Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια χωρίς ελαφρυντικά

Posted by sarant στο 10 Οκτωβρίου, 2020


Χωρίς ελαφρυντικά, βεβαίως, είναι ο αρχηγός και τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής, αφού ακόμα κρατάει η ευφορία από την προχτεσινή απόφαση στη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος. Βέβαια, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το δικαστήριο δεν έχει οριστικά αποφανθεί, ελπίζω όμως ότι θα ακολουθήσει την πρόταση της εισαγγελέα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψα και προχτές, δεν θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το ύψος της ποινής, αφού στο πολιτικό σκέλος η απόφαση ήταν θανατική καταδίκη. Όμως αυτά τα συζητήσαμε προχτές, σήμερα έχουμε μεζεδάκια.

Που δεν έχουμε και πάρα πολλά αυτή τη βδομάδα, αγνοώ για ποιο λόγο.

* Παλιός φίλος από τα Χανιά μού στέλνει τη φωτογραφία από την ετικέτα ενός μεταλλικού νερού που κυκλοφορεί στην περιοχή.

* Παλιός φίλος από τα Χανιά μού στέλνει τη φωτογραφία από την ετικέτα ενός μεταλλικού νερού που κυκλοφορεί στην περιοχή και αναρωτιέται αν είναι μεταφραστικό λάθος το medicinal water, αντί του mineral water που θα περίμενε κανείς.

Έτσι μου φάνηκε κι εμένα αρχικά. Όμως, η ελληνική εκδοχή, στην πίσω όψη, λέει «Ανθρακούχο ποτό με νερό των ιαματικών πηγών….». Και επειδή υπάρχει πράγματι ο όρος medicinal water, που είναι υποσύνολο του mineral water, νομίζω ότι μεταφραστική αστοχία δεν υπάρχει. Άλλο θέμα είναι το κατά πόσον τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός.

* Σε κριτική κινηματογράφου για την ταινία «Η δίκη των 7 του Σικάγου», στον ιστότοπο popaganda.gr, διαβάζω στο τέλος την εξής απίστευτη (κατά τη γνώμη μου, βέβαια) σημείωση της συντακτικής ομάδας:

* σημ. Popaganda: Ο μεταφρασμένος τίτλος του φιλμ στα ελληνικά αναφέρεται στην «πόλη των ανέμων» χρησιμοποιώντας τη γενική «…του Σικάγου». Η κινηματογραφική συντάκτρια αρνείται να το υιοθετήσει. Την στηρίζουμε. 

Πράγματι, η συντάκτρια θέλει άκλιτο το Σικάγο, και σε αυτή τη θαρραλέα απόφαση, διότι δεν είναι και λίγο να υψώσεις το ανάστημά σου και να αντιταχθείς στους ντόπιους και ξένους εκφραστές της συντήρησης και του σκοταδισμού, έχει την αμέριστη συμπαράσταση του ιστότοπου.

Εγώ πάλι βρίσκω εντελώς ανόητο το «του Σικάγο», διότι, αν μη τι άλλο, όπως και το Μεξικό (και πολύ περισσότερο το Λονδίνο ή το Πεκίνο) τύπος «Σικάγο» μόνο στα ελληνικά υπάρχει, όχι στα αγγλικά/αμερικάνικα, ούτε σε άλλη γλώσσα, και επίσης, απ’ όσο ξέρω, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που κατοικούν στο Σικάγο και την περιοχή του κλίνουν τη λέξη όταν μιλούν ελληνικά.

Θα μου πείτε: υπάρχει κανόνας; Όχι ακριβώς. Πολλά ξένα τοπωνύμια που ταιριάζουν στο ελληνικό τυπικό κλίνονται, ιδίως εκείνα με τα οποία έχουμε μεγαλύτερη τριβή. Αλλά δεν υπάρχει κανόνας που να λέει για ποιο λόγο το Μονακό κατά κανόνα μένει άκλιτο ενώ το Μεξικό κλίνεται. Να συμφωνήσουμε πάντως ότι τα τοπωνύμια στα οποία έχει γίνει προσαρμογή στην ελληνική γλώσσα, και σε αυτά ανήκει και το Σικάγο, όπως και το Πεκίνο, Λονδίνο, Μεξικό ή Μόναχο, πρέπει να κλίνονται. (Αξίζει άρθρο, λέει κάποιος από το βάθος).

* Και άλλη μια πινακίδα ποτού, τούτη τη φορά οινοπνευματώδους.

Λικέρ μαστίχα λοιπόν από τη Χίο.

Ή μήπως λικέρ μαστίξα; Γιατί στα αγγλικά διαβάζουμε Mastixa και από κάτω esthisis, ενώ πιο πάνω Chia, που πρέπει να είναι το επιστημονικό όνομα του μαστιχόδεντρου, Pistacia lentiscus var. Chia.

Οπότε, αν Chia γιατί Mastixa;

* Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά εξαιτίας της πανδημίας δεν θα έχουμε παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου. Αν αυτό είναι καλό ή κακό θα το κρίνει ο καθένας, πάντως παρατηρώ ότι έτσι ακυρώνεται το δίλημμα που μπαίνει κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα, αν «θα προφτάσει την παρέλαση» ο τάδε προπονητής (ο Πογιάτος, ας πούμε).

Και ως προς την παρέλαση, φίλος με ενημερώνει πως ούτε στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν φέτος οι παρελάσεις.

Σύμφωνα με ένα άρθρο, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι Στη βάση των όσων προβλέπονται στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο και δυνάμει του σχετικού Διατάγματος, η φετινή μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου δεν θα διεξαχθεί. Στην κατά τόπους Δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου θα παρευρεθούν τα τριμελή αγήματα των σχολείων.

Παραξενεύεται ο φίλος μου για τη χρήση της λέξης «άγημα»: εγώ θα έλεγα τριμελείς αντιπροσωπείες, μου λέει.

Πράγματι, τα λεξικά ορίζουν το άγημα ως «μικρό στρατιωτικό τμήμα που προορίζεται για την εκτέλεση μιας πολεμικής ή ειρηνικής ειδικής υπηρεσίας» (ΛΚΝ).

Από την άλλη, ίσως είναι καθιερωμένο στην Κύπρο. Είναι έτσι; Τι λέει η παροικία μας στη Μεγαλόνησο;

* Και το γαστρονομομεταφραστικό μαργαριτάρι της εβδομάδας, από τον κατάλογο ηλεψαροντελιβεράδικου -και μπόνους μια άσκηση στις πολυσύλλαβες λέξεις.

Όπως βλέπετε, η γλώσσα φλαμπέ είναι flambe language, ενώ η πελαγίσια είναι Pelagian tongue. Γλώσσα η μία, γλώσσα και η άλλη, αλλά το ψάρι η γλώσσα λέγεται sole στα αγγλικά (και στα γαλλικά).

Κατευθείαν από το Google translate η μετάφραση, όπως τουλάχιστον έλεγξα και με τη δεύτερη φράση, το The final price of the product will be formed… η οποία ενώ δεν έχει χοντρό λάθος σαν το language δεν είναι αγγλικά φυσικού ομιλητή.

Με τα ομόηχα και με τις διαφορετικές σημασίες το Google translate (και γενικά τα μεταφραστήρια) δυσκολεύεται πολύ. Για να μείνουμε στη γλώσσα, το sole grillée (ψητή γλώσσα στα γαλλικά) αποδίδεται «ψητή σόλα», που δεν τρώγεται με τίποτα, ενώ το sole meunière, που είναι μια κλασική γαλλική συνταγή, αποδίδεται «μοναδική meunière», μάλλον επειδή η μετάφραση γίνεται με ενδιάμεσο τ’ αγγλικά, αλλιώς ίσως να βλέπαμε τη «μοναδική μυλωνού» (που ξέρετε πώς ξέρει ορθογραφία).

* Και κάτι σχετικό με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέισον σχολιάζοντας τη δίκη σε σειρά από τουίτ, έγραψε:

If, at the Storm-33 trial, or Potempa murder trial, the German state had prosecuted the SA as a criminal organisation, as the Greeks did with Golden Dawn, Hitler’s entire strategy would have been disrupted, even despite the late stage…

Φίλος διαβάζει την ελληνική απόδοση:

Εάν, στη δίκη Storm-33, ή στη δίκη δολοφονίας Potempa, το γερμανικό κράτος είχε διώξει την SA (σ.σ. Ναζιστικό κόμμα, αρχικά  παραστρατιωτική πτέρυγα) ως εγκληματική οργάνωση, όπως έπραξαν οι Έλληνες με τη Χρυσή Αυγή, ολόκληρη η στρατηγική του Χίτλερ θα είχε διακοπεί, ακόμη και αν ήταν στο τελευταίο στάδιο.

Και με ρωτάει: Παρόλο που το «διώκω» χρησιμοποιείται στις δικαστικές υποθέσεις, το «είχε διώξει» δεν μου ακούγεται σωστό. Έχω άδικο;

Εδώ το πρόβλημα είναι η σύμπτωση των τύπων του «διώκω» με το «διώχνω». Βέβαια, όταν το προφέρουμε ίσως τα διαφοροποιούμε, αφού πολλοί προφέρουν δισύλλαβο το «είχε διώξει» του διώχνω και τρισύλλαβο το «είχε διώξει» του διώκω, αλλά στον γραπτό λόγο, και εφόσον δεν έχουν καθιερωθεί τα διαλυτικά, υπάρχει ταύτιση.

Να μας πουν και οι νομικοί, αλλά νομίζω ότι λέγεται το «είχε διώξει» για τη δικαστική δίωξη. Βέβαια, και «είχε ασκήσει δίωξη» μπορούμε να πούμε, ενώ υπάρχουν και άλλες λύσεις.

* Μια οθονιά από το Ertflix

Ο φιλος που το έστειλε θεωρεί μαργαριτάρι, και μάλιστα πολλαπλό, το «Ουδέν κρυφόν υπό του Βέλγου».

Αναρωτιέμαι αν είναι έτσι. Θα μπορούσε, σκέφτομαι, να είναι και λογοπαίγνιο που κάνει κάποιος πάνω στο πασίγνωστο «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» αδιαφορώντας για το συντακτικό και τη γραμματική εκείνης της γλωσσικής ποικιλίας. Ή λέμε το ίδιο;

* Εγώ τηλεόραση δεν πολυβλέπω, αλλά έχω φίλους που βλέπουν, κι έτσι ένας καλός φίλος στέλνει το εξής που ψάρεψε σε σουπεράκι δελτίου ειδήσεων:

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΙΣ 
(ΑΝΤ1, 9/10, ειδήσεις 7 μμ)

Με ρωτάει: Κατά το «η Παμβώτις» ή κατά το «η κληρωτίς»;

Αλλά όταν επικροτούν και προωθούν πολλοί τύπους όπως η πολίτις, η επιβάτις ή η συνεργάτις, τότε να μην απορούμε που και η διαδηλώτρια θέλει να φορέσει ακριβό συνολάκι και να γίνει διαδηλωτίς.

Τι; Στο Πέραμα μένει, να κυκλοφορεί αχτένιστη;

* Kαι αφού ο τίτλος μας σήμερα είχε να κάνει με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ας κλείσουμε το άρθρο με ένα μαργαριτάρι δύσοσμο, από το πρωτοσέλιδο του ακροδεξιού Στόχου (το χ γράφεται με κ).

Tετέλεσθαι! γράφουν -αναφερόμενοι στη δίκη, όχι στην Αμμόχωστο.

Υπερδιόρθωση λέγεται αυτό το φαινόμενο, όταν θεωρεί κανείς λαϊκό το σύμπλεγμα «στ» (σα να λέμε πχ «να τελεστεί» αντί «να τελεσθεί») κι έτσι μετατρέπει το «στ» σε «σθ» ακόμα κι εκεί όπου δεν υπήρχε ποτέ «σθ».

Άλλο ανάλογο παράδειγμα με το ίδιο σύμπλεγμα είναι η *κυβίσθηση, ενώ επίσης έχουμε το *άνδρο, τον *νάπτη και κάμποσα ακόμα.

* Και μόλις μαθαίνω ότι τελικά η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και στη συνέχεια για τις ποινές την Τρίτη. Οπότε, ο τίτλος του άρθρου ας εκληφθεί και ως παραίνεση!

251 Σχόλια προς “Μεζεδάκια χωρίς ελαφρυντικά”

 1. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Σχετικά με τη χρήση του λατινικού “x” για την απόδοση του ελληνικού “x”, δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση· βρίσκω ότι διαδίδεται όλο και περισσότερο πρόσφατα. Δεν μού ‘ρχονται στο μυαλό πολλά παραδείγματα εκτός από τη χρησιμότατη βάση stixoi.gr. Είμαι βέβαιος πως οι λοιποί συμφορουμίτες θα ξέρουν κι άλλα περιστατικά.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Μεταλλικό νερό

  Αυτό βρήκα μόνο:

  https://caktos.blogspot.com/2015/08/15-2015-1728.html

 3. Γς said

  1:

  >οι λοιποί συμφορουμίτες

  της συμφοράς

 4. μήτσκος said

  Ακριβέστατο το σχόλιο από το δύσοσμο πρωτοσέλιδο:
  «Θα τους οδηγήσουν με χειροπέδες στη φυλακή και θα το παίζουν όλη τη μέρα»

 5. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Τό «υπό» με γενική δηλώνει τό ποιητικό αίτιο. (Στά δικά μου μάτια και στίς σημερινές ποικιλίες τής ελληνικής). Κάτι κρυφό υπό τού Βέλγου είναι κάτι που έχει καταστήσει κρυφό ο Βέλγος· όχι κάτι που κάποιος άλλος θέλει να κρύψει, είτε από τόν Βέλγο, είτε γενικώς. Τό λογοπαίγνιο θα ήταν στά μάτια μου πετυχημένο, με αιτιατική.

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Να βάλω κι ένα αλγοριθμικό μεζεδάκι;
  Είναι συνήθως πιο δύσκολο να μπερδευτεί κανείς με την εικόνα απ’ ότι με τις λέξεις, αλλά το φατσοβιβλίο τα κατάφερε!

 7. Άμα είσαι καλλιτέχνης δεν χρησιμοποιείς λινκ, ούτε καν λίκνους http://announcements.asfa.gr/index.php/spoudes/proptyxiakes-spoudes/2020-06-09-21-33-02-5/2020-06-09-21-33-02-7/4699-lingk-theoritikon-mathimaton-akadimaikou-etous-2020-2021

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του Σικάγο ή του Σικάγου; Αναλόγως αν κατοικείς στην αριστοκρατική Vlahokerasia του Σικάγο ή στο αχτένιστο Πέραμα του Σικάγου, επιλέγεις και πώς θα το πεις. Όταν η εκκεντρικότητα και η αντισυμβατικότητα γίνονται πόζα και δηθενιά, είναι τόσο πληκτικές…

 9. Είμαι υπέρ των διαλυτικών («πολλοί προφέρουν δισύλλαβο το «είχε διώξει» του διώχνω και τρισύλλαβο το «είχε δϊώξει» του διώκω»). Με καλημέρες.

 10. Πλάκα πλάκα και το ρωσικό x είναι χχχ… σαν το δικό μας αλλά –και το σπουδαιότερο– το x είναι και το διεθνές φωνητικό σύμβολο για το χχχ…
  https://www.phonetics.expert/

 11. Στην παραμυθώδη αλφαβήτα μας το «χ» το ονομάζουμε με προφορά χι…. και εννοούμε το κανονικό χ (μπροστά από α, ο, ου). Κάποιος πρέπει να τους το πει. Να τα μαζεύουμε αυτά για χάρη μια οριστικής κοινής νεοελληνικής.

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Λινγκ; Σούπερ Λινγκ;

  8 Αχτένιστοι, τι περιμένεις

  11 Όμως Γιάννη δεν υπάρχει ζευγάρι λέξεων που να διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιο χ θα διαλέξουμε.

 13. BLOG_OTI_NANAI said

  Μήπως αυτό με τις πόλεις σχετίζεται με το αν η λέξη έχει εισαχθεί με κοντινή προς την αυθεντική ονομασία της ή με εξελληνισμένο όνομα;

  Για παράδειγμα το αμερικανικό «ΣΙΚΑΓΚΟ» είναι πολύ κοντινό στο «ΣΙΚΑΓΟ». Αντιθέτως αν το ΛΟΝΔΙΝΟ ερχόταν σε εμάς ως «ΛΟΝΤΟΝ» θα ταίριαζε άκλιτο. Το «ΜΠΕΙ-ΖΙΝΓΚ» ταιριάζει άκλιτο αλλά το «ΠΕΚΙΝΟ» είναι εξελληνισμένο. To «MINXIN» θα ταίριαζε άκλιτο αλλά το «ΜΟΝΑΧΟ» είναι εξελληνισμένο. To «MέΧΙΚΟ» ταιριάζει άκλιτο αλλά το «ΜΕΞΙΚό» είναι εξελληνισμένο.

  Αυτή είναι ίσως μια σκέψη για ποιον λόγο μας ταιριάζει ή δεν μας ταιριάζει να κλίνονται κάποιες πόλεις-χώρες.

 14. Πλάκα πλάκα, το «Σικάγο», σε μερικά μέρη, το λέγαμε πάντα «Σικάγου» στην ονομαστική και μάλιστα «Σκάγου». Όλοι ξέρουμε πως το -ι-έχασε την πληροφοριακή διαφοροποιητική του αξία στη γλώσσα μας, λόγω ιωτακικής πλημμύρας, και μάλλον αναγεννήθηκε σε κάποια φάση.

  Το κλίναμε έτσι:

  ΟΝΟΜ.: του Σκάγου
  ΓΕΝ.: τ Σκάγ / απ του Σκάγου
  ΑΙΤ.: του Σκάγου

 15. LandS said

  7
  Νομίζω ότι η ουράνωση (ουρανοποίηση;) δεν έχει να κάνει με το σύμφωνο αλλά με το φωνήεν που το ακολουθεί.
  Όπου υπάρχει ο ήχος ι κολλάει όλη η γλώσσα στον ουρανίσκο. Ακόμα και το Γ, που το λέμε γάμμα ή γου, στο γιατί και στη γιαγιά αλλιώς το προφέρουμε.

 16. nikiplos said

  Καλημέρα. Πολύ ωραία τα μεζεδάκια. Εμείς την υπερδιόρθωση την λέμε μανταμσουσουδισμό… 🙂
  Η οποία παρεπιφτού, έλεγε Μπίθουλας και όχι Βύθουλας!

 17. 12 Νίκος

  Ναι, Νίκο, δεν έχουμε επιλογή στο χ+ι και στο κ+ι (όπως και με τα + ε).
  Στα ιδιώματα, όμως, όταν κλείνει η συλλαβή, «άχ! τι έπαθα» // «άχχ… φχαριστήθηκα»…

 18. LandS said

  13
  Το Μεξικό είναι εξελληνισμένο Μέξικο (από τα γαλλικά;). Και για να τα λέμε όλα, το Mexico και η Oaxaca διατηρούν την μεσαιωνική προφορά του x δηλ. χ

 19. LandS said

  16
  Μπυτίλ

 20. 15 Lands

  Και με το σύμφωνο που προηγείται: Τα μ, π, ρ, φ δεν μεταβάλλονται. Τα γ, κ, λ, ν, χ μεταβάλλονται με απορρόφηση του ι και γίνονται ουρανικά με διαφοροποιητική αξία.

 21. leonicos said

  Στο σταθμό του Μονάχοοοοο
  Κλαίει η μάνα μου Αχωωωωωω

 22. leonicos said

  Στο σταθμό του Σικάγοοοοοο
  τρώω διαάντια με πάγοοοοο

 23. leonicos said

  Στο σταθμό του Λονδίνοοοοοο
  είναι ώρα να του δίνωωωωωω

  Στο σταθμό του Πεκίνοοοοο
  μια τα παίρνω μια τ’ αφήνωωωω

  Στην καρδιά του Μεξικόοοοο
  βρήκα τη Σούλα την Κοκώωωωω

  Μα είστε τρελοί εσείς οι παραδοσιακοί -Ρωμαίοι

  Αν κλίνουμε το Σικάγο κλπ, πώς θα βγουν αἱ ὁμοικαταληξίαι; Ε;;;;;;

 24. leonicos said

  τη «μοναδική μυλωνού» (που ξέρετε πώς ξέρει ορθογραφία).

  τη μυλωνου του Τσώσερ εννοείς με τον Ηεντε Νικολάς;

  Μάθημα κάνανε; Α!

  Κι εγώ το είχα παρεξηγήσει

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  16: Ναι, και το Κερατσίνι το ‘λεγε Πέραμα. Κάπου «προς τα κει» βρίσκονται όλα αυτά τα ακομμωτηρίωτα μέρη.

 26. leonicos said

  Αναρωτιέμαι αν είναι έτσι. Θα μπορούσε, σκέφτομαι, να είναι και λογοπαίγνιο που κάνει κάποιος πάνω στο πασίγνωστο «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» αδιαφορώντας για το συντακτικό και τη γραμματική εκείνης της γλωσσικής ποικιλίας. Ή λέμε το ίδιο;

  Η γνώμη μου

  Εφόσον γράφει ‘ουδέν’ όφειλε να γράψει ακι κρυπτόν. Προφανώς ΔΕΝ το θυμόταν ο τύπος που το έγραψε

  υπό του Βέλγου, τι θα πει; ποιητικό αίτιο είναι; όχι

  Αν ο Βέλγος, ο Πουαρώ, παρομοιάζεται με τον ηλιο που τα βλέπει όλα,

  έπρεπε να λέει υπό τον Βελγο

  Άρα είαι πολλαπλή αρλούμπα

 27. leonicos said

  Το διαδηλωτίς είναι πάνω από @@@@ (διαβάζει και η Φωτεινή, ποιος υπολογίζει τη μαμα μας;) εφόσον η λέξη είναι διαδηλώτρια.

  αλλά τα άλλα θέλουν ‘αντιμετώπισιν’ κατά ‘περίπτωσιν’ , η επιβάτιδα / επιβάτισσα η συνεργάτιδα

  Για το πολίτις δεν έχω λύση.

 28. BLOG_OTI_NANAI said

  Να παρατηρήσω ότι κακώς κοροϊδεύετε τον Στόχ(κ)ο διότι όπως βλέπουμε τα γράμματα είναι κεφαλαία, άρα πρόκειται για το απαρέμφατο που είναι «τετελέσθαι» 🙂

  Πάντως σε παλαιά έντυπα ξέφυγαν κάποια ελάχιστα «τετέλεσθαι»:

 29. leonicos said

  ΔΙΟΡΘΩΝΩ

  Για το πολίτις δεν έχω λύσις.

  Ξέρω κι εγώ Ελληνικά

 30. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Αξίζει άρθρο, λέει κάποιος από το βάθος

  Υπάρχει: https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/10/chicago/

 31. Ψ. said

  Επειδή σίγουρα θα το εχετε ψαξει πιο πολυ (ή εσεις ή οι σχολιαστες), υπαρχει κατι σοβαρο και τεκμηριωμενο για την ευθυνη ή οχι της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ στις πιθανες ποινες και στερηση πολιτικων δικαιωματων? Ή, ακομα καλυτερα, *δυο* σοβαρα κειμενα: ενα απο τη μια πλευρα(«ναι, υπαρχει ευθυνη»), και ενα απο την αλλη? Ευχαριστω!

 32. ΣΠ said

  Και άλλη μια πινακίδα ποτού

  πινακίδα ή ετικέτα;

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Αξίζει άρθρο, λέει κάποιος από το βάθος

 34. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @30. ..και ήταν πολύ καλό, με σωστή, τεκμηριωμένη άποψη! 🙂

 35. voulagx said

  Κι ενα φρέσκο:
  θα γυρίσει συνολικά 12 ταινίες, με σημαντικότερες τον «Κύριο Αρκάντιν», τον «Άρχων του Κακού», τη «Δίκη», την «Κυρία από τη Σαγκάη»
  Προσφορά του καταστήματος https://www.efsyn.gr/tehnes/sinema/263577_orson-goyels-enas-idiofyis-skinothetis-poy-allaxe-sinema

 36. Γιάννης Ιατρού said

  που και η διαδηλώτρια θέλει να φορέσει ακριβό συνολάκι και να γίνει διαδηλωτίς
  Εκτός κι αν μένει στο Πέραμα…

 37. LandS said

  15
  Και αυτά μεταβάλλονται. Πάπια, μπιέλα, φιάσκο κ.α.

 38. Γιάννης Ιατρού said

  36: Εμ, αυτά παθαίνει κανείς, όταν σχολιάζει χωρίς να συνεχίσει να διαβάζει και πιό κάτω, τουλάχιστον την επόμενη πρόταση , στο άρθρο… 😂😉 (πάντως μια σχετική ταύτιση απόψεων στο συγκεκριμένο διαφαίνεται 🙂 🙂 )

 39. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28 Α, ωραία!

  30 Ξεχνάει αυτός στο βάθος….

  31 Ο Ποινικός Κώδικας προέκυψε από πολυετή επεξεργασία απο επιτροπή νομικών που κανείς τους δεν έχει πολιτική ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναγνωρίζουν και άλλοι (πχ Καστανίδης) η στέρηση του εκλέγεσθαι, που έτσι κι αλλιώς θέλει αμετάκλητη καταδικη (άρα εφετείο και Άρειο Πάγο, άρα άλλα 5 χρόνια στο ελάχιστο) είναι προτιμότερο, όπως και στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να αντιμετωπίζεται μέσα από την εκλογική νομοθεσία και όχι από τον ΠΚ. Τέλος, είναι λυπηρό ότι ένα νομοθέτημα που έχει ορίζοντα 50ετίας θεωρήθηκε ότι συνδέεται με τρέχουσες υποθέσεις

 40. Pedis said

  Για το Περού δεν θα χρειαστεί να τσακωθούμε, εννοώ για τη γενική του. 😂

 41. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποια παλιά θηλυκά σε -ίς:

 42. Pedis said

  Εάν, στη δίκη Storm-33 -> Εάν, στη δίκη (της ομάδας / των μελών της / …) Storm-33

  στη δίκη δολοφονίας Potempa -> στη δίκη για τη δολοφονία στην πόλη Potempa

 43. Νέο Kid said

  Άκου ουδέν κρυπτόν υπό του Βέλγου!…
  Και η άλλη η Αγκάθω πήγε και τον έκανε Βέλγο *(πφφ…) τον άνθρωπο. Τυπικός αγγλικός κομπλεξικός αντί-γαλλισμός…
  Ενώ ο τεράστιος και πρωτοπόρος Πόου δεν είχε παρόμοια συμπλέγματα με τον πρώτο διδάξαντα Αύγουστο Ντυπέν!

  *το μοναδικό ντεντεκτιβιλίκι για το οποίο είναι ικανοί οι Βέλγ’ είναι να βρουνε αν λείπει κανα μύδι απ τη μερίδα ή έστω κανα σέντσι απ τα σπρεντς…

 44. H. Mandragoras said

  Το Σικάγο νομίζω δεν είναι προφανής περίπτωση εξεληνισμού. Όντως Σικάγκο στα Αγγλικά, αλλά πόσο μεγάλη είναι η διαφορά; Μια ελάχιστη προσαρμογή προφοράς, σχεδόν σουσουδίστικη. Μια χαρά συμμορφώνονται στην ελληνική γραμματική και το Σικάγο και το Σικάγκο. Κατα τη γνώμη μου, αφού συμμορφώνονται πρέπει και να κλίνονται.
  Αλλά αν πούμε δεν υπάρχει κανόνας για το αν κλίνονται τα τοπωνύμια που συμμορφώνονται, τότε συμφωνούμε ότι είναι θέμα προσωπικής αισθητικής, οπότε και οι δύο προσεγγίσεις είναι ορθές μέχρι νεωτέρας. Ούτε οι συντάκτες πρέπει να τη λένε στους συντελεστες της ταινίας, αλλά ούτε και εμείς στους συντάκτες. Αν υποστηρίξουμε ότι πρέπει να υπάρξει κανόνας,τότε πρέπει να είμαστε συνεπείς και να λέμε και Μονακού και Όσλου και Ελσινκιού. Και γιατί όχι;
  Ενδιαφέρον είναι και πώς προκύπτει το γένος στο οποίο εξελληνίστηκαν τα τοπωνύμια. Πχ γιατί επιλέξαμε το ουδέτερο Λονδίνο και όχι την θηλυκή Λόντρα; Γιατί Μασαχουσέτη και όχι ξερωγω Μασαχουσέτο; Γιατί Κρακοβία και όχι ξερωγω Κρακόβι ή Κράκοβος. (Νταξ, για τα ευρωπαϊκά υποψιάζομαι ότι η λατινική ονομασία πρέπει να κάνει τη διαφορά)

 45. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @39γ. Λυπηρό θα ήτανε, Νίκο, αν ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ προσπαθούσαν κάποιοι, κακοπροαίρετα αντιπολιτευόμενοι, να τα συσχετίσουν και να χρεώσουν στην προηγούμενη κυβέρνηση, τέτοιες προθέσεις. Εδώ, όμως, την καταγγελία την κάνει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος μάλιστα ΡΗΤΑ αναφέρει ότι ήταν ενήμερη η τότε πολιτική ηγεσία για το ενδεχόμενο να καρπωθή τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις η δικαζομένη Χρυσή Αυγή. Άρα.. [Και να ήτανε μόνο αυτό, χαλάλι τους! Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει κακούς χειρισμούς και «ελάτε εδώ, βρε παιδιά, να δούμε τώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πώς μπορούμε να διορθώσουμε το προκύψαν ζήτημα και να μην επιτρέψουμε σε κανένα φυλακισμένο Φύρερ να κατέβη στις επόμενες εκλογές με άλλη κομματική ενδυμασία». Όμως, αν δεν απατώμαι, βγήκε κάποιος συριζαίος στην Βουλή -νομίζω ο Ραγκούσης- και ζητούσε και τα ρέστα.. 🙂 ]

 46. Κιγκέρι said

  Για μένα, το χειρότερο δείγμα υπερδιόρθωσης είναι εκείνο το απαίσιο «επισκεύθηκα», που το βλέπω γραμμένο όλο και συχνότερα, αντί για το επισκέφτηκα. Ευτυχώς να λέμε που το «εφτά» δεν το γράφουν ορισμένοι «ευθά»! Ικανούς τους έχω..

 47. H. Mandragoras said

  1. Στο stixoi.gr έχουμε απλή περίπτωση greeklish. Είναι ελληνικό όνομα που απευθύνεται σε Έλληνες αλλά πρέπει να γραφτεί σε λατινικό αλφάβητο. Το mastixa αναφέρεται σε ξένους υποθέτω, που βέβαια θα διαβάσουν μαστίξα.
  Υπήρχαν διάφορες συμβάσεις τότε που γράφαμε greeklish, άλλες που φρόντιζαν να μοιάζει οπτικά το γράμμα και άλλες που προσπαθούσαν να μεταφέρουν την προφορά. Οι πιο πολλοί θαρρώ προτιμούσαν την πρώτη προσέγγιση και έγραφαν ξερωγω xamomhli (αντί για chamomili).
  Ευτυχώς αυτά έχουν ξεπεραστεί σχεδόν παντού, αλλά όχι και στις διευθύνσεις ιστοσελίδων. Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ελληνικούς χαρακτήρες, αυτό δεν χρησιμοποιείται. Μπορώ να φανταστώ κανα δυο λόγους.

 48. H. Mandragoras said

  39γ. Έχω θυμώσει με το ζήτημα. Προσπαθεί η ΝΔ του Βορίδη και του Άδωνι και του Πλεύρη να πλασαριστεί ως «τείχος ενάντια στο φασισμό», και κουνά το δάχτυλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεδιάντροπα υποκριτικό.
  Ποιοί είναι πιο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία; Αυτοί που τάχα δεν στέρησαν τα πολιτικά δικαιώματα στη ΧΑ, ή αυτοί που της έστρωσαν τα κόκκινα χαλιά;

 49. sarant said

  45 Τότε Γιώργο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δίκη της ΧΑ κράτησε 6 χρόνια, δεν έπρεπε να ψηφιστεί καθόλου ο νέος ΠΚ, που τον ζητούν οι δικηγόροι από το 2000.

 50. Γς said

  Να είχαμε λέει Νίκο [Σαραντάκο] κι ένα άρθρο αφιερωμένο στο ΧΑΡΑΜΑ

  Ανάρτηση του φίλου μου του Νίκου Σάμιου στο ΦΒ:

  Νίκος Σάμιος
  14 ώρ. ·
  Τα Σαββατόβραδα στην Καισαριανή.
  Το ΧΑΡΑΜΑ.
  — Ανέβαινα προς το Σκοπευτήριο, έτσι για περίπατο. Αριστερά μου ήταν τα απομεινάρια του κέντρου διασκέδασης Το ‘ΧΑΡΑΜΑ’. Μου θύμισε την παιδική μου ηλικία, τους καλούς και συναισθηματικούς καιρούς. Μερικές βραδιές τότε, αργά μεσάνυχτα, κατέβαιναν την οδό Σκοπευτηρίου οι πελάτες του κέντρου και τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια επαναλάμβαναν αυτά που είχαν ακούσει προηγούμενα και τα οποία εκφράζανε λύπες, βάσανα, καημούς , χωρισμούς μα και ελπίδες χαρές και μεγάλες αγάπες.
  — Μερικές φορές που μας είχε πάρει ο ύπνος, μας ξυπνούσαν οι θαμώνες, ακολουθώντας τον κατήφορο της οδού Σκοπευτηρίου, χωρίς εμείς να ενοχλούμαστε. Παλιά χρόνια, τα θυμάσαι με νοσταλγία.
  — Πολλά χρόνια μετά, συνάντησα στο καφενείο του Κομπίρη, στη λεωφόρο, τον Κίμωνα Φαρατζή και άρχισε να μου μιλάει για το ΧΑΡΑΜΑ. Στάσου του λέω να πάρω ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι να γράψω αυτά που θα μου πεις. Το χαρτί αυτό το βρήκα. Έγραφε:
  Είναι από τη Μάνη οι γονείς μου. Στην Καισαριανή ήρθαμε τότε στη Κατοχή. Πήγα στη σχολή μηχανικών του Προμηθέα. Δούλεψα στη ψαραγορά. Έκανα φυλακή, Καλλιθέα, Χατζηκώστα, Ικαρία, Μακρόνησο.
  — Στην αρχή το Χάραμα το είχε ο Ιωακείμ. Πέθανε αυτός. Ως Το ‘60 το είχε ο Γιώργος Σταματόπουλος. Το 61 ο Λάμπης Σεραφίδης. Ήταν και κάποιος Πελαγίδης (😉.
  Το 1965-66 το ξεκινάω εγώ μαζί με το Λάμπη Σεραφίδη, τον ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα. Το 66-67 το είχα με τον Κώστα Παπαλαζάρου.
  — Στο ΧΑΡΑΜΑ τραγούδησαν: ο Γιάννης Παπαϊωάννου, η Άντζελα Γκρέκα, ο Τσιτσάνης, η Νίνου, η Αλεξάνδρα, η Μπέλλου, ο Μητσάκης, ο Γαβαλάς, η Μαρία Γρύλη, Ο Βασίλης Καραπατάκης, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Νίκος Μεϊμάρης κ.ά..
  — Το μαγαζί αυτό, το άφησα το 1997, μετά το πήρε ο Παπαλαζάρου.
  — Τώρα αν με ρωτάς για άλλα κέντρα στο Σκοπευτήριο ή όχι σ’ αυτό και ταβέρνες, ήταν του Τσόλη, του Τριανταφυλλόπουλου με τα γραμμόφωνα, του Τσοπανάκου (1953), του Κιτσίνη (Ν. Εφέσου), του Μαρινάνη, του Σφήκα (Λυδίας) Του Πάπα- Μολυνδρη (Λυδίας), το κουτούκι του Όθωνα, το Παλιό μας Σπίτι, το Μέγαρο, η Μαγιοπούλα, του Φίτσουλα (Νάξου), Η Μάσα, ο Μαύρος Γάτος, κ.α..
  — Το κτήριο ΧΑΡΑΜΑ, αρχικά ήταν της Σκοπευτικής Εταιρείας. Μετά η Μελίνα έκανε απαλλοτρίωση και μεταφέρθηκε στο Δημόσιο.
  — Αυτά έγραφε το χαρτί που έγραφα. Είπαμε και άλλα. Τσουγκρίσαμε τα ποτήρια και φύγαμε για τα σπίτια μας.
  (Σημ: Θα είναι καλό, αν από τους αναγνώστες αυτού του κειμένου έχει να προσθέσει και άλλα στοιχεία). —

 51. @ 23
  Leonicos said
  10 Οκτωβρίου, 2020 στις 09:56
  Στο σταθμό του Λονδίνοοοοοο
  είναι ώρα να του δίνωωωωωω

  Απλό, καλέ.
  Στο σταθμό μες το Λονδίνοοοοοο
  είναι ώρα να του δίνωωωωωω…

  κ.λπ., κ.λπ.

 52. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  49. Ο νόμος έπρεπε να ψηφιστεί. Το συγκεκριμένο σημείο έπρεπε να προσεχτεί, διπλά και τρίδιπλα..
  (..θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν κάποιος νομικός μπορούσε να μας πει εδώ, σήμερα: Είναι πραγματοποιήσιμο το σενάριο «Εγώ ο Μιχαλολιάκος φυλακίζομαι αλλά κατεβαίνω στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με το κόμμα μου ‘Ελληνική πεταλουδίτσα’, εκλέγομαι βουλευτής και αποφυλακίζομαι»;)

 53. Nick Katsamakas said

  Σχετικά με τη γενική των ξένων τοπωνυμίων, νομίζω ότι στην αμηχανία μας για το πώς να κλίνουμε αυτές τις λέξεις αποκαλύπτεται κάτι για την ελληνική γλώσσα, που ίσως δεν έχουμε προσέξει ακόμα: η γενική πτώση είναι από μια άποψη περιττή! Όταν λέμε «του Μεξικό», το άρθρο καταδεικνύει την πτώση ολοκληρωτικά και με σαφήνεια και έτσι η κατάληξη περισσεύει. Λόγω συνήθειας, αυτό δεν το συνειδητοποιούμε όταν χρησιμοποιούμε τη γενική στις ελληνικές λέξεις, αποκαλύπτεται όμως στις ξένες, ιδίως σε εκείνες τις ξένες που αν κλιθούν μοιάζουν αστείες. Στο έργο του «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» ο Λίνος Πολίτης σημειώνει πως μεταξύ άλλων, το μέλλον της ελληνικής γλώσσας είναι η σταδιακή και ενδεχομένως ολοκληρωτική εξάλειψη της γενικής πτώσης, ιδίως του πληθυντικού.

  Όσον αφορά την προέλευση της λέξης Mexico, που ανέφερε μια σχολιάστρια προηγουμένως, η λέξη προέρχεται από τη γλώσσα Nahuatl, που είναι η γλώσσα εκείνων που σήμερα όλοι αποκαλούμε Αζτέκους, ενώ οι ίδιοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Mexica (έτσι τους αποκαλούσαν και οι κονκισταδόρες). Το x δεν προφέρονταν όπως το σημερινό ελληνικό ξ, αλλά ως παχύ τς, όπως στα αγγλικά το church. Έτσι, οι ινδιάνοι του Μεξικό ένα ρόφημά τους το αποκαλούσαν xocolatl, που προφέρεται «τσοκολάτλ», η γνωστή και πολυαγαπημένη σοκολάτα (και νομίζω αυτό εξηγεί πώς σε κάποιες ελληνικές ιδιολέκτους αποκαλούνταν «τσοκολάτα»).

 54. 46 Εεεπ, εγώ το 7 το λέω και το γράφω σωστά : εφθά 🙂

  Σχετικά με το Σικάγο και τη γενική του, όποιος κοτάει ας έρθει σε μισή ώρα στην κεντρική πλατεία του Ναγκασακιού να λύσουμε τις διαφορές μας.

 55. @
  LandS said
  10 Οκτωβρίου, 2020 στις 10:42
  15
  >> Και αυτά μεταβάλλονται. Πάπια, μπιέλα, φιάσκο κ.α.

  — Όχι, λάθος. Το γιωτ [ʝ] μένει αμετάβητο με αυτά τα σύμφωνα.

  Σε φωνητικούς χαρακτήρες
  πάπια [papʝa],
  φιάσκο [fʝasko] μεν, αλλά
  παλιό [paʎο],
  Βάνιας [vaɲas].

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλο νέος ποινικός κώδικας και άλλος νέος ποινικός κώδικας που κάνει τους Μιχαλολιάκους να χαμογελούν σαρδόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε δεχτεί τη σκληρή κριτική της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε ευθέως για «παράθυρα» ευνοϊκής μεταχείρισης προς την υπόδικη ναζιστική συμμορία και ζήτησε την αλλαγή ή και την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης. Και τώρα δικαιώνεται για τις ενστάσεις της.

 57. sarant said

  52 Αν ο Μιχαλολιάκος μπει αύριο στη φυλακή (επειδή το δικαστήριο θα κρίνει ότι η έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα) δεν χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα (ούτε με τον παλιό ΠΚ τα έχανε) διότι δεν θα έχει καταδικαστεί τελεσίδικα. Ομως μπορεί ο Άρειος Πάγος να μην εγκρίνει τη συμμετοχή του στις εκλογές με το νέο κόμμα Πεταλουδίτσα, ενώ βέβαια μπορεί να υπάρξει σχετική πρόβλεψη και στα κωλύματα του εκλογικού νόμου.

 58. LandS

  Εννοείται [papʝa] και [fʝasko] για όσους λένε πάπγια και φγιάσκο.

  Αλλά για όσους λένε πάπχια και φχιάσκο είναι [papça] και [fçasko].

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορεί…μπορεί…Υπήρξε, όμως, η χρυσή ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με τους ναζιστές, αλλά ο φόβος μήπως η κατηγορία περί εγκληματικής συμμορίας απαγγέλλεται επί δικαίους και αδίκους οδήγησε στην ελάφρυνση των ποινών και βόλεψε μια χαρά την όντως εγκληματική οργάνωση ΧΑ.

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: περί εγκληματικής οργάνωσης, διορθώνω.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής», τονίζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.aftodioikisi.gr/politiki/neolaia-syriza-o-neos-poinikos-kodikas-eynoei-ti-chrysi-aygi/amp/&ved=2ahUKEwjYvamG7ansAhXK8eAKHXbyDIUQFjACegQIARAB&usg=AOvVaw3bqX69kPlXK_RqZpRhRu1u&ampcf=1

 62. sarant said

  61 Eγώ γέρασα, είμαι με τις τεχνοκρατικές προτάσεις.

  Απροπό, πού είναι ο Κιντ; Σε καμιά ώρα φεύγω για το γήπεδο, έχει ντέρμπι κορυφής Λουξεμβούργο – Κύπρος.

 63. Νέο Kid said

  62. Όχι και ντέρμπι! Σας έχουμε για πλάκα . Έχουμε ντοπαριστεί με φουλ σιεφταλί και πούλες! 😊

 64. ΓΤ said

  @0

  Σχετικά με τη Mastixa, είναι προφανές ότι ο τύπος που τη ρίχνει στο εμπόριο κάνει αναλήψεις από τη Eurobank (Ergasias) για να τα σπρώξει στον Stoiximan

  Βεβαίως, οι αισθητές της γλωσσικής εσθήτας ενδεχομένως ανέμεναν σχόλιο για το δυνάμει «aesthesis» 🙂

  @0, 14
  Ακριβώς. Έτσι και μια θεια στο Κιάτο, έχοντας επιστρέψει εδώ και σαράντα χρόνια από το Σικάγο, «όταν ζούσαμε στου Σκάγου» 🙂

  25@
  To ευρύτερον Περατσίνι

  40@
  Ούτε για το Λάος

  46, 54@
  Ενδεχομένως είναι βαθείς μελετητές των Αριθμών και μπερδεύονται από τη Νεφθαλείμ

  53@
  To οποίο x βρίσκουμε και στα βασκικά

  Πάντως οι ανορθογραφίες είναι προϊόν εγκλημματικών συμμοριών. Η δε ΧΑ επίσης εγκλυματική. Οπότε είναι καλό το Διευθυντήριο αυτής να σταλεί ισόβια στην Ψυττάλεια. Θα έχουν χρόνο να συζητούν «στο πεδίο» για την Αριστείδου Απόβασιν.

 65. ΓΤ said

  @62, 63

  [1,88-3,25-3,60] 🙂

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  62:Κι εγώ γέροντας είμαι☺, αλλά παραδέχομαι ότι πολλές φορές η νεολαία βλέπει πιο καθαρά και πιο μακριά και πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη μας. Να που στην περίπτωση αυτή δικαιώθηκε. Δυστυχώς.

 67. Χαρούλα said

  Το medicinal water χρησιμοποιείτε για τα νερά με μεταλλικά στοιχεία, κυρίως από τις πρώην ανατολικές χώρες. Εχει η Τσεχία, το Τουρκμενιστάν, η Λευκορωσία. Στην Γαλλία υπήρχε αντιστοιχο νερό από την ζεστή πηγή St. Rock, Bagneres de Bigorre γύρω στο 1928, που σήμερα αποτελεί εκθέμα μουσείου. Για άλλα δεν ξελρω.

  Όσο για το Mastixa esthisis, ας μας πουν οι χιώτες. Δεν είναι πολύ γνωστή. Μήπως προϊόν μαϊμου;;;;

 68. Νίκος Κ. said

  Το Μονακό δεν το κλίνουμε (δεν λέμε του Μονακού) για να μη χάση τη γαλλική αξάν. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με το Μπορτντό. Ενώ π.χ. η Μασσαλία, η Τουλούζη, οι Βερσαλλίες, οι Κάννες κλπ. κλίνονται άνετα, καθότι ατύχησαν και απώλεσαν τη γαλλική αξάν κατά τη μετάφραση 🙂

 69. Μέσα στο μπιγκ μπράδερ στον ΣΚΑΪ είναι μια παίκτρια που αρνείται να κλίνει το χαρτί υγείας. «Εδώ είχαμε πέντε χαρτί υγείας» τη μια, «»θα μοιράσουμε τα χαρτί υγείας» την άλλη, «το θέμα του χαρτί υγείας δεν θα περάσει έτσι», και πάει λέγοντας. Δεν θα το ανέφερα αν δεν ήταν 36 χρονώ (λέει…), βέρα Ηρακλειώτισσα, και… δικηγόρος! Πότε έγινε άκλιτο το χαρτί υγείας;

 70. 7: Α, έχει λινγκ και για την Βαρβάρα…

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  69: Δικηγόρος ετών 36 και κλείστηκε εκουσίως σε ένα σπίτι, όπου την παρακολουθεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως όποιος θέλει να ασχολείται με καυτές υποθέσεις όπως το μοίρασμα του χαρτί υγείας; Ε, φαντάζομαι ότι οι γονείς της θα δηλώνουν υπερήφανοι για τη διασημότητα της κόρης τους και θα κλαίνε από συγκίνηση όταν διεκπεραιώνει επιτυχώς ανάλογες υποθέσεις. Πού να φαντάζονταν τέτοια μεγαλεία, τότε που ήταν απλώς μια φοιτητριούλα της νομικής…Μπράβο στον Σκάει που, εκτός από τη δημοσιογραφική αμεροληψία, προάγει τον πολιτισμό και δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους.

 72. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @71. Γιάννη, σήμερα έχεις ρέντα! 🙂

 73. Αυτονόητα. Εδώ λεξιλογούμε 😋

  Πάρτε και μια τρισχιλιετή

 74. 40

  Ωραία χώρα το Περό, γιατί να τσακωθούμε για τη γενική του?

 75. ΣΠ said

  Για την κλίση των ξένων τοπωνυμίων ο Γ. Μπαμπινιώτης έχει σαφή θέση
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/27/greta-2/#comment-607201

 76. leonicos said

  1 Αντώνης

  χρήση του λατινικού “x” για την απόδοση του ελληνικού “x”,

  βέβαια δεν ειναι το ίδιο, αλλά είναι κοινή πρακτική σε λατινικές μεταγραφές γλωσσών που έχουν χ, όπως περσικά, Αβεστικά κοκ.

  συχνά μάλιστα χρησιμοποιούται και τα θ και δ αντί th και dh

  ahuraδātahe upamana, πλάσμα όμοιο με Ahura

  Vərəθraγna είναι πρωτογενής προ-Ζωροαστρική θεότητα

 77. nikiplos said

  44@ Εγώ αυτό το γ στο Σικάγο, δεν το άκουσα πουθενά. Μόνο Τσκάαγκο(ου) έχω ακούσει… ειδικά αυτό το γκο το λένε με έμφαση του στύλ: κοπάνα την φίλε, φεύγα εδώ είναι Σικάγο.

  Αν το πρόφεραν Σικάγο, κάτι θα είχε βρει να πει ο Γκας Πορτοκάλος για την πόλη του, αν μη τι άλλο τουλάχιστον Συκάγο, γιατί κάποτε είχε καλά σύκα! 🙂

 78. leonicos said

  75

  του Όσλου…. με ενοχλεί, αλλά δεν το εγραψες εσύ

  Απλώς γενικεύει

  το Πρίσι του Παρισιού αλλα ἐκ Παρισίων αι ἐν Παρισίοις

  όπως γράφαμε το 1950 Α΄ Δημοτικού Ἐν Κουκουβαούναις

  κι επειδή εγώ ήξερα ελληνιά από τότε είπα στη δασκάλα μου Πώς ειναι ο ενικός; Κουκουβάουν, Κουκουβαούνος και μ’ έδιωξε από την τάξη ως αυθάδη

 79. Πέπε said

  > > …την πρόταση της εισαγγελέα.

  Τι έγινε Νίκο; Βάζεις άλλους να σου γράψουν τα άρθρα; Άμα δε δω εισαγγέλισσα ή εισαγγελίνα, ή την εισαγγεέα της εισαγγελέας, τότε this ain’t Sarantakos.

 80. Γιάννης εμίρης said

  Την τελευταία εβδομάδα δεν διαβάζω σχόλια και είμαι όλο νεύρα. Ευτυχώς που σχολάτε στις 14:00 και γλιτώνουμε για λίγο (@leonicos & @dimosioshoros). Κι αλλοι γράφουν πολλά (Κουβάτσος, Γς κλπ), αλλά ενδιαφέροντα.
  Συγγνώμη δεν ειναι προσωπική η επίθεση.
  Εκτός αν οι υπόλοιποι γουστάρετε, οπότε το βουλώνω!

 81. William T. Riker said

  Μερικοί το προφέρουν και Τσίκαγκο 🙂

 82. 79: Από το 2012: https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/14/pater/#comment-110988

 83. Πέπε said

  @69, 71:

  Καταλαβαίνετε βέβαια ότι η νεαρή Ηρακλειώτισσα δικηγόρος είναι πασίγνωστη στους ηρακλειώτικους δικηγορικούς κύκλους. Το τι έχουμε ακούσει να σχολιάζεται, και με ζωηρό βέβαια, προσωπικό ενδιαφέρον, όχι σαν το δικό σας που είναι πιο ακαδημαϊκό, δε λέγεται!

 84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @62, 79. «Eγώ γέρασα», «της εισαγγελέα», «φεύγω για το γήπεδο» (υπενθυμίζω ότι οι αγώνες γίνονται χωρίς θεατές..)- κάτι τρέχει με τον Νικοκύρη! Απαγωγή; Κατάληψη ιστολογίου; (..θα δείξει! 🙂 )

 85. leonicos said

  69 Αγράμματε

  Πότε έγινε άκλιτο το χαρτί υγείας;

  Γιατί κλίθηκε ποτέ το χαρτι υγείας;

  Το χαρτί υγείας είναι άκλιτο διοτι στην ονομαστική είναι τρυφερ’ο. Πού ξέρω εγώ τι θα κάει στις ΄λλες πτώσεις;

  Κοντά στον νου κι η γνώση

 86. leonicos said

  80 Γιάννης Εμίρης

  Αμ δε…. Όπως βλέπεις πάει 4

  Πολές φορές μπαίνω και το βράδυ

  Αλλά ποτέ δεν θα το πάρω για προσωπική επίθεση.

  Ασφαλώς περιμένουμε τα δικά σου τα πιο ενδιαφεροντα

  Εγώ προσωπικη επίθεση δέχομαι μόνο από τον Τζι

 87. leonicos said

  73
  Stazybο Hοrn

  Εννοείς dan = και;

 88. BLOG_OTI_NANAI said

  Το χαρτί υγείας έχει τιμηθεί:

  – Στην ελληνική λογοτεχνία:

  – Στα ελληνικά λεξικά:

  Βοσταντζόγλου

  ΜΗΛΝΕΓ-ΠΑΤΑΚΗ (το παράδειγμα φράσης που επέλεξε ο μπαγάσας είναι μνημειώδες)

 89. leonicos said

  62 Σε καμιά ώρα φεύγω για το γήπεδο, έχει ντέρμπι κορυφής Λουξεμβούργο – Κύπρος.

  Χωράει γήπεδο στο Λουξεμβούργο; Τρεις ώρες γύριζα και δεν το ειδα

 90. leonicos said

  88 BLOG_OTI_NANAI

  Ο καλλιτέχνης μπορεί να εμπνευσθει και λίγο πριν το ξετυλίξει

  Αλλά εσυ πού ναξέρεις από καλλιτέχνες…

 91. leonicos said

  88 BLOG_OTI_NANAI

  αν κι ενίοτε ξεβάφετε

  και η αλήθεια γράφεται

 92. leonicos said

  88 BLOG_OTI_NANAI

  Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να μη συμπληρώσω

  Πρέπει να πω και κάτι ανδιαφέρον

  επειδή ο Γιάνη Εμίρης κρίνει

 93. leonicos said

  66
  Γιάννης Κουβάτσος

  Κι εγώ γέροντας είμαι

  ΜΗΝ το ξαναπείς

 94. leonicos said

  66
  Γιάννης Κουβάτσος

  Κι εγώ γέροντας είμαι

  ΜΗΝ το ξαναπείς:Δε φορέσαμε ποδίτσες για να τον ξεγελάσουμε;

 95. leonicos said

  46 Κιγκέρι

  Κι άμα σε λένε Ραυτογιάννη, τι κάνεις;

  Ό,τι έκανε και ο Καμμένος που ήταν υπουργός

 96. Γιάννης Εμίρης

  Παρόντες, βρε. 🙂

 97. leonicos said

  9 Dimosioshoros said

  Είμαι υπέρ των διαλυτικών

  Τα χρησιμοποιώ στο δόλϊος έναντι του δόλιος. Δεν μου είχε τύχει το δϊώξει, αλλά την ίδια λύση θα έδινα

  Πρόσεχε τ θα μου απαντήσεις. Ο Εμιρης μάς εβαλε στο μάτι!

 98. Αγγελος said

  Κιγκέρι (46), το «επισκεύθηκα» είναι απλό (χοντρό βέβαια) ορθογραφικό λάθος, κατ’αναλογία προς τα πολλά ρήματα σε -εύομαι. Δεν είναι υπερδιόρθωση, όπως θα ήταν το «επισκέπτηκα» (που εγώ τουλάχιστον δεν το ΄χω ακούσει ποτέ).

 99. Nestanaios said

  8. Γιάννης Κουβάτσος.

  Ή αν έχεις γεννηθεί στο Σικάγο από πατέρα Αρκάδα και μάνα Ισπανίδα που έλεγε «Yo soy Mejicana”.

 100. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  #44. Γιατί Κρακοβία και όχι ξερωγω Κρακόβι ή Κράκοβος.

  Και γιατί όχι «Βαρσάβα»; Ταιριάζει τόσο καλά! 😉

 101. @ 97
  Leonicos

  Σωστά …για όλα τα διαλυτικά στο δόλια/δόλϊα και τα του …Εμίρη.

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  83: Υποθέτω ότι με τέτοια προϋπηρεσία η Softex θα της προσφέρει γη και ύδωρ για να την προσλάβει νομική της σύμβουλο.

 103. Nestanaios said

  13. Δεν υπάρχει αμερικανικό «ΣΙΚΑΓΚΟ».

  52. Για έναν πολιτικό η μεγαλύτερη καταδίκη και τιμωρία είναι η απαξίωση και περιφρόνηση από τον λαό. Οι δικαστικές καταδίκες έχουν δυστυχώς ηρωοποιήσει πολλούς. Άλλους δικαίως και άλλους αδίκως. Εύχομαι να μην ηρωοποιηθούν οι χρυσαυγίτες.

 104. Αγγελος said

  Σοβαρά, ο Μπ. υποστηρίζει ότι πρέπει να λέμε «του Όσλου»; Μήπως συνιστά να λέμε και «του Τίκου», «του στυλού» ή «του μαγιού»; Δεν λέω, η διαχωριστική γραμμή δεν είναι σαφής (εγώ σαφώς λέω «του παλτού» και μου φαίνονται εξεζητημένα «τα παλτό» που ακούμε καμιά φορά, και βεβαίως λέω και «του Τουρίνου», «του Τολέδου» κλπ.), αλλά διάβολε…
  Το Σικάγο, εκτός από τον Αλ Καπόνε και τους πάμπολλους Έλληνες που έχει, το ξέρουμε (οι λιχούδηδες τουλάχιστον) και από το παγωτό, που εγώ τουλάχιστον το κλίνω. Ακόμα θυμάμαι τα γέλια που έβαλε ο Κύρτσος — ναι, ο γνωστός δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής, το ήξερα από το σχολείο — όταν συνυπήρξαμε για λίγο στα νιάτα μας στη Βοστόνη και του είπα πως μου άρεσε το τάδε παγωτατζήδικο «για τα σικάγα του». Δεν γελούσε για τον πληθυντικό, αλλά γιατί μεταφράζοντας το sundae ως σικάγο τον είχα στείλει νοερά πίσω στα καφεζαχαροπλαστεία του Κολωνακιού 🙂

 105. Αγγελος said

  (104) «του Τόκιου», γμτ!

 106. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  «Η σημερινή αναμέτρηση είναι η πρώτη που γίνεται παρουσία κόσμου στις διοργανώσεις της UEFA, μετά την πανδημία». Παίρνω πίσω τις υποψίες περί απαγωγής κλπ 🙂

 107. Μαρία said

  104
  του στυλού
  Εδώ και πάααρα πολλά χρόνια το στυλό της δεκαετίας του ’50 έχει αλλάξει γένος. Ο στυλός, οι στυλοί κλπ.

 108. Μαρία said

  107
  στιλός γτκμ 🙂

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δηλαδής, εγώ που χρησιμοποιώ μικτή γλώσσα, και ρέπω ελαφρώς προς καθαρεύουσα, κάνω υπερδιόρθωση όταν γράφω νάπτης και κανδηλανάπτης; 🤣

  Καλησπέρα! ωραία τα μεζεδάκια.

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Xios Bank / XIOSBANK

  71
  Μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
  https://www.avgi.gr/diethni/368828_na-kanoyme-tin-poiotiki-frontida-psyhikis-ygeias-diathesimi-se-oloys-osoi-ti

  >>Μεξικό
  (καλά θυμόμουν ότι είχε συζητηθεί στο ιστολόγιο)
  Αυτήν την εποχή (και) στο ράδιο διαφημίζονται αράδα τα λεξικά Μπάμπι με τρόπο ερωτήσεων προς το κοινό: του ασθενή ή του ασθενούς; του Μεξικό ή του Μεξικού; βλέπε λεξικό Μπάμπι τόμος χ .
  Το παράδειγμα ακουγόταν προ 10ημέρου μα κάθε τόσο αλλάζει. Τώρα ρωτούν πώς γράφεται η ορκωμοσία κοκ

 111. Νέο Kid said

  Πήρε το μάτι μου ένα μαυροκέφαλο μαλλί αφάνα στην κερκίδα. Πρέπει να ναι ο Νικοκύρης…
  Ήλιος και κοντομάνικα στο Λουξ , και 2-0 στο 47’…
  Παραφαγαν σιεφταλιές οι παλτουδιές…

 112. Αγγελος said

  Δημόσιε Χώρε (11), δεν σε καταλαβαίνω. «Χι» ονομάζουμε το γράμμα Χ, όχι κάποιον φθόγγο. Φυσικά το γράμμα χ παριστά στα ελληνικά δύο διαφορετικά φωνήματα, το ουρανικό (υποχρεωτικό πριν από ε και ι) και το υπερωικό (υποχρεωτικό πριν από σύμφωνα), διάκριση μεταξύ των οποίων μπορεί να υπάρχει μόνο πριν από α, ο, ου (χώνει/χιόνι, τάχα/στάχια…) — αλλά τι μ’αυτό; Το γράμμα γ παριστά τέσσερις διαφορετικούς φθόγγους, άλλον στο ‘γάλα’, άλλον στο ‘γέρο’, άλλον στον ‘έλεγχο’, άλλον στο όνομά μου. Το γράμμα υ παριστάνει το φθόγγο β ή φ στο ‘παύω’ και στο ‘παύση’, και άκρον άωτον του παραλογισμού, παίρνει και τόνο! Θα τους αλλάξουμε ονόματα;

 113. Ναι… πάντως από το 1970 το Τόκιο έχει σταθερή σχολική εκδοχή γενικής «του Τόκιο».

 114. Νέο Kid said

  Ρε τους Λουξεμβούργιοι! (Αττική σύνταξη) Έχουν και «θύρα»και φωνάζουν κιόλας! Χάλασε ο κόσμος!

 115. Αγγελος said

  Και η κρατική Νεοελληνική Γραμματική («του Τριανταφυλλίδη») του 1940 σημειώνει το Όσλο ως άκλιτο — ίσως γιατί πρωτοακούστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (ως τότε λεγόταν Χριστιανία).

 116. gpoint said

  Στην Φωκίδα η μόνη προφορά που έχω ακούσει είναι Τσικάγκο και Σικάγο είχε το Οριεντάλ στην Φ.Ν. αλλά «ϊν» ήταν το μπανάνα σπλιτ στην Ερμίνα με τα ποτήρια που βγάζανε τον ωραίο ήχο όταν έτριβες το βρεγμένο δάχτυλό σου κυκλικά στο χείλος τους κι όποια πέρναγε μαγευότανε.
  Ερμίνα με τους τύπους που σύχναζαν κι έδιναν χρώμα, κουλέρ λοκάλ !!

  Μεσημεριάζει κι έχει πλευρίσει δυο μανούλια από το Γαλάτσι ο τύπος που διέθετε και ξενοδοχείο γα λίγες ώρες λίγα βήματα πιο πέρα και μπλα-μπλα-μπλα με τα ζώδια τις σιγοψήνει πως τώρα θάρθει ο Σάκης, ο ειδικός στα ζώδια και θα σας λύσει όοολες τις απορίας σας, που είναι ένα ευαίσθητο παιδί, προικισμένο με διαίσθηση κ.λ.π., και με το που εμφανίζεται τον παρούσιάζει :
  – Η Σούλα, η Ρούλα κι από δω ο Σάκης που σας έλεγα, που σαν Σκορπιός ταιρίάζει με την Σούλα που είναι Ζυγός, ενώ εγώ σαν Κριός ταιριάζω με την Ρούλα που είναι Υδροχόος…
  Κι ο Σάκης που έπαιζε κουμκαν με τους ανάπηρους του Ασυλου Ανιάτων, στο καφενείο απέναντι από το ίδρυμα να βγάλει το χαρτζηλίκι του κι άργησε, του λέει :
  – Δεν ξέρω τι μου λές αλλά εγώ την Ρούλα γουστάρω κι αυτήν θα πάρω !!

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57 >>Ομως μπορεί ο Άρειος Πάγος να μην εγκρίνει τη συμμετοχή του στις εκλογές

  Να θυμηθούμε πώς ο Α.Π. ενέκρινε το 2104 κ 2015 τη συμμετοχή της ΧΑ :
  1. στις ευρωεκλογές Μάιος 2014, ανακήρυξη της Χρυσής Αυγής ως κόμματος που δικαιούται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
  «Η αδυναμία αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής, λοιπόν, προφανώς ήταν δεδομένη, άλλωστε υπήρξε δημόσια τοποθέτηση τόσο του πρωθυπουργού* όσο και του γραμματέα της ΝΔ, Ανδ. Παπαμιμίκου, πως θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές.»
  *Αντώνη Σαμαρά
  https://www.capital.gr/epikairotita/2013254/giati-den-mporouse-na-pei-oxi-o-areios-pagos-sti-xrusi-augi

  2. Στις εθνικές εκλογές 2015 – μετά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα :

  «Βασικό κριτήριο και γνώμονας της δικαστικής κρίσης θα είναι η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, όπως αυτή περιγράφεται στις βασικές διατάξεις του Συντάγματος και της πολιτειακής οργάνωσης του κράτους.
  Με τα κριτήρια αυτά, άλλωστε, ο Αρειος Πάγος έδωσε άδεια συμμετοχής στη Χρυσή Αυγή και κατά τις πρόσφατες, τον περασμένο Ιούνιο, ευρωεκλογές, καθώς ο έλεγχος νομιμότητας του Δικαστηρίου περιορίστηκε, εκ του νόμου, στο καταστατικό που προσκόμισε και στα νομιμοποιητικά έγγραφα του κόμματος που κατατέθηκαν στον Αρειο Πάγο.
  https://www.kathimerini.gr/politics/798169/o-areios-pagos-apofasizei-gia-ti-ch-a/

  σ.σ.
  1.επιλεγμένη η αρθρογραφία (μη «εξ ευωνύμων»)
  2.Υπήρχαν φωνές ότι από τότε μπορούσε να αποκλειστεί

 118. ΓΤ said

  @62, 63, 84

  Και τέλεια σάλτσα και τέλεια ενημέρωση για τα γήπεδα είναι δύσκολο 🙂
  Ασφαλώς ο Νικοκύρης είναι μέσα, οι πύλες άνοιξαν για 1.932 προνομιούχους μάξιμουμ.
  Για να κάνετε το πρόγραμμά σας και να ξέρετε πού θέλετε να πάτε, ακολουθούν τα ανοιχτά γήπεδα της Λίγκας Εθνών του Σ/Κ με τον επιτρεπτό αριθμό

  Λίχτενσταϊν-Γιβραλτάρ 1.000
  Φαρόε-Λετονία 500
  Ανδόρα-Μάλτα 700
  Ουκρανία-Γερμανία 21.015
  Βοσνία-Ολλανδία 2.000
  Εσθονία-Βόρεια Μακεδονία 2.000
  Κροατία-Σουηδία 10.000
  Λιθουανία-Λευκορωσία 1.500
  Νορβηγία-Ρουμανία 200
  Φινλανδία-Βουλγαρία 7.500
  όπου αλλού, κλειστά

  62@ Επιχειρώντας να ανατάμουμε τη δήλωση Νικοκύρη για «ντέρμπι κορυφής», διαβάζουμε πίσω από τις αράδες τη «μοιρασμένη ψυχή» του Νίκου. Μπορεί να είναι πικρό το ψωμί της ξενιτειάς στις (γλωσσικές) φάμπρικες, αλλά, όπως και να το κάνεις, το Δουκάτο είναι μια δεύτερη πατρίς, και υπάρχει γλυκιά παλάτζα ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και τον μαρτυρικόν ελληνιΖΜόν. Κόντρα στα Γραφεία Στοιχημάτων, ο Νίκος ταυτίζεται αμετάκλητα με το Χ.

 119. ΓΤ said

  @69, 71, 83

  Γνωρίζοντας ότι αυτή η δικηγόρος έχει εντρυφήσει στο παπαδιαμαντικό corpus, το Μεγάδελφον Όμμα θα λυσσάξει να την πετύχει «πνευστιώσα».

 120. ΓιώργοςΜ said

 121. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @118. Ανακάλεσα ταχύτατα, στο 106! 🙂

 122. @ 112 Άγγελος.

  Σωστή η ανάλυση και χρήσιμη για τη δική μου σκέψη. Δεν πάω μέχρι να τα …αλλάξουμε όλα αλλά να υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση σε θέματα «γραφή vs απόδοση».

  Επειδή η φωνητική λογική και οι επιτόπιες γλωσσικές παρατηρήσεις στη σχολική παιδαγωγική είναι γενικά περιθωριοποιημένες (που το βλέπουμε και με τα παραμερισμένα από το σχολείο ιδιώματα), η περίπτωση του «χι» χρησιμεύει, σαν παράδειγμα, για την απόκρυψη του αντίστοιχου φθόγγου.
  Μια ξένη λέξη που θα τελείωνε σε μη συλλαβικό χι… (φωνητικά [ç]), ενώ προφέρεται φυσικά από κάθε ελληνόφωνο, δεν έχει τρόπο να γραφεί. Γνωστή είναι η περίπτωση και με το/τη «μιλφέιγ» που δεν υπάρχει τρόπος να γραφεί ενώ το τελικό γιωτ προφέρεται εύκολα από όλους.

 123. ΓΤ said

  @121

  Τι να προλάβω να δω, γύρισα πτώμα από την Αλεπότρυπα 🙂

 124. BLOG_OTI_NANAI said

  90: Μήπως αν εμπνευσθει λίγο πριν το ξετυλίξει, το έργο του θα είναι του… μώλου; 🙂
  (ο μώλος με «κ»)

 125. Κιγκέρι said

  98: Άγγελε,

  επειδή εγώ λέω πάντα «επισκέφτηκα», θεωρώ ήδη υπερδιόρθωση το «επισκέφθηκα». Το «επισκεύθηκα» δεν νομίζω ότι είναι ένα αθώο ορθογραφικό λάθος, αλλά μάλλον μια συνειδητή αντικατάσταση του -εφθ από το -ευθ, μια οπτική κατά κάποιον τρόπο υπερδιόρθωση.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μια συμπλήρωση και να σας αφήσω στα μεζεδάκια που βλέπω γερό τσιμπολόι- ωραία!
  🙂
  117 >>ο έλεγχος νομιμότητας του Δικαστηρίου περιορίστηκε, εκ του νόμου, στο καταστατικό που προσκόμισε …

  Σ΄αυτό γινόταν κριτική, ότι ο Α.Π. περιορίστηκε στο γράμμα του νόμου ενώ το άρθρο 29 παρ.1 του Συντάγματος προβλέπει για τους πολίτες που ιδρύουν ή συμμετέχουν σε υποψήφιους συνδυασμούς, «η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
  Εδώ είναι που λένε το λύκο βλέπεις,το ντορό γυρεύεις…
  Για να δούμε με τί τρόπο θα δεσμεύσει η (συμπληρωμένη – αν) εκλογική νομοθεσία μελλοντική κρίση του Α.Π.

  Μια πραγματική ιστορία: Πεθαίνει η αδελφή φίλης μου που δούλευαν και οι δυο στον ίδιο δημόσιο οργανισμό, όπως και ο άντρας της θανούσας. Στην κηδεία πήγε και ο προσωπάρχης του οργανισμού και τους συλλυπήθηκε. Μετά από λίγες μέρες ο προσωπάρχης λέει στην υπάλληλο ότι «χρωστάει» να του υποβάλλει το πιστοποιητικό θανάτου της αδελφής της για να της εγκριθεί η τριήμερη άδεια πένθους…

  107
  γτκμ
  για την κούτρα μου ; 🙂

 127. ΓΤ said

  @126β

  προφανέστατα, «μωτηgενωνίαμ»

 128. ΣΠ said

  Στις 7 ο Γ, Μπαμπινιώτης στο κανάλι της Βουλής.
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

 129. ΓΤ said

  128@

  Παντού ο streamόγερος…

 130. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!
  2-0 νικησε το Λουξεμβούργο. Νικήσαμε θα ελεγα, όποιος κι αν κέρδιζε.

  Κιντ, αυτός ο Ανδρέας Καρώ που έπαιζε με την Κύπρο είναι γιος του Φάντη Καρώ; Ή του Ρήγα;

  73 Όλα από μας τα πήρανε, λέμε

  75 Εγώ είμαι ένα κλικ πιο πίσω. Αλλά κλέβει λίγο γιατί δεν μας δίνει παραδείγματα οπως του Όσλου, του Τορόντου ή του Μονακού.

  79 Αυτό έπρεπε να το πεις αν έβλεπες «της εισαγγελέως»

  83 Χαχαχαχά!

  84 Όχι χωρίς θεατές. Μία θέση πιασμένη, δύο κενές. Συνολο 1333 θεατές, όπως μας πληροφόρησαν.

  104 Απλώς, Άγγελε, η θέση του Μπαμπινιώτη (όλα τα εις -ο κλίνονται, ακόμα και του Όσλου) είναι αεροστεγής, απλή και χωρίς εξαιρέσεις. Το ίδιο απλή, χωρίς εξαιρέσεις είναι η θέση του Τζανετάκου στον αντίποδα (όλα τα ξένα άκλιτα, ακόμα και το Μιλάνο, ακόμα και η Νικαράγουα).

  Εμείς που είμαστε στη μέση (έστω και πολύ πιο κοντά στον Μπαμπινιώτη εγώ) αφήνουμε περιθώριο στην κρίση του καθενός, που δεν είναι απλό.

  111 Έχω κουρευτεί (και γκριζαρει….)

  117 Α μπράβο

  118 Χειροκρότησα ολα τα γκολ και ολες τις ευκαιρίες αμφοτέρων (αν και η Κύπρος μόνο στο β’ μέρος είχε) και στο τέλος είπα «κερδίσαμε» όπως θα έλεγα κι αν είχε κερδίσει η Κύπρος.

  125 Οπτική υπερδιόρθωση, ισχύει.

 131. geobartz said

  «θα ακολουθήσει την πρόταση της εισαγγελέα».

  # Συνήθως, ο ελληνόγλωσσος που ΔΙΑΒΑΖΕΙ και ΓΡΑΦΕΙ (υπάρχουν και οι υπόλοιποι που κάνουν κάτι άλλο), δεν χρησιμοποιεί τέτοιον …σαραντισμό. Ακόμα και … σαραντισμένοι (όπως, 79 Πέπε, 84 Γιώργος Κατσέας) αιφνιδιάστηκαν. Πάντως, στο 130 ο sarant θυμήθηκε το «της εισαγγελέως», έστω και αρνητικά.

 132. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @41. Τί μου έκανες BLOG_OTI_NANAI με τα συμμαχίς, αιχμαλωτίς, περιοικίς! Έφαγα όλο το απόγευμα διερευνώντας τα, ως κατηγορία.. 🙂
  @131. Καλαμπούρι ήταν εκεί, geobartz. Λέω και γράφω «της εισαγγελέως». Ασυζητητί! 🙂

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα συμφωνήσω και σε κάτι με τον πρόεδρο: προτιμώ κι εγώ το η εισαγγελέας – της εισαγγελέως, η γραμματέας – της γραμματέως. Απορρίπτω κατηγορηματικά το η εισαγγελέας – της εισαγγελέας και στέκομαι σκεπτικός μπροστά στο η εισαγγελέας – της εισαγγελέα. Είπα. ☺

  Ο Μπαμπινιώτης προτείνει το απαγορευτικό στη θέση του ξενόφερτου λοκντάουν. Ναι, αλλά το απαγορευτικό δεν έχει συνδεθεί άρρηκτα με πλόες και ανέμους;

 134. Theo said

  @133:
  Ε, ναι, το «απαγορευτικό» περισσότερο το χρησιμοποιούν οι λιμενικοί για τους απόπλους. Κι εγώ καράφλιασα όταν άκουσα τον Τσιόδρα να λέει πως ο Μπαμπινιώτης του είπε να χρησιμοποιεί τη λέξη «απαγορευτικό» για την καραντίνα 😡

 135. sarant said

  131 H γραμματική η επίσημη, του σχολείου, έχει «της συγγραφέα, της εισαγγελέα».

  133 Αν θα πεις «της εισαγγελέας», φυσικά η ονομαστική είναι «η εισαγγελέα». Όπως η ταμία, της ταμίας.

  Αν θα πεις «η ταμίας» τι γενική έχεις; Της ταμία ή της ταμίου;

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  135: Της ταμία. Της ταμίου παραπάει. ☺ Ναι, βλέπω την αντίφαση, αλλά, ως μη ειδικός περί τη γλώσσα, επιλέγω αυτό που έχω συνηθίσει και συνάδει με το γλωσσικό μου αίσθημα, αυτό που μου χτυπάει καλύτερα στο αφτί.

 137. Triant said

  Συγγνώμη, αλλά δεν κρατιέμαι. Εσείς οι πολύγλωσσοι, σε ποιά άλλη γλώσσα υπάρχει αυτό το μπουρδέλο (εγώ το λέω έτσι – ά, εγώ το λέω αλλοιώς κ.α); Και δεν μιλάμε για ντοπιολαλιές, έτσι;

 138. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εισαγγελέας. Χαίρομαι που ο Νικοκύρης έχει άποψη δική του και την υποστηρίζει με σθένος. Σε αυτή του την ιδιότητα νιώθω ότι λίγο του μοιάζω, κι εγώ τέτοιος παλιοχαρακτήρας είμαι. 😉

  Στην εισαγγελέα βέβαια διαφωνώ ριζικά μαζί του. Της εισαγγελέως και άγιος ο θεός. Αφήστε που στην κλητική μπορεί να πω και κυρία εισαγγελεύ, με οξεία βέβαια! 😜

 139. Μαρία said

  133
  Το ουδέτερο απαγορευτικό αντί του αρσενικού επικράτησε, αφού προηγουμένως άλλαξε τα φώτα στον απόπλου.
  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, υπάρχει η επίσημη σχολική γραμματική, αλλά από κει και πέρα η πολυτυπία είναι πλούτος και ομορφιά και ο καθένας μας έχει το προσωπικό του γλωσσικό ιδίωμα, μοναδικό σαν δακτυλικό αποτύπωμα. Δεν μπορούμε να πειθαναγκάσουμε κανέναν να λέει και να γράφει της εισαγγελέως ή της εισαγγελέα. Για το τι συμβαίνει σε άλλες γλώσσες, θα ήθελα κι εγώ τα φώτα των γλωσσομαθών.

 141. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @138. Γιατί οξεία, Κώστα; Περισπωμένη βάζουμε! 🙂 🙂

 142. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  50, Γς
  Ταβέρνα του «Κιτσίνη» στην Καισαριανή!
  Ημιϋπόγειο, σχετικά μικρό, με σπεσιαλιτέ τα κοκκινιστά κοτόπουλα/κότες/κοκκόρια με τηγανητές πατάτες. Σε μια γωνιά είχε ένα τζουκ-μποξ.
  Θαμώνες της τη δεκαετία ΄70, φοιτητοπαρέα, το προτιμούσαμε για τις φτηνές τιμές και το καλό κρασί.
  1-2 βραδιές πήγαμε με μπουζούκι+κιθάρα και μου έχουν μείνει αξέχαστες… Αν θυμάμαι καλά, εκεί ήταν που στο τέλος μας έφερνε χαλβά (του μπακάλη) με λεμόνι και κανέλλα, για να τραβήξουμε κα’να κιλό κρασί ακόμη… 🙂

  98, Άγγελος
  >>…όπως θα ήταν το «επισκέπτηκα» (που εγώ τουλάχιστον δεν το ΄χω ακούσει ποτέ).
  Πήγαινε όμως, Άγγελε (ο ενικός λόγω ιστολογικής οικειότητας 🙂 ) να το γκουγκλίσεις να δεις τι προκύπτει!
  ++++

  – Και «Η ανεμώνα του Σικάγου», με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Στίχοι: Σάννυ Μπαλτζή. https://youtu.be/ehy8B9DThkU

 143. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @140, 137. Έτσι είναι, Γιάννη! Εάν τα «εγώ το λέω έτσι – εγώ το λέω αλλοιώς» στηρίζονται ή υποδηλώνουν ατομική αυθαιρεσία, όντως συνιστούν γλωσσικό σκάνδαλο. Όταν, όμως, υποστηρίζονται από γραμματικούς κανόνες διαφορετικών περιόδων της Γλώσσας μας (η πολυτυπία που λες), τότε φτιάχνουν μιά θεμιτή και επιθυμητή γλωσσική πολυχρωμία.

 144. ΣΠ said

  Σε άλλες γλώσσες; Φυσικά και συμβαίνει. Δεν έχουν βέβαια δημοτική/καθαρεύουσα αλλά έχουν άλλες διαφορές.

 145. gpoint said

  Το εισαγγελέας προτιμάται από τους έχοντες μανιάτικη καταγωγή, τα εις -ΕΑΣ και εις -ατης κ.λ.π. 🙂

 146. ΓΤ said

  Φερόε-Λετονία 1-1
  Λίχτενσταϊν-Γιβραλτάρ 0-1

 147. Γιάννης Ιατρού said

  απαγορευτικό
  133, 134 κλπ.

  Σιγά μην το πούμε κι «απαγορευμένο»… και παρεξηγηθούμε 😂

 148. Triant said

  50: Γς Πήγαινα αρκετά συχνά με μια μικρή παρέα από το μπριτζ (αμέ) στο ‘παληό μας σπίτι’ με Τζώρτζη (καλόγερο), χωρίς μικρόφωνα, με φαΐ και χύμα κρασί. Όταν μετά από χρόνια πήγα και είχε μικρόφωνα και ποτά, τον χαιρέτησα και δεν ξαναπήγα. Πάλι μετά από χρόνια, τον βρήκε ο κουμπάρος μου σε ένα μαγαζί στην Αχαρνών, πήγαμε, βουρκώσαμε άπαντες, και ξαναχαθήκαμε.

  Έτσι θέλω να θυμάμαι τη φωνή του.

 149. sarant said

  144 Εγώ δεν αναγκάζω κανέναν να λέει «της εισαγγελέα», αλλά αν δεις το σχόλιο στο οποίο απαντάω, μου την έπεσε ότι το «της εισαγγελέα» είναι δική μου πατέντα. Και του λέω ότι είναι της σχολικής γραμματικής.

 150. 137: Σε όλες.

 151. ΣΠ said

  144
  Και εγώ «της εισαγγελέα» λέω και χαίρομαι που μαθαίνω ότι έτσι είναι στην σχολική γραμματική.

 152. sarant said

  137-150 Σε όλες, αλλά πάντως μια φίλη που έχει Άγγλο άντρα το ίδιο με τον Τριαντ έλεγε. Θυμάμαι που βασανιζόμασταν στα Υπογλώσσια να διαλέξουμε πώς είναι το θηλυκό του «του αυτόπτη μάρτυρα»!

 153. Αράουτ said

  Πιστός στην παράδοσή του, ο αγαπητός μας κύριος Σαραντάκος ΑΠΕΣΙΩΠΗΣΕ το σημαντικότερο μεζεδάκι της εβδομάδος, μονο και μόνο επειδή το διέπραξε ένας επώνυμος μπολσεβίκος:

  ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ, κύριε Νίκο μου: Είναι δυνατόν Αρχηγός Κόμματος να μπερδεύει το «αποτάθηκα» με το «αποφάνθηκα», να γράφει το «περιτριγυρισμένος»… «περιτρυγισμένος», κι εσείς να μή τον καταγράφετε στα μεζεδάκια του Σαββάτου; Πείτε μας, τουλάχιστον, ότι εκ πεποιθήσεως δεν καταγράφετε τις γκάφες των μπολσεβίκων για να ξέρουμε…

 154. Μαρία said

  152
  Το σε όλες δεν ισχύει πάντως για τη μορφολογία, αποτέλεσμα της διγλωσσίας σε μας και της συνειδητής άρνησης μερικών μερικών να πειθαρχήσουν στη ρύθμιση.

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>της εισαγγελέα
  Τα δυο παραδείγματα που είχαν οι σημειώσεις γραμματικής του γιου μου (προ 20ετίας) θυμάμαι, ήταν
  η ταμίας της ταμία και
  η γραμματέας της γραμματέα

 156. Παναγιώτης Κ. said

  Υπάρχει και αυτό το βιβλίο με θέμα, τα λόγια στοιχεία που επιβιώνουν στη νέα ελληνική.
  https://www.politeianet.gr/books/9789601681054-sullogiko-patakis-to-logio-epipedo-sti-sugchroni-nea-elliniki-theoria-istoria-efarmogi-301911?

 157. Μαρία said

 158. Πέπε said

  @131:

  > > Ακόμα και … σαραντισμένοι (όπως, 79 Πέπε, 84 Γιώργος Κατσέας) αιφνιδιάστηκαν.

  Ένσταση κύριε πρόεδρε. Εγώ δηλώνω ασαράντιστος. Στα περισσότερα γλωσσικά θέματα που να έχουμε διαμορφώσει άποψη και ο Νικοκύρης και εγώ, οι απόψεις μας είναι αντίθετες. Αν ψάχνετε να με ταυτίσετε με κάποιον, από την παρούσα συζήτηση θα πρότεινα Κουβάτσο, γιατί το #133 με εκφράζει κι εμένα.

  Όταν έγραψα το #79 (άμα δε δω εισαγγέλισσα ή εισαγγελίνα, ή την εισαγγεέα της εισαγγελέας, τότε this ain’t Sarantakos), κάποιος μου απάντησε με λινκ προς παλιότερο κείμενο του Νικοκύρη όπου εκφραζόταν θετικά για την κλίση «η εισαγγελέας – της εισαγγελέα», και η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν το ήξερα/θυμόμουν αλλά ούτε και το περίμενα. Ωστόσο, και του Νικοκύρη οι απόψεις δεν είναι αμετακίνητες, εξελίσσονται. Τον καιρό που είχε γράψει το εν λόγω σχόλιο ήταν, συγκριτικά με τώρα, πιο συντηρητικός.

 159. Pedis said

  Σόρρυ αλλά μπερδεύτηκα. Το σωστό στο αρσενικό είναι «του εισαγγελέα» και στο θηλυκό «της εισαγγελέως»;
  😛

 160. Pedis said

  # 152 , 154 – ίσως και στα κινέζικα, δεν ξέρω

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159 Σωστή αναρώτηξη! 🙂
  Είναι ένας Οδυσσέας Εισαγγελέας, καλός στιχουργός (έχει πλάκα που τον έχει τραγουδήσει ο Νίκος Νομικός 🙂 )
  Η κόρη του φαντάζομαι θα λέγεται Εισαγγελέα, ή Εισαγγελέως κατά την Κεραμιδέως;

  Αλήθεια δάσκαλε, πώς το διδάσκεις στα παιδιά του δημοτικού, «της εισαγγελέως»;

 162. Μαρία said

  159
  Ναι, για τους αναρχικούς 🙂

 163. Μαρία said

  161
  Εισαγγελέας λέγονταν κι όχι Εισαγγελεύς όπως ο Κεραμεύς.
  Βλέπω οτι πέθανε νέος https://www.ogdoo.gr/epikairotita/koinonia/efyge-o-stixourgos-odysseas-eisaggeleas

 164. ΓΤ said

  157@

  Ελλάς: από τον καβαφικό «βυζαντινισμό» στον «μπογδανισμό»…

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  163 ναι,ναι, για σκέρτσο το ΄γραψα 🙂
  αλλά αυτός δεν ήταν βλέπεις από μακραίωνο τζάκι.Σκέψου να λεγόταν Οδυσσεύς Εισαγγελεύς!
  Με τον πρόωρο θάνατό του «επληρώθη» το δηλούμενο του ονόματος (αυτός που μισούν οι θεοί-νομίζω)

 166. Πέπε said

  @159

  Αρσενικό, ναι. Θηλυκό, έλα ντε;

  Οι απόψεις είναι:

  α) Η εισαγγελεύς, της εισαγγελέως. Υπέρ: είναι ίδιο με την αρχαία τρίτη κλίση, η οποία έχει τις ίδιες καταληξεις για αρσενικά και θηλυκά, ενώ σε καμία αρχαία ή νέα κλίση δεν υπάρχουν θηλυκά σε -ας (ονομαστική). Κατά: δεν είναι νέα, είναι αρχαία. (Και ένα επιπλέον, ειδικά αυτή η κατάληξη και στα αρχαία ακόμη ήταν μόνο αρσενική!)

  β) Η εισαγγελέας, της εισαγγελέα. Υπέρ: είναι ίδιο με το αρσενικό, όπως συμβαίνει με τον/την γιατρό κ.ά.. Κατά: αυτό που μόλις λέγαμε παραπάνω, ότι ιστορικά ποτέ δεν υπήρχε τέτοια κλίση για θηλυκά.

  γ) Η εισαγγελέας, της εισαγγελέως. Υπέρ: ότι έχει κρατήσει τα σωστά από τις δύο πρώτες εκδοχές. Κατά: ότι έχει επίσης κρατήσει και τα λάθη τους.

  δ) Η εισαγγελέα, της εισαγγελέας. Υπέρ: είναι η μόνη εκδοχή που πραγματικά συμφωνεί με υπαρκτά κλιτικά πρότυπα θηλυκών ελληνικών λέξεων. Κατά: είναι φτιαχτό – σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε φυσική εξέλιξη της γλώσσας προς αυτή τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

  Το κοινό και αδιαπραγμάτευτα σωστό σημείο και των τεσσάρων εκδοχών είναι η αιτιατική, την εισαγγελέα.

  Συμπέρασμα: ας καταργηθεί ο όρος. Η δημόσια κατήγορος. Κεφάλι στο χαντάκι. 🙂

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  161: Προφανώς στο σχολείο πηγαίνω μπάι δε μπουκ. Τα γλωσσικά μου βίτσια τα κρατάω για το σπίτι. ☺ Η σχολική γραμματική, πάντως, είναι εξαιρετική, τόσο εμφανισιακά όσο και ως προς το περιεχόμενο. Είναι γραμμένη με ευρύτητα πνεύματος και αναφέρει πολλές διπλοτυπίες, ακόμα κι αν τυπικά είναι λανθασμένες π.χ. οι μύες/μυς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εισαγγελέας είναι ενταγμένος στα αρσενικά σε -ας και στον ενικό κλίνεται όπως τα παραδείγματα άντρας και αγώνας. Επισημαίνεται, φυσικά, η ξεχωριστή κλίση του στον πληθυντικό. Για το θηλυκό γίνεται μνεία στα ουσιαστικά κοινού γένους (ο/η δικηγόρος, ο/η εισαγγελέας) και κλίνεται ακριβώς όπως και το αρσενικό. Άρα: της εισαγγελέα. Που, όσο το λέω και το γράφω, τόσο το συνηθίζω και ψήνομαι να το καθιερώσω. Η συγγραφέας-της συγγραφέα. Χμ, δεν είναι κακό…Θα δούμε. ☺

 168. sarant said

  159-166 Κατά το ΛΚΝ και τη σχολική γραμματική, είναι «της εισαγγελέα», «της γραμματεα». Κατά Μπαμπινιώτη, της εισαγγελέως, της γραμματέως.

  Αυτό που ο Πέπε λέει φτιαχτό, «η εισαγγελέα-της εισαγγελέας», «η ταμία της ταμίας», «η γραμματέα της γραμματέας» είναι υπαρκτός προφορικός τύπος, μόνο φτιαχτό δεν είναι. (Είναι τόσο φτιαχτό όσο το «της Βανδής»).

 169. π2 said

  157: Η ατάκα του Κούλογλου μου δίνει πάσα για δύο σχόλια:

  1. Όταν ο Μπογδάνος λέει, επί λέξει, «είμαι ο μεγαλύτερος αντιναζιστής που μπορεί να υπάρξει, διότι εμένα ποτέ δεν με συνέφερε να είναι η Χρυσή Αυγή στις εκλογές για να κόβει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία» είναι παράξενα ακριβής και ειλικρινής. Για να παραφράσω και μια ατάκα από το τουίτερ, η πρόθεση αντί στη σύνθεση μπορεί να δηλώνει εναντίωση αλλά μπορεί να δηλώνει και αντικατάσταση.

  2. Με ενοχλεί η ευκολία με την οποία χρησιμοποιείται από την αριστερά ο όρος χρυσαυγιτισμός (σε ατάκες όπως «τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως με τον χρυσαυγιτισμό», του Τσίπρα νομίζω). Όχι λόγω φιλολογικής διάθεσης για ακρίβεια στην ορολογία αλλά γιατί θεωρώ σοβαρό πολιτικό λάθος να συμβάλει κανείς στη σούπα χαρακτηρισμών που κυριαρχεί σήμερα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα ο χρυσαυγιτισμός και ο μπογδανισμός. Δεν είναι σωστό να παραβλέπουμε την πολύ συγκεκριμένη οργανωτική δομή και στρατηγική δράσης της Χρυσής Αυγής βάζοντάς τις στον ίδιο κουβά με πολύ διαφορετικά φαινόμενα όπως την αχαλίνωτη μισαλλοδοξία του ακραίου κέντρου ή την επιθετική άνοδο της μεταμοντέρνας μπογδάνειας ακροδεξιάς. Οι λάθος ταμπέλες οδηγούν σε εσφαλμένες αναλύσεις και αποτελούν απλώς την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος των αβανταδόρικων χαρακτηρισμών που χρησιμοποιεί η νέα δεξιά. Ψάχνοντας πρόχειρα, βλέπω ότι ο Μουμτζής μιλούσε πέρυσι για τον αριστερό χρυσαυγιτισμό του Πολάκη, και όροι όπως κόκκινος φασισμός είναι ψωμοτύρι πλέον και εμπεδωμένο εργαλείο της θεωρίας των δύο άκρων.

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  169β: Α, μπράβο, πέστα, χρυσόστομε!

 171. Πέπε said

  168

  Καλά λοιπόν, είναι υπαρκτό όσο και «της Βανδής».

  Η ταμία (που υπήρχε βέβαια και στ’ αρχαία, αλλά έπαψε να λέγεται και δεν αναβίωσε, απλώς κάποια στιγμή συμπτωματικά άρχισε να λέγεται σποραδικά «μια άλλη» ταμία) και η γραμματέα είναι κι αυτά υπαρκτά, τόσο όσο και «της Βανδής». Πρόκειται για σχηματισμούς που ακούγονται μερικές φορές, σ’ ένα λαϊκό ύφος που ταιριάζει σε άλλες χρήσεις αλλά όχι στην επίσημη δικαστική ορολογία και, το κυριότερο, λέγονται περιθωριακά ακόμη και στο πλαίσιο του λαϊκού ύφους (θέλω να πω δεν είναι οι στάνταρ λαϊκοί τύποι).

 172. Γιάννης Ιατρού said

  169α Π2
  ==> https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/08/fyssas-2/#comment-685238

 173. geobartz said

  149 sarant said: «Εγώ δεν αναγκάζω κανέναν να λέει «της εισαγγελέα», αλλά αν δεις το σχόλιο στο οποίο απαντάω, μου την έπεσε ότι το «της εισαγγελέα» είναι δική μου πατέντα. Και του λέω ότι είναι της σχολικής γραμματικής».

  # Αυτοί που γράφουν σχολικές γραμματικές, ανήκουν (ίσως!) σε αυτούς που συνήθως «διαβάζουν και γράφουν». Όταν όμως «ξεχνούν» το νεοελληνικό αυτί, θα έλεγα ότι «δεν ακούνε»!
  # Και ένα …προεδρικό τσιορ-τσιοπ για τον Πέπε (σχ.158)

 174. Pedis said

  Μου φαίνεται ότι το σωστό, ήτοι το απλούστερο, για τα παιδάκια και τις νέες γενιές μη τραυλιζόντων ελλήνων (σε πεντακόσια χρόνια από τώρα) θα ήταν, αφού «ο/η εισαγγελέας» -> «του/της εισαγγελέα» και λήξις.

  Στο μεταξύ και μέχρι να σταθεροποιηθεί το … και αρχισουμε να μιλάμε σαν κανονικοί ανθρωποι κι όχι ανατρέχοντας για κάθε λέξη σε δέκα αναθεωρηνένες γραμματικές για να βρούμε ποια είναι σε ισχύ, του λόγου μου, αν βρεθω σε δικαστήριο θα πω «της εισαγγελέως» για να εχω το κεφάλι μου ήσυχο μην είναι η εισαγγελέας φαν του Μπάμπη και με περάσει για αγράμματο ή το χειρότερο, ως μη προσεκτκικό ομιλητή.

 175. Pedis said

  Τότε που το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου περιπολούσε ανενόχλητο μέρα μεσημέρι στην Αθήνα, ξυλοκοπώντας και μαχαιρώνοντας·

  που η μισή ΕΛ.ΑΣ. ψήφιζε τους ναζί, όπως έδειξαν οι κάλπες των ετεροδημοτών αστυνομικών (στους Αμπελόκηπους) και των ΜΑΤ (στην Καισαριανή)·

  που οι αντιφασιστικές μοτο-πορείες χτυπιόντουσαν από τα ΜΑΤ και τη «Δέλτα» και οι συλληφθέντες βασανίζονταν από τους ένστολους χρυσαυγίτες·

  που διευθυντές νοσοκομείων καλούσαν την οργάνωση να «καθαρίσει» τα ιδρύματά τους από τις αλλοδαπές εργαζόμενες και διευθυντές σχολείων δέχονταν τελεσίγραφα για αποβολή των μεταναστόπουλων·

  που ο (καραμανλικός) υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης προθυμοποιούνταν να εφοδιάσει τον Παναγιώταρο με στατιστικά στοιχεία για τους παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούσαν αλλοδαπά νήπια·

  που ο Σταύρος Θεοδωράκης χαριεντιζόταν με τον Μιχαλολιάκο, πίνοντας επιδεικτικά τον καφέ του σε κούπα με το έμβλημα της Χ.Α.·

  που η φιλελεύθερη «Καθημερινή» του εφοπλιστή Αλαφούζου διακήρυττε διά χειρός Στέφανου Κασιμάτη, έναν ακριβώς χρόνο πριν από τη δολοφονία του Φύσσα (16/9/2012), πως

  «όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Χρυσή Αυγή για την ευκαιρία που μας προσφέρει

  -και μάλιστα την ώρα που την έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη- να κάνουμε μια νέα αρχή στην πολιτική ζωή», καθώς έδωσε τη δυνατότητα «στη νομιμότητα να αναμετρηθεί,

  επιτέλους, με την οιονεί νομιμοποιημένη βία της Αριστεράς: αυτό το καρκίνωμα της Μεταπολίτευσης, που όλοι το φοβούνται και κανείς δεν το αγγίζει». Και τόσα και τόσα άλλα…

  Την άνοιξη του 2013, η αποδοχή της Χ.Α. από το μνημονιακό «ακραίο κέντρο» είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να συζητιέται δημόσια ακόμη και κυβερνητική συνεργασία μαζί της, προκειμένου ν’ ανασχεθεί -με τις παλιές καλές μεθόδους- η διαφαινόμενη προέλαση των «αναρχοκομμουνιστών» του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το φλερτ αυτό δεν περιορίστηκε σε ιστορικά στελέχη της Δεξιάς, όπως ο (υπουργός Δημόσιας Τάξης του Καραμανλή) Βύρων Πολύδωρας, ή ανερχόμενους αστέρες της παράταξης, όπως ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και του «Σκάϊ» -βουλευτής σήμερα της Ν.Δ.- Μπάμπης Παπαδημητρίου.

  Με συνέντευξή του στον «Σκάϊ» (12/2/2013), ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντρέας Λοβέρδος εξύμνησε τη Χ.Α. σαν «το πρώτο αυθεντικό κίνημα μετά τη Μεταπολίτευση», αντιδιαστέλλοντας τον δημιουργικό «ακτιβισμό» της πάνω στα «τρία τεράστια πολιτικά προβλήματα» του τόπου (μεταναστευτικό, «παραεμπόριο», «έλλειψη ασφάλειας και αστυνόμευσης») στη θεωρητικολογία της Αριστεράς και τη βία του… ΣΥΡΙΖΑ:

  «Γιατί μας προβληματίζει το γεγονός ότι ανεβαίνει κάποιος που κάνει με τρόπο -πώς να πω- ακτιβίστικο πολιτική πάνω σε αυθεντικά προβλήματα; Νομίζω ότι μετά τη Μεταπολίτευση είναι το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά. […] Οταν μιλάνε επί της ουσίας, βγάζοντας τα γενικά πολιτικά τους προτάγματα, [οι χρυσαυγίτες] μοιάζουνε με την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Λένε ό,τι λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, το γεγονός ότι κάνουν ακτιβισμό (όχι, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω σε υπουργούς, γιατί αυτό μας έκανε δυόμισι χρόνια: μας έδερνε, μας γιαούρτωνε…) πάνω σε προβλήματα, τους δίνει δύναμη.

  Και αυτή τη δύναμη δεν τους την κλέβεις επειδή τους καταγγέλλεις».

  Ο ίδιος, διευκρίνισε, προσπάθησε να υπάρξει συμπόρευση όλων των κομμάτων με τη Χ.Α. κατά της βίας που δέχονταν κυβέρνηση και Ν.Δ.:

  «Μαζί και οι εφτά. Εφτά κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν είμαστε; Κανένας δε θ’ αφήνει, με υπονοούμενα κι αναφορικές προτάσεις, νότα κάλυψης ή μη απόλυτης καταδίκης. Αυτό γιατί είναι προβληματικό;

  Ενας πολιτικός κάνει απόπειρα να μιλήσει με το 100% της ελληνικής κοινωνίας. Δεν σηκώνει τείχη».

  Οταν ξεστομίζονταν όλα αυτά, δεν είχε ακόμη κλείσει μήνας από τη φρικαλέα και παντελώς απρόκλητη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν (17/1/2013).

  Μέρες του 2013

 176. Pedis said

  In mid-September, reports came in of a 19-year old Dalit girl who was gang-raped, mutilated and left for dead by dominant caste men in her village in Hathras, Uttar Pradesh.

  Her family was one of 15 Dalit families in a village where a majority of the 600 households were Brahmin and Thakur – the same caste as Ajay Singh Bisht, the saffron-robed Uttar Pradesh Chief Minister who calls himself Yogi Adityanath. (He is, by all accounts, being groomed to replace Narendra Modi as Prime Minister in the near future.)

  The girl had been stalked and terrorised by her assailants for a while. She had nobody to turn to for help. Nobody to protect her. So, she stayed at home and rarely went out. She and her family were aware of what was in store for them. But awareness didn’t help. Her mother found her daughter’s bleeding body in the field where she took her cows to graze. Her tongue had been almost severed, her spine broken, leaving her paralysed.

  The girl survived for two weeks, first in a hospital in Aligarh and then, as her condition worsened, in a hospital in Delhi. On the night of September 29, she died.

  The Uttar Pradesh police, best known for pulling off 400 custodial killings last year – almost a fourth of the all-India total of nearly 1,700 – whisked the girl’s body away in the dead of night and drove all the way back to the outskirts of her village.

  They locked up the traumatised family, denying the girl’s mother a final farewell, a chance to gaze upon her daughter’s face, and denying the community the dignity of performing the last rites for a beloved who has departed this world. Denying them even the definite knowledge that it was indeed their daughter’s body that was cremated.

  The murdered girl’s broken body was laid on a hurriedly put together pyre, and the smoke rose into the night sky from behind a wall of khaki police uniforms. The girl’s family huddled together, clearly terrified by the blaze of media attention. Terrified because they knew very well that when the lights faded, they would be punished for that attention, too.

  If they manage to survive, they will go back to the lives they have grown used to – victims of medieval cruelty and indignity meted out to them in their medieval caste-ridden village where they are considered untouchable and sub-human.

  A day after the cremation, confident that the body had been safely dispatched, the police have announced that the girl had not been raped. She had only been murdered. Only. This marks the beginning of the standard operating procedure in which the caste angle is quickly excised from caste atrocities.

  Courts, hospital records and the mainstream media can all be expected to cooperate in this process of gradually turning a hate-fueled caste atrocity into just another unfortunate but ordinary crime.

  As part of our effort to return our country to her glorious past as the Bharatiya Janata Party promises it will do, in the next election, if you can, please don’t forget to vote for Ajay Singh Bisht. If not him, then for the nearest Muslim-baiting, Dalit-hating politician, whoever he or she may be.

  Remember to “like” the next lynching video that’s uploaded, and to keep watching your favourite, venom-spewing TV anchor, because he or she is the Keeper of our collective conscience.

  Arundhati Roy: Two conspiracies and a cremation

 177. Γιάννης Ιατρού said

 178. sarant said

  177 Εδώ λέει ότι θα μιλήσει σε συγκέντρωση αύριο ή μεθαυριο

 179. Γς said

  Σε λα ρεμδεσιβίρη κι παρλ

 180. ΣΠ said

  178
  Το έκανε ήδη, στον Λευκό Οίκο. Βέβαια διήρκεσε μόνο 10 λεπτά. Τώρα θέλει να πάει στην Φλόριντα.

 181. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Μητσοτάκης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Αποχώρησε οδηγώντας ένα Tesla

 182. ΣΠ said

 183. Γς said

  182:

 184. Μαρία said

 185. Μαρία said

 186. Μαρία said

 187. Μαρία said

 188. Pedis said

  Η καρέκλα … κακός οιωνός.

  Πήγε με το τέσλα επειδή τρελαίνεται για άρτε πόβερα

 189. voulagx said

  #184: Ωραίο το κουΐζ « Ποιος είπε τι » που μας έβαλες 🙂

 190. Μαρία said

 191. Pedis said

  κι άλλος που δεν γνωριζε μα μόλις το έμαθε

 192. Μαρία said

  191
  Τον περιποιήθηκαν τιτιβιστικά ο Μπογιό, ο Χατζηστεφάνου και άλλοι ψευδώνυμοι.

 193. Μαρία said

 194. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, ο Μαρκουλάκης μέχρι τώρα είχε αμφιβολίες. Είναι ή δεν είναι αθώοι οι χρυσαγίτες; Μήπως έπεσε πάνω στο μαχαίρι του Ρουπακιά ο Φύσσας, σαν άλλος Αίαντας; Μήπως σεισμός ή τυφώνας κατέστρεψε τα μαγαζιά των αλλοδαπών; Μήπως έπεσε το ταβάνι και πλάκωσε τους Αιγύπτιους στο Πέραμα; Και δώστου να στριφογυρνάει στο κρεβάτι του και να πετάγεται ιδρωμένος στον ύπνο του. Αλλά τώρα που αποφάνθηκε τελεσίδικα η δικαιοσύνη, ηρέμησε. Δεν είναι αθώοι, τελικά.
  Τι ‘ν’ τούτοι, ρε…

 195. Pedis said

  Απόπειρα με δολοφονικά τρυκάκια στον αντιφασίστα Πορτοσάλτε

  Εδώ καυστική σάτιρα για τη σταλινική θεούσα

  Πόσο περισσότερο να πέσει το επίπεδο του απλού δεξιού μαλάκα …

 196. 194 Βράχος λέμε. Αποκλείει εντελώς την πιθανότητα κακοδικίας.

 197. Μαρία said

  Λαρισαίος ο κύριος Κώστας 🙂

 198. Πέπε said

  @195

  Τραγικός, αλλά πρέπει να πούμε ότι έχει καλό πενάκι. Αυτή η σιλουέτα χωρίς χαρακτηριστικά που είναι τόσο άμεσα αναγνωρίσιμη…!

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως φοβερός σταλινοφασίστας ο Τσίπρας…Τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνησε, τεσσεράμισι χρόνια φιμωμένα τα ΜΜΕ δεν μπορούσαν να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο. Κάτι που κάνουν εντελώς ελεύθερα τώρα. Τα πιστεύει, άραγε, αυτά που σκαρώνει ο τραγικός ή απλώς βγάζει το ψωμάκι του υπακούοντας φιλελεύθερα και δημοκρατικά στις εντολές του αφεντικού του;

 200. Pedis said

  Philip Guston, Riding Around, 1969

  Controversial Philip Guston Show Postponement Met with Shock and Anger from Art Community

  Ίσως πρέπει να αποσυρθεί λ.χ. η «Γκερνίκα» από το Ρεϊνα Σοφία γιατί ποιος ξέρει τι μπορεί να σκεφτεί ο κόσμος, να σοκαριστεί ή να προσβληθεί.

 201. 195 Πάλι? Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

 202. Μαρία said

 203. Pedis said

  # 201 – https://twitter.com/kanekos69/status/1315193211724410881

  Με τόση καταπίεση από το τυραννικό κράτος του Ρουβίκωνα έχουν φτάσει στο αμήν. Θα βγουν στο βουνό.

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απίστευτη κτηνωδία τα τρικάκια και τα σπρέι. Ισόβια στους τρομοκράτες, χωρίς ελαφρυντικά. Προβλέπω να τον διώχνουν από την πολυκατοικία τον Πορτοσάλτα οι υπόλοιποι ένοικοι.

 205. voulagx said

  Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο. Λίγες μέρες πριν αρχίσει η δίκη, τον Απρίλιο του 2015, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ανακοίνωσαν έναν συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη και εκπροσώπους από όλα τα πολιτικά κόμματα («Ριζοσπάστης», 9.4.2015). Ο κατάλογος έγινε δεκτός και οι εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα προσήλθαν και κατέθεσαν. Με μόνο μία εξαίρεση, τη Ν.Δ. Ο εκπρόσωπός της που κλήθηκε, ο Βασίλης Κικίλιας, δεν προσήλθε ποτέ. Ούτε και κανένα άλλο στέλεχός της. Πάει λοιπόν πολύ να κουνάει σήμερα η Ν.Δ. το αντιφασιστικό της δάκτυλο. Είναι πολύ αργά για να σβηστεί η πραγματική ιστορία αυτής της υπόθεσης.

 206. Μαρία said

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του Λαγού
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/i-diki-tis-hrysis-aygis/263772_aporrifthike-aitima-toy-lagoy-gia-exairesi-toy

 208. Γιάννης Ιατρού said

  207: Απόντες και ο Λαγός (καλά, αυτό το περίμενα, να γίνει λαγός) και ο Κ. Πλεύρης κατά την ανακοίνωση της απόρριψης του αιτήματος εξαίρεσης… Μάχες οπισθοφυλακής για τα μάτια του κόσμου… Γελοιότητες

 209. Γιάννης Ιατρού said

  Βζιιιιν οι επενδύσεις ….

  ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΙΤΣΟΣ
  αφού η Bosch-Siemens αθετεί την συμφωνία για επενδύσεις…

 210. Μαρία said

 211. Μαρία said

  Αυτά παθαίνεις, όταν είσαι θαυμαστής της Μαρέβας και της Καϊλή αλλά δεν καταλαβαίνεις γρι γαλλικά.

 212. Γιάννης Ιατρού said

  Δυστυχώς, η πορεία διαγράφτηκε από το 2012 με την Σύμβαση μεταξύ του Ελλ. Δημοσίου (ΥΠΟΙΚ 07085ΕΞ2012 /27.8.2012) και την απόφαση του τότε υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα (1188/17.9.2012 / ΦΕΚ 438) επί κυβερνήσεως Α. Σαμαρά 🙄👎

  Η γερμανική BSH ακολούθησε πολιτική υποβάθμισης της μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα, ειδικά μετά το 2012, και αφού είχε επέλθει η συμφωνία ελληνικού Δημοσίου και Siemens σχετικά με τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

 213. Μαρία said

  212
  Έρχεται η σειρά της λαρκο, φέουδο της οικογένειας Σκρέκα κι όχι μόνον. https://left.gr/news/g-stathakis-protovoylies-gia-tin-exygiansi-tis-larko

 214. Γιάννης Ιατρού said

  213: Ναι, και ο Θανασούλας ήταν μέσα. Και οι δύο στελέχη της ΝΔ, στη διοίκηση της εταιρείας (ο Σρέκας ήταν μιά εποχή και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν κάνω λάθος), χάσανε έσοδα ύψους 450 εκατ. ευρώ το 2006-2010, Η τότε κυβέρνηση τριπλασίασε το κόστος ενέργειας (ΔΕΗ) για την εταιρεία, όταν χάριζε ρεύμα σε Μυτιληναίο και Co. κι έκανε τα πάντα για να την απαξιώσει, αλλά έδινε μισθούς 7.500 ευρώ στους δικούς της δερβέναγες στην εταιρεία, όταν έκοβε το 25% από τους άλλους εργαζόμενους…

  Τι να πρωτοθυμηθέι κανείς ρε Μαρία…

 215. Μαρία said

  214
  Βάλε και τα φέσια απ’ τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις https://www.tovima.gr/2020/05/29/finance/komision-gia-larko-proteinei-prostima-peripou-28-ekat-eyro/

 216. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/node/264068
  Η ΠΙΤΣΟΣ μεταφέρεται στην Τουρκία

  Κύριε Πρωθυπουργέ,

  Γνωρίζοντας τις προσπάθειες σας για επενδύσεις και ανάπτυξη θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση συμπαράσταση σας για να αποτρέψουμε το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου
  και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα

  Καλά κρασσά!

  Τρολάρει το σωματείο ή τα πιστεύει;

 217. Μαρία said

 218. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συνεχείς οι διαψεύσεις της υποσχεθείσας «κανονικότητας». Παντού μπάχαλο, η κσθημερινότητα δυσβάστακτη πλέον. Δεν χαίρομαι καθόλου γι’ αυτό, δεν μ’ ενδιαφέρουν οι κομματικές χαιρεκακίες, λυπάμαι απλώς που γεννήθηκα πολίτης αυτού του ανεκδιήγητου κράτους.

 219. Μαρία said

 220. Ψ. said

  39 Θα ηταν ευχης εργο να βγουν στοιχεια (πχ πρακτικα συνεδριασεων των επιτροπων χρονια πριν το 2013) που να το αποδεικνυουν αυτο, ωστε να κλεισει το γελοιο αυτο υπονοουμενο μια και καλη.

 221. Μαρία said

 222. Γιάννης Ιατρού said

  Για όσους έχουν κάνει (κι από παλιά) ασφάλειες για τα γεράματα, υγεία κλπ.:
  Γρηγορείτε, γιατί για να το γράφει έτσι το «Πρώτο Ψέμα», σκεφτείτε τι πρόκειται να γίνει…
  Ούτε στο Αμέρικα δεν έχει τέτοιο νόμο αναπροσαρμογής…, take it or leave it
  Τροπολογία ανοίγει παράθυρο για κατά το δοκούν αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας

 223. ΓΤ said

  222@

  Καλά που το ‘πες, για να σηκωθώ κάπως πρωί αύριο 🙂

 224. Γιάννης Ιατρού said

  Θα κάνει τη διαφορά, ε; 🤔

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  208 Βρυξελαγός
  όι βρυξελιόντας, ΓΤ 🙂

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι δεν/ή συναινούν στην κατάληψη, ζητά σχολείο στην Κέρκυρα
  https://tvxs.gr/news/ellada/ypeythyni-dilosi-mi-synainesis-stis-katalipseis-zita-apo-goneis-dieythynsi-sxoleioy

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να φαίνεται.
  Αυτοσχεδιασμοί ή έχουν τέτοια εγκύκλιο;

 228. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  227 Δεύτερη φύση το φακέλωμα.

 229. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό παιδικό τραγουδάκι …»λαγουδάκι, λαγουδάκι ξύλο που θα το φάς»… μάλλον δεν είναι και τόσο παιδικό 🙂

 230. Γιάννης Ιατρού said

  Και νά ΄χαν εγκύκλιο, πόθεν η νομιμοποίηση;

 231. ΓΤ said

  225@

  κότα ο Λαγός 😉

 232. Μαρία said

  212
  Ανοιχτό ψυχιατρείο

 233. Μαρία said

  Μηταράκης / Πληρώνει 6,2 εκατ. ευρώ σε συμβουλές για τις νέες δομές
  https://www.avgi.gr/politiki/369270_plironei-62-ekat-eyro-se-symboyles-gia-tis-nees-domes

 234. Μαρία said

 235. dryhammer said

  234. Aυτό το «a far-right TV salesman-turned New Democracy MP and minister» είναι όλα τα λεφτά ως (φτωχή βεβαίως) περιγραφή του Αϊδόνιδος

 236. Γιάννης Κουβάτσος said

  230: Ποια νομιμοποίηση; Εδώ έχουμε γυρίσει στην ΕΡΕ του ’50 και του ’60.

 237. Μαρία said

  Ανοιχτό ψυχιατρείο 2

 238. Γιάννης Ιατρού said

  Η ALCO στην δημοσκόπηση που έδειξε σήμερα έχει πάθει «Σκάει» και δείχνει στο δοάγραμμα το 46% με μικρότερο μήκος από το 42% 🙂 🙂

 239. Μαρία said

  Νόμισα οτι είναι φωτοσοπιά

  αλλά όχι

  Ήταν υποψήφιος με τον Πατούλη.

 240. Μαρία said

 241. 239

  https://wamiz.de/hund/ratgeber/9034/mythos-blondi-wie-hitler-seine-schaeferhuendin-inszeniert-hat

 242. Μαρία said

  241
  Σε μια επιτροπή της βουλής που συζητούσαν νόμο για τα ζώα η Ζαρούλια μιλούσε με μεγάλη τρυφερότητα για τις αδέσποτες γάτες που τάιζε. Θυμάμαι οτι ήταν ντυμένη στα ροζ, σωστό κουφέτο.

 243. ΓΤ said

  240@

  Bερdεύφτηκα λίgo

  Πώς γίνεται σε φύλλο Νοεμβρίου 2018 να έχουμε ανακοίνωση Δεκεμβρίου 2018; (Βγήκε με καθυστέρηση;)
  Τι σοσιαλφάση είναι τούτη;

 244. Μαρία said

  243
  Μπορεί να το πείραξε το καγκουρίκι. Η ανακοίνωση πάντως είναι υπαρκτή https://www.oakke.gr/afises/2013-02-16-20-47-58/item/1090-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%89-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%B9

 245. Γιάννης Ιατρού said

  243/244 Και σε άλλα φύλλα παρατηρώ το π΄ροβλημα με την χρονολόγηση του φύλλου, π.χ. στον σύνδεσμο της Μαρίας έχει το φύλλο «ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ-Αριθμός φύλλου 513, ΜΑΡΤΗΣ 2016 » με άρθρο του Απριλίου 2016:

 246. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  243, 245 Έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους οι τύποι. Ξέρουν τι θα χέσουν πριν φάνε.

 247. Γιάννης Ιατρού said

  246: 🙂 🙂 🙂 πολύ καλο!

 248. Μαρία said

 249. Γιάννης Ιατρού said

  248: Όχι σαν τον τωρινό που 1,5 χρόνο τώρα κι ακόμα να μπουν Βζίιιιιν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό….

 250. ΣΠ said

  248
  Ε, αυτές τις 70 μέρες εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας. Δεν λέει ότι πέτυχε τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.

 251. Μαρία said

  Έχω ένα πολύ καλό μαγιορκινικό αλλά το φυλάω για αύριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: