Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κοζανίτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Οκτωβρίου, 2020


Μια φορά μόνο έχω πάει στην Κοζάνη, μαθητής ακόμα, και δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει τοπικές σπεσιαλιτέ, που ασφαλώς θα έχουν πολλές και νόστιμες, πέρα από εκείνη τη στριφτή τυρόπιτα (κιχί λέγεται;) που είναι ευρύτερα γνωστή.

Όμως, ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου δεν είναι επηρεασμένος από τη γαστρονομία αλλά από την επιδημιολογική επικαιρότητα αφού προχτές η Κοζάνη έγινε η πρώτη περιφερειακή ενότητα (νομός, ας πούμε εμείς οι παλιοί) της χώρας όπου εφαρμόστηκε το τοπικό λοκντάουν (απαγορευτικό, ας πει ο κ. Μπαμπινιώτης) όπως δείχνει και αυτός ο χάρτης που βρηκα κάπου, και που αγνοώ γιατί είναι πετσοκομμένος -όπως βλέπετε μόνο ο νομός Κοζάνης είναι κόκκινος, οι άλλες περιοχές είναι πορτοκαλιές, κίτρινες ή πράσινες.

Ταυτόχρονα, χτες ήταν η πρώτη μέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 500, ή, για να το πω κλισεδιάρικα, «που ξεπεράστηκε το ψυχολογικό όριο των 500 κρουσμάτων» -αλλά βέβαια αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό και συνάρτηση του αριθμού των τεστ που γίνονται.

Και προχωράμε στην πιατέλα, που κατά τα άλλα δεν έχει σχέση με την Κοζάνη.

* Φίλος επισημαίνει μια παρωνυχίδα σε μια κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Λένας Σαββίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η δημοσιογράφος στην εισαγωγή της λέει ότι η Λ. Σαββίδη «Σπούδασε στη Φιλοσοφική σε μια εποχή που δεν δέχονταν γυναίκες». Η ίδια, αντιθέτως, λέει ότι πέρασε στο πανεπιστήμιο «μαζί με την Αρβελέρ». Αλλά το παρελθόν αυτό δεν είναι και τόσο μακρινό: αφού γεννήθηκε το 1928, θα πέρασε στη Φιλοσοφική το 1946, μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, φοιτήτριες γίνονταν δεκτές στη Φιλοσοφική και γενικά στο ΕΚΠΑ από πολλές δεκαετίες πριν: η πρώτη φοιτήτρια, η Ιωάννα Στεφανόπολι, γράφτηκε στη Φιλοσοφική σχολή το 1890, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει από σαράντα κύματα το αίτημά της. Την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα υπήρχαν ήδη πολλές κοπέλες στα φοιτητικά έδρανα, και ιδίως στη Φιλοσοφική, που σταδιοδρόμησαν στη συνέχεια και στην εκπαίδευση -δεν υπήρχαν τάχα καθηγήτριες (φιλόλογες να το πούμε, να φανεί το φύλο) στα προπολεμικά γυμνάσια; Ασφαλώς υπήρχαν.

Οπότε το ότι «δεν δέχονταν γυναίκες» στη Φιλοσοφική το 1946 είναι θηριώδης υπερβολή. Ο φίλος που το έστειλε, που είναι πιο θεωρητικός τύπος, το αποκάλεσε «πρωτογονοποίηση του παρελθόντος». Ωραίος όρος.

* Μια περίπτωση τουιτερικής ακλισιάς. Έγραψε μέσα στην εβδομάδα η υπουργός Παιδείας:

Όμως η Σεμίραμις κλίνεται. Μπορεί κανείς να πει «τη Σεμίραμη», «τη Σεμίραμι» ή «τη Σεμιράμιδα», έχουμε πολλές αποδεκτές επιλογές. Όχι όμως ακλισιά, από την υπουργό Παιδείας μάλιστα.

* Το περασμένο σαββατοκύριακο, κι ενώ χαιρόμασταν για την καταδίκη των ηγετών της Χρυσής Αυγής, ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης δημοσίευσε στον ιστότοπο iefimerida ένα (κατά τη γνώμη μου) πομφολυγώδες αλλά και βιαιότατο κείμενο στο οποίο υποστηρίζει ότι αντί της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε στο εδώλιο του κατηγορουμένου να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το συζητήσαμε και εδώ το άρθρο αυτό που δεν ειναι το πρώτο ιοβόλο άρθρο του καλού συγγραφέα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, τα προηγούμενα τα δημοσίευσε σε έντυπα μεγαλύτερης εγκυρότητας, ενώ τώρα, λογικό είναι, ξέπεσε στο iefimerida. Λόγια, λόγια, ηχηρά και παχιά, χωρίς μισό επιχείρημα που να τεκμηριώνει την ανάγκη να φυλακιστεί ισόβια ο Τσίπρας και τα αλλα στελέχη του κόμματός του, ούτε τον ισχυρισμό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ πιο εγκληματικό από το ναζιστικό μόρφωμα. Ξεπλένεται η Χρυσή Αυγή έτσι.

Αλλά αυτά τα συζητήσαμε. Εδώ θα περιοριστώ σε κάτι γλωσσικό, που και αυτό βέβαια το θίξαμε ήδη, αλλά αξίζει να μείνει για λόγους τεκμηρίωσης. Γράφει ο Δημητριάδης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός ελέγχου, σε κεντρικό σημείο τής πολιτικής ζωής και προπαντός έχει ακόμα με το μέρος του ευάριθμους οπαδούς, ένα πολύ σημαντικό μέρος τού ελληνικού λαού, και επιπλέον θεσμική εξουσία, κομματικό μηχανισμό, ποικίλες δυνατότητες και μέσα για να τις υλοποιήσει.

Με ποια σημασία χρησιμοποιεί ο συγγραφέας τη λέξη «ευάριθμος»; Σαφώς όχι με τη σημασία των λεξικών (ολιγάριθμος) αλλά με τη σημασία που δίνουν στη λέξη πολλοί, την αντίθετη, πολυάριθμος. Δεν χωράει αμφιβολία ότι έτσι εννοεί τη λέξη, αφού μας το λέει ο ίδιος αμέσως μετά, «ένα πολύ σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού», αλλά και πιο κάτω γράφει ότι το κόμμα έχει «ακόμα πολυπληθείς» οπαδούς.

Θα απαιτούσαμε από έναν συγγραφέα να ξέρει τη «σωστή» σημασία των λέξεων περισσότερο παρά από κάποιον άλλο; Εσείς θα μου πείτε. Εγώ πάντως ως συγγραφέας, όπως έχω γράψει παλιά, αποφεύγω τη λέξη, επειδή θέλω να με καταλαβαίνει αυτός που με διαβάζει. Και όταν διαβάζουμε σε ένα κείμενο τη λέξη «ευάριθμος», για να καταλάβουμε τι εννοεί ο συγγραφέας δεν βοηθάει πολύ να ξέρουμε εμείς τη σημασία της λέξης -πρέπει επίσης να ξερουμε πώς είναι η σημασία της κατά τη γνώμη του συγγραφέα! Θα μου πείτε, στο απόσπασμα του Δημητριάδη είναι φανερή η σημασία από τα συμφραζόμενα, αλλά δεν είναι πάντοτε τόσο προφανές.

* Και, μια και αναφερθήκαμε στον ιστότοπο iefimerida, ιδού ένας τιτλος σε διαφημιστική καταχώρισή του: Πόσο κοστίζει ένα κόστος ανακαίνισης μπάνιου; Κοστίζει πολύ το κόστος;

* Και συνεχίζουμε με άλλον συγγραφέα -δεν το κάνω επίτηδες, σας διαβεβαιώνω.

Διαβάζω (εντάξει, σχήμα λόγου: το διάβασαν και μου το έστειλαν) άρθρο του Χ. Χωμενίδη για τις μαθητικές καταλήψεις και συγκεκριμένα το εξής απόσπασμα:

Θα πρέπει εξάλλου να είναι κάποιος τυφλωμένος για να μη διακρίνει τη στυγνή εκμετάλλευση της νεανικής ορμητικότητας, της αγωνίας συνάμα των παιδιών για το μέλλον, από τα κόμματα που στηρίζουν τις καταλήψεις. Και εντελώς αναίσθητος για να μη φρίττει από τις χυδαίες επιθέσεις εναντίον της Νίκης Κεραμέως. Μπορείς να διαφωνείς πολιτικά σε όλα με την Κεραμέως. Το να βυσσοδομείς όμως εις βάρος της κατά τον σεξιστικότερο τρόπο φανερώνει ανανδρία. Πόσω δε μάλλον όταν περνιέσαι για παθιασμένος φεμινιστής, για διαπρύσιος κήρυκας της πολιτικής ορθότητας.

Επικρίνει ο συγγραφέας, και καλά κάνει, κάποιες (ελάχιστες όμως) σεξιστικές επιθέσεις στην κ. Κεραμέως. Αλλά από πότε το «βυσσοδομώ» πήρε αυτή τη σημασία; Διότι, τι σημαίνει «βυσσοδομώ»; Σύμφωναμε το λεξικό σημαίνει «σχεδιάζω κρυφά και ύπουλα κτ. κακό για κπ.· μηχανορραφώ». Ολοφάνερα αν κάποιος «βυσσοδομεί» δηλ. μηχανορραφεί κατά της υπουργού Παιδείας μπορεί να είναι μόνο κάποιος εσωκομματικός εχθρός της ή έστω υπηρεσιακός παράγοντας στο υπουργείο. Ολοφάνερα ο συγγραφέας μας δεν ξέρει τη σημασία της λέξης, ιδίως αφού γράφει ότι αυτοί οι κάποιοι βυσσοδομούν «κατά τον σεξιστικότερο τρόπο». Όχι, κύριε Χωμενίδη, όποιος βρίζει ή κάνει φραστική επίθεση δεν βυσσοδομεί!

Κατά τα άλλα, να σημειώσουμε την μπαμπινιώτικη ορθογραφία «πόσω μάλλον» όσο και την επιμονή του να βάζει απόστροφο στο εξ’, μανάβικη απόστροφο που τη λένε οι Εγγλέζοι, δηλαδή περιττή (εδώ στο «εξ’ απαλών ονύχων).

* Και κάτι πραγματολογικό στο ίδιο άρθρο. Γράφει ο κ. Χ.Χ.:

Πολλοί συχνά αναφέρονται στο «Κάτσε Καλά, Γεράσιμε!», που έκοψε τα φτερά του Γεράσιμου Αρσένη και στάθηκε η αφετηρία της πολιτικής καριέρας του Αλέξη Τσίπρα.

Το ξέρω βέβαια ότι στη συγγραφή υποχρεώσεων των άρθρων που γράφει ο κ. Χωμενίδης υπάρχει ποσόστωση για αναφορές στον Τσίπρα, αλλά μην παραχαράσσετε την ιστορία. Το «κάτσε καλά Γεράσιμε» έγινε όταν ήταν υπουργός Παιδείας ο Γερ. Αρσένης (1996-2000) και συγκεκριμένα το 1998-99. Το 1998 ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να έχει καμιά σχέση με μαθητικές καταλήψεις.

Ο Τσίπρας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις καταλήψεις του 1990-91, για το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου. Στις καταλήψεις του 1998-99 πρωταγωνιστικό ρόλο (και προβολή στην τηλεόραση) είχε ένας άλλος 17χρονος, ο Γαβρήλος -που δεν θυμάμαι το επώνυμό του, αν και είχε πρόσφατα αναφερθεί με την ευκαιρία του φετινού δεκαεξάχρονου, του Ξάνθου Γερμανάκου. (Μα καλά, πώς γίνεται όλοι να έχουν ασυνήθιστα ονόματα; Αν σε λένε Γιώργο δεν φτουράς, φαίνεται). Φέτος θυμήθηκαν κάποιοι τον Γαβρήλο, ο οποίος πάντως δεν συνέχισε στην πολιτική.

* Κι ένα ορθογραφικό λάθος που γίνεται μεν πολύ συχνά αλλά όχι και σε ΦΕΚ.

Στο άρθρο 67 παρ.1 του ν. 4735, που δημοσιεύτηκε τις προάλλες, διαβάζουμε: «επί τη βάση ελέγχων».

Αυτό βέβαια είναι μαργαριτάρι. Ή θα πούμε «επί τη βάσει» (δοτική) ή, για όσους προτιμάμε να μιλάμε του μπαμπά μας γλώσσα, «στη βάση ελέγχων» ή ακόμα καλύτερα «με βάση ελέγχους». Ντροπή να υπάρχουν ορθογραφικά λάθη σε ΦΕΚ -βέβαια λάθη σαν κι αυτό, που περιλαμβάνουν επίσης υπαρκτή λέξη, δεν τα πιάνει ο κορέκτορας.

* Η γενικομανία της εβδομάδας, σε παραπολιτικό σχόλιο της ΕφΣυν:

Ακόμη και κακόγουστο αστείο να έκανε ο κ. Λοβέρδος, η πρόκλησή του (και προκειμένου να μην επαναληφθεί) θα άρμοζε μιας πιο αποστομωτικής απάντησης.

Θα άρμοζε απάντησης; Ανάρμοστο το βρίσκω!

Τελικά ίσως έχει δίκιο φίλος γλωσσολόγος, που λέει ότι η σύνταξη με γενική έχει καταντήσει να δηλώνει απλώς τη φιλοδοξία του συντάκτη να φορέσει επισημότερο, λογιότερο κοστούμι.

Tελικά ο Σκάι δημιούργησε σχολή με τα παραπειστικά διαγράμματά του. Εδώ βλέπουμε πώς παρουσίασε το Όπεν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης. Και όπως βλέπετε το 42% είναι αρκετά μεγαλύτερο από το 46%, ενώ το 57% είναι περίπου ίσο με το 31%.

Δημιουργική δημοσκοπική.

* Και κλείνω με κάτι σχετικό με τον πρόσφατο θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, που θυμάμαι ένα πολύ ωραίο αυτοσχέδιο γλέντι που είχαμε κάνει πριν απο πολλά χρόνια στο Στρασβούργο μαζί.

Γράφτηκε λοιπόν, όπως γράφεται πολλές φορές όταν κάποιος πεθαίνει ύστερα από ασθένεια, ότι «έχασε τη μάχη με τη ζωή». Το λένε βέβαια πολλοί, αλλά με ξενίζει. Ότι έχασε τη μάχη της ζωής, θα ταίριαζε. Τι λέτε;

Advertisement

323 Σχόλια προς “Κοζανίτικα μεζεδάκια”

 1. dryhammer said

  Καλημέρα! Ο μόνος τρόπος να χάσει κάποιος τη μάχη με τη ζωή είναι να κάνει αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας (δλδ να τη σκαπουλάρει τελικά)

 2. Δεν ξέρω αν τα βγάζει. https://www.facebook.com/groups/147631081934371/permalink/3219782541385861/?__xts__%5B0%5D=68.ARDJU4veNxoxTX0JUEwNL0Ocvm2oaV9DgSqsaQlNr-azSPUWS_EYNBD1E89QVzA0SDNw9t1PPI9kH5tTxJ2ZkicZCQ55h5m606qtfBJxVUjtyl8HYmWolnFtM8pJzfJEvkoO_MmZE2l_eFX0atP_gHvaI1NyY1wr4Yzq6pMDwWFny-Iud3Vxn3xUd0LRy1q2TwslRhiPDC9kGv670UQnJ-0CVPZH6UD6Or4y22z9vztlTAcPrS2cN3V7QFJvfKny1TehdqCp2Le1XxAeR9ZbGtDgeeqAEFOU4A&__tn__=-R

 3. Η φωτογραφία δείχνει και την πρώτη πρεβεζάνα φιλόλογο, Κική Καστάνη, που σκοτώθηκε από γερμανικό βομβαρδισμό της πόλης και του λιμανιού.

 4. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Άχ τί τρομοκρατία γίνεται με αυτόν τον περίφημο «αριθμό κρουσμάτων»! Πιθανολογώ, Νικοκύρη, ότι μελέτησες κάποια αντιρρητικά σχόλια του Γρίβα και συγκράτησες ένα πολύ πολύ ουσιαστικό σημείο (..αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό και συνάρτηση του αριθμού των τεστ που γίνονται..) που καθιστά υγιέστερο τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την -πραγματικά κρίσιμη- κορονοκατάσταση.. Καλημέρα σας!

 5. ap8938 said

  Γαβρίλος Τσαρκάντογλου

 6. Costas X said

  Cistas X —> Costas X, πανάθεμα την βιασύνη και την πρεσβυωπία ! 🙂

 7. Costas X said

  …και τη μαρμάγκα ! 🙂

 8. angelos said

  Πιο συχνα, ή εστω πιο παλια πιο συχνα, ελεγαν «εχασε τη μαχη με το θανατο». Κι αυτο μπουρδιτσα ειναι, αλλα το «εχασε τη μαχη με τη ζωη», ειναι τελειως σολοικο.
  Πολυ γελασα με τα διαγραμματα. Μου θυμισαν εκεινη τη φωτογραφια με τα παιδικα μεταλλια στην Αμερικη, που γραφουν με τεραστια γραμματα…3st. 😁
  Καλημερα σε ολους.

 9. Costas X

  Μερικές φορές αντί για «καί» μας βγαίνει «λαό»… 🙂

 10. LandS said

  Κακώς κατηγορούμε το ΟΡΕΝ. Οι μπάρες είναι τρισδιάστατες και τις βλέπουμε υπό γωνία.

 11. 3sty για βραβείο… 🙂

 12. atheofobos said

  Φίλος μου που τον είχε στείλει η ΔΕΗ, στην οποία εργαζόταν, στην Κοζάνη ,την είχε αντιπαθήσει έντονα και γι αυτό έλεγε το παρακάτω ανέκδοτο:
  Έγινε ένας διαγωνισμός που το πρώτο βραβείο ήταν 1 εβδομάδα διακοπές στην Κοζάνη, το δεύτερο 2 εβδομάδες και το 3ο 3 εβδομάδες!

 13. Cistas X said

  Καλημέρα !

  Όταν κάποιος κινδυνεύει να πεθάνει δεν μάχεται με τη ζωή, αλλά με τον θάνατο, ή με τον Χάρο, όπως ο Διγενής. Οπότε θα ήταν σωστότερο το «έχασε τη μάχη με τον θάνατο», ή έστω «έχασε τη μάχη ΓΙΑ τη ζωή (του)».

 14. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νομίζω μάλιστα πως το βυσσοδομώ είναι ακόμη πιό καταχθόνιο του μηχανορραφώ, αφού το πρώτο έχει περισσότερη σκοτεινιά και συνωμοτικότητα, μιάς και αναφέρεται σε έργα βυθού/ βυσσού 🙂

 15. Costas X said

  @ 9 🙂 🙂 🙂

 16. Γιώργος Κατσέας,

  Καλό… Δηλαδή μερικοί ΑΗΠ (οι Αρχαίοι) πρόφεραν το -θ- σαν -σ-, όπως οι Γάλλοι, Σενκ γιου…

 17. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Όχι, δεν έχω δει τα σχόλια που λες, Γιώργο!

  5 Ναι μπράβο, αυτός. Το επώνυμο δεν είχε νομίζω ακουστεί πολύ τότε.

  6-7-13 Επιτέλους 🙂

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Προφανώς και ο συγγραφέας πρέπει να κατέχει τη σωστή σημασία των λέξεων. Όχι και των έξι εκατομμυρίων, είναι πολλές, αλλά των λέξεων που χρησιμοποιεί. Αλλιώς μιλάμε για κείμενο με κακοτεχνίες, έργο σκιτζή επαγγελματία. Κι αν γράφει τον λίβελλό του σε κατάσταση πλήρους πνευματικού αφιονισμού, ε, μόλις τραβήξει χειρόφρενο, πιει λίγο νερό και ξεϊδρώσει, ας το κοιτάξει και δεύτερη φορά, ας γκουγκλάρει και καμιά δύσκολη λέξη, και μετά πατάει αποστολή. Τελικά, δεν τους λες και ευάριθμους τους συγγραφείς που βυσσοδομούν εναντίον της γλώσσας…

 19. Κωστής Ανετάκης said

  Καλημέρα στον Νικο-κύρη και στην υπόλοιπη παρέα. Έλεγα κι εγώ μια μέρα, σε κάποια παρέα, ότι αποφεύγω το «ευάριθμος» για τους ίδιους λόγους που έγραψες παραπάνω κι εσύ, Νίκο. Τότε γύρισε ένας, μαθηματικός το επάγγελμα, και μου είπε ότι θα μπορούσα στη θέση του να χρησιμοποιώ το «ευαρίθμητος», το οποίο είναι πιο εύλογο να το καταλάβει κάποιος ως «ολιγάριθμος», αφού «εύκολα αριθμείται», σε αντίθεση με τον «αναρίθμητο». Πώς θα σας φαινόταν αυτή η πρόταση; Προσωπικά μου άρεσε, αν και δεν έτυχε να τη χρησιμοποιήσω ποτέ…

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσο για την …Σεμίραμις της υπουργού παιδείας, νομίζω ότι μερικά μαθήματα γραμματικής, έστω και μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, θα ήταν πολύ χρήσιμα. Λέτε να ήταν καταληψίας στα νιάτα της, γι’ αυτό και παρουσιάζει κενά στη μόρφωσή της;

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  19: Μπα, θα το μπερδεύουμε με το αναρίθμητος. ☺

 22. dryhammer said

  Το ονοματεπώνυμο Σεμίραμις Παληού μυρίζει από μακριά Βροντάδο Χίου, όπου απλά (θα) την αποκαλούν Σεμίρα που κλίνεται κανονικότατα.

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η δημοσκόπηση του σαββιδικού OPEN μάς προσφέρει και άλλα δείγματα δημοσκοπικής μαγειρικής στη φιλελεύθερη Βόρεια Κορέα της Ευρώπης:
  https://www.efsyn.gr/node/264560

 24. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  10: …τις βλέπουμε υπό γωνία..
  Ακόμα χειρότερα θα έλεγα εγώ Σταύρο, είναι γνωστό το τρυκ (βλ. παράδειγμα φωτό), επομένως ας τις έδειχναν με τον σωστό τρόπο…

 25. Ανδρέας Τ said

  Μια μικρή παρατήρηση. Η κα Αρβελέρ δεν ήταν στην Ελλάδα το 1946 γιατί είχε φύγει για τη Γαλλία το Δεκέμβριο του 1945 με το «Ματαρόα» έχοντας ήδη το δίπλωμά της.

 26. Γς said

  20:

  Για τη Σεμίραμι δεν έχω κάτι.

  Εχω όμως για τη Μελισσάνθη

  https://caktos.blogspot.com/2014/06/blog-post_8890.html

 27. nikiplos1 said

  Καλημέρα. Προφητικό άρθρο του Δελαστίκ όταν τον έτζασαν από την Καθημερινή.
  https://thepressproject.gr/h-axioprepeia-tou-giorgou-delastik-kai-i-esiea/

 28. sarant said

  25 Ωχ ναι, σωστό κι αυτό. Εκτός αν πέρασαν το 1945.

  19 Ολιγάριθμος

 29. ΓΤ said

  (Από αύριο, 07:00, δωρεάν για 72 ώρες, το ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls»
  https://www.news247.gr/koinonia/golden-dawn-girls-to-sygklonistiko-ntokimanter-gia-tis-gynaikes-tis-chrysis-aygis-erchetai-entelos-dorean-sto-news-24-7.9021208.html)

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν νομίζω ότι η Αρβελέρ ήταν στο «Ματαρόα». Είναι γεννημένη το 1926, άρα ήταν 19 ετών το 1945, οπότε δεν ήταν πτυχιούχος. Λόγω της εμπλοκής της στην αριστερά και στα μετακατοχικά γεγονότα, αποφοίτησε από τη φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ τη δεκαετία του ’50 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1953.

 31. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Ὁ σημερινὸς τίτλος μοῦ θύμισε τὰ κοζανίτικα μωσαϊκά. Μὲ μεγάλες ψηφίδες καὶ σκοῦρα χρώματα συνήθως.

  Ἦταν τῆς μόδας τὶς δεκαετίες τοῦ ᾿60 καὶ τοῦ ᾿70.

 32. ΓΤ said

  @30

  Πολύ σωστά, Γιάννη. Το να λέμε ότι η Αρβελέρ ήταν στο «Ματαρόα» είναι Ράδιο Αρβυλέρ.
  Άλλωστε, το λέει και η ίδια: «Δεν έφυγα με το Ματαρόα! Δέκα χρόνια μετά πήγα στη Γαλλία», σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» (02.02.2015)
  Η συνέντευξη στο https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/801929/apo-to-a-eos-to-o-eleni-glykatzi-arveler/

 33. antonislaw said

  30
  Καλημέρα σας!
  Φαίνεται να έχουν δίκιο και οι δύο. Μάλλον η Αρβελέρ καταρχάς είχε επιλεγεί για το Ματαρόα,δεν συνταξίδεψε αλλά τελικώς στο Παρίσι πήγε το 1953.
  https://www.timesnews.gr/eleni-glykatzi-arveler-ego-den-egina-aristeri-gennithika-aristeri-den-tha-borousa-na-imoun-kati-allo-ego-53-otan-pethane-o-stalin-eklapsa-san-na-echasa-diko-mou-anthropo/

 34. Αγγελος said

  Στο μακρινό μαθηματικό μου παρελθόν σκεφτόμουν (είχα από τότε γλωσσικές ανησυχίες 🙂 ) ότι μια που έχουμε την πλούσια γλώσσα που έχουμε, θα βόλευε να λέμε ευάριθμα τα πεπερασμένου πλήθους (κι ας είναι χιλιάδες), συνάριθμα τα πλήθους άλεφ-0 (όσα δηλαδή και οι φυσικοί αριθμοί) και ανήριθμα («ποντίων τε κυμάτων ανήριθμον γέλασμα») τα ακόμη περισσότερα (αγγλικά finitely many, denumerably many και uncountably many αντιστοίχως). Δεν έγραψα ποτέ σύγγραμμα θεωρίας συνόλων (ή άλλο) για να τα λανσάρω την ιδέα μου…
  (Και μαθητής, θυμάμαι, σκεφτόμουν ότι η ροπή αδρανείας θα ήταν καλύτερο να λέγεται στροφαδράνεια, αφού δεν είναι ροπή. Τώρα πρωτοδημοσιοποιώ την ιδέα μου…)

 35. Konstantinos said

  Μια και λέμε για Αρβελέρ:
  Από τις πιο συγκλονιστικές ομιλίες που έχω ακούσει είναι η παρακάτω.
  Σε τι συνθήκες μεγάλωσαν και τι κατάφεραν να κάνουν στη ζωή τους.
  Η Αρβελέρ περιγράφει κι ένα επεισόδιο όταν ήταν γραμματέας της Φρειδερίκης για κάτι φιλανθρωπικές δραστηριότητες

 36. ΓΤ said

  Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτούς που μπερδεύονται με τον «ευάριθμο». Στη διηνεκή μαθητεία της ζωής, ο κλονισμός των ακράδαντων βεβαιοτήτων ίσως μας κάνει σοφότερους, οπότε η καταφυγή στο λεξικό είναι μονόδρομος, όπου εκεί, διαβάζοντας κανείς το λήμμα, θα εισπράξει τον θεραπευτικό κόλαφο για τον δυνάμει αναδυόμενο ακκισμό του από τη χρήση της λέξης αυτής. Γενικότερα, μερικοί συγγραφείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο η μύτη τους φτάνει στον Μύτικα, παντοιοτρόπως αναρριχηθέντες αφού, ποτέ τους δεν θα γίνουν μεστοί γραφιάδες.

  ΥΓ: Για σήμερα, χώστε τα στη διπλούρα του Ατρομήτου μέσα στον Πειραιά, bλερώνει 11,50.

 37. antonislaw said

  32 Συγγνώμη ΓΤ δεν είχα κάνει ανανέωση στο φυλλομετρητή μου και δεν είδα ότι είχες απαντήσει!

  Για το μαθητικό κίνημα 1998-1999 και γενικά κατά του νόμου Αρσένη. Το συντονιστικό τους καθοδηγούνταν από το ΚΚΕ, άρα καμία σχέση άμεσα τουλάχιστον με νεολαία συνασπισμού.Προκύπτει από αρθρογραφία καθεστωτικών ΜΜΕ. Το βεβαιώνω κι εγώ με την προσωπική μου μαρτυρία από τη Νομική εκείνης της περιόδου. Μετά την αφαίμαξη που μας είχε κάνει ο Γράψας που είχε αφήσει το ΚΚΕ χωρίς νεολαία μετά το 1990 με τη δημιουργία των ΝΑΡ και μετά της ΚΝΕ ΝΑΡ, με το μαθητικό κατά του νόμου Αρσένη ξαναπόκτησε δυναμική η ΠΚΣ της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα. Εμείς τότε στην ΠΚΣ στη Νομική χτυπήσαμε και την ΠΑΣΠ του Πασοκ και βγήκαμε στα πρώτα έτη δεύτερη δύναμη, μετά την ΔΑΠ της ΝΔ.

 38. antonislaw said

  37
  Ξέχασα να βάλω λίκνο για λεγόμενά μου
  https://www.google.com/amp/s/www.tovima.gr/2008/11/24/archive/to-kinimataki-poy-den-allakse-ton-nomo/amp/

 39. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @19, 21. Παρόλο που κι εγώ, Γιάννη, στην πράξη (σπανίως και ΟΤΑΝ μου προκύψει η επιθυμία να το χρησιμοποιήσω) λέω «ευάριθμος» [και σπάω πλάκα με όσους βιάζονται να το σχολιάσουν υποθέτοντες ότι κάνω λάθος.. 🙂 ] νομίζω ότι η πρόταση του Κωστή για το ευαρίθμητος δεν είναι απορριπτέα, αφού
  α) καταγράφεται λεξικογραφικά,
  β) είναι το συλλαβικά αντίστοιχο του αναρίθμητος, άρα και -ακουστικά- εύκολο να ανακληθή,
  γ) παραγωγικά, προκύπτει με φυσικό εξ αντιθέσεως τρόπο: α/αν /// ευ-

  Πάντως, είναι αλήθεια (διατί να το κρύψωμεν άλλωστε..) ότι για τους πολλούς (εφ’ όσον περιλαμβάνονται σ’ αυτούς και εμπαθείς μεταφραστές και ολιγογράμματοι δημοσιογράφοι και στεγνωμένοι γιατροί 🙂 είναι προτιμώτερη η επιλογή του «ολιγάριθμος»

 40. ΓΤ said

  37@

  Και πολύ καλά έκανες. Σιγά που θα σπάσουμε τον ειρμό μας με το γαμώπληκτρο ριφρεσίδι 🙂

 41. ΓΤ @32

  Καλό και ακουστικά …κοζανίτικο το «Ράδιο Αρβυλέρ«. Μωρέ, μέχρι και Αρβυλιέρ… 🙂

 42. Άγγελος

  Καλές ιδέες και κύρια επειδή εκφράζουν αντίλογο στην καθιερωμένη ορολογία.

 43. Αντώνης said

  Εκτος από το εννοιολογικό και πραγματολογικό ολισθημα του Χωμενίδη, να σημειωθεί και το σεξιστικό λεξιλόγιο που υιοθετεί σε ένα άρθρο που κατηγορεί άλλους για σεξισμό.
  Όσοι «βυσσοδομουν σεξιστικά» εναντίον της κεραμεως είναι για τον Χωμενίδη «ανανδροι», δεν είναι δηλαδή, με βάση τα τρέχοντα εμφυλα στερεότυπα, αρκετά άνδρες.

 44. Χαρούλα said

  Η HELMEPA το έχει λύσει το θέμα. Δεν χρησιμοποιεί Σεμιράμιδος που μάλλον ακούγεται καθαρευουσιάνικο. Αλλά ονομαστική ή αρχικό. Η Κεραμέως δεν …ενημερώθηκε και αρίστευσε!😊

  α.Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της HELMEPA κα Σεμίραμις Παληού με το …

  β.(Δ-Α): Ι. Μαρτίνου – Μέλος του ΔΣ της HELMEPA, Ν. Κεραμέως – Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σ. Παληού – Πρόεδρος της HELMEPA, Κρ. Πρεκεζέ – Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA

  https://helmepa.gr/news-2020-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-helmepa-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/

 45. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @30, 32. Ο Μερλιέ επέλεξε κυνηγημένους φερέλπιδες αριστερούς διανοούμενους, στους οποίους ΔΕΝ πρεριλαμβάνονταν η Αρβελέρ- χωρίς μ’ αυτό να θέλω να υπονοήσω κάτι το μειωτικό γι αυτήν την ΣHMANTIKH προσωπικότητα..

 46. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  33 Βρήκαμε την άκρη

 47. ΓΤ said

  34@

  Άγγελε,

  είναι χαρά μου όταν ένας αφηρημένος αλγεβριστής δεν είναι νούλα και, με τις γλωσσικές του ανησυχίες, μπορεί να ξεκινήσει από το άλεφ νούλα και, εξελισσόμενος μέσα από τις γλωσσικές συναρτησιακές αμφιέσεις, να φτάσει απειρόκαλλος κάντορας στον ναό της μη αριθμήσιμης πληθικότητας 😉

 48. Χαρούλα said

  Και φέικ και μεζεδάκι!
  Υπάρχουν τραυματίες στρατιώτες, Έλληνες, στον Έβρο από ευθεία [sic] πυρά Τούρκων. […] Οι πληροφορίες μου είναι μέσα από το στράτευμα – ….
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/10/16/fake-traumaties-evros/

 49. Spiridione said

  Η Αγγελική Παναγιωτάτου και η Άννα Κατσίγρα ήταν οι πρώτες Ελληνίδες που ανακηρύχτηκαν
  υφηγήτριες, η πρώτη το 1908 και η δεύτερη το 1911. Στην Ιατρική. Στη Φιλοσοφική πρώτη υφηγήτρια ήταν το 1938 η Σοφία Γεδεών. Το ’38 είχε φτάσει το ποσοστό φοιτητριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περίπου στο 10%.
  https://repository.kallipos.gr/handle/11419/2588

 50. ap8938 said

  37. Εκτός από τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) που όντως ελέγχονταν από το ΚΚΕ υπήρχε και η Πρωτοβουλία Μαθητών Κατειλημμένων Σχολείων που συσπείρωνε τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς των των αναρχικών.

 51. skom said

  Και απαριθμήσιμος το enumerable φαντάζομαι; Ωραία τα ανήριθμα πάντως.

 52. LandS said

  37
  Στις κινητοποιήσεις 1998-1999 δεν υπήρχε Νεολαία ΣΥΝ για να έχει συμμετοχή. Τότε είναι που πείστηκαν κάποιοι ότι, επιτέλους, χρειάζεται κομματική νεολαία και σήκωσαν το βέτο.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έκλαψε για τον «δικό της άνθρωπο» Στάλιν το 1953, αφιέρωσε υμνητικό ποίημα στον Κούλη του 2015. Η λεγόμενη συναισθηματική προσέγγιση της πολιτικής χωρίς συμμετοχή της νηφάλιας σκέψης. Κάποτε κάποιοι είχαν ρωτήσει τον διαβόητο πρώην κομμουνιστή και μετέπειτα επίσημο προπαγανδιστή της χούντας Γεωργαλά:
  -Καλά, ο Αϊνστάιν, μια τέτοια μεγαλοφυΐα, έχει αριστερές απόψεις. Είναι δυνατόν να κάνει λάθος;
  -Φυσικά και είναι δυνατόν. Τίποτα δεν αποκλείει να είναι κάποιος μεγάλος επιστήμονας, αλλά πολιτικά να είναι αφελής.
  Και είχε δίκιο ο «τηλεοπτικός γόης».

 54. # 36

  … Για σήμερα, χώστε τα στη διπλούρα του Ατρομήτου μέσα στον Πειραιά, bλερώνει 11,50 …

  Πάνε οι ελπίδες του συμπαθούς Ατρόμητου, αν κατσικώσει κάνα Χ, τυχερός θάναι !!

  🙂 🙂

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βόλτα στην ψιχαλισμένη Αθήνα και καφεδάκι στο καφέ που κάποτε ήταν το σπίτι του Γρίβα και έδρα των χιτών και δεν θέλω πονηρά χαμόγελα. Στη διπλανή παρέα, ο απαραίτητος «γλωσσολόγος» έχει ταράξει τους φίλους του στην παρετυμολογία. Εκείνη τον ακούνε με θρησκευτική ευλάβεια:
  -Το πούστης ξέρετε από πού βγαίνει;
  Βλέμματα άγνοιας και προσμονής από την παρέα.
  -Από το πού ίστασαι.
  Και ακολουθεί η γνωστή νατσουλοπρεπής ερμηνεία. ☺
  Άντε πάλεψε μαζί τους, Νικοκύρη…

 56. Ηράκλειτος said

  Οποτε…, οποιος «χανει την μαχη με τον θανατο», τον νικαει ο θανατος και πεθαινει, ενω… οποιος «χανει την μαχη με την ζωη», τον νικαει η ζωη, και μενει ζωντανος !!! χαχα

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  55:Εκείνοι, βέβαια.

 58. Νίκος Κ. said

  Την εβδομάδα που πέρασε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως εκτός από την «ενίσχυση της βιωματικής εκπαίδευσης» αιτιολόγησε και «την άδεια εισόδου εκπροσώπων του cheerleading στα σχολεία» https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/parapolitika/item/64095-yp-paideias-giati-eiserxetai-to-cheerleading-sta-ellinika-sxoleia

  Και γεννάται το (γλωσσικό) ερώτημα: Έπρεπε να γράψει αγγλιστί (cheerleading), ελληνιστί (τσιρλίντινγκ) που είναι ο τίτλος της αντίστοιχης «Ομοσπονδίας», μήπως Αθλητικός Ομαδικός Χορός που είναι ο εναλλακτικός τίτλος της «Ομοσπονδίας» ή μήπως να μιλήσει απλά για μαζορέτες και να καταλάβουμε όλοι τι εννοεί;

 59. LandS said

  22
  Το Σεμίρα μου μοιάζει με το Αραβικό Σαμίρα, θηλυκό του Σαμίρ. Ο ευχάριστος στη παρέα θαρρώ.
  Υπάρχει λένε και στα Αραβικά το Σεμίραμις (ή το Αραβικό ανάλογο που είναι και τοπωνύμιο).

 60. Pedis said

  https://restofworld.org/2020/faladdin-turkey-coffee-fortune/

  Faladdin. Αυτές είναι δουλειές με φούντες. Kademandeia με app. Ένα εκ. χρήστες. Τουρκία.

 61. Eli Ven said

  Εν τω μεταξύ, ο επιδημιολογικός χάρτης που παρατίθεται στην αρχή είναι μεζεδάκι από μόνος του: Λείπει το Άγιο Όρος. Η Χαλκιδική είναι… δίποδη.

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, να βάλουμε και το γνωστό και ωραίο ποίημα του Αλέξανδρου Μπάρα, αφού μιλήσαμε για τη Σεμίραμη. Σημειωτέον ότι έτσι το γράφει και ο ποιητής στην αιτιατική.

  H “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”

  Ένα κάθε βδομάδα,
  στην ορισμένη μέρα,
  πάντα στην ίδιαν ώρα,
  τρία βαπόρια ωραία,
  η “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”,
  ανοίγουνται απ’ την προκυμαία
  στις εννέα,
  πάντα για τον Περαία,
  το Mπρίντιζι και το Tριέστι,
  πάντα.

  Xωρίς μανούβρες κ’ ελιγμούς
  και δισταγμούς
  κι’ ανώφελα σφυρίγματα,
  στρέφουνε στ’ ανοιχτά την πρώρα,
  η “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”,
  σαν κάποιοι καλοαναθρεμμένοι
  που φεύγουν από ένα σαλόνι
  χωρίς ανούσιες χειραψίες
  και περιττές.

  Aνοίγουνται απ’ την προκυμαία
  στις εννέα,
  πάντα για τον Περαία,
  το Mπρίντιζι και το Tριέστι,
  πάντα –και με το κρύο και με τη ζέστη.

  Πάνε
  να μουντζουρώσουν τα γαλάζια
  του Aιγαίου και της Mεσογείου
  με τους καπνούς των.
  Πάνε για να σκορπίσουνε τοπάζια
  τα φώτα τους μέσ’ στα νερά
  τη νύχτα.
  Πάνε
  πάντα μ’ ανθρώπους και μπαγκάζια…

  H “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”,
  χρόνια τώρα,
  κάνουν τον ίδιο δρόμο,
  φτάνουν την ίδια μέρα,
  φεύγουν στην ίδιαν ώρα.

  Mοιάζουν υπάλληλοι γραφείων
  που γίνανε χρονόμετρα,
  που η πόρτα της δουλειάς,
  αν δεν τους δει μια μέρα να περάσουν
  από κάτω της,
  μπορεί να πέσει.

  (Όταν ο δρόμος είναι πάντα ίδιος
  τι τάχα αν είναι σε μια ολόκληρη Mεσόγειο
  ή απ’ το σπίτι σ’ άλλη συνοικία;)
  H “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”
  είναι καιρός και χρόνια πάνε τώρα
  του βαρεμού που ενοιώσαν την τυράννια,
  να περπατούν πάντα στον ίδιο δρόμο,
  να δένουνε πάντα στα ίδια λιμάνια.

  Aν ήμουν εγώ πλοίαρχος,
  ναι –si j’étais roi!–
  αν ήμουν εγώ πλοίαρχος
  στην “Kλεοπάτρα”, τη “Σεμίραμη”, τη “Θεοδώρα”,
  αν ήμουν εγώ πλοίαρχος
  με τέσσερα χρυσά γαλόνια
  κι αν μ’ άφηναν στην ίδια αυτή γραμμή
  τόσα χρόνια,
  μια νύχτα σεληνόφεγγη,
  στη μέση του πελάγου,
  θ’ ανέβαινα στο τέταρτο κατάστρωμα
  κι ενώ θ’ ακούγουνταν η μουσική
  που θα’ παιζε στης πρώτης θέσης τα σαλόνια,
  με τη μεγάλη μου στολή,
  με τα χρυσά μου τα γαλόνια
  και τα χρυσά μου τα παράσημα,
  θα’ γραφα μιαν αρμονικότατη καμπύλη
  από το τέταρτο κατάστρωμα
  μέσ’ στα νερά,
  έτσι με τα χρυσά μου,
  σαν αστήρ διάττων
  σαν ήρως ανεξήγητων θανάτων.

  (από τα Ποιήματα, Ίκαρος 1954)

 63. Ωραία το γράφει η Νίκη: Kerameus. Κι εγώ έτσι το προφέρω: «Κιραμέους».

 64. Μαρία said

  Μαγιορκίνης, ενημέρωση 16ης Οκτωβρίου. Στο βίντεο μετά το 27:50, για να δείτε και πώς κουνάει το χεράκι του https://www.news247.gr/media/ert-antidraseis-gia-to-kopsimo-tis-zontanis-enimerosis-gia-ton-koronoio-sto-rekor-kroysmaton.9021325.html

  Απάντηση για τις διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική:«…κάνει ώσεις, δηλαδή να το πω κάνει μια ταλάντευση»!

 65. Καλημέρα,
  Κάνω μικρό διάλειμμα και σχολιάζω:
  Τις φιλόλογες, στα σχολειά τις λεν φιλολογίνες (που το ξέρει κι ο μίστερ σπελτσέκερ)!
  Σχετικά με το πόσα τεστ γίνονται και με πόσα ελέγχεις την κατάσταση:
  http://www.topontiki.gr/article/410947/koronoios-kina-gia-13-kroysmata-ekanan-10-ekatammyria-test-se-pente-imeres-video

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!
  Μια στατιστική από πολλά και διάφορα κείμενα για τη φράση «έχασε τη μάχη…«

  «έχασε τη μάχη με το θάνατο» = 27%

  «έχασε τη μάχη για τη ζωή» = 27%

  «έχασε τη μάχη με τον καρκίνο» = 18%

  «έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο» = 12%

  «έχασε τη μάχη με τη ζωή» = 12%

  «έχασε τη μάχη της ζωής» = 2%

  «έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου» = 2%

 67. ΣΠ said

  61
  https://www.gazzetta.gr/plus/perierga/article/1524091/hamos-me-ton-harti-tis-politikis-prostasias-poy-den-eihe-agio-oros-opoios-pire-trito-podi-na

 68. voulagx said

  Το αντίθετο του ευάριθμος είναι δυσάριθμος και του αναρίθμητου ο αριθμητός

 69. Θρασύμαχος said

 70. Θρασύμαχος said

  http://www.academyofathens.gr/el/announcements/press-releases/20201009 με ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τα παρασκήνια του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

 71. Μαρία said

  μαρμάγκα

 72. Πέπε said

  @39 κλπ.:

  Αν είναι να προτείνουμε εναλλακτικές λέξεις *αντί* για το «ευάριθμοι», ας πούμε «λίγοι», «λιγοστοί», «όχι πολλοί», «ολογάριθμοι» – έχουμε επιλογές. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση να πρέπει να έχουμε την ίδια ετυμολογία, ώστε να θεωρήθεί το «ευαρίθμητοι» προτιμότερη λύση. Το ζήτημα όμως που θέτει ο Νικοκύρης είναι (περίπου) τι εννοούμε και τι καταλαβαίνουμε *αφού* έχει ήδη χρησιμοποιηθεί το «ευάριθμοι», κι όχι πώς θα το αποφύγουμε.

  Και εν πάση περιπτώσει τρισχιλιετείς και αντιτρισχιλιετείς, εννιαεκατομμυριακοί και αντιεννιαεκατομμυριακοί, πιστεύω όλοι να συμφωνούμε ότι η γλώσσα μας δεν έχει πρόβλημα στο πώς να δηλώσει τη μικρή ποσότητα.

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  66: Βρήκα ένα σχόλιο για το «έχασε τη μάχη…» στο περιοδικό «Ναξιακά», σε κείμενο οικονομολόγου που όπως φαίνεται ανήκει στους «πολύ προσεκτικούς ομιλητές». Έκανα μια συλλογή μερικών από όσα γράφει διότι το περιεχόμενο ταιριάζει ασφαλώς με τα θέματα του ιστολογίου:

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  67: Μήπως δεν είναι θέμα χάρτη αλλά έχει σχέση με το ιδιαίτερο καθεστώς στο Άγιο Όρος και γι’ αυτό δεν το περιλαμβάνει;

 75. Μαρία said

  33, 46
  Παραμύθια.
  Συνέντευξη στο πρώτο φλέμα
  -Διάβασα στη Wikipedia ότι κλάψατε όταν πέθανε ο Στάλιν.
  «Γράφουν ανακρίβειες. Για παράδειγμα, γράφουν πως έφυγα από την Αθήνα το 1945 στο ίδιο πλοίο, το ‘‘Ματαρόα’’, παρέα με τον Σβορώνο, τον Καστοριάδη και τον Κώστα Αξελό. Λάθος. Εκείνη την εποχή ήμουν μικρή. Εγώ έφυγα εννιά χρόνια αργότερα».

  Αυτή που πήρε υποτροφία αλλά δεν ταξίδεψε με το Ματαρόα και έφυγε λίγο αργότερα ήταν η κομμουνίστρια Ελένη Μπιμπίκου.
  Le gouvernement français en automne 1945 après la fin de la guerre a donné au gouvernement de la Libération 120 bourses pour que soient attribuées à des étudiants grecs qui avaient pris part à la résistance contre le nazisme et qui avaient fait de bonnes études, leur permettant de devenir de jeunes chercheurs prometteurs. J’avais la chance d’obtenir une de ces bourses qui ont été attribuées par l’Institut Français d’Athènes dont le directeur était Octave Merlier, remplacé pendant la période de la guerre par Roger Milliex. Mais je ne suis pas partie avec le groupe qui a voyagé avec le bateau Mataroa pour Marseille. Cette décision à été dictée par des raisons d’ordre personnel mais aussi dans un esprit de solidarité avec les étudiants militants pendant la dernière période de la résistance et après les évènements de décembre 1944 qui restaient encore emprisonnés par les autorités grecques. Mon départ vers la France ne se fera qu’en Mai 1947.
  https://www.grecehebdo.gr/index.php/interviews/595-grecehebdo-rencontre-lhistorienne

  Μ’ αυτή μπορεί να τη μπερδεύει ο Ανδρέας Τ. ή με τη γλυκύτατη Μιμίκα Κρανάκη που επίσης παρέμεινε και πέθανε στο Παρίσι.

 76. Πέπε said

  @73:

  > > Μαθητής ερωτώμενος σήμερα αν ζει ο πάππος του, είναι σφόδρα πιθανόν να απαντήσει: απλά πέθανε!!!

  Δεν το βρίσκω και τόσο προβληματικό. Εκεί που θα άξιζε τον κόπο να το συζητήσουμε είναι αν απαντούσε «ζει, απλά πέθανε».

  (Γενικά ο συντάκτης ρέπει προς την υπερβολή, αλλά λέει και σωστά. Και όσα δεν είναι σωστά, δεν παύουν να είναι νόμιμες απόψεις.)

 77. Πέπε said

  @76

  Χμ, λέει και μερικά που είναι ξεκάθαρα λάθη. Αντιδάνειο από το ελληνικό δίζυγος – bijugus…

 78. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  49 Α μπράβο. Η Κατσίγρα έπαιξε ρόλο στο γυναικείο κίνημα στον μεσοπόλεμο

  55 Κι ο Πλεύρης το έχει πει αυτό, νομίζω

  61 Δεν κολλάει ο ιός εκεί

  66 Διαφωτιστικό!

  69 Α μπράβο!

  75 Το σχόλιο είχε μαρμαγκωθεί

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  76: Σίγουρα σε κάποια σημεία το παρακοσκινίζει!

 80. Pedis said

 81. ioannis moisiadis said

  Η ζωή είναι ωραία, με την μάχη σκέφτεσαι τον πόλεμο και δημιουργείς δυσάρεστες εικόνες. Μάχη δίνεις με κάποια ασθένεια.

 82. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @73. Και κάτι άλλο, πολύ ωραίο, BLOG_OTI_NANAI περιέχεται στο κείμενο που ανέβασες.
  Η πρόταση (που την είχα κάνει κι εγώ, προ αμνημονεύτων ετών) για τα κινητά (τηλέφωνα) > φορητά, αλλά ποιός να σ’ ακούσει μετά την χρηστικοβαφτιστική πλημμυρίδα που ακολούθησε την εισαγωγή τους; 🙂

 83. ΓΤ said

  (Κουκουλοφόροι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε αγώνα πόλο Εφήβων του Αρη – Ανακοίνωση από τον Ερασιτέχνη
  αναλυτικά: https://www.in.gr/2020/10/17/sports/othersports/apotropiasmos-koukouloforoi-opadoi-tou-paok-epitethikan-se-agona-polo-efivon-tou-ari-anakoinosi-apo-ton-erasitexni/)

 84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @83. Να με τί πρέπει να ασχοληθή μια δημοκρατική πολιτεία (μετά την Χρυσή Αυγή και τους μπαχαλομολοτοφάκηδες): Να τους εξαφανίση!

 85. Πέπε said

  @79:

  Άασε, έπρεπε να το διαβάσω όλο μέχρι το τέλος αντί να βιαστώ να σχολιάσω και μετά να διορθώνω…

  Το φινάλε είναι λίγο τραγικό. (Κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε ως μη εμφορούμενοι από νεωτεριστικό πνεύμα αν πούμε…)

 86. ΓΤ said

  Βόλος-ΠΑΣ 2-1

 87. sarant said

  85 Ε, ναι!

 88. Μαρία said

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  73: Ο πανναξιακός γύρος σκακιού, αντί για τουρνουά, είναι απολαυστικός. Ιδίως με μπόλικο τζατζίκι. Είναι σαφώς εκνευριστικοί όλοι αυτοί οι εμμονικοί γλωσσαμύντορες, συνήθως συνταξιούχοι δάσκαλοι, γιατροί και δικαστικοί, αλλά έχουν και την πλάκα τους.

 90. # 83

  Φυσικά από το κείμενο της γαβροφυλλάδας δεν προκύπτει από πουθενα επίθεση, μόνο συνθήματα, λογικό μια που έπαιζαν ΠΑΟΚ- Αρης, άρα θα υπήρχαν γονείς και από τις δυο ομάδες και λογικά θα έπρεπε να ρωτάνε «τι ομάδα είστε» πριν κτυπήσουν !. Μήπως τους έπιασαν ώστε να εξακριβωθεί ποιοί ήσαν ; Βέβαια κάποιο καραπαπάρι θάστειλε ραβασάκι προς δημοσίευση, έχει και μαντικές ικανότητες να ξέρει ποιοί είναι οι κουκουλοφόροι, ή ακτίνες Χ στα μάτια όπως ο Σούπερμαν στα κόμικς.
  Τους χούλιγκανς δεν τους κρίνω με τι ομάδα είναι, είναι όλοι για τα απόβλητα, οι διοικήσεις όμως που έχουν αντιπροέδρους τον (κατηγορηθέντα για φόνο οπαδού του ΠΑΟ ) Κούντουρα και τον (γνωστό και μη εξαιρετέο που αθωώνεται πάντα με αστείες δικαιολογίες ) Καραπαπά, μου προκαλούν εμετό μόνο που τις αναφέρω

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  82: Είδες; Άμα επικρατήσει ένας όρος, κατόπιν δεν συνειδητοποιείς ότι δεν είναι τόσο ακριβής. Και αν το εξετάσουμε κατά γράμμα, και το «σταθερό» μας τηλέφωνο, φορητό είναι, δεν είναι καρφωμένο!

 92. ΓΤ said

  89@

  Παύει το δάχτυλο να κουνιέται όταν ο όρχις κρεμάει μέχρι τον αστράγαλο;

 93. sarant said

  89 🙂

 94. 73 Η θύρα ανοίχτηκε (ανεώχθη) και μια εκθαμβωτική μωρή κατευθύνθηκε προς τον χορευτικό στίβο, ενώ οι μηχανές εικονοληψίας των τηλεοπτικών διαύλων περίμεναν να απαθανατίσουν τα κάλλη της.

 95. # 83, 84

  Η ανακοίνωση του Αρη δεν συνάδει με τα γραφόμενα στο ιν.γκρ

  «Ο Α.Σ. ΑΡΗΣ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την απόσυρση της ομάδας Πόλο Εφήβων του συλλόγου από το τουρνουά που διοργανώνει ο Φοίβος Συκεών.

  Δυστυχώς, το Σάββατο (17/10) γίναμε μάρτυρες ενός θλιβερού περιστατικού που μόνο ντροπή πρέπει να προκαλεί για τους εμπνευστές και τους δράστες του. Την ώρα που η ομάδα μας αγωνιζόταν με τον Π.Α.Ο.Κ., περίπου 70 άτομα εισήλθαν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου, φορώντας κουκούλες, και άρχισαν να βρίζουν εν χορώ τους νεαρούς αθλητές του ΑΡΗ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην κερκίδα βρίσκονταν παιδιά με τους γονείς τους, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες ενός ντροπιαστικού περιστατικού σε αγώνα Εφήβων.

  Ο αγώνας, φυσικά, διακόπηκε και η ομάδα μας αποχώρησε με τη συνοδεία αστυνομίας από το κολυμβητήριο. Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη, ο ΑΡΗΣ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει από το τουρνουά, αφού σε καμία περίπτωση ο σύλλογος δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο τους αθλητές και τους προπονητές μας.

  Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα παράπονο από τη διοργανώτρια ομάδα, τον Φοίβο Συκεών, τον οποίο ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία».

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  83: Τι το ‘θελες, ρε φίλε…Δεν σκέφτηκες τις συνέπειες που θα πληρώσουμε όλοι;

 97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @90, 95. Είχα κι εγώ τις επιφυλάξεις μου για την μαρινακιοείδηση αλλά η οργή μου γι αυτά τα εγκληματικά κοπρόσκυλα αφορά στους πραγματικούς δράστες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ανεξαρτήτως οπαδικού χρώματος.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  97: Κακώς τους διαχώρισες από τους μπαχαλάκηδες. Η ίδια φάρα είναι που διψάει για έξαψη και αγελαία δράση με πρόσχημα τον αθλητισμό και την πολιτική και ποδηγετείται κατάλληλα από επιτήδειους για σκοτεινούς σκοπούς και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

 99. Φορητόφωνο… 🙂

 100. … βυσσοδομείς όμως εις βάρος της κατά τον σεξιστικότερο τρόπο …
  «βυσσοδομώ» … σημαίνει «σχεδιάζω κρυφά και ύπουλα κτ. κακό για κπ.· μηχανορραφώ». …
  όποιος βρίζει ή κάνει φραστική επίθεση δεν βυσσοδομεί! …

  Κάποιος συνειρμός, ίσως, συνέδεσε
  βύσμα και σοδομία,
  μπήκε και σεξισμός
  κι έδεσε

  Άβυσσος…

 101. ΓΤ said

  97@

  και η «Μακεδονία»
  https://www.makthes.gr/polo-o-aris-kataggellei-epithesi-choyligkan-toy-paok-se-toyrnoya-stis-sykies-320642

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόσο εκνευριστικός είναι ο στόμφος της Φλέσσα και πόσο έρχεται σε αντίθεση με το επιστημονικό ύφος του πολύ καλού ομιλητή Μπαμπινιώτη…Το σωστό να λέγεται, φίλε Κώστα. ☺

 103. sarant said

  Και τον παιρνει και στο λαιμό της τον Μπ.

 104. # 101

  Καλά ρε ΓΤ, εσύ που ψειρίζεις τα πάντα δεν πρόσεξες πως ούτε εδώ στο κείμενο αναφέρεται ποιανής ομάδας (;) ήτανε τα κοπρόσκυλα. Εχουμε την γκεμπελική προπαγάνδα του ΟΣΦΠ, νάχουμε και σένα τώρα που λινκάρεις τίτλους με διαφορετικό περιεχόμενο ;

  Μην χολοσκάς τσάμπα, στο έχω γράψει ο ΠΑΟΚ φέτος θα έχει πρώτη προτεραιότητα τα ματς Ευρώπης, αφού στην ουσία όλες οι θέσεις της τετράδας το ίδιο προσφέρουν (πλην ΟΣΦΠ που στο μονοπάτι πρωταθλητών θα μπορει να ελπίζει σε πρόκριση, γι αυτό έχει αρχίσει την κλαψομουνίαση από τώρα )

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  103: Την αδειάζει κάποιες φορές με τακτ, αλλά δεν παίρνει κάβο η γλωσσαμύντωρ…

 106. ΓΤ said

  102@

  Γ. Μπαμπινιώτης, «Επιψαύσεις λημμάτων και γλωσσικαί ονειρώξεις», άπαξ της εβδομάδος, Σάββατον, εβδόμη απογευματινή. Τηλεφωνικαί γραμμαί ανοικταί. Διαπαιδαγώγησις νοός, καλλιέπεια ψυχής.
  Αντιπελάργησις: B. Φλέσσα

 107. ΚΩΣΤΑΣ said

  102 … σε αντίθεση με το επιστημονικό ύφος του πολύ καλού ομιλητή Μπαμπινιώτη…

  Σε μένα απευθύνεσαι Γιάννη; Πριν λίγο μπήκα, μόλις τέλειωσα κείμενο και σχόλια – αμφότερα ωραία. Πάντως… συμφωνώ με το λεχθέν σου! 😉

 108. ΓΤ said

  101@

  Εγώ, Γιώργο, έστειλα στον άλλο Γιώργο τον τίτλο και το κείμενο ασφαλώς, μήπως επειδή, αφού εκείνος κείται εμού βορειότερα, γνωρίζει περισσότερα για το συγκεκριμένο φύλλο (εννοώ μήπως είναι κι αυτό του Βαγγέλα). Το λινκ παραπέμπει ασφαλώς στην ανακοίνωση.

 109. ΓΤ said

  το #108 στο #104

 110. ΓΤ said

  Άρης-Απόλλων 1-0

 111. 10, … Κακώς κατηγορούμε το ΟΡΕΝ. Οι μπάρες είναι τρισδιάστατες και τις βλέπουμε υπό γωνία. …

  Το γράφημα του ΟΡΕΝ είναι όντως τρισδιάστατο και το βλέπουμε υπό γωνία, αλλά οι ποσοστιαίες αναλογίες του υπό προοπτική είναι σαφώς εσφαλμένες.
  Το παρακάτω γράφημα εξηγεί γιατί:
  Το μέσον ενός ορθογωνίου στην προοπτική είναι εκεί που τέμνονται οι διαγώνιοι, άρα οι (προοπτικά) κατακόρυφες μπλε γραμμές είναι στο 50%, που ήδη παραβιάζεται στην πρώτη μπάρα (το 42% από δεξιά είναι αριστερά του μέσου).
  Βρίσκοντας το μέσον του μέσου στην τρίτη μπάρα είμαστε στο 25% (από δεξιά), που επίσης παραβιάζεται από το 24% που είναι αριστερά από την θαλασσιά κατακόρυφη γραμμή.

  Αν και το 42% όπως και το 24% (με αντιμετάθεση του 42) μπορεί να μην είναι λάθη, μιας και 42 είναι πανσυμπάντως η σωστή απάντηση! 🙂

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  107: Έχω άλλον φίλο Κώστα εδώ μέσα; ☺

  Σαμουέλ Πατί…Ο «Παύλος Φύσσας» των εκπαιδευτικών, μάρτυρας της ελευθερίας του πνεύματος…Και, όχι, δεν μιλάμε για μεμονωμένο δράστη, μιλάμε για ξεκάθαρη στοχοποίηση…Ποιος δάσκαλος θα τολμάει πλέον να μιλάει ελεύθερα μέσα στην τάξη;
  https://www.news247.gr/kosmos/apokefalismos-sto-parisi-aytos-einai-o-ekpaideytikos-poy-dechthike-tin-epithesi.9021959.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BoN_mob_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos5

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  Γενικά το «κινητό» αντί «φορητό» τηλέφωνο κυριαρχεί απόλυτα. Αν και δεν θυμάμαι σίγουρα, έχω την εντύπωση ότι το ασύρματο σταθερό τηλέφωνο το λέγαμε όταν πρωτοβγήκε και «φορητό».

  Σε ένα μυθιστορηματάκι του 1966, γίνεται αστείο με… «φορητό τηλέφωνο». Που να ‘ξερε…

 114. 21,
  Για αναρίθμητους:

 115. ΚΩΣΤΑΣ said

  78α –> Η Κατσίγρα έπαιξε ρόλο στο γυναικείο κίνημα στον μεσοπόλεμο…

  Παρότι Λαρισαίος, τα μπερδεύω λίγο. Η Άννα Κατσίγρα, μάλλον, είναι απλά συνεπώνυμη του σπουδαίου Λαρισαίου γιατρού Γ. Κατσίγρα, κλινικάρχη, φιλότεχνου και δωρητή στην πόλη της Λάρισας. Στην πρώην κλινική του στεγάζεται σήμερα η Ιατρική Σχολή του του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 116. ΓΤ said

  111@
  Μα χρειάζεται να βρεις το μέσο του μέσου για να καταλάβεις ότι στο κανάλι έπαιξε μέσο;

 117. 34, … θα βόλευε να λέμε
  ευάριθμα τα πεπερασμένου πλήθους (κι ας είναι χιλιάδες),
  συνάριθμα τα πλήθους άλεφ-0 (όσα δηλαδή και οι φυσικοί αριθμοί) και
  ανήριθμα («ποντίων τε κυμάτων ανήριθμον γέλασμα») τα ακόμη περισσότερα …

  Θα ήταν μια εξαίσια και ενημερωτική πολυριθμία

 118. Πέπε said

  @102, 103 κλπ.:

  Δεν το έχω δει, κι ούτε σκοπεύω, για μια σειρά λόγων που δεν ενδιαφέρουν ίσως το πανελλήνιο, αλλά είδα μερικά διαφημιστικά που μας μεταφέρατε εδώ μερικοί συσχολιαστές. Συγκράτησα, άκρες μέσες, ένα στυλ «γράφεται έτσι ή αλλιώς; ο τιτανοτεράστιος Μπαμπινιώτης έχει όλες τις απαντήσεις».

  Για το πώς γράφεται μια λέξη, κατ΄αρχήν δεν καλείς τιτανοτεράστιο γλωσσολόγο. Τον υποβαθμίζεις πάρα πολύ μ’ αυτό. Ανοίγεις καλύτερα ένα λεξικό. Και αν τον καλέσεις και εκείνος έρθει ξέροντας το θέμα, αυτοϋποβαθμίζεται κι αυτός.

  Μερικές φορές η απάντηση είναι λιγότερο μονοκόμματη από, π.χ., «με ωμέγα γιατί είναι ρήμα», και σηκώνει κάποια γλωσσολογική εξήγηση. Που και πάλι δε χρειάζεσαι τιτανοτεράστιο, θα σου ‘κανε κι ένας δευτεροετής φοιτητής. Αλλά τα παραδείγματα που είδα στα διαφημιστικά δεν ήταν όλα έτσι, ήταν και μερικά απλά.

  Επίσης, δεν έχω ιδέα τι είναι και πώς είναι η Φλέσσα, αλλά ότι ο Μπαμπινιώτης είναι καλός ομιλητής το θυμάμαι πολύ ζωηρά από τα αμφιθέατρα. Κυρίως από το 17, το μεγαλύτερο της Φιλοσοφικής, που συνήθως ξεχείλιζε καθώς εκτός από τους φοιτητές του έτους ερχόταν και γενικό ακροατήριο από τα άλλα τμήματα. Γι’ αυτό ακριβώς έρχονταν, επειδή ήταν καλός ομιλητής, όχι γιατί ήταν τιτανοτεράστιος (αν και ήταν ήδη φίρμα).

 119. dryhammer said

  73. Αν είναι να γράφει ορισμούς τύπου «φεστιβάλ δηλαδή πανηγυρική συναυλία, στην οποία καλείται το φιλέορτο κοινό για να μεταλάβει της θείας πολιτιστικής κοινωνίας» αξίζει της συγγραφής ενός λεξικού.

  ————–
  Βυσσοδομεί μόνο όποιος χτίζει στη (Νέα) Βύσσα [με τα περίφημα σκόρδα]

 120. Πέπε said

  @113:

  > > Αν και δεν θυμάμαι σίγουρα, έχω την εντύπωση ότι το ασύρματο σταθερό τηλέφωνο το λέγαμε όταν πρωτοβγήκε και «φορητό».

  Τώρα δεν το λέμε έτσι; Είναι λίγο σπάνιες οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να το αντιδιαστείλεις από το αφόρητο / συρματερό, αλλά σ’ αυτές τις λίγες περιπτώσεις νομίζω ότι το φορητό παίζει σχεδόν ισάξια με το ασύρματο.

 121. ΓΤ said

  Νιώθω να κοντοζυγώνει ο Αραούτογλου…

 122. BLOG_OTI_NANAI said

  113: Γελάω, αλλά βλέπω «κινητά» και «φορητά» τηλέφωνα από τον 19ο αιώνα… Ρε, ήταν πολύ μπροστά οι αθρώποι, αλλά μας τάχουνε κρυμμένα…

 123. Πέπε said

  @113 ξανά:

  Εγώ θυμάμαι πάντως να το λέμε, παιδιά, ως κάτι μεταξύ τερατολογίας και απόκρυφης αλήθειας, ότι η αστυνομία έχει μέσα στα περιπολικά τηλέφωνο. Και δεν εννοούσαμε τον ασύρματο, τηλέφωνο κανονικό (εγώ το φανταζόμουν από μαύρο βακελίτη με εκείνο το τεράστιο διπλό κέρατο και φυσικά με δίσκο) αλλά μετακινούμενο. Δεν ξέρω, μπορεί να ‘ταν κι αλήθεια.

 124. BLOG_OTI_NANAI said

  120: Σίγουρα τα τελευταία χρόνια και το λέω και το ακούω ως «ασύρματο», π.χ. «θα σου φέρω το ασύρματο να πάρεις».

 125. dryhammer said

  111. > 42 είναι πανσυμπάντως η σωστή απάντηση!
  Αυτή άλλωστε είναι η σωστή απάντηση στο ερώτημα «πόσα απίδια βάζει ο σάκος»

  113, 73. Οι Τούρκοι που το λένε cep telefonu (τηλέφωνο τσέπης, ελληνιστί θυλακοτηλέφωνο > απλ. θυλακόφωνο) είναι πιο σωστοί, να ξεχωρίζει κι από τα «φορητά τηλέφωνα σταθερής βάσης» που τα λέμε χυδαϊστί «ασύρματα»

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  112 Με παραξένεψε λίγο, γιατί δεν είχα εμφανιστεί ακόμη, αλλά το έπιασα το υπονοούμενο. 😉

  Η περίπτωση του Παύλου Φύσσα με τον Πατί δεν νομίζω ότι είναι απόλυτα συγκρίσιμες. Άλλο να μπλέξεις με εγκληματική οργάνωση και άλλο να σε βάλλουν στο μάτι φονταμελιστές του Ισλάμ. Έτσι νομίζω, τι να πω…

 127. ΓΤ said

  122@

  Στην οποία «Ηχώ Δημοσίας Ασφαλείας» βλέπουμε ότι το περιοδικό εκδίδεται την 1η και τη 15η εκάστου «μηός»…

 128. BLOG_OTI_NANAI said

  127: Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για κρυπτογράφηση, να μην ξέρουν οι εγκληματίες πότε εκδίδεται το περιοδικό ώστε να μην μπορούν να το αγοράσουν και να μάθουν τα μυστικά της δημόσιας ασφάλειας.

 129. ΓΤ said

  128@
  🙂 🙂 🙂

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  126: Και οι δύο θύματα του φασισμού είναι, Κώστα. Ο Φύσσας στοχοποιήθηκε και δολοφονήθηκε από ναζιστές ενώ ο Πατί από ισλαμοφασίστες. Δεν βλέπω διαφορές.

 131. Χαρούλα said

  #115 ΚΩΣΤΑ πιθανότατα συγγενής. Υπάρχει πρωσοπογραφίαωτης στην συλλογή Κατσίγρα.
  http://www.larissa-katsigras-gallery.gr/gallery/el/work/prosopografia-iatrou-annas-katsigra/from/digitallibrary

 132. ΚΩΣΤΑΣ said

  130 Γιάννη, δεν θέλω να παριστάνω την αυθεντία εδώ μέσα ή τον εκπρόσωπο του ορθού λόγου, αλλά θα αναφέρω ένα περιστατικό που ενδεχομένως να το ξέρεις κι εσύ. Κάπου εκεί στο 2007 (+-) μια ομάδα ηθοποιών πήγε σε ένα τζαμί στην Ξάνθη να γυρίσει κάποια σκηνή. Ειπώθηκε ότι η ηθοποιός ήταν άσεμνα ντυμένη. Σε μισή περίπου ώρα, συγκεντρώθηκαν περί τους 5000 μουσουλμάνους με άγριες διαθέσεις. Ήταν Πομάκοι, που για μένα αυτή η ομάδα Ελλήνων πολιτών είναι η πιο φιλήσυχη και η πιο καλοκάγαθη. Αυτό μου φάνηκε πολύ φοβερό. Οι πιο καλοί και ήρεμοι άνθρωποι, σε δευτερόλεπτα, μετατρέπονται σε θηρία… για τον Αλλάχ.

  Οι άλλοι είναι απλά εγκληματίες, στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα, δεν έχουν λαϊκό έρεισμα, μόνο λίγους δικούς τους και η πολιτεία – άμα θέλει – εύκολα τους βάζει χέρι, όπως τώρα.

  Ξαναλέω, μια γνώμη εκφράζω, σεβαστές και οι άλλες απόψεις.

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  131 Δεν ξέρω, Χαρούλα. Ο Γιώργος Κ. ήταν και συλλέκτης. Για Άννα Κ. δεν έτυχε να ακούσω, αν και γενικώς με ενδιαφέρουν πρόσωπα και πράγματα για τη Λάρισα.

 134. ΓΤ said

  @95, 104

  Κι ενώ όπως είδαμε στην ανακοίνωση του Άρη δεν γίνεται μνεία για την ομάδα στην οποία ανήκαν τα –κατά τον Gpoint– «κοπρόσκυλα», ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στον Άρη…

  https://www.sdna.gr/polo/769988_paok-einai-filika-proetoimasias-ton-omadon-kai-ohi-ton-epiteleion-propagandas

 135. # 108

  Διάβασε και την ανακοίνωση του Α.Σ.ΠΑΟΚ για τα παραμύθια της χαλιμάς (το ζουμί βρίσκεται στο υστερόγραφο, κλασσική τακτική…)

  Ο ΑΣ ΠΑΟΚ εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του, για όσα ψευδή συκοφαντικά και αστήρικτα αναφέρει η κωμικοτραγική ανακοίνωση του ΑΣ Άρης, η οποία αφορά φιλικό τουρνουά εφηβικού πόλο, στο οποίο το Σωματείο μας αγωνίστηκε με την παιδική του ομάδα. Η αποχώρηση του αντιπάλου μας με αφορμή την είσοδο κάποιων φιλάθλων, που φώναζαν συνθήματα χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ούτε να απειλήσουν όπως ισχυρίζονται οι παραδοσιακοί συκοφάντες, δίνει κάκιστο παράδειγμα στους αθλητές, που μέσω του αθλητισμού πλάθουν και χαρακτήρα.

  Παραβλέποντας την ουσία, οι αντίπαλοι μας επιδίωξαν μέσω των κλασικών προπαγανδιστικών μεθόδων, να βρουν άλλοθι για να ικανοποιήσουν διαχρονικά συμπλέγματα. Προφανώς τέτοιους χαρακτήρες θέλουν να διαμορφώσουν στα δικά τους παιδιά, να θυσιάσουν τη χαρά του παιχνιδιού στο βωμό των fake news. Το ότι οι αγώνες τέτοιου τύπου διεξάγονται συνήθως μεταξύ συγγενών και φίλων, δε σημαίνει πως τα κολυμβητήρια είναι πριβέ κλαμπ.

  Προκαλούμε να εμφανιστεί έστω και ένας αθλητής, γονέας ή παρευρισκόμενος και να καταγγείλει επώνυμα και με λεπτομέρειες, όσα φαιδρά και ανυπόστατα περιγράφονται στην ανακοίνωση τους. Οι φιλικοί αγώνες δίνονται για να προετοιμαστούν οι ομάδες, όχι τα επιτελεία προπαγάνδας. Τόσες δεκαετίες μας έχουν δείξει πως το συνηθίζουν στα επίσημα παιχνίδια, ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

  Από κοντά βέβαια συμπαραστάτες τα γνωστά ΜΜΕ, του γνωστού κέντρου, τα οποία προσπαθούν να κάνουν το άσπρο… κόκκινο, μιλώντας για τάγματα εφόδου και άλλες αηδίες.

  Στο δια ταύτα καταγγέλουμε ως απολύτως αναληθή την ύπαρξη κουκουλοφόρων, οι οποίοι απείλησαν τον οποιοδήποτε.

  Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας σε μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα για το Σωματείο μας, αφού πέντε τμηματά του αγωνίζονταν σε επίπεδο Α1 Εθνικής κατηγορίας σε πέντε διαφορετικά γήπεδα, σε πέντε διαφορετικά αθλήματα πετυχαίνοντας ισάριθμες νίκες.

  Σε όλα τα παραπάνω ψευδή και συκοφαντικά φως θα ρίξει, όπως έχει καθήκον, η έκθεση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής.

  Υ.Γ. Ο αγώνας όταν διακόπηκε το σκορ ήταν 6-1 υπέρ του παιδικού τμήματος του ΠΑΟΚ, εναντίον του εφηβικού τμήματος του Άρη.

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  132″ Μα και το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία είχε μεγάλο λαϊκό έρεισμα. Η ομοιότητα είναι, εκτός από τη φονική βία, ότι όλοι αυτοί απεχθάνονται την ανοιχτή κοινωνία και ότι είναι προσηλωμένοι σε απόλυτες ιδέες που δεν επιδέχονται αντίλογο. Οι αμφισβητίες πρέπει να εξοντώνονται. Αυτό δεν αφορά μόνο τους «επώνυμους» εκφραστές των διάφορων εκφάνσεων του ολοκληρωτισμού αλλά και τους οπαδούς, που κακώς προσπαθούμε να τους θεωρούμε παραπλανημένους και να τους βρίσκουμε ελαφρυντικά. Ο Μααλούφ στις «Φονικές ταυτότητες» και ο Χόφερ στον «Φανατικό» λένε πολλά για το θέμα.

 137. mitsos said

  Καλησπέρα
  Πολύ έξυπνα και πικάντικα μεζεδάκια .
  Έχασα την μάχη με το χαμόγελο

  @34 Άγγελε
  Είχα κάποτε προτείνει :
  Αδράνεια ροπής ( στην ροπή ) αντί του λανθασμένου Ροπή αδρανείας ( ώστε να αντιδιαστέλλεται με την αδράνεια στην δύναμη )
  Άλλωστε η στροφορμή ( angular momentum ) λεγόταν στα παλαιότερα κείμενα ως ροπή της ορμής (moment of momentum ) και ορθώς αφού
  J=rxp αντίστοιχα με την ροπή δύναμης τ=rxF
  Δυστυχώς η Ελληνική επιστημονική ορολογία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη συντήρητικότητα .
  Εκατό χρόνια μετά την αντικατάσταση του όρου intensity of current με τον όρο current (αφού δεν είναι εντατικό μέγεθος ) η Ελληνική αρνείται να το πεί απλά ρεύμα και διατηρεί και στα Πανεπιστημιακά τον όρο ένταση ρεύματος
  Θα μου πεις αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο της Ελληνικής. Διεθνώς η «περιεκτικότητα κατα βάρος» π.χ. αντι κατά μάζα ή ανά μάζα δημιουργεί πολλά προβλήματα παρανόησης. Άρα στην διεθνή επιστημονική ορολογία υπάρχει αδράνεια πολύ μεγαλύτερη από αυτήν στις φυσικές γλώσσες. Θεσμοί όπως Ακαδημία, ΕΛΕΤΟ, ΕΛΟΤ και Δίκτυο Ορολογίας είναι πολύ αδύναμοοι να νικήσουν αυτήν την αδράνεια.

 138. BLOG_OTI_NANAI said

  129: 🙂

 139. ΓΤ said

  ΟΣΦΠ-Ατρόμητος 4-0

 140. Μαρία said

  133
  Η Άννα γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη διαβάζω στον Ήλιο. Σπούδασε πρώτα στην Αθήνα και μετά στα Παρίσια.

 141. Μαρία said

  132
  > συγκεντρώθηκαν περί τους 5000 μουσουλμάνους με άγριες διαθέσεις.
  Κόψε κάτι. Όλος ο Εχίνος δεν έχει ούτε 2.500 κατοίκους. Ένας νεαρός μισόμουρλος έκανε τη φασαρία.
  Στον Εχίνο έχω πάει κι οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί.

 142. Μαρία said

 143. Triant said

  132,136 κ.ά. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι κοινωνικό και κυρίως πολιτικό αντίκτυπο θα είχε ένα παρόμοιο έγκλημα στην Ελλάδα.

 144. Πέπε said

  @141
  > > πολύ φιλικοί

  Μα αυτό ακριβώς λέει κι ο Κώστας.

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  141. Μαρία, γράφω από μνήμης, ό,τι άκουσα τότε στα κανάλια. Αν μπορεί κάποιος να βρει και να βάλει στοιχεία, ας το κάνει. Άντε να δεχθώ ότι ήταν αρκετά λιγότεροι. Δίκη έγινε; τι απέγινε αυτό το θέμα; Οι ηθοποιοί είχαν κάνει μήνυση. Γιατί δεν ξανακούστηκε τίποτα ή δεν έτυχε να το ακούσω εγώ;

  Για τους Πομάκους γενικά, το είπα, την ίδια γνώμη έχω κι εγώ. Ο φονταμελισμός είναι το πρόβλημα.

 146. Πέπε said

  @136

  Δεν ξέρω ρε Γιάννη… Οι περισσότεροι ξέρουμε κι από καναδυό πρόσωπα που ψήφισαν ή που φλέρταραν με το ενδεχόμενο να ψηφίσουν ναζιστές, ή που εκφράστηκαν υπέρ τους σε κάποια περίσταση, και που αν τους ρώταγες θα σου έλεγαν με πάσα ειλικρίνεια: δεν είμαι ναζί / δε συμπαθώ τους ναζί / δεν είμαι υπέρ της βίας / δεν είμαι υπέρ των φυλετικών διακρίσεων κλπ. Μπορείς να είσαι αυστηρός μαζί τους ως προς τα ελαφρυντικά, αλλά πλανημένεοι ήταν.

 147. […] Μια φορά μόνο έχω πάει στην Κοζάνη, μαθητής ακόμα, και δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει τοπικές σπεσιαλιτέ, που ασφαλώς θα έχουν πολλές και νόστιμες, πέρα από εκείνη τη στριφτή τυρόπιτα (κιχί λέγεται;) που είναι ευρύτερα γνωστή. Όμως, ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου δεν είναι επηρεασμένος από τη γαστρονομία αλλά από την επιδημιολογική επικαιρότητα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/10/17/meze-449/ […]

 148. ΓΤ said

  φουνταμενταλισμός: διανοητική κατάσταση μετά τη χρήση φούντας

 149. Αράουτ said

  Διδακτικά και σήμερα τα μεζεδάκια, όπως πάντα. Θα θέσω μερικές καυτές ερωτήσεις στον αγαπητό μας κύριο Νίκο, για να μή νομίζει πως όλοι οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου είμαστε αγράμματοι κάφροι…

  1) Ο κ. Σαραντάκος αφιερώνει 181 λέξεις στην συνέντευξη (11/10) της θρυλικής κληρονόμου του ΔΟΛ, Λένας Σαββίδη, στην «Εφ.Συν.», αλλά ασχολείται με τα επουσιώδη. ΤΟΝ ΡΩΤΑΩ: Γιατί, κύριε Νίκο, δεν βγάζετε άχνα για την αποκάλυψη της κληρονόμου του ΔΟΛ ότι ο αγαπημένος σας Μπόστ «σφαζόταν» καθημερινά με τον Κώστα Μητρόπουλο, όταν δούλευε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» ; Μεταφέρω επί λέξει…

  ΛΕΝΑ ΣΑΒΒΙΔΗ: «Αλλά πραγματικά τότε ζήσαμε απίστευτες στιγμές. Θυμάμαι τους ομηρικούς καβγάδες του Κώστα Μητρόπουλου με τον Μποστ, μάλιστα ο Κώστας είχε χωρίσει με κιμωλία στη μέση το τραπέζι που δούλευαν οι δυο τους. Ο Κοσμάς Πολίτης έκανε μεταφράσεις, ο Στρατής Τσίρκας κείμενα και κριτική, έγραφαν ο Σκαρίμπας, ο Πεντζίκης και πολλοί άλλοι σπουδαίοι. Ο «Ταχυδρόμος» εκείνης της εποχής έκανε μια σημαντική παρέμβαση δίνοντας βήμα σε νέους πνευματικούς ανθρώπους, πληρώνοντάς τους αξιοπρεπώς και τους επέτρεψε να δημιουργήσουν. Με το που ήρθε η δικτατορία, εγώ και ο Γιώργος αποσυρθήκαμε.»

  Γιατί, κύριε Σαραντάκο, στα πάνω απο 100 αφιερώματα που έχετε κάνει στον Μπόστ, αποκρύψατε πως ο αγαπημένος σας Μπόστ πλακωνόταν καθημερινά στον «Ταχυδρόμο» με τον κατά 8 χρόνια νεώτερό του, Κώστα Μητρόπουλο;

  2) Γιατί δεν επισημάνατε ως «μεζεδάκι» την φοβερή ανακρίβεια της Λένας Σαββίδη («Με το που ήρθε η δικτατορία, εγώ και ο Γιώργος αποσυρθήκαμε»), αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Γιώργος Π. Σαββίδης παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μεσούσης της Χούντας (1971, https://tinyurl.com/y4la6wgf) και μέχρι τότε δημοσίευε κανονικά τα κείμενά του στον «Ταχυδρόμο»; Αν προκληθώ, θα τα ανεβάσω και ας γίνει του Κουτρούλη το Πανηγύρι…

  3) ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: Γιατί, κύριε Νίκο, θάψατε την καταγγελία της Λένας Σαββίδη στην «Εφ.Συν.» ότι είναι δυστύχημα που το «Αρχείο Καβάφη» πέρασε στην ιδιοκτησία του μπολσεβικοκρατούμενου «Ιδρύματος Ωνάση»; (https://www.onassis.org/el/initiatives/cavafy-archive) Μεταφέρω επί λέξει…

  ● Πώς βλέπετε σήμερα την αξιοποίηση του αρχείου Καβάφη; Αλλαξε χέρια, ποιο θα είναι το μέλλον του;
  ΛΕΝΑ ΣΑΒΒΙΔΗ: «Το μέλλον του σ’ αυτά τα χέρια θα είναι δυσοίωνο. Ξέρετε, αυτό το Λεύκωμα Καβάφη δεν πρόκειται να ξαναεκδοθεί. Τα δικαιώματα για τα αντίτυπα μου ανήκουν.»

  ΥΓ: Αύριο Κυριακή 18/10 στις 8.30 μ.μ. θα ξεκινήσει στην Αθήνα το ντέρμπυ Δικεφάλων ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Παίξτε άφοβα ξερό διπλό το ΠΑΟΚ (το Stoiximan δίνει 2.72 – 3.33 και 3.00 https://www.stoiximan.gr/apodoseis/aek-paok/6635490/) για να πάτε Ταμείο σε 24 ώρες από τώρα και να πάρετε τα διπλά απ’ όσα ποντάρατε.

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…

 150. sarant said

  132 Κώστα, πέρα από τις διορθώσεις για το επεισόδιο στον Εχίνο, και πέρα από το ότι έπρεπε να είχε ζητηθεί άδεια για το γύρισμα μέσα σε τζαμί, σου θυμίζω τα επεισόδια της Χρυσής Αυγής έξω από το θεατρο Χυτήριο.

  143 Τριάντ, δεν μπορεί να γίνει τέτοιο έγκλημα στην Ελλαδα. Ο δολοφόνος μπορεί να ηταν Τσετσενος, αλλά η στοχοποίηση έγινε από πατέρα μαθητριας του καθηγητή, η οποία είχε πολλά προβλήματα στο σχολείο -και δεν ήταν καν στην τάξη τη συγκεκριμένη μέρα. Ο πατέρας, που έχει συγγενείς που έφυγαν για Συρία, πήγε στον διευθυντή του σχολείου και έκανε διάβημα κι ύστερα έβγαλε το όνομα και τη φωτογραφία του καθηγητή στο Φέισμπουκ, ζητώντας να απολυθεί.

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Κοζανίτικα μεζεδάκια

  >>Ευαρίθμητος
  ο Αδάμ! 🙂

 152. Χαρούλα said

  #131 + 133 πρώτα συγγνωμή γιαυτήν την περιέργη λέξη που εμφανίστηκε😊! Προσωπογραφία της φυσικά!
  Υπάρχουν αρκετές συμπτώσεις με τους Κατσίγρα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι. Ούτε να σιγουρέψω όμως.
  Η, γεννηθηκε στην Φιλιππούπολη. Ο, στην συνοικία Φιλιππούπολη. Χρονολογικά θα μπορούσε (και λόγω επιθέτου) να είναι θεία. Επίσης δούλεψε από φοιτήτρια στο Νος.του Ε.Σ. στον Βόλο. https://volosmagnisia.wordpress.com/2017/03/08/1037-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc/

 153. Μαρία said

  145
  Ρεπορτάζ εποχής γουγλάροντας Εχίνος Βογιατζής https://www.in.gr/2004/11/16/greece/epeisodio-me-thriskeytikes-diastaseis-anamesa-se-moysoylmanoys-kai-tileoptiko-synergeio/
  Δεν νομίζω να έγιναν μηνύσεις. Θυμάμαι επίσης το Μανουσάκη να λέει οτι ο ίδιος δεν αντιμετώπισε ποτέ παρόμοια προβλήματα.

 154. Χαρούλα said

  Για τον Εχίνο(και τα πομακοχώρια) είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Τελείως διαφορετική κουλτούρα. Είναι δύσκολο να αλληλοκατανοηθούμε. Απλά όσοι συμβιώνουν έμαθαν να αλληλοσέβονται, κι ας διαφωνούν. Για κάποιον που δεν το ζει, ειναι εύκολο να κάνει «λάθη».
  ΚΩΣΤΑ ίσως βοηθήσω https://www.tanea.gr/2004/11/17/greece/to-arxipelagos-se-poliorkia/

  πχ στο Νοσοκομείο, στους θαλάμους δεν φεύγει ο σύζυγος δίπλα από την σύζυγο κατά την επισκεψη των γιατρών. Δικαιολογία η μη γνώση Ελληνικών από τις γυναίκες. Ε, αυτό το έχουμε αποδεχτεί συνασθενείς και γιατροί. Όχι γιατί συμφωνούμε, αλλά γιατί δεν το θεωρούμε σοβαρή αιτία αντεγκλήσεων.

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  147: Βαρέθηκα να θεωρώ παραπλανημένους όλους αυτούς που μόλις δουν ακραία ιδεολογία πέφτουν με τα μούτρα σαν τα γουρούνια στη λάσπη. Και πότε ανανήφουν; Όταν έρθει η ώρα της κατάρρευσης και της απόδοσης ευθυνών, τότε που αρχίζουν τα δεν ήξερα, δεν κατάλαβα τι ήταν αυτός ο καπνός από τα φουγάρα του στρατοπέδου που μύριζε παράξενα, εγώ πάντα ήμουν δημοκρατικός και φιλήσυχος άνθρωπος…

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  150: «Χρυσή Αυγή έξω από το θεατρο Χυτήριο»

  Νομίζω πρέπει να τηρούμε πλήρη συνέπεια ως προς την απόρριψη όλων των προσωπείων που ξεπλένουν την νεοναζιστική οργάνωση. Όπως δεν αφήνουμε να μας ξεγελούν οι προφάσεις τους για όλα τα άλλα διότι ανατρέχουμε στα ιδεολογικά μανιφέστα της σέκτας τους, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις λοιπές προφάσεις τους. Είναι ξεκάθαρο το μίσος και η απέχθεια τους προς την «εβραϊκή ρωμιοσύνη» και τον «εβραϊκό χριστιανισμό» και φυσικά, αν δεχτούμε ότι προσεγγίζουν κάποια θρησκευτική πίστη στα περιοδικά τους, αυτή είναι σαφώς ο αποκρυφισμός και ο νεοπαγανισμός/δωδεκαθεϊσμός.

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το 2004 έγιναν τελικά τα επεισόδια στον Εχίνο, λάθος θυμόμουν για 2007.

  Σε κάθε περίπτωση, για τα δικά μου δεδομένα, θεωρώ πιο επικίνδυνο πράγμα να μπορείς να κινητοποιείς και να εξαγριώνεις 10δες, 100δες, 1000δες ή εκατομμύρια ανθρώπους – ανάλογα την περίπτωση – και κυρίως φιλήσυχους ανθρώπους, από το να έχεις να αντιμετωπίσεις μια εγκληματική ομάδα, περιορισμένου πλήθους και ακολούθων.

  Ας μην μονοπωλώ όμως το θέμα, ευχαριστώ σας για τις απόψεις και τα στοιχεία που βάλατε, όλες/ους.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγκληματική ομάδα περιορισμένου πλήθους και ακολούθων; Αυτό μπορεί να αλλάξει, αν το επιτρέψουν οι ιστορικές συγκυρίες. Το έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν και τίποτα δεν αποκλείει να συμβεί και στο μέλλον. Το να θεωρούμε τελειωμένη υπόθεση και περιθωριακή εγκληματική ομάδα τη ΧΑ είναι λάθος. Δεν μας το επιτρέπουν οι 536. 913 άνθρωποι που την ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2014, 9 μήνες μετά τη δολοφονία του Φύσσα.

 159. Μαρία said

  150
  Για την ετεροθαλή αδερφή του έχει εκδοθεί ένταλμα. Άκουσα πριν λίγο τις δηλώσεις του εισαγγελέα.

  Δες κι αυτόν που συνόδευε τον πατέρα, όταν πήγαν να διαμαρτυρηθούν στη γυμνασιάρχη https://www.francetvinfo.fr/faits-divers/terrorisme/enseignant-decapite-dans-les-yvelines/enseignant-decapite-abdelhakim-sefrioui-figure-de-l-islam-radical-fait-partie-des-gardes-a-vue_4145703.html Αυτός ήταν φακελωμένος.

 160. Alexis said

  Ερ.: Πόσο αηδιαστικά γλοιώδης μπορεί να γίνει μια δημόσια τηλεόραση;
  Απ.: Όσο τραβάει η όρεξη αυτών που την διοικούν αλλά και των δημοσιογράφων που την «διακονούν».

  Πριν από λίγο στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 η εκφωνήτρια μας πληροφόρησε ότι ο γιος του πρωθυπουργού «θα υπηρετήσει και τους 9 μήνες της στρατιωτικής του θητείας στην Αλεξανδρούπολη»
  Ειλικρινά τώρα, με ποια λογική αυτό αποτελεί είδηση και κυρίως γιατί θα πρέπει να προβάλλεται σε ένα δελτίο ειδήσεων κρατικού καναλιού;
  Από πότε η ΕΡΤ εζήλωσε την δόξα των μεσημεριανάδικων κατιναριών;

 161. Γιάννης Ιατρού said

  20, 22, 59: Στο βάθος απ΄απέναντι απ΄τη Χίο ήταν η λεγάμενη. Ας όψεται ο Ηρόδοτος και κυρίως ο Διόδωρος ο Σ. που μας την καμουφλάρουν, αφού Sammu-Ramat την έλεγαν την γυναίκα… 😂

  (Άσε πού ‘γινε κι ένα πατατρακ με δαύτη και τον Hislop που άφησε εποχή 🙂 🙂 🙂 κι έτρεχαν και δεν έσωναν οι «νόμιμοι εκπρόσωποι» κλπ.).

 162. Pedis said

  Όταν ακροδεξιές ομάδες βάζουν τυφλές βόμβες, σκοτώνουν δεκάδες και τραυματίζουν εκατονταδες ψειρίζεται η μαϊμού για το ποιος μπορεί στην πραγματικότητα να βρίσκεται από πίσω, … κι αν … κι εφόσον, ίσως, αλλά είναι καλά παιδιά, χριστιανοί …

  Οταν ναζιστής προκαλεί μαζική σφαγή πρόκειται (πάντα) για μοναχικό λύκο και κατά χίλια τα εκατό για ψυχασθενή με τη βούλα.

  Όταν ισλαμιστής κάνει αποτρόπαιο έγκλημα πρόκειται για έναν που ακολουθείται από ένα δισεκατομμύριο άλλους φανατικούς μουσουλμάνους σε ντελίριο μίσους έτοιμους να πιουν αίμα από καρωτίδες-συντριβάνια απίστων.

 163. Pedis said

  Πάμε παρακάτω. Το γεγονός ότι οι κοινωνίες στις οποίες είναι κυρίαρχη η μουσουλμανική θρησκεία είναι κοινωνικά καθυστερημένες οφείλεται και στα στερεότυπα της θρησκείας αυτής και σε πολλούς άλλους παράγοντες.

  Το ίδιο μπορει να πει κανείς για τον φανατισμό και την κοινωνική βία στην Ινδική κοινωνία όπου θρησκεία και κάστες πάνε χέρι-χέρι.

  Α προπό δεν πάει πολύς καιρός που έμαθα ότι το «ius corrigendi» (-> ο πατέρας είχε δικαίωμα να δέρνει παιδιά και γυναίκα αν είναι για το καλό τους) ήταν νόμος του Ιταλικού κράτους μέχρι το 1956.

  Ο σχετικός νόμος για την patria potestà καταργήθηκε μόλις το 1975.

  Ο νόμος για την μοιχεία ως ποινικό αδίκημα που προβλεπόταν μόνο για τη γυναίκα καταργήθηκε μόλις το 1969.

  Το 1981 καταργήθηκε ο νόμος σχετικά με το έγκλημα τιμής. Μαζί καταργήθηκε και ο νόμος που προέβλεπε τον «γάμο αποκατάστασης» σε περίπτωση βιασμού.

  Το 1996 ο σχετικός νόμος για το βιασμό ως αδίκημα που υπαγόταν στα αδικήματα περί ηθών και δημόσιας ηθικής μεταφέρθηκε στα αδικήματα τα σχετικά με την άσκηση βίας κατά προσώπων.

  Αυτά.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  161: Ωχ, μου ξέφυγε ο σύνδεσμος για τη Σαμμου-ραμάτ, εδώ η επανάληψη…

 165. Μαρία said

  160
  Γιατί, ρε συ. Ο διάδοχος πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

 166. Πέπε said

  163

  Παρ’ ημίν ο νόμος για τη μοιχεία άλλαξε πολύ πιο πρόσφατα, εγώ το θυμάμαι. Δεκαετία ’80 πρέπει να ‘ταν. 1969 για τη χώρα του Πάπα το βρίσκω έως και προχώ.

 167. Γιάννης Ιατρού said

  160/165 Σώου…

 168. Pedis said

  # 166 – Ναι, αλλά δεν προβλεπόταν διαζύγιο μέχρι τα μισα του ’70 κι αυτό μετά το σχετικό δημοψήφισμα ταλαιπωρήθηκε πολύ για να γίνει ένας νόμος πρακτικός.

  Λ.χ. δεν ήταν μόνο η Χριστιαοδημοκρατία, η άκρα δεξιά και η εκκλησία που ήταν ενάντια αλλά και το ΚΚΙ φοβόταν και τον ίσκιο του για να το προωθήσει.

  Πρακτικός νόμος, εννοώ νόμος για όλους και με διαζύγιο στα τρια χρόνια. Επειδή, βέβαια, από πάντα προβλεπόταν η ακύρωση του γάμου μέσω μια ειδικης διαδικασίας με θρησκευτικό δικαστήριο και πανάκριβους δικηγόρους παρά τω Βατικανώ, αλλά μόνο για λίγους και εκλεκτούς και για ειδικές κατηγορίες λόγων.

  Να μην ναφέρω το δημοψήφισμα, το νόμο και αφού πέρασε στο δέυετρο μισό του ’70, τις πρακτικές, νομικές και νομότυπες δυσκολίες για να κάνει μια γυναίκα έκτρωση. Να μην μιλήσουμε για τις πρακτικές δυσκολίες ακόμη και για το χαπι της επόμενης μέρας.

 169. Pedis said

  Υπάρχει πρόοδος, σιγά-σιγά αποισλαμίζονται πολλές χώρες της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής με πού πιο αργό ρυθμό, και προσυλητίζονται στον χριστιανισμό …

 170. Γς said

  Ο αποκεφαλισμός του Γάλλου καθηγητή για τα σκίτσα του Μωάμεθ
  κι η Πρόεδρος της κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει

  «Η σκέψη μας στρέφεται τους εκπαιδευτικούς στη Γαλλία και παντού στην Ευρώπη. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν πολίτες, χωρίς αυτούς δεν υπάρχει δημοκρατία»

  Ακούς Λάμπρο;

  Ακούω, να λες

 171. Μαρία said

  168
  Για έκτρωση οι φοιτητές που λέγαμε προχτές τις έφερναν εδώ, όπου υποτίθεται επίσης απαγορευόταν. 🙂

  Στην Ιταλία ο πολιτικός γάμος δεν ίσχυε απο πολύ παλιά;

 172. Γς said

  167:

  >Αυτό δεν ήταν επίσκεψη γονιών (γονέα 1 και γονέα2) στο νεοσύλλεκτο παιδί τους,

  Κι ήρθε η γκόμενα στο πρώτο επισκεπτήριο και μόλις είδε τον φιλαράκο μου εν χρώ κεκρομένο άρχισε να ουρλιάζει:

  -Ποιος σου τό’ κανε αυτό, ρε μαλάκα; Γαμώ το μουνί που τον γλίστρησε!

 173. Γς said

  172

  Ε, τώρα κολλάει κι ο Αποστόλης εδώ:

  https://caktos.blogspot.com/2015/01/blog-post_23.html

 174. Μαρία said

 175. Γς said

  168:

  Διαζύγιο και ένας τρόπος υπήρχε να το πάρεις τότε.

  Και πως τη γλύτωσα;

  https://caktos.blogspot.com/2013/07/blog-post_4.html

 176. Pedis said

  # 171 – Ναι, από το risorgimento ως αντίδραση στο Βατικανό. Αλλά χωρίς διαζύγιο, οπότε μία η άλλη … Ας πούμε, το ιταλικό κράτος τα είχε σπασμένα με το Βατικανό και το ανάποδο, ειδικά για τα γεγονότα του 1871 και την κατάληψη της Ρώμης από τα στρατεύματα του βασιλιά (Πόρτα Πία κλπ). Ο γάμος στην εκκλησία, ακόμη και μετά τη συνθήκη του Λατεράνο, δεν αναγνωριζοταν από το κράτος αν το ζευγάρι δεν έκανε ξεχωριστό πολιτικό γάμο (αν δεν κάνω λάθος, δηλαδή δεν προβλεπόταν η εγγραφή του γάμου μόνο με το χαρτί του παπά). Αντιφάσεις μεν, στην πράξη δε νομικός ψιλομεσαίωνας

 177. Γς said

  174:

  Το βρήκα!
  Θα πάρω πλαστελίνη και θα φτιάξω ένα αεροπλανοφόρο. Το τουρκικό και θα αρχίσω να του μπήγω καρφίτσες,

  Κάτι σαν Βουντού, ρε παιδί μου

 178. Pedis said

  # 171 – Θα έχεις ακούσει μάλλον ότι ο σημερινός νόμος για τις αμβλώσεις προβλέπει και επιτρέπει σε γυναικολόγους να μην κάνουν τις επεμβάσεις επικαλούμενοι λόγους συνειδησης. Παράλληλα για να φτασει μια γυναίκα να κάνει άμβλωση πρέπει να κάνει μερικές συνεδρίες με ψυχολόγο στο οικείο ας το πούμε συμβουλευτικό κέντρο του «ΙΚΑ» στις οποίες πρέπει να δείξει τη θέλησή της να κάνει τελικά την άμβλωση. Το αποτέλεσμα από το πρώτο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικολόγων έχει δηλώσει αντιρρήσεις συνείδησης και το βάρος των επεμβάσεων πέφτει σε πολύ λίγους, κάποιοι από τους οποίους λόγω του γεγονότος ότι τους τυχαίνει να κάνουν μόνο αμβλώσεις, δηλώνουν κι αυτοί αντιρρησίες συνείδησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν «ΙΚΑ» και νοσοκομεία, ειδικά στο Νότο, όπου δεν υπάρχει ένας γυναικολόγος διαθέσιμος γι αυτές τις επεμβάσεις. Παράλληλα με το δεύτερο μέτρο, δηλαδή της ψυχολογικής πίεσης, αρκετές γυναίκες αλλάζουν γνώμη.

  Τώρα, παρατηρούνται δύο «ενδιαφέρουσες» καταστάσεις (με στοιχεία και ντοκουμέντα): πρωτον, αρκετοί από τους γιατρούς που είναι αντιρρησίες συνείδησης εκτελούν αμβλώσεις ιδιωτικά. Δεύτερον, σε αρκετές από τις μετανιωμένες έγκυες που δεν έχουν υποστήριξη (υλική και ηθική) από το σπίτι τους προσφέρεται δωμάτιο, φαγητό, ψευτοχαρτζιλικι και ιατρική φροντίδα από θρησκευτικές οργανώσεις (καλόγριες). Με τη γέννηση του παιδιού τους ασκείται μεγάλη πίεση να το εγκαταλείψουν. Ο λόγος είναι η υιοθεσία …

 179. Γς said

  177:

  Μόνο με μαύρη μαγεία μπορεί να γίνει κάτι

  Γιατί αν περιμένουμε από άλλες πατέντες, σωθήκαμε

  https://caktos.blogspot.com/2016/04/blog-post.html

 180. Γς said

  178:

  >σε αρκετές από τις μετανιωμένες έγκυες που δεν έχουν υποστήριξη (υλική και ηθική) από το σπίτι τους προσφέρεται δωμάτιο, φαγητό, ψευτοχαρτζιλικι και ιατρική φροντίδα από θρησκευτικές οργανώσεις

  ψευτοχαρτζιλικι = τα γαμησιάτικα δλδ

 181. BLOG_OTI_NANAI said

  Θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι εκτίθενται από την ιδεοληψία, «αν όσοι διαφωνώ μαζί τους ασκούν κριτική στο Ισλάμ, εγώ θα είμαι υπέρ ό,τι κι αν κάνει». Αυτό τους κάνει ευάλωτους σε συζητήσεις ακόμα και με παιδί του Δημοτικού. Οι φανατικά άρρωστοι μουσουλμάνοι, είναι τόσο πολλοί, ώστε έφτιαξαν ολόκληρο Ισλαμικό Κράτος για να κατασφάξουν ό,τι κινείται. Και βεβαίως οι τυφλές τρομοκρατικές τους ενέργειες είναι αμέτρητες και τα θύματα πολλές χιλιάδες. Πόσο ακόμα το πλυντήριο του ισλαμικού και πραγματικά επικίνδυνου φανατισμού;

  Και φυσικά στους άρρωστους τρομοκράτες ανήκουν και οι νεοναζί που ανατινάζουν τζαμιά ή μαχαιρώνουν μετανάστες, και κανείς δεν τους ξεπλένει εκτός από τους ψηφοφόρους τους, όπως ακριβώς ξεπλένουν την ισλαμική τρομοκρατία οι δήθεν… ΑΝΤΙΦΑ!

  Και βεβαίως, στους άρρωστους τρομοκράτες ανήκουν και τα επίσης φασιστικά αποβράσματα της «ένοπλης μαλακ…» ε, «πάλης» ήθελα να πω, κάτι Ρωμανοί, Μαζιώτηδες που συνεργάζονται με εγκληματίες φονιάδες, όπως κάτι Παλαιοκώστηδες και πλήθος άλλων αιμοβόρων κατάδικων. Και η πλευρά αυτή αποτελεί πραγματική γάγγραινα, διότι ενώ τουλάχιστον τώρα που έπεσαν οι νεοναζί όλοι τους βρίζουν ή έστω το βουλώνουν, έχουμε ξεδιάντροπες ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ(!) όπως η ΕΦΣΥΝ που στηρίζουν τον φασισμό ανοιχτά, με ΠΛΗΘΟΣ αναφορές και συνεντεύξεις(!) του κάθε Μαζιώτη και Ρωμανού και αναδημοσιεύσεις για το τι έχουν πει αυτά τα αποβράσματα στο… ΙΝΤΙΜΙΝΤΙΑ! Να μην λέμε μόνο για τον «ΣΤΟΧΟ», ούτε ξεπλένουν τον φασισμό τα κοινωνικά ρεπορτάζ.

  Πόση ξεφτίλα και πόση στήριξη στον φασισμό επιτέλους, εφημερίδα δήθεν «σοβαρή» να χαϊδεύει κάθε δηλωμένο εχθρό της Δημοκρατίας, βομβιστή, που ληστεύει και κυκλοφορεί με πολυβόλα… Αυτή την ξεφτίλα μας ποιος θα την ξεπλύνει; Διότι «ούτε αυτοί είναι αθώοι» όπως και κανένας ολοκληρωτικής νοοτροπίας εχθρός της Δημοκρατίας.

 182. Alexis said

  #165: Βεβαίως! Και μου έφερναν και ζακετούλα… 😆

  #167: 😆 😆 😆

  Pedis (163 και επόμενα) : Μην παίζεις «βρώμικα», με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Πολλές δυτικές χώρες (και η Ελλάδα) είχαν μέχρι σχετικά πρόσφατα νόμους-απολιθώματα άλλων εποχών. Αυτό από μόνο δεν σημαίνει και πολλά. Στην πράξη η κατάσταση π.χ. στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, ακόμα και το ’50, ’60, ήταν πολύ καλύτερη απ’ ότι είναι σε πολλές μουσουλμανικές χώρες σήμερα.
  Καμία σύγκριση, μιλάμε η μέρα με τη νύχτα…

 183. Alexis said

  #182: Αυτό από μόνο του

 184. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  μην τσακώνεστε για το Ισλαμ κλπ., ήδη φτάσαμε τους 500 νεκρούς με την επιδημία…

 185. Γιάννης Ιατρού said

  172: Γου Σου, μάλλον αμυδρά τα θυμάσαι 🙂 🙂
  …χρώ κεκρομένο.. => κεκαρμένο ρε, μετοχή παθητικού παρακειμένου του κείρω = το κέρμα, πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *(s)ker- => κόβω

 186. Γιάννης Ιατρού said

  181: Β_ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ
  Όταν βάζεις μαζί τον ΣΤΟκΟ και την ΕΦΣΥΝ στο ίδιο τσουβάλι 1) μπαίνεις αυτόματα στην ουρά για συγχαρητήρια από τον πολυώνυμο και 2) πολλοί που διαβάζουν τα σχόλιά σου σκέφτονται πως προφανώς άλλαξε η βάρδια…

  Τι να σου πω!

 187. Γς said

  185:

  Ντοcteur Κεκαρμένο είπα στο voice input, κεκρομένο έγραψε ο google translate, που δεν ξέρει τον όρο. Πρέπει να χτενίζω προσεκτικά τις αναρτήσεις που υπαγορεύω δια ζώσης

 188. Γς said

  181:

  >Οι φανατικά άρρωστοι μουσουλμάνοι, είναι τόσο πολλοί, ώστε έφτιαξαν ολόκληρο Ισλαμικό Κράτος

  Και για τη Σεμίραμι τη βασίλισσα της Ασσυρίας είπαμε

  για τη Μελισσάνθη τη βασίλισσα της Ιερουσαλήν επίσης

  Μένει η βασίλισσα της Παλμύρας, η Ζηνοβία [ISIS]

 189. Γς said

  188:

  Αντί τη Ζηυνοβία της Παλμύρας που βανδάλισε ο ISIS,
  η Ζηνοβία του Κώστα Βάρναλη, που δεν την έβαλε στα Πολεμικά του ο Σαραντάκος

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Οτιδήποτε υποτιμά την ανθρώπινη διανοητική νοημοσύνη, είναι φασισμός.

  Όλοι οι φασίστες, δικαιολογούν τα δογματικά εγκλήματα της δικής τους πλασματικής πραγματικότητας ως αναγκαίο καλό ή κακό και κάνουν τους ανάλογους συμψηφισμούς.
  Είναι γελοίο, τέτοιοι «άνθρωποι» να μιλούν για δημοκρατία.

  Σαν σήμερα πριν 39 χρόνια, μερικοί αγύρτες πανηγυρτζήδες, έφεραν μια όμορφη δεσποινίδα και μας την σύστησαν ως Αλλαγή.
  Κανείς όμως δεν την ήθελε και σήμερα ζεί μόνη ξεφτισμένη και ξεχασμένη από όλους, ακόμη κι από τους νταβατζήδες που την πλάσαραν.

  Δεσποινίς Αλλαγή, ετών 39!

 191. Γς said

  190:

  Πες κάτι και για την υποχρεωτική εκπαίδευση και για τους δασκάλους. Μην αφήνεις την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει ό,τι θέλει [Σχ.170]

 192. Say anything you want to, I have heard it all …

  ( καλό )

 193. Γιάννης Ιατρού said

  Μερικοί, με αξιοσημείωτη προσφορά στα κοινά, έχουν φριάξει που δεν υπουργοποιήθηκαν ακόμα 😂😂

 194. Γιάννης Κουβάτσος said

  181: Όσοι υποβαθμίζουν ή δικαιολογούν την ισλαμοφασιστική τρομοκρατία ή είναι καλοπροαίρετοι λίμπεραλ ή μισούν τον δυτικό κόσμο, τις ανοικτές κοινωνίες και τις αξίες του Διαφωτισμού και θέλουν την εξαφάνισή τους, επειδή όλες αυτές τις σπουδαίες κατακτήσεις του ανθρώπου τις ταυτίζουν βλακωδώς με τον καπιταλισμό.
  Στο θέμα της Εφ Συν διαφωνώ απολύτως: είναι η μόνη εφημερίδα εκτός καθεστωτικού πλέγματος, η μόνη που διαβάζεται χωρίς ο αναγνώστης να αγανακτεί και να έχει την εντύπωση ότι τον θεωρούν ηλίθιο. Είναι ανοικτή σε όλες τις απόψεις πλην των ακροδεξιών και δημοσιεύει συνεντεύξεις ακόμα και πολιτικών της ΝΔ, παρόλο που αυτοί μόνον από έλλειψη δημόσιου βήματος δεν πάσχουν.

 195. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  154 Το έχω ακούσει αυτό για το νοσοκομείο.

  156 Αυτό να το πεις όμως στους κάμποσους ιεράρχες που, πριν από τη δολοφονία του Φύσσα, καλοδέχονταν τη ΧΑβγή. Μερικοί, όπως ο Αμβρόσιος, και μετά.

  159 Α, μαλιστα, στα πρώτα ρεπορτάζ δεν τον κατονόμαζαν

  163 Δεν τα ήξερα αυτά για τους νόμους

  187 Να αρχίσω να το χρησιμοποιώ κι εγώ αυτό το μαραφετι;

 196. Γιάννης Ιατρού said

  187 (195 τέλος): Ρε σεις, αυτό βαρυακούει 🙂

 197. dryhammer said

  196. Η χρήση του δυσχεραίνεται άνευ μασέλας…

 198. Γς said

  196:

  Μια χαρά είναι!

 199. ΓΤ said

  167@

  εξάρτΥση 😉

 200. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Σαφέστατα. Αρκεί όμως να υπάρχει δηλωμένη στήριξη στην Χρυσή Αυγή, ή αυτή να προκύπτει από δηλώσεις που αφορούν στήριξη στην ρατσιστική ή ναζιστική της κοσμοθεωρία. Αρκεί μόνο να μην μπλέκουμε το γεγονός ότι από έναν ναό κανείς δεν μπορεί να διώξει κάποιον για τις ιδέες του, είτε δεξιές, είτε αριστερές κ.λπ.

  Οπότε, δεν υπάρχει κανένα θρησκευτικό ζήτημα εδώ, και δεν υπάρχει το παραμικρό να εμποδίζει κάποιον χριστιανό να καταδικάσει οποιαδήποτε στήριξη σε ρατσισμό, βία, ναζισμό. Πρόκειται για καθαρά αντιχριστιανικές ιδέες, ενάντια σε οποιαδήποτε Ορθόδοξη ερμηνεία της ΚΔ και των πατέρων της Εκκλησίας και είναι υποχρεωτικό να τις καταδικάζουμε.

  Η μοναδική διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι σε έναν κόσμο υποχρεωτικής συνύπαρξης, το ότι κάποιος φωτογραφίζεται δίπλα σε κάποιον (ευτυχώς ή δυστυχώς) εκλεγμένο, δεν τον κάνει υποχρεωτικά κοινωνό των ιδεών του. Μην πέσουμε δηλ. στην παγίδα των ημερών όπου φωτογραφίες ή δηλώσεις λειτουργίας του κοινοβουλίου μετατρέπονται σε δήθεν στήριξη της Χρυσής Αυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ιεράρχης που φωτογραφίζεται με πολιτικό άθεο ή που έχει κάνει αντικληρικές ή αντιεκκλησιαστικές δηλώσεις δεν σημαίνει ότι ασπάζεται τις ιδέες του.

  Όμως για κανέναν κληρικό δεν υφίσταται ορθόδοξη δικαιολόγηση δηλώσεων υποστήριξης οποιασδήποτε φασιστικής συμπεριφοράς, πολύ περισσότερο στα πλαίσια μιας Δημοκρατίας.

  186: Γιάννη, οι απόψεις μου ακολουθούν απόλυτα συνεπείς θέσεις, και όσα γράφω έχουν όνομα και πρόσημο και τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τις βαφτίσει με δικά του ονόματα. Ούτε να τις τσουβαλιάσει, ούτε να τις κάνει να μοιάζουν με οτιδήποτε. Απόδειξη θεωρώ το γεγονός ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να υποστηρίξει τον φονικό φασισμό που εκπροσωπούν τα άτομα που ανέφερα, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να υποστηρίξει το «εμείς ή τα πολυβόλα μας».

  Αν θυμόμαστε, ΜΙΣΗ φράση κάποιου (Μπέζος κ.λπ.), μετατράπηκε σε σημαία στήριξης του νεοναζισμού. Μια αμετανόητη σειρά στήριξης, διαφήμισης, αναδημοσίευσης κάθε μαλακίας που έχουν πει αυτά τα φασιστοιειδή, που επειδή ο κόσμος δεν είανι όπως τον γουστάρουν, ληστεύουν, σκοτώνουν, βάζουν βόμβες και κυκλοφορούν με πολυβόλα, τι ακριβώς είναι;

  Κανένα συγχωροχάρτι σε καμία ολοκληρωτική ιδεολογία και στους διαφημιστές της. Αν η μισή φράση του Μπέζου που μάλιστα πολιτευόταν με την αριστερά, αναδημοσιεύεται ως ξέπλυμα του φασισμού, τότε όλες αυτές οι ανατριχιαστικές συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν δηλώσει τις δολοφονικές τους προθέσεις, τι ακριβώς είναι; Οι παραπομπές στον βούρκο του Ιντιμίντια, τί είναι;

  Ή θα έχουμε λόγο σαφή και ξάστερο για εκκλησιαστικούς, αριστερούς, δεξιούς, τους πάντες, ή θα κινούμαστε με το στρίβειν διά του αρραβώνος. Τα μισόλογα δεν αποτελούν θέση. Η «αντιεξουσιαστική» μόδα που δημιούργησε η Χούντα, έχει τελειώσει. Η «μόδα» έχει όνομα και είναι κομμάτι του φασισμού, του ολοκληρωτισμού. Τα «δεν γουστάρω και παίρνω τα όπλα και τις βόμβες και σκοτώνω», είτε Μαζιώτικα, είτε χρυσαυγίτικα, δεν δικαιούνται ξεπλύματος και νομιμοποίησης. Οποιοδήπτοε μέσο τα στηρίζει, έχει ευθύνη.

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  200: Είμαι ο τελευταίος που θα υποβαθμίσει τα εγκλήματα και τη βία των λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Σ’ αυτό το θέμα είμαι ανέκαθεν ξεκάθαρος και γι’ αυτό κάποιοι υπεραριατεροί με θεωρούν ισαποστασίτη, λες και έχει κάποια διαφορά το να σε σκοτώσει ο Ρουπακιάς, ο Κουφοντίνας ή ο ισλαμιστής Τσετσένος. Αλλά την Εφ Συν την αδικείς. Είναι συνεταιριστική εφημερίδα, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν βάλει από 1.000 ευρώ (νομίζω) και είναι λογικό κάποιοι συνέταιροι που ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά να θέλουν να ακουστεί και η δική τους φωνή. Στο ίδιο φύλλο θα βρεις συνέντευξη π.χ. της Ντόρας Μπακογιάννη και δηλώσεις του Ρωμανού. Το προτιμώ από το να διαβάζω τις υπόλοιπες προπαγανδιστικές φυλλάδες, που δημοσιεύουν μόνο ό,τι συνάδει με τα συμφέροντα του εκδότη τους.

 202. BLOG_OTI_NANAI said

  201: Ως εγχείρημα είναι συμπαθές, αλλά τα άρθρα που λέω τα υπογράφουν ως «efsyn.gr». Ποια θέση πρέπει να πάρει κάποιος για το ασύστολο χάιδεμα ανθρώπων που δηλώνουν στις προκηρύξεις τους ότι διψάνε για αίμα, ομολογούν βόμβες, ρουκέτες, διατρανώνουν ότι αυτό που πρέπει να περιμένει κάποιος από αυτούς είναι βία και αίμα; Αν διαβάσει υγιής άνθρωπος τις προκηρύξεις τους, σε λίγα λεπτά έχει κάνει εμετό. Οι άνθρωποι είναι φονιάδες αιμοβόροι. Και κάθε φονιάς ντύνει τα εγκληματα του με δικαιολογίες. Όμως, η εφημερίδα αναπαράγει ακόμα και το πότε έκλασαν τα άτομα αυτά και τους παίρνει συνεντεύξεις χωρίς καμία κριτική στην εγκληματική τους νοοτροπία και δράση.

  Στην Ελλάδα, όλοι όσοι δεν μεγάλωσαμε σε οικογένειες με δεξιές πεποιθήσεις, έχουμε εκπαιδευτεί να ανεχόμαστε την λεγόμενη αριστερή τρομοκρατία. Και για μένα αυτό ήταν το βίωμα, διότι ως φτωχός, από οικογένεια φτωχών, γιατί να λυπηθώ για το «σύστημα» και όσους το εκπροσωπούν; Όμως, τώρα έχω περάσει τα 50 και δεν μπορώ να σκέφτομαι πλέον έτσι. Ο ολοκληρωτισμός είναι ανελέητος για τους πάντες. Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα ο αντίθετος δολοφονείται, φυλακίζεται, βασανίζεται. Η διαχωριστική γραμμή μεταβάλλεται σε δευτερόλεπτα, από το «εμείς» στο «εσύ είσαι αντιδραστικός» ή «φασίστας» ή «συμμορίτης» ή ό,τι άλλο.

 203. Γιάννης Κουβάτσος said

  202: Εγώ, αντιθέτως, γεννήθηκα σε δεξιά οικογένεια και τα βιώματά μου και η προπαγάνδα που υπέστην εξ απαλών ονύχων ήταν αντίθετα. Γι’ αυτό και είμαι τόσο αμετακίνητος από τις αρχές και τις αξίες της ανοικτής κοινωνίας και του Διαφωτισμού: χάρη σ’ αυτές κατάφερα ν’ ανοίξω τα μάτια μου και το μυαλό μου, να διαβάσω, να δω ταινίες, ν’ ακούσω μουσική, να συναναστραφώ ανθρώπους, που με βοήθησαν να ξεφύγω από τις Πηγάδες του Μελιγαλά και να δω την πραγματικότητα σφαιρικά και πολύπλευρα. Γι’ αυτό είμαι πολέμιος οποιουδήποτε θέλει να μας μαντρώσει σε στρατοπεδικές κοινωνίες, είτε φασιστικές είτε κομμουνιστικές είτε ισλαμοφασιστικές.

 204. Pedis said

  + 163 :

  «‘Εγκλημα τιμής»: Αρθρο του (Ιταλικού) ποινικού κώδικα 587 καταργημένο από το νόμο 442 του 1981:

  Όποιος (άνδρας) πιάσει επ’ αυτοφώρω σύζυγο σε παράνομη σεξουαλική πράξη και αδερφή ή κόρη σε εξωγαμιαία σεξουαλική πράξη, και προβεί σε φόνο πάνω στην οργή του αυτής (και του εραστή) δικάζεται με ελαφρυντικά σε ποινές από τρία ως επτά έτη η μέγιστη.

  ———-

  «Γάμος αποκατάστασης», άρθρο 544 του (Ιταλικού) ποινικού κώδικα ακυρωμένος το 1981. Εγκλήματα σεξουαλικής βίας παραγράφονται με το γάμο αποκατάστασης. Το άρθρο ακυρώθηκε το 1981.

  Η περίπτωση της Franca Viola η οποία αρνήθηκε τον γάμο αποκατάστασης και έγινε δημόσιος χαμός: 1966

 205. Γς said

  203:

  Μπράβο

  Ελπίζω το ίδιο να είχε συμβεί αν είχες μεγαλώσει και σε αριστερή οικογένεια

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  205: Σ’ αυτές τις οικογένειες η προπαγάνδα είναι συνήθως πιο κομψή, πιο αληθοφανής και οι αξίες ανθρωπιστικές. Καμία σχέση με τις άξεστες δεξιές χοντράδες. Άρα χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερη προσπάθεια να αναπτύξεις ανεξάρτητη σκέψη.

 207. 181 Μπλογκ αφού τα τεκμηριώνεις όλα πες μας όμως και πόσους φόνους έχει κάνει ο επαγγελματίας κι αιμοβόρος φονιάς Παλαιοκώστας (οποιοσδήποτε απ’ τους δυο).

 208. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το απολωλός πρόβατο, ξαναγύρνα στο μαντρί! 🤗

 209. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το 208 στο 206, αν και είναι ηλίου φαεινότερο 😉

 210. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτιμάει να το φάει ο λύκος, παρά να γυρίσει στο μαντρί. ☺

 211. dryhammer said

  Ως γνωστόν (αν και σπανίως λεγόμενον) το απολωλός πρόβατον ΠΙΘΑΝΩΣ να το φάει ο λύκος. Το μαντρωμένο είναι ΣΙΓΟΥΡΑ για το μαχαίρι -όσα αρμέγονται θα σφαγούν αργότερα. [Ο καλος ποιμήν, my ass]

 212. Γς said

  206:

  >Σ’ αυτές τις οικογένειες η προπαγάνδα

  Η προπαγάνδα; Οικογένεια και προπαγάνδα; Μα για οικογένεια μιλάμε, Ή όχι; Αν ναι, διόρθωσε τη λέξη προπαγάνδα.
  Αν θέλεις να την κρατήσεις τότε άλλαξε τη λέξη οικογένεια
  Ή τουλάχιστον κάνε το σαφές ότι πρόκειται για προβληματική «οικογένεια»

  Εν πάση περιπτώσεη

  >Άρα χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερη προσπάθεια να αναπτύξεις ανεξάρτητη σκέψη.

  Συμφωνώ. Στις «αριστερές» οικογένειες, που

  > η προπαγάνδα είναι συνήθως πιο κομψή, πιο αληθοφανής

  άρα και πιο αποτελεσματική [ύπουλη].

  Το αντίθετο βέβαια λες.

  >Καμία σχέση με τις άξεστες δεξιές χοντράδες.

  Οι ξυσμένες, στρογγυλευμένες «αριστερές» χοντράδες»

  Σπάστα και ξαναρίξτα δάσκαλε

 213. ΚΩΣΤΑΣ said

  211 😉

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  212: Ασύνειδη ή συνειδητή, προπαγάνδα λέγεται όταν γανώνεις το κεφάλι του ανυπεράσπιστου παιδιού με τις προκαταλήψεις σου, τις ιδεοληψίες σου, τα μίση και τα πάθη σου. Ακόμη και ο Κασιδιάρης μπορεί να μην είχε καταντήσει όπως κατάντησε, αν είχε μεγαλώσει σε άλλο σόι. Ο πατέρας του τον μύησε στη ΧΑ και περηφανευόταν ότι τον κοίμιζαν μικρό «με τους άθλους του Ηρακλέους και όχι με τα Τρία Γουρουνάκια».

 215. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  @211.Τὸ μαντρωμένο πρόβατο μπορεῖ νὰ ἀπεργήσει καὶ νὰ ζητήσει καλύτερες συνθῆκες σφαγῆς. 😉

 216. Nestanaios said

  190 Λάμπρος.

  Αοριστολογίες.

 217. Γιάννης Κουβάτσος said

  215: Ωραίος Χριστιανόπουλος, Δημήτρη.☺Κι ωραίος Έριχ Φριντ (σε μετάφραση Νίκου Δήμου):

  ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ

  ‘Όταν ένας αριστερός σκέπτεται
  πως ένας αριστερός
  μόνο και μόνο επειδή είναι αριστερός
  είναι καλύτερος από ένα δεξιό
  τότε στην αυταρέσκειά του
  ήδη πάλι είναι δεξιά.

  Όταν ένας δεξιός σκέπτεται
  πως ένας δεξιός
  μόνο και μόνο επειδή είναι δεξιός
  είναι καλύτερος από έναν αριστερό
  τότε στην αυταρέσκειά του
  είναι ήδη ακραίος δεξιός.

  Και επειδή εγώ
  είμαι εναντίον των δεξιών
  και των ακροδεξιών
  είμαι και εναντίον
  των αριστερών
  που σκέπτονται
  πως είναι καλύτεροι
  από τους δεξιούς

  Κι επειδή είμαι εναντίον τους
  σκέπτομαι καμία φορά
  πως έχω το δικαίωμα να σκέπτομαι
  πως εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς.

 218. Γιάννης Ιατρού said

  199: Α μπρ’αβο, σωστός 👍 (το άρτυμα… που δεν είναι αμάρτημα )

 219. Γιάννης Ιατρού said

  200β: Δεν συμφωνώ με τις εκτιμήσεις σου για την ΕΦΣΥΝ, εκτός του ότι είναι κατ΄εμέ διαστρεβλωτικές προδίδουν και εμπάθεια. Ίσως ενοχλήθηκες επειδή έχει γράψει πολλές φορές για τα αίσχη της «εκκλησίας» και όσο νά ‘ναι αυτό πονάει και με την πρώτη ευκαιρία εκδηλώσεις τον θυμό σου.

  Τέλος πάντων Μπλογκιε, δεν θα κάτσω να τσακωθώ γι αυτό εδώ μέσα, δημοκρατία έχουμε, ο καθένας με την κρίση του και τα πιστεύω του, εντός των πλαισίων του νόμου και της ηθικής. Σ΄αυτό μάλλον συμφωνούμε.

 220. Μαρία said

  κοζανίτικο σημερινό

  Ολόκληρο το κήρυγμα εδώ:
  https://www.documentonews.gr/article/koronoios-h-kozanh-sto-kokkino-alla-o-mhtropoliths-kalese-toys-pistoys-na-metalaboyn-apo-thn-idia-labida-video

 221. … η Σεμίραμις κλίνεται. Μπορεί κανείς να πει «τη Σεμίραμη», «τη Σεμίραμι» ή «τη Σεμιράμιδα» …

  Ή, επειδή, ως γνωστόν, Σεμίραμη είναι η μισή Ράμη, θα μπορεί κανείς να πει σκέτο Ράμη, και να καλέσει ολόκληρη την Σεμίραμη.

 222. sarant said

  204 Φοβερό, ιδίως το δεύτερο με τον γάμο….

 223. 116, … 111@
  Μα χρειάζεται να βρεις το μέσο του μέσου για να καταλάβεις ότι στο κανάλι έπαιξε μέσο; …

  Έτσι γίνεται
  αμέσως
  αντιληπτό!

 224. Μαρία said

  176
  Πολιτικός γάμος χωρίς διαζύγιο! Το αγνοούσα κι αναρωτιόμουνα τόσα χρόνια, γιατί οι Ιταλίδες δεν τον προτιμούσαν.

  >Ο γάμος στην εκκλησία, ακόμη και μετά τη συνθήκη του Λατεράνο, δεν αναγνωριζοταν από το κράτος αν το ζευγάρι δεν έκανε ξεχωριστό πολιτικό γάμο
  Αυτό ισχύει στη Γαλλία.

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  216 – Δόγμα = Φασισμός, εντάξει;

  Θα με ενδιέφερε να μου πείς, γιατί όλα τα πολιτικά και θρησκευτικά δόγματα τελειώνουν σε ισμός, ενώ η Δημοκρατία σε ία, όπως και η αναρχία.

  Αυτό για σένα.

 226. Μαρία said

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  220
  Από χθες το σκεφτόμουν να σχολιάσω ότι (ούτε) στο Κοζανίτικο «κόκκινο» (κλίμακα 4) λοκντάουν δεν περιορίζονται περαιτέρω τα εκκλησιαστικά.

  Μητροπολίτης Κοζάνης: Ελάτε να κοινωνήσετε με την ίδια λαβίδα
  https://tvxs.gr/news/ellada/mitropolitis-kozanis-elate-na-koinonisete-me-tin-idia-labida

  225
  και δικτατορία, μοναρχία ,τυραννία κλπ
  Μάλλον οι ιδεολογίες/ πολιτικά κ θρησκευτικά συστήματα σε -ισμός και τα καθεστώτα σε -ια. Ο κοινοβουλευτισμός της δημοκρατίας το σύστημα, οχι;
  Απογευματινός αυτοσχεδιαστικός γλωσσολόγος 🙂

 228. Pedis said

  -? 226 – Χαρακτηριστική συμπεριφορά φιλελεύθερου και ισαποστάκια …

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  226: Αν είχαν σφάξει τον δικό του γιο και του ‘χαν κάνει λαμπόγυαλο το γραφείο, μάλλον δεν θα κοπτόταν τόσο πολύ για τα δικαιώματα των ναζιστών, συγγνώμη, των λαοπρόβλητων πολιτικών του υπερσυντηρητικού χώρου.

 230. Pedis said

  # 222 – Τα έχεις δει τα τρία φιλμ του Pietro Germi (δεκαετία του ’60);

  Αποτελούν, ας πούμε, μια τριλογία με σκοπό την καταγγελία της μεγάλης κοινωνικής καθυστέρησης στην Ιταλία όσον αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων και τη θέση της γυναίκας.

  Τα δύο τραγικωκωμικά φιλμ του # 204 (Divorzio all’italiana, Sedotta e abbandonata) έχουν φόντο τη Σικελία, εκεί που η κατάσταση ήταν, κι ακόμη είναι σε αρκετά σημεία, οψιμομεσαιωνική (παρατηρείται μια σχετική πρόοδος τα τελευταια χρόνια, αν και αργή). Το τρίτο φιλμ, Signore e Signori, είναι περισσότερο μια αδυσώπητη σάτιρα για την αστική υποκρισία και τη σεξουαλική καταπίεση στο ιταλικό κοινωνικό υπόβαθρο των σχέσεων των δύο φύλων (παράδοση + νομοθεσία) στο σκηνικό του Ιταλικού Βορρά.

 231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Α)
  Ο ξυλοδαρμός επιβεβαιώθηκε με την ιατροδικαστική εξέταση,…
  O δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα όπου έσπευσε ως δικηγόρος ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Τσακίρης. Μετά από λίγο αφέθηκε ελεύθερος.
  https://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/den-teleiosame-me-ton-xrysaygitismo

  Β
  Κρατούν 14χρονο μαθητή επί τέσσερις μέρες στη ΓΑΔΑ
  «Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.
  Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
  https://tvxs.gr/news/ellada/kratoyn-14xrono-mathiti-epi-tesseris-meres-sti-gada

 232. Pedis said

  # 231 – Και πού είναι το παράξενο; Ε;

  Δρούσαν σε ομάδες επί χρόνια με παραστρατιωτικό σχηματισμό και δεν νομίζω να είχε προσαχθεί κανείς, έτσι, για αναγνώριση … Π.χ.

  Η σφηκοφωλιά της Χρυσής Αυγής στη Νέα Μηχανιώνα

 233. Nestanaios said

  225 Λάμπρος.

  Αν τα πράγματα, την τότε εποχή, δεν τα έκανε όπως έπρεπε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, πες το. Μη ξεχάσεις να αναφέρεις πολλά από αυτά που έκανε και τις καλλίτερες ενναλακτικές. Πολιτικές και οικονομικές.

  Και κάτι άλλο. Αυτή η δεσποινίδα που αναφέρεις πέθανε το 1996 μαζί με τον Ανδρέα. Δεν ζει. Απίστευτο αλλά αληθινό.

  Και αυτό για σένα.

 234. Γιάννης Ιατρού said

  Ποπ κορν να προμηθευτείτε … 🙂

 235. Theo said

  @232:
  Διαβάζω στον λίκνο:
  «είχαν χρησιμοποιήσει μέλη της οργάνωσης τα όποια είχε διώξει ο ίδιος από τα γραφεία επειδή είχαν αποκαθηλώσει τα εικονίσματα του Ιησού και της Παναγίας που υπήρχαν στους τοίχους. Γεγονός που οδήγησε τον πρώην πυρηνάρχη Πιερίας να δηλώσει κατόπιν εορτής ότι στην ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος «άλλοι είναι δωδεκαθεϊστές και άλλοι σατανιστές».

 236. Μαρία said

  Το NEWS 24/7 προσφέρει στους αναγνώστες του εντελώς δωρεάν το ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls» από την Κυριακή στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες. https://www.news247.gr/psixagogia/cinema/golden-dawn-girls-deite-to-sygklonistiko-ntokimanter-gia-tis-gynaikes-tis-chrysis-aygis.9020702.html?fbclid=IwAR2BXe6J_O-tOYaBkn-XjVvvPf6fV1xaAqpEE3Gtz89Zv85Iqfd82P1Peqw

 237. Αγγελος said

  «σε αρκετές από τις μετανιωμένες έγκυες που δεν έχουν υποστήριξη (υλική και ηθική) από το σπίτι τους προσφέρεται δωμάτιο, φαγητό, ψευτοχαρτζιλικι και ιατρική φροντίδα από θρησκευτικές οργανώσεις (καλόγριες). Με τη γέννηση του παιδιού τους ασκείται μεγάλη πίεση να το εγκαταλείψουν. Ο λόγος είναι η υιοθεσία…»
  Στο βαθμό που όντως συμβαίνει, μου φαίνεται αξιέπαινο. Μια γυναίκα που έχει την ατυχία να μείνει έγκυος χωρίς να το θέλει ΠΡΕΠΕΙ να έχει την ευκαιρία να γεννήσει το παιδί της χωρίς να το φορτωθεί ισοβίως. Πλήθος είναι τα άτεκνα ζευγάρια που λαχταρούν να υιοθετήσουν ένα παιδί! Σημειωτέον ότι και στη Γαλλία, κάθε ετοιμόγεννη μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο και να γεννήσει χωρίς να δηλώσει την ταυτότητά της — υποχρεούται όμως να αφήσει στην Κοινωνική Πρόνοια το παιδί της…

 238. ΓΤ said

  236@

  #29

 239. Αγγελος said

  (224Β) Και στο Βέλγιο, όχι απλώς δεν αναγνωρίζεται ο σκέτος θρησκευτικός γάμος παρά απαγορεύεται, με συνταγματική διάταξη (!), η τέλεσή του αν δεν έχει προηγηθεί πολιτικός. Φαντάζομαι ότι πρόκειται για κατάλοιπο της Γαλλικής Επανάστασης, το δίκαιο της οποίας επέβαλε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης ο Ναπολέων.

 240. Αγγελος said

  Τη φράση «ατιμασμένη κι εγκαταλελειμμένη» την ήξερα από μικρός, και στην ιταλική της εκδοχή, χωρίς να ξέρω ότι είναι τίτλος ταινίας. Πολύ μορφωτικό αυτό το ιστολόγιο 🙂

 241. Μαρία said

  237
  Άγγελε, παρερμήνευσες το μετανιωμένες. Ενώ οι γυναίκες θέλουν να κρατήσουν το παιδί, τις φροντίζουν μέχρι να το γεννήσουν, ώστε στη συνέχεια να το δώσουν για υιοθεσία.

 242. Μαρία said

  238
  Στραβομάρα μου.

 243. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @237. Υπέροχο! Κάτι τέτοιο θα ήθελα κάποτε να δω και στην Ελλάδα..

 244. Pedis said

  # 237 – Δεν είμαι βέβαιος τι ακριβώς θεωρείς αξιέπαινο. Το νόημα στο σχόλιό μου δεν νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό.

  Γυναίκες έγκυες στις πρώτες βδομάδες της κύησης, χωρίς μόνιμο ή αξιόπιστο σύντροφο (ή που το σκάει μόλις μαθαίνει τα νέα) πάνε στα συμβουλευτικά κέντρα του «ΙΚΑ» με σκοπό να κάνουν έκτρωση. Εκεί συμβαίνει να έχουν τοποθετηθεί, σε ποσοστό στατιστικά υψηλότερο του τυχαίου, ψυχόλογοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσοκόμες οι οποίοι(-ιες) θα δεχτούν την υποψήφια για έκτρωση σε μια σειρά (τυραννικά) ραντεβού στα οποία ο επίσημος σκοπός είναι … να πειστεί η έγκυος ότι πράγματι θέλει να κάνει την άμβλωση. Ο σκοπός του συγκεκριμενου ποσοστού του προσωπικού που έχουν πάρει το ζήτημα πιο προσωπικά είναι να κάνουν την έγκυο να αλλάξει γνώμη με όλους τους τρόπους.

  Στις γυναίκες που έχουν σοβαρό οικογενειακό και οικονομικό πρόβλημα ως επιπλεον επιχείρημα να μην προβούν στην έκτρωση, πέραν δηλαδή των γνωστών (ιερότητα της μητρότητας, το παιδί ως θείο δώρο, η πρόκληση τύψεων για την επικείμενη δολοφονία ενός παιδιου + κατά βούληση παραεπιστημονική κινδυνολογία κλπ) προτείνεται η δυνατότητα φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της κύησης σε δομές, η διαχείριση των οποίων γίνεται από την Εκκλησία και στις οποίες απασχολούνται, κατά κύριο λόγο, μοναχές.

  Όμως λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού αρχίζουν να εξασκούνται μεγάλες πιέσεις προς τις νεομανάδες να το δόσουν για υιοθεσία (να έχει καλύτερο μέλλον, ότι αλλιώς θα μεγαλώσει χωρίς πατέρα και μέσα σε οικονομικά προβλήματα, η γυναίκα με παιδί δεν θα μπορει να βρει δουλειά, δεν θα γίνει δεκτή από την οικογένειά της και το κοινωνικό της περιβάλλον, πώς να το ζησει κλπ κλπ ).

  Οι πράξεις της υιοθεσίας γίνονται με τη συνήθη πρακτική του δούναι και λαβείν είτε με τη στενή υλική είτε/και με την ευρύτερη εννοια.

  Η ανωτέρω περιγραφή είναι γνωστή από πολλές δημόσιες καταγγελίες. Πέραν αυτών έχω και προσωπική μαρτυρία διότι γνωρίζω πολύ καλά τις λεπτομέρειες μιας περίπτωσης.

 245. Spiridione said

  Στο ΥΠΡΟΠΟ και στην ΕΛΑΣ η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς. Έτσι, από περιέργεια αυτός ο Αλιβιζάτος είναι ακόμα στη θέση του, ξέρει κανείς;

 246. Μαρία said

  Αναλυτικά η ανακοίνωση για τη σύλληψη του μαθητή του 7ου Γυμνασίου από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Χαλανδρίου Χριστίνα Χρηστίδου https://left.gr/news/fortonoyn-kakoyrgima-se-14hrono-mathiti

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  233 – Πρασινοφρουρός ορέ Νεσταναίε;😂 οποία οδυνηρή έκπληξης.😢 κι εγώ που νόμιζα πως ήθελες διευκρίνηση για τα φασιστικά δόγματα.😂

  Εννοείται πως δεν πρόκειται να μπώ σε τέτοια συζήτηση, τις απόψεις μου για τον Παπατζή όπως και για όλους τους πρίν αλλά και τους επόμενους παπατζήδες μέχρι τον Κούλη τις έχω γράψει πολλές φορές και τις ξέρεις. Παιχνίδι κάνουν οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί, είναι τα καραγκιοζάκια του θεάτρου σκιών για να τα βλέπουν τα παιδάκια από 2 μέχρι 102 ετών και να διασκεδάζουν ή να οργίζονται μαζί τους αλλά ΠΟΤΕ με τον καραγκιοζοπαίχτη.😂 Με αυτό σαν δεδομένο, σ΄αυτό το παγκόσμιο τραπεζοκεντρικό σύστημα, δεν υπήρξαν ποτέ και δεν υπάρχουν ενναλακτικές, (εκτός από μία) μόνο το περιτύλιγμα αλλάζει.
  Η μόνη αληθινή ενναλακτική, είναι η μη χρησιμοποίηση του χρήματος από τις λαϊκές μάζες ή ακόμη καλύτερα, η χρησιμοποίησή του με τον τρόπο των πλουσίων αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν το θέλει.😂

  «Και κάτι άλλο. Αυτή η δεσποινίδα που αναφέρεις πέθανε το 1996 μαζί με τον Ανδρέα. Δεν ζει. Απίστευτο αλλά αληθινό.»

  Σου έχω δυσάρεστα νέα φίλε μου, αυτή η δεσποινίδα δεν υπήρξε ποτέ, ήταν παραμύθι του παραμυΘΑτζή που το έλεγε τόσο όμορφα, που τα παιδάκια από 2 μέχρι 102 ετών το πίστευαν για αληθινό.😂

  Από τη στιγμή που το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να πιστεύει μέχρι θανάτου σε διάφορους αόρατους θρησκευτικούς θεούς, μπορεί να πιστέψει και σε οποιοδήποτε τερατώδες ιδεολογικό παραμύθι. Ξέρεις πόσα εκατομμύρια ψυχασθενείς, έχουν σκοτώσει κι έχουν σκοτωθεί για τις πλασματικές θρησκευτικές και ιδεολογικές πραγματικότητές τους; Για την πίστη, για τον θεό, για την πατρίδα, για την ιδέα, για το κόμμα, ΣΚΕΤΗ ΤΡΕΛΑ! Μη σου τύχει να βρεθείς στον δρόμο τους.😂
  Όλοι αυτοί είχαν (και έχουν κι οι σημερινοί) κάτι κοινό.😊

  Καληνύχτα.

  Αυτό το θεϊκό τραγούδι για όλους.

 248. spyridos said

  239

  Και στην Ολλανδία το ίδιο. Οχι με άρθρο του συντάγματος. Αλλά με νόμο απαγορεύεται τέλεση θρησκευτικού γάμου πριν τον πολιτικό.
  Πρόστιμο σε πάστορες και ιμάμηδες τα τελευταία χρόνια 3.900 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης του πταίσματος φυλάκιση.
  Αλλά και η ονοματοδοσία είναι μια νομική υπόθεση που πραγματοποιείται στο δημαρχείο μέσα σε 3 ημέρες (όχι εργάσιμες) από τη γέννηση του παιδιού.
  Οι θρησκευτικές τελετές είναι ιδιωτική υπόθεση.

  Αλλά και στην Ελλάδα δεν ισχύει ουσιαστικά το ίδιο σε ότι αφορά το γάμο;
  Αν δεν έχουν βγει όλα τα χαρτιά δεν μπορεί να γίνει η θρησκευτική τελετή.
  Μόνο σε παλιές ταινίες μα τη Βουγιουκλάκη γινόταν αυτό.

 249. Μαρία said

  248
  Στην Ελλάδα ο θρησκευτικός είναι ισότιμος με τον πολιτικό. Πασοκικός συμβιβασμός το ’82 με τους παπαθεμελήδες.

 250. Μαρία said

  88
  Το 2010. Το είχα εκλάβει για συνωνυμία αλλά δεν. https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/34114_hadi-stoys-aytonomoys-ethnikistes

 251. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ποιο είναι αυτό το κακουργηματικό αδίκημα που απέδωσε ο εισαγγελέας σε αυτό το παιδί; Ξέρει κανένας; Γιατί και οι καταγγέλλοντες δεν λένε κουβέντα περί αυτού; Λαϊκισμός, χάιδεμα αυτιών, ψηφοθηρία ή όλα αυτά μαζί;

  Φυσικά και είμαι υπέρ του παιδιού, έστω ακόμη και στην υποθετική περίπτωση να υπέπεσε σε κάποιο αδίκημα. Οι νέοι δικαιούνται συγχώρεση, επιείκεια και δεύτερη ευκαιρία για τυχόν λάθη τους. Έχουμε το δικαίωμα να ξέρουμε και εμείς οι υπόλοιποι και να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί τους. Όχι όμως στα τυφλά και άκριτα. Θέλουμε σωστή πληροφόρηση.

 252. ΓΤ said

  @220, 227, 231, 246

  Αντί να συλλαμβάνονται βρομόσκυλα μητροπολίτες, μπουζουριάζουν 14χρονους για να τους φορτώσουν κακούργημα…
  Λογικόν: ο άλλος πέταξε νερομπούκαλο σε περιπολικό κι έφαγε σφαίρα
  Συγκινηθήκαμε από τις… εκκλήσεις της Εκκλησίας για να αφεθεί το εφηβάκι ελεύθερο…

 253. ΓΤ said

  251@

  Κωστάουα, τα έχω πάρει τρελή κράνα, και αύριο θα δώσω το «παρών» στα Δικαστήρια της Ευελπίδων._

 254. Pedis said

  Διακρίνεται η τάση να ξεπεραστεί ο θεσμός του γάμου.

  Στην Ιταλία που λέγαμε παραπάνω το 50% των γάμων, πλέον, είναι μόνον πολιτικοί.

 255. Nestanaios said

  247 Λάμπρος.

  Σε μερικά έχεις δίκιο. Λες «Η μόνη αληθινή ενναλακτική, είναι η μη χρησιμοποίηση του χρήματος από τις λαϊκές μάζες» αλλά δεν αναφέρεις την ενναλακτική, Θα σου την συμπληρώσω εγώ. Λέγεται αύξηση κοινωνικών παροχών αλλά όχι με εξαργύρωση τραπεζογραμματίων αλλά με οικειοθελή εργασία από ανθρώπους προς συνανθρώπους, νέους προς ηλικιωμένους, υγιείς προς ανήμπορους, μεγάλους προς μικρούς. Και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι η μεγάλη χαλιναγώγηση του καπιταλισμού.

  Όχι, ποτέ δεν ήμουν «πρασινοφρουρός». Το 89 ψήφησα τον «Συνασπισμό» και ποτέ ξανά. Άνθρωποι σαν τον Ανδρέα και τον Μαραδόνα μου αρέσουν επειδή είναι Αρχηγοί. Μισώ τους ανθρώπους τύπου Μέσι και Πελέ επειδή δεν έγιναν ποτέ αρχηγοί. Φυσικά, για να γίνεις αρχηγός πρέπει να το έχεις. Ο Ανδρέας το είχε και το ήξερε όλος ο κόσμος. Μόνο εμείς οι Έλληνες δεν το ξέραμε. Ο Βενιζέλος επίσης το είχε και το απέδειξε τον Αύγουστο του 1920 υπογράφοντας την συνθήκη του Σεβρών.

  Εγώ δεν κολλάω ετικέτες στους ανθρώπους. Αναγνωρίζω και τα καλά τους και τα κακά τους και τις αδυναμίες τους και τις ικανότητές τους. Όλοι μας έχουμε μέσα μας κάτι καλό και κάτι κακό.

 256. ΚΩΣΤΑΣ said

  253 Μπράβο! φίλε μου, να μεταφέρεις και τη δική μου συμπαράσταση στο παιδί, έστω και αν αμάρτησε. Και να μας πεις μετά τα νέα, να έχουμε έγκυρη πληροφόρηση.

 257. Pedis said

  Μαρία, θα σε ενδιαφέρει:

  https://www.ansa.it/canale_saluteebenessere/notizie/sanita/2017/02/22/aborto-in-italia-7-ginecologi-su-10-sono-obiettori_8e057fe0-efcf-4305-8c87-26a6bf6a946c.html

  Επτά στους δέκα (!) γυναικολόγους στο Ιταλικό σύστημα υγείας έχουν δηλωθεί ως αντιρρησίες συνείδησης και δεν κάνουν εκτρώσεις. Στο Κέντρο-Νότο της χώρας φτάνουν τους 8 ή 9 στους δέκα. Μια γυναίκα από αυτά τα μέρη ή πρέπει να πάει στο Βορρά (αλλά τα συστήματα υγείας σε κάθε περιφέρεια είναι ανεξάρτητα και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης νοσοκομειακής περίθαλψης) οποτε αν δεν θέλει να γεννήσει πρώτα πριν λύσει τα γραφειοκρατικά ζητήματα, απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή όπου αλλού βρει.

  Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.

 258. Μαρία said

  251
  Μπορεί να του φυτέψανε κατιτίς στην τσάντα.
  Παλιά τους τέχνη κόσκινο https://www.tanea.gr/2004/02/17/greece/apodeixthike-poioi-einai-pseytes/
  (Τότε δοκίμασα για πρώτη φορά τα νέα χημικά με τον ίδιο υπουργό στη δημόσια τάξη.)

 259. Μαρία said

  257
  Το αντίστροφο με ότι συνέβαινε εδώ, όταν η έκτρωση απαγορευόταν. Κατάργηση του νόμου στην πράξη, που λέμε.

 260. Μαρία said

 261. Pedis said

  # 259 – ναι, καταργηση στην πράξη με τον τσαμπουκά … του νομοθέτη.

 262. ΓΤ said

  #260

  O πρασινοφώσφορος γ(κ)λιτσαδόρ καταδηλώνει την ομογνωμία του στο κίνημα φρηνίππλ.

  https://www.instagram.com/explore/tags/freenipple/?hl=el

 263. Μαρία said

  Ο κ.Μητσοτάκης σηκώθηκε πολύ πρωί και ανέβηκε στην περιοχή που είναι ένα από τα σήματα κατατεθέν του νησιού και έχει φανατικούς φίλους διαχρονικά. Μαζί του στην δύσκολη διαδρομή μέχρι να φτάσει κανείς στο σημείο αυτό … https://www.evros-news.gr/2020/10/18/%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b8%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%ce%af-%cf%80%cf%81%cf%89/
  Ψέμα η δύσκολη.

 264. ΓΤ said

  Σπέσιαλ για τον εκλεκτό Γς, 263 εκλεκτά σεκόνδια

 265. nikiplos said

  249@ ναι, ισχύει το διάσημο «ισόκυρον»

 266. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, τώρα που συλλάβανε και, ελπίζω, θα καταδικάσουνε τον 14χρονο εγκληματία, θα κοιμόμαστε όλοι πιο ασφαλείς. Μέσα σε 15 μήνες έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω. Ίσως αυτή η «κανονικότητα» να μας αξίζει, αφού όλα πια τα ανεχόμαστε. Χάσαμε και τον Αντρέα τον Αρχηγό, αλλά τουλάχιστον έχουμε την κούκλα τη Μαρέβα…Δεν ξέρεις πια με τι να πρωτογελάσεις.

 267. nikiplos said

  @244, παντού στον κόσμο τα ίδια πάνω κάτω γίνονται. Δύο ερωτήματα όμως παραμένουν:
  α. Πρέπει η κοινωνία να αφήνει να μεγαλώνει ένα παιδί σε προβληματικό περιβάλλον?
  β. Είναι πάντοτε σε θέση η έγκυος να αποφασίσει για την διακοπή μιας κύησης?

  Σε όλα αυτά οι παπάδες και οι κληρικοί δεν έχουν καμία θέση. Το ζήτημα αφορά την κοινωνία και μόνο.

 268. Γς said

  233:

  >Αυτή η δεσποινίδα που αναφέρεις πέθανε το 1996 μαζί με τον Ανδρέα.

  Η Αλλαγή πέθανε

  Ζήτω η Αλλαγή. Νέα Αλλαγή για ισχυρή Ελλάδα

 269. Γς said

  264:

  https://caktos.blogspot.com/2015/11/blog-post.html

  Και μια αλμπίνο:

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  255 – Κατ΄αρχάς σου ζητώ συγγνώμη για το πρασινοφρουρός, αστεία το είπα, έβαλα και φατσούλα 😂 ίσως έπρεπε να βάλω και εισαγωγικά. Όπως και νάχει, αφού σ΄ενόχλησε, είναι λάθος μου γιατί ούτε κι εγώ κολλάω ετικέτες στους ανθρώπους, τους δέχομαι όπως είναι, πλήν φασιστών.

  Δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά μάλλον δεν διαβάζεις όσα γράφω (εν αντιθέση με μένα που διαβάζω όλα τα δικά σου και ζήτημα να καταλαβαίνω δυό τρία, σαν κι αυτό ας πούμε😂) γιατί πρίν 5,6 χρόνια την είχα αναρτήσει αναλυτικά αυτή την εναλλακτική.
  Πρακτικά δεν είναι εφικτή γι΄αυτό και επικεντρώθηκα στην δεύτερη. Η οικονομική ελίτ, έχει όλη την ισχύ στα χέρια της, στρατό, αστυνομία, δικαιοσύνη, υποχρεωτική εκπαίδευση, εκκλησία, κόμματα, είναι αδύνατον να τα βάλεις μαζί της αλλάζοντας το συναλλακτικό καθεστώς, θα σε τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί ή θα βρεθείς να βλέπεις τα ραδίκια ανάποδα.
  Σαν αντάρτης, βρήκα πως είναι καλύτερη η δεύτερη εναλλακτική, η χρησιμοποίηση των χρημάτων με τον τρόπο των πλουσίων, είναι αδύνατον η Ο.Ε, να εναντιωθεί στον εαυτό της, όμως, μέχρι τώρα δεν βρέθηκε ΚΑΝΕΙΣ να ακολουθήσει, οπότε προχώρησα μόνος μου κι ακολουθούν οι κόρες μου.

  Όπως είχα γράψει σε ένα κουίζ πριν δυο βδομάδες (που δεν απάντησε κανείς αλλά είμαι βέβαιος πως το διαβάσατε οι περισσότεροι😊) αυτός ο κόσμος, είναι χωρισμένος σε τρείς κατηγορίες, στα κορόιδα, στους έξυπνους και στους πανέξυπνους. Λοιπόν θα απαντήσω στα δύο τρίτα, τα κορόιδα, είναι αυτοί που πληρώνουν φόρους, οι έξυπνοι, είναι αυτοί που δεν πληρώνουν, βρές-βρείτε την τρίτη κατηγορία.😂

  Ο καπιταλισμός φίλε μου, είναι παράγωγο του πατριαρχικού συστήματος και δεν χαλιναγωγείται με τίποτε παρά μόνο με την κατάργηση της πατριαρχίας ή με τον τρόπο που προτείνω που δεν έχει, ούτε σκοτωμούς ούτε αίματα ούτε τίποτε.😂 Η δομή και η δύναμή του, είναι το χρήμα, ταυτόχρονα, είναι και το αδύνατο σημείο του, τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο να λειτουργήσει μαζικά, ας είναι καλά η υποχρεωτική εκπαίδευση που καλουπώνει την ανθρώπινη εξυπνάδα και εξαφανίζει την κριτική σκέψη.

  Για τον Μαραντόνα συμφωνώ, άλλωστε ήταν φυσική επιλογή αλλά μόνο για το ποδόσφαιρο φυσικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί μισείς τον Μέσι και τον Πελέ που δεν έγιναν αρχηγοί αφού λές πως πρέπει να το έχεις και προφανώς αυτοί δεν το έχουν. Να μην έχεις προσδοκίες από άλλους για να μη θυμώνεις και να μη μισείς κανέναν.
  Όσο για τον Ανδρέα, μια και σε πίκρανα στο προηγούμενο σχόλιο, θα σ΄αφήσω να ζείς με τ΄ όνειρο.😂

  Υ.Γ – Σου συνιστώ να διαβάσεις το βιβλίο που θα βάλω (σε PDF) την πρώτη του μήνα, γιατί από το δικό σου σχόλιο πήρα αυτή την απόφαση. Αν και ξενόγλωσσο, αξίζει τον κόπο, μόνο που θέλει καθαρό μυαλό η ανάγνωση χωρίς προκαταλήψεις.

 271. spiridione said

 272. Nestanaios said

  270. Λάμπρος.

  Οι τρεις κατηγορίες είναι: α) αυτοί που οδηγούν β) αυτοί που ακολουθούν γ) αυτοί που εμποδίζουν. Πάλι: α) αυτοί που πληρώνουν φόρους β) αυτοί που δεν πληρώνουν φόρους γ) αυτοί που εισπράττουν τους φόρους και είναι αυτοί που δεν πληρώνουν φόρους επειδή οι φόροι φόροι δεν γίνονται.

  Πέρα από τον φασισμό και τα δόγματα υπάρχει μία αξία και είναι αξία επειδή δίνει αξία στη ζωή και αυτή η αξία είναι η εργασία. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουμε δικαίωμα στην εργασία και όλοι οι πολιτικοί πρέπει να έχουν υποχρέωση παροχής εργασίας σε όλους τους πολίτες. Η ανεργία είναι η κατσίκα που τρέφει την κεφαλαιοκρατία και τρίβουν τα χέρια τους οι κεφαλαιοκράτες όταν εμείς αναλώνουμε τους εαυτούς μας εναντιωμένοι στον φασισμό και τα άλλα δόγματα που δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου για να μη βλέπει την ανεργία που τον μαστίζει και κατ’ επέκταση την πενία, μιζέρια, εξευτελισμό κλπ.

  Ο Παπανδρέου είχε δει τότε την τώρα κατάσταση και προσπάθησε να απομονώσει το ενδεχόμενο αυτής της κατάστασης. Γυρνώντας στην Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής είχε πει: «Να μας πει η Γερμανία τι θέλει. Θέλει μία Γερμανία ευρωπαϊκή ή μία Ευρώπη γερμανική;». Υπήρχαν προτάσεις όπως «όταν ο μέσος όρος ανεργίας μιας χώρας υπερβεί το 100% του μέσου ευρωπαϊκού όρου αυτή η χώρα να έχει το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές της από τις άλλες χώρες και οι άλλες χώρες να μην έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν δασμούς στα εισαγόμενα απ’ αυτή τη χώρα».
  Αν αυτό εγένετο δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε αυτοκίνητα στις γνωστές τιμές ούτε αυτοί να πουλήσουν αυτοκίνητα αν δεν άνοιγαν ένα παράρτημα κατασκευής αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

  Τρίβουν τα χέρια τους οι πλουτοκράτες με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας διότι ο πλούτος τους δεν χάνει την αξία του. Η ανεργία επιφέρει αρνητικό πληθωρισμό και οι έχοντες το χρήμα αυξάνουν τη δύναμή του. Και εδώ επανέρχεται ο Ανδρέας Παπανδρέου με την αείμνηστη ΑΤΑ. Την θυμάσαι την ΑΤΑ, που οι «ηγέτες» του μετέπειτα «ΠΑΣΟΚ» μίσησαν; Οι πλουτοκράτες μισούν τον πληθωρισμό επειδή μειώνει τον πλούτο τους. Η ΑΤΑ έκανε ακριβώς αυτό. Έπρεπε να επενδύσουν για να κρατήσουν την αξία, αλλά αυτοί δεν έχουν τέτοια διάθεση.

  Οι κεφαλαιοκράτες μισούν την ύπαρξη πατρίδας. Η πατρίδα προστατεύει τα τέκνα της και οι ισχυροί δεν θέλουν εμπόδια στην προσπάθειά τους για εκμετάλλευση. Η πατρίδα έχει παύσει να θεωρείται αρετή και όλοι έχουν εναντιωθεί στον Τράμπ γιατί προσπαθεί να επαναφέρει την αξία της πατρίδας. Η πατρίδα προστατεύει και ανόητος είναι αυτός που νομίζει ότι μπορεί να διαψεύσει τον Πλάτωνα.

  Αγαπητέ μου φίλε, για να γίνει ο κόσμος καλύτερος δεν αρκεί η θεωρία της διάκρισης εξουσιών του Μοντεσκιέ. Χρειάζεται και κάτι άλλο και αυτό δεν υπάρχει ούτε στη θεωρία του Μαρξ. (Πολιτική η θεωρία του Μοντεσκιέ, οικονομική του Μαρξ). Χρειάζεται μία οικονομική θεωρία που να μιλάει για διάκριση λαϊκών κτήσεων και να ξεχωρίζει το δημόσιο από το ιδιωτικό. Το ιδιωτικό ας λειτουργεί με χρήμα, αλλά το δημόσιο οφείλει να περιορίσει τη χρήση του χρήματος και να λειτουργεί με οικειοθελή υπηρεσία και με κίνητρο τη δια βίου φοροαπαλλαγή. Και αυτό άν δεν είναι χαλιναγώγηση του καπιταλισμού.

  Η αρπαγή του δημοσίου χρήματος έχει αναδείξει τους μεγάλους μεγιστάνες του χρήματος. Η αρπαγή της δημόσιας περιουσίας έχει δημιουργήσει οικονομικά τέρατα. Μήπως πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό; Μήπως πρέπει να απαιτείται ένας μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών για να φύγει ένα ευρώ από το δημόσιο και να πάει στον ιδιωτικό τομέα;

  Αν δε σταματήσω εδώ δεν θα τελειώσω ποτέ. Μπορώ να γράφω μερόνυχτα.

 273. BLOG_OTI_NANAI said

  207: Απ’ ότι βλέπω κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας το τομάρι ο Παλαιοκώστας. Και ας μην πούμε στην συζήτηση ότι ο… ΙΔΙΟΣ φυσικά το αρνείται! Αλλά για ποιον η έμμεση υποστήριξη; Για κάποιον που διακινεί όπλα; Κάνει Που κάνει ένοπλες ληστείες; Ένα τομάρι που κάνει απαγωγές; Και με ρωτάς με υποστηρικτικό πνεύμα γι’ αυτό το απόβρασμα αν έχει κάνει… φόνους;!

  Άρα λοιπόν, απλό το ερώτημα: αυτός που έβαλε την βόμβα στην Εκκλησία, πόσους φόνους έκανε με τη βόμβα του; Κανένα. Άρα, αθώος και αυτός;

  Καταλαβαίνεις τώρα το «επιχείρημα»; Μιλάμε για ρουκέτες, όπλα, βόμβες μέσα σε μια πόλη με εδραιωμένη Δημοκρατία, επειδή ο κάθε τραμπούκος την κρίνει με τα δικά του σταθμά, δεν του αρέσει και αποφασίζει να ρίχνει και όποιον πάρει ο χάρος; Και οι Συνταγματάρχες δεν γούσταραν την Δημοκρατία. Η χούντα του κάθε Μαζιώτη και κάθε οργάνωσης ένοπλων κανίβαλων είναι αρεστή; Και μια εφημερίδα να τους γλύφει κατ’ αυτόν τον τρόπο;

  Απλώς λέω τα πράγματα ως έχουν. Το να πουλάμε αντιεκκλησιαστικό ταραμά για την ΕΦΣΥΝ για να μην μπούμε στην ουσία δεν πιάνει. Ας τολμήσει λοιπόν αυτός που πιστεύει στις «καλές» χούντες να το πει ανοιχτά.

  Τα φάουλ πρέπει να παραμένουν φάουλ. Αν και ο αρχιεπίσκοπος και ο Πατριάρχης είναι υπέρ της Χ.Α. πρώτος εγώ θα φωνάξω ότι πρέπει αν φύγει και έχει μαύρα μεσάνυχτα από τον Χριστιανισμό. Όπως έχω πει για τον Αμβρόσιο.

  Κάποιοι όμως έχουν δυσανεξία να παραδεχτούν τα αυτονόητα, ότι το γλύψιμο και μάλιστα από εφημερίδα σε τραμπούκους, βομβιστές, φονιάδες ή υποστηρικτές φονιάδων (π.χ. οι μαζιώτηδες υμνούν δολοφόνους αστυνομικών!) και Δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Ας πει τουλάχιστον κάποιος ανοιχτά εγώ δεν γουστάρω τη Δημοκρατία, μου αρέσει η αριστερή δικτατορία και η αντιεξουσιαστική χούντα. Θέλω να εκτελούνται όλοι οι «αντιδραστικοί». Όχι να κλείνει το στόμα του στο αυτονόητο και να χάνει τη μιλιά του…

  Και γουστάρει κάποιος την ΕΦΣΥΝ; Ας την γουστάρει. Αλλά να μπορεί να πει: «άι σιχτίρ το κερατο σας μέσα που βάζετε αυτά τα αποβράσματα στις σελίδες σας και τις βρωμίζετε». Τα υπόλοιπα, τα ακούμε βερεσέ.

 274. BLOG_OTI_NANAI said

  Η Εκκλησία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και Αμβρόσιοι, στα επίσημα έντυπα της παρουσιάζει εκκλησιαστικά βιβλία ενάντια στην Χρυσή Αυγή, ένα από τα οποία βασίζεται σε κείμενα θεολόγων, κληρικών και ιεραρχών από εισηγήσεις που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2012:

 275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  272 – «Πέρα από τον φασισμό και τα δόγματα υπάρχει μία αξία και είναι αξία επειδή δίνει αξία στη ζωή και αυτή η αξία είναι η εργασία.»

  Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την ζωή και την αξία της.
  Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αυθύπαρκτη και, την προσδιορίζουν οι αισθήσεις, τα συναισθήματα και η διανοητική λογική, χωρίς αυτά η ζωή δεν έχει καμία αξία. Το ότι ο homo sapiens έφτασε να θεωρεί την πληρωμένη με ζωγραφιστά χαρτάκια (πλέον άυλα) δουλειά-εργασία ως υπέρτατη αξία που δίνει υπόσταση στην ζωή, δείχνει το μέγεθος της κατάπτωσης του «μορφωμένου» ανθρώπου.
  Δύσκολο πράγμα η ελευθερία, πιο γλυκιά η σιγουριά της σκλαβιάς.

  «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουμε δικαίωμα στην εργασία και όλοι οι πολιτικοί πρέπει να έχουν υποχρέωση παροχής εργασίας σε όλους τους πολίτες.»

  Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην τεμπελιά, οι πολιτικοί πρέπει να έχουν την υποχρέωση να τους την εξασφαλίζουν. Παραγωγικές, είναι μόνο οι μηχανές, ούτε καν τα ζώα, πόσο πιο κάτω πιά;

  «Η ανεργία είναι η κατσίκα που τρέφει την κεφαλαιοκρατία» Η αεργία όμως, είναι η καταστροφή της.

  «Ο Παπανδρέου είχε δει τότε την τώρα κατάσταση και προσπάθησε να απομονώσει το ενδεχόμενο αυτής της κατάστασης. Γυρνώντας στην Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής είχε πει: «Να μας πει η Γερμανία τι θέλει. Θέλει μία Γερμανία ευρωπαϊκή ή μία Ευρώπη γερμανική;».
  Αφού επιμένεις για τον Παπατζή θα σου απαντήσω σχεδόν λακωνικά😊.
  Ο ίδιος έλεγε πρίν γίνει πρωθυπουργός, πως η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ, θα είναι καταστροφική (και είχε δίκιο) αλλά μετά υπέγραψε την συμφωνία, σαν τον Σαμαρά και τον φλώρο που έσκισαν τα καλσόν…εεε τα μνημόνια θέλω να πώ.😂

  «Την θυμάσαι την ΑΤΑ» Την θυμάμαι, έχω πολύ δυνατή μνήμη γι΄αυτό να προσέχετε τι λέτε εδώ μέσα. 😂
  Και τι πέτυχε η ΑΤΑ, τίποτε απολύτως, λαϊκίστικη αλχημεία και παπαριές γιωργίτσα μου. Εσύ θυμάσαι τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Ας μη το πιάσουμε καλύτερα αυτό το θέμα, ο ορισμός της απάτης, της ξευτίλας αλλά και του ξεπουλήματος της αγροτικής παραγωγής. Ένα μόνο θα σου πώ, σήμερα στην Ελλάδα πωλούνται ντομάτες Ολλανδίας και Βελγίου κι Έλληνες αφού έγιναν γκαρσόνια των βορείων κι η χώρα το κατουράδικό τους, τώρα ξανάγιναν γκασταρμπάιτερ.

  «Οι κεφαλαιοκράτες μισούν την ύπαρξη πατρίδας.» Κάνεις μεγάλο λάθος, οι πατρίδες είναι δημιουργία των κεφαλαιοκρατών, το κράτος φτιάχνει το έθνος και ποτέ το αντίθετο, και κράτος σημαίνει κεφαλαιοκρατία. Όλα τα κράτη έθνη, είναι τεχνητά μορφώματα από τον 18ο αιώνα και μετά, αυτό εξυπηρετούσε τους κεφαλαιοκράτες τραπεζίτες, αυτό έγινε, μέχρι και «λαϊκές» επαναστάσεις έκαναν για να το πετύχουν και το πέτυχαν, τώρα, όλα τα κράτη είναι χρεωμένα μάντεψε σε ποιούς και ποιοί πληρώνουν.😂

  «Η πατρίδα προστατεύει τα τέκνα της» Πλάκα κάνεις ε;😂

  «και οι ισχυροί δεν θέλουν εμπόδια στην προσπάθειά τους για εκμετάλλευση.» Το διόρθωσαν αυτό με την παγκοσμιοποίηση που απλά, είναι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων μέσω των χρηματιστηρίων, μη κοιτάς που με λοιδορούν εδώ όταν μιλάω για τα χρηματιστήρια, ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ.😂😂😂

  ‘Η πατρίδα έχει παύσει να θεωρείται αρετή» Δυστυχώς όχι ακόμη, έχουμε πολύ δρόμο για να γίνει αυτό.
  Αλήθεια, ποιά είναι η ετυμολογία της λέξης Πατρίδα;

  «και όλοι έχουν εναντιωθεί στον Τράμπ γιατί προσπαθεί να επαναφέρει την αξία της πατρίδας.»
  Για άλλο ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ λόγο (γι΄αυτούς) έχουν εναντιωθεί, (η πλάκα, είναι που έχουν εναντιωθεί και σχεδόν όλοι εδώ μέσα 😂) κι ο Τράμπ δεν έχει τέτοιες αξίες, εσύ το είπες άλλωστε πως οι κεφαλαιοκράτες μισούν την ύπαρξη πατρίδας, εκτός κι αν τον θεωρείς εργάτη.😂

  «Η πατρίδα προστατεύει και ανόητος είναι αυτός που νομίζει ότι μπορεί να διαψεύσει τον Πλάτωνα.» Τον έχει διαψεύσει η ιστορία.

  Για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, είναι αρκετό να γίνουν ξανά οι άνθρωποι ελεύθερα σεξουαλικά βαθιά οργασμικοί και να καταργηθεί η πατριαρχία και η διαστροφική πρακτική της κληρονομιάς, μέχρι τότε θα ζούν αρρωστημένοι υπό τον ζυγό των κεφαλαιούχων, και των πλασματικών πραγματικοτήτων των θρησκειών και των ιδεολογιών, όπως και των πατρίδων, ενάντια στην διανοητική νοημοσύνη.

  Αυτό από τον Χάρρυ Κλύνν το 1983.

  Εδώ και δύο χρόνια (εννοεί το 1981 που το ΠΑΣΟΚ έγινε Κυβέρνηση) έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης.

  Ευχαριστώ για την συζήτηση, τα λέμε ξανά το Νοέμβρη, καληνύχτα.

 276. Γιάννης Ιατρού said

  270: …Σαν αντάρτης, βρήκα πως είναι καλύτερη η δεύτερη εναλλακτική, η χρησιμοποίηση των χρημάτων με τον τρόπο των πλουσίων..

  Ξέρουμε ρε συ, ξέρουμε…😉

  275: ….τα λέμε ξανά το Νοέμβρη…

  Είδες ρε συ; Μέσασε ο Οχτόβρης, και δεν σ΄αφήνουν να φύγεις ν΄αγιάσεις τα παλιόπαιδα! Εμείς πάντως θα σε περιμένουμε 😍

 277. Nestanaios said

  275. Λάμπρος.

  Την εργασία οφείλω να την υπερασπιστώ. Τα υπόλοιπα δεν με ενδιαφέρουν.

  Εγώ μίλησα για εργασία, την εργασία που μας κρατά στην ζωή.
  Επίσης μίλησα για οικειοθελή, χωρίς μισθό εργασία που επιφέρει παροχές ζωής σε συνανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Είναι όλοι αυτοί που δεν μπορούν να ζήσουν με την μικρή σύνταξη που τους παρέχει η πολιτεία. Είναι όλοι αυτοί που χρειάζονται λίγο ρεύμα, λίγο τηλέφωνο, λίγο κρέας, λίγο νερό, μια στέγη, λίγα ρούχα και υποδήματα, λίγα λαχανικά, λίγη υγεία και ό,τι άλλο τους παρέχει η εργασία των παιδιών των δικών τους και των γειτόνων με το κίνητρο της δια βίου φοροαπαλλαγής και όχι με τραπεζογραμμάτια. Πρέπει να γίνει διάκριση της μια εργασίας από την άλλη. Η μια είναι δημόσια και η άλλη είναι ιδιωτική.

  Επίσης μίλησα για εργασία που στερεί ζωή από τους απατεώνες.
  Ζωή και εργασία είναι συνυφασμένα.
  Η αεργία επιφέρει την προθανάτιο περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου.

 278. Μαρία said

 279. Μαρία said

 280. Γιάννης Ιατρού said

  278: Είναι και άσχετος με την σημασία των λέξεως που χρησιμοποιεί (τιμητής). Τό ‘χουν κάνει και πρωθυπουργοί… το λάθος…

 281. 280 Ρε άντε από δω χάμω μη σου φέρω κάνα ειλατήριο κατακέφαλα 🤪

  (τους λαγούς, πριν την οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία, δεν τους γδέρνουν πρώτα?)

 282. Γιάννης Ιατρού said

  281: Μαδάνε;;;; 🙂 🙂 🙂

 283. 282 Δεν ξέρω, να ρωτήσουμε την εισαγγέλω 😦

  https://tvxs.gr/news/skitsa/i-sobarotati-xrysi-aygi-einai-edo

 284. Γιάννης Κουβάτσος said

  280: Δηλαδή, ζητάς να ξέρει το ούγκανο τι σημαίνει τιμητής, συνονόματε…Δεν εκτιμάς καν ότι έμαθε να γράφει και να διαβάζει παρόλες τις γνωστικές του δυσκολίες…Φαντάζεσαι τι αγώνα έκαναν οι δάσκαλοί του;

 285. Γιάννης Ιατρού said

  284: Καλά λές, εδώ δεν ήξερε κοτζαμ απόφοιτος χάρβαρντ… Αλλά δεν είναι και ιδιαίτερο προσόν, μέχρι και πρωθυπουργός φτάνεις και χωρίς αυτό…

 286. Γιάννης Κουβάτσος said

  285: Ε, ναι, ιδίως αν είσαι αυτοδημιούργητος απόφοιτος του Χάρβαρντ κι έχεις δουλέψει σκληρά στη ζωή σου.

 287. Μαρία said

 288. Μαρία said

  Ενας συνεργάτης με… παρελθόν https://www.efsyn.gr/politiki/264986_enas-synergatis-me-parelthon

 289. ΓΤ said

  @289

  Μέγας Θεοδόσιος…

 290. Μαρία said

  288
  Μούγιος
  Ο Σούγιο και ο Μούγιο ήταν (είναι ακόμη;) Βόσνιοι ήρωες σέρβικων ανέκδοτων.

 291. Γιάννης Κουβάτσος said

  288: Ε, είπαμε, μέσα σε 15 μήνες έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω. Στο μετεμφυλιακό κράτος, όλα τα εθνικόφρονα μπουμπούκια δεν ξεπλένονταν και προσλαμβάνονταν σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα;

 292. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  288

  Ερώτηση ηλιθίου: Για τόσο πολλά και τόσο βαριά ποινικά αδικήματα προβλέπεται μόνο απόταξη? Καμιά διωξούλα παίζει?

 293. Μαρία said

  Το έκανε και με δανεικά κρεβάτια, τα οποία μάλιστα έφερε -και στη συνέχεια απέσυρε- προμηθεύτρια εταιρεία αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας των τηλεοπτικών εγκαινίων.

 294. Μαρία said

 295. Μαρία said

  279
  Κι εγώ έχω πει σε ασφαλίτη οτι το σήμα της ειρήνης που μου έδειχνε ήταν της μερσεντές αλλά δεν το ‘φαγε.

 296. 294

  https://www.imerodromos.gr/o-toxikoaytos-kai-o-emetikoaytos/

 297. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Μπεος κορονιάστηκε

 298. Μαρία said

  297
  Με το τρίτο τεστ λέει.

 299. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @297. Μήπως εἶναι κατηγορούμενος σὲ ἐπικείμενη δίκη; 😉

 300. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  298 Άντε να χει ο πάσα ένας άνεση να κάνει ένα και δύο και τρία.
  Αλλά γιατί; Φοβάται το υποκείμενο;

  Κρουσματικό καραρεκόρ, 865!

 301. Μαρία said

  Κλειούς αλλά Παπαντολέων 🙂
  https://www.documentonews.gr/article/oikogeneia-zak-gia-portosalte-oi-apopseis-toy-ton-xarakthrizoyn-zhtoyn-parembash-eshea-kai-esr
  Δια των συνηγόρων της, Άννυς Παπαρρούσου και Κλειούς Παπαντολέων, η οικογένεια επισημαίνει ότι ακούστηκαν ψευδή και ανακριβή γεγονότα και ιδιαίτερα προσβλητικές κρίσεις για τον θανόντα και προσθέτει ότι ο δημοσιογράφος μετέτρεψε το θύμα σε θύτη.

 302. Γιάννης Ιατρού said

 303. Μαρία said

  302

 304. Μαρία said

  Θα πλευριτωθούμε για τα καλά σ’ αυτή τη δίκη.

 305. Γιάννης Ιατρού said

  304: Αφού έχει ιστορικό η οικογένεια. Ο πατέρας στη μια δίκη (Χ.Α.), ο (αντιρρησίας😂) γυιός στην άλλη δίκη… Για να δούμε, θα έχουμε κι άλλο κρούσμα δικαστού που δεν ξεχνά τον όρκο του;

 306. ΓΤ said

  280@

  Το έχουν κάνει αυτό το λάθος και άνθρωποι που διετέλεσαν πρωθυπουργοί

 307. ΣΠ said

  306
  Γιατί του Τσίπρα είναι λάθος;

 308. Γιάννης Ιατρού said

  306: Πού ΄ναι το λάθος;
  …τους ξέπλεναν παλιά …σήμερα ως τιμητές => σήμερα μέμφονται, κατηγορούν

  Οι όψιμοι κατήγοροι (λέμε τώρα, μόνο προς τα έξω, από μέσα τους ίδιοι έχουν μείνει…)

 309. Γιάννης Ιατρού said

  307: Εμ έγραφα, δεν σε είδα. Πολύ γρήγορος έχει γίνει 🙂 🙂 🙂

 310. ΓΤ said

  308, 307@

  Μη βαράτε, δεν είχα πιει καφέ, το ιστολόι έχει γίνει πρέζα, μπαίνω πριν τον καφέ 🙂
  Σωστότατος Τσίπρας, γκαφάρα ο Μητσοτάκης

 311. sarant said

  310 🙂

 312. Γιάννης Ιατρού said

  βαράούτε λένε 🙂

 313. Μαρία said

 314. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  312 Στο δγιάλο χτήνη εδώ μέσα, σας βαρέθηκα. Μετανοείτε και προσεύχεσθε 😎

 315. Μαρία said

 316. Μαρία said

 317. Μαρία said

 318. Μαρία said

  🙂

 319. Γιάννης Ιατρού said

  Πολύ σωστά τους έβαλε στη θέση τους✔👍

 320. Μαρία said

  319
  Είχα παρακολουθήσει την ακρόαση των φορέων. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να συμφωνεί μ’ αυτό το έκτρωμα. Αλλά δεν κουνιέται φύλλο.

 321. Μαρία said

  Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Κρίτωνα Αρσένη στο κατακριτέο σχόλιο του Σπήλιου Λιβανού ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χώθηκε κάτω από τη φούστα του κ. Βαρουφάκη», το οποίο συνέχισε ατυχώς και ο πρόεδρος της Βουλής, προτρέποντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να αντικαταστήσει την λέξη «φούστα» με την «φουστανέλα». https://www.documentonews.gr/article/arsenhs-gia-th-foysta-baroyfakh-ta-omofobika-sxolia-einai-aitia-paraithshs-gia-ton-tasoyla

 322. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64 >>«…κάνει ώσεις, δηλαδή να το πω κάνει μια ταλάντευση»!«…κάνει ώσεις, δηλαδή να το πω κάνει μια ταλάντευση»!
  Σήμερα η ενδοκρινολόγος, μού είπε (για τις τιμές της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης που την μια φορά ήταν 5,5 (πάνω απ΄το όριο) και δέκα μέρες μετά, λιγότερο από 2 (φυσιολογικό προς τα κάτω) ότι «κάνει ώσεις, τη μια στο ζενίθ, την άλλη στο ναδίρ» και κούνησε το χέρι/δάχτυλό της πάνω-κάτω. (Όχι, δεν είπε ταλάντωση 🙂 )

 323. Γιάννης Ιατρού said

  320: Ναι, τα ΜΜΑ μούγκα!!! Πρέπει νά ΄χει πέσει πολύ ξύλο, μαζί με το πέτσομα, όσο για τους «φορείς»…, στελε-χωμένους τους κόβω, χοντρά!

  322: Ε, λίγο πιό πάνω ήταν😉, καλό το <2👌, εδώ 1,38✔ Σιγά μη φοβηθούμε 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: