν ήθελε και πολύ μυαλό να το φανταστεί κανείς.

  Στο σχολείο μας ήρθαν για τους καθηγητές μάσκες του Υπουργείου σε τρία σχέδια. Διάλεξα αυτήν με τα λουλουδάκια, που είναι σαν κουρτίνα. Είναι σαν κουρτίνα και στο μέγεθος, ΚΑΙ των ενηλίκων! Την έβαλα μια μέρα, βλαστήμησα και δεν την ξανάβαλα.

  Την άλλη μέρα με ρώτησαν τα παιδιά γιατί δε φοράω πάλι τη μάσκα του Υπουργείου. (Έτσι κι αλλιώς την είχα για πλύσιμο, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.) Τους εξήγησα ότι ήθελα μεν να τη φοράω και διάλεξα επίτηδες τα λουλουδάκια για να σπάσω το στερεότυπο, αντρικά γυναικεία, αλλά έλα που δε μου ‘κανε.

  Χειροκρότησαν.

  Α’ Γυμνασίου.

 263. Pedis said

  Conley was named the acting White House physician in March 2018 when Trump’s first choice, Dr Ronny Jackson, withdrew. Trained as an osteopath, Conley, who is also a US navy commander, was confirmed to the role two months later.

  Conley was born in Pennsylvania in 1980 and graduated from the Philadelphia College of Osteopathic Medicine in 2006 before undertaking a medical residency at a navy base in Virginia. He also served in Afghanistan, acting as head of a trauma unit at a multinational Nato base.

  https://www.theguardian.com/us-news/2020/oct/04/sean-conley-donald-trump-doctor-coronavirus

 264. Pedis said

 265. Μαρία said

  264
  Άρα είναι σε καλά χέρια.

 266. Pedis said

  # 266 –
  https://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Osteopathic_Medicine

  Μάλιστα.

 267. loukretia50 said

  227. ΓΤ
  Πώς γίνεται να μην αντέχεις τη ζωή… των άλλων?

 268. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λογικό είναι τα αγόρια του δημοτικού να μη θέλουν να φορέσουν ροζ μάσκες. Έχουν μεγαλώσει με άλλα πρότυπα στην οικογένειά τους και ακόμα τραγουδάνε στο διάλειμμα «Αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες», όπως κι εμείς μικροί. Στις ηλικίες αυτές ο διαχωρισμός αγόρια – κορίτσια είναι σχεδόν απόλυτος. Μεγαλώνοντας έρχεται, αν έρθει, η ωριμότητα να αποδεκτούν τη διαφορετικότητα και η ανοικτή σκέψη που αντιστέκεται στα κοινωνικά στερεότυπα.

 269. Μαρία said

  265
  Απο τόσα τουί που αναπαράγουν τη μαλακία του Γεωργ. διάλεξες το σάιτ του Μπογδάνου. 🙂

  267
  Η Γαλλία έχει πολύ καλούς οστεοπαθητικούς και λόγω του ιππόδρομου.

 270. ΓΤ said

  @268
  Ασφαλώς και αντέχω τη ζωή των άλλων, Λου. Εδώ αντέχω να απαντώ σε ερωτήσεις που διατυπώνονται στα ελληνικά και συνοδεύονται με «αγγλικό» ερωτηματικό. 🙂
  Κάποια πράγματα δεν τα αντέχει η… υιοθετημένη περσόνα μου.
  Δες τη διάσταση της βιαιότητας στο σκηνικό, με την εξουσιότητα των κυβικών μπήκαν μέσα στο πιάτο μου. Άσε το μαμ μέσα στη λίμο. Κοίτα, πρόκειται για γνωστό καρτούν ντούο το οποίο ξυπνάει για να τριπαντβαϊζοριάσει αρνητίλα σε όποιο μαγαζί δεν κάνει το χατιράκι του. Ξινιόλες ψυχές με το που ξυπνάνε…
  Ομοίως και με εμέ, κάποιοι (δεν) με αντέχουν.

 271. Πέπε said

  @271

  Εδώ που τα λέμε ρε φίλε έχει δίκιο το κορίτσι. Εσύ άμα θελήσεις να φας φασολάκια μες στη μερσεντέ σου φορώντας ροζ παντελόνι, θα σου πει κανείς τίποτα;

  Για το ερωτηματικό βέβαια αλλάζει. Εκεί είμαι μαζί σου.

 272. Pedis said

  # 270 –
  α. δεν ξέρω εγώ από αυτά, από κάποιον ανάρχα το τσίμπησα.

  β. μπορεί να βρεθούν πολύ καλοί χειροπρακτικοί (όπως λέγονται αλλού) για αυχενικά, λουμπάγκα κοκ. Αλλά να ηγούνται σε ιατρικά τιμ προέδρων και μάλιστα, όπως στη συγκεκριμένη φάση, για σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις, τι να σου πω, εκπλήσσομαι … (αν, τώρα, στο γιου ες τούς έχουν να μαθαίνουν και ιατρική και να τους δίνουν ισότιμα πτυχία … ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν).

 273. Pedis είσαι το 79 γεννημένος; Λέω μήπως είσαι ο Νικολαος Πεδής που γνώριζα ή είσαι άλλος;

 274. loukretia50 said

  271 -272
  Σ΄όποια γλώσσα και να διατυπώσω ερώτηση θα το κάνω έντονα!
  Άλλωστε το ελληνικό μπερδεύεται συχνά με κόμμα και θέλω να αποστασιοποιούμαι.

  ΥΓ Το προτιμάτε ισπανιστί?

 275. Πρέπει να βάζω νούμερο μπροστά υποχρεωτικά ; Στην συσκευή μου δεν φαίνονται καθαρά . Λογικά πρέπει να μαι το 276 περίπου εάν δεν υπάρχει ενδιαμεσος

 276. Pedis said

  https://www.bbc.com/news/election-us-2020-54413536
  «I learned a lot about Covid. I learned it by really going to school. This is the real school. This isn’t the let’s read the books school. I get it and I understand it. It’s a very interesting thing, I’ll be letting you know about it.»

 277. Μαρία said

  273
  Ο οστεοπαθητικός δεν είναι ίδιος με τον χειροπράκτη https://www.osteocenter.gr/ti-einai-i-osteopathitiki
  Το είναι σε καλά (κυριολεκτικά) χέρια ειρωνικά το έγραψα. Μόνο αν ο POTUS μπει σε ΜΕΘ, θα του θα είναι χρήσιμος, όταν βγει και δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια του.

 278. Πέπε said

  275
  Α, εντάξει. Νόμιζα ότι ήταν από μηχανική ξενομανία.

  Το ισπανικό βέβαια είναι ο πιο σοφός τρόπος (αν και όχι λόγω του σχήματός του). Απορώ πώς δεν έχει περάσει στις άλλες γλώσσες. Το να ξέρεις τι σε περιμένει στη γωνία είναι μια από τις βασικότερες και πιο προαιώνιες επιθυμίες του ανθρώπου.

 279. loukretia50 said

  Πέπε,
  Πολλά κουσούρια έχω σίγουρα, αλλά η ξενομανία δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό μου!
  Μεταξύ μας, στην επιλογή παίζει ρόλο και η γκαβωμάρα μου, πρακτικές δυσκολίες (γάτα αφαίρεσε πλήκτρο!) και τελικά συνήθεια!

 280. ΓΤ said

  @272

  Όπως καταλαβαίνεις, είναι χυδαίος αυτός ο τρόπος να εξοικονομείς χρήματα, να δεσμεύεις τον χώρο των ντιλιβεράδων απαθέστατος, και να μπαίνεις μέσα στο πιάτο μου με το γαμωάμαξό σου επειδή νομίζεις ότι με τα λεφτά σου όλα σου επιτρέπονται. Είναι γνωστή η στἀση τους είπαμε, ξυπνούν τα χρυσά μου για να κάνουν ζημιά…

  @275
  Δεν προτιμώ τίποτε. Έχουμε το δικό μας ερωτηματικό. Όποιος βαριέται να αλτσιφτάρει, κουεστσιονμάρκικα κοσκινίζει.

 281. ΓΤ said

  280@

  Αφού είναι γατούλα, αγαπάω, και χώσε όσες κουεστσιομαρκέλες θες!

 282. Pedis said

  # 278 – αμφότεροι μπορεί να είναι και ολιστικοί και αλτέρνατιβ και ό,τι μαλακία γουστάρει να ακούσει η πελατεία που τη βρίσκει με κάτι τέτοια, αλλά όποιοι κάνουν σωστά την πρακτική δουλειά τους, πέρα από φλυαρίες, τον ασθενή τον «λύνουν» για κάποιο χρονικό διάστημα και βρίσκει ανακούφιση.

  Στις ΗΠΑ, διαβάζω, υπάρχει η όψιον για όσους διαλέγουν να εγγραφούν στην οστεοπαθητική να ακολουθήσουν πιστοποιημένο κουρίκουλουμ ιατρικής και να βγαίνουν επιστήμονες.

 283. 279@
  Οι ανώνυμοι ναρκομανείς έχουν βοήθημα ένα βιβλίο . Αρχικά αριθμουνται τα στάδια της αδελφότητας εγώ συγκρατήσα το 1 αναγνωριζω 12 βοηθώ . Τελοσπαντων μετά υπάρχει ένα ημερολόγιο που σου δίνει κουράγιο στην απεξάρτηση . Τηλεφωνα στο σύμβουλο σου κ.ο.κ . Έχω επισκεφτεί σύμβουλο ναρκωτικών χωρίς να παίρνω ναρκωτικά,νιωθωντας αξαφνα μαστουρωμενη και έρμαιο ,οδηγηθηκα από το σύμβουλο στους ανώνυμους ναρκομανείς πρώτου καν του εξηγήσω τι νιώθω και τι μου συμβαίνει

 284. loukretia50 said

  282. Σμαραγδομάτα ψιψίνα χαίρεται για την έγκριση!

  Και μην επιτρέπεις να εισβάλλουν τυχάρπαστοι λεφτοδίαιτοι και στις σκέψεις σου.

 285. Pedis said

  Τώρα, για ποιον λόγο στις ΗΠΑ έχουν δύο κανάλια για να γίνει κάποιος κανονικός γιατρός επιστήμονας, το αγνοώ.

  Στην Ελλάδα, για να πω την κακία μου, το δεύτερο κανάλι που βγάζει γιατρούς είναι το ΔΙΚΑΤΣΑ …

 286. Ο 0@ είναι ένα καλό νούμερο για να του απευθύνουμε τον λόγο και αυτό γιατί; Γιατί το αγαπημένο μας zero ή null έχει τόσες ιδιότητες . Καταρχήν είναι το νούμερο ακροβάτης . Το 0 ακροβατεί και υπάρχει δίχως πρόσημα . Θετικό μηδέν δεν υπάρχει ούτε αρνητικό .Ορόσημο το μηδέν . Εμένα αγαπημένος μου αριθμός είναι το 8 .Το 8 σου δίνει μία σιγουριά μία ασφάλεια,λες ότι και να γίνει στο 8 δεν παθαίνει τίποτα . Να φανταστείτε εάν ήμουν οστεοπαθητικος που υπηρετησα στο Αφγανισταν σίγουρα στην βάση 8 θα ταν . Δεν πιστεύω να υπάρχει πιο φρικιαστικη βάσει από την 12 τα μεγάλα γλέντια στην 18 και στους βετεράνους πολέμου την 21. Το θέμα είναι ότι το 8ο γράμμα της αλφαβήτου είναι το Θ … Το 8 είναι ο αριθμός που θα πρέπει να έρχεται πιο εύκολα στην ελληνική συνείδηση και το 7 G.. σε αγγλοφωνη συνείδηση. To 8 είναι θετικός αριθμός . Τέσσερις το 8 32 3και 2 5 άρα όλα ξεκινάνε από τα πεντόβολα ..
  Αστειευόμαι

 287. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  280 Λου, για το ξένο ερωτηματικό, θυμάσαι ,είχα απορήσει κι εγώ 🙂 .
  Το συναντώ και σε χειρόγραφα αρκετά συχνά. Ωραία ελληνικά γράμματα και γραφή και να καταλήγει με αυτόν το «γάτζο» 🙂

 288. ( ν ) το Ν σαν γράμμα αποπνέει αισιοδοξία ,αγάπη και τύχη άμα θες 288 σου λέω και το φλυτζάνι . Γ ένα γράμμα ιδιαίτερο θυμίζει ανεμελιά Γ . Ποτέ η ερώτηση γίνεται καταφασή; Ποτέ έπαθαν ατονία τα γραπτά μου; Γ ένα γράμμα ιδιαίτερο Τ σημαίνει γειωνομαι και αντιλαμβάνομαι την ανώτερη ύπαρξη των εδράνων . Π ένα γράμμα με αξία .

 289. Οι άνθρωποι δεν πάνε καλά .Ερωτω γενικά εάν έρθει κάποιος και μου τσακίσει τα πόδια μου τα σπάσει σε χίλιες μεριές και μου δώσει ένα πι για την ανάρρωση θα του είμαι ευγνώμων; Και ειδικά όταν γίνεται επί σκοπού .Με πρόθεση να βάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στους μαθητές. Τα crash test γίνονται με ομοιώματα όχι με ζωντανούς ανθρώπους.

 290. Theo said

  Περί οστεοπαθητικής:

  Όπως λέει φίλος μου καθηγητής φυσικής στο ΑΠΘ, η ιατρική είναι περισσότερο στατιστική παρά καθαρή επιστήμη. Αν η συμβατική ιατρική μπορούσε να εξηγήσει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού σε σωματικό, διανοητικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, τότε θα άξιζε να ονομαστεί (καθαρή) επιστήμη. Αλλά σε πολλά πάει ψαχουλεύοντας. Οπότε, είναι φυσικό να υπάρχουν πολλά «κανάλια». Και οι συμβατικοί γιατροί και οι ομοιοπαθητικοί και οι οστεοπαθητικοί έχουν μερικές γνώσεις για τον άνθρωπο, γνώσεις που είναι μια συσσωρευμένη εμπειρία. Κι είναι καλύτερο να τις συνθέτει κανείς, παρά να ακολουθεί τυφλά ένα «κανάλι».

  Επισκέπτομαι οστεοπαθητικό, με πτυχίο ανώτατης σχολής στο ΗΒ, δεκατέσσερα χρόνια. Πριν πάω σ’ αυτόν την πρώτη φορά, ρώτησα τον ορθοπεδικό μου και μου συνέστησε να το κάνω, γιατί, όπως μου είπε «αυτοί ξέρουν το μυοσκελετικό σύστημα καλύτερα από μας». Εκεί που έκανα 15+ συνεδρίες σε φυσικοθεραπευτή για τα προβλήματα που έχω στη σπονδυλική στήλη, αυτά λύνονται για κανένα τρίμηνο σε δυο τρεις με τον οστεοπαθητικό.

 291. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @291. Καλά σου τα είπε ο φίλος σου, Theo! Η Ιατρική ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, όπως είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία. Είναι Τέχνη.. 🙂 [Καλή σας μέρα!]

 292. Τελευταία που πήγα σε ορθοπεδικό με εξέτασε με ένα περίεργο τρόπο . Με ξάπλωσε και έσπρωχνε με όλο το βάρος της τα πόδια μου σχεδόν ανέβηκε πάνω μου σε κάποια φάση,με έστειλε για ακτίνες και μου μέτρησε τους σπονδύλους και μου ανακοίνωσε ότι όλοι είναι στην θέση τους ,μετά από αυτή την ιδιόμορφη εξέταση με πόνεσε η μέση εκείνη την ώρα και για ένα διάστημα ήμουν μία χαρά. Και τώρα κάνω μόνη μου κάτι απλές ασκήσεις και είμαι πολύ καλά.

 293. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @292 (..συνέχεια περί της φύσεως της Ιατρικής και περί σπονδυλικής στήλης..) Πριν από πολλά χρόνια, στο Παπανικολάου, έπαιρνα ιστορικό από ένα ωραίο γεροντάκι από Τρίκαλα. Μου είπε ότι κάποιος γιατρός του είχε συνταγογραφήσει κάποτε Pancoran (αυτοκόλλητα με νιτρογλυκερίνη, για την στηθάγχη). Από την συνέχεια του ιστορικού φαινόταν ότι δεν τα χρειάζονταν, αφού αυτά τα ενοχλήματα που μου περιέγραφε δεν ήταν στηθαγχικά και βέβαια, δεν επανεμφανίστηκαν. «Και γιατί το έχεις τώρα μαζί σου το κουτί με τα Pancoran;» τον ρώτησα. Γιατρέ, μου απάντησε, είχα και πολλούς πόνους στην μέση μου και είπα «αφού αυτά μου τα έδωσαν για πόνο, γιατί να μην τα δοκιμάσω και για την μέση μου;». Και τελικά, τί έγινε; τον ξαναρώτησα. «Ά, τώρα είμαι πολύ καλύτερα» (!!!!) μου απάντησε ο απίθανος γέροντας.. 🙂

 294. Pedis said

  Giampaolo de Sena, medico fisiatra, vice segretario nazionale Simmfir, il Sindacato Italiano Medici di Medicina Fisica e Riabilitativa

  «Queste due professioni, in Italia, non hanno alcun percorso ufficiale e, pertanto, sia per la osteopatia che per la chiropratica si parla di corsi privati ed extrauniversitari. Proprio per la eterogeneità della formazione, non è possibile individuare specifici percorsi formativi, pertanto non è possibile nemmeno definire con certezza le eventuali differenze tra l’osteopatia e la chiropratica. L’unica certezza è che si tratta di professioni di terapia manuale»

  «Intraprendere percorsi formativi di “medicina alternativa” senza avere una precedente formazione “ufficiale e tradizionale” può portare a una grave limitazione di conoscenze. Il suggerimento è che l’accesso a queste professioni venga limitato unicamente a professionisti già in possesso di un titolo abilitante».

  ————

  Qual è la posizione di Simfer e Simmfir riguardo alla scientificità di osteopatia e chiropratica?

  La Simfer lamenta il metodo con il quale sono state istituite queste figure professionali: non è pensabile istituire nuove professioni sanitarie prima ancora di definirne gli ambiti di intervento e i percorsi formativi.
  Sulla scientificità va detto che, se a un secolo dalla nascita di queste discipline i principi cardine sono ancora privi di evidenza scientifica, qualche domanda ce la dobbiamo fare. Da un punto di vista terapeutico stiamo parlando di terapie manuali, che in ambito riabilitativo sono già abbondantemente conosciute e praticate.

  http://www.orthoacademy.it/simmfir-osteopati-chiropratici-riconoscimento-e-anacronistico/

 295. Έχω πολλά κιλά ,δεν μου φαίνεται αλλά είμαι 90 κιλά γαϊδούρι . Έχω την αίσθηση έχω μία μετατόπιση στους αστραγάλους λόγω πλατυποδίας και σκέφτομαι γιατρε μου 294@ εάν χρησιμοποιήσουμε νάρθηκες τώρα που έχω πολύ βάρος είναι ευλιγιστα τα κόκαλα και μου θα ναι επίπονο αλλά έχω την αίσθηση ότι όλα τα προβλήματα μου ξεκινάνε από κει. Ποια η γνώμη σας ,παίζει και να έχω πάθει και μερικές εξαρθρώσεις στον ώμο και μερικές στα ισχυα.

 296. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σωστά ή όχι, λίγη σημασία έχει. Παίρνουμε ή δεν παίρνουμε τρεις βαθμούς σε κάθε παιχνίδι- αυτό είναι που μετράει..

  https://www.iefimerida.gr/spor/ked-sosta-akyrothike-gkol-toy-olympiakoy

  (Αυτόν τον Κλάτεμπεργκ, τον βλέπω ξυλιασμένο με μυδρίαση σε κανένα χαντάκι..)

 297. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..και επειδή για μας τους Ενδοξοϊστορίτες, το 300 αποτελεί ιερό στόχο (στις Θερμοπύλες και στα ιστολόγια..)

  https://www.rottentomatoes.com/m/300

 298. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ένα προσγειωμένο κατατοπιστικό άρθρο για το τί θα γίνει την Τετάρτη..

  https://www.kathimerini.gr/society/561104473/tetarti-i-apofasi-toy-dikastirioy/

 299. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..και ένα χρήσιμο επί του θέματος άρθρο, που βάζει κάποια πράγματα στην θέση τους..

  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/i-diki-tis-hrysis-aygis/262746_poios-dikazei-ti-hrysi-aygi

 300. nwjsj said

  Μια χαρούλα είναι ο Τραμπ (για όποιον/-α είχε αγωνία). Ο θεράπων λέει ότι είναι περδίκι κι ότι σήμερα ενδεχομένως να πάρει εξιτήριο κιόλας. Μένει να το δούμε…

  https://www.huffpost.com/entry/trump-oxygen-coronavirus-health-update_n_5f79e84ec5b64b480aaf52da?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly90LmNvL0JQRkxZcVdNcTI_YW1wPTE&guce_referrer_sig=AQAAAMirIfbmX-z3P2FKERKOuMTaw4t-A-e98cr746TWIM3KMU4fhtttFf-LoFObl0ApIOi-AsoQ3TRylhX6Zn0ikqlwTawakfeYDIjpxXWhbM8ut-jLjrihG5zC-R878SjmXsSCA4YHJGoqsLU6oRfN8KuwjLMLrIZ3dnkFmuOMCz5h

 301. loukretia50 said

  301. Δεν αποκλείεται καθόλου να έχει ανθεκτικότητα κατσαρίδας, όμως , μήπως – αφελής σκέψη! – όλο αυτό είναι επικοινωνιακό κόλπο σε κρίσιμη περίοδο?

 302. Χαρούλα said

  Και τώρα που το πειραματικό φάρμακο «θεράπευσε» τον Τράμπ, πιό ευρωπαϊκό, ρωσσικό, κινεζικό εμβόλιο…! Το αμερικάνικο θαυματουργό φάρμακο θα τρέξουμε να προμηθευτούμε! Άλλωστε ο διευθ.συμβουλος της εταιρείας έπσιζε γκολφ με τον πλανητάρχη! Αμ πως!

 303. nwjsj said

  Πονηρά κορίτσια (και αγόρια) σας έχω και συνέχεια.

  Το πλανητάρχη βρήκε χθες τσάρκα με την προεδρική τζιπούρα για να χαιρετήσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το νοσοκομείο… Αν αληθεύουν οι ανακοινώσεις του θεράποντος, ο Τραμπ(άκουλας) είναι μάλλον ο μοναδικός ασθενής, στον οποίο χορηγήθηκε το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων. Δηλαδή ακόμα κι αν ξεπεράσει την ίωση, δεν ξέρουμε τι παρενέργειες μπορεί να επιφέρει η θεραπεία.

  https://www.ft.com/content/f331c9b9-6f2b-4cd5-831c-00cc10929940

 304. nwjsj said

  @304
  *βγήκε!!
  Όχι βρήκε, έλεος…

 305. 280, 288, κ.α.

  Μα, οι ΑΗΠ το είχαν εμπνευστεί, μετ’ ευτελείας.

 306. Μαρία said

 307. Γιάννης Ιατρού said

  304: κι εδώ ένα , νομίζω καλό, από τον Γιάννη Μυλόπουλο (για τον Τράμπα)..

 308. Γιάννης Ιατρού said

  The real Keynote Conversation 👍😉

 309. Μαρία said

  Άμισθος εθελοντής.

 310. Γιάννης Ιατρού said

 311. Μαρία said

  Ταμήλος

 312. Γιάννης Ιατρού said

  Λιβανίσματα, δεν ξεχνιούνται οι έγκριτοι που τους καλούσαν 👎

  https://t.co/SiKX0mB3ww

 313. Μαρία said

 314. nwjsj said

  Το ότι ο Τραμπ χτυπούσε το στήθος σαν γορίλας προκειμένου ν’ αποδείξει ότι είναι υγιής, μόνο φρίκη μου προξένησε. Δεν το είδα, ούτε θέλω να το δω, αλλά δεν με εκπλήσσει καθόλου. Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά πάει για δεύτερη θητεία κι ας δίνουν προβάδισμα οι δημοσκοπήσεις στο αντίπαλο στρατόπεδο. Όχι ότι θα στήριζα Μπάιντεν, αλλά η δημοκρατία αποδυναμώνεται από τέτοια ψευτοδιλήμματα κι αυτός φοβάμαι ότι είναι ο στόχος.

  Πίσω στα δικά μας χάλια, να δούμε ήντα θα γίνει τελικά αύριο. Η αγωνία είναι μεγάλη, αλλά ούτε γι’ αυτή την έκβαση τρέφω ελπίδες. Αν βρείτε χρόνο απόψε και δεν το έχετε ήδη παρακολουθήσει, προτείνω αυτό το ντοκιμαντέρ του Χατζηστεφάνου, αν και ξέρω ότι είστε διαβασμένοι και γνωρίζετε καλύτερα τα γεγονότα.

  https://info-war.gr/fasismos-a-e/

  Παρά την απογοήτευση και την απαισιοδοξία, εύχομαι αύριο να ξημερώσει μια μέρα δικαίωσης.

 315. Γιάννης Ιατρού said

  310β Ο Λούλης έχει διορίσει και την γυναίκα του (Ελένη Τζελέπογλου- απόφοιτη Λυκείου) με βασικό μισθό 1458 ευρώ, στο γραφείο του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. (ΦΕΚ 922/Υ.Ο.Δ.Δ./4.11.2019

 316. ΓΤ said

  316@

  Μύλοι Διορισμών Λούλη

 317. Μαρία said

  316
  Ναι, γνωστό. Η 3η σύζυγος του λυκόπουλου. https://magnesianews.gr/slider/o-zamploytos-kostas-loylis-proselave-ti-syzygo-toy-sto-ypoyrgeio-toyrismoy-me-mistho-1458-eyro.html
  Γι’ αυτό άλλωστε με το νόμο του επιτελικού κράτους μείωσαν τα τυπικά προσόντα των μετακλητών.

 318. Χαρούλα said

  #316,317,318
  Σταματήστε πιά! Αυτά τα στελέχη ασχολήθηκαν με την βαριά μας βιομηχανία. Αν δεν τους είχαμε, οι ξένοι τουρίστες θα έπρεπε να έχουν τεστ. Το κρουαζιεροπλοιο θα είχε ελεγμένο πλήρωμα, τα μμμ θα ταξίδευαν με τους μισούς επιβάτες και το κυριότερο; Ποιός θα οργάνωνε το «άνοιγμα» στην Σαντορίνη; Τίποτα δεν σέβεστε πιά. Μας κάνουν τον Χάρη και δεν λέμε ευχαριστώ; Λοιδορούμε τα άξια στελέχη που θυσιάζονται ως μετακλητοί! Τιπτα δεν καταλαβένετ πχια;😊😤😬😊😤😬

 319. Μαρία said

  Άλλο κι αυτό.

 320. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χιλιοτσεκαρισμένο: το πόσο γουστάρουν οι Έλληνες φιλελέδες τη σίτιση στο πρυτανείο, δε λέγεται. Κατά τα άλλα, βέβαια, το κράτος πρέπει να μειωθεί.

 321. Μαρία said

 322. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  310
  Η πλάκα είναι ότι και για ειδικούς συμβούλους απαιτείται «πτυχίο ή δίπλωμα Πανεπιστημίου ή T.E.I, της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής»
  εκτός αν το άλλαξαν κι αυτό.

 323. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  323
  Ναι! το κατάργησαν με το καλημέρα, οι άριστοι!!

  ΠΔ 63/2005
  ΦΕΚ 98/Α/22-4-2005
  Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα.
  Αρθρο 53
  Για τους ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες: αα) Πτυχίο σχολής ή τμήματος Α Ε Ι της Χώρας ή ισότιμο ξένης ανώτατης σχολής ή ανώτατης κατά το νόμο στρατιωτικής σχολής των
  Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Το π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98), μαζί με όλες τις διατάξεις που κωδικοποιεί πλην του άρθρου 90 του προεδρικού διατάγματος αυτού ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του Ν.4622/2019 – ΦΕΚ 133/Α/7-8-2019
  https://www.e-nomothesia.gr/kubernese/pd-63-2005.html

 324. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  324
  Αξιοσημείωτο ότι
  το π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα.»
  ήταν του Κώστα Καραμανλή και τώρα με «επιτελικό» τρόπο κατάργησαν όλα τα άρθρα πλην ενός!

 325. Γιάννης Ιατρού said

  324/325: Δηλ. το μόνο που έμεινε (άρθρο 90) αναφέρει:
  …Άρθρο 90
  Έλεγχος των δαπανών που προκαλούν οι κανονιστικές διοικητικές πράξεις

 326. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλέ σεις τί επιπέδου είστε; Εύχομαι χαμηλοτάτου!
  Ο Νικ Χαρντ , επίπεδα, μοιράζει επίπεδα!

  Χάρντη υγειονομικής προστασίας, ακούω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: