Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχολεία και καταλήψεις

Posted by sarant στο 5 Οκτωβρίου, 2020


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα θα δημοσιευόταν στη χτεσινή κυριακάτικη Αυγή, στο ένθετο «Ενθέματα». Όμως η εφημερίδα άλλαξε τη διάρθρωση της ύλης της πριν από λίγες μέρες κι έτσι, προς το παρόν, τα Ενθέματα παύουν να δημοσιεύονται -έτσι το άρθρο το δημοσιεύω μόνο εδώ.

Κατά σύμπτωση, η συνεργασία μου με τα Ενθέματα είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του μακρινού 2008, με ένα άρθρο που είχε πάλι θέμα του τα σχολεία (Οκτώβριος γαρ) και που κάποιες παράγραφοι δημοσιεύονται και εδώ. Οπότε, το κλείσιμο του κύκλου είναι ταιριαστό.

Παραθέτω το άρθρο χωρίς άλλες προσθήκες ή αλλαγές, μόνο βάζω τη φωτογραφία.

Σχολεία και καταλήψεις

Ο μήνας που μας πέρασε ήταν ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία, αλλά φέτος η διαδικασία αυτή, που κάθε χρόνο σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα, βρέθηκε κάτω από το ζοφερό στίγμα της πανδημίας· και το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση, ίσως εφησυχασμένη ή παραπλανημένη από τις καλές επιδόσεις της χώρας στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, πίστεψε πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε δαμάσει τον ιό κι έτσι σπατάλησε όλον τον κερδισμένο χρόνο χωρίς να πάρει κάποια μέτρα που θα απάλυναν τον συγχρωτισμό, όπως χωρισμό τάξεων ή πρόσληψη έκτακτων εκπαιδευτικών· αντίθετα, αύξησε το ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη, ενώ επιδόθηκε σε επικοινωνιακή εκστρατεία με το έωλο επιχείρημα ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη είναι 17 (σε ξένους ιστότοπους βλέπει κανείς διαστρεβλωμένη την είδηση, ότι τάχα «στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο 17 μαθητών ανά τάξη»!).

Αναπόφευκτες ήταν οι τωρινές καταλήψεις πολλών σχολείων σε όλη τη χώρα, με αίτημα να τεθεί όριο στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη· καταλήψεις που αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανές μένος από πολλούς κυβερνητικούς δημοσιολογούντες· ίσως το ρεκόρ της αμετροέπειας να πηγαίνει στον δυστυχώς βουλευτή Μπογδάνο, που παρομοίασε τους μαθητές των καταλήψεων με «φίδια στον κόρφο μας» και τις καταλήψεις με γάγγραινα. Ο ίδιος βέβαια στις προπέρσινες καταλήψεις που γίνονταν χωρίς συνελεύσεις και με το κάθε άλλο παρά μαθητικό αίτημα της εναντίωσης στη Συμφωνία των Πρεσπών υπερθεμάτιζε και έγραφε πύρινα άρθρα με τίτλο «Παιδιά, ρίχτε τον!». Αλλά πλατειάζω με τους ανάξιους.

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, θα μου πείτε. Η λέξη «κατάληψη» είναι αρχαία, βέβαια κατάληψις, από το ρήμα καταλαμβάνω. Η λέξη είχε από τότε και τη σημερινή σημασία, της κατοχής και της κυρίευσης. Η σημασία της δυναμικής κινητοποίησης είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό occupation. Η γαλλική λέξη, όπως και η αγγλική όμοιά της, είναι ιδιαίτερα πολυσήμαντη (σημαίνει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, επάγγελμα αλλά και κατοχή -και την Κατοχή) και χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια με τη σημασία της δυναμικής εργατικής κινητοποίησης σε συνδυασμό με απεργία και, από το 1967 και ιδίως τον Μάη του 68 για τις καταλήψεις πανεπιστημίων. Στα ελληνικά πρώτη φορά πρέπει να χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με την αντιδικτατορική κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973 και φυσικά την κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, την εξέγερση και κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.

Στα μεταπολιτευτικά χρόνια πολύ σημαντικό ήταν το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων το 1979-80 κατά του νόμου 815 της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ τα επόμενα χρόνια σταδιακά άρχισαν να οργανώνονται καταλήψεις και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε ένα τέτοιο κίνημα μαθητικών καταλήψεων, το 1990-91 για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου,  είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας, μαθητής Πολυκλαδικού Λυκείου τότε, με αποτέλεσμα έκτοτε να χαρακτηρίζεται «ο καταληψίας» από κονδυλοφόρους της δεξιάς.

Το σχολείο, πάλι, προέρχεται από την αρχαία λέξη σχολή, λέξη που έχει υποστεί στη διαδρομή της μιαν αναπάντεχη εξέλιξη. Πράγματι, στα αρχαία ελληνικά η λέξη σχολή σήμαινε αρχικά την ανάπαυση, την απραξία, τον ελεύθερο χρόνο, ενώ η ασχολία σήμαινε ακριβώς την απουσία αργίας, ελεύθερου χρόνου. Η αρχαία σημασία επιβιώνει και σήμερα, ως σχόλη ή σκόλη (Κυριακή γιορτή και σκόλη να ’ταν η βδομάδα όλη, έλεγε το τραγούδι τον καιρό που οι Κυριακές ήταν μέρες ανάπαυσης), αλλά και στο σχόλασμα των μαθητών ή των εργαζομένων. Στη σημερινή χρήση, ο τόνος έχει ανέβει, από προφύλαξη, για να αποφεύγεται η σύγχυση της σχόλης με τη σχολή.

Λοιπόν, όταν ο Αθηναίος της εποχής του Περικλή έλεγε «σχολήν άγω» αυτό σήμαινε ότι καθόταν αραχτός και ήρεμος· κι επειδή μόνο ο απαλλαγμένος από τις σκληρές βιοποριστικές ασχολίες μπορούσε να αφιερώνει χρόνο στη συζήτηση με άλλους και στην πνευματική του καλλιέργεια, σιγά-σιγά η λ. σχολή παίρνει τη σημασία «σπουδή, φιλοσοφική συζήτηση» και αργότερα, στην ελληνιστική εποχή, φτάνει να σημαίνει και το μέρος, το ίδρυμα όπου σπουδάζει κανείς και αποκτά γνώσεις.

Από τη σχολή προέρχεται και το λατινικό δάνειο schola, που είναι η αρχή όλων των σημερινών school, école, scuola και των άλλων λέξεων σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών που σημαίνουν «σχολείο». Να σημειωθεί πάντως ότι η λέξη σχολείον είναι της ελληνιστικής εποχής και μάλλον σπάνια· τα παιδιά την εποχή του Περικλή πήγαιναν σε διδασκαλείον, όχι σε σχολείον ούτε καν σε σχολή.

Η τρίτη κορυφή του εκπαιδευτικού τριγώνου είναι οι εκπαιδευτικοί. Κάθε χρονιά η αποστολή τους είναι δύσκολη και καίρια, πολύ περισσότερο φέτος που βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανικανότητα του Υπουργείου (ούτε τις διαστάσεις για τις μάσκες δεν μπόρεσαν να δώσουν σωστά!), στην ανάγκη να λύνουν δύσκολες εξισώσεις για την τήρηση των μέτρων, και, ορισμένοι, σε πιέσεις από δύστροπους ή ψεκασμένους γονείς. Εκτεθειμένοι όμως είναι και στον κίνδυνο του ιού, ιδίως όσοι για να συμπληρώσουν ώρες πρέπει να τρέχουν από το ένα σχολικό συγκρότημα στο άλλο. Ας κλείσει το σημερινό σημείωμα με μια βαθιά υπόκλιση σ’ αυτούς τους ήρωες, που τόσο πολύ έχουν λοιδορηθεί σαν τεμπέληδες κι αργόμισθοι από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια -από τα ίδια παπαγαλάκια που χύνουν το δηλητήριο του μισονεϊσμού τους στα παιδιά των καταλήψεων.

Advertisement

169 Σχόλια προς “Σχολεία και καταλήψεις”

 1. gbaloglou said

  «μισονεϊσμός» — το γκουγκλ μου βγάζει Αντώνη Λιάκο (2008) και μόνον αυτό(ν) 🙂

 2. Να πούμε κάτι και για το «μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά»: https://kosmodromio.gr/2020/09/30/einai-h-ellada-h-monadikh-xwra-pou-gino/ (μιας και χτες λέγαμε για παλιούς μπλόγκερ, ο συντάκτης είναι αυτός που πολλοί ξέρουμε ως Talos ή Τάλω)

 3. spiridione said

  Οι πρώτες καταλήψεις σε σχολεία δεν ήταν το 1990; Εγώ δεν θυμάμαι πριν.
  Καλημέρα.

 4. Φώτης said

  Καλημέρα σας.
  Ζω στο εξωτερικό πολλά χρόνια τώρα. Μου φαίνεται απίστευτο το γεγονός ότι στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνει κανείς τόσα πολλά λεφτά σε ιδιωτικά σχολεία για να έχει το παιδί του τα αυτονόητα:
  – Ένα σχολείο που θα λειτουργεί συνεχώς, χωρίς καταλήψεις
  – Ένα σχολείο που θα φυλάσσεται και δεν θα μπορεί να μπαίνει ο καθένας μέσα.
  – Ένα σχολείο που οι διδάσκοντες αξιολογούνται και δίνουν λόγο για το εκπαιδευτικό τους έργο.

  Αποτελεί δε μέγιστη ειρωνία ότι οι πολιτικοί αυτοί που αρέσκονται στο να πατρονάρουν τις καταλήψεις, στέλνουν ανερυθρίαστα τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Κορόιδα είναι?

  Και επειδή αναφέρετε για τον μεγάλο αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ας μας πουν οι φίλοι του ιστολογίου σας πόσοι είναι οι μαθητές και στα ξένα σχολεία, σήμερα εν μέσω κόβιντ.

 5. Παναγιώτης Κ. said

  «Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα θα δημοσιευόταν στη χτεσινή κυριακάτικη Αυγή, στο ένθετο «Ενθέματα». Όμως η εφημερίδα άλλαξε τη διάρθρωση της ύλης της πριν από λίγες μέρες κι έτσι, προς το παρόν, τα Ενθέματα παύουν να δημοσιεύονται -έτσι το άρθρο το δημοσιεύω μόνο εδώ».

  Να εικάσουμε κάτι; 😦

 6. Νέο Kid said

  » Όμως η εφημερίδα άλλαξε τη διάρθρωση της ύλης της πριν από λίγες μέρες κι έτσι, προς το παρόν, τα Ενθέματα παύουν να δημοσιεύονται -έτσι το άρθρο το δημοσιεύω μόνο εδώ.»
  Εύσχημος τρόπος για να πεις «έφαγα άκυρο» απ την Αυγή, Νικοκύρη; 🙂
  Κατρακύλα ορατή λοιπόν. Κάτι βέβαια σκαραβιάστηκα ήδη, όταν τις προάλες είδα το «γεωγραφική (!!) απόσταση» Καμ.Βούρλων- Τήλος 2500 χιλιόμετρα…

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μισονεϊσμός και φιλονεϊσμός. Μια από τις δύο λέξεις, δεν θυμάμαι πια, την είχα συναντήσει σε κείμενο του Παπανούτσου.
  Σαφώς και οι καταλήψεις είναι καταρχήν αρνητικό φαινόμενο. Όπως και οι απεργίες. Όπως και οι διαδηλώσεις. Σε έναν τέλειο κόσμο, όπου οι κυβερνώντες μεριμνούν στοργικά για την ευημερία των κυβερνωμένων, σε έναν μη εκμεταλλευτικό κόσμο γνήσιας ισονομίας, τέτοια αντικοινωνικά φαινόμενα δεν έχουν θέση. Αλλά δεν ζούμε σε τέτοιον κόσμο. Ζούμε σε έναν κόσμο που τα όποια δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων κατακτώνται με τέτοιες «αντικοινωνικές» εκδηλώσεις, αφού οι πολλοί δεν έχουν την ευκαιρία να τα απαιτήσουν συντρώγοντας και παίζοντας γκολφ με την πολιτική και την οικονομική ελίτ. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, πώς να αντιδράσουν οι μαθητές στην έκθεση της υγείας τους στον κίνδυνο του συνωστισμού; Κινδύνου υπ.αριθμ. 1, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους (πλην Μαγιορκίνη);

 8. Γς said

  Καλημέρα
  καλή βδομάδα

  Κρίμα, με την αλλαγή της διάρθρωσης της ύλης της Αυγής.

  Φαντάζομαι ότι αρκετές άλλες εφημερίδες θα ήθελαν να σε φιλοξενήσουν.

  Το Πρώτο Θέμα λ.χ.

 9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για τους «ανάξιους» θέλω να πώ (ιδίως γι αυτούς που μεταφέρουν τις Πρέσπες στα θρανία..). Συμφωνώ απολύτως! Όποια πολιτική ομάδα ή πρόσωπο χρησιμοποιεί (ή επιχειρεί να χρησιμοποιήσει) τους μαθητές για να αυξήσει τα ποσοστά του είναι ανάξιοι. Έζησα, ως γονέας, έξι ατόφιες ιστορίες καταλήψεων και έβλεπα φυσιογνωμίες, συμπεριφορές και πράξεις, και άκουγα λόγια και επιχειρήματα. Εκτός από κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις, οι περισότεροι «καταληψίες» (αν εξαιρέσουμε τα εμφανή ίχνη φαιδρών φαντασιώσεων για ηρωικές εξεγέρσεις, παντιέρες, αίματα, χωνιά, τανκς στις πύλες και αντιστάσεις) θα λιποθυμούσαν αν με κάποιο μαγικό τρόπο λύνονταν αυτοστιγμεί τα υποτιθέμενα ή πραγματικά προβλήματα που προέβαλαν και αναγκάζονταν να κάνουν περισσότερα μαθήματα υπό καλύτερους εκπαιδευτικούς όρους. Και βέβαια, αποτελούσαν πάντοτε, θλιβερές δυναμικές μειψηφίες..
  [Ναί, και η ΝΔ χρησιμοποίησε τότε κάτι σκατοπαιδόπουλα, για να κάνει το «κομμάτι» της. Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Ναί, ζήτησα την συνδρομή του Νόμου και γι αυτά. Τα ΔΗΜΟΣΙΑ σχολεία τα συντηρώ με τους φόρους που πληρώνω κι αυτό δεν το χαρίζω σε κανέναν. Όποιος θέλει να κάνει επαναστατικές / συνδικαλιστικές ασκήσεις, μπορεί να τις κάνει στην αυλή ή στο πεζοδρόμιο..]

 10. rizes said

  Ο Μέγας Θώς
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2012/09/14/%ce%b1%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%cf%84%ce%b1-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%b7/

 11. ap8938 said

  3. προηγήθηκαν οι καταλήψεις των πολυκλαδικών το Δεκέμβρη του 1986.

 12. ΓιώργοςΜ said

  Το 1981 είχε γίνει κατάληψη (δε θυμάμαι αν χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος) στο 2ο Λύκειο Νέας Σμύρνης, με υποστήριξη και των γονέων.
  Αφορμή, ο θάνατος μαθητή μετά από πτώση από το 20 όροφο. Στο σχολείο είχαν τοποθετηθεί κάγκελα με δύο οριζόντιες μπάρες από σωλήνα Φ10, η κουπαστή στο 1μ, το κάτω κάγκελο στα 20εκ από το έδαφος, και τίποτε άλλο. Ο πιτσιρικάς έτρεχε στο διάδρομο, γλίστρησε, και πέρασε ανάμεσα στους δύο σωλήνες.
  Διαμαρτυρίες είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Την επόμενη χρονιά πήγα εγώ στο λύκειο εκείνο, είχαν τοποθετηθεί πλαίσια πάνω στα κάγκελα αυτά, ύψους 1.20-1.30 ή και περισσότερο, μια βδομάδα μετά το δυστύχημα.

  Η κατάληψη δυστυχώς έχει φτάσει να είναι μια συνήθεια, κάτι σαν εβδομάδα προσαρμογής από τη θερινή ραστώνη, χάνοντας έτσι την ισχύ του μηνύματός της. Σαν το βοσκόπουλο που φώναζε «λύκος».
  Μετά από 5 χρόνια εμπειρίας με το Λύκειο ως γονέας, έχω δει καταλήψεις για την ανεπάρκεια χαρτιού υγείας ή για την εγκατάσταση κλιματιστικού, αλλά και για σοβαρά ζητήματα όπως το τωρινό. Στην κατάληψη συμμετείχαν καμιά δεκαριά μαθητές, ενίοτε γίνονταν (και γίνονται) ζημιές (μέχρι και φωτιά σε αίθουσα, πρόσφατα) και άλλα τέτοια περισσότερο ή λιγότερο ευτράπελα.
  Βολεύονται οι μαθητές, ειδικά της Γ’ τάξης, ειδικά όταν η κατάληψη προκύπτει στη μέση της χρονιάς, επειδή δε μπαίνουν απουσίες κι έτσι μπορούν να διαβάζουν τα του φροντιστηρίου. Βολεύονται και κάποιοι καθηγητές-δεν είναι διαφορετικό το ποσοστό των λουφαδόρων ανάλογα με το επάγγελμα.

  Κύρια αιτία του προβλήματος κτγμ είναι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου, ειδικά του Λυκείου. Τα παιδιά πηγαίνουν εκεί επειδή δε μπορούν να κάνουν αλλιώς, περιμένουν από το φροντιστήριο να γίνει η προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις· αν τύχει και ένας-δύο καθηγητές να κάνουν μάθημα της προκοπής, έχει καλώς, αν όχι, δεν τρέχει και τίποτε.
  Εφόσον δε νιώθουν την εκπαίδευσή τους δικαίωμα αλλά υποχρέωση, αγγαρεία, λογικό είναι να προσπαθούν να την αποφύγουν με κάθε ευκαιρία. Εκεί νομίζω πως έχει χαθεί το παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές, οι παλιότερες γενιές έβρισκαν στη μόρφωση την ευκαιρία να γλιτώσουν από τα χωράφια ή το πηλοφόρι, οι καινούριες σαν κάτεργο προκειμένου να μπορέσουν να μπουν σε μια σχολή και να μπορέσουν να διοριστούν κάπου. Επιπλέον, οι μορφωμένοι άνθρωποι είχαν αυξημένο κοινωνικό κύρος, τώρα το έχουν κυρίως τα μοντέλα και οι μάγειροι.
  Δευτερευόντως, λείπει η αίσθηση του μέτρου. Ακόμη κι όταν τα αιτήματα δεν είναι προφάσεις, δεν υπάρχει κλιμάκωση: Πυροβολούμε με κανόνι, είτε σπουργίτι είναι είτε ελέφαντας.

  Σουμάροντας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά (άρδην, φύρδην δεν ξέρω 🙂 ), κάθε χρόνο θα έχουμε μερικές, είτε δύο ημερών, είτε δέκα, ανάλογα με τις λαβές που θα δίνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και η επικαιρότητα.

 13. atheofobos said

  Το ανώτατο όριο ανά τάξη είναι οι 25 μαθητές και με αυτό λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς καταλήψεις τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία.
  Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε με πόσους μαθητές λειτουργούν τα καλύτερα από αυτά, όπως πχ η σχολή Χιλ.

 14. Χαρούλα said

  «Στα μεταπολιτευτικά χρόνια πολύ σημαντικό ήταν το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων το 1979-80 κατά του νόμου 815 της κυβέρνησης Καραμανλή»
  Να συμπληρώσω, και κατά του Νόμου 576 των τότε ΚΑΤΕΕ.

  Επίσης σημείο αναφοράς με σημαντικό ρόλο, είναι η δολοφονία του Τεμπονέρα από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γιάννη Καλαμπόκα. Με το που έγινε αυτή η δολοφονία, άρχισαν έντονα και κομματικές κόντρες και συνθήματα κατά της Δεξιάς. Παρότι ήταν απ’ την αρχή μια πολιτικοποιημένη διαμαρτυρία, μέχρι τη δολοφονία Τεμπονέρα δεν κυριαρχούσαν συνθήματα κατά της Δεξιάς στους δρόμους.

  Για τις καταλήψεις υπάρχει το βιβλίο «κάτσε καλά Γεράσιμε» του Σκλαβενίτη.
  https://www.avgi.gr/tehnes/202941_katse-kala-gerasime

 15. gpoint said

  Καλημέρα

  φωνή βοώντος εν τη ερήμω, Νικοκύρη, η παιδεία ήταν και είναι νεκρή εδώ και 40 χρόνια με ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις, τώρα θα προβλημάτιζε τους κατέχοντες την εξουσία και έχοντες την κεραμέως ως εκπρόσωπο ; Οσα πάνε κιόσα έρθουνε άσε που η φροντίδα των σχολείων ανήκει στους δήμους που ασχολούνται με μεγάλους περίπατους και κάμπιες γκαζονοφάγες !
  Αν δεν είχαν σκοτώσει την παιδεία πως με την ψήφο του λαού θα ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Μπουμπούκος, υπουργός ο Αυγενακης και βουλευτής ο Μπογδανος (αυτός με το λέγειν του και τα ποιήματά του θυμίζει έντονα τους επιστήμονες του Σαλιαρέλη), εξελίσσοντας τα πρότυπα των αντίστοιχων της αντιπολίτευσης.

  Να ολοκληρώσω το σεντόνι μου λέγοντας πως μου πήρε 30 χρόνια να καταλάβω πως έκανα 26 μέρες εκπαίδευση στο Ναυτικό αντί για 40 διότι δεν «έτυχε», αλλά είχα κληρούχα τον Κωστάκη. Ελπίζω πως σε 50 χρόνια κάποιοι εδώ μέσα -καλά νάμαστε να το δούμε- θα καταλάβουν πως ο ΣυΡιζΑ έπεσε κυρίως από τον Βασιλειάδη που περισσότερο ήταν γάβρος παρά αριστερός γιατί πέρασε στον κόσμο το μήνυμα πως η ΠΦΑ ήτανε μια από τα ίδια με την (βεριτάμπλ) δεξιά

 16. Triant said

  Καλημέρα.

  Στο δημοτικό όπως έγραψε και ο Άγγελος ήμασταν 80.
  Στην Λεόντειο 40. Τα βιβλία ήταν βιβλία και όχι κόμικς. Γράμματα μάθαμε μιά χαρά.
  Τά είπε ο γέροντας και ξαλάφρωσε!

 17. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Είπα, Νίκο, να μην σχολιάσω αυτό που φαίνεται ότι ανήκει στην δικαιοδοσία αλλότριου πολιτικού χώρου, αλλά δεν άντεξα. Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!
  (..μιλώ γι αυτό που κάποιοι διπλωμάτες θα περιέγραφαν ως «αλλαγή διάρθρωσης ύλης εφημερίδας»..)

 18. π2 said

  Λίγα για τ’ αρχαία:

  – Σχολεῖον εκτός από διδασκαλείο σημαίνει και τάφος (με την έννοια της αιώνιας σχόλης και ξεκούρασης…).

  – Επειδή τα σχολεία ήταν ιδιωτικά (κατά κανόνα το σπίτι του διδασκάλου), η λέξη διδασκαλεῖον πήρε και τη σημασία δίδακτρα.

  – Τα σχολεία, ξαναλέω, ήταν κατά κανόνα ιδιωτικά. Ελάχιστες και ύστερες είναι οι μαρτυρίες για δημόσια και χρηματοδοτούμενη από το κράτος εκπαίδευση. Η παλαιότερη που ξέρω είναι ένα δημόσιο σχολείο (για αγόρια και κορίτσια παρακαλώ, και χωρίς περιορισμούς, πάντες οἱ ἐλεύθεροι παῖδες) στην Τέω, που λειτουργούσε εντός του γυμνασίου με χρηματοδότηση από κληροδότημα ενός ευεργέτη (https://epigraphy.packhum.org/text/256430).

 19. Ατακαμα said

  Αν δεν υπάρχουν αίθουσες όμως πώς θα μοιραστούν τα παιδιά για να είναι μέχρι 17;
  Ντάξει όλοι πήγαμε σχολείο και όλοι υπήρξαμε καταληψίες και αραχτοί, μην κάνουμε πως δεν ξέρουμε γιατί πραγματικά γίνονται οι καταλήψεις.

 20. Φιλονεϊσμος και μισονεϊσμος είναι πολύ όμορφες λέξεις και μου αρέσουν γιατί μπορώ να αντικρουσω την θεωρία περί χάσματος . Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο,η μόδα κύκλους κάνει ,η επανάσταση μόνη της δεν φτάνει. Ο φιλονεϊσμος δεν εξυπηρετεί καθόλου της πατιτούρες χειραγωγήσεις . Παουν να υπάρχουν μαγικοί κύκλοι . Η ευθεία είναι τρομακτική .Ο κύκλος δεν δηλώνει στασιμότητα . Μεροδουλι ,μεροφάι .Χωρίς παρόν , χωρίς παρελθόν και δίχως μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα. Να κάνω νέα αρχή στην ζωή μου ; Να ξαναγεννηθω; Με λένε Κική και είμαι καλά

 21. Μιλάμε για βούλα .

 22. gbaloglou said

  18 Με εμπνέεις να αναφέρω εδώ τα ΔΑΣΚΑΛΟΠΑΖΑΡΑ της Κωνσταντινούπολης … όπου οι Καππαδόκες κλπ μετανάστες επέλεγαν δάσκαλο για το χωριό τους — μια λέξη τα λέει όλα!

 23. Έχουμε μία καρδάρα ,αρμεγουμε το γάλα το χύνουμε στο γκιουμι και έπειτα στην παγολεκανη . Κάπως έτσι και τα ανεμογκαστρια από το πολύ το σπέρμα των παραγωγικών ανθρώπων . Δεν μιλάμε για ευνουχισμό ,μιλάμε για τον Τζακ τον αντεροβγάλτη .

 24. BLOG_OTI_NANAI said

  O Κουμανούδης, «Συναγωγή…», τ.Β΄,1900

  έχει τα «φιλονεϊσμός» και «φιλονεϊσταί»

 25. spiridione said

  11. Ευχαριστώ.
  14. Υπάρχει ονλάιν η διδ. διατριβή του Σκλαβενίτη «Οι μαθητικές κινητοποιήσεις απέναντι στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στη Μεταπολίτευση (1976-1997)». Εδώ για τις πρώτες μαθητικές καταλήψεις, πριν απ’ το 1986.

  Η πρώτη κατάληψη σχολείου στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς το φαινόμενο στην αρχή δεν παρουσίαζε μαζικότητα και η διάρκεια των όποιων καταλήψεων ήταν βραχύβια.
  Όπως προκύπτει από την έρευνα των διαθέσιμων πηγών, η πρώτη σχετικά μεγάλη σε διάρκεια κατάληψη έλαβε χώρα μεταξύ 3-10 Ιανουαρίου του 1983, όταν οι μαθητές του 1ου Κέντρου Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΕΤΕ) Ζωγράφου κατέλαβαν το σχολείο τους κατά τη διάρκεια της διακοπής των μαθημάτων για τις εορτές των Χριστουγέννων.
  Το γεγονός καταγράφηκε από το μαθητικό περιοδικό Κόντρα, που στο πρώτο τεύχος έκδοσής του δημοσίευσε ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Μαθητών 1ου ΚΕΤΕ Ζωγράφου». Στην πρώτη κιόλας σειρά της ανακοίνωσης, οι μαθητές τόνιζαν τον καινοφανή χαρακτήρα της πράξης τους: «Η κατάληψη του πρώτου ΚΕΤΕ Ζωγράφου, η πρώτη κατάληψη σχολείου στην Ελλάδα, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης της κατάληψης βρίσκεται σε αναστολή». Στην ανακοίνωση διατυπώνονταν τα αιτήματα των μαθητών: α) να μην μετρήσουν οι βαθμοί των προπαρασκευαστικών μαθημάτων στις δέσμες για το βαθμό του απολυτηρίου, β) οι μαθητές της δέσμης να εισάγονται στα ΚΑΤΕΕ με το σύστημα που είχε κοινοποιηθεί στην αρχή της χρονιάς και γ) να καθοριστεί με ακρίβεια η εξεταστέα ύλη στα μαθήματα που θα αρχίσουν από 10 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Οι μαθητές στηλίτευαν στην ανακοίνωσή τους την «αμφίθυμη» στάση των καθηγητών και των γονέων απέναντί τους, που ενώ στην αρχή τους υποστήριζαν στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον τους. Επίσης, κατονόμαζαν ως «εσωτερικούς εχθρούς» της κατάληψης, την ΚΝΕ και τη ΜΑΚΙ, που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία επιχειρούσαν να υπονομεύσουν την κατάληψή τους. Τέλος, ενημέρωναν για την προσωρινή αναστολή της κατάληψης και του αγώνα τους ‒«για να τον οργανώσουμε καλύτερα»‒ και έδιναν διορία στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να απαντήσει σε όλα τα αιτήματά τους.
  Το επόμενο χρονικό διάστημα (1983-1985) η κατάληψη θα αρχίσει δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνισή της στο ρεπερτόριο δράσης των μαθητών απέναντι στα εσωτερικά ή θεσμικά ζητήματα που τους απασχολούσαν, παρά το γεγονός ότι παρέμενε ανοίκεια μορφή μαθητικής διαμαρτυρίας για τους περισσότερους αρμόδιους φορείς, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας, τους γονείς, τους καθηγητές, ακόμα και τις κομματικές νεολαίες.
  Η έκπληξη (και η ειρωνεία) της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους καταληψίες μαθητές εκφραζόταν εύγλωττα στη λεζάντα φωτογραφίας της εφημερίδας Μακεδονία, στις 16 Φεβρουαρίου 1985, που απεικονίζει μαθητές του 3ου ΚΕΤΕ Γκράβας πίσω από τα κάγκελα του κατειλημμένου σχολείου τους: «Κατάληψη σχολείου (!!!) στην Αθήνα. Αφού δεν τους “πήγαν εκδρομή”. Τα αιτήματα όμως είναι πιο σοβαρά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία [τα αιτήματα αναγράφονται σε πανό που κρατούν οι μαθητές]. Τέτοια περιστατικά δεν προβλέπονται από τον κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων!!!». Όπως πληροφορούμαστε από το θεωρητικοπολιτικό περιοδικό της Αριστεράς Σχολιαστής, οι μαθητές του 3ου ΚΕΤΕ Γκράβας είχαν καταλάβει από τις 6 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου το σχολείο τους (στο τελευταίο διάστημα συμμετείχαν και οι
  μαθητές του 1ου ΚΕΤΕ), ζητώντας την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, την αναστολή του υπό ψήφιση Νόμου 1566/1985 και την αύξηση του ορίου απουσιών. Μάλιστα, οι καταληψίες μαθητές εξηγούσαν σε προκήρυξή τους τον λόγο που τους ώθησε στην κατάληψη του σχολείου τους: «Βλέποντας ότι τα αιτήματά μας παρέμεναν άλυτα και οι προηγούμενες ενέργειές μας (πορείες-αποχές) δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καταλήξαμε σ’ αυτόν τον δυναμικό τρόπο διεκδίκησης των στόχων μας». «Τα αιτήματα μπορεί να μην είναι παράλογα, όμως η μορφή πάλης που ακολουθήθηκε ήταν κατακριτέα», εξέφραζε από τη μεριά του ο μαθητής τρίτης λυκείου του 3ου ΚΕΤΕ Γκράβας Δημήτρης Πολίτης με δηλώσεις του στο Έθνος, καταγγέλλοντας ακόμα ότι η απόφαση για κατάληψη δεν πάρθηκε μετά από ψηφοφορία. Θέση εναντίον της κατάληψης στο σχολείο της Γκράβας έλαβε επισήμως και το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «τα γεγονότα οφείλονται σε γνωστές ομάδες αναρχοαυτόνομων, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από τη Δεξιά καλύπτουν την προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν το μαθητικό κίνημα από τα βασικά προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης». Επίσης, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ζητούσε από τους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τους, ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο Σχολιαστής, ορισμένοι γονείς σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας αποσπούσαν από τους μαθητές εκβιαστικά υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 105 («συγχωροχάρτια»), μέσω των οποίων οι τελευταίοι δήλωναν ότι δεν μετείχαν στις καταλήψεις. Οι υπεύθυνες δηλώσεις είχαν αφενός στόχο να ανατραπεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης του σχολείου για κατάληψη και αφετέρου να μην διακινδυνέψουν να χρεωθούν απουσίες όσα παιδιά δεν συμμετείχαν στις καταλήψεις.
  Ειδικά για το σκέλος των απουσιών, πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη μέχρι τότε νομοθεσία δεν προβλεπόταν τίποτα για τις απουσίες που οφείλονταν σε καταλήψεις, δείγμα του πόσο λίγο ενδεχόμενη θεωρούνταν η κατάληψη ως μορφή
  αγώνα στα σχολεία. Αντιθέτως, υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη για την αποχή, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΠΔ. 485/1983 οριζόταν ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνταν δικαιολογημένες οι απουσίες των μαθητών που οφείλονταν σε «ομαδική, κατά την κρίση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης ή του Γραφείου μέσης εκπαίδευσης, απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο». Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που οι μαθητές προσέφυγαν στη μέθοδο της κατάληψης έναντι της αποχής που ήταν η συνήθης –και μάλλον ατελέσφορη– πράξη διαμαρτυρίας μέχρι τότε.
  Πολυκλαδικά 1986: η «εποχή των καταλήψεων» ξεκινά κτλ. …
  https://amitos.library.uop.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/3029/%ce%94%ce%99%ce%91%ce%a4%ce%a1%ce%99%ce%92%ce%97%20(%ce%b3%ce%b9%ce%b1%20%ce%92%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b7).pdf?sequence=1&isAllowed=y

 26. Αγγελος said

  O μισονεϊσμός λέγεται στα γαλλικά, αν πιστέψουμε τη Βικιπαίδεια, από το 1892, στα δε ιταλικά από λίγο παλιότερα (τον χρησιμοποιούσε και ο Λομπρόζο). Δεν είναι διόλου περίεργο, καθότι ελληνογενής λέξη και σημασιολογικά διαφανής, να πέρασε γρήγορα και στα ελληνικά.

 27. Georgios Bartzoudis said

  (α) «προπέρσινες καταλήψεις που γίνονταν χωρίς συνελεύσεις και με το κάθε άλλο παρά μαθητικό αίτημα της εναντίωσης στη Συμφωνία των Πρεσπών».

  # Δεν θυμάμαι αν και πόσες καταλήψεις έγιναν λόγω της προδοτικής τσιπροσυμφωνίας. Όμως, θα άξιζε, θα ήταν δικαιολογημένο (αν όχι επιβεβλημένο) να γίνουν πολύ πιο βίαιες λαϊκές εξεγέρσεις. Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο ισχύει και για άλλες «ευκαιρίες» λαϊκής εξέγερσης, όπως ο Γαλλικός Μάης του ’68 (προς ον οποίο ήμουνα και είμαι ιδεολογικά αντίθετος), και επίσης οι «καταλήψεις» της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973.
  Σε ότι αφορά τον «καταληψία Τσίπρα», θα έλεγα ότι πρόκειται για μια νεανική υπέρβαση που του έχει αφήσει κάποιο, θαμπό πλέον, στίγμα. Ένα απειροελάχιστο στίγμα, συγκρινόμενο με τον αιώνιο λεκέ μιας προδοτικής συμφωνίας.
  Επί του προκειμένου, νομίζω Νοικοκύρη ότι μπερδεύεις τα ποταπά (περί ών κατωτέρω) με τα σοβαρά (περί ών ανωτέρω).

  (β) «Η τρίτη κορυφή του εκπαιδευτικού τριγώνου είναι οι εκπαιδευτικοί….. βαθιά υπόκλιση σ’ αυτούς τους ήρωες, που τόσο πολύ έχουν λοιδορηθεί σαν τεμπέληδες».

  # Το ξανάπα (και θα το ξαναλέω όποτε μου δίνεται ευκαιρία) ότι, όταν αναφερόμαστε σε εκπαιδευτικούς, πρέπει να εξαιρούμε τους «καθηγητές» της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης. Όχι, δεν είναι τεμπέλήδες. Δουλεύουν πάρα πολύ αλλά …εκτός δημοσίου. Κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ κατ’ οίκον φροντιστήρια, επί ΠΑΡΑΝΟΜΩ αμοιβή. Και όσοι …πελάτες περισσεύουν τους ωθούν στα (νόμιμα) ιδιωτικά φροντιστήρια.
  Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι στις τρέχουσες καταλήψεις πρωτοστατούν οι μαθητές Λυκείου. Αυτοί δηλαδή που θεωρούν ότι η παρακολούθηση στο ως άνω σχολείο της ντροπής είναι χαμένος χρόνος. Όταν δεν κάνουν κατάληψη, απέχουν από το σχολείο χρησιμοποιώντας το επιτρεπόμενο όριο απουσιών. Και όταν αυτό εξαντληθεί, πηγαίνουν και κάθονται ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ. Ομοίως ΚΑΘΟΝΤΑΙ αδρανείς (και αξιολύπητοι!) και οι «καθηγητές» της βάρδιας.

 28. Αγγελος said

  Το Λύκειο, απ’ όσο ξέρω, δεν είναι υποχρεωτικό. (Το Δημοτικό και το Γυμνάσιο είναι.) Έχει τυπικά το δικαίωμα κάποιος που δεν φοίτησε στο Λύκειο να εμφανιστεί και να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, ως «διδαχθείς κατ’οίκον»; Αν ναι, γιατί δεν το κάνουν περισσότεροι απ’ αυτούς που «θεωρούν αγγαρεία το σχολείο» και ενδιαφέρονται μόνο για το φροντιστήριο; Αν όχι, μήπως θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί αυτή η δυνατότητα;

 29. ΓΤ said

  Μηνολόγιον 5> Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών (καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994)

 30. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Το είχε χρησιμοποιήσει και ο Λασκαρίδης το 1920 -αλλά, ναι, είναι σπάνιο

  2 Στον οποίο χρωστάμε και τον όρο «ιστολόγιο» ή τέλος πάντων την πρώτη εκλαΐκευσή του.

  5-6-17 Όχι σε ό,τι αφορά εμένα. Η αλλαγή δεν έγινε για να μην υπάρχει η συνεργασία μου, προς Θεού.

  18 Πολύ σωστά. Από το κράτος, δηλαδή από την πόλη.

  25 Α μπράβο. Δεκαετία 1980 λοιπόν -υπάρχει και το γεγονός που αναφέρει ο Γοώργος Μ. πιο πάνω.

  28 Πώς θα πάρει απολυτήριο Λυκείου;

 31. LandS said

  Αν και διαφωνώ, δεν θα αντιδικήσω με κανέναν που για ιδεολογικούς, πολιτικούς ή από προσωπικές εμπειρίες λόγους, είναι κατά των καταλήψεων. Δικαίωμά του.
  Θα πω όμως σε όσους ισχυρίζονται, υιοθετούν ή φέρουν ως επιχείρημα, το «μόνο στην Ελλάδα γίνονται καταλήψεις» ας ενημερώνονται καλύτερα για να αποφεύγουν ανακρίβειες. Είναι πολύ εύκολο.

  Επίσης, περίμενα, πρώτα από τον Νίκο, να υπάρχει μια αναφορά στα γεγονότα στο 5ο Γυμνάσιο Αλίμου, όπου γονείς, με προτροπή και ενθάρρυνση μελών του συλλόγου διδασκόντων, έκαναν αντισυγκέντρωση με σκοπό την (βίαιη – τι άλλο;) εκδίωξη των καταληψιών από το σχολείο. Η κατάσταση ξέφυγε και είχαμε γονείς να επιτίθενται με ξύλα σε παιδιά άλλων γονέων. Δυο ημέρες αργότερα, σε ηχητικό από κατάληψη στη Πάτρα (φόνος, πριν τριάντα χρόνια, Τεμπονέρα σε τέτοια κίνηση αντι-κατάληψης) ακουγόταν γονέας να ωρύεται «Θα το κάνουμε Άλιμο ρε, εγώ πληρώνω φόρους και έχω δικαιώματα, εσύ τι πληρώνεις ρε, που βρήκες το δικαίωμα ρε». Κάθε φράση, εκτός του ρε, συνοδευόταν από ένα μεταλλικό κτύπο που σε εμένα ακούστηκε σαν χτύπημα σε καγκελόπορτα.

  Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί δεν κάθομαι να αντιδικήσω. Είναι θέμα αισθητικής.

  ΥΓ. Ίσως είναι άχρηστη πληροφορία, αλλά (μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας στις φωτογραφίες αν ψάξετε- εύκολο είναι) ελάχιστοι γονείς στα γεγονότα του Πέμπτου φορούν μάσκα.

 32. ΓιώργοςΜ said

  28 Χρειάζεται απολυτήριο Λυκείου. Διάβασα για έναν από τους φετινούς επιτυχόντες στο Φυσικό, ετών 84, που πήγε σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για να μπορέσει να δώσει εξετάσεις, και πέρασε με 19 και κάτι ψιλά αν θυμάμαι σωστά.
  Απαλά πήγε να κάνει κάποιες αλλαγές ο Γαβρόγλου, κάνοντας τη Β και Γ Λυκείου ουσιαστικά προπαρασκευαστικές τάξεις, αλλά έπεσαν να τον φάνε. Τι θα κάνουν οι θεολόγοι, οι φιλόλογοι κλπ;
  Έτσι, έχουμε προπαρασκευαστική τάξη μόνο τη Γ’ Λυκείου, η Β είναι χαμένη τάξη. Οι φροντιστές βάζουν ήδη μαθήματα Γ’ Λυκείου από τα μισά της χρονιάς κυνηγώντας το βαθμό στις εξετάσεις, τα μαθήματα της Β ίσα-ίσα για να περάσουν την τάξη. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και οι φυσικοί, ηλεκτρισμό θα διδαχτούν ουσιαστικά στο πρώτο έτος της σχολής…

 33. Κιγκέρι said

  Το σχολείο του γιου μου, 1ο πρώην Πειραματικό και νυν Πρότυπο Λύκειο Αθήνας -το σχολειό σου, Αθεόφοβε- έχει κατάληψη από την προηγούμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, το σημερινό άρθρο Νικοκύρη μού πατάει τον κάλο και με πατημένο κάλο δεν μπορεί κανείς να είναι ούτε ψύχραιμος ούτε αντικειμενικός. Ο μόνος λόγος που γίνονται πλέον οι καταλήψεις είναι η πλήρης ατιμωρησία όλων των συμμετεχόντων.
  Αφορμές βέβαια υπάρχουν πολλές κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι οι καταλήψεις δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Κατά τα άλλα οι καταληψίες μαθητές αισθάνονται σπουδαίοι επαναστάτες, οι γονείς τους καμαρώνουν που τα παιδιά τους πήραν την απόφαση σεβόμενα απόλυτα τις δημοκρατικές διαδικασίες (λες κι αν αποφασίσουμε κατά πλειοψηφία οι υπόλοιποι γονείς να τα τινάξουμε ένα χέρι ξύλο νομιμοποιείται η απόφαση μας επειδή την πήραμε δημοκρατικά), οι δε καθηγητές και ο διευθυντής σηκώνουν ανήμποροι τους ώμους. Αυτά. Θα μου κολλήσει το σπανακόρυζο.

 34. ΓΤ said

  Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2020> Harvey J Alter, Michael Houghton και Charles M Rice

 35. leonicos said

  Αλλά πλατειάζω με τους ανάξιους.

  ‘άνθρωπο που βρήκες να βάλεις στο στόμα σου…….’

 36. ΣΠ said

  34
  Για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C.

 37. ΓΤ said

  Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για μεθαύριο

 38. Eιπωθηκε από καθηγητή σχολείου με ολιγαριθμα τμήματα σε μαθητές σχολείου με τάξεις των 27 ατόμων » πάρτε τον εοδυ τηλέφωνο,δεν χρειάζεται να κάνετε κατάληψη,ο εοδυ θα σας το κλείσει»

 39. gbaloglou said

  26 Αυτό εξηγεί και το κακόηχον του όρου στην Ελληνική! Σκέφτομαι γενικώς ότι της Ελληνικής δεν της πάει το «μίσος» λόγω του «μισός», για παράδειγμα δεν μπορούμε να πούμε «μισόνεος» κατά το «μισάνθρωπος» (όπου σώζει την παρτίδα το «ά»).

 40. sarant said

  31 Το άρθρο ήταν γραμμένο για την εφημερίδα, όριο 800 λέξεις.

 41. 39
  Μπορεί να πουμε μισονιός ή μισονιά ,φιλονιός ,φιλονιά ,μισογέρα ,φιλογέρα.
  Εσύ είσαι γέρα λέει η κόρη μου την γιαγιά της .

 42. spyridos said

  3 και 11

  Δεκέμβριο του 1982 θυμάμαι.
  Λύκειο Περάματος στεγαζόμενο τότε σε ένα απίστευτο ιδιωτικό κτίριο – αχούρι με πανάκριβο ενοίκιο.
  Έπιασε χειμώνας και δεν υπήρχαν λεφτά για θέρμανση. Είχαμε γίνει παγωτά.
  Κάναμε κατάληψη για να μας ανάψουν τη θέρμανση.
  Θυμάμαι το λυκειάρχη (που τον φωνάζαμε λύκο).
  Είχε κάνει το μαθηματικό της Αθήνας μέσα στην κατοχή και τον εμφύλιο και ήταν πυγμάχος του Ολυμπιακού.
  Δεν ήταν κανένα αντράκι μισοριξιά δηλαδή.
  Του πήγαμε τα αιτήματα και την ανακοίνωση ότι κάνουμε κατάληψη. Πρωί Δευτέρας μπροστά σε όλο το σχολείο.
  Έβαλε τα κλάματα σαν μωρό παιδί. Δεν ξέρω τι έκανε αλλά σε 2-3 μέρες άναψε η θέρμανση και δεν ξανάκλεισε ποτέ.
  Θυμάμαι να ανοίγουμε τα παράθυρα να δροσίσει γιατί έκαιγε πάντα στο φουλ.

  4

  Και χωρίς καταλήψεις δεν λειτουργεί η μέση εκπαίδευση στην Ελλάδα.
  Έχοντας φρέσκες παραστάσεις από τις ανηψιές μου (Ζάννειο και Ιωνίδειο) σε σχολεία που θεωρούνται καλά.
  Χωρίς άλλα προβλήματα πρέπει να φτάσει Δεκέμβριος για να υπάρχει μια κάποια επάρκεια καθηγητών και ένα κανονικό πρόγραμμα μαθημάτων.
  Η κόρη μου στην ίδια ηλικία παρακολουθεί ένα δημόσιο σχολείο στην Ολλανδία με κανονικό πρόγραμμα από τέλος Αυγούστου.
  Με συνεχή διαγωνίσματα και εξετάσεις από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ως και τον Ιούνιο.
  Κάθε εβδομάδα εκτός αυτών των διακοπών που είναι μπόλικες.
  Αλλα΄και με αίθουσες εργαστήρια κτλ που δεν τα είχα φανταστεί ούτε στα όνειρά μου.
  Στην τάξη υπάρχουν 19 παιδιά αλλά δεν μπορούν συγκριθούν με μια τάξη του Ζαννείου για παράδειγμα που είναι κλουβάκι και τα 25 παιδιά κάθονται σχεδόν αγκαλιά.
  Η τάξη τους είναι πάνω από 70 τετραγωνικά με διάταξη τραπεζιών αμφιθεατρική και 60% του χρόνου τους να βρίσκονται σε γκρουπ των 2-3 ατόμων αραιοκαθισμένοι.

 43. spiridione said

  Για άλλες καταλήψεις δεν ξέρω σίγουρα, αλλά ειδικά οι καταλήψεις του 1990-1991, που της είχα ζήσει σα μαθητής, θεωρώ ότι ήταν απόλυτα δικαιολογημένες. Ήταν ένα απίστευτο νομοσχέδιο αυτό του Κοντογιαννόπουλου. Δεν υπήρχε νομίζω σχολείο τότε που να μην έγινε κατάληψη, και υπήρχε στην αρχή τουλάχιστον μεγάλη συναίνεση μεταξύ των μαθητών.
  Ένα μικρό θρεντ

 44. LandS said

  Για τον αριθμό των αιθουσών.
  Γνωστό ότι οι υπάρχουσες αίθουσες δεν επαρκούν για να (σχεδόν) διπλασιαστούν τα τμήματα. Ακόμα και να βρεθούν κάπου κάποιες που μπορεί να επιταχτούν, πόσες θα είναι αυτές; Ίσως αυτή η έλλειψη να μειωνόταν αν αντί να επιτάξει (με αποζημίωση) να μισθώσει. Είμαι κακός, το ξέρετε.
  Η αλήθεια είναι ότι, από πλευράς αιθουσών και μόνο, το πρόβλημα της επιβολής μέγιστο αριθμό ανά τμήμα 15 μαθητές είναι ανέφικτο.
  Αν όμως σκεφτούμε πέρα από τα ντουβάρια και κοιτάξουμε την αξιοποίησή τους, ίσως βρούμε λύση. Φαντάζομαι ότι αν το δούμε πολύ σοβαρά η εκ περιτροπής λειτουργία πρωί-απόγευμα δεν θα είναι η μόνη λύση που προκύπτει.
  Και να είναι η μόνη, τι εμποδίζει την εφαρμογή της; Η έλλειψη προσωπικού; Πάνω από είκοσι χιλιάδες είναι οι αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ; Τι εμποδίζει την ένταξή τους στην εκπαίδευση;

  158 σχολεία και τμήματα κλειστά λόγω κρουσμάτων κωρονοϊού. Να το ξανακοιτάξουμε το θέμα στις 5/11/20;

 45. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 46. atheofobos said

  44
  Έχοντας ζήσει στο τότε 6ταξιο Γυμνάσιο των 60 μαθητών σε κάθε τάξη που μου το θύμισε το 33, τις μισές μέρες πρωί και τις μισές απόγευμα με τους ίδιους πάντα καθηγητές, νομίζω ότι τέτοιες λύσεις είναι σήμερα απολύτως ανέφικτες.
  Χαλάει το σημερινό πρόγραμμα αρχικά των καθηγητών με τα ιδιαίτερα τους αλλά και των παιδιών με τα φροντιστήρια, τα αγγλικά, κολυμβητήρια, γυμναστήρια κτλ.
  Σε πλήρη ομοφωνία ΟΛΜΕ και μαθητές θα κλείσουν μόνιμα τα σχολεία!

 47. nikiplos said

  15@ όταν δεν μιλάς για τα ποδοσφαιρικά, μιλάς ορθά. 🙂

  Γενικά μιλώντας επί του σημερινού:

  Η Δημόσια Παιδεία στην Ελλάδα δυστυχώς έχει καταντήσει baby-sitting. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο ΚΑΙ η ιδιωτική παιδεία είναι ένα baby-sitting. Ok, τα θρησκευτικά και τα αρχαία είναι borezilla. Τι γίνεται όμως με τα πρακτικά χρήσιμα μαθήματα? Χημεία? Βιολογία? Φιλολογικά? Γυμναστική? Καλλιτεχνικά, μουσική έστω διάβολε? Τι συμβαίνει και έχουμε τόσο χαμηλά σκορ? Είναι γενικός ο κανόνας? Γιατί οι γραμματιζούμενοι και μορφωμένοι παρουσιάζονται ως γραφικοί ακόμη και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο? Τι ακριβώς θα κερδίσει ένας Τζίνιους στη χώρα μας, εκτός από μια χαρταπιάγκα σχολικούς επαίνους που δεν θα ξέρει που να τους βάλει?
  Πάντως οι μαθητές μόνο ηλίθιοι δεν είναι. Βλέπουν πολύ καλά τι αποδοχή έχει στην κοινωνία μας – την δική μας πεζή καθημερινότητα – ο καλός μαθητής, ο μορφωμένος συγγενής και τι αντίστοιχη το τσόκαρο της γειτονιάς, ο λαμόγιας, ο κρετίνος ΚΔΟΑ. Και οι καλοί μαθητές φυσικά έχουν μάτια και βλέπουν.

  Περί καταλήψεων και ηθικής: Δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος να καταδικάσω ηθικά τους μαθητές που ψάχνουν αφορμή να χάσουν μάθημα να πάνε εκδρομή. Δεν διαφωνώ και τελείως, άλλωστε μου φαίνεται τελείως φυσιολογικό οι μαθητές να θέλουν να χάσουν μάθημα, όπως κι εμείς οι εργαζόμενοι να μη θέλουμε να πάμε στη δουλειά ή να ξεκλέψουμε καμία αργίτσα. Φυσιολογικό είναι: Ο Homo-Sapiens-Sapiens δεν είναι εργοστασιακά κατασκευασμένος να δουλεύει, παρά μόνο δημιουργικά ή χρησιμοθηριστικά. Επομένως προτού σηκώσω την πέτρα να βάλω τους «τεμπέληδες» και «αχαΐρευτους», θα πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Αν και συντηρητικών ιδεών, σε όλες τις καταλήψεις του 1990 και 1991, ψήφιζα υπέρ της κατάληψης, γιατί ήμουν νέος θεωρούσα πως πρέπει να κυνηγήσω μια γκόμενα, να διασκεδάσω, να χαρώ τη νιότη μου, και όχι να συνωθούμε σε αμφιθέατρα με 200 νοματαίους, να ακούμε αμέτοχοι εξυπνάδες βαριεστημένων που και οι ίδιοι ψιλοβαριόντουσαν να εκφέρουν.

  Ας φύγω από την ηθική και πάω στην πρακτική σκοπιά. Αποδίδουν? Έριξαν έναν κοτζάμ Κοντογιαννόπουλο και το περιβόητο νομοσχέδιό του, που με ήθελε να αποφοιτήσω από το ΕΜΠ με ένα πτυχίο ΤΕΙ. Έκαναν έναν Γεράσιμο να «κάτσει καλά». Αποδίδουν πάντα? Σαφώς και όχι. Είναι θέμα αγώνα αιτημάτων? Τα είπε πιο πάνω καλύτερα ο ΓιωργοςΜ.

  Κλείνω τη σεντονιάδα με σλόγκαν:
  Αναβάθμιση σπουδών δεν σημαίνει δύσκολες εξετάσεις
  Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός σπουδών δεν σημαίνει αναμάσηση πρακτικών που έχουν σταθμιστεί σε άλλες χώρες με άλλη μενταλιτέ
  Για πολλές ελληνικές οικογένειες η εκπαίδευση είναι ένα επιπλέον πρόβλημα
  Δεν θα υπήρχε κανένας αντίκτυπος στην ελληνική κοινωνία αν τα πανεπιστήμιά μας έκλειναν 5 χρόνια, εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Έχουμε υπερπληθώρα Γιατρών, Νομικών, Μηχανικών, Εκπαιδευτικών, Λογιστών-Φοροτεχνικών, Τεχνητών και λοιπών. Έχουμε έλλειψη από καταρτισμένους baby sitters, υδραυλικούς, τεχνήτες, νοσοκόμες-αποκλειστικές με επαγγελματισμό, λογής αγγαρειομάχους κλπ.

 48. Anasto said

  Spyridos όποτε αναφέρεται σε συζήτηση το κτιριακό του Ζαννείου, ξέρεις ποια είναι η μόμιμη απάντηση; Ότι «ξέρατε σε ποιο σχολείο έκαναν αίτηση να πάνε τα παιδιά σας, μην παραπονιέστε λοιπόν».

  Κι εγώ διαφωνώ με τις καταλήψεις. Αν ήμουν μαθητής θα ψήφιζα κατά, και σαν γονιός, βλέπω πώς είναι πολύ αρνητικές οι επιπτώσεις του μπάχαλου που επικρατεί, και στο παιδί μου αλλά και σε όλα τα παιδιά.

  Απ’ την άλλη, έχουμε μια κυβέρνηση γελοία και ιδεολογικά και ηθικά και διαχειριστικά. Τα παιδιά το βλεπουν αυτό και παράλληλα βλέπουν ότι τα κοροϊδεύουν όχι μόνο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και με τη διαχείριση των προοπτικών τους, του μέλλοντός τους. Οπότε, κάπου μεταξύ χαβαλέ και επαναστατικότητας, συνειδητοποιώντας (ή έστω αφουγκραζόμενα) αυτά που τους επιφυλλάσουν ή απλά οργισμένα από τον παραλογισμό της απούσας έως εχθρικής για αυτά πολιτείας, εξεγείρονται. Άδικα; Δεν νομίζω.

  Κι αφού είδα ότι πιάσαμε τις στατιστικές και τους αριθμούς ανά ευρωπαϊκό κράτος, να βάλω κι εγώ ένα κουίζ. Ξέρει κανείς σε ποια θέση βρίσκονται οι Δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας για την εκπαίδευση σε σχέση με των άλλων κρατών της ΕΕ;Λέτε να έχει κάποια σχέση αυτή η θέση με την απαξίωση της παιδείας ή μπα, απλά τα δικά μας είναι κακομαθημένα, καθοδηγούμενα και παρασυρμένα από την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς πχ;
  https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/educ_uoe_fine06/default/table?lang=en

 49. gpoint said

  # 32

  Δεν ξέρω αν είναι σήμερα απαραίτητο, κάποτε πάντως έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις οι ανεξεταστέοι της τελευταίας τάξης του Λυκείου με την υποχρέωση- αν πέρναγαν- να το προσκομίσουν με την είσοδό τους στα ΑΕΙ, υπήρξε και κάποιος που πέρασε σε σχολή αλλά τον κόψανε στο Λύκειο !!

 50. Φώτης said

  @42 Spyridos

  Επειδή ζούσα 12 χρόνια στην Ολλανδία με ιντριγκάρατε και το έψαξα. (Δεν πήγαν τα παιδιά μου σχολείο εκεί επειδή και άρα δεν είχα προσωπική εμπειρία). Ξέρω βέβαια ότι είναι ένα από πιο φανταστικά μέρη για να μεγαλώνει ένα παιδί. Επίσης ξδεν άκουσα ποτέ κάποιον να κάνει κατάληψη. Έχουν συλλόγους γονέων που έχουν επιρροή.
  Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης λέει λοιπόν ότι δεν υπάρχει καθορισμένος μέγιστος αριθμός μαθητών ανά σχολικό τμήμα αλλά ότι ο μέσος όρος είναι 23-24 μαθητές.

  Πηγή: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-zijn-de-groepen-in-het-basisonderwijs-bo-samengesteld

  Αναφορικά με τις διακοπές μου έκανε εντύπωση ότι οι Ολλανδοί μαθητές έχουν χαρακτηριστικά λιγότερες διακοπές από μας. Υπολόγισα 11 εβδομάδες.
  Στην Ελλάδα υπολόγισα ότι έχουμε 17 εβδομάδες διακοπές. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

  Πηγή: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties/overzicht-schoolvakanties-per-schooljaar/overzicht-schoolvakanties-2020-2021

 51. sarant said

  46 Aυτό με τα φροντιστήρια-κολυμβητήρια-γυμναστήρια των μαθητών έχει μια βάση, αλλά και αυτών η λειτουργία έχει αναστατωθεί με την πανδημία οπότε όλα αλλάζουν.

 52. gbaloglou said

  49 Οπότε … αναβλήθηκε η έναρξη των πανεπιστημιακών σπουδών του κατά έναν (τουλάχιστον) χρόνο;!

 53. Χαρούλα said

  Μια ανοικτή επιστολή στην Κεραμέως που αξίζει να διαβαστεί, να διαδοθεί, να προβληματίσει. Γιατί υπάρχουν πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικοί που δεν είναι τεμπέληδες ή τα παίρνουν από ιδιαίτερα!
  https://www.imerodromos.gr/niki-moy-sygnomi-kiolas-diladi/

 54. Πέπε said

  @44:
  > > Γνωστό ότι οι υπάρχουσες αίθουσες δεν επαρκούν για να (σχεδόν) διπλασιαστούν τα τμήματα.

  Δε χρειάζεται να διπλασιαστούν. Για να φτάσουμε σ’ έναν ασφαλή λόγο ατόμων ανά τμ μπορεί να χρειάζεται δύο τμήματα να γίνουν τρία ή τρία να γίνουν τέσσερα.

  Αρκεί να μην ξεχνάμε ότι μάθημα δε γίνεται μόνο σε αίθουσες. Υπάρχουν και εργαστήρια (κυρίως στα ΕΠΑΛ, αλά όχι μόνο).

  Πάντως σε ό,τι αφορά τις καθαυτού αίθουσες, ακόμη κι αν χρειαστεί διπλασιασμός αυτό λύνεται με τη διπλή βάρδια, πρωί-απόγευμα. Θα χρειαστεί όμως διπλασιασμός και των καθηγητών.

  Αλλιώς, υπάρχει πάντα και η λύση που δόθηκε πέρσι: κάθε τμήμα στα δύο, οι μισοί να πηγαίνουν τις μισές μέρες κι οι άλλοι μισοί τις άλλες μισές. Φυσικά, ο ρυθμός προόδου θα πέσει ακριιβώς στο μισό. Αλλά από το να κλείσουν τα μισά σχολεία από κρούσματα και τα άλλα μισά από κατάληψη, προτιμότερο.

  ___________________________

  Εντωμεταξυ, την όμορφη αυτή υπουργική απόφαση την είπαμε; Γι’΄αυτήν κυρίως είναι που βράζει ο τόπος τις τελευταίες μέρες. https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/katalipseis_0.pdf

  Συνοπτικά λέει ότι:

  α) Σε περίπτωση κατάληψης γίνεται ηλεκτρονικό μάθημα (δηλαδή σπάει de facto η κατάληψη).
  β) Στο ηλεκτρονικό μάθημα μπαίνουν απουσίες και υπολογίζονται κανονικά στο τέλος.
  γ) Οι καταληψίες δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσουν και παίρνουν υποχρεωτικά απουσία. Ο δ/ντής είναι υπεύθυνος για τον αποκλεισμό τους από το ηλεκτρονικό μάθημα (γιατί αυτός ξέρει ποιοι είναι: θα μπει ας πούμε μέσα στο κλειδωμένο σχολείο να πάρει παρουσίες).

  Διαβάστε το μόνοι σας, μην το σχολιάσω.

  Όσοι είστε γονείς παιδιών γυμνασίου ή λυκείου, μια θερμή παραίνεση:

  Αν γίνει κατάληψη, ή αν έχει ήδη γίνει, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα λοιδορηθεί από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση, και μέρος της κοινής γνώμης. Οι μαθητές οι τεμπέληδες, εγώ πλερώνω φόρους κι έχω δικαιώματα, κλπ.. Αυτό είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεχάσουμε το ζητούμενο της κατάληψης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δίκαιο: οι μαθητές δεν επιθυμούν να είναι τα σχολεία υγειονομικές βόμβες, κι όμως αυτά είναι, από κάθε άποψη.

  Όμως μια κατάληψη με δίκαιο αίτημα δεν είναι αυτόματα μια σωστή κατάληψη. Η κατάληψη είναι ένας θεσμός με μακρόχρονη παράδοση εκφυλισμού.

  Πρέπει να την υπερασπιστούν απέναντι σε κάθε κακοθελητή. Πρέπει να γίνονται καταλήψεις άψογες, ανεπίληπτες: με τους καταληψίες μέσα και όχι στις καφετέριες, χωρίς εξωσχολικούς, χωρίς ζημιές και βανδαλισμούς, και φυσικά με τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

  Τα παιδιά μας τα ξέρουμε. Δεν είναι υπερήρωες. Είναι παιδιά ικανά να αντιληφθούν κάποιες φορές το δίκαιο, αλλά φυσικά ταυτόχρονα χαίρονται να χάνουν μάθημα. Ας χαίρονται, αλλά ο αγώνας αυτή τη φορά είναι σοβαρός. Ακόμη κι αν οι άλλοι προσπαθήσουν (που θα προσπαθήσουν, προσπαθούν ήδη) να τον απαξιώσουν, τα παιδιά τα ίδια πρέπει εξάπαντος να τον κρατήσουν στο επίπεδό του.

 55. Ατακαμα said

  @ Πέπε

  Θα είχε ένα κάποιο νόημα η κατάληψη αν τηρούνταν στο κατειλημμένο σχολείο τα μέτρα ασφαλείας. Τώρα να είμαστε όλοι μαζί και να καπνίζουμε στην κατάληψη αλλά κατά τα άλλα φοβόμαστε τα 24 άτομα στο τμήμα με μάσκα είναι να γελάει το παρδαλό κατσίκι.

  Επίσης τα παιδιά έχουν ενα σορό δραστηριότητες εκτός σχολείου από φροντιστήρια και σπορ μέχρι βόλτες και συναντήσεις σε σπίτια. Η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος κορονοιο στην τάξη είναι ίσως και μηδαμινή σε σχέση με τις δραστηριότητες την υπόλοιπη μέρα.

  Ένταξει τα παιδιά είναι παιδιά, θέλουν να γλυτώσουν μάθημα και να βολταρουν. Όλοι τα ίδια κάναμε και όποιος λέει όχι ξέρει ότι είναι ψεύτης. Από κει και πέρα εμείς οι μεγάλοι να σιγονταρουμε τις καταλήψεις καταντάει ίσως και γραφικό.

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν σε δύο βάρδιες, πρωί-απόγευμα, οπότε μια χαρά επιτυγχάνεται το όριο των 15 μαθητών ανά τμήμα και του ενός μαθητή ανά θρανίο. Έχουμε αποδεχτεί ένα σωρό μέτρα και περιορισμούς λόγω περιορισμού, το πρωί-απόγευμα, που είναι εφικτό και αποτελεσματικό, θα μας πειράξει;

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  56: λόγω κορονοϊού, όχι περιορισμού.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βλέπω σε πολλά σχόλια απαξίωση των καταλήψεων λόγω πικράς πείρας. Και έχουν δίκιο εν πολλοίς οι φίλοι σχολιαστές. Αλλά δεν μπορούμε να επικροτούμε ή να κατακρίνουμε συλλήβδην. Σύμφωνοι, πολλές καταλήψεις στο παρελθόν δεν είχαν σοβαρά αιτήματα, γενικολογούσαν και γίνονταν για κοπάνα και χαβαλέ ή για επαναστατική γυμναστική. Οι σημερινές καταλήψεις, όμως, όντως υποκινούνται, ακούσια έστω, από την κυβέρνηση και τις ανακολουθίες της. Στα σχολεία οι αποστάσεις δεν τηρούνται, δεν γίνεται να τηρηθούν, όταν σε 40-50 τ.μ. βρίσκονται 25 άτομα. Επιτρέπεται αυτό σε άλλους χώρους; Ακόμα και στα σπίτια μας, που είναι τουλάχιστον διπλάσια σε εμβαδόν, το όριο είναι 9 άτομα. Επειδή, λοιπόν, αυτή τη φορά οι μαθητές έχουν πολύ σοβαρά αιτήματα, βάλθηκαν οι κυβερνητικοί πολιτικοί και τα πετσωμένα ΜΜΕ να τους απαξιώσουν και να τσουβαλιάσουν αυτές τις καταλήψεις μαζί με τις προηγούμενες, τις χαβαλεδιάρικες. Ας μην παίζουμε κι εμείς το παιχνίδι τους.

 59. aerosol said

  #12
  «οι καινούριες σαν κάτεργο προκειμένου να μπορέσουν να μπουν σε μια σχολή και να μπορέσουν να διοριστούν κάπου.»
  Δυστυχώς, ούτε καν…. Αυτά ίσχυαν ίσως στη δική μου γενιά, αλλά πάω να πενηνταρίσω. Πάνε πολλά χρόνια που δεν διορίζεσαι πουθενά, που και με διδακτορικό μπορεί να ψάχνεις καφετέρια να σερβίρεις και να μην βρίσκεις. Το πρόβλημα είναι πως οι μαθητές ξέρουν καλά πως στην πειοψηφία τους το μέλλον τους προδιαγράφεται μαύρο, άραχλο και απογοητευτικό. Μπορεί να μην ξέρουν να το αναλύσουν αυτό αλλά το παρατηρούν και το νιώθουν μια χαρά.
  Στις παλιές εποχές (που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα;) που θυμούνται πολλοί από εδώ, ακόμα και απολυτήριο Λυκείου ήταν αρκετό για μια μόνιμη εργασία μέχρι τη στιγμή της σύνταξης. Ξεχνάτε πως ήσασταν παιδιά μιας ταλαιπωρημένης Ελλάδας μεν αλλά σε συνεχή ανοικοδόμηση (όπως όλη η Δύση). Κάθε χρονιά είχε μεγάλες πιθανότητες να είναι καλύτερη από την προηγούμενη σε επίπεδο προσωπικής ανέλιξης, έστω και ταπεινής. Αυτό (που ήταν καλός λόγος να γίνεις σχετικά «εργατικός»)… πάπαλα.
  Συχνά κρίνουμε τα παιδιά ως κακομαθημένα, με καταναλωτικά επιχειρήματα του στυλ «έχουν ακριβά κινητά» και «πολυτέλειες που εμείς δεν φανταζομασταν». Το ότι πια υπάρχουν γενιές που εκτός πατρικής οικίας την έβαψαν, γενιές χωρίς μέλλον, γενιές της ύφεσης, χωρίς κεκτημένα και προοπτική, καταδικασμένες να είναι οι πρώτες που θα δουν το βιωτικό τους επίπεδο να βυθίζεται πολύ πιο κάτω από των γονιών τους, αυτό το περνάμε στο ντούκου, επειδή έχουν Φίλμνετ, ξερωγώ… Τα πιτσιρίκια το νιώθουν. Δεν απαξιώνουν αυτά τα πάντα. Τα πάντα είναι απαξιωμένα από μόνα τους.
  Και πολύ καλά που στέκονται δεδομένων των καταστάσεων, θα έλεγα.

  Κι αν πάμε να συγκρίνουμε με Ολλανδίες, Δανίες (του Βορρά!) και άλλα τέτοια, τότε καλό θα είναι να συγκρίνουμε συνολικά τις κοινωνίες, με τα καλά και τα στραβά τους. Δεν ξέρω πόσο καλά τους βγαίνει, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες επέλεξαν να πάνε κάπου που εμείς δεν θέλαμε ή δεν μπορούσαμε να πάμε. Δηλαδή δεν μπορείς να τσιμπολογάς από ένα τεράστιο, πολύπλοκο σύστημα μόνο αυτό που ζηλεύεις. Μπακαλίστικα: η Ολλανδία έχει 4πλάσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν από εμάς και ρίχνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του στην Παιδεία -τεράστια διαφορά που τα 17 εκατομμύρια πληθυσμού της καθόλου δεν ισοσκελίζουν την σύγκριση μ’ εμάς. Κι έχει τέτοια πορεία εδώ και δεκαετίες. Πρώτα φτιάχνεις αυτό και μετά μετράς μέρες διακοπών.

 60. leonicos said

  Το χειρότερο πράγμα σε μια συζήτηση είναι το να έχουν όλοι κάποιο δίκιο και κάποια λογική

  Μπορεί κάποιος εδώ με ‘το χέρι στη φωτιά’ ν’ αρνηθεί ότι οι καταλήψεις έχουν συχνά δίκαια αιτήματα;

  Πιθανολογώ όχι.

  Μπορεί κάποιος εδώ με ‘το χέρι στη φωτιά’ ν’ αρνηθεί ότι οι καταλήψεις έχουν συχνά ανόητα η εξωπραγματικά αιτήματα;

  Πιθανολογώ όχι.

  Μπορεί κάποιος εδώ με ‘το χέρι στη φωτιά’ ν’ αρνηθεί ότι οι καταληψίες το κάνουν και για ρεμούλα;

  Πιθανολογώ όχι.

  Μπορεί κάποιος εδώ με ‘το χέρι στη φωτιά’ ν’ αρνηθεί ότι οι καταληψίες δεν το κάνουν απλώςγια ρεμούλα;

  Πιθανολογώ όχι.

  Μπορεί κάποιος εδώ με ‘το χέρι στη φωτιά’ ν’ αρνηθεί ότι οι καταλήψεις είναι συχνά καυτευθυνόμενες ή υποκινούμενες από έξω;

  Πιθανολογώ όχι.

  Μπορεί κάποιος εδώ με ‘το χέρι στη φωτιά’ ν’ αρνηθεί ότι πολλές καταλήψεις δεν είναι καυτευθυνόμενες ή υποκινούμενες από έξω αλλά γνήσιες;

  Πιθανολογώ όχι

  Διότι συμβαίνουν ολα

  Και γνωστός μου μαθηματικός έβγαζε ένα μισθό την εβδομάδα από τα ιδιαίτερα;

  Και είναι αξιοπρεπέστατος άνθρωπος. Ποτέ δεν απαιτούσε από κάποιον να κάνει μάθημα, ούτε πρότεινε. Και τον αγαπούσαν όλοι

 61. leonicos said

  Έχω βοηθήσει πολλά παιδάκια φίλων στ’ αρχαία

  ΔΩΡΕΑΝ

  Απλώς, στο σχολείο ‘ζητάνε’ αλλά δεν διδάσκουν, διοτι κανείς δεν τους έμαθε να διδάξουν, πώς να προσεγγίσουν τον μαθητή και πώς να τον κάνουν να ενδιαφερθεί.

  Και το χειρότερο, και μη γελάτε…. φταίει και το νηπιαγωγείο. Το νηπιαγωγείο έπρεπε να κάνει ένα μόνο πράγμα: να παρακινεί την περιέργεια. Να λέει στο παιδί ‘υπάρχει κάτι κάτω από την επιφάνεια… βρές το! Ειναι ωραίο, αστείο, κοκ’

 62. aerosol said

  Λεπτομέρεια:
  Τα ιδιωτικά σχολεία σίγουρα είχαν ανθρώπους να τα καθαρίζουν, από πριν ανοίξουν. Τα δημόσια όχι. Εν μέσω κορωνοϊού, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης. Δεν ξέρω αν υπήρχε η ίδια αντίδραση από γονείς για τους «φόρους που πληρώνουν» όταν αυτό μαθεύτηκε. Και υπερβολικά ώριμα θα έκρινα τα 15χρονα σε σχέση με την κοινωνία που τα έχει βγάλει.

 63. leonicos said

  Δεν απαξιώνουν αυτά τα πάντα. Τα πάντα είναι απαξιωμένα από μόνα τους.

  δυστυχώς συμφωνώ

 64. Faltsos said

  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/333084_katalipseis-me-aitia-kai-katalipseis-horis-aitia

  Ίσως ότι καλύτερο έχω διαβάσει σχετικά με τις καταλήψεις σχολείων. Επειδή σπάνια πηγαίνουμε εκεί που μας στέλνουν τα λινκ, παραθέτω δυο αποσπάσματα. Όποιος πονάει την εκπαίδευση ας κάνει τον κόπο να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο. Αξίζει.

  «Το τσουνάμι των φετινών μαθητικών καταλήψεων στα σχολεία, σε συνθήκες πρωτόγνωρες και διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά, καταδεικνύει πόσο σημαντικό θα ήταν να μην είχε ευτελιστεί μέχρις εσχάτων η μαθητική κατάληψη ως μορφή αγώνα, από τη λανθασμένη χρήση της τα προηγούμενα χρόνια. … Σήμερα λοιπόν που πραγματικά έχουν νόημα αιτήματα αιχμής, που μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι σε αναβρασμό και που η μείωση μαθητών ανά τάξη είναι σχεδόν αυταπόδεικτα κομβικής σημασίας αίτημα, η μαθητική κατάληψη είναι απλά ένα καμμένο μέσο αντίστασης.
  …………………..
  Σε κάθε περίπτωση είμαι φανατικά υπέρ μιας μαθητικής κατάληψης αν καταφέρω να προσανατολίσω έστω και ένα ικανό μέρος μαθητών προς μια ενσυνείδητα αγωνιστική κατεύθυνση και προς διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτός είναι και ο στόχος μου. Αν δεν τα καταφέρω όμως ( όπερ και συντριπτικά πιθανότερο, βάσει της κατάστασης των σημερινών δεκαεπτάχρονων και όλων όσων προαναφέρθηκαν), είμαι φανατικά υπέρ του ανοίγματος σχολείων που καταλαμβάνονται από πέντε φραπεδοφόρους και με τους υπόλοιπους να γεμίζουν τις καφετέριες. Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των φραπεδοφόρων προς όφελος των σκεπτόμενων. Αυτό πρέπει να είναι αέναος στόχος. Όσο αυτό δε βελτιώνεται αισθητά, περαιτέρω κινητοποιήσεις- παρωδίες μόνο κακό κάνουν στη Δημόσια εκπαίδευση και σε όσους τις υποστηρίζουν.»

 65. Nestanaios said

  Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι οι καταλήψεις έγιναν, γίνονται για την υγεία; Ίσως, αλλά όχι πολλοί.
  Ο λόγος είναι ένας: τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια. Κάποιος θέλει τους γονείς να αγανακτήσουν και να στείλουν τα παιδιά τους εκεί αν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και οι άλλοι;
  Πόσοι καθηγητές προσφέρθηκαν να κάνουν δωρεάν (ναι, δωρεάν) μαθήματα σε φτωχά παιδιά της επιλογής τους κατά της διάρκεια των καταλήψεων; Χώρος βρίσκεται.
  Διέρρευσε από το υπουργείο ότι τα κενά των καταλήψεων θα καλυφθούν με Σάββατα και Κυριακές. Για το καλοκαίρι καμμία αναφορά. Τα Σάββατα και τις Κυριακές τα παιδιά ενδεχομένως να έχουν άλλες δραστηριότητες εξίσου σημαντικές. Γιατί να μην ειπωθεί ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί μέσα στο καλοκαίρι όλο τον Ιούνιο, Ιούλιο και αν χρειαστεί και τον Αύγουστο; Ξέρετε γιατί; Επειδή αν ειπωθεί κάτι τέτοιο οι καταλήψεις θα τερματιστούν την ίδια μέρα και θα αποκαλυφθεί ότι μόνο οι μαθητές δεν τις υποκινούν.

 66. spyridos said

  @ 50

  Οι αριθμοί αναφέρονται στην βασική εκπαίδευση. Στο Δημοτικό σχολείο.
  Πράγματι δεν υπάρχει μέγιστο όριο μαθητών και ο μέσος όρος ήταν κάπου στους 23 μαθητές.
  ΑΛΛΑ υπάρχει ένας άλλος περιορισμός που τελικά λειτουργεί καλύτερα από τον μέγιστο αριθμό μαθητών.
  Ελάχιστος χώρος 3,5 τετρ. μέτρων για κάθε μαθητή.
  Ετσι ακόμα και στα σχολεία των πόλεων δεν υπάρχει συνωστισμός.
  Στη μέση εκπαίδευση ισχύουν άλλα όρια για μαθητές / χώρο που διαφέρουν ανά τύπο σχολείου.
  Επίσης δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα οι συνολικοί αριθμοί των τάξεων.
  Γιατι τα παιδιά στη Μ.Ε.παρακολουθούν μαθήματα με διαφορετικό τρόπο σε γκρουπ.
  Αμέσως μετά το δημοτικό υπάρχουν ήδη 7 διαφορετικοί τύποι σχολείων.

  Στη Βασική Εκπαίδευση τα σχολεία χρηματοδοτούνται ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών αλλά και με το ειδικό βάρος του κάθε μαθητή.
  Μαθητής με 100% αλλοδαπή καταγωγή + άλλες δύσκολες συνθήκες έχει ένα ειδικό βάρος που μπορεί να φτάσει το 2.
  Ενα Ολλανδάκι της μεσαίας τάξης χωρίς άλλα προβλήματα κοινωνικά ή μαθησιακά έχει Ε.Β. = 1.
  Αυτό το ειδικό βάρος αντιπροσωπεύει τον κόπο του δασκάλου για να μπορέσει να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο και προσοχή στο μαθητή.
  Ετσι ένα σχολείο στα νότια του Ρότερνταμ μπορεί να χρηματοδοτείται (αριθμοί άμεσα βγαλμένοι από την κοιλιά μου, αλλά δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα) με ένα μέσο όρο 1,7 και ένα δημοτικό σχολείο στο Βάσενααρ (τόπο κατοικίας της βασιλικής οικογένειας) με Μ.Ο. 1,0
  Για κάθε 17 χιλιάρικα που έχει στη διάθεσή του ο διευθυντής του σχολείου στη φτωχογειτονιά του Ρότερνταμ, παίρνει 10 χιλ. ο διευθυντής του πλουσιότερου χωριού της Ολλανδίας.

  Δεν υπάρχουν καταλήψεις και είναι δύσκολο να φανταστώ για ποιό λόγο θα έπρεπε να υπάρξουν.
  Έγιναν άλλωστε πάρα πολλές τη δεκαετία του 70 πριν μπουν οι βάσεις αυτού του συστήματος.
  Οι σύλλογοι γονέων έχουν μικρή επιρροή.

  Οι διακοπές στην πραγματικότητα είναι 12-13 εβδομάδες (με διάφορες τοπικές κτλ) αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι πραγματικές διακοπές και παιδιά και εκπαιδευτικοί ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ.

  Οχι αυτή η κατάσταση της Ελλάδας όπου στις διακοπές οι μαθητές φορτώνονται με περισσότερη δουλειά.
  Στις διακοπές εδώ δεν ανοίγουν τα βιβλία.

 67. Faltsos said

  27
  Κύριε Μπαρτζούδη, έρχεσαι σε ένα ιστολόγιο με αντίθετες απόψεις και λες τη γνώμη σου. Καλοδεχούμενη. Κανείς δεν σου απαντάει με το δικό σου τρόπο.
  Κατάλαβες όμως ότι σήμερα βρίζεις με το χειρότερο τρόπο μια ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων; Σε κάθε κλάδο υπάρχουν τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, ανάξιοι. Ξέρω ότι δεν θα συμφωνήσουμε στα ποσοστά. Ποιοί είναι ο κανόνας και ποιοί η εξαίρεση. Αλλά δεν μπορείς να βρίζεις ΟΛΟΥΣ τους καθηγητές. Οφείλεις μια συγνώμη από αυτούς που ηρωικά εργάζονται, παρά τα κάθε είδους εμπόδια από όλες τις πλευρές.

 68. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @58. Γιάννη, είμαι βέβαιος πως (πρακτικά) ΚΑΝΕΙΣ από όσους αποδοκιμάζουν τις καταλήψεις, δεν πιστεύει πως τα εκπαιδευτικά μας πράγματα πάνε πρύμα. Γνωρίζω (-ουμε) πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους μαθητές [ό,τι σχετικό αναφέρθηκε εδώ από άλλους σχολιαστές είναι βάσιμο..], τα παιδιά είναι το μέλλον μας, τα έχουμε στην καρδιά μας, είμαστε έτοιμοι να τα συμπαρασταθούμε ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

 69. Pedis said

  Νικοκύρη, σωστά τα λες για τα μέτρα που δεν πήρε η κυβέρνηση. Οι καταλήψεις των μαθητών είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

  Μα πρωταγωνιστές και πρωτοπόροι στις καταλήψεις των σχολείων όφειλαν να είναι οι ίδιοι οι γονείς.

  Καλύτερα, οι παππούδες των παιδιών οι οποίοι κινδυνεύουν να κολλήσουν από τα στοιβαγμένα εγγόνια τους.

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  68:Γιώργο, στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι ακριβώς η λειτουργία των σχολείων σε εποχή έξαρσης του κορονοϊού. Άρα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, αφού ο συνωστισμός, το ξέρεις καλά, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας. Η κυβέρνηση αρνείται καν να συζητήσει, χαρακτηρίζοντας τους μαθητές μέσω των φερεφώνων της «υποκινούμενους ταραξίες» και «κακομαθημένα αλητάκια». Εδώ δεν υπάρχουν μαξιμαλιστικά ή ανεδαφικά αιτήματα, εδώ είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Σε σχολείο δουλεύω, βλέπω τις συνθήκες που επικρατούν και πολύ φοβάμαι ότι είναι ζήτημα χρόνου να κορονιαστούμε. Οι στραβοφορεμένες μάσκες και λίγο απολυμαντικό στα χέρια δεν επαρκούν ως προληπτικά μέτρα, όταν είμαστε όλοι μια κολλητή παρέα μες στην τάξη.

 71. Pedis said

  Νικοκύρη, γράφεις:

  Η λέξη «κατάληψη» είναι αρχαία, βέβαια κατάληψις, από το ρήμα καταλαμβάνω. Η λέξη είχε από τότε και τη σημερινή σημασία, της κατοχής και της κυρίευσης. Η σημασία της δυναμικής κινητοποίησης είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό occupation. Η γαλλική λέξη, όπως και η αγγλική όμοιά της, είναι ιδιαίτερα πολυσήμαντη (σημαίνει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, επάγγελμα αλλά και κατοχή -και την Κατοχή) και χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια με τη σημασία της δυναμικής εργατικής κινητοποίησης σε συνδυασμό με απεργία και, από το 1967 και ιδίως τον Μάη του 68 για τις καταλήψεις πανεπιστημίων.

  Να επισημάνω τις καταλήψεις (occupazioni) των εργοστασίων κατά το biennio rosso 1920-22 στην Ιταλία που ξεκίνησαν έπειτα από την προσπάθεια των εργοσιαρχών να κάνουν λοκάουτ ως απάντηση στις εργατικές απεργίες.

  Επίσης, το «’68» ξεκίνησε από την Ιταλία: με τους σκληρούς απεργιακούς αγώνες (και την αιματηρή κρατική βία στους δρόμους) από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 (βλ. χαρακτηριστικά την τριήμερη μάχη των εργατών και φοιτητών στους δρόμους του Τορίνο, γεγονότα της Piazza Statuto, 1962), τις καταλήψεις εργοστασίων από το ’67 κι έπειτα (συναίβεναν σποραδικά και άλλες από το 1965). Η πρώτη κατάληψη του φοιτητικού «68», αν δεν κάνω λάθος, είναι του πανεπιστημίου του Τρέντο στις αρχές του ’66, έπειτα της Πίζας και της Λα Σαπιένζας στη Ρώμη (πώς τη γράφω τη γενική ο άτιμος ;!) το ’67 κλπ κλπ.

 72. Pedis said

  -> 71 Ουπς! εργοσιαρχών -> εργοστασιαρχών, συναίβεναν -> συνέβαιναν

 73. Παναγιώτης Κ. said

  Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και θέλοντας να αντικρούσω κάποιους που με ευκολία ρίχνουν το ανάθεμα στους καθηγητές του δημοσίου γιατί κάνουν ιδιαίτερα και επομένως δεν δείχνουν τον ανάλογο ζήλο για το μάθημα στο σχολείο που εργάζονται είχα την εξής ιδέα.
  Πήρα 10 σχολεία στα οποία είχα δουλέψει ( εκτός από τα φροντιστήρια δούλεψα και επί 12 χρόνια στο δημόσιο σχολείο) και επομένως γνώριζα πρόσωπα και πράγματα και έβγαλα το ποσοστό των καθηγητών που έκαναν ιδιαίτερα. Δεν ήταν μεγαλύτερο του 3%.
  Τα σχολεία είναι στην περιοχή της Καλαμαριάς. Το δείγμα μου αποτελείτο από 3 γυμνάσια και 7 λύκεια.
  Αν εξετάσουμε το φαινόμενο «καθηγητές δημοσίου και ιδιαίτερα» σε πανελλαδική κλίμακα τότε το ποσοστό είναι μικρότερο του 1%. Επομένως, μιλάμε περί…όνου σκιάς!

  Για να μη αμφισβητηθεί αυτό το 3% να αναλογιστούμε τις ειδικότητες που δεν κάνουν ιδιαίτερα, τους καθηγητές του γυμνασίου που και αυτοί μάλλον είναι εκτός παιχνιδιού. Μένουν οι μαθηματικοί, οι φιλόλογοι, οι φυσικοί, και περιθωριακά και κάποιες άλλες ειδικότητες
  Στην δευτεροβάθμια πλέον κυριαρχούν οι γυναίκες και συνήθως δεν κάνουν ιδιαίτερα λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
  Τα ιδιαίτερα ως επί το πλείστον τα έχουν οι φροντιστές και οι καθηγητές των ιδιωτικών.
  Με άλλα λόγια και σε αυτό το χώρο υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός.

 74. Pedis said

  Παν. Τρέντο 1966 (μάλλον)

  Κατάληψη του πανεπιστημίου Cattolica [!!] του Μιλάνου 17/11/1967 (Archivio storico dell’Università Cattolica )

 75. Pedis said

  -> 71 – διόρθωση: biennio rosso 1919-20

 76. Καλησπέρα,
  Ειπώθηκαν πολλά κι έτσι κι αλλιώς οπότε τι να γράψω εγώ. Ας πω για τα ιδιαίτερα: είμαι ο ένας απ’ τους δυο (η άλλη είναι η γυναίκα μου) εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν ιδιαίτερα (αφού ξέρετε ότι ΟΛΟΙ κάνουν, τότε εμείς οι δυο είμαστε οι μοναδικές εξαιρέσεις από τις 200 περίπου χιλιάδες εκπαιδευτικούς). Αλλά τι είναι δυο άτομα στις τόσες χιλιάδες. Έτσι θα πάω παρακάτω.

  Πλήθος μαθητών
  Στο σχολείο μου τα τμήματα έχουν (πραγματικά κι όχι θεωρητικά) 22 – 25 μαθητές. Έχουμε και τρία μικρά, με 14 – 17 γιατί οι αίθουσές τους είναι μικρές και δεν χωράνε παραπάνω. Φέτος, η αίθουσα – σκάλα (στο χώρο κάτω από τη σκάλα δηλ.) χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά όταν κάποια τμήματα χρειάζεται να χωριστούν! Άρα να αραιώσουν οι μαθητές δεν γίνεται. Για να γίνουν τμήματα μέχρι 15 μαθητές (και χωρίς τις μίνι αίθουσες) όντως θα χρειαστούν περίπου οι διπλάσιες (άντε τα 11 τμήματα θα γίνουν 1 κι όχι 22). Λύση που βλέπω; μόνο το πρωί – απόγεμα. Για μένα δεν είναι λόγος τα κολυμβητήρια, γυμναστήρια κλπ που τρέχουν τα παιδιά τ’ απογέματα. Γιατί θα πήγαιναν σ’ αυτά εναλλάξ, άρα θα υπήρχε κι εκεί αραίωση που θα ήταν παράπλευρο καλό. Αλλά χρειάζονται και κάπου 50% παραπάνω καθηγητές. Εκεί κολλάει το πράγμα. Δει δη χρημάτων.(Στα σχολεία με τα μικρά τμήματα δεν θα υπάρξουν επιπλέον ανάγκες).

  Καταλήψεις
  Ναι υπάρχουν διάφορα είδη καταλήψεων. Στο δικό μου σχολείο δεν έκαναν τα μικρά. Στο συστεγαζόμενο λύκειο κάνουνε. Μπαίνουμε οι του γυμνασίου κανονικά αλλά του λυκείου όχι. Και βλέπω να φθίνει η κατάσταση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Απλά πως τα παιδιά άρχισαν να βαριούνται την κατάσταση κι αραιώνουν. Αλλά αν είναι να ψηφίσουν τότε τάσσονται υπέρ. Θα μεταφέρω εδώ την εμπειρία μου από μια κατάληψη πριν δυο – τρία χρόνια. Τα παιδιά ζήταγαν να μπουν κάγκελα στα παράθυρα «εδώ και τώρα». Γιατί πολύ τους άρεσε ν’ ανεβαίνουν και να κάθονται στα παράθυρα μεν, αλλά καταλάβαιναν και το ρίσκο. Ο δήμος απάντησε ότι θα το δρομολογήσει (και το έκανε). Ο σύλλογος γονέων (αυτοί που εμφανίζονταν τελοπάντων) ήταν υπέρ του να σταματήσει. Κι είπαν να γίνει ψηφοφορία μυστική που θα την επέβλεπαν οι ίδιοι (γιατί η μυστικότητα είναι δημοκρατική). Κι ενώ στις φανερές που είχαν γίνει μέχρι τότε (απ’ ό,τι μας έλεγαν τα παιδιά μιας και δεν ήμασταν εμείς εκεί) η απόφαση υπέρ ήταν με ψήφους 100 προς 50 στη μυστική βγήκε 140 προς 20! Μαθητές που τους βόλευε η κατάληψη αλλά δεν τολμούσαν να το πουν ανοιχτά ψήφισαν υπέρ! Κεραμίδα στους γονείς.
  Δηλαδή; Αν η κατάληψη έχει αυτή την πλειοψηφία είναι σωστή κι αν έχει την άλλη είναι λάθος; Όχι. Όπως έγραψε και κάποιος παραπάνω αν συνεδριάσουμε κι αποφασίσουμε κατά πλειοψηφία (ή και ομόφωνα) να σκοτώσουμε τον τάδε τότε είναι όλα καλά και νόμιμα; Αλλά απ’ την άλλη αφού η κατάληψη έχει γίνει θεσμός 🙂 οι διαδικασίες είναι κι αυτές ένα μάθημα.

  Για πανελλαδικές χωρίς φοίτηση στο λύκειο
  Μωρέ γίνεται. Αρκεί να έχεις τους κατάλληλους για να σου δώσουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Γιατί υπάρχει η πρόβλεψη για τους «κατ’ ιδίαν διδαχθέντες». Και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Αλλά για να ενταχθεί κάποιος σ’ αυτή την κατηγορία και να δώσει μόνο εξετάσεις τον Ιούνη (προφορικά ή γραπτά ανάλογα) πρέπει να έχει κάποια προβλήματα υγείας. Π.χ. κάποια στιγμή θα πήγαινα από τη Στουτγάρδη που ήμουνα να εξετάσω έναν μαθητή στην Ελβετία που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Τελικά η εξέταση έγινε μέσω Σκάιπ (τηλεξέταση το 2011, γατάκια). Αλλά είχα και μαθητή που ο μπαμπάς του ήταν καθηγητής στην ιατρική. Και το παιδί βαριόταν στο σχολείο. Ερχόταν στην αρχή της χρονιάς αλλά οι απουσίες του ξεπέρναγαν τα όρια πολύ γρήγορα. Ε, αυτός έδινε κάθε χρόνο εξετάσεις ως «κατ’ ιδίαν». Λέτε ο μπαμπάς να μην μπορούσε να εξασφαλίσει τα σχετικά χαρτιά από τους συναδέλφους του;

 77. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  71 Έχεις δίκιο για τις occupazioni του 1920, μπράβο! Ή δεν συνέβησαν ανάλογα στη Γαλλία ή έχει τρύπα το λεξικό που συμβουλεύτηκα.

  64 Καλά τα λέει

  54 Την απόφαση αυτή της κ Κεραμέως, Πέπε, θα έχουμε την ευκαιρία να τη σχολιάσουμε και αύριο -και στο περιεχόμενο και στη διατύπωση.

 78. sarant said

  76 Ωραίο σχόλιο Γιαννη και μάθαμε και το «κατ’ ιδίαν»!

 79. geobartz said

  67 Faltsos said: «…έρχεσαι σε ένα ιστολόγιο με αντίθετες απόψεις και λες τη γνώμη σου. Καλοδεχούμενη. Κανείς δεν σου απαντάει με το δικό σου τρόπο. Κατάλαβες όμως ότι σήμερα βρίζεις με το χειρότερο τρόπο μια ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων; Σε κάθε κλάδο υπάρχουν τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, ανάξιοι. Ξέρω ότι δεν θα συμφωνήσουμε στα ποσοστά. Ποιοί είναι ο κανόνας και ποιοί η εξαίρεση. Αλλά δεν μπορείς να βρίζεις ΟΛΟΥΣ τους καθηγητές. Οφείλεις μια συγνώμη από αυτούς που ηρωικά εργάζονται, παρά τα κάθε είδους εμπόδια από όλες τις πλευρές».

  # Οι χαρακτηρισμοι «τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, ανάξιοι» δικοί σου. Δες αν πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη από κάποιους (που …εσύ ξέρεις!).
  # Στο περιβάλλον που ζω, δεν είδα σχεδόν ΚΑΝΕΝΑΝ από αυτούς «που ηρωικά εργάζονται». Το «σχεδόν» που έβαλα είναι για τις ειδικότητες που δεν έχουν αντικείμενο εκμετάλλευσης (για εισαγωγή στα ΑΕΙ), όπως Γυμναστές, Θεολόγοι κλπ. Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν τους φορολογούμενους (μισθωτούς κλπ) που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν! Και πάντως, από αυτούς δεν χρειάζεται να ζητήσω συγγνώμη διότι αυτοί ΞΕΡΟΥΝ ότι δεν τους αφορούν τα σχόλιά μου.
  # Τέλος, θα προσθέσω ότι ΛΥΠΑΜΑΙ όσους θέλουν να παρουσιάζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι αλλά ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ τα χάλια της μέσης εκπαίδευσης (και ιδίως λυκειακής τοιαύτης).

 80. BLOG_OTI_NANAI said

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φάλτσε, δεν έχεις καταλάβει τι παίζει μ’ αυτήν την περιπτωσάρα; Η γνώμη μου: ή προσπέρνα τον ή αποθέωσέ τον. 😉

 82. nikiplos said

  65@, Μετά την κρίση, εδώ και χρόνια, στα ΕΠΑΛ τουλάχιστον πολλοί. Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον τρεις και της πληροφορικής και της ηλικίας μου (51), δλδ δεν πρόκειται για καθηγητές που «μπούχτισαν» στα ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια (που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα) και βαρέθηκαν τα λεφτά. Πρόκειται για ανθρώπους που έφαγαν τα νιάτα τους οδηγώντας ατέλειωτες ώρες για τον επιούσιο, διορίστηκαν όπως όπως, πριν την κρίση (ίσα που πρόλαβαν δλδ), αριστούχοι και οι τρεις. Και ναι, καίτοι έχουν περιστασιακά κάνει ιδιαίτερα, εδώ και χρόνια κάνουν σε φτωχά παιδιά, με γνώμονα μόνο το ενδιαφέρον τους, ενίσχυση δωρεάν, τα απογεύματα.

  Επομένως εφόσον εγώ γνωρίζω τρεις, θα υπάρχουν και άλλοι.

  77γ: Να συνυπολογίσουμε όλοι πως οι καταλήψεις ποινικοποιήθηκαν το 1999, με νόμο του ΠΑΣΟΚ.

 83. ΓΤ said

  81@
  Δηλαδή ο «νέος Θουκυδίδης» δεν υποβάλλει τα πάντα στην κριτική βάσανο αλλά κατακρίνει αβασάνιστα;

 84. 78 Ευχαριστώ.
  Και μόλις βγήκε για τους μισθούς ημών των εκπαιδευτικών σε διάφορα σάιτ αλλά εδώ βρήκα πίνακα http://agonaskritis.gr/%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%83/
  Οι μισθοί είναι μικτοί, εγώ παίρνω γύρω στις 16.000 το χρόνο (με τους φόρους, χωρίς άλλες κρατήσεις) κι ευελπιστώ του χρόνου τέτοια εποχή να παίρνω σύνταξη.
  Και σε σχέση με τον πίνακα του 48 και το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση: Ε, δεν είμαστε και στην τελευταία θέση. Είναι κι οι Ρουμάνοι μετά και μάλιστα σε απόσταση 😦

 85. 84 Ουπς. Δεν πρόσεξα πως ο πίνακας είναι παλιός. Παρασύρθηκα που τα συμπεράσματα είναι ίδια…
  https://www.real.gr/kosmos/arthro/simantikes_anisotites_stous_misthous_ton_ekpaideutikon_se_oli_tin_europi_katagrafei_to_diktyo_eurydice-676358/

 86. spiridione said

  77. Για τη λέξη στα γαλλικά: « Occuper les lieux de travail » en 1936. Usages et enjeux sociaux et politiques
  https://journals.openedition.org/mots/1475

 87. sarant said

  80 Α μπράβο, πολλά μισονεϊστικά από τις αρχές του περασμένου αιώνα!

  84 Λοιπόν, κατά συμπτωση σήμερα στην τοπική εφημερίδα του Λουξ. δημοσιεύτηκαν αυτά ακριβώς τα στοιχεία.

  Στο Λουξεμβούργο οι δάσκαλοι παίρνουν ετησίως (στρογγυλεύω):

  67000 στην πρόσληψη, 87000 στα 10 χρόνια, 119000 στο τέλος της καριέρας.

  Οι καθηγητές μέσης: 76000 στην πρόσληψη, 96000 στα 10 χρόνια, 133500 στο τέλος.

  Ωστόσο, αυτά τα νούμερα αφορούν τους μόνιμους. Οι άλλοι (συμβασιούχοι κτλ.) παίρνουν λιγότερα.

 88. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα μπήκα και μόνο το άρθρο είδα. Ξεκινάω με μια απορία. Οι δύο πρώτες παράγραφοι του άρθρου πολλές άνω τελείες έχουν. Καινούριο στυλ γραφής;

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  87: Το κόστος ζωής στο Λουξεμβούργο, εν συγκρίσει με την Ελλάδα, πώς είναι, Νικοκύρη; Έτσι, για να καταλάβουμε τι παίζει με αυτές τις χαώδεις διαφορές μισθών. Αν και πάλι καλά που πληρωνόμαστε κιόλας, μαστίγιο μας χρειάζεται, που θα ‘λεγε και ο νέος Θουκυδίδης.

 90. ΓΤ said

  89@
  O οποίος, σφόδρα επιθυμών την των εκπαιδευτικών φραγγέλωσιν, θα χρησιμοποιούσε ξαργού τη λέξη «κνούτο».

 91. 89 Γιάννη, να σου πω για την Γερμανία που είναι «κοντά» με το Λουξεμβούργο (στην κατάταξη, γιατί από νούμερα το Λουξ σκίζει). Όταν πήγα πριν 11 χρόνια εκεί (με τους τότε μισθούς μας) την είχα βρει φτηνότερη. Κι εκεί οι μισθοί είναι ψηλά, αλλά για να καταφέρεις να γίνεις μόνιμος θέλει πολύ τρέξιμο. Επειδή πηγαίνω τακτικά από τότε, σε μας οι τιμές έχουμε μια ψιλοστεθερότητα, ενώ εκεί συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν κι έτσι μας έχουν περάσει (αλλά λιγότερο από 10%).

 92. Πέπε said

  Μπα, ώστε υπάρχουν θεολόγοι και γυμναστές που δεν κάνουν ιδιαίτερα;

  Μη μασάτε ρε, φυσικά και κάνουν. Σε λίγο θα μας πούνε και της οικιακής ότι δεν κάνουν!

  ___________

  Σε άλλα θέματα, συμφωνώ με τον Λεώνικο για το νηπιαγωγείο. Δε θα πω ότι φταίει, γιατί δεν ξέρω αν φταίει ή όχι καθώς δεν έχω εμπειρία, αλλά ο ρόλος του είναι σαφώς [και] αυτός που του αποδίδει ο Λεώνικος.

  Ε καλά, και φυσικά συμφωνώ μαζί του και στο άλλο, για τις καταλήψεις που δεν είναι άσπρες ή μαύρες.

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  90: Καθιαυτού κνούτο, λέμε! ☺
  91: Μάλιστα, κατάλαβα, Γιάννη.

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η υπουργός Παιδείας έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις εισηγήσεις των επιστημόνων που θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και άνοιξε τα σχολεία με 25 μαθητές και άνω. ● Τα αιτήματα των καταλήψεων συνάδουν απολύτως με τις εισηγήσεις της επιτροπής του ΕΟΔΥ.»
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/262541_adeiazoyn-tin-kerameos-kai-oi-empeirognomones

 95. Μαρία said

  76 τέλος
  Υπάρχει κι άλλος τρόπος.

  Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της Υπουργού Παιδείας για τα κατεστραμμένα απουσιολόγια του Κολλεγίου Αθηνών και τους παράνομους τίτλους που εκδόθηκαν για μαθητές με πάνω από 400 απουσίες https://www.oiele.gr/i-oiele-katethese-minytiria-anafora-kata-tis-ypourgou-paideias-gia-ta-katestrammena-apousiologia-tou-kollegiou-athinon-kai-tous-paranomous-titlous-pou-ekdothikan-gia-mathites-me-pano-apo-400-apousies/

 96. ΓΤ said

  95@

  Ε, όταν είσαι η χαβαλεντικτόριαν του Κολλεγίου το 1997, μπορεί αργότερα να παίρνεις κάποια πράγματα στο χαβαλέ…

 97. aerosol said

  #89
  Για την Γερμανία (με κόστος αναλώσιμων κάπου 10% παραπάνω από εμάς) είχα δει παλιότερα εκτενή σύγκριση μισθών με Ελλάδα, σε πολλά επαγγέλματα. Η μικρότερη διαφορά που θυμάμαι είχε τον γερμανικό μισθό διπλάσιο. Στα περισσότερα επαγγέλματα ήταν μάλλον τριπλάσιοι (κάποιοι και παραπάνω). Δεν γνωρίζω το κόστος στέγασης, που λογικά θα παίζει πολύ ανά πόλη.
  Πρόσφατα πήγε εκεί μετανάστρια μια φίλη. Μέχρι να μάθει γερμανικά για να μπορέσει να ασκήσει το επάγγελμά της αποφάσισε να κάνει την καθαρίστρια. Για 4ωρη εργασία με δυο ρεπό παίρνει κάπου 800 ευρώ. Καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι για ημιαπασχόληση ανθρώπου που μόλις έφτασε στη χώρα, δεν μιλά καν τη γλώσσα, σε ταπεινό επάγγελμα, έτσι;

  Εικάζω πως το Λουξεμβούργο θα έχει υψηλότερο κόστος ζωής, αλλά θα μας πει ο Νικοκύρης.

 98. ΓΤ said

  Λαμία-Βόλος 1-2

 99. ΓΤ said

  Μάσκες παντού σε Αχαΐα και Δήμο Ιωαννιτών

 100. ΓΤ said

  (Ιωαννίτες Οι_Πότες)

 101. 97 Κόστος στέγασης. Ναι, παίζει μεν αλλά με τάσεις εξομοίωσης (τουλάχιστον για τους καινούριους). Θες κάνα χιλιάρικο για δυάρι ζεστό (δηλαδή με τα κοινόχρηστά του, το ρεύμα του κλπ). Τόσο στο Βερολίνο (που ξέρω τώρα) όσο και στο Μόναχο (που ήξερα τότε και το λέγαν ακριβό). Ναι, το κόστος της στέγης είναι αρκετά (ως πολύ ακριβότερο απ’ όσο στα δικά μας μέρη, χωρίς να πιάνει π.χ. το Λονδίνο. Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα να πας λίγο πιο έξω και να το βρεις φτηνότερα αλλά θα θες χρόνο για τη μετακίνηση (κι ως γνωστόν, ο χρόνος είναι χρήμα 🙂 ).

 102. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καταλήψεις.
  Εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς την κα Κεραμιδέως. Καταδικάζω μετά βδελυγμίας την ενέργεια του ΥΠΕΘ να αυξήσει των αριθμό μαθητών ανά τμήμα εν καιρώ κοβιντ. Το αναγκαίο, χρήσιμο και ορθό θα ήταν να σπάσει τα πολυπληθή τμήματα, να βρει αίθουσες και να προχωρήσει στο διορισμό πρόσθετων εκπαιδευτικών, έστω αναπληρωτών.

  Πάμε παρακάτω.
  Μαθητικές καταλήψεις, εξαιρώ φοιτητές πανεπιστημίων. Εθιμική, χαβαλετζίδικη, ενίοτε και ελαφρώς υποκινούμενη ενέργεια του μαθητικού δυναμικού, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όφελος. Τυχόν λίγοι απόλυτα συνειδητοποιημένοι μαθητές που σοβαρά αγωνίζονται, αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

  Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις τωρινές καταλήψεις. Την ίδια γνώμη είχα και για τις προηγούμενες, με τους καβαλάρηδες Μεγαλέξανδρους, τις προ-προηγούμενες για τυρί στις τυρόπιτες και όχι μυζήθρα, στις προπρο-προηγούμενες να μην έχουν τρύπες τα μακαρόνια και τα τούβλα. …

  Τον «θεσμό» των καταλήψεων ελάμπρυνε και έδωσε προοπτική και μέλλον σ’ αυτές, με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του, ο κ. Αλέξιος Κομνηνός! (δεν γράφω Τσίπρας γιατί το όνομα Κομνηνός είναι πιο ένδοξο!) 😜

  Αγαπώ και χαίρομαι τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες. Δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι είναι φυσιολογικές οντότητες, νορμάλ χαρακτήρες, κάνουν αυτό που ταιριάζει στη φύση τους και μου γεμίζουν ελπίδα ότι αύριο θα έχουμε σωστούς (και ενδεχομένως εθνικόφρονες…) 🤗 πολίτες.

  Για τους ανησυχούντες γονείς, κάνετε λάθος, είστε αγχώδεις και το μεταδίδετε και στα παιδιά σας. Τίποτα δεν θα πάθουν από τις καταλήψεις, μια χαρά θα βρουν το δρόμο τους. Λάμπρος* που σας χρειάζεται, να τα ακούσετε για τα καλά!

  *Πού είσαι ρε Λάμπρε; με τέτοιο θέμα σήμερα; Να ξέρεις, πολλές φορές κρυφά συμφωνώ μαζί σου, αλλά δεν το λέω φανερά για να μην το πάρεις πάνω σου! 😉

 103. Νίκος Κ. said

  [Στα μεταπολιτευτικά χρόνια πολύ σημαντικό ήταν το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων το 1979-80 κατά του νόμου 815 της κυβέρνησης Καραμανλή]

  Πρέπει να ήταν οι πρώτες καταλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης μετά τη χούντα. Στην πραγματικότητα είχε προηγηθεί η κατάληψη του Χημικού Αθήνας (και στη συνέχεια όλης της Φυσικομαθηματικής Σχολής) με βασικό αίτημα την απομάκρυνση ενός αυταρχικού καθηγητή. Το ΚΚΕ ήταν αντίθετο -πιστεύω δικαίως- με συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό. Αργότερα προσαρμόστηκε στο ρεύμα, που αποτέλεσε ένα κοινωνικό φαινόμενο με σύνθετα αίτια που κανείς δεν έχει καταφέρει να αναλύσει σε βάθος.

  Κατά κάποιον τρόπο η κατάληψη του Χημικού ήταν η σπίθα που άναψε τις μεγάλες καταλήψεις ενάντια στον νόμο 815. Συνεχίστηκε (η κατάληψη του Χημικού) για πολλούς μήνες μετά την απόσυρση του νόμου, απόσυρση που έγινε σχετικά γρήγορα, μόλις η κυβέρνηση Καραμανλή είδε τις καταλήψεις να επεκτείνονται σχεδόν σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

 104. Πέπε said

  Αυτή η καραμέλα με τον Τσίπρα έχει γίνει βαρετή. Αν υπάρχει αναγνώστης που να τον ήξερε από τις καταλήψεις, προτού τον μάθει από τη σταδιοδρομία του στον ΣΥΝ, και χωρίς να τον ήξερε ήδη από πριν επειδή ξέρω γω ήταν συμμαθητές ή κάτι τέτοιο, θα ήθελα, έτσι από περιέργεια, να μας το πει.

  Το ξέρετε ότι γενικά όλα τα σχολεία έχουν ένα 15μελές κι έναν πρόεδρο, έτσι; Χωρίς να εξαιρούνται όσα κάνουν κατάληψη, ιδίως τις χρονιές με πολλές καταλήψεις. Θέλω να πω, το «γνωστός πρόεδρος 15μελούς επί καταλήψεων» περίπου ισοδυναμεί με το «γνωστός Κινέζος περιπτεράς».

  Εκτός αν έγινε όντως γνωστός τότε και το αγνοώ εγώ.

 105. 104 Ήταν στην ΚΝΕ τότε νομίζω, και κάποιος τον ανακάλυψε εκ των υστέρων σε κάποια εκπομπή (μέλος του συντονιστικού). Δηλαδή σίγουρα γνωστός δεν έγινε τότε, μόνο εκ των υστέρων.

 106. Μαρία said

  105
  Τον είχε καλέσει η εκπρόσωπος τάφου και το βίντεο ξεθάφτηκε, όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος https://www.youtube.com/watch?v=bHKYSPL1le8

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ από εκπροσώπους καταληψιών μαθητών μόνο τον Γαβρίλο με το επίθετο σε -όγλου θυμάμαι, από την Γκράβα. Τον Τσίπρο δεν τον είχα υπόψη μου ως αρχικαταληψία. Τι να απέγινε εκείνος ο Γαβρίλος;

 108. gpoint said

  αλληλογραφίας το ανάγνωσμα…

  Κύριον Ιωάννην Κουβάτσον, διδάσκαλον, ενταύθα

  Κύριε, με εγκαλέσατε την παρελθούσαν Πέμπτην ως αγνοούντα τας περί φράγματος διατάξεις της Φίφα, τας οποίας εσείς παίζετε εις τους πέντε (αριθμητικώς 5 ) της χειρός σας, και ισχυρισθήκατε ότι κακώς δεν κατελογίσθη πέναλτυ εις βάρος του ΠΑΟΚ εις τον αγώνα με την Κράσνανταρ.
  Ομως πριν αλέκτωρ λαλήσει τετράκις και παρ’ όλας τας δηλώσεις σας επί του νέου κανονισμού περι τα φράγματα, εις το 69ον λεπτόν ( 3.10 του συνημμένου βίδδεο) του αγώνος ΠΑΟ-ΟΑρης πάλι δεν εδόθη η εσχάτη των ποινών εις σκληρότερον φράγμα, ούτε επενέβη η ΚΕΔ

  Θα έλεγα λοιπόν να δώσετε μιαν διάλεξιν εις την ΚΕΔ και να τους ξεστραβώσετε αφού μόνον εσείς είσθε γνώστης των νέων κανονισμών της Φίφα, πρωτοπόρος και εις αυτόν τον τομέα..

  Μετά του προσήκοντος σεβασμού

  Τζι Πόντιος

 109. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  53, Χαρούλα
  Η ανοικτή επιστολή προς την κ. Κερ. έχει ιδιαίτερη αξία γιατί επισημαίνει και τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής αυτής της «σοφής» απόφασής της, που την καθιστούν τελικά ανεφάρμοστη! Είπαμε … αριστεία! 🙂

  54, Πέπε
  Καλά τα λες εσύ, αλλά ποιος σε ακούει!

  64, Faltsos
  Ενδιαφέρουσα-σωστή «γωνία θέασης»!

  66, Spyridos
  Ναι, όπως έχουμε ξαναπεί, το σωστό μέτρο-κριτήριο για τον αριθμό μαθητών ανά αίθουσα θα ήταν τα τετρ.μέτρα/μαθητή (με κάποιο περιθώριο ανοχής, λόγω ειδικής διαμόρφωσης ή απαιτήσεων). Αλλά η εφαρμογή του απαιτεί (-ούσε…) εντελώς διαφορετική προσέγγιση από πλευράς κυβέρνησης και δη της κ. Κερ.

 110. Αυτός που λες μοιάζει να έδρασε σε άλλες καταλήψεις, το ’98. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3750753
  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/to-kinimataki-poy-den-allakse-ton-nomo/
  https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/o-logos-stoys-syggrafeis/81102_oi-mathites-os-politiko-ypokeimeno
  Και είναι τώρα λογιστής-φοροτεχνικός ο άνθρωπος, όπως γράφει και στο ρεπορτάζ του Βήματος
  https://readers.gr/person/b7z1e-tsarkantoglou-gavrilos

 111. στο 107 το παραπάνω, για τον Γαβρήλο

 112. Μαρία said

  110
  Με πρόλαβες σε όλα και για τον φοροτεχνικό. Δεν είπε ο Γιάννης οτι ήταν στις ίδιες καταλήψεις με Τσίπρα.
  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/prwtia-tis-gkrabas-sta-mathimata-kai-stis-katalipseis/

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  108: Σε εγκάλεσα εγώ την περασμένη Πέμπτη για τέτοιο πράγμα; Δεν το θυμάμαι. Όνειρο θα ‘δες.
  Γαβρίλος Τσαρκάντογλου, λογιστής-φοροτεχνικός και συγγραφέας σχετικών βιβλίων. Ξενέρωσα τώρα. ☺

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, τον βρήκατε κι εσείς, ε; Είπα απλώς πως μόνο αυτόν θυμόμουν. Βοηθάει και το καμπανιστό όνομα. Όπως και το Ξάνθος Γερμανάκος.

 115. Κι οι λογιστές έχουν ψυχή.

 116. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  γυρίζοντας από μιά γρήγορη, διήμερη επίσκεψη στο ερημητήριο. Τα σχόλια τα διάβασα στα γρήγορα.

  102: 👍 Συνυπογράφω, εκτός από το «…χωρίς κανένα ουσιαστικό …όφελος..» Πρακτική εξάσκηση το λένε Κώστα 😉

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  115: Ναι, σαφώς. Αλλά θυμάμαι τους τότε «αγανακτισμένους γονείς» που καταστροφολογούσαν και έφερναν τον Γαβρίλο με το μακρύ μαλλί και τον τσαμπουκαλεμένο λόγο ως αρνητικό παράδειγμα και «τι μέλλον θα ‘χουν αυτά τα παιδιά;» και «πού θα καταντήσουν;» Τώρα τους φτιάχνει τις φορολογικές δηλώσεις. Έχει πλάκα η ζωή. ☺

 118. Χαχά, ναι!
  Αλλά ήθελε να μπει Ιστορικό-Αρχαιολογικό το παιδί. Δεν είχε λεφτά για φροντιστήρια… https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/to-kinimataki-poy-den-allakse-ton-nomo/ (ο συντάκτης, αν δεν κάνω λάθος, έγινε μετά τρομοκρατολόγος)

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  118: «Αντισυγκεντρώσεις γονέων που πολλές φορές επιτίθενται με σθένος και… ανακαταλαμβάνουν τα σχολεία. Μια μητέρα λέει στον γιο της: «Δεν έχει φαγητό σήμερα. Η καρμπονάρα γίνεται με αβγά και συ τα πέταξες!». Μια άλλη δεν πλένει στον γιο της τα ρούχα. Εδώ αρχίζει ο αγώνας να κινδυνεύει.» 😂 Παντού και πάντα τα ίδια.

 120. Μαρία said

  118
  Τον μπερδεύεις με το Λαμπρόπουλο. Αυτός είναι ο γιος του Λακόπουλου, βλ. ανοιχτό παράθυρο.

 121. eran said

  7. Μισονεϊσμός
  Ε. Παπανούτσος, Πρόοδος και συντήρηση, (απόσπ.),
  Εφήμερα, επίκαιρα, ανεπίκαιρα,
  εκδ. Ίκαρος, Αθήνα, 1980, σελ 148-150)

 122. Αράουτ said

  Γράφει ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο: «Η λέξη «κατάληψη» είναι αρχαία, βέβαια κατάληψις, από το ρήμα καταλαμβάνω. Η λέξη είχε από τότε και τη σημερινή σημασία, της κατοχής και της κυρίευσης. Η σημασία της δυναμικής κινητοποίησης είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό occupation.»

  Ουδεμία αντίρρησις. Αλλά θα περιμέναμε από τον αγαπητό μας κύριο Νίκο να ενημερώσει τους αναγνώστες της «Αυγής» ότι η λέξις κατάληψις πρωτοκαταγράφεται στην Θεία Ελληνική Γλώσσα από τον Αριστοφάνη το 423 π.Χ. στον περίφημο 318 στίχο των «Νεφελών», όπου πρωτοκαταγράφεται και η λέξις «κρούσις»!.. Παραθέτω το αρχαιοελληνικό πρωτότυπο με την εκπληκτική μετάφραση του Γεωργίου Σουρή:

  Σε έναν μόνο στίχο των «Νεφελών», ο Αριστοφάνης πρωτοκαταγράφει 4 λέξεις της Θείας Ελληνικής Γλώσσης!.. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, με κανέναν άλλο στίχο της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας. Κι όπως μάς πληροφορούν οι σχολιασταί του Αριστοφάνους και το Liddell-Scott, και οι 4 αυτές λέξεις έχουν σχέση με την Ρητορική Τέχνη, όπως την ασκούσαν οι Σοφισταί του 5ου π.Χ. αιώνος:

  1. «Τερατεία» είναι οι τερατολογίες που χρησιμοποιούσαν οι Σοφιστές για να πείσουν τον πλησίον τους.
  2. «Περίλεξις» είναι η «περίφρασις» όπως μεταφράζει κι ο Σουρής, δηλαδή το να λέμε κάτι ασαφώς για να μπερδέψουμε τον πλησίον μας
  3. «Κρούσις» είναι η γνωστή τακτική των Σοφιστών να εξαπατήσουν με κάθε μέσον τον πλησίον τους
  4. «Κατάληψις» είναι η τελική νίκη του Σοφιστού επί του πλησίον αντιπάλου του, μετά από την χρήση όλων αυτών των μεθόδων (τερατεία + περίλεξις + κρούσις)

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η λέξη «κατάληψις» πρωτοκαταγράφεται το 423 π.Χ. στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνους (στίχος 318) και σημαίνει την νίκη επί του αντιπάλου σε μιά ρητορική διαμάχη διά της επιθέσεως και προσβολής, όπως αναφέρει και το Liddell-Scott.

  Λίγα χρόνια αργότερα (404 π.Χ.) ο Θουκυδίδης χρησιμοποίησε (Βιβλίο 3ο, Κεφ. 33, παράγρ. 3) την λέξη «κατάληψις» στην μνημειώδη Ιστορία του με την σημερινή σημασία: «ὡς δ’ οὐκέτι ἐν καταλήψει ἐφαίνετο, …»,

  που σημαίνει… ότι ο στόλος των εχθρών δεν φαινόταν πλέον δυνατό να καταληφθεί, να πιαστεί αιχμάλωτος.

  Μετά τον πρώτο διδάξαντα Θουκυδίδη, την λέξη «κατάληψις» χρησιμοποίησαν με την ίδια σημερινή σημασία ο Πλάτων + ο Ιπποκράτης (επανειλημμένως αμφότεροι) ο Ισοκράτης, ο Δημοσθένης, ο Πλούταρχος, ο Λουκιανός κλπ.

 123. Γιάννης Ιατρού said

  118:
  … Ο Λεωνίδας, εκτός από καταδύσεις στην Ιστορία ­ θέλει να γίνει δύτης ­ … 😂😂😂

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  121: Α, σας ευχαριστώ πολύ. ☺

 125. […] Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα θα δημοσιευόταν στη χτεσινή κυριακάτικη Αυγή, στο ένθετο “Ενθέματα”. Όμως η εφημερίδα άλλαξε τη διάρθρωση της ύλης της πριν από λίγες μέρες κι έτσι, προς το παρόν, τα Ενθέματα παύουν να δημοσιεύονται -έτσι το άρθρο το δημοσιεύω μόνο εδώ. Κατά σύμπτωση, η συνεργασία μου με τα Ενθέματα είχε ξεκινήσει… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/10/05/occupy/ […]

 126. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

  88 Να σου πω, δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Μου αρέσει η άνω τελεία. Έχω φτιάξει μάκρο στο Word για να βγαίνει εύκολα.

  89 Η στέγη είναι το μεγάλο πρόβλημα, αν δεν έχεις δικιά σου (οι ντόπιοι έχουν συνήθως). Για να νοικιάσεις θέλεις 1500+. Για αγορά μπορεί να θες και εκατομμύριο. Τα παιδιά που έρχονται με σχετικά χαμηλούς μισθούς (κάτω από 3000) βρίσκουν δωμάτια, αλλά αυτό ισχύει και στο Λονδίνο.
  Το φαγητό έξω είναι σαφώς ακριβότερο, φτηνές λύσεις δεν υπάρχουν εκτός από Μακντόναλντς. Το σουπερμάρκετ πανάκριβο στα οπωροκηπευτικά, τα αλλα ίσως ίδια ή λίγο ακριβότερα. Πολλά ηλεκτρονικά-τηλεφωνία κτλ. θα τα βρεις φτηνότερα από Ελλάδα, αλλά όχι πολύ γιατί ειναι μικρό μέρος. Βενζίνη η φτηνότερη στην ΕΕ νομίζω. Και τσιγάρα-ποτά (έρχονται οι γύρω-γύρω και ψωνίζουν από εδώ).

  Ακριβό είναι και οτιδηποτε εξαρτάται από υπηρεσίες άλλου (σέρβις αυτοκινήτου, η καθαρίστρια κτλ.)

  91 Η Γερμανία είναι φτωχομάνα, όντως

  96 Καλό αυτό το χαβαλεντικτόριαν

  97 Εδώ πάει 17 την ωρα στις καθαρίστριες.

  99 Στα Γιάννενα δεν είχαν κρούσματα, πώς έτσι;

  105 Είχε βγει στην Παναγιωταρέα το 1990 ή 1991 υπάρχει στο Γιουτούμπ

  Α, το έδωσε η Μαρία

  110-113 Δεν το ήξερα για τον Γαβρίλο

 127. mitsos said

  Καλησπέρα

  Ήμουν καθηγητής Β/θμιας και πλέον συνταξιούχος. Είχα πάντα και έχω ακόμη αρνητική στάση απέναντι σε μορφές αγώνων που δεν παράγουν κίνηση ιδεών Μορφές πάλης χωρίς σχεδιασμό, χωρίς ειλικρινή αιτήματα , χωρίς προοπτική κλιμάκωσης και διεξόδου, χωρίς κοινωνική αποδοχή.
  Έχω κόρη στο Λύκειο. Δεν της είπα τίποτα από τα παραπάνω. Μόνο την ρωτάω καθημερινά τα συμπεράσματα της από την κατάληψη. Σήμερα η κατάληψη τελείωσε και γύρισε χωρίς συμπεράσματα και απογοητευμένη,
  Της είπα δεν πειράζει. Την άλλη φορά θα είστε πιο καλά προετοιμασμένοι.

  Ανειλικρίνεια εξ αρχής βλέπετε. Ανειλικρίνεια όχι των εφήβων Αυτοί αντιδρούν σε ένα σχολείο που με το μόνο που ασχολείται από το 1999 είναι οι βελτίωση των μεθόδων αξιολόγησης της πειθαρχίας των μαθητών . Ανειλικρίνεια των εκπαιδευτικών ( μικροαστών του κερατά ) που δεν τόλμησαν εδώ και χρόνια μήτε να υπερασπιστούν το λειτούργημα του παιδαγωγού και αποδέχτηκαν τον ρόλο του αξιολογητή ( να μην πω του τροχονόμου και αδικήσω όσους δίνουν πριν και μια παράσταση ή έστω μια διάλεξη )
  Ανειλικρίνεια των ενηλίκων γονέων και των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης

  Αυτές οι καταλήψεις σχολείων δεν είναι κίνηματική διαδικασία. Δεν προέκυψαν απο συλλογικές διαδικασίες αντιπαράθεσης ιδεών και στην πλειοψηφία τους δεν προάγουν το συλλογικό πνεύμα και την συλλογική δράση. Δεν αποφασίζονται με στόχο την δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών για διεκδίκηση στόχων.

  Είναι αποδεκτές απο μένα μόνο ως εκρήξεις οργής των νέων απέναντι στο Εκπαιδευτικό σύστημα. Ας μην κοροΙδευόμαστε δεν γίνονται καταλήψεις για μέτρα ενάντια στην πανδημία. Γίνονται διότι τα φροντιστήρια πουλάνε κάτι αλλά το σχολείο απλά αξιολογεί αυτό που αγοράστηκε. Γίνονται διότι οι τουαλέτες όλων των σχολείων είναι χειρότερες από τις τουαλέτας της οποιαδήποτε καφετέριας . Διότι οι περισσότερες ώρες τους μέσα στο σχολειο είναι κουραστικές άχρηστες ώρες ακρόασης και θέασης αποτυχημένων παραστάσεων ασήμαντων υπαλληλίσκων – τόσο καλών ανθρώπων κατα τ’ άλλα.
  Αν ήμουν μαθητής θα ήμουν καταληψίας. Αλλά είμαι συνταξιούχος καθηγητής και έχω βαρεθεί την κοροϊδία. Όχι δεν είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα να αντιδρούν οι νέοι έτσι. Ενθαρυντικό θα ήταν αν εύρισκαν τρόπους να κουνήσουν και κανέναν άλλο εκτός από τους φανατισμένους ακροδεξιούς και τους ορκισμένους νεοφιλελεύθερους εχθρούς των καταλήψεων.

  Ενθαρρυντικό θα ήταν αν βλέπαμε μια μικρή προσπάθεια Πανεκπαιδευτικού Κινήματος επανακίνησης του Εκπαιδευτικού Συστήματος του Κράτους που πλέον δεν εξυπηρετεί ούτε τον ρόλο της αναπαραγωγής των σχέσεων που απαιτεί το καπιταλίστικό σύστημα , Διότι με καταλήψεις δεν νομίζω πως υπερασπίζουμε το Δημόσιο σχολειό , αλλά…

  Αλλά ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει :» Η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη»
  Όχι μην ανησυχείτε δεν είπε μετά για το πόσο παρωχημένο είναι να αναπνέουμε και να πίνουμε νερό. Όχι , απλά συνέχισε εξηγώντας τις σκέψεις του :
  «…ότι ένα παραδοσιακό πτυχίο πανεπιστήμιου από ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ίσως δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος να κερδίσεις μια καλή ζωή; Τώρα τρέχουμε μια νομοθεσία στην οποία επανασκεφτόμαστε πλήρως την τεχνική μας εκπαίδευση. Ίσως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι δεν θα αντικασταθούν απο ρομπότ, πριν από άλλα επαγγέλματα».
  (Να φανταστώ πως σκέφτεται ίσως πριν τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους να αντικαταστήσει τους εκπαιδευτικούς με ρομπότ; )

  Το διάβασα αυτό το καταπληκτικό και έπαθα καταθλιψη
  Δεν κινδυνεύω από κατάληψη . Από κατάπληξη κινδυνεύω. 🙂

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  126: Κατατοπιστικότατος. ☺
  127: Κοπάνησε και ένα «επανασκεφτόμαστε». Και, εννοείται, οι επίμαχες δηλώσεις δεν παίχτηκαν στα κανάλια. Τέτοιον κυνισμό θα τον ζήλευε και η Μιράντα Ξαφά. Μόνο που αυτή δεν είναι πρωθυπουργός.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.zarpanews.gr/mitsotakis-parochimeni-i-idea-morfosi-doyleia-syntaxi-video/amp/&ved=2ahUKEwj-vJjOsZ7sAhVBsKQKHUsrC1sQFjAGegQIAxAB&usg=AOvVaw0IvxnrTKtrt6qX9_NwXy5C&ampcf=1

 129. Pedis said

  Καλά έκανες και την φόρτωσες στο τουίτερ!

  Η κατάληψη είχε ως αφορμή τον διπλασιασμό των διδάκτρων. Η Cattolica προφανώς ήταν ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αλλά δίδακτρα, τότε όπως και στη συνέχεια, απαιτούσαν και τα δημόσια πανεπιστήμια.

  Η κατάληψη διήρκησε μόλις εφτά ώρες. Η αστυνομία εισέβαλε στις τρεις τα ξημερώματα με αίτημα του πρύτανη και έβγαλε με τη βία έξω τους επτακόσιους περίπου καταληψίες φοιτητές.

  Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν δραστήριες ομάδες πιστών καθολικών στους οποίους οι «νομοταγείς» καθολικοί χριστιανοδημοκράτες κόλλησαν την υποτιμητική ετικέτα «cattocomunisti». Μια ξεχωριστή φιγούρα του χώρου αυτού που ενέπνευσε τους καθολικούς που ήθελαν προοδευτικές αλλάγές, αλλά και άλλους που ψάχνονταν εκείνη την περίοδο ήταν ο Don Milani.

 130. Πέπε said

  127, 128:

  Επανασκέφτηκε και το κάτωθι:

  > > Ξέρετε, αυξήσαμε τα όριο συνταξιοδότησης, ένα καλό με την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι ήδη κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάνει καν.

  Ανατριχίλα. Δηλαδή από το τρίπτυχο μόρφωση-δουλειά-σύνταξη το παρωχημένο σημείο είναι η σύνταξη…

  Από την άλλη, πρέπει να παραδεχτώ ότι εκεί όπου λέει «τα παιδιά που ξεκινούν σήμερα στο νηπιαγωγείο θα αποφοιτήσουν το λύκειο το 2032 και από το πανεπιστήμιο το 2036, αν έχουμε ακόμη τα τετραετή προγράμματα σπουδών. Αλλά τι είδους δεξιότητες δίνουμε στα νεότερα παιδιά μας, για να τα προετοιμάσουμε γι’ αυτόν τον κόσμο;» είναι κάτι αυτονόητο που ωστόσο δεν το σκεφτόμαστε συχνά.

 131. Μαρία said

  128
  Δεν κοπάνησε κανένα επανασκεφτόμαστε, γιατί απλούστατα μιλούσε αγγλικά.
  Εδώ ολόκληρη η συζήτηση https://primeminister.gr/2020/10/03/24942

 132. mitsos said

  @128 Γιάννη
  Μάλλον το «επανασκεφτόμαστε» είναι του δημοσιογράφου-μεταφραστή από τον οποίο το αντέγραψα Διότι ο Κ.Μ. τα είπε στα πλαίσια συζήτησης με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νώε Χαράρι στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020. Μάλλον στα Αγγλικά λοιπόν θα μιλούσε και όχι στα ελληνικά . Δεν είμαι και σίγουρος αλλά θα το ψάξω

 133. mitsos said

  Συγνώμη Μαρία δεν είχα κάνει ανανέωση σελίδας.

 134. Πέπε said

  @129:

  > > Η κατάληψη διήρκησε μόλις εφτά ώρες. Η αστυνομία εισέβαλε στις τρεις τα ξημερώματα με αίτημα του πρύτανη και έβγαλε με τη βία έξω τους επτακόσιους περίπου καταληψίες φοιτητές.

  Όχι και «μόλις»! Σημερινή κατάληψη, θα ήθελε τρεις μέρες για να συμπληρώσει εφτά ώρες. Και όταν βρεθούν 700 καταληψίες στις τρεις τα ξημερώματα, εγώ θα γίνω πάπας στη Ρώμη.

 135. geobartz said

  81 Γιάννης Κουβάτσος said, 83 ΓΤ said, 89 Γιάννης Κουβάτσος said, 90 ΓΤ said, 92 Πέπε said, 93 Γιάννης Κουβάτσος said,

  # Κατανοώ την αντίδρασή σας, αλλά τι να κάνω;; Η αλήθεια πονάει. Θέλω πάντως να εξάρω πολλά από τα λεγόμενα στο σχόλιο 127-mitsos που εμμέσως αλλά σαφώς «σιδερώνει» τινάς εξ υμών που …δεν είδατε δεν ακούσατε!!!

 136. Μαρία said

  132
  Δεν φταις εσύ. Ο Κουβάτσος φταίει λόγω κεκτημένης ταχύτητας στο κράξιμο 🙂

 137. ΓΤ said

  108@
  «[…] πριν αλέκτωρ λαλήσει […]» —> «[…] πριν αλέκτορα φωνήσαι […]» (Μτ. 26:34)
  Από την άλλη, γιατί να επισημάνει κανείς το «ορθόν»; Έχουμε ένα λαϊκό έκδοχο, κομμάτι ασεβές βέβαια να δέσουν (μετα)καινοδιαθηκικοί στίχοι με ευρύτερο γιδαριάτο φουτμπολιάς, και ξαναθυμόμαστε το «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», ωστόσο «(απόδοτε ουν) τα Καίσαρος Καίσαρι […]» (Μτ. 22:21), αλλά, μέχρι να λύσουμε αυτά τα θέματα, θυμὀμαστε τον Mitsos, υψώνουμε το ποτήρι στο Κλημέντι και πάμε βουρ για το Καίσαρι!

 138. ΓΤ said

  135@

  Τέτοια ώρα κι είστε όρθιος! Μέχρι το Λεκανοπέδιο ακούγονται οι σουρσοπαντούφλες σας από τα ακανεδοχώματα!
  Ασχοληθείτε, σας παρακαλώ, με το «ανιδΕοτελώς» στο εξώφυλλό σας και ψάξτε αλλού γι’ ανίδεους.
  http://www.dimosvisaltias.gr/index.php/mn-politismos-athlitimsos-ep/1376-i-apeleftherosi-tis-perioxis-tis-nigritas-kai-oi-symplokes-me-tous-voulgarous-parousiasi-tou-vivliou-tou-k-georgiou-barzoydi-3

 139. Pedis said

  # 134 – Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, αν αναφέρεσαι στις καταλήψεις των ανήλικων 16άρηδων. Άλλο, κοίτα που (πρέπει να) βρισκόταν η υπό κατάληψη σχολή:

  https://www.google.com/maps/place/Universit%C3%A0+Cattolica+del+Sacro+Cuore/@45.4621325,9.1771785,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xc6d34451ea7dc7d7!8m2!3d45.4621325!4d9.1771785

  στο κέντρο του Μιλάνου. Με την αποκέντρωση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την κτιριακή εξάπλωση στις υπο κατάληψη σχολές, από χρόνια παραμένουν, ειδικά τη νύχτα, λίγοι για «σκοπιά».

  Επιπλέον, επρόκειτο για εποχή με διαφορετική κοινωνική δυναμική. Πολλές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις ήταν εργατικές-φοιτητικές.

  Ο «Μάης του ’68» δεν ξεκίνησε ούτε ως κύρια φοιτητικός, ούτε στη Γαλλία αλλά από τις αρχες του ’60 με την ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των αυθόρμητων και παράνομων «άγριων» απεργιών στις φάμπρικες-κάτεργα της βόρειας Ιταλίας.

 140. Πέπε said

  139

  Εμ, ανόμοια βέβαια. Αυτό λέω κι εγώ.

 141. Γς said

  Κι από το «Κάτσε καλά Γεράσιμε»…
  … στη Κούβα

  https://caktos.blogspot.com/2010/12/2005.html

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127 >>Το διάβασα αυτό το καταπληκτικό και έπαθα καταθλιψη
  Δεν κινδυνεύω από κατάληψη . Από κατάπληξη κινδυνεύω
  Από αποπληξία κινδυνεύουμε όλοι! Τί σκαρφίστηκαν πάλι;
  Ξέρουμε βέβαια, αλλά το αμπαλάζ που το σερβίρουν είναι Coulovit 20.

  41>>Εσύ είσαι γέρα λέει η κόρη μου την γιαγιά της
  Ωραίο! Ένα άλλο πιτσιρίκι ήρθε πρώτη μέρα από το νήπιο και λέει: της Έλενας ο μπαμπάς είναι γριός!

 143. gpoint said

  Δημοσίως να ζητήσω συγγνώμη από τον Γιάννη Κουβάτσο, δεν με είχε εγκαλέσει αυτός αλλά ο εσχάτως ασχολούμενος αρκούντως με τα ποδοσφαιρικά Nikiplos, το σχόλιό του ήταν το 166 της 1ης 10ου

  164? Τζη τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ τους ξέρεις? Κλασσικό πέναλντυ ήταν, απλά στην ημεδαπή δεν το σφυράνε. Ο παίχτης περνάει μπροστά από τον επιτιθέμενο φράζοντάς του την πορεία και ανατρέποντάς τον. Αν δεις γωνίες από άλλες κάμερες είναι σαφές.

 144. gpoint said

  Mitsos, μια χαρά τα είπες.

  Σε πολύ βαθύτερη ανάλυση το ξεχαρβάλωμα της παιδείας ξκίνησε με την καθιέρωση της δωρεάν παιδείας, ο νεοέλληνας υποτιμά αφάνταστα ό,τι είναι δωρεάν εκ πεποιθήσεως ( τεράστιο παράδειγμα τα πάρκα, οι ακτές κι η θάλασσα ). Βέβαια δωρεάν δεν ήτανε,ξεφύτρωσαν αμέσως τα φροντιστήρια, η χούντα εκτός των άλλων έδωσε και δωρεάν βιβλία για νάχουν να καίνε κάτι οι μαθητές στα πλαίσια της ναζιστικής θεωρίας…
  Μετά είχαμε το ταλέντο της ΝουΔου Κοντογιαννόπουλο που το μάζεψε το ΠαΣοΚ μην πάει χαμένο, το οποίο ΠαΣοΚ έλυσε προβλήματα διορισμών αφισσοκολητών ιδρύοντας «πανεπιστήμια,όπου γης και πατρίς» κουρελιάζοντας κάθε έννοια ελληνικού (ε)π(ι)τυχίου. Σαν σε σκυταλοδρομία η Διαμαντοπούλου-Μπεμπέκου-Καΐσιου.ανέλαβε την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών σε αντάλλαγμα της «δια βίου μάθησης» κατά τα ισπανικά πρότυπα ονοματολογίας ( Ντολόρες υ Πια Στονκεκούνα Τονόρες )
  Επί ΣυριζΑ ήμουνα ση σύνταξη και δεν ενημερώθηκα για τις εξελίξεις…

  ΟΙ πολιτικοί δεν ανέτρεψαν την χούντα, την διαδέχθηκαν, ό,τι τους βόλευε το κράτησαν, ο λαός χωρίς παιδεία κουλαντρίζεται πιο εύκολα, πως αλλιώς θα ψηφιζότανε ο Αδωνις κι ο Μπογδάνος (τυχαία παραδείγματα της μόδας )

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  54 >>Πρέπει να γίνονται καταλήψεις άψογες, ανεπίληπτες
  «Άψογα» είναι τα φέικ τους. Το αρχείο γιατί τόχουνε; Μέχρι κι από το 2007 πήρανε φωτό!

 146. Γς said

  142:

  >ο μπαμπάς είναι γριός!

  Το γυφτάκι (κοριτσάκι) που ήθελε σώνει και καλά να αγοράσω τα λουλούδια που μας πρόσφερε σε μια ταβέρνα.
  Και για να το αποφύγω της λέω:

  -Μα τι λες; να πάρω λουλούδια στη [τάχα μου] γυναίκα μου;

  Με κοιτάζει, την κοιτάζει:

  -Ντεν είναι γκινέκα σου!

  -Γιατί;

  -Είσαι πολύ γριός!

  Είχε δίκιο. Ημουν πολύ “γριός” για να έχω μια τόσο νέα γυναίκα.

  https://caktos.blogspot.com/2014/01/blog-post_4438.html

 147. Παναγιώτης K. said

  Υπάρχει η άποψη ότι οι καταλήψεις δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να μείνουν στο σπίτι και να μελετήσουν ανενόχλητοι τα μαθήματα του φροντιστηρίου.
  Η εμπειρία μου ως φροντιστής δεν επιβεβαιώνει αυτή την άποψη. Για τη μελέτη και πολλά άλλα ζητήματα στη ζωή ο ρόλος του (κοινωνικού) κλίματος είναι ουσιώδης. Οι καταλήψεις διαταράσσουν πλήρως το κλίμα μάθησης και είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω ότι και η λειτουργία του φροντιστηρίου διαταράσσεται. Εννοώ ότι ο μαθητής δεν έρχεται κανονικά προετοιμασμένος.

  Ο καθένας μας παίρνει κάποια θέση στα εκπαιδευτικά ζητήματα η οποία ξεκινάει από τις προσωπικές μας εμπειρίες. Συνήθως μας αποτυπώνονται στο νου «οι καλοί μαθητές» και οι «κακοί μαθητές» ενώ η μεγάλη μάζα δεν αφήνει ισχυρό αποτύπωμα. Όμως, η μεγάλη μάζα είναι αυτή που διαμορφώνει τον μέσον όρο και με βάση τους μέσους όρους βγάζουμε κατά το δυνατόν, ασφαλή συμπεράσματα για το σύνολο της κοινωνίας.
  Η μεγάλη μάζα λοιπόν ζημιώνεται από την…μόδα των καταλήψεων.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα προτιμούσα να έχει πει το «επανασκεφτόμαστε» και να μην έχει πει όλα τα άλλα. ☺ Σόρι, πράιμ μίνιστερ. Αλλά κι εσύ μας χρωστάς πολλές συγγνώμες.

 149. Φώτης said

  @ 66

  Τα 3,5 τετρ.μέτρα ανά μαθητή που αναφέρετε περιλαμβάνουν την επιφάνεια όλου του σχολικού κτιρίου και όχι μόνο της αίθουσας.
  Φαντάζομαι πως όλα τα ελληνικά σχολεία πληρούν άνετα αυτόν τον κανόνα, που μάλλον περισσότερο με πυρασφάλεια έχει να κάνει παρά με εκπαιδευτικά κριτήρια.

  Στα υπόλοιπα που γράφετε δεν έχω κάποιο σημείο διαφωνίας.

  Με βάση τα στοιχεία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν προκύπτει θέμα μείωσης τον μαθητών ανά τάξη λόγω Covid. Ακόμα και ο γερμανικός φιλολογικός σύλλογος ζήτησε οι τάξεις να μην έχουν παραπάνω από 25 μαθητές. Άρα το «15 μαθητές ανά αίθουσα» που ακούστηκε εδώ ακούγεται μάλλον προσχηματικό.

 150. nikiplos said

  148@ εικάζω ότι ο πράϊμ τάϊμ απλά θέλει να πείσει τους έξω, ότι είναι «ο άνθρωπός τους», πρόθυμος να ιδιωτικοποιήσει το οτιδήποτε. Σαφώς η Μ. Ξαφά είναι η δεξιά του χείρα!

  Η ουσιώδης διαφορά βέβαια, είναι ότι είναι σύνηθες στο εξωτερικό «τέτοια φρούτα» να προέρχονται από τον δυναμικό ιδιωτικό τους τομέα. Όταν όμως λες τέτοια και σιτίζεσαι από τον δημόσιο κορβανά, δεν ξέρω για τους συμπατριώτες μου, αλλά οι ξένοι θα σε θεωρούσαν υπερτιτανοτεράστιο ντουγάνι. Skin in the game, έλεγε η Μάγκυ και λέν οι Αγγλοσάξονες. Βάλε τη γούνα σου στην αρένα και παίξε. Εκεί φαίνεται ο μάγκας.

 151. nikiplos said

  127@ Μήτσε πάντως το «επονείδιστο» καπιταλιστικό σύστημα εφαρμόζεται αδιαλείπτως σε όλον τον κόσμο, εξόν από Κίνα και Β. Κορέα, που και για εκεί δεν είμαι σίγουρος.

 152. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Πολλοί γράφετε αρνητικά για του τι επιτυγχάνουν οι καταλήψεις, τις (παρ-)ενέργειες κλπ.

  Πάντως σημειώνω πως στην παρούσα συγκυρία με την επιδημία και τους σχετικούς φετφάδες της υπουργού για την εκπαίδευση αυτές οι καταλήψεις έγιναν αφορμή να ακουστούν οι αντιρρήσεις, οι προτάσεις και γενικότερα τα αιτήματα των μαθητών, μαζί με την υποστήριξή τους γενικά σε μέτρα προφύλαξης και προσωπικής ασφάλειας για τον ιό. Επίσης έγιναν αφορμή να δείξουν τον «καλύτερο εαυτό τους» αρκετοί γονείς, συνήθως ακόλουθοι του «νόμου και τάξης» (όπου τους βολεύει…).

  Μην λέμε λοιπόν πως οι καταλήψεις ήσαν άσκοπες. Ίσως είναι ένας άκομψος (μόνο η ΜΜ είναι κομψή🤢), ασυντόνιστος (δεν είναι υποχρεωτικά αρνητικό αυτό, κατ΄εμέ) τρόπος κινητοποίησης που αναγκάζει τους πολιτικούς, την κοινωνία και τα ΜΜΑ να συζητήσουν επ΄ αυτού, έστω και απορρίπτοντας, κακολογώντας ή ακόμα και διαστρεβλώνοντας με παλιές ή ψεύτικες φωτό την πραγματικότητα (γεια σου ΕΦΗ, #145)

 153. Nestanaios said

  54. Πεπε.
  Αν κάποια παιδιά χαίρονται να χάνουν μάθημα, ο εκπαιδευτικός, αν δεν μπορεί να κάνει κάτι, πρέπει να ντρέπεται.

 154. Nestanaios said

  82.
  Και εγώ γνωρίζω μερικούς αλλά…

 155. Nestanaios said

  122. Αραουτ.

  Πολλές φορές είσαι διαφωτιστικός. Πάντοτε έτσι να είσαι.

 156. nikiplos said

  108@ Ο μακαριστός Σαββαρής, έλεγε πως σε κάθε πρωτάθλημα, από εκείνα τα χρόνια, δεν καταλογίζονταν περίπου 200 περιπτώσεις «ορισμού» των πέναλντι. Εδώ και 40 χρόνια, δεν είδα ούτε μια επέμβαση της ΚΕΔ.
  Την φάση στο βίδεον που κομίζεις, εσύ τι γνώμη έχεις θα την σφύριζαν στη Γερμανία για παράδειγμα?

 157. gpoint said

  # 156

  Ποτέ, οι σωματικές επαφές ΧΩΡΙΣ χρήση των άκρων και εφ’ όσον δεν είναι επικίνδυνο παίξιμο δεν σφυρίζονται, Στη Ελλάδα συνηθίζεται ο διαιτητής να σφυρίζει σύμφωνα με τις διαθέσεις της πράσινης και κόκκινης κερκίδας παραδοσιακά σε όποιον δεν το τηρεί του παίνουν την σφυρίκτρα, π.χ. Κύζας

 158. aerosol said

  #127
  Αναρωτιέμαι να είμαι πιο αισιόδοξος ή πιο απαισιόδοξος…
  «Είχα πάντα και έχω ακόμη αρνητική στάση απέναντι σε μορφές αγώνων που δεν παράγουν κίνηση ιδεών Μορφές πάλης χωρίς σχεδιασμό, χωρίς ειλικρινή αιτήματα , χωρίς προοπτική κλιμάκωσης και διεξόδου, χωρίς κοινωνική αποδοχή.»

  Σπάνια βλέπω πλέον διαφορετικές μορφές αγώνων. Όχι μόνο διότι μετά από δεκαετίες ψεύτικης ευδαιμονίας χάθηκαν από την εργαλειοθήκη των περισσότερων αλλά και γιατί όταν επανεφευρίσκονται έχουν να αντιμετωπίσουν αντιστάσεις που τις κάνουν λιγότερο αποτελεσματικές απ’ όσο ήταν στο παρελθόν. Οπότε… τι κάνεις; Βλέπεις αρνητικά τις υπάρχουσες ή σαν μια ακαθόριστη ελπίδα πως κάποιοι τουλάχιστον νιώθουν πως εξαπατώνται; Δεν έχω οριστική απάντηση, με το θυμικό πάω.
  [Δεν μιλώ για τις καταλήψεις αλλά για τα πάντα.]

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  153: Ξέρεις, υπάρχουν και συναρπαστικότερα πράγματα για τα παιδιά και τους εφήβους από το να κάνουν μαθηματικά, αρχαία και ιστορία, όσο μάγος της διδασκαλίας και επικοινωνιακός κι αν είναι ο εκπαιδευτικός. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις προσβλητικές κλισαδούρες.

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  149: Το να κάθονται δύο μαθητές ανά θρανίο λόγω ελλείψεως χώρου σάς φαίνεται προσχηματικός λόγος διαμαρτυρίας; Νομίζω πως η συνιστώμενη απόσταση ασφαλείας είναι 150 εκ., όχι 15. Οι Ιταλοί που αραίωσαν κατά πολύ τους μαθητές στις σχολικές αίθουσες είναι απλώς μικροβιοφοβικοί; Μόνο οι Γερμανοί τα ξέρουν όλα;

 161. geobartz said

  138 ΓΤ said: «135@ Τέτοια ώρα κι είστε όρθιος! …. Ασχοληθείτε, σας παρακαλώ, με το «ανιδΕοτελώς» στο εξώφυλλό σας και ψάξτε αλλού γι’ ανίδεους».

  # Βρε, βρε, βρε! «Σκ’λί του έρμου του γατί» (όπως λέμε Μακεδονιστί). Σε συγχαίρω για τον εντοπισμό του λάθους. Ήταν δικό μου αλλά και …των πάσης φύσεως διορθωτών κλπ της πρώτης έντυπης έκδοσης. Το λάθος συνεχίστηκε και σε διαδικτυακές ηλεκδόσεις Ήρθες πάντως ΔΕΥΤΕΡΟΣ. Διότι, σε μια δεύτερη έντυπη έκδοση που άρχισα δοκιμαστικά στις αρχές του καλοκαιριού που μας πέρασε, το είδα και το διόρθωσα. Η υπόψη οριστική έκδοση θα κυκλοφορήσει οσονούπω.
  Τί να κάνουμε;; «Λάθια είμιστι ανθρώπ(οι) κάνουμι», όπως λέμε (Μακεδονιστί κα πάλι). Εξάλλου, κάποια δουλειά πρέπει να εξασφαλίζουμε και …για τα ΓαΤιά!

 162. Μαρία said

  Υπεύθυνος ΜΑΚΙ. Υπάρχει ακόμα!

 163. mitsos said

  @158 (αεροδιάλυμα)
  Ούτε εγώ έχω βέβαιότητες και απαντήσεις.
  Προβληματισμούς και ερωτήματα μόνο.
  Οι νεότεροι ίσως βρούν νέες μορφές που να βοηθούν. Πολύ φοβάμαι ότι ο ακτιβισμός δεν αρκεί από μόνος του για να δώσει ελπίδες …

  Όσο για το αρχικό ερώτημα απαισιοδοξίας ή αισιοδοξίας υπάρχει η περιγραφή της διαφοράς τους από τον Μέρφι : ( απόδοση απο μνήμης )
  «ο Αισιόδοξος πιστεύει πως o κόσμος μας είναι ο όσο καλύτερος είναι δυνατόν να είναι
  ενώ
  ο Απαισιόδοξος φοβάται πως δυστυχώς ο Αισιόδοξος αυτή την φορά λέει αλήθεια».

 164. mitsos said

  Μερικά ερωτήματα προς την θυγατέρα του Κεραμοποιού με όλο το σεβασμό

  1. Οι απουσίες που θα ΠΑΡΟΥΝ οι μαθητές θα είναι δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες;

  2. Οι απουσίες που θα ΛΑΒΟΥΝ θα είναι δικαιολογήσιμες ; από τους Γονείς ; από τον Σύλλογο Διδασκόντων ; Από κάποια Διεύθυνση του Υπουργείου ;

  3. Το υπουργείο τις προηγούμενες χρονιές είχε πρόβλεψη για αύξηση του ορίου των απουσιών λόγω γρίπης. Φέτος δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη λόγω κορονοϊού ;

  4. Οι απουσίες θα καταχωρούνται ψηφιακά ή και σε απουσιολόγια κατά τα γνωστά ;

  5. Αν τα απουσιολόγια εξαφανιστούν ( ή καούν ) θα επιληφθελιτε όπως στην αντίστοιχη περίπτωση του κολλεγίου ;

 165. mitsos said

  Τοα ερωτήματα ετέθησαν περιπαιχτικά αλλά σε λάθος νήμα . Θα έπρεπε να είναι στο σχόλια της ανάρτησης επόμενης ημέρας.
  Εξκιούσ μι πλιζ.

 166. Πέπε said

  @164

  Άργησες αγαπητέ. Πρώτον, η διάκριση σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες έχει καταργηθεί. Διατηρείται μόνο στην περίπτωση των έξτρα απουσιών για σοβαρούς λόγους υγείας. Όσο για τις απουσίες της γρίππης, μπορεί να κάνω λάθος αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι δεν αυξήθηκε το όριο, απλώς αυτές οι απουσίες δεν υπολογίζονταν. Καταγράφονταν μόνο για ενημερωτικούς λόγους.

  Δεύτερον, ναι, ήδη οι απουσίες περνιούνται και ηλεκτρονικά, το ταχύτερο δυνατόν μετά τη συμπλήρωση του καθημερινού χ/φου απουσιολογίου (δηλαδή, αν όχι αυθημερόν, το πολύ πολύ συγκεντρωτικά μια φορά την εβδομάδα). Το δε Βιβλίο Φοίτησης, το συγκεντρωτικό ας πούμε απουσιολόγιο (χειρόγραφο), επίσης έχει καταργηθεί. Οπότε, δεν υπάρχει τίποτε να καεί…

  Με ποιον νόμισες ότι τα βάζεις; 🙂

  (Επίσης, φέτος προς το παρόν δεν υπάρχουν απουσιολόγοι. Το καθημερινό χ/φο απουσιολόγιο δεν το πιάνει άλλο χέρι εκτός από του καθηγητή της κάθε ώρας, για λόγους κορονοϊού.)

 167. mitsos said

  @166
  Τι μου λες ;
  Ριζοσπαστικές ανατροπές ;
  Ούτε να παίξει κανείς δεν μπορεί σ΄αυτόν τον τόπο.
  Του αλλάζουν συνεχώς τους κανόνες.

 168. lafiatis said

  Ο Θεός να βάλει το χέρι του αυτά τα παιδιά μην τα στείλουν σε τίποτα Καλέ-γκρότα.

 169. Γιάννης Ιατρού said

  168: Μας τελείωσαν οι πρίγκιπες, είναι κι αυτό μια αχτίδα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: