Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Υπάρχει ανέλπιστη συμφορά;

Posted by sarant στο 7 Οκτωβρίου, 2020


Με ρώτησε τις προάλλες ένας φίλος στο Τουίτερ, αν είναι σωστό να λέμε «παρουσιάστηκε ένα ανέλπιστο πρόβλημα» ή αν πρόκειται για οξύμωρο του τύπου «γιγαντόσωμος νάνος».

Κατά σύμπτωση, είχα ασχοληθεί με το ζήτημα παλιότερα, και το είχαμε συζητήσει και στα Υπογλώσσια, αλλά δεν μετέφερα το σημείωμα αυτό στο ιστολόγιο, όπως κάνω κατά καιρούς (στα άρθρα με τίτλο «Υπογλώσσια σφηνάκια») επειδή σκέφτηκα ότι αξίζει να αναπτυχθεί σε χωριστό άρθρο. Ε, ήρθε αυτή η ώρα.

Για να το κάνω και πιο παραστατικό, αντί για «ανέλπιστο πρόβλημα» που με είχε ρωτήσει ο φίλος, στον τίτλο αναβάθμισα την κακοτυχία από πρόβλημα σε συμφορά.

Υπάρχει λοιπόν ανέλπιστο κακό;

Ξεκινάμε από τα λεξικά, να δούμε πώς αντιμετωπίζουν τη λέξη «ανέλπιστος».

Το ΛΚΝ θεωρεί τη λέξη ουδέτερη, ότι εξίσου μπορεί να συντάσσεται με καλό ή κακό γεγονός: που δεν τον περιμένουμε να συμβεί, που συμβαίνει αντίθετα προς ό,τι ελπίζουμε ή προβλέπουμε· απροσδόκητος, απρόβλεπτος, απρόσμενος: H υπόθεση είχε ένα πρωτότυπο και ανέλπιστο τέλος. Mας βρήκε ανέλπιστο κακό / καλό. Aνέλπιστη ευτυχία / χαρά / τύχη. Aν γίνει κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι από τα ανέλπιστα.

Κατά το ΛΚΝ λοιπόν υπάρχει «ανέλπιστο κακό». Αλλά το ΛΚΝ είναι το μόνο που έχει αυτή τη στάση.

Στον αντίποδα, το λεξικό Μπαμπινιώτη λέει από την αρχή του λήμματος ότι η λέξη αφορά ευχάριστα γεγονότα.

Τα δύο άλλα έγκυρα σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας, Χρηστικό και ΜΗΛΝΕΓ, βρίσκονται στη μέση. Μας λένε ότι η λ. ανέλπιστος λέγεται «για κάτι συνήθως ευχάριστο, θετικό».

Επομένως, σύμφωνα με την ψήφο των λεξικών δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε λαθεμένο το ταίριασμα του ανέλπιστου με αρνητικά γεγονότα -ανέλπιστο κακό, ανέλπιστο πρόβλημα, ανέλπιστη συμφορά. Θα τη χαρακτηρίσουμε όμως σπάνια χρήση και δεν θα αιφνιδιαστούμε αν κάποιος, όπως ο φίλος μου παραπάνω, παραξενευτεί.

Μάλιστα, η ανέλπιστη συμφορά βγάζει μεν λίγες γκουγκλιές, αλλά μία από αυτές είναι γερή, μετάφραση Γρυπάρη στον Προμηθέα Δεσμώτη: όλα εγώ από πριν τα ξέρω ξάστερ᾽ οσά ᾽ναι για νά ᾽ρθουν, ουδέ θα μ᾽ εύρει
καμιά συμφορά ανέλπιστη
.

Οπότε, δεν θα συμφωνήσω με τον κατηγορηματικό τόνο φιλολόγου ο οποίος σε άρθρο του σε κρητική εφημερίδα αποφαίνεται πως «Θα πούμε λοιπόν: Η ευτυχία είναι ανέλπιστη, αλλά η συμφορά είναι απροσδόκητη, απρόσμενη, αναπάντεχη και όχι ανέλπιστη».

Μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε ότι η χρήση αυτή αφενός είναι σπάνια και αφετέρου βρίσκεται σε υποχώρηση -και ίσως δεν είναι τυχαίο που το ΛΚΝ, το λεξικό που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο «ανέλπιστο κακό» είναι και το παλιότερο από τα τέσσερα λεξικά.

Αλλά δεν θα τελειώσει εδώ το άρθρο, βέβαια.

Αν μπορούμε, έστω και σπάνια, να έχουμε ένα ανέλπιστο κακό, μπορούμε τάχα να ελπίζουμε κάτι κακό; Μπορεί βέβαια να ελπίζουμε κάτι κακό για κάποιον εχθρό μας -υποθέτω ότι σε κάποιο διαμέρισμα του Μανχάταν ίσως υπάρχει κάποιος που να ελπίζει να μη γίνει καλά ο Τραμπ (αν και δεν θα έχει δίκιο, καλύτερα να γίνει καλά αμέσως και να χάσει τις εκλογές). Αλλά εδώ δεν λέω αυτό. Μπορούμε άραγε να πούμε «έλπιζα ότι θα χάσω το τρένο, αλλά ευτυχώς το πρόλαβα»; Όχι. Το πρώτο σκέλος της φράσης παραπέμπει στο τραγούδι του Μητροπάνου, αλλά με το δεύτερο σκέλος καταλαβαίνουμε ότι θέλαμε να το προλάβουμε, οπότε έχουμε οξύμωρο.

Ή μάλλον, για να το πω αλλιώς, σήμερα δεν μπορούμε να το πούμε, σήμερα δεν μπορούμε να ελπίζουμε κάτι κακό για μας.

Στα αρχαία ελληνικά δεν ήταν έτσι. Στα αρχαία ελληνικά και το ουσιαστικό «ελπίς» και το ρήμα «ελπίζω» μπορούσαν να έχουν είτε θετική, είτε αρνητική χροιά. Η ελπίδα ήταν η προσμονή του γεγονότος, το ελπίζω σήμαινε «προσδοκώ, περιμένω» και μπορούσε να είναι είτε θετικό, είτε να πάρει και αρνητική χροιά, π.χ. «τουτί το κακόν ουδέποτ’ ήλπισα».

Παρόμοια, η ελπίς μπορούσε να είναι και η προσμονή κάποιου κακού: όπως λέει ο Πλάτωνας, «φόβος μεν η προ λύπης ελπίς», δηλαδή ο φόβος είναι η προσδοκία της λύπης.

Από τον Πλάτωνα στον Μεσαίωνα. Στο μεσαιωνικό λεξικό του Κριαρά βρίσκω ότι το ρήμα ελπίζω σημαίνει βέβαια ό,τι και σήμερα, αλλά επίσης «περιμένω» («τον κοινό μας φονευτή, τον θάνατον ελπίζω», στο Λίβιστρος και Ροδάμνη).

Και από τον Μεσαίωνα στον Μακρυγιάννη. Τις περισσότερες φορές που χρησιμοποιεί ο Μακρυγιάννης το ρήμα «ελπίζω» του δίνει τη σημασία «φοβούμαι ότι» ή «υποπτεύομαι, υποθέτω, θεωρώ ότι».

Πράγματι, σε ένα σημείο διηγείται ότι έχουν ξεφύγει από τους Τούρκους και ακούνε κάτι πυροβολισμούς:

Και τους συνάξαμεν ξύλα και τους περιποιηθήκαμεν. Τα μεσάνυχτα έρχονται κάτι Βαλτηνοί κι’ άλλοι και ρίχνουν ντουφέκια, κ’ ελπίζαμεν ότ’ είναι Tούρκοι, κι’ άλλοι πέσαν εις το ρέμα, κι’ άλλοι πήραν τα βουνά

«ελπίζαμε ότι είναι Τούρκοι και πήραμε τα βουνά» -φοβηθήκαμε θα το λέγαμε σήμερα ή έστω «σκεφτήκαμε, νομίσαμε, θεωρήσαμε» ότι είναι οι εχθροί.

Αλλού, περιγράφει μιαν αψιμαχία κατά την πολιορκία της Ακρόπολης, στην οποία τραυματίστηκε: Πατούσαν απάνου μου και διάβαιναν και, στενός ο τόπος, μ’ αφάνισαν. Έβλεπαν και τα αίματα, έλπιζαν ότ’ είμαι σκοτωμένος.

Αυτοί που «έλπιζαν ότι είναι σκοτωμένος» δεν είναι Τούρκοι, να ελπίζουν ότι σκοτώθηκε ένας σημαντικός αντίπαλος. Είναι Ελληνες, και τον θεωρούσαν σκοτωμένο.

Αλλού, στον πόλεμο με τον Μπραΐμη: Το βράδυ, νυχτώνοντας, τους είπα κι’ άναψαν φωτιές ο καθείς από δέκα και τις κουμαντάριζαν, να φαίνωνται ότ’ είναι από πολλούς ανθρώπους. Τήραγε ο Μπραΐμης – δεν ήταν μισή ώρα αλάργα– από ’μάς, αφού είδε τόσες φωτιές, έλπιζε ότι κατέβηκε ο Κουντουργιώτης μ’ όλο το σώμα, οπού ’ταν εις τις Χώρες

Ο Ιμπραήμ, βλέποντας πολλές φωτιές, υπέθεσε ότι έχει έρθει όλο το στράτευμα του Κουντουριώτη -ασφαλώς δεν το «έλπισε» με τη σημερινή σημασία της λέξης.

Και μετά την επανάσταση, διηγείται για την εποχή όπου μεταφέρθηκε η κυβέρνηση στην Αθήνα κι ο ίδιος έχτισε το σπίτι του, «στου Μακρυγιάννη»: Όταν ήρθε η Κυβέρνηση εδώ, ήρθαν και πολλοί αγωνισταί πεθαμένοι της πείνας και καταξοχή αξιωματικοί. Είδαν οπού έφκειασα αυτό το σπίτι, έλπιζαν ότι μο ’δωσε κανένας πλούτη, άρχισαν και μου γύρευαν άλλος είκοσι τάλλαρα, άλλος δέκα

Προφανώς, υπέθεσαν, πίστεψαν, θεώρησαν ότι ο Μακρυγιάννης έγινε πλούσιος και του γύρευαν βοήθεια.

Μία μόνο φορά βρίσκω να το χρησιμοποιεί με τη σημασία τη σημερινή, τρέφω ελπίδες: Ο Σταϊκούλης είχε μίαν ανιψιά και ήθελε να με κάμη γαμπρό και δεν του ’λεγα το όχι κ’ έλπιζε.

Και από τον 19ο αιώνα και τον Μακρυγιάννη, στον 20ό και στα ρεμπέτικα, στον Μανώλη τον χασικλή του Ογδοντάκη: Δεν το ‘λπιζα Μανώλη, κορόιδο να πιαστείς, τον μπαγλαμά να σπάσεις στη φυλακή να μπεις

Κι ένα λιγότερο γνωστό, Στην Πόλη δεν ξαναπατώ, του Ιάκωβου Μοντανάρη:

σ’ αγάπαγα και ήλεγα πως θα ‘σαι ο θησαυρός μου
δεν έλπιζα, ο δυστυχής, πως θα ‘σαι ο θάνατός μου

(Στη σελίδα του Γιουτούμπ, αυτός που ανέβασε το τραγούδι γράφει «δεν έφυγα ο δυστυχής…» που δεν βγάζει νόημα, αλλα η τραγουδίστρια λέει «έλπιζα»)

Κι αν δεν σας αρέσει το ρεμπέτικο, έχουμε και Χατζιδάκι, δηλαδή Νίκο Γκάτσο:

Ποιος το’λπιζε να γίνουνε τα μούσκλια τ’ ανοιξιάτικα στεφάνι στα μαλλιά του;

Θα προσέξατε κάτι στα τρία τελευταία παραδείγματα. Είναι διατυπωμένα είτε σε άρνηση είτε σε ερώτηση (που παραπέμπει σε άρνηση), όχι σε κατάφαση.

Ποιος το’λπιζε να πεθάνει το παλικάρι…= Ποιος το περίμενε να πεθάνει το παλικάρι; = Κανείς δεν περίμενε να πεθάνει το παλικάρι

Δεν το’λπιζα να πιαστείς κορόιδο = Δεν το περίμενα να πιαστείς κορόιδο

Και πράγματι, το «Ποτέ δεν το έλπιζα ότι…» (+ δυσάρεστο γεγονός) ή «Ποιος το’λπιζε αυτό (το δυσάρεστο) από τον Τάδε» είναι ακόμα ζωντανά στη λαϊκή γλώσσα. Εδώ το «ελπίζω» διατηρεί τη σημασία «υποθέτω, θεωρώ» που έχει και στον Μακρυγιάννη και παλιότερα. Αντιθέτως, κανείς δεν θα έλεγε «Έλπιζα ότι θα βρέξει γι’ αυτό δεν βγήκα έξω».

Και να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, με μια περιήγηση των «4 μεγάλων» (λεξικών μας). Δυστυχώς, τα τριάμισι από τα 4 δεν καταγράφουν τη σημασία «ποιος το’λπιζε = ποιος το περίμενε…» (με δυσάρεστο γεγονός).

Ο μισός καλός βαθμός πάει στο Χρηστικό Λεξικό, που ανάμεσα στις σημασίες και στις φράσεις με το ρήμα «ελπίζω» έχει και την:

Ποτέ δεν έλπιζα (περίμενα, πίστευα) πως/ότι…

Κόβω βαθμό επειδή δεν το λέει σαφώς ότι μπορεί να είναι και κάτι δυσάρεστο αυτό που δεν έλπιζε ο ομιλητής. Εντάξει, ίσως να κόψουμε λιγότερο από μισό βαθμό. Αλλά τα άλλα λεξικά παίρνουν μηδέν, εκτός αν τα κοίταξα βιαστικά.

Εσείς το λέτε ή το έχετε οικείο το «ποτέ δεν έλπιζα….» ή «ποιος το’λπιζε….» για κάτι δυσάρεστο; Για κάποιο ανέλπιστο κακό;

244 Σχόλια προς “Υπάρχει ανέλπιστη συμφορά;”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Η απάντηση είναι προφανής: Αφού το λέει ο Θείος Γκάτσος (και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι) και το απορρίπτει ο Μπαμπινιώτης, αυτοδικαίως θα το έχουμε οικείο ΚΑΙ για κάτι δυσάρεστο. 🙂 Καλημέρα σας!

 2. Λεύκιππος said

  Γιγαντοσωμος νάνος όμως υπάρχει.

 3. Έχουμε και τη «μαθηματική ελπίδα» σαν όρο που βασίστηκε (θα πούμε) στην ουδέτερη σημασία της ελπίδας.

 4. Πουλ-πουλ said

  Συναφής είναι και η χρήση του παρ’ ελπίδα με τη σημασία του κατ’ ευχήν. Είναι σωστή;

 5. Υπάρχει: να δουλεύεις στα ΚΕΠ και να σε πάρει τηλέφωνο ο Σημίτης – για όσους θυμούνται 🙂

 6. nikiplos said

  καλημέρα… συνήθως δεν το περίμενα, δεν φαινόταν, μου ήρθε νταμπλάς, μου ήρθε ντουβρουτζάς, τράκαρα με τοίχο, στούκαρα σε τρόλεϊ σταματημένο στην Πατησίων και τέτοια λέω…
  Αν γίνω πιο «λόγιος» λέω απρόσμενο και μέχρι εκεί. Όμως η προσμονή και η προσδοκία, δεν είναι κάτι σαν ελπίδα για κάτι καλό? «Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών…» λέει το Πιστεύω.

 7. Στην ερώτηση αν το χρησιμοποιούμε για απρόβλεπτο κακό θα έλεγα δημοσκοπικά, για μένα, «όχι».

 8. 5

 9. nikiplos said

  Να μην ξεχάσουμε και το «απρόβλεπτος» για κάτι κακό που είναι πιο σικ.

 10. nikiplos said

  8@ Δύτα ο Σημιτης, θα μου μείνει για ένα πράγμα:
  Είχε γίνει ο πολύνεκρος σεισμός της Αθήνας το 1999 και είχε πάει με τις κάμερες στο Στρατόπεδο Καποτά. Εκεί λοιπόν, καίτοι φαινόταν στο πρόσωπό του πως έκανε αγγαρεία, ρώτησε κάτι μικρά παιδάκια που έπαιζαν: «Που είναι καλύτερα? Εδώ ή στο σπίτι?»
  Μιαν άκυρη ερώτηση, χαρακτηριστική ενός απροβάριστου λόγου. Όχι δεν είχα γελάσει. Είχα στενοχωρηθεί.

 11. Νέο Kid said

  Η μπαμπινιώτεια ντιρεκτίβα είναι άλλη μια έωλη (pun for Babi intended!) προσπάθεια για «μαθηματικοποίηση» της γλώσσας! Η γλώσσα ,καλώς ή κακώς ,δεν είναι μαθηματικά, να θεμελιώνεται σε αξιώματα και να λειτουργεί με τους κανόνες της Τυπικής Λογικής. Πάνω σ’αυτό δηλαδή μπορούν να ειπωθούν πολλά , αλλά το βρίσκω εξαιρετικά απίθανο να πετύχει ο Μπάμπι εκεί που «απέτυχαν» κολοσσοί του πνεύματος ,όπως ας πούμε ο Λάιμπνιτς. *
  Θυμήθηκα τώρα και τον πιο δύσκολο ορισμό στα Μαθηματικά. Αυτόν του συνόλου. Τι είναι σύνολο; 9 στους 10 θα ξεκινήσουν με κάτι σαν : «Σύνολο είναι μια ομάδα από…» ουπς! στόπ! Το χάσαμε ήδη το παιχνίδι , χρησιμοποιώντας τη λέξη «ομάδα» που είναι ήδη ένας κυκλικός/αυτοαναφορικός ορισμός. Και η αυτοαναφορά, το circular argument είναι το πιο θανάσιμο αμάρτημα στα Μαθηματικά! Ίσως ο καλύτερος ορισμός που έχω διαβάσει είναι του Μπέρντραντ Ράσσελ:
  «Σύνολο είναι το να θεωρούμε πράγματα/οντότητες ταυτόχρονα» …

  *ο Λαιμπνούκος ήθελε να μπορεί κάθε λέξη-έννοια να αναλυθεί σε «γινόμενο πρώτων παραγόντων» , σε θεμελιώδης έννοιες. Π.χ να ανοίγεις το λεξικό και να μπορείς ,όπως ας πούμε βλέπεις οτι 6=2*3 , να δεις οτι Λίμνη= Ήρεμος*νερό…
  Ιδέα ,που αν και ανέφικτη, έδωσε ένα πολύ σημαντικό, το σημαντικότερο!, εργαλείο (να αντιστοιχίσει κάθε μαθηματική πρόταση και απόδειξη σε έναν αριθμό) στον Κουρτ Γκαίντελ στα διάσημα θεωρήματά του .

 12. Gak said

  Unmitigated disaster ,αυτο είναι μαλλον που προσπαθούν να μεταφράσουν. Αλήθεια πώς μεταφράζεται αυτό;

 13. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μπας και το σημερινό άρθρο είναι γέφυρα για ενδεχόμενη ανεπιθύμητη δικαστική απόφαση; 🙂

 14. Pedis said

  Αφού το λέμε και ξέρουμε τι εννοούμε άστον Μπάμπη να κουρεύεται. Ε, μα …

  (Στο λεξικό του ο Μπ. κάνει ιδιαίτερη σύσταση να μην χρησιμοποιείται η έκφραση «απελπισμένος αγώνας»…)

 15. LandS said

  Και στον Ματρώζο του Στρατήγη

  «Δεν με θυμάσαι, Κωνσταντή;» σε λίγο του φωνάζει,
  «γρήγορα συ με ξέχασες, μα σε θυμάμαι εγώ!…».
  «Ποιος το ‘λπιζε να δει ποτές», ο γέροντας στενάζει,
  «τον καπετάνο ζήτουλα, το ναύτη υπουργό!…».
  Και σκύβοντας την κεφαλή στα διάπλατά του στήθη,
  τη φτώχεια του ελησμόνησε, τη δόξα του εθυμήθη

  Από δω: http://www.sarantakos.com/kibwtos/strathghs_matrozos.html

 16. LandS said

  Συγνώμη για το ωμέγα ρε παιδιά.

 17. LandS said

  6
  Αυτό δεν είναι ελπίδα. Είναι Πίστη. Ούτε καν πεποίθηση.

 18. Η χρήση του «ελπίζω» σε ποιήματα ή τραγούδια δεν είναι ισχυρό επιχείρημα, υπάρχει το μέτρο και αυτό που λέμε ποιητική άδεια. Ας μην θυμίσουμε ξανά το χιλιοειπωμένο καβαφικό «επέστρεφε». Όσο για την ουδέτερη χρήση της λέξης στον Πλάτωνα μάλλον αντεπιχείρημα είναι. Τόσοι αιώνες και η σημασία της λέξης έμεινε αναλλοίωτη;

 19. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  18 Αντίθετα, εγώ το θεωρώ πολύ ισχυρό επιχείρημα όταν δεν γίνεται εμφανώς για το μέτρο. Το «επέστρεφε» του Καβάφη τι δείχνει; Ότι αυτός ο τύπος προστακτικής είναι υπαρκτός.

  15 Καλό παράδειγμα

  13 Πες το κι έτσι

 20. leonicos said

  το ελπίζω σήμαινε «προσδοκώ, περιμένω»

  Μόλις είδα τον τίτλο του άρθρου, αμέσως το μυαλό μου πήγε στο ‘απροσδόκητη συμφορά’

  Συνεπώς και ανέλπιστη και απροσδόκητη συμφορά λέγεται.
  Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει όχι επειδή η λέξη είναι ουδέτερη (ακατανόητος χαρακτηρισμός για μένα, το χαζό)
  αλλά επειδή προέχει το συναισθηματικο φορτίο του αιφνιδιασμού
  Κατ’ ουσίαν, ανέλπιστη / απροσδόκητη συμφορά σημαίνει απλώς ΞΑΦΝΙΚΗ συμφορά

 21. Είναι ωραίο που η λατινική ρίζα sper- έδωσε στα γαλλικά espoir (κανονικά ελπίδα) και espérance (π.χ. «προσδόκιμο»).

 22. leonicos said

  Πάντως, με παραξένεψε αυτό που γράφεις
  το ελπίζω σήμαινε «προσδοκώ, περιμένω»

  ταυτιζοντας τις σημασίες προσδοκώ και περιμένω

  στα δικά μου Ελληνικά (και δεν το λέω σκωπτικά, έχω επανειλημμένα γράψει και εδώ ότι ο καθένας έχει την προσωπική του γλώσσα και επικοινωνούμε συμβατικά, απλώς επικοινωνούμε σε μεγάλο ποσοστό και πολύ συχνά δεν φαίνεται η διαφορά. Αλλά ποτέ ο ενας δεν ‘ακούει’ ακριβώς τι έχει πει ο άλλος

  Αυτά για να μην παραξηγηθώ

  Λοιπόν, στα δικά μου Ελληνικά, προσδοκώ σημαίνει περιμένω με προσδοκία, με λαχτάρα, επομένως ΠΑΝΤΑ κάτι καλό.

  Και άμα το καλοσκεφτούμε, ούτε το περιμένω είναι ακριβώς στην ισοηλεκτρική. Ναι μεν λεξικογραφικά ‘περιμένω’ είναι άχρωμο, συναισθηματικά όμω δεν είναι, όπως δείχνει η φραση:

  Αυτό δεν το περίμενα από σένα
  Άλλο παράδειγμα:
  Α προσεκτικος ομιλητής: Κέρδισε ο ΠΑΟΚ
  Βπροσεκτικος ομιλητής: Αυτό δεν το περίμενα από τον ΠΑΟΚ!

  Αλλά, στο θετικό, είναι πιο ουδέτερο

  π.χ.Απροσεκτικος ομιλητής: Έχασε ο ΠΑΟΚ
  Βπροσεκτικος ομιλητής: Εγώ το περίμενα. Εσυ τι περίμενες δηλαδή, από μια ομάδα που υποστηρίζει ο Τζι;; ο.ε.δ.

  *** Και για όσους γελάσουν με τα ‘ισοηλεκτρική’ και ‘άχρωμο’
  Εύσχημος τρόπος για να μην πω ‘ουδέτερο’ επειδή το έκραξα στο προηγούμενο σχόλιο εκ λάθους

 23. Triant said

  Καλημέρα.

  Το ελπίζω δεν θα το χρησιμοποιούσα ποτέ για δυσάρεστη εξέλιξη και θα το θεωρούσα λάθος αν το άκουγα ή διάβαζα. Προφανώς δεν έχω δίκιο αλλά γέρικο άλογο…

 24. leonicos said

  Υπάρχει βέβαια και το ‘Περιμένοντας τη σφαγή’

  για τη σφαγή της Χίου, που έγινε

  και για τη σφαγή των Αθηνών, όταν έφτασε η Πάραλος και ανήγγειλε την ήττα στους Αιγός Ποταμούς
  αλλά χάρη στη μεγαλοψυχία των Σπαρτιατών, δεν έγινε

 25. sarant said

  23 Για το «ελπιζω» ομοφωνούμε -για το «ποτέ δεν έλπιζα» μπαίνει το ερώτημα

 26. leonicos said

  Περιμένοντας τον Γκοντώ είναι θετικό ή αρνητικο;

  Ιδου η απορία

 27. leonicos said

  Θελωμε κάποιοννα μαλώσω

  Και ο Τζι είναι ακόμα στο Γαλαξίδι, γμτ

 28. leonicos said

  25 «ποτέ δεν έλπιζα»

  Να άλλο ένα καλά παράδειγμα

  «ποτέ δεν έλπιζα» = ποτέ δεν θα φοβόμουν, δεν θα υπέθετα κοκ

 29. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @22. Λεώνικε, πολύ ΠΑΟΚ βάζεις στα παραδείγματά σου και θα το φας το κεφάλι σου! 🙂

 30. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Τη λέξη δεν τη χρησιμοποιώ, αλλά την καταλαβαίνω μόνο με θετική έννοια, όπως και το ελπίζω. Οι ΑΗΠ* τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας…

  Πρόσφατα είδα, αλλά βιαζόμουν και δεν το έστειλα για μεζεδάκι, «ο διάσημος κακοποιός» αντί «διαβόητος». Αρχίζουν να γίνονται ψιλά γράμματα οι λεπτές διακρίσεις, και μου αρέσουν οι άτιμες.

  ———–
  *Τα παιδιά μου, με σαφή διάθεση να με πειράξουν βέβαια, ρωτάνε συχνά «Τον παλιό καιρό, μπαμπά, τότε που ήσουν νέος, υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια/είχε εφευρεθεί το τηλέφωνο/…»; Άρα, και ο 19ος αιώνας, στην αρχαιότητα προσεγγίζει, κι οι αγωνιστές του ’21 ΑΗΠ είναι…

 31. Αράουτ said

  Ο Μπάμπι έχει άδικο. Η πρώτη καταγραφή της λέξεως «ανέλπιστος» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα βρίσκεται στις «Ικέτιδες» του Αισχύλου (https://tinyurl.com/y2m2t3lp) και συνδέεται με μία δυσάρεστη λέξη, την φυγή από την πατρίδα.

  Αφού, λοιπόν, υπάρχει ανέλπιστος φυγή κατά τον Αισχύλο, γιατί να μήν υπάρχει και ανέλπιστος συμφορά, κύριε Μπαμπινιώτη;

 32. Χαρούλα said

  Απελπισμένος κι άδικα
  βοήθεια γυρεύω
  μονάχος με το Χάροντα
  ανέλπιστα παλεύω Ι

  Δηλαδή; Πάλη χωρίς ελπίδα νίκης ή δεν περιμένες να παλέψεις; Απορία

 33. dryhammer said

  30. Τα χρόνια εκείνα δεν ήταν όλα ασπρόμαυρα;

 34. ΓΤ said

  Ένοχος ο Ρουπακιάς για όλες τις κατηγορίες

  Όλοι οι κατηγορούμενοι για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι, εκτός από τους Σαντοριναίο και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.

  Ένοχοι είναι οι:

  Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
  Γεώργιος Δήμου
  Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
  Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
  Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
  Αναστάσιος Μιχάλαρος
  Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
  Γεώργιος Σκάλκος
  Γέωργιος Σταμπέλος
  Λέων Τσαλίκης
  Αθανάσιος Τσόρβας
  Νικόλαος Τσόρβας και
  Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

  Ένοχοι όλοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

  Το δικαστήριο κρίνει ένοχους όλους όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

  Η ετυμηγορία για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

  Η κατηγορία μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και κρίνονται ένοχοι οι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης. Για τους υπόλοιπους παύει η δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

  (σε λίγο νεότερα)

 35. sarant said

  34 Άρα, δεν ήταν κατηγορούμενοι τα μεγάλα κεφάλια για τις υποθέσεις αυτές.

 36. ΓιώργοςΜ said

  33 Φυσικά, ερωτήσεις για τα απολύτως αυτονόητα δεν είχα 😛
  Άλλα πράγματα ναι, του τύπου «πώς συνδεόταν το γραμμόφωνο με το bluetooth αφού δεν είχε μπαταρίες» κλπ

 37. Αν καταλαβαίνω καλά το δικαστήριο δέχτηκε την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Ανέλπιστο όντως.

 38. ΓΤ said

  Ένοχος για οπλοκατοχή -όχι διακεκριμένη- o Γιώργος Γερμενής
  Ένοχος για το ένα όπλο ο Ηλίας Κασιδιάρης
  Μιχαλολιάκος, Λαγός ένοχοι για απλή οπλοκατοχή – Ένοχοι και οι Μίχος, Μπούκουρας για το ένα λειόκαννο

  Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση:

  Άγγος

  Αποστόλου

  Καζαντζόγλου

  Καλαρίτης

  Μιχαλάρος

  Μπαρέκας

  Παπαβασιλείου

  Παπαδόπουλος

  Πόπορη

  Ρουπακιάς

  Σκιατούνης

  Σκάλκος

  στεργιοπουλος

  στρατος

  τσακανικας

  τσορβας

  τσαλικης

  χατζηδακης

  χρυσαφιτης

  Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

  Μιχαλολιάκος

  Κασιδιάρης

  Λαγός

  Γερμανής

  Παναγιώταρος

  Παπάς

  Ματθαιόπουλος

 39. sarant said

  37-8 Πράγματι ανέλπιστο

  Μόλις ανακοινώθηκε:
  Ενοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όλη η ηγεσία: Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης και δε συμμαζεύεται

 40. Νέο Kid said

  12. Unmitigated disaster ειναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή. Αλλο πράγμα. Στο προκείμενο, δεν πρόκειται για το μέγεθος (μικρό ή μεγάλο) της καταστροφής ,αλλά για το είδος της πρόσληψής της απ’τον κατεστραμμένο. Το περίμενε; Το ψιλοπερίμενε; ή του ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι;

 41. Γς said

  Και ανοίγω την τηλεοράσεις τώρα και βλέπω τον Αθανάσιο Ρουπακιώτη να μιλάει για τον Ρουπακιά.

  Και πάνω που ήμουνα έτοιμος να το ποστάρω αυτό ο παρουσιαστής της εκπομπής Κουτρας [Αταίριαστοι στο ΣΚΑΪ] λέει:

  -Σας ευχαριστούμε κύριε Ρουπακιά

  —-

  Και μόλις βγήκε η Ιστορική Απόφαση!

 42. dryhammer said

  Την ελπίδα την έχω συνδέσει με κάτι (έντονα) θετικό που ΘΕΛΩ να συμβεί. Οπότε το σχήμα μου φαίνεται οξύμωρο. Από την άλλη, τόσο η προσμονή όσο και η προσδοκία έχουν θετική χροιά, ίσως όχι τόσο έντονη, οπότε το απρόσμενο και το απροσδόκητο το συντάσσω πιο εύκολα με κάτι αρνητικό. Υπάρχουν βέβαια και οι περιφράσεις που (λόγω σλανγκολογίας στον καθημερινό μου λόγο) έχουν ευρεία χρήση και δείχνουν και την κλίμακα τού απρόβλεπτου. Αυτά στα προσωπικά μου Ελληνικά – στων αλλονώνε ευελπιστώ πως καταλαβαίνω τι εννοούν. [Ευάριθμα τα περιστατικά που κατάλαβα ανάποδα, αλλά υπήρξαν]

 43. ΓΤ said

  Έχουν ξεκινήσει επεισόδεια στο Εφετείο, αύρες, νερά κ.λπ.

  Να ευχηθούμε εκτέλεση ποινών και όχι αναστολή αυτών

 44. Γς said

  και κάποια κωλόπαιδα άρχισαν τα επεισόδια!

 45. dryhammer said

  42.συνέχεια
  Από παράδοση (μικρασιατικής ή γενικά παλιακής) σύνταξης, το «Δεν τό ‘λπιζα» (να, πως κλπ) μόνο με κάτι αρνητικό.

 46. sarant said

  Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για ενοχή του Μιχαλολιάκου και των άλλων νεοναζί, οι ένστολοι ψηφοφόροι τους άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 47. Γς said

  Μπράβο!

  Η Δημοκρατία προστάτεψε τη Δημοκρατία

  Καιρεός είναι να βάλει κωλοδάχτυλο και στους αλήτες, μπαχαλάκηδες!

 48. voulagx said

  #39: Με ποσες ψήφους; 3-0 ή 2-1;

 49. sarant said

  Ξέρει κανείς πότε θα απαγγελθούν οι ποινές;

 50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πραγματικά κωλόπαιδα! Το δεύτερο, μετά την Χρυσή Αυγή, καρκίνωμα της πολιτικής μας ζωής..

 51. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @49. Νομίζω πως αυτό θα αργήσει..

 52. ΓΤ said

  49@
  Εφόσον ανακοινώθηκε ενοχή για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε λαμβάνουν τον λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η Εισαγγελέας, και το δικαστήριο αποσύρεται για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει. Ακολούθως, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν, αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. Μάχη θα δοθεί και για το αν θα υπάρξουν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, καθώς από αυτό εξαρτάται αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους.

 53. ΓΤ said

  Τα επεισόδια «μεταφέρονται» στα Εξάρχεια

 54. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα είναι πιο απολαυστικό το κλάμα των φιλελέδων στα ιντερνέτια για το κακό ριζικό των νεοναζί ξ-αδερφών τους (Έλληνες Για Τον Πούτσο με δικαστική βούλα).
  Μαύρη μέρα για τη γαλάζια πολυκατοικία σήμερα… 🙂

 55. Πουλ-πουλ said

  Αν έγραφα: Παρ’ ελπίδα η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ορθή, θα ήμουν σωστός;

 56. ΓΤ said

  συμπληρώνουμε

  Καταδίκη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

  Ζαρούλια

  Μίχος

  Μπούκουρας

  Αρβανίτης

 57. sarant said

  52 Μάλιστα…

  55 Δεν νομίζω.

  56 Δεύτεροι ρόλοι, ένταξη και όχι διεύθυνση

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η ευτυχία είναι ανέλπιστη, αλλά η συμφορά είναι απροσδόκητη, απρόσμενη, αναπάντεχη και όχι ανέλπιστη»
  Ως προσεκτικός ομιλητής(☺) τηρώ τις διακρίσεις συνήθως. Όχι για να διορθώνω τους άλλους και να κάνω τον εξυπνάκια στην παρέα αλλά για πάρτη μου. Άμεσα-αμέσως, απλώς-απλά, αδιακρίτως-αδιάκριτα και τα ρέστα. Έτσι κι εδώ, το ανέλπιστα το χρησιμοποιώ μόνο για καλό.

 59. ΓΤ said

  Καταγγελία Βαρουφάκη

  Αφού άρχισαν τα δακρυγόνα, περιτρυγισμένος από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν αποφάνθηκα σε άνδρα των ΜΑΤ: «Μην ρίχνετε άλλο, να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι’. ‘Αντε γ…» μου απαντά. Του είπα ότι ειμαι βουλευτής. «Άλλος ένας λόγος να σε γ… αρχ…» μου απαντά.
  — Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) October 7, 2020

  Όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες

  Ξεκίνησε να τοποθετείται η Υπεράσπιση για ελαφρυντικά

 60. Triant said

  54: Ίσα ίσα, η γαλάζια πολυκατοικία πρέπει να κερνάει. Από ποιούς ελάμβανε/αφαιρούσε ψήφους η ΧΑ; Από τον Σύριζα;

 61. Πουλ-πουλ said

  57β.
  Αν λοιπόν ήθελα να διατηρήσω τη λόγια έκφραση, θα έπρεπε να γράψω: κατ’ ελπίδα;

 62. spyridos said

  11:47 Ένοχος ο Μιχαλολιάκος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

  11:52 Χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους για την καταδίκη

  11:55 Απρόκλητη επίθεση των ένστολων χρυσάβγουλων.

  Υπάρχει και το βίντεο από τη ζωντανή ροή στο RUPTLY. Με κάμερα κρεμασμένη ακριβώς πάνω και απέναντι από τα ΜΑΤ.

 63. ΓΤ said

  Όπως είπαμε στο #43, ευχόμαστε να εκτελεστούν οι ποινές, κι όχι να ανασταλούν

  Γι’ αυτό πρέπει, ειδικά τώρα, η «Αυγή» να είναι προσεκτική. Σπεύδει λέγοντας «Οι ναζί στη φυλακή», και, «μέσα» «αναμένεται να οδηγηθούν στη φυλακή»
  https://www.avgi.gr/

  Μακάρι να τους δούμε στη φυλακή

  Νίκος Δένδιας για την απόφαση:
  «Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

 64. Γς said

  59:

  >«Μην ρίχνετε άλλο, να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι’. ‘Αντε γ…» μου απαντά. Του είπα ότι ειμαι βουλευτής. «Άλλος ένας λόγος να σε γ… αρχ…» μου απαντά.

  Δηλ.

  Μήν πας. Κάτσε εδώ και τώρα

 65. spyridos said

  Θα ήθελα να ακούσω τα ελαφρυντικά για τον Μιχαλολιάκο.
  «Είναι καλό παιδί. Μόνο κάτι βόμβες σε λεωφορεία έβαλε και έκανε και δυό χρόνια στη σχολή φωτομοντέλων» WTF

 66. Μωρέ σαν να πήρε το μάτι μου κουκουλοφορο με πυροσβεστήρα . Όρκο δεν παίρνω . Ήμουν μακριά από την τηλεόραση…

 67. ΓΤ said

  66@

  🙂 🙂 🙂

  Eμ, δεν είμαστε μέσα. Δημοσιεύονται αυτά κάπου;

 68. ΓΤ said

  λάιβ οι εξελίξεις, ενδεικτικά

  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/i-diki-tis-hrysis-aygis/263097_hrysi-aygi-i-ora-tis-istorikis-apofasis-pallaiki

 69. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Ευχαριστούμε όσους μας δίνουν άμεση πληροφόρηση για τη δίκη ΧΑ και τα παρεπόμενα…

  #18, Πουλ-Πουλ
  >>Όσο για την ουδέτερη χρήση της λέξης στον Πλάτωνα μάλλον αντεπιχείρημα είναι. Τόσοι αιώνες και η σημασία της λέξης έμεινε αναλλοίωτη;

  Το ερωτηματικό δεν το καταλαβαίνω, ειλικρινά! Χιλιάδες λέξεις της αρχαίας παρέμειναν αναλλοίωτες και ως προς τη σημασία. Όπως και χιλιάδων άλλων, βέβαια, η σημασία μετατοπίστηκε, από πολύ λίγο έως πάρα πολύ…

  #32, Χαρούλα
  Στο –καταπληκτικό– τραγούδι που έβαλες, ο Απ. Χατζηχρήστος, κτγμ, εννοεί «ανέλπιδα», δηλ. χωρίς ελπίδα.
  ++++++

  ‘Από σπόντα’ βρήκα αυτό το άσμα για τη «Μάχη του Δυρού» από τα μέρη του Νικοκύρη :), με ανέλπιστη συμφορά:
  «Μα ε – μωρέ μα ε –
  μα έξαφνα κι ανέλπιστα
  αμάν Μανιατοπούλα μου
  μα έξαφνα κι ανέλπιστα αμάν,
  Τούρκοι τον παραλάβανε».

 70. sarant said

  64 Ο τίτλος δίνει τον στόχο (Οι ναζί στη φυλακή), την ευχή.

 71. Χαρούλα said

  #66 πρότερος σύννομος βίος! Πρώτη φορά θα είναι; Δοκιμάστηκε με τον Κορκονέα!

 72. Theo said

  Συγχαρητήρια στην ελληνική δικαιοσύνη κι ένα μεγάλο μπράβο στη Μάγδα Φύσσα για τη δύναμη και το κουράγιο της όλ’ αυτά τα χρόνια.

 73. ΓΤ said

  (αν και το ιστολόγιο δεν έχει πολλούς λαβουαζιέδες 🙂 )
  Νόμπελ Χημείας 2020: Emmanuelle Charpentier και Jennifer A Doudna

 74. ΓΤ said

  71@

  Το διάβασα ως γεγονός 🙂 (μέσα λέει «αναμένεται να οδηγηθούν»)
  Ελπίζω να το διαβάσουμε ως γεγονός

 75. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικοκύρη μάρμαγξ.

 76. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και από εμένα.

  ΦΥΣΙΚΑ και το «προσδοκώ» έχει πάντα θετικό πρόσημο, αλλιώς δε θα λέγαμε «Δεν ανταποκρίθηκες στις προσδοκίες μου».

  Τα ελπίζω, ανέλπιστο κλπ. συμφωνώ κι εγώ ότι θα μπορούσαν να συντάσσονται και με τα δύο πρόσημα. Κάλλιστα δηλαδή μπορείς να πεις «Πάρκαρα στη Σκουφά κι έφαγα μια ανέλπιστη κλήση (ή «ανέλπιστα μια κλήση»)», κι αν κάποιος ήθελε να διυλίσει λεπτές διαφορές, θα μπορούσε δυνητικά να καταλάβει από αυτό ότι πάρκαρες την ώρα που ήξερες ότι ΔΕΝ περνάνε αστυνομικοί της Δημοτικής, αλλά παρόλα ταύτα το κακό έγινε…

 77. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Περί μπαχαλάκηδων, κουκουλοφόρων, κωλόπαιδων και καρκινωμάτων τα έχουμε ξαναπεί πρόσφατα.
  https://www.google.com/search?q=%CE%BC%CE%B1%CF%84+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B1+%CE%BC%CE%B5+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82&tbm=isch&ved=2ahUKEwi0h9OHmqLsAhUM2xoKHdR4BOgQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%BC%CE%B1%CF%84+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B1+%CE%BC%CE%B5+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECAAQQzoFCAAQsQM6AggAOggIABCxAxCDAToGCAAQBRAeOgYIABAIEB46BAgAEBhQyIYBWOznAWDf7wFoAHAAeACAAeQBiAGqNZIBBjAuNTUuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEAwAEB&sclient=img&ei=HI99X7SJH4y2a9TxkcAO&bih=657&biw=1280&rlz=1C1CHMO_elGR565GR565

 78. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  60: Έχεις εν μέρει δίκιο, αλλά μπορείς να το δεις κι αλλιώς. Η αβγούλα ήταν μια χρήσιμη κομματική ξώβεργα για τους δυσαρεστημένους του πελατειακού κράτους της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενός συστήματος που δεν είναι δυνατόν πια να λειτουργεί την εποχή των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας με τον ίδιο τρόπο και αποτελεσματικότητα που λειτουργούσε πριν τη χρεοκοπία του ’10. Σκέψου τώρα μια πλατεία αγανακτισμένων χωρίς να έχεις τους νεοναζί να αλωνίζουν σαν απλοί ακτιβιστές και μια εκλογική αναμέτρηση τύπου 2012 χωρίς τη ΧΑ όπου το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί εντελώς στα μάτια της κοινής γνώμης και υπάρχει ένα σεβαστό και υπολογίσιμο ποσοστό του εκλογικού σώματος, έτοιμο να κατευθύνει την ψήφο του εκεί που διακρίνει στοιχεία -ακόμη και πλαστά- αντισυστημικότητας. Καταστρόφα που έλεγε κι ένας Ουκρανός μαφιόζος που παρίστανε τον ποδοσφαιρικό μάνατζερ.

 79. GeoKar said

  Συμφωνώντας με την (μερική, έστω) πλειοψηφία όσων τάσσονται υπέρ της θετικής έννοιας της λέξης «ελπίδα / ελπίζω», ερωτώ (λίγο χαζά, ίσως) αν η λέξη «ελπιδοφόρος» θα μπορούσε ποτέ να έχει αρνητική χροιά?

 80. ΣΠ said

  74
  Τελευταία βραβεύονται αρκετές γυναίκες. Τα τελευταία 3 χρόνια, 2 στην φυσική και 3 στην χημεία, ενώ όλα τα προηγούμενα, 2 στην φυσική και 4 στην χημεία.

 81. ΓΤ said

  Αμετανόητος και προκλητικός ο Λαγός

  Αυτη είναι η Ελληνική δικαιοσύνη.τσιρακι και δουλικο σκυλάκι του συστήματος.χαίρομαι που σας πολεμώ.ούτε θα κάνω πισω σε τίποτα.ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.συνεχίζω πιο αποφασισμένος #εφετειο #skai_xeftiles #ΝΔ_Χουντα
  — Ιωάννης Λαγός (@iolagos) October 7, 2020

 82. spiridione said

  Ενημέρωση από Θ. Καμπαγιάννη
  -«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική. Το δικαστήριο δίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκρινε το σύνολο του Πολιτικού Συμβουλίου (7 άτομα: Μιχαλολιάκος, Λαγος, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος) ως διευθυντική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης. Και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (11 άτομα) ως ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση.
  Αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από τη δικαστική απόφαση. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον Αρχηγό. Όλες οι δολοφονίες και τα μαχαιρώματα πήγαζαν από τον Μιχαλολιάκο. Τώρα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές και τις αναστολές, με την ελπίδα ότι δεν θα δώσει περιθώρια για παρερμηνείες.
  Μιλάμε σήμερα για μια πρώτη μεγάλη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος της αλληλεγγύης, ο κόσμος της ανθρωπιάς, ο δημοκρατικός κόσμος που διαδήλωσε κατά δεκάδες χιλιάδες έξω από το Εφετείο, μετράει μια νίκη. Αποδείξαμε, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία μας, ότι οι μέλισσες μπορούν να νικάνε τους λύκους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από το Εφετείο , όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».
  Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

  -Με καταδίκες διαφορων κατηγορουμενων για ένταξη σε εγκληματικη οργανωση, το δικαστηριο ενεταξε στην οργανωμενη εγκληματικη δραση της ΧΑ: δολοφονια Φυσσα, αποπειρα ανθρωποκτονιας Αιγυπτιοι, επικινδυνες σωμ. βλάβες ΠΑΜΕ, Αντιπνοια, Λουκμάν, Ιεράπετρα Κρήτης, Κουαντρώ (Παπαβασιλείου). Το δικαστηριο καταδικασε και την αστυνομικο Ποπορη για ενταξη: αστυνομικος μελος εγκληματικης οργανωσης.

  -Μιχαλολιάκος Λαγος Κασιδιάρης Γερμενης Ματθαιόπουλος Παναγιώταρος Παππας ένοχοι διευθ εγκληματικης. Ολοι οι αλλοι βουλευτες ενοχοι για ενταξη.
  16 από τους 18 κατηγορουμενοι για δολοφονια Φυσσα, ένοχοι οπως κατηγορουνται (πλην Τσακανίκα Σαντοριναίου).
  Και οι 5 ενοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγυπτιων.
  Τρεπει αποπειρα ανθρωποκτονιας ΠΑΜΕ σε πλημμελημα επικινδυνης σωμ βλαβης. Ενοχοι 3. Αλλά βρίσκει Χατζηδάκη Πανταζη ενοχους για ενταξη σε εγκληματικη οργανωση.

 83. BLOG_OTI_NANAI said

  Όσοι «θυμωμένοι», «αγανακτισμένοι» κ.λπ. ψήφισαν Χρυσή Αυγή, ας αναλογιστούν το μερίδιο τους στα εγκληματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης… Επίσης καιρός για περισυλλογή για όσους μιλούσαν για «σοβαρή χρυσή αυγή».

 84. Πουλ-πουλ said

  70α
  Μπορεί να κάνω και λάθος, έχω όμως την εντύπωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των αρχαίων λέξεων που αναφέρονται σε αφηρημένες έννοιες δεν κυριολεκτούν στα νέα ελληνικά. Ας μας διαφωτίσουν όμως οι αρμοδιότεροι, το θέμα φαίνεται ενδιαφέρον.

 85. kpitsonis said

  58. Είπαμε , το απροσδόκητος σημαίνει ανέλπιστος ( προσδοκώ = ελπίζω , ανάσταση νεκρών ας πούμε ) .

 86. Γς said

  74:

  >Emmanuelle Charpentier

  Θα χαίρεται κι ο προπροπρο-πάππος της Marc-Antoine Charpentier για το βραβείο Νόμπελ της
  και θα παίζει το Te Deum του, που συνέθεσε το 1600 τόσο.

 87. Πάνος με πεζά said

  @ 85 : Το «ξένος» π.χ. στα αρχαία, σήμαινε «φίλος από ξένη χώρα» ! Και φτάσαμε στο «Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος.»

 88. Δηλαδή (σε αναφορά και λίγο Χάννα Άρεντ) ήταν απλά εκτελεστικά όργανα και όχι άτομα εμποτισμένα με κοινωνικό μίσος προς το «άλλο» και τον «άλλον» έτοιμα για ανάληψη εγκληματικής πρωτοβουλίας;

 89. nikiplos said

  Μια φορά κατέβαινα Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Κάθισα στις πίσω θέσεις-γαλαρία γιατί είδα έναν μαθητή μου, παλαιότερο, ο οποίος είχε πάνω κάτω τα εξής χαρακτηριστικά:
  -Ήταν μέτριας ευφυΐας και μαθητικών επιδόσεων
  -Ήταν πολύ καλό παιδί, και ψυχούλα
  -Μεγάλωνε με παπούδες, οι γονείς μετανάστες στη Γερμανία σε ποταπές μετά την κρίση δουλειές, γκαρσόνια σε γκρίχεν ταβέρνας με ελληναράδες αφεντικά.
  -Ήταν μάλλον φοβισμένο και δεν απευθυνόταν κανείς σε αυτό.

  ίσως η διαφορετική μου στάση να το κέρδισε. Ίσως πάλι μόνο το γεγονός ότι κάποιος απευθυνόταν σε αυτό. Πάντως με συμπάθησε. Όταν το είδα στο ΚΤΕΛ, ήταν αλλαγμένο, είχε μεγαλώσει σωματικά, πήγαινε πλέον Γ Γυμνασίου. Είχε κάνει και μπράτσα όμως. Από την κουβέντα που φέραμε, μου εκμυστηρεύτικε πως κάποιοι συμμαθητές του ήταν στη ΧΑ και πως τους ακολουθούσε σε γυμναστήρια. Επειδή είχα φάει αρκετά νιάτα σε γυμναστήρια, κατάλαβα αμέσως πως το παιδί έπαιρνε αυτά τα παράνομα αναβολικά, που διακινούνταν στα γυμναστήρια, κυρίως από κύκλους που εντάσσονταν στην ΧΑ. Σωματικά είχε πρηστεί το παιδί, σε μπράτσα κλπ, ενώ μου ομολόγησε πως δεν κοιμόταν καλά τις νύχτες και πως είχε ξεσπάσματα, που έβγαιναν στο σχολείο και στους παπούδες του, που κατά τα άλλα υπεραγαπούσε.

  Σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να απομακρύνω το παιδί από το τοξικό περιβάλλον του. Επειδή ήταν Ιούνιος, του πρότεινα ότι θα ήταν καλό να πήγαινε στη Γερμανία να βοηθήσει τους γονείς του, τώρα που είναι και μεγαλύτερος. Το καλοκαίρι εκεί να βοηθάει θα του έκανε σίγουρα καλύτερο, από το να το περνούσε με τις «κακές παρέες». Σκέφτηκε θετικά την ιδέα μου. Επίσης του πρότεινα εκεί στη Γερμανία να συζητούσε με τους γονείς του για κάποιες από τις πιθανές ουσίες που πιθανώς να του είχαν πασάρει στα γυμνστήρια, «Έχω ακούσει ότι μερικές είναι πολύ κακές. Για να είσαι σίγουρος.» του είπα. Κι αυτό το πήρε θετικά.

  Δεν ξέρω αν το έπραξε. Λίγο μετά έγινε η διπλή δολοφονία στην Καλαμάτα, όπου ένας νεαρός σκότωσε δυό ντίλερ τέτοιων ουσιών, όλοι «θώπευαν» και «θωπεύονταν» στη ΧΑ, δεν ήταν μέλη, πλην το μόνιμου υπαξιωματικού νομίζω. Λέω απλά:

  Η ΧΑ ήταν κάτι γραφικοί στα 90ς. Ξαφνικά γιγαντώθηκαν. Σαφώς έκαναν απεύθυνση στα δυσαρεστημένα και φτωχοποιημένα στρώματα, αλλά:
  -Κάποιοι έσπρωξαν πολλά και χοντρά λεφτά στο όλον πρότζεκτ. Αυτοί δεν μπορεί να παραμείνουν κρυφοί και σίγουρα δεν ήταν οι Μιχαλολιάκος κλπ
  -Κάποιοι έσπρωξαν χρήμα και εξοπλισμό στην εγκληματική οργάνωση. Νοίκιασε γραφεία σε κάθε γειτονιά σε κάθε πόλη, όταν αδυνατούσε να το κάνει αυτό το Άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, η άλλοτε κραταιά ΝΔ.
  – Από γραφικοί με Καιάδα κλπ, βγήκαν στον κόσμο να απευθυνθούν σε αυτόν. Αυτό σαφώς απαιτεί αφενός καθοδήγηση αλλά και αποδοχή-ανοχή από άλλους πολιτικούς χώρους.
  – Στήθηκε δίκτυο πληροφόρησης, ενημέρωσης, απεύθυνσης στον Αρχηγό. Αυτό δεν ήταν σε θέση να το κάνουν οι γραφικοί ηγέτες τους. Ποιοί βοήθησαν σε όλην αυτήν την οργάνωση?
  -Σαφώς όταν έγιναν ισχυροί εκλογικά, άρχισε να απευθύνεται σε αυτούς το επίσημο πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ. Και ας μην ξεχνάμε, πως ο πρώτος που πήρε συνέντευξη από τον άλλοτε τυφλό βομβιστή Μιχαλολιάκο ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, που επιδεικτικά έπινε από μια χρυσαυγίτικη κούπα καφέ – ελπίζω να ήταν καινουργής και καθαρή η κούπα, και να μην είχε υπολείμματα από τα σάλια του αρχηγού της οργάνωσης.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Βαρουφάκης όταν λέει ότι αποφάνθηκε, εννοεί ότι απευθύνθηκε;

 91. Γς said

  80:

  > η λέξη «ελπιδοφόρος» θα μπορούσε ποτέ να έχει αρνητική χροιά?

  Ναι!

  Στην περίπτωση των Ελπιδοφόρων (φασιστική οργάνωση)

  Οδός Πανεπιστημίου, 23 Μαρτίου 1963. Το τμήμα Νέων των Ελπιδοφόρων παρελαύνει με πλήρεις στολές, διάσημα, αμφιμασχάλια και εξαρτύσεις

 92. sarant said

  90 Έτσι.

 93. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  90 Οι ναζήδες δεν υπήρξαν ποτέ γραφικοί. Από το 85 πάνω κάτω που έσκασαν μύτη σύσσωμη η Αριστερά όλων των αποχρώσεων ζητούσε την κήρυξή της εκτός νόμου. Η Αριστερά αντιμετωπίστηκε ως γραφική, είναι η πικρή αλήθεια.
  Και τώρα ζητάνε αντιφασιστικά εύσημα η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μη χέσω (ο Χρυσοωΐδης παντός καιρού βεβαίως βεβαίως).
  Εκείνη η εσωτερική έκθεση της ΕΛΑΣ για τη διείσδυση της ΧΑ στο Σώμα, από τα τέλη δεκ 90 ακόμα, τι ν’ απόγινε άραγε?
  View at Medium.com

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιτέλους τέλος με τη ναζιστική συμμορία. Εις ό,τι αφορά το ποινικό μέρος. Εις ό,τι αφορά το γιατί πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους κι αν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε αναβίωσή της με άλλη ηγεσία και άλλα μέλη, εξακολουθεί να είναι μια ανοικτή συζήτηση.
  Όσο για τους μπάχαλους που πήγαν αποφασισμένοι να κάνουν τα δικά τους, όποια κι αν ήταν η απόφαση, διαψεύστηκε για άλλη μια φορά το αφήγημα του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη περί αποκατάστασης της δημόσιας ταξης. Την Αθήνα εξακολουθούν να τη λυμαίνονται συμμορίες κακοποιών και οι μπάχαλοι, όποτε γουστάρουν, στήνουν τα παρτάκια τους.

 95. ΓΤ said

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα νορβηγική ματιά για τις γυναίκες της ΧΑ
  https://www.oneman.gr/entertainment/golden-dawn-girls-documentary/

 96. spiridione said

 97. ΓΤ said

  Και η δήλωση Μητσοτάκη για τη σημερινή απόφαση:

  «Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

  Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

  Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

  Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

  Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

  Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

 98. Γς said

  89:

  Ο πιτσιρικάς της ΧΑ που βοήθησες και θυμήθηκα τον δικό μου.

  Μα πριν αυτό:

  https://caktos.blogspot.com/2015/09/blog-post_19.html

  και μετά τούτο:

  https://caktos.blogspot.com/2015/09/blog-post_20.html

  που στο τέλος λέω για τον δικό μου πιτσιρικά τον μπλεγμένο, παρασυρμένο στη ΧΑ, που βοήθησα να έρθει στα συγκαλά του’

  Είχα υποσχεθεί ότι θα συνέχιζα. Το έκανα; Δεν θυμάμαι.

  Αν όχι, καλύτερα. δεν είναι για να καμαρώνουμε αυτά. Είναι χρέος μας.

  Με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον. Πατρικά.

  Κάτι σαν τον Διοικητή του ΑΤ της πιο πάνω ιστορίας

  -Ακου μικρέ. Μην ανακατεύεσαι μ αυτά. Δεν είναι έτσι όπως νομίζεις. Θα μεγαλώσεις και θα καταλάβεις.

 99. Γς said

  99 -> 90

 100. spiridione said

 101. sarant said

  101 Μεγάλο ψέμα αυτό με τις μολότοφ, το λένε όλοι.

 102. nwjsj said

  Αυτό για να μην ξεχνάμε ότι η ανέλπιστη απόφαση είχε τίμημα βαρύ:

  Κι επίσης είναι κι η μάνα του Λουκμάν, η οποία μάλλον δεν γνωρίζει ελληνικά για να μας συνταράξει όπως η μάνα του Φύσσα.

  Μένει να δούμε αν θ’ αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τις ποινές και αν οι φασίστες θα βρεθούν στη φυλακή και για πόσο… Μακάρι να μην καταλήξει το θέμα αλά Κορκονέας! εδώ.

 103. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  103 τέλος

  Αν μιλήσουμε σε βάθος χρόνου, κρατάω μικρό καλάθι…

 104. Eli Ven said

  Πρώτα από όλα να πω ότι σήμερα είναι μια μέρα που αναπνέουμε καθαρότερα, αλλά ο αγώνας κατά του φασισμού συνεχίζεται. Ως προς το θέμα, εγώ μάλλον είμαι στο άλλο άκρο και εκπλήσσομαι που υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι «ανέλπιστος» μπορεί να είναι και «ο απροσδόκητος». Θυμάμαι τη μάνα μου να τη χρησιμοποιεί συχνά και όσες φορές την έχω χρησιμοποιήσει εγώ με αυτή τη σημασία κανένας δεν έδειξε να μπερδεύεται ή να παραξενεύεται. Τέλος να πω ότι στην τοπική εκδοχή της Πεφρωνίας/Φεβρωνίας//Ανδρονίκης που αφηγείται την γυναικοκτονία της ομώνυμης ηρωίδας από τον αδελφό της Βαγγέλη που την μαχαιρωσε επειδή ήταν στον καφενέ και χόρευε, το θύμα ξεψυχώντας λέει «Δεν το’ λπιζα, Βαγγέλη,ρε Βαγγέλη να με σκοτώσετε και στον Πετροπουλάκη τον λοχία να μη με δώσετε».

 105. sarant said

  105 Eνδιαφέρον

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συγγνώμη, ρε παιδιά, αλλά στο δελτίο ειδήσεων του Σταρ βλέπω να πέφτουν μολότοφ. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή όντως έπεσαν μολότοφ, οπότε τι νόημα έχει η αμφισβήτηση, ή το ρεπορτάζ είναι στημένο και δείχνουν πλάνα από παλιότερα επεισόδια. Νομίζω πως είναι πολύ εύκολο να εξακριβωθεί η αλήθεια. Δεν είναι στο Άλφα του Κενταύρου η Αλεξάνδρας, υπάρχουν χιλιάδες μάρτυρες και ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας.

 107. nwjsj said

  @104 – ΣτοΔγιαλοΧτηνος
  Μα, όλα τα κεφάλια έξω δεν είναι; Δεν θα εκπλαγώ αν μάθουμε ότι ήδη έχουν εκτίσει τις ποινές τους και συνεχίσουν ν’ αλωνίζουν ανενόχλητοι. Ο Λαγός είναι και ευρωβουλευτής… Επίσης ευρωβουλευτής είναι και ο Αθ. Κωνσταντίνου. Τι θα γίνει μ’ αυτόν, αναρωτιέμαι. Ο Κασιδιάρης έχει νέο κόμμα, αυτό δεν είναι εγκληματική οργάνωση, ίσως μας πάρει 20-30 χρόνια για ν’ αποφανθούμε. Ο φασισμός ξέρει πολύ καλά να εκμεταλλεύεται κάθε παραθυράκι και κάθε χαραμάδα των δημοκρατικών θεσμών και κυρίως ξέρει πολύ καλά να κλαίγεται ότι τον φιμώνουν.

 108. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  108 Ας περιμένουμε να ανακοινωθούν οι ποινές, οι εφέσεις κλπ. Ως χτήνος και ως άνθρωπος είμαι συγκρατημένα απαισιόδοξος…
  Για το στάτους του ποινικά καταδικασμένου ευρωβουλευτή ας μας πουν οι νομικοί του ιστολογίου.

 109. spiridione said

  95. διαψεύστηκε για άλλη μια φορά το αφήγημα του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη περί αποκατάστασης της δημόσιας ταξης.
  Συγνώμη βρε Γιάννη τι λες; Μιλάμε για μια απ’ τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει, και βλέπουμε να γίνεται απρόκλητη διάλυση απ’ την αστυνομία, και εν συνεχεία απρόκλητη βία.

 110. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πάντως δε νομίζω, αν μπει μέσα ο φύρερ Μιχ., να κάτσει περισσότερο από τον Ρουπακιά.
  Ως αντίστιξη υπενθυμίζω τα της 17Ν: Γιωτόπουλος 17 ισόβιες, Κουφοντίνας 11, κι από κει και πέρα 6, 5, 4 κλπ.

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  110: Μα σε όλες τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις πέφτει ξύλο με πρόσχημα τις μολότοφ και τις πέτρες των μπαχαλάκηδων. Γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι οι κουκουλοφόροι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Προς τι η ένσταση;

 112. Pedis said

  Για μένα, όπως πήγαιναν τα πράγματα με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία και το σπρώξιμο που έχουν στο πολιτικό, δημοσιογραφικό και το κρατικό προ- και παρασκήνιο ήταν ανέλπιστη ετυμηγορία.

  Εύχομαι να μην μας βρει κάνα ανέλπιστο κακό από την ουρά της αχλάδας και τη βγάλουν Λάδι(σμπεργκ) οι Μιχαλολιάκοι και τους δούμε έξω έναν-έναν πριν κλείσει χρόνος από σήμερα.

 113. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  112 «Πολλοί θεωρούν»???

  Για ξαναδές το λυγξ του 78.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  111: Ε,εντάξει τώρα, η 17Ν δολοφόνησε και 23 ανθρώπους, χώρια τα υπόλοιπα εγκλήματά της. Προς τι η αντίστιξη, η οποία γίνεται μονίμως; Είναι λιγότερο δολοφόνος ο Κουφαντίνας από τον Ρουπακιά, επειδή ο σκότωνε στο όνομα του κομμουνισμού και της επανάστασης και ο άλλος στο όνομα του ναζισμού; Λιγότερο πόνεσαν οι μανάδες του Αξαρλιάν, του Βελούτσου, του Σταμούλη, του Μάτη, του Ρουσέτη από τη Μάγδα Φύσσα; Δεν θα τελειώσει ποτέ το ζύγισμα της ανθρώπινης ζωής με βάση τις ιδεοληψίες των ψυχοπαθών κοσμοσωτήρων; Ναι, ξέρω, είμαι «ισαποστασάκιας», αλλά σκοτίστηκα, την αλήθεια μου θα τη λέω.

 115. spiridione said

  112. Προς τι η ένσταση; μα, εδώ δεν υπήρχε καν πρόσχημα.
  107. Ο Χρυσ. είπε ότι όταν ο κόσμος χειροκροτούσε κάποιοι πέταξαν 150 μολότοφ, που είναι ψέμα. Και το είπε προφανώς για να δικαιολογήσει την διάλυση της συγκέντρωσης. Αφού διαλύθηκε η συγκέντρωση, αφού έδιωξαν όλο το κόσμο και τον κυνηγούσαν στα στενά, αφού άρχισαν να πετούν νερά και δακρυγόνα και άδειασε το πεδίο, μπορεί όντως να έπεσαν κάποιες μολότοφ που είδες στο σταρ, δεν το ξέρω.

 116. sarant said

  113κε
  Για αυτά πάντως θα συζητήσουμε και αύριο, αναπόφευκτα.

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  114: Είπα να εκφραστώ μετριοπαθώς. Λες να μην ξέρουμε τι παίζει με τους μπάχαλους;

 118. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  115

  Στο 111 έκανα μια εκτίμηση/πρόβλεψη για τις πραγματικές ποινές που θα εκτιθούν. Δεν είμαι απολογητής της 17Ν, απλά επισημαίνω την ποινική αντιμετώπιση του αρχηγού της που δεν καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία στους φόνους, κι όμως εισέπραξε τη βαρύτερη ποινή. Και περιμένω να δω τον επιμερισμό των ποινών στη ΧΑ, ιδιαιτέρως των ηγετικών στελεχών που δεν κατηγορούνται για φυσική αυτουργία σε φόνους, απόπειρες, επιθέσεις. Αυτό.

 119. Pedis said

  # 118 – Μία έχεις πει το ένα, μία λες το άλλο … αποφάσισε να μάθουμε κι εμείς τι παίζει.

 120. Μαρία said

  Βίντεο – ντοκουμέντο: Απρόκλητη αστυνομική βία αμαυρώνει τη μεγαλειώδη ειρηνική συγκέντρωση
  https://www.documentonews.gr/article/binteo-ntokoymento-aproklhth-astynomikh-bia-amayrwnei-th-megaleiwdh-eirhnikh-sygkentrwsh

 121. spyridos said

  72 δευτερόλεπτα
  Εδώ από την κάμερα του News24.
  Ακριβώς απέναντι βρισκόταν η κάμερα του RUPTLY που καταγράφει ζωντανά όλη την ώρα και τα ΜΑΤ που χαλαρά ανοίγουν να μπει η αύρα και να ρίξει στον κόσμο.
  Απρόκλητα. Ουτε καν κουκουλοφόροι ΜΕΑτζήδες.
  Τα «σταγονίδια» αυτά αν δεν ξεριζωθούν θα γεννήσουν καινούργια 17 Νοέμβρη.

  120
  Τι ζητάς κι εσύ από τον ισαποστάκια

 122. Γιάννης Ιατρού said

  Πειραματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης!

 123. sarant said

  123 Πολύ καλό!

 124. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @123,124. Το σχολείο μου!

 125. Λάμπας said

  Δεν ξέρω αν το επισήμανε κανείς αλλά ουδέτερη σημασία στα αρχαία ελληνικά είχε και η λέξη «συμφορά». Ἀρα «ανέλπιστος συμφορά» στα αρχαία ελληνικά θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε αναπάντεχο συμβάν, καλό ή κακό.

 126. Μαρία said

 127. Γιάννης Ιατρού said

  124: Ναι, μπράβο στα παιδιά !
  116, 121, 122 κλπ. (για τις Αύρες και τα χημικά, σήμερα):
  Αδικαιολόγητη και ασύμμετρη, λυσσασμένη η επέμβαση των ΜΑΤ. Ήταν και κόσμος κάποιας ηλικίας εκεί, «λυκόπουλα…», πού είχαν και πρόβλημα με τα πόδια τους στο να τρέξουν. Θυμήθηκα εκείνο το απόσπασμα από την «Μεγάλη Έξοδο», από το Άξιον Εστί, και σκέφτηκα πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, έστω και σε διαφορετική κλίμακα, αλλά πάντως επαναλαμβάνεται:
  Τέτοιας λογής αποκοτιές, ωστόσο, μαθαίνοντες οι Άλλοι, σφόδρα ταράχθηκαν. Και φορές τρεις με το μάτι αναμετρώντας το έχει τους, λάβανε την απόφαση να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μία πήχη φωτιά κάτω απ’ τα σίδερα, με τις μαύρες κάνες και τα δόντια του ήλιου. Όπου μήτε κλώνος μήτε ανθός, δάκρυο ποτέ δεν έβγαλαν.

 128. spiridione said

  119.

 129. Μαρία said

  Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το τότε στέλεχός της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».
  https://www.avgi.gr/koinonia/368576_i-proedros-toy-dikastirioy-poy-katadikase-tin-hrysi-aygi

 130. Γς said

  111:

  Αντίστιξη

  Χτήνος έγραψες!

  Κι ασ’τους να λένε. Τι ξέρουν μωρέ οι άμουσοι από κάουντερπόιντ

  Διαβάστε ρε!

  «Η μουσική μέσα από την ιστορία της», Βιβλίο Β΄ Γυμνασίου του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.

 131. ΣΠ said

  Εγώ συμφωνώ με τον Μπαμπινιώτη. Το «ανέλπιστος» το συνδέω μόνο με ευχάριστη έκπληξη και με ξενίζει να ακούω π.χ. για ανέλπιστη ήττα.

 132. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο Γ. Παπανδρέου (φυσικώ τω λόγω) μάλλον δεν έμαθε ποτέ τί είναι και από πού προέκυψε «το αυγό του φιδιού», προτίθεται δε να το συντρίψει!! 🙂

  https://www.iefimerida.gr/politiki/papandreoy-gia-katadiki-hrysis-aygis

 133. Μαρία said

 134. nwjsj said

  Κάποιο λάθος έκανε η Αυγή στις πράξεις. Η επίθεση στον Κουσουρή είχε γίνει τον Ιούνιο του 1998. Ο Περίανδρος καταδικάστηκε το 2006.

  https://www.mixanitouxronou.gr/i-dolofoniki-epithesi-apo-akrodexioys-enantion-toy-foititi-dimitri-koysoyri-i-paradosi-toy-periandroy/

  Είδα το ’32 χρόνια’ κι απόρησα, δεν μου έβγαιναν τα κουκιά. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε γνώρισα τον Κουσουρή στη Φιλοσοφική (ήταν 1999, ήταν 2000;;;), πάντως αν ίσχυε το 32, θα έπρεπε να είχα εισαχθεί στη Φιλοσοφική στα 9 μου χρόνια…

 135. ΓιώργοςΜ said

  Να με συμπαθάτε για την απαισιόδοξη νότα, αλλά το γεγονός και μόνο ότι πανηγυρίζουμε επειδή έγινε με καθυστέρηση 5 χρόνων η ελάχιστη εκδοχή του αυτονόητου, εμένα με θλίβει…

 136. spiridione said

  135. Ανάκριση λέει
  https://www.tanea.gr/1998/07/01/greece/i-anakritria-pige-xthes-sto-nosokomeio/

 137. dryhammer said

  Αυτό (μεταξύ άλλων) που θα πρέπει να θυμόμαστε στο #122.

  ‘Τα «σταγονίδια» αυτά αν δεν ξεριζωθούν θα γεννήσουν καινούργια 17 Νοέμβρη.’

 138. ΓΤ said

  Η απόφαση για την έκταση των ποινών αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
  Από το μέτωπο των ελαφρυντικών, από ό,τι μπορεί να ψαρέψει κανείς στο Διαδίκτυο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία, και

  α. έχουν ζητηθεί για Ρουπακιά: το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
  β. για Πατέλη: το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης

  ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

 139. nwjsj said

  @137 – Spiridione
  Ανάκριση, αλλά πριν 22 χρόνια, όχι 32. Στο μέτρημα ήταν το λάθος της Αυγής, όχι στο όνομα της τότε ανακρίτριας και νυν προέδρου.

 140. spiridione said

  139. Μπορείς να την παρακολουθήσεις από εδώ

 141. Μαρία said

  135
  Το 22 έγινε 32.

 142. spiridione said

  140. Α, ναι σωστά.

 143. ΓΤ said

  141@
  Ευχαριστώ πολύ!

 144. aerosol said

  Το ανέλπιστος το χρησιμοποιώ μόνο θετικά. Το αναγνωρίζω χωρίς έκπληξη και με αρνητικό πρόσημο αλλά πάντα μου κάνει εντύπωση. Το θεωρώ θέμα στυλ και πιστεύω πως πλέον είναι μάλλον προβληματικό, γι αυτό και υποχωρεί. Δεν είναι ανάγκη όλα να εμπίπτουν στο σωστό-λάθος.
  Πρόχειρη απορία: στο τρίπτυχο Πίση, Ελπίς, Αγάπη, η ελπίδα ποιες αποχρώσεις είχε στην εποχή που γράφτηκε;

  Χάρηκα πολύ για την ετυμηγορία. Την έλπιζα αλλά δεν την περίμενα. Πιθανότατα θα πάει το υπάρχον δυναμικό σε μια πιο εξευγενισμένη εκδοχή (δεν αφήνεις άστεγους πελάτες!). Ακόμα κι έτσι είναι καλό να βάζει η δημοκρατία όρια στο τι είναι αποδεκτό. Το ποιός ωφελήθηκε πολιτικά από την διοχέτευση θυμού προς κατευθύνσεις πιο διαχειρίσιμες από την Δεξιά είναι ευκόλως εννοούμενο -από τις εποχές που πληρώνονταν ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ από την υποτίθεται αντίπαλη ΝΔ. Εξάλλου μόνο δεξιοί έχουν εκφράσει επανειλλημένα την «ανάγκη» για μια αποκαθαρμένη ΧΑ -δηλαδή ίδιες απόψεις αλλά αρκετά επιθαρχημένη για να μην κάνει εγκλήματα (πράγμα ελαφρώς οξύμωρο).

  Η 17Ν δεν έκρυβε οτι δολοφονούσε: το διαφήμιζε. Δεν ήταν κόμμα, δεν απευθυνόταν μαζικά στον λαό ζητώντας μέλη, χρήματα, ενίσχυση και ψήφο για να παίρνει μέρος στην ψήφιση των νόμων της χώρας και της ΕΕ. Δεν έκρυβε ούτε στρογγύλευε το σκεπτικό της, το έβγαζε βούκινο. Το θύμα είναι θύμα, ο φόνος είναι φόνος, αλλά ο κοινωνικός αντίκτυπος, οι σκοποί και η ατζέντα δεν συγκρίνονται. Όπως δεν συγκρίνει κανείς έναν τυχαίο φονιά ούτε με την 17Ν, ούτε την ΧΑ, όσο κι αν έχει μάνα και το δικό του θύμα.

 145. ΣΠ said

  Για τους ποδοσφαιρόφιλους.
  Κρίσιμες ώρες για τον Πανένκα, νοσηλεύεται με κορονοϊό στην εντατική

 146. ΣΠ said

 147. spiridione said

  Ενημέρωση
  Το δικαστήριο συνεχίζει με ανάπτυξη ισχυρισμών για ελαφρυντικά από συνηγόρους υπεράσπισης, πριν παρει τον λογο η εισαγγελεας επί των ποινών. Η πρόθεση του δικαστηρίου, έτσι όπως διαφαίνεται από τις τοποθετήσεις της Προέδρου, είναι να συνεχίσει μέχρι το βράδυ (τουλάχιστον).

 148. άσχετο (το) said

  Απέλπιδο κακό?

 149. spiridione said

  Και ένα χτεσινό κείμενό του
  https://marginalia.gr/arthro/mia-krisimi-apofasi/?fbclid=IwAR0FUTB89pdMDmHXZxQqFgWgs3nnKqMZEI0M-8n1oRelhCwvSs57b__yA98

 150. sarant said

  150 Το είχε πιάσει η μαρμάγκα, σόρι.

  Το ΚΙΝΑΛ έβγαλε αφίσα με τον Κουσουρή, αλλά χωρίς να τον ρωτήσει, και τελικά την απέσυραν.

 151. Λεύκιππος said

  Ο Τσιτσιπας έσκισε,

 152. Μαρία said

  Ποια παπαγαλάκια; Επίσημη γραμμή είναι.

  Πέτσας: Τότε, εκείνοι που όψιμα ανακάλυψαν την εγκληματική δράση των φασιστών, διαδήλωναν μαζί τους στις πλατείες των “αγανακτισμένων” και του “αντιμνημονίου” κυοφορώντας το κοινό μέτωπο του “όχι”. Λίγο αργότερα καλοδέχονταν τις ψήφους τους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και χαριεντίζονταν σε κοινές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας τους ως βολικό δεκανίκι εντός και εκτός Βουλής, ενώ επί των ημερών τους, η δίκη που ολοκληρώνεται αύριο προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας. https://www.efsyn.gr/node/263075

  Μητσ. : Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. https://www.efsyn.gr/node/263178

 153. Nestanaios said

  Αυτά παθαίνουμε όταν απομακρυνόμαστε από την ελληνική ετυμολογία.

  22. Πες ότι δεν ξέρεις τι γίνεται και άσε τα «δικά σου ελληνικά και τα δικά μου ελληνικά».

  31 . Αραουτ. Κάλος ο Αισχύλος αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές του ρήματος.
  Το «ελπομαι» είναι μια από αυτές. Και ο «ελπομενος» και οι «ελπόμενοι.»

  Αρχή της ετυμολογίας είναι η αποκάλυψη του θέματος.
  Το ελπίζω έχει θέμα το «ελπιδ» και η ετυμολογία είναι «ελπ – ιδ». Η ετυμολογία διαιρεί το θέμα σε συλλαβές.
  Από την πρώτη συλλαβή έχουμε το ρήμα «ελπω» και «ελπομαι». Πολλές είναι οι αναφορές στην ελληνική γραμματεία.
  Από την δεύτερη συλλαβή έχουμε τον «Ιδ-α» και τον «Δι- α». Δεν έχει σημασία η σειρά των στοιχείων. Και Δίας είναι ο δίδων επιτεταμένως, ο μεγάλως δίδων. Τετοιους θεούς θέλουμε εμεις οι Ε΄λληνες.
  Αυτός που δίδει επιτεταμένως ελπ , ελπίζει.
  Και η «ελπ» έχει πολλές εκδόσεις». Ελπ, πελ, λεπ, πλε και επλ. Δεν έχει σημασία η σειρά. Η έννοια είναι η ίδια. Οι συνεκδοχικές σημασίες διαφέρουν αλλά έχουν μια κοινή έννοια, την ίδια έννοια εκπίπτουσα των ίδιων στοιχείων. Τα στοιχεία είναι «ε – λ – π».
  Το «ε» μπορεί να είναι ψιλό ή δασύ. Με το ε δασύ έχουμε το αγγλικό «Help». (βοήθεια) κατά κάποιον τρόπο. Και πιστεύω ότι αυτό έχει σχέση με τις «τυφλές ελπίδες» του Αισχύλου. «τυφλὰς ἐν αὐτοῖς ἐλπίδας κατώικισα.»

  Η συλλαβή «πελ» επιφέρει το ρήμα πελ-ω» και το «πελ-ωριον» και το «Πελ-οπα» και το «πελ-αγος».

  Βαρέθηκα, ας συνεχίσει κάποιος άλλος.

 154. Μαρία said

  151
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/03/meze-447/#comment-684131

 155. Nestanaios said

  123.
  Δεν είναι αθώοι αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που τους ψήφησε. Κάτι πρέπει να γίνει με τον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος διχάζει.

 156. Fremder said

  44, 47
  Δεν υπήρξαν επεισόδια ούτε μολότωφ ούτε μπαχαλάκηδες, μόνο απρόκλητη συντονισμένη επίθεση της αστυνομίας. Αντί να διαδίδεις φέικ θα έπρεπε να ντρέπεσαι για το «μπράβο στον Ηλία».

 157. 153 Ωραίος ο Πέτσας. Μωρέ δεν τόξερα πως τότε που πλακωθήκαμε με τα κωλοπαίδια στο Σύνταγμα υπερασπιζόμενοι ένα σφυροδρέπανο διαδηλώναμε παρέα με τα χάβγουλα.
  Κάνω την αυτοκριτική μου ως συνοδοιπόρος 🤪

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  145: «έναν τυχαίο φονιά ούτε με την 17Ν, ούτε την ΧΑ, όσο κι αν έχει μάνα και το δικό του θύμα.»
  Ένας τυχαίος φονιάς είναι απείρως ειλικρινέστερος από τους δολοφόνους της 17Ν και της Χ.Α. Σκοτώνει για να ληστέψει, γιατί μισεί, γιατί ζηλεύει, για να καλύψει άλλο έγκλημά του. Δεν εξιδανικεύει την πράξη του με σάλτσες περί κοινωνικής δικαιοσύνης ή περί πατρίδος ή περί ξέρω-γω-τι-άλλο. Αν έχει ίχνος συνείδησης, κάθεται στο εδώλιο με σκυμμένο το κεφάλι από ντροπή, δεν κοιτάζει καμαρωτά και αφ’ υψηλού, ξανασκοτώνοντας τα θύματά του με τις επηρμένες μπουρδολογίες του και προσμένοντας αποθέωση και χειροκροτήματα. Όπως λέει, στο περίπου, ο Καμί στον «Επαναστατημένο άνθρωπο», ο Χίθκλιφ στα «Ανεμοδαρμένα ύψη» θα μπορούσε να διαπράξει το χειρότερο έγκλημα προκειμένου να κερδίσει την Κάθι, αλλά ποτέ δεν θα του περνούσε από το μυαλό να επικαλεστεί «ανώτερες» ιδέες, για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Οπότε, ναι, μπορώ να καταλάβω τους Χίθκλιφ, αλλά ποτέ δεν θα καταλάβω τους Ρουπακιάδες και τους Κουφοντίνες.

 159. Μαρία said

 160. ΓΤ said

  Υπεράσπιση για Ρουπακιά: «[…] Είναι κλεισμένος τόσο καιρό σε τέσσερις τοίχους χωρίς αυτό το διάστημα να συνυπολογίζεται στη φυλάκισή του. Πριν τέσσερις μήνες ήθελε να πάει στον οδοντίατρο που είναι στη διπλανή πόρτα και δεν μπορούσε, έβαζε ούζα και γαρίφαλο […]». 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  151: Μάλλον θα φοβήθηκε ότι ο οδοντίατρος θα του έκανε απονεύρωση χωρίς αναισθητικό.

 162. nwjsj said

  Ζούμε μεγάλες στιγμές, ακόμα κι οι ΕΠΕΝίτες έγιναν αντιφασίστες σήμερα:

  Αυτά για να βλέπουμε πώς γίνεται το καλό το ξέπλυμα του φασισμού από το mainstream σύστημα… Εν τω μεταξύ, είναι χαζοί εκεί στη ΝΔ. Έχουν ξαμολυθεί από χθες να το παίξουν εμπνευστές της εξάρθρωσης της ΧΑ (εκτός από Πέτσα, τις ίδιες περίπου δηλώσεις έκανε κι ο κωλόχαρτος σήμερα), ενώ οι φασίστες ψηφοφόροι αναζητούνε παρηγοριά και στέγη. Έτσι όπως το πάνε, εκτός από Βελόπουλο, θα δούμε και Τζήμερο στη Βουλή προσεχώς.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 162 στο 161, προφανώς.

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάποια αριστερή γκόμενα θα τον είχε χυλοπιτώσει άγαρμπα τον Τζήμερο, δεν εξηγείται διαφορετικά.

 165. Μαρία said

  Στο μεταξύ ο Μιχαλολιάκος τιτίβισε οτι είναι υγιέστατος διαψεύδοντας τις διαδόσεις – απ’ τον Σπίνο λέγεται- που τον ήθελαν να αυτοκτονεί μιμούμενος τον φύρερ.

 166. Γς said

  158:

  >Κάνω την αυτοκριτική μου ως συνοδοιπόρος

  Πάει στραβώθηκα εντελώς πια

  Εφαγα ένα γιώτα κι έναν πόρο:

  >Κάνω την αυτοκριτική μου ως συνοδο[ιπόρο]ς

  [κυρτιών]

 167. Γς said

  167:

  >[κυρτιών]

  κυριών γμτ

 168. Μαρία said

 169. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Τo ημιπαράφρον τζημεροειδές όσες φορές και να χρησιμοποιήσει τον επιθετικό προσδιορισμό ΑΡΙΣΤΕΡΗ δίπλα σε εντελώς άσχετα ουσιαστικά που δεν βγάζουν κανένα νόημα, κατά βάθος γνωρίζει πολύ καλά ότι λέει ανιστόρητες μπούρδες και γι’ αυτό την επαναλαμβάνει διαρκώς σαν αυτιστικό μπας και πιστέψει αυτά που λέει πρώτα απ’ όλα το ίδιο. Αναθώρηση της ιστορίας δι’ αυθυποβολής. Επόμενο βήμα η μνημονική ιστορία μέσω καφεμαντείας.

 170. ΓΤ said

  Υπεράσπιση φυρεροτρούκανου Ρουπακιά: «[…] Ήταν απολιτίκ πριν μπει στη Χρυσή Αυγή. Είναι όμως απολιτίκ, δεν έχει ιδεολογία. Δεν ξέρει τι λέει το ΚΚΕ ή η Χρυσή Αυγή. Ήταν η κοινωνική της προσφορά. Αυτό αποτυπώνει τον χαρακτήρα του. Ήθελε να προσφέρει και το έκανε μέσω της Χρυσής Αυγής».

  Πατατούλες στη γιαγιάκα, και πόνος στο ζοντάκι (#161)

 171. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Γιάννης Πρωτούλης: Να πεταχτούν έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όσοι εκλέχτηκαν με τη ναζιστική συμμορία

  Όπως λένε και στα σχόλια από κάτω: Που είναι ο Πρωτούλης να κεράσει πάλι τον Τζήμερο ένα καφεδάκι την παρηγοριάς τώρα που είναι στις μαύρες του; 🙂

 172. Σωτήρς said

  90
  – Κάποιοι έσπρωξαν πολλά και χοντρά λεφτά στο όλον πρότζεκτ. Αυτοί δεν μπορεί να παραμείνουν κρυφοί και σίγουρα δεν ήταν οι Μιχαλολιάκος κλπ

  Πανάθα, Αμπελόκηποι και ακροδεξιοί; Απροσδόκητο!

  -Κάποιοι έσπρωξαν χρήμα και εξοπλισμό στην εγκληματική οργάνωση. Νοίκιασε γραφεία σε κάθε γειτονιά σε κάθε πόλη, όταν αδυνατούσε να το κάνει αυτό το Άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, η άλλοτε κραταιά ΝΔ.

  Ο Σώρρας-600δις είχε περισσότερα. Τα γραφεία τα πλήρωναν οι ντόπιοι κάθε φορά. Είτε κάποιος χρυσαβγίτης ιδιοκτήτης, είτε όλοι μαζί, είτε στην Κόνιτσα ο μητροπολίτης Ανδρέας όπως έλεγε και ο Μιχαλόλιας.

 173. Georgios Bartzoudis said

  Ιστορική, και ιστορικώς χρήσιμη, η δικαστική απόφαση. Τώρα, δεν ξέρω ποιοι λένε ψέμματα. Εγώ πάντως είμαι με αυτούς που πρεσβεύουν (sic) ότι δεν υπήρχαν μπαχαλάκηδες στη συγκέντρωση. Αλλά και να υπήρχαν και να έρριξαν …κανένα τσιγαράκι, δεν πειράζει. Δικά μας παιδιά είναι. Στα αριστερά μας ή …ανάμεσά μας ή έστω κάπου στα προσφιλή μας μπακουνέικα!

 174. aerosol said

  #159
  Κάνεις την προσωπική σου ηθική αξιολόγηση, όπως ο καθένας μας. Εγώ περιγράφω κάποιες σημαντικές διαφορές που θεωρώ αντικειμενικές. Ένας δολοφόνος (ας πούμε από ζήλεια, ή για ένα αμπέλι), μια πολιτική οργάνωση/κόμμα που δρα και εγκληματικά, και μια εξ ορισμού παράνομη ομάδα που δηλώνει την εγκληματική της δράση, μπορούν να δολοφονήσουν. Το κοινωνικό αντίκτυπο και οι σκοποί του καθενός δεν ταυτίζονται, ούτε εξισώνονται. Ο πόνος των συγγενών είναι ίδιος, τα υπόλοιπα δεν έχουν σχέση. Αυτό είναι πέρα από τα προσωπικά μας αξιακά συστήματα, και το αναφέρω γιατί ήδη βλέπουμε διαφόρων ειδών «εξισώσεις», από σουρεαλιστικές έως πιο συζητήσιμες.

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  173: Πώς συνδέουν οι μπίζνες του Γιαννακόπουλου τους Παναθηναϊκούς με την ακροδεξιά; Δηλαδή, αν ο Αλαφούζος αποφασίσει να ασκητέψει σε παλαιοημερολογητικό μοναστήρι, τι θα σημαίνει αυτό; Πανάθα, θρησκοληψία και υπόγειες διασυνδέσεις; Οι ομάδες κρίνονται βάσει των φιλάθλων τους. Λέμε ότι η Λάτσιο συνδέεται παραδοσιακά με την ακροδεξιά και η Σανκτ Πάουλι με την αριστερά, γιατί βλέπουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις εξέδρες των γηπέδων τους. Πανάθα ίσον δημοκρατική νομιμότητα και αστική ευγένεια. ☺

 176. aerosol said

  Να μην ξεχάσουμε -τιμής ένεκεν, κι επειδή μ’αρέσει να τονίζω τα κλέη του ανδρός- και τον Μπογδάνο που είχε πάρει συνέντευξη στο Μιχαλολιάκο. Και ευρέθη τόσο ελλειπής ο τρισμέγιστος που ο ανθυποφύρερ τον έφαγε λάχανο και το κανάλι του (το όχι και ιδιαίτερα κομμουνιστικό ΣΚΑΪ…) τον απόλυσε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο μόνος που τον κοντράρει σε ταχύτητα εκπαραθύρωσης είναι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος το 1994, ο οποίος όμως χρειάστηκε μέχρι και πίτσες να παραγγείλει του Λεβέντη για να χάσει τη θέση του στον ΑΝΤ1. Ο δικός μας, σύγχρονος, ήρως (και ύψιστη πολιτική μορφή της δημοκρατίας μας) τα κατάφερε ενώ προσπαθούσε όντως να πάρει κανονική συνέντευξη. Κερδίζει στα σημεία και στην καρδιά μας!

 177. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Υπάρχει ανέλπιστη συμφορά;

  Ανειπωτη συμφορά !

 178. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ούτε άρθρο, ούτε σχόλιο πρόλαβα ακόμη.

  Να ασχοληθώ με την επικαιρότητα. Σημαντικό γεγονός ότι η Χ.Α. χαρακτηρίστηκε επίσημα από την ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση. Βοηθάει την περαιτέρω διεύρυνση της δημοκρατίας μας.

  Να αποδώσω και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Είμαι αντισαμαρικός, θεωρώ τον Σαμαρά «προδότη» της παράταξης και υπέρ το δέον δεξιό. Όμως χάρις σε αυτόν και τον Δένδια η Χ.Α. έφτασε στη σημερινή κατάληξη. Δεν έχει τόσο σημασία ποιοι πλειοδοτούν ως αντιναζιστές και αντιφασίστες, αλλά ποιοι συνετέλεσαν με έργα να σπάσει αυτό το απόστημα. Και είχε κόστος για τη ΝΔ αυτό. Όπως είχε κόστος και η λύση του πολιτειακού. Όλοι οι βασιλικοί τότε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, για λόγους εκδίκησης.

 179. Γιάννης Ιατρού said

  135, 140, 142 κ.α. (32 χρόνια αντί 22 – Η επίθεση στον Κουσουρή είχε γίνει τον Ιούνιο του 1998…)

  Έχει ενδιαφέρον το πόσο πολύ πέφτει κοπυπάστωμα στα ειδησεογραφικά (τι ειδησεο* δηλ., περισσότερο γραφικά🙄 είναι…)
  Ενδεικτικά μόνο:

  32 χρόνια σε:
  iefimerida, lifo, protothema, voria, avgi (αναφέρθηκε ήδη), thetoc, the best, news, real, altsantiri

  Η kathimerini, tanea, in, tovima δεν αναφέρουν τα χρόνια (αλλά έχουν σχεδόν το ίδιο κείμενο), τα tvxs, protagon επίσης δεν αναφέρουν χρόνια, το newsit, megatv το έχουν σωστά (22).,

 180. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  176: ΟΚ Boomer. Η πραγματικότητα βέβαια λέει ότι όλοι οι οπαδοί είναι/στε σαν το κόμμα του Κασιδιάρη, φίλαθλοι ΓΤΠ. Όσο περισσότερο μεγαλώνει το διάστημα της ατιτλίας τόσο αυξάνεται το μέγεθος της κατσαπλιαδοσύνης. Στην πράσινη εξέδρα αυτοί οι κουφιοκεφαλάκηδες που το ’95/’96 βαυκαλίζονταν με «υψηλές» ιδέες περί ανωτέρου επιπέδου και αστικής ευγένειας ήταν οι ίδιοι που το 2001 παίζανε ντου και ξύλο στις κερκίδες με τους καπελάκηδες στη Λεωφόρο μετά το 1-4 στο κύπελλο. Για να μεγαλώσει το μέγεθος της ξεφτίλας, το 2009 δέκα χιλιάδες πράσινα πρόβατα έκαναν πορεία στην Αλεξάνδρας για να πιέσουν την πολιτεία να χαρίσει το γήπεδο στον «Mr. Δεν υπάρχουν Χασοσκόποι», ναι αυτόν τον απίθανο τύπο που με τους τυχοδιωκτισμούς του κατέστρεψε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και την οδήγησε στα μνημόνια.

 181. ΓΤ said

  Υπεράσπιση Μιχαλολιάκου

  Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

  «Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε. Εχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε», επεσήμανε ο εκ των συνηγόρων του και συνέχισε: «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τοτε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ηταν γενικός γραμματέας ενος νόμιμου πολιτικού κόμματος».

  Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει εχει καμία καταδίκη.

  «Εχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε. Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν άγνοιά του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

  Και κατέληξε η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου: «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

 182. ΓΤ said

  Γενικά:

  «Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μία ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση;», διερωτήθηκε ο συνήγορός της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τετοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».

  «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών»

  O Λαγός «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

  Ρε συ Τεό, σε λίγο μήπως παίξουν αιτήματα και για κατάταξη στο Αγιολόγιο! 🙂 🙂 🙂

 183. ΚΩΣΤΑΣ said

  Επί του άρθρου, σύντομα. Ανέλπιστη συμφορά, εμένα σόλοικο μου φαίνεται, έστω κι αν έχει ειπωθεί από κάποιους. Προσωπικά δεν χρησιμοποίησα/ποιώ αυτή την έκφραση.

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  181: Αν με ενδιαφέρει η γνώμη σου, θα στη ζητήσω. Προς το παρόν την έχω γραμμένη στις τάπες των ποδοσφαιρικών μου παπουτσιών.

 185. Το «ανέλπιστο» έχω ακούσει αρκετές φορές τον πατέρα μου (γενν. 1933) να το χρησιμοποιεί και για κάτι «κακό», ως απλά κάτι απρόβλεπτο.

 186. Theo said

  @183:
  Έχουν αγιολόγιο κι οι νεοπαγανιστές; 😳 😉 😆

 187. Πέπε said

  > > Εσείς το λέτε ή το έχετε οικείο το «ποτέ δεν έλπιζα….» ή «ποιος το’λπιζε….» για κάτι δυσάρεστο; Για κάποιο ανέλπιστο κακό;

  Οικείο το έχω. Ο ίδιος όμως δεν το λέω. Κατ’ αρχήν, έτσι κι αλλιώς δε λέω «έλπιζα» (αυτό δε μου είναι οικείο), λέω «ήλπιζα». Και μόνο αυτό μάς απομακρύνει κάπως από το έντονα λαϊκότροπο «δεν το ‘λπιζα», οπότε αν πω μια φράση του τύπου «δεν ήλπιζα ότι θα καταλήγαμε εδώ» σημαίνει ότι καταλήξαμε καλύτερα απ’ ό,τι είχα ελπίσει.

  Το «δεν το ‘λπιζα» (ενν. τέτοιο κακό) το θεωρώ λαϊκότροπο σε βαθμό που να γίνεται πλέον λογοτεχνικό, ποιητικό ή …τραγουδιστικό. Ως τέτοιο όμως, ναι, μου είναι απολύτως οικείο, δε θα κάτσω δεύτερη στιγμή να αναρωτηθώ τι εννοεί.

 188. mitsos said

  Μια ανέλπιστη συμφορά των αντιπάλων του Νικοκύρη ;

  Συμφωνώ με τον Προμηθέα ότι δεν βλέπω στον ορίζοντα μια ανέλπιστη για σας, συμφορά για μας

  Και αν «παρ ελπίδα» γκουγκλάρεται με σημερινά παραδείγματα μια ελπίδα μας για την δική μας συμφορά θα ναι «ποητική αδεία» .
  Ποιητική αδεία ο Πλάτων αντοδιαστέλλει την προ της χαράς ελπίδα με αυτήν την προ της λύπης ελπιδα
  Ποιητική αδεία και η λύτρωση απο τον πόνο της τιμωρίας γίνεται ελπίδα θανάτου. Τι άλλο;

  Αλλά κι αν ο Μακρυγιάννης ή κάποιος άλλος χρησιμοποίησε την φράση «η ελπίδα μας να μας βρει μια μεγάλη συμφορά» …ψείτε δεν ειπώθηκε κυριολεκτικά (π.χ. προσδοκά μια ανάσταση ) είτε δεν συνιστά δίκαιο και πρέπει να θεωρηθεί ατυχής έκφραση.
  Άρα συνεχίζω να υποστηρίζω πως ελπίδα συμφοράς κυριολεκτικά συνιστά αντίφαση όγου.
  Με λίγα λόγια συνεπώς : Νίκο , συγνώμη δεν με έπεισες. Ίσως κάποια σουσούμια δεν αλλάζουν μετά από ορισμένη ηλικία.

 189. Γ.Κ. said

  «Πανάθα ίσον δημοκρατική νομιμότητα και αστική ευγένεια.»

  ‘Οι, Μπαναϊα μ’, δε θα μου μείνει άντερο από τα γέλια…

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μάθαμε ποιοι είναι οι γαύροι υπηρεσίας σήμερα το βράδυ.

 191. nikiplos said

  Το φαινόμενο ΧΑ, είναι αρκετά πολύπλοκο και άλλοι έχουν γράψει πολλά για αυτό και καλύτερα.
  Τι έζησα εγώ:
  94@,
  Η καλή τους δεκαετία ήταν τα 70ς που ήλπιζαν σε έναν «τρίτο γύρο» μετεμφυλιακό βέβαια. Εκεί διακρίθηκε και ο αρχηγός της οργάνωσης βάζοντας τυφλές βόμβες κλπ
  Τα 80ς ήταν η «δική» μου δεκαετία και μεγάλωσα σε άκρως συντηρητικό περιβάλλον. Ναζί δεν είχαμε. Η ΝΟΠΟ θυμάμαι υπήρχε του Παναθηναϊκού, αλλά ο Καπετάνιος τους κατάπιε σε ένα απόγευμα.
  Στα φοιτητικά μου χρόνια η μόνη ακροδεξιά παράταξη ήταν η ΣΦΕΒΑ ή κάπως έτσι που είχε την αντίστοιχη του ΑΚΕΠ παρουσία στα πανεπιστήμια.

  Στις πορείες κινητοποιήσεις δεν υφίστατο τίποτε παραπάνω παρά ως μόρφωμα. Τέλη 80ς αρχές 90ς επιδίδονταν να δέρνουν κάτι Κρίσνα που τολμούσαν να ανέβουν την Ακαδημίας ξυρισμένοι, και μέχρι εκεί.
  Θυμάμαι και τον Κώστα Γαβριήλ, έναν αρχηγό των σκίνχεντ με μπράτσα και ανθρακί γερμανικό κράνος, στα πέριξ του Παγκρατίου. Ούτε κι αυτός πρόλαβε να εμφιλοχωρήσει στην ΧΑ, αν δεν με γελάει η μνήμη μου. Θυμάμαι εκεί αρχές 90ς που η ομάδα του έφαγε βρωμόξυλο από τρεις Αλβανούς σε μια λαϊκή, αλλά ήδη ο αστέρας του είχε σβήσει.

  Εγώ την ΧΑ την πρωτοείδα στο δρόμο το 1995 ή 1996, όταν αποφάσισαν να «βγάλουν τους αλήτες για να μην ξανακάψουν το ΕΜΠ» όπως έπαιζαν τα κανάλια, και οίκτιρε πολύς κόσμος τότε, γιατί το πολύ το τάκα τάκα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όλοι ξέρουμε που οδηγεί. Αυτό ήταν όμως το μόνο ξέπλυμα και θυμάμαι μόνο ο Καδένας Τιβή και το Μέγκλα το έλεγε, κανένα άλλο κανάλι.

  Μετά ξαναακούστηκαν το 1998 με την απόπειρα δολοφονίας του Κουσουρή από τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο – ανηψιό ή υιό του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου, δεν θυμάμαι τώρα.

  Από εκεί και ένθεν ξαναμπήκαν σιωπηρά στο παίγνιο ως συμπράχτες με την Αστυνομία του Μαρκογιαννάκη, αλλά είχαν αντιπαραθέσεις κυρίως με το ΚΚΕ. Μετά την κρίση έγιναν όλα αυτά τα θαυμαστά που είδαμε στην πορεία και οδήγησαν εκεί που οδήγησαν.

  Από το 2010 έως το 2012:
  -Είχαν γραφεία σε κάθε γειτονιά στην πρωτεύουσα και σε κάθε πόλη.
  -Είχαν δυναμική παρουσία, ανοίγοντας υποκαταστήματα που πουλούσαν εξοπλισμό που τυπικά με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται.
  -Είχαν πρόσβαση σε όλα αυτά που περιέγραψα στο 90.

  Ο Σώρρας είχε έρεισμα, γιατί έβαζε νομική κάλυψη να σβήσει δάνεια, έτσι διαφήμιζε. Δεν είχε καμία σχέση με την ΧΑ.
  Όποιος νοίκιαζε γραφεία για την ΧΑ, προφανώς ήταν οπαδός της.

  Προσωπικά γνωρίζω παιδί, συμμαθητή μου από επαρχία που ανήκε ανέκαθεν στον ακραίο χώρο της αριστεράς. Μόλις ενηλικιώθηκε από πανκ έγινε βόδυ μπίλντερ και άνοιξε γυμναστήριο. Σήμερα λόγω διακίνησης ουσιών, είναι φανατικός ΧΑ.

  Έχω ξαναγράψει εδώ για έτερο συμμαθητή μου που ήταν και απολίτικος και αγαθιάρης, αλλά μπαίνοντας στην ΕΛΑΣ τον οργάνωσαν αμέσως στην Εθνική Ένωση. Ήταν εκείνος που έσπασε το σαγόνι μιας φοιτήτριας σε μια πορεία κάπου στα 90ς.

  Για τους άγνοες να θυμίσουμε πως η ΕΛΑΣ, είχε ανασυσταθεί εκ βάθρων στα χρόνια της Πρώτης φοράς Αριστεράς, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

 192. nikiplos said

  190@ για να είμαστε δίκαιοι, μόνο ο Καπετάνιος καθάρισε τον ΠΑΟ από τους χούλιγκαν και ο Ντέμης την ΑΕΚ.
  κανένας άλλος. Όλοι οι άλλοι τους εξέθρεψαν, επιδοκίμασαν, τάϊσαν, άνδρωσαν και χρησιμοποίησαν.

 193. Κουτρούφι said

  Η διπλή σημασία του «ελπίζω» έχει σχολιαστεί και εδώ :
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/03/26/aias/
  και έχουν αναφερθεί παραδείγματα από τον Ερωτόκριτο (σχόλιο #105)
  » Eχάθηκε ο Πολύδωρος, του φίλου του ν’ ακούσει
  το πράμα οπού δεν όλπιζε τα χείλη του να πούσι.»

  Να ξαναβάλω και το Σιφνέικο τσάκισμα:
  Λόγια μού ‘πε το Κατέ μου
  που δεν το ‘λπι(ντ)ζα ποτ(θ)έ μου

 194. Σωτήρς said

  176 Είπα για το τρίπτυχο Πανάθα-Αμπελόκηποι-ακροδεξιοί, το οποίο ισχύει και το ξέρετε. Αλίμονο, δεν είπα πως οι παναθηναϊκοί είναι φασίστες.

 195. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Για τη ΧΑ θα πούμε και αύριο

  183 Πού τα βρίσκεις αυτά; Θα τα λένε όλα τα σάιτ, ε;

  186 Ευχαριστούμε!

 196. Alexis said

  #192: Ωραία αναδρομή.
  Αντώνης Ανδρουτσόπουλος λέγεται, το «Περίανδρος» είναι το …καλλιτεχνικό του.

 197. Alexis said

  Ανεξαρτήτως ποινών, ελαφρυντικών κλπ. πρόκειται για ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.
  Είχα και εξακολουθώ να έχω πολλές ενστάσεις για την απαράδεκτα μεγάλη (κατ’ εμέ) διάρκεια της δίκης. Όμως η σημασία της σημερινής απόφασης είναι τέτοια που μόνο με αυτή της δίκης της χούντας μπορεί να συγκριθεί.

 198. sarant said

  194 Και το είχα ξεχάσει, νάσαι καλά!

 199. Μαρία said

  192 τέλος
  Μέχρι το 1994, με Παπαθεμελή στη δημόσια τάξη, που η εισαγωγή στα σώματα ασφαλείας γίνεται με πανελλαδικές.
  Το πασοκ προσπάθησε ν’ αλλάξει τη σύνθεση των σωμάτων προτιμώντας υποψήφιους παιδιά αριστερών ή χαρακτηρισμένων ως αριστερών.
  π.χ. τέτοιος μπάτσος είναι ο γιος γειτόνισσάς μου που ψηφίζει παραδοσιακά ΚΚΕ. Συνταξιοδοτήθηκε φέτος.

 200. Alexis said

  #191: Γιάννη μη μασάς, έξεστι γαύροις ασχημονείν…

  Άντε να δούμε και τους …Τσουκαλάδες να μας δίνουν μαθήματα δημοκρατικότητας και νομιμοφροσύνης.

 201. Γ.Κ. said

  193.
  (Ξεχάσατε τον Σπανό.)

  ————————

  Παρατηρώ γενικά ένα μοτίβο [ο Μαρινάκης είναι εγκληματίας γιατί αποδέχεται και υποθάλπει τον χουλιγκανισμό, αλλά οι άλλοι είναι παραδείγματα «δημοκρατικής νομιμότητας»]. Λες και η μόνη παρανομία που μπορεί να διαπράξει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος ή η ιδιοκτησία του είναι η αποδοχή και η υπόθαλψη του χουλιγκανισμού.

  Η Ηλιούπολη του Τσακογιάννη, ας πούμε, ούτε χούλιγκαν είχε, ούτε φασιστοειδή. Τι θα του χρησίμευαν του Τσακογιάννη; Εμπόδιο θα του ήταν στις «μπίζνες» του.

  ————————–

  Μιας και μας είπατε για τον «καπετάνιο», πείτε μας και για τις απαγωγές που οργάνωνε.

 202. Πέπε said

  Είδατε καθόλου εικόνες από τις συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις;

  Προσπαθώ να δω τι έγινε στο Ηράκλειο (γιατί η εικόνα που έχεις όταν είσαι επιτόπου είναι αποσπασματική), και δεν έχω βρει.

 203. Μαρία said

  Α, πρέπει να πούμε και κάτι για το θέμα του άρθρου.
  Η ανέλπιστη συμφορά θα μπορούσε να σταθεί μια χαρά στα αρχαία ελληνικά, που η συμφορά είναι μέση λέξη*, όπως άλλωστε και η ελπίς, η τύχη κλπ. Στα νέα ελληνικά απ’ ότι φαίνεται λέγεται μόνο σε κάποια ιδιώματα, πάντως όχι στο δικό μου.

  *παν εστι άνθρωπος συμφορή 🙂

 204. Pedis said

  Το προτΑγών είναι παλιό; (πετυχημένο)

 205. Γς said

  179:

  >Όπως είχε κόστος και η λύση του πολιτειακού. Όλοι οι βασιλικοί τότε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, για λόγους εκδίκησης.

  Η θεια μου η Κατίνα.

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_18.html

 206. Μαρία said

  194
  Και γράφαμε τα ίδια 🙂

 207. Αγγελος said

  To «ποιος το ‘λπιζε» με τη σημασία του «ποιος το φανταζόταν» μου είναι οικείο, αλλά κυρίως από τον Ματωμένο Γάμο. Εκπλήσσομαι όμως που υπάρχουν τόσα άλλα παραδείγματα παλιότερων ελληνικών όπου το «ελπίζω» χρησιμοποιείται με κακή σημασία.
  Και το «προσδοκώ» κανονικά λέγεται για καλά πράματα, αλλά κι ένα κακό μπορεί να είναι «απροσδόκητο». La langue a ses raisons que la raison ne connait pas…
  H «μαθηματική ελπίδα» λέγεται βέβαια, αλλά εμένα μου φαίνετι κακόζηλος γαλλισμός (espérance mathématique). Θα την προτιμούσα «μαθηματική προσδοκία». Δεν μπορούμε όμως να πούμε άνευ ετέρου ότι espoir = ελπίδα και espérance = προσδοκία, διότι σαφώς η τριάδα των θεολογικών αρετών λέγεται foi, espérance, charité.
  Kαι βέβαια ισπανικά esperar θα πει «περιμένω»!

 208. Alexis said

  #202: Παρατηρώ γενικά ένα μοτίβο [ο Μαρινάκης είναι εγκληματίας γιατί αποδέχεται και υποθάλπει τον χουλιγκανισμό, αλλά οι άλλοι είναι παραδείγματα «δημοκρατικής νομιμότητας»]

  Αυτό πρέπει να είναι, μακράν, το κορυφαίο ανέκδοτο της χρονιάς.
  Ώστε μόνο γι αυτό είναι εγκληματίας ο Μαρινάκης, επειδή «αποδέχεται και υποθάλπει» κάποιους χουλιγκάνους, ε;
  Βρε τους παλιοχουλιγκάνους που δεν αφήνουν τον καλό πρόεδρο ν’ αγιάσει… 😎🤣

 209. Πέπε said

  #136, ΓιώργοςΜ:

  > > Να με συμπαθάτε για την απαισιόδοξη νότα, αλλά το γεγονός και μόνο ότι πανηγυρίζουμε επειδή έγινε με καθυστέρηση 5 χρόνων η ελάχιστη εκδοχή του αυτονόητου, εμένα με θλίβει…

  #109, Χτήνος:

  > > Ας περιμένουμε να ανακοινωθούν οι ποινές, οι εφέσεις κλπ. Ως χτήνος και ως άνθρωπος είμαι συγκρατημένα απαισιόδοξος…

  Σωστά κι αυτά. Όπως και άλλα παρόμοια (επιφυλάξεις για τα ελαφρυντικα΄που θα δοθούν κλπ.).

  Αλλά αν οι ποινές είναι αστείες, ή δεν τις εκτίσουν ολωσδιόλου, είναι δικό μας πρόβλημα. Το ίδιο και η διάρκεια της δίκης. Αντίθετα, το γεγονός της αναγνώρισης της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης είναι ένα διεθνώς σημαντικό προηγούμενο.

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ερωτόκριτος Γ’ 1410

  Aρετούσα
  «Tα λόγια σου, Pωτόκριτε, φαρμάκιν εβαστούσαν,κι ουδ’ όλπιζα, ουδ’ ανήμενα τ’ αφτιά μου ό,τι σ’ ακούσαν.
  Ίντα ‘ναι τούτα τα μιλείς, κι ο νους σου πώς τα βάνει;
  Πού τα ‘βρε αυτάνα η γλώσσα σου οπού μ’ αναθιβάνει;

  » Ουδ΄όλπιζα, ουδ΄ανήμενα (ανέμενα) » – και τα δυο είναι αρνητικά, αφού ο Ερωτόκριτος της έχει πει για την εξορία που τον περιμένει και ότι εκείνη θα την παντρέψουν με άλλον και της ζητά να τον θυμάται όταν… κλπ

 211. Μαρία said

 212. Πέπε said

  Στη γραμματική το «προσδοκώμενο» είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο από θετικά ή αρνητικά πρόσημα.

  Και σε άλλου είδους κείμενα, μπορεί να γίνεται λόγος λ.χ. για «προσδοκώμενα αποτελέσματα» κάποιας μεθόδου και να φανταζόμαστε ότι αυτός που το γράφει παραμένει συναισθηματικά τελείως αμέτοχος, απλώς περιμένει να δει τα αποτελέσματα χωρίς να επιθυμεί ή να απεύχεται κάποιο.

  Από την άλλη, όταν μιλάμε για ψυχολογία (όχι οι ειδικοί επιστήμονες, για κείνους δεν ξέρω, εννοώ στον καθημερινό λόγο) και σχολιάζουμε π.χ. ότι δε φταίει ο τάδε που έκανε αυτό που έκανε αλλά οι προσδοκίες που είχαμε από τον τάδε, εκεί υπάρχει θετικό πρόσημο.

  Νομίζω ότι η λέξη μπορεί να έχει θετικό πρόσημο ή να μην έχει πρόσημο, πάντως σαφώς δεν μπορεί να έχει αρνητικό. Δηλαδή, αν υπάρχει συναισθηματικό φορτίο αυτό είναι θετικό, δεν υπάρχει όμως υποχρεωτικά.

 213. Πέπε said

  Χαρακτηριστική περίπτωση ουδέτερης χρήσης σε επιστημονικό (ή τέλος πάντων επιστημονικής επίδρασης) λόγο είναι το προσδόκιμο, η αναμενόμενη διάρκεια ζωής.

 214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 215. ΓΤ said

  196α@

  Γνωρίζεις, ασφαλώς, από τον χώρο του βιβλίου τον εσωτερικό όρο «μαμούνι». Εμένα μου τον φόρτωσαν το 2002 στον Λιβάνη 🙂
  Οπότε, αυτονοήτως για σένα, όχι όλα τα σάιτ 😉

  Έχει πολλά καλά παιδιά εδώ, είπαμε να τα ενημερώσουμε…

 216. ΓΤ said

  Ερανίζομαι το φρασίδι της Υπεράσπισης Μπαχαλολιάκου από το #182 —> «Εχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές»

  Hence, που λέμε και στο Δουργούτι, σκότωνε με ISO…

 217. Γς said

  74, 87:

  Νόμπελ Χημείας 2020.

  Στην Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier (Max Planck Institute, Unit for the Science of Pathogens) και την Αμερικανίδα Jennifer A. Doudna (University of California, Berkeley) για την πρωτοποριακή δουλειά τους στην ανάπτυξη (2012) της μεθόδου CRISP-Cas-9, δηλ. το μοριακό ψαλίδι που έχει αλλάξει για πάντα τις δυνατότητες μας στην ακριβή τροποποίηση του γενετικού υλικού!

  Μπράβο, έκτακτα!

  Και πάνω που ανοίγω το ΦΒ διαβάζω στη σειρά Today I Read του Hashem Al-Ghai:

  «Οι Δίκες CRISPR σε ανθρώπους ξεκινούν επίσημα στις ΗΠΑ»

  Ωχ, τι δίκες πάλι. Για να δω το αρχικό κείμενο

  «Human trial using CRISPR begins in US»

  Ουφ…

 218. ΓΤ said

  Το δικαστήριο θα συνεχιστεί σήμερα, στις 12:30, οπότε θα αγορεύσει η Εισαγγελέας επί των ελαφρυντικών

  Απολαύστε ελληνικά από νομικάτζες γλωσσικά γίδια> Να σταθείτε στην αγάπη για τα ζώα παρακαλώ, συντριπτικό επιχείρημα

  Για Νίκο Μίχο: «Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τιμής στο θανών Παύλο Φύσσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.
  ——————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
  H νομικοπατερίτσα του Μπαρμπαρούση (ο «έξω οι ξένοι» που είχε παντρευτεί με Βραζιλιάνα): «Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης, υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ’ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες», είπε υποστηρίζοντας πως δεν γινεται να τοποθετηθούν οι συνηγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία», κατέληξε η υπεράσπισή του.
  ————————————————————————————————————————————–
  Έπαιξε μποὐλιν στον… μπουλαδόρο:
  «Επιχειρήθηκε αθέμιτη επιρροή επί της ελληνικής δικαιοσύνης», κατήγγειλε ο συνήγορος του Χρ. Παππά υποστηρίζοντας ότι προηγήθηκε bullying της ετυμηγορίας.

  Χρήστος Παππάς, τέκνο του Ηλία Παππά, συνεργάτη του Γεώργιου Παπαδόπουλου, από Λάκκα-Σούλι (μουσολινόκρασα και ναζιστόκρανα τέρμα πάνω ράφι σε μια βιβλιοθήκη που εντυπωσίαζε ασφαλώς μόνο τρουκανοτάγαρα Ιωαννίνων, φάτε μπουγάτσα με ψωμί, ρε τσιγγουνόγιδα), έχοντας αφήσει φουλ γένια, έχει σβήσει την παλιά φάτσα, απολαύστε την τοτινή υπεύθυνα
  https://www.in.gr/2019/10/22/politics/xristos-pappas-o-ymnitis-tou-xitler-mila-tora-gia-neanikes-treles/

  (Δείτε και την… ομοιότητα με… Τόνι Σφήνο https://www.kratisinow.gr/discography/%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%86%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%83/)

  Παππάς με αλβανοκοσοβαρίτικο φέσι https://www.onalert.gr/uncategorized/ti-einai-to-fesi-pou-foraei-o-pappas/110782/

 219. gpoint said

  # 173

  Να θυμηθούμε και την ΝΟΠΟ ( Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών ),που διέλυσε ο καπετάνιος, νομίζω πως προϋπήρξε της Χ.Α. η οποία μετά ποδοσφαιρικά «πλησίασε» την Θ7

  # 179

  Οι βασιλικοί θα ψήφιζαν ΠαΣοΚ, έτσι κι αλλιώς, όλοι από ψυχολογικής πλευράς θεωρούν τον εαυτό τους πως θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς αλλά λόγω αδυναμιών προτιμούν να υπάρχει ένας άλλος ! Ο Αντρέας ήταν πολύ πιο «βασιλικός» από τα βλαχαδερά της ΝουΔουλας ή τον κρύο Ράλλη.

 220. aerosol said

  #195
  Σόρυ, εγώ δεν το ξέρω. Τελικά τι είπες; Αν δεν είναι οι παναθηναϊκοί φασίστες τότε… είναι οι αμπελοκηπιώτες; Μήπως είναι φασίστες οι παναθηναϊκοί αμπελοκηπιώτες; Κάτι άλλο;

 221. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποιες «ανέλπιστες συμφορές» αρχαίες, βυζαντινές, νεώτερες:

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η πολιτική εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε. Σειρά της ποδοσφαιρικής εγκληματικής οργάνωσης τώρα. Αν κι αυτό είναι σαφώς πιο δύσκολο λόγω διασυνδέσεων.

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι κότες, τελικά, αυτοί οι χρυσαυγίτες! Καμαρώστε τα ελαφρυντικά που επικαλούνται, μπας και μειωθούν οι ποινές τους. Είναι οι ίδιοι «άντρακλες» που διέλυαν τα μαγαζιά των μεταναστών και έμπαιναν βράδυ στα σπίτια τους, για να τους τσακίσουν στο ξύλο. Και τώρα το παίζουν αρσακειάδες με πρότερο έντιμο βίο, οι γελοίοι.

 224. Alexis said

  #223: Πολύ δύσκολο όντως, λόγω της διαπλοκής με το πολιτικό, εκδοτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο. Πρόκειται για ένα απόστημα που αν σπάσει τα σκατά θα πάρουν παραμάζωμα πολύ κόσμο και η μπόχα θα βρωμίσει όλη την ελληνική κοινωνία.
  Χρειάζονται εισαγγελείς και δικαστές που θα ερευνήσουν και θα δικάσουν μακριά από κάθε είδους πιέσεις, πράγμα που για την Ελλάδα, με το σφιχταγκάλιασμα δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο.
  Να μας πει και ο Τζι αν παίζει η λύση να φέρουμε …ξένους εισαγγελείς και δικαστές κατά το πρότυπο των ξένων διαιτητών στο ποδόσφαιρο! 😂

 225. Alexis said

  #224: «Ο πελάτης μου είναι καλός άνθρωπος κ. πρόεδρε. Αγαπάει και τα ζώα. Να φανταστείτε ότι είχε δύο ροτβάιλερ τα οποία υπεραγαπούσε και τα οποία ήταν έτοιμα να ξεσκίσουν όποιον τολμούσε να περάσει το κατώφλι της αυλής του» 😀

 226. Γ.Κ. said

  190.
  Γ.Κ. said
  7 Οκτωβρίου, 2020 στις 22:06

  «Πανάθα ίσον δημοκρατική νομιμότητα και αστική ευγένεια.»

  ‘Οι, Μπαναϊα μ’, δε θα μου μείνει άντερο από τα γέλια…

  ———————–

  193.
  nikiplos said
  7 Οκτωβρίου, 2020 στις 22:25

  190@ για να είμαστε δίκαιοι, μόνο ο Καπετάνιος καθάρισε τον ΠΑΟ από τους χούλιγκαν και ο Ντέμης την ΑΕΚ.
  κανένας άλλος. Όλοι οι άλλοι τους εξέθρεψαν, επιδοκίμασαν, τάϊσαν, άνδρωσαν και χρησιμοποίησαν.

  ————————–

  202.
  Γ.Κ. said
  7 Οκτωβρίου, 2020 στις 23:07

  193.

  Παρατηρώ γενικά ένα μοτίβο [ο Μαρινάκης είναι εγκληματίας γιατί αποδέχεται και υποθάλπει τον χουλιγκανισμό, αλλά οι άλλοι είναι παραδείγματα «δημοκρατικής νομιμότητας»]. Λες και η μόνη παρανομία που μπορεί να διαπράξει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος ή η ιδιοκτησία του είναι η αποδοχή και η υπόθαλψη του χουλιγκανισμού.

  ————————

  209.
  Alexis said
  7 Οκτωβρίου, 2020 στις 23:28

  #202: Παρατηρώ γενικά ένα μοτίβο [ο Μαρινάκης είναι εγκληματίας γιατί αποδέχεται και υποθάλπει τον χουλιγκανισμό, αλλά οι άλλοι είναι παραδείγματα «δημοκρατικής νομιμότητας»]

  Αυτό πρέπει να είναι, μακράν, το κορυφαίο ανέκδοτο της χρονιάς.
  Ώστε μόνο γι αυτό είναι εγκληματίας ο Μαρινάκης, επειδή «αποδέχεται και υποθάλπει» κάποιους χουλιγκάνους, ε;
  Βρε τους παλιοχουλιγκάνους που δεν αφήνουν τον καλό πρόεδρο ν’ αγιάσει… 😎

  ————————–

  ‘Οπως βλέπετε, το ανέκδοτο δεν το είπα εγώ, το είπε ο κ. Nikiplos.

  ———————

  Τα υπόλοιπα πείτε τα με τον Τσουκαλά, εγώ δεν μπαίνω σε τέτοιου επιπέδου χαζολογίες.

 227. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  196: Λεπτομερής ανταπόκριση και διάλογοι (και 🙂 ) απ΄εδώ (και εύγε τους για την όλη τους δουλειά και πληροφόρηση καθ΄όλη την διάρκεια της δίκης✌👍👏🤗)
  @GoldenDawnWatch

 228. nikiplos said

  Γ-Κ, κάτι είπες για τον Καπετάνιο και τις απαγωγές. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος?

 229. gpoint said

  # 227

  Βρε γαβροκάφρε, μην παριστάνεις τον ανήξερο. Σαφώς όλες οι ομάδες έχουν χούλιγκαν και σαφώς μέσα σ’ αυτούς έχουν εισχωρήσει παραβατικοί. Αλλά μόνο ένα σωματείο ξέρω να έχει αντιπρόεδρο κατηγορουμενο για φόνο αντιπάλου οπαδού-σαν επικεφαλής της συμμορίας των χούλιγκαν της ομάδας του και μάλιστα σε αγώνα βόλλεϋ γυναικών (!) και μόνο μια ομάδα έχει εκχωρήσει την διαχείριση δυο γηπέδων (Καραϊσκάκης και Μ. Μερκούρη) σε σύνδεσμο οπαδών με αποτέλεσμα να φύγει η εθνική από εκεί- αφού επί παράγκας η εθνική μόνο τα συμφέροντα του γάβρου εξυπηρετούσε κιέφτασε να χάνει από τα νησιά Φερόε και νάχει προπονητή τον Ανανά Στασιάδη- και το βόλλεϋ μετά από κάθε εντός έδρα ήττα να γίνεται παδίο μάχης.
  Επί ΣυΡιζΑ η σταύτιση Θ7 και ΧΑ ήταν σχεδόν φανερή, επί ΝΔ φροντίζουν να μην τσαλακώνεται το πρόσωπο της κυβέρνησης και η ΧΑ παίζει κουκλοθέατρο, αλλά μπορείς να δεις από τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων τον κοκκινο πρωταθλητή να πνίγει την είδηση για την ΧΑ και την Σπορνταίη να την έχει σε μικρό κουτάκι ενώ οι άλλες εφημερίδες πρωτοσέλιδο, ξέρεις φυσικά ποιανού είναι οι δυο εξαιρέσεις ( https://www.sdna.gr/monimes-stiles/efimerides/766631_ta-athlitika-protoselida-tis-pemptis-8/10 )

  Οσο για την συνεργασία ή ταύτιση να θυμηθούμε τι έγινε όταν αγόρασε ο Σαββίδης το Εθνος ; Εσύ τι λες ενοχλήθηκε η ΧΑ ή ο Μαρινάκης ; Δες το βίδδεο και θαύμασε οργάνωση

  Το είδες ; Δε τώρα και το άλλο , πως σταματάει η κυκλοφορία στην Συγγρρού και πως αποχωρεί διακριτικά το περιπολικό για να κάνει την δουλειά της η συμμορία. Ο συγχρονισμός με το περιπολικό έγινε από την Θ& ή την ΧΑ ;

 230. nikiplos said

  230@ Το περιπολικό καλώς έφυγε γιατί θα το έσπαγαν, και το χρεώνεται ενίοτε ο οδηγός, ιδίως αν πάει κάπου για δική του δουλειά. Μην τα βλέπουμε όλα συνομωσιολογικά.
  Εγώ περιμένω τον Γ-Κ να μας πει πότε έκανε απαγωγές ο Καπετάνιος.

 231. Σωτήρς said

  221. Οι ιστορικοί σύνδεσμοι οργανωμένων του Παναθηναϊκού έχουν ξεκάθαρη ροπή προς τα ακροδεξιά. Οι Αμπελόκηποι είναι φωλιά χρυσαβγιτών. Στις εκλογές του 2012 η ΧΑ ήταν πρώτο ή δεύτερο κόμμα στους Αμπελόκηπους. Κολλήσατε με αυτό που έγραψα κάτω από το τουίτ και όχι με τον πρόεδρο Γιαννακόπουλο που τάιζε την ΧΑ.

 232. nikiplos said

  232@ Καθώς μέχρι πρόσφατα υπήρξα 30 χρόνια κάτοικος Αμπελοκήπων, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η ΧΑ στους Αμπελοκηπους κυρίως χάρη στη γειτνίαση με την ΓΑΔΑ, και τη διαπλοκή των γυμναστηρίων πολλά από τα οποία ήταν «άντρα» τους ήταν περίβλεπτη, αλλά όχι τόσο μέσα στον ΠΑΟ και στις εξέδρες του. Ούτε καν στις αθλητικές δραστηριότητες του ΠΑΟ, πχ στην πυγμαχία ή στα βάρη που διακονούνταν στην Αλεξάνδρας.
  Χούλιγκαν έχει κάθε ομάδα, συμφωνώ, ανθρώπους που δεν τους έχει φερθεί καλά η ζωή, και οι εξέδρες είναι το μόνο τους καταφύγιο.

  Εμφανέστερη ήταν η ΧΑ στη Θ7, εικάζω λόγω πλήθυνσης με τη γειτνίαση Μανιάτικων και Λ. Βώκου στον Πειραιά, που υπήρξε και ορμητήριο των Μιχαλολιάκων, του Γρηγοράκου και της φαμίλιας, των Αγγελάκων κλπ.

 233. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Ρε σεις σοβαρά τώρα, μαλώνετε για το ποιοί χούλιγκαν ποιας ομάδας είναι χειρότεροι;
  Η ενασχόληση με τα αθλητικά είναι εντάξει μέχρι το επίπεδο του χαβαλέ, από εκεί και πέρα καταντάει σκέτος κρετινισμός. Έχει γεμίσει ο τόπος ηλίθιους (χρήσιμους και μη) που βγαίνουν αυτεπάγγελτα και υπερασπίζονται πρεζέμπορους, λαθρέμπορους και πρεζάκια ιδιοκτήτες ομάδων που όλοι τους έχουν ένα κοινό στοιχείο: Είναι ολιγάρχες, δεν δίνουν λογοριασμό σε κανέναν και πήγαν να μας φορέσουν στο καφά τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

 234. dryhammer said

  Να επαναλάβω από το 234 προς εμπέδωση:
  ‘Η ενασχόληση με τα αθλητικά είναι εντάξει μέχρι το επίπεδο του χαβαλέ, από εκεί και πέρα καταντάει σκέτος κρετινισμός.’

 235. gpoint said

  # 235

  Ρε άνθρωπε, την στιγμή που ο εκάστοτε πρόεδρος ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ και εσχάτως ΠΑΟΚ είναι ισχυρότερος του κάθε υπουργού όποιος δεν συσχετίζει αθλητισμό με πολιτικά είναι απλά αιθεροβάμων.
  Ξέρεις κανένα ισχυρό ΜΜΑ που να μην ανήκει σε ποδοσφαιρανθρώπους ;
  Δηλαδή πιστεύεις πω ο Κούλης δεν «έχει ανάγκη» τον Μαρινάκη ; ούτε τον Αυγενάκη δεν τολμάει ν’ αλλάξει και γελάει η οικουμένη με το κοπέλι του.’Η μήπως δεν βγάζει δήμαρχο σε Πειραιά και αλλού ο ΟΣΦΠ ;

  Σε γενικές γραμμές το ξεκίνησε η χούντα και μιας και ΔΕΝ έγινε αποχουντοποίηση πραγματική, το συνέχισαν τα κόμματα προς το δικό τους συμφέρον πλην της αιθεροβάμονος αριστεράς.

  Επειδή ακολουθούμε σε όλα την Ιταλία με καθυστέρηση 20-30 χρόνια, περίμενε και θα δεις τον έλληνα Μπερλουσκόνι πρωθυπουργό σε λίγα χρονάκια.

 236. Πουλ-πουλ said

  235
  Προφανώς η ενασχόληση με τα οπαδικά-διοικητικά θέλεις να πεις.

 237. gpoint said

  # 231

  Nάσαι καλά να μας γράφεις τέτοια να γελάμε… πεντακάθαρα περιμένει έξω από το περιπολικό ο αστυφύλακας να περάσει το λευκό αμάξι που ελέγχει τον παράδρομο για να μπει και να φύγουνε «τυχαία» ή «για να προσττεύσουνε το περιπολικό»
  Θα μας πεις δηλαδή πως οταν στήνουν τα περιπολικά ή τις κλούβες οδοφράγματα και πάθουν ζημιά τα χρεώνεται ο οδηγός ;
  Κοίτα την παραίτηση Κοντονή, σκέψου τιι έκανε, τι δηλώσεις έκανε, γιατι τον φάγανε και βάλανε τον Βασι-λειάδα δτην θέση του, βγάλε το οπαδικό μένος σου κι όλα είναι ευκολοεξήγητα.

  Να δούμε και την άποψη του γαβροκάφρου…

 238. Γ.Κ. said

  Για τον κ. Nikiplos

  https://neoskosmos.com/el/244579/o-53chronos-kalantzis-pappous-pleon-mila-apo-tin-afstralia-gia-tin-10chroni-empeiria-tou-ston-panathinaiko-kai-ton-olympiako/

 239. aerosol said

  #232
  Σωτήρ, νομίζω δεν έχεις πολύ σχέση με τους Αμπελόκηπους και βλέπεις τα πράγματα από οπαδικά φίλτρα.
  Ήταν πάντα περιοχή όπου συνυπάρχουν κοινωνικές τάξεις και φυλές και συνολικά δημοκρατική. Ποτέ δεν υπήρξε «πρώτο ή δεύτερο κόμμα» η ΧΑ, δεν θα ήταν δυνατό. Αυτό που θυμάσαι είναι πως όντως υπήρχε εκλογικό κέντρο με πολύ μεγάλο ποσοστό ΧΑ. Αυτό ήταν τόσο παράξενο (ακριβώς γιατί δεν δικαιολογείται από την πολιτική παράδοση της περιοχής) που αναλύθηκε σε εφημερίδες. Ήταν το μέρος όπου ψήφιζαν μαζικά αρκετοί αστυνομικοί από ΓΑΔΑ (δεν θυμάμαι λόγω ποιας υπηρεσιακής διοικητικής απόφασης).

  Έχω περάσει περισσότερα χρόνια στην περιοχή κι από τον Νίκιπλο. Αν σκαλίσω, μπορώ να σκεφτώ μέρη παρουσίας της ΧΑ -όπως ίσως ο καθένας θα μπορούσε στην περιοχή του- αλλά αν θες να βρεις έντονη διάχυση της ΧΑ σε πληθυσμό μάλλον πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά τα αποτελέσματα των παλιών εκλογών σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης και σε λαϊκές περιοχές του Πειραιά.

 240. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωτηρ’, μην ακούς τον Αεροζόλ. Επιβεβαιώνω ότι στους Αμπελόκηπους η ΧΑ πήρε 100%, αλλά έγινε καλπονοθείακαι ρίξανε το ποσοστό, για να μη δυσφημιστεί η κρατική ομάδα, ο Παναθηναϊκός. 😂
  Να ‘στε καλά, βρε γαύροι, τρώμε τα μουστάκια μας με τον Τζι και είχαμε ξεχάσει την αρρώστια που σας δέρνει. 😂

 241. Γ.Κ. said

  Κύριε Κουβάτσο, αν σας αρέσει αυτό το είδος της «συζήτησης», δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεστε εδώ μέσα (και να περιμένετε τον ΠΑΟΚ-τζι).

  Υπάρχουν πολλές εκπομπές αυτού του είδους, που μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να φάτε και τα μουστάκια σας και τα γένεια σας με πολύν κόσμο. Και να κάνετε και καινούριες γνωριμίες και να αναπτύξετε και φιλίες αυτού του επιπέδου.

  Φυσικά, υπάρχουν τα ΜΚΔ κι ένα σωρό φόρα όπου μπορείτε να βρείτε συν-αρρώστους κάθε είδους.

 242. Σωτήρς said

  240 Έμενα σχεδόν δεκαεπτά χρόνια στους Αμπελόκηπους, από Ερυθρό Σταυρό μέχρι Άγιο Δημήτριο. Από τότε που φτιάχτηκε η ΓΑΔΑ τη δεκαετία του ’80, αστυνομικοί δεν μένουν στους μισούς Αμπελόκηπους; Κάτοικοι είναι και αυτοί. Το ίδιο πράγμα λέμε. Φρεσκάρετε τη μνήμη σας για το 2012. Δεν ήταν μόνο ένα εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζαν οι ένστολοι αλλά σε δώδεκα (12) εκλογικά τμήματα των Αμπελοκήπων βγήκε πρώτη η ΧΑ.

  241 Πως ακριβώς καταλάβες ότι είμαι γαύρος να μου το πεις και μένα γιατί σε οικογένεια βάζελων μεγάλωσα μέχρι που σταμάτησα να ασχολούμαι και παρακολουθώ πλέον μόνο τη βαθμολογία. Συνεχίζεις πάντως να ασχολείσαι με την παπάρα που πέταξα και όχι με αυτό τον Τράκη.

 243. gpoint said

  Χαίρομαι όταν δεν έχουν τι να απαντήσουν για τον Κούντουρα, τον Καραπαπά και τα άλλα μπουμπουκια του χώρου τους, οι οπαδοί τους.

  Πριν καμιά 15 χρόνια υπήρχε ένα αθλητικό σάιτ sportnew.gr (ή κάπως έτσι_ που κάποια μεσάνυχτα έγραψε για την επίσκεψη ποδοσφαιριστών του ΟΣΦΠ σε γραφεία της Χ.Α, και δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Μανιάτη και τον Ντομίνκες αγκαλιά με τα «παιδιά» με τα ρόπαλα, τις σιδερογροθιές, τα σύμβολα της ΧΑ και τα άλλα αξεσουάρ. Το πρωί είχε κατέβει το άρθρο καο μετά από λίγο καιρό το σάιτ έκλεισε.

  Από τους χούλιγκνς μαθητές μου στα νυκτερινά τεχνικά λύκεια, οι πιο «διάσημοι» ήταν ένα παιδί από την Χίο-λέγανε καλής οικογένειας- που σκότωσε χωρίς λόγο με μαχαίρι κάποιον στην ντισκοτέκ όπως χόρευε για να αποδείξει πως τόλεγε η καρδιά του, και ο γιός πρεσβευτού αφρικάνικης χώρας που συνελήφθη στην Λαμία πριν τον αγώνα χάντμπολ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ όταν οι χούλιγκαν της ΑΕΚ μπήκαν μέσα στο γήπεδο και τα κάνανε της μαδιάμ, το ματς δεν έγινε κι έτρεχε ο πατέρας του να τον αποφυλακίσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: