Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κυρώσεις και ακυρώσεις

Posted by sarant στο 16 Οκτωβρίου, 2020


Η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε ως βασικότερο θέμα στην ημερήσια διάταξή της το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που μαίνεται στις κεντρικές και βόρειες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις καθώς άρχισαν οι χαμηλές θερμοκρασίες -χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν διαγνώστηκε θετικό ένα άτομο του ιδιαίτερου γραφείου της.

Ωστόσο, στην ημερήσια διάταξη προστέθηκε, την τελευταία στιγμή και ύστερα από διάβημα του πρωθυπουργού, το ζήτημα των «τουρκικών προκλήσεων». Το βάζω σε εισαγωγικά, όχι επειδή δεν είναι αλήθεια, το αντίθετο μάλιστα, αλλά επειδή έχει πια γίνει κλισέ. Κανείς όμως δεν διαφωνεί ότι ενέργειες όπως το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια ή το καψόνι στο αεροσκάφος που μετέφερε τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια είναι ξεκάθαρες προκλήσεις, που έρχονται να προστεθούν στην Νάβτεξ βάσει της οποίας το Ορούτς Ρεΐς πραγματοποιεί έρευνες νότια από το Καστελόριζο.

Από την άποψη αυτή, το θέμα της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι στην ημερήσια διάταξη αυτοδίκαια, και όχι να προστεθεί τελευταία στιγμή ως παραχώρηση, ενώ φυσικά λείπει εντελώς η μαγική λέξη που επαναλαμβάνεται διαρκώς στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά δεν καταφέρνει να ακουστεί στις συνόδους κορυφής της ΕΕ: η λέξη «κυρώσεις». Ο τίτλος άλλωστε σε μια χτεσινή ειδησεογραφική εκπομπή ήταν: Η Γερμανία παγώνει τις κυρώσεις.

Μια τέτοια συμπεριφορά των εταίρων είναι βέβαια σχεδόν προσβλητική, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες. Την προηγούμενη φορά, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι προβάλλοντας τη θεωρία ότι «Η απειλή των κυρώσεων είναι ισχυρότερη από την επιβολή κυρώσεων». Αυτό πράγματι ισχύει στο σκάκι ή τουλάχιστον έτσι έχει πει ο μέγιστος Άρον Νίμζοβιτς, αλλά για να είναι ισχυρή η απειλή πρέπει, σε περίπτωση που ο αντίπαλος την αγνοεί, να επέρχεται η πραγματοποίηση. Στο θέμα της Τουρκίας, η απειλή υποτίθεται ότι είχε διατυπωθεί πριν από τις τελευταίες προκλήσεις (Νάβτεξ και Βαρώσια) όμως τώρα οι εταίροι μας περιορίστηκαν στο να απευθύνουν «τελεσίγραφο» στον Ερντογάν, να συμμορφωθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Το βάζω σε εισαγωγικά, διότι κατά πολύ βολική σύμπτωση η επίμαχη Νάβτεξ λήγει ακριβώς σε μια εβδομάδα. Τέτοιες ασίστ μόνο οι πολύ δεμένες ομάδες βγάζουν στο γήπεδο.

Αλλά εμείς λεξιλογούμε. Κι αφού με τα παραπάνω έβαλα το φώλι για να συζητήσουμε το θέμα στα σχόλια, να πούμε και μερικά πράγματα για τη λέξη «κυρώσεις». Ή για τη λέξη «κύρωση»;

Και για τα δύο, διότι εδώ ο πληθυντικός έχει κάποια επιπλέον σημασία.

Η λέξη «κύρωση» προέρχεται από το ρήμα «κυρώνω». Η κύρωση έχει δυο βασικές σημασίες, αλλά το «κυρώνω» μόνο μία. Κύρωση είναι, αφενός, η απόδοση νομικής ισχύος σε ένα κείμενο. Μια διεθνής συνθήκη δεν ισχύει μόλις υπογραφεί από το κράτος: πρέπει στη συνέχεια να κυρωθεί (από τη Βουλή ή από τον αρχηγό του κράτους, ανάλογα με τις παραδόσεις του κάθε κράτους). Γι’ αυτό και για πολλές διεθνείς συνθήκες θα δείτε να αναφέρεται π.χ. ότι «την έχουν υπογράψει 56 κράτη και την έχουν κυρώσει 30». Κάποια κράτη έχουν μεν υπογράψει τη συνθήκη αλλά δεν την έχουν ακόμα κυρώσει -μερικές φορές υπάρχει μια προθεσμία, μέσα στην οποία πρέπει να γίνει η κύρωση, που συνήθως είναι αρκετά γενναιόδωρη, πάνω από χρόνο.

Να μη μπερδέψουμε την κύρωση με την επικύρωση, αν και πολύ συχνά μπερδεύονται. Οι συνθήκες κυρώνονται, δεν επικυρώνονται. Επικυρώνονται, ας πούμε, τα αντίγραφα. Με την κύρωση προσδίδεται κύρος σε ένα κείμενο, με την επικύρωση αναγνωρίζεται το κύρος ενός τεκμηρίου.

Πιο πάνω άφησα ένα «αφενός» ξεκρέμαστο. Έλεγα ότι η λέξη «κύρωση» έχει δυο σημασίες, αφενός αυτήν που μόλις είπαμε -και αφετέρου εκείνην που δεν θα ακουστεί στη σύνοδο κορυφής, τη σημασία της ποινής που επιβάλλεται σε κάποιον που θεωρείται υπεύθυνος για κάτι, και ειδικότερα, στη σφαίρα του διεθνούς δικαίου, των μέτρων καταναγκασμού που επιβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα ή έναν διεθνή οργανισμό σε κάποιο κράτος ή και σε αξιωματούχους του κράτους ή γενικά σε φυσικά πρόσωπα. Για να μην πηγαίνουμε μακριά, η ίδια σύνοδος κορυφής που δεν θα συζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας επέβαλε κυρώσεις σε άτομα του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, που τα θεωρεί υπεύθυνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι -συνήθως πρόκειται για απαγόρευση εισόδου και για πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.

Να γυρίσουμε στα λεξιλογικά μας και να επισημάνουμε ότι με τη σημασία αυτή, της ποινής, η λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν πάντοτε στον πληθυντικό. Επιβάλλονται κυρώσεις, δεν επιβάλλεται κύρωση, έστω κι αν το μέτρο καταναγκασμού που επιβάλλεται είναι ένα μόνο.

Αλλά πώς προέκυψε αυτός ο διχασμός της σημασίας; Στα αρχαία ελληνικά η κύρωσις (από το ρήμα κυρόω, κυρώ) δεν έχει τη σημασία της ποινής, μόνο την πρώτη σημερινή, της πρόσδοσης κύρους κτλ.

Η δεύτερη σημασία είναι μεταφραστικό δάνειο από τα γαλλικά, από το γαλλικό sanction, που ολόιδιο (γραπτώς) υπάρχει και στα αγγλικά. Και στα αγγλογαλλικά υπάρχει ο δυϊσμός της σημασίας, το sanction μπορεί να σημαίνει ratification, αλλά μπορεί να σημαίνει και penalty. Πώς γκένεν έτο;

Η ετυμολογική διαδρομή είναι μεγάλη. Ξεκινάμε από το λατινικό sanctio, που προέρχεται απο το ρήμα sancire, απ’ όπου και το sanctus, ιερός, άγιος. Η λατινική λέξη είχε τη σημασία της ποινής, αλλά στους επόμενους αιώνες πήρε και στη σημασία των παπικών διαταγμάτων και αποφάσεων, κι έτσι η αρχική σημασία του γαλλ. sanction ήταν ακριβώς η πρόσδοση κύρους. Στη συνέχεια όμως αναπτύχθηκε, στη νομική ορολογία, η σημασία της ποινής ή της επιβράβευσης που οριζόταν προκειμένου να τηρηθεί μια νομοθετική διάταξη (Peine ou récompense prévue pour assurer l’observation d’une loi, l’exécution d’une mesure réglementaire, d’un contrat). Και επειδή ο κόσμος ήταν κακός και ήταν πολύ περισσότερες οι ποινές για παραβίαση παρά οι επιβραβεύσεις για τήρηση, τελικά επικράτησε η αμιγώς αρνητική σημασία, της επιβολής ποινής. Μάλιστα, στα γαλλικά το sanction/ποινή έχει πολύ ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, αφού χρησιμοποιείται όχι μόνο για το διεθνές δίκαιο αλλά και για το ποινικό κτλ.

Η σημασία αυτή μεταφέρθηκε ως μεταφραστικό δάνειο στα ελληνικά κι έτσι αποκτήσαμε κι εμείς τη δισημία που έχουν τα αγγλικά και τα γαλλικά -υποθέτω και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά δεν κάθισα να το ψάξω.

Εμείς βέβαια εκτός από την κύρωση έχουμε και την κίρρωση, μακριά από εμάς. Αλλά αυτό είναι απλό ομόηχο, που θα το αφήσουμε για άλλη φορά.

Όσο για τη Σύνοδο Κορυφής, αντί για κυρώσεις είχαμε ακυρώσεις. Ίσως όμως να το έκαναν για καλό. Θα είπαν, αφού «η απειλή των κυρώσεων είναι ισχυρότερη από την επιβολή των κυρώσεων» ας μην εξασθενήσουμε την στάση κατά της Τουρκίας επιβάλλοντας τις κυρώσεις, ας μείνουμε με την απειλή!

127 Σχόλια προς “Κυρώσεις και ακυρώσεις”

 1. rizes said

  ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2019/11/02/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%83/

 2. Δεν είπαμε τίποτα και για την κύρωση/ακύρωση εισιτηρίων. Τι από τα δύο γίνεται όταν μπaίνουμε στο μέσο μεταφοράς;

 3. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Ἐκτὸς ἀπὸ τὴν κύρωση καὶ τὴν κίρρωση ὑπάρχει καὶ ἡ κήρωσις, ἡ ἐπικάλυψη μὲ κερί, τὸ κέρωμα.

  Παλιότερα, τότε ποὺ πετούσαμε χαρταετούς, κερώναμε τὸν σπάγγο. Γιὰ ἀντοχὴ καὶ γιὰ νὰ μὴν μπερδεύεται.

  Bρῆκα κι ἄλλα στὸ διαδίκτυο.

  Greek (Liddell-Scott)

  κήρωσις: -εως, ἡ, τὸ ὑλικόν, ἡ οὐσία τοῦ κηροῦ τῶν μελισσῶν ἣν συνάγουσιν ἐκ τῶν δακρύων τῶν δένδρων, Ἀριστ. π. τὰ Ζ. Ἱστ. 5. 22, 5.

  Greek Monolingual

  κήρωσις, η (Α) κηρώ
  1. το υλικό, η ουσία του κεριού τών μελισσών («κήρωσιν δὲ φέρουσιν ἀπὸ τοῦ δακρύου τῶν δένδρων», Αριστοτ.)
  2. η επικάλυψη με κερί.

 4. ΓιώργοςΜ said

  Κουραδομαγκιές, για σύνδεση με το χτεσινό:

  -Εσύ ρε το είπες αυτό;
  -Ναι, ρε!
  -Σοβαρά ρε το είπες;
  -Ναι, ρε!
  -Έτσι μπράβο, γιατί εγώ δε σηκώνω αστεία…

 5. Και δεν υπάρχει και κάτι σαν εγκύρωση του εισιτηρίου με την οποία καθίσταται έγκυρο για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

 6. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ξέχασα καὶ τὸν κηρωτὸ ἐπενδύτη, τὴν νιτσεράδα, ἀπὸ τὸν Παπαδιαμάντη.

  Φτιαχνόταν ἀπὸ καραβόπανο μὲ ἐπικάλυψη κεριοῦ γιὰ ἀδιαβροχοποίηση.

 7. Pedis said

  Καλημέρα.

  Η ιταλική λέξη sanzione διατηρεί ενεργές και τις δύο σημασίες, κύρωση και επικύρωση.

 8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Η κατάχρηση αλκοόλ είναι νόμιμη ή επιφέρει κιρρώσεις?

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Καλή ερώτηση, εξαρτάται απο τη σκοπιά που το βλέπεις

  3 Μπράβο Μήτσο, είναι και η κήρωση

  8 Και εκεί δεν έχει ακιρρώσεις.

 10. Κιγκέρι said

  ..Κι αφού με τα παραπάνω έβαλα το φώλι..

  Με ωμέγα γράφεται το φώλι;
  Την παροιμία την ξέρω και τη χρησιμοποιώ, όμως δεν την είχα δει ποτέ γραμμένη και με παραξένεψε. Τη λέξη την είχα στο μυαλό μου με όμικρον κι αν την έγραφα, θα την έγραφα φόλι – ίσως την έχω συσχετίσει με τη φόλα με την έννοια του ψεύτικου.

 11. spiridione said

  2. Μάλλον ξεκίνησε αυτό απ’ τα γραμματόσημα
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cancellation_(mail)

 12. Αγγελος said

  Σαν να θυμάμαι από το ήδη μακρινό επαγγελματικό μου παρελθόν κείμενα όπου προσδιοριζόταν με πρόσθετη δήλωση ότι η λέξη penalties του αγγλικού κειμένου σήμαινε ό,τι και η λέξη sanctions του γαλλικού και οι αντίστοιχες των άλλων. Έχει δει τέτοια ο Νικοκύρης; Και γιατί άραγε προτιμούσαν άλλη λέξη, αφού το sanctions λέγεται και στα αγγλικά με τη σημασία των τιμωρητικών κυρώσεων;

 13. Κιγκέρι said

  3, 6

  Και το Μπαμπινιώτικο τσηρώτο!

 14. Χαρούλα said

  Νομίζω υπάρχει και ο όρος προσκύρωση. Κάτι με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλαά δεν μπορώ τώρα να θυμηθώ. Ξέρει κάποιος;

 15. Ηράκλειτος said

  Επικύρωση / επικυρώνω…

 16. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όταν εμφανιστούν οι θεολογούντες του ιστολογίου, θα ήθελα να μου πουν αν η υποψία μου πως η ετυμολογική διασύνδεση της αγιοσύνης με την ποινή αντανακλά μόνο την Δυτική Θεολογική αντίληψη…

 17. sarant said

  10 Όχι, φώλι. Είναι το αυγό που βάζουν στη φωλιά για να παρακινήσουν την κότα να κλωσσήσει -ή κάτι τέτοιο

  12 Όχι, δεν θυμάμαι να έχω δει τέτοια επισήμανση.

  15 Όμως αλλο είναι η κύρωση και άλλο η επικύρωση

 18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @14. Ναι, υπάρχει ως όρος πολεοδομικού περιεχομένου (το ξέρω επειδή πρόσφατα με άγγιξε η σχετική διαδικασία) αλλά νομίζω πως έχει περίπου και την σημασία του πολύ πιό γνωστού «προσεπικύρωση»..

 19. ΓΤ said

  Μόνο για να λογοπαίξουμε, θα μπορούσαμε να πλάσουμε την «κείρωση» για την (απο)κοπή.

  Εκτός από την προσκύρωση, και η προσεπικύρωση (προσεπικυροί…)

 20. ΓΤ said

  18@
  Όχι, γιατί άλλο η πρόσθετη επιβεβαίωση και άλλο η αναγκαστική μεταβίβαση σε κάποιον της κυριότητας ενός πράγματος που ανήκει σε άλλον 🙂

  επίσης

  προσσκύροσις σημαίνει το να προσορμίζεσαι στη Σκύρο 🙂

 21. Πάνος με πεζά said

  «Έγκυρο εισιτήριο είναι το επικυρωμένο εισιτήριο», έλεγε η καμπάνια του ΟΑΣ, στα παλιά ακυρωτικά, που τύπωναν πάνω αριθμό γραμμής, κατεύθυνση και ημερομηνία. (Νομίζω ότι υπήρξε και μια προηγούμενη γενιά, που έκοβαν μια γωνίτσα από το χαρτί…)

 22. Πάνος με πεζά said

  Και νομίζω ότι δεν είπαμε την «κατακύρωση», την απόδοση δηλαδή στο νόμιμο κάτοχο, αν και συνήθως το χρησιμοποιούμε για τα γκολ στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα ο Χάρρυ Κλυνν το «σκοτώνει», λέγοντας «ο διαιτητής το κατΟκυρώνει» !

 23. Πάνος με πεζά said

  Λάθος link Χάρρυ Κλυν, εδώ είναι η κατΟκύρωση… https://www.youtube.com/watch?v=tioFiFuJ4Fs

 24. dryhammer said

  21. Δεν είναι φοβερό;
  Έγκυρο εισιτήριο είναι το επικυρωμένο εισιτήριο στα ακυρωτικά

 25. ΓΤ said

  @21

  Τα οποία μηχανήματα ασφαλώς δεν είναι ακυρωτικά, αλλά επικυρωτικά 😉 Θυμάμαι το χαρτάκι με την κομμένη γωνίτσα (συγκίνηση!)

  @22

  Δεν ξεχνάμε και το αθλητικό μεζεκλίκι με την «κατοχύρωση του γκολ»

 26. ΓΤ said

  Από #18 και #20
  Ασφαλώς αυτό δεν απαγορεύει να έχουμε προσεπικύρωση προσκύρωσης 🙂

 27. ΓΤ said

  Οπότε όταν παίζει χαλάουα και πας να βγάλεις το κερί, έχουμε αποκήρωση 😉

 28. εδώ κιρρώνεται το ήπαρ παιδιά

  (ψιλοάσχετο αλλά δεν βρήκα κάτι άλλο να πω)

 29. mitsos said

  Για να είμαστε Κύριοι ( όχι αυτεξούσιοι αλλά συνεπείς *)
  θα έπρεπε να επικυρώσουμε τα παραπάνω
  περί κυρώσεων ( και ακυρώσεων )
  με δυο λόγια για την σημασία του κύρους ( όχι μόνο με την σημασία της αναγνωρισμένης αξίας αλλά και με την σημασία της εξουσίας )

  Και δεν είναι δύσκολο. Δεν χρειάζεται να ξαναδιαβάσουμε το «Κύρου Ανάβασις» ούτε την «περί κύρους» μπροσούρα του Φρίντιχ Έγκελς . Και προφανώς δεν χρειάζονται σκίτσα του Κύρου Γρανάζη ( τον Γς σκέφτηκα ).

  Απλά επειδή τα περισσότερα λεξικά αποφεύγουν την διαπλοκή των εννοιών τολμώ μια μικρή αναφορά στην έννοια της ιστορικής διασύνδεσης με το κυριεύω, κυριαρχώ

  Οπότε θα έμενε μόνο η διερευνηση της πιθανότητας να αληθεύει η υποκείμενη -ανομολόγητη ίσως- πεποίθηση πολλών ότι το κύρος κατωχυρώνεται με κυρώσεις/ ( βιαίως ) και όχι μόνο με διακυρήξεις και επιδείξεις ισχύος …

  Και βέβαια το κύρος δεν κατωχυρώνεται επαναλαμβάνοντας πανομοιότυπες αόριστες φοβέρες .

  *συνεπείς και με το μότο του ιστολόγιου πως οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία

  Καλημέρας σε όλες τις Κυρίες και όλουςτους Κυρίους

 30. Triant said

  Καλημέρα.

  Κηρωμένα εξακολουθούν να είναι τα κλασικά αδιάβροχα Barbour.

 31. spyridos said

  Νικοκύρη τις τελευταίες εβδομάδες έχει μουρλαθεί η μαρμάγκα.Σχόλια χωρίς συνδέσμους εμφανίζονται μετά από ημέρες.
  Ένα σχόλιο αμέσως μετά το 5 για την ακύρωση του εισιτηρίου ώστε να είναι έγκυρο χάθηκε. Εντάξει δεν έχασε η Βενετιά βελόνι.

  Μια μικρή παρατήρηση για το κερί. Συχνότατα παρατίθεται ο Αριστοτέλης και όσοι το διαβάζουν πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι το κερί το φτιάχνουν οι μέλισσες από τις ρητίνες των δέντρων.
  Τόσο ήξερε τότε, τόσο έλεγε. Η πρόπολη φτιάχνεται από ρητίνες που μαζεύουν οι μέλισσες και γιαυτό διαφέρει από τόπο σε τόπο το χρώμα της.
  Το κερί το φτιάχνει η μέλισσα στους κηρογόνους αδένες.

  https://beeartist.gr/khrogonoi-adenes/

  Οι κηρογόνοι αδένες υπάρχουν μόνο στην εργάτρια μέλισσα. Αποτελούνται από 4 ζεύγη αδένων και βρίσκονται στους 4ο έως 7ο κοιλιακούς στερνίτες. Κάθε κηρογόνος αδένας αποτελείται από 10.000-20.000 εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία παράγουν το κερί, ως διαυγές υγρό το οποίο στερεοποιείται αμέσως, σχηματίζοντας μικρά λέπια άχρωμα. Τα λέπια παρουσιάζονται στην επιφάνεια κάθε αδένα, η οποία ονομάζεται και ‘καθρέπτης’. Οι κηρογόνοι αδένες είναι αναπτυγμένοι σε εργάτριες μέλισσες ηλικίας 12-18 ημερών, ενώ στ υπόλοιπο της ζωής τους αδρανούν. Παρ’ όλα αυτά σε περίπτωση σμηνουργίας, υπάρχει η δυνατότητα να επαναδραστηριοποιηθούν και σε μέλισσες μεγαλύτερες των 12 ημερών. Για την παραγωγή 1 κιλού κεριού απαιτούνται 991.000 λέπια κεριού, ενώ για να παραχθούν αυτά η μέλισσα πρέπει να καταναλώση περίπου 8,5 κιλά μελιού

 32. ΓΤ said

  Δεν κρατιέμαι…

  Μητροπολίτης στο δικαστήριο για τα καθάρματα, μάρτυρας υπεράσπισης του Μπούκουρα: «Κυρία Πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο από πίτσες και πεϊνιρλί»…
  Θα παίξει πίτσα Δομοκού κι απέξω θα βουίζουν οι μέλισσες

  Πλήρες στο https://www.news247.gr/koinonia/diki-chrysis-aygis-sti-machi-tis-anastolis-ta-peinirli-toy-mpoykoyra.9020518.html

 33. Πάνος με πεζά said

  Η κομμένη γωνίτσα (και απορείς πραγματικά με τα μυαλά των υπευθύνων…) μπορούσε κάλλιστα να συμπληρώνεται με ένα ατυκολλητάκι, και το εισιτήριο να ξανακόβεται όσες φορές ήθελες (πώς βάζαμε το σελοτέπι στις τρύπες, και κάναμε εγγράψιμη την κασέτα… Και μετά που το κατάλαβα, άρχισε το τύπωμα… Που και κει υπήξραν πατέντες, π.χ. φιξατίφ πάνω στην επιφάνεια, που έκανε την εκτύπωση να μπορεί να σβηστεί αργότερα…Χώρια που τα μισά ακυρωτικά δεν είχαν μελάνι, πρακτικά δεν τύπωναν τίποτα, και τα εισιτήρια «ανακυκώνονταν»…

 34. Με κηρωμένο σπάγκο έφτιαχνε ο τσαγκάρης τα παπούτσια, κάποτε.

 35. Ατακαμα said

  Μια μικρή πατατηρησουλα. Οι διεθνείς συνθήκες και κυρώνονται αλλά και επικυρώνονται. Η επικύρωση δεσμεύει το κράτος διεθνώς αφενός, αφετέρου δεσμεύει τα εσωτερικά όργανα ως προς τη συνθήκη.

 36. sarant said

  31 Δικό σου σχόλιο δεν είχε η μαρμάγκα.

  Μόνο στο σχόλιο του Ατακάμα, που το έβαλα στο 35.

 37. Jago said

  Ξέχασες να αναφέρεις στο άρθρο ότι ακόμα περιμένουμε να κυρωθεί (ή επικυρωθεί; ) η συμφωνία των Πρεσπών από την παρούσα κυβέρνηση.

 38. ΓΤ said

  37@

  H κυβέρνηση καθυστερεί γιατί μελετά τα σχόλια του Θουκυδίδη του παρόντος ιστολογίου.

 39. Jago said

  @38 χαχαχαχαχαχα

 40. [Και το βορειοϊδιωματικό συμπλήρωμα: ου Κύρους, του κύρους, η κύρους x 3].

 41. [Μάλλον ξεχωριστα: η κύρους, η κίρρους, η κήρους].

 42. LandS said

  «Η απειλή των κυρώσεων είναι ισχυρότερη από την επιβολή κυρώσεων»
  Αυτό δεν το ΄πε ο Μητσοτάκης.
  Είπε:
  «Η απειλή κύρωσης είναι ισχυρότερη από την επιβολή της». Εχτές που συνεχώς έβαζαν το ηχητικό στο «105.5 στο Κόκκινο» την έστησα για να το επιβεβαιώσω

 43. kpitsonis said

  * Εμείς βέβαια εκτός από την κύρωση έχουμε και την κίρρωση, μακριά από εμάς.
  Νικοκύρη , προφανώς εννοείς την κίρρωση του ήπατος γιατί μόνη της η κίρρωση δεν είναι κάτι κακό . Κιτρινάδα σημαίνει από το κιρρός = κιτρινωπός , καφεκίτρινος .

 44. Pedis said

  Επικύρωση αυτού που θα έπρεπε να είχε ειπωθεί από την αρχή για την υποτιθέμενη ανοσία της αγέλης από … ιούς.

  The arrival of a second wave and the realisation of the challenges ahead has led to renewed interest in a so-called herd immunity approach, which suggests allowing a large uncontrolled outbreak in the low-risk population while protecting the vulnerable. Proponents suggest this would lead to the development of infection-acquired population immunity in the low-risk population, which will eventually protect the vulnerable.

  This is a dangerous fallacy unsupported by scientific evidence.

  Any pandemic management strategy relying upon immunity from natural infections for COVID-19 is flawed.

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32153-X/fulltext

 45. Γς said

  25:΄΄

  Και βλεπω στο καράβι για Πάρο το φίλο μου το Γιάννη με μια γκομενίτσα [παντρεμένος άνθρωπος]

  -Εισιτήρια παρακαλώ!

  Κι αρχίζει να ψάχνεται, να ψάχνεται.

  -Τι θα γίνει κύριος; Ελάτε στο λογιστήριο να πάρετε εισιτήρια.

  -Μα έχω, Τι γίνανε;

  Και γύρισε να μου εξηγήσει. Τελικά πήγαμε για μπύρες..

  Να βάλω και τον αρχιελεγκτή των ΣΕΚ τότε

  https://caktos.blogspot.com/2013/08/31-2012-0836-160.html

 46. ΓΤ said

  (Ύφος και ήθος… https://www.in.gr/2020/10/16/greece/ilias-kasidiaris-thelo-na-diekdikiso-tin-athootita-mou/)

 47. ΓΤ said

  43@

  χολική κίρρωση, καρδιακή, πνευμονική επίσης

 48. Κιγκέρι said

 49. Κιγκέρι said

  47:

  Για στάσου όμως, χολική κίρρωση είναι η κίρρωση του ήπατος που οφείλεται σε χολόσταση, καρδιακή κίρρωση είναι η κίρρωση του ήπατος που οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονική κίρρωση είναι η κίρρωση του ήπατος που προκαλεί αλλοιώσεις στους πνεύμονες και αναπνευστικά προβλήματα, δεν είναι δηλαδή κίρρωση της χοληδόχου κύστεως, της καρδιάς ή των πνευμόνων, αν αυτό εννοούσες.

 50. ΓΤ said

  Όχι, είδα ότι κυκλοφορούν ως όροι. Με τόσους γιατρούς εδώ, δεν τολμώ! 🙂
  (btw, είδα αβατάρια Κάσυ Διάρη, Μιχαλώ Λιάκου, αστείρευτος λαός!)

 51. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ο Σκαμπαρδώνης στο ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ λέει για κάποιον που έπαθε ακύρωση ήπατος από τις Μαλαματίνες.

 52. leonicos said

  Πώς γκένεν έτο;

  καλατσέπς; καλατσεπς;;

 53. Αράουτ said

  Ως γνωστόν, ο αγαπητός μας κύριος Σαραντάκος είναι δεδηλωμένος οπαδός της ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Έτσι εξηγείται το παράδοξο γεγονός ότι σε ένα άρθρο περί κυρώσεων και ακυρώσεων, αρνείται να ενημερώσει το κοινό του για το πόσο πανάρχαιες είναι αυτές οι λέξεις, και μάλιστα με την ίδια ακριβώς σημερινή σημασία…

  1) Η λέξις «κύρωσις» πρωτοσυναντάται στον Θουκυδίδη (+ 399 π.Χ.). Στο 6.103.4 των «Ιστοριών» του, διαβάζουμε: «καὶ κύρωσις μὲν οὐδεμία ἐγίγνετο,..»

  που σημαίνει σε μετάφραση Αγγέλου Βλάχου: «Αλλά δεν έπαιρναν καμιά οριστική απόφαση.» (https://tinyurl.com/y2rcp9r2)

  2) Η λέξις «ακύρωσις» πρωτοσυναντάται στον Διονύσιο Αλικαρνασσέα (+ 7π.Χ.). Στην «Ρωμαϊκή Αρχαιολογία» του διαβάζουμε: « καὶ οἱ δήμαρχοι νόμον εἰσφέρειν ὑπὲρ ἀκυρώσεως τῆς καταδίκης ἐβούλοντο·»

  Το απόσπασμα δεν χρειάζεται μετάφραση, το καταλαβαίνει και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου, πράγμα που επιβεβαιώνει την αδιάσπαστη συνέχεια της τρισχιλιετούς Ελληνικής Γλώσσης

  3) Η λέξις «επικύρωσις» πρωτοσυναντάται στην «Αθηναίων Πολιτεία» (330 π.Χ.) του Αριστοτέλους. Στο 41.3.4 διαβάζουμε: «πρὸς τὴν ἐπικύρωσιν τῆς χειροτονίας,..», που επίσης δεν χρειάζεται μετάφραση (https://tinyurl.com/y5855683)

  Όσο για την ομόηχη λέξη «κίρρωσις» (του ήπατος), είναι αντιδάνειο από την αγγλική λέξη «cirrhosis» που μαρτυρείται από το 1827 και δημιουργήθηκε από τον Γάλλο γιατρό René-Théophile-Hyacinthe Laennec για να περιγράψει την κίρρωση του ήπατος, το οποίο από βυσσινί παίρνει ένα κιτρινοπράσινο χρώμα. Η αρχαιοελληνική λέξις «κιρρός» πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη για να περιγράψει το χρώμα του οίνου μεταξύ πυρρού και ξανθού

 54. leonicos said

  45

  Κάθε θαύμα κρατάει ΜΟΝΟ επτά ημέρες

  Και το είχα ξεχάσει…..

  Να που μου το θύμισες

  Ευχαριστώ

 55. leonicos said

  14 Χαρούλα

  προσκύρωση είναι η αναγκαστική ένωση ενός μη οικοδομήσιμου οικοπέδου σε ένα απολύτς γειτονικό οικοδομήσιμο νομίζω μάλιστα ότι δεν δίνεταιαποζημείωση. Αυτός που έχει το μη οικομήσιμο, απλώς το χάνει. Επίσης αν και τα δύο είναι μη οικοδομήσιμα, μπορεί ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου να διεκδικήσει προσκύρωση του μικρότερου, αλλά δεν ξέρω με τι όρους γίνεται αυτό.

  Επίσης για να γίνει η προσκύρωση πρέπει η πλευρά του μικρότερου να περιλαμβάνεται ολόκληρη στην πλευρά του μεγάλου. Επίσης, μπορεί να γίνει αρνητική προσκύρωση όταν το μικρό έχει φάτσα σε δρόμο ενώ το μεγάλο είναι τυφλό.

 56. leonicos said

  49 Κριγκερι

  Χολική κίρρωση, είναι αυτοάνοσο νόσημα, με πολλές μορφές και διάφορα σύνδρομα, κατά τα οποία αναπτύσσεται κίρρωση του ήπατος χωρίς εξωτερικό λόγο, αυτοπαθώς όπως λέγαμε παλιά
  Μπορεί όμως να οφείλεται σε χολαγγειοσκλήρυνση, αυτοάνοση σταδιακή μείωση του εύρους των χολαγγείων, που επιφέρει πολύ ταχύτερα ηπατική ανεπάρκεια.
  Στις περιπτώσεις αυτές ακόμα και η μεταμόσχευση ήπατος (που δεν είναι απλή δουλειά) μπορεί να αποτύχει με την έννοια ότι το μεταμοσχευόμενο ήπαρ να πάθει τα ίδια,
  κάτι που δεν συμβαίνει με την αλκοολική κίρρωση
  Στα παραπάνω συνήθως το μέγεθος του ήπατος δεν επηρεάζεται αλλά μόνο γίνεται πιο σκληρό

  Καρδιακή κιρρωση είναι η κίρρωση που προκαλείται από την ‘πληθώρα (plethora)’ επί δεξιας καρδιακής ανεπάρκειας, επειδή η δεξιά κοιλία δεν στέλνει όλο το αίμα στους πνεύμονες.
  Τότε έχουμε ηπατομεγαλία και pump. δηλαδή πιέζεις το ήπαρ και φουσκώνουν οι σφαγίτιδες (φέβες στον λαιμο)
  Η καρδιακή κίρρωση εγκαθίσταται πιο αργά, πολύ συχνά δεν προλαβαίνει να φτάσει σε ηπατική ανεπάρκεια διότι ο άρρωστος πεθαίνει από το καρδιολογικό του πρόβλημα.
  Νεκροοπτικά έχουμε το λεγόμενο Θωμιγγόδετο ήπαρ, ήπαρ σαν δεμένο με σπάγγους, διότι όπως ακουμπάει στα γειτονικά όργανα, αυτά αποτυπώνονται επάνω του σαν γραμμές

 57. leonicos said

  53 Αάυτ

  δεδηλωμένος οπαδός της ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ της Θείας Ελληνικής Γλώσσης.

  Η παροιμία λεει ότι »όποιος ανακατεύεται με τα σκατά τον τρώνε οι κότες»

  Παρά ταύτα θα δεχτώ τα τσιμπήματα και θα σου απαντήσω

  Εγώ είμαι δεδηλωμένος οπαδός της ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ της Θείας Ελληνικής Γλώσσης.

  ΑΛΛΑ

  το ό,τι οι λέξεις διατηρούν την ίδια σημασία διαχρονικά ΔΕΝ σημαίνει ότι αποδεικνύεις την συνέχεια. Η συνέχεια ή ασυνέχεια αποδεικνύεται με άλλες μεθόδους.

  Και ο Σαραντάκος ΔΕΝ είναι δεδηλωμένος οπαδός της ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ της Θείας Ελληνικής Γλώσσης.

  Απλώς θεωρείότι οι αλλαη=γές που έχουν επέλθει μας επιτρέπουν να θεωροούμε διαφορετικές γλώσσες

  Αλλά μέσα στη φούρια και την επιδεικτική αγραμματοσυνη σου οι λεπτές διαφοροποιήσεις κάνουν γκελ στον νού σου

 58. leonicos said

  Πού είναι εκείνος που είπε πως τα λέω και φεύγω;

  Χαίρετε

 59. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  57 Κανενός από τα δύο δεν είμαι δεδηλωμένος οπαδός

 60. leonicos said

  Ασυνεχείς είναι η Λατινική προς την Γαλλική, Ισπανική, Ιταλική διότι έχουν εντελώς διαφορετικό κλιτικό σύστημα και συνταγματική δομή, είναι δε φορτωμένες σε άλλοτε ΄λλο βαθμό με τευτονικό λεξιλόγιο. Ρουμάνικα δεν ξέρω

  Στα ελληνικά η μετάβαση είναι τόσο σταδιακή που αν πούμε πως είνι περισσότερες από μαι γλώσσες, το ερωτημα είναι ΠΟΣΕΣ

  Πού μπαίνει το όριο που χωρίζει τη μια γλώσσα από την άλλη

  Συνέχεια δεν σημαίνει αμεταβλητότητα, διότι αμεταβλητότητα δεν υπάρχει στη γλώσσα ακόμα κι αν πούμε απλώς ‘νερό’ σήμερα και την ερχόμενη Τετάρτη

 61. leonicos said

  Δεν είπα ότι είσαι δεδηλωμένος οπαδός

  ειπα πως θεωρεις ότι …. μας επιτρέπει….

  νομίζω ότι προσέχω γενικά, εκτός αν πρόκειται για τον Τζι

  Εκεί τα λέω χύμα και τσουβαλάτα

 62. Nestanaios said

  53. Αραουτ.

  Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ. «που επίσης δεν χρειάζεται μετάφραση». Για να μη νομίζεις ότι δεν διαβάζω αυτά που γράφεις.

 63. Nestanaios said

  57. Leonicos.

  Λες ότι «Η συνέχεια ή ασυνέχεια αποδεικνύεται με άλλες μεθόδους» αλλά δεν αναφέρεις άλλες μεθόδους επειδή δεν τις γνωρίζεις. Και εγώ νομίζω ότι το αναφέρεις για να εντυπωσιάσεις. Και ξέρεις ότι σε μια ενδεχόμενη προσπάθειά σου, δεν θα πείσεις.

 64. sarant said

  60 Aκριβώς, πόσες. Αλλά φοβάμαι το ίδιο ερώτημα μπαίνει και αν κοιτάξεις και τις άλλες γλώσσες. Πότε σταματάμε να έχουμε λατινικά και έχουμε γαλλικά ή ιταλικά; Τα όρια είναι μάλλον αυθαίρετα.

 65. Aρνησικυρία το βέτο.

  Και με στόχο τα 3 μύρια,
  μπακίρωση
  (μια που υπάρχει
  μπακιρώνω)
  και
  χαρακίρωση
  (η εκτέλεση της αντίστοιχης τελετής – και του τελετουργού)

 66. voulagx said

  #65: Και χαρακύρωση όταν κυρούται η χαρά.

 67. Πέπε said

  Όταν τρώμε στην ταβέρνα, και αφού την έχουμε ταρατσώσει καλά καλά κάποιος (μπορεί κι ο σερβιτόρος) θυμάται ότι υπήρχε και μια παραγγελία για σηκωτάκια που δεν ήρθαν ποτέ, αλλά είμαστε πλέον στα φρούτα, οπότε άσε, δεν τα θέλουμε πια, πώς λέγεται όλο αυτό;

  Ακύρωση του ήπατος.

 68. Οι συγγενείς εκλιπόντος οινόφλυγος προσκομίζουν επικιρρωμένο πιστοποιητικό θανάτου όπου δει.

 69. Τι το κάναμε το έντυπο του εισιτηρίου για να αρχίσουμε τη διαδρομή μας; Είναι περίεργο που δεν είχε προκύψει κάτι πιο συμβατό σε σχέση με τις εκφράσεις έγκυρο εισιτήριο με χρήση ακυρωτικών μηχανημάτων.

 70. Ακύρωση των ηπάτων, των ηπατιδίων… Κόβουμε τα ήπατα… 🙂

 71. 69 Δε βαριέσαι…Εδώ το μποτιλιάρισμα το λένε κίνηση.

 72. voulagx said

  Ειναι δυσκολο να μην παθεις ΚΥΡωση διαβαζοντας ΚΥΡ.

 73. dryhammer said

  Κι όταν σφραγίσει το συκώτι ο κτηνίατρος, κάνει επικύρωση του ήπατος.

 74. dryhammer said

  65. Η αρνησικυρία, δεν είναι όταν η κυρία δεν σου κάθεται;

 75. 74 Αρνησικηρία είναι η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.

 76. voulagx said

  #74: Η αρνησικυρία σου μπορει να οφείλεται στην κατά Χτήνος Αρνησικηρία.

 77. 66, … #65: Και χαρακύρωση όταν κυρούται η χαρά. …

  Την εύχαρη χαρακύρωση κύρη με κυρά την λες και
  ευτυχή συγκυρία

 78. Άρνιση

 79. 74, … 65. Η αρνησικυρία, δεν είναι όταν η κυρία δεν σου κάθεται; …

  Όταν τής πετάς ένα «αμάν κουζούμ«

 80. 78,
  Οι συνθήκες φαγής παραμένουν αποδεκτές

 81. Μαρία said

  67
  Αυτά τα σηκωτάκια είναι αφροδισιακά; 🙂

 82. gbaloglou said

  79 https://www.youtube.com/watch?v=Rp_JYKqlWpg

 83. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα και τα πολύ ωραία λογοπαίγνια!

 84. Μαρία said

  Το αφήνω εδώ.

 85. Πέπε said

  @34
  > > Με κηρωμένο σπάγκο έφτιαχνε ο τσαγκάρης τα παπούτσια, κάποτε.

  Και τώρα, νομίζω.

 86. dryhammer said

  81. Η σηκωταριά να δεις…

 87. Γιάννης Ιατρού said

  53: Για τις κυρώσεις (μπάνια, καζούρα, αποκαλύψεις κλπ.) που κάθε τόσο υφίστασαι λόγω των γνωστών σχολίων σου, των αναίτιων προσβολών άλλων και της πολυωνυμίας σου δεν μας λες κουβέντα, ε;

  Γιατί αυτό το παράδειγμα χρήσης της λέξης θα το καταλαβαίνουν και σε 10 αιώνες κι ας μην υπάρχει Σχολαρχείο…

 88. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >> Επικυρώνονται, ας πούμε, τα αντίγραφα.

  Ειδικά για τα αντίγραφα, στα επίσημα/νομικά κ.τ.ό. κείμενα συναντάμε διαχρονικά διάφορες εκφράσεις Σε γενικές γραμμές:
  – Αμέσως μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως τα τέλη περίπου του 19ου αι. φαίνεται να επικρατεί το «επικυρωμένον» ή «προσεπικυρωμένον» αντίγραφον.
  – Κατόπιν εμφανίζεται ο τύπος «κεκυρωμένον», που διατηρείται όλη την περίοδο επικράτησης της καθαρεύουσας (ως επίσημης γλώσσας), μέχρι και το 1980 –ή και μεταγενέστερα λόγω της γνωστής «γλωσσικής αδράνειας» των νομικών…
  – Τα τελευταία χρόνια πλέον χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά το «επικυρωμένο».
  +++++

  3, 27
  Αφού πιάσαμε και την κήρωση, να θυμίσω την αποκή(έ)ρωση που γινόταν (γίνεται;) σε καινούριο αυτοκίνητο, πριν παραδοθεί στον αγοραστή.

  74, 75.
  Πανέξυπνα!!

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατακύρωση δημοπρασίας

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88γ τώρα έχουμε κερωμένα τα λεμόνια!
  (Προσοχή όταν θέμε το ξύσμα)

 91. Alexis said

  #66: Και η αυτοκτονία Ιάπωνα σαμουράι χαρακίρωση.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  89: ΕΔΗ
  Μιάς κι είπες τη μαγική λέξη… με το νέο πτωχευτικό κώδικα που φέρνει ο Σταϊκούρας θα γίνει της Πόπης… στις δημοπρασίες:
  Με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών & παροχή 2ης ευκαιρίας»😂 τον φέρνουν στη Βουλή ενώ «Αποχαιρέτα το σπίτι που χάνεις» θα έπρεπε να είναι ο τίτλος😡.

  62: Ο τελευταίος επιζών Πελασγός για τον γνωστό προγονόπληκτο σχολιαστή, τον οποίον προφανώς καθ΄υπερβολήν υπολήπτεται: …Για να μη νομίζεις ότι δεν διαβάζω αυτά που γράφεις….
  Από που το υποψιάστηκες ρε Νικόλα;

 93. Alexis said

  #90: Όσα γυαλίζουν να τ’ αποφεύγεις Έφη… 🙂

 94. Alexis said

  #89: Λοιπόν τώρα συνειδητοποιώ ότι η έκφραση «του βγάλανε το σπίτι (ή αυτοκίνητο ή ο,τιδήποτε άλλο) στο σφυρί» έχει να κάνει με το σφυρί του πλειστηριασμού.
  Αυτονόητο μεν, αλλά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ…

 95. ΓΤ said

  Περιμένουμε με αγωνία την απάντηση στο #63, μπας και μάθουμε τίποτα εμείς τα νεαντερτάλια των γηπέδων.

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κυρώνω, κύρωση…

  Και τα: Κύρος (ανάβασις), Άδωνις Κύρου, Αχιλλέας Κύρου, Κύρος Κύρου και κυρός για τεθνεώτες κληρικούς, έχει καμιά σχέση με το κυρώνω – κύρωση;

 97. ΓΤ said

  87@

  Γρηγόρης Αραούτογλου
  Μίνα Αραούτη

 98. Pedis said

  Μπροστά του κάτι αδωνάκια μοιάζουν του κατηχητικού. Όποιος έχει κέφι υπάρχουν διαθέσιμα κι άλλα βίντεο από τη συνέντευξη.

  Σε απόσταση ασφαλείας πέντε μέτρων η δημοσιογράφος.

 99. dryhammer said

  97. Στα όρη στ’ άγρια βουνά …Αραράουτ

  [ή : αρά + άουτ –> αραάουτ —> αράουτ]

 100. ΓΤ said

  και αργότερα έσπευσε να διευκρινίσει

  ότι απευθύνθηκε στο έργο του…

  Από το «Γεννήθηκα το ’69, σχολείο πήγα, γράμματα έμαθα […]» ασφαλώς λείπει το «Ουάιλντ διάβασα»

 101. Alexis said

  #97, 99: Στην επόμενη ενσάρκωσή του θα λέγεται Μπακότερμα! 🙂

 102. ΓΤ said

  Αμ οι άλλοι;

  Καλή αντάμωση στα πεϊνιρλάδικα…

 103. Nestanaios said

  98.

  This is the word.
  “We are building our country stronger and better than it has ever been before.”
  Και ποτέ δεν έχει πει ψέματα.

 104. sarant said

  100 Κι εγώ ανεβάζω στις 31 Οκτωβρίου κάτι του Λαπαθιώτη, αλλά δεν του εύχομαι χρόνια πολλά.

  Πάλι καλά που δεν του είπε «Να τα εκατοστήσεις»!

 105. Triant said

  Αφού ο άνθρωπος πόσταρε και φωτογραφία του Ουάιλντ μόλις έχει διαβάσει το τουίτ του.

 106. ΓΤ said

  104@

  Σαν αύριο, πήρε Νόμπελ ο Καμί. Οπότε ο Καρανίκας θα απευθυνθεί στον Ξένο για να του πει, πλην ευχών, ότι η καριέρα είναι Πανούκλα…

 107. avadista said

  100, 104
  Είναι μάλλον αμερικανιά. Στην εικόνα σφραγίδα του 2004 από τα ταχυδρομεία των ΗΠΑ για τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Αϊνστάιν.

 108. ΓΤ said

  107@

  Δεν νομίζω ότι ο συγκεκριμένος διακεκριμένος τέως σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού θα ήθελε να βαδίσει πάνω σε μία κεχαραγμένη αμερικανική γραμμή.

 109. sarant said

  108 Εδώ κάνεις λάθος. Η αξιοποίηση της κάνναβης, ας πούμε.

 110. ΓΤ said

  Εκλογές ΗΠΑ

  Μπάιντεν 1,50
  Τραμπ 2,80
  Πενς 100,00
  Χάρις 150,00

 111. ΓΤ said

  109@

  Ασφαλώς δεν είμαι ο Πάπας, αλλά, αναφερόμενος στον γκραν πάπα της φαρμακευτικής κάνναβης, εννούσα τη γραμμή των αμερικανικών ταχυδρομείων, όπως αβάδιστα την εγεύθημεν στο #107

  (Την κάνω για τριγλυκερίδια 🙂 )

 112. Αγγελος said

  Τα γενέθλια του Μπετόβεν τα γιόρταζε ο Σρέντερ, ο μικρός φιλόμουσος ήρωας των Peanuts.
  Αλλά και οι εσπεραντιστές γιορτάζουν τα γενέθλια του Ζάμενχοφ, στις 15 Δεκεμβρίου. Ακούγεται λίγο αστείο στα ελληνικά — «επέτειος της γέννησης του ιδρυτή» ηχεί πιο σοβαρό, «ημέρα του εσπεραντικού βιβλίου» ακόμα καλύτερο — αλλά είναι μια ευκαιρία να κάνουν μια κάπως μεγαλύτερη συγέντρωση οι κατά τόπους σύλλογοι. Τώρα βέβαια με την επιδημία, ούτε το παγκόσμιο συνέδριο δεν έγινε — κι έλεγα να πάω 😦

 113. ΓΤ said

  111@
  (εννοούσα)

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87 Τρώει άκυρο 🙂

 115. mitsos said

  Αν κρυώσεις μπορεί να υποστείς…
  κυρώσεις
  Η αλήθεια είναι πως και
  ένας κρύος έχει …
  κύρος
  αλλά είναι αναγραμματισμένο 🙂

 116. Pedis said

  ρετσαπατεώνες

 117. Γιάννης Ιατρού said

  112: Εδώ ούτε σύναξη της ολομέλειας φέτος (τελευταία τέλος Φεβ. 2020, Τσικνοπέφτη, θυμάμαι) δεν κάναμε με την επιδημία….

 118. Το στρατό θυμήθηκα, άκυρο ήτανε το λάθος παράγγελμα, ή μάλλον το παράγγελμα που δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό.

 119. Γιάννης Ιατρού said

  116: χάνεις επεισόδια 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/10/meze-448/#comment-686294

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  101: Με Καρανίκα κλέβεις εκκλησία. Ο άνθρωπος είναι η χαρά του κοτσανοσυλλέκτη. 😂

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πράγμα ξεφεύγει για τα καλά…
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2020/10/16/world/gallia-18xronos-tsetsenos-apokefalise-kathigiti-gia-ta-skitsa-tou-moameth/amp/&ved=2ahUKEwiBoIGShLrsAhUsA2MBHWeTDIsQFjAMegQIDBAB&usg=AOvVaw3I2ruuXv7Nxdw0af-8HcAR&ampcf=1

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την ακύρωσα στο μπάνιο,
  στα πλακάκια, πάνω στο καλοριφέρ,
  έκοψα τα καλώδια, την απέβαλα.

 123. Pedis said

  # 119 – όντως, δεν είμαι επιμελής τελευταία.

 124. Pedis said

  Φυλακή σου λέει …

  https://ellinofreneianet.gr/documents/mousafirides/19249-aima-timi-soyita-gia-keli.html

  Αν το νοικιάζαν αυτό στο Παρίσι, και στου διαόλου τη μάνα, πάνω από χιλιάρικο θα σου ζητούσαν χωρίς τα έξοδα. Και μυξοκλαίγονται οι χεσμένοι.

  Και έχεις μικρο-κλεφτρόνια και πρεζόνια, ακόμη χειρότερο κάτι πλαστογράφους απολυτηρίου νηπιαγωγείου, τον ένα πάνω στον άλλον. Αει σιχτίρ.

 125. Γς said

  Το ότι ο Μιχαλολιάκος ζητά ελαφρυντικά γιατί έχει γράψει ποιήματα ξεπερνά κάθε πιθανό αστείο

  Ρατσιστικό.
  Οπως κι αυτό με τον/την Μπέτυ, που είχε γράψει και βιβλίο το [εμετικό] «Πόσο πάει;». Και όταν τον/την έπιασαν να εκδίδεται στη Συγγρού και πέρασε Αυτόφωρο, ο συνήγορός του/της είπε:

  -Πρόκειται για πνευματικό άνθρωπο κύριε πρόεδρε. Εχει γράψει και βιβλίο

 126. Γς said

  Μπράβο του πιτσιρικά Εμμανουήλ.

  Ουγκάντα η καταγωγή της μάνας του. Ανηψιός της φίλης μου Φωτεινής, κολλητής της μακαρίτισσας Ειρήνης

  https://hellasjournal.com/2020/10/giannis-tsitsipas-ke-karalis-se-mia-spania-kini-vradini-exodo-stin-athina/

 127. niki said

  Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, οι διεθνείς συνθήκες μπορούν όχι μόνο να κυρωθούν αλλά και να επικυρωθούν (άρθρο 28: «Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς…»)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: